گازرسانی حداکثری به نیروگاه ها با آغاز فصل گرم
افزایش مصرف برق با ورود به فصل گرم سال، تامین سوخت بخش نیروگاهی را بار دیگر مورد توجه قرار داد. اوایل خردادماه بود که شرکت گاز از افزایش 20 درصدی حجم گازرسانی به نیروگاه ها نسبت به مدت مشابه 98 خبر داد. بر پایه گزارش مدیریت دیسپچینگ شرکت گاز، اوایل خردادماه 99، روزانه 240 میلیون مترمکعب گاز به بخش نیروگاهی تحویل شد و این شرکت آمادگی خود را برای تامین 100 درصدی گاز نیروگاه ها در روزهای اوج مصرف برق تا بیش از 310 میلیون مترمکعب در روز اعلام کرد.
دستیابی به دانش فنی بومی شده در حوزه پالایش گاز
تیرماه، با خبرهای خوش در حوزه پژوهش و فناوری نیز همراه بود. بر این اساس، نیازهای فناورانه، راهبردی و اقلام ۲۰ گانه مورد نیاز شرکت گاز شناسایی و از طریق مکاتبه با بخش های مختلف ازجمله پالایش، انتقال، گازرسانی و توزیع، تجمیع و ۳۵ قلم پرمصرف و پرتقاضای صنعت گاز که هم از لحاظ تعداد و هم از لحاظ ارزبری، منابع قابل توجهی را به خود اختصاص داده بودند، احصا شدند.
خراسان رضوی نخستین ایستگاه پویش سبز گازرسانی
مردادماه 99 با آغاز پویش سبز گازرسانی همراه بود و خراسان رضوی نخستین میزبان این طرح بود. آنچنان که بیژن زنگنه، وزیر نفت در مراسم آغاز این طرح به آن اشاره کرد و گفت: ملاک سبز بودن یک استان، برخورداری ۹۵ درصدی از نعمت گاز است. به گفته زنگنه، اکنون ۸۸ درصد از جمعیت روستایی و ۹۵ درصد مجموع جمعیت کل کشور تحت پوشش شبکه گاز قرار دارند. جمعیت روستایی تحت پوشش گازرسانی در سال ۹۲، ۱۴ هزار روستا بودند و اکنون از مرز ۳۰ هزار روستا عبور کرده و تا پایان سال به بیش از ۳۲ هزار روستا می رسد. در حاشیه این مراسم که با حضور وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، نمایندگان مجلس و مدیران استانی به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، عملیات گازرسانی به 116 روستا و 167 واحدتولیدی و صنعتی در استان خراسان رضوی کلنگ زنی شد و به بهره برداری رسید. همچنین عملیات فاز یک و دو خط تغذیه رینگ جنوبی مشهد همراه با خط انتقال منشعب از خط پارچین- سنگ بست کلنگ زنی شد. هزینه پروژه های یادشده در مجموع حدود 600 میلیارد تومان بود.
افتتاح پروژه های کلان صنعت گاز با حضور رییس جمهوری
شهریورماه و برگزاری مراسم هفته دولت به یاد شهیدان رجایی و باهنر همواره همراه با افتتاح از پروژه های کلان در سطح کشور بوده است. همچون هرسال، صنعت گاز در هفته دولت سال 99 نیز دست پر به استقبال این هفته رفت. این طرح ها با حضور حسن روحانی، رییس جمهوری، بیژن زنگنه، وزیر نفت، حسن منتظر تربتی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و مدیران ارشد صنعت نفت و گاز افتتاح شد. بهره برداری از خطوط انتقال گاز نهم و ششم سراسری، طرح توسعه مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران و 5 ایستگاه تقویت فشار گاز در مسیر عسلویه تا میاندوآب، ضمن تقویت پایداری جریان گاز، ظرفیت انتقال گاز کشور را 110 میلیون مترمکعب در روز افزایش داد. طول این دو خط سراسری ۱۸۵۰ کیلومتر است و در طول این مسیر، ۵ ایستگاه تقویت فشار گاز در شهرستان های دیلم، بیدبلند، اهواز، حسینیه و کوهدشت نیز احداث شد که وظیفه تقویت فشار گاز طبیعی در این مسیر را بر عهده داشته، ضمن آن که ۷ ایستگاه لانچر- ریسیور برای پیگرانی نیز در مسیر این پروژه، احداث شده است. اجرای بخشی از پروژه خط انتقال ششم سراسری گاز از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی به روش BOT بوده و در این مسیر، ایستگاه های شلمچه و نفت شهر نیز با ظرفیت انتقال ۵۰ و ۴۰ میلیون مترمکعب گاز در روز جهت اندازه گیری صادرات گاز در این پروژه احداث شده است. حسن روحانی، رئیس جمهوری، در این مراسم گفت: ما اکنون در صنعت گاز کاملاً خودکفا شده و دستاوردها و طرح های گاز، یادگار بزرگی است که برای دولت آینده به جا گذاشته ایم. به گفته روحانی، امروز در غرب کشور هم گاز را به ترکیه و هم به عراق صادر می کنیم و هم قادر هستیم گاز را به کشورهای شرقی صادر کنیم، ما خط لوله گاز را تا مرز پاکستان هم بردیم که کار عظیمی است که در دولت یازدهم و دوازدهم انجام گرفت، ضمن آن که امروز یک انرژی پاک در اختیار همه خانواده ها قرار گرفته است. در ادامه افتتاح پروژه های گازرسانی در سطح کشور، کرمانشاه دومین ایستگاه پویش سبز گازرسانی بود. بر این اساس بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به 151 روستا و واحد صنعتی در استان کرمانشاه نیز با حضور وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، نمایندگان مجلس و مدیران استانی برگزار شد.
ورود به فصل سرد سال و جایگاه ویژه گاز
مهرماه با ورود به فصل سرد سال، فعالیت صنعت گاز رنگ و بویی دیگر به خود می گیرد. افزون بر تداوم اجرای پروژه ها، حساسیت برای تامین پایدار و ایمن گاز همه بخش ها به ویژه واحدهای خانگی با اولویت بیشتری از سوی صنعت گاز پیگیری می شود. در همین حال و در روزهای پایانی تابستان، رکورد تزریق گاز در مخزن ذخیره سازی سراجه قم شکست. افزون بر آن، طرح افزايش راندمان توربين هاي گازی تأسيسات ذخیره سازی مخزن سراجه به بهره برداری رسید. بهره برداری از طرح رفع گلوگاه های تزریق در تاسیسات ذخیره سازی سراجه قم، توان ذخیره سازی گاز کشور را افزایش داد. برای افتتاح سیستم خنک کن تبخیری هوای ورودی توربوکمپرسور تاسیسات ذخیره سازی گاز سراجه قم، حدود 140 میلیارد ریال سرمایه گذاری شد. از سوی دیگر، در نخستین ماه فصل پاییز، طرح پویش سبز گازرسانی به استان کرمان رسید. در قالب این طرح، بهره برداری 301 پروژه گازرسانی در استان کرمان به صورت ویدئو کنفرانس کلید خورد و عملیات اجرایی 361 پروژه گازرسانی دیگر نیز آغاز شد. افزايش حدود 10 درصدی فرآورش گاز با تحویل دو پالايشگاه جديد به پارس جنوبی از دیگر اخبار مهرماه 99 بود. با ورود این پالایشگاه ها به مدار، حجم فرآورش گاز به 1 میلیارد مترمکعب رسید.
قطار توسعه گاز به استان فارس رسید. آبان ماه 99 نیز همچون دیگر ماه های سال با افتتاح و بهره برداری از پروژه های گازرسانی همراه بود. بر این اساس، 181 پروژه گازرسانی به بهره برداری رسید. این طرح ها شامل تکمیل عملیات گازرسانی به یک شهر، 55 روستا و 125 طرح صنعتی بوده تا گام بلند شرکت گاز برای حرکت به سمت توسعه اقتصادی، افزایش رفاه، ایجاد اشتغال و حفظ محیط زیست در استان فارس باشد.
خدمات رسانی گاز به مناطق سیل زده
گازرسانی را می توان از جمله مهم ترین اقدام های صنعت گاز در حوزه عمل به مسئولیت های اجتماعی برشمرد با این حال در هر مقطعی که مردم به واسطه بلایای طبیعی دچار مشکل شده اند، کارکنان شرکت گاز علاوه بر اجرای فعالیت های سازمانی در مسیر کمک رسانی گام برداشته اند. آذرماه و همزمان با وقوع سیل در استان بوشهر، ماشین آلات مکانیکی و تجهیزات لجستیک پیمانکاران شرکت گاز در حوزه جغرافیایی محل پروژه در استان بوشهر در راستای مسئولیت اجتماعی به مناطق سیل زده یاری رساندند. ماشین آلات بیل مکانیکی، لودر و تجهیزات پیمانکاران مستقر در اجرای پروژه های شرکت گاز در استان بوشهر (عسلویه) به مناطق آب گرفته کمک کرده و تا رفع آبگرفتگی ها یاری رسان دستگاه های اجرایی هستند. از سوی دیگر، مصرف گاز کشور در بخش های خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده، در نخستین روزهای آذرماه، از مرز ۵۰۰ میلیون مترمکعب گذشت و نخستین رکورد سال 99 خود را ثبت کرد. در همین بازه زمانی، مصرف گاز کشور به 810 میلیون مترمکعب رسید که میزان مصرف صنایع عمده 124.6 و نیروگاه ها 126.2 میلیون مترمکعب در روز بود.
رکورد فرآورش گاز شکست
دی ماه 99 پر است از خبرهایی در حوزه افزایش فرآورش گاز، ثبت رکورد جدید مصرف گاز، بهره برداری از پروژه های جدید و ایجاد شرایط جدید برای تخفیف 100 درصدی در پرداخت گازبهای مشترکان بخش خانگی. 17 دی ماه بود که رکورد فرآورش گاز کشور با رسیدن به مرز ۸۴۰ میلیون مترمکعب در روز شکست. در همین راستا، انتقال بیش از 818 میلیون مترمکعب گاز در یک روز، علاوه بر ثبت یک رکورد تاریخی در بخش انتقال گاز، نشان از افزایش بی رویه مصرف گاز در کشور داشت. بر پایه گزارش ها، سال گذشته در همین بازه زمانی، ۱۹۳ میلیارد مترمکعب گاز تولید شده بود که این رقم دی ماه امسال به ۲۰۳ میلیارد مترمکعب افزایش یافته است. در مجموع تولید گاز کشور حدود 10 میلیارد مترمکعب افزایش داشت که 7 میلیارد مترمکعب آن به بخش خانگی اختصاص یافت. در همین ماه، چند پروژه نیز مورد بهره برداری قرار گرفت. با نصب و راه اندازی کمپرسور یدک تاسیسات تقویت فشار صفاشهر؛ اطمینان و پایداری انتقال گاز در خط لوله هشتم سراسری افزایش یافت. تأسيسات تقويت فشار گاز صفاشهر با ظرفیت انتقال 107 میلیون متر مکعب گاز در روز بر روی خط لوله سراسری هشتم در استان فارس طراحی و اجرا شده است . همچنین فاز اول پروژه خط انتقال گاز صنایع زرند در دی ماه مورد بهره برداری قرار گرفت. اهداف اصلی پروژه شامل گازرسانی به صنایع فولاد و نیروگاه برق، همچنین تقویت خطوط لوله 12 اینچ گازدار موجود کرمان - زرند و در ادامه پروژه گازرسانی به نیروگاه 484 مگاواتی زرند و کارخانه فولاد و صنایع منطقه زرند است. برخورداری از تخفیف ۱۰۰ درصدی گاز بها، از جمله دیگر اخبار مهم این ماه بود. بر این اساس، مشترکان کم مصرف گاز خانگی در مناطق مختلف شهری، روستایی و عشایری، از تخفیف ۱۰۰ درصدی در قبوض گاز بهره مند می شوند. بر این اساس، در ایام سرد سال، مشترکان در اقلیم های ۱، ۲ و ۳ اگر در هر ماه کمتر از ۲۰۰ متر مکعب گاز مصرف کنند، از تخفیف ۱۰۰ درصدی بهره مند خواهند شد. بر اساس این مصوبه، میزان مصرف مجاز برای اقلیم ۴ در ایام سرد سال، ۱۵۰ مترمکعب در ماه و برای اقلیم ۵ نیز، ۱۰۰ مترمکعب در هر ماه تعیین شده است.
برگزاری نمایشگاه بین المللی صنعت نفت
نمایشگاه بین المللی صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با تاخیر چندماهه به دلیل شیوع کرونا، بالاخره بهمن ماه 99 برگزار شد و کلید واژه اصلی همه مصاحبه ها، حمایت از ساخت داخل بود.اگرچه به دلیل محدودیت های کرونایی امکان حضور گسترده در این دوره از نمایشگاه وجود نداشت با این حال با بهره گیری از ظرفیت های فضای مجازی و وب، اطلاع رسانی گسترده ای از اقدامات و دستاوردهای صنعت گاز صورت گرفت. در ادامه و همزمان با دهه فجر، بار دیگر شاهد بهره برداری از پروژه های کلان گاز در صنعت کشور بودیم.
افزون بر پروژه های گازرسانی به بخش های خانگی، تجاری، صنایع، عملیات اجرایی 2 پروژه مهم و کلیدی خط انتقال گاز محمدیه قم - پارچین و میناب – سیریک نیز آغاز شد. همچنین واحدهای تکمیلی تأسیسات تقویت فشار گاز صفاشهر، بیدبلند، حسینیه و فراشبند و سه طرح مخابراتی، 6 پروژه زیربنایی و ساختمانی و خط لوله باغین - فولاد بوتیا به بهره برداری رسمی رسیدند. اسفندماه نیز به پایان رسید و با افزایش نسبی دما در برخی استان ها، شرایط گازرسانی از وضعیت ویژه و هشدار خارج شد. دفتر سال 99 صنعت گاز بسته شد ولی آنچه پایان ندارد، از خودگذشتگی و تلاش بی نظیر کارکنان این صنعت است که تنها برای مردم از سد همه چالش ها و محدودیت ها عبور کردند و با حضور در مناطق برف گیر و سخت گذر، منازل اهالی ایران زمین را گرما بخشیدند.