ایران میتواند با برنامهریزی بیش از ۷ تا ۱۰ میلیون بشکه نفت تولید کند
چگونگی پرداخت بدهی گازی عراق به ایران بررسی شد
تامین پایدار خوراک پالایشگاه پارسیان
گام های بلند پالایشگاه اصفهان در کیفی سازی تولید محصول
تشریح قاب پنج گانه «طرح جامع بهبود فرآیند»
فارس استان سبز کشور در گازرسانی
تهران با آسمان خاکستری خداحافظی میکند ؟
تاثیر كرونا بر مصرف انرژی و خرید نفت درهند
بازنگری 50 قرارداد خدمات پیمانکاری
طراحی واحدهای فرآیندی پالایشگاه کرمانشاه با دانش فنی پژوهشگاه
ضرورت مشارکت حداکثری در انتخابات
یک غذای دوست داشتنی پیتزا با نان تست
مناطق نفتخیز جنوب شناسنامه وزنهبرداری ایران است
سوارکاری تنها یک ورزش نیست، به انسان آرامش هم می دهد
عشق موجب پیشرفت در هر کاری است
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: ایران می تواند با برنامه ریزی بیش از ۷ تا ۱۰ میلیون بشکه نفت تولید کند. این یک ضرورت است و هر کس مانع آن شود می خواهد ایران را از سرمایه خدادادی خود محروم کند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، اسحاق جهانگیری، روز سه شنبه (۱۱ خردادماه) در آیین گشایش دوازدهمین کنفرانس ملی اقتصاد کشاورزی ایران که به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، گفت: فرصت های طلایی ایران در حال سپری شدن است و ما در ۲۰ سال نخست قرن ۱۵ هجری شمسی که سال هایی تعیین کننده است باید تلاش کنیم ایران مسیر توسعه را با شتاب طی و فاصله خود را با رقبای منطقه ای جبران کند و به جایگاه واقعی خود برسد. وی با تبیین فرصت های طلایی پیش روی کشور افزود: فرصت نخست استفاده از ذخایر عظیم نفت، گاز و منابع معدنی است. امروز با توجه به سیاست گذاری هایی که در سطح بین المللی درباره گازهای گلخانه ای در حال اجراست، پیش بینی می کنیم در ۲۰ سال آینده به نقطه ای برسیم که محدودیت ها برای استفاده از انرژی، نفت و گاز بیشتر شود و ایجاد گازهای گلخانه ای مشمول تحریم ها و مجازات های بین المللی شود، در این مقطع باید تلاش کنیم این ذخایر به ثروت و ظرفیت برای توسعه کشور تبدیل باشد. معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: در ۴۰ سال گذشته به دلایل مختلف نتوانسته ایم به جایگاه خود در بازار انرژی دست یابیم. در مقاطعی ایران ۱۰ درصد تولید نفت جهان را در اختیار داشته، اما امروز از ۱۰۰ میلیون بشکه تولید نفت حدود ۴ میلیون در شرایط غیرتحریمی ایران می تواند نفت تولید کند، همچنین ایران می تواند با برنامه ریزی بیش از ۷ تا ۱۰ میلیون بشکه نفت تولید کند. این یک ضرورت است و هرکس مانع آن شود می خواهد ایران را از سرمایه خدادادی خود محروم کند.
در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس انجام شد:
نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: معاونت ارزی بانک مرکزی، معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و رئیس سازمان هدفمندی یارانه ها در نشست این کمیسیون گزارشی از میزان تحقق منابع هدفمندی یارانه ها در سال ۱۴۰۰ ارائه دادند. محمد خدابخشی، در تشریح نشست یکشنبه، نهم خردادماه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: در این نشست که با حضور هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزیر نفت، علیرضا پناهی، معاونت ارزی بانک مرکزی و امید حاجتی، رئیس سازمان هدفمندی یارانه ها برگزار شد، مدعوین گزارشی از مقدار تحقق منابع هدفمندی یارانه ها در سال ۱۴۰۰ ارائه دادند. وی افزود: مقدار فروش نفت با توجه به افزایش قیمت ایجاد شده نسبت به رقم ۴۰ دلاری در بودجه، مقدار تحقق هدف گذاری ها در قانون بودجه در دو ماه ابتدایی سال و منابع حاصله در گزارش وزارت نفت مشخص نبود؛ بنابراین مقرر شد، مسئولان این وزارتخانه گزارشی کامل و جامع تهیه و ارائه کنند. نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: به دیوان محاسبات ماموریت داده شد تا جدولی مشخص از اطلاعات هدفمندی یارانه ها در بخش منابع را تدوین و به این کمیسیون ارائه کند، زیرا اگر درصد تحقق منابع خوب باشد دیگر مصارف آن، نیاز به اولویت بندی ندارد، اما در صورت تحقق نیافتن منابع، باید برای ماه های آینده اقدام ها و اولویت هایی را در بخش مصارف تعیین کرد.
هفدهمین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو و غیر عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به ائتلاف اوپک پلاس روز سه شنبه (یازده خرداد) شروع به کار کرد و پس و بحث و بررسی در بیانیه پایانی خود بر اهمیت ادامه تلاش ها برای حفظ توازن بازار نفت تأکید کرد. ۲۳ کشور عضو اوپک پلاس در شرایطی در این نشست شرکت کردند که قیمت نفت خام برنت سه شنبه، ۱۱ خردادماه از ۷۰ دلار گذشته بود. قیمت نفت خام برنت از پانزدهمین نشست این ائتلاف (۱۲ فرودین ماه ۱۴۰۰) تاکنون حدود ۶ دلار افزایش یافته است، این افزایش برای سبد نفتی اوپک حدود ۷ دلار بوده است. اوپک پلاس در پانزدهمین نشست وزارتی خود تصویب کرد تولید روزانه این ائتلاف در ماه مه ۳۵۰ هزار بشکه، در ماه ژوئن ۳۵۰ هزار بشکه و برای ماه ژوئیه ۴۵۰ هزار بشکه ای افزایش یابد، همچنین تصمیم گرفت کاهش داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای عربستان به صورت تدریجی در سه ماه مه، ژوئن و ژوئیه به ترتیب ۲۵۰ هزار بشکه در روز، ۳۵۰ هزار بشکه در روز و ۴۰۰ هزار بشکه در روز وارد بازار شود. بررسی تخطی کشورهای اعضای اوپک پلاس از توافق کاهش تولید آوریل ۲۰۲۰ نیز حکایت از آن دارد که عراق و روسیه به عنوان بزرگ ترین متخلفان نه تنها آن را جبران نکردند، بلکه بشکه های این تخلف افزایش یافته است. مجموع تخطی عراق در ماه آوریل به حدود ۷۷۰ هزار بشکه رسید و تخطی روسیه از یک میلیون بشکه گذشت. مجموع تخلف اوپک پلاس هم به بیش از ۲ میلیون بشکه رسیده است. متخلفان مکلفند تا پایان سپتامبر ۲۰۲۱ آن را جبران کنند. بیژن زنگنه، وزیر نفت پس از پایان این نشست در واکنش به زمان بازگشت ایران به بازار نفت گفت: نشست کوتاهی بود، به نظرم تا حدود زیادی تحت تأثیر احتمال بازگشت ایران به بازار نفت قرار داشت.هر وقت توافق شود و تحریم ها برداشته شود، به بازار نفت برمی گردیم. در این نشست تصمیم گرفته شد به تولید نفت اضافه نشود و نشست بعدی یکم ژوئیه برگزار و در آن نشست بازار نفت ارزیابی می شود. عبدالعزیز بن سلمان - وزیر انرژی عربستان هم در این نشست میزان پایبندی کشورهای عضو اوپک و متحدانش در ماه آوریل را ۱۱۴ درصد عنوان کرد و گفت: بازار نفت از تصمیم ماه آوریل اوپک مبنی بر افزایش تدریجی عرضه نفت استقبال کرده است. وی با اشاره به اینکه بر اساس تصمیم آوریل ۲۰۲۱ ائتلاف اوپک پلاس عرضه نفت به بازار به صورت تدریجی افزایش یافته است، افزود: بازار نفت از این افزایش عرضه استقبال کرده و این موضوع نشانگر تصمیم درست ماست.
به گفته وزیر انرژی عربستان، تقاضا در بازار آمریکا و چین افزایش یافته و نشانه های تشویق کننده ای حاکی از بهبود تقاضا در اروپا نیز هست.
عبدالعزیز بن سلمان با اشاره به افزایش توزیع واکسن کرونا و با بیان اینکه بیش از یک میلیارد نفر در جهان واکسینه شده اند، تصریح کرد: شتاب گرفتن روند واکسیناسیون، نشانگر بهبود اقتصاد جهان است و احتمال می دهیم ذخیره سازی های نفت خام به میانگین سال ۲۰۱۵ نزدیک شود. وی با بیان اینکه اعضای اوپک پلاس نشان دادند منظم هستند و در ماه آوریل امسال بدون در نظر گرفتن مکزیک ۱۱۴ درصد به توافق کاهش تولید پایبندی نشان دادند، گفت: اعضای خاطی نیز تا پایان سپتامبر ۲۰۲۱ فرصت دارند تخلف خود را جبران کنند. هنوز هم تردیدهایی وجود دارد که به ما می گوید برای دستیابی به عملکرد مناسب به مشاوره و مشورت با هدف ایجاد ثبات در بازار نفت نیاز داریم.
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه در هفدهمین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) گفت: معتقدیم مبنای پیشرفت هایی که در بازار مشاهده می کنیم، توافق همکاری میان اعضای اوپک پلاس بوده است. این مسئله سبب شد تا بتوانیم عملکرد بسیار خوبی از خودمان در بازار نشان دهیم و بتوانیم چالش های پیش روی بازار را پشت سر بگذاریم، درواقع توانستیم در زمانی که مهم بود تصمیم ها را بگیریم. وی با بیان اینکه همچنان در حال رصد بازار هستیم، ادامه داد: با توجه افزایش واکسیناسیون جهانی و جلوگیری از بروز موج های جدید کرونا و نشانه های بهبود اقتصاد کشورهای بزرگ مصرف کننده مانند چین، هند و آمریکا شاهد این هستیم که اقتصاد جهانی به سمت بهبود حرکت می کند. دیامنتینو آزودو - رئیس دوره ای اوپک و وزیر معادن و نفت آنگولا هم تصریح کرد: با وجود تأثیر مثبت تصمیم اوپک پلاس بر بازار نفت، ضروری است همچنان نسبت به چشم انداز بازار هوشیار باشیم، زیرا همچنان شاهد تردیدهایی در بازار به دلیل افزایش مبتلایان به ویروس کووید-۱۹ در کشورهایی مانند هند، برزیل و ژاپن هستیم. او با اشاره به اینکه بازار هم اکنون به سمت تعادل حرکت کرده است و توانستیم این قدرت را داشته باشیم که پایداری انرژی را تضمین کنیم، تصریح کرد: این موفقیت ها به دلیل اطمینان از عملکرد اعضا و اجرای توافق کاهش عرضه در شرایط سخت شیوع ویروس همه گیری جهانی کرونا بود.
وزیر معادن و نفت آنگولا با بیان اینکه توزیع گسترده واکسیناسیون سبب بهبود اقتصادی شده و بازار هم واکنش مثبت به آن نشان داده است، از اعضایی که به تعهدهای خود پایبند هستند، قدردانی کرد و گفت: کشورهایی که به کاهش توافق تولید پایبندی نداشتند، باید به تعهدهای خود عمل کنند.
هفدهمین نشست وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس در بیانیه پایانی خود بر اهمیت ادامه تلاش ها برای حفظ توازن بازار نفت تأکید کرد.
وزیران نفت و انرژی ائتلاف اوپک پلاس در هفدهمین نشست به بررسی تقویت مداوم بنیان های بازار، نشانه های روشن بهبود تقاضای نفت و کاهش ذخیره سازی های نفت خام کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (اونی سی دی) در پی بهبود شرایط اقتصادی بیشتر نقاط جهان به دلیل تسریع برنامه های واکسیناسیون پرداختند.
در این نشست همچنین از عملکرد مثبت کشورهای شرکت کننده در توافقنامه همکاری (DoC) استقبال شد، مجموع پایبندی اعضا (از جمله مکزیک) به کاهش تولید نفت در ماه آوریل ۱۱۴ درصد اعلام شد که بیانگر روند پایبندی بالای کشورهای شرکت کننده در این توافقنامه است. در پایان مقرر شد هجدهمین نشست مشترک وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک موسوم به اوپک پلاس یکم ژوئیه ۲۰۲۱ ( دهم تیرماه) برگزار شود.
در صحن علنی مجلس شورای اسلامی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کلیات طرح اصلاح قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام موافقت کردند.
به گزارش خبرنگار شانا، نمایندگان در نشست علنی چهارشنبه، پنجم خردادماه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون انرژی درباره طرح الحاق (۹) تبصره به قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، با کلیات این طرح موافقت کردند.
مالک شریعتی نیاسر، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در ارائه گزارش این طرح با بیان اینکه قوانین پتروپالایشگاه ها در جهت کاهش تأثیر تحریم هاست، گفت: تنفس خوراک بسیار اهمیت دارد و از آنجایی که پالایشگاه ها خوراک دریافت کرده، اما به دلیل تحریم نمی توانند کامل آن را صادر کنند، به مشکل برخورد می کنند که لازم است مشابه وضع صادرات با آنها رفتار شود.
وی افزود: قصد داریم از محل سهم صندوق توسعه ملی به این موضوع تسهیلات داده شده و برای بازپرداخت آن مهلت داده شود که همین موضوع سبب افزایش میزان بازگشت سرمایه می شود.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز پس از بررسی و تصویب قانون الحاق (۹) تبصره به قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی گفت: از کارهای خوبی که با همکاری دولت و کمیسیون انرژی بررسی شد، اصلاح این قانون بود که هم در زمینه اشتغال در صنایع پایین دستی و عمق بخشی به بورس مؤثر است.
وی تصریح کرد: البته در بورس در میان مدت تأثیرگذار است و از همه مهم تر یکی از مصداق های خنثی سازی تحریم در حوزه نفت است. این قانون ۱۲ ماده دارد که امروز در مجلس اصلاح و تصویب شد و امیدواریم وزارت نفت نیز در اجرای این قانون تلاش بیشتری داشته باشد و آن را پیش ببرد.
در دیدار وزیر نفت با هیئت عراقی
چگونگی پرداخت بدهی بغداد به تهران در دیدار وزیر نفت با هیئت عراقی بررسی و قرار شد مذاکرات تخصصی برای حصول توافقی نهایی در هفته جاری برگزار شود.بیژن زنگنه بعداز ظهر روز شنبه (هشتم خردادماه) در دیدار با هیئت عراقی به ریاست علی عبدالامیر علاوی، وزیر دارایی این کشور با بیان اینکه ایران آماده افزایش صادرات گاز به عراق است، افزود: امیدواریم عراق هر چه سریع تر بدهی خود به ایران را بپردازد.
در این دیدار که رضا اردکانیان، وزیر نیرو هم حضور داشت، پرداخت بدهی برقی عراق به ایران بررسی شد. علی عبدالامیر علاوی، وزیر دارایی عراق را در این دیدار ماجد حنتوش، وزیر برق عراق و سالم چلبی، مدیرعامل بانک تجارت عراق (TBI) همراهی می کردند.ایران و عراق قرار است هفته جاری و در قالب نشست های مشترک راه حلی نهایی برای پرداخت بدهی عراق به ایران پیدا کنند.
این دومین دیدار بیژن زنگنه، وزیر نفت با هیئت عراقی در کمتر از یک ماه گذشته است.زنگنه در دیدار اردیبهشت ماه گفته بود: دو قرارداد مهم در زمینه صادرات گاز ایران به عراق در سال های گذشته با وزارت برق این کشور امضا و تاکنون ۲۷ میلیارد مترمکعب گاز ایران به عراق صادر شده است.
با حضور معاون تولید شرکت ملی نفت ایران
نشست راهبردی ناوگان دریایی نفت خزر با حضور معاون تولید شرکت ملی نفت ایران و مدیران ارشد شرکت های نفت خزر و صدرا برگزار شد. فرخ علیخانی در این نشست با اشاره به دانش پیچیده حفاری در آب های عمیق گفت: با تمرکز مجموعه شرکت های نفتی در منطقه شمال کشور همچون شرکت نفت خزر، پایانه های نفتی، حفاری شمال و شرکت صدرا به عنوان شرکت پشتیبان لجستیک و با دارا بودن زیرساخت های بالقوه و همکاری مناسب میان این شرکت ها می توان در آینده نزدیک زنجیره فعالیت در حوزه نفت و گاز شمال کشور را تکمیل کرد و توسعه داد. وی افزود: در شمال کشور ساختارهای هیدروکربوری مناسبی به صورت مجزا و مشترک با کشورهای همسایه وجود دارد که امیدواری برای توسعه صنعت نفت در شمال کشور را دوچندان کرده است. علی اصولی، مدیرعامل شرکت نفت خزر نیز در این نشست ضمن تأکید بر اقدام های شایسته و مؤثر شرکت صدرا در توسعه زیرساخت های نفتی شمال کشور گفت: امیدوارم برای نوسازی ناوگان دریایی نفت خزر و توسعه فعالیت های مشترک در این زمینه تعامل با مجموعه صدرا افزایش یابد. وی تصریح کرد: شرکت صدرا به عنوان بزرگ ترین و باتجربه ترین شرکت در حوزه صنایع فراساحل هم اکنون مجهز به کامل ترین تجهیزات دریایی در مازندران است و حمایت از این مجموعه و دیگر شرکت های داخلی همسو با فرمایشات مقام معظم رهبری است که باید اقتصاد مقاومتی را با حمایت از کارخانه ها و تولیدات داخلی پیش ببریم تا هم رونق اقتصادی هم رونق اشتغال ایجاد شود. مدیرعامل شرکت نفت خزر گفت: بر اساس اخبار و مطالعات واصله، کشورهای حوزه دریای خزر هر ساله بیش از پیش در حال توسعه فعالیت های اکتشافی و تولید نفت و گاز در دریای خزر هستند که این موضوع نشان می دهد فعالیت کشورهای حوزه دریای خزر برای دستیابی به این منابع خدادادی نه تنها کم نشده، بلکه بیشتر هم شده است.
عملیات اجرایی پروژه ساخت تصفیه خانه پساب پتروشیمی کارون آغاز شد.
آیین آغاز ساخت تصفیه خانه پساب شرکت شرکت پتروشیمی کارون با حضور محمدجواد اشرفی، مدیرکل محیط زیست استان خوزستان و معصومه مرادزاده، رئیس محیط زیست شرکت ملی صنایع پتروشیمی روز دوشنبه (دهم خردادماه) برگزار شد.
علیرضا صدیقی زاده، مدیرعامل شرکت پتروشیمی کارون در این آیین گفت: با پیگیری ها و دیدگاه های محیط زیست استان خوزستان و منطقه تصمیم گرفتیم پروژه ای 100 درصد ایرانی برای تصفیه پساب های مجتمع داشته باشیم که در این مسیر از کمک ها و دانش دانشگاه صنعتی اصفهان بهره بردیم و این دانشگاه لایسنسور پروژه است. محمدجواد اشرفی، مدیرکل سازمان محیط زیست استان خوزستان نیز در این آیین با اشاره به لزوم پایبندی شرکت پتروشیمی کارون به اصول محیط زیست و مجاورت منطقه ویژه با خوریات و دریا گفت: پروژه تصفیه خانه پساب شرکت پتروشیمی کارون از پروژه های تاثیرگذار در محیط زیست استان است.
معصومه مرادزاده، رئیس محیط زیست شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در این آیین با اشاره به دو واحد پیش تصفیه شرکت پتروشیمی کارون گفت: پتروشیمی کارون پیش از ارسال پساب های تولیدشده به شرکت فجر انرژی خلیج فارس آنها را در این دو واحد تصفیه می کند، اما با احداث این واحد می تواند در داخل شرکت کار تصفیه را انجام دهد.
مهرداد علمداری از کارکنان اداره کل روابط عمومی وزارت نفت که سال ها در بخش های مختلف این مجموعه مشغول فعالیت بود، شامگاه یکشنبه (نهم خردادماه) درگذشت.
مهرداد علمداری، کارمند اداره کل روابط عمومی وزارت نفت پس از چند سال تحمل رنج بیماری سرطان در ۵۷ سالگی به دیار باقی شتافت. مرحوم علمداری بیش از سه دهه تجربه فعالیت در حوزه های رسانه و روابط عمومی و برهه ای حضور در سرویس شهرستان ها و مقالات روزنامه کیهان در کسوت روزنامه نگار و مترجم را در کارنامه خود داشت.
اداره کل روابط عمومی وزارت نفت، با اندوه و تألم فراوان، این ضایعه جانکاه را به خانواده وی و همکاران روابط عمومی تسلیت گفته و از درگاه خداوند متعال برای روح ایشان آمرزش و علو درجات و برای بازماندگان شکیبایی آرزومند است.
رئیس اداره ژئوفیزیک مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران از پایان پروژه های گرانی سنجی و مغناطیس سنجی دشت آبادان و کپه داغ خبر داد.غلامرضا پیروانیان با بیان این مطلب گفت: پروژه لرزه نگاری سه بعدی پانیذ در جنوب غرب کشور، پروژه لرزه نگاری دوبعدی باشت در کهگیلویه و بویراحمد واقع در جنوب شرق گچساران، پروژه لرزه نگاری دوبعدی کپه داغ موسوم به لرزه نگاری درگز در زرینه کوه واقع در شمال شرق کشور، دو پروژه گرانی سنجی و مغناطیس سنجی مکران و جازموریان و همچنین پروژه ای در ایران مرکزی با عنوان بستان آباد در شمال غرب کشور از جمله پروژه های در دست اجرای مدیریت اکتشاف است. وی گفت: پروژه دشت کوه بر اساس تصمیم ها و نیازسنجی های صورت گرفته در جلسه نوزدهم شورای پورتفولیو در ۲۲۰۰ کیلومتر خط لرزه نگاری دوبعدی و در استان های لرستان، ایلام، خوزستان، فارس، بوشهر و هرمزگان تعریف و در روزهای اخیر قرارداد این پروژه با شرکت مهندسی نفت کیش به عنوان پیمانکار امضا شد. رئیس اداره ژئوفیزیک مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه پیش بینی می شود این پروژه دو سال به طول بینجامد، ادامه داد: با وجود اینکه ما در سال های گذشته درگیر مسائل مرتبط با تحریم بوده ایم، مدیریت اکتشاف موفق شد با تکیه بر توان داخلی، مجموعه قراردادهایی را در زمینه لرزه نگاری و مطالعات میدان که عمده آنها گرانی سنجی و مغناطیس سنجی است با شرکت های داخلی به امضا برساند. قرارداد پروژه لرزه نگاری دوبعدی دشت کوه نهم خردادماه امسال بین مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و شرکت خدمات مهندسی نفت کیش امضا شد. این پروژه با ۲ هزار و ۲۰۰ کیلومتر داده برداری لرزه ای در استان های لرستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، بوشهر، فارس و هرمزگان و با ۷۰۰ میلیارد تومان اعتباری اجرا می شود و مدت زمان اجرای آن ۲۴ ماه در نظر گرفته شده است. در مرحله داده برداری این پروژه، بخش قابل توجهی از ناحیه لرستان، پایدار جنوبی، ناحیه ارجان و ماماتین، ناحیه شور- شاپور - ماهور و هله و نیز ناحیه سرچان پوشش اکتشافی داده می شود.
بورس انرژی ایران امروز میزبان عرضه نفتای سبک پالایشگاه ستاره خلیج فارس خواهد بود. به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس، چهارشنبه (۱۲ خردادماه) شاهد عرضه کالاهای اکستراکت سبک و سنگین شرکت نفت ایرانول، آیزوریسایکل پالایش نفت شیراز، پنتان پلاس پتروشیمی پارس و هگزان پتروشیمی بندر امام است و گاز مایع مجتمع گاز پارس جنوبی، ته مانده تصفیه شده برج تقطیر پالایش نفت شازند، MTBE شرکت پتروشیمی بندر امام و نفتای سبک شرکت نفت ستاره خلیج فارس در رینگ بین الملل عرضه می شود. روز سه شنبه (۱۱ خردادماه) کالاهای آیزوریسایکل پالایش نفت تهران، آیزوریسایکل پالایش نفت شیراز، آیزوفید پالایش نفت تبریز، حلال ۴۰۲ و حلال ۴۱۰ پالایش نفت اصفهان و ریفورمیت و هیدروکربن سنگین پتروشیمی بوعلی سینا در رینگ داخلی و برش هیدروکربن های پنج کربنه و بالاتر پتروشیمی تبریز و ریفورمیت و هیدروکربن سنگین پتروشیمی بوعلی سینا در رینگ بین الملل بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد. در این روز ۸.۶۱۲ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۱.۰۲۷ میلیارد و ۲۹۸ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران دادوستد شد.
شرکت ملی نفت ایران، مطالعات میدان نفتی آزادگان را در قالب امضای سه تفاهم نامه به پنج شرکت اکتشاف و تولید ایرانی واگذار کرد
مشعل اگر چه برجام می توانست سرنوشت متفاوتی برای میدان آزادگان با حضور شرکت های خارجی رقم بزند؛ اما خروج آمریکا از برجام و وضع تحریم های جدید در غیاب آنها، باعث توقف کار نشد و اتکا به توان داخل، حیات دیگری به آن بخشید. آزادگان، به عنوان بزرگترین میدان مشترک نفتی کشور که با 1500 کیلومتر مربع وسعت در مجاورت مرز عراق واقع شده است، هفته گذشته با واگذاری مطالعه به چند شرکت ایرانی، تعیین تکلیف شد.
به این ترتیب، تفاهم نامه مطالعه بخش شمالی میدان آزادگان بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت توسعه نفت و گاز پرشیا، تفاهم نامه مطالعه بخش مرکزی میدان آزادگان میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت های پتروپارس و پتروایران و تفاهم نامه مطالعه بخش جنوبی میدان آزادگان میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت های گسترش انرژی پاسارگاد و انرژی دانا به امضا رسید.
نفت درجای این میدان، حدود ۳۲ میلیارد بشکه نفت برآورد می شود و توسعه آن تاکنون در قالب دو بخش آزادگان جنوبی و آزادگان شمالی دنبال شده است.
اگر بخواهیم نگاهی گذرا به سابقه این میدان داشته باشیم، آبان ماه سال 1395 طرح توسعه میدان آزادگان شمالی را با ظرفیت تولید روزانه ۷۵ هزار بشکه نفت شرکت چینی سی ان پی سی اجرایی کرد. توسعه میدان آزادگان جنوبی نیز پس از خلع ید همین پیمانکار چینی در سال ۹۳، از سوی شرکت ملی نفت ایران با تکیه بر توان داخل در دستور کار قرار گرفت. برای تکمیل توسعه فاز نخست آزادگان جنوبی و احداث واحد فراورش این میدان (CTEP) نیز قراردادهایی با شرکت پتروپارس امضا شده که در حال اجراست.
مطالعات میدان نفتی آزادگان در قالب امضای سه تفاهم نامه به پنج شرکت اکتشاف و تولید ایرانی واگذار شد. حالا به واسطه این تفاهم نامه ها، پنج شرکت اکتشاف و تولید ایرانی (صاحب صلاحیت برای تبدیل شدن به E&P) در سه بخش جنوبی، مرکزی و شمالی آزادگان به منظور توسعه میدان مطالعات انجام خواهند داد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت در مراسم امضای تفاهم نامه انجام مطالعات توسعه میدان آزادگان با بیان اینکه کاری که در میدان نفتی آزادگان در حال انجام است، گام نخست ماست، افزود: ضریب بازیافت ۵.۵ درصدی از این میدان اصلاً شایسته نیست. یعنی از بیش از ۲۱ میلیارد بشکه نفت درجای این میدان، ۵.۵ درصد برداشت می کنیم. اگر بتوانیم یک درصد ضریب بازیافت این میدان را افزایش دهیم، ۲۰۰ میلیون بشکه نفت بیشتر تولید می شود که ارزش آن با نفت ۵۰ دلاری معادل ۱۰ میلیارد دلار است.
زنگنه اظهار امیدواری کرد قرارداد مطالعه میدان آزادگان در مدت زمان تعیین شده ۶ ماه به پایان برسد و در فهرست افتخارهای کشور ثبت شود؛ البته اگر خارجی ها بخواهند، می توانند اضافه شوند و از همه دست درکاران این طرح ها و شرکت های طرف قرارداد برای مطالعه میدان آزادگان قدردانی کرد.
آنچه در سخنان وزیر نفت موردتاکید قرار گرفت «ضرورت افزایش تولید نفت ایران » بود که در این زمینه گفت: به نظرم هر دولتی بر سر کار آمد، باید تولید روزانه ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت را جزو نخستین برنامه های خود قرار دهد. ما براحتی می توانیم به تولید روزانه ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت دست یابیم و این رقم هدف عجیب و غریبی نیست. این واقعیتی است که بعضی ها نمی خواهند آن را بپذیرند و مرتب علیه آن کار می کنند. به نظرم هر دولتی بر سر کار آمد، باید رساندن مقدار تولید نفت به رقم روزانه ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه را جزو نخستین برنامه های خود قرار دهد. این مهم افزون بر ایجاد اشتغال، صنایع ایران را فعال و در عین حال قدرت امنیتی ایجاد می کند. در سیاست کلی نظام در زمینه انرژی که در سال ۱۳۷۹ از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد، بر افزایش ظرفیت تولید صیانت شده نفت متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی تأکید شده است، تصریح کرد: نفت، فقط قدرت اقتصادی نیست، نفت قدرت امنیتی و سیاسی کشور را بالا می برد.
زنگنه گفت: نگویید بازار برای نفت وجود ندارد، می توان برای آن بازار پیدا کرد. باید اراده داشت. اگر برای انجام هر کاری اراده و تدبیر وجود داشته باشد، موفقیت حاصل خواهد شد. افزایش تولید روزانه نفت به ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه وابستگی نیست؛ بلکه استقلال از نفت است؛ زیرا اگر پول نفت در بخش خصوصی سرمایهگذاری و ثروت زیرزمینی به روزمینی تبدیل شود، ما از بودجه نفتی فاصله گرفته ایم. توصیه من به دولت آینده، رساندن تولید نفت به رقم روزانه ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه است. من دیگر در صنعت نفت نخواهم بود، در هیچ کار دولتی هم نخواهم بود؛ اما دلم برای ایران می سوزد، حاضرم تجربه ها و اطلاعات خود را در اختیار آیندگان قرار دهم. بدانید زمان زیادی طول نمی کشد که کنوانسیون هایی تشکیل می شوند تا تولید نفت کشورها را محدود کنند و اجازه ندهند کشورها و دولت ها تولید نفت داشته باشند، بنابراین تا زمان داریم، باید ظرفیت تولید نفت را بالا ببریم؛ زیرا محدودیت های بین المللی برای ما مشکل ساز می شود. ما باید بسرعت تولیدمان را بالا ببریم و این هدف عملی است.
زنگنه افزود: در موضوع افزایش تولید نفت، اصل مهم مدیریت و فناوری است، نه تأمین تجهیزات، تجهیزات قابل تأمین است و هم اکنون ۹۰ درصد تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت در ایران ساخته می شود که با ۲۰ سال گذشته قابل مقایسه نیست.
وی با بیان اینکه ما شرایطی داریم که ناچاریم برای تداوم و نگهداشت تولید و افزایش بازیافت گاز اقدام هایی انجام دهیم، تصریح کرد: قرارداد بازآرایی فشارافزایی میدان گازی نار امضا شده و بزودی برای میدان کنگان هم نیز امضا می شود. مهم ترین کار در این بخش، نگهداشت تولید در پارس جنوبی است که طبق برآوردها به ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد و موضوعی اجتناب ناپذیر است. انجام این کارها سبب افزایش اشتغال در کشور می شود.
وزیر نفت با بیان اینکه آغاز عملیات اجرایی طرح های تقویت فشار گاز و مرکز تفکیک در زاگرس جنوبی، ضامن تأمین خوراک پالایشگاه پارسیان است، افزود: با انجام این کار ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن خوراک اتان، بوتان، پروپان و میعانات گازی تولید و یک زنجیره در بخش پایین دستی ایجاد می شود، اگر ما این سرمایه گذاری را انجام نمی دادیم، در آینده در تأمین پایدار خوراک مطابق آنچه طراحی شده بود، دچار مشکل می شدیم.
زنگنه با تأکید بر به کارگیری نیروهای بومی و مسؤولیت اجتماعی اجرای این طرح اظهار کرد: دوستان اصرار دارند پس از تکمیل یک طرح، نیروها در زمان بهره برداری نیز به کار گرفته شوند. این اصرار، سرمایه گذاری ها را متوقف می کند. ما برای به کارگیری این نیروها باید جریان سرمایه گذاری در کشور را زنده نگه داریم. تخصص نیرویی که در کار توسعه کار می کند، با نیروی بهره برداری فرق می کند. اکنون جریان توسعه به دلیل سرمایه گذاری دچار ضعف است.
وی تصریح کرد: صنعت نفت اگرچه در سال های تحریم کارهای بسیار بزرگی در بخش سرمایه گذاری انجام داده؛ اما نیاز صنعت نفت و کشور چند برابر این سرمایه گذاری است. این مقدار سرمایه گذاری پاسخگوی ظرفیت نیروی انسانی کشور نیست.
وزیر نفت به طرح هایی که در منطقه پارسیان و کنگان برای افزایش تولید گاز وجود دارد، اشاره کرد و با بیان اینکه ما این طرح ها را به عنوان طرح های ضربتی تعریف کردیم، گفت: البته ضربتی به آن معنا نیست که روی آن فکر نشده، طرح هایی است که پیش تر تعریف و میدان آن مشخص شده بود؛ اما زمان اجرای این طرح ها را به آینده موکول کرده بودیم، تأخیر در اجرای طرح های بهینه سازی و نبود اصلاح قیمت در کنار رشد مصرف گاز سبب شد اجرای این طرح ها برای تأمین گاز مورد نیاز مردم شتاب گیرد.
به گفته زنگنه، همه این طرح ها آماده است و مجوز آن را از وزارت امور اقتصاد و دارایی خواهیم گرفت و انشاء الله دولت آینده تصمیم نهایی را درباره اجرای این طرح ها خواهد گرفت، ما تعهدی ایجاد نمی کنیم.
وی در ادامه درباره مطالعه توسعه میدان آزادگان با بیان اینکه تفاهم نامه های امروز فراتر از مطالعه میدان است، افزود: البته اقدام اجرایی نیست؛ بلکه ارائه پیشنهاد فنی و مالی برای امضای قرارداد توسعه است و باید ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار برای آن پیشنهاد تأمین مالی ارائه شود و اصل را نیز باید بر این بگذاریم که این منابع از داخل تأمین شود.
وزیر نفت با بیان اینکه به عنوان یک مهندس چند آرزو در بخش عملیاتی داشتم، از فعال شدن شرکت های GC(پیمانکاران عمومی) به عنوان نخستین آرزوی خود نام برد و افزود: هم اکنون چند شرکت فعال در این زمینه داریم. زنگنه تصریح کرد: شکل گیری شرکت های اکتشاف و تولید (E&P) دیگر آرزویم بود. برای جا انداختن این شرکت ها رنجی بسیار کشیدم. آقای آقامحمدی هم یکی از افرادی بود که در جا افتادن این شرکت ها به ما کمک کرد. عده ای به اسم انقلابی گری گفتند «عاقبت گرگ زاده گرگ شود، گرچه با آدمی بزرگ شود» گفتند این شرکت ها گرگ زاده اند و نوکران شرکت های خارجی می شوند. وی گفت: سومین آرزویم حضور مؤثر شرکت های ایرانی در بخش معاملات خارجی نفت خام و فراورده های نفتی بود. این شرکت ها با فشاری که در زمان تحریم ها آمد، شکل گرفت و ما به طور مؤثری توانستیم شرکت های بازرگانی در بخش نفت خام و فراورده های نفتی به وجود بیاوریم. انشاء الله این شرکت ها پس از تحریم بماند و این ظرفیت که با هزینه مالی، فکر و مدیریتی ایجاد شده، آسیبی نبیند.
وزیر نفت با بیان اینکه با وجود تحریم های مالی، تجهیزاتی و فناوری با اتکا به توانمندی داخل، کارهای بزرگی در صنعت نفت انجام شده است، افزود: ظرفیت برداشت نفت از میدان های غرب کارون از ۷۰ هزار بشکه به ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسیده، این کار مهمی است. کسی که یک بشکه نفت بیشتر تولید کرده باشد، این موضوع را متوجه می شود. زنگنه با اشاره به اینکه اگر به این مقدار ظرفیت تولید، ۶۰ هزار بشکه میدان نفتی آذر را نیز اضافه کنیم، این مقدار به ۴۶۰ هزار بشکه می رسد، تصریح کرد: فعالیت در میدان های مشترک، جزو درخشان ترین فعالیت های وزارت نفت بوده است. این کارها در شرایطی انجام شده که ما حتی اجازه واردات ورق و لوله را هم نداشتیم، زیرا تحریم بودیم. وی گفت: اهداف برنامه ششم توسعه برای شرایط تحریمی تنظیم نشده بود. اگر تحریم نبود، ما چند برابر می توانستیم کار کنیم؛ البته تحریم که آمد، نه تنها توقف نکردیم؛ بلکه به رکوردهای افتخارآفرینی برای جمهوری اسلامی رسیدیم. ما باید افتخارهای خود را بزرگ بداریم، نه اینکه آن را خراب کنیم و بگوییم هیچ کاری نکردیم.
رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران: امروز ظرفیت تولید روزانه میدان های آزادگان جنوبی و آزادگان شمالی، به ترتیب ۱۴۰ هزار بشکه و ۷۵ هزار بشکه است که در مجموع، ظرفیت تولید روزانه این میدان را به رقم ۲۱۵ هزار بشکه رسانده است. پس از برجام با در اختیار داشتن مطالعات توسعه ای چند شرکت نفتی معتبر بین المللی درباره میدان آزادگان، قصد داشتیم سرعت عمل بیشتری را برای توسعه این میدان در نظر بگیریم که متأسفانه خروج آمریکا از برجام، شرایط را به گونه دیگری رقم زد. در صورتی که پس از انجام مطالعات میدان آزادگان، پیشنهادهای فنی و مالی این شرکت ها به تایید شرکت ملی نفت برسد، مذاکرات قراردادی آغاز می شود. در سال های اخیر، توسعه این میدان در عمل در بخش شمالی و جنوبی دنبال شده است. با اجرای طرح توسعه بخش شمالی میدان آزادگان از سوی شرکت ملی نفت چین (CNPC)، ظرفیت تولید این میدان در سال ۹۵ به ۷۵ هزار بشکه در روز رسید که تاکنون این ظرفیت حفظ شده و تولید ادامه دارد. در بخش جنوبی نیز شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، رأساً توسعه میدان را در قالب امضای قراردادهای متعدد پیمانکاری، توسعه در بخش حفاری، بخش روسطحی، تأسیسات و ... در دستور کار قرار داد و سال گذشته، تکمیل کار توسعه در میدان آزادگان جنوبی به شرکت پتروپارس واگذار شد. طبق بررسی های انجام شده، میدان آزادگان در دو بخش شمالی و جنوبی قرار دارد که بخش جنوبی آن به لحاظ ظرفیت مخزنی حدود دو برابر بخش شمالی است، بنابراین این فرضیه محتمل خواهد بود که بخش جنوبی میدان به دو بخش مرکزی و جنوبی تقسیم شود و شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی مطالعات توسعه ای خود را در این سه بخش متمرکز کنند. در واقع امضای این تفاهم نامه مشخص می کند آیا این تقسیم بندی، عملی و اجرایی است و اینکه در صورت عملی بودن، آیا به لحاظ فنی و اقتصادی توجیه پذیر خواهد بود یا خیر؟ مطالعاتی که از سوی شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی انجام می شود، با همراهی شرکت ملی نفت ایران است. به این منظور کمیته فنی مشترکی برای هر سه بخش میدان و کمیته فنی مشترکی برای کل میدان در نظر گرفته شده است که وظیفه اصلی آن، بررسی حفظ یکپارچگی توسعه و بهره برداری میدان از نظر مخزنی، سرمایه گذاری و مدیریتی است، بنابراین اگر نتیجه بخش بودن انجام مطالعات برای شرکت ملی نفت ایران محرز و در صورتی که پیشنهادهای فنی و مالی از سوی شرکت ملی نفت ایران تایید شود، مذاکرات قراردادی با این شرکت ها آغاز خواهد شد.
علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: افزایش تولید نفت و گاز به کشور اقتدار می دهد و در جایگاه جهانی هم بسیار مهم است. آمریکا، روسیه و عربستان زمانی در یک سطح با ایران تولید داشتند؛ اما اکنون به تولید روزانه ۱۰ میلیون بشکه رسیدند، ایران هم نمی تواند در این سطح باقی بماند؛ زیرا خطایی راهبردی است. پس از اینکه نفت را به دست می آوریم هم می توانیم در پتروپالایشگاه ها فراوری کنیم و افزایش تولید به معنای افزایش خام فروشی نیست و دو پتروپالایشگاه عظیم هرکدام با سرمایه گذاری ۳.۵ میلیارد یورو در حال ساخت است. منطقی این است که در آستانه برنامه هفتم توسعه مبنا را تولید روزانه ۴ میلیون بشکه و معادل ۴ میلیون بشکه گاز در نظر بگیریم که ۸ میلیون بشکه به اقتصاد داخلی تزریق می شود و مازاد آن برای سرمایه گذاری هزینه شود. در این زمینه هم برنامه ریزی شده و در یک برنامه ۲۵ ساله در صورتی که قیمت ها تغییر عمده ای نیابد، امکان داریم از این محل هزار و ۵۰۰ میلیارد دلار منابع برای سرمایه گذاری داشته باشیم. بخواهیم اتفاقی در کشور بیفتد، نیازمند سرمایه گذاری هستیم و سرمایه گذاری هم باید با به کارگیری همه توان ملی باشد. فقط دولت نمی تواند این کار را انجام دهد. ما منابع نفتی کشور را به جای مالیات صرف اداره کشور کردیم و اکنون گذشتگان و صندوق های بازنشستگی هم می خواهند از این منابع بهره برداری کنند که با این روند، پس از ۳۰ سال کشوری پیر و فقیر خواهیم داشت و این خطرناک ترین پدیده ای است که رخ می دهد، حتی تغییرات محیط زیستی، گرد و غبار و کمبود آب هم بدتر است. امروز هم شرکت های داخلی به دلیل نعمت تحریم این کار را انجام می دهند، از جهتی به دلیل اینکه پروژه از منابع مشترک است، گام بسیار مهمی به شمار می رود که در بخش های دیگر اقتصاد ایران هم نمود می یابد.
سید موسی موسوی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: توسعه میدان های نفتی، نیاز اساسی صنعت نفت است؛ زیرا برخی چاه های نفت، نیمه دوم عمر خود را سپری کرده اند و با افت فشار نیز روبه رو هستند، از این رو توسعه این میدان ها نیاز اساسی صنعت نفت است. مشکلات میدان های نفتی با فشارافزایی برطرف می شود و پروژه های امروز نیز به این کار کمک خواهد کرد. امیدواریم پروژه فشارافزایی شانول که اعتبار ۷۰ میلیون یورویی داشته و قرار است به همین قرارداد الحاق شود، بزودی انجام شود. با توجه به توسعه میدان های نفتی در جنوب کشور، همچون میدان های ارم و پازن این میدان ها دارای ظرفیت بالا و گاز شیرین هستند. میدان ارم ۱۹ هزار میلیارد فوت مکعب گاز شیرین و ۳۵۰ میلیون بشکه میعانات گازی قابل استحصال دارد و میدان نفتی پازن نیز دارای ۲۰ هزار میلیارد فوت مکعب گاز درجا و ۴۳۰ میلیون بشکه میعانات گازی است. مطلع هستیم که موانع این دو میدان نیز با همکاری برطرف می شود و توسعه آنها انجام ادامه خواهد یافت؛ اما هم اکنون بحث رسیدگی میدان های خشکی همچون منطقه عملیاتی پارسیان است. معتقدم که باید یک شاخه از پژوهشگاه صنعت نفت با همکاری شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی برای مطالعه دقیق میدان ها در شهرها و حوزه انتخابیه بنده ایجاد شود، همچنین با ایجاد و تکمیل زنجیره ارزش افزوده، طرح ها و پروژه های بیشتر شناسایی و زمینه حضور سرمایه گذاران در این منطقه فراهم شود. استفاده از پیمانکاران بومی نیز باید مدنظر قرار گیرد. آنها باید در کنار پیمانکار اصلی قرار گیرند و کار را با همکاری به ثمر برسانند، همچنین دستگاه های اجرایی به کمک صنعت بیایند و موانع را از پیش روی صنعت بردارند.
مجید قاسمی، مدیرعامل بانک پاسارگاد: بهره مندی از ظرفیت های فنی، مدیریتی و مالی بخش خصوصی در صنعت نفت، نقش پررنگی در تحقق راهبردها دارد. استفاده بهینه و بموقع از ذخایر عظیم انرژی کشور و بازگشت به جایگاه تولیدکننده اثرگذار نفت در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، تولید حداکثری همسو با مدیریت نااطمینانی های مرتبط با انرژی های تجدیدپذیر و توجه ویژه به توسعه و بهره برداری از میدان های مشترک، از مهم ترین فرصت هایی است که در شرایط کنونی، چشم انداز صنعت نفت و گاز ایران را به سمت و سویی جهانی و توسعه محور سوق خواهد داد. بهره مندی از ظرفیت های فنی، مدیریتی و مالی بخش خصوصی نقش پررنگی در تحقق راهبردها داشته و در این میان، گروه مالی پاسارگاد از طریق شرکت مادرتخصصی گسترش انرژی پاسارگاد درصدد است با سرمایه گذاری های گسترده در این بخش در تقویت و ارتقای ارزش افزوده بخش انرژی، نقش مؤثری در تحقق سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و افزایش توان اقتصاد ملی ایفا کند. تجریه سال های متمادی نشان می دهد راهبرد اساسی مصون سازی اقتصاد از آسیب تحریم ها از طریق تقویت و رونق تولید داخلی و اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، مهم ترین مسیری است که سبب پیشرفت حقیقی و واقعی شده و این مجموعه نیز همسو با تحقق هدف های ملی و پیشرفت کشور، با چشم اندازی امیدبخش و تحول آفرین نهایت همکاری و مشارکت را خواهد داشت. چشم انداز اساسی این گروه، کسب سهم قابل ملاحظه ای در تولید و بهره برداری از میدان های راهبردی کشور است. بر این مبنا حضور و سرمایه گذاری در مرحله نخست این طرح در میدان نفتی مشترک و راهبردی آزادگان، به عنوان دهمین میدان بزرگ جهان و چهارمین میدان بزرگ نفتی ایران که بزرگ ترین شرکت های بین المللی مدعی توسعه آن بوده اند، در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته و مقرر است اصول و مبانی جدیدی در صنعت نفت ایران به واسطه اجرای این طرح اجرایی شود.
محمد ایروانی، مدیرعامل شرکت انرژی دانا: با تلاش و همت وزارت نفت و در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی به منظور حمایت از توان داخلی شرکت های ایرانی و ارتقای سطح دانش و فناوری این شرکت ها و به منظور اجرای سیاست اقتصاد مقاومتی مبنی بر حمایت از تولید داخلی، برای نخستین بار امکان مشارکت شرکت های ایرانی و شرکت های خارجی برای توسعه میدان های نفتی فراهم شد. حمایت وزارت نفت در تعریف و ارائه چارچوب های متنوع همکاری با شرکت های ایرانی اکتشاف و تولید، می تواند ضامن توسعه هر چه بیشتر صنعت نفت باشد، بویژه آنکه ظرفیت های توسعه صنعت در ایران، فراوان و فرصت خلق ثروت با توجه به چشم انداز انرژی دنیا و موضوع بسیار جدی انتقال انرژی (Energy Transition) بسیار محدود است. امضای تفاهم نامه با سه کنسرسیوم ایرانی به منظور توسعه میدان راهبردی آزادگان در قالب سه بخش شمالی، میانی و جنوبی را می توان گام بعدی در افزایش اعتماد مجموعه تصمیم گیران کشور به توان شرکت های داخلی در نظر گرفت. میدان آزادگان از بزرگ ترین میدان های کشف شده در ایران و جهان است. پس از اثبات وجود ذخیره عظیم نفت درجا در این میدان، کارهای بسیار بزرگی چه از نظر زیرساختی مانند پاک سازی گسترده منطقه و احداث جاده دسترسی مرزی و چه از نظر توسعه میدان با حفر بیش از ۲۰۰ حلقه چاه و دیگر تأسیسات مورد نیاز انجام شده است. مجموعه فعالیت های انجام شده نشان از اهمیت بالای این میدان برای کشور دارد که این موضوع، مسؤولیت شرکت های ایرانی حاضر در این رویداد را دوچندان می کند، از همین رو شرکت انرژی دانا و شرکت گسترش انرژی پاسارگاد، به عنوان نمایندگان بخش خصوصی تصمیم گرفته اند در قالب یک مشارکت فعال با تجمیع همه توان فنی، مالی و مدیریتی خود بهترین عملکرد خود را ارائه دهند. در بخش تأمین مالی ظرفیت بسیار خوبی در مشارکت برای ایجاد سبد بهینه ای از تأمین مالی با استفاده از ابزارهای تأمین از بازار سرمایه و بانک های داخلی وجود دارد، گفت: در این زمینه مجموعه وزارت نفت و نهادهای مسؤول برای تسهیل و رفع موانع و بسترسازی لازم راهگشا خواهند بود.
عملیات اجرایی طرح های تقویت فشار گاز و مرکز تفکیک در زاگرس جنوبی آغاز شد
مشعل عملیات اجرایی طرح های احداث مرکز تفکیک تابناک و ایستگاه های تقویت فشار گاز هما و وراوی، در مراسمی با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت به صورت ارتباط ویدیوکنفرانسی با منطقه عملیاتی پارسیان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در استان فارس آغاز شد. این اقدام با هدف نگهداشت، افزایش و تثبیت تولید گاز این سه میدان در سقف ۶۰ میلیون مترمکعب به منظور تأمین پایدار و تضمین خوراک پالایشگاه پارسیان کلید خورد که با ۲۸۱ میلیون یورو سرمایه گذاری در ۳۶ ماه از سوی شرکت نفت و گاز پرشیا اجرایی می شود. ایستگاه تقویت فشار گاز هما با آرایش ۱+۳ کمپرسورها با درایور برقی با هدف افزایش ضریب بازیافت این میدان گازی از ۴۵.۴ به ۸۲.۸ درصد و تثبیت تولید روزانه ۱۵ میلیون مترمکعب گاز ساخته می شود و احداث خط لوله انتقال مایعات ۶ اینچ ایستگاه هما به مرکز تفکیک خیرگو به طول ۶۱ کیلومتر به همراه پمپ و متعلقات مورد نیاز، عمده فعالیت تعریف شده در این طرح است. ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی نیز با آرایش ۱+۲ کمپرسورها با درایور برقی با هدف افزایش ضریب بازیافت این میدان گازی از ۲۹.۷ به ۴۹.۲ درصد و تثبیت تولید روزانه ۹ میلیون متر مکعب گاز ساخته می شود و احداث خط لوله مایعات چهار اینچ به طول ۶ کیلومتر به همراه پمپ و متعلقات مورد نیاز، عمده فعالیت تعریف شده در این طرح به شمار می رود.
مرکز تفکیک تابناک هم با هدف افزایش خوراک ورودی به پالایشگاه پارسیان ساخته می شود و در جریان این طرح، خط لوله هشت اینچی مایعات تا پالایشگاه پارسیان به طول ۲۱ کیلومتر به همراه پمپ و متعلقات ایجاد می شود.منطقه عملیاتی پارسیان از مناطق عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی (زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران) به شمار می رود که در جنوب استان فارس واقع شده است. این منطقه مشتمل بر چهار میدان فعال تابناک، هما، شانول و وراوی خوراک مورد نیاز پالایشگاه گاز پارسیان را تأمین می کند.بیژن زنگنه، وزیر نفت در مراسم آغاز عملیات اجرایی طرح نگهداشت تولید گاز میدان های هما، وراوی و تابناک که همزمان با امضای تفاهم نامه انجام مطالعات توسعه میدان آزادگان انجام شد، با بیان اینکه آغاز عملیات اجرایی طرح های تقویت فشار گاز و مرکز تفکیک در زاگرس جنوبی ضامن تأمین خوراک پالایشگاه پارسیان است، افزود: با انجام این کار ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن خوراک اتان، بوتان، پروپان و میعانات گازی تولید و یک زنجیره در بخش پایین دستی ایجاد می شود، اگر ما این سرمایه گذاری را انجام نمی دادیم در آینده در تأمین پایدار خوراک مطابق آنچه طراحی شده بود دچار مشکل می شدیم.
رامین حاتمی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در مراسم عملیات اجرایی طرح های احداث مرکز تفکیک تابناک و ایستگاه های تقویت فشار گاز هما و وراوی اعلام کرد که با اجرای این سه طرح با سرمایه گذاری ۲۸۱ میلیون یورویی بخش غیردولتی، تأمین پایدار خوراک پالایشگاه پارسیان تضمین می شود.
به گفته او، پالایشگاه پارسیان در سال های ۸۲ و ۸۵ در دو فاز و با مجموع دبی ۷۹ میلیون مترمکعب در روز از گازهای تولیدی میدان های تابناک، هما، وراوی و شانول، راه اندازی شده است که پارسال زنجیره ارزش این بخش با راه اندازی بخش بازیابی اتان پارسیان و سپهر کامل شد و ارزش محصولات به حداکثر رسید. با توجه به افت میدان ها و اهمیت این مجموعه به منظور تأمین خوراک پایدار، الزام هایی از سوی وزارت نفت برنامه ریزی و پیگیری شد که امروز عملیات اجرایی نخستین حلقه از مجموعه اقدام های برنامه ریزی شده آغاز خواهد شد. این طرح شامل احداث ایستگاه های تقویت فشار هما و وراوی و مرکز تفکیک تابناک و تأسیسات جانبی است که با استفاده از سرمایه گذاری بخش غیردولتی به میزان ۲۸۱ میلیون یورو اجرایی می شود.مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با بیان اینکه در این طرح افزون بر احداث دو ایستگاه تقویت فشار و یک مرکز تفکیک، حدود ۸۸ کیلومتر خطوط لوله جدید، ۹۰ کیلومتر خطوط انتقال برق و چهار ایستگاه فشار قوی و فوق توزیع احداث خواهد شد، اظهار کرد: با اجرای این طرح، شاهد افزایش ضریب بازیافت از میدان های هما و وراوی به ترتیب به مقدار ۳۴ و ۱۶ درصد خواهیم بود و این در حالی است که در میدان تابناک افزون بر افزایش ۳ درصدی ضریب بازیافت، بهبود کیفی خوراک پالایشگاه را نیز خواهیم داشت.حاتمی، رسالت اصلی وزارت نفت در افزایش ضریب بازیافت را استفاده حداکثری از منابع خدادادی زیرزمینی برای تأمین خوراک پایدار پالایشگاه ها خواند و با بیان اینکه در کنار موارد عنوان شده، دوره نگهداشت تولید در سه میدان افزایش می یابد، گفت: با اجرای این پروژه، میلیاردها مترمکعب گاز اضافه بر شرایط تولید طبیعی خواهیم داشت و حدود ۲۲ میلیون بشکه مایعات نیز تولید خواهیم کرد. این طرح افزون بر استفاده از توان مهندسی و اجرایی شرکت های داخلی با سرمایه به کل ایرانی است که همه بازپرداخت سرمایه گذاری های انجام شده نیز از محل تأمین خوراک به پالایشگاه پارسیان و سپهر بازیافت می شود.مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران افزود: احداث ایستگاه تقویت فشار شانول و توسعه میدان های مستقل گازی همجوار پالایشگاه شامل ارم و پازن نیز با مجموع دبی ۳۰ میلیون مترمکعب در دستور کار شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار می گیرد.
حسین حسین زاده، رئیس کمیته نفت کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در مراسم آغاز عملیات اجرایی طرح نگهداشت تولید گاز میدان های هما، وراوی و تابناک گفت: گفت: هم اکنون در فارس خطوط لوله گاز، پالایشگاه و میدان های مشترک بسیاری وجود دارد که این استان را به هاب انرژی تبدیل کرده و به نوعی فارس به عسلویه دوم بدل شده است. وقتی ما سبد انرژی خود را در پارس جنوبی بیش از ۷۰ درصد گاز قرار داده ایم، بی شک این میدان با افت فشار و افت تولید نیز روبه رو خواهد شد، از این رو برای جلوگیری از این مشکل، باید میدان های پیرامونی را توسعه دهیم که تفاهم نامه امروز همسو با این مهم و فشارافزایی میدان های نفتی انجام می شود.نماینده لارستان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: این تفاهم نامه و پروژه از نادر پروژه هایی است که در صنعت گاز و در حوزه ازدیاد برداشت انجام می شود. از برخی مشکلات همچون مشکلات کارکنان وزارت نفت آگاه هستیم و درصدد رفع آن هم خواهیم بود؛ اما باید قدردان زحمات مسؤولان این وزارتخانه باشیم.حسین زاده با بیان اینکه پروژه امروز، اشتغالزایی خوبی بویژه در فارس ایجاد می کند، گفت: استان فارس خطوط لوله گاز پرشمار، پالاشگاه و میدان های مشترک بسیاری دارد که فارس را به هاب انرژی تبدیل کرده و به نوعی فارس به عسلویه دوم بدل شده است. وی ادامه داد: در پروژه ای که تفاهم نامه آن امروز امضا شد ۸۰ درصد نیروهای آن بومی هستند. رئیس کمیته نفت کمیسیون انرژی مجلس به ضرورت ایجاد مرکز پژوهش های توسعه گازی در کشور اشاره و اظهار کرد: صنعتی که در شهرستانی ایجاد می شود، باید در حوزه های مختلف کمک کننده باشد، همچنین توصیه می کنیم که در این پروژه، برای حفظ محیط زیست از سیستم های تصفیه پساب استفاده شود.
سید جعفر حجازی، مدیرعامل شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا در آیین آغاز عملیات اجرایی طرح نگهداشت تولید گاز میدان های هما، وراوی و تابناک گفت: قراردادهای مربوط به این طرح بزرگ از سال گذشته تنفیذ شد و بر این اساس ۱۲ بسته از ۱۶ بسته تعریف شده در این طرح به پیمانکاران داخلی سپرده شد که هم اکنون در حال انجام است.وی از نهایی شدن چهار بسته دیگر خبر داد و گفت: بر اساس روند اجرایی کار، پیمانکاران مرتبط در این حوزه نیز تا پایان خردادماه شناسایی شده و فعالیت اجرایی آنها آغاز خواهد شد.حجازی همچنین انجام طرح نگهداشت میدان تابناک را طی ۲۹ ماه و میادین هما و وراوی را در قالب طرحی ۳۶ ماهه عنوان کرد و گفت: روند فعلی انجام این طرح ها به صورت فزاینده ای در حال انجام است.مدیرعامل شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا در ادامه از عقد تفاهم های راهبردی با شرکت های سازنده کمپرسورهای داخلی خبر داد و گفت: طراحی این کمپرسورها به اتمام رسیده و سفارش گذاری آنها در حال انجام است. وی اظهار امیدواری کرد که این شرکت بتواند این طرح را در کنار شرکت سرمایه گذاری پالایشی سپهر یا در مدتی کوتاه تر از آن به سرانجام برساند.
طرح های بهبود فرآیند تولید محصول در«دورهمی مطبوعاتی »واکاوی شد
سعید محمدبیگی طرح های اصلاح وبهبود فرآیندهای عملیاتی،همچنین ارتقای کیفی تولید محصول،همسو با مصوبات شورای عالی حفاظت ازمحیط زیست وبرنامه توسعه بهبود فرآیند وزارت نفت، موضوع مهمی درحوزه پالایشگاهی به شمارمی رود. برهمین اساس، وزارت نفت نیزتلاش جدی را ازسال ها پیش آغاز کرده وبا ورود اثرگذاربه این حوزه، توفیق آن را داشته است که افزون برحفظ تولید، محصولات کیفی تری را ازسوی پالایشگاه های کشورروانه بازار مصرف کند.
دراین میان،پالایشگاه نفت اصفهان که یکی ازقطب های مهم وفعال درحوزه بهبود فرآیندهای عملیاتی باهدف ارتقای کیفی محصول به شمارمی رود، طرح های متعددی را اجرا کرده است که بسیاری از آنها که ازسال ها پیش اجرایی شده اند، به ثمر نشسته اند و برخی نیزدر آستانه ورود به مراحل پیش راه اندازی و راه اندازی قراردارند. درسفربه نصف جهان، سرزمین گنبدهای فیروزه ای با دیدنی هایی چون سی وسه پل،عالی قاپو،پل خواجو،هشت بهشت ومیدان نقش جهان، فرصتی پیش آمد تااقدام های پالایشگاه نفت اصفهان رادرجهت اجرای طرح های اصلاح وبهبود فرآیندهای عملیاتی باهدف ارتقای کیفی محصول،درنشستی باحضوراصحاب رسانه از زبان مدیران آن جویا شویم. آنچه می خوانید، شرحی است براین ماجرا. پس از وقفه ای نسبتا طولانی، این نخستین سفر در دوران و شرایط کرونایی است، مقصد اصفهان است وهدف بازدید ازپالایشگاه نفت اصفهان؛ پالایشگاهی که حاجیان، رئیس روابط عمومی این پالایشگاه، آن را ازآن جهت که فرآورده های نفتی 16استان کشور را تامین می کند، بزرگترین ومهم ترین پالایشگاه نفت کشورمی نامد.
پالایشگاهی که به لحاظ اهمیت درتولید فرآورده های نفتی،ازآتش خصم دشمن بعثی درامان نماندوهفت بارهدف موشک قرارگرفت.این پالایشگاه در دوران جنگ،شهداوجانبازانی راهم تقدیم انقلاب کرده؛ شهدایی که بنای یادبودشان در ورودی پالایشگاه اصفهان ودرجواردوشهید گمنام در کمال مظلومیت خودنمایی می کند وبه یادمان می آورد که»مدیون آنهاهستیم».
سالن کنفرانس پالایشگاه ازقبل آماده وجای افراد البته بارعایت پروتکل های بهداشتی مشخص شده است.مواد ضدعفونی کننده واقلام بهداشتی(الکل وماسک)هم ازملزومات هستند و جایگاه ویژه ای رابه خود اختصاص داده اند؛خلاصه همه چیز برای برگزاری یک «دورهمی مطبوعاتی سلامت» مهیاست.
مرتضی ابراهیمی، مدیرعامل پالایشگاه اصفهان، علی محمد یسلیانی، رئیس برنامه ریزی و کنترل پروژه این پالایشگاه به همراه دیگرمدیران ومجریان بخش های مختلف، دراین دورهمی حضور دارند تا پاسخ گوی پرسش های اصحاب رسانه باشند.
قرائت چند آیه از قرآن مجید آغاز می شود وبرای شروع رسمی جلسه و درپی آن خیر مقدم و معارفه ای کوتاه ازسوی حاجیان، رئیس روابط عمومی پالایشگاه نفت اصفهان و سپردن سکان اداره جلسه به علی محمد یسلیانی.
مرتضی ابراهیمی، مدیرپالایشگاه نفت اصفهان کوتاه سخن می گوید و به ذکر کلیات می پردازد و ترجیح می دهد همکارانش که به زعم وی بیشترین نقش را دراجرا وپیشبرد طرح ها دارند، درمیدان حاضر باشند وسخن بگویند تاحق مطلب بهتر ادا شود.
مديرعامل شركت پالايش نفت اصفهان گفت:این مجتمع عظیم صنعتی،قابلیت تبدیل شدن به یک پتروپالایشگاه راداردوهم اکنون اقدام هایی به منظورتوليد محصولات پتروشيمي انجام شده است.
وی با بيان اينكه باتوجه به شرايط موجود، پالايشگاه ها نبايد به صورت تك بعدي به حيات خود ادامه دهند، اظهارکرد:چشم اندازشركت پالايش نفت اصفهان برمبناي تبديل شدن به يك مجتمع پتروپالايشي قرارگرفته است.
ابراهيمي با اشاره به این که هم اکنون حدود 33 فرآورده نفتی فارغ از فرآورده هاي اصلي در پالايشگاه نفت اصفهان توليد مي شود، افزود: راه اندازي پالایشگاه ستاره خليج فارس تلنگري براي پالايشگاه هاي نفتي است كه توليد كننده بنزين يورو هستند؛ ازاین رو پالايشگاه ها نباید در سبد توليدات خود فقط به تولید فرآورده هاي اصلي اتکا داشته باشند.
وي همچنین بااشاره به اينكه دراين مجموعه اقدام هایی به منظور توليد محصولات پتروشيمي انجام شده است، خريد 43 درصد ازسهام پتروشیمی اصفهان را ازجمله این اقدام ها برشمرد.
ابراهيمي باتاكيد براينكه مقررشده تا سهام بيشتري ازصنايع همجوارخريداري شود، گفت: در اين فرآيند، اخيرابخشي ازسهام شركت نفت سپاهان نيز به وسیله پالايشگاه نفت اصفهان خريداري شده است.
علی محمد یسلیانی که مدیربرنامه ریزی وکنترل پروژه است، رشته سخن رابه دست می گیرد ومی گوید: این پالایشگاه فعالیت خود را در زمینه پالایش نفت خام و تولید فرآورده های نفتی و تامین خوراک صنایع پایین دستی (شرکت های پتروشیمی اصفهان،پتروشیمی اراک، نفت سپاهان، پالایش نفت جی وصنایع شیمیایی ایران) ازسال 1358سال شروع کرده است وهم اکنون این قابلیت را دارد که 23 درصد از فرآورده های نفتی موردنیاز کشور را تولید کند.
وی بابیان این که پالایشگاه اصفهان در زمینی به مساحت 340هکتار درشمال غربی اصفهان بنا شده است، افزود: این پالایشگاه طی زمان پیشرفت های بسیاری راشاهد بوده؛ به طوری که درسال های آغازین دهه 60 این توفیق را داشته است که ظرفیت پالایش نفت خام خود رابا85درصد افزایش نسبت به ظرفیت طراحی، از200 هزاربشکه در روز به 375 هزار بشکه در روز افزایش دهد.
مدیربرنامه ریزی وکنترل پروژه پالایشگاه اصفهان بابیان این که نفت خام موردنیازشرکت پالایش نفت اصفهان ازحوزه نفتی مارون در 70 کیلومتری اهواز، ازطریق 7 ایستگاه تقویت فشار وبا خط لوله ای به طول 430 کیلومترتأمین می شود، گفت: این مجتمع بزرگ پالایشی دارای سه واحد تقطیر 120هزاربشکه ای بوده که واحدهای تقطیر،تولید گاز مایع، کاهش گرانروی، تبدیل کاتالیستی، تولید هیدروژن، آیزوماکس،حلال های ویژه، واحدهای عملیاتی کنترل 3 و SRP،مجتمع بنزین سازی(واحدهای ISO، CCR، NHTو ...) اصلی ترین و مهم ترین واحدهای عملیاتی آن هستند.وی اشاره ای هم به محصولات تولیدی پالایشگاه نفت اصفهان نیز داشت وگفت: بنزین نفت سفید نفت گاز نفت کوره گازمایع روغن خام حلال های ویژه گوگرد انواع سوخت هواپیما و دیگرفرآورده های نفتی،تولیدات این پالایشگاه راتشکیل می دهندوالبته دسته بندی هایی را هم شامل می شود که عبارتند از: فرآورده های اصلی و فرآورده های ویژه و فرآورده های ویژه خوراک صنایع کوچک.یسلیانی درتوضیح این دسته بندی ها می گوید: گازمایع، بنزین، نفت سفید، نفت گاز ونفت کوره فرآورده های اصلی راتشکیل می دهند وبه منظورتوزیع به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ارسال می شوند. وکیوم باتوم، نفت سفید ویژه، نفتا، پلاتفرمیت و روغن پایه نیز، فرآورده های ویژه راکه با هدف تحویل به مشتریان عمده شرکت پالایش نفت اصفهان تولید می شوند ودسته دوم را تشمیل می دهند واز آنجا که تامین کننده خوراک شرکت های نفت جی،صنایع شیمیایی ایران،پتروشیمی اراک، پتروشیمی اصفهان و نفت سپاهان به شمارمی آیند، نقش مهمی دراقتصاد کشورایفامی کنند.
همچنین نفت سفید آیزوماکس، نفت گاز آیزوماکس، نفتا، انواع حلال ها، آیزوریسایکل، روغن پایه سبک وسنگین، وکیوم باتوم وگوگرد در دسته سوم یا همان فرآورده های ویژه خوراک صنایع کوچک قرار گیرند.
یسلیانی مستندات زیادی رابرای ارائه اقدام های مهم پالایشگاه اصفهان گردآوری کرده و علاقه مند است که درحد امکان آنها را بیان کند واصحاب رسانه نیزازطریق رسانه ای که در آن به فعالیت مشغول هستند، آنها را برای اطلاع افکارعمومی بازتاب دهند. مدیربرنامه ریزی وکنترل پروژه پالایشگاه اصفهان به طرح جامع بهبودفرآیند وبهینه سازی شرکت پالایش نفت اصفهان نیزاشاره وتصریح کرد:این طرح جامع پس ازآن که درسال 1385به عنوان اولویت مهم شناخته شد،درسال 1386به قرارداد رسید وشرکت های چینی وکره ای همراه با شرکت ایرانی مپنا عهده دار اجرای آن شد. وی با بیان اینکه طرح جامع بهبود فرایند و بهینه سازی شرکت پالایش نفت اصفهان پنج طرح را شامل می شود: گفت:این 5 طرح شامل «واحد تصفیه هیدروژنی ته ماند برج های تقطیر»،»واحد تولید پروپلین وشکست مولکولی کاتالیست ته ماند برج های تقطیر»یوتیلیتی و آفسایت ومخازن»،»دو واحد آمین و یک واحد آب ترش5 و دو واحد تصفیه گازوئیل،یک واحد گازترش، بازیافت وجامدسازی گوگرد» و»تقطیر سوم URPو بنزین سازی» می شود.
رئیس برنامه ریزی وکنترل پروژه پالایشگاه نفت اصفهان با بیان اینکه واحد تصفیه هیدروژنی ته ماند برج های تقطیردرسال 98 شروع است، اظهارکرد: پیمانکارکنونی اجرای این طرح شرکت نارگان و بابودجه 15 هزار و 877 میلیارد یورو، هدف گذاری شده است که بهره برداری از آن در سال 1404 آغاز شود.
وی ادامه داد: طرح دوم در قالب واحد تولید پروپلین و شکست مولکولی کاتالیست ته ماند برج های تقطیراجرا می شود و هدف از اجرای آن تصفیه و آماده سازی ته ماند تولید شده در برج های تقطیر به میزان 81 هزار بشکه در روز و ارسال آن به واحد آر اف اف سی سی، به منظور تولید فرآورده های سبک و با ارزشی مثل گاز مایع، نفتا، بنزین و نفت گاز است.
یسلیانی بودجه پیش بینی شده برای اجرای طرح دوم را15هزار و877میلیارد ریال و 683 میلیون یورو و درآمد حاصل از فروش محصول آن را نیز یک هزار و 872 میلیون یورو اعلام کرد.
وی «یوتیلیتی وآفسایت ومخازن» را یکی دیگراز طرح های پنج گانه بهبود فرآیندهای عملیاتی درپالایشگاه اصفهان عنوان و اظهارکرد: این طرح بامشارکت شرکت مپنا و شرکت طراحی و ساختمان نفت ازسال 94 دردست اجراست وبرای آن 22هزار و624 میلیارد ریال و 263 میلیون یورو اعتبارمالی پیش بینی شده است. رئیس برنامه ریزی وکنترل پروژه پالایشگاه نفت اصفهان تصرح کرد: طرح احداث «دو واحد آمین ویک واحد آب ترش5 و دو واحد تصفیه گازوئیل، همچنین احداث یک واحد گاز ترش، بازیافت وجامدسازی گوگرد»با پیمان کاری شرکت چگالش،نارگان وشرکت طراحی و ساختمان نفت ازسال 93 دردست اجراست وپیش بینی می شود بهره برداری از آن درسال آینده آغازشود.
به گفته وی، طرح حذف 300 تن گوکرد از چرخه تولید گازوئیل با هدف کاهش میزان گوگرد تا کمتر از50 پی پی ام اجرا وسبب می شود 300 تن گوگرد آلاینده از 100هزاربشکه گازوئیل تولیدی این پالایشگاه حذف شود.
عدد وآمار درگزارش یسلیانی بسیاراست؛ به همین دلیل اصحاب رسانه نیز با دقت و توجه بیشتری یادداشت برداری می کنند.اگرچه فناوری هم مثل گوشی همراه به کمک آمده است.
تقطیرسوم یو آر پی پنجمین طرح از مجموعه جامع بهبودفرآیند وبهینه سازی پالایشگاه اصفهان است که رئیس برنامه ریزی وکنترل پروژه پالایشگاه اصفهان به آن اشاره و تصریح کرد:اجرای این طرح با هدف بهینه سازی رفع تگناهای عملیاتی، افزایش ضریب ایمنی واحدها و کاهش بار ترافیکی خوراک نفت خام در واحدهای تقطیردرسال 1394 آغازشد و درسال 1398 نیز پایان یافت.
به گفته وی، هزینه تمام شده برای اجرای این طرح 40 میلیون یورو و 415 میلیارد تومان بوده است و با اجرای آن ته ماند تولید شده در برج های تقطیر پالایشگاه به میزان 81 هزار بشکه در روز تصفیه می شود.
یسلیانی بابیان اینکه اجرای طرح جامع پالایشگاه اصفهان اشتغال زایی وخودکفایی را به همراه داشته است، گفت: پس از اجرای این طرح، تثبیت خوراک پالایشگاه به روزانه 360 هزاربشکه افزایش یافت وتولیدمحصولات سبک، باارزش وبااستانداردهای یورو5 بیشتر شد.
وی با بیان این که با توجه به قدمت پالایشگاه اصفهان، حفظ ظرفیت پالایش از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: با توجه به این مهم تاکنون 10پروژه باهدف حفظ ظرفیت تولید به بهره برداری رسیده است که احداث فلرهای جدید، بهینه سازی واحد بازیافت و تکمیل سیستم RO،احداث سیستم روغن گیر،خطوط ارتباطی مخازن بنزین سازی، احداث خط انتقال برق 230 کیلوولت از نیروگاه به پالایشگاه، همچنین احداث سکوهای بارگیری، اجرای خط لوله واحداث تصفیه خانه پساب شاهین شهر وایستگاه پمپاژ از آن جمله اند.یسلیانی مجموع هزینه های انجام شده برای این طرح ها را هزار و 746 میلیارد ریال و 115میلیون یورو اعلام کرد.
محمدرضایی، دستیارمدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی نیزکه دراین نشست ودورهمی مطبوعاتی حضور داشت، باتوجه به سوال یکی ازحاضرین جلسه مبنی بر اهمیت اجرای طرح های بهینه سازی پالایشگاه ها و تاثیرآنها در زندگی مردم اظهار کرد: اجراي طرح های بهینه سازی پالایشگاه ها درکشور به معنای سوددهی بالاتر وخلق پول و ثروت است و اين امر نقش مهمی در افزایش تولید ناخالص داخلی دارد.وی بابیان این که افزایش تولید ناخالص داخلی، بالا رفتن رفاه جامعه را به دنبال دارد، تصریح کرد:حتی اگراین افزایش، کمتر از یک درصدهم باشد، بازهم برخلق پول و رفاه اثرگذارخواهد بود.
رضايي همچنین بااشاره به انرژی برق وارتباط آن با اهميت تامين این انرژي گفت: قطع برق درهفته های اخیرنشان داد که نمی توان انرژی را ازمردم گرفت و اين امر لزوم تامین پایدار انرژی را براي كشور به تصوير كشيد. وی همچنین بااشاره به موضوع محیط زیست وتوجه مقطعی به آن درطول سال تصریح کرد: صحبت درباره حفظ محیط زیست نباید محدود به فصل زمستان باشد. رضایی گفت:کمک درجهت تسهیل اجرای طرح های زیست محطی درپالایشگاه ها، نیروگاه ها وصنایع سازنده وسایل نقلیه موتوری، موضوع مهمی است که می تواند درکمترشدن روزهای آلوده به ویژه درفصل زمستان، تاثثیر بسزایی داشته باشد. دستیارمدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران با تاکید بر اینکه تسهیل فرآیندها درپالایشگاه ها می تواند در این زمینه چاره ساز باشد، افزود: پروژه تصفیه هیدروژنی درپالایشگاه اصفهان که نخستین گام برای کاهش انتشار روزانه 300 تن گوگرد در هواست، از جمله این اقدام ها به شمار می رود که کمک زیادی به حفظ محیط زیست خواهد کرد.
بیشترین اطلاعات پروژه ها ازسوی رئیس برنامه ریزی وکنترل پروژه پالایشگاه نفت اصفهان ارائه شد؛ درخلال ارائه این اطلاعات، علی فرخی، عضو هیئت مدیره شرکت طراحی و ساختمان نفت نیز به پروژه تولید تولید گازوئیل یورو 5 درپالایشگاه اصفهان اشاره کرد و افزود:هم اکنون پروژه ای برای احداث دو واحد 50 هزار بشکه ای، همچنین بخش های یوتیلیتی و هیدروژن تعریف شده است که گوگرد گازوئیل را کاهش و استاندارد آن را به یورو 5 ارتقا می دهد.
مجری طرح واحدهای پالایشگاه جنوبی پالایشگاه اصفهان نیزچند جمله درباره ساخت مخزن در بخش جنوبی این پالایشگاه گفت. الیاس طغیانی اظهارکرد:هم اكنون درطرح بهبود فرآیندوبهینه سازی 67مخزن به ظرفیت یک میلیون و700هزاربشکه ساخته شده که مربوط به خوراک و فرآورده های تولیدی است. طغیانی بابيان اينكه تامین یوتولیتی پیشرفت 93درصد درتامین تجهیزات دارد و دراجرا67 درصد پیشرفت راثبت کرده است، تصريح كرد :راه اندازی واحدهای 12 گانه تصفیه گازوییل شروع و پیش راه اندازی واحد هیدروژن نیز انجام شده است. به گفته وی نخستین واحد بهره برداردراین طرح مستقرشده است وهم اکنون100هزار واحد هیدروژن خالص تولید می شود. مجری طرح واحدهای پالایشگاه جنوبی پالایشگاه اصفهان با بیان این که هم اکنون پنج هزار نفر درسایت جنوبی مشغول کارهستند،تصریح کرد:بابهره برداری ازاین واحدها برای سه هزار نفر دیگر اشتغال زایی خواهد شد. این «دورهمی»، دوساعت واندی به طول انجامید؛ به نظرمی آید همه آنچه باید درباره پالایشگاه نفت اصفهان وطرح جامع بهبود فرایند عملیاتی وکیفی سازی محصول در آن گفته شود،ازسوی مدیران ومجریان این مجموعه گفته شد. پرسش وپاسخ کوتاهی هم انجام شد تا نکته ای ازقلم نیفتد؛ اکنون همگان راضی به آن شده اند که نقطه پایانی براین نشست طولانی، اما پرمحتوابگذارند؛ نشستی که امید می رود باردیگر در فضایی بدون کرونا، بدون ماسک وبدون هیچ فاصله اجتماعی تکرار شود.
شاگرد اولی صنعت پتروشیمی همچنان در ارزآوری مورد توجه است
مشعل صنعت پتروشیمی به عنوان بازوی ارزآور و توانمند صنعت نفت و دولت در سالهای اخیر توانسته است جایگاهی مستقل و قابل توجه را برای خود به دست بیاورد. افتادن پروژه های جدید و عقب افتاده از سالهای گذشته روی ریل توسعه و تولید و برنامه های منظم افتتاح پروژه های جهش دوم، نمودهایی از این توانمندی داخلی صنعت پتروشیمی بوده است که نیازی به تبلیغ و توضیح اضافه ندارد و می توان با پیگیری اخبار روزانه این حرکت پیشروانه را دید. این صنعت همچنین توانسته است در اوج محدودیت ها و محرومیت های داخلی و تحریم های همه جانبه بین المللی و اضافه شده فشار مضاعف شیوع کرونا در یک سال و اندی اخیر، جریان تولید و توسعه همه جانبه خود را ادامه دهد و همزمان بر محور سود داخلی و ارزآوری قابل قبول بچرخد. ارزآور بودن صنعت پتروشیمی در اوج شرایط تحریم همه جانبه نه تنها پتروشیمی ها و توسعه داخلی لاین صنعت را با خاطری آسوده رو به رو کرد بلکه خیال دولت را هم از جهت تامین ارز مورد نیاز راحت کرد. رئیس جمهور ، رئیس بانک مرکزی و بسیاری از دست درکاران اقتصاد صنعت پتروشیمی بارها در این مدت اذعان داشتند که صنعت پتروشیمی به عنوان پیشتاز و فرماندهانی در جنگ اقتصادی به خوبی عمل کرده است.
صنعت پتروشیمی متناسب با سهم تعهدات تامین نیاز داخلی و بازارهای بین المللی در سالهای اخیر در هر دو جبهه داخل و خارج سود خوبی داشته است که علاوه بر برنامه زمانبندی مناسب و مدیریت همزمان پروژه ها ، تغییر قیمتها در داخل و خارج کشور و تغییرات نرخ ارز در این سودآوری تاثیر داشته است؛ تغییراتی که می توانست به ضرر پتروشیمی ها تمام شود اما مجموعه های پتروشیمی توانستند با برنامه ریزی و تدبیر محدودیتهای بازار را مدیریت کنند. بر این اساس، در سال 1398 و در حالی که در شروع و اوج تحریمهای اختصاصی برای صنعت پتروشیمی و صنعت نفت بودیم و در اواخر سال بحران کرونا آغاز شد، بیش از ۶۰ میلیارد دلار در صنعت پتروشیمی سرمایه گذاری شد و ۶۲ مجتمع پتروشیمی با مجموع ظرفیت ۷۷ میلیون تن فعال بودند و در نتیجه ۱۰ میلیارد دلاری از صادرات و ۵ میلیارد دلار از فروش داخلی درآمد حاصل شد.
بر اساس آخرین اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سال 99 هم ۲۵ میلیون تن محصولات پتروشیمی با وجود شرایط تحریم و کاهش تقاضای ناشی از کرونا به فروش رسیده که درآمد ارزی ناشی از این مقدار صادرات ۱۰ میلیارد دلار بوده است. ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی هم با بهره برداری 12 پروژه از مجموع 17 پروژه تعهد شده سال 99 به 90 میلیون تن رسید که رکوردی بی نظیر در تاریخ این صنعت به شمار می آید. امید این است که این عدد در سال 1400 و با ادامه روند توسعه و تولید و افتتاح های پیش رو و با وجود تغییرات در دولت، بدون توقف، تکرار و چه بسا بیشتر شود.
بیژن زنگنه، وزیر نفت دی ماه سال گذشته تاکید کرد که در سال 1400 و با تکمیل طرحهای جهش دوم پتروشیمی درآمد صنعت پتروشیمی به ۲۵ میلیارد دلار و در سال ۱۴۰۴ با برنامه ریزی های انجام شده و طرح های در دست اجرا به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید.
دی ماه 1398 و در روز صنعت پتروشیمی بود که برای اولین بار تلاشها و اثرگذاری که صنعت پتروشیمی برای کل صنعت نفت و اقتصاد کشور داشت مورد توجه جدی و رسمی قرار گرفت و رئیس جمهور صنعت پتروشیمی را شاگرد اول در تامین ارز نیمایی و در خط مقدم درآمدهای صادرات غیرنفتی اعلام کرد و گفت: کلمه «جهش» لایق حرکت صنعت پتروشیمی است که رشد شتابانی داشته است. وی یکی از دلایل موفقیت کشور در شرایط کنونی را «سرداران جبهه اقتصادی» دانست و گفت: دشمن فکر می کرد اگر درآمد نفت خام را کاهش دهد، درآمد ارزی ما دچار اختلال می شود. اما طبق اعلام رئیس بانک مرکزی ۲۰ درصد نیازهای ارزی کشور و بیش از ۵۰ درصد سامانه نیما از سوی صنعت پتروشیمی تامین می شود. این تعریف و تمجیدهای به حق از صنعت پتروشیمی در سال 99 و پی از افتتاح های پی در پی و پنج شنبه های افتتاح آنلاین با حضور رئیس جمهور هم ادامه داشت و حسن روحانی از تلاش های صنعت پتروشیمی در حوزه های مختلف به خصوص تامین ارز مورد نیاز دولت قدردانی کرد.
حالا اما در ماه های پایانی دولت دوازدهم و در روزهایی که تلاشها به ثمر نشسته و شیرینی آن برای صنعت پتروشیمی باقی می ماند، باز هم حسن روحانی نگاهی تحسن بر انگیز به این درخت تنومند دارد.
او چند روز قبل در جلسه هیات دولت دو برابر کردن ظرفیت تولید پتروشیمی در کشور را «کار بزرگ» خواند و گفت: اینکه دولت یازدهم و دوازدهم یک دفعه تصمیم می گیرد تولید پتروشیمی را از ۵۰ میلیون تن در سال، به ۱۰۰ میلیون تن در سال ۱۴۰۰ ببرد را شوخی می دانند؛ مگر می شود دولت در طول تاریخ ظرفیت تولید پتروشیمی را در سال دو برابر کند، اما این دولت این کار را آن هم در شرایط تحریم و سخت انجام داد.
رئیس جمهوری افزود: عمده ترین صادرات نفتی که در سال های اخیر ما را یاری کرده فرآورده های نفتی، پتروشیمی و فولاد بود. البته موارد دیگر هم داریم، اما این سه عمده است و بار سنگین را به دوش گرفت تا جای نفت را پر کند.
روحانی با طرح این پرسش که چه کسانی فولاد، پتروشیمی و فرآورده را به اینجا رساندند، تصریح کرد: حتی در مخیله آنهایی که ما را تحریم کردند هم خطور نمی کرد ما در منطقه صادرکننده بنزین شویم. یکی از مقام های آمریکایی گفته بود فکر نمی کردیم ایران را تحریم کنیم و صادرات بنزین داشته باشد و می گفتیم جلو واردات بنزین را می گیریم، زیرا ما واردکننده بنزین بودیم، اما امروز صادرکننده بنزین، برق و گاز هستیم.
رئیس جمهور با تأکید بر نقش پیشتاز شرکت های پتروشیمی در مولدسازی منابع ارزشمند نفت و گاز کشور و تأمین درآمدهای ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی، حمایت از کشاورزان در تأمین نهاده های مورد نیاز به ویژه موضوع تعیین قیمت خوراک گاز طبیعی تولیدکنندگان اوره را ضروری دانست.
ادامه فعالیت صنعت پتروشیمی علی رغم تحریم های گسترده و همه جانبه و سودآوری برای آن شاید یکی از سوالات اصلی امریکا و متحدانش باشد چرا که انتظار این بود که با این فشارها صنعت پتروشیمی قفل شود و دیگر امکانی برای صادرات و تامین نیازهای داخلی وجود نداشته باشد. اما اینکه با وجود تحریم ها و دشمنی های آشکار و بی مهری های شرکت های خارجی ، محدودیت های اقتصادی و کرونا شرکت های پتروشیمی و در مجموع این صنعت توانست بیشترین فعالیت و بالاترین سود را داشته باشد و بازارهای خود را حفظ کند، جای سوالی را برای شرکت های خارجی داشت. در دورانی که به دلیل همین دشمنی ها و تهدیدهای مختلف با کمترین پوشش رسانه ای و انتقال اطلاعات و جزئیات فعالیت ها رو به رو بودیم ، مدیران صنعت پتروشیمی یا همان فرماندهان جنگ اقتصادی ، با استفاده از شیوه ها و تدابیری علاوه بر تامین تجهیزات و نیازهای داخلی برای تولید و توسعه ، بازارهای جدید را در نوردیدند و محصولات بیشتری را به فروش رساندند. شاید روزی که فضای باز اقتصادی و بدون تحریم و تهدید داشته باشیم ، مدیران صنعت پتروشیمی زبان به تعریف از این دوره بگشایند و از سختی ها و تلاش هایی که در این دوره تحمل کرده اند و به نتایجی قابل قبول رسیده اند ، صحبت کنند. با این وجود نتیجه تلاش ای آنها امروز در قالب پروژه هایی که به ترتیب افتتاح می شوند و ارزآوری و تامین نیاز داخلی صنعت گویا است. صنعت پتروشیمی با همین فرمان آهسته و پیوسته می تواند با وجود همه محرومیت های جهانی به پیش برود اما این امیدواری وجود دارد که با باز شدن فضای تحریمها شرایط برای اتفاقات بزرگتر و سودهای بیشتر فراهم شود.
در مسیر خدمات رسانی به مردم سرزمین شعر و ادب صورت گرفت
مهدی مهرابی توسعه گازرسانی را می توان یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین فعالیت های اجرایی دولت در کاهش مصرف سوخت های مایع و ظرفیت سازی برای افزایش صادرات فراورده، کاهش آلودگی هوا، افزایش رفاه اجتماعی و محرومیت زدایی، بویژه در مناطق روستایی برشمرد. در طول 8 سال گذشته، اقدام های قابل تأملی در حوزه گازرسانی اجرایی شده که افزون بر بخش خانگی، بخش های صنایع و نیروگاهی را نیز شامل می شود. در این میان، بر اساس برنامه های تعریف و توسعه گازرسانی در استان فارس، تاکنون 97.3 درصد از خانوار این استان از نعمت گاز برخوردار شده اند و فارس به عنوان «استان سبز» کشور شناخته شده است. در ادامه گفت و گو با غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس را می خوانیم.
براساس بررسی های انجام شده، 95 درصد اهداف کمی این شرکت در زمینه های مختلف در سال جهش تولید محقق شد.
در سال 99 با توجه به اهداف کمی مشخص شده از سوی شرکت ملی گاز برای شرکت گاز استان فارس، جذب 66 هزار مشترک جدید تعریف شده بود که با تلاش صنعتگران گاز فارس در مسیر خدمات رسانی به مردم، 70 هزار و 578 مشترک جدید جذب شد که این موضوع، تحقق 107 درصدی برنامه ابلاغی را نشان می دهد. همچنین 34 هزار و 383 انشعاب جدید گاز در استان فارس نصب شد که این میزان انشعاب، نشان از تحقق 100.5 درصدی اهداف کمی شرکت در نصب انشعابات جدید دارد. اجرای 432 طرح گازرسانی به واحد های تولیدی و صنعتی عمده و جزء استان فارس نیز حکایت از تحقق 140درصدی برنامه ابلاغی دارد.
با برنامه ریزی و اقدام های شرکت گاز استان در سال گذشته، 0 7 هزار و 578 متقاضی جدید به جمع مشترکان شرکت گاز طبیعی فارس اضافه شد.با تحقق این برنامه، مجموع مشترکان گاز طبیعی در استان، به بیش ازیک میلیون و 581 هزار و 240 مشترک در بخش های خانگی، صنعتی، تجاری و عمومی رسید. پارسال بیش از 34 هزار و 383 علمک گاز نیز در مناطق شهری و روستایی فارس نصب شد که امیدواریم در سال 1400 نیز شاهد توسعه هرچه بیشتر گازرسانی و افزایش ضریب نفوذ گاز طبیعی در استان باشیم.
از ۹ هزار و ۶۲۲ واحد صنعتی فارس، 7 هزار و ۸۷۸ واحد از نعمت گاز طبیعی بهره مند هستند. در سال 99 در مجموع به 432 واحد صنعتی استان گازرسانی شد. همچنین، گازرسانی به ۱۳۶ واحد صنعتی در مرحله انتخاب پیمانکار و ۴۵۱ واحد نیز در مرحله طراحی و تهیه پکیج است که با تکمیل آنها، گام مهمی در توسعه گازرسانی صنایع استان و رفع موانع تولید و اشتغال در سطح استان برداشته خواهد شد.
هم اکنون 70 پروژه گازرسانی در 65 روستای استان فارس در دست اجراست. این طرح ها در روستاهای 4 شهرستان داراب، سپیدان، فراشبند و لارستان در حال اجراست که با بهره برداري از آنها، آمار روستاهاي گازدار استان به بيش از 2 هزار و 272 روستا افزايش مي يابد.
از مجموع دو هزار و 408 روستای قابل گازرسانی در فارس، تاکنون به دو هزار و 207 روستا گازرسانی شده است. در حال حاضر 327 هزار و 565 مشترک در مناطق روستایی تحت پوشش شبکه گازرسانی قرار دارند.
هم اکنون 15 طرح پژوهشی در سطح شرکت در جریان است. از ابتدای امسال تاکنون این طرح ها در قالب پایان نامه های دانشجویی، رساله دکترا و پروژه های پژوهشی با همکاری و حمایت این شرکت ارائه شده است. این طرح ها شامل 9 پایان نامه دانشجویی، دو طرح پژوهشی جاری و چهار پروژه پژوهشی در دست بررسی است که با حمایت مالی 450 میلیون تومانی شرکت گاز فارس در حال اجراست. ساخت تولید نانو فیلتر با هدف بهبود راندمان فیلتراسیون ذرات جامد از گاز طبیعی، طراحی و ساخت دستگاه نشت یاب گاز، تولید نمونه تجاری کنتور ارتقا یافته، ساخت دستگاه آزمون غیر مخرب سرجوش غیر پلی اتیلنی، بومی سازی دستگاه نشت یاب لیزری گاز، طراحی دستگاه هشداردهنده تاسیسات زیرزمینی قابل نصب بر ماشین های سنگین حفاری و تولید انواع رگولاتورهای گاز صنعتی و خانگی، طرح کاهش تلفات، صرفه جویی مالی، تسریع در خط گذاری لوله ها و بومی سازی کردن فیلترها از جمله طرح های پژوهشی در حال اجرای این شرکت در سال 99 است.
بهینه سازی شبکه زنجیره تامین گاز در فارس، آنالیز سبک های تعارض سازمانی در شرکت گاز استان فارس، مدیریت منابع انسانی و بهره وری سازمانی و تعیین نقاط بهینه تاسیس ایستگاه های تقلیل فشار گاز بر اساس پارامترهای پایداری، محیط زیست، ایمنی، کاهش هزینه و میزان مصرف نیز از جمله پایان نامه هایی است که با همکاری و حمایت شرکت گاز فارس تهیه و تدوین شده است.
اجرای طرح رایگان شدن گازبهای مشترکان کم مصرف از سال گذشته آغاز شده است. لطفا توضیحاتی در خصوص اجرای این طرح در سطح شرکت گاز استان فارس ارائه کنید.
اجرای طرح بخشودگی گازبهای مشترکان خانگی کم مصرف از دی سال 99 به صورت رسمی اجرایی شده است. دراین طرح 219 هزار و 192 مشترک خانگی، از تخفیف ۱۰۰ درصدی گازبها برخوردار شده و گاز را بدون پرداخت قبض، مصرف کردند. این طرح با هدف تشویق مشترکان به رعایت الگوی مصرف بهینه گاز و ترغیب مشترکان پرمصرف به تغییر رفتار مصرف اجرا شد و در این بازه زمانی همچنین 347 هزار و 627 مشترک شهری و روستایی از تخفیف 15 درصدی قبوض گاز بهره مند شدند. در استان فارس 35 درصد مشترکان کم مصرف و خوش مصرف از مزایای طرح بخشودگی 10 تا ۱۰۰ درصدی گازبها در سه ماه پایانی سال 99 برخوردار شدند.
با هدف اجرای ضوابط جدید پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان پیمان های مستمر_ غیر پروژه ای، طرح طبقه بندی مشاغل به صورت کامل در این شرکت اجرا و ما به التفاوت افزایش حقوق و مزایای کارکنان در سال ۹۹ نیز محاسبه شد. این طرح برای ۱۳ پیمان مشمول طرح طبقه بندی مشاغل اداره کار شامل هزار و ۴۴۴ نفر از نیروهای امداد، دفتری،گازبانی و کنتورخوانی و... است که با طرح استانداردسازی مشاغل مرتبط با صنعت نفت، تطبیق و مابه التفاوت آن از زمان تاریخ ابلاغ محاسبه و به منظور مبنای پرداخت در سال ۱۴۰۰ به امور قراردادها (پیمانکاران) ارائه شده است. بر این اساس، اجرای طرح از ابتدای فروردین 99 در نظر گرفته شده و برای کارکنانی که دریافتی آنان پس از اجرای طرح طبقه بندی شاهد کسری باشد نیز فوق العاده تطبیق در نظر گرفته شده است. در شرکت گاز فارس، 3 هزار و ۴۸۹ نفر از کارکنان و خانواده تحت تکفل آنها تحت پوشش بیمه تکمیلی درمان کارکنان قرار گرفته اند.
یکی دیگر از اقدام های شرکت گاز استان فارس، رونمایی از خودروی مدیریت بحران است و از این پس، برای خدمت رسانی در عملیات های بحرانی روی خطوط لوله و ایستگاه های تقلیل فشار گاز آمادگی دارد. این خودرو مجهز به موتور برق ۳ فاز، ترانس رکتیفایر برای جوش فلزات، الکتروفیوژن برای جوش پلی اتیلن، پیکور حفاری، پمپ کفکش برای تخلیه آب ،دمنده ضد انفجار برای تخلیه گاز ، دمنده ضد انفجار برای تخلیه هوا ،برج نوری ۳۶۰ درجه ۵/۱ متری و وسایل کمپینگ برای اقامت نیروهای امدادی در منطقه است. مرکز مکانیزه بهره برداری و امداد گاز شیراز با ۸ پست امدادی و گشت سیار و ۲ پست امداد موتوری و ۶۴ امدادگر متخصص در تمام ساعات شبانه روز آماده پاسخگویی به سؤالات و مشکلات مشترکان گاز شیراز است.
بررسی طرح«جایگزینی 17 هزار اتوبوس شهری فرسوده دیزلی با اتوبوس های گاز سوز»
مشعل با استناد به ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 1394 و آیین نامه اجرایی آن، طرح «جایگزینی 17 هزار اتوبوس شهری فرسوده دیزلی با اتوبوس های گاز سوز» از سوی وزارت نفت پیشنهاد و پس از تصویب در شورای اقتصاد به شرکت بهینه سازی مصرف سوخت تکلیف شده است. در مصوبه شورای اقتصاد تاکید شده است که تمامی اتوبوس ها باید مجهز به کولر، سیستم ترمز ضد قفل ABS و تسهیلات مورد نیاز افراد کم توان باشند. قدرت موتور با استاندارد محیط زیست حداقل یورو 4 تولید شود و سازمان شهرداری ها و دهیاری ها (شهرداری ذیربط) موظفند در قبال شماره گذاری هر دستگاه اتوبوس جدید، یک دستگاه اتوبوس دیزلی بالای 10 سال را از رده خارج کنند. این طرح با اهداف کاهش مصرف سوخت و افزایش بهره وری و بازده انرژی در ناوگان حمل و نقل مسافری شهری، نتایج زیست محیطی قابل توجه و ارتقای سطح ایمنی اجرا خواهد شد. در این طرح، تعداد 17 هزار دستگاه اتوبوس دیزلی شهری فرسوده اسقاط و از چرخه فعالیت در ناوگان مسافری شهری کشور خارج خواهند شد. با ورود این تعداد اتوبوس شهری تمام گاز سوز جدید که طی سال های 1395 تا 1404 اجرایی خواهد شد، همین تعداد دستگاه از اتوبوس های شهری دیزلی فرسوده که دارای عمر بیش از 10 سال هستند، از چرخه ناوگان حمل و نقل مسافری شهری کشور خارج می شود. در ادامه گزارشی از روند انجام طرح «جایگزینی 17 هزار دستگاه اتوبوس شهری فرسوده دیزلی با اتوبوس های گاز سوز» را می خوانید:
برپایه گزارش ها، برآورد می شود، با اجرای کامل طرح «جایگزینی 17 هزار دستگاه اتوبوس شهری فرسوده دیزلی با اتوبوس های گاز سوز» در طول اجرای آن (1395 -1404) حدود 5740.8 میلیون لیتر در مصرف نفت گاز صرفه جویی و 4.5 میلیون تن معادل دی اکسید کربن کاهش انتشار آلاینده های زیست محیطی محقق شود. همچنین ارزش صرفه جویی حاصل از جایگزینی 17 هزار اتوبوس دیزلی فرسوده، 179 میلیون دلار طی دوره اجرا تا پایان بازپرداخت (سال 1404) بالغ می شود که از محل منابع ناشی از صادرات فراورده های سوختی صرفه جویی شده حاصل از اجرای طرح به شرکت های سرمایه گذار عامل صرفه جویی باز پرداخت خواهد شد. ارزش سوخت صرفه جویی شده حاصل از این طرح، پس از اندازه گیری و صحه گذاری از سوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، در بازه های زمانی سه ماهه به سرمایه گذاران عامل صرفه جویی پرداخت خواهد شد. تعهد بازپرداخت مبالغ صرفه جویی شده از تایید وزارت نفت، از طریق منابع ناشی از صادرات (کاهش واردات) سوخت مایع صرفه جویی شده (نفت گاز) طی 7 سال بر اساس محاسبات سامانه مکانیزه (به سما) تا سقف تعهدات دولت به ازای هر کیلومتر پیمایش متوسط تا 22 سنت دلار یا معادل ریالی آن به نرخ رسمی اعلامی از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در زمان پرداخت به شرکت های سرمایه گذار عامل صرفه جویی طرف قرارداد با شهرداری ها/ شرکت های واحد اتوبوسرانی یا عناوین مشابه مورد تایید شهرداری ذیربط به مدت 7 سال به ازای هر اتوبوس 12 متری پرداخت خواهد شد. مبنای پرداخت برای اتوبوس های شهری 9 متری 0.7 دهم برابر اتوبوس های 12 متری و برای اتوبوس های 18 متری 1.7 دهم برابر اتوبوس های 12 متری خواهد بود. به گفته ساسان کاظمي نژاد، مدير بخش حمل ونقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، «طرح جايگزيني 17 هزار اتوبوس شهري فرسوده ديزلي با اتوبوس هاي گاز سوز» به وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار شده است. در این طرح، دیگر هيچ قراردادي را شرکت بهينه سازي مصرف سوخت دنبال نمی کند و تنها نقش تاييد ناوگان جديد و به روز بودن فناوري را به عهده دارد؛ البته در ماده 21، يک استثنا وجود دارد، اين که وزارت نفت را مجاز دانسته تا قراردادهاي منعقد شده قبلي را به روال قبل ادامه دهد؛ اما از تاريخ ابلاغ مصوبه اخير، ديگر ما مجاز به انعقاد قرارداد با رويکرد مصوبات قبلي نيستيم، به همين دليل مکاتبه اي با سازمان راهداري و شهرداري براي اتوبوس ها و کاميون ها انجام داده ايم تا از 20 خرداد 97 به بعد، اين طرح از سوي وزارت صنعت، معدن و تجارت پيگيري شود.»
تا قبل از واگذاری طرح « جایگزینی 17 هزار دستگاه اتوبوس شهری فرسوده دیزلی با اتوبوس های گاز سوز» به وزارت صنعت، معدن و تجارت، گام هایی از سوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت برداشته شده که از آن جمله می توان به تهیه و تدوین نمونه تفاهمنامه، قراردادها و اسناد حقوقی، تفاهم نامه های همکاری و قراردادها، تهیه و تدوین اسناد مالی، ایجاد نظام اندازه گیری و صحه گذاری برای محاسبه تحقق صرفه جویی ها و برگزاری فراخوان و شناسایی تامین کنندگان و سرمایه گذاران و برگزاری جلسات اشاره کرد.
شرکت بهینه سازی مصرف سوخت اقدام های دیگری نیز در این طرح انجام داده که عبارتند از:
• تشکیل جلسه در مورد تنظیم لایحه اصلاح قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت با ریاست جمهوری و کمیسیون امور زیر بنایی
• برگزاری جلسه سه جانبه با استانداری آذربایجان شرقی و شرکت میتسوئی ژاپن برای تامین اتوبوس و دریافت لیست خودروهای فرسوده جایگزین
• بررسی طرح شرکت امین صنعت در خصوص نوسازی 50 دستگاه اتوبوس LNG سوز در عسلویه
• تعیین وضعیت مالیاتی طرح های ماده 12 مبنی بر معافیت از سازمان امور مالیاتی کشور
• پیگیری و انجام مکاتبات و برگزاری جلسات به منظور رفع مشکل تضمین انجام تعهدات
تعیین استاندارد موتور اتوبوس های گازسوز
برای موتور اتوبوس های گاز سوز، استانداردهایی تعیین شده است. هدف از تدوین این استاندارد، تعیین الزام های معیار مصرف سوخت برای موتور اتوبوس های گازسوز است. بر اساس این استاندارد، پس از اندازه گیری و تعیین مصرف سوخت موتورها در مراحل تایید نوع و تطابق تولید، این مقادیر با محدوده های مجاز مطابقت داده می شوند تا بر مبنای آن، موتورها مجوز تولید یا واردات بگیرند.
این استاندارد برای موتورهای مورد استفاده در اتوبوس های گاز سوز تولیدی یا وارداتی در مرحله تایید نوع و تطابق تولید، کاربرد دارد. این استاندارد در مواردی از جمله موتورهای گاز سوز اتوبوس های کارکرده، موتورهای گاز سوز ساکن و موتورهای گاز سوز سایر خودروها، کشتی ها و لکوموتیوها به کار نمی رود.
در پایان می توان گفت با اجرای طرح « جایگزینی 17 هزار دستگاه اتوبوس شهری فرسوده دیزلی با اتوبوس های گاز سوز» شاهد ارتقای راندمان، افزایش کیفیت اتوبوس های موجود با فناوری روز دنیا و نیز افزایش سهم حمل و نقل همگانی در سفرهای درون شهری، کاهش مصرف گازوییل و کاهش سطح انتشار آلاینده های متناظر آن، ارتقای راندمان و پیمایش اتوبوس های فرسوده موجود اعم از گازوییلی یا دوگانه سوز از طریق جایگزینی اتوبوس های پایه گاز طی 7 سال خواهیم بود.
شعیب بهمن- شیوع همه گیری کرونا تاثیرات منفی بر مصرف جهانی نفت داشته است؛ به گونه ای که تقاضای جهانی برای نفت با شیوع ویروس کرونا به شدت کاهش پیدا کرد. علت اصلی چنین امری این بود که مردم سراسر جهان ناگزیر شدند بیشتر در خانه بمانند و از رفت و آمدهای غیرضروری پرهیز کنند. قرنطینه مردم در برخی کشورها که تا مدت ها ادامه یافت، سبب شد سطح رانندگی، پرواز هواپیماها یا کارهای دیگری که مستلزم استفاده از نفت و مشتقات آن است، به شدت کاهش پیدا کند. این روند در برخی کشورها همچون هند به حدی اثرگذار بود که نه تنها بر این کشور، بلکه بر کل بازارهای جهانی نیز تاثیر گذاشت.
افزایش قابل توجه موارد ابتلا به کرونا در هند و وضع قرنطینه ها و محدودیت های رفت و آمد در ایالت ها و شهرهای مختلف مثل دهلی نو و بمبئی، حمل و نقل را محدود کرده و باعث شده پالایشگاه های این کشور خرید نفت خام را کاهش دهند. در ایام همه گیری کرونا، تقاضا برای مصرف نفت در هند در برخی مقاطع زمانی تا ۷۰ درصد کاهش پیدا کرد. علت اصلی این موضوع، وضع مقررات جدید برای اعمال قرنطینه در این کشور است؛ به نحوی که هند ناگزیر شده بزرگترین قرنطینه را در دنیا برای مقابله با شیوع ویروس کرونا وضع کند؛ موضوعی که سبب شد شد مصرف نفت هند در برخی ماه های سال 2021 حدود ۵۰ درصد نسبت به ماه های مشابه در سال 2020 کاهشی شود. این کاهش که معادل ۳.۱ میلیون بشکه در روز است، بر بازار نفت تاثیر چشمگیری داشته است.
در دهه های اخیر، پيشرفت سريع اقتصادي و صنعتی موجب شده که نیاز هند به انرژي با افزايش چشمگیری مواجه باشد. از سوی دیگر افزايش خريد وسايل نقليه موتوري از سوی اقشار مختلف نیز مزید بر علت شده و میزان استفاده این کشور از نفت را افزایش داده است. به نحوی که در حال حاضر حدود بیش از نصف نفت وارداتی هند در بخش حمل و نقل عمومی- خودروهای شخصی و کامیون ها مصرف می شود. این امار بیانگر تاثیر بسیار جدی هرگونه قرنطینه در این کشور بر میزان مصرف نفت است.
در حالی که در سال گذشته، میزان تقاضاي نفت خام هند حدود ۴.۵ ميليون بشكه در روز به طور متوسط بود، در پی شیوع ویروس کرونا، تقاضای سوخت در این کشور با کاهش جدی مواجه شد. هم اکنون با توجه به قرنظینه سراسری که شامل محدویت سفر بین شهرها می شود، می توان انتظار داشت که مصرف نفت و فرآورده های نفتی باز هم کاهش یابد.
شرکت نفت هند، کاهش تدریجی تقاضای سوخت از جمله فروش گازوییل را بیش از 20 درصد کاهش، فروش سوخت جت را بیش از ۱۰ درصد کاهش و فروش بنزین را بیش از ۲ درصد کاهش اعلام کرده است.
این کاهش مصرف باعث شده که پالایشگاه های عمده نفت هند به کاهش فرآوری و واردات نفت خام روی آورند. به عنوان مثال، شرکت نفت هند که بزرگ ترین پالایشگاه این کشور محسوب می شود، به طور میانگین تنها ۸۵ تا ۸۸ درصد از مجموع ظرفیت پالایش خود بهره می گیرد. این در حالی است که احتمال دارد روند کاهش مقدار پالایش ادامه یابد، زیرا بعضی از تأسیسات هند با مشکل ذخیره سازی فرآورده های نفتی روبه رو هستند.
متوسط تقاضای نفت هند در 2019 برابر با 5.3 میلیون بشکه در روز بود. این میزان هند را به سومین مصرف کننده بزرگ نفت در جهان تبدیل کرده است. از این رو کاهش مصرف نفت در هند نه تنها بر خرید انرژی این کشور تاثیر می گذارد، بلکه بازارهای جهانی را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد، زیرا کاهش خرید هند می تواند به بروز مازاد بیشتر در بازارهای جهانی منتهی شود که این امر به معنای پیشی گرفتن عرضه از تقاضا و کاهش قیمت ها خواهد بود. این در حالی است که بازارهای جهانی نه تنها گنجایش کاهش مصرف بیش از این حد را ندارند، بلکه قیمت ها نیز به نحوی است که کاهش مجدد آن می تواند به بر هم خوردن تعادل در بازار منتهی شود و کشورهای تولیدکننده را متضرر کند.
اگر چه هند تلاش خواهد کرد از وضعیت به وجود آمده در خصوص کاهش مصرف در راستای پر کردن ذخایر استراتژیک نفت خود بهره گیرد اما این روند برای مدت طولانی نمی تواند ادامه یابد، زیرا همه گیری بیماری کرونا در این کشور به حدی وخیم است که احتمالا در آینده نزدیک نخواهد نتوانست به وضعیت عادی بازگردد. در نتیجه به واسطه کاهش مصرف نفت در هند می توان انتظار کاهش قیمت ها در بازارهای جهانی را داشت. در چنین شرایطی، با آنکه کشورهای تولیدکننده تمایلی به کاهش تولید نفت ندارند، اما برای جلوگیری از کاهش بهای آن ناگزیرند دست به اقدامات جدی تر بزنند.
شرکت ملی حفاری ایران
تاکنون 50 قرارداد خدمات پیمانکاری نیروی انسانی در شرکت ملی حفاری ایران بازنگری شده است وطرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری براساس مشاغل کنونی، عنوان شغل، گروه شغلی و سمت های پیشنهادی جدید به زودی اجرا می شود. فرشید ممبینی، مدیرمنابع انسانی شرکت ملی حفاری ایران گفت: مدیران این شرکت با هدف رضایتمندی کارکنان وبه منظور ایجاد عدالت درپرداخت حقوق و مزایای مجموعه سمت های سازمانی پیمان های مستمر در حال بررسی اجرای دقیق این طرح هستند تا حقوق ذی نفعان به نحو مطلوب رعایت شود. وی اظهار کرد: در این زمینه بیش از 50 قرارداد خدمات پیمانکاری نیروی انسانی از سوی کارشناسان مهندسی ساختار و بهره وری، منابع انسانی، روش های مالی و حقوقی و پیمان ها بازنگری شده است. مدیر منابع انسانی شرکت ملی حفاری ایران گفت: در نتیجه هم افزایی،همفکری،تبادل نظرها و پیشنهادها مبنی بر اجرای طرح ابلاغی وزارت نفت برای برخورداری کارکنان مشمول ازحداکثرمزایای آن،درمرحله نخست گردش کارواحدهای اجرایی مشخص و بر شتاب بخشی در اجرای طرح تأکید شد. ممبینی با اشاره به این که دربیش از30 قرارداد،همسان سازی سمت ها باعناوین و گروه های شغلی در واحدهای ستادی، پشتیبانی، فنی وعملیاتی تطبیق داده شده است، تصریح کرد: پس ازمشخص شدن مقدارحقوق و مزایا،مقرر شد که موارد مزبور با طی فرآیندگردش کار در مدیریت ها و واحدهای مرتبط، برای بارگذاری دراحکام ذی نفعان درسامانه (HRM) به مدیریت فناوری اطلاعات ارجاع شود. وی بابیان اینکه منابع انسانی حیاتی ترین وارزشمندترین بخش هرسازمان است و توانمندی های آنان فرصت های توسعه پایدار را برای آن سازمان فراهم می آورد،از صبوری،حمایت وهمراهی مجموعه کارکنان قدردانی وابرازامیدواری کردبااقدام های انگیزشی شاهد ارتقا بهره وری و افزایش بازدهی کارشرکت باشیم.
شرکت ملی حفاری ایران همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی در طرح واکسیناسیون کووید 19 با اختصاص فضای مناسب مشارکت می کند.
محسن پاک نژاد، مشاور مدیرعامل درامورمنابع انسانی و خدمات شرکت ملی حفاری ایران گفت:مجتمع فرهنگی رفاهی شهیدسلیمانی شرکت ملی حفاری ایران باامکانات مناسب به عنوان پایگاه تجمیعی واکسیناسیون کووید19در اختیارمرکز بهداشت شرق اهوازقرارگرفته و پذیرای مراجعان و شهروندان خوزستانی برای دریافت خدمات واکسیناسیون است. بهرام دهقان، رئیس مرکزبهداشت ودرمان صنعت نفت اهوازنیزبابیان اینکه برنامه واکسیناسیون درچارچوب اعلام شرایط سنی و طرح تدوین شده از سوی ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت،درمان وآموزش پزشکی انجام می شود،اظهارکرد: شهروندان مناطق مسکونی پیرامونی،همچنین بازنشستگان بالای 65 سال صنعت نفت می توانند بامراجعه به این مکان ها از خدمات واکسیناسیون کووید 19 با کمترین صرف وقت بهره مند شوند. امرالله مردانی،رئیس مرکز بهداشت شرق اهواز هم بااین توضیح که در مناطق تحت پوشش این مرکز،هشت پایگاه تجمیعی واکسیناسیون کووید 19پیش بینی شده که مجتمع فرهنگی رفاهی سپهبد شهید قاسم سلیمانی ملی حفاری ایران،پایگاه تجمیعی شماره یک محسوب می شود، از همکاری و همراهی مدیران ارشد و مسئولان این شرکت قدردانی کرد.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
شماری ازنمایندگان مجلس شورای اسلامی درنامه ای به علیرضاصادق آبادی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از اقدام های این شرکت برای جلوگیری از خام فروشی، ایجاد رونق در صادرات فرآورده های نفتی، ارتقای کیفیت بنزین و نفت گاز مطابق استانداردهای روزآمد جهان و گشایش بازارهای جدید و ارزی آوری کم سابقه تشکر و قدردانی کردند. درمتن نامه رئیس واعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی خطاب به علیرضا صادق آبادی آمده است:
جناب آقای مهندس صادق آبادی
پس ازمشاهده مجاهدت های صورت گرفته و بازدید از دستاوردهای سترگ صنعت پالایشی کشوردراستان هرمزگان،برخود واجب می دانیم تا به سبب جلوگیری ازخام فروشی، ایجاد رونق درصادرات فرآورده های نفتی، ارتقای کیفیت بنزین و نفت گاز مطابق استانداردهای روز جهانی،گشایش بازارهای جدید، ارزآوری کم سابقه، نهادینه شدن نهضت پالایشگاه سازی داخلی وبرافراشته نگه داشتن پرچم مقدس ایران اسلامی درمحضر جهانیان به شما و همکارانتان خداقوت عرض کنیم. بی تردید دستیابی به چنین دستاوردهای ارزشمندی در شرایط تحریم های ظالمانه کار ساده ای نبوده است و نباید به سادگی از کنار نقش صنعت پالایش کشور در گذر از دشواری های سال های اخیر گذشت.بی شک تحمل مرارت های تولید وتأمین پایدار بنزین، کشور را به نقطه قوت رساند واین دستاورد مرهون تلاش پیوسته و پیگیر صنعتگران نفت و سایر نیروهای داخلی است که در سخت ترین شرایط عملیاتی و به شوق رهایی و خوداتکایی، آستین همت برای رشد و بالندگی سرزمین خویش بالا زدند و ایران را نه تنها به خودکفایی رساندند که به یکی از صادرکنندگان بنزین جهان بدل کردند. ضمن آرزوی توفیق روزافزون،بار دیگر خدمات ارزشمند و جان فشانی شما و سایر خد متگزاران خدوم نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران راپاس می داریم و سلامتی و بهروزی را برای شما و خانواده محترمتان از درگاه حضرت حق خواستاریم.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوی با اعلام این که دردو ماه نخست امسال بیش از 889میلیون مترمکعب گازطبیعی تحویل بخش نیروگاهی این استان شده است،گفت: این میزان تحویل گاز در مقایسه با مدت مشابه پارسال،77 درصد افزایش یافته است.
حسن افتخاری افزود:ازمجموع 889 میلیون و 437هزار مترمکعب گازطبیعی یادشده، 413 میلیون و682 هزارمترمکعب درفروردین ماه و 475 میلیون و 755هزار مترمکعب نیز دراردیبهشت امسال تحویل 6 نیروگاه تولید برق استان شده است. وی مجموع گازمصرفی خراسان رضوی درهمه بخش های مصرفی دردوماهه نخست امسال دومیلیارد و141هزار مترمکعباعلام واظهارکرد:بیش از40درصد این مقدارمربوط به بخش نیروگاهی و برای تولید برق مصرف شده است. مدیرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوی ادامه داد: گازتحویلی به بخش نیروگاهی خراسان رضوی فروردین ماه امسال، 120 درصد و دراردیبهشت ماه نیز 51 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته که نشان دهنده رشد گازرسانی به این بخش است.
افتخاری بابیان این که براین که در روزهای گرم تابستان هیچ محدودیتی برای گازرسانی به نیروگاه ها ندارد، تصریح کرد: گازرسانی به این بخش به طورمنظم انجام می شود.
وی افزایش سهم نیروگاه ها ازگاز طبیعی را سبب کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، مشارکت مستقیم در توسعه پایدار وازمسئولیت های اجتماعی این شرکت عنوان واظهارکرد: مصرف کنندگان انرژی دردوبخش گاز وبرق نیزمی توانند با صرفه جویی، سهم بزرگی در بهره مندی صنایع و واحدهای تولیدی- صنعتی از انرژی داشته باشند
شرکت مهندسی و توسعه گاز
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران بر نقش مهم و کلیدی تأمین به موقع کالا در پیشرفت پروژه های این مجموعه تأکید کرد.
بهرام صلواتی در آئین تودیع و معارفه مدیران پیشین و جدید مدیریت تدارکات و خدمات کالای شرکت مهندسی وتوسعه گاز ایران، ضمن گرامیداشت سالروز آزادی خرمشهر گفت: انجام پروژه ها مهم ترین وظیفه شرکت مهندسی و توسعه گاز است و باید مطابق استاندارد و کیفیت مطلوب و با صرف کمترین هزینه اجرا شود.
وی با تأکید بر تداوم دستیابی به مأموریت این شرکت در اجرای بهینه پروژه های صنعت گازتصریح کرد: اکنون پروژه های فعال بسیاری در حال اجراست که پیشرفت آنها در گرو تأمین به موقع کالای پروژه هاست و ازسوی مدیریت تدارکات و خدمات کالا انجام می شود. صلواتی گفت:پیشرفت پروژه ها منوط به تأمین به موقع کالای پروژه هاست و مدیریت تدارکات وخدمات کالا با پشتیبانی از فرآیند تهیه اقلام مورد نیاز با اتکا به توان داخل کشور نقش مهمی در تحقق این موضوع ایفا می کند.
مدیرعامل شرکت مهندسی وتوسعه گازایران باتأکید برجانشین پروری برای آینده این مجموعه نیزاظهارکرد:این مهم می تواند تداوم راه تلاش گرانی باشد که با تکیه بر فناوری های نوین وخلاقیت و ابتکارات خود، استفاده حداکثری از توان سازندگان داخلی را سرلوحه کارهای خود قرار داده و با توسعه مزیت های رقابتی در شرکت های سازنده، افزون بر حفظ آهنگ شتابان پروژه ها،سبب صرفه جویی ارزی وایجاد اشتغال برای مهندسان جوان و مستعد کشور نیز بشوند.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
مرحله نخست پروژه تعویض چهارهزارمترازخط لوله انتقال نفت خام مارون به اصفهان (کیلومتر 225 تا 229) با عملیات تسطیح و خاکبرداری آغاز شد.
سیاوش اورنگی،مدیرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان با بیان این که همسو بامصوبه های نشست شورای تأمین استانداری استان چهارمحال و بختیاری وکارگروه مربوط، مقررشده بوداین پروژه ازابتدای خردادماه امسال آغازشود،اظهارکرد:با پیگیری های انجام شده و دستور مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت، نسبت به تجهیز کارگاه و استقرار ماشین آلات سنگین، ساختمانی و نیروی انسانی در محل اقدام و عملیات اجرایی یک ماه پیش از تاریخ تعیین شده آغاز شد. وی افزود: مسیر اجرای پروژه جدید به موازات خط لوله قدیم با در نظر گرفتن همه جوانب و ملاحظه های فنی و ایمنی، توسط مهندسی و طرح های شرکت، طراحی و توسط همکاران ذی ربط مدیریت منطقه، مسیر لوله کشی پیاده سازی شده است. مدیرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان گفت:کارکنان واحدهای ذی ربط منطقه ازحدود یک ماه پیش درمحل در حال آماده سازی مسیرهستند و تاکنون سه کیلومتر از این مسیر سخت گذر را تسطیح و آماده سازی کرده اند تا مسیر حفاری کانال آماده شود.
اورنگی به پروژه حفاری این عملیات اشاره وتصریح کرد:از22 اردیبهشت عملیات حفاری در دره گندمکار شروع و تاکنون حدود 300 متر کانال به عرض حدود دو متر وعمق سه متر توسط همکاران ترابری حفر شده است.
وی با بیان اینکه پیش بینی می شود عملیات ریسه کردن و لوله گذاری نیز هفته دوم خردادماه آغاز شود،افزود:ازبرنامه اجرایی جلوتریم وباتوجه به تأکیدکارشناسان سازمان زمین شناسی کشور انتظار می رود قبل از آغاز فصل بارندگی این عملیات پایان یابد وبا اتصال آن به خط لوله موجود، از دغدغه هایی که در منطقه سرخون داشتیم کاسته شود.
مدیرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان گفت: هم زمان با اجرای پروژه پیش گفته، با پیگیری مدیریت مهندسی و طرح های شرکت، مقدمات برون سپاری و برگزاری مناقصه اجرای فاز دوم پروژه از کیلومتر 229 تا مرکز انتقال نفت شماره 6 مارون (حدود دو کیلومتر) در مسیر جدید، سخت گذر و ترانشه ای در حال انجام است.
اورنگی با اشاره به رانشی بودن زمین و جاده بالادستی که در سال های دور بدون رعایت فاصله قانونی از خط لوله نفت احداث شده است، اظهار کرد: این مهم از جمله مخاطره هایی است که در سال های 95و 99 سبب ایجاد تنش و شکستگی خط لوله شد و افزون بر اختلال در انتقال انرژی مشکلاتی برای اهالی منطقه میانکوه به وجود آورد.
وی گفت:انتظارمی رود بتوانیم با انجام عملیات قسمت مورد نظر این خط لوله، اطمینان خاطر و امنیت به ساکنان هدیه دهیم.
پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان از انجام بیش از 710 بازدید فنی، تخصصی وبهداشتی درجایگاه های عرضه سی ان جی استان دربازه زمانی مهرماه سال 1399 تا پایان فروردین ماه امسال خبر داد.
سیدباقرنورالدینی گفت: با توجه به استقبال مردم استان از سوخت پاک و ارزان سی ان جی، همچنین تکریم واجرای حقوق شهروندی،در مدت یادشده بیش از 710بازدید از جایگاه های عرضه سی ان جی انجام و283 نازل دیسپنسر باحضور شرکت های مجاز کالیبره، بررسی میدانی شد.
وی با بیان اینکه بازدیدها به صورت مستمر و ماهانه توسط واحدهای مربوطه انجام می شود، افزود: این بازدیدها براساس اجرای دستورعمل های استانداردسازی با هدف رفع نواقص،همکاری بیش از پیش با جایگاه داران و سوخت رسانی مطلوب تر به شهروندان انجام می شود.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان بااشاره به احداث دو جایگاه سی ان جی درجنوب استان کرمان، شمار جایگاه های عرضه سی ان جی در این استان را 78 باب اعلام کرد.
پالایشگاه گاز ایلام
رئیس تعمیرات برق شرکت پالایش گاز ایلام از افزایش قابلیت اطمینان شبکه برق این مجموعه با تعمیر کلیدهای قدرت پست 63 کیلوولت خبر داد.
فردین نیازوند گفت:در سال 99 اقدام های ارزنده ای از سوی کارشناسان واحد تعمیرات برق در زمینه تعمیر کلیدهای قدرت و سرویس دوره ای این تجهیزات انجام شد که افزایش قابلیت اطمینان در شبکه برق پالایشگاه را به دنبال داشت.
وی با اشاره به قدیمی بودن کلیدهای پست اختصاصی پالایشگاه ایلام تصریح کرد:خدمات تخصصی این گونه تجهیزات از سوی وندور قابل انجام نبوده،اماپنج دستگاه کلیدگازی 20 کیلو ولت معیوب درسوییچ گیر SWG-700 بااصلاح مدارات فرمان وقدرت،ساخت قطعات مکانیکی مورد نیاز در کارگاه برق پالایشگاه و اصلاح مکانیسم، همچنین تعویض اِلمان های الکتریکی معیوب، رگلاژ عملکرد و تنظیم فشار گاز، تعمیر و رفع اشکال شد و پس از گذراندن آزمون های لازم برای استفاده در اختیار بهره بردار قرار گرفت.
رئیس تعمیرات برق شرکت پالایش گاز ایلام به نقش مهم کلیدهای 63 کیلوولت پست در تداوم انتقال انرژی الکتریکی اشاره و تصریح کرد: تعمیرات اساسی کلیدهای 63 کیلوولت پست (SWG-800) شامل رگلاژ مکانیزم های قطع و وصل، تنظیم فنر، تایم آزمون های عملکردی، تنظیم میزان گاز SF6 و نشانگر فشار گاز پارسال انجام شد.
نیازوند گفت: اصلاح ساختار و چیدمان پایه های بتنی 20 کیلوولت خطوط خروجی پست نیز به عنوان یکی از درخواست ها و دغدغه های بهره بردار،دیگر اقدام های شاخص این واحد در سال گذشته بود که با استفاده از توان فنی پیمانکار تعمیرات انجام شد.
روح الله نوریان، مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام نیز گفت:همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی وبا توجه به کمبود ظرفیت تولید برق درکشوراین پالایشگاه به تزریق 10مگاوات ظرفیت مازاد خود به شبکه سراسری اقدام کرده است.
به گفته وی این واحد صنعتی در چند سال گذشته به منظورجلوگیری از خاموشی استان، برق مازاد تولیدی نیروگاه های پالایشگاه را به شبکه سراسری تزریق کرده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گازایلام اظهارکرد: این پالایشگاه پارسال نیز با توجه به نیاز شبکه سراسری و درشرایطی مشابه توانسته است درمجموع افزون بر 42هزار مگاوات ساعت برق به شبکه سراسری تزریق کند.
پژوهشگاه صنعت نفت
مسئول طرح طراحی و واگذاری دانش فنی توسعه پالایشگاه کرمانشاه گفت:بهره مندی از دانش فنی پژوهشگاه نفت درتکمیل طرح های توسعه ای پالایشگاه کرمانشاه با هدف رفع نیاز های این پالایشگاه که درقالب انعقاد تفاهم نامه وقراردادهای پرشمارگسترش یافته، جایگزینی دانش های فنی شرکت های خارجی را به همراه داشته است. بابک گلزارضمیری، مسئول طرح طراحی و واگذاری دانش فنی توسعه پالایشگاه کرمانشاه با بیان این که صنعت پالایشگاهی کشور برای طرح های توسعه ای همچون کیفی سازی محصولات خودنیازبه تأمین دانش فنی داردوشرکت پالایش نفت کرمانشاه نیزازاین امر مستثنی نیست،افزود:این پالایشگاه درصددتوسعه فعالیت درحوزه های پالایشگاهی خودبرآمد وبرهمین اساس باپژوهشگاه صنعت نفت به عنوان مرکزاصلی توسعه دانش های فنی درحوزه صنعت نفت، گاز وپالایش،مذاکراتی انجام دادکه نتایج آن منجر به عقد قراردادی مهم درسال 98 شد. وی با بیان این که دراین همکاری دوجانبه مقررشده است ظرفیت واحد تقطیر اتمسفریک از20هزاربشکه تاحداکثرسقف40هزاربشکه افزایش یابد،تصریح کرد:کیفی سازی محصولات اصلی پالایشگاه کرمانشاه،رساندن حدمجاز بنزن موجود دربنزین وتولید گازوئیل با کیفیت یورو 5 دیگر برنامه های پالایشگاه کرمانشاه است. مسئول طرح طراحی و واگذاری دانش فنی توسعه پالایشگاه کرمانشاه با بیان اینکه این پالایشگاه در زمینه به کارگیری دانش فنی باشرکت های خارجی همکاری داشته است، اظهار کرد: با توجه به تحریم های اخیر،این فرصت به شرکت های داخلی همچون مراکز تحقیقاتی داده شد تا وارد حوزه های طراحی پایه و تأمین دانش فنی شوند. به گفته وی، خوشبختانه این پروژه با کیفیت مناسبی از سوی پژوهشگاه صنعت نفت انجام شده و در حال تحویل بسته های طراحی مهندسی پایه به کارفرما هستیم.
گلزاری ضمیر تصریح کرد: این موضوع را می توان جزو افتخارهای ژوهشگاه صنعت نفت به شمار آورد که از یک سو باجلب اعتماد صنعت و بخش خصوصی، توانسته است به رشد و بلوغ در زمینه توسعه دانش های فنی خود دست یابد و از سوی دیگر در کنار صنعت درصدد تجاری سازی آنهاست.
وی تاکیدکرد:صنعت پالایشگاهی و به طور کلی صنعت باید به حوزه دانشِ موجود در کشور اعتماد و پروژه هایی در این ابعاد را به مراکز تحقیقاتی و پژوهشی کشور واگذار کند و درمراحل بعدی،تجاری سازی و استفاده از آنها را در دستور کار خود قرار دهد.
مسئول طرح طراحی و واگذاری دانش فنی توسعه پالایشگاه کرمانشاه درباره اینکه چرا یک مرکز صنعتی ازمیان رقبای داخلی وخارجی دیگر،پژوهشگاه صنعت نفت راانتخاب می کند، اظهارکرد:پژوهشگاه از ریشه وپشتوانه دانشی بسیارقوی پژوهشگاه صنعت نفت برخور دار است و از آن می توان به عنوان یک»هاب ومرکز تحقیقاتی و توسعه صنعت نفت» نام برد.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت وگاز پارس گفت: پروژه های درحال ساخت پارس جنوبی به طور مستمرازسوی کارفرمابررسی وارزیابی می شوند تابارفع موانع پیش رو، اجرای آنها با سرعت بیشتری دنبال شود.
محمد مشکین فام درحاشیه بازدید ازآخرین مراحل پیشرفت طرح های پارس جنوبی در منطقه کنگان و عسلویه اظهارکرد: براساس تعهدهایی که به وزارت نفت داده شده و بنا بر ضرورت تکمیل پروژه های باقیمانده میدان گازی پارس جنوبی،نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز 14به عنوان آخرین پالایشگاه این میدان مشترک درآینده نزدیک به مرحله راه اندازی می رسد.
وی بااشاره به نظارت مستمرکارفرما برکنترل اجرای طرح توسعه فاز 14 دربخش خشکی افزود: تعهدات پیمانکاران درهمه واحدهای در حال ساخت این بخش به طورمستمر پایش می شوند و در صورت بروز مشکل، علل آن شناسایی و ریشه یابی می شود تا خللی در برنامه زمان بندی ازپیش تعیین شده ایجاد نشود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس همچنین از برنامه ریزی برای عملیاتی شدن نخستین واحدفرآیندی پالایشگاه فاز14خبردادوگفت: واحد 122 که سوخت مصارف داخلی پالایشگاه از طریق آن تأمین می شود، از مدت ها پیش آماده بهره برداری است، اما بروزاشکالی جزئی درمسیرخط لوله رابط بین خط ششم سراسری و واحد 122، موجب شد در راه اندازی این بخش اندکی مشکل ایجاد شود که با رفع این نقیصه وپس از تزریق گازشیرین به این واحد،مشعل پالایشگاه فاز 14 در آینده نزدیک روشن خواهد شد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
جاده های روستایی مناطق اجرای طرح نگهداشت و افزایش تولید مارون 1 و 4شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، بهسازی و آسفالت می شوند.
شرکت حفاری شمال به عنوان پیمانکار طرح توسعه مارون 1 و 4 شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب در قالب طرح های نگهداشت و افزایش تولید،همسو با مسئولیت های اجتماعی وبا هدف محرومیت زدایی وکمک به عمران مناطق روستایی،روکش وآسفالت جاده های رو ستایی مناطق اجرای پروژه را در حال اجرا دارد. هم اکنون روکش آسفالت جاده ورودی به روستای عوده پایان یافته واقدام های عمرانی مشابهی نیز در دیگر روستاها در دست اجراست. شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب،سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور و کمیته امداد امام خمینی(ره) با هدف افزایش فرصت های اشتغال فراگیران آزاد و تحت پوشش دوره های فنی و حرفه ای در پیمان های مناطق نفت خیز جنوب، تفاهم نامه همکاری امضا کردند. این تفاهم نامه همسو باعمل به مسئولیت اجتماعی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب وبه منظورافزایش کمّی وکیفی فرصت های اشتغال فراگیران دوره های یادشده در مشاغل تکنیسینی پیمانکاران،توسعه زمینه های همکاری مشترک آموزشی،علمی،پژوهشی و فناوری درحوزه فعالیت شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب،همچنین استفاده بهینه ازظرفیت های موجود واستفاده از ظرفیت های متقابل درگستره استان های واقع درمناطق عملیاتی امضا شد.
گروه پتروپارس
مدیرعامل گروه پتروپارس گفت: قرارداد حفاری 10حلقه چاه جدید میدان آزادگان جنوبی بین شرکت پتروپارس و شرکت انرژی دانا امضا شد.
حمیدرضا مسعودی باتأکید بربهره برداری حداکثری از توان داخلی دراجرای طرح ها و پروژه های این شرکت اظهار کرد:این قرارداد در قالب EPDS شامل انجام خدمات مهندسی، خرید، حفاری، خدمات حفاری و تکمیل 10 حلقه چاه جدید امضا شده است و در 16 ماه اجرا می شود. وی با بیان اینکه دراین قرارداد،9 حلقه چاه تولیدی و یک حلقه چاه نیز به منظور دفع پساب حفاری می شود،تصریح کرد: پیمانکار یادشده از طریق مناقصه و رقابت با دیگر پیمانکاران ذی صلاح انتخاب شده است و بر اساس این قرارداد پیش بینی می شود با استقرار دکل های حفاری در مجموع حدود 40 کیلومتر عملیات حفاری انجام شود. مدیرعامل گروه پتروپارس درباره نتایج مورد انتظار از بهره برداری این چاه ها گفت: طبق برنامه ریزی انجام شده با قرارگرفتن این 9حلقه چاه فعال، روزانه بیش از 10 هزار بشکه به تولید میدان آزادگان جنوبی افزوده می شود ودرنتیجه ظرفیت تولید نفت خام کشور افزایش می یابد.
مسعودی تصریح کرد: این قرارداد همسو با سیاست های کلان اقتصادی و با هدف ازدیاد برداشت از مدان های مشترک و بازگشت به بازارهای جهانی میان شرکت پتروپارس و این شرکت امضا شد تا گام دیگری برای تحقق تولید حداکثری درمرحله نخست طرح توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی برداشته شود.
میدان آزادگان درجنوب غربی ایران،80کیلومتری غرب اهواز ودرنزدیکی شهر سوسنگرد ودرمجاورت مرز ایران وعراق قرار دارد. نخستین چاه اکتشافی در گستره این میدان نفتی درسال 1355 حفر و مجموعه مخازن عظیم این میدان با حفر دومین چاه در سال 1378 کشف شد. تاکنون چهار لایه تولیدی شامل سروک، کژدمی، گدوان و فهلیان در میدان آزادگان شناسایی شده اند.
پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر
رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر اعلام کرد: بر اساس مصوبه هیئت دولت و آیین نامه تدوین شده، تنها شناورهای باری زیر 500 تن که از نوع چوبی یا فایبرگلاس هستند، مشمول سوخت یارانه ای می شوند. مهرداد بیوکی به کشتی مسافربری «گراند فری» به عنوان کشتی تدارک دیده شده برای مسیر بوشهر- قطر اشاره و تصریح کرد: بر اساس مصوبه هیئت دولت این کشتی مشمول سوخت یارانه ای نمی شود. وی بیان کرد: کشتی گراند فری براساس اسناد و مدارک، مالکیت و پرچم آن خارجی است که این از دیگر عوامل در برخوردار نشدن آن از سوخت یارانه ای است.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر اظهار کرد: با چنین شرایطی تأمین سوخت برای این کشتی بر اساس قانون باید با نرخ بانکرینگ یا بین المللی انجام شود.
کشتی گراند فری به عنوان شناور مسافری- باری مسیربوشهر- قطر اواخر خردادماه پارسال در اسکله شماره سه این بندر پهلو گرفت. این کشتی 144متر طول، 26 متر عرض، 500 تخت در قالب 250 اتاق و یکهزار و 300 صندلی است که در پنج کلاس به جابه جایی مسافر می پردازد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران از بازگردانی تولید 100 حلقه چاه نفتی بسته در گستره عملیاتی این شرکت خبر داد. علیرضا سلمان زاده دربازدید جمعی ازاعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از تأسیسات منطقه عملیاتی قشم، تزریق میعانات گازی درمیدان سروش در دوماه (برای شرایط خاص)، ورود به مرحله پایلوت نانوذرات، پیشرفت پروژه های سنواتی، افزایش دکل های حفاری از3به9،همچنین دستیابی به رکوردعملیاتی کردن 68 حلقه چاه، بازگردانی 200 هزاربشکه ای نفت به منظور جلوگیری از آسیب های احتمالی به چاه ها در دوره کاهش تولید را دیگر اقدام های شرکت ملی حفاری ایران را برشمرد. وی از تلاش های رئیس کمیسیون انرژی برای رفع مشکل تعیین سقف دریافتی کارکنان وزارت نفت قدردانی و با ارائه گزارشی از وضع تولید،اقدام های جهادی شرکت نفت فلات قاره ایران را در زمینه مدیریت میعانات گازی در شرایط تحریم و تولید نفت سنتزی ظرف 45 روز، برجسته و تحریم شکن خواند. محمودرضا حقیقی،رئیس منطقه عملیاتی قشم نیز با ذکر مصادیقی از تلاش های همکاران مناطق عملیاتی،مراتب گلایه همکاران از تعیین سقف حقوق دریافتی را به اطلاع اعضای کمیسیون انرژی رساند. فریدون عباسی رئیس کمیسیون انرژی نیزباتأیید دغدغه های مطرح شده از سوی کارکنان بر استمرار تلاش این کمیسیون برای رفع نگرانی های کارکنان وزارت نفت،به ویژه همکاران شاغل در مناطق عملیاتی تأکید کرد. رئیس کمیسیون انرژی تصریح کرد: پیگیری های لازم برای رفع دغدغه های کارکنان صنعت نفت ادامه دارد.
عملیات جداسازی پهلوگیر شمالی (بوت لندینگ) سکوی بلال به وزن 60 تن و انتقال آن به منطقه لاوان به منظور انجام تعمیرات با موفقیت انجام شد.
مردادماه 98 پهلوگیر شمالی سکوی PLQ میدان نفتی بلال به دلیل ایراد در طراحی اولیه، همچنین وارد آمدن تنش های مداوم دراثرضربات شناورها و نیروی امواج، دچار صدمه های اساسی شامل ایجاد ترک در جوش لوله های 24اینچ محل اتصال به پایه های 54اینچ سکو و شکست اعضای خود پهلوگیر شد؛ به همین دلایل پهلوگیر در شرف سقوط به بستر دریا و روی خط لوله 14 اینچ انتقال نفت به جزیره لاوان قرار گرفت. با توجه به شرایط بحرانی به وجودآمده و احتمال بسیار زیاد سقوط این پهلوگیر 60 تنی در هر لحظه که می توانست افزون بر وارد آوردن صدمه جدی به سازه سکو در مسیر سقوط، سبب شکست و نشت خط لوله در بستر دریا و توقف تولید میدان نیزشود، واحد تعمیرات زیرآب منطقه لاوان به محل اعزام شد و پس از بررسی های دقیق، طرحی مبنی بر تقویت و مهار موقت با استفاده از کلمپ های 54 اینچ و 24 اینچ و بازوهای نگهدارنده میانی را به تعمیرات منطقه ارائه کرد. پس از تصویب طرح ازسوی رئیس تعمیرات منطقه لاوان، دستور ساخت صادر شد و عملیات به صورت شبانه روزی ادامه یافت تا این که در شهریورماه 98 پروژه نصب پایان یافت و شرایط از حالت بحرانی خارج شد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی وتوسعه نفت(متن) از راه اندازی وتأییدعملکرد پایدارنخستین الکتروپمپ 2.8مگاواتی (3BB)ساخت ایران در طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک خبر داد.
تورج دهقانی گفت:این پمپ بسیاربزرگ وپیشرفته را به طورکامل شرکت های ایرانی ساخته اند وهم اکنون باشرایط پایدار در تلمبه خانه شماره 2 درحال فعالیت است. مدیرعامل شرکت متن با اشاره به اینکه هم اکنون نفت گوره از تلمبه خانه شماره ۲ عبور کرده و به سمت تلمبه خانه شماره 3درحرکت است، گفت: امیدواریم با حفظ شرایط کنونی به زودی شاهد پر شدن کامل خط لوله باشیم.
وی درباره همکاری شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران دراجرای این پروژه گفت: با توجه به تجربه بالای این شرکت در راه اندازی مراکز انتقال نفت درسراسر کشور، همکاری دوسویه سبب نتیجه بخشی و سرعت و دقت اجرا و راه اندازی این تلمبه خانه ها شد. قاسم عرب یارمحمدی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز با اشاره به انتقال نفت از گوره به سمت تلمبه خانه شماره 3با تکیه بر توان الکتروپمپ ایرانی گفت: برای پرشدن خطوط لوله ودریافت نفت درتلمبه خانه شماره 3،هرالکتروپمپ روزانه 125تا 130 هزار بشکه نفت پمپاژمی کند که هم اکنون نخستین الکتروپمپ در تلمبه خانه شماره 2 آغاز به کار کرده است.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت بابیان این که هم اکنون چهاردستگاه الکتروپمپ در تلمبه خانه شماره 2به طورکامل آماده فعالیت است،تصریح کرد:باراه اندازی دیگر الکتروپمپ ها این مرکز با آرایش 3+1 الکتروپمپ فعالیت خواهد کرد به نحوی که سه الکتروپمپ آن در سرویس و یک الکتروپمپ دیگر آماده به کارخواهد بود.
عرب یارمحمدی درباره همکاری شرکت ملی نفت ایران وشرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران در اجرای این طرح ملی گفت: اجرای پروژه با کارفرمایی شرکت ملی نفت ایران و اجرای شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) صورت گرفته و از طرفی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت نیز ازسوی مقام عالی وزارت نفت به عنوان بهره بردار معرفی شده است. طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، طرحی ملی و راهبردی است که با حمایت دولت و راهبری شرکت ملی نفت ایران، به دست توانمند متخصصان داخلی اجرا شده است.
ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز، ذخیره سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرارصادرات نفت خام، تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی آن، همچنین توسعه پایدار و اشتغال زایی در سواحل مکران، اهداف پیش بینی شده در این طرح ملی و راهبردی است.
شیرموتوری 42 اینچ کلاس 900 ساخت داخل در تلمبه خانه شماره 4طرح ملی انتقال نفت خام گوره - جاسک نصب شد.
علی جعفرزاده، قائم مقام طرح ملی گوره- جاسک با بیان این که این محصول از سوی کنسرسیومی متشکل ازشرکت های ایرانی به دست توانمند متخصصان داخلی ساخته شده است، مهم ترین قابلیت آن را استفاده درسرویس های ترش عنوان کرد.
به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری خردمندانه و قاطعانه حضرت امام خمینی(ره) و سرنگونی رژیم استبدادی شاهنشاهی، برای اولین بار آزادی سیاسی، مردم سالاری دینی و احقاق حقوق مردم ایران فراهم شد. تأکیدات حضرت امام(ره) و نیز مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به منظور حضور مردم در انتخابات، نشانگر اهتمام جدی این دو شخصیت الهی برای حضور حداکثری در انتخابات است. در منظومه فکری امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، انتخابات ابعاد گسترده ای دارد؛ اما در این نوشتار، دو محور«بایستگی مشارکت مردم در انتخابات» و «علل و آثار مشارکت حداکثری مردم در انتخابات» بررسی شده است.
انتخابات یک حق است و یک وظیفه. ما هر کدام به عنوان یک فرد از افراد این ملت، هم حق داریم در انتخابات شرکت کنیم و هم وظیفه. کسانی که به نظام جمهوری اسلامی معتقدند و قانون اساسی را قبول دارند، هم از این حق می خواهند استفاده کنند، هم این وظیفه را می خواهند انجام دهند. انتخابات یک جشن ملی و روز احقاق حق مدنی ملتی است که می خواهند بیایند رأی بدهند و شرکت خودشان در اداره امور کشور را که حق آنهاست، به دست آورند، ضمن آنکه انتخابات یک تکلیف شرعی است.
این سؤال پیش می آید که آیا حفظ جمهوریت نظام، بدون مشارکت حداکثر مردم امکان پذیر است؟ آیا آبروی نظام، بدون حضور همگانی حفظ می شود؟ بر این اساس حضرت امام(ره) و رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) بر حضور همگان بر انتخابات تأکید و آن را آبروی نظام می دانند: «آبروی جمهوری اسلامی، به انتخابات و حضور مردم در پای صندوق های رأی و تأثیر یکایک مردم در انتخاب مدیران کشور است.» همچنین ایشان در پیام نوروزی سال ۱۴۰۰ فرمود: «ملت عزیز ایران در سال جدید، در تحقق خواست اصلی و مهم اینجانب، یعنی حضور پرشور همه ی واجدان شرایط در انتخابات، بر عزت و اقتدار و آبروی ایران خواهد افزود و با درخشش واقعی در انتخابات، شکوه خود را به رخ دشمنان خواهد کشید.»
بی تردید یکی از ابزار مهم ایجاد همبستگی و انسجام ملی، انتخابات حداکثری است. انتخاباتی که زمینه وفاق و وحدت ملی را فراهم می کند؛ چنانکه مردم با همبستگی انقلاب را به وجود آوردند. بر این اساس ایجاد و استمرار آن نیز، منوط به حضور حداکثری مردم در انتخابات است. مقام معظم رهبری(مدظله العالی) فرمودند: «انتخابات، یکی از میدان های مهم همبستگی است. مهم این است که مردم در این میدان گزینش، همبستگی خود را نشان دهند. ملت ایران این فرصت گزینش را تا قبل از انقلاب اسلامی در هیچ دوره ای نداشت. انقلاب اسلامی است که این فرصت را در اختیار ملت ایران گذاشته است».
یکی از عوامل مهم شکل گیری و استمرار عزتمندی در داخل و خارج کشور، حضور همه جانبه مردم در عرصه انتخابات و مشارکت سیاسی است؛ زیرا جامعه ای عزتمند است که از پشتوانه و سرمایه اجتماعی بیشتر برخوردار باشد و همه مردم در صحنه های سیاسی و اجتماعی حضور داشته باشند. چنانکه سرگذشت انقلاب و جمهوری اسلامی نشان داد که حضور حداکثری و مشارکت های سیاسی مردم، مهم ترین نقش را در ایجاد و افزایش عزتمندی و ابهت جمهوری اسلامی داشت و از ایران اسلامی، کشوری عزتمند ساخت که حتسی در دنیای غیرمسلمان، امروز عزت و ابهت ملت ما بسیار برجسته است و این را همه تصدیق می کنند و از نشانه ها و عکس العمل های خارجی اش هم این را می فهمیم.
یکی از راهکارهای مهم تحقق اقتدار و امنیت افزایی، حضور گسترده مردم در پای صندوق های رأی است؛ چنانکه حضرت آیت الله خامنه ای(مدظله العالی) در پیام سال ۱۴۰۰، حضور و مشارکت مردم در انتخابات را از لحاظ بین المللی نشان دهنده اقتدار ملی دانستند: «آنچه بیش از توان دفاعی و قدرت دیپلماسی زمینه ساز اقتدار کشور است، خودِ مردم و هوشیاری و پرانگیزه و سرپا بودن آنهاست و مظهر این حضور و اقتدار، از همه مهمتر در انتخابات است.» همچنین ایشان در خصوص نقش حضور حداکثری در امنیت افزایی جهانی فرمودند: «برگزاری پرشور انتخابات و حضور همگانی مردم در پای صندوق های رأی، تضمین کننده امنیت کشور خواهد بود؛ زیرا دشمنان از پشتوانه مردمی نظام، بیش از امکانات تسلیحاتی آن هراس دارند. ملت عزیز ما در همه نقاط کشور این را بدانند که حضور گسترده آنها در پای صندوق رأی، در آینده کشور تأثیر دارد، در امنیت، در استقلال.»
استمرار و نهادینه سازی مردم سالاری، نیاز به راهکارمهمی چون حضور مردم در انتخابات دارد، زیرا مـردم رکن مهم نظام هستند و در شـکـل گـیـری و استقرار جمهوری اسلامی و استمرار آن نقش بسیار مؤثری دارند؛ از این رو حضرت امـام(ره)، هـمـواره بـر نـقش اثرگذار و تاریخ ساز مردم در نظام اسلامی تأکید داشتند و در وصـیـت نـامـه سـیـاسـی الهـی خـویـش، آنـان را بـه حـضـور فـعـال، قوی و هوشیارانه در انتخابات های مختلف و شناخت توطئه ها دعوت کردند تا مردم سالاری دینی نظام خدشه ناپذیر بماند.
تمامی نقل قول ها از بخش انتخابات سایت دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی خامنه ای برداشت شده است.
شاخص های انتخاب رئیس جمهور از نظر مقام معظم رهبری
۱. با کفایت و با ایمان
۲. عدالت خواه و ضد فساد
۳. دارای عملکرد انقلابی و جهادی
۴. معتقد به توانمندی های داخلی
۵. معتقد به جوانان به عنوان پیشران حرکت عمومی کشور و امیدوار به آینده
منبع: سایت دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی خامنه ای
به مناسبت میلاد حضرت معصومه(س)
روز اول ماه ذی القعده، مصادف با روز ولادت حضرت فاطمه معصومه(س) به نام روز دختر نامگذاری شده است. حضرت معصومه(س) در روز اول ذی القعده سال ۱۷۳ هجری در شهر مدینه چشم به جهان گشودند. ایشان دارای شخصیتی رفیع و والا مقام است، به طوری که ائمه طاهرین علیهم السلام از این بانو، با جلالت و تکریم یاد کرده اند و حتی نه تنها پس از ولادت، بلکه پیش از ولادت آن حضرت، نامشان بر لسان بعضی از ائمه علیهم السلام آمده و از مقام والای ایشان سخن گفته اند. روایت است که امام رضا(ع)، برادر حضرت معصومه(س)، ایشان را معصومه صدا می کردند و جدشان امام صادق(ع) نیز قبل از تولد ایشان، حضرت معصومه(س) را به «کریمه اهل بیت» ملقب فرمودند.
محدثه بودن
از ویژگی های حضرت معصومه(س) این بود که از علوم اسلام و آل محمد(ص)، آگاهی داشت و از جمله روایت کنندگان حدیث بود. چندین حدیث وجود دارد که در سند آنها نام حضرت فاطمه معصومه(س) به چشم می خورد. علامه امینی در کتاب شریف «الغدیر» به بعضی از آنها استناد می کند مانند: عن فاطمه بنت علی بن موسی الرضا حدثتنی... «من کنت مولاه فعلی مولاه». نقل این احادیث حاکی از مقام علمی والای آن بانو است.
دلیل لقبِ معصومه
مقام عصمت که عالی ترین مقام معنوی و پاکی است، درجاتی دارد، و در وهله اول بر دو گونه است:
۱. معصوم از خطا ۲. معصوم از گناه
حضرت معصومه(س) مانند حضرت زینب(ع) در یکی از درجات عصمت هستند، گر چه در درجات چهارده معصوم علیهم السلام نباشد. از حضرت امام رضا(ع) روایت شده است: «من زار المعصومه بقم کمن زارنی» کسی که معصومه را در قم زیارت کند، مانند آن است که مرا زیارت کرده است. گرچه شواهد و قرائن در مورد مقام عصمت حضرت معصومه(س) بسیار است، ولی سخن فوق از امام معصوم(ع) شاید اشاره ای باشد که حضرت معصومه(س) دارای مقام عصمت بوده است.
اعتقاد به شفاعت انبیا و اولیا از ضروریات مذهب شیعه است و هیچ تردیدی در آن نیست. بالاترین جایگاه شفاعت، از آن رسول گرامی اسلام(ص) است که در قرآن کریم از آن به (مقام محمود) تعبیر شده است. همانا دو تن از بانوان خاندان رسول مکرم(ص) هم شفاعت گسترده ای دارند که بسیار وسیع و جهان شمول است.
۱- خاتون محشر، صدیقه اطهر، حضرت فاطمه زهرا(س).
2- شفیعه روز جزا، حضرت فاطمه معصومه(س)، که بعد از حضرت فاطمه زهرا(س) از جهت گستردگی شفاعت، هیچ بانویی به شفیعه محشر حضرت معصومه(س) نمی رسد. امام جعفرصادق(ع) در این رابطه می فرماید: «تَدخل بِشفاعتها شیعتنا الجنته باجمعهم: با شفاعت او همه شیعیان ما وارد بهشت می شوند».
نگاهی به چند کتاب کاربردی برای شناخت تاریخ نفت در ایران و جهان (بخش پنجم)
علی بهرامی همه ما خوب می دانیم که چقدر مطالعه می کنیم؟ و خیلی خوب متوجه هستیم که کتاب خواندن چقدر می تواند اوقات فراغت ما را سالم تر و مفیدتر کند. خلاصه اینکه خودمان همه چیز را درباره مطالعه و اهمیت کتابخوانی می دانیم. در این مطلب هم قرار نیست حرف های تکراری به شما تحویل بدهیم. اگر «مشعل» را دنبال کرده باشید، می دانید که یکی از اصلی ترین تلاش های ما در نشریه خودتان، معرفی کتاب های خوب و ارزنده برای خواندن بوده است. موضوع اصلی بخشی از این کتاب ها، تاریخ صنعت نفت در ایران معاصر است؛ موضوعی به غایت چند وجهی، اثرگذار و بسیار مهم که مطالعه درباره آن می تواند شما را علاوه بر شناخت عمیق با تاریخ صنعت نفت ایران، با ابعاد مهمی از تاریخ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشورمان نیز آشنا سازد. این بار هم با ما باشید تا در صفحه تاریخ شما را با برخی کتاب های تاریخ نفت که بهترین نمونه های تاریخ نگاری درباره صنعت نفت ایران هستند، آشنا کنیم. بخش پنجم این مطلب را دنبال کنید.
ماه های پایانی سال 1389 خورشیدی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به سردمداری مردم کشور تونس، شاهد تحولات و جنبش های اجتماعی- سیاسی بود که کم کم وسعت و گستردگی بیشتری گرفت و در آغاز سال 1390 خورشیدی تقریبا تمامی کشورهای منطقه را درگیر خود کرد. رسانه های مختلف از این تحولات، گاه به بیداری اسلامی و گاه به بهار عربی یاد کردند. تحولات پیش آمده، برخی کشورها را چنان دگرگون کرد و تغییرات گسترده ای را در آنها به وجود آورد که اثرات آن تا کنون نیز ادامه دارد. از آنجا که بسیاری از این کشورها نفت خیز بودند، بررسی تاریخی این تحولات از منظر اقتصاد سیاسی نفت، اهمیتی دو چندان یافته است. این کار در قالب کتابی با عنوان «بیداری اسلامی و اقتصاد سیاسی نفت خاورمیانه» نوشته سعید میرترابی به انجام رسیده است. محتوای کتاب اگر چه بسیار تخصصی و دانشگاهی است؛ اما فضایی دارد که عموم علاقه مندان به تاریخ نفت، بخصوص تاریخ اقتصاد سیاسی می توانند از آن بهره ببرند. در بخشی از نوشته پشت جلد کتاب آمده است:«موضوع این کتاب، بررسی میزان تأثیر اقتصاد سیاسی نفت منطقه خاورمیانه، بر جنبش مردمی موسوم به بیداری اسلامی و تأثیر بیداری اسلامی بر تحولات بازار نفت جهان است. نگارنده در این اثر می کوشد تا ریشه ها و عوامل بروز قیام های مردمی در کشورهای عربی خاورمیانه را با توجه به مناسبات موجود در جوامع منطقه، از نظر اقتصاد سیاسی نفت بررسی کند. بررسی ریشه ها و عوامل بروز قیام های مردمی در کشورهای خاورمیانه، تأثیر بیداری اسلامی در تهدید موقعیت متحدان آمریکا در منطقه، تشریح تلاقی آثار عوامل ژئوپلیتیکی و بنیادی بازار نفت و ... از مباحث اصلی مطرح شده در این کتاب است.»
خاورمیانه و شمال آفریقا علاوه بر اینکه دنیایی از تنوع فرهنگ ها و ادیان و مذاهب است، دنیایی است سرشار از طلای سیاه. طلایی که سیاهی اش، چشم جهانیان را خیره کرده و موجب رقابت های تند و تیز و گاه همکاری هایی ماندگار و تاریخ ساز شده است. کتاب «پادشاهان نفت» نوشته اندرو اسکات کویر با ترجمه غلامرضا کرمیان کوشیده تا روایتگر تاریخ رقابت ها و همکاری های بسیار پیچیده سران کشورهای نفتی در پیش از انقلاب اسلامی ایران باشد. این کتاب جذاب که حالتی راز آمیز و معماگونه نیز دارد، لایه های پنهان روابط پیچیده نفتی را از دل اسناد رونمایی شده و در دسترس همگانی قرار گرفته، نشان می دهد. کتاب «پادشاهان نفت» اگر چه متکی به اسناد منتشر شده است؛ اما بخش مهمی از آن بر ذهن و قلم خاص نویسنده تکیه دارد. مترجم، اثر را بسیار شیوا و روان ترجمه کرده و همین مسأله نیز بر جذابیت هر چه بیشتر آن افزوده است. با خواندن این کتاب پی خواهید برد که آنچه روی صحنه سیاست و روابط بین الملل می گذرد، گاه 180 درجه با آنچه پشت صحنه و وابسته به نفت در جریان دارد، متفاوت است.
پس از یک قرن
اکنون که این گزارش را می خوانید، 113 سال از اکتشاف نفت در ایران گذشته است، یعنی اندکی بیش از یک قرن. این مدت قابل توجه را که عجین شده با تاریخ معاصر ایران است، می توان از زوایای مختلفی بررسی کرد و مورد واکاوی قرارداد. کمتر کتابی، این یک قرن را از زاوایه ای مشخص مانند «توسعه» تحلیل کرده است. این کار در کتاب «پس از یک قرن» نوشته عباس قیومی ابرقویی به بهترین نحو ممکن انجام شده است. این کتاب کوشیده تا توسعه را از منظری تاریخی و در یک قرن صنعت نفت دنبال کند. کتاب به طور کامل تحلیلی است و بر مبنای اطلاعات دقیق صنعتی و اقتصادی نوشته شده است. کتاب دارای دو بخش اصلی است؛ بخش نخست تاریخ توسعه صنعت نفت پیش انقلاب سلامی را دنبال کرده و بخش دوم تاریخ توسعه صنعت نفت و تحولات و ویژگی های آن را پس از انقلاب اسلامی مورد بررسی قرارداده است. نثر روان، تسلط نویسنده بر منابع مهم تاریخی و اقتصادی از مهم ترین ویژگی های این کتاب محسوب می شود. کتاب «پس از یک قرن» را علاوه بر اینکه عموم علاقه مندان می توانند دنبال کنند، دانشجویان رشته های اقتصاد، جامعه شناسی و تاریخ معاصر نیز بهره زیادی از آن خواهند برد.
بارها در «مشعل» گفته ایم که نفت، فقط مهندسی و صنعت نیست. صنعت نفت با جامعه، فرهنگ، تاریخ، ورزش و ... خلاصه زندگی و دیدگاه درباره آن بشدت مرتبط است و بر آن تاثیر می گذارد. یکی از مهم ترین حوزه های تاثیرگذاری صنعت نفت در ایران، حوزه فرهنگی – اجتماعی است. اگر می خواهید این مسأله را هر چه بیشتر و بهتر درک کنید و ببینید، توصیه می کنیم کتاب «تاثیرات اجتماعی- فرهنگی نفت» که حاصل گفت و گویی بسیار دقیق، بلند و پژوهشی با احمد کعبی فلاحیه است را بخوانید. در این کتاب، سخن از دنیایی است که نفت می سازد. خواننده با خواندن آن به جهان مردمی می رود که با نفت و برای نفت و در صنعت نفت، جنگیدند، خندیدند، گریه کردند، افتخار کردند و ... خلاصه زیست کردند. این کتاب یک دوره تحقیقاتی در حوزه مطالعات فرهنگی_ اجتماعی نفت است. توصیه داریم علاوه بر عموم علاقه مندان، دانشجویان رشته های مطالعات فرهنگی، جامعه شناسی و ارتباطات اجتماعی این کتاب را دنبال کنند. کتاب « تاثیرات اجتماعی- فرهنگی نفت» را فرهنگ ثابت قدم تدوین و تهیه کرده است.
درباره دولت دکتر مصدق و جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران، کتاب های بسیار زیادی نوشته شده است. کتاب هایی که هر کدام تلاش کرده اند از زاویه ای خاص و البته به طور عمومی، این نهضت را مورد بررسی و تحلیل قرار دهند؛ اما کتاب «تاجی بر تارک تاریخ نفت» نوشته علی اکبر تقی پور، کوشیده است تا دایره و میدان تحقیقات تاریخی خود را، محدودتر و مشخص تر کند و به جزییات بیشتر و دقیق تری از جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران بپردازد. این کتاب 28 ماه دولت مصدق را بررسی کرده و از بیان حواشی تاریخی و کلی گویی هایی که گاه تنها تعداد صفحات کتاب های تاریخی را می افزایند، دوری کرده است. «تاجی بر تارک تاریخ نفت» دنبال بررسی روابط درون دولت مصدق، تاثیرات و تحولات بین المللی بر دولت او و روابط دربار و مخالفان دولت او متمرکز است؛ چون دایره بحث کتاب محدودتر در نظر گرفته شده، بنابراین موضوعات و مسائل دقیق تر و جزئی تر مورد بررسی قرار گرفته اند. همچنین کتاب نگاه دقیقی به تحولات پس از 30 تیر 1331 دارد و تمامی اسناد را مورد بررسی قرار داده است. خواندن این کتاب می تواند بخوبی شما را با جزییات دولت مصدق و تحولات و اتفاقات زمانه او که صنعت نفت ایران در کانون آن قرار داشت، آشنا کند.
نگاهی به فیلم های در حال اکران
علی بهرامی بیشتر از یک سال است که اگر گفتیم فیلم ایرانی ببینید، نشانی سایت های آنلاین فیلم و سریال را به شما دادیم؛ اما حالا که سینماها طبق دستور ستاد کرونا باز شده واکران فیلم ها با ظرفیت محدود انجام می شود، با احتیاط کامل و توجه به پروتکل های بهداشتی می توانید به سینما بروید. فیلم های متنوعی روی پرده هستند که حدودا نیمی از آنها را در صفحات «مشعل» برایتان توصیف و معرفی کرده بودیم و عموما در اکران آنلاین قابل دیدن بودند. فیلم هایی مثل پیشی میشی، آن شب، خورشید، شنای پروانه و آقای سانسور؛ اما سه فیلم هم در اکران سینماهاست که در این شماره از «مشعل» می خواهیم درباره آنها سخن بگوییم. پس اگر مشتاق سینما و فیلم دیدن در سالن هستید، این مطلب را از دست ندهید.
شاید دیگر همه ما قانع شده باشیم که بعد از یک سال و چند ماه بحران بیماری کرونا و اتفاقات تلخی که برای کشورمان و تمام جهان پیش آمده، بیش از هر چیز دیگر به سینمای طنز و کمدی نیاز داریم. مردم انگار بیشتر از هر زمان دیگری خندیدن را می پسندند و می خواهند اندکی از فشارهای روحی و روانی شرایط پیش آمده این بیماری را کاهش دهند. با چنین نگاهی به شما می گوییم که حتما فیلم «هفته ای یک بار آدم باش» را ببینید. اگر چه این فیلم، یک کمدی تمام عیار و درجه یکی از آب در نیامده؛ اما صحنه های خنده آور زیادی دارد و فضای کلی آن با نشاط و مفرح است. بازی ها روان و بامزه هستند و البته داستان فیلم نیز تا حدودی جدید است: «فیلم هفته ای یک بار آدم باش، روایتگر زندگی دو برادر با سبک متفاوت است که به واسطه بیماری پدر، آینده آنها دچار تغییر و تحول می شود.» این فیلم را شهرام شاه حسینی کارگردانی کرده است. او کارگردانی فیلم هایی چون:«زن ها فرشته اند» و «خانه دختر» را نیز در کارنامه خود دارد. رعنا آزادی ور، پژمان جمشیدی و پژمان بازغی از بازیگران اصلی فیلم هستند.
فیلم «لاله» را که اسدالله نیک نژاد را کارگردانی کرده، سال هاست که قرار بود ساخته و اکران شود. ماه های نخستین سال 1390 بود که فیلمبرداری آن آغاز شد. معلوم نیست چرا ساخت و اکران آن نزدیک به یک دهه طول کشیده؛ اما به هر حال حاصل کار، بسیار شریف و ارزشمند است. فیلم «لاله» فضایی کاملا اجتماعی دارد و می کوشد توانایی زنان جامعه ما را در ابعداد مختلف زندگی نشان دهد. موضوع اصلی فیلم، بررسی زندگی لاله صدیق، قهرمان اتومبیلرانی ایران است و البته به مشکلات فرهنگی و اجتماعی پیش پای این ورزشکار پرداخته است. بازیگران بسیار خوبی در «لاله» بازی کرده اند و البته نوع فیلمبرداری، لوکیشن های پردردسر و متنوع فیلم، بر جذابیت آن افزوده است. فیلم «لاله» کوشیده است با عبور از ناامیدی های رایج در فیلم های اجتماعی، افقی روشن پیش روی مخاطب خود بگذارد و بر یک چیز تاکید بسیار بالایی داشته باشد: «هر کاری با تلاش و امید انجام خواهد شد.» نیکی کریمی، همایون ارشادی، میترا حجار، سام قریبیان، آزیتا حاجیان و لیلا اوتادی بازیگران اصلی فیلم «لاله» هستند.
همین اول بگوییم که اگر سینمای کیمیایی را دوست دارید و به آن علاقه مند هستید، بروید و فیلم «خون شد» را ببینید. فیلم «خون شد» در یک کلام، احیای نوستالژی است. بازگشت به گذشته و مرثیه ای بر ارزش های از دست رفته. «خون شد» در میان فیلم های دهه 90 کیمیایی فیلم خوبی محسوب می شود و البته سعید آقاخانی، نقشش را بسیار خوب از آب در آورده و تلاش داشته تا از کلیشه های رایج بازیگری در فیلم های کیمیایی عبور کند. صحبت دیگری درباره این فیلم نمی کنیم و همه چیز را به خودتان واگذار می کنیم. یادتان نرود که گفتیم اگر به سینمای کیمیایی علاقه دارید، حتما فیلم را ببینید. لیلا زارع، سیامک انصاری، سعید آقاخانی، نسرین مقانلو و هومن برق نورد، بازیگران اصلی فیلم «خون شد» هستند.
چند رمان جدید که خواندن آنها شما را سر ذوق خواهد آورد
برای خیلی هایمان هیچ چیز دلچسب تر و لذت بخش تر از دراز کشیدن روی تخت و خواندن یک رمان جذاب و جدید نیست. در این شماره از «مشعل» می خواهیم چند رمان و داستان جدید را به شما معرفی کنیم. داستان هایی که هر کدام در سبک و سیاق خاصی نوشته شده اند و می توانند یکی از بهترین گزینه های ممکن برای پر کردن اوقات فراغتتان باشند؛ البته حالا دیگر بهتر از ما می دانید که کتاب خواندن فقط روی کاغذ امکانپذیر نیست؛ بلکه می توانید از طریق بسترهای مختلف فضای مجازی و با قیمت های بسیار پایین تر از کتاب های کاغذی، داستان بخوانید یا حتی به صورت کتابِ صوتی بشنوید. در این مطلب با ما همراه باشید تا شمارا با چند داستان و رمان جدید و خیلی خوب آشنا کنیم. شاید هم اهل داستان خواندن نیستید؛ اما باز هم دنبال کنید، ضرر نخواهید کرد.
اگر تا به حال اهل ژول ورن خواندن نبودید، خیلی راحت بگویم، لذت عجیبی را در کتابخوانی از دست داده اید. ژول ورن، نویسنده ای فرانسوی بود که پنج سال بعد از ورد جهان به قرن 20 از دنیا رفت؛ اما ایده ها و خلاقیت های او در قالب داستان های تخیلی اش بسیار حیرت آور بود. ژول ورن، نویسنده ای بسیار پرکار بود و شاید شما هم نام کتاب هایی چون بیست هزار فرسنگ زیر دریا، دور دنیا در هشتاد روز، جزیره شناور، خانه متحرک و... را شنیده و صد البته فیلم ها و کارتون هایی که از روی کتاب های او ساخته شده را دیده باشید؛ اما خواندن کتاب های این نویسنده عجیب و غریب، بسیار دلچسب است. بتازگی ترجمه بسیار خوبی از رمان «از زمین تا ماه» او نیز منتشر شده است. رمانی که ژول ورن آن را در سال های پایانی قرن19 نوشت؛ اما حالا می بینیم که بیشتر همه حرف های او که روزی ممکن بود آدم ها را به خنده وا دارد، به واقعیت پیوسته است؛ البته ژول ورن اصلا و ابدا پیشگو نیست؛ بلکه نویسنده ای است در اوج خلاقیت که راستش را بخواهید یک قرن از زمانه خودش جلوتر بود. ثمین نبی پور این کتاب را از زبان فرانسه به فارسی ترجمه کرده است.
کتاب داستانی «قرن دیکتاتورها» را «الیویه گز» نوشته و ابوالفضل الله دادی آن را ترجمه کرده است. این اثر، شیوه و سبک خاصی دارد و چنانچه از نامش پیداست، کوشیده است احوال و زندگی دیکتاتورهای قرن 20 را به شیوه ای داستانی روایت کند. بنابراین اگر چه هر «دیکتاتور»، یک داستان است؛ اما کتاب از وحدت رویه ای حکایت دارد که می توان آن را یک رمان چند تکه دانست. خرده داستان ها یا به عبارت دیگر بخش های مختلف این داستان عبارتند از: «لنین، پیامبر توتالیتاریسم»، «موسولینی، از سرخ تا سیاه»، «چگونه استالین، استالین شد»، «آدولف هیتلر، اهریمن آلمان»، «فرانکو، غرق ناشدنی»، «فیلیپ پتن؛ دیکتاتور کسی است که فرمان می دهد»، «توجو هیدکی، دیکتاتور یا قربانی بی گناه؟»، «تیتو یا لاف بزرگ»، «در سرزمین سه کیم»،«مائو، استبداد بی خردی»، «انورخوجه، آخرین استالینیست»، «آلفردو استروسنر، ریش سفید خودکامه»،«خاندان دووالیه، وسوسه بدترین»، «ژوزف دِزیره موبوتو، چپاولگر زئیر»، «معمر قذافی: نابودی بادیه نشین»، «اریش هونکر، سکاندار بلندقد جمهوری دموکراتیک آلمان»، «اوگوستو پینوشه، خودکامه لیبرال»، «پول پوت: کامبوجِ سرخ از خون»، «صدام حسین، رذل بغداد». با خواندن این کتاب جذاب، علاوه بر اینکه داستان هایی را خوانده اید با تاریخ معاصر نیز تا حدی آشنا خواهید شد و البته کشورهایی که این دیکتاتورهایی که بر آن حکومت کردند نیز تا حدود زیادی به شما معرفی می شوند.
مه سیما شافعی برزی
مواد لازم
نان تست: 12 عدد
پنیر پیتزا: ۴۰۰ گرم
هات داگ گوشت: ۳ عدد
قارچ: ۳۰۰ گرم
فلفل دلمه: ۲ عدد
گوجه فرنگی: ۳ عدد
پیاز: یک عدد
سیر: 2 حبه
رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه و آویشن: به میزان لازم
طرز تهیه
ابتدا سس پیتزا را آماده می کنیم، به این ترتیب که پیاز را درشت خرد کرده و کمی تفت می دهیم، سپس سیر و گوجه فرنگی را پوست کنده و درشت خرد می کنیم، به پیاز می افزاییم و تفت می دهیم. در آخر نیمی از فلفل دلمه را به همراه نمک، فلفل و آویشن اضافه کرده و همه مواد را کاملا مخلوط می کنیم و روی شعله قرار می دهیم تا به غلظت برسد. در مرحله دوم، نان را روی تخته کار قرار می دهیم، یک قاشق مرباخوری سس روی نان می مالیم، سپس پنیر پیتزا را روی آن می ریزیم به طوری که کاملا سطح نان پوشیده شود. هات داگ ها را حلقه ای برش می زنیم و یک ردیف روی پنیر پیتزا می چینیم و دوباره روی آن پنیر می ریزیم. حالا قارچ ها را خیلی نازک برش می زنیم و به همراه کمی فلفل دلمه روی پنیر قرار می دهیم. روی آن هم آویشن و کمی فلفل سیاه می پاشیم. نان ها را در سینی فر می چینیم و به مدت 15 الی 20 دقیقه در فر قرار می دهیم.
نکات مهم
1) روی سطح نان سس زیادی می زنیم.
2) میزان پنیر روی سس باید بیشتر از روی هات داگ باشد.
3) مواد سس نباید سرخ شوند، فقط در حدی که کمی نرم شوند کافی است.
4) پیتزا را حین پخت چک می کنیم و هر زمان که روی آن طلایی شد از فر بیرون می آوریم.
5) به جای هات داگ می توانیم از هر چیز دیگری که دوست داشتیم، استفاده کنیم مثل مرغ، گوشت، سبزیجات و ...
6) از ماکروفر هم می توان برای طبخ استفاده کرد.
زهرا آذریانی- مدرس آشپزی و شیرینی پزی
این دسر خوشمزه و مقوی ترکیه ای را هم می توان به عنوان صبحانه مصرف کرد و هم عصرانه. البته ناگفته نماند که یک میان وعده سالم نیز محسوب می شود که می توان آن را به راحتی تهیه کرد.
مواد لازم
شیر: ۴ لیوان
شکر: یک لیوان
آرد نشاسته ذرت: ۳ قاشق سوپخوری
آرد برنج: ۳ قاشق سوپخوری
زرده تخم مرغ: یک عدد
پودر نارگیل: یک چهارم لیوان
پودر بادام: سه چهارم لیوان
وانیل: ۵ گرم
خامه (در صورت دلخواه): ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم
طرز تهیه
ابتدا تخم مرغ، نشاسته، آرد برنج، شکر و شیر را در داخل قابلمه می ریزیم و خوب هم می زنیم تا بپزید و غلیظ شود. سپس پودر نارگیل و بادام را اضافه می کنیم.
مواد که غلیظ شد از روی شعله برمی داریم و وانیل را می افزاییم. بعد از اینکه مواد کمی خنک شد، خامه را افزوده و خوب هم می زنیم.
مواد آماده شده را داخل ظرف مورد نظر می ریزیم و داخل یخچال قرار می دهیم تا خنک شود. بعد از خنک شدن روی آن را با انواع مغزی ها تزیین می کنیم.
محیا اترک
مواد لازم
گل پنیرک: ۱۰۰ گرم
عسل: یک تا دو قاشق غذاخوری
زعفران: یک قاشق غذاخوری
آب لیمو: ۲ قاشق غذاخوری
یخ: 15 تا 20 قطعه
آب: نصف پیمانه
طرز تهیه
خوردن شربت های خنک و خوشمزه در این روزهای گرم حس خوبی به آدم منتقل می کند، شربت هایی که به راحتی می توان آنها را در خانه تهیه کرد و از نوشیدنشان خنک شد و لذت برد.
گل پنیرک را( می توان از عطاری ها تهیه کرد) داخل آب خیس می کنیم تا رنگ پس بدهد. سپس داخل لیوان کمی آب ریخته و عسل را در آن حل می کنیم.
اگر رنگش کم بود کمی زعفران می ریزیم تا زردرنگ شود. حالا تا نصفه های لیوان یخ ریخته و روی آن آبلیمو می چکانیم تا یخ ها به آبلیمو آغشته شوند.
دوباره روی یخ های قبلی یخ می ریزیم، ولی بدون آبلیمو. در آخر نیز آبی که گل پنیرک را داخل آن خیس کرده ایم، صاف کرده و کم کم به موادمان اضافه می کنیم.
نکته: قبل از درست کردن این نوشیدنی باید کمی گل پنیرک را خیس کنید تا کدر شود.
اطراف ما وسایل زیادی وجود دارد که روزانه از آنها استفاده می کنیم، وسایلی که حتی فکرش را هم نمی کنید که تاریخ انقضا داشته باشند و مرتب باید تعویض شوند. همه ما همیشه حواسمان به تاریخ انقضای مواد خوراکی بوده و هست، به طوری که دائما آنها را چک می کنیم که خراب نشوند. این در حالی است که نسبت به وسایل دیگری که مدام از آنها استفاده می کنیم، بی تفاوت هستیم و حتی گاهی نمی دانیم که تاریخ انقضا دارند. در ادامه فهرستی از وسایلی را که تاکنون شاید نمی دانستید که تاریخ انقضا دارند، برایتان آورده ایم.
لیف را حداکثر ۶ ماه و اسفنج حمام را هم تا ۲ هفته می توان استفاده کرد، بعد از گذشت این زمان تاریخ انقضای آنها فرا رسیده و باید این دو را تعویض کرد. بنابراین کمتر کسی است که نداند لیف و اسفنج حمام محل مناسبی برای رشد قارچ ها و کپک ها هستند. اما اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که توجه زیادی به تاریخ انقضای این وسایل نمی کنید، بهتر است لیف های حمام تان را هر چند وقت یک بار در آب داغ بجوشانید تا باکتری های مضرشان کشته شود.
پتوها هم مانند بالشت تغییر شکل می دهند، اما مدت زمان بیشتری می توان از آنها استفاده کرد. پتوها حدود ۷ سال قابل استفاده هستند که عمر آنها را با خشک کردن مداوم آمی توان افزایش داد.
هیدروژن پراکسید ۲ ماه پس از باز شدن، به آب معمولی تبدیل می شود. همچنین بطری دربسته هیدروژن پراکسید نباید بیش از یک سال نگهداری شود.
حداقل باید هفته ای یک بار شانه هایمان را تمیز و آنها را سالی یک بار نیز تعویض کنیم. شانه های مویی را هم باید پس از ۷ تا ۱۰ ماه عوض کنیم.
گذر زمان حتی روی کلاه ایمنی هم تاثیرگذار است. اگر تاریخ مصرفی روی بسته بندی این کلاه نوشته نشده، بهتر است بعد از ۵ سال از کلاه های جدید استفاده کنید.
در حال حاضر ضدعفونی کننده ها دیگر جزئی از زندگی مان شده است، بنابراین باید در استفاده از آنها دقت کنیم. شاید تعجب کنید، اما ضدعفونی کننده ها هم تاریخ انقضا دارند و بعد از سه ماه خاصیت خود را از دست می دهند و بی اثر می شوند.
پس از ۴۰۰ تا ۵۰۰ کیلومتر دویدن یا راه رفتن، کفش های پیاده روی خاصیت ضربه گیری شان را از دست می دهند و باعث فشار زیادی روی مفاصل تان می شوند. از این رو بهتر است پس از یک سال، این نوع کفش ها را عوض کنید.
تاریخ انقضای حشره کش ها هم ۲ سال است
و بعد از آن دیگر کارایی لازم را ندارند و بی اثر می شوند.
سه راهی های برق ظرفیت مشخصی دارند که اگر بیشتر از آنها استفاده کنیم، دچار مشکل می شوند و ممکن است آسیب هایی جدی به وسایل برقی مان وارد آورند. بنابراین برای جلوگیری از این اتفاق هر یک تا دو سال، سه راهی ها را تعویض کنید.
پستانک های لاتکس فارغ از میزان استفاده یا تغییر شکل شان، پس از ۲ تا ۵ هفته باید عوض شوند. لاتکس بسیار شکننده است و به راحتی میکروب در شکاف های آن نفوذ و رشد می کند.
عطر و ادکلن عطرها و ادوپرفیوم هایی که اسانس روغنی دارند تا زمانی که باز نشده باشند ۳ سال قابل استفاده هستند و وقتی باز می شوند ۲ سال دوام می آورند. ادوتویلت ها نیز تا وقتی که باز نشده باشند ۴ سال تاریخ انقضا دارند و اگر باز شوند ۲ سال بیشتر ماندگاری ندارند.
همکارنفتی و قهرمان وزنه برداری جهان در گفت وگو با مشعل :
25 سال است که در رشته وزنه برداری مشغول به فعالیت است. از زمانی که خودش به مصاف پولاد سرد می رفت، عناوین مختلفی را در مسابقات کشوری، آسیایی و جهانی کسب کرده و حالا در کسوت مربیگری هم موفق عمل کرده تا هدایت ملی پوشان جوان ایران را در عرصه های بین المللی به عهده داشته باشد. جواد نادری، قهرمان سابق دسته 105 کیلوگرم ایران، آسیا و جهان که از کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است، حالا هدایت تیم ملی نوجوانان را به عهده گرفته است. با مربی جوان و همکارمان در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در خصوص وزنه برداری در این شرکت و نیز تیم ملی گفت و گویی داشتیم که باهم می خوانیم.
سال 1362 در شهر نهاوند به دنیا آمدم و38 ساله هستم. از همان سنین نوجوانی به ورزش علاقه مند شدم و 25 سال است در وزنه برداری حضوری فعال دارم. در رشته تربیت بدنی تحصیلاتم را دنبال کردم و در حال حاضر لیسانس تربیت بدنی دارم. خانواده ورزش دوستی دارم اما در بین خواهرها و برادرانم فقط من ورزش حرفه ای را دنبال کردم. بیش از 15 سال است در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مشغول به کارهستم.
اگر اشتباه نکنم از 12 یا 13 سالگی بود که ورزش کردن را با وزنه برداری شروع کردم. یکی از دوستانم باشگاه وزنه برداری می رفت بعد به من هم گفت که وزنه برداری را امتحان کنم و من هم وقتی این ورزش را شروع کردم، خوشم آمد و بعد ادامه دادم تا جایی که امروز از حضورم در وزنه برداری 25 تا 26 سال می گذرد.
نه فوتبال را زیاد دوست نداشتم. من مثل خیلی از بچه های شهر نهاوند کشتی را دوست داشتم، اما در نهایت به خاطر دوستم وزنه برداری را انتخاب، شروع و دنبال کردم. اتفاقاً نهاوند کشتی گیرهای ملی پوش خوبی دارد و با بیشتر آنها دوست هستم.
همه پدر مادرها در ابتدا به بچه هایشان تأکیددارند که درس بخوانند و پدر و مادر من هم مستثنی از این قضیه نبودند و اولویت برای آن ها درس بود اما با ورزش کردن من هم مخالف نبودند و برای همین در کنار درس من ورزش هم می کردم. درواقع مشوق ورزش کردن من هم بودند.
جواد نادری چه عناوینی تاکنون در وزنه برداری به دست آورده است ؟
من عناوین زیادی در وزنه برداری به دست آورده ام. در مسابقات کشوری و استانی عناوین بسیار زیادی از قهرمانی تا دومی و سومی دارم. اما مهم ترین عناوین قهرمانی من نایب قهرمانی جوان جهان در سال 85 در کشور بلاروس است. در سال 81 قهرمان جوانان آسیا شدم. در سال 89 قهرمان بزرگ سالان آسیا شدم. سال 2011 میلادی بهترین وزنه بردار سال آسیا شدم. در سال 91 بهترین وزنه بردار دسته 105 کیلوگرم ایران شدم و در دره باشگاهی هم 7 سال با تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب در لیگ های برتر ایران و نیز جام باشگاه های آسیا بارها بر روی سکو رفتم و عناوین اول تا سوم را کسب کردم.
من از سال 80 برای تیم مناطق نفت خیز جنوب وزنه می زدم و سپس به عنوان قهرمان ملی جذب وزارت نفت شدم و از سال 83 در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان کارمند اداری مشغول به کار شدم.
در مناطق نفت خیز جنوب چه شغلی دارید ؟
من به عنوان کارمند امور ورزش و تربیت بدنی استخدام شدم و 15 سال است که در امور ورزش شرکت مشغول به انجام وظیفه هستم.
بله. من از همان ابتدا هم به کار اداری مشغول بودم و هم برای تیم مناطق نفت خیز جنوب وزنه می زدم . بعد از خداحافظی از دنیای حرفه ای ورزش بازهم ورزش را در کنار کار ادامه دادم اما به صورت مربی و کماکان هم این وظیفه را بر عهده دارم.
اگر بگویم وزنه برداری هم مثل فوتبال از جنوب ایران شروع شد، سخنی به گزاف نگفته ام و به قولی استارت وزنه برداری از شهرهای مثل مسجدسلیمان و دیگر شهرهای جنوبی ایران بوده است. مناطق نفت خیز جنوب شناسنامه وزنه برداری ایران است. باشگاه مناطق نفت خیز جنوب در این سال ها در لیگ برتر ایران و آسیا پرچم دار وزنه برداری بوده و عناوین قهرمانی زیادی را کسب کرده است. مناطق نفتخیزجنوب نه تنها در قهرمانی زبانزد بوده بلکه در پرورش استعدادهای وزنه برداری هم همیشه پیشرو بوده است.
به نکته جالبی اشاره کردید. طبق قوانین شرکت ملی نفت ایران برای حضور در مسابقات باید 70 درصد تیم را فرزندان شرکتی تشکیل دهند. بر همین اساس باید بگویم بیشتر عناوین با همین فرزندان نفتی که جزو سرمایه های باشگاه هستند، به دست آمده است. ما با تیمی شرکتی در مسابقات استانی همیشه قهرمان بویم و در مسابقات کشوری هم همیشه روی سکو رفتیم و عناوین مختلفی را کسب کردیم.
با توجه به شرایط موجود و نیز گرمای شدید استان و هم اینکه جوانان و نوجوانان تفریح خاصی ندارند، به ورزش هایی که سالنی است، روی می آورند و بیشتر جذب وزنه برداری می شوند. البته خیلی از آنها به واسطه پدرانشان و یا اقوامشان که وزنه بردار بودند و افتخارات زیادی را کسب کردند، این رشته را انتخاب می کنند.
اگر بگویم اذیت نشدیم که دروغ است. واقعاً شرایط سخت بود و هست. بیشتر والدین با ورزش کردن فرزندانشان در آن شرایط مخالف بودند و از سوی دیگر بیشتر سالن های ورزشی وزارت نفت به خاطر کرونا تعطیل بودند. اما به هر صورتی که بود، تمرینات را ادامه دادیم. خوشبختانه چون وزنه برداری رشته ورزشی انفرادی است و ورزشکاران با فاصله مناسب و در تخته ها و با وزنه های جداگانه وزنه می زنند، مشکلی پیش نیامد و به قولی خانواده راضی شدند که به ورزش و تمرینات بپردازند. در نهایت شما دیدید در آن شرایط سخت در مسابقات کشوری هم تیم مناطق نفت خیز جنوب نایب قهرمان کشور شد.
100 درصد مربیگری سخت تر است. شما وقتی بازیکن هستید فقط به خودت و وزنه فکر می کنی، اما زمانی که مربی هستی باید به تمام شاگردانت فکر کنی و مراقب همه باشی و اینکه با مدیریت کردن تمام بازیکنان تیم به روی سکو برود و قهرمان شود. درواقع شما در زمان بازیکن بودن فقط خودت را هدایت می کنی اما در زمان مربیگری باید حداقل 10 نفر را هدایت کنی، آن هم درحالی که هر فرد شرایط خاص خودش را دارد و همه مثل هم نیستند.
بله در حال حاضر در خدمت تیم ملی هستم تا برای مسابقات نوجوانان و جوانان آسیایی و جهانی آماده شویم.
وزنه برداران جوان و خوبی در اردو داریم و من فکر می کنم با بچه های با استعدادی که داریم می توانیم بر روی سکو برویم و حتی قهرمان هم شویم.
همکاران همه استاد هستند و به خوبی از فواید ورزش کردن اطلاع دارند. ورزش تمام مشکلات بدنی را حل می کند و شما وقتی ورزش می کنید، به یقین بدنی سالم تر دارید. متأسفانه زندگی ماشینی این روزها باعث شده که کمتر ورزش کنیم. از سوی دیگر کارکنان روزی 10 ساعت پشت میز می نشینند، برای همین باید روزانه یک تایم ولو 15 تا 20 دقیقه را برای ورزش کردن و سلامتی خودشان قرار دهند.
اگر در این سال ها موفقیتی کسب کردم در کنار همکاران خوبم بوده که به من خیلی کمک کرده اند و به قول معروف در قهرمانی های مناطق نفت خیز جنوب در کنار من نقش عمده ای داشتند. آقایان مهرزاد مومدی و یسنا حاجی پور، مربیانی هستند که به من خیلی کمک کردند. از سوی دیگر باید از مدیران باشگاه و امور ورزش تشکر ویژه ای داشته باشم که در این سال ها حمایت خوبی از وزنه برداری داشته اند.
تیم فوتبال پارس جنوبی یکی از تیم های حاضر در لیگ دسته یک فوتبال باشگاه های ایران که سابقه حضور در لیگ برتر را هم دارد، در سال های اخیر بیشتر تمرینات خود را در تهران برگزار می کرده و تنها برای انجام دیدارهای خانگی راهی جم می شد.
حمید افشاری، مدیرعامل جدید باشگاه پارس جنوبی نوید داده که در فصل آینده همه فعالیت های باشگاه در شهر جم انجام خواهد شد و قرار است دفتر این باشگاه هم در شهر جم راه اندازی شود. با این تفاسیر تمرینات این تیم شهرستانی هم به شهر جم منتقل می شود.
دریکی دو سال اخیر خیلی از تیم های شهرستانی به بهانه کمبود امکانات در شهرستان ها برای انجام تمرین به تهران مهاجرت کردند و تنها برای برگزاری بازی های خانگی به شهرستان ها سفر می کنند که چند تیم در لیگ برترهم چنین حکایتی دارند. جالب توجه اینکه این تیم ها در عقد قرارداد با بازیکنان وهمچنین کادر فنی حضور در تهران را به عنوان آپشن قرارداد و خود را یک تیم تهرانی معرفی می کنند.
تیم پارس جنوبی جم که هم اکنون با مربیگری محمد نصرتی، یکی از گزینه های صعود به لیگ برتر به شمار می رود، در تهران تمرین می کند و در جم بازی می کند؛ برای همین مدیران این باشگاه تصمیم گرفته اند از فصل بعد، تمرینات مانند مسابقات در شهر جم انجام شود.
فدراسیون جهانی کشتی چوخه توسط ورزشکار و همکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه شمال بنیان گذاری شد.
فرشید مسعودی، خطبان فشارشکن علی آباد، با تلاش چند ماهه خود در سطح بین المللی موفق شد به عنوان بنیان گذار و نخستین رییس فدراسیون جهانی کشتی چوخه معرفی شود.
وی با اشاره به اهمیت ثبت این ورزش اصیل ایرانی و ارتقای کمی و کیفی آن در سطح جهانی افزود: با درخواست و مشورت پیشکسوتان و مربیان این ورزش و با پیگیری فشرده اما پرفراز و نشیب خوشبختانه موفق به ثبت و تأسیس فدراسیون جهانی کشتی چوخه WWCF با نام کامل World wrestling chokhe federation شدیم.
به گفته مسعودی در حال حاضر با تایید نهایی و ثبت فدراسیون جهانی کشتی چوخه در فدراسیون جهانی هنرهای رزمی wsmaf واقع در کشور آرژانتین و نیز فدراسیون جهانی ورزش wso اروپا، در حال انجام پیگیری های برای ارسال تائیدیه به وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران برای آغاز به کار دفتر این فدراسیون در ایران است.
هافبک مصدوم تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان تا خاتمه فصل جاری لیگ برتر از میادین دور شود.
محمد بلبلی، هافبک تهاجمی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان در بازی این تیم در خانه برابر ماشین سازی که به عنوان بازیکن تعویضی به میدان رفت بعد از بیست دقیقه حضور در میدان دچار مصدومیت شد و به ناچار زمین بازی را ترک کرد.
برای همین هافبک نفتی ها از ناحیه همسترینگ مصدوم شده و بر اساس معاینات اولیه مشکوک به پارگی از همین ناحیه است. بلبلی باید منتظر نتیجه عکس برداری بماند و چنانچه عضله همسترینگ وی دچار پارگی شده باشد، احتمالاً تا پایان فصل جاری لیگ برتر از میادین دور می شود و به عبارتی مسابقات برای او تمام می شود.
محمد بلبلی در ابتدای فصل جاری به صورت قرضی از استقلال تهران به نفت مسجدسلیمان انتقال یافت، اما در طول فصل با بدشانسی مواجه شد و چند مسابقه را به دلیل مصدومیت از دست داد.
همکار نفتی در گفت وگو با مشعل:
خبرنگار است و مشغول کار رسانه، اما از ورزش کردن غافل نیست و عقیده دارد ورزش باعث سلامت روح، روان و جسم انسان می شود. سید علی ساعتچی، همکار نفتی که در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب مشغول به کار است، به رشته ورزشی سوارکاری هم می پردازد. او هم سوارکاری می کند و هم در قالب مربی، تجربیاتش را به سایر سوارکارها انتقال می دهد. سید علی ساعتچی اعتقاد دارد سواری کاری به انسان آرامش می دهد چراکه تنها یک ورزش نیست. با سوارکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
سید علی ساعتچی، متولد 5 فروردین 73 در زنجان و داراي مدرك تحصيلي در رشته روابط عمومی گرایش رسانه هستم. 7سال سابقه کار به عنوان خبرنگار و مسئول امور رسانه در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب را دارم.
از 7 سالگی علاقه شدیدی به اسب و سوارکاری داشتم. در دوران کودکی در باغ پدربزرگم به صورت سنتی اسب نگه داری می کردیم، برای همین لحظه شماری می کردم که آخر هفته ها پیش اسب ها بروم. من خودم یک اسب داشتم و دوست داشتم پیش اسب خودم بروم و در طول مدتی که در باغ بودم، فقط در کنار اسبم بودم.
بعد از گذشت چند سال دوره های آموزش سوارکاری را در باشگاه های زنجان طی کردم. طی این مدت در رشته های استقامت، شو سواری و درساژ فعالیت کردم و چندین مقام در این رشته ها در سطح استان کسب کردم.
نمی شود گفت علاقه نداشتم من هم مانند پسربچه های دیگر به فوتبال و رشته های توپی علاقه داشم اما سوارکاری برای من چیز دیگری بود و از همان دوران کودکی علاقه داشتم یک سوارکار حرفه ای شوم و برای همین سوارکاری را ادامه دادم.
درگذشته خبرنگار روزنامه و خبرگزاری های محلی و کشوری بودم و از سوی دیگر نیز با شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت آشنایی داشتم و همین باعث شد که جذب شرکت شوم و 7 سال است که به عنوان خبرنگار و مسئول امور رسانه مشغول به کار هستم.
سوارکاری جزئی از زندگی من شده و برای همین همیشه این رشته را دنبال می کنم. به غیراز سوارکاری، مربیگری هم می کنم. طی این سال ها دوره مربیگری سوارکاری را گذراندم (مربی گری درجه 3) و در حال حاضر دریکی از باشگاه های زنجان به عنوان مربی آموزش مبتدی فعالیت دارم و جا دارد از مربی خوبم آقای کمیل جوادیان هم به عنوان مشوق قدرداني كنم.
خانواده در سوارکار شدن من نقش بسزایی داشتند. پدربزرگ و پدرم اسب داشتند و من هم راه آن ها را ادامه دادم و همیشه من را تشویق کردند تا به خاطر علاقه ای که داشتم، این رشته را به صورت حرفه ای دنبال کنم. از آنها قدردانی می کنم که باعث پیشرفت من شدند.
ابتدا باید بگویم سواری کاری یک رشته پرهزینه است و اینکه شما باید به اسب و این رشته علاقه داشته باشید. اما با تمام این اوصاف به همه دوستان و همکاران توصیه می کنم که حداقل برای یک بار سوارکاری را تجربه کنند. سوارکاری علاوه بر ورزش، یک تفریح بسیار عالی است که تأثیر مثبتی روی روحیه انسان دارد. سوارکاری به انسان آرامش می دهد و فقط یک ورزش نیست چراکه روی روح و روان تأثیر مثبتی دارد.
سوارکاری به چند سبک تقسیم می شود.
سبک انگلیسی:
سبک انگلیسی پیش نیاز و پایه بعضی از رشته های سوارکاری مانند درساژ، پرش بااسب، چوگان و حتی کورس است. این سبک از بعضی از سبک های دیگر اندکی دشوارتر است.
سبک غربی:
از سبک غربی بیشتر در رشته هایی از سوارکاری که در تاریخچه شان از کار در مزرعه سرچشمه گرفته اند و به مرورزمان توسعه یافته اند، مانند استقامت، استفاده می شود.
اما در مورد مسابقات اسب دوانی باید بگویم این مسابقات از دوران قدیم در بسیاری از تمدن ها همچون یونان و روم باستان وجود داشته است. مسابقات یورتمه و تاخت از مسابقات رایج اسب دوانی هستند.
مسابقات یورتمه (سوار بر اسب یا ارابه)، که در آنها هدف نفر اول رسیدن به خط پایان است، بدون این که اسب با سرعت گرفتن شروع به تاختن کند. تاختن اسب باعث حذف شدن سوارکار از دور مسابقه می شود. مسابقات تاخت، که در آنها نیز هدف اول رسیدن به خط پایان است، اما این بار با تاخت. مسافت این مسابقات بین ۲٫۴۰۰ و ۱٫۶۰۰ متر است. نوعی دیگر از مسابقات تاخت، همراه با مانع است و اسب باید از روی آنها بپرد. مسافت این مسابقات با توجه به نوع مانع ها متفاوت است.
مسابقات ارابه رانی هم هست که خودش معمولاً دارای سه مرحله است. مرحله درساژ (که در آن شیوه و جذابیت نمایش و رفتار و حرکات اسب سنجیده می شود.)، مرحله ماراتن (که امتحانی زمان بندی شده است و از قسمت های مختلفی تشکیل شده است و معمولاً دارای موانعی طبیعی یا مصنوعی است.
در آن مهارت، توانایی جسمی و سرعت اسب سنجیده می شود.) و مرحله آخر که عبارت است از حرکت در راه هایی که از اطراف، توسط توپ ها(یا چیزهای دیگری) محدود شده است. گذشت وقت مجاز یا افتادن توپ باعث از دست رفتن امتیاز می شود. تعداد اسب هایی که ارابه را می کشند، به نوع مسابقه بستگی دارد و به جز در مواردی خاص، بیش از چهار عدد نیستند.
پرش بااسب، از متداول ترین مسابقات سوارکاری در جهان است که مشابه مسابقات درساژ و استقامت است.
چوگان، قدیمی ترین ورزش گروهی است. این ورزش در ایران باستان رواج و اهمیت زیادی داشته است و به بازی شاهان معروف است. امروزه چوگان به دلیل هزینه بالا کمتر موردتوجه عام قرار می گیرد.
سوارکاری هرروزش یک جور خاطره است، یکی از شیرین ترین و ناب ترین خاطرات من اين بود كه اسبی داشتم به اسم شهرزاد از نژاد ترکمن در یک روز برفی با این اسب رفتم گشت و متأسفانه از پارس کردن یک سگ ترسید و به طرز فجیع رم کرد و مرا زمین زد که خوشبختانه کلاه سوارکاری داشتم و مشكلي برايم پيش نيامد.
سه بازیکن تیم فوتبال صنعت نفت آبادان به دلیل پارگی رباط صلیبی، ادامه لیگ را از دست دادند تا کار برای پورموسوی و تیمش سخت تر از قبل شود. تیم صنعت نفت آبادان که لیگ بیستم را با عملکردی خوب آغاز کرد، تا هفته ها توانست خود را به عنوان یک مدعی معرفی کند، ولی رفته رفته روزهای خوب این تیم به روزهای سخت و عدم نتیجه گیری تبدیل شد، به طوری که که اکنون این تیم در منطقه خطر قرار دارد و اگر نتواند از بازی های باقی مانده تا پایان لیگ، امتیازهای لازم را بگیرد، ممکن است آبادانی ها روی بد فوتبال را ببینند.
پورموسوی که به دلیل مشکلات باشگاه، پیش از آغاز لیگ و نیم فصل نتوانست بازیکنان مورد نظر خود را جذب کند، در ادامه لیگ بیستم نیز با مصدومیت بازیکنان خود مواجه شد. مصدومیت هایی که گاه باعث می شد او به دلیل کمبود مهره از بازیکنان دیگر در پست های غیرتخصصی استفاده کند، اما سرمربی صنعت نفت آبادان این روزها شرایط سخت تری دارد و بعد از پارگی رباط صلیبی مهدی زبیدی و رحیم زهیوی؛ محمد اهل شاخه نیز به دلیل پارگی رباط صلیبی، نمی تواند در ادامه لیگ این تیم را همراهی کند. از دست دادن سه بازیکن به ویژه اهل شاخه که از تاثیرگذارترین مهره های این فصل نفت آبادان بوده است و مصدومیت های ریزودرشت بازیکنان دیگر این تیم، کار پورموسوی را که این روزها انتقادات بیشتری متوجه او و تیمش است، سخت تر می کند و از آنجا که او از ابتدای لیگ بیستم هم با کمبود مهره دست وپنجه نرم می کرد، باید دید این نفت می تواند به سلامت از روزهای سخت پیش رو عبور کند یا خیر.البته به نظر می رسد، صنعت نفت در ادامه لیگ از بازیکنان جوان خود بیشتر استفاده کند و شاید تعطیلی فعلی لیگ بتواند به هماهنگ شدن این بازیکنان در ترکیب صنعت نفت کمک کند. همان طور که اشاره کردیم، آخرین مصدوم صنعت نفت مدافع این تیم است که برای جراحی زانو همراه تیم راهی تهران شد. محمد اهل شاخه، مدافع تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در بازی با استقلال تهران از ناحیه زانو به شدت آسیب دید. به همین جهت این مدافع برای مشخص شدن وضعیت زانوی مصدوم خود MRI گرفت که در نتیجه MRI نشان می دهد، رباط صلیبی این بازیکن آسیب دیده و برای همین برخی پزشکان در آبادان و اهواز تأکید کرده اند که رباط زانوی مدافع صنعت نفت 50 تا 60 درصد پارگی دارد و باید جراحی شود.
قرار است اهل شاخه هم زمان با اردوی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در تهران در مورد وضعیت زانویش با چند پزشک از جمله دکتر کیهانی مشورت کند. اگر پزشکان تشخیص دهند که زانوی مدافع صنعت نفت نیاز به جراحی دارد، اهل شاخه تصمیم می گیرد که زانوی آسیب دیده خود را جراحی کند و در این صورت چند ماه دور از میادین خواهد بود و با احتمال قوی ادامه لیگ برتر را از دست خواهد داد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با توجه به تعطیلی لیگ برتر به خاطر حضور تیم ملی در مسابقات انتخابی جام جهانی از هفته گذشته تمرینات خود را در اردوی تدارکاتی تهران آغاز کرد. کاروان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان که نهم خردادماه برای برگزاری اردوی تدارکاتی راهی تهران شد، تا 14 روز در تهران می ماند.
نفتی ها که شرایط سختی در جدول دارند، با تصمیم سید سیروس پور موسوی با برگزاری این اردو و انجام چند بازی دوستانه، امیدوارند با روحیه و شرایط بهتر خود، پا به ادامه مسابقات بگذارند.
همان طورکه گفتیم، تیم فوتبال صنعت نفت شرایط خوبی در جدول ندارد. از سوی دیگر این تیم به خاطر نتایج ضعیف در چند هفته گذشته به لحاظ روحی روانی هم در شرایط مناسبی به سر نمی برد؛ برای همین سرمربی این تیم تصمیم گرفته تا با برگزاری اردو در تهران تیمش را از این شرایط دور کند و بتواند در ادامه لیگ نتایج مناسب بگیرد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در اردوی تهران قرار است دو تا 3 بازی تدارکاتی با تیم های تهرانی انجام دهد.
گروهی از کارکنان شركت ملي نفت ايران طی یک برنامه کوهنوردی و با رعایت پروتکل های بهداشتی به ارتفاعات رشته کوه البرز در منطقه واریان صعود کردند.
22 نفر از همکاران شاغل در شرکت ملی نفت ایران و ستاد وزارت نفت ابتدا به روستای واریان در جاده کرج چالوس رفته و سپس بعد از 4 ساعت کوه پیمایی به قله در ارتفاع 2400 متری رسیدند.
روستای واریان تنها روستای آبی ایران است که بسیار موردتوجه گردشگران و طبیعت دوستان است. موقعیت قرارگیری واریان و نحوه دسترسی به آن و طبیعت زیبایی که از وجود آن بهره می برد ، آن را به یکی از منحصربه فردترین روستاهای کوهستانی ایران تبدیل کرده است، این روستا در مکانی که امروزه بستر دریاچه سد کرج است قرار داشته است.
همکارانی که در این صعود حضور داشتند،عبارتنداز:
فريدون ابو قداره، سيد مصطفي احمدي نسب، الله يار الياسي، عبدالله امامي، مهدي دياني، مهدي محمدزاده، رضا قاسمي، رشيدي، علي تقوي، محمد رضا شهابي فر مسعود اصغري، موسي الرضا كريميان، محسن حدادي عبدالرسول درويشي، حسن نعيمي پور، محمدعلی شیخ لو، سيد مصطفي حسيني عدل، مرتضي حسيني عدل، محمد هژیر مهدوی، ناصر قره باقري، فرامرز فرجي و حسين باقر زاده (سرپرست گروه).
مشعل همه ما عادت هایی در زندگی روزمره داریم که سالها و گاه از دوران کودکی با ما همراه است. عادت هایی که ممکن است به دلیل همین خاصیت تکرار و عادت، متوجه اثراتی که در طولانی مدت روی ما داشته اند، نباشیم. بسیاری از موضوعات ممکن است تکرارشان آسیبی را به همراه نداشته باشد، اما برخی رفتارها و حتی افکار با تکرار و ادامه پیدا کردن در سنین بالاتر تبدیل به شیوه زندگی می شوند و گاه مثل موضوعات مربوط به سلامتی، کل زندگی و حیات ما را تحت زندگی قرار می دهند. همان طور که از عنوان عادت ها مشخص است، این رفتارها و افکار در اثر تکرار و مداومت طی زمان در شخصیت و روح و روان ما ته نشین شده اند. گاهی این رفتارها و افکار آنقدر به ما عجین شده که گمان می کنیم بخشی از ما هستند و توان دوری و خلاصی از آنها وجود ندارد؛ به همین دلیل است که بسیاری از مشاوران و روان شناسان تاکید دارند که هر نوع تغییری حتی بسیار کوچک از خودمان شروع می شود و اگر بتوانیم عادت های اشتباه و کوچک روزانه خودمان را اصلاح کنیم، می توانیم تغییرات بزرگ و مهمتری را در زندگی ایجاد کنیم. گاهی عادت هایی در زندگی روزمره ما وجود دارد که اصلا از آنها خبر نداریم. در ادامه برخی از این عادت های اشتباه را با هم مرور می کنیم تا اگر ما هم این عادت ها را داریم به دنبال جبران و اصلاح آن به نفع خودمان باشیم.
یکی از عادت های این روزهای همه ما همراه داشتن لوازم الکترونیک و به خصوص تلفن همراه تا لحظه خوابیدن است. صبح ها هم اولین کارمان چک کردن تلفن همراه است، درصورتی که این کار اثر مستقیم روی اختلال خواب دارد و اختلال در خواب هم مستقیما روی خلق و خو، تنش رفتاری، استرس و حتی سطح یادگیری تاثیر می گذارد.
اگر شما هم عادت تندتند غذاخوردن دارید، خوب است در مورد اثرات این عادت روی بدنتان بیشتر بررسی کنید. مطالعات نشان می دهد خوردن و جویدن سریع غذا می تواند به افزایش وزن و حتی خطر ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت و سکته مغزی منجر شود. همچنین افرادی که خیلی سریع غذا می خورند، دچار پرخوری هم می شوند.
خوب است بدانید بطری های پلاستیکی در دمای بالا مواد شیمیایی از خودشان آزاد می کنند که برای سلامت ما نیز مضر هستند. مثلا اگر بطری پلاستیکی در یک روز گرم در خودرو باشد، لایه های سطحی پلاستیک ماده شیمیایی سمی بیسفنول A» » را آزاد می کند که می تواند بر سیستم غدد درون ریز شما تأثیر بگذارد و خطر ابتلا به« آندومتریوز» و سرطان پستان را افزایش دهد. پس بهتر است وقتی بیرون می روید، از بطری های چندبار مصرف استفاده کنید که برای محیط زیست هم مفید است.
ممکن است شما هم کیف پولتان را در جیب پشتی شلوارتان بگذارید. بسیاری از آقایان این عادت را دارند اما نمی دانند این کار حین نشستن و به خصوص در زمان رانندگی می تواند به ستون فقرات آسیب بزند.
بسیاری از ما به استفاده از آب خیلی داغ در زمان دست شستن و یا استحمام عادت کرده ایم، در صورتی که تاثیری در رفع آلودگی و حذف باکتری ها ندارد. طبق این مطالعات چه دمای آب 38 و چه 16 درجه سانتیگراد باشد، دمای آن نقش مهمی در کاهش باکتری ها ندارد.
سهم فست فود را از هر روز یا هفته ای یک بار به حداقل هرماه یک بار برسانید. غذای آماده و فست فودها انواع بیماری را در طول زمان برای ما ایجاد می کنند که در کوتاه مدت اثرات آن مشهود نیست. به همین نسبت خوب است سبزیجات و غذای ارگانیک را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
قوز کردن یا خمیده نشستن و راه رفتن هم یکی دیگر از عادت های اشتباه بین خانم ها و آقایان در همه گروه های سنی است. این وضعیت خمیدگی باعث کاهش تحرک در مفاصل و عضلات شده و بدن ما را از انرژی تخلیه می کند. بدن در وضعیت خمیده انرژی بیشتری را مصرف می کند و به همین دلیل بهتر است در مورد درست نشستن و راه رفتن روزانه هم تجدید نظر کنیم.
بسیاری از ما تنفسمان را به عنوان عادتی کمتر فکر شده و طبیعی، کامل و درست انجام نمی دهیم. تنفس نادرست و ناقص باعث می شود میزان اکسیژن وارد شده به مغز و بدن ما کاهش یابد و احساس خستگی و فرسودگی کنیم. راه رفتن و برخی تمرینات تنفسی را که منجر به جریان انداختن اکسیژن در بدنمان می شود، در برنامه خود بگنجانیم.
استرس و خشم لحظه ای دو عاملی هستند که به وفور در طول یک روز برای موضوعات عادی و ساده مثل در ترافیک ماندن، دیر رسیدن، بوق زدن یا کرایه مسیر و ... ممکن است پیش بیاید. ممکن است در بروز استرس و خشم دخالت و عاملیتی نداشته باشیم اما می توانیم خیلی زود از این دو حس بگذریم و خودمان را به آرامش برسانیم.
درست است که بسیاری از افراد شاغل در طول روز مجبور به نشستن طولانی مدت روی صندلی و پشت میز هستند، اما می توان هر چند دقیقه یک بار چند قدم راه رفت. افرادی که زمان زیادی از روز را نشسته اند، کالری لازم در هر روز را نمی سوزانند و ممکن است دچار بیماریهایی مثل دیابت و بیماری های قلبی و عروقی و چاقی شوند.
این روزها انواع نوشیدنی های غیر طبیعی در بازار عرضه می شود اما لازم است بدانید که نوشیدن زیاد آب میوه ها حتی آب میوه طبیعی قند زیادی را به بدن ما وارد می کند که مضر است. گاهی افراد گمان می کنند آب میوه ها بهتر از نوشیدنی های گازدار هستند اما تعادل در خوردن آب میوه هم لازم است.
همانطور که کم خوابی می تواند اثر مستقیم روی سلامتی داشته باشد، زیاد خوابیدن هم برای بدن مضر است. بسیاری از کارشناسان علم روان شناسی، خواب بیش از حد را با میزان بالاتر مرگ و میر، افسردگی، بیماری های قلبی، چاقی و اختلال در عملکرد مغز مرتبط می دانند.
گوش درد یک عارضه شایع در افراد است اما باید تاکید کرد که در بسیاری از موارد دلیل آن فرو کردن جسم خارجی در گوش است. محققان می گویند تمیز کردن گوش با گوش پاک کن بیشتر از این که فایده داشته باشد، مضر است و طبق یک مطالعه تمیز کردن گوش ها با گوش پاک کن، موم گوش را به سمت کانال گوش هدایت می کند که می تواند منجر به عفونت، پاره شدن پرده گوش، آسیب و ایجاد وزوز در گوش شود. بهترین کار این است که بعد از استحمام تنها خیسی اطراف کانال گوش را خشک کنیم.
ممکن است به دلیل عجله برای خشک کردن دست و لباس یا خوردنی ها، از دستگاه های الکترونیکی و دارای اشعه استفاده کنید! اما باید بدانیم که این دستگاه ها به خصوص دستگاه خشک کن دست در دستشویی ها آلودگی محیط را به بدن خیس ما مانتقل می کنند. بهتر است بگذاریم دست یا بدنمان با دمای محیط خشک شود.
در پیله تا به کی بر خویشتن تنی
پرسید کرم را مرغ از فروتنی
تا چند منزوی در کنج خلوتی
دربسته تا به کی در محبس تنی
در فکر رستنم ـ پاسخ بداد کرم ـ
خلوت نشسته ام زیر روی منحنی
هم سال های من پروانگان شدند
جستند از این قفس،گشتند دیدنی
در حبس و خلوتم تا وارهم به مرگ
یا پر بر آورم بهر پریدنی
اینک تو را چه شد کای مرغ خانگی!
کوشش نمی کنی، پری نمی زنی؟
*نیما یوشیج
علیرضا قربانی یکی از خوانندگان معروف سبک موسیقی کلاسیک کشورمان است که در دو دهه گذشته درخشش زیادی در حوزه موسیقی داشته است. او تک قطعه و آلبوم های بسیار پر طرفداری همچون اشتیاق، حریق خزان، قطره های باران، فروغ و ... را دارد. «یار تو هستم» از جمله تک قطعه های معروف او است که ترانه آن را زنده یاد افشین یداللهی سروده و آهنگساز آن فردین خلعتبری است.
کتاب ریگ روان اثر دیگری از استیو تولتز، نویسنده کتاب جز از کل است. استیو تولتز گفته است که این کتاب در مورد ترس از زندگی است. ریگ روان روایت کننده یک داستان اجتماعی است که زمینه ای فلسفی دارد. خود استیو تولتز نویسنده کتاب معتقد است که این کتاب درباره ترس از زندگی است. کتاب ریگ روان بازگوکننده داستان دو دوست است که هر دو انسان هایی شکست خورده در زندگی هستند؛ اغلب بخش های کتاب شامل ماجراها و بدبختی های زندگی آلدو از زبان دوستش لیام است. این کتاب مثل اثر قبلى تولتز فقط نوشته و عقاید تولتز نیست بلکه سرشار از نوشته هاى دیگر نویسندگان بزرگی است که خود تولتز تحت تاثیر آنها بوده است. در این کتاب هم از فلسفه اشخاصى مثل بودلر، کامو، فروید، کافکا، تولستوى و… استفاده کرده است. تجدید چاپ چندین باره آن نشان از استقبال زیاد خوانندگان از این کتاب و گواه این مدعاست که ریگ روان کتابی موفق در بازار نشر بوده است. شاید بتوان گفت که موفقیت کتاب ریگ روان تا اندازه زیادی مدیون شیوه ی روایت خاص و همچنین استفاده از بیان طنز آلود در وصف موقعیت های تراژدی است. کتاب ریگ روان را پیمان خاکسار ترجمه و انتشارات چشمه منتشر کرده است.
یکی از پرفروش ترین فیلم های کمدی سینمای ایران است که در سال 96 اکران شد. جواد عزتی، نازنین بیاتی، محمدرضا گلزار، یکتا ناصر، بهاره رهنما، سیامک صفری بازیگران این فیلم هستند. مرتضی پسری است که در گاراژ کار می کند و به مناسبت سالگرد نامزدی اش از گاراژ ماشین گران قیمتی را به عنوان امانتی برمی دارد، در همین حین که نامزد او سوار بر ماشین است و مرتضی برای خرید آب هویج بستنی می رود، ناگاه ماشین شهرداری با آینه بغل ماشین او برخورد و آینه بغل او می شکند و خسارت زیادی به ماشین وارد می شود که بعد از ۲ روز مرتضی و نامزدش مهناز برای عذر خواهی به منزل شاهانه شاهرخ می روند و در آنجا اتفاقاتی رخ می دهد.
گپی با همسر یکی از کارکنان نفت که دستی توانا در هنرهای کاربردی دارد
اعظم شفیع زاده ثانیه ها و لحظه های زندگی با بهره گیری از هنرهای دستی و کاربردی جان و طراوتی دیگر می گیرند و انگار که زندگی را به کام خانواده گواراتر و شیرین تر می کنند. وقتی رنگ ها و نخ ها جان می گیرند و در شکل ها و شمایل مختلف، تلفیق می شوند و به شکل عروسک هایی زیبا در می آیند، خاطره های کودکی و سادگی و پاکی مان زنده می شود. وقتی هزار نقش و هزار طرح، خانه هایمان را تزیین می کنند، دلمان باز می شود و انگار که روحی تازه در آن جریان پیدا کرده باشد. از پته دوزی و تابلوهای هنری و عروسک سازی و ده ها مورد هنرهای دستی و کاربردی که سخن به میان آید، در شرکت نفت رفسنجان و در خانه خانم فروغ بهداروند، همسر شهریار نصیرنیا از کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه رفسنجان، می توان سراغی از آنها گرفت. برای آشنایی بیشتر، گپ وگفت ما را با این بانوی هنرپرور و هنر دوست می خوانید:
من و همسرم هر دو بختیاری و اصالتا خوزستانی هستیم. از سال 1372 با توجه به کار همسرم، ترک دیار کرده و ساکن شهرستان رفسنجان شدیم. 28 سال از آن روزها می گذرد و از بدو تأسیس شهرک نفت رفسنجان در سال 82 تاکنون در آن سکونت داریم. می توانم بگویم از قدیمی ترین ساکنان این شهرک هستیم. اوایل شهرک، به این شکلی که می بینید، نبود. تنها چند ساختمان آجری در دل بیابان سربرآورده بودند؛ اما حالا فضا به کلی دگرگون شده است. شهرکی که رنگ و رویی با همه امکانات رفاهی به خود گرفته است.
همسرم در اتاق کنترل مرکز انتقال نفت رفسنجان مشغول به کار است و بر امر نقل و انتقال فراورده های نفتی نظارت دارد. در نتیجه زندگی مشترک مان دو فرزند داریم. فرنوش نام دخترمان است که سال 1371 متولد شده و حالا متاهل است. لیسانس عکاسی خبری خوانده و در حال حاضر چهره پردازی (گریموری) می کند و البته به کار گرافیک آشناست. پسرمان محمد هم متولد سال 1375 است. کارشناسی معماری داخلی را در دانشگاه شهید چمران اهواز به پایان رسانده و این روزها خودش را برای آزمون کارشناسی ارشد آماده می کند.
دفتر روزگار من با خلق مصنوعات رنگارنگ هنری رقم خورد و سعی کردم عمر گذران را با خلق و نوآوری تلفیق کنم. برای رفع و کاهش دلتنگی هایم و دوری از خانواده و اقوام، هنرهای دستی بخصوص قلاب بافی را که هنر مادرم نیز بود، انتخاب کردم.
آموختنم را از کلاس های فنی و حرفه ای دوره تحصیلی راهنمایی آغاز کردم. مشوق و انگیزه بخش اولیه ام، مادرم بود و خودش نیز همین کار را می کرد؛ اما بعدها خودم این هنرها را کامل تر کردم و حالا در حوزه هنرهای دستی و بخصوص قلاب بافی مدعی هستم، به این دلیل که تنها با نگاه کردن و داشتن الگو، هنری را خلق می کنم و همه موجودات و مصنوعات، زمینه ای برای خلق آثارم می شوند. از زرافه و موش گرفته تا عروسک، کفشک، رومیزی، دم فرشی، کلاه، شال، پانچ، رودوشی، کلاه فرنگی، لباس نوزادی، متکا، جا کلیدی، ساعت، آویز میوه، گیره مو، پتو و... و با انجام هنرهای دستی، علاوه بر گذران مفیدتر زندگی، تا حدی به بهترین نحو وقت های اضافی ام را در خلأ دوری از خانواده پر می کنم.
باید به این نکته اشاره کنم که تنها عشق و علاقه بوده که مرا خالق آثاری کرده که پیش از این وجود خارجی نداشتند. عموما هر بیننده ای از این ابتکارات هنری ام به وجد می آید و آنها را بسیار می پسندد، تا حدی که در نمایشگاه برپا شده در شهرک نیز توانستم حائز مقام برتر شوم؛ البته باید این را هم اضافه کنم که هر چند نگاه مادی و درآمدی به کارهایم نداشته ام، اما از اینکه کسی از این راه بتواند ارتزاق کند و زندگی اش را بگذراند و یا کمک مالی برایش باشد، بسیار استقبال می کنم و معتقدم راه پیشرفت برای زن و مرد یکسان قرار داده شده است. خداوند را برای خلق این همه زیبایی و توانمندی در انسان ها شاکرم.
اساسا سعی می کنم وقتم را به بطالت نگذرانم. موتیف بافی (هنر اتصال قلاب بافی به همدیگر) یکی دیگر از زمینه های علاقه ام است. هر از گاهی هم خود را با گل و گیاه و مجموعه گلدان های کاکتوسی که جمع آوری کرده ام، سرگرم می کنم. حتی به هنر پَته دوزی از هنرهای اصیل کرمانی ها نیز دستی برده ام و با دیدن این هنر اصیل به آن علاقه مند شده ام. کلاس های آموزش پته دوزی که به همت پایگاه بسیج در شهرک دایر شد، به بروز استعداد من در این زمینه کمک کند تا جایی که مورد تحسین افرادی که به صورت حرفه ای در امر پته دوزی مشغول هستند، قرار گرفته ام.
تنها یک سال تا بازنشستگی همسرم باقی مانده است؛ اما حاضرم آنچه را بلدم، به دوستداران و علاقه مندان آموزش دهم تا آنها هم خالق هنر شوند و آثاری ماندگار از خود به جا بگذارند. تمام ذوق و شوقم این است که آثارم برای فرزندان دختر و پسرم به یادگار بماند تا به نیکی از من یاد کنند.
ضمن تشکر از همه زحمت هایی که برای عمران و آبادی شهرک کشیده شده است، می خواهم به توسعه فضای سبز آن بیشتر توجه شود. معتقدم عشق در هر کاری، موجب پیشرفت آن کار می شود.
گپی با یکی از کارکنان صنعت نفت که ذوق شاعری دارد
خداوند انسان را با استعدادهای فراوان خلق کرده و این انسان است که باید دریابد که چه می تواند بکند. در این بین هستند انسان هایی که خالق کلمات نیز می شوند و با ریختن آنها در قالب شعر، ترکیب جدیدی از چینش کلمات کنار هم خلق می کنند. این کار را رسول اعرابی از کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه نایین انجام داده است. ذوق شاعری و قریحه خوش این مهندس جوان، نشان می دهد که می توان مهندسی خواند، در محیطی صنعتی کار کرد و انواع آهن و سیمان و فولاد و تاسیسات عظیم صنعتی را دید و در عین حال شعر هم گفت. دو موضوعی که در ظاهر هیچ سنخیتی با هم ندارند، یعنی صنعت و شعر؛ اما در این کارمند نفتی جمع شده است. گپ و گفت وگوی کوتاه شاعرانه ما را با او می خوانید:
رسول اعرابی متولد سال 1367در شهر ملایر هستم. بتازگی متاهل شده ام. با عنوان شغلی مهماندار مرکز انتقال نفت نایین از سال 96 به جمع همکاران در منطقه پیوستم. دارای مدرک تحصیلی در دو گرایش کارشناسی مهندسی صنایع و ریاضی کاربردی از دانشگاه مشهد هستم و توانستم با استفاده از گزینه تطبیق واحد، هر دو مدرک تحصیلی را اخذ کنم. با اعلام نیاز نیرو در این مرکز از طریق معرفی یکی از کارمندان، کارم را در نایین شروع کردم. در همین منطقه ساکن شدم و البته چنانچه می دانید، در این منطقه نیروی اقماری نداریم و بنده هم پیمانکار شیفتی هستم.
17 سالگی آغاز کار من برای پی بردن به استعدادم در زمینه سرودن شعر بود و بعد از آن به جمع شاعران محل تولد و زندگی خودم راه پیدا کردم؛ البته همسرم که مهندسی برق خوانده نیز به فضای شعر و شاعری بسیار علاقه مند هستند و همین مسأله مرا به ادامه راه تشویق می کند.
رشته تحصیلی و کار در محیط صنعتی، مانع قریحه ادبی من نشده و توانسته ام بین این دو موضوع در ظاهر متناقض، ارتباط برقرار کنم و با محک و امتحان تمامی قالب های شعری، در عنفوان جوانی، راهی انجمن های شعر و ادب در شهر اراک شوم.
حس کردم زبان شعرم به روز نیست، در قالب رباعی بهتر می توان مضامین جدید به کار برد.
عید است غبار سهم آیینه شده صد بغض اسیر تنگی سینه شده
نه دست، نه آغوش، نه یک بوسه ز مِهر در کنج دلم عشق قرنطینه شده
در فصل بهار به سر می بریم، آیا اشعار با موضوع بهار دارید؟
ز آواز خوش هزار محبوب تری و ز غنچه ناشکفته محجوب تری
ای داشتنت چو ذوق نوروز که تو از هر چه بهار و هر چه گل خوب تری
روییدن لاله زار را باور کن جوشیدن چشمه سار را باور کن
از دفتر روزگار ای دست درخت برگی بزن و بهار را باور کن
با عشق هوای گفت وگو در دل داشت تا گل بشود چه رنگ وبو در دل داشت
وقتی که ز شاخه غنچه را می چیدند بیچاره هزار آرزو در دل داشت
یک حُسن تو را هزار و یک ماه نداشت بعد از تو دلم دمی به دلخواه نداشت
گفتند که دل به دل ولی نه دیدم با رفتن تو که دل به دل راه نداشت
آن روز تو بردی همه دل از دستم یا خویش تو را دیدم و دل ها بستم
ای دوست هنوز هم به یادم هستی ای دوست هنوز هم به یادت هستم
شعري در وصف مادر سروده ام:
گفتند ز هرکه مهربان تر باشد از هر چه در این زمانه بهتر باشد
این گونه که گفتند و شنیدیم خدا باید که کسی شبیه مادر باشد
خشکیده و پیر می شوی بی باران لب تشنه اسیر می شوی بی باران
ای خاک که دلبسته خورشید شدی یک روز کویر می شوی بی باران
این رسم خوش مِهر جهان افروز است پایان شب سیاه آخر روز است
این نکته جوانه گفت و گل زمزمه کرد با عشق و امید زندگی پیروز است
دغدغه سلامت مردم کشورمان را دارم و از همه خواهش می کنم با توجه به اینکه کشور عزیزمان درگیر کروناست، دستورعمل های بهداشتی را رعایت کنند تا خدای نکرده اتفاق بدی نیفتد. آرزو دارم در سال پیش رو با انجام واکسیناسیون و رعایت شیوه نامه ها، شاهد ریشه کن شدن این ویروس منحوس از جهان باشیم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات