شگفتی سازی در مرز ایران و عراق

کردستان به کارگاه عظیم گازرسانی تبدیل شد

مهدی مهرابی نخستین بار، سال 70 بود که گازرسانی به استان کردستان در قالب خط لوله فلزی 20 اینچ از همدان کلید خورد و شعله های گاز، مهمان شهرهای قروه، دهگلان و سنندج شد.  گازرساني در استان كردستان از سال 70 آغاز شد و سال 72 بهره برداري از گاز در شهرهاي قروه و سنندج کلید خورد. در ادامه توسعه زیرساخت های گازرسانی، شركت گاز استان كردستان از سال 77 به عنوان شركتی مستقل (سهامي خاص) به منظور ارائه خدمات گازرساني متناسب با نيازها وانتظارات مشتركان گاز طبيعي فعاليت خود را آغاز کرد.  با نگاهی دقيق تر به جغرافیای استان كردستان كه پوشيده از جنگل، مراتع، پوشش گياهي، كوه هاي سر به فلك كشيده، رودخانه هاي خروشان و مسيرهاي تردد سخت گذر است، به زيبايي زائد وصف و سرسبزي اين استان پي برده و با گسترش شبكه هاي گاز رساني در سطح شهرها و روستاهاي اين استان نقش ارزنده صنعت گاز در حفظ منابع طبیعی و نظیر بخوبي محسوس است.  از سال 83 تا 88، همه شهرستان هاي استان كردستان از نعمت گاز بهره مند شدند و گازرسانی به 300 روستا در دستور کار قرار گرفت. در ادامه و همزمان با سفر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به این استان، گازرسانی به 400 روستای دیگر نیز در دستور کار قرار گرفت.

 توسعه گاز در مرز ایران و عراق

در همین حال، مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان با اشاره به مرزی بودن این استان با کشور عراق می گوید: کردستان از سمت غرب با کشور عراق مرز مشترک دارد و بسیاری از روستاهای این مناطق که زمستان های سختی را تجربه می کنند، به شبکه گاز متصل شده اند؛ این در حالی است که روستاهای هم مرز در کشور عراق به هیچ وجه گازرسانی نشده است. علاوه بر روستاها، تعدادی از «کوخ» های سطح استان نیز گازرسانی شده اند. به گفته احمد فعله گری، از آنجا که کردستان در منطقه ای کوهستانی واقع شده است، زمستان های سخت و سردی را تجربه کرده و می کند. در برخی موارد بارش برف به حدی است که مسیر ارتباطی بسیاری از روستاهای این منطقه برای چند روز مسدود می شود، بنابراین یکی از مهم ترین دغدغه های آنها به تامین سوخت مورد نیاز خود در این فصل از سال مربوط است. تامین سوخت مورد نیاز همواره یکی از مشکلات روستاییان در فصول سرد سال به شمار می آید که با گازدار شدن بسیاری از روستاها این دغدغه از بین رفته و اکنون زمستان ها را در گرما سپری می کنند.

 پیشتاز در مسیر پویش سبز گازرسانی

مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان، با اشاره به بخشی از فعالیت های این شرکت در سطح استان می گوید: جمع شبكه هاي اجرا شده گاز در بخش شهري و روستايي استان كردستان 11 هزار و442 كيلومتر بوده كه از این میزان، 3 هزار و 509 كيلومتر در شهرها و 7 هزار و 933 كيلومتر در روستاها اجرا شده است.

وی ادامه می دهد: هم اکنون كارگاه عظيم گازرساني در استان فعال است و براي حركت در مسیر هدف استراتژيك پويش سبز برنامه مدون و منظمي تدوين شده و به منظور تحقق اين هدف راهبردی هم اكنون ضريب نفوذ گاز طبيعي در جمعيت كل استان كردستان به مرز 98 درصد رسيده است.

 توسعه گاز در دولت تدبیر و امید

فعله گری یادآور می شود: در ابتداي فعاليت دولت تدبير و اميد، درصد نفوذ گاز طبيعي در جمعيت روستايي كردستان 44 درصد بود كه با تلاش هاي صورت گرفته اين ضريب هم اكنون به 93 درصد رسیده كه این افزایش، نشان از رشد 111 درصدي نفوذپذيري در اين بخش دارد. با افزايش ضريب نفوذ گاز طبيعي در جمعيت روستايي كه 93 درصد و جمعيت شهري كه 100 درصد بوده و با ضريب نفوذ كل 98 درصد، استان كردستان به عنوان استان سبز لقب گرفته است.

مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه می گوید: یکی از موثرترین و مهم ترین اقدام هایی که در چند دهه اخیر انجام شده و تداوم دارد، گازرسانی به روستاهاست که علاوه بر سهولت در زندگی و ماندگاری روستاییان، نوید بخش مهاجرت معکوس و ایجاد صنایع کوچک روستایی است. توسعه زیرساخت های روستایی را می توان سرمایه های عمومی و اجتماعی روستاها دانست که به این دلیل توسعه این زیرساخت های اجتماعی، فیزیکی و نهادی باعث بهبود شرایط و کیفیت زندگی و معیشت مردم محلی و ارتقای کارایی زندگی اجتماعی و اقتصادی آنان خواهد شد.

به گفته وی، در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به نام سال «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی» نامگذاری شده است، توسعه زیرساخت های اجتماعی و اقتصادی همچون تسهیلات و خدمات بهداشتی و آموزشی، تامین انرژی پایدار باعث بهبود کیفیت زندگی روستاییان و افزایش توانایی های آنان (در جایگاه های فردی و اجتماعی) خواهد شد. از سوی دیگر، اشتغالزایی، از عناصر ارزنده پیشرفت اقتصادی کشورها محسوب می شود و شرکت گاز استان کردستان با گسترش شبکه های گازرسانی در سطح روستاها و پراکندگی بسیار مطلوب آنان، زمینه تامین انرژی پایدار برای افزایش تولیدات دامی و کشاورزی و صنایع تبدیلی را فراهم کرده است.

با نگاه دقيق تر به آمار وضعيت گازرساني در استان كردستان مشخص مي شود که اين استان، داراي 31 شهر گازدار و 1402 روستاي گازدار بوده و عمليات گازرساني در تعدادي از روستاهاي استان نیز در حال انجام است. با شروع سال 1400 تعداد روستاهاي گازدار استان كردستان از 1400 مورد عبور كرد و اين نقطه عطف گسترش خدمات در كردستان است كه برگ زريني در تاريخ اين استان رقم خواهد خورد و براي نسل آينده ميراث گرانبهايي به يادگار خواهد ماند.

    عملکرد سال 99 گاز کردستان در یک نگاه

مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان، با نگاهی به عملکرد کارکنان این شرکت در سال 99 می گوید: در سال گذشته بیش از 660 کیلومتر شبکه گازرسانی در سخت گذر ترین مناطق كوهستاني و نقاط مرزي این استان اجرا و 11 هزار عملك در روستاهاي با بافت سنگي بسيار سخت، معابر داراي شيب غير متعارف و پلكاني نصب شده است.

به گفته وی، با اجرا و توسعه زیرساخت های گازرسانی یادشده در سطح استان، 105 روستا و 144 واحد صنعتي مصوبه شوراي اقتصاد به شبکه گاز متصل و 23 هزار مشترك جدید جذب شد و زمینه ساز تحقق اشتراك پذيري 111 درصد در این استان شد.

فعله گری تاکید کرد: همچنین با گازرسانی پایدار به بخش های مختلف، 3 میلیارد و 210 میلیون مترمکعب گاز مصرف شد. از سوی دیگر، توسعه زیرساخت های گازرسانی زمینه ساز جايگزيني 27 هزار متر مكعب گاز طبيعي به جاي سوخت هاي مايع در این استان مرزی شد که این اقدام در حوزه کاهش قاچاق سوخت نیز تاثیر بسزایی داشته است. وی با بیان اینکه 30 درصد مجموع گاز استان به نیروگاه برق سنندج اختصاص می یابد، تاکید می کند: در سال گذشته در مجموع بیش از ۹۱۸میلیون و ۳۹۸ هزار متر مکعب گاز طبیعی در بخش نیروگاه تولید برق سیکل ترکیبی شهرستان سنندج مصرف شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن(سال 98) افزایش حدود ۱۱ درصدی را نشان می دهد.

مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در پایان یادآور می شود: پیشرفت پروژه GIS، ارائه خدمات بدون وقفه و بدون قطعي گاز در شرايط بحراني زمستان، افتتاح دومين ايستگاهCGS شهرستان سنندج با ظرفيت 100 هزار متر مكعب و احداث شبكه توزيع گازرساني روستايي كم فشار در روستاهاي پلكاني به عنوان پايلوت و نصب انشعاب به صورت رايزري و ... از دیگر اقدام های کارکنان گاز کردستان در سال 99 به شمار می آید.