نگاهی به چند نشریه تخصصی که با خواندن آنها فرهنگ و هنر را خیلی بهتر خواهید شناخت
هدفمند و حرفه ای هنر بخوانید
علی بهرامی: چقدر با مقوله ای به نام «نشریات تخصصی» آشنا هستیم؟ نشریاتی که در یک حوزه مشخص، مطالبی کاملا تخصصی در همان حوزه را منتشر می کنند. نشریاتی که به صورت ماهنامه، دو ماهنامه یا فصلنامه کار خود را پیش می برند و اگر چه ممکن است روی دکه های مطبوعاتی کمتر به چشم بیایند؛ اما مخاطبان خاصی دارند و بیش از هر چیز از طریق اشتراک، بخصوص فروش در کتابفروشی های معتبر، کار حرفه ای خود را ادامه می دهند. این نشریات عموما بین مقالات دانشگاهی تحت عنوان «علمی – پژوهشی» یا «علمی- ترویجی» و مطالب مطبوعاتیِ عمومی قرار دارند. شاید یکی از مشهورترین نوع این گونه از نشریات تخصصی بیش از هر چیز در حوزه سینما و با ماهنامه «فیلم» تجلی عمومی تری یافته باشند، اما در عرصه مطبوعات، نشریات تخصصی زیادی وجود دارد که در حوزه فرهنگ و هنر فعالیت های بسیار جدی دارند و هنوز هم از پس فضای مجازی، شبکه های اجتماعی، گرانی کاغذ و وضعیت کرونایی، نفس می کشند و حیات هنری دارند. در مطلب پیش رو تلاش داریم تا شما را با برخی از این نشریات تخصصی – هنری آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید؛ چون خواندن این نشریات در حوزه ای که به آن علاقه مند هستید، بسیار لذت بخش و آموزنده است و شما را به طور حرفه ای تری با دنیای گسترده و متنوع فرهنگ و هنر آشنا می کند.
روانشناسی و هنر
این نشریه که به صورت فصلنامه ارائه می شود، یکی از حرفه ای ترین های نشریات در زمینه هنر و فرهنگ و البته تنها نشریه تخصصی درباره ارتباط روانشناسی و هنر است. مطالب نشریه به گونه ای پیش می رود که یک خط مشخص را دنبال می کند: «هنر با روان انسان چه می کند؟». مطالب این نشریه سرشار از نکات بدیع درباره روانشناسی و هنر و البته ارتباط این دو با یکدیگر است. درست است که بحث این ارتباط، یک بحث کاملا تخصصی است؛ اما اصلا گمان نکنید که مطالب آن برای عموم علاقه مندان به هنر نامأنوس است. همه مطالب نشریه طوری طراحی شده که اگر کسی کمترین علاقه ای هم به هنر داشته باشد، بتواند به صورت کاربردی از آن بهره ببرد. مضرات روانی برخی سبک های هنری، منافع و تاثیرات مثبت روانی هنرها و تحلیل های جامع و جزئی از روابط هنر و روانشناسی، سه موضوع کلان است که در این نشریه دنبال می شود. هر شماره از «روانشناسی هنر» به یک گفت وگوی بلند و اختصاصی دارد که بسیار خواندنی و تجربه های روانشناسانه هنرمندان را بیان می کند. با خواندن یک شماره از این نشریه، به احتمال خیلی زیاد خواننده قطعی و دائمی آن خواهید شد.
رشد آموزش هنر
این نشریه هنری، وابسته به وزارت آموزش و پرورش است و یکی از قدیمی ترین و حرفه ای ترین نشریات تخصصی درباره هنر در کشور محسوب می شود. «رشد آموزش هنر» در هر شماره خود، یک موضوع مرکزی و اصلی دارد؛ گاهی به خوشنویسی، گاه به هنرهای دستی، گاهی به نمایش و ... خلاصه به هر نحو ممکن و در زیرشاخه های بسیار متنوع، هنرهای اصیل و بومی این سرزمین را پیگیری کرده است. این نشریه دو راهبرد خیلی مهم و اساسی را دنبال می کند؛ اول اینکه می کوشد به معلمان و مربیان در سطوح مختلف، نحوه مواجهه با هنر را نشان دهد، هم آموزش می دهد و هم می شناساند. دوم اینکه می خواهد دانش آموزان را نیز با مسائل و رشته های متنوع هنری آشنا کند. چنانچه از نام نشریه پیداست، در نهایت آنچه قرار است پیش برود، امر اساسی آموزش هنر است؛ اما اصلا گمان نکنید که این نشریه فقط برای معلمان، مربیان یا دانش آموزان است. نشریه طوری طراحی شده و مطالب در سطحی ارائه شده اند که عموم علاقه مندان به هنر نیز می توانند از آن استفاده کنند. کافی است سری به این نشریه بزنید تا ببینید هم برای خودتان و هم برای فرزندانتان در هر سطح تحصیلی که هستند، چقدر مطالب خواندنی وجود دارد. نگران نباشید، هنر به درس بچه ها لطمه نمی زند. مطالب طوری طراحی و تولید شده اند که ذهن فرزندانتان را بارور کرده و استعداد آنها را شکوفا خواهد کرد. به تیم تخصصی این نشریه اعتماد کنید، قطعا فواید آن را برای خودتان یا خانواده تان خواهید دید. این نشریه به صورت فصلنامه منتشر می شود و تا کنون نزدیک به 60 شماره از آن به چاپ رسیده است.
ماهنامه نمایش
درست است که تئاتر دیدن در سالن ها تقریبا بیش از یک سال است که به دلیل کرونا، غیرممکن شده؛ اما مطالعه درباره هنر نمایش و دانستن درباره جزییات، نقدها و سبک های آن ناممکن نیست. «ماهنامه نمایش» یکی از بهترین نشریات تخصصی هنری است که موضوع اصلی آن هنرِ نمایش است. این نشریه قدیمی و با تجربه ای طولانی با اطلاعات دقیقی که دارد، می تواند شما را به طور حرفه ای با دنیای نمایش آشنا کند؛ دنیایی که سبک های متنوع ایرانی و جهانی دارد و جزییاتی بسیار ظریف و دقیق. هنر نمایش با بسیاری از هنرهای دیگر و حتی با علوم انسانی پیوند می خورد و این پیوند در ماهنامه نمایش بخوبی نشان داده می شود. در این ماهنامه با گریم نمایشی، میزانسن های حرفه ای، نویسندگان نمایشنامه و ... آشنا خواهید شد. فلسفه، جامعه شناسی، مطالعات فرهنگی و روانشناسی نیز از رشته هایی هستند که از موضع پیوندشان با نمایش، با مباحثی از آنها آشنا خواهید شد. اگر اهل تئاتر دیدن هستید، اصلا این ماهنامه را رها نکنید و اگر اهل تئاتر دیدن نیستید، به نظرمان یک بار خواندن این نشریه تخصصی را دنبال کنید. دوران کرونا رو به پایان است و ممکن است تا شش ماه آینده، سالن های نمایش بازگشایی شوند و آن وقت شما با آگاهی و لذت بیشتری تئاتر دیدن را شروع خواهید کرد.
هنر موسیقی
درست است که کنسرت های موسیقی تعطیل هستند؛ اما موسیقی در میان هنرهای دیگر کمترین آسیب را از کرونا دیده؛ چون دسترسی به آن راحت تر است. یکی از کارشناسان هنری هم چند روز پیش می گفت روی آوری به موسیقی، بیشتر از هر هنر دیگری بوده و با تعطیلی هنرهای دیگر، بیشتر هم شده است. به هر حال ما به شما یک پیشنهاد عالی داریم. بیایید و ماهنامه تخصصی «هنر موسیقی» را دنبال کنید. با خواندن این ماهنامه، موسیقی شناسی تان خیلی بهتر، دقیق تر و علمی تر می شود، با هنرمندان سبک های مختلف موسیقی در ایران آشنا خواهید شد و دستگاه های موسیقی ایرانی را خواهید شناخت، ضمن اینکه شیوه های مختلف موسیقی در جهان را دنبال خواهید کرد. یک نکته مهم دیگر این است که با خواندن این نشریه، می توانید با سازهای ایرانی و جهانی، خیلی خوب آشنا شوید و صد البته از تحلیل ها و یادداشت های کارشناسان موسیقی در این نشریه هنری بهره ببرید. با خواندن این مجله، به احتمال زیاد، انتخابتان برای شنیدن موسیقی خیلی بهتر خواهد بود و می توانید به خانواده و فرزندانتان در انتخاب موسیقی کمک زیادی کنید. یادتان نرود که موسیقی با روح و روان همه ما حسابی درگیر می شود و در عین حالی که می تواند موجب رشد و تعالی روانی و روحی مان باشد، این توان را دارد که عکس آن نیز عمل کند. نشریه «هنر موسیقی» به مخاطب خود خواهد گفت که موسیقی را دست کم نگیرید و در انتخاب شنیدن آن جدی باشید.