دوم اردیبهشت و روز جهانی زمین پاک و یادآوری هایی برای حفظ محیط زیست

کمک به زمین و خودمان

مشعل زمین ما در یک سال و اندی اخیر که کل ساکنانش درگیر یک ویروس کشنده بودند، به دلیل آسیب کمتر ناشی از حضور انسانها در نقاط مختلف، نفسی به آسودگی کشید. این موضوعی بود که بسیاری از دانشمندان و محققان زیست محیطی اعلام کردند و در این مدت بسیاری از موارد تخریبی در نقاط مختلف متوقف و یا به حداقل رسیده است و به همین دلیل است که گفته می شود اثرات مخرب بر محیط زیست زمین بیش از هر عاملی به ما انسانها برمی گردد. 22 آوریل، مصادف با دوم اردیبهشت ماه، به عنوان «روز جهانی زمین پاک» نام گذاری شده و فارغ از رویدادهایی که در سراسر جهان برای یادآوری اهمیت این روز برگزار می شود، یادآوری را برای همه انسانها داردکه بدانند اگر زمین نباشد، حیات آنها هم از بین می رود. باید بدانیم که بسیاری از آنچه روی زمین مورد استفاده انسانها است، منابع تجدیدناپذیر هستند و با از بین رفتنشان، جایگزینی وجود ندارد و باید برای آیندگان هم باقی بماند. دانشمندان محیط زیستی می گویند تا سال 2050 تعداد پلاستیک های رهاشده در دریاها و اقیانوس ها، بیشتر از ماهی ها می ‎شود و این آلودگی قطعا تنها برای این جانداران نیست و الودگی آبها به زندگی ما بر می گردد و آنها می گویند سالانه 5000 نفر به دلیل نوشیدن آب آلوده جان خود را از دست می دهند. از سوی دیگر تغییرات آب و هوایی اگرچه زندگی جانداران مختلف را از بین برده، جریان زندگی ما انسانها را هم دچار تحولات اساسی کرده است و دانشمندان می گویند تا سال 2030 قیمت غذاها تنها به دلیل تغییرات آب و هوایی تا 50 درصد افزایش خواهد داشت و به این ترتیب قشر زیادی از ساکنان زمین توان تهیه غذای کافی و سالم را ندارند.  به همین دلیل لازم است از خودمان شروع کنیم و بسیاری از اقدام هایی که به تهدید کره زمین منجر می شود، پیدا و از آنها دوری کنیم.

  بسیاری از اقدامات حمایتی برای کاهش گرمایش زمین مثل گیاه خواری انتخابی است و نمی توان افراد را مجبور به این کار کرد، اما می توانیم میزان استفاده از انواع گوشت و محصولاتی را که از کشته شدن حیوانات به دست می آید، کمتر کنیم.

  استفاده از لوازم الکترونیکی یکی از موضوعاتی است که نبض زمین را به شماره انداخته است. بهتر است در خرید لوازم دقت کنیم و لوازمی را بخریم که کم مصرف هستند و زیان کمتری به محیط زیست می رسانند.

  وسایل نقلیه شخصی و عمومی هر دو آلودگی زیادی را برای زمین و هوایی که خودمان تنفس می کنیم، دارند. اما اگر تعداد بیشتری از شهروندان از وسایل حمل و نقل عمومی پیشرفته و سازگار با محیط زیست استفاده کنند، آسیب کمتری متوجه محیط زیست خواهد بود.

  با توجه به فناوریهای جدید در استفاده از انرژیهای تجدید پذیر مثل برق و نور خورشید، بهتر است کمتر از اجاق های هیزمی و یا بخاریهای نفتی استفاده کنیم. بخشهایی از مناطق مجبور به استفاده هستند، اما درمحیط شهری امکان استفاده از مدلهای دیگر سوخت وجود دارد.

  دور و اطراف ما مواد شیمیایی زیادی وجود دارد که برای خودمان و محیط زیست ضرر دارد و بهتر است جز در موارد ضروری از آنها استفاده نکنیم. استفاده از اسپری های رنگ و حشره کش و دئودورانت ها و ... جزو همین مواد شیمیایی هستند.

   علاوه بر همه این موارد یکی از بیشترین کمکهای ما به محیط زیست و خودمان استفاده کمتر از انواع پلاستیک و بازیافت و استفاده مجدد از برخی لوازم است. اگر هنوز در منزل شیشه، پلاستیک، آلومینیوم، کاغذ و ...  را از هم جدا نمی کنید، از همین امروز شروع کنید.

  بسیاری از لوازم شخصی و مصرفی در خانه پس از مدتی کاربرد قبلی را از دست می دهند و می توان به جای دور انداختن، از آنها استفاده مجدد کرد. پارچه های قدیمی و یا کیف های چرم قدیمی یا ظروف مختلف می توانند تبدیل به لوازم مصرفی دیگری شوند.

 

سوءقصد به ذات همایونی

 سوءقصد به ذات همایونی نوشته رضا جولایی، رمانی تاریخی - تخیلی است که برای اولین بار در سال ۱۳۷۴ توسط نشر جویا چاپ و در سالهای بعد نشر افکار و نشر چشمه هم این کتاب را منتشر کردند.سوءقصد به ذات همایونی کتابی است که به خوبی اوضاع و شرایط اجتماعی تهران دهه بیست و روسیه تزاری، روحیه آزادی خواهی و انقلابی اعضای گروه را به خواننده نشان می دهد و در کنار شخصیت هایی که حاصل ذهن و قلم نویسنده هستند، به چند شخصیت تاریخی از جمله استالین و صادق هدایت اشاره می کند.جولایی با قدرتِ خیال و به خدمت گرفتن تاریخ نگاری شخصی اش جهانی آفریده که در آن می توان روحِ آزادی خواهی، تنهایی و هراس را مشاهده کرد. رمانی که در آن استالین و صادق هدایت هم حضور خود را دارند و چنان جذاب و پر حادثه نوشته شده که عملاً یکی از نمادهای رمان نویسی ایران در سی سالِ گذشته است. جولایی در این رمانِ پرکشش سرنوشت هایی می سازد که در تاریخِ رسمی خبری از آن ها نیست و انگار اوست که این ارواح را احضار می کند تا از یک گذشته دور بگویند.داستان این کتاب که از نظر زمانی مربوط به اواخر دوره مشروطه است، با ترور محمدعلی شاه شروع می شود و سپس نویسنده زندگی تک تک افرادی که مسبب ترور بودند، از دوران کودکی تا زمان حال و همچنین نحوه آشنایی شان را با یکدیگر بازگو می کند.در کتاب علاوه بر اینکه هر فصل به یکی از این افراد اختصاص دارد، نویسنده در فصل هایی به نقش سایر آدم های مرتبط با ترور پرداخته است. در صفحات پایانی کتاب داستان به فرجام افراد بعد از ترور می پردازد.

 

بیست هزار آرزو

محسن چاووشی خواننده، ترانه نویس و آهنگساز ایرانی است که بیش از دو دهه است که معروفیت و اعتبار خود را حفظ کرده و همچنان طرفداران خود را دارد. چاووشی فعالیت حرفه ای خود را ۱۳۸۲ با آلبوم نفرین آغاز کرد و پس از اخذ مجوز در سال ۱۳۸۷ آلبوم «یه شاخه نیلوفر» را منتشر کرد. از وی تاکنون بیش از ۲۰۰ قطعه موسیقی شنیده شده است که شامل ۱۱ آلبوم و نیز چندین تک آهنگ است که بسیاری از آنها تیتراژ سریالهای تلوزیونی و سریالهای نمایش خانگی پر طرفدار  بوده است. کی از تک آهنگهای معروف و شاد چاووشی قطعه «بیست هزار آرزو است» که برای سریال تلوزیونی «دیوار به دیوار تهید شد.

 

شعر

تو مپندار کز این در به ملامت بروم

دلم اینجاست بده تا به سلامت بروم

ترک سر گفتم از آن پیش که بنهادم پای

نه به زرق آمده ام تا به ملامت بروم

من هوادار قدیمم بدهم جان عزیز

نه ارادت نه که از پیش غرامت بروم

گر رسد از تو به گوشم که بمیر ای سعدی

تا لب گور به اعزاز و کرامت بروم

ور بدانم به در مرگ که حشرم با توست

از لحد رقص کنان تا به قیامت بروم

*سعدی

 

هفته ای یک بار آدم باش

 هفته ای یک بار آدم باش فیلمی به کارگردانی شهرام شاه حسینی، نویسندگی پویا مهدوی زاده و تهیه کنندگی مستانه مهاجر است که در سال ۱۳۹۹ تهیه شده است. پژمان جمشیدی، پژمان بازغی و رعنا آزادی ور از جمله بازیگران اصلی این فیلم با درونمایه طنز هستند. این فیلم داستان رویارویی دو زوج با سبک زندگی متفاوت است که در این میان موقعیت های جالبی برایشان شکل می گیرد.