توان فروش نفت پس از برجام افزایش یافت
صادرات نخستین محموله نفت از پایانه جاسک در خردادماه
پرونده میدانهای مشترک گازی مختومه شد
حواسمان به سود واحدهای تولید باشد
تعمیرات اساسی خط چهارم سراسری یک گام به جلو
گاز خراسان جنوبی رکوردها را جا به جا کرد
خلاقیت در رنگ بندی مناطق عملیاتی
چرا برای بازار نفت بازگشت شیل فاجعه بار خواهد بود؟
طرح طبقهبندی مشاغل پیمانکاری در دستورکار است
حمایت پژوهشگاه نفت از دانشبنیانها
یک کلیک با دنیایی از شعر فاصله دارید
گجتهایتان را نو و تمیز نگه دارید
هفته خوب نفتی ها در فوتبال ایران
مردم کشورها و وزارتخانههای عجیب
دغدغه هنریم خلق آثار دفاع مقدس است
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: پس از برجام توان رقم فروش نفت از ۹۰۰ هزار بشکه به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه رسید، همچنین هزینه انتقال آب دریا به فلات مرکزی ایران که از صندوق توسعه ملی بوده، از محل فروش نفت در پسابرجام به دست آمده است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی، بعدازظهر سه شنبه (۲۱ اردیبهشت ماه) در دیدار جمعی از اصحاب رسانه با اشاره به همکاری دولت با رسانه ها گفت: تلاش دولت بر این بوده است که رفتار و همکاری مناسبی با رسانه ها داشته باشد، به گونه ای که به ابزار رسانه راحت تر دسترسی و برای بیان حقایق آزادی کامل داشته باشند و داده های لازم در اختیارشان قرار گیرد.
وی با اشاره به دستاوردهای مهم و تاریخی دولت در مذاکرات برجام و برداشته شدن قطعنامه های شورای امنیت و خارج شدن از ذیل بند هفتم منشور سازمان ملل متحد و پایان دادن به پرونده مطالعات ادعایی (PMD)، افزود: علت اینکه مردم واقعیت های دولت یازدهم و دوازدهم را در این زمینه ها نمی دانند به دلیل سیاه نمایی هایی است که رسانه های قدرتمند در خارج از کشور و برخی در داخل انجام داده اند.
رئیس جمهوری با بیان اینکه همه وظیفه داریم در حد توان واقعیت ها را به مردم بیان کنیم، تصریح کرد: پس از برجام توان فروش نفت از ۹۰۰ هزار بشکه به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه افزایش یافت و اعتبار تمام طرح هایی که سال ۹۹ در روزهای پنجشنبه به افتتاح رسید، بیش از ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان است که در سایه برجام به دست آمده است، همچنین هزینه انتقال آب دریا به فلات مرکزی ایران که از صندوق توسعه ملی بوده، از محل فروش نفت که پس از برجام حاصل شد، به دست آمده است.
روحانی با بیان اینکه توافق هسته ای برجام صددرصد به نفع کشور بود، عنوان کرد: البته ممکن است به همه آنچه مدنظر داشتیم نرسیده باشیم، اما بی شک بیش از ۸۰ درصد انتظارها برآورده شده است، به گونه ای که پس از برجام و در سال ۹۵ بالاترین رشد اقتصادی جهان را داشتیم و تورم در مواردی تک رقمی شد و محال است که این دستاورد بزرگ در تاریخ مستور بماند.
وی گفت: ترامپ این توافق را زیر پا گذاشت و باعث شد فشارهای زیادی به کشور تحمیل شود و تأسف آور این است که عده ای به جای اینکه بگویند آمریکا و ترامپ جنایت کردند به دولت تهمت می زنند که ناکارآمد بوده است.
رئیس جمهوری ادامه داد: همان طور که در جنگ هشت ساله تنها بودیم در جنگ اقتصادی ۳.۵ ساله هم تنها بودیم و هیچ کس حاضر نبود حتی یک کشتی نفت از ایران بخرد، اما با این حال دولت توانست معیشت مردم را تأمین کند و حاضر نشدیم کالاهای اساسی را کوپنی کنیم.
روحانی افزود: از ۳.۵ سال اخیر بیش از چهار سال قبل که در آن شاهد دستاوردهای بزرگی بودیم راضی هستم، زیرا در این مدت شاهد مقاومت و ایستادگی مردم در کنار مقام معظم رهبری و دولت در برابر جنگ اقتصادی دشمن بودیم و این در تاریخ بی نظیر است.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از تشکیل کمیسیون مشترک برای بررسی طرح تشکیل وزارت انرژی و نهادهای وابسته آن در کمیسیون متبوع خود خبر داد. مالک شریعتی نیاسر گفت: با اینکه اعضای کمیسیون اتفاق نظر داشتند که طرح تشکیل وزارت انرژی، موضوع اختصاصی کمیسیون انرژی است و به ویژه اینکه وزن اقتصادی و وزن تشکیلات ساختاری مجموعه نفت و نیرو در کمیسیون انرژی قرار دارد و باید به روال بسیاری از طرح ها و لوایح کمیسیون اصلی، کمیسیون انرژی باشد و کمیسیون های دیگر مرتبط با کمیسیون فرعی باشند، اما از آنجا که به هیئت رئیسه ارجاع داده شده بود، ما هفت نفر را به عنوان اعضای کمیسیون مشترک بررسی این طرح انتخاب کردیم که این هفت نفر را به هیئت رئیسه اعلام خواهیم کرد.
وی افزود: مقرر شد رئیس کمیسیون انرژی با هیئت رئیسه مجلس صحبت کند و موضوع ارجاع آن به عنوان کمیسیون اصلی به کمیسیون انرژی به عنوان مسئول اصلی رسیدگی به طرح در دستور کار قرار گیرد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: از نظر کمیسیون انرژی، این تصمیم موقتی است تا در هیئت رئیسه مجلس تعیین تکلیف شود. امیدواریم موضوع های تخصصی به کمیسیون های تخصصی خود ارجاع شود و تشکیل کمیسیون مشترک اتفاق نیفتد و کمیسیون انرژی به صورت کامل به موضوع رسیدگی کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه درخواست از عربستان برای فروش نفت ایران صحت ندارد، گفت: گفت وگوهای ایران با عربستان درباره موضوع های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی دنبال می شود و هر موضوع دیگری درباره این گفت وگوها از اساس صحت ندارد.
سعید خطیب زاده در نشست خبری روز دوشنبه، ۲۷ اردیبهشت ماه در پاسخ به پرسشی درباره حمله به کشتی های ایرانی گفت: حمله به کشتی ها در حوزه آب های بین المللی در دریای مدیترانه بررسی و ریشه یابی شده است، من گزارش ها را ندیدم، باید منتظر باشیم مراجع ذیربط گزارش نهایی خود را ارائه کنند.
وی در پاسخ به پرسشی درباره ادعای رسانه انگلیسی میدل ایست آی، مبنی بر اینکه ایران در مذاکرات با عربستان خواستار کمک برای فروش نفت و دور زدن تحریم ها شده است، افزود: گفت وگوهای ایران با عربستان درباره موضوع های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی دنبال می شود و هر موضوع دیگری درباره این گفت وگوها از اساس صحت ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره توافق ایران و آژانس و موضوع دسترسی های پادمانی تصریح کرد: قانون مجلس الزام آور است، این قانون درباره منع دسترسی های فراپادمانی آژانس بود که از سه ماه گذشته آغاز شده و اکنون آژانس هیچ دسترسی فراپادمانی ندارد.
خطیب زاده به توافق رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی اشاره و عنوان کرد: توافق این بود که فیلم ها را ضبط کنند، اما در اختیار آژانس قرار نگیرد و این تصمیم داخلی بود و این امکان وجود دارد در یکماه این فیلم ها پاک شود. مهم این است که آژانس بین المللی انرژی اتمی از همان زمان مصوب مجلس هیچ دسترسی فراپادمانی ندارد.
اعضای هیئت امنای صندوق توسعه ملی برای استفاده پالایشگاه های کوچک و بخش های مستعد دیگر از تسهیلات صندوق توسعه ملی برای تبدیل نفت به فرآورده های نفتی موافقت کردند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، نخستین نشست هیئت امنای صندوق توسعه ملی در سال ۱۴۰۰، روز سه شنبه (۲۸ اردیبهشت ماه) به ریاست دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری برگزار و برای رفع مشکلاتی که شرایط کرونایی برای افراد دریافت کننده تسهیلات ریالی و ارزی این صندوق ایجاد کرده بود، تصمیم هایی اتخاذ شد. اعضای هیئت امنای صندوق به عنوان نخستین دستور نشست امروز، با توجه به وضع اقتصادی متأثر از شیوع کرونا و تحریم های همه جانبه، با امهال اقساط تسهیلات اشتغال زایی روستایی و عشایری که از محل اعتبار ۱.۵ میلیارد دلاری تخصیص یافته از این صندوق پرداخت شده بود، موافقت کردند. اقساط تسهیلات ویژه ارزی پرداخت شده به شرکت ملی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و همه دریافت کنندگان تسهیلات ارزی اعم از افراد و بانک ها که از وضع به وجودآمده در اثر شیوع کرونا و تحریم ها آسیب دیده اند، به مدت یک سال تمهیل شد.
اعضای هیئت امنای صندوق توسعه ملی همچنین با توجه به مصوبه مجلس شورای اسلامی برای استفاده پالایشگاه های کوچک و بخش های مستعد دیگر از تسهیلات صندوق توسعه ملی برای تبدیل نفت به فرآورده های نفتی، همسو با تحقق منویات مقام معظم رهبری برای پشتیبانی و رفع موانع تولید، مجوزهای لازم برای اجرای این مصوبه مجلس را تصویب کردند
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: صنعت پتروشیمی از ارکان اصلی صنعت نفت ایران در زنجیره تولید است، از این رو پتروشیمی افزون بر تولید ثروت می تواند زنجیره ارزش را در صنایع پایین دستی نیز تکمیل کند.
شانا به نقل از احمد مرادی نوشت: صنعت پتروشیمی نقش مهمی در افزایش درآمدهای ارزی کشور دارد، گفت: امروز باتوجه به کاهش درآمدهای نفتی در نتیجه تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ایران، صنعت پتروشیمی با توجه به نقش مهم خود در درآمدهای ارزی کشور از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
وی افزود: با توسعه صنعت پتروشیمی و رفع مشکلات و مسائل طرح های در دست اجرا و بهره برداری از آنها، دستاوردهای خوبی در آینده نزدیک خواهیم داشت.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: صنعت پتروشیمی از ارکان اصلی صنعت نفت ایران در زنجیره تولید است، از این رو پتروشیمی افزون بر تولید ثروت می تواند زنجیره ارزش را در صنایع پایین دستی نیز تکمیل کند. مرادی با اشاره به نقش صنعت پتروشیمی در توسعه صادرات غیرنفتی گفت: باید با جذب سرمایه های جدید به پیشرفت این صنعت کمک کنیم. پتروشیمی می تواند به نوعی تحریم ها را دور بزند، خنثی کند و توسعه خود را شتاب بخشد.
صادرات نفت اوپک در ماه مه یک میلیون بشکه در روز افزایش یافته است.
به گزارش پایگاه خبری اویل پرایس، مؤسسه ردیابی کشتی پترولجستیک روز دوشنبه (۲۷ اردیبهشت ماه) اعلام کرد که صادرات نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) از ابتدای ماه مه تاکنون در حالی یک میلیون بشکه در روز افزایش یافته که ائتلاف این سازمان و متحدانش (اوپک پلاس) کاهش عرضه خود را ۳۵۰ هزار بشکه در روز تسهیل کرده است. در نشست وزیران اوپک پلاس که ابتدای ماه آوریل برگزار شد، اعضای این ائتلاف موافقت کردند تولید خود را در ماه های مه تا ژوئیه به صورت تدریجی و به مقدار یک میلیون بشکه در روز افزایش دهند.
قرار است تولید اوپک پلاس در هر دو ماه مه و ژوئن به مقدار ۳۵۰ هزار بشکه در روز و در ماه ژوئیه بیش از ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد.
افزون بر این، عربستان کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای خود را نیز در چند ماه آینده به صورت تدریجی تسهیل می کند.
تولید نفت عربستان در هر یک از ماه های مه و ژوئن ۲۵۰ هزار بشکه در روز افزایش می یابد. در مجموع انتظار می رود تولید نفت اوپک پلاس تا پایان ماه ژوئیه امسال ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد.
تصمیم ابتدای ماه آوریل اوپک پلاس بیانگر اعتماد سران اوپک پلاس به توانایی بازار برای جذب بیشتر نفت با شتاب برنامه های واکسیناسیون و افزایش سفر است. ائتلاف اوپک پلاس و تمام تحلیلگران انتظار دارند تقاضای جهانی نفت در نیمه دوم ۲۰۲۱ بهبود قابل توجهی داشته باشد و در اواخر سه ماه پایانی امسال به سطح پیش از بحران کرونا برسد.
با وجود نگرانی های اخیر درباره بحران کرونا در هند، اوپک، بانک های سرمایه گذاری و آژانس بین المللی انرژی به رشد چشمگیر تقاضای جهانی نفت در سال جاری میلادی خوشبین هستند
قیمت شاخص نفت خام برنت ساعت ۶ و یک دقیقه امروز (سه شنبه، ۲۸ اردیبهشت ماه) با ۲۰ سنت افزایش به ۶۹ دلار و ۶۶ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا با ۱۹ سنت افزایش به ۶۶ دلار و ۴۶ سنت برای هر بشکه رسید. خبرگزاری رویترز گزارش داد: قیمت نهایی شاخص نفت خام برنت روز دوشنبه (۲۷ اردیبهشت ماه)، ۶۹ دلار و ۴۶ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا ۶۶ دلار و ۲۷ سنت بود.
قیمت نفت امروز بالا رفت و بر افزایش قیمت بیش از یک درصدی دیروز افزوده شد، زیرا خوش بینی به بازگشایی اقتصاد ایالات متحده آمریکا و اروپا بیش از نگرانی از کاهش تقاضای سوخت در آسیا (به دلیل افزایش موارد شیوع ویروس کرونا و موج جدید محدودیت ها) بود.
هیرویوکی کیکوکاوا، مدیر تحقیقات شرکت نیسان در این باره گفت: بازار به دلیل اختلاف موجود بین نگرانی از گسترش موارد ابتلا به ویروس کرونا در آسیا و خوش بینی ناشی از بازگشایی دوباره اقتصادی در اروپا و ایالات متحده به لطف واکسیناسیون، در محدوده معاملاتی محدودی باقی ماند.
وزیر نفت در حاشیه امضای قرارداد میدان گازی فرزاد خبر داد
وزیر نفت از صادرات نخستین محموله نفت از پایانه جاسک در خردادماه خبر داد و گفت: ساخت خط لوله نفت گوره - جاسک پایان یافته است. بیژن زنگنه در حاشیه امضای قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد «ب» درباره اینکه قرارداد میدان آزادگان با کدام شرکت امضا می شود، گفت: با مجموعه ای از شرکت های داخلی و به زودی امضا می شود. وی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه چرا تا پایان مذاکرات وین و مشخص شدن نتیجه برای امضای قرارداد میدان فرزاد منتظر نماندید، گفت: این موضوع سبب ایجاد تأخیر در کار می شد، اکنون نیز بر اساس قرارداد امضاشده مشکلی برای حضور شریک خارجی وجود ندارد و در صورت تمایل، شرکت های خارجی می توانند وارد این قرارداد شوند.
وزیر نفت درباره اینکه چشم انداز مذاکره وین را چطور می بینید، گفت: این پرسش را از وزارت امور خارجه بپرسید. زنگنه به این پرسش که خبرگزاری های خارجی از افزایش تولید و صادرات نفت ایران می گویند، آیا این موضوع را تأیید می کنید، پاسخ داد: در این زمینه صحبتی نمی کنم. وی درباره اینکه اگر در دولت بعدی پیشنهاد وزارت دریافت کنید، می پذیرید، پاسخ داد: اگر پیشنهاد ریاست جمهوری هم بدهند، قبول نمی کنم و از مقام دولتی بازنشسته می شوم، اما همچنان در سیاست می مانم، زیرا سیاست مانند زندگی است و نمی شود از آن جدا شد، اما کار و پست دولتی نخواهم داشت.
وزیر نفت درباره اینکه آیا برنامه ای برای پس از وزارت دارید، گفت: پس از بازنشستگی باید روزی ۱۲ تا ۱۳ ساعت کار کنم تا زندگی زن و بچه بگذرد.
زنگنه درباره قرارداد میدان یادآوران هم گفت: مذاکره درباره این میدان در حال انجام است.
وی درباره شایعه افزایش قیمت بنزین اظهار کرد: دروغ است. جنگ روانی است که برخی می خواهند نزدیک انتخابات مردم را وادار به واکنش کنند، هیچ برنامه ای برای افزایش قیمت فرآورده های نفتی نداریم. وزیر نفت درباره قرارداد ۲۵ ساله با چین و حضور این کشور در توسعه میدان های نفت و گاز ایران، گفت: دو طرف برای همکاری ابراز علاقه کردند و در این سند همکاری از هیچ پروژه مشخصی نام برده نشده است.
طرح حمایت تحصیلی با رویکرد سرمایه گذاری اجتماعی ویژه دانش آموزان، دانشجویان و نخبگان علمی منطقه عسلویه که از حداقل امکانات مالی برای پیشرفت و ارتقای علمی برخوردار نیستند از سوی کمیته مسئولیت های اجتماعی پتروشیمی جم اجرا می شود.
به گزارش شرکت پتروشیمی جم، این اقدام با اهداف فراهم کردن فرصت های برابر آموزشی و زمینه ادامه تحصیل دانش آموزان، دانشجویان و نخبگان علمی ساکن منطقه عسلویه که از حداقل فرصت های آموزشی و ارتقای علمی برخوردار نیستند، تلاش برای ارتقای توانمندی های تخصصی جوانان بومی با هدف به کارگیری آنها در صنایع پتروشیمی و نفت مستقر در منطقه، کشف و پرورش استعدادهای علمی و شکوفاسازی استعدادهای تحصیلی بومیان منطقه، حمایت و هدایت تحصیلی در دوره های مختلف تحصیلی تا دریافت دیپلم دبیرستان و طی مدارج مختلف دانشگاهی، کاهش موانع ادامه تحصیل نوجوانان و جوانان مستعد منطقه و جلوگیری از ترک تحصیل آنها انجام می شود.
«اهدای بورس/ کمک هزینه به دانش آموزان نیازمند و تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی عسلویه یا معرفی شده براساس بند ۵/۲»، «اهدای بورس/ کمک هزینه به دانش آموزان معلول منطقه»، «اهدای بورس تحصیلی در مقطع لیسانس از رتبه های برتر دانشگاه های مراکز استان»، «اهدای بورس تحصیلی در مقطع فوق لیسانس و دکترا و بالاتر در دانشگاه های معتبر مورد تائید وزارت علوم»، «حمایت مالی از دانش آموزان و دانشجویان نخبه منطقه در جشنواره خوارزمی» از عناوین بورس های تحصیلی شرکت پتروشیمی جم است.
برای افزایش همکاری با دانش بنیان ها
پژوهشگاه صنعت نفت با شرکتی دانش بنیان درباره پروژه سیستم نوین هوازدا با استفاده از نسل نو ماژول های غشایی پوشش دهی شده، قرارداد مشارکت پژوهشی امضا کرد.
جعفر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در حاشیه امضای این قرارداد گفت: پس از آنکه مرکز نوآوری پژوهشگاه فعالیت خود را آغاز کرد، فراخوانی با هدف جذب استارت آپ ها و شتاب دهنده ها برای فعال کردن این مرکز داده شد، بر همین اساس این شرکت ها با توجه به ظرفیت پژوهشی این مجموعه به پردیس های سه گانه مراجعه کردند و بر حسب مسائل مورد علاقه این شرکت ها و ظرفیت موجود، موضوع مورد پژوهش انتخاب و فعالیت این مجموعه ها نیز در پی آن آغاز شد.وی به قراردادی که در همین زمینه امضا شد نیز اشاره کرد و گفت: ویژگی قرارداد آن است که این شرکت دانش بنیان (ستارگان نوآور سپهر پارس) از منظر فناوری و دانش بسیار پیشرفته است و به عبارتی مراحل تحقیق و توسعه را پشت سر گذاشته و تنها موضوع تجاری سازی آن در دستور کار قرار دارد. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه پروژه در حال اجرای این شرکت به زمینه غشا و گاززدایی از آب مربوط می شود، گفت: نتیجه این پروژه کاربردهای بسیاری را در صنایع بالادست، پایین دست و محیط زیست دارد و دانش فنی جدیدی را ارائه می کند. توفیقی افزود: خوشبختانه زمینه ای در پژوهشگاه آماده شده است که محققان این مجموعه در پژوهشگاه مستقر شوند و از امکانات پژوهشگاه استفاده کنند تا سرانجام بتوانیم دانش فنی تولیدشده را تجاری و به بازار عرضه کنیم و استقرار شرکت های دانش بنیان بیشتر در پژوهشگاه ادامه خواهد داشت تا تحولاتی را در فعالیت های پژوهشگاه ایجاد کند.
فلور شایق، رئیس مرکز و نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت نیز در این باره گفت: این شرکت جزو نخستین شرکت های دانش بنیان نوپاست که در پژوهشگاه صنعت نفت مستقر خواهد شد و این موضوع می تواند سبب حضور شرکت های دانش بنیان نوپای دیگر در این مجموعه شود. وی اظهار کرد: با توجه به سوابق ارزشمند محققان و امکانات و تجهیزات بسیار پیشرفته موجود در پژوهشگاه می توان از این شرکت ها به نحو مناسبی حمایت کرد تا وارد صنایع مختلف کشور شوند و امیدواریم بتوانیم از ظرفیت های مازاد پژوهشگاه برای حمایت از کسب وکارهای نوپا استفاده کنیم.
قرارداد EPC ساخت نخستین واحد متیل آمین
قرارداد مهندسی EPC طرح متیل آمین سنقر به عنوان نخستین طرح متیل آمین در کشور با دو شرکت ایرانی امضا شد.
رسول اشرف زاده، مدیرعامل شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان در آیین امضای قرارداد EPC ساخت نخستین طرح متیل آمین در کشور که با حضور سیدجواد حسینی کیا، نماینده سنقر و کلیایی مجلس شورای اسلامی بین نوید شهیدی نیا، مدیرعامل شرکت صنایع شیمیایی نگین سنقر و مشارکت شرکت های بام دژ طرح و پترو نیرو صبا امضا شد، گفت: این طرح از طرح های ارزشی پترول است که به منظور توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی اجرا می شود. وی با اشاره به اینکه جلوگیری از واردات محصولات، اشتغال زایی پایدار، تکمیل زنجیره ارزش و افزایش رفاه جامعه پیرامونی از اهداف اصلی پترول در اجرای طرح های توسعه ای از جمله طرح متیل آمین است، افزود: به منظور دستیابی به این اهداف، طرح های دیگری نیز تعریف شده است که به زودی شاهد امضای قرارداد EPC و کلنگ زنی آنها خواهیم بود. مدیرعامل شرکت پترول همچنین بر استفاده حداکثری از ساخت داخل و بهره مندی از نیروهای متخصص، جوان و متعهد با تمرکز بر بهره گیری از ظرفیت موجود در مناطق کمترتوسعه یافته تأکید کرد.
نوید شهیدی نیا، مدیرعامل شرکت صنایع شیمیایی نگین سنقر نیز در این مراسم گفت: طرح متیل آمین سنقر با حجم سرمایه گذاری ۵۸ میلیون دلار با ظرفیت تولید سالانه ۲۲.۶ هزار تن منو متیل آمین، دی متیل آمین و تری متیل آمین اجرا می شود که آمونیاک و متانول به عنوان خوراک این واحد از شرکت های تابع هلدینگ خلیج فارس تأمین می شود. وی افزود: هم اکنون همه نیازهای مصرفی کشور به متیل آمین و مشتقات آن از طریق واردات تأمین می شود که با احداث نخستین واحد تولید متیل آمین در کشور می توان گامی هرچند کوچک در راه اعتلای ایران اسلامی و خودکفایی کشور برداشت و به سمت تکمیل زنجیره متانول و آمونیاک حرکت کرد. به گفته مدیرعامل شرکت صنایع شیمیایی نگین سنقر، ورود به بخش های پایین دستی به دلیل حجم سرمایه گذاری پایین، سودآوری بالا، ارتقای جایگاه راهبردی ایران، تکمیل زنجیره ارزش با ورود به عرصه تولید مواد شیمیایی، جلوگیری از انتقال سرمایه ها به خارج کشور، توانمند کردن اقتصاد ملی و رشد سهم تولید ناخالص کشور از ویژگی های طرح متیل آمین است. شرکت صنایع شیمیایی نگین سنقر از شرکت های زیرمجموعه پترول است که در ۸۵ کیلومتری شمال شرقی استان کرمانشاه در مساحتی حدود ۴ هکتار احداث می شود.
پیام وزیر نفت برای درگذشت «اکبر ترکان»
وزیر نفت در پیامی درگذشت اکبر ترکان را به خانواده اش تسلیت گفت و افزود: او خدمتگزاری صدیق برای ملت ایران، مدیری توانمند و ارزشمند و دوستی شفیق و وفادار بود. کیمیایی که این روزها کمتر می توان سراغ کرد.
متن پیام بیژن زنگنه به شرح زیر است:
بسمه تعالی
انالله و اناالیه راجعون
«مهندس اکبر ترکان، فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی شریف، از نسل نخستین مدیران پرورش یافته در جمهوری اسلامی بود که صرفاً به اتکای توانمندی ها، قابلیت ها، هوش سرشار و خلاقیت خود همراه با نهایت جهد و تلاش برای آبادانی و سربلندی ایران عزیز، از نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی، در تشکیل جهاد سازندگی مشارکت کرد و سپس مسئولیت های متعددی را بر عهده گرفت و منشأ خیر و برکات برای کشور و مردم شد. هنگامی که در نیمه دوم سال ۱۳۶۱ به جهاد سازندگی بازگشتم، مهندس ترکان، جهاد را برای بر عهده گرفتن استانداری ایلام ترک کرده بود و لذا ادامه ارتباط با ایشان از صنایع دفاع آغاز شد و سپس در ۸ سال دولت های مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی رحمت الله علیه که وزارت دفاع و سپس راه را بر عهده گرفت، ادامه یافت. با شروع دولت اصلاحات، ایشان خیلی زود به جمع مدیران ارشد نفت پیوست و با برعهده گرفتن مسئولیت های معاونت برنامه ریزی و مدیریت عامل شرکت نفت و گاز پارس، نقشی اثرگذار در برنامه های توسعه ای نفت در آن دوران ایفا کرد. عشق به سربلندی ایران و جهاد خالصانه و بدون منت در این مسیر از ویژگی های شاخص ایشان در عمر پربرکت و زندگی شرافتمندانه اش بود. او خدمتگزاری صدیق برای ملت ایران، مدیری توانمند و ارزشمند و دوستی شفیق و وفادار بود. کیمیایی که این روزها کمتر می توان سراغ کرد. مقاومت و سرسختی ایشان در تحمل درد و رنج بیماری طولانی ایشان درس آموز بود. خداوند روح ایشان را قرین رحمت و آمرزش واسعه خود فرماید و با برادران شهیدش و دیگر اولیاءالله محشور فرماید. مصیبت فقدان این دوست قدیمی، همکار نزدیک و برادر گرامی را به همسر صبور و فرزندان گرانقدر و دیگر بستگان ایشان و دوستان و به ویژه همکارانشان در صنعت نفت صمیمانه تسلیت می گویم و برای همه ایشان از خداوند متعال صبر و اجر مسئلت می کنم. واقعیت این است که از مرگ گریزی نیست، اما مردن با نام نیکو همچون اکبر ترکان، چیزی است که به سادگی قابل دست یافتن نیست. غفرالله له و لنا»
پیام مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت در پیامی روز جهانی روابط عمومی و ارتباطات را تبریک گفت.
در متن پیام تبریک کسری نوری آمده است:
«امروزه و در عصر توسعه ارتباطات و رسانه ها، دیگر هیچ شرکت یا سازمانی را بدون وجود نهاد روابط عمومی نمی توان متصور بود. روابط عمومی، به عنوان چشم تیزبین سازمان، روشنگر و راوی حقایق تلاش های جمعی برای جامعه و بازتاب دهنده خواست جامعه به مدیران سازمان است. روابط عمومی در تقویت انگیزه های درون سازمانی از یک سو و تلاش برای امیدبخشی، آگاهی بخشی عمومی و کمک به قوام اعتماد مردمی از سوی دیگر، نقشی بسیار اثرگذار دارد.
نقش روابط عمومی ها به عنوان کارگزاران «هنر هشتم» در بهتر شدن حال عمومی مخاطبان این نهاد، در نهایت به بهتر شدن فضای عمومی جامعه منجر شده و می تواند سبب تقویت امیدواری و روحیه بخشی عمومی و تاب آوری برای عبور از مشکلات باشد؛ امری حیاتی که اگر از آن غفلت شود، زمینه خسارات جبران ناپذیری به جامعه خواهد شد.
این جانب ضمن پاسداشت مجاهدت و تلاش های همکاران ارزشمندم در روابط عمومی های صنعت نفت، ۲۷ اردیبهشت ماه، روز ارتباطات و روابط عمومی را به یکایک تلاشگران این عرصه خطیر تبریک و تهنیت عرض می نمایم و برای آنان از درگاه خداوند حکیم، پیروزی، بهروزی و عاقبت به خیری طلب می کنم.»
با امضای قرارداد8/1 میلیارد دلاری توسعه میدان گازی فرزاد (ب)
مشعل وزارت نفت به وعده خود عمل کرد و پرونده میدان های مشترک نفتی و گازی را به سرانجام رساند تا گامی مهم در احقاق حقوق ملت ایران با حفظ منابع مشترک برداشته شود. با امضای قرارداد میدان مشترک گازی فرزاد (ب)، پرونده میدان های مشترک نفت و گاز ایستگاه های پایانی را طی می کند تا یکی از سیاست های مهم وزارت نفت در مسیر اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی با تمرکز بر توسعه میدان های مشترک به سرانجام برسد و با تلاش دولت برای حفظ منافع و حقوق مردم، شرایط در میدان های مشترک نفت و گاز به نفع کشورمان تغییر کند. تدبیر مهم وزارت نفت با تمرکز و اولویت بخشی به میدان های مشترک نفت و گاز از میدان گازی پارس جنوبی با سبقت گرفتن از قطر در برداشت از مخزن مشترک تا میدان های مشترک با عراق در غرب کارون و میدان آذر تا فرزاد (ب) بخشی از این راه مهم است که پیموده شد. با امضای قرارداد توسعه میدان فرزاد (ب)، پرونده میدان های مشترک گازی مختومه و با دریافت مجوز شورای اقتصاد برای دو میدان در آینده نزدیک، پرونده تعیین تکلیف میدان های مشترک نفتی نیز بزودی بسته می شود. میدان فرزاد (ب) با امضای قراردادی یک میلیارد و ۷۸۰ میلیون دلاری پس از تعلل هندی ها، سرنوشت تازه ای پیدا کرد و با اقدام توسعه ای از سوی پیمانکار ایرانی، زمینه ساز دستیابی به منابع جدید گازی برای ایران خواهد شد. اگر نیم نگاهی به ابتدای روی کارآمدن دولت تدبیر و امید داشته باشیم، در تمامی میدان های مشترک نفتی و گازی، این ایران بود با دلشوره های از دست رفتن منابع عظیم به سود کشورهای همسایه؛ اما با برنامه ریزی مهم دولت های یازدهم و دوازدهم و تلاش کارکنان صنعت نفت، حالا ورق به نفع کشورمان برگشته و از این پس، تمام نگرانی ها در این عرصه رخت بر بسته است.
فرزاد (ب) در محدوده بلوک فارسی در نوار مرزی ایران و عربستان و در فاصله نزدیک ۲۰ کیلومتری جزیره فارسی واقع شده است. شرکت نفت و گاز پارس، میزان گاز درجای این میدان مشترک را حدود ۲۳ هزار میلیارد فوت مکعب و میعانات گازی آن را حدود ۵ هزار بشکه در ازای هر میلیارد فوت مکعب گاز تخمین زده است. میدان گازی فرزاد (ب) در فاصله ۸۵ کیلومتری شرق بوشهر و ۳۵ کیلومتری میدان فرزاد (الف) واقع شده و میدان پیچیده ای است. قرار است با امضای این قرارداد که به صورت بیع متقابل اجرا می شود، دستیابی به تولید روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز ترش طی پنج سال محقق شود. گاز تولیدی این میدان برای فراورش به تأسیسات خشکی منطقه پارس ۲ کنگان منتقل می شود، در تأسیسات خشکی ابتدا میعانات گازی از گاز ترش تفکیک و سپس به منظور تثبیت به پالایشگاه فازهای ۱۲ و ۱۹ پارس جنوبی منتقل خواهد شد. گاز خروجی از تأسیسات خشکی طرح فرزاد (ب) هم برای فراورش میان پنچ پالایشگاه موجود در منطقه پارس-۲ توزیع می شود. قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد (ب) با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت؛ مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس به امضای رضا دهقان، معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت، به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران و حمیدرضا مسعودی، مدیرعامل گروه پتروپارس رسید.
بیژن زنگنه، وزیر نفت در مراسم امضای قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد (ب) به نکات مهمی در زمینه میدان های مشترک نفت و گاز اشاره کرد، از جمله آنکه برداشت گاز و نفت از میدان های مشترک پارس جنوبی و غرب کارون به ترتیب ۲.۵ و ۶ برابر شده است. بدون شک از این اعداد و ارقام نباید ساده بگذریم و دستاورد بسیار مهمی به ثمر رسیده است، آنگونه که وزیر نفت یادآوری کرد: انجام این کارها کوچک نیست، بدانید چنین اتفاق هایی به دلیل ظرفیت های بزرگی که در کشور وجود داشت، قابل تکرار نیست. باب بزرگی که از دولت اصلاحات گشوده شد، بخش عمده آن در این دولت بسته شد. او با بیان اینکه مدت هاست به دنبال امضای قرارداد این میدان گازی بودم، گفت: از همه دوستان و همکاران در شرکت ملی نفت ایران، شرکت نفت و گاز پارس و پتروپارس برای به سرانجام رساندن این قرارداد قدردانی می کنم. وزیر نفت با اعلام اینکه قرار بود هندی ها این میدان را توسعه دهند و پس از تبدیل گاز به ال ان جی (گاز طبیعی مایع شده) آن را ببرند، گفت: شرکت ملی نفت ایران، سناریوهای زیادی را برای توسعه این میدان بررسی کرده، هزینه این میدان که اندازه اش با یک فاز پارس جنوبی برابری می کند، حدود ۲ میلیارد دلار و بسیار بالاست. میعانات گازی میدان فرزاد نیز یک هشتم پارس جنوبی است. در واقع بین دریافت و پرداخت تعادل وجود ندارد و بازپرداخت این طرح کار بسیار سختی است. برنامه هندی ها این بود که گاز میدان فرزاد را به ال ان جی تبدیل کنند؛ اما در تحریم نخست از توسعه این میدان کنار کشیدند و دوباره پس از لغو تحریم برگشتند. شخصاً دوبار با وزیر نفت و گاز و مقام های هندی برای توسعه این میدان صحبت کردم؛ اما حاضر نبودند بیایند. شرایط آنها از جمله تولید نکردن ال ان جی را هم پذیرفتیم، اما باز هم به دلیل تحریم و مسائل دیگر نیامدند. زنگنه در ادامه سخنان خود توضیح داد: وقت و هزینه زیادی برای توصیف میدان فرزاد صرف و سناریوهای مختلفی برای توسعه این میدان بررسی شد تا بتوانیم هزینه توسعه آن را کاهش دهیم. هزینه این طرح با وجود کاهش، اکنون نزدیک ۱.۸ میلیارد دلار است که پرسش اساسی اینجاست این منبع چگونه می خواهد تأمین شود؟ به طوری که بتوان بعداً آن را بازپرداخت کرد. اگر سراغ فروش اوراق مشارکت برویم، مردم اوراق را در قالب زمانی یکساله و دوساله و حداکثر سه ساله می خرند، در حالی که طرح توسعه این میدان، به حداقل پنج سال زمان نیاز دارد و پس از تکمیل نیز چند سال طول می کشد تا هزینه طرح برگردد. بنابراین شما می بینید که تأمین مالی این طرح، نیازمند روش های دقیقی در مدیریت مالی است. برای توسعه این میدان، نزدیک به ۳۰ سناریو بررسی شده و سرانجام با بررسی سناریوهای مختلف، این تصمیم گرفته شد که گاز تولیدی در این میدان به سایت ۲ پارس جنوبی انتقال یابد تا از امکانات و تأسیسات موجود در پارس جنوبی استفاده شود. اکنون پارس جنوبی ظرفیت بسیار بالایی برای دریافت گاز دارد. مطالعه ای با عنوان «استفاده از پالایشگاه های غرب خلیج فارس» انجام و در آن مشخص شده که چه گازهایی به این پالایشگاه ها منتقل شوند؟ گاز میدان بلال و کیش به این پالایشگاه ها می آیند. توسعه میدان فرزاد در قالب قرارداد بیع متقابل انجام می شود، با یادآوری اینکه در طول این مدت با مشکلات تحریم، فاینانس و صندوق توسعه ملی به دلیل اینکه پولی برای پرداخت ندارد، روبه رو بودیم. شیوه تأمین مالی این طرح (فرزاد) به صورت تلفیقی از منابع مالی صندوق توسعه ملی و اوراق مشارکت است.
وزیر نفت با بیان اینکه قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد (ب) آخرین کار وزارت نفت در توسعه میدان های گازی مشترک است، ادامه داد: البته میدان گاز ی فرزاد (الف) نیز وجود دارد؛ اما تولید گاز از این میدان وابسته به توسعه میدان فرزاد (ب) است. برای توسعه میدان فرزاد (ب) هم لازم است پیچیدگی های این میدان به صورت دقیق شناخته شود. ابزار توسعه فقط هزینه کردن پول نیست، عاقلانه و با تدبیر فکر کردن مهم است. دفتر بخشی از میدان های مشترک بسته شده و طبق قولی که داده بودم، در این دولت تمامی میدان های مشترک تعیین تکلیف شدند. در پارس جنوبی ۹۵ درصد کارهای مربوط به فاز مخزنی انجام شده و بقیه اقدام ها مربوط به نگهداشت تولید و فشارافزایی است که حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلار هزینه دارد و طرح آن تهیه شده و آماده است. در دولت آینده باید به آنها پرداخته شود. ظرفیت برداشت از میدان های غرب کارون با افزایش ۶ برابری از ۷۰ هزار بشکه در روز در سال ۹۲ به ۴۲۰ هزار بشکه افزایش یافته است. برداشت گاز از میدان پارس جنوبی نیز ۲.۵ برابر شده و هم اکنون روزانه ۷۰۰ هزار مترمکعب گاز از این میدان تولید می شود. انجام این کارها کوچک نیست، بدانید چنین اتفاق هایی به دلیل ظرفیت های بزرگی که در کشور وجود داشت، قابل تکرار نیست. باب بزرگی که از دولت اصلاحات گشوده شده بود، بخش عمده آن در این دولت بسته شد. وزیر نفت با تأکید بر ضرورت حفظ ۷۰۰ میلیون مترمکعب تولید از میدان مشترک پارس جنوبی افزود: حفظ این رقم تولید از ۲۷ فاز، هنر می خواهد و ظرفیت برداشت از پارس جنوبی تکمیل است. پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی هم تأثیری بر مقدار تولید پارس جنوبی ندارد. قرارداد میدان های مشترک نفتی هم در شرایط تحریم بسته شده و در این شرایط، قراردادهای نمایشی امضا نکردیم و برای همه آنها منابع مالی در نظر گرفته شده است. موافقتنامه توسعه میدان آزادگان نیز بزودی با شرکت های ایرانی امضا می شود. وی با اشاره به اینکه برای تقویت شرکت های ایرانی، تلاش زیادی در سال های اخیر انجام شده است، افزود: الحمدلله تقویت شدند و پتروپارس هم اکنون به افتخار ملی تبدیل شده و امیدواریم این افتخار کماکان برای کشور ادامه یابد. وزیر نفت با قدردانی از تمام کسانی که در سال های اخیر زحمت کشیدند، گفت: مهم این است که کشور ما سربلند و زنده باشد. همیشه آرزویم تحقق سند چشم انداز در افق ۱۴۰۴ بوده است. در چشم انداز گفتیم ایران از نظر اقتصادی، علمی و فناوری باید در جایگاه نخست منطقه باشد و «ایرانی» مفتخر به «ایرانی بودن» خود در افق چشم انداز باشد. ما خیلی فاصله داریم. ما نسبت به روزی که آغاز کردیم، از چشم انداز دورتریم، یعنی امروز از روزی که چشم انداز را تصویب کردیم، ازآن دورتر شده ایم. چرا؟ این پرسشی است که باید جواب دهیم. ما در این مدت در حد توانمان برای سربلندی کشورمان تلاش کردیم. چشم انداز را نباید فراموش کنیم و برای تحقق آن باید از تمام وجودمان، جانمان و هستی مان مایه بگذاریم. انشاالله مردم از برکات تلاش هایی که می شود، برخوردار شوند؛ البته مستلزم این است که همه بخش ها در کنار هم باشند، انشا الله با هم بتوانیم کشوری بسازیم که به ایرانی بودنمان افتخار کنیم.
وی همچنین با تبریک روز ارتباطات و روابط عمومی خطاب به اصحاب رسانه گفت: انشاالله اصحاب رسانه با اخلاق حرفه ای به کارشان ادامه دهند، مهم ترین مسأله در اخلاق حرفه ای، صداقت و تمام راست را به صورت شرافتمندانه گفتن است. هر چیزی را می شود فروخت؛ اما قلم را نباید فروخت. این موضوع در این روزها که بحث انتخابات مطرح است، خیلی اهمیت دارد، بویژه جوان ترها توجه کنند که شرافت حرفه ای را که به هر قیمتی بفروشند، ارزان است.
وزیر نفت همچنین در این مراسم با گرامیداشت یاد و خاطره مرحوم اکبر ترکان تأکید کرد: مرحوم ترکان وطن دوست، خیرخواه و بسیار علاقه مند به ایران بود و برای اعتلای ایران، تمام تلاشش را انجام داد.
مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در مراسم امضای قرارداد توسعه میدان فرزاد (ب)، آن را نقطه پایان تعیین تکلیف میدان های مشترک گازی کشور خواند و گفت: با دریافت مجوز شورای اقتصاد برای دو میدان در آینده نزدیک، پرونده تعیین تکلیف میدان های مشترک نفتی نیز بزودی بسته می شود. طبق توضیحات او، شرکت پتروپارس که عهده دار توسعه میدان فرزاد (ب) شده است، کارهای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را نیز در حال اجرا دارد و منابع مالی توسعه این فاز از مسیر انتشار اوراق مشارکت، تأمین و متناسب با مقدار پیشرفت به طرح تزریق می شود. کرباسیان یادآور شد: امروز و با امضای قرارداد توسعه میدان فرزاد (ب)، پرونده میدان های مشترک گازی بسته می شود. در هشت سال اخیر، ۱۷ فاز پارس جنوبی به بهره برداری رسیده و ظرفیت تولید این میدان مشترک با رشد حدودا ۲.۵ برابری، از ۲۸۵ میلیون مترمکعب در سال ۹۲ به بیش از ۷۲۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته است. ظرفیت تولید میدان های مشترک نفتی با محوریت غرب کارون نیز در این مدت ۵.۷ برابر شده و با دریافت مجوز شورای اقتصاد برای توسعه دو میدان، تمامی میدان های مشترک نفتی نیز تعیین تکلیف می شوند. کرباسیان با اشاره به واگذاری توسعه میدان فرزاد (ب) به شرکت پتروپارس، از نقش مرحوم اکبر ترکان در راه اندازی این شرکت یاد کرد و گفت: وی فردی شریف، مدیر، مدبر، جسور، صریح، دوستدار توسعه، دوستدار وطن و حامی تولید بود و در صنعت نفت نیز حضوری اثربخش داشت.
رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران نیز در این مراسم به بیان سختی ها و پیچیدگی های فرایند توسعه میدان گازی فرزاد (ب) و مقایسه بعضی از شاخصه های این میدان با میدان گازی پارس جنوبی پرداخت و گفت: توسعه میدان فرزاد (ب) بیش از پیش نیازمند بهره مندی از دانش، فناوری و تجهیزات روزآمد است. این میدان در مرز آبی ایران و عربستان واقع شده و عربستان در حال برداشت از این مخزن مشترک است. در اجرای طرح توسعه میدان فرزاد (ب)، دو سکوی سرچاهی (فرعی و اصلی) هر کدام مشتمل بر چهار حلقه چاه تولیدی ساخته و نصب خواهد شد که تأسیسات جداسازی روی سکوی اصلی قرار می گیرد و سیال ترش که در سکوی فرعی تولید می شود، با خط ۲۰ اینچی به طول سه کیلومتر به سکوی اصلی می رسد. در ادامه، گاز ترش و میعانات از طریق خط لوله ۳۶ اینچی و ۱۰ اینچی هریک به طول ۲۳۰ کیلومتر به تأسیسات دریافت گاز و جداسازی میعانات می رود و از آنجا گاز ترش به پالایشگاه های فازهای ۱۲، ۱۳، ۱۴، ۱۹ و ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی و میعانات به پالایشگاه های فازهای ۱۲ و ۱۹ واقع در منطقه پارس ۲ انتقال خواهد یافت.
معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران، مدت زمان اجرای طرح را ۶۰ ماه و سرمایه گذاری آن را ۱۷۸۰ میلیون دلار اعلام کرد و گفت: با اجرای این طرح توسعه، روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز ترش، یعنی معادل یک فاز پارس جنوبی، همچنین ۵ هزار بشکه میعانات گازی (معادل یک هشتم پارس جنوبی) و ۱۲۰۰ تن گوگرد از میدان فرزاد (ب) برداشت می شود.
دهقان با بیان اینکه اگرچه هدف گذاری تولید این میدان، معادل یک فاز پارس جنوبی است؛ اما کار توسعه در این میدان به مراتب سخت تر از پارس جنوبی است، توضیح داد: گاز میدان فرزاد، گازی خشک است. دمای این مخزن ۱۲۸ درجه سانتی گراد و فشار مخزن ۹ هزار PSI است که هم دما و هم فشار حدود ۲ برابر پارس جنوبی است. ترکیبات گوگردی در سیال تولیدی ۳۶ هزار PPM یعنی در مقایسه با پارس جنوبی حدود هشت برابر و ناخالصی های گاز مثل نیتروژن و گاز کربنیک هم نسبت به پارس جنوبی حدود سه برابر است، همچنین این میدان در فاصله ۲۳۰ کیلومتری از خشکی قرار دارد که از این حیث نیز ۲ برابر فاصله پارس جنوبی تا خشکی است.
دهقان با اشاره به اینکه این مقایسه نشان می دهد در میدان فرزاد، با پیچیدگی ها و عدم قطعیت های بسیاری روبه رو هستیم و مجموع این عوامل، عملیات حفاری، استخراج، انتقال گاز به خشکی و فراورش گاز را سخت خواهد کرد، ادامه داد: خط لوله انتقال گاز میدان فرزاد، سخت ترین خط لوله دریایی خواهد بود که در کشور اجرا می شود.
معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران نتیجه گیری کرد: طبیعی است در چنین شرایطی، توسعه این میدان در مرحله طراحی، نیازمند دانش و فناوری پیشرفته و در مرحله تأمین تجهیزات، نیازمند تجهیزاتی با تکنولوژی های بالا و آلیاژهای خاص و مقاوم در برابر خوردگی است.
وی درباره انتخاب پتروپارس به عنوان پیمانکار این طرح توسعه هم گفت: پتروپارس به دلیل حضور موفق در میدان مشابه یعنی میدان پارس جنوبی، بهترین گزینه برای توسعه فرزاد (ب) تشخیص داده شد و امیدواریم در این میدان نیز حضوری موفق داشته باشد.
حمیدرضا مسعودی، مدیرعامل گروه پتروپارس از بررسی ۳۸ سناریو برای توسعه میدان گازی فرزاد (ب) خبر داد و گفت: این شرکت با شناخت کامل، توسعه این میدان را به عهده گرفته است. این میدان دارای فشار بالایی است و ساختار زمین شناسی بسیار پیچیده ای دارد. حجم گاز درجای میدان فرزاد (ب) ۲۹.۳ تریلیون فوت مکعب (TCF) و ۲۳ تریلیون فوت مکعب این میدان در سمت ایران و ۶.۳ تریلیون فوت مکعب در سمت عربستان قرار دارد. شرکت پتروپارس در گذشته تحت کارفرمایی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت فلات قاره ایران قراردادی (HOA) را برای انجام مطالعات اکتشافی و توسعه این میدان امضا کرده بود که کارهای آن را منطبق بر قرارداد انجام داد؛ اما در ادامه کارهای مهم دیگری از جمله انجام مطالعات ژئومکانیک سه بعدی به این شرکت سپرده شد. مدیرعامل گروه پتروپارس ادامه داد: برای نخستین بار انجام مطالعات ژئومکانیک سه بعدی در شرکت پتروپارس در این میدان با همکاری دانشگاه های کشور انجام شد که جا دارد به صنعت نفت و گاز کشور تبریک گوییم. حاصل این مطالعات این بود که ما متوجه شدیم در هر کجای این میدان، کار حفاری را به چه صورتی انجام دهیم و بهینه ترین مسیر حفاری را با کمترین مخاطرات با استفاده از این مطالعات مشخص کردیم. مسعودی با اشاره به تغییر کارفرما در سال ۹۶ و اینکه شرکت نفت و گاز پارس در قالب MC کار مطالعات را به پتروپارس واگذار کرد، افزود: برای انجام کار مطالعات و توسعه میدان ۶ سناریو اصلی و ۳۲ سناریو فرعی مشخص شد و دو شرکت تراز اول بین المللی در کار مطالعه این میدان در کنار پتروپارس بودند و سرانجام بهینه ترین سناریو انتخاب شد.وی با یادآوری اینکه ورود دیرهنگام به توسعه این میدان اگرچه مخاطره هایی را در پی داشت، اما اگر ناشناخته وارد میدان می شدیم، با ریسک های جدی در توسعه روبه رو بودیم، گفت: خوشبختانه پتروپارس با آگاهی کامل وارد توسعه این میدان شده است، امیدواریم در ادامه با برنامه ریزی هایی که انجام شده، ریسک ها را کاهش و میدان را در حداقل زمان ممکن توسعه دهیم.
مدیرعامل گروه پتروپارس با بیان اینکه این میدان با روش بیع متقابل و با هزینه ۱.۷۸ میلیارد دلار توسعه می یابد، در پایان گفت: از اعتماد وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران به پتروپارس تشکر می کنم. سعی پتروپارس در این سال ها این بوده است، پروژه هایی را که به این شرکت واگذار شده، منطبق با هزینه اقتصادی، کیفیت و زمان به سرانجام برساند. امیدواریم پاسخگوی این اعتماد باشیم.
ظرفيت توليد روزانه ميدان مشترک با کشور قطر در سال 92 حدود 280 ميليون متر مکعب بود که اقدام های انجام شده طی سال های اخیر، به افزايش 2.5 برابري ظرفيت توليد گاز از بزرگ ترين ميدان مشترك گازي جهان منجر شده و هم اکنون روزانه ۷۰۰ هزار مترمکعب گاز از این میدان تولید می شود و البته راه براي دستيابي به ظرفيت توليد روزانه یکهزار ميليون مترمكعب گاز در كشور هموار شده و که برخی اقدام ها در ادامه می آید:
اجرا و تکمیل 18 فاز متعارف پارس جنوبی
30.8 میلیارد دلار در سال درآمد بهره برداری از 18 فاز متعارف پارس جنوبی
سبقت گرفتن از کشور قطر در برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت ایران
پایان طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی و دستیابی به ظرفیت تولید یکهزار میلیون مترمکعب گاز در کشور
لایه نفتی پارس جنوبی
توسعه لایه مشترک نفتی پارس جنوبی با بهره گیری از شناور پالایشی FPSO برای اولین بار در ایران
بهره مندی از 7 میلیون نفر- ساعت کار مداوم در طرح توسعه لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی
درآمدزایی سالانه 510 میلیون دلاری محصولات تولیدی از لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی
افزایش 30 درصدی سهم داخل در اجرای پروژه های پارس جنوبی
طرح های توسعه ای- تولیدی غرب کارون
توسعه ميدان هاي مشترک غرب کارون به دليل همپوشاني منابع هيدروکربوري آن با کشورعراق، يکي ديگر از اهداف مهم توسعه اي وزارت نفت بوده است. ميدان هاي مشترک غرب کارون هم که سال 92 آيينه تمام نماي سرمايه هاي از دست رفته بود، حالا روزگار شکوفايي را به خود مي بيند. بهتر است با آمار صحبت کنيم. بد نيست بدانيد در سال 92 ميزان برداشت از ميدان هاي مشترک غرب کارون حدود 70 هزار بشکه بود که حالا روزگار رونق و امید در آن حاکم است که مختصری از این شاخص ها در ادامه می آید:
افزایش ظرفیت برداشت از میدان های غرب کارون با افزایش ۶ برابری از ۷۰ هزار بشکه در روز در سال ۹۲ به ۴۲۰ هزار بشکه
افتتاح فاز نخست 3 میدان نفتی یادآوران، آزادگان شمالی و یاران شمالی
افتتاح رسمی فاز نخست زنجیره انتقال نفت میادین غرب کارون با هدف انتقال بیش از 700 هزار بشکه نفت خام به مبادی صادراتی
اجرای طرح احداث نیروگاه غرب کارون در مسیر تامین برق میدان های نفتی غرب کارون
دستیابی به تولید تجمعی 202 میلیون بشکه نفت از میدان نفتی یادآوران
افزایش ظرفیت تولید روزانه 55 هزار بشکه نفت، رهاورد توسعه میدان های نفتی یاران شمالی و جنوبی
انجام طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی و افزایش 108 میلیون بشکه ای سرانه تولید تجمعی نفت در کشور
میدان مشترک آذر، به عنوان یکی از پیچیده ترین میدان های نفتی کشور، با ظرفیت تولید روزانه ۶۵ هزار بشکه نفت اواخر پارسال به بهره برداری رسمی رسید. این میدان در بلوک اناران در استان ایلام در مرز ایران و عراق واقع و تاکنون حدود ۳۶ میلیون بشکه نفت از آن برداشت شده است.
در سال های ۹۲ و ۹۳ تا پایان سال ۹۵ به تولید ۳۰ هزار بشکه در میدان مشترک رسید.
با افتتاح فاز دوم ۶۵ هزار بشکه در روز از این میدان مشترک استفاده می شود.
تولید انباشتی این میدان تاکنون حدود ۳۶ میلیون بشکه نفت است.
گفت و گو با مدیرعامل ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺪﻳﺮﻳت توﺳﻌﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﭘﺘﺮوﺷﻴمی هلدینگ خلیج فارس:
صنعت پتروشیمی در چند دهه گذشته تحولات زیادی را پشت سر گذاشته که بدون تردید عبور از خصوصی سازی و آثار و تبعات آن یکی از همین تحولات مهم بوده است. در جریان خصوصی سازی و واگذاری پروژه ها، مجموعه NPC بسیاری از مسئولیت های مستقیم خود را واگذار کرد و تا زمانی که مجموعه های جدید بتوانند در موقعیت و جایگاه های اصلی و مهم خود قرار گیرند، چندین سال زمان نیاز بود. یکی از زیرمجموعه های NPC که در جریان واگذاری به بخش خصوصی دچار تحول شد، شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی بود. این مجموعه به منظور اجرای طرح های توسعه ای صنعت پتروشیمی و بهره گیری از تجربیات حاصل از اجرای مراحل مختلف طرح ها، در بهمن ماه ١٣٧٣ به عنوان یک شرکت دولتی تأسیس شد و در بخش های مختلف تخصصی از جمله مهندسی، تدارکات، ساختمان و نصب، راه اندازی و مدیریت پروژه در حوزه های صنعتی و زیربنایی ارائه خدمات می کند، اما در سال 92 این مجموعه به عنوان یکی از شرکت های زیرمجموعه گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس به بخش خصوصی واگذار شد. شرﻛﺖ ﻣﺪﻳﺮﻳت توﺳﻌﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﭘﺘﺮوﺷﻴمی به دنبال اﻓﺰاﻳﺶ و اﺳﺘﻤﺮار ﺳﻮدآوری و ارزش آﻓﺮﻳنی از ﻃﺮﻳﻖ اراﺋﻪ ﺧﺪﻣﺎت «ﭘﻴﻤﺎﻧﻜﺎری عمومی» در طرح ها و پروژه های ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻧﻔﺖ، ﮔﺎز و پتروﺷﻴمی در ﺑﺎزارﻫﺎی داﺧلی، منطقه ای و ﺟﻬﺎنی است. صفرعلی بابایی، مدیرعامل شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی، یکی از مدیران با سابقه صنعت نفت و پرسود پتروشیمی است که از سال 93 مسئولیت این مجموعه را به عهده دارد. او می گوید: شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی در میان شرکت های خارجی و بین المللی دارای اعتبار و شناخته شده است و در این چند سال به واسطه عملکردی که داشته در میان زیرمجموعه های صنعت پتروشیمی داخل کشور جایگاه خودش را پیدا کرده است. با او درباره این مجموعه و فعالیت های گسترده ای که دارد، گفت وگو کردیم که مشروح آن در ادامه می آید.
بابایی درباره تغییرات در ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺪﻳﺮﻳت توﺳﻌﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﭘﺘﺮوﺷﻴمی و علت حضورش در صنعت پتروشیمی گفت: قبلا مجری پروژه های پتروشیمی بودیم، اما با اجرای سیاست های خصوصی سازی زیرمجموعه گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس قرار گرفتیم. در این سال ها با توجه به اینکه لازم بود بر اساس قانون تجارت برای هر پروژه ای شرکتی ایجاد شود، امور پروژه را با عنوان «مدیریت پیمان» به مجموعه ما می سپارند و به عبارتی مدیریت کلیه اجزای پروژه را از ابتدای تصویب تا تحویل به بهره بردار که همان شرکت-پروژه است، ما انجام می دهیم. تقریبا از همان سال 93 و واگذاری پروژه های مهمی مثل پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس، من با ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺪﻳﺮﻳت توﺳﻌﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﭘﺘﺮوﺷﻴمی همکاری دارم.
او گفت: بید بلند خلیج فارس و پروژه جمع آوری گازهای مشعل مرتبط با آن، آپادانای خلیج فارس، اوره آمونیاک هنگام، هر دو مجموعه ایلام، اتیلن اکساید اندیمشک، دو واحد اتان ریکاوری در پتروشیمی بندر امام، پتروشیمی هایکوی کارون، نوفلرینگ و شیرین سازی برش سنگین در پتروشیمی نوری، الفین گچساران،HDPE گچساران، HDPE دهدشت، پتروشیمی و پتروپالایش دهلران، از جمله مجموعه هایی هستند که «مدیریت پیمان» آنها را مجموعه ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺪﻳﺮﻳت توﺳﻌﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﭘﺘﺮوﺷﻴمی برعهده دارد.
او با بیان اینکه ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺪﻳﺮﻳت توﺳﻌﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﭘﺘﺮوﺷﻴمی خدمات مطالعاتی و قراردادی و تهیه اسناد مناقصه را هم انجام می دهد، افزود: فارغ از اینکه این شرکت ها در زیرمجموعه هلدینگ هستند یا خارج از آن، در قالب قراردادهای تخصصی در تعامل و همکاری با صنعت پتروشیمی هستیم. همچنین برخی امور زیربنایی و ساخت وساز را برای برخی شرکت ها انجام می دهیم.
بابایی با اعلام اینکه مسئولیت اجرایی دو مگا پروژه بزرگ هرمز و الماس ماهشهر را که به زودی کلنگ اجرای آن بر زمین می خورد، ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺪﻳﺮﻳت توﺳﻌﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﭘﺘﺮوﺷﻴمی برعهده دارد، گفت: به نوعی کارراه انداز صنعت پتروشیمی هستیم و هر جا به کمک نیاز دارد، حتی برای امور ساده مثل جاده سازی و زیرساخت های ساده وارد عمل می شویم. همچنین در حوزه خرید کالا و تدارکات هم دستی بر آتش داریم و به عنوان نمونه خرید کالا برای پتروشیمی یادآوران، بندر امام و ایلام را ما انجام می دهیم تا امور پروژه زودتر پیش برود.
مدیرعامل ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺪﻳﺮﻳت توﺳﻌﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﭘﺘﺮوﺷﻴمی در ادامه گفت: تمام امور فاینانس و پیگیری مالی و صندوق ذخیره ارزی برخی از پروژه ها مثل بیدبلند خلیج فارس یا ایلام را مجموعه ما انجام داده است. معمولا اینگونه است که گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با توجه به جایگاه و اعتبار وارد عمل شده و سیاستی را برای هر پروژه اتخاذ می کند و اگر کار اجرایی و تخصصی داشته باشد، ما انجام می دهیم. اما در برخی موارد دیگر، پتروشیمی های تولیدی تامین مالی پروژه های جدید را انجام می دهند؛ به عنوان نمونه پتروشیمی نوری و مبین، سهامداران اصلی پتروشیمی های آپادانا و هنگام شده اند و به این ترتیب بخشی از محدودیت های مالی را حذف کرده ایم.
مدیرعامل شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی در پاسخ به سوالی درباره ادامه دادن فعالیت های مهم این مجموعه با وجود تحریم های همه جانبه گفت: با توجه به تجربیات و ارتباطات قبلی با شرکت ها، سابقه همکاری با مجموعه های مختلف داخلی و خارجی و اعتباری که در داخل یا خارج داشتیم، برخی از این محدودیت ها را دور زده ایم یا از بین بردیم؛ البته با سخت تر شدن تحریم ها، تدبیر ما هم بیشتر شده است، اما تلاش کردیم در این دوره از حریم قانون خارج نشویم و ارتباطاتمان با شرکت های خارجی و داخلی را از دست ندهیم. در اوج تحریم های سال 98 و 99 هم دو پروژه اصلی و سنگین شامل بید بلند خلیج فارس و ایلام را در مدت زمان خوبی باوجود تحریم ها اجرایی کردیم.
او درباره پروژه های جدید و مناقصه های در دست بررسی این مجموعه هم گفت: به طور همزمان مناقصه واحد اتان ریکاوری در پتروشیمی بندر امام، پتروشیمی اندیمشک، الفین هرمز و الفین الماس ماهشهر را در دستور کار داریم. البته فعلا مراحل اولیه کار پروژه ها را بر اساس اولویت خوراک یکدیگر پیش می بریم و در ادامه هرکدام از این مجموعه ها تعداد 7 واحد توسعه ای دارند که انجام خواهد شد.
بابایی در عین حال از مراجعاتی که اخیرا از سوی کشورهای خارجی داشته اند، خبر داد و گفت: شرکت های خارجی توانمندی های شرکت مدیریت توسعه را شناسایی کرده و مذاکراتی با برخی شرکت ها در همین فضای بسته تحریمی را شروع کرده ایم و در صورت نهایی شدن به زودی خبرهای خوشی را اعلام می کنیم.
صفرعلی بابایی که از سال 65 در صنعت نفت و پروژه های تزریق گاز مناطق نفت خیز جنوب، NGL 1500 ، NGL 1200 و NGL1300 ، طرح الفین خارک و پتروشیمی مروارید مسئولیت داشته است و به عنوان مغز متفکر پروژه ها نامیده می شود، درباره محدودیت ها و فرصت های موجود برای پروژه های اجرایی گفت: در این دوره سخت تحریم راهی نداریم جز اینکه از راه های مختلفی کار را پیش ببریم. من بارها به شرکت های خارجی متذکر شده ام که چه آنها بیایند یا نیایند، نفت ما با گاز بیرون می آید و اگر شما با ما مشارکت هم نکنید، در نهایت ما فکر و سرانجامی برای این میزان گاز در نظر می گیریم و نمی گذاریم بی ارزش بسوزد. حتی اگر در دوره ای خام فروشی هم داشته باشیم، باز هم رشد می کنیم و انتظاراتمان را بالا می بریم و از مزیت نزدیکی به آب های آزاد و دسترسی به منابع اولیه استفاده می کنیم.
مدیرعامل ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺪﻳﺮﻳت توﺳﻌﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﭘﺘﺮوﺷﻴمی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی با گاز، مشتقات نفتی و زنجیره محصولات پتروشیمی اشتغالی گسترده را ایجاد می کند، افزود: با هر واحد صنعتی و تولیدی پتروشیمی درآمدی قابل توجه ایجاد می شود و خدماتی پیرامونی را ایجاد می کند که توسعه منطقه ای و اشتغال یکی از این اثرات قابل توجه است و به عبارتی فعالیت یا عدم فعالیت یک پتروشیمی در هر منطقه تعداد زیادی از زندگی ها را به هم گره زده است.
او همچنین به موضوع ساخت داخل تجهیزات و کالاهای صنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت: در چند سال اخیر موضوع تولید داخل در مجموعه های صنعت پتروشیمی به شدت دنبال می شود و هر کالایی که امکان تولید داخل داشته باشد، حتما از آن استفاده می کنیم. خوشبختانه در حال حاضر تجربه سازنده ها و نیازهای پتروشیمی با هم تطبیق پیدا کرده است و گروه های زیادی برای ساخت داخل به میدان آمده اند، چراکه درآمد ملموسی دارد و همزمان شاهد همراهی و همکاری خوبی هستیم. می توان گفت که داخلی سازی تبدیل به غیرت و غروری بین مدیران پتروشیمی شده است و این روند ادامه دارد.
مدیرعامل ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺪﻳﺮیت توﺳﻌﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﭘﺘﺮوﺷﻴمی می گوید: با وجود تحریم شدید، با تدابیر مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس واحدهای تولیدی به پروژه های جدید وصل شدند تا مشکلی برای مسئله فاینانس و تأمین مالی پروژه ها به وجود نیاید. او افزود : در واحدهای تولیدی سود زیادی وجود دارد که باید به سمت توسعه صنعت پتروشیمی هدایت شود.
بابایی تصریح کرد: باید فرمول یا نسبتی بین میزان سرمایه گذاری شرکت ها از محل درآمد برای توسعه و قیمت خوراک برقرار کنیم تا هرچه این میزان سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی زیادتر بود، دولت خوراک را ارزان تر ارائه دهد تا چرخه ای که در توسعه صنعت پتروشیمی به راه افتاده، تقویت شود و انگیزه و موتور محرک پتروشیمی روشن بماند.
این مدیر با سابقه صنعت پتروشیمی با تاکید بر اینکه به دنبال فعال کردن شرکت های دانش بنیان در چرخه ساخت و تولید هستیم، افزود: برای برخی تجهیزات و خدمات ارزشمند با هزینه بری کم، هزینه های زیادی را به شرکت های خارجی می دهیم؛ در حالی که می توانیم با نیروهای خودی وارد این عرصه شویم که البته مدتی است با پیش بینی نیروهای متخصص این روند شروع شده و باتوجه به توانمندهایی که وجود دارد، اتفاقات خوبی در راه است.
وی افزود: پس از انقلاب اسلامی دشمن خارجی با جنگ و تحریم ها و بسیاری تلاش های دیگر، همواره در تلاش برای زمین گیر کردن ما بوده اند، اما توانسته ایم اتفاقات مهمی را در این سال ها رقم بزنیم. زمانی در این صنعت چهارچوب درهای فنس کارگاه هم سفارش خارج بود اما در حال حاضر ادعای ورود به حوزه دانش فنی را داریم و نمونه این تلاش ها را در حوزه کاتالیست ها به خوبی می بینیم.
گزارشی از مدیریتی عملیاتی در قلب شرکتی عملیات محور
مشعل بهره برداری از شبکه ای 37 هزار کیلومتری که معادل سه برابر طول قطر کره زمین است، به همراه 86 تاسیسات تقویت فشار گاز با 319 واحد توربوکمپرسور، نیازمند مدیریتی بی نظیر و نیروی انسانی کارآزموده است تا زمینه انتقال پایدار، ایمن و بهره ور 260 میلیارد مترمکعب گاز در سال را فراهم کنند. در این میان، مدیریت هماهنگی عملیات شرکت انتقال گاز ایران به عنوان یکی از مغزهای متفکر و عملیاتی در قلب شرکتی عملیات محور، شامل بخش های اصلی هماهنگی عملیات در امور انتقال گاز، امور اندازه گیری، امور عملیات HOT TAP، امور هماهنگی و کنترل ماشین آلات و مرکز آموزش جوش ری می شود. در ادامه، گفت وگو با ابراهیم میرزایی راد، سرپرست مدیریت هماهنگی عملیات شرکت انتقال گاز ایران را درباره مهم ترین برنامه های این مدیریت در سال 1400 می خوانیم.
به منظور نگهداشت و بهره برداری بهینه از 86 تاسیسات تقویت فشار گاز با 319 واحدتوربوکمپرسور و بيش از 37 هزار کیلومتر خطوط لوله گاز فشار قوی برای انتقال بیش از 260 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی، مهم ترین برنامه هاي عملیاتی امسال در حوزه تاسیسات، خطوط لوله است که از اهم برنامه هاي تعمیراتی در تاسیسات تقويت فشار گاز می توان به رؤوس برنامه ها شامل تعمیرات اساسی و دوره ای توربوكمپرسورها، بهینه سازی سیستم هاي كنترل، نصب صاعقه گیرها، بازرسی فنی تاسيسات، سرویس و کالیبراسیون تجهیزات ابزار دقیق و نصب و راه اندازی باطری های نیکل کادمیوم و آنتی آیسینگ در برخی تاسیسات پرداخت.
همچنین ازمهم ترین عناوين برنامه هاي تعمیرات تاسیسات در سال 1400، می توان تعمیرات توربوکمپرسورهای زیمنس و زاریا (با توجه به فراوانی آنها در شبكه انتقال گاز كشور) را نام برد، به طوریکه در توربوكمپرسورهاي زیمنس می توان به 7 مورد تعمیرات پس از 20 هزار ساعت بهره برداری سطح B توربوکمپرسورها در مناطق 2، 5 و10، 9 مورد تعمیرات پس از 40 هزار ساعت بهره برداری سطح C توربوکمپرسورها در مناطق3 و 5 و 8، 3 مورد تعمیرات پس از 60 هزار ساعت بهره برداری سطح D توربوکمپرسورها در تاسیسات پتاوه 3 و خرمدره مناطق 2 و3، 2 مورد تعمیرات پس از 80 هزار ساعت بهره برداری سطح E توربوکمپرسورها در تاسیسات دهق 2و3 منطقه 2 و در توربوكمپرسورهاي زاریا 5 مورد تعمیرات پس از 25 هزار ساعت بهره برداری در منطقه 2، 9 مورد تعمیرات پس از 25 هزار ساعت بهره برداری در منطقه 5، 2 مورد تعمیرات پس از 25 هزار ساعت بهره برداری در منطقه 3 اشاره کرد.
تعمیرات اساسی خطوط سوم و چهارم سراسري، پیگرانی تمیز کننده و هوشمند، ایمن سازی خطوط، تعویض پوشش، تعویض شیر، تعویض و نصب IJ، نصب لانچر و رسیور، رفع نشتی شیرها، تعویض بخشی از لوله های فرسوده، بازرسی فنی شیرهای بین راهی، هات تپ، اتصال انشعابات، رفع تنش و اجرای اتصالات TIE – IN از اهم برنامه هاي تعمیراتی در خطوط لوله انتقال گاز به شمار می رود.
ضمن اینکه تعميرات اساسي خط لوله سوم سراسری در محدوده مناطق 3، 5 و10 و چهارم سراسری در محدوده مناطق 2، 3،5 و 10 از مهم ترین برنامه های تعمیراتی خطوط لوله در سال 1400 محسوب می شود.
بر اساس برنامه های بازرسی فنی تعریف شده در سطح شرکت انتقال گاز ایران، عملیات پیگرانی هوشمند این خط لوله در سال 99 بعد از نزدیک به 16 سال بهره برداری انجام و در نتیجه این پیگرانی 11 هزار و 420 نقطه معیوب در این خط در محدوده مناطق 2،3،5 و10 گزارش شد.
این نقاط شامل یک مورد شدت خرابی A،یکهزار و 147 مورد شدت خرابی B، 10 هزار و 272 مورد شدت خرابیC می شود. لازم به ذکر است، بر اساس اولویت های عملیاتی و توضیحات یادشده، 350 مورد در سال 99 برطرف شده و 885 مورد رفع عیب نیز در برنامه تعمیراتی سال 1400 پیش بینی شده است.
با توجه به نوع عیوب، روش های زیر برای تعمیرات با انجام مراحل حفاری، رادیوگرافی، تعمیرات و بازرسی فنی پیش بینی شده است:
• عملیات برشکاری و نصب نیپل که مستلزم توقف و تخلیه خط است.
• عملیات نصب اسلیو نوع B که مستلزم محدودیت فشار Psi 750 فشار گاز داخل خط است.
• عملیات ترمیم سرجوش ها که مستلزم محدودیت فشار Psi600 فشار گاز داخل خط است.
در حال حاضر مناطق عملياتی 10، 5، 2 و3 بخشی از كار را كه در فشار بهره برداری فعلی امكان انجام آن ميسر بود، آغاز کرده اند و برنامه پيش بينی شده برای اجرای اين تعميرات مهم به ميزان 120روز بوده كه از نيمه دوم فروردين تا پايان شهريور به صورت غير پيوسته و بنا به شرايط بهره برداری از خط ادامه می يابد. با توجه به برنامه تعمیرات سایر خطوط لوله و تاسیسات در سال 1400 اجرای اين عمليات با به کارگیری 15 تیم عملیاتی (مناطق/ پیمانکار) به طور همزمان انجام مي شود و در اين زمینه گزارش های لازم به مراجع و مدیریت های ذیربط مانند مدیریت دیسپچینگ ملی گاز و وزارت نفت ارائه شده که در صورت صدور مجوز محدوديت فشار/ توقف خط، عملیات تعمیرات به صورت منسجم ادامه خواهد يافت.
این خط از سال 83 با طول یکهزار و 146کیلومتر و ظرفیت انتقال روزانه 110 میلیون متر مکعب و با فشار Psi 1305 مورد بهره برداری قرار گرفته است.
این خط با 9 تاسیسات تقویت فشار دارای 39 توربوکمپرسور و گستره عملیاتی 9 مرکز تعمیرات و بهره برداری بوده که مناطق مسؤول آن 2،3،5 و10 عملیات انتقال گاز هستند.
سربلندی گاز در مناطق مرزی و محروم شرق کشور
مهدی مهرابی پرچم داری در میان شرکت های گاز استانی به ویژه طی سال های گذشته که شاهد توسعه های بی نظیر شبکه گاز در کشور بوده ایم امتیازی است که نصیب هر شرکتی نمی شود. در این میان شرکت گاز استان خراسان جنوبی با ثبت رکوردهای بی سابقه در تاریخ این شرکت و صنعت گاز پا را از برنامه های تکلیفی فراتر گذاشته و با توسعه گاز توانسته این شرکت را در مناطق محروم و مرزی کشور سربلند کند. کسب رکورد بالاترین میزان گازرسانی به صنایع بر اساس مصوبه شورای اقتصاد در بین شرکت های گاز استانی، گازرسانی به 634 روستا در یکسال و اجرای 2 هزار و 471 کیلومتر شبکه گازرسانی از جمله فعالیت هایی است که گاز خراسان جنوبی را در میان دیگر شرکت ها پیشتاز کرده است. در ادامه گفت وگو با سید محمود هاشمی، مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی را درباره ثبت رکوردهای جدید گازرسانی و فعالیت های این شرکت در سال 99 می خوانیم.
شرکت گاز استان خراسان جنوبی با خلق رکورد گازرسانی به 634 روستا طی یک سال، فراتر از وعده خود برای گازرسانی روستایی جامه عمل پوشانده است. در ابتدای سال گذشته و بر اساس برنامه ریزی های صورت پذیرفته، وعده دادیم که تا پایان سال 99، تعداد 400 روستای خراسان جنوبی را به شبکه سراسری گاز طبیعی متصل می کنیم و بر همین اساس شعار سال را «سال 1399، گازرسانی به 399+1 روستا» نام گذاری کردیم.
با تلاش و همت کارکنان شرکت گاز خراسان جنوبی، با وجود شرایط خاص اقتصادی و وجود بیماری کرونا، توانستیم فراتر از وعده خود عمل کنیم و 634 روستا را از نعمت گاز طبیعی بهره مند سازیم.
بله. رکورد بی سابقه گازرسانی به 634 روستا طی یک سال، در کارنامه افتخارات شرکت گاز استان خراسان جنوبی ثبت شد که این حجم عظیم گازرسانی در بیش از نیم قرن فعالیت شرکت ملی گاز ایران، یک رکورد بی سابقه محسوب می شود.
همچنین از ابتدای تاسیس شرکت تا انتهای سال 96، تعداد 44 هزار و 721 مشترک روستایی گاز در استان وجود داشته است و تنها طی سه سال گذشته با رشد 108 درصدی نسبت به 11 سال قبل، 48 هزار و 175 مشترک روستایی در خراسان جنوبی به شبکه سراسری گاز طبیعی متصل شده اند.
بر اساس گزارش دریافتی از شرکت ملی گاز ایران، طی سال گذشته بالاترین مقدار شبکه گازرسانی اجرا شده در بین شرکت های گاز استانی به میزان 2 هزار و 471 کیلومتر به نام شرکت گاز خراسان جنوبی ثبت شده است. از این میزان 2 هزار و 377 کیلومتر شبکه مربوط به مناطق روستایی و 94 کیلومتر نیز مربوط به مناطق شهری استان بوده است.
در بازه زمانی یادشده، 59 کیلومتر خط انتقال گاز نیز اجرا شده و مجموع خطوط انتقال گاز استان به 1045 کیلومتر افزایش یافته است.
شرکت گاز خراسان جنوبی دارای بالاترین میزان گازرسانی به صنایع بر اساس مصوبه شورای اقتصاد در بین شرکت های گاز استانی است. سال گذشته به 264 واحد صنعتی و تولیدی گازرسانی شد. هم اکنون 1650 واحد صنعتی و تولیدی استان تحت پوشش گاز طبیعی قرار دارند؛ ضمن اینکه بالاترین میزان گازرسانی به صنایع مشمول مصوبه شورای اقتصاد در سطح کشور به تعداد 1002 واحد صنعتی و تولیدی با افتخار به نام شرکت گاز خراسان جنوبی ثبت شده است.
از ابتداي تاسيس شرکت گاز خراسان جنوبي تاکنون بیش از 291 هزار مشترک گاز در اقصي نقاط استان جذب شده که از این تعداد 196 هزار و 743 مشترک شهری و 94 هزار و 374 مشترک روستایی است.
در سال گذشته 27 هزار و 521 مشترک جديد گاز در سطح استان جذب شده است که از اين تعداد 6 هزار و 618 مشترک شهري و 20 هزار و 903 مشترک روستايي است.
در مجموع در سال گذشته یک میلیارد و 640 میلیون مترمکعب گاز در بخش های مختلف مصرف شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال 98 حدود 140 میلیون مترمکعب افزایش داشته است. بیشترین مقدار مصرف گاز استان در سال گذشته با ثبت تحویل 700 میلیون مترمکعب مربوط به بخش نیروگاهی بوده است. در بخش خانگی، عمومی و تجاری نیز 577 میلیون مترمکعب گاز طبیعی مصرف شده است که نسبت به سال 98، حدود 16 درصد افزایش داشته است.
بخش هاي صنعتی و سيمان و حمل و نقل نیز در سال گذشته در مجموع 363 میلیون مترمکعب مصرف داشته اند.
شرکت گاز استان خراسان جنوبی با نگاه ویژه به نیروی انسانی به عنوان یکی از شرکت های پیشتاز در سطح شرکت ملی گاز ایران، طرح طبقه بندی مشاغل و بیمه تکمیلی را اجرا کرده است.
بسیار خرسندیم که با توجه به تاکید معاون محترم وزیر و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در زمینه ضرورت اجرای طرح طبقه بندی مشاغل، به عنوان یکی از شرکت های گاز استانی پیشتاز در اجرای این طرح بوده ایم .
پیش نویس این طرح با همکاری مشاور طبقه بندی مشاغل شرکت ملی گاز و کارشناسان این شرکت در آذر ماه 97 آماده شد و با وجود مشکلات مالی خوشبختانه با یاری خداوند توانستیم در همان سال این طرح را به مرحله اجرا برسانیم. اجرای این طرح قطعا باعث ایجاد انگیزه مضاعف، افزایش کیفیت خدمات و افزایش بهره وری در انجام وظایف محوله می شود. علاوه بر اجرای کامل طرح طبقه بندی مشاغل، ما به التفاوت افزایش حقوق و مزایای کارکنان درسال 99 نیز محاسبه و براي همه كاركنان پیمان های مستمر غیر پروژه ای اعم از اركان ثالث و حجمي از جمله نیروهای امداد، تعمیرات، خدمات، گازبان ها، حفاظت و نگهبانی از محل بودجه جاري اين شركت پرداخت شده است.
در شرکت گاز خراسان جنوبی 484 نفر مشمول طرح طبقه بندی مشاغل و 1283 نفر نیز تحت پوشش بیمه تکمیلی کارکنان قرار گرفته اند.
در ابتدای سال 97 تنها 293 روستا در سطح استان تحت پوشش گاز طبیعی قرار داشتند که با تلاش جهادی کارکنان تنها طی سه سال، تعداد 1020 روستا به شبکه سراسری گاز طبیعی متصل شدند.
از سوی دیگر، اتمام پروژه های گازرسانی پایان ماموریت شرکت گاز در استان نخواهد بود بلکه دریچه ای جدید در افزایش کیفیت خدمت رسانی و رضایتمندی مشترکان نیز به طور مستمر در دستور کار این شرکت قرار دارد.
بررسی شیوه های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در کنترل شیوع کرونا
سمیه راهپیما از زمان شیوع پاندمی ویروس کرونا در سطح جهان و کشورمان، مدیران و مسؤولان بهداشت و درمان با توصیه ها، پیشگیری و پیدا کردن راه حلی برای مقابله با این ویروس، تمام تلاش خود را می کنند تا از شیوع و افزایش مرگ و میرها بر اثر این بیماری جلوگیری کنند. از این رو تمام دستگاه های دولتی و غیر دولتی موظف به اجرای دستورعمل های دولت برای کاهش سرعت این ویروس منحوس هستند. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، یکی از سازمان هایی است که از همان ابتدای ویروس کرونا اقدام به تدوین دستورعمل هایی به موازات شیوه نامه های وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور کرد و با افزایش سطح آگاهی از طریق آموزش های مجازی، ایجاد مراکز نقاهتگاهی در مناطق عملیاتی و... سعی در کاهش و پیشگیری از همه گیری ویروس کرونا داشته و دارد. در ادامه گفت وگوی «مشعل» را با پیمان فریدنیا، رئیس واحد سلامت کار سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت می خوانید.
پیمان فریدنیا، رئیس واحد سلامت کار سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت می گوید: «در این سازمان، برای مدیریت ویروس کرونا چهار حوزه کاری وجود دارد که شامل واحد سلامت خانواده، خدمات بیمارستانی، مراکز سلامت کار (طب صنعتی) و ستادهای فرماندهی (EOC) می شود. در این میان، واحد سلامت کار به موضوع سلامت کارکنان و شاغلان مناطق عملیاتی و ستادی صنعت نفت می پردازد و در این زمینه، برنامه های منسجمی داشته که در قالب 60 دستورعمل ابلاغ و اجرا شده است.»
به گفته او، «نقش محیط های اداری و صنعتی، در زمینه پیشگیری از ویروس کرونا بسیار مهم است، از این رو سعی کردیم با مدیریت کمپ های کارکنان شرکت های عملیاتی مانند مناطق اقماری، سکوهای نفتی، جزایر و بخش های دور افتاده، از طریق خود اظهاری و پایش در سامانه های مراقبتی که نظارت آن به عهده پزشکان و پرستاران طب صنعتی است، ریسک انتشار را به حداقل برسانیم.»
رئیس واحد سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه می دهد: «روش های کنترل و نظارت بر این اقدام ها از ابتدای شیوع ویروس کرونا به صورت فعال دنبال می شود، ضمن آنکه بحث کنترل های خوداظهاری در سه بخش اساسی مانند بررسی علایم، بررسی افرادی که اعضای خانواده او مبتلا هستند و مسافرت به مناطق پرخطر انجام می شود. این سه متغیر مشخص می کند که آیا فردی نیاز به تست دارد یا خیر؟ در مناطق شهری تست پی سی آر انجام می شود؛ اما در مناطق عملیاتی که دسترسی به تست پی سی آر محدودتر است، از تست سریع آنتی ژن کووید19 استفاده می کنیم.»
رئیس واحد سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت می گوید: «برای مدیریت انتشار ویروس کرونا، با همکاری واحدهای روابط عمومی و آموزش شرکت های صنعت نفت، برنامه های آموزشی مجازی در نظر گرفته ایم تا از این طریق، سطح آگاهی کارکنان و مدیران از این ویروس افزایش یابد و توجه به مسائلی همچون گندزدایی، استفاده از ماسک، تهویه محیط های کاری و فاصله گذاری اجتماعی داشته باشند، ضمن آنکه دستورعمل ایاب و ذهاب و هتلینگ کارکنان اقماری را مورد توجه قرار دهند.»
فریدنیا با بیان اینکه برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا، تیم های واکنش سریع، نقشی اساسی در رصد و شناسایی افراد مبتلا در محیط کار دارند، می گوید: «این تیم علاوه بر رصد و شناسایی مبتلایان، اقدام های کنترلی نیز برای جلوگیری از انتشار ویروس از سوی افراد دارای تماس نزدیک انجام می دهد؛ یکی از این اقدام های کنترلی، انجام تست های آزمایشگاهی یا قرنطیه افراد علامت دار یا مشکوک است تا از این طریق، زنجیره انتقال شکسته و از انتشار در محیط کار جلوگیری شود.»
او، مدیریت کارکنان دارای بیماری مزمن را از دیگر فعالیت های واحد سلامت کار بیان می کند و ادامه می دهد: «احتمال ایجاد عوارض بیماری کووید19 در این افراد زیادتر است و در صورت مبتلا شدن، احتمالا نیاز به بستری و مراقبت های ویژه وجود دارد و گاهی اوقات، شاهد مرگ این افراد هستیم. از این رو سعی داریم تا این افراد با هماهنگی منابع انسانی و سیستم اداری به صورت دورکار به فعالیت خود ادامه دهند و تا حد ممکن، حضور خود را در محیط کار کاهش دهند و توصیه می شود کارکنان دارای بیماری زمینه ای از قوانین یک سوم و دو سوم استفاده کنند.»
فریدنیا با بیان اینکه رنگ بندی شرایط اضطرار شهرها از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، برای مناطق عملیاتی نیز در نظر گرفته شده است، ادامه می دهد: «با کمک اچ اس ای مناطق، رنگ بندی ها برای دو هفته آینده انجام می شود. از این رو ممکن است پالایشگاهی زرد باشد؛ اما با فاصله چند 10 کیلومتری آن شهر، قرمز باشد. به این معنا که مداخلات را متناسب با شرایط آماری بروز بیماری در محیط های عملیاتی صنعت نفت تعریف می کنیم.» به گفته او، «ساختمان های ستادی وزارت نفت از اعلام وزارت بهداشت برای شهرها تبعیت می کنند؛ اما بررسی مناطق عملیاتی که خارج از شهرها هستند و کارمندان آن از تمامی سطح کشور میآیند، متفاوت تر است. در دستورعملی که با کد (42PRO- ) تعریف شده، اگر کل تعداد مبتلایان طی دو هفته قبل تا زیر نیم درصد جمعیت شاغلان باشد (زرد)، بین نیم تا یک درصد(نارنجی) و بالای یک درصد (قرمز) است. زمانی که منطقه ای قرمز یا نارنجی اعلام می شود، باید تعداد کارکنان آنها در بخش اداری و مالی منطقه عملیاتی کاهش یابد.»
او با اشاره به مراکز قرنطینه محل کار می گوید: «برای برخی مناطق مانند عسلویه، خارک و ... برنامه قرنطینه محل کار در نظر گرفته شده که از سوی واحد سلامت کار در اختیار کارکنان قرار می گیرد. افرادی که مشکوک به بیماری هستند، به قرنطینه محل کار ارجاع داده می شوند. کاربرد این قرنطینه، محل کار برای مناطق عملیاتی، بخصوص اقماری هاست. در مناطق اقماری با وسعت کوچک نیز یک کانکس برای این کار در نظر گرفته شده است.» رئیس واحد سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه می دهد: «تمام کارکنان رسمی، قراردادی و پیمانکاری در مناطق عملیاتی می توانند از خدمات مراقبتی و بهداشتی کرونا بهداشت و درمان صنعت نفت استفاده کنند؛ اما در شهرهای بزرگ، کارکنان غیر رسمی تنها از طریق بیمه تکمیلی می توانند خدمات درمانی دریافت کنند. در زمینه مراقبت های بهداشتی تفاوتی وجود ندارد و به تمام جمعیت صنعت نفت ارائه می شود. نزدیک به 200 مرکز سلامت کار، حدود 100 مرکز سلامت خانواده و 9 بیمارستان داریم که وظیفه ارائه خدمات به کارکنان و خانواده ها را در مناطق عملیاتی و شهری به عهده دارند.»
به گفته او، «بیمارستان ها و مراکز بهداشتی و درمانی نیز به طور کامل از نظر تجهیزات، نیروی انسانی و فضای ساختمان شرایط قابل قبولی دارند و از همان ابتدا بخش های ویژه کرونا راه اندازی شد. همانطور که می دانید، اصلی ترین نیاز این بیماران، دسترسی به اکسیژن طبی است که برای بیمارستان ها، دستگاه تولید اکسیژن خریداری و در اختیار آنها قرار گرفته و همچنین برای آنها مخازن نگهداری اکسیژن مایع با ظرفیت بالا در نظر گرفته شده، دستگاه های ونتیلاتور برای آی سی یو نیز تهیه شده و حتی به وزارت بهداشت در زمینه ونتیلاتور کمک کرده ایم. ضمن آنکه داروهای ضد ویروس کرونا برای بیش از یک ماه مصرف تهیه شده و مرتب نیز تمدید می شود، از این رو کمبود دارو نداریم.»
مشعل صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است، از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر می شود. همانطور که می دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن، بهبود رفتار ايمن در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت را به دنبال دارد. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزي از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بردارد. در ادامه، درس آموزي از حادثه «آتش سوزي ایستگاه گاز» در يکي از مناطق عملياتي را می خوانيد:
ساعت حدود 17:22 دقیقه، نشت گاز در ايستگاه تقلیل فشار گاز رخ می دهد و پس از حدود 27 ثانیه منجر به انفجار توده گاز محبوس در زيرسايبان می شود. در ادامه با برگشت شعله به محل نشت، آتش به صورت فورانی (Jet fire ) ادامه می يابد. همچنین به علت عمل کردن شیر ايمنی فشار(PSV) مربوط به يكی از خطوط تقلیل فشار، آتش در محل خروجی این شیر اطمینان نیز مشاهده می شود که با بسته شدن خودکار شیر ايمنی، آتش در اين محل خاموش شده؛ اما در زير سايبان ادامه می يابد. به منظور کنترل آتش سوزي اقدام به بستن شیرگاز ورودي اصلی به ايستگاه گاز می شود و در نتیجه گاز خروجی از تاسیسات که تامین کننده سوخت نیروگاه بوده، دچار افت فشار شده و در حوالی ساعت 17:45 دقیقه (حدود 27 دقیقه پس از وقوع آتش سوزي) به دلیل قطع سوخت نیروگاه و قطع جریان برق، منجر به وقوع توقف اضطراري کلیTotal black shut down در تمامی مجتمع هاي دريافت کننده سرويس هاي جانبی می شود. به دلیل فشار شبكه توزيع پايین دست و برگشت گاز به محل نشت، حريق ادامه يافته و در ساعت 17:77 دقیقه روز حادثه، آتش به طور کامل خاموش می شود. اين حادثه منجر به سوختگی 4 نفر از کارکنان بهره برداري حاضر در محل شده که سه نفر مداوا و ترخیص و فرد چهارم در بیمارستان بستري می شود. همچنین تجهیزات تاسیسات تقلیل فشار گاز شامل خطوط لوله، شیرهاي تنظیم فشار، شیرهاي قطع جريان، بويژه در خطوط قديمی و خطوط اصلی و همچنین بخشی از سازه فلزي آسیب کلی می بینند.
رعايت ملاحظات و رويه هاي عملیاتی و ايمنی در مراحل پیش راه اندازي و راه اندازي: انجام برنامه بازبینی ايمنی راه اندازي (PSSR) به عنوان يك مرحله مهم اطمینان بخش از راه اندازي ايمن تاسیسات است.
ارتباطات اثر بخش و کافی: در زمان تغییر شرايط عملیاتی انتقال گاز در شبكه سراسري، اطلاع رسانی لازم به ذينفعان از جمله دريافت کنندگان متصل به ابتداي شبكه صورت گیرد.
برنامه ريزي مديريت تغییر: قبل از تزريق گاز، تدابیر لازم در رويه هاي عملیاتی نظیر آرايش شیرهاي ارتباطی بین خطوط سراسري از طریق عملیات انتقال گاز و شرکت گاز استانی بايد اتخاذ شود.
برنامه ريزي براي مديريت شرايط اضطراري
طراحی و پیش بینی شبكه آب آتش نشانی و تجهیزات ثابت و سیار اعلام و اطفای حريق در ايستگاه گاز
پیش بینی امكان فعال سازي شیرهاي ايزوله از فاصله ايمن و مناسب (نظیرفعال سازي از اتاق کنترل)
بازبینی ايمنی پیش راه اندازي، بررسی نهايی ايمنی طرح ها و پروژه هاي تكمیل شده و يا بعد از هر گونه تعمیرات اساسی يا استفاده مجدد از فرايند اصلاح شده يا تغییر يافته است که قبل از در سرويس قرار گرفتن فرايند انجام می شود. PSSR يكی از عناصر مديريت ايمنی فرايند (PSM ) است، از اين رو طراحی موثر برنامه PSSR در صورتی امكان پذيرخواهد بود که با برنامه ايمنی فرايند همراه باشد.
بخش انرژی یک سال پس از پشت سر گذاشتن رکودی بی سابقه در سال 2020 میلادی، اکنون در میان 11 بخش دیگر بازارهای ایالات متحده آمریکا طی سال 2021 میلادی بهترین عملکرد را به خود اختصاص داده است. ارزش صندوق قابل معامله در بورس Energy Select Sector SPDR نسبت به پارسال با 41 درصد افزایش همراه بوده است، به گونه ای که سبب می شود سود 11 درصدی بازار بزرگ اس اند پی 500 (S&P 500) کاملا ضعیف به نظر آید. شاخص اس اند پی 500 (S&P 500) مخفف عبارتStandard and Poor›s Index فهرستی از ۵۰۰ سهام برتر در بازار بورس نیویورک و نزدک (NASDAQ) است، این شاخص که بر اساس ارزش گذاری ۵۰۰ شرکت بزرگ و فعال در بازار سهام آمریکا محاسبه می شود، با استفاده از ریسک و بازده شرکت های بزرگ، عملکرد کل بازار سهام را ارزیابی می کند و به عنوان بهترین معیار بازارهای سهام ایالات متحده شناخته شده است. به نظر می رسد قیمت های جهانی نفت خام در سطوح بالای 60 دلار برای هر بشکه تثبیت شده است، قیمت نفت خام شاخص دبلیو تی آی ( نفت خام آمریکا) هم اکنون حدود 65 دلار به ازای هر بشکه معامله می شود، در حالی که قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در سطوح 68 دلار برای هر بشکه در حال داد و ستد است.
مؤسسه مطالعات انرژی آکسفورد چند سناریوی احتمالی از جمله مواردی که منجر به مازاد عرضه نفت در بازارهای جهانی می شود، را توصیف می کند. اعضای ائتلاف اوپک پلاس در نشست اخیر خود اعلام كردند كه انتظار دارند تقاضای جهانی نفت خام در نیمه دوم سال جاری میلادی روزانه حدود 6 میلیون بشكه افزایش یابد. این ائتلاف بر این باور است که ذخیره سازی های نفت خام اکنون حدود 70 میلیون بشکه زیر سطح میانگین برای کل سال 2021 میلادی است که نسبت به چشم انداز پیشین 20 میلیون بشکه زیر سطح میانگین کل امسال خوش بینانه تر به نظر می رسد. با این حال، تحلیلگران مؤسسه مطالعات انرژی آکسفورد معتقدند افزایش پیش بینی شده در تولید نفت شیل و برآورد افزایش روزانه 950 هزار بشکه ای برای آن به راحتی می تواند جذب بازارهای جهانی شود، مگر اینكه مسیر احیای شرایط اقتصادی جهان با معضلی قابل توجه روبه رو شود. با این حال، فتوه و اكونومو هشدار داده اند كه اگر روند رشد نفت شیل ایالات متحده آمریکا به مرز افزایشی روزانه یک میلیون و 220 هزار بشکه برسد و سرعت بهبود تقاضای جهانی كندتر از حد انتظار باشد، بازار می تواند تا سه ماه چهارم 2022 با شرایط مازاد عرضه روبه رو شود.
این شرایط به مدد موفقیت آمیز بودن شرایط واکسیناسیون برای مقابله با شیوع ویروس همه گیری جهانی کووید-19 (کرونا) و بهبود تدریجی اوضاع اقتصادی جهان به دلیل ازسرگیری فعالیت های اقتصادی و تولیدی در چند کشور از جمله ایالات متحده آمریکا و بسیاری از بخش های اروپا پدید آمده است، اما مهمتر از این پایبندی مداوم تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به ائتلاف اوپک پلاس به سهمیه های تولید تعیین شده در توافق تاریخی کاهش عرضه نفت کمک شایانی به شرایط کنونی قیمت نفت در بازارهای جهانی کرده است، حال آنها در نشست اخیر تصمیم به افزایش تدریجی تولید گرفتند. اعضای ائتلاف اوپک پلاس روزانه حدود 8 میلیون بشکه نفت از تولید خود کاستند، اما اکنون توافق کرده اند روزانه دو میلیون و 100 هزار بشکه نفت را در بازه زمانی مه تا ژوئیه سال جاری میلادی وارد بازارهای جهانی کنند. با این حال، کارشناسان بازارهای جهانی نفت خام اکنون هشدار داده اند که اعضای اوپک پلاس، مسئول بیش از یک سوم عرضه نفت جهان، می توانند شاهد خنثی شدن تلاش های خود توسط رقیب اصلی شان، یعنی نفت شیل ایالات متحده آمریکا باشند. براساس تجزیه و تحلیل مؤسسه معتبر مطالعات انرژی آکسفورد، افزایش قیمت های جهانی نفت خام می تواند مسیر بازگشت قابل توجه نفت شیل ایالات متحده آمریکا به بازارهای جهانی را در سال 2022 میلادی هموار کند، که این وضع به طور بالقوه می تواند توازن شکننده موجود در بازار نفت را بر هم زند. بسام فتوه، مدیر مؤسسه مطالعات انرژی آکسفورد و آندریاس اکونومو، تحلیلگر این مؤسسه بر این باورند که با ورود به سال 2022 میلادی، صحنه رویارویی شرایط احیای نامساعد صنعت شیل آمریکا با بازگشت بشکه های نفت اعضای ائتلاف اوپک پلاس به بازارهای جهانی، منبع اصلی بی اطمینانی در بازار خواهد بود. آنان افزودند: مانند دوره های پیشین،
نفت شیل ایالات متحده آمریکا همچنان عامل اصلی شکل دهی به اوضاع بازار نفت خواهد بود.
بخش هشداردهنده گزارش مؤسسه مطالعات انرژی آکسفورد این است که امکان دارد در این گزارش تنها احیای جزئی صنعت نفت شیل ایالات متحده آمریکا دلیل مازاد عرضه نفت در بازارهای جهانی در نظر گرفته شده باشد. پس از سقوط قیمت نفت به پایین ترین سطح تاریخی اش، تولیدکنندگان نفت شیل در ایالات متحده آمریکا پارسال روزانه بیش از 2 میلیون بشکه از تولید خود کاستند. با این حال، بسیاری از شرکت های تولید نفت شیل با ادامه روند افزایشی قیمت نفت، در حال افزایش تولید هستند و این موضوع شرکت هایی که عمیق ترین کاهش تولید را تجربه کرده اند نیز شامل می شود. برای نمونه، شرکت کونوکوفیلیپس از تولیدكنندگان آمریکایی نفت شیل مستقر در تگزاس پس از اعلام عمیق ترین كاهش تولید در زمانی كه بسیاری از شركت های شیل تمایلی به كاهش تولید و انصراف از سهم بازار نداشتند، توانست منطقی تر عمل کند. این شرکت، تولید نفت شیل در آمریکای شمالی را حدود 500 هزار بشکه در روز کاهش داد که یکی از بیشترین کاهش ها توسط یک تولیدکننده آمریکایی به شمار می آمد. با این حال، کونوکوفیلیپس در تازه ترین گزارش عملکرد خود اعلام کرد که که تولید سه ماه نخست امسال این شرکت به استثنای لیبی، با 16.4 درصد افزایش نسبت به دوره مشابه پارسال به یک میلیون و 490 هزار بشکه معادل نفت رسیده که 30 درصد بالاتر از رقم تولید روزانه یک میلیون و 140 هزار بشکه معادل نفت در سه ماه چهارم سال 2020 میلادی است. کونوکوفیلیپس برآوردی خوشبینانه ارائه داده است و انتظار دارد به دلیل اجرای عملیات تعمیرات دوره ای و نگهداری فصلی برنامه ریزی شده در اروپا و آسیا-اقیانوسیه تولیدش در سه ماه دوم امسال به استثنای لیبی، به یک میلیون و 500 هزار بشکه تا یک میلیون و 540 هزار بشکه برسد. شمار دکل های حفاری نفت ایالات متحده آمریکا به طور مداوم در حال افزایش است، تعداد کل دکل های فعال این کشور قرار است تا پایان سال جاری میلادی به 602 دستگاه برسد که نسبت به رقم 222 دکل در تابستان یعنی پایین ترین سطح 13 سال اخیر، جهشی خیره کننده به شمار می آید.
در حالی که ارتباط مستقیم دکل ها و تولید پیچیده است، تحلیلگران مؤسسه مطالعات انرژی آکسفورد نتیجه گرفته اند که افزایش تولید شیل می تواند بر محاسبات دقیق اوپک پلاس تأثیر بگذارد.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: الکس کیمانی
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: مباحث اجرایی طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری صنعت نفت در این شرکت در حال بررسی است.
حمیدرضا گلپایگانی درنشست تخصصی که به این منظور برگزارشد، گفت: این طرح نیمه دوم پارسال برای نیروهای پیمانکاری شاغل درپیمان های مستمرغیرپروژه ای مطابق بخشنامه وزیر نفت و دستورعمل اجرایی بخشنامه ارائه شد.
وی افزود: اجرای این طرح در شرکت ملی حفاری ایران با توجه به ساختار سازمانی، ماهیت کارعملیاتی براساس استانداردهای بین المللی و اختصاصی بودن برخی سمت ها در صنعت حفاری، نیاز به واکاوی و بررسی کارشناسی بیشتر دارد.
به گفته گلپایگانی در رایزنی میان مدیریت منابع انسانی شرکت ملی حفاری ایران با مدیر این حوزه درشرکت ملی نفت ایران ابهام های طرح بررسی شده تا رضایتمندی مجموعه کارکنان عملیاتی به نحو مطلوب مدنظر قرار گیرد.
وی با مهم برشمردن طرح طبقه بندی مشاغل در صنعت نفت، ایجاد نظام یکپارچه در سیستم پرداخت دستمزد، انضباط مالی واداری، همچنین صیانت از حقوق کارکنان وسرمایه های انسانی را از مزیت های مهم آن عنوان کرد.
دستگاه حفاری سنگین خشکی 40 فتح به منظور شتاب بخشی در اجرای پروژه توسعه میدان نفتی سیاهمکان در مناطق نفت خیز جنوب در این موقعیت عملیاتی مستقر شد.
سیدمجید موسوی، مدیرپروژه حفاری میدان سیاهمکان شرکت ملی حفاری ایران گفت: برای شرکت پژواک انرژی، چهار حلقه چاه در سیاهمکان از سوی این شرکت حفر و تکمیل می شود.
وی با بیان اینکه پروژه حفاری درمیدان سیاهمکان درشمار پروژه های تعریف شده در طرح توسعه28مخزن درشرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب است، افزود: پیش ازاین دستگاه حفاری سنگین خشکی 93 فتح نیز دراین میدان نفتی مستقرشده و درمدار عملیات قرار گرفته است.
مدیرپروژه حفاری میدان سیاهمکان شرکت ملی حفاری ایران به آمادگی ارائه خدمات فنی و مهندسی حفاری اشاره و تصریح کرد: در همکاری با شرکت پژواک انرژی قرار است دکل سوم نیز برای تسریع در حفاری چاه ها به موقعیت سیاهمکان اعزام شود. موسوی اظهارکرد: دستگاه حفاری40 فتح با سرپرستی مدیریت عملیات حفاری خشکی- 1 است که درنیمه دوم سال 1381به ناوگان شرکت ملی حفاری ایران پیوست و برخورداری ازکادری مجرب، حفاری 40 حلقه چاه نفت و گازبا متراژ افزون بر119هزارمتر را در کارنامه خود دارد.
به گفته وی، شرکت خدمات پژواک انرژی نیزاز اجرای دو پروژه به منظور توسعه میدان های سیاهمکان و سپهر با همکاری شرکت ملی حفاری ایران خبر داده که براین اساس، شرکت ملی حفاری ایران در اجرای طرح توسعه میدان های پیش گفته با به کارگیری چهار دستگاه حفاری در مجموع هشت حلقه چاه در میدان سیاهمکان و جفیر حفر خواهد کرد.
شرکت ملی نفت ایران
رویداد فراورش و نمک زدایی نفت خام، از سلسله رویدادهای به همرسانی عرضه و تقاضای فناوری با محور نیازهای شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که 4 خرداد امسال از سوی پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت برگزار می شود.در این رویداد، مسائل وچالش ها با اولویت فراورش و نمک زدایی نفت خام مطرح و جزییات نیازهای فناورانه تشریح می شود و استارت آپ ها، شرکت های فناور و مجموعه های دانش بنیان برای حل آنها، پیشنهادهای اجرایی ارائه خواهند کرد. پیشنهادهای منتخب و قابل انجام، به انعقاد قرارداد همکاری برای خرید خدمات فراورشی (به روش ساخت، مالکیت و بهره برداری) بین پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت، ارائه دهنده راه حل و متقاضی فناوری منجر خواهند شد.متقاضیان برای مشارکت در وبینار مربوطه و کسب اطلاع بیشتر و ارسال طرح می توانند به لینک Karizetemad.ir/oilevent مراجعه کنند یا با شماره تلفن های 77240017 و09928527318 تماس بگیرند.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
طرح ازدیاد برداشت وفشارافزایی درمخازن نفتی با تزریق آب برای نخستین بار در صنعت نفت از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با موفقیت عملیاتی شد. پروژه تزریق آب در میدان اهواز بنگستان به عنوان نخستین پروژه عملیاتی در پنج بسته شامل مطالعات مخزن، اعتبارسنجی تزریق، برنامه چاه، پایش و تأسیسات روسطحی در گروه ازدیاد برداشت مطالعات مهندسی مخازن طرح ریزی و اجرا شد. بسیاری از فعالیت ها در این پروژه همانند مدل سازی مخزن به منظور تزریق آب، طراحی آزمایش های پیشرفته، مشخصه سازی مخزن در مقیاس آزمایشگاه و چاه و مخزن محور برای نخستین بار در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با موفقیت انجام شده است. با طراحی و سرپرستی گروه ازدیاد برداشت مطالعات مهندسی مخازن، تزریق و سیلابزنی آب برای بررسی ظرفیت تزریق پذیری در چاه ۴۰۲ اهواز بنگستان، حدود یک ماه و تا دبی 5 هزار بشکه در روز با همکاری مستمر اداره مهندسی بهره برداری انجام شد که با وجود ویژگی های تقریباً ضعیف این مخزن، تفسیر اولیه نتایج حاکی از موفقیت آمیز بودن آزمون در چاه یادشده داشت. با توجه به حجم نفت درجای مخازن بنگستانی، نتایج این پروژه پایلوت می تواند نقشی بسزا در مرحله توسعه و افزایش تولید نفت کشور داشته باشد. براساس مطالعات انجام شده، هزینه تزریق آب تنها 25 درصد هزینه تزریق گاز خواهد بود و هزینه اولیه تزریق گاز به دلیل تجهیزات جمع آوری و فشارافزایی، بسیار بالاتر از گزینه تزریق آب برآورد شده است.
وزارت نفت
حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان (وزارت نفت-جنوب) یازدهمین مرحله رزمایش کمک های مؤمنانه را با تهیه و اهدای هزار بسته معیشتی به خانواده های نیازمند برگزار کرد. عباس ممبینی، فرمانده حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان (وزارت نفت-جنوب) در آیین یازدهمین مرحله رزمایش کمک های مؤمنانه گفت: در این مرحله از رزمایش، با استفاده از محل کمک های کارکنان شرکت های نفتی، یک هزاربسته معیشتی شامل موادغذایی برای توزیع میان خانواده های نیازمند با کوشش پایگاه های بسیج تابع تهیه شده است. وی افزود: ازابتدای شیوع بیماری کرونا تاکنون با کمک های کارکنان در مجموع 17 هزار و 500 بسته معیشتی شامل مواد غذایی و 6 هزار و 500 بسته نوشت افزار تهیه و میان خانواده های نیازمند استان توزیع شد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری نیز در آیینی مشابه که برای ارائه خدمات عام المنفعه به نیازمندان و اقشار آسیب پذیر مناطق عملیاتی جنوب برگزارشد، از اهدای هزار و 500 بسته کمک معیشتی در قالب طرح کمک های مؤمنانه به ارزش 4.5 میلیارد ریال از سوی این شرکت خبر داد. پژمان قضایی پور افزود: این بسته ها تهیه شده و برای توزیع میان خانواده های نیازمند شهرها و مناطق همجوار تأسیسات، در اختیار کمیته امداد و بهزیستی قرار گرفته است. وی اکرام خانواده های کم برخوردار را در ایام پر فضیلت مانند ماه مبارک رمضان مهم خواند و اظهار کرد: این شرکت برای تحقق مسؤولیت های اجتماعی، این سنت نیکو را در کنار دیگر خدمات عام المنفعه همواره مد نظر قرار داده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
شرکت بهره برداری نفت و گازشرق پارسال درمجموع حدود 16 میلیارد مترمکعب (روزانه 43 میلیون مترمکعب) گاز برداشت کرد. فرشید خیبری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گازشرق درباره فعالیت های پارسال این شرکت گفت: سال گذشته مقدارتحقق تولیدتکلیفی به 104درصد رسید که مرهون تلاش همکاران درهمه بخش ها، بویژه عملیات، تعمیرات و امور فنی بوده است.
وی برداشت گاز دربرخی روزهای سردسال گذشته را به64میلیون متر مکعب اعلام کرد.
خبیری با اشاره به لزوم تسریع در اجرای طرح های توسعه ای ذخیره سازی گاز به عنوان طرح های راهبردی صنعت نفت، از ذخیره سازی یک میلیارد و 856 میلیون مترمکعب در مخزن شوریجه دی درسال گذشته خبر داد.
وی افزود: با توجه به افزایش مصرف گاز درسبد انرژی کشور و سیاست های کلان وزارت نفت وشرکت ملی نفت ایران در تأمین پایدارسوخت زمستانی مصارف خانگی، صنعتی، همچنین بی نیازی از واردات گاز، بویژه در شمال شرق کشور، یک میلیارد و856میلیون مترمکعب درمخزن شوریجه دی درهشت ماه نخست سال ذخیره و درچهارماه سرد سال نیز 2 میلیارد و5 میلیون متر مکعب گاز بازتولید شده است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازشرق با اشاره به اینکه ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه دی از26 فروردین امسال با7.5میلیون مترمکعب در روز آغاز شده است، تصریح کرد: بارفع مشکل یکی ازکمپرسورهای پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، این مقدار بزودی به 11 میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
خیبری درباره تعمیرات اساسی و اقدام های فنی مهندسی برای تحقق تولید تکلیفی در سال 99 نیز گفت: برای تحقق اهداف تولید برنامه تعمیرات اساسی در6ماه نخست سال قبل، بیش از 42 هزار نفر-ساعت کار تعمیراتی انجام شد که رکورد به شمار می آید.
وی افزود: انجام چندفقره مسدودسازی واسیدکاری چاه منتج به افزایش برداشت روزانه 500 هزارمترمکعب گاز وتعویض21کیلومترپوش خط لوله هشت اینچ با بهره گیری از پیمانکاران بومی (با نظارت وهمکاری اچ اس ای، بهره برداری وتعمیرات) را از دیگر اقدام های سال گذشته درزمینه برداشت ایمن و پایدار گاز در چهار ماه پایانی سال گذشته برشمرد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازشرق درباره برنامه تعمیرات اساسی امسال نیز گفت: برنامه تعمیرات اساسی از28 اردیبهشت ماه آغازمی شود و تا اوایل آبان ماه ادامه خواهد داشت.
خیبری، تعمیرات درمراکزجمع آوری، اندازه گیری، تأسیسات سرچاهی وخطوط لوله، تعویض پوشش15کیلومترخط لوله 12وهشت اینچ، همچنین تعویض مخزن ذخیره میعانات گازی و برنامه توپکرانی هوشمند را ازجمله برنامه های پیش بینی شده درسال 1400 عنوان کرد.
وی درباره تعویض مخزن ذخیره میعانات گاز نیزگفت: مخزن ذخیره میعانات گازی از سال 1362عملیاتی و مقرر شده است که مخزن جدیدی جایگزین آن شود.
به گفته خیبری، این مخزن درفراورش وجداسازی گاز ارسالی به پالایشگاه نقش اساسی دارد ومیعانات گازی استحصالی ازطریق خط لوله چهاراینچ به پالایشگاه شهید هاشمی نژاد ارسال می شود.
وی با اعلام به عملیاتی شدن یک حلقه چاه جدید گازی تصریح کرد: امسال یک حلقه چاه با ظرفیت مجموع روزانه یک میلیون و400هزار مترمکعب عملیاتی می شود و حفاری سه حلقه چاه نیز در حال اجراست.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان
تعمیرات اساسی برج هیدروژن سولفوره زدای واحد هفت شهیدان شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان با تلاش کارکنان مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی این شرکت پایان یافت.
همایون داودی، سرپرست مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت بهره برداری نفت و گازمسجدسلیمان با بیان اینکه برج مذکور نقش بسیار مهمی در فراورش نفت میدان های مسجدسلیمان دارد، افزود: با توجه به ازبین رفتن همه سینی های برج هیدروژن سلفوره زدا، برای بازگرداندن برج به چرخه تولید وتعمیرات اساسی سینی های آن مهندسی معکوس، ساخت و مونتاژ در دستور کار قرار گرفت.
وی گفت: دراین عملیات با توجه به نبود نقشه ساخت سینی ها، با بررسی سینی های آسیب دیده و آنالیز جنس فلز، اقدام به طراحی، ساخت و نصب15مرحله سینی، دو مرحله سینی فشارشکن ورودی و سینی سرریز انتهای برج به روش مهندسی معکوس شد.
شرکت پایانه های نفتی ایران
شرکت پایانه های نفتی ایران موفق به کسب گواهینامه های استاندارد مدیریتی از شرکت SGS IRAN شد. مدیرعامل این شرکت درآیین پایانی ارزیابی وممیزی سیستم های مدیریتی شرکت که با حضور مدیران و رؤسای شرکت پایانه های نفتی ایران، همچنین گروه ممیزی خارجی به صورت ویدئوکنفرانس برگزارشد، گفت: شرکت پایانه های نفتی ایران، به عنوان یک شرکت عملیاتی، تخصصی وحرفه ای در رویارویی با نمایندگان مشتریان، خود را ملزم به رعایت همه استانداردهای داخلی و بین المللی می داند. عباس اسدروز اظهار کرد: دراین ارزیابی دو روزه، همه مدارک و مستندات لازم برای ممیزان ارسال و ارزیابی به صورت آنلاین پایش و کنترل شد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران اظهارکرد: به منظورصحه گذاری برعملکرد فرایند های جاری سازمانی براساس استانداردهای بین المللی، ممیزی خارجی با حضور ممیزان حوزه های مدیریت کیفیت، مدیریت بهداشت و ایمنی، همچنین مدیریت محیط زیست و نظام مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست برگزار ودرپایان براساس یافته های ممیزی، گواهینامه های استاندارد سیستم مدیریت یکپارچه شرکت پایانه های نفتی ایران برای یک سال دیگر تمدید شد. اسدروز تأکیدکرد: این ممیزی برای تمدید گواهینامه های مدیریت کیفیت ایزو 9001، مدیریت زیست محیطی ایزو 14000، نظام مدیریت ایمنی، بهداشت ومحیط زیست، همچنین مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای ایزو 4500 انجام واین گواهینامه ها به مدت یک سال تمدید شدند.
وی اظهارکرد: دریافت این استانداردها مرهون تلاش های بی شائبه و خالصانه همه همکاران در بخش های مختلف شرکت است.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس
مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس گفت: درهمسویی با اهداف مسؤولیت های اجتماعی، بسته ای متشکل از تجهیزات درمانی به شبکه درمان هرمزگان اهدا شد. محمدعلی دادور درحاشیه اهدای این تجهیزات به شبکه بهداشت و درمان استان هرمزگان افزود: با توجه به کاستی های موجود درحوزه بهداشت ودرمان هرمزگان، شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس، این تجهیزات را که شامل 10تخت آی سی یو، 10 دستگاه مانیتور علائم حیاتی بیمار، 16دستگاه ساکشن جراحی و دو دستگاه بلادگاز می شود، به دانشگاه علوم پزشکی استان هرمزگان اهدا کرده است.
وی ارزش تجهیزات اهدایی این تجهیزات راحدود 13میلیاردریال عنوان وتاکید کرد: شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس درکنار رسالت اصلی خود، یعنی تأمین امنیت سبد سوخت کشور، همواره سعی در اجرای مسؤولیت های اجتماعی داشته است.
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت به منظورتوسعه کسب و کار و مسؤولیت های اجتماعی، حمایت از شرکت های دانش بنیان را در دستور کار خود قرار داده است. مهدی احمدی مروست، رئیس توسعه کسب وکار پژوهشگاه صنعت نفت گفت: بتازگی انجمنی باعنوان انجمن شرکت های دانش بنیان درحوزه نفت تشکیل شده که تولید محصول، ارائه خدمات و حضور در بازارهای بین المللی از ماموریت های آن است. وی افزود: پژوهشگاه صنعت نفت نیز باهدف ایجاد هم افزایی با این انجمن نشست های مشترکی را برگزار و با هدف بررسی ظرفیت های همکاری با این مجموعه، تفاهم نامه امضا کرده است. احمدی مروست همچنین با اشاره به اینکه پژوهشگاه صنعت نفت با تکیه برشعار امسال و مسؤولیت های اجتماعی خود تلاش خواهد کرد، با معرفی شرکت های جوان دانش بنیان به صنعت نفت، زمینه مناسبی برای اشتغال بیشترجوانان فراهم آورد، تصریح کرد: خوشبختانه در تحقق این هدف مشترک، اشتیاق دو سویه وجود دارد. رئیس توسعه کسب وکار پژوهشگاه صنعت نفت بابیان اینکه برای تحقق این مهم دو هدف عمده لحاظ شده است، اظهارکرد: نخست آن که در حوزه توسعه دانش دربازار داخل کشور، شرکت های زیرمجموعه این انجمن با پژوهشگاه همکاری مشترک داشته باشند و دوم اینکه به دنبال بازارخارج ازکشورهستیم تا تولید محصولات وخدمات حاصل ازهم افزایی بین پژوهشگاه و شرکت های دانش بنیان را به بازارهای بین المللی ارائه کنیم. وی ادامه داد: شرکت های دانش بنیان می توانند دربخش تعاملات بین المللی به پژوهشگاه صنعت نفت که یک سازمان دولتی بامحدودیت های ساختاری است کمک کنند وباچابکی موجود درسیستم خود نیزارائه کننده خدمات ومحصولات توسعه داده شده مشترک به بازارهای جهانی باشند. احمدی مروست باتأکید براینکه 22 شرکت دانش بنیان شرایط همکاری با پژوهشگاه صنعت نفت را دارند، گفت: درمرحله نخست با سه شرکت دانش بنیان که می توانند فعالیت های هر سه پردیس این مجموعه را پوشش دهند، مذاکرات فنی و تجاری را آغاز کرده ایم و امیدواریم درآینده نزدیک با همکاری های دو سویه، محصولات مشترک را در بازار داخل و خارج از کشور ارائه کنیم. وی درباره همکاری پژوهشگاه باشرکت های استارت آپ و دانش بنیان گفت: دو دسته شرکت دراین همکاری وجود دارند. دسته نخست، شرکت هاومجموعه های استارت آپی هستند که در مرکزنوآوری پژوهشگاه صنعت نفت مستقر می شوند و باحمایت شتاب دهنده های مستقر در این مرکز ایده های خود رابه طرح های قابل اجرا تبدیل می کنند؛ دسته دوم نیزشرکت های بلوغ یافته دانش بنیان هستند که به تولید محصول و ارائه خدمات دست یافته اند و از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مجوز دانش بنیان دارند. به گفته احمدی مروستی، هم اکنون چهارشتاب دهنده درمرکز نوآوری پژوهشگاه مستقرند که به بیش از 20 استارت آپ خدمات ارائه می کنند. رئیس توسعه کسب وکار پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: با توجه به اقدام های انجام شده برای ایجاد بستر همکاری ها به منظور تسریع امور، پیش بینی می شود تاپایان نیمه نخست امسال با6 شرکت دانش بنیان توافق های اولیه انجام شود.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: طرح تبدیل خودروهای مسافربرشخصی که بادوگانه سوز کردن تاکسی های اینترنتی از اسفند سال 1399 آغاز شده بود، اکنون برای خودروهای آژانس با اعطای یارانه دولتی به میزان 75 درصد از هزینه مورد نیاز اجرا می شود.
حمید قاسمی ده چشمه بابیان اینکه تاکنون بیش از 35هزارخودروی شخصی اعلامی از سوی وزارت کشوردراین طرح ثبت نام کرده اند، افزود: این کاردرادامه طرح ملی ومصوبه شورای اقتصاد برای تبدیل خودروهای عمومی به دوگانه سوز(بنزین- سی ان جی) اجرا می شود.
وی با اشاره به اینکه اولویت دراین طرح، خودروهای مسافربرشخصی پرمصرف است، افزود: بنابرفهرست اعلامی وزارت کشوربه وزارت نفت، مالکان خودروهای اعلام شده می توانند از یارانه دولتی که حدود 75درصد از هزینه های تبدیل است، استفاده کنند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: برای خودروهای مشمول این طرح، پیامک واجد شرایط بودن استفاده از این تسهیلات ارسال می شود ومالکان این آنها می توانند تنها با مراجعه به سایت GCR.NIOPDC.IR اقدام به ثبت نام و نوبت گیری در کارگاه های تبدیل کنند.
قاسمی با اشاره به اینکه از خرداد پارسال تاکنون بیش از 300 هزار خودروی عمومی در این سایت ثبت نام کرده اند، اظهار کرد: از این تعداد 135هزار دستگاه خودروی عمومی واجد شرایط استفاده از تسهیلات طرح بوده اند.
وی تاکید کرد: مالکان خودروها هرچه سریع تر برای ثبت نام در این سایت به آن مراجعه و نوبت خود را دریافت کنند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران همچنین با تأکید برآمادگی 280 کارگاه مجازگفت: این امکان وجود دارد که درصورت نیاز، تعداد این کارگاه ها افزایش یابد؛ اما در حال حاضرظرفیت کافی برای تبدیل خودروهای ثبت نامی وجود دارد.
قاسمی زمان انتظار تبدیل خودروهای مسافربر شخصی به گازسوز رادوهفته تایک ماه اعلام کرد.
وی گفت: تاکسی های اینترنتی، آژانس ها و مسافربرهای بین شهری و روستایی ازطریق فهرستی که وزارت کشور به وزارت نفت ارائه کرده، تبدیل خواهند شد و در آینده احتمال دارد این فرصت برای دیگر مسافربرهای شخصی نیزبراساس اولویت پرمصرف بودن فراهم شود.
پخش فراورده های نفتی منطقه چابهار
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چابهار گفت: درسال گذشته بیش از 450 میلیون لیتر بنزین در این حوزه عملیاتی توزیع شده است.
سیدکاظم اسد با بیان اینکه دربازه زمانی یاد شده 452 میلیون و457هزارلیتر بنزین در منطقه چابهارتوزیع شده است، مقدارتوزیع این فراورده نفتی رادرسال قبل ازآن، 514 میلیون و 452 هزار لیتر اعلام کرد.
وی همچنین با اشاره به اینکه سال گذشته یک میلیارد و 479میلیون لیتر نفت گاز در حوزه عملیاتی چابهارتوزیع شده است، تصریح کرد: از این میزان900میلیون لیتر مربوط به بخش نیروگاهی بوده است.
به گفته مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چابهاردر یک ماه نخست امسال نیز مصرف بنرین 41 میلیون و 318 هزار لیتر بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن بیش از 55 درصد افزایش داشته است.
اسد، همچنین مصرف نفت گاز(نیروگاهی وغیرنیروگاهی) را دربازه زمانی یاد شده امسال 127میلیون لیتر اعلام و اظهارکرد: این میزان مصرف درمقایسه بامدت مشابه پارسال 111 درصد افزایش را نشان می دهد.
به گفته وی، در فروردین امسال 58 میلیون لیتر نفت گازدربخش غیرنیروگاهی و بیش از 46 میلیون لیتر نیز در بخش نیروگاهی مصرف شده است.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چابهارهمچنین درباره جایگاه های عرضه سوخت این حوزه عملیاتی گفت: هم اکنون 50 جایگاه عرضه سوخت بنزین و نفت گاز در منطقه چابهار فعال است.
وی با بیان اینکه مجوز احداث 13جایگاه جدید (9 تک سکوی بنزین) و دو جایگاه ساحلی نیزگرفته شده است، تصریح کرد: احداث دو تأسیسات توزیع گاز مایع نیز درمرحله دریافت مجوزقرار دارد.
اسد گفت: هم اکنون دوجایگاه عرضه سی ان جی نیز در منطقه چابهار فعال هستند که احداث چهارجایگاه جدید نیز در ایرانشهر، درگهان وچابهار در دست اقدام است.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چابهار از افزایش دو تا سه برابری ظرفیت ذخیره سازی نفت گازدراین منطقه خبرداد و افزود: این مهم باتعمیر مخازن انبارنفت چابهار، احداث اسکله 50هزارتنی چابهار(با توجه به توسعه سواحل مکران)در آینده محقق خواهد شد.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، اهمیت پایداری انتقال اطلاعات و تجهیزات ارتباطی را در انتقال گاز کشور مهم برشمرد. مهدی جمشیدی دانا درنشست هم اندیشی مدیر و رؤسای مخابرات و تلمتری و مدیران و رؤسای ICT مناطق که در آستانه روز ارتباطات و روابط عمومی از طریق ویدئوکنفرانس برگزارشد، هدف ازاین نشست را تغییر رویکرد مخابرات و تلمتری شرکت انتقال گاز ایران خواند و افزود: باید باهمکاری، هم اندیشی وهماهنگی در رفع مشکلات ارتباطی و تجهیزات مخابراتی اقدام کنیم. وی چابکی و واکنش سریع را درفعالیت های مخابرات و تلمتری رامهم برشمرد وتصریح کرد: بخشICT باید همسو با برنامه های تعمیراتی وعملیاتی گام بردارد ودرهمه شبانه روز پاسخگوی همکاران عملیاتی باشد. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران بااشاره به نقشه راه و اهداف راهبردی شرکت انتقال گاز ایران در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات، افزود: ضرورت دارد همه برنامه ها و پروژهای ارتباطی همسوبااهداف راهبردی شرکت باشد وبا هماهنگی مدیران ستادی اجرایی شود. جمشیدی دانا تأکید کرد: باروش های سنتی، دیگر نمی توان تجهیزات را حفاظت کرد؛ بلکه باید تلاش کنیم با فناوری های نو حراستی، در نگهداری زیرساخت های ارتباطی کوشا باشیم و راهکارهای جدید حراستی ارائه دهیم. وی وارد کردن فهرست تجهیزات ICT روی سیستم IPMMSE را ضروری برشمرد و ادامه داد: با ثبت اطلاعات، می توان براحتی نسبت به ارائه آمار تجهیزات ارتباطی دست یافت، بنابراین عملکرد مناطق نیز از این طریق قابل پایش و بررسی است.
شرکت نفت فلات قاره ایران
رئیس منطقه عملیاتی کیش شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: سال گذشته اقدام های مهم و موثری دراین منطقه، بویژه در پایانه شناور فراورشی کوروش انجام شد که افزون بر بهبود شرایط، صرفه جویی های ارزی و ریالی قابل ملاحظه ای در پی داشت. شهسوار ارغش اظهار کرد: این اقدام ها موارد مختلفی اعم ازساخت داخل کردن قطعات حساس مورد نیاز تا تعمیر، نصب و راه اندازی توربین، طراحی و برنامه نویسی نرم افزار و ... را شامل می شود. وی ساخت داخل کردن کمپرسورهای هوای عرشه پایانه شناور فراورشی کوروش را از اقدام های ارزشمند این منطقه عملیاتی برشمرد و افزود: با توجه به تأکید مدیریت شرکت مبنی برساخت و بومی سازی قطعات مورد نیازتأسیسات، ساخت فیلترهای کارتریجی تفکیک کننده روغن کمپرسورهای هوای عرشه پس از یک سال تبادل نظر میان کارشناسان پایانه شناورفراورشی کوروش و شرکت پیمانکار داخلی، با انجام آزمون های میدانی پایان یافت. رئیس منطقه عملیاتی کیش شرکت نفت فلات قاره ایران اظهارکرد: کمپرسورهای هوای عرشه با توجه به نقش کلیدی خود در تولید، جزو اولویت های اصلی تعمیر و نگهداشت به شمارمی آید. ارغش گفت: کل موجودی فیلترهای کارتریجی کمپرسورهای هوا در انبارپایانه فراورشی کوروش سه ست بوده که پیش از فرایند تحویل گیری و در طول بازه یکساله استفاده شده است. وی با بیان اینکه هزینه خرید یک ست فیلتر تفکیک کننده روغن، بدون احتساب هزینه های حمل ونقل از نروژحدود34هزار دلاراست، گفت: تأمین همین قطعه با توان داخل، 150 میلیون ریال و کیفیت آن برابر با نمونه خارجی است. ارغش همچنین بااشاره به ساخت تله کابین، بین شناور وسکوی سرچاهی اظهارکرد: از ابتدای بهره برداری ازمخزن لایه های نفتی پارس جنوبی، ارتباط پایانه شناورفراورشی کوروش وسکوی سرچاهی موضوع مهم این منطقه عملیاتی بود. رئیس منطقه عملیاتی کیش شرکت نفت فلات قاره، برقراری این ارتباط با تله کابین را بهترین راه حل مطرح عنوان و اظهارکرد: این طرح به دلیل ضرورت عملیاتی، با استفاده از ظرفیت منطقه عملیاتی کیش وصرف هزینه ای در حدود 2500 میلیون ریال در ابتدای سال قبل اجرایی و ارزیابی شد. به گفته ارغش، اجرای طرح مزبورافزون برصرفه جویی اقتصادی با توجه به جابه جایی ایمن کارکنان و تجهیزات با این وسیله، از تردد چندباره شناور تدارکاتی به سکوی سرچاهی جلوگیری ودر مصرف سوخت شناور پشتیبان صرفه جویی قابل توجهی ایجاد شده است. رئیس منطقه عملیاتی کیش شرکت نفت فلات قاره ایران، برآورد صرفه جویی انجام شده برای ساخت را 1.4 میلیون یورو و برای مشاوره 235هزار یورو اعلام کرد.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیربنادر و پایانه های دریایی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از ممنوعیت انبارش گوگرد تولیدی پالایشگاه های پارس جنوبی در انبارهای روباز منطقه خبر داد و گفت: همه گوگردهای تولیدی پارس جنوبی، به صورت مکانیزه در انبارهای مکانیزه مجتمع بندری پارس انبار و صادر می شود.
علی معصومی با بیان اینکه تبعات زیست محیطی انبارش گوگرد درانبارهای روباز گوگرد برکسی پوشیده نیست ومکانیزه کردن آن به دلایل فنی، تاکنون میسر نبوده است، افزود: برای رفع این مشکل، کارگروهی متشکل ازشرکت نفت وگازپارس به عنوان سازنده پالایشگاه ها، شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی به عنوان بهره بردار، امور بین الملل شرکت ملی گاز به عنوان متولی صادرات و سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به عنوان متولی و راهبرانبارهای مکانیزه گوگرد تشکیل واین مهم باهمکاری همه شرکت های مسؤول و انجام مجموعه ای از اقدام های اصلاحی در انبارهای مکانیزه گوگرد برطرف شد.
وی کاهش آلودگی محیط زیست منطقه، افزایش بارگیری به کشتی های صادراتی و افزایش سوددهی را از مهم ترین نتایج انتقال انبارهای روباز گوگرد به مجتمع مکانیزه و ذخیره سازی و صادرات گوگرد برشمرد.
معصومی افزود: ذخیره سازی وصادرات به روش مکانیزه، افزون بر صرفه جویی های متعدد به دلیل کاهش زمان بارگیری و سهولت آن در تمایل بیش از پیش خریداران این محصول، تأثیری بسزا دارد، به طوری که هم اکنون بارگیری کشتی هایی با ظرفیت 64هزار تن به سرعت انجام می شود.
رضارستگار، رئیس مجتمع مکانیزه ذخیره سازی وصادرات گوگردسازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیزبا اشاره به تنوع محصولات تولیدی گوگرد پالایشگاه های پارس جنوبی از لحاظ نوع تولید وکیفیت گفت: تولید تا صادرات گوگرد، فرایندی به هم پیوسته است که اگر یک قسمت آن، با اشکال همراه باشد، اجزای دیگر راتحت تاثیر خود قرار می دهد، ازاین روبرای تسریع در جمع آوری انبارهای روبازگوگرد، همه شرکت های دخیل در این کار حضور یافتند تا با ارائه راهکارهای علمی برای این مشکل چاره اندیشی شود.
رئیس مجتمع مکانیزه ذخیره سازی و صادرات گوگرد سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اظهار کرد: ظرفیت مجتمع مکانیزه ذخیره سازی و صادرات گوگرد که با هدف کمک به حل بخشی از دغدغه های زیست محیطی و آسان سازی شرایط شتاب درعملیات صادرات گوگرد درسال 1394 بهره برداری شده است، از 23هزار تن درسال 1394به 580 هزار تن در سال گذشته رسید که نشان دهنده رشد 25برابری ذخیره سازی آن از زمان بهره برداری تاکنون است.
گرامیداشت یازدهمین سالگرد شهدای گمنام وزارت نفت
درآستانه سالروز آزاد سازی خرمشهر، آیین گرامیداشت یازدهمین سال عروج شهدای گمنام این وزارتخانه و چهارمین سالگرد عروج ملکوتی شهیدحاج شعبان نصیری، باحضورخانواده این شهید بزرگوار در مقبره الشهدای وزارت نفت برگزارشد. قراراست دراین مکان مقدس، طبق روال گذشته و همچون10 سال قبل، آیینی برگزار شود؛ آیینی در حد شان ومقام شامخ شهدای هشت سال دفاع مقدس که پیکر بی نام و نشانشان به میهن بازآمد ودرخاک وطن آرام گرفت.
ازساعت ها قبل، تلاش شده بود تاهمه چیز برای برگزاری مراسمی باشکوه وتمام عیاربه منظورگرامیداشت سه شهید گمنام وزارت نفت درمحوطه بیرونی ستاد این وزارتخانه که امروز به آستانی مقدس بدل شده است، آماده شود. بنابرشیوه نامه های بهداشتی، میزبان و مهمان برای درامان ماندن ازویروس منحوس کرونا، ماسک زده بودند واین مهم به دلیل پوشیدگی چهره، تشخیص افراد را اندکی مشکل کرده بود. صندلی ها بافاصله های حداقل یک مترازیکدیگر چیده شده بود تا شرکت کنندگان با خیالی آسوده و بدون نگرانی درآنها جای گیرند. سه کبوتر، به نشانه سه شهید جای خود را برمزار این شهدا یافته و باآنان مشغول نجوا بودند؛ کسی نمی داند چه بین آنها و این شهدا می گذرد؟ مراسم به همت مرکزمقاومت بسیج وزارت نفت، باحضوربسیجیان این وزارتخانه برگزار و درآن ازشهدای گمنام هشت سال دفاع مقدس وشهید مدافع حرم، حاج شعبان نصیری تجلیل شد.
درمراسم گرامیداشت این شهیدان والامقام، محمدعلی فلاح، فرمانده مرکز بسیج وزارت نفت سخنانی ایراد کرد؛ سخنانی از جنس شهید و شهادت. وی بابیان این که روح شهداهمیشه ناظربر رفتار ماست، تصریح کرد: همه ساله دراین مکان مقدس (مقبره الشهدای وزارت نفت)گردهم می آییم تا نام ویاد شهیدان گمنام را زنده نگه داریم و امیدواریم بتوانیم درمسیرآنها حرکت کنیم و ادامه دهنده راه آنها باشیم. فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت به نقش حاج شعبان نصیری درعملیات آزاد سازی موصل عراق اشاره وتصریح کرد: نقش این شهید، آنقدر مهم و تاثیرگذار بودکه شهید سلیمانی، لقب جهان آرای موصل را به وی داد. فلاح همچنین بااشاره به شرایط ایجاد شده درفلسطین اشغالی وحملات ددمنشانه رژیم صهیونیستی به مردم مظلوم آن اظهارکرد: امیدوارم شرایط به گونه ای رقم بخود واین رژیم اشغالگر، پاسخ مناسبی را از سوی نیروهای مقاومت دریافت کند.
فرمانده مرکزبسیج وزارت نفت همچنین به رویداد مهم انتخابات ریاست جمهوری در خردادماه امسال اشاره وتصریح کرد: مشارکت حداکثری درانتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری وحضور پرشورمردم، مهم ترین رخداد تاریخی است که دنیاچشم به آن دارد.
وی اظهارکرد: امیدوارم این رخدادتاریخی ومهم، با حضور با بصیرت آحاد مردم در پای صندوق های رأی، دشمنان انقلاب راهمچون همیشه ناامید ومأیوس سازد.
در ادامه این مراسم، حمیدرضا نصیری، برادرشهید شعبان نصیری نیز چند جمله ای ازفضایل اخلاقی برادرش و پایبندی وی به آرمان های انقلاب و رهبری گفت. وی اظهار کرد: اگر مروری بر زندگینامه شهدا داشته باشیم، خواهیم دید که انجام واجبات شرعی، ولایت مداری، اخلاق مداری و... وجه مشترک همه آنهاست؛ این شهید نیز ازهمین سلک بود. این برادرشهید با بیان این که ایشان، درهشت سال دفاع مقدس، درسخت ترین ماموریت ها حضورداشتند، افزود: وی به عنوان یک مدافع حرم نیزدرنبرد با داعش و آزاد سازی بخش های اشغال شده عراق از سوی این گروه، نقشی مهم داشت. وی ادامه داد: شهید شعبان نصیری، همیشه ماموریت های سخت رابرمی گزید و حضورمداوم وی درجبهه های هشت سال دفاع مقدس، ستیزباعوامل ضد انقلاب وتار ومارکردن آنها درعملیات مرصاد و حضور در کنار نیروهای حشد الشعبی برای بیرون راندن نیروهای متخاصم از آن جمله است. برادرشهید نصیری تاکید کرد:حاج شعبان نصیری، عنصری مفید درجنگ به شمارمی آمد و درعملیات آزاد سازی موصل، نقشی مهم ایفا کرد، به طوری که شهید سلیمانی، درآیین خاکسپاری، از ایشان به عنوان «جهان آرای موصل» نام برد. وی با اشاره به شهادت شهیدشعبان نصیری، اظهارکرد: این شهید، در تاریخ پنجم خرداد 1396درآستانه آزادسازی شهرموصل و پس از دلاوری و ازخودگذشتگی فراوان درجریان شناسایی، به جمع یاران شهیدش پیوست.
حجت الاسلام والمسلمین محمود ابوالقاسمی از استادان حوزه ودانشگاه نیز در آیین بزرگداشت مقام شامخ شهدای گمنام، شهید شعبان نصیری و دیگرشهدا ازجمله شهید وزیری (ازمدافعان سلامت) که بتازگی به درجه شهادت نائل شده است، با اشاره به آیاتی ازسوره بقره اظهار کرد: کسی که کافرباشد، می تواند به طاغوت نیزمؤمن باشد، بنابراین نباید به طاغوت اهمیت داد؛ بلکه باید آن را رها کرد. وی افزود: یهود و نصارا، مصداق بارز طاغوت هستند که نباید به آنها اعتنا کرد و شهدا کسانی بودند که طاغوت رابه هیچ انگاشتند. حجت الاسلام والمسلمین محمود ابوالقاسمی ادامه داد: در زمان حاضر نیز اسراییل غاصب و آمریکا، طاغوت زمان هستند؛ همه چیز ما دست خداست و باید از شهدا درس بگیریم و به طاغوت کفر داشته باشیم و آن رابه هیچ انگاریم. ابوالقاسمی اظهارکرد: شهدا، بی باک و جسور بودند و هیچ غصه ای را به خود راه نمی دادند و رضایت اهل بیت(ع) تنها چیزی بود که به آن فکر می کردند. وی با بیان این که برای کسانی که کفربه طاغوت دارند، راه و مسیر روشن است، تصریح کرد: شهدا نیز در این مسیر گام برداشته اند و امیدوارم ما نیز ادامه دهنده راه آنها باشیم. در آیین بزرگداشت یازدهیمن سالگرد عروج شهدای گمنام وزارت نفت و سالگرد شهادت شهید شعبان نصیری، گروه سرود «ابناالحسن(ع)» نیز درمدح شهدای گرانقدرچند اجرای زیبا داشت. دراین مراسم با اهدای لوح وآب سرداب حضرت قمر بنی هاشم(ع) ازخانواده شهید شعبان نصیری تجلیل شد وحاضران باحلقه زدن بر گرداگرد مزار شهدای گمنام و قرائت فاتحه، یاد و نام آنها را گرامی داشتند.
فواید و برکات فرزندآوری از منظر معرفت دینی و روان شناسی(بخش دوم)
اندیشه فرزندآوری و داشتن فرزند آثار و برکات زیادی در حوزه خانواده و به ویژه در رابطه با والدین دارد. دین اسلام به خانواده و فرزندآوری اهمیت بسیار زیادی داده و بسیاری از معارف اسلامی به این امر مهم اختصاص دارند. در مطالب پیش رو که اینک بخش دوم آن را مطالعه می کنید، کوشیده ایم تا به امر خطیر فرزندآوری بپردازیم و آن را از منظر معارف دینی و روان شناسی مورد واکاوی قراردهیم. در قلمرو فرزندآوری، پژوهش هایی وجود دارند که اندیشه فرزندآوری را به عنوان یکی از فرآیندهای زیربنایی در نظر گرفته اند. بسیاری از اندیشمندان و محققان در بررسی های خود نشان دادند که اندیشه فرزندآوری در ایجاد آرامش و تحکیم و کارآمدی خانواده مؤثر است. البته در معارف اسلامی نیز بر این مسئله تاکیدات فراوانی وجود دارد. در ادامه به برخی نکات درباره فرزندآوری و تاثیر آن بر خانواده ها اشاره می کنیم.
وضعیت معیشتی و رفاه اقتصادی در خانواده نقش مهمی دارد. تأمین مخارج زندگی مشترک و هزینه فرزندان از قبیل خوراک، پوشاک و مسکن موجب شده است که عده ای زیر بار مسئولیت زندگی زناشویی و والدینی درسنین جوانی نروند. یکی از آموزه هایی که در روایات بر آن تأکید شده، این است که فرزندموجب برکت در خانواده است. برکت عبارت است از فراوانی، رونق، فزونی، سعادت و نیکبختی. در این تعریف، برکت شامل مجموعه ای از هیجان ها، اندیشه ها، رفتارها و احساس هایی است که به طور وسیع با سلامت و بهداشت روانی خانواده در ارتباط هستند. لذا هرچقدر فرزندان بیشتر باشند، خیر و برکت نیز افزایش پیدا می کند.
تولد فرزندان در محیط خانه احساس مفید و نتیجه داشتن را برای والدین درپی دارد. مردان و زنان قاطع و هدفمند با توجه به توانایی هایی که دارند، برای خود هدف هایی در نظر می گیرند و برای دست یابی به آن تلاش می کنند. هدف از تشکیل خانواده، آرامش روانی و تولید نسل است. این هدف است که ما را به جلو می برد و به ما انرژی می دهد. زندگی هدفمند مستلزم پربار بودن است. باید شایستگی خود را ثابت کنیم. داشتن فرزند با احساس شایستگی و مثمر ثمربودن در ارتباط است. به همین دلیل است که داشتن فرزند در روایات به ثمره وجود والدین تعبیر شده است. امام سجاد(ع) می فرماید: «باید بدانی که او از تو و ثمره وجود توست.» تشبیه زیبای پیامبر اسلام(ص) نیز شنیدنی است، آنجا که می فرماید: «فرزند صالح، گلی از گل های بهشت است». در این تعبیر نمادین، خانواده به گلستان و فرزندان به گل های زیبای آن تشبیه شده است. بدیهی است که داشتن ثمرات نیکو، عامل والدین و تداوم حیات مشترک آنها بوده و احساس مثمر ثمر بودن و اعتماد به نفس را در آنان به وجود می آورد.
منظور از پیوند اجتماعی یا جامعه پذیری، فرآیندی است که طی آن فرد به تدریج به شخصی خودآگاه، دانا و باتجربه در شیوه های فرهنگی تبدیل می شود. اجتماعی شدن، نسل های مختلف را به هم پیوند می دهد. تولد یک فرزند، زندگی والدین را که مسئول پرورش او هستند، تغییر می دهد و زمینه کسب تجربیات جدید را ایجاد می کند. هافمن (عنوان دقیق) تحقیقی روی خانواده های دارای فرزند انجام داد. وی نتیجه گرفت که فرزند بر فرآیند اجتماعی شدن و جامعه پذیری والدین تأثیر می گذارد. وی موارد زیر را جهت اتخاذ برای فرزنددار شدن پیشنهاد کرده است: کودکان با حضور خود، وضعیت بزرگسالان به خصوص زنان را تأیید کرده و به آنها هویت اجتماعی می دهند. کودکان از طریق فعالیت های خود در مدرسه و مراکز تفریحات سالم ومحیط همسایگی، والدین خود را با جامعه پیوند می دهند. فرزندان بر اساس شعایر مذهبی والدین شان رشد می کنند، زیرا والدین آنها براساس آن مفاهیم، رفاه و آسایش دیگران را مقدم داشته و به اجتماعی شدن گروه تداوم می بخشند. کودکان به آنها اعتبار بخشیده و آنان را از تنهایی نجات می دهند.
دانش، تجربه، گذر زمان و حتی عقد و پیمان ازدواج و شروع زندگی مشترک، وضعیت ها و نقش های بزرگسالی را به وجود نمی آورند، بلکه دوره پدر و مادری است که نقش های بزرگسالی را مشخص می سازد. برخی روان شناسان از مطالعاتِ شخصیت به این نتیجه رسیدند که سازمان روانی انسان با پذیرفتن نقش پدر و مادری به کمال می رسد. بنابراین به نظر می رسد که تجربه پدر و مادری در فراهم کردن امکانات به سوی تعالی و رشد شخصیت افراد دارای اهمیت ویژه باشد. وجود همین تجربه ها مجموعه کاملی از ارزش ها را به ساختار شخصیت والدین می افزاید. شاید از این رو والدین در آموزه های دینی با قرار گرفتن در کنار اطاعت از خداوند، تقدیس شده اند. اینها همگی از کمال انسانی، سلامت روانی و شکوفایی فطرت انسانی به شمار می رود. والدین بدون هیچ استثنایی، سرگرم آرمانی هستند که خارج از وجود خودشان و در چیزی بیرون از آنها وجود دارد. آنهاشیفته اند؛ شیفته چیزی که برایشان بسیار گرانقدر است. آنها به کاری مشغولند که آن را تا حدودی تقدیر برایشان مقدر کرده و کاری که ضمن انجامش، به آن عشق می ورزند.
حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در کلام مقام معظم رهبری
آبروی ری
* شخصیّت جناب عبدالعظیم هم شخصیت علمی بوده، هم شخصیت جهادی بوده و هم ابتکاراتی داشته است. مرحوم «شیخ نجاشی» می گوید: «ایشان خطب امیرالمؤمنین را جمع آوری کرد.» با این حساب، ایشان در حدود صد و هفتاد سال قبل از تألیف نهج البلاغه، خطب امیرالمؤمنین را جمع آوری کرده است؛ این کارِ خیلی مهمّی است. هیچ بعید نیست که سیّدرضی رضوان اللَّه علیه از نوشته ایشان استفاده کرده باشد. از سوی دیگر ایشان به دلیل شخصیت جهادی خود، با حال اختفاء و فرار به ری آمده است. شیخ نجاشی می گوید: «حارباً من السّلطان»؛ ایشان از دست خلیفه عبّاسی از عراق و حجاز گریخت و به ری آمد؛ چون ری مرکز و محل تجمّع شیعیان بود. هم در مدینه و هم در عراق، همه اینها مجبور نبودند از دست خلیفه بگریزند. این، مبارز بودن ایشان را نشان می دهد. مشخّص می شود ایشان اهل نشر معارف امامت بوده؛ بخصوص در دوران حضرت جواد و حضرت هادی علیهم السّلام که ایشان حداقل راوی این دو امام است. دوران عجیبی بوده است؛ دوران اختناق شدید نسبت به ائمّه و درعین حال دوران نشاط عجیب شیعه در سراسر دنیای اسلام. این چیز مهمی است که در هیچ زمانی از دوران زندگی ائمّه، شیعیان این همه فعالیت و نشاط و تحرّک و سازماندهی و گسترش در دنیای اسلام نداشته اند که در دوران این سه امام - یعنی حضرت جواد و حضرت هادی و حضرت عسکری علیهم السّلام - داشته اند؛ این در حالی است که این سه امام خودشان در مدینه و بغداد و در سامرا زیر نظر و تحت فشارهای خیلی شدیدی قرار داشتند. معلوم می شود در آن دوران، این بزرگوار شخصیت مهم و فعالی بوده که مورد توجه خلیفه قرار گرفته و تحت تعقیب بوده و به ری گریخته است. بنابراین هم شخصیت جهادی است، هم شخصیت علمی است و هم محدّث است و حداقل از امام جواد و امام هادی علیهم السّلام روایت نقل کرده است.
* بیانات در دیدار اعضای برگزارکننده ی کنگره حضرت عبدالعظیم الحسنی در تاریخ ۱۳۸۲/۳/۵
چهارمین و بزرگ ترین عملیات از سلسله عملیات آزادسازی مناطق اشغالی ایران توسط بعثی ها، عملیات بیت المقدس بود که با اجرای آن بیش از ۵۰۰۰ کیلومترمربع از مناطق اشغالی آزاد و تحول سیاسی و نظامی عظیمی به نفع جمهوری اسلامی پدید آمد. تجزیه وتحلیل نظامی و سیاسی عملیات بیت المقدس و نتایج آن به خوبی نشان می دهد که این حادثه تاریخی توانست در آن مقطع زمانی درس بزرگ تاریخی را به جهان بدهد تا هیچ گاه به فکر تهاجم مجدد به این سرزمین نباشند. تلاش برای طرح ریزی و اجرای عملیات بیت المقدس در موقعیت بسیار حساسی انجام شد؛ وضعیت داخلی کشور با انهدام بقایای ضدانقلاب به تدریج رو به بهبود و ثبات پیش می رفت. اوضاع منطقه نیز به دلیل نگرانی آمریکا از نتایج ناشی از پیروزی ایران بر ارتش صدام، به گونه ای آشکار ملتهب بود، ضمن این که مناسبات اعراب و اسرائیل با آمادگی اسرائیل برای تهاجم به جنوب لبنان، در وضعیت حساسی قرار داشت. در چنین موقعیتی، بی گمان، نتیجه عملیات بیت المقدس برای ایران، منطقه و عراق بسیار سرنوشت ساز و تعیین کننده بود، لذا سرعت عمل در اجرای این عملیات بسیار با اهمیت و مؤثر بود. زمینه اجرای عملیات بیت المقدس متأثر از نتایج سلسله عملیات های پیشین بود که با شکستن حصر آبادان آغاز شد و پس ازآن نیز ادامه یافت. این نتایج عبارت بودند از:
۱- انهدام بخش وسیعی از نیروی زمینی دشمن.
۲- آزادسازی بخش مهمی از مناطق اشغالی در منطقه جنوب کشور.
۳- آزادسازی نیروهای پدافندی خودی از مناطق اشغالی.
۴- افزایش توانایی نیروهای خودی در طرح ریزی و اجرای عملیات.
۵ - افزایش تسلط اطلاعاتی بر دشمن.
فتح خرمشهر به عنوان یک پدیده ماندگار تاریخی و به عنوان یک درس عملی نشان داد که ملتی با وجود تحریم های ظالمانه و کم سابقه و با کم ترین تجهیزات و امکانات، در سایه اعتماد به نسل جوان با انگیزه و توجه به فرمان رهبرش توانست بر تمام قدرت های پشتیبانی کننده صدام غلبه کند و یک پیروزی مهم، تاریخی و عبرت آموز را به دست بیاورد.
نگاهی به چند کتاب کاربردی برای شناخت تاریخ نفت در ایران (بخش سوم)
علی بهرامی خیلی صریح بگوییم، کتاب کم می خوانیم و مطالعه مان اندک شده است. معمولا از هرکس هم که بپرسید، یک پاسخ می شنوید، «وقت نداریم»، «مشغله ها نمی گذارد». حالا که کرونا رهایمان نکرده و همه زندگی و کار و بار مان را تحت تاثیر قرارداده، اکثریت ما اندکی فراغ بال پیدا کرده ایم. درست است مشکلات زیاد است؛ اما اگر با این شرایط کرونا کمی وقتمان را مدیریت کنیم، جایی برای خواندن کتاب هم می توانیم باز کنیم. اگر «مشعل» را دنبال کرده باشید، خوب می دانید که یکی از اصلی ترین تلاش های ما در نشریه خودتان، معرفی کتاب های خوب و ارزنده برای خواندن بوده است. موضوع اصلی بخشی از این کتاب ها، تاریخ صنعت نفت در ایران معاصر است؛ موضوعی به غایت چند وجهی، اثرگذار و بسیار مهم که مطالعه درباره آن می تواند شما را علاوه بر شناخت عمیق با تاریخ صنعت نفت ایران، با ابعاد مهمی از تاریخ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشورمان نیز آشنا سازد. این بار هم با ما باشید در صفحه تاریخ، شما را با برخی کتاب های تاریخ نفت که بهترین نمونه های تاریخ نگاری درباره صنعت نفت ایران هستند، آشنا می کنیم. بخش سوم این مطلب را دنبال کنید.
خواندن تاریخ تحولات حقوقی، جذابیت های ویژه و خاصی دارد، بخصوص که تحولات حقوقی درباره قراردادهای نفتی ایران باشد. کتاب «بررسی ساختار قراردادهای نفتی ایران (از قاجار تا کنون)» نوشته شهرزاد طاهری، دقیقا چنین وضعیتی دارد و کوشیده است تا از ابتدای تاریخ صنعت نفت ایران در اواخر قاجار تا سال 1394 خورشیدی، قراردادهای نفتی را مورد واکاوی تاریخی- حقوقی قرار دهد؛ البته کتاب به هیچ وجه بررسی اسناد و قراردادهای صرف نیست؛ بلکه توجه به تاریخ حقوقی و تاریخ اجتماعی صنعت نفت، از نکات و ویژگی های اصلی این کتاب محسوب می شود. در حین بررسی هر قرارداد تاریخی، به تحولات تاریخی نیز اشاره می شود و متن قرارداد در زمینه تاریخی آن مورد بررسی و واکاوی قرار می گیرد. اگر علاقه مند هستید که بدانید محتوای حقوقی قرارداهای تاریخی ایران چه بوده و هر کدام چه ویژگی هایی داشتند، حتما این کتاب را دنبال کنید.
شاید اغراق نباشد اگر بگوییم که از زمان کشف نفت در خاورمیانه، همه جنگ های پیش آمده در این منطقه یا کلا به دلیل نفت بوده یا نفت، نقشی اساسی در رخ دادن آنها داشته است. کتاب «برنده جنگ های نفت کیست؟» که به حوادث نظامی در خاورمیانه از منظر حضور نفت در این منطقه پرداخته است، اگر چه مستقیم به تاریخ صنعت نفت در ایران مرتبط نمی شود؛ اما اشاره های بسیار زیادی به ایران، به عنوان یکی از اصلی ترین کشورهای نفت خیز دنیا و خاورمیانه دارد و در متن خود، به تاریخ صنعت نفت در ایران بخصوص در ابعاد بین المللی و منطقه ای اش نیز پرداخته است. متن کتاب، بسیار روان و شیواست و خواندن آن راحت است. این اثر تمرکز بسیار زیادی بر توسعه طلبی ها و استعمارگری های نوین قدرت های جهانی سه دهه گذشته دارد. اطلاعات متقن سیاسی و بین المللی، بخصوص نگاه دقیق به اقتصاد بین الملل با سویه های تاریخی آن، از اصلی ترین جذابیت های کتاب «برنده جنگ های نفت کیست؟» است. این کتاب را «اندی استرن» نوشته و آناهیتا معتضدراد آن را ترجمه کرده است.
جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران، تنها یک جنبش در مرزهای ایران نبود؛ بلکه هم بر منطقه تاثیرات شگفت انگیزی گذاشت و هم در سطح بین المللی، قدرت هایی چون انگلستان و آمریکا را به چالش کشید و در دادگاه های جهانی پیروز شد. این جنبش، رهبران زیادی داشت که از جمله اصلی ترین و مهم ترین آنها محمد مصدق و آیت الله کاشانی است. کتاب «برگی از تاریخ تحولات سیاسی؛ تحلیلی از عملکرد رهبران نهضت ملی نفت» نوشته علی وحدتی راد، کوشیده است تا بیش از آنکه به نقل رخدادهای تاریخی آن دوران بپردازد، دست به تحلیل کنش ها و فعالیت های رهبران جنبش ملی شدن صنعت نفت بزند. شاید اگر کتاب یک نکته اصلی و مهم داشته باشد که آن را خواندنی کرده، همین مسأله تحلیل رفتار رهبران جنبش است، کاری که در کمتر کتابی سراغی از آن داریم؛ البته کتاب هایی بوده اند که رفتار و کنش های دکتر مصدق را تحلیل کرده اند؛ اما اینکه به طور اختصاصی یک کتاب در این باره نه فقط به دکتر مصدق؛ بلکه به دیگر رهبران نیز بپردازند، امر مهمی است که در کتاب های تاریخ صنعت نفت ایران سراغی از آن نداریم.
شاید در نگاه اول، موضوع این کتاب اندکی تکراری به نظر برسد؛ اما هرگز چنین فکر نکنید؛ چرا که این اثر تحلیلی- تاریخی بر نقاط خاصی از تحولات تاریخی صنعت نفت در ایران متمرکز شده است. برخی از این نقاط تاریخی عباتند از: رقابت روس و انگلیس برای کسب امتیاز نفت در ایران، توسعه صنعت نفت ایران پس از جنگ جهانی اول، صنعت نفت ایران در جنگ جهانی دوم و رقابت های نفتی آمریکا- انگلیس در خاورمیانه. کتاب «پژوهشی در مسائل تاریخی- سیاسی نفت در ایران» شما را از گرانیگاه های اصلی و راهبردی صنعت نفت ایران مطلع می کند، ضمن اینکه اسناد متقن و تاریخی زیادی که نویسنده آن یعنی سید حسن اسلامی در کتاب استفاده کرده، خواننده را با ابعاد عمیق تری از تاریخ نفت آشنا می سازد. این کتاب هم عمومی است و هم دانشگاهی. پس اگر در رشته های علوم اجتماعی، تاریخ معاصر یا حتی اقتصاد نظری در حال تحصیل هستید، خواندن این کتاب را از دست ندهید.
کتاب «ایران، جدال نفت و نقش قوام السلطنه»، نوشته فضل الله منوچهری است؛ کتابی تاریخی که به صنعت نفت ایران و حواشی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن و تنها در دهه 20 خورشیدی پرداخته است. دهه ای بسیار حساس که هم بسیار پرماجرا بود و هم اینکه خودش زمینه ای فراهم کرد برای ظهور و بروز جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران در ابتدای دهه 30. کتاب، تمام جزییات تاریخی را به همراه تحلیلی از تحولات مقطعی و اصلی تاریخ دهه 20 خورشیدی در معرض دید مخاطب قرارداده است. تاثیر جنگ جهانی دوم بر صنعت نفت ایران و ماجرای امتیاز نفت شمار دو بخش بسیار مهم کتاب است. در عین حال، توجه ویژه این کتاب بر مناسبات صنعت نفت با بیرون از خودش، دقت بسیار زیادی را می طلبیده که نویسنده بخوبی از عهده این کار برآمده است. اگر می خواهید صنعت نفت ایران را در دهه 20 خوب بشناسید و البته زمینه های بسیار مناسبی برای درک هر چه بیشتر شرایط اجتماعی ظهور جنبش ملی شدن صنعت نفت بیابید، حتما در جرگه خوانندگان این کتاب درآیید.
نگاهی به حضور اشعار و دیوان های شعر در فضای مجازی
علی بهرامی شاید دیگر آن زمان سپری شده باشد که شعر را روی کاغذ و در میان دیوان اشعار می خواندیم؛ چه شعر سنتی و چه نیمایی و ... آن روزها گذشت که کتابخانه ها ی شخصی مان پر بود از دیوان مختلف از شاعرانی متفاوت. اگر می خواستی مولوی بخوانی، باید کتاب سنگین و حجیم مثنوی معنوی را دست می گرفتی و ورق می زدی. گلستان سعدی، هشت بهشت سپهری و ... خوب یا بد این دوران طی شده و حالا اگر اهل شعر و شاعری باشید، به جای اینکه ورق بزنید، باید کلیک کنید. کلیک کنید تا غزل ها و قطعه ها پیش چشمتان رژه بروند. شعر پیدا کردن خیلی راحت شده؛ اما واقعا شعر خواندن هم به همین راحتی ها ست؟ بگذریم... با ما باشید تا چند سایت معتبر در فضای مجازی را به شما معرفی کنیم، سایت ها یی که شما را به دنیای اشعار فارسی و شاعران ایرانی می برد.
این سایت، یک اتفاق بزرگ ادبی در فضای مجازی است. هر شعر، از هر شاعری که بخواهید را می توانید در «گنجور» پیدا کنید. جست وجو در آن بسیار ساده است. هر شاعر ابتدا معرفی و سپس اشعارش در قالب کتاب و دیوان ذکر شده و براحتی قابل استفاده و خواندن است. وزن هر شعر، دکلمه ای که احیانا از آن بیان یا موسیقی ایرانی و اصیلی که روی شعر خاصی ساخته شده نیز در گنجور قابل دسترس است. اگر تمایل داشتید، می توانید برای هر شعر، کامنت هم بگذارید و نکته ای را گوشزد کرده یا نظری ارئه کنید. این سایت شما را به دنیای شعر و شاعری می برد. با ابیات می توانید جست و جو را شروع کنید، حتی با کلمه ها . برای مثال کلمه شمع را در میان صدها دیوان می توانید جست وجو کنید یا تنها در میان دیوان یک یا چند شاعر به دنبال آن بگردید. مشخص شدن وزن عروضی هر بیت شعر و همچنین امکان به اشتراک گذاشتن هر شعری در شبکه ها ی اجتماعی نیز وجود دارد. به این سایت سر بزنید تا با انبوهی از امکانات آن آشنا شوید. در «گنجور» بگردید و لذت ببرید؛ البته فراموش نکنید که «شعر» هم بخوانید.
شهرستان ادب، در واقع یک مؤسسه فرهنگی- هنری است که سایت آن در فضای مجازی دو بخش دارد؛ یکی ادبیات داستانی و دیگری شعر؛ البته رنگ و بوی شعر در شهرستان ادب، خیلی پررنگ تر و غلیظ تر است. در این سایت، شما با چهره ها ی جدیدتر شعر ایرانی و اشعاری بسیار متأخرتر آشنا می شوید. پرونده ها ی متعدد برای شاعران معاصر و قدیم ایرانی، نقد شعر، گزیده اشعار شاعران معاصر، آخرین اشعار فارسی از شاعران جوان، پادکست ها ی مختلف شعر خوانی با صدای شاعران ایرانی و بسیاری از قابلیت ها و ویژگی ها ی دیگر را در شهرستان ادب می توانید دنبال کنید؛ البته این سایت بخش ها یی چون رادیو شعر و ادب و موسیقی نیز دارد. بعید می دانیم اگر حتی اندکی به شعر و شاعری علاقه داشته باشید، به شهرستان ادب سر بزنید و دست خالی برگردید.
بخش بزرگی از علاقه مندی مردم به شعر و شاعری، مربوط به اشعار آیینی و مذهبی است؛ اشعاری که با اعتقادات، علایق و روح معنوی ایرانیان ارتباط بسیار زیادی برقرار می کند. برای این منظور یک سایت حرفه ای، پر تنوع و جالب توجه به نام «شعر هیأت» تاسیس شده و فعالیتی جدی دارد. در این سایت می توانید هم اشعار مذهبی قدیمی تر را دریافت کنید و هم اشعار جدید شاعران معاصر را بخوانید. در کنار هر شعر، اگر مداحی نیز وجود داشته باشد، ضمیمه شده و می توانید براحتی شنونده آن باشید. همچنین در این سایت می توانید به صورت موضوعی در جست و جوی اشعار باشید. برای مثال اشعار عاشورایی یا اشعاری که درباره شهادت امام علی (ع) سروده شده اند و خلاصه هر موضوعی به صورت کاملا دسته بندی شده جلوی چشمانتان قرار می گیرد.
نگاهی به حضور اشعار و دیوان شعر در فضای مجازی
سال ها یی نه چندان دور موسیقی را در نوار کاست گوش می کردیم؛ اگر چه مطمئن هستیم که بیشتر مخاطبان نشریه، صفحه ها ی گرامافون را ندیده اند و از آن برای شنیدن موسیقی استفاده نکرده اند؛ اما پیشکسوتان می دانند که شنیدن موسیقی با آن دستگاه ها چه زحمتی داشت و البته چه لذتی. بعد از نوارهای کاست، نوبت به سی دی ها رسید. آمدیم و آمدیم تا به دی وی دی ها ی پر از موسیقی رسیدیم و حالا فضای مجازی و فلش ها ی با ظرفیت ها ی عجیب و غریب. خلاصه هر روندی طی شده، فعلا به اینجا رسیده ایم؛ اما ما یک پیشنهاد خوب برایتان داریم. بیایید موسیقی را حرفه ای تر دنبال کنیم. اگر آهنگی را می شنویم، بدانیم شعرش از کیست و در چه سبک یا چه دستگاهی خوانده شده یا چه کسی آهنگ آن را ساخته؟ و خلاصه آهنگی که می شنویم، چه ویژگی ها یی دارد؟ شما به عنوان یک مخاطب دنیای موسیقی، می تو انید با ورود به سایت ها یی که معرفی می کنیم، حرفه ای تر موسیقی را دنبال کنید، بخصوص اینکه سازها را بشناسید و بدانید هر نغمه ای که می شنوید، چه ویژگی ها یی دارد؟
یکی از قدیمی ترین و معتبرترین سایت ها ی حرفه ای موسیقی در ایران سایت «موسیقی ما» ست. سایتی که بیش از دو دهه، هم توانسته مخاطب خوبی داشته باشد و هم خدمات رایگان بسیار مناسبی به علاقه مندان به موسیقی ارائه کند. «موسیقی ما» دو بخش اصلی دارد که شامل موسیقی ایران و موسیقی جهان می شود. اطلاع از آخرین وضعیت کنسرت ها و آلبوم ها ی موسیقی و دانلود کلیپ ها ی اختصاصی موسیقی که هنرمندان رشته ها ی مختلف موسیقی آن را رایگان در اختیار این سایت قرار داده اند، از بهترین ویژگی ها ی سایت «موسیقی ما» است. اگر می خواهید یادداشت ها ی تحلیلی درباره آثار هنرمندان موسیقی بخوانید نیز در این سایت حتما مطالب خوبی پیدا خواهید کرد. همچنین مطالبی درباره تاریخ موسیقی و تحولات آن در ایران معاصر از خواندنی ترین مطالب این سایت است. همه چیز در این سایت، مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد و هر گونه دانلود موسیقی در این سایت را با خیال راحت انجام دهید؛ چرا که هنرمندان، آثارشان را برای بهره مندی شما، در این سایت قرار داده اند.
«موسیقی ایرانیان» هم یکی از بهترین سایت ها ی موسیقی در ایران است؛ اگرچه مطالبی درباره موسیقی جهان نیز دارد؛ اما تمرکز اصلی بر انواع موسیقی ها ی تولید شده در کشورمان است. گفت وگوهای اختصاصی و بسیار جذاب این سایت را نمی توانید دنبال نکنید. «موسیقی ایرانیان» دو بخش اصلی دارد که آنها را با عنوان «دستگاهی، مقامی و کلاسیک» و «پاپ و تلفیقی» تقسیم کرده است. در این سایت هم می توانید آثار اختصاصی هنرمندان را که خودشان در اختیار عموم علاقه مندان برای بهره برداری قرار داده اند، بیابید و با خیال راحت، کاملا مجاز و قانونی و به طور رایگان آنها را دانلود کنید. گفت وگوهای تصویری با هنرمندان سبک ها ی مختلف موسیقی، پوشش اخبار و تحولات جشنواره ها ی مختلف کشوری و اطلاع از انواع کنسرت ها و آلبوم ها ی موسیقی، از مهمترین ویژگی ها ی سایت «موسیقی ایرانیان» است. این سایت هم زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیش از 15 سال است که فعالیت دارد. همه چیز در آن مجاز و قانونی است و همین مسأله بهره برداری از محتوای آن را بسیار راحت و مطمئن کرده است.
اگر می خواهید بدانید نبض موسیقی ایران در کجا می زند و چه خبر است؟ سایت «نای» را دنبال کنید. سایتی که حدود 10 سال است به عنوان پایگاه رسمی انجمن موسیقی ایران به کار خود ادامه می دهد. طبعا اخبار و فعالیت ها ی این انجمن را که یکی از مهم ترین مراکز فعالیت ها ی موسیقایی در ایران است، در این سایت می توانید دنبال کنید. علاوه بر آن یادداشت ها ی تحلیلی و حرفه ای درباره انواع موسیقی ها و آثار موسیقایی در ایران، اخبار دقیق و حرفه ای درباره فعالیت ها ی موسیقی در ایران، جزییات برگزاری انواع جشنواره ها ی موسیقی همچون فجر، نواحی، جوان، آیینه دار و ... از مهم ترین ویژگی ها یی است که در سایت «نای» می توانید بیابید؛ البته یک نکته مهم، این که زودتر از هر زمان دیگری می توانید از طریق این سایت باخبر شوید که «دفتر شعر و موسیقی» وزارت ارشاد، چه فعالیت ها یی را در نظر دارد و این فعالیت ها در چه زمان و با چه مشخصاتی به سرانجام خواهد رسید؟
غذایی تند و رنگین
شهلا اعماری پلوی مکزیکی از جمله غذاهای معروف و خوشمزه ملل است که در میان کشورهای مختلف طرفداران زیادی دارد. این پلو به غذاهای سنتی ایرانی خیلی نزدیک است، از این رو در بین ما ایرانی ها نیز از محبوبیت بالایی برخوردار است. پلوی مکزیکی معمولا اسپایسی و پرمزه است و می تواند با برخی سبزیجات ترکیب شود. ظاهر این پلوی لذیذ، به غذاهای سنتی ما، مثل لوبیاپلو، نخودپلو و استانبولی بسیار نزدیک است، به همین دلیل هم در بین ما ایرانی ها طرفداران زیادی دارد.
مواد لازم برای دورچین
سیب زمینی: یک عدد بزرگ
برنج: 2 پیمانه
فلفل دلمه ای کوچک: یک عدد
سیر: چند حبه
فلفل سبز تند(به دلخواه): یک تا 2 عدد
پیاز: یک عدد
استاک مرغ: یک عدد
نمک، فلفل، زردچوبه و زعفران: به میزان لازم
مواد لازم
برنج: 2 پیمانه
فلفل دلمه ای کوچیک: یک عدد
سیر: چند حبه
فلفل سبز تند(به دلخواه): یک تا 2 عدد
پیاز: یک عدد
استاک مرغ: یک عدد
نمک، فلفل، زردچوبه و زعفران: به میزان لازم
سیب زمینی را سرخ می کنیم و کنار می گذاریم. پیاز را تفت می دهیم و گوشت چرخ کرده را به آن اضافه می کنیم. وقتی کمی تفت خورد، سیر و پس از آن زردچوبه، فلفل و نمک را اضافه می کنیم و رب را می افزاییم. بعد از تفت خوردن تمام موادمان سیب زمینی سرخ شده را اضافه کرده و مخلوط می کنیم و در نهایت هم نخود سبز پخته شده را می افزاییم. مواد دورچین پلوی مکزیکی آماده است.
نکته: قبل از سرو می توان کمی زیتون خرد شده هم اضافه کرد.
طرز تهیه
ابتدا در تابه کمی روغن می ریزیم و پیاز نگینی خرد شده را تفت می دهیم تا طلایی شود. سپس سیر خرد یا له شده را اضافه می کنیم. فلفل دلمه ای و فلفل سبز را ساطوری کرده یا اینکه خیلی ریز خرد می کنیم و به دیگر موادمان می افزاییم. حالا موادمان را کمی تفت می دهیم و زردچوبه، نمک، فلفل و زعفران را اضافه می کنیم. در ظرفی دیگر، برنج را پس از شستن، کمی با کره یا روغن تفت می دهیم، سپس مواد آماده را به برنج اضافه می کنیم و استاک مرغ را می افزاییم. حالا اجازه می دهیم برنج پخته شود و کاملا دم بکشد. نکته: از استاک پودری هم می توانیم استفاده کنیم، فقط باید با موادمان کاملا مخلوط شود، سپس می توان آن را به برنج اضافه کرد.
مریم حاتمی
مواد لازم
برای هر لایه: یک لیوان شیر
ژلاتین: 5/1 قاشق غذاخوری
خامه: 3 قاشق غذاخوری
شکر: 4 قاشق غذاخوری
وانیل: به میزان لازم
طرز تهیه
پودر ژلاتین را داخل شیر سرد می ریزیم و بدون هم زدن آن را روش بن ماری (ذوب روی بخار آب ) داخل شیر حل می کنیم (من کاسه شیر را روی سماور گذاشتم)، حالا خامه و وانیل را داخل قابلمه می ریزیم و روی حرارت قرار می دهیم و هم می زنیم.
خامه نباید جوش بیاید. وقتی احساس کردیم که داغ شده، شکر را به خامه اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم تا کاملا حل شود.
شعله را خاموش و ژلاتین و شیر داغ را به مواد اضافه و کاملا مخلوط می کنیم. سپس اجازه می دهیم سرد شود. پاناکوتای آماده را در قالب مورد نظر می ریزیم و در یخچال به مدت یک ساعت قرار می دهیم.
پس از آن لایه بعدی را آماده می کنیم و می ریزیم. برای لایه کاکائویی همان مواد اولیه را با سه قاشق غذاخوری پودر کاکائویی مخلوط می کنیم و روی لایه سفید می ریزیم و دوباره به مدت یک ساعت داخل یخچال قرار می دهیم. به همین شکل چند لایه ایجاد می کنیم.
پس از آماده شدن هم به ظرف مورد نظر انتقال می دهیم و دسرمان را به شکل دلخواه برش می زنیم.
نهال توفیقی
مواد لازم
آرد : دو و نیم لیوان
تخم مرغ: یک عدد
شیر ولرم: نصف لیوان
ماست: نصف لیوان
کره: ۲۵ گرم
روغن مایع: یک چهارم لیوان
پودر خمیرمایه: یک قاشق مرباخوری
شکر: یک قاشق غذاخوری
نمک: یک قاشق چایخوری
زنجبیل: ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه
شیر، شکر و خمیرمایه را داخل ظرف می ریزیم و کمی هم می زنیم و در ظرف را می گذاریم و حدود ۱۰ دقیقه زمان می دهیم تا عمل بیاید.
ظرف دیگری برمی داریم و تخم مرغ را داخل آن شکسته و هم می زنیم. حالا کره، روغن، نمک، ماست و زنجبیل را اضافه کرده و هم می زنیم. خمیرمایه را هم می افزاییم و در آخر آرد الک شده را کم کم اضافه می کنیم و خوب ورز می دهیم تا حالت چسبندگی اش از بین برود.
داخل یک ظرف کمی آرد می پاشیم و خمیر را داخل آن قرار می دهیم و رویش را می پوشانیم و یک ساعت زمان می دهیم تا حجم خمیرمان زیاد شود.
بعد از استراحت، آن را کمی ورز می دهیم تا پف خمیر از بین برود. از خمیر به مقدار دلخواه برمی داریم و به شکل دایره داخل سینی فر می گذاریم و روی آنها را با در بطری شکل داده و دوباره ۲۰ دقیقه استراحت می دهیم.
روی نان ها را زعفران، زرده تخم مرغ و یک قاشق مربا خوری شیر می مالیم و در فر ۱۸۰ درجه برای ۲۵ دقیقه قرار می دهیم.
راهکارهای ساده و هوشمندانه
پیشرفت های خیره کننده در طول نیم قرن گذشته باعث شده زندگی بشر هر روز که می گذرد، راحت تر از گذشته شود. با پیشرفت فناوری، تلفن های هوشمند و رایانه های همراه کم کم جزئی از زندگی انسان ها شده اند، دو گجتی که در هر شرایطی می توانیم به آسانی از آنها استفاده کنیم و کارهایمان را پیش ببریم. با این حال، این وسایل رفته رفته و پس از گذشت زمان فرسودگی شان اجتناب ناپذیر است و جلوه اولیه خود را هم از دست خواهند داد، اتفاقی که باعث می شود بسیاری از افراد به فکر تغییر دستگاه های خود بیفتند که البته این امکان برای همه وجود ندارد، از این رو ما در ادامه ترفندهای ساده و هوشمندانه ای برایتان آورده ایم که با استفاده از آنها می توانید جانی دوباره به گجت هایتان بدهید و عمر آنها را طولانی تر کنید.
شاید شما هم این را تجربه کرده باشید که تمیز کردن سیم با الکل، حالت چسبناکی در آن ایجاد می کند و ممکن است باعث مختل شدن عملکرد دستگاه شود، به همین دلیل برای پاک کردن سیم ها گزینه ای بهتر از پاک کن نمی توانید پیدا کنید.
استفاده از نوار چسب
برای تمیز کردن صفحه کلید بهترین راه حل استفاده از نوار چسب است. با کمک گرفتن از یک نوار چسب به راحتی می توانید صفحه کلید خود را تمیز کنید.
گفته می شود دستمال گزینه مناسبی برای تمیز کردن سطوح شیشه ای است. البته توجه داشته باشید که تحت هیچ شرایطی نباید از آن برای تمیزکاری سطوح پلاستیکی یا کریستال مایع استفاده شود. دستمال این قابلیت را دارد که برخی خراش های روی صفحه نمایش را از بین ببرد. دستمال را با استفاده از حرکات دایره ای روی سطح حرکت دهید و آن را چند دقیقه روی خراش ها بکشید تا پس از چند دقیقه شاهد ناپدید شدن آنها باشید.
هیچگاه نباید از دستمال های معمولی برای تمیز کردن صفحه نمایش استفاده کرد، از آن جهت که ممکن است روی آن خراش ایجاد کنند. بهترین راه برای تمیزی صفحه نمایش، استفاده از پارچه های میکروفایبر است.
البته این برس را باید خودتان بسازید که برای ساختن آنها به یک تکه پلاستیک سفت، چسب و ماده ای مصنوعی(هر چیزی ساخته شده از الیاف با خاصیت گردگیری باشد مثل موکت یا یک قطعه پلاستیک) برای تمیز کردن نیاز دارید. ماده مصنوعی را به وسیله چسب به یک قطعه پلاستیک بچسبانید. در نظر داشته باشید که برس باید مقداری باریک تر از درگاه یو اس بی باشد. تمامی قطره ها یا توده های چسب به کار رفته باید صاف و هموار باشند، در غیر این صورت با مشکل مواجه می شوید. هنگامی که چسب خشک شد، می توانید وسیله را برای تمیزکاری استفاده کنید.
مواد به کار رفته در این کاغذها، نمی تواند باعث خراش روی مانیتور شود، بنابراین آنها گزینه های مناسبی برای پاک کردن نمایشگرها هستند.
این گونه برس ها اندازه مناسبی برای پاک کردن جک هدفون دارند. البته فراموش نکنید که دستگاه را برای تمیز کردن خاموش کنید.
به جای استفاده از خلال دندان برای تمیز کردن هدفون ، می توان با کمک گرفتن از یک مسواک هدفون ها را تمیز کرد. به این شکل که هدفون را روی یک حوله قرار بدهید و با یک مسواک تمام جرم های آن را از بین ببرید.
برای آن که از عدم آسیب دیدگی دستگاه خود در طول عملیات پاکسازی خراش ها اطمینان حاصل کنید، وسیله را خاموش کنید و به دقت تمام دکمه ها، ورودی هدفون و دیگر درگاه ها را با نوار چسب بپوشانید. پس از آن، مقداری پولیش را با دقت زیاد و به کمک پارچه ای نرم روی صفحه نمایش بمالید و با حرکات دایره ای دستگاهتان را پاکسازی کنید.
با کمک گرفتن از یک پرزگیر لباس به راحتی می توانید گردوغبار توری های بلندگوهایتان را تمیز کنید.
تلفن های هوشمند را می توان با استفاده از مسواک برق انداخت. این کار باید با حرکات آرام و پیوسته انجام شود تا تمام گرد و غبارها از میان شکاف ها و اطراف دکمه ها پاک شود. با مسواک حتی می توان درگاه سیم کارت ها را هم به راحتی تمیز کرد.
4 پیروزی و 2 تساوی
تیم های نفتی حاضر در فوتبال ایران در هفته ای که گذشت، در مسابقات لیگ های مختلف فوتبال ایران از برتر تا دسته دوم نتایج قابل قبولی کسب کردند تا هفته خوبی را پشت سر گذاشته باشند. 6 تیم نفتی حاضر در این رقابت ها به 4 پیروزی و 2 تساوی دست پیدا کردند تا به اوضاع خود در جدول سروسامان داده باشند.
لیگ برتر
دو تیم صنعت نفت آبادان و نفت مسجد سلیمان که در لیگ برتر فوتبال ایران حضور دارند، با یک تساوی و یک پیروزی به کار خود در هفته ای که گذشت پایان دادند.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان که اوضاع خوبی نداشت و به خاطر باخت های پی درپی چه در خانه و چه در بیرون خانه وارد بحران شده بود، موفق شد بعد از مدت ها یک امتیاز حساس و مهم بیرون از خانه را کسب کند تا استارتی برای خروج از بحران باشد.
شاگردان سیروس پورموسوی که به تبریز رفته بودند، مقابل تیم متمول و مدعی تراکتور به نتیجه تساوی یک بر یک دست پیدا کردند. تک گل صنعت نفت آبادان را بهترین گلزن این تیم طالب ریکانی به ثمر رساند تا 26 امتیازی شوند و در رتبه یازدهم قرار بگیرند. این تک امتیاز آن قدر برای صنعت نفت مهم بود که امیرحسین پیروانی، مربی صنعت نفت بگوید فکر می کنم کسب یک امتیاز برای تیم ما که چند هفته ای بود نتایج خوبی نگرفته بودیم، یک استارت جدید است که دوباره به روزهای خوب برگردیم. حالا صنعت نفت امیدوار است که در هفته باقیمانده به روزهای خوب خود برگردد و در میانه های جدول جایگاه مناسبی پیدا کند.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان دیگر نماینده نفتی ها در لیگ برتر هم در ادامه روند رو به رشد خود با محمود فکری، سرمربی جدیدش بعد از چند هفته بازی نکردن در خانه موفق شد تیم ماشین سازی دیگر نماینده تبریزی ها را شکست دهد تا صعود خوبی در جدول رده بندی داشته باشد.
نفت مسجد سلیمان با محمود فکری دو پیروزی مقابل مس رفسنجان و ماشین سازی و یک تساوی مقابل سپاهان کسب کرد تا با 7 امتیاز در این 3 دیدار 27 امتیازی شود تا با یک بازی کمتر تا رتبه دهم در جدول صعود کند. تک گل 3 امتیازی تیم نفت مسجد سلیمان مقابل ماشین سازی را فردین رابط به ثمر رساند. محمود فکری، سرمربی تیم که از بازیکنانش راضی است، درباره موفقیت های نفت می گوید:خوشحالم که مربی چنین بازیکنانی هستم و چنین بازیکنانی در اختیاردارم. این بازیکنان باید دیده شوند چون می توانند در سال های آینده در تیم های بزرگ و حتی تیم ملی بازی کنند. در سه بازی 7 امتیاز گرفتیم و این امتیازها به سادگی به دست نیامده است. ما دنبال نقطه امنی برای تیم هستیم تا تیم در لیگ برتر بماند و بعد به دنبال جایگاه بهتری هستیم. توانایی رسیدن به نقاط بهتری را داریم.
تنها نماینده نفت در لیگ دسته یک فوتبال ایران، تیم فوتبال پارس جنوبی جم است که هفته گذشته با تغییر و تحولات مدیریتی مواجه شده است. تغییر و تحولاتی که موجب نشد این تیم از روند صعودی خارج شود. شاگردان محمد نصرتی که دوهفته ای است دوباره به خود آمدند و در جرگه مدعیان قرار گرفتند، در هفته ای که گذشت دست به کار بزرگی زدند و موفق شدند تیم مدعی و پرستاره هوادار تهران را که از مدعیان صعود به لیگ برتر بود و در رتبه چهارم قرار داشت، شکست دهند. تیم فوتبال پارس جنوبی جم در خانه با یک گل از سد هوادار گذشت تا 35 امتیازی شود و در فاصله 6 امتیازی با صدرنشینان قرار بگیرد. شاگردان نصرتی این فرصت را دارند تا در 10 هفته باقیمانده با جمع کردن امتیازهای لازم و کم کردن فاصله با مدعیان صدرنشین، شانس صعود به لیگ را داشته باشند.
محمد نصرتی، سرمربی تیم فوتبال پارس جنوبی بعد از این برد حساس گفت: دوباره به کورس برگشتیم و نمی خواهیم این فرصت را از دست بدهیم. ما هدفمان رسیدن دوباره به لیگ برتر است و از هیچ تلاشی دریغ نمی کنیم.
نفتی ها در لیگ دسته دوم فوتبال ایران 3 نماینده دارند. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران و ملی حفاری اهواز که در گروه اول قرار دارند و تیم فوتبال نفت امیدیه که در گروه دوم قرار دارد. هر سه نماینده نفت در هفته ای که گذشت، نتایج قابل قبولی گرفتند.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران بعد از مدت ها موفق شد با سرمربی جدید خود در خانه و در بازی عقب افتاده با سپیدرود رشت به یک پیروزی شیرین و با ارزش دست پیدا کند تا به بقا در لیگ دسته دوم امیدوار بماند. شاگردان اصغر طالب نسب در خانه با تک گل احمد محمدیان پور در دقیقه ۸۷ به پیروزی رسیدند تا 14 امتیازی شوند . نفت گچساران به توجه به 9 بازی باقی مانده می تواند با کسب امتیاز لازم در لیگ دسته دوم باقی بماند.
دیگر تیم نفتی یعنی ملی حفاری اهواز که در همین گروه حضور دارد در آخرین بازی خود در دربی خوزستانی، اهوازی مقابل تیم فوتبال فولاد نوین اهواز به تساوی بدون گل دست پیدا کرد تا 21 امتیازی شود و در میانه جدول جایگاه خود را مستحکم کند. ملی حفاری چند هفته ای است که روی نوار تساوی گام برمی دارد و همین تساوی ها این تیم را از صدر جدول دور کرد تا در میانه جدول قرار بگیرند. تیم فوتبال ملی حفاری اهواز در رتبه هشتم گروه خود قرار دارد.
و اما تیم فوتبال نفت امیدیه که در گروه دوم رقابت های لیگ دسته دوم فوتبال ایران قرار دارد، موفق شد در هفته ای که گذشت در بابل با تک گل سجاد برخورداری از سد تیم شهدای بابلسر بگذرد. نفت امیدیه در میان تیم های نفتی حاضر در فوتبال ایران شرایط بهتری دارد حتی نسبت به تیم های لیگ برتری !
نفت امیدیه با 36 امتیاز در رتبه دوم گروه خود قرار دارد و یکی از بخت های اصلی صعود به لیگ دسته یک فوتبال ایران است. رضا آلبوغیش، سرمربی این تیم می گوید هدفشان کسب نتایج خوب و در خورشان نام نفت است و درعین حال به صعود هم فکر می کنند. او اعتقاد دارد کار سختی دارند ولی دست از تلاش بر نمی دارند.
همسو با مسوولیت اجتماعی باشگاه نفت و گاز گچساران رقم خورد
باشگاه فرهنگی ورزشی نفت و گاز گچساران همسو با فعالیت هایش در حوزه مسئولیت اجتماعی طی سال های گذشته تاکنون در زمینه استعدادیابی رشته های مختلف ورزشی پیشگام بوده است و حالا این بار در رده های پایه فوتبال طرح گام به گام را در روستاهای اطراف گچساران آغاز کرده است.
به همین منظور کادر فنی تیم های فوتبال پایه و خاصه رده نونهالان نفت و گاز گچساران در روستای پشه کان گچساران به دنبال کشف استعدادهای گمنام منطقه برای فصل آینده، حضور پیدا کردند که با استقبال علاقه مندان و خانواده های آنها رو به رو شد.
پیش از این نیز در رده های فوتبال بزرگسالان، هندبال و تنیس روی میز طرح های استعدادیابی در این باشگاه در قالب مسئولیت های اجتماعی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران انجام شده است.
با دعوت رسمی فدراسیون وزنه برداری، دو وزنه بردار نوجوان تیم وزنه برداری نفت مسجدسلیمان به اردوی تیم ملی کشورمان دعوت شدند.
ایلیا صالحی پور، وزنه بردار 16 ساله دسته وزنی( 67- ) و محمدرضا غالبی، وزنه بردار 17 ساله دسته وزنی(55 -) کیلوگرم با دعوت و نامه رسمی رئیس فدراسیون وزنه برداری کشورمان به اردوی آماده سازی تیم ملی وزنه برداری نوجوانان کشور جهت حضور در مسابقات بین المللی دعوت شدند . این اردو در مجموعه ورزشی شهید کبکانیان شهر تهران برگزار می شود.
ایلیا صالحی پور از وزنه برداران ارزنده تیم نفت مسجدسلیمان است که پیش ازاین و در مسابقات مختلف استانی و کشوری موفق به کسب چندین مدال و عناوین قهرمانی شده است .
محمدرضا غالبی نیز از دیگر وزنه برداران خوش آتیه این تیم است که در مسابقات قهرمانی کشور و استان خوش درخشیده و حائز مقام های ارزنده ای شده است .
گروهی از کارکنان شركت ملي نفت ايران به مناسبت عيد سعيد فطر به ارتفاعات تخت شاه كول جنو معروف به تنگه برفي اشترانكوه استان لرستان بين شهرستان اليگودرز و دورود با ارتفاع 2350 متر صعود کردند.
12 نفر از کارکنان شرکت ملی نفت ایران ساعت 4 صبح با راهنمايي محلي كوهستان و وحيد خورشيدي از فعالان و مربی كوهنوردي استان لرستان از سمت تنگه برفي حرکت کرده و بعد از چند ساعت کوهپیمایی به قله رسیدند. کارکنان حاضر در این صعود در ادامه با 2 ساعت کوهپیمایی به سمت آبشار چکان رفتند تا کوهپیمایی خود را تکمیل کرده باشند.
کارکنانی که در این صعود شرکت کرده بودند، عبارتند از: فريدون ابوقداره، سيد مصطفي احمدي نسب، اللهيار الياسي، عبدالله امامي، مجيد خسرواني، محمدعلي كشاورز، مسعود اصغري، درويشي، حسن نعيمي پور، حكيمي، فرامرز فرجي، وحيد خورشيدي (مربی)، مهدي كاظميان(راهنما) و حسين باقرزاده(سرپرست گروه).
ورزش مناطق نفت خیز جنوب در سالی که گذشت
امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب یکی از فعال ترین شرکت ها در ورزش همگانی و قهرمانی است تا جایی که طی یک سال اخیر حتی با شیوع ویروس کرونا با رعایت پروتکل های بهداشتی در این زمینه پیشرو بوده تا کارکنان و ورزشکاران بهترین بازدهی را داشته باشند و تیم های قهرمانی هم در مسابقات مختلف ورزشی موفق باشند نگاهی گذرا به ورزش مناطق نفت خیز جنوب در سالی که گذشت، داشتیم و نگاهی به برنامه های ورزشی این شرکت در سال جدید داریم.
امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با فعالیت در دو حوزه ورزش همگانی و قهرمانی در دو بخش آقایان و بانوان با فراهم کردن امكانات ورزشی و اجرای برنامه های متنوع فرهنگی و ورزشی نقش مهمی در سلامت و نشاط کارکنان و خانواده ها دارد. از جمله اقدام های شاخص امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب در سال ۱۳۹۹ تلاش برای راه اندازی فاز نخست پارک ورزش و نشاط شهرک نفت اهواز بود که اواخر سال گذشته به بهره برداری رسید و با راه اندازی آن سرانه فضای ورزشی این شرکت حدود ۱۰ درصد افزایش یافت. پارک نشاط و ورزش در فضای ۴ هکتاری در مجموعه فرهنگی ورزشی شهرک نفت برای استفاده کارکنان و خانواده ها و ایجاد نشاط و شادابی در آنان ایجاد شده است.
دیگر رشته هایی چون فوتبال هنوز مسابقات به پایان نرسیده، اما تیم هایی مانند نفت اهواز در فوتبال پایه به مراحل نهایی صعود کرده اند یا تیم نفت مسجدسلیمان نتایج خوبی در لیگ برتر به دست آورده یا موفقیت تیم فوتبال نفت امیدیه در لیگ دسته دوم که در زمره مدعیان صعود قرار گرفته از دیگر موفقیت های ورزش مناطق نفت خیز جنوب در سال 99 بوده که تا به الان ادامه دارد و در اوایل سال 1400 به پایان می رسد.
و اما در ادامه ورزش مناطق نفت خیز جنوب برای موفقیت در سال جدید اهداف و برنامه های خود را مشخص کرده است. رئیس امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب برنامه این امور در سال ۱۴۰۰ را در بخش های ورزش همگانی، ورزش قهرمانی، فرهنگی و زیرساخت تشریح کرد. اسکندر روئین پور، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب در این ارتباط گفت: در بخش ورزش همگانی برگزاري برنامه های تفريحي ورزشي در مناطق عملياتی، برنامه ریزی جهت برگزاری برنامه های تفریحی ورزشی، برنامه ریزی جهت راه اندازی تمرینات ورزشی در فضای مجازی، برنامه ریزی و بهره برداری جهت نحوه استفاده کارکنان و خانواده ها از پارک ورزش و نشاط شهرک نفت اهواز و بهره برداری از فاز دوم پارك ورزش و نشاط شهرك نفت اهواز (زمین فوتبال و والیبال ساحلی، حوضچه قایقرانی برنامه ریزی و هدف گذاری شده تا کارکنان بهترین استفاده از این اماکن را داشته باشند. روئین پور در ادامه با اشاره به ورزش قهرمانی گفت : حضور شایسته تیم های مناطق نفت خیز جنوب در مسابقات باشگاه های استان و کشور از برنامه های این امور در بخش ورزش قهرمانی در سال 1400 است. تمام سعی امور ورزش بر این است که تیم های قهرمانی بهترین نتایج را در مسابقات رشته های مختلف ورزشی بگیرند تا مثل همیشه باعث سربلندی نام نفت باشند. رئیس امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب در ادامه به فعالیت های فرهنگی اشاره کرد و گفت: فعالیت های فرهنگی این امور در سال ۱۴۰۰ شامل برنامه ریزی جهت برگزاری مناسبت های ورزشی، جلیل از پیشکسوتان ورزشی، تقدیر از قهرمانان و نام آوران ورزشی و برگزاری سمینارهای آموزشی فرهنگی ورزشی است. اسکندر روئین پور در ادامه به زیرساخت ها در ورزش مناطق نفت خیز جنوب اشاره کرد و گفت: در بخش زیرساخت نیز به روزرسانی تجهيزات كلينيك ورزشي شهرک نفت، تکمیل و بهره برداری زمين فوتبال ساحلي، زمین والیبال ساحلي، زمین کبدی و حوضچه قایقرانی در پارک ورزش و نشاط شهرک نفت، تجهیز سالن تیراندازی شهرک نفت اهواز به روز رسانی تجهیزات خوابگاه ورزشی ملی راه دنبال می شود. روئین پور افزود: در سال جاری همچنین برنامه ریزی جهت توسعه ساختار سازمانی منابع انسانی امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب در دستور کار قرار دارد.
هفته سوم و پایانی دور رفت از مرحله نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران با صدرنشینی مقتدرانه تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان به پایان رسید.
تیم فوتسال پالایش نفت آبادان که مرحله نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران را با تساوی در دربی نفتی ها مقابل حفاری شروع کرده بود با دو پیروزی پی درپی به صدر جدول رفت تا بخت نخست قهرمانی این مسابقات باشد.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در بازی سوم در مشهد مهمان تیم فوتسال هیات فوتبال خراسان رضوی بود. شاگردان نرگس علوانی در یک بازی برتر موفق شدند تیم مشهدی را با نتیجه پرگل 4 بر یک شکست دهند تا با قاطعیت و به تنهایی در صدر جدول قرار بگیرند. سهیلا ملمولی، الهام عنافجه و نسا احدی (دو گل) برای تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در این دیدار نفت گلزنی کردند. تیم فوتسال پالایش نفت آبادان با این پیروزی 7 امتیازی شد و در صدر جدول قرار گرفت. تیم فوتسال ملی حفاری اهواز هم که بعد از برکناری مینا بارانی با هدایت فروزان سلیمانی سرمربی جدید خود به تهران آمده بود مقابل سایپا ناکام ماند تا شانس کمی برای قهرمانی داشته باشد. ملی حفاری با پیروزی 2 بر صفر و گلزنی فهیمه زارعی و فاطمه پاپی در نیمه اول مقابل میزبان به رختکن رفت، اما با شروع نیمه دوم این تیم به یک باره غافلگیر شد تا جایی که بازی 2 بر صفر برده را با شکست 5 بر 3 عوض کرد تا با یک امتیاز در قعر جدول قرار بگیرد.
جدول رده بندی مرحله نهایی لیگ به شرح زیر است:
پالایش نفت آبادان، ۷ امتیاز، تفاضل گل ۴
سایپا تهران، ۶ امتیاز، تفاضل گل ۲
هیات فوتبال خراسان رضوی، ۳ امتیاز، تفاضل گل ۱-
ملی حفاری اهواز، ۱ امتیاز، تفاضل گل ۶-
در هفته چهارم و دور برگشت مرحله نهایی این مسابقات سایپا میزبان هیات فوتبال خراسان رضوی است و پالایش نفت آبادان هم در دربی نفتی ها به مصاف ملی حفاری اهواز می رود. ملی حفاری اگر در دربی نفتی شکست بخورد دیگر شانسی برای قهرمانی ندارد. در مقابل پالایش نفت آبادان با پیروزی در دربی یک گام دیگر به قهرمانی نزدیک تر می شود.
تیم های فوتبال امید و نوجوانان نفت اهواز با کسب نتایج لازم موفق شد به عنوان تنها نماینده استان خوزستان به مرحله دوم (نیمه نهایی) لیگ برتر امید باشگاه های ایران صعود کردند.
در لیگ برتر امیدهای باشگاه های ایران و از دیدارهای هفته چهاردهم از گروه الف این مسابقات که هفته گذشته به پایان رسید، تیم فوتبال امید نفت اهواز به عنوان تنها نماینده خوزستان به مرحله دوم و نهایی صعود کرد. تیم امید نفت اهواز در هفته چهاردهم میزبان شاهین شهرداری بوشهر بود که با نتیجه تساوی، بدون گل امتیاز لازم برای صعود به مرحله دوم را کسب کرد. شاگردان محمد خمیسی با این تساوی 21 امتیازی شدند و با اقتدار به مرحله بعدی صعود کردند. در بازی های گروه دوم نیز تیم نفت امیدیه مقابل سام کیان بابل شکست خورد تا رسما از جمع تیم های مدعی صعود، خارج شود. فصل جاری لیگ برتر امیدهای ایران با شرکت 17 تیم در دو گروه انجام و از هر گروه دو تیم راهی دور نیمه نهایی شدند. اما در مسابقات لیگ برتر نوجوانان باشگاه های ایران تیم فوتبال نوجوانان نفت اهواز در ورزشگاه اختصاصی خود، میزبان تیم فجر شهید سپاسی شیراز بود که در یک بازی برتر و حساب شده و با تک گل ارشیا جوادی توانست ۳ امتیاز این دیدار را کسب کند و با ۱۶ امتیاز بعد از تیم فولاد خوزستان در رده دوم جدول قرار بگیرد. به این ترتیب بعد از تیم امید، تیم نوجوانان به دور دوم مسابقات لیگ برتر فوتبال نوجوانان کشور صعود کرد. تیم نوجوانان نفت اهواز به سرمربیگری مهیار مرادی و سرپرستی عیدی دشت بزرگ پس از پیوستن به تیم های صعودکننده، در دور دوم به مصاف تیم مس کرمان خواهد رفت.
تیم های پایه نفت اهواز (امید، جوانان و نوجوانان) با توجه به وجود محدودیت های شدید کرونایی و شرایط خاص ایجاد شده در فصل 1399-1400 نتایج درخشانی کسب کردند.
مشعل: بسیاری از موضوعات در دنیای امروز با شرایط و موقعیت های حتی یک سال قبل فرق دارد، چه برسد به 100 سال قبل برای همین است که بسیاری از الزام ها و اقدام های بشر امروز هم متفاوت از قبل و متناسب با نیازهای ما انسان ها انجام و اجرا می شوند. نیازهای انسان امروز از غذا، مسکن، شغل، سلامت و ... تنوع بسیار زیادی پیدا کرده و هر روز دامنه نیازهای انسان ها متنوع تر و اختصاصی تر می شود. اگر تا دیروز دولت ها و سازمان های بین الملل تنها یک سازمان برای تامین غذا و مواد اولیه داشتند، حالا کشورها برای هر کدام از بخش های مربوط به غذا در ابعاد مختلف سازمان ها و وزارتخانه های جداگانه دارند. دولت ها در کشورهای مختلف متناسب با همین نیازها سطح خدمات و سیاست های کلی را تنظیم می کنند. کشورهایی که نیروی کار جوان و نیازمند به بازار کار دارند، سازمان ها و وزارتخانه هایی برای اموری که برای ایجاد شغل لازم است ایجاد می کنند، کشورهایی که در تولید مواد کشاورزی مهارت و اولویت دارند، وزارتخانه هایی برای تولید انبوه انواع محصولات و صادرات آن دارند و کشورهایی که سالمندان زیادی دارند، وزارتخانه ای برای سالمندان و از کارافتادگان ایجاد می کنند. این هدفمندی در پیگیری اولویت ها و نیازهای جامعه متناسب با خواسته عموم شهروندان اتفاق می افتد، به همین دلیل بسیاری از نیازها با همین شرایط کم یا برطرف می شوند.
اما بسیاری از کشورهای توسعه یافته، پس از تامین نیازهای اولیه شهروندان خود، به سراغ نیازهای ثانویه اما جدی و مهم رفته اند، نیازهایی که به شکلی نامحسوس و غیرمستقیم روی افراد، خانواده ها و روابط خانوادگی و فردی و اجتماعی آنها تاثیر گذاشته است. به عنوان نمونه در ژاپن با توجه به گسترش خودکشی و افسردگی و افرادی که به تنهایی و دور از خانواده زندگی می کنند، وزارت تنهایی ایجاد کرده اند. این شرایط از قبل انتشار ویروس کشنده کرونا وجود داشته، اما با گسترش این ویروس و الزام به در خانه ماندن و قرنطینه های طولانی، شرایط روحی افراد بحرانی تر شده و نیاز به این وزارتخانه هم بیشتر شده است. البته ژاپن اولین کشوری نبوده که چنین موضوعی را دنبال می کند و قبلا انگلستان هم وزارت تنهایی را ایجاد کرده است.
نروژ نیز به عنوان یکی از کشورهایی که با بحران بزرگسالی و پیری جمعیت روبه روست، روی الزام و نیاز آینده یعنی فرزندآوری و نیازهای بچه ها تمرکز کرده و وزارت بچه ها را راه اندازی کرده است. در این وزارتخانه مساله ارتقای آموزش و سلامت کودکان، تغذیه، شادی و نیازهای جانبی دیگر آنها مورد پیگیری قرار دارد. البته کشور نیجر هم وزارتخانه «جمعیت و زنان و محافظت از بچه ها» را دارد که کارکردی تقریبا مشابه دارد. وزارت جالب و جذاب دیگری هم برای زنان وجود دارد. البته این وزارتخانه حالا دیگر فراگیر و در بسیاری از کشورها این دایر شده و مسائل مختلف و همه نیازهای مادی و معنوی زنان را پیگیری می کند. از آنجایی که جنبش های بازپس گرفتن حقوق زنان و برابری در نقاط مختلف دنیا گسترش یافته است، این مجموعه های اختصاصی با هدف پیگیری هدفمند نیازهای زنان توانسته اند اثرات قابل توجهی بر کنش های اجتماعی زنان داشته باشند.
یکی دیگر از اقدام های دولتی برای پیگیری نیازها و مطالبات شهروندان اقدام حاکمان کشور امارات متحده عربی برای بالا بردن میزان شادی، صبر و شکیبایی مردم کشورشان بوده است. آنها هم تصمیم گرفته اند وزارتخانه هایی با همین نام ها راه اندازی کنند. این کشور معتقد است که در نیازهای اولیه پیشرفت خوبی داشته و حالا باید به دنبال نیازهایی با سطح بالاتر باشد. البته باید پرسید که آیا این امکانات و تغییرت برای همه اقشار و به خصوص اقشار محروم هم وجود دارد یا باز هم متناسب با درآمد توزیع می شود؟
اما برخی دیگر از وزارتخانه های عجیب و خاص در کشورهای مختلف را هم مرور می کنیم که متناسب با نیازها شکل گرفته اند. مثلا در برزیل که روی خط استوا قرار گرفته و بخش زیادی از آن ارتباط ساحلی و دریایی با اقیانوس دارد برای پیگیری امور ماهیگیران و امور دریایی، وزارت ماهیگیری و آبزیان پیش بینی شده است. در عین حال این کشور به دلیل جمعیت زیاد و فقری که در بخش های مختلف آن وجود دارد، وزارتخانه «مبارزه با گرسنگی» را هم ایجاد کرده است.
یکی دیگر از وزارتخانه های عجیب در ونزوئلاست که برای زندان تشکیل شده است. این کشور هم چون آمار جرم و جنایت قابل توجهی دارد، وزارتخانه ای به نام «زندان و ندامتگاه های عمومی» را تاسیس کرده است. وظیفه وزیر زندان های ونزوئلا چیزی شبیه رئیس زندان های سایر کشورهاست، به این شکل که ساختمان و نیروی انسانی بیشتری در اختیار دارد. در ونزوئلا در کنار این وزارتخانه، وزارتخانه تغذیه هم دارند که کارش افزایش سلامت شهروندان ونزوئلاست.
البته گاهی وزارتخانه ها برای موضوعاتی خاص در نظر گرفته می شود که همان موضوعات به شکل کلی در کنار سایر موارد در وزارتخانه هایی دیگر پیگیری می شوند. مثلا در کشور نیجریه مثل بسیاری از کشورهای آفریقایی موضوع حیوانات و مانَک های ملی، موضوعی مهم و اقتصادی است، به همین دلیل وزارتخانه ای مستقل به نام «وزارت حیوانات» دارند. اما در بسیاری دیگر از کشورها موضوعات مربوط به حیوانات در قابل وزارت یا سازمان هایی که امور مربوط به محیط زیست را پیگیری می کنند، قرار دارد. وزارت فامیل، وزارتخانه خاص دیگری است که به شکل اختصاصی مساله خانواده، فامیل و روابط خانوادگی و مشترک آنها را دنبال می کند. ترکیه چند سالی است که چنین وزارتخانه ای را راه اندازی کرده تا به شکل هدفمند برخی نگرانی ها و تهدیدها را پیگیری کند. البته این موضوعات در بسیاری از کشورها در قالب وزارت یا سازمان هایی که امور اجتماعی و خانواده را دنبال می کنند، قرار دارد.
برخی کشورها هم که صنایع دستی جزئی از اقتصاد کلان و گردشگری شان محسوب می شود، به جای یک سازمان و پیگیری محدود انواع هنرهای جدی و مهم، صنایع دستی را تبدیل به یک وزارتخانه مستقل کرده اند. پاکستان کشوری است که «صنایع نساجی» را تولید می کند، اما آسیب های زیادی در این میسر داشته، به همین دلیل وزارت صنایع نساجی را تشکیل داده و پیگیر این موضوعات است.
کنون ای سخن گوی بیدار مغز
یکی داستانی بیارای نغز
سخن چون برابر شود با خرد
روان سراینده رامش برد
کسی را که اندیشه ناخوش بود
بدان ناخوشی رای او گش بود
همی خویشتن را چلیپا کند
به پیش خردمند رسوا کند
ولیکن نبیند کس آهوی خویش
تو را روشن آید همه خوی خویش
اگر داد باید که ماند به جای
بیارای ازین پس بدانا نمای
چو دانا پسندد پسندیده گشت
به جوی تو در آب چون دیده گشت
زگفتار دهقان کنون داستان
تو برخوان و برگوی با راستان
کهن گشته این داستان ها ز من
همی نو شود بر سر انجمن
اگر زندگانی بود دیریاز
برین وین خرم بمانم دراز
یکی میوه داری بماند ز من
که نازد همی بار او بر چمن
*داستان سیاووش/ ابوالقاسم فردوسی
سیروان خسروی آهنگساز، تنظیم کننده، خواننده پاپ، راک و موسیقی الکترونیک است. تو خیال کردی بری (۱۳۸۴)، ساعت ۹ (۱۳۸۸)، جاده رویاها (۱۳۹۱)، آنپلاگد (۱۳۹۵)، بی مرز (۱۳۹۷) و مونولوگ (۱۳۹۹) جُنگ های خسروی هستند. البته او تک قطعه جداگانه، موسیقی تیتراژ سریال و فیلم سینمایی را هم برعهده داشته است. او یکی از خوانندگان مشهور میان نسل جوان و نوجوان است که توانسته از یک دهه قبل تاکنون این محبوبیت را حفظ کند.
کتاب دانه زیر برف اثر نویسنده ایتالیایی، اینیاتسیو سیلونه است. رمانی که سیلونه آن را مهم ترین کتاب خود می داند و درباره آن می گوید: «تنها کتابی است که جرات می کنم گاهی تکه هایی از آن را دوباره بخوانم. کتابی که باید با ذهنی آسوده و خیالی راحت آن را خواند.»سراسر کتاب سرشار از اندیشه های مذهبی ناب است. کاوش در خویشتن – در عمق قلب خویشتن، دریافتن و تجلی دوباره اعتقادات مذهبی در این کتاب غلبه دارد. فضای کتاب در زمان حکومت موسولینی اتفاق می افتد. یعنی زمانی که کافون ها – به زبان ایتالیایی یعنی دهقان بی چیز و فقیر – زندگی سختی دارند و به حدی ضعیف شده اند که توانایی انجام هیچ کاری را ندارند. قهرمان داستان – پیترو سپینا – در تلاش بود تا به کافون ها کمک کند و در پی کارهای انقلابی بود .بخش هایی از کتاب: «تقریبا می شود گفت که دو نژاد وجود دارد، یکی ثروتمند و یکی فقیر و آدم باید کور باشد که این را نبیند. اما آدم هایی هم هستند که خودشان هیچ چیز کم ندارند، اما نمی توانند تحمل کنند که بقیه گرسنگی بکشند. آدم هایی که از رفاه خودشان خجالت می کشند، چون اکثریت مردم زندگی بدی دارند، و بدبختی، رنج، سرشکستگی بقیه مردم راحتشان نمی گذارد.»این کتاب را مهدی سحابی ترجمه و انتشارات امیرکبیر ترجمه کرده است.
خوابگاه دختران چهارمین فیلم سینمایی محمدحسین لطیفی و محصول سال ۱۳۸۳ است. در این فیلم بازیگرانی همچون باران کوثری، مجید صالحی، نگار جواهریان و صادق صفایی حضور داشته اند. این فیلم که جزو اولین فیلم ها با موضوع ترس و وحشت در سینمای ایران است با استقبال روبه رو شد. این فیلم داستان دو دوست را روایت می کند (رویا و شیرین) که در شهری نزدیک تهران برای دانشگاه قبول شده اند و بعد از نقل مکان به آنجا به دلیل آماده نشدن خوابگاه دانشگاه به اجبار اقدام به اجاره خانه ای که روبه روی آن خرابه ای است، می کنند. آنها متوجه اتفاقات ناگوار در آنجا و گم شدن عروس ها در روز عروسی شان می شوند و... .
گفت و گو با نویسنده و کارگردان موفق در خانواده شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون:
مشعل پیگیری علاقه مندی های زندگی و رسیدن به نقطه موفقیت نسبی در آنها، یکی از بهترین اتفاقات ممکن برای همه ما انسانهاست. اینکه بتوانیم در رشته تحصیلی، شاخه ای هنری و فرهنگی یا ورزشی یا علاقه مندی های جزئی مثل خلق کردن یک قاشق یا نیمکتی چوبی خودمان را پیش ببریم و موفقیتی کسب کنیم، یکی از اتفاقات مهم زندگی است. جوانان زیادی در صنعت نفت وجود دارند که این مسیر را طی کرده و به دنبال خواسته و علاقه مندی های خود رفته اند و توانسته اند برای خود و صنعت نفت و کشورمان افتخار آفرینی کنند. مجتبی رستمی فر، یکی از جوانان موفق و هنرمند خانواده بزرگ نفت است که فیلم کوتاه او به نام «مسی» به جشنواره فیلم کره جنوبی راه پیدا کرده است.
فیلم کوتاه «مسی» اثر مجتبی رستمی فر، هنرمند شاغل در بخش صدور کارت شناسایی حراست شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون به بخش مسابقه اصلی جشنواره فیلم کودک سئول کره جنوبی راه پیدا کرده است. این جشنواره به مدت یک هفته از ۱۰ تا ۱۶ تیرماه ۱۴۰۰ در شهر سئول برگزار خواهد شد. وی در این فیلم که در سال ۹۹ آن را تولید کرده، به موضوع کودکان کار و آسیب های اجتماعی آنها پرداخته است. رستمی فر که متولد ۱۳۶۵ در اهواز است با حدود ۱۵ سال سابقه کارگردانی، نویسندگی و طراحی صحنه تئاتر، به عنوان نخستین تجربه کارگردانی فیلم، با ارسال فیلم مسی به جشنواره بین المللی سئول، شروع موفقی داشته است.
رستمی فر درباره این فیلم و مراحل تولید آن گفت: آخرین کارم فیلمی کوتاه به نام «مسی» با موضوع کودکان کار است که نویسندگی و کارگردانی آن را خودم انجام دادم و اولین تجربه کارگردانی را داشتم. البته قبلا چند فیلمنامه نوشته و در نقش دستیار کارگردان تجربیاتی داشته ام ولی این نخستین اثرم در عرصه کارگردانی فیلم است. در این فیلم به معضلاتی که ممکن است در مسیرکودکان کار پیش بیاید و موضوعات مربوط به امرار معاش و تامین ابتدایی ترین نیازهای زندگی پرداخته ام.
او افزود: خوشبختانه این فیلم به بخش مسابقه اصلی نهمین جشنواره فیلم کودک کره جنوبی که قرار است تابستان امسال در شهر سئول برگزار شود، راه پیدا کرده است. البته این فیلم در چند جشنواره داخلی حضور داشت و این اولین حضور در یک جشنواره بین المللی است.
رستمی فر که از سال ۱۳۷۶ فعالیت در عرصه بازیگری را شروع کرده و ده سال بعد و از سال ۱۳۸۶ در دوره دانشجویی وارد رشته کارگردانی تئاتر شده است، یادآور شد: در این سالها چند نمایشنامه و چند فیلم نامه نوشته ام که تعدادی از آنها توسط خودم اجرا شد، اما پس از کسب تجربه در جایگاه دستیار کارگردان تصمیم گرفتم کارگردانی فیلم را هم تجربه کنم.
او ادامه داد: در این سالها حدود ۱۶ نمایش تئاتر کار کرده ام که در بیشتر آنها کارگردان بوده ام؛ در تعدادی از این کارها نویسندگی یا طراحی صحنه هم بر عهده خودم بوده است. این آثار در جشنواره های مختلف استانی، منطقه ای و ملی ارائه شده اند و جوائز متعددی هم کسب کردند. در همین سالها نمایشنامه هم نوشته ام که همه آنها تبدیل به اثری هنری شده اند و یک نمایشنامه هم با عنوان «کوچک با آرزوهای بزرگ» در قالب کتاب چاپ شده است.
این عضو هنرمند خانواده نفت با بیان اینکه اولین نمایشم در سال ۱۳۸۶ با نام «خط آخر» در جشنواره دانشگاهی کشور اجرا شده است، افزود: در ادامه نمایش «رسوایی بدون نیاز به پرونده» را روی صحنه بردم. «نمایش برای جشنواره»، «آگنیتاژ»، «پرسه در لابلای فریم های به هم چسبیده تایم لاین»، «پرواز پرندگان مهاجر در صبح روز آخر»، «نمایش زیبا»، «مرثیه ای برای یک مرد مرده»، «جغرافیای قصه ای به رنگ آتش به طعم دود»، «هملت»، «تاکسیدرمی» و «همه فرزندان مکبث» دیگر نمایش نامه هایی بودند که در این مدت به عنوان نویسنده، یا کارگردان و طراح صحنه اجرا کردم.
رستمی فر با اشاره به محورها و موضوعاتی که در آثار خود به آنها اولویت داده است، گفت: در تئاتر بیشتر در حوزه دفاع مقدس کار کرده ام و حدود ۸۰ درصد آثارم در این حوزه هستند و فکر می کنم دغدغه اصلی و تخصصم در تئاتر مربوط به جنگ و دفاع مقدس است. به عنوان یک خوزستانی که آثار مخرب جنگ را با پوست و استخوان درک کرده و شاهد بوده ام که مردم این سرزمین چه آسیب های روحی، اجتماعی و اقتصادی دیده اند؛ به نظر من هنوز هم آثار این تخریب ها وجود دارد و هر از چند گاهی در بعضی روستاها و شهرها شاهد مجروح و کشته شدن هموطنان بر اثر مین های باقیمانده از جنگ هستیم و من تلاش کرده ام اینها را به مردم خصوصاً جوان هایی که با این عرصه فاصله گرفته اند، معرفی کنم.
این هنرمند با بیان اینکه می خواهد به دور از کلیشه سازی، جوانان را برای دیدن و دنبال کردن نمایش ها و فیلم های عرصه دفاع مقدس ترغیب کند، افزود: خوشبختانه این موضوع در نمایش «تاکسیدرمی» که سال ۱۳۹۷ اجرا شد رخ داد و از این نظر یکی از نمایش های موفق بود که با نگاهی متفاوت و جدید به دفاع مقدس نظر بسیاری از اساتید این حوزه را جلب کرد و برای آن یادداشت نوشتند. نمایش «پرواز پرندگان مهاجر در صبح روز آخر» هم با همین هدف اجرا شد و روایتی است از فضای ۱۰۰ سال بعد از دفاع مقدس که در آن دوره سینمای دفاع مقدس مخاطبان خود را از دست داده و دو نفر به عنوان قهرمان داستان در تلاش اند تا این مشکل را حل کنند و هر کاری می کنند تا مخاطب را به تماشای فیلم های دفاع مقدس بکشانند. رستمی فر درباره کارها و برنامه های خود در آینده گفت: فیلمنامه ای دیگر در زمینه دفاع مقدس آماده کرده ام که موضوع آن یکی از بازیگران مشهور فیلم های دفاع مقدس است. یکی از انتظارات ما از نهادهای مسئول مانند اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان خوزستان این است که از هنرمندان دفاع مقدس حمایت بیشتری کنند و اگر حامی هنرمندان باشند، قطعاً شاهد خلق آثاری ارزشمند خواهیم بود.
این هنرمند همه افتخاراتی که در زمینه فعالیت های هنری کسب کرده را به مردم خوزستان که زیباترین و دراماتیک ترین آثار نمایشی را در ۸ سال دفاع مقدس در کوچه پس کوچه های شهر بدون یک تماشاگر اجرا کرده اند، تقدیم و از حمایت های مجموعه روابط عمومی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به دلیل همراهی در اجرای پروژه هایش تشکر کرد.
مزرعه لاله در روستای
«صادق اقدم» شهروند خوش ذوق تبریزی، با ایجاد باغ لاله در روستای «اسپره خون» در ۳۶ کیلومتری شمال تبریز، محیطی آرام برای طبیعت دوستان و خانواده ها ساخته است. با توجه به اینکه گل های لاله فصلی و عمر آن کوتاه است، این مزرعه چند روزی بیشتر میزبان لاله ها نخواهد بود.
عکس : مینا نوعی / مهر
یکی از بهترین اپلیکیشن ها برای خالی کردن حافظه گوشی SD Maid نام دارد. نرم افزار یاد شده در دو نسخه رایگان و پریمیوم در دسترس قرار گرفته و به کاربران اجازه می دهد فایل های اضافی که صرفا منجر به کاهش سرعت دستگاه شده اند را پاکسازی کنند. اپلیکیشن یاد شده این امکان را برایتان فراهم می کند که بتوانید فایل ها و اپلیکیشن های نصب شده روی گوشی را به راحتی مدیریت کنید. یکی از مزیت های آن این است که بعد از حذف نرم افزار ها از سیستم عامل می توانید با رفتن به مسیر نصب اپ حذف شده همه فایل های باقی مانده را نیز پاکسازی کنید.
شاید معروف ترین اپلیکیشن در این لیست Clean Master باشد. نرم افزاری که احتمالا همه کاربران اندروید حداقل یکبار از آن استفاده کرده اند و اگر نامش را در اینترنت جست و جو کنید، نظرات ضد و نقیض زیادی درباره آن مشاهده خواهید کرد. اپ Clean Master دارای یک آنتی ویروس کم حجم است که تلاش می کند دستگاه شما را از نفوذ بدافزار ها مصون بدارد. البته دیگر ویژگی این نرم افزار -که می تواند به حافظه سر و سامان دهد- به خوبی کاربر را در جریان جزئیات کار قرار می گذارد. بعد از این که برای اولین بار نرم افزار را اجرا می کنید، Clean Master حجم قابل توجهی از فایل های اضافی را مشخص می کند که می توانید از شرشان خلاص شوید.
All-In-One Toolbox بیش از آنکه یک نرم افزار برای خالی کردن حافظه گوشی باشد، یک جعبه ابزار کاربردی است. اپلیکیشن یاد شده ابزار های بسیار متنوعی دارد و به عنوان مثال می توانید از آن برای انتقال نرم افزار ها از حافظه گوشی به حافظه SD استفاده کنید. یکی از مزیت های بزرگ این اپلیکیشن، برخورداری از رابط کاربری بسیار ساده است که به راحتی می توانید با آن ارتباط برقرار کنید و خبری از پیچیدگی ها نیست. به محض اجرای نرم افزار می توانید سه گزینه مشاهده کنید که یکی از آن ها Clean است. با انتخاب این گزینه نرم افزار حافظه را از فایل های اضافی و مخرب پاکسازی خواهد کرد. البته پیش از حذف کامل آن ها می توانید فایل های انتخاب شده را مدیریت کنید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات