رئیس جمهوری اعلام کرد:
آمادگی ایران برای افزایش صادرات نفتی و غیرنفتی به چین
رئیس جمهوری گفت: تقویت بیش از پیش روابط ایران و چین، بویژه در زمینه های اقتصادی و تجاری از جمله افزایش صادرات نفتی و غیرنفتی ایران به این کشور و تسهیل حضور شرکت های چینی در ایران ضروری است. دکتر حسن روحانی روز دوشنبه (3 خرداد) در گفت وگوی تلفنی با شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، با اشاره به جایگاه راهبردی و نگاه بلندمدت جمهوری اسلامی ایران به تقویت شراکت همه جانبه با چین به عنوان یکی از قدرت های جهانی فارغ از تحولات بین المللی، تسریع در عملیاتی شدن مفاد توافق های دو کشور را مورد تأکید قرار داد. وی با اعلام آمادگی ایران برای ارتقای همکاری های اقتصادی با چین در منطقه غرب آسیا، توسعه این همکاری ها را سبب تقویت بیش از پیش روابط دو کشور، بویژه در زمینه های اقتصادی و تجاری از جمله افزایش صادرات نفتی و غیرنفتی ایران به چین و تسهیل حضور شرکت های چینی در ایران در حوزه های مورد علاقه دانست. رئیس جمهوری با قدردانی از مواضع اصولی و حمایت های چین در موضوع برجام از جمله مذاکرات اخیر وین، با اشاره به ضرورت لغو تحریم های یکجانبه علیه ملت ایران و تسریع در تکمیل رآکتور اراک وفق برجام، ضرورت همکاری نزدیک دو کشور در موضوع های بین المللی برای مقابله با جنگ سرد و ائتلاف سازی آمریکا و متحدان غربی آن علیه کشورهای مستقل از جمله ایران و چین را مورد تأکید قرار داد. رئیس جمهوری چین نیز در این گفت وگوی تلفنی، روابط با ایران را راهبردی و در همه زمینه ها رو به توسعه خواند و بر تلاش برای اجرایی و عملیاتی شدن توافق های دو کشور در اسرع وقت تأکید کرد. شی جین پینگ با اشاره به انجام مذاکرات برجام در وین با تأکید بر اینکه پکن همواره از برجام به عنوان یک توافق چندجانبه بین المللی و اجرای کامل آن حمایت کرده و خواهد کرد، گفت: آمریکا نمی تواند هر زمان که خواست، از برجام خارج شود یا دوباره به آن بازگردد. لغو همه تحریم ها علیه ایران برای بازگشت آمریکا به برجام ضروری است.
زنگنه با حضور در کمیسیون انرژی مجلس به پرسش های نمایندگان پاسخ داد
وزیر نفت عصر دوشنبه (3 خرداد) با حضور در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، به پرسش های شماری از نمایندگان پاسخ داد. فریدون عباسی در گفت وگو با شانا، با اشاره به نشست عصر روز دوشنبه (3 خرداد) کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت برگزار شد، اظهار کرد: در این نشست، نمایندگان تقریبا ۳۰ پرسش در موضوع های مختلف بخش صنعت نفت مطرح کردند و وزیر نفت نیز به همه آنها پاسخ داد. وی با بیان اینکه در این نشست، هر نماینده سه تا چهار پرسش مطرح کرد، افزود: پاسخ های وزیر برای همه پرسش ها از نظر نمایندگان، قانع کننده بود؛ اما یکی از نمایندگان پرسشی درباره میدان های مشترک نفتی و میدان گازی فرزاد (الف) و (ب) مطرح کرد که هرچند به نظر بنده و بیشتر نمایندگان حاضر در نشست، پاسخ های وزیر در این باره نیز قانع کننده و مناسب بود، اما نماینده سؤال کننده قانع نشد و این پرسش به صحن علنی ارجاع می شود.
سخنگوی دولت:
وزارت نفت در کارگروه راستی آزمایی لغو تحریم ها حضور خواهد داشت
سخنگوی دولت گفت: کارگروهی را برای راستی آزمایی تعهدهای آمریکا و لغو تحریم ها با مشارکت وزارت نفت، راه و شهرسازی و بانک مرکزی تشکیل می دهیم و به محض آغاز روند اجرای تعهدها از سوی آمریکا، با دقت به وظیفه خود عمل خواهیم کرد. علی ربیعی روز سه شنبه (4خرداد) در نشست خبری هفتگی که به صورت ویدیوکنفرانس برگزار شد، گفت: ما به دولت آمریکا توصیه می کنیم به روند احیای برجام سرعت بخشد، هر یک روز تأخیر در این فرایند، با برطرف کردن دیوار بی اعتمادی، حل اختلاف را به لحاظ سیاسی پیچیده تر می کند. وی در پاسخ به این پرسش که هیأت های مذاکره کننده احیای برجام، اکنون در پایتخت های خود حضور دارند و برابر اخبار منتشرشده در پایان دور اخیر مذاکرات، گفته شد که ادامه کار نیازمند تصمیم هایی سیاسی است که در پایتخت ها گرفته می شود، آیا در این زمینه خبر جدیدی دارید؟ افزود: بخش عمده مذاکرات درباره لغو تحریم ها و اقدام های طرفین برای بازگشت به تعهدها پایان یافته و تفاهم های مقدماتی حاصل شده است. سخنگوی دولت تصریح کرد: اختلاف های جزئی باقی مانده که مذاکره درباره آنها تا رسیدن به نتیجه نهایی ادامه خواهد داشت. دولت تاکنون با موفقیت به وظیفه خود عمل کرده و می توانم خبر بدهم که با رعایت همه ملاحظات و مصالح ملی و تحت نظر مقام معظم رهبری، تقریباً درباره رفع تحریم های ناقض برجام با دیگر طرف ها به تفاهم رسیده ایم. ربیعی با اشاره به اینکه به این ترتیب بر اساس تفاهم صورت گرفته، دقیقاً به آنچه در سال ۹۴ توافق کردیم و آمریکا با بدعهدی ترامپ از آن خارج شد، باز خواهیم گشت، گفت: البته آمریکا با عناوین دیگر و به بهانه برجام، تحریم های دیگری را انجام داده که موظف است آنها را هم لغو کند. ما همچنان مذاکرات را با دقت دنبال می کنیم. تجربه تلخ بدعهدی آمریکا به ما می گوید که ذره ای از منافع ملی خود کوتاه نیاییم. وی گفت: دولت، کارگروهی را برای راستی آزمایی تعهدهای آمریکا و لغو تحریم ها با مشارکت وزارت نفت، راه و شهرسازی و بانک مرکزی تشکیل داده و به محض آغاز روند اجرای تعهدها از سوی آمریکا، با دقت به وظیفه خود برای اطمینان از انجام واقعی تعهدها عمل خواهد کرد.
تصویب درخواست های وزارت نفت در شورای اقتصاد
شورای اقتصاد در نشست روز دوشنبه،( 3 خرداد) پس از بحث و تبادل نظر درباره بعضی درخواست های وزارت نفت، آنها را تصویب کرد. اسحاق جهانگیری روز دوشنبه (3 خرداد) در نشست شورای اقتصاد با اشاره به گزارش وزارت نیرو درباره سرمایه گذاری در نیروگاه های برق آبی، بر لزوم حمایت از سرمایه گذاری در صنعت برق کشور تأکید کرد و گفت: سرمایه گذاری در صنعت برق، نیازی ضروری برای کشور است و خاموشی های چند روز اخیر در واقع یک هشدار بود تا با برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر لازم، انگیزه بخش خصوصی را برای سرمایه گذاری در این بخش افزایش دهیم. در این نشست که وزیران نفت، امور اقتصادی و دارایی، نیرو، صنعت، معدن و تجارت، علوم، تحقیقات و فناوری و معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری نیز حضور داشتند، درخواست های بعضی از دستگاه های اجرایی بحث و بررسی شد. در این نشست همچنین ضمن بحث و تبادل نظر بعضی از درخواست های وزارت نفت، تصویب شد که عبارتند از: اصلاح مصوبه موضوع طرح توسعه و بهره برداری میدان های نفتی پارسی و پرنج و میدان نفتی یاران، اصلاح مصوبه طرح گازرسانی به نیروگاه چابهار و کنارک و نقاط پراکنده استان سیستان و بلوچستان از طریق سی ان جی و نیز اصلاح مصوبه طرح حمایت از تولید و تبدیل کارخانه ای و کارگاهی یک میلیون و ۲۰۶ دستگاه خودروی دوگانه سوز/ بنزینی به سی ان جی سوز و کمک به احداث ۷۰۰ جایگاه عرضه گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) هوشمند.
تصویب کلیات طرح اصلاح قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کلیات طرح اصلاح قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام موافقت کردند. نمایندگان در نشست علنی روز چهارشنبه (5 خرداد) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون انرژی درباره طرح الحاق (۹) تبصره به قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، با کلیات این طرح موافقت کردند. مالک شریعتی نیاسر، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در ارائه گزارش این طرح با بیان اینکه قوانین پتروپالایشگاه ها در جهت کاهش تأثیر تحریم هاست، گفت: تنفس خوراک بسیار اهمیت دارد و از آنجا که پالایشگاه ها خوراک دریافت کرده؛ اما به دلیل تحریم نمی توانند کامل آن را صادر کنند، به مشکل برخورد می کنند که لازم است مشابه وضع صادرات با آنها رفتار شود. وی افزود: قصد داریم از محل سهم صندوق توسعه ملی به این موضوع تسهیلات و برای بازپرداخت آن مهلت داده شود که همین موضوع سبب افزایش میزان بازگشت سرمایه می شود. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز پس از بررسی و تصویب قانون الحاق (۹) تبصره قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، گفت: از کارهای خوبی که با همکاری دولت و کمیسیون انرژی بررسی شد، اصلاح این قانون بود که در زمینه اشتغال در صنایع پایین دستی و عمق بخشی به بورس مؤثر است. وی تصریح کرد: البته در بورس، در میان مدت تأثیرگذار است و از همه مهم تر یکی از مصداق های خنثی سازی تحریم در حوزه نفت به شمار می رود. این قانون ۱۲ ماده دارد که امروز در مجلس اصلاح و تصویب شد و امیدواریم وزارت نفت نیز در اجرای این قانون، تلاش بیشتری داشته باشد و آن را پیش ببرد.
بی ثباتی بازار با پیشنهاد توقف توسعه ذخایر نفت و گاز
اوپک معتقد است که نقشه راه آژانس بین المللی انرژی برای به صفر رساندن مقدار انتشار کربن می تواند بر نوسان های قیمت نفت بیفزاید و بازارها را بی ثبات کند. به گزارش خبرگزاری رویترز، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اعلام کرده است که اجرای پیشنهاد آژانس بین المللی انرژی (IEA) مبنی بر اینکه سرمایه گذاران نباید در پروژه های نفتی جدید سرمایه گذاری کنند، می تواند سبب نوسان قیمت نفت شود. این پیشنهاد آژانس برای مهار انتشار گازهای گلخانه ای مطرح شده بود. آژانس بین المللی انرژی روز سه شنبه (۲۸ اردیبهشت ماه) در سختگیرانه ترین هشدار خود برای مهار سوخت های فسیلی اعلام کرد که برای دستیابی به هدف صفر کردن انتشار کربن تا نیمه این قرن، سرمایه گذاران نباید در پروژه های جدید نفت و گاز و زغال سنگ سرمایه گذاری کنند.
واحد تحقیقات سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که ۱۳ عضو آن دارنده ۸۰ درصد ذخایر نفت خام جهان هستند، سند توجیهی داخلی درباره گزارش آژانس بین المللی انرژی تهیه کرد. در گزارش اوپک آمده است: این ادعا که پس از سال ۲۰۲۱ نیازی به سرمایه گذاری جدید نفت و گاز نیست، کاملاً در تناقض با نتیجه گیری هایی است که در دیگر گزارش های آژانس بیان می شود و در صورت اجرای آن از سوی برخی سرمایه گذاران، می تواند منبع بی ثباتی بالقوه بازارها شود. اوپک همچنین افزود: گزارش آژانس می تواند بر نحوه سرمایه گذاری شرکت ها تأثیر گذارد و تقاضای نفت را محدود کند. این سازمان اکنون پیش بینی کرده است که تقاضای نفت در سال جاری میلادی، بشدت بهبود یابد و تا دهه 30سال۲۰۳۰ به روند افزایشی خود ادامه دهد. اوپک با اشاره به اینکه برای بسیاری از کشورهای در حال توسعه، مسیر انتشار خالص صفر (NZE) بدون کمک بین المللی امکانپذیر نیست و برای رسیدن به این هدف، به حمایت فنی و مالی نیاز دارند، تصریح کرد: بدون همکاری بین المللی بیشتر، انتشار دی اکسید کربن در جهان تا سال ۲۰۵۰ به صفر نمی رسد.
راه اندازی نخستین پروژه هیدروژن سبز از سوی سینوپک
شرکت دولتی سینوپک چین، نخستین پروژه هیدروژن سبز خود را در سال ۲۰۲۲ راه اندازی می کند.به گزارش خبرگزاری رویترز، شرکت بزرگ دولتی نفت سینوپک چین انتظار دارد، نخستین پروژه هیدروژن سبز خود را - که سوختی با کربن صفر است و از انرژی های تجدیدپذیر تولید می شود - در سال ۲۰۲۲ در منطقه مغولستان داخلی راه اندازی کند.سینوپک، بزرگ ترین تولیدکننده هیدروژن چین، همچنین اعلام کرد که در پنج سال آینده بر تولید هیدروژن مبتنی بر سوخت فسیلی متمرکز می شود و هزار ایستگاه سوخت هیدروژن در سراسر کشور راه اندازی خواهد کرد تا به هدف مهار کامل کربن تا سال ۲۰۵۰ دست یابد.ظرفیت سالانه تولید هیدروژن این شرکت هم اکنون ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن است که بیشتر آن هیدروژن خاکستری- محصول جانبی پالایشگاه های سینوپک - است. این رقم حدود ۱۴ درصد مجموع هیدروژن تولیدشده در چین است. تأسیسات این پروژه هیدروژن سبز در اوردوس واقع شده که با مجموع سرمایه گذاری ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون یوآن (۴۰۵ میلیون و ۵۸۰ هزار دلار) ظرفیت تولید سالانه آن ۲۰ هزار تن خواهد بود.