مروری بر فعالیت بهداشت و درمان در سال 99
مهار کرونا با رعایت دستورعمل بهداشتی
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با طراحي و تدوين بيش از 50 دستورعمل، تامين حداکثري وسايل حفاظت فردي، ايجاد سامانه جامع غربالگري، راه اندازي اورژانس خاکستري و اتخاذ تمهيدات ويژه براي بستري و پايش مستمر وضع جسمي مبتلايان به کوويد 19 در مقابله با شيوع ويروس کرونا در سطح صنعت نفت اقدام هاي گسترده اي انجام داده است. اين سازمان با در اختيار داشتن 9 بيمارستان، 35 پلي کلينيک تخصصي، 70 مرکز سلامت خانواده و 180 مرکز طب صنعتي و بهداشت مستقر در مناطق عملياتي صنعت نفت، وظيفه مديريت شرايط اضطراري اپيدمي کوويد 19 را در جامعه شاغلان، بازنشستگان و خانواده هاي آنان در سطح کشور با جمعيت زير پوشش حدود 500 هزار نفر به عهده دارد که بايد جمعيت 500 هزار نفري مشتمل بر کارکنان قراردادي، پيمانکار و ساکنان بومي مناطق عملياتي نفت را نيز به اين ميزان اضافه کرد.
بيمارستان هاي صنعت نفت آمادگي مقابله با ويروس کرونا را دارد؛ چرا که نزديک به يک هزار تخت بيمارستاني در 9 بيمارستان نفت کشور فعال است که از اين تعداد 150 تخت براي بيماران کرونا در بخش هايي کاملا مجزا در نظر گرفته شده است.
در بيمارستان نفت تهران، ساختمان بيماري هاي داخلي کاملا مجزاست؛ اين ساختمان به مبتلايان به ويروس کرونا اختصاص پيدا کرده و 70 تخت را براي بيماران کرونايي در نظر گرفته که از اين تعداد 60 تخت براي بخش هاي بستري زنان و مردان و 10 تخت نيز براي بخش آي سي يو است. در ديگر بيمارستان هاي نفت نيز بخش هاي مجزايي را در قسمت بستري و اورژانس به نام اورژانس خاکستري با يک لاين کاملا مجزا شاهد هستیم، ضمن آنکه 150 تخت بستري و 30 تخت آي سي يو در کل مناطق مختلف براي کرونا در نظر گرفته شده است. در ساير مراکز بهداشتي و درماني نيز خدمات ويژه اي براي کرونا در نظر گرفته شده است و حدود 35 پلي کلينيک و 40 تا 50 مرکز بهداشت و درمان خانواده و 60 تا 70 مرکز سلامت خانواده و کار و در نهايت مراکز پزشکياري، آمادگي کافي را براي پذيرش بيماران مشکوک، محتمل و مبتلا داشتند. از ديگر اقدامهاي مناطق عملياتي می توان به ايجاد فضاي قرنطينه براي افراد مشکوک و مبتلا اشاره کرد. کارکنان مناطق عملياتي در خوابگاه هاي مشترک و نزديک به هم سکونت دارند و امکان انتقال بيماري از موارد مشکوک وجود داشت که با کمک اچ اس اي و مديران عامل مناطق عملياتي، فضايي به قرنطينه افراد مشکوک اختصاص يافت.
تامین دارو و تجهیزات پزشکی
تامين دارو و تجهيزات پزشکي سرمايه اي و مصرفي، اقدام ديگري بود که سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت انجام داده است. در طول مدت اپيدمي ويروس کرونا، ابتداي اسفند تاکنون هيچ کمبودي به لحاظ دارو در سطح بيمارستان هاي صنعت نفت نداشتيم. همچنين در زمينه تجهيزات پزشکي و مصرفي که شامل ماسک هاي ساده، جراحي، ان 95 و گان، شيلد محافظ و لباس هاي ايزوله و يکسره اي که در بخش هاي ويژه استفاده می شود نيز کمبود نداشته ايم. در خصوص تجهيزات سرمايه اي نيز 6 ونتيلاتور براي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت خريداري شده است و براي دانشگاه علوم پزشکي اهواز نيز 20 ونتيلاتور خريداري و تحويل داده شده است.
تغییر کاربری سامانه 1519
سامانه 1519 که سامانه پذيرش پلي کلينيک تخصصي است، از ابتداي شيوع ويروس کرونا تغيير کاربري داد و به سامانه پاسخگويي به بيماران کرونا تبديل شد. پزشک و پرستار نيز در اين مرکز حضور داشتند و از همه جاي تهران و سطح کشور می توانستند تماس بگيرند و اطلاعات لازم را در ارتباط با اين بيماري از همکاران کسب کنند. از ديگر اقدامات اين سازمان می توان به خريد 100 دستگاه تب سنج و بيش از 100 دستگاه کالسوسي متري اشاره کرد که در مبادي ورودي ساختمان هاي ستادي و عملياتي تب سنجي کارکنان را انجام داديم و اگر فردي مشکوک بود، به مراکز درماني هدايت می شد.
توسعه تخت های آی سی یو
بر اساس پروتکل هاي ابلاغي معاونت سلامت سازمان بهداشت و درمان و معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکي جندي شاپور اهواز، اولويت بندي بيماران از بدو ورود در تمامي مراکز درماني بهداشت و درمان اهواز را انجام داده و در دو مرکز درماني بيمارستان بزرگ نفت اهواز و مجتمع تخصصي سلامت خانواده شهداي نفت، تریاژ (اولويت بندي) به طور ويژه انجام می شود، ضمن آنکه در بيمارستان بزرگ نفت اهواز از ابتداي شيوع ويروس کرونا يک بخش مجزا براي مواجهه با شرايط اضطراري آماده و تجهيز شده و در روزهاي اخير نيز، اقدام هاي ديگري از جمله فراهم کردن تعدادي دستگاه ونتيلاتور (تهويه مکانيکي) و توسعه تخت هاي ICU در دستور کار قرار گرفته است.
غربالگري مسافران خارک
از ابتدای شیوع کرونا در کشور تا کنون غربالگري مسافران قبل از سالن هاي ورودي فرودگاه و اسکله مرواريد توسط پرستاران آموزش ديده بيمارستان صنعت نفت خارک و کارشناس قرنطينه با استفاده از تب سنج و انجام مصاحبه و تکميل فرم مربوطه انجام می شود. اين مسافران از نظر علائم بيماري از جمله تب، سرفه، تنگي نفس، کوفتگي و درد عضلاني ارزيابي شدند. در صورت مشاهده علائم و يا مسافرت به شهرهاي داراي موارد مثبت، فرد از بقيه جداسازي و براي ويزيت پزشک به بيمارستان ارجاع می شود تا ادامه فرآيند بر اساس پروتکل هاي مربوطه اجرا شود.
همکاري با استان هاي همجوار
بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران نيز با هدف اطلاع رساني و مقابله موثر با ويروس کرونا کميته اضطراري سلامت برگزار کرده است. مصوبات اين کميته عبارتند از:
تامين کيت حفاظت شخصي با ماسک هاي N95، N99 و ساير تجهيزات براي ويزيت مراجعان اين بيماري به صورت سرپايي و بستري بسته به نوع کاربر مطابق با جدول دستورعمل به کارگيري تجهيزات حفاظت شخصي ارسالي از ستاد پدافندغيرعامل.
دريافت کيت تشخيصي آزمايشگاهي کرونا از مرکز قطب همجوار، يعني استان فارس و شهرستان شيراز و تحويل به آزمايشگاه بيمارستان بعثت صنعت نفت گچساران براي تست هاي موارد مشکوک. کاهش حجم مراجعات غيرضروري به بيمارستان با پاسخگويي تلفني به بيماران و آموزش هاي غيرحضوري براي ارباب رجوع و تهيه نسخه داروهاي روتين با احتساب يک ماه آينده.
آموزش همگاني به کارکنان و خانواده هاي بهداشت و درمان صنعت نفت و شرکت بهره برداري نفت و گاز پيرامون نحوه مقابله با اشاعه، تشخيص و پيشگيري از ويروس کرونا.
-تدارک و تجهيز بخش ويژه براي ترياژ، بستري و درمان بيماران کرونا به نحوي که تمامي بيماران مشکوک با راهنمايي و علائم هدايت کننده نخست به اين بخش مراجعه کرده و تمامي اقدام هاي لازم در همان بخش انجام شود.
تخصيص يک دستگاه آمبولانس براي سرويس دهي و اعزام بيماران مشکوک به ويروس کرونا به بيمارستان هاي سطوح بالاتر.
تعيين تيم ارزياب و مسوول EOC و ارسال اسامي به ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت.
- رعايت دقيق حفاظت فردي و جداسازي بيماران مشکوک در کمپ ها، سالن هاي غذاخوري، تلمبه خانه ها و مراکز خطوط لوله با آموزش اعضاي اين واحدها و ضدعفوني دقيق اين مراکز.
دستورعمل های بهداشتی در مناطق عملیاتی
بيشترين دغدغه فکري سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به مناطق اقماري و مناطقي بازمي گردد که زندگي تجمعي دارند. از اين رو دستورعمل هايي براي اين مناطق تهيه و ابلاغ شده است. تاکيد وزير نفت و اچ اس اي روي کنترل شيوع ويروس کروناست؛ به همين دليل، بخشي از تمرکز این سازمان روي اين مناطق گذاشته شده است تا فرايندهاي کليدي صنعت نفت دچار اختلال نشود. در بخش خانواده ها نيز سعي شده با حداکثر امکانات سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، سيستم پزشک خانواده و همکاراني که در مراکز سلامت خانواده فعال هستند، برنامه هاي آموزشي خود را براي پيشگيري از ويروس کرونا افزايش دهند. فرايند تعریف شده براي مناطق عملياتي شامل سه مرحله می شود. مرحله نخست اينکه کارکنان قبل از ورود به مناطق عملياتي بايد اظهارنامه اي پر کرده و در آن ذکر کنند که طي چند روز گذشته علايمي مشکوک به کوويد 19 نداشته اند، ضمن آنکه با فرد مبتلا تماس نداشته اند، همزمان با اين اظهارنامه، پزشک نيز آنها را معاينه می کند و بعد از تاييد، اجازه ورود به مناطق عملياتي داده می شود. اين روند می تواند علاوه بر مناطق عملياتي در شهر محل سکونت کارکنان هم انجام شود. مرحله دوم اين است که در 14 روزي که کارکنان در منطقه فعاليت دارند، روزانه کنترل علايم شبه آنفلوآنزا از سوي تيم آموزش ديده که شامل همکاران اچ اس اي، بهداشت و درمان يا حراست می شود، از تمام افرادي که در سکو هستند يا در مناطق اقماري خشکي و دريا حضور دارند، صورت می گيرد. در صورت بروز علايم شبه آنفلوآنزا که شروع آن می تواند کوويد 19 باشد، افراد شناسايي و به قرنطينه فرستاده می شوند تا اگر نياز شد به محل سکونت خود باز گردند يا اينکه به بيمارستان فرستاده شوند. مرحله سوم، بعد از اينکه 14 روز کنترل شدند و مشکلي نبود و خواستند به خانه باز گردند، يکسري آموزش می بينند و متعهد می شوند 14 روزي که استراحت هستند، از فعاليت هاي پر خطر که باعث بروز اين بيماري می شود، جلوگيري کنند و به خانواده خود آموزش دهند. از اين رو چهار شرکت اصلي و تابعه صنعت نفت بايد اين سه مرحله را انجام دهند.
پذیریش بیماران بومی
در مناطقي مانند خارک، توحيد جم، عسلويه، گچساران، آغاجاري و... که تنها مرکز درماني منطقه است، بيش از 80 درصد ظرفيت بيمارستاني به بوميان منطقه اختصاص یافته است، انتشار ويروس بومي يا نفتي نمي شناسد، بر اين اساس وظيفه سازمان بهداشت و درمان، خدمات رساني به بوميان مناطق دور افتاده است و اکنون با توجه به کوويد 19 بيش از گذشته به اين مساله پرداخته مي شود، اما در شهرهاي بزرگي مانند تهران، اصفهان و... که مراکز درماني متعددي دارند، پذيرش بيماران غيررسمي انجام نمي شود.