افزایش تسهیلات برای گازرسانی به مردم سیستان و بلوچستان
آمادگی مناطق نفتخیز جنوب برای افزایش تولید نفت
تلالو نبـوغ ايرانی در ايستگاههای تقويت فشار گاز
انتظار برای قراردادهای چند هزار میلیارد دلاری
محدودیت های انتشار دیاکسید کربن و توسعه اقتصادی
برنامهریزی برای اجرای 15 طرح نگهداشت و افزایش تولید گاز
یونیت المار در بهرگان راهاندازی شد
نگاهی کوتاه به تاریخ «کار» در مناطق نفتخیز جنوب
فیــــلم ببینیم و شخصیت ها را بشناسیم
با جشنهای بهاره زیبا در جهان همراه باشید
امیدوارم به شماره 10 تیم ملی برسم
ورزش حرفه ای نیازمند استمرار و گذشتن از خواسته هاست
سختکوشی در مقابل کمبود امکانات
در نشست هیأت دولت موافقت شد
هیأت دولت با افزایش مبلغ تسهیلات اعطایی برای لوله کشی گاز داخلی منازل در استان سیستان و بلوچستان موافقت کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، هیأت وزیران در نشست عصر یکشنبه (پنجم اردیبهشت ماه) که به ریاست دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری برگزار شد، به منظور اثربخشی مناسب طرح ضربتی گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان که از سال ۱۳۹۷ آغاز و منتج به گسترش و توسعه زیرساخت های گاز در شهرهای هدف این طرح شده است، مبلغ تسهیلات اعطایی قرض الحسنه برای افزایش اشتراک پذیری گاز و انجام لوله کشی داخل منازل در شهرهای دارای شبکه گاز استان سیستان و بلوچستان را از ۵۰ میلیون ریال به ۱۰۰ میلیون ریال به ازای هر خانوار (با معرفی خانوارها از سوی شرکت گاز استان) و تعداد تسهیلات تا سقف ۱۰۰ هزار فقره افزایش داد. در این نشست، همچنین هیأت دولت در اجرای تکلیف مقرر در بند (هـ) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور، آیین نامه اجرایی مربوط به سقف و نحوه برگزاری مناقصه برای بیمه خسارات مالی و جانی مشترکان شهری، روستایی و سکونتگاهی عشایری گاز و برق را به تصویب رساند. به موجب این آیین نامه، سقف مبلغ مناقصه، معادل سقف اعتبارهای مندرج در ردیف های مربوط در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور و در حد وصولی ردیف های درآمدی مندرج در قانون یادشده و براساس قیمت های مقرر در مفاد بند (هـ) تبصره (۶) قانون یادشده و شامل واحدهای مسکونی و تجاری در پایان سال ۱۳۹۹ با پوشش همه مشترکان جدید در قالب ۲۵ درصد افزایش یا کاهش حجم قرارداد امضا شده است. نحوه برگزاری مناقصه نیز از طریق سازوکار قانون برگزاری مناقصات به صورت عمومی یا محدود بر اساس بالاترین تعهدهای پیشنهادی بیمه گران است. همچنین بر اساس این مصوبه، تعهدهای شرکت های بیمه گر حداقل معادل تعهدهای مناقصه سال قبل و متناسب با حق بیمه مصوب امسال است. شرکت های بیمه گر با هماهنگی وزارتخانه های نفت و نیرو مکلف هستند با صدور بیمه نامه، مشترکان را از حقوق خود مطلع و متناسب با مبالغ دریافتی شرکت بیمه مربوط، خسارات واردشده را جبران کنند. شرکت های بیمه گر منطقه، حوادث ناشی از موضوع این بند را در کمتر از دو ماه بررسی و حداکثر تا سه ماه پرداخت می کنند، خواه حوادث در بیرون یا داخل منزل اتفاق افتاده باشد. شرکت های بیمه گر موظفند، شرایط و ضوابط بیمه مشترکان برق و گاز را از طریق پرتال خود اعلام کنند و شرکت های برق و گاز پس از عقد قرارداد با شرکت های بیمه گر، برای یکبار نسبت به اطلاع رسانی به مشترکان از طریق پیامک اقدام کنند.
ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، به منظور حمایت از بازار سرمایه و توسعه زمینه های سرمایه گذاری در بورس و پشتیبانی از تأمین مالی طرح های توسعه ای و سرمایه گذاری در بنگاه های اقتصادی کشور، تصمیم های مهمی گرفت. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت که روز سه شنبه (هفتم ادیبهشت ماه) به ریاست دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری برگزار شد، تصمیم های مهمی به منظور حمایت از بازار سرمایه گرفته شد که موارد مربوطه برای تصویب به شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا ارائه می شود. براساس تصمیم اتخاذشده در این نشست، به خریداران صندوق قابل معامله پالایش یکم که واحدهای این صندوق را از دولت خریداری کرده و بعداً به دلیل نوسان ها متحمل زیان شده اند، از واحدهای سرمایه گذاری همین صندوق یا دیگر موارد، سهام تشویقی داده خواهد شد. براساس مصوبات و همسو با مصوبه تخصیص یک درصد منابع خلاق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار، مقرر شد منابع ریالی معادل ۲۰۰ میلیون دلار از مصوبه یادشده از سوی بانک مرکزی کارسازی و در وجه صندوق تثبیت پرداخت شود. دراین نشست نیز ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، مصوب کرد ممنوعیت اعطای تسهیلات بانکی به شرکت های سرمایه گذاری، هلدینگ های سرمایه گذاری و کارگزاری برای حمایت از بازار و توسعه سرمایه گذاری آنها در سهام لغو شود.
براساس تصمیم این ستاد، به منظور تشویق سرمایه گذاری، به سرمایه گذاران خارجی که طبق ضوابط، ۲۵۰ هزار دلار در بازار بورس سرمایه گذاری کنند، اقامت پنج ساله جمهوری اسلامی ایران اعطا می شود.
قیمت شاخص نفت خام برنت ساعت ۵ و ۳۵ روز چهارشنبه (هشتم اردیبهشت ماه) با ۲۶ سنت کاهش به ۶۶ دلار و ۱۶ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا با ۲۳ سنت کاهش به ۶۲ دلار و ۲۷ سنت برای هر بشکه رسید. به گزارش خبرگزاری رویترز، قیمت نهایی شاخص نفت خام برنت روز سه شنبه (هفتم اردیبهشت ماه)، ۶۶ دلار و ۴۲ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا ۶۲ دلار و ۵۰ سنت بود. قیمت نفت امروز کاهش یافت و افزایش قیمت یک شبه آن تعدیل شد؛ زیرا افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در هند و افزایش بیش از حد انتظار ذخیره سازی نفت خام ایالات متحده، اعتماد سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) برای بهبود تقاضای جهانی سوخت را با تردید روبه رو کرد. ویوک دار، کارشناس انرژی بانک کامنولس استرالیا، در این باره گفت: به نظر می رسد که اوپک پلاس شرایط هند و نگرانی های موجود در برزیل را بررسی کردند و معتقدند با وجود این خطرها شرایط تقاضا همچنان در حال بهبود است.
قیمت سبد نفتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) روز دوشنبه (ششم اردیبهشت ماه) ۶۳ دلار و ۲۲ سنت ثبت شد.
به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی این سازمان روز جمعه (سوم اردیبهشت ماه) ۶۳ دلار و ۶۳ سنت بود. سبد نفتی اوپک شامل ۱۳ نوع نفت خام اعضای این سازمان از جمله مخلوط الجزایر، گیراسول آنگولا، سبک رابی گابن، میناس اندونزی، سنگین ایران، سبک بصره، صادراتی کویت، السدر لیبی، سبک بونی نیجریه، سبک عربی عربستان، موربان امارات، مری ونزوئلا و جنو کنگوست. قیمت نفت خام برنت و وست تگزاس اینترمدیت (WTI) نیز روز (سه شنبه، هفتم اردیبهشت ماه) و تا لحظه انتشار این خبر به ترتیب ۶۶ دلار و ۱۳ سنت و ۶۲ دلار و ۴۰ سنت به ازای هر بشکه بود.
یک منبع اعلام کرد که صادرات گاز آذربایجان به ترکیه به دلیل پایان مهلت قرارداد دو طرف متوقف شده است. به گزارش خبرگزاری پلتس، یک منبع اعلام کرد که انتقال گاز میدان فراساحلی شاه دنیز جمهوری آذربایجان به ترکیه به دلیل انقضای این قرارداد متوقف شده است. بر اساس این قرارداد که سال ۲۰۰۱ امضا شده بود، آذربایجان سالانه ۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز به ترکیه صادر می کرد. این منبع گفت: مذاکرات شرکت بوتاس ترکیه و شرکت تأمین گاز آذربایجان (AGSC) که نماینده کنسرسیوم شاه دنیز است، برای تمدید قرارداد ادامه دارد، اما صادرات گاز به دلیل پایان مهلت قرارداد در ۱۶ آوریل (۲۶ اردیبهشت ماه) متوقف شده است. به گفته این منبع، آب و هوای بهاری ترکیه، تقاضای گاز در این کشور را کاهش داده و وجود گزینه های دیگری برای واردات - مانند تک محموله های ال ان جی - به معنای آن است که توقف صادرات گاز جمهوری آذربایجان به احتمال زیاد مشکلی ایجاد نمی کند. این منبع افزود: بنابراین هیچ فوریتی برای تمدید قرارداد وجود ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه، درباره ادعای روزنامه وال استریت ژورنال مبنی بر اینکه دولت بایدن برای کاهش تحریم ها در حوزه نفت و مالی آمادگی نشان داده است، گفت: همه تحریم ها باید یکجا برداشته شوند و تفاوتی میان تحریم ها نیست. سعید خطیب زاده، روز دوشنبه (ششم اردیبهشت ماه) در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران که به صورت مجازی برگزار شد، درباره ارتباط سفر ظریف به دوحه و بغداد با رایزنی های انجام شده بین تهران و ریاض گفت: سفر ظریف به قطر و عراق در چارچوب دیپلماسی رمضان است. روابط خوب و برادرانه ای با قطر و عراق داریم. سفر به کشورهای دیگری هم در آینده در دستور کار قرار دارد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره ادعای روزنامه وال استریت ژورنال مبنی بر اینکه دولت بایدن برای کاهش تحریم ها در حوزه نفت و مالی آمادگی نشان داده است، افزود: موضع ما در رفع تحریم ها هیچ تغییری نکرده است. همه تحریم ها باید یکجا برداشته شوند و تفاوتی بین تحریم ها نیست و همه باید راستی آزمایی شوند. سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه طرح گام به گام و تدریجی را نمی پذیریم و در دستور کارمان نیست، تصریح کرد: آمریکا باید به تعهدهای خود عمل کند. هرچه کمتر از این، مانع بازگشت آمریکا به چارچوب برجام خواهد شد. ایران آمادگی دارد بعد از راستی آزمایی به تعهدهای خود ذیل برجام عمل کند.
خطیب زاده درباره اخبار منتشر شده مبنی بر حمله به یک کشتی در نزدیکی سوریه و ارتباط آن با ایران و اظهارات دولت سوریه گفت: من نیز گزارش های پراکنده ای را در این باره دیده ام. آنچه دولت سوریه می گوید، باید مورد استناد خبرگزاری ها قرار گیرد تا اینکه ببینیم چه اتفاقی افتاده است.
بورس انرژی ایران امروز شاهد عرضه انواع فراورده پالایشی و پتروشیمی بود. به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس، روز چهارشنبه (هشتم اردیبهشت ماه) شاهد عرضه کالاهای پنتان پلاس پتروشیمی پارس و ته مانده برج تقطیر پالایش نفت کرمانشاه است و MTBE شرکت پتروشیمی بندر امام و برش سنگین و رافینت شرکت پتروشیمی نوری در رینگ بین الملل بود.
روز سه شنبه (هفتم اردیبهشت ماه) کالاهای آیزوریسایکل، حلال ۴۰۰، حلال ۴۰۲، حلال ۴۰۶، حلال ۴۱۰، حلال ۵۰۲ و حلال ۵۰۳ پالایش نفت اصفهان و ریفورمیت پتروشیمی بوعلی سینا در رینگ داخلی و بنزین اکتان ۹۵ و گازوییل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و ریفورمیت پتروشیمی بوعلی سینا در رینگ بین الملل بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد.
در این روز بیش از ۱۲.۶۰۶ تن فراورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۱.۵۷۱ میلیارد و ۷۴۹ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران دادوستد شد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از آمادگی این شرکت برای افزایش تولید نفت تا رقمی فراتر از مقدار تولید پیش از تحریم ها در سال ۱۳۹۷ خبر داد. احمد محمدی گفت: با تحقق برنامه های طراحی شده در دو سال اخیر و ایجاد ظرفیت تولید که با تلاش کارکنان و متخصصان فنی و عملیاتی در ستاد و شرکت های بهره برداری تابع انجام شد، این شرکت آماده برگشت به تولید در سطحی فراتر از مقدار تولید پیش از تحریم ها در سال ۱۳۹۷ شده است. وی با اشاره به نامگذاری امسال به نام «تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» افزود: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بر اساس رسالت ذاتی خود و به منظور تحقق نامگذاری سال ۱۴۰۰، با برنامه ریزی و پیش بینی منابع لازم برای تحقق برنامه تولید امسال که در آن روند افزایشی مستمر پیش بینی شده، توان تولید خود را افزایش داده و البته تحقق چنین هدف بزرگی، مستلزم تأمین خدمات، پشتیبانی و رفع موانع تولید است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه مناطق نفت خیز جنوب با توان تولید روزانه بیش از ۳ میلیون بشکه نفت، توانایی تأمین ۸۰ درصد نفت تولیدی کشور را دارد، اظهار کرد: برنامه عملیاتی افزایش تولید در همه بخش های عملیاتی و پنج شرکت بهره بردار کارون، مارون، آغاجاری، گچساران و مسجدسلیمان ابلاغ شده و در حال انجام است و به محض برطرف شدن تحریم ها و فراهم شدن زمینه افزایش صادرات نفت، افزایش تولید محقق می شود.
محمدی تصریح کرد: از ملزومات تحقق برنامه افزایش تولید، انجام بموقع برنامه دکل لاین سال ۱۴۰۰، اقدام های انگیزشی روی چاه ها، تعمیر خطوط لوله، اجرای برنامه های طرح نگهداشت و افزایش تولید که قابلیت تولید زودهنگام را دارند و افزایش ظرفیت فراورشی نفت نمکی با به کارگیری نمک زدایی های پیش ساخته است. وی گفت: در زمان کاهش تکلیفی تولید، وضع چاه ها، مخازن و تأسیسات مناطق نفت خیز جنوب مستمر پایش می شود و تمهیدات ضروری برای حفظ و افزایش ظرفیت تولید اتخاذ شده است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تصریح کرد: همسو با این اقدام ها، فعالیت های مرتبط با بازرسی فنی، ایمن سازی تأسیسات و رعایت مقررات بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) به منظور افزایش تولید در شرایطی ایمن استمرار دارد.
شانزدهمین نشست وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس روز سه شنبه (هفتم اردیبهشت ماه) در بیانیه ای بر اهمیت ادامه تلاش ها برای حفظ توازن بازار نفت تأکید کرد. به گزارش دبیرخانه اوپک، شانزدهمین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) روز سه شنبه (هفتم اردیبهشت ماه) به ریاست عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی و همکاری الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه به صورت کنفرانس تلفنی برگزار شد و با انتشار بیانیه ای به کار خود پایان داد.
در این نشست بر تأثیر مثبت توافقنامه همکاری (DoC) در حمایت از توازن دوباره بازار جهانی نفت تأکید شد. این نتایج با تصمیم های تاریخی دهمین نشست (فوق العاده) اوپک و غیر اوپک (ONOMM) در ۱۲ آوریل ۲۰۲۰ برای تعدیل روند رو به کاهش تولید کل نفت خام و تصمیم های بعدی آن همسو بوده است.
اعضا با تأکید بر روند مداوم بهبود اقتصاد جهانی با پشتیبانی بی سابقه حمایت های پولی و مالی یادآور شدند که انتظار می رود سرعت روند بهبود در نیمه دوم امسال افزایش یابد. با این حال، وزیران ائتلاف اوپک پلاس تأکید کردند که موارد ابتلا به ویروس کرونا، با وجود ادامه واکسیناسیون در تعدادی از کشورها در حال افزایش است و تجدید حیات این ویروس می تواند بهبود اقتصادی و تقاضای نفت را مختل کند. در این نشست، گزارش ماهانه تهیه شده از سوی کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک (JMMC)، از جمله داده های مربوط به تولید نفت خام این ائتلاف در مارس ۲۰۲۱ بررسی و از عملکرد مثبت کشورهای شرکت کننده قدردانی شد. مجموع پایبندی این ائتلاف به توافق کاهش تولید در مارس ۲۰۲۱، ۱۱۵ درصد بود که این روند بیانگر ادامه پایبندی بالای کشورهای شرکت کننده است.
در ادامه از کشورهایی که در مارس ۲۰۲۱ فراتر از انتظار عمل کردند و به مقدار یک میلیون و ۲۳۰ هزار بشکه در روز فراتر از توافق تولید خود را کاهش دادند، قدردانی شد. این در حالی است که بعضی از کشورهای شرکت کننده همچنان نتوانسته اند حداقل انتظار برای پایبندی ۱۰۰ درصدی را برآورده و تولید بیش از سهمیه خود در این توافق را جبران کنند. در این نشست اشاره شد که کشورهای شرکت کننده متعهد شده اند تا پایان مهلت جبران تخطی خود یعنی تا پایان سپتامبر ۲۰۲۱ افزون بر پایبندی کامل به سهمیه تولید، تخطی از سهمیه خود را نیز جبران کنند، همچنین بر اهمیت تسریع در تلاش های این ائتلاف برای بازگرداندن سریع تعادل به بازار تأکید و به همه کشورهای شرکت کننده یادآوری شد که با توجه به شرایط نامشخص بازار هوشیارانه و با انعطاف برخورد کنند.
کاهش تولید داوطلبانه عربستان (به مقدار یک میلیون بشکه در روز) در آوریل ۲۰۲۱ و بازگشت تدریجی این مقدار در ماه های مه، ژوئن و ژوئیه ۲۰۲۱، با توجه به تردیدهای موجود در زمینه سرعت بهبود تقاضای نفت از موارد اشاره شده در شانزدهمین نشست وزارتی اوپک پلاس بود.
در این نشست با اشاره به کاهش ذخیره سازی های تجاری کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (OECD) اعلام شد که این ذخیره سازی ها در ماه مارس ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته و همچنان ۷۷ میلیون و ۴۰۰ هزار بالاتر از میانگین ۲۰۱۹-۲۰۱۵ بوده است.
با توجه به شرایط اشاره شده، وزیران این ائتلاف تصمیم گرفتند تسهیل کاهش تولید مشخص شده در پانزدهمین نشست وزیران اوپک و غیراوپک را (در ماه های ژوئن و ژوئیه و مطابق جدول ارائه شده) ادامه دهند.
در پایان مقرر شد، سی امین نشست کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق کاهش عرضه نفت کشورهای عضو و غیرعضو اوپک (JMMC) و هفدهمین نشست وزارتی اوپک پلاس یکم ژوئن ۲۰۲۱ (۱۱ خردادماه) برگزار شود.
اعضای این ائتلاف از کمک های کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیر اوپک، کمیته مشترک فنی اوپک پلاس (JTC) و دبیرخانه اوپک قدردانی کردند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی، حمیدرضا گلپایگانی را به عنوان مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران منصوب کرد. در حکم مسعود کرباسیان خطاب به گلپایگانی آمده است: «با عنایت به سوابق، تجربیات ارزشمند و توانمندی جنابعالی در حوزه عملیات حفاری و استخراج منابع هیدروکربوری، به موجب این حکم به عنوان مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران منصوب می شوید. امید است در پرتو الطاف الهی، در انجام وظایف محوله موفق و موید باشید.» مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین در حکم دیگری، سیدعبدالله موسوی را به عنوان مشاور معاون مدیرعامل در امور تولید منصوب کرد. در حکم کرباسیان خطاب به موسوی آمده است: «ضمن قدردانی از زحمات جنابعالی در دوران تصدی مسؤولیت شرکت ملی حفاری ایران، نظر به پیشنهاد معاونت امور تولید و با عنایت به دانش، تعهد و تجربیات ارزنده جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان مشاور معاون مدیرعامل در امور تولید منصوب می شوید. امید است با استعانت از خداوند متعال در انجام وظایف محوله موفق و موید باشید.» گلپایگانی از سال ۹۹ به عنوان رئیس هیأت مدیره شرکت ملی حفاری ایران فعالیت می کند و بر اساس اعلام شرکت ملی حفاری ایران، پیش از این در سمت هایی چون مجری طرح توسعه میادین گازی خامی - مناطق نفت خیز جنوب، مدیرعامل و عضو هیأت مدیره شرکت ملی حفاری ایران، عضو هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت حفاری شمال، رئیس هیأت مدیره شرکت نفت فلات قاره، مدیرعامل و عضو هیأت مدیره شرکت شرکت سروک کیش، مشاور فنی مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در امور فنی و مهندسی، مدیر خدمات فنی حفاری شرکت ملی حفاری ایران و مدیر عملیات حفاری در خشکی _ 2 شرکت ملی حفاری ایران در صنعت نفت کشور انجام وظیفه کرده است.
خبر تلخ بود؛ «سیامک افشارهم رفت». درکنار اخبار ناگوار مرگ و میر ناشی از کرونا که متاسفانه این روزها افسار گیسخته رفتارمی کند، خبرفوت این همکار پرتلاش و نام آشنای مطبوعات کشور، غم بزرگ دیگری را بردل های دوست وآشنایان وی، باقی گذاشت.
سیامک افشار، متولد 17دی ماه 1331در تهران بود و درطول سال های زندگی خود، فعالیت در رسانه های مختلفی را تجربه کرد. او عاشق نوشتن بود و قلم دردستانش آرام نمی گرفت وهمواره برکاغذ می غلتید، حتی در دورانی که نوشتار الکترونیک شده بود.
آرامش درچهره اش موج می زد و تلاش می کرد آن را به همکاران خود نیزمنتقل کند؛ حتی اگر در درون خویش می جوشید. او درحوزه های مختلف (خبر،گزارش، کتاب نویسی و...) دستی بر آتش داشت و فعالیت دراین بخش ها برایش هیچگاه تعطیل بردار نبود. سیامک افشار همکاری خود باصنعت نفت را با نشریه مشعل(رسانه مکتوب نفت که بعدها الکترو نیکی شد) آغاز کرد و دراین سال ها همواره نوشت و در دورانی که دبیری تحریریه، ويراستاری ارشد مشعل و سردبیری هفته نامه خانواده مشعل رابه عهده داشت، ازهیچ کوششی دریغ نکرد و تجربیات گرانبهایش را با عشق و بی هیچ توقعی به همکاران خود که علاقه مند به فعالیت دراین عرصه بودند، انتقال می داد. او نقش قابل توجهی در تربیت و آموزش نسل کنونی همکاران مشعل ایفا کرد. مدت ها از بیماری گوارش رنج برد و سرانجام همین بیماری امانش را گرفت و در شامگاه چهارم اردیبهشت 1400خورشید زندگی اش به تاریکی گرایید. امروزجای خالی سیامک افشار در بخش های مختلف رسانه صنعت نفت (شانا، مشعل، ایران پترولیوم) به وضوح پیداست وهمه کسانی که با وی کار کرده اند، این نبود را احساس می کنند.
پیام تسلیت مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت
در همین رابطه، مديرکل روابط عمومي وزارت نفت نیز در پيامي، درگذشت سيامک افشار از روزنامه نگاران پيشکسوت را تسليت گفت.
متن پيام کسري نوري به شرح زير است:
«بازگشت همه به سوي خداست
با غم و اندوه جانکاه به آگاهي مي رساند، همکار ارزشمند و سختکوش ما در«هفته نامه مشعل» زنده ياد سيامک افشار چهره در نقاب خاک کشيد و پس از تحمل درد و رنج ناشي از بيماري مخوف سرطان ديده از جهان فروبست.
زهي به سعادت او که در اين ايام معنوي و پرفيض که جان های شيفته و شيدا دل به بيکران عطوفت يار سپرده و از رحمت و عظمتش بيقرارند، آرام و قرار گرفت و سبکبال به سوي معبود پر کشيد. اين ضايعه دردناک را به دوستان و همکاران آن عزيز ازدست رفته بويژه خانواده سوگوار مرحوم تسليت گفته و از خالق يکتا صبر و شکيبايي براي بازماندگان و رحمت و مغفرت براي آن فقيد سعيد مسألت داريم.»
تسليت اداره کل روابط عمومي وزارت نفت
همچنین، اداره کل روابط عمومي وزارت نفت نيز درگذشت سيامک افشار، این روزنامه نگار پیشکسوت را تسليت گفت.
در پیام تسلیت اداره کل روابط عمومی وزارت نفت آمده است: در کمال تأسف و تأثر سيامک افشار، از همکاران اداره کل روابط عمومي وزارت نفت، عصر روز شنبه چهارم ارديبهشت ماه در آستانه 70سالگي دار فاني را وداع گفت.
او پس از يک دوره طولاني تحمل رنج بيماري سرطان درگذشت. بيش از30 سال فعاليت در نشريات، مجلات، روزنامه هاي مختلف ازجمله مسؤوليت در بخش ادبيات مجله کيهان فرهنگي و کيان و15سال فعاليت در معاونت انتشارات اداره کل روابط عمومي وزارت نفت به عنوان دبير تحريريه و ويراستار ارشد هفته نامه مشعل از سوابق درخشان وي بوده است. اداره کل روابط عمومي وزارت نفت، با اندوه و تألم فراوان، اين ضايعه جانکاه را به خانواده آن مرحوم، همکاران روابط عمومي و جامعه رسانه اي کشور تسليت گفته و از درگاه خداوند متعال براي روح آن عزیز آمرزش و علو درجات و براي بازماندگان، شکيبايي آرزومند است.
روحش شاد و یادش گرامی
مشاور وزیر نفت در حکمی رضا خلج را به عنوان سرپرست مدیریت طرح موزه های صنعت نفت منصوب کرد.
در حکم کریم زمانی خطاب به خلج آمده است:
«نظر به تعهد و تجربیات ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم با حفظ سمت به عنوان سرپرست مدیریت طرح موزه های صنعت نفت منصوب می شوید. از خداوند قادر متعال موفقیت شما را در انجام امور محوله مسألت می نمایم.»
کریم زمانی همچنین در پیامی جداگانه: از خدمات اکبر نعمت الهی قدردانی کرد. «به این وسیله از خدمات و زحمات ارزنده جنابعالی در ایجاد و راه اندازی موزه و مرکز اسناد صنعت نفت تقدیر و تشکر نموده، توفیق روزافزون شما را از خداوند متعال مسألت دارم.»
پيش به سوی صنعتی عاری از كربن
مشعل براساس توافق در بيست و يكمين کنفرانس اعضای کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل در پاریس، كشورهای در حال توسعه نیز مشارکت در روند كاهش انتشار گازهای گلخانه ای جهانی را قبول کردند و كشور ما نيز به صورت داوطلبانه، برمبناي مصالح ملی و با در نظر گرفتن پتانسيل های موجود، دستيابی به اين مهم را در دستور کار قرار داده و كاهش گازهای گلخانه ای را براساس برنامه های توسعه ای كشور هدف گذاری كرده است. كاهش انتشار گازهای گلخانه ای در صنعت گاز از آن جهت حايز اهميت است كه علاوه بر حفظ محيط زيست و استفاده پايدار از منابع انرژی و حفظ آن برای نسل های آتی، می تواند سبب افزايش منابع در آمدی از طريق صرفه جويی و بهينه سازی شده و جلوگیری از انتشار گاز و با هدايت منابع آزاد شده به سمت صادرات و برآورده كردن تقاضای فزاينده داخلی راه را برای توسعه بيشتر كشور و ايجاد رفاه و اشتغال هموار كند. در ادامه، گفت وگو با شقايق خلجی، رييس دفتر مطالعات و مديريت انرژی و كربن مديريت برنامه ريزی شرکت ملی گاز ایران را می خوانیم.
همانطور كه می دانيد كشورمان ايران در زمره كشور هايی است كه در طرح های كاهش انتشار كربن به طور داوطلبانه مشاركت دارد و شركت ملی گاز نيز به عنوان يكی از صنايع اصلی كشور به همراه سایر شرکت های تابعه وزارت نفت در اين زمينه، هماهنگی با امور اوپك وزارت نفت برنامه ریزی و اقدامات لازم را انجام داده و به مقامات بالادستی گزارش دهی می كند. ما می توانيم با كاهش ميزان انتشار گاز و تلفات انرژی كه در قالب كاستن از ميزان نشتی ها در تاسيسات صنعت گاز انجام می شود، مقادير آزاد شده را در خدمت تامين مصارف داخلی و يا مقاصد صادراتی قرار دهيم كه دستيابی به اين مهم در پيشرفت كشور تاثيرگذار خواهد بود.
اولين گام در اين عرصه، برآورد ميزان انتشار بود كه با توجه به در دسترس نبودن تجهيزات اندازه گيری برای تعيين ميزان نشتی، كاری بسيار دشوار محسوب می شد. همچنين در آن زمان نيروی انسانی مسلط در اين زمينه به ميزان كافی در دسترس نبود كه تلاش شد با برگزاری دوره های آموزشی تخصصی در شركت های تابعه، نيروهای توانمندی برای اجرای پروژه های مرتبط پرورش يابند.
با توجه به پتانسیل های موجود، برنامه هايی برای افزایش بهره وری انرژی و كاهش انتشار كربن در صنعت گاز تدوين شد و شركت های تابعه مكلف شدند تا برنامه های اجرايی را در زمان مورد نظر به سرانجام برسانند. اين برنامه ها با هماهنگی ذينفعان نظير مديريت دیسپچینگ، اموراچ اس ای و بخش های مربوطه در شركت های تابعه شرکت ملی گاز ایران تدوین شد و كارشناسان انرژی و كربن در شركت های تابعه تعيين شدند تا ارتباطات فی مابين با سرعت و دقت بيشتری دنبال شود. در يك كلام می توان گفت اكنون مدیریت انرژی و کربن در بخش اجرايی پررنگ تر شده اند و در حال حاضر علاوه بر گزارش دهی ميزان دستيابی به اهداف برنامه ششم در این زمینه به مقامات بالادست، درصدديم برنامه هفتم توسعه در زمینه مدیریت انرژی و کربن در شرکت ملی گاز ایران را تدوين كنيم.
قوانينی كه از سوی شركت های بالادست ابلاغ می شوند بايد حتماً در تطبيق با ظرفيت های شركت های تابعه متناسب سازی شوند، در غير اين صورت كار در مرحله اجرا دچار مشكل شده و به اهداف مدنظر دست نخواهيم يافت. برآوردهای بودجه ای، تكنولوژيكی و فنی كه از زوايای گوناگون انجام می شود كمك می كند كه پروژه در مرحله اجرا دچار اختلال نشده و روان تر پيش برود.
چنانچه شركتی در داخل و يا خارج از كشور ابتكار يا اقدامی را با عملكرد مطلوب و موفق به نتيجه برساند، برای الگوبرداری از آن برنامه ريزی می كنيم. ما سعی داريم با اطلاع رسانی از الگوهای موفق به ديگر شركت ها، امكان پياده سازی و الهام گرفتن از طرح های پيشرو و برتر گازی را در سطح شركت فراهم كنيم. بديهی است كه اين موضوع در ابتدا به مديريت پژوهش و فناوری محول می شود تا پس از بررسی لازم از حيث پژوهشی، مديريت برنامه ريزی وارد عمل شده و پس از پتانسيل سنجی، تامين بودجه و برنامه ريزی و در هماهنگی با نهادهای بالا دست و پايين دست، مسير را برای ورود پروژه به فاز اجرايی هموار كند.
مديريت برنامه ريزی از لحاظ هماهنگی و تعامل بين اجزاء پيوسته روندی رو به پيشرفت داشته است. اين مديريت از همكارانی با انگيزه و فعال تشكيل شده كه نوع همكاری و تعامل در آن با توجه به ماهيت كار كه در فرآيندهايی در هم تنيده و از طريق معاونت ها و دفاتر انجام می شود، تحسين برانگيز است. چه آنكه همكاران امور بررسی منابع و مصارف اطلاعات ارزشمندی را برای تصميم گيری در اختيار ما قرار می دهند و پس از انجام بررسی فنی در این دفتر، همكاران امور بررسی های اقتصادی وارد عمل شده و زوايای اقتصادی و مقرون به صرفه بودن را مورد ارزيابی قرار می دهند و اين زنجيره به هم پيوسته تنها با تعامل به مقصود خود می رسد. از آنجا كه پروژه ها قبل از اجرا و ابلاغ بايد از تمام مسيرهای اين مديريت عبور كنند و به صورت همه جانبه مورد بررسی قرار گيرند، مطمئن هستيم تنها پروژه هايی ابلاغ می شوند كه قابليت اجرايی شدن را دارند. در حال حاضر تمام فرآيندهای مديريت برنامه ريزی بهينه سازی شده و در تعاملی تنگاتنگ با ديگر امور و مديريت ها و نهادهای برون سازمانی فعاليت های محوله را پيش می برند. اين ارتباط خوب به روان تر شدن پروژه ها انجاميده كه نتايج آن در اجرای مدیریت کربن و انرژی مشهود است. از اينكه فرصتی فراهم شد تا در زمینه مدیریت انرژی و کربن كه ماهيتی جديد و جذاب دارد آموخته های دانشگاهی ام را در عرصه عمليات به آزمون بگذارم خرسندم و احساس رضايت از شغل و مسؤوليتم دارم.
دست بالاي مهندسان داخلي در راه اندازي تجهيزات پيشرفته
سید شریف فرحناک توربوكمپرسور قلب تاسيسات تقويت فشار گاز بوده و راه اندازي به موقع ايستگاه ها منوط به تامين بهنگام اين تجهيز استراتژيك است. داخلي سازي اين دستگاه مهم از جمله دستاوردهاي درخشان صنعت گاز به شمار می آيد؛ موضوعي كه آينده نگري تصميم گيران را نشان می دهد و گرنه با توجه به تشديد روند تحريم ها و نوسانات نرخ ارز در سال هاي اخير، چه بسا امروزه موانع واردات توربوكمپرسور تبديل به پاشنه آشيل می شد و برنامه هاي انتقال گاز در سطح كشور را با مشكلات جدي مواجه می ساخت. سام سراني، رييس ساختمان و نصب طرح تاسيسات تقويت فشار گاز در شركت مهندسي و توسعه گاز ايران معتقد است كه داخلي سازي اين اقلام حياتي سبب شده که خللی به برنامه هاي نصب و راه اندازي این تجهیزات وارد نشود و ايستگاه ها را مطابق با زمان بندي به بهره بردار تحويل دهند. در ادامه گفت وگو با اين مهندس باسابقه صنعت گاز كه سال ها سابقه طراحي، مهندسي و اجرا در طرح سرخون و پالايشگاه بيد بلند 2 را در كارنامه دارد، می خوانيم.
توانمندي سازندگان داخلي سبب شده كه طرح تاسيسات تقويت فشار گاز مشكلي در اجراي برنامه هاي ابلاغي براي احداث ايستگاه ها نداشته باشد و با سفارش كالاهاي مورد نياز به كارخانه هاي داخلي، اين دستگاه هاي پيشرفته را در زمان مورد نظر تحويل بگيرد. در حالي كه اين تجهيزات پیشتر از كشورهاي اروپايي تامين می شد و واردات آن با همه موانع و محدوديت هاي ارزي، تحريمي و تبادلات مالي بسيار مشكل بود. اين دستاورد بزرگي براي صنعت گاز كشور به شمار می آيد چرا كه براي انتقال گاز در كشور نيازمند احداث ايستگاه هاي متعدد بر روي خطوط لوله هستيم و به تعويق افتادن اين پروژه ها می توانست سبب تحميل عدم النفع از محل ميادين مشترك عسلويه، عدم تحقق برنامه وسیاست های کلی شرکت ملی گاز، گازرساني به خانوارها، صنايع و ايجاد مشكل براي مشتركان به ويژه در فصل زمستان شود.
پيگيري و جديت شركت هاي سازنده در داخلي سازي قطعات اصلي توربوكمپرسورها تحسين برانگيز است. امروزه اغلب قطعات پيشرفته توربوكمپرسور در ايران و با تكيه بر توان شركت هاي داخلي توليد و ساخته می شود و دستاورد ديگر آنكه افزايش تجربيات اين شركت ها و تلاش مستمر آنها در مسير پيشرفت، سبب كوتاه تر شدن پروسه ساخت شده است. شركت هاي OTC و مپنا با به كارگيري متخصصان برجسته ايراني در بخش هاي مهندسي و توسعه فناوري، گام هاي بلندي در مسير بهبود برداشته اند و كوشيده اند انواع قطعات را مطابق با آخرين تكنولوژي دانش روز دنيا ارتقاء دهند.
همانطور كه می دانيد عمليات راه اندازي توربوكمپرسور ماهيتي چند رشته اي دارد و مهندساني در زمينه هاي مكانيك، ابزاردقيق، كنترل و نرم افزارهاي شبيه ساز در اين فرآيند مشاركت دارند. علاوه بر تجارب ارزنده ایجادشده در طی سالیان متمادی راه اندازی این تجهیزات در طرح تاسیسات تقویت فشار شرکت مهندسی و توسعه، مهندساني كه در شركت هاي مپنا و OTC پرورش يافته اند نيز از اين قابليت برخوردارند كه بدون نياز به وجود سوپروايزرهاي خارجي، عمليات راه اندازي و رفع ايرادهاي فني توربوكمپرسور را انجام دهند. اين موضوع علاوه بر جلوگيري از خروج ارز و حذف مشكل تردد كارشناسان خارجي، سبب ايجاد اشتغال براي جوانان مستعد و متبحر در شركت هاي خصوصي شده و دورنمايي خوب براي آينده صنعت گاز ترسيم كرده است. بنابراين موفقيت هاي مرتبط با توربوكمپرسور تنها منحصر به عرصه ساخت نيست و تمام ريزه كاري هاي اين فرآيند شامل ساخت، نصب و راه اندازي در گستره دانش و تحت تسلط و اشراف مهندسان لايق ايراني قرار گرفته است.
نظارت و پايش مستمر بر روند پروژه ها انجام می شود و در جلسات هفتگي با پيمانكاران مسائل مبتلا به دقت مورد بررسي قرار می گيرد. احيانا اگر در مقاطعي پروژه با كندي مواجه شود تلاش می كنيم با اتخاذ تمهيداتي، تاخير جبران شود تا به زمان بندي كلي پروژه خدشه اي وارد نشود. تامين منابع مالي از اساسي ترين اركان پروژه ها به شمار می آيد كه با تدابير تصميم گيران شرايط مناسبي در اين زمينه مهيا شده و خطري از اين ناحيه، روند پروژه ها را تهديد نمي كند. ضمن آنكه سابقه ساليان متمادي اجراي پروژه در شركت و به كار بستن درس آموخته ها از فراز و نشيب ها و شرايط مشابه سنوات گذشته، سبب شده شركت در عبور از موانع و تنگناها عملكرد درخشاني داشته باشد. در يك كلام می توان عنوان كرد كه برنامه ريزي كلان شركت و سياست هاي مدبرانه در اولويت بندي پروژه ها و به ويژه پياده سازي مكانيزم هاي مالي كارآمد به همراه مدیریت و نگرش های راهبری پروژه از رموز موفقيت پروژه ها تاسیسات تقویت فشار است.
در گفت وگوی «مشعل» با مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان بررسی شد
مشعل اروندان، عنوان شرکت نفت و گاز از زیرمجموعه های شرکت ملی نفت ایران است که هدف گذاری تولید بالغ بر یک میلیون بشکه ای نفت را در 1404 در برنامه دارد.
شرکت نفت و گاز اروندان در گستره عظيم جغرافيايي با مشترک بودن بيش از 50 درصد از ميدان هاي تحت مديريت، ماموریت های مهمی همچون راهبری تولید، نگهداری و حفظ تاسیسات نفتی و گازی، تامین خوراک پالایشگاه و پتروشیمی و صدور به بازارهای بینالمللی، تزریق گاز به صورت امتزاجی با فشار بالا در میدان پیچیده دارخوین و کار در جوار هورالعظیم و البته انجام مسؤولیتهای اجتماعی را در منطقه غرب کارون عهدهدار است.
هفته نامه «مشعل» درباره تمامي اين موضوعات با جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان گفت وگو کرده است. او در بخشي از گفت وگو می گويد: «این شركت آمادگی لازم برای تحویل گیری تاسیسات تولید و فراورشی تولید نفت از میادین غرب کارون را مطابق با ماموریت محوله دارد.»
پورهنگ همچنین با اشاره به نامگذاری سال 1400 به نام «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» اعلام می کند که در سال جاری، اجرای پروژه های حفاری و همچنین احداث خطوط لوله برای حفظ و بهره برداری از ظرفیت تولید میادین بویژه میدان دارخوین خواهد بود که مشتمل بر بسته حفاری 4 حلقه چاه دارخوین، احداث خطوط لوله جریانی 5 حلقه چاه با هدف افزایش تولید 20 هزار بشکه در روز و بسته های جدید تعمیر و تکمیل چاه ها(infill drilling) از جمله تعمیر، تکمیل و ایمنسازی 6 حلقه چاه در میدان نفتی دارخوین خواهد بود.
صحبت از برنامه های سال جاری این شرکت برای کارکنان که می شود، پورهنگ از پيگيري افزايش مبلغ تسهيلات وديعه مسكن اماني، به روز رساني فوق العاده هاي پرداختي به كاركنان، اجراي طرح استعداد يابي و جانشين پروري در مديريت ها و واحدها و برنامه ريزي توسعه فردي براي شاغلان مستعد تصدي سمت هاي مديريتي و سرپرستي، پيگیري در خصوص راه اندازی صندوق داخلي ذخيره پس انداز كاركنان، تکمیل طرح طبقه بندی مشاغل کارکنان پیمانکاری در میادینی که بتازگی به شرکت نفت و گاز اروندان تحویل شده است، اشاره می کند. متن اين گفت وگو در ادامه می آيد.
شرکت نفت و گاز اروندان، به عنوان یکی از شرکت های تاثیر گذار در زنجیره تولید و اقتصاد ملی کشور، رسالت تولید و نگهداشت توان تولید میادین نفتی غرب کارون را به عهده دارد. در این زمینه و نظر به لزوم حفظ و نگهداشت توان تولید، حفاری سه حلقه چاه جدید در میدان نفتی دارخوین و تعمیر و تکمیل 9 حلقه چاه درمیادین دیگر با موفقیت به اتمام رسید. همچنین تهیه شرح کار و اخذ موافقت برای برگزاری تشریفات مناقصه احداث خطوط لوله جریانی چاه های جدید و تعمیری و همچنین مجوز مناقصه تعمیر و تکمیل 4 حلقه چاه دیگر مطابق برنامه دکل لاین سال 99 در میدان دارخوین دریافت شد که در حال حاضر اقدام های لازم در خصوص برگزاری مناقصه در دست انجام است. بسته های جدید تعمیر و تکمیل چاه های تولیدی با هدف استمرار تولید میدان دارخوین نیز در دست تهیه است که در صورت تامین اعتبار لازم، برگزاری مناقصه در سال جاری انجام خواهد شد.
سال 1400 سال اجرای پروژه های حفاری و همچنین احداث خطوط لوله با هدف حفظ و بهره برداری از ظرفیت تولید میادین، بخصوص میدان دارخوین خواهد بود که مشتمل بر بسته حفاری 4 حلقه چاه دارخوین، احداث خطوط لوله جریانی 5 حلقه چاه با هدف افزایش تولید 20 هزار بشکه درروز و بسته های جدید تعمیر و تکمیل چاه ها (infill drilling) از جمله تعمیر، تکمیل و ایمنسازی 6 حلقه چاه در میدان نفتی دارخوین خواهد بود. همچنین به منظور نگهداشت تولید میادین آزادگان شمالی و جنوبی، استفاده از شرکت های O&M با بهره گیری از ظرفیت های قانونی در برنامه کاری شرکت اروندان است.
با توجه به الزام های قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالاهای ایرانی در دستگاه های اجرایی مصوب مجلس شورای اسلامی و بر اساس مفاد ابلاغیه مقام عالی وزارت نفت در خصوص تامین کالا و تجهیزات مورد نیاز، شرکت اروندان استفاده از توان سازندگان و تامین کنندگان داخلی مطابق با AVL را مطابق با روال قبل در دستور کار قرار داده است. همچنین با تشکیل کمیته ساخت داخل در سطح شرکت، بومی سازی ساخت قطعات مورد نیازصنعتی بررسی و پایش می شود. همچنین تمامی خریدهای محلی (LP) در حد امکان با استفاده از توانمندی و ظرفیت های شهرستان های حوزه فعالیت شرکت در غرب کارون صورت می گیرد و افزون بر آن، با رویکرد استفاده حداکثری از ظرفیت های ساخت داخل، در این مدت بالغ بر ۶۶ پروژه تعریف شده که از این میان، ۳۷ پروژه مشتمل بر ساخت ۳۸۵ قلم کالا نهایی و عملیاتی شده و ۲۹ پروژه در حال اجراست و این روند در الویت کاری برنامه های آتی شرکت نیز خواهد بود.
اهداف کمی شرکت مطابق با برنامه های تکلیفی، تولید مطابق برنامه مصوب تولید نفت وگاز در میادین تحت بهره برداری و مدیریت شرکت خواهد بود. در این زمینه و نظر به حفظ و نگهداشت توان تولید، همانگونه که عنوان شد، پروژه های حفاری و احداث خطوط لوله در نیمه اول سال جاری آغاز خواهد شد. از دیگر اولویت های شرکت در ابعاد غیر تولیدی، می توان به حفظ و ایجاد انگیزه در نیروهای جوان و پویای شرکت و همچنین رعایت الزام های اچ اس ای و عمل به مسؤولیت های اجتماعی اشاره کرد.
در حال حاضر میادین آزادگان شمالی و جنوبی و تلمبه خانه غرب کارون به شرکت واگذارشده است. در خصوص نگهداشت توان تولید میادین یاد شده و با استفاده از ظرفیت پیمانکاران داخلي O&M، خدمات تولید و نگهداشت میادین مذکور درسال جاری به صورت برونسپاري انجام شده است. همچنین برنامه ریزی لازم برای تحویل و تحول سایر میادین غرب کارون از جمله میدان یادآوران در حال انجام است و این شرکت آمادگی لازم را برای تحویل گیری تاسیسات تولید و فراورشی تولید نفت از میادین غرب کارون مطابق با ماموریت محوله دارد. توسعه ساير ميادين توسعه نيافته شامل سپهر، جفير، سوسنگرد، سهراب و فاز سوم ميدان دارخوین نیز در صورت کار شرکت ملی نفت ایران تحت قراردادهای IPC قرار دارد.
برنامه، طرح كلي و جامع توليد از ميادين غرب كارون بر مبناي جمع آوري تمامی گازهاي مشعل بوده كه در اين باره پروژه ساخت واحد NGL3200 واقع در منطقه غرب كارون از سوی شركت ملي نفت احداث شده كه فاز اول آن با ظرفيت جمع آوري حدود 250 ميليون فوت مكعب در روز در مراحل پاياني كار قرار دارد و با راه اندازی آن، همه گازهاي مازاد كنوني جمع آوري خواهد شد. نکته دیگری که باید به آن اشاره کنم، این است که شرکت نفت و گار اروندان به منظور جلوگيري از گازسوزي در ميدان های مشترک كه داراي برنامه هاي توليد زودهنگام بوده اند، تا قبل از تكميل و راه اندازی NGL3200 وبه استناد ابلاغ مصوبه هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران مبنی بر برگزاری مزایده و انعقاد فروش گازهای مشعل در منطقه غرب کارون از سوی شرکت نفت و گاز اروندان، فروش گازهای همراه نفت میادین غرب کارون تحت قرارداد منعقده به شرکت ذیصلاح واگذار شد. دوره قرارداد 78 ماه شامل 18 ماه دوره ساخت تجهیزات و 60 ماه دوره تحویل گازخواهد بود که با اجرای این مزایده، علاوه بر ایجاد ارزش افزوده برای کشور، شاهد حذف بخش عمده آلایندگی مشعل در میادین غرب کارون خواهیم بود. همچنین با هدف کاهش آلاینده های آب و خاك و حفظ محیط زیست، برای دفن كنده هاي حاصل از عمليات حفاري، پروژه احداث حوضچه بتني دفن كنده هاي حفاري در منطقه دارخوين (Drilling Land Fill) در حال انجام است.
پروژه های دیگری با عناوین «تهیه و نصب سیستم پساب بهداشتی در واحد های بهره برداری دارخوین و جفیر» و «خرید تجهیزات مقابله با آلودگی نفتی در محیط های آبی با هدف مدیریت بحران های احتمالی در محیط های آبی» نیز در سال جاری انجام خواهد شد؛ البته لازم به ذکر است که در حال حاضر نیز تمامی نکات ایمنی و محیط زیستی در تمام گستره فعالیت شرکت با دقت نظر در حال انجام و پیگیری است.
شرکت نفت و گاز اروندان برای حصول به اهداف مسؤوليت هاي اجتماعي، اقدام های قابل توجهي انجام داده است، به طوری که در همایش مسؤولیت های اجتماعی صنعت نفت، گزارش پایداري ارائه و از این همایش لوح تقدیر دریافتش کرد.
میزبانی از کاروان های راهپیمایی اربعین حسینی و همکاری با ستاد اربعین صنعت نفت جنوب در سال های گذشته، انجام خدمات عام المنفعه برای ارائه خدمات به ساکنان روستاهاي محروم همجوار و بازسازي و تجهيز مدارس روستايي، توزیع بسته های کمک معشیتی و بهداشتی در طرح کـمـک مـومنانـه و كمك آموزشی و لوازم التحریر بین دانش آموزان مناطق همجوار تاسیسات از اقدام های این شرکت به شمار می رود.
در سال 1400 مطابق روال سال های قبل، رسالت و مسؤولیت های اجتماعی درکنار استمرار تولید در صدر اهداف و برنامه های این شرکت قرار دارد و با استفاده از توان داخلی نیروهای جوان، پویا و متعهد و از طریق صرفه جویی هایی که در سازمان صورت می گیرد، در این مسیر گام بر خواهیم داشت.
اجرایی شدن تمامی دستورعمل های پیشگیرانه و بهداشتی در سطح شرکت نفت و گاز اروندان، اعم از طرح های غربالگری و ضدعفونی روزانه و با هم افزایی مؤثر و مستمر ستاد پشتیبانی پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا، مدیریت اچ اس ای و دیگر واحدهای ذیربط در شرکت و همراهی کارکنان موجب شده که روند کار بدون وقفه استمرار یابد.
ساماندهی خدمات بهداشت و درمان در بیمارستان آبادان به منظور تسريع در پرداخت هزينه هاي پزشكي، پيگيري در خصوص افزايش مبلغ تسهيلات وديعه مسكن اماني، پيگيري در خصوص به روزرساني فوق العاده هاي پرداختي به كاركنان، اجراي طرح استعداد يابي و جانشين پروري در مديريت ها و واحدها و برنامه ريزي توسعه فردي براي شاغلان مستعد تصدي سمت هاي مديريتي و سرپرستي، پيگیري در خصوص راه اندازی صندوق داخلي ذخيره پس انداز كاركنان، تکمیل طرح طبقه بندی مشاغل کارکنان پیمانکاری در میادینی که بتازگی به شرکت نفت و گاز اروندان تحویل شده را می توان از اولویت های این شرکت در سال 1400 دانست.
کلنگ شروع مگا پروژه های صنعت پتروشیمی سهم دولت دوازدهم می شود؟
مشعلصنعت پتروشیمی در سال های اخیر با وجود شرایط سخت اقتصادی و تحریمی، به یکی از بازوهای اصلی اقتصاد کشور تبدیل شده و توانسته است علاوه بر تامین نیازهای خود و سودآوری سرمایه گذاران ، منبعی برای تامین منابع ارزی دولت باشد. در عین حال اتفاق مهم دیگری که در صنعت پتروشیمی در میانه جهش دوم خود به بعد رخ داد، تحول در حضور سرمایه گذاران داخلی و شرکتهای خصوصی فعال در این عرصه بود. این صنعت پس از تجربه های فراوان در حوزه خصوصی سازی و تعامل با دولتهای مختلف و ارتباط با اقتصاد جهانی، به مرحله ای رسیده است که می تواند با تشکیل شرکت های بزرگ و هلدینگ ها بدون دغدغه پروژه های بزرگ و حتی مگاپروژه های چند میلیارد دلاری را آغاز کند. صنعت پتروشیمی با حضور شرکت ها و سرمایه گذاری هلدینگ های بزرگ نه تنها توانسته است در دوره اخیر بسیاری از پروژه ها نیمه تمام را با وجود غیبت خارجی ها تمام کند، بلکه پروژه های بزرگ و قابل توجهی را هم شروع کرده است. در حال حاضر بخش زیادی از شرکت های تولیدی و پروژه های اجرایی صنعت پتروشیمی با حجم سرمایه گذاری قابل توجه هلدینگ های بزرگی همچون باختر، پتروفرهنگ، تاپیکو و به ویژه خلیج فارس فعال هستند. هلدینگ خلیج فارس در حال حاضر بیش از 13 شرکت تولیدی و بیش از 5 پروژه فعال و در حال ساخت را زیرمجموعه خود دارد و قرار است دو مگاپروژه را آغاز کند. جعفر ربیعی، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس، دی ماه سال گذشته و بعد از افتتاح رسمی مگا پروژه بیدبلند خلیج فارس از شروع و کلنگ زنی دو مگاه پروژه دیگر در 1400 خبر داد. مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس از کلنگ زنی دو مگاپروژه پتروشیمی ماهشهر و هرمز با مجموع ارزش حدود ۷ میلیارد دلار در آینده نزدیک خبر داد و گفت: صنعت پتروشیمی کشور توان مالی و تخصصی مورد نیاز برای ورود به بالادست خود یعنی نفت وگاز را پیدا کرده است. این موضوع دو دلیل دارد؛ پتروشیمی ها افزون بر توان مالی و فنی، برای تأمین خوراکشان انگیزه بیشتری دارند و می توانند این پروژه ها را در زمانبندی مناسب اجرا کنند.
جعفر ربیعی به تعریف دومگاپروژه هرمز در عسلویه و پتروشیمی ماهشهر در هلدینگ خلیج فارس برای ریل گذاری این شرکت و صنعت پتروشیمی کشور اشاره کرد و افزود: پروژه ۴.۵ میلیارد دلاری هرمز با خوراک ترکیبی اتان و بوتان است که از پارس جنوبی تأمین خواهد شد. مجوزهای آن از وزارت نفت گرفته شده و در حال دریافت زمین از شرکت ملی صنایع پتروشیمی هستیم.
وی با اشاره به اینکه خوراک پتروشیمی ماهشهر از خوراک مازاد پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، ان جی ال ۳۲۰۰ و مازاد پتروشیمی پارس تامین می شود و خوراک آن درون هلدینگی است و خوراکی از وزارت نفت دریافت نمی شود، اظهار کرد: حجم پروژه حدود ۲.۵ میلیارد دلار است که در مجموع با پروژه هرمز حدود ۷ میلیارد دلار پروژه در آینده نزدیک، کلنگ زنی می شود.
او درگفت و گو با «مشعل» در توضیح بیشتر درباره این دو مگا پروژه گفت: پروژه هرمز که در عسلویه و با سرمایه گذاری حدود 4 و نیم میلیارد دلار اجرا می شود، خوراک آن مخلوط اتان و بوتان به میزان 4 میلیون متر مکعب است و محصولات وسیعی از پلی اتیلن، پلی پروپیلن، بوتادین، بنزین پیرولیز و ... را تولید خواهد کرد. محل تامین خوراک این مگاپروژه پارس جنوبی است و مجوز آن هم صادر شده و زمین هم در حال تحویل است.
ربیعی با اعلام اینکه در مورد پروژه ماهشهر شرایط کمی متفاوت است و خوراک آن توسط هلدینگ و مجموعه های آن تامین می شود ، افزود: منشاء خوراک اتان و میعانات گازی این مگاپروژه در ماهشهر مستقیما از سه مجموعه پروژه بید بلند خلیج فارس 3200NGL و پتروشیمی پارس تامین می شود.
مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با اشاره به هزینه اجرایی 2 و نیم میلیارد دلاری این پروژه گفت: برای تامین مالی این دو مگاپروژه از سرمایه گذار خارجی دعوت کرده ایم و امیدواریم با سیاست های کشور گشایشی در مورد سرمایه گذاری خارجی حاصل شود اما به طور همزمان امکان استفاده از منابع صندوق توسعه ملی ، منابع داخلی هلدینگ و بازار سرمایه و بانکها برای ما وجود دارد و در سال 98 و 99 هم از پتانسیل بازار سرمایه استفاده و نتایج خوبی هم گرفتیم.
ربیعی تاکید کرد که این دو مگاپروژه جدای از پروژه های مهم دیگر هلدینگ خلیج فارس است و ریل گذاری برای آینده هلدینگ و صنعت پتروشیمی خواهد بود. البته این دو پروژه همان مگا پروژه هایی هستند که وزیر نفت هم قبلا درباره آنها صحبت کرده است. بیژن زنگنه در ششمین کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو با اشاره به این که درآمد صنعت پتروشیمی با تحقق جهش سوم صنعت پتروشیمی در پایان سال ۱۴۰۴، به ۳۳ میلیارد دلار می رسد، گفت: دو مگاپروژه جدید هر یک با سرمایه گذاری حدود ۳ میلیارد دلار تعریف شده است که تا سال ۱۴۰۶ فعال می شوند.
بر اساس این گزارش ، تمام تلاشهای مجموعه وزارت نفت و صنعت پتروشیمی بر این بوده که کلنگ احداث این دو مگاپروژه تا قبل از پایان سال 99 و یا شروع 1400 بر زمین بخورد و قول و قرارها و اظهارات هم بر همین اساس بوده و این امیدواری وجود دارد که تا پایان دولت دوازدهم تکلیف شروع به کار این دو پروژه روشن شود. با توجه به عملکرد هلدینگ خلیج فارس در پروژه های قبلی خود و روند تامین سرمایه و رفع موانع موجود به نظر می رسد شرایط به سمت یک خبر خوش جدید پیش می رود. چه اینکه این شرکت اواخر سال گذشته و در حواشی نمایشگاه ایران پلاست تفاهم نامه استفاده حداکثری از توانمندی شرکت ها و سازندگان داخلی در احداث مگاپروژه پتروشیمی «الماس ماهشهر» را با انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران به زودی امضا کرد.
براساس این تفاهم نامه، طرفین نسبت به تأمین کالا و تجهیزات مورد نیاز از سازندگان توانمند داخلی برای احداث و راه اندازی مگاپروژه پتروشیمی الماس ماهشهر، مشتمل بر یک واحد الفین، سه واحد پلی الفین و واحدهای جانبی آن، با حجم سرمایه گذاری حدود ۳ میلیارد دلار و با هدف افزایش سهم داخلی سازی تجهیزات تا ۸۵ درصد از کل اقلام مورد نیاز پروژه مطابق ضوابط وزارت صمت توافق کردند.
حسن عباس زاده، مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم چندی قبل به اجرای سه مگاپروژه در آینده نزدیک اشاره کرد که یکی از آنها همان مگا پروژه هرمز است. او گفت: شرکت پتروشیمی هرمز خلیج فارس با ظرفیت سالانه ۵.۸ میلیون تن و حجم سرمایه گذاری حدود ۴.۵ میلیارد دلار با خوراک اتان و بوتان تعریف شد که انواع پلی اتیلن ها و پلی پروپیلن را تولید خواهد کرد.
او افزود: طرح دیگر خوراک ترکیبی الفینی، ویستا انرژی ارغوان در عسلویه است با خوراک اتان و بوتان و حجم سرمایه گذاری ۱.۶ میلیارد دلار که سالانه ۱.۸ میلیون تن ظرفیت تولید خواهد داشت. طرح سوم خوراک ترکیبی، طرح الفین آروماتیک شرکت نفت و گاز آریا، زیرمجموعه هلدینگ نفت و گاز پارسیان با خوراک نفتا و اتان با حجم سرمایه گذاری ۴.۸ میلیارد دلار است که سالانه ظرفیت تولید ۴.۸ میلیون تن محصول خواهد داشت.
به نظر می رسد این پروژه ها که هر کدام در مقیاس چند میلیارد دلاری پیش بینی شده اند، می توانند آینده صنعت پتروشیمی و صنایع پایین دست آن را دچار تحول اساسی کنند. باید امیدوار باشیم با تغییرات در فضای اقتصادی داخلی و احتمال رفع تحریم ها در آینده نزدیک فضای سرمایه گذاری بریا این پروژه ها فراهم شود و هر چه زودتر و تا قبل از پایان دولت دوازدهم وارد فاز اجرایی شوند.
گفت و گو با مدير اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مديريت بحران شركت ملي پالايش و پخش
مشعل به دنبال پيشرفت صنعتي و ورود ماشين آلات به عرصه زندگي افراد و پررنگ تر شدن نقش تجهيزات و دستگاه ها در فرايندهاي كاري و افزايش تعامل انسان ها با اجزاي محيط هاي صنعتي؛ سازمان ها با چالش هاي جديد و مستمري در رابطه با موضوعات سلامت، ايمني و بهداشت مواجه شدند، به طوريكه تنها رعايت قوانين قديمي موجود براي رهايي سازمان ها كافي به نظر نمي رسد، به همین دلیل براي نجات و اعتلاي سازمان ها، نيروي انساني، بقاي محيط زيست و جلوگيري از خسارت وارده به تجهيزات و تأسيسات، مديريت يكپارچه اچ اس ای براي خاتمه دادن به تمامي دغدغه هاي موجود، پا به عرصه صنعت نهاد.
سيستم مديريت اچ اس ای، يك ابزار مديريتي براي كنترل و بهبود عملكرد بهداشت، ايمني و محيط زيست در تمام برنامه هاي توسعه و پروژه هاي صنعتي يا تشكيلات سازماني بوده است. با ايجاد بستر فرهنگي خلاق و نگرشي نو و سيستماتيك به منظور توسعه پايدار و كرامت انسانی، به طور يكپارچه و با همگرايي و چيدمان هم افزاي نيروهاي انساني و امكانات و تجهيزات و با استفاده از سيستم آموزش كارآمد، مميزي هاي دوره اي، ارزيابي و بهبود مستمر، باعث به حداقل رساندن اثرات نامطلوب صنعت بر محيط و افزايش اثرات مطلوب آن از طريق تأمين ايمني همه جانبه تمامی كاركنان و همكاران سازمان، تجهيزات و تأسيسات و به صفر رساندن حوادث و آسيب هاي ناشي از كار از طريق كنترل يا حذف شرايط ناايمن و ارتقای سطح سلامت افراد از طريق اعمال راهكارهاي كنترلي مديريتي، مهندسي و اجرايي در تمامی سطوح سازمان و همچنين صيانت از محيط زيست به عنوان سرمايه بشريت مي شود. ازاین رو برای دستیابی به اهداف، اچ اس ای در تمام سازمان ها و نهادهای مدیریتی، با همین عنوان فعالیت می کند و به صورت مستمر و پایدار، وظایف خود را انجام می دهد. گزارش پیش رو بخشی از فعالیت های مدیریت اچ اس ای، پدافند غیر عامل و مدیریت بحران شرکت ملی پالایش و پخش فراوده های نفتی ایران است که در ادامه می خوانید.
مديريت اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از 5 واحد اداره محیط زیست، اداره بهداشت كار صنعتي، اداره ايمني و آتش نشاني، اداره پدافند غیرعامل و مدیریت بحران و اداره آموزش اچ اس ای تشكيل شده است. مدير اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مديريت بحران شركت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در تشریح اهداف و برنامه های عملیاتی این واحد مدیریتی می گوید: «با توجه به اینکه این بخش هرسال براساس الزام های بالادستی و نقشه راه شرکت ملی پالایش و پخش مجموعه ای از اهداف و برنامه های عملیاتی را برای 5 واحد زیرمجموعه خود طی سال جدید تعریف و آماده می کند، در این بین مجموعه ای از اهداف مانند تدوین برنامه های عملیاتی اچ اس ای و پدافند غیرعامل، گزارش مسؤولیت های اجتماعی، مدیریت اچ اس ای پیمانکاران و... بین واحدها به صورت مشترک تعیین می شود.»
سید محمد پورراکی، مدیر اچ اس ای پدافند غیرعامل و بحران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به اهداف تعیین شده در واحد اداره محیط زیست ادامه می دهد: «جلوگيري و كنترل آلودگي آب زيرزميني و خاك، مديريت انتشار گازهاي گلخانه اي، مدیریت پسماند، گزارش تولید و توزیع سوخت، ارزیابی عملکرد زیست محیطی شرکت های پالایشی و ... از مهم ترین اهدافی بوده که طی سال گذشته با تعیین خطی مشی در هر یک از محورهای یاد شده، اقدام های مهمی به مرحله اجرا درآمده است.» به گفته او، «از مهم ترين فعالیت های صورت گرفته در این خصوص مي توان به كنترل آلودگي آبخوان در برخي مناطق از طريق تشكيل كارگروه هاي فني مشترك، تعريف اجراي پروژه هاي مطالعاتي و طرح هاي شناسايي و پاكسازي در كنار فعاليت هاي پيشگيرانه اشاره كرد.»
مدير اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مديريت بحران شركت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران با اشاره به موضوع مديريت انتشار گازهاي گلخانه اي از سوی این واحد نیز می گوید: «فرايند تهيه موجودي انتشار گازهاي گلخانه اي در شركت هاي تابعه، براساس راهنماي ابلاغي وزارت نفت، تکمیل و پیاده سازی شده و در حال حاضر انتشار گازهاي گلخانه اي به صورت ماهانه و سالانه، محاسبه و گزارش مي شود، ضمن آنکه تدوين راهنماي محاسبه ضرايب انتشار ملي براي احتراق فراورده هاي نفتي نيز در دستور كار قرار گرفته كه مراحل آخر كار را طي مي كند.» پورراكي به فعالیت های انجام شده در محور مدیریت پسماند اشاره می کند و می افزاید: «نظارت بر فرایند دفع پسماندهای تولیدی با هدف کاهش تولید پسماند، کاهش زمان مانده و نگهداری و دفع اصولی پسماندها در حال انجام بوده که گزارش های آن به صورت سالانه تهيه و به مراجع ذي ربط منعكس مي شود.» او از نحوه ارزيابي اثرات زيست محيطي طرح ها و پروژه ها خبر می دهد و می گوید: «دراین فرایند، گزارش مطالعات EIA پروژه ها و طرح ها در مجموعه پالايش و پخش مورد بررسي كارشناسي قرار مي گيرد که پس از انطباق با راهنماي ابلاغي وزارت نفت از طريق جلسات پيش دفاع ارزيابي شده و پس از تأييد، به سازمان حفاظت محيط زيست ارسال مي شود.» پورراکی با اشاره به روند پایش ها و شاخص های عملکرد محيط زيست نیز ادامه می دهد: «گزارش هاي زیست محیطی شرکت های تابعه بر اساس دستورعمل گزارش دهی عملکرد زیست محیطی مجموعه پالایش و پخش به صورت سالانه دريافت و ارزيابي می شود. گزارش تجمیعی شاخص های محیط زیست این مجموعه نیز به صورت شش ماهه و سالانه بر اساس خروجی «نرم افزار پایشِ عملکرد و محاسبه شاخص های زیست محیطی» تهيه و به مراجع ذي ربط منعكس مي شود.»
مدير اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مديريت بحران شركت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران، ارزیابی عملکرد زیست محیطی شرکت های پالایشی را از دیگر اقدام های انجام شده در این واحد معرفی می کند و می افزاید: «اين امر براساس خودارزیابی صورت گرفته از سوی هر شركت و بررسي آن از طریق ستاد و همچنين آناليز شاخص های عملکرد زیست محیطی بر مبنای مستنداتی مانند گزارش های عملکرد زیست محیطی فصلی و سالانه، نتایج پایش های زیست محیطی و میزان رعایت استانداردها هر ساله مورد ارزيابي قرار مي گيرد و بر اساس آن، گزارش های تحلیلی ارزيابي عملکرد زيست محيطي هر كدام از پالایشگاه ها تهيه شده و نقاط قوت و ضعف در هر شاخص با هدف كمك به برنامه ريزي هاي لازم به منظور تعریف اقدام های اصلاحی و بهبود مستمر به اطلاع شركت ها مي رسد.»
پورراکی با اشاره به پاندمي كرونا و اقدام هایی كه براي كنترل اين ويروس درسطح شركت صورت گرفته است، می گوید: «اداره بهداشت كارصنعتي»، به عنوان يكي از واحدهاي زيرمجموعه مديريت اچ اس ای شركت ملي پالايش و پخش، به منظور پيشگيري و مقابله با كرونا، رویه ها و دستورعمل های اجرایی متناسب با پروتکل های بهداشتی براي حفاظت و ارتقای سطح سلامت كاركنان را تدوين كرد كه در ادامه به تمام شرکت هاي تابعه بیش از 20 مورد ابلاغ شد و در نهايت، دستورعمل هاي ابلاغي با نظارت و پيگيري هاي مستمر به مرحله اجرا درآمد.» به گفته او، «پروتکل های بهداشتی مورد نیاز در برنامه تعمیرات اساسی شرکت ها تهيه و بر همين اساس، افرادي برای آموزش توجیهی و نظارت بر پیاده سازی شیوه نامه ها مستقر شدند.» پورراکی با بيان اينكه رصد وضعيت ابتلا به بيماري، بهبودي مبتلايان و مرگ و مير ناشي از كرونا در سطح شركت هاي تابعه از طريق دريافت گزارش های آماري به صورت روزانه و هفتگي صورت مي گيرد، می افزاید: «دراين فرايند سطوح اضطرار با توجه به ميزان ابتلاي كاركنان در بازه هاي زمانی 14 روزه برای تصميم گيري و مديريت شرایط در سطح شركت هاي تابعه از طريق كميته هاي سلامت و اضطرار تعيين مي شود كه در ادامه با ارائه مشاوره و پیگیری های لازم به منظور جداسازی کارکنان مشکوک و مبتلايان قطعی از محیط کار و نظارت بر حضور آنها، بعد از طی شدن مراحل بیماری و اخذ گواهی بازگشت به کار، اين روند طي مي شود.»
او با اشاره به موضوع شناسایی، ارزیابی و مدیریت ریسک های بهداشتی می گوید: «روند شناسایی و ارزیابی ریسک های بهداشتی مشاغل با برنامه ریزی و نظارت درحال انجام است، همچنین گزارش های پيشرفت شش ماهه از تمامی شركت هاي تابعه نیز دریافت می شود كه تا كنون حدود 70 درصد آن انجام شده است. دراين محور، حدود 21 درصد عوامل زیان آور خارج از حد مجاز که کارکنان در مواجهه با آن قرار داشتند، كاهش يافته و شرایط محیط کار از طریق اجرای 600 پروژه بهبود در سطح شرکت های تابعه و واگذار شده، بهبود يافته است.» مدير اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مديريت بحران شركت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران می افزاید: «در سامانه ارزيابي عملكرد مهندسي بهداشت، از سال 95 تا کنون اقدام هایی چون مشاركت در بهبود فرایندهای ثبت، گزارش گیری سامانه و پیگیری برای تغذیه حداکثری اطلاعات مهندسی بهداشت از سوی ادارات بهداشت شرکت های تابعه مشتمل بر داده های مواجهات شغلی، شاخص های بهداشتی، تناسب با کار و نتایج معاینات شغلی صورت گرفته است.» پورراکی می افزاید: «براساس آمار موجود در سال 99 افزایش میزان پوشش معاینات شغلی در کارکنان رسمي و پيمانكار نزديك به 90 درصد، بهبود میزان تناسب کارکنان با نیازهای شغلی به حدود 90 درصد و كاهش موارد مشروط به حدود 5 درصد و موارد نامناسب به كمتر از 5/0 درصد رسيده است.»
او به يكي ديگر از اقدام هایی كه سال گذشته در مجموعه پالايش و پخش صورت گرفته، اشاره می کند و می گوید: «معاینات دوره ای کارکنان ستاد پالایش و پخش از جمله رسمی و قراردادی با استقرار تيم سيار پزشکی در ساختمان هاي ستادي انجام شد. همچنين براي معاینات شغلی کارکنان پیمانکاری ستاد، بررسی صلاحیت شرکت های ارائه دهنده خدمات طب کار و نظارت فنی بر روند انجام معاینات کارکنان مذکور پيگيري و نظارت هاي لازم صورت گرفت.»
پورراکی با اشاره به عملكرد «اداره ايمني و آتش نشاني» طی سال گذشته تاکید می کند: «طی بررسي هاي صورت گرفته در دستورعمل هاي ايمني و آتش نشاني، طی 4 جلسه ای که با حضور تمامی اعضا برگزار شد، دستورعمل جامع صدور پروانه های کار، بازنگري و در ادامه، پیش نویس دستورعمل «استقرار مدیریت ایمنی فرایند» تدوين شد.» مدير اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مديريت بحران شركت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در زمینه اقدام هایی که در حوزه ایمنی انجام شده است، می گوید: «در اين بخش، وضعیت ايمني ساختمان های ستادي و مركزي شرکت های فرعی شرکت ملی پالایش و پخش بررسی شد.» او با بیان اینکه سال 99 نخستین باری بود که تعمیرات اساسی درشرایط کرونا انجام شد، می افزاید: «به این ترتیب، پیش از شروع تعمیرات اساسی در شرایط کرونا یک دستورعمل مشترک بین واحد ایمنی و بهداشت تدوین شد. براین اساس، دستورعمل تدوین شده یک هفته زودتر از تاریخ اجرای تعمیرات به شرکت ها ارسال می شد و در ادامه، افرادی برای آموزش در مناطق عملیاتی مستقر می شدند تا نکات لازم را برای کارکنان تشریح کنند.»
پورراکی ادامه می دهد: «در حوزه آتش نشاني نیز اقدام هایی چون تست ميداني نمونه فوم هاي آتش نشاني درحال خريد تعدادي از شركت هاي پالايش نفت كشور و خطوط لوله و مخابرات طی سه مرحله- تهیه شناسنامه مخازن ذخیره مواد هیدروکربنی، آماده سازی بانک اطلاعاتی برای سیستم آب آتش نشانی و سیستم های اعلان و اطفای حریق ثابت تاسیسات و ساختمان های اداری و رفاهی شركت ملي پالايش و پخش و... انجام شده است.»
مدير اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مديريت بحران شركت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران با اشاره به اقدام های «اداره پدافند غیر عامل و مدیریت بحران» به عنوان يكي ديگر از واحدهاي زيرمجموعه اين مديريت می گوید: «براساس دستورعملی که از سوی وزير نفت در حوزه مديريت شرايط اضطراري و بهبود مديريت شرايط اضطراري ابلاغ شده است، دراین بخش به طراحی، شناسایی و اجرای نظام مدیریت شرایط اضطراری همچنین به تشریح مسؤولیت های هر واحد پرداخته است.» به گفته پورراکی، «الزام های پدافند غيرعامل در بخش هاي پالایشگاه های نفت، انبارهاي نفت و گاز مايع، جايگاه هاي توزيع فراوردهاي نفتي وCNG، مراكز انتقال نفت، خطوط لوله انتقال نفت و فراورده های نفتی و مخابرات استخراج شده و در حال حاضر در مرحله ابلاغ به شركت هاي تابعه هستيم.» او ادامه می دهد: «سال گذشته تدوین و اجراي مانور سایبری در شرکت نفت ستاره خلیج فارس، شرکت پالایش نفت بندرعباس و شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند و همچنين انجام تمرين هاي مشترك در مناطق نفتي بندر عباس، ري، تبريز طی چند نوبت در سطوح گسترده عملیاتی شد. در این زمینه پیگیری دریافت و ارسال گزارش سیلاب های استان های حادثه خیز، بخصوص استان خوزستان، لرستان و گلستان، آمادگی در برابر سیلاب ها، ارئه راهکارهای پیشگیری و مقابله با سیلاب با توجه به امکانات موجود از دیگر اقدام هایی است که طی سال های گذشته به جد پیگیری شده است.» پورراکی در پایان با اشاره به واحد «اداره آموزش اچ اس ای » خاطرنشان می کند: «در این بخش، اقدام های متعددی در سال 99 اعم از تهیه و تدوین دستورعمل آموزش اچ اس ای، برگزاری دوره های آموزشی اچ اس ای با تمرکز بر دوره های مجازی با توجه به اپیدمی کرونا از سوی ستاد، تهیه و تدوین نیازسنجی آموزشی و تقویم آموزشی اچ اس ای برای سال 1400 انجام شده است.»
سیاستگذاران در آمریکای شمالی و اروپای غربی، به بحث سیاست انرژی بیشتر و به طور انحصاری از دریچه تغییرات آب و هوایی می نگرند و این مسأله در اولویت نخست قرار می گیرد؛ اما برای همتایان آنها در کشورهای در حال توسعه که بحث انرژی هنوز برایشان پدیده ای دلهره آور و گران به شمار می آید و تحت فشار دیگر مشکلات اجتماعی هستند، تنها یکی از اهداف رقابتی متعدد به شمار می رود. «اقدام برای مبارزه با تغییرات اقلیمی»، یکی از 17 هدف توسعه پایدار در سطح بالا محسوب می شود که اعضای سازمان ملل متحد در سال 2015 با تعیین موعد سال 2030 میلادی بر سر آن توافق کردند. موارد دیگر شامل کاهش فقر، بهبود مراقبت های بهداشتی و تغذیه، دسترسی به انرژی پاک، دسترسی به آب آشامیدنی سالم و اصول بهداشتی، ارتقای شرایط اشتغال و کاهش نابرابری می شود. برای سیاستگذاران در اقتصادهای پیشرفته، مقابله با تغییرات اقلیمی از منظر تقدم الفبایی، نسبت به دیگر اهداف اولویت دارد؛ اما همتایان آنها در کشورهای در حال توسعه در این باره باید رویکرد متعادل تری داشته باشند.
تقدم الفبایی تنها روشی فانتزی برای گفتن «ترتیب قاموسی یا ترتیب فرهنگ لغتی» است. در فرهنگ لغت، همه کلمه هایی که با حرف A انگلیسی آغاز می شوند، پیش از کل ورودی های آغاز شده با حرف B قرار می گیرند. برای بسیاری از سیاستگذاران غربی، کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن (2CO) بر دیگر جنبه های سیاست انرژی دارای اولویت است؛ اما اولویت بندی برای سیاستگذاران در کشورهای در حال توسعه شرایط پیچیده تری دارد.
تفاوت در دسترسی به انرژی و مصرف انرژی بین کشورهای پیشرفته و کشورهای در حال توسعه همچنان بسیار فاحش است. براساس داده های گزارش بررسی آماری سالانه شرکت بریتیش پترولیوم (بی پی) در سال 2019 میلادی، سرانه مصرف انرژی در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (او ای سی دی) سه برابر کشورهای غیر عضو این سازمان است. سرانه مصرف در اتحادیه اروپا یک سوم بیشتر از چین و پنج برابر هند و حدود 9 برابر آفریقاست. به همین ترتیب، سرانه مصرف در ایالات متحده آمریکا سه برابر چین، 11 برابر هند و 19 برابر آفریقاست. بعضی از تفاوت ها را می توان به موقعیت جغرافیایی کشورها و مناطق نسبت داد. مصرف انرژی در کشورهایی با عرض جغرافیایی بالا که به گرمایش بیشتری نیاز دارند، بیشتر است؛ اما بخش بزرگی از این شکاف، به تفاوت در مباحث مرتبط با آسایش و مقدار مصرف مربوط می شود. ساکنان اقتصادهای پیشرفته جهان از خدمات گرمایش، سرمایش و روشنایی بیشتری بهره می برند و افزون بر سفرهای تفریحی و کار بیشتر، انرژی بیشتری برای دسترسی به کالاها و خدمات مصرف می کنند. اگر آنها بخواهند به 16 هدف دیگر توسعه پایدار دست یابند و درآمدها و سطح زندگی خود را افزایش دهند، ساکنان کشورهای در حال توسعه نیز باید انرژی بیشتری مصرف کنند. از بسیاری جهات، روند توسعه اقتصادی همیشه با جذب و به کارگیری مقادیر فزاینده انرژی همراه بوده است. روند توسعه اقتصادی و اجتماعی در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی طی قرن های 19 و 20 میلادی بسیار پر مصرف بود و احتمال می رود برای کشورهای غیرعضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی همین روند در قرن 21 نیز ادامه داشته باشد. در حالی که بتازگی تقاضا برای انرژی در اقتصادهای پیشرفته کاهش یافته؛ اما در کشورهای در حال توسعه با روند رو به رشد اقتصادی، این روند همچنان در حال افزایش است.
سرانه مصرف انرژی در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی بین سال های 2009 و 2019، سالانه با 0.2 درصد کاهش روبه رو شد؛ اما در کشورهای غیرعضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی این روند با رشد سالانه 1.8 درصدی روبه رو بوده است.
بخش بزرگ تقاضای برآورده نشده برای انرژی در کشورهای در حال توسعه، چالشی بزرگ، پیش روی تلاش ها برای مهار و جلوگیری از انتشار دی اکسید کربن است. منابع انرژی های پاک و تجدیدپذیر (منابع انرژی بدون انتشار گازهای گلخانه ای) باید بیش از این افزایش یابد تا بتواند جایگزین سوخت های فسیلی موجود شوند و افزایش تقاضای انرژی ناشی از فرایند توسعه را تأمین کنند. افزون بر این، جمعیت کشورهای در حال توسعه هنوز بسرعت در حال افزایش است و پیش بینی می شود که در سه دهه آینده این روند افزایشی ادامه داشته باشد و این رویه مصرف انرژی را بیش از پیش نیز افزایش خواهد داد. جمعیت کشورهای با شرایط درآمدی متوسط و کم از سال 1990 میلادی تاکنون دو میلیارد و 200 میلیون تن افزایش یافته است و پیش بینی می شود تا سال 2050 میلادی، این رقم با افزایش یک میلیارد و 900 میلیون نفری دیگر روبه رو باشد. در سال 2019 میلادی، منابع انرژی با مقدار انتشار صفر گازهای گلخانه ای تنها یک ششم نیاز مصرف انرژی جهان را تأمین کردند و بقیه آن با سوخت های فسیلی برآورده شد که سرانجام برای دستیابی به هدف صفر شدن انتشار گازهای گلخانه ای، بیشتر این منابع سرانجام باید جایگزین شوند.
بر اساس روند یک دهه گذشته، احتمال دارد مصرف انرژی جهان تا سال 2050 میلادی 25 تا 75 درصد دیگر افزایش باید که برای دستیابی به هدف صفر شدن انتشار گازهای گلخانه ای، همه این منابع باید با منابع تامین انرژی بدون انتشار گازهای گلخانه ای جایگزین شوند.
از منظر یک اقتصاد پیشرفته، مشکل انتشار دی اکسید کربن تا حد زیادی مسأله ای ایستاست و معطوف به جایگزینی سوخت های فسیلی با انرژی های نو و تجدیدپذیر می شود.
برای کشورهای در حال توسعه، این حالت پویاست و در عین حال که بحث جایگزینی سوخت های فسیلی مطرح می شود، برای پاسخگویی به تقاضای روزافزون انرژی به منظور طی کردن فرایند توسعه، نیاز به مقدار کافی انرژی های پاک و نو الزامی است.
در آستانه برگزاری بیست و ششمین کنفرانس آب و هوایی سازمان ملل متحد در ماه نوامبر سال جاری میلادی، سیاستگذاران برجسته آمریکای شمالی و اروپای غربی، بر لزوم تنظیم راهبردی بلندپروازانه برای رسیدن به صفر کردن انتشار گازهای گلخانه ای تا سال 2050 میلادی تأکید دارند.
اولویت زبانی در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای بیشتر می تواند به منزله فراخوانی برای ترجیح دادن تغییرات اقلیمی به دیگر اهداف توسعه تلقی شود و تا زمان حل معضل تغییرات اقلیمی، راه حل های دیگر مشکلات را به تعویق بیندازد.
در واقع، این موضوع برای بسیاری از سیاستگذاران کشورهای در حال توسعه که باید روی اهداف دیگر متمرکز باشند، روشی خودخواهانه، ناعادلانه و از نظر سیاسی غیرعملی به نظر می آید.
اگر قرار است این کنفرانس در تعیین اهداف بلندپروازانه و معتبر برای کاهش تولید گازهای گلخانه ای موفق شود، باید نشان دهد که چگونه می توان آنها را با دیگر اهداف توسعه ادغام کرد.
کاهش انتشار دی اکسید کربن باید با افزایش مصرف انرژی در کشورهای با درآمد متوسط و کم همراه باشد و رشد اجتماعی و اقتصادی آنها را تقویت کند، نه اینکه جایگزین این اهداف شود.
منبع: رویترز
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران از برنامه ریزی برای اجرای 15 طرح نگهداشت و افزایش تولید گاز دراین شرکت خبر داد.
بنابراعلام این مدیریت، نظر به ضرورت تأمین پایدار زنجیره خوراک پالایشگاه های گازی و حفظ تراز گاز کشور، طرح افزایش و نگهداشت تولید گاز ازمیدان های دی، سفیدزاخور، هالگان، سفیدباغون، خارتنگ، گردان، ارم، پازن، مدار، توس، بابا قیر، بیستون، فاز 2آغار شده و همراه با توسعه پالایشگاه گازی فراشبند، احداث ایستگاه تقویت فشار گاز برای میدان های سرخون و شانول نیز در دستورکار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است.
اجرای این طرح بزرگ افزایش و نگهداشت تولید گاز که درقالب یک بسته متشکل از15میدان طراحی شده است، افزایش تولید گاز ومیعانات گازی را به همراه خواهد داشت.
مدت اجرای طرح یاد شده چهار سال و منابع اعتباری آن درچارچوب ماده (12) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور در نظر گرفته شده است.
این طرح که دراستان های فارس، بوشهر، هرمزگان، کرمانشاه وخراسان رضوی از سوی شرکت ملی نفت ایران تعریف شده و مورد حمایت و تصویب هیأت مدیره این شرکت قرار گرفته است، افزون برتحقق شعارسال 1400 که با عنوان «تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» نام گذاری شده، تأثیر قابل توجه ای بر بهبود شرایط اشتغال در این استان ها خواهد داشت.
براساس این گزارش، برآوردها نشان می دهد که ایران تاسال 2040 میلادی همچنان رتبه برتر بزرگ ترین ذخایر گازی جهان را در اختیار خواهد داشت.
به نظر می رسد به منظور افزایش سهم درآمدی کشور ازاین ظرفیت عظیم و تکمیل دستاوردهای شرکت ملی نفت ایران، دستگاه های مرتبط باید موضوع اصلاح الگوی مصرف انرژی کشور را در دو حوزه فرهنگی و فناوری در دستور کار قرار دهند.
نفت و گاز زاگرس جنوبی
دستگاه برش سرد باقابلیت برش لوله های 24 تا48 اینچ با تکیه بر توان متخصصان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در منطقه عملیاتی نار و کنگان توسعه یافت.
رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان گفت: با توجه به نیاز ضروری به این تجهیز، پروژه مهندسی معکوس توسعه و ساخت دستگاه برش سرد در دستور کار متخصصان اداره تعمیرات این منطقه عملیاتی قرار گرفت و قابلیت این دستگاه برای برش لوله ها از36 تا 48 به 24 تا 48اینچ توسعه یافت.
جابر چرومی زاده با اشاره به اینکه خطوط لوله موجود در منطقه عملیاتی نار و کنگان در اندازه های 8تا48 اینچ است،اظهار کرد: این دستگاه تا پیش از اعمال تغییرات جدید، قابلیت برشکاری خطوط لوله 36 تا48 اینچ را داشت؛ به طوری که برشکاری ایمن برای اندازه های زیر 36اینچ، نیازمند تأمین دستگاه جدید بود.
وی ادامه داد: براساس برآوردهای انجام شده، تأمین یک دستگاه جدید با دامنه دربرگیری خطوط لوله 24 تا36 اینچ حدود70هزار دلار هزینه داشت؛ بنابراین با ابتکار متخصصان این منطقه عملیاتی و استفاده از امکانات داخلی، دستگاه موجود با اضافه کردن برخی تجهیزات جدید توسعه یافت و امکان برش سرد برای خطوط لوله از اندازه های 24 تا 48اینچ فراهم شده است. چرومی زاده با تاکید بر اینکه توسعه این دستگاه با تجهیزات و اقلام موجود و بدون هزینه ریالی جدید انجام شده است، تصریح کرد: با اجرای این طرح پیشنهادی، افزون بر رفع نیاز عملیاتی، از خروج 70هزار دلار ارز از کشور جلوگیری و 17میلیارد ریال صرفه جویی شده است.
پالایشگاه ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از افزایش قابل توجه تولید گاز اتان در این واحد صنعتی خبر داد.
روح الله نوریان گفت: اتان به عنوان یکی از محصولات پالایشگاه گاز ایلام که ارزش افزوده زیادی به همراه دارد، برای نخستین بار باراه اندازی واحد الفین مجتمع پتروشیمی ایلام، آذرماه سال 99 به این پتروشیمی ارسال شد.
وی با بیان اینکه از آذرماه پارسال تاکنون مقدارقابل توجهی گاز اتان به پتروشیمی ایلام ارسال شده است، اظهار کرد: پیش از راه اندازی واحد الفین مجتمع پتروشیمی ایلام، اتان تولیدی به عنوان سوخت پالایشگاه وبقیه به همراه گاز طبیعی به خط سراسری تزریق می شد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام تصریح کرد: ظرفیت تولید پالایشگاه در مرحله نخست 330هزار مترمکعب در روز معادل 415 تن و درمرحله دوم 550 هزارمترمکعب معادل 690 تن در روز بود.
نوریان یادآورشد: اتان یکی از پنج محصول پالایشگاه گاز ایلام است که به همراه دو محصول میعانات گازی و گاز مایع خام برای ایجاد ارزش افزوده به عنوان خوراک در اختیار مجتمع پتروشیمی ایلام قرار می گیرد.
معاون اقتصادی و بازرگانی و عضو هیئت مدیره شرکت پالایش نفت اصفهان وشرکت پتروشیمی اصفهان گفت: این شرکت باخرید حدود42درصد سهام پتروشیمی اصفهان، گام اساسی برای تبدیل شدن به پتروپالایش را برداشت.
مهدی صرامی با بیان اینکه پالایشگاه اصفهان 100درصد خوراک پتروشیمی استان را تأمین می کند، گفت: با تبدیل شرکت پالایش نفت اصفهان به پتروپالایش و سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی که به پالایشگاه وابسته اند و خوراک خود را از این مجتمع عظیم صنعتی دریافت می کنند، نیاز دیگر صنایع نیز تأمین می شود. وی با اشاره به اینکه حرکت امروزه کشورهای پیشرفته دنیا به سمت ایجاد واحدهای پتروپالایشی (تجمیع واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی) است و این روند اهمیت ویژه آن را نشان می دهد، اظهار کرد: افزایش حاشیه سودآوری نفت، کاهش آلودگی، کاهش هزینه تأمین خوراک و مدیریت یکپارچه از مزایای پتروپالایش شدن است. سیدمصطفی الهی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی اصفهان نیز با بیان اینکه با حمایت مدیران شرکت پالایش نفت اصفهان، پیوند پتروشیمی و پالایشگاه اصفهان، محکم تر از قبل خواهد شد، اظهار کزد: با بهره گیری از تجربه ها و همکاری های دوسویه و هم افزایی دو شرکت می توان ارزش های افزوده جدیدی برای پتروشیمی اصفهان ایجاد کرد. وی تکالیف مجمع عمومی شرکت پتروشیمی اصفهان را نقشه راه این شرکت اعلام کرد و با ضروری دانستن انجام آن گفت: اجرایی شدن پروژه ها و طرح های جامع بهینه سازی از گام های پیش رو و اقدام های مؤثر این شرکت است که باید هرچه سریع تر آغاز و پیگیری شود.
شرکت گاز استان آذربایجان شرقی
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی از جذب بیش از 48 هزار مشترک جدید گاز در این استان خبر داد.سیدرضا رهنمای توحیدی، با اشاره به گزارش عملکرد شرکت گاز استان آذربایجان شرقی گفت: تا آغاز سال 1400 بیش از یک میلیون و 600 هزار مشترک از گاز طبیعی بهره مند شده اند که این رقم شامل 100درصد خانوار شهری و 97.8 درصد خانوار روستایی استان است.وی به دیگر شاخص های مهم گازرسانی در سال 99 اشاره و تصریح کرد: پارسال با اجرای 987 کیلومترشبکه گازرسانی و نصب 12 هزار 362 علمک گاز، گام مهمی در آبادانی و توزیع عادلانه رفاه در نقاط مختلف استان آذربایجان شرقی برداشته شد.مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی همچنین با اشاره به شعار سال با عنوان تولید، پشتیبانی ها ومانع زدایی ها اظهار کرد:صنعت گاز به عنوان یکی ازارکان مهم اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، تلاش کرده است تا با تأمین گاز مصرفی تولیدکنندگان داخلی، بخش های صنعتی و کشاورزی و ارائه بسته های حمایتی در این بخش، به شعار سال جامه عمل بپوشاند. توحیدی تصریح کرد: امسال باهمه توان و به کارگیری راهکارهای نوین علمی و فنی، همچنین برنامه ریزی های مدون،اهداف وچشم اندازهای ترسیم شده مبنی بر تکمیل گازرسانی در استان و حفظ و نگهداری سرمایه های ملی کشور را تحقق می بخشیم.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ازآغازعملیات اجرایی پروژه جمع آوری گازهای مشعل میدان نفتی چشمه خوش در استان ایلام خبر داد.
احمد رجبی گفت: این شرکت همسو با برنامه های کلان وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران مبنی بر شتاب بخشی در اجرایی کردن دستورعمل های حفظ محیط زیست و کاهش آلاینده های زیستی، جمع آوری گازهای مشعل را هدف گذاری و عملیاتی کرده است.
وی با اشاره به اینکه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران جمع آوری گازهای مشعل میدان نفتی چشمه خوش را اواخر سال گذشته به یک شرکت داخلی واگذار کرده است، تصریح کرد: بر اساس قرارداد، روزانه67 میلیون فوت مکعب از گازهای انتقالی به مشعل در مدت 6ماه جمع آوری می شود.
رجبی درباره زمان بهره برداری این پروژه نیز گفت: طبق برنامه زمان بندی و با توجه به آماده بودن کمپرسورها در کارخانه شرکت پیمانکار، پیش بینی می شود تا ابتدای مهرماه امسال، واحد جمع آوری و استحصال میعانات گازهای مشعل چشمه خوش راه اندازی و وارد فاز تولید شود. به گفته وی، از محل فروش گازهای این میدان، حدود پنج میلیون دلار در سال ارزش افزوده ایجاد خواهد شد.
مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران هدف از اجرای این پروژه را بهره برداری مناسب از سرمایه های ملی،استفاده از توانمندی های داخلی در زمینه ساخت تجهیزات کاربردی ازجمله کمپرسورها، توسعه اقتصادی، حذف یا کاهش حداکثری آلاینده های زیست محیطی عنوان کرد.
رجبی،تکمیل زنجیره ارزش در فرآیند نفت و گاز،ایجاد فرصت های سرمایه گذاری مولد، رونق کسب وکار و اشتغال زایی در منطقه غرب کشور را ازجمله مزیت های این طرح برشمرد.
میدان نفتی چشمه خوش در 52 کیلومتری شهرستان دهلران در استان ایلام واقع شده است.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی تا پایان سال گذشته، چهارهزار و 866 حلقه چاه نفت و گاز در کشور از سوی این شرکت حفر شده که 411حلقه در دریا بوده است. سیدعبدالله موسوی بابیان اینکه از مجموع این چاه ها،2467حلقه توسعه ای، 118حلقه توصیفی،148حلقه اکتشافی و2133 حلقه تعمیری تکمیلی است، مجموع حفاری های انجام شده در بازه زمانی یاد شده را 9 میلیون و 668 هزار و 811 متر اعلام کرد. وی با اشاره به اینکه 1884حلقه چاه با متراژ 876 هزار و 914متر،حفاری جهت دار بوده است، گفت: 37 هزار و 620 متر نیزمغزه گیری صورت گرفته که یک نوع حفاری خاص به منظور کسب اطلاعات از لایه های زمین و مخزن است. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به خدمات فنی و ویژه انجام شده این شرکت افزود: تاکنون 172هزار و 343 عملیات خدمات فنی و تخصصی صورت گرفته و این در حالی است که قبل از انقلاب بیش از 40شرکت خارجی ارائه دهنده این خدمات بودند اما اکنون شرکت ملی حفاری ایران همه کارها را به صورت متمرکز انجام می دهد. موسوی با تأکید بر اینکه شرکت ملی حفاری از سال 1380وارد پروژه های حفاری شده است، اظهار کرد: فازهای پارس جنوبی در خلیج فارس بخشی از فعالیت های انجام شده در این حوزه است، همچنین بخشی از کار در فازهای 1 و12 و عملیات کامل حفر در فازهای 9، 10، 14، 17 و 18و 5 از سوی این شرکت انجام شده است. به گفته وی، در آزادگان جنوبی حدود 70حلقه چاه و در میدان یادآوران و آذر نیز به طور پروژه ای چاه حفر کرده ایم؛ به گونه ای که پس از انقلاب اسلامی بیش از80درصد چاه های نفت و گاز کشور از سوی این شرکت حفر شده است.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اعلام حفر و تکمیل 116حلقه چاه نفت و گاز در سال گذشته اظهار کرد: از این تعداد، 113حلقه چاه درخشکی و سه حلقه چاه در دریا حفر شده است. موسوی تصریح کرد: از مجموع این چاه ها، 26 حلقه توسعه ای، دوحلقه توصیفی، چهار حلقه اکتشافی و 84حلقه تکمیلی است که در حفظ، نگهداشت و افزایش ظرفیت تولید نقش مهمی دارد. وی با بیان اینکه بیشترین حجم حفاری سال گذشته در گستره شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شده است، افزود: شرکت ملی حفاری ایران در حوزه فعالیت شرکت های نفت فلات قاره، مهندسی و توسعه نفت، نفت مناطق مرکزی و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران نیز تمرکز داشت و حفاری و تکمیل 12حلقه چاه نیز با مجموع 8590متر در قالب پروژه ای در میدان های مشترک غرب کارون انجام شد. موسوی با تأکید بر اینکه سال 1399همسو با حفاری متداول عمودی، عملیات حفاری پیچیده افقی و جهت دار نیز انجام شد، اظهار کرد: در این شیوه حفاری که به تخصص و تجهیزات خاص نیاز دارد، 43 حلقه چاه به متراژ 10هزار و 182متر حفر شد و از سوی متخصصان عملیات ویژه، 654 متر مغزه گیری برای کسب اطلاعات از مخازن نفت و گاز صورت گرفت.
شرکت نفت فلات قاره ایران
واحد خدمات فنی و مهندسی چاه های منطقه بهرگان یونیت جدید المار را که از شرکت نفت و گاز پارس به منطقه بهرگان فرستاده شده بود، تعمیر و راه اندازی کرد.
محمود پورغلامی، رئیس خدمات فنی و مهندسی چاه پیمایی منطقه بهرگان گفت: این یونیت طبق هماهنگی های انجام شده از سوی شرکت نفت فلات قاره ومسئولان منطقه بهرگان، اواخر اسفندماه پارسال از شرکت نفت و گازپارس بارگیری شد و با شناور امیدان 8 به منطقه بهرگان منتقل شد و در اختیار واحد خدمات فنی و مهندسی چاه ها قرار گرفت. وی درباره مشخصات فنی یونیت المار گفت: یونیت مزبور که ساخت شرکت المار است و سال 2009 وارد کشور شده، از سه قسمت تشکیل شده است و بخش های موتور، درام و کابین کنترل را که مجزا و به وسیله خطوط الکتریکی وهیدرولیکی به هم متصل می شوند، شامل می شود. رئیس خدمات فنی و مهندسی چاه پیمایی منطقه بهرگان تصریح کرد: پس از ورود یونیت به کارگاه، کارشناسان واحد فنی و مهندسی خدمات چاه ها، کارهای اولیه شامل تمیزکاری، روانکاری، بررسی قطعات جانبی، آچارکشی، اطمینان از اتصال ایمن تجهیزات متصل به یونیت و بررسی مدارک فنی را انجام دادند، سپس با تهیه چک لیستی از نقایص دستگاه، اقدام به رفع آنها کردند.
به گفته وی، صفحه اصلی زیر «جو استیک» مربوط به کنترل وایر روی درام نیز تعمیر شد و Weight Indicator که نشانگر وزن تعمیر است، رفع عیب و تزریق روغن به آن انجام شد. پورغلامی همچنین با اشاره به اینکه بخش اندازه گیری Measuring در بالای درام، تعمیر و دوباره نصب شد، تصریح کرد: این بخش طبق دستورعمل های شرکت سازنده یونیت استارت وهمه سیستم های کنترلی پس از استارت، بررسی و عیب یابی شد.
وی تاکید کرد: خوشبختانه ایرادهای یونیت مزبور از سوی واحد خدمات فنی و مهندسی چاه ها برطرف شده و آماده به کارگیری در عملیات آتی در سکوهاست. این یونیت به زودی به سکوی نوروز انتقال می یابد و نخستین عملیات درون چاهی با آن انجام می شود.
رئیس خدمات فنی و مهندسی چاه پیمایی منطقه بهرگان گفت: این یونیت نسبت به یونیت های موجود در واحد خدمات فنی و مهندسی چاه ها که از نظر تکنولوژی ساخت قدیمی تر هستند و کارآیی کمتری دارند، دارای سیستم به روزتر و بهینه تر هم از نظر تکنولوژی ساخت و هم به لحاظ به روز بودن سیستم کنترل است؛ به گونه ای که موجب بالا رفتن بازدهی کار و شتاب دهی در انجام پروژه های محوله به این واحد به ویژه در دکل های حفاری می شود.
پخش فرآورده های نفتی منطقه گلستان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گلستان از گازسوز شدن رایگان 2 هزار و 705 دستگاه خودرو عمومی در این استان خبر داد. عیسی افتخاری با اشاره به مزایای اجرای طرح تبدیل رایگان خودروهای عمومی (تاکسی و وانت) به دوگانه سوز گفت: حدود 700 دستگاه خودرو در استان گلستان پس از طی کردن مراحل ثبت نام در نوبت تبدیل رایگان هستند. وی با بیان اینکه هزینه یارانه ای پرداختی برای اجرای این طرح ملی در استان گلستان حدود 23 میلیاردتومان برآوردشده است، افزود: طرح گاز سوزکردن رایگان خودروهای عمومی افزون برکاهش آلودگی های زیست محیطی،سبب صرفه جویی در مصرف بنزین و رشد توسعه اقتصادی کشور می شود. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گلستان با اشاره به اختصاص 33درصد از مصرف سوخت خودروهای سبک به گازطبیعی فشرده در استان گلستان اظهار کرد: این استان به لحاظ مصرف سی ان جی به عنوان سوخت خودروهای سبک، در زمره استان های پیشرو است. به گفته افتخاری، میانگین مصرف سی ان جی در استان از میانگین مصرف کشوری بالاتر است. افتخاری افزود: اجرای طرح تبدیل خودروهای مسافربری اینترنتی به دوگانه سوز از ابتدای اسفندماه 99 آغاز شده و مالکان این خودروها که پیامک واجد شرایط بودن برای آنها ارسال شده است، می توانند با مراجعه به سامانه GCR.NIOPDC.IR اقدام به ثبت نام کرده و از مزایای این طرح بهره مند شوند. دراستان گلستان 6 کارگاه مجاز تبدیل خودروبه دوگانه سوزفعالیت می کنند که روزانه به صورت میانگین ظرفیت تبدیل 30 خودرو تک سوز(بنزینی) به دوگانه سوز را دارند.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس
مدیرعامل پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس از تولید روزانه حدود 47میلیون لیتر بنزین پاک با استانداردی بالاتر از استاندارد یورو 5 در این پالایشگاه خبر داد. محمدعلی دادور، تولید روزانه حدود47 میلیون لیتر بنزین پاک با استانداردی بالاتر از استاندارد یورو5 را اصلی ترین نشانه اهتمام درحفاظت محیط زیست برشمرد و افزود: رسالت اصلی این پالایشگاه، تولید سوخت به منظورتأمین امنیت سبد انرژی کشوربه شمار می آید و از آنجا که توسعه پایدار در گرو عنایت به محیط زیست است، توجه به الزام های زیست محیطی، همواره مدنظر قرار دارد. وی همچنین از کاشت یکهزار اصله درخت گلپرک به منظور حفاظت از این گونه گیاهی در خطر انقراض خبر داد و افزود: ستاره خلیج فارس با اجرای سیستم های نوین در مدیریت فضای سبز، حفاظت از منابع خاکی، حفاظت از منابع آبی، مدیریت مصرف انرژی و توجه به فرهنگ سازی به صنعتی پیشرو در حفاظت از محیط زیست بدل شده است. مدیرعامل پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس فرارسیدن روز جهانی زمین پاک را فرصتی برای پاسداشت ارزش های زیست محیطی خواند و اظهار کرد: در این روز با توجه به اینکه درخت گلپرک از درختان بومی استان هرمزگان است و در خطر انقراض قرار دارد، هزار اصله از این درخت در پالایشگاه کاشته شد.
گاز استان خوزستان
مدیرعامل شرکت گاز استان خوزستان از گازرسانی به ۲۲۵۷ روستای این استان خبر داد. عبدالله ابول پور گفت: سال ۱۳۹۹ پروژه گازرسانی به ۱۷۱ روستا به بهره برداری رسید و امسال هم ۱۷ طرح گازرسانی به ۱۴ روستای استان در حال اجراست که با بهره برداری از آنها، تعداد روستاهای گازرسانی شده استان به بیش از ۲۲۵۷ روستا می رسد. وی با بیان اینکه در سال های اخیر، گازرسانی به روستاهای استان شتاب قابل توجهی گرفته است، اظهار کرد: از مجموع ۳۳۴۷ روستای دارای شرایط گازرسانی در خوزستان، تاکنون به ۲۰۵۷ روستا گازرسانی شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان خوزستان همچنین با بیان اینکه همه روستاهای بالای ۲۰ خانوار در اولویت گازرسانی هستند، افزود: هم اکنون به ۸۵ درصد جمعیت این روستاهای استان گازرسانی شده و براساس برنامه ریزی های انجام شده در صورت تخصیص بودجه، تا پایان سال ۱۴۰۰ همه روستاهای مشمول گازرسانی در استان از گاز طبیعی بهره مند می شوند.
پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان ازالزامی بودن نصب تجهیزات سیپاد (سوخت براساس پیمایش) روی ناوگان جدید حمل ونقل درون شهری این استان خبرداد.
ابراهیم پوریزدانی استفاده از سامانه سیپاد در ناوگان حمل ونقل شهری را که طرحی ملی با هدف هوشمندسازی ناوگان ومدیریت مصرف سوخت است، ازجمله طرح های مهم و ضروری برای کنترل ناوگان نفت گازسوز درون شهری استان برشمرد و افزود: این طرح هم اکنون در استان سیستان و بلوچستان و دیگر استان های کشور درحال اجراست.
وی تصریح کرد: با اجرای مصوبه ای که در نشست کارگروه پیشگیری و مقابله با عرضه خارج از شبکه فرآورده های نفتی استان به تصویب رسید، استفاده ازسامانه سیپاد برای خودروهایی که از این پس وارد ناوگان حمل ونقل شهری استان شوند، الزامی خواهد بود.
پوریزدانی اظهار کرد: با توجه به افزایش غیرمنطقی خودروهای نفت گازسوزناوگان حمل ونقل درون شهری استان درسال های اخیر، براساس مصوبات استانی امکان افزایش ناوگان وجود ندارد، اما کارگروه موافقت خود رادر زمینه جایگزینی خودروهای جدیددرچارچوب مقرراتی که مشخص کند، اعلام کرد.
سامانه سیپاد، ازجمله طرح های ملی با هدف تخصیص سوخت به ناوگان دیزل درون شهری بر مبنای پیمایش است که با استفاده از تجهیزاتی که روی خودروها نصب می شود، امکان راهبری وهوشمندسازی خودرو و نظارت هوشمند بر فعالیت های ناوگان حمل ونقل را فراهم می کند.
منطقه 7عملیات انتقال گاز
سرپرست منطقه 7 عملیات انتقال گاز با بیان اینکه اهتمام به موضوع مدیریت سبز، احترام به محیط زیست است از راه اندازی ایستگاه تزریق ازون در این منطقه خبر داد.
مهدی زارع گفت: همسو با اجرای پروژه های مدیریت سبز ستاد شرکت انتقال گاز ایران و تأمین اعتبار در این حوزه، همچنین با امکان سنجی و فراهم آوری مقدمات لازم توسط معاونت عملیات ایستگاه ها و امور بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) منطقه، ایستگاه تزریق ازون در تأسیسات اندازه گیری گاز نفت شهر راه اندازی و بهره برداری شد.
وی مدیریت سبز را نوعی بازنگری فکری در کار نهادها و سازمان های گوناگون با احترام به محیط زیست دانست و تصریح کرد: مدیریت سبز، به کارگیری موثر وکارآمد همه منابع مادی و انسانی به منظور هدایت وکنترل سازمان برای رسیدن به اهداف محیط زیستی با سازماندهی و برنامه ریزی دقیق است. سرپرست منطقه 7عملیات انتقال گاز با اشاره به بخش های مدیریت سبز افزود: مدیریت سبز در سه بخش ساختمان سبز، انرژی سبز و پسماند سبز قابل توصیف و برنامه ریزی است.
زارع یادآورشد: این اقدام همسو با مدیریت پسماند و به منظور حصول استاندارد تخلیه پساب بهداشتی و رعایت ملاحظات محیط زیستی در این منطقه عملیاتی انجام شده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی همسو با مسئولیت های اجتماعی وبه منظور توسعه صنعت سبز و حفاظت از محیط زیست، یک میلیون و50هزارمترمربع فضای سبز صنعتی ایجاد کرده است.
سیدابوالحسن محمدی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی هم زمان با روز زمین پاک گفت: با توجه به نقش مؤثر درخت و فضای سبز در پاکی هوا و بالا رفتن روحیه کارکنان شاغل به ویژه درمناطق عملیاتی، این شرکت اقدام به کاشت بیش از 37هزار اصله درخت درمناطق عملیاتی کرده و در مجموع مساحت فضای سبز ایجادشده تاکنون به حدود یک میلیون و 50 هزارمترمربع رسیده است.
وی با اشاره به اینکه این شرکت بیش از 3 میلیون و806 هزارمترمربع فضای صنعتی در اختیار دارد، افزود: اکنون نسبت فضای سبزموجود درشرکت بهره برداری زاگرس جنوبی به فضای صنعتی به حدود 27 درصد می رسد و این در حالی است که استاندارد سازمان محیط زیست در این زمینه 10 درصد است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی سرانه فضای سبز جهانی را به ازای هر نفر20 تا 25مترمربع عنوان و اظهارکرد: سرانه فضای سبز این شرکت در پنج منطقه عملیاتی آغار و دالان، نار و کنگان، پارسیان، سرخون و گشوی جنوبی، همچنین و سروستان و سعادت آباد، به ازای هر نفر189 مترمربع است. وی به مدیریت پسماندها در این شرکت اشاره و تصریح کرد: مقدار پسماند عادی تولید شده در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی ماهانه حدود 40 هزار کیلوگرم است که انتقال و دفع آن با همکاری شهرداری شهرستان های مجاور مناطق عملیاتی انجام می شود.
محمدی با اشاره به پسماندهای صنعتی نیز اظهار کرد: این نوع پسماندها نیز به فراخور میزان تولید گاز، مایعات گازی و نفت، به طور موقت در حوضچه های پساب جمع آوری و براساس نوع پسماند به روش های استاندارد و مورد تأیید سازمان حفاظت محیط زیست، دفع می شوند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی تصریح کرد: مقدار پساب های بهداشتی این شرکت ماهانه حدود 15هزار مترمکعب است که بیش از 90درصد آن به روش های بیولوژیکی تصفیه و برای آبیاری فضای سبز استفاده می شود.
نخستین گروه تخصصی امداد و نجات شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از سوی اداره اچ اس ای منطقه عملیاتی پارسیان تشکیل شد.
محمد نجفی، رئیس منطقه عملیاتی پارسیان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گفت: این گروه تخصصی امداد و نجات به دلیل کوهستانی بودن مناطق عملیاتی و وجود جاده های سخت گذر کوهستانی در این منطقه تشکیل شده است.
وی، امدادرسانی ونجات مصدومان در جاده ها، مناطق کوهستانی و ارتفاعاتی مانند دکل های حفاری، همچنین نجات مصدومان از درون مخازن و گودال ها و کمک های اولیه امداد و نجات پیش بیمارستانی راعمده وظایف گروه تخصصی امداد و نجات تشکیل شده در منطقه پارسیان عنوان کرد.
نجفی افزود: این گروه متشکل از هشت نفر از آتش نشانان زبده منطقه عملیاتی پارسیان است که درحال گذراندن دوره های پیشرفته تر آموزشی دسترسی با طناب، امداد و نجات از ارتفاع، امداد و نجات حوادث جاده ای، کمک های اولیه پیش بیمارستانی و... هستند.
رئیس منطقه عملیاتی پارسیان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی ادامه داد: این دوره های آموزشی از سوی اداره بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل ستاد شیراز برنامه ریزی شده است و با همکاری جمعیت سازمان هلال احمر استان فارس برای گروه های منتخب همه مناطق عملیاتی شرکت بهره برداری زاگرس جنوبی برگزار می شود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از تعمیر و بازسازی یکهزار و296عدد انواع شیرآلات و تجهیزات سرچاهی و شیرهای درون چاهی غیر عملیاتی شده در سال گذشته خبر داد. یونس عباسی لرکی با اشاره به اینکه این شاخص حدود 5 درصد نسبت به سال 98 رشد داشته است، گفت: این فعالیت تخصصی در شرایط تحریم و همه گیری کرونا و با بهره گیری از ظرفیت های داخلی به ثمر رسید و افزون برتحقق برنامه های پدافند غیرعامل در حوزه تخصصی حفاری و تولید ایمن و پایدار نفت و گاز، همچنین ممانعت از توقف چاه های تولیدی شرکت های بهره برداری،بیش از1050میلیارد ریال صرفه جویی مستقیم داشته است. وی افزود: این تجهیزات در بخش روسطحی شامل 1066 عدد شیرآلات و تجهیزات سرچاهی با محدوده سایزی 2-1/ 16 تا 11اینچ و فشار کاری 3هزار، 5 هزار، و 10هزار پوند بر اینچ مربع و در بخش زیرسطحی، 218عدد تجهیز شیرهای ایمنی درون چاهی با سایزهای 3.813 تا 5.963 اینچ است که در شرایط بحرانی و اضطراری نقش اصلی را در توقف جریان و ایمن سازی چاه به عهده دارند. مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: طبق توافقنامه موجود باشرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان در زمینه ارائه خدمات فنی تخصصی،12عدد از شیرآلات و تجهیزات تاج چاه با فشارکاری 10هزارپام، پس از تعمیر و آزمایش های مربوط، همچنین تأیید بازرسی فنی، برای استفاده دوباره به شرکت برگردانده شد. لرکی با بیان اینکه برخی از این تجهیزات مخصوص در کلاس های مختلف و با آلیاژهای ویژه درچاه های بامیزان هیدروژن سولفوره بالا استفاده می شود و در انحصار معدودی از شرکت های خارجی است، تصریح کرد: مدیریت تعمیر، تکمیل وخدمات فنی با به کارگیری دوباره اقلام یاد شده، نقش بسزایی در نگهداشت و تولید ایمن و پایدار در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ایفا کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بر تقدم کارکنان عملیاتی در صورت آغاز واکسیناسیون کرونا در صنعت نفت تأکید کرد. احمد محمدی در نشست ستاد مقابله با کرونای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با قدردانی ازمجاهدت های شبانه روزی کادر درمان صنعت نفت در اهواز مسجدسلیمان، گچساران و آغاجاری اظهار کرد: با ازخودگذشتگی و اقدام های موثر کادر درمان به منظور حفاظت از سلامت کارکنان و با اعتماد متقابل به حوزه درمان صنعت نفت در سطح مناطق نفت خیز جنوب، کارکنان صنعت نفت و به ویژه همکاران عملیاتی، در این مدت همه اهداف و برنامه های تولیدی این شرکت محقق شده؛ به گونه ای که جریان ایمن و پایدارانرژی کشور همچنان برقرار است. وی همچنین با قدردانی از تلاش های انجام شده برای مدیریت و مهار بیماری کووید-19 در مناطق نفت خیز جنوب که با مشارکت همه همکاران و اقدام های مؤثر بهداشت و درمان صنعت نفت انجام شده است بر رعایت کامل پروتکل های بهداشتی، توزیع مناسب اقلام مقابله با انتشار این ویروس، رعایت کاهش ساعات کاری در اداره های ستادی، حفظ فاصله گذاری اجتماعی، استفاده ازماسک و غربالگری برای پیشگیری از آلودگی و حفظ سلامت کارکنان تا پایان همه گیری ویروس کرونا تاکید کرد.
حقیقت شب قدر چیست؟
در آستانه شب قدر هستیم و چه شبی در دین اسلام عزیزتر از این شب است؟ اساسا «قدر» در لغت به معنای اندازه و اندازه گیری است. «تقدیر» نیز به معنای اندازه گیری و تعیین است، اما معنای اصطلاحی«قدر»، عبارت است از ویژگی هستی و وجود هر چیز و چگونگی آفرینش آن. به عبارت دیگر، اندازه و محدوده وجودی هر چیز، «قدر» نام دارد. بنا بر دیدگاه حکمت الهی، در نظام آفرینش، هر چیزی اندازه ای خاص دارد و هیچ چیزی بی حساب و کتاب نیست. جهان حساب و کتاب دارد و بر اساس نظم ریاضی تنظیم شده، گذشته، حال و آینده آن با هم ارتباط دارند. در مطلب پیش رو کوشش کردیم تا اندکی عمیق تر زوایایی زارج و اهمیت شب قدر را نشان دهیم.
شهید مطهری در تعریف قدر می نویسد: «قدر به معنای اندازه و تعیین است و حوادث جهان از آن جهت که حدود و اندازه و موقعیت مکانی و زمانی آنها تعیین شده، مقدور به تقدیر الهی است». پس در یک کلام، «قدر» به معنای ویژگی های طبیعی و جسمانی چیزهاست که شامل شکل حدود، طول، عرض و موقعیت های مکانی و زمانی آنها می شود و تمام موجودات مادی و طبیعی را دربر می گیرد.
در روایتی از امام رضا(ع) پرسیده شد: معنای قدر چیست؟ ایشان فرمودند: «اندازه گیری هر چیز اعم از طول و عرض آن است» و در روایت دیگر، این امام بزرگوار(ع) در معنای قدر فرموده اند: «اندازه هر چیز اعم از طول و عرض و بقای آن است». بنابراین، معنای تقدیر الهی این است که در جهان مادی، آفریده ها از حیث هستی و آثار و ویژگی هایشان محدوده ای خاص دارند. این محدوده با اموری خاص مرتبط است؛ اموری که علت ها و شرایط آنها هستند و به دلیل اختلاف علل و شرایط، هستی، آثار و ویژگی های موجودات مادی نیز متفاوت است. هر موجود مادی به وسیله قالب هایی از داخل و خارج، اندازه گیری و قالب گیری می شود. این قالب، حدود، یعنی طول، عرض، شکل، رنگ، موقعیت مکانی و زمانی و سایر عوارض و ویژگی های مادی آن به شمار می آید. پس معنای تقدیر الهی در موجودات مادی، یعنی هدایت آنها به سوی مسیر هستی شان است که برای آنها مقدر شده و در آن قالب گیری شده اند. با روشن شدن معنای قدر، امکان فهم حقیقت شب قدر نیز میسر می شود. شب قدر شبی است که همه مقدرات، تقدیر می شوند و قالب معین و اندازه خاص هر پدیده، روشن و اندازه گیری می شود.
شب قدر یکی از شب های دهه آخر ماه رمضان است. طبق روایات ما، یکی از شب های نوزدهم یا بیست و یکم و به احتمال زیادتر، بیست و سوم ماه مبارک رمضان است. در این شب - که شب نزول قرآن به شمار می آید- امور خیر و شر مردم و ولادت، مرگ، روزی، حج، طاعت، گناه و خلاصه هر حادثه ای که در طول سال رخ می دهد، تقدیر می شود. شب قدر همیشه و هر سال تکرار می شود. عبادت در آن شب، فضیلت فراوان دارد و در نیکویی سرنوشت یک ساله بسیار مؤثر است. در این شب تمام حوادث سال آینده به امام هر زمان(ع) ارائه می شود و ایشان از سرنوشت خود و دیگران باخبر می شوند. امام باقر(ع) می فرماید: «در شب قدر به ولی امر (امام هر زمان) تفسیر کارها و حوادث نازل شده و وی درباره خویش و دیگر مردمان مامور به دستورهایی می شود».
نکته های نهایی
پس شب قدر شبی است که:
1. قرآن در آن نازل شده است.
2 . حوادث سال آینده در آن تقدیر می شود.
3. این حوادث بر امام زمان(عج) عرضه و آن حضرت مامور به کارهایی می شوند.
بنابراین می توان گفت شب قدر، شب تقدیر و شب اندازه گیری و شب تعیین حوادث جهان ماده است. این مطلب مطابق آیات قرآنی هستند. خداوند در آیه 185 سوره بقره می فرماید: «شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن: ماه رمضان که در آن قرآن نازل شده است». طبق این آیه، نزول قرآن (نزول دفعی) در ماه رمضان بوده است. همچنین در آیه های 3، 4 و 5 سوره دخان آمده است: «انا انزلناه فی لیلة مبارکة انا کنا منذرین فیها یفرق کل امر حکیم امرا من عندنا انا کنا مرسلین: به راستی ما آن را در شبی پربرکت نازل کردیم؛ زیرا همواره بیم دهنده بوده ایم؛ در آن شب هر کار استواری [به اراده خدا] فیصله می یابد. [نزول قرآن] کاری است [که] از نزد ما [صورت پذیرفته است؛] زیرا ما همواره فرستنده [وحی و پیامبران] بوده ایم». این آیه نیز تصریح دارد که نزول [دفعی] قرآن در یک شب بوده که از آن به شب مبارک تعبیر شده است. همچنین در سوره مبارکه قدر تصریح شده که قرآن در شب قدر نازل شده است.
حضرت امیرالمؤمنین(ع) که باب مدینه العلم و سرچشمه فضایل و مناقب و نمونه کامل پیغمبر گرامی اسلام(ص) است در آن لحظات آخر عمر هم در تلاش برای تبیین و نشر حقایق اسلام بود. آن حضرت در آخرین لحظات زندگی، وصیتی کرد که برای همیشه تاریخ برای بشریت درس خوب زیستن است. آخرین وصیت های امام علی(ع)، دو جنبه خصوصی و عمومی داشت که در ذیل به آنها اشاره می کنیم:
- در تجهیز و کفن ودفن بدنش امام حسن(ع) را وصی و جانشین خود قرار داد و به همه فرزندان دیگر از حضرت امام حسین(ع) و محمد و عون و جعفر و عبداللّه و عباس و ... دستور داد که از او اطاعت کنند و پس از او برادرش را واجب الاطاعه قرار دهند که همه به فرمان او باشند. البته این وصیت جنبه عمومی هم دارد که همه مسلمانان موظف بودند از امام حسن(ع) و پس از او از امام حسین(ع) اطاعت کنند و آن دو را در زمان هر کدامشان امام و حجت خدا بدانند.
- سفارش کرد ایمان خود را حفظ کرده و از احکام اسلام مراقبت کنند و تقوا و فضیلت را شعار خود قرار دهند.
- در مورد چگونگی غسل و کفن و نماز و تدفین به آنها سفارش کرد که چگونه عمل کنند و شبانه این کار انجام شود.
- فرزندان خود، مخصوصاً امام حسن و امام حسین – علیهما السلام - را به صبر و تحمل مصائبی که در پیش خواهند داشت، سفارش کرد.
وصایای عمومی امام علی(ع)، متعدد و مختلف نقل شده است. در اینجا یکی از آنها را که در اکثر کتاب های حدیثی علمای شیعه و سنی آمده است، می آوریم:
بسم اللّه الرحمن الرحیم؛ این آن چیزی است که علی بن ابی طالب وصیت می کند. علی به وحدانیت و یگانگی خدا شهادت می دهد و اقرار می کند که حضرت محمد(ص) بنده و پیغمبر خداست، خدا او را فرستاد تا مردم را هدایت کند و دین خود را بر ادیان دیگر غالب گرداند و لو کافران کراهت داشته باشند. همانا نماز، عبادت، حیات و ممات من از خدا و برای خداست، شریکی برای او نیست من به این دستور امر شده ام و تسلیم خداوند هستم.
ای پسرم حسن! تو و همه فرزندان و اهل بیتم و هر کس را که این نامه به او برسد به امور زیر توصیه و سفارش می کنم:
1 – هرگز تقوای الهی را از یاد نبرید،کوشش کنید تا دم مرگ بر دین خدا باقی بمانید.
2 - همه با هم به ریسمان خدا چنگ بزنید و بر اساس ایمان به خدا متحد باشید و از هم جدا نشوید، همانا از پیغمبر خدا شنیدم که می فرمود: اصلاحِ میان مردم از نماز و روزه دائم افضل است و چیزی که دین را محو و نابود می کند، فساد و اختلاف است و لا حَولَ و لا قُوَّة إلّا بِاللَّهِ العلی العظیم.
3 - «ارحام و خویشاوندان» را از یاد نبرید، صله رحم کنید که صله رحم حساب انسان را نزد خدا آسان می کند.
4 - خدا را، خدا را! درباره «یتیمان»، مبادا گرسنه و بی سرپرست بمانند.
5 - خدا را، خدا را! درباره «همسایگان» خوش رفتاری کنید، پیغمبر آن قدر در مورد همسایه سفارش کرد که ما گمان کردیم می خواهد آنها را در ارث شریک کند.
6 - از خدا بترسید، از خدا بترسید! درباره «قرآن» نکند دیگران در عمل به قرآن بر شما پیشی گیرند!
7 - از خدا بترسید، از خدا بترسید! درباره «نماز» چراکه نماز ستون دین شماست.
8 - از خدا بترسید، از خدا بترسید! درباره «کعبه» خانه پروردگارتان، مبادا حج تعطیل شود که اگر کعبه خالی بماند و حج متروک شود، مهلت داده نخواهید شد و مغلوب دشمنان خواهید شد.
9 - از خدا بترسید، از خدا بترسید! درباره ماه «رمضان» که روزه آن ماه سپری است برای آتش جهنم.
10 - از خدا بترسید، از خدا بترسید! درباره «جهاد در راه خدا» از مال و جان خود در این راه کوتاهی نکنید.
11 - از خدا بترسید، از خدا بترسید! درباره «زکات مال» که زکات، آتشِ خشمِ الهی را خاموش می کند.
12 - از خدا بترسید، از خدا بترسید! درباره «امت پیامبرتان» مبادا مورد ستم قرار گیرند.
13 - از خدا بترسید، از خدا بترسید! درباره «صحابه و یاران پیغمبرتان»، زیرا رسول خدا درباره آنان سفارش کرده است.
14 - از خدا بترسید، از خدا بترسید! درباره «فقرا و تهیدستان» آنها را در زندگی خود شریک کنید.
15 - از خدا بترسید، از خدا بترسید! درباره «بردگان و کنیزان» که آخرین سفارش پیامبر(ص) درباره اینها بود.
16 - با مردم به خوشی و نیکی رفتار کنید، همان طوری که قرآن دستور داده است و به ملامت مردم ترتیب اثر ندهید.
17 - امر به معروف و نهی از منکر را ترک نکنید، نتیجه ترک آن این است که بدان و ناپاکان بر شما مسلط خواهند شد و به شما ستم خواهند کرد، آنگاه هر چه نیکان شما دعا کنند دعای آنها مستجاب نخواهد شد.
18 - بر شما باد که بر روابط دوستانه میان خود بیفزایید، به یکدیگر نیکی کنید، از کناره گیری از یکدیگر و قطع ارتباط و تفرقه و تشتت بپرهیزید.
19 - کارهای خیر را به مدد یکدیگر و اجتماعاً انجام دهید و از همکاری در مورد گناهان و چیزهایی که موجب کدورت و دشمنی می شود، بپرهیزید: «تعاونوا علی البرّ و التقوی»
20 - از خدا بترسید که کیفر خدا شدید است: «واتقوا اللَّهَ إنّ اللَّهَ شَدیدُ العِقاب».
علی بهرامی: اگر چه عوامل دارسی در خرداد سال 1287 خورشیدی در ایران به نفت رسیدند و از کار و توانایی ایرانیان برای این کشف تاریخ ساز بهره های بسیار زیادی بردند، اما «کار» در مناطق نفت خیز جنوب حدودا 10 سال بعد از کشف نفت، اندکی رسمیت یافت و کار کردن در صنعت نفت ایران تقریبا برای ایرانیان جا افتاد. در مطلب پیش رو به سال هایی رفتیم که تقریبا می توان گفت، سال های شکل گیری استخدام و کارکردن در نفت ایران است. نفتی که به دست انگلیسی ها اداره می شد و آنها تا توانستند از منافعش بهره مند شدند. منافعی که علاوه بر «مال» ایرانیان، «کار» آنها را نیز از آن خود کرده بود.
یک دهه از کشف نفت در اطراف مسجدسلیمان گذشت تا اندک اندک، صنعت نفت ایران شکل بگیرد و گسترش پیدا کند و البته روندِ «کار کردن» ایرانیان در این صنعت تاریخ ساز، سر و شکل مشخص تر، دقیق تر و روشن تری بیابد. این رخداد مهم را با چند دلیل تاریخی می توان ذکر کرد:
اول: 10 سال بعد از کشف نفت جنگ جهانی اول در سال 1918 میلادی به پایان رسیده بود. انگلستان با بهره از نفت ایران خیلی خوب فهمیده بود که دوران زغال سنگ به پایان راه خود رسیده و ناوگان بزرگ جنگی اش نیاز به نفت ایران دارد. انگلیسی ها «نفت» ایران را در معادلات نظامی شان در جنگ جهانی اول، بسیار راهبردی دیدند، زیرا تصمیم گرفتند برای دفع خطرات احتمالی بعدی از سوی قدرت های اروپایی در قالب جنگی دیگر، صنعت نفت ایران را گسترش بیشتری دهند و در نهایت نیاز به کارگران ایرانی پیدا می کردند.
دوم: نفت بدون توسعه و ساز و کارهای صنعتی، نمی توانست برای انگلستان سودهای بیشتری داشته باشد. بنابراین منطق اقتصادی می گفت که با توسعه هر چه بیشتر صنعت نفت، اگر چه مخاطرات و ریسک ها بیشتر می شود، اما سود نیز افزایش قابل توجهی خواهد داشت. از این رو انگلیسی ها تصمیم گرفتند تا صنعت نفت ایران را برای منافع اقتصادی بیشترشان، بزرگ تر و و سیع تر کنند. بنابراین نیاز به کارکنان بیشتری داشتند.
سوم: شرایط ایران در دوران مشروطه و با مسأله فتح تهران، به قدری مشوش بود که دولت مرکزی توان نظارت و کنترل یا حتی یک پرسش ساده از وضعیت نفت ایران را نداشت. از این رو شرایط سیاسی و حاکمیتی نیز فراهم بود تا انگلیسی ها با گسترش بی سر و صدای صنعت نفت در ایران، بدون هیچگونه مزاحمت حاکمیتی و تنها در هماهنگی با برخی قبایل و ایلات جنوب و جنوب غربی ایران کار خودشان را پیش ببرند و در چنین شرایطی دست به گسترش صنعت نفت در ایران زدند.
این دلایل سه گانه، فضا را مهیا کرده بود تا کارگران ایرانی در ساز و کار مشخص تر و با حقوق های بهتر و بیشتری بتوانند در مناطق نفت خیز جنوب مشغول به کار شوند.
پس از جنگ جهانی اول که ایران ناگزیر ترکش های فراوانی از آن را به جان خریده بود، شرایط مردم از نظر اقتصادی رو به وخامت گذاشت. بلواهای فراوان در نقاط مختلف کشور، قحطی بسیار بزرگ و بی ثباتی دوران مشروطه موجب شده بود تا تقاضای کار در مناطق نفت خیز جنوب همزمان با توسعه صنعت نفت از سوی انگلیسی ها از سال 1918 میلادی گسترش پیدا کند.
البته این وضعیت موجب شد که حقوق ها اندکی کاهش پیدا کنند. ربابه معتقدی در کتاب «نفت و زندگی» در این باره می نویسد: «سال های 1918 تا 1925 میلادی (1298 تا 1305 خورشیدی)، روزگاران رونق گرفتن کار در صنعت نفت ایران بود. مردم با کار ثابت و حقوق مشخص و دائمی آشنا شده بودند. طی جنگ جهانی اول، به علت نیاز انگلستان به نفت ایران، پالایشگاه نفت آبادان و فعالیت در میادین نفتی گسترش یافت، بر تعداد لوله های انتقال نفت مسجدسلیمان به آبادان افزوده شد و استخراج و تصفیه نفت به چند برابر قبل رسید. بعد از سال 1924 میلادی (1304 خورشیدی) مسؤولان نفتی پذیرفتند تا تعدادی از کارگران ایرانی را در 8 سال آینده با هزینه شرکت به طور تخصصی آموزش دهند. همچنین آنها پذیرفتند که از طریق مطبوعات و جراید کشور، نیاز خود به استخدام کارگر را به اطلاع عموم برسانند تا واجدان شرایط بتوانند تقاضای خود را به مسؤولان شرکت ارائه دهند. طبق آمار موجود آن زمان 82/5 درصد از کل کارکنان صنعت نفت ایران دارای ملیت ایرانی بودند.»
اگر چه در آغاز توسعه صنعت نفت با رشد هر چه بیشتر کارکنان ایرانی در مناطق نفت خیز جنوب مواجه بودیم، اما انگلیسی ها در حدود سال 1924 میلادی (1303 خورشیدی)، حقوق ها را کاهش دادند. آنان بدرستی می دانستند که وضعیت بسیار مشوش ایران، به عنوان صاحب اصلی نفت، به حدی است که ایرانیان با هر شرایط مالی به ادامه فعالیت در صنعت نفت کشور خودشان مایل هستند، البته اعتراضاتی از سوی برخی کارگران و مسؤولان ایرانی آن زمان به جود آمد، اما هیچ کدام نتوانست بر اراده اقتصادی انگلیسی ها اثر کند. چون انگلیسی ها با نگاه محاسبه گرایانه شان، همه جوانب منافع شان را در نظر می گرفتند. ربابه معتقدی در کتاب «نفت و زندگی» در این باره آورده است: «با توجه به بحران مالی جهانی و اصرار سیاستمداران انگلستان بر لزوم صرفه جویی، مسؤولان شرکت دست به چنین کاری زدند. یک کارگر دائم در شعب گناوه شرکت نفت، ماهانه بین 24 تا 30 تومان دریافت می کرد.»
نکته عجیب این است که کاهش حقوق ها در آن زمان به حدی بود که کارکنان نفتی خیلی کمتر از کارکنان و کارگران سایر صنایع و مشاغل، مزد دریافت می کردند. برای مثال در حالی در بوشهر دستمزد یک کارگر روزمزد 4 قران بود که یک کارگر نفتی در همان شهر روزی 3 قران دریافت می کرد، البته باید به یک نکته مهم دیگر هم اشاره کنیم و آن این است که حقوق های ثابت در مناطق نفت خیز جنوب در آن زمان، عموما به روپیه پرداخت می شد. در کتاب «نفت و زندگی» نوشته ربابه معتقدی، درباره وضعیت حقوق کارکنان مختلف صنعت نفت ایران، از اروپایی تا ایرانی آمده است: «دستمزدهای دریافت شده در صنعت نفت ایران اختلافات زیادی داشت و البته حقوق ها به روپیه پرداخت می شد. اروپایی ها: 700 تا 3000 روپیه در ماه، هندی ها: 150 تا 500 روپیه در ماه، ایرانی: 30 تا 45 روپیه درماه. با توجه به اینکه هر روپیه معادل 3 ریال ارزش داشت، دستمزد یک اروپایی صد برابر در بیشترین حالت و در کمترین میزان، 23 برابر حقوق یک کارگر ایرانی بوده است و یک کارگر هندی 16 برابر تا 5 برابر حقوق کارگر ایرانی دستمزد می گرفته است. در این سال ها حقوق ها در شرکت نفت با واحد پول هندوستان یعنی روپیه پرداخت می شد. موضوعی که منحصر به ایام پس از جنگ نبود، بلکه از سال ها قبل نیز برای شرکت نفت، مقرون به صرفه تر از پرداخت حقوق با واحد پول رایج ایران یعنی «قران» بود. این وجوه از طریق کشتی و از مستعمره هندوستان به ایران حمل و به کارگران پرداخت می شد. کارگران هندی ترجیح می دادند پخش عمده دستمزد خود را به هند، نزد خانواده هایشان بفرستند، اما کارگران ایرانی مجبور به هزینه کردن روپیه های دریافتی از شرکت نفت، برای خرید کالاهای وارداتی از فروشگاه های انگلیسی آن شرکت بودند. به این ترتیب بخش قابل توجهی از پول توزیع شده دوباره به جیب شرکت نفت و انگلستان باز می گشت و از سویی دیگر رواج داشتن پول متفاوت با پول بقیه کشور در مناطق نفتی، نشانگر قدرت و سلطه شرکت نفت در آن مناطق نیز بود.»
چنانچه بدرستی حدس زده اید، قطعا در آغاز توسعه و رشد صنعت نفت نه تنها ایرانیان، بلکه کارکنانی غیر از انگلیسی ها و اروپایی ها تخصصی در این صنعت نداشتند. اساسا قرار نبود اجازه داده شود که چنین تخصصی داشته باشند، از این رو مشاغل موجود برای ایرانیان و غیراروپایی ها صرفا مشاغلی بودند که کمترین وابستگی و ارتباط با مسائل فنی در صنعت نفت را دارا بودند. ایرانی قرار نبود چیزی بیاموزد، برنامه ریزی انگلیسی ها این بود که تا 60 سال، 30 سال یا هر مقدار که امکان دارد، صاحبان اصلی نفت مناطق نفت خیز جنوب ایران، تنها تماشاگر یا نیروی های دست چندم و حاشیه ای صنعت نفت باقی بمانند. بر این اساس مشاغلی که در این دوره به ایرانیان و غیراروپایی ها سپرده می شد، بر اساس کتاب «نفت و زندگی» نوشته ربابه معتقدی عبارت بودند از: «مغاطعه کاری: شرکت نفت تصمیم گرفت و ترجیح داد تا با واگذاری بخشی از استخدام کارگران نیمه فنی و غیر فنی به مغاطعه کاران، مسؤولیت استخدام، نظارت بر انجام کار رسیدگی به مشکلات ناشی از کار و ... را از دوش شرکت بردارد. گاه نیز کارهایی چون ساخت و آماده سازی گچ و آجر، احداث بناهای مسکونی مخصوص کارگران ایرانی، ایجاد و تسطیح راه ها و مشاغلی از این امور به آنها سپرده می شد. حفاری و مقنی گری: این قبیل کارگران به کار حفاری نه در مقیاس حرفه ای و علمی، بلکه در ابعاد و اندازه های بسیار ابتدایی و برای تکمیل کار های حرفه ای اقدام به حفاری و مقنی گری می کردند. راهسازی: این دسته از کارکنان نیز چنانچه از نامشان پیداست، برای رفت و آمدها، راه سازی می کردند یا به تسطیح راه ها می پرداختند تا حمل بار و محصولات و کارکنان حرفه ای و متخصص امکان پذیرتر و آسان تر باشد. قاطرچی گری: از دیگر کسانی که برای شرکت نفت کار می کردند و با آنها قرارداد کاری بسته می شد، قاطرچی هایی بودند که همراه با کاروان قاطرها، وسایل و تجهیزات شرکت و پالایشگاه را حمل می کردند. از جمله کارهایی که قاطرچیان باید انجام می دادند، حمل لوله های نفت بود که تا حد ممکن به قطعات کوچک تقسیم شده بود تا امکان حمل داشته باشند.»
نگاهی کوتاه به چند مستند دیدنی برای روزهای کرونایی (بخش دوم)
باورش سخت است؛ اما باید بپذیریم که کرونا فعلا اهل خداحافظی نیست و جای پایش را در جهان کنونی ما حسابی محکم کرده است. تعطیلی های اجباری، قرنطینه های سلامت و مدرسه نرفتن کودکان و بسیاری موارد دیگر که همه شما بهتر از آن خبر دارید، موجب شده تا اوقات فراغت اکثریت مردم بیشتر باشد. از طرفی، تعطیلی مراکز فرهنگی - هنری، سینماها، گالری ها، تئاترها و ... که بخشی از اوقات فراغت مردم را پر می کردند نیز مزید بر علت شده تا بسیاری با بیهوده گردی و گشت زنی بی هدف در شبکه های اجتماعی، وقت خود را بگذرانند. یکی از محصولات مهم فرهنگی_ هنری که براحتی از طریق سایت های آنلاین پخش فیلم و سریال می توانید بیننده آنها باشید، مستندهای متنوع و مختلف است. آنچه از فیلم مستند در کلیشه های ذهنی تان دارید را کنار بگذارید و همراه این مطلب باشید تا در چند شماره، چند مستند جذاب را که دیدن آنها گاه بسیار لذت بخش تر و آموزنده تر از دیدن هر فیلم و سریال سینمایی و داستانی هستند، به شما معرفی کنیم. این بار چند مستند پرتره (شخصیت محور) را برایتان معرفی می کنیم که با دیدن هر کدام از آنها، هم سرگرم می شوید و هم درباره یک شخصیت خاص، زندگی، احوالات و زمانه او شناخت دقیقی پیدا خواهید کرد. بخش دوم معرفی مستندها را دنبال کنید:
مداحی و ذکر معصومین علیهم السلام، کاری است بسیار حساس و دشوار که اگر شخص دل به دریای معنویت دهد، می تواند تاثیرات بسیار زیادی در رشد و توسعه و ترویج معارف اهل بیت (علیهم السلام) داشته باشد. «سید حسن معطر» در جرگه پیرغلامان و ذاکرانی بود که از صدای معنوی اش نمی توان گذشت. مردی که تمام عمرش را صرف مقتل نویسی، شاعری برای مذهب و ذاکری گذراند. شاید او یکی از آخرین ذاکرینی باشد که نزد حاج مرزوق رسم و رسوم ذاکری را آموخته بود. معطر در 90 سالگی در گفت وگویی با رسانه ها درباره سابقه اش می گوید: «دو استاد داشتم، حاج مرزوق که عرب زبان بود. 30 سال نزد ایشان شاگردی کردم. چند سالی هم مرشد توکلی استادم بود. این حرف مال 70 سال پیش است. آن موقع مثل حالا نبود که مداح از روی کاغذ نوحه بخواند. قصیده های 70 بیتی حفظ می کردیم.» اگر می خواهید با سخنان و احوال این ذاکر و پیرغالم سالخورده و بسیار قدیمی که حتی در زورخانه های قدیمی تهران با مرحوم تختی هم ورزش کرده بود، آشنا شوید، حتما مستند «سید معطر» را ببینید. مستندی که ریشه های زندگی این ذاکر را از زمانی که در یک آجیل فروشی کار می کرد تا چند روز پیش از رحلتش در ابتدای سال 1396 دنبال کرده است. با دیدن این مستند، با فرهنگ مذهبی تهران قدیم نیز آشنا خواهید شد. بابک مینایی این مستند را در سال 1397 کارگردانی کرده است.
خاطرات هشت سال جنگ تحمیلی تمامی ندارد و پر است از شخصیت های عجیب، معنوی، سلحشور و توانا و افتخار آفرینی که موجبات پیروزی ایران را فراهم کردند. در میان همه دلاوری ها و اتفاقات خارق العاده جنگ ایران و عراق، یک اتفاق بسیار نادر دستمایه یک مستند دیدنی و جذاب به نام «فرنگیس» شده است. این مستند، زندگی و شرح احوال شیرزن ایرانی به نام «فرنگیس» است که در زمان دفاع مقدس، دست تنها در برابر انبوهی از سربازان بعثی می ایستند و .... فرنگیس نه گریه می کند و نه بغض و نه فرار می کند و نه دست به ناله و زاری می زند. او یک تنه می ایستد و به دشمن این مرز وبوم نشان می دهد که نه تنها مردان ایرانی؛ بلکه زنان این سرزمین نیز واهمه ای از رویارویی با آنها ندارند. مستند «فرنگیس»، هیجان انگیز و بسیار خاص و دلنشین روایت شده است. علاوه بر خود شخصیت اصلی، یعنی خانم فرنگیس حیدرپور، آشنایان و مطلعان دیگری نیز ماجرای مقاومت و رشادت این زن ایرانی که در زمان وقوع حادثه 18 سال بیشتر نداشته را بازگو می کنند؛ البته علاوه بر مستند «فرنگیس» که ابراهیم شفیعی آن را در سال 1395 ساخته، به کوشش و به قلم خانم مهناز فتاحی، کتاب «فرنگیس» نیز که مجموعه خاطرات اوست در سال ۱۳۹۴ از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است. در بخشی از داستان این مستند آمده است: «فرنگیس حیدرپور متولد سال ۱۳۴۱ در روستای اوازین است. در سال ۱۳۵۹ پس از حمله عراق به روستای اوازین، مردم به دره های اطراف فرار می کنند. فرنگیس که در آن زمان 18 سال داشت، شب هنگام همراه برادر و پدرش برای تهیه غذا به روستا باز می گردند؛ اما در طول راه پدر و برادر فرنگیس ضمن درگیری با عوامل عراقی کشته می شوند و فرنگیس در پی برخورد با دو سرباز عراقی، بدون داشتن سلاح گرم، با تبر پدرش با سربازان درگیر می شود...».
در میان شخصیت های دینی و روحانیون تاریخ معاصر ایران بخصوص پس از انقلاب اسلامی، آیت الله بهاءالدینی ویژگی های بسیار بارزی دارد. روحانی بسیار برجسته ای که در زندگینامه اش آمده است: «پدرش خادم حرم حضرت معصومه(س) بود. سیدرضا بهاءالدّینی (۱۳۷۶ـ۱۲۸۷ش)، فقیه و معلم اخلاق و عرفان عملی و از شاگردان شیخ عبدالکریم حائری یزدی، سید محمد حجت، سید محمد تقی خوانساری و آیت الله بروجردی بود. بیشترین اشتغال و شهرت او، بحث ها و درس های اخلاقی عمومی یا خصوصی وی است که تا روزهای آخر حیاتش ادامه داشت. آن مرحوم هم شاگردان بسیار برجسته ای دارد و هم استادانش از اساتید مبرز حوزه و علوم دینی بودند. بخشی از درس های اخلاقی و برخی مصاحبه های او، در دو کتاب «سلوک معنوی» و «نردبان آسمان: مجموعه ای از درس های اخلاق فقیه وارسته و عارف فرزانه، حضرت آیت الله بهاءالدینی» به چاپ رسیده است.» شخصیت برجسته و ویژگی های معنوی و روحانی این عالم برجسته در مستندی به نام «معراج روح» ذکر شده است. مستندی بسیار دقیق، تاریخی و مبتنی بر اسناد معتبر که از سوی احمد عبدالرحیمی در سال 1393 ساخته شده است.
محال است ایرانی باشی و اندازه 30 ثانیه از آثار مجید انتظامی را نشنیده باشی. کسی که به گفته خودش، در دوران کودکی ساز «ابوا» را بر می داشت و در کمد خانه خودش را حبس می کرد و تمرین های طولانی انجام می داد. موسیقی فیلم هایی چون از کرخه تا راین، آژانس شیشه ای، روز واقعه، دیوانه ای از قفس پرید، بوی پیراهن یوسف و ... و سریال هایی چون گرگ ها، تنهاترین سردار، شیخ بهایی، مردان آنجلس، کلاه پهلوی و ... کار این هنرمند ایرانی است. او سال های سال است که بهترین موسیقی فیلم ها و سریال های ایرانی را ساخته و نشان داده که یکی از ماندگارترین هنرمندانِ هنرِفاخر در ایرانِ معاصر است. اگرچه انتظامی یک آهنگساز است، اما ساز اصلی که می نوازد «ابوا» نام دارد و به همین بهانه مستندی با نام «ابوایست» درباره زندگی هنری و کار موسیقایی این هنرمند از سوی امیر صادق محمدی در سال 1396 ساخته شده است. اگر می خواهید با آثار و احوال این هنرمند موسیقی کشورمان آشنا شوید، حتما مستند «ابوایست» را ببینید. ضمن اینکه در اثنای دیدن این مستند با اصطلاحات تخصصی موسیقی و انواع سازها نیز آشنا خواهید شد.
مسعود کیمیایی، نامی آشنا در سینمای ایران است. او حداقل 5 دهه است که در تاریخ سینمای ایران حضوری پررنگ دارد. برخی از فیلم هایش جریان ساز و ماندگار هستند و برخی دیگر از آنها ضعیف و فراموش شده؛ اما هر چه باشد، مسعود کیمیایی بعد از پنج دهه فعالیت سینمایی به تنهایی بار بزرگی از تاریخ سینمای ایران را بر دوش می کشد. از خاک تا حکم و از ضیافت تا رئیس، چه ضعیف و چه قوی، بالاخره طرفداران خودش را دارد. اگر می خواهید با آثار و شخصیت هنری کیمیایی بیشتر آشنا شوید، مستند «پنج دهه با مسعود کیمیایی» را ببینید که از سیر تا پیاز سینمای کیمیایی را بررسی کرده است. این مستند، علاوه بر اینکه خوش ساخت و دقیق است، یک ویژگی خیلی بارز هم دارد و آن حضور تعداد زیادی از همکاران سینمایی کیمیایی به عنوان گفت و گو شونده های درون مستند است. کسانی چون جواد طوسی، سیروس الوند، مهرشاد کارخانی، خسرو نقیبی و ... که در خلال مستند، کیمیایی را بیشتر به شما معرفی خواهند کرد. فکر می کنیم با دیدن این مستند، حتما به سراغ برخی فیلم های مهم مسعود کیمیایی می روید. این مستند را امیر سلامی در سال 1392 کارگردانی کرده است.
اهدای خون، اهدای زندگی است
همه ما شعار «اهدای خون، اهدای زندگی» را زیاد شنیده ایم. کار خیری که دو سر برد است، از آن جهت که هم باعث نجات جان انسان ها می شود و هم به حفظ و ایجاد سلامتی کمک می کند. اهدای خون از جمله کمک های نوع دوستانه ای است که می تواند حیاتی دوباره به انسان ها ببخشد و درد و رنج ناشی از بیماری را بکاهد، سلامتی را به بیمار هدیه دهد و باعث شادی و نشاط اهداکننده شود. شیوع کرونا و ترس از ابتلا به این ویروس کشنده باعث شده مراجعه به مراکز انتقال خون کاهش یابد. اتفاقی که بر ذخیره سازی گروه های خونی تاثیر گذاشته است. درست است که در این روزهای کرونایی باید بیش از هر زمان دیگری مراقب سلامتی مان باشیم، اما فراموش نکنیم که هموطنان زیادی هستند که چشم به یاری ما دارند. همانطور که گفتیم، اهدای خون علاوه بر این که عملی نیکوکارانه است، مزایای زیادی هم برای سلامتی دارد. از این رو در این مطلب به فواید بی شمار اهدای خون اشاره کرده ایم، فوایدی که با آگاهی بیشتر از آنها مطمئنا راهی مراکز انتقال خون خواهید شد و نوع دوستی تان را در این شرایط سخت ثابت خواهید کرد.
تمام اهداکنندگان قبل از اهدا به لحاظ فیزیکی ارزیابی می شوند که این ارزیابی شامل بررسی فشار خون، نبض، دمای بدن و سطح هموگلوبین است. علاوه بر این گاهی سطح کلسترول نیز مورد بررسی قرار می گیرد. این ارزیابی ها در زمان اهدای خون می تواند اطلاعات زیادی را در خصوص سلامتی به اهداکننده ارائه دهد که در صورت داشتن مشکل (مثلا فشار خون) می تواند به پزشک مراجعه و قبل از اینکه اتفاق ناخوشایندی رخ دهد، آن را برطرف کند.
آزمایش هموگلوبین یکی دیگر از مواردی است که قبل از اهدای خون انجام می شود. آزمایشی که مشخص می کند فرد اهداکننده کم خون است یا نه. کم خونی زمانی اتفاق می افتد که گلبول های قرمز در گردش در بدن کافی نباشد. بنابراین از دیگر مزایای اهدای خون، مشخص شدن کم خونی است که بسیاری از افراد از آن بی خبرند.
از دیگر مزایای اهدای خون، این است که از وضعیت بدنتان در برابر بیماری هایی مثل هپاتیت B و C، ویروس زیکا و... مطلع می شوید و در صورت ابتلای به هر یک از این بیماری های عفونی می توانید درصدد درمان آنها برآیید.
آهن، یک ماده معدنی است که بدن برای تولید گلبول های قرمز خون به آن نیاز دارد، اما اندازه بیش از حد آن می تواند سلامت افراد را به خطر بیندازند، بر اندام های مختلف بدن مثل کبد و قلب تاثیر بگذارد و عملکرد اعضای بدن را با مشکل مواجه کند. به گفته متخصصان، اهدای یک واحد کامل خون، می تواند ۲۲۵ تا ۲۵۰ میلی گرم از آهن بدن را کاهش دهد.
مطالعات انجام شده، نشان داده که اهدای خون می تواند در کاهش حملات قلبی بسیار موثر باشد. این عمل همچنین باعث سرعت بازسازی خون می شود و با روان سازی آن از تجمع چربی و اکسیداسیون کلسترول در دیواره عروق کرونر جلوگیری می کند و خطر ابتلا به بیماری های عروقی و قلبی را کاهش می دهد.
اهدای خون به افرادی که اضافه وزن دارند، توصیه شده است. البته راهی برای کاهش وزن محسوب نمی شود، اما می تواند با تنظیم سطح آهن و گلوبولین خون در هر اهدا بیش از ۶۵۰ کالری بسوزاند.
دانستن اینکه اهدای خون باعث نجات جان زندگی هزاران نفر می شود، حس خوبی به اهداکنندگان منتقل می کند. اینکه افراد بدانند که در زمان های حساس می توانند به دیگران کمک کنند و زندگی ببخشند، حس بسیار خوبی است که حتما باید آن را تجربه کرد.
بیایید در این روزهای سخت کرونایی که ذخایر خونی کم شده، با اهدای خون هم به حفظ و ایجاد سلامتی خودمان کمک کنیم و هم بیماران نیازمند را دریابیم.
با اهدای خون، تعادل و تناسب کلی بدن برقرار و ذهن بارورتر و باثبات تر می شود. از این رو داشتن تمرکز و کاستن استرس، باعث شادابی و تندرستی می شود و از پیروزی زودترس جلوگیری می کند.
با اهدای خون، بدن با کاهش سلول های خونی مواجه می شود و این درست مثل زمانی است که قسمتی از بدنمان بریده یا زخم شده است، از این رو بدن کاهش سلول های خونی را جبران می کند و روند بهبود زخم را افزایش می دهد.
اهدای خون این امکان فراهم می کند که گروهی خونی خود را بشناسیم. دانستن گروه خونی در موارد اورژانسی یا فوریت های پزشکی امری ضروری است که نباید نسبت به آن بی توجه بود.
فرآیند خون سازی مجدد باعث تحریک گلبول های خون می شود و با تولید خون تازه بدن سالم تر، پرانرژی تر و کارآمدتر خواهد شد.
سطح بالای آهن در خون می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد، به همین دلیل با اهدای خون می توان سطح آهن موجود در خون را کنترل کرد و خطر ابتلا به سرطان کبد، روده ، ریه، گلو، حنجره و خون را کاهش داد.
نکته:
مردان هر سه ماه یک بار و زنان هر چهار ماه یک بار می توانند خون بدهند که در طول یک سال نباید بیش از سه بار باشد.
بعد از خون دادن تا دو ساعت بهتر است مایعات زیادی بنوشید و تا 24 ساعت با دستی که خون داده اید، کارهای سنگین انجام ندهید.
کمترین وزن اهداکنندگان باید 53 کیلوگرم باشد.
خوشمزه و لذیذ
فاطمه مولایی
یکی از غذاهای پرطرفدار ترکیه ای که جایگاه خاصی در بین غذاهای این کشور دارد، بیتی کباب است. این کباب علاوه بر اینکه طعم خوشمزه ای دارد، به راحتی نیز درست می شود و می تواند جایی در برنامه غذایی مان برای خود باز کند. پس اگر شما هم عاشق انواع و اقسام کباب هستید، بیکار ننشینید و برای درست کردن این کباب و تجربه طعم دلپذیر آن دست به کار شوید.
مواد لازم برای سس
پیاز نگینی خرده شده: یک عدد کوچک
کره: 2 قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی: 3 قاشق غذاخوری
آب: 2 لیوان
فلفل سیاه و پودر تخم گشنیز: کمی
برای سس کباب پیاز نگینی را با کره تفت می دهیم. وقتی طلایی شد، سه قاشق رب را اضافه می کنیم و کمی فلفل سیاه و پودر تخم گشنیز به موادمان می زنیم.
مواد لازم
مخلوط گوشت گوسفند و گوساله: 500 گرم
پیاز رنده شده و آبگرفته: 150 گرم
فلفل دلمه ای قرمز نگینی شده: یک عدد متوسط
سیر ساتوری: یک حبه
جعفری ساتوری: 3 قاشق
فلفل سیاه، نمک و فلفل قرمز: به میزان لازم
نان لواش: به تعداد نفرات
طرز تهیه
گوشت گوسفند و گوساله را با پیاز، فلفل دلمه ای، سیر، جعفری، نمک و فلفل مخلوط کرده و حسابی ورز می دهیم. سپس آن را به سیخ می کشیم و روی منقل کباب کرده یا مانند دیگر کباب ها داخل تابه سرخ می کنیم.
کباب های آماده را لای نان نازکی مثل لواش می پیچیم و به شکل دلخواه برش می زنیم و روی شان سس می ریزیم.
نکته
در صورت تمایل می توانید 50 تا 100 گرم کره را آب کرده و روی کباب هایتان بریزید.
شهلا اعماری
مواد لازم
آرد سفید: 2 لیوان
شکر: یگ لیوان
ماست شیرین: یک لیوان
روغن جامد یا مایع: یک لیوان
تخم مرغ: 4 عدد
هل: یک چهارم قاشق چایخوری
بیکینگ پودر: 2 قاشق چایخوری
مواد لازم برای شربت
آب: یک لیوان
شکر: یک لیوان
گلاب: یک چهارم لیوان
زعفران: یک قاشق چایخوری
هل: یک چهارم قاشق چایخوری
پودر نارگیل یا پودر پسته برای تزیین
طرز تهیه
ابتدا شربت کیک را درست می کنیم تا قبل از پختن کیک کاملا خنک شود. برای درست کردن شربت؛ آب، شکر و زعفران را به مدت 10 دقیقه می گذاریم تا بجوشد. سپس هل را اضافه می کنیم و در آخر هم گلاب را می افزاییم.
حالا سراغ درست کردن کیک می رویم. روغن و شکر را مخلوط کرده و خوب می زنیم تا کاملا یکدست شود. سپس تخم مرغ ها را یکی یکی اضافه می کنیم و با همزن خوب هم می زنیم (مدت هم زدن در کیفیت کیک تاثیر زیادی دارد) و هل را اضافه می کنیم. ماست را به دیگر موادمان اضافه کرده و خوب هم می زنیم. حالا آرد را با بیکینگ پودر الک کرده و و به موادمان اضافه می کنیم (در این مرحله نباید زیاد هم بزنیم، ولی هیچ گلوله آردی هم نباید در مخلوط باقی بماند)، داخل سینی فر یا قالب رولت، کاغذ روغنی می اندازیم و کمی چربش می کنیم. مواد را داخل قالب ریخته و در فر به مدت 20 دقیقه با درجه 180 سانتی گراد قرار می دهیم. بعد از اینکه کیک پخت و رویش کاملا طلایی شد، آن را از فر خارج کرده و صبر می کنیم کیک هم مانند شربت کاملا سرد شود. سپس کیک را به شکل لوزی برش می زنیم. حالا شربت را روی تمام قسمت های آن می ریزیم و با پودر نارگیل یا پسته تزیینش می کنیم.
مهسا محمودی
هندوانه یکی از خوردنی های پرطرفدار روزهای گرم و البته ماه مبارک رمضان است که می تواند حال روزه داران را جا بیاورد.
این میوه آبدار که خوردنش در روزهای گرم بسیار لذت بخش است، منبع غنی از پتاسیم و ویتامین های A،C و B محسوب می شود، اما آنچه باعث رنگ قرمز هندوانه شده، لیکوپن موجود در آن است. این ماده یک آنتی اکسیدان شناخته شده است که خطر سکته مغزی را کاهش می دهد و فشار خون را پایین می آورد. درست است که هندوانه فیبر زیادی ندارد، اما کالری و چربی کمی دارد و حاوی مقدار زیادی آب است، از این رو از آن می توان به عنوان یکی از میوه های آبدار برای رفع تشنگی استفاده کرد.
لیموناد هندوانه هم یکی از نوشیدنی های خوشمزه ای است که می توانید آن را در ماه مبارک رمضان درست و در این روزهای گرم بهاری میل کنید.
مواد لازم
آب هندوانه: ٢ پيمانه
آب ليموترش تازه: یک دوم تا سه چهارم پيمانه
شكر: یک سوم پيمانه
آب خنك: یک و یک چهارم پيمانه
طرز تهیه
هندوانه را خرد می کنیم و هسته هایش را درمی آوریم و داخل مخلوط کن می ریزیم و از صافي رد می کنیم.آب ليموترش ها را می گیریم و با شكر مخلوط کرده و همراه آب به آب هندوانه اضافه می کنیم. لیموناد هندوانه ما برای نوشیدن آماده است. می توان این لیموناد خوشمزه را با یخ و نعنا نیز سرو کرد.
با آغاز فصل بهار، نه تنها ایرانی ها بلکه کشورهای دیگر هم جشن های بهاره زیبایی برگزار می کنند.
شاید افراد زیادی نباشند که بدانند به غیر از ایرانی ها، ملت های دیگری هم هستند که با زنده شدن طبیعت، جشن های بهاره برگزار می کنند.
در سراسر جهان آغاز بهار با جشن و پایکوبی همراه است و دیگر ملت ها نیز مانند ایرانی ها جشن های بهاره زیبا و باشکوهی دارند که همچون عید نوروز ما، بسیار دیدنی و جالب توجه است.
در ادامه قصد داریم تعدادی از جشن های زیبای بهاری را در دیگر نقاط جهان به شما خوانندگان همیشه همراه معرفی کنیم.
نوروز، عید باستانی ایرانیان
عید نوروز در ایران در اولین روز سال نو برگزار می شود. مردم ایران، نوروز باستانی را با مراسمی همچون خانه تکانی، برگزاری جشن چهارشنبه سوری، چیدن سفره هفت سین و در نهایت عیدی دیدنی و دید و بازدید از بزرگترها، خویشاوندان و دوستان آغاز می کنند. این جشن کهن ایرانی را یونسکو از سال ۲۰۰۹ بخشی از میراث بشری دانسته است.
جشنواره رنگ های هند، یکی از پرجنب و جوش ترین جشن های کهن این کشور است. این جشن نشانه پایان زمستان در هند و استقبال از فصل بهار است. مردم در این جشن با رنگ ها بازی می کنند، به هم شادباش می گویند و فعالیت و کارهای جدیدی را استارت می زنند.
عید هولی، مهم ترین و محبوب ترین جشن در هندوستان است که معمولا نیمه ماه مارس برگزار می شود. مردم هند این جشن مهم را نشانه پیروزی خیر بر شر می دانند. در این جشن کهن بهاره، رنگ ها نقش مهمی را ایفا می کنند. در روز برگزاری جشن هولی از همه جا رنگ می بارد و همه چیز از آب و شیرینی گرفته تا لباس و صورت رنگین هستند.
جشن رنگ های هند نیز مانند جشن های سایر کشورها، افسانه های مشهوری دارد که بسیار جالب توجه و شنیدنی است.
ژاپن، سرزمین آفتاب تابان نیز جزو کشورهایی است که یکی از زیباترین جشن های ویژه فصل بهار را دارد. جشن شکوفه های گیلاس که به نام هانامی (Hanami) شناخته می شود، یکی از جشن های کهن ژاپن است که در طول بهار در سراسر این کشور برگزار می شود. این جشن زیبا سالانه گردشگران زیادی را در فصل بهار راهی ژاپن می کند تا علاوه بر بازدید از دیدنی های این کشور، قدم زدن زیر شکوفه های صورتی و زیبای گیلاس را هم تجربه کنند.
در عید شکوفه های گیلاس، مردم ژاپن به تماشای طبیعت می روند و جلوه های رنگین و پرشکوه آن را به نظاره می نشینند و رویش و سرزندگی طبیعت را جشن می گیرند.
روس ها با جشنی به نام ماس لنیتسا به استقبال بهار می روند. این جشن برای روس ها با هفت هفته شادمانی همراه است. جشنی مذهبی و مردمی که در گستره جمهوری های اسلاونژاد شوروی به ویژه روسیه، بلاروس و اوکراین برگزار می شود و همچون نوروز ایرانی، نماد وداع با زمستان و استقبال از فصل بهار است. در آیین ماس لنیتسا آدمک چوبی به همین نام آتش زده می شود تا وداع با زمستان و آغاز فصل بهار و گرما اعلام شود. از دیگر شباهت های جشن ماس لنیتسا با نوروز کهن ایرانی می توان به دید و بازدید و سر زدن به بزرگترها، قوم و خویشان و دوستان اشاره کرد.
جشن گل های بهاره مادیرا که به باغ شناور آتلانتیک نیز معروف است، هر سال در جزیره مادیرا در کشور پرتغال برگزار می شود. در این مراسم، مردم در ماه آوریل آمدن بهار را با گلباران کردن شهر و خیابان جشن می گیرند و با لباس های تزیین شده با گل و گیاه در خیابان ها به جشن و پایکوبی می پردازند. جشن گل مادیرا در چهار روز و شب فراموش نشدنی برگزار می شود و علاوه بر نمایش گل، برنامه های مختلفی از جمله اجرای موسیقى، آشپزى و آثار هنری نیز وجود دارد. از دیدنی های این جشن زیبا می توان به دیوار آرزو اشاره کرد، دیواری که با گل های زیبا تزئین شده و نماد دنیایى آرام همراه با صلح است.
اسپانیا هم جزو آن دسته از کشورهایی است که در آن جشن بهاره گرفته می شود. این جشن به خصوص در والنسیا با شادمانی همراه است و آتش بازی یکی از دیدنی های جشن لاس فالاس محسوب می شود.
این جشنواره بهاری هر سال در ماه مارس در شهر والنسیا برگزار می شود که بدون شک یکی از جشن های زیبای دنیا به شمار می رود، از این رو توانسته علاوه بر گردشگران سراسر کشور اسپانیا، بازدیدکنندگان خارجی بسیاری را نیز جذب کند. پیشینه جشن لاس فالاس به قرون وسطی برمی گردد، زمانی که وسایل مازاد زمستانی برای خانه تکانی بهاری به آتش کشیده می شد و رفته رفته به جشنی که امروز می بینیم، تبدیل شد. در این جشن خیابان ها با برنامه هایی چون آتش بازی و پایکوبی پر از شور و نشاط می شود. عروسک های بزرگ ساخته شده توسط مردم نیز نماد جشن لاس فالاس است که در پایان جشن آن را آتش می زنند و اینگونه به استقبال بهار می روند.
ساسان حسینی، گلزن این روزهای نفت مسجد سلیمان :
یکی از چهره های جدید لیگ بیستم که توانسته در ترکیب تیمش عملکرد خوبی داشته باشد و اسم و رسمی برای خودش دست وپا کند، ساسان حسینی، مهاجم تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان است که اولین فصل حضورش در لیگ برتر را تجربه می کند و خودش می گوید این تازه ابتدای راهش است و اهداف بلندپروازانه ای در سر دارد. مهاجم نفت مسجدسلیمان موفق شد با گل حساس خود سرنوشت تیمش را در جدال با مس رفسنجان به سمت خوشبختی پیش ببرد. ساسان حسینی در شرایطی ششمین گل فصل خود را به ثمر رساند که بازی تدافعی و امیدواری این تیم به کسب حداقل نتیجه، در نهایت با یک اتفاق ویژه و دستیابی به سه امتیاز برای شاگردان محمود فکری همراه بود. ساسان حسینی، مهاجم جوان فوتبال نفت مسجدسلیمان که در این فصل با حضور در جمع طلایی پوشان زمینه ساز چند برد سه امتیازی و اقتصادی برای آن ها بوده، اکنون از محبوبیت بالایی بین هواداران مسجدسلیمانی برخوردار شده است و امیدواراست پیش از پایان فصل تعداد گل های خود را دو رقمی کند. ماموریتی شاید سخت که با توجه به فلسفه تاکتیکی دفاعی این تیم، کار را کاملا برای این مهاجم جوان سخت کند. حسینی که البته در صحبت هایش پیش از این نیز نشان داده از اعتمادبه نفسی بالا برخوردار است، باید دید در ادامه مسیر چه خواهد کرد و آیا قادر است در جمع شاگردان محمود فکری بازهم در نقش گلزن اول ظاهر شود یا خیر. با مهاجم جوان و گلزن تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان گفت وگویی داشته ایم که باهم می خوانیم.
در سال 99 از لحاظ فوتبالی توانستم چیزی را که در نظرم بود، به دست بیاورم. من اهداف کوتاه مدت و بلندمدت دارم که اهداف کوتاه مدتم برآورده شد و خدا را شکر می کنم در اولین فصل حضورم در لیگ برتر توانستم گلزنی کنم وعملکرد خوبی برای تیمم داشته باشم و امیدوارم همین طور در سال های آتی به سایر اهدافم هم دست پیدا کنم.
بله، فامیلی حسینی در فوتبال خیلی زیاد است. یک بار آقا مجتبی که خودش هم حسینی است، ترکیب تیم را داشت روی تخته برای ما می چید و وظایف هر کس را می گفت. گفت حسینی این کار را بکند و نگاه کرد و دید دو تا حسینی هستیم. گفت نه، منظورم ساسان حسینی است. بله در فوتبال حسینی زیاد داریم، با این تفاوت که آنها همه سید هستند، ولی من نیستم. البته ما هم سید هستیم، ولی در شناسنامه این موضوع درج نشده است.
من اصالتا اردبیلی هستم و ما اردبیلی ها احترام خاصی برای آقای دایی قائلیم و الگوی خودم هم 100 درصد علی آقای دایی است. من پدرم آرایشگر است و مغازه آرایشگری دارد و در مغازه اش سه، چهار عکس علی دایی را نصب کرده است. من خودم هم آرایشگری بلدم و در اردوی تیم امید موی بچه ها را خودم اصلاح می کردم و افتخار این را دارم که موی آقای محمد نوری را هم اصلاح کنم. در حال حاضر هم در نفت وقتی به مشکل مالی می خوریم می افتم به جان موی بچه ها و از این طریق برای خودم کسب درآمد می کنم و شغل دومم است (با خنده).
بازی های علی دایی را خیلی به یاد نمی آورم. فقط یک بار یادم است که در جام جهانی 2006 تیم ملی با پرتغال بازی داشت و من آن زمان در روستا بودم و برای آن بازی برنامه ریزی کردم و رفتیم نشستیم بازی تیم ملی را دیدیم. من خودم هم به خاطر آقای دایی شماره 10 را دوست دارم و امیدوارم این افتخار نصیبم شود که روزی پیراهن شماره 10 تیم ملی را بر تن کنم.
من به بازی علی دایی خیلی علاقه دارم و سبک هدزنی ایشان را خیلی می پسندم و دوست دارم بتوانم از آن الگوبرداری کنم. خصوصیت بارز علی دایی سختکوشی او بود و امیدوارم بتوانم من هم باهمین سختکوشی به جاهای مهم برسم و به اهدافم در فوتبال دست پیدا کنم.
من خیلی سختی کشیدم تا با این نقطه رسیدم و اهداف زیادی هم در سرم دارم. من زمانی که پدرم نامم را در مدرسه فوتبال نوشت، مادرم خیلی عصبانی شد و مخالف بود، ولی من خیلی به فوتبال علاقه داشتم و به قدری پافشاری کردم تا اطرافیان قانع شدند و الان هم وقتی برای تعطیلات به اردبیل می روم، یک لحظه بیکار نمی نشینم و مشغول تمرین هستم. من یک مدت کلاس قرآن می رفتم و مربی من فوتبالی بود و به پدر و مادرم گفت این بچه استعداد خوبی در فوتبال دارد و همین شد که قبول کردند من فوتبال را ادامه دهم. حتی در مقطعی در رشته کیک بوکسینگ هم ثبت نام کردم، ولی به خاطر علاقه به فوتبال این رشته را دنبال کردم.
حضور آقای فکری در نفت مسجدسلیمان به شخصه برایم یک سورپرایز جذاب بود و از این اتفاق خوشحالم. مطمئنا کاراکتر ایشان که سابقه زیادی چه در دوران بازی و چه سرمربیگری دارد به ما کمک خواهد کرد تا در مسیر کسب نتایج مناسبی قرار بگیریم. ما در مقطعی در نیم فصل اول خصوصاً شرایط خوبی داشتیم اما متاسفانه طی دیدارهای اخیر نتوانستیم انتظارات هواداران مسجدسلیمانی را برآورده کنیم. بااین حال حس خوبی از این انتقال دارم و مطمئن هستم که آقای فکری قادر خواهند بود شرایط را تغییر دهند. ایشان با تجربه بالا و در اختیار داشتن کادری باسابقه یک امیدواری بزرگ را ایجاد کردند و امیدوارم در ادامه مسیر شرایط به سود ما باشد و بتوانیم هواداران را خوشحال کنیم.
ما یک تیم هستیم و هدف ما موفقیت تیمی است. طبق نظر کادر فنی تلاش خواهیم کرد، بهترین عملکرد را برای نفت به جا بگذارم و اگر فرصتی داشته باشم سعی می کنم به بهترین شکل ممکن از آن استفاده کنم. مسلما بازی های آینده، بازی های سختی برای ما خواهد بود و حریفان از انگیزه زیادی برخوردار هستند، اما ما هم باانگیزه و تمرکز بالایی تلاش خواهیم کرد از این بازی ها با امتیاز خارج شویم و من هم سعی می کنم که گلزنی را ادامه دهم.
همان طور که گفتم اهداف زیادی در سرم دارم و علاقه زیادی هم به تیم رئال مادرید دارم. شاید به این حرفم بخندید، ولی دوست دارم روزی پیراهن رئال مادرید را بپوشم و اگر بتوانم خیلی زود به فوتبال اروپا بروم و فرصت این را داشته باشم که خودم را نشان دهم. مطمئنم رسیدن به پیراهن رئال مادرید هم برایم دور از دسترس نیست.
شک نکنید، نه تنها در لیگ باقی می مانیم، بلکه رتبه ما تک رقمی خواهد شد. ما تیم جوان و خیلی خوبی داریم. بچه ها هم قسم شده اند بهترین بازی های خود را به نمایش بگذارند تا هواداران نفت خوشحال شوند. بازهم تاکید می کنم روزهای خوبی در انتظار نفت است. من فکر می کنم هفته به هفته شرایطمان با حضور آقای فکری بهتر خواهد شد. اصلا به رده های پایینی جدول فکر نمی کنیم و در حال حاضر با تیم های بالای جدول چهار، پنج امتیاز تفاوت داریم و ممکن است با دو برد نیز حتی به رده های پنجم یا ششم جدول برسیم.
دور اول مسابقات لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران با صعود چهار تیم به مرحله نهایی به پایان رسید که تیم های فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز و پالایش نفت آبادان در این مرحله حضور خواهند داشت.
هفته پایانی مرحله اول لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران در گروه اول این مسابقات ملی حفاری اهواز با شش گل هیات فوتبال رودان را شکست داد تا با امتیاز مشترک با سایپا و تفاضل گل کمتر در دره دوم قرار بگیرد و به مرحله نهایی صعود کند. از گروه دوم هم دو تیم هیات فوتبال خراسان رضوی و پالایش نفت آبادان با کسب عناوین اول و دوم هفته گذشته به مرحله نهایی راه پیدا کردند. مرحله نهایی هم به صورت دوره ای برگزار خواهد شد و در نهایت جام قهرمانی به تیمی می رسد که در جایگاه نخست قرار بگیرد. دو تیم نفتی این شانس را دارند که در پایان این فصل به عنوان قهرمانی دست پیدا کنند.ملی حفاری اهواز با 33 امتیاز و پالایش نفت آبادان هم با 28 امتیاز در گروه خود دوم شدند تا به مرحله نهایی برسند.
محمود فکری، سرمربی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان دو مربی جدید را به کادر خود اضافه کرد. بعد از اینکه صمد مرفاوی قید کار در مسجد سلیمان و همکاری با محمود فکری در نفت را زد با تصمیم جدید سرمربی نفت مسجدسلیمان، دو مربی جدید به کادر فنی این تیم اضافه شدند.معین دلاوری، مربی جدید نفت مسجدسلیمان است که بعد از توافق با این باشگاه در تمرینات نفت حضور پیدا کرد. این مربی سابقه حضور در استقلال، تیم ملی جوانان، نساجی و سپیدرود را دارد. جواد برزکار، مربی دیگری است که به کادر فنی نفت اضافه شده است.حنیف عمران زاده، سعید لطفی، حمزه حدادی، داریوش صادقی و احسان قاضی سایر دستیاران فکری هستند.
فوتبال نفت مسجدسلیمان پس از سه ماه، رنگ پیروزی را دید
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان پس از 9 هفته ناکامی در رسیدن به پیروزی، بالاخره توانست در هفته بیست و یکم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در مصافی خانگی با هدایت محمود فکری از سد تیم قدرتمند مس رفسنجان بگذرد.
شاید جالب توجه باشد که بدانید آخرین پیروزی نفت مسجدسلیمان به دوران مجتبی حسینی بازمی گشت؛ جایی که آنها توانستند مقابل شهر خودرو به برتری سه گله خانگی دست یابند، اما در ادامه سقوط پلکانی نفت مسجدسلیمان در جدول آغاز شد تا جایی که تغییرات اجباری روی نیمکت نفت مسجدسلیمان را شاهد بودیم. ابتدا جدایی حسینی پس از سه تساوی و یک شکست که با پایان نیم فصل اول هم زمان شد و در ادامه ناکامی داریوش یزدی که جانشین حسینی شده بود.
یزدی در چهار تجربه سرمربیگری اش روی نیمکت نفت در لیگ بیستم دو تساوی و دو شکست را تجربه کرد تا خیلی زود از سمت خود برکنار شود و سکان هدایت تیم را به محمود فکری بدهد؛ مربی که قبلا موفق شده بود نفت مسجدسلیمان را از لیگ یک به لیگ برتر بیاورد. سرمربی جدید نفت مسجدسلیمان ابتدا به مصاف تیم قدرتمند و صدرنشین سپاهان رفت که موفق شد این تیم را در اصفهان با تساوی بدون گل متوقف کند. محمود فکری پس از یک تساوی ارزشمند مقابل سپاهان در اصفهان، در خانه به دنبال عبور از مس رفسنجان برای آسودگی خیال تیمش از عدم سقوط به جمع تیم های فانوس به دست بود، اتفاقی که با یک پیروزی یک بر صفر مقابل تیم جان سخت و قدرتمند مس رفسنجان به دست آمد تا نفتی ها پس از 6 تساوی و 3 باخت طعم شیرین پیروزی را بار دیگر در خانه بچشند؛ این پنجمین پیروزی فصل نفت مسجدسلیمان بود و جالب آن که چهار پیروزی آنها مقابل سپاهان، فولاد، شهر خودرو و نهایتاً برابر مس در خانه به دست آمده و تنها ماشین سازی را بیرون از خانه شکست داده اند.
این طلسم شکنی شاگردان فکری باعث شد تا آنها پس از پایان بازی مقابل مس رفسنجان، جشن شادی در میانه زمین به پا کنند و این چنین مسرور از اولین پیروزی با سرمربی جدید خود باشند؛ نفتی های سلیمان با شکست حریف رفسنجانی خود توانستند امتیاز 24 فصل را به دست آورند و به ادامه ماجراجویی های خود برای رسیدن به میانه های جدول ادامه دهند. جدال هفته بیست و دوم نفت مسجدسلیمان در مقابل فولاد است که زمان آن مشخص نیست.
گفت و گو با همکار نفتی و قهرمان فیتنس کار
فیتنس از دو کلمه Fit یعنی مناسب و به اندازه و Ness به معنای برتری و بالا بودن تشکیل شده است. این واژه به لاتین و معنای آن تناسب اندام غیرحرفه ای است. امروزه مخصوصاً در سال های اخیر، نام این رشته ورزشی بین ورزشکاران حرفه ای و ورزشکاران آماتور رونق گرفته و افراد زیادی را در سرتاسر دنیا به خود جذب کرده و یک رشته مسابقه ای به نام فیتنس نیز به خود اختصاص داده است. در ایران هم ورزشکان زیادی در این رشته فعالیت می کنند که در سطح بین المللی هم موفق شدند عناوین قابل توجهی کسب کنند.
به همین منظور گفت و گویی با سید مهدی حسینی، همکار شاغل در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خلیج فارس که از ورزشکاران حرفه ای این رشته به حساب می آید و چند عنوان قهرمانی کشور و بین المللی دارد، انجام دادیم که باهم می خوانیم.
سید مهدی حسینی، متولد۱۳۶۵ از شهرستان اصفهان هستم . در مقطع لیسانس و رشته الکترونیک تحصیل کردم و در حال حاضر متأهل و دارای یک فرزند دختر هفت ساله هستم.
در سال ۱۳۹۱ به استخدام شرکت درآمدم.
در منطقه خلیج فارس و در مرکز انتقال نفت بندرعباس به عنوان کارمند نوبت کار عملیات مشغول به کار هستم.
در حال حاضر همان طور که می دانید، در رشته فیتنس فعالیت دارم .در رشته بدنسازی Bodybuilding محدودیت وجود داشت که باعث می شد افرادی که دارای هیکل خوب و آماده بودند، نتوانند روی استیج مسابقات قرار بگیرند، ولی کم کم و به مرور زمان رشته های body clasic و فیتنس و فیزیک هم به این رشته ورزشی اضافه شدند که یکسری معیارهای خاص خود را جهت انتخاب ورزشکار دارد. من هم به این رشته علاقه مند شدم چون زیبایی های خاص خودش را دارد و از آنجایی که از این رشته خوشم می آمد، به صورت حرفه ای آن را دنبال کردم.
حدود ۱۰سال است که در این رشته به فعالیت ورزشی می پردازم و از سال ۹۳به طور پیوسته کار می کنم البته باید این را هم اضافه کنم در رشته فوتسال هم فعالیت جدی داشتم ولی اکنون جنبه تفریحی پیدا کرده است .
فیتنس یکی از شاخه های بدنسازی است که در آن معیارها به سمت بدن های کم حجم و دو بعدی سوق داده شده که با هدف ورزش و تغذیه متناسب و به دور از تقلب و استروئید در حین تلاش برای قهرمانی و لذت تجربه استیج به وجود آمده است.
در این شاخه ورزشی تناسب اندام و چشم نوازی اعضای بدن مهم است. رشته بدنسازی ۲ کمیته جداگانه دارد.
۱-رشته های نچرال
۲_رشته های فیتنس
مشکلاتی که در این رشته ورزشی دارید چیست؟
به ترتیب اگر بخواهم برای شما بازگو کنم باید در ابتدا بگویم به علت بعد مسافت از مرکز و نداشتن اسپانسر خیلی مشکل دارم.
سپس کارعملیاتی و نوبت کاری تداخل زیادی با برنامه های تمرینی دارد و به علت کم خوابی و خواب نامناسب بر فیزیک بدن تاثیر می گذارد. و در آخر هم باید بگویم کم توجهی مسئولین و عدم همکاری و گاهی اوقات و حتی فشار مضاعف و انجام اضافه کاری و ماموریت ها بر تمرین و فیزیک تاثیر دارد.
ابتدا درمسابقات انتخابی سال۹۵در میناب شرکت کردم و سپس در مسابقات داخلی شرکت خطوط لوله حضور داشتم که بر روی سکو رفتم سپس در مسابقات کشوری در اصفهان شرکت کردم که سوم شدم و درآخرهم کسب مقام سومی مسابقات فیزیک نچرال اوراسیا را به کارنامه ام اضافه کردم.
از سال ۹۴ این رشته وارد ایران شد که با استقبال زیادی همراه شد اما به دلیل هزینه های بالای تست دوپینگ ، نوع نچرال یا بدون دارو این رشته هنوز وارد ایران نشده است.
بعد از داشتن رژیم غذایی صحیح به منظور تکمیل نیاز بدن گاهی اوقات نیاز به استفاده از مکمل هست اما به شرط تهیه مکمل اصلی که متاسفانه در بازار پر متقاضی امروز به راحتی پیدا نمی شود.
البته باید مکمل های تایید شده خریداری شود چون بعضی از مکمل ها تقلبی هستند و به بدن آسیب می رسانند.
ورزش حرفه ای نیازمند استمرار و گذشتن از خیلی از خواسته هاست که بعضا باعث می شود با دو راهی در زندگی مواجه شوید یا موانعی برایتان ایجاد شود اما موفقیت بعد از عبور از این موانع قرار دارد.
به هرحال شما وقتی ورزش حرفه ای را انتخاب می کنید باید با موانع آن هم مبارزه کنید. ورزش مسلما باعث موفقیت هم می شود البته اگر به درستی آن را انجام دهید.
مشکلات مالی
با اینکه تلویزیون و رسانه های ملی مثل رشته های دیگر به این رشته بها نمی دهند، در حال حاضر بسیار پر مخاطب شده وکاملا روشن است که در آینده نزدیک به صدر رشته های ورزشی کشور خواهد رسید.
مسابقات بسیار خوبی بود که از سطح بالایی برخوردار بود. حریفان سرسخت و قوی داشتم که خوشبختانه موفق شدم مقام سوم را کسب کنم. حضور در این سطح از مسابقات باعث پیشرفت می شود و ورزشکاران ایرانی پتانسیل بالایی برای کسب مقام در این رشته ورزشی دارند.
در صورت ریشه کن شدن کرونا و منتشر شدن تقویم ورزشی جدید حتما در مسابقات شرکت خواهم کرد.
ورزش سیستم بدنی را قوی می کند و اثر آن از زدن ماسک بیشتر است .
تایمی از روز را حتما به ورزش کردن اختصاص دهندو تغذیه مناسب داشته باشند.
در آخر تقاضا دارم شرکت از ورزش حرفه ای حمایت بیشتری کند .
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان:
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان گفت: قول قهرمانی نمی دهیم ولی شانس بالایی برای کسب این عنوان راداریم.
نرگس الوانی در خصوص صعود این تیم به مرحله نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران گفت: تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در مرحله گروهی مسابقات لیگ برتر عملکرد قابل قبولی ارائه داد و در حد مدعی قهرمانی ظاهر شد و به نتایج بسیار خوبی دست یافت. وی در ادامه افزود: پس از پایان مسابقات مرحله گروهی تمرینات تیم به صورت منظم برگزار شد و بازیکنان به لحاظ آمادگی شرایط خوب خود را حفظ کردند. سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان گفت: آماده دیدارهای مرحله نهایی هستیم، بازیکنان از لحاظ روحی و روانی نیز آماده هستند تا بتوانیم مرحله خوبی را با کسب نتایج قابل قبول پشت سر بگذاریم.
الوانی درخصوص اینکه قول قهرمانی می دهد یا نه، گفت: قول قهرمانی را نمی دهیم ولی برای کسب این عنوان شانس بالایی داریم، کسب عنوان قهرمانی تنها هدف بازیکنان و مجموعه تیم است اما دست یافتن به آن آسان نیست. سه تیم دیگر راه یافته به مرحله نهایی نیز به لحاظ کیفی شرایط خوبی دارند و نتیجه گرفتن از آنها بسیار دشوار و سخت خواهد بود. پیش بینی در مسابقات ورزشی سخت و غیرمنطقی است، اما قطعا تیم پالایش نفت آبادان به دنبال کسب بهترین نتایج است تا دل هواداران آبادانی را شاد کند.
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان افزود: هر بازی حکم یک فینال را دارد و بسیار حائز اهمیت خواهد بود که بتوانیم با تمرکز و کیفیت بالا هر مسابقه را پشت سر بگذاریم.
مسابقات مرحله نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان کشور به صورت دوره ای و رفت و برگشت و با حضور تیم های پالایش نفت آبادان، شرکت ملی حفاری خوزستان، سایپای تهران و هیات فوتبال خراسان رضوی برگزار می شود.
تعداد باخت های تیم فوتبال صنعت نفت آبادان بیشتر از تعداد بردهای این تیم شد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در هفته بیست و یکم لیگ برتر فوتبال مقابل گل گهر سیرجان شکست خورد و به رده دهم جدول رده بندی سقوط کرد تا همچنان در مسیر نزولی گام بردارد.
صنعت نفت آبادان در 9 بازی اخیر لیگ برتر طعم پیروزی را نچشیده و از 27 امتیاز ممکن فقط 4 امتیاز کسب کرده است که در نوع خود رکوردی منفی در کارنامه این تیم پرطرفدار نفتی است.
سیر نزولی زردپوشان از هفته یازدهم دور رفت آغاز شد. صنعتی ها بعد از غلبه بر نساجی مازندران روی نوار ناکامی قرار گرفتند و در چهار هفته پایانی دور رفت نتایج خوبی کسب نکردند. در آغاز نیم فصل دوم نیز شرایط بدتر از قبل شد، به طوری که تیم نفت آبادان به رده دهم جدول نزول یافت و رتبه این تیم دورقمی شده است.
این نتایج در حالی رقم می خورد که تیم صنعت نفت در نقل وانتقالات میان فصل تمامی بازیکنان اصلی و مهره های کلیدی اش را حفظ کرد و علاوه بر آن ها چند بازیکن جدید را به خدمت گرفت اما همچنان تغییری در نتایج این تیم دیده نمی شود.
صنعت نفت آبادان بیش از 100 روز است که در لیگ برتر ایران پیروز نشده و عجیب تر آن که بعد از بازی هفته چهاردهم مقابل فولاد خوزستان نتوانسته است حتی یک گل را در شش بازی اخیر لیگ وارد دروازه حریفان کند.
شش بازی پیاپی بدون حتی یک گل زده، رکوردی عجیب و بی سابقه است که برای اولین بار در کارنامه صنعت نفت آبادان طی سال های حضور این تیم در لیگ برتر ایران ثبت می شود.
ثبت 9 بازی بدون پیروزی، کسب تنها 4 امتیاز از 27 امتیاز ممکن، سپری کردن 6 بازی متوالی بدون گل زده و دورقمی شدن رتبه صنعت نفت در جدول لیگ باعث نارضایتی شدید هواداران نفتی شده است، چرا که آنها انتظار داشتند تیمی که بهترین مهره های بومی فوتبال خوزستان را در ترکیب دارد، در کورس قهرمانی یا سهمیه آسیایی ببینند.
تیم فوتسال نفت امیدیه در هفته پایانی نیم فصل اول رقابت های لیگ دسته یک فوتسال کشور در سالن مسابقات مجموعه ولایت نفت، میزبان تیم شهرداری ساوه بود که در پایان نتوانست از سد این تیم عبور کند.
شاگردان سروش قنواتی در نیمه اول با دو گل از حریف خود پیش افتادند ولی با شروع نیمه دوم چهار گل پیاپی دریافت کرده تا درنهایت با بازی را در دقایقی پایانی به نتیجه مساوی 4 بر 4 بکشانند.
تیم فوتسال نفت امیدیه در پایان نیم فصل این رقابت ها با ۷ امتیاز در رده چهارم جدول قرار گرفت و در هفته ابتدایی نیم فصل دوم مجدداً در امیدیه میزبان سبحان فلز گرمسار خواهد بود.
دوم اردیبهشت و روز جهانی زمین پاک و یادآوری هایی برای حفظ محیط زیست
مشعل زمین ما در یک سال و اندی اخیر که کل ساکنانش درگیر یک ویروس کشنده بودند، به دلیل آسیب کمتر ناشی از حضور انسانها در نقاط مختلف، نفسی به آسودگی کشید. این موضوعی بود که بسیاری از دانشمندان و محققان زیست محیطی اعلام کردند و در این مدت بسیاری از موارد تخریبی در نقاط مختلف متوقف و یا به حداقل رسیده است و به همین دلیل است که گفته می شود اثرات مخرب بر محیط زیست زمین بیش از هر عاملی به ما انسانها برمی گردد. 22 آوریل، مصادف با دوم اردیبهشت ماه، به عنوان «روز جهانی زمین پاک» نام گذاری شده و فارغ از رویدادهایی که در سراسر جهان برای یادآوری اهمیت این روز برگزار می شود، یادآوری را برای همه انسانها داردکه بدانند اگر زمین نباشد، حیات آنها هم از بین می رود. باید بدانیم که بسیاری از آنچه روی زمین مورد استفاده انسانها است، منابع تجدیدناپذیر هستند و با از بین رفتنشان، جایگزینی وجود ندارد و باید برای آیندگان هم باقی بماند. دانشمندان محیط زیستی می گویند تا سال 2050 تعداد پلاستیک های رهاشده در دریاها و اقیانوس ها، بیشتر از ماهی ها می شود و این آلودگی قطعا تنها برای این جانداران نیست و الودگی آبها به زندگی ما بر می گردد و آنها می گویند سالانه 5000 نفر به دلیل نوشیدن آب آلوده جان خود را از دست می دهند. از سوی دیگر تغییرات آب و هوایی اگرچه زندگی جانداران مختلف را از بین برده، جریان زندگی ما انسانها را هم دچار تحولات اساسی کرده است و دانشمندان می گویند تا سال 2030 قیمت غذاها تنها به دلیل تغییرات آب و هوایی تا 50 درصد افزایش خواهد داشت و به این ترتیب قشر زیادی از ساکنان زمین توان تهیه غذای کافی و سالم را ندارند. به همین دلیل لازم است از خودمان شروع کنیم و بسیاری از اقدام هایی که به تهدید کره زمین منجر می شود، پیدا و از آنها دوری کنیم.
بسیاری از اقدامات حمایتی برای کاهش گرمایش زمین مثل گیاه خواری انتخابی است و نمی توان افراد را مجبور به این کار کرد، اما می توانیم میزان استفاده از انواع گوشت و محصولاتی را که از کشته شدن حیوانات به دست می آید، کمتر کنیم.
استفاده از لوازم الکترونیکی یکی از موضوعاتی است که نبض زمین را به شماره انداخته است. بهتر است در خرید لوازم دقت کنیم و لوازمی را بخریم که کم مصرف هستند و زیان کمتری به محیط زیست می رسانند.
وسایل نقلیه شخصی و عمومی هر دو آلودگی زیادی را برای زمین و هوایی که خودمان تنفس می کنیم، دارند. اما اگر تعداد بیشتری از شهروندان از وسایل حمل و نقل عمومی پیشرفته و سازگار با محیط زیست استفاده کنند، آسیب کمتری متوجه محیط زیست خواهد بود.
با توجه به فناوریهای جدید در استفاده از انرژیهای تجدید پذیر مثل برق و نور خورشید، بهتر است کمتر از اجاق های هیزمی و یا بخاریهای نفتی استفاده کنیم. بخشهایی از مناطق مجبور به استفاده هستند، اما درمحیط شهری امکان استفاده از مدلهای دیگر سوخت وجود دارد.
دور و اطراف ما مواد شیمیایی زیادی وجود دارد که برای خودمان و محیط زیست ضرر دارد و بهتر است جز در موارد ضروری از آنها استفاده نکنیم. استفاده از اسپری های رنگ و حشره کش و دئودورانت ها و ... جزو همین مواد شیمیایی هستند.
علاوه بر همه این موارد یکی از بیشترین کمکهای ما به محیط زیست و خودمان استفاده کمتر از انواع پلاستیک و بازیافت و استفاده مجدد از برخی لوازم است. اگر هنوز در منزل شیشه، پلاستیک، آلومینیوم، کاغذ و ... را از هم جدا نمی کنید، از همین امروز شروع کنید.
بسیاری از لوازم شخصی و مصرفی در خانه پس از مدتی کاربرد قبلی را از دست می دهند و می توان به جای دور انداختن، از آنها استفاده مجدد کرد. پارچه های قدیمی و یا کیف های چرم قدیمی یا ظروف مختلف می توانند تبدیل به لوازم مصرفی دیگری شوند.
سوءقصد به ذات همایونی نوشته رضا جولایی، رمانی تاریخی - تخیلی است که برای اولین بار در سال ۱۳۷۴ توسط نشر جویا چاپ و در سالهای بعد نشر افکار و نشر چشمه هم این کتاب را منتشر کردند.سوءقصد به ذات همایونی کتابی است که به خوبی اوضاع و شرایط اجتماعی تهران دهه بیست و روسیه تزاری، روحیه آزادی خواهی و انقلابی اعضای گروه را به خواننده نشان می دهد و در کنار شخصیت هایی که حاصل ذهن و قلم نویسنده هستند، به چند شخصیت تاریخی از جمله استالین و صادق هدایت اشاره می کند.جولایی با قدرتِ خیال و به خدمت گرفتن تاریخ نگاری شخصی اش جهانی آفریده که در آن می توان روحِ آزادی خواهی، تنهایی و هراس را مشاهده کرد. رمانی که در آن استالین و صادق هدایت هم حضور خود را دارند و چنان جذاب و پر حادثه نوشته شده که عملاً یکی از نمادهای رمان نویسی ایران در سی سالِ گذشته است. جولایی در این رمانِ پرکشش سرنوشت هایی می سازد که در تاریخِ رسمی خبری از آن ها نیست و انگار اوست که این ارواح را احضار می کند تا از یک گذشته دور بگویند.داستان این کتاب که از نظر زمانی مربوط به اواخر دوره مشروطه است، با ترور محمدعلی شاه شروع می شود و سپس نویسنده زندگی تک تک افرادی که مسبب ترور بودند، از دوران کودکی تا زمان حال و همچنین نحوه آشنایی شان را با یکدیگر بازگو می کند.در کتاب علاوه بر اینکه هر فصل به یکی از این افراد اختصاص دارد، نویسنده در فصل هایی به نقش سایر آدم های مرتبط با ترور پرداخته است. در صفحات پایانی کتاب داستان به فرجام افراد بعد از ترور می پردازد.
محسن چاووشی خواننده، ترانه نویس و آهنگساز ایرانی است که بیش از دو دهه است که معروفیت و اعتبار خود را حفظ کرده و همچنان طرفداران خود را دارد. چاووشی فعالیت حرفه ای خود را ۱۳۸۲ با آلبوم نفرین آغاز کرد و پس از اخذ مجوز در سال ۱۳۸۷ آلبوم «یه شاخه نیلوفر» را منتشر کرد. از وی تاکنون بیش از ۲۰۰ قطعه موسیقی شنیده شده است که شامل ۱۱ آلبوم و نیز چندین تک آهنگ است که بسیاری از آنها تیتراژ سریالهای تلوزیونی و سریالهای نمایش خانگی پر طرفدار بوده است. کی از تک آهنگهای معروف و شاد چاووشی قطعه «بیست هزار آرزو است» که برای سریال تلوزیونی «دیوار به دیوار تهید شد.
تو مپندار کز این در به ملامت بروم
دلم اینجاست بده تا به سلامت بروم
ترک سر گفتم از آن پیش که بنهادم پای
نه به زرق آمده ام تا به ملامت بروم
من هوادار قدیمم بدهم جان عزیز
نه ارادت نه که از پیش غرامت بروم
گر رسد از تو به گوشم که بمیر ای سعدی
تا لب گور به اعزاز و کرامت بروم
ور بدانم به در مرگ که حشرم با توست
از لحد رقص کنان تا به قیامت بروم
*سعدی
هفته ای یک بار آدم باش فیلمی به کارگردانی شهرام شاه حسینی، نویسندگی پویا مهدوی زاده و تهیه کنندگی مستانه مهاجر است که در سال ۱۳۹۹ تهیه شده است. پژمان جمشیدی، پژمان بازغی و رعنا آزادی ور از جمله بازیگران اصلی این فیلم با درونمایه طنز هستند. این فیلم داستان رویارویی دو زوج با سبک زندگی متفاوت است که در این میان موقعیت های جالبی برایشان شکل می گیرد.
گفت و گو با تنیسور قهرمان در خانواده پتروشیمی
مشعل حال و هوای خانواده بزرگ نفت با وجود شرایط سخت خوب و شاد و فعال است و خبرهایی که هر روز از بخش های مختلف آن به گوش می رسد نشان از این حال و هوای خوب دارد. بسیاری از فرزندان خانواده بزرگ نفت در مناطق عملیاتی مختلف توانسته اند با شرایط محیطی سازگار شده و موفقیت های شخصی خود را رقم بزنند. پویا کاهد، یکی از کارکنان جوان شرکت پتروشیمی شیمی بافت است که توانسته در کنار شغل، علایق شخصی را هم دنبال کند و به موفقیت های خوبی برسد. پویا کاهد متولد سال ۱۳۶۸ شهر شیراز است که با نشاط و سرزندگی و تلاش های شخصی خود در رشته تنیس پیشرفت های خوبی داشته و توانسته به مرحله ای قابل قبول برای خود برسد. او به دلیل شرایط کاری پدر، از شیراز به بندر ماهشهر مهاجرت می کند، اما از همان نوجوانی حلقه اتصال خود را با دنیای ورزش برقرار می کند و این راه را ادامه می دهد. او می گوید: در سال ۸۵ با عضویت در سوپرلیگ بزرگسالان و جوان نوین پتروشیمی بندر امام، پاشنه کفشم را ور کشیدم و فعالیت ورزشی خود را به صورت حرفه ای دنبال کردم. در این دوران، تقریبا سه سال، هم تیمی برادران عالمیان، تنیسورهای صاحب نام کشور عزیزمان ایران بودم و به خاطر شاگردی جمشید نوروزی - که اکنون نیز در سطح شهرستان بندر ماهشهر فعال است - به خود می بالم. این کارمند جوان شرکت پتروشیمی شیمی بافت درباره موفقیت های خود می افزاید: در مسابقات انفرادی و تیمی کشوری همچون پنجمین دوره مسابقات المپیاد دانشجویان کل کشور، صاحب مقام دوم دوبل انفرادی و مقام اول تیمی شدم. همچنین در مسابقات صنایع پتروشیمی منطقه در پنج سال متوالی با کمترین امکانات قهرمان شدم. او در سطح شهرستان ماهشهر نیز کارنامه ورزشی پرباری دارد و قهرمانی در صنایع پتروشیمی ماهشهر، مسابقات قهرمانی باشگاه های صنایع پتروشیمی کلیه ادارات و کارکنان، مسابقات قهرمانی مساجد فعال شهرستان از جمله این موارد است. این ورزشکار جوان، چالش برانگیزترین مشکل خود و هم تیمی هایش در ورزش را هزینه های سنگینی می داند که پرداختش گاهی از عهده یک کارمند خارج است. وجود یک سالن مجهز و خوب که از ابتدایی ترین نیاز ورزشکاران است، مسئله ای است که هنوز جای خالی اش احساس می شود. ناهماهنگی هایی که در خصوص برگزاری مسابقات اتفاق می افتد، نیز از مسائلی است که ذهن این ورزشکاران را به خود مشغول می کند. با این حال و با تمام مشکلاتی که وجود دارد او و هم تیمی هایش نخواهند گذاشت که لذت رسیدن به موفقیت را تجربه نکنند و با سختکوشی این مسیر را ادامه خواهند داد.
او حمایت های بی دریغ دوستان و مسئولان را خصوصا مدیریت شرکت پتروشیمی شیمی بافت و مدیریت دانشگاه خوزستان را که قدم به قدم همراهش بوده اند، فراموش نمی کند و یادآور می شود که در مرام ورزشکاری، فراموشی عزیزان جایی ندارد. کاهد می گوید: تیم های عسلویه، تیم های مرکزی که به واسطه حضور دفترشان در تهران از امکانات تمرینی و سطح بالاتری برخوردارند، باعث شده است ما نیز سختکوشانه تر در این میدان کارزار ظاهر شویم که خدا را شکر تا به این لحظه، نتایج همان چیزی بوده که خواسته ایم. این جوان ورزشکار می گوید: ورزش، بهترین گزینه برای پر کردن اوقات فراغت جوانان در شهرهای کوچک است تا در کنار ورزیده و سالم شدن، ارتباطات اجتماعی خود را توسعه دهند. امید آنکه روزی ضرورت تقویت ورزش های سالم، به افزایش بودجه و امکانات سالن های ورزشی منجر شود.
شهرستان بابلسر رتبه نخست در زیر کشت و تولید توت فرنگی در استان مازندران را دارد. کشت توت فرنگی از شخم زدن، نایلون زدن، بوته کاری و چند مرحله سمپاشی برای تقویت و تولید بهتر از آبان و آذرماه آغاز می شود و مرحله برداشت آن از روزهای آخر فروردین شروع و در اواخر خردادماه به اتمام می رسد. امسال با توجه به بالا رفتن قیمت سموم و هزینه دستمزد کارگر و دلال بازی هایی که وجود دارد، این تولید سود چندانی برای باغداران نخواهد داشت.
عکس: حوا احمدی / مهر
به معنای «رفیق فیتنس من» پرمخاطب ترین و معروف ترین اپلیکیشن های ورزشی و لاغری محسوب می شود و به شما کمک می کند تا کالری های مصرفی روزانه خود را راحت تر بشمارید. با استفاده از مای فیتنس پَل، می توانید کالری مورد نیاز روزانه ی خود را محاسبه کنید و هرچه در طول روز می خورید، وارد اپلیکیشن کنید. این نرم افزار دارای بانک اطلاعاتی با بیش ۵ میلیون نوع غذای مختلف است که غذاهای ایرانی از سمنو گرفته تا کباب کوبیده را نیز شامل می شود. حتی کالری آبدوغ خیار هم دارد.
اپلیکیشن Lose it به معنای «کمش کن» محیط کاربری برنامه بسیار سبک و ساده است. تمرکز اصلی آن هم روی کالری شماری و ثبت تغییرات وزن است. در ابتدا، شما اطلاعاتی از قبیل وزن، سن و اهداف خود را به این برنامه می دهید. Lose it با استفاده از این اطلاعات، میزان کالری مصرفی مجاز و یک برنامه ی اختصاصی کاهش وزن را در اختیار شما قرار می دهد. بعد از این می توانید به راحتی با وارد کردن غذاهایی که در طول روز خورده اید، کالری روزانه خود را محاسبه کنید. بانک اطلاعاتی غذاهای این اپلیکیشن، بیش از ۷ میلیون نوع خوراکی مختلف را شامل می شود.
SparkPeople به معنای «مردم سرزنده» یک اپلیکیشن کاربردی کاهش وزن است که رابط کاربری مناسبی داشته و می توانید وعده ها، وزن و ورزش هایی را که انجام دادید، به طور روزانه ثبت کنید. بانک اطلاعاتی غذاها بسیار متنوع بوده و بیش از ۳ میلیون خوراکی در آن ثبت شده است. وقتی که برای اولین بار در این اپلیکیشن ثبت نام می کنید، به طور موقت به بخش ورزشی آن دسترسی دارید. این بخش شامل تصاویر و آموزش هایی از حرکات ورزشی عمومی و متنوع است که می تواند به شما در افزایش تحرک روزانه کمک کند. البته برای استفاده ی همیشگی، بعد از مدتی باید نسخه ی پولی آن را تهیه کنید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات