اهدای خون، اهدای زندگی است

هدیه ای از جنس نوع دوستی

همه ما شعار «اهدای خون، اهدای زندگی» را زیاد شنیده ایم. کار خیری که دو سر برد است، از آن جهت که هم باعث نجات جان انسان ها می شود و هم به حفظ و ایجاد سلامتی کمک می کند.  اهدای خون از جمله کمک های نوع دوستانه ای است که می تواند حیاتی دوباره به انسان ها ببخشد و درد و رنج ناشی از بیماری را بکاهد، سلامتی را به بیمار هدیه دهد و باعث شادی و نشاط اهداکننده شود. شیوع کرونا و ترس از ابتلا به این ویروس کشنده باعث شده مراجعه به مراکز انتقال خون کاهش یابد. اتفاقی که بر ذخیره سازی گروه های خونی تاثیر گذاشته است.  درست است که در این روزهای کرونایی باید بیش از هر زمان دیگری مراقب سلامتی مان باشیم، اما فراموش نکنیم که هموطنان زیادی هستند که چشم به یاری ما دارند.   همانطور که گفتیم، اهدای خون علاوه بر این که عملی نیکوکارانه است، مزایای زیادی هم برای سلامتی دارد. از این رو در این مطلب به فواید بی شمار اهدای خون اشاره کرده ایم، فوایدی که با آگاهی بیشتر از آنها مطمئنا راهی مراکز انتقال خون خواهید شد و نوع دوستی تان را در این شرایط سخت ثابت خواهید کرد.

 چکاپ رایگان

 تمام اهداکنندگان قبل از اهدا به لحاظ فیزیکی ارزیابی می شوند که این ارزیابی شامل بررسی فشار خون، نبض، دمای بدن و سطح هموگلوبین است. علاوه بر این گاهی سطح کلسترول نیز مورد بررسی قرار می گیرد. این ارزیابی ها در زمان اهدای خون می تواند اطلاعات زیادی را در خصوص سلامتی به اهداکننده ارائه دهد که در صورت داشتن مشکل (مثلا فشار خون) می تواند به پزشک مراجعه و قبل از اینکه اتفاق ناخوشایندی رخ دهد، آن را برطرف کند.

 مشخص شدن کم خونی

آزمایش هموگلوبین یکی دیگر از مواردی است که قبل از اهدای خون انجام می شود. آزمایشی که مشخص می کند فرد اهداکننده کم خون است یا نه. کم خونی زمانی اتفاق می افتد که گلبول های قرمز در گردش در بدن کافی نباشد. بنابراین از دیگر مزایای اهدای خون، مشخص شدن کم خونی است که بسیاری از افراد از آن بی خبرند.

  بیماری های عفونی

 از دیگر مزایای اهدای خون، این است که از وضعیت بدنتان در برابر بیماری هایی مثل هپاتیت B و C، ویروس زیکا و... مطلع می شوید و در صورت ابتلای به هر یک از این بیماری های عفونی می توانید درصدد درمان آنها برآیید.

 کاهش سطح آهن بدن

آهن، یک ماده معدنی است که بدن برای تولید گلبول های قرمز خون به آن نیاز دارد، اما اندازه بیش از حد آن می تواند سلامت افراد را به خطر بیندازند، بر اندام های مختلف بدن مثل کبد و قلب تاثیر بگذارد و عملکرد اعضای بدن را با مشکل مواجه کند. به گفته متخصصان، اهدای یک واحد کامل خون، می تواند ۲۲۵ تا ۲۵۰ میلی گرم از آهن بدن را کاهش دهد.

  تقویت قلب

مطالعات انجام شده، نشان داده که اهدای خون می تواند در کاهش حملات قلبی بسیار موثر باشد. این عمل همچنین باعث سرعت بازسازی خون می شود و با روان سازی آن از تجمع چربی و اکسیداسیون کلسترول در دیواره عروق کرونر جلوگیری می کند و خطر ابتلا به بیماری های عروقی و قلبی را کاهش می دهد.

 سوزاندن کالری

اهدای خون به افرادی که اضافه وزن دارند، توصیه شده است. البته راهی برای کاهش وزن محسوب نمی شود، اما می تواند با تنظیم سطح آهن و گلوبولین خون در هر اهدا بیش از ۶۵۰ کالری بسوزاند.

 تجربه یک حس خوب

دانستن اینکه اهدای خون باعث نجات جان زندگی هزاران نفر می شود، حس خوبی به اهداکنندگان منتقل می کند. اینکه افراد بدانند که در زمان های حساس می توانند به دیگران کمک کنند و زندگی ببخشند، حس بسیار خوبی است که حتما باید آن را تجربه کرد.

بیایید در این روزهای سخت کرونایی که ذخایر خونی کم شده، با اهدای خون هم به حفظ و ایجاد سلامتی خودمان کمک کنیم و هم بیماران نیازمند را دریابیم.

 جلوگیری از پیری زودرس

با اهدای خون، تعادل و تناسب کلی بدن برقرار و ذهن بارورتر و باثبات تر می شود. از این رو داشتن تمرکز و کاستن استرس، باعث شادابی و تندرستی می شود و از پیروزی زودترس جلوگیری می کند.

 ترمیم زخم

با اهدای خون، بدن با کاهش سلول های خونی مواجه می شود و این درست مثل زمانی است که قسمتی از بدنمان بریده یا زخم شده است، از این رو بدن کاهش سلول های خونی را جبران می کند و روند بهبود زخم را افزایش می دهد.

 آگاهی از گروه خونی

اهدای خون این امکان فراهم می کند که گروهی خونی خود را بشناسیم. دانستن گروه خونی در موارد اورژانسی یا فوریت های پزشکی امری ضروری است که نباید نسبت به آن بی توجه بود.

  خون سازی مجدد

فرآیند خون سازی مجدد باعث تحریک گلبول های خون می شود و با تولید خون تازه بدن سالم تر، پرانرژی تر و کارآمدتر خواهد شد.

 کاهش خطر ابتلا به سرطان

سطح بالای آهن در خون می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد، به همین دلیل با اهدای خون می توان سطح آهن موجود در خون را کنترل کرد و خطر ابتلا به سرطان کبد، روده ، ریه، گلو، حنجره و خون را کاهش داد.

نکته:

  مردان هر سه ماه یک بار و زنان هر چهار ماه یک بار می توانند خون بدهند که در طول یک سال نباید بیش از سه بار باشد.

    بعد از خون دادن تا دو ساعت بهتر است مایعات زیادی بنوشید و تا 24 ساعت با دستی که خون داده اید، کارهای سنگین انجام ندهید.

   کمترین وزن اهداکنندگان باید 53 کیلوگرم باشد.