بزرگترین پروژه مهار سیلاب در پارس جنوبی اجرا میشود
فرآیند تبدیل وضعیت ایثارگران تسریع شود
تربت حیدریه هشتمین پایانه صادراتی انتقال فرآورده های نفتی
اجرای پروژه برونسپاری 6 تاسیسات تقویت فشار گاز
پرونده گازرسانی به شهرهای ایلام بسته شد
آسمان آبی کلانشهرها ارمغان جایگزینی تاکسی های فرسوده
آیا تابستان امسال نفت 80 دلاری را میبینیم ؟
افزایش 7برابری تزریق گاز به مخازن نفتی
رنگآمیزی و نوسازی سکوی دهم پارس جنوبی
دانستنی های شگفت انگیز خون و گروه خونی
هدف اصلی حفظ مسجد سلیمان در لیگ برتر است
راهکارهایی ساده برای حل اختلاف های خانوادگی
در سالروز ورودم به صنعت نفت لباس خادمیاری پوشیدم
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس گفت: اجرای ۱۵ پروژه مهار سیلاب به صورت همزمان با ۵ هزار میلیارد ریال در منطقه پارس جنوبی در دستور کار این سازمان قرار دارد. ایرج خرم دل گفت: این پروژه ها به منظور تکمیل مهار سیلاب و آب های سرگردانی که از سمت حوضه های آبریز بالادست به سمت تأسیسات پارس جنوبی سرازیر می شدند، عملیاتی شده و هدف از طرح مهار و دفع سیلاب منطقه ویژه پارس، کنترل سیلاب های پارس جنوبی است، به نحوی که تأسیسات احداثی پایین دست دچار آسیب و خسارت نشوند و با اجرای این پروژه، همه آب ها به وسیله سدها و کانال های هدایت سیلاب، کنترل و مهار خواهند شد. وی افزود: تأسیسات صنعتی و پالایشگاه ها به دلیل نبود این سدها با مشکلات فراوانی در فصل بارندگی روبه رو می شدند که با دستور مقام عالی وزارت نفت و کمیته بحران این وزارتخانه، این پروژه در دو منطقه پارس یک و پارس دو کنگان اجرایی می شود. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس تصریح کرد: اکنون این پروژه ها پیشرفت فیزیکی مطلوبی دارند و عملیات اجرایی آنها نیز مطابق برنامه زمان بندی شده در حال انجام است و نظارت بر عملکرد پیمانکاران این پروژه ها به عهده مدیریت طرح های مهندسی و مدیریت های مناطق پارس یک و 2 منطقه ویژه پارس قرار دارد. خرم دل گفت: با اجرای این پروژه ها و وجود ۲۷ سد تأخیری که در منطقه فعال می شود و با وجود ۸۰ کیلومتر کانال مهار سیلاب و ۲۰۰ زیرآبگذر، این نوید را می دهیم که دیگر نگرانی در زمینه آسیب یا خسارت های احتمالی سیلاب به پالایشگاه ها و مناطق پایین دست در منطقه پارس یک و 2 وجود نخواهد داشت.
وی تأکید کرد: با بررسی هایی که از سوی متخصصان انجام شده، این پروژه با این سطح و با این حجم از کار، رکورد در مهار سیلاب است که از سوی سازمان منطقه ویژه اجرا می شود.
دهمین دوره نمایشگاه بین المللی نوآوری و فناوری (INOTEX 2021) با رویدادها و بخش های جانبی متنوعی از ۲۸ تا ۳۱ اردیبهشت ماه، در فضای باز پارک فناوری پردیس و با رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار می شود. در ۹ دوره برگزاری این رویداد، اینوتکس اکنون به زمینه ای برای عرضه نوآوری و فناوری، تبادل دانش فنی و فناوری و نیز مشارکت میان شرکت ها و سرمایه گذاران داخلی و بین المللی بدل شده است، به گونه ای که در طول این مدت، در مجموع بیش از ۱۸۵۰ شرکت و استارت آپ ایرانی و خارجی به عنوان غرفه دار در این نمایشگاه حضور داشته و بیش از ۶۰ هزار نفر نیز از این نمایشگاه بازدید کرده اند. در این دوره از نمایشگاه، بیش از ۳۰۰ استارت آپ، شرکت فناور و دانش بنیان، شتاب دهنده و مرکز نوآوری، مرکز رشد و پارک فناوری و... به ارائه تازه ترین محصولات و خدمات فناورانه خود به بیش از ۲۰ هزار نفر بازدیدکننده حضوری و برخط (آنلاین) خواهند پرداخت. اینوتکس تنها یک نمایشگاه نیست؛ بلکه هر ساله به منظور توسعه مشارکت و همکاری های فناورانه، تشویق جوانان به کارآفرینی و نیز فرهنگ سازی سرمایه گذاری در حوزه های نوآورانه، رویدادها و بخش های جانبی پرشماری در کنار این نمایشگاه برگزار می شود که ظرفیت محتوایی بسیار خوبی برای عموم جامعه در بر دارد. آیین گشایش این رویداد روز سه شنبه،(۲۸ اردیبهشت ماه) با حضور سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در پارک فناوری پردیس - نمایشگاه اینوتکس برگزار می شود.
رینگ بین الملل بورس انرژی ایران، میزبان عرضه گازوییل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران شد. به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس (سه شنبه، ۲۱ اردیبهشت ماه) شاهد عرضه کالاهای اکسیژن مایع شرکت متانول کاوه، برش سنگین و گاز مایع صنعتی پتروشیمی بندر امام و ریفورمیت و هیدروکربن سنگین پتروشیمی بوعلی سینا است و بنزین اکتان ۸۷ و گازوییل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، ریفورمیت و هیدروکربن سنگین پتروشیمی بوعلی سینا و گازمایع پتروشیمی پارس در رینگ بین الملل بود. روز دوشنبه (۲۰ اردیبهشت ماه) کالاهای آیزوریسایکل، حلال ۴۰۰، حلال ۴۰۲، حلال ۴۱۰، حلال ۵۰۲ و حلال ۵۰۳ پالایش نفت اصفهان، آیزوریسایکل پالایش نفت بندرعباس، برش سنگین و سوخت کوره سبک پتروشیمی تبریز، برش سنگین پتروشیمی جم، حلال ۴۰۲ پالایش نفت تبریز، زغال سنگ شرکت زغال سنگ پروده طبس، سی اس او پالایش نفت شازند، متانول پتروشیمی زاگرس، متانول پتروشیمی شیراز، متانول و نیتروژن مایع شرکت متانول کاوه و نیتروژن مایع شرکت فجر انرژی خلیج فارس در رینگ داخلی و برش هیدروکربن های ۵ کربنه و بالاتر پتروشیمی تبریز و نفتای سبک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در رینگ بین الملل بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد.
در این روز بیش از ۱۹۴.۶۶۴ تن فراورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۱۸.۷۶۴ میلیارد و ۹۲۰ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران دادوستد شد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سرمایه گذاری در پایین دست پتروشیمی به دلیل وجود ارزش افزوده بالا، قابل اطمینان و سودآور است.
سیدموسی موسوی، توسعه هرچه بیشتر صنعت پتروشیمی را راهکاری مؤثر برای کمک به رشد اقتصادی و افزایش اشتغال دانست و گفت: صنعت پتروشیمی، توسعه دهنده اقتصاد کشور است، از این رو سرعت پیشرفت در صنایع پتروشیمی باید شتاب گیرد.
وی افزود: سرمایه گذاری در پایین دست پتروشیمی به دلیل وجود ارزش افزوده بالا، قابل اطمینان و سودآور است، بنابراین توسعه صنعت پتروشیمی از مهم ترین ارکان اقتصاد مقاومتی به شمار می رود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: هم اکنون منابع و زیرساخت های خوبی برای این بخش در کشور وجود دارد و صنعت پتروشیمی می تواند روند توسعه اقتصادی کشور را شتاب بخشد.
موسوی گفت: برای رسیدن به اهداف مهم در صنعت پتروشیمی، باید از خام فروشی پرهیز و سبد کالاهای صادراتی پتروشیمی را با هدف توسعه صادرات متنوع کرد.
وی تاکید کرد: در شرایط تحریمی و سخت اقتصادی، این صنعت پتروشیمی است که بیشترین ارز را وارد کشور کرده و به نوعی کمک کننده به اقتصاد بوده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد، از بانک ها خواست تأمین مالی زیرساخت پروژه های سوخت های فسیلی را متوقف کنند. به گزارش پایگاه خبری اویل پرایس، آنتونیو گوترش روز پنجشنبه (۱۶ اردیبهشت ماه) در کنفرانس گفتمان اقلیمی پترزبورگ تأکید کرد که بانک ها به جای تأمین مالی زیرساخت پروژه های سوخت فسیلی - که حتی دیگر مقرون به صرفه هم نیستند - باید در پروژه های کم کربن سرمایه گذاری کنند. وی با تمجید از اقتصادهای بزرگی که هدفشان حذف انتشار کربن است، تصریح کرد: حتی با وجود تعهدهای موجود، جهان تا پایان قرن کنونی همچنان به سوی افزایش دمای فاجعه آمیز ۲.۴ درجه ای پیش می رود. دبیرکل سازمان ملل متحد با اعلام اینکه سوخت های فسیلی اکنون گران تر از پروژه های تجدیدپذیر هستند، گفت: لازم است سهامداران بانک های توسعه ای چندملیتی و مؤسسه های مالی توسعه ای با مدیریت این بانک ها در زمینه تأمین مالی پروژه های کم کربن و منعطف در برابر تغییرات اقلیمی که هدف آنها افزایش ۱.۵ درجه ای دماست، همکاری کنند.
گوترش همچنین خواستار تعیین قیمت کربن شد. وی اظهار کرد: به واقع در لبه پرتگاه ایستاده ایم، با همکاری هم می توانیم جلوی بدترین آثار اختلال های آب و هوایی را بگیریم و از بهبود همه گیری ویروس کرونا برای حرکت به سمت مسیری پاک تر و سبزتر استفاده کنیم.
بررسی ماهانه مؤسسه پلتس نشان داد که مجموع تولید نفت خام کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس در ماه آوریل در پی افزایش تولید نفت ایران و روسیه به بالاترین سطح سه ماه اخیر رسید. به گزارش خبرگزاری پلتس از لندن، بررسی مؤسسه پلتس نشان داد احیای تولید نفت خام ایران در ماه آوریل و رسیدن به بالاترین رقم در دو سال اخیر و افزایش تولید نفت روسیه در حالی که همچنان در چالش برای پایبندی به سهمیه تولید نفت خود در توافق کاهش عرضه نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) است، سبب شد مجموع تولید این ائتلاف به بالاترین سطح در سه ماه اخیر برسد. براساس این بررسی، اوپک در ماه آوریل ۲۵ میلیون و ۲۸۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرد که ۸۰ هزار بشکه در روز بیشتر از تولید این سازمان در ماه مارس بود. روسیه و هشت کشور دیگر غیراوپکی ائتلاف اوپک پلاس در این ماه ۱۳ میلیون و ۲۱۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کردند که ۱۳۰ هزار بشکه در روز بیشتر از ماه مارس بود. افزایش تولید نفت خام اوپک پلاس، بیانگر مقدار نفتی است که قرار است در چند ماه آینده وارد بازار شود. ائتلاف اوپک پلاس با برآورد افزایش تقاضای جهانی نفت، قصد دارد تولید خود را در هرکدام از ماه های مه و ژوئن ۳۵۰ هزار بشکه در روز و در ماه ژوئیه ۴۴۱ هزار بشکه در روز و در مجموع روزانه یک میلیون و ۱۴۰ هزار بشکه افزایش دهد. عربستان سعودی – هم که برای کمک به حمایت از بازار به طور داوطلبانه یک میلیون بشکه در روز از تولید خود کاسته بود – اعلام کرد با افزایش ۲۵۰ هزار بشکه در روز در ماه مه، ۳۵۰ هزار بشکه در روز در ماه ژوئن و ۴۰۰ هزار بشکه در ماه ژوئیه به این کاهش تولید داوطلبانه پایان خواهد داد. بررسی پلتس نشان داد که مجموع پایبندی ائتلاف اوپک پلاس به توافق کاهش تولید در ماه آوریل ۱۱۱ درصد بوده، اما با کسر کاهش مازاد عرضه عربستان سطح پایبندی به ۹۶ درصد می رسد که کمترین مقدار از ژوئیه ۲۰۲۰ است.
شیوع دوباره همه گیری ویروس کرونا در هند سبب شده است، فرآوری و واردات نفت پالایشگاه های این کشور کاهش یابد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از سنگاپور، چند مقام پالایشگاهی هند روز سه شنبه (۲۱ اردیبهشت ماه) اعلام کردند که پالایشگاه های عمده نفت هند در حال کاهش فرآوری و واردات نفت خام هستند؛ زیرا افزایش همه گیری ویروس کرونا سبب کاهش مصرف سوخت و تلنبار شدن فراورده های نفتی در مخازن ذخیره سازی شده است.
یک مقام رسمی گفت: شرکت نفت هند، بزرگ ترین پالایشگاه کشور، به طور میانگین تنها ۸۵ تا ۸۸ درصد از مجموع ظرفیت پالایش خود بهره می گیرد.
وی افزود: ممکن است روند کاهش مقدار پالایش ادامه یابد؛ زیرا بعضی از تأسیسات با مشکل ذخیره سازی فراورده های نفتی روبه رو هستند.
این مقام پالایشگاهی تصریح کرد: انتظار نداریم فرایند پالایش نفت به اندازه پارسال که پالایشگاه ها تنها با ۶۵ تا ۷۰ درصد ظرفیت خود فعالیت می کردند، کاهش یابد؛ زیرا حمل ونقل جاده ای همچنان ادامه دارد و فعالیت های اقتصادی در جریان است.
معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت:
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، در نامه ای خطاب به مدیران عامل چهار شرکت اصلی این وزارتخانه، بر ضرورت تسریع در اجرای قانون تفسیر بند «و» ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه و تبدیل وضعیت ایثارگران مشمول بخشنامه مربوطه در اسرع وقت تأکید کرد. در نامه فرزین مینو آمده است: «احتراماً پیرو بخشنامه ۷۳۱-۲/۲۰ مورخ ۱۳۹۹.۱۱.۱۴ وزیر محترم نفت، موضوع اجرای قانون تفسیر بند «و» ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه کشور، خواهشمند است دستور فرمایید مدیریت توسعه منابع انسانی آن شرکت با قید فوریت و در اسرع وقت، اقدام های مربوط به تبدیل وضعیت ایثارگران مشمول بخشنامه صدرالاشاره را در دستور کار پیگیری و نظارت مستمر قرار داده و فهرست مشمولان واجدشرایط و اطلاعات مربوط به ایشان را برای درخواست شماره مستخدم حداکثر تا تاریخ ۱۴۰۰.۳.۱۰ به این معاونت اعلام کنند. در ضمن با عنایت به مفاد نامه شماره ت ه م/۴۲۰۸۷۱ مورخ ۱۳۹۹.۱۱.۱۴، مشمولان بخشنامه اشاره شده با مدرک تحصیلی دیپلم و بالاتر با رعایت شرط سن (حداکثر ۵۰ تمام برای کارمندان مرد و ۴۵ سال برای کارمندان زن در تاریخ تصویب قانون ۱۳۹۹.۷.۲۷) در برابر سمت سازمانی متناسب با رشته/ مقطع تحصیلی (در صورت وجود سمت بلاتصدی با شرایط احراز مناسب برای افراد مشمول) به کارمندی تبدیل وضعیت خواهند یافت، از این رو در صورت نبود سمت بلاتصدی مناسب، ایجاد سمت مناسب بر اساس ظرفیت های موجود سازمان آن شرکت و از طریق همکاری و هماهنگی با اداره کل تشکیلات، روش ها و تعالی سازمانی این معاونت مطمح نظر و مورد تأکید است.»
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چابهار با اشاره به افزایش ظرفیت ذخیره سازی نفت گاز به میزان دو تا سه برابر گذشته در آینده نزدیک گفت: تعمیر مخازن انبار نفت چابهار، احداث اسکله ۵۰ هزار تنی چابهار با توجه به توسعه سواحل مکران از دیگر پروژه های در دست اقدام در این منطقه است.
سیدکاظم اسد با اشاره به پهلوگیری ۴۰ فروند کشتی حامل سوخت در اسکله چابهار در سال ۹۹ گفت: از این طریق ۲.۵ میلیارد لیتر سوخت دریافت شده که از این مقدار، ۹۰۰ میلیون لیتر آن به نیروگاه های سیکل ترکیبی چابهار و کنارک، ۶۰ میلیون لیتر نفت کوره به نیروگاه بخار ایرانشهر ارسال شده است.
وی با اشاره به اینکه منطقه چابهار، منطقه معین پخش زاهدان محسوب می شود، گفت: سال ۹۹، میزان۱۲۴ میلیون لیتر نفت گاز و بنزین به منطقه زاهدان ارسال شده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چابهار با تأکید بر اینکه تلاش کردیم در سال ۹۹ مانند دیگر مناطق شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در حوزه توزیع الکترونیکی سوخت فعال باشیم، گفت: از ابتدای مردادماه سال ۹۹ ترغیب خانوارها برای ثبت نام توزیع الکترونیکی گاز مایع و نفت سفید آغاز شد، تا پایان سال، ۲۵۶ هزار خانوار در این طرح ثبت نام کردند که از این تعداد اطلاعات ۲۴۰ هزار خانوار تأیید شده است.
اسد با اشاره به توزیع 100درصدی نفت سفید در منطقه به صورت الکترونیکی گفت: توزیع نفت گاز نیز در منطقه چابهار به جز در بخش صیادی به صورت الکترونیکی انجام می شود.
مدیرعامل گروه پتروپارس از واگذاری بیش از ۱۶۵ میلیون یورو کالا و تجهیزات طرح ساخت واحد فراورش مرکزی میدان آزادگان جنوبی (CTEP) به پیمانکاران، سازندگان و تأمین کنندگان داخلی خبر داد.
حمیدرضا مسعودی با تأکید بر حمایت حداکثری از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی گفت: در جریان اجرای عملیات ساخت بزرگ ترین واحد فراورش نفت ایران تاکنون ۴۷ قرارداد با مشاوران، تأمین کنندگان و پیمانکاران اجرایی داخلی امضا شده است.
وی با بیان اینکه بخش کالا و تجهیزات از مهم ترین بسترهای حمایت از سازندگان و تأمین کنندگان داخلی است، اظهار کرد: تاکنون ۱۱۳ آگهی دعوت به مناقصه با ارزش برآوردی بیش از ۱۶۵ میلیون یورو برای سازندگان و تأمین کنندگان داخلی ارسال شده که می تواند زمینه ساز ایجاد یا تثبیت بیش از ۱۰ هزار شغل در کشور شود.
مدیرعامل گروه پتروپارس با اشاره به اینکه از این تعداد ۲۹ قرارداد سفارش کالا نهایی شده است، افزود: بخشی از این قراردادها مربوط به ساخت و تأمین کالای کمپرسورهای ناحیه گاز، ترانسفورماتورهای برق (قدرت و توزیع)، خطوط لوله روزمینی و زیرزمینی، پکیج تولید نیتروژن، کولرهای هوایی، مبدل های حرارتی، پکیج هوای ابزاردقیق، پکیج TEG، کابل های کنترل و ابزاردقیق و اسکلت فلزی است که مراحل ساخت آنها در جریان است.
مسعودی حمایت از شرکت های دانش بنیان و تولیدات داخلی را از سیاست های راهبردی پتروپارس دانست و تأکید کرد: با حمایت های انجام شده به طور حتم شرکت های ایرانی قادر خواهند بود نیازهای ما را در پروژه های مختلف تأمین کنند، به نحوی که بتوانیم طرح ها و پروژه ها را به طور کامل و با توان داخلی اجرا و بهره برداری کنیم.
وی تصریح کرد: حدود ۶۵۰ نفر در محل کارگاه پروژه در حال فعالیت اند که بیش از ۸۰ درصد آنان بومی هستند.
طرح توسعه میدان های باباگیر (باباقیر) و بانکول در غرب کشور در برنامه توسعه امسال شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار گرفته است. غلامرضا نصیرایی، مدیر فنی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: با پایان عملیات لرزه نگاری دوبعدی میدان های باباگیر و بانکول و نتایج حاصله از تفسیر داده های آن، طرح توسعه این میدان ها در دستور کار قرار می گیرد. وی افزود: عملیات لرزه نگاری دوبعدی میدان های پیش گفته به طول حدود ۵۰۰ کیلومتر در مناطقی از استان های ایلام و کرمانشاه انجام شده و تفسیر داده ها زمینه توسعه این میدان ها را فراهم آورده است.
مدیر فنی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اظهار کرد: توسعه این دو میدان که از جمله میدان های تحت سرپرستی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در غرب کشور هستند، به منظور ارزیابی توان تولید برای پشتیبانی از میدان تنگ بیجار انجام می شود.
نصیرایی تصریح کرد: عملیات لرزه نگاری سه بعدی در میدان های تنگ بیجار و دلاوران به وسعت یک هزار و ۵۶۰ کیلومترمربع در قالب یک پروژه مشترک با میدان های باباگیر و بانکول در دست اجراست که در فاز نخست این عملیات، بخش سه بعدی میدان دلاوران به پایان رسیده و مراحل پردازش و تفسیر داده های آن در حال اجراست.
وی افزود: با اجرایی شدن پیش نیازهای عملیات برداشت داده های لرزه ای در میدان تنگ بیجار، فاز دوم عملیات لرزه نگاری سه بعدی نیز از ابتدای امسال آغاز و پیش بینی می شود در سال ۱۴۰۱ به پایان برسد.
مدیر فنی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اظهار کرد: این پروژه لرزه نگاری از بزرگ ترین و پیچیده ترین پروژه های عملیات برداشت داده های لرزه ای صنعت نفت به شمار می رود که با اعتباری حدود ۴۰ میلیون یورو و ۱۰۵۹ میلیارد ریال در استان ایلام در دستور کار قرار گرفته است.
نصیرایی هدف از اجرای این پروژه را شناسایی بیشتر میدان های باباگیر و بانکول برای ارزیابی توان تولید و توسعه آنها، رفع ابهام های ساختمانی و نیز شناسایی دقیق پارامترهای مخزنی میدان تنگ بیجار برای توسعه فاز دوم تنگ بیجار، کاهش ریسک حفاری در میدان های در حال مطالعه و در نتیجه تضمین تأمین پایدار خوراک پالایشگاه و پتروشیمی ایلام عنوان کرد.
مدیر منابع انسانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از اجرای موفقیت آمیز طرح طبقه بندی مشاغل نیروهای پیمانکاری در ستاد و مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران خبر داد. حسین دانش در این باره گفت: این طرح در ۳۷ منطقه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران مشتمل بر ۲۲۸ ناحیه، ۱۶۶ تأسیسات و انبار و ۵۰ مرکز سوختگیری هواپیمایی در سراسر کشور، از نقاط صفر مرزی و سخت گذر تا انبارهای صادراتی اجرا شده است. وی اظهار کرد: این طرح عظیم با راهبری و حمایت مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و همت و تلاش کارکنان منابع انسانی ستاد و مناطق به منظور بهبود وضعیت معیشتی و هم ترازی حقوق ۷ هزار و ۵۶۱ نفر از کارگران و شاغلان خدوم و زحمتکش تحت پوشش قانون کار در ستاد و مناطق 37گانه در سطح کشور در سال ۱۳۹۹ اجرا و همه حقوق و مزایای پارسال نیروها نیز بر اساس طرح طبقه بندی مشاغل تا پایان اسفند سال ۱۳۹۹ پرداخت شد. مدیر منابع انسانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با بیان اینکه حدود ۴۰ درصد افزایش در حقوق کارکنان پیمانکاری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تثبیت شده، افزود: طرح یادشده سبب رضایتمندی و ایجاد انگیزه دو برابری کارکنان در زمینه خدمت رسانی به هموطنان عزیز شده است.
دانش تأکید کرد: کارکنان پیمانکاری بر اساس مدرک تحصیلی، سابقه کاری در صنعت نفت، وضع اشتغال و محل جغرافیایی خدمت، ساماندهی و گروه بندی و از مزایای طرح طبقه بندی و فوق العاده های تخصیصی بهره مند شده اند.
سامانه الکترونیکی مدیریت پسماند شرکت ملی نفت ایران به نشانی waste.nioc.ir رونمایی شد.
با توجه به پایان پروژه پژوهشی طرح یکپارچه مدیریت پسماند در واحد محیط زیست مدیریت اچ اس ای این شرکت، سامانه الکترونیکی این طرح راه اندازی شد.
ثبت اطلاعات مدیریت پسماند در شرکت های تابع و فرعی شرکت ملی نفت ایران بر اساس راهنما و دستورعمل های این شرکت و وزارت نفت تنها از طریق سامانه الکترونیکی مدیریت پسماند انجام می شود.
سامانه مدیریت پسماند، به عنوان یکی از مهم ترین خروجی های طرح یکپارچه مدیریت پسماند است که با توجه به نیاز مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران و با همکاری و حمایت های فنی و اجرایی مدیریت فاوا و از طریق مدیریت پژوهش و فناوری انجام شده است.
این سامانه به منظور ایجاد قابلیت کنترل و پایش مستمر پسماندهای تولیدی در صنعت نفت و بر اساس زنجیره ارزش شرکت ملی نفت ایران از همان ابتدای فرایند تولید پسماند تا دفع نهایی در پایلوت های اکتشاف، حفاری، تولید و بهره برداری تا انتقال و ذخیره سازی عملیاتی شده و یکی از ابزارهای مهم کنترل و پایش این حوزه در بخش های محیط زیست صنعت نفت به شمار می آید.
از اهداف ایجاد این سامانه می توان به ایجاد سیستم گزارش دهی و گزارش گیری از فرایند مدیریت پسماند بر اساس ساختار سازمانی شرکت ملی نفت ایران، ایجاد یکپارچگی در تمامی فرایندهای مدیریت پسماند و عناصر موظف در آن، ایجاد سیستم گزارش دهی و گزارش گیری از فرایند مدیریت پسماند براساس نوع و خصوصیات پسماند، ایجاد فرایند ردیابی لحظه ای از وضعیت موجودی مدیریت پسماند و فرایندهای در حال اجرا براساس آیتم های مختلف همانند نوع فعالیت، حوزه جغرافیایی، ساختار و...، امکان بررسی روند تولید و مدیریت پسماند بر اساس گزارش های مدیریتی، دارا بودن صفحه داشبورد وضعیت مدیریت پسماند برای مدیران و رؤسا، ارائه گزارش های متنوع آماری در رابطه با میزان تولید پسماند، امکان دسترسی آسان و تحلیل اطلاعات پسماند تولیدی در شرکت ها به منظور اطلاع سطوح مدیران ارشد سازمان و انجام محاسبات ریاضی پسماند تولیدی و گزارش گیری از سامانه به صورت هوشمند اشاره کرد.
دسترسی به این سامانه از طریق سایت مدیریت ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافندغیرعامل به آدرس hse.nioc.ir نیز امکانپذیر است.
گزارش «مشعل» از ترمیم و راه اندازی توربوکمپرسور آلمانی از سوی متخصصان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مشعل : با آنکه این روزها، زمزمه رفع تحریم ها و مذاکرات فشرده در وین برای فصل متفاوتی از برجام در جریان است؛ باید بدانید که کارشناسان و متخصصان نفتی، هنوز دست از تلاش و کوشش برای مقابله و مبارزه با این تحریم ها برنداشته و دست به اقدام های مهمی زده اند؛ فعالیت هایی که بدون شک شرکت های خارجی را هم حیرت زده می کند. یک نمونه از این اقدام ها مرتبط با توربوکمپرسور آلمانی است که شرکت سازنده، تنها به تحویل آن اکتفا و با آمدن اسم تحریم، کارشناسان خود را از ایران خارج کرد و نه اطلاعاتی در ایران گذاشت و نه پاسخ ایمیل ها و سوالات را داد؛ اما نفتی ها دست روی دست نگذاشتند و راه جدیدی را خلق کردند. صحبت از SGT-500 از به روز ترین توربوکمپرسورهای دنیا با برند زیمنس است که در سال های اخیر وارد شرکت ملی مناطق نفت خیز شده است؛ از قضا ورود آن مصادف با تحریم های همان دوره می شود و کار نصب و راه اندازی آن معطل می ماند. با این حال متخصصان ایرانی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دست به اقدام مهمی زدند و در غیاب خارجی ها در دوره تحریم، آستین ها را بالا زدند و توربوکمپرسور زیمنس را تعمیر، نصب و راه اندازی کردند.
این فعالیت مرتبط با ايستگاه تزريق گاز ۷۰۰ پارسی، یکی از ایستگاه های راهبردی تزريق گاز در سطح شركت ملی مناطق نفت خيز جنوب است كه امكان تزريق گاز در ميدان نفتی پارسی را فرآهم می آورد. اين رديف، دارای تنها توربين سه محوره در سطح مناطق نفت خيز جنوب است كه ظرفيت ايستگاه تزريق گاز ۷۰۰ پارسی را حدود ۴۰ درصد افزايش داده و امكان تزريق در ميدان پرنج را نيز فرآهم آورده است. در این اقدام که اگر تا پایان گزارش همراه باشید، به شرح آن پرداخته می شود، با استفاده از توان نيروهای متخصص و متعهد، بسياری از سيستم های توربوكمپرسور و قطعات آن بازطراحی يا تغيير طراحی شد و نقص های اين ماشين، با تكيه بر دانش فنی و مهندسی موجود در سطح مناطق نفت خيز جنوب بر طرف شد و در ابتدای سالی كه به نام «توليد، پشتيبانی ها و مانع زدایی ها» نامگذاری شده است، راه اندازی و بدون اشكال در سرويس عملياتی قرار گرفت.
اگر می خواهید اطلاعات دقیق تری از این دستاورد مهم داشته باشید و بدانید که دقیقا چه اتفاقی رخ داده؟ ابتدا باید به معرفی 2 میدان مهم در شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بپردازیم؛ میدان های نفتی پارسی و پرنج که در موقعیت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری قرار دارد. میدان نفتی پارسی در فاصله ۴۰ کیلومتری از جنوب شرقی شهرستان رامهرمز و در فاصله ۱۳۰ کیلومتری از شمال شرقی اهواز، در استان خوزستان قرار دارد که این میدان با طول ۳۶ کیلومتر و عرض ۷ کیلومتر، از غرب به میدان نفتی پرنج و میدان نفتی کرنج، از شمال به میدان نفتی ماماتین، از جنوب به میدان نفتی آغاجاری و از شرق به کوه بنگستان محدود شده است. میدانی که سال ۱۳۴۳ کشف و سال ۱۳۴۵ هم بهره برداری از آن آغاز شد و در حال حاضر از ۴۹ حلقه چاه فعال، به طور متوسط روزانه ۵۸ هزار بشکه نفت خام تولید می شود. میدان پرنج هم در فاصله ۳۰ کیلومتری از شمال غربی شهرستان بهبهان قرار دارد. این میدان، همجوار میدان نفتی پارسی و میدان نفتی کرنج قرار دارد. میدان نفتی پرنج در سال ۱۳۸۶ از سوی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران کشف شد و عملیات توسعه این میدان نیز توسط شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به اجرا درآمد و در همان سال هم با میانگین ۳ هزار بشکه در روز وارد مدار تولید شد؛ البته حجم ذخیره درجای نفت خام میدان پرنج، معادل یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون بشکه و ذخیره قابل برداشت آن معادل ۴۳۰ میلیون بشکه برآورد می شود که عملیات تولید نفت از آن از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری انجام می شود. حال باید بدانید که با هدف افزایش ۴۰ درصدی تزریق گاز به ميدان نفتی پارسی و همچنين امكان تزريق در ميدان نفتی پرنج، يك دستگاه توربوكمپرسور با توان نامی ۱۷ مگاوات از نوع سه محوره از شرکت زیمنس خریداری شد که تحویل آن مصادف با آغاز تحریم های ظالمانه بود. از این رو راه اندازی و به كارگيری اين توربوكمپرسور به واسطه تحريم ها ميسر نشده بود و بسياری از سيستم ها و بخش های آن نواقصی داشت، به نحوی كه امكان راه اندازی و كاركرد مستمر آن بدون پشتيبانی فنی و قطعاتی سازنده اصلی آن بسيار مشكل و امكان ناپذير به نظر می رسيد. روایت این اقدام را از سوی متخصصان و کارشناسان اداره مهندسی راه اندازي تاسيسات گاز از معاونت تقويت فشار و تزريق گاز مديريت توليد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گفت وگو با «مشعل» بخوانید.
محمد رزاقیان، کارشناس ارشد راه اندازی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در این زمینه توضیح می دهد: ايستگاه تزريق گاز 700 پارسي در سال 1378 با سه رديف توربوکمپرسور به ظرفيت اسمي 365 ميليون فوت مکعب گاز در روز به ميدان پارسي احداث و راه اندازي شد. با توجه به افزايش ميزان گاز مورد نياز به منظور تزريق به ميدان نفتي پارسي و همچنين نياز به تزريق گاز به ميدان نفتي پرنج که در مجاورت آن قرار دارد، برنامه ريزي برای افزايش ظرفيت ايستگاه تزريق گاز 700 پارسي در برنامه قرارگرفت. به اين منظور امکان سنجي و برنامه ريزي برای به کارگيري يک توربوکمپرسور جديد در سال 1386 آغاز شد. به این منظور در سال 1389 شاهد عمليات خريد و نصب توربوکمپرسور بودیم. باید این نکته را یادآوری کنم که این توربوکمپرسور، از جديد ترين و بنام ترين کمپرسورهاي روز دنيا بود که به مرحله اجرايي وارد شد. ورود توربوکمپرسور؛ اما برطرف کننده مشکلات برای دو میدان مهم نفتی نبود؛ به گونه ای که در سال 1391 با آغاز دور اول تحريم هاي ظالمانه، شرکت زيمنس آلمان به شکل يکجانبه از ادامه پروژه سرباز زد و به همين بهانه، مراحل نهايي آن ناتمام ماند.
اما با تلاش متخصصان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري و در مديريت مهندسي و ساختمان، عمليات نصب در سال 1394 انجام شد. با توجه به تکنولوژي جديد به کار رفته در توربوکمپرسور مدل SGT-500 و نواقص مختلف اسنادي و همچنين نبود نمونه مشابه، فرايند راه اندازي و بهره برداري مستمر از آن ناکام ماند. با توجه به تاخير پيش آمده در برنامه تزريق گاز به ميدان هاي پارسي و پرنج و کاهش توليد نفت از مخازن مذکور، با دستور مديرعامل وقت مناطق نفت خيز جنوب، اداره مهندسی راه اندازي تاسيسات گاز از معاونت تقويت فشار و تزريق گاز مديريت توليد، عهده دار رفع نواقص و مشکلات و همچنين راه اندازي توربوکمپرسور شد.
پیش از ورود به بحث توربوکمپرسور، بهتر است با وظایف اداره مهندسی راه اندازي تاسيسات گاز از معاونت تقويت فشار و تزريق گاز مديريت توليد که عهده دار این کار شد، آشنا شویم. محمد گرجي زاده، رئیس اداره مهندسي راه اندازي تأسيسات گاز در این زمینه اشاره می کند: هدایت و راهبری عملیات راه اندازی تمامی طرح ها و پروژه های تاسیسات گازی، همچون ایستگاه های تقویت فشار و تزریق گاز، واحدهای شیرین سازی گاز، خطوط لوله انتقال گاز و پروژه های مرتبط الحاقی، تکمیلی یا توسعه ای مطابق با دستورعمل و استانداردهای مورد قبول و رایج شرکت ملی نفت ایران و با رعایت اصول، قوانین و مقررات ایمنی، بهداشت حرفه ای و زیست محیطی به ترتیب بررسی و اظهارنظر نسبت به مدارک فنی، نقشه های پروژه و کتابچه های مهندسی پایه و مقدماتی، بررسی و پیگیری انطباق عملیات اجرایی پروژه با مستندات تایید شده، نظارت میدانی بر عملیات پیش راه اندازی و راه اندازی تاسیسات در دستور کار این اداره قرار دارد. اداره مهندسی راه اندازي تاسيسات گاز که با شرح فعالیت آن آشنا شدیم، با تشکيل کارگروه تخصصي، بررسي و مرتفع کردن مشکلات موجود در توربوکمپرسور جدید زیمنس را در خرداد ماه سال 1397 آغاز کرد.
به گفته کارشناس ارشد راه اندازی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، در ابتدا مشکل سيستم، نشت بند کمپرسور که از نوع گاز خشک است، مرتفع شد و پس از آن با توجه به بررسي هاي بيشتر و مشاهده مشکلات مختلف و اساسي در سيستم هاي برق، ابزاردقيق و مکانيکي و عدم وجود اسناد و مدارک کافي در اين زمينه ها فرايند رفع اشکال وارد فاز جديد و گسترده تري شد. رزاقیان ادامه می دهد: خوشبختانه با همدلي، همکاري بخش هاي مختلف سازمان و حمايت هاي بي دريغ مديريت اين اقدامات روند رو به رشدي را شاهد بود. در ادامه به لطف خداوند متعال و تکيه بر دانش فني کارشناسان خبره در ستاد مناطق نفت خيز جنوب و شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري و همچنين شرکت ملي نفت فلات قاره، مشکلات زیر پس از ديگري مرتفع شد و ثمره زحمات چند ماهه کارگروه در ابتداي سال 1400 که به سال رفع موانع مزين شد، به بار نشست.
ممکن است این سوال مطرح شود که این تیم در مسیر فعالیت خود با چه مشکلات و موانعی مواجه بودند؟
امیر علی پور، رئیس اداره نظارت بر عمليات توليد، توزيع و تزريق گاز در این زمینه به «مشعل» می گوید: از موانع موجود مي توان به مشکلات ساختاري بخش برق در مدارهاي مربوطه که منجر به بازآرايي مدارها و نيز اتصال برق اضطراري ايستگاه به رديف ياد شده در بالا منجر شد، اشاره کرد. همچنين اشکالات ابزاردقيقي در سيستم کنترل توربين و کمپرسور از موانع اصلي راه اندازي ايمن این رديف تشخيص داده شد که به اين منظور تمامي بخش هاي ابزاردقيقي و کنترلي مورد بررسي مجدد قرار گرفت و عيوب آن برطرف شد. براساس توضیحات او، با توجه به مشکل هدررفت روغن ازاین توربين، اقدام به عيب يابي و رفع آن در قسمت هاي متعدد مربوطه شد که از آن جمله مي توان به انتخاب روغن مناسب توليد داخل و ساخت فيلتر بخارات روغن از سوی شرکت هاي داخلي اشاره کرد که گامي در مسیر بومي سازي اقلام مصرفي به شمار مي رود. علی پور این نکته را هم یادآوری می کند که عمليات شست وشوي شيميايي توربين، به منظور اطمينان از پاکسازي پره هاي آن از دوده و روغن انجام شد. او در ادامه به بیان یکی دیگر از موانع پرداخته و می گوید: از موانع اصلي در بهره برداري ايمن و مستمر توربو کمپرسور رديف جديد این ايستگاه، عملکرد توام با مشکل شيرهاي آنتي سرج بود. هزينه بسيار زياد در کنار زمانبر بودن تامين آنها، يکي از چالش هاي پيش رو بود که با بازطراحي و ساخت بخش هايي از شيرهاي مذکور از سوی کارگروه در مدت زمان اندک و با صرف هزينه بسيار کم به انجام رسيد. اين مهم براي نخستين بار در سطح شرکت ملي نفت ايران و با توان فني و مهندسي متخصصان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب انجام گرفت که نقطه عطفي در دستيابي به دانش طراحي و رفع مشکل چنين شيرهاي با اهميتي بدون نياز به حضور شرکت هاي بين المللي به شمار می رود. باز طراحی شیر آنتی سرج و ساخت بخشی از قطعات شیر برای اولین بار در سطح شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شد و کارشناسان این شرکت، با تکیه بر دانش فنی خود و استفاده از یک شرکت سازنده بومی در اهواز این مهم را انجام دادند که در نوع خود بی نظیر است. او این نکته را هم یادآوری می کند که البته هزینه پیشنهادی برای ساخت از طرف شرکت های بیرون از سازمان حدود ۳ میلیارد تومان بود که این مهم با مبلغ حدود ۳۰ میلیون تومان انجام شد.
اگر بخواهید از اهمیت این اقدام بدانید، کافی است اطلاع داشته باشید که عملکرد ایستگاه باعث افزایش تزریق حدود 40 درصدی شده و افزون بر آن از هدررفت حداقل روزانه 15 هزار بشکه جلوگیری کرده است.
متخصصان و مهندسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، از اقدام مهم به ثمر رسیده خرسند هستند و احساس افتخار و شعف دارند. می گویند با این اقدام در مسیر صیانت از نفت به عنوان کالای مهم صادراتی گام برداشته شد.
مهران علیخانی، کارشناس نظارت بر عمليات توليد، توزيع و تزريق گاز با اشاره به فعالیت شبانه روزی برای این فعالیت مهم می گوید: وقتی فهمیدیم توربین کار کرد و فعالیتی که مدت ها برای آن وقت گذاشتیم، نتیجه داد، لذتی بی نظیر داشت.
بدون شک کاری ارزشمند است که شبانه روز برای آن کار شد و با توان داخلی به ثمر رسید. احساس ما غیرقابل وصف است. علم ایرانی را دست کم نگیریم.
این گروه معتقداست، حاصل جمع فعالیت گروهی و علم و دانش می تواند مرزها، محدودیت ها و سدهای مختلفی را پشت سر بگذارد و در کنار محک دانش داخلی، فرصت ها و روزنه های زیادی ایجاد کند.
با این اوصاف می توان گفت که مدیرعامل جوان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، نتیجه اعتماد به کارشناسان خود را گرفت و اگر این اعتماد نبود، دستاورد امروز را شاهد نبودیم.
آنچه در این میان نباید از آن غافل بود، آنکه این دستاورد می تواند به عنوان تجربه ای مناسب در سایر بخش های صنعت نفت هم به کار گرفته شود. آنگونه که کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در مسیر کشف راه حل های مناسب برای حل موانع و مشکلات در این توربین، پس از استعلام از کشورهای همسایه، با نمونه ای از این توربین در سکوی نفتی سروش، به عنوان یکی از میدان های نفتی ایران در خلیج فارس در شرکت نفت فلات قاره ایران مواجه شدند و توانستند در این راه از تجربه آنها بهره بگیرند و حالا هم مجموعه تجارب کلی آنها در این مسیر، راهگشای سایر بخش ها خواهد بود.
توربوکمپرسور از سری مدل های جدید زیمنس پس از موفقیت کارکنان و متخصصان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از فروردین ماه که با ظرفیت خود کار می کند به هر دو مخزن پارسی و پرنج گاز تزریق می کند، این یعنی صرف فعل توانستن.
کار نصب و راه اندازی توربین زیمنس از سوی کار گروه زیر به ثمر رسیده است:
محمد گرجي زاده مهندسي راه اندازي تأسيسات گاز / مديريت توليد
امير علي پور نظارت بر عمليات توليد، توزيع و تزريق گاز / مديريت توليد
محمد رزاقيان نظارت بر عمليات توليد، توزيع و تزريق گاز / مديريت توليد
محمدکريم شيرالي مهندسي راه اندازي تأسيسات گاز / مديريت توليد
مهران عليخاني نظارت بر عمليات توليد، توزيع و تزريق گاز / مديريت توليد
فضل اله آرمون خدمات مهندسي تعميرات / مديريت توليد
محسن سرلک خدمات مهندسي تعميرات / مديريت توليد
علي سرکهکي شرکت ملي فلات قاره ايران
حسين حسين آباد مهندسي تعميرات / آغاجاري
يوسف ظهيريان مهندسي تعميرات / آغاجاري
حجت اله نجاريان مهندسي تعميرات / آغاجاري
اميد کاردانفر تعميرات / بخش 1 آغاجاري
حسن رفيعي تعميرات / بخش 1 آغاجاري
امين کياني تعميرات / بخش 9 آغاجاري
سعيد کياني تعميرات / بخش 10 آغاجاري
سورنا حسيني تعميرات / بخش 1 آغاجاري
محمدنبي جعفري تعميرات / بخش 2 آغاجاري
بهادر اماني تعميرات / بخش 1 آغاجاري
سيدعليرضا موسوي نسب تعميرات / بخش 10 آغاجاري
اکبر رستمي عمليات / پارسي آغاجاري
ناصر محمدزاده تعميرات / بخش 1 آغاجاري
بابک بهراميان تعميرات / بخش 1 آغاجاري
اصغر راشدي تعميرات / بخش 1 آغاجاري
علي خلف پور تعميرات / بخش 1 آغاجاري
حسن بي بيان تعميرات / بخش 1 آغاجاري
پيمان ظاهري تعميرات / بخش 1 آغاجاري
بهنام بيگي تعميرات / بخش 1 آغاجاري
اکبر آقايي عمليات / پارسي آغاجاري
گفت و گو با مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه
سعید محمدبیگی یکی ازارکان مهم دراقتصاد کلان کشورصادرات مواد نفتی وغیرنفتی است ومدیران این حوزه هاهمواره برآنند که بااجرای سیاست ها وطرح های راهبردی کوتاه مدت،میان مدت وبلندمدت، چرخشی روان تردرچرخ دنده های آن ایجاد کنند و کشور را درمسیری قرار دهند که به اعتلای آن بینجامد؛ دراین میان صادرات مواد نفتی با توجه به ظرفیت های بالقوه ای همچون مرز و زیرساخت هایی مانند راه آهن وبندر، می توانند به عینیت بخشی بیش از پیش به این اعتلا کمک کنند. درنخستین ماه سالی که همسو بامنویات مقام معظم رهبری سال»تولید، پشتیبانی ها ومانع زدایی ها» نام گذاری شده است، هشتمین مرکزصادرات فرآورده های نفتی درتربت حیدریه به بهره برداری رسید؛ مرکزی که ازآن می توان به عنوان پل ارتباطی صادرات موادنفتی پالایش شده به همسایه های شرقی کشورمان ازجمله افغانستان نام برد. این گزارش درگفت وگوباجواد بلندی، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه،نگاه اجمالی به ایجاداین مرکزصادرات فرآورده های نفتی واهداف راه اندازی آن دارد.
گفت وگوباجواد بلندی،مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه قرار بود در زمانی زودترانجام شود؛ اماابتلای وی به کروناویروس وگذراندن دوره قرنطینه مربوط به آن، موجب شداین مهم به تاخیربیفتد؛ تاخیری که نتیجه آن رهایی ازبیماری بود وبازگشت بهبود که جای شکر دارد وخوشحالی.
متاسفانه دریک سال واندی گذشته، به واسطه شرایط کرونایی حاکم برکشور،امکان سفر برای حضوردرمناطق عملیاتی تقربیا به صفر رسیده وبه همین دلیل گفت وگوها به صورت سیمی (تلفنی) واین روزها ویدئو کنفرانسی انجام می شود.
گفت وگوباجواد بلندی نیزبه شیوه تلفنی انجام گرفت و وی نیزبا آن لهجه شیرین تربتی خود پاسخ گوی پرسشهایم بود.
رهنمودهای مقام معظم رهبری درحوزه های مختلف تولیدوحمایت ازآن وتاکیدایشان به بی اثر کردن آثار تحریم های بین المللی برکشور،همچنین وجود پتانسیل های بالقوه موجود در منطقه تربت حیدریه، مانند وجود مرزمشترک باافغانستان، موجب شد استفاده ازچنین ظرفیتی درکناردیگر ظرفیت ها در دستورکارقرارگیرد ومرکزانتقال نفت تربت حیدریه به عنوان پایانه صادراتی در نظرگرفته شود.
تربت حیدریه در142کیلومتری جنوب شهرمشهد مقدس قرارگرفته ویکی ازمناطق راهبردی درشرق کشور است که زیرساخت های بالقوه موجود درآن، این امکان رامی دهد که چنین پایانه ای درآن فعال باشد وخوشبختانه این مهم باپیگیری های مستمرنماینده شهرستان و موافقت وزیر نفت،جنبه عملی به خودگرفت؛ به طوری که از ابتدای امسال، صادرات بنزین از انبار نفت تربت حیدریه به طور رسمی کلید خورد.
همان طورکه پیش تراشاره شد، زیرساخت هایی درمنطقه تربت حیدریه وجود داردکه ظرفیت های بالقوه ای محسوب می شوند؛مثل داشتن140کیلومترمرزمشترک باافغانستان؛منطقه تربت حیدریه نیزدراین نوارمرزی قرارگرفته است وازطریق تایباد باکشورافغانستان هم مرز است.
وجود خط لوله انتقال فرآورده درمنطقه تربت حیدریه را می توان مزیت دیگری دانست که به خودی خود امتیازی بزرگ برای انتقال فرآورده های نفتی به مبادی مصرف ازسویی و صادرات آن از سویی دیگر محسوب می شود.
همچنین وجودنیروهای متعهد ومتخصص درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه رانباید ازیادبرد؛نکته مهم دیگری که به تحقق عینی طرح یعنی صادرات فرآورده های نفتی ازانبارنفت تربت حیدریه به عنوان هشتمین مرکز صادرات بسیار کمک کرده است.
ویژگی های پیش گفته امتیازبزرگی است به طوری که موجب شد این طرح با رقمی بسیار ناچیز(درقیاس با دیگرطرح های زیرساختی)به باربنشیندوحرکت اقتصادی مهمی دراین بخش از کشور رقم بخورد.
انتقال فرآورده از انبار نفت تربت حیدریه باهدف فعالیت صادراتی از آن،اواخرسال قبل به صورت آزمایشی کلیدخورداما فعالیت صادراتی رسمی آن ازابتدای امسال شروع شده است. نزدیکی منطقه تربت حیدریه به مرز افغانستان وبه عبارتی هم مرز بودن با آن، موجب شده است این انبارنفت به عنوان پایگاهی برای صادرات در نظر گرفته شود ضمن این که تنها فرآورده نفتی هم که ازطریق این مرکزصادرمی شود،بنزین ومقصدآن نیزفقط افغانستان است.
مقدارومیزان صادرات بنزین به کشورافغانستان براساس سهمیه ای است که ستادآن مشخص می کند؛به عبارتی این مهم به صورت»بچ یا محموله»انجام می شودونمی توان آن رامقدار و میزان ثابتی دانست.
ریلی شدن صادرات فرآورده های نفتی بستگی به کشورهمسایه دارد. یکی دیگرازنواحی هم مرز با کشورافغانستان،»خواف»است که برای اتصال آن با هرات درافغانستان،اخیرا تفاهم نامه ای هم میان مسئولان دوکشور ایران وافغانستان امضا شده است.
خط آهن دراین سوی مرزتا«خواف»کشیده شده است؛ بنابراین اگر قراربرصادرات ریلی باشد، لازم است این زیرساخت در آن سوی مرز یعنی هرات نیزآماده باشد.
بارگیری نفتکش های جاده پیما متغیراست وبه میزان سهمیه ای که بازرگانی ستاد شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی مشخص کند، بستگی دارد.
فرآورده نفتی توسط نفتکش های جاده پیما ایرانی بارگیری ودرمرزتایباد تحویل نفتکش های افغانی می شود.
نخستین بارگیری آزمایشی،آذرماه پارسال وصادرات رسمی آن ازابتدای امسال انجام شده است.
این حرکت ازچند منظرقابل تامل است که کمک به اقتصاد کشوربه ویژه درشرایط تحریم، مهم ترین آن به شمار می رود.
درنگاهی کلی وکلان این که بتوان درجهتی حرکت کردکه نتیجه آن به گشایش اقتصادی بینجامد، نکته مهمی است و این مجموعه باهمین هدف،دراین راه گام برداشت.
درشرایط تحریم باید ازهمه ظرفیت هااستفاده شود وهمه بایدکمک کنندتاقطاراقتصادی کشور حرکت سریع و روبه جلویی روی ریل توسعه داشته باشد؛ مانیز از این قاعده مستثنی نیستیم و همه توان خود را برای بی اثر کردن تحریم ها به کار گرفته ایم.
امادرنگاهی خرد نیزچنین حرکت اقتصادی درمنطقه تربت حیدریه دستاوردهای قابل تاملی به همراه دارد که رونق بخشی به اقتصاد این منطقه به واسطه تعاملات تجاری تجار دو کشور ایران و افغانستان، از آن جمله است.
شناسایی ظرفیت های مغفول ماننداستفاده ازخط لوله وظرفیت مخازن ذخیره سازی در تربت حیدریه موارد دیگری هستند که می توانند ایفاگرنقش مهمی درتوسعه روابط اقتصادی در حوزه انرژی محسوب شوند.
نکته مهمی که به نظر می آید نباید نادیده گرفته شود،ثمر بخشی این طرح در دوران سخت کروناست؛دورانی که باوجود همه سختی هاومحدودیت هایش مانع ازآن نشد که طرح صادرات فرآورده های نفتی از انبار نفت تربت حیدریه ابتر بماند.
بدون تردید توسعه اقتصاددرچنین منطقه ای استراتژیک و در پی آن گسترش مراودات تجاری، جنبه های دیگری همچون رشد فرهنگی را هم رقم خواهد زد.
تربت حیدریه پایتخت تولید ابریشم (طلای سفید) درجهان وقطب مهمی درتولید طلای سرخ یا همان زعفران است؛حال با شروع این تحول اقتصادی وصادرات فرآورده های نفتی ازاین نقطه ازکشورنام و آوازه دیگری را برای خود رقم زده است ومی رود تابه قطب مهم دیگری که صادرات محصولی از طلای سیاه است نیزشهره شود.
نقشه راه 10 ساله برون سپاری شرکت انتقال گاز ایران تدوین شد
مشعل اواخر سال 96 بود که تحلیل و تدوین نقشه راه 10 ساله برون سپاری شرکت انتقال گاز ایران کلید خورد؛ نقشه راهی که در آن تمامی فرایندها و دارایی های فیزیکی قابل برون سپاری با متدهای طراحی شده مورد ارزیابی قرار گرفت و با توجه به شرایط حاکم بر آنها و معیارهای تعریف شده در بازه زمانی 10 ساله اولویت بندی شدند و راهبرد ها و اقدام ها و گام های لازم به همراه منابع و سیستم های مورد نیاز و حدود اختیارات و مسؤولیت ها تعیین و در قالب کتابچه برون سپاری در اختیار ذینفعان مرتبط قرار گرفت و طی بازه های زمانی مشخص نیز بازنگری می شود. بر اين اساس، نقشه راه 10 ساله برون سپاري تدوين شده و قرار است در سال 1400 براساس شرايط زمانی و عملياتی جديد با مشاركت مناطق عملياتی بازنگری و به روزآوری شود. مجید مصدقی، سرپرست پیشین مدیریت برنامه ریزی شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به تاریخچه ای از ورود فرایند برون سپاری به صنعت گاز می گوید: «اقدامات مربوط به برون سپاری فرایندها و خدمات پشتیبانی، در برنامه های اول و دوم توسعه کشور در صنعت نفت آغاز و اقدامات کارشناسی در این زمینه هم انجام شده است.»
به گفته سرپرست پیشین مدیریت برنامه ریزی شرکت انتقال گاز ایران، با هدف ایجاد بسترهای قانونی برای انجام تکالیف صنعت نفت در افق 1404 و همچنین بررسی راهکارهای اجرای احکام و تکالیف برنامه های پنجم و ششم توسعه، برخی فرایندها در قالب ساختار رسمی و برخی دیگر در قالب ساختار غیررسمی ساماندهی شده اند و وزارت نفت، در سال 91 با تدوین و ابلاغ «آیین نامه اجرایی ساماندهی فعالیت های قابل برون سپاری» گام موثری را آغاز کرد. از آن تاریخ کمبود مطالعات و اقدام عملی در حوزه برون سپاری احساس و از سوی مدیران ارشد صنعت گاز کشور، مطالبه می شد و در شرکت انتقال گاز ایران اقداماتی پراکنده صورت می گرفت و با تدوین راهبردها طی سال های 94-93 موضوع برون سپاری در قالب توسعه شراکت های استراتژیک وارد اهداف استراتژیک شرکت شد و به مطالعه و بررسی فرایندها و فعالیت های بخش های قابل برون سپاری در سطح شرکت پرداخته شد. با برگزاری جلسات هم اندیشی در سطح شرکت ملی گاز ایران، ضمن مطالعه نمونه های موجود، به الگوبرداری از نمونه موفق در سطح کشور و خارج از کشور اقدام شد و ضمن شناسایی و پیشنهاد فرایندها و فعالیت های عملیاتی بهره برداری، نگهداری و تعمیرات ایستگاه های تقویت فشار و مراکز بهره برداری و تعمیرات خطوط لوله با بهره گیری از استانداردهای مرجع مانند ISO37500 (استاندارد مرجع برون سپاری) به عنوان بخش های قابل برون سپاری به کمیته اصلی برون سپاری شرکت ملی گاز ایران، دستورعمل مکانیزم و مدل ریسک برون سپاری شرکت انتقال گاز ایران نیز در سال 96 تدوین شد و تاییدیه های لازم را اخذ کرد. وی ادامه می دهد: بر مبنای مدل ریسک، تعدادی از تاسیسات منتخب، مورد ارزیابی قرار گرفتند که تاسیسات صفا شهر 4 امتیاز لازم را اخذ کرد و اقدامات لازم برای برون سپاری آن در سال 97 به انجام رسید و مطالعات منسجم و سازمان یافته در قالب تدوین نقشه راه 10ساله از اواخر سال 96 کلید خورد.
سرپرست پیشین مدیریت برنامه ریزی شرکت انتقال گاز ایران، درباره مزایا و کاهش عوارض اجرای فرایند برون سپاری در این شرکت می گوید: برون سپاری، مزایای متعددی از جمله بهبود پایداری عملیات، افزایش بهره وری، کاهش هزینه ها، کاهش ریسک های HSE، چابکی و انعطاف پذیری در بلند مدت، دسترسی به توانمندی، امکانات، خدمات و تجارب برتر، جدید و گسترده تر، بهبود عملکرد عملیاتی، کسب ایده های نوآورانه و همچنین جبران کمبود نیروی انسانی با توجه به عدم امکان جذب و استخدام نیرو دارد. چنانچه بدرستی و با مطالعات دقیق ، ابعاد مختلف ریسک های مترتب به آن ارزیابی نشود، ضمن از دست دادن همه مزایای آن، با مخاطرات متعددی همچون افزایش هزینه برون سپاری و غیربهره ور بودن آن، نارضایتی و اعتراض پرسنل، فراهم نشدن زمینه همکاری با پیمانکاران قوی و شایسته و همچنین شکل نگرفتن همکاری های مناسب داخل سازمانی رو به رو می شویم که سبب می شود برون سپاری در حد سلایق مدیران و به صورت شعار و موضوعات محدود باقی بماند.برای کاهش عوارض و مخاطرات، با توجه به استانداردها و مطالعات موفق در سطح دنیا و درس آموخته های برون سپاری، دستورعمل مکانیزم برون سپاری بر مبنای مدل ریسک، تدوین و در تدوین نقشه راه 10 ساله و مطالعات تکمیلی بعدی، سعی شد تمامی ابعاد مرتبط با برون سپاری و مخاطرات مرتبط با آن مد نظر قرار گیرد و اقدام های لازم برای تعدیل و در صورت امکان حذف آنها صورت پذیرد. مصدقی با نگاهی به تدوین طرح 10 ساله برون سپاری در شرکت انتقال گاز ایران اعلام می کند: برون سپاری، یکی از موضوعات اصلی استراتژیک شرکت انتقال گاز ایران بوده که از جهات مختلف حائز اهمیت و نیازمند نگرش کلان، یکپارچه و چند بعدی است، بنابراین تحلیل و تدوین نقشه این راه 10ساله برون سپاری از اواخر سال 96 در شرکت انتقال گاز ایران شروع شد.در این نقشه راه تمامی فرایندها و دارایی های فیزیکی قابل برون سپاری با متدهای طراحی شده مورد ارزیابی قرار گرفت و با توجه به شرایط حاکم بر آنها و معیارهای تعریف شده در بازه زمانی 10ساله اولویت بندی شدند و استراتژی ها، اقدامات و گام های لازم به همراه منابع و سیستم های مورد نیاز و حدود اختیارات و مسؤولیت ها تعیین و در قالب کتابچه برون سپاری در اختیار ذینفعان مرتبط قرار گرفت و طی بازه های زمانی مشخص نیز بازنگری می شود. بر اين اساس، نقشه راه 10 ساله برون سپاري تدوين شده كه قرار است در سال 1400 براساس شرايط زمانی و عملياتی جديد با مشاركت مناطق عملياتی بازنگری و به روزآوری شود.
وی با اشاره به اهداف اجرای طرح برون سپاری در شرکت انتقال گاز ایران تاکید می کند: همان طور که اشاره شد، از جمله اهداف اصلی برون سپاری می توان به ارتقای شاخص های پایداری عملیات، افزایش بهره وری، کاهش هزینه ها، کاهش ریسک های HSE، کاهش تصدی گری بخش دولتی، توانمندسازی بخش خصوصی، چابکی و انعطاف پذیری، دسترسی به تجارب برتر، کسب ایده های نوآورانه و همچنین جبران کمبود نیروی انسانی با توجه به عدم امکان جذب و استخدام نیرو اشاره کرد. سرپرست پیشین مدیریت برنامه ریزی شرکت انتقال گاز ایران یادآور می شود: به عنوان یک شرکت پیشرو در این حوزه، یکی از مشکلات اصلی در برون سپاری، در دسترس نبودن تجارب موفق قابل الگوبرداری در کشور است. بنابراین باید تلاش مضاعفی را برای یافتن راهکارهای این موضوع داشته باشیم. همچنین در خصوص مدل های به روز برون سپاری، از جمله برون سپاری عملکردی و شاخص محور، باید کمی دست به عصا و مرحله به مرحله پیش برویم و در هر مرحله، از درس آموخته های مراحل قبلی استفاده کنیم تا در نهایت به یک مدل مطلوب دست یابیم.یکی دیگر از چالش ها و مشکلات در این حوزه، کمبود شرکت های توانمند در بخش خصوصی برای ورود به این بخش است؛ چراکه تجارب پیمان سپاری در کشور، عمدتا محول کردن کارها به صورت حجمی یا نیروی انسانی است و تجربه قابل توجهی در خصوص پرداخت به صورت شاخص های عملکردی حداقل در صنعت نفت وجود ندارد و شرکت های بخش خصوصی تاکنون با این موضوع و چالش های آن روبه رو نشده اند. همچنین در برون سپاری یکپارچه باید پیمانکارانی وارد شوند که همزمان دارای دانش و تجربه در حوزه های مرتبط با تجهیزات، نگهداری و تعمیرات، بهره برداری، بازرسی فنی، HSE، تدارکات کالا، خدمات و ... باشند. بنابراین در این خصوص لازم است ضمن توانمندسازی شرکت ها، از روش هایی مانند کنسرسیوم و مشارکت شرکت ها نیز استفاده شود.
وی با اشاره به پروژه های کلانی که هم اکنون در قالب برون سپاری در جریان است، می گوید: تأسيسات تقويت فشار گاز صفاشهر 4 در سال 98 برون سپاری شده و نتايج اثربخشی آن در حوزه های عملیات، اچ اس ای و کاهش هزینه ها مشهود بوده است. همچنين برون سپاری تأسيسات سمنان ظرف چند ماه آینده در دست اقدام بوده و برون سپاری 5 تأسيسات گستره BOT (کوهدشت، دیلم، اهواز، حسینیه و بیدبلند) نيز در برنامه قرار دارد. از جمله اقدامات زیر ساختی که در برنامه 10 ساله نیازمند توسعه در شرکت مدنظر قرار گرفته، موضوع آموزش و توانمند سازی است که برای این منظور باید هم به کارکنان شرکت انتقال گاز ایران و هم به شرکت های برون پذیر توجه کرد. برای هر دو گروه هدف با همکاری مدیریت توسعه منابع انسانی و واحد آموزش، برنامه ریزی های لازم صورت گرفته و ضمن شناسایی شرکت های توانمند مرتبط با برون سپاری، اقدامات لازم برای توانمندسازی، آموزش و به اشتراک گذاری تجارب و دانش در حال انجام است. در خصوص کارکنان برون پذیر در چارچوب قرارداد فی مابین، کارکنان دارای مشاغل کلیدی شناسایی و براساس صلاحیت های مورد انتظار مورد ارزیابی قرار می گیرند و تا پایان قرارداد، این ارزیابی صلاحیت ادامه دارد. سرپرست پیشین مدیریت برنامه ریزی شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به دغدغه نیروی انسانی با اجرای طرح های برون سپاری تصریح می کند: نیروی انسانی، ارزشمندترین دارایی هر سازمان است. در خصوص برون سپاری به عنوان یک تغییر عمده، نگرانی نیروی انسانی شاغل شرکت، از پیامدهای برون سپاری بر امنیت شغلی شان، قابل درک و توجه است. بنابراین یکی از موضوعات مهمی که مورد توجه قرار داده ایم، وضعیت اشتغال همکاران شاغل در شرکت انتقال گاز و مناطق عملیاتی بوده است. به طوری که در تجربه برون سپاری تأسیسات صفاشهر 4 به عنوان اولین نمونه، علاوه بر اینکه حتی یک نفر از شاغلان این تأسیسات بیکار نشدند، برای بیش از 20 نفر نیز اشتغالزایی شد.
55 درصد صنایع ایلام از سال 92 تاکنون به شبکه گاز پیوسته است
مشعل توسعه گازرسانی در سطح کشور را می توان از مهم ترین اقدام های دولت طی 8 سال گذشته برشمرد؛ کارنامه ای که بارها به آن افتخار و زمینه ساز ایجاد رفاه برای مردم شده است. در این میان، ایجاد زیرساخت های گازرسانی و بهره مندی همه بخش های استان ایلام از گاز به عنوان یکی از استان های مرزی کشور را می توان از فعالیت هایی به شمار آورد که از سال 92 شتاب قابل توجهی داشته است. با نگاهی به آمارها شاهد سهم قابل توجه دولت های یازدهم و دوازدهم در توسعه گازرسانی در استان ایلام خواهیم بود. برپایه گزارش ها، هم اکنون در مجموع ۴۹۴ روستای استان از نعمت گاز بهره مند هستند که از این تعداد، ۲۳۲ مورد تنها در 4 سال گذشته به شبکه گاز پیوسته است. این آمار در بخش گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنایع نیز مشهود است. از مجموع 959 واحد صنعتی بهره مند از گاز استان 536 مورد یعنی حدود 55 درصد از سال 92 تاکنون به شبکه گاز پیوسته است. در ادامه گفت وگو با عباس شمس اللهی، مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام را درباره توسعه زیرساخت های گازرسانی در سطح این استان می خوانیم.
سال گذشته ۱۳ هزار و ۵۶۶ اشتراک جدید (شهری و روستایی) به متقاضیان در این استان واگذار شده است. از این میزان، ۶ هزار و ۳۷۶ مشترک در بخش روستایی و هفت هزار و ۱۹۰ مشترک در بخش شهری جذب شده است.
سال گذشته در مجموع ۷۷۵ میلیون مترمکعب گاز در سطح استان مصرف شد که این میزان نسبت به مدت مشابه سال 98 حدود 21 درصد رشد داشته است. فعالیت مستمر شرکت پتروشیمی ایلام، گازرسانی جدید به مناطق مختلف شهری و روستایی و ... از جمله دلایل افزایش مصرف گاز طی سال 99 به شمار می آید. از مجموع گاز مصرفی استان، حدود 50 درصد گاز به بخش صنعتی و 39 درصد به بخش خانگی و مابقی نیز به بخش های سی ان جی، تجاری و... اختصاص می یابد.
سال پیش عملیات گاز رسانی به شهر میمه از توابع شهرستان دهلران انجام شد و اکنون تنها شهر پهله زرین آباد از توابع این شهرستان مرزی از نعمت گاز برخوردار نیست که عملیات گازرسانی این شهر نیز تکمیل شده و بزودی از نعمت گاز برخودار خواهد شد. با بهره مندی شهر پهله و 19 روستای شهرستان دهلران از نعمت گاز تا پایان امسال، این شهرستان در فهرست مناطق سبز قرار می گیرد.
هم اکنون چه تعداد روستای استان از نعمت گاز بهره مند است و سال گذشته چه تعداد روستای جدید به شبکه گاز پیوست؟
هم اکنون ۴۹۴ روستا در استان ایلام گازدار هستند که با بهره برداری از ۲۰ روستای دیگر تا پایان امسال، تعداد روستاهای برخوردار از گاز در این استان به ۵۱۴ روستا خواهد رسید. در طول چهار سال گذشته ۲۳۲ روستای استان گازدار شده اند و با اتمام عملیات گازرسانی به روستاهای در دست اقدام تا پایان دولت، ضریب نفوذ گازرسانی روستایی استان به ۹۷ درصد می رسد. هم اکنون فعالیت های اجرایی و مطالعه گازرسانی به ۳۷ روستای دیگر نیز در دستور کار است.
سال گذشته ۱۸۳ واحد صنعتی به شبکه مصرف گاز طبیعی متصل شده و هم اکنون ۹۵۹ واحد صنعتی استان از نعمت گاز طبیعی بهره مند است. از این تعداد، ۵۳۶ واحد صنعتی، تولیدی در اقصا نقاط مختلف استان در دولت تدبیر و امید گازدار شده است. علاوه بر موارد یادشده، سال گذشته ۱۳ ایستگاه میترینگ نصب و ۶۱ کیلومتر خط تغذیه و شبکه برای صنایع اجرا شد که این میزان عملیات گازرسانی به نوعی، رکورد محسوب می شود.
این شرکت با پشتیبانی و تامین 100 درصدی سوخت مورد نیاز واحدهای تولیدی، گام بلندی در حوزه حمایت از فعالان اقتصادی برداشته وهمانطور که پیش تر اشاره شد، با گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنعتی، در تحقق شعار سال و رفع موانع تولید اقدام های شایسته ای اجرایی شده است. علاوه بر موارد یادشده، بزرگترین گلخانه صنعتی استان چندی پیش گازدار شد. برای گازرسانی به گلخانه صنعتی هلیلان که مصرف آن ۱۰ هزار متر مکعب در ساعت است، یک انشعاب ۸ اینچ فلزی از خط اصلی گازرسانی به شهرستان هلیلان گرفته شده است. با گازرسانی به واحدهای صنعتی و تولیدی، صرفه جویی قابل توجهی در مصرف سوخت های مایع ایجاد می شود که علاوه بر صرفه جویی اقتصادی و کاهش هزینه تولید، نتایج مثبت زیست محیطی نیز به دنبال خواهد داشت.
نیروی انسانی، ارزشمندترین دارایی سازمان به شمار می آید و این شرکت طی سال های گذشته در زمینه افزایش رضایت مندی کارکنان، اقدام های شایسته ای انجام داده است.طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری پیمان های مستمر غیر پروژه ای از ابتدای سال 98 در شرکت گاز استان ایلام اجرا شده و بیش از 275 نفر از کارکنان پیمانکاری این شرکت، مشمول اجرای این طرح شده اند. این طرح با هدف نظام مند و یکنواخت کردن پرداخت ها متناسب با ارزش مشاغل و برقراری عدالت میان تمام کارکنان مشمول در صنعت نفت، از سوی وزارت نفت ابلاغ شده است. افزون بر اجرای طرح طبقه بندی مشاغل، 803 نفر از کارکنان و خانواده آنها نیز تحت پوشش بیمه تکمیلی درمان قرار گرفته اند. لازم به توضیح است که 80 درصد منابع مالی طرح بیمه تکمیلی کارکنان از سوی شرکت و تنها 20 درصد از سوی کارکنان پرداخت می شود.
مدیرعامل کیمیای پارس خاورمیانه در گفت و گو با مشعل:
وقتی سود پتروشیمی به جیب معلمان هم می رسد
صنعت پتروشیمی در حداقل یک دهه اخیر با وجود شرایط سخت اقتصادی و تحریم های همه جانبه توانسته است شعار معروف آوردن پول نفت بر سفره های مردم را تا حد زیادی محقق کند. شروع فعالیت مجتمع های بزرگ یکی پس از دیگری زمینه ای پایدار برای توسعه و اشتغال را فراهم کرده و همزمان ، درآمد حاصل از فروش محصولات در داخل و خارج از کشور، سود سرشار و منابع ارزی قابل توجهی را برای شرکت ها و هلدینگ ها و در ادامه دولت به همراه داشته است. در همین سالها چند هلدینگ مختلف توانسته اند این با تجمیع سرمایه های خود، پروژه های مهمی را از روی زمین بلند کنند و پروژه های جدیدی را شروع کنند و در ادامه این سهامدارانشان بودند که از این سود بهره مند شدند. موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان در سال 1387 با هدف سرمایه گذاری در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، شرکت پتروفرهنگ را تاسیس کرد. این شرکت، هم اکنون یکی از بزرگترین هلدینگ ها در حوزه پتروشیمی کشور است که پس از راه اندازی و بهره برداری از 4پروژه متانول در سال های آتی، به یکی از مهم ترین تولیدکنندگان متانول خاورمیانه تبدیل می شود. مجتمع های مروارید، خراسان، کیمیای پارس خاورمیانه، از جمله مجتمع های تولیدی این هلدینگ هستند که به تولید رسیده اند و همزمان حداقل سه پروژه جدید سبلان، دنا و سیراف را در دست اجرا دارد که با تکمیل آنها به یک قطب جذاب در حوزه متانول تبدیل می شود. اما نکته قابل توجه درباره این مجموعه های اجرایی این است که بخش زیادی از هزینه اجرایی آنها از طریق صندوق ذخیره فرهنگیان تامین شده و درآمد حاصل از فروش نیز برای بازنشستگان و جامعه فرهنگیان به کار گرفته شده است. نمود این موضوع را می توان در اظهارات وزیر آموزش و پرورش پیش از افتتاح رسمی پروژه کیمیا پارس خاورمیانه اشاره کنیم. محسن حاجی میرزایی - وزیر آموزش و پرورش از پیش بینی سود ۳۵ هزار میلیارد ریالی در صندوق ذخیره فرهنگیان برای سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ خبر داد و گفت: با افتتاح مجتمع پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه، بهره برداری از سایر طرح های پتروشیمی موسسه و بهبود روند سودآوری شرکت های تابعه، شاهد افزایش سودآوری صندوق خواهیم بود. صندوق ذخیره فرهنگیان ۱۱هزار میلیارد ریال از سود سال مالی ۱۳۹۸ را به حساب فرهنگیان عضو و بیش از ۱۰۶ میلیارد ریال به حساب فرهنگیان بازنشسته ای که به عضویت خود در صندوق ادامه داده اند، منظور کرده است. او با اشاره به افتتاح مجتمع پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه در مرداد ۱۳۹۹ گفت: با این افتتاح و بهره برداری از سایر طرح های پتروشیمی موسسه و بهبود روند سودآوری شرکت های تابعه، شاهد افزایش سودآوری سالانه هزار میلیارد تومانی خواهیم بود.
پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه، در مدت زمان چهار سال و براساس برنامه زمان بندی استاندارد عملیاتی شد و با ظرفیت تولید یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول ۱۶ مردادماه سال 99 به بهره برداری رسید. این مجتمع روزانه ۴.۵ میلیون مترمکعب گاز طبیعی دریافت می کند و براساس برنامه ریزی های انجام شده، سالانه ۳۰۰ میلیون دلار درآمد از محل صادرات محصول این واحد نصیب کشور می شود. ۵۰ درصد از کل سرمایه گذاری انجام شده در پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه از مهندسی، مشاوره تا ساخت و نصب و تجهیزات از توانمندی های داخلی بوده و برای ۷۰۰ نفر شغل ایجاد کرده است. این مجتمع که از شرکت های تابع هلدینگ پتروفرهنگ به شمار می رود با سرمایه گذاری حدود ۶۰۰ میلیون دلار در زمینی به مساحت حدود ۸ هکتار در فاز دوم پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی عسلویه اجرا شده و ارائه دهنده دانش فنی آن هالدور تاپسو دانمارک است.
عباس دولتی زاده – مدیرعامل کیمیای پارس خاورمیانه درباره این مجموعه که حالا سهم قابل توجهی در بازار متانول دارد، به مشعل گفت: کیمیای پارس خاورمیانه یکی از پروژه های مهم در میان پروژه های جهش دوم صنعت پتروشیمی بود که مرداد 99 افتتاح شد. پروژه بعدی هلدینگ پتروفرهنگ پتروشیمی سبلان است که در نوبت افتتاح رسمی است و امیدواریم این مجموعه هم مثل کیمیای پارس راه اندازی و به بهره برداری رسمی برسد.
او درباره بازار متانول در داخل و خارج کشور هم گفت: در مورد مازاد محصول در بازار و ارتباط با رقبای ایرانی حساسیت زیادی داریم. به همین دلیل انجمنی بین تولید کنندگان متانول وجود دارد که هرچند وقت یکبار برگزار می شود تا به شکل هماهنگ عمل کنند و در بازار جهانی متضرر نشوند. اما باید توجه داشت که هلدینگ پتروفرهنگ با توجه به پروژه هایی که در دست اجرا دارد به زودی به افق تولید 6.5 میلیون تن متانول در هر سال می رسد و به بزرگترین تولید کنندگان متانول تبدیل خواهد شد.
دولتی زاده با بیان اینکه متانول یک محصول میانی است و باید به سمت زنجیره تکمیلی متانول برویم، افزود: در حال اخذ مجوزهایی از هلدینگ هستیم تا بتوانیم پلنت های پایین دست متانول را اجرا کنیم و بیشتر وارد حوزه MTO و MTP شویم. تاکنون امور مربوط به زمین و مجوزهای زیست محیطی انجام شده و در مرحله مقدماتی هستیم و ادامه آن در بخش سرمایه گذاری به صندوق ذخیره فرهنگیان بستگی دارد.
او با بیان اینکه مجوز تاسیس این واحد اخذ شده و نیاز به فاینانس خارجی دارد، گفت: این واحد نیاز به 800 تا 900 میلیون دلار سرمایه گذاری نیاز دارد که رقم قابل توجهی است. در این مورد یا باید مشارکت خارجی فراهم شود یا از منابع داخلی هلدینگ استفاده کنیم.
دولتی زاده با اشاره به تبادلات تجاری که با کشورهای مختلف دارند اما به دلیل شرایط تحریمی امکان بیان جزئیات درباره آنها نیست، افزود: در مدت اخیر که احتمال شروع مذاکرات وجود دارد، اشتیاق و توجه زیادی برای خرید محصولاتمان را شاهد بوده ایم و متقاضی زیادی برای پلنت های ما وجود دارد. به دلیل اینکه خودمان تولید کننده متانول هستیم، به نفع ماست که با ایجاد و تکمیل زنجیره متانول سود بیشتری هم از این چرخه ببریم. او افزود: درعین حال بسیاری از نیازهای صنعت پتروشیمی در داخل تولید می شود و نسبت به گذشته محدودیت های بسیار کمتری داریم و می توان گفت که بیش از 50 درصد نیازهای ما توسط تولید کنندگان داخلی تامین می شود و به نفع ما است که نیازهایمان را از داخل کشور تامین کنیم چون خدمات پس از فروش خوبی دارند و قیمت ها بسیار کمتر است. البته شرکتهای داخلی هم باید بدانند که اگر کیفیت را رعایت نکنند، در این بازار نمی توانند بمانند. در حال حاضر اکثر کاتالیست های متانول در داخل تولید می شود و به همین دلیل ما نگرانی از این بابت نداریم. مدیرعامل کیمیای پارس خاورمیانه تصریح کرد: به همین نسبت که تولید متانول در کشور افزایش پیدا کرده ، ساخت پلنت های MTO و MTP هم افزایش داشته است و میزان فروش ما از تولید جلو است و در همین شرایط تحریمی و رقابتی هرگز مشکلی برای فروش نداشته ایم و حتی مشتری ها بالای سرمان منتظر تحویل محصول هستند و صف کشیده اند. به عبارتی در همین دوران که بازار جهانی محدودیت داشته ما هیچ مشکلی برای فروش نداشته ایم. او همچنین تاکید دارد که متانول ها جزو صنایع پاک هستند و از نظر آلودگی آب و خاک و هوا کمترین میزان را دارند. دولتی زاده افزود: در امور مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی تابع شورای منطقه که در آن عضویت داریم، هستیم و قدرالسهم خودمان را پرداخت می کنیم . البته اقدامات دیگری هم با مجوز مدیرهلدینگ به شکل موردی انجام می شود، اما اصل هزینه ها از همین موارد است.
گزارشی از اقدامات پالایشگاه ستاره خلیج فارس در زمینه حفاظت از حقوق کارگری
مشعل شعار امسال از سوی مقام معظم رهبری به نام «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» مزین شده است. در تحقق این شعار، تمام ارکان مختلف اقتصاد و جامعه از جمله کارگران، نقشی کلیدی و اساسی دارند؛ زیرا پیشبرد اهداف اقتصادی کشور نیازمند کار و تولید است و بقای کارگر و کارفرما نیز در گرو تولید قرار دارد و در واقع می توان گفت که بیشترین تمدن های بشری، در سایه کار و تلاش شکل گرفته اند. بدون شک، رمز پیشرفت و توسعه پایدار یک کشور، در تجلی استعدادها و سرمایه انسانی ساعی و کارآمد، قوت و قدرت جسم، شور و نشاط و امید، اندیشه خلاق و نبوغ سرشار است، از این رو جامعه فهیم کارگری امروز نیز در شرایط حساس کنونی که پویایی تولید و شکوفاسازی اقتصاد ملی به دلیل تحریم ها و توطئه های دشمنان، اولویت اساسی کشور محسوب می شود، می کوشند تا با همان اراده سترگ و پرامیدتر از همیشه، راه پرافتخار گذشته را ادامه داده و به شکل شایسته ای نقش کلیدی خود را در راه تحقق شعار سال و بی اثر ساختن تحریم های ظالمانه ایفا کنند. کارگران صنعت نفت نیز از این امر مستثنا نیستند و همت و تلاش آنها برکسی پوشیده نیست و مدیران کشور نیز همواره برای رفع مشکلات و نابرابری این قشر خدوم تلاش کرده اند و برنامه هایی نیز در دستور کار خود دارند که یکی از آنها، پالایشگاه ستاره خلیج فارس است. در گزارش پیش رو به برخی اقدام های انجام شده در این زمینه پرداخته شده است.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس، بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی کشور به شمار می رود که نه تنها از خروج ارز از کشور برای واردات بنزین جلوگیری کرده؛ بلکه به ارز آوری کشور از محل صادرات فراورده های نفتی نیز کمک کرده تا شاهد جهش بیشتر قیمت ارز نباشیم. برای تحقق این امر، تمامی مهندسان، کارکنان و کارگران این پالایشگاه، نقشی کلیدی و اساسی دارند. مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج در این باره کارگران را بازوان پرتوان جامعه برای رسیدن به رشد، تعالی و شکوفایی می داند و می گوید: «امیدواریم در سالی که مزین به نام «تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» است، کارگران زحمتکش شرکت نفت ستاره خلیج فارس، مایه سرافرازی ایران اسلامی و منشأ آثار خیر باشند.» به گفته محمد علی دادور، «کارگران، نقشی مهم و کلیدی در به گردش درآوردن چرخ های عظیم صنعت در راستای نیل به شکوفایی اقتصادی کشور دارند و رکن اساسی توسعه درون زا و پایدار ایران اسلامی محسوب می شوند.» به اعتقاد او، «کارگران بازوان پرتوان جامعه برای رسیدن به رشد، تعالی و شکوفایی به شمار می روند و باید از تمام مدافعان امنیت سبد سوخت کشور و خانواده محترم آنها که در شرایط ویژه ای که در پی شیوع ویروس کرونا به وجود آمد، برای تولید فراورده های استراتژیک تلاش کرده اند، تقدیر به عمل آورد. حفظ خودکفایی در تأمین سوخت کشور، مرهون جانفشانی و تلاش شبانه روزی آنان است.»
در سازمان های تولیدی و صنعتی، انسان مهم ترین عامل تولید بوده و بر اساس نوع تکنولوژی، نوع تولید فرهنگ سازمانی و مجموعه عوامل سازمانی، روابط تولیدی را شکل داده که در قالب روابط صنعتی تبلور می یابد. برای ایجاد تعادل در روابط صنعتی چنین سازمان هایی، عوامل مختلفی دخیل هستند که باید به نوبه خود مورد توجه قرار گیرند؛ اما آنچه از همه مهم تر است و نقش زیر بنایی و زاینده در تنظیم روابط دارد، آموزش و بالا بردن سطح آگاهی کارکنان سازمان به طور جامع و فراگیر است.
در این باره مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج فارس تلاش در مسیر ارتقای همه جانبه کارگران شاغل در این پالایشگاه را مورد تأکید قرار می دهد و می گوید: « علاوه بر برگزاری ساعت ها کلاس آموزشی در مجتمع آموزشی شرکت نفت ستاره خلیج فارس، ارتقای سطح مهارت کارکنان، بویژه کارکنان دارای مدرک تحصیلی دیپلم و زیر دیپلم را با آموزش های «جوار کارگاهی» فنی- حرفه ای دنبال کرده ایم که به طور قطع در آینده این قشر عظیم تأثیر بسزایی خواهد داشت.» تأسیس مرکز آموزش «جوار کارگاهی» صنایع کمک می کند تا زمینه همکاری های متقابل فراهم شود و در مسیر افزایش توانمندی های منابع انسانی دو طرف که در نهایت به افزایش بهره وری منجر خواهد شد، گام های موثری برداشته شود.
حفظ سلامت فیزیکی انسان از گذشته به قدمت تمدن انسان مورد توجه بوده است. با پیشرفت تمدن بشری، توجه و راهکار متناسب با شیوه های ادامه زندگی تغییر یافت تا این که در روزگار معاصر، صنعت به راهکاری اقتصادی از سوی کشورها برای افزایش بازدهی اقتصادی بدل شد و بدون شک، صنعت نفت از استخراج تا صادرات، یکی از پیچیده ترین صنایعی است که برای سرمایه انسانی و ادوات با خطرناک ترین حوادث ممکن همراه است. ایمنی، معیاری برای دور بودن از خطر یا رهایی از ریسک غیر قابل قبول یک خطر است. در حالت کلی کاهش تلفات مالی و جانی در واحدهای صنعتی، ارتباط مستقیمی با افزایش سوددهی اقتصادی، کاهش هزینه ها، صرفه جویی در زمان اختصاص یافته و جلوگیری از افت روحیه کارگران دارد. به اعتقاد دادور، «حراست از امنیت جانی و حفظ ایمنی کارکنان، مهم ترین موضوع در پالایشگاه ستاره خلیج فارس است؛ زیرا ضمن استفاده از بروزترین متدهای HSED در میان پالایشگاه های کشور، با در اختیار دادن تجهیزات حفاظت فردی، سعی در به حداقل رساندن مخاطرات ایمنی برای کارگران داریم.»
او در بخش دیگری از صحبت های خود، می گوید: «برای تمامی کارگران حتی رانندگان استیجاری که به صورت مستقیم با شرکت قرارداد ندارند بیمه تکمیلی در نظر گرفته شده است ، سعی داریم تا در تمام احوالات در کنار کارگران باشیم؛ چراکه جایگاه کار و کارگر در دین مبین اسلام، جایگاهی بسیار والاست.»
بستر همه حوزه هایی که به رشد و توسعه منجر می شود، فرهنگی است و فرهنگ می تواند اجتماع را تحت تأثیر قرار داده و انسجام اجتماعی ایجاد کند تا این انسجام به رشد منجر شود. به گفته مدیر عامل پالایشگاه ستاره خلیج فارس، « بهره گیری از کتابخانه الکترونیک، راهکاری برای تأمین خوراک فرهنگی تمامی کارگران این مجموعه است. در این میان افزودن هزاران فیلم، کتاب و مجلات فارسی و لاتین می تواند زمینه را برای ارتقای کارگران مهیا سازد.» دادور با اشاره به برگزاری بیش از 40 دوره آموزشی ویژه همسران و فرزندان کارگران شاغل در شرکت نفت ستاره خلیج فارس طی یک سال گذشته می گوید: «تخصیص و توزیع برابر امکانات رفاهی سبب شده تا افراد در سطوح مختلف، ارتباط نزدیکی با یکدیگر داشته باشند و همین موضوع به تقویت همبستگی در پالایشگاه ستاره خلیج فارس انجامیده است.»
ورزش كارگري، يكي از مقوله هاي مهم در جامعه محسوب مي شود. اهميت دادن به اين بخش مي تواند در افزايش انسجام و همدلي كارگران در محيط كار نيز موثر باشد. قشر زحمت كشي كه چرخ توليد اين کشور را مي چرخانند، قدم برداشتن براي سلامت آنها، مي تواند در بالا بردن بازدهي فعاليت آنها در اجتماع تاثيرگذار باشد. در این زمینه دادور توجه به ورزش کارگری را سبب ارتقای روحیه و توان بدنی کارکنان بیان می کند و ادامه می دهد: «علاوه بر برنامه ورزش صبحگاهی که هر روز در پالایشگاه اجرا می شود، تیم های ورزشی شرکت نفت ستاره خلیج فارس در ادوار پیشین، همواره از تیم های قدرتمند در میان جوامع کارگری کشور بوده اند و برنامه های ورزش همگانی همچون پیاده روی خانوادگی، دوچرخه سواری و ... را با هدف بهبود سطح روحیه خانواده های کارکنان در برنامه داشته ایم.»
مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج فارس، نقش کارگران در اجرایی شدن شعار سال را مورد تأکید قرار می دهد و می گوید: « امیدواریم در سالی که مزین به نام «تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» است، در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی، حرکتی ارزشمند و ماندگار صورت پذیرد و کارگران زحمتکش شرکت نفت ستاره خلیج فارس، مایه سرافرازی ایران اسلامی و منشأ آثار خیر باشند.»
اصلی ترین بحث محافل عمومی و تخصصی بحث آلودگی هوای کلانشهرها و تمامی تبعات ناشی از آن، شامل خسارت های مستقیم و غیر مستقیم بر جامعه و محیط زیست می شود. این موضوع از آن منظر اهمیت پیدا می کند که سهم غالب تولید این آلاینده ها در سطح شهر، مرتبط با منابع متحرک (خودروها) و در بین خودروها، خودروهای عمومی فرسوده از جمله تاکسی فرسوده می شود، بر اساس آمارهای موجود بیش از 300 هزار دستگاه تاکسی در سطح کشور در حال تردد هستند که از این تعداد، بیش از 100 هزار دستگاه آن پا به سن فرسودگی بیش از 10 سال گذاشته است. مسؤولان ذیربط تا کنون تلاش زیادی در زمینه از رده خارج کردن تاکسی های فرسوده انجام داده اند و فعالیت های خوبی نیز در این زمینه صورت گرفته است. به همین دلیل تردد تعداد زیادی از تاکسی های فرسوده، نشان از ناکافی بودن این تلاش ها دارد. وزارت نفت با توجه به رسالت خود در بهینه سازی مصرف سوخت، همچنین به منظور کاهش تولید گازهای گلخانه ای و آلاینده های هوا با اخذ مصوبه ای از شورای اقتصاد، در خصوص باز پرداخت صرفه جویی حاصل از جایگزینی تاکسی های فرسوده با تاکسی های پایه گاز سوز جدید، هیبریدی و برقی تلاش کرد تا سهم خود را در رسیدن به اهداف مذکور ایفا کند. در گزارش پیش رو به اقدام های انجام شده در پروژه «جایگزینی 140 هزار تاکسی فرسوده با تاکسی جدید پایه گاز سوز» از سوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به نمایندگی از وزارت نفت پرداخته شده که در ادامه می خوانید.
این طرح در قالب ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر از سوی وزارت نفت تعریف و در دستور کار تیم پروژه شرکت بهینه سازی مصرف سوخت قرار گرفت و قرارداد پرداخت یارانه صرفه جویی سوخت به تعداد 10 هزار دستگاه خودروی فرسوده، برای عملیاتی کردن فاز نخست این طرح، میان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و اتحادیه تعاونی های سراسری تاکسیرانی کشور امضا شد. اجرای این طرح، علاوه بر صرفه جویی در مصرف سوخت، باعث کاهش قابل توجه آلاینده های زیست محیطی و افزایش ایمنی خواهد شد. بر اساس بررسی های کارشناسی انجام شده، پیش بینی می شود که در طول عمر مفید طرح (10 سال، معادل طول عمر یک تاکسی تا مرز فرسودگی) معادل 5110 میلیون لیتر کاهش مصرف بنزین، 1.2 میلیون تن کاهش انتشار گازهای گلخانه ای حاصل می شود. ساسان کاظمی نژاد، مدير بهينه سازي انرژي در بخش حمل و نقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در این باره می گويد: «با جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده با تاکسي پايه گاز سوز با پيمايش بالا، می توان به ارتقاي راندمان و پيمايش تاکسي هاي فرسوده درون و برون شهري، کاهش مصرف سوخت و آلودگي هاي محيطي و... دست يافت. اين تعداد تاکسي فرسوده شامل 60 هزار تاکسي ون و 80 هزار تاکسي صندوقدار می شود.»
يکي از نکات مهم در طراحي خودروهاي سبک گاز سوز، طراحي، انتخاب و نصب صحيح يک مخزن است. محدوديت هاي وزني، قيمتي و فضاي اشغال شده به وسيله اين نوع مخازن، در اين خودروها اهميت بسيار بالايي دارد؛ اما توليد اين خودروها با مشکلاتي روبه روست. کاظمي نژاد مي گويد: «خودروسازهاي داخلي بايد بتوانند مخزن گازي تاکسي هاي گازسوز خود را به گونه اي طراحي کنند تا براساس مصوبه، با هر بار شارژ کردن مخزن 300 کيلومتر پيمايش کند که متاسفانه تاکنون خودروهاي داخلي در اين زمينه موفق نبوده اند؛ البته يک شرکت توليدکننده، خودروي مخزني را در مرحله تست دارد که اگر مورد تاييد باشد، می توانيم از خودروهاي گازسوز داخلي استفاده کنيم. با تعويض حجم زيادي از خودروهاي فرسوده، به کاهش مصرف سوخت و پيشگيري از آلودگي هوا کمک خواهيم کرد.»
با نگاهي گذرا به پيشينه طرح «جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده با تاکسي پايه گازسوز با پيمايش بالا» می توان گفت که بر اساس مصوبه شوراي اقتصاد، به ازاي تحقق هر کيلومتر پيمايش براي تاکسي پايه گاز سوز به1.1 سنت دلار و براي تاکسي ون گاز سوز معادل 55. 1سنت دلار در سقف مقرر مصوبه پرداخت می شود. مبلغ پرداختي به ازاي هر دستگاه تاکسي فرسوده طي 5 سال 3 هزارو 780 دلار و براي تاکسي ون 7 هزار و 810 دلار در هفت سال خواهد بود. در طول عمر مفيد طرح، شاهد کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي معادل 1.4 ميليون تن معادل کربن خواهيم بود، ضمن آنکه ميزان جايگزيني در طول عمر مفيد طرح (1395 تا 1407) 13.9 ميليارد ليتر بنزين در نظر گرفته شده است. کاهش 0.7 ميليون تن معادل کربن را نيز در طول دوره اجراي طرح شاهد خواهيم بود. سرمايه گذاران بالقوه طرح جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده نيز شامل شركت هاي توليدي و سازندگان خودرو در كشور شركت هاي خدماتي و مسافرتي فعال در زمينه حمل ونقل عمومي و درون شهري و آژانس هاي تاكسي زنجيره اي مستقر در ادارات، فرودگاه ها و... می شوند.
شايد اين سوال پيش بيايد که شرايط ورود به طرح جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده چگونه است؟ که در پاسخ به اين پرسش بايد گفت، تاکسي هاي داراي عمر 10 سال به بالا (مشتمل بر تاكسي صندوقدار و تاكسي ون) که در دسته تاکسي هاي فرسوده قرار می گيرند و به دليل فرسودگي باعث مصرف بيش از اندازه سوخت و همچنين انتشار آلاينده هاي زيست محيطي به ميزان زيادي می شوند، در فهرست اسقاط قرار می گيرند و پس از آن تاکسي هاي جديد، جايگزين تاکسي هاي فرسوده می شوند. رانندگان تاکسي هاي فرسوده می توانند از طريق اتحاديه تاکسيراني شهري، تقاضاي تعويض تاکسي فرسوده با تاکسي تمام گازسوز را بدهند. براي ثبت نام در طرح جايگزيني 140 هزار تاكسي فرسوده، ابتدا باید از طريق سايت behsama.ir قسمت ورود به زيرسامانه ها، طرح جايگزيني 140 هزار تاكسي فرسوده را انتخاب کنید و پس از ورود به قسمت مربوطه (تامين كننده، بازرس يا متقاضي) و انتخاب گزينه پيش ثبت نام، يك كد مخصوص رهگيري دريافت و با وارد کردن اطلاعات درخواستي نسبت به ثبت نام در سايت مذكور اقدام کنید. در پاسخ به این سوال که آیا تاکسی های تمام گاز سوز جایگزین شده، دارای ضمانت و خدمات پس از فروش هستند یا خیر؟ باید گفت که پاسخ بله است؛ زیرا بر اساس بند 2 مصوبه شورای اقتصاد در خصوص طرح جايگزيني 140 هزار تاكسي فرسوده، شرکت های تولید کننده تاکسی موظفند به مدت 3 سال محصول را ضمانت کنند و به مدت 10 سال خدمات پس از فروش ارائه کنند. یکی دیگر از سوالات رایج، تاکسی های هیبریدی و تمام الکتریکی است که باید گفت، خودروهای هیبریدی به گونه ای از خودروها گفته می شود که هم از انرژی الکتریسیته و هم از انرژی سوخت های فسیلی برای تولید نیروی پیش رانش خود بهره می گیرد به این صورت که علاوه بر موتور احتراق داخلی قدیمی، یک یا چند موتور الکتریکی نیز به صورت موازی با آن موتورها قرار دارند. خودروهای الکتریکی به گونه های مختلفی ساخته می شوند، به طوری که بعضی از آنها دارای یک موتور الکتریکی در محور عقب خودرو هستند و بعضی مدل های دیگر یک موتور در محور جلوی خود دارند، اما برخی دیگر از نمونه ها دارای چهار موتور هرکدام برای یک چرخ هستند که توانی در حدود 740 اسب بخار تولید می کنند. سرمایه گذاران بالقوه طرح جایگزینی 140 هزار تاکسی فرسوده نیز شامل شركت هاي توليدي و سازندگان خودرو در كشور (ايران خودرو، سايپا و... )، شركت هاي خدماتي و مسافرتي فعال در زمينه حمل ونقل عمومي و درون شهري و آژانس هاي تاكسي زنجيره اي مستقر در ادارات، فرودگاه ها و... می شود.
برای دستیابی به اهداف طرح جایگزینی 140 هزار تاکسی فرسوده با تاکسی پایه گازسوز با پیمایش بالا، تفاهم نامه های همکاری و قراردادها لازم و ضروری است. برای تحقق این امر و به منظور اجرای جایگزینی 2 هزار دستگاه تاکسی صندوق دار پایه گاز سوز/هیبریدی و تمام الکتریکی میان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و اتحادیه تعاونی های سراسری کشور قراردادی منعقد شده است. ضمن آنکه قراردادی برای اجرای طرح جایگزینی 8 هزار دستگاه ون پایه گاز سوز میان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و اتحادیه تعاونی های سراسری تاکسیرانی کشور بسته شده است. برای جایگزینی 600 دستگاه تاکسی صندوق دار هیبریدی، سه قراداد 200 دستگاه تاکسی، میان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی تهران(شهرداری) بسته شد. همچنین میان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و اتحادیه تاکسیرانی های شهری، قراردادی مبنی بر جایگزینی 100 دستگاه تاکسی صندوقدار پایه گاز سوز قرادادی به امضا رسیده است. علاوه بر مطالب اشاره شده، اقدامات دیگری نیز صورت گرفته است. کاظمی نژاد در این باره می گوید: «جلسات فنی و بازدید از خودروی پایه گاز سوز شرکت ایران خودرو برای ورود به طرح برگزار شده است.
جلسه های متعددی برای ورود متقاضیان و سرمایه گذاران عامل صرفه جویی به طرح را داشتیم. ضمن آنکه با اتحادیه تاکسیرانی کشور برای انعقاد قرارداد جایگزینی 5 هزار دستگاه تاکسی پایه گاز سوز نشست هایی انجام شده است. با شهرداری شهرهای مختلف کشور مانند کرج، اصفهان، مشهد، قزوین و... برای ورود به طرح تاکسی هیبریدی و الکتیریکی مکاتباتی داشتیم که مراحل نظارت و بررسی آزمون های مصرف سوخت و آلایندگی خودروهای مشمول طرح تاکسی نیز انجام شده است.»
طرح «جایگزینی 140 هزار تاکسی فرسوده با تاکسی پایه گازسوز با پیمایش بالا» برای تحقق سیاست های کلی برنامه ششم توسعه و اجرای ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، با هدف کاهش مصرف سوخت (بنزین) و آلایندههای زیست محیطی متناظر با آن، از طریق جایگزینی تاکسی/ ون پایه گازسوز با تاکسی/ ون فرسوده، متنوع سازی سبد سوخت در بخش حمل و نقل عمومی و ارتقای راندمان پیمایش تاکسی/ ون، در شورای اقتصاد تصویب شده است. از دیگر مزایای این طرح، دستیابی به اهداف قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت با استفاده از جایگزینی خودروی فرسوده، با رعایت قانون حداکثر استفاده از توان تولید و خدمات داخلی، افزایش ایمنی و همچنین افزایش توانمندی صادرات سوخت است. اجرای این طرح از طریق جایگزینی 140 هزار تاکسی/ ون پایه گازسوز پیمایش بالا با تاکسی/ ون فرسوده است و تعهدهای موضوع آن متناسب با پیمایش هر دستگاه خودروی جایگزین، با اعلام متقاضی (سازمان شهرداریها، اتحادیه تعاونی تاکسیرانی سراسر کشور و اتحادیه تاکسیرانی شهری) و تایید شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و وزارت نفت، در سررسیدها از سوی شرکت ملی نفت ایران، تا سقف مبلغ 635 میلیون دلار از محل منابع حاصل از صادرات سوخت صرفه جویی شده، بازپرداخت میشود. اجرا و بازپرداخت این طرح تا سال 1402 خواهد بود که کاهش بیش از 3200 میلیون لیتر بنزین و 1.54 میلیون تن معادل دی اکسید کربن را به همراه خواهد داشت. همه مراحل اجرایی از ثبت نام سرمایه گذاران تا پایش میزان صرفه جویی محقق شده و محاسبه میزان بازپرداختها، نظاممند (سیستماتیک) خواهد بود که زیرساخت های موردنیاز و سامانه مربوطه ازسوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت طراحی شده و آماده بهره برداری است. ارزش صرفه جویی محقق شده بر اساس قیمت میانگین نفت خام صادراتی در زمان بازپرداخت در مقاطع زمانی سه ماهه ازسوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت محاسبه و پرداخت میشود. سازوکار محاسبه بازپرداخت طرح به سرمایه گذاران در سقفهای مقرر متناسب با پیمایش هر دستگاه خودروی جایگزین، حداکثر تا سقف مبلغ کل سرمایه گذاری خواهد بود و واحد بازپرداخت به ازای تحقق هر کیلومتر پیمایش 1.1 سنت دلار برای هر دستگاه تاکسی (تا سقف 3780 دلار به ازای هر تاکسی طی 5 سال) و 1.55 سنت دلار برای هر دستگاه ون جایگزین (تا سقف 7810 دلار برای هر دستگاه ون طی 7 سال) در نظر گرفته می شود. برای عملیاتی کردن فاز نخست این طرح، قرارداد پرداخت یارانه صرفه جویی سوخت به تعداد 10 هزار دستگاه خودروی فرسوده (شامل 200 تاکسی صندوق دار پایه گازسوز و 800 دستگاه ون پایه گازسوز) میان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و اتحادیه تعاونیهای تاکسیران بسته شده است.
هند، سومین واردکننده بزرگ نفت جهان، به تازه ترین نقطه شیوع گسترده ویروس کرونا بدل شده و بتازگی رکوردی جدید از موارد ابتلای روزانه به ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) را ثبت کرده؛ آماری که تقاضای جهانی نفت خام را کاهش داده و قیمت این کالای راهبردی را تحت فشار گذاشته است. ائتلاف تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای کاهش مازاد عرضه ناشی از افت شدید تقاضای جهانی نفت خام و در پی آن، سقوط قیمت های این ماده، تصمیمی تاریخی برای بهبود اوضاع بازار نفت گرفتند.
با وجود موفقیت نسبی ائتلاف اوپک پلاس در مهار مازاد عرضه و سطح بالای ذخیره سازی های نفت خام به منظور بازگرداندن توازن به بازارهای جهانی این ماده و کمک به بهبود قیمت های این کالای راهبردی، افزایش موارد ابتلا به ویروس همه گیر کرونا مانع بهبود سریع قیمت های جهانی نفت خام شده است. این شرایط نیز ائتلاف اوپک پلاس را در مسیر برآورده کردن انتظارهای بازار، زیر فشار بیشتری می گذارد؛ اما تردیدی وجود ندارد که بازار نفت با تغییر و تحول روبه رو بوده است. در واقع، قیمت های جهانی نفت خام در ماه های اخیر تا حدودی بهبود یافته است و بیشتر کارشناسان و تحلیلگران بازار نفت بر این باورند که این روند ادامه خواهد داشت. اکنون پرسش این نیست که آیا بازارهای جهانی نفت خام بهبود می یابد یا خیر؟ بلکه پرسشی که مطرح می شود، این است که سرعت بهبود قیمت های جهانی نفت خام به چه اندازه خواهد بود و اوج قیمت ها کجاست؟ قرنطینه ها، اعمال محدودیت ها و مقررات منع رفت و آمد در اروپا، عامل ناشناخته دیگری است که قیمت های جهانی نفت خام را تحت تاثیر می گذارد. یک ماه پیش، اروپا دوباره بسیاری از محدودیت ها را تمدید کرد و این شرایط تا حدودی روند بهبود قیمت های جهانی نفت خام را به تأخیر انداخت؛ اما اکنون که هند با موج شدیدی از شیوع ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کند، اروپا در حال آماده شدن برای برداشتن محدودیت ها و بازگشت تدریجی به شرایط عادی است.
مقام های اتحادیه اروپا هفته گذشته پیشنهادی را به منظور کاهش محدودیت ها برای سفر های تابستانی در 27 کشور زیرمجموعه خود ارائه کرده اند، این موضوع سبب افزایش تقاضا برای سوخت جت، یکی از عوامل بسیار اثرگذار بر تقاضای جهانی نفت خام می شود. موارد ابتلا به ویروس کرونا در ایالات متحده آمریکا با توجه به تسریع روند واکسیناسیون در حال کاهش است. در نتیجه، چند ایالت آمریکا از جمله نیویورک از شدت محدودیت ها کاسته اند. همه این موارد تأثیر عمیقی بر قیمت های جهانی نفت خام خواهد داشت؛ اما به این معنا نیست که همه تحلیلگران بر سر روند تقاضای نفت و آینده آن اجماع دارند، چه برسد به اینکه درباره تاثیر شرایط بر قیمت نفت توافق نظر داشته باشند.
آژانس بین المللی انرژی در گزارش 14 آوریل امسال خود، چشم انداز تقاضای جهانی نفت خام برای سال 2021 میلادی را بازنگری کرد. بر اساس برآوردهای این آژانس، تقاضای جهانی نفت خام امسال با افزایش روزانه پنج میلیون و 700 هزار بشکه ای به 96 میلیون و 700 هزار بشکه در روز می رسد. این بازنگری افزایشی، تحت تاثیر افزایش پیش بینی آژانس بین المللی انرژی برای تقاضای نفت در ایالات متحده آمریکا و چین، به عنوان بزرگترین واردکنندگان نفت جهان بوده است.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز در گزارش چشم انداز کوتاه مدت انرژی خود که روز ششم آوریل امسال منتشر شد، پیش بینی کرد که تقاضای جهانی برای نفت خام، امسال به 97 میلیون و 700 هزار بشکه در روز می رسد.
این اداره همچنین در برآوردش از قیمت نفت خام برنت که ماه مارس امسال در بازه قیمتی 65 دلار برای هر بشکه معامله شد، تحرک قیمتی زیادی مشاهده نمی کند، به طوری که این رقم را برای سه ماهه دوم سال جاری میلادی 65 دلار برای هر بشکه، برای نیمه دوم امسال 61 دلار و حتی 60 دلار برای هر بشکه پیش بینی کرده است.
د رهمین حال، مؤسسه نروژی ریستاد انرژی در تازه ترین پیش بینی خود، تقاضای جهانی برای نفت خام را طی ماه آوریل حدود روزانه 600 هزار بشکه کاهش داد.این مؤسسه نروژی برای ماه مه، با توجه به اوج گرفتن شیوع ویروس کرونا و آثار منفی آن بر تقاضای نفت از سوی هند، تقاضای جهانی برای این کالای راهبردی را روزانه 914 هزار بشکه در روز کاهش داد، شرایطی که بی گمان سبب بالا رفتن سطح ذخیره سازی های نفت خام می شود.
با این حال، همه تحلیلگران و کارشناسان تا این اندازه بدبین نیستند. مؤسسه مالی آمریکایی گلدمن ساکس شرایط را روبه جلو و مثبت می داند و پیش بینی می کند در تابستان سال جاری میلادی، قیمت های جهانی نفت خام به 80 دلار برای هر بشکه می رسد.دلیل چشم انداز مثبت گلدمن ساکس درباره قیمت های جهانی نفت خام ساده است، به این گونه که مقدار تغییر تقاضا در آینده، تغییری که مطابق عرضه نخواهد بود، را نباید نادیده گرفت.لوییز دیکسون، تحلیلگر ریستاد انرژی در این باره می گوید: تقاضای نفت باید از هم اکنون تا پایان ماه ژوئن امسال خواه مشکلات مربوط به شیوع ویروس کرونا ادامه داشته باشد یا تمام شود، روزانه 3 میلیون بشکه افزایش یابد.وی بر این باور است که قیمت های جهانی نفت خام در ماه های آینده به رقم 70 دلار برای هر بشکه می رسد.
مؤسسه یو بی اس انرژی، تولید واکسن کرونا را یکی از مهم ترین عوامل مثبت تاثیرگذار بر تحولات صنعت نفت جهان برمی شمارد.
به گفته جوانی استانوو، تحلیلگر بازار نفت، با ازسرگیری فعالیت های عادی مردم و بازگشایی کامل مشاغل، روند افزایشی تقاضای جهانی نفت، سبب می شود قمیت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در نیمه دوم سال جاری میلادی به 75 دلار برای هر بشکه برسد.
مؤسسه اعتبارسنجی مودیز با در نظر گرفتن تقاضای رو به بهبود ازسوی مصرف کنندگان که بهبود شرایط اقتصادی جهان را نیز پیش می برد، دیدگاهی مثبت درباره زمان بهبود قیمت های جهانی نفت خام دارد؛ اما محدوده قیمت این ماده را در میان مدت، هنوز 65 دلار برای هر بشکه برآورد می کند.
این مؤسسه، بهبود شرایط اقتصادی را محرک شتاب گیری روند احیای تقاضای جهانی نفت خام تا پایان سال جاری میلادی و ابتدای سال 2022 می داند.
احتمال دارد چشم انداز نامشخص باشد؛ اما روند کنونی بی شک از کاهش سطح ذخیره سازی های جهانی نفت خام حکایت دارد و این نشان دهنده افزایش تقاضای نفت است، در حالی که تولیدکنندگان اوپک پلاس همچنان محدودیت عرضه را دارند. برای نمونه، در بازار مهم نفتی ایالات متحده آمریکا، ذخیره سازی های تجاری نفت خام، سرانجام به رقم 495 میلیون بشکه برای میانگین پنج ساله عقب نشینی کرده است.
موج شیوع ویروس کرونا در هند، مانع روند بهبود قیمت های جهانی نفت خام نمی شود؛ اما به احتمال زیاد این روند را تا نیمه دوم امسال یا حتی آغاز یا میانه سال آینده میلادی کند می کند.
اگر چنین اتفاقی بیفتد، مدت زمان محدودیت های عرضه نفت تولیدکنندگان عضو ائتلاف اوپک پلاس طولانی می شود، در حالی که تقاضا برای بازیابی زمان مطلوب خود را می طلبد.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: جولیان گیگر
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از افزایش هفت برابری تزریق گاز به مخازن نفتی این شرکت نسبت به اسفندماه پارسال خبر داد.
غلامرضا نورانی،سرپرست مدیریت تولید این شرکت، افزایش هفت برابری تزریق گاز دراین بازه زمانی کوتاه را نشان دهنده آمادگی بخش های عملیاتی مناطق نفت خیز جنوب برای تقویت تولید صیانتی،حفظ محیط زیست وجلوگیری از سوزاندن گازهای همراه دانست. هم اکنون درمیدان های نفتی کرنج، پارسی، پرنج، مارون، کوپال، هفتکل و آغاجاری، عملیات تزریق گاز با هدف تثبیت فشار مخزن و افزایش ضریب بازیافت استخراج نفت انجام و گاز مورد نیاز تزریق به مخازن نفتی از محل جمع آوری گازهای همراه، گازهای آغار و دالان، شرکت ملی گاز ایران و میدان پارس جنوبی تأمین می شود. همه ساله با توجه به کمبود گاز در زمستان و افزایش مصارف خانگی و صنعتی، تزریق گاز به مخازن نفتی کاهش می یابد که با افزایش تزریق در فصل های گرم جبران می شود.
رئیس اداره عملیات بهره برداری شرکت نفت و گاز آغاجاری از تعمیر و ایمن سازی خطوط لوله نفت و گاز ورودی و خروجی مخازن بهره برداری و آزمایش واحد شماره 5آغاجاری خبر داد. منوچهرقنواتی گفت: این اقدام به منظور پیشگیری از حوادث غیرمترقبه و تثبیت توان تولید حداکثری انجام و طی آن چهار رشته خط لوله 16 اینچ مربوط به نفت ورودی و خروجی و گاز خروجی مخازن پیش گفته، تعمیر و تعویض شد. وی افزود: با بهره گیری از فرصت کاهش تکلیفی، تعویض این خطوط لوله به دلیل واقع شدن در دیواره سنگی وبتونی، ایجاد خوردگی وکاهش ضخامت دردستورکارقرارگرفت.
رئیس اداره عملیات بهره برداری شرکت نفت وگازآغاجاری بااشاره به این که عملیات تعویض وایمن سازی ازسوی اداره نگهداری وتعمیرات خطوط لوله انجام شده است، افزود: این عملیات بااجرای دستورعمل بازرسی فنی وخوردگی فلزات،تمهیدات ایمنی لازم از جمله نصب صفحات انفصالی، شست وشوی خطوط لوله،همچنین خاکبرداری وبرچیدن دیوارهای سنگی باانجام پوشش و نوار پیچی حدود 10متر از خطوط لوله یادشده انجام شد.
قنواتی گفت:پس ازپایان این عملیات همه خطوط لوله یادشده به همراه مخازن و تفکیک گر های مربوط، اکسیژن زدایی و عملیاتی شد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه گلستان
رئیس مرکزسوختگیری هواپیمایی گرگان ازتامین سه میلیون و800 هزارلیترسوخت هوا پیما (ATK) برای انجام 1500 سورتی پرواز در استان گلستان درسال گذشته خبر داد. سجادنقوی بااشاره به جزئیات سوخت رسانی به هواپیماها درمرکزسوخت گیری هواپیمایی گرگان گفت: این پروازها از فرودگاه بین المللی گرگان به مقاصد تهران، مشهد، کیش، قشم، زاهدان، بندرعباس، عسلویه و قزاقستان انجام شده است. رئیس مرکز سوختگیری گرگان بابیان این که مصرف ATKدرسال 99در قیاس با سال قبل ازآن11درصدکاهش داشته است، تصریح کرد:این میزان کاهش به دلیل محدودیت های ایجاد شده به منظور جلوگیری از شیوع بیماری کرونا بوده است. مرکزسوختگیری هواپیمایی گرگان باظرفیت ذخیره سازی360هزارلیتری، سوخت رسانی به ناوگان هواپیمایی کشور در فرودگاه بین المللی گرگان را به عهده دارد.
افزایش 6 درصدی مصرف سی ان جی
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گلستان از افزایش 6 درصدی مصرف گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) در این استان خبر داد. عیسی افتخاری گفت: سال گذشته باوجود محدودیت درسفرهای درون و بیرون شهری به دلیل بیماری کرونا،248 میلیون مترمکعب سی ان جی در استان گلستان مصرف شد که این میزان در مقایسه با سال قبل از آن 6 درصد افزایش داشته است. وی افزود: استفاده ازاین سوخت پاک افزون بر مقرون به صرفه بودن به لحاظ اقتصادی،: سبب کاهش آلودگی هوا و جلوگیری از اتلاف سرمایه های ملی می شود.
پالایشگاه گاز فجرجم
مدیرعامل شرکت پالایش گازفجرجم از افزایش تولید گاز، میعانات گازی و ال پی جی به عنوان سه محصول اصلی بااجرای پروژه تفکیک فازی دراین پالایشگاه خبر داد.
عبدالصمد نجفی بابیان این که این مجموعه درسه ماه پایانی سال 1399تنها درتولید ال پی جی 65 درصد افزایش داشته است، افزود:درهمین بازه زمانی،تولید گازطبیعی 18درصد و میعانات گازی نیز40 درصد افزایش را تجربه کرده اند.
وی با اشاره به اهمیت اجرای پروژه طرح تفکیک فازی درشرکت پالایش گازفجرجم اظهار کرد: توجه به اختلاف فشارگاز کنگان با خوراک دریافتی از پارس جنوبی و نار در سال های اخیر، اختلاط این جریان ها در ورودی پالایشگاه فجر جم ضرورت داشت وبنابرهمین ضرورت این طرح اجرا شد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجرجم دریافت حداکثری گاز ازحوزه کنگان،استحصال بیشتر گازمایع و میعانات گازی ازخوراک ورودی و کاهش انتشار آلایندگی به محیط زیست را از اهداف مهم اجرای طرح تفکیک فازی در این مجموعه برشمرد.
نجفی با اشاره به نام گذاری سال 1400به نام «تولید؛ پشتیبانی ها، مانع زدایی ها»، اجرای این طرح را کمک مهمی به تولید درشرکت پالایش گاز فجر جم عنوان کرد.
شرکت نفت مناطق مرکزی
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران،به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده گازمناطق خشکی کشور، برای رعایت استانداردهای بین المللی و افزایش شاخص های بهره وری موفق به دریافت گواهینامه استاندارد سیستم مدیریت انرژی (ISO50001:2018) شد.
احمدرجبی،مدیرتولید شرکت نفت مناطق مرکزی گفت:استقرارنظام مدیریت انرژی همسو با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی واصلاح الگوی مصرف ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری ومطابق ابلاغیه وزارت نفت درساختمان های ستادی این شرکت، در تهران و منطقه عملیاتی سراجه قم انجام شده است.
وی افزود:دردوسال گذشته باانجام مطالعات وتهیه دستورعمل های استاندارد،زیرساخت های لازم برای رعایت الزام های سیستم یادشده درسه مرحله ممیزی، شامل ممیزی های عبور ی،داخلی وخارجی،ازسوی شرکت صادرکننده گواهینامه تأمین وشرکت نفت مناطق مرکزی نیز موفق به دریافت گواهینامه سیستم مدیریت انرژی شده است.مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تصریح کرد: بخش مهمی از تلاش های انجام شده برای اجرایی شدن الزام های گواهینامه مزبور در شرایط کرونایی، مرهون همیاری و همدلی کارکنان و مدیریت های ذی ربط در ستاد و منطقه عملیاتی سراجه بوده است.رجبی یادآورشد:استقرار سیستم مدیریت انرژی درشرکت های تابع بهره برداری زاگرس جنوبی، شرق و غرب نیز با جدیت در دست اقدام است.
استقرارسیستم مدیریت انرژی افزون برکاهش انتشار گازهای گلخانه ای و آثار زیست محیطی دیگر، بهبود عملکرد انرژی شامل کارایی انرژی و بهره برداری و مصرف آن همچنین کاهش چشمگیر هزینه های مرتبط با انرژی را براساس استانداردهای بین المللی و افزایش شاخص های بهره وری را به همراه دارد.
طراحی وساخت اتصالات لوله های مغزی درون چاهی به همت مهندسان ومتخصصان اداره حفاری شرکت نفت مناطق مرکزی ایران،بافناوری پیشرفته وطرح نوآورانه تهیه وبهینه سازی شد. افشارعارفی سیگارودی، رئیس اداره حفاری شرکت نفت مناطق مرکزی گفت:این مهم با هدف آماده به کارکردن لوله های تولیدی درون چاهی و شتاب بخشی به تکمیل زودهنگام چاه ها بااستفاده بهینه ازاقلام موجود درانبارها وظرفیت های موجود درمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران انجام شده است. وی با بیان این که فناوری طراحی و ساخت اتصالات لوله های درون چاهی در انحصار چند شرکت خارجی قرارداشت و رزوه زنی این اتصالات نیزبه صورت تجربی ومهندسی معکوس در داخل کشورانجام می شد،تصریح کرد: بابهره گیری ازاین طرح خلاقانه و ابداعی روی رزوه پین لوله های مغزی 2، 1 و 4 اینچ،امکان بومی سازی طراحی وساخت انواع اتصالات جدید و پیشرفته متناسب با شرایط کاری چاه های کشورفراهم شده است. رئیس اداره حفاری شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اظهار کرد: در این روش با استفاده ازمحاسبات مهندسی پیشرفته ونرم افزارهای طراحی وشبیه سازی بروز، رزوه زنی اتصالات درکارگاه مرکزی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب روی دستگاه های خودکار CNC اجرا شد.
عارفی سیگارودی گفت:بااجرای طرح مزبور، یک هزار لوله مغزی2،1و4 اینچ برای بهسازی و نوسازی به کارگاه مرکزی اهواز ارسال شده است.
وی گفت: باعملیاتی شدن این طرح،افزون بر امکان تکمیل زودهنگام چهارحلقه چاه نفتی، بیش ازیک میلیون و 500 هزار یورو درهزینه های حفاری و تکمیل این چاه ها صرفه جویی شده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان جنوبی
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان جنوبی ازحذف رمز حدود سه هزار کارت هوشمند سوخت شهروندان استان در سال 99 خبر داد. قربانعلی مردانی گفت:به منظورتحقق حقوق شهروندی و ارائه خدمات مطلوب به شهروندان، همکاران منطقه در نواحی پنج گانه رمز دو هزار و 732قطعه کارت هوشمند سوخت را حذف کردند. وی افزود: هم استانی های عزیزی که رمز کارت هوشمند سوخت خود را فراموش کرده اند، به منظور پیگیری و رفع این مشکل می توانند بادر دست داشتن مدارک خودرو و هویتی خود با مراجعه حضوری به نواحی، درخواست خود را پیگیری کنند. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان جنوبی از شهروندان خواست تا در صورت مفقودی ومعیوب شدن کارت هوشمند سوخت،با مراجعه به دفاتر پلیس+10 درخواست صدور کارت المثنی دهند.
شرکت ملی نفت ایران
قائم مقام مجری طرح ساخت خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک گفت: ساخت پست برق شهرستان خورموج درحال تکمیل است و با توجه به ورود دودستگاه ترانس فوق قدرت برق دراردیبهشت ماه امسال، این تأسیسات تا پایان ماه جاری عملیاتی وبهره برداری از آن آغاز می شود.
علی جعفرزاده با اشاره به نقش مهم تکمیل پست خورموج گفت: این مورد از آن جهت حائز اهمیت است که با تکمیل و آغاز بهره برداری از این پست،افزون بر تامین برق مورد نیاز تلمبه خانه شماره2 طرح گوره-جاسک،می تواند به پایداری برق در استان گرمسیری بوشهر کمک قابل توجهی کند.وی باتأکید برتمام ایرانی بودن ترانس های ساخته شده برای پست برق خورموج تصریح کرد: ظرفیت این ترانس های فوق قدرت ایرانی 200 MVA و وزن هریک بدون متعلقات، 205 و با متعلقات 300 تن است.به گفته وی مسیر بسیار طولانی زمینی- دریایی برای انتقال این تجهیزات پیموده شده است و به زودی نیز دو دستگاه ترانس برق دیگر مربوط به پست برق دیلم وارد کارگاه خواهند شد.
سامانه الکترونیکی مدیریت پسماند شرکت ملی نفت ایران به نشانی waste.nioc.ir رونمایی شد.
باتوجه به پایان پروژه پژوهشی طرح یکپارچه مدیریت پسماند در واحد محیط زیست مدیریت اچ اس یی شرکت ملی نفت ایران، سامانه الکترونیکی این طرح راه اندازی شده است. ثبت اطلاعات مدیریت پسماند در شرکت های تابع و فرعی شرکت ملی نفت ایران براساس دستورعمل های این شرکت و وزارت نفت، تنها ازطریق سامانه الکترونیکی مدیریت پسماند انجام می شود.سامانه مدیریت پسماند یکی ازمهم ترین خروجی های طرح یکپارچه مدیریت پسماند است که باتوجه به نیازمدیریت اچ اس یی شرکت ملی نفت ایران، همکاری وحمایت فنی- اجرایی مدیریت فاوا،ازطریق مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران ایجاد شده است.این سامانه به منظورایجاد قابلیت کنترل و پایش مستمر پسماندهای تولیدی در صنعت نفت و براساس زنجیره ارزش شرکت ملی نفت ایران ازهمان ابتدای فرآیند تولید پسماند تا دفع نهایی در پایلوت های اکتشاف، حفاری، تولید و بهره برداری تا انتقال و ذخیره سازی عملیاتی شده است و یکی از ابزارهای مهم کنترل و پایش این حوزه در بخش های محیط زیست صنعت نفت به شمار می آید.ایجاد سیستم گزارش دهی و گزارش گیری از فرآیند مدیریت پسماند براساس ساختار سازمانی شرکت ملی نفت ایران، ایجاد یکپارچگی در تمام فرآیندهای مدیریت پسماند وعناصر موظف درآن،ایجاد سیستم گزارش دهی و گزارش گیری از فرآیند مدیریت پسماند براساس نوع وخصوصیات پسماند،همچنین ایجادفرآیند ردیابی لحظه ای از وضعیت موجودی مدیریت پسماندوفرآیندهای درحال اجرابراساس آیتم های مختلف(نوع فعالیت،حوزه جغرافیایی، ساختار و...) از جمله اهداف ایجاد این سامانه است.امکان بررسی روند تولید ومدیریت پسماند بر اساس گزارش های مدیریتی، دارا بودن صفحه داشبورد وضعیت مدیریت پسماند برای مدیران و رؤسا،ارائه گزارش های متنوع آماری در خصوص میزان تولید پسماند،همچنین امکان دسترسی آسان و تحلیل اطلاعات پسماند تولیدی در شرکت ها به منظور اطلاع مدیران ارشد سازمان، انجام محاسبات ریاضی پسماند تولیدی و گزارش گیری ازسامانه به صورت هوشمند، دیگراهداف سامانه الکترونیکی مدیریت پسماند شرکت ملی نفت ایران است.
شرکت نفت و گاز پارس
جانشین مدیر تولید وعملیات شرکت نفت و گازپارس از پایان عملیات رنگ آمیزی و تعویض قطعات معیوب سکوی گازی SPD10 در فاز نهم پارس جنوبی خبر داد.
سپهدار عباس زاده با اشاره به 119هزار نفر-ساعت کار مستقیم در اجرای عملیات نوسازی سکوی فاز نهم پارس جنوبی گفت: عملیات رنگ آمیزی و تعویض قطعات فرسوده و معیوب سکوی گازی SPD10 واقع درخلیج فارس،پایان بهمن ماه سال 99 آغاز شد و در مدت 54 روز کاری (بدون احتساب روزهای تعطیلی و قرنطینه) در شرایط ایمن و بدون حادثه پایان یافت.
وی با بیان اینکه نگهداری ازسکوهای نفتی وگازی به منظور حفظ تولید ایمن وپایدار همواره به عنوان یکی از دغدغه های اصلی تمامی شرکت های تولیدکننده نفت و گاز به شمار می رود، افزود: به منظور جلوگیری از خوردگی تأسیسات و برنامه ریزی برای ترمیم بخش های آسیب دیده، سطوح سازه های دریایی پارس جنوبی به طور مداوم بازرسی و پایش می شوند.
جانشین مدیرتولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس، سرعت بالای خوردگی سطوح فلزی درمحیط دریا را از معضلات اصلی بهره برداری از سکوهای گازی خلیج فارس برشمرد.
وی اظهارکرد: با توجه به شدت خوردگی در سه سکوی فازهای 5، 9 و10پارس جنوبی و به منظورترمیم ونوسازی بخش های آسیب دیده، عملیات نوسازی این سازه دریایی به عنوان آخرین سکو درقالب پروژه خرید،تأمین کالا وآماده سازی سطح و رنگ آمیزی کامل، همراه با سکوهای SPD6 ،SPD11 و مناطق آبخور سکوهای فازهای یک تا10 پارس جنوبی انجام شد.
عباس زاده،تأمین وتعویض قطعات معیوب ازجمله گریتینگ ها، ساپورت ها، پلیت های کف و نردبان ها را ازاقدام های دیگر درعملیات نوسازی سه سکوی یاشده برشمردوگفت: فعالیت های اجرایی این پروژه در قالب قراردادی با شرکت ارشیا پتروصنعت خاورمیانه از آذرماه 98آغاز شده است.
وی با بیان این که این سکوها درحین اجرای نوسازی،عملیاتی بوده اند، تصریح کرد: با در نظرگرفتن پوسیدگی خطوط وامکان نشت گاز،انجام عملیاتی مانند آماده سازی سطح ورنگ آمیزی وتعویض قطعات شامل برشکاری،سنگ زنی،جوشکاری درچنین محیطی از ریسک های بالایی برخورداراست اما خوشبختانه این عملیات با رعایت الزام های ایمنی در حداقل زمان ممکن و بدون حادثه انسانی و صنعتی پایان یافت.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس
شرکت فجرانرژی خلیج فارس باانجام عملیاتی دقیق،فنی و مهندسی وبا توجه به نیاز فوری حوزه بهداشت و درمان و نیاز بلندمدت دیگرصنایع، عرضه اکسیژن مایع به بازار مصرف را آغاز کرد.
علی زال خانی،مدیرعامل شرکت فجرانرژی خلیج فارس اظهارکرد:اکسیژن مایع یکی از ماده هایی است که درفرآیندی پیچیده تولید ودرصنایع پتروشیمی،فولاد، داروسازی و بهداشت و درمان استفاده می شود.
وی با اشاره به افزایش مصرف اکسیژن پس ازهمه گیری ویروس کرونا ونیازمبرم بیماران کرونایی به آن تصریح کرد:باهدف توسعه هم زمان بازار و محصول وکمک به توسعه صنعتی در کشور، توزیع مستقیم اکسیژن مایع دربازار مصرف درشرکت فجر انرژی خلیج فارس در دستور کار قرار گرفت. مدیرعامل شرکت فجرانرژی خلیج فارس گفت: مدیران فجر با توجه به شیوع بیماری ناشی از ویروس کرونا و نیاز پزشکی به اکسیژن مایع، تصمیم گرفتند خط بارگیری اکسیژن مایع را راه اندازی کنند.
زال خانی ادامه داد: پس ازارزیابی ها و تحلیل های متعدد و جانمایی ایستگاه بارگیری اکسیژن مایع، این ایستگاه پس از 6 ماه کار گروهی و ارزیابی مخاطره ها و رعایت الزام های ایمنی و فنی، همچنین پیش بینی طرح های جایگزین راه اندازی شد. وی تصریح کرد: با ساخت ایستگاه بارگیری اکسیژن مایع در واحد تفکیک هوای ناحیه 1 در آینده نزدیک، ظرفیت بارگیری اکسیژن مایع از شرکت فجر به بیش از 43 تن در روز افزایش می یابد.
مدیرعامل فجر انرژی خلیج فارس یادآورشد: واحدهای تفکیک هوای ناحیه 1 و 2 وظیفه تولید آرگون، نیتروژن و اکسیژن مایع و گاز را به عهده دارند.
زال خانی گفت: راه اندازی ایستگاه بارگیری اکسیژن مایع نخستین گام برای آغاز فروش این محصول پرفروش در بازار بورس است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس ازصرفه جویی 10میلیون لیتری مصرف بنزین در فروردین ماه 1400 خبر داد.
تورج امانی بااشاره به مصرف6 میلیون و138 هزار و287 کیلوگرم گازطبیعی فشرده (سی ان جی) درفروردین ماه امسال،تصریح کرد:عرضه این میزان مصرف سی ان جی در جایگاه های منطقه غرب استان مازندران موجب صرفه جویی درمصرف 10میلیون لیتر بنزین در این بازه زمانی شده است. به گفته وی، بنابربررسی های انجام شده، مصرف سی ان جی در فروردین امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، حدود 70درصد افزایش داشته است. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس اظهارکرد:جایگاه های عرضه سی ان جی حوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس بابیش از200 نازل فعال درشرایط ایمن واستاندارد آماده سوخت رسانی به خودروها هستند و برپایه آخرین آمار، نزدیک به 100درصد آنها موفق به دریافت گواهینامه استاندارد در سال 98 شده اند. امانی گفت: آمارها حاکی از آن است که در زمان قبل از اجرای مدیریت مصرف سوخت، تعدادخودروهایی که روزانه ازجایگاه های سی ان جی منطقه سوخت گیری می کردند، به صورت تقریبی 15هزار خودرو بوده است و پس از اجرای این طرح به 27 هزارخودرو رسیده است. وی تصریح کرد:باتوجه به ظرفیت کمپرسورهای جایگاه های عرضه سی ان جی، قابلیت سوخت رسانی به 50هزار خودرو در روز وجود دارد. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس با اشاره به این که سه مرکز آزمون تبدیل ناوگان سی ان جی مجاز درشهرهای محمودآباد،سرخرود و چالوس آماده خدمت رسانی برای گازسوزکردن خودروهاهستند،تصریح کرد: باافتتاح دو کارگاه جدید در شهرهای محمودآباد ونوشهر،شمار کارگاه های تبدیل ناوگان حوزه عملیاتی غرب استان مازندران، به پنج مرکز افزایش یافته است.
شرکت گاز استان فارس
مدیرعامل شرکت گازاستان فارس ازآغازعملیات اجرایی گازرسانی به محورصنعتی شمال شرق شیراز خبر داد.
غلامعباس حسینی اظهار کرد: طرح گازرسانی به محور صنعتی شهرستان زرقان با هدف گازرسانی به 97 واحد تولیدی و صنعتی زرقان در مدت هشت ماه اجرا می شود.
وی افزود: برای اجرای این طرح بزرگ گازرسانی،19 کیلومتر لوله گذاری انجام و یک ایستگاه تقلیل فشار 20 هزار مترمکعبی نصب می شود.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیرطرح سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از گازسوز شدن رایگان نزدیک به 100 هزار خودرو عمومی در کشور خبر داد. حسین باقری گفت: ازابتدای اجرای طرح تاکنون،بیش از 306 هزار دستگاه خودروی عمومی برای گازسوز شدن ثبت نام کرده اند که 132 هزار مورد آنها مشمول طرح شناخته شده اند. وی با بیان این که ازاین 132هزارخودروعمومی مشمول طرح،100 هزاردستگاه آن گاز سوزشده اند،تصریح کرد:تاکنون 16هزار و400خودرو عمومی در نوبت تبدیل قرار گرفته اند و15هزار و500 دستگاه خودرو عمومی نیز در حال انتخاب کارگاه هستند.مدیرطرح سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی همچنین از تبدیل 200هزار مسافربر شخصی از جمله تاکسی های اینترنتی و آژانس ها در قالب مصوبه اجرای این طرح خبردادو گفت: این طرح به تازگی آغاز شده است و مشخصات مالکان این دسته از خودروها به تشخیص وزارت کشور برای قرارگرفتن در نوبت تبدیل به این شرکت اعلام شده است. باقری افزود:هم اکنون اجرای این طرح با 6شرکت پیمانکار و 279 کارگاه در سراسر کشور درحال اجراست. وی تاکید کرد: طرح تبدیل رایگان خودروهای عمومی به طور رسمی از خرداد ماه 99 کلید خورد و ثبت نام خودروهای عمومی برای تبدیل رایگان آغاز شد. بر پایه مصوبه شورای اقتصاد،از طریق اعطای تسهیلات رایگان،حدود یک میلیون و 460 هزارخودروبه سمت سوخت پاک سی ان جی هدایت خواهند شدکه شامل 100درصد بخش حمل ونقل مسافر و بار در کشور است. هم اکنون زیرساخت ها برای افزایش سهم سی ان جی درسبد سوخت خودروها و توزیع روزانه حدود 40 میلیون مترمکعب سی ان جی درکشور وجود دارد و پیش بینی می شود با اجرای این طرح،مقدار توزیع سی ان جی از روزانه حدود21میلیون مترمکب کنونی تا30 میلیون متر مکعب در روز افزایش یابد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
عملیات بیرون آوردن لنگرگاه (Mooring Bouye) حوزه نفتی نصر از آب به منظور تعویض گوشواره فرسوده وتعویض طناب مهارآن،به همت کارکنان واحد تعمیرات تأسیسات دریایی منطقه سیری انجام شد. مورینگ بویه حوزه نصر از نوع SPM یا Single Point Mooring است که به وسیله زنجیری به طول 160متر،با یک لنگربتونی به وزن 20تن در عمق 65 متری در نزدیکی سکوی اصلی نصر استقرار یافته است. ابراهیم الیاسی،رئیس سکوی نصرگفت: شناورآماده باش سکو بدون نیاز به لنگراندازی و صرف وقت زیاد به منظور واکنش سریع در مواقع نیاز با استفاده از طناب مهار این بویه خود را به آن متصل می کند. این بویه به دلیل فرسودگی و شکستگی گوشواره هوک نگهدارنده طناب حدود یک ماه پیش غیرقابل استفاده شده بود و ترمیم آن در دستور کار واحد تعمیرات تأسیسات دریایی منطقه قرار گرفت. وی افزود:بویه استوانه ای شکل به طول 5.2 متر وقطر80 اینچ،بااستفاده از شناور تعمیراتی LIMA 1 با راهبری گروه اجرایی واحد تعمیرات تأسیسات دریایی از آب به عرشه شناور انتقال یافته ودرکمترین زمان ممکن با جداسازی گوشواره فرسوده و تعویض طناب سایز 2 اینچ آن دوباره در محل مستقر و قابل استفاده شده است.
جلوگیری از وقوع حادثه در میدان درود
اقدام به موقع کارکنان واحد خدمات چاه های نفت منطقه خارک، مانع فوران و وقوع انفجار در یکی از چاه های میدان درود یک شد. روزدوم اردیبهشت ماه امسال گروه عملیات چاه پیمایی منطقه طبق برنامه ودریافت مجوزهای لازم عملیات فشارسنجی ساخت چاه D-6میدان درود یک را درعمق 11600 فوتی انجام دادند. پس از گذشت حدود 28 ساعت از زمان بستن این چاه، کارکنان چاه پیمایی حاضر در محل، نشتی گازازمحل رایزر متصل به BOP رامشاهده وبااعلام به مسئول مربوطه،قطع عملیات وخارج کردن وسایل چاه پیمایی از درون چاه D-6با هدف جریان دادن به چاه به منظور کاهش فشار سرچاهی در دستور کار قرار گرفت. هم زمان با وقوع این مسئله، بلافاصله کمیته بحران منطقه با توجه به احتمال شرایط بحرانی تشکیل شد و در ادامه، به دلیل افزایش نشتی گاز از محل یادشده فلنج رایزر از قسمت جوش جدا و به دریا پرتاب و در نتیجه فوران گاز و نفت آغاز شد. دو نفرازکارکنان واحد چاه پیمایی منطقه باوجود تاریکی هوا وحجم زیاد گاز گوگرد باهدف جلوگیری از وقوع یک فاجعه و انفجار،با رشادت و ازخودگذشتگی، درکمترین زمان ممکن با نزدیک کردن خود به چاه وبستن شیر اصلی تاج آن،شرایط را تحت کنترل درآوردند.
شرکت ملی حفاری ایران
شرکت ملی حفاری ایران از جابه جایی دستگاه حفاری سنگین خشکی 54 فتح از اهواز به سمت موقعیت چاه اکتشافی آورتاداغ در منطقه پارس آباد مغان استان اردبیل خبر داد.
علی رفیعی، مدیرپروژه حفاری 6حلقه چاه اکتشافی شرکت ملی حفاری ایران گفت:این دستگاه ومتعلقات آن به همراه گروه های تخصصی ترابری سنگین شرکت به وسیله 120 دستگاه خودرو کشنده سنگین وفوق سنگین، درمدت25 روز درموقعیت مورد نظر استقرار خواهد یافت و تا 45روز آینده نیز عملیاتی خواهد شد. وی بابیان این که چاه اکتشافی آورتاداغ ازجمله 6حلقه چاهی است که مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران انجام آن را به شرکت ملی حفاری ایران محول کرده است،افزود: عملیات حفراین چاه به وسیله دستگاه حفاری 54 فتح با توان دوهزار اسب بخار و امکان حفر چاه های نفت و گاز تا عمق 6 هزارمتر انجام می شود. مدیرپروژه حفاری 6حلقه چاه اکتشافی شرکت ملی حفاری اظهارکرد:این دستگاه حفاری با برخورداری از متخصصان باتجربه وکارآمد از دکل های تحت سرپرستی مدیریت عملیات – 2 خشکی شرکت است که اوایل سال 1379 به ناوگان ملی حفاری پیوست و حفر 33حلقه چاه نفت و گاز و بیش از141هزار متر حفاری را در کارنامه دارد. رفیعی گفت: دراجرای پروژه حفاری 6حلقه چاه برای مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران تاکنون دستگاه های حفاری 74 و 89 فتح درموقعیت میدان نفتی نام آوران دراستان خوزستان و دستگاه حفاری 33 فتح در منطقه گمیشان استان گلستان به کار گرفته شده اند.
جاده دسترسی روستای العقدا درشهرستان کارون، در همسویی با شرکت ملی حفاری ایران ومدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران،با انجام زیرسازی وآسفالت، به بهره برداری رسید.
درآیین گشایش این جاده دسترسی، احمدباورساد، رئیس امورمهندسی، طراحی راه و ساختمان شرکت ملی حفاری ایران گفت: این جاده که از مسیر جاده کمربندی اهواز- آبادان منشعب شده وتاروستای العقدا امتداد یافته است، پنج کیلومتر و200 مترطول وهفت متر ونیم عرض دارد. وی با اشاره به اینکه این جاده پیش از این مسیر دسترسی به دستگاه حفاری 89 فتح بوده و درحفاری یک حلقه چاه اکتشافی به کار گرفته شده است،افزود: جاده مزبورحسب درخواست اهالی زیرسازی و آسفالت آن در دستور کار قرار گرفت.به گفته باورساد طراحی،اجرا این پروژه با اعتبار 62 میلیارد ریال ازسوی شرکت های ملی حفاری و مدیریت اکتشاف انجام شده وپیمانکار بخش خصوصی آن را در مدت سه ماه اجرا و آماده بهره داری کرده است
رئیس امورمهندسی، طراحی راه وساختمان شرکت ملی حفاری ایران اظهارکرد: در اجرای این پروژه هفت پل برای عبور آب های ناشی از بارندگی های فصلی و پنج پل برای نهرها احداث و جاده خط کشی و علائم راهنمایی نصب شد.
باورساد گفت: بهره برداری از این جاده، دسترسی به چند روستا در مسیر شهرستان شادگان و میدان های نفتی از جمله میدان منصوری را تسهیل می کند.
معصومه خنفری، فرماندار شهرستان کارون در ادامه این آیین از شرکت ملی حفاری ایران و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران به لحاظ اهتمام به انجام مسئولیت های اجتماعی قدردانی کرد.
فواید و برکات فرزندآوری از منظر معرفت دینی و روان شناسی(بخش اول)
اندیشه فرزندآوری و داشتن فرزند آثار و برکات زیادی در حوزه خانواده و به ویژه در رابطه با والدین دارد. دین اسلام به خانواده و فرزندآوری اهمیت بسیار زیادی داده و بسیاری از معارف اسلامی به این امر مهم اختصاص دارند. در مطالب پیش رو که اینک بخش نخست آن را مطالعه می کنید، کوشیده ایم تا به امر خطیر فرزندآوری بپردازیم و آن را از منظر معارف دینی و روان شناسی مورد واکاوی قراردهیم. در قلمرو فرزندآوری، پژوهش هایی وجود دارند که اندیشه فرزندآوری را به عنوان یکی از فرآیندهای زیربنایی در نظر گرفته اند. بسیاری از اندیشمندان و محققان در بررسی های خود نشان دادند که اندیشه فرزندآوری در ایجاد آرامش و تحکیم و کارآمدی خانواده مؤثر است. البته در معارف اسلامی نیز بر این مسئله تاکیدات فراوانی وجود دارد. در ادامه به برخی نکات درباره فرزندآوری و تاثیر آن بر خانواده ها اشاره می کنیم، بخش نخست را می خوانید:
بسیاری از پژوهش هایی که به بررسی نقش فرزند در تحکیم و بهداشت روانی خانواده پرداخته اند، افکار، هیجانات و روابط عاطفی با جنین در طول دوره بارداری را به عنوان یکی از عوامل مهم در نظر گرفته اند. نتایج پژوهش های متعدد نشان می دهد که ابراز هیجان والدین در دوران بارداری به عنوان یکی از متغیرهای مهم، با بهداشت روانی و کیفیت روابط همسران ارتباط دارد؛ برای نمونه، یافته های پژوهشی برخی روان شناسان حاکی از آن است که چنانچه والدین در دوران بارداری نگرش و هیجانات مثبت در تعامل باجنین داشته باشند، میزان رضایتمندی زناشویی، صلاحیت اجتماعی و دلبستگی به کودک در آنها افزایش یافته، مشکلات عاطفی رفتاری بعد از تولد در آنها کاهش می یابد.
وقتی که به بررسی علل طلاق ها می پردازیم، یکی از علل بارز آن رانداشتن فرزند می یابیم، هرچند که ممکن است زوجین، خود تصمیم به نداشتن فرزند گرفته باشند و یا به دلیل وجود مشکلات ژنیتیکی و یا بیماری هایی که منجر به عدم باروری شده است، توان تولید نسل را نداشته باشند. به هر حال یافته های تحقیقاتی و مشاهدات بالینی حکایت از آن دارد که عدم حضور فرزند در محیط خانواده، یکی از عوامل ناپایداری در زندگی مشترک است. بی فرزندی در خانواده ها یک فضای خالی را به وجود می آورد و باعث تضاد و بی علاقگی به زندگی مشترک می شود. تحقیقات انجام شده در ایران نیزنشان می هد که خانواده های بی فرزند بیش از هر نوع خانواده دیگر در معرض گسست قرار دارند. در آموزه های دینی، از فرزند با تعابیری مثل جگرگوشه والدین، گل خوشبوی بهشتی و... یاد شد. حتی در روایات شریف، بوسیدن و نوازش فرزند باعث پاداش و اجر بزرگ تلقی شده است. وقتی والدین با چنین نگاهی به فرزند بنگرند و حتی فرزندان، این جایگاه را به خود اختصاص دهند، قطعاً درتحکیم روابط خانوادگی و همسری، تأثیر مثبت خواهند داشت و کدام پدر یامادری حاضر می شود به راحتی این دل بند و جگرگوشه خود را با اختلاف یا طلاق، آزرده سازد.
از نظر زیست شناسی، زندگی از هنگام انعقاد نطفه و بارداری شروع می شود. تولد را در واقع می توان به عنوان یک مرحله از رشد دانست که کودک از رحم مادر به محیط بازتر (دنیای خارج) قدم می نهد. از زمان تولد، کودکان منبع لذت و شادی در خانواده هستند، بنابراین، فرزندان نه تنها شالوده زندگی زناشویی را استحکام می بخشند، بلکه عامل مؤثری در لذت بردن پدر و مادر بوده و با افزایش این لذت ها، سلامت و بهداشت روانی همسران نیز تأمین می شود. سیره عملی و فرمایشات و احادیث پیشوایان معصوم علیهم السلام نیز حاکی از اهمیت هم بازی شدن با کودک و شور ونشاط حاصل از آن است. پیامبر اسلام(ص)، فرزندش ابراهیم، حسن، حسین و فاطمه علیهما السلام را در کودکی بر دامان خود می نشاند، به سینه خود می چسباند و می بوسید. حضرت علی(ع) نیز دلبستگی خاصی به فرزندان خود داشت. حضرت فاطمه(س) با خواندن شعر برای فرزندان خود، به آنان اظهار علاقه می کرد. سیره عملی دیگر معصومان نیز نشان دهنده الگوهایی از دل بستگی سالم به فرزندان است.
در نظام آفرینش و به ویژه در دنیایی که ما زیست می کنیم، یک سلسله قوانین و تدابیری وجود دارد. زن و مرد انتظار دارند که پس از ازدواج صاحب فرزند شوند و این امردر موارد قابل ملاحظه ای، خود می تواند عاملی برای گام برداشتن به سوی ازدواج باشد. پدر و مادر عروس و داماد و خویشان و آشنایان نیز به گونه ای عمل می کنند که بیانگر چنین انتظاری است و وجود انتظاراتی از این دست، در صورتی که به موقع رفع نشود، موجب ارزش یابی منفی دیگران و در نتیجه خود پنداره منفی در زوجین می شود. در این صورت، تصویری که آنها از خویشتن دارند، به طور ضمنی در همه واکنش های ارزشی آنان تجلی می کند. درصد افرادی که در جهان از نداشتن فرزند رنج می برند، قابل توجه است. اینها کسانی هستند که تحمل تنهایی را ندارند، دائماً احساس یک نیاز توأم با فشار برای داشتن فرزند را دارند و اعتماد به نفس خود را درمقابل این وسوسه ذهنی که «دیگران درباره آنها چه فکر می کنند» از دست می دهند. گاه و بی گاه احساس غم و اندوه و ناکامی و حیرت می کنند که دلیل محرومیت آنان از لذت داشتن فرزند چیست؟ برای آن که زوجین انتظارات خود و دیگران را برآورده کنند و به ارزش ها و هدف هایی که لازمه زندگی سعادتمند است نایل آیند، نیاز به تلاش برای داشتن فرزند دارند. یکی از نقش های مثبت فرزند در خانواده، برآورده ساختن انتظارات والدین و دیگران و ایجاد و تقویت حرمت خود آنهاست.
ادامه دارد...
این حدیثی که من خواندم از قول پیغمبر اکرم که «تَناکَحوا تَناسَلوا تَکثُروا»، خدای متعال از مسلمان ها خواسته که زیاد بشوند، افزایش پیدا کنند. واقعاً هم این جور است که اگر چنانچه عدد ملت مسلمان -حالا در یک کشور اسلامی مثل کشور ایران یا در فضای اسلامی مثل امت اسلامی- زیاد باشد، این زمینه و امکان برای رشد و تعالی در آنها وجود دارد؛ یعنی وقتی که عده زیاد است، افراد صالح در آن قهراً زیادترند، توانایی ها قهراً بیشتر است، نیروی انسانی قهراً راقی تر است؛ این چون طبیعی است اگر چنانچه جمعیت زیاد باشد. جمعیت کم، مقهور واقع می شود. امروز در دنیا آن کشورهایی که جمعیت های زیادی دارند، به برکت آن به خیلی امکانات دست یافته اند؛ چین یک نمونه است، هند یک نمونه است؛ با اینکه مشکلاتی هم دارند اما در عین حال خود این جمعیت زیاد به عنوان یک ارزش اجتماعی، ارزش سیاسی، یک ارزش بین المللی برای آنها توانسته موفقیت هایی را به وجود بیاورد. بنا بر این نسل باید افزایش پیدا کند؛ اینکه من تکرار می کنم، تأکید می کنم، به خاطر این است.
بخشی از بیانات در دیدار جمعی از زوج های جوان در تاریخ 1/ 6/ 1398
پس از دعوت كوفيان از امام حسين(ع) و ارسال نامه هاي بي شمار براي وي و درخواست از آن حضرت جهت رفتن به كوفه و برعهده گرفتن رهبري قيام بر ضد يزيد بن معاويه آن حضرت، پسرعمويش مسلم بن عقيل(ع) را با نامه اي به سوي كوفيان اعزام كرد. مسلم بن عقيل(ع) در پانزدهم ماه مبارك رمضان سال 60 قمري از مكه معظمه خارج شد و از آن جا به مدينه منوره رفت و پس از تجديد ديدار با خانواده خويش و زيارت قبر شريف پيامبر(ص) و وداع با آن مضجع مطهر به سوي كوفه حركت كرد و در روز پنجم شوال همان سال وارد شهر عظيم كوفه شد. پس از آمادگي نسبي مردم مسلم بن عقيل(ع) از آنان براي امام حسين(ع) بيعت گرفت و تعداد هيجده هزار تن از انقلابيون كوفه در نخستين روزهاي ورود مسلم با وي بيعت كردند. مسلم بن عقيل(ع) نامه اي به محضر امام حسين(ع) نوشت و آن حضرت را از وضعيت كوفه و بيعت مردم با وي، باخبر مرد و از امام حسين(ع) درخواست کرد كه به سوي كوفه حركت كند تا شخصاً رهبري مردم را برعهده گيرد. از آن سو هواداران بني اميه و طرفداران يزيد بن معاويه، همانند عبدالله بن مسلم حضرمي، عماره بن عقبه و عمر بن سعد كه از صاحب نفوذان كوفه بودند، براي يزيد بن معاويه نامه هايي به شام ارسال كرده و او را از وضعيت كوفه و بيعت شيعيان با مسلم بن عقيل(ع) آگاه کرده و از وي درخواست كردند كه به جاي نعمان بن بشير، عامل وي در كوفه كه با قيام مسلم بن عقيل برخورد جدي نمي كند، شخص ديگري بفرستد كه داراي عزمي قوي و اراده اي راسخ باشد و در برخورد با مخالفان حكومت، شدت و خشونت به خرج دهد. يزيد بن معاويه تصميم گرفت عبيدالله بن زياد عامل خويش در بصره را با حفظ سمت به حكومت كوفه نيز منصوب كند تا با قساوت و شدتي كه در وي وجود دارد، قيام مسلم بن عقيل(ع) و شيعيان و محبان اهل بيت علیهم السلام را در كوفه سركوب كند.
نگاهی به چند کتاب کاربردی برای شناخت تاریخ نفت در ایران (بخش دوم)
علی بهرامی راستش را بخواهید، سرانه مطالعه در کشور خیلی کم شده و عموما در برابر چنین گزاره خبری، همه می گویند که «وقت نداریم» و «مشغله ها» نمی گذارند تا دنبال کتاب خواندن برویم. اگر با خودمان صادق باشیم، واقعا وقت داریم و آنقدرها هم سرمان شلوغ نیست که روزی نیم ساعت را به خواندن کتاب اختصاص ندهیم؛ اما خوب، واقعا شبکه های اجتماعی و انواع و اقسام فضاهای مجازی، مجالی برای مطالعه نگذاشته و تمام اوقات فراغت ما یا بخش بسیار زیادی از آن را به مسلخِ بیهودگی می برد. حالا که کرونا فضای اجتماعی مان را رها نکرده، خوب که نگاه می کنیم، می بینیم که می توانیم وقت بیشتری به مطالعه اختصاص دهیم. اگر «مشعل» را دنبال کرده باشید، دقیقا می دانید که یکی از اصلی ترین تلاش های ما در نشریه خودتان، معرفی کتاب های خوب و ارزنده برای خواندن است. موضوع اصلی بخشی از این کتاب ها، تاریخ صنعت نفت در ایران معاصر بوده است. موضوعی به غایت چند وجهی، اثرگذار و بسیار مهم که مطالعه درباره آن می تواند شما را علاوه بر شناخت عمیق با تاریخ صنعت نفت ایران، با ابعاد مهمی از تاریخ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشورمان آشنا سازد. با بخش دوم از معرفی و آشنایی با چند کتاب بسیار خوب، همراهی مان کنید:
آشنایی با هر چیزی در این عالم، اگر بخواهد خوب انجام شود، لاجرم باید دارای یک خصلت تاریخی باشد. کتاب «انرژی: نفت» نوشته آیزاک آسیموف با ترجمه عربعلی شروه، یکی از کتاب های پایه ای برای شناخت نفت به عنوان یک کالای راهبردی است که قرن بیستم را دگرگون کرد. اگرچه رویکرد اصلی این کتاب، تاریخی نیست؛ اما چنانچه ذکر شد، از خصلتی مبنایی و توصیفی برخوردار است و می کوشد مخاطب خود را که عموما از نفت چیزی نمی داند، با آن آشنا کند و از این زاویه است که سمت و سویی تاریخی به خود می گیرد. خواننده کتاب «انرژی: نفت» از دریچه تاریخ و تاریخ اقتصاد، نفت را در مبنایی ترین حالت خواهد شناخت. خواندن این کتاب می تواند برای بسیاری از نوجوانان و جوانان نیز جذاب باشد؛ چرا که هم حجم کمی دارد و هم قلمی روان که امکان می دهد نسل جوان، بهره بسیار خوبی از آن ببرد.
یکی از قالب های بسیار جذاب برای شناخت تاریخ یک امر یا پدیده مهم، مصاحبه شفاهی است. هر چه این مصاحبه به پدیده یا آن امرِ مد نظر، نزدیک تر باشد، اعتبار و دقت آن نیز بیشتر خواهد بود. همین مسأله را درباره پدیده صنعت نفت پس از انقلاب اسلامی ایران در نظر بگیرید. کتاب «انقلاب و نفت» به نویسندگی مهدی ا حمدی، تلاشی است برای احیای تاریخ شفاهی صنعت نفت از زبان چهار وزیر نفت جمهوری اسلامی که از ابتدای انقلاب اسلامی تا ابتدای میانه دهه 80، سکان دار صنعت نفت ایران بوده اند. در مقدمه کتاب آمده است: «در اين كتاب با ارائه مصاحبه هايي از وزيران نفت ايران «علي اكبر معين فر» (1358 - 1359)؛ «سيد محمد غرضي» (1360-1364)؛ «غلامرضا آقازاده» (1364 - 1376) و «بيژن نامدار زنگنه» (1376 - 1384) تلاش بر آن است تا نشان داده شود كه نفت ايران كجا و چگونه گرمي بخش زندگي ايرانيان و كجا و چگونه محمل نبردهاي داخلي و بين المللي بوده است؟» رویکرد تاریخی کتاب «انقلاب و نفت» مستدل و مستند است و روند مصاحبه ها طوری پیش رفته که خواننده را بشدت جذب خود می کند.
کتاب «اسرار نفت» نوشته ژان ژاک دولونه و با ترجمه ژاله عالیخانی، یکی از جذاب ترین کتاب هایی است که ممکن است درباره نفت بخوانید. هر فصل این کتاب، سرشار از اطلاعات دقیق تاریخی است و چنانچه از نامش پیداست، می کوشد تا اسرار ارتباط نفت و سیاست و روابط بین الملل را با رویکردی تاریخی مورد بررسی قرارداده و در پیش چشم مخاطب خویش بنهد. کتاب، خصلتی معمایی دارد و ترجمه اش بسیار روان و خوش خوان است. پیشنهاد می کنیم اگر نه تنها به نفت؛ بلکه به تحولات تاریخی – سیاسی قرن بیستم علاقه مند هستید، حتما سری به این کتاب خواندنی بزنید. این کتاب دارای فصل های زیر است: «آغاز کار نفت و پیدایش غول های نفتی»، «سلطنت هفت خواهران»، « استعمارزدایی نفت»، «طوفان در ریگزار»، «عصر تصفیه حساب ها»، «ضربه های نفتی»، «کمپانی های چند ملیتی» و «نفت در سال ۲۰۰۰».
اگر چه تاسیس سازمان اوپک به دهه 30 خورشیدی باز می گردد؛ اما با آغاز دهه 50 خورشیدی «اوپک» به نامی آشنا در محافل سیاسی، اقتصادی و بین المللی تبدیل شد. اوپک در آن سال ها نبض نفت را در دست داشت و آن را بالا و پایین می کرد. هم اکنون نیز بی شک، اوپک یکی از اصلی ترین سازمان های بین المللی جهان محسوب می شود. کتاب «اوپک و اقتصاد نفت» نوشته مانع سعیدالعتیبه و ترجمه اسماعیل آیتی، تلاشی بسیار جدی است برای معرفی و شناساندن تاریخ اقتصادی اوپک. تاریخی بسیار مهم که بخش زیادی از تحولات نیمه دوم قرن بیستم را متاثر کرده است. این کتاب کوشیده است تا ضمن معرفی سازمان اوپک و تاریخچه شکل گیری آن، به مخاطب نشان دهد که این سازمان چگونه اقتصاد منطقه خاورمیانه و جهان را تحت تاثیر قرارداد و این تاثیر منجربه چه تحولات و کنش های اقتصادی در عرصه بین الملل شد. کتاب «اوپک و اقتصاد نفت» در جزئی ترین تحولات تاریخی سازمان اوپک وارد شده و در عین حال دست به تحلیل های تاریخی – اقتصادی کلان زده است.
ماجرای کتاب «ایران و دیوان» به نویسندگی صادق بشیره، ماجرای پر دامنه قرارداد 1933 میلادی است؛ قراردادی که بنا بود از دارسی بسیار بهتر و سودآورتر باشد؛ اما مسیر تاریخی و حقوقی، کارش را به جای دیگری کشاند. نویسنده کتاب «ایران و دیوان» کوشیده است تا مخاطب خود را از تمامی ابعاد، با تمامی زوایای تاریخی این قرارداد مهم و راهبردی نفتی ایران آشنا کند. اینکه چه کسانی در ابعاد سیاسی به این قرارداد وارد شدند، قرارداد 1933 چه پیشینه ای داشت و نکات پیچیده حقوقی آن چه بود، از مهمترین مسائلی است که این کتاب به آنها پرداخته است. متن روان به همراه اسناد بسیار معتبر در کنار قلم معماگونه و مسأله محور نویسنده، کتاب را برای مخاطب بسیار جذاب و خواندنی کرده است. در پشت جلد این کتاب چنین آمده است: «ماجرا اما از این قرار است که پس از الغای امتیاز دارسی در زمان حکومت رضاشاه، دولت ایران با انعقاد قراردادی جدید در سال ۱۹۳۳(۱۳۱۲) امتیاز اکتشاف، استخراج و فروش نفت را برای ۶۰ سال دیگر با یک شرکت انگلیسی تمدید کرد. در سال ۱۳۳۰ و در پی ملی شدن صنعت نفت، این قرارداد از جانب ایران لغو و دستور خلع ید آن شرکت صادر شد. به این ترتیب انگلیس علیه ایران در محاکم و مراجع بین المللی طرح دعوا کرد و دولت ایران نیز متقابلا به دفاع از خود پرداخت. در این کتاب این نزاع حقوقی و تاریخی مورد بررسی قرار گرفته است.»
نگاهی کوتاه به چند مستند دیدنی برای روزهای کرونایی (بخش چهارم و پایانی)
علی بهرامی حالا که کرونا گریبان فرهنگ و هنر را رها نکرده است، ما هم می کوشیم تا همچنان معرف خوبی برای محصولات فرهنگی_ هنری باشیم. چنانچه می دانید، بیش از یک سال گذشته کوشیده ایم تا در روزهای کرونایی شما را با انواع قالب ها و دسته بندی های هنری نه تنها آشنا کنیم؛ بلکه نحوه بهره مندی از آنها را از طریق فضای مجازی نیز به شما بشناسانیم.
در سه هفته گذشته کوشیدیم تا با بررسی مستندهای خاص و حرفه ای ایرانی، شما را با این نوع از سینما، که هم لذت بخش و هم آموزنده است، آشتی دهیم. فیلم های سینمایی و سریال های تلویزیونی دیدن اصلا بد نیست؛ اما مستند دیدن یک چیز دیگر است.
دریافت اطلاعات دقیق تر، آشنایی با یک رخداد خاص، ارتباط عمیق تر و واقعی تر با جریان زندگی و ... از محاسن پر شمار دیدن مستندهای حرفه ای محسوب می شود.
این شماره و به عنوان چهارمین و آخرین بخش از معرفی مستندها، سراغ چند مستند دیدنی دیگر رفته ایم. با ما همراه باشید:
در میان شاعران ایرانی معاصر، سپیده کاشانی یکی از مشهورترین های آنهاست. او سال 1315 خورشیدی با نام اصلی سرور اعظم باكوچي متولد شد و از دوران نوجوانی، شعر گفتن را آغاز کرد. «سپیده کاشانی» نام هنری اوست. این شاعره ایرانی، در قالب های کلاسیک و نو، طبع خود را آزموده و به گواه بسیاری از شاعران معاصر، در هر دو این قالب ها موفق بوده است. كاشاني، سروده هاي انقلابي زيادي را خلق كرده كه بسياري از اين آثار در دوران جنگ تحميلي از راديو و تلويزيون پخش مي شد؛ وي از سال 1360 و به مدت 10 سال، عضو رسمي شعر و ادب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در تالار وحدت بود و بيش از يك سال نيز در سمت عضو شوراي عالي شعر و ادب تلويزيون انجام وظيفه كرد. اين شاعره بزرگ سرانجام در 24 بهمن سال 1371 شمسي به دليل ابتلا به بيماري سرطان چشم از جهان فرو بست و در بهشت زهرای تهران در جوار شهدا به خاك سپرده شد. شناخت زندگی و احوالات این شاعره ایرانی را می توانید در مستندی به نام «سپیده کاشانی» ببینید. مستندی که ایمان احمدی آن را در سال 1391 کارگردانی کرده است.
هر آنچه درباره شهید مدرس، شنیده اید و دیده اید را کنار بگذارید و بیننده یکی از بهترین مستندها درباره زندگی او شوید. مستند «تنها مدرس»، روایتگر زندگی و پیچ و خم های شخصیت مردی است سرسخت که در سیاست ایران معاصر خوش درخشید و البته جانش را در راه دین و میهن فدا کرد. داستان زندگی پرماجرای شهید محمد مدرس، تنها به دوران اواخر پهلوی ختم نمی شود. او در دریای متلاطم سیاست از دوران آغاز مشروطه خواهی حضوری بسیار جدی داشته است. زندگی پر فراز و نشیب این مرد روحانی که «سیاست را عین دیانت و دیانت را عین سیاست» می دانست، در این مستند با دقت و با جزییات و زوایای مختلف و متنوعی که تا کنون بازگو نشده است، نشان داده می شود. با دیدن این مستند، اطلاعات بسیار خوبی درباره جنبش مشروطه، کودتای 1299 و برخی تحولات اجتماعی تاریخ معاصر به دست خواهید آورد. مستند «تنها مدرس» را معین شفیعی در سال 1399 کارگردانی کرده است.
این مستند را رضا برجی سال 1382 کارگردانی کرده است و با اینکه قدیمی به نظر می رسد؛ اما بسیار دیدنی است. مستند درباره زندگی، گفته ها و خاطرات یکی از خبرنگاران مستقل عراقی به نام محمد عبد بطاط است. کسی که حرف های زیادی برای گفتن و شنیدن دارد. او در جبهه های مختلف جنگ از نزدیک حضور بسیار جدی داشته و دراین مستند رضا برجی تلاش می کند تا جنگ هشت ساله عراق علیه ایران را با دقت موشکافی کند. مستند «عبد بطاط» بسیار دیدنی از آب درآمده است. همه چیز درآن زنده و ملموس است و گویی که جنگ در تک تک پلان ها و نفس های «محمد عبد بطاط» جریان دارد. با دیدن این مستند، قطعا بوی باروت و آژیرهای خطر را حس خواهید کرد و خواهید دید که چرا ایران و رزمندگان آن هشت سال مقاومت کردند، بدون اینکه یک وجب از خاک خود را به دست بیگانه دهند.
عموما می دانیم که سینما در ایران بیش از 100 سال سابقه دارد. وقتی مظفرالدین شاه خیره و متعجب به دوربین سینمایی قدیمی سوغات فرنگ خود زل زده بود، هیچ کس گمان نمی کرد که این هنر در ایران به قدری رونق بگیرد که در سینمای دنیا، جزو مطرح ترین ها شود و شهرتی جهانی پیدا کند. درباره تاریخ سینما در ایران، حرف ها بسیار است؛ اما کسی تا کنون سخنی از تاریخ سینما داری (سالن های سینما) روایت نکرده است. سالن هایی که سرشار از خاطرات عجیب و غریب هستند و ساخت هر کدامشان در ایران، ماجرایی مخصوص به خود دارد. اگر می خواهید با تاریخچه سالن های سینما در ایران آشنا شوید، پیشنهاد می کنیم مستند«روزی روزگاری سینما» را از دست ندهید. مستندی دقیق و تاریخی که سالن به سالن به شما از تاریخ سینمای ایران می گوید. اینکه هر سالن چه زمانی تاسیس شد و چه بر آن گذشت، محتوای اصلی مستند «روزی روزگاری سینما» است. شهرام میراب قدم و سام ارجمندی این مستند را در سال 1392 ساخته اند.
مقدمه چینی نمی کنیم، همه مان با معضل کارتن خوابی و مشکلات عمیق و جدی آن آشنا هستیم. همه می دانیم چه آسیب های اجتماعی متوجه کارتن خواب هاست. اعتیاد، ورشکستگی، افسردگی، خودکشی و بسیاری موارد دیگر، دنیای کارتن خوابی را احاطه کرده است. آنها زمان و مکان را گم کرده اند، خودشان را از دست داده اند و شاید سرشار از نفرت یا سرریز از بی عاری شده اند. هر چه هست و هر آنچه می دانید را کنار بگذارید و بیننده مستند «آوانتاژ» شوید؛ مستندی که زندگی کارتن خواب ها را از زاویه ای عجیب به تماشا نشسته و به ما نیز نشان می دهد. دنیای سرشار از معضل آنها، تلنگری است برای مراقبت از چیزی به نام «انسانیت»؛ چرا که کارتن خواب ها پیش از هر چیز «انسان بودن» خودشان را ذبح کرده و پشت سرشان جا گذاشته اند. این مستند را محمد کارت در سال 1395 ساخته است.
امروز دیگر مراقبت از محیط زیست، «سوسول بازی» و «بیکاری و علافی» دانسته نمی شود. تخریب محیط زیست چه در کشورمان و چه در تمامی دنیا، چنان به زندگی مان آسیب زده و آن را در معرض خطر قرارداده است که براحتی نمی توان از کنار تخریب آن گذشت. ما ایرانیان اگر از محیط زیست و فضای طبیعی و سبزمان مراقبت نکنیم، در آینده نزدیک، باید تاوان بسیار زیادی پرداخت کنیم. مستند «اکسیژن» خطرها و تاوان های احتمالی، تخریب محیط زیست را در ایران گوشزد می کند. این مستند دیدنی، نکات آموزنده بسیار زیادی دارد که اگر حتی اهل مراقبت از محیط زیست هم نباشید، چیزهای زیادی برای آموختن به دست خواهید آورد. این مستند را سید حسن یوسفی در سال 1396 کارگردانی کرده است.
غذایی دوست داشتنی برای خانواده ها
سمانه کوشه پیتزا از آن دست غذاهایی است که چه کوچک باشد و چه بزرگ در ردیف محبوب ترین و شناخته شده ترین غذاها قرار می گیرد و انواع مختلف آن در سراسر دنیا طبخ می شود. مینی پیتزا هم یکی از سبک های متنوع در تهیه پیتزاست، اما تفاوت مینی پیتزا یا پیتزای کوچک تنها در اندازه آن است، به همین دلیل بچه ها از طرفداران پروپاقرص این نوع پیتزا هستند. از ویژگی های این خوراکی خوشمزه تنوع مواد غذایی در آن است. در این نوع پیتزا می توان از مواد مختلف استفاده کرد و به آن عطر و طعم خاص و متنوعی داد.
براي درست كردن خمير؛ شير ولرم، شكر و مايع خمير را مخلوط کرده و ١٠ دقيقه صبر مي كنيم تا عمل بياید. سپس تخم مرغ، روغن، ماست و مايع عمل آمده را مخلوط می کنیم و آرد را كم كم می افزاییم تا خمير به دست نچسبد. خمیر آماده را داخل كاسه ای چرب شده قرار می دهیم و رویش را سلفون مي كشيم و به مدت یک ساعت در یک جای گرم استراحت می دهیم. بعد از اينكه خمير آماده شد، پفش را می خوابانیم و چانه هاي کوچک و گرد می گیریم. آنها را صاف می کنیم و داخل سيني كه كاغذ انداخته ايم، مي چينيم. روي خميرها را با سس کچاپ، پياز خرد شده، مرغ، فلفل و پنير پر کرده و روی آنها را با زرده رومال مي كنيم، سپس داخل فر از قبل گرم شده با حرارت ١٨٥ درجه سانتیگراد و به مدت ٣٠ دقيقه مي پزيم. (براي طلايي شدن مینی پیتزاهایمان هم گريل را به مدت ٥ دقيقه روشن مي كنيم).
مواد لازم
براي خمير
شير گرم: يك ليوان
ماست: يك ليوان
مايع خمير: يك قاشق غذاخوری
شكر و نمك: يك قاشق چایخوری
روغن مايع: نصف ليوان
آرد: ٤ تا ٥ ليوان
تخم مرغ: یك عدد
مواد رويه
سينه مرغ پخته و ريش ريش شده: نصف سینه
فلفل سبز و قرمز: يك عدد
پياز خرد شده: يك عدد كوچك
پنير پيتزا براي روي مواد: به میزان لازم
زرده تخم مرغ (براي رومال): يك عدد
كنجد: به میزان لازم
سس کچاب: به میزان لازم
آتینا عالی
مصرف ژله در بین همگان رایج است، اگر ژله مصرف می کنید بهتر است بدانید که این ماده از فواید و خواص بسیاری برخوردار است که نقش مهمی در سلامتی شما دارد. در این شماره سعی داریم طرز تهیه ژله دلستر را آموزش دهیم .
مواد لازم
دلستر: یک لیوان (با هر طعمى که دوست داريد).
ژله متناسب با طعم دلستر: یک بسته
آب جوش: یک لیوان
طرز تهیه
ابتدا ژله را با یک ليوان آب جوش حل می کنیم و روی حرارت کم می گذاریم يا روی بخار کترى قرار می دهیم تا کاملا شفاف شود. سپس یک ليوان دلستر را به آن می افزاییم و مواد آماده را داخل لیوان مورد نظر می ریزیم (یک چهارم موادمان را نگه می داریم)، وقتى ژله نيم بند شد و به غلظت سفيده تخم مرغ رسيد، با چنگال آن را هم می زنیم تا حبابدار شود. ژله را داخل يخچال قرار می دهیم تا کمی خودش را بگیرد. حالا یک چهارم موادی را که از قبل نگه داشته ایم، با همزن می زنیم تا خوب کف کند. آن را روى ژله نيم بندتون می ریزیم و دوباره داخل یخچال قرار می دهیم. این ژله دلستر خوشمزه را در این روزهای کرونایی که در قرنطینه هستید، درست کنید و یک سورپرایز ویژه برای خانواده داشته باشید تا شادی را روی لبانشان بیاورید.
فاطمه عباسی
مواد لازم
موز: 5 عدد
خامه صبحانه:
یک عدد
عسل: 2 قاشق غذاخوری
پودر کاکائو: یک قاشق سوپخوری
گردو خرد شده: 4 عدد
طرز تهیه
پنج عدد موز را با پوست داخل فریزر قرار می دهیم تا کاملا یخ بزند.
به این شکل بو، رنگ و طعم موز تغییری نمی کند. یک بسته خامه صبحانه را با دو قاشق عسل و یک قاشق سوپخوری پودر کاکائو داخل مخلوط کن ریخته و موزهای یخ زده را پوست می گیریم و خرد می کنیم.
سپس خوب با هم مخلوط کرده و گردوهای نگینی خرد شده را با قاشق داخل مواد می ریزیم و خوب مخلوط می کنیم.
مواد آماده را داخل یک ظرف در بسته به مدت سه ساعت در فریزر قرار می دهیم.
پس از سفت شدن آن را با اسکوپ بستنی توی ظرف می ریزیم و از طعم بی نظیر یک بستنی بدون مواد شیمیایی لذت می بریم.
این بستنی بدون کاکائو هم طعم بسیار خوبی دارد که می توان به راحتی در خانه تهیه کرد و از خوردنش در این روزهای گرم بهاری لذت برد.
بدن انسان، از اجزای شگفت انگیزی تشکیل شده که هر کدام، سیستم منحصر به فرد خود را دارند. سیستم خون و جریان خون از پیچیده ترین اجزای بدن هستند، به همین دلیل اهمیت دادن به این سیستم و آگاهی از آن، می تواند در حفظ سلامت انسان بسیار موثر باشد. در ادامه حقایقی را درباره خون و گروه خونی آورده ایم که شاید تاکنون نشنیده باشید.
برای جریان یافتن خون در بدن، لازم است که قلب فشار زیادی ایجاد کند. این فشار به اندازه ای است که می تواند یک جوی خون با ارتفاع حدود 9 متر راه بیندازد.
شاید باورش سخت باشد؛ اما این واقعیت دارد که انسان می تواند بدون ضربان قلب زندگی کند!
مقدار خونی که طی مدت 25 روز در بدن انسان جریان پیدا می کند، برای پر کردن یک استخر شنا با ابعاد متوسط کافی است.
انسان با از دست دادن 40 درصد خون بدن نیز می تواند زنده بماند؛ البته در این شرایط انتقال خون بموقع امری ضروری است.
گفته می شود21 درصد حملات قلبی دوشنبه ها اتفاق می افتد و روز جمعه دومین روز خطرناک است. براساس تحقیقات دانشمندان، این اتفاق به دلیل ترشح بیش از حد هورمون استرس است.
ضربان قلب روی خلق و خوی افراد تاثیرگذار است. دانشمندان پس از بررسی های فراوان متوجه شدند که پس از عمل جراحی قلب؛ افکار، احساسات و طرز رفتار افراد تغییر می کند.
برای کاهش خطر حمله قلبی توصیه شده که صبح ها به آرامی از خواب بلند شویم و شدت تمرینات عصرگاهی را کاهش دهیم.
شاید برایتان تعجب آور باشد؛ اما آب نارگیل به دلیل دارا بودن ترکیبات مشابه با پلاسمای خون، می تواند جایگزین مناسبی برای آن باشد.
همانطور که می دانید، خون، ۵ لیتر از حجم بدن انسان را به خود اختصاص داده است. ترکیبات خونی در انسان های مختلف متفاوت بوده و این امر باعث ایجاد انواع گروه خونی متفاوت در بین افراد شده است. گروه های خونی مختلف، حقایقی در خود نهفته دارند که بسیار جالب توجه است.
عملکرد ورزشی افراد به نوع گروه خونی آن ها وابسته است. نتایج مطالعه ای که در سال 2017 در این زمینه انجام شده، نشان می دهد افرادی که گروه خونی O دارند، نسبت به سایر گروه های خونی از استقامت بدنی بیشتری برخوردار هستند. دانشمندان همچنین با بررسی گروه خونی بازیکنان برتر واترپلو متوجه شدند هیچ یک از آنها گروه خونی AB ندارند؛ اگرچه گروه خونی O تنها زمانی که فرد به طور منظم فعالیت های ورزشی داشته باشد، تاثیرگذار خواهد بود.
به باور متخصصان، افراد با گروه خونی A باید توجه بیشتری به سطح کلسترول خون داشته باشند؛ چون بیش از دیگران در معرض ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی قرار دارند.
شخصیت ما رابطه نزدیکی با گروه خونی مان دارد و تحقیقات علمی این مسأله را اثبات کرده است. شاید به همین دلیل است که بیشتر مردم دنیا بر این باورند که انواع گروه خونی، روی ویژگی های شخصیتی و میزان موفقیت آنها در زمینه شغلی و روابط شخصی شان تاثیرگذار است.
برخلاف تصورات رایج، رژیم غذایی خاص برای هر گروه خونی وجود ندارد. دانشمندان پس از بررسی ثابت کردند که رژیم های غذایی براساس گروه خونی، تنها یک افسانه است.
افرادی که گروه خونی AB دارند، باید به حافظه و میزان تمرکز خود توجه بیشتری داشته باشند؛ چراکه خطر ابتلا به اختلالات شناختی در این افراد بسیار بیشتر از دیگران است.
گروه خونی روی سلامت تاثیرگذار است. به طور مثال می توان به افرادی که گروه خونی O دارند، اشاره کرد که گفته می شود این افراد معمولا دچار بیماری های قلبی عروقی نمی شوند؛ اما در معرض ابتلا به سرطان پوست و چاقی قرار دارند.
خطر ابتلا به دیابت و سرطان پانکراس در افرادی که دارای گروه خونی B هستند، بیشتر است.
محمود فکری:
سرمربی تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان می گوید هدف او و همکارانش حفظ تیم در لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران است. در شرایطی که نفتی های مسجد سلیمان کماکان در لیگ بازی ندارند و باید فقط تمرین کنند تا از آمادگی مطلوب دور نشوند، با محمود فکری، سرمربی این تیم در خصوص شرایط و وضعیت تیمش و مسائل فوتبال گفت و گوکردیم که مشروح آن را باهم می خوانیم.
با توجه به شناختی که از تیم داشتم و با پتانسیلی که این تیم داشت و بازیکنان توانمند و جوان و با انگیزه ای که در این تیم دیدم، تصمیم گرفتم به این پیشنهاد پاسخ مثبت بدهم. از سوی دیگر با توجه به اینکه تیم نفت با حضور خودم به لیگ برتر آمده بود، احساس کردم می توانم به این تیم برای ماندن در لیگ برتر کمک کنم.
همان طور که شما اشاره کردید، از زمان حضور من در نفت ما ۲ بازی انجام دادیم که بچه ها با تمام وجودشان وقت و انرژی گذاشتند و در این دو بازی مهم برابر سپاهان و مس رفسنجان توانستیم ۴ امتیاز بگیریم که امیدواریم در بازی آینده باز بتوانیم امتیاز لازم را کسب کنیم و به امید خدا به یک نقطه امن برسیم که خیالمان بابت بقای تیم در لیگ برتر راحت شود.
تیم ما ازلحاظ آمادگی فنی شرایط خوبی داشت، الان هم بچه ها ازلحاظ روحی و هم جسمی شرایط خوبی را دارند. برنامه های تمرینی که در مدت تعطیلی لیگ داشته ایم، این فرصت را برای ما ایجاد کرده که برنامه ها را برای آمادگی بیشتر تکمیل کنیم و امیدواریم با آمادگی وارد مسابقات و بازی های بعدی شویم و بتوانیم امتیازهای لازم را برای بقا در لیگ برتر دشت کنیم.
با توجه به زمانی که بین بازی با ماشین سازی ایجاد شد، تصمیم گرفتیم اردوی ۱۰ روزه ای را برگزار کنیم تا نفرات در اختیارمان باشند و بتوانیم کارهای بیشتری انجام دهیم. در این اردو بیشتر بازی درون تیمی انجام می دهیم و اگر نیاز باشد، بازی دوستانه با تیم های دیگر را نیز برگزار خواهیم کرد. فکر می کنم این تعطیلی خیلی به نفع شاگردانم بود و حالا با یک ریکاوری خوب و آمادگی به مسابقات بر می گردیم.
هدف اصلی حفظ تیم در لیگ برتر و رسیدن به یک نقطه امن که خیالمان راحت باشد و روز آخر استرس و نگرانی این را نداشته باشیم که سهمیه مان در لیگ برتر را از دست بدهیم . تمام تلاشمان را می کنیم در بازی های آینده امتیازهای لازم را برای بقا در لیگ برتر کسب کنیم. البته بازهم تأکید می کنم کار راحتی نداریم.
در حال حاضر قراردادم با این تیم تا پایان فصل جاری است و معلوم نیست در آینده چه اتفاقاتی رخ بدهد. شرایط خوب باشد چراکه نه ؟ من این تیم و هوادارانش را دوست دارم.
ما از همین الان خودمان را برای بازی با ماشین سازی آماده می کنیم. باید برای تیم هایی که با آنها بازی می کنیم، احترام قائل شویم و آنها را دست کم نگیریم و با تمام وجودمان برای این بازی آماده شویم. به اعتقاد من اگر تیمی را بخواهیم دست کم بگیریم، ممکن است برابر آن به مشکل خورده و اذیت شویم و آن امتیازی را که لازم است کسب کنیم، از دست بدهیم. ماشین سازی هم برای ما مثل سپاهان است و با تمام انگیزه و توانمان آماده آن بازی می شویم.
متأسفانه تغییرات پی درپی در برنامه ریزی لیگ تیم ما را خیلی اذیت کرده است. ما ابتدا قرار بود 23 اردیبهشت بازی کنیم، ولی به خاطر بازی های آسیایی، نمایندگان ایران مسابقات سه روز به تعویق افتاد، از این برنامه ریزی اذیت شده ایم. در هیچ کجای دنیا نمی بینید برنامه مسابقات این قدر تغییر کند. همه دنیا مسابقاتشان را چهار روز یک بار برگزار می کنند، ولی یکباره بازی ما یک هفته به تعویق می افتد. تصور کنید یک مربی برای آماده نگه داشتن بازیکن چقدر کار سختی دارد. همین حالا ما بیش از بیست روز بازی نداشته ایم و باید مراقب باشیم بازیکنان مصدوم نشوند، کرونا نگیرند و اتفاق دیگری برای آنها رخ ندهد.
متأسفانه ویروس کرونا عزیزان زیادی را از ما گرفته و امیدوارم واکسن برای همه در ایران و دنیا تولید شود تا دیگر قربانی را به خاطر این ویروس نداشته باشیم. متأسفانه در یکی دو هفته اخیرعزادار نادر دست نشان و حمید جاسمیان شده ایم. آقای دست نشان و آقای جاسمیان از بزرگان فوتبال ما بودند. آقای دست نشان جدا از اینکه فوتبالیست قابلی بودند، مربی بازیکن سازی برای فوتبال ایران محسوب می شدند و شاگردان زیادی را تحویل فوتبال دادند. آقای جاسمیان هم از بزرگان فوتبال ما بودند که به خاطر بیماری کرونا از بین ما رفتند. امیدوارم روح این دو عزیز قرین رحمت الهی باشد.
در دومین بازی مرحله نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان رقم خورد
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در دومین بازی خود درهفته دوم مرحله نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران به یک پیروزی شیرین دست پیدا کرد، اما ملی حفاری متحمل شکست سنگینی شد.هفته دوم مرحله نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران در آبادان و مشهد برگزار شد. تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در خانه میزبان تیم مدعی سایپا بود . شاگردان نرگس علوانی با ارائه یک بازی برتر موفق شدند حریف سرشناس و مدعی خود را با نتیجه ۳ بر ۲ شکست دهند تا چهار امتیازی شوند. آبادانی ها نیمه نخست را با پیروزی به رختکن رفتند، اما در نیمه دوم، ابتدا بازی به تساوی کشیده شد، اما در ادامه نفتی ها با ارائه یک بازی برتر توانستند حریف خود را زمین گیر کنند تا برنده این بازی حساس باشند. سهیلا ملمولی، نسا احدی و الهام عنافچه برای پالایش نفت آبادان در این بازی گلزنی کردند و فاطمه تراهی و مهسا علی مددی برای سایپا گل زدند. تیم فوتسال پالایش نفت آبادان با این پیروزی 4 امتیازی شد تا به تنهایی در صدر جدول قرار بگیرد. تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز که به مشهد رفته بود، متحمل یک شکست سنگین برابر خراسان رضوی شد. این دیدار هفت گل در برداشت که سهم ملی حفاری ۲ گل و سهم خراسان نیز پنج گل بود. سارا شیر بیگی چهار بار و مهسا ایرانمش یک بار برای خراسان گلزنی کردند. فهیمه زارعی و رقیه صومعه (گل به خودی) برای حفاری گلزنی کردند. در حال حاضر حفاری با تساوی که در بازی اول مقابل پالایش نفت آبادان به دست آورد، یک امتیازی است و در قعر جدول قرار دارد. خراسان و سایپا نیز دوم و سوم هستند. در هفته سوم این رقابت ها ملی حفاری در دیداری خارج از خانه با سایپا دیدار می کند و پالایش نفت آبادان هم در مشهد میهمان تیم خراسان است.مرحله نهایی لیگ برتر به صورت دوره ای برگزار می شود و درنهایت نیز جام قهرمانی به تیمی خواهد رسید که بیشترین امتیاز را کسب کرده باشد.
سرمربی پالایش نفت آبادان:
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان بعد از پیروزی در بازی مقابل تیم مدعی سایپا گفت: هدف اصلی این تیم قهرمانی در فصل جاری لیگ برتر است. نرگس علوانی پس از پیروزی تیمش مقابل سایپا تیمش در بازی دوم دور نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران گفت: بازی سختی بود، ضمن اینکه در این مرحله هر بازی برای ما حکم فینال را دارد. خدا را شکر بازیکنانم خیلی خوب کارکردند که از آنها بابت اینکه از جان مایه گذاشتند، تشکر می کنم. سرمربی پالایش نفت آبادان بابیان اینکه از بازیکنانش ابراز رضایت دارد، گفت: در این دیدار موقعیت های خوبی برای گلزنی داشتیم که از آنها بهره لازم را نبردیم. نیمه اول را برنده به رختکن رفتیم، اما در نیمه دوم، حریف از دو اشتباه ما استفاده کرد و به گل رسید. اما خدا را شکر به موقع موفق شدیم گل برتری را بزنیم و نیز نتیجه بازی را حفظ کنیم. درمجموع دو تیم بازی خوبی ارائه دادند. سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در پاسخ به این سؤال که با این پیروزی و حضور در صدر جدول آیا قهرمانی را برای تیم خود متصور است، گفت: صدرنشینی در روز دوم خوب است اما حفظ آن مشکل است و برای قهرمانی باید تا روز آخر این صدرنشینی را حفظ کرد. اما باید بگویم صد درصد هدف اصلی ما قهرمانی است چون تیمم و شاگردانم شخصیت قهرمانی دارند، اما با تمام این اوصاف در ورزش نمی توان قول داد. علوانی درباره ادامه مسابقات در شرایط کرونایی هم گفت: شرایط سخت است اما مسابقات باید برگزار شود. تیم ما نیز پروتکل های بهداشتی و نکات لازم را بسیار رعایت می کند. علوانی در خصوص بازی با تیم خراسان رضوی هم گفت: با این تیم قبلاً در مرحله گروهی دومرتبه بازی کرده ایم و شناخت خوبی از آنها داریم برای همین با توجه به شناخت کاملی که از این تیم داریم به مشهد می رویم و امیدوارم که 3 امتیاز بازی را از آن خودمان کنیم تا دست پر به آبادان برگردیم.
مدیرعامل و سرپرست جدید تیم فوتبال پارس جنوبی جم معرفی شدند.
حمید افشاری به عنوان مدیرعامل جدید باشگاه پارس جنوبی جم معرفی و جایگزین بهرام رضاییان شد.
بعد از جدایی رضاییان از مدیرعاملی باشگاه، ایوب چراغی، سرپرست پارس جنوبی نیز استعفا کرده بود و به همین دلیل، سید عظیم حسینی به عنوان سرپرست جدید این تیم معرفی و منصوب شد. رضاییان و چراغی طی سال های گذشته، عملکرد موفقی در پارس جنوبی داشتند و روزهای نسبتا خوبی را برای این تیم رقم زده بودند و حالا باید منتظر روزهای خوب با مدیر جدید در ادامه راه باشیم.
تیم پارس جنوبی جم با هدایت محمد نصرتی تا پایان هفته بیست و سوم رقابت های لیگ دسته اول با 32 امتیاز در رده هشتم قرار دارد و در هفته پیش رو در شهر جم، میزبان رضا عنایتی و شاگردانش در تیم هوادار خواهد بود.
بررسی راهکارهای خروج نفت آبادان از بحران
مشعل تیم فوتبال صنعت نفت آبادان بازهم در رقابت های لیگ برتر شکست خورد تا اوضاع این تیم نفتی بحرانی تر از قبل شود. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان همچنان در حال درجا زدن است و نتایج این تیم آن قدر برای هوادارانش غیرقابل تحمل شده که حالا آرزو دارند فصل بیستم هر چه سریع تر به پایان برسد. در شرایطی که تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در این فصل در هفته های ابتدایی و نیم فصل اول عملکردی درخشان از خود به جا گذاشته بود، در ادامه طی هفته های اخیر نتایج به کام این تیم و هوادارانش پیش نرفته است. تا جایی که این تیم باسابقه نفتی به رتبه یازدهم جدول سقوط کرده، تیمی که به دنبال سهمیه آسیایی بود. در همین راستا نگاهی گذرا به برنامه ها و عملکرد این تیم ریشه دار نفتی در فصل جدید داشتیم که چرا به این حال وروز دچار شده است.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان یکی از بازیکن ساز ترین باشگاه های ایران خصوصاً در دهه هفتاد محسوب می شد که ستاره های زیادی را به تیم ملی و باشگاه های پرسپولیس و استقلال منتقل کرده بود. بااین حال طی سالیان اخیر مشکلات این باشگاه باعث شده بود تا پیش از ظهور ستاره ها، آن ها مسیر دیگر باشگاه ها را در پیش بگیرند و دست برزیلی ها خالی بماند. در این فصل اما این باشگاه با برنامه ریزی جالبی اقدام به جذب سیروس پورموسوی کرد. سرمربی سابق تیم جوانان ایران که اشراف کاملی روی استعدادهای فوتبال با توجه به حضور در این پست داشت. پورموسوی با حضور در نفت آبادان و اجرای طرح استعدادیابی دو هدف را دنبال می کرد؛ ابتدا احیای صنعت نفت و کسب نتایج مناسب با این تیم و در ادامه جذب و شناسایی استعدادها برای آینده باشگاه.
با توجه به اینکه باشگاه صنعت نفت آبادان همانند سالیان گذشته از حمایت لازم به دور بود، نیازمند این بود تا استعدادهای جوان با هزینه قرارداد پایین تر به این تیم انتقال یافته تا ضمن تغییر نسل موفق در آن، برای پشتوانه سازی و ترانسفر نیز این باشگاه را ازنظر مالی به شرایط مناسبی برسانند.
پورموسوی کار را با مشکلات بزرگ در این تیم استارت زد و با وجود بسته بودن پنجره نقل و انتقالات و عدم تأمین منابع لازم برای رقابت با دیگر باشگاه ها صنعتی، بازیکنان مدنظر خود را از حضور در دیگر تیم ها منصرف کرد. او چند ستاره قابل اعتنا و استعداد نیز به جمع بازیکنان اضافه کرد و به واسطه همین اتفاق نیز توانست در هفته اول باوجود محرومیت نقل و انتقالاتی تیمش را برنده بازی کند.
با وجود مشکلاتی که این تیم طی فصل دنبال می کرد، آن ها توانستند با کسب نتایجی مناسب در مقطعی حتی صدرنشینی لیگ برتر را هم برای اولین بار در تاریخ تجربه کنند تا انتظارات از این تیم بالاتر برود و در سودای کسب سهمیه آسیا باشند. در نقل و انتقالات زمستانی اما اوضاع به سود صنعت نفت پیش نرفت و این تیم نتوانست در رقابت با گروه های صنعتی ستاره ها را مجاب به قبول پیشنهاد حضور در این تیم کند. در کنار این مسئله عدم پرداخت به موقع مطالبات بازیکنان و مصدومیت و دوری برخی دیگر از بازیکنان نیز از دیگر آسیب هایی بود که نفت و سیروس پورموسوی را از دستیابی به هدف دور کرد.
بعدازاینکه حضور صنعت نفت در فصل آینده لیگ برتر نیز تا حد زیادی تثبیت شد، کادر فنی این تیم به دنبال اجرای برنامه دوم خود در این باشگاه رفتند؛ شناسایی و فرصت به بازیکنان جوان و استعداد برای شکوفایی و تأمین منابع لازم برای آینده باشگاه. پورموسوی قصد داشت با فرصتی که به بازیکنان جوان می داد آن ها را برای حضور موفق در فصل آینده و درخشش بیشتر در این رقابت آماده کند. خصوصاً که این موضوع از یک سو باعث کاهش هزینه های باشگاه برای پرداختی های میلیاردی با توجه به بالا رفتن تورم جذب بازیکن می شد و از سوی دیگر درصورتی که آن ها موردتوجه دیگر باشگاه ها قرار می گرفتند، آورده مالی مناسبی نیز وارد خزانه باشگاه می شد تا آن ها همانند روال چند سال گذشته تنها چشم به حمایت مالی استان نداشته باشند.
طبق این برنامه، صنعت نفت آبادان در این فصل حسین زواری، احمد شریعت زاده، امیرحسین فرهادی، محمدرضا غبیشاوی، رضا امانی،علی خرم آبادی، پیام پارسا و ... را وارد سیکل بازی در تیم در طول فصل کردند و اکنون نیز که شرایط بقای تیم تا حد زیادی مسجل شده، فرصت بیشتری نصیب آن ها کرده اند.
با وجود برنامه ای که کادر فنی در نظر داشت، هواداران نسبت به عملکرد تیم در خصوص کسب نتیجه موضع گیری تندی لحاظ کرده اند. موضع گیری هواداران در بازی برابر آلومینیوم اراک به بالاترین حد خود رسید تا جایی که در همان دقایق ابتدایی و بعد از گل حریف، آن ها شروع به انتقاد کردند تا گلایه کادر فنی و بازیکنان را نیز در پی داشته باشد. هواداران صنعت نفت آبادان اما نسبت به این موضوع که این باشگاه در شرایط کنونی قادر به رقابت صددرصدی با باشگاه ها متمول که حامیان مالی بزرگی دارند، نیستند. اتفاقی که باعث شده تا در این فصل هم بحث های انتقال های چندمیلیاردی شکل گیرد. اعدادی که برخی تیم ها برای جذب یک یا دو بازیکن خود در نظر گرفته اند، شاید بودجه یک ساله نفت آبادان محسوب شود! در این شرایط همراهی با برنامه مدیریت و کادر فنی برای کشف و فرصت دادن به استعدادها یک اتفاق مؤثر و مناسب می تواند تلقی شود. باید دید هواداران آبادانی با در نظر گرفتن منطقی شرایط، حمایت لازم برای شکوفایی بازیکنان جوان وزنده کردن روزهای خوش گذشته را شکل خواهند داد یا با سرکوبی این اتفاق، زمینه را برای سقوط هر چه بیشتر تیم تسریع می کنند.
تیم صنعت نفت برای مردم آبادان حکم هویت این شهر را دارد و در خانه و مغازه هر آبادانی که در امیری و احمدآباد و سایر محله های آبادان بروید، بعید است عکسی از تیمشان را در کنار تیم ملی برزیل یا پرچمی از آن نبینی؛ این آبادانی ها عِرق عجیبی به گروهشان دارند و اگر کرونا نبود، شور و حال خاصی را در ورزشگاه و فوتبال ایران ایجاد می کردند اما همین هوادار عاشق، هفته ها است که دیگر رغبتی به تماشای بازی های تیم محبوبش از تلویزیون ندارد.
به نظر می رسد مشکلات تیم و عدم نتیجه گیری آن به بررسی از سوی کمیته فنی باشگاه و مشورت و همفکری با پیشکسوتان فوتبال آبادان و استان نیازدارد تا نفت پیش ازاین که بیشتر از این به قعر جدول نزدیک نشده، بتواند خود را بازیابی کرده و با تغییر درروند حرکتی و حداقل با رسیدن به میانه های جدول، در اندیشه ساختن تیمی جدید و باکیفیت برای فصل بعدی باشد. البته این گونه که به نظر می رسد، نفت روحیه، خودباوری و اعتماد به نفسش را ازدست داده و چنان در حال عقب گرد است که دیگر نمی تواند برای هیچ حریفی حتی در آبادان، ترسناک باشد و حالا حتی رقبا با این نگاه که بتوانند از صنعت نفت امتیاز بگیرند، مقابل این تیم حاضر می شوند.
همان طور که گفتیم دلایل عدم نتیجه گیری تیم صنعت نفت آبادان که موفقیت آن، تنها آروزی مردم این شهر محروم است، نیازمند کارشناسی دقیق و واکاوی از سوی مسئولان این شهر و باشگاه است. موضوعی که مطالبه به حق هوادارانش بوده و به دنبال چرایی رقم خوردن چنین شرایط اسفناکی بعدازآن دوره موفق در ابتدای فصل هستند.
با تساوی در دربی بوشهر
تیم فوتبال پارس جنوبی جم در دربی بوشهری ها به تساوی دست پیدا کرد تا کماکان به صعود به لیگ برتر امیدوار بماند. پارس جنوبی جم در هفته بیست و سوم لیگ دسته یک فوتبال باشگاه های ایران در بوشهر مِیهمان تیم شاهین این شهر بود که موفق شد در خانه حریف یک امتیاز کسب کند. شاگردان محمد نصرتی در روزی امتیازات را تقسیم کردند که تا ثانیه های پایانی از حریف خود پیش بودند. پارس جنوبی جم در دقیقه 97 برد را با تساوی عوض کرد. حساسیت های این بازی موجب شد در نیمه نخست توپی از خط دروازه ها عبور نکند. به واقع در نیمه نخست توپ بیشتر در میانه میدان جریان داشت و دو تیم بیشتر یکدیگر را محک می زدند. در نیمه دوم این تیم پارس جنوبی جم بود که ابتدا به گل رسید، اما درحالی که بازی می رفت با همین نتیجه پایان یابد، داور در دقیقه 7 وقت اضافه به سود تیم میزبان یعنی شاهین شهرداری بوشهر اعلام پنالتی کرد که این ضربه توسط میلاد شعبانلو به گل تبدیل شد و نتیجه بازی برابر شد. گل تیم پارس جنوبی جم را مهرداد هدایتیان در دقیقه 52 به ثمر رساند. پارس جنوبی جم با این نتیجه 32 امتیازی شد و در رده هفتم جدول رده بندی لیگ یک قرار گرفت. فاصله این تیم بارده دوم جدول 6 امتیاز و با توجه به اینکه 11 هفته به پایان بازی های باقی مانده است، هم چنان می توانند به صعود به عنوان تیم دوم امیدوار باشد.
سرمربی پارس جنوبی جم با ابراز رضایت از عملکرد شاگردانش در دربی بوشهر، تیمش را شایسته کسب سه امتیاز دانست.
تیم پارس جنوبی جم در حالی دربی بوشهر را با تساوی یک بریک پشت سر گذاشت که تا دقیقه 97 از میزبان خود پیش بود.
محمد نصرتی، سرمربی پارس جنوبی جم بعد از تساوی یک بریک مقابل شاهین بوشهر گفت: خودمان را به خوبی برای این بازی آماده کرده بودیم و خیلی تلاش زیادی داشتیم تا بچه ها را باانگیزه بالا راهی این مسابقه کنیم. این بازی اهمیت ویژه ای برایمان داشت چون می خواستیم به جمع بالانشینان جدول برگردیم. با آنالیزی که انجام داده بودیم، به خوبی از نقاط ضعف و قوت حریف مطلع بودیم. بازی را هم خیلی خوب آغاز کردیم و توانستیم ٩٠ دقیقه توپ و میدان را از آن خود کنیم. بدون اغراق باید بگویم اگر بازیکنانمان فرصت طلب بودند باید با اختلاف سه گل بازی را می بردیم. نصرتی درباره عملکرد بازیکنان جوانش گفت: در طول جریان بازی کاملاً مسلط به زمین و حریف بودیم و در مالکیت توپ و ایجاد موقعیت گلزنی برتر از حریف بودیم.
سرمربی پارس جم در خصوص استفاده از بازیکنان جوان در ترکیب تیمش گفت: من تاوان استفاده از بازیکنان جوان را می دهم. کمتر مربی ای هست که این ریسک را کند ولی من از تک تک بازیکنانم راضی هستم و آنها باجان و دل و شجاعت بازی می کنند. ما در کنار کسب نتیجه به بها دادن به جوانان و پرورش نسلی تازه در فوتبالمان فکر می کنیم و خیلی خوشحالم که با این بچه ها توانسته ایم کیفیت بالای خودمان را به نمایش بگذاریم. امیدوارم با دقت بیشتر در کسب نتیجه هم موفق باشیم. نصرتی درباره داوری این دیدار هم گفت: من برد بیرون از خانه را در دقیقه 97 با تساوی عوض کرده ام آن هم به دلیل اعلام پنالتی توسط داور که هنوز نمی دانم صحنه توپ به دست بود یا دست به توپ! البته آقای زاهدی فر داور باتجربه ای هستند و صحنه تأثیرگذاری در طول بازی نداشتیم ولی هنوز نمی دانم آیا واقعاً آن صحنه پنالتی بود یا نه!
باشگاه ملی حفاری اهواز، سرمربی تیم فوتسال بانوان این باشگاه را برکنار کرد. بر همین اساس طی جلسه ای که در باشگاه ملی حفاری گرفته شد، مینا بارانی از سمت خود در رأس کادر فنی تیم فوتسال بانوان این باشگاه کنار گذاشته شد. باشگاه ملی حفاری در نامه برکناری بارانی قید کرده که این مربی به دلیل کسب نتایج ضعیف کنار گذاشته شده است. به همین منظور مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز در خصوص قطع همکاری این باشگاه با مینا بارانی و انتخاب سرمربی جدید تیم فوتسال بانوان حفاری اهواز توضیحاتی ارائه کرد. به گزارش مشعل و به نقل از رسانه باشگاه ملی حفاری اهواز، سید سالار محمد نیا در این خصوص گفت: با توجه به عدم تحقق اهداف تعیین شده و عدم حصول نتایج مدنظر، كميته فني باشگاه شرکت ملی حفاری ايران پس از بررسی لازم، تصمیم به قطع همکاری با سركار خانم بارانی سرمربی این تیم کرد. مدیرعامل باشگاه ملی حفاری در ادامه ضمن تقدیر و قدردانی از زحمات سرکار خانم بارانی در ادامه فعالیت حرفه ای برای ایشان آرزوی موفقیت کرد.
پس از برکناری مینا بارانی از هدایت تیم فوتسال بانوان ملی حفاری، این باشگاه خیلی زود سرمربی جدید خود را انتخاب کرد و هدایت این تیم در ادامه بازی های مرحله نهایی لیگ برتر به مربی کهنه کار فوتبال و فوتسال ایران فروزان سلیمانی سپرد.
سلیمانی در سال ۲۰۱۵ در اولین دوره مسابقات فوتسال زنان آسیا سرمربی تیم ملی بود و با ایران قهرمان قاره پیر شد. او پیش ازاین نیز سرمربی حفاری بود و با این تیم قهرمان لیگ شده است. هدایت تیم فوتبال بانوان آویسا خوزستان در لیگ یک و لیگ برتر کشور نیز در کارنامه این مربی به چشم می خورد. حضور او در حفاری در حالی شکل گرفته که او امیدوار است در ۴ بازی باقی مانده حفاری، آرامش را به تیم آبی پوش اهواز بازگرداند. حفاری در جدول مرحله نهایی از ۲ بازی یک امتیاز دارد اما هنوز چیزی را از دست نداده است. آن ها در فاصله ۳ امتیازی صدرنشین هستند و همه چیز به بازی های آتی بستگی دارد. تجربه بالای فروزان سلیمانی به کمک حفاری خواهد آمد. مدیرعامل ملی حفاری با تایید این خبر گفت: خانم فروزان سلیمانی به عنوان سرمربی جدید تیم فوتسال بانوان ملی حفاری انتخاب شد و هدایت این تیم برای ادامه مسابقات را به عهده گرفت.
مشعل در بسیاری از خانواده ها وجود اختلاف بین اعضای خانواده به خصوص اختلاف بین والدین و نوجوانان مشهود است. در بسیاری از موارد این اختلاف ها با عبور فرزندان از سنین رشد و بلوغ و یا گذشت زمان و تغییر شرایط برطرف می شوند اما در برخی موارد به شکلی ریشه ای باقی می مانند و زمینه دلخوری و ناراحتی های طولانی را فراهم می کنند. به همین دلیل است که بسیاری از کارشناسان حوزه روابط خانواده توصیه می کننده با شناخت زمینه های اختلافات در جهت کاهش ورفع آنها و به خصوص جلوگیری از بروز اختلاف ها قدم برداریم. وجود اختلاف ها و رفع آنها ارتباط مستقیم به شرایط روحی و رفتاری هر دو طرف موضوع دارد و به همین دلیل نمی توان در اختلافات خانواده یک طرف را 100 درصد مقصر قلمداد کرد. به همین دلیل خوب است خودمان را در همه موارد به جای طرف مقابل بگذاریم و از خودمان بپرسیم که مثلا اگر به جای پدر و مادرمان بودیم، چه رفتاری داشتیم ؟ یا اگر به جای برادر بزرگترمان بودیم باز هم همین قدر جدی و سخت برخورد می کردیم ؟ کارشناسان حوزه خانواده برای کاهش و جلوگیری از بگو مگوهای خانوادگی و ریشه دار شدن اختلافات راهکارهایی را ارائه کرده اند که خوب است در این روزها که همه ما دچار مشکلات و درگیری های زذهنی مختلف هستیم، باهم مرور کنیم.
وجود اختلاف و بالاگرفتن یک بحث و یا حتی مشاجره بین اعضای خانواده اتفاق غیرمعمولی نیست، اما مهم این است که بلافاصله پس از این اختلاف روی خوش خودمان را برگردانیم و با همان لحن همیشگی به باقی اموراتمان برسیم.
عصبانی شدن یکی از خصوصیات همه ماست و ممکن است در موقعیتهای مختلفی عصبانی باشیم اما خوب است که در جریان این عصبانیت در ذهنمان موقعیت و جایگاه و اندازه دوست داشتن طرف مقابلمان را یادآوری کنیم.
بهترین راهکار بعد از عصبانیت و بحثهای تند این است که بلافاصله پس از آن برادر ، خواهر ، یا همسر و والدینمان را در آغوش بگیریم و با لحنی صمیمی صدایش کنیم تا احساس کدورتی باقی نماند.
در زمان مشاجره و بحث این سوال را بپرسید که آن موضوع چقدر اهمیت دارد؟ وقتی برای موضوعات کوچک با هم بحث می کنیم ، در مورد موضوعات بزرگتر و مهمتر چه اتفاقی قرار است رخ دهد ؟ این سوال می تواند جدی بودن شرایط و موقعیت را تقلیل دهد.
اگر طرف بحث و مشاجره نوجوانان و گروه سنی در سن رشد هستند ، حتما شرایط روحی و خلق و خوی این گروه سنی را در نظر داشته باشید. بسیاری از نوجوانان به خصوص در نسل جدید نگاه های متفاوتی با والدین خود دارند.
بسیاری از اختلافات زمانی پیش می آید که از افکار و نیازها و حس و حال طرف مقابلمان کم یا بی اطلاع باشیم. بسیاری از والدین و اعضای خانواده در شرایط دنیای امروز به دلیل مشغله و شرایط زندگی از هم دور شده اند به همین دلیل لازم است میزان شناختمان را از اطرافیان و کسانی که دوستشان داریم بیشتر کنیم.
در بسیاری از خانه ها امکانات و رفع نیازهای افراد موضوع اختلاف می شود، بهتر است برای هر کدام از اعضا به خصوص در زمان درس و کار فضایی جداگانه وجود داشته باشد تا زمینه ای برای اختلاف وجود نداشته باشد و به حریم یکدیگر احترام بگذاریم.
همسر یا والدین و فرزندان از سنی به بعد شخصیتشان شکل گرفته و تغییر رفتار در آنها لزوما امکان پذیر نیست ، مگر خودشان تصمیم به تغییر بگیرند. پس اگر رفتار یا خواسته ای از آن با نظر ما تطبیق ندارد درست نیست که به دنبال تغییر اجباری در آنها باشیم.
بسیاری از ما در دوران تحصیل یا در میان اعضای خانواده خود در سنین کودکی مهارتهای کلامی و بیان درست نیازها و نظرات یا یاد نگرفته ایم و به همین دلیل در بیان موضوعات با دیگران به اختلاف می خوریم و گاه به مشاجرات جدی می انجامد. به همین دلیل لازم است برخی از مهارتهای کلامی در بیان نیازها و اختلافات را بیاموزیم.
قرار نیست به عنوان همسر یا والدین یا برادر و خواهر بزرگتر ، روی افراد دیگر خانه کنترل گری داشته باشیم. اعتماد متقابل بین اعضا باید حفظ شود و بر اساس شناخت و اعتماد متقابل در مورد موضوعات مختلف وارد بحث و تبادل نظر شویم.
لازم است به مسئله تفاوت در بین افراد توجه کنیم. گاهی حتی دو خواهر در یک خانواده تفاوتهای زیادی با هم دارند ، پس مقایسه و انتظار انجام همان رفتار بین آنها اشتباه است و می تواند زمینه تنش و اختلاف را فراهم کند. بهتر است برای هر فرد در میان اعضای خانواده حق انتخاب را باز بگذاریم.
بسیاری از نوجوانان و جوانان نسل جدید نگاه متفاوت و وابستگی شدیدی به فضای مجازی دارند و این شرایط باعث فاصله بیشتر آنها از خانواده شده است.
لازم است بدون فشار و اجبار مشاجره های کلامی و ایجاد مشوقهایی برای همراهی در کنار خانواده ، توجه آنها را به این فضا کمتر کنیم .
به جور، ترک محبت خلاف عادت ماست
وفا مصاحب دیرینه محبت ماست
تو و خلاف مروت خدا نگه دارد
به ما جفای تو از بخت بی مروت ماست
بسا گدا به شهان نرد عشق باخته اند
به ما مخند که این رسم بد نه بدعت ماست
به دیگری نگذاریم ، مرده ایم مگر
نشان تیر تغافل شدن که خدمت ماست
تویی که عزت ما می بری به کم محلی
و گرنه خواری عشقت هلاک صحبت ماست
به دعوی آمده بودیم چاشنی کردیم
کمان ، تو نه به بازوی صبر و طاقت ماست
هزار بنده چو وحشی خرید و کرد آزاد
کند مضایقه از یک نگه که قیمت ماست
*وحشی بافقی
حامد همایون، خواننده و آهنگساز ایرانی است که با تک آهنگ «چتر خیس» وارد فضای حرفه ای موسیقی پاپ شد و طرفداران خودش را پیدا کرد. او اولین آلبوم رسمی خود به اسم «دوباره عشق» را درسال ۱۳۹۵ منتشر کرد و در ادامه بارها در شهرهای مختلف کنسرت برگزار کرد. او همچنین چندین تک آهنگ برای برنامه های تلویزیونی اجرا کرده که از جمله آن می توان به برنامه صبحگاهی شبکه اول به نام «فرمول یک» اشاره کرد.
کتاب ماه و شش پنی با نام اصلی The Moon and Sixpence یکی از مهم ترین کتاب های سامرست موام، نویسنده انگلیسی است. کتاب درباره چارلز استریکلند، مردی میانسال است که سهامدار بورس است و زنی مهربان و زیبا و دو فرزند (یک پسر و دختر) دارد. چارلز به ظاهر مردی عبوس و به شدت حوصله سربر می آید که گویا هنوز خودش را نیافته است و در در عصر مدرنیته اروپا دست و پا می زند. او از زندگی نسبتاً خوب و مرفهی برخوردار است و از تفریحات معمول افراد طبقه خودش هم بی نصیب نیست. هفده سال است که ازدواج کرده و فرزندان خوبی دارد و به نظر نمی آید چیزی بیشتر از این بخواهد اما ناگهان روزی بدون هیچ گونه خبر قبلی و تنها با به جا گذاشتن یک نامه چند کلمه ای غیبش می زند ... کتاب ماه و شش پنی درباره عصیان و طغیان ناگهانی روح یک فرد بسیار عادی است که همچون هیولایی سرتاپای او را فرا می گیرد و او را مجبور می کند که به تعلقات روزمره زندگی اش پشت پا بزند و در جهت جست و جوی خودش قدم های بزرگ و غیرمتعارفی را بردارد. این کتاب را شهرزاد بیات موحد، ترجمه و انتشارات ماهی ترجمه کرده است.
جدایی نادر از سیمین فیلمی ایرانی در ژانر درام محصول سال ۱۳۸۹ است. اصغر فرهادی ، کارگردان، نویسنده و تهیه کننده این فیلم و شهاب حسینی، پیمان معادی و لیلا حاتمی بازیگران اصلی آن هستند. این فیلم مجموعاً بیش از ۵۲ جایزه جهانی را از آنِ خود کرده است، جوایز معتبر بین المللی همچون جایزه اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان، گلدن گلوب بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان، جایزه هیئت داوران و جایزه خرس طلایی از جشنواره فیلم برلین و جایزه ایندیپندنت اسپیریت بهترین فیلم خارجی زبان، جایزه جوایز بودیل بهترین فیلم خارجی زبان و جایزه سزار بهترین فیلم خارجی زبان از جمله جوایز مهم جدایی نادر از سیمین است. سیمین می خواهد به همراه همسرش نادر و دخترش ترمه از ایران برود و همه مقدمات این کار را فراهم کرده اما نادر نمی خواهد پدرش را که از بیماری آلزایمر رنج می بَرَد تنها رها کند و باقی ماجرا ...
گفت و گو با خادمیار جوان رضوی که از کارکنان صنعت نفت است
مشعل بسیاری از کارکنان صنعت نفت، به خصوص کارکنانی که شرایط شغلی اقماری دارند، در فرصت فراغت از کار به امور مورد علاقه دیگری در حوزه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و اعتقادی می پردازند و با انجام این امور حال خودشان را برای زندگی و شرایط سخت ، بهتر و آرامتر می کنند. احسان پورمحمد، یکی از کارکنان خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال است که در کنار سختی کار خود، افتخار خادمی حرم امام هشتم(ع) را پیدا کرده و توانسته است در دوران جوانی به آرزوی دیرینه خود یعنی خدمت به زائران بارگاه رضوی برسد.
احسان پورمحمد، متولد 1361 و اهل استان مازندران است که در مقطع کارشناسی مدیریت دولتی تحصیلات خود را ادامه داده و از سال 1389 با استخدام در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران– منطقه شمال، وارد صنعت نفت شده است.
او درباره زمینه علاقه مندی خود به خادمی امام هشتم(ع) گفت: واقعیت این است که نمی شود در یک خانواده مذهبی و عاشق اهل بیت(ع) بزرگ شد، هرسال لحظه سال تحویل به پابوس حضرت علی بن موسی الرضا(ع) رفت و حال و هوای متبرک حرم را درک کرد، اما به خادمی و نوکری آقا و کفشداری زائران و مهمانان حضرتش فکر نکرد. من هم از این قاعده مستثنی نبودم، باید بگویم خیلی زودتر از اینکه خودم را بشناسم، این آرزو را در خودم دیدم و از این بابت شکرگزار خانواده ام هستم.
او افزود: این شرایط بسیار سخت بود تا اینکه با تغییرات در تولیت آستان مقدس، طرح خادمیاران رضوی با هدف توسعه خدمت به ویژه ارائه خدمات تخصصی به مناطق محروم در دستور کار قرار گرفت و این یعنی باز شدن پنجره ای به سوی بنده و همه کسانی که آرزوی خادمیاری را در سر داشتند. پس از ثبت نام و احراز هویت، دوره های مختلف آموزشی، کارگاه های توجیهی کلاس های حرم شناسی و ... را مطابق برنامه های آستان طی کردم و در نهایت با موفقیت در آزمون کتبی، توفیق خدمت به عنوان خادمیار رضوی نصیبم شد.
او با بیان اینکه یکی از بهترین و ناب ترین لحظات عمرم پوشیدن لباس خادمیاری رضوی برای اولین بار بود، افزود: این لباس ، لباسی بس گرانبها است که شاید ارزش معنوی آن با هیچ لباس دیگری قابل مقایسه نباشد.
پورمحمد افزود: نکته مهمی که برایم خیلی جالب و الهام بخش بود، اینکه تاریخ اولین روز حضورم در لباس خادمیاری حرم رضوی همزمان با سالگرد ورودم به خانواده بزرگ صنعت نفت بود و من این حُسن تصادف را به فال نیک گرفتم و همواره سعی کردم دعاگوی همه همکارانم در جوار ضریح امام رئوف باشم.
این عضو جوان خانواده بزرگ صنعت نفت درباره وظایف خود در مسئولیت خادمیاری گفت: آنجا با افتخار و شوق در خدمت زائران هستم، فرقی ندارد کفشدار میهمانان آقا باشی یا ویلچر سالخوردگان و افراد کم توان را هدایت کنی، اگر میهمانان و زائران مورد عنایت حضرت قرار گیرند ما هم بی نصیب نخواهیم بود، از طرفی وقتی به زائران کمک می کنم همان دعای خیر آنان برایم کافی است و همه اینها را لطف خدای متعال و دعوت امام رضا (ع) می دانم.
پورمحمد با اشاره به شرایط شیوع کرونا و از دست رفتن تعداد زیادی از هموطنان و تهدیدی که هنوز برای جان همه خانواده ها وجود دارد، در ادامه گفت: دعا می کنم هرچه زودتر سلامتی به شهرها و روستاهای کشور و همه جای جهان باز گردد، با ریشه کن شدن ویروس منحوس کرونا دوباره شرایط برای حضور دائمی سیل زائران و مشتاقان در حرم مطهر فراهم شود.
طرح واکسیناسیون کرونا در خودرو برای سالمندان بالای ۸۰ سال در شهرهای مختلف آغاز شده است. در این طرح که با رعایت کامل شیوه نامه های بهداشتی صورت می گیرد، متقاضیان پس از دریافت پیامک با خودروهای خود به محل تزریق واکسن، مراجعه کرده و به نوبت واکسن کرونا به افراد واجد شرایط تزریق می شوند. رعایت فاصله، نظم بیشتر و تعداد بیشتر افرادی که واکسن دریافت می کنند، از مزایای این طرح است که برای حفظ سلامت سالمندان بالای ۸۰ سال در نظر گرفته شده است.
عکس: امیر صادقیان/تسنیم
Dimmer برنامه ساده ای است که امکان تنظیم نور خارج از بازه نرمال گوشی را دارد. قابلیت خوب دیگر این برنامه این است که می تواند با توجه به نور محیط به طور خودکار، میزان روشنایی صفحه را تنظیم کند.
Dimglo نرم افزاری است که از کمترین حد ممکن هم می تواند سطح نور را پایین تر بیاورد. به این ترتیب به راحتی از فشار زیاد روی چشمانتان می توانید بکاهید.
برنامه Screen Filter به شما اجازه می دهد تا سطح روشنایی گوشی را حتی از حداقل تعیین شده در آن نیز کمتر کنید. برای تنظیم نور صفحه، ویجت مخصوص برنامه در صفحه هوم نیز می تواند قرار گیرد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات