صنعت پتروشیمی تأمینکننده ۹۰ درصد ارز نیمایی کشور در سال ۹۹
اعلام زمان برگزاری آزمون رایانه پذیرفتهشدگان مدتموقت
چند پله دیگر تا خودکفایی کاتالیستی
عزم نفت خزر برای حفاری در 1400
آینده روشن در توسعه ساخت توربین های ملی
مجتمعی به بلندای تاریخ صنعت گاز ایران
خدمات رسانی با رعایت دستورالعمل های بهداشتی
نوشتن دستورالعمل پسماندهای ویژه
آیا مسیر انتقال انرژی عادلانه پیموده می شود؟
همکاری دانشگاه نفت با سازمان ملی استاندارد در زمینه داراییهای فیزیکی
سحری و افطاری با توصیههای دینی
احساس مسئولیت در قبال زندگی دیگران
کرونا فوتبال نفت را هم داغدار کرد
اشتباهات داوری پالایش نفت آبادان را از قهرمانی دور کرد
از اردوی کوهنوردی تا خواستگاری و ازدواج
رئیس جمهوری اعلام کرد:
رئیس جمهوری با بیان اینکه صنعت پتروشیمی توانست ۹۰ درصد ارز نیمایی کشور را در سال ۹۹ تامین کند، گفت: این صنعت همواره در خط مقدم مقابله با جنگ اقتصادی با دشمن قرار داشته است. دکتر حسن روحانی، پنجشنبه) ۲۶ فروردین ماه) در آیین بهره برداری از طرح های ملی وزارت نفت با بیان اینکه مانع زدایی ها برای ما بسیار اهمیت دارد و دولت تا آخرین روز و آخرین ساعت همه تلاش خود را برای به سرانجام رساندن طرح ها به کار می بندد، گفت: در این سه سال جنگ اقتصادی که دشمن می خواست ما را از ارزآوری محروم کند، صادرات غیرنفتی به میدان آمد و یکی از وجوه صادرات غیرنفتی که به واسطه آن ۹۰ درصد ارز نیمایی ما تأمین شد، صنعت پتروشیمی بود. وی با بیان اینکه پتروشیمی از صنایع خط مقدم برای جنگ اقتصادی بوده است، عنوان کرد: فقط یکی از طرح هایی که امروز افتتاح شد و اجرای آن چهار سال به طول انجامید، با صرف حدود یک میلیارد دلار هزینه، سالانه یک میلیارد دلار درآمدزایی می کند که این موضوع نشانگر سودآوری این صنعت است. روحانی گفت: چهار هدف را همچنان تا پایان دولت دنبال می کنیم؛ مقابله با ویروس کرونا، شکست تحریم، پایان بخشی طرح های نیمه تمام و رسیدگی بیشتر به معیشت مردم که هر چهار مورد از اولویت های ما در ماه های پایانی دولت خواهد بود. وی با بیان اینکه هم اکنون سربازان دیپلماسی کشور در وین در تلاش هستند، افزود: برای ما مهم نیست دشمن چه زمانی سر عقل می آید و چه زمانی در برابر قانون تواضع می کند، اما یقین داریم برای آمریکا و بقیه کشورهایی که در داخل برجام بودند، راهی جز این وجود ندارد و تنها راه موجود این است که به توافق برجام به طور کامل بازگردند.
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه بسیاری از سرمایه گذاری های بزرگی که در سال های اخیر انجام شده، از محل سرمایه های صندوق توسعه ملی تأمین مالی شده است، تصریح کرد: این موضوع را باید حاصل برجام بدانیم. هر زمانی که توانستیم نفت بیشتری صادر کنیم، پول بیشتری وارد صندوق توسعه ملی شد و زمانی هم که در صادرات نفت مشکل به وجود آمد، پول واریزی در صندوق کاهش یافت. در سال های ۹۵، ۹۶ و حتی اوایل سال ۹۷ توانستیم میزان مناسبی صادرات نفت داشته باشیم، اما بعد از آن چون صادرات نفت کمتر شد، منابع صندوق هم کاهش یافت. روحانی ادامه داد: هرچند از دولت قبل پولی در صندوق توسعه ملی بود، اما باید عنوان کرد که تقریباً همه منابع صندوق به دولت های یازدهم و دوازدهم مربوط می شود و این صندوق هم به خوبی برای حمایت از اجرای طرح های بزرگ سرمایه گذاری کرده است.
وی گفت: اینکه ما در این یک سال و چندماه، ۲۵ میلیون تن به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی خود اضافه کرده ایم، افتخاری برای تاریخ ایران است. صنعت نفت همواره در تاریخ کشور درخشیده است، به ویژه در دهه ۹۰ که اگر بگوییم این دهه، دهه پیشرفت، پیروزی و جهش در تولید و توسعه بوده است، بیراه نگفته ایم. رئیس جمهوری افزود: کارهای بسیار بزرگی در صنعت نفت در طول این دهه (دهه ۹۰) انجام شده است، از اکتشافات بزرگ نفت و گاز تا پایان دادن به پروژه های بزرگ در عسلویه، از کارهای عظیم در طرح انتقال نفت گوره - جاسک تا تکمیل پروژه های پتروشیمی مانند بیدبلند خلیج فارس و طرح های دیگر، از فعالیت های تحقیق و توسعه تا ساخت کمپرسورهای نفتی، از جمع آوری فلرها تا گازرسانی به روستاهای کشور از جمله گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان که در این دولت انجام شد.
وزیر نفت نیز افتتاح این طرح را مصداق اقتصاد مقاومتی، مقابله با خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش دانست و گفت: با افتتاح طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر، در مجموع ۲۱.۵ میلیون تن از تعهد افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی (۲۵ میلیون تن) عملیاتی شده است. بیژن زنگنه گفت: تعهد ما در ابتدای سال ۱۳۹۹ این بود که طرح های پتروشیمی با ظرفیت ۲۵ میلیون تن به بهره برداری برسد که خوشبختانه با تلاش شبانه روزی جمعی از مدیران و کارکنان شاغل در این طرح ها و با وجود فشار بیماری کرونا و تحریم های شدید علیه صنعت نفت، بزرگ ترین جهش تاریخ پتروشیمی کشور در سال ۱۳۹۹ رقم خورد و تاکنون ۲۱.۵ میلیون تن از تعهد ۲۵ میلیون تنی افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی محقق شده است. وی با بیان اینکه جهش دوم پتروشیمی آخرین گام های مستحکم خود را برای رسیدن به مقصد برمی دارد و جهش سوم با قدرت در حال وقوع و طرح های آن در حال اجراست، ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، با افزودن سه ابرپروژه به طرح های جهش سوم، ارزش محصولات پتروشیمی از ۳۴ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۴ به ۴۰ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۶ افزایش خواهد یافت. وزیر نفت با تأکید بر اینکه خوراک همه ابرپروژه های پتروشیمی تعیین و سرمایه گذاران آن مشخص شده است و در همین دولت هم کار آنها آغاز خواهد شد، افزود: با یاری خداوند متعال، نه تنها طرح های جهش دوم را به سرانجام و اکثر آنها را به پایان رساندیم، بلکه ریل گذاری و پایه گذاری مستحکمی برای دولت بعد انجام دادیم. تولید خوراک به اندازه کافی از اهداف ما بوده است و عمده طرح های تأمین خوراک پتروشیمی اجرا و بخش کمی هم در دست اجراست و خوراک برای طرح های جهش دوم و سوم هم تأمین شده است.
زنگنه با بیان اینکه طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر و دو طرح مهم تولید کاتالیست صنعت پتروشیمی امروز به بهره برداری می رسد، اظهار کرد: با افتتاح طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر، چهاردهمین طرح از ۱۷ طرح پتروشیمی که تعهد شده بود، به بهره برداری می رسد و سه طرح پتروشیمی مسجدسلیمان، متانول سبلان و اکسیر حلال نیز ظرف هفته های آتی افتتاح خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر سال ۱۳۹۳ در جریان نخستین سفر رئیس جمهوری به استان فارس به صورت ویدئوکنفرانس در جوار پالایشگاه پارسیان و منطقه مُهر آغاز شد، ادامه داد: هدف از اجرای این طرح، جداسازی هیدروکربن های سنگین از گازهای تولید میدان های تابناک، شانول، وراوی و هما بوده است که در منطقه عمومی مُهر و لامرد واقع شده اند. وزیر نفت با یادآوری اینکه این میدان ها (میدان تابناک، شانول، وراوی و هما) در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی توسعه یافته بود و پالایشگاه پارسیان هم در همان مقطع اجرا شد، گفت: این طرح در مرحله نخست قرار بود تنها در شهرستان مُهر اجرا شود، اما سرمایه گذار به دلیل فنی و اقتصادی محکم این طرح را دو منطقه پارسیان (بخش نخست) و عسلویه (بخش دوم) اجرا کرده است. زنگنه میزان سرمایه گذاری در طرح پالایش پارسیان سپهر را ۱.۳ میلیارد دلار و درآمد سالانه آن را بیش از یک میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: این طرح از سوی ستاد اجرایی فرمان امام انجام شده است و سالانه ۳.۳ میلیون تن به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی می افزاید. وی با بیان اینکه با افتتاح طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر، در مجموع ۲۱.۵ میلیون تن از تعهد افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی (۲۵ میلیون تن) کشور عملیاتی شده است، تصریح کرد: ظرفیت تولید پتروشیمی با افتتاح سه طرح باقیمانده از مجموع ۱۷ طرح برنامه ریزی شده، به بیش از ۲۴.۵ میلیون تن می رسد.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه این طرح ها از مصادیق اقتصاد مقاومتی، مقابله با خام فروشی، تکمیل زنجیره ارزش افزوده و جهش تولید است، خطاب به رئیس جمهوری گفت: صنعت پتروشیمی در دوران تحریم ها از ارکان اصلی مقاومت کشور بوده است، به نحوی که نزدیک ۹۰ درصد ارزی که در سال گذشته در سامانه نیما عرضه شده، بنا بر گزارش بانک مرکزی از سوی شرکت های پتروشیمی بوده است. زنگنه گفت: تنوع بخشی به مقاصد صادرات محصولات پتروشیمی هم از کارهایی بوده که اگرچه سخت، اما در این سال ها اجرایی شده است. وی به امضای قرارداد ۳۰۰ میلیون دلاری با شرکت توسعه انرژی تدبیر (زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان امام) برای فشارافزایی میدان ها (تابناک، شانول، وراوی و هما) هم اشاره کرد و افزود: خوراک آینده این مجموعه با اجرای این کار تضمین خواهد شد. وزیر نفت با بیان اینکه از ابتدای سال ۱۳۹۹ تاکنون واحد بازیابی فاز نخست پتروشیمی بوشهر با ظرفیت یک میلیون تن، بیدبلند خلیج فارس با ظرفیت ۳.۴ میلیون تن، پتروپالایش کنگان با ظرفیت ۳.۵ میلیون تن و پالایشگاه پارسیان سپهر با ظرفیت ۳.۳ میلیون تن برای تأمین خوراک به بهره برداری رسیده است، تصریح کرد: تا پایان امسال فاز نخست واحد ان جی ال ۳۲۰۰ با ظرفیت یک میلیون تن و سال آینده هم ان جی ال ۳۱۰۰ با ظرفیت یک میلیون تن برای تأمین خوراک به بهره برداری می رسد که در پایین دست آن یک پتروشیمی قرار دارد.
زنگنه از کاتالیست های فرآیندی پتروشیمی به عنوان طرحی دیگر نام برد که امروز به بهره برداری می رسد و گفت: اگرچه وزن و مقدار کاتالیست ها در صنعت پتروشیمی کم است، اما در صورت عدم تأمین کیفی آنها واحدها و مجتمع ها از مدار خارج می شوند.
وی با اشاره به اینکه در صنعت پتروشیمی کشور ۴۰ نوع کاتالیست به ارزش ۲۷۰ میلیون دلار در سال مصرف می شود، افزود: تا امروز ۱۹ نوع از این کاتالیست ها داخلی سازی شده است و با اقدام های انجام شده تا پایان امسال ۹ کاتالیست دیگر داخلی سازی می شود و به ۲۸ کاتالیست می رسیم. شرکت دولتی پژوهش و فناوری نقش مهمی در این زمینه داشته است. وزیر نفت میزان سرمایه گذاری در دو طرح کاتالیست شازند اراک را ۲۷۰ میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: امیدواریم بتوانیم با کارهایی که انجام داده ایم رضایت مردم را به دست بیاوریم و تعهدی را که دولت در جهت سربلندی کشور داشته به خوبی به انجام رسانده باشیم، همچنین امیدواریم صنعت پتروشیمی با ریل گذاری که برای آینده شده است با همین قدرت پیش برود. زنگنه در پایان در پاسخ به پرسش رئیس جمهوری درباره اینکه آیا تا پایان دولت، ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی به ۱۰۰ میلیون تن می رسد، گفت: نزدیک شده ایم و با اغماض چند ماهه به این رقم خواهیم رسید.
اصلاحاتی از ماده (یک) لایحه اصلاح قانون توسعه حمل ونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت مصوب سال ۱۳۸۶ در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بررسی شد.
مالک شریعتی نیاسر، در تشریح نشست ۲۹ فروردین ماه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: دستور کار این نشست ادامه بررسی طرح ها و لوایح فرعی ارجاعی به کمیسیون بود که ابتدا ماده ۱۵ طرح جامع حمایت از نظام آموزشی و تربیتی کشور بررسی شد و در جریان آن وزارتخانه های نفت، نیرو و صنعت، معدن و تجارت مکلف به استقرار در پارک های علمی و فناوری وابسته به خود در دانشگاه های معتبر می شدند. وی افزود: نمایندگان عضو کمیسیون انرژی با استقرار وزارتخانه های نفت و نیرو در پارک های علمی و فناوری دانشگاه ها مخالفت کردند، زیرا توان پوشش تمامی دانشگاه ها وجود ندارد و زمینه تقویت برخی دانشگاه های خاص را فراهم می کند و مجموعه توان علمی کشور مورد حمایت قرار نمی گیرد. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: موضوع دیگری که در این کمیسیون بررسی شد لایحه اصلاح قانون توسعه حمل ونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت، مصوب سال ۱۳۸۶ بود که اصلاحاتی از آن در ماده یک به کمیسیون انرژی ارجاع شده بود و کمیسیون انرژی با سه اصلاح آن را تأیید کرد.
شریعتی نیاسر عنوان کرد: اصلاح نخست در ماده یک حذف بند (ف) این لایحه بود که عبارت «تولید خودرو» به عبارت «تولید و واردات خودرو» اصلاح شده بود که نظر کمیسیون انرژی بر حذف این بند بود و نظر مجلس این است که نباید از واردات خودرو حمایت شود. وی ادامه داد: اصلاح دوم در متن مربوط به حذف عبارت «حداکثر» از ابتدای سال ۱۳۹۱ بود که کمیسیون انرژی به صورت تدریجی و طبق ماده ۳۹ قانون برنامه ششم توسعه متن جایگزین برای آن ارائه داد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: از آنجایی که قبل از این عبارت، «خروج بنزین و گازوئیل» از سبد حمایتی آمده که این «خروج بنزین و گازوئیل» باید به صورت تدریجی باشد، اما به صورت تدریجی و براساس ماده ۳۹ قانون برنامه را ما در اینجا اضافه کردیم.
شریعتی نیاسر با اشاره به موضوع اصلاحی دیگر در کمیسیون انرژی افزود: با توجه به مصوبه بودجه سال ۱۴۰۰ که گاز مایع را به عنوان بخشی از سبد سوخت حمل ونقل کشور تعیین کرده در بخشی از متن ماده یک از «طریق عرضه بنزین و گازوئیل» آمده است.
وی گفت: در اینجا پیشنهادی مطرح بود که گاز مایع را نیز اضافه کنید، اما با توجه به اینکه احداث جایگاه های عرضه گاز در ادامه آن آمده و گاز در اینجا به عنوان عام تلقی شد، گاز را هم گاز طبیعی که متان است و هم گاز مایع پروپان تلقی کردیم و در اینجا تغییری هم اعلام نشد، اما تلقی کمیسیون انرژی از احداث جایگاه های عرضه گاز، هم گاز طبیعی و هم گاز مایع ال پی جی است.
سامانه ملی آمادگی، مقابله و همکاری در برابر آلودگی های نفتی و مواد خطرناک و سمی در دریا و رودخانه های قابل کشتیرانی در نشست هیئت دولت تصویب شد. هیئت وزیران در نشست ۲۹ فروردین ماه که به ریاست دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری برگزار شد، به پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی و به منظور اجرای تعهدهای ناشی از قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین المللی آمادگی، مقابله و همکاری در برابر آلودگی نفتی و نیز قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به پروتکل (تشریفات) آمادگی، مقابله و همکاری در برابر سوانح آلودگی ناشی از مواد خطرناک و سمی، سامانه ملی آمادگی، مقابله و همکاری در برابر آلودگی های نفتی و مواد خطرناک و سمی در دریا و رودخانه های قابل کشتیرانی را تصویب کرد. به موجب این مصوبه، کارگروه هماهنگی مقابله با آلودگی به منظور برنامه ریزی، هماهنگی و نظارت بر اجرای طرح ملی با عضویت نمایندگان وزارتخانه های راه و شهرسازی (سازمان بنادر و دریانوردی)، کشور، نفت، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، جهاد کشاورزی (سازمان شیلات ایران)، امور خارجه، نیرو، امور اقتصادی و دارایی (گمرک جمهوری اسلامی ایران) و سازمان های برنامه و بودجه کشور و حفاظت محیط زیست، هواشناسی کشور، جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (حداقل در سطح معاون وزیر یا معاون رئیس دستگاه) تشکیل می شود. در همین حال به منظور تهیه پیش نویس طرح های احتیاطی استانی و پیگیری اجرای مصوبه های کارگروه ملی، کارگروهی متناظر کارگروه ملی در استان های ساحلی به ریاست معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری به عنوان نماینده وزارت کشور تشکیل می شود و دبیرخانه این کارگروه در اداره کل بنادر و دریانوردی استان های ساحلی مستقر خواهد بود.
کشورهای عضو اوپک پلاس در حال گفت وگو و رایزنی برای اکتفا کردن به برگزاری تنها نشست نظارتی این ائتلاف در ماه آوریل هستند.
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) در حال گفت وگو برای برگزار نشدن نشست هفته آینده وزیران این ائتلاف و اکتفا کردن به برگزار نشست کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس هستند.
برخی نمایندگان اوپک پلاس اعلام کردند که این ائتلاف ممکن است در ۲۸ آوریل (هشتم اردیبهشت ماه) تنها نشست کمیته نظارتی را برگزار و از برگزاری نشست وزیران اوپک و غیراوپک صرف نظر کند.
این منابع که خواستند نامشان فاش نشود، افزودند: گفت وگوها همچنان ادامه دارد و هنوز این تصمیم قطعی نشده است.
کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک (JMMC)، برخلاف نشست وزیران اوپک پلاس، تنها نقش مشاوره ای دارد و قدرت اعمال یا تغییر سیاست این ائتلاف را ندارد. این تصمیم ممکن است بیانگر این باشد که نیازی به بازنگری سیاست کنونی این ائتلاف نیست.
قیمت شاخص نفت خام برنت ساعت ۵ و ۹ دقیقه صبح روز دوشنبه (۳۰ فروردین ماه) با ۴۳ سنت کاهش به ۶۶ دلار و ۳۴ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا با افت ۴۲ سنتی به ۶۲ دلار و ۷۱ سنت برای هر بشکه رسید.
به گزارش خبرگزاری رویترز از توکیو، قیمت نهایی شاخص نفت خام برنت روز جمعه (۲۷ فروردین ماه)، ۶۶ دلار و ۷۷ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا ۶۳ دلار و ۱۳ سنت بود.
قیمت نفت در بازارهای جهانی در پی افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در هند و دیگر مناطق جهان و به دنبال آن نگرانی از قرنطینه های گسترده برای مهار آن و تأثیرش بر فعالیت های اقتصادی و تقاضای کالاهایی مانند نفت خام، کاهش یافت.
استفان اینز، استراتژیست ارشد بازار مؤسسه آکسی تریدر در این باره گفت: با افزایش دوباره موارد ابتلا به ویروس کرونا در هند و ژاپن، جاه طلبی ها برای افزایش قیمت ها همچنان با مانع روبه رو می شود.
مدیریت آموزش و برنامه ریزی نیروی انسانی وزارت نفت اعلام کرد: آزمون رایانه پذیرفته شدگان آزمون کارکنان قراردادی مدت موقت در بازه زمانی ۲۶ اردیبهشت ماه تا ۱۲ خردادماه در ۱۰ مرکز استان برگزار خواهد شد.
بر اساس اعلام این مدیریت، پس از برگزاری جلسه نهایی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت و مرکز ارزیابی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت مقرر شد با در نظر گرفتن اهمیت سلامت همکاران، کاهش ریسک انتقال ویروس کرونا، کاهش هزینه های جابه جایی و امکان پذیر شدن اجرای آزمون رایانه در دو نوبت صبح و عصر، این آزمون پس از پایان ماه مبارک رمضان، از تاریخ ۲۶ اردیبهشت ماه تا ۱۲ خردادماه در ۱۰ مرکز استان برگزار شود. محل دقیق برگزاری، تاریخ و دیگر جزییات متعاقبا از سوی مرکز ارزیابی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت اعلام خواهد شد. مدیریت آموزش و برنامه ریزی نیروی انسانی وزارت نفت پیش از این از برگزاری نشست های مستمر میان معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت و مرکز ارزیابی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت در هفته های اخیر به منظور بررسی جامع جوانب برگزاری این آزمون خبر داده و اعلام کرده بود با در نظر گرفتن موضوعات مختلف از جمله تعداد قبول شدگان به تفکیک هر استان، ظرفیت مرکز ارزیابی برای برگزاری هم زمان آزمون رایانه برای قبول شدگان به صورت حضوری، ظرفیت چهار شرکت اصلی در سطح استان ها، ریسک بالای انتقال ویروس کرونا با توجه به تعداد بیشتر قبولی های مربوط به استان های خوزستان و هرمزگان به صورت متمرکز، مشکلات ناشی از سفر به تهران در ماه مبارک رمضان، ممنوعیت تردد میان شهرها و از همه مهم تر اتخاذ تدابیری برای حفظ سلامتی همکاران، تصمیم نهایی و تاریخ و محل های برگزاری آزمون رایانه اطلاع رسانی می شود.
رئیس اداره بازرسی و حفاظت فنی شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) می گوید: طرح ملی گوره - جاسک بدون توانمندی داخلی به سرانجام نمی رسید. این طرح با گام بلندی که در حمایت از صنایع داخلی برداشته شد، توانست زنجیره عظیمی از صنایع را به حرکت درآورد. به گفته علی کلاکی، تجلی ظرفیت 100 درصدی تولید داخلی در کشور، از مهم ترین شاخصه های طرح گوره - جاسک است که جا دارد بگویم این طرح را در مقایسه با طرح های دیگر که در سطح جهانی انجام شده، مستثنا کرده است. پروژه گوره - جاسک توانست به نحو احسن ظرفیت تولید داخل را در راستای منویات مقام معظم رهبری در این باره به منصه ظهور برساند، همچنین می توان گفت جنبه های هماهنگی میان شرکت های داخلی در این طرح واضح و مشخص است و قادریم از آن به عنوان مرجع یاد کنیم.
رئیس حراست شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در تشریح عملکرد سال ۹۹ مجموعه خود، از پاکسازی حدود سه هزار هکتار از اراضی آلوده به مین در پروژه لرزه نگاری دانان خبر داد. به گزارش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، حسین نیکی اکبری درباره فعالیت های انجام شده از سوی اداره حراست این شرکت در سال ۹۹ گفت: ۳۱ هزار نقطه عمقی، ۲ هزار و ۴۷۰ کیلومتر خط گیرنده و حدود یک هزار و ۴۰۰ کیلومتر جاده دسترسی اراضی آلوده به مین باقی مانده از دوران هشت سال دفاع مقدس در پروژه لرزه نگاری منطقه عملیاتی دانان پاک سازی شد.
وی درباره عملکرد حراست در دوران فراگیری ویروس کرونا تصریح کرد: از زمان شیوع ویروس کرونا تاکنون، این حراست با نظارت دقیق بر تردد کارکنان و دیگر مراجعان و اجرای پروتکل های بهداشتی به عنوان نوک پیکان مقابله با همه گیری ویروس در کنار دیگر ادارات متولی سلامت همکاران، تلاش داشته میزان ابتلا و فوت ناشی از این بیماری در میان بیش از ۱۰ هزار نفر از کارکنان را به حداقل ممکن برساند. رئیس حراست شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، درباره بعضی فعالیت های شاخص حراست این شرکت در سال ۱۳۹۹ اظهار کرد: برقراری بستر ارتباطی حراست شرکت ملی نفت ایران و ایجاد دسترسی برای تغذیه اطلاعات پرسنلی شاغلان حراست در سامانه جامع امور اداری و پشتیبانی در حراست های زیرمجموعه، اتصال اولیه حراست شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب به شبکه اختصاصی حراست شرکت ملی نفت ایران، به روزرسانی بانک اطلاعاتی کارکنان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، اجرای قانون ارتقای سلامت اداری، اهتمام در بررسی مناقصات برگزارشده در ستاد و شرکت های تابع، رعایت حقوق کارکنان و عدم ورود به حریم شخصی افراد و به کارگیری خرد جمعی و کار گروهی، بخشی از عملکرد اداره حراست در سال ۹۹ است، همچنین با توجه به اینکه حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب، بیشتر در مناطق مرزی قرار دارد، تمهیدات و آمادگی لازم به منظور ارتقای مباحث امنیتی پیش بینی شده است. نیکی اکبری گفت: برنامه های اداره حراست شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در سال ۱۴۰۰ ضمن حفظ و صیانت از کارکنان و تأسیسات نفت و گاز، شامل مواردی همچون پیگیری ارتقای پایه سمت های سازمانی حراست، ایجاد و راه اندازی بسترهای الکترونیک و شبکه اختصاصی امن برای سهولت در برقراری ارتباط با شرکت های تابع، پایش تصویری اماکن و تأسیسات زیر پوشش، راه اندازی سامانه شناسایی و کنترل سلامت کارکنان و مراجعان در مبادی ورودی شرکت و نصب و راه اندازی نرم افزار کنترل ورود و خروج کالا به صورت سیستمی در حراست های تابع است
چاه SIE-E۱P۶ میدان اسفند پس از عملیات آزمون، با رقم تولید تقریبی روزانه ۲ هزار بشکه نفت عملیاتی شد.
به گزارش پترو ایران، حمیدرضا ثقفی، مدیرعامل شرکت دیریلینگ اینترنشنال لیمیتد (DCI) با اعلام این خبرتوضیح داد: این شرکت به عنوان پیمانکار پروژه EPDF سیری مطابق با تعهدات ذکرشده در قرارداد با شرکت نفت فلات قاره ایران به عنوان کارفرما، نسبت به استقرار دستگاه حفاری دریایی DCI-۱ در سکوی ایلام ۱ اقدام کرد و با استفاده از توان پیمانکاران و متخصصان داخلی، عملیات کوبش لوله های هادی ۲۶ اینچ رزوه دار را برای نخستین بار در ایران با موفقیت تا عمق ۱۵۰ متری به پایان رساند؛ به این ترتیب امکان حفاری چاه تولیدی SIE-E۱P۶ در این سکو میسر شد. وی ادامه داد: با وجود برخی محدودیت ها همچون مشکلات تامین کالای های ساخت خارج مانند لوله های مغزی و آستری کروم دار و محدودیت در استفاده از خدمات حفاری پیمانکاران خارج از کشور، با اتکا به دانش و توان مدیریتی، کادر مهندسی، نیروهای عملیات حفاری و دکل داری شرکت DCI و با نگاه به داخل و استفاده از امکانات، تخصص، دانش و تجربیات پیمانکاران بومی به منظور تأمین کالا و خدمات فنی، اقدام های لازم برای ادامه کار مانند طراحی و ساخت Agitator سیستم سیال حفاری دکل انجام شد و عملیات اجرایی چاه SIE-E۱P۶ به پایان رسید. مدیرعامل شرکت دیریلینگ اینترنشنال لیمیتد گفت: چاه SIE-E۱P۶ پس از عملیات آزمون با مقدار تولید تقریبی روزانه ۲ هزار بشکه نفت عملیاتی شده است. وی یادآور شد: با توجه به استفاده از طراحی بهینه و بهترین تجهیزات و خدمات موجود در این چاه و متراژ تولیدی برابر با ۹۴۲ متر، این چاه می تواند بیشترین و طولانی ترین بهره دهی را برای شرکت نفت فلات قاره ایران در مقایسه با چاه E۱P۵ با متراژ تولیدی ۴۶۷ متر داشته باشد.
سال ۹۹ عملیاتی شد
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب پارسال هزار و ۲۹۶ عدد انواع شیرآلات و تجهیزات سرچاهی و شیرهای درون چاهی (SV۳) را که غیرعملیاتی شده بودند، تعمیر و بازسازی کرد.
یونس عباسی لرکی، مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های این شرکت با اشاره به اینکه این شاخص حدود پنج درصد نسبت به سال ۹۸ رشد داشته است، گفت: این کار تخصصی در شرایط تحریم و همه گیری کرونا و با بهره گیری از ظرفیت های داخلی به ثمر رسید و افزون بر تحقق برنامه های پدافند غیرعامل در حوزه تخصصی حفاری و تولید ایمن و پایدار نفت و گاز و ممانعت از توقف چاه های تولیدی شرکت های بهره برداری، بیش از ۱۰۵۰ میلیارد ریال صرفه جویی مستقیم به دنبال داشته است. وی افزود: این تجهیزات در بخش روسطحی شامل ۱۰۶۶ عدد شیرآلات و تجهیزات سرچاهی با محدوده سایزی ۲-۱/ ۱۶ تا ۱۱ اینچ و با فشار کاری ۳۰۰۰، ۵۰۰۰ و ۱۰۰۰۰ پوند بر اینچ مربع و در بخش زیرسطحی، ۲۱۸ عدد تجهیز شیرهای ایمنی درون چاهی با سایزهای ۳.۸۱۳ تا ۵.۹۶۳ اینچ است که در شرایط بحرانی و اضطراری نقش اصلی را در توقف جریان و ایمن سازی چاه به عهده دارند و پس از تعمیر و بازسازی در کارگاه های عملیاتی این مدیریت، دوباره در چاه های مختلف نصب و استفاده می شود. مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: مطابق توافقنامه موجود با شرکت نفت و گاز اروندان در زمینه ارائه خدمات فنی تخصصی تعداد ۱۲ عدد از شیرآلات و تجهیزات تاج چاه با فشار کاری ۱۰۰۰۰ پام، پس از تعمیر و آزمایش های مربوطه و تأیید بازرسی فنی، برای استفاده دوباره به شرکت برگردانده شد. برخی از این تجهیزات مخصوص در کلاس های مختلف و با آلیاژهای ویژه در چاه های با میزان هیدروژن سولفوره بالا (H۲S TRIM) استفاده می شود و در انحصار معدودی از شرکت های خارجی است که این مدیریت با احیا و به کارگیری دوباره اقلام یادشده، نقشی بسزا در نگهداشت و تولید ایمن و پایدار در مناطق نفت خیز جنوب داشته است.
در پی زلزله ۵.۹ ریشتری با محوریت بندر گناوه
وضع تأسیسات نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران پس از وقوع زلزله ۵.۹ ریشتری با مرکزیت بندر گناوه، باثبات و مطلوب است و هیچ وقفه ای در روند تولید نفت ایجاد نشده است.
زلزله ای که حوالی ظهر روز یکشنبه (۲۹ فروردین ماه) جنوب کشور را لرزاند، خوشبختانه خسارت جانی و مالی به همراه نداشته و جز ریزش سقف اتاق های کنترل در تلمبه خانه گوره A و C شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب (شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران)، خسارت قابل توجه دیگری در دیگر زیرمجموعه های شرکت ملی نفت اعم از نفت فلات قاره ایران، پایانه های نفتی ایران، نفت مناطق مرکزی ایران، مهندسی و توسعه نفت و منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس گزارش نشده است.
عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: این زلزله که در خارک با شدت کمتری احساس شد، هیچ گونه خسارتی به تأسیسات این شرکت وارد نکرده و فعالیت ها به طور طبیعی در حال انجام است.
شهباز صفری، رئیس اداره اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران درباره خسارت های ناشی از این زمین لرزه گفت: گزارش های اولیه حاکی از ریزش سقف اتاق های کنترل در تلمبه خانه گوره A و C و همچنین ریزش تپه های مجاور واحد بهره برداری بینک است، اما خوشبختانه تاکنون خسارت جانی و مالی در تأسیسات این شرکت در گستره جغرافیایی استان کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، فارس و خوزستان گزارش نشده است. پیگیری های شانا حاکی است روند تولید این شرکت دچار وقفه نشده و آسیب دیدگی های پیش آمده نیز به همت متخصصان در حال برطرف شدن است.
علیرضا قاسمی نژاد، رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست و مدیر بحران شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز اعلام کرد مناطق عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی (تابع نفت مناطق مرکزی) در جریان زمین لرزه امروز آسیبی ندیده اند و روند تولید در این مناطق ادامه دارد.
مظاهر انصاری، سرپرست بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران هم اعلام کرد بررسی های انجام شده از مناطق عملیاتی این شرکت نشان می دهد خوشبختانه این زمین لرزه خسارت جانی و مالی در سطح این شرکت به دنبال نداشته است.
کوروش رضازاده، رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت مهندسی و توسعه نفت هم گفت: زلزله امروز خسارتی را متوجه طرح های این شرکت در منطقه عملیاتی غرب کارون نکرده است و از طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک نیز خسارتی گزارش نشده و شرایط کاملا باثبات است.
پیگیری های شانا از منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز حاکی از آن است که هیچ خسارتی متوجه تأسیسات مستقر در این منطقه نشده است.
طرح های پالایش پارسیان سپهر، تولید کاتالیست پلی پروپیلن و کاتالیست پلی اتیلن سنگین به دستور رئیس جمهوری افتتاح شدند
مشعل صنعت پتروشیمی در سال های اخیر، با وجود تحریم های مستقیم و همه جانبه و مشکلات اقتصادی در داخل کشور توانست جزو پیشتازان عرصه صنعت و توسعه و ارزآوری برای کشور باشد. این صنعت در این سال ها همزمان با توسعه فناورانه، توسعه کمی برای تکمیل زنجیره تولید را کنار نگذاشت و در مسیر توسعه خود پس از جهش اول در دهه 80 جهش دوم و سوم را هم رقم زد. بر اساس زمان بندی که برای هر کدام از جهش های صنعت پتروشیمی پیش بینی شده است، قرار بود 17 طرح پتروشیمی با ارزش درآمدی ۱۱.۴ میلیارد دلار و تناژ ۲۵ میلیون تن پیشنهاد شود تا با افزایش این میزان به ظرفیت ۹۰ میلیون تن برسیم. اگرچه سال 99 به عنوان سالی طلایی در توسعه صنعت پتروشیمی معرفی و تعداد قابل توجهی از این طرح ها افتتاح شدند، اما با توجه به شرایط اقتصادی و تحریمی و به ویژه شرایط کرونایی حاکم بر صنعت، تعدادی از طرح ها با تاخیر روبه رو شدند که افتتاح آنها به بهار 1400 موکول شد. پنج شنبه هفته گذشته و در ادامه پنج شنبه های افتتاح آنلاین ریاست جمهوری که در سال 99 مرتب ادامه داشت، سه طرح پتروشیمی از جمله یکی از 17 طرح تعهد سال 99 و دو طرح کاتالیستی به دستور رئیس جمهوری به بهره برداری رسمی رسیدند. سال گذشته طرح های میاندوآب، کاوه، تولید کاتالیست پتروشیمی لرستان، کیمیای پارس خاورمیانه، بوشهر، لردگان، سولفات پتاسیم ارومیه، هگمتانه، فاز دوم پتروشیمی ایلام، پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس و پتروپالایش کنگان از مجموع ۱۷ طرح به بهره برداری کامل و هفته گذشته طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر به دستور رئیس جمهور به بهره برداری رسمی رسید. همچنین همزمان دو طرح کاتالیستی، شامل طرح تولید کاتالیست پلی پروپیلن و طرح تولید پلی اتیلن سنگین (CX) نیز به بهره برداری رسمی رسیدند. قرار است در هفته های آینده مابقی طرح های تعهد سال 99 شامل طرح های متانول سبلان، اوره مسجدسلیمان و اکسیر حلال که در مراحل راه اندازی نهایی هستند، به سبد مجتمع های تولیدی صنعت پتروشیمی کشور افزوده شوند. البته این پایان تعهدات دولت دوازدهم در دوران پرکار خود است، نه پایان کار صنعت پتروشیمی و برنامه توسعه این صنعت فارغ از تغییرات در دولت ادامه خواهد داشت. اما پروژه های افتتاح شده هر کدام اتفاقات مهمی را رقم زده اند و تاثیر زیادی در صنعت پتروشیمی دارند که شروع فعالیت آنها امیدواری زیادی را به همراه دارد.
بر اساس اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بهره برداری از طرح پالایش پارسیان سپهر، سالانه ۱.۳ میلیون تن اتان برای مصرف واحدهای الفینی صنعت پتروشیمی تأمین می شود. شروع به کار این طرح در سال ۹۳ و با هدف بازیابی اتان و اجزای سنگین تر اتان بود و نخستین اعتبارات اسنادی (ال سی) این طرح از صندوق توسعه ملی آبان ماه ۹۵ گشایش یافت. سرانجام به همت متخصصان ایرانی سال 98 راه اندازی آزمایشی این پروژه انجام و چند روز قبل هم با دستور رئیس جمهوری به طور رسمی افتتاح شد. این طرح با تکیه بر دانش متخصصان داخلی در دو بخش واحد استحصال اتان در سایت مُهر در شهرستان مُهر و مجتمع پالایشگاه پارسیان سپهر به عنوان واحد تفکیک نهایی اتان در سایت عسلویه احداث شده و قرار است روزانه ۷۴ میلیون مترمکعب گاز غنی چهار میدان تابناک، شانول، وراوی و هما از طریق پالایشگاه پارسیان وارد واحد استحصال اتان پارسیان سپهر در سایت مُهر شود. محمود زیرکچیان زاده ، مدیرعامل شرکت پالایش پارسیان سپهر در مراسم افتتاح با اشاره به اینکه سالانه ۱۶ میلیون تن متان تولیدی این پروژه به عنوان یکی از بزرگ ترین ثمره های زیست محیطی این طرح از سایت مُهر به گاز شهری اختصاص می یابد، اظهار کرد: اتان تولیدی در این سایت برای تفکیک نهایی و تولید سالانه ۳.۳ میلیون تن اتان، پروپان، بوتان و میعانات گازی به عنوان محصول اصلی به وسیله خط لوله ۱۸ اینچ به طول حدود ۶۳ کیلومتر به سایت عسلویه منتقل می شود.
وی به ارسال سالانه ۱.۳میلیون تن اتان به خط سراسری اتان برای مصرف واحدهای الفینی صنعت پتروشیمی و صادرات یک میلیون تن پروپان و بوتان و یک میلیون تن کاندنسیت تولیدی شرکت اشاره کرد و گفت: طرح توسعه ۴۵۰ هزار تنی PDH برای تبدیل پروپان پالایش پارسیان سپهر به محصول ارزشمند پلی پروپیلن و تکمیل زنجیره محصولات تعریف شده است که امیدواریم با صدور مجوز تخصیص زمین از وزارت نفت و اعطای تسهیلات صندوق توسعه ملی شاهد آغاز عملیات اجرایی این طرح باشیم.
زیرکچیان زاده میزان سرمایه گذاری این طرح را یک میلیارد و ۱۳ میلیون دلار عنوان کرد که از دو منبع اصلی تسهیلات صندوق توسعه ملی با عاملیت بانک پارسیان و آورده سهامداران تأمین شده است. گروه توسعه انرژی تدبیر، گروه مالی پارسیان و نفت پارس سرمایه گذاران اصلی طرح هستند. او همچنین درآمد سالانه طرح پالایش پارسیان سپهر را حدود یک میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: نرخ بازگشت سرمایه این طرح ۲۰ تا ۳۰ درصد است و این طرح ارزش افزوده بالایی برای کشور خواهد داشت که به طور حتم با تکمیل زنجیره ارزش، افزایش خیره کننده ای خواهد یافت.
مدیرعامل شرکت پالایش پارسیان سپهر با تأکید بر این نکته که طرح پالایش پارسیان سپهر در اوج تحریم ها و کرونا تکمیل شد، گفت: این موارد اگرچه سرعت کار را کاهش داد، اما پروژه حتی برای یک روز نیز متوقف نشد.
دو طرح دانش محور تولید کاتالیست پلی پروپیلن و کاتالیست پلی اتیلن سنگین با دانش فنی ایرانی نیز دو طرح مهم دیگر هستند که چند روز قبل با دستور رئیس جمهور برای نخستین بار در کشور به بهره برداری رسید. این دو واحد کاتالیست برای نخستین بار در کشور از سوی پژوهشگران شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در شهرستان شازند استان مرکزی اجرا شده اند و ۱۰۰ درصد تجهیزات این واحدها در داخل کشور ساخته شده و با اجرای این واحدها صنعت پتروشیمی از واردات این دو نوع کاتالیست بی نیاز می شود.
ظرفیت واحد تولید کاتالیست پلی پروپیلن که با سرمایه گذاری ۷ میلیون دلاری احداث شده است، ۱۲ تن در سال معادل ۳۰ درصد نیاز صنعت پتروشیمی و قابل توسعه تا زمان تأمین کامل نیاز کشور است. طرح تولید کاتالیست پلی اتیلن سنگین نیز با فناوری CX و حجم سرمایه گذاری ۳ میلیون دلار اجرا شده و ظرفیت تولید سالانه ۲۰ تن معادل ۲۵ درصد نیاز صنعت پتروشیمی را دارد که قابل توسعه تا تأمین کامل نیاز کشور است.
علی پژوهان، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در مراسم افتتاح این دو کاتالیست با تاکید بر اینکه با تکمیل پروژه های این مجموعه کاتالیست های پرمصرف صنعت پتروشیمی تأمین می شود، افزود: با هدف تأمین نیازهای مجتمع های پتروشیمی کشور، تا پایان سال چند کاتالیست مهم با دانش فنی این شرکت به تولید صنعتی می رساند.مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی ادامه داد: این شرکت در سال ۹۹ برای نخستین بار، دانش فنی پلی اتیلن سنگین برای پتروشیمی تبریز را با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن، دانش فنی واحد پلی اتیلن برای پتروشیمی بوشهر را با ظرفیت ۴۰۰ هزار تن، واحد تولید پروپیلن فاتح را با ظرفیت ۱۲۰ هزار تن و از همه مهم تر دانش فنی طرح سه گانه تبدیل گاز طبیعی به پلی پروپیلن را با ظرفیت ۹۰۰ هزار تن شامل سه پلنت تولیدی متانول، پروپیلن و پلی پروپیلن برای طرح پتروشیمی اسلام آباد غرب تهیه و ارائه کرد. همچنین طرح افزایش تولید پلی پروپیلن در جنوب کشور نیز با دانش فنی این شرکت اجرا خواهد شد.
پژوهان گفت: برخی تجهیزات خاصی که در پتروشیمی ها استفاده می شود، تنها در صورت داشتن دانش فنی احداث آن پلنت در کشور قابل ساخت است و برخی تجهیزات را تنها لایسنسورها هستند که تعیین می کنند از چه شرکتی تأمین شود، با داخلی سازی این فناوری ها، حرکت قابل توجهی در ساخت قطعات و تجهیزات صنعت پتروشیمی خواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه امروز دو طرح تولید کاتالیست پلی اتیلن سنگین با ظرفیت سالانه ۲۰ تن و کاتالیست پلی پروپیلن با ظرفیت سالانه ۱۲ تن در مجموع با حجم سرمایه گذاری نزدیک به ۲۷۰ میلیارد تومان افتتاح می شوند، افزود: کاتالیست پلی اتیلن سنگین در طول یک سال و کاتالیست پلی پروپیلن طی دو سال ساخته شده اند.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی تأکید کرد: از حمایت بی دریغ و اعتماد وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی از موضوع پژوهش به دلیل اینکه تبدیل ایده های پژوهشی به محصول آن هم در صنعت پتروشیمی که سرمایه گذاری های بالا نیاز دارد و با ریسک همراه است، قدردانی می کنم.
برنامه ریزی برای تعمیر و نوسازی ناوگان دریایی شمال کشور
مشعل شرکت نفت خزر، امسال محوریت و تمرکز خود را بر نوسازی و تعمیرات قرار داده است؛ روندی که می تواند تصویری از آمادگی کامل برای حفاری در حوزه خزر باشد. طبق اعلام مدیرعامل شرکت نفت خزر با انجام تعمیرات اساسی و نوسازی ناوگان، تا پایان سال 1400 آماده عملیات و حفاری در ساختارهای شناسایی شده خواهیم بود. علی اصولی، مدیرعامل شرکت نفت خزر در گفت و گو با هفته نامه «مشعل» با اعلام این خبر از برنامه ریزی گسترده برای تعمیر و نوسازی ناوگان دریایی این شرکت خبر می دهد که مشتمل بر دو بخش سکوی نیمه شناور ایران امیرکبیر و شناورهای کاسپین است. شرکت نفت خزر به عنوان یکی از شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران، وظایف اکتشاف، توسعه و تولید منابع هیدروکربوری در حوضه خزر جنوبی و سه استان ساحلی مازندران، گلستان و گیلان را عهده دار است. از ماموریت های شرکت نفت خزر اکتشاف، توسعه و تولید به منظور بهره برداری از منابع هیدروکربوری حوضه جنوبی دریای خزر و سه استان ساحلی، فراورش و انتقال نفت و گاز با هدف بالفعل و پیشینه کردن ثروت های ملی و ایجاد ارزش برای ذینفعان است. از دستاوردهای شرکت نفت خزر می توان به مواردی همچون ایجاد زیرساخت های موردنیاز برای انجام عملیات اکتشافی در شمال کشور با ساخت سکوی حفاری نیمه شناور امیرکبیر، سه فروند شناور پشتیبانی، احداث حوضچه آرامش و احداث پایگاه پشتیبانی برای انجام عملیات حفاری و کشف 2 میلیارد بشکه نفت درجا در ساختار سردار جنگل اشاره کرد. ناوگان دریایی شرکت نفت خزر که از سال 88 وارد مدار عملیاتی شده، شامل یک فروند سکوی نیمه شناور با نام ایران-امیرکبیر و سه فروند شناور پشتیبانی کاسپین است که با توانمندی شرکت های داخلی با همکاری شرکت های خارجی طراحی و تحت کلاس موسسه رده بندی بین المللی DNV (عضو IACS) ساخته و عملیاتی شده است. از زمان عملیاتی شدن ناوگان نفت خزر، بازرسی های منظم سالانه از سوی شرکت های مورد تایید داخلی و بازرسی های ویژه برای سکو و شناورها نیز تاکنون از طریق استفاده از توانمندی شرکت های داخلی به صورت زیرآبی انجام شده است. مدیرعامل شرکت نفت خزر در توضیح برنامه ریزی انجام شده در دو بخش سکوی نیمهشناور ایران« امیرکبیر و شناورهاي كاسپين گفت: «در بخش شناورهاي كاسپين، پس از سه مرحله تجدید گواهینامه های مربوطه، در نتیجه آخرين بازرسی ویژه انجام شده ازسوی سازمان بنادر و دریانوردی و موسسه رده بندی، نفت خزر ملزم به انجام تعمیرات زیرآبی در مراکز تعمیراتی معتبر شده که با تدوین شرح خدمات و انجام فرایند مناقصه و مشخص شدن پیمانکار مربوطه(پیمانکار داخلی)برنامه ریزی برای اجرایی کردن آن در حال انجام است.» وی افزود:« در خصوص شناورهای کاسپین 1و2، بازرسی برای صدور گواهینامه تا اسفند سال 96 با تجهیزات و روش های جایگزین بدون ازآب گیری شناورها انجام شد و پس از آن و بر اساس الزام سازمان بنادر، تمدید گواهینامه های شناورها صرفا با انجام تعمیرات زیرآبی بدنه و تجهیزات شناورها با از آب گیری آنها در یاردهای تعمیراتی امکانپذیر است.»
اصولی درباره ضرورت انجام این بازرسی ها گفت: «بدون تمدید گواهینامه های شناورها، امکان عملیات شناورها در دریای خزر و پشتیبانی از سکوی ایران-امیرکبیر وجود ندارد؛ در واقع وجود شناورهای کاسپین 1و2 (به دلیل قابلیت های این شناورها) برای هرگونه عملیات جابه جایی و پشتیبانی سکو الزامی است و انجام هرگونه عملیاتی بدون شناورهای کاسپین 1و2 با مشکل مواجه می شود.» بر اساس این گزارش، با توجه به قوانین دریایی که ازسوی سازمان جهانی دریانوردی (IMO) و موسسات رده بندی ابلاغ می شود، شناورهای دریایی در بازه های زمانی تعریف شده باید مورد بازرسی قرار گیرند و همچنین بازرسی ویژه برای تجدید گواهینامه های شناور انجام می پذیرد و این کار ممکن است پس از تعمیرات اساسی بدنه زيرآبي در صورت نیاز (بنا به تشخیص سازمان رده بندی) انجام شود. این بازرسی ها در کنار بازرسی های سالانه شناورها انجام می شود و لازمه بازرسی های ویژه، بازرسی های سالانه برای تمدید گواهینامه های شناورهاست.
مدیرعامل شرکت نفت خزر درباره آخرين وضعیت سكوي ايران_ اميركبير (از نظر كلاس) هم توضیح داد: «در بخش سکوی نیمه شناور ایران-امیرکبیر نیز در نتیجه بازرسی های ویژه موسسه رده بندی به صورت زیرآبی و همچنین بازرسی های انجام شده ازسوی چند شرکت صاحب نام مستقل، نیاز به انجام برخی فعالیت ها مانند تعویض آندهای فداشونده و ارتقا و تعميرات سیستم ضدخوردگی روی سازه سکو مشخص شد که این فعالیت ها داخل آب طراحي و انجام شده است. ماشین آلات و تجهيزات سکو هم مطابق توصیه های سازنده بر اساس ساعات کارکرد این تجهیزات در بخش های مختلف اعم از حفاری، زیر دریا، مولدهای اصلی، جرثقیل، کنترل، وینچ ها، بلیج و بالاست و سیستم خنک کاری آب دریا، ایمنی، فضای زیست، رنگ آمیزی و... تهیه شده و شرح خدمات و اسناد مناقصه با برگزاری مناقصات مجزا، از سال 1399 اجرایی شده و هم اکنون با جدیت در حال اجراست.» به گفته اصولی، برنامه ریزی و انجام تعمیرات اساسی روی تجهیزات هر سکوی حفاری، چه در خشکی و چه در دریا، لازمه نگهداشت موفق و رسیدن به سطح آمادگی لازم برای اجرای پایدار اهداف آینده کاربری از سکو است که بر این مبنا در این پروژه، تعمیرات اساسی و تامین کالای 16 زیرسیستم از مجموعه تجهیزات سکوی ایران-امیرکبیر مد نظر قرار گرفته شده است. این سیستم ها که ازسوی سازنده های مطرح خارجی ساخته شده اند، به شکل کامل و با استفاده از توان داخلی اورهال و طبق پروسه ارائه شده شرکت سازنده و با رعایت استانداردهای روز دنیا دمونتاژ، سرویس، بازسازی و مونتاژ نهایی می شوند. وی با بیان اینکه در این بخش، چالش هایی در حوزههای مهندسی، خرید و اجرا دیده می شود و با توجه به منحصربه فرد بودن برخی تجهیزات، دسترسی به منابع خدماتی واجد شرایط یا نمایندگان معتبر شرکت های سازنده وجود دارد، افزود: «پروژه رنگ آمیزی سکو، تعمیرات اساسی فضای زیستی و تعمیرات اساسی چهار دستگاه مولد برق با ظرفیت هرکدام 8/2مگا وات با به کار گیری پیمانکارهای داخلی در حال اجراست.»
اصولی تصریح کرد: «پس از گذشت نزدیک به 11 سال از ساخت و راه اندازي این سکوی منحصر به فرد به عنوان نماد صلابت و افتخار صنعت نفت ایران در دریای خزر و با توجه به عملیاتی که اين سازه در این سال ها انجام داده است، مطابق با بررسی کارشناسان متخصص و بازید از نواحی مختلف سکو و همچنین مشورت با کارشناسان، این نتیجه حاصل شد که برای جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی بیش از حد، بايد روي بيشتر نواحی سکو رنگ آمیزی اساسی صورت گیرد که پروژه رنگ آمیزی سکو در ضمیمه قرارداد راهبری و نگهداشت، مرداد سال گذشته به پیمانکار مربوطه ابلاغ شده و این کار در حال انجام است.»
مدیرعامل شرکت نفت خزر به تعمیرات فضای زیست سکو به عنوان یکی دیگر از دستور کارهای این شرکت اشاره کرد و گفت: «پس از بررسی شرایط محل اسکان سکو از سوی کارشناسان فنی شرکت نفت خزر، با توجه به عواملی مانند گذشت حدود 11 سال از ساخت سکو و عدم تعمیرات اساسی در این مدت، استقرار سکو در لوکیشن های متفاوت حفاری، استفاده و اسکان پیمانکاران مختلف در فضای زیست سکو و استهلاک سیستم های لوله کشی و تخلیه، شرایط اسکان نامناسب ارزیابی شده و اقدام های لازم برای انجام تعمیرات در برنامه نفت خزر قرار گرفته است.»
اصولی به انجام تعمیرات اساسی 24 هزار ساعت روی چهار دستگاه مولد در سکوی ايران_ اميرکبير با اتکا به توان متخصصان و کارشناسان داخلی اشاره کرد و گفت: «از آنجا که تمامی تجهیزات موجود روی این سکو به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم از طریق انرژی الکتریکی تغذیه و این انرژی به وسیله مولدها تامین می شود، باید به صورت مستمر سلامت این بخش را مورد پایش قرار داد. در واقع شرایط نامطلوب کارکرد موتورها سبب شد انجام فرايند تعميرات اساسي آنها در اولويت کاری مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت نفت خزر قرار گيرد و با انجام فرايند مناقصه، پيمانكار مربوطه انتخاب و این مهم نیز وارد فاز اجرايي تعميرات و تامين كالا شده است.»
وی به برنامه تعمیرات اساسی و به روزرسانی سیستم کنترل و اتوماسیون صنعتی سکوی نیمه شناور ایران_ امیر کبیر هم اشاره کرد و گفت: «با توجه به اينكه مدت زمان طولاني از نصب و بهره برداري سيستم ها و تجهيزات ايمني و آتش نشاني و نجات جان این شرکت مي گذرد، لازم است به منظور حفظ استانداردها و رعايت الزام های ايمني سكو و تجهيزات با ارزش موجود و جان کارکنان شاغل، نسبت به نوسازی این تجهیزات اقدام کرد که با تهیه شرح خدمات و سایر اسناد برای برگزاری مناقصه به منظور جذب پیمانکار مجرب داخلی اقدام لازم صورت گرفته است.
ضرورت تعمیرات و نصب و راه اندازی تجهیزات در سیستم های آب توازن و آب خنك كننده دريا و بيلج موجود در سکوی نیمه شناور ایران-امیرکبیر هم موضوع دیگری بود که اصولی به آن اشاره کرد و افزود:«سیستم ورودی های آب به سکو از طریق Sea Chestها به مدت 11 سال است که تعمیرات اساسی در آن انجام نشده و بنا بر گزارش های مهندسی، شیرآلات و لوله کشی این بخش باید تعویض و به روز شود که با تهیه شرح خدمات و سایر اسناد برای برگزاری مناقصه به منظور جذب پیمانکار مجرب داخلی اقدام لازم انجام شده است.»
وی با بیان اینکه آخرين اقدام های تعميراتي انجام شده روي تجهيزات زير دريا سکوی امیرکبیر که یکی از مهمترین بخش ها برای عملیات حفاری است و آخرين تست انجام شده مربوط به سال 2014 قبل از حفاري چاه دوم در بخش 6.2 بوده است، ادامه داد: «از تاريخ یادشده به بعد، با توجه به عدم فعاليت حفاري به وسیله سكو در دریای خزر، تعميرات اين تجهيزات به صورت موردي و با توجه به قابليت هاي نفرات راهبر شامل مهندس تجهيزات زير دريا و دستيار مهندس تجهيزات زير دريا روي آنها صورت گرفته و نظر به محدوديت بودجه، مبناي كلي انجام تعميرات، صحت سنجي بر اساس آزمايش هاي استاندارد و حداقل سازي تعميرات مورد نياز و قطعات يدكي مرتبط بوده است که مهندسان شرکت نفت خزر بخوبی با استفاده از توان داخلی، این تعمیرات را انجام داده اند و از هدر رفت هزینه های هنگفت از سوی شرکت های خارجی و خروج ارز از کشور جلوگیری کرده اند. مدیرعامل شرکت نفت خزر در پایان اظهار امیدواری کرد که با انجام تعمیرات اساسی و نو سازی ناوگان شرکت نفت خزر که عمدتا از طریق شرکت های توانمند داخلی در حال انجام است و به عنوان دارایی ارزشمند شرکت ملی نفت ایران در دریای خزر به شمار می رود تا پایان سال 1400 آماده عملیات و حفاری در ساختارهای شناسایی شده و با اکتشاف منابع هیدروکربوری جدید در آب های نیلگون خزر ضمن خرسندی مردم کشورمان، بتوانیم برگ زرین دیگری در آغاز قرن جدید به کارنامه افتخارت صنعت نفت اضافه کنیم.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در گفت وگو با «مشعل» تاکید کرد:
مشعل شركت بهره برداري نفت و گاز مارون، به عنوان یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که راهبري عمليات توليد، فراورش و انتقال نفت، گاز و مایعات گازی و همچنين نگهداري، تعميرات و بهينه سازي تاسيسات و خطوط لوله مربوطه را به عهده دارد. اين شركت با توليد حدود 600 هزار بشكه نفت در روز از مجموع 404 حلقه چاه توليدي به عنوان يكي از شركت هاي فرعي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب فعاليت خود را به طور رسمی از تاريخ اول فروردين 1379آغاز کرد و فروردين 1383 ابتدا براي بخشي از تاسيسات و سپس در مرداد 1385 براي تمامي شركت، موفق به اخذ گواهينامه سيستم مديريت يكپارچه شد.
منطقه جغرافيايي شركت از شمال به هفتکل و نفت سفيد، از شرق و جنوب شرقي به رودخانه جراحي، از غرب به محدوده 30 کیلومتری شهراهواز و از جنوب به تالاب شادگان محدود بوده و با وسعتي بالغ بر 1400 كيلومتر مربع در برگيرنده ميادين مارون،كوپال وشادگان است که در این گستره سال گذشته موفق شد تحقق 104.5 درصدی تولید نفت خام را فراتر از برنامه ابلاغی تجربه کند. افزون بر این، طبق اعلام مدیرعامل این شرکت، با انجام عملیات تکمیلی بر چاه های توسعه ای، تعمیری و ترمیمی، به ترتیب 3، 30.5 و 59.2 هزار بشکه در روز به میزان تولید افزوده شد.
حمید کاویان، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به تشریح اولویت های مهم این شرکت در سال 1400 پرداخت و هدف و اولویت اصلی را تولید نفت خام، طبق برنامه ابلاغی با رعایت الزام های زیست محیطی اعلام می کند. متن این گفت و گو در ادامه می آید.
در واقع چند سالی است که موضوع تولید، از تاکیدات مقام معظم رهبری بوده است. صنعت نفت نیز فرمایشات ایشان را سرلوحه قرار داده و خوشبختانه در حوزه تولید نفت خام، با وجود موانع موجود، به اهداف مورد نظر دست یافته ایم. در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون که رسالتی جز تولید نفت خام، گاز و میعانات گازی ندارد، موفق شدیم در سال گذشته، تحقق 104.5 درصدی تولید نفت خام را فراتر از برنامه ابلاغی تجربه کنیم. افزون بر این، با انجام عملیات تکمیلی بر چاه های توسعه ای، تعمیری و ترمیمی، به ترتیب 3، 30.5 و 59.2 هزار بشکه در روز به میزان تولید افزوده شد که زمینه به دست آوردن برآیند تولید 4.3+ هزار بشکه را تا انتهای سال 1399 فراهم آورد. تا پایان بهمن ماه 99 نیز تولید گاز غنی را به میزان 101 درصد و تولید نفتا را به میزان 102.5 درصد محقق ساختیم که در مجموع یک سال تولیدی خوب را سپری کردیم.
همانگونه که اشاره شد، تولید از اهم مسائل مدنظر رهبر معظم انقلاب است و این نشان می دهد که ایشان راه برون رفت از مشکلات را تولید می دانند. بنابراین همگام با دیگر اعضای خانواده صنعت نفت، در مسیر تحقق این شعار گام خواهیم برداشت. تعامل سازنده، تسهیم دانش، اعتماد و ایجاد فضای مناسب برای همکاری با سازندگان تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت، تولید کنندگان اقلامی که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در فرایند تولید کاربرد دارند و شرکت های دانش بنیانی که دانش و فناوری های روز دنیا را بومی سازی می کنند، می تواند همچون گذشته، از تولید حمایت کند. علاوه بر این، تامین ( به هنگام و به اندازه) خوراک پالایشگاهی و پتروشیمی از سوی شرکت های بهره بردار و حفظ این زنجیره بزرگ نیز ما را به تحقق اهداف کلان کشور عزیزمان در عرصه تولید نزدیک تر می سازد.
ارتباط ما با سازندگان داخلی بسیار خوب و سازنده است. این تعامل سازنده، ما را در نقطه ای قرار داده که از کالا و خدمات خدمات خارجی بی نیاز شده ایم و در مسیر پیشبرد اهداف تولیدی، صیانت از زیست بوم و ایمنی افراد و تاسیسات در کنار این بخش توانمند خواهیم بود. معتقدم که نیازهای فنی و عملیات در میزان این همکاری، عاملی مهم تلقی می شود. در سال گذشته، بیش از 500 قلم کالا یعنی بیش از 6 هزار قطعه را با همکاری سازندگان داخلی ساخته ایم. در سال های قبل تر نیز تعامل ما در بالاترین سطح ممکن بوده است.
هدف و اولویت اصلی ما تولید نفت خام طبق برنامه ابلاغی با رعایت الزام های زیست محیطی است. در برنامه ریزی همه پروژه های مرتبط با تولید اعم از حفاری، احداث تاسیسات و خطوط لوله، انجام تعمیرات و...، محیط زیست و صیانت از آن مهمترین فاکتور در تصمیم سازی بوده و خواهد بود. نمی توان نسبت به زیست بومی که هدیه خداوند و میراث طبیعت برای آیندگان است، بی اعتنا بود. با نگاهی اجمالی و مقایسه ای ساده می توان دید که با استفاده از فناوری های جدید و کارآمد، میزان آلایندگی در هر سه بخش آب، خاک و هوا به حداقل میزان ممکن رسیده و تلاش می کنیم تا این حداقل آلاینده ها نیز حذف شوند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در حال حاضر 86 درصد گاز های همراه را جمع آوری می کند و 5 درصد را به مصرف داخلی می رساند. این شاید بزرگترین دستاورد شرکت طی سال های اخیر باشد؛ اما براساس برنامه ریزی انجام شده در تلاش هستیم که در 3 سال آینده، 9 درصد باقیمانده نیز در قالب قراردادهای منعقد شده با شرکت های پتروشیمی ایرانی و احداث تاسیسات مورد نیاز، جمع آوری و میزان گازسوزی را به صفر برسانیم. علاوه بر این در سال 99، فاز نخست طرح شیرین سازی حدود ۱۲ میلیون فوت مکعب در روز گاز ترش پرفشار مارون-۳ برای استحصال مایعات ارزشمند گازی راه اندازی شد و با موفقیت در مدار قرار گرفت. در فاز دوم این طرح، نصب الکتروکمپرسور برای فشارافزایی و شیرین سازی حدود ۳ میلیون فوت مکعب در روز گازهای کم فشار ترش در برنامه قرار دارد. سال گذشته با استفاده از دستگاه های MOT( فراورش سیار نفت) و MOS( تفکیک گر سیار نفت) موفق شدیم تا بیش از 118 هزار بشکه نفت را به جای ارسال به گودال سوخت، بازیافت کرده و به فرایند تولید بازگردانیم. افزون بر این در سال 99، روزانه بیش از 47 هزار بشکه پساب های نمکزدایی، یعنی حدود 98 درصد به چاه های دفعی تزریق و تنها 2 درصد باقیمانده نیز به سوی حوضچه های ایزوله پساب هدایت شد که هیچ گونه اثر مخربی روی خاک منطقه به جا نگذاشته و این روند را ادامه خواهیم داد؛ چراکه این مسائل به بخش جدانشدنی تصمیم سازی سازمان در حوزه صیانت از محیط زیست تبدیل شده است که نتیجه سال ها تلاش و هزینه های کلان است و تا وقتی تولید نفت ادامه داشته باشد، تداوم خواهد یافت.
این برنامه ها در دو بخش تعریف می شوند؛ برنامه هایی که از سوی شرکت ملی نفت یا مناطق نفت خیز جنوب در مناطق همجوار تاسیسات شرکت اجرایی می شود و برنامه هایی که شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون پیش بینی، تامین مالی و اجرا می کند. در هر دو حالت، کارگروه های شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون متشکل از کارکنان متعهد، پروژه های مصوب را اجرا می کنند. در سال 1400، بر دانش آموزان همجوار تاسیسات تمرکز بیشتری خواهیم داشت؛ چرا که در شرایط پاندمی بیماری کووید 19، روال تحصیل تغییر یافته است. همچنین تعهدات ما در قابل مردم در حوزه های فرهنگی-مذهبی، ورزش و عمران روستایی تداوم خواهد یافت.
دقیقا بر اساس دستورعمل های ابلاغی عمل کردیم. دورکاری کارکنان، انجام تست در محل شرکت، تامین بهترین نوع ماسک و مواد ضدعفونی کننده (ایرانی) برای یکایک کارکنان و اقدام های گندزدایی و ضدعفونی ستاد، تاسیسات و حتی روستاهای همجوار تاسیسات را نیز در دستور کار قرار دادیم. در بخشی از اقدام های شرکت برای عمل به مسؤولیت های اجتماعی، بسته های بهداشتی را نیز علاوه بر اقلام معیشتی برای خانوارهای کم برخوردار همجوار تاسیسات تامین کردیم و از تمامی وسایل ارتباطی برای اطلاع رسانی در خصوص پیشگیری از شیوع و قطع زنجیره ابتلا بهره بردیم.
در سال گذشته، مجموعه نشست انتقال تجارب بخش هایی نظیر 5 شرکت بهره بردار تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در 4 بخش تامین و تخصیص و برنامه ریزی نیروی انسانی، بهبود روابط کار و امور اجتماعی، آموزش و امور کارکنان حوزه مدیریت منابع انسانی را میزبانی کردیم و در سال جاری با کارگروهی مجرب، تصمیمات اتخاذ شده در این سری نشست ها را پیگیری خواهیم کرد. ارزشمندترین دارایی سازمان، سرمایه های انسانی در همه سطوح است که تضمین کننده تحقق اهداف شرکت بوده و باید اقدام های لازم برای بهبود شرایط معیشتی و حرفه ای این عزیزان در دستور کار قرار گیرد.
صادرات گاز از ديروزتا امروز
مشعل ايران به دلیل برخورداري از ذخاير عظيم گازي از جمله كشورهايی در دنيا به شمار می آيد كه بهره مندي همه اقشار مردم از اين انرژي را در سياست هاي كلان خود قرار داده و اين هدف بزرگ را با شتابي تحسين برانگيز در چند دهه اخير عملياتي كرده است. رساندن مقادير بزرگ انرژي از منابع توليد كه عمدتا در جنوب كشور واقع شده اند به مصرف كنندگاني كه در اقصا نقاط كشور پراكنده هستند، نيازمند شبكه عظيم و مويرگي انتقال گاز است كه تحقق اين مهم، شبكه خطوط لوله ايران را به يكي از وسيع ترين شبكه هاي موجود در دنيا بدل كرده است. در كنار اين شبكه عظيم خطوط لوله، نيازمند احداث تاسيسات تقويت فشار گاز در فواصل معين(به طور ميانگين 120 كيلومتر) هستيم تا گاز ارسالي براي رسيدن به مقاصد مد نظر، فشار لازم را داشته باشد. هم اكنون بيش از 80 ايستگاه تقويت فشار در گستره كشور احداث شده و تاسيسسات جديد ديگري نيز در دست ساخت قرار دارند كه با سياستگذاري دورانديشانه مديران صنعت گاز، اغلب تاسيسات جديد با تكنولوژي داخلي ساخته می شوند. مجتمع تاسيسات تقويت فشار گاز قزوين از جمله تاسيسات راهبردي گاز كشور به شمار می آيد كه قدمت آن به سال 1349 شمسي بر می گردد. در آن سال ها خط لوله اول سراسري براي انتقال گاز از پالايشگاه بيد بلند به شوروي سابق ساخته می شد و براي اينكه گاز، فشار لازم را براي صادرات داشته باشد، 10 ايستگاه تقويت فشار در دستور كار قرار گرفت كه ايستگاه قزوين از جمله آنها بود. اين ايستگاه از سال 1349 تاكنون تحولات بسياري را به خود ديده و همچنان نقش محوري خود را در صادرات و تامين گاز به ساكنان شمال غرب كشور حفظ كرده است. براي تهيه گزارش از اين مجتمع صنعتي، به 25 كيلومتري شهر تاريخي قزوين رفتيم. اين مجتمع برخلاف بسياري از ايستگاه هاي ديگر در منطقه اي بياباني و غيرمسكوني قرار ندارد. مجتمع تاسيسات تقويت فشار گاز قزوين در منطقه اي با بافت روستايي و حاصلخيز واقع شده و فعاليت كشاورزان در مزارع اطراف و رفت و آمد مستمر ماشين هاي حمل و نقل محصولات، مردمي زحمتكش را در محيط پيراموني آن نشان می دهد كه به دنبال كسب رزق و روزي در زمين خدا هستند.
علي اكبر حيدري، رييس مجتمع تاسيسات تقويت فشار گاز قزوين 28 سال سابقه فعاليت در صنعت گاز را در كارنامه دارد كه عمده اين مسؤوليت ها در زمينه ايستگاه هاي تقويت فشار بوده و مقاطعي نيز سرپرستي تاسيسات ذخيره سازي سراجه قم را به عهده داشته است. او هم اكنون سكاندار هدايت يكي از راهبردي ترين تاسيسات گازي است كه از نقطه نظر فعاليت در اغلب فصول سال و صادراتي بودن بسيار با اهميت به شمار می رود. او و همکارانش در اين مصاحبه، علاوه بر تشريح وضعيت و اهميت اين مجتمع، چشم انداز توربين هاي ايراني را روشن توصيف كرده است.
ايستگاه قزوين(1) اكنون وارد 50 سالگي خود شده و از قديمي ترين ايستگاه ها در سطح صنعت گاز كشور محسوب می شود. اين ايستگاه، با هدف تقويت فشار گاز و بر روي خط صادراتي ايران به شوروي استفاده می شد. با اينكه تجهيزات اين ايستگاه 50 سال پيش و با فناوري آن زمان نصب شده اند؛ اما اين تجهيزات روسي هنوز از استحكام خوبي برخوردارند و با بهره مندي از مدارات برقي، رله و سيستم هاي هيدروليكي، قابليت اطميناني در حد بالا دارند. اين تجهيزات زود صدمه نمي بينند، خراب نمي شوند و از قدرت بدنه بالايي برخوردارند؛ اما واقعيت آن است كه با ورود فناوري هاي نوين توجيه كمتري براي به كارگيري این توربین ها وجود دارند؛ اما تا قبل از افتتاح ايستگاه شماره (2) قزوين، همچنان همان توربين هاي روسي كار می كردند. اين ايستگاه قديمي از توانايي كار روي هر سه خط (1)، (2) و (3) برخوردار است و در صورت نياز ديسپچينگ، می تواند بلافاصله بر هر كدام از خطوط ياد شده، آغاز به كار كند. اين ايستگاه توان كار به صورت سري و موازي را دارد. ظرفيت كمپرسور براي عبور گاز در صورت كار به شکل موازي 46 ميليون متر مكعب و در صورت كار در حالت سري 23 ميليون متر مكعب در روز است. فرماندهي و مديريت اين سيستم ها بر عهده ديسپچينگ ملي گاز است و بنابر شرايط هر دستوري كه از سوي اين مديريت صادر شود، اجرا خواهد شد. سياست فعلي بر اين مبناست كه تا حد ممكن از تجهيزات نو(ايستگاه قزوين 2) استفاده شود. اما ممكن است در صورت افت شديد فشار در زمستان ها و يا ديگر شرايط بحراني از ايستگاه قزوين( 1) استفاده شود كه آمادگي هاي لازم براي ورود اين تاسيسات به مدار وجود دارد.
در سال هاي 84 و 85 نصب توربين هاي آلماني زيمنس شروع شد و در سال 87 ايستگاه (2) قزوين روي خط صادراتي به بهره برداري رسيد.
ماموريت اصلي ايستگاه قزوين (2)، برداشت گاز از انتهاي خط دوم سراسري و تزريق آن به خط 48 اينچ صادراتي است. اين ايستگاه تقريبا در بيشترين فصول سال فعال است و به طور دائم كار می كند. طی چند سال گذشته در فصل زمستان در حال كار بوده و روزانه بيش از 60 ميليون متر مكعب گاز از آن عبور می كند. اين ايستگاه از سه توربوكمپرسور برخوردار است كه دو كمپرسور آن كار می كند و يكي در حالت آماده كار(standby ) است. همچنين اين ايستگاه از توانايي كار روي خط سوم سراسري نيز برخوردار است كه در صورت صلاحديد ديسپچينگ و اقتضاي شرايط، اين عملكرد نيز بلافاصله در دسترس خواهد بود. ايستگاه قزوين (2) در سال 98، بيش از 12 هزار ساعت كار كرده است.
در سال 98، قابليت اطمينان به كارگيري و دسترسي در اين مجتمع 100 در صد بوده و هيچ موردي كه منجر به توقف اضطراري بلند مدت يا خرابي و اختلال در كاركرد شود را نداشتيم. طبيعي است كه ايستگاه براي كار مداوم به تعميرات و نگهداري نياز دارد. بهره برداران به صورت شيفتي و 24 ساعته در اتاق كنترل حضور دارند تا از تجهيزات مراقبت كنند. هم اكنون همه تدابير براي بررسي هاي روزانه، هفتگي، ماهانه، شش ماهه و سالانه انديشيده شده و براي فصل زمستان و شرايط بحراني آمادگي همه جانبه وجود دارد.
توربين هاي A وB در واحد اول زيمنس هستند؛ اما توربين C، توربين ملي است كه بسيار خوب كار می كند و بيشتر قطعات اصلي و موتور آن ساخت كارخانه هاي داخلي است. اين توربين تاكنون نزديك به 7 هزار ساعت كار كرده و عملكردي همپاي توربين مشابه آلماني دارد. با توجه به اين پيشرفت ها می توان ادعا كرد كه در آينده، ايران به يك توربين ساز مطرح بدل شود و ديگر نيازي به واردات توربين نداشته باشد. بیشتر ايستگاه هاي تازه ساخت، با توربين هاي داخلي راه اندازي می شوند كه اين موضوع چشم اندازي روشن را ترسيم می كند.
در زمستان سال 86 جبهه هواي بسيار سردي، وارد كشور شد و برف بسيار شديدي كل محوطه مجتمع را پوشاند. خاطرم هست كه براي يك ماه محوطه مجتمع يخ بسته بود و حتي تردد عادي بسختي انجام می شد. يك ماه طول كشيد تا يخ ها آب شود و در تمام اين مدت تلاش كرديم تا توربين ها متوقف نشوند. با آب جوش، شيرها را باز می كرديم تا عملكردشان تحت تاثير قرار نگيرد و توربين ها و به دنبال آن، تاسيسات دچار مشكل نشود. درآن سال ها توربين هاي روسي در مدار بودند و تاسيسات قزوين (2) بازگشايي نشده بود. فشردگي كار به گونه اي بود كه هفته اي يك بار به منزل می رفتيم و شبانه روز در محل كار حضور د اشتیم تا مجتمع دچار مشكل نشود. عملكرد همه قطعات به طور مستمر بررسي می شد و به لطف اين تلاش ها، تاسيسات در زمستان بدون وقفه كار كردند. آن سال، سالي سخت؛ اما پربار بود و تجربياتش در سال هاي آينده به كار آمد.
سال 89 نيز چالش هاي مشابهي را تجربه كرديم. در آن سال قزوين (2) به مدار آمده بود. از آنجا كه اين مناطق مه خيز است و مه می توانست به بسته شدن دريچه هواي توربين منجر شود، اپراتورها با سركشي دائمي مانع از بروز اين مشكل شدند و با پارو كردن مستمر برف هايی كه روي دريچه هوا را پوشانده بود، كاري كردند كه توربين صدمه نبيند؟
اين منطقه در بافتي روستايي واقع شده و اطرافش پوشانده از زمين هاي زراعي است. بر خلاف اغلب تاسيسات گازي كه عمدتا به دور از مناطق مسكوني واقع شده اند، اينجا تردد اهالي و كشاورزان دائما در جريان است كه گاهي اوقات سبب بروز مشكل می شود. زمين منطقه، بسيار حاصلخيز است و پس از بارندگي ها، باعث رويش علف هرز در مقياس وسيع در محوطه می شود. پروسه علف چيني نیز خود فرايندی زمانبر است كه با توجه به پتانسيل وقوع آتش سوزي، با جديت انجام می شود.
مجتمع تاسيسات تقويت فشار گاز قزوين از جمله تاسيساتي است كه مديريت ديسپچينگ شركت ملي گاز ایران روي آن حساب ويژه اي باز كرده است. اين مجتمع علاوه بر قرار داشتن روي خطوط صادراتي، در فصل زمستان اهميتي مضاعف پيدا می كند و در صورت عدم كاركرد، ايستگاه هاي بعدي با مشكل مواجه خواهند شد. اين مجتمع همچنين نقشی پررنگ در انتقال گاز به نواحي شمال غرب ايران دارد. مجتمع از دو ايستگاه قزوين (1) و (2) تشكيل شده است. در ادامه مصاحبه با کارکنان تاسیسات تقویت فشار گاز قزوین را می خوانیم.
مهدی مجیدی، مسؤول حراست مجتمع ایستگاه و یارد قزوین، از سال 86 در شرکت ملی گاز ایران استخدام شده و دارای لیسانس مکانیک است. تا سال 93 در ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین به عنوان بهره بردار مشغول به کار بوده و از سال 93 تا سال 97 در خط لوله قزوین فعالیتش را ادامه داده و پس از آن در حراست مشغول شده است. وی می گوید: در این ایستگاه، همکاران، بیشتر بومی منطقه و با یکدیگر آشنا هستند و همین مساله باعث صمیمیت در کار شده است. مجیدی به طبقه بندی که در ایستگاه ها وجود دارد، اشاره و تاکید می کند: ایستگاه در موقعیت بسیار حساسی قرار دارد و با توجه به امنیت و سختی کاری موجود، همواره با تلاش شبانه روزی سعی در برقراری آرامش داریم. وی در ادامه با اشاره به اقدام های پیشگیرانه برای مقابله با شیوع ویروس کرونا می گوید: قزوین از استان هایی بود که موج کرونا دیرتر به آن وارد و همین مساله باعث شد مردم برای این بیماری ناشناخته آماده باشند، از همین رو بیماری کرونا در قزوین به صورت گسترده شیوع پیدا نکرد و اقدام های پیشگیرانه مانند تهیه ماسک و دستکش و تجهیزات پزشکی بموقع از سوی رییس ایستگاه صورت گرفت و باعث شد تا بیماری کمتر، همکاران را درگیر کند.
عبدالله مهدی، لیسانس مکانیک متولد قزوین، سرپرست و سرشیفت نوبتکاران ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین می گوید: 16 سال سابقه کار در قسمت بهره برداری دارم و معتقدم که کار در شیفت شب، دارای مزایا و معایبی است؛ اما قطعا شیفت شب سخت تر است، با این حال کار در شیفت شب برایم لذتبخش است. وی در خصوص اتاق کنترل می گوید: اتاق کنترل همانطور که از اسمش مشخص است، کنترل شرایط خط، توربین و وضعیت کل ایستگاه را نشان می دهد. در بعضی مواقع اگر مشکل ایجاد شود، در اتاق کنترل آن را مشاهده می کنیم و سپس برای رفع مشکل به سایت می رویم. در واقع باید گفت که فشار ورودی و خروجی و دمای گاز، در این اتاق کنترل ذخیره و ثبت می شود و فرماندهی کل سیستم را انجام می دهد. وی می افزاید: دو فرزند دارم که پسر اولم، هم سن سابقه من یعنی 16 ساله است.
محسن کاکاوند، بهره بردار ارشد ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین که 42 ساله و اصالتا کرمانشاهی است، می گوید: از سال 83 مشغول به کار شده ام و 16 سال سابقه کاردارم.
وی با اشاره به اینکه کار عملیاتی و شیفت شب هرچند سخت است؛ اما هر شب آن، برای من خاطره است.
وی می افزاید: خانواده ام به کار من عادت کرده و با سختی های آن کنار آمده اند.
کار عملیاتی را بسیار دوست دارم
عباس دهقانی، بهره بردار ارشد ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین که دارای 21 سال سابقه کار است، می گوید: 6 سال است که به ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین آمده ام و قبل از آن در گاز استان مرکزی بودم. وی با اشاره به اینکه کارعملیاتی را بسیار دوست دارد، می گوید: شب کاری و کار در تاسیسات دور از شهر، هم مشکلات و هم مزایایی دارد. در مجموع کار عملیاتی، لذت های خاص خودش را دارد؛ چرا که کار در بخش عملیاتی یعنی سهیم بودن در جریان انتقال و رضایت مردم که این مساله برای من بسیار مهم است، از این رو کار در ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین را دوست دارم. وی می افزاید: هرچند برای خانواده کار در شیفت شب سخت است؛ اما آنها تحمل می کنند و به آن عادت کرده اند.
وحید شکوهی مهر، متولد قزوین و عضو حراست ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین می گوید: 11 سال است که در این ایستگاه مشغول به کار هستم.کار در ایستگاه تقویت فشار گاز، خطرات و سختی هایی دارد؛ اما باید بدانیم که هر شغلی به نوبه خود سختی ها و مزایایی دارد. وی می گوید: این منطقه با توجه به دور بودن از هیاهوی شهر، نه تنها آرامش؛ بلکه آب و هوای بسیار خوبی هم دارد و این حسن کار در ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین است. شکوهی مهر که یک فرزند دختر دارد، می گوید: خانواده به نبود ما عادت کرده اند و آن را پذیرفتهاند.
مهدی محمد رضایی، متولد قزوین و 3 سال است که در این ایستگاه مشغول به کار شده است. از همکاران خوب و صمیمیتی که در بین آنها وجود دارد، میگوید و میافزاید: در این ایستگاه نه تنها سختی وجود ندارد؛ بلکه همکاران بسیار خوب و عالی دارم که کار کردن در کنار آنها برایم لذتبخش است. وی از کار خود در این ایستگاه احساس رضایت می کند و می گوید: کار عملیاتی را بسیار دوست دارم و خوشحالم که در این ایستگاه مشغول به کار شدهام، ایستگاهی که در مسیر باد است وآب وهوایی پاکی دارد.
عباس سمیع پور که 11 سال سابقه کار دارد و در حال حاضر در حراست ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین مشغول به کار است، می گوید: تاسیسات قزوین را دوست دارم و کار با همکاران برایم عالی و لذتبخش است. وی ادامه می دهد: صمیمیت در این ایستگاه عملیاتی، بسیار زیاد است و همین باعث شده همکاران شب کاری و برخی فشارهای کاری را تحمل کنند و به کار خود ادامه دهند.
ابراهیم ادریسی، 39 ساله و متولد قزوین که دارای مدرک مهندسی برق است، از سال 83 استخدام و در ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین مشغول به کار شده است. او می گوید: کار در ایستگاه سختی های خود را دارد. به عنوان مثال تماس با مواد شیمیایی، گاز،کلر و ... که هر کدام می تواند به حادثه ای جبران ناپذیر منجر شود. به همین دلیل است که می گویم، همکارانی که در این ایستگاه کار می کنند، شغلشان را دوست دارند و این دوست داشتن، سختی کار را برایشان آسان کرده است. وی که دارای دوپسر 9 و 4 ساله است، ادامه می دهد: در بسیاری از مناسبت ها، چه خانوادگی و چه خاص، حضور نداشته ام و همیشه غایب بوده ام و خانواده هم با آن کنار آمده اند.
مهدی خواجه وند، کارشناس ارشد مکانیک و کارمند انتقال گاز در ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین با 15 سال سابقه کار می گوید: کار در شیفت شب، مشکلات خاص خودش را دارد. به عنوان مثال به هم خوردن سیستم بیولوژیک بدن، بی خوابی، ورود یکباره از گرمای 38 درجه به سرما و ... روند فرسودگی بدن را تسریع می کند. وی می افزاید: این منطقه عقرب و مار زیاد دارد، یک شب بعد از شیفت کاری، وقتی در حال رفتن به اتاق استراحت بودم، دیدم عقرب بسیار بزرگی در حال ورود به اتاق است که اگر آن را نمی دیدم، ممکن بود اتفاق های بدی بیفتد. وی که دارای دو فرزند پسر 11 و 4 ساله است، می گوید: خانواده به نبود من عادت کردهاند؛ هرچند سخت است، اما پذیرفته اند.
مهدی نوروزی پور که دارای 15 سال سابقه کار و دارای مدرک کاردانی مکانیک است، می گوید: این بیابان که ایستگاه تقویت فشار گاز قزوین در آن مستقر شده، غربت خاصی دارد. آرامش، سکوت و هوای پاکش برایمان لذتبخش است و به سردی هوا در زمستان و بادهای سردش نیز عادت کرده ایم. کار در این ایستگاه برای من در اوایل سخت بود، اما با گذشت 15 سال به آن عادت کرده ام و برایم لذتبخش است.
وی که دارای سه فرزند دختر است، همانند دیگر همکارانش می گوید: خانواده ام به نبود من عادت کرده اند.
نیمنگاهی به عملکرد برخی مناطق بهداشت و درمان صنعت نفت در سالی که گذشت
مشعل سالی که گذشت، سالی پر از افت وخیزهای فراوان برای کادر درمان بود؛ بخصوص آنهایی که در مرکز پذیرش بیماران کرونایی قرار گرفته بودند که متاسفانه این روند هنوز هم ادامه دارد و تلاشگران کادر درمان با وجود خستگی های جسمی و روحی سعی در ارائه خدمات به مراجعه کنندگان و بیماران دارند. در این میان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز از این امر مستثنا نیست و همواره با برنامه ریزی هایی در کنار رعایت پروتکل های بهداشتی، ارائه خدمات به کارکنان صنعت نفت را متوقف نکرده و دستور عمل هایی را در راس کار خود قرار داده است. در ادامه به اقدام های برخی مراکز درمانی بهداشت ودرمان صنعت نفت، از جمله فارس و هرمزگان، اهواز و اصفهان در سال گذشته اشاره می شود.
بهداشت و درمان صنعت نفت فارس و هرمزگان در سالی که گذشت، در پی شیوع بحران کووید 19، با رعایت پروتکل های بهداشتی، بر اساس دستورعمل های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و با تغییر شرح وظایف تیم سلامت برای ارائه کامل خدمات به جمعیت تحت پوشش، بی وقفه، در صحنه خدمت فعال بود و در این بحران، از طریق خدمات رسانی غیر حضوری، شرایط را برای رضایتمندی خانواده بزرگ صنعت نفت جنوب کشور فراهم ساخت.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت فارس و هرمزگان در این باره میگوید: «سال 99 و از ابتدای بروز پاندمی کووید 19 تا به امروز، اقدام های لازم برای رسیدن به اهداف سازمان و تحقق آنها در زمینه خدمات رسانی مطلوب به مراجعان و اجرای دقیق برنامه های بهداشتی و درمانی که برای مقابله با اپیدمی کرونا تنظیم شده بود، با لطف خدا و همکاری و همدلی صمیمانه تیم درمان و سایر همکاران در این مرکز به آنچه که برای انجام آن امیدوار بودیم، رسیده ایم و در نظر داریم که در سال جدید نیز در این راه گام هایی مثبت برای اجرای اهداف مدنظر درخصوص ارائه خدمات رسانی مطلوب تر به منظور رضایت ارباب رجوع برداریم.»
به گفته محسن تندر، «در طول سال 99 علاوه بر انجام کامل روال همیشگی فعالیت های این مرکز، راه اندازی ارائه خدمات غیر حضوری بر اساس پروتکل ها و برنامه عملیاتی سازمان و ارائه خدمات در واحد اورژانس به صورت شبانه روزی و پیگیری بیماران و مراجعان مشکوک یا مبتلا به کووید 19 به طور مستمر صورت گرفت.»
از اقدام های شاخص واحد سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت فارس و هرمزگان، می توان به انجام تمامی معاینات مراجعان طب صنعتی، صدور گواهی بازگشت به کار کارکنان مراکز( بیماران مبتلا به کووید 19)، صدور گواهی استراحت پزشکی، برگزاری جلسات کمیسیون عالی پزشکی به صورت ویدئو کنفرانس و ... اشاره کرد.
او می گوید: «انجام معاینات طب صنعتی در مناطق عملیاتی از سوی پزشکان و تیم بهداشت و درمان صنعت نفت فارس و هرمزگان، به صورت حضوری در هشت مرکز سلامت کار نیز انجام شد.»
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت فارس و هرمزگان در زمینه تلاش های واحد بهداشت محیط این مرکز ابراز می کند: «فعالیت های واحد بهداشت محیط در سال 99 عبارتند از: بازدید از مناطق صنعتی و انجام مشاوره در خصوص مشکلات بهداشت محیطی مناطق صنعت نفت در استان فارس، آموزش و مشاوره به همکاران اچ اس ای مناطق عملیاتی در خصوص اقدام های پیشگیرانه مربوط به کووید 19،؛ ارائه دستورعمل های کاربردی به منظور رعایت موازین بهداشتی و گندزدایی سطوح اداری و درمانی مربوط به ویروس کووید 19 بر اساس توصیه های سازمان بهداشت جهانی و نظارت بر اجرای صحیح آن، تایید محلول های دست و سطوح و آزمایش کیفیت آنها، آموزش نیروهای خدمات و اختصاص یک نفر به منظور گندزدایی مرتب و مستمر درمانگاه های مرکزی، مرودشت و امام علی (ع) با هدف رعایت موازین بهداشتی ناشی از کووید 19، جمع آوری و افزایش فاصله صندلی ها و انجام اقدام های مربوط به فاصله گذاری اجتماعی، تغییر روش گندزدایی و در نهایت حذف مصرف فرمالین ( ماده سرطانزا) در اتاق عمل، آموزش ارزیابی ریسک زیست محیطی به واحد های مختلف و انجام ارزیابی ریسک زیست محیطی.»
تندر ادامه می دهد: «نوشتن دستورعمل پسماندهای ویژه (برقی و الکترونیکی) و حذف تدریجی آنها با هدف حفظ محیط زیست؛ اندازه گیری مستمر میزان کلر آزاد باقیمانده آب شرب و همچنین انجام آزمایش میکروبی و شیمیایی آب درمانگاه های مرکزی، مرودشت و امام علی(ع)؛ آموزش روش های اجرایی و دستورعمل های سیستم مدیریت اچ اس ای و برنامه عملیاتی در تمامی واحد ها، نظارت و تأییدیه اچ اس ای هنگام خریداری مواد شوینده؛ گندزدا و بهداشتی از سوی پیمانکار؛ بازدید از سرویس های ایاب و ذهاب کارکنان و گندزدایی آنها؛ عضویت در مجمع بهداشت محیط بیمارستان های استان فارس و بحث و تبادل نظر در خصوص آیین نامه و دستورعمل های بیمارستان و نوشتن کتابچه بهداشت محیط با موضوعات مواد شیمیایی، سموم و سایرمواد و محلول های مورد استفاده در پلی کلینیک به منظور رعایت موارد ایمنی و بهداشتی نیز از دیگر اقدام های این واحد در بهداشت و درمان صنعت نفت فارس و هرمزگان است.»
وی با اشاره به فعالیت های واحد بهداشت حرفه ای طی یک سال گذشته می افزاید: «از جمله فعالیت های این واحد می توان به تهیه شناسنامه مشاغل برای نیروهای شاغل در بهداشت و درمان صنعت نفت فارس؛ آموزش تمامی نیروهای خدماتی،اتاق عمل، بخش بستری، داروخانه، اورژانس، نقلیه، تأسیسات، رادیولوژی، آزمایشگاه، ایستگاه پرستاری و کلینیک ها، پذیرش های عمومی و تخصصی، واحد های اداری در زمینه اچ اس ای، اطفای حریق، زلزله، شرایط اضطراری، بحران، وسایل حفاظت فردی،MSDS، روش های اجرایی، دستورعمل ها، کار با کپسول های تحت فشار،حوادث و شبه حوادث، ارزیابی ریسک ایمنی، ارزیابی ریسک حریق، ارزیابی ریسک مواد شیمیایی، کالیبراسیون، اقدام های اصلاحی و پیشگیرانه، ارگونومی حمل بار، ارگونومی کار با کامپیوتر اشاره کرد.»
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت فارس و هرمزگان تاکید می کند: «از ابتدای سال 99 تا آبان همان سال، تعداد 9 هزار و 140 مورد در سامانه ثبت شده که برای حدود 2 هزار نفر که مشکوک یا مبتلا به کووید 19 بودند 14 تا 21 روز پیگیری صورت گرفته است.»
تندر در ادامه با اشاره به فعالیت ها و تلاش های عمده انجام شده منطقه هرمزگان می گوید: «راه اندازی واحد تریاژ با ایجاد تغییرات ساختمانی یا نصب کانکس در درمانگاه ها؛ انجام آموزش های فراگیر برای تمامی شرکت های تابعه نفت و گاز منطقه؛ برگزاری نشست های متعدد کمیته های بحران و سلامت در بهداشت ودرمان و نیز با شرکت ها در منطقه هرمزگان؛ تعطیلی و کاهش ساعت کار واحدهایی که به صورت غیر اورژانس فعالیت داشتند و پیگیری بیماران مزمن از طریق تماس تلفنی برای کاهش مراجعه حضوری و ارائه آموزش های ضروری در زمینه کرونا ویروس و نیز پیگیری بیماری از مهم ترین اقدام های این منطقه به شمار می رود.»
به گفته او، «ارائه فهرست شاغلان دارای بیماری زمینه ای و ریسک بالا و اعلام به شرکت های مربوط و توصیه به دورکاری یا کاهش ساعت کاری؛ همکاری با اچ اس ای شرکت های تابعه به منظور انجام تریاژ شاغلان در بدو ورود به محل کار؛ پیگیری بیماران مشکوک و قرنطینه خانگی از سوی کادر درمان با مراجعه حضوری در منازل؛ تحویل داروی بیماران مزمن در منزل؛ تهیه تجهیزات حفاظت فردی برای کارکنان و تهیه تجهیزات برای رعایت فاصله فیزیکی بین بیماران و کادر درمان مانند پیجر نیز از دیگر فعالیت ها و تلاش های انجام شده در طول سال 99 در بهداشت و درمان صنعت نفت منطقه هرمزگان است.»
بیماری کووید 19 در یک سال گذشته به ما نشان داد که همگی باید برای داشتن زندگی سالم تر، دسترسی بهتری به خدمات بهداشتی و درمانی داشته باشیم. از این رو طی یک سال اخیر کارکنان حوزه بهداشت منطقه اهواز با فعالیت های مجدانه خود تلاش کرده اند در ارتقای بهداشت و حفظ سلامت آحاد جامعه بکوشند. در این خصوص زهرا موسوی مقدم، مسؤول واحد بهداشت محیط معاونت بهداشت و طب صنعتی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز با اشاره به فعالیت های واحد بهداشت محیط در سال 99 که مصادف با شیوع بیماری کووید 19 بوده، می گوید: «این واحد در شرایط عادی وظیفه بازدیدهای دوره ای از اماکن متعددی از جمله شهرک های مسکونی زیر مجموعه مناطق نفت خیز جنوب، واحد عملیاتی، آبدارخانه های واحد های ستادی، خودروهای حمل آب آشامیدنی و مواد غذایی به مناطق عملیاتی، جایگاه های سوخت و ... را به عهده دارد. با وجود شیوع ویروس کووید 19 در یک سال گذشته این بازدیدهای دوره ای نه تنها کمتر نشده؛ بلکه تشدید شده و از ابتدای سال 99 تا نیمه اول فروردین امسال یک هزار و 913 مورد بازدید از اماکن مختلف انجام شده است.»
به گفته او، «در سال 98 و با اعلام اولین موارد بیماری کووید 19 در کشور، در اسرع وقت با برنامه ریزی مدون کلاس های آموزشی در خصوص راه های سرایت و جلوگیری از انتقال و انتشار ویروس کرونا و همچنین بهداشت فردی و شیوه گندزدایی سطوح برای نیروهای خدماتی تمامی شرکت ها از سوی کارشناسان بهداشت محیط در فضای باز تشکیل شد. همچنین دستورعمل های بهداشتی وزارت بهداشت و سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت در خصوص بیماری کووید 19 تهیه و به تمامی شرکت ها ارسال شد و تاکنون به روزرسانی آنها ادامه دارد.»
او ادامه می دهد: «در یک سال گذشته با همکاری و هماهنگی با اچ اس ای شرکت های تابعه، ارزیابی واحد های عملیاتی و ستادی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، کارون، پیراحفاری، پخش و پالایش نیز از نظر میزان رعایت پروتکل های بهداشتی مرتبط با بیماری کرونا انجام شده است، ضمن آنکه ارزیابی مجموعه های غذایی و آبدارخانه های واحدهای ستادی تحت پوشش شرکت های تابعه نیز از جمله وظایف واحد بهداشت محیط است که طی سال گذشته 27 مجموعه غذایی به صورت هفتگی و فصلی و 263 آبدارخانه در واحدهای ستادی به صورت دوره ای 6 ماهه مورد بازرسی قرار گرفته اند.» موسوی مقدم با بیان اینکه 3299 منزل سازمانی در شهرک های نفت، نیوساید، خرمکوشک، فلت بختیار،کوت عبدالله وجود دارد می گوید: «یکی از اقدام های مهم واحد بهداشت محیط از گذشته تاکنون، ارائه خدمات بهسازی،گندزدایی و، سم پاشی در این شهرک ها بوده است.» مسؤول واحد بهداشت محیط بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز ادامه می دهد: «بازرسی از 28 باب مغازه و اصناف واقع در شهرک های مسکونی نیز به صورت ماهانه از سوی کارشناسان بهداشت انجام می شود و طی این بازدیدها نظارت بر فعالیت آنها بر اساس آخرین تصمیم های ستاد ملی مقابله با کرونا و میزان رعایت پروتکل های بهداشتی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین بازرسی از 50 جایگاه سوخت تحت پوشش شرکت پخش و پالایش نیز بر عهده کارشناسان این واحد است.»
موسوی مقدم در خصوص فعالیت های تیم واکنش سریع بهداشتی در یکسال گذشته می گوید: » 4 تیم واکنش سریع بهداشتی در معاونت بهداشت و طب صنعتی وجود دارد و این تیم ها متشکل از کارشناسان بهداشت، نیروهای خدمات، راننده و بعضا پزشک است و با هدف بیمار یابی، پایش بیماران، آموزش به بیماران، خانواده واطرافیان آنها وهمچنین گندزدایی منازل و ادارات کار خود را از اسفند ماه 98 آغاز کرده که تا کنون نیز فعالیت این تیم ها ادامه دارد و تاکنون 10 هزار و 213 مورد گندزدایی محل زندگی و کار انجام شده و 13 هزار و 758 نفر به صورت حضوری و غیر حضوری آموزش های مرتبط با کووید را دریافت کرده اند.»
با توجه به شیوع کووید 19 و شرایط به وجود آمده در دو ماه اول سال 99 صرفاً خدمات اورژانس در واحد دندانپزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان ارائه شده و از خرداد ماه با رعایت دستورعمل های صادره از جمله فاصله گذاری اجتماعی،رعایت فاصله زمانی درمان بیماران و با استفاده از وسایل حفاظت فردی خدمات دندانپزشکی به بیماران ارائه می شود.
نریمان برومند، رئیس امور دندانپزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان در این زمینه از افزایش طول زمان روزانه درمان بیماران با تقسیم همکاران خود در دو شیفت صبح و بعد از ظهر سخن می گوید و ادامه می دهد: » با این رویکرد هر دندانپزشک در یک اتاق مجزا مشغول انجام وظیفه بوده است. در زمینه ارتباط با مرکز دندانپزشکی دروازه تهران نیز باید گفت که یونیت های دندانپزشکی این مرکز نیز در دو اتاق تعبیه و با تجهیزات کامل مورد بهره برداری قرار گرفتند.»
او با بیان اینکه دو خط مستقیم برای نوبت دهی بیماران مرکز توحید برای کاهش مراجعات حضوری و تنظیم وقت حضور آنها اختصاص پیدا کرده است، می گوید: «لامپ های UVC نیز برای استریلیزاسیون محیط درتمام مراکز دندانپزشکی تهیه و مورد استفاده قرار گرفته است. علاوه بر این موارد، ضمن تقویت سیستم تهویه واحدهای دندانپزشکی توحید، شاهین شهر و سایر مراکز و نزدیک شدن به حد استاندارد، دستگاه های واکیوم آئروسل نیز به منظور جلوگیری از پراکندگی ترشحات هنگام تراش دندان در دندانپزشکی های مذکور تهیه و مورد بهره برداری قرار گرفته است.»
برومند با بیان اینکه در سال گذشته برای حدود27 هزار نفر طرح درمان و معاینه انجام شده است، ادامه می دهد: «:معاینات طرح سلامت دهان و دندان کماکان برای مراجعان روزانه دندانپزشکی در حال انجام است.»
رئیس امور دندانپزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان در پایان، تعداد مراجعات انجام شده به تمامی کلینیک های دندانپزشکی اصفهان در طول سال 1399 را حدود 35 هزار نفر اعلام کرد که برای این افراد، تعداد 100 مورد ارتودنسی ثابت و متحرک، 7 هزار نفر ترمیم،4 هزار نفر درمان ریشه،300کوادرانت جرم گیری و 1800نفر جراحی لثه انجام شده است.
آیا مسیر انتقال انرژی عادلانه پیموده می شود؟
بزرگ ترین گروه بازندگان بالقوه، مصرف کنندگان کم درآمد در کشورهای با درآمد بالا و متوسط در سراسر آمریکای شمالی، اروپا، خاورمیانه و آسیا خواهند بود. آنان در مقایسه با همشهریان ثروتمندتر، هزینه کمتری در مصرف سوخت و محتوای انرژی کالاها و خدمات صرف می کنند، اما این بیانگر سهمی بیشتر از درآمد پس از مالیات است. گروه های کم درآمد در نتیجه افزایش هزینه های انرژی به دلیل قیمت گذاری کربن و هزینه های اولیه سرمایه ناشی از تغییر به سیستم های مبتنی بر برق بدون کربنات برای گرمایش و حمل و نقل، بیشترین آسیب را می بینند. در اصل، زیان برای گروه های کم درآمد می تواند با تغییر در دیگر مالیات ها و برنامه های هزینه ای دولت جبران شود؛ به همین دلیل، ممکن است مالیات انتشار کربن نسبت به دیگر اشکال قیمت گذاری کربن ارجح باشد، زیرا جریان درآمدی آن می تواند آسیب و زیان مصرف کنندگان کم درآمد را جبران کند. گروه دوم بازندگان که تعداد آنها بسیار کمتر است، مشاغل و کارگران صنایع انرژی بر مانند ذوب آهن و فولاد، کارخانه های تولید مواد شیمیایی و سیمان خواهند بود. بیشتر هزینه های بالای انرژی آنها به صورت قیمت های بالاتر به مصرف کنندگان منتقل می شود، اما این شرایط تنها در حالتی رخ خواهد داد که همه تولیدکنندگان با افزایشی مشابه در هزینه های مربوط به انتقال انرژی روبه رو شوند. برای ایجاد شرایط یک رقابت برابر و جلوگیری از تعطیلی شرکت ها و انتقال فرصت های شغلی به دیگر کشورها با مالیات های کربن اندک یا صفر نیازمند قیمت های بین المللی هماهنگ برای کربن و تنظیم حاشیه های کربن (تعرفه ها) هستیم. گروه سوم بازندگان، مشاغل و کارگران مستقیم فعال در بخش های تولید، پالایش و توزیع سوخت های فسیلی - ابتدا بیشتر در بخش زغال سنگ، اما پس از آن در صنایع نفت و گاز خواهند بود. تولیدکنندگان سوخت های فسیلی کمترین گروهی هستند که تحت تاثیر انتقال انرژی قرار می گیرند، اما بیشترین تاثیر را می پذیرند. این تاثیر در زمان تمرکز تولیدکنندگان سوخت های فسیلی بر جوامع ویژه، مناطق و کشورها تشدید می شود.
تولید زغال سنگ که در بسیاری از کشورها در حال کاهش است، در مناطق فقیرنشین کشورها متمرکز است. در چین، دوسوم کل تولید زغال سنگ این کشور در پنج استان از کل 31 استان این کشور، شهرها و بخش های زیراستانی تولید می شود. درآمدهای خانوار در بخش مغولستان داخلی چین (101 درصد)، بزرگ ترین تولیدکننده زغال سنگ این کشور آسیایی، نزدیک به میانگین کشوری است، با این حال این رقم بسیار کمتر از میانگین در شاآنشی (80 درصد)، شانشی (78 درصد)، هنان (78 درصد) و گویژو (65 درصد) است. داده های اداره ملی آمار چین حکایت از این دارد که مناطق تولیدکننده زغال سنگ چهار منطقه از 10 منطقه فقیرنشین کشور را شامل می شوند و این داده ها نشان می دهد که وابستگی به زغال سنگ آنها را از تلاش برای توسعه برحذر داشته است. درآمد سرانه ایالت های کنتاکی و ویرجینیای غربی در ایالات متحده آمریکا که تولیدکننده زغال سنگ هستند، به ترتیب تنها 78 درصد و 75 درصد از میانگین کشوری را شامل می شود؛ به طوری که این دو ایالت را در میان 50 ایالت به ترتیب در رده های 47 و 49 رتبه بندی می کند. انتقال انرژی برنامه ریزی شده این مناطق را محروم نمی کند، زیرا اکنون خودشان در محرومیت به سر می برند، با این حال این پدیده می تواند مشکلات آنها را دوچندان بدتر کند. مشکلات مشابه منطقه ای بسیار متمرکز احتمال دارد در دیگر کشورهای تولیدکننده زغال سنگ نیز وجود داشته باشد. برخلاف زغال سنگ، مناطق تولیدکننده نفت و گاز رونق بیشتری داشته اند، اما در صورت کاهش مصرف یا آغاز روند افت مصرف سرانجام می توانند به همان شدت نیز آسیب ببینند.
مناطقی که با زوال ساختاری صنعتی روبه رو می شوند، به طور معمول کمک های قابل توجهی از دولت دریافت می کنند، اما بیشتر نتایج ناامیدکننده است.صنعت زغال سنگ انگلیس طی یک قرن گذشته رو به زوال بوده است، اما جوامع متکی به این صنعت در این کشور همچنان از محروم ترین قشرها هستند.«مناطق ویژه» با سطح بالایی از بیکاری و محرومیت که برای نخستین بار در دهه 1920 میلادی در پی افول صنعت زغال سنگ شناسایی شدند، به «شهرهای فراموش شده» در دهه 2020 میلادی تبدیل شده اند.قانون مناطق ویژه (توسعه و بهبود) در سال 1934 میلادی، جزو نخستین تلاش یکپارچه برای مقابله با مشکلات ولز جنوبی، شمال شرقی و شمال غربی انگلیس و اسکاتلند جنوبی به شمار می آید.کمیسیون سلطنتی توزیع جمعیت صنعتی (کمیسیون بارلو) در سال 1940 میلادی مطالعه ای جامع درباره مشکلات آنها انجام و سرانجام راهبرد بازآفرینی را پیشنهاد داد.بازسازی منطقه ای برای بیشتر دولت ها از دهه 1950 تا 2020 میلادی اولویت بالایی داشته، اما به دلیل ریشه دار بودن مشکلات، موفقیت در این مسیر محدود بوده است.در ایالات متحده آمریکا، مشکلات ویژه منطقه آپالاچی که به شدت به استخراج زغال سنگ وابسته بود، بیش از 60 سال شناخته شده است.در سال 1965میلادی، کمیسیون منطقه ای آپالاچی برای تقویت اقتصاد منطقه و کمک به تحقق برابری اقتصادی با دیگر بخش های کشور تاسیس شد، اما این هدف هنوز چندان محقق نشده است.
تحولات ساختاری و کاهش فعالیت صنایع زغال سنگ و دیگر صنایع سنگین سبب افزایش خیره کننده نیروی کار مازاد و جمعیت در این مناطق شده و این پدیده بیکاری، کاهش اشتغال و درآمد را در پی داشته است.به طور کلی، سیاست های دولت یا بر انتقال افراد به خارج از مناطق وارد رکود شده به مناطق دارای بازار کار بهتر یا تشویق ورود مشاغل جدید به مناطق محروم متمرکز بوده است.در عمل، با توجه به روابط قوی جوامع محلی، ثابت شده است که روند جابه جایی مشاغل و مشاغل تازه آسان تر از روند جابه جایی افراد بوده است بنابراین سیاست دولت به طور معمول به تلاش برای ایجاد مشاغلی تازه در مناطق رو به رکود منتهی می شود.بعضی از سیاست ها بر بازآموزی کارگران متمرکز شده، بعضی دیگر هم بر تشویق ایجاد مشاغل تازه از طریق ارائه تخفیف های مالیاتی، پرداخت یارانه، تعریف برنامه های سرمایه گذاری، توسعه زیرساخت ها و ایجاد مناطق آزاد تجاری متمرکز شده است.در دهه 1990 میلادی، چین شرکت های دولتی استخراج زغال سنگ را به ایجاد مشاغلی جدید غیر از صنعت زغال سنگ و استخدام کارگران بیکار شده صنعت قدیمی یا به عبارتی دیگر راهبرد بازسازی از طریق ایجاد تنوع در شرکت های موجود، تشویق می کرد.در اسپانیا، انگلیس و دیگر کشورها، کارگران بخش معدن به بازنشستگی پیش از موعد و دریافت مزایایی مطلوب یا اعلام از کارفتادگی تشویق شدند تا از تاثیر توقف فعالیت معادن بکاهند، اما این روال موفق به ایجاد اقتصادهای بلندمدت منطقه ای نشد.برای بازآموزی، تخفیف های مالیاتی، یارانه ها و موارد آموزشی ویژه در نظر گرفته شد، اما موفقیت در این زمینه محدود بود.ایالات متحده آمریکا از دهه 1960 میلادی کمک های مربوط به تعدیل تجارت را برای کارگران و جوامعی که تحت تأثیر روند آزادسازی تجارت قرار گرفتند، در برنامه دارد اما این راهکارها تاثیر چندانی بر کاهش انتقادهای سیاسی و عمومی درباره از دست دادن مشاغل تولیدی نداشته است.در طول یک قرن گذشته، فرآیند بازآموزی کارگران و ایجاد مشاغل تازه برای به کارگیری آنان در همان مناطق به طور مداوم دشوارتر از انتظار سیاست گذاران بوده است.درست است که سیاست گذاران بر ضرورت تعدیل اختلال های اجتماعی و اقتصادی ناشی از پدیده انتقال انرژی برای مصرف کنندگان، کارگران و مشاغل تمرکز می کنند، اما آنان هیچگاه نباید ابعاد چالش را دست کم بگیرند.
منبع: رویترز
نویسنده: جان کمپ/ مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی نفت ایران
مدیرمرکزتوسعه دارایی های فیزیکی دانشگاه صنعت نفت از واگذاری مسئولیت حقوقی دبیر خانه دائمی کمیته ملی فنی 251 ISO/TC (استاندارد مدیریت دارایی) به این دانشگاه خبر داد.
سیامک برادران گفت: پیرو مصوبه ششمین نشست تخصصی کمیته راهبری سازمان ملی استاندارد ایران و با توجه به توانمندی و ظرفیت های موجود در «مرکز توسعه نظام مدیریت دارایی های فیزیکی» دانشگاه صنعت نفت درباره همکاری و تفویض مسئولیت در تدوین استانداردهای حوزه مدیریت دارایی، استقرار دبیرخانه کمیته فنی متناظر به این مرکز واگذار شد. وی افزود: این اقدام باعنایت به اهمیت تدوین استانداردهای سری 55000 ISOدرحوزه مدیریت دارایی های فیزیکی در کشور، ضرورت انتقال و تبادل تجارب با دیگر کشورهای عضو ایزو و لزوم مشارکت فعال متخصصان کشور در کمیته های فنی مرتبط با سازمان ایزو، ازسوی سازمان ملی استاندارد انجام شده است.
مدیر مرکز توسعه دارایی های فیزیکی دانشگاه صنعت نفت ادامه داد: سازمان جهانی استاندارد (ISO) به عنوان یک تشکیلات جهانی، شبکه ای ازسازمان های استانداردجهانی است که با 163عضو، مسئولیت تدوین و توسعه استانداردها را برعهده دارد. برادران اظهار کرد: سازمان جهانی استاندارد شامل بیش از779کمیته تخصصی است که مسئولیت تضارب آرا، اشتراک گذاری اطلاعات و راهکارها را در سطح بین المللی به عهده دارد. وی با بیان اینکه کمیته های تخصصی، گروه های فنی هستند که در زمینه های ویژه مانند مدیریت دارایی، مسئولیت برنامه ریزی وپایش استانداردها را به عهده دارند، تصریح کرد: کمیته تخصصی ISO/TC 251 نیز مسئولیت استاندارد مدیریت دارایی را به عهده دارد. مدیر مرکز توسعه دارایی های فیزیکی دانشگاه صنعت نفت با اشاره به اینکه در کشور ما، سازمان ملی استاندارد ایران، مسئولیت هماهنگی های لازم را به عهده دارد، تصریح کرد: از آنجایی که استقرار دبیرخانه کمیته فنی متناظر ISIRI/ISO/TC251به مرکز توسعه نظام مدیریت دارایی های فیزیکی در دانشگاه صنعت نفت واگذار شده است، به منظور فعال سازی دبیرخانه، مسئولیت هایی مانند شناسایی گروه های ذی نفع و ذی ربط برای عضویت در کمیته، برگزاری نشست با گروه های ذی نفع و ذی ربط و صدور حکم مسئولان کمیته فنی و ذی ربط، همچنین ایجاد دسترسی به مدارک کمیته فنی ایزو ازسوی دفتر مطالعات تطبیقی و مشارکت در تدوین استانداردهای بین المللی پس از برگزاری جلسه با گروه های ذی نفع، به این مرکز محول شده است.
برادران افزود: کمیته فنی متناظر ایزو، کمیته ای علمی ـ تخصصی است که اعضای آن از میان گروه های صلاحیت دار وعلاقه مند مشارکت در تدوین و بازنگری استانداردهای بین المللی انتخاب می شوند.
این کمیته متناظر با کمیته فنی ایزو جهانی است و متشکل از جمعی از اعضای مشارکت کننده کمیته ملی استانداردهای ایزو از گروه های ذی نفع و ذی ربط در زمینه فعالیت مربوط است که تحت نظارت دبیرخانه کمیته ملی وهیئت فنی ایران، وظیفه تحقق مشارکت در فعالیت های کمیته فنی بین المللی نظیر خود را به عهده دارد.
شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)
شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) همسو با مسئولیت های اجتماعی برای مقابله با شیوع کرونا و حفظ سلامت مردم اقدام به توزیع بسته های بهداشتی و ضدعفونی در شهرستان هویزه کرد.
شهرام فرضی، مشاور امور مسئولیت اجتماعی شرکت مهندسی و توسعه نفت با بیان اینکه استان خوزستان از اسفندماه پارسال از نظر شیوع ویروس کرونا در منطقه قرمز قرار گرفته است، گفت: با توجه به شروع زودهنگام موج چهارم کرونا دراین استان، شرکت مهندسی و توسعه نفت در نشستی مشترک با طرح های توسعه ای نفت در غرب کارون و پیرو دستورعمل های ستاد مقابله با ویروس کرونا و واحد اچ اس ای، بیش از 20 هزار ماسک سه لایه و 500 لیتر الکل و محلول های بهداشتی در فرمانداری و 22 خانه بهداشت هویزه توزیع کرد.
شرکت مهندسی و توسعه نفت پیش ازاین نیز در این منطقه و روستاهای همجوار، به توزیع بسته های بهداشتی ومواد ضدعفونی کننده با هماهنگی و همکاری طرح های توسعه ای فعال در غرب کارون اقدام کرده بود.
پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه گفت: با اجرای طرح رایگان دو گانه سوز کردن خودروهای عمومی، 4هزار و410 دستگاه خودرو عمومی دراین حوزه عملیاتی گازسوز شده اند.
فریدون یاسمی افزود: استقبال خوبی از این طرح در استان کرمانشاه شده است؛ به گونه ای که هم اکنون905 دستگاه خودرو عمومی دیگر نیز در نوبت رایگان دوگانه سوز کردن قرار گرفته اند.
وی تأکید کرد: به دلیل استقبال شهروندان ازطرح یاد شده، تعداد کارگاه های تبدیل نیزافزایش یافته است و هم اکنون 11 کارگاه در این حوزه فعالیت می کنند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه گفت: مالکان خودروهای عمومی می توانند بامراجعه به سامانه به آدرس GCR.NIOPDC.IR ثبت نام ونوبت تبدیل دریافت کنند.
یاسمی با بیان اینکه وارد فاز دوم این طرح شده ایم، تأکید کرد: مرحله دوم این طرح شامل دوگانه سوز کردن خودروهای مسافربرشخصی وآژانس های زیرپوشش نظارتی وزارت کشور یا شهرداری ها می شود.
وی تصریح کرد: روزانه بیش از900 هزارمترمکعب گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) از طریق 76 جایگاه عرضه سوخت گاز طبیعی در این منطقه توزیع می شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان
سرپرست منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان از اجرایی شدن طرح طبقه بندی مشاغل نیروهای پیمانکاری ابلاغی وزارت نفت در این شرکت خبر داد. سعید ابراهیمی گفت: پیرو صدور بخشنامه مقام عالی وزارت نفت، با هدف برقراری عدالت نظام مند و یکنواخت کردن پرداخت ها متناسب با ارزش مشاغل، مدیریت های امورمالی، منابع انسانی و نمایندگان کارفرما ملزم به اجرایی کردن مفاد این بخشنامه شده اند. وی افزود: طبقه بندی مشاغل کارکنان پیمانکاری شاغل در پیمان های مستمر(غیرپروژه ای)، انجام محاسبات مربوط به حقوق ومزایای متعلقه براساس دستورعمل اجرایی، ارائه خدمات بیمه تکمیلی درمان به افراد مشمول وافراد تحت تکفل ومتعاقب آن پرداخت حقوق و دستمزد ازجمله موارد تاکیدی دراین بخشنامه است. سرپرست منابع انسانی شرکت نفت و گازاروندان با بیان اینکه طرح طبقه بندی مشاغل نیروهای پیمانکاری دراین شرکت از بهمن ماه پارسال اجرا شده است، اظهار کرد: اجرای این طرح برای نیروهای شاغل درمیدان های درحال توسعه و تحویل شده نیز درحال بررسی و پیگیری است.
شرکت بهره برداری نفت وگاز آغاجاری
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری از افزایش تزریق گاز به میدان کرنج به میزان70 میلیون فوت مکعب در روز خبر داد.
پژمان قضائی پورافزود: این میزان افزایش با تعمیر، نصب و راه اندازی توربین سولارمارس 90 در ایستگاه تزریق گاز 600 CS کرنج محقق شده است. وی با اشاره به کارکرد بالای این توربین گفت: با طرح پیشنهاد تست و راه اندازی توربین یاد شده از سوی کارشناسان اداره نگهداری و تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، تعمیر و راه اندازی توربین سولارمارس90ایستگاه تزریق گاز کرنج در دستور کار قرار گرفت. به گفته وی، همه مراحل اعم از بازرسی وانجام آزمون های مرتبط، با نظارت وهماهنگی کارشناسان خدمات مهندسی تعمیرات ستاد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری تصریح کرد: این توربین پس ازانجام بورسکوپ چک تیغه ها، بررسی مسیرها و مجاری هوا و روغن، بررسی تیغه های راهنما و وضع روان بودن روتورمولد گاز داغ، همچنین بورسکوپ چک هوزینگ بیرینگ های شماره 2و 3 و بررسی همه قطعات و پراب های لرزش و دما، نصب و با موفقیت عملیاتی شده است. قضائی پور نتیجه این اقدام راتزریق روزانه70میلیون فوت مکعب گاز به میدان کرنج و بیش از120 میلیارد ریال صرفه جویی مستقیم حاصل از آن عنوان کرد. تعمیر توربین سولار مارس 90ایستگاه تزریق گاز کرنج، پیش تر به یک شرکت خارجی محول شده بود، اما به دلیل اعمال تحریم ها، روند تعمیرات آن متوقف و به شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری واگذار شد.
شرکت نفت خزر
شرکت نفت خزر به دلیل شیوع بیماری کووید-19 وبا توجه به شرایط بسته محیط کاری در سکوی نیمه شناور ایران امیرکبیرهمچنین شناورهای پشتیبان کاسپین 1، 2 و 3 به استفاده ازروش های نوین وعلمی پیشگیرانه ازجمله غربالگری دقیق تر با استفاده از کیت های تشخیص سریع بر مبنای آنتی ژن اقدام کرد.
محمد ترابی، رئیس منطقه عملیاتی شرکت نفت خزربا بیان اینکه اقدام های پیشگیرانه پیش از آغاز سال جدید با توجه به پیش بینی وخامت شرایط موج چهارم کرونا آغازشده است، اظهار کرد: این اقدام ها با قوتی بیش از پیش ادامه می یابد.
وی تصریح کرد: غربالگری کارکنان سکوی ایران امیرکبیر هنگام تعویض شیفت های کاری، با مساعدت مدیران شبکه بهداشت و درمان استان مازندران و شهرستان بهشهر، همچنین همکاری تکنیسین های خدوم این شبکه، برای نخستین بار درایام تعطیلات نوروز انجام شد.
به گفته رئیس منطقه عملیاتی شرکت نفت خزر، با انجام این غربالگری کارکنان سکو پس از دستیابی سریع به نتیجه منفی آزمایش ها، با اطمینان خاطر به سکو اعزام یا برای گذران دوران استراحت از آن پیاده شدند. رئیس منطقه عملیاتی شرکت نفت خزر با تاکید بر اینکه ارائه گواهی مبتلا نشدن به کرونا بر مبنای نتیجه آزمایش PCR برای کارکنان مشکوک به این بیماری در شناورهای کاسپین 1،2 و3،همچنین کارکنان خارجی شاغل درسکوی امیرکبیر الزامی است، اظهار کرد: ارائه گواهی سلامت در کنار دیگر روش های غربالگری ساده مانند تب سنجی که از ابتدای شیوع بیماری از سوی واحد بهداری منطقه عملیاتی خزرانجام می شد، درافزایش جداسازی افراد مبتلا بسیار اهمیت دارد.
ترابی گفت: منطقه عملیاتی نفت خزر در زمینه اقدام های پیشگیرانه درمقابله با بیماری کووید -19درناوگان دریایی پا را فراتر نهاده وعوامل فنی تأثیرگذار در گسترش هوابرد عفونت را بررسی کرده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گازغرب با اشاره به برنامه این شرکت نفت برای تعمیرات نقاط آسیب پذیر درمنطقه شهر به منظور دستیابی به تولید حداکثری گفت: توسعه میدان های نفتی سومار، سامان و دلاوران نیز در دستور کار قرار دارد.
علی رضایی در بازدید از منطقه عملیاتی نفت شهر اظهار کرد: با توجه به مشترک بودن تعدادی از میدان های غرب کشور به ویژه منطقه عملیاتی نفت شهر، تولید حداکثری و صیانتی باید در اولویت قرار گیرد، به همین منظوربرنامه ریزی مدونی برای تعمیرات نقاط آسیب پذیر آماده شده است وبر اساس اولویت بندی در کمترین زمان ممکن این تعمیرات پایان می یابد.
وی درباره آمادگی برای تولید بیشتر ازمنطقه نفت شهر و توسعه میدان های مجاور آن افزود: عملیات توسعه ای این منطقه با حفر یک حلقه چاه جدید و تعمیر سه حلقه چاه موجود انجام خواهد شد.
به گفته رضایی مراحل اجرایی دراین منطقه ازسال 1398شروع شد؛ به طوری که تاکنون حفاری یک حلقه چاه و تعمیر دو حلقه چاه انجام شده است وعملیات تعمیر چاه سوم نیز به زودی آغاز می شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازغرب درباره توسعه میدان های نفتی سومار، سامان و دلاوران نیز گفت: طرح توسعه ای این میدان ها باهمکاری وهمراهی شرکت ملی نفت ایران وشرکت نفت مناطق مرکزی ایران در دستور کار قرارگرفته و مصوبات قانونی آن نیز اخذ شده است.
شرکت ملی حفاری ایران
مراحل اجرای طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری ابلاغی از سوی وزارت نفت در دستور کار شرکت ملی حفاری ایران قرار دارد و پس از رفع اشکالات به زودی اجرایی می شود.
فرشید ممبینی، مدیرمنابع انسانی شرکت ملی حفاری ایران گفت: پس از تدوین طرح طبقه بندی مشاغل برای کارکنان شرکت های پیمانکار طرف قرارداد صنعت نفت و ابلاغ آن از سوی مقام عالی وزارت، اجرای طرح در اولویت برنامه های این مدیریت لحاظ شد.
وی افزود: یکی از مشکلات عمده در اجرای این طرح در شرکت ملی حفاری ایران، تنوع مشاغل و تخصص کارکنان شاغل درشرکت های پیمانکاری تأمین نیروی انسانی طرف قرارداد با توجه به گستردگی جغرافیایی حوزه فعالیت این شرکت و تطابق آن با مشاغل استاندارد اعلام شده از سوی شرکت ملی نفت ایران بود که با رایزنی مستمر و نشست های متعدد با مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران، زیرساخت های مورد نیاز و جمع آوری اطلاعات کارکنان آماده شد.
مدیر منابع انسانی شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: با توجه به در اختیار داشتن اطلاعات مجموعه کارکنان ارکان ثالث درسامانه نرم افزاری مربوطه، بخش زیادی از زیرساخت های مورد نیاز هم اکنون فراهم شده است.
ممبینی افزود: برای آن دسته از سمت هایی که تاکنون همسان سازی نشده اند، اقدام های نهایی از سوی مهندسی ساختار و بهره وری شرکت در دست اقدام است تا درباره این مشاغل نیز همانند دیگر مشاغل موجود سازمان بر اساس استانداردهای اعلام شده تطبیق و همسان سازی انجام شود.
وی تاکید کرد: طرح طبقه بندی مشاغل پس از رفع اشکالات و تکمیل اطلاعات و حل مشکلات حقوق و دستمزد نیروهای عملیاتی به زودی اجرا و نیروهای پیمانکاری مشمول طرح از مزایای آن بهره مند خواهند شد.
مدیر پروژه حفاری طرح توسعه میدان نفتی منطقه نفت شهر در شرکت ملی حفاری ایران از آغازتعمیر و تکمیل آخرین حلقه چاه میدان نفتی نفت شهر با به کارگیری دستگاه حفاری 48 فتح خبر داد.
غلامرضا آل محمود گفت: پیش بینی می شود چاه شماره 11نیز در مدت دوماه آینده تکمیل و تحویل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران شود.
وی افزود: پیش از این با کاربست دستگاه های حفاری 35، 81 و 48 فتح در این میدان نفتی استان کرمانشاه،حفر یک حلقه چاه توسعه ای و دو حلقه چاه تعمیری انجام شده است.
مدیر پروژه حفاری طرح توسعه میدان نفتی منطقه نفت شهر درشرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: پروژه نگهداشت وافزایش تولید میدان نفتی منطقه نفت شهر از جمله طرح های توسعه ای شرکت ملی نفت ایران است که به صورت EPD/EPC ازسوی شرکت ملی حفاری اجرا می شود. آل محمود اظهار کرد: نفت شهر یکی ازمیدان های نفتی کشور است که از نظر پیچیدگی مخزن، ترکیب نفت و گاز درسطح، شکستگی سازندها و تراکم گاز پرریسک و انجام حفاری در آن با وجود عمق کم، زمان بر و نیازمند دقت عمل بالاست.
[1] شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: هم زمان با شکل گیری موج چهارم کرونا در کل کشور، مقررات و اقدام های پیشگیرانه در ستاد و مناطق عملیاتی شرکت اعمال و بر اجرای آنها تأکید شد.
عباس اسدروز با بیان اینکه در رویارویی با موج چهارم شیوع کرونا در نخستین اقدام، ورود همه مهمانان نوروزی به جزیره خارک ممنوع و نشست ها و بازدیدهای غیرضروری کاهش داده شد، افزود: با توجه به همسایگی استان بوشهر با خوزستان و وضع قرمز این استان در هفته های گذشته، محدودیت های پروازی از مبادی استان خوزستان اعمال و ورود کارکنان با توجه به سیر افزایشی بیماری کرونا از این استان اعمال شده است. وی تصریح کرد: کارکنان برای بازگشت به کار ملزم به تکمیل فرم های خوداظهاری از طریق سامانه nocorona.ir یا salamat.gov.ir به صورت حداقل یک بار در هفته خواهند بود. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: همچنین اماکن و مشاغل پرخطر مطابق با دستورعمل کمیته ملی مقابله با کرونا در سطح منطقه عملیاتی خارک تعطیل و بر اجرای تمهیدات فاصله گذاری در همه محیط های کاری، اداری و ایاب و ذهاب دریایی و پروازی کارکنان مطابق با دستورعمل فاصله گذاری ستاد ملی کرونا تأکید شده است. اسدروز گفت: ضمن توجه به ایمنی کارکنان، مطابق با اعمال پروتکل فاصله گذاری هوشمند اجتماعی ابلاغی ستاد ملی مبارزه با کرونا، نفرات وکارکنان خدماتی به غیر از نیروهای درگیر عملیات تخصصی 50 درصد کاهش داده شده است. وی لغو برگزاری اجتماعات و حذف ترددهای غیرضروری در حوزه پیمانکاران فعال در سطح منطقه عملیاتی و پروژه های جاری را از دیگر اقدام های پیشگیرانه این شرکت برای مقابله با کرونا به ویژه در موج چهارم آن عنوان کرد. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران تصریح کرد:تردد نفتکش ها وشناورها هم بارعایت پروتکل های بهداشتی و نشست ها نیز با حداقل نفرات از طریق ویدیوکنفرانس برگزار می شود. اسدروز با بیان اینکه میزان اقلام بهداشتی مورد نیاز کارکنان شامل ماسک و الکل ضدعفونی با افزایش تقاضا و شرایط آب و هوایی منطقه عملیاتی خارک افزایش یافته است، اظهار کرد: شرکت پایانه های نفتی ایران همسو با اهداف مسئولیت اجتماعی، پشتیبانی از سازمان ها، نهادها و بخش بومی را نیز در دستور کار خود دارد. وی گفت: برای اجرای دقیق دستورعمل ها، رؤسای پایانه نفتی خارک به عنوان جانشین مدیر ارشد شرایط اضطراری منطقه عملیاتی خارک تا اطلاع ثانوی و بهبود شرایط در این جزیره،نظارت و کنترل های لازم را در زمینه اعمال محدودیت ها و دستورعمل های بهداشتی انجام خواهند داد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان
رئیس تأمین و توزیع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان از تأمین و توزیع بیش از 118 میلیون لیتر بنزین یورو 4در استان در سال 99 خبر داد.
کورش رحیم زاده گفت: با توجه به شرایط آب وهوایی استان کردستان و موضوع مهم محیط زیست، با پیگیری و برنامه ریزی انجام شده از ابتدای تیرماه 99 فرآیند تأمین و توزیع بنزین یورو 4 در سطح استان آغاز شد.
وی با اشاره به هماهنگی واقدام های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان برای افزایش مقدار توزیع بنزین یورو دراین استان افزود: این مقداربنزین یورو 4 توزیعی معادل 28 درصد از کل مصرف بنزین دراین استان است.
رئیس تأمین و توزیع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان سازگازی با محیط زیست، کاهش آلاینده های زیست محیطی، افزایش بازده سوخت خودروها و جلوگیری از فرسودگی زودهنگام قطعات را از مزیت های بنزین یورو 4 برشمرد و تصریح کرد: کاهش مقدار گوگرد و بنزن واکتان بالای این نوع فرآورده نسبت به بنزین معمولی نقش بسزایی در کاهش آلاینده های زیست محیطی خواهد داشت.
هم اکنون 82جایگاه عرضه فرآورده های نفتی و52جایگاه عرضه گازطبیعی فشرده (سی ان جی) در کردستان به مردم خدمات ارائه می دهند.
منطقه 5 عملیات انتقال گاز
سامانه کنترل رطوبت هوای ابزار دقیق درتأسیسات تقویت فشار گاز خنج درمنطقه 5عملیات انتقال گاز طراحی و ساخته شد.
پیمان خضرایی، مدیرمنطقه 5عملیات انتقال گاز با اشاره به خروج این سامانه ازمدار عملیات به دلیل اشکال تصریح کرد: با توجه به اهمیت سامانه مزبور به دلیل ضرورت کنترل مقدار رطوبت هوای ابزاردقیق، همچنین اهمیت آن در انتقال پایدار گاز، طراحی و ساخت آن با تکیه بر توان متخصصان منطقه، در دستور کار قرارگرفت.
وی افزود: سامانه طراحی و ساخته شده روی پلت فرم آزمایشگاهی تعبیه شد و برای هزارسیکل در شرایط آزمایشگاه، باموفقیت آزمایش و درنخستین فرصت سیستم اصلی نصب و جایگزین کنترلر اصلی می شود.
مدیر منطقه ۵ عملیات انتقال گاز با اشاره به مشخصات این سامانه تصریح کرد: این کنترل کننده از پردازنده ARM برخوردار است که سرعت مناسبی نسبت به توان مصرفی دارد.
خضرایی ادامه داد: قطعات تهیه شده در این سامانه از بهترین های موجود بازار هستند و امکان تهیه و نصب آن از صفر تا صد و عیب یابی با کمترین هزینه فراهم است. وی تأکید کرد: این کنترل کننده توسط کارشناسان واحدهای برق و ابزار دقیق ایستگاه خنج طراحی و ساخته شده است و قابلیت جایگزینی و استفاده در دیگر تأسیسات تقویت فشار و سیستم های مشابه را دارد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
چاه های گازی 310 و 314مخزن ژوراسیک مسجدسلیمان با موفقیت ایمن سازی شدند.
این عملیات مشارکت و همکاری کارشناسان ومتخصصان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب وشرکت بهره برداری نفت وگازمسجدسلیمان با رعایت کامل نکات ایمنی و تمهیدهای فنی لازم انجام شد.
در این عملیات، شیرایمنی درون چاهی چاه گازی314به دلیل اشکال وعلمکرد نامناسب با شیرجدید تعویض و پس از آزمایش، در مدار بهره برداری قرار گرفت.
درعملیاتی مشابه، چاه310مخزن گازی ژوراسیک نیز ایمن سازی و مهیای حضور دکل شد.
در این عملیات با روشی ابداعی، پیچ های درپوش چاه با روش برش گرم باز و یک عدد شیر دروازه ای به همراه درپوش چاه روی شیر پیشین نصب شد تا این چاه گازی پرخطر به طور کامل ایمن شود. مخزن گازی ژوراسیک مسجدسلیمان از نظر مقدار هیدروژن سولفوره از پیچیده ترین مخازن جهان است.
شرکت ملی گاز ایران
رئیس تعمیرات مجتمع گاز پارس جنوبی از آغازعملیات تعمیرات اساسی این مجموعه با برنامه ریزی دقیق و منسجم و با توان متخصصان و کارکنان داخلی درسال 1400 خبرداد.
محمود بالنده با اشاره به اینکه در دوره تعمیرات اساسی با اجرای اقدام های نوآورانه مسیر تولید پایدار را ادامه می دهیم، افزود: بهبودبازه زمانی انجام تعمیرات اساسی،افزایش تولید، بهره وری و کاهش مشعل سوزی بارعایت مسائل ایمنی و زیست محیطی نیزدردستور کار مجتمع گاز پارس جنوبی قرار دارد.
به گفته وی، تعمیرات اساسی سال 1400پالایشگاه های دوازده گانه مجتمع گاز پارس جنوبی طبق برنامه ریزی وتدابیرانجام شده،از 26 فروردین ماه درپالایشگاه هشتم آغاز شده است. بالنده درباره روند اجرای برنامه عملیات تعمیرات اساسی در بزرگ ترین مجتمع گازی کشور اظهار کرد: طبق برنامه، پالایشگاه های ششم(23روز)، سوم (27روز)، پنجم (34 روز)، چهارم(15روز)، دهم(24روز)، دوازدهم(30روز)، همچنین پالایشگاه های یازدهم(40 روز)، هفتم (22روز)، اول(30روز)، دوم (16روز) و نهم (41 روز) تا پایان مهرماه امسال تعمیر اساسی خواهند شد. وی تأکید کرد: دراین برنامه ریزی به کمترین همپوشانی تعمیرات اساسی برای رفع نیاز مصارف گوناگون کشور به ویژه صنایع متکی بر محصولات پالایشگاه های گازی در فصل گرم سال، همچنین پایان تعمیرات اساسی همه پالایشگاه ها پیش از رسیدن فصل سرما برای حفظ تولید حداکثری مجتمع توجه شده است. رئیس تعمیرات مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: پارسال با توجه به شرایط ویژه کشور در اثر شیوع بیماری کرونا بخشی از تعمیرات اساسی تجهیزات به سال 1400 منتقل ومقررشد با توجه به لزوم حفظ شرایط پایداری تولید درفصل سردسال،طبق الزام های بالادستی و تصمیم های شورای طرح تعمیرات اساسی درسال،1400همه بخش ها با اولویت بازرسی فنی تعمیرات اساسی شوند.
بالنده افزود: امسال هم با توجه به ادامه روند بیماری کرونا و حجم کارهای تعمیرات اساسی پالایشگاه های مجتمع، وظایف و مسئولیت های مدیریت و نیروهای مجتمع با مخاطرات بیشتری همراه است به همین منظور پس از پایان تعمیرات اساسی سال 99 با همکاری همه واحدهای ستادی و پالایشگاهی، اقدام های لازم مانند پیش بینی نیروی کافی، تأمین به موقع متریال وتجهیزات مورد نیاز انجام شده است.
وی تاکید کرد: تمهیدهای لازم با همکاری واحدهای ذی ربط و بهداشت و درمان صنعت نفت برای انجام تست های مورد نیازجهت شناسایی و پیشگیری مبتلا نشدن نیروها به بیماری و رعایت کامل دستورعمل های بهداشتی نیز در نظر گرفته شده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان گفت: پارسال بیش از 2.5 میلیارد لیتر انواع فرآورده نفتی شامل بنزین، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره از انبارهای نفت «ایثارگران» و «نوشیجان» منطقه همدان توزیع و به مبادی مصرف ارسال شده است. امین روستایی با بیان اینکه این مقدار سوخت از ابتدای فصل بهار تا پایان زمستان سال گذشته در استان همدان و دیگر مناطق زیر پوشش این منطقه عملیاتی توزیع و مصرف شده است، رشد مصرف فرآورده های نفتی یاد شده را درمقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن 5.2 درصد اعلام کرد. وی با اشاره به سپری شدن سال 99 با فراز و فرودهای فراوان و به ویژه همه گیری ویروس کرونا ادامه داد: پارسال شاهد سه مرحله اوج گیری ابتلا و موج بیماری کووید-19و به تبع آن تعطیلی های مکرراصناف و مشاغل بودیم، اما فعالیت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی باتلاش مجدانه کارکنان منطقه و انبارهای تدارکاتی نفت، همچنین همکاری سازنده مدیران و کارکنان شاغل درجایگاه های عرضه فرآورده، لحظه ای تعطیل نشد و سوخت رسانی مستمر و بی وقفه انجام شد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان گفت: مصرف بنزین استان همدان در سال گذشته در مقایسه با سال قبل از آن، 2.16 درصد کاهش داشته است. روستایی با اشاره به اینکه بیشترین بخش مصرف نفت گاز، حمل ونقل زمینی بوده است، تصریح کرد: مصرف گازوئیل درسال گذشته نسبت پارسال از رشد 2 درصدی مصرف این فرآورده حکایت دارد. وی با اشاره به ثبات مقدارمصرف نفت سفید در چهار فصل سال 99 نسبت به سال 98 اظهار کرد: توزیع 100 درصدی این فرآورده به مصرف کنندگان واقعی دربستر الکترونیک مانع انحراف در شبکه توزیع ومصرف باثبات آن می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان درباره مصرف گاز مایع(ال پی جی) نیز گفت: مصرف این فرآورده نفتی در سال گذشته نسبت به سال قبل از آن 2 درصد کاهش را نشان می دهد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس از افزایش 81 درصدی مصرف سی ان جی و کاهش مصرف بنزین در تعطیلات نوروز 1400خبر داد.
تورج امانی گفت: توسعه و تجهیز جایگاه های سی ان جی و نهادینه کردن فرهنگ صرفه جویی بنزین با مصرف سوخت پاک، افزایش خیره کننده مصرف س ان جی در تعطیلات نوروز امسال را در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن در غرب استان مازندران در پی داشت.
وی افزود: با رشد مصرف سی ان جی در تعطیلات نوروز 1400، در مصرف 4 میلیون و 500هزار لیتر بنزین صرفه جویی شده است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس به طرح دوگانه سوز کردن رایگان خودروهای عمومی نیز اشاره و تصریح کرد: سه مرکز برای گازسوز کردن خودروها در شهرهای محمودآباد، سرخرود و چالوس فعالیت می کنند و دوگارگاه دیگر نیزدر شهرهای محمودآباد و نوشهر فعال خواهند شد.
منطقه چالوس 41جایگاه سی ان جی دارد و روزانه حدود 350 هزارمترمکعب گاز طبیعی از این جایگاه ها به مصرف کنندگان عرضه می شود.
پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه گفت: سال گذشته از محل کنترل و نظارت های الکترونیکی فروش سوخت به وسائل نقلیه خروجی از مرزهای بازرگان، سرو، رازی و پلدشت، افزون بر 413 میلیارد تومان درآمدزایی شده است.
احمد مجرد تصریح کرد: فروش مرزی سوخت در استان آذربایجان غربی در دو بخش(فروش ازباک وخرده فروشی دربازارچه های مرزی)، با هدف مبارزه با قاچاق سوخت وصیانت از آن به عنوان سرمایه ملی انجام می شود. وی با اشاره به سیستمی شدن اندازه گیری میزان موجودی سوخت باک کامیون ها و رشد نرخ فروش مرزی تصریح کرد: برگزاری مستمر جلسات نرخ گذاری به دلیل نوسانات ارزی اخیر، نقش بسیار مهمی در افزایش درآمد ریالی دولت و کاهش قاچاق سوخت داشته است. مجرد گفت: درآمد ریالی یاده شده ازمحل فروش ازباک به میزان 50میلیون لیتر و خرده فروشی در بازارچه رسمی مرزهای منطقه به میزان 8 میلیون لیتر محقق شده است. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه توزیع سوخت از طریق سامانه های نرم افزاری را نقطه تحول عرضه سوخت عنوان و اظهار کرد: امروز، هیچ مصرف کننده ای (جزء وعمده ) برای خرید فرآورده های نفتی نیازبه حضور در نواحی ندارد واین مهم با ثبت درخواست درسامانه «سدف» انجام می شود. وی همچنین با بیان اینکه دیگر نیاز نیست جایگاهداران و فروشندگان(شهری و روستایی) حواله های صادرشده رابه صورت دستی به شرکت تحویل دهند وتسویه حساب کنند، تصریح کرد:این مهم به شکل مکانیزه، با ثبت سهمیه در سامانه انجام می شود وچیزی به نام صدور حواله به صورت دستی(نه تنها در مرزها بلکه در کل شرکت پخش فرآورده های نفتی) وجود ندارد.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه درباره سی ان جی و مصرف آن درسال گذشته نیز گفت: مصرف این سوخت پاک در سال گذشته به 323 میلیون مترمکعب رسید و به همین میزان صرفه جویی درمصرف بنزین را رقم زد.
مجرد با بیان رشد هشت درصدی مصرف سی ان جی این حوزه عملیاتی در سال گذشته نسبت به سال قبل از آن، تبلیغ و ترویج فرهنگ استفاده از سی ان جی را از دلایل این رشد مصرف عنوان کرد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه با اشاره به طرح گازسوز کردن رایگان خودروهای عمومی، از ثبت نام10هزار979خودروعمومی و باری دراین طرح در سال گذشته خبر داد. مجرد افزود: سال گذشته 9500 خودرو عمومی به سیستم دوگانه سوز مجهز شده اند و یکهزار و522دستگاه خودرو عمومی دیگر نیز در نوبت تبدیل قرار دارند. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه گفت: بنا برارزیابی سال گذشته مدیریت طرح سی ان جی، آذربایجان غربی رتبه یک کشوری، تهران رتبه دوم وآذربایجان شرقی، رتبه سوم را در فرایند تبدیل رایگان خودروهای عمومی به سیستم دوگانه سوز به خود اختصاص داده اند.
برنامه غذایی در ماه مبارک رمضان از منظر آموزه های اسلامی (بخش دوم)
ماه مبارک رمضان فرصتی مغتنم براي تزکيه روح و پاک شدن از آلودگي هاست. روزه داري يکي از اعمال عبادي مسلمانان است که با قصد قربت و نيت انجام می شود و در آن بر هر فرد مکلفي واجب است از اذان صبح تا اذان مغرب از چند چيز خودداري کند، از جمله آنها خوردن و آشاميدن است. پرداختن به تغذيه و آداب آن در ايام روزه داري از اهميت و جايگاهی ويژه برخوردار است. تغذيه براي روزه داران در اين ماه به دليل تغيير عادات و وعده هاي غذايي بسيار مهم تلقي می شود. در مطلب پیش رو که بخش دوم آن را می خوانید، کوشیده ایم تا از منظر آموزه های اسلامی توصیه های تغذیه ای برای این ماه مبارک داشته باشیم. الگوي تغذيه سالم در پرتو توصيه ها و پرهيزهايي در برنامه غذايي امکانپذير است. اجراي اين سفارش ها در وعده هاي غذايي، زمينه بهره گيري کامل از نظام تغذيه سالم را براي فرد فراهم مي آورد. در متون ديني و معارف اسلامی براي وعده سحر و افطار توصيه هايي شده است که درادامه به برخي از آنها اشاره مي شود.
چند عدد خرما با يک ليوان آب گرم، بهترين گزينه در ابتداي افطار است، زيرا ضمن افزايش سريع قند خون و برطرف کردن ضعف ناشي از آن، معده و دستگاه گوارش را گرم و آمادة جذب و هضم غذا مي کند. همچنين با اصلاح اشتها مانع ايجاد پرخوري و چاقي مي شود. در روايتي آمده است: «پيامبر خدا(ص) تمایل داشت که روزه اش را با رطب و اگر رطب نبود، با خرما افطار کند و با همان به پايان برساند: با سه، يا پنج يا هفت دانه رطب يا خرما».
در منابع ديني، فصلي با نام «استحباب خوردن سحري» آمده است و سحري را سبب برکت و وسيلة بهره گيري بهتر از اعمال عبادي و همچنين مايه قوام روزه داري شمرده است. پيامبرخدا(ص) فرمود:«سحري برکت است و امت من سحري را ترک نمي کنند، اگر چه با خرماي خشکيده اي باشد». همچنين فرمود: «از خوردن سحري براي روزه روز و از خواب کوتاه براي شب زنده داري کمک بگيريد». علاوه بر اين در برخي روايات به غذاهاي خاصي نيز براي سحري سفارش شده است. در روايتي از معصومین(علیهم السلام) آمده است: «بهترين غذا براي سحري سويق(نوعی غذای فراوری شده سنتی) و خرماست».
خواندن دعاهاي مخصوص، اقامة نماز قبل از افطار در صورت امکان، افطاري دادن به مؤمنان از جملة اين مستحبات است. همچنين در آموزه هاي ديني به غذاهاي معيني براي افطار سفارش شده است که در ادامه به برخي از آنها اشاره مي شود:
شير ولرم نيز براي شروع افطار غذاي مناسبي است؛ چنان که در حديثي از امام باقر(ع) نقل شده است که فرمودند: «حضرت علي(ع) هميشه دوست داشت با شير، افطار کند».
آب ولرم يا مقدار کمي نوشيدني و شربت نيز شروع کنندة خوبي براي افطار است و نوع آن متناسب با حالات شخص و يا آب و هوا و فصول خاص، متغير است. در روايت است که پيامبر خدا(ص) با دو سياهي افطار و سحري را شروع مي کردند؛ يکي خرما و آب و ديگري کشمش و آب. يا در حديثي از پيامبر گرامی اسلام(ص) نقل شده است که فرمود: «آب گرم کبد و معده انسان را پاک و دهان را خوشبو مي کند، دندان ها و حدقة چشم را قوت مي بخشد، ديد چشم را زياد و گناهان را مي شويد، رگ هاي هيجان آور را تسکين مي بخشد و دردِ سر را از بين مي برد».
غذا براي زندگي و نه زندگي براي غذا از اصول اساسي در فرهنگ تغذيه ديني است. در سبک تغذية اسلامي، به جاي تأکيد بر لذيذ بودن غذا، اصل بر سلامت بدن، بهداشت جسم و طول عمر بيشتر است و اين نکته بدان معناست که در فرهنگ اسلامي در کنار توجه به خوشمزگي غذا، بر اصل سودمندي غذا تأکيد شده است. توجه به اين اصل در ماه رمضان سبب بهره گيري بهتر از آثار معنوي روزه داري به همراه نشاط و سلامت جسمي مي شود.
مزاج هاي اصلي چهارگانه (گرم، سرد، تر و خشک) به عنوان يکي از مسائل اساسي و پايه اي در سبک تغذيه اسلامي است؛ به گونه اي که هر فرد در برنامه هاي غذايي با توجه به اين اصل تغذيه اي، متناسب با مزاج خود بايد برنامه اي غذايي داشته باشد. به طور مثال فرد گرم مزاج در برنامة غذايي خود بايد از مصرف زياد غذاها و نوشيدني هاي گرم به ويژه در ماه رمضان پرهيز کند تا زمينه خروج از اعتدال مزاج در او فراهم نيايد.
در نظام تغذيه برگرفته از آموزه هاي ديني، در کنار اصول ذکر شده، بر رعايت آداب غذا خوردن نيز تأکيد شده است. آداب تغذيه به سه دسته قابل تقسيم هستند: 1- آداب قبل از غذا: شستن دست ها قبل از تناول غذا، استفاده از سفره هنگام تناول غذا و آداب مخصوص آن 2-آداب هنگام غذا: گفتن بسم الله؛ پرهيز از خوردن غذاي داغ؛ پرهيز از نگاه کردن به صورت و لقمة ديگران؛ خوب جويدن غذا؛ نشستن طولاني بر سر سفره؛ غذا نخوردن در حال سيري و دست کشيدن از غذا قبل از سيري؛ غذا خوردن با جمع و پرهيز از تنها غذا خوردن. 3- آداب پس از غذا: جمع کردن ريزه هاي غذا از سر سفره و خوردن آنها؛ شکرگزاري نعمت هاي الهي؛ پاکيزه کردن دندان ها بعد از خوردن غذا.
حدیث معراج، حدیثی قدسی است که در آن گفت وگوی میان خداوند و پیامبر(ص) در شب معراج آمده است. در این گفت وگو پیامبر سؤالاتی را در زمینه مسائل اخلاقی، از خداوند پرسیده و خداوند آنها را پاسخ داده است. احادیث قدسی فراوانی از معراج پیامبر(ص) نقل کرده اند و حدیثی که امروزه به نام حدیث معراج، شهرت دارد، روایتی طولانی است که در کتاب ارشاد القلوب آمده و از مسائل اخلاقی فراوانی، سخن گفته است. حدیث معراج با پرسش پیامبر(ص) از خدا درباره بهترین عمل آغاز می شود. خداوند در پاسخ، از توکل و رضا سخن به میان می آورد و سپس با خطاب قراردادن مُکَرر پیامبر(ص)، موضوعات مختلفی بیان می شود. این حدیث طولانی را می توان به بخش هایی تقسیم کرد که در آغاز هر بخش، پیامبر(ص) مورد خطاب قرار می گیرند. خداوند در این حدیث، نخست، پیامبر را با نام محمد و در بخش های بعد، با نام احمد، مورد خطاب قرار داده است. موضوعات مطرح شده در این حدیث، به نقل از کتاب راهیان کوی دوست، به شرح زیر است: رضا و توکل؛ محبت الهی و راه رسیدن به آن؛ ویژگی های اولیای الهی؛ خصلت های راه یافتگان به بهشت و میراث گرسنگی و سکوت؛ لزوم توجه به نماز و درک حضور خداوند؛ امتیازهای اولیای الهی؛ لزوم محبت به مستمندان؛ عدم تبعیت از خواهش های نفسانی؛ نکوهش دنیا و دنیاگرایان؛ ویژگی های بیست گانه اهل دنیا؛ ویژگی های اهل آخرت؛ مقام و معرفت زاهدان؛ نقش ارزشی روزه و سکوت؛ مؤمنان ره یافته به یقین و باریابی به رضوان حق؛ ویژگی های زندگی گوارا و پایدار؛ موفقیت در آزمون الهی و عنایات ویژه خداوند؛ مقام عابدان و رسولان الهی؛ حقیقت محبت به خدا.
از امام حسن مجتبی(ع) سخنان وسفارش های گوهرباری به یادگار مانده است. از آن جمله، سفارش آن حضرت درباره دوست گزینی و آداب آن است. انسان ناچار از انس و الفت و معاشرت با دیگران است و از منظر روان شناسی، شکوفایی فرد در گرو احساس امنیت و تعلق به گروهی است که در جمع آنها احساس راحتی کند و به آسانی و بدون دغدغه بتواند دیدگاه هایش را بر زبان راند. از این رو، دوست گزینی یکی از مهمترین اتفاقات زندگی است. به ویژه آنکه دوست تاثیر شگرفی در صلاح و فساد انسان دارد. به همین دلیل، امام حسن مجتبی(ع) درسفارشی به فرزندشان اهمیت دوست گزینی را مطرح می کنند و می فرمایند:«فرزندم با هیچ کس طرح دوستی نریز جز این که از رفت و آمدها وخصوصیات اخلاقی اش آگاه شوی و چون دقیق وارسی کردی، با او براساس گذشت از لغزش ها و برادری در سختی ها رفاقت کن».
این حدیث شریف با اشاره به این نیاز ضروری، شرایط و آداب دوست گزینی را تبیین کرده است. بر اساس این حدیث شریف قبل از گزینش دوست باید او را امتحان کرد و از خوبی اش مطمئن شد. پس ازانتخاب دوست هم باید عهدی بست که اولاً روابط دوستانه براساس گذشت از لغزش ها باشد و ثانیاً، رفیق دوران رفاه وسختی باشد و نه فقط دوران خوشی.
یکی از بزرگ ترین نگرانی های زندگی، دغدغه تأمین معیشت روزانه زندگی است. حال این سوال به میان می آید که چگونه می توان این دغدغه را به آرامش تبدیل کرد؟ به بیان دیگر، چه باور منطقی و معقولی می تواند انسان را دررفع این دغدغه یاری کند؟ امام حسن مجتبی(ع) درحدیثی درباره چارچوب اعتقادی نحوه مواجهه با دغدغه معیشت می فرمایند: «نه چون پیروزمندان درطلب دنیا بکوش ونه مانند تسلیم شدگان به تقدیر تکیه کن. زیرا به دنبال فضل و احسان خدا رفتن، سنت است وحرص نزدن عفت. نه عفت، روزی را واپس می زند و نه حرص آن را می افزاید؛ زیرا روزی قسمت شده و آزمندی گناه است». منطق این حدیث گرانبها در برطرف کردن دغدغه رزق و روزی، آن است که انسان باید باور کند که روزی هرکسی مقدر و معین شده است. بنابراین حرص وجوش خوردن در کسب روزی، تاثیری در افزایش روزی نخواهد داشت. اما این تقدیر و تعیین روزی به این معنا نیست که انسان با تکیه بر باور تقدیرگرایی، تنبلی پیشه کند و دست ازتلاش وکوشش بردارد زیرا خداوند در آیه 39 سوره نجم می فرماید:«لَیْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى؛ برای انسان بهره ای جز سعی و کوشش او نیست». حال چگونه می توان بین نگرش تقدیر معیشت و دیدگاه سعی و تلاش جمع ایجاد کرد؟ پاسخ این سوال اساسی آن است که باور تقدیر معیشت، باوری درست و معقول است و در آیات متعددی نیز به آن اشاره شده است اما سنت خدا درآفرینش آن است که حتی هدایت وگمراهی هم به اختیار و انتخاب انسان انجام می شود. بنابراین تقدیر روزی به این معناست که نظام خلقت براساس هندسه ای معین و مشخص آفریده شده و راهکار رفع نیازهای تمام موجودات در آن قرارداده شده است. اما این رفتار ناشایست انسان هاست که موجب می شود برخی انسان ها از روزی محروم باشند و در مقابل، عده ای شکم سیر و فربه شوند.
معروف است مردی از اهل شام وارد مدینه می شود و با امام حسن(ع) در هیئتی موجه برخورد می کند. از نام آن حضرت جویا می شود. به او پاسخ می دهند: ایشان، حسن بن علی بن ابیطالب(ع) است. تا حسب و نسب حضرت را در می یابد به امام حسن(ع) وپدر بزرگوارشان زبان به ناسزا می گشاید. امام حسن مجتبی(ع) با حلم و بردباری سکوت پیشه می کنند. همین که شامی ازسخن باز می ایستد رو به او می کنند و می فرمایند: «به گمانم تو غریب این شهر هستی؟». پاسخ می دهد: آری. امام (ع) می فرمایند: «اگر نیازمند خانه و منزل هستی به تو منزل دهیم و اگر نیاز به مالی داری به تو بدهیم و اگر نیاز دیگری داری کمکت کنیم؟». مرد شامی از برخورد کریمانه حضرت شرمنده و منقلب می شود و در توصیف حال خود می گوید: «من از نزد آن حضرت رفتم در حالی که احدی در روی زمین نزد من، از امام مجتبی(ع) محبوب تر نبود».
نگاهی گذرا به آغاجاری؛ شهری که تاریخ آن با صنعت نفت عجین است
مشعل اگرچه صنعت نفت ایران در جنوب و در «مسجدسلیمان» متولد شد؛ اما منطقه باستانی خوزستان به عنوان بخش مهمی از سرزمین پهناور ایران، اندک اندک به بزرگترین میزبان صنعت نفت در خاورمیانه و ایران تبدیل شد. هر نقطه از این خاک طلاخیز که دست می گذاریم، ثروتی انبوه دارد که آینده ایران را تضمین می کند. اکنون نیز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که عمده فعالیت هایش در استان خوزستان می گذرد، یکی از تولید کنندگان اصلی نفت در کشورمان است. در مطلب پیش رو سراغ «آغاجاری»، یکی دیگر از شهرهای نفتی ایران رفته ایم و نگاهی به تاریخ آن داریم که البته نامش با شهر «امیدیه» نیز تنیدگی خاصی دارد. با ما همراه باشید تا «آغاجاری» را از سمت و سوی صنعت نفت، بهتر بشناسید.
به سمت شرق استان خوزستان که برویم، جایی میان دو شهر بهبهان و امیدیه، می توانیم «آغاجاری» را هم ببینیم. شهری آرام و ساکت با مردمانی خونگرم و دارای پیشینه ای بلند و باستانی. نام «آغاجاری» داستان بلندی دارد. دایره المعارف اسلامی درباره پیشینه نام «آغاجاری» چنین آورده است: «آغاجاری نام خود را از طایفه ای ترک زبان کسب کرده که در منابع تاریخی به صورت های «اغاج ایری»، «اغاجاری» و «آغاجاری» آمده است. این طایفه به اقوام ترک اوغوز تعلق داشتند؛ اما از آنجا که در بیشه زارها سکنا گزیده بودند، به اغاج ایری به معنای «مرد بیشه» شهرت یافتند. این طایفه بعدها به بیشه زارهای صحرای مرعش در ترکیه امروزی کوچ کردند و در میانه سده ۸ ق / ۱۴ م در شمال آذربایجان حضور یافتند و احتمالاً به همراه افشارها به ناحیه کهگیلویه امروزی مهاجرت کردند. فسایی، آغاجاری را از ایل های لر کهگیلویه معرفی می کند. ناحیه بهبهان و حومه آن در گذشته گرمسیر طایفه آغاجاری بود.» البته هنوز هم برخی گمان دارند «آقاجری»، یا «آقاجاری» صحیح است، در حالی که با ریشه یابی های محققان و مردم شناسان و تاریخ نگاران متعدد، باید بر کلمه «آغاجاری» تاکید داشت و در متون رسمی نیز از «آغاجاری» استفاده شده است.
سال 1317 خورشیدی و در گرماگرم یکه تازی های پهلوی اول، شرکت نفت ایران و انگلیس، میدان نفتی آغاجاری را کشف کرد تا به این وسیله بر میزان انباشته های بی همتای طلای سیاه ایران افزوده شود. طلایی که انگلستان را بیشتر از هر زمان دیگری بهره مند می کرد و خوراک بسیار مطلوبی برای ناوگان دریایی و ماشین های جنگی و نظامی متفقین بود. در آن روزها که آلمان به تاخت و تاز در اروپا می پرداخت، انگلیسی ها برای شکست متحدان، در خوزستان و جنوب ایران به دنبال نفت بودند؛ همان ماده ای که کمیابی اش غول های نازی را از پای در آورد و تاریخ جهان را بعد از جنگ جهانی دوم به سمت و سویی دیگر برد. یک گزارش راهبردی در مرکز اسناد صنعت نفت ایران درباره تاریخ کشف نفت در «آغاجاری» آورده است: «آغاجاري از نخستين مناطقي بود كه بعد از مسجد سليمان، كاوش براي نفت در آن آغاز شد. حفاري ها براي نفت و گاز در آغاجاري در سال 1305، يعني حدودا يك دهه، پس از مسجد سليمان شروع شد و نخستين بار در سال 1317 نفت از چاه شماره (يك) آغاجاري فوران كرد. تا سال 1329، با حفر 16 حلقه چاه در اين منطقه، معادل نيمي از حجم فراورده هاي نفتي ايران در ميدان نفتي آغاجاري توليد مي شد. تصوير بالا چاه شماره (يك) آغاجاري را در سال هاي نخست توليد نشان مي دهد.»
چنانچه ذکر کردیم «آغاجاری» شهری است که با نفت پا گرفت و با تشکیل و توسعه صنعت نفت در قامت یک شهر در خوزستان و ایران خودنمایی کرد. در کتاب «بیست سال پس از ملی شدن صنعت نفت» نوشته فواد روحانی و اسناد رسمی وزارت کشور درباره تحولات تاریخی «آغاجاری» آمده است: «آغاجاری تـا پیش از کشف و استخراج منـابع نفت، دهستـانی از توابع شهرستان بهبهان در استـان ششم بود؛ امـا پس از شناسایی و استخراج نفت، در شهریور ۱۳۲۵ به بخش تبدیل شد. بخش آغاجاری در آذر ۱۳۶۹ به دو بخش تقسیم شد که براساس آن، بخش آغاجاری در تابعیت شهرستان بهبهان ماند؛ اما قسمتی از آن به نام بخش امیدیه به شهرستان بندر ماهشهر پیوست. بخش آغاجاری سرانجام در مرداد ۱۳۹۱ به مرکزیت شهر آغاجاری، به شهرستان تبدیل شد.» چنانچه ذکر شد، به نوعی می توان گفت که تاریخ معاصر «آغاجاری» با صنعت نفت رقم خورد و نام این شهر چنان با نفت عجین است که امکان جدایی آنها وجود ندارد. در کتاب «جغرافیای اقتصادی نفت» نوشته فتح الله سعادت درباره ریشه های نفتی «آغاجاری» آمده است: «شهرستان آغاجاری، یکی از سرشارترین مناطق نفتی و گازی ایران و حتى جهان به شمار می رود. میدان نفتی آغاجاری که در ناحیه فروافتادگی دزفول و در ۱۲۰کیلومتری جنوب شرقی اهواز قرار دارد، هم از نظر شمار چاه حفر شده و هم از نظر میزان تولید نفت خام، از عمده ترین میدان های نفتـی ایـران است. عملیات اکتشاف نفت در آغاجاری کـه از ۱۳۰۵ ش آغـاز شده بود، سرانجام با حفر سومین چاه در ۱۳۱۷ ش به نفت رسید. در میدان نفتی آغاجاری، تا پیش از ملی شدن صنعت نفت، ۳۲ حلقه چاه حفر شد که بیشتر آنها از سرشارترین چاه های نفتی ایران به شمار می آمدند. چاه شمارۀ ۵۳ آغاجاری، غنی ترین چاه نفتی ایران بود. در ۱۹۵۶ م / ۱۳۳۵ ش نیمی از کل تولید نفت ایران از آغاجاری استخراج شد. مقدار تولید نفت آغاجاری در دهه ۱۳۴۰ ش حدود ۸۵۰ هزار بشکه در روز بود. در اسفند ۱۳۴۴ آغاجاری به رکوردداران جهانی استخراج نفت پیوست.» اما یک نکته جالب توجه درباره «آغاجاری»، شکل گیری هسته اولیه و نقطه کانونی آن است که پیوستگی و پیوند دقیقی با صنعت نفت دارد. در کتاب «فرهنگ جغرافیای آبادی های کشور» که از سوی سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح تهیه شده، در این باره آمده است: «آغاجاری، شهری نوبنیاد است و پیشینه آن به اکتشاف منابع نفت و گاز ناحیه بازمی گردد. پس از اکتشاف و استخراج نفت، سکونتگاهی برای اسکان کارگران به نام میدان جعفر (هسته اصلی شهر آغاجاری) ایجاد شد. ساخت فرودگاه و توسعه زیرساخت ها به گسترش کالبدی این هسته نخستین افزود. نبود مسکن کافی و امکانات و زیرساخت های مناسب در شهر تازه آغاجاری سبب بروز اعتراضات و اعتصابات کارگران صنعت نفت در اردیبهشت ۱۳۲۵ و فروردین ۱۳۳۰ شد سکونتگاه های میدان جعفر، امیدیه و میانکوه از نظر کالبدی پیوستگی نداشتند؛ اما در مجموع به نام شهر آغاجاری از سوی یک شهردار اداره می شدند.»
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری از زیر مجموعه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که در دهه 70 تاسیس شد؛ اما تاسیس و تاریخ شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بستر فعالیت های صنعت نفت در «آغاجاری» هم حکایتی خواندنی دارد. در سایت رسمی این شرکت درباره نحوه شکل گیری آن آمده است: «پس از یك دهه تلاش نافرجام و حفاری بی سرانجام در دشت دالكی، قشم، ماماتین و چیاسرخ، این فوران چاه شماره ( یك) مسجدسلیمان بود كه سحرگاه 5 خرداد ۱۲۸۷ خورشیدی، سرآغاز كار صنعت نفت در خاورمیانه را رقم زد. از آن زمان تاكنون مناطق نفت خیز جنوب به عنوان زادگاه صنعت نفت ایران، كانون تحول و توسعه فناوری های جدید به منظور استخراج و تولید نفت و گاز بوده كه این تحولات پس از پیروزی انقلاب اسلامی و خلع ید از پیمانكاران و كارشناسان خارجی بسیار برجسته تر شده است. مناطق نفت خیز تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی از سوی دو شركت خاص خدمات نفت ایران مشهور به اسكو(OSCO) و شركت خدمات غیرصنعتی اداره می شد. پس از انقلاب و آغاز جنگ تحمیلی، مدیریت مناطق نفت خیز در شركت ملی نفت ایران تشكیل شد و راهبری عملیات تولید از این مناطق را به عهده گرفت. این مدیریت پس از جنگ تحمیلی به مدیریت تولید مناطق خشكی تغییر نام داد و حوزه فعالیت آن كل كشور را در بر گرفت. سرانجام در سال ۱۳۷۹با توجه به سیاست ها و برنامه های وزارت نفت مبنی بر ایجاد تغییر و تحول در نحوه اداره فعالیت ها، ساختار سازمانی مناطق نفت خیز جنوب مورد بازنگری قرار گرفت و شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب شامل یك ستاد مركزی و 9 شركت فرعی شكل گرفت (۵ شركت بهره برداری نفت و گاز و ۴ شركت خدماتی و تخصصی) كه پس از تغییرات مجدد طی سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵، ۴ شركت خدماتی و تخصصی منحل و به عنوان مدیریت های ستادی تغییر ساختار دادند.» اکنون پنج شرکت بهره برداری نفت و گاز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب عبارتند از: شركت بهره برداری نفت و گاز كارون، شركت بهره برداری نفت و گاز مارون، شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران، شركت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان و شركت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری.
در پایان جالب است بدانید که شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با مركزیت شهرستان امیدیه، راهبری عملیات تولید فراورش و انتقال نفت و گاز را از ۸ میدان نفت و گاز آغاجاری، كرنج، پرنج، پارسی، رامشیر، پازنان، رگ سفید و بخشی از میدان مارون واقع در جنوب شرق استان خوزستان را عهده دار است.
منابع:
1-دایره المعارف بزرگ اسلامی، جلد پانزدهم، مقاله «آغاجاری»
2-کتاب «بیست سال پس از ملی شدن نصعت نفت»، نوشته فواد روحانی
3-کتاب «جغرافیای اقتصادی نفت»، نوشته فتح الله سعادت
4- درگاه رسمی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
5- کتاب «فرهنگ جغرافیای آبادی های کشور» تهیه شده از سوی سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح
نگاهی کوتاه به چند مستند دیدنی برای روزهای کرونایی
علی بهرامی باورش سخت است؛ اما باید بپذیریم که کرونا فعلا اهل خداحافظی نیست و جای پایش را در جهان کنونی ما حسابی محکم کرده است. تعطیلی های اجباری، قرنطینه ها و مدرسه نرفتن های کودکان و بسیاری موارد دیگر که همه شما بهتر از آن خبر دارید، موجب شده تا اوقات فراغت اکثریت مردم بیشتر باشد. از طرف دیگر، تعطیلی مراکز فرهنگی- هنری، سینماها، گالری ها، تئاترها و ... که بخشی از اوقات فراغت مردم را پر می کردند نیز مزید بر علت شده تا بسیاری با بیهوده گردی و گشت زنی بی هدف در شبکه های اجتماعی وقت خود را بگذرانند. در نشریه «مشعل»، به رسم این یک سال و اندی تا توانستیم، کوشیدیم بهترین های فرهنگی_ هنری، از موسیقی تا سینما و از تئاتر فیلمبرداری شده تا انواع رمان ها و موسیقی های مطلوب را به شما معرفی کنیم. یکی از محصولات مهم فرهنگی- هنری که براحتی از طریق سایت های آنلاین پخش فیلم و سریال می توانید بیننده آنها باشید، مستندهای متنوع و مختلف است. آنچه از فیلم مستند در کلیشه های ذهنی تان دارید را کنار بگذارید و همراه این مطلب باشید تا در چند شماره، مستندهای جذاب را که دیدن آنها گاه بسیار لذت بخش تر و آموزنده تر از دیدن هر فیلم و سریال سینمایی و داستانی هستند، به شما معرفی کنیم. بخش نخست این مطلب را می خوانید.
مستند تاریخی- علمی «جزیره خارک»، چنانچه از نامش پیداست، مستندی است درباره این جزیره زیبای ایرانی که در دل خلیج فارس اهمیت راهبردی بسیار بالایی برای کشورمان دارد. با دیدن این مستند، متوجه خواهید شد که تاریخ، وضعیت جغرافیایی و فرهنگی «خارک» چگونه است و البته اطلاعات بسیار خوبی نیز درباره جزیره های مختلف ایرانی خلیج فارس به دست خواهید آورد. نکته بسیار مهم این مستند، توجه به صنعت نفت در این جزیره زیباست. این مستند به طور دقیق به سابقه حضور نفت در جزیره «خارک»، اتفاقات و تحولات این صنعت در جزیره و تاثیرات شگرف نفت بر زندگی ساکنان آن می پردازد. شناخت و آشنایی باجزیره خارک، زیبا و بسیار مهم است. پیشنهاد می کنیم اگر علاقه دارید که یک مستند تحقیقی و دقیق ببینید، «جزیره خارک» را از دست ندهید. محمدپور فرد، کارگردانی این مستند تاریخی- تحقیقی را به عهده داشته است.
نام فیروزه ایرانی را با شهر «نیشابور» می شناسیم؛ اما فیروزه ایرانی محدود به این شهر نیست؛ بلکه در استان پهناور کرمان و در «شهر بابک» فیروزه های ایرانیِ خوش آب و رنگی است که شهره جهانی دارند. مستند «گوهرِ سنگ»، درباره فیروزه ایرانی منطقه کرمان است و کوشیده تا زیر و بم ماجرای این سنگ زیبای ایرانی را که در دل استان کرمان نیز جای دارد، به مخاطب و بیننده خود نشان دهد. با دیدن این مستند، درباره انواع فیروزه ها، شیوه های کشف و استخراج و طراحی و تراش آنها آشنا می شوید؛ البته به بهانه شناخت فیروزه کرمان، با تاریخ و جغرافیا و فضای فرهنگی استان کرمان و بخصوص «شهربابک» نیز آشنایی بسیار خوبی پیدا خواهید کرد. این مستند فرهنگی را محمد جواد رحیمی کارگردانی کرده است.
نزدیک به 100 سال پیش، یک قرارداد عجیب و غریب مسیر تحولات کشورمان را تغییر داد. این قرارداد که موسوم به «قرارداد 1919» بود، با انگستان منعقد شد و ماجراهای بسیار زیادی را در ایران معاصر رقم زد. یک طرف این قرارداد، شخصی به نام «وثوق الدوله» بود که به عنوان نخست وزیرِ عصر مشروطه در سال 1298 خورشیدی مصادف با 1919 میلادی اقدام به امضای این قرارداد کرد. همان زمان مخالفان و موافقان بسیار زیادی در رسانه ها و مجامع مختلف درباره آن سخن گفتند و بالاخره بعد از کشمکش های فراوان، این قرارداد لغو شد. ماجرای این موافقت ها و مخالفت ها و البته محتوای قرارداد 1919 درون مایه و موضوع اصلی مستند تاریخی- فرهنگی است به نام «نوزده، نوزده». با دیدن این مستند، علاوه بر اینکه با بخش هایی از تاریخ معاصر ایران آشنا می شوید، نکات بسیار دقیق و اساسی وضعیت دوران مشروطه را نیز درک خواهید کرد. این مستند سال 1399 از سوی مهدی صلواتچی ساخته شده است.
نام شغل پر مشعله و طاقت فرسای «محیط بانی» را کم و بیش شنیده ایم، بخصوص در دهه 90 که حادثه های غم انگیزی برای آنها رخ داد؛ البته شخصیت «بهبود فریبا» در سریال پربیننده «پایتخت»، بویژه در قسمت چهارم آن، تاثیر بسیار زیادی بر شناخت شخصیت «محیط بانی» و زندگی و فرهنگ کار «محیط بانان» داشت. شغل محیط بانی و مخاطرات آن را وقتی بهتر خواهیم شناخت که بدانیم هزاران هکتار از خاک ایران از سوی این افراد نگاهبانی و مراقبت می شود. ماجرای شکارچیان غیر قانونی، نابودگران محیط زیست، قاچاقچیان چوب، زیبایی های طبیعت و جلوه ها و ثروت های خدادادی سرزمین مان ایران و بسیاری موارد دیگر، درون مایه و موضوع اصلی مستندی تحقیقی است به نام «محیط بانان». این مستند در سال 1390 خورشیدی ساخته شده؛ اما هنوز هم بکر و تازه است و بیانگر هزاران هزار مشکل و مخاطره و زیبایی و سختی کار محیط بانی است. دیدن این مستند، نگاه شما را به سرمایه های عظیم محیط زیستی ایران تغییر خواهد داد. این مستند را رضا فرهمند و کیومرث محمد چناری کارگردانی کرده اند.
در دنیای امروز، سرعت عمل حرف اول را می زند و این سرعت دامن خوراک و غذای ما را نیز گرفته است. واژه «فست فود» هم منبعث از همین سرعت است. «فست فودها» چنان ما را احاطه کرده اند که عموما حتی اگر نخواهیم هم، مجبوریم که به دلیل سبک زندگی ها سری به آنها بزنیم. در این فضای «فست فود» زده، لازم است تا غذاهای سالم ایرانی هم جایی در زندگی هایمان داشته باشند. مستند «مطبخ» کوشیده است تا به ریشه های تاریخی- فرهنگی چند نوع غذای خوشمزه و سالم ایرانی که نباید به دست فراموشی سپرده شوند، بپردازد. به نظر می رسد با دیدن این مستند، کمی بیشتر به خودمان بیاییم و اگر چه زندگی سرعت بالایی دارد؛ اما سلامتمان را نیز مد نظر قرار دهیم و صد البته لازم به گفتن نیست و همه می دانیم که در میان غذاهای ایرانی، غذای فرهنگی هم نهفته است که آن هم اهمیت و زیبایی های خودش را دارد. پس چند دقیقه «پیتزاها»، «ساندویچ ها» و انواع «فینگر فودها» را فراموش کنید و مستند «مطبخ» را ببینید. این مستند را حسین جباری در سال 1396 کارگردانی کرده است.
فلات ایران، یکی از بزرگترین فلات های جهان است و این پهنه سرزمینی بزرگ خاورمیانه که زمانی از شرق به رود سند و از غرب به رود دجله می رسید، پر از تنوع های رنگارنگ قومی، مذهبی و دینی است. همه این تنوع های فرهنگی و دینی، یک سرزمین، یک کشور و یک میهن اجدادی را تشکیل می دهند. ایران کنونی در قالب جغرافیای سیاسی و حقوقیِ نوین خود نیز میراث دار تنوع های فرهنگی است. رابطه اتحادی این تنوع ها؛ البته از نوع مذهبی و دینی، آن موضوع و درون مایه اصلی مستند تحقیقی و تاریخی «وطنم» است؛ مستندی شورانگیز که نشان می دهد ملت ایران چگونه با جان و دل در عین تنوع ها، متحد هستند و در یک کشور و برای یک آرمان زندگی می کنند. با دیدن این مستند، می توانید با بسیاری از مذاهب و ادیانی که در کمال آرامش و آسایش در کنار هم و در یک ملت به نام ملت ایران زندگی می کنند، آشنا شوید. در یک کلام، مستند «وطنم» نمایانگر عظمت ایران و دریا دلی مردم آن است. با دیدن این مستند، انگار یک سفر دور و دراز به مناطق مختلف کشورمان رفته اید. هادی داوود آبادی و سید مصطفی موسوی تبار این مستند را در سال 1396 ساخته اند.
محله «نازی آباد» در جنوب تهران را نه تنها تهرانی ها؛ بلکه قطعا عموم ایرانی ها می شناسند. محله ای با قدمتی بسیار بالا و حکایت هایی عجیب و غریب. «نازی آباد»، میزبان بسیاری از فرهیختگان، ادیبان و شاعران ایرانی معاصر بوده و البته مردانگی ها، معرفت ها و لوتی منشی های مشهوری هم دارد؛ اما هر آنچه درباره محله «نازی آباد» تهران باید بدانید، در مستند «نازی آباد» دیده می شود. مستندی بسیار دقیق که تاریخ اجتماعی یکی از مهمترین محله های پایتخت کشور را روایت کرده است. مشاهیر، تاریخ و شیوه ساخت، شکل گیری گروه ها و دسته های اجتماعی و ... بسیاری موارد دیگر از نقاط بسیار جذاب و دیدنی این مستند است. اگر تهرانی هستند و احتمالا اهل این محله، دیدن این مستند را به شما توصیه می کنیم و اگر اینطور نیست، بدانید که مستند «نازی آبادی ها» آنقدر جذاب است که آن را تا پایان دنبال می کنید. این مستند را مجتبی محمودی در سال 1397 کارگردانی کرده است.
درباره شهریور سال 1320 و عزل پهلوی اول از سلطنت از سوی نیروهای متفقین، حرف های زیادی شنیده ایم و می دانیم که چگونه ایران اشغال شد و چه بر کشورمان گذشت؛ اما به نظر می رسد که خیلی کمتر درباره وضعیت ایران در دوران جنگ جهانی اول چیزی شنیده باشیم. دورانی بسیار دهشتناک و مخوف که ایران را چنان درگیر خود کرد که آسیب های جبران ناپذیرش تا سال های سال ادامه داشت. مستند« خاطرات خانه متروک» کوشیده است تا با جست و جو در کتاب ها و اسناد تاریخی، نوری بر تاریکی های این دوران از تاریخ ایران معاصر بیندازد. نوری که به واسطه آن بتوان وضعت آن زمان کشور را بهتر دید. این مستند کوشیده است تا نشان دهد، جنگ جهانی اول و رقابت قدرت های بزرگ دنیا آن زمان چگونه ایران را تحت تاثیر قرارداد و کمتر از 15 سال پس از مشروطه، بزرگترین کشتار ایرانیان در تاریخ معاصر را رقم زد. دیدن این مستند می تواند اطلاعات شما را درباره آخرین سال های قرن 13 خورشیدی بیشتر کند. مستند «خاطرات خانه متروک» را مهدی فارسی در سال1394 کارگردانی کرده است.
بیش از گذشته به توصیه ها توجه کنیم
شبنم اعماری بیش از یک سال از ورود ویروس کرونا به ایران می گذرد، ویروس منحوسی که جهان را درگیر خود کرده و تا به امروز جان افراد زیادی را گرفته است. از لحظه شیوع این ویروس کشنده فاصله اجتماعی، شست وشوی دست ها، استفاده از مواد ضدعفونی کننده، استفاده از ماسک و... برای حفظ سلامت و مصون ماندن از کرونا، جزو مواردی بوده که مکررا روی رعایت آنها تاکید شده است؛ از این رو رفتارهای اجتماعی مردم در کنترل این ویروس کشنده همچنان موثرترین راهکار است که می تواند روند ابتلا را به حداقل برساند و آمار مرگ و میر را کاهش دهد.درست است که در حال حاضر با ساخت واکسن و آغاز واکسیناسیون برخی کشورها توانسته اند تا حدودی در مهار کرونا موفق عمل کنند، اما همچنان رعایت پروتکل های بهداشتی پیشگیرانه ترین اقدامی است که می توان در کاهش ابتلا به کرونا انجام داد و از شیوع آن جلوگیری کرد.در حال حاضر با قرمز شدن بسیاری از شهرهای ایران زنگ خطر کرونا به صدا درآمده و این یعنی بیش از پیش باید به پروتکل های بهداشتی و توصیه هایی که مدام در حال تکرار هستند، توجه کنیم.متاسفانه در این شرایط بحرانی دیده می شود که بسیاری از افراد بی توجهی عجیبی نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی دارند، مساله ای که می تواند شرایط را بسیار وخیم تر کند. بنابراین عمل به مسئولیت اجتماعی در این شرایط بحرانی، امروز بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.
احساس مسئولیت در قبال زندگی و نیازهای دیگران را می توان تعریفی از مسئولیت اجتماعی دانست. این بدان معناست که در بحران های اجتماعی، ما شهروندان مسئولیتی برعهده داریم که باید به آن توجه کنیم. در دنیای امروز، حقوق شهروندی و تاکید بر اجرای مسئولیت های اجتماعی، یکی از نکات حائز اهمیتی است که در کنترل وضعیت جامعه در شرایط بحرانی نقش بسزایی دارد. از این رو عدم توجه به آن می تواند جامعه را در شرایط سختی قرار دهد. به بیان ساده تر، یکی از مصداق های بارز تحقق حقوق شهروندی، مسئولیت اجتماعی یا به تعبیری جامعه پذیری است. فرد متعلق به اجتماع (در هر قشری که باشد) در مقابل مخاطراتی که شهروندان را تهدید می کند باید احساس مسئولیت داشته باشد و در کاهش خطر، پیشگیری و درمان تلاش کند. بنابراین در این روزهای سخت کرونایی که بسیاری از شهرهای ایران به رنگ قرمز درآمده و ابتلا به کرونا افزایش یافته و آمار مرگ و میر بالا رفته، بی شک بهترین راه برای عبور از این شرایط، افزایش مسئولیت اجتماعی شهروندان در قبال یکدیگر است. لذا همه باید کمک کنیم تا هرچه سریع تر شر این ویروس از سرمان کم شود و زندگی به حالت عادی بازگردد. در کنار توجه شهروندان به مسئولیت اجتماعی ، رعایت پروتکل های بهداشتی نیز همچنان در مبارزه با ویروس کرونا بسیار موثر است. امروز با توجه به شیوع کرونای انگلیسی که خطرناک تر از ویروس اولیه است، برای پیشگیری از آن باید بیش از گذشته به توصیه ها توجه کنیم.
شست وشوی دست ها با آب و صابون یا استفاده از شوینده های الکلی، ویروس هایی را که ممکن است در دست های شما خانه کرده باشند از بین می برد. به همین دلیل شستن مرتب دست های با آب و صابون و در مواردی هم که امکان دسترسی به آب وجود ندارد با شوینده های الکلی را نباید فراموش کرد.
وقتی فردی عطسه یا سرفه می کند، از این طریق ذرات مایعی را از بینی یا دهان خود به بیرون پخش می کند، ذراتی که ممکن است ویروسی باشند. به همین دلیل اگر فاصله(یک و نیم تا دو متر) خودمان را با دیگر افراد رعایت نکرده باشیم، این ذرات از راه تنفس وارد بدنمان می شوند که ممکن است حاوی ویروس باشند و ما را هم مبتلا کنند.
رعایت اصول بهداشتی در این شرایط حساس امری ضروری است. از این رو هنگام عطسه یا سرفه حتما باید دهان و بینی خودمان را با دستمال کاغذی و در صورت نداشتن دستمال با آرنج بپوشانیم. پس از آن بلافاصله دستمال را در یک سطل زباله دربسته بیندازیم.دلیل این کار هم این است که در صورت ناقل بودن، ذرات ویروس پراکنده نشود. با رعایت بهداشت تنفسی می توانیم از خودمان و اطرافیانمان در برابر ویروس هایی مثل آنفلونزا، سرماخوردگی و مهم تر از همه کرونا محافظت کنیم.
از دست زدن به چشم ها، بینی و دهانمان باید خودداری کنیم، از آن جهت که دست ها با سطوح زیادی در تماس است و می تواند حاوی ویروس باشد که در صورت آلوده بودن آنها، با دست زدن به چشم، بینی یا دهان ویروس به داخل بدن راه پیدا می کند و باعث بیماری می شود.
پلویی خوشمزه و اشتهابرانگیز
یکی از پلوهای خوشمزه ای که می توانیم در قرنطینه کرونایی و شب های ماه مبارک رمضان بپزیم، ته اندازه بال مرغ است. پلویی خوش عطر و طعم که طرفداران زیادی دارد و معمولا در مهمانی ها سرو می شود، اما در این شرایط که دوری بهتر از دوستی است، می توان این غذای خوش رنگ و لعاب و اشتهابرانگیز را پخت و در کنار خانواده میل کرد. به این غذای خوشمزه، ارمنی پلو هم می گویند. این پلو، علاوه بر طعم خاصش، جلوه زیبایی هم به سفره شما می دهد. پس دست به کار شوید و ته انداز بال مرغ را درست کنید و از طعم و شکل دلپذیرش لذت ببرید.
آتینا عالی
مواد لازم
برنج: 3 پیمانه
بال مرغ: برای هر نفر حداقل 3 تا 4 عدد بال مرغ
پیاز: یک عدد بزرگ
سیب زمینی: یک عدد
آب لیمو ترش: 3 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل: به میزان لازم
زعفران دم کرده: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
طرز تهیه
بال ها را از شب قبل داخل پیاز، نمک، فلفل، زعفران و آبلیمو می خوابانیم تا مزه دار شوند. سپس یک طرف آنها را سرخ می کنیم و طرف دیگر را که سرخ نشده داخل قابلمه می چینیم و اطرافش را با سیب زمینی پر می کنیم. سیب زمینی حتما باید کمی خیس باشد. آنها را باید خوب شسته و خشک کنیم تا به ته قابلمه نچسبد.
برنجی را هم که از قبل با مقداری نمک خیس کرده ایم، داخل قابلمه آب جوش می ریزیم تا کمی جوش بخورد، بعد از آن برنج را آبکش می کنیم و کنار می گذاریم.
حالا نوبت چیدن بال های مرغ است. کف قابلمه روغن می ریزیم و بال ها را از سمتی که سرخ نشده اند کف قابلمه می چینیم و اطرافش را با سیب زمینی پر می کنیم(اگر دوست نداشتید می توانید از سیب زمینی استفاده نکنید)، حالا روی آنها برنج می ریزیم و خوب آن را فشرده می کنیم. برای مزه دار کردن برنج هم مثل ته چین از زعفران استفاده می کنیم. در قابلمه را می گذاریم و آن را روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا بال ها کاملا پخته و کاراملی رنگ شوند و برنج هم دم بکشد.
نکته
از فر هم برای پخت این پلو می توانید استفاده کنید؛ به این شکل که بال ها را داخل تابه بچینید، برنج را روی آنها بریزید و کاملا فشرده کنید. سپس رویش را با فویل بپوشانید و چند سوراخ ایجاد کنید. آن را به مدت یک ساعت و با دمای 180 داخل فر قرار دهید تا کاملا پخته شود.
فاطمه عباسی
مواد لازم
آرد: نصف لیوان
شکر: نصف لیوان
مخلوط شیر و گلاب: یک لیوان
روغن: یک چهارم لیوان
زعفران دم کرده غلیظ: یک تا دو قاشق غذاخوری
هل ساییده شده: یک چهارم قاشق چایخوری
طرز تهیه
آرد را روی حرارت خیلی ملایم کمی تفت می دهیم و پس از آن الک می کنیم تا گلوله هایش باز شود. سپس با روغن سرخ می کنیم تا کمی رنگش طلایی شود. آن را از روی حرارت برمی داریم تا خنک شود. وقتی آرد خنک شد؛ شیر، شکر، هل و زعفران را اضافه کرده و خوب مخلوط می کنیم. دوباره روی حرارت می گذاریم و خوب هم می زنیم تا حلوا جمع شود. حلوای آماده را داخل ظرف مورد نظر می ریزیم و برای تزیین آن هم با یک قیف و ماسوره و تا زمانی که هنوز گرم است به آن شکل می دهیم.
این حلوای خوشمزه را می توانید در ماه مبارک رمضان به راحتی در خانه تهیه کنید و از طعم دلپذیرش هنگام افطار لذت ببرید.
مهشید عرب بیگی
مواد لازم
کره بادام زمینی: یک لیوان
تخم مرغ: یک عدد
شکر: نصف لیوان
وانیل: یک قاشق چایخوری
طرز تهیه
کره بادام زمینی، شکر و وانیل را خوب با هم مخلوط می کنیم یا با همزن می زنیم تا کاملا یکدست شود و حالت خمیری پیدا کند. سپس فر را از قبل روی 180 درجه گرم و کاغذ روغنی را داخل سینی پهن می کنیم.
به اندازه یک گردو از خمیر برداشته و گرد می کنیم و با فاصله مناسب روی کاغذ روغنی که داخل سینی فر پهن کرده ایم، می چینیم. سپس با پشت چنگال روی بیسکویت ها را خط می اندازیم و کمی صاف می کنیم(بهتر است قبل از پخت بیسکویت ها را به مدت 10 دقیقه یا بیشتر داخل یخچال بگذاریم تا خودشان را بگیرند).
بیسکویت ها را به مدت 15 تا 25 دقیقه داخل فر از قبل گرم شده با درجه 180 می گذاریم تا بپزند، وقتی دور آنها طلایی شد، از فر خارج می کنیم و اجازه می دهیم کاملا سرد شود، بعد از کاغذ جدا می کنیم.
نادر دست نشان مربی پیشین نفت تهران و صنعت نفت آبادان آسمانی شد
بازهم کرونا و بازهم از دست دادن یک چهره ورزشی باعث شد که جامعه ورزش به خصوص فوتبالی ها داغدار شود. در سالی که گذشت، نامدارانی در عرصه فوتبال چون محمود یاوری، مهرداد میناوند، علی انصاریان و... به علت کرونا از میان ما رفتند و حالا در سال جدید این ویروس منحوس، نادر دست نشان، مربی پیشین تیم های نفت تهران و صنعت نفت آبادان را از ما گرفت.
نادر دست نشان، سرمربی سابق تیم های فوتبال نفت تهران و صنعت نفت آبادان پس از ابتلا به ویروس کرونا و درحالی که در بیمارستان رازی قائم شهر بستری بود، دارفانی را وداع گفت و آسمانی شد.
نادر دست نشان از ستارگان سابق فوتبال مازندران بود که در عرصه مربیگری، هدایت چند تیم مطرح کشور ازجمله نفت تهران و صنعت نفت آبادان را به عهده داشت که همین موضوع باعث شده بود او چهره محبوبی و شناخته شده ای بین اهالی ورزش نفت به خصوص هواداران نفتی این رشته ورزشی باشد.
مرحوم نادر دست نشان در سال 1389 درحالی که مهدی دینور زاده از هدایت نفت تهران برکنار شده بود، هدایت این تیم را در ادامه راه لیگ دسته یک فوتبال باشگاه های ایران به عهده گرفت. دست نشان موفق شد با هدایت خوب خود این تیم را به لیگ برتر فوتبال ایران برساند. این سومین مرتبه ای بود که دست نشان موفق شده بود یک تیم را از لیگ دسته یک به لیگ برتر بیاورد. این پایان کار دست نشان با نفتی ها نبود بلکه در ادامه نوبت به تیم فوتبال صنعت نفت آبادان رسید تا این تیم را هم از لیگ دسته یک به لیگ برتر بیاورد.
دست نشان در ۱۰ دی ماه ۱۳۹۴ با قرارداد رسمی هدایت تیم فوتبال صنعت نفت آبادان را که در رده نهم جدول قرار داشت، به عهده گرفت. دست نشان توانست تیم فوتبال صنعت نفت آبادان را که در نیم فصل رقابت های لیگ دسته یک در رتبه نهم جدول جای گرفته بود، روانه لیگ برتر فوتبال کشور کند. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان چهارمین باشگاه فوتبال ایران بود که تحت هدایت اوبه جام خلیج فارس صعود کرد و جشن و شادی را به خانه های فوتبال دوستان نفتی و آبادانی آورد. نادر دست نشان بعد از حضور در لیگ برتر شانزدهم و سروسامان گرفتن تیم صنعت نفت، با تعدادی از بازیکنان جوان و جویای نام با کمترین هزینه ممکن نسبت به سایر تیم های باشگاهی حاضر در رقابت ها، نتایج موردپذیرش هواداران آبادانی را با تیم صنعت نفت به دست آورد. اما در ادامه راه جای خود را به فیروز کریمی داد.
نادر دست نشان در فروردین ۱۴۰۰ براثر ابتلا به بیماری کووید -۱۹ در بیمارستان رازی قائم شهر بستری شد و درحالی که گمان می شد وی رو به بهبود است، دارفانی را وداع گفت. دکتر اولادی، پزشک نادر دست نشان گفت: شادروان نادر دست نشان ابتدا دچار افت فشار و بعد کاهش ضربان شد که درنهایت به ایست قلبی دچار شد. بیمار به مدت دو هفته درگیر بیماری کرونا بود که براثر فشار بیماری یا ناتوانی بدن نتوانست تحمل کند و دچار ایست قلبی شد.
نادر دست نشان سوم خرداد ۱۳۳۹ در سید محله قائم شهر متولد شد. نادر فرزند کوچک خانواده بود و فوتبال را از برادر بزرگ تر خود رحیم دست نشان آموخت و در کنار برادر شروع به تمرین کرد.
نادر دست نشان تمام دوران بازیکنی خود را در تیم نساجی مازندران گذراند و توانست در ۸ بازی متوالی در یک فصل ۹ گل به ثمر برساند. دست نشان درحالی که از تیم های دیگری مانند پرسپولیس درخواست هایی داشت اما به عشق خود نسبت به تیم نساجی پایبند ماند و تا لحظه خداحافظی در این تیم توپ زد.
دست نشان کاپیتان تیم منتخب مازندران نیز بود. در سال ۱۳۶۴ بهترین نتیجه تاریخ فوتبال مازندران در لیگ برتر رقم خورد و این تیم بعد از تیم های تهران الف و ب، عنوان سومی جام قدس را به دست آورد. بعد از سومی در جام قدس، تیم منتخب مازندران به عنوان نماینده ایران به جام قائد اعظم پاکستان اعزام شد. درحالی که تیم های ملی چین، پاکستان و بنگلادش در مسابقات حضور داشتند، به مقام قهرمانی جام قائد اعظم رسید و نادر دست نشان آقای گل این مسابقات شد. دست نشان سابقه دعوت به تیم ملی را نیز در کارنامه خود دارد.
دست نشان هر ۳ دوره مربیگری A و C ,B آسیا را زیر نظر ریچارد بیت انگلیسی، سوبرامانیان مالزیایی و برنارد شون آلمانی از استادان به نام فیفا، گذراند. وی پیش از اتمام این دوره ها در سال ۱۳۷۸ دستیار کارلو سولدوی ایتالیایی در تیم ملی فوتبال نوجوانان شد و توانست با این تیم به مقام چهارمی آسیا دست یافت.
هفته نامه مشعل، ضایعه درگذشت نادر دست نشان را به خانواده محترم ایشان، جامعه ورزشی و فوتبال دوستان تسلیت می گوید و برای آن مرحوم طلب آمرزش الهی دارد.
تیم فوتبال پارس جنوبی جم که نیم فصل دوم لیگ دسته یک فوتبال باشگاه های ایران را با دو شکست شروع کرده بود، بالاخره موفق شد به نخستین برد خود در نیم فصل دوم این رقابت ها دست پیدا کند.
تیم فوتبال پارس جنوبی جم در هفته بیستم رقابت های لیگ دسته یک فوتبال باشگاه های ایران در خانه میزبان تیم ته جدولی گل ریحان البرز بود که توانست در یک بازی پرگل با نتیجه 3 بر یک حریف خود را شکست دهد.
سجاد موسوی، کیانوش میرزایی و محمد عباد زاده 3 گل تیم پارس جنوبی جم را به ثمر رساندند تا این تیم بالاخره رنگ برد را ببیند.
پارس جنوبی که شروع خوبی در ابتدای فصل داشت و از بخت های نخست صعود به لیگ برتر به شمار می رفت، یکباره دچار افت شد و به میانه های جدول سقوط کرد. حالا این تیم با پیروزی در هفته بیستم و نیز فاصله کم تیم ها با یکدیگر در جدول این شانس رادارند تا با ادامه روند پیروزی های خود دوباره شانس صعود پیدا کنند.
پارس جنوبی جم با 28 امتیاز در رتبه نهم قرار دارد و با تیم دوم جدول 6 امتیاز فاصله دارد که با توجه به 14 بازی باقیمانده این فاصله قابل جبران است.
هنوز هم شانس صعود داریم
سرمربی پارس جنوبی جم با تحسین عملکرد شاگردانش مقابل گل ریحان البرز، تیمش را مستحق برد مقابل این تیم دانست.محمد نصرتی بعد از برتری 3 بر یک تیمش مقابل گل ریحان البرز گفت: بعد از هفته های سخت و پرفرازونشیبی که پشت سر گذاشتیم، خیلی تلاش کردیم تا بچه ها را باانگیزه بالا راهی این مسابقه خانگی کنیم. این بازی اهمیت ویژه ای برایمان داشت چون می خواستیم سه امتیاز بازی خانگی را تصاحب کنیم.خوشبختانه با آنالیزی که انجام داده بودیم، به خوبی از نقاط ضعف و قوت حریف مطلع بودیم. بازی را هم خیلی خوب آغاز کردیم و توانستیم 90 دقیقه توپ و میدان را از آن خود کنیم. ما با تکیه بر انگیزه و شجاعت بازیکنان جوان خود مبارزه می کنیم؛ به طوری که در این دیدار هم از چند بازیکن 18 سال استفاده کردیم.نصرتی درباره عملکرد بازیکنانش گفت: در طول جریان بازی کاملاً مسلط به زمین و حریف بودیم و اگر بازیکنانمان فرصت طلب بودند، می توانستیم با اختلاف گل بیشتری پیروز شویم. ما در مالکیت توپ و ایجاد موقعیت گلزنی برتر از حریف بودیم.سرمربی پارس جنوبی درباره برتری در دو بازی رفت وبرگشت مقابل تیم سال گذشته اش گفت: من شناخت خیلی خوبی از این تیم داشتم، هرچند انگیزه بالایی هم برای شکست دادن این تیم بین بچه های ما به وجود آمده بود.نصرتی درباره قرعه جام تیمش در جام حذفی مقابل گل گهرگفت: ما در تیمی بازی خواهیم کرد که کیفیت بالایی داشته و مربی کاربردی چون امیر قلعه نویی را روی نیمکت خود دارد. اما با تکیه بر انگیزه بازیکنان جوان خود دنبال شگفتی هستیم و می خواهیم شانس خود را امتحان کنیم. نصرتی در خصوص اینکه کماکان شانس صعود دارند یا نه؟ گفت: فاصله ما با تیم دوم جدول 6 امتیاز است. تمام تیم ها هم شانه به شانه هم حرکت می کنند. رسیدن به جمع مدعیان سخت نیست و ما هم تلاش خود را می کنیم که دوباره به جمع مدعیان برسیم و برای همین هنوز شانس صعود را برای خودمان قائل هستیم.
دو مهاجم تیم فوتبال صنعت نفت آبادان به تمرینات این تیم بازگشتند. حسن بیت سعید و مهدی زبیدی، دو مهاجم مصدوم تیم فوتبال صنعت نفت آبادان به تمرینات این تیم برگشتند. بیت سعید در آخرین بازی تیمش برابر ذوب آهن غایب بود، اما آسیب دیدگی این بازیکن برطرف شد تا به تمرینات برگردد. مهدی زبیدی هم در بازی با ذوب آهن یک نیمه بازی کرد و مصدومیت این بازیکن هم برطرف شده تا زبیدی هم به تمرینات زرد پوشان آبادانی اضافه شود.
فاخر تهامی، دیگر بازیکن صنعت نفت نیز مصدوم شده بود و حتی این موضوع مطرح شد که وی دوباره رباط صلیبی پاره کرده است. بااین حال پزشکان بعد از معاینه تهامی به این بازیکن اطمینان خاطر دادند که رباط صلیبی اش سالم است، این بازیکن در حال حاضر در تمرینات تیمش حضور دارد.
رقابت های لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران با کسب مقام چهارمی برای تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان به پایان رسید. پالایش نفت آبادان که با کسب مقام دوم از گروه خود به مرحله پلی آف صعود کرده بود، با حذف تیم ذوب آهن قدم به مرحله نیمه نهایی گذاشت. شاگردان حماد سامری در مرحله نیمه نهایی در یک ماراتن سخت مقابل تیم مدعی مهرام که به بازی پنجم کشیده شد با نتیجه 3 بر 2 شکست خوردند تا از رسیدن به فینال بازبمانند. البته تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان به گواه کارشناسان مستحق حضور در بازی فینال بود ولی قربانی اشتباهات داوری شد تا نتواند دومین حضور متوالی خود در این مرحله را تجربه کند. پالایش نفتی ها بعد از شکست در نیمه نهایی راهی مرحله رده بندی شدند و در یک بازی پایاپای مغلوب تیم شیمیدر قم شدند تا درنهایت به مقام چهارم این دوره از رقابت های لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران اکتفا کنند. با تصمیم حماد سامری، پالایش نفت آبادان با ترکیب سعید داور پناه، آرن داودی، عدنان شاهوردی، حامد سهراب نژاد و سالار منجی بازی را آغاز کرد. نفتی ها نیمه نخست را با نتیجه 35 بر 32 به نفع خود رقم زدند . اما نیمه دوم با برتری 46 بر 43 شیمیدر به پایان رسید تا دو تیم در امتیاز 78 به نتیجه تساوی برسند و کار به وقت اضافه کشیده شود . در وقت های اضافه تیم شیمیدر موفق شد که با نتیجه 90 بر 85 پالایش نفت را شکست دهد و به مقام سوم برسد. شیمیدر ۱۲ - ۷ برنده وقت اضافه شد.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در پایان لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران به مقام چهارم دست پیدا کرد. سرمربی و بازیکنان این تیم عقیده داشتند که اشتباهات داوری مانع رسیدن آن ها به فینال شده است در همین راستا اعضای تیم پالایش نفت آبادان نسبت به قضاوت پرحرف و حدیث داوران در مرحله نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال اعتراض کردند.
البته ذکر این نکته لازم است که به گواه کارشناسان تیم پالایش نفت آبادان در مصاف طولانی با تیم مهرام تهران که پنج بازی به طول انجامید، شایستگی صعود به فینال لیگ برتر بسکتبال ایران را داشت، ، اما از ناحیه تصمیمات داوران دچار مشکل شد و از رسیدن به فینال و جام قهرمانی بازماند.
سرمربی، کاپیتان و بهترین بازیکن ملی پوش نفت در این دوره از رقابت ها در خصوص بازی مهرام و نیز کسب مقام چهارم به نکات قابل توجه ای اشاره داشتند که باهم می خوانیم.
سرمربی تیم پالایش نفت آبادان ابتدا به بازی با مهرام اشاره کرد و گفت: باخت ما مقابل مهرام فنی نبود، اگر در مسابقه چهارم به اتفاقاتی که درون زمین افتاده بود، توجه بیشتری می کردند، در بازی پنجم ما بازنده نبودیم و به فینال می رسیدیم.
حماد سامری، در ادامه انتقادهای خود گفت: مسائل دیگری غیر از مسائل فنی در باخت ما دخیل بود. من مربی خوبی نیستم، چراکه پس از مسابقه چهارم نتوانستم حق تیمم را بگیرم.
سامری سپس به بازی رده بندی اشاره کرد و گفت: قطعاً باخت برای مربی است و اگر ما به هر دلیلی نتیجه نگرفتیم مقصر من هستم.
از همه اعضای تیم ازجمله کادر فنی خوبم، بازیکنان و مردم آبادان معذرت خواهی می کنم که شرمنده آن ها شدیم. هر انتقاد و حرفی را می پذیرم و از همه معذرت خواهی می کنم.
چون سه روز از بازی نیمه نهایی ما گذشته بود نشد ازنظر روحی و بدنی ریکاوری خوبی کنیم. در داخل بازی خوب بودیم اما در شروع بازی بازهم حسن زاده را نداشتیم. وقتی شرایط سخت شد حسن زاده را با درد وارد زمین کردیم که حتی برای او خطرناک هم بود. او با تعصبی که داشت وارد زمین شد، درحالی که اصلاً شرایط بازی نداشت و دکتر گفته بود بازی کردن برای حسن زاده خطرناک است. رفته رفته هم هرچه به پایان بازی رسیدیم بدن بازیکنان ما خالی شد و نتیجه را واگذار کردیم.
سامری درباره دو روز زودتر برگزار شدن بازی رده بندی نیز گفت: تصمیم باشگاه ها و مدیریت دو تیم بود که زودتر بازی شود و ما هم تابع باشگاه هستیم.
سرمربی نفت درباره شرایط روحی و بدنی این تیم نیز گفت: بهانه نیست و تنها برای اطلاع رسانی می گویم و بهانه جویی نمی کنم. خیلی سخت است در دیدار رده بندی تیم را باانگیزه وارد زمین کرد. تیم ما هم از ابتدا برای رسیدن به فینال تلاش می کرد که نشد و یک مقدار ازنظر روحی خوب نبودیم. البته بازهم خوب بازی کردیم و اگر کمی ازنظر بدنی خوب بودیم نتیجه می گرفتیم.
سعید داورپناه، کاپیتان تیم بسکتبال نفت آبادان گفت: زشت ترین کار در حق نفت صورت گرفت و آدم از این شرایط ناراحت می شود.
حالم از این بسکتبال بد می شود که باید سر و گردن یک نفر بشکند، تا فیلم بازی ها را ببینند. اصلاً برای کسی اهمیت ندارد که فیلم ها را ببیند. حرفم را می زنم حتی اگر به ضررم تمام شود. زشت ترین کار در حق نفت انجام شد و واقعاً از این موضوع ناراحت هستیم.
کاپیتان نفت آبادان با اشاره به اینکه کجای دنیا بازیکن از پشت با مشت به گردن حریف می زند؟ گفت: من بازیکن را جاگذاشته ام و از پشت با مشت به سر من می کوبد.
وقتی هم می گویم چرا می زنی می گوید کار خوبی کرده ام و بازهم می زنم. داوران چهار بازی به این شکل سوت زده اند و فدراسیون فیلم داوری ها را نمی بیند. واقعاً چرا؟ ما حرفی نزدیم تا شاید خودشان رسیدگی کنند اما هیچ کس به آن توجه نکرد و اهمیتی برایشان نداشت. من هم می توانستم به هم تیمی هایم بگویم که بزنند اما ما این کارها را نمی کنیم . داورپناه با اشاره به اینکه ما هم هزینه کرده ایم و زحمت کشیده ایم، تاکید کرد: این کارها درست نیست. ما بدون یار خارجی در این فصل بازی کرده ایم و واقعاً هم عملکرد خوبی داشتیم.
دست تک به تک این بچه ها را می بوسم. بازیکن را به زمین فرستاده اند که از اول تا آخر بازی به من فحاشی کند! با آرنج آرن داودی را می زنند داور به بازیکن ما خطای فنی می دهد. درمجموع آن ها بسکتبالی بازی نکردند و همه فهمیدند که مهرام، نفت آبادان را با ناداوری برد. در بازی رده بندی هم دیگر انگیزه ای وجود نداشت. با تمام این اوصاف از هواداران معذرت می خواهیم.
محمدحسن زاده بازیکن ملی پوش تیم پالایش نفت آبادان گفت: بعد از مصدومیتی که داشتم توانستم در بازی پنجم به میدان بروم اما ما به تیمی باختیم که پرافتخارترین تیم ایران است، اما افتخاری که همه ما به نحوه کسب آن ها شناخت داریم! برای همه ستاره های مهرام احترام قائلم اما اتفاقاتی که افتاد درشان بسکتبال ایران نبود.
ستاره نفتی ها در این فصل عنوان کرد: یکسری کارها در بازی چهارم و پنجم کردند که هر چیزی بود جز بسکتبال. مهرام به فینال رفت، اما کاش این پیروزی در زمین رقم می خورد نه باکارهای غیر بسکتبالی. اشتباهات یک داور وقتی بیش از دو سه بار باشد، دیگر اتفاق نیست. حسن زاده با اشاره به اینکه فصل برای آن ها با مقام چهارمی به پایان رسیده گفت: واقعاً حق تیم ما این نبود. از هواداران عذرخواهی می کنیم و امیدواریم در سال بعد جبران کنیم. در بازی رده بندی خسته بودیم و انگیزه لازم را نداشتیم.
سینا زامهران که در نیم فصل اول لیگ برتر درتیم فوتبال پدیده مشهد حضور داشت، به تیم فوتبال صنعت نفت آبادان پیوست.
هافبک مشهدی خرید تازه سیروس پورموسوی برای ادامه فصل به شمار می رود. زامهران که در نیم فصل اول در جمع شاگردان مهدی رحمتی حضور داشت، ترجیح داد برای ادامه فصل و با توجه نظر کادر فنی طلایی پوشان به نفت آبادان اضافه شود. زامهران پیش از این نیز سابقه حضور در صنعت نفت آبادان را در کارنامه داشته و اکنون در بازگشت دوباره به این تیم با هدایت سیروس پورموسوی به کار خود در جمع طلایی پوشان ادامه خواهد داد. علی فیروزی، سرپرست تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با تایید این خبر گفت: با توجه به نیاز تیم در پست مهاجم زامهران در لیست خرید کادر فنی قرار گرفت. پس از توافق زامهران با باشگاه، قرارداد این بازیکن به مدت ۲ سال بسته شد تا در نیم فصل دوم برای تیم به میدان برود. سرپرست تیم فوتبال صنعت نفت آبادان گفت: زامهران در تمرینات تیم شرکت کرد تا برای بازی بعدی آماده شود.
سینا زامهران سابقه حضور در تیم های فولاد خوزستان و پدیده مشهد را دارد.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در سیزدهمین هفته از لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران در خانه جشنواره گل به راه انداخت و تیم رهیاب تهران را برد و صعودش از گروه دوم را قطعی کرد.
در این بازی که با توجه به ایام ماه مبارک رمضان، پس از افطار و از ساعت ۲۱ و ۳۰ در سالن نفت آبادان برگزار شد، میزبان برای نهایی کردن صعود خود نیازمند پیروزی بود و برای این هدف کار سختی نداشت و درنهایت موفق شد به هدف خود برسد. شاگردان الوان زاده با ارائه یک بازی برتر نه تنها خود به مرحله پلی آف صعود کردند بلکه پیروزی ۷ بر ۲ آنان مقابل حریف تهرانی سبب شد تیم مس رفسنجان، مدافع عنوان قهرمانی به طور رسمی شانس صعود از گروه دوم را از دست بدهد و جایگاه سوم این تیم در جدول گروه دوم مسجل شود.
سهیلا ملمولی، بازیکن باتجربه و ارزشمند آبادان در این بازی بازهم درخشید و هت تریک کرد و پایه گذار گل آخر تیمش هم بود.
فرشته خسروی دیگر بازیکن مجرب پالایش نفت نیز یک گل به ثمر رساند و ۳ پاس گل به هم تیمی هایش داد. الهام عنافجه با ۲ گل و کافیه هزاریان با یک گل، به جمع گلزنان پالایش نفت در این بازی پیوستند.
پالایش نفت آبادان از ۱۱ بازی صاحب ۲۸ امتیاز است و رتبه اول یا دوم این تیم در گروه ۲ به نتایج هفته پایانی مقابل تیم صدرنشین هیات فوتبال خراسان رضوی بستگی دارد. این دیدار در مشهد برگزار می شود.
رقابت های لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران در هفته پانزدهم یک پیروزی و یک تساوی برای تیم های نفتی حاضر در این رقابت ها به همراه داشت.
تیم فوتبال نفت امیدیه که در گروه دوم این رقابت ها حضور دارد، در خانه موفق شد به یک پیروزی باارزش دست پیدا کند تا کماکان در کورس صعود باقی بماند.
شاگردان رضا آلبوغیش در هفته پانزدهم لیگ دسته دوم باشگاه های ایران در خانه میزبان تیم فوتبال شمس آذر قزوین بودند که موفق شدند در یک بازی برتر، حریف قزوینی خود را با نتیجه ۲ بر یک درهم بکوبند و با ۳۱ امتیاز از ۱۵بازی با اختلاف یک امتیاز کمتر نسبت به تیم صدرنشین در رده دوم جدول جای بگیرند تا همچنان مدعی صعود به لیگ یک باشند.
فرهاد جودکی و نیما اسکندرزاده (پنالتی) برای نفت در این بازی گلزنی کردند. تیم نفت امیدیه درهفته شانزدهم میهمان شهید قندی یزد خواهد بود.
تیم فوتبال ملی حفاری اهواز که در گروه اول این رقابت ها قرار دارد، در خانه میزبان تیم محتشم تبریز بود که مقابل این تیم تبریزی با نتیجه تساوی بدون گل متوقف شد. ملی حفاری با این تساوی 19 امتیازی شد تا در رده هفتم قرار بگیرد. دیدار تیم فوتبال نفت و گاز گچساران مقابل تیم سپیدرود رشت به دلیل کرونایی بودن تیم حریف برگزار نشد.
نفت و گاز گچساران – سپیدرود رشت (به تعویق افتاد)
دنیای فضای مجازی هر روز گسترده تر می شود و ابعاد بیشتری از خود را نشان می دهد
بسیاری از ما در فضای مجازی تعهدات و الزامات و قوانین رفتاری و محترمانه ای را که در حضور یکدیگر داریم، رعایت نمی کنیم. تا زمانی که عدم رعایت این الزامات منجر به بی احترامی و ناراحتی طرف مقابلمان نشود و رفتاری خودمانی و خارج از ضابطه تلقی شود، اشکالی ندارد اما اگر از این محدوده عبور کند، دیگر داستان همان کاسه آبی است که وقتی روی زمین بریزد، دیگر راه برگشتی ندارد. به همین دلیل است که باید یادآوری کنیم حرف ها و رفتار ما در فضای مجازی می تواند حتی بیشتر از تعاملات حضوری اثرات مثبت و منفی داشته باشد و باید بیشتر به این رفتارها توجه کنیم. به همین دلیل برخی از مواردی که ممکن است در تعاملات فضای مجازی منجر به اختلاف و ناراحتی یا سوء تفاهم شود، مرور کنیم تا جلوی بروز آنها را بگیریم.
*دایره خانواده و دوستان نزدیک که یکدیگر را بیشتر می شناسید، با افراد دیگر فرق دارند و می توان با آنها راحت تر صحبت کرد اما اتفاقا گاهی بیشترین اختلاف از همین جا ناشی می شود. یعنی ما گمان می کنیم آن اندازه از تعامل، کلمه یا استیکر یا تماسی که داشته ایم، برای بیان موضوع یا احساسمان کافی بوده اما اینطور نبوده و طرف مقابل دچار اشتباه می شود. به همین دلیل توجه کنیم که اگر با خانواده یا دوستانمان رابطه ای راحت داریم به این معنا نیست که در فضای مجازی هر نوع برخوردی مثلا بی تفاوتی را می توانیم با آنها داشته باشیم.
*برای دایره افراد خانواده و دوستان نزدیک به خصوص در شرایط کرونایی که امکان دیدار حضوری فراهم نیست و یا مخاطبمان در شهر یا کشور دیگری است، از امکان تماس تصویری استفاده کنید تا با دیدن چهره و حالات صورت و رفتار آنها بیشتر با آنها ارتباط برقرار کنیم. اینکه در طول روز یا هفته برای افراد خانواده و به خصوص فرزندان و همسر و والدین ویا دوستان قدیمی و نزدیک وقت بگذاریم، نشان از توجه ما به آنها و احساس رضایت متقابل دارد.
*مراقب حرفهایمان در مکالمات فضای مجازی و حتی ارسال استیکر و یا حتی زمان پیام و پاسخ پیام دادن باشیم. هر کدام از این موارد در فضای مجازی تعاریفی دارند و از آنجایی که طرف مقابل چهره و حالتهای ما را نمی بیند، می تواند باعث دلخوری زیاد شود. گاهی یک جمله بدون اینکه لحن و حالت بیان فرد را منتقل کند، می تواند باعث دلخوری و عصبانیت و هر نوع سوء تفاهم شود. به همین دلیل لازم است در بیان جملات دقت بیشتری داشته باشیم و متوجه باشیم که این جملات در فضای مجازی مستقیم در روابط ما در دنیای واقعی اثر می گذارد.
*در بسیاری از موارد پیش می آید که اشتباهات تایپی، اشتباهات کیبورد و یا بیان اشتباه جملات در انتقال مفهوم اثر منفی می گذارد و وقتی پیام خوانده شد، دیگر راه جبران وجود ندارد. به همین دلیل خوب است قبل از ارسال پیام، یک بار دیگر خودتان آن را مرور کنید تا مطمئن شوید اشتباه، غلط املایی و یا کلمه نامناسبی در آن وجود ندارد.
*در مواردی که موضوعی باعث عصبانیت و خشم شده، بهتر است از جواب دادن بلافاصله خودداری کنید و کمی اتفاقات و پیامهای وارد شده را بررسی کنید. در این ارتباط مجازی هم همانند فضای واقعی اگر قرار باشد جواب عصبانیت و بی احترامی را با خشم و بی احترامی بدهیم، اوضاع بدتر می شود. گاهی لازم نیست جواب پیامها یا کامنت های بی ادبانه را داد و بی تفاوتی رفتار مناسبتری است.
*استیکرها، ایموجی ها و تصاویر و... ممکن است برای بسیاری از کاربران در فضای مجازی جذابیت داشته باشد اما به کار بردن آنها در برخی از مکالمات رسمی و یا اداری لازم نیست. از سوی دیگر این ایموجی و استیکرها اگرچه معنایی دارند اما نمی تواند به تنهایی جایگزین کلمات شوند و در مواردی که صحبت و کلمات مهمی در میان است از استیکر و ایموجی استفاده نکنید.
*در مواردی که موضوعی حقوقی یا اداری در مکالمه مطرح است، متن را چند بار خوانده و کاملا رسمی بنویسید و از ارسال صدا و ویدئو به جای متن خودداری کنید. با این کار هم نشان می دهید به این مکالمه توجه و حساسیت داشته اید و هم از سوء استفاده احتمالی جلوگیری می کنید.
*توجه داشته باشید که در فضای مجازی هم همانند دنیای واقعی با افراد سوء استفاده گر و بیمار وجود دارد؛ به همین دلیل بهتر است دایره پیام ها و کامنت ها و پاسخ دادن ها را در محدوده ای که می شناسید، بگذارید و از پاسخ دادن در انواع مختلف به صفحه ها و آدرس ها و افراد مختلف در فضای مجازی خودداری کنید.
هاروکی موراکامی در این کتاب روایتگر داستان پسری ا ست که به محلی عجیب در کتابخانه ای برده شده و در گذر از مارپیچ های پنهان کتابخانه در سلولی گرفتار می شود. او به همراه چند نفر، از جمله نگهبان زندان برای نجات جان خود اقدام به فرار می کنند و...
مبارزه پسربچه برای غلبه بر غرایب یادآور افسانه های کهن است. داستان بچه هایی که بزرگسالان پلید، در به رویشان می بندند، یکی از جانمایه های کهن ادبیات است. این تلاش دانش آموز جوان برای بازگشت به خانه هواداران موراکامی را از هر سنی به توجه وا می دارد. از اسطوره تا قصه پریوار تا مطالعه روان مدرن زمینه ی بسیار وسیعی برای یک داستان کوتاه است.
هاروکی موراکامی در این داستان عجیب نمادین با شخصیت های مرموز و پیچیده اش از تلاش انسان برای رهایی از بندهای دنیوی صحبت می کند، داستانی که در آن پسرک خواهان رهایی، حتی کفش هایش را هم ازدست می دهد.
این کتاب را مهدی غبرایی ترجمه و انتشارات کتاب نشر نیکا هم منتشر کرده است.
آرون افشار یکی از خوانندگان جدید سبک پاپ موسیقی کشورمان است که از یکی دوسال گذشته معروفیت خوبی کسب کرده و اولین کنسرت خود را در سال 98 برگزار کرد. این خواننده پاپ با چند تک قطعه شاد توانسته است در این مدت کوتاه سهم خوبی از بازار و طرفداران موسیقی پاپ را از آن خود کند. «گیسو پریشان»، «دلشوره» و «جانم باش» از جمله تک قطعه های پرطرفدار این خواننده است.
عقل بیهوده سر طرح معما دارد
بازی عشق مگر شاید و اما دارد
با نسیم سحری دشت پر از لاله شکفت
سر سربسته چرا این همه رسوا دارد
در خیال آمدی و آینه قلب شکست
آینه تازه از امروز تماشا دارد
بس که دلتنگم اگر گریه کنم می گویند
قطره ای قصد نشان دادن دریا دارد
تلخی عمر به شیرینی عشق آکنده است
چه سرانجام خوشی گردش دنیا دارد
عشق رازی ست که تنها به خدا باید گفت
چه سخن ها که خدا با من تنها دارد
*فاضل نظری
«خون شد» نام فیلمی به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی محصول سال ۱۳۹۸ است که این روزها در حال اکران است. سعید آقاخانی، سیامک صفری، لیلا زارع، هومن برق نورد و ... از جمله بازیگران این فیلم هستند. داستان فیلم درباره زنی است که عهده دار مراقبت از فرزندان شوهر و دختر خودش است و در این مسیر با وجود مشکلات، تلاش فراوانی دارد. اگرچه این روزها سینما به دلیل کرونا تعطیل است، اما در سایتهای نمایش آنلاین فیلم و یا بعد از بازگشایی سینماها می توانید این فیلم را ببینید.
داستان رمانتیک فرزندان نفتی
مشعل: خانواده نفت بزرگ و پر از اتفاقات جدید و هیجان انگیز است و هر چند وقت یکبار یکی از این خبرهای جذاب به گوش ما هم می رسد. حالا هم خبر ازدواج دو فرزند از خانواده نفت در استان خوزستان سوژه ما برای خانواده نفت شده است. دو جوان کوهنورد که در اردوی کوهنوردی یکدیگر را می بینند و خیلی زود با معرفی به خانواده ها ازدواج می کنند.
آمنه سجادی ، فرزند یکی از کارکنان صنعت نفت است که همراه با همسرش داستان این هفته خانواده نفت را تعریف می کنند. پدر خانم سجادی تکنسین ارشد داروخانه نفت اهواز است و خودش کارشناسی حقوق جزا خوانده اما این روزها به ورزش کوهنوردی و مدیریت خانه و نگهداری از دخترشان می پردازد. او از سالها قبل کوهنوری را با علاقه شخصی و با گروه های آزاد کوهنوردی در استان خودشان دنبال می کرده اما چند سال قبل عضو گروه کوهنوردی اهواز می شود و در برنامه های آنها شرکت می کند و دست بر قضا در یکی از این برنامه ها و اردوهای کوهنوردی به شلمچه زندگی به گونه ای دیگر تغییر می کند و با همسر آینده خود آشنا می شود. خانم سجادی می گوید: سال 98 در اردوی کوهنورری یادمان شهدای شلمچه حاضر بودم و همزمان گروه هایی از شهرهای دیگر از جمله امیدیه هم حضور داشتند. در آنجا من عکاسی هم میکردم و از گروه امیدیه هم آقای سعید حمودی حاضر بودند و عکاسی می کردند. آنجا همدیگر را دیدیم و آشنا شدیم و در ادامه برای تبادل عکس های آن اردو ارتباطمان برقرار شد و در فاصله یک هفته ای آقای حمودی به خواستگاری آمد.
سجادی با اشاره به شناخت خانواده های نفتی از یکدیگر ، آن هم در شهرهای کوچک ، افزود: بعد از خواستگاری ما چندین جلسه مشاوره را گذراندیم و خانواده ها در تعامل با هم قرار گرفتند و بعد هم زندگی مشترکمان را شروع کردیم و حالا به همراه دخترمان زندگی خوبی داریم.
او می گوید در این مدت علی رغم شرایط کرونایی برنامه های سه نفره و خانوادگی کوهنوردی را دنبال کرده ایم. د رحال حاضر هم جمعه و سه شنبه ها برنامه کوهنوری داریم و بیشتر خانواده ها به شکل انفرادی 10 شب به بعد برای پیاده روی بیرون می روند تا آمادگی بدنیمان حفظ شود. البته در این مدت در دوره های مهارتی کوهنوری هم شرکت می کنم و به زودی قرار است دوره های جهت یابی در کوهستان برای خانمها برگزار شود.
خانم سجادی می گوید اگرچه آشناییشان کاملا تصادفی بوده اما ازدواجشان کاملا رضایتبخش بوده و حالا در کنار دخترشان احساس خوشبختی می کند. او افزود: در بسیاری از برنامه های کوهنوردی دخترمان همراهمان است و آنها قصد دارند با گرفتن لوازم حرفه ای کوهنوری گروه دونفره شان را سه نفره کنند.
سعید حمودی همسر خانم سجادی و فرزند یکی از کارکنان ترابری نفت در امیدیه است که سالها در کنار شغل خود ، به کوهنوردی پرداخته و در تعریف ماجرای آشنایی خود با خانم سجادی می گوید: گروه کوهنوردی امیدیه در اردوی یادمان شهدای شلمچه شرکت کرد و در آنجا با خانم سجادی که عکاس مراسم هم بود آشنا شدم و در ادامه با آشنایی خانواده خواستگاری کردیم و بعد هم زندگیمان را شروع کردیم و حالا یک خانواده کوهنورد هستیم.
او می گوید در سه سال گذشته تعدادی از دوره های مقدماتی و حرفه ای کوهنوردی و مربی گری را گذرانده و به زودی دوره های جدیدی برای تکمیل این مراحل آغاز می شود و در این مسیر همسرش همراه او خواهد بود.
حمودی می گوید در یکسال اخیر و به دلیل شرایط کرونا برنامه های کوهنوردی سنگین و بیرون استان کم بوده و بیشتر برای تمرین و سرگرمی همراه با خانواده در کوه های اطراف استان تمرین می کنند و برنامه ها عمدتا به شکل خانوادگی و همراه با دختر و همسرش انجام می شود.
داستان عکس:
طبیعت مزارع زیبای کلزا در بجنورد جاذبه ای بی نظیر در روزهای بهاری به وجود آورده است. دشت کلزا، نمونه ای از نقاشی زیبای طبیعت در خراسان شمالی است. در سال های اخیر در خراسان شمالی مساحت زیادی از مزارع زیر کشت گیاه «کلزا» می رود که موجب به وجود آمدن مناظر بسیار زیبایی شده است.
عکس: مریم داورنیا/ مهر
Firefox send
با نصب «فایرفاکس سند» می توانید فایل های بزرگ تا ۱ گیگابایت را خیلی راحت در گوشی های اندرویدی ارسال کنید، بعد از آپلود فایل مورد نظر در این برنامه یک لینک به شما داده می شود؛ با استفاده از این لینک فایل مورد نظر در هر گوشی اندرویدی دیگری به راحتی دانلود می شود! اگر هم اکانت فایرفاکس بسازید حجم ارسالی به ۲.۵ گیگابایت افزایش پیدا می کند.
برای همه ی ما پیش آمده که گاهی با دوستانمان هندزفریمان را شریک شویم و آهنگ گوش کنیم، اما همیشه دو نفر سلیقه ی یکسانی در انتخاب آهنگ مورد علاقه ی خود ندارند! برای حل این مشکل با نصب Splitcloud Double Music همزمان ۲ موزیک متفاوت پلی می شود و یک آهنگ در گوشی سمت راست هندفری و دیگری در گوشی سمت چپ پخش می شود. مشکل به همین سادگی حل شد.
اگر خانواده شما هم همیشه با گوشی موبایلشان مشکل دارند و شما را به عنوان تنها ناجی می شناسند، با نصب این برنامه می توانید از راه دور کنترل موبایلشان را دست بگیرید و مشکل را حل کنید. برای این کار باید برای خودتان نسخه AirMirror Remote Support را نصب کنید و برای کسی که قصد دارید گوشی موبایلش را درست کنید، نسخه ی Airdroid Remote Support را وصل کنید! در حالی که کنترل گوشی دیگران را در دست دارید، می توانید از طریق ویس و پیام ارتباط خود را با آنها حفظ کنید و جالب تر اینکه طرف مقابل تمامی تغییراتی که از جانب شما در موبایلش اعمال می شود را می بیند و حتی می تواند فرایند را متوقف کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات