خدمات وزارت نفت برای بنزین با کیفیت قابل توجه است
چهاردهمین نمایشگاه بین المللی نفت و انرژی کیش برگزار شد
امضای 36 تفاهم نامه و دریافت 45 پروپوزال
تشریح روند پیشرفت نخستین پارک استارین
چهره های آفتاب سوخته دل های پر امید
از کار روی مین تا حضور در پلاسکو
سرمایه های انسانی مزیت رقابتی مراکز پژوهشی
«سامانه اطاعات جغرافیایی»پشتوانه مدیریت بحران
راه اندازی نخستین تور گردشگری نفتی ایران از سال آینده
ضرورت مهندسی دوباره در فرایند کنترل فروش مرزی
طرح های راه و ساختمان پشتوانه ای عظیم برای تولید
پیشکسوتان بالای 45 سال پالایش و پخش آمادگی خود را به رخ کشیدند
چگونه خودتان را بعد از اشتباهاتتان ببخشید
رييس جمهوري:
خدمات وزارت نفت براي بنزين با کيفيت قابل توجه است
رئيس جمهوري با بيان اينکه گازوييل و بنزين ما با گذشته متفاوت و استاندارد است، گفت: خدمات وزارت نفت براي بنزين با کيفيت قابل توجه است. دکتر حسن روحاني در يک گفتوگوي زنده تلويزيوني با مردم، اصول، خط مشي و برنامه دولت دوازدهم در حوزههاي اقتصادي، اجتماعي، سياسي و فرهنگي را تشريح و ضمن تبيين مهمترين مسائل روز کشور، مواضع ايران را درباره تازهترين مسائل منطقهاي و بينالمللي بيان کرد. رئيس جمهوري در ابتدا و در پاسخ به اين پرسش که در حادثه کشتي نفتکش سانچي چه کرديد و به گمان شما توقعي که مردم داشتند برآورده شد؟ گفت: حادثه بسيار تلخي بود که ما در آن 32 عزيزمان را از دست داديم. ساعاتي پس از حادثه نفتکش سانچي مطلع شدم، فرداي حادثه جلسهاي با حضور وزرا برگزار شد و در آن جلسه، خواهان تشکيل کميتهاي با حضور نمايندگان وزارتخانههاي خارجه، نفت، راه و شهرسازي و کار شدم. وي افزود: وزارت خارجه به طور منظم با مسئولان چيني و همچنين کشورهاي اطراف در تماس بود تا کمکهاي لازم به اين عزيزان انجام شود. همه اميد ما اين بود که اين عزيزان نجات پيدا کنند. گرچه خبرهاي اوليه هم به اين صورت بود که نشان ميداد به خاطر انفجاري که رخ داده، اميدها اندک است، اما در عين کماميدي همه تلاشها براي نجات آن عزيزان انجام گرفت و به همين دليل وزير کار به چين اعزام شد. روحاني ادامه داد: قبل از عزيمت وزير کار، تيمهايي را از شرکت ملي نفتکش و از بنادر و کشتيراني و حتي يک تيمي را از نيروي دريايي ارتش اعزام کرديم که اگر امکانپذير باشد براي نجات آن عزيزان تلاش کنند که متاسفانه عزيزان ما از دست رفتند و بسيار متاسف هستم و به خانوادههاي عزيز، اين حادثه غمانگيز را يک بار ديگر تسليت ميگويم.
رئيس جمهوري تصريح کرد: در ارتباط با اين حادثه غمانگيز، به همه مقامهاي مسئول گوشزد ميکنم که بايد مسئله را در دو بعد دنبال کنيم. اين حادثه چرا رخ داد و دليل آن چه بود و از لحاظ حقوقي چه اقدامهايي بايد انجام شود . وي در پاسخ به اين سوال مجري برنامه که عنوان کرد، پرسش افکار عمومي اين است که چرا وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي براي پيگيري حادثه نفتکش به چين سفر کرد در حالي که بالاخره نفتکش بود و احتمالا مربوط به وزارت نفت است؟ گفت: متاسفانه دولت نهم و دهم در قبال بدهکاري که به برخي سازمانهاي عمومي و از جمله تامين اجتماعي داشت، يکسري اموال را به آنها واگذار کرد. يکي از آن اموال هم همين نفتکش بود که به آنها واگذار شد، بنابراين در حالي که ممکن است براي مردم تعجببرانگيز باشد، اما مالکيت نفتکشها در اختيار سازمان تامين اجتماعي است. روحاني عنوان کرد: از اواخر دولت يازدهم، بويژه از آغاز دولت دوازدهم به سازمان تامين اجتماعي و همچنين ساير وزارتخانهها و دستگاههاي دولتي دستور دادم که بنگاههاي اقتصادي خود را واگذار کنند و اگر ميخواهند سهامي داشته باشند، سهام اقتصادي در بورس داشته باشند.
رئيس جمهوري ادامه داد: اين کار با جديت دنبال ميشود و بنده هفتگي اين مسئله را پيگيري ميکنم که همه دستگاههاي دولتي، بنگاههاي اقتصادي را واگذار کنند و اميدوارم دستگاههاي عمومي کشور نيز بنگاههاي اقتصادي را به بخش خصوصي و مردم واگذار کرده و به خدمات خود بپردازند، زيرا اين کار به نفع خود آنها و مردم است.
وي در پاسخ به اين سوال که اعلام عزاي عمومي يا شهيد خدمت شناختن آن عزيزان هرچند بسيار زيباست، اما بيشتر وجه شعاري ندارد؟ تاکيد کرد: وقتي دولتي به طور رسمي، روزي را به عنوان عزاي عمومي اعلام ميکند، نخست به معناي اهميت آن مسئله است، همچنين تشفي است براي قلوب عزيزاني که اين حادثه برايشان پيش آمده و قبل از اينکه اين روز اعلام شود، نماينده خود را اعزام کردم خدمت اين عزيزان، با آنها صحبت کردند و درخواستهايي داشتند و يکي از خواستههاي آنها اين بود که اين عزيزان جزو شهداي خدمت باشند. اين خواست خانوادهها و خواست مردم بود و ارزش معنوي بسيار بالايي هم براي اين عزيزان دارد.
روحاني عنوان کرد: البته مقامهاي مسئول بايد به مسائل و گرفتاريهاي آنها توجه کرده و مسئله حقوقي موضوع را دنبال کنند، اما اين دو موضوع شعاري نيست و بسيار مهم است، يعني اعلام روزي به عنوان عزاي عمومي بسيار مهم است و اينکه آنها به عنوان شهداي خدمت هم باشند، به اين معناست که آنان در مسير خدمت به ملت تلاش و جان خود را فدا کردند. رئيس جمهوري در پاسخ به اين سوال که آيا در حوزه حقوقي نسبت به احقاق حق خانوادهها يا شفافسازي مسائل فني حادثه، حتما قول ميدهيد که اين اتفاقها خواهد افتاد؟ گفت: کميتهاي که تعيين شده به کار خود تا پايان ادامه ميدهد. هنوز معلوم نيست که چرا اين حادثه رخ داده و بايد طبق مقررات بينالمللي، جعبه سياه خوانده و بررسي و تيمهاي فني تشکيل شود. کارهاي ديگري نياز دارد که اين کميته بايد تا پايان ادامه دهد.
وي در پاسخ به سوالي درباره نوسانهاي قيمت ارز افزود: وعده دولت به مردم اين است که ارز مورد نياز کشور را تامين کند. ما خوشبختانه درآمد ارزيمان بيشتر از مخارج ارزي است. ما تا پايان سال حدود 90 ميليارد دلار از نفت و غير نفت درآمد خواهيم داشت.
روحاني در واکنش به اين گفته مجري که گويا در 8 ماه ابتداي سال 50 ميليارد دلار از اين درآمد، محقق شده است، تصريح کرد: درآمدهاي نفتي و غيرنفتي ما بيش از اين است. هم اکنون صادرات غيرنفتي ما بالاي 30 ميليارد دلار است و نفت ما هم بالاي اين رقم است، بنابراين تا پايان سال چيزي حدود 90 ميليارد دلار مجموع درآمد کشور خواهد بود. رئيس جمهوري به موضوع محيط زيست نيز اشاره و عنوان کرد: ما نميتوانيم محيط زيست را رها کنيم. نميشود به خاطر آلودگي هوا هر روز مدارس در کلانشهرها تعطيل و سلامت مردم تهديد شود. وي گفت: در اهواز يک منشا آلودگي مربوط ميشود به منطقهاي که عمدتا براي مردم بسيار دردسر ساز است و آن منطقه جنوب شرق اهواز است که پارسال از آن منطقه بازديد و نهالکاري در آن آغاز شد.
روحاني به موضوع آلودگي هوا اشاره کرد و افزود: اولين مسئله در مورد رفع آلودگي هوا اين بود که ما بنزين و گازوييلي که در اختيار مردم ميگذاريم، بويژه در شهرهاي بزرگ را به استاندارد برسانيم و در اين زمينه قدمهاي بسيار مهمي برداشته شده است؛ گازوييل با گذشته بسيار متفاوت است، بنزين در شهرهاي بزرگ خوب است، در پالايشگاه جديد ستاره خليج فارس هم بر مبناي همين استاندارد بنزين توليد خواهد شد و در اختيار مردم قرار خواهد گرفت. رئيس جمهوري با تاکيد بر اينکه بايد وسايل نقليه عمومي را افزايش دهيم تا مردم در روزهاي آلودگي هوا، اتومبيل خود را بيرون نياورند، ادامه داد: براي اين کار بايد به مترو و اتوبوسراني در شهرهاي بزرگ کمک کنيم، همچنين بايد آلودهکنندهها، ماشينها و موتورسيکلتهايي را که آلودگي درست ميکنند، از رده خارج کنيم. وي عنوان کرد: بر اساس طرحي که داريم، به اعتقاد من، خود مردم داوطلب خواهند شد تا ماشين فرسوده خود را تحويل دهند. اجراي طرح به شکل کليد به کليد است. يعني وقتي کاميون را تحويل ميدهد، کاميون نو را تحويل خواهد گرفت. وزارت نفت ما متعهد خواهد بود، بخاطر پولي که در سايه صرفهجويي ايجاد ميشود، بخش ارزي اين طرح را به عهده بگيرد.
روحاني تصريح کرد: يک کاميون فرسوده اکنون ممکن است در 100 کيلومتر چيزي حدود 50 تا 60 ليتر گازوييل مصرف کند که اگر به کاميون نو با استاندارد امروز جهاني تبديل شود، مصرف آن نصف شده و به 30 ليتر در 100 کيلومتر ميرسد، بنابراين 30 ليتر را ما ميتوانيم صادر کنيم. وزارت نفت از محل صرفهجويي با قانوني که در اختيار دارد، بخش ارزي آن را تامين ميکند.
معاون اول رئيس جمهوري:
دستاورد ايران در برداشت از ميدانهاي مشترک نفت و گاز ،خيرهکننده است
معاون اول رئيس جمهوري با بيان اينکه پيشرفت طرحهاي اقتصاد مقاومتي در حوزه وزارت نفت چشمگير است، گفت: دستاورد کشور در موضوع برداشت نفت و گاز از ميدانهاي مشترک قابل توجه است و بايد در اجراي طرحهاي مرتبط با اين صنعت، سريع و جديتر بود. اسحاق جهانگيري در نشست ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي با اشاره به موضوع نشست و ميزان پيشرفت طرحهاي توسعه ميدانهاي نفتي مشترک غرب کارون گفت: ما در مقدار برداشت از اين ميدانها در مقطعي به دلايل مختلف از عراق عقب افتاديم که هم اکنون اين عقبماندگي جبران شده و طرحهاي خوبي براي توسعه در اين منطقه در حال انجام است.
وي با تاکيد بر اينکه بايد از همه ظرفيت کشور، بويژه توان بخش خصوصي و نهادهاي غيردولتي براي دستيابي به هدف برداشت نفت به ميزان يک ميليون و 220 هزار بشکه در روز استفاده شود، افزود: همه دستگاهها اعم از صندوق توسعه ملي، سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد، بايد در کنار وزارت نفت کمک کنند تا اين طرح که نماد واقعي اقتصاد مقاومتي است، هرچه بهتر و سريعتر تحقق يابد. معاون اول رئيس جمهوري با اشاره به اينکه وزارت نفت بايد همه توان خود را براي توسعه ميدانهاي نفتي و افزايش ميزان بازيافت از چاههاي نفتي منطقه بهکار گيرد، تصريح کرد: افزايش يک درصدي ميزان بازيافت از چاههاي نفتي، درآمدي حدود 33 ميليارد دلار براي کشور ايجاد ميکند که نبايد از اين مسئله بسادگي گذشت.
جهانگيري از وزارت نفت خواست با توجه به توان فني و دانش بومي در کشور، براي جلوگيري از هدر رفت گاز اين ميدانها، برنامهريزي لازم را انجام دهد.
در اين جلسه که وزيران نيرو، دفاع، پشتيباني و نيروهاي مسلح، اقتصاد و دارايي، فرهنگ و ارشاد اسلامي، راه و شهرسازي و ارتباطات و فناوري اطلاعات و نيز رئيس سازمان برنامه و بودجه، رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و رئيس اتاق بازرگاني ايران حضور داشتند، مقرر شد به منظور جبران تاخير پروژه احداث کارخانه گاز و گاز مايع 3200 و جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه، وزارت نفت قراردادهاي سرمايهگذار موجود را بازنگري کند، بهگونهاي که تا نيمه اول سال 98 پروژه انجيال 3200 به بهرهبرداري برسد.
مقرر شد شرکت ملي نفت ايران به منظور استفاده حداکثري و بهينه از ظرفيت چاههاي توليدي ميدانهاي مشترک غرب کارون، براي تهيه دستگاههاي فرآورش نفت در ميدان آزادگان جنوبي اقدام کند.
ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي، وزارت نفت را مکلف کرد تمهيدات لازم را در خصوص استفاده از ظرفيت و سازوکار قراردادهاي جديد نفتي در توسعه فازهاي بعدي ميدانهاي مشترک غرب کارون بهعمل آورد.
در اين جلسه، نماينده وزارت نفت در گزارشي از توسعه ميدانهاي مشترک نفتي غرب کارون همسو با اجراي بند 14 سياستهاي کلي اقتصاد مقاومتي که بر افزايش ذخاير راهبردي نفت و گاز کشور بويژه در ميدانهاي مشترک تاکيد دارد، گفت: با برنامهريزي و اجراي طرحهاي توسعهاي، ميزان برداشت ما از ميدانهاي مشترک غرب کارون شامل ميدانهاي يادآوران، آزادگان جنوبي، آزادگان شمالي، ياران جنوبي و ياران شمالي در منطقه مرزي با عراق امسال به 320 هزار بشکه در روز رسيده است.
وي با بيان اينکه ميزان ذخاير نفت درجا در ميدانهاي مشترک غرب کارون 67 ميليارد بشکه است، افزود: توليد از فاز يک توسعه ميدان مشترک غرب کارون، 535 هزار بشکه در روز برنامهريزي شده است، همچنين ظرفيت نهايي (فاز 2) توليد، يک ميليون و 220 هزار بشکه در روز لحاظ شده است.
در اين گزارش با اشاره به تاثير سياستهاي کلي اقتصاد مقاومتي بر توسعه ميدانهاي مشترک غرب کارون تصريح شد: از آثار پيشرفت اين طرحها، تجهيز منابع مالي کشور و حداکثرسازي استفاده از ظرفيتها، توجه به استفاده از توان ساخت داخل، تاثير مستقيم بر افزايش اشتغال و تاکيد بر دانش بنياني بوده است. نورالدين شهنازيزاده، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) و نماينده وزارت نفت با بيان اينکه در زمينه بهکارگيري فناوريهاي روزآمد دنيا با هدف افزايش ضريب بازيافت از ميدانهاي يادشده قراردادهايي با موسسههاي معتبر داخلي و خارجي امضا شده است، گفت: براي اجراي توسعه ميدانهاي مشترک در غرب کارون، بالغ بر 70 درصد از پروژهها ازسوي پيمانکاران، مشاوران و سازندگان داخلي اجرا شده است. وزارت نفت همسو با مسئوليتهاي اجتماعي منطقه در قالب طرح کمک در بخشهاي بيمارستان و درمانگاه، بهداشت، آب و فاضلاب، مدرسهسازي، راه و شهرسازي، بيابانزدايي، ورزش و جوانان و ... اعتبارهايي بالغ بر 4900 ميليارد ريال لحاظ کرده است.
گراميداشت ياد جانباختگان نفتکش سانچي
مراسم ترحيم و گراميداشت ياد و خاطره جانباختگان نفتکش سانچي با حضور مقامهاي کشوري و لشکري در مدرسه عالي شهيد مطهري برگزار شد. اين مراسم يکشنبه، اول بهمن ماه با حضور دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري و جمعي از مقامهاي کشوري و لشکري از ساعت 10 تا 12 برگزار و ياد و خاطره 32 سرنشين نفتکش سانچي که در حادثهاي ناگوار جان خود را از دست دادند، گرامي داشته شد. بيژن زنگنه، وزير نفت و هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران نيز در اين مراسم حضور داشتند.
پيام تسليت دبيرکل اوپک براي حادثه سانچي
دبيرکل اوپک در پيامي فاجعه غمانگيز جان باختن 32 خدمه نفتکش تحت مديريت ايران (سانچي) را تسليت گفت.
متن کامل پيام تسليت و ابراز همدردي محمد سانوسي بارکيندو براي فاجعه غمانگيز جان باختن 32 خدمه نفتکش سانچي به اين شرح است:
«اين حادثه متاثرکننده و مصيبتبار سبب غم و رنج بيحدي براي بسياري از خانوادهها، دوستان و همکاران آنان و جامعه ايران شد.
در اين زمان اندوهناک با خانوادههاي قربانيان اين حادثه و ملت ايران ابراز همدردي ميکنيم. مردم ايران بدانند که در اين لحظات غم انگيز، در افکار و دعاهاي ما جاي دارند.»
وزارت نفت براي انتشار اوراق سلف در بورس انرژي مجوز گرفت
معاون اول رئيس جمهوري، مصوبه دولت در خصوص اجازه به وزارت نفت براي انتشار اوراق سلف در بورس انرژي را به وزارتخانه هاي مربوطه ابلاغ کرد. هيئت وزيران به پيشنهاد مشترک سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارتخانههاي نفت و امور اقتصادي و دارايي و به استناد اصل يکصد و سي و هشتم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران تصويب کرد: به وزارت نفت اجازه داده ميشود از طريق شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران اوراق سلف به ميزان چهل هزار ميليارد (000ر000ر000ر000ر40) ريال به پشتوانه نفت خام و ميعانات گازي در بورس انرژي منتشر و منابع حاصل را صرف ايفاي تعهدات هدفمندسازي يارانهها کند.
تحقق پيشبيني دولت براي فروش نفت بشکهاي 50 دلار
رئيس سازمان برنامه و بودجه با بيان اينکه در 10 ماه امسال توانستيم نفت را بشکهاي 50 دلار به فروش برسانيم، گفت: پيشبيني دولت براي فروش نفت درست بود. محمدباقر نوبخت هفته گذشته با حضور در صحن علني مجلس شوراي اسلامي، به عملکرد 8 ماهه دولت در اجراي قانون بودجه سال 96 و پيشبينيها از فروش نفت اشاره کرد و گفت: در لايحه، دولت قيمت هر بشکه نفت را 50 دلار تعيين کرده بود که برخي معتقد بودند ميتوانيم نفت را در طول سال با رقمي بيش از اين بفروشيم. رئيس سازمان برنامه و بودجه افزود: سقف پيشبيني ديگري در بودجه به تصويب رسيد که هر بشکه نفت 55 دلار فروخته خواهد شد، از اين رو منابع صندوق توسعه ملي که از سوي دولت پيشنهاد شده بود، با فروش نفت 50 دلاري، 309 هزار ميليارد تومان و با فروش نفت 55 دلاري مصوبه مجلس، 319 هزار ميليارد تومان خواهد بود. سخنگوي دولت تصريح کرد: در پيشبيني ديگري که از سوي مجلس به تصويب رسيد، مقرر شد با افزايش واريزي دولت از محل فروش نفت به صندوق توسعه ملي از 20 به 30 درصد، اين ميزان به 346 هزار ميليارد تومان برسد و براي طرحهاي زيربنايي استفاده شود. وي با بيان اينکه پيشبيني دولت براي فروش نفت بشکهاي 50 دلار بود، عنوان کرد: در 10 ماه امسال توانستيم نفت را بشکهاي 50 دلار بفروشيم، بنابراين پيشبيني دولت درست بود و تحقق پيدا کرد، اما آنچه مجلس به تصويب رساند، محقق نشد و از آنجا که به جاي 20 درصد بايد 30 درصد به صندوق توسعه ملي واريز ميکرديم، بخشي از منابع دولت تقليل يافت. نوبخت با اشاره به آثار رخدادهاي مالي در شاخصهاي کلان اقتصادي کشور گفت: سال 1395 که 283 هزار ميليارد تومان عملکرد داشتيم، رشد اقتصادي با نفت 8/10 درصد و بدون نفت 2/6 درصد بود. رئيس سازمان برنامه و بودجه اظهار کرد: اين مهم در حالي است که در نيمه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، رشد اقتصادي با نفت 6/5 درصد و بدون نفت 6 درصد بود که البته بايد گفت اين رقم در سال 94 منفي چهار درصد بود.
چهاردهمين نمايشگاه بين المللي نفت و انرژي کيش برگزار شد
مشعل چهاردهمين نمايشگاه بينالمللي نفت و انرژي کيش با حضور معاونان وزير نفت و بيش از 180 شرکت داخلي، خارجي و نمايندگي، شامگاه دوشنبه دوم بهمنماه با حضور حبيبالله بيطرف، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت غلامرضا منوچهري، معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت و مسئولان محلي و جمعي از شرکتکنندگان داخلي و خارجي در جزيره کيش گشايش يافت. آخرين فرصتها و ظرفيتهاي سرمايهگذاري و سرمايهپذيري در صنعت انرژي ايران و بررسي دستاوردهاي سازندگان و توليدکنندگان نفت، گاز، پتروشيمي، آب و برق و انرژيهاي نو از محورهاي اصلي و بررسي نقش ابزارهاي نوين بيمههاي بينالمللي در سرمايهگذاري خارجي و معرفي نهاد صدور گواهينامه کيفيت انجمن نفت ايران و صدور گواهينامه براي سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران از محورهاي جانبي نمايشگاه امسال بود. در اين دوره از نمايشگاه بينالمللي نفت و انرژي کيش، نمايندگاني از کشورهاي آلمان، ارمنستان، اسکاتلند، سوئد، کرهجنوبي، آفريقاي جنوبي، چين، گرجستان، ايتاليا، فرانسه، سوئيس، روسيه، اتريش، امارات متحده عربي و عراق حضور يافتند. اين نمايشگاه با حمايت وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران، شرکت ملي نفت، شرکت ملي گاز، شرکت ملي صنايع پتروشيمي، شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي، انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران، سنديکاي صنعت برق ايران و جمعي از شرکتهاي بزرگ بخش خصوصي در فضايي معادل 18 هزار متر مربع برگزار شد.
ايران در توسعه ميدانهاي مشترک غرب کارون عقب نيست
معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران گفت: در توسعه ميدانهاي مشترک با عراق، در غرب کارون عقب نيستيم و براي آينده اين ميدانها، برنامهريزيهاي توسعهاي مطلوبي انجام شده است. غلامرضا منوچهري در حاشيه بازديد از نمايشگاه بينالمللي نفت و انرژي کيش گفت: مناقصه ميدان آزادگان در جريان است. در ميدان ياران با شرکت نفت و گاز پرشيا توافق کردهايم تا قرارداد نهايي را امضا کنيم و در ميدان يادآوران نيز مذاکره با شرکت ساينوپک در حال انجام است. وي درباره طرح توسعه ميدان ياران گفت: شرکت نفت و گاز پرشيا طرح اوليه را ارائه داده و منتظر ارائه طرح نهايي از سوي اين شرکت هستيم. معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران با بيان اينکه خوشبختانه برخي مذاکرات قراردادي در توسعه ميدانهاي نفت و گاز به مرحله خوبي رسيده، ابراز اميدواري کرد که صنعت نفت در سال آينده، شاهد به ثمر رسيدن بخشي از اين مذاکرات باشد. منوچهري در اين زمينه، به ادامه مذاکره با شرکت دانمارکي «مرسک» براي توسعه لايه نفتي پارس جنوبي اشاره کرد و برخي ابهامهاي ناشي از تملک مرسک از سوي توتال فرانسه را در کند شدن روند مذاکرات بيتاثير ندانست. وي گفت: توتال طبق برنامه در فاز 11 پارس جنوبي مشغول فعاليت است. معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران در ادامه، درباره بسته طرحهاي نگهداشت و افزايش توليد شرکت ملي نفت ايران که قرار است در قالب EPCF اجرايي شود، گفت: اين بسته 5ميلياردي مشتمل بر 40 بسته کوچکتر است که اسناد مناقصه آن از سوي شرکتهاي نفت فلات قاره، مناطق نفتخيز جنوب و نفت مناطق مرکزي آماده شده است و پس از ارزيابي و نهايي شدن، مناقصهها برگزار ميشود. به گفته وي، فهرست بلند مناقصهگران از سوي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت آماده و به معاونت توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ارائه شده که اين فهرست بلند، به صورت فهرستهاي کوتاهي براي هر يک از مناقصهها تهيه ميشود. منوچهري در پايان اعلام کرد: مناقصهها بتدريج از ابتداي سال آينده برگزار خواهد شد.
صدور نخستين گواهينامه کيفيت تجهيزات صنعت نفت
معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت از صدور نخستين گواهينامه کيفيت محصولات و خدمات صنعت نفت براي 2 شرکت سازنده خبر داد. حبيبالله بيطرف، در آيين گشايش چهاردهمين نمايشگاه بينالمللي نفت و انرژي کيش با بيان اين مطلب افزود: فرايند صدور گواهينامه کيفيت تجهيزات که به ثمر رسيده است، اقدام ارزندهاي در مسير شناسايي خدمات و محصولات داخلي کيفي است. وي با اشاره به برنامه وزارت نفت براي امضاي قراردادهاي جديد نفتي و توسعه ميدانهاي نفت و گاز در اين قالب گفت: ارزش قراردادهاي پيش رو بيش از 100 ميليارد دلار خواهد بود که با توجه به مبحث تامين تجهيزات، بازار خوبي براي اشتغالزايي و فعالسازي شرکتهاي داخلي ايجاد ميشود. بيطرف به قراردادهاي پژوهشي با دانشگاهها نيز اشاره کرد و گفت: در قراردادهاي توسعه فناورانه ميدانها، ايجاد 9 مرکز تخصصي ازدياد برداشت برنامهريزي شده است. وي سطوح انتقال فناوري مدنظر وزارت نفت را تشريح کرد و انتقال فناوري به شرکتهاي اکتشاف و توليد، انتقال فناوري به شرکتهاي EPC، GC و ...، انتقال فناوري به تامينکنندگان و سازندگان داخلي و انتقال فناوري مهندسي مخزن به دانشگاههاي ايراني را در اين زمينه برشمرد.
شرکت ملي حفاري ايران در مناقصات بينالمللي حفاري عراق حضور مييابد
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به رويکرد اين شرکت براي حضور در بازارهاي جهاني، از برنامهريزي براي شرکت در مناقصههاي بينالمللي حفاري در کشور عراق خبر داد. سپهر سپهري گفت: با توجه به ظرفيتهاي شرکت ملي حفاري، هدفگذاري کرديم تا در کشورهاي همسايه نيز فعاليت داشته باشيم و به اين منظور، با کشور عراق مکاتباتي انجام شده است. وي همجواري ايران و عراق، دسترسي دو کشور به منطقه آزاد اروند، ظرفيت مطلوب توليد نفت در بصره و روابط خوب ميان 2 طرف را از مزيتهاي کار در عراق برشمرد و با اشاره به برنامه برگزاري نشست مشترک با مديران شرکت حفاري عراق در آن کشور طي يک ماه آينده ادامه داد: در سه مناقصهاي که شرکت اني ايتاليا براي حفاري چاه در عراق برگزار ميکند، شرکت ملي حفاري ايران حضور مييابد. سپهري بازار دوم هدفگذاري شده از سوي شرکت ملي حفاري را کشور عمان برشمرد و گفت: براي ارائه خدمات حفاري در عمان نيز اعلام آمادگي کردهايم و در سفري که هيئت عماني در هفتههاي آينده به ايران خواهند داشت، همکاري در اين زمينه را در نشستي مشترک بررسي ميکنيم. وي يادآور شد: بسياري گمان ميکنند شرکت ملي حفاري تنها داراي دکل و تجهيزات حفاري است، حال آنکه سهم قابل توجهي از قابليتهاي شرکت ملي حفاري به توان ارائه خدمات حفاري در اين شرکت مربوط است و آماده ارائه خدمات حفاري هستيم.
سپهري گفت: پس از عراق و عمان، همکاري در حوزه حفاري با کشور قطر نيز در برنامه قرار دارد.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در ادامه به توانمنديهاي صنعت حفاري در کشور اشاره کرد و گفت: اين صنعت ثابت کرد که ميتواند در ساخت تجهيزات حفاري خودکفا باشد.
وي ادامه داد: هماکنون تنها در بخش ساخت دکل محدوديتهايي وجود دارد و بتازگي در زمينه ساخت متههاي حفاري نيز موفقيتهايي حاصل شده است.
سپهري بر ضرورت بهکارگيري ظرفيتهاي استان خوزستان در اين زمينه تاکيد کرد و افزود: بيشتر دکلهاي ما در اين استان مستقر هستند و استفاده حداکثري از توان شرکتهاي سازنده تجهيزات حفاري در استان براي شرکت ملي حفاري بسيار حائز اهميت است، به طوريکه هم اکنون بالغ بر 70 درصد تجهيزات مورد نياز اين شرکت از سازندگان فعال در استان خوزستان تامين ميشود.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در پايان با اشاره به برنامه شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب براي توليدي کردن 2 چاه ميدان نفتي رگ سفيد که در جريان عمليات مهار چاه 147 اين ميدان حفاري شده بود، عنوان کرد: اين حادثه مانند هر حادثه ديگري در صنعت نفت، آموزههايي به همراه داشت که پس از تکميل بررسيها و جمعآوري مستندات، از اين آموزهها به نحو مطلوب استفاده ميشود و بر مبناي آن، امکان تدوين دستورعملهاي لازم براي جلوگيري از حوادث مشابه در شرکت ملي نفت ايران فراهم خواهد شد.
رويکرد وزارت نفت در حوزه تجهيزات، متمرکز بر توسعه فناوري است
رئيس هيئت مديره انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت گفت: رويکرد وزارت نفت در حوزه تامين تجهيزات صنعت نفت، متمرکز بر توسعه و انتقال فناوري است. رضا خياميان افزود: ارزش ساخت و تامين تجهيزات در اجراي قراردادهاي جديد نفتي حدود 60 ميليارد دلار است که با احتساب بازار کشورهاي منطقه مثل عراق، با بازاري 100 ميليارد دلاري روبهرو هستيم و جاي کار بسياري در اين حوزه وجود دارد. وي با اشاره به اهميت سرمايهگذاري در اجراي پروژههاي جديد حوزه بالادست صنعت نفت، الگوي راهبري سرمايهگذاريها را حائز اهميت خواند و در همين زمينه، پيشنهاد تشکيل مرکز جذب سرمايه، فناوري و مديريت توسعه را مطرح کرد. خياميان با بيان اينکه صنعت نفت در زمينه ساخت و تامين تجهيزات در بخش پايين دست، شرايط مطلوبي دارد، ادامه داد: اما در حوزه بالادست بايد کار بيشتري انجام شود و بهرهمندي از الگوهاي جهاني براي انتقال و توسعه فناوري در بخش بالادست اجتناب ناپذير است.
کنفرانس «نفت- ايران 2018» بهمن امسال برگزار شد
سومين دوره بينالمللي «کنفرانس نفت- ايران 2018» به ميزباني هشت انجمن فعال در حوزه صنايع نفت، سوم و چهارم بهمن ماه امسال در مرکز همايشها و نمايشگاههاي بينالمللي کيش برگزار شد.
«کنفرانس نفت- ايران 2018» به رياست افتخاري محمدرضا نعمتزاده، مشاور ارشد صنعتي وزير نفت و همزمان با چهاردهمين نمايشگاه بينالمللي نفت و انرژي کيش برگزار شد.
معرفي توانمنديها، امکانات و نيازهاي انجمنها و شرکتهاي ايراني در حوزههاي نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش به همتايان جهاني و بخش حاکميتي، معرفي پروژهها، فرصتهاي سرمايهگذاري و ظرفيتهاي تجاري کنوني و در حال توسعه حوزه مياندستي و پاييندستي صنعت نفت کشور، تسهيل فرايندهاي صادرات کالا و خدمات نفتي بخش خصوصي از طريق توسعه کيفي و کمي مشارکتهاي ايراني و خارجي، توسعه، تسهيل و آموزش سازوکارهاي روزآمد در حوزههاي مهندسي و ساخت و صادرات و تامين مالي در پروژهها کسبوکارهاي مرتبط در صنعت نفت از طريق همکاريهاي داخلي و خارجي و شناسايي روشهاي همکاري بيشتر با شريکان، همتايان سرمايهگذاري بينالمللي و شناسايي روشهاي ايجاد کنسرسيومهاي داخلي از جمله اهداف برگزاري کنفرانس نفت- ايران 2018 اعلام شد.
در اين کنفرانس، نشستهاي تخصصي با محوريت فرصتها و چالشهاي بخش خصوصي صنعت نفت ايران، يافتن روشهايي براي تامين مالي و سرمايهگذاري داخلي و خارجي بخش خصوصي در صنعت نفت، معرفي پروژههاي بالادستي و پاييندستي صنعت نفت و فرصتها و چالشهاي بخش خصوصي در توسعه صادرات خدمات فني و فرآوردههاي نفتي برگزار شد.
کمپين حمايت شرکتهاي حوزه انرژي از زلزلهزدگان در نمايشگاه کيش
با پيشنهاد گروهي از روزنامه نگاران حوزه انرژي، شرکتهاي حوزه نفت و انرژي کشور همزمان با نمايشگاه انرژي کيش، به کمپين حمايت از مردم زلزلهزده مناطق غرب کشور خواهند پيوست. با موافقت مجري برگزاري نمايشگاه انرژي کيش، اين نمايشگاه براي عمل به مسئوليت اجتماعي خود، بخشي از عوايد برگزاري رويداد امسال را به حمايت از زلزلهزدگان غرب کشور اختصاص خواهد داد.
مهرشاد صديقي، مجري برگزاري نمايشگاه انرژي کيش در اين باره گفت: نمايشگاه انرژي کيش در نظر دارد بخشي از عوايد برگزاري اين رويداد را براي کمک به مردم زلزلهزده غرب کشور که در زلزله آبانماه استان کرمانشاه خسارت ديدهاند، اختصاص دهد.
وي افزود: افزون بر اين، شرکتهاي حاضر در نمايشگاه ميتوانند در صورت تمايل مبالغي در حدود 15 تا 20 درصد بالاتر از تعرفههاي عادي حضور در نمايشگاه را براي کمک به مردم زلزلهزده غرب کشور پرداخت کنند که اين مبالغ براي کمک به ساخت مدرسه يا بيمارستاني در مناطق زلزلهزده اختصاص خواهد يافت و جزييات مالي روند پيشرفت اين اقدام جمعي، به صورت شفاف در دسترس همگان قرار خواهد گرفت.
به گفته صديقي، شرکتهايي که به حاميان مردم زلزلهزده غرب کشور در اين نمايشگاه بپيوندند، با نشاني ويژه، از ديگران در اين نمايشگاه متمايز خواهند بود و افزون بر اين، مذاکراتي با وزارتخانههاي نفت و نيرو در جريان است تا ديگر نمايشگاههاي مرتبط با حوزه انرژي نيز براي کمک به منطقه زلزلهزده اعلام آمادگي کنند.
مجري نمايشگاه انرژي کيش افزود: در اين نمايشگاه، غرفهاي به طور ويژه به پيگيري اجراي اين کمپين اختصاص يافت که افزون بر ارائه گزارش روند اجراي اين طرح به مشارکت کنندگان، کمکهاي بازديدکنندگان را نيز براي اجراي بهتر اين طرح دريافت خواهد کرد.
پيش از اين، گروهي از روزنامهنگاران پيشنهاد داده بودند با استفاده از ظرفيت برگزاري نمايشگاهها در حوزه نفت و انرژي که محل گردهمايي شرکتهاي بزرگ اين حوزه است و با حمايت مديران، بخشي از عوايد نمايشگاههاي اين حوزه در يکسال آينده براي کمک به بازسازي مناطق زلزلهزده اختصاص يابد که در نخستين گام، نمايشگاه انرژي کيش با اين پيشنهاد موافقت کرد و روزنامهنگاران حوزه انرژي، طرح پيوستن نمايشگاه نفت تهران و ديگر نمايشگاههاي بخش انرژي کشور به اين کمپين را ادامه خواهند داد.
در طرح اوليه اين پيشنهاد آمده است: «زلزله شباهنگام يکشنبه 23 آبانماه، همچنان که رنج مردم را تصوير کرد، جلوههايي از نوع دوستي و همبستگي ملي را نيز به تصوير کشيد. تب اين مهرباني، اما نبايد سرد شود. به طول زمان بازسازيها پس از زلزلههاي لوشان و منجيل، بم و اردبيل که نگاه کنيد، به نظر ميتوان اين زمان را در زلزله کرمانشاه کوتاهتر کرد. به شرط آنکه با مشارکت همه ارگانها و دستگاههاي دولتي و خصوصي در کنار کمکهاي مردمي، با برنامه ريزي دقيق کارها به سرانجام برسد. اين گونه رنج و درد مردم زودتر پايان مييابد، هرچند غم از دست دادن عزيزانشان بيانتهاست.»
وزير نفت و اعضاي کميسيون انرژي مجلس از فازهاي پارس جنوبي بازديد کردند
شمالِ توسعه در جنوب ايران
عسلويه، هفته گذشته ميزبان اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي بود که با همراهي بيژن زنگنه و علي کاردر براي بازديد از فازهاي در حال اجراي ميدان گازي پارس جنوبي عازم اين منطقه شدند. پايتخت گازي ايران با روي کار آمدن دولت يازدهم بار ديگر روزگار شکوفايي و پيشرفت را طي کرد؛ به گونه اي که در فاصله سالهاي 92 تا 94، 15 سکو وارد مدار شده و هم اکنون 26 سکو در حال بهرهبرداري است. 21 فاز پارس جنوبي با ظرفيت توليد روزانه 570 ميليون مترمکعب هم اکنون فعال است و 70 درصد گاز مصرفي کشور از ميدان گازي پارس جنوبي تامين ميشود. وزير نفت در اين سفر خبر داد که 5 فاز پارس جنوبي در سال 97 به بهرهبرداري ميرسد و رئيس کميسيون انرژي مجلس هم بر ضرورت تأمين 3 ميليارد دلار براي تکميل فازهاي پارس جنوبي تاکيد کرد.
از ابتداي توسعه پارس جنوبي تاکنون 69 ميليارد دلار در اين ميدان سرمايهگذاري شده است که با احتساب سرمايهگذاري زيربنايي، اين رقم به 72 ميليارد دلار ميرسد.70 درصد گاز مصرفي کشور از اين ميدان تامين ميشود؛ ميدان گازي پارس جنوبي، بزرگترين ميدان گازي مستقل جهان به شمار ميرود که با برخورداري از 2/34 تريليون مترمکعب گاز استحصال پذير، نزديک به 18 درصد از کل ذخاير گازي جهان را در خود جاي داده است. بيژن زنگنه در نشست بررسي مسائل و پيشرفتهاي اين منطقه، انرژي را مزيت کشور عنوان کرد و افزود: زنجيره توليد از همان ابتدا در عسلويه لحاظ شد و در کنار توليد گاز، مجتمعهاي عظيم پتروشيمي تاسيس شدند. وي به احداث طرح فراگير پالايشي سيراف اشاره کرد و گفت: با احداث اين پالايشگاه در کنار پالايشگاه ستاره خليج فارس، ايران ديگر ميعاناتي براي صادرات ندارد و حدود يک ميليون بشکه ميعانات گازي توليدي در کشور مصرف ميشود. وزير نفت با بيان اينکه هم اکنون سالانه حدود 4 ميليون و 500 هزار تن اتان در کشور توليد ميشود که اين ميزان سال آينده به 6 ميليون و 2 سال پس از آن به 10 ميليون تن ميرسد، تصريح کرد: تقاضاي کشور براي اتان هم اکنون 5 ميليون و 500 هزار تن است، بنابراين بقيه اتان توليدي را بايد صادر کنيم.
سوخت مايع نيروگاهها به کمتر از 10 درصد ميرسد
زنگنه با اشاره به اينکه توليد پارس جنوبي از نزديک روزانه 280 ميليون مترمکعب در سال 92 به 570 ميليون مترمکعب در روز رسيده است، افزود: اگر اين افزايش توليد را نداشتيم، شبکه گازرساني کشور قابل اداره نبود. وي با يادآوري اين که در سال 92، 42 درصد سوخت نيروگاهها مايع بوده است، تصريح کرد: اين ميزان تا پايان امسال با وجود افزايش حدود 10 درصدي توليد و مصرف برق، به کمتر از 10 درصد ميرسد.
افتخار نيست بگوييم منابعمان زير زمين است
وزير نفت با بيان اينکه از فازهاي باقيمانده پارس جنوبي، پنج فاز در سال 97 به پايان ميرسد، تصريح کرد: تکميل فاز 14 پارس جنوبي کمي زمانبر است. وي با اشاره به اينکه حدود 20 هزار نفر در سه فاز پارس جنوبي فعال هستند، افزود: مجموع افراد شاغل در پارس جنوبي 60 هزار نفر است. زنگنه با بيان اينکه با تکميل اين پروژهها تعدادي بيکار ميشوند، تصريح کرد: اشتغال، يک وظيفه دستگاهي و سازماني نيست، بلکه وظيفهاي ملي است که بايد با کمک دستگاهها براي جوانان ايجاد شود. وزير نفت ادامه داد: افتخار نيست که 150 ميليارد بشکه نفت و 33 هزار ميليارد مترمکعب گاز زير زمين داشته باشيم و جوانانمان بيکار باشند. افتخار اين است که از اين ثروت زير زميني براي بهبود زندگي نسل کنوني استفاده کنيم. وي با بيان اينکه بايد پروژههاي جديدي در حوزه نفت و گاز تعريف کرد، گفت: طرحهاي نفت و گاز براي کشور اشتغال ايجاد خواهد کرد و همچنين خوراک نيروگاههاي کشور را تامين ميکند.
مديون بوشهريها هستيم
وزير نفت از مردم بوشهر، بويژه مردم کنگان و عسلويه قدرداني کرد و گفت: مردم بوشهر براي ما دوستان و برادران خوبي هستند و خيلي با محبت با ما رفتار ميکنند. ما مديونشان هستيم و از هيچ کمکي براي بهبود زندگي آنان دريغ نميکنيم.
زنگنه گفت: تلاش وزارت نفت اين است که به تعادل در زندگي مردم منطقه پارس جنوبي کمک کند. وي همچنين از همه پيمانکاران فازهاي باقيمانده پارس جنوبي ( 13، 14، 22 تا 24) قدرداني کرد و با بيان اينکه پيمانکاران در سالهاي اخير کارهاي بزرگي انجام دادند، يادآور شد: سال 95، هشت سکو در پارس جنوبي نصب و راهاندازي شد و به توليد رسيد که بي سابقه بود.
ضرورت تأمين 3 ميليارد دلار براي تکميل فازهاي پارس جنوبي
فريدون حسنوند، رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي نيز در در نشست بررسي پيشرفتها و مشکلات فازهاي پارس جنوبي اظهار کرد: بيشتر فازهاي پارس جنوبي سال آينده به بهرهبرداري ميرسد، به جز فاز 14 که کمي زمانبر است. وي بر تأمين منابع مالي پروژههاي صنعت نفت تأکيد کرد و گفت: براي تکميل فازهاي پارس جنوبي، افزون بر مبلغ اوليه، به 3 ميليارد و 200 ميليون دلار سرمايه نياز است که اميدواريم تأمين شود. رئيس کميسيون انرژي مجلس با بيان اين که هر ايراني به عظمت تاسيساتي که در کنار خليج فارس بنا شده افتخار ميکند، افزود: اين عظمت با دلسوزي و تلاش کارگران، کارمندان و مديران صنعت نفت شکل گرفته است. وي به جلسه هفته گذشته کميسيون انرژي مجلس با وزير نفت درباره طرحها و برنامههاي کلان اين وزارتخانه اشاره و تصريح کرد: برخي از اين طرحها به پشتوانه مالي نياز دارد، به همين دليل اعضاي کميسيون انرژي در بخش بودجه تلاششان اين بود که 5/14 درصد سهم شرکت ملي نفت ايران از پالايشگاههاي داخلي پرداخت شود که اين امر ميسر نشد. حسنوند با بيان اين که تلاشها براي دريافت اين سهم ادامه خواهد داشت، ادامه داد: به رئيس مجلس شوراي اسلامي گفتيم که اين طرح را در صحن علني دوباره پيگيري خواهيم کرد. رئيس کميسيون انرژي مجلس همچنين به ارسال نامهاي به سران سه قوه براي تأمين مالي پروژههاي باقيمانده پارس جنوبي به ميزان 3 ميليارد و 200 ميليون دلار اشاره کرد و يادآور شد: افتتاح اين پروژهها سالانه 12 ميليارد دلار به درآمد کشور اضافه ميکند، بنابراين پرداخت اين 3 ميليارد دلار ضروري به نظر ميرسد. حسنوند به تهيه 2 طرح 2 فوريتي در کميسيون انرژي مجلس نيز اشاره کرد و افزود: يکي از اين طرحها به توليد و اشتغالزايي با محوريت نفت و نيرو ارتباط دارد و ديگري در زمينه خط اعتباري و تأمين منابع مالي براي طرحهاست که با 2 فوريت به صحن علني مجلس ارائه خواهد شد.
افزايش سهم شرکت ملي نفت ايران از فروش نفت به پالايشگاههاي داخلي
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي همچنين اعلام کرد که افزايش سهم از فروش نفت خام به پالايشگاههاي داخلي، حق مسلم شرکت ملي نفت ايران است. حسنوند خواستار همکاري سران سه قوه براي حل مشکلات مالي در صنعت نفت شد. وي گفت: براي تکميل فازهاي 13، 14 و 22 تا 24 پارس جنوبي افزون بر مبلغ اوليه به 3 ميليارد و 200 ميليون دلار سرمايه نياز است که اميدواريم اين ميزان تامين شود. رئيس کميسيون انرژي مجلس، سهم 5/14 درصدي شرکت ملي نفت ايران از پالايشگاههاي داخلي را حق مسلم اين شرکت دانست و اظهار اميدواري کرد که اگرچه کميسيون تلفيق اين مهم را تصويب نکرد، اما در آن بازنگري کند و به تصويب مجلس برسد. حسنوند گفت: فازهاي تکميل شده ميدان گازي مشترک پارس جنوبي، نتيجه تلاش کارکنان زحمتکش صنعت نفت و باعث افتخار هر ايراني است.
وزير نفت عنوان کرد:
علاقه مندي بلاروس به افزايش خريد نفت از ايران
وزير نفت از علاقهمندي بلاروس به افزايش خريد نفت از ايران خبر داد و گفت: اين کشور پيش از اين 2 محموله نفت خام از ايران خريداري کرده بود. بيژن زنگنه پس از ديدار با ويتالي ووک، وزير صنايع بلاروس، درباره اينکه بلاروس تاکنون چه مقدار نفت از ايران خريداري کرده، اظهار کرد: اين کشور نزديک به 2 ميليون بشکه نفت در 2 محموله از ايران دريافت کرده است. وي افزود: بلاروس خواهان خريد نفت بيشتري از ايران است که مذاکرات بيشتر در اين زمينه با امور بينالملل شرکت ملي نفت ايران انجام ميشود. وزير نفت با بيان اينکه ايران علاقهمند به گسترش روابط در بخش انرژي با بلاروس است، افزود: ايران و بلاروس در اين ديدار، مذاکرهاي براي همکاري در بخش پايين دستي صنعت نفت نداشتند. زنگنه ابراز اميدواري کرد، سفر هيئت بلاروس که به منظور تشکيل کميسيون مشترک اقتصادي ميان ايران و بلاروس انجام شده است، موفق باشد. وزير صنايع بلاروس نيز به نخستين ديدار با وزير نفت در سال گذشته ميلادي اشاره کرد و افزود: در اين فاصله مذاکرات سازندهاي براي تشکيل يک کارگروه مشترک انجام شد. وي با بيان اينکه در فاصله يک سال گذشته، بلاروس 2 محموله نفت خام از ايران خريداري کرد، گفت: مراودات تجاري ايران و بلاروس در سال 2017 بسيار موفق بود. بلاروس، کشوري دور از دريا در اروپا و به مرکزيت مينسک است که با کشورهاي روسيه، اوکراين، لهستان، ليتواني و لتوني مرز مشترک دارد.
فعاليتهاي صنعت نفت مطابق با اهداف سياستهاي اقتصاد مقاومتي است
رئيس سازمان برنامه و بودجه با تاکيد بر اين که توسعه ميدانهاي مشترک در اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي اولويت دارد، گفت: بخش نفت و گاز مطابق با اهداف سياستهاي اقتصاد مقاومتي حرکت کرده است. محمدباقر نوبخت پس از پايان جلسه فرماندهي اقتصاد مقاومتي با اشاره به اجراي طرحهاي اين ستاد در حوزه نفت و گاز گفت: با توجه به اينکه براي سال 1396 افزايش توليد ميدانهاي مشترک براي ميدانهاي يادآوران، ياران و آزادگان تا 350 هزار بشکه هدفگذاري شده بود، خوشبختانه در اين ميدانها توانستيم با ضرورتي که در تسريع در افزايش ظرفيت برداشت از اين ميدانها بود، از اهداف خود جلوتر برويم و اين نگراني که در توليد ميدانهاي مشترک عقب بوديم، برطرف شده است. رئيس سازمان برنامه و بودجه با بيان اينکه براي توسعه ميدانها بيش از 8 ميليارد دلار جذب سرمايه صورت گرفته است، افزود: آنچه براي ما در اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي اهميت دارد، اولويت ميدانهاي مشترک با کشورهاي همسايه است. نوبخت تصريح کرد: در ميدانهاي مشترک غرب کارون از برنامه جلو هستيم و برنامه افزايش توليد نفت غرب کارون به 350 هزار بشکه در روز، تا پايان سال 96 نيز محقق ميشود.
دريافت ماليات از وزارت نفت و شرکت ملي نفت غيرقانوني است
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: وزارت نفت بيش از يک و نيم ميليارد دلار تحت عنوان ماليات بايد بپردازد، در حالي که اين وزارتخانه و شرکت ملي نفت ايران از اين موضوع معاف هستند و ديوان محاسبات نيز به صورت کتبي اين موضوع را اعلام کرده و اين اقدام غيرقانوني است. فريدون حسنوند در نشست علني روز سهشنبه (سوم بهمنماه) مجلس شوراي اسلامي درباره عملکرد بودجه سال 96 در بخش انرژي گفت: براي وزارت نفت در بودجه 96 حدود 8 ميليارد دلار پيشبيني شده بود که سهم وزارتخانه از 5/14 درصد فروش نفت در نظر گرفته شد که براساس جدول سازمان برنامه و بودجه، 5/7 ميليارد دلار صرف هزينههاي جاري خواهد شد. رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با طرح اين پرسش که چگونه قرار است وزارت نفت که بخش زيادي از بودجه کشور را تامين ميکند با يک ميليارد دلار توسعه يابد و ما شاهد افزايش توليد نفت باشيم؟ تصريح کرد: وزارت نفت بيش از يک و نيم ميليارد دلار تحت عنوان ماليات بايد بپردازد، در حالي که اين وزارتخانه و شرکت ملي نفت ايران از اين موضوع معاف هستند و ديوان محاسبات نيز به صورت کتبي آن را اعلام کرده و اين اقدام غيرقانوني است.
هزينه خدمات مستمر از قبوض گاز مشترکان حذف شد
در پي ابطال مصوبه مربوط به دريافت آبونمان از مشترکان گاز و تغيير عنوان آن به «هزينه خدمات مستمر» از سوي شوراي اقتصاد، هيئت عمومي ديوان عدالت اداري اين مصوبه را نيز ابطال کرد و بلافاصله اين هزينه از قبوض گاز حذف شد. مجيد بوجارزاده، درباره حذف «هزينه خدمات مستمر» در قبضهاي گاز به شانا گفت: مطابق دستور مديرعامل شرکت ملي گاز، رديف «هزينه خدمات مستمر گاز» يا همان «آبونمان» از قبضهاي گاز حذف شد.پس از آنکه ديوان عدالت اداري، مصوبه شوراي اقتصاد را ابطال کرد و اين موضوع از سوي صدا و سيما اعلام شد، با وجود آنکه هنوز به صورت کتبي به شرکت ملي گاز ابلاغ نشده است، اين هزينه از قبوض گاز حذف شد.
رئيس روابط عمومي شرکت ملي گاز تصريح کرد: تسريع در حذف اين بند از قبضهاي گاز به دليل آمادگي شرکت ملي گاز در دورههاي قبل و طي زمانهاي مطرح شدن موضوع آبونمان بود، بر اين اساس، قبضهايي که صادر شدهاند، بدون احتساب آبونمان يا هزينه خدمات مستمر خواهند بود. به دنبال ابطال بخشنامه دبير ستاد هدفمندي يارانهها درباره اخذ هزينه آبونمان از مشترکان گاز در مرداد ماه سال جاري از سوي هيئت عمومي ديوان عدالت اداري و تعيين مهلت 48 ساعته ديوان براي حذف آبونمان از قبوض مشترکان در 19 آذر، شوراي اقتصاد در چهارم ديماه اخذ «هزينه خدمات مستمر» از مشترکان گاز طبيعي را تصويب کرد. به دنبال تصويب اين مصوبه در شوراي اقتصاد که جايگزين هزينه آبونمان شد، طبق ماده 92 قانون تشکيلات و آيين دادرسي ديوان عدالت اداري، رئيس ديوان، مصوبه شوراي اقتصاد درباره اخذ هزينه خدمات مستمر از مشترکان گاز را براي رسيدگي خارج از نوبت به صحن علني هيئت عمومي ارائه کرد.
سرانجام در نشست سهشنبه سوم بهمن 96، هيئت عمومي ديوان عدالت اداري مصوبه شوراي اقتصاد درباره اخذ هزينه خدمات مستمر ماهانه از مشترکان گاز طبيعي را مورد بحث و بررسي قرار داد و با اکثريت آرا اين مصوبه را ابطال کرد.
هفتمين همايش ملي مهندسي ايمني و مديريت اچ اس اي برگزار ميشود
مرکز طراحي فرآيند، ايمني و کاهش ضايعات دانشگاه صنعتي شريف هفتمين همايش ملي مهندسي ايمني و مديريت اچاساي را روزهاي 15 تا 17 اسفند ماه در دانشگاه صنعتي شريف برگزار ميکند. اهداف اصلي اين همايش شامل معرفي و بحث روي مفاهيم پايه ايمني و مديريت اچاساي در صنايع، فراهم کردن زمينههاي مناسب همکاري ميان متخصصان و محققان دانشگاهي و کارشناسان اچاساي در صنعت، دعوت از متخصصان اچاساي در سطح ملي و بينالمللي براي بحث و بررسي تازهترين فناوريها و روشهاي جاري ايمني صنعتي و اچاساي، شناسايي موضوعات و عناوين پروژههاي تحقيق و توسعه اچاساي در صنايع، تشويق مراکز دانشگاهي و صنعتي براي ايجاد برنامههاي مؤثر و کارآمد تحقيق و توسعه در زمينههاي مختلف ايمني و مديريت اچاساي و شناسايي توان سيستم مديريت اچاساي در حفاظت محيط زيست ملي و جهاني و دستيابي به اهداف توسعه پايدار است. اين همايش علمي با محورهاي ايمني و محيط زيست، سلامت شغلي و بهداشت حرفهاي، سيستم مديريت اچاساي و فرهنگ ايمني و سلامت و محيط زيست در نيمه اسفندماه امسال برگزار ميشود. با توجه به نقش متقابل صنعت و مجامع دانشگاهي براي افزايش دانش در شاخههاي مختلف مهندسي ايمني و مديريت اچاساي، برگزاري هفتمين همايش ملي در اين زمينه گامي در راه استمرار تبادل آرا و افکار صاحبنظران دانشگاهي و صنعتي در اين حيطه خواهد بود.
تکميل 134 حلقه چاه نفت و گاز در 10 ماه امسال
کارکنان شرکت ملي حفاري ايران در بخشهاي عملياتي و پشتيباني در 10 ماه امسال موفق به حفر و تکميل 134 حلقه چاه نفت و گاز در مناطق خشکي و دريايي کشور شدند. حميدرضا خوشآيند، معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري در عمليات حفاري در اين باره گفت: از اين تعداد چاه، 60 حلقه توسعهاي توصيفي، دو حلقه اکتشافي و 72 حلقه تعميري تکميلي است.از 98 حلقه چاه حفر شده در گستره فعاليت شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب، 26 حلقه در پروژههاي شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن)، هشت حلقه در حوزه شرکت نفت فلات قاره ايران و دو حلقه به سفارش مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران بوده است. معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري در عمليات حفاري متراژ حفاري در مدت پيش گفته را 216 هزار و 178 متر عنوان و اظهار کرد: از ابتداي فروردين تا پايان ديماه امسال، حفاري 19 حلقه چاه، 547 روز زودتر از برنامه پيشبيني شده از سوي کارفرما به پايان رسيد. معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در عمليات حفاري با اشاره به اينکه اين شرکت هم اکنون 73 دستگاه حفاري ملکي دارد، گفت: دستگاه حفاري سنگين خشکي 56 فتح در يکي از موقعيتهاي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در مدار عمليات قرار گرفت.همچنين دستگاه حفاري 57 فتح نيز براي شروع عمليات آمادهسازي در روزهاي آينده به موقعيت پيشبيني شده انتقال مييابد. خوشآيند در زمينه فعاليت دستگاههاي حفاري 93 و 94 فتح که براي حفر چاههاي امدادي در موقعيت چاه 147 رگ سفيد استقرار يافتند و مهار فوران و کنترل اين چاه به وسيله دکل 93 محقق شد، اظهار کرد: اين دستگاهها براساس برنامهريزي انجام شده در تداوم کار خود، در حال حفاري و تکميل دو حلقه چاه توسعهاي در منطقه هستند.
ايران آماده گسترش همکاريهاي گازي با ارمنستان است
zمديرعامل شرکت ملي گاز گفت: افزون بر قرارداد تهاتر گاز و برق ميان ايران و ارمنستان، تهران نيز آماده گسترش همکاريهاي گاز با ايروان است. حميدرضا عراقي، درباره صادرات گاز ايران به کشور ارمنستان گفت: قرارداد صادرات گاز ايران به ارمنستان و دريافت برق از اين کشور به نسبت يک به سه تنظيم شده است.بر اين اساس به ازاي هر يک ميليون مترمکعب گازي که ايران صادر کند، بايد سه کيلووات ساعت برق از سوي ارمنستان وارد کشور شود. معاون وزير نفت در امور گاز درباره احتمال افزايش حجم صادرات گاز ايران به ارمنستان توضيح داد: ايران براي افزايش حجم صادرات گاز خود مشکلي ندارد، خطوط لوله انتقال گاز نيز ظرفيت کافي براي اين افزايش را دارند، اما طرف ارمني توان تامين برق بيشتر را ندارد و اگر بخواهد گاز بيشتري را مطابق اين قرارداد دريافت کند، در ازاي آن بايد برق بيشتري تحويل دهد. عراقي با بيان اينکه مقرر شده اســــت مذاکراتي ميان ايران و ارمنستان درباره افزايش صادرات گاز انجام شود، تصريح کرد: بخش خصوصي يا دولتي ارمنستان ميتواند با ايران براي دريافت بيشتر گاز مذاکره کند. اگر آنها گاز بيشتري بخواهند و توانايي پرداخت پول گاز را داشته باشند ما هم زودتر ميتوانيم حجم صادرات گاز را افزايش دهيم و نظر ما نيز بر همين روش است.
منوچهري: مطالعه ميدانها در بازشناسي ظرفيتهاي هيدروکربوري کشور موثر است
امضاي 36 تفاهمنامه و دريافت 45 پروپوزال
معاون مديرعامل در توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران با اشاره به 36 تفاهمنامهاي که با هدف مطالعه ميدانهاي نفت و گاز، بين اين شرکت و شرکتهاي داخلي و خارجي امضا شده است، گفت: نتايج اين مطالعات در بازشناسي ظرفيتهاي هيدروکربوري کشور نقش بسزايي دارد.
غلامرضا منوچهري، روز چهارشنبه (27 ديماه) در مراسم امضاي تفاهمنامه همکاري بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت پتروايران که با هدف واگذاري مطالعه ميدانهاي دانان و سوسنگرد برگزار شد، با بيان اين مطلب افزود: با توجه به تفاهمنامههايي که تاکنون براي مطالعه ميدانهاي نفت و گاز با شرکتهاي داخلي و خارجي امضا شده، قرار است بالغ بر 100 پروپوزال (نتايج مطالعات) به شرکت ملي نفت ايران تحويل داده شود که تاکنون 45 پروپوزال ارائه شده است. وي به نقش موثر اين مطالعات در بازشناسي ظرفيتهاي ميدانها و مخازن نفت و گاز کشور اشاره کرد و گفت: نتايج اين مطالعات که بسياري از آنها در کميته مشاوران مخازن شرکت ملي نفت ايران تاييد شده است، به ارتقاي ذخاير و تعريف پروژههاي جديد کمک ميکند، چرا که ما در تعريف پروژهها به نحوي که براي سرمايهگذاران جذاب باشد نيز در گذشته دچار ضعفهايي بودهايم.
تقويت مباني اقتصاد مقاومتي با فعالسازي شرکتهاي ايراني
منوچهري حفظ، تقويت و فعالسازي شرکتهاي ايراني و مشارکت دادن هر چه بيشتر آنها در طرحها و پروژههاي صنعت نفت را يکي از سياستهاي وزارت نفت برشمرد که هم ميتواند برگ برنده ايران در نبود شرکتهاي بينالمللي باشد و هم در تقويت مباني اقتصاد مقاومتي در کشور، نقشي تعيينکننده ايفا کند. معاون مديرعامل در توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، به بسته سرمايهگذاري که براي اجراي پروژههاي نگهداشت و افزايش توليد در قالب EPCF طراحي شده است نيز اشاره کرد و گفت: در اجراي اين پروژهها نيز، عمدتا به شرکتهاي داخلي تکيه ميشود. وي ابراز اميدواري کرد، با آغاز تدريجي مناقصههاي اين بسته سرمايهگذاري که قرار است در قالب EPCF اجرايي شود، همچنين قراردادهاي توسعه ميدانها که پيشبيني ميشود تعدادي از آنها تا پايان امسال يا اوايل سال آينده امضا شود، شرکت ملي نفت ايران سال آينده شاهد رونق بيشتر در امور و افزايش نقشآفريني شرکتهاي ايراني در طرحها و پروژهها خواهد بود. منوچهري در ادامه بر ضرورت متنوعسازي روشهاي تامين مالي پروژههاي صنعت نفت تاکيد کرد و افزود: بايد زمينه لازم براي مشارکت سرمايهگذاران و حتي سپردهگذاران در طرحها و پروژهها آماده شود که طرح انتشار اوراق مشارکت با پايه ارزي، در همين جهت مدنظر قرار دارد. اين مقام مسئول با اشاره به امضاي تفاهمنامه همکاري با شرکت پتروايران، عنوان کرد: شرکت پتروايران از شرکتهايي است که صلاحيت آن به عنوان يکي از شرکتهاي اکتشاف و توليد تاييد شده؛ سوابق کاري زيادي در صنعت نفت کشور دارد واستفاده بهينه از ظرفيتها و توانمنديها در اين شرکت ميتواند تضمينکننده استمرار فعاليتهاي اين مجموعه در بالادست صنعت نفت باشد. ميدانهاي متوسط و کوچکي در ايران وجود دارد که توسعه آنها متناسب با استعداد و توان پتروايران است و ارائه عملکرد خوب و انجام مطلوب مطالعه ميدانها، ميتواند مسير روشني پيش روي اين شرکت قرار دهد.
پتروايران دستاوردهاي قابل دفاعي در صنعت نفت کشور دارد
رهام قاسمي، مديرعامل شرکت پتروايران نيز در اين نشست گفت: اين شرکت با وجود فراز و نشيبهاي بسياري که طي حدود 2 دهه فعاليت خود داشته، دستاوردهاي قابل دفاعي از خود به جاي گذاشته است که حفاري و تکميل 117 حلقه چاه در دريا و خشکي، طراحي و اجراي طولانيترين خط لوله دريايي کشور به طول بيش از 300 کيلومتر از عسلويه به سيري، توسعه ميدان نفتي و گازي سلمان، توسعه ميدان فروزان در بخش نفتي و توسعه فاز نخست طرح توسعه لايه نفتي پارس جنوبي از جمله آنهاست. وي توسعه لايه نفتي پارس جنوبي را با توجه به ساختار ويژه زمينشناسي، نامتجانس بودن لايهبندي مخازن، ويژگيهاي سنگ و سيال و زونهاي منفک شده، پروژهاي منحصربهفرد توصيف کرد و افزود: در اين طرح، بيشترين ميزان حفاري افقي در کشور به ثبت رسيد. قاسمي به توضيحاتي درباره ميادين سوسنگرد و دانان که تفاهمنامه مطالعاتي آن بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت پتروايران امضا شد، اشاره و ابراز اميدواري کرد که مطالعات اين دو ميدان، زمينهساز همکاري اين شرکت در توسعه ميادين در قالب قراردادهاي جديد نفتي باشد. بر اساس اين گزارش، شرکت ملي نفت ايران و شرکت پتروايران تفاهمنامه همکاري مشترکي امضا کردند که بر اساس آن، مطالعه ميدانهاي دانان و سوسنگرد در دستور کار شرکت پتروايران قرار گرفت. اين تفاهمنامه همکاري روز چهارشنبه (27 ديماه) بين غلامرضا منوچهري، معاون مديرعامل در توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران و رهام قاسمي، مديرعامل شرکت پتروايران امضا شد.
بسياري از موانع تامين تجهيزات نفتي با برجام برطرف شد
معاون مديرعامل در توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، رفع بسياري از مشکلات موجود در حوزه تامين تجهيزات صنعت نفت را از دستاوردهاي توافق برجام برشمرد و گفت: پس از اين توافق، امکان استفاده از خدمات مشاوران بينالمللي تسهيل شد. غلامرضا منوچهري افزود: خوشبختانه در 2 سال اخير شاهد افزايش توليد نفت و گاز بوديم، به طوريکه هماکنون روزانه حدود چهار ميليون بشکه نفت توليد ميشود و با افزايش نسبي توليد گاز، سهم اين انرژي در سبد انرژي کشور بالغ بر 70 درصد است. منوچهري پيشرفت کار در طرحها و پروژههاي پارس جنوبي را نيز مورد اشاره قرار داد و با بيان اينکه هماکنون روزانه بيش از 550 ميليون مترمکعب گاز از پارس جنوبي برداشت ميشود، ابراز اميدواري کرد اين روند با تکميل فازهاي 13، 14 و 22 تا 24 پارس جنوبي ادامه يابد. وي با اشاره به پيشرفت مطلوب مذاکره با شرکتهاي بينالمللي، احتمال امضاي قرارداد توسعه ميدان تا پايان سال را رد نکرد و گفت: در آستانه امضاي چند قرارداد هستيم و اميدواريم به ويژه سال آينده، شاهد به نتيجه رسيدن بخشي از مذاکرات انجام شده در قالب امضاي قرارداد باشيم. بر اساس اين گزارش، شرکت ملي نفت ايران پس از توافق برجام، تفاهمنامههاي متعددي را با هدف مطالعه ميدانهاي نفت و گاز امضا کرد که بر مبناي آن، تاکنون 45 پروپوزال دريافت کرده است. منوچهري پيش از اين اعلام کرده بود که نتايج مطالعات صورت گرفته، نقش موثري در بازشناسي ظرفيتهاي هيدروکربوري کشور خواهد داشت.
معاون وزير نفت عنوان کرد :
ضرورت فرهنگسازي براي رعايت اصول ايمني در صنعت پتروشيمي
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي بر فرهنگسازي در زمينه رعايت اصول بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچاساي) در صنعت پتروشيمي تأکيد کرد. رضا نوروززاده روز دوشنبه (دوم بهمن ماه) در حاشيه بازديد از مجتمعهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي (ماهشهر)، با تاکيد بر لزوم رعايت کامل اصول ايمني از سوي همه شرکتها اظهار کرد: فرهنگسازي براي رعايت اصول بهداشت، ايمني و محيط زيست در صنعت پتروشيمي کشور بايد مورد توجه قرار گيرد تا شاهد محيطي ايمن براي همه کارکنان باشيم. وي با قدرداني از همکاران فعال واحدهاي اچاساي طرحها و مجتمعهاي پتروشيمي افزود: اين واحدها نبض توسعه در اين صنعت ارزشآفرين هستند. براساس اين گزارش، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي به همراه جمعي از مديران ارشد اين شرکت در سفري 2 روزه از طرحها و مجتمعهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي (ماهشهر) بازديد کرد. بازديد از مجتمعهاي پتروشيمي اميرکبير، نويد زرشيمي، رازي، بندر امام، خوزستان، غدير، فناوران، اروند، شهيد رسولي، رجال، مارون، لاله، فجر2، سلمان فارسي، پتروکيمياي ابن سينا، شيميتکس آريا، تخت جمشيد و کارون، همچنين پايانهها و مخازن پتروشيمي، شرکت پژوهش و فناوري و شهرک بعثت، از برنامههاي اين سفر 2 روزه بود.
شيوه خصوصيسازي پتروشيميها دليل برخي مشکلات اين صنعت است
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي اظهار کرد: شيوه خصوصيسازي صنعت پتروشيمي دليل بروز مشکلاتي در اين صنعت شده است، نه اصل خصوصيسازي. سيدرضا نوروززاده پس از بازديد از مجتمعهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي در نشستي با مديران عامل اين شرکتها گفت: همه متخصصان و مديران صنعت پتروشيمي بر اين باورند که شيوه خصوصيسازي اين صنايع سبب بروز مشکلاتي از جمله مسائل خوراک شده است، نه اصل خصوصيسازي. وي با اشاره به بررسيهاي انجام شده از واحدها و طرحهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي افزود: موانع سرمايهگذاري براي دستيابي به حداکثر ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي در کشور رفع ميشود.با انجام بازديدهاي دورهاي و برگزاري نشستهاي فصلي، مسائل و مشکلات شرکتها در ستاد شرکت ملي صنايع پتروشيمي پيگيري و رفع ميشود. وي با بيان اين که موضوع خوراک مجتمعهاي پتروشيمي را بايد در قالب يک زنجيره مديريت کرد، يادآور شد: با جذب سرمايهگذار بايد به تکميل زنجيره ارزش کمک کرد. وظيفه ماست که سرمايههاي ملي را به بهرهوري حداکثري برسانيم و با حضور در مبادي تصميمسازي کشور، مسائل آنها را پيگيري کنيم. نوروززاده به اقدامهاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي براي جذب سرمايهگذار اشاره کرد و گفت: اين شرکت زيرساختهاي لازم را براي افزايش و تسهيل سرمايهگذاري در اين صنعت فراهم ميکند. هم اکنون اراضي جديد براي اجراي طرحهاي توسعهاي پتروشيمي آمادهسازي شده است.سرمايهگذاري در اين صنعت به طور ميانگين در هر واحد 100 نفر تا يک هزار نفر را مشغول کار خواهد کرد که در شرايط کنوني رقم قابل توجهي است.
مطالعه ميدانهاي دانان و سوسنگرد در دستور کار پتروايران
خط انتقال گاز دامغان-نکا سبب افزايش اشتغال در استانهاي شمالي شد. نماينده ساري و مياندورود در مجلس شوراي اسلامي گفت: خط انتقال گاز دامغان- کياسر - ساري - نکا سبب افزايش اشتغال در استانهاي شمالي شده، زيرا بسياري از شهرکهاي صنعتي از سوخت گاز استفاده ميکنند. محمد دامادي در باره راهاندازي خط انتقال گاز دامغان- کياسر - ساري - نکا به شانا گفت: با افتتاح اين خط انتقال، افت فشار و قطعي گاز استانهاي شمالي در زمستان برطرف و کشور از واردات گاز بينياز شد.اين پروژه عظيم گازرساني در دولت قبل آغاز شد، اما به کندي پيش رفت و ترجيح بيشتر بر واردات گاز از ترکمنستان بود. اين کشور نيز در فصل سرد سال مبادرت به قطع گاز ارسالي به ايران ميکرد که مشکلاتي را براي مردم شمال کشور به وجود ميآورد. نماينده ساري و مياندورود در مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: زماني که به گاز ترکمنستان وابسته بوديم با قطع گاز خانگي و صنعتي در برخي استانهاي شمالي در زمستان، استفاده از سوختهاي فسيلي و قطع درختان جنگلهاي شمال افزايش مييافت که اين موضوع، افزايش آلودگي هوا را در پي داشت. رئيس مجمع نمايندگان استان مازندران در مجلس، با بيان اينکه وزارت نفت در دولت تدبير و اميد اعلام کرد که اين خط انتقال گاز را به اتمام ميرساند، افزود: اين پروژه زودتر از زمان پيشبيني شده به بهرهبرداري رسيد که خبر خوشي براي مردم استانهاي شمالي بود. دامادي با بيان اينکه خط انتقال گاز دامغان- کياسر - ساري - نکا سبب توسعه صنعت در استانهاي شمالي بهويژه صنايع وابسته به گاز طبيعي ميشود، گفت: اين پروژه سبب افزايش اشتغال در استانهاي شمالي شده، زيرا بسياري از شهرکهاي صنعتي از نعمت گاز برخوردار هستند.
طرح دوفوريتي در حوزه اشتغال و تامين منابع مالي براي وزارت نفت تدوين ميشود
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي از تهيه طرح دو فوريتي در حوزه توليد و اشتغال و ايجاد خط اعتباري براي تامين منابع مالي طرحهاي 2 وزارتخانه نفت و نيرو خبر داد. فريدون حسنوند با بيان اينکه کميسيون انرژي مجلس از مدتها قبل به دنبال اين بود که يک طرح دو فوريتي در حوزه توليد و اشتغال در حوزه انرژي تهيه کند، گفت: کميسيون انرژي به دنبال اين است که يک طرح دو فوريتي جهت توليد و بهويژه افزايش فرصتهاي شغلي در دو وزارت نيرو و نفت و مجموعههاي وابسته، صنايع بالادستي و پايين دستي نفت، گاز و پتروشيمي و وزارت نيرو داشته باشد، اين طرح تا پايان سال به صورت دو فوريتي به مجلس شوراي اسلامي ارائه ميشود تا شايد زمينه و روزنهاي شود که ديگر طرحهاي مهم همسو با اجرا و تامين نظر مقام معظم رهبري به صحن علني مجلس ارائه شود. وي افزود: اين طرح با عنوان تامين پشتوانه و منابع مالي براي طرحها و پروژههاي اشتغالزايي کشور مطرح است که نمايندگان کميسيون به همراه کارشناسان مرکز پژوهشها و استادان دانشگاهها جلسهاي برگزار کردهاند و طرحي تحت عنوان خط اعتباري براي تامين منابع مالي را به صورت دو فوريتي تهيه ميکنند.صاحبنظران نيز اصل اين طرح را ضروري ميدانند، از اين رو روزهاي آينده جلسهاي با صاحبنظران در حوزههاي اقتصادي، بودجهاي، مالي و پروژهها در کميسيون انرژي برگزار ميشود تا بتوانيم اين طرح دو فوريتي را به صحن علني مجلس ارائه دهيم.در طرح نخست نگاه کميسيون به توليد و اشتغال است و در طرح دوم به تامين منابع مالي که عمده اين موضوعها نيز داخلي و همسو با اقتصاد مقاومتي و توليد و اشتغال است.
صنعت نفت نيازمند جذب سرمايه و فناوريهاي روزآمد است
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي بر لزوم بهرهمندي از سرمايه و فناوريهاي روزآمد شرکتهاي بزرگ نفت و گاز جهان در صنعت نفت ايران تاکيد کرد. اسدالله قرهخاني با تاکيد بر اينکه بايد از دانش فني جديد در صنعت نفت استفاده کنيم گفت: جذب سرمايه در صنعت نفت بايد به گونهاي انجام شود که از طريق درآمدهاي همان سرمايه، امکان بازپرداختها نيز وجود داشته باشد. سخنگوي کميسيون انرژي مجلس با اشاره به اينکه صنعت نفت کشور به حضور سرمايهگذاران بزرگ خارجي نياز دارد، افزود: حضور سرمايهگذار خارجي به معناي کنار گذاشتن شرکتهاي داخلي نيست، بلکه استفاده از چنين سرمايههايي ميتواند توان اقتصادي ايران را افزايش دهد. وي با اشاره به اينکه هر صنعتي براي تحول و پيشرفت به منابع مالي نياز دارد، تصريح کرد: صنعت نفت ايران براي جهاني شدن، توسعه و نوسازي هرچه بيشتر نيازمند استفاده از سرمايههاي خارجي است. قرهخاني عنوان کرد: بايد بيش از پيش مسير جذب سرمايههاي خارجي در صنعت نفت و پتروشيمي را با هدف افزايش ظرفيت توليد اين صنعت پيشرو هموار کنيم.زمينه براي جذب سرمايه خارجي فراهم است که بايد از چنين فرصتهايي سود برد. جذب سرمايههاي جديد نيازمند همگرايي است و بايد بر اين نکته تاکيد کرد که در صورت همکاري ميان همه متوليان، ميتوان شاهد افزايش جذب سرمايه در صنعت نفت بود.
جذب سرمايه براي توسعه ميدانهاي مشترک اولويت صنعت نفت است
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: تزريق سرمايه به طرحهاي توسعه ميدانهاي مشترک، اولويت صنعت نفت است. حسين اميري خامکاني در اين زمينه به شانا گفت: در دوران تحريمها، دولت يازدهم با توجه به محدوديت منابع و جذب سرمايه خارجي، اولويتبنديهايي را در ميدانهاي مشترک پارس جنوبي و غرب کارون انجام داد که خوشبختانه نتيجهبخش بود. وي با اشاره به اينکه برداشت نفت از ميدانهاي مشترک از اولويتهاي وزارت نفت است، افزود: در شرايط کنوني حتي ميتوان با کشورهاي همسايه براي جذب سرمايه به صورت مشترک با هدف توسعه ميدانهاي مشترک مذاکره کرد. اميري خامکاني با اشاره به اينکه منابع کشور در بحث اکتشاف و استخراج نفت بايد ابتدا در ميدانهاي مشترک هزينه شود، تصريح کرد: دولت با توجه به محدوديت در منابع، بايد ابتدا در ميدانهاي نفتي مشترک جذب سرمايه کند. عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه تزريق سرمايه به طرحهاي توسعه ميدانهاي مشترک اولويت صنعت نفت است، عنوان کرد: براي دستيابي به اهداف بالادست صنعت نفت در برنامه ششم توسعه، به بيش از 100 ميليارد دلار سرمايه نياز داريم و رشد 9 درصدي صنعت نفت در پايان برنامه نيز بايد با احتساب جذب اين مقدار سرمايه هدفگذاري شود.
از سوي مدير طرحهاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي انجام شد
تشريح روند پيشرفت نخستين پارک استايرن
مدير طرحهاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي آخرين روند پيشرفت نخستين پارک استايرن کشور را تشريح کرد. عليمحمد بساقزاده، هدف از ايجاد پارکاستايرن را تکميل زنجيره و توليد محصولات پتروشيمي با ارزش افزوده عنوان و اظهار کرد: ميعانات گازي بعد از تحويل از فازهاي پارس جنوبي به اتان و سپس اتيلن تبديل ميشود. بنزن توليد شده در پتروشيمي نوري نيز به همراه اتيلن در پتروشيمي پارس به اتيل بنزن و سپس به مونواستايرن تبديل ميشود. مونواستايرن، خوراک اصلي پارک استايرن است و انواع محصولات پلياستايرن از آن توليد ميشود. وي با بيان اين که واحدهاي پارک استايرن شامل پتروشيمي انتخاب، پتروشيمي تخت جمشيد پارس، پليمر پاد جم، پتروشيمي صدف و پتروشيمي دالاهو است، گفت: مجتمعهاي انتخاب و تخت جمشيد پارس در حال حاضر به توليد رسيدهاند. مدير طرحهاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به اين که محصولات پتروشيميهاي انتخاب و تخت جمشيد پارس علاوه بر تامين نياز داخلي سبب بهينهسازي قيمت در داخل نيز شدهاند، افزود: پتروشيميهاي تبريز و قائم بصير، تنها توليدکنندگان پلياستايرن در کشور بودند، ولي خوشبختانه با وارد سرويس شدن پتروشيمي انتخاب و تخت جمشيد پارس، نياز داخل به گريدهاي مختلف پلياستايرن برطرف شده است و مازاد آن نيز صادر ميشود. عضو هيئت مديره شرکت ملي صنايع پتروشيمي با بيان اين که طرح شيميايي صدف نيز در حال حاضر بيش از 40 درصد پيشرفت دارد، ادامه داد: انتظار اين است که اين واحد اوايل سال 98 به بهرهبرداري برسد، اما تلاش ميشود در نيمه دوم سال 97 از فاز نخست آن بهرهبرداري کنند. بساقزاده با اشاره به اين که پليمر پادجم اواخر سال آينده توليد آزمايشي خود را آغاز خواهد کرد، گفت: پتروشيمي دالاهو نيز 65 درصد پيشرفت دارد که بعد از اقدامهاي لازم در زمينه مهندسي و بهينهسازي، انتظار داريم سال 98 وارد مدار شود. به گفته وي، پلياستايرن، بازار فروش خوبي دارد و افزون بر صنايع خودروسازي در محصولات مختلفي مانند لوازم خانگي، يخچال، فريزر و ظرفشويي استفاده و مازاد توليد آن به کشورهاي مختلفي مانند چين، هند، روسيه، لهستان و ترکيه صادر ميشود.
تشريح دستاورد هاي علمي بين المللي پروژه پژوهشي سولفورزدايي گازوئيل
پروژه پژوهشي سولفورزدايي گازوئيل با استفاده از سونوراکتور هاي لوله اي با حمايت شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران توسط دانشگاه علم و صنعت اجرا شد. عليرضا دانشوران، رئيس پژوهش و فناوري اين شرکت گفت: استفاده ازسونوراكتورها براي سولفورزدايي شيوه جديدي براي ارتقاي كيفي و بالا بردن استاندارد فرآورده هاي نفتي بر اساس الزامات بين المللي است که ميتواند جايگزين روش هاي متعارف باشد. بر اين اساس پروژه پژوهشي «سولفورزدايي گازوئيل با استفاده از سونوراکتور هاي لوله اي» با اهتمام و حمايت مالي و فني شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران تعريف و از سال 1394 مراحل اجرايي آن در دانشگاه علم و صنعت با همکاري پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان هاب تجميع دانش آغاز شد. دانشوران هدف از اجراي اين پروژه را حذف ترکيبات گوگردي از گازوئيل با روش اکسيداسيون وبه کمک امواج اولتراسونيک و در نهايت توليد سوخت با استاندارد هاي يورو4 و يورو 5 عنوان کرد و افزود: ساخت راکتور 5 ليتري در مقياس آزمايشگاهي، جداسازي و استخراج بصورت پيوسته و انجام مطالعات شبيه سازي ديناميک سيالات محاسباتي (CFD) به منظور تعيين پارامتر هاي تاثير گذار و امکان طراحي راکتور در مقياس صنعتي و نيمه صنعتي از جمله دستاوردهاي پژوهشي و علمي قابل توجه اين پروژه است.وي تأکيد کرد: همچنين مقالات متعدد علمي پژوهشي (ISI) از دستاورد هاي اين پروژه پژوهشي استخراج و تدوين شده که تاکنون 6 عنوان از اين مقالات، با درج و تاييد حمايت مالي و معنوي شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران در مجلات معتبر بين المللي به چاپ رسيده که موجبات اعتلاي نام اين شرکت در مجامع معتبر علمي را فراهم ساخته است. رئيس پژوهش و فناوري شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران با اشاره به ديگر دستاوردهاي اين پروژه گفت: به موازات اين اقدامات، تعداد قابل توجهي پايان نامه هاي کارشناسي ارشد و دکتري در رشته مهندسي شيمي حول محور اين پروژه پژوهشي با هدف ايجاد همراستايي علمي در برنامه ريزي و اجراي پايان نامه هاي تحصيلات تکميلي در دانشگاه علم و صنعت، تعريف و انجام شده است. دانشوران بر اهميت اين پروژه تأکيد کرد و افزود: به گفته سرپرست تيم تحقيقاتي پروژه «سولفورزدايي گازوئيل با استفاده از سونوراکتور هاي لوله اي» در دانشگاه علم و صنعت، ايران بعد از ايالات متحده آمريکا تنها کشور دنيا است که واحد نيمه صنعتي گوگردزدايي را در اين دانشگاه راهاندازي کرده است و در تلاش براي تجاريسازي اين روش است. عناوين مقالات به اين شرح است:
شبيه سازي CFD راکتور التراسونيک شاخهاي، با توسعه يک مدل جديد شرط مرزي متحرک، Elsevier، اکتبر 2016
بهينه سازي فرايند سولفورزدايي اکسيداسيوني به کمک امواج مافوق صوت جهت حذف ميزان سولفور کروسين، Clean Technologies and Environmental Policy، دسامبر 2016
بررسي آزمايشگاهي در فرايند سولفورزدايي اکسيداسيوني دي بنزوتيوفن به عنوان سوخت مدل به کمک امواج مافوق صوت،Monatshefte Für Chemie،آگوست 2016
مطالعه سولفورزدايي اکسيداسيوني گازوئيل به وسيله امواج التراسونيک و بهينه سازي متغيرها با استفاده از روش طراحي آزمايش سطح پاسخ ، Elsevier، اکتبر 2016
بررسي آزمايشگاهي در فرايند سولفورزدايي اکسيداسيوني بنزوتيوفن به عنوان سوخت مدل به کمک امواج مافوق صوت ،Elsevier، مارس 2017
بررسي فرايند سولفورزدايي اکسيداسيوني سوخت ديزل به کمک امواج مافوق صوت در يک فرايند دو مرحله اي پيوسته ي جرياني با الگوي جرياني متفاوت،Elsevier، نوامبر 2017
يک پست اسکله صادرات LPG سال آينده به بهرهبرداري ميرسد
سرپرست طرحهاي پشتيباني نفت و گاز از تعهد پيمانکار احداث بندر صادراتي و خدماتي تمبک مبني بر بهرهبرداري از يک پست اسکله صادرات LPG تا پايان سال آينده خبرداد. سيدمحيالدين جعفري در تشريح وضع احداث بندر صادراتي و خدماتي تمبک يادآور شد: عمليات احداث بندر صادراتي و خدماتي تمبک که تنها بندر خدماتي شرکت ملي نفت ايران در سايت پارس 2 خواهد بود، از فروردين 1393 آغاز شده و هماکنون از پيشرفت فيزيکي 43 درصدي مورد تأييد مشاور کارفرما برخوردار است. وي درباره اهداف اين طرح اظهار کرد: احداث 2 پست اسکله صادرات LPG هر کدام با توانايي پهلودهي کشتيهايي با ظرفيت بارگيري 50 هزارتن گاز مايع، احداث يک پست اسکله مدرن و مکانيزه صادرات گوگرد با ظرفيت بارگيري 2هزار تن در ساعت براي شناورهاي 5000 تا پنجاه هزار تن (DWT) است. همچنين احداث 2 انبار ذخيرهسازي گوگرد هر کدام با ظرفيت 43 هزار تن گوگرد، احداث 2 موجشکن غربي (به طول 2969 متر) و شرقي (به طول 1757 متر) به صورت کيسوني و سنگريزهاي، احداث واحد 149 فازهاي پالايشگاهي 24-22 براي انتقال LPG براي صادرات و احداث تاسيسات صنعتي TOP DECK در دستور کار اين طرح قرار دارد که به منظور صادرات فرآوردههاي توليدي LPG پالايشگاههاي گازي در حال ساخت است. وي همچنين ساخت ساختمانهاي اداري و صنعتي به مساحت 2000 مترمربع را از اهداف ديگر اين طرح برشمرد. جعفري با اشاره به اينکه بندر خدماتي و صادراتي تمبک در پارس جنوبي با عمق حداکثر 35 متر، عميقترين بندر ايران و خليج فارس بهشمار ميآيد، افزود: بر اساس تعهد پيمانکار و برنامه زمانبندي مشخص شده، پيشبيني ميشود بهرهبرداري از پستهاي اسکله صادرات LPG تا پايان سال 97 محقق شود
اجراي 7 ميليارد يورو طرح توسعهاي در هلدينگ خليج فارس
مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس با بيان اين که برنامهريزيهاي لازم براي برنامه پنج ساله دوم شرکت انجام شده است، تصريح کرد: در اين برنامه که ارديبهشت ماه سال آينده تدوين ميشود، در نظر داريم 7 ميليارد يورو طرح جديد توسعهاي اجرا کنيم. عادل نژادسليم با اشاره به تحقق 100 درصدي برنامه توليد پيشبيني شده امسال در شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس، اظهار کرد: با توليد 5/18 ميليون تن محصول در 9 ماه امسال، ميزان توليد نسبت به زمان مشابه پارسال 106 درصد رشد داشته است. وي فروش کل امسال شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس را تاکنون 5/6 ميليارد دلار عنوان کرد و افزود: ارزش محصولات صادراتي اين شرکت با 10 درصد رشد، به 4 ميليارد دلار رسيد. نژادسليم با اشاره به اجراي 6 ميليارد يورو پروژه در برنامه راهبردي پنج ساله اول شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس ادامه داد: اين پروژهها تا اواسط سال 98 به بهرهبرداري ميرسد. مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس با بيان اين که برنامهريزيهاي لازم براي برنامه پنج ساله دوم شرکت انجام شده است، تصريح کرد: مطالعات مهندسي بخشي از طرحها در حال انجام است.
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت:
امضاي قراردادهاي جديد با شرکتهاي اروپايي پس از برجام قوت گرفت
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت گفت: آزاد شدن تجهيزات توقيف شده در ديگر کشورها، همچنين امضاي قراردادهاي جديد، از دستاوردهاي برجام براي اين شرکت بوده است. عباسعلي جعفري نسب در گفتوگو با شانا اظهار کرد: در سالهاي تحريم، ارتباط سازنده و موثر با شرکتهاي خارجي ارائهکننده تجهيزات و خدمات فني کاملا قطع شده بود، اما پس از اجرايي شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) همه اين شرکتها دوباره براي همکاري با ما اظهار تمايل کردند.
وي افزود: در مواردي همچون ساخت و تعمير برخي توربينها که در ساخت داخل هنوز به نتيجه نرسيدهايم، توانستيم دوباره از شرکتهاي خارجي خدمات مورد نظر را دريافت کنيم.
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت با اشاره به آزاد شدن و ورود چهار دستگاه توربين از امارات و انگليس در پسابرجام، گفت: در زمان تحريم هيچ مذاکرهاي درباره اين مسئله کارساز نبود و ما جوابي نگرفتيم، اما پس از برجام اين توربينها که توقيف شده بود، وارد کشور شد و هم اکنون در محلهاي مورد نظر نصب شده و در حال بهرهبرداري است.
جعفري نسب تاکيد کرد: هم اکنون شرکتهاي زيادي از اروپا براي فروش تجهيزات و ارائه خدمات به ما مراجعه ميکنند.
امضاي قرارداد براي سامانه نشتياب اتوماتيک
وي از امضاي قرارداد با يک شرکت انگليسي براي نصب سامانه نشتياب خودکار خبر داد و گفت: به تازگي اين قرارداد امضا شده و قرار است بهزودي در يکي از مسيرهاي خطوط لوله به صورت آزمايشي نصب شود. اميدواريم اين نمونه دهه فجر امسال در مسير مورد نظر نصب و افتتاح شود.
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت با بيان اينکه پس از برجام و گشايشهايي که انجام شد، در زمينه پيگراني هم شرکتهاي اروپايي پيشنهاد همکاري دادند، افزود: اين موضوع سبب شده است که همکاري شرکتهاي چيني و روس که در زمان تحريم تداوم داشت، افزايش يابد. در پروژه اسکادا که هم اکنون در حال اجراست نيز، ممکن است از خدمات شرکتهاي خارجي استفاده کنيم. هم اکنون طرف اصلي ما در پروژه اسکادا يک شرکت ايراني است، اما اين امکان وجود دارد که بخشي از اين طرح با کمک شرکتهاي خارجي انجام شود.
سامانه سرپرستي و گردآوري داده يا اسکادا (SCADA: Supervisory Control And Data Acquisition) به سامانههاي کنترل و اندازهگيري در مقياس بزرگ گفته ميشود؛ بهطور معمول منظور از اسکادا يک سامانه مرکزي است که نظارت و کنترل يک سايت يا سيستم گسترده در فواصل زياد (در حد چندين کيلومتر) را به عهده دارد.
در يک سيستم اسکادا اتاق کنترل ميتواند بر پايه دادههاي بهدستآمده دستورهاي لازم را صادر کند، همچنين اين دادهها در يک سيستم ثبت اطلاعات يا سيستم مديريت پايگاه داده ذخيره ميشوند که معمولاً قابليت ترسيم نمودار و تحليل اطلاعات را هم دارد.
سيستمهاي اسکادا براي پايش يا کنترل فرآيندهاي شيميايي، حمل و نقل، سيستمهاي آبرساني شهري، کنترل توليد و توزيع انرژي الکتريکي و در خطوط نفت و گاز و ديگر فرآيندهاي گسترده و توزيع يافته، استفاده ميشود.
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت:
کاهش مراکز درماني صحت ندارد
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ضمن تکذيب اخبار منتشر شده در شبکههاي اجتماعي مبني بر واگذاري سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: چنين موضوعي مطرح نيست و واگذاري يا خصوصي شدن اين سازمان صحت ندارد. حبيب اله سميع ضمن تبريک به مناسبت ولادت حضرت زينب کبري (س) و گراميداشت روز پرستار با اشاره به ارتباط و اعتماد متقابل بين بيماران و کادر درماني گفت: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت جزء خانواده بزرگ صنعت نفت بهشمار ميآيد، مراجعهکنندگان به مراکز درماني هم جزء اين خانواده بهشمار ميروند و چه بسا پرستاران شاغل در اين مراکز از نظر عاطفي با بيماران و خانوادههايشان ارتباط برقرار ميکنند. وي با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري درباره جايگاه پرستاران افزود: اين فرصت ارزشمند خدمتگزاري به کساني که نيازمند هستند، از آن همگان نميشود و بايد جايگاه ويژه و مقدس پرستاران در روند سلامت بيماران غنميت شمرده شود. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تصريح کرد: نامگذاري سالروز ولادت بانوي کربلا حضرت زينب (س) الگوي صبر و عشق و ايثار بهعنوان روز پرستار، نشان دهنده عظمت، بزرگي و مقدس بودن جايگاه پرستاري است. سميع در ادامه با اشاره به اخبار منتشر شده در سطح شبکههاي اجتماعي مبني بر واگذاري سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: براي اطمينان خاطر کارکنان اين سازمان، همچنين مراجعه کنندگان به مراکز درماني بايد بگويم که چنين موضوعي مطرح نيست و واگذاري يا خصوصي شدن سازمان صحت ندارد. طبق تاکيد مقام عالي وزارت نفت، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و همه مراکز درماني صنعت نفت بايد صندوق کارفرمايي داشته باشند تا از لحاظ مديريتي و بهداشتي و درماني اداره شوند و در اين زمينه، هيچ گونه تعديل نيرو يا واگذاري و کاهش مراکز درماني وجود ندارد. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، همچنين ضمن قدرداني از زحمات مترون بيمارستان فوق تخصصي نفت تهران گفت: هماهنگي با بيماران و پرستاران براي ارائه خدمات با کيفيت و مناسب، کاري بس دشوار است و خوشبختانه خانم زهرا نوري جزء خوشنام ترين مترون هاي پرستاري است. گفتني است در هفته گذشته به مناسبت پنجم جمادي الاول، سالروز ولادت حضرت زينب کبري (س) و گراميداشت روز پرستار؛ جشن روز پرستاري با حضور مديرعامل سازمان بهداشت و درمان، علي بهزادي، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت تهران و جمعي از پرستاران و کارکنان در بيمارستان فوق تخصصي نفت تهران برگزار شد.
صرفه جويي يک ميليارد دلاري در گازرساني به نيروگاهها در 9 ماه امسال
مدير گازرساني شرکت ملي گاز گفت: با وارد مدار شدن فازهاي جديد پارس جنوبي از ابتداي امسال، افزون بر افزايش خيرهکننده حجم گازرساني به نيروگاهها، صرفهجويي يک ميليارد دلاري را به همراه داشته است. سعيد مومني، درباره تاثير راهاندازي آخرين فازهاي پارس جنوبي در توسعه گازرساني به نيروگاههاي کشور گفت: فازهاي جديد پارس جنوبي که فروردين ماه امسال به بهرهبرداري رسيدند، تاثير زيادي در توسعه گازرساني به بخشهاي مختلف کشور از خانگي تا صنايع و نيروگاهها داشتند. وي افزود: ميانگين تحويل روزانه گاز به نيروگاهها در 9 ماه پارسال ( پايان آذر)، 189 ميليون مترمکعب بود، در حالي که امسال در همين مدت به طور ميانگين روزانه 200 ميليون مترمکعب گاز به نيروگاهها تحويل شد که اين رقم نسبت به مدت مشابه پارسال، چهار ميليارد مترمکعب افزايش نشان ميدهد. مومني با بيان اينکه چهار ميليارد مترمکعب افزايش برابر 5/5 درصد رشد است، ادامه داد: از آنجا که استفاده از گاز به جاي سوخت مايع در نيروگاهها، صرفه اقتصادي فراواني دارد در اين افزايش سوخترساني گاز نيز حداقل يک ميليارد دلار صرفهجويي ارزي داشتيم. 200 ميليون مترمکعب گاز ميانگين تحويل روزانه به نيروگاههاست، اما اين رقم خارج از ميانگين، در برخي روزها 270 ميليون مترمکعب گاز بوده است.
برگزاري نخستين استارت آپ با موضوع اچاساي در مرکز آموزش فنون اهواز
رئيس مجتمع آموزش فنون نفت اهواز از آغاز به کار نخستين رويداد استارتآپ صنعت نفت با موضوع اچاساي در اهواز خبر داد. سعيد غلامي گفت: اين دوره سه روزه که از بعدازظهر روز چهارشنبه (27 ديماه) آغاز شد، کاري جديد، مفيد و روياپردازانه است که سبب ميشود ايدهها به مرحله ظهور برسد. بايد با برگزاري رخدادهايي همچون استارتآپ ويکند، براي کساني که علاقهمند مشارکت در حل مشکلات هستند، شرايطي فراهم کنيم تا ايدههايشان را مطرح و وارد فضاي کسبوکار کنند. غلامي هدف از اين رويداد آموزشي را ترويج فرهنگ اچاساي ، آشنايي با سيستمهاي مديريت اچاساي ، تجهيزات ايمني و آتشنشاني، تجهيزات اندازهگيري و ابزار دقيق ايمني و شيوههاي کنترل آلودگيهاي زيست محيطي اعلام و تصريح کرد: جلوگيري از بيماريهاي ناشي از کار در صنعت نفت، تجهيزات ايمني برق، به کارگيري سيستمها، اپليکيشنها و نرمافزارهاي نوين در ارزيابي و مدلسازي ريسک صنايع فرآيندي، به کارگيري سامانههاي نوين در ثبت و تجزيه و تحليل حوادث از ديگر سرفصلهاي اين دوره آموزشي است. براساس اين گزارش، شرکتکنندگان در اين برنامه از مسئولان ردههاي مديريتي شرکت نفت در حوزه اچاساي ، سرمايهگذاران و علاقهمندان حضور در پروژههاي سرمايهگذاري دانشبنيان، مديران مالي شرکت نفت و شرکتهاي تابع، کارآفرينان، متخصصان، فعالان و مديران عالي و مياني حوزههاي مرتبط با صنعت نفت، پژوهشگران، دانشجويان و کارشناسان حوزههاي اقتصادي کشور و رسانهها اعم از ديداري، شنيداري، مجازي و مکتوب بودند. اينکه اين رويدادها اغلب اواخر هفته برگزار ميشود، شايد به اين دليل است که صاحبان ايده در اين روزها از مشغلههاي روزانه خود آزاد هستند و ميتوانند در محيطي آرام و با يک همکاري جمعي و گروهي، ايدههاي خود را مطرح کنند.
برداشت گاز از پارس جنوبي 1/14 ميليون مترمکعب افزايش مييابد
مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي از نصب سکوي A فاز 14 پارس جنوبي خبر داد و گفت: با نصب اين سکو، ميزان برداشت از ميدان گازي پارس جنوبي 1/14 ميليون مترمکعب در روز افزايش مييابد.
به گزارش شانا، حميدرضا مسعودي با اشاره به اينکه قرارداد طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي 25 خرداد 1389 در قالب طرحهاي موسوم به 35 ماهه امضا شد، اظهار کرد: سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران رهبر کنسرسيوم فاز 14 پارس جنوبي است. وي ميزان قرارداد فاز 14 پارس جنوبي را 5 ميليارد و 250 ميليون دلار عنوان کرد و افزود: تاکنون 4 ميليارد و 200 ميليون دلار از اين مبلغ جذب شده است. مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي با بيان اينکه پيشرفت کلي فاز 14 پارس جنوبي، 5/77 درصد و پيشرفت بخش حفاري، خطوط لوله، سکوها و پالايشگاه و خشکي به ترتيب 74، 88، 91 و 75 درصد است، تصريح کرد: شناور اوشنيک 5000 نصب سکوي A فاز 14 پارس جنوبي را انجام ميدهد. مسعودي با اشاره به اينکه وزن سکوي A فاز 14 پارس جنوبي 2500 تن است، ادامه داد: اين سکو که سکوي اصلي اين طرح است، 500 ميليون فوت مکعب (1/14 ميليون مترمکعب) گاز ترش غني را از اين ميدان مشترک برداشت ميکند. وي با بيان اينکه گاز ترش سکوي A فاز 14 پارس جنوبي پس از انجام عمليات راهاندازي و هوکآپ با خط لوله 32 اينچ که پيشتر نصب آن در خليج فارس انجام شد ، به پالايشگاه و تاسيسات خشکي منطقه پارس 2 منتقل ميشود، گفت: اميدواريم تا پايان بهمن ماه جاري با برنامهريزي انجام شده، گاز ترش اين سکو به تاسيسات خشکي کنگان منتقل شود.
مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي ادامه داد: هشت حلقه از 11 حلقه چاه سکوي A فاز 14 پارس جنوبي هم اکنون آماده است و انشاءالله پس از نصب سکو و انجام عمليات هوکآپ، اين چاهها توليدي خواهند شد.
مسعودي با اشاره به اينکه دکل حفاري که روي موقعيت A فاز 14 پارس جنوبي در حال فعاليت بود، هم اکنون محل خود را ترک کرده و براي تکميل حفاري به موقعيت C که سکوي اقماري سکوي A است، منتقل شد، افزود: ميزان پيشرفت سکوي B فاز 14 طرح توسعه پارس جنوبي 88 درصد است که ارديبهشت 97 آماده بارگيري ميشود. وي با بيان اينکه ساخت سکوي اقماري سکوي B فاز 14 پارس جنوبي که D14 نام دارد، در يارد صدرا در بوشهر با پيشرفت قابل قبولي در حال انجام است، تصريح کرد: پس از اتمام عمليات حفاري موقعيت B و D فاز 14 پارس جنوبي، سکوهاي اين فازها در موقعيت خود در آبهاي خليج فارس نصب ميشوند. مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي با يادآوري اينکه سرعت کار در بخش خشکي و پالايشگاهي فاز 14 پارس جنوبي از نيمه دوم سال 1395 افزايش يافته، بهگونهاي که همه تجهيزات آن به پالايشگاه وارد و نصب بيش از 90 درصد آن انجام شد، گفت: همه واحدهاي پالايشگاه فاز 14 پارس جنوبي از سوي پيمانکار اصلي به پيمانکاران فرعي سپرده شد و واحدي در پالايشگاه وجود ندارد که داراي پيمانکار فرعي نباشد.
اعلام فراخوان ثبتنام در جشنواره
برنامههاي هشتمين جشنواره پژوهش و فناوري وزارت نفت تشريح شد
فراخوان ثبت نام در هشتمين دوره جشنواره پژوهش و فناوري وزارت نفت اعلام و برنامههاي اين جشنواره تشريح شد. اميد شاکري، مديرکل امور پژوهش و دبير جشنواره پژوهش و فناوري وزارت نفت در گفتوگو با شانا، با اعلام اينکه از (5 بهمن) سامانه ثبتنام در اين جشنواره فعال شده است و تا 10 روز آينده باز خواهد بود، گفت: جشنواره هشتم با رويکردهاي جديد و همزمان با هفتمين جشنواره ملي دانايي خليج فارس (شهيد تندگويان)، هشتم اسفندماه در عسلويه برگزار ميشود. وي در تشريح رويکردهاي متمايز هشتمين جشنواره پژوهش و فناوري و صنعت نفت گفت: تکريم و قدرداني از همکاران صنعت نفت در عرصه پژوهش که در فرآيند داوري انتخاب ميشوند، در اولويت است. در کنار آن، با پوشش، اعلام و تقدير از اين پژوهشها از فعاليتهاي همه ارکان پژوهش و فناوري نفت در طول يکسال اطلاعرساني صورت ميگيرد تا همکاران در جريان عملکردهاي اجرايي و پژوهشي که کاربردي و ملموس شده است، قرار گيرند. مديرکل امور پژوهش معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت با بيان اينکه اين جشنواره در واقع اولويتهاي پژوهشي و سياستگذاريهاي مورد انتظار مديريت نفت را در همه ارکان مشخص ميکند، افزود: در جشنواره امسال برخلاف سالهاي گذشته، فرايند ثبتنام و ارسال مدارک و داوريها به صورت الکترونيکي و آنلاين انجام ميشود. در دورههاي قبل همه اين مراحل کاغذي انجام ميشد که با توجه به حجم رزومه و اسناد و مدارک، با رويکرد استفاده از فناوريهاي روز و استفاده کمتر از کاغذ براي حمايت از محيط زيست، فاواي شرکت ملي نفت در زماني کوتاه به کمک ما آمد و امکان ثبتنام همکاران حاضر در سامانه جامع کارکنان نفت فراهم شد. شاکري افزود: همکاران در صورت بروز نواقص احتمالي ميتوانند موارد را اطلاع دهند. افرادي در هر سازمان براي پاسخ به سوالات و اشکالات احتمالي معرفي شدهاند. وي يکي ديگر از اقدامهاي قابل توجه جشنواره امسال را ايجاد پايگاه داده پژوهشگران صنعت نفت اعلام کرد و در توضيح آن گفت: به دليل کاغذي بودن مدارک و مستندات، امکان نگهداري و ارزيابي اين اسناد وجود نداشت و حالا براي پژوهشگران بانک اطلاعات تهيه ميشود و هر فرد شرکتکننده فايلي باز خواهد داشت که در طول سال هم ميتواند به روزرساني شود. درباره پژوهشگران دورههاي قبل هم امکان ثبت مشخصات خواهد بود. دبير جشنواره پژوهش و فناوري وزارت نفت افزود: جشنواره سال گذشته در هفت حوزه برگزار شد و 37 منتخب حقيقي و حقوقي داشتيم، اما امسال 9 منتخب حقيقي و 3 منتخب حقوقي در پنج حوزه انتخاب ميشوند که شامل فناور برتر، پژوهشگر برتر و کارشناس پژوهشي برتر است. در اين دوره به جز قدرداني معنوي، پاداش مالي براي نفرات برتر در نظر گرفتهايم تا به نحو مقتضي از افراد منتخب قدرداني شود. شاکري يادآور شد: ميزبان امسال جشنواره، شرکت ملي نفت و مجموعه سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس است و اتفاق قابل توجه جشنواره امسال، همزماني اين جشنواره با هفتمين جشنواره ملي دانايي خليج فارس (شهيد تندگويان) است که از دوره پنجم تحت حمايت معنوي وزارت نفت برگزار ميشود و اگر تجربه خوبي باشد، سالهاي بعد تکرار خواهد شد.
به گفته وي، برگزاري مشترک جشنواره ضمن اينکه از مخارج اضافي ميکاهد، فضايي فراهم ميکند که دستاوردهاي بيشتري از حوزه پژوهش و فناوري ديده شود. ضمن اينکه در کنار اين دو همايش، نمايشگاه فن بازار تکنولوژي هم برگزار ميشود و عملا مديران مشترک پژوهش و فناوري در اين همايش حضور دارند و همکاري مشترکي صورت ميگيرد و زمينه همکاريهاي فناورانه فراهم ميشود. بر اساس اين گزارش، هشتمين دوره جشنواره پژوهش و فناوري وزارت نفت اسفندماه امسال در عسلويه برگزار ميشود. به اين منظور علاقهمندان به حضور در اين جشنواره ميتوانند از پنجم بهمن ماه امسال، به سامانه جامع فناوري ارتباطات و اطلاعات وزارت نفت به نشاني http://portal.nioc.ir مراجعه و نسبت به ثبتنام اقدام کنند.
برجام مسير توسعه صنعت پالايش را هموار کرد
با ورود تجهيزات پالايشگاهي، پيشنهاد فاينانسها و گشايشهاي مالي، خريد تجهيزات به يک سوم قيمت و البته کيفيت بالا در صنعت پالايش کشور، ميتوان گفت برجام نقطه آغاز دوباره اين صنعت در مسير توسعه است. به گزارش شانا، دي ماه 1394 که تحريمهاي مربوط به برنامه هستهاي ايران برداشته شد، در سه بخش بانکي، حمل و نقل و صنعت نفت گشايشهايي صورت گرفت، به اين صورت که تمام پول حاصل از فروش فرآوردهها و نفت خام بدون مشکل وارد کشور شود و کالاهايي هم که سالهاي گذشته ورودشان به ايران ممنوع بود، آزاد شوند. البته ورود بيدردسر تجهيزات به کشور در حالي است که به گفته برخي مسئولان هم اکنون 60 تا 65 درصد تجهيزات پالايشگاهي از داخل کشور تامين ميشود. به عنوان مثال، هماکنون حدود 80 درصد کاتاليستهاي واحدهاي پالايشي نفتي از داخل کشور تامين ميشود.
فاز نخست پالايشگاه ستاره به تثبيت در توليد رسيد
عمليات احداث پالايشگاه ستاره خليج فارس سال 1386 آغاز شد و بايد طبق برنامه زمانبندي 48 ماهه به پايان ميرسيد. با گذشت حدود 10 سال، فاز نخست آن امسال افتتاح و آذرماه توليد 12 ميليون ليتري آن تثبيت شد. بعد از رفع تحريمها بود که تجهيزات اصلي توسعه پالايشگاهها به ويژه تجهيزات مربوط به پالايشگاه ستاره خليج فارس به کشور وارد شد. علاوه بر پروژه ستاره خليج فارس، فاز يک توسعه بنزين سازي بندرعباس و لاوان در سرويس قرار گرفت و اواخر سال گذشته عمليات اجراي فاز يک طرح توسعه پالايشگاه آبادان با سرمايه گذاري 1/1 ميليارد دلاري از سوي ساينوپک نيز آغاز شد. ديگر سرمايهگذاريها عمدتا از کشورهاي جنوب شرقي آسيا مانند چين، ژاپن و کره بود و همسو با آن، مراودات سازندهاي در زمينه اصلاح کيفيت پالايشگاههاي بندرعباس، تهران و تبريز صورت گرفت. همچنين پالايشگاه اصفهان زمستان سال گذشته، با دايلم کره، تاثير منابع مالي و اجراي پروژه را نهاييسازي کرد.
افزايش توليد بنزين پالايشگاهها و صادرات فرآورده
با راهاندازي فاز نخست پالايشگاه ستاره خليج فارس و همچنين بنزينسازي بندرعباس و لاوان، 16 ميليون ليتر به توليد بنزين کشور اضافه شد که با توجه به مصرف کنوني، هم اکنون در مرز خودکفايي قرار داريم و از سال آينده به واردات بنزين نيازي نخواهد بود. همچنين با توسعه شبکه گازرساني در سال 95 به صادرات روزانه 13 ميليون ليتر نفتگاز دست يافتيم؛ فرآوردههاي صادراتي اين شرکت نيز شامل نفت گاز، نفتکوره نفت سفيد و ال پي جي ميشود.
با پرستاران نفتي در روز پرستار
ايستاده در خط اول درمان
مشعل وقتي وارد محل کارشان ميشوي، تعداد مراجعهکنندگان به قدري زياد است که گاهي اوقات خود را فراموش ميکنند و به دنبال راه حلي براي تسکين آلام ديگران هستند؛ اما اين حرفهاي است که هرکسي تمايل ورود به آن را ندارد و در توان خود نميبيند که با سختيهايش کنار بيايد. در اين بين کساني هستند که زندگي خود را نثار ديگران ميکنند و کمخوابيها، کار در شيفت شب و. .. را به جان ميخرند. در توصيف آنها شعر نظامي گنجوي به ذهن ميآيد: ماييم و نواي بينوايي/ بسمالله اگر حريف مايي. صحبت از پرستار است؛ اين قشر زحمتکش، با عشق قدم در راه خدمت به خلق خدا گذاشتهاند تا بتوانند مرهمي بر درد بيماران باشند. به پاس قدرداني از اين قشر خدوم، روز ولادت حضرت زينب (س) روز پرستار نامگذاري شده و هر ساله با برگزاري مراسمي از زحمات آنها قدرداني ميشود که درمانگاه صنعت نفت نيز از اين موضوع مستثنا نيست.
مرهمي بر دردها
به بهانه اين روز به درمانگاه مرکزي نفت ميروم و پاي صحبتهاي آنها مينشينم. با مهستي سليماني، مسئول پرستاري اين درمانگاه همصحبت ميشوم. براي خير مقدم دستم را به گرمي ميفشارد و از اين طريق، حس مسئوليتپذيري توام با دلسوزي به من منتقل ميشود. او سال 1376 از دانشگاه صنعت نفت اهواز در رشته پرستاري فارغالتحصيل شده و 20 سال است که در اين حرفه فعاليت ميکند. سليماني علاقه را آغاز ورود خود به حرفه پرستاري ميداند و ميگويد: با وجود سختيهايي که در کارمان داريم، بازهم شغلم را دوست دارم؛ وقتي ميبينم که ميتوانم به بيماران کمک کنم و مرهمي بر دردهايشان باشم، آرامش خاطر پيدا ميکنم. در کنار سختيهاي کارمان، سعي کردهايم هميشه بهترين خدمات را ارائه دهيم. زمان مصاحبه، بيماراني به اين واحد مراجعه ميکنند. سليماني صحبتهايمان را قطع ميکند تا پاسخگوي نياز آنها باشد. به گفته او، ساعت 7 صبح تا 7 عصر اين درمانگاه باز است و در کنار معاينات دورهاي، بيماران اورژانسي هم پذيرش ميکند و 6 هزار و 500 نفر از کارکنان صنعت نفت از خدمات درماني درمانگاه استفاده ميکنند. واحد پرستاري درمانگاه نفت سه قسمت خواهران، برادران و اسپيرومتري دارد. سليماني ادامه ميدهد: وقتي يکي از کارکنان وزارت نفت دچار ناراحتي ميشود و از ما کمک ميخواهد، همکارانمان با وليچر مريض را ميآورند و کارهاي اوليه براي او انجام و در صورت نياز به بيمارستان صنعت نفت منتقل ميشود و اگر اين درخواست از واحدهاي ديگر باشد، اعزام آمبولانس داريم. مسئول پرستاري درمانگاه مرکزي نفت ميگويد: متاسفانه مسئولان معتقدند که واحد پرستاري به اين کوچکي، خدمات زيادي ارائه نميدهد. او مکثي کوتاه ميکند و با اشاره به سختيهاي کارش ادامه ميدهد: در شغل پرستاري اولويت اصلي بيمار است، به طوري که روزمان را به بيماران اختصاص ميدهيم و خانوادههايمان به نوعي درگير هستند؛ زيرا وقتي که به خانه برميگرديم، انرژيمان تحليل رفته است. ضمن اينکه سعي ميکنيم به دور از مسائلي که در زندگي شخصي خود داريم، مشکلات بيماران را حل کنيم. در نهايت آنچه برايمان باقي ميماند، آسودگي وجدان است. از سليماني ميخواهم که يک خاطره از دوران کارياش بگويد. کمي به فکر ميرود و ميگويد: سالها پيش بيماري داشتيم که در يکي از رشتههاي علوم انساني، دکترا داشت و بر اثر تصادف، ضربه مغزي شده بود. با عمل جراحي لختههاي خون تخليه شد و فراموشي کوتاه مدت پيدا کرد. براي بهتر شدن حالش مرتب با او صحبت ميکرديم و تسکيني بر دردهايش بوديم، به طوري که بعد از مدتي با ما دوست شده بود. از لحاظ عاطفي، بيماران اين چنيني در ذهنمان ميمانند. وقتي از بيمارستان مرخص شد، جدايي از ما برايش سخت بود و حتي بعد از آن، چندبار به ما سر زد و جوياي حالمان شد. او گلايهمند است و ميگويد: ماه گذشته 1200 نفر به واحد پرستاري مراجعه کردند، اما به اعتقاد ديگران، در يک ماه به 100 تا 200 نفر خدمترساني ميکنيم که اين نوع برداشت درست نيست.
غفلت از خانواده
وارد صحبت با ناهيد کاوياني، پرستار اورژانس درمانگاه نفت ميشوم. او 12 سال است که در حرفه پرستاري خدمت ميکند و با آرامشي که در چهره دارد، از سختيهاي کارش ميگويد: از زماني که وارد اين حيطه کاري شديم، به قدري شرايط برايمان سخت شده که از خانوادههايمان غافل شدهايم. من مادر هستم؛ اما با کاري که دارم، گاهي اوقات نميتوانم وظيفه مادريام را به نحو احسن انجام دهم، ولي به عنوان يک نيروي پرستار، حمايت زيادي نيز از ما نميشود.
با اينکه روز پرستار است، اما حجم کارشان بسيار زياد است و يک لحظه نميتوانند استراحت کنند. از کاوياني ميپرسم که با اين حجم از مراجعهکنندگان چه ميکنيد؟ او در پاسخ ميگويد: امروز يکي از روزهاي خلوت کاريمان است.
از بسيج تا پرستاري
غلامرضا حسيني، کمک بهيار واحد پرستاري اين درمانگاه است و 8 سال سابقه کار دارد. از اين مدت 5 سال در واحد بسيج وزارت نفت بوده و شرايطي برايش پيش آمده تا به عنوان مامور به واحد پرستاري درمانگاه مرکزي نفت بيايد. به گفته او، حدود 2 سال است که در واحد پرستاري فعاليت ميکند و ابتدا دورههايي را گذرانده تا با فعاليتهاي اوليه پرستاري آشنا شود. حسيني ميگويد: به کارم علاقه دارم؛ زيرا وقتي مشکلي در بيرون از محل کار براي کسي پيش بيايد، ميتوانم کمک کنم و از اين شرايط بسيار راضي هستم.
برگزاري مراسم روز پرستار
درمانگاه مرکزي صنعت نفت به مناسبت روز پرستار، مراسمي برگزار کرد و طي آن از پرستاران زحمتکش اين قسمت تقدير و تشکر شد. رضا شفيعي، رئيس امور مالي و اداري درمانگاه مرکزي صنعت نفت در اين زمينه ميگويد: پرستاران، پيشرو و خط اول جبهه هستند و بيماران اورژانسي و عادي، ابتدا به اين قسمت مراجعه ميکنند، از اين رو براي قدرداني از زحمات آنها مراسمي برگزار شد. او از مسئولان ميخواهد که به نيازهاي مالي پرستاران توجه بيشتري داشته باشند، زيرا وقتي خودشان را وقف کارشان ميکنند، از نظر مالي و اجتماعي نياز به توجه بيشتري دارند.
غرق آفتاب درموج خاک
عجب حکايتي شده اين ريزگردهاي خوزستان؛ بايد آنجا بود تا اين حکايت تلخ را با تمام طعم گسش ديد و چشيد. ضربالمثل «شنيدن کي بود مانند ديدن»، درست آنجاست که روي مصداق خودش مينشيند. حالا هفتههاست که خاک، دست از هواي آن خاک زرخيز ما نميکشد. چند روزي ميخوابد و باز دوباره مثل اژدهايي، آسمان خوزستان عزيز ما را قرق ميکند.
اين آخرين گرد و خاک که آمد، اهواز بوديم؛ رفته بوديم براي ديدار و گپوگفت با برخي مديران و کارکنان شرکت ملي حفاري.
از صبح هوا، هوا نبود. انگار آسمان شده بود زمين. باد، لباس سربازان نيروي زميني را کرده بود بر تن آسمان اهواز و شهرهاي ديگر خوزستان.
در غوغاي ريزگردها، ياد بچههايي افتادم که روي دکلهاي حفاري نبايد يک لحظه هم کار را بخوابانند. با شتاب، خودمان را به دستگاه حفاري 86 فتح در حوالي اهواز رسانديم. در طول مسيرالبته، چندباري دکل که از دور هالهاي از آن را ميشد ديد، گم کرديم اما دست آخر به محوطه دستگاه 86 رسيديم.
آنجا هيچ حرفي گوياي آنچه در جريان بود، نبود و تنها شايد از قاب دوربين عکاسي ميشد روايت کرد که کارکنان صنعت حفاري در خوزستان دارند چطور زندگي و کار ميکنند. زندگي و کار زير تيغ يا غريق؛ يکي در برق آفتاب و يکي در موج خاک.
روايت «مشعل» از فراز و فرودهاي کاري کارکنان خطوط لوله و مخابرات منطقه لرستان
چهره هاي آفتاب سوخته دلهاي پر اميد
مشعل محمدسعيد بيگي نفت، اين صنعت معظم زيربنايي، صنعتي که بودجه کشور برآن تکيه زده، بخشهاي مختلفي را دردل خود جاي داده است؛ گاز، نفت، پالايش و پخش و پتروشيمي. درنهاد هر يک ازاين بخشها نيز، مجموعههايي فعاليت ميکنند که برخي شان پيدا و برخي ديگر ناپيداوگم هستند. گم نه ازاين جهت که نيستند و وجود خارجي ندارند بلکه ازاين نظر که فعاليتشان يا ديده نشده، يا کمتر ديده شده است. خطوط لوله ومخابرات نفت، يکي ازاين بخشهاست. اين شرکت به عنوان يکي از زيرمجموعههاي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در وسعتي به گستره ايران عزيز فعال است وبخش اعظمي ازانتقال نفت خام و فرآورده را با راهبري 12منطقه انجام ميدهد. درهريک ازاين بخشهاي دوازده گانه که شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه لرستان يکي ازآنهاست، نيروهاي بي ادعايي هستند که به واقع مانند سربازاني گمنام، با جان ودل کار ميکنند تاچرخه انتقال مواد نفتي درون لولههاي پيچ وخم خورده دردل کوهها، لحظهاي متوقف نشود؛ مرداني که حتي کارشان را بر خانواده ارجح ميدانند و شب و روز خود رابه هم دوخته اند تا چرخهاي صنعت نفت که اقتصاد کشور برمدارآن پيچ ميخورد، روانتر بچرخد، اما انتظاراتي هم دارند؛ انتظاراتي که خيلي هم بزرگ و دست نيافتني نيست. سفر خبرنگار«مشعل» به استان لرستان وحضوردرتاسيسات انتقال نفت «دره شهر» که اين روزها خود را آماده فعاليت اقتصادي مهم «سوآپ نفت خام» ميکند، بهانهاي شد تا اين بخش ازکارکنان صنعت نفت نيز بهترديده شوند و صدايشان برسد به جايي که بايد برسد.
رانندهها گام به گام با پروژهها
باتغييري کوچک در برنامه، سفربه لرستان ازطريق کرمانشاه انجام ميشود. جاده کرمانشاه– ايلام –لرستان، پراست ازنفتکشهاي عراقي جاده پيمايي که تقريبا آن رابه جادهاي اختصاصي براي آنهابدل کرده؛ حرکت لاک پشتي و قطارگونه آنها ديدني است. هنوزتاسيسات دره شهرآماده نشده است که اگر بشود، چه ميشود. برخي رانندگان عراقي کناري زدهاند تا دمي بياسايند و برخي نيزگويي کاشانهاي براي خود بنا کردهاند دراين سوي مرز. تريلرهاي حامل لولههاي عظيم الجثه گازنيز در اين جاده خود نمايي ميکنند؛ زندگي جريان دارد درهمه اين گستره خاکي اما با تفاوت. تا«دره شهر» کمتر از سه ساعت راه است. اين را علي رضانژاد رانندهاي که عمري راپشت فرمان ودرجادههاي شهري وبين شهري گذرانده است، ميگويد. سالها رانندگي درجاده وگذرازدل کوههاي پرپيج و خم، آرامش را در وجودش نهادينه کرده و از او انساني صبور و با تجربه ساخته است. بي ميل نيست حرف بزند؛ حرفهايي که شايد حرف دل خيلي از همکارانش باشد. نگاه ازجاده برنميدارد؛ 6 دانگ حواسش به جلو وبه جاده دوطرفه است که پيش رويش قراردارد. يازده سال است که درترابري خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه لرستان به صورت پيمانکاري به کارمشغول است وهمه وقت بيم آن دارد که با تغيير پيمانکار او نيز، تغييرکند. رضا نژادمي گويد:اين موضوع دغدغه من وکساني است که قراردادي ندارند؛کاش ميشد پيمانکاري دراين ميان نبود وبا نفت قرارداد مستقيم داشتيم؛ دراين صورت دل ما هم، به کارگرم تر ومطمئن تر بود.
به طورمتوسط چند روز درماه را درجادهها ميگذراني؟
بودن درجاده و رانندگي درآن تقريبا يک کارهميشگي وثابت است. مراکز انتقال نفت و تاسيسات مربوط به آنها، بافاصلههاي زياد وخارج ازشهربنا شدهاند؛ بنابراين بايد کيلومترهاراه پيمود شود و اين زمان زيادي رابه خود اختصاص ميدهد. گاه ديده شده طي يک روز تا 700کيلومتر راه پيموده ميشود؛ البته بيشتر ماموريتها درحوزه خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه لرستان، حدفاصل ستاد تا مراکزانتقال نفتي افرينه، پل باباحسين، تنگ فني و دره شهر است ومسافتهاي طولاني را شامل ميشود. گاه لازم ميشود دريک هفته چند باراين راهها پيموده شود آن هم در چنين مناطقي که فاصله طولاني ازمرکز استان لرستان(خرمآباد) دارند.
چقدر کارخودت يعني «رانندگي» را مهم ميداني؟
هيچ کاري بي اهميت نيست وبايد آن رادرجايگاه خودش ديد. رانندگي نيز همين گونه است. وقتي پروژهاي شروع ميشود، از صفر تا صد آن، اين نيروهاي ترابري هستند که با جا به جايي افراد، طرح را به جلو ميبرند. وقتي قراراست تعميراتي روي خط انجام يا توربيني تعمير شود، نيروهاي ترابري هستند که اين جابه جايي را چه در حوزه حمل تجهيزات و چه در حمل نفرات، به عهده دارند. به نظرمي آيد کمتر به نقش جايگاه رانندگان پرداخته شده است؛ آنها هم در جاي خود نقشي دارند و نقش آفريني ميکنند.
مرکب خود را که تويوتايي دوکابين است، باسرعت مطمئنه پيش ميراند. رضا نژاد اين جاده و نظير آن را آنقدر پيموده که به خوبي ملکه ذهنش شده ومي داند کجا پيچ است ودرپس اين پيچ، کجايش پليس.
پس با اين وصف رانندگي هم سخت و هم حساس است؟
بله. سخت است، به اين خاطر که درجاده، انرژي توام با نگراني زيادي صرف ميشود. نگراني ازجاده، خودروهايي که از رو به روميآيند، همچنين ماندن دربرف وسرما به ويژه در سايتهاي عملياتي که در جادههاي کوهستاني بناشدهاند، نگراني ازامانتياي که بايد سالم به مقصد برسد؛ اين امانت ميتواند انسان باشد يا قطعهاي از که يک تجهيز؛ همه اينها ميتواند تاحدي بازگو کننده سختي کار در اين حوزه يعني ترابري باشد. اماحساس هم هست؛دراجراي طرحها، جا به جايي افراد آن هم به صورت منظم ازاهميت خاصي برخورداراست. حتي در زماني که طرحي هم درکارنيست، انتقال افراد درحوزههاي مختلف (ابزاردقيق، برق، مکانيک و. . . )اهميت دارد؛ درکل شايد بتوان اين طورگفت که ترابري حلقه اي ازحلقههاي مهم يک زنجيراست.
اواخر دي ماه است انتظار بارش برف آن هم درچنين نقاطي، اما نه ازسرما خبري است و نه ازبرف؛جاده خشک است وبيابان نيز خشک.
آفتاب رنگ باخته وسايهها دراز ودرازترشده است؛ديري نميپايد که آنها نيزمحو وخورشيد درپس کوه پنهان ميشود تا فردايي ديگر که سلامي دوباره کند بر زمين و زمان.
فکر ميکني کاري که انجام ميدهي، تا چه حد فني و تخصصي است؟
خيليهارانندگي راکاري ساده ميدانند، امابه واقع اين طورنيست. رانندگي به اين صورت که دائم درجاده باشي، به مهارت نياز دارد؛ مهارتي که به مرور تبديل به تخصص و فن شده است.
فردي که درمحيطهاي عملياتي کارمي کند و دائم در دل کوه يا بيابان است، نميتواند فقط يک راننده ساده باشد؛بايد بتواند درهرشرايطي درست عمل کند. بايد جاده راخوب بشناسد، علاوه برحفظ جان خود مراقب سرنشيني باشد که حکم امانت را دارد. بنابراين، راننده عمليات را بايد يک فرد حرفهاي صاحب فن و تخصص به شمار آورد.
هوا تقريبا تاريک وچراغهاي دره شهرپيداست. با عبور از اين شهرکه در غرب استان ايلام ودرحاشيه رودخانه قرارگرفته است، تاسيسات دره شهر نيزکم کم هويدا ميشوند.
قبل از ورود به شرکت چه شغلي داشتي؟
پيش ازاين هم که به شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه لرستان بيايم روي ماشين کارمي کردم. از کارم راضي هستم، اما اگرشرايط بهتر شود، مطمئنا اين رضايت بيشتر خواهدشد. حالا هوا ديگر تاريک تاريک شده است ومي توان ستارههاي آسمان را که درشهرها پشت غباري از دود پنهان ميمانند، ديد. اينجا دره شهر است، جايي که تاسيساتي بناشده تانفت خام ارسالي از کشورهمسايه رابا آن به سمتي ديگروهمسايه اي ديگرانتقال دهد ودرآمدي را براي کشورمان رقم بزند. رضانژاد که قرار بود همراه باشد، ناخواسته، رفيق نيمه راه شد؛ البته نتوانست خوشحالي خود را ازاين موضوع پنهان کند؛پسرخردسالي دارد که بي صبرانه انتظاراو را ميکشيد. او نيز همين احساس را داشت. او راه آمده را بازگشت وبه سوي خرم آباد که زادگاه آبا واجدادي اش است، روان شد، اما همچنان برگفته خود يعني تبديل وضعيت ازپيمانکاري به قرارداد تاکيد کرد و گفت: اميدوارم مسئولان صدايم را بشنوند.
من يک خط بانم؛حافظ سرمايه هاي ملي
سيد احمد موسوي 31ساله هم حرفهايي دارد شنيدني. او زاده پل دختر است وازسال 1390به عنوان خط بان درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه لرستان فعاليت ميکند. موسوي ميگويد: هفت سال پيش به عنوان نيروي حراست جذب شرکت شدم، اما ازآن زمان تاکنون خط باني ميکنم.
خط باني يعني چه؟
خط باني يعني پايش، يعني حفاظت ازخطوط لوله انتقال نفت و فرآوردههاي نفتي که دردل کوهستان وکنارجادهها کشيده شده است تا انرژي مورد نياز بخشهاي مختلف به وسيله آنها به مبادي مصرف منتقل شود و خط بان يعني حافظ سرمايههاي ملي.
مسيري که حفاظت آن را به عهده داري، چند کيلومتر است؟
مسيري که من خط بان آن هستم، از مرکز انتقال نفت شهداي تنگ فني شروع ميشودو در تاسيسات شهيد گوکاني يا همان دره شهر پايان مييابد. اين مسير32 کيلومتر يا بهتربگويم، 64 کيلومتراست؛چون رفت و برگشت دارد و اگر بخواهم دقيق بگويم شايد به 100کيلومترهم برسد؛ به اين دليل که راههاي دسترسي را هم بايد لحاظ کرد. البته اين طي مسير با موتورانجام ميشود.
يعني در طول يک روز 100 کيلومتر خط باني ميکني؟
بله. با شروع کارم از هشت صبح تاچهاربعدازظهر واين مسيرکه بيشتر آن کوهستاني وسخت گذر است، در اين مدت طي ميشود. بادگيرمشکي که سه سال پيش تحويل گرفته است، اورادرمقابل سرماي کوهستان محافظت ميکند. البته معلوم هم نيست چون به هرحال سه سال کارکرده وهنوزلباس تازه اي ازسوي پيمانکار به او داده نشده است. مي گويد:براي دادن لباس جديد به تازگي ازسوي پيمانکارثبت نام انجام شده است؛ اگرچه بايد سالي دو دست لباس و کفش به آنها داده ميشد.
براي سرکشي درمسير خط، چه امکاناتي دراختيار داري؟
تجهيزاتي که دراختياريک خط بان گذاشته ميشود، شامل يک باتوم، دوربين ويک اسپري است تا خط بان درمواقع رويارويي با خطر از آنها استفاده کند.
معمولا چه خطرهايي شما را تهديد ميکند؟
محيطهاي بياباني و کوهستان خالي ازخطر نيست. به خصوص در فصول سرد سال که حيوانات وحشي مانند گرگ و شغال از فرط سرماي زياد و گرسنگي به پايين کوه ميآيند. برخورد با ساخت وساز درحريم خطوط لوله انتقال نفت و فرآوردههاي نفتي، کشاورزي درحرائم و مواردي ديگر ازاين دست نيز، مشکلات ديگري است که انسانها به وجود آورنده آنها هستند که بايد به گونه اي حل و فصل شود البته با گفتوگو و به صورت مسالمت آميز. موسوي، دانش آموخته دانشگاه پيام نورلرستان دررشته مديريت صنعتي است و شمرده حرف ميزند.
اگرمشکلي در مسير خط ايجاد شود چطوراطلاع رساني ميکني؟
تنها وسيله ارتباطي تلفن همراه است وبه اين دليل که آنتن دهي در کوهستان شرايط خاصي دارد، نميتوان به آن دل بست. گاه براي اطلاع رساني يک موضوع مهم بايد کيلومترها راه طي شود تا به نقطه اي که آنتن دهي مطلوب است، برسي. البته موتورسيکلت، به جي پي اس تجهيزشده اما بالاخره درکوهستان و بيايان، هيچ چيزنامحتمل نيست وممکن است به دليل پارگي يک سيم، ارتباط مکاني قطع شود، آنگاه بايد چندين کيلومتربا موتور طي شود تا به يک روستا رسيد وازآنجا ديگران را ازحال و روز خود باخبر کرد. تازه اگرشانس بياوري و موتورخراب نشود چون آن زمان، حمل اين وسيله آن هم در کوهستان، خود داستاني ديگر دارد و حکايتي ديگر!
سختي کار خود را در چه ميبيني؟
وقتي درچنين محيطهايي ساعتها درمسير خط روي موتورو به قول معروف روي «ويبره» باشي، متوجه ميشوي که کار چقدرسخت است. البته درگيريهاي احتمالي با برخي معارضان وخطر رويارويي با حيوانات وحشي هم نبايد از نظر دور داشت. کمردرد، زانو درد و گردن درد، بيماريهايي است که با توجه به نوع کاري که انجام ميشود، خيلي زود به سراغم ميآيند؛ اين کار، سرما و گرما نميشناسد.
چه چيزهايي ميتواند به کار شما کمک کند؟
درمحيطهاي کوهستاني، اگرخداي ناکرده اتفاقي مثل نشت مواد نفتي از لوله رخ داده باشد، خط بان نخستين کسي است که ميتواند آن را گزارش کند. سرعت اطلاع رساني دراين گونه موارد ميتواند از هدررفت سرمايه ملي وآلوده سازي محيط زيست جلوگيري کند؛ منوط به اين که تجهيزات ارتباطي دراختيار باشد.
بي سيم ميتواند به کار شما کمک کند؟
به يقين همين طوراست. در اين مورد ردههاي بالا تصميم گيرنده هستند. موسوي که کارسخت خط باني را به عهده دارد، درست ميگويد؛ داشتن بي سيم خود يک مسئوليت است که بايد تعريفي دقيق ازآن شود، اما بالاخره بي سيم هم يک وسيله ارتباطي است و درمسيرهاي کوهستاني که امکان ارتباط موبايلي نيست وجي پي اس هم بنابه نقص فني از کار ميافتد، ميتواند تا حدود زيادي تضمين کننده سلامت وجان خط بان باشد. اوبه نکته مهم ديگري هم اشاره ميکند وادامه ميدهد:خط بان در مسيري که براي سرکشي ميرود، تنهاست واين تنهايي خطري ديگربه شمارمي رود. وجود دو نفر ميتواند خطررا کاهش دهد و برخورد با مشکل را آسانتر کند.
باهمه سختيهايي که به آنها اشاره کردي، چقدر به کاري که انجام ميدهي، تعصب داري؟
به کاري که انجام ميدهم، به عنوان مسئوليتي که به من واگذارشده، نگاه وتلاش ميکنم آن را خوب انجام دهم. خط باني يعني مراقبت و صيانت از ثروت ملي اين آب و خاک و اين يک افتخار است.
حقوق و مزايايي که دريافت ميکني، تا چه حد پاسخگوي اين کار سخت است؟
موتورسيکلت را اقساطي از شرکت گرفتهام و 300-200 هزارتومان هزينه استهلاک دريافت ميکنم. اگربه سختي کارتوجه بيشتري شودواين آيتم نيزدرفيش حقوقي لحاظ شود، شرايط دريافت بهتر ميشود. با صداي بم وگيرايش ميگويد: کارم را دوست دارم، باهمه سختيهايش. از نگاه او، يک «خط بان» درحوزه خطوط لوله ومخابرات نفت، مسئوليت مهمي به عهده دارد، چون اولين کسي است که با هوشياري که لازمه اين کار است، ميتواند هنگام وقوع يک حادثه با اطلاع رساني به عوامل عملياتي، تا حدود زيادي ازهدر رفت سرمايههاي ملي جلوگيري کند. موسوي که امروز در کسوت خط باني خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه لرستان هر روز نزديک به 100کيلومتر را طي ميکند و مخاطراتي را به جان ميخرد تا خدشه اي به فرآيند انتقال نفت و فرآوردههاي نفتي وارد نشود، از مسئولان بالادست خود يک خواسته دارد. اومي گويد: اگرمسئولان براي لحظه اي خود را درجاي يک خط بان قرار دهند، شايد اين سختي کار برايشان بيشتر درک وتصميمهاي بهتري براي بهبود وضع آنهايي هم که پيمانکارهستند، گرفته شود. براي همگان آرزوي سلامت ميکند وسوار برموتورتريل 200 سي سي خود با يک نيش گاز، راه کوهستان پرپيچ و خم را پيش ميگيردتا صيانت کند از يک ثروت ملي که او «خط بانش» است.
جوشکار را هم ببينيد، جوشکاري شغل «سختي» است
جوشکاري، يکي ديگر ازدهها فعاليتي است که درحوزه خطوط لوله و مخابرات نفت انجام ميشود وبدون ترديد دراين بخش هم، حرفهايي هست که ميتواند شنيدني باشد. درسفربه حوزه عملياتي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه لرستان با همراهي صمد پورکرمي که هم عکاس است وهم پل ارتباطي با کارکنان، بهروز دالوند نمايندهاي ميشود از اين صنف(جوشکار) تا «حرف ازدل» بزند ، به اميدي که گوش دلي هم شنواي آن باشد. بچه روستاي شهداي تنگ فني درحومه دره شهراست و به عنوان جوشکار در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان کار ميکند.
چهرهاش آفتاب سوخته وسرخ است، سرخي نه ازشرم که ازغيرت و مردانگي. دستهايش همه سوخته به واسطه جوشکاري روي لولههايي از جنس سخت؛ گويي اين سوختگي پراست درهمه وجوداو، همچون دلش. 40سال دارد و10سال است به صورت پيمانکاري درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت جوشکاري روي خطوط لوله را انجام ميدهد. «جوشکارکد»عنوان سازماني دالوند است درخطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان. دالوند ميگويد:شغل سختي دارم. اشعه ناشي ازجوشکاري که آسيب جدي به چشمها وارد ميکند، دود الکترودي که مستقيم وارد ريه ميشود، شرايط جغرافيايي خاص مناطق عملياتي وکوهستاني بودن آن، کار دربستر رودخانه، تحمل سرماي چندين درجه مناطقي مانند ميانکوه يا گرماي بالاي 50 درجه منطقهاي مثل تنگ فني، برخي مواردي است که تاحدودي ميتوانند بيانگرکار سخت جوشکاري باشد؛ آن هم نه نوع «خشک» بلکه ازجنس «گرم» يعني جوشکاري روي خطوط لولهاي که مواد نفتي حمل ميکنند که ويژگيهاي خود را دارد. وي ادامه ميدهد: دراين شغل، خطرهرلحظه با من است و وقتي کار ميکنم تا زماني که الکترود آب شود، همه اعضاي خانواده ام پيش چشمانم ظاهر ميشوند. يک لحظه بي دقتي، لرزش دست، تماس جرقه الکترود با مواد نفتي، لولهاي که دچارخوردگي شده، نوسان برق و . . . استرسها ودلهرههايي است که يک جوشکاري روي خطوط لوله با آنها رو به رو است. دالوند ازاين که جوشکاري گرم در رده مشاغل سخت قرارنگرفته، ناخشنود است و اظهارمي کند: شغلي باچنين شرايطي که هرلحظه کارش، خطر است، ميتوانست در رده مشاغل «سخت»قرارگيرد. کاش اين شغل و سختيهاي آن ديده شود.
از شغلي که داري، راضي هستي؟
ازاين که جوشکارم، راضي ام وبا همه سختيهايي که دراين شغل وجود دارد، به اين حرفه علاقه مندم. اين علاقه ريشه در دوران طفوليت دارد؛ به طوري که بااجراي طرح «کاد»درمدارس، اين رشته آموزشي را به عنوان يک حرفه در زندگي دنبال کردم و تا امروزهم ادامه يافته است. اگر به گذشته برگردم، باز هم همين شغل، يعني جوشکاري را انتخاب ميکنم چون واقعا به اين حرفه علاقه دارم.
درآمدي که از اين شغل داري، راضي کننده است؟
ناسپاس نيستم، اما اگراين شغل وسختيهاي آن ديده شود، شايد شرايط بهتري براي کساني که دراين حرفه فعاليت دارند، رقم ميخورد. چون همانطور که پيشتر هم گفتم، جوشکاري روي خطوط لولهاي که مواد نفتي حمل ميکنند، با لوله خشک تفاوت زيادي دارد. ضمن اين که شرايط و محيط کارهم نبايد ناديده گرفت؛ محيطهايي که عمدتا در کوه و دره است. دالوند درگفتههايش به اين موضوع هم اشاره کرد که ضمن کار، تحصيل هم ميکند. او مکانيک تاسيسات ميخواند تابه قول خودش بتواند شرايط کارش را بهتر کند.
ميگويد: سه فرزند دارد ودرخانه سازماني که شرکت دراختيارش قرار داده، ساکن است. يکي از بچههايش که به ورزش کشتي علاقهمند است، تنها به خاطر «فرزند پيمانکار بودن»، اجازه حضور درمسابقات کشتي راکه دراستان مرکزي برگزارشد نيافت. دالوند با بغضي که تلاش ميکند آن را درگلو فرو ببرد و با صدايي محزون ميگويد: «مگر پيمانکار، ايراني نيست». به من اجازه استفاده ازاستخر ميدهند، اما چنين مجوزي براي فرزندم وجود ندارد. کاش شرايط بهتري براي استفاده ازامکانات ورزشي ايجاد شود تا فرزندان پيمانکاران هم بتوانند ازاين امتياز استفاده کنند. اوادامه ميدهد: وجود چنين اختلاف هايي آزاردهنده است و روح و روانم را به هم ميريزد، تلاش و زحمت من براي اين است که خانواده ام اذيت نشوند، کاش عادلانه به مسائل نگاه شود. در دل با خود گفتم اي کاش امکان استفاده از اماکن ورزشي براي همه کارکنان صنعت نفت کشورفراهم ميشد وتفاوتي ميان نيروهاي پيمانکاري با ديگر کارکنان وجود نميداشت. شايد با اندکي بازنگري در آيين نامهها و دستورعملهاي ورزش نفت از سوي متوليان، گشايشي حاصل شود تا لبخند، ميهماني شود برلبهاي فرزندان کارکنان نفت. دالوند ميگويد: خانوادهاش ازحرفهاش راضي هستند، اما ازاين که امتياز برايم قائل نميشوند، رضايت ندارند. چه ميشود کرد؟ من هم دلم ميخواست شرايط بهتري وجود داشت تا خانواده هم راضي باشد.
خودت به صنعت نفت چه نگاهي داري؟
نفت، صنعت مهمي درکشوراست که هرکس ميتواند سهمي در رشد و شکوفايي آن داشته باشد؛حتي يک جوشکارکه با اتصال خطوط لوله به يکديگر راه انتقال مواد نفتي را فراهم ميآورد. بهروز دالوند، با اين که تا محل اسکان خود(روستاي شهداي تنگ فني) به لحاظ زماني فاصله زيادي ندارداما يک هفته است که براي اجراي پروژهاي مهم در منطقه دره شهر، فرصت اين را نيافته سري به خانهاش بزند و با اهل منزل ديداري تازه کند. او با اين جمله که قشرجوشکار فراموش شده است؛ آنها راهم ببينيد و سختي کارشان را درک کنيد، به محل کارخود بازمي گردد تا جنگ جوش و فولاد را به نفع خود پايان دهد.
دلگرم تر مي شويم با شرايط بهتر در کار
تعميرات برق و انبارداري، ديگرحوزههايي است که باب گفتوگو با نمايندگان آنها در منطقه دره شهر بازشد. عبدالله قلندري از واحد تعميرات برق و مرتضي عادلي از واحد انبارداري. قلندري تازه داماد با11سال سابقه کاردرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت دربخش تعميرات برق اين شرکت مشغول وپنج سال است که با تيپ قراردادي مدت موقت کارمي کند. عادلي نيز انباردارشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان است که به صلاحديد مسئولان، انبار سيار برپا شده درمنطقه دره شهر را اداره ميکند و اقلام مورد نياز اين پروژه را در اختيار همکارانش در بخشهاي مختلف قرار ميدهد. رشته تحصيلي قلندري، «برق قدرت» و مرتبط با کارش است. او ميگويد: تعميرات برق درپروژهها نقش مهم وحساسي دارد؛ از اين رو تلاش ميکنم با درک هرچه بيشتراين موضوع، خود را درحوزه کاري ام ارتقا دهم. عادلي نيز46ساله و20 سال است درصنعت نفت فعاليت ميکند. اوبه جزيک سال کار پروژه اي درپالايشگاه بندرعباس، بقيه سالهاي خدمتي خود را درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت گذرانده است.
قلندري ميگويد: کارهاي تعميرات برق، آن هم درولتاژهاي بالا(400 ولت به بالا)حساسيت و استرسهاي خود را دارد و بايد خيلي از موارد ايمني رعايت شود؛ همين موضوع خود به نوعي استرس را به فرد منتقل ميکند؛ البته در تمام اين سالها که کار کردهام، با اين استرس خو گرفتهام، ولي باز هم نميتوان آن را ناديده گرفت. عادلي هم که به عنوان مامورازستاد خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان به دره شهرآمده و ازجاي اسکان خود گلهمند است، ميگويد: با همه علاقهاي که به کارم دارم، ازشرايط کاريام به اين دليل که نسبت به گذشته بهبود نيافته و بدتر هم شده است، ناراضيام و اميدوارم فکري به حال من و امثال من شود تا شرايط بهتر شود. قلندري نيز ميگويد: توقع زيادي ندارم؛ استفاده ازامکانات تفريحي، ورزشي و بهبود بخشي پرداختها، چرخش بهتري در زندگي ايجاد ميکند. وي ادامه ميدهد: تقريبا حرف بيشتر کارکنان چه قرارداد مدت موقت و چه پيمانکاري به ويژه آنهايي که درمناطق عملياتي کارمي کنند، دوري از نگراني به واسطه ثبات کارو در اين ميان، توجه به مسائل روحي- رواني که با انجام برخي کارها قابل دست يافتن است. زندگي در «دره شهر» ادامه مييابد وسازندگي درآن مثل هيچ جاي ديگر متوقف نميشود. همه فارغ از برخي کاستيها دست به دست هم دادهاند تاراه را هموارکنند و بچرخانند چرخهاي عظيم صنعت نفت را به اميد داشتن ايراني سربلند.
روايت يک نيمروز زندگي با نفتي هاي نفت شهر
از کار روي مين تا حضور در پلاسکو
مشعل سميه راهپيما از بزرگان و ريشسفيدان کارگر پالايشگاه نفت شهر نقل است، سال 1310 که انگليسيها کارگر استخدام ميکردند، مردم روستاها و شهرستانهاي نزديک براي کار به عنوان کارگر به سمت نفت شهر حرکت کردند. بعد از چندي در فصل بهار و نزديک چاه نفت شماره 14 که آن حوالي را کنگاوش ميگفتند، به فکر ساخت خانه افتادند. هر کس سياه چادري داشت، آن را بر ميافراشت و اگر هم نداشت، از چينکو ( در زبان انگليسي به معني ورق حلبي محکم است) استفاده ميکرد يا اينکه زمين را مثل سنگر ميکند و اطرافش را با سنگ و خاک ميچيد و براي خود و خانوادهاش سر پناهي درست ميکرد. به اين ترتيب، دومين مکان سکونت مردم که تقريباً روستا نشين بودند، در اطراف چاه شماره 14 شکل گرفت و به کنگاوش معروف شد. حفر چاه شماره 14 موفقيت چنداني نداشت و به نفت زيادي نرسيد، اما توليد آن از چاه شماره 15 که در آن نزديکي قرار داشت و به نفت نرسيد، بهتر بود. انگليسيها مجبور شدند چاه ديگري حفر كنند. تا اينکه بالاخره در سال 1314 در جايي به نام (13)، چاهي حفر کردند که به نفت رسيد؛ چاهي با توليد بسيار. در سال 1314 براي نخستين بار در تاريخ نفتي، «نفت شاه» ثبت شد. اين چاه که 3 سال بعد از قرارداد دارسي در ژانويه 1904 در استان کرمانشاه به نفت رسيد و به چاه 13 معروف شد، يک کيلومتر با چاه اول که محل سکونت مردم « طينه » بود، فاصله داشت. بعد از دو تا چهار سال مردم مجبور شدند محل سکونت خود را در اطراف چاه شماره 14 ترک کنند و به مکاني که بعدها بهنام چاه شماره 21 مشهور شد، بروند كه البته در آنجا نيز چاهي حفر شد.جايي که چاه شماره 21 در آن قرار داشت، زميني وسيع و مسطح بود و تقريباً 6-5 کيلومتر بيشتر با نفت خانه عراق فاصله نداشت. از چاه شماره 13 چند شعله گاز در نزديکي سکونت مردم که چاه شماره 21 بود، بر پا شد. منبع گازي هم به نام گازپليت به وجود آمد كه به نفت رسيد. انگليسيها بعد از توليد نفت چاه شماره 13 و اتمام کار آن در سالهاي 1315 - 1316 به سراغ چاه شماره 21 رفتند. عمليات حفاري چاه شماره 21 باعث شد منطقه وسيعي را در نواحي 21 در بر گيرد، جا تنگتر شود و مردم در عذاب باشند. مدت اقامت مردم در اين منطقه، بيشتر از 5-4 سال نبود. بر اين اساس مي توان گفت که«نفت شهر» برخلاف نامي که دارد، خالي از سکنه است و تنها کارکنان شرکت بهرهبرداري نفت و گاز غرب، خطوط لوله و مخابرات و ارتش در اين منطقه حضور دارند. اين مسئله باعث شده تا کساني که براي کار ميآيند، با مشکلاتي از جمله دوري از شهر و آب و هواي گرم حاکم در اين منطقه روبه رو باشند. هفته نامه «مشعل» به ميان کارکنان اين منطقه رفته و پاي صحبت آنها نشسته است که در ادامه ميخوانيد:
کار در دماي 55 درجه
وقتي از کرمانشاه به سمت منطقه نفت شهر که در فاصله 72 کيلومتري جنوب شهرستان قصرشيرين و در فاصله 29 کيلومتري غرب بخش «سومار» واقع شده، ميرويم، جادههاي پر پيچ و خم زيادي ديده ميشود که قدمت احداث آن به دوران جنگ تحميلي باز ميگردد، به طوري که آسفالتهايي که سطح جاده اين منطقه را پوشانده، مربوط به آن دوران است. در دوران جنگ اين منطقه به تصرف عراق درآمد، به همين دليل چاههاي نفت شهر با سيمان پر شده بود که بعد از جنگ، چاههاي جديدي در اين منطقه ايجاد شد. به گفته مدير عمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب، در برداشت نفت و گاز کشور بيشتر از تعهد تکليفي خود عمل کرديم. در اين ميان فرسودگيهايي در تاسيسات داريم که با انجام تعميرات دقيق و برنامهريزي شده، کمتر توقف توليد داشتيم وتوانستيم به تعهد تکليفي خود بعد از برجام دست پيدا کنيم. مير حسين کاظمي در ادامه به سختي کار در حال حاضر اشاره ميکند و ميگويد: با توجه به شرايط اقليمي حاکم بر نفت شهر وتنگ بيجار گاهي در تابستان گرماي 55 درجه را تجربه ميکنيم و کار کردن در اين شرايط بسيار سخت است. همچنين اين مناطق دور از شهر واقع شدهاند و امکانات کمي دارند. در اسکان کارکنان نيز چالشهايي داريم؛ زيرا ساختمانهاي موجود براي اين تعداد کافي نيست؛ به همين دليل شرح نيازي تهيه کردهايم تا اين افراد در کانکس زندگي نکنند و ساختمانهاي جديد ساخته شود. به گفته او، مينهاي به جا مانده از دوران جنگ، با هر بارندگي جابهجا ميشود و بايد هر چند وقت يک بار مين روبي صورت گيرد. بر اين اساس وقتي پيمانکاري بخواهد کارش را داخل رودخانه و... انجام دهد، ابتدا بايد با ما هماهنگ کند تا از امنيت آنجا مطمئن شود، علاوه بر آن مشکلات ديگري مانند نداشتن ورزشگاه مناسب براي کارکنان، مشکلات کار اقماري و شرايط بدي آب و هوا نيز کار در اين منطقه را سخت ميکند.
حفظ محيطزيست با چاه شماره 27
آلودگيهاي نفتي همواره محيط زيست را تهديد ميکند،از همين روست که براي رفع اين مشکل دستور عملهايي نوشته شده و به شرکتهاي مختلف نفتي ارائه شده است تا همسو با آن حرکت کنند. يکي از اين اقدامها حفر چاه شماره 27 در منطقه عملياتي نفت شهر است که براي پيشگيري از آلودگيهاي نفتي، آبهاي جداسازي شده همراه با نفت در آن تزريق ميشود. به گفته رئيس نوبت کاري واحد نمک زدايي منطقه عملياتي نفت شهر، در گذشته اين منطقه واحد بهرهبرداري داشت؛ اما از زماني که چاهها همراه با آب شده، واحدي به نام نمکزدايي نيز ايجاد شده تا پس از تصفيه و فيلتراسيون از طريق پمپهاي تزريق به چاه 27 تزريق شود.محمد امامي، دوري از خانواده و کار اقماري را از سختيهاي کارش بيان ميکند و ميگويد: منطقه نفت شهر، هم مرز با عراق است و وسيله نقليه براي رفت و آمد کم است و خدمات رفاهي کمي داريم كه خوشبختانه به تازگي امكانات لازم براي اسكان کارکنان از سوي مديريت نفت و گاز غرب در حال فراهم شدن است. سختي كار در شيفت شب، وجود H2S و گازهاي آلاينده در محيط ،سرما در زمستان و گرماي طاقت فرسا در تابستان از ديگر مشکلاتي است که با آن روبه رو هستيم. او ادامه ميدهد: گرماي تابستان در اين منطقه طاقت فرساست، به گونهاي که طبق دما سنجي که سال گذشته در محيط بيرون گذاشته بوديم، دماي 56 تا 58 درجه را در فصل تابستان نشان ميداد. تنها تسهيلات رفاهي اين منطقه، باشگاه ورزشي و استخر است که متاسفانه نزديک به 2 سال تعطيل شده بود و حالا با همت مديران و همكاران دوباره راهاندازي شده است. امامي به مرور تجربههاي کاري خود در دوران خدمت ميپردازد و ميگويد: هر روز که ميگذرد، يک تجربه کاري به دست ميآوريم و با پيشرفته شدن تجهيزات، بايد علم خود را نيز به روز کنيم. همچنين صبور بودن و تعامل با همکاران را نيز به مرور زمان به دست آوردهايم.
کارگزاران انگليسي تصميم گرفتند براي رفاه حال خود و کارگران، دست به ساختن خانههاي سازماني يا به قول مردم منطقه « بنگله» بزنند. براي ساخت خانههاي سازماني، تعداد زيادي کارگر از گوشه و کنار استخدام شدند. کار کارگري در نفت شاه، زبانزد خاص و عام شد. مردم از نقاط دور و نزديک براي کار به اين مکان صنعتي روي آوردند. انگليسيها علاوه بر ساختن خانههاي سازماني به فکر تاسيس شهرباني، باشگاه ورزشي، سالن غذا خوري، سينما و تامين آب آشاميدني افتادند.نام کنگاوش سپس به «نفت شاه» تغيير يافت و در جريان انقلاب اسلامي هم به « نفت شهر » تغيير نام پيدا کرد. در آن زمان، براساس قرارداد دارسي پالايشگاه نفت شهر عنوان «شرکت نفت ايران و انگليس » را به خود گرفت؛ ولي پس از ملي شدن صنعت نفت در سال 1327 اين شرکت به «شرکت ملي نفت ايران» تغيير نام يافت. در تاريخ 31 شهريور 1359 مزدوران بعثي با هجوم ناجوانمردانه خود نفت شهر را به تصرف در آوردند که با همت و از جان گذشتگي هموطنان گرانقدر باز پس گرفته شد، اما متأسفانه جز تل خاکي از آن همه هياهو و شور و حال چيزي باقي نمانده و حاصل دسترنج چند ساله مردم اين ديار به يغما رفتهاست و اکنون تنها شماري از افراد نيروي نظامي و شرکت نفت در آن سکونت دارند.قبل از جنگ تحميلي روزانه حدود 10 تا 12 هزار بشکه نفت خام سنگين از طريق تلمبه خانه شماره (يک) خطوط لوله و مخابرات به پالايشگاه کرمانشاه انتقال داده ميشد.
شهري خالي از سکنه
محمد محبي، تکنسين ارشد واحد نمک زدايي نفت شهر يکي ديگر از همکاران است که 27 سال سابقه کار دارد و از دوران نوجواني، کارش را شروع کرده است. او ميگويد: تعدادي چاه در مدار توليد است و به عنوان يک مرکز تفکيک نمکزدايي در منطقه شناخته ميشود. نفتي که از چاههاي نفت به سمت واحد ميآيد، به صورت سه فازي گاز، نفت و آب را جدا ميکند. خوراک اصلي اين واحد، نفت خام است که نمک و H2S آن را به حد مطلوب ميرسانيم، از اين رو خروجي نفت ما به حد مطلوب شرايط پالايشگاهي ميرسد و به تلمبه خانهاي که در جوار نفت شهر قرار دارد، ارسال مي شود. او ادامه ميدهد: در کنار حساسيتي که کارمان دارد، شرايط کاري ما به صورت اقماري و نوبت کار 12 ساعته است. در ضمن از تمام امکانات شهري به دور هستيم. اين درست است که اين منطقه عنوان «نفت شهر» را دارد، اما در واقع شهري وجود ندارد.محبي خاطرهاي از دوران خدمت خود نقل ميکند: زماني داعش تهديد کرده بود که منطقه نفت شهر را تصرف خواهد کرد، ما مدتي با استرس سر کار خود حاضر ميشديم که با حضور ارتش در منطقه، امنيت ايجاد شد. به گفته او، اين واحد جزو مناطقي است که در زمان جنگ به دست عراق افتاده بود و پشت جبهه به شمار ميرفت و اولين جايي بود که از عراق پس گرفته و تحويل واحد بهرهبرداري دراين نقطه شد. محبي ميگويد: يکي از خاطرات تلخي که هميشه در ذهنم باقي ميماند، انفجار چاه 24 نفت شهر در خرداد 1389 است که چند نفر از همکاران حفاري به شهادت رسيدند و بعد از 40 تا 50 روز آتش خاموش شد.
دشواري کار اقماري
به گفته همکارانش از قديميهاي «نفت شهر» است که بيش از 33 سال سابقه کار دارد. او علي حاتمي، اپراتور ارشد واحد نمکزدايي و بزرگ شده نفت شهر است. به گفته او، اولين چاهي که در نفت شهر احداث کردند، به نفت نرسيد، بنابراين به مسجد سليمان رفتند. اين چيزي است که از پدر بزرگم که شرکتي بوده، شنيدهام و بعد از آن نيز دوباره به اين منطقه آمدند و چاههاي نفت شهر را احداث کردند.او ادامه ميدهد: زمان جنگ اين منطقه به تصرف عراق درآمد. 9 آذر 69 دوباره چاههاي نفت بازسازي شد و سال 70 توليد نفت داشتيم که محصول آن به سمت پالايشگاه کرمانشاه ارسال ميشد. در دوران جنگ، عراق چاههاي اين منطقه را پر از سيمان کرده بود که بعد از جنگ، دوباره حفاري شدند. حاتمي ميگويد: زماني که براي چاههاي جديد نفت شهر آمديم، نميتوانستيم به راحتي جابهجا شويم، زيرا کل منطقه مين گذاري شده بود و با هر بارندگي مينها در زمين جا به جا ميشدند.او ادامه ميدهد: در خانگيران، کنگان ، عسلويه و.. حضور داشتهام و اسم اقماري را يک زنداني گذاشتهام که با پاي خود به خانه ميرود و دوباره به سر کار باز ميگردد؛ زيرا دور از خانواده و اجتماع بوده و همسران آنها مانند يک مرد بالاي سر بچههاي خود هستند.
قاره کوچک ایران شاهراه سوخت
سبحان رجب پور، مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه شاهرود، در گفت و گو با «مشعل» اطلاعات جامعي از فعاليتهاي سوخترساني در اين نقطه از کشور بيان مي کند. اين منطقه عملياتي سابقه اي بيش از 75 سال دارد وبه دليل قرارگرفتن در مسير مشهد مقدس، ازموقعيت خاصي برخوردار است؛ به طوري که درهمه اوقات سال به ويژه ايامي مانند تعطيلات عيد و تابستان، مسافران فراواني از اين مسيرعبورمي کنند.
توزيع روزانه بيش از250ميليون ليترانواع فرآورده نفتي درسراسرکشور مسئوليت سنگين و مهمي است که با بهرهگيري از زيرساختها وظرفيتهاي ايجاد شده دراين حوزه انجام ميشود. بدون ترديد اين توزيع منظم و مستمر با وجود مديريتي کارآزموده امکانپذيرشده است، متولياي که تجربهاي دارد باپيشينه اي 90 ساله و37 منطقه را درنقاط مختلف کشور راهبري ميکند. شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه شاهرود، يکي ازاين مناطق است با قدمتي بيش از75 سال. سبحان رجب پور، مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه شاهرود، اطلاعات جامعي از فعاليتهاي سوخترساني در اين نقطه از کشور دارد که بهانه گفتوگو با وي شد. آنچه ميخوانيد حاصل اين گفتوگو است.
رجبپور، اهل ساري است؛ البته لهجه اش هم همين رامي گويد که اوشاهرودي نيست.
ميگويد: متولد سال 1344وسواد کوهي هستم. زمان ورودم به صنعت نفت به سال 1368 برميگردد وازهمان ابتدا، حوزه فعاليتيام، پخش فرآوردههاي نفتي بوده که تا امروزادامه يافته است.
پيشتر درکدام مناطق بودهايد؟
شايد بتوان گفت که کارکنان نفت هم مثل نيروهاي نظامي بسته به نياز بايد در نقاط مختلف کشور خدمت کنند. من هم با اين که مازندراني هستم، ميبينيد که امروزدرشاهرود خدمت ميکنم؛ هر چند ممکن است سال آينده درجايي ديگر از کشورکه احساس نياز ميشود، خدمت کنم. نزديک به 20 سال از عمرکاري خود را در استان مازندران و در حوزههاي امورمالي، آمار واطلاعات رايانه، حراست، بازرگاني(معاونت) وبقيه اين سالها را نيز در سمنان به عنوان رئيس ناحيه و درشاهرود به عنوان مديرمنطقه خدمت کردهام؛ درمجموع سابقه خدمتيام درصنعت نفت به28سال ميرسد و با توجه به سن، هفت سال ديگربازنشسته خواهم شد.
***
ميزکاراونيزهمانند مديران ديگرمناطقي که تاکنون ديدهام، خالي نيست؛ نامههاي ارسالي که ممکن است ابلاغيه يا دستورعمل باشد و نامههايي که بايد با امضاي او به بخشهاي مربوط ارجاع شود.
از سمنان و ويژگيهاي اين استان بگوييد.
استان سمنان بامساحتي افزون بر97هزار و 491 کيلومتردرحاشيه کوير، هفتمين استان پهناور ويکي از پرجمعيتترين استانهاي کشورمحسوب ميشود؛ و باهشت استان ازجمله تهران، خراسان جنوبي، خراسان رضوي، گلستان و مازندران همسايه است.
حوزه استحفاظي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه شاهرود نيز از شهرستان «ايوان کي» در غرب استان سمنان شروع ميشود وتا «عباس آباد» که منتهياليه شهرستان سبزواردرخراسان رضوي است، ادامه مييابد.
رجب پورادامه ميدهد: شاهرود را به نوعي، يک قاره کوچک مينامند، زيرا با پيمودن مسافتي کمتراز50 کيلومتر در جهت شمال، به منطقهاي سرسبزبا پوششي جنگلي واقيانوسي خروشان از ابر ميرسيم که به «جنگل ابر» شهره است،
کويرنيز با جاذبهاي چشم نواز، ويژگي ديگراستان سمنان است که او از آن يادميکند و با ابراز خرسندي ازاين که دراين منطقه خدمت ميکند، ميگويد:استان سمنان، آثارمتعدد ديگر همچون شهر نمونه گردشگري بسطام، دشت شقايقها، چشمه علي دامغان، شهر توريستي شهميرزاد، غار دربند مهديشهر همچنين منطقه اکوتوريستي لزوره، قصربهرام و دروازه ارگ سمنان را درخود جاي داده است و مشاهيري همچون بايزيد بسطامي، منوچهري دامغاني، ملاعلي سمناني، پروفسور پرويز کردواني و حسن روحاني، رئيس جمهوري کنوني کشورمان، برخاسته ازاين ديارند.
***
پيداست براي اين که اطلاعات صحيح و مستندي را ارائه دهد، وقت گذاشته است؛ از اين رو تلاش ميکند اين اطلاعات رابه درستي منتقل کند.
از حوزه عملياتي خود يعني منطقه شاهرود بگوييد.
سابقه فعاليت شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه شاهرود به بيش از 75 سال قبل برمي گردد وبه دليل قرارگرفتن در مسير مشهد مقدس، ازموقعيت خاصي برخوردار است؛ به طوري که درهمه اوقات سال به ويژه ايامي مانند تعطيلات عيد و تابستان که مسافران فراواني از اين مسيرعبورمي کنند، بايد از نظر ميزان ذخيرهسازي فرآوردههاي نفتي در انبارهاي نفت خود شرايط مطلوبي داشته باشد.
به دليل همين ويژگي (ازدحام مسافر) بنزين و نفت گاز، بيشترين فرآوردههاي مصرفي اين حوزه عملياتي را تشکيل ميدهند؛ به طوري که نزديک به 99 درصد بنزين دريافتي ازمبادي، به وسيله وسايل نقليه سبک وبيش از80 درصد نفتگازدريافتي نيزبه وسيله وسايل نقليه سنگين ترانزيتي که ازاين شاهراه ارتباطي گذرمي کنند، مصرف ميشود.
کارکنان پخش فرآوردههاي نفتي منطقه شاهرود فعال درستاد، چهار ناحيه شاهرود، سمنان، دامغان و گرمسار، همچنين نيروهاي مستقر درفعاليت سه انبارنفت عملياتي سمنان، دامغان وشاهرود متصل به خط لوله، با همدلي توام با احساس مسئوليت، تلاش ميکنند تامسافران عبوري ازاين منطقه، بي هيچ دغدغهاي براي تامين سوخت مورد نيازخودرو خود ادامه مسيردهند.
آيا ظرفيت انبارها پاسخگوي حجم مسافراني که از اين شاهراه ارتباطي عبور ميکنند، هست؟
اتصال انبارهاي منطقه شاهرود به خط لوله سراسري تهران- مشهد موجب شده که اين منطقه به عنوان يکي از مناطق مهم درتوزيع انرژي فسيلي کشورمطرح باشد وبا توجه به انشعابهاي گرفته شده ازخط لوله مزبور، فرآوردههاي مورد نياز به سوي مبادي مصرف در نقاط مختلف هدايت ميشوند؛ اين مهم درجه اهميت اين منطقه را افزايش داده است.
اهميت راهبردي حوزه عملياتي شما درچيست؟
استان سمنان در شاهراه ارتباطي شمال به جنوب وغرب به شرق کشور قرارگرفته است. اين کريدور در شمال ازگرگان شروع ميشود وبا گذر از يزد و اصفهان به سمت بندرعباس ادامه مسير ميدهد وازتهران تا مشهد نيز، غرب وشرق را به هم متصل ميسازد. ميتوانم بگويم که اهميت راهبردي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه شاهرود هم دراين است که با قرارگرفتن درچنين شاهراه ارتباطي، اين افتخاررا دارد که همه ساله به حدود 20 ميليون مسافر و زائري که ازاين منطقه عازم زيارت حضرت ثامنالحجج (ع) ميشوند، خدماتي در حوزه سوخت رساني ارائه دهد. رجب پور با اين که اهل مازندران و چهارسال است که درشاهرود ساکن است، اما با محيط و سازمان جديد بيگانه نيست؛ گويي دوستي ديرينه اي با همکارانش دارد که البته ويژگي مثبتي به شمار ميآيد.
باتوجه به توضيحات داده شده، در 9 ماه امسال چه ميزان فرآورده نفتي اعم از بنزين، نفت گاز، نفت کوره ونفت سفيد، در منطقه شما توزيع شده است؟
در اين بازه زماني نزديک به 708 ميليون ليتر فرآورده نفتي در منطقه شاهرود توزيع شده که سهم بنزين 249ميليون و648 هزارليتر و سهم نفت گاز نيز 445 ميليون و 550 هزارليتربوده است. مصرف مجموع توزيع نفت کوره ونفت سفيد نيزدر9 ماه امسال، بيش از 12 ميليون و 700هزار ليتر بوده است.
اين ميزان توزيع فرآورده نفتي از طريق چند جايگاه عرضه سوخت انجام شده است؟
دراين منطقه 57 جايگاه، هفت فروشندگي داخل اتاقک، دو فروشندگي سکودار، هشت جايگاه عرضه سي ان جي، هشت تاسيسات گاز مايع، يک جايگاه ال پي جي و 123نمايندگي توزيع گازمايع شهري فعال است که چرخه توزيع فرآوردههاي نفتي بر مدارآنها ميچرخد.
با بهرهگيري ازاين زيرساختها، روزانه دوميليون و500 هزارليترانواع فرآورده نفتي و 300هزارکيلوگرم سي ان جي توزيع ميشود.
درباره مصرف نفت کوره در اين منطقه چه توضيحي داريد؟
با توجه به سياستهاي کلان در خصوص کاهش تدريجي منجر به حذف اين فرآورده نفتي، توسعه گازرساني موجب شده است تا نفت کوره مصرفي استان سمنان ظرف چهارسال گذشته به ميزان 90 درصد کاهش يابد و از نزديک به 98 ميليون ليتر درسال 92 به کمي بيش از 10 ميليون ليتر در سال جاري کاهش يابد.
اين کاهش درباره نفت سفيد چگونه بوده است؟
با توجه به همين رويکرد( توسعه گازرساني) مصرف نفت سفيد نيزکاهش چشمگيري داشته؛ به طوري که مصرف 55 ميليون ليتري اين فرآورده نفتي درسال 92 با 67 درصد کاهش، در سال جاري به 36 ميليون و 720 هزار ليتر رسيده است.
باموضوع عرضه خارج ازشبکه رسمي توزيع يا همان انحراف فرآورده نفتي هم رو به هستيد؟
اين موضوع درمنطقه شاهرود درمبادي ورودي استان مثل گلوگاه شهيد نوري که راه عبور وسايل نقليه سنگين ترانزيتي است، ديده ميشود، اما با تعامل بسيارخوبي که ميان اين منطقه عملياتي و نيروي انتظامي وجود دارد، تلاش شده است تا از وقوع آن جلوگيري شود.
مکشوفات امسال چقدربوده است؟
درهشت ماه امسال 251 هزارليتر مکشوفه داشتهايم وازآنجا که همکاري خوبي ميان اعضاي کارگروه مبارزه باقاچاق کالا وارز وجود دارد، تلاش شده است از بروز اين پديده مذموم با انجام گشتهاي مشترک، نشستهاي هماهنگي، کارگاههاي آموزشي و مواردي از اين دست،
حساسيت ها از نگاه مدير
يکي از مهمترين مشکلات که به نظر ميآيد ديگر مناطق نيز به آن دچار باشند، موضوع نيروي انساني است. با توجه به اين که عمر کاري برخي همکاران رو به پايان است و به زودي درآستانه بازنشستگي قرار ميگيرند، لازم است براي جايگريني آنها فکري اساسي شود؛ در غير اين صورت با مشکل جدي رو به رو خواهيم شد.مشکل بزرگي که وجود دارد، اين است که اين منطقه ومناطق ديگر با موضوع «پيرشدن» نيروي انساني مواجه است. با بازنشسته شدن برخي همکاران در بخشهاي کليدي سازمان، درصورتي که جايگزيني براي آنها نباشد، مشکل خواهيم داشت. توزيع پخش فرآوردههاي نفتي «زمان» ندارد؛ به اين معنا که اين کار تعطيلبردار نيست و بايد مثل ساعت کارکند و عقربههاي آن از حرکت باز نماند.در نظر بگيريد اگريک جايگاه عرضه سوخت فعال نباشد، چه صحنهاي خلق ميشود، تراکمي ازخودرو که صف طويلي ايجاد کردهاند؛ اين موضوع در زمانهايي مانند نوروز که سفرها به اوج خود ميرسد و مصرف بنزين از روزانه 30هزارليتر به چهار برابر ميرسد، بيشتر مشهود است. حساسيت کاردراين حوزه هم همين است؛ حرکت بدون توقف.
جلوگيري شود.
انگاردرهمين زمينه (انحراف فرآورده ) نکته مهم ديگري ذهنش را در گيرخود کرده وچيزي را به يادش آورده باشد، يکباره موضوع را به نيروگاه سوق ميدهد و مي گويد: دراين حوزه عملياتي دو نيروگاه فعال است؛ سمنان و شاهرود که هردو به همت کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شاهرود به خط لوله متصل شده اند و اين موجب ميشود تا علاوه برجلوگيري از ترافيک و تصادفهاي جادهاي، همچنين آلودگيهاي زيست محيطي، از انحراف فرآوردههاي نفتي نيزجلوگيري شود.
در زمينه مکشوفات، راهکارهاي تشويقي راهم لحاظ ميکنيد؟
بله.به طورحتم تشويق درهر زمينهاي ميتواند موثرباشد و انگيزههاي کاري را بالا ببرد.دراين بخش نيز تلاش شده است اين گونه عمل شود و تشويق نيروها سرلوحه کار قرار گيرد.
حساسيت کارخود رادرچه ميدانيد؟
توزيع فرآوردههاي نفتي «زمان» ندارد؛ به اين معنا که اين کار تعطيلبردار نيست و بايد مثل ساعت کارکند و عقربههاي آن از حرکت باز نماند.
در نظر بگيريد اگريک جايگاه عرضه سوخت فعال نباشد، چه صحنهاي خلق ميشود، تراکمي ازخودرو که صف طويلي ايجاد کردهاند؛ اين موضوع در زمانهايي مانند نوروز که سفرها به اوج خود ميرسد و مصرف بنزين از روزانه 30هزارليتر به چهار برابر ميرسد، بيشتر مشهود است. حساسيت کاردراين حوزه هم همين است؛ حرکت بدون توقف.
***
رجبپور، گاه براي اين که استراحتي به چشمهايش دهد، عينک خود را برميدارد وازمحفوظات ذهني که نتيجه سالها تجربه است، بهره ميگيرد. هنوزحرفهاي زيادي براي گفتن دارد.
آيا ناوگان حمل مواد سوختي پاسخگوي نيازهاي منطقهتان هست؟
با توجه به بهرهگيري اين منطقه ازخط لوله و انتقال فرآوردههاي نفتي از اين طريق، ناوگان حمل موادسوختي مجهزبه65 دستگاه تانکرنفتکش، پاسخگوي نيازهاي منطقه است، ضمن اين که تعامل خوبي هم بارانندگان وجود دارد.
مصرف سي ان جي در منطقه شاهرود چگونه است؟
در چهار ناحيه زيرپوشش شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه شاهرود، هشت جايگاه عرضه سي ان جي فعال است که در 9 ماه امسال از طريق آنها بيش از 80 ميليون کيلوگرم سي ان جي توزيع شد.
***
رجبپور در ادامه ميگويد: آمارها نشان ميدهد که مصرف سي ان جي نسبت به مدت مشابه سال قبل، 3 درصد کاهش داشته است.
دليل اين کاهش مصرف چيست؟
استنباط من ازاين موضوع اين است که چون فاصله قيمتي بنزين و سي ان جي به هم نزديک است، مردم ترجيح ميدهند ازبنزين به عنوان سوخت اصلي خودروخود استفاده کنند.هم اکنون بيش از60درصد ظرفيت جايگاههاي عرضه سي ان جي منطقه شاهرود خالي وبدون استفاده است؛ اگرفاصله قيمتي بنزين وسي ان جي تغييرکند، به نظر ميآيد استقبال براي استفاده ازاين سوخت پاک نيز بيشتر شود.
***
فضاي اتاق گرم است و اين گرما يادآور زمستاني ميشود که هنوز نخستين ماه آن به آخرنرسيده و تا پايان آن زمان زيادي باقي مانده است؛ آياخانههاي مردم منطقه شاهرود هم مثل اتاق مديرمنطقه گرم است؟ بايد اين گونه باشد تا سرماي زمستان آزارشان ندهد.
براي رويارويي بازمستان به خصوص در مناطق سردسير و سخت گذر استان چه کردهايد؟
بنابه تجارب سالهاي گذشته و روزآمد شدن نظام توزيع سوخت، تلاش شده است تاپيش از آغازدوره سرما، سوخت مورد نياز بخشهاي مصرف کننده تامين شود. اگر چه باگسترش گازرساني، عمده مصارف به سمت استفاده ازاين سوخت پاک سوق پيدا کرده، اما تامين سوخت مايع به ويژه نفت سفيد براي نقاط سخت گذر و کوهستاني که امکان گازرساني به آنها نيست، نکتهاي ديگر است.
براي اين منظور پيش از ورود به دوره سرما، نفت سفيد مورد نياز اين مناطق با اعلام کالابرگ، ازطريق فروشندگيهاي روستايي دراختيار ساکنان مناطق سخت گذر و گاه فاقد گازطبيعي قرار ميگيرد. بر همين اساس، تاکنون با اعلام دوکالابرگ 1500 ليتري، سه هزارليتر نفت سفيد در اختيار مشترکان قرارگرفته است.
کمي ازمسائل فني فاصله بگيريم وبه مشکلات بپردازيم. بزرگترين و مهمترين مشکل منطقه را چه ميدانيد؟
يکي از مهمترين مشکلات که به نظر ميآيد ديگر مناطق نيز به آن دچار باشند، موضوع نيروي انساني است. با توجه به اين که عمر کاري برخي همکاران رو به پايان است و به زودي درآستانه بازنشستگي قرار ميگيرند، لازم است براي جايگريني آنها فکري اساسي شود؛ در غير اين صورت با مشکل جدي رو بهرو خواهيم شد.
مشکل بزرگي که وجود دارد، اين است که اين منطقه ومناطق ديگر با موضوع «پيرشدن» نيروي انساني مواجه است. با بازنشسته شدن برخي همکاران در بخشهاي کليدي سازمان، درصورتي که جايگزيني براي آنها نباشد، مشکل خواهيم داشت.
غيرازاين موضوع که مهم و قابل تامل است، چه مشکل ديگري وجود دارد؟
(کمي در صندلياش جا به جا ميشود وبا قدري تامل پاسخ ميدهد): شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه شاهرود تنها منطقهاي است که ستاد آن برخلاف ديگر مناطق، خارج ازمرکزاستان قرار دارد و ازآنجا که بيشترمسئولان، بومي منطقه نيستندوبايد مسکن اجاره کنند، مشکلاتي نظيراجاره بها آزار دهنده است.همچنين تعدادمنازل سازماني پاسخگو نيست وبيش از50 درصد هزينهها نيز به عهده خود افراد است.
او ادامه ميدهد: ترميم منازل سازماني، موضوع ديگري است که به دليل تخصيص نيافتن اعتبارات مالي، انجام نشده است.
درباره تاسيسات چه مشکلاتي وجود دارد؟
دراين بخش نيز با تخصيص اعتبارات مالي، لازم است فعاليتهايي انجام شود؛ فعاليتهايي مثل نوسازي تجهيزات آتش نشاني انبارهاي نفت، افزايش ظرفيت لولههايهايدرانت آتشنشاني، نصب دوربينهاي مدار بسته درانبارهاي نفت وبه طورکلي ارتقاي افزايش ايمني تاسيسات منطقه که نيازمند تخصيص اعتبارات مالي است.
***
قراراست سري هم به انبارنفت شاهرود بزنم و با کارکنان آن نيزگپ و گفتي داشته باشم. اما دلم ميخواهد بدانم براي ادامه هفت سال باقي مانده تا پايان خدمتش، ميلش به کجاست؟ شمال، شاهرود يا جايي ديگر...
رجبپور ميگويد: خوب، من شمالي هستم و زاده سوادکوه وطبيعي است موطن خود را ترجيح بدهم؛ اما اين راهم بايد درنظر داشت که نيروهاي صنعت نفت همانند سربازي هستند که بايد گوش به فرمان باشند و در هر جاي ميهن که لازم باشد، خدمت کنند.همه جاي ايران سراي ما است.
مي خواهيد به حرفهاي خود مطلبي اضافه کنيد؟
باتوجه به تحريمهايي که ازسوي بيگانگان اعمال ميشود، لازم است هرکس درمسئوليتي که به عهده دارد، همدلتر از گذشته براي ايراني سر افرازقدم بردارد.شرايط کنوني کشور، حساس است و بايد تلاش کرد تا با کارزياد، چرخهاي اقتصاد کشورکه صنعت نفت، يکي از مهمترين آنهاست، روان تر بچرخد.
سرمايه هاي انساني مزيت رقابتي مراكز پژوهشي
سيد فرزاد هاشمي* جهان امروز جهان دانش و دانش افزايي است؛ چرا كه انسان عصر فناوري، بسياري از كسب و كارهاي سنتي را تحت تاثير عوامل فناوري تغيير داده است، به گونهاي كه از فرآيند كسب و كارهاي قديمي تنها نامشان و رويههاي پايهاي آنها باقي مانده و چنانچه نيروي كار، سازمان و سرمايهگذاري فاقد دانايي كافي باشند، تلاش براي رسيدن به اهداف عالي كسب و كار عقيم ميماند. آنچه در سازمانهاي امروز موجب تفاوت آشكار در عملكرد خواهد بود، ذخاير دانايي و هزينههاي آموزشي سازماني است كه پيش از اين بعنوان كارايي لوكس در سازمانها لحاظ ميشد. سرمايههاي ناملموسي كه اگر چه پنهان هستند اما ميتوانند فلسفه وجودي يك سازمان را به نحوي تحت تأثير قرار دهند.
بخشهاي صنعت، كشاورزي و بازرگاني متأثر از رشد فزاينده دانش، فضاهاي اقتصادي تازهاي را شاهد هستند كه پيش از اين حتي باور وجود اين قبيل فرصتهاي شغلي و تجاري وجود نداشت. وضوح تغييرات ايجاد شده در روند اقتصاد جهاني و توجه صنايع، سازمانها و شركتها به حفظ موقعيت خود در بازارهاي داخلي، منطقهاي و جهاني مفهوم تازهاي را تحت عنوان مديريت دانش خلق كرد.
مفهومي كه نه تنها معادلات سه عنصر سرمايه انساني، سرمايه مالي و زمين را تغيير ميدهد، بلكه عنصر دانش را براي تكميل اين مجموعه وارد عرصه اقتصاد كرده است.
در حال حاضر مسائلي چون خلق، كسب، ذخيره سازي، انتشار، اشتراك و در نهايت استفاده و بكارگيري صحيح دانش در تدوين برنامههاي استراتژيك، شكلدهي به سوي گروههاي دانش و ارزيابي و طراحي نظام پاداش و دستمزد مبتني بر دانش قويتر از گذشته و بيش از پيش در نظر گرفته شده است.
سال 1396 كه از سوي رهبر معظم انقلاب به سال : اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال نامگذاري گرديده است، مراكز پژوهشي بعنوان يك سازمان دانش محور، ارزش آفريني در سرمايههاي انساني را همچون گذشته مدنظر قرار داده و افزايش بهرهوري سازمان را منوط به بازنگري در بحث دانشافزايي نيروي انساني ميداند. در مراكز پژوهشي نياز به اين ارزش آفريني در حوزه سرمايههاي انساني و نياز به بومي سازي و تخصص نگري در همه ابعاد تقريباً احساس ميشود. بنابراين در گام اول، نهادينه كردن فرهنگ سازماني در حوزه مديريت دانش جهت به حداكثر رساندن اثربخشي آموزش، تقويت انگيزههاي غير مادي در زمينه يادگيري و بالا بردن همزمان سطح دانش و آگاهي كاركنان سازمان، متناسب با سرعت انتشار اطلاعات و پيشرفتهاي مورد انتظار در حوزه فناوري و پژوهش، ميبايستي كه در دستور كار سازمان قرار بگيرد تا اين امر كمك كند تا با ارتقاء مديريت دانش بتوان به ارزيابيهاي مويرگي، دقيقتر و تحليلهاي كاربردي از نقاط ضعف و قوت سازمان رسيد. همچنين در برنامهريزيها و تعاريف نقشهاي سازماني موفقتر عمل نمود. در اين راستا همواره اين اعتقاد راسخ وجود دارد كه ركن اصلي و مزيت رقابتي مراكز پژوهشي به عنوان سازمانهاي دانش محور، سرمايههاي انساني اين مراكز ميباشند
لذا در گام بعدي، توجه مضاعف به نقش، جايگاه، تخصص و حفظ نيروي انساني که همان سرمايه هاي انساني محسوب مي گردند از اهميت فراواني برخوردار خواهد بود.
* مدرس و کارشناس ارشد مديريت نيروي انساني
زندگي رباتي
محمدرضا اسعديان مقدم، مهندس ارشد ناظر ابزار دقيق است و 11 سال سابقه کار دارد. او ميگويد: به مرور زمان، سختي کار اقماري نمايان ميشود. اوايل ميگوييم چقدر خوب است 7 روز کار و 7 روز استراحت؛ در صورتي که آرام آرام باعث ميشود مانند ربات زندگي کنيم، زيرا با انسانها سر و کار نداريم و بيشتر با تجهيزات و لوله در ارتباط هستيم و اين ما را از لحاظ اجتماعي عقب مياندازد و به مرور زمان رابطهمان با خانواده را ضعيف ميکند. هر چه قدر هم که شعار دهيم، اما در عمل باز اين اتفاق ميافتد و از استانداردهاي روابط اجتماعي خارج ميشويم. او ادامه ميدهد: وقتي در جايي کار ميکني که امکاناتي ندارد و حس نکني که زندهاي و به جامعه تعلق داري، به طور مثال عروسي برادرت باشد، اما به دليل برخي مشکلات کاري اجازه ندهند در آن مراسم حضور داشته باشي يا اينکه فرزندت بيمار باشد و در محل کار حضور داشته باشي، اينها همه تو را تحت تاثير قرار ميدهد، ضمن اينکه بايد مشکلات مالي را هم به آن اضافه کنيم؛ چرا که بايد قدرت اقتصادي بالايي داشته باشيم تا بتوانيم مشکلات را سريعتر حل کنيم و وقتي در خانه حضور نداريم، بايد مبلغي را در اختيار همسرمان قرار دهيم تا در نبود ما مشکلي از لحاظ اقتصادي نداشته باشد.
معين اميني منش، تکنسين ارشد تعميرات ابزار دقيق به ميان صحبت ما ميآيد و ميگويد: کار ما بسيار پر استرس و پر خطر و از نظر آب و هوايي نيز در معرض گرد و خاک است و گاهي اوقات ماسکي که گذاشتهايم، تنفس را برايمان سخت ميکند. شيفت ما 12 ساعته است و در طول روز در اينجا حاضريم. گاهي اوقات پيش آمده که شبها 4 تا 5 ساعت در سايت هستيم و زندگي ما ماشيني شده است. او ادامه ميدهد: 3 سال است که براي کار به نفت شهر آمدهام، قبل از آن در پالايشگاه ايلام کار ميکردم و چون عصرها به خانه ميرفتم و روز کار بودم، جنب و جوش زندگيمان خيلي بيشتر از الان بود و اگر مشکلي در خانواده پيش ميآمد، راحتتر رسيدگي ميکردم، اما اينجا شبها نيز بايد در اختيار شرکت باشيم و شب که ميخوابيم نيز بايد هوشيار و گوش به زنگ باشيم تا توليد متوقف نشود.
يادي از مهار چاه شماره 24
بهروز مداحي، رئيس واحد ايمني و آتش نشاني واحد عملياتي نفت شهر که 15 سال سابقه کار در اين منطقه دارد نيز ميگويد: با تنگ بيجار( نزديکي ايلام) در يک منطقه هستيم که به صورت دو سايت مجزا کار ميکنيم. علاوه بر پوشش خدمات ايمني در واحد نمكزدايي و بهرهبرداري نفت شهر، ما با واحد ميترينگ خطوط لوله که گاز صادراتي را به عراق ارسال ميکند نيز همکاري داريم و تفاهمنامه همکاري با خطوط لوله داريم تا در مواقع اضطراري و شرايط بحراني که پيش ميآيد، خدماتي را از نظر اچاساي ارائه دهيم. او ادامه ميدهد: در دو شيفت کاري به صورت 12 ساعته و با تعداد افراد کم مشغول به کار هستيم، البته در حال حاضر تعدادي از کارکنانمان در المپياد آتشنشاني فعاليتهايي را انجام ميدهند، ضمن اينکه بايد کار واحد بهرهبرداري را نيز پوشش دهيم.مداحي ميگويد: متاسفانه تجربههاي ما شيرين نيست و يکي از آنها آتش سوزي چاه شماره 24 است که 40 تا 50 روز واحدهاي مختلف براي مهار آن درگير بودند.
حضور در حادثه پلاسکو
زماني که حادثه پلاسکو رخ داد، برخي کارکنان آتشنشاني نفت شهر به صورت دواطلبانه به محل حادثه رفتند و خدماتي ارائه کردند. يکي از اين افراد شهرام اصفهانيان است که 18 سال سابقه کار دارد. او ميگويد: زمان وقوع حادثه پلاسکو در دوران مرخصي بودم که به دليل وظيفه انسان دوستانهاي که داشتم، داوطلبانه در کنار ديگر آتشنشانان قرار گرفتم، در حالي که نه مسئول و نه همکارانم از اين ماجرا خبر نداشتند و زماني اطلاع پيدا کردند که شبکه خبر مصاحبه اي با بنده انجام داد و به صورت سراسري پخش کرد.
گام آخر
هوا رو به تاريکي ميرود که نفت شهر را به سمت کرمانشاه ترک ميکنم. در پيچ وتاب جادهاي 3 ساعته تا مقصد، سرم را به شيشه ماشين تکيه ميدهم و به آسمان پرستاره خيره ميشوم.در ذهن خود حرفهاي تمام افراد مصاحبه هايم را مرور ميکنم، به زبان آوردن اين مشکلات هم سخت است؛ اما بايد باور کنيم که در نقطه اي دور افتاده از اين آب و خاک کساني هستند که کانون گرم و پرمهر خانه و خانواده را ترک کرده اند و با وجود امکانات رفاهي کم در ميان آهن و نفت با عشق به «مام وطن»، چرخه توليد نفت و اقتصاد کشور را ميچرخانند .
ابعاد تعهد سازماني
محمود زند* يکي از مباحث مطرح در رفتار سازماني، موضوع تعهد سازماني (organizationl commitment) است که داراي بار ارزشي است و انديشه لزوم ايجاد آن همواره به عنوان يکي از وظايف حوزه مديريت منابع در سازمانها مورد توجه بوده است. عوامل موثر درتعهد کارکنان به سازمان، مصاحبههاي استخدامي بدو استخدام، نقش آموزش در ايجاد و حفظ تعهد کارکنان، استقرار فرآيندهاي سيستمي با هدف ارزيابي مستمر ميزان تعهد و ... مواردي است که در اين نوشتار به آنها اشاره شده است. نخست به تعريف «تعهد» ميپردازيم. از ديدگاه اسلام، مسئوليت، امانتي الهي است که فرد داراي تعهد اسلامي خود را متعهد به حفظ و حراست از آن ميبيند و در جهت انجام وظايف محوله و کسب رضاي حق تعالي کوشش ميکند. در تعريفي ديگر، تعهد به معناي، نگاه داشتن به عهده گرفتن، عهد و پيمان بستن تعبير شده است. استاد شهيد مطهري، تعهد را به معناي پايببندي به اصول و فلسفه يا قراردادهايي ميداند که انسان به آنها معتقد است و فرد متعهد کسي است که به عهد و پيمان خود وفادار باشد و از اهدافي که به خاطر آنها و براي حفظ آنها پيمان بسته است، صيانت کند.پورتر، تعهد سازماني را پذيرش ارزشهاي سازمان و درگير شدن در سازمان تعريف ميکند و معيارهاي اندازهگيري آن را شامل انگيزه، تمايل جهت ادامه کار و پذيرش ارزشهاي سازمان ميداند؛ صاحب نظري ديگر، تعهد سازماني را حمايت و پيوستگي عاطفي با اهداف و ارزشهاي يک سازمان به دور از ارزشهاي ابزاري آن، وسيلهاي براي دستيابي به اهداف تعريف کرده است.در مجموع ميتوان گفت تعهد سازماني يک نگرش و تمايل دروني و قوي به ماندن در سازمان و تلاش براي انجام وظايف و اعتماد به پذيرش ارزشها و اهداف سازمان، با اين توضيح که ماهيت تعهد سازماني، پيچيده و داراي ابعاد مختلفي است (تعهد نسبت به خود، سازمان، ارباب رجوع و...) که طبيعتا نتايج پژوهشها را از سازماني به سازمان ديگر با در نظر گرفتن مجموعه عوامل انساني، فرهنگي، اجتماعي و ... ميتواند متفاوت سازد.
آلن ومير با تفکيک تعهد عاطفي، تعهد هنجاري و تعهد مستمر، نقش هر يک را در تعهد سازماني يادآور شدهاند. از نظر آنها، تعهد عاطفي، مجموعه تعلق خاطر به يک سازمان است که از طريق پذيرش ارزشهاي سازماني و تمايل به ماندگاري به وجود ميآيد. تعهد هنجاري، احساس دين و الزام به ماندن در سازمان و تعهد مستمر، مبتني بر فعاليت در سازمان و عدم تمايل به ترک آن به دليل هزينهها و زيانهايي است که از ترک سازمان نصيب فرد ميشود. صاحب نظران عوامل متعددي را در تعهد سازماني دخيل دانستهاند. براساس يک پژوهش، استقلال در سطح بالاتري از مسئوليت فرد و علاقهمندي به شغل و غيرتکراري بودن آن و سطح رضايت از بازده کاري خود، همچنين کساني که از عدالت ارزشيابي بازده کار خود اظهار کردهاند، از تعهد سازماني بيشتري برخوردارند، ميزان غنيمت و ترک شغل افرادي که داراي احساس تعهد بالاتري هستند، کمتر بوده و از سويي امکان يافتن شغل بهتر و مطلوبيت چنين جايگزيني ممکن است موجب تعهد کمتر شود. در تعهد سازماني، شخص نسبت به سازمان احساس وفاداري قوي دارد و از طريق آن، سازمان خود را مورد شناسايي قرار ميدهد. در اين خصوص امروز در سازمانهاي يادگيرنده به جاي تقسيم کار دقيق، گرايش به روشهايي چون «توسعه شغلي» است، زيرا نتيجه آن، گستردگي و معنادار بودن کار، تقويت احساس مسئوليت براي فرد و افزايش قابليت انعطاف و خلاقيت جهت ايجاد تغييرات است. مديريت سازمان ميتواند با به کارگيري ابزار تشويق و تنبيه، ارزيابي عملکرد افراد، تاکيد ر عدم تمرکز و مديريت مبتني بر مشارکت، سازمان را در وضعيت مساعد و مطلوبي قرار دهد؛ بنابراين تعهد بر اساس ماهيت خود، فرد را به سازمان پيوند ميدهد و اين پيوند، احتمال ترک شغل را کاهش ميدهد. ترک شغل افراد از جمله مواردي است که با عدم تعهد سازماني همراه است.آسيبشناسي جذب نيرو در سازمانها حکايت از آن دارد که درصدي از منابع انساني جذب شده پس از طي مراحل استخدام و سپري کردن دوران کارآموزي (معمولا بين يک تا دو سال)، با تحميل هزينههاي آموزش، نگهداشت، استفاده از مزايا و ... به سازمان، آن را ترک ميکنند. يکي از دلايلي که در اين خصوص قابل بررسي است، موضوع توجه به کارآيي آزمونها و مصاحبههاي استخدامي در تعيين حداقلهاي تعهد افراد نسبت به سازمان است؛ از اين رو ضروري است واحدهاي مرتبط با جذب نيرو، نسبت به مفاد آزمونها و مصاحبههاي استخدامي تجديدنظر کنند و بيش از پيش به مقوله تعهد افراد در قبال سازمان از طريق بستههاي تخصصي سنجش و ارزشيابي به صورتي فرآيندي و جامعتر و کارآمدتر اقدام کنند. امروزه در تعريف روانشناسي صرفا به مطالعه رفتار قابل مشاهده اکتفا نميشود. بلکه به فرآيندهاي ذهني افراد نيز توجه ميشود. بر همين اساس انتظار ميرود که در بررسي عوامل مرتبط با تعهد سازماني کارکنان، موضوعاتي مانند سطح توقعات، وجدان فردي و حرفهاي، نگرش فردي، جنبههاي کارکنان، موضوعاتي مانند سطح توقعات، وجدان فردي و حرفهاي، نگرش فردي، جنبههاي انگيزشي و ... کارکنان مورد مطالعه قرار گيرند. به عنوان مثال، انگيزش که يکي از عمدهترين عوامل در سنجش تعهد سازماني به شمار ميرود، بايد به گونهاي باشد که با ايجاد ارزش براي کار فرد، انتظار دريافت پاداشهاي متنوع را ايجاد کند.نتايج مطالعات نشان ميدهد که از رابطه بين مولفههاي تعهد سازماني، تناسب فرد با سازمان، خشنودي شغلي و فشارهاي رواني ناشي از محيط کار، ميتوان براي کاهش تمايل به ترک شغل کارکنان به نحو شايستهاي استفاده کرد، بنابراين لازم است ماموريت، اهداف و ارزشهاي سازمان تبيين شده و با ترسيم شرح شغل و چشمانداز شغلي به صورت مستند زمينههاي توانمندسازي (emopowerment)و توسعه کارکنان را فراهم کرد. همچنين سازمان ميبايست با بهرهمندي از مديريت دانش (knowledge management) سرمايهگذاري جهت افزايش مهارتهاي کاري را براي کارکنان فراهم سازد . امروزه ثابت شده است که آموزش يکي از بهترين روشهاي ارتقاي تعهد سازماني است و دورههاي آموزشي حين خدمت و روش استاد – شاگردي ميتواند نحوه درست انجام وظايف را ياد بدهد. شفافسازي وظايف و مسئوليتهاي شغلي از يک سو بايد فشارهاي رواني ناشي از محيط کار، نظير ابهام نقش، تعارض نقش، تکراري بودن نقش را از طريق تجزيه و تحليل مشاغل کاهش داد و ازسوي ديگر با غني سازي شغل، شرح وظايف منطبق با وضعيت موجود و آينده، ايجاد سامانه چرخش شغلي، فرصتهايي براي کارکنان ايجاد کرد تا با مشاغل جديد آشنا شوند و از تکراري شدن شغل جلوگيري کنند.براساس پژوهشي که سالهاي گذشته در دو پالايشگاه گازي کشور انجام شده است، مشخص شد که از بين مجموعه متغيرهاي تعيين اولويت عوامل موثر در تعهد سازماني، درک و حمايت سازماني، قويترين رابطه مستقيم و مثبت را با تعهد سازماني و تعهد عاطفي و هنجاري داشته است. به عبارتي ديگر، رابطه تعهد کارکنان نسبت به سازمان و حمايت سازمان از کارکنان را ميتوان رابطهاي دوجانبه دانست. احساس عدالت سازماني، يکي ديگر از متغيرهايي است که همبستگي نسبتا قوي با تعهد سازماني نشان داده است. رابطه اين متغير براساس نتايج پژوهش، با نظريه برابري مطابقت دارد. تعهد کارکنان در صورتي افزايش مييابد که احساس برابري در دادهها و ستادههاي خود در سازمان داشته باشند. همچنين نتايج پژوهشهاي بالا نشان دادهاند که مشارکت سازماني نيز تاثير قابل توجهي بر تعهد عاطفي و هنجاري دارد. مشارکت سازماني سبب افزايش کرامت فرد و در نهايت موجب تقويت تعهد سازماني ميشود.
عمده عواملي که در ايجاد تعهد سازماني نقش موثري دارند:
استقلال نسبي جهت انجام کار و وظايف در محدوده اختيارات تعيين شده
تاکيد بر جنبههايي که سبب ارزش اجتماعي و وجهه سازمان ميشود.
ايجاد فضاي مناسب تشويق و قدرداني
غنيسازي شغل
ايجاد سيستم شايستگي با هدف ارزيابي صحيح کارکنان
تفويض اختيار در سطح بالاتري از مسئوليت
حذف موانع کاري از راه تجزيه و تحليل سيستمها و فرآيندها
ايجاد و حفظ تعهد سازماني، موضوعي مقطعي نيست، بلکه بايددر قالب يک فرآيند به صورت مستمر و پويا سنجش و ارزيابي شود.
* کارشناس ارشد مديريت منابع انساني
اين همه خشونت و بداخلاقي براي چيست؟
قطار وارد ايستگاه ميشود. جمعيتي که دقايقي است منتظر ايستادهاند، با يورشي عجيب وارد قطار ميشوند تا بتوانند هر طور شده روي صندلي بنشينند. در اين ميانه از له کردن پاي همديگر و هل دادن و هر عمل تهاجمي ديگري فروگذار نميکنند و گاهي کار به دعوا کشيده ميشود و حتي به برخوردهاي فيزيکي و خشونتهاي کلامي؛ براي يک صندلي آبي رنگ که قرار است دقايقي جسم خستهشان را تحمل کند.
اتوبوس پر است از مردمي که خسته از کار روزانهاند يا ميخواهند خود را به محل کار برسانند و با فشار هر طور شده براي خود جايي باز ميکنند تا مجبور نشوند منتظر اتوبوس بعدي بمانند و در اين ميانه گاهي عرصه براي نفس کشيدن هم تنگ ميشود و اولين واکنش، اعتراض به نفر کناري و پشت سري است که چرا درست نميايستد و چرا هل ميدهد و چرا و چرا؟
ايستادن پشت چراغ قرمزهاي متعدد و متوالي و تحمل ترافيک سرسام آور شهر از يک طرف و عجله و شتاب و دستپاچگي هميشگي بيشتر مردم، موجب خلق خشونت و بداخلاقي بالقوهاي ميشود که حاصلش گذاشتن دست روي بوق و فشردن متوالي آن است، به اين گمان که اگر بوق بزنيم، زودتر راه باز ميشود و يا حداقل حرص و ناراحتيمان تخليه ميشود! اصلا هم مهم نيست که چطور با اين کار روي روان بقيه مردم راه ميرويم!
هنگام رانندگي، رعايت حقوق شهروندان اعم از سواره و پياده، بي اهميتترين چيزي است که به ذهنمان ميرسد، نه تنها ابتداييترين اصول راهنمايي و رانندگي مثل توقف پشت چراغ قرمز، حرکت بين خطوط، احترام به عابر پياده و رعايت حداقل فاصله از خودروي جلويي را به هيچ ميانگاريم؛ بلکه ديگران را به دليل رعايت اين اصول، مسخره و حتي سرزنش ميکنيم. به خيالمان تغيير مسير مداوم از اين خط به خط ديگري، به منظور رهايي يافتن از ترافيک، زرنگي و هنري است که من دارم و بقيه ندارند! و اگر خودرويي کمترين خطايي را مرتکب شد و به من اجازه عبور يا سبقت نداد، حق دارم با بوقي ممتد و يا بيرون آوردن سر از شيشه ماشين و داد و بيداد و احيانا ناسزاگويي، او را تنبيه کنم و خشمم را فرو نشانم و لابد با اين کار، اصول شهروندي را خوب به او خواهم آموخت.
گاهي براي يک جاي پارک، براي پيچيدن يک ماشين جلوي خودرويمان، براي برخورد جزئي خودروي کناري با آيينه بغل ماشين و هزار گاهي ديگر، همانجا در ماشين را باز کرده و پياده شده و يقه طرف را ميگيريم و کلماتي نثارش ميکنيم که دريغ از نام انسان!
نميدانم چرا مردم شهر اينقدر خستهاند و خشمگين و بي حوصله؟ چرا اين همه عجول شدهاند؟ انگار ديگر هيچ چيزي سرجاي خودش نيست!
چرا به همه چيز اعتراض داريم و از هيچ چيزي راضي نيستيم؟ چرا بي برنامگي، عجله و شتابمان را با بوق زدن و داد و فرياد و خشم سر ديگران خالي ميکنيم؟ چرا هنگام مواجهه با ارباب رجوع، مشکلات زندگيمان را به او منتقل ميکنيم و با بدترين برخورد ممکن او را ميآزاريم؟
چرا اگر کسي مودبانه و محترمانه برخورد کند، يا به چشم و گوش خودمان شک ميکنيم يا به نيت و عقل او؟ چرا رفتار مودبانه و محترمانه، برايمان آرماني دور و محال شده است؟
چرا بي ادبي و هتاکي و حرمت شکني را زرنگي و قدرت ستاندن حق خودمان ميدانيم و چرا اينقدر در زير پا گذاشتن حقوق شهروندان از هم سبقت ميگيريم؟
چرا هر کس فقط ميخواهد ضعيفتر از خودش را له کند و حقش را از خردترين اقشار جامعه بگيرد؟
چرا به جاي درست و مودبانه حرف زدن، فقط از بالا بردن صدا براي گرفتن حقوقمان استفاده ميکنيم؟ چرا فکر ميکنيم اگر دعوا نکنيم و داد نزنيم، کارمان پيش نميرود؟
يکي هست به من بگويد چرا؟
قطار وارد ايستگاه ميشود. جمعيتي که دقايقي است منتظر ايستادهاند، با يورشي عجيب وارد قطار ميشوند تا بتوانند هر طور شده روي صندلي بنشينند. در اين ميانه از له کردن پاي همديگر و هل دادن و هر عمل تهاجمي ديگري فروگذار نميکنند و گاهي کار به دعوا کشيده ميشود و حتي به برخوردهاي فيزيکي و خشونتهاي کلامي؛ براي يک صندلي آبي رنگ که قرار است دقايقي جسم خستهشان را تحمل کند.
از مسئوليت اجتماعي تا اعتماداجتماعي
نازفر فرقاني* «ترافيك سنگين در مسيرهاي منتهي به مناطق زلزله زده كرمانشاه»؛ همه ما در هفتههاي گذشته اين تيتر و تيترهاي مشابه را زياد خوانديم. هجوم مردم از شهرهاي مختلف براي ارسال كمكهاي جمع آوري شده به منطقه، پديده اي بود كه نمونههاي مشابه آن كمتر در گذشته تجربه شده بود، به شيوه اي كه كمك رساني دولتي را با مشكل روبهرو ميساخت. آنچه در تمام اين همياري قابل تامل بود، اين که مردم به چهرههاي مورد اعتماد خودشان رجوع کرده بودند، افرادي كه در جامعه يا در شبكههاي مجازي بنا به دلايل مختلف الگو و در جايگاه گروه مرجع قرار گرفته و از طريق شبكههاي مجازي با مخاطبان خود در ارتباط روزانه هستند. سلبريتيها يا افراد شناخته شده هنري، ورزشي و سياسي به محض اعلام نياز به كمكهاي نقدي و غيرنقدي در صفحات مجازي خود، به طور گستردهاي مورد حمايت قرار گرفتند، به شكلي كه كمكهاي مالي واريزي به حسابهاي بانكي آنها در چند روز اول واقعه، چند برابر نهادهاي دولتي متولي امرهمچون هلال احمر بود و حال سوال اينجاست، چه شده كه هركس معتمد خود را قبول دارد ؟ بيشترين رجوع مردم براي دريافت خبرها و اقلام مورد نياز براي زلزله زدهها بيش از رسانه ملي، به شبكههاي مجازي بود؛ به طوري که حسابهاي شخصي، آدرس مراکز غيردولتي جمعآوري کمک از تکثر انتشار بيشتري در فضاي مجازي برخوردار بودند.
با دست به دست شدن اخبار، كم كم لزوم توجه به نيازهاي ميان مدت، بلندمدت و اولويت حضور افراد خبره و آموزشديده در منطقه نمايان شد و با درخواست همان سلبريتيها و الگوهاي مرجع، توجهها به سمت كمك به موسسات خيريه و NGOها همچون جمعيت امام علي(ع) جلب شد. برخي موسسات خيريه به هم پيوستند و از طريق فعاليت مستمر در شبكههاي مجازي، توانستند با اقبال عمومي مواجه شوند و به اين ترتيب اعتماد به آنها افزايش يافت و فعاليتها ونحوه هزينه كرد كمكها اثربخش واقع شد.
برخي معتقدند که شبكههاي مجازي افراد دور را به هم نزديك كرده و افراد نزديك را از هم دور. اين واقعيت را بايد پذيرفت كه جامعه جديد، الزامها و شرايط جديدي را ميطلبد. اگر در گذشته آشنايي و روابط چهره به چهره اعضاي يك محله يا منطقه باعث شكلگيري روابط و تعاملات اجتماعي ميان مردم ميشد، امروزه براي شكل دادن روابط با توجه به گستردگي و فراواني دامنه فعاليتها، به شرايط و ويژگيهاي ديگر نياز است كه يكي از مهم ترين ويژگيها و خصوصيات، داشتن اعتماد است. اعتماد، امري اكتسابي است و طي جريان جامعه پذيري پديد مي آيد و تقويت ميشود. در جامعه امروزي علاوه بر اعتمادسازي خرد(بين شخصي) بايد به اعتماد عام (گروههاي واسطه، سازمانها و مؤسسات كوچك) و اعتماد كلان (نهادها وموسسات دولتي) توجه ويژه شود. تجارب گذشته ناشي از منسجم نبودن کمکها، سوء استفادههاي مالي، ناكارآمدي مديريتي و فقدان شفافيت عملكرد سازمانهاي دولتي متولي امر، به بي اعتمادي مردم منجر شده است. از اين رو مسئولان اجتماعي بايد با در نظر گرفتن شرايط، بحث اعتماد را در لايههاي مختلف اجتماع بازسازي کنند.با توجه به تاكيد مقام عالي وزارت بر توجه به موضوع مسئوليت اجتماعي در شركتهاي نفتي و موظف شدن شركتها به ارائه گزارش عملكرد مرتبط، لازم و ضروري است تا كميته مسئوليت اجتماعي شركتها، برنامهريزي دقيق و بلند مدتي براي ارتقاي سرمايه اجتماعي كاركنان، با هدف بازسازي اعتماد در سطوح مختلف ارائه کنند. يكي از اين قابليتهاي كميتههاي مسئوليت اجتماعي، تشكيل گروههاي داوطلبانه و ارتباط آنها با افراد و سازمانهاي معتمد مردم است، ضمن اين که همواره بايد در نظر داشت كه اين گروهها همانقدر كه در ايجاد و گسترش اعتماد نقش دارند، در سلب و فروپاشيدن آن نيز تاثير گذاشته و از آنجا كه اين گروهها داراي قدرت اقناع و مجهز به ابزار تشويقي هستند، ميتوانند سازمانهاي دولتي را به اركان سزاوار اعتماد تبديل کنند. انتظار ميرود كميتههاي مسئوليت اجتماعي، در سطحي معقول و معنادار، وظايف محوله خود نسبت به كاركنان و ساكنان همجوار تاسيسات نفتي را به انجام برسانند تا بتوانند شعاع اعتماد و تعهد اجتماعي بين مردم و نهادهاي دولتي را افزايش دهند.
كارشناسي ارشد علوم اجتماعي
عضو كميته مسئوليت اجتماعي شركت خطوط لوله و مخابرات نفت
اقتصاد مقاومتي در صنعت گاز ايران چگونه محقق مي شوند
جهاد بزرگ صنعتي
سيدحسن صالحي * يکي از مهمترين راههاي تحقق اقتصاد مقاومتي، توجه به توليد و اشتغال در حوزههاي صنايع از جمله صنايع نفت و گاز کشور است. جمهوري اسلامي ايران به عنوان يکي از اولينهاي جهان از لحاظ در اختيار داشتن منابع و ذخاير گاز طبيعي، ضمن برخورداري از موقعيت ويژه و شرايط برتر در ميان بازيگران عرصه انرژي به ويژه مجمع کشورهاي صادرکننده گاز طبيعي (جياي سي اف) اين ظرفيت را دارد تا با استفاده از فرصتهاي شگرف اين صنعت، گامهايي بلند در مسير تحقق توليد و اشتغال در بستر اقتصاد مقاومتي بردارد. بر اساس فرمان حکومتي رهبرمعظم انقلاب اسلامي درباره لزوم تحقق توليد و اشتغال دربستر اقتصاد مقاومتي وضمن مداقه در تحليل محتوا و سياستهاي کلي اعلام شده به عنوان چراغ راه خود اتکايي و تأکيدهاي چندين ساله، مستمر و متوالي معظم له بر کليد واژة «اقتصاد مقاومتي»، لازم است ضمن توجه وافزايش حساسيت به اين مهم به عنوان موضوعي حائز اهميت، تمامي همت و امکانات اقتصادي کشور حول محور اين قبيل اقدامهاي مؤثر و جهادي قرار گيرد كه در اين مسير با هم نشين کردن راهبرد کلان اقتصاد مقاومتي با الزاماتي همچون «توليد» و «اشتغال» که از کلان نگري و ضرورت بسترسازي بيش از پيش براي نيل به توسعه پايدار و «شکوفايي» اقتصاد ايران اسلامي در افق 1404 حکايت دارد، به طورجد بايد به عنوان ضرورتي انکارناپذير مورد توجه ويژه عموم دستاندرکاران اين جهاد بزرگ اقتصادي و سياسي قرار گيرد. در اين مسير، زيرساختها و اقدامها ميبايد به گونهاي باشد تا علاوه بر آسانسازي، شتابگيري در رشد و توسعه همه جانبه را باعث شوند. اين اقدامهاي مهم ميتوانند در قالب کاهش معنادار تورم، ايجاد ثبات پايدار در فضاي کسب و کار، خروج از رکود صنعتي و مسکن، رهايي از رشد منفي و دستيابي به نرخهاي مثبت و معنادار رشد اقتصادي طي سالهاي باقيمانده ازچشمانداز، اتخاذ تدابير ويژه براي در هم شکستن سد تحريمهاي ناجوانمردانه عليه اقتصاد، کسب جايگاه شايسته کشور در عرصه صادرات با حضور مؤثر صنايع کشور خصوصا صنايع معظم نفت و گاز ايران در مناسبات و مبادلات جهاني انرژي، از طريق تأثير گذاري بر مجمع کشورهاي صادرکننده نفت و گاز(جيايسياف)، افزايش توليد و تبديل آنها به فرآورده به جاي خام فروشي با هدف احياي بازارهاي سنــتي وجـلب مشـتريـان جـديـد در عرصه صادرات و... متجلي شوند که اين موارد را بايد ازجمله مهمترين وظايف مسئولان برشمرد و لازمه کسب و حفظ اين جايگاه ارزشمند در کنار ساير موفقيتها در ابعاد داخلي و بينالمللي را ميتوان با توجه و مداقه در تأثيرهاي ارزشمند وحدت و همت ملي کسب کرد و به کارگرفت. وجه اشتراک «اقتصاد مقاومتي» به مفهوم مقاوم سازي اقتصاد ملي در مقابل تغييرات، مخاطرات، تهديدهاي داخلي و خارجي فراروي پيشرفت و تعالي ايران اسلامي و دستيابي به مقام نخست منطقه در افق 1404، براساس ادبيات علمي رايج در حوزة اقتصاد، «تاب آوري» به شمار ميرود (بوجارزاده،1396). در رهگذر توسعه بر مبناي مدل اقتصاد مقاومتي، ناگفته پيداست که صنايع بزرگ وکوچک کشور، پيشران توسعه هستند ودر اين ميان صنعت گاز کشور براي تأمين پايدار گاز طبيعي مورد نياز در بخشهاي مختلف صنعتي، خانگي، حمل و نقل و نيروگاهي با توجه به تخصيص سهم فراتر از80 درصدياش در سبد انرژي کشور و البته کارکرد آن به عنوان کالايي راهبردي در مناسبات بينالمللي و معادلات ژئواستراتژيک، نقشي مؤثر و بي بديل را به خود اختصاص داده است.
افزون بر لزوم پايداري عمليات گازرساني به سراسر کشور در بستر افزايش ظرفيت توليد و پالايش گاز طبيعي، افزايش ضريب تزريق گاز به مخازن هيدروکربوري براي افزايش ضريب برداشت نفت، تبديل وجايگزيني سوخت پاک گاز با ديگر سوختهاي مايع مورد مصرف در بسياري از صنايع، نيروگاهها و شهرها و روستاها با هدف ايجاد صرفهجويي اقتصادي و صيانت از منابع ملي وحفظ محيط زيست، ضرورت ايجاب ميکند تا ضمن طراحيهاي دقيق و بهرهبرداري بهنگام از پروژههاي توسعه اي با محوريت استفاده از مجريان، پيمانکاران و ظرفيتهاي شگرف متخصصان داخلي که نقش بسزايي در رونق کسب و کار داخلي و ايجاد اشتغال با حمايت از سازندگان ايراني را دارند، شاهد افزايش تواني روز افزون در بخش توليد باشيم تا از اين منظر افزون بر دستيابي به اهداف اقتصاد مقاومتي از منظر توليد و اشتغال و بر اساس توجه بيش از پيش به مسئوليتهاي اجتماعي، با هدف ارتقاي شاخصهاي ايجاد واستمرار اشتغال پايدار، رفاه و عدالت در سراسر کشور، در حد بضاعت به وظيفه ملي و اعتقادي عمل شود.
از مهمترين اقدامهايي که در سطح صنعت گاز ايران قابليت احصا داشته و ميتواند آثار متعدد و مؤثري را در ارتقاي شاخصهاي «درون زايي» اقتصاد مقاومتي و هم گرائي ملّي کشورمان ايجاد کند، ميتوان به اين موارد نيز اشاره داشت:
برنامهريزي مناسب و اقدامهاي ارزنده براي حضور مؤثرتر در مناسبات بينالمللي و کسب سهم در خور ايران در بازارهاي جهاني گاز
ايجاد تعامل هوشمندانه، سازنده و عزتمندانه با بازيگران برتر عرصه انرژي و فناوريهاي نوين در صنعت گاز
مشاورت و همراهي دولت با ساير قوا خصوصا قوه مقننه براي تصويب قوانين لازم براي تسهيل توسعه و سرمايهگذاريهاي مکفي در صنعت گاز با اولويت شتابگيري روند ازدياد برداشت از مخازن مشترک
تعاملهاي بيشتر فني، كارشناسي با دستگاه ديپلماسي کشور به منظور شناسائي و گسترش حوزه مشتريان و شتابگيري روند احداث خطوط لولة منطقهاي و بينالمللي
توسعه زيرساختهاي ال ان جي و ايستادگي غرورآفرين در برابر زياده خواهيهاي برخي دولتها براي تأمين گاز با اتکا به ظرفيتهاي مخازن ومنابع عظيم پارس جنوبي (با تعمق در تجربيات تلخ و غير قابل اطمينان بودن کشور همسايه که طي سال 95 مناطق شمالي کشور را دچار بحران کرد)
حمايتهاي لازم و اعتماد بيشتر به سازندگان تجهيزات و پيمانکاران داخلي
***
رويکرد کلان نظام برنامهريزي کشور در برنامه ششم توسعه و توجه ويژه به اقتصاد سبز و امنيت انرژي براي ارتقاي شاخصهاي قدرت ملّي، نقش و جايگاه بي بديل صنعت گاز را در روند توسعه پايدار اقتصادي دوچندان کرده است که در اين کارزار، اعتلا، اعتبار و جايگاه شرکت ملي گاز ايران و دستيابي به اهداف کلان صنعت گاز، بدون ترديد مرهون همراهي و همت متخصصان و کارکنان افتخارآفرين اين صنعت معظم در سراسر کشور خواهد بود تا ضمن تحقق و تجلّي اقتصاد مقاومتي و نيل به هدف توسعه کشور «افتخار به ايراني بودن» را که در متن و بطن سند چشم انداز 1404 نيز بر آن تأکيد ويژه شده است، بيش از هر زمان ديگر تحقق يافته ببينيم و شاهد شکوفايي هرچه بيشتر اقتصاد و به دنبال آن ارتقاي عزت و جايگاه ايران عزيز اسلامي باشيم.
* رئيس امور پژوهش و فناوري شرکت گاز استان همدان
ایمنی آتش سوزي
جعفر غلامحسين نژاد* اهميت و ضرورت گسترش فعاليتهاي ايمني بركسي پوشيده نيست. بيترديد لزوم به كار گيري و گسترش راهكارهاي ايمني و ترفندهاي مرتبط با پيشگيري و مقابله با حريق و حوادث در صنايع مختلف بر همگان آشکار است. با توجه به اين مقوله، ميتوان در صد قابلتوجهي از خسارتهاي اقتصادي و نيز بروز بسياري از آسيبهاي جاني و آسيبهاي روحي - رواني را در صنايع پيشگيري كرد.
پيشگيري از بروز آتشسوزي در صنايع، مستلزم برنامهريزي و اجرا، همچنين كنترل و پايش لايههاي محافظتي سيستم است و با بازرسيهاي منظم، امكان بروز خطا در سيستمهاي اعلان و اطفاي حريق، كاهش مييابد. يكي از اين لايههاي حفاظتي، خاموشكنندههاي دستي مستقر در تصرفات صنعتي است كه به دليل مقابله با آتش سوزي در مراحل اوليه مشاهده حريق به كار ميرود. اين نوع تجهيزات مقابله با حريق، از سوي افراد آموزش ديده و با مهارت به كارگرفته ميشود. نصب وسايل اطفاي حريق مناسب و آموزش مباني آتشنشاني و اصول كار با خاموش كنندههاي دستي براي افراد شاغل در صنايع الزامي است.
آتش چيست: آتش، عمليات شيميايي و اكسيداسيون سريع حرارتزا در مواد قابل اشتعال است. براي آغاز هر آتشسوزي، ضروري است هرم آتش شامل اكسيژن، حرارت، مواد قابل اشتعال و واكنشهاي زنجيرهاي تشكيل شود.
گروهبندي آتشها براساس استاندارد NFPA:
گروه A: آتشهاي گروه جامدات قابل اشتعال شامل چوب، پارچه، پنبه و بهترين خاموشكننده براي اين گروه، آب است. آب، مزايا و معايبي دارد كه بايد به آن توجه ويژه شود. قدرت خاموش كنندههاي گروه A از 1-A تا 4-A معادل محاسبات ظرفيت گالني آب در اطفا و پوشش سطح تقريبي حريق(بر حسب فوت مربع) است.
گروه B: آتشهاي گروه مايعات قابل اشتعال و گازها: شامل بنزين، نفت، گاز بوتان و... است كه به دو دسته تقسيم ميشوند: 1Bمايعاتي كه با آب رقيق ميشوند، مانند الكل و دسته B2مايعات غير حلال در آب مانند: روغن، قير و... براي اين گروه ميتوان پس از قطع جريان، از چند نوع ماده اطفايي از قبيل فومها و پودرهاي آتشنشاني، استفاده كرد. قدرت خاموش كنندههاي گروه B از 5-B تا 80-B براي محاسبه پوشش سطح تقريبي حريق بر حسب فوت است.
گروه C: آتشهاي گروه الكتريسيته شامل: وسايل و تجهيزات برقي، سيم كشي ساختمانها و... است. بهترين ماده اطفايي براي اين گروه، خاموش كنندههاي گاز CO2 است. گاز CO2 تا 1000 ولت (1KV) عايق و ايزوله است. در اين نوع آتشها هرگز نبايد از آب استفاده کرد و جريان الكتريسيته بايد ابتدا از منبع قطع شود.
گروه D: آتشهاي گروه فلزات قابل اشتعال از قبيل منيزيم، سديم، ليتيوم و... است بهترين روش اطفاي اين آتشها با پودرخشك، گل خشك، ماسه و. . . است. مواد اين گروه به آب و برخي مواد اطفايي واكنش نشان ميدهند.
گروه K: آتشهاي ناشي از روند پخت و پز ( دستهبندي جديد چربيها و روغنهاي سرخ كردني ) كه در بسياري از رستورانها هنوز از خاموشكنندههاي گروه B (گاز (CO2 استفاده ميشود.
مواد خاموشكننده
آب – انواع پودر –گاز كربنيك – فومهاي شيميايي –گاز ازت –هالوژنه
آب، سنگين و حمل و نقل مشكل ونيز قدرت تخريب مصالح بالايي دارد وهادي جريان الكتريسيته است، از طرفي توان خنككنندگي بالا، ويسكوزيته پايين دارد، ارزان و در دسترس است.
بنيان پودرهاي خاموش كننده از بيكربنات سديم و پتاسيم –اوره – كربنات پتاسيم – فسفات آمونيوم است؛ جرياني از گردهاي بسيار ريز كه با نشستن روي آتش، باعث بر هم زدن واكنشهاي شيميايي و اطفاي آتش ميشود.
گاز دي اكسيد كربن نيز، گازي خنثي بدون بو و مزه و غير سمي و با توجه به چگالي آن 1/54 برابر از هوا سنگينتر است و ضمن رقيق كردن اكسيژن، جايگزين اكسيژن ميشود.
اصول كار با خاموشكنندههاي دستي: در مراحل درك اوليه آتشسوزي ميبايد ضمن اطلاعرساني و درخواست كمك، بيدرنگ از خاموش كنندههاي دستي استفاده كرد تا از پيشرفت و توسعه آتش جلوگيري شود. كلمه پراب مخفف عمليات راه اندازي و اطفاي حريق با خاموش كنندههاي دستي است:
1- پين ضامن را بكشيد.
2- ريشه آتش را نشانه بگيريد.
3- اهرم عملكرد خاموش كننده را فشار دهيد.
4- به حالت جارويي سرلوله را به طرف آتش جركت دهيد.
رعايت اصول ايمني در خاموش کردن آتش
حتي الامكان مسير خروج پشت سرتان باشد و راه خروج را بررسي كنيد.
هرگز اجازه ندهيد آتش بين شما و راه خروج قرار گيرد.
مراقب خطرهاي احتمالي آتش در فضاي بسته مانند Back Draft، Flash Over باشيد.
از تجهيزات حفاظت فرديPPE مناسب استفاده كنيد.
پس از اطفاي حريق، به شارژ مجدد خاموش كننده اقدام کنيد.
جانمايي و نصب وسايل اطفاي آتش: قبل از انتخاب خاموش كننده بايد به تعيين ناحيه بندي محيط خطر (كم خطر – باخطر متوسط –پرخطر)، همچنين به بررسي حرفهاي فاكتورهاي ذيل توجه داشت:
1- نوع و ماهيت ماده سوختني موجود در محل
2- شرايط فيزيكي محيطي كه خاموش كننده در آن مستقر است
3- تاثيرات ماده اطفايي بامواد شيميايي موجود در محل
4- مهارت و نحوه آموزش افراد در اطفاي حريق
5- قابليت دسترسي و ديد مناسب خاموش كننده
فاصله پيمايش دسترسي به وسايل اطفاي حريق در تصرفات: مساحت تحت پوشش هر خاموشكننده در درجهبندي گروه A 75 فوت وبراي گروه B 30 و 50 فوت است. براي تعيين تعداد خاموشكنندهها ميبايد مقياس محدود كننده را كه فاصله پيمايش يا سطح تحت پوشش خاموشكننده است، مبنا قرار داد. به اين ترتيب، محاسبه تعداد كپسول برابر است با مساحت كارگاه، تقسيم برسطح تحت پوشش خاموش كننده.
خاموش كنندههاي دستي
به وسيلهاي گفته ميشود كه براي مقابله با آتشسوزي طراحي و ساخته است و در وزنهاي 1 تا 14 كيلوگرم قابل حمل و استفاده در تصرفات است. خاموشكنندههاي پر كاربرد در صنايع از لحاظ نوع مواد خاموشکننده به انواع ذيل تقسيم ميشود:
1- خاموشكننده آب و گاز: اين خاموش كننده براي خاموش کردن جامدات به كار ميرود. اين خاموش كننده داراي انواع بالن (فشنگي) دار و تحت فشار است.
2- خاموش كننده پودر و گاز: اين خاموش كننده براي خاموش کردن جامدات و مايعات به كار ميرود. اين خاموش كننده داراي انواع بالن (فشنگي) دار و يا تحت فشار است.
3- خاموش كننده فوم: تركيبي از كف آتش نشاني به همراه آب و گاز (عامل فشار) است. اين خاموش كننده براي خاموش کردن مايعات نفتي به كار ميرود.
4- خاموش كننده گاز دي اكسيد كربن: سيلندرهاي حاوي دي اكسيد كربن كه عموما براي آتشسوزيهاي الكتريسيته به كار ميرود، ولي در ديگر گروهها نيز كاربرد دارد.
نحوه بازرسي و مراقبت فني از وسايل اطفاي حريق:
برابر مطالعه و تجميع استانداردهاي موجود داخلي و خارجي در خصوص مراقبت فني و بازرسي ادواري وسايل خاموش کردن آتش، به اين نتيجه ميرسيم كه اين بازرسيها به سه روش الف: روزانه (ظاهري) ،ب: ماهيانه (ادواري)، ج: ساليانه (فني ) انجام ميشود.
الف: بازديد روزانه (ظاهري): در اين بازديد، بهرهبردار از وجود خاموش كننده در محل، قابل رويت بودن و امكان دسترسي به خاموش كننده و نيز آماده به كار بودن آن اطمينان مييابد.
ب: بازرسي ماهيانه (ادواري): اين بازرسي در دوره تقريبي 30 روزه انجام ميشود و در اين بازرسي، مسئول مربوطه از خاموش كننده بازديد ميکند و ضمن حصول اطمينان از وجود اطفاييه در محل آيتمهايي ازقبيل: كنترل گيج فشار – عدم تغييرات شكل فيزيكي – سلامت و وجود پلمب و لاك و مهر – سلامت اتصالات و شيلنگ مربوطه – تست نازل و دستگيره حمل –كنترل وزن خاموش كننده – تست رواني پودر را كنترل ميکند.
ج: بازرسي ساليانه (فني ): اين بازرسي حداقل 2 بار و حداكثر 4 بار در سال، طبق دستورعمل تعريف شده، انجام ميشود. در اين نوع بازرسي كه از سوي كارشناسان و شركتهاي داراي مجوز انجام ميشود، خاموش كننده براي شارژ و بازرسي فني به كارگاههاي شارژ منتقل و مجددا عاملهاي فشار و پوكه يا مخزن ماده اطفايي شارژ ميشود. در اين بازرسي سنجهها و گيجهاي فشار نيز مورد آزمايش قرار ميگيرد.
آزمون هيدرو استاتيك
برابر استاندارد NFPA10 آزمونهاي هيدرو استاتيك ميبايد براي خاموش كنندههاي پودري هر 12 سال يك بار و براي خاموشكنندهها ي گازي هر 5 سال يك بار انجام شود، ضمن آنکه اخذ گواهينامه از شركتهاي داراي صلاحيت الزامي است، اما دوره تست هيدرواستاتيك در استانداردهاي موجود داخلي متغير است و عموما برابر دستورعمل سازنده خاموشكننده انجام ميشود.
*كارشناس ايمني و آتشنشاني ،اچاس اي منطقه 4 عمليات انتقال گاز
منابع:
NFPA -10 ISIRI -29424-2 IPS_SF_126
OSHA-1910-157 دستورعمل سرويس، بازرسي، كنترل شارژ خاموش كنندههاي دستي
خاموشكنندههاي دستي سازماني و خدمات ايمني تهران
در گفتوگوي«مشعل» با سرپرست پروژه GIS خطوط لوله و مخابرات نفت ايران مطرح شد؛
«سامانه اطلاعات جغرافيايي»پشتوانه مديريت بحران
عباسعلي حسين پور* اگر از متخصصان Geographic Information System (GIS) بپرسيد که چه کاري انجام ميدهند، بيشتر آنها نميتوانند براحتي توضيح دهند که کارشان دقيقا چيست و آيا مهارت آنها ميتواند در سازمان شما مور داستفاد ه قرار گيرد يا خير؟، چون هرآنچه که د ر اينترنت در اين خصوص نوشته شده، برميگردد به يکسري تعاريف آکادميک از اين طرح راهبردي که شايد فهم و درک آن براي همه مقدور نباشد. از سوي ديگر، همه کارشناسان و دست درکاران اين طرح معتقدند که لازمه استفاده و بهرهمندي از مزاياي GIS درک عميق از علت وجودي آن است که متاسفانه براي خيلي از مديران، ناشناخته مانده و به همين دليل نتوانستهاند بدرستي از مزاياي GIS يا «سامانه اطلاعات جغرافيايي» در سازمان بهرهمندشوند، اما خوشبختانه در ماههاي اخير، اخبار خشنودکنندهاي از اجراي اين سامانه در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران مخابره شده و شاهد اجراي مقدمات استقرار اين سامانه در منطقه شمالشرق به عنوان پايلوت نيز هستيم. همين امر باعث شد تا با اميرمهدي همايونفكري، سرپرست اجراي اين پروژه در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران که براي استقرار اين سامانه به مرکز منطقه شمالشرق در شاهرود سفر کرده بود، گفتوگويي داشته باشيم.آنچه در زير ميخوانيد، بخش کوتاهي از اين گفتوگوي دوستانه است. شايسته است که يادآوري کنيم، همايون فكري، سرپرستي پروژه طراحي خطوط لوله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران نيزبه عهده دارد.
GIS چيست؟
در يک تعريف ساده و جامع ميتوانيم بگوييم که GIS مجموعه اي است سامان يافته از سختافزار، نرم افزار و نيروي انساني متخصص براي جمعآوري، ذخيره، آناليز و بازيابي اطلاعات جغرافيايي منتسب به داراييهاي يك سيستم. به عبارت ديگر در جهان امروز، اطلاعات منشا قوت و قدرت تلقي شده كه بسياري از آنها به نوعي به مكان و موقعيت زميني و يك سيستم مختصات مربوط ميشوند. بنابراين سيستم GIS، قابليت و توانايي تهيه و پردازش دادههاي متنوع و بسيار حساس مورد نياز در برنامهريزيهاي مختلف هر سازمان را بيش از پيش آشكار ميکند.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، چرا به فکر استفاده از اين سامانه افتاد؟ مگر پيش از اين، نقشهها و اطلاعات مورد نياز براي استفاده از اين خطوط لوله را نداشت!
در گذشته موقعيت خطوط براساس نقشههاي ازبيلت بازيابي مي شد، ولي چون در بعضي موارد دقت كافي در تهيه اين نقشهها نشده بو د يا نقشهها بسيار قديمي بودند و در بعضي موارد وجود نداشتن دو يا به روز رساني نشده و تغيير مسيرها و تعميرات در آنها ثبت نشده بود، از قابليت اطمينان استفاده از آنها كاسته مي شد. اما با استقرار اين سامانه، دسترسي سريع و مطمئن تمامي كاربران تعريف شده شرکت به اطلاعات مکاني دقيق خطوط لوله انتقال نفت و فرآوردههاي مختلف در زير زمين، حدود اربعه تاسيسات و ايستگاههاي مخابراتي، مسير عبور فيبر نوري و... مقدور و ممکن خواهد شد. به عبارت ديگر، افزايش جمعيت و تعرض به حريم خطوط لوله براي استفادههاي متنوع مانند کشت و زرع، ساختمان سازي و...، مخاطرات آلودگي محيط زيست ناشي از نشت مواد در حوادث و بلاياي طبيعي (که منجر به نابودي جنگلها و منابع طبيعي خواهد شد) و استقرار خطوط لوله انتقال نفت در بسترهايي که مستعد بلاياي طبيعي مانند سيل، زلزله، آتش سوزي و... هستند، باعث شد مديران خطوط لوله و مخابرات نفت ايران براي صيانت از سرمايههاي ملي اين شرکت به فكر ايجاد سيستمهايي بيفتند تا بتوانند دقيقتر، آسانتر و سريعتر به اطلاعات مورد نياز دسترسي پيدا کرده و از بروز بحرانهاي احتمالي جلوگيري کنند.
مزيت GIS نسبت به سايرسيستمهاي اطلاعاتي که تا کنون استفاده ميکرديد، چيست؟
در اين سامانه علاوه بر مشخص شدن موقعيت دقيق مكاني خطوط لوله، فيبر نوري، مراكز انتقال، تاسيسات و ايستگاههاي مخابراتي، امكان انتساب تمامي اطلاعات توصيفي مرتبط با اين داراييها از قبيل جنس، ضخامت، قطر، نوع پوشش، نوع سيال، ظرفيت، نام مسير، طول مسير، مشخصات ابتدا وانتهاو... وجود دارد. ضمن اينكه در هر زمان نياز باشد، ميتوان فيلدهاي مورد نياز جديدي به اين اطلاعات توصيفي اضافه كرد. مضاف بر اين، طي مكاتباتي كه با ارگانهاي مختلف صورت گرفته، ساير اطلاعاتي كه به درك بهتر محل استقرار خطوط موجود يا جديد كمك ميكنند، اخذ و در سامانه به صورت لايه لايه قرار گرفتهاند كه به عنوان نمونه ميتوان به اطلاعات تمامي رودخانههاي كشور، گسلها، حوضههاي آبريز، اطلاعات جمعيتي، تقسيمات استاني و شهرستاني، اطلاعات راههاي كشور، مراكز امداد و نجات و پليس، مناطق حفاظت شده، زيستگاههاي حيات وحش، پوشش گياهي و.... اشاره كرد. همچنين با توجه به بستر اطلاعاتي مناسب ايجاد شده، امكان انجام انواع تحليلها از طريق سامانه به وجود آمده كه به عنوان نمونه ميتوان از رسم پروفيل خطوط موجود و يا رسم پروفيل مسير در هر قسمت از نقشه پهنه ايران نام برد. به طور حتم تركيب اطلاعات مكاني، توصيفي و اطلاعات پايه در قالب يك سامانه، ضمن سرعت بخشيدن به پردازش دادهها، نتايج را در قالب نقشهها و نمودارهاي متنوع ارائه کرده و قدرت تحليل كارشناسان اين شرکت را به صورت قابل ملاحظهاي ارتقا خواهد بخشيد. اما نکتهاي که نبايد فراموش شود، اين است که استفاده از اين سيستم نيازمند داشتن بستر مناسب و نيروي متخصص براي به روزرساني آن است. حال که بستر اجراي آن مهيا شده، چه خوب است که مديران شرکت، براي گام بعدي که (گام مهمي است)، به فکر تامين نيروي انساني مجرب و آموزش ديده براي به روزرساني اطلاعات اين سامانه باشند كه در صورت فقدان اين مهم، با گذشت زمان، از قابليت استناد و ارزش اطلاعات موجود در سامانه كاسته خواهد شد.
مختصري از روند ثبت اطلاعات اين سامانه در طول خطوط لوله اين شرکت بگوييد.
با درخواست و تقاضاي مديريت خطوط لوله، برداشت اطلاعات به صورت پيمايش زميني و نقطه به نقطه در شرايط اقليمي، مكاني و آب و هوايي گاهي بسيار سخت و دشوار، در طول حدود 14 هزار كيلومتر مسير خطوط با دقت انجام شد. به همين منظور، با استفاده از دستگاه لوله ياب، ابتدا موقعيت دقيق خطوط مورد شناسايي قرار گرفت، سپس با استفاده از دستگاه GPS دو فركانسه، موقعيت جغرافيايي محل ثبت شد. اطلاعات توصيفي مورد نياز سامانه نيز در قالب فرمهاي از پيش طراحي شده از مناطق 12گانه استعلام و دريافت و در سامانه به اطلاعات مكاني برداشت شده منتسب شد. همانطور كه قبلا نيز اشاره كردم، اطلاعات پايه از ساير ارگانها و نهادهاي دولتي اخذ و در سامانه وارد شد.
بايد گفت كه به منظور ايجاد وحدت رويه و تسريع در مراحل پيشبرد پروژه در انجام عمليات برداشت زميني، دستورعملي تدوين شد كه بر اساس آن در شروع عمليات در هر منطقه يك شوراي GIS متشكل از مدير منطقه، معاونان فني و عملياتي و روساي تعميرات خط، خوردگي و حراست آن منطقه تشكيل مي شد و پيشنيازهاي اجراي پروژه و موضوعات مرتبط، تبيين و نقطه نظرات براي اجراي كيفي تر پروژه تجميع ميشد.
اقدامات انجام شده در ثبت اطلاعات GIS چه کاربردهايي دارد؟
مهمترين کاربرد اين سامانه، اين است كه جدا از جابهجايي افراد متخصص و آشنا به سرمايههاي مدفون شركت، اطلاعات دقيقي از خطوط كل كشور نيز در طول زمان در دسترس خواهد بود. همچنين با توجه به قابليت سامانه براي درج اطلاعات حوادث و تجاوز به حريم به صورت دوره اي، پيگيريهاي لازم براي شناسايي و ايمن سازي نقاط حادثه خيز مسير خط لوله و راهکارهاي برطرف کردن آن از سوي واحدهاي مرتبط پيش بيني خواهد شد و كار واحد حقوقي شرکت در خصوص رفع تجاوزها را مستندتر و دقيقتر خواهد کرد. ضمن اين که دادههاي اطلاعات پايه، انجام مطالعات ريسك را براي كارشناسان دقيق تر و آسانتر مي كند. وجود اطلاعات مكاني، توصيفي و اطلاعات پايه در كنار هم، امكان انجام تحليلهاي متفاوتي را براي سامانه ايجاد خواهد كرد كه به عنوان نمونه امكان رسم پروفيل خطوط در سامانه ايجاد شده كه اطلاعات دقيق و كارآمدي را هنگام قطع و وصلها و تخليه خطوط در اختيار متخصصان قرار خواهد داد. پايگاه داده اين سامانه با در بر داشتن مشخصات مكاني مناطق حفاظت شده، گسلها، رودخانهها و... بستري مناسب براي انتخاب مسيرخطوط به منظور احداث خطوط جديد خواهد بود و اين امكان را فراهم خواهد ساخت تا استعلامات ساير دستگاههاي اجرايي، سريعتر و دقيقتر پاسخ داده شود. در مجموع، اطلاعات همه داراييهاي اين شرکت اعم از تمامي زمينهاي خريداري شده براي عبور خط لوله در سامانه مشخص خواهد شد و شايد دهها کاربرد ديگر بتوان بر شمرد که از حوصله اين بحث خارج است و بنده سعي کردم در اين مجال کوتاه ، مهمترينهاي آن را عرض کنم.
اين نرم افزار قابل توسعه است؟
بله، همکاران ما پس از كار با اين نرم افزار، پيشنهادهاي فني و تخصصي خود را بيان کرده تا پس از مطالعه دقيق از سوي کارشناسان طرح، پياده سازي و قابل استفاده شود که يکي ديگر از ويژگيهاي عمده استقرار اين سامانه، همين است و زيرساختهاي توسعه اطلاعات مورد نياز آن طراحي شده و ما ميتوانيم تحليلهاي مختلف همکاران را به طرح اضافه کنيم تا کارايي اين سامانه را ارتقا ببخشيم.
براي آينده چه برنامههايي داريد؟
اين امكان وجود دارد كه خطوط لوله زيرزميني داخل تاسيسات و مراكز انتقال نفت، مسيركابلهاي برق، ابزاردقيق و... را مكان يابي و روي سامانه پياده کنيم، همچنين تصاوير سه بعدي از تاسيسات و مراكز انتقال را اضافه و با تصاوير سه بعدي از ايستگاههاي مخابراتي را تهيه کنيم. همه اين اقدامها باعث ميشود تا اطلاعات دقيقي از آنچه داريم، در اختيار مديريت بحران شرکت قرار دهيم تا در شرايط اضطراري، تصميمهاي درستي گرفته شود.
به جاي استفاده از GPSهاي دستي كه هم اكنون در مناطق استفاده ميشود و در بهترين حالت، تقريبا پنج متر خطا دارد، ميتوان از ايستگاههاي ثابتي استفاده کرد که اطلاعات را دائما از طريق ماهواره تبادل کرده و خطاها را به کمترين سطح ممکن ميرساند. در نظر داريم در آينده به صورت دورهاي، نقشههاي فرو نشست زمين که از دادههاي همين بنچ مارکها به دست ميآيد، در طول خط استنتاج کرده و براي رفع نقاط بحراني، پيشنهادهاي لازم را به مديران مربوطه ارائه دهيم. در حال حاضر در حال تهيه يك زير سيستم حقوقي براي اين سامانه هستيم كه جزييات دقيقتر پس از پياده سازي، اطلاع رساني خواهد شد. برنامههاي آتي ما نيز همانند اهداف و برنامههاي فعلي اجراي اين سامانه، فهرست گستردهاي دارد که در آينده و با اجرايي شدن بندهاي مختلف آن، اطلاعرساني لازم صورت خواهد گرفت.
اگر قرار باشد فقط يکي از عمدهترين مزيتهاي اجراي اين طرح را که در بخش فني به آن اشاره نکرديد، ذکر کنيد، چه ميگوييد؟
توجه به طرحهاي مشابه قبلي و يا مواردي كه در برخي ارگانها عملياتي شده، حتما شما را با ما هم نظر خواهد کرد که صرفهجويي اقتصادي و مالي براي ثبت دادههاي مورد نياز اين سامانه با قراردادهاي مشابه غير قابل قياس بوده و ضمن حفظ و حراست از اطلاعات داراييهاي شرکت، به دليل حضور کارشناسان خود شرکت، اطلاعات و دادهها دقيقتر و قابل استنادتر به دست آمده است. به عبارت ديگر ضمن صرفه جويي اقتصادي و مالي اجراي پروژه، دادههاي دقيقتري براي اين نرم افزار تهيه کردهايم.
به عنوان آخرين سوال، کمي از مشکلات اجراي اين سامانه در مرحله ثبت اطلاعات بگوييد.
با توجه به اينكه گستره اجراي اين پروژه تمامي مناطق كشور را كه خط لوله از آنها عبور مي كند، شامل مي شد، طبيعتا رويارويي با مشكلات محيطي در جنگل، كوير، كوهستان، مواجهه با ميدان مين، مشخص نبودن خطوط در بعضي مناطق، عبور از مناطق سختگذر به صورت پياده، برخورد با سرماي استخوان سوز و گرماي طاقت فرسا و... گريز ناپذير بود و گاه اين مشكلات گرههاي بزرگي در کار ايجاد ميکرد که باز کردن آن، مدتها زمان ميبرد که البته هيچ کدام از اين مشکلات ذرهاي تاثير در عزم همکاران ما براي اتمام اين پروژه نداشت.
* شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق
در اين سامانه علاوه بر مشخص شدن موقعيت دقيق مكاني خطوط لوله، فيبر نوري، مراكز انتقال، تاسيسات و ايستگاههاي مخابراتي، امكان انتساب تمامي اطلاعات توصيفي مرتبط با اين داراييها از قبيل جنس، ضخامت، قطر، نوع پوشش، نوع سيال، ظرفيت، نام مسير، طول مسير، مشخصات ابتدا وانتهاو... وجود دارد. ضمن اينكه در هر زمان نياز باشد، ميتوان فيلدهاي مورد نياز جديدي به اين اطلاعات توصيفي اضافه كرد. مضاف بر اين، طي مكاتباتي كه با ارگانهاي مختلف صورت گرفته، ساير اطلاعاتي كه به درك بهتر محل استقرار خطوط موجود يا جديد كمك ميكنند، اخذ و در سامانه به صورت لايه لايه قرار گرفتهاند كه به عنوان نمونه ميتوان به اطلاعات تمامي رودخانههاي كشور، گسلها، حوضههاي آبريز، اطلاعات جمعيتي، تقسيمات استاني و شهرستاني، اطلاعات راههاي كشور، مراكز امداد و نجات و پليس، مناطق حفاظت شده، زيستگاههاي حيات وحش، پوشش گياهي و.... اشاره كرد.
در حاشيه بازديد خبرنگاران از قديمي ترين سكوي دريايي كشور مطرح شد:
راه اندازي نخستين تور گردشگري نفتي ايران از سال آينده
سحر سعيديان مديريت موزهها و مركز اسناد صنعت نفت ايران، برنامهريزي براي راهاندازي نخستين تور گردشگري نفتي ايران را از سال 1397، در آبهاي خليج فارس در دست اقدام دارد.اکبر نعمتالهي، مدير موزهها و مرکز اسناد صنعت نفت ايران در نشستي خبري که در جريان بازديد خبرنگاران از منطقه بهرگان برگزار شد، از مرمت و بازسازي سكوي نفتي بهرگانسر، به عنوان نخستين سکوي نفتي دريايي خاورميانه خبر داد و افزود: پرونده ثبت اين سکو -که از سال 1338 ساخته شده و در مدار بهرهبرداري قرار گرفته- در سازمان ميراث فرهنگي در حال پيگيري است تا در قالب نخستين موزه دريايي کشور به منظور آشنايي عموم مردم با فعاليتهاي صنعت نفت در بخش دريا، آماده بهرهبرداري شود.وي به تاريخچه ساخت و نصب اين سازه دريايي اشاره كرد و گفت: نخستين چاه اكتشافي دريايي ايران و منطقه خاورميانه در سال 1338 در منطقه بهرگانسر حفر و با نصب سازه دريايي اين ميدان، عمليات بهرهبرداري از اين سكوي نفتي در سال 1341 آغاز شد.
استقبال تورگردانان و آژانسهاي مسافرتي از گردشگري نفتي
مدير موزهها و مرکز اسناد صنعت نفت از تلاش براي راهاندازي اولين تور گردشگري نفتي ايران براي بازديد عموم مردم از سکوي نفتي بهرگانسر در نوروز 97خبر داد و اظهار داشت: در نظر داريم تسهيلاتي براي گردشگران فراهم شود تا با بازديد از نخستين سكوي نفتي دريايي خاورميانه با فعاليتها و تلاشهايي كه در بخش فلات قاره انجام ميشود، آشنا شوند. طراحي اين تورهاي صنعتي- گردشگري ميتواند در قالب تيمهاي 20 تا 25 نفره با برنامهريزيهاي يك تا دو روزه انجام شود. ضمن اين كه مديريت موزهها و مركز اسناد صنعت نفت بستر اين بازديد را فراهم خواهد كرد و اجراي آن را به بخش خصوصي خواهد سپرد. در اين زمينه مذاكراتي با اتحاديه تورگردانان كشور و برخي آژانسهاي مسافرتي انجام شده و برخي از آنها از اين موضوع استقبال كردهاند كه اميدواريم به نتيجه مطلوب برسيم.اكبر نعمتالهي افزود: بسترها براي حضور بازديدكنندگان فراهم شده و در آغاز راه براي كاهش هزينهها و ترغيب گردشگران، بخشي از هزينهها از جمله حمل و نقل را به عهده ميگيريم، اما در نهايت بخش خصوصي بايد به صورت مستقل عمل كند و اجراي كار را به عهده بگيرد.وي تبديل سكوي نفتي دريايي به موزه را اقدامي نو در صنعت گردشگري كشور عنوان كرد و گفت: «اميدواريم اين ابتكار مورد استقبال عموم مردم، پژوهشگران، متخصصان، دانشجويان رشتههاي مختلف صنعت نفت، خانوادههاي كاركنان صنعت نفت و... قرار بگيرد و با امكان ايجاد تفريحات دريايي از جمله ماهيگيري و... علاوه بر آشنايي ملموس با ميراث كهن صنعت نفت، بر جاذبههاي برگزاري اين تور صنعتي افزوده شود.به گفته نعمتالهي، مديريت موزهها و مركز اسناد صنعت نفت ايران تلاش دارد تا تمام تأسيسات و تجهيزات قديمي اين صنعت را به منظور حفظ و نگهداري ميراث يكصد ساله نفت شناسايي و ثبت كند. به همين منظور پرونده ثبت اين سازه تاريخي در حال تكميل است و عمليات مرمت و بازسازي اين بنا در فاز اول از سوي همكارانمان در شركت نفت فلات قاره آغاز شده است.مدير موزههاي صنعت نفت، عمليات بازسازي و مرمت اين سازه دريايي را در فاز اول، استحكام، مقاومسازي و رفع خوردگيهاي پايههاي سكو عنوان و خاطرنشان كرد: همچنين اقدامهايي براي سبكسازي و تخليه تجهيزات غيرضروري اين سازه بايد انجام شود، بدون اينكه آسيبي به ساختار اصلي سكو وارد آيد تا بتوانيم امكاناتي را در اين محل براي بازديدكنندگان فراهم كنيم.وي به فناوري ساخت سكوي دريايي بهرگانسر هم اشارهاي كرد و افزود: در كنار قديميترين سكوي دريايي خاورميانه، سكوي جديدي هم ساخته شده است كه بخوبي ميتوان تجهيزات مورد استفاده و فناوري ساخت اين دو سكو را در بازههاي زماني مختلف مورد مقايسه قرار داد.
نگهداشت توليد و حفر چاههاي توسعهاي
در پايان اين نشست مسعود بيرانوند، رئيس مهندسي بهرهبرداري منطقه بهرگان، در خصوص طرحهاي توسعهاي در ميدان بهرگانسر گفت: طي هفت هشت سال اخير در ميدان بهرگانسر حداقل پنج تا شش حلقه چاه حفر شده و در سال 97 هم مقرر است در ميادين بهرگانسر و هنديجان سه تا چهار حلقه چاه حفر شود تا برنامههاي افزايش توليد از اين ميادين تا سال آينده محقق شود، ضمن اينکه در حين توليد، چاهها آبي و گازي ميشوند و در گام اول، موضوع نگهداشت توليد و پس از آن افزايش توليد در اولويت قرار دارند.
آلودگيهاي زيستمحيطي منطقه به صفر رسيده است
بيرانوند، يكي از بسترهاي لازم براي توسعه گردشگري را ايجاد محيط امن، پاک و عاري از آلودگي و ايمن براي گردشگران توصيف و خاطرنشان كرد: طي 10 تا 15 سال گذشته، سياست شركت به اين گونه بود كه حتي يك قطره نفت در اين منطقه در دريا ريخته نشود كه با هزينههاي هنگفت سيستمهاي بازيافت نفت، سيستمهاي نمونهگيري و طراحي پكيچهاي جداكننده آب از نفت محقق شده است، به اين صورت عمليات برداشت نفت بدون ايجاد آلودگيهاي زيستمحيطي و مخاطرات جدي براي آبزيان منطقه صورت گرفته است.به گفته بيرانوند، سازههاي دريايي اعم از چاهها، سکوها و خطوط دريايي، محيط و بستر زيبايي را براي تجمع آبزيان فراهم ميکند تا كلوني خود را در كنار اين تأسيسات دريايي تشكيل دهند.وي افزود: سازه اين سكوي دريايي سالم است، اما پايههاي آن دچار خوردگي و زنگزدگي شده كه بايد حتماً تقويت شود تا گردشگر با امنيت خاطر بيشتري بتواند در اين محل اقامت كند و پا به اين هتل دريايي بگذارد.
استقبال از غرفه موزه هاي صنعت نفت در نمايشگاه بين المللي نفت و انرژي كيش
راحله خالقي غرفه مديريت موزهها و مركز اسناد صنعت نفت در چهاردهمين نمايشگاه بينالمللي نفت و انرژي كيش با استقبال گسترده مخاطبان رو به رو شد.به گزارش پايگاه اطلاع رساني موزهها و مركز اسناد صنعت نفت ايران، در نخستين روز برپايي نمايشگاه نفت و انرژي كيش، حبيب الله بيطرف معاون وزير نفت در امور مهندسي، پژوهش و فناوري، در غرفه موزههاي نفت حضور يافت و ضمن بازديد از اشيا و اسناد به نمايش درآمده در اين غرفه، بر لزوم تداوم فعاليتهاي موزه نفت تاكيد كرد.بيطرف با اشاره به دستور وزير نفت مبني بر حفظ و جمعآوري آثار به جا مانده از صنعت نفت طي يك قرن گذشته، اظهار اميدواري كرد که مديريت موزههاي نفت در اين مسير گامهاي مهمي بردارد.همچنين مهندس محمدرضا نعمتزاده، از مديران با سابقه صنعت نفت و شماري ديگر از مديران و مسئولان نفتي در روزهاي برپايي نمايشگاه از غرفه موزههاي صنعت نفت بازديد کردند.
فرصتي براي آشنايي با موزههاي نفت
«حضور موزههاي نفت در نمايشگاه نفت و انرژي كيش، فرصتي است براي بروز و ظهور فعاليتهاي موزه نفت و آشنايي مردم و دست دركاران اين صنعت با آنچه در اين حوزه فرهنگي و تاريخي در حال انجام است.»ابراهيم رنجبرزاده، جانشين مدير و رئيس طرح و برنامه موزهها و مركز اسناد صنعت نفت، ضمن اعلام اين مطلب افزود: موزههاي نفت طي چهار سال گذشته با روندي رو به رشد، به حركت خود ادامه داده و اكنون در اين نمايشگاه كه با عنوان نفت و انرژي برگزار ميشود، بخشي از اين فعاليت به نمايش گذاشته شده است.وي با اشاره به تاخيري كه در ثبت و ضبط تاريخ صنعت نفت كشور رخ داده است، يادآور شد: اكنون كه موزههاي نفت راه اندازي شده، درصدد هستيم كه با سرعتي مضاعف اقدامهاي لازم را براي جمعآوري اشيا و اسناد مهم اين صنعت انجام دهيم تا بخشي از تعللها و تاخيرها جبران شود.رنجبرزاده با يادآوري اين كه حفظ و حراست از ميراث بزرگ صنعت نفت صرفا با تلاشها و فعاليتهاي موزههاي نفت امكانپذير نيست، افزود: براي پاسداري از ميراث نفت به همكاري همه مسئولان و كاركنان اين صنعت نياز است. در واقع يكي از اهداف حضور ما در اين نمايشگاه، ايجاد آگاهي در ميان خانواده نفت نسبت به برپايي مجموعه اي براي ثبت و ضبط تاريخ و يادگارهاي نفت است.وي با اشاره به گستردگي صنعت نفت در كشور گفت: مسلما بودجه و امكانات موزههاي نفت، به گونهاي نيست كه بتواند در همه نقاط كشور حضور يابد و تنها با همكاري دستدركاران و علاقه مندان به اين صنعت است كه ميتوانيم در زمينه حفظ تاريخ اين صنعت، گامهاي موثري برداريم.
نمايش تنوع اسنادي صنعت نفت
«در غرفه موزههاي نفت در نمايشگاه نفت و انرژي كيش، نمونههايي از اسناد نفت در دورههاي مختلف به نمايش گذاشته شده تا تنوع اسنادي صنعت نفت را نشان دهد.»
به گفته حشمت الله منعم، مشاور مدير موزهها و رئيس مركز اسناد صنعت نفت، از قديمي ترين اسنادي كه به اكتشاف در مسجد سليمان يا چياسرخ مربوط ميشود تا اسناد مربوط به نهضت ملي شدن صنعت نفت، اسناد دوران جنگ تحميلي و دفاع مقدس، اسناد مربوط به وزير شهيد تندگويان و وزاري پيشين نفت و اسناد مديرعاملي منوچهر اقبال و شخصيتهاي ديگر از جمله نمونههاي اسنادي است كه در غرفه موزههاي نفت در چهاردهمين نمايشگاه نفت و انرژي كيش به نمايش گذاشته شده است.وي با اشاره به اين كه تاريخ 110 سال گذشته ايران با نفت عجين است، گفت: در مدت چهار سالي كه از فعاليت موزههاي نفت و مركز اسناد آن ميگذرد، تعداد قابل توجهي سند جمع آوري شده و اكنون ميتوانيم بگوييم كه اين مركز، يكي از مراكز اصلي و قوي در زمينه اسناد تاريخي صنعت نفت است.منعم با اظهار خوشحالي از استقبال خوب بازديدكنندگان از غرفه موزههاي نفت افزود: ميگويند ملتي كه به گذشته اش توجهي ندارد، آيندهاي هم نخواهد داشت و اين اسناد، آيينه تمام نماي اتفاقات و رويدادهاي تلخ و شيرين يك صد سال اخير است.مشاور مدير موزههاي نفت با اشاره به اين كه تاريخ نفت در 5 خرداد 1397 خورشيدي 110 ساله ميشود و با توجه به اهميت اين صنعت در رويدادها و اتفاقهاي معاصر، از همه علاقهمندان و پيشكسوتان نفتي دعوت كرد تا در زمينه گردآوري اسناد مهم نفت، مديريت موزههاي نفت را ياري كنند.
موزههاي نفت ارتباط مردم را با اين صنعت عميقتر ميكند
«صنعت نفت يك مجموعه عظيم فني- تخصصي است كه عموم مردم اطلاعات كمي از آنچه در درون اين مجموعه ميگذرد، دارند. موزههاي نفت بر آن است تا ارتباط مردم با اين صنعت را عميقتر كند.»ساسان بامداد صوفي، مجري و ناظر پروژه موزههاي نفت در آبادان با بيان اين مطلب افزود: پس از حدود چهار سال تلاش موزه نفت و كارشناسان آن براي شناسايي اشيا، اسناد و فعاليتهايي كه در زمينه مرمت و بازسازي مكانها و تاسيسات اين صنعت انجام شده، مديريت موزههاي نفت تصميم گرفت كه اين اقدامها در داخل و خارج از صنعت نفت، بازتاب يابد و حضور موزه در نمايشگاه با اين هدف صورت ميگيرد.وي با اشاره به اين كه موزههاي نفت علاوه بر آشنا کردن مردم با اين صنعت، سبب ميشود كه زيرمجموعههاي نفت نيز با توانمنديهاي يكديگر آشنا شوند، يادآور شد: در اين نمايشگاه و در غرفه موزه نفت، عموم مردم و متخصصان ميتوانند با فعاليتهاي انجام شده، اعم از اسناد و اشياي گردآوري شده و اطلاعات و آماري كه فراهم آمده، آشنا شوند. ضمن اين كه نمايشگاه فرصت خوبي است كه اهميت اين مسئله را براي دستدركاران، بويژه مديران و كساني كه در روابط عموميهاي نفت مشغول به كار هستند، يادآور ميشود.
جذابيت غرفه موزههاي نفت براي مخاطبان عام و خاص
«آنچه غرفه موزههاي نفت را از ساير غرفهها در نمايشگاه كيش متفاوت ميكند، اين است كه مخاطب ساير غرفهها بيشتر افراد تخصصي و فني هستند، اما غرفه موزههاي نفت، هم مخاطبان خاص و هم مخاطبان عام را به خود جلب ميكند.»فهيمه محبي، مسئول شناسايي و جمعآوري اشياي موزههاي نفت با بيان اين مطلب افزود: به جز نمايشگاههاي داخلي كه موزه نفت داشته است، اين دومين نمايشگاه رسمي است كه موزه نفت در آن حضور مييابد.وي كه مسئوليت انتخاب اشيا براي اين نمايشگاه را به عهده داشته، ميافزايد: اشيايي كه براي اين نمايشگاه انتخاب شدهاند، بر اساس داستان پيدايش نفت تا به امروز بوده است، يعني از اكتشاف، حفاري و توليد تا پخش و پالايش و البته چون نمايشگاه در جزيره كيش برگزار ميشد، انتقال برخي اشياي حجيم ممكن نشد، از اين رو شايد سهم اشياي مربوط به پخش فرآوردههاي نفتي بيشتر باشد.وي براي مثال از تلمبههاي بنزين قديمي مانند تلمبههاي دو شيشه اي و عقربه اي با قدمت بالاي 90 و 80 سال نام برد كه با همكاري نواحي مختلف پخش كشور به موزه نفت انتقال داده شده است.به گفته محبي تا كنون بيش از 10 هزار شي در موزههاي نفت شناسايي و 7 هزار شي ثبت شده است كه اغلب اين اشيا در استانهاي خوزستان، فارس، اصفهان و تهران گردآوري شده اند.
امامزاده حسين (ع) قزوين
امامزاده حسين ابن عليابن موسيالرضا(ع) فرزند دو ساله امام رضا (ع) است که در سال 201 هـ.ق در اثر بيماري در شهر قزوين دار فاني را وداع گفت و در گورستان جنوبي شهر قزوين به خاک سپرده شد. مورخان مينويسند که در سال 201 هجري شمسي امامرضا (ع) مخفيانه در منزل يکي از مريدان خاص خود به نام سليمان بن داوود بن غازي معروف به پير داوود که مزارش در يکي از مساجد قزوين به نام سوخته چنار است، مهمان بودند. در مدتي که امام (ع)در منزل پير داوود اقامت داشتند، فرزند خردسال ايشان به نام حسين مريض شده به شکلي که نه ميتوانستند با خود به ادامه سفر ببرند و نه ميتوانستند خودشان اقامت داشته باشند؛ به ناچار فرزند بيمارشان را به يکي ديگر از مريدان خود به نام علي بن شاذان که مزارش در منتهي اليه سمت غربي مزار شهدا است، سپردند و به سفر ادامه دادند. بعدها اين بچه براثر بيماري فوت کرده و در اين مکان که متعلق به پير داوود بوده دفن شده است.
بيست سال است حرف نزده مگر با قرآن!
مردي عرب ديد زني تنها در بيابان ايستاده، رفت جلو. پرسيد:« تو چه کسي هستي!؟»زن گفت: «و قل سلامفسوف يعلمون.» پرسيد: «اينجا چهکار ميکني!؟» گفت: «من يهدي الله فلامضل له» رساندش به اولين کاروان سر راه. پرسيد: «کسي را توي اين کاروان ميشناسي!؟» گفت: «يا داوود! إنا جعلناک خليفه فيالارض... و ما محمد إلا رسول... يا يحيي خذالکتاب... يا موسي إني أنا الله....» چهارنفر آمدند. به آنها گفت: «يا ابت إستأجره.» آنها هم به مرد عرب پاداشي دادند. زن گفت: «والله يضاعف لمن يشاء.» پول بيشتري دادند به او. مرد پرسيد: «اين زن چه نسبتي با شما دارد!؟» يکي از آن چهارتا گفت: «اين مادر ما فضه، کنيز حضرت زهرا(س) است.بيست سال است که حرف نزده مگر با قرآن.»
نرم افزار دانشنامه نماز
مؤسسه تحقيقاتي حضرت ولي عصر (عج) نرم افزار «دانشنامه نماز» را توليد و روانه بازار کرد.
ويژگيهاي نرم افزار
اين نرم افزار شامل بخشهاي متنوعي نظير: کتابشناسي، اشعار، نمازگزاران، کتابخانه، پرسمان، احکام، حکايات، آموزش، نوا ونما و... است.
سوال: گاهي درباره خدا وآفرينش انسانها شک ميکنم و شبهاتي به ذهنم خطور ميکند که همين باعث ناراحتي من ميشود. چه کنم؟
پاسخ: به طور كلي شك سه قسم است:
1- شك منطقي
گاهي ذهن انسان در باره ارتباط ميان موضوع و محمول يك قضيه مردد و براي اثبات آن وارد عمل ميشود. براي مسير علمي و براي يافتن واقع اين شك طبيعي بوده و سبب برطرف شدن احتمالات اضطراب آميز است. به همين دليل گفته ميشود يقينهاي اصيل و مفيد، آن سوي پل شك و ترديد است. چنين شكي كه انسان را به يقين ميرساند، مطلوب و به مراتب بهتر از ايمان ظاهري و تقليدي و بي اساس است.
2- شك بيماري
اين شك ناشي از ناتواني ذهن از رويارويي با مدعاها، دلايل، تجزيه، تحليل و... در باب واقعيات است. در واقع ملاك اين بيماري، وحشت ذهن از بررسي واقعيات و تفكيك آنها از خيالات و حقيقت نماها است. يكي از اساسي ترين مختصات «شك بيماري» جستوجوي آسايش فكري در فرار از فعاليتهاي مغزي است. اين شك در واقع ضد معرفت است و ناپسند و بايد آن را درمان كرد. گاهي نيز يك نوع بيماري فكري است كه انسان در هر چيزي دچار شك و ترديد شود يا ناخواسته حتي به چيزهايي كه اعتقاد دارد، دچار شك ميشود. پرسشهاي گوناگون ناخواسته و به صورت تلقين شيطاني در ذهن وارد ميشود، اينها علائم نوعي بيماري است كه بهآن بيماري وسواس فكري ميگويند.
3- شك حرفهاي
برخي افراد براي نشان دادن اوج قدرت فكري خود مدعي ميشوند به مقامي از مراحل درك و شناخت رسيدهايم كه جز شك و ترديد راهي ديگر نميبينيم. اين در نهايت به انكار اصل واقعيت منجر ميشود. در اين نوع فرد مجبور به انكار هر واقعيت و باوري ميشود كه البته خود نوعي بيماري علمي است که با تامل علمي و بحث علمي قابل رفع است.
در اين بين آن شكي كه در قرآن مورد مذمت قرار گرفته، به شك بيماري و شك حرفه اي اشاره دارد. بر همين اساس، شك در باورها و اعتقادها مانند شك در اصل وجود خداوند اگر از نوع بيماري و يا حرفه اي باشد كه علت و ريشه آن مشخص است و بايد ريشه آن را درمان كرد، اما گاهي از قبيل شك منطقي است.
انسان به ويژه در اوايل جواني در مورد پذيرش باورهاي بنيادين ديني مانند خداوند دچار شك و ترديد ميشود. در اين موارد، شك گذرگاه خوبي است، ولي توقفگاه خوبي نيست.
اگر کسي به موضوعي شك و درباره آن تحقيق و مطالعه و سؤال و تفکر کند، تا حقيقت را بيابد، رشد خواهد كرد و معرفت و ايمان او مستحكم خواهد شد، ولي اگر در باره آن به تحقيق نپردازد، به مرور نسبت به آن بياعتماد ميشود و ايمانش را به آن از دست ميدهد و دچار بحران روحي و گاهي انحراف خواهد شد.
بسياري از مردم عادي، خدا را باور دارند، اما ايمان آنها كاملا از سر شناخت و معرفت نيست، بلكه برخي از آنها ايمانشان تقليدي است. برخي هنوز خودشان با تفكر و استدلال خدا را نيافتهاند و فقط تحت تاثير اطرافيان به اين باور رسيدهاند.
طبيعي است كه اين افراد با اين ايمانهاي نه چندان عميق وقتي دچار چالشي در زندگي ميشوند، مثلا در يك مشكل و گرفتاري قرار ميگيرند و از خداوند طلب چيزي ميكنند و جواب نمي گيرند، دچار ترديد ميشوند.
چنين شكي ناشي از نبود شناخت واقعي خداوند است، زيرا مؤمن حقيقي ميداند كه خداوند قادر و حكيم بر اعطاي هر حاجتي به انسان قادر است، اما حكمت او اقتضا ميكند اين بخشش او هم در مسير رشد و كمال انسان باشد؛ البته شرايط خاص زماني و مكاني در انسان نيز تاثير انكارناپذيري در بروز اين گونه شك و ترديدها دارد، مانند ورود انسان به محيط بي ديني يا تشكيك و ترديد در دين مانند فضاهاي مجازي يا محيطهاي علمي خاص، همچنين تمايلات دروني انسان براي انجام برخي رفتارها كه از جانب دين مذموم تلقي ميشود و مانند آن نيز، بسترهايي براي شكلگيري انواع شك و ترديدها در اصل وجود خدا و باورهايي از اين دست هستند.
در هر حال براي رهايي از شك و ترديد درباره خداوند بايد ماهيت اين شك و ترديد را شناخت و از راه صحيح به مقابله با آن برخاست. آنچه مسلم است اين است که اين شك و ترديد نه تنها نامطلوب و مذموم نيست که مطلوب و ممدوح است به شرط آنکه از آن بهترين استفاده در مسير انتقال به شناخت عميق و رسيدن به ايماني كامل و اطمينان بخش بشود. لازمه اين موضوع، حركتي صحيح و منطقي، از اين شك و ترديد به سمت يقين و باور اطمينان بخش است.
برگزاري نشست هم انديشي ائمه جماعت نفت و گاز زاگرس جنوبي
نشست هم انديشي به منظور بررسي موانع و چالشهاي پيش رو، با حضور امامان جماعات ستاد و مناطق عملياتي شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي به ميزباني منطقه عملياتي سرخون و گشوي جنوبي برگزار شد.
اين نشست به همت اداره روابط عمومي ستاد شيراز و دعوت از ائمه جماعت و مسئولان روابط عمومي مناطق پنجگانه عملياتي اين شرکت، روز چهارشنبه (سيزدهم دي ماه) در منطقه عملياتي سرخون و گشوي جنوبي در شهر بندرعباس برگزار شد. در ابتداي نشست حسين مومني، جانشين رئيس منطقه عملياتي سرخون و گشوي جنوبي، حجتالاسلام و المسلمين سيد جعفر زارع مويدي، مسئول فرهنگي و رابط امور روحانيون منطقه سه صنعت نفت و اميررضا دوران، رئيس روابط عمومي و دبير ستاد اقامه نماز شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي در خصوص ضرورت برگزاري چنين نشستهايي صحبت کردند، سپس با بيان ديدگاههاي روحانيون و تبادل نظرهاي جمعي درباره مسائل موجود ادامه يافت. بررسي و ارائه راهکارهايي براي رفع چالشهاي فرهنگي، ديني و اجتماعي در مناطق عملياتي، همچنين ايجاد زمينه مناسب براي جذب حداکثري و مشارکت کارکنان در برنامههاي ديني و مذهبي، از مباحثي بود که در اين جلسه مطرح شد. تدوين شرح وظايف روحانيون و ائمه جماعت شرکت، از ديگر مصوبات اين نشست هم انديشي بود.
برگزاري جشن بزرگ تکليف دانش آموزان دختردر سيراف
مراسم بزرگ جشن تکليف 75 دانشآموز دختر سيرافي به همت شرکت پالايش گاز فجرجم در پايانه صادراتي ميعانات گازي سيراف برگزار شد.
اين مراسم بزرگ با حضور و سخنراني حجتالاسلام والمسلمين عاشوري، امامجمعه بندر سيراف، مديرعامل و روابط عمومي شرکت پالايش گاز فجرجم، مسئولان پايانه صادراتي ميعانات گازي سيراف، مسئول ستاد اقامه نماز منطقه ويژه، مسئولان ستاد اقامه نماز وزارت نفت و رئيس آموزش و پرورش شهرستان کنگان به همراه معاون سياسي اجتماعي فرمانداري کنگان و شهردار و شوراي اسلامي شهر سيراف و فرمانده حوزه مقاومت بسيج خاتمالانبيا شهر سيراف و دختران کلاس سوم آموزشگاههاي شهيد سيراب و حضرت رقيه (س)، معلمان و مديران و خانوادههاي دانشآموزان با مجري گري مسعود روشن پژوه مجري تلويزيون و نمايش گروه کودک شبکه دو سيمابرگزار شد.
شهيد فريدون ملکي
شهيد ملکي مرداد ماه 1365 پس از فارغالتحصيلي از رشته زمين شناسي از دانشگاه امير کبير وارد شرکت ملي نفت ايران شد. در حالي که آن زمان کشورمان در سختترين هجمههاي دشمنان قرار داشت، خود را به جبهههاي حق عليه باطل رساند.
هنوز چندماهي از حضورش در شرکت ملي نفت نگذشته بود که در دي ماه همان سال به خيل شهيدان پيوست و برگ افتخارديگري بر اوراق کتاب شهادت در شرکت ملي نفت ايران افزود. برادر شهيد درباره خصوصيات اخلاقي او ميگويد: «احترام خاص به پدر و مادر، ادب ظاهري و باطني، اخلاص، پشتكار و. .. از جمله خصوصيات اخلاقي وي بود».
در بخشي از وصيتنامه شهيد چنين آمده است: «بدينوسيله شهادت ميدهم كه اين بنده حقير خدا با ديدگان باز و شوق وافر قدم در راهي نهادهام كه خدايمان به اين راه خوانده است و رسولاكرم(ص)، پيامبر آن و اميرالمؤمنين، علي(ع) و فرزندان ايشان، واليان بر حق آن هستند».
رضا شاه دورو!
نقل است رضا شاه در اوّل خيابان سپه محوطه بزرگي را که به نام باغ ملّي بود، تعمير و بازسازي کرده بود و مراسم نظامي را در آن برگزار ميکرد. در بالاي سر در بزرگ آن، مجسّمه نيم تنهاي از خود نصب کرد که مانند دو مجسّمه از پشت به هم چسبيده بود که هم از بيرون، تمام صورت پيدا بود و هم از درون. روزي براي مراسمي، شهيدمدرّس را دعوت کردند. هنگامي که مدرّس به باغ ملّي رسيد، رضاخان و عدّهاي ديگر از وي استقبال کردند و رضاخان به شرح و توصيف پرداخت، سپس در چادري نشستند. رضاخان از مدرّس پرسيد: حضرت آقا! در ورودي را ملاحظه فرموديد؟ مدرّس جواب داد: بله، مجسّمه شما را ديدم. درست مثل صاحبش دورو دارد! رضا شاه از شرم و ناراحتي به خود ميپيچيد و تا پايان مجلس، ديگر سخني نگفت.
تحويل نتايج مطالعات ميدان شادگان به مناطق نفتخيز جنوب
نتايج طرح مطالعاتي توسعه ميدان نفتي (MDP) شادگان به شرکت ملي مناطق نفتخيزجنوب تحويل شد. ارائه نتايج حاصل ازمطالعات اين طرح، اوايل بهمن ماه امسال با برگزاري مراسم رسمي و با حضور مديرامورفني، رئيس امورحقوقي و قراردادها، كارشناسان معاونت مهندسي نفت شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب، همچنين مديرعامل ومديران شركت توسعه انرژي نفت نوين آفاق كيش(تنكو) انجام شد. شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب طي تفاهم نامهاي كه بهمن ماه 95 با شركت تنكو امضا كرده بود، تهيه طرح توسعه ميدان شادگان را به اين شركت واگذار كرد؛ همزمان با تنکو، چهارشركت ديگرنيز مطالعات توسعه ميدان شادگان را انجام دادهاند. براساس مدل قراردادي مناطق نفتخيزجنوب ونتايج حاصل ازمطالعاتي که پنج شرکت روي ميدان شادگان انجام دادهاند، طرح نهايي واحدي آماده و به شركتهايي كه مطالعه آنها حداقل امتيازفني مورد نظر را كسب کرده باشد، ارائه خواهدشد. اين موضوع سبب خواهدشد كه قابليت برگزاري مناقصه در فرآيند انتخاب پيمانكار اصلح بوجود آيد.
معرفي دو کتاب فني - تخصصي
دوجلد كتاب فني - تخصصي باعناوين «پمپهاي گريز ازمرکزاصول عملکرد، ساختمان ونگهداري بارويکرد کاربردي» و«آسيبشناسي ياتاقانهاي غلتشي در تجهيزات دوّار؛ مبتني بر روشهاي غيرمخرب» به کوشش احسانالله شريفي، كارشناس مديريت توليد شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب تدوين و منتشر شده است. کتاب نخست که در 18 فصل و 500 صفحه ترجمه و گردآوري شده، نتيجه تحقيقات گسترده واحدهاي تحقيق و توسعه شرکتهاي معتبر پمپ سازي است. يكي از مباحث مهم و كاربردي مورد بررسي دراين اثر، تشريح انواع نشتبندهاي مكانيكي ازمنظر طراحي، ساختمان، تست عملكردي و عيبيابي است. دومين اثرشريفي با عنوان «آسيبشناسي ياتاقانهاي غلتشي درتجهيزات دوّار؛ مبتني بر روشهاي غيرمخرب» ترجمه كتابBearing damage and failure analysis است. اين کتاب درسال 2014 ميلادي به کوشش گروه مهندسي شركت ياتاقانسازي SKF منتشر شده است. کتاب ياد شده، در شش فصل، 200 صفحه ترجمه و تنظيم نهايي آن نيز ازسوي سعيد خراسانيزاده، رئيس آموزشهاي تخصصي مجتمع آموزش فنون اهواز انجام شده است. عيبيابي ياتاقان غلتشي براساس الگوهاي مسير (Path Patterns ) و نيز طبقه¬بندي حالات خرابي ياتاقان شامل خستگي (سطحي و زيرسطحي)، سايش (ساينده و چسبنده)، خوردگي (رطوبتي و اصطكاكي (برينل شدن كاذب و خوردگي سايشي) فرسايش الكتريكي، تغيير شكل پلاستيك، شكست و تركخوردگي مطابق استاندارد ISO 15243 يکي از سرفصلهاي اين کتاب است.
ضرورت مهندسي دوباره در فرايند کنترل فروش مرزي
مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه اروميه با بيان اين که روزانه بيش از980 دستگاه خودرو(کاميون وسواري) در مرزهاي اين منطقه تردد ميکنند، برضرورت مهندسي دوباره فرايند کنترل فروش مرزي تاکيد کرد. احمد مجرد در ديدار با سر کنسولگري ترکيه بابيان اين که عبور اين تعداد خودروازمرزهاي سرو، رازي وبازرگان صورت ميگيرد، افزود: به اين منظور کار گروهي به صورت ماهانه نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهديدهاي فروش مرزي رااستخراج وبراساس راهبرد SWOT نسبت به بهبود مستمر واصلاح فرايندها اقدام ميکند. مجرد رضايت مندي رانندگان، سهولت در مبادلات تجاري وافزايش ارز آوري را هدف اصلي فعاليت اين کارگروه عنوان کرد. وي با اشاره به حضورسرکنسولگري ترکيه درشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران منطقه اروميه تصريح کرد: اين گونه نشستهاي تجاري و بازرگاني بين دو کشور، فرصتي مغتنم براي حل مشکلات مرزي است. سرکنسولگري کشور ترکيه نيز گفت: استفاده ازتجهيزاتي مانند سوخت ياب و سامانه فروش مرزي بي اس اس، همچنين دريافت وجه سوخت به وسيله دستگاههاي پوزبانکي براي سهولت کار رانندگان خارجي، اقدامهاي راهبردي جمهوري اسلامي در حوزه سوخت است. «فياض اوزر» با قدرداني ازفعاليتهاي انجام شده در اين منطقه به منظور ارائه خدمات و کنترلهاي سيستمي والکترونيکي درمرزهاي سرو، رازي و بازرگان، کنترلهاي الکترونيکي فروش مرزي را از اقدامهاي مهم عنوان و تصريح کرد: تسهيل فرآيند کنترل فروش مرزي، زمينه مناسبي براي افزايش مبادلات تجاري وبازرگاني ميان دو کشور خواهد بود.
رتبه «ممتاز» و «يک» براي 94 درصد جايگاههاي يزد
سرپرست شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه يزد گفت: در طرح درجهبندي جايگاههاي عرضه سوخت منطقه يزد، 94 درصد آنها ممتاز و درجه يک شناخته شدند. عبدالرضا انتظاري بابيان اين که طرح درجهبندي جايگاههاي عرضه سوخت و ارزيابي آنها هر6 ماه يکبار انجام ميشود، تصريح کرد: اين ارزيابي به نيمه دوم امسال مربوط ميشود. وي تصريح کرد: طرح درجه بندي مجاري عرضه سوخت با هدف ارزيابي جايگاهها در ارائه سوخت رساني مطلوب، همراه با رعايت مقررات، الزامها و دستورعملهاي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران انجام ميشود.
به گفته سرپرست شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه يزد، در اين ارزيابي که طبق شاخصها وامتيازهاي کسب شده از 80 باب مرکز عرضه سوخت انجام شده است، 61باب ممتاز و14باب درجه يک شناخته شدند. عبدالرضا انتظاري همچنين از بهره برداري دو جايگاه عرضه سوخت در ميبد يزد و مجتمع بين راهي عقدا به نائين خبرداد و افزود: تجهيزات اين جايگاهها درحال نصب است و بهرهبرداري از آنها در آينده نزديک آغاز خواهد شد. وي گفت: علاوه بر80 جايگاه عرضه فرآوردههاي نفتي، 46جايگاه عرضه سي ان جي نيز در استان يزد فعال است. انتظاري درباره مصرف سي ان جي دراين منطقه نيز اظهارکرد: مصرف اين سوخت پاک در 9 ماه امسال باچهار درصد افزايش نسبت به مدت مشابه سال قبل به 81 ميليون و 640 هزارمتر مکعب رسيد. به گفته وي، با مصرف اين مقدارسي ان جي در مصرف همين ميزان بنزين صرفهجويي شده است.
تعويض پوشش خط لوله 8 اينچ عليآباد - گرگان
رئيس حفاظت از خوردگي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال ازاجراي فاز دوم طرح تعويض پوشش درخط لوله انتقال فرآوردههاي نفتي عليآباد – گرگان خبر داد. سيدمحمد موسوي با تاکيد براين که يکي از اقدامهاي مهم براي حفاظت از خطوط لوله تعويض پوشش وبررسي ميزان خوردگي آنهاست، افزود: فاز دوم پروژه تعويض پوشش درخط لوله انتقال فرآوردههاي نفتي علي آباد – گرگان نيز با همين هدف اجرا ميشود. به گفته موسوي، فازدوم پروژه عمليات تعويض پوشش خط لوله انتقال فرآوردههاي نفتي عليآباد– گرگان که خردادماه امسال آغازشده بود، چندي پيش به پايان رسيد. رئيس حفاظت ازخوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال تصريح کرد: فازنخست تعويض پوشش خط لوله انتقال فرآوردههاي نفتي علي آباد- گرگان به طول 25 کيلومتر، پيشتر انجام شده است. موسوي تصريح کرد: اين خط لوله انتقال فرآوردههاي نفتي در مسيري به طول 50 کيلومتر، تامين کننده اصلي فرآوردههاي نفتي مورد استفاده مردم غرب استان گلستان است. وي گفت: همه مراحل اجراي پروژه تعويض پوشش بانظارت کار شناسان حفاظت ازخوردگي و از سوي واحد تعميرات ونگهداري خطوط لوله انجام شده است.
موسوي تاکيد کرد: افزايش ايمني، بالابردن طول عمرخط لوله انتقال، پيشگيري ازخوردگي و نشتي مواد نفتي واستمرار فرايند انتقال، مهمترين اهداف اجراي طرح تعويض پوشش خط لوله انتقال فرآوردههاي نفتي علي آباد- گرگان است.
به گفته رئيس حفاظت ازخوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال، فازسوم تعويض پوشش اين خط لوله8 اينچي نيز براساس برنامه مدون منطقه و ستاد انجام خواهد شد.
خدمات الکترونيکي در 68 دفتر پيشخوان دولت
مديرعامل شرکت گازاستان زنجان ازارائه خدمات الکترونيکي اين شرکت در68 دفترپيشخوان دولت خبر داد. سيد سعيد عسگريان با تاکيد برتکريم ارباب رجوع وخدمات دهي مطلوب به آنها افزود: اين دفاتر با هدف افزايش رفاه و رضايتمندي مشترکان گاز، تسهيل در رفت و آمد آنها، همچنين شتاب بخشي به خدمات رساني به شهروندان ايجاد شده است. وي اظهارکرد: دفاتر پيشخوان دولت در شهرستانهاي زنجان، ابهر، خدابنده، خرمدره، طارم، ماهنشان و ايجرود راهاندازي ميشود. مديرعامل شرکت گازاستان زنجان تصريح کرد: در اين دفاتردرجهت تکريم ارباب رجوع 22 نوع خــدمت به مشترکان ارائه خواهد شد. عسگريان با بيان اين که اشتراک پذيري، تغيير نام، صدور قبض المثني، کسر بدهي، ارائه سوابق، همچنين تسويه حساب و محاسبه گازبها ازجمله خدماتي است که هم اکنون ارائه ميشود، اظهار کرد: با ارتباط سرويسهاي خدماتي ارگانهاي ديگر مانند پست وثبت احوال براي کنترل مدارک، ديگرمواردي است که در آينده نزديک به عنوان خدماتي نوين به مشترکان عرضه خواهد شد. به گفته وي، اين خدمات رساني تاثير مهمي درحذف کپي مدارک وکاهش استفاده از کاغذ خواهد داشت. عسگري تاکيد کرد: شفافسازي، تمرکززدايي، توزيع وتسهيل خدمات، همچنين کاهش زمان، ازجمله سياستها و اهداف تاکيدي درحوزه دولت الکترونيک به شمار ميرود وشرکت گازاستان زنجان نيز با هدف تحقق اهداف ياد شده، به انجام اين مهم اقدام کرده است.
نشت يابي بيش از 4 هزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز
مديرمنطقه 5عمليات انتقال گازايران گفت: در9 ماه امسال چهار هزار و 132کيلومتر خط لوله گاز دراين حوزه عملياتي، نشت يابي شده است. ولي اله فرخي با بيان اين که نشت يابي، يکي از مهمترين و اساسي ترين عمليات درحوزه نگهداري خطوط لوله گازبه شمارمي رود، افزود: اين عمليات باتوجه به برنامههاي بازرسي نشت ادواري خطوط انتقال (اصلي وفرعي) وبراساس مقررات بازرسي فني شرکت ملي گازانجام شده است. وي گفت: اين عمليات(نشت يابي خطوط لوله انتقال گاز) به وسيله کارکنان واحد نشت يابي امور بازرسي فني، در شرايط جغرافيايي وآب وهوايي سخت انجام شده است. مديرمنطقه 5عمليات انتقال گازايران، تعميرات اضطراري تاسيسات اين حوزه عملياتي را که نقشي مهم و کليدي درانتقال پايدار گاز دارند، از ديگر فعاليتهاي انجام شده برشمرد. فرخي درباره تناوب زماني بازرسي خطوط لوله انتقال گفت: زمان بازرسيها متناسب با عمر خطوط لوله، وضع پوشش و حفاظت کاتدي، همچنين نوع خاک زمين وسوابق نشت آنها تعيين و بامشورت واحدهاي بهرهبرداري و تعميرات انجام ميشود. وي با قدرداني ازکارکنان واحد بازرسي فني و معاونت عمليات خطوط لوله منطقه 5 عمليات انتقال گازايران اظهار کرد: درسايه اين تلاش، انتظار ميرود انتقال گاز نيز به ويژه درفصول سرد سال، بدون هيچ وقفهاي انجام شود.
راه اندازي سيستم ديجيتال آنتن مرکزي شهرک نفت رفسنجان
رئيس نگهداري و تعميرات انتقال و ديتاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق، از تجهيز مهمانسرا و شهرک نفت رفسنجان به سيستم ديجيتال آنتن مرکزي خبر داد. رضا منشادي با اين توضيح که سيستم گيرنده شبکههاي تلويزيوني موجود در مهمانسرا و شهرک نفت رفسنجان به دليل آنالوگ بودن قادربه دريافت برخي شبکههاي پرمخاطب صدا وسيما نبوده است، افزود: به منظور رفع اين ايراد و جلب رضايت خانوادههاي ساکن درشهرک نفت، سيستم ديجيتال آنتن مرکزي نصب وگيرندههاي تلويزيوني هم اکنون قابليت دريافت 57 کانال تلويزيوني را از اين طريق پيدا کردهاند. منشادي همچنين با بيان اين که32 دستگاه تلويزيون از نوع لامپي با تلويزيون LED نيز با تلاش واحد امور اداري منطقه تعويض و بهسازي شده است، افزود: کابل کشيهاي لازم دراين زمينه نيز انجام شده است. مسئول اچ اس اي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق نيز از آموزش اطفاي آتش و استفاده ازکپسولهاي خاموشکننده در مدارس همجوار اين منطقه عملياتي خبر داد. يارس دهقاني افزود: اين دوره آموزشي در مدارس ابتدايي و دبيرستان شهرهاي رفسنجان و انار، درجهت مسئوليت اجتماعي تعريف شده از سوي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق برگزار شده است. به گفته دهقاني، اين آموزشها ضمن تعقيب هدف مسئوليت اجتماعي با هدف افزايش اطلاعات ايمني دانش آموزان وآمادگي هرچه بيشتر آنها براي رويارويي با حوادث احتمالي ارائه شده است.
افتتاح دو طرح بزرگ نمک زدايي در دهه فجر
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران از افتتاح دو پروژه بزرگ نمکزدايي اين شرکت در دهه فجرامسال خبر داد . هوشنگ صيدالي دربازديد ازتاسيسات نفتي بي بي حکيمه درجمع کارکنان واحدهاي مختلف اين حوزه عملياتي گفت: با راه اندازي و در مدار قرارگرفتن دو واحد نمک زدايي اين شرکت، شاهد افزايش توليد در بام نفتي ايران خواهيم بود. وي افزود: با افتتاح و راهاندازي دو واحد نمک زدايي از سوي مسئولان کشوري و مقامهاي وزارت نفت دردهه مبارک فجرامسال، ظرفيت فرآورش کارخانههاي نمک زدايي اين شرکت 165هزاربشکه در روزافزايش خواهد يافت. مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت وگازگچساران تصريح کرد: اين پروژهها شامل افتتاح نمک زدايي گچساران 3 با ظرفيت 110 هزار بشکه در روز و بي بي حکيمه 1باظرفيت 55 هزار بشکه در روز است. وي گفت: هم اکنون بادرمدار قراردادن واحد نمکزدايي گچساران3 به صورت آزمايشي، توليد نفت گچساران با حدود 20 هزاربشکه افزايش به حدود630 هزار بشکه در روز رسيده است. به گفته صيدالي، با افتتاح رسمي اين دو پروژه، توليد نفت اين شرکت به حدود 635 هزار بشکه در روز خواهد رسيد.
وي هدف از احداث پروژههاي نمکزدايي در مناطق نفتخيز جنوب را ظرفيت سازي فرآورش نفت نمکي، بالا بردن کيفيت نفت توليدي، صيانت از ذخاير نفتي، همچنين جلوگيري از کاهش خوراک پالايشگاهها و برطرف سازي مشکلات زيست محيطي عنوان کرد.
مديرعامل نفت وگازگچساران يادآورشد: اين دو پروژه با پيشرفتهترين تجهيزات و فناوري روز دنيا طراحي و همه استانداردهاي ايمني و زيست محيطي نيزدرآن لحاظ شده است. وي با بيان اين که نگاه مقامهاي وزارت نفت همواره به نيروهاي عملياتي واقماري درصنعت نفت است، گفت: بايد به سمتي برويم که نيروهاي اقماري، هيچ دغدغه و نگراني درتاسيسات نداشته باشند. صيدالي تاکيد کرد: وظيفه خود ميدانم که تمام تلاش خود را به کار بگيرم تا نيروهاي عملياتي و اقماري در بهترين شرايط در محل کار حضور داشته باشند. وي تصريح کرد: با توجه به گستردگي اين شرکت، بازديد از تاسيساتي که نيروهاي اقماري حضور دارند، در اولويت قرار دارد.
اين مديرنفتي با بيان اين که نيروهاي اقماري صنعت نفت خط مقدم جبهه اقتصادي کشور هستند و دور ازخانواده و دربدترين شرايط آب و هوايي، خدمت ميکنند، گفت: باهمه اين شرايط، شريان نفت لحظهاي متوقف نميشود؛ ازاين رومسئوليت نيروهاي ستادي وخدماتي نسبت به آنان سنگينتر است.
گفتوگوي «مشعل» با معاون طرحهاي راه و ساختمان مديريت مهندسي و ساختمان مناطق نفتخيز جنوب
طرحهاي راه و ساختمان پشتوانهاي عظيم براي توليد
حسين شيخ آزادي معاونت طرحهاي راه وساختمان، يکي از معاونتهاي مديريت مهندسي و ساختمان شركت ملي مناطق نفتخيزجنوب محسوب ميشود که مسئوليت اصلي مطالعه، طراحي و اجراي پروژههاي راه سازي (تعميراتي و احداثي)، پروژههاي ساختماني (ساختمانهاي اداري، آموزشي، درماني، مسکوني، فرهنگي و ورزشي) و پشتيباني حفاري (آمادهسازي و احداث جاده و محل چاههاي توسعه اي، تعميري و خطوط لوله آب وخدماترساني به دکلهاي حفاري) را تا مرحله راه اندازي و تحويل قطعي به متقاضي به عهده دارد. به منظور آگاهي از آخرين وضعيت اقدامها و برنامههاي معاونت طرحهاي راه و ساختمان مناطق نفتخيزجنوب، گفتوگويي با دلاور سلجوقي انجام دادهايم كه مشروح آن در ادامه
مي آيد:
در ابتدا بگوئيد فعاليت معاونت طرحهاي راه و ساختمان در چه زمينههايي است؟
تنوع فعاليتها و پروژههاي در دست اجرا و گستره حوزه جغرافيايي به موازات پراکندگي ميادين نفت و گاز در 5 استان (خوزستان، بوشهر، کهگيلويه بويراحمد، فارس و ايلام) از ويژگيهاي بارز و مشخصه توانمندي اين مجموعه است. معاونت طرحهاي راه وساختمان به صورت سازماني از 7 واحد ستادي و 13 واحد اجرايي تشکيل شده است.
فعاليتهاي اين معاونت را ميتوان در زمينه راهبري و اجراي پروژهها در بخشهاي زير خلاصه کرد:
مطالعات مهندسي مقدماتي و تفصيلي پروژهها و کليه امور مربوط به طراحي و مهندسي پروژهها.
پيگيري مستمر براي تدارکات و تأمين به موقع کالاهاي موردنياز پروژهها.
هماهنگي و اقدامهاي لازم براي برگزاري تشريفات مناقصه و انتخاب پيمانکار و مشاور شامل تهيه مدارک مناقصه، شرح کار، جداول مقادير آحادبها و نقشههاي اجرايي و همچنين بررسي صلاحيت پيمانکاران و مشاوران
نظارت بر عمليات اجرايي پروژهها و در نهايت راهاندازي و تحويل آنها به متقاضي که نيازمند نظارت مستمر، پيگيري روند اجرايي، رفع مشکلات، تنگناها و گزارشات متنوع و جلسات کارگاهي متعدد پروژههاست.
برنامهريزي، پيش بيني و تأمين منابع مالي و جريان نقدينگي پروژهها
خدمات پشتيباني از جمله فعاليتهاي اداري و پرسنلي، تأمين خودرو موردنياز کادر نظارت و مهندسي
هم اكنون چه تعداد پروژه فعال در اين معاونت وجود دارد؟
در حوزه راه سازي؛ 12 فقره، ساختماني؛ 24 فقره و پشتيباني حفاري؛ 160 فقره پروژه فعال وجود دارد.به غير از پروژههاي فعال، تعداد ديگري پروژه در بخش ساختماني و راه به دليل مشکلات مالي شرکت ملي نفت ايران با عنوان پروژههاي «فاقد اولويت» قرار گرفتهاند که اميد است هرچه زودتر مشکلات و محدوديتهاي مالي برطرف و اين پروژهها نيز وارد مرحله اجرايي شوند.
در خصوص پروژههاي آماده بهرهبرداري توضيح ميدهيد؟
در بخش پروژههاي پشتيباني حفاري، براساس برنامه مصوب حفاري اين معاونت سالانه آماده سازي حدود 100 فقره محل چاه توسعهاي همراه با جاده دسترسي و حدود 140 فقره محل چاه تعميري همراه با جاده دسترسي را تکميل و به معاونت فني (حفاري) جهت انجام عمليات حفاري تحويل مي شود.در بخش ساختماني نيز امسال پروژه مهم بيمارستان 96 تختخوابي گچساران با اعتبار380 ميليارد ريال تکميل شد و به بهرهبرداري رسيد. پيش از آن نيز پلي کلينيک کارون با اعتبار 100 ميليارد ريال تکميل وتحويل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت قرار گرفت. امسال پروژههاي مهم درماني بيمارستان 64 تختخوابي گچساران و پلي کلينيک کوي نفت به بهرهبرداري ميرسد.
در بخش راه سازي نيز پروژههاي بهسازي و روکش آسفالت محور اميديه/ديلم (ازطرف داربهاره) با اعتبار 10 ميليارد ريال و جاده مخابراتي تفکيک گر 11 بي بي حکيمه با اعتبار 9 ميليارد ريال در سال جاري به بهرهبرداري رسيده است.
طرحهاي راه وساختمان چه تاثيري در تحقق برنامههاي توليد دارند؟
پروژههاي پشتيباني حفاري اين معاونت که نقشي مستقيم در توليد نفت وگاز دارد، هرگونه تأخير در اجراي آنها نه تنها اخلال در برنامه حفاري و توليد برنامهريزي شده را در بر دارد، بلکه هزينههاي هنگفت توقف و انتظار دکلهاي حفاري را نيز به سازمان تحميل خواهد کرد؛ بنابراين پيشرفت پروژههاي پشتيباني حفاري (آماده سازي محل چاههاي توسعه و تعميري و جادههاي دسترسي و خدمات رساني به دکلهاي حفاري) به دليل اهميت آنها ميبايست به صورت شبانه روز رصد و مشکلات احتمالي آنها توسط همکاران اجرايي اين بخش برطرف شود.
پروژههاي بهسازي و احداث راهها نيز به دليل نقش آنها در دسترسي کارکنان به واحدهاي عملياتي و از طرفي تأثير راه ارتباطي مناسب بر ايمني و سلامت کارکنان، از منظر شرکتهاي بهرهبردار از ملزومات توليد محسوب ميشود، بنابراين پيوسته پيگير اجراي اين پروژهها هستند.
از اقدامها در زمينه پروژههاي عام المنفعه بگوييد.
از ساليان گذشته اين معاونت، پروژههاي متعددي در بخش عام المنفعه و عمران شهري تکميل و به بهرهبرداري رسانيده است. در سال 93 بنا بر تصميم مديريت کلان شرکت ملي نفت ايران و مقامهاي عالي وزارت، عمده پروژههاي عام المنفعه شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب به مديريت نظارت بر طرحهاي کمک به عمران مناطق نفتخيز (تهران) منتقل شد.
از باقيمانده پروژههاي عام المنفعه نزد اين معاونت تعدادي طي يک تا دوسال اخير تکميل و مابقي در درست اجراست.
عمده ترين پروژه عامالمنفعه در بخش درمان «بيمارستان 96 تختخوابي گچساران» بوده که امسال تکميل و تحويل دانشگاه علوم پزشکي استان کهگيلويه و بويراحمد شده است.
در بخش راهها نيز، عمدهترين پروژههاي عامالمنفعه باقيمانده نزد اين معاونت، پروژه احداث جاده اميديه به جايزان و پروژه احداث جاده پاگچ تا واحد بهرهبرداري پرسياه ايذه بوده که اميد است با تأمين به موقع نقدينگي، در سال آينده تکميل و به بهرهبرداري برسند.
ساير پروژههاي درماني و راه سازي اين معاونت هرچند عام المنفعه صرف محسوب نميشود، اما پروژههايي هستند که علاوه بر جنبه عملياتي و پشتيباني براي سازمان، امکان استفاده عمومي نيز دارند.
يكي از اقدامهاي فداكارانه كاركنان صنعت نفت جنوب از جمله مناطق نفتخيزجنوب، مهار فوران چاه 147 رگ سفيد بود، نقش معاونت طرحهاي راه و ساختمان در اطفاي حريق چاه 147 رگ سفيد را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
در حادثه آتش سوزي چاه 147 رگ سفيد و عمليات اطفاي مجموعه اين معاونت و همکاران پشتيباني حفاري سربلند بيرون آمده و به عنوان جزيي از تيم مهار به بهترين شکل، انجام وظيفه کردند. مجموعه پشتيباني حفاري اين معاونت در حادثه ياد شده بنا بر وظايف محوله از آغاز عمليات در کنار ساير تيمها، تلاش شبانهروزي خود را آغاز و نقش تعيين کننده اي در خلق اين حماسه داشتهاند.
عمده کارهاي مجموعه پشتيباني حفاري اين معاونت در حادثه چاه 147 و مدت زمان انجام آنها به شرح ذيل است:
نگاهي به مدت زمان انجام کارها و وظايف محوله همکاران اين معاونت و مقايسه آن با انجام اينگونه کارها در شرايط نرمال و عادي، بدون عدول از دقت و اصول مهندسي، بيانگر کاري بزرگ و کم نظير بوده که جز با تلاش شبانهروزي و از خود گذشتگي و از تيمي اين چنين مجرب بر نميآمد. در هرصورت چه براي انجام عمليات مهار از سطح و چه انجام عمليات مهار ازعمق، گام نخست، تأمين و انتقال آب و احداث استخرهاي مورد نياز و همچنين احداث زير ساختها ولوكيشهاي (محلهاي) حفاري بوده كه به کوشش همکاران اين معاونت انجام شده است؛ بنابراين چنانچه زيرساختها و محلهاي حفاري ظرف مدت ياد شده انجام نميشد، به ناچار عمليات حفاري نيز تأخير و زمان مهار طولانيتر ميشد، از اين رو بخش قابل توجهي از موفقيت و دستيابي به هدف و مهار چاه 147 رگ سفيد طي 58 روز مرهون دانش، تجربه، تلاش و چيرگي و چابکي تيم و مجموعه پشتيباني حفاري اين معاونت بوده است. از سوي ديگر، موفقيتهاي حاصله توسط همکاران اين مجموعه در اين رسته، يک رکورد محسوب ميشود، که اميد است در وقت مناسب از سوي مديريت کلان مناطق نفتخيز جنوب و شرکت ملي نفت ايران مورد تقدير قرار گيرد.
براي حضور در المپياد سراسري وزارت نفت
پيشکسوتان بالاي 45 سال پالايش و پخش آمادگي خود را به رخ کشيدند
هفتمين دوره مسابقات ورزشي پيشکسوتان (بالاي 45 سال )شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران، با برگزاري مراسم اختتاميه در هتل کوثر شهرستان رامسر به کار خود پايان داد. اين مسابقات به ميزباني شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه چالوس، در رامسر بين کارکنان مرد بالاي 45 سال در 7 رشته تيراندازي، شطرنج، شنا، تنيس روي ميز، فوتسال، واليبال و دارت به مدت يک هفته در هفته آخر ديماه برگزار شد که بيش از 500 ورزشکار، کادر فني و اجرايي در آن حضور داشتند و با هم به رقابت پرداختند. مجيد کنارودي، مسئول امور ورزش شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه چالوس با توضيح بيشتر درباره برگزاري اين مسابقات گفت: هدف از برگزاري اين مسابقات، ايجاد نشاط، افزايش انگيزه کاري، ترويج فرهنگ ورزش در بين کارکنان و مشخص شدن نفرات برتر براي اعزام به مسابقات ورزشي سراسري وزارت نفت بوده است. وي در ادامه افزود: بيش از500 ورزشکار از ستاد پخش، پالايشگاه آبادان، اراک، اصفهان، خطوط لوله، ملي مهندسي و تهران در اين مسابقات حضور داشتند که رقابت آنها در رشتههاي مختلف به مدت يک هفته و در هفته آخر دي ماه انجام شد که در مراسم اختتاميه مسابقات، از نفرات وتيمهاي برتر هر رشته با اهداي لوح و جوايز تقدير شد.بر اساس نتايج اعلام شده از سوي هيئت داوران، تيمها ونفرات اول تا سوم اين دوره از مسابقات به اين شرح است:
شطرنج
دررشته شطرنج که به روش سوئيسي برگزار شد، در نهايت در بخش تيمي شرکت پالايشگاه اصفهان، خطوط لوله ومخابرات و پخش فرآوردههاي نفتي ايران به ترتيب مقام اول تا سوم را کسب کردند.در مسابقات ميز به ميزهم، محمد رضا شريفيپور اول شد، امين صالحي پور به مقام دوم دست پيدا کرد و فريدون محمدنژاد هم سوم شد. شاهرخ آنجو و احمد علي بابايي هم به ترتيب مقام چهارم و پنجم را کسب کردند.
تيراندازي
مسابقات تير اندازي در دو بخش تفنگ و تپانچه برگزار شد که در مجموع دو رشته و در بخش تيمي، خطوط لوله ومخابرات قهرمان شد و تيمهاي شرکت ملي پخش و ستاد پالايش و پخش دوم و سوم شدند. در بخش تفنگ نيز تيمهاي خطوط لوله ومخابرات، شرکت ملي پخش و ستاد پالايش و پخش به ترتيب مقام اول تا سوم را به دست آوردند.در بخش تيمي تپانچه هم تيمهاي ستاد پالايش و پخش، شرکت ملي پخش و خطوط لوله ومخابرات به ترتيب اول تا سوم شدند. در بخش انفرادي تفنگ،سعيد كريمي (ستاد پالايش و پخش)، شهريار جعفري (خطوط لوله ومخابرات) و رضا صداقت منش (شرکت ملي پخش) به ترتيب اول تا سوم شدند.در بخش انفرادي تپانچه هم مهدي تفنگدار (ستاد پالايش و پخش)، رضا بيرانوند (خطوط لوله) و فراز رضوي (خطوط لوله ومخابرات) به ترتيب اول تا سوم شدند.
دارت
در رشته دارت بعد از مسابقات مهيج و حساس که يک روز به طول انجاميد، در بخش تيمي پالايشگاه تهران، خطوط لوله و مخابرات و پالايشگاه اراک به ترتيب مقامهاي اول تا سوم را به دست آوردند و در بخش انفرادي نيز ظهيري (خطوط لوله ) قهرمان شد، صادق صرافيان (اراك) به مقام دوم رسيد و رحماني (پالايشگاه آبادان) به مقام سوم دست پيدا کرد.
فوتسال
مسابقات فوتسال طي پنج روز و به صورت دورهاي در يک گروه با حضور 5 تيم برگزار شد که بعد از رقابتهايي سخت و فشرده، در پايان تيم فوتسال پالايشگاه آبادان قهرمان شد و تيمهاي پالايشگاه اراک و ستادپخش مقامهاي دوم و سوم را کسب کردند.
تنيس روي ميز
مسابقات تنيس روي ميز هم به صورت دورهاي با حضور 6 تيم طي 5 روز برگزار شد که در پايان اين رقابتها، تيم تنيس روي ميز پالايشگاه آبادان با پشت سر گذاشتن رقبا قهرمان شد و تيمهاي خطوط لوله ومخابرات و پالايشگاه اصفهان به ترتيب مقام دوم و سوم را کسب کردند.
واليبال
مسابقات واليبال هم مثل مسابقات فوتسال به صورت دورهاي طي پنج روز در يک گروه با حضور 6 تيم برگزار شد که در پايان بعد از رقابتهايي نزديک و فشرده، تيم واليبال پالايشگاه تهران با پشت سر گذاشتن رقبايش قهرمان شد وتيمهاي پخش فرآوردههاي نفتي و پالايشگاه آبادان به ترتيب مقام دوم وسوم را به دست آوردند.
شنا
مسابقه شنا که در 8 رده سني و 3 ماده کرال سينه، کرال پشت و قورباغه برگزار شد، در بخش تيمي، شرکت ملي پخش قهرمان شد و تيمهاي پالايشگاه آبادان و پالايشگاه تهران هم به ترتيب روي سکوي دوم و سوم ايستادند.
در بخش انفرادي و در ردههاي سني مختلف نتايج به اين شرح است:
سنين 46-45
كرال سينه: 1- سعيد برخورداري (پخش)2-فرهاد حميدي(خطوط لوله)
3-غلامرضا حمزه لويي(ملي مهندسي)
كرال پشت: 1- اكبر كرمي(نفت تهران) 2-مرتضي موسويزاده (پخش)
قورباغه: 1- علي اكبر خراسانيزاده (ستاد) 2- حميدرضا زنديه (نفت آبادان)
3- كيوان حبيبي(نفت تهران)
سنين 48-47
كرال سينه: 1- عليرضا گنجي(نفت تهران) 2- مهدي مظفري (نفت آبادان)3-عبدالله آخاني(خطوط لوله)
كرال پشت: 1- عليرضا گل محمدي (شازند اراك) 2- محمد رضا مهرزاد(خطوط لوله) 3- مهدي سلطاني (نفت تهران)
قورباغه: 1- مجيد بهرامي (خطوط لوله) 2- محسن ابطحي ( شازنداراك)3- صادق آلبو علي(نفت آبادان)
سنين 50-49
كرال سينه: 1- عبدالله ميرشيلي(نفت آبادان) 2- محمد ابراهيم تقوي(خطوط لوله)3-سيد مرتضي حسيني(ملي مهندسي)
كرال پشت: 1- مهران مرمضي (نفت آبادان) 2- جعفر ابراهيمي (خطوط لوله ) 3-محمد نبي گلگار(شازند اراك)
قورباغه: فرهاد عبدالله پور (پخش)
2- موسي كاظمي(نفت آبادان ) 3- اكبر كيميايي راد (خطوط لوله)
سنين 52-51
كرال سينه: 1- حميدرضا اماني ساماني (نفت آبادان) 2- عباس اميريان (خطوط لوله) 3- حسين افتخاري (پخش )
كرال پشت: 1- كامبيز عاليپور ( نفت شازند ) 2-محمد حسين مصلحت (خطوط لوله)
3- علي اكبر ناطقي (نفت تهران)
قورباغه: 1- محرم بهلولي (شازند اراك) 2- جميل منشدي(پخش ) 3- حسين نظري (نفت تهران)
سنين54-53
كرال سينه: 1- مصطفي محتشمي (پخش) 2- عبدالواحد برقوزي (پخش ) 3- علي اكبر صالحي (شازند اراك)
كرال پشت: 1- عباسعلي آقانسب(نفت تهران) 2- نبي الله رئيسي (پخش )
3- مهران مرادي (نفت آبادان)
قورباغه: 1- فريدون ضيايي ( نفت آبادان) 2- حسين كرمي(نفت تهران)
سنين 56-55
كرال سينه: 1- محمد رضا ديلمي پور (نفت آبادان ) 2- محمد ابول گرمي (خطوط لوله) 3- حسين پارسا (نفت تهران)
كرال پشت: 1- نجيم تفضلي (نفت آبادان ) 2- حسن دفشدار( نفت تهران) 3-محمد باقر شفيعي(پخش)
قورباغه: 1- عبدالله ميرايماني (نفت آبادان ) 2- مرتضي فنادما (خطوط لوله ) 3- عليرضا حسيني معمار (نفت تهران)
سنين58-57
كرال سينه: 1- محمد پورزاد (پخش ) 2- عين الله منفردزاده (خطوط لوله )
3- فريدون نجميپور ( نفت آبادان)
كرال پشت: 1- بهمن بهمني (خطوط لوله ) 2- داود شهبازي ( نفت تهران )
3- شيبتالله كيثاني( شازند اراك)
قورباغه: 1- رحيم امامي ( نفت تهران ) 2- شهرام ساكي ( خطوط لوله ) 3- منوچهر خانزاده (نفت تهران)
سنين59 به بالا
كرال سينه: 1- محمد رضا خداياري (ستاد) 2- حسن قيصر ( نفت آبادان )
3- محمود ملكي (پخش)
كرال پشت: 1- هوشنگ مولا پناه (نفت تهران ) 2- قاسم معاوي ( نفت آبادان )
3- احمد اسفندياري ( ملي مهندسي )
قورباغه: 1- عليرضا تيزقلم ( پخش ) 2- مهدي شريفي (نفت آبادان ) 3- خسرو سلطاني ( شازند اراك)
ياد ماندگار
حمله هوايي سوم بهمن ماه 1364 به تأسيسات نفتي اين شركت و به شهادت رسيدن دو تن از كاركنان اين شركت نشان از حماسه هاي جاودان اين صنعت در دوران دفاع مقدس است. كاركنان نفت چه با حضورشان در خط مقدم جبهه وچه با حضورشان در سنگر اقتصاد و توليد يك لحظه نگذاشتند شريان نفت در آن دوران متوقف شود . درحالي كه در دوران دفاع مقدس تأسيسات صنعت نفت زير حملات دشمن بعثي قرار داشت، دليرمردان اين صنعت با عزم و اراده پولادين خود با هدف حفظ ظرفيت توليد نفت وگاز وتأمين نيازهاي داخلي وصادرات اجازه ندادند چرخ اين صنعت از حركت بايستد وبا وجود تمامي مخاطرات درصحنه حضور داشتند. دشمن درآن دوران به اين نتيجه رسيده بود كه بايد تأسيسات صنعت نفت را از بين ببرد تا به اهداف خود برسد . برهمين اساس شاهد بوديم حوزه نفتي بهره برداري 2 و3 گچساران ، بي بي حكيمه 1و2 ، پازنان 2 وگوره A,B,C وچندراهه گناوه درسالهاي 64 تا 65 درمجموع 56 بار مورد حمله وحشيانه دشمن بعثي قرار گرفت . در حمله هوايي سوم بهمن 1364 دونفر از مردان بزرگ اين صنعت درحالي كه درتأسيسات مشغول انجام وظيفه بودند، به شهادت رسيدند. شهيد موسي ولي پور و عبدالكريم گرجي زاده دراين روز در تأسيسات عملياتي گوره كه قلب صادراتي ايران به شمار مي رود، به شهادت رسيدند تا نامشان براي هميشه در تاريخ اين صنعت باقي بماند .
آرام باش ، دستگيره همين جاست!
سال 64 بود که براي خدمت سربازي رفتم کرمانشاه. بعدش منتقلم کردند باختران. آن وقتها هواپيماها مرتب ميآمدند و آنجا را بمباران ميکردند. خيلي از هم خدمتيهايم آنجا شهيد شدند. محل خدمت من در ساختماني بود که به دادگاه معروف بود. در واقع دفتر قضايي پادگان پشتيباني منطقه باختران بود. آن روز در آن ساختمان من و يکي از هم خدمتيهايم به نام عبدالقادري آنجا بوديم که خدابيامرزدش، شهيد شد. من رفته بودم آبدارخانه که يکهو بمباران شروع شد. در آبدارخانه هم بسته شد. هر کاري ميکردم، در باز نميشد. اصلا در دستگيره نداشت تا باز شود. بشدت هم ترسيده بودم. توي آن لحظه تنها چهره بچههايي که توي اين بمبارانها به شهادت رسيده بودند، ميآمد جلوي چشمم. آنجا هم طبقه دوم بود و راه فراري نداشت. همين طور داشتم به در و ديوار چنگ ميزدم و داد ميزدم عبدالقادري، عبدالقادري که يک لحظه با لهجه عربي گفت «ها» و رفت. بنده خدا ترسيده بود. چون داشتند ساختمان را بمباران ميکردند. بالاي آبدارخانه يک پنچره کوچک بود. ميخواستم از آن بپرم بيرون، ولي فايدهاي نداشت؛ چون اگر از آن ارتفاع ميپريدم، حتما ميمردم. بعد براي يک لحظه احساس کردم کسي دارد با من صحبت ميکند. گفت: «نترس، يک کمي خونسرد باش، دستگيره هست، خوب نگاه کن.» يک مقداري آرام شدم و تمرکز کردم. آنجا را نگاه کردم و ديدم بله، يک دستگيره هست که افتاده زمين. دستگيره را برداشتم. در را باز کرده و فرار کردم. تا اين که رسيدم به يک در شيشهاي، چون سالن بود. آن در هم قفل بود. ديگر وقت را از دست ندادم و خودم را از بين شيشهها پرت کردم بيرون و رفتم پايين. توي باختران موقعي که بمباران ميشد، يک پلي بود که سريع ميرفتيم زير آن و توي قايق مينشستيم. بسرعت خودم را رساندم به آن پل، نفس نفس ميزدم. يک درجهداري آنجا بود، گفت: چته؟ گفتم: «من اين طوري گير کردم توي ساختمان و يک همچنين مسالهاي برايم پيش آمده.» خلاصه با من صحبت و آرامم کرد. بعد فهميدم که عبدالقادري در همان بمباران شهيد شده بود.
برگرفته از کتاب: روزهايي که ميروند، مرداني که ميمانند، عبدالامير شريفي، روابط عمومي شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون
مباني، تعاريف و استانداردهاي مديريت داراييها
مديريت داراييها به مجموعهاي از فرايندهاي روشمند نگهداري، بهکارگيري و توسعه کليه داراييهاي يک شرکت اطلاق ميشود که در نهايت کل مجموعه را از نظر اقتصادي بهينه ميکند. در اين چارچوب، روشهاي مهندسي با تجربيات و تئوريهاي اقتصادي ترکيب ميشوند و ابزاري را به وجود ميآورند که به صورت منظم و با روندي منطقي، در مسير تصميمگيريهاي فعلي و بعدي به کار برده ميشوند. هدف از اين کار به صورت ساده، افزايش سود و منفعت يک مجموعه به منظور پيشبرد اهداف تعريف براي آن، براساس امکانات و منابع موجود است. اين روش، ارزيابيهاي اقتصادي درهر دو سطح سرمايهگذاريهاي پروژهاي و شبکهاي و نيز سيستمي را با هم ترکيب ميکند. اطلاعات به دست آمده از اين روش، به تصميمگيري براي سرمايهگذاريهاي سودده اقتصادي کمک ميکند. در يک نگاه کلي، مديريت داراييها و سرمايه، پايه مطمئن و محکمي را براي نظارت بر سيستم، بهينهسازي، توسعه و جايگزين کردن داراييها از طريق مديريت اقتصادي، برنامهريزي و چگونگي تخصيص منابع ايجاد ميکند. در اين ميان تمامي فعاليتهاي عملياتي، توسعهاي و نگهداري از طريق روش مديريت داراييها قابل بررسي است.
مديريت سرمايه و داراييها داراي خصوصياتي از قبيل مشتري مداري، هدفمندي، سيستماتيک بودن، انعطافپذيري، در دسترس بودن و دربرگيرنده اهداف طولاني مدت است. علاوه بر اين، هر گونه مديريت دارايي بايد براساس ويژگيهاي همان محيط کاري انجام شود. براي عملي کردن اين روش مديريت، در ابتدا لازم است تا اهداف به صورت مشخص تعريف شوند.
برگرفته از کتاب: مديريت دارايي در شرکتهاي بالادستي نفت و گاز، موسسه مطالعات بينالمللي انرژي، دکتر تورج دهقاني
رفع سوءتفاهم
در بهار 1327 به استخدام شرکت نفت درآمد و به اداره انتشارات آبادان رفت. در نشريات «خبرهاي روز» و «اخبار هفته» که در اداره انتشارات آبادان چاپ ميشد، به تدوين مطالب ادبي، تفريحي و موضوعاتي چون روحيه ايرانيان و ايستادگي در برابر اجانب پرداخت. ابوالقاسم حالت در يکي از خاطرات خود از آن دوران چنين نقل ميکند: «... چند ماهي از استخدام من نگذشته بود که نفت ملي شد و مطبوعات، مطالب تندي درباره شرکت نفت نوشتند. روزي رئيس اداره مرا خواست و پيشنهاد کرد که با هم قدم بزنيم. سر صحبت را باز کرد و گفت که از چون مني که باتجربهام و مدتي هم در خارج بودهام، بعضي کارها بعيد است. بيخبر از همه جا علت اين گفتوگو را جويا شدم. گفت که اگر هم انتقادي نسبت به شرکت نفت دارم، بهتر است که با اسم مستعار چاپ کنم و امضاي خودم را پاي آن مطلب نگذارم. وقتي حيرت مرا ديد، هفتهنامهاي به نام «انسان آزاد» را نشانم داد. در آنجا شعري از من چاپ شده بود که مطلع آن چنين بود:
پيش ارباب خري رفته و نوکر شدهام
چه خرم من که خر يک خر ديگر شدهام
در وضعيت ناجوري گير کرده بودم. ناگهان فکري به خاطرم رسيد و پرسيدم: «اينجا کتابخانه هست؟» پاسخ داد: «بله، چند تا هم داريم.» با ماشين به نزديکترين کتابخانه رفتم. کتابدار مرا شناخت و احترام کرد.
از آنجا مجموعه «فکاهيات حالت» را به امانت گرفت و پيش رئيس برگشتم. کتاب را به او نشان دادم. گفتم که آن هفتهنامه، شعر را از اين کتاب – که 2 سال پيش چاپ شده–برگزيده و چاپ کرده است و تاريخ سرايش آن هم 4 سال پيش است. به اين ترتيب سوء تفاهم پيش آمده رفع شد.
برگرفته از کتاب نامآوران عرصه قلم در صنعت نفت ايران، نفت و قلم، احمد راسخي لنگرودي
قير در عصر باستان
بنا به کاوشهاي باستانشناسان در عراق از چهارهزار سال پيش از ميلاد ملات قير در ساختمانها به کار ميرفته است. کاوشهاي باستانشناسان حکايت از آن ميکند که اقوام باستاني خاورميانه، بويژه سومريان بين شش تا پنج هزار سال پيش با استفاده از قير براي محکم کردن ابنيه آشنا بوده و به جاي ملاط بين سنگها و آجرها قير را به کار ميبردهاند.
سومريها استادان استفاده از قير بودند. آنها براي چسباندن قطعات جواهر به هم از قير استفاده ميکردند. دسته چاقو و امثال آن را با قير محکم ميکردند و ظروف سفالين و کشتيها را با قير مياندودند تا آب در آن نفوذ نکند.
هردوت ابوالمورخان مينويسد که سنگ فرش کف باغهاي معلق بختالنصر، امپراتور باستاني بابل با قير بندکشي شده بود. مردم بابل استخرها و راههاي آب و سدهاي خود را با قير بندکشي ميکردند تا آب به آنها آسيب نرساند.
مورخان نوشتهاند در بابل جادهها را آجر فرش ميکردند و با قير بندکشي ميکردند تا تحمل عبور ارابهها و گاريهاي سنگين را داشته باشد. از نوشته هرودوت در کتاب تاريخها (تواريخ) به روشني برميآيد که قير داغ در ساختن برج و باروي مستحکم بابل نقش مهمي داشته است.
«اين شهر به وسيله خندق بزرگ پرآبي احاطه شده، در داخل محدوده خندقها، حصاري به پهناي پنجاه ذراع و به ارتفاع بيست و دو ذراع شاهي برپا شده است. اکنون بايد توضيح بدهم با خاک اين خندقها چه کردهاند و برج و باروهاي شهر چگونه ساخته شده است. در حيني که اقدام به کندن خندق کرده بودند، خاک آن را به صورت خشت خام درميآوردند و همين که به اندازه کافي فراهم ميآمد، آن را در کوره پخته به صورت آجر درميآوردند و قير داغ را به صورت ملاط به کار ميبردند.»
برگرفته از کتاب: خون خاک، جلد اول، دارسي و نفت ايران، خسرو معتضد
زانودرد شايع در جواني ( سندروم درد پتلوفمورال)
سندروم درد مفصل پتلوفمورال باعث ايجاد درد در ناحيه قدامي زانو ميشود. همانطور که از نام آن مشخص است، اين ناحيه بين کشکک(پتلا) و استخوان ران (فمور) قرار گرفته است. اين سندروم به ميزان زيادي در افراد نوجوان صاحبان مشاغل دستي و ورزشکاران به چشم ميخورد. اين عارضه گاهي به علت ساييده شدن، سفتي و يا نرمي کشکک زانو ايجاد ميشود. اگر عضلات اين ناحيه نتوانند نيروهاي وارد شده را تحمل کنند، عمده فشار به مفصل وارد ميآيد و منجر به ايجاد سندروم درد مفصل پتلوفمورال ميشود. اين سندروم همچنين ميتواند در نتيجه تغيير زواياي زانو ايجاد شود.
عوامل ايجادسندروم درد مفصل پتلوفمورال
اين سندروم ممکن است به علت استفاده بيش از حد از مفصل، جراحت، وزن زياد، کج بودن کشکک، برقرار نشدن تعادل بين قدرت عضلات و يا تغييرات زير کشکک ايجاد شود. گاهي علت اصلي ايجاد کننده آن ممکن است در مفاصل مجاور باشد که به علت درد، باعث ايجاد تغييرات پوسچرال در بدن و تاثير آن بر اين مفصل شود.
علايم سندرم پتلوفمورال
علامت اصلي آن درد زانوست. اين درد حين چمباتمه زدن، نشستن با زانوي خم، پريدن و يا رفتوآمد روي پله بخصوص پايين رفتن از پله ايجاد ميشود. گاهي فرد احساس خالي شدن زانو را تجربه ميکند، يعني حين راه رفتن ناگهان زانوهاي او خالي ميکند و نميتواند وزن بدن را تحمل کند. همچنين شنيدن صداهايي از زانو حين راه رفتن و حرکت زانو نيز شايع است.اين افراد حين ايستادن با زانوي صاف نيز پس از مدتي درد را گزارش ميکنند.
اين سندروم را چگونه تشخيص ميدهند؟
پزشک با تاريخچهگيري و معاينه فيزيکي به دنبال علت اين درد ميگردد. گاهي نياز به تصويربرداري است که شامل X-rayيا MRIمي شود. اين تستها به پزشک کمک ميکند تا بين بيماريهاي مشابه تفاوت قائل شود. فيزيوتراپيست نيز با انجام معاينات فيزيکي مخصوص اين عارضه، از وجود آن آگاه ميشود.
چگونه اين سندروم درمان ميشود؟
اين بيماري با پرهيز از انجام فعاليتهايي که علايم را تشديد ميکنند، به ميزان زيادي بهبود مييابد:
- از نشستن، چمباتمه زدن و دوزانو نشستن براي مدت طولاني پرهيز کنيد.
- دوچرخه و ارتفاع زين آن را تنظيم کنيد تا مقاومت کمتري در برابر حرکت ايجاد کند. بيمار بايد هنگام استفاده از دوچرخه ثابت، ارتفاع را طوري تنظيم کند که حين پدال زدن نيازي به انتقال وزن خود به طرفين نداشته باشد.
- از تمرينهايي که نياز به خم کردن زياد زانو دارند، مثل چمباتمه زدن پرهيز کنيد.
روشهاي ديگر براي کاهش درد
استفاده از داروهاي ضد التهابي مثل ايبوپروفن يا ناپروکسن براي کاهش تورم، سفتي و درد در اين ناحيه. (حتما راهنماي مصرف داروها را بخوانيد).
استفاده از يخ و استراحت؛ البته ممکن است شخصي با گرما حس بهتري داشته باشد.
چسباندن چسب مخصوص و استفاده از بريس مناسب براي ناحيه کشکک
فيزيوتراپي
يکي از روشهاي موثر و غير تهاجمي براي درمان اين عارضه، فيزيوتراپي است. فيزيوتراپيست ابتدا با معاينه دقيق، شرايط مفصل را بررسي و سپس بر اساس نتايج حاصل از معاينه، برنامه درماني ارائه ميکند که شامل کاهش درد و التهاب، افزايش قدرت عضلاني، افزايش استقامت عضلاني، بهبود عملکرد، اصلاح پوسچرال و تجويز اورتز مناسب، آزادسازي گرفتگيهاي عضلاني، حرکت کشکک و بهبود شرايط قلبي - ريوي ميشود، زيرا اين بيماران ممکن است به مرور به علت بيتحرکي ناشي از زانو درد، از لحاظ سيستم قلبي - ريوي نيز دچار مشکل شوند که با فيزيوتراپي قابل پيشگيري و درمان است. پس به طور کلي ميتوان نتيجه گرفت که سندروم درد پتلوفمورال بين جوانان شيوع بالايي دارد. همچنين تشخيص به موقع، از مزمن شدن آن و ايجاد اخــتلالات ديــگــر، پــيشـگـيري ميکند.
با علاقه کودکان به آرايشکردن چه کنيم؟
دکتر مهدي بياتي علاقه براي استفاده از لوازم آرايشي از سوي کودکان، بويژه دختران زير هفت سال از جمله نگرانيهاي خانوادههاست دغدغه اصلي زماني به وجود ميآيد که والدين نميدانند در مقابل اين خواسته و کنجکاوي کودکان چه پاسخي بدهند و چگونه با آنها برخورد کنند. گروه سني 5 تا 6 سال، گروهي است که در آن کنجکاوي خاص کودکان شکل ميگيرد و آنان به دنبال بررسي و کشف تفاوتهاي خود با افراد بالغ هستند و به تبع آن، سوالات خاصي از والدين ميپرسند. امروزه نيز با توجه به رشد فرايندهاي ديداري و شنيداري که به واسطه راديو، تلويزيون در خانواده به وجود آمده، کنجکاويها به مراتب بيشتر شده و به جرات ميتوان گفت که اين کنجکاويها در کودکان از 5/2 تا 3 سالگي به بعد شروع ميشود.
اين اتفاق يکي از مراحل رشد کودکان است و همه کودکان متناسب با شرايط خود اين مرحله را پشت سر ميگذارند، اما مهمترين نکته، چگونگي برخورد والدين با آنهاست.
علت اصلي گرايش دختران زير هفت سال به استفاده از لوازم آرايشي
از نظر علمي دختران در اين سن نسبت به پدران خود رابطه صميمانه تري دارند و در اين ميان، مادر را رقيب خود ميدانند. همانطور که پسران نسبت به مادر خود اين احساس را داشته و پدر را رقيب خود احساس ميکنند. در گروه سني زير 7هفت سال دختران، به اين دليل که در سن تقليد قرار دارند، ميخواهند از نظر ديداري نزد پدر نسبت به مادر خود برتري يابند؛ به همين دليل از لوازم آرايشي مادر استفاده ميکنند تا پدر به آنها توجه بيشتري کند.
کودک بازداري و منع کودک از سوي والدين اشتباه است
رفتارهاي بازدارنده براي استفاده نکردن کودک از لوازم آرايشي، باعث علاقهمندي آنها به اينگونه لوازم در سنين بزرگسالي، بخصوص نوجواني ميشود و در آينده ميان نوجوان و خانوادهها تنش به وجود ميآورد که ممکن است از نظر روحي و رواني به فرد آسيب وارد کند.
تمام روانشناسان و مشاوران تربيتي و اجتماعي اذعان دارند که استفاده دختران زير 7 سال از لوازم آرايشي هيچ مشکلي براي آنها ايجاد نميکند، از اين رو به خانوادهها توصيه ميشود به کودک خود فرصت دهند تا کنجکاوي خود را برطرف کند و با او رفتار تندي نداشته باشند.
چگونه خودتان را بعد از اشتباهاتتان ببخشيد
خود بخشايش، در واقع اجازه دادن به خودتان براي حرکت رو به جلوست؛ هنگامي که شما تاييد ميکنيد که کارتان اشتباه است و نهايت تلاشتان را براي بهبود شرايط انجام ميدهيد.
اگر شما کاري را که باعث آزار کسي ميشود، انجام داده باشيد، مثل دروغ، خيانت، آزار دوستان و تحقير همکارانتان و فکر کنيد که بيتفاوت و بدون عذاب وجدان ميتوانيد از اين کارتان عبور کنيد، بدانيد که اين تفکري سادهلوحانه است؛ زيرا معمولا بعد از هر خطايي احساس شرمساري، اندوه و مقصر دانستن خود به سراغتان ميآيد.
اما نگه داشتن و ماندن اين احساسات در فرد براي زمان طولاني، سلامت روان او را به خطر مياندازد. «خودبخشايش»، همواره با سطح کم نگراني، آشفتگيهاي فردي کم و خصومت و دشمني پايين در ارتباط است. چه ديگران شما را ببخشند و چه نبخشند، بايد ببينيد که آيا ميتوانيد خود را ببخشيد؟
براي واضح شدن موضوع، بايد بگوييم که بخشش خود، به معني ناديده گرفتن کار اشتباه و يا بي تفاوت بودن به مسئوليتها نيست؛ هرچند اگر شما اهل تفکر باشيد، غير ممکن است که از کنار موضوعي بي تفاوت عبور کنيد.
خود بخشايش، به اين معني است که به خودتان اجازه دهيد با وجود پذيرش اشتباهتان، رو به جلو حرکت کنيد و براي بهبود شرايط، بيشترين تلاش را انجام دهيد.دکتر مارلين کارنيش از دانشگاه آبورن آلاباما، برنامه درماني چهار بخشي زير را براي اينکه شخصي بتواند خود را ببخشد، معرفي کرده است:
مسئوليتپذيري:در اين مرحله، خودتان را براي کار اشتباهي که انجام دادهايد، مسئول و مقصر بدانيد و ازبهانه تراشي «من به طرف شکست هل داده شدم، مقايسه کردن خود با ديگري، او مثل من اين کار را انجام داد، مقصر جلوه دادن ديگران، من کار (ب) را انجام نميدادم اگر او کار ( الف) را انجام نداده بود و ...» بپرهيزيد. بخشش خود بدون پذيرش اين مرحله بينتيجه است.
پشيماني:روي احساس شرم خود کار کنيد تا مرتب از خود انتقاد نکنيد. درست است که شرم و پشيماني شما، قلب آزرده دوست يا شريک زندگيتان را ترميم نميکند؛ اما بازگشت از مسير قبلي و اصلاح مسير زندگيتان، ميتواند باعث رفع دلآزردگي آنها شود.
تجديد قوا:پشيماني بايد شما را به سمت تلاش براي درست کردن رفتار اشتباهتان سوق دهد. معذرت بخواهيد و کاري را براي جبران اشتباه خود انجام دهيد و از آن اشتباه درس بگيريد و از تکرار آن در آينده اجتناب کنيد.
نو شدن و تفکر تازه:دکتر کارنيش مينويسد: «خود تنبيهي طولاني را کنار بگذاريد و با مهرباني و احترام با خود رفتار کنيد. نامهاي به خودتان بنويسيد که شامل درسهايي باشد که از اشتباهتان گرفتيد و تغييرات مثبتي که در نتيجه اين اشتباه در خودتان به وجود آمده را بررسي کنيد.»
شوربختي مرد مجرد
به نظر ميرسد مجرد ماندن سخت است. در پيري حرمت خود را به خطر انداختن، بيمار بودن و از کُنج بستر خود هفتهها به اتاق خالي چشم دوختن، هميشه جلوي خانه خداحافظي کردن، هرگز شانه به شانه همسر خود از پلهها بالا رفتن، در اتاق خود شاهد وجود دري فرعي بودن که به محيط زندگي ديگران باز ميشود، شام خود را روي يک دست به خانه بردن، از سر بينوايي به بچههاي ديگران زل زدن، محروم بودن از فرصت تکرار مکرر اين جمله که من بچه ندارم و رفتار و ظاهر خود را شبيه يکي دو مرد مجردي کردن که به خاطرات دوران جوانيمان تعلق دارند. وضع مرد مجرد کم و بيش اينگونه است. فقط اينکه هر آدمي در عالم واقعيت امروز و در آينده صاحب يک بدن و يک سر واقعي خواهد بود. بنابراين يک پيشاني هم خواهد داشت که با کف دست برآن بکوبد.
فرانتس کافکا
يوگا با ما چه مي کند؟
احتمالا بارها نام يوگا، مديتيشن و يا آرامش ذهن به گوش شما خورده است؛ اما شايد ندانيد که يوگا چيست و واقعا با ذهن و بدن شما چه ميکند؟ يوگا، يکي از ورزشهاي کهن آسياي شرقي است و در زبان سانسکريت به معناي «وحدت» است؛ وحدت ميان روح و جسم، خورشيد و ماه، زن و مرد، پير و جوان.
يوگا را نميتوان يک رشته ورزشي دانست، زيرا علاوه بر تقويت جسم به تقويت روح و ذهن نيز ميانجامد و فرد را به سمت استدلال منطقي و خودآگاهي پيش ميبرد.
تعريف فدراسيون بينالمللي يوگا از آن به اين شرح است: «يک شيوه جهاني و عملي که براساس مجموعهاي از روشهاي خاص و با رجوع به سنت هندوستان شکل گرفته است. با افزايش آگاهي و رشد تدريجي، يوگا با هماهنگي کامل، استعدادهاي جسمي، عاطفي، ذهني، روحي و بشري فرد را پرورش ميدهد.»
يوگا شامل 8 شاخه اصلي است که در سه خانواده طبقه بندي ميشوند:
يوگاي پويا، يوگاي ريلکسيشن، يوگاي روح
يوگا، تأثير بسياري بر جسم و روح انسان به طور همزمان دارد. در اينجا به اختصار به برخي آثار مفيد آن اشاره ميکنيم:
اين ورزش موجب انعطافپذيري بيشتر اندامها شده و در عضلات کشش مناسبي ايجاد ميکند. اين تمرينها با آزاد کردن اسيد لاکتيک در عضلات، عملکرد مفاصل را بهبود ميبخشد.
يوگا موجب اصلاح حالتهاي بدن ميشود. در طول انجام اين ورزش، شما به يک خود آگاهي از بدن خود ميرسيد. به عنوان مثال متوجه خميده بودن کتفها يا قوز کمر خود خواهيد شد و آن را اصلاح ميکنيد.
در طول انجام تمرينها شما تنفس خود را اصلاح کرده و عميقتر نفس ميکشيد. با اين کار ظرفيت ريهها بتدريج افزايش پيدا کرده و اکسيژن بيشتري در اختيار بدن قرار ميگيرد. تنفس عميق، اثرات آدرنالين ترشح شده در خون را خنثي و فرد شادابي و آرامش پيدا ميکند.
با افزايش اکسيژن رساني به خون، عملکرد قلب نيز بهبود مييابد. در مطالعات بيوشيميايي، از يوگا به عنوان يک عامل آنتي اکسيدان ياد شده که موجب کاهش کلسترول و تريگليسيريد خون و در پي آن تقويت سيستم ايمني ميشود.
فوايد روانشناسي يوگا بسيار جذاب و حيرت انگيز است. يوگا موجب تنظيم حالتهاي تند رواني مثل خشونت، افسردگي و اضطراب ناگهاني ميشود. استرس را از فرد دور کرده و اميد را در او زنده ميکند، ضمن اين که باعث بالا رفتن تواناييهاي فردي و مهارتهايي مثل يادگيري، تمرکز و تقويت حافظه ميشود.
يوگا ورزشي است که انجام آن به تمامي افراد حتي کهنسالان، نوزادان، کودکان و زنان باردار نيز توصيه ميشود. بسياري از مراکز زايمان و مراقبتهاي بارداري، کلاسهاي «يوگا در بارداري» را براي تسهيل در زايمان و نيز بهبود عوارض ناشي از بارداري توصيه ميکنند. همچنين انجام اين ورزش براي کودکان فوايد بسياري دارد؛ زيرا فعاليتي است که در آن برد و باخت معنايي ندارد و يک فعاليت فيزيکي بدون رقابت است، از اين رو به کودکان ميآموزد که چطور حرکات اندامهاي مختلف خود را با هم هماهنگ کنند و با توجه به اين که ذهن کودکان بيشتر از بزرگسالان، آمادگي تغيير و شکل پذيري دارد، بنابراين يوگا به آنان کمک ميکند تا راحتتر از يک بزرگسال، به آرامش، خودآگاهي و تنظيم خلق و خو دست پيدا کنند. يوگا پرخاشگريها و ترسهاي کودکان را بهبود بخشيده و اختلالات رواني اقتضاي سنشان را متعادل ميکند.
به ياد شهداي خدمت در حادثه نفتکش سانچي
دل به دريا زده اي اي كه دلت، درياييست ...
اين سفر پرخطر و در دل ما غوغاييست
بهرآبادي اين ملك و سرا، جان دادي
راه تو، راه همه مردم بي پرواييست
از خطرها و حذرها تو گذشتي اما...
ما همه در دلمان بي تو فقط تنهاييست
گر همه عمر به دريا زده اي بهر اميد
اين سفر نقطه پايان همه بي تابيست
برو اي مرد خدا تا به خدا وصل شوي
تو و آن همسفرانت دلتان شيداييست
جاويد مرسل نژاد، شرکت نفت خزر
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات