وزیر نفت در صحن مجلس:
صادرات گاز در دولت تدبیر و امید ۲ برابر شده است
وزیر نفت با بیان اینکه صادرات گاز در دولت تدبیر و امید دو برابر شده است و اگر بخواهیم صادرات گاز اضافی داشته باشیم هیچ راهی جز بهینه سازی مصرف نداریم، تاکید کرد: برای نگهداشت تولید پارس جنوبی و دیگر میدان های گازی به حدود ۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم.
بیژن زنگنه (سه شنبه، ۱۸ خردادماه) برای پاسخ به پرسش علیرضا ورناصری قندعلی، نماینده مسجدسلیمان و لالی و هفتگل و اندیکا درباره جمع آوری گازهای مشعل و جلال محمودزاده، نماینده مهاباد درباره گازرسانی و کمبود گاز مایع در صحن مجلس شورای اسلامی حاضر شد.
وی در پاسخ به نماینده مسجدسلیمان و لالی و هفتگل و اندیکا درباره جمع آوری گازهای ارسالی به مشعل توضیح داد: گازهای مشعل یا همان گازهایی که به مشعل می رود موضوعی است که بیش از ۶۰ سال مطرح بوده و اجرای آن مسئله ای پیچیده، دشوار و پرهزینه است. مجلس شورای اسلامی نیز به این مسئله توجه داشته و آخرین بار در ماده ۴۸ قانون برنامه ششم توسعه، دولت را موظف کرد تا گازهای مشعل به قیمت عادلانه واگذار شود.
وزیر نفت با اشاره به اینکه ما در اجرای این قانون یک مزایده برگزار کردیم و قیمت هر مترمکعب گاز برای پایه مزایده را نیم سنت تا دو سنت تعیین کردیم که تقریبا رایگان بود، اما تعداد مراجعه کنندگان اندک بودند، افزود: بر این اساس قراردادهایی به مقدار نیم میلیون مترمکعب برای ایستگاه جمع آوری گازهای مشعل میدان پارسی و مارون ۳ امضا و راه اندازی شد و تاسیسات جمع آوری چند مورد دیگر نیز به ظرفیت ۱.۷ میلیون مترمکعب انجام شد، اما مقادیر بسیار کم بود.
زنگنه در تبیین بیشتر این موضوع توضیح داد: برای جمع آوری گازهای مشعل باید واحدهایی به نام ان جی ال یا پالایشگاه گازی احداث شود، در این واحدها گازهای جمع آوری شده از چاه های مختلف، شیرین سازی و تفکیک و هرکدام برای هدفی مصرف می شوند، این موضوع به سرمایه گذاری زیادی نیاز دارد.
وی با اشاره به اینکه در دولت تدبیر و امید به بخش خصوصی اجازه داده شد واحدهای ان جی ال بسازند، تصریح کرد: با اقدام های انجام شده نه تنها تمام گازهای مشعل خوزستان، بلکه گازهای مشعل فلات قاره و نفت مرکزی تعیین تکلیف شدند و طرح ها به ترتیب در حال اجراست. ان شاء الله جمع آوری این گازها تا آخر سال ۱۴۰۱ بیش از ۹۰ درصد محقق می شود.
گام بلند دولت در جمع آوری گازهای مشعل
وزیر نفت با بیان اینکه جمع آوری گازهای مشعل مسجدسلیمان به پتروپالایشگاه بختیاری واگذار شده است تا بهره آن به مردم منطقه برسد، ادامه داد: از مهم ترین اقدام هایی که در زمینه گازهای مشعل انجام دادیم احداث پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس در بهبهان با سرمایه گذاری ۳ میلیارد دلاری بود که ۵۶ میلیون مترمکعب ورودی آن است و ۳.۴ میلیون تن خوراک برای پتروشیمی ها تأمین می کند، این پروژه پارسال گشایش یافت.
زنگنه از طرح های جمع آوری گازهای مشعل در شرق کارون به عنوان دیگر طرح نام برد و با بیان اینکه گازهای این پروژه به پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس و پالایشگاه گاز مارون می رود، تصریح کرد: این طرح که قراردادش در سال ۹۷ امضا شد، در حال اجراست. به دنبال اجرای این طرح با سرمایه گذاری نزدیک ۲ میلیارد دلار ۱۷.۵ میلیون مترمکعب گاز در شرق کارون جمع آوری می شود و دیگر هیچ گازی نخواهیم داشت که بسوزد، جز مسجدسلیمان که توضیحات آن ارائه شد.
وی ادامه داد: همچنین ان جی ال ۳۲۰۰ در غرب کارون نیز در حال اجراست که سرمایه مورد نیاز برای تأسیس آن ۱.۴ میلیارد دلار است. فاز نخست آن امسال به بهره برداری می رسد و ۱.۸ میلیون تن خوراک واحدهای پتروشیمی بندرامام را تأمین و ۹.۶ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری تزریق می کند.
وزیر نفت تصریح کرد: ان جی ال ۳۱۰۰ در منطقه دهلران دیگر طرح جمع آوری گازهای مشعل و رقم سرمایه گذاری آن ۸۹۰ میلیون دلار است که از سوی صندوق بازنشستگی صنعت نفت تأمین می شود و درصد پیشرفت آن ۵۰ درصد است، این طرح سال ۱۴۰۱ به بهره برداری می رسد. در پایین دست این طرح نیز یک مجتمع پتروشیمی با ظرفیت ۹۰۰ هزار تن در حال احداث است.
زنگنه از جمع آوری گازهای مشعل در منطقه پارس جنوبی، ان جی ال خارک و جمع آوری گازهای منطقه خارک به عنوان دیگر طرح ها نام برد و گفت: پالایشگاه هنگام هم که گازهای منطقه قشم را جمع آوری می کند اجرا شده و در حال بهره برداری است.
وی تأکید کرد: دولت در موضوع جمع آوری گازهای مشعل گام بزرگی برداشته و کار بزرگی انجام شده است، همه قراردادهای جمع آوری گازهای مشعل تعیین تکلیف شده و در حال اجرا و فعال است و ان شاء الله حداکثر تا سال ۱۴۰۱ تکمیل می شود.
صادرات گاز ابعاد مختلف سیاسی دارد
وزیر نفت درباره صادرات گاز به عنوان دیگر پرسش این نماینده مجلس هم توضیح داد: صادرات گاز در این دولت دو برابر شده است، اما اگر بخواهیم صادرات گاز بیشتری داشته باشیم هیچ راهی جز بهینه سازی مصرف نداریم، ما اکنون برای نگهداشت تولید گاز پارس جنوبی و دیگر میدان های گازی به حدود ۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم، برای افزایش صادرات نیز به سرمایه بیشتری از این رقم (۵۰ میلیار دلار) نیاز است.
زنگنه با بیان اینکه صادرات گاز نیز نوعی خام فروشی است و ترجیح ما در مصرف گاز تخصیص آن به پتروشیمی ها و صنایع داخلی انرژی بر برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر است، تأکید کرد: صادرات گاز تنها به وزارت نفت مربوط نیست و ابعاد مختلف سیاسی دارد که همه این ابعاد را باید در کنار هم در نظر گرفت.
وزیر نفت با اشاره به اینکه بهینهسازی مصرف انرژی مسئله مهمی است، یادآور شد: مجلس شورای اسلامی در این زمینه در قالب ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور تصویب کرد بود که می توانست انقلابی در این حوزه باشد، اما متأسفانه در قالب تبصره ۱۴ بودجه سالانه تأثیر این قانون از بین رفت، در حالی که اجرای دقیق این قانون گام بزرگی برای بهینه سازی مصرف بود.
پرداخت ۳۵ میلیارد دلار یارانه برای گاز
وزیر نفت با بیان اینکه ما اکنون نزدیک ۳۵ میلیارد دلار در سال یارانه گاز به مردم می دهیم که رقم بزرگی است و فعلاً هم نمی توانیم تغییری در آن ایجاد کنیم، تصریح کرد: ما دو سند برای بهینه سازی انرژی تدوین کردیم. یکی از آنها مربوط به تراز مصرف گاز تا سال ۱۴۲۰ و دیگری تراز سوخت حمل ونقل است و شورای عالی انرژی هر دو آنها را تصویب کرده و جزو ریل گذاری برای دولت آینده است.
زنگنه درباره پرداخت عوارض آلایندگی هم توضیح داد: در بحث پرداخت عوارض آلایندگی به شهرداری ها بدهی نداریم. اختلافی میان دستگاه ها وجود داشت که دستگاه مالیاتی معتقد بود بر مبنای ارزش تولید نفت باید درصد عوارض آلایندگی پرداخت شود که از بودجه شرکت های ما نیز بالاتر می رفت و سرانجام قرار شد مبنای پرداخت ارزش خدمات برای شرکت ها باشد که اکنون نیز پرداخت ها انجام شده است و بدهی نداریم.
وی درباره طرح طبقه بندی مشاغل هم گفت: این طرح را برای نخستین بار با زحمات زیاد و با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تصویب رساندیم و در حال اجراست و اگر مشکلی دارد آن را رفع خواهیم کرد.
علیرضا ورناصری قندعلی، نماینده مسجدسلیمان و لالی و هفتگل و اندیکا پس از شنیدن این پاسخ ها اعلام کرد که قانع شده است.
۹۵ درصد جمعیت ایران زیر پوشش شبکه های گازرسانی
زنگنه در ادامه حضور در صحن مجلس پاسخگوی پرسش های جلال محمودزاده نماینده مهاباد درباره گازرسانی و علت کمبود گاز مایع در سطح کشور بود.
وی با اشاره به اینکه تعداد روستاهای بهره مند از نعمت گاز در دولت های یازدهم و دوازدهم حدود ۲.۵ برابر شده و از ۱۴ هزار روستا به ۳۵ هزار روستا رسیده است، تصریح کرد: هم اکنون بیش از ۹۵ درصد جمعیت کشور زیر پوشش شبکه های گازرسانی قرار دارند.
وزیر نفت با بیان اینکه استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان به دلایل مختلف از میانگین عقب هستند، افزود: در این سال ها ۴۳ هزار میلیارد تومان برای گازرسانی روستایی و شهری هزینه شده و ۴۰ هزار میلیارد تومان اضافه هم برای خطوط انتقال خرج شده است.
زنگنه با اشاره به گازرسانی به استان آذربایجان غربی گفت: پوشش گازرسانی در شهرستان مهاباد از ۳۷ درصد در سال ۹۲ به ۸۰ درصد، در شهرستان سردشت از صفر به ۳۴ درصد (این منطقه از نظر گازرسانی از عقب افتاده ترین مناطق است)، در پیرانشهر نیز از ۳۱ درصد در ابتدای سال ۱۳۹۲ به ۷۴ درصد رسیده که امیدوارم با گازرسانی روستاهای این شهرستان به پوشش ۹۰ درصدی دست یابیم.
گاز مایع کجا می رود که مردم در صف می ایستند؟!
وزیر نفت درباره دلیل کمبود گاز مایع در سطح کشور هم توضیح داد: اکنون روزانه پالایشگاه های نفتی کشور حدود ۷ هزار تن گاز مایع تولید می کنند که از این مقدار در سال های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ به ترتیب ۵۳۰۰ و ۵۵۰۰ تن آن در داخل توزیع شد، اما توجه کنید در این شرایط کل گاز مایع مصرفی مردم با فرض اینکه به هر نفر در ماه دو کپسول ۱۱ کیلویی تخصیص داده شود حدود ۲۳۰۰ تن در روز است. با این حال دقت کنید ما ۵۵۰۰ هزار تن توزیع می کنیم، بقیه این مقدار کجا می رود که مردم دوباره در صف می ایستند؟!
زنگنه ادامه داد: با بررسی های انجام شده مشخص شده قاچاق نمی شود و پس از افزایش قیمت بنزین، مردم از گاز مایع در خودروهای بسیار فرسوده به روش غیرفنی و خطرناک استفاده می کنند.
وی با بیان اینکه برای بهره مندی خانوارها از گاز مایع سامانه ای ایجاد کردیم که برای اجرای آن دو روش سهمیه و رقم مالی وجود داشت، تصریح کرد: مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه امسال در این زمینه مکلف کرد به هر کیلو گاز مایع ۷۵۰ تومان یارانه نقدی تعلق گیرد و جایگاه هایی هم برای استفاده استاندارد خودروسازان از گاز مایع ساخته شود.
وزیر نفت در واکنش به سخن نماینده مجلس که اعلام کرد شما علاقه به صادرات گاز مایع دارید، اظهار کرد: بله علاقه داریم، اما عمده گاز تولیدی پالایشگاه ها برای داخل مصرف می شود و اگر رقمی برای صادرات باقی بماند درآمد آن به سازمان هدفمندی یارانه ها می رسد نه شرکت ملی نفت یا شرکت ملی گاز ایران. از سوی دیگر ما مخالف توزیع گاز مایع در داخل نیستیم و وظیفه ما تأمین نیاز داخل است.
وی در واکنش به روند کُند گازرسانی هم تصریح کرد: این گونه نیست، اگر این طور بود با پوشش ۹۵ درصد جمعیت کشور در شبکه گازرسانی روبه رو نبودیم، میانگین گازرسانی روستایی کشور هم اکنون ۸۴ درصد و بعضی از استان ها هم ۹۰ درصد است.
وزیر نفت گفت: از ابتدای امسال سقف سرانه برای گازرسانی با توجه به نرخ ارز تغییر کرده است و سقف سرانه برای روستاهای مرزی، سردسیر جنگی را تا بیش از ۲۰ میلیون تومان برای هر مشترک در نظر گرفتیم و طبق آن عمل می کنیم. ان شاء الله این کارهای ما رضایت مردم و نمایندگانشان را در پی داشته باشد.
جلال محمودزاده نماینده مهاباد پس از شنیدن سخنان وزیر نفت اعلام کرد از پاسخ قانع شده است.
فعالیت های خوبی در بخش جمع آوری گازهای مشعل انجام شده است
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: انصافاً باید اعلام کنم که وزارت نفت فعالیت های خوبی در بحث جمع آوری گازهای مشعل انجام داده است.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی پرسش علیرضا ورناصری قندعلی، نماینده مسجد سلیمان، لالی، هفتکل و اندیکا از وزیر نفت درباره جمع آوری گازهای مشعل در صحن مجلس، گفت: بنده خود در جریان این موضوع قرار دارم. انصافاً کارهای خوبی درباره جمع آوری گازهای مشعل انجام شده است.