راهحل دریافت مطالبات گازی ایران از عراق بررسی شد
اتکای بودجه ۹۹ به نفت ۸ درصد بوده است
کردستان به کارگاه عظیم گازرسانی تبدیل شد
حضور غیر مجاز در صحنه حادثه ممنوع
توربین گازی تلمبهخانه نفت گوره بازسازی شد
سامانه تولید همزمان برق و حرارت در مسیر تجاریسازی
عواملی كه باعث تضعيف سيستم ايمنی بدن میشوند
کاربردهایی که از آنها بیخبریم
دربی فوتسال دختران نفتی برنده نداشت
مدال طلای آسیا بر گردن وزنهبردار ملی حفاری
در دیدار وزیر نفت و وزیر برق عراق
وزیر نفت و وزیر برق عراق راه حل های دریافت مطالبات گازی ایران از بغداد را بررسی کردند. بیژن زنگنه عصر روز شنبه، یازدهم اردیبهشت ماه در دیدار با ماجد مهدی حنتوش در ساختمان مرکزی وزارت نفت اظهار کرد: رابطه بسیار قوی بین ملت و دولت ایران با عراق وجود دارد، امیدوارم سفر شما به توسعه روابط دو طرف و وزارتخانه های نفت ایران و برق عراق که بنیان های خوبی برای آن گذاشته شده است، بینجامد. وی با اشاره به اینکه دو قرارداد مهم در زمینه صادرات گاز ایران به عراق در سال های گذشته با وزارت برق این کشور امضا شده است، تصریح کرد: تاکنون ۲۷ میلیارد مترمکعب گاز ایران به عراق صادر شده است. وزیر نفت گفت: البته پرداخت پول گاز با مشکلاتی روبه روست که امیدواریم به زودی بتوانیم به راه حلی در این زمینه برسیم. وزیر برق عراق هم در این دیدار اظهار کرد: رابطه ایران و عراق خوب و ممتاز است و تلاش می کنیم روابط را روز به روز توسعه دهیم. وی با اشاره به قرارداد صادرات گاز بین دو کشور برای راه اندازی نیروگاه های برق عراق، گفت: تلاشمان این است راه حلی برای مشکل پرداخت ها پیدا شود و پول گاز را به ایران برسانیم.
حسن منتظرتربتی، معاون وزیر نفت در امور گاز هم در این دیدار گفت: امیدواریم جریان صدور گاز کشور عراق، هر روز بهتر و بیشتر از قبل برقرار باشد و بتوانیم سهم خود را در تأمین نیازمندی های این کشور توسعه دهیم. وی در واکنش به درخواست وزیر برق عراق مبنی بر صادرات بیشتر گاز طبیعی از ایران به این کشور تاکید کرد که شرکت ملی گاز ایران تقاضای وزیر برق جمهوری عراق را با دید مثبت پیگیری می کند و البته انتظار دارد که وزارت برق عراق پایبندی بیشتری در انجام تعهدات قراردادی به ویژه در زمینه پرداخت بهای گاز صادراتی داشته باشد.
دبیرکل انجمن صنفی و کارفرمایی صنعت پتروشیمی از عزم صنعت پتروشیمی به ویژه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی برای بومی سازی کاتالیست ها با هدف پایان انحصار خارجی ها خبر داد. احمد مهدوی ابهری از آمادگی و همکاری جدی شرکت های پتروشیمی با شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به منظور بومی سازی کاتالیست های مورد نیاز این صنعت خبر داد و گفت: به دنبال تولید تمامی کاتالیست های مورد نیاز صنعت و حتی صادرات هستیم و امیدوارم با همکاری شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و پژوهشگران و کارشناسان این شرکت در آینده نزدیک، از واردات کاتالیست بی نیاز شویم. وی افزود: کاتالیست ها در صنعت پتروشیمی نقش مؤثر و مهمی دارند و اگر کاتالیست ها نباشند در حقیقت صنعت پتروشیمی نمی تواند حرکت کند و اکنون در سال «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» صنعت پتروشیمی ایران با تکیه بر توان داخلی همگام با افزایش ظرفیت تولید با شتابی مطلوب در مسیر توسعه قرار گرفته است. دبیرکل انجمن صنفی و کارفرمایی صنعت پتروشیمی با تأکید بر اینکه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و R&Dهای تمامی پتروشیمی ها در تلاش هستند کاتالیست ها را در داخل کشور بومی سازی کنند، ادامه داد: خوشبختانه در این زمینه به موفقیت هایی هم رسیده ایم و هر سال بسیاری از کاتالیست های گوناگون را در داخل کشور با کیفیت بسیار خوب بومی سازی و تولید می کنیم، همچنین باید توجه داشت که محصول کاتالیست تولیدی محصول مرغوبی است. مهدوی با تأکید بر اینکه تا دو سال پیش محتاج شرکت های خارجی مانند شرکت بازل بودیم، گفت: اکنون صنایع پایین دستی پتروشیمی محصولات متنوعی را در بخش های مختلف به ویژه محصولات پلیمری تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی می کنند و این حاصل اعتماد شرکت های بالادست پتروشیمی به کاتالیست های ایرانی است. وی ادامه داد: دانش فنی موجود در کشور در بهترین شرایط قرار دارد و در صنعت پتروشیمی بدون کاتالیست دچار مشکل می شویم، بنابراین برای تحقیق و توسعه در این زمینه باید بیش از گذشته همسو با شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکت های دیگر بخش خصوص فعال در این حوزه تلاش کنیم و این موضوع نویدبخش پیشرفت و توسعه است. دبیرکل انجمن صنفی و کارفرمایی صنعت پتروشیمی درباره همکاری و استقبال شرکت های پتروشیمی از شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، اظهار کرد: هر دو طرف از این همکاری استقبال می کنند و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی نیز رابطه خوبی با واحدهای پتروشیمی دارد. شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی مورد حمایت شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت های پتروشیمی است تا به نتایج خوبی برسند و ما از واردات بی نیاز شویم. مهدوی تصریح کرد: برای فاصله گرفتن از خام فروشی، باید به صنعت پتروشیمی نگاهی ویژه داشت و بخش خصوصی آماده همکاری است.
از سوی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت اعلام شد:
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به منظور اجرای طرح «انتخاب و توسعه مدیر عمومی در صنعت نفت» فراخوان داد. مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت در زمینه اجرای ابلاغیه مورخ ۱۲ مردادماه سال ۹۴ وزیر نفت، با هدف شناسایی، ارزیابی و تربیت و معرفی نسلی نو از مدیران و اعطای گواهینامه صلاحیت حرفه ای به آنان، از همه شاغلان واجد شرایط برای ثبت نام در دومین فراخوان طرح «انتخاب و توسعه مدیر عمومی در صنعت نفت» دعوت کرده است. بر اساس این گزارش، ثبت نام از تاریخ ۱۳ اردیبهشت ماه لغایت ۳۰ اردیبهشت ماه امسال در سامانه PORTAL.NIOC.IR امکان پذیر است و متقاضیان و علاقه مندان می توانند برای مرور شرایط ثبت نام اعم از سن، سابقه کار و مدرک تحصیلی و...، متن فراخوان و به منظور آگاهی از نحوه ثبت نام، دستورعمل راهنمای ثبت نام را مطالعه و به منظور کسب اطلاعات بیشتر به سایت مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت و پورتال سامانه جامع فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی نفت ایران مراجعه کنند.
پیام وزیر نفت برای درگذشت محمدهادی نژادحسینیان
وزیر نفت در پیامی درگذشت سید محمدهادی نژادحسینیان را به خانواده محترم ایشان تسلیت گفت.
متن پیام بیژن زنگنه به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
انالله و اناالیه راجعون
«جناب آقای سید محمدهادی نژادحسینیان همکار قدیمی صنعت نفت و خدمت گزار صدیق جمهوری اسلامی ایران، پس از سال ها بیماری به لقاءالله پیوست. این ضایعه را به همسر گرامی، فرزندان محترم، خانواده و دیگر وابستگان و دوستان ایشان تسلیت عرض می کنم. ایشان سال ها به عنوان معاون وزیر نفت صادقانه به صنعت نفت کشور خدمت کردند و علاوه بر آن مدت ها نیز به عنوان وزیر، مسئولیت وزارتخانه های راه و ترابری و صنایع سنگین و علاوه بر آن سفارت و نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد را به عهده داشتند. از خداوند متعال، مسئلت دارد که او را با اجداد طاهرینش محشور و به همسر، فرزندان و خانواده محترم ایشان، صبر و اجر عطا فرماید.»
وزیر نفت در ابلاغیه ای خرید ۷۰ قلم کالا و تجهیزات مصرفی خارجی مورد نیاز وزارت نفت را که دارای تولید مشابه داخلی هستند، همسو با حمایت از ساخت داخل کالاها ممنوع کرد. در متن ابلاغیه بیژن زنگنه به مدیران عامل شرکت های اصلی وزارت نفت، معاونان وزیرنفت، مدیران و رؤسای واحدهای ستادی، اعضای کمیسیون های معاملات/ مناقصات شرکت های اصلی و فرعی تابعه، رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت و مدیران عامل شرکت های تابع و مدیرعامل شرکت هلدینگ خلیج فارس و مدیران عامل شرکت های تابعه آمده است: دراجرای منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در حمایت از کالای ایرانی و قانون «حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی» پیرو ابلاغیه شماره ۳۵۱-۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۷/۵/۲۱ در خصوص ممنوعیت خرید کالای خارجی دارای تولید مشابه داخلی، بدین وسیله فهرست تکمیلی ۷۰ قلم کالا و تجهیزات مصرفی وزارت نفت جهت اعمال ممنوعیت خرید کالای خارجی توسط شرکت های اصلی، تابعه و پیمانکاران طرف قرارداد آنها (به صورت مستقیم و غیرمستقیم) ابلاغ می شود. ضروری است مدیران همه شرکت های اصلی و تابعه با ایجاد سازوکارهای مناسب کنترلی و نظارتی، برای حصول اطمینان از تأمین کالاهای یادشده بر اساس ابلاغیه شماره ۵۴۷-۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۹/۸/۲۹ از طریق فهرست بلند منابع واحد دستگاه مرکزی وزارت نفت (AVL) بر حسن اجرای این ابلاغیه نظارت لازم را به عمل آورند. معاونت مهندسی و پژوهش و فناوری موظف است با همکاری دست اندرکاران ذی ربط، نسبت به تداوم فرآیند به روزرسانی فهرست یادشده، اقدام لازم معمول نمایند.»
در نشست مشترک مدیرعامل نفت خزر و سفیر ترکمنستان
راهکارهای گسترش همکاری های نفتی ایران و ترکمنستان در نشست مشترک مدیرعامل شرکت نفت خزر و سفیر ترکمنستان در ایران بررسی شد. علی اصولی، مدیرعامل شرکت نفت خزر در این دیدار به تاریخچه مناسبات ایران و ترکمنستان به عنوان دو کشور همسایه با ارتباطات عمیق قومیتی و گستره مرزی مشترک در خشکی و دریا، فعالیت ها و مأموریت های شرکت نفت خزر را معرفی و به توانمندی ها و دستاوردهای کسب شده در آب های عمیق خزر اشاره کرد. وی تشکیل کنسرسیوم مطالعاتی خزر جنوبی، بلوک بندی و اولویت بندی ساختارها و اولویت بخشی به عملیات حفاری اکتشافی در بلوک های ۶.۲ و ۸.۱ و توافق همکاری نفتی با جمهوری آذربایجان در بلوک البرز را بخشی از اقدام ها و فعالیت های مهم شرکت نفت خزر برشمرد و با اشاره به استقرار تأسیسات کشتی سازی در شمال ایران و تجربه ساخت سکوهای ایران خزر، سکوی نیمه شناور ایران امیرکبیر و شناورهای چندمنظوره کاسپین اظهار کرد: ظرفیت های ایران در این بخش، ظرفیت بالقوه ای برای ارائه خدمات در حوزه همکاری های مشترک دو کشور به شمار می رود. احمد قربانف، سفیر ترکمنستان در ایران نیز ضمن قدردانی از برگزاری این نشست، به تشریح دوران طلایی مناسبات بین دو کشور پرداخت و بر ضرورت همکاری های دوجانبه در زمینه طرح های نفت و گاز تأکید کرد.
وی در صحبت های خود به گسترش همکاری ها به ویژه در بخش های فنی و مهندسی استقبال و به نقش سفارت به عنوان پل ارتباطی بر مبنای ارائه پیشنهادهای منطقی و اجرایی به شرکت های فعال در ترکمنستان اشاره کرد. سفیر ترکمنستان در ایران با اشاره به همکاری های ایران و آذربایجان، اظهار امیدواری کرد که کشور ترکمنستان نیز بتواند از خدمات و دانش فنی ایران در آب های عمیق دریای خزر استفاده کند و نشست کمیسیون اقتصادی با حضور شرکت های فنی و تخصصی دوطرف هرچه سریع تر تشکیل شود. قربانف با اشاره به دستاوردهای شرکت نفت خزر در آب های عمیق خزر و بهره مندی این شرکت از حضور متخصصان و کارشنان خبره و فنی افزود: ظرفیت های زیادی برای گسترش همکاری های ترکمنستان و ایران در بخش انرژی در دریای خزر وجود دارد که می تواند به توسعه اقتصادی دو کشور کمک کند. بر اساس اعلام شرکت نفت خزر، در این نشست، راه های گسترش همکاری های مشترک بین دو کشور و پیشنهادهای مرتبط با این موضوع مطرح و بحث و تبادل نظر شد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب:
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: ۳۵۰۰ کیلومتر از لوله های مورد نیاز طرح ۲۸ مخزن را شرکت های بزرگ ایرانی می سازند. احمد محمدی اعلام کرد که برای اجرای طرح توسعه ۲۸ مخزن افزون بر ۵۰۰۰ کیلومتر انواع لوله نیاز است که تاکنون ۳۵۰۰ کیلومتر از آن در برنامه تولید سازندگان داخلی قرار گرفته و قرارداد ساخت ۱۰۰۰ کیلومتر لوله قطعی شده است. وی افزود: در این زمینه طی ارزیابی شرکت های توانمند داخلی، تاکنون شرکت های لوله سازی اسفراین، گروه ملی صنعتی فولاد ایران، لوله سازی اهواز و لوله سازی ساوه برای ساخت لوله های مورد نیاز این طرح ملی در نظر گرفته شده اند. مدیرعامل شرکت مناطق نفت خیز جنوب ادامه داد: در طرح توسعه ۲۸ مخزن، حجم زیادی از کالاهای مورد نیاز متعلق به لوله های درون چاهی و روسطحی اختصاص یافته و از این نظر زمینه مناسبی برای افزایش تولید شرکت های لوله سازی و فولادسازی فراهم شده است. محمدی گفت: لوله های روسطحی و درون چاهی مورد استفاده در این طرح در دو بخش لوله های بدون درز و لوله های درزدار تقسیم بندی می شود و ویژگی های لوله ها به شرکت های داخلی ارائه شده است تا در قالب همکاری مطلوب آنها را بسازند و نیازهای صنعت نفت را پاسخ دهند. وی با اشاره به اولویت این شرکت برای حمایت از ساخت داخل، تصریح کرد: مناطق نفت خیز جنوب در سال های اخیر توان خود را برای ارتقای دانش فنی و سطح کیفی سازندگان داخلی به کار بسته و در سالی که به نام «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» نام گذاری شده است، این رویه بیش از پیش تقویت خواهد شد.
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری سال ۹۹ را یکی از سخت ترین سال ها در تاریخ ایران دانست و گفت: در این سال اتکای بودجه به نفت هشت درصد بود که بی سابقه است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی روز چهارشنبه (۱۵ اردیبهشت ماه) در نشست هیئت دولت، با اشاره به انجام مذاکرات احیای برجام در وین، گفت: امروز مردم ثمره صبر و مقاومت خود را در وین می بینند و از نظر من به عنوان رئیس دولت، تحریم شکسته شده و اگر همه متحد باشیم، سیاه کاری و دغل بازی نشود و گزارش ها درست به مردم برسد، به زودی تحریم برداشته خواهد شد.
وی افزود: آمریکا و طرف های ما در مذاکرات راهی جز این ندارند که به قانون برگردند و به تعهدهای خود کامل عمل کنند، امروز همه دنیا در این زمینه یکصداست و می گویند که راهی جز اجرای کامل برجام و بازگشت به تعهدها و قانون وجود ندارد و این یک پیروزی بزرگ برای ملت ایران است. رئیس جمهوری تصریح کرد: سال ۹۹ از سخت ترین سال های تاریخ ایران بود، برای اینکه بدانید چقدر سخت بود، اتکای ما به نفت و میعانات گازی در بودجه ۲ درصد و به نفت و فرآورده های نفتی ۶ درصد بوده است. یعنی اگر همه اینها را هم حساب کنیم، ۸ درصد تکیه بودجه ما به نفت بوده که در تاریخ بی سابقه است.
روحانی گفت: آنهایی که دولت را نقد می کنند که اگر نقد درست باشد بسیار هم خوب است و از آنها متشکریم، به این نکات هم توجه کنند که اتکای دولت در بودجه به نفت و میعانات فقط ۲ درصد بوده و این در تاریخ بسیار مسئله مهمی است و می خواستیم به دستور مقام معظم رهبری در این باره عمل کنیم.
وی گفت: قولی که به مردم دادیم این است که در این ماه های پایانی دولت، همچنان اهدافمان را دنبال می کنیم. هدف ما این است که تحریم را برداریم، کرونا را مهار کنیم، معیشت مردم بهتر شود و تا آنجایی که می توانیم طرح های نیمه تمام را تکمیل کنیم.
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه تلاش کرده ایم تحریم را خنثی کنیم، گفت: فروش نفت بسیار کاهش یافت، اما اکنون شرایط بهتر است و بر اوضاع مسلط تر شده ایم و امکان افزایش صادرات نفت تا ۲.۵ میلیون بشکه را پس از رفع تحریم داریم.
به گزارش ایرنا، اسحاق جهانگیری شامگاه جمعه ۱۰ اردیبهشت ماه به تشریح اقدام های دولت در مواجهه با تحریم و آثار آن پرداخت و گفت: معتقدم در جنگ اقتصادی آمریکا، در ۲۰۰ سال گذشته این حجم تحریم و پیگیری و اصرار بر اجرای آن بی سابقه بوده است. تمام سفارتخانه های آمریکا موظف به رصد معاملات شده بودند و بر صفر شدن فروش نفت ایران، فلج کردن سیستم حمل ونقل دریایی و شناسایی تمامی گلوگاه ها اصرار داشتند. وی ادامه داد: به حدی جسور شده بودند که در هرجایی نفتکش ما را شناسایی می کردند، انفجار ایجاد می کردند. حدود ۲۰۰ نفتکش ما را دچار سانحه کردند. گاهی از طریق خودشان و گاهی از طریق نیابتی هایی همچون اسرائیل و سعودی. معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به اعتراف مقام های آمریکا برای شکست فشار حداکثری، اضافه کرد: بسیاری از سران کشورها در دیدار با رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفته بودند ترامپ گفته است سه ماه صبر کنید هیچ چیزی از این نظام و ایران باقی نمی ماند. با این شرایط، ایران ماند و سرافراز ایستادگی کرد. جهانگیری با بیان اینکه همین الان بیشترین دستاورد را نسبت به دولت های پیشین داشته ایم، گفت: برداشت از ذخایر مشترک با قطر پیش از این دولت به نفع قطر پیش می رفت، غارت اموال کشور فقط گرفتن وام و پرداخت نکردن آن نیست. امروز ما بیش از ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز یعنی بیش از قطر از پارس جنوبی برداشت می کنیم. وی افزود: کارهای بزرگی انجام شد. بزرگ ترین انتقال آب در استان های غرب کشور اجرا و حجم ذخایر پتروشیمی و فولاد افزوده شد. بزرگ ترین کمک به حقوق بگیران ثابت، بازنشستگان انجام شد و امیدواریم در این دور مذاکرات، تحریم برداشته و مشکلات مردم برطرف شود.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به کاهش شدید منابع ارزی از ۱۰۰ میلیارد دلار به ۵ میلیارد دلار به واسطه فشار تحریم ها ادامه داد: در هر سال تلاش شد میزان تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی کاهش یابد و حتی تصمیم داشتیم در آخر سال ۹۹ این ارز حذف شود، اما مجلس ناگهان این مسئله را رسانه ای کرد و سبب شد کالاها انبار شوند. جهانگیری درباره ارز ۴۲۰۰ تومانی توضیح داد: بر اساس تصمیم سران قوای سه گانه، قرار شد نرخ ۴۲۰۰ تومن ثابت بماند، اما در پایان تصمیم گیری به رئیس جمهوری پیشنهاد کردند برای اینکه در جامعه این خبر مطرح شود، آقای جهانگیری اعلام کند و این کار انجام شد. نرخ ثابت ۴۲۰۰ تومان، مصوبه سران قواست. وی تصریح کرد: من تلاش کردم که ۴۲۰۰ تومان ثابت نباشد و همراه با تورم تغییر کند، اما اکنون مهم تر این است که از زندگی مردم حفاظت کنیم. دولت ایران یارانه های پیدا و پنهان زیادی دارد. بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان و بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومن یارانه آشکار پرداخت می کنیم. تنها بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان یارانه نان پرداخت می کنیم. معاون اول رئیس جمهوری گفت: من درباره بنزین پیشنهاد داشتم که به جای تخصیص بنزین به خودرو، به افراد اختصاص یابد تا به نفع افراد مرفه نشود. بیش از ۴۸ درصد جمعیت هیچ خودرویی ندارند.
جهانگیری به پرونده هایی مانند فروش نفت به بابک زنجانی، فروش نفت به ستاد کل نیروی مسلح و نیروی انتظامی و برنگشتن پول آن در دولت احمدی نژاد اشاره کرد و گفت: امروز شرکت نفت ما یکی از بزرگ ترین بدهکاران دولتی است. وی ادامه داد: من بر خلاف نظر برخی در دولت ماندم تا امثال بابک زنجانی دیگری ایجاد نشود. بدون مصوبه شورای عالی امنیت ملی یک میلیارد دلار پول به بانک بابک زنجانی در مالزی واریز شده بود. ۱.۷ میلیارد دلار نفت به وی داده شد. نفت را می گرفته و پول آن را بر نمی گردانده، دوباره به او نفت می دادند. معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه تلاش کرده ایم تحریم را خنثی کنیم، ادامه داد: فروش نفت بسیار کاهش یافت، اما اکنون شرایط بهتر است و بر اوضاع مسلط تر شده ایم و امکان افزایش صادرات نفت تا ۲.۵ میلیون بشکه را پس از رفع تحریم داریم. جهانگیری یادآوری کرد: پیچیدگی فروش نفت و گرفتن پول و تبدیل آن به کالا بسیار سخت است. اینکه درآمد ۱۰۰ میلیارد دلاری به ۵ میلیارد دلار رسیده، توجیه نیست. در بودجه امسال کشور تنها ۱۲ هزار دلار درآمد نفتی پیش بینی شده است.
وی افزود: بیش از ۱۰۰ لایحه دولت در مجلس مانده و مجلس به مجلس طرح ها تبدیل شده است. لایحه در نظام قانون گذاری اصل است، هشت لایحه دولت که با وجود گذشت زمان زیادی ارسال شده، حتی اعلام وصول نشده است. این خلاف قانون اساسی است. مجلس حق ندارد لایحه را اعلام وصول نکند. معاون اول رئیس جمهوری گفت: اگر بخواهیم ابعاد بودجه ۱۴۰۰ را بر زندگی مردم تشریح کنیم چند ساعت زمان لازم دارد. کدام مجلسی رأی می دهد که ۲ درصد نرخ ارز نباید کمتر کاهش یابد؟ این فقط متوجه مجلس نیست، مجمع تشخیص مصلحت هم این گونه است، چند مصوبه در این مجمع مانده است و هیچ پاسخی هم نمی دهند.
معاون اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه کشور در بازدید از مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: پیگیری مشکلات کارکنان عملیاتی و اعتبارات لازم برای اجرای طرح های بازسازی و توسعه ای در دستور کار سازمان برنامه و بودجه قرار دارد.
سیدحمید پورمحمدی به همراه جمعی از مسئولان سازمان برنامه و بودجه کشور در سفری یک روزه به پایانه شناور فرآورشی (FPSO) کوروش و سکوی نفتی سلمان که روز پنجشنبه نهم، اردیبهشت ماه انجام شد، ضمن آشنایی با روند فعالیت های کارکنان شرکت نفت فلات قاره ابراز امیدواری کرد با پیگیری های انجام شده مشکلات کارکنان صنعت نفت دریایی ایران برطرف شود.
علیرضا سلمان زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران نیز در این بازدید گزارش کاملی از اقدام ها و فعالیت های انجام شده از سوی کارکنان این شرکت در بهره برداری و استخراج نفت و گاز خلیج فارس ارائه کرد.
این گروه در این سفر یک روزه ضمن بازدید از منطقه عملیاتی کیش و ارائه توضیحات لازم پیرامون روند کار در این منطقه، به لاوان رفتند و در نشستی با بهروز علی آبادی، رئیس منطقه لاوان درباره مهم ترین مشکلات و چالش های کارکنان مناطق عملیاتی بحث و بررسی شد.
سکوی بهره برداری سلمان، مقصد بعدی این گروه بود که طی آن شهرام شریفی، معاون سکوی سلمان گزارش کاملی درباره روند فعالیت ها، مشکلات و چالش های کارکنان اقماری ارائه داد.
پورمحمدی در پایان این سفر ضمن تمجید از تلاش های کارکنان صنعت نفت دریایی ایران در ایجاد ارزش افزوده و تولید ثروت برای کشور، پیگیری مشکلات کارکنان عملیاتی و اعتبارات لازم در اجرای طرح های بازسازی و توسعه ای را در برنامه های آن سازمان قرار داد.
معاون اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه همچنین ابراز امیدواری کرد روند اصلاح و واقعی شدن بودجه اختصاص یافته به این شرکت ادامه داشته باشد. سلمان زاده نیز از نگاه ویژه سازمان برنامه و بودجه در اصلاح بودجه تخصیص یافته به این شرکت قدردانی کرد.
عملکرد وزارتخانه های نفت، نیرو، راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت در سال ۹۹ براساس گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور در نشست هیئت دولت بررسی شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، در نشست عصر یکشنبه (۱ اردیبهشت ماه) هیئت دولت که به ریاست دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری برگزار شد، سازمان برنامه و بودجه کشور گزارشی از عملکردهای بودجه سال ۱۳۹۹ و اقتصاد کشور به هیئت وزیران ارائه داد.
براساس گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور، سال گذشته ۹۲ هزار میلیارد تومان اعتبارهای عمرانی تخصیص یافته و با هدف کاهش آثار کرونا بر معیشت قشور ضعیف، ۱۰۸ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی به قشور مختلف جامعه پرداخت شده است. باوجود پیش بینی های منفی از رشد اقتصادی در سال ۱۳۹۹، محاسبات نشان می دهد رشد اقتصادی کشور در این مدت مثبت بوده است. در این گزارش همچنین عملکرد پارسال وزارتخانه های نفت، نیرو، راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت بررسی شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی کشور با اشاره به مشکلات تحریمی کشور پیش از حصول توافق برجام از جمله مشکلات در زمینه فروش نفت، دریافت پول نفت و عبور کشتی های تجاری، گفت: تحریم های فلج کننده قبل از برجام را فراموش نکنیم. علی اکبر صالحی، شامگاه جمعه دهم اردیبهشت ماه به تحریم های پیش از توافق برجام اشاره کرد و گفت: طوری صحبت نشود که گویا پیش از برجام همه چیز گل و بلبل بوده و صرفا چون آمریکا از برجام بیرون رفت، پس مقصر همه مشکلات برجام است. وی افزود: آن زمان در شرایطی بودیم که حتی با عراق هم نمی توانستیم مراوده مالی داشته باشیم. هر ۶ ماه صادرات نفت ما ۲۰ درصد کاهش می یافت، برای دریافت پول نفت با مشقت های بسیاری روبه رو بودیم. حتی به خاطر قطعنامه ۱۹۲۹ نمی توانستیم کشتی های تجاری را عبور دهیم. کشتی های بزرگ باید در امارات پهلو می گرفتند و ما باید با لنج، بارها را منتقل می کردیم. رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه برجام و مذاکره برای رفع تحریم و خروج از قطعنامه ها بود، تصریح کرد: ما در آن زمان شرایط بسیار سختی داشتیم و برجام آمد تا آن شرایط را تغییر دهد. صالحی با اشاره به خروج ترامپ از برجام، گفت: نباید بگوییم که برجام باعث مشکلات امروز شده است. پس از برجام، دو سال گشایش فوق العاده ای در کشور ایجاد شد و نرخ رشد اقتصادی افزایش یافت. وی با بیان اینکه برخی معتقدند بیشتر مشکلات ناشی از ناکارآمدی دولت است و نه تحریم، گفت: یک دولت ایده آل با همه تصمیم های درست اگر نتواند نقل و انتقال مالی داشته باشد، چه خواهد کرد.
داخلي سازي توربوكمپرسورها؛ نتيجه برنامه درازمدت و تلاش مستمر
مشعل در يك بازه زمانی 25 ساله، مسؤوليت نصب و راه اندازي 40 ايستگاه تقويت فشار در اقصي نقاط كشور را عهده دار بود كه در نوع خود رقمي حيرت انگيز و ركوردي دست نيافتني به شمار مي آيد. سيد احمد مهيمني، كارشناس طرح ايستگاه هاي تقويت فشار در شركت مهندسي و توسعه گاز ايران و دانش آموخته دانشگاه صنعتي شريف در رشته مهندسی شيمي گرایش گاز، تاريخ ناطق تاسيسات تقويت فشار گاز ايران است. او در نصب و راه اندازي 175 واحد توربوكمپرسوري مشاركت داشته و به صورت مستقيم رئيس راه اندازي 135 واحد در سراسر كشور بوده است. مهيمني و همكارانش از ايستگاهي به ايستگاهي ديگر در سرماي زمستان و گرماي تابستان آنقدر تاسيسات تقويت فشار گاز روي خطوط لوله سراسري احداث كرده اند كه امروزه ديگر كسي نگران انتقال ذخاير گازي در سطح كشور نيست و گاز با فشار مطلوب همچون خون در رگ هاي ايران جاري می شود. دغدغه مهندس خوشفكر صنعت گاز اين است كه نسل جوان بدانند چه مسيري طي شده تا امروز به چنين جايگاهي در راهبري، ساخت و راه اندازی اين تجهيزات استراتژيك دست يافته ايم. امروزه و با رشد چشمگير در ساخت توربين ملي و توربوكمپرسور هاي ساخت داخل، شايد خيلي از اين موفقيت ها بديهي به نظر برسد. در حالي كه تا همين دو دهه پيش برندهاي روسي، ايتاليايي، آلماني و اوكرايني در خاك ايران فرمانروايي مي كردند. در ادامه، صحبت هاي او درخصوص ديروز و امروز ايستگاه ها را می خوانيم.
در سال 75 وارد عرصه تاسيسات تقويت فشار گاز شدم. آن زمان مقارن با ورود سيستم هاي ديجيتالي و كامپيوتري در ايستگاه ها بود و سيستم ها از حالت دستي و نيوماتيك سابق خارج شده بودند. فعاليت بنده در ايستگاه هاي فراشبند و پتاوه روي خط دوم سراسري بود. توربوكمپرسورهاي اين ايستگاه ها از برند Nuvo Pigano ايتاليا بودند كه تحت ليسانس جنرال الكتريك آمريكا ساخته شده بود. در آن زمان به دليل شرايط ويژه تحريم ها تنها اين شركت ايتاليايي حاضر به كار در ايران بود؛ اما ايتاليايي ها تنها كارشناسان خارجي در ايستگاه ها نبودند. درست است كه تاسيسات از سه بخش اصلي توربوكمپرسور، فيلتراسيون و خنك كن استفاده می شود؛ اما بخش هاي جانبي زيادي همچون سيستم هاي برق، ايمني ، كنترل، كمپرسور هوا، ژنراتور اضطراري، آشكارساز گاز، مقابله با آتش ، روغن و سوخت تشكيل شده است كه مديريت هر كدام از اين بخش ها را كارشناسان خارجي از مليت هاي مختلف اروپايي و كره اي به عهده داشتند. بنابراين ما در پروژه هاي نصب و راه اندازی ايستگاه با جمع زيادي از كارشناسان خارجي مواجه بوديم كه در جلسات راه اندازی و بحث هاي فني، نظر كارشناسان ايراني را جدی نمی گرفتند و نقطه نظرات مهندسان داخلي خريدار نداشت.
يكي از بزرگ ترين مشكلات ، تقارن موعد راه اندازي با تعطيلات ماه ژانويه ميلادي بود. به خاطر دارم كه كارشناسان خارجي بدون توجه به زمان اوج مصرف در زمستان ها به تعطيلات دراز مدت می رفتند و در سرد ترين موعد سال كه با احتمال قطعي گاز همراه بود، «دست ما را در پوست گردو مي گذاشتند.» آنها حتي با وجود پرداخت هاي بيشتر نيز حاضر به ماندن در ايران نمي شدند و رفتن به تعطيلات برايشان ارجح بود. از آنجا كه عمليات راه اندازي كاملا به دانش و تخصص نيروي انساني وابسته است، در اين مواقع حضور نداشتن نيروي ماهر كاملا خود را نشان می داد و تصميم گيري و ابتكار عمل در دست خارجی ها بود؛ البته ناگفته نماند كه روند رو به رشد در مهندسان ايراني طی سال هاي بعد، بتدريج خود را نشان داد و دانشي كه با تجربه راه اندازي ايستگاه هاي مختلف حاصل شده بود، سبب شد جوانان ايراني اعتماد به نفس و تجربه لازم را براي عرض اندام در مقابل خارجي ها پيدا كنند و در سال هاي بعد زمين بازي را به دست بگيرند. يك بار در جلسه اي كه در يك سوي ميز آن كارشناسان باتجربه آلماني بودند، حاضر شدم و سعي در متقاعد كردن آنها در مشكلات فني تجهيزات داشتم كه با حمايت مدير پروژه اين قضيه انجام شد و خارجي ها بتدريج احساس كردند که ايراني ها حرف هايی فني براي گفتن دارند. لازم است عنوان كنم كه تا ابتداي دهه 80 هنوز ابتكار عمل، فرماندهي و تصميم گيري در دست خارجي ها بود؛ اما اطلاعات حاصل شده و تلاش هاي شبانه روزي همكاران در مطالعه كتب فني و كسب تجربه، بتدريج و گام به گام ايراني ها را به سمت پيشرفت سوق داد.
اين پروژه، گامي بسيار بزرگ بود و عملا ايران را وارد عرصه ساخت توربوكمپرسور كرد. تا قبل از آن، تجربه واردات دستگاه هاي روسي، ايتاليايي و آلماني را داشتيم و به دليل تلاش هاي عملياتي و شبانه روزي همكاران صنعت گاز، دانش خوبي در تخصص هاي گوناگون مرتبط با توربوكمپرسور تجميع شده بود. رفته رفته اختلاف سطح دانش بين ايراني ها و خارجی ها كمتر شد و اشراف همكاران به ريزه كاري هاي فني افزايش يافت. به همين دليل و همزمان با تلاش ها براي بومي سازي ساخت اين تجهيز استراتژيك، ما نيز با گردهم آوردن جمعي از مهندسان باتجربه برق، كنترل، مكانيك و پايپينگ، بخش راه اندازی تاسيسات را تشكيل داديم كه رياست آن را به عهده داشتم. در اين قرارداد ساخت 50 توربوكمپرسور پيش بيني شده بود و اولين دستگاه آن در سال 82 در ايستگاه پتاوه و آخرين آن، سال 90 در ايستگاه خيرگو نصب شد. اين قرارداد آينده نگرانه براي صنعت گاز كشور بسيار پرخير و بركت بود و در مدت 10 سال پياده سازي آن، بخش هاي مختلف توربوكمپرسور مانند سوخت و فرماندهي توربين بومي سازي شد و با گذشت زمان سهم ايراني ها در طراحي و ساخت اين تجهيز راهبردي افزايش يافت.
بسياري از توفيقات فعلي ما مرهون همين قرارداد داخلي سازي 50 دستگاه است. نسل جوان بايد بداند كه اين موفقيت ها به آساني حاصل نشده است. تا قبل از اين قرارداد، ما در حالي تاسيسات را می ساختيم كه تحويل توربين گاهي اوقات بسيار سخت می شد و حتي در هاله اي از ابهام قرار می گرفت و همه نگران تحويل بهنگام آن بودند؛ اما اكنون به درجه اي از پيشرفت رسيده ايم كه توربين، اولين كالايي است كه زودتر از ساير اقلام به سايت پروژه می رسد و اين دستاورد كمي نيست. هم اكنون در ايستگاه هاي خورموج و آب پخش كه مدیریت آن را به عهده دارم، توربين داخلي، جلوتر از ديگر اقلام آماده و در دسترس است. سخن از تجهيزي است كه به لحاظ تكنولوژي بسيار پيچيده است و براي خريد و راه اندازی آن بايد ارز بسيار زيادي از كشور خارج می شد و چشم همه ما به دستان خارجی ها بود كه بيايند و آن را نصب كنند. علاوه بر اين، بسياري از مهندسان ايراني طي اين سال ها كاركشته شده اند و دانش متمركز در بخش هاي كارفرمايي و پيمانكاري ايجاد شده و افراد دلسوزي پرورش يافته اند كه آينده صنعت گاز را تضمين می كنند، ضمن آنكه اين قرارداد كه با رويكرد اصولي اجرا و به قراردادهایي بزرگ تر همچون قرارداد 200 دستگاه در سال هاي آينده منجر شد، سهم بومي سازي را به كامل ترين حد ممكن افزايش داد. به طوري كه با وجود خروج زيمنس از ايران در اوايل دهه 90، پروژه ساخت توربين ملي با تكيه بر دانش داخلي به ثمر نشست و در ايستگاه هاي دهق ، اين دستگاه ملي عملكردي به مراتب بهتر از نمونه مشابه آلماني داشت. از سال 94 تاكنون تمامي توربين هاي نصب شده در ايستگاه ها از نوع داخلي هستند و در خط ششم سراسري، جهرم، خورموج، پارچين و سمنان می درخشند.
قدر داشته هاي خود را بدانيم. به حافظه تاريخي خود رجوع كنيم و ببینیم که آنچه امروز در اختيار ماست، به چه قيمتي به دست آمده است. بومي سازي و رمزگشايي از فوت و فن هاي هر قطعه از قطعات اين دستگاه هاي پيچيده، با هزاران ساعت تلاش عملياتي انجام شده و امروزه ده ها شركت پيمانكاري در بخش هاي مختلف رشد يافته اند كه می توانند آينده اي روشن براي كشور ترسيم كنند. من پيامدهاي حضور طولاني مدت در راه اندازی پشت سر هم و فشرده ايستگاه هاي خطوط سوم، چهارم، ششم، هشتم و نهم سراسري را در زندگي شخصي ام ديده ام و بخش مهمي از روند بزرگ شدن فرزندم را از دست داده ام و در كنارش نبوده ام. از تمامي عزيزاني كه از اين پروژه ها حمايت كرده و از گذشته تاكنون پشتيبان اين دستاوردهاي ملي بوده و اين افتخارات را رقم زده اند، تشكر مي كنم و قدردان همت و حسن نيت آنها هستم.
شگفتی سازی در مرز ایران و عراق
مهدی مهرابی نخستین بار، سال 70 بود که گازرسانی به استان کردستان در قالب خط لوله فلزی 20 اینچ از همدان کلید خورد و شعله های گاز، مهمان شهرهای قروه، دهگلان و سنندج شد. گازرساني در استان كردستان از سال 70 آغاز شد و سال 72 بهره برداري از گاز در شهرهاي قروه و سنندج کلید خورد. در ادامه توسعه زیرساخت های گازرسانی، شركت گاز استان كردستان از سال 77 به عنوان شركتی مستقل (سهامي خاص) به منظور ارائه خدمات گازرساني متناسب با نيازها وانتظارات مشتركان گاز طبيعي فعاليت خود را آغاز کرد. با نگاهی دقيق تر به جغرافیای استان كردستان كه پوشيده از جنگل، مراتع، پوشش گياهي، كوه هاي سر به فلك كشيده، رودخانه هاي خروشان و مسيرهاي تردد سخت گذر است، به زيبايي زائد وصف و سرسبزي اين استان پي برده و با گسترش شبكه هاي گاز رساني در سطح شهرها و روستاهاي اين استان نقش ارزنده صنعت گاز در حفظ منابع طبیعی و نظیر بخوبي محسوس است. از سال 83 تا 88، همه شهرستان هاي استان كردستان از نعمت گاز بهره مند شدند و گازرسانی به 300 روستا در دستور کار قرار گرفت. در ادامه و همزمان با سفر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به این استان، گازرسانی به 400 روستای دیگر نیز در دستور کار قرار گرفت.
در همین حال، مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان با اشاره به مرزی بودن این استان با کشور عراق می گوید: کردستان از سمت غرب با کشور عراق مرز مشترک دارد و بسیاری از روستاهای این مناطق که زمستان های سختی را تجربه می کنند، به شبکه گاز متصل شده اند؛ این در حالی است که روستاهای هم مرز در کشور عراق به هیچ وجه گازرسانی نشده است. علاوه بر روستاها، تعدادی از «کوخ» های سطح استان نیز گازرسانی شده اند. به گفته احمد فعله گری، از آنجا که کردستان در منطقه ای کوهستانی واقع شده است، زمستان های سخت و سردی را تجربه کرده و می کند. در برخی موارد بارش برف به حدی است که مسیر ارتباطی بسیاری از روستاهای این منطقه برای چند روز مسدود می شود، بنابراین یکی از مهم ترین دغدغه های آنها به تامین سوخت مورد نیاز خود در این فصل از سال مربوط است. تامین سوخت مورد نیاز همواره یکی از مشکلات روستاییان در فصول سرد سال به شمار می آید که با گازدار شدن بسیاری از روستاها این دغدغه از بین رفته و اکنون زمستان ها را در گرما سپری می کنند.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان، با اشاره به بخشی از فعالیت های این شرکت در سطح استان می گوید: جمع شبكه هاي اجرا شده گاز در بخش شهري و روستايي استان كردستان 11 هزار و442 كيلومتر بوده كه از این میزان، 3 هزار و 509 كيلومتر در شهرها و 7 هزار و 933 كيلومتر در روستاها اجرا شده است.
وی ادامه می دهد: هم اکنون كارگاه عظيم گازرساني در استان فعال است و براي حركت در مسیر هدف استراتژيك پويش سبز برنامه مدون و منظمي تدوين شده و به منظور تحقق اين هدف راهبردی هم اكنون ضريب نفوذ گاز طبيعي در جمعيت كل استان كردستان به مرز 98 درصد رسيده است.
فعله گری یادآور می شود: در ابتداي فعاليت دولت تدبير و اميد، درصد نفوذ گاز طبيعي در جمعيت روستايي كردستان 44 درصد بود كه با تلاش هاي صورت گرفته اين ضريب هم اكنون به 93 درصد رسیده كه این افزایش، نشان از رشد 111 درصدي نفوذپذيري در اين بخش دارد. با افزايش ضريب نفوذ گاز طبيعي در جمعيت روستايي كه 93 درصد و جمعيت شهري كه 100 درصد بوده و با ضريب نفوذ كل 98 درصد، استان كردستان به عنوان استان سبز لقب گرفته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه می گوید: یکی از موثرترین و مهم ترین اقدام هایی که در چند دهه اخیر انجام شده و تداوم دارد، گازرسانی به روستاهاست که علاوه بر سهولت در زندگی و ماندگاری روستاییان، نوید بخش مهاجرت معکوس و ایجاد صنایع کوچک روستایی است. توسعه زیرساخت های روستایی را می توان سرمایه های عمومی و اجتماعی روستاها دانست که به این دلیل توسعه این زیرساخت های اجتماعی، فیزیکی و نهادی باعث بهبود شرایط و کیفیت زندگی و معیشت مردم محلی و ارتقای کارایی زندگی اجتماعی و اقتصادی آنان خواهد شد.
به گفته وی، در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به نام سال «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی» نامگذاری شده است، توسعه زیرساخت های اجتماعی و اقتصادی همچون تسهیلات و خدمات بهداشتی و آموزشی، تامین انرژی پایدار باعث بهبود کیفیت زندگی روستاییان و افزایش توانایی های آنان (در جایگاه های فردی و اجتماعی) خواهد شد. از سوی دیگر، اشتغالزایی، از عناصر ارزنده پیشرفت اقتصادی کشورها محسوب می شود و شرکت گاز استان کردستان با گسترش شبکه های گازرسانی در سطح روستاها و پراکندگی بسیار مطلوب آنان، زمینه تامین انرژی پایدار برای افزایش تولیدات دامی و کشاورزی و صنایع تبدیلی را فراهم کرده است.
با نگاه دقيق تر به آمار وضعيت گازرساني در استان كردستان مشخص مي شود که اين استان، داراي 31 شهر گازدار و 1402 روستاي گازدار بوده و عمليات گازرساني در تعدادي از روستاهاي استان نیز در حال انجام است. با شروع سال 1400 تعداد روستاهاي گازدار استان كردستان از 1400 مورد عبور كرد و اين نقطه عطف گسترش خدمات در كردستان است كه برگ زريني در تاريخ اين استان رقم خواهد خورد و براي نسل آينده ميراث گرانبهايي به يادگار خواهد ماند.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان، با نگاهی به عملکرد کارکنان این شرکت در سال 99 می گوید: در سال گذشته بیش از 660 کیلومتر شبکه گازرسانی در سخت گذر ترین مناطق كوهستاني و نقاط مرزي این استان اجرا و 11 هزار عملك در روستاهاي با بافت سنگي بسيار سخت، معابر داراي شيب غير متعارف و پلكاني نصب شده است.
به گفته وی، با اجرا و توسعه زیرساخت های گازرسانی یادشده در سطح استان، 105 روستا و 144 واحد صنعتي مصوبه شوراي اقتصاد به شبکه گاز متصل و 23 هزار مشترك جدید جذب شد و زمینه ساز تحقق اشتراك پذيري 111 درصد در این استان شد.
فعله گری تاکید کرد: همچنین با گازرسانی پایدار به بخش های مختلف، 3 میلیارد و 210 میلیون مترمکعب گاز مصرف شد. از سوی دیگر، توسعه زیرساخت های گازرسانی زمینه ساز جايگزيني 27 هزار متر مكعب گاز طبيعي به جاي سوخت هاي مايع در این استان مرزی شد که این اقدام در حوزه کاهش قاچاق سوخت نیز تاثیر بسزایی داشته است. وی با بیان اینکه 30 درصد مجموع گاز استان به نیروگاه برق سنندج اختصاص می یابد، تاکید می کند: در سال گذشته در مجموع بیش از ۹۱۸میلیون و ۳۹۸ هزار متر مکعب گاز طبیعی در بخش نیروگاه تولید برق سیکل ترکیبی شهرستان سنندج مصرف شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن(سال 98) افزایش حدود ۱۱ درصدی را نشان می دهد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در پایان یادآور می شود: پیشرفت پروژه GIS، ارائه خدمات بدون وقفه و بدون قطعي گاز در شرايط بحراني زمستان، افتتاح دومين ايستگاهCGS شهرستان سنندج با ظرفيت 100 هزار متر مكعب و احداث شبكه توزيع گازرساني روستايي كم فشار در روستاهاي پلكاني به عنوان پايلوت و نصب انشعاب به صورت رايزري و ... از دیگر اقدام های کارکنان گاز کردستان در سال 99 به شمار می آید.
در گفت وگو با مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران بررسی شد
مشعل: جمع آوری گازهای همراه نفت در مسیر تحقق اهداف زیست محیطی از جمله اهداف و اولویت های وزارت نفت است که در این مسیر تاکنون اقدام های مهمی صورت گرفته و در حال انجام است.
در همین زمینه، کاهش آلاینده های زیست محیطی و مدیریت جمع آوری گازهای فلر، بهبود شرایط کسب وکار خصوصی و رفع موانع مرتبط با این عرصه ها و... از محورها، موضوعات و برنامه های مرتبط با تحقق شعار امسال «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» است که به دستگاه های مرتبط با صنعت نفت ابلاغ شده است.
طبق اعلام بیژن زنگنه، وزیر نفت با توجه به اقدام هایی که در دستور کار است، در پایان سال 1401 دیگر گاز همراهی وجود ندارد که در مشعل ها بسوزد.
گازهای همراه نفت از جمله منابع هیدروکربوری محسوب می شوند که با فراورش اولیه آنها می توان گاز سبک و مایعات گازی (NGL) تولید کرد. محصولات به دست آمده از فراورش این گازها می توانند برای تولید برق، تزریق به مخازن و خوراک واحدهای مختلف پتروشیمی به کار گرفته شوند.
در هفته های اخیر با حضور وزیر نفت، شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، قراردادهای ساخت ۲۴ دستگاه کمپرسور سانتریفیوژ و احداث ایستگاه جمع آوری گازهای همراه نفت منطقه رگ سفید به ارزش ۱۶۵ میلیون یورو را با هدف اجرای طرح جمع آوری گازهای مشعل با سه شرکت ایرانی امضا کرد.
در همین خصوص، مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم بتازگی خبر داده است که در نیمه نخست امسال ۱۴ قرارداد دیگر مرتبط با طرح های جمع آوری گازهای مشعل امضا می شود و با اتکا به توان داخلی، همه مشعل ها خاموش خواهند شد.
در مسير تحقق جمع آوری گازهای همراه، اقدام های مختلفی را می توان برشمرد. به عنوان نمونه با تدوين نقشه راهي براي جمع آوري 90 درصد از گازهاي همراه نفت در حوزه شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، علاوه بر صيانت از محيط زيست، گام موثري در اشتغالزايي نيروهاي بومي در منطقه به شمار مي رود.
مثال دیگری که می توان مورد اشاره قرار داد، آغاز عملیات اجرایی پروژه جمع آوری گازهای مشعل میدان نفتی چشمه خوش در استان ایلام است که در گستره فعالیت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار دارد که این شرکت همسو با برنامه های کلان وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران مبنی بر شتاب بخشی در اجرایی کردن دستورعمل های حفظ محیط زیست و کاهش آلاینده های زیستی، جمع آوری گازهای مشعل را هدف گذاری و عملیاتی کرده است.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، جمع آوری گازهای مشعل میدان نفتی چشمه خوش را اواخر سال گذشته به یک شرکت داخلی واگذار کرد که بر اساس قرارداد ۶۷ میلیون فوت مکعب در روز از گازهای انتقالی به مشعل در مدت ۶ ماه جمع آوری می شود.
پیش بینی می شود تا ابتدای مهرامسال، واحد جمع آوری گاز همراه و استحصال میعانات گازهای مشعل چشمه خوش، راه اندازی و وارد فاز تولید شود و از محل فروش گازهای این میدان، حدود ۵ میلیون دلار در سال ارزش افزوده رقم بخورد. با توجه به اهمیت این طرح، هفته نامه «مشعل» درباره جزییات آن با احمد رجبی، مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت و گو داشته است.
مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، هدف از اجرای این پروژه را بهره برداری مناسب از سرمایه های ملی، استفاده از توانمندی های داخلی در زمینه ساخت تجهیزات کاربردی از جمله کمپرسورها، توسعه اقتصادی و حذف یا کاهش حداکثری آلاینده های زیست محیطی دانست که با تکمیل زنجیره ارزش در فرایند نفت و گاز، ایجاد فرصت های سرمایه گذاری مولد، رونق کسب وکار و اشتغالزایی را در منطقه غرب کشور فراهم می آورد.
افزون بر آن، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران پروژه های مختلفی را برای جمع آوری گازهای مشعل در دست اجرا دارد و در این زمینه با هدف کاهش آثار سوء زیست محیطی ناشی از آن و ایجاد ارزش افزوده از این منابع و همچنین ایجاد فرصت سرمایه گذاری و کسب وکار برای نخستین بار در مناطق نفت شهر، سروستان و سعادت آباد جمع آوری گازهای همراه در مجموع به میزان ۲۶.۱ میلیون فوت مکعب گاز همراه در روز را در حال اجرا دارد. طرح جمع آوری گازهای همراه و احداث ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران با سرمایه گذاری افزون بر ۱۲۵ میلیون یور از دیگر پروژه ها به شمار می رود و طرح جمع آوری گازهای همراه میدان خشت نیز به زودی به پیمانکار واگذار و قرارداد منعقد خواهد شدمیدان نفتی چشمه خوش از میدان های نفتی ایران است که در منطقه دشت عباس، استان ایلام، در فاصله ۵۲ کیلومتری از جنوب شهرستان دهلران و ۷۰ کیلومتری غرب شهرستان اندیمشک قرار دارد. سابقه کشف این میدان نفتی به سال ۱۳۴۳ باز می گردد و بهره برداری از آن در سال 1356 ثبت شده است.
نفت تولیدی این میدان پس از فراورش در واحد بهره برداری چشمه خوش، از طریق خط لوله ای به طول ۱۵۳ کیلومتر، به مجتمع بهره برداری اهواز۳ انتقال می یابد و در نهایت به منظور تأمین خوراک پالایشگاه ها یا صادرات، از طریق پایانه نفتی، به جزیره خارگ ارسال می شود. متن کامل این گفت وگو را بخوانید:
مزایده فروش گازهای همراه چشمه خوش در سال 1399 انجام و قرارداد فروش گازها در دی سال 1399 با یک شرکت داخلی منعقد شد. با امضای قرارداد اجاره و تحویل زمین، پروژه به شکلی عملی کار خود را در اسفند سال 1399 آغاز کرد.
هدف از اجرای این پروژه، جمع آوری گازهای همراه چشمه خوش و استحصال گاز سبک و میعانات گازی شامل LPG و C5+ است. بهره برداری مناسب از سرمایه های ملی، استفاده از توانمندی های داخلی در زمینه ساخت تجهیزات کاربردی از جمله کمپرسورها، توسعه اقتصادی، حذف یا کاهش حداکثری آلاینده های زیست محیطی است که با تکمیل زنجیره ارزش در فرایند نفت و گاز، ایجاد فرصت های سرمایه گذاری مولد، رونق کسب وکار و اشتغالزایی را در منطقه غرب کشور فراهم می آورد.
این طرح شامل طراحی، تامین کالا، احداث و بهره برداری واحدهای تقویت فشار گاز و استحصال میعانات گازهای همراه چشمه خوش است. حدود 85 تا 90 درصد کالای طرح از سوی شرکت های داخلی ساخته می شود.
در این پروژه و طبق قرارداد حدود 67 میلیون فوت مکعب در روز (یک میلیون و 895 هزار متر مکعب در روز) گاز همراه جمع آوری می شود که قیمت هر متر مکعب گاز 75 صدم سنت دلار است که ارزش روزانه گاز حدود 14 هزار دلار خواهد بود. طبق برنامه های موجود، فعلا به مدت حدود یک سال این مقدار گاز جمع آوری می شود.
هم اکنون قراردادهای فروش گاز و اجاره زمین منعقد و زمین تحویل و مین روبی انجام شده است. طراحی کامل صورت گرفته و کالاها عمدتا سفارش و کمپرسورها ساخته شده اند، ضمن اینکه فعالیت های اجرایی نیز آغاز شده است.
ارزش سالانه طرح حدود پنج میلیون دلار است که از محل فروش گاز حاصل خواهد شد. پیمانکار خریدار گاز نیز از محل فروش گاز سبک و میعانات گازی تولیدی، کسب درآمد خواهد کرد.
اجرای این طرح ضمن جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه و آلودگی محیط زیست، باعث رونق کسب و کار و ایجاد اشتغال و نیز ارزش افزوده و کسب درآمد خواهد شد، ضمن آنکه تکمیل زنجیره ارزش گازهای همراه نفت را به دنبال خواهد داشت.
طرح اصلی جمع آوری گازهای همراه چشمه خوش و میادین اقماری آن در قالب طرح توسعه 16 میدان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران انجام شده و حدود 85 تا 90 درصد پیشرفت دارد. هدف این طرح ارسال گاز همراه جمع آوری شده به کارخانه NGL3100 است؛ اما با توجه به برنامه راه اندازی و بهره برداری از کارخانه NGL3100 در اواسط سال 1401، طرح جمع آوری گاز نیز همزمان با ان جی ال 3100 تکمیل و بهره برداری خواهد شد.به همین دلیل تصمیم برآن شد که با برگزاری مزایده فروش گازهای همراه چشمه خوش، تا موعد راه اندازی و دریافت گاز توسط کارخانهNGL3100، در طرح دیگری گازهای همراه جمع آوری شود و مورد استفاده قرار گیرد.
میدان نفتی چشمه خوش که در سال 1346 کشف شده و در سال 1356 مورد بهره برداری قرار گرفته، در استان ایلام واقع است. ظرفیت تولید میدان در حال حاضر حدود 80 هزار بشکه در روز است.
در برنامه فعلی توسعه تکمیلی و نگهداشت تولید میدان، استفاده از تلمبه های درون چاهی در نظر گرفته شده است. در بحث زیست محیطی مرتبط با گازهای همراه تولیدی، پیمانکار برنامه خاصی ارائه نکرده؛ بنابراین همان برنامه اولیه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران مبنی بر جمع آوری گازهای همراه و ارسال به کارخانه NGL3100 مد نظر شرکت نفت مناطق مرکزی است. گازهای همراه تا قبل از راه اندازی این کارخانه در پروژه مزایده فروش گازها، جمع آوری و مصرف خواهد شد.
طرح های جمع آوری گازهای همراه نفت ضمن جلوگیری از هدر رفت و سوزاندن گازها و آلودگی محیط زیست، با تکمیل زنجیره ارزش تولید گاز باعث تولید گاز سبک (برای تزریق در مخازن نفتی یا مصرف در شبکه گاز کشور) و میعانات گازی ارزشمند، ایجاد ارزش افزوده بالا، رونق کسب و کار و ایجاد اشتغال مولد بخصوص در مناطق محروم در جوار تاسیسات نفتی می شود، ضمن آنکه در صورت تزریق گاز سبک در مخازن نفتی باعث افزایش ضریب بازیافت نفت (EOR) و افزایش برداشت از مخازن نفتی خواهد شد. در توسعه میادین نفتی باید به گونه ای برنامه ریزی شود که طرح جمع آوری و مصرف گازهای همراه نفت تولیدی نیز همزمان با طرح توسعه میدان، اجرا شود و مورد بهره برداری قرار گیرد تا به هیچ وجه و در هیچ برهه زمانی، گاز همراه سوزانده نشود.
نگاهی به پتانسیل بازار کار صنعت پتروشیمی به بهانه روز کارگر
مشعلصنعت پتروشیمی در چند دهه گذشته ضمن گسترش همه جانبه در عرصه هاي مختلف، تنوع محصولات و ارائه خدمات در جاي جاي کشور و صادرات محصولات مختلف به کشورهای همسایه و منطقه و بخشهایی دیگر از بازارهای جهانی ، نقشي بي بديل در اقتصاد کشور و کمک به تحولات اقتصادي و به خصوص توسعه اشتغال کشور داشته است. این صنعت در ذیل صنعت بزرگ نفت در کشورمان توانسته تغییرات و توسعه ای درونی و خودکفا را رقم بزند و امروز به جایی برسد که بسیاری از نیازهای خود را در داخل کشور تامین کند. صنعت پتروشيمي به تنهایی و در ارتباط با صنایع تکمیلی ، تأمين کننده 11 صنعت پايين دستي خود است و به همین دلیل تاثیرگذاری بالایی در شاخصه های اقتصادی و به خصوص ضريب اشتغال دارد. این مجموعه های تولیدی و عملیاتی در هر مرحله از توسعه و تولید خود میزانی از خودکفایی و اثرگذاری را به همراه دارند و تعداد قابل توجهی از شرکت های و پیمانکاران و به طبع تعداد قابل توجهی از نیروی انسانی در سطوح مختلف را به کار می گیرد. روند رو به رشد و پر سرعت افتتاح واحدهای جدید در صنعت پتروشیمی می تواند اتفاق و شرایطی مستمر و امیدوار کننده برای نیروی کار در این صنعت باشد و این شرایط با توجه به افق پیش رو در جهش دوم و سوم با امیدواری صعودی ادامه دارد. اشتغال در صنعت پتروشیمی را می توان به نوعی اشتغال پايدار و بلند مدت در واحدهاي توليدي برشمرد که چه در مرحله ساخت و اجرا و چه در مرحله تولید، سهم قابل توجه خود را ایفا می کند. صنعت پتروشیمی در عبور از نیمه جهش دوم خود و شروع برنامه های جهش سوم ، افقی بلند مدت و روشن را در شهرهای عملیاتی و جنوبی و شهرهای پراکنده در نقاط دیگر کشور دارد که می تواند سهم قابل توجهی از رضایت بازار کار را فراهم کند. از نگاه دیگر عملکرد صنعت پتروشيمي در توسعه و روی ریل افتادن صنايع پايين دستي خود و چرخه هاي بعدي محصولات پليمري هم اهمیت زیادی دارد و می تواند ظرفيت هاي توليدي و اشتغالزايي را در سطوح مختلف به حرکت در بياورد. در همسویی با همین هدف بوده است که در مناطقی همچون ماهشهر، فاز دوم منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر يا منطقه ويژه اقتصادي پارسيان در جهت تکمیل و اجرای صنايع پايين دستي و تکميلي پتروشیمی پيش بيني شده اند و مي توانند با نزديکي به مراکز توليد و بسياري از مولفه هاي زيرساختي زمينه توليد و اشتغال همزمان را فراهم کنند.
طبق گزارش های شرکت ملی صنایع پتروشیمی حداقل 10 تا 12 ميليارد دلار طرح در صنعت پتروشيمي برای چند سال آینده و تا 1404 نهايي شده که در آستانه اجرا و یا در مرحله برنامه ریزی هستند و می توانند در کنار خود تعداد زیادی از طرح هاي مياني و پايين دستي پتروشيمي را همراه داشته باشند. بر این اساس در صورت فعال شدن این پروژه هاي صنعت پتروشيمي اشتغالزايي و درآمدزايي و سود خوبي برای این صنعت و کشور حاصل می شود. به این ترتیب و با توجه به زمان بندي که به عنوان جهش دوم در آن قرار داريم، بسياري از طرح ها و برنامه ريزي ها در دستور کار قرار دارند و در اين روند آنچه به شکلي پلکاني افزايش مي يابد، آمار اشتغال است. بر این اساس قرار است تا پایان سال ۱۴۰۰، ۲۷ طرح در قالب جهش دوم صنعت پتروشیمی به بهره برداری برسند و ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی به ۱۰۰ میلیون تن در سال برسد.بر اساس اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی که بیش از ۸ میلیون تن محصول به صنایع پایین دستی عرضه می شود و این حجم محصول منجر به رونق و اشتغال بی نظیری در ۱۵ هزار بنگاه بزرگ و کوچک در پایین دست صنعت پتروشیمی در قالب ۳۳ انجمن و سندیکا است. او پیشتر اعلام کرده بود که حداقل 108 هزار نفر به طور مستقيم در مجموع طرح ها و مجتمع هاي توليدي پتروشيمي اشتغال دارند و قرار است اين رقم در سال 1400 به 123 هزار نفر برسد و بايد توجه داشت که عدد اشتغال غيرمستقيم عددي بيش از اين رقم است. معاون وزير نفت با بيان اينکه اشتغال زايي دغدغه دولت است، تصريح کرد: شرکت ملي صنايع پتروشيمي به دنبال اين است که سبد اشتغال را متنوع کند و از نيروهاي جوان و کارآمد در کنار افراد مجرب استفاده شود. در سال 99 مجتمع های پتروشیمی میاندوآب، کاوه ، لرستان ، کیمیا پارس خاورمیانه ، بوشهر ، لردگان ، سولفات پتاسیم پتروشیمی ارومیه، هگمتانه ، واحدهای الفین و گوگردزدایی پتروشیمی ایلام، بید بلند خلیج فارس ، واحد بازیابی اتان پتروپالایش کنگان افتتاح و آماده بهره برداری شدند و عملیات اجرایی طرح پتروشیمی اسلام آباد غرب و عملیات ساخت طرح پتروشیمی کیان آغاز شد. همچنین از مجموع 17 طرحی که قرار بود در سال 99 افتتاح شوند ، پنج طرح باقی مانده که بهار 1400 رسیده و قرار است طرح های پتروشیمی سبلان، فاز یک مسجدسلیمان، پارسیان سپهر، فاز یک آرتا انرژی و فاز نخست طرح پتروکیمیای ابن سینا به زودی به بهره برداری رسمی برسند و در این مجموعه ها نیز تعداد دیگری از نیروی های تحصیلکرده و نیروی کار ماهر بومی و غیر بودمی مشغول به کار شوند. در همه این مجموعه ها نیز تعداد قابل توجهی از مهندسان، نیروی کار ماهر و کارگران مشغول به کار شده اند که بخش زیادی از آنها طبق قانون و تاکیدهای وزارت نفت در بالادست از نیروهای بومی انتخاب شده اند. مسئله قابل توجه درباره این تعداد شغل ایجاد شده آن است که این پتانسیل محدود به یک جغرافیای خاص و محدود نبوده و می توان گفت با گسترگی فعالیتهای صنعت پتروشیمی، در کل کشور پراکنده شده است. همچنین باید توجه داشت که این برنامه های افتتاح و ادامه روند توسعه و تولید با وجود تحریم های گسترده، شرایط سخت اقتصادی و محدودیتهای سنگین به دلیل شیوع ویروس کرونا اتفاق افتاده و هنوز هم ادامه دارد. وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در روزهاي کرونايي بر ادامه فعاليت واحدهاي توليدي و پروژه هاي اجرايي پتروشيمي تاکيد داشتند تا هيچکدام از اين پروژه ها متوقف و نيرويي از نيروهاي اين مجموعه ها تعديل و حذف نشوند. به عبارتي در شرايطي که بسياري از اقتصادهاي دنيا با خطر ورشکستگي رو به رو است، صنعت پتروشيمي توانسته است با فراز و نشيبي سخت همه دارايي هاي مادي و معنوي خود از جمله نيروي انساني خود را حفظ کند.
آنچه امروز به عنوان جلوگیری از «خام فروشی» در صنعت پتروشیمی مطرح و اجرایی شده است، در پروسه ای حداقل دو دهه ای حاصل شده و همزمان جریانی از اشتغال و تولید و تحولات اقتصادی را به همراه داشته است. نهم دي ماه 99 و در روز گراميداشت صنعت پتروشيمي بيژن زنگنه، وزير نفت در ديدار حسن روحاني، رئيس جمهور با فعالان صنعت پتروشيمي در کنار گزارش مفصلي که ارائه شد، درباره آن صحبت کرد. وزير نفت با اشاره به برخي سياست هاي مورد تاکيد نظام مانند جلوگيري از خام فروشي، توسعه و اشتغال زايي گفت: عملکرد صنعت پتروشيمي کاملا در مسير تحقق اين سياست ها بوده است و راه اندازي هر واحد پتروشيمي نيز به توسعه بيشتر صنايع پايين دستي، ايجاد هزاران واحد فرعي و اشتغال زايي قابل توجه مي انجامد. حسن روحاني، رئيس جمهور هم گفت: براساس آمار ارائه شده در بهار و تابستان، روند اشتغال با وجود فشارها و تحريم ها در مسيري درست قرار داشته و وقتي اشتغال روند خود را به درستي طي کند، به معناي اين است که توليد در مسير درستي قرار گرفته است.
صنعت پتروشیمی از جمله مجموعه هایی است که می توان گفت از صفر شروع کرد و حالا پس از گذشته سه دهه توانسته به نقطه ای از بالندگی و خوداتکایی در بخش های مختلف خوب برسد و یکی از زمینه های مهم این خوداتکایی، تلاش و مبارزه و تربیت مدیران و نیروی کار تحصیلکرده و شجاع بوده است. دامنه ریسک و اتفاقات پیش بینی نشده در این صنعت بسیار بالا بوده و چه بسیار مجموعه هایی که در این سالها به دلیل محاسبات اشتباه متوقف و روی زمین ماندند. در همین دوران مدیران و متخصصانی مجرب توانسته اند مجتمع های زیادی را دوباره زنده کننده و مگاپروژه های روی زمین مانده را در فاصله چند سال تبدیل به بزرگترین دستاوردها در یک شهر و استان و کشور کنند. به همین دلیل است که گفته می شود یکی از سرمایه های اصلی صنعت پتروشیمی نیروی انسانی متخصص و مدیریت نیروی کار در بخش های مختلف آن است. اگرچه در بخشهای مختلف صنعت نفت زمینه های خروج نیروی کار متخصص و ماهر به کشورهای منطقه و غربی را شاهد هستیم اما صنعت پتروشیمی به عکس در این سالها تبدیل به مجموعه ای شده که حتی مدیران بخش های دیگر صنعت نفت را هم به خود جذب کرده و توسعه روز افزون آن در بخش های علمی و فناوری ، توسعه و بازرگانی مدیران و متخصصان زیادی را در درون خود حفظ کرده است. نمونه چنین حضوری را می توان در حوزه تولید انواع کاتالیست های استراتژیک و وارداتی دید که در فاصله چند سال به مدد تلاش نیروی متخصص داخلی از واردات بخش قابل توجهی از آنها بی نیاز شده ایم و این روند همچنان ادامه دارد.
گزارش «مشعل» از تاثیر بهداشت حرفه ای در افزایش تاب آوری محیط های کاری در مقابل کرونا
مشعل بحران کرونا نشان داد که بهداشت حرفه ای نه تنها می تواند بحث پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر ناشی از عوامل زیان آور محیط کار مانند عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و ارگونومی را تحت پوشش قرار دهد؛ بلکه می تواند در شرایط اپیدمی یا همه گیری جهانی نظیر آنچه در مورد ویروس کرونا اتفاق افتاد، به بنگاه ها و فعالیت های اقتصادی کمک کند و میزان تاب آوری آنها در مقابل بیماری را افزایش دهد؛ چراکه اگر محیط های کار آمادگی لازم برای رویارویی با این ویروس را نداشته باشند، منجر به قطع فعالیت اقتصادی آنها می شود؛ همچنان که این اتفاق را در کشور خودمان و جهان شاهد بودیم. ویروس کرونا به ما هشدار داد که نه تنها عوامل و شرایط زیان آور محیط کار که منجر به بیماری های غیرواگیر می شوند را باید در نظر گرفت؛ بلکه حتما باید راهبردهایی جدی برای پیشگیری و مقابله با بیماری های واگیردار نظیر کرونا هم داشته باشیم. در ادامه به بررسی این ویروس از بعد بهداشت حرفه ای پرداخته ایم:
ویروس کرونا از زمان ظهور بحران جهانی تا کنون، تأثیرات عمیقی در تمام سطوح جوامع داشته است. پاندمی این ویروس تقریبا تمامی جنبه های دنیای کار و کارگر را تحت تاثیر قرار داده و شیوه های جدید کار کردن مانند تکیه گسترده بر دورکاری، موقعیت های جدیدی را برای کارکنان به ارمغان آورده است. با این حال این موقعیت ها، ریسک های جدیدی مانند ریسک های روانی- اجتماعی یا افزایش خشونت را در بر داشته است. گزارش های جهانی نشان می دهند که چگونه بحران پاندمی کرونا، اهمیت و ضرورت تقویت سیستم های ایمنی و سلامت کار، از جمله خدمات سلامت شغلی را تضعیف کرده است.
در این میان بهداشت حرفه ای می تواند در محیط کار، از کارکنان در مقابل ریسک ها و خطرات احتمالی محافظت کند که این موضوع به نفع مدیران و کارکنان و حفظ سرمایه های یک سازمان است تا بتوانند خطرات شغلی و ریسک های حاصل از آن را کنترل کنند؛ البته باید در نظر داشت که منظور از اچ اس ای، حرفه درمانی نیست؛ بلکه قسمتی از موقعیت های درمانی را شامل می شود.
سعدی حصاری، کارشناس بهداشت حرفه ای بهداشت و درمان صنعت نفت شمالغرب با اشاره به اقدام های این منطقه در مقابله با کرونا و همچنین پیرو خط مشی سازمان بهداشت و درمان در خصوص صیانت از سلامت کارکنان، بیماران، خدمت گیرندگان و پیشگیری از حوادث می گوید: «کمیته راهبردی مدیریت کرونای این مرکز بهداشت و درمان، با محوریت ستاد ملی مقابله با کرونا و کمیته راهبردی مدیریت کرونای بهداشت و درمان صنعت نفت پس از مواجهه با این بحران، برای مقابله با کرونا در محیط های کار اقدام به برگزاری جلسات کمیته سلامت به صورت هفتگی کرده و اقدام های ویژه ای را در این خصوص انجام داد، از جمله توصیه به رعایت فاصله گذاری، ارائه و تشریح دستورعمل های بهداشتی محیط کار برای مشاغل با ضرورت فعالیت زیاد مانند کارکنان خدمات بهداشتی و درمانی، حمل و نقل، اداری، شرکت های تحت پوشش و طرح تشدید بازرسی های بهداشت حرفه ای و کنترل عفونت برای نظارت بر ضد عفونی، گندزدایی و اجرای صحیح دستورعمل های بهداشتی در بهداشت و درمان منطقه، تشکیل تیم EOC ، اجرای برنامه های مربوط به مسؤولیت های اجتماعی این بهداشت و درمان، توزیع ماسک سه لایه ( سهمیه هر نفر به صورت ماهانه )، N95 و سایر تجهیزات حفاظت فردی بین کارکنان، تهیه و توزیع مواد ضد عفونی کننده، پایش مراجعان از بدو ورود به بهداشت و درمان و در ورودی واحدهای با مراجعان زیاد (دندانپزشکی، اورژانس) با انجام تب سنجی، پالس اکسی متری و . . . انجام شده است.»
به گفته حصاری، «روزانه بازدید از بخش ها/ واحد های مختلف، تهیه گزارش و تکمیل چک لیست های مربوطه و اعلام همه ایرادها و نواقص حفاظتی و بهداشتی در زمینه ایمنی ساختمان، ایمنی برق و ایمنی تجهیزات پزشکی را در دستور کار داریم، ضمن آنکه ایمنی بیمار، کنترل عفونت ها ، سیستم مجوز انجام کار ، ایمنی تاسیسات، ایمنی حریق ، ایمنی آزمایشگاه، ایمنی مواد شیمیایی و ... و ارائه پیشنهادهای لازم برای رفع آنها و انجام پیگیری های مربوطه در برنامه قرار دارد.»
او با بیان اینکه علاوه بر این موارد، همچنین نظارت بر موارد اشاره شده، نظارت بر سیستم های اعلام و اطفای حریق، نظارت بر سیستم های تهویه صنعتی و تهویه مطبوع، ارزیابی ریسک در واحد های مختلف بیمارستان، انجام آنالیز شغلی، مدیریت پسماندها، (Housekeeping )، کنترل حشرات و جوندگان در سطح بهداشت و درمان و همکاری با شرکت های تحت پوشش با همکاری کارشناس ارشد بهداشت محیط بهداشت و درمان را نیز دنبال می کنیم. این کارشناس بهداشت حرفه ای بهداشت و درمان صنعت نفت شمالغرب ادامه می دهد: «با واحد تدارکات در زمینه تعیین و خرید نوع وسایل حفاظت فردی، متناسب با هر شغل، براساس ارزیابی ریسک انجام شده متناسب با هر بخش پلی کلینیک و همچنین نصب پوسترهای آموزشی بهداشتی و حفاظتی در محیط کار همکاری داریم، ضمن آنکه برکیفیت آنها براساس فرایند انتخاب و خرید با واحد مربوطه، آموزش و بر استفاده مستمر و نگهداری صحیح از وسایل حفاظت فردی نیز نظارت می کنیم.»
او از دیگر موارد انجام شده و در حال انجام را نظارت بر استقرار و راهبری سیستم مدیریت مواد شیمیایی برای تمامی مواد شیمیایی مورد مصرف و استفاده در همه مکان ها و آموزش همه موارد به شاغلان در معرض با همکاری سایر بخش های مرتبط یا علاقه مند در پلی کلینیک (در مراحل انبارش و نگهداری، مصرف و دفع بهداشتی ) عنوان می کند. حصاری با بیان اینکه اندازه گیری و تعیین تمامی پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و باکتریولوژیکی آبهای شرب را دنبال می کنیم، می گوید: «برنامه ریزی برای اجرا و نظارت برانجام معاینات شغلی(قبل ازاستخدام، دوره ای و اختصاصی) و تشکیل پرونده سلامت شاغلان و تهیه برنامه ها و اقدام های اصلاحی و ارائه گزارش بر اساس دستورعمل ها و پروتکل های جاری، نظارت بر پیمانکاران در زمینه ایمنی و بهداشت حرفه ای و رعایت مقررات مطابق با آیین نامه های مربوطه، از جمله آیین نامه ایمنی امور پیمانکاری را نیز دنبال می کنیم، همچنین این بهداشت و درمان همسو با اجرای برنامه های عملیاتی و دستورعمل های ستاد بهداشت و درمان صنعت نفت پروژه استقرارHSE-MS (سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست) را شروع کرده که انشالله تا پایان سال 1400 به طور کامل اجرا خواهد شد.
مشعل صنعت نفت، از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن، می تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است؛ از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر می شود. همانطور که می دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز بهبود رفتار ايمن در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت را به دنبال خواهد داشت. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با انتشار برخي «درس آموزي از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بر دارد. در ادامه، درس آموزي از «حضور غیر مجاز در صحنه حادثه ممنوع؟» را می خوانيد:
در بیشتر مواقع افراد زیادی بدون داشتن مسؤولیت، در صحنه حوادث حضور دارند، از این نمونه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1) هنگام بررسی نشتی خط لوله نفت در پالایشگاه، ناگهان میزان نشت بخار قابل اشتعال افزایش یافت و مشتعل شد که 19 نفر مجبور به فرار و تخلیه محیط شدند؛ اگر چه گسترش ناگهانی شعله های آتش برخی از افراد را تحت تاثیر قرار داد.
2) هنگام راه اندازی مجدد مخزن ذخیره در سیستم تصفیه پساب و تخلیه بخارات از این مخزن از طریق کمپرسور، انفجاری صورت گرفت که باعث کشته شدن 17 نفر شد. بر خلاف انتظار، درون مخزن بخارات قابل اشتعال وجود داشت.
3) سه نفر از پنج کارگری که نشتی خط لوله را در یک واحد تولید فلزات بررسی می کردند، به دلیل آتش سوزی ناشی از هیدروژن بشدت مجروح شدند.
هنگام راه اندازی، از سرویس خارج کردن یا شرایط غیر عادی در دستگاه ها و تجهیزات، احتمال بروز حادثه بسیار زیاد است. چرا؟ در برخی از موارد، سیستم های ایمنی ممکن است کاملا عملیاتی نباشند. در زمان راه اندازی تجهیزات، این احتمال وجود دارد که به اشتباه تمامی موارد دیده نشده باشد. شاید ولوی که باید بسته شود، باز مانده یا صفحه مسدود کننده در مسیر برداشته نشده باشد یا اشکالات دیگری وجود داشته باشد. معمولا هنگام راه اندازی، تمرکز بر وظایفی است که باید صورت گیرد و کمتر به مواردی که امکان اشتباه دارد، پرداخته می شود. در چنین شرایطی ممکن است هشدارها و سیگنال های متعددی ایجاد شود و مشکلاتی که بالقوه خطرناک هستند، مخفی بمانند.
در چنین محیطی، تعداد زیادی از افراد در اتاق کنترل یا واحد مشغول به کار هستند و ممکن است به دلیل مشغله کاری یا حواس پرتی، تصمیم های نادرستی اتخاذ و منجر به حادثه شود. به دلیل وقوع این حادثه، ممکن است حتی خودشان مجروح شوند و دلیل موجهی برای حضور خود در آن محیط نداشته باشند.
دستورعمل ها و روش های اجرایی عملیات را مورد بازنگری قرار دهید تا اشکالات و نقاط ضعف آن در مورد راه اندازی مجدد، از سرویس خارج کردن یا مشکلات فرایندی مشخص شود. دستورعمل باید افراد مجاز و غیر مجاز را برای انجام کار مشخص کند. اگر این موارد واضح و شفاف نیست، آن را با رئیس واحد در میان بگذارید. نمونه ای از سوالاتی که پاسخ به آن باید در دستورعمل های عملیاتی مشخص باشد، در زیر آورده شده است:
1) حضور چه کسی برای انجام این وظیفه ضروری است؟ چه کسی باید در محل باشد؟ چه کسی باید نگران افراد اضافی در محل کار باشد و چه کسی باید بقیه را به محیط امن تر هدایت کند؟ برای فعالیت های طراحی شده مانند راه اندازی یا از سرویس خارج کردن، باید زمان تعیین شود و تهیه این برنامه طراحی شده مشخص باشد.
3) دستورعمل شرایط اضطراری در هنگام نشت مواد را بازنگری کنید. آیا جلوگیری از حضور افراد غیر ضروری در زمان بررسی نشت مواد، مد نظر قرار گرفته است؟
4) آیا تمامی افراد حاضر در محیط کار، وظیفه خود را هنگام نشتی و وقوع شرایط اضطراری می دانند؟ آیا وسایل حفاظت فردی مناسبی دارند؟
5) برای پیشگیری از حضور افراد غیر موظف، انجام فعالیت ها و عملیات غیر استاندارد را به تعویق بیندازید.
6) در زمان انجام فعالیت های عملیاتی، اگر وظیفه مشخصی در عملیات ندارید، می توانید با اطلاع و اجازه سرپرست خود در محل حضور نداشته باشید.
روند تحولات حوزه انرژی در حال سرعت گرفتن است، تولید و مصرف انرژی های تجدیدپذیر مانند باد و خورشید به سرعت در حال افزایش است، بی شک شما هم حین رانندگی و گذر از بزرگراه ها با عبور تریلی های حامل توربین های بادی غول پیکر روبه رو شده اید. در بودجه پیشنهادی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا که به تازگی ارائه شده است ؛ مبلغ زیادی به تحقق اهداف تغییرات آب و هوایی از جمله مشوق هایی برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر تخصیص یافته است. برای نمونه بودجه وزارت انرژی آمریکا حدود 10 درصد افزایش می یابد در حالی که برای توسعه نسل های نو وسائط نقلیه برقی، راکتورهای هسته ای و دیگر انرژی های نو با 27 درصد افزایش نسبت به گذشته 8 میلیارد دلار در نظر گرفته شده است. هزینه ساخت صفحه های فتوولتائیک خورشیدی و توربین های بادی دریک دهه اخیر بسیار کاهش یافته است و قیمت باتری های ویژه ذخیره برق در دو سال گذشته نصف شده است. مسئله توسعه انرژی های تجدیدپذیر به منظور جایگزینی سوخت های فسیلی با هدف کاهش گازهای گلخانه ای (GHG)و جلوگیری از آثار منفی گرم شدن کره زمین، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. برآورد افزایش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و کاهش مصرف سوخت های فسیلی کار چندان مشکلی نیست. صنعت زغال سنگ مجبور به پذیرش این واقعیت شده، اما صنعت نفت و گاز که طی 20 سال گذشته به ویژه در زمینه انقلاب شیل موفق بوده ، تمایلی به پذیرش این واقعیت ندارد و این موضوع هم قابل درک است زیرا سودهایشان کاهش می یابد و مشاغل زیادی از بین می روند.
روند کاهش مصرف سوخت های فسیلی و کاهش نقش صنایع نفت و گاز آهسته یا پرشتاب خواهد بود؟ روند تعدیل به صورت تدریجی طی می شود یا با اختلالی دردناک روبه رو خواهیم بود؟ بعضی از پرسش ها با مشخص شدن آمارهای مربوط به سبز شدن صنایع برق و حمل ونقل ایالات متحده آمریکا، دو مصرف کننده بزرگ نفت و گاز پاسخ داده می شود، تجزیه و تحلیل در این باره بیش از حد ساده است اما هنوز خردمندانه به شمار می آید. براساس آمارهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا، با بررسی مصرف سوخت های فسیلی در ایالات متحده آمریکا در سال 2018 میلادی و مقایسه آن با روند توسعه انرژی های تجدیدپذیر و هسته ای می توان به درک صحیحی از تحولات پیش رو رسید. در تجزیه وتحلیل آمارها حتی رشد جمعیت جهان و نیاز به انرژی اضافی نیز لحاظ نشده است، اگرچه این موضوع می تواند تا سال 2040 میلادی نیز مسئله ای قابل توجه باشد.
جمع آوری داده ها در ایالات متحده آمریکا برای حرکت به سوی برق سبز یک چالش به شمار می آید زیرا شرایط کنونی هر ایالت و اوضاع آنها در سال 2050 میلادی متفاوت خواهد بود. با این حال، به طور کلی آمریکا یک نقطه انتهایی دارد: تولید 100 درصدی برق با کربن صفر تا سال 2035 میلادی، همان طور که رئیس جمهوری آمریکا پیشنهاد داده است و انرژی هسته ای در این هدف گذاری به عنوان انرژی تجدیدپذیر در نظر گرفته می شود. نقطه آغاز این رقم 38 درصد است که از منابع تجدید پذیر در کنار منابع هسته ای حاصل می شود. بخش هسته ای قابل بحث و در عین حال قابل توجه است و به تحقق 100 درصدی هدف تعیین شده کمک می کند. اگر قرار است برق آمریكا تا سال 2035 میلادی بدون كربن باشد، تمام برق تولید شده از منابع زغال سنگ و گاز طبیعی باید با انرژی های تجدیدپذیر مانند باد و خورشید جایگزین شود زیرا احتمال دارد انرژی هسته ای آمریکا جای چندانی برای توسعه نداشته باشد ، بنابراین دیگر انرژی های تجدیدپذیر باید از رقم کنونی 8 واحد به 31 واحد در سال 2035 برسد و باید دید که چنین هدف بزرگی تا چه اندازه عملی خواهد بود. براساس سناریوی تعریف شده برچیدن نیروگاه های زغال سنگ غیرواقعی نیست زیرا بسیاری از آنها پیش تر از بین رفته اند یا تاریخ پایان عمر آنها پیش از سال 2035 میلادی خواهد بود، اما پایان بخشیدن به فعالیت نیروگاه های گازی برق آسیب های قابل توجه در پی خواهد داشت، برای تحقق این هدف مصرف گاز طبیعی باید از 31 واحد به 21 واحد برسد و این موضوع بیانگر افت خیره کننده 32 درصدی مصرف گاز طبیعی در طول 15 سال است. کاهش 32 درصدی مصرف گاز طبیعی شامل بخش های دیگر از جمله صنعتی، مسکونی و تجاری نمی شود، اما به تبع آن مصرف این بخش ها نیز کاهش می یابد. برای نمونه، چند شهر در ایالت کالیفرنیا در حال بررسی ممنوعیت استفاده از گاز طبیعی در ساختمان های جدید یا به طور کلی استفاده از این سوخت فسیلی هستند که با این وضع رقم کاهش مصرف گاز از 32 درصد نیز فراتر می رود.
صنعت حمل و نقل بیشترین مصرف کننده نفت به شمار می آید از این رو زمان آن رسیده است که مطالعه خود را روی تحولات پیش روی این صنعت در آینده متمرکز کنیم. روند سبز شدن سوخت مصرفی ماشین ها و کامیون ها در بعضی از کشورها شتابی قابل توجه دارد. نروژ با مصرف بیش از 50 درصدی وسائط نقلیه برقی در زمینه فروش خودروهای جدید پیشتاز است، اما آمریکا به طور جدی در این زمینه از قافله عقب است. استرالیا هم از این قافله عقب مانده است، در حالی که استرالیای جنوبی، یکی از هفت ایالت این کشور در زمینه تولید برق از منابع انرژی های تجدید پذیر پیشتاز است و بعضی از ایالت های دیگر این کشور نیز چندان هم از این فضا عقب نیستند. کارخانه خودروسازی فولکس واگن به تازگی از حرکت خود به سمت توسعه تولید خودروهای الکتریکی (EV)خبرداده است. قیمت خودروی «SRV پایه» که «ID.4» نامیده می شود 40 هزار دلار است و 250 مایل بر ساعت سرعت دارد. این کارخانه آلمانی برای فروش یک میلیون خودروی برقی در سال 2021 میلادی هدف گذاری کرده است و به نظر می رسد حتی قصد دارد در ایالات متحده آمریکا ایستگاه های شارژ برق بسازد. در آمریکا، خودروهای برقی نیز وارد بازار مصرف شده اند، اما این رقم کمتر از 2 درصد کل خودروهای فعال در این کشور است و اگر ایستگاه های شارژ به سرعت ساخته نشوند، نمی توان چندان به افزایش استفاده از این خودروها امیدوار بود. مصرف سوخت در صنعت حمل و نقل ایالات متحده آمریکا در سال 2018 میلادی 26 واحد بوده است و وزارت زیرساخت، حمل و نقل و توسعه منطقه ای استرالیا پیش بینی می کند که فروش وسائط نقلیه برقی تا سال 2040 میلادی به 50 درصد می رسد. برای نمونه اگر این برآورد بدان معنا باشد که تا سال 2040 میلادی یک سوم کل وسائط نقلیه جاده ای برقی می شوند، در این صورت رقم 26 واحد مربوط به صنعت حمل و نقل متکی به نفت، با 9 واحد کاهش روبه رو می شود. از آنجا که براساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، کل مصرف نفت 37 واحد است، کاهش 9 واحدی به معنای افت 24 درصدی تولید نفت در آمریکا تا سال 2040 میلادی خواهد بود، اما چنانچه مصرف صنعتی نفت هم با کاهش همراه باشد، همان طور که انتظار می رود، رقم کاهش تولید نفت آمریکا بیشتر از 24 درصد خواهد بود.
بنابراین با برآوردی تقریبی، تولید گاز طبیعی آمریکا تا سال 2035 میلادی با 32 درصد کاهش و تولید نفت خام این کشور تا سال 2040 میلادی با 24 درصد افت روبه رو می شود. افت تولید گاز طبیعی بر مبنای هدف دولت فدرال استوار است که البته احتمال دارد برای تحقق آن باید سازوکار قیمت گذاری کربن مسیری موفقیت آمیز را طی کند. پیش بینی کاهش تولید نفت خام بر مبنای مطالعه جامع مدل سازی افزایش شمار وسائط نقلیه برقی تا سال 2040 میلادی بوده است. مسیر سراشیبی عنوانی جالب برای توصیف انتقال تدریجی به سمت کاهش تولید نفت و گاز است. متداول ترین برآورد برای رسیدن به انتهای این سراشیبی سال 2050 در نظر گرفته شده که به طور کلی به عنوان هدف به صفر رساندن انتشار گازهای گلخانه ای پذیرفته شده است. اما در این مقاله مسیر سراشیبی دارای افت ارتفاع 32 درصدی تا سال 2035 میلادی برای گاز طبیعی و افت ارتفاع 24 درصدی تا سال 2040 میلادی برای نفت خام است. این درصدها احتمالا در حد پایین تری هستند بنابراین وقتی شرکت های نفت و گاز درباره رهایی از شیوع ویروس کرونا و بازگشت به مسیر بهبود، قیمت نفت و چاه هایی که در سال 2020 تعطیل شدند صحبت می کنند، دلیلشان این است که تمایل دارند سود و تعداد مشاغل این صنایع را ثابت نگه دارند. چنین استدلالی با تصویری ساده از عرضه و تقاضا بر مبنای آمارهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا منافات دارد. در ایالات متحده، اگر تقاضا برای سوخت های فسیلی در بخش های برق و حمل ونقل کاهش یابد، احتمال دارد این کاهش عرضه به صورت افت تولید نفت و گاز خود را نشان دهد. در حالی که دولت فدرال، موضوع تغییرات اقلیمی را تا حد شرایط «بحرانی» اعلام می کند و زمینه ای تازه برای اقدام های اقلیمی در میان جمعیت ایالات متحده ظاهر می شود، از حرکت در مسیر کاهش تولید نفت و گاز حمایت می شود. شاید عاقلانه باشد که شرکت های نفت و گاز هم موضعی فعالانه داشته باشند و تحولات پیش روی تجارت خود را هر چند که ممکن است ناخوشایند باشد، بررسی کنند. ممکن است ساده ترین راه پیش رو برای شرکت های نفت و گاز ورود به عرصه تولید انرژی های تجدیدپذیر باشد.
شرکت انگلیسی بی پی این کار را با تعهد به 40 درصد سرمایه گذاری در زمینه توسعه تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر تا سال 2030 در پیش گرفته و شرکت فرانسوی توتال نیز این مسیر را با خرید سهام شرکت هندی آدانی گرین انرژی (Adani Green Energy) به ارزش 2 میلیارد و 500 میلیون دلار طی کرده است. اکسان موبیل آمریکا شرکتی به نام «اکسان موبیل لو کرین سولوشنز» (ExxonMobil Low Carbon Solutions) تاسیس کرده است که در ابتدا در زمینه جلوگیری از انتشار و ذخیره سازی کربن فعالیت خواهد کرد و شرکت آمریکایی اکسیدنتال پترولیوم در حال ساخت دیواری عظیم از طرفداران به صفر رساندن کربن و ذخیره سازی آن در زیر زمین است. از این رو روند تحولات حوزه انرژی شتاب گرفته است.
منبع: فوربز
نویسنده: ایان پالمر
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
سرپرست مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرآیندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از بازسازی و تعمیر اساسی یکی از توربین های گازی تلمبه خانه گوره خبر داد.
همایون داودی فیل آبادی با بیان اینکه توربین گازی تلمبه خانه گوره از نوع ورکسپور است، گفت: بازسازی و مونتاژ توربین یاد شده بدون استفاده از دانش فنی کارخانه سازنده، با بهره گیری از توانمندی و تجربه متخصصان این مدیریت در کارگاه مرکزی اهواز انجام شد. وی افزود: این تجهیز دو بخش مولد گاز داغ و توربین نیرو را شامل می شود و هر بخش از دو قسمت بدنه و روتور تشکیل شده است، ضمن آنکه عملیات بازسازی و تعمیرات اساسی این بخش ها،همچنین مونتاژ نهایی این توربین با استفاده از قطعات یدکی ساخت شرکت های توانمند داخلی، امکانات موجود کارگاهی و تجربه و دانش فنی کارکنان با کیفیت بالایی انجام شده است. سرپرست مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرآیندی گفت: در این تعمیرات کمپرسور هوا،کمپرسور توربین و پوسته میانی،همچنین توربین نیرو و روتورمولد گاز داغ، مطابق با استانداردهای فنی بازسازی و مونتاژ شده اند. داودی فیل آبادی بابیان اینکه توربین های گازی رکسپور ازجمله توربین هایی است که ازچند دهه پیش در تلمبه خانه نفت گوره فعال است، یادآور شد: تعمیرات اساسی این نوع توربین، دوره ای و ازسوی مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرآیندی انجام می شود.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه برای اجرای طرح توسعه 28 مخزن افزون بر 5 هزارکیلومتر انواع لوله نیازاست، افزود: از3500کیلومتر لوله که در برنامه تولید سازندگان داخلی قرار گرفته، قرارداد ساخت هزار کیلومتر آن قطعی شده است.
احمد محمدی با اشاره به ارزیابی های انجام شده درباره شرکت های توانمند داخلی تصریح کرد: تاکنون شرکت های لوله سازی اسفراین، گروه ملی صنعتی فولاد ایران، لوله سازی اهواز و لوله سازی ساوه برای ساخت لوله های مورد نیاز این طرح ملی در نظر گرفته شده اند.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ادامه داد: درطرح توسعه 28مخزن، حجم زیادی از کالاهای مورد نیاز به لوله های درون چاهی و روسطحی اختصاص یافته و از این نظر زمینه مناسبی برای افزایش تولید شرکت های لوله سازی و فولادسازی فراهم شده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان از توزیع و فروش بیش از17میلیون لیترنفت گاز در پایانه ها و بازارچه های مرزی این منطقه در سال گذشته خبر داد.
ابراهیم پوریزدانی گفت: به منظورتسهیل درصادرات فرآورده های نفتی، کاهش قاچاق سوخت و تأمین سوخت ناوگان ترانزیتی، پارسال17میلیون و293 هزارلیترنفت گاز ازطریق بازار چه ها و پایانه های مرزی زاهدان، زابل و سراوان توزیع شده است. وی با اشاره به اینکه فروش سوخت مرزی در سال 99 نسبت به سال قبل از آن، با کاهش 39درصدی روبه رو بوده است،عرضه سوخت مرزنشینان در بورس، کاهش ترددهای مرزی به دلیل ویروس کرونا، همچنین فروش سوخت در قالب طرح رزاق را ازجمله دلایل این کاهش برشمرد. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان به برخی طرح های حمایتی دولت از مرزنشینان از جمله رزاق اشاره و تصریح کرد: توزیع سوخت با نرخ صادرات مرزی در قالب طرح رزاق باهدف تأمین معیشت مرزنشینان، کمک به صادرات و پیشگیری از قاچاق سوخت، از ماه های پایانی سال 99 در سیستان و بلوچستان آغاز شده است. پوریزدانی مقدار سوخت توزیع شده میان مرزنشینان از طریق طرح رزاق در سال گذشته را بیش از 2میلیون لیتر اعلام و اظهار کرد: با هماهنگی های انجام شده، سوخت مورد نظر توسط متولیان طرح مزبور، ازمبادی پالایشگاهی تأمین، حمل و با قیمت صادرات مرزی، بین مرزنشینان توزیع شده است.
شرکت ملی نفت ایران
فراخوان انتخاب، ارزیابی، آموزش و روزآمدی داوطلبان وهمیاران ایمنی و آتش نشانی شرکت ملی نفت ایران منتشر شد.
با توجه به دستور معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و به منظور تقویت و حمایت ازعملیات، فرآیندها و اقدام های کارساز در حوزه سلامت، ایمنی و آتش نشانی، مدیریت توسعه منابع انسانی با همکاری مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست این شرکت در نظر دارد پس از انتخاب و ارزیابی داوطلبان، برگزاری دوره های آمادگی حرفه ای و تخصصی و روزآمدی آنها در بلندمدت، از ظرفیت همکاران عزیز در صیانت از سرمایه های انسانی و اموال شرکت و کشور بهره مند شود. کارکنان رسمی و قراردادی با حداکثر 35 سال سن و سابقه حداقل دو سال کار در صنعت نفت می توانند در این فراخوان ثبت نام کنند.
متقاضیان و علاقه مندان می توانند پس از مطالعه متن فراخوان و راهنمای ثبت نام از تاریخ 11 اردیبهشت تا 5 خرداد به نشانی PORTAL.NIOC.IR مراجعه کنند.
تجهیز بیمارستان شهرستان کوار با حمایت نفت
بیمارستان حضرت فاطمه زهرا(س) شهرستان کوار در استان فارس از محل اعتبارات مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران تکمیل و تجهیز شد. این بیمارستان 32 تختخوابی با اختصاص 25 میلیارد ریال اعتبار و مساعدت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با همکاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز تجهیز شده است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی
مدیر بازرگانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از برگزاری چهارمین نشست کارگروه تعدیل حق الزحمه جایگاهداران عرضه سوخت کشور خبر داد. مجید مجیدی راد گفت: این نشست براساس ابلاغیه هیات وزیران و با هدف بررسی و تعیین حق الزحمه جایگاهداران در سال 1400برگزار شده است. وی افزود: نمایندگان معاونت برنامه ریزی نفت،سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، رئیس و نایب رئیس هیات مدیره کانون انجمن های صنفی کارفرمایی جایگاه های اختصاصی سوخت کشور، رئیس هیات مدیره ونمایندگان انجمن های اماکن فروش وعرضه فرآورده های نفتی، همچنین نمایندگان انجمن صنفی کارفرمایی مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی کشور و نمایندگان مدیریت ها و اداره های ستادی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در این نشست حضور داشتند. مدیر بازرگانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: در این نشست درباره هزینه های تمام شده ارائه خدمات عرضه سوخت در جایگاه ها به منظورتعیین نرخ حق الزحمه سال 1400 بحث و تبادل نظر شد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
رئیس اداره نگهداری و تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، از تعویض تیغه های متحرک توربین سولار با تکیه بر دانش و توان کارشناسان تعمیرات این شرکت خبر داد.
محسن دهبانپورگفت: با توجه به فرسایش تیغه های ردیف نخست کمپرسور این توربین، مهندسان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با انجام آزمایش هایی، تیغه ها را از نظر آنالیز جنس و اندازه گیری زاویه حمله هوای داغ ارزیابی کردند. وی با اشاره به اهمیت عملکرد توربین ها به عنوان مهم ترین تجهیزات فرآیندی افزود: پس از بررسی دقیق، کارشناسان متوجه شدند تیغه مرحله دوم توربین،هم از نظرآنالیز و هم از نظر فنی با تیغه مرحله نخست آن مشابه است؛ بر همین اساس در عملیاتی تیغه های مرحله دوم به جای تیغه های مرحله نخست جاگذاری و پین کوبی شد.
رئیس اداره نگهداری وتعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری ادامه داد: از پارسال تاکنون همکاران ما دربخش تعمیرات موفق به راه اندازی شش دستگاه توربین سولار با استفاده از ایده داخلی سازی شدند وامسال نیزیک دستگاه توربین دیگر با دقت بالا تعمیر و استفاده شده است. دهبانپور با قدردانی از تلاش متخصصان داخلی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و مشارکت خوب دیگر اداره ها اظهارکرد: سود و صرفه اقتصادی حاصل از این عملیات بیش از 15 میلیارد ریال برآورد شده است.
منطقه 9 عملیات انتقال گاز
مدیرمنطقه9عملیات انتقال گاز گفت: مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی گازایران درباره اجرای خط دوم 30اینچ شمال کشور عملیاتی می شود.
مقدم بیگلریان درنشست بااحمد حسین زادگان، استاندار مازندران باموضوع «پایداری انتقال گاز استان مازندران» اظهار کرد: مهم ترین نیاز اجرایی این پروژه ملی، تأمین مالی، سفارش و ساخت لوله بود که خوشبختانه این مهم در مرحله پایانی است.
وی با بیان اینکه طراحی تفصیلی وتهیه اسناد مناقصه نیز انجام شده است، تصریح کرد: پروژه هم اکنون در مرحله تشریفات مناقصه قرار دارد. وی با اشاره به اینکه در این پروژه از لوله باکلاس ساختمانی بالایی استفاده می شود، اظهار کرد: این مهم، حریم ایمنی خط لوله فشارقوی را به مقدارقابل توجهی کاهش خواهد داد و موجب خواهد شد فشار گاز با نصب ایستگاه کنترل فشار در قطعه مجاور آن نیز کاهش یابد. بیگلریان گفت: تحقق این امر، افزون بر کاهش قابل ملاحظه حریم ایمنی خط لوله گاز در این منطقه و رفع مشکلات مردم و شرکت انتقال گازدرباره فواصل حریم ایمنی، با آزاد شدن زمین ها وکاهش حریم ها، رونق اقتصادی قابل توجهی را نیز در منطقه رقم خواهد زد.
مدیرمنطقه 9عملیات انتقال گاز بر اهمیت اجرای این پروژه تاکید و تصریح کرد: با بهره برداری از خط دوم انتقال گاز شمال ایران، ظرفیت مخزنی قابل توجهی ایجاد می شود و این نکته در شرایط پیک مصرف فصل سرما برای ناحیه مرکزی و غرب استان مازندران بسیار اهمیت دارد.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: نخستین ردیف شیرین سازی فاز 14پارس جنوبی، نیمه تیرماه امسال تحویل گروه راه انداز می شود.
محمد مشکین فام بااشاره به فعالیت های پیمانکاران پالایشگاه فاز14پارس جنوبی در جبهه های کاری مختلف بخش خشکی این طرح اظهارکرد: طبق برنامه تعیین شده، نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز 14 اواسط تیرماه امسال تحویل گروه راه انداز می شود و در ادامه، فعالیت های راه اندازی به منظور آماده سازی واحدهای مختلف این ردیف تا ورود گاز در نخستین ردیف پالایشی فاز 14 انجام خواهد شد.
وی با اشاره به برگزاری مستمر نشست های هفتگی در ستاد مرکزی و سایت پالایشگاه فاز 14پارس جنوبی به منظور پیگیری کالاهای باقیمانده و رسیدگی به مشکلات پیمانکاران، افزود: با توجه به پیگیری های انجام شده، واحدهای جانبی فاز14آماده راه اندازی شده اند و در بخش فرآیندی نیز واحدهای ورودی، طبق تعهد پیمانکاران تا خردادماه امسال آماده دریافت گاز خواهند بود.
مدیرعامل شرکت نفت و گازپارس یکی ازچالش های موجود در ادامه فعالیت های اجرایی پالایشگاه فاز14را ایجاد موج چهارم کرونا درکشورخواند و افزود: متأسفانه پس از تعطیلات سال نو وتشدید شیوع ویروس کووید-19درشهرهای مختلف کشور،برخی افراد شاغل در پالایشگاه به این ویروس مبتلا شدند وباوجود تهمیدات پیش بینی شده روند افزایشی را نسبت به اسفندماه سال 99 رقم زد.
مشکین فام شیوع کرونا بر زمان تحویل نخستین ردیف عملیاتی پالایشگاه فاز 14به گروه راه انداز را تأثیرگذارعنوان و اظهار کرد: با توجه به اعلام پیشین، مقررشده بود این ردیف تا پایان خردادماه امسال تحویل گروه راه انداز شوداما به دلیل همه گیری ویروس کرونا در کشورهای اروپایی و تعطیلی کارخانه سازندگان، دریافت کالاهای مورد نیازبا تأخیر روبه رو و برنامه تحویل این ردیف به گروه راه انداز، به اواسط تیرماه امسال موکول شد.
شرکت ملی حفاری ایران
شرکت ملی حفاری ایران 5 هزار و 200 میلیارد ریال اعتبار برای بازسازی و روزآمدی دکل ها و تجهیزات کاربردی صنعت حفاری در بخش های عملیاتی، خدمات فنی و تخصصی و لجستیکی خود اختصاص داد.
شهرام شمی پور، مدیربازسازی وارتقای دستگاه ها وتجهیزات حفاری و خدمات جنبی شرکت ملی حفاری ایران گفت: با تخصیص این اعتبار و هماهنگی با مدیریت امور مهندسی، مناقصه ها برگزار و قرارداد بازسازی بیش از220 تجهیز مربوط به دکل های حفاری، خدمات فنی، ترابری، همچنین خدمات ویژه، ابزار در گردش و ایمنی، بهداشت و محیط زیست، امضا می شود.وی افزود: پمپ های سیال، دستگاه های دراورکس، انواع ابزار نمودارگیری، پمپ تراک های سیمان زنی واسیدزنی، کامیون های کشنده، کرن، پاوریونیت های لوله گذاری، دستگاه های مولد هوای تنفسی، انواع ژنراتور،همچنین آچارهوا، مجموعه های فوران گیر، سیستم مقابله با گاز هیدروژن سولفوره، مخازن پوشش دارذخیره اسید و بونکرهای حمل سیمان ازجمله تجهیراتی هستند که ارتقا و روزآمدی آنها در دستور کار قرار گرفته است. شمی پوراظهار کرد: پارسال نیزاین مدیریت همانند دیگر مجموعه ها همسو با اهداف شرکت نسبت به حضور مستمر و مؤثر در افزایش تولید از مخازن هیدروکربوری و مشارکت در توسعه پروژه های میدان محور از طریق بازسازی و نوسازی ناوگان دستگاه های حفاری خدمات فنی، خدمات ویژه و دیگر بخش های پشتیبانی، برنامه ریزی بلندمدت داشته است. وی به ایمن سازی پنج دستگاه حفاری و17تجهیز مربوط به دستگاه های حفاری در قالب قراردادهای سندبلاست، رنگ آمیزی، سازندگی و جوشکاری با به کارگیری بیش از35 هزار نفر- ساعت اشاره و تصریح کرد: تعمیرات اساسی یک دستگاه سویول، مجموعه بالابرنده، کرون بلاک، موتورهای اصلی،18 دستگاه الک لرزان، دو دستگاه تانکر یک دستگاه ایرهوست از دیگر اقدام های این مدیریت است.
مدیر پروژه حفاری 6+8 حلقه چاه اکتشافی شرکت ملی حفاری ایران ازعملیاتی شدن دستگاه حفاری فوق سنگین (سوپرریگ)60 فتح درموقعیت چاه شماره2 تنگو درمنطقه هندیجان استان خوزستان خبر داد.
نصرالله عباسی گفت: این دستگاه حفاری که 3 هزار اسب بخار توان عملیاتی دارد، پس از ترخیص از میدان نفتی آزادگان جنوبی در موقعیت جدید استقرار یافت.
وی افزود:چاه شماره2 تنگو درقالب پروژه هشت حلقه چاه اکتشافی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در عمق بیش از 4هزار متر حفر و تکمیل می شود.عباسی با بیان اینکه تاکنون از پروژه هشت حلقه چاه، حفاری چهار حلقه چاه به پایان رسیده و حفاری دو حلقه چاه نیز با استفاده از دستگاه های 32 و60در حال اجراست، اظهار کرد: از پروژه شش حلقه چاه نیز سه حلقه تکمیل شده وحفاری یک حلقه چاه با به کارگیری دستگاه حفاری سنگین31 فتح درمراحل پایان کار قرار دارد. به گفته عباسی، دستگاه حفاری60فتح با برخورداری از متخصصان کارآزموده و مجرب، انجام حفاری18حلقه چاه توسعه ای، توصیفی و اکتشافی به متراژ77هزار و600 متر را در کارنامه دارد.
پژوهشگاه صنعت نفت
مدیرپروژه سامانه میکرو سی اچ پی پردیس انرژی ومحیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت گفت: سامانه تولید هم زمان برق وحرارت در مقیاس میکرو سی اچ پی در مسیر تجاری سازی قراردارد وقابلیت رقابت بیشتر و فروش بالاتری در بازارپیدا کرده است.
محمدرضا حبیبی با بیان اینکه پروژه سامانه تولید هم زمان برق وحرارت سال 93 آغاز شد و تا سال97ادامه یافت، افزود: مهم ترین هدف از راه اندازی این سامانه تولیدیک موتور صنعتی دائم کار و بومی با مشارکت شرکتی آلمانی بوده است. وی با اشاره به اینکه درکنار توسعه موتور، دیگرمتعلقات مورد نیاز این سامانه از جمله طراحی و ساخت مبدل چگالشی نیز به روش مهندسی معکوس توسعه داده شد، تصریح کرد: درابتدا برای سامانه کنترلی، جرقه و سوخت رسانی، از نمونه خارجی استفاده می شد اما اکنون این سامانه بومی سازی شده و این مهم کمک زیادی به کاهش ارزبریِ کرده است. مدیر پروژه سامانه میکرو سی اچ پی پردیس انرژی ومحیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت درباره بازدهی این سامانه و مقایسه آن با نمونه خارجی گفت: در اتاق آزمون، بازدهی 91.5 درصد از آن گرفته شده است؛ یعنی از100واحد سوخت گاز طبیعی ورودی به سیستم 12کیلووات الکتریسیته و25کیلووات حرارت تولید می شود که به معنای تبدیل91.5 درصد ارزش حرارتی سوخت ورودی به انرژی مفید است.
حبیبی با بیان اینکه هدف گذاری پروژه 85 درصد بوده و نتیجه به دست آمده بیشتر ازآن است، تصریح کرد: این موتور برای مصرف خانگی، اداری و مصرف تجاری محدود مانند فروشگاه ها تا حدود 100 مترمربع قابل استفاده است.
وی گفت: مراکز تجاری مانند رستوران ها هم که به آب گرم نیاز دارند، بسیاراستقبال کرده اند، چون این دستگاه با گاز طبیعی شهری کارمی کند. حبیبی گفت: این دستگاه برای مراکزی مانند رستوران ها منفعت بیشتری دارد و بازگشت هزینه آن سه تا چهار سال زمان خواهد برد که اگر دولت در این زمینه مشوق هایی در نظر بگیرد بی شک استقبال بیشتری می شود. مدیرپروژه سامانه میکرو سی اچ پی پردیس انرژی ومحیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت گفت: درهمه کشورها برای اینکه این دستگاه تجاری شود و ازسوی خریداران استفاده شود، چه در خرید اولیه و چه در برقی که تولید می کند، یارانه هایی به آن تعلق می گیرد. وی تصریح کرد: قرارداد تجاری سازی این دستگاه بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت سامانه های انرژی آران امضا شده و درهمین مدت کوتاه 75دستگاه پیش خرید شده است که این 75 دستگاه هم می تواند موتور ژنراتورباشد وهم با افزودن یک مبدل می تواند به پمپ حرارتی گازسوز تبدیل شود.
منطقه 6 انتقال گاز ایران
مدیرمنطقه 6عملیات انتقال گازازپایان عملیات رفع نشتی خط لوله گاز12اینچ زیر دریا خبر داد و گفت: همه مراحل تعمیراتی این عملیات با استفاده از دانش بومی و توان داخلی انجام شده است. علیرضا عربلو با اشاره گزارش های دریافتی مبنی بر وجود نشتی در این خط لوله تصریح کرد: با توجه به بی نتیجه بودن عملیات آچارکشی فلنج ها در توقف نشتی خط لوله مزبور، تعمیرات آن با استفاده از خدمات وتجهیزات داخلی و شناسایی شرکت های دریایی توانمند در دستور کار قرار گرفت. وی با اشاره به مراحل پیمان سپاری، امضای قرارداد با شرکت های دارای صلاحیت استفاده از تجهیزات دریایی و غواصی به روشAir اظهار کرد: عملیات تعمیرات نشتی در محدوده بندر پهل وبندرلافت بانظارت منطقه 6عملیات انتقال گاز انجام شده است. به گفته عربلو عملیات اجرایی تعمیر این خط لوله زیر دریا با بیش از 35 هزار- نفرساعت اسفندماه 99 آغاز شد وپس از 44 روز تلاش بی وقفه در فروردین ماه امسال پایان یافت.
مدیرمنطقه 6عملیات انتقال گاز قرار داشتن موقعیت نقطه تعمیراتی در تنگه خورخوران در عمق 32 متری و جریان شدید آب در زمان های جزرومد، همچنین کاهش دید به دلیل وجود گل و لای اطراف لوله را از چالش های مهم در اجرای این عملیات عنوان کرد.
عربلو با بیان اینکه خط لوله 12 اینچ قشم -بندرعباس به طول 1850متر بین جزیره قشم و بندر پهل واقع شده است، ادامه داد: بهره برداری، تعمیرات و نگهداری ازخط زیر دریا به آموزش، برنامه ریزی وتجهیزات خاص نیاز دارد وهمه این موارد با استفاده از توان و تجهیزات داخلی انجام می شود.
خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه فارس
مشعل فلر مرکز انتقال نفت نورآباد با هدف صرفه جویی در مصرف انرزی به سيستم جرقه زن مجهز شد.
فرزاد مهدي يار، رئيس واحد ابزاردقيق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس گفت: با توجه به روشن بودن دائم فلر مراکز انتقال به منظورسوزاندن گازهاي حاصل از استارت توربين ها، صرفه جويي در مصرف انرژي به پيشنهاد معاون عمليات منطقه و تصويب در کميته انرژي، در دستور کار واحد ابزار دقيق منطقه فارس قرارگرفت.
وي افزود:هم اکنون فلرپيش ازاستارت توربين توسط بهره بردار روشن و پس از اتمام کار خاموش مي شود.
مهدی یار با اعلام ارسال دو مشعل از سه مشعل فلر مرکزانتقال نفت نورآباد به يکي از شرکت هاي دانش بنيان حاضر در پارک علم و فناوري تصریح کرد: این مشعل ها پس از انجام تغييرات و نصب جرقه زن روي آنها،همراه با تجهیزات مربوط به مرکز انتقال نفت نورآباد منتقل وپس از کابل کشی، نصب و راه اندازی به بهره بردار تحويل شد.
وی گفت: این عملیات طی شش ماه با همکاری واحدهای ترابری و مرکز انتقال نفت نورآباد انجام شده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان تقویت شبکه حمل ونقل و رفع موانع موجود در این زمینه را از اولویت های کاری منطقه برشمرد.
سیدباقرنورالدینی به اقدام های منطقه برای جلوگیری از عرضه خارج از شبکه فرآورده های نفتی و ابطال کارت های سوخت مهاجر اشاره کرد و گزارشی از اقدام ها در حوزه بسیج ارائه داد.
وی با اشاره به نقش ویژه تأمین و توزیع سوخت در چرخه اقتصادی کشور اظهار کرد: برطرف کردن مشکلات شبکه حمل ونقل فرآورده های نفتی در استان از اولویت های منطقه به شمار می رود و با هماهنگی های انجام شده، بسیاری از مشکلات مربوط به این حوزه برطرف شده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان گفت: سال گذشته در بخش آزمایشگاه کنترل کیفیت این منطقه عملیاتی بیش از16میلیارد ریال صرفه جویی شده است.
حشمت الله امیری با بیان اینکه آزمایشگاه کنترل کیفیت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان یکی از مجهزترین آزمایشگاه های کنترل کیفیت مواد نفتی کشوربه شمار می رود، افزود:سال گذشته در این آزمایشگاه روزانه به طورمتوسط 20آزمایش مختلف انجام و به واسطه آن بیش از 16میلیارد و80 میلیون ریال صرفه جویی شده است.
وی تعداد آزمایش های انجام شده روی مواد نفتی دریافتی و ارسال روغن های صنعتی را در سال گذشته،6 هزارو700 مورد اعلام و اظهار کرد: بیشترین تعداد آزمایش انجام شده در بازه زمانی یاد شده مربوط به بنزین و نفت گاز بوده است.
امیری افزود: این آزمایشگاه به صورت 24 ساعته وظیفه نظارت بر کیفیت و گرفتن تلاقی فرآورده های دریافتی و ارسالی خطوط 16، 18، 20، 24 و 32 اینچ از قبیل؛ نفت خام، انواع فرآورده های نفتی شامل؛ بنزین موتور، سوپر و یورو 4، نفت سفید، نفت گاز، ATK، نفتا و غیره را روی خطوط و مخازن را به عهده دارد.
معاون عملیات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان، خدمات این آزمایشگاه را از نظرصرفه جویی در زمان وهزینه ها، همچنین کیفیت مواد ارسالی و دریافتی را مهم برشمرد و افزود: آزمایشگاه کنترل کیفیت منطقه اصفهان باه ماهنگی واحدهای کنترل و عملیات، مسئولیت استحصال فرآورده های آلوده را نیز به عهده دارد.
وی یادآور شد: پیش ازخریداری روغن های مورد نیازجهت استفاده در پمپ ها، توربین ها و ماشین آلات مناطق 12 گانه، روغن های یاد شده در این آزمایشگاه با 16 تست مختلف مورد ارزیابی کیفی قرار می گیرند و پس از مطابقت با پارامترهای اعلام شده توسط تولید کننده و شرایط استاندارد دستگاه ها، مجوز خرید صادر می شود.
امیری گفت: آزمایش هایی مانند پایداری اکسیداسیون، ویسکوزیته در دودمای مختلف، مقدار آب، اسیدیته، خاکستر، نقطه اشتعال، کف، نقطه ریزش، همچنین خوردگی مس، زنگ زدگی روغن، شاخص گرانروی نیز با دستگاه های پیشرفته، در کمال دقت و زمان اندک، در این آزمایشگاه انجام می شود.
آزمایشگاه کنترل کیفیت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت اصفهان نخستین آزمایشگاه در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که آبان ماه 1389 با هدف بررسی، کنترل و حفظ کیفیت مواد نفتی هنگام تحویل و انتقال، تدوین روش های مناسب پیشگیری از آلودگی مواد نفتی، همچنین تطبیق روش های اجرایی با استانداردهای موجود ونظارت بر مشخصات مواد نفتی (نفت خام و فرآورده ها) در مرکز انتقال نفت و تأسیسات شهید بهشتی اصفهان راه اندازی شد.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس
مدیر مالی شرکت نفت ستاره خلیج فارس گفت: درسال پیش رو، برنامه افزایش ظرفیت پالایش پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا روزانه 480 هزار بشکه میعانات گازی در دستور کار قرار دارد و این به معنای تضمین برداشت صیانتی گازغنی از فازهای میدان مشترک پارس جنوبی است.وحید اسکندری از مدیریت همه منابع مالی پالایشگاه ستاره خلیج فارس دربانک های هرمزگان از سال 98تاکنون خبرداد واعلام کرد: با توجه به اولویت توانمندسازی زیر ساخت ها و حمایت از اقتصاد استان، نقدینگی و گردش ریالی- ارزی شرکت در بانک های هرمزگان تمرکز یافته است و براساس توافق های انجام شده بین شرکت با بانک های استان، افزون بر دو شعبه کنونی که در پالایشگاه دایر است، دو شعبه مستقل ریالی -ارزی دیگر در سال 1400 به نام شعبه نفت ستاره خلیج فارس در ساختمان اداری جدید افتتاح می شود.
وی با اشاره به شایعه مطرح شده مبنی برتمرکزحساب های بانکی پالایشگاه ستاره خلیج فارس در دیگر استان ها و بی نصیب ماندن هرمزگان از مواهب این گردش مالی اظهار کرد: هم اکنون دو بانک اختصاصی تجارت و ملت در ساختمان مرکزی پالایشگاه فعال هستند که اواسط سال 98 با پیگیری مسئولان این پالایشگاه درتوافق با مدیریت بانک تجارت استان هرمزگان، باجه بانک تجارت درساختمان مرکزی پالایشگاه به شعبه اختصاصی ریالی -ارزی نفت ستاره خلیج فارس تبدیل شد. مدیرمالی شرکت نفت ستاره خلیج فارس تصریح کرد: برهمین اساس از آن زمان بخش عمده ای ازحساب های این پالایشگاه به این شعبه انتقال یافت و درسال گذشته پرونده تسهیلات ریالی شده دریافتی از صندوق ذخیره ارزی با مبلغ 13هزار و 600میلیارد ریال از شعبه مرکزی تهران که در زمان ساخت پالایشگاه دریافت شده بود، به شعبه اختصاصی نفت ستاره خلیج فارس منتقل شد. وی گفت: منافع حاصل ازعملکرد وام یادشده بدون خروج منابع نقدی، سهم بانک تجارت استان هرمزگان در سال 99 و سه سال آینده خواهد شد.
پالایش گاه ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از افزایش 51 درصدی تحویل برق نیروگاه این پالایشگاه به شبکه غرب کشور در سال 99 خبر داد.
روح الله نوریان گفت: درتابستان و زمستان سال گذشته، بیش از 41 هزار و500مگاوات ساعت به شرکت مدیریت شبکه برق ایران تحویل شد که نقش مهمی درجلوگیری از خاموشی های ناشی از کمبود انرژی استان داشت.
وی با بیان اینکه فروش این مقدار انرژی برای کمک به تأمین برق کشور بوده است، تصریح کرد: همه واحدهای داخلی پالایشگاه از برق تولیدی توربین های پالایشگاه استفاده می کنند و توربین های مولد برق، اصلی ترین مبادی تولید انرژی در واحدهای صنعتی به ویژه در پالایشگاه هستند.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: مطالعه میدان های سرخون، سراجه و تنگ بیجار درقالب طرح مطالعات جامع مخازن این شرکت پایان یافته و مطالعه جامع میدان کنگان نیز رو به تکمیل است.
رامین حاتمی با اشاره به واگذاری مطالعات جامع 9میدان این شرکت گفت: تاکنون مطالعه میدان های سرخون، سراجه و تنگ بیجار به پایان رسیده است و میدان های دهلران و هما نیز امسال نهایی خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه براساس ابلاغیه راهبرد توسعه و بهره برداری صیانتی از مخازن نفت و گاز ازسوی وزارت نفت، مطالعه چهار میدان کنگان، خانگیران، سروستان و سعادت آباد نیز واگذار شده است، اظهارکرد: مطالعه میدان کنگان در حال پایان است و نتایج آن ماه آینده به واحد برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران ارائه خواهد شد.
به گفته حاتمی، مطالعات میدان های شامل شانول، وراوی، نفت شهر، تابناک، آغار و دالان نیز در مرحله انجام مناقصه و تعیین مشاور قراردارند.
حاتمی درباره واگذاری پروژه های مطالعات میدان محور با مشارکت دانشگاه های معتبر کشور گفت: پروژه های درحال اجرای میدان محور که بامشارکت دانشگاه ها اجرا می شود، شامل فعالیت های مطالعاتی، آزمایشگاهی و ازدیاد برداشت است.
وی افزود: در این بخش 6 میدان در قالب سه پروژه در حال اجراست که مطالعات میدان های تنگ بیجار، باباقیر، بانکول و سمند به دانشگاه شهید چمران و میدان خشت به دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران واگذار شده است.مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران یادآورشد: مطالعات میدان دانان نیز به دانشگاه ایلام واگذار شده و در مرحله نهایی شرح کار فنی است.
مدیر مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: با هدف حفظ، نگهداشت و افزایش تولید نفت و گاز، 27 پروژه در دستور کار این شرکت قرار دارد.
پیمان ایمانی گفت: این پروژه ها در میدان های با سرپرستی شرکت نفت مناطق مرکزی در مناطق مختلف کشور اجرا خواهند شد.
وی افزود: این طرح ها شامل 14پروژه شامل نصب تسهیلات سرچاهی و خطوط لوله جریانی، هشت پروژه با محوریت احداث مراکز بهره برداری، خطوط لوله انتقال و برق رسانی چاه ها و پنج پروژه در زمینه احداث موقعیت چاه هاست.
مدیر مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تصریح کرد: این 27 پروژه با سرمایه گذاری افزون بر 4هزارمیلیارد ریال و25 میلیون یورو با استفاده از توانمندی های داخلی عملیاتی می شوند.
ایمانی زمان بهره برداری از این پروژه ها براساس پیش بینی های انجام شده پایان امسال اعلام کرد.
وی درباره عملکرد مدیریت مهندسی و ساختمان در سال گذشته نیز گفت: در بازه زمانی یاد شده، احداث موقعیت، نصب تسهیلات سرچاهی و خطوط لوله جریانی هشت حلقه چاه تولید نفت و گاز اجرا و عملیاتی شده است.
ماه مبارک رمضان، دعوت خداوند به ضیافتی برای تناول از مائده تقواست و پایان این مهمانی، عید فطر است. عید فطر نماد یک ماه بندگی است و روز جشن رضایت خدا از بنده است. رضایت خدا از بنده، از بالاترین نعمت های الهی است. مسلمانان در پایان ماه مبارک رمضان که ماه عبودیت، بندگی و ضیافت خداوند است از اینکه توفیق درک این روزها و این ماه عزیز به آنان عطا شده بار دیگر از این لطف بیکران خداوند سپاسگزاری می کنند. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا گوشه ای از حکمت و زیبایی این عید بزرگ را نشان دهیم. عید فطر؛ روز عیدی گرفتن روزه دارانی است که در میهمانی خداوند حاضر شده و شب های قدر را درک کرده اند و با تلاوت قرآن و خواندن دعا دست های خود را به طرف آسمان بلند کرده اند و از خداوند آمرزش طلبیده اند. در فضیلت این روز همین بس که خداوند در قرآن کریم می فرماید: «من پاداش مومنانی را که در ماه رمضان روزه گرفتند و به نماز ایستادند، خرسندی و آمرزش خودم قرار دادم».
فطر؛ جوشش چشمه سار حقیقت و برگشت به فطرت پاک انسانی است. فطرت انسان، به مانند آبی پاک و زلال که از چشمه فوران می کند، جوشش دارد. آبی که از سرچشمه فوران می کند، لحظه به لحظه اش نو و تازه است. عید؛ هم که از کلمه عود به معنای بازگشت دوباره است، یعنی لحظه به لحظه تازه و نو شدن. کسانی که همواره بر فطرت خود عمل می کنند، لحظه به لحظه عید دارند، چراکه آنان هر لحظه با یک تجلی تازه از حق روبه رو هستند. اما کسانی که در طول سال بر اثر ارتکاب گناه، دچار آلودگی های ظاهری و باطنی برخلاف فطرت شده و از حقیقت خویش دور شده اند، خداوند با عطا کردن فرصتی بسیار مهم و معنوی همچون ماه مبارک رمضان، زمینه سعادتمندی آنان را فراهم می سازد. در این ماه، بندگانِ روزه دار، با برقراری ارتباطات پی درپی با خدا؛ روح و جان خود را به فطرت اولیه خویش نزدیک می کنند. آنان در ماه رمضان، با امساک و خودداری از مُفْطِرات (مُبطِلات روزه) قلبشان را به نور ایمان روشن تر می کنند. این روشنایی، سبب قوی شدن اراده آنان در مقابله با گناهان می شود. حال، نور و قدرت حاصل از اطاعت خدا، فطرتشان را به سپری نیرومند، در برابر آتش جهنم می سازد. به این ترتیب؛ روزه داران پایان ماه مبارک رمضان، روز بازگشت انسان به فطرت حقیقی خویش را با نام عید فطر جشن می گیرند.
بی شک هر روزى که انسان در آن گناه نکند و از صبحگاهان تا آخر شب از معصیت پروردگار، آن روز برایش عید محسوب می شود و به این ترتیب ما می توانیم تمام ایام سال را ایام عید خود قرار دهیم. در باب حکمت جشن و شادی در روز عید فطر، باید به بیان نورانی امام علی(ع)در این زمینه اشاره کرد که فرمود: «امروز، عید است برای کسانی که روزه آنان قبول شده و به سعی آنها پاداش داده شده و گناهانشان بخشوده شده است. امروز برای ما عید است و هر روزی که در آن معصیت خداوند را نکنیم، آن روز هم برای ما عید است».
لطیف ترین تعبیر درباره بازگشت به سوی خداوند و لقا و دیدار با او در آیه 6 سوره انشقاق آمده که خطاب به انسان می فرماید: «یا أَیهَا الْإِنْسَانُ إِنَّک کادِحٌ إِلَى رَبِّک کدْحًا فَمُلَاقِیهِ: ای انسان تو در حرکت و تکاپو هستی و سرانجام این تلاش این است که با پروردگار خود ملاقات خواهی کرد». روز عید فطر تجلی این حقیقت و معرفت دینی است. معرفتی که پیشوایان الهی، عید فطر را از این منظر مورد توجه قرار داده اند. امام علی(ع) روز عید فطر خطبه خواند و چنین فرمود: «ای مردم این روز شما، روزی است که به نیکوکاران ثواب و پاداش داده شده و گناهکاران در آن زیان می بینند. این روز، شبیه ترین روز به روز قیامت شماست. پس با خروج از منازل خود به سوی مصلاهایتان یاد کنید از خروج از قبرها به سوی پروردگارتان و با ایستادن در محل نماز(عید)، یاد کنید از وقتی که در قیامت در پیشگاه خداوند ایستاده اید و با بازگشت از محل نماز به منازل خود، یاد کنید از آن زمانی که به بهشت یا دوزخ باز می گردید».
برترین فضیلت ماه مبارک رمضان ، نزول قرآن در این ماه بوده است. قرآن در آیه 158 سوره بقره، ماه رمضان را چنین معرفی می کند: «شَهْرُ رَمَضانَ الَّذی أُنْزِلَ فیهِ الْقُرْآنُ هُدی لِلنَّاسِ وَ بَیناتٍ مِنَ الْهُدی وَ الْفُرْقانِ؛ ماه رمضانی که در آن قرآن نازل شده است برای هدایت انسان ها همراه با دلایل روشن و نیروی فرق گذار بین حق و باطل است»
همچنین خداوند در آیه 82 اسرا، فلسفه نزول کتاب خود را اینگونه بیان داشته است: «وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَه لِّلْمُؤْمِنِینَ وَلَا یزِیدُ الظَّالِمِینَ إِلَّا خَسَارًا؛ ما از قرآن آنچه مایه شفای دردهای مؤمنان و نیز رحمت برای آنان است فرو فرستاده ایم و این قرآن برای ستمگران جز مایه زیان چیز دیگری نیست».
در پایان باید به این نکته اشاره کرد که حقیقت عید فطر، جشن راهیابی به مسیر هدایت و تشخیص حق از باطل است. همچنان که عید رحمت و مهربانی و برقراری دوستی با خداوند متعال است.
دعای ویژه امام سجاد(ع) درباره ماه رمضان
ماه رمضان رو به پایان است و اندوه را برای همگان، چه کسانی که آن را قدر دانسته اند و چه افرادی که این فرصت را سوزانده اند، به همراه دارد. امام سجاد(ع) برای وداع با این ماه دعایی دارند که در صحیفه سجادیه در بخش دعای چهل و پنجم آمده است. متن عربی به همراه ترجمه فارسی این دعای شیرین و سراسر عرفانی را می خوانید:
السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا شَهْرَ اللَّهِ الْأَكْبَرَ، وَ يَا عِيدَ أَوْلِيَائِهِ. * السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا أَكْرَمَ مَصْحُوبٍ مِنَ الْأَوْقَاتِ، وَ يَا خَيْرَ شَهْرٍ فِي الْأَيَّامِ وَ السَّاعَاتِ. * السَّلَامُ عَلَيْكَ مِنْ شَهْرٍ قَرُبَتْ فِيهِ الْآمَالُ، وَ نُشِرَتْ فِيهِ الْأَعْمَالُ. * السَّلَامُ عَلَيْكَ مِنْ قَرِينٍ جَلَّ قَدْرُهُ مَوْجُوداً، وَ أَفْجَعَ فَقْدُهُ مَفْقُوداً، وَ مَرْجُوٍّ آلَمَ فِرَاقُهُ. * السَّلَامُ عَلَيْكَ مِنْ أَلِيفٍ آنَسَ مُقْبِلًا فَسَرَّ، وَ أَوْحَشَ مُنْقَضِياً فَمَضَّ * السَّلَامُ عَلَيْكَ مِنْ مُجَاوِرٍ رَقَّتْ فِيهِ الْقُلُوبُ، وَ قَلَّتْ فِيهِ الذُّنُوبُ. * السَّلَامُ عَلَيْكَ مِنْ نَاصِرٍ أَعَانَ عَلَى الشَّيْطَانِ، وَ صَاحِبٍ سَهَّلَ سُبُلَ الْإِحْسَانِ * السَّلَامُ عَلَيْكَ مَا أَكْثَرَ عُتَقَاءَ اللَّهِ فِيكَ، وَ مَا أَسْعَدَ مَنْ رَعَى حُرْمَتَكَ بِكَ! * السَّلَامُ عَلَيْكَ مَا كَانَ أَمْحَاكَ لِلذُّنُوبِ، وَ أَسْتَرَكَ لِأَنْوَاعِ الْعُيُوبِ! * السَّلَامُ عَلَيْكَ مَا كَانَ أَطْوَلَكَ عَلَى الْمُجْرِمِينَ، وَ أَهْيَبَكَ فِي صُدُورِ الْمُؤْمِنِينَ! * السَّلَامُ عَلَيْكَ مِنْ شَهْرٍ لَا تُنَافِسُهُ الْأَيَّامُ. * السَّلَامُ عَلَيْكَ مِنْ شَهْرٍ هُوَ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ سَلَامٌ * السَّلَامُ عَلَيْكَ غَيْرَ كَرِيهِ الْمُصَاحَبَةِ، وَ لَا ذَمِيمِ الْمُلَابَسَةِ * السَّلَامُ عَلَيْكَ كَمَا وَفَدْتَ عَلَيْنَا بِالْبَرَكَاتِ، وَ غَسَلْتَ عَنَّا دَنَسَ الْخَطِيئَاتِ * السَّلَامُ عَلَيْكَ غَيْرَ مُوَدَّعٍ بَرَماً وَ لَا مَتْرُوكٍ صِيَامُهُ سَأَماً. * السَّلَامُ عَلَيْكَ مِنْ مَطْلُوبٍ قَبْلَ وَقْتِهِ، وَ مَحْزُونٍ عَلَيْهِ قَبْلَ فَوْتِهِ. * السَّلَامُ عَلَيْكَ كَمْ مِنْ سُوءٍ صُرِفَ بِكَ عَنَّا، وَ كَمْ مِنْ خَيْرٍ أُفِيضَ بِكَ عَلَيْنَا * السَّلَامُ عَلَيْكَ وَ عَلَى لَيْلَةِ الْقَدْرِ الَّتِي هِيَ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ * السَّلَامُ عَلَيْكَ مَا كَانَ أَحْرَصَنَا بِالْأَمْسِ عَلَيْكَ، وَ أَشَدَّ شَوْقَنَا غَداً إِلَيْكَ. * السَّلَامُ عَلَيْكَ وَ عَلَى فَضْلِكَ الَّذِي حُرِمْنَاهُ، وَ عَلَى مَاضٍ مِنْ بَرَكَاتِكَ سُلِبْنَاهُ.
سلام بر تو ای بزرگ ترین ماه خدا! و ای عید دوستانش! * سلام بر تو ای گرامی ترین همنشین از میان اوقات! و ای بهترین ماه، در ایام و ساعات! * سلام بر تو، ماهی که در آن، آرزوها و حاجات، به برآورده شدن نزدیک است؛ و اعمالی که موجب خشنودی خداست، در آن پخش شده. * سلام بر تو، ای همنشینی که هنگام موجود بودن، منزلتش بزرگ؛ و وقت مفقود شدن، فقدانش دردناک؛ و مایه امیدی که دوری اش، رنج آور است. * سلام بر تو همدمی که چون رو کند، مونس گردد و مسرور و شاد کند و زمانی که سپری شود، به وحشت اندازد و دل ها را به درد آورد. * سلام بر تو، همسایه ای که دل ها در آن نرم و گناهان در او کم شد. * سلام بر تو یاوری که ما را در مبارزه با شیطان، یاری داد؛ و رفیقی که راه های احسان را هموار و آسان ساخت. * سلام بر تو؛ چه بسیارند آزادشدگان خدا در تو و چه خوشبخت است کسی که احترامت را برای وجود خودت، رعایت کرد. * سلام بر تو؛ چه بسیار گناهان را محو کردی و چه بسیار عیب ها را پوشاندی. * سلام بر تو؛ چه طولانی بودی بر گناهکاران و چه با هیبت بودی در قلوب اهل ایمان. * سلام بر تو؛ ماهی که تمام زمان ها، قدرت رقابت با او را ندارند. * سلام بر تو؛ ماهی که نسبت به هر کاری، مایه سلامتی است. * سلام بر تو که مصاحبت و هم نشینی اش ناپسند و معاشرتش نکوهیده نیست. * سلام بر تو، چنانکه با برکات بر ما وارد شدی و چرک خطاها را از ما شستی. * سلام بر تو که وداع با تو، نه از باب خستگی و فراغت از روزه ات، نه به خاطر ملالت است. * سلام بر تو که قبل از آمدنش خواستارش بودیم و پیش از رفتنش بر او اندوهگینیم. * سلام بر تو؛ چه بدی ها که به سبب تو از ما برطرف شد و چه خوبی ها که به وسیله تو بر ما فرو ریخت. * سلام بر تو و بر شب قدری که از هزار ماه بهتر است. * سلام بر تو که دیروز، نسبت به تو چه خواستار و آرزومند بودیم و فردا به سوی تو، چه بسیار شوق داریم. * سلام بر تو و بر فضیلتت که از آن محروم شدیم و بر برکات گذشته ات که از ما گرفته شد.
هر عید فطری، برای انسان مسلمان آگاه هوشیار، میتواند یک روز عید حقیقی باشد. روز شروع دوباره زندگی معنوی و روحی؛ مثل بهار برای گیاهان و درختان. انسانی که ممکن است در طول سال دچار انواع آلودگی های و گناهان شود و انسانی که بر اثر هوای نفس و خصلت ها و صفات زشت، خود را تدریجا از ساحت رحمت الهی دور کرده است، هر سال از طرف پروردگار عالم از یک فرصت استثنایی برخوردار میشود و آن فرصت، ماه مبارک رمضان است. در طول ماه رمضان، دل ها نرم میشود، روح ها تلألو و درخشندگی پیدا میکند، انسان ها آماده قدم نهادن در وادی رحمت خاصه الهی میشوند و هر کس به قدر استعداد، همت و تلاش خود، از ضیافت عظیم الهی برخوردار میگردد. بعد از آنکه این ماه مبارک به پایان رسید، روز شروع سال جدید، روز عید فطر است. یعنی روزی که انسان میتواند با استفاده از دستاوردهای ماه رمضان، راه مستقیم الهی را پیش گیرد و از کجراههها پرهیز کند.
بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب در خطبه های
نماز عید فطر 11/12/1377
نگاهی به چند کتاب کاربردی برای شناخت تاریخ نفت در ایران (بخش نخست)
علی بهرامیخیلی صریح بگوییم، کتاب کم می خوانیم و مطالعه مان اندک شده است. معمولا از هرکس هم که بپرسی، یک پاسخ می شنوی، «وقت نداریم»، «مشغله ها نمی گذارد». حالا که کرونا رهایمان نکرده و همه زندگی و کار و بار مان را تحت تاثیر قرارداده، اکثریت ما اندکی فراغ بال پیدا کرده ایم. درست است مشکلات زیاد است اما اگر با این شرایط کرونا کمی وقت هایمان را مدیریت کنیم، جایی برای خواندن کتاب هم می توانیم باز کنیم. اگر مشعل را دنبال کرده باشید، خوب می دانید که یکی از اصلی ترین تلاش های ما در نشریه خودتان، معرفی کتاب های خوب و ارزنده برای خواندن بوده است. موضوع اصلی بخشی از این کتاب ها، تاریخ صنعت نفت در ایران معاصر بوده است. موضوعی به غایت چند وجهی، اثرگذار و بسیار مهم که مطالعه درباره آن می تواند شما را علاوه بر شناخت عمیق با تاریخ صنعت نفت ایران، با ابعاد مهمی از تاریخ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشورمان نیز آشنا سازد. این بار هم با ما باشید در صفحه تاریخ، شما را با برخی کتاب های تاریخ نفت که بهترین نمونه های تاریخ نگاری درباره صنعت نفت ایران هستند، آشنا کنیم. بخش نخست این مطلب را دنبال کنید.
این کتاب دو جلدی است شامل مجموعه ای از خاطرات منوچهر فرمانفرمایان از رجال عصر پهلوی و از نخستین فارغ التحصیلان مهندسی نفت در ایران است. یک نکته مهم که کتاب او را خواندنی می کند این است که او نه صرفا مورخی بیرون از صنعت نفت ایران بلکه مشاهده گری است که از ماجراهای نفت ایران برای مخاطب خود روایت گری می کند. نویسنده به دلیل پست های فراوانی که در صنعت نفت ایران در عصر پهلوی داشته، خاطرات خود را در ابعاد گسترده و با جزئیات زیادی منتشر کرده است. در میان کتاب های تاریخ نفت، شیوه خاطرات نویسی کمتر پیدا می شود و شاید بتوان گفت یکی از نمونه های منحصر به فرد همین کتاب «از تهران تا کاراکاس» است. خواندن این کتاب می تواند شما را با جزئیات زیادی از تحولات اقتصادی و سیاسی نفت در دوران پهلوی آشنا کند. سه سمت بسیار مهم فرمانفرمایان عبارت بود از: مدیرکلی اداره نفت و امتیازات، معاونت مدیر فروش شرکت نفت ملی ایران و عضویت هیات مدیره کنسرسیوم بین المللی نفت.
چنانکه می دانید، داستانِ نفتِ ایران و پیدایش صنعت نفت در کشورمان از جنوب و در حوالی مسجدسلیمان آغاز شد. هم اکنون نیز مناطق نفت خیز جنوب، بزرگترین تولید کننده نفت ایران است و قلب صنعت نفت کشورمان در آنجا می تپد. کشف نفت و توسعه و گسترش صنایع مربوط به آن چیزی نبود که صرفا تاثیرات فناورانه داشته باشد بلکه اثرات اجتماعی و فرهنگی و هنری بسیار زیادی در منطقه جنوب و جنوب غربی ایران گذاشت. کتاب از «نفت تا داستان» نوشته شبنم حاتم پور به زاویه مهمی از تاثیر صنعت نفت در فرهنگ و هنر مناطق نفت خیز جنوب پرداخته است. این کتاب می کوشد تا با نگاهی تاریخی و تحلیلی نشان دهد که نفت چگونه در داستان های نوشته شده توسط نویسندگان جنوبی ایران، خودش را نشان داده است. این کتاب اگر چه به داستان نویسی مرتبط می شود اما در حقیقت نگاهی است تاریخی به سیر تحولات داستان نویسی نفتی در جنوب ایران. اگر اهل داستان و رمان هستید ، خواندن این کتاب قطعا بسیار جذاب خواهد بود. از خصلت های ویژه این کتاب این است که شما را با تاریخ حضور نفت در مناطق نفت خیز جنوب از زاویه ای ادیبانه آشنا خواهد کرد.
شهید غلامرضا رهبر، خبرنگار، گزارشگر، مستندساز و گوینده رادیو نفت ملی آبادان بود. سید قاسم حسینی کوشیده است تا در قالب کتابی که مجموعه ای از خاطرات همکاران نفتی شهید رهبر است، مجموعه ای مدون و منظم از زندگی این شهید به مخاطبان و علاقه مندان عرضه کند. نکته بسیار جالب توجه درباره کتاب «آقای رهبر» این است که در لابه لای تک تک خاطرات مکتوب شده، تاریخ صنعت نفت موج می زند. در حقیقت می توان گفت این کتاب یک تاریخ مردمی از صنعت نفت از سوی کارکنان آن است. تاریخی که در جزئیات بسیار دقیق و فنی روایت شده و خواندن آن می تواند مخاطبان را با دنیای نفتی کارکنان صنعت نفت و یکی از مشهورترین شهیدان صنعت نفت ایران آشنا سازد. نویسنده و گردآورنده خاطرات کتاب درباره شیوه کار و نحوه جمع آوری این کتاب نوشته است:«برای حفظ تسلسل تاریخی، سعی کردم خاطرات به صورت تاریخ مند و به اصطلاح کونولوژیک کنار هم چیده و در حد مقدور روایتی خطی از آغاز زندگی تا شهادت شهید غلامرضا رهبر به دست دهم. البته برخی از خاطرات فاقد تاریخ بودند. تاریخ برخی از خاطرات را با توجه به قراین درون و برون متنی، پیدا کردم، اما برخی از خاطرات همچنان بی تاریخ ماندند. سعی کردم در تدوین نهایی، آنها را در جای مناسبی بنشانم».
کتاب «اصلاح طلبی ناکام: واکاوی تئوریک جنبش ملی نفت و دولت دموکراتیک مصدق» را عباس نعیمی نوشته است. کتابی تاریخی – تحلیلی که تاکید آن بر اندیشه های دکتر مصدق و کسانی است که دولت او را شکل دادند. این کتاب ضمن توجه به وقایع و رخدادها می کوشد تا شیوه حکمرانی و کنش های سیاسی – اجتماعی مصدق و یارانش را از منظر تاریخ اندیشه، بررسی و واکاوی کند. اگر چه نویسنده به درستی جنبش و فکر دکتر مصدق را در اصلاح امور و شرایط اساسی اجتماعی و اقتصادی ایران دوران پهلوی دوم، دچار ناکامی می بیند اما مسئله اساسی کتاب، شناخت و درک صحیح از این ناکامی است. این کتاب بیش از آنکه بر احوالات و شخصیت های تاثیرگذار در جنبش ملی شدن صنعت نفت بپردازد، بر کنش ها و واکنش های نیروهای اثرگذار در این جنبش در حدود سالهای 1327 تا 1333 متمرکز است. کتاب «اصلاح طلبی ناکام» تحلیلی های قابل توجهی دارد و چنانچه آن را مطالعه کنید، با یک تاریخ تحلیلی و فکری مواجه خواهید بود که ممکن است در وهله نخست اندکی کسل کننده به نظر برسد، اما با کمی دقت بیشتر خواهید دید که شما را به لایه های عمیق تری از یک برش تاریخی کشورمان خواهد برد.
آتش نشانان، سربازان بدون پلاک
این کتاب خاطرات شفاهی است و به نوعی کوشیده است تا با روایت گری از فعالیت آتش نشانان مناطق نفت خیز جنوب، سیر تاریخی حضور این کارکنان صنعت نفت ایران را در برهه های زمانی مختلف نشان دهد. آتش نشانان نفت در صحنه های تاریخی زیادی حضورهای ماندگاری داشته اند و اگر می خواهید با بخشی از این حضور آشنا شوید، حتما این کتاب سرشار از رخدادهای تلخ و شیرین و حماسی را بخوانید. در پشت جلد کتاب«آتش نشانان، سربازان بدون پلاک» آمده است: «کتاب حاضر از مجموعه تاريخ شفاهي صنعت نفت است که در آن، آقاي ناصر سعدي پيشکسوت ايمني و رئيس پيشين اداره ايمني و آتش نشاني شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران، خاطرات و تجربيات خود را در سه بخش ارائه مي کند: بخش نخست خاطرات مربوط به حضور شرکت هاي خارجي تا مقطع انقلاب اسلامي، بخش دوم آغاز جنگ تحميلي تا مقطع بازسازي و سومين بخش حوادث و رويدادهاي پس از جنگ تاسال ۱۳۹۰ را شامل مي شود که به نوعي بي تأثير از رويدادهاي جنگ نيست».
در آستانه رخداد پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 یک رویداد بسیار مهم، نقش بسیار حیاتی داشت. اعتصاب کارکنان صنعت نفت ایران توانست به قدری بر تحولات انقلاب اسلامی اثر بگذارد که تمامی معادلات دربار پهلوی و حامیان بین المللی آن را بر هم زد. کتاب «اعتصاب کارکنان صنعت نفت و پیروزی انقلاب اسلامی» که مرکز اسناد انقلاب اسلامی آن را به چاپ رسانده، مجموعه ای بسیار نفیس از اسناد و مکاتبات این دوران و این رخداد بزرگ است. در این کتاب به ترتیب و توالی زمانی نشان داده می شود، کارکنان صنعت نفت چگونه وارد عمل شدند و برای پیروزی انقلاب دست به اعتصاب زدند. همچنین واکنش های حکومت در ابعاد محلی و مرکزی در این کتاب درج شده است. اگر به خواندن تاریخ از روی اسناد معتبر تاریخی علاقه مند هستید، خواندن این کتاب را از دست ندهید. برخی نامه ها و گزارش های این کتاب به قدری خواندنی هستند که گویی در حال تماشای یک سریال تاریخی هستید.
جنبش ملی شدن صنعت نفت بیش از هر چیز، با نام دکتر محمد مصدق گره خورده است؛ در حالی که آیت الله کاشانی با سابقه مبارزاتی بسیار بالایی که در عراق نیز داشت، توانست تاثیر بسیار زیادی بر این جنبش ملی ایرانی داشته باشد. ملی شدن صنعت نفت نه تنها در ایران دگرگونی های مهمی ایجاد کرد، بلکه تا سال های سال و حتی تاکنون که نزدیک به هفتاد سال از وقوع آن می گذرد، تاثیرات شگرفت منطقه ای و بین المللی نیز داشته است. کتاب «آیت الله کاشانی و ملی شدن صنعت نفت» نوشته وحید کارگر جهرمی کوشیده است تا به نقش و تاثیر آیت الله کاشانی بر فراز و فرودهای جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران بپردازد. جهرمی با دقت و با بررسی اسناد معتبر، جزئیات بسیار زیادی از شخصیت، تاریخ مبارزات و دیدگاه های آیت الله کاشانی را بیان کرده است. این کتاب می تواند شما را با یک جنبش مهم تاریخ معاصر ایران آشنا کند؛ در حالی که تمرکزش نه بر دکتر محمد مصدق بلکه بر یکی دیگر از رهبران یعنی آیت الله کاشانی است.
نگاهی کوتاه به چند مستند دیدنی برای روزهای کرونایی (بخش سوم)
علی بهرامیکرونا فعلا ول کن جهان نیست و چه بخواهیم و چه خواهیم تمام دنیا را عذاب می دهد و اذیت می کند. همه چیز بشر کرونایی شده و این کرونایی شدن، فرهنگ و هنر را هم در بر گرفته است. سینما، تئاتر، کنسرت، گالری هنری و نمایشگاه های فرهنگی و ... هیچکدام از گزند کرونا در امان نمانده اند. با همه اینها اینترنت و فضای مجازی یکی از بهترین راه ها برای بهره مندی از محصولات فرهنگی و هنری است. در یک سال و چند ماه گذشته، انواع سایت های پخش آنلاین فیلم و سریال توانسته اند موفق عمل کرده و مشتری هایشان را بیش از پیش به سمت خود جلب کنند. مدت هاست که در مشعل کوشیده ایم تا بهترین محصولات هنری را برای دیدن و شنیدن از طریق اینترنت، به شما معرفی کنیم که از جمله اینها، فیلم های مستند هستند. ضمن احترام و ارزش نهادن برای انواع فیلم ها و سریال های ایرانی، معتقدیم اندکی هم برای مستند دیدن وقت بگذاریم و صد البته از گشت و گذار بیهوده در شبکه های اجتماعی به شدت پرهیز کنیم و مستند دیدن را تجربه کنیم. دنیایی از یادگرفتن و لذت بردن دارد. در بخش سوم معرفی مستندهای دیدنی ایرانی همراه مان باشید:
قیام های ده سال پیش کشورهای عربی هنوز هم تا حدودی زنده هستند و برخی از کشورها مانند لیبی به آرامش نرسیده اند. ماجرای کشور لیبی، سرزمینی صحرایی و نفت خیز در شمال آفریقا، ماجرای بسیار پرفراز و نشیبی است که نیم قرن تمام، نام این کشور و رهبر عجیب و غریبش را بر سر زبان ها انداخت. معمر قذافی بعد از مدتی مخفی شدن، توسط قیام کنندگان کشته شد اما پشت پرده های مخوف حکومت بلند مدت او شهره عام و خاص شده است. یکی از این اسرار حکومتی، زندان ابوسلیم است. زندانی مخوف که قذافی از آن برای تسویه حساب های سیاسی با مخالفانش استفاده می کرد. مستند«اسرار زندان ابوسلیم» درباره راز و رمزها و پیچیدگی های امنیتی و سیاسی این زندان است. این مستند دیدنی و عبرت آموز را از دست ندهید. در اثنای دیدن این مستند، با تاریخ لیبی و منطقه شمال افریقا نیز آشنایی پیدا خواهید کرد. مستند «اسرار زندان ابوسلیم» را حسن اسلام زاده در سال 1392 ساخته است.
فست فود دنیای ما را چنان در بر گرفته است که تقریبا امکان هیچ فراری از آن داریم. خیلی اندک هستند کسانی که بتوانند در یک هفته یا یک ماه فست فود نخورند و بسیار اندک تر هستند کسانی که در یک فصل یا یک سال، لب به فست فوت نزده باشند. یکی از اصلی ترین کشورهایی که مبدع فست فود بوده، آمریکاست و یکی از مشهورترین برندهای فست فود آمریکایی، مک دونالد است. مستند «مک دونالدز» یکی از دیدنی ترین مستندهایی است که درباره خوراک و غذا ساخته شده است. تاریخچه فست فود، نحوه تاسیس و گسترده مک دونالد و پشت پرده های این برند عجیب که تقریبا تمام دنیا را اشغال کرده، مهمترین موضوعاتی هستند که محتوای مستند را شکل داده اند. اگر می خواهید درباره صنایع غذایی در دنیای کنونی اطلاعات دقیقی به دست بیاورید، حتما این مستند را ببینید. مطمئن هستیم اگر بیننده و مخاطب این مستند باشید، خودتان را نجات خواهید داد و کمتر از آنچه تا کنون فست فود می خورید، خواهید خورد. این مستند را توحید ابراهیمی در سال 1398 کارگردانی کرده است.
اطلاعات خیلی دقیقی درباره نحوه ورود قلیان در کشورمان وجود ندارد، هر چند که کتاب هایی در این باره نوشته شده است و در برخی از آنها نوشته اند که «قلیان» را پرتغالی ها در دوران صفویه به ایران آورده اند. هر چه بود و هر چه شد، الان مهم سلامتی ایرانیان است. قلیان کشیدن چه قبل از کرونا و چه پس از آن موجب هشدارهای بسیار زیادی درباره اثرات سوء آن شده است. مستند «سمفونی مرگ» به طور دقیق و علمی و در گفت وگو با کارشناسان حوزه سلامت و بهداشت به مسئله قلیان کشیدن ایرانیان پرداخته است. اگر خدای ناکرده به قلیان کشیدن عادت دارید و یا فکر می کنید فقط تفریحی و گاه به گاه قلیان می کشید، حتما این مستند را که محمد کارت آن را سال 1395 ساخته است، ببنید. البته شما که اهل قلیان نیستید نیز می توانید با دیدن این مستند خیلی بهتر و بیشتر، به اطرافیان تان که نزدیکی و همنشینی با قلیان دارند، هشدار دهید.
مسیحیان ایرانی سالهاست که با دلِ خوش و در کمال آرامش و امنیت در کنار همه ایرانیانِ مسلمان زندگی می کنند. آنها توانستند در صحنه های متنوع ملی و میهنی ثابت کنند که دل در گرو ایران دارند و اختلاف دینی شان با اکثریت ایرانیان، هیچ خللی در محب تان به کشور ندارد. جنگ هشت ساله ایران و عراق، یکی دیگر از محک هایی بود که نشان داد مسیحیان، مردانه پای ایران ایستاده اند. یکی از این سرو قامتان ایستاده، «ادوراد» است. یک مسیحی ایرانی که با حضور در جبهه ها، جانش را کف دستش گذاشت، حماسه ها آفرید و در نهایت به نه سال به اسارت در عراق رفت. مستندی از زندگی این رزمنده ایرانی مسیحی با عنوان «ادوارد» توسط محمدباقر شاهین در سال 1396 ساخته شده است. «ادوارد» به قدری زنده و جذاب است که امکان ندارد آن را رها کنید. خاطرات ادوارد جذاب و شنیدنی است و تا کنون از زبان کمتر کسی شنیده شده است.
اطلاعات خیلی دقیقی درباره نحوه ورود قلیان در کشورمان وجود ندارد، هر چند که کتاب هایی در این باره نوشته شده است و در برخی از آنها نوشته اند که «قلیان» را پرتغالی ها در دوران صفویه به ایران آورده اند. هر چه بود و هر چه شد، الان مهم سلامتی ایرانیان است. قلیان کشیدن چه قبل از کرونا و چه پس از آن موجب هشدارهای بسیار زیادی درباره اثرات سوء آن شده است. مستند «سمفونی مرگ» به طور دقیق و علمی و در گفت وگو با کارشناسان حوزه سلامت و بهداشت به مسئله قلیان کشیدن ایرانیان پرداخته است. اگر خدای ناکرده به قلیان کشیدن عادت دارید و یا فکر می کنید فقط تفریحی و گاه به گاه قلیان می کشید، حتما این مستند را که محمد کارت آن را سال 1395 ساخته است، ببنید. البته شما که اهل قلیان نیستید نیز می توانید با دیدن این مستند خیلی بهتر و بیشتر، به اطرافیان تان که نزدیکی و همنشینی با قلیان دارند، هشدار دهید.
سیستم ایمنی متشکل از ساختارها و فرایندهای بیولوژیکی بسیاری در بدن است كه اگر این سیستم به درستی عمل نكند، سلامتي مان به خطر مي افتد. از آنجا که سیستم ایمنی بدن برای دور نگه داشتن از بیماری های مختلف وظایف زيادي را برعهده دارد، سالم و قوی نگه داشتن آن امري بسيار مهم است كه نبايد از آن غفلت شود، به خصوص در اين روزهاي كرونايي كه تقويت سيستم ايمني بدن مي تواند از ابتلا به اين ويروس كشنده جلوگيري كند. همانطور كه مي دانيد، سیستم ایمنی ضعیف، بدن را در برابر میکروب ها و باکتری هایی که روزانه با آنها در تماس هستیم، بی دفاع مي كند و باعث آسيب پذيري مان در برابر بيماري ها مي شود. با اين حال اين تنها ویروس ها و باکتری ها نيستند كه عامل ضعيف شدن سیستم ایمنی بدن هستند، بلكه عوامل بسیاری وجود دارد که ممکن است به سیستم ایمنی بدن آسیب برساند و باعث ضعیف شدن آن شود. مواردي كه در ادامه به برخي از آنها اشاره كرده ايم.
مصرف بيش از اندازه قند و شكر، توانایی سلول های سفید خون براي از بين بردن باكتري ها را به شدت کاهش مي دهد. بنابراین براي داشتن سيستم ايمني بدني قوي بايد مصرف قند و شكر را محدود كرد.
مایعات نقش زيادي در دفع سموم تخریب کننده سیستم ایمنی ايفا مي كنند. آب رسانی مناسب براي حفظ سلامتی و تقویت سیستم ایمنی بسيار ضروری است، چراكه بدون آب نه تنها اعضاي بدن، بلكه سيستم ايمني هم به مخاطره مي افتد و نمي تواند به درستی کار کند. همانطور كه گفتيم، نوشیدن آب کافی به خروج مواد سمی، مضر و مواد دفعی از بدن کمک می کند، اتفاقي كه باعث می شود سیستم ایمنی بدن در مقابله با بیماری ها بهتر عمل کند.
براساس تحقيقات انجام شده، ارتباط زيادي بین آلودگی هوا و آسیب دیدگی سیستم ایمنی وجود دارد. ماده هیدروکربنی PAHS که به دلايل مختلف از جمله اگزوز ماشین، آسفالت و... در هوا پراکنده مي شود، نقش زيادي در ضعف سيستم ايمني بدن دارد.
کم خوابی باعث كم شدن تعداد سلول هایی مي شود که بدن برای از بین بردن باكتري ها و ويروس ها به آن نياز دارد. خواب تأثیر مستقیمی بر کارکرد سیستم ایمنی مي گذارد و کم خوابی مي تواند کارایی آن را کاهش دهد. بنابراين در طول شبانه روز بين هفت تا هشت ساعت بخوابيد تا كمبود خواب نداشته باشيد.
سلول های ایمنی بدن وظيفه حفاظت از بدن را دارند كه اگر اين سلول ها به هر دليلي با مشكل مواجه شوند، توانایی سیستم ایمنی پايين مي آيد و نمي تواند به درستي با عوامل بيماري زا مقابله كند. بر اين اساس احساسات منفی مثل استرس، ترس، خشم و نگراني سیستم ایمنی را ضعیف مي كند و عملکرد مناسب سیستم ایمنی را تحت تاثير قرار مي دهد، از اين رو دور كردن افكار منفي را جدي بگيريد.
مطالعات انجام شده نشان داده كه استفاده از حشره کش های شیمیایی چه در داخل منزل و چه بيرون از آن، احتمال بروز بیماری های خودایمنی را بالا می برد. از اين رو توصيه شده به جاي استفاده از اين نوع حشره كش ها، از نوع غيرشیميايي آن استفاده كنيم.
نور خورشید به تقویت سیستم ایمنی کمک می کند. در واقع زماني كه بدن در معرض نور خورشید قرار می گیرد، ویتامین D تولید می کند. وجود این ویتامین در عملکرد مناسب سلول هايT که در دفاع ایمنی نقش دارند، ضروری است. بنابراين محروم كردن خود از نور خورشيد باعث تضعیف سيستم ايمني مي شود، ضمن اينكه قرار گرفتن بيش از حد در معرض اشعه فرابنفش نيز برای پوست و سلامت بدن مضر است. برای اينكه ویتامین D به مقدار کافی در بدنتان تولید شود، مي توانيد هر روز ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در معرض نور خورشيد قرار بگيرد.
یک وعده غذایی سالم و مغذی
محیا اترک
سالاد ها معمولا بخش هیجان انگیز وعده های غذایی به شمار می روند و در برخی مواقع نیز به دلیل مواد مغذی که دارند، به تنهایی یک وعده کامل غذایی محسوب می شوند. یکی از این سالادهای خوشمزه، سالاد مرغ یونانی است که علاوه بر بزرگ ترها در بین بچه ها هم طرفداران زیادی دارد. نکته قابل اشاره در مورد این سالاد این است که آشپزی یونانی ها با چربی های سالمی مثل روغن زیتون معنا پیدا می کند و سالادهای رنگارنگشان دارای مواد مغذی زیادی است، به همین دلیل به این سالاد، سالاد مرغ به سبک یونانی می گویند.
مواد لازم برای سس
سرکه سیب: نصف فنجان
پودر سیر: نوک قاشق چایخوری
فلفل سیاه: نوک قاشق چایخوری
نمک: به مقدار لازم
شوید ساطوری شده: ۲ قاشق غذاخوری
روغن زیتون: یک چهارم فنجان
طرز تهیه سس
سرکه سیب، نمک، ادویه و شوید را با هم مخلوط کرده و در آخر کم کم روغن زیتون را اضافه می کنیم. سس آماده را با سالاد کاملا مخلوط کرده و داخل ظرف مناسبی می ریزیم. مرغ پخته شده را هم به همراه پنیر تکه شده ای که کمی سیاهدانه روی آن ریخته ایم، روچین می کنیم.
مواد لازم
کاهو: یک بوته
خیار: ۲ عدد
گوجه: یک عدد
پیاز قرمز ریز: ۳ عدد
زیتون سیاه: ۱۰ گرم (اگر سیاه نداشتید از زیتون بی هسته هم می توان استفاده کرد)
پنیر فتا: به میزان لازم
سیاهدانه: کمی
سینه مرغ: یک عدد
پودر سیر، فلفل سیاه و نمک: به مقدار لازم
طرز تهیه
سینه مرغ را به ابعاد دلخواه برش می زنیم و با نمک، فلفل سیاه و پودر سیر مزه دارش می کنیم. سپس با کمی روغن زیتون روی حرارت زیاد به مدت ۵ دقیقه می پزیم. کاهو را هم خرد کرده و درون ظرفی می ریزیم. خیار را دو به قسمت عمودی تقسیم می کنیم و برش می زنیم. گوجه را هم چهار قسمت کرده و برش می زنیم. سپس پیاز را به صورت حلقه حلقه درمی آوریم و زیتون بدون هسته را هم از وسط نصف می کنیم. مواد خرد شده را به کاهو اضافه می کنیم و به سراغ سس سالاد می رویم.
آتینا عالی
مواد لازم
آرد: 2 لیوان
زرده تخم مرغ: 2 عدد
شیر: یک دوم لیوان
بیکینگ پودر: 2قاشق چایخوری
جوش شیرین: یک دوم قاشق چایخوری( برای پف کردن بیشتر خمیر)
وانیل: نوک قاشق چایخوری
روغن جامد آب کرده: یک قاشق چایخوری
نمک: یک هشتم قاشق چایخوری
طرز تهیه
ابتدا زرده ها را با وانیل مخلوط کرده و کمی هم می زنیم. جوش شیرین را با شیر مخلوط کرده و به زرده ها اضافه می کنیم. سپس روغن جامد آب کرده، آردی که سه بار الک کرده ایم و بیکینگ پودر را کم کم اضافه می کنیم و در پایان هم نمک را می افزاییم. حالا موادمان را با نوک انگشت ورز می دهیم تا خمیر یکدستی به دست آید، سپس آن را در کیسه فریزر می گذاریم و دو ساعت استراحت می دهیم. حالا خمیرمان را با وردنه باز کرده و به قطر 3 میل باز می کنیم و به شکل لوزی برش می زنیم. از وسط تکه های برش خورده را جمع می کنیم تا به شکل پاپیون درآید. در پایان هم گوشفیل ها را در روغن سرخ می کنیم و در شربت بارمان می غلتانیم.
مواد لازم براى شربت
شکر: یک پیمانه
آب: یک دوم پیمانه
زعفران: به مقدار لازم
پودر هل: یک قاشق چایخوری
گلاب: یک چهارم پیمانه
آبليمو: یک قاشق غذاخوری
گلوکز: یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه
شکر و آب را روى حرارت ملايم قرار می دهیم تا شکر در آب حل شود. اصلا هم نمی زنیم و حرارت هم نباید زياد باشد تا شکرک بزند. وقتى شکر خوب حل شد و تمام قسمت های روی شربت حباب زد، آبليمو را اضافه می کنیم. شربت که قوام آمد هل، گلاب، زعفران و گلوکز را می افزاییم.
ملیکا فتاحی
مواد لازم
آرد شيريني پزي: یک پيمانه
كره: ۲۵ گرم
آب: یک پيمانه
وانیل: یک چهارم قاشق چایخوری
نمك: یک هشتم قاشق چایخوری
تخم مرغ: ٢ عدد متوسط
مواد لازم برای شربت
آب: یک پيمانه
شكر: ٢ پيمانه
آبليمو: یک قاشق غذاخوری
گلوكز يا بادكا(براي براق شدن): یک قاشق غذاخوری
گلاب: ٢ قاشق غذاخوری
پودر هل: نصف قاشق چایخوری
پودر زعفران: به ميزان دلخواه
طرز تهيه باميه
ابتدا آب، كره، نمك و یک قاشق غذاخوری از شربت بار را درون ظرف ریخته و روی حرارت قرار می دهیم تا آب آن جوش بیاید. سپس تمام آرد را اضافه می کنیم و خوب هم مي زنيم تا خمير يكدستی حاصل شود. حدود ٣ تا ۴ دقيقه روي حرارت به صورت گرم گرم خمیر را هم می زنیم و آن را تكه تكه می کنیم و اجازه می دهیم تا خنک شود. بعد از خنك شدن خمیر، تخم مرغ اول را با یک چهارم قاشق چایخوری وانيل اضافه مي كنيم و هم مي زنيم(وانيل را براي گرفتن بوي تخم مرغ می زنیم)، کمی که مخلوط شد، تخم مرغ بعدي را اضافه کرده و دوباره هم مي زنیم. سپس روغن ولرم مایل به سرد و مواد خمیر را داخل قيف با ماسوره ستاره اي مي ريزيم و بامیه ها را داخل روغن تابه ریخته و اجازه مي دهيم روي حرارت ملايم كاملا سرخ شوند.
زمانی که بامیه ها سرخ شدند، روغن اضافه آنها را می گیریم و مستقيم به شربت بار خنك شده اضافه مي كنيم و ٢ تا ٣ دقيقه اجازه می دهیم تا داخل آن بماند. سپس آنها را از شربت خارج کرده و اضافه شربت را می گیریم.
بامیه طرز تهيه شربت بار
شكر و آب را داخل قابلمه ریخته و اجازه مي دهیم شكر كامل آب شود و آب نیز جوش بياید. سپس آبليمو را اضافه می کنیم و هم مي زنيم. (ترجيحا با قاشق چوبي) تقريبا ٣ دقيقه كه جوشيد، گلاب و گلوكز را اضافه كرده و در پایان هم پودر هل و پودر زعفران را می افزاییم و اجازه می دهیم تا كمي زعفران رنگ باز كند. کمی که غلیظ شد از روی حرارت برمی داریم و زمان می دهیم تا خنک شود.
در زندگی روزمره، گاهی با چیز ها و جزئیات کوچکی روبه رو می شویم که در نگاه اول برایم اهمیتی ندارد و تصورمان بر این است که شاید تزئینی باشند و کارایی نداشته باشند، اما اینطور نیست و بسیاری از این جزئیات کوچک، با هدفی ایجاد شده اند که با دانستن آنها شاید متعجب شویم. در ادامه به برخی از این جزییات اشاره کرده ایم که شاید برایتان جالب و خواندنی باشد.
بسیاری از ما وسایل اضافه مان را در کشوی زیرین فر یا گازمان قرار می دهیم. در حالی که این محفظه، کاربرد دیگری بجز نگهداری وسایل دارد. این کشوها برای این قرار داده شده اند که بتوان غذاها را قبل از خوردن داغ نگه داشت.
همه ما حداقل یک سینک روشویی در خانه هایمان داریم و با وجود اینکه همواره از آن استفاده می کنیم، اما شاید هیچ وقت به سوراخ دیواره آن توجه نکرده باشیم یا در صورت توجه هم به این نتیجه رسیده باشیم که کاربرد خاصی ندارد که این تصور غلطی است، چراکه هر چیزی با هدف و منطقی به وجود آمده و نباید آن را نادیده گرفت. سوراخ روی دیواره سینک روشویی به دو دلیل ایجاد شده؛ اول اینکه در صورت باز بودن شیر از سرریز شدن آب جلوگیری کند و دلیل دوم هم آن است که به جریان هوا کمک می کند.
این وصله های مربعی که در برخی کوله ها دیده می شوند برای وصل کردن وسایل به کیف قرار داده شده اند.
خلال دندان هم در تمام خانه ها یافت می شود، اما شاید تا حالا دقت نکرده باشید که شیارهایی روی خلال دندان و در جایی که آنها را به دست می گیریم وجود دارد و کاربرد آنها فقط به ظاهر خلال دندان محدود نمی شود. هدف ایجاد این شیارها، آن است که نشان دهد این خلال مورد استفاده قرار گرفته، فقط باید آن قسمت از خلال شکسته شود تا دیگران بدانند که استفاده شده و دیگر قابل استفاده نیست.
خیلی ها تصور می کنند قطعه چوبی که روی نوک چوب های غذاخوری وجود دارد برای نگه داشتن چوب ها ساخته شده است، در حالی که هدف از تعبیه آن، این است که بدانید این چوب ها یکبار مصرف است و قبلا کسی از آنها استفاده نکرده است.
برخی از کوله پشتی ها در قسمت سگکشان سوت دارند. این سوت ها برای این تعبیه شده اند که وقتی به دردسر افتاده اید بتوانید دیگران را خبر کنید و از آنها کمک بخواهید.
هر وقت دیدید که رشته های زبر و آبی رنگ روی مسواکتان رنگ خود را از دست داده، یعنی زمان آن رسیده که مسواکتان را عوض کنید. در واقع کمرنگ شدن این شاخک های آبی رنگ نشانه این است که مسواکتان دیگر قابلیت استفاده ندارد.
این خطوط که چاله های ریز یا مانع های خیلی کوچکی هستند، باعث لرزش ماشین می شوند و راننده را در صورت خوابیدن، بیدار می کند.
برخی از کوله پشتی ها در قسمت سگکشان سوت دارند. این سوت ها برای این تعبیه شده اند که وقتی به دردسر افتاده اید بتوانید دیگران را خبر کنید و از آنها کمک بخواهید.
افراد زیادی هستند که هنگام استفاده از سشوار با سیم آن مشکل دارند، اما توجهی به حلقه تعبیه شده انتهای سشوار ندارند و کاربرد آن را نمی دانند. این حلقه را که روی بیشتر سشوارها وجود دارد، می توان هنگام استفاده از آنها روی هر قلابی آویزان کرد.
روی باند های فرودگاه سراسر جهان یک جفت عدد از یک تا ۳۶ وجود دارد. این اعداد مطابق با جهت گیری مغناطیسی باند فرودگاه از قطب مغناطیسی هستند و به خلبان در پرواز و فرود کمک می کنند. به این منظور عدد به دست آمده به نزدیکترین مضرب 10 رند شده و سپس تقسیم بر 10 می شود. مثلا اگر زاویه مغناطیسی باندی ۷۷ درجه باشد، با عدد ۰۸ نشان داده می شود و چون هر باندی دو جهت دارد و تفاوت بین آن ها ۱۸۰ درجه است، طرف دیگر باند با عدد ۲۶ نشان داده می شود. (۰۸+۱۸= ۲۶)
آویزهایی که با چوب درخت ساخته می شوند نه تنها زیبا و خوشبو هستند، بلکه باعث دفع حشرات می شوند و از لباس ها محافظت می کنند.
حلقه های بالای پوتین ها تنها برای زیبایی آنها نیست. با استفاده از این حلقه ها می توان آنها را آویزان کرد تا اگر خیس شدند به راحتی خشک شوند یا بند کفش را با آن دور مچ پا می بندند تا هنگام پیاده روی راحت تر باشند.
دربی فوتسال دختران نفتی بین دو تیم ملی حفاری اهواز و پالایش نفت آبادان در مرحله نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران با تساوی به پایان رسید.
دیدار تیم های فوتسال بانوان ملی حفاری و پالایش نفت آبادان از دور رفت مرحله نهایی لیگ برتر، به میزبانی حفاری در سالن ایثار اهواز برگزار شد.
دو تیم حفاری و پالایش نفت آبادان که در فصل جاری رقابت های لیگ برتر فوتسال کشور از مدعیان قهرمانی هستند، بازی را پایاپای شروع کردند، اما در ادامه و در دقیقه چهار، فرشته خسروی موفق شد با یک ضربه دیدنی و تماشایی دروازه طاهره مهدی پور، گلر حفاری را باز کند. در ادامه نیز شاگردان بارانی در دقیقه شش، فرصت گلزنی و باز کردن دروازه پالایش نفت را از دست دادند.
بازی در نیمه نخست با خلق صحنه های دیدنی از سوی دو تیم در حال پیگیری بود که در دقیقه ۱۵ نیز نسا احدی گل دوم را وارد دروازه طاهره مهدی پور کرد، تا پالایش نفت آبادان 2 بر صفر از حریف خود پیش بیفتد. دو تیم در ادامه موقعیت هایی برای گلزنی داشتند که با بی دقتی بازیکنان هدر رفت. نیمه نخست با نتیجه ۲ بر صفر به سود دختران آبادانی با هدایت علوانی به پایان رسید. دو تیم نیمه دوم را نیز هجومی آغاز کردند اما این تیم حفاری بود که در دقیقه هفت این نیمه توانست اولین گل خود را توسط فاطمه پاپی وارد دروازه پالایش نفت کند. شاگردان بارانی فشار خود را برای رسیدن به گل تساوی بیشتر کردند و یک دقیقه بعد از گل اول، فاطمه خلج بازی را به تساوی کشاند.
در ادامه نیز دو تیم می توانستند به گل های بیشتر برسند، اما توپ هایشان راهی درون دروازه ها نداشت. در نهایت دو تیم به تقسیم امتیازات رضایت دادند تا دربی نفتی ها در هفته نخست مرحله نهایی برنده نداشته باشد.
ملی حفاری در هفته دوم این رقابت ها با هیات فوتبال خراسان رضوی دیدار می کند و پالایش نفت آبادان به مصاف سایپا خواهد رفت. مرحله نهایی لیگ برتر به صورت دوره ای برگزار می شود و در نهایت نیز جام قهرمانی به تیمی خواهد رسید که بیشترین امتیاز را کسب کرده باشد.
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان :
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان می گوید هدف اصلی ما قهرمانی در فصل جاری لیگ برتر است.
نرگس علوانی پس از تساوی تیمش در مرحله اول دور نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران مقابل ملی حفاری گفت: بازی دربی همیشه سختی خود را دارد، ضمن اینکه در این مرحله هر بازی برای ما حکم فینال را دارد. خدا را شکر بازیکنانم خیلی خوب کار کردند که از آنها بابت اینکه از جان مایه گذاشتند، تشکر می کنم.
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان با بیان اینکه از بازیکنانم ابراز رضایت دارم، گفت: در این دیدار موقعیت های خوبی برای گلزنی داشتیم که از آنها بهره لازم را نبردیم. نیمه اول را برنده به رختکن رفتیم اما در نیمه دوم، حریف از دو اشتباه ما استفاده کرد و به گل رسید. درمجموع دو تیم بازی خوبی ارائه دادند. سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در پاسخ به این سؤال که آیا قهرمانی را برای تیم خود متصور هستید، گفت: صد درصد هدف اصلی ما قهرمانی است، اما در ورزش نمی توان قول داد.
علوانی درباره برگزاری مسابقات در شرایط کرونایی هم گفت: شرایط سخت است اما مسابقات باید برگزار شود. تیم ما نیز پروتکل های بهداشتی و نکات لازم را بسیار رعایت می کند.
علوانی در پاسخ به این سوال که دلیل تحول نفت در فصل جاری لیگ برتر چیست، عنوان کرد: باید از مدیریت باشگاه برای حمایت از تیم و فراهم کردن شرایط لازم قدردانی کنم. به نظرم حمایت باشگاه و استفاده از استعدادهای رشته فوتسال و بهره بردن از چند بازیکن باتجربه، منجر به این شده که نفت در فصل جاری لیگ، متفاوت ظاهر شود.
سرمربی تیم فوتسال بانوان ملی حفاری:
سرمربی تیم فوتسال بانوان ملی حفاری گفت: هدفی جز قهرمانی در فصل جاری لیگ برتر نداریم و برای رسیدن به آن مصمم هستیم.
مینا بارانی پس از تساوی تیمش در مرحله اول دور نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران مقابل پالایش نفت آبادان گفت: بازی در دربی همیشه سختی های خود را دارد، خصوصاً اینکه دربی در مرحله نهایی باشد و نتیجه آن در قهرمانی تأثیرگذار باشد، در این مرحله هر بازی برای ما حکم فینال را دارد. خدا را شکر بازیکنانم خیلی خوب کار کردند که از آنها بابت تلاشی که داشتند، ممنون هستم.
سرمربی ملی حفاری بابیان اینکه از بازیکنانش رضایت کامل دارد، گفت: موقعیت های خوبی در این بازی برای گلزنی داشتیم که از آنها خوب استفاده نکردیم. متأسفانه به همین دلیل با شکست به رختکن رفتیم. اما در نیمه دوم، با توجه به صحبت هایی که با بازیکنانم داشتم، موفق شدیم با استفاده از اشتباهات حریف به دوگل برسیم؛ درحالی که می توانستیم حداقل 2 گل دیگر بزنیم. به هرحال از بازیکنانم در بازی اول راضی هستم و درمجموع بازی خوبی را ارائه کردیم.
سرمربی تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز در پاسخ به این سوال آیا تیمش می تواند قهرمان شود، گفت: ما هم مثل سه تیم دیگر هدفی جز قهرمانی نداریم، اما یک مربی هیچ وقت قول نمی دهد. ما تمام سعی خود را می کنیم که قهرمان شویم.
مینا بارانی در ادامه درباره برگزاری مسابقات در این روزهای کرونایی گفت: شرایط سخت است، اما مسابقات باید برگزار شود. تیم ما نیز پروتکل های بهداشتی و نکات لازم را بسیار رعایت می کند.
سرمربی حفاری در خصوص داوری هم گفت: داوری مشکلی نداشت امیدوارم در ادامه هم مشکل نداشته باشد. یک سوت اشتباه می تواند سرنوشت یک تیم را عوض کند.
حضور محمود فکری در رأس کادر فنی تیم نفت مسجدسلیمان شوک خوبی در این تیم ایجاد کرده؛ به طوری که این تیم از دو بازی با تیم های خوب سپاهان و مس رفسنجان 4 امتیاز کسب کرده است. نفت مسجدسلیمان با 4 امتیازی که از این دو بازی به دست آورد اگرچه تا رده دوازدهم جدول بیشتر بالا نیامد، اما دست کم از تیم های در حال سقوط فاصله گرفت و می تواند در هفته های باقی مانده به ماجراجویی خود ادامه دهد و حتی به رده های بالاتر جدول صعود کند.
مدیران تیم نفت مسجدسلیمان که به خاطر از دست دادن امتیاز در دوره مربیگری داریوش یزدی و خطر سقوط ناراحت شده بودند، بعد از انتخاب محمود فکری تاکنون چند بار در اردوی تیم حاضر شده و قول حمایت همه جانبه از تیم به خصوص پرداخت دستمزدها را دادند و تأکید کردند روند نتیجه گیری تیم با محمود فکری می تواند ادامه داشته باشد و تیم حتی از تیم های نیمه پایین جدول جدا شود. همان طور که در ابتدای فصل و در دوره مربیگری مجتبی حسینی نتایج خوبی به دست آورد. نفت مسجدسلیمان هم اکنون اردویی را در تهران برگزار کرده است. نظری (مدیرعامل) به همراه شاه کرمی (رئیس هیات مدیره) و مصطفی سلیمانی (معاون ورزشی) در اردوی تیم نفت حاضر شدند و مدیرعامل باشگاه در صحبت هایی ضمن تلاش از کادر فنی جدید به خاطر کسب 4 امتیاز و هم چنین بازیکنان از همه اعضای تیم خواست با همدلی و ارائه بازی های خوب در هفته های باقی مانده لیگ برتر به سیر صعودی و روند امتیاز گیری خود ادامه دهند.
نکته جالب توجه در خصوص سرمربی دید نفت این است که محمود فکری فصل گذشته هم در ده هفته پایانی زمانی که سرمربی نساجی شد، نتایج فوق العاده ای گرفت و حتی یک بار هم نباخت درحالی که با قرعه سختی روبه رو شده بود و با همه تیم های مدعی قهرمانی هم بازی کرد. حالا مدیران نفتی امیدوارند محمود فکری از نفت مسجدسلیمان هم یک تیم جدی و سختکوش بسازد و در هفته های باقی مانده به سیر صعودی و نتیجه گیری خوب ادامه دهد چنانکه در دو هفته سپری شده این چنین بوده است. کسب یک امتیاز در استادیوم نقش جهان و شکست تیم خوب مس رفسنجان کار بزرگی از سوی محمود فکری و شاگردانش بود.
رقابت های لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران در روزهایی که لیگ برتر به خاطر حضور تیم های ایران در لیگ قهرمانان آسیا به صورت نامنظم برگزار می شود، به صورت منظم برگزار می شود و تیم های نفتی حاضر در این رقابت ها به مصاف حریفان خود می روند. در گروه اول این رقابت ها تیم ملی حفاری اهواز در هفته پانزدهم میهمان تیم دوم جدول یعنی علم و ادب تبریز بود که موفق شد میزبان خود را متوقف کند. شاگردان امین جعفری که به تبریز رفته بودند، موفق شدند با ارائه یک بازی حساب شده با نتیجه تساوی بدون گل حریف خود را متوقف کنند تا با کسب یک امتیاز از تبریز به اهواز برگردند. تیم فوتبال ملی حفاری اهواز با این تساوی 20 امتیازی شد و با حضور در رتبه هفتم در میانه جدول 14 تیم قرار گرفت. تیم فوتبال نفت امیدیه ، دیگر نماینده نفتی ها که در گروه دوم و در کورس صعود به لیگ دسته یک قرار دارد، در یزد میهمان تیم شهید قندی یزد بود که در ثانیه های پیانی برد را با تساوی عضو کرد. شاگردان رضا آلبوغیش این شانس را داشتند تا با پیروزی در یزد به صدر جدول برسند، اما در دقیقه 96 بازی برده را با تساوی 2 بر 2 عوض کردند تا 32 امتیازی شوند و در رتبه دوم باقی بمانند. یاشار اسدنژاد(12) و نیما اسکندرزاده(پنالتی35) گل های تیم نفت امیدیه را به ثمر رساندند. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران با سرمربی جدید هنوز هم روی نوار ناکامی گام برمی دارد و اگر همین روند را ادامه دهد، چه بسا به لیگ دسته سوم سقوط کند. این تیم در هفته پانزدهم با یک گل مغلوب شهرداری همدان شد.
به دلیل مصدومیت شدید
مهاجم صنعت نفت آبادان مجدداً مصدوم شد و احتمالاً نمی تواند در ادامه لیگ بیستم، تیم فوتبال صنعت نفت آبادان را همراهی کند.
رحیم زهیوی که در نیم فصل دوم لیگ برتر به جمع آبادانی ها پیوسته بود، دربازی تیم های نفت و خیبر خرم آباد در جام حذفی، دچار مصدومیت شد. در همین راستا گفته می شود به احتمال زیاد او مجدداً دچار پارگی رباط صلیبی شده است که اگر این موضوع درست باشد، ادامه فوتبال او نیز به مشکل بر خواهد خورد. او در سال ۹۷ نیز که در ذوب آهن توپ می زد، با پارگی رباط صلیبی مواجه شده بود.
علی فیروزی مدیر تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با تائید این خبر در خصوص شدت مصدومیت رحیم زهیوی، گفت: در نیمه دوم بازی با خیبر پس از برخورد بازیکن حریف به زهیوی او دچار مصدومیت شد که احتمال دارد پارگی رباط باشد، هرچند خود زهیوی می گوید نوع مصدومیتش با زمانی که دچار پارگی رباط شده بود، متفاوت است که ما هم امیدواریم به همین صورت باشد. زهیوی ام. آر. ای داده و شدت مصدومیت او پس از بررسی های دکتر کیهانی مشخص می شود. البته اگر هم دچار پارگی رباط نشده باشد، احتمال می رود که زهیوی را به دلیل مصدومیت و پشت سر گذاشتن مراحل درمان، دیگر تا پایان فصل در اختیار نداشته باشیم.
وزنه بردار ملی پوش تیم ملی حفاری اهواز در حرکت یک ضرب دسته 102 کیلوگرم مدال طلای آسیایی را کسب کرد، اما در حرکت دوضرب و مجموع موفق به کسب مدال نشد.
مسابقات وزنه برداری قهرمانی آسیا و گزینشی المپیک در دسته 102 کیلوگرم در تاشکند ازبکستان پیگیری شد و رضا دهدار، ملی پوش رامهرمزی و نفتی کشورمان روی تخته رفت.
رضا دهدار در حرکت اول یک ضرب وزنه 166 کیلوگرم را بالای سر برد. سپس در حرکت دوم 172 کیلوگرم را مهار کرد و در حرکت سوم وزنه 175 کیلوگرم را بالای سر برد تا مدال طلای یک ضرب را از آن خود کند.
این ورزشکار نفتی و خوزستانی بعد از کسب مدال طلای حرکت یک ضرب، آماده مهار وزنه ها در دوضرب شد.
رضا دهدار در حرکت اول دوضرب وزنه 206 کیلوگرم را بالای سر برد، انتخاب دوم او در دوضرب 214 کیلوگرم بود که موفق به مهار آن شد، اما در حرکت سوم دوضرب نتوانست 219 کیلوگرم را مهار کند و با مجموع 389 کیلوگرم در جایگاه چهارم قرار گرفت.
وزنه بردار خوزستانی تیم ملی حفاری اهواز که مدال طلای دسته ۱۰۲ کیلوگرم مسابقات قهرمانی آسیا را کسب کرده می گوید: در حالی که کسی فکرش را نمی کرد، من به مدال طلای مسابقات قهرمانی آسیا رسیدم. با رضا دهدار وزنه بردار ملی پوش و قهرمان تیم ملی حفاری اهواز که سابقه قهرمانی در جهان را هم در کارنامه دارد، در خصوص مسابقات قهرمانی در آسیا و برنامه هایش گفتگویی داشتیم که با هم می خوانیم.
ابتدا باید بگویم لطف خدا شامل حال من شد. دقیقاً مثل آن سالی که هیچ کسی فکر نمی کرد در رقابت های جهانی مدال طلا بگیرم، امسال هم در آسیا و در حالی که کسی فکرش را نمی کرد، من به مدال طلا رسیدم. کار سخت تر شده بود زیرا این رقابت ها یکی از مهم ترین گزینشی های المپیک بود و برای سهراب مرادی، کیانوش رستمی و علی داوودی نیز که قصد گرفتن سهمیه المپیک را دارند، امتیاز طلایی داشت.
بله همینطور است. در حرکت یک ضرب، مربی ام وقتی دید بدنم آماده است، حرکت آخرم را به عنوان آخرین وزنه برداری که به روی تخته می رفت، قرار داد و من توانستم آن حرکت را به خوبی انجام دهم. این که می گویم هیچ کسی فکرش را نمی کرد، یعنی حتی رسانه های داخلی هم می گفتند که فارس الباخ وزنه بردار مطرح قطری سه مدال طلای این دسته را خواهد گرفت اما نمی دانستند که او حتی یک مدال طلا را هم نمی تواند بگیرد. در حرکت دوضرب نیز همه فکر می کردند که حریف قطری یا آرتیم آنترپوف از قزاقستان طلا را می گیرد اما بازهم اشتباه فکر کردند و خدا را شکر رسول معتمدی وزنه بردار ایرانی توانست این مدال را کسب کند.
در حرکت دو ضرب نیز قطعاً هدفم مدال بود، اما این حرکت را کمی زود شروع کردم و ریکاوری ام کم شد. قطعاً اگر زمان بیشتری داشتم، می توانستم در حرکت دوضرب، وزنه ۲۲۵ کیلوگرم را که وزنه با ارزشی است را هم بزنم اما بازهم خدا را شکر که در این رقابت ها حداقل به یک مدال آن هم به رنگ طلا رسیدم.
دقیقاً همینطور است. من حدود شش ماه به خاطر آسیب دیدگی از تمرینات تخصصی ام دور بودم. خیلی ها می گفتند که دهدار نمی تواند به خاطر این آسیب دیدگی اش به تیم ملی برگردد اما کرونا به نوعی به دادم رسید و با تاخیری که در رقابت های آسیایی ایجاد شد، فرصت پیدا کردم و توانستم به لطف خدا و کمک پدر، مادر و مربی ام محسن بهمنی، خیلی زود به وزنه برداری برگردم. در اولین گام در لیگ برتر با تیم ملی حفاری ، وزنه زدم و بعد هم با نظر مربیان تیم ملی به اردو دعوت شدم و در اردو نیز توانستم رکوردهای بهتری را ثبت کنم.
من روز مسابقه با لباس، ۹۷ کیلوگرم بودم و اگر روز قبل در ۹۶ کیلوگرم وزنه می زدم به راحتی سه مدال طلا را به دست می آوردم اما به خاطر ترکیب تیمی، در دسته ۱۰۲ کیلوگرم به روی تخته رفتم و البته همیشه نیز گفته ام مثل یک سرباز هستم و هرچه تیم ملی و فدراسیون بگوید انجام خواهم داد. البته خودم خیلی از کارم راضی نیستم اما خوشحالم که حداقل به یک مدال طلا رسیدم و برای چند دقیقه نیز هم وطنانم را خوشحال کردم.
خب سطح مسابقات خیلی خوب بود چون هم قهرمانی آسیا بو و هم گزینشی المپیک و با رقیبان سرسختی مبارزه داشتیم.و اما در مورد میزبانی نیز باید بگویم میزبانی خیلی خوب بود. پروتکل های بهداشتی هم به خوبی رعایت می شد. همه وزنه برداران با تست کرونا وارد محل هتل شدند و حتی در طول مسابقات نیز مجدداً تست کرونا دادیم.
بله همینطور است. پدر و پدربزرگم وزنه بردار بوده اند و حتی مادرم هم مربی ایروبیک و آمادگی جسمانی است. یک خانواده کاملاً ورزشی داریم و چون همه در وزنه برداری بوده ایم من هم این رشته را انتخاب کردم و خوشحالم با این مدال جواب زحمات آن ها را دادم. در روزهای قرنطینه به گذشته های خود در وزنه برداری فکر می کنم به روزهایی که هیچ علاقه ای به این رشته نداشتم اما به اجبار پدرم به سالن رفتم. این اجبار در حدی بود که برای نرفتن گریه کردم. البته اکنون از آمدن به این رشته پشیمان نیستم و توانستم با تلاش و پشتکار عنوان سومی قهرمانی جهان را نیز کسب کنم.
من هم مدال طلای آسیا را دارم و هم مدال طلای جهانی را برای همین قهرمانی و مدال طلای جهان سقف آرزوی من نیست و من دیگر به فکر طلای المپیک هستم. برای همین برای المپیک ۲۰۲۴ پاریس برنامه ریزی دارم و به احتمال زیاد در دسته ۹۶ کیلوگرم وزنه خواهم زد. برای حضور در المپیک ۲۰۲۱ توکیو در گزینشی ها شرکت نکردم زیرا در دسته ۹۶ کیلوگرم ۲ قهرمان ارزنده کشور به نام کیانوش رستمی و سهراب مرادی حضور دارند.
امیدوارم هر چه زودتر شرایط به حالت عادی برگردد و ورزش نیز مانند سایر حوزه ها فعالیت خود را از سر گیرد. واقعاً شرایط سختی است و مردم خیلی اذیت می شوند. امیدوارم امسال سال خوبی برای مردم و همه ورزشکاران باشد.
امیدواری سرمربی فوتبال صنعت نفت آبادان به پایان ناکامی ها
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان بیش از 100 روز است که رنگ برد را ندیده است و با شکست در جام حذفی و کنار رفتن از گردونه این رقابت ها مقابل یک تیم دسته یکمی پرونده ناکامی اش تکمیل شد. سیروس پور موسوی سرمربی صنعت نفت آبادان از دلایل حذف و ناکامی نفتی های آبادان می گوید و عقیده دارد این تیم دوباره به روزهای خوب برمی گردد و برای برگشت به روزهای خوب برای تیمش نسخه درمان می پیچد.
سیروس پورموسوی، سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان ابتدا از بازی با خیبر خرم آباد و حذف از گردونه جام حذفی می گوید :
با وجود شایستگی مان از جام حذفی کنار رفتیم. درحالی که جام حذفی فرصت خوبی بود تا با عبور از این مرحله، هم در جمع هشت تیم قرار بگیریم و هم با شرایط روحی روانی بهتر به مسابقات لیگ برتر برگردیم. در نیمه اول این دیدار هیچ فرصتی در اختیار تیم خیبر قرار ندادیم اما در ادامه با اخراج بازیکنمان، روند تغییر کرد و با شروع نیمه دوم نیز غافلگیر شدیم و گل خوردیم. هر چه روبه جلو رفتیم، با اینکه ۱۰ نفره بودیم، صاحب موقعیت شدیم و حتی می توانستیم چهار پنج گل بزنیم ولی متأسفانه در زدن برخی ضربات یا بی دقت یا عجول بودیم و همین باعث از دست رفتن فرصت هایمان شد.
سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان سپس به داوری و اعلام پنالتی و وقفه در بازی اشاره دارد و می گوید: خیلی ها نمی دانند که قضیه این وقفه چه بود؛ مابعد از اینکه داور اعلام پنالتی داشت، متوجه شدیم که داور چهارم که نزدیک نیمکت ما بود، بارها از طریق گوشی و ارتباطی که با داور داشت، به او اعلام کرده بود که پنالتی نبود و درخواست داشت که داور نزد او بیاید و مشورت کنند اما داور نمی پذیرفت که بعدازآن نیز بازیکنانی که در کنار زمین مشغول گرم کردن بودند متوجه شدند که کمک داور اول هم نزدیک محوطه جریمه و داور شده است و از او می خواهد که نظر خود را برگرداند زیرا مطمئن بوده که تصمیم داور اشتباه است اما بازهم داور نپذیرفت. من خودم نزدیک داور رفتم و به او گفتم که کمک داور اول و داور چهارم می گویند که پنالتی صحیح نیست. داور درنهایت قبول نکرد و من هم از بازیکنانم خواستم که به بازی برگردند و ادامه دهند و این موضوع نیز وقفه ای حدود ۱۲ دقیقه درروند بازی ایجاد کرد.
سرمربی صنعت نفت درباره شرایط تیمش می گوید: اول فصل کسی نمی توانست تیم را به راحتی جمع کند اما با تعامل خوبی که در مجموعه باشگاه صنعت نفت آبادان ایجاد شد، توانستیم بازیکنانی که در آن شرایط می توانستند به ما کمک کنند را جذب کنیم، آن هم با توجه به اینکه باشگاه شرایط مالی خوبی نداشت. در همین شرایط بد مالی نیز بازیکنانم تلاش کردند و نتایج خیلی خوبی گرفتیم که توقع بالا رفت و مردم انتظار داشتند که بتوانیم این روند را ادامه دهیم. ما هم به دنبال این بودیم که روند را ادامه دهیم اما در نیم فصل، واقعاً مشکلاتمان شروع شد، آنجایی که باید به تعهدات عمل می شد و نشد و یکسری مصاحبه ها هم صورت گرفت که پول به حساب باشگاه واریزشده که به این صورت نبود و همین باعث شد اطمینان و وفاداری زیر سؤال برود و بازیکنان فکر می کردند، پول به حساب باشگاه واریزشده و مسئولان نمی خواهند مطالباتشان را پرداخت کنند. همین باعث شد که انرژی زیادی از من گرفته شود، تا بازیکنان را متقاعد کنم مصدومیت بلای جان تیم
پورموسوی به مصدومیت های بی شمار تیم اشاره می کند و می گوید: مصدومیت های بی شماری برای بازیکنانم پیش آمد و در نیم فصل هم نتوانستیم نقاط ضعفمان را پوشش دهیم و لیستمان را پرکنیم. در ادامه به دلیل مشکلات مالی و از همه مهم تر تعداد بازیکنان محدود و مصدومیت همین تعداد محدود نیز در برنامه ها و روندمان تأثیر گذاشت و هفته به هفته شرایط مان بدتر شد. ضمن اینکه بازیکنان مان ازنظر روحی روانی افت کردند، هرچند تلاش کردیم بازیکنان مان را به شرایط مناسب برگردانیم اما بازیکنان مان در برخی بازی ها فرم همیشگی شان را نداشتند و نتوانستیم امتیاز بگیریم.
پورموسوی سپس به حضور خودش در نفت اشاره دارد و می گوید: خیلی ها با آمدن من به صنعت نفت موافق نبودند اما با هر نتیجه ای که به دست آوردیم، مردم به ما اعتماد کردند و حمایت داشتند که جای تشکر دارد. البته این تنها فصلی نیست که صنعت نفت در نیم فصل دچار مشکل می شود و خود مردم آبادان هم می دانند که منشا مشکل نفت کجا است. همیشه نیم فصل دوم برای نفتی ها نیم فصل تاریکی بوده است و به دلیل برخی مشکلات، شرایط خوب خود را از دست می دهد.
سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در پاسخ به این سؤال که راهکار برای خروج تیم از این شرایط چیست؟ می گوید:تنها عاملی که می تواند ما را به روزهای خوب نیم فصل اول برگرداند خود بازیکنان هستند که باید تمام تمرکز و وجودشان را روی بازی ها بگذارند. راهی نداریم جز اینکه در ۱۰ هفته پایانی فقط به خوشحالی مردم آبادان و هواداران تیم نفت فکر کنیم. از روز اول تا به امروز بازیکنانم با حداکثر توان در مسابقات ظاهرشده اند. تنها مشکل ما بحث روحی روانی و تمرکزشان بود که امیدوارم در ادامه بیشتر روی این دو مورد کار کنند. ۱۰ هفته سرنوشت ساز داریم و بازیکنان مان باید احساس مسئولیت بیشتری داشته باشند تا هفته های باقی مانده را با نتایج خوبی پشت سر بگذاریم.
مشعل قضاوت کردن؛ این یکی از خصوصیات و شاخصه های رفتاری اشتباه در میان افراد جامعه است که همه از آن دوری می کنند و نمی خواهند مورد قضاوت قرار بگیرند اما سوال اینجاست که به همان اندازه هم تلاش می کنیم تا دیگران را مورد قضاوت قرار ندهیم؟ ممکن است در موقعیت یا برهه ای از زمان این رفتار را داشته باشیم و یا تبدیل به یکی از خصوصیات اخلاقی ما شده باشد و بدون اینکه بدانیم، اطرافیانمان را برنجانیم. ممکن است خودمان متوجه این رفتار در ارتباط با اعضای خانواده و دوستانمان نباشیم و به همین دلیل خوب است که برخی از مولفه ها و موضوعات اصلی درباره قضاوت دیگران را مرور کنیم تا فضا برای خودمان بیشتر روشن شود. درباره قضاوت کردن دیگران یک توصیه کلی و مهم وجود دارد و آن این است که خوب است هر آنچه برای خودمان نمی پسندیم ، برای دیگران هم نپسندیم و این می تواند شروع حل مشکلات و یا جلوگیری از اختلاف های مختلف باشد. در ادامه برخی از موضوعاتی که ممکن است ما را به سمت قضاوت دیگران ببرد، مرور می کنیم تا با شناخت بیشتر این شرایط بتوانیم به خودمان و اطرافیانمان در تعامل بهتر کمک کنیم.
در هر موضوعی به نیمه پر لیوان یا به قولی جنبه مثبت آن توجه کنیم. هر موضوع، اتفاق یا فردی با وجود وجه منفی و ناراحت کننده، وجه مثبت و امیدوار کننده هم دارد که می توانیم اول به آنها نگاه کنیم. این شیوه کار باعث می شود سطح نگاه منفی و آزار دهنده ابتدا در درون خودمان اصلاح شود. البته باید توجه کرد که نگاه مثبت باید با واقع بینی همراه باشد.
سوابق و گذشته افراد را در ذهن خودمان مرور کرده و نگه داریم و تنها با یک اتفاق و حادثه و یا رفتار در مورد آنها قضاوت نکنیم. آدمها محصول شرایط و موقعیت های مختلف هستند و به همین دلیل رفتارهای مختلفی ممکن است از آنها سربزند. به همین دلیل لازم است در مورد افراد در یک بازه زمانی آشنایی قضاوت کنیم.
افکاری که ما را به قضاوت و داوری کردن درباره آدمها هدایت می کند، کم یا از خودمان دور کنیم. این روحیه برای قضاوت کردن می تواند از افکار کوچک و روزمره شروع شود و یکباره در موضوعات بزرگ و مهم کل زندگی ما را درگیر کند. چنانکه این روحیه را در درون خودمان احساس می کنیم، خوب است از رفتارهای ساده روزانه برای اصلاح شروع کنیم.
چنانکه این افکار داوری کننده و قضاوت جو در درون ما زیاد است و ادامه دارد، خوب است این رفتار و تفکرات درباره دیگران را به چالش بکشیم و در موضوعات و موقعیتهای مختلف خودمان را با حقایقی دیگر رو به رو کنیم تا متوجه شویم دچار اشتباه شده ایم و از آن به بعد اصلاح رفتاری را شروع کنیم.
درباره اینکه انسانها درون و بیرونی متفاوت دارند و زندگی شخصی افراد جدای از آنچه به نظر می آید است، زیاد شنیده ایم. بارها برای خودمان هم پیش آمده که احساس می کنیم اطرافیانمان درک کافی و درستی از ما و موقعیتمان ندارند و به همین دلیل است که توصیه می شود در موقعیت های مختلف زندگی خودمان را به جای افراد مقابلمان بگذاریم تا کمی موقعیت آنها را درک کنیم.
بسیاری از قضاوت ها زمانی اتفاق می افتد که در ذهنمان کارهایی را که برای دیگران انجام داده ایم، محاسبه و نگه می داریم و به همین دلیل توقع جبران یا انجام مشابه آن را داریم. بهتر است هر نوع توقع و محاسبه اقداماتمان را به حداقل برسانیم تا هم خودمان کمتر آزرده شویم و هم با قضاوتمان دیگران را نیازاریم.
بسیاری از قضاوتها در همان زمان اتفاق یا برخورد اولیه رخ می دهد. به همین دلیل بسیار توصیه شده که به آن موضوع یا فرد زمان بدهیم و صبر کنیم. در بسیاری از موارد با گذشت زمان ابعاد دیگری از موضوع یا رفتار طرف مقابل روشن می شود و مهمتر اینکه عصبانیت یا عجله اولیه ما برای واکنش نشان دادن هم کم خواهد شد.
قضاوت کردن و واکنش نشان دادن به موضوعات را از خودمان و با واژه من شروع کنیم. حتی اگر لازم بود در موقعیت قضاوت قرار گیریم خوب است که اول خودمان را در شرایط آن موضوع و موقعیت قرار دهیم و بگوئیم اگر من بودم ! و بعد در مورد رفتار طرف مقابل صحبت کنیم.
به این فکر کنیم که اگر همه افکار منفی و ناراحت کننده ای که در ذهنمان درباره طرف مقابل داریم، شنیده و خوانده می شد، چقدر شرمنده و ناراحت بودیم ؟ این فکر می تواند ما را از فکرهای اشتباه و قضاوت گونه دور کند.
بسیاری زمینه های قضاوت ما در مورد دیگران، موقعیتهایی هستند که در طول زندگی بارها و بارها خودمان در شرایط آنها قرار گرفته ایم و ممکن است رفتار و حرفهایی مشابه داشته باشیم. به همین دلیل خوب است هنگام قضاوت دیگران این موقعیتهای مشابه را در ذهنمان یادآوری کنیم و ببینیم خودمان در همان موقعیت چه کرده ایم و دیگران چه می کنند ؟
این رفتار یعنی قضاوت دیگران اگر در ما نهادینه و تبدیل به یک خصوصیت رفتاری تلقی شود، دیگران در برخورد با ما بسیار نگران خواهند بود و ما را افرادی امن برای تعامل و دوستی نمی بینند. خوب است که در تعامل و ارتباط با اطرافیان نشان دهیم که هر آنچه برای خودمان می پسندیم، برای آنها هم در نظر می گیریم و ملاک عمل ما در نگاه اول قضاوتهای ظاهری و ذهنی و از گذشته نیست.
ای دیر به دست آمده بس زود برفتی
آتش زدی اندر من و چون دود برفتی
چون آرزوی تنگ دلان دیر رسیدی
چون دوستی سنگ دلان زود برفتی
زان پیش که در باغ وصال تو دل من
از داغ فراق تو برآسود برفتی
ناگشته من از بند تو آزاد بجستی
ناکرده مرا وصل تو خشنود برفتی
آهنگ به جان من دلسوخته کردی
چون در دل من عشق بیفزود برفتی
*محمد انوری
حجت اشرف زاده، خواننده، نوازنده و آهنگساز ایرانی است که تاکنون چهار آلبوم شرح پریشانی، ماه و ماهی، بیابان جنون و خاتون را روانه بازار موسیقی کرده است. او همچنین تک آهنگهای معروفی را هم در کارنامه خود دارد که طرفداران زیادی دارد. آخرین تک آهنگ اشرف زاده به نام «باران ببارد» با کلمه و همراهی رضا رشیدپور اخیرا وارد بازار و شبکه های اجتماعی شده و با استقبال زیادی رو به رو شده است.
رمان کاج ها وارونه اند، نخستین اثر سامان نورایى است. نویسنده اى که در عین تازه کار بودن، نشان داد با ذهن خلاق و پویاى خود می تواند براى مخاطب، دنیایى با تجربیاتى بدیع پدید آورد. دنیایى آمیخته با خیال و واقعیت، دنیایى فراى ذهنیت مخاطب از داستان ایرانى. داستان کتاب درباره رهام است که به همراه یک گروه تحقیقاتى، به انگلستان جنگ زده آمده تا درباب آثار ادبى کهن ایرانى تحقیق و تفحص کند. اما طولى نمى کشد که سرنوشت او را به سوى روستایى کوچک رهنمون مى کند تا بار دیگر خاطرات دود زده و گذشته دردآورش با او دست به گریبان شوند. داستان در قرن پرتلاطم بیستم و در بحبوحه جنگ جهانى دوم اتفاق مى افتد. مردى که همراه با هیئت تحقیقى راهى انگلستان جنگ زده شده، به دنبال اثرى در باب مینیاتور، راهى روستایى نیمه متروک مى شود. این کتاب را انتشارات هیلا منتشر کرده است.
فیلم سینمایی لاله به کارگردانی اسدالله نیک نژاد و تهیه کنندگی پروانه پرتو، با بازی نیکی کریمی، همایون ارشادی، میترا حجار، سام قریبیان، آزیتا حاجیان و لیلا اوتادی از فیلم های مخصوص اکران نوروز 1400 است. این فیلم درباره زندگی لاله صدیق، قهرمان اتومبیل رانی ایران است و چالش ها و مشکلاتی که این راننده حرفه ای با آن مواجه بوده را به تصویر کشیده است.
گفت و گو با برگزیده دوم اولین دوره مسابقه پروژه محور بنیاد ملی نخبگان «ره نشان» :
مشعل خانواده بزرگ پتروشیمی هر روز افتخار جدیدی را رقم می زند و شرایط کرونا و محدودیت های مختلف اقتصادی جلوی بسیاری از استعدادها و تلاشهای جوانان را نمی گیرد. محمد شفیعی یکی از جوانان نخبه کشورمان و صنعت بزرگ پتروشیمی است که توانسته در میان 6500 نخبه دیگر در دانشگاه های مختلف مقام دوم را در اولین مسابقه پروژه محور بنیاد ملی نخبگان به نام «ره نشان» به دست آورد. او فرزند نخبه شاپور شفیعی از رانندگان حراست ارشد منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر است که توانسته از فضای رقابت دانشگاهی خود را به رقابتی کشوری در میان دانشجویان دانشگاه های مختلف برساند و مقام دوم را هم کسب کند.
او در حال حاضر دانشجوی رشته مهندسی برق در دانشگاه خراسان شمالی است که به شکل آنلاین کلاس های خود را از اهواز می گذراند و می گوید همه چیز از یک اعلام عمومی مسابقات «ره نشان» بنیاد ملی نخبگان و موسسه ره نشان شروع شده است. او افزود: من دبیر انجمن علمی برق دانشگاه بودم و بنیاد ملی نخبگان و موسسه ره نشان اعلام عمومی مسابقات خود را برای ما ارسال کردند تا برای اطلاع دانشجویان فراخوان بدهیم و پس از اطلاع از جزئیات این مسابقات من هم در آن شرکت کردم.
او می گوید پیش از این در مسابقات داخلی دانشگاه شرکت داشتم اما در این مسابقات 6500 شرکت کننده از دانشگاه های مختلف سراسر کشور حضور داشتند و شرایط رقابت در طی 6 ماه برگزاری این دوره بسیار فشرده و سخت بود به نحوی که تعداد زیادی در میانه مسیر انصراف می دادند. شفیعی با اشاره به شرایط این مسابقه در توضیح بیشتر گفت: مسابقات به شکل چند مرحله ای و در مودت 6 ماه برگزار شد، در مرحله اول انفرادی بود اما در ادامه نفرات برگزیده و در کنار هم قرار گرفتند تا هم افزایی هر کدام مشخص شود و در ادامه خودشان تیم مورد نظرشان را تشکیل دهند.
او افزود: طبق قاعده این مسابقات پروژه های مختلفی برای اجرا و انتخاب وجود داشت که من پروژه های مربوط به دوربینهای هوشمند و به خصوص دوربینهای پلاک خوان (پروژه ساخت و تولید دوربینهای پلاک خوان) را انتخاب کردم. در این دوره مسابقات شرکتهای صنعتی مختلف نیازها و مشکلات فنی مورد نظر خودشان را مطرح می کردند تا گروه ها در صورت امکان روی آن بررسی داشته باشند و در صورت موفقیت و نتیجه مستقیما با آن شرکت در ارتباط باشند.
این نخبه علمی در خانواده بزرگ صنعت نفت در ادامه با بیان اینکه به عبارتی در این مسابقات زمینه ای برای ارتباط نزدیک نخبگان و نفرات برتر با بخش صنعت فراهم شد، افزود: طبق اعلام مسابقات نفرات برتر در این مسابقات با شرکتهای مرتبط با همان حوزه ارتباط برقرار می کردند و به این ترتیب آینده شغلی و کاری این افراد هم تامین می شود و تیم ما هم به عنوان نفرات دوم به مجموعه ای به نام آدینه ملل ارتباط دارد.
شفیعی تاکید دارد که اگرچه این ارتباط شغلی می تواند آینده ای روشن برای جوانان باشد اما او و بسیاری از دوستانش می خواهند برنامه های پژوهشی و تحقیقاتی خود را ادامه دهند چراکه با علاقه رشته برق را انتخاب کرده و تازه در ابتدای راه است.
پدر و مادر این نخبه علمی هر دو دیپلمه هستند و او توانسته با وجود محدودیت های مختلف و فاصله زیاد با دانشگاه محل تحصیل ، حمایت والدین و تلاشهای خودش این دوره را به خوبی پشت سر بگذارد.
شفیعی همچنین به 40 امتیاز نخبگی که در جریان مسابقات «ره نشان» به دست آورده اشاره کرد و گفت: حرکت در مسیر خواسته ها و علایق معمولا مشکلات و محدودیتهای زیادی دارد که دوری از خانواده و تفاوت آب و هوای محل زندگی و تحصیل از جمله این موارد است و البته در یک سال اخیر و به دلیل کرونا کلاسها به شکل آنلاین برگزار شده است.
او یک برادر دارد و درخانواده چهارنفره ای که دارند توانسته خود را در مسیر آینده ای روشن قرار دهد. آنها در حال حاضر در اهواز زندگی می کنند و آقای شفیعی – پدر محمد حدود 12 سال است که در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر مشغول فعالیت است.
به مناسبت شهادت شهید مرتضی مطهری روز ۱۲ اردیبهشت در تقویم جمهوری اسلامی ایران، به نام روز معلم نام گذاری شده است. این نام گذاری برای قدردانی از خدمات فرهنگی و علمی آن استاد فرزانه و معلمانی است که برای دانش آموزانشان جان فشانی کردند.
عکس: صادق نیک گستر - فارس
اپرا یک مرورگر حرفه ای برای اندروید است که ابزار گذر از تحریم (VPN) آن بسیار کاربردی است. امکان افزایش سرعت باز کردن صفحات وب را با تکنولوژی فشرده سازی، پشتیبانی از اینترنت های ضعیف، رابط کاربری ساده و رایگان از امکانات این مرورگر است.
نرم افزار Avant Browser یکی دیگر از مرورگر هایی است که بر پایه اینترنت اکسپلورر کار می کند. این نرم افزار دارای سرعت بالا، پایداری، محیط کاربر پسند و ویژگی چند پنجره در یک پنجره می باشد. این مرورگر با پشتیبانی از ۴۱ زبان زنده دنیا در نوع خود بی نظیر است.این نرم افزار کاملاً رایگان می باشد و برای استفاده از آن هیچگونه محدودیتی وجود ندارد.
شاید برایتان سخت باشد از میان مرورگرهای Opera و Chrome و Firefox مرورگری را انتخاب کنید ولی باید بدانید انتخاب شما سخت تر هم شده است ! شرکت Apple نسخه 5 مرورگر خود را وارد بازار کرده است . نسخه 5 بعد از ورود به بازار بسیار سریع میان کاربران جا باز کرده است . یکی از خصوصیات این مرورگر قدرتمند و سریع ظاهر فوق العاده زیبای آن است . از نظر قابلیت های مهم باید بگوییم هیچ دسته کمی از مرورگرهای ذکر شده ندارد بلکه بسیار قدرتمند تر و سریعتر از آنهاست .
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات