از تجربههای دولت کنونی استفاده میکنم
حفر و تکمیل ۲۲ حلقه چاه در عملکرد ۳ ماه شرکت ملی حفاری
خداحافظی با بخش فراساحلی پارس جنوبی
نسلی نو از مدیران صنعت نفت تربیت میشوند
رویارویی انرژیهای تجدیدپذیر با حقیقت
خط لوله گوره - جاسک پیگرانی شد
اصلاح و تغییر در مهندسی ساختار همسو با چابکسازی سازمان
روایتها از سرگذشت نفت میگویند
هنرهایی که راحت و کم هزینه می توانید بیاموزید
غذایی سنتی با طعمی ملایم و دلپذیر
فوتسال پالایش نفت آبادان پرچم دار بود
از عروس دریایی تا عابران پیاده
رئیس جمهوری منتخب:
رئیس جمهوری منتخب، با بیان اینکه به طور حتم از تجربه ها و اندوخته های دولت کنونی استفاده خواهم کرد، گفت: امیدوارم اعتمادی را که مردم به این طلبه خدمتگزار داشتند، در دوران مسؤولیتم جبران کنم.
به گزارش ایرنا، سید ابراهیم رئیسی، روز شنبه (۲۹ خردادماه) پس از دیدار حسن روحانی، رئیس جمهوری با وی، در جمع خبرنگاران گفت: ابتدا سپاس و تشکر خود را به مردم عزیز، بزرگوار و زمان شناس ایران ابراز می کنم و خدا را به سبب اعتمادی که مردم به این طلبه خدمتگزار داشته اند، شاکر هستم.
وی افزود: مردم با اعتماد خود، وظیفه سنگینی را بر دوش من گذاشتند که با کمک خداوند بزرگ و اهل بیت (ع) این طلبه خدمتگزار و دولت، همه تلاش خود را خواهد کرد.
رئیس جمهوری منتخب با تأکید بر اینکه حتماً از تجربه ها و اندوخته های دولت کنونی استفاده خواهم کرد، اظهار کرد: با همکاری هایی که آقای روحانی و دولت در این مدت خواهند داشت، از ظرفیت ها، تجربه ها و گزارش ها استفاده خواهم کرد و با آنان نشست خواهم داشت.
رئیسی با بیان اینکه از همه صاحب نظران و اندیشمندان می خواهم که ما را از دیدگاه های ارزشمند خود بهره مند کنند، تصریح کرد: در دولت مردمی، از همه دیدگاه های ارزشمند صاحب نظران، کارشناسان و مردم بهره خواهیم برد و امیدوارم وظیفه سنگینی را که مردم بر دوش ما گذاشته اند، به بهترین شکل انجام دهیم.
با تصویب نمایندگان مجلس انجام شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای رفع ایراد شورای نگهبان، نحوه تحویل خوراک از جمله نفت خام و میعانات گازی به اشخاص حقیقی و حقوقی را با سازوکار ضمانت بانکی یا اعتبار اسنادی مشخص کردند.
نمایندگان در نشست علنی روز سه شنبه (یکم تیرماه) مجلس شورای اسلامی، به منظور رفع ایرادهای شورای نگهبان، با جزء (۴) بند (الف) ماده واحده طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور موافقت کردند.
بر اساس این ماده واحده، تحویل خوراک از جمله نفت خام و میعانات گازی به اشخاص حقیقی و حقوقی با سازوکار ضمانت بانکی یا اعتبار اسنادی و تسویه آن، حداکثر ظرف مدت سه ماه از زمان تحویل با رعایت مفاد قانون حمایت از صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی و اصلاحات و الحاقات بعدی آن انجام خواهد شد.
فریدون حسنوند در جریان برگزاری انتخابات هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به عنوان رئیس این کمیسیون انتخاب شد.
به گزارش خانه ملت، انتخابات هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در اجلاسیه دوم دوره یازدهم، روز سه شنبه (یکم تیرماه) برگزار و ترکیب اعضای هیأت رئیسه این کمیسیون مشخص شد.
در جریان این انتخابات، فریدون حسنوند به عنوان رئیس؛ قاسم ساعدی نایب رئیس اول و احمد مرادی به عنوان نایب رئیس دوم برگزیده شدند.
در همین حال، حسین حسین زاده، دبیر اول؛ عبدالعلی رحیمی مظفری، به عنوان دبیر دوم و مصطفی نخعی، به عنوان سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی انتخاب شدند.
در نشست کمیسیون انرژی مجلس تصویب شد
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، از تصویب تحقیق و تفحص از شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در نشست این کمیسیون خبر داد. مالک شریعتی نیاسر با اشاره به نشست عصر دوشنبه (۳۱ خردادماه) کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: در این نشست، تقاضای نمایندگان برای تحقیق و تفحص از شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با حضور مسؤولان این حوزه در وزارت نفت، بحث و بررسی شد.
وی افزود: اگرچه مسؤولان ذی ربط، توضیحات خود را درباره این حوزه ارائه کردند؛ اما متقاضیان تحقیق و تفحص اصرار داشتند این موضوع در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی انجام شود و سرانجام اعضای کمیسیون انرژی به این تحقیق و تفحص رأی مثبت دادند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: گزارش تحقیق و تفحص از شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، به هیأت رئیسه مجلس ارسال می شود و پس از تصویب در جلسه علنی مجلس، برای تعیین اعضای هیأت تحقیق و تفحص دوباره در کمیسیون انرژی مجلس رسیدگی می شود.
شریعتی اعلام کرد: بررسی موضوع دریافتی کارکنان عملیاتی صنعت نفت روی سکوهای نفتی و در شرایط کاری سخت نیز از دیگر مواردی بود که در نشست این کمیسیون بررسی شد.
در رینگ داخلی صورت می گیرد
بورس انرژی ایران، شاهد عرضه انواع فرآورده پالایشی و پتروشیمی بود.
به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس، روز دوشنبه (۳۱ خردادماه) شاهد عرضه کالاهای برش سنگین، سوخت کوره سبک و نیتروژن مایع پتروشیمی تبریز، حلال ۴۰۲ پالایش نفت کرمانشاه، متانول پتروشیمی زاگرس، متانول و نیتروژن مایع شرکت متانول کاوه، نیتروژن مایع پتروشیمی غدیر و نیتروژن مایع شرکت فجر انرژی خلیج فارس بود و برش هیدروکربن های ۵ کربنه و بالاتر پتروشیمی تبریز، ته مانده تصفیه شده برج تقطیر پالایش نفت شازند و میعانات گازی مجتمع گاز پارس جنوبی در رینگ بین الملل عرضه شد.
روز یکشنبه (۳۰ خردادماه) کالاهای اکستراکت نفت سپاهان، آیزوفید، حلال ۴۱۰ و حلال ۵۰۲ پالایش نفت اصفهان، زغال سنگ شرکت زغال سنگ پروده طبس، نرمال هگزان پالایش نفت شازند و نفتای سنگین پالایش نفت تهران در رینگ داخلی بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد.
در این روز بیش از ۲۷.۱۲۶ تن فراورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۲.۴۵۶ میلیارد و ۵۵۵ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران دادوستد شد.
مؤسسه مودیز پیش بینی کرد که وابستگی کشورهای حاشیه خلیج فارس به نفت تا حداقل ۱۰ سال آینده ادامه دارد. به گزارش خبرگزاری رویترز از دوبی، مؤسسه اعتبارسنجی مودیز پیش بینی کرد که وابستگی شدید کشورهای صادرکننده نفت حاشیه خلیج فارس به تولید نفت و گاز، دست کم تا ۱۰ سال دیگر ادامه خواهد داشت؛ زیرا تلاش این کشورها برای تنوع بخشیدن به اقتصادشان از زمان شوک قیمتی نفت در سال ۲۰۱۵-۲۰۱۴ پیشرفت کندی داشته است. این مؤسسه روز دوشنبه (۳۱ خردادماه) در گزارشی اعلام کرد: وابستگی ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس به بخش انرژی عامل اصلی محدودیت اعتباری آنها خواهد بود. مودیز در گزارش خود افزود: اگر میانگین قیمت نفت ۵۵ دلار برای هر بشکه باشد، انتظار داریم تولید هیدروکربن همچنان بزرگترین سهم را در تولید ناخالص داخلی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس داشته باشد، بنابراین تولید این کالا، عامل اصلی توان مالی این کشورها در دست کم یک دهه آینده خواهد بود. نفت و گاز بیش از ۲۰ درصد تولید ناخالص داخلی و حدود ۵۰ درصد درآمد دولتی بیشتر کشورهای منطقه خلیج فارس را به خود اختصاص می دهد. این مؤسسه انتظار دارد، روند تنوع بخشی به اقتصاد کشورهای منطقه خلیج فارس شتاب گیرد؛ اما این فرایند تحت تأثیر کاهش منابع موجود برای تأمین مالی پروژه های متنوع سازی اقتصادی به دلیل قیمت پایین تر نفت و رقابت این کشورها خواهد بود.
کاهش تقاضا در پی شیوع ویروس کرونا سبب شده است واردات نفت خام هند در ماه مه کاهش یابد. به گزارش خبرگزاری رویترز، واردات نفت خام هند در ماه مه به کمترین مقدار در سه ماه گذشته رسید؛ زیرا تقاضای سوخت در پی موج دوم شیوع ویروس کرونا در این کشور و اختلال فعالیت اقتصادی و حمل ونقل کاهش یافت. با این حال، داده های اداره برنامه ریزی و تجزیه وتحلیل نفت (PPAC) نشان داد که واردات نفت هند در این ماه هنوز ۱۸.۲ درصد بیشتر از مدت مشابه پارسال بوده است. واردات ماهانه نفت خام سومین مصرف کننده و واردکننده بزرگ نفت جهان در این ماه نسبت به ماه آوریل ۵.۵ درصد کاهش یافت و به ۱۷ میلیون و ۲۶۰ هزار تن رسید. واردات فراورده های نفتی هند هم ۲۶.۲ در صد کاهش یافت و به ۳ میلیون و ۱۵۰ هزار تن در سال رسید. صادرات این کشور در ماه مه تغییر چندانی نکرد و ۵ میلیون و ۷۴۰ هزار تن بود. صادرات گازوییل با افزایش ۵۸ درصدی نسبت به ماه قبل، سهم عمده ای از این صادرات را به خود اختصاص داد. صادرات این فراورده در ماه مه ۲ میلیون و ۹۵۰ هزار تن بود.
شرکت ملی حفاری ایران به منظور حفظ، نگهداشت و افزایش تولید، ۲۲ حلقه چاه نفت و گاز را در سه ماه نخست امسال در مناطق خشکی و دریایی کشور حفر و تکمیل کرد. مسعود افشار، معاون مدیرعامل این شرکت در عملیات حفاری گفت: از این تعداد چاه، سه حلقه توسعه ای، دو حلقه اکتشافی و ۱۷ حلقه تعمیری تکمیلی بوده است. وی افزود: ۱۸ حلقه از این چاه ها در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دو حلقه در شرکت نفت فلات قاره ایران و دو حلقه در حوزه فعالیت مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفاری و تکمیل نهایی شد. معاون مدیرعامل این شرکت در عملیات حفاری با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تاکنون متراژ حفاری چاه ها به ۱۶ هزار و ۷۹۷ متر رسیده است، اظهار کرد: در مدت پیش گفته، حفاری سه حلقه چاه ۱۴ روز زودتر از زمان تعیین شده پایان یافت. افشار تصریح کرد: ۲۵ دستگاه حفاری در حال جابه جایی در موقعیت های عملیاتی قرار دارد.
طرح شیرین سازی برش سبک پتروشیمی بوعلی سینا، پنجشنبه این هفته با دستور رئیس جمهوری به بهره برداری می رسد و به این ترتیب، یکی از مهم ترین گلوگاه های تولید در قطب پتروشیمی ماهشهر رفع می شود. این طرح که به منظور شیرین سازی برش سبک و تبدیل آن به محصولات با ارزش افزوده بالاتر همچون رافینیت و گاز مایع (ال پی جی) طراحی و ساخته شده روز پنجشنبه (سوم تیرماه) از سوی رئیس جمهوری به صورت ویدئوکنفرانس به طور رسمی به بهره برداری می رسد.
بهره برداری از این طرح، افزون بر امکان تولید با ۱۱۰ درصد ظرفیت اسمی بوعلی، سالانه ۳۵۰ هزارتن برش سبک را به محصولاتی همچون گاز مایع و رافینیت تبدیل می کند.
پتروشیمی های امیرکبیر و بندر امام از خوراک تولیدشده در این طرح بهره مند می شوند.
شرکت بهره برداری شرکت نفت و گاز آغاجاری با انجام اقدام های اصلاحی برای کاهش برق مصرفی در اداره ها، تأسیسات و منازل سازمانی بیش از ۸۰ مگاوات صرفه جویی کرد. پژمان قضایی پور، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری گفت: با هدف جلوگیری از خاموشی های مکرر مناطق همجوار تأسیسات عملیاتی با توجه به گرمای شدید هوا و رشد مصرف برق در استان خوزستان، بیش از ۸۰ مگاوات در مصرف برق تأسیسات عملیاتی، اداره ها و منازل شرکتی صرفه جویی شد.
وی افزود: این شرکت همگام با دیگر شرکت های تابع مناطق نفت خیز جنوب، برای همکاری با مجموعه وزارت نیرو با انجام اقدام های اصلاحی نظیر به کارگیری توربین های گازی به جای الکتروموتور در تأسیسات عملیاتی، کاهش روشنایی در ادارات و ساختمان های صنعتی، افزایش درجه حرارت تنظیمی سیستم های خنک کننده، استفاده از بانک های خازنی موجود و انتقال بار به ساعات کم مصرف موفق به کاهش و مدیریت مصرف برق شد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری اعلام کرد: این اقدام های اصلاحی در تأسیسات کرنج، تلمبه خانه های نفت شماره ۱ و ۲، ایستگاه تزریق گاز آغاجاری، تأسیسات گاز و گاز مایع ۵۰۰ و منازل شرکتی انجام شد و بیش از ۸۰ مگاوات در ساعات اوج مصرف صرفه جویی شد.
آب نیروی پتروشیمی بندرامام با چهار واحد تولیدی که وظیفه تأمین یوتیلیتی (آب، برق، هوا، ازت) مجتمع پتروشیمی بندر امام را به عهده دارد، پارسال با وجود چالش های مختلف، به طور پیوسته و بی وقفه یوتیلیتی های مورد نیاز واحدهای عملیاتی و تولیدی این شرکت را تأمین کرد. مجمع سالانه آب نیروی پتروشیمی بندر امام با حضور مدیران شرکت برگزار و حوزه های مختلف عملکردی این مدیریت در سال ۱۳۹۹ بررسی و دستاوردهای آن تشریح شد. آب نیرو دارای چهار واحد تولیدی است که وظیفه تأمین یوتیلیتی (آب، برق، هوا، ازت) مجتمع پتروشیمی بندرامام را به عهده دارد و پارسال با وجود چالش های مختلف، به صورت پیوسته و بدون وقفه یوتیلیتی های مورد نیاز واحدهای عملیاتی و تولیدی مجتمع را تأمین کرد. از اقدام های ویژه پتروشیمی بندر امام در آب نیرو برای تولید حداکثری، می توان به رفع اشکال از دمنده های دیگ های بخار (بویلرهای F، G) و به ظرفیت رساندن دیگ های بخار (بویلرهای F، G) پس از چند سال، ارتقای سیستم کنترل درایرهای واحد هوا، انجام تعمیرات اساسی به موقع در واحدها، راه اندازی سیستم برق اضطراری موازی پست برق و تعمیر سیستم تحریک ژنراتور واحد D اشاره کرد. مدیریت آب نیرو با ساخت قطعات نیروگاه با قابلیت کار در دمای بالا مانند پره های ثابت و متحرک توربین، سگمنت ها، متالیک تایل ها، پره های ثابت و متحرک بخش کمپرسور هوا و متعلقات مربوط به آنها، ساخت روتور توربین و کمپرسور و بازسازی دیگر پره های ثابت و متحرک توانست موانع تولید را رفع و در بخش تجهیزات، کمک های مؤثری به خطوط تولید کند. تعمیرات اساسی گسترده ای روی توربین های گازی واحد برق از جمله تعویض روتورها، تعویض بلیدهای ثابت و متحرک کمپرسورها و توربین ها صورت گرفت که از فعالیت های شاخص آب نیرو در این واحد به شمار می رود و نتیجه آن، بیش از ۱۶۵ هزار ساعت کار بوده است. در اقدامی دیگر، پارسال مدیریت آب نیرو نزدیک به هزار تن روغن های ضایعاتی صنعتی را بازیافت کرد و فروخت. پتروشیمی بندر امام پارسال به منظور حمایت از تولید کشور، بیش از یک هزار تن ازت مایع به شرکت ملی نفت در مناطق خشکی تحویل داد.
پروژه های ازدیاد برداشت در شرکت های بزرگ نفتی، مطابق نقشه راه مشخص و مدونی انجام می شود و پژوهشگاه صنعت نفت نیز همانند دیگر شرکت های معتبر دنیا در اجرای پروژه های ازدیادبرداشت از این نقشه راه استفاده می کند.
عباس شهرآبادی، رئیس پژوهشکده مهندسی نفت این پژوهشگاه به پروژه ای که بتازگی با همکاری شرکت نفت فلات قاره و با هدف ازدیاد برداشت به روش نانو سیال در میدان بلال در حال اجراست، اشاره کرد و گفت: این پروژه با هدف تولید نفت باقی مانده در یکی از مخازن میدان بلال تعریف شد که کاری مشترک بین پردیس پایین دستی و بالادستی پژوهشگاه به شمار می آید که خوشبختانه همه مراحل را بخوبی پشت سر گذاشته و تزریق این نانو سیال در میدان بلال هم اکنون در حال اجراست.
وی افزود: با توجه به اینکه اجرای پروژه های ازدیاد برداشت در میدان، پیچیده و وابسته به پارامترهای متنوعی مرتبط با خصوصیات سنگ، سیال و شرایط ترمودینامیکی مخزن است که هریک از این پارامترها به نوبه خود دارای عدم قطعیت هستند، از این رو پیگیری این نقشه راه به صورت مرحله به مرحله سبب به حداقل رساندن ریسک انجام پروژه و به تبع آن، کاهش هزینه ها و کاهش مشکلات و چالش های ناشی از انجام پروژه می شود.
رئیس پژوهشکده مهندسی نفت پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: مطابق این نقشه راه، پس از غربالگریِ روش ازدیاد برداشت و مشخص شدن روش مناسب که قرار است در میدان به کار برده شود، نیاز است مجموعه ای از تست ها، طراحی و در مقیاس کوچک تر در آزمایشگاه با همان شرایط دما و فشار مخزن و با استفاده از نمونه های سنگ و سیال مخزن در الگوی فیزیکی - شبیه سازی شوند.
شهرآبادی با بیان اینکه انجام این آزمایش ها بیشتر با هدف بررسی سازگاری، تزریق پذیری و ظرفیت ازدیادبرداشت در مقیاس مغزه انجام می شوند، گفت: شناسایی مشکلات و چالش های احتمالی ناشی از تزریق نانوسیالات سنتزشده و ارائه راهکار مناسب برای مقابله با این مشکل و ارزیابی نانوسیالات، با هدف افزایش برداشت از مخزن، از نتایج مورد نظر در انجام این آزمایش هاست.
وی عنوان کرد: محققان گروه فناوری های نانو پژوهشگاه صنعت نفت، در همین زمینه، نانوساختارهای بسیار زیادی را با توجه به شرایط میدان مورد نظر طراحی و سنتز کرده و آزمایش های اولیه، نظیر پایداری و اثبات کارایی نانو سیالات در کاهش فشار مویینگی را روی نانو ساختارهای انتخابی انجام داده و در نهایت چند نانوساختار انتخاب و برای انجام آزمون های مورد نظر به پژوهشکده مهندسی نفت پژوهشگاه ارسال شد.
رئیس پژوهشکده مهندسی نفت پژوهشگاه صنعت تصریح کرد: خوشبختانه بر اثر تزریق سیالات مورد نظر، چالشی به وجود نیامد و ضریب بازیافتی که در این آزمایش ها به دست آمد، قابل ملاحظه بود، بنابراین با استفاده از نتایج حاصل، پایلوت، طراحی و هم اکنون در میدان بلال آغاز به کار کرده است.
شهرآبادی به روش های موجود در دنیا برای افزایش ضریب برداشت نیز اشاره کرد و افزود: تزریق آب، از ساده ترین روش هایی است که در این زمینه استفاده می شود؛ اما این روش تنها در افزایش بازدهی ماکروسکوپیک مؤثر است و بازده بالایی در جابه جایی نفت باقی مانده مخازن از طریق افزایش بازدهی میکروسکوپیک که به وسیله تغییر ترشوندگی سنگ مخزن یا بهبود خواص سیال تزریقی حاصل می شود، ندارد و با سنگین تر شدن نفت، این مسأله حادتر می شود، بنابراین برای افزایش بازدهی این فرایند، نیاز به متأثر ساختن بازده ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک، با استفاده از مواد شیمیایی نظیر مواد پلیمری، سورفکتانت ها، آلکالین ها یا مواد نانوساختار است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، با هم افزایی و همکاری با شرکت های دانش بنیان، موفق به ساخت و مهندسی معکوس قطعات اساسی و مهم توربین های گازی رستون TB۴۰۰۰ شد. امید کیانی، مدیر تعمیرات، تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به اینکه از این نوع توربین ها ۱۷ دستگاه در ایستگاه های تقویت فشار گاز و کارخانجات گاز مایع اطراف کلانشهر اهواز وجود دارد، گفت: با توجه به تحریم ها، با تکیه بر خودباوری کارکنان، استفاده از دانش و تخصص بومی و بهره گیری از توان شرکت های دانش بنیان داخلی توانستیم قطعات قسمت های داغ و حساس این توربین ها را بسازیم و تولید کنیم و این دستگاه ها را با اطمینان خاطر در محل کارخانه ها نصب کنیم. وی با اشاره به اینکه قطعات توربین های موجود پیش از این از کشورهای اروپایی وارد می شد، افزود: همه این توربین ها کارکردهای بیش از ۱۰۰ هزار ساعت دارند و در عمل از تعمیرات دوره ای (اورهال) خارج شده اند و هم اکنون بازسازی می شوند. مدیر تعمیرات، تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ادامه داد: از طرف دیگر امکان خرید و جایگزینی این توربین ها به دلیل تحریم ها وجود نداشته، بنابراین با افتخار می توان گفت که به همت کارشناسان بخش فنی/ مهندسی (مهندسی تعمیرات و بازرسی فنی) و واحدهای اجرایی (تعمیرات اساسی و کارگاه مرکزی) مناطق نفت خیز جنوب (مدیریت تعمیرات) و با کمک سازندگان داخلی، قطعات این توربین ها بازطراحی و ساخته می شود. کیانی با اشاره به استفاده حداکثری از امکانات و ظرفیت های شرکت و بهره گیری از توان علمی شرکت های دانش بنیان اظهار کرد: با تکیه بر توان علمی و عملی بخش فنی و مهندسی و ارتباط با سازندگان داخلی اکنون بخش قابل توجهی از قطعات قسمت های داغ توربین ها در داخل کشور تهیه می شود.
به گفته وی، بازسازی و به کارگیری این توربین ها بخصوص برای مردم کلانشهر اهواز نویدبخش خواهد بود؛ زیرا استفاده از این توربوکمپرسورها حجم بالای گازهای همراه نفت را که به مشعل ها (فلر) انتقال داده می شد، کاهش می دهد و ضمن تأثیرگذاری در کاستن از آلاینده های موجود در هوا و بالتبع محیط زیست، زمینه تأمین خوراک مجتمع های پتروشیمی را فراهم می آورد که این موضوع از دو جنبه حفاظت محیط زیست و افزایش درآمدهای ارزی حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی بسیار حائز اهمیت است.
«مشعل» عملکرد دولت ها در مخزن مشترک با قطر را بررسی می کند
مشعل طلسم پارس جنوبی که با حضور دولت تدبیر و امید شکسته شد، اکنون به مراحل نهایی توسعه در بخش فراساحل رسیده و قسمت دریایی پارس جنوبی به «پایان» سلام می کند تا دفتر این بخش قطور صنعت نفت کشور در بخش توسعه بسته شود و دیگر دلشوره از دست رفتن منابع مشترک گازی به نفع شریک قطری را نداشته باشیم. از این پس باید منتظر عملکرد دولت های آینده باشیم که پرونده جدید در این بخش را چگونه ادامه خواهند داد تا مدافع حقوق مردم و حفظ منافع ملی باشند. میدان گازی پارس جنوبی، بزرگترین منبع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس قرار دارد و یکی از اصلی ترین منابع انرژی ایران به شمار می رود. مساحت این میدان 9700 کیلومتر مربع است که نزدیک به سه هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع از این میدان مشترک، در آب های سرزمینی ایران و ۶ هزار کیلومتر مربع از آن در آب های قطر واقع شده است. پارس جنوبی به عنوان بزرگترین میدان گازی جهان، 40 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی(21 درصد از کل گاز دنیا) و حدود ۵۰ میلیارد بشکه میعانات گازی در خود ذخیره کرده است. توسعه ميدان مشترك گازي پارس جنوبي، با هدف تامين گاز مورد نيازكشور در بخش های تزريق به ميادين نفتي، عرضه به واحدهاي صنعتي و نيروگاه ها، گازرساني به واحدهاي خانگي- تجاري، تامين خوراك مجتمع هاي پتروشيمي وصادرات گاز، ميعانات گازي، گازمايع و گوگرد در برنامه هاي وزارت نفت قرارگرفته است. حفر اولین چاه اکتشافی در مخزن مشترک پارس جنوبی به سال 1369 بازمی گردد. قرارداد فازهای 1 تا 3 در سال 1376 و فعالیت اجرایی طرح های توسعه پارس جنوبی در سال 1377 آغاز شده است. قطری ها نیز کار در این میدان را از سال 1369 آغاز کرده بودند تا نخستین برداشت ایران از این میدان به سال 1381 برسد. به خاطر دارید که با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، میزان برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی به میزان 282 میلیون مترمکعب رسیده بود، تصور کنید برداشت سرنوشت ساز کشور از این مخزن از طرف ایران کند و کندتر شد تا با استقرار دولت روحانی، گام های توسعه ای در این بخش مسیری یافت که در سال 1399 باافزایش 2 و نیم برابری، به بیش از 700 میلیون مترمکعب رسید. در هشت سال اخیر، ۱۷ فاز پارس جنوبی به بهره برداری رسیده و ظرفیت تولید این میدان مشترک با رشد حدودا ۲.۵ برابری، از ۲۸۵ میلیون مترمکعب در سال 1392 به بیش از ۷۲۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته است. همچنين با راه اندازي اولين رديف پالايشگاهي فاز 14 كه پيش بيني مي شود تا پايان امسال به انجام برسد و در نهايت اتمام مرحله اول توسعه فاز 11 براساس برنامه مصوب در سال 1400، فرايند توسعه اي ميدان گازي مشترك پارس جنوبي به خط پايان نزدیک می شود. اگر بخواهیم به شکل مستند و مستدل و با آمار و ارقام به بررسی پیشرفت ایجاد شده در این حوزه بپردازیم، شاخص چاه ها، سکوها، خطوط لوله دریایی، تعداد ردیف پالایشگاهی و همچنین میزان افزایش ظرفیت تولید از میدان پارس جنوبی در سه مقطع 80 تا 83، 84 تا 91 و 92 تا 98 مورد بررسی قرار گرفته است که در ادامه می آید:
از سال 80 تا 83 میزان چاه های حفاری شده در میدان گازی پارس جنوبی، 54 حلقه بوده است، عددی که از سال 84 تا پایان 92 نیز ثابت مانده تا اختلاف آن، با سرعت گرفتن فعالیت ها در دولت تدبیر و امید، فاحش باشد. به گونه ای که از سال 92 تا 98 تعداد چاه های حفر شده به میزان 228 حلقه رسیده و به این ترتیب، مجموع چاه های حفر شده در پارس جنوبی در مقاطع مورد بررسی 336 حلقه چاه بوده است.
تعداد سکوهای بهره برداری شده از سال 80 تا 83 تعداد 6 سکو بوده و در دولت بعد، یعنی در فاصله سال های 84 تا 91 در طول هشت سال تنها 5 سکو مورد بهره برداری قرار گرفته است. این عدد با رشدی قابل توجه در فاصله سال های 92 تا 98 به 26 سکو افزایش یافته است. مجموع سکوهای بهره برداری شده پارس جنوبی در طول دو دهه 37 سکو که سهم دولت های یازدهم و دوازدهم از آن 26 سکو بوده و به عبارتی بالاترین میزان را در اختیار داشته است.
تعداد خطوط لوله دریایی بهره برداری شده در فاصله سال های 80 تا 83 به میزان 525 کیلومتر بوده و این عدد در طول هشت سال دولت بعد از اصلاحات به 515 کیلومتر کاهش یافته است. در طول دولت تدبیر و امید تعداد خطوط لوله دریایی به میزان 2 هزار و 160 کیلومتر رسیده و مجموع خطوط لوله دریایی بهره برداری شده در پارس جنوبی 3200 کیلومتر بوده است.
تعداد ردیف پالایشگاهی ایجاد شده در طول سال های 80 تا 83 به میزان 10ترین بوده که در طول هشت سال دولت نهم و دهم همین عدد حفظ شده است؛ اما در طول دولت یازدهم و دوازدهم ردیف پالایشگاهی جدید ایجاد شده به 30 ترین رسیده تا مجموع ردیف پالایشگاهی در مجموع تمام سال ها 50 ترین باشد.
در حال حاضر میزان برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی 700 میلیون مترمکعب است. سهم دولت هفتم و هشتم از زمان آغاز فعالیت در پارس جنوبی در طول سال های 80 تا 83 به میزان 141 میلیون مترمکعب بوده است. در طول هشت سال دولت هشتم و نهم، میزان برداشت از پارس جنوبی صفر بوده و در طول سال های 92 تا 99 این عدد به 700 میلیون متر مکعب رسیده است. افزایش ظرفیت تولید از میدان پارس جنوبی در دولت یازدهم و دوازدهم 418 میلیون مترمکعب بوده است. به عبارتی، میزان برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی که سال 92 به میزان 282 میلیون مترمکعب بوده، در سال 99 باافزایش 2 و نیم برابری به 700 میلیون مترمکعب رسیده است.
فاز ١٢ پارس جنوبی، بزرگترین پروژه توسعه ای پارس جنوبی از نظر حجم کار، میزان سرمایه گذاری و تولید به شمار می رود که با بهره برداری از آن در اسفند 93 و پیش از برجام، روزانه 3 میلیارد فوت مکعب گاز ترش (معادل 75 میلیون مترمکعب گاز شیرین) به شبکه سراسری تزریق و در این فاز همچنین ١٢هزار بشکه میعانات گازی و 750 تن گوگرد برای صادرات تولید می شود. ارزش محصولات تولید شده فاز ١٢، ماهانه بیش از ٣٢٧ میلیون دلار است. همچنین تولید گاز شیرین این فاز حدود ٦ میلیون تن و میزان میعانات گازی تولیدی نیز بیش از 8 میلیون و ٨٠٠ هزار بشکه است که تاکنون ١١,٣ میلیون بشکه از این میعانات گازی صادرشده است. تاریخ شروع این پروژه مرداد 86 و زمان تکمیل توسعه و افتتاح آن اسفند 93 بوده است.
اهداف این طرح مشتمل بر تولید روزانه 56/6 میلیون متر مکعب گاز غنی، تولید روزانه 75 هزار بشکه میعانات گازی، تولید سالانه 1.05 میلیون تن گاز مایع(LPG) پروپان و بوتان،یک ميليون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی و تولید روزانه 400تن گوگرد است.
تاسیسات دریایی این فاز شامل چهار سکوی دریایی در مجموع شامل 38 حلقه چاه در فاصله 90 کیلومتری ساحل کنگان، دو رشته خط لوله 32 اینچ دریایی برای انتقال گاز به طول تقریبی هر خط 90کیلومتر و دو خط لوله 4 اینچ دریایی برای انتقال محلول گلایکول به طول تقریبی هر خط 90 کیلومتر است.
اهداف طرح، تولید روزانه 56.6 میلیون مترمکعب گاز غنی، 75 هزار بشکه میعانات گازی، 400 تن گوگرد و تولید سالانه 1.05 میلیون تن گاز مایع(LPG) پروپان و بوتان و یک ميليون تن اتان به منظور تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی است. تاسیسات دریایی این طرح شامل چهار سکوی دریایی در مجموع 44 حلقه چاه در فاصله 105 کیلومتری ساحل کنگان، دو رشته خط لوله 32 اینچ دریایی انتقال گاز به طول تقریبی هر خط 105 کیلومتر و دو خط لوله 4 اینچ دریایی برای انتقال محلول گلایکول به طول تقریبی هر خط 105 کیلومتر است که البته در این فاز باید منتظر آماده شدن پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی باشیم.
اهداف طرح ،تولید روزانه 56/6 میلیون متر مکعب گاز غنی، 75 هزار بشکه میعانات گازی و 400 تن گوگرد و همچنین تولید سالانه1.05 میلیون تن گاز مایع (LPG) پروپان و بوتان و تولید سالانه یک ميليون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی بوده است. تاسیسات دریایی این دو فاز، شامل دو سكوي دريايي در مجموع شامل 22 حلقه چاه در فاصله 115 كيلومتري ساحل عسلويه، دو رشته خط لوله 32 اينچ دريايي انتقال گاز به طول تقريبي هر خط 115 كيلومتر، دو خط لوله 4 اينچ دريايي برای انتقال محلول گلايكول به طول تقريبي هر خط 115 كيلومتر است. این دو فاز پارس جنوبی دي سال 1394 به طور رسمي راه اندازي شد.
اهداف طرح تولید روزانه 56/6 میلیون متر مکعب گاز غنی، 75 هزار بشکه میعانات گازی، 400 تن گوگرد و همچنین تولید سالانه1.05 میلیون تن گاز مایع(LPG) پروپان و بوتان و یک ميليون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی است. تاسیسات دریایی آن شامل چهار سكوي دريايي در مجموع شامل 44 حلقه چاه در فاصله 105 كيلومتري ساحل عسلويه، دو رشته خط لوله 32 اينچ دريايي انتقال گاز به طول تقريبي هر خط 105 كيلومتر و دو خط لوله 4 اينچ دريايي برای انتقال محلول گلايكول به طول تقريبي هر خط 105 كيلومتر است. عمليات احداث اين فازها از 22 خرداد سال 1385 آغاز و پروژه در فروردين سال 1396 به طور رسمي از سوی رئيس جمهوري راه اندازي شد.
اهداف طرح، تولید روزانه 56/6 میلیون متر مکعب گاز غنی، تولید روزانه 75 هزار بشکه میعانات گازی و 400 تن گوگرد و تولید سالانه1.05 میلیون تن گاز مایع (LPG) پروپان و بوتان و یک ميليون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی است. تاسیسات دریایی آن تعداد چهار (1+3) سكوي دريايي در مجموع شامل 21 (6+15) حلقه چاه در فاصله 110 كيلومتري ساحل كنگان، دو رشته خط لوله 32 اينچ دريايي انتقال گاز به طول تقريبي هر خط 110 كيلومتر، دو خط لوله 4 اينچ دريايي برای انتقال محلول منو اتيلن گلايكول به طول تقريبي هر خط 110 كيلومتر، يك خط لوله 36 اينچ دريايي ترمينال ميعانات گازي به طول تقريبي 6 كيلومتر و دو خط لوله 18 اينچ دريايي کلد (اينكونل 625) بين سكوهاي اقماري و اصلي به طول كلي تقريبي 15 كيلومتر است. اين پروژه در فروردين سال 1396 به طور رسمياز وسوی رئيس جمهوري راه اندازی شد.
این فازها با اهداف تولید روزانه 56/6 میلیون متر مکعب گاز غنی، 75 هزار بشکه میعانات گازی و همچنین تولید سالانه1.05 میلیون تن گاز مایع(LPG ) پروپان و بوتان یک ميليون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی و تولید روزانه 400تن گوگرد است. تاسیسات دریایی آن شامل دو سكوي دريايي در مجموع شامل 22 حلقه چاه در فاصله 105 كيلومتري ساحل عسلويه، دو رشته خط لوله 32 اينچ دريايي انتقال گاز به طول تقريبي هر خط 105 كيلومتر و دو خط لوله 4/5 اينچ دريايي برای انتقال محلول گلايكول به طول تقريبي هر خط 105 كيلومتر است.
اهداف تولیدی این سه فاز، تولید روزانه ۵۶ میلیون متر مکعب گاز ترش، ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی و ۴۰۰ تن گوگرد و تولید سالانه یک میلیون و ۵۰ هزار تن گاز مایع (LPG) پروپان و بوتان و یک میلیون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی است. توسعه زنجیره دوم فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی سال ۹۸ با نصب دو سکوی ۲۳ و ۲۴B ادامه یافت. سکوی فاز ۲۳ پارس جنوبی ۲۱ آبانماه در موقعیت خود در آب های خلیج فارس قرار گرفت و نیمه دیماه ارسال گاز آن با ظرفیت ۱۴.۲ میلیون مترمکعب گاز به پالایشگاه این فازها آغاز شد. سکوی B فاز ۲۴ نیز ۲۴ آبانماه و با ظرفیت مشابه سکوی فاز ۲۳ نصب و ارسال گاز آن به پالایشگاه شروع شد. زنجیره نخست فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی۲۶ با حضور رئیس جمهوری، عملیاتی و سبب افزایش برداشت روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز از این میدان مشترک گازی شد.
با تلاش صنعت نفت و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب حاصل شد
مشعل انجام مسؤوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت، راهبردي چند ساله است که اهالي بزرگ صنعت نفت، آن را سرلوحه فعاليت هاي خود در مناطق مختلف قرار داده اند. در چند سال گذشته و دوره هشت ساله دولت های یازدهم و دوازدهم، روند انجام مسؤوليت هاي اجتماعي شتاب بيشتري يافته و مناطق مختلف نفتي به آباداني و پيشرفت هاي بيشتري رسيده اند. مناطق نفت خيز جنوب، به عنوان يکي از مهم ترين مناطق توليد کننده نفت کشور، همسو با سياست هاي کلي وزارت نفت در تقويت انجام مسؤوليت هاي اجتماعي، دست به افزايش خدمات اجتماعي خود در مناطق مختلف شهري و روستايي زده است. امروزه حجم گسترده اي از اين اقدام ها در قالب پروژه هاي عمراني، آموزشي، بهداشتي، درماني، محيط زيستي، اشتغالزايي و... در نقاط مختلف کشور، بويژه مناطق عملياتي صنعت نفت در دست اجراست که با گذر زمان توسعه يافته و امروز اثرمثبت آن قابل لمس است.
مسؤوليت اجتماعي شرکت در دنيا، مفهومی نوين است؛ هر چند پيشينه موضوعي اين نوع از مسؤوليت، در تاريخ جوامع و پيشينه صنعت و شرکت هاي فعال در آن مشاهده مي شود؛ اما نظرگاه ها، چارچوب ها و رويه ها با عنوان و مفهوم جديد اين نوع مسؤوليت از نيمه قرن 20 نضج گرفت. برداشت اوليه از اين مفهوم، به حمايت هاي خيريه معطوف بود؛ اما بتدريج توجه به ذينفعان و منافع آنان در محافل علمي و رسمي مدنظر قرار گرفت. با رشد مفهوم و روند توسعه پايدار، امروز مسؤوليت اجتماعي شرکت در پرتو اين مفهوم مورد توجه بوده و شاخص هاي علمي مرتبط با آن، همخواني بسياري با شاخص هاي توسعه پايدار دارد.
در ايران نگاه عمومي مديران شرکت ها به مسؤوليت اجتماعي شرکت به عنوان اقدام هاي عام المنفعه، قابل تعبير است. با اين حال در سال هاي اخير، تغيير در اين تعبير و توجه به ذينفعان و توسعه پايدار آغاز شده است. اين روند، بخصوص در صنعت نفت کشور محسوس تر است. به طوری که در وزارت نفت برای سامان دادن به این موضوع مهم، با روی کار آمدن دولت یازدهم و انتصاب مشاور اجتماعی از سوی بیژن زنگنه در شهریور سال 1392، حوزه مشاور اجتماعی شکل گرفت که هدف آن، توجه به مناسبات صنعت نفت و گاز و جوامع محلی مناطق نفت و گاز خیز کشور است که تاکنون چند همايش در زمينه مسؤوليت هاي اجتماعي وزارت نفت با حضور وزير نفت برگزار شده که نشان از اهميت ويژه اين مسأله براي صنعت نفت دارد. از جمله ماموریت های حوزه مشاور اجتماعی وزیر نفت، کمک به توسعه اجتماعی همپای توسعه صنعت نفت و گاز، ترویج مفهوم مسؤولیت اجتماعی شرکت ( CSR)و ارزیابی تاثیرات اجتماعی پروژه های صنعتی است. در واقع باید اذعان داشت که عمل به مسؤولیت اجتماعی در صنعت نفت، تعطیل بردار نیست و دست درکاران بخش های مختلف با تمام قوا در حال فعالیت در خصوص عمل به این وظیفه مهم هستند تا در کنار فعالیت مهم صنعت، بازوی کمکی مردم هم باشند؛ راهی که باید و می تواند به تغییر چهره محرومیت از مناطق همجوار نفت منجر شود.
در این میان، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، با توجه به دربرگیری و گستردگی که به عنوان بزرگ ترین شركت تابع شركت ملی نفت ایران با ۴۵ میدان و ۶۵ مخزن هیدروكربوری بزرگ و كوچك در گستره ای افزون بر ۴۰۰ هزار كیلومتر مربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان، حدود ۸۰ درصد نفت خام و ۱۶ درصد گاز كشور را تولید می كند، نقش آفرینی متفاوت تری در راه عمل به مسؤولیت اجتماعی دارد؛ مسیری که طی هشت سال اخیر با اقدام هایی درخشان از ساخت مدرسه، راه و مساجد گرفته تا فعالیت های متنوع اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، زیست محیطی و ... طی شده است. كارنامه هشت ساله اين شركت در زمينه كمك به توسعه زير ساخت هاي آموزشي، فرهنگي، بهداشتي و زيست محيطي نیز بيانگر اين واقعيت است. از طرفي درون صنعت نفت نيز، طرح ها و پروژه هاي مهم و كليدي با اولويت محيط زيست و مسؤوليت هاي اجتماعي تعريف و اجرا مي شوند که مصادیق مختلفی می توان برای آن بیان کرد. از عمران شهرها تا تاسيس جاده ها، از مدارس محروم تا کنفرانس هاي علمي، حفظ محيط زيست با جمع آوري گازهاي مشعل و مواردی فراوان که در کارنامه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب وجود دارد.
به اعتقاد احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب آنچه در مديريت این شرکت بيش از هر چيز اهميت دارد، رفع فقر و محروميت و توسعه رفاه در مناطق پيراموني اين صنعت عظيم است و گسترش امکانات اجتماعي و اقتصادي و تقويت آنها، مهم ترين مسأله نظام جمهوري اسلامي است که در اين باره مناطق نفت خيز جنوب در بخش هاي مختلف نسبت به تقويت مناطق همجوار در قالب مسؤوليت هاي اجتماعي در زمينه هاي زيرساختي، آموزشي، فرهنگي و اجتماعي با طرح هاي کوتاه مدت و بلند مدت در حال فعاليت بوده و اين کار را جزو وظايف اصلي و پايدار خود مي داند.
افزون بر آن در مناطق نفت خيز جنوب به عنوان خاستگاه صنعت نفت، با اجراي طرح توسعه 28 مخزن نفتي، فصل جديدي از توسعه و پيشرفت آغاز شده که براساس آن، برای نخستین بار در این طرح برای انجام مسؤولیت های اجتماعی درصدی معین تعریف شده است. طبق ماده ۷ مصوبه شورای اقتصاد، معادل ۴ درصد از کل ارقام پرداخت به پیمانکاران از سوی شرکت ملی نفت ایران، پس از مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه و حسب مورد و متناسباً، باید صرف اجرای پروژه مسؤولیت اجتماعی شود. پروژه عام المنفعه با هدف کمک به احداث و بهسازی مدارس، شبکه های آبرسانی، برقرسانی، گازرسانی، خانه های بهداشت روستایی، بهسازی راه های روستایی، فاضلاب شهرها و روستاها، کمک به احداث و تجهیز آموزشگاه های فنی حرفه ای، احداث و تجهیز مراکز ورزشی و زیرساخت های تعاونی های اشتغال محور انجام می شود و در روستاها و شهرهای محل اجرای آنها، با تصویب شورای برنامه ریزی استان اجرا خواهد شد و افزون بر آن، اشتغال بومی و پیمانکاران بومی هم مدنظر قرار گرفته و با حمایت از اشتغال بومی، پیمانکاران اصلی و فرعی موظفند نیروهای مورد نیاز پروژه را از شهرها، روستاها یا استان محل اجرای پروژه به کار گیرند. تاکنون در چند پروژه ابتدایی شروع شده، تعداد ۱۱۰۰ نفر به طور مستقیم مشغول به کار شده اند که بیش از ۸۵ درصد این افراد، نیروی بومی شهرها و روستاهای محل اجرای پروژه ها هستند و اکثریت قریب به اتفاق پیمانکاران فرعی در بخش اجرا نیز بومی منطقه به شمار می روند.
در همین زمینه محمد خانچی،مشاور مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در امور اجرایی و پیگیری در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» اشاره می کند: آنچه همراهي ذيتفعان، بخصوص همجواران صنايع نفت و گاز در اجراي پروژه هاي بزرگ نفتي و صيانت از آنها را دو چندان مي کند، انجام پيوست هاي اجتماعي، فرهنگي و آموزشي اين پروژه ها در مناطق پيراموني است که بحمدلله این شرکت، در اجرايي کردن اين فعاليت ها، طلايه دار صنعت نفت است.
به گفته او، کميته مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از همان ابتداي شکل گيري، برنامه ريزي راهبردي و فعاليت هاي اجتماعي خود را مبتني بر تلاش با دو رويکرد بيرون از حوزه شرکت قرار داده که در برگيرنده ابعاد مسؤوليت هاي اجتماعي در قلمروی وسيع تر نسبت به رويکرد دروني است، مانند طراحي و اجراي مراقبت هاي محيطي و رسيدگي به امور توسعه اي در جوامع محلي پيرامون، بخصوص روستاهاي پيرامون شرکت. از جمله اقدام هایی که در کارنامه کاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال 99 در زمینه عمل به مسؤولیت اجتماعی به چشم می خورد، بازسازی، تعمیر و بهسازی پل موقت و جاده دسترسی روستاهای اهواز و همچنین ایجاد مسیر ارتباطی روستاهای اطراف بوده است؛ موضوعی که همواره از دغدغه های این اهالی محسوب شده و آن را به عنوان یکی از مطالبات مهم خود مطرح کرده اند. دبير کمیته مسؤولیت های اجتماعي شرکت ملی مناطق نفت خيز جنوب اشاره می کند: در همین زمینه، یکی از اقدام های در دست انجام از سوی این شرکت که بخش مهمی از آن به ثمر رسیده، برنامه ها و اقدام هایی است که با هدف کمک به توسعه پايدار در بسياري از روستاهاي واقع در محدوده فعاليت هاي شرکت طي سال 1399 شاهد آن بودیم که آرام آرام محروميت را از چهره بسياري از اين روستاها می زداید.
وقتی از خانچی درباره جامعه هدف این اقدام مهم سوال می کنم، در این زمینه توضیح می دهد: جامعه هدف اقدام های توسعه اي، حوزه هاي متنوعي را شامل می شود؛ از پروژه هاي راهسازي، بهسازي، معابرروستايي، نهال کاري و توسعه فضاي سبز گرفته تا کارهای فرهنگي از قبيل تثبيت، ترويج و نشر مفاهيم ديني و اجتماعي در قالب ديوار نويسي و توزيع اقلام نوشت افزاري و کمک آموزشي در ميان دانش آموزان روستايي و محروم.
از نگاه دبير مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت ملی مناطق نفت خيز جنوب، صرف نظر از اهميتي که اين اقدام ها به لحاظ اعتباري و فيزيکي دارند، به زعم صاحب نظران مبحث مسؤوليت هاي اجتماعي، آثاري که عملکرد شرکت به تعهدات خود در مسؤوليت هاي اجتماعي در رويکرد بيروني بر جاي مي گذارد، مي تواند بسيار بيشتر و عميق تر از هزينه کرد آن باشد.
خانچی در ادامه این نکته را تصریح می کند: يکي از اين آثار، ارتقای دارايي هاي فکري شرکت از قبيل افزايش حسن شهرت و مقبوليت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در ميان جامعه و تقويت ساير ادراکات مثبت در کارکنان و ساير ذينفعان است.
دبير کمیته مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت ملی مناطق نفت خيز جنوب اظهار اميدواري می کند که استمرار اين فعاليت ها بتواند افزون بر بالا بردن سطح دانش و رفاه حوزه هاي پيراموني مناطق عملياتي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، ما را در ايجاد بستري مناسب و امن براي توسعه اي پايدار رهنمون سازد.
خانچی در ادامه با تشریح بخشی از اقدام های انجام شده در زمینه روستاها، به ساماندهي معابر روستاهاي سيل زده بخش مرکزي اهواز- روستاهاي شهر الهايي اشاره کرده و توضیح می دهد: موقعیت این فعالیت، بخش مرکزی اهواز، روستاهای سید بنی، سیدظاهر، سید معن و حموله است که شامل بهسازی و مناسب سازی معابر روستاهای مورد اشاره بوده است. این فعالیت از اردیبهشت 99 به مدت 30 روز کاری آغاز شد و در این خصوص 12 نوع دستگاه اعم از لودر، غلتک، کمپرسی و آبپاش مورد استفاده قرار گرفت و به ثمر رسید.بر خود واجب می دانم یاد مرحوم رضا طاهری را که دراین اقدام نقش آفرین بودند، گرامی بدارم. خانچی در تشریح بخش دوم فعالیت های این حوزه به ساماندهی معابر کوی منتظری و منطقه درویشی شهرستان کارون اشاره می کند و در تشریح اقدام های انجام شده می گوید: موقعیت این اقدام با هدف عمل به مسؤولیت اجتماعی شهرستان کارون، شهرک کوت عبدالله کوی منتظری درویشیه بوده که مشتمل بر بهسازی و مناسب سازی معابر روستاست که از مرداد 99 آغاز و با به کارگیری 10 دستگاه طی 25 روز کاری به پایان رسید. بخش سوم فعالیت ها، براساس توضیحات خانچی، شامل بهسازی و مناسب سازی درختکاری، دیوار نویسی و پخش نوشت افزار در شهرستان کارون بخش مرکزی روستاهای حنیطیه 1 الی 3 خسراوی و خویسه 1 الی 4 است که از آبان، آذر و دی ماه در این موقعیت ها آغاز شد و 99 روز کاری به طول انجامید.
او در ادامه این گفت وگو، بخش دیگری از فعالیت ها در این زمینه را شامل ایمن سازی تپه های کوی شهید سلیمانی ( منبع آب ) اهواز اعلام کرده که برداشت و تثبیت ریزش تپه ها از بهمن 99 آغاز و در 45 روز کاری به پایان رسیده است.
او در ادامه بهسازی و مناسب سازی شهرستان مسجد سلیمان، محور مواصلاتی ایذه، مسجد سلیمان و جمع آوری آب های سطحی اهواز کارون را مورد اشاره قرار می دهد که در اسفند و بهمن 99 به ثمر رسیده است.
به گفته دبير کمیته مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت ملی مناطق نفت خيز جنوب، بهسازی، مناسب سازی، تثبیت تپه، دیوار نویسی، درختکاری و پخش نوشت افزار در 227 روز کاری انجام شده و هزینه کرد عملی پروژه ها به میزان 37/196/012/295 ریال بوده است. او در جمع بندی این فعالیت ها توضیح می دهد: در بخش پروژه های عمرانی عام المنفعه سال 1399 با 184 روز کاری و تقریبا به مساحت 350 کیلومترمربع در حوزه بهسازی و مناسب سازی روستاهای همجوار اقدام های مناسبی انجام شده است. همچنین به منظور ایمنی و تثبیت تپه های خیابان 10 و 25 کوی شهید سلیمانی اهواز، حدود 8 هزار تن سنگ و خاک از این تپه ها برداشت شده است. مشاور مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در مسؤولیت اجتماعی، با اشاره به بارندگی های سیل آسای سال های گذشته و امسال و تخریب جاده و پل دسترسی روستاهای مختلف و نیاز مبرم اهالی روستاهای اهواز، عملیات ترمیم و بازسازی آن در دستور کار قرار گرفت و با برنامه ریزی های انجام شده، عملیات لوله گذاری (۱۵۰ متر) و جاده سازی به پایان رسید و مسیر دسترسی روستاهای مختلف قطع بوده که با این اقدام بازگشایی شده است.
او در پایان از حمایت های مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و همچنین مدیریت ترابری و پشتیبانی تولید و کارکنان زحمتکش ترابری که در شرایط نامناسب جوی برای این فعالیت ها زحمات فراوانی متحمل شدند، تشکر می کند. بدون شک این پایان راه مهم شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در مسیر عمل به مسؤولیت های اجتماعی نبوده و به اعتقاد دبير مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت ملی مناطق نفت خيز جنوب تا زمانی که نفت هست، باید توجه به مردم و محیط پیرامون، برایمان اهمیت داشته باشد و در این مسیر از هیچ اقدامی دریغ نکنیم. این همان نگاهی است که وزارت نفت و در رأس آن وزیر نفت، به آن اعتقاد داشته و کارنامه آن را باید پیش روی مردم این مناطق به قضاوت گذاشت که خاطره خوش خداحافظی با کانکس ها و تجربه درس در مدارس نوساز یا بازسازی شده از سوی مجموعه نفت، آبرسانی و کمک به طرح هایی در این زمینه، حضور همکاران نفتی در سیل و توفان و ....طرح های مختلف نخبه پروری، جمع آوری گازهای مشعل و بسیاری دیگر از اقدام ها را به ذهن خواهند سپرد و انتظارشان از دولت جدید، حرکت در این مسیر و پررنگ بودن این بخش از فعالیت ها خواهد بود.
صنعت پتروشیمی در گذر از جهش های چندگانه چطور تامین خوراک می شود ؟
مشعل یکی از موضوع های مهم در صنعت پتروشیمی و سوالی که بارها مطرح شده این است که خوراک مورد نیاز برای توسعه بیشتر صنعت پتروشیمی وجود دارد ؟ تا چند سال دیگر دسترسی به خوراک برای پتروشیمی ها وجود دارد و آیا می توان در مورد این موضوع مهم سیاستهای جدیدی به کار گرفت؟ صنایع پتروشیمی متناسب با محصولشان از دو نوع خوراک گازی و مایع استفاده می کنند. واحدهای تولیدی که الفین محصول اصلیشان است عمدتاً از گاز اتان و فرآورده های نفتی مایع مثل نفتا، پروپان، بوتان، رافینیت و ... استفاده می کنند. واحدهایی که محصول اصلی آنها متانول، آمونیاک و اوره است، بیشتر از گاز متان استفاده می کنند. بسیاری از سرمایه گذاریهایی که امروز در صنعت پتروشیمی انجام شده و می شود با توجه به منابع گازی پارس جنوبی و سایر بخشهای تولید انرژی در مناطق عملیاتی است. این مزیت نسبی برای صنعت نفت و پتروشیمی همواره مورد قبول و بهره برداری مناسب بوده است اما آیا برای این منابع عظیم و مزیت نسبی برنامه ریزی و زمان بندی تعیین شده است؟
صنعت پتروشیمی در سال گذشته (99) بیش از ۴۰ میلیون تن انواع خوراک شامل گاز طبیعی، اتان، میعانات گازی، گاز غنی، نفتا و نفت سفید از صنعت نفت و گاز کشور دریافت کرده که معادل یک میلیون بشکه نفت خام در روز است. طبق پیش بینی ها این عدد در سال ۱۴۰۴ با تکمیل و بهره برداری از ۵۰ طرح فعال صنعت پتروشیمی به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار معادل بشکه نفت خام در روز افزایش خواهد یافت. با نگاهی به این اعداد باید پرسید پروژه های طراحی شده با توجه به کدام منابع خوراک طراحی شده اند و آیا مسئله مهم خوراک ترکیبی و جلوگیری از خام فروشی از روی کاغذ و سیاستهای اجرایی وارد میدان عمل و برنامه های توسعه ای جدید شده است؟ نکته قابل توجه و امیدوار کننده در پاسخ به این موضوع و سوالات آن ، جریان توسعه ای هماهنگ و تکمیل کننده زنجیره پتروشیمی در چند سال اخیر است. پتروشیمی های افتتاح شده در چند سال گذشته و پروژه های در حال اجرا این امید را در بر دارند که موضوع خوراک در صنعت پتروشیمی در ریل گذاریهای صورت گرفته به شکل جدی مد نظر بوده است.
یکی از اتفاقات قابل توجه و امیدوار کننده در صنعت پتروشیمی که نشان دهنده اجرا هدفمند و آگاهانه پروژه ها است ، تامین خوراک پتروشیمی ها از مجتمع هایی مرتبط و داخلی صنعت پتروشیمی و یا در نزدیکی آنها است. نمونه های موفق و قابل توجه این موارد را در افتتاح های سال 99 به خوبی دیدیم که می تواند هر نوع تهدید این صنعت از سوی کمبود خوراک را به حداقل ممکن برساند. بید بلند خلیج فارس یکی از این موارد است که اواخر سال گذشته به بهره برداری رسمی رسید و خوراک خود را از محل جمع آوری گازهای فلر ( که هلدینگ خلیج فارس اجرا کننده همان طرح است) تامین می کند. نمونه دیگر هم پالایشگاه ایلام است که خوراک مورد نیاز خود را از محل توسعه میادین بالادست پالایشگاه گاز در همان منطقه تامین می کند. نمونه جدیدتر هم پتروپالایش کنگان بود که به عنوان بزرگ ترین واحد تأمین خوراک پتروشیمی ها در فروردین 1400 به بهره برداری رسید.
آنچه امروز به عنوان توسعه هوشمند صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش مبتنی بر تولید محصولات با ارزش در دستور کار قرار گرفته بر این اصل استوار است که نیاز بازار داخلی و حمایت از صنایع پایین دستی به عنوان یک راهبرد اساسی در دستور کار قرار گیرد و اختصاص خوراک نیز در همین راستا باشد. چهار طرح راهبردی خوراک ترکیبی که در بالادست صنعت پتروشیمی طراحی و پیش بینی شده است در جهت متوازن سازی خوراکهای متناسب با صنایع میان دستی طراحی شده است که می توانند محصولات مورد نیاز بازار صنایع تکمیلی را تامین کنند.
به عنوان مثال پروپیلن و آروماتیک که خوراکهای بسیار با ارزش و پراهمیتی هستند از این طریق ایجاد می شوند و عدم توازن ایجاد شده قبلی را رفع خواهند کرد.
یکی از اهداف بلند مدت شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مسیر توسعه پایدار و هوشمندانه صنعت، اجرای پروژه های پایین دست مبتنی بر خوراک های پایه در پتروشیمی ها ( به جز خوراک های نفت و گاز ) است و به همین دلیل برنامه های توسعه ای در مناطق ویژه پتروشیمی را به شکلی جزئی مورد توجه دارد. در حال حاضر مهمترین هدف شرکت ملی صنایع پتروشیمی اجرای طرح های پتروشیمی با هدف تکمیل زنجیره ارزش است و با اجرای پروژه های پایین دست در صنعت پتروشیمی و بهره برداری از آنها، در چند سال آینده چهره صنعت پتروشیمی با تنوع سازی سبد محصولات تغییر خواهد کرد. به عنوان نمونه در منطقه ماهشهر که حدود 30 تا 35 درصد ظرفیت صنعت پتروشیمی را به خود اختصاص داده است، طرح های پایین دست پتروشیمی با استفاده از خوراک های پایه خود صنعت اجرا می شوند.
به نظر می رسد که سیاستهای اعمال شده در جهش دوم و سوم متناسب با همین سوالهای مهم درباره خوراک و منابع انرژی و جلوگیری از خام فروشی است.
بیژن زنگنه، وزیر نفت چندی قبل با تاکید بر اینکه خوراک همه ابرپروژه های پتروشیمی تعیین و سرمایه گذاران آنها مشخص شده است و در همین دولت هم کار آنها آغاز خواهد شد، افزود: تولید خوراک به اندازه کافی ، از اهداف ما بوده است و عمده طرح های تامین خوراک پتروشیمی اجرا و بخش کمی هم در دست اجراست و خوراک برای طرح های جهش دوم و سوم هم تامین شده است.
بیژن زنگنه، وزیر نفت در چند سال اخیر تمرکز زیادی روی موضوع خوراک ترکیبی داشت و در نهایت هم تغییری قابل توجه را رقم زد و نمود آن را می توان در دو مگا پروژه ای که به زودی کلنگ آن بر زمین می خورد دید. دو مگاپروژه هرمز با ظرفیت ۵.۸ میلیون تن و نفت و گاز آریا با ظرفیت ۴.۸ میلیون تن قرار است با خوراک ترکیبی تولید داشته باشند. این طرح ها که به طرح های جهش سوم اضافه شده، قرار است تا سال ۱۴۰۶ به بهره برداری برسند.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در مسیر توسعه صنعت پتروشیمی، رویکرد اجرای طرح ها بر پایه خوراک ترکیبی را در اولویت قرار داده است. اجرای سه طرح خوراک ترکیبی با ظرفیت تولید سالانه حدود ۱۲.۴ میلیون تن به منظور استفاده از اتان مازادی که به مقدار حدود ۴ میلیون تن در بالادست وجود دارد، در همین راستاست.
شرکت پتروشیمی هرمز خلیج فارس با ظرفیت سالانه ۵.۸ میلیون تن و حجم سرمایه گذاری حدود ۴.۵ میلیارد دلار با خوراک اتان و بوتان تعریف شد که انواع پلی اتیلن ها و پلی پروپیلن تولید خواهد کرد. طرح دیگر خوراک ترکیبی الفینی، ویستا انرژی ارغوان در عسلویه است با خوراک اتان و بوتان و حجم سرمایه گذاری ۱.۶ میلیارد دلار که سالانه ۱.۸ میلیون تن ظرفیت تولید خواهد داشت.
طرح سوم خوراک ترکیبی، طرح الفین آروماتیک شرکت نفت و گاز آریا، زیرمجموعه هلدینگ نفت و گاز پارسیان با خوراک نفتا و اتان با حجم سرمایه گذاری ۴.۸ میلیارد دلار است که سالانه ظرفیت تولید ۴.۸ میلیون تن محصول خواهد داشت. نمونه دیگر از این دست هم پروژه های خوراک ترکیبی طرح پتروشیمی کیان است که کلنگ احداث آن اسفند سال گذشته بر زمین خورد. قرار است این مجموعه با سالانه ۲.۵ میلیون تن خوراک ترکیبی احداث شود.
به این ترتیب می توان گفت آنچه به عنوان آینده روشن برای صنعت پتروشیمی کشورمان رقم خورده است متناسب با واقعیت و شرایطی که پیش رو داریم است و در هدفی بالاتر از خام فروشی نفت جلوگیری می کند.
در گفت و گو با مجری طرح احداث خط لوله مهرآران- رفسنجان مطرح شد
مشعل درصنعت نفت با پیشینه ای 113ساله پروژه های بی شماری در بخش های بالادست وپایین دست آن درنقاط مختلف کشور اجرا شده است وهم اکنون نیز می شود. ساخت پالایشگاه های نفت و گاز با ظرفیت های گوناگون وتنوع درمحصول، ساخت مخازن استراتژیک نفت وگاز و خطوط لوله ای که حامل های آنها (نفت،گاز و فرآورده های آنها) هستند. وقتی صحبت ازطرح می شود نخستین سوالی که در ذهن شکل می گیرد ، این است که این طرح چه هدف و نتیجه ای رادرپی دارد ، به همین دلیل ممکن است به مراحل وفرآیند پیچیده آن کمترتوجه شود. دراین نوشتاردرگفت وگوبا ابوالقاسم آل یاسین،مجری طرح احداث خط لوله مهرآران–رفسنجان درشرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران،تلاش شده ضمن معرفی ابعاد مختلف این طرح که بخشی از پروژه کلی خط لوله بندرعباس–سیرجان– رفسنجان است،به چالش های اجرایی آن نیزبا دقت ونظربیشتری پرداخته شود.آنچه می خوانید، ماحصل این گفت وگوست.
اواخرخردادماه است وگرمای هوا آزاردهنده،به ویژه آن که به واسطه کرونای منحوس و رعایت شیوه نامه های بهداشتی بایدازماسک هم استفاده شود. گفت وگو با آل یاسین به دلیل سفربه اصفهان وتهیه گزارش ازطرحی درپالایشگاه این شهر صنعتی،باهماهنگی روابط عمومی،یک هفته دیرترانجام شد. دفترش درطبقه چهارم شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران است، مثل بسیاری از دفاتر مجریان طرح ها پراست ازنقشه ونامه ودستورعمل که یاباید امضا شوند ویا برای کسب تکلیف به مقام بالاتر،ارجاع داده شوند. ازسال 1363وارد صنعت نفت شده وباگذر زمان گردی ازتجربه به چهره اش نشسته است، تجربه ای بسیار ارزشمند برای نسل آینده. آل یاسین می گوید:طی سال های فعالیتش درصنعت نفت،خاصه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت، عهده داراجرای طرح های مختلفی بوده است؛طرح هایی که ابتدایی داشته اند و انتهایی وهریک بنابرگستردگی شان،زمانی رابه خود اختصاص داده اند که خود می شود یک عمر.
وقتی ازطرح صحبت می کنیم منظورمجموعه پروژه های کاملا به هم مرتبط هستند به این مفهوم که اگربخشی ازآن اجرانشود، این طور تلقی می شود که انگارکل طرح ابترمانده واجرا نشده است.هم اکنون طرح کلی باعنوان احداث خط لوله بندرعباس- سیرجان– رفسنجان به طول 486 کیلومتر در دست اجراست که مهرآران- رفسنجان به همراه انشعاب خط لوله سیرجان، بخشی از آن را شامل می شود.طرح اصلی(خط انتقال بندرعباس– سیرجان– رفسنجان)چهار زیرپروژه را شامل می شود و یکی از آنها طرح احداث خط انتقال بندرعباس– مهرآران است که قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء آن رادرمسیری به طول 250 کیلومتراجرا می کند.خط لوله مهرآران– رفسنجان،بخش دوم طرح اصلی است که درمسیری به طول 220 کیلومتر(26اینچ)به وسیله شرکت جهاد نصرکرمان به عنوان پیمانکار آن اجرا می شود.سومین بخش پروژه اصلی نیزاحداث سه تلمبه خانه ودوپایانه نفتی جدید است که عبارتند از: تلمبه خانه های بندرعباس، قطب آباد،مهراران،همچنین پایانه نفتی رفسنجان که پایانه اصلی است وپایانه نفتی سیرجان که باانشعابی 8 اینچ ازخط اصلی به انبارنفت سیرجان می رود.آخرین بخش ازطرح احداث خط انتقال بندرعباس- سیرجان–رفسنجان هم برق رسانی مراکز انتقال نفت مربوط است که توسعه پست برق بندرعباس واحداث دوپست برق 132 کیلوولت را درتلمبه خانه های قطب آباد ومهرآران شامل می شود.بنابراین،طرح وسیعی بااعتباری حدود هشت هزارمیلیارد تومان دردست اجراست به طوری که به دلیل گستردگی به چهار زیر پروژه تقسیم شده وسه مجری درگیرآن هستند ومن عهده دار اجرای گستره مهرآران–رفسنجان هستم.
خط لوله 26 اینچ مهرآران–رفسنجان 220 کیلومتراست که انتقال روزانه 300هزاربشکه فرآورده های نفتی پالایشگاه ستاره خلیج فارس به رفسنجان رابه عهده دارد.این فرآورده های نفتی از رفسنجان نیزازطریق طرح هایی که یا اجرا شده اند یا درحال اجرا هستند به شمال کشور منتقل خواهند شد بنابراین،اساس طرح احداث خط انتقال مهرآران–رفسنجان به عنوان بخشی ازطرح کلی خط انتقال بندرعباس–سیرجان– رفسنجان،انتقال فرآورده های نفتی پالایشگاه ستاره خلیج فارس ازجنوب به شمال کشور است.خط لوله مهرآران– رفسنجان دراسفندماه 1398 پس ازبرگزاری مناقصه به شرکت جهاد نصرکرمان واگذارشد ویکی ازخصوصیات مهم آن که شاید خیلی نادرباشد این است که پیمانکارمسئولیت تهیه وخرید لوله رابه عنوان مهم ترین بخش تدارکاتی طرح به عهده دارد.با این ابتکارمی خواستیم به این جواب برسیم که بهترنیست به جای این که کارفرما دنبال لوله مربوط به احداث خط باشد،پیمانکار این مسئولیت را انجام دهد. این روش درهیئت مدیره شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران تصمیم گیری واجرایی شد و به نظر می آید نتایج حاصل از آن هم خوب بوده است.
خرید لوله به لحاظ قیمتی 80 درصد کل پروژه وبه لحاظ تدارکات نیز93درصد آن را به خود اختصاص می دهد.برای مثال وقتی صحبت از پروژه به روش EPC می شود این بدان معناست که قسمت مهمی ازبخشP که خرید تجهیزات طرح راشامل می شود،مربوط به خرید لوله است.
درطرح احداث خط لوله مهرآران– رفسنجان به عنوان بخشی از طرح کلی بندرعباس– سیرجان–رفسنجان، شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران تامین لوله رابه شرکت جهاد نصرکرمان واگذار کرده وپیمانکار موظف به تهیه آن شده است.
مهم ترین بخش اجرای گستره های طرح احداث خط لوله بندرعباس– سیرجان–رفسنجان و طرح های مشابه،لوله است. فعالیت های اجرایی که درگستره های خط لوله بندرعباس– سیرجان–رفسنجان انجام می شود،بسیارمهم وهمه آنها تحت تاثیرخرید این کالای راهبردی (لوله)هستند که ازاهمیت این موضوع برای پیشبرد طرح حکایت دارد. آل یاسین بی میل نیست که ازهزارتو وسختی های تامین لوله سخن بگوید و این که برای احداث یک خط لوله تنها دراین بخش،ازچه هفت خوانی باید گذر کرد.
خریداری لوله،فرآیندی بسیارپیچیده دارد؛این گونه نیست که به جایی مراجعه واین کالای اساسی به راحتی خریداری شود.
اصلی ترین بحث درمورد لوله «ورق»است که یادرکشورقابل تهیه است ویا نیست.معمولا ورق های با ضخامت کمتراز10میلی متر وبیش ازچهارمترعرض درکشورقابل تولید نیست و ممنوعیت واردات هم ندارند.
البته درطرح احداث خط لوله رفسنجان–مهرآران که من اجرای آن را به عهده دارم،ورق با عرض چهارمتر نیازنیست اما ورق با ضخامت کمتراز10میلی مترمورد نیاز است. دراین پروژه ورق موردنیازبا ضخامت کمتراز10میلی مترحدود37هزارتن برآورد شده است و خوشبختانه دریک سال ودوماه گذشته پیش ازتشدید تحریم ها به واردات حدود17 هزار تن آن اقدام شد.
این میزان ورق پس ازترخیص ازکشتی وگمرک،برای تبدیل شدن به لوله کارخانه لوله و نورد صفا حمل خواهد شد که همه اینها مراحلی زمان برهستند؛ برای مثال 900 کشنده که این 17هزارتن ورق وارداتی رابرای قرارگرفتن درنوبت تبدیل شدن به لوله به کارخانه لوله سازی صفا وازآنجا برای پوشش شدن به جنوب حمل می کنند وسپس به محل اجرای پروژه انتقال می یابند.
با توجه به نیاز پروژه به 37 هزارتن ورق و تامین 17هزارتن آن ازخارج، 20 هزار تن دیگر ورق لازم است که باید از داخل تامین شود.
مشکلات تامین ورق درداخل پیچیدگی های خود رادارد وشاید بتوان گفت سخت تر از تامین آن از خارج کشور است. درخرید ورق ازخارج با وجود تحریم های بین المللی و مشکلات انتقال ارز،این مهم به هر نحوی که بود انجام شد و17هزارتن درمدت زمان کوتاهی تولید،برش بسته بندی و وارد بندرعباس شد،به زودی نیز پوشش و به سایت حمل خواهد شد. برای خرید ورق در داخل باید با شرکت اکسین قرارداد بسته شود؛این شرکت تولید کنننده اسلب(شمش فولاد) به ورق است واین یعنی دریافت شمش ازشرکت فولاد مبارکه وتبدیل آن به ورق که خود فرایندی است پیچیده وطولانی برای تولید لوله.
شایدتوضیح این فرآیند خارج ازحوصله این گفت وگو باشد اما لازم می دانم اشاراتی به آن داشته باشم.
خریدارباید نامه ای مبنی برتولید اسلب یا همان شمش فولاد را برای ارائه به شرکت فولاد مبارکه ازشرکت اکسین دریافت کند.
مرحله بعد، مراجعه سفارش دهنده به کارگزاری بورس فلزات و واریز وجه قابل توجهی به حساب آن برای سفارش 10هزارتن اسلب است.با توجه به این که بورس فلزات یک روز درهفته (سه شنبه ها) تشکیل می شود،سفارش دهنده اسلب باید آماده باشدکه بتواند دراین سایت سهمیه 10هزار تنی اسلب خود را تایید کند.
وقتی این کارانجام شد، کارگزاری هزینه خود را ازوجه واریزی کسرمی کند و بقیه را به حساب شرکت فولاد مبارکه می ریزدواین نیز سفارش دهنده را برای انعقاد قرارداد دعوت می کند.
الزام به گشایش اعتباربانکی(ال سی) ازسوی سفارش دهنده و پرداخت 90 درصد هزینه تولید ورق به شرکت فولادمرحله دیگری است که براساس امضای یک تفاهم نامه میان بانک وشرکت فولاد طی می شود.
درنوبت قرارگرفتن تولید اسلب درشرکت فولاد وتحویل آن به شرکت اکسین پس از رویت اسناد اعتباری(ال سی)سفارش دهنده به وسیله شرکت فولاد مبارکه یکی دیگر ازمراحل است که باید انجام شود.
کسرهزینه های تولید اسلب و حمل تناوبی آن به شرکت اکسین از سوی شرکت فولاد مبارکه از ال سی باز شده دربانک و در پایان تسویه حساب بانک با سفارش دهنده اسلب.
همه این مراحل به تولید اسلب مربوط می شود یعنی هنوز نورد برای تبدیل ورق به لوله انجام نشده است.اگرپوشش لوله وانتقال آن به سایت هم به مراحل پیش گفته بیفزاییم،می بینیم که برای تامین یک متر لوله چه فرآیند پیچیده وطولانی طی می شود.
بنابراین،تهیه ورق تنها یک جمله ساده نیست بلکه یک فرآیند پیچیده و زمان بری است که در پیشبرد طرح های احداث خطوط انتقال ازجمله خط انتقال بندرعباس- سیرجان رفسنجان که گستره رفسنجان – مهرآران بخشی از آن است، بسیار اهمیت دارد.
دراین طرح 22 هزار تن لوله نیاز است که برای آن باید 27هزارتن اسلب خریداری شود. این نکته را هم بگویم که درفرآیند تولید لوله حدود18درصد وزن اسلب،پرت می شود. برای طرح مهرآران–رفسنجان، هزینه برآورد شده برای تولید ورق و لوله، یک هزار120میلیارد تومان است. از آنجا که 80 درصد ارزش لوله به ورق آن است،با توجه به نرخ یورو، برای تولید 37 هزار تن لوله، نزدیک به 900 میلیارد تومان فقط باید برای تولید ورق کنیم.
این اعداد درگستره های دیگرمثل گستره یک با طول مسیرهای بیشترمتفاوت است وهرچه لوله ضخیم تر باشد، این هزینه ها بیشترخواهد بود.
لوله مورد استفاده در طرح مهرآران–رفسنجان از استاندارد وزارت نفت تبعیت می کند و لوله های این پروژه،استاندارد ای پی ای5LX60 راکه فناوری ساخت ورق آن درکشور وجود دارد، دارد وشرکت فولاد مبارکه آن را تولید می کند.
تاکید می کنم مهم ترین بخش اجرای طرح های احداث خطوط انتقال نفت وفرآورده های نفتی،لوله است.
بحث خیلی فنی شده وآل یاسین نیزعلاقه منداست بااین توضیحات روشن سازد که ایجاد یک مترخط لوله انتقال فرآورده های نفتی باچه سختی هاو مشقاتی انجام می شود واین تازه ابتدای این راه طول و دراز است.
بقیه تجهیزات مورد نیازبرای احداث خط انتقال مهرآران–رفسنجان رامی توان در سه بخش خلاصه کرد.
شیرآلات خط که سی نوع شیر را شامل می شود مثل چک ولوها،گیت ولوها، بال ولوها و ال بی وی ها که بسیار شیرهای گرانی هستند و در ورودی وخروجی گسل ها نصب می شوند. دسته دوم تجهیزات،حفاظت کاندیک ها هستند که ترانس ها، ایستگاه ها و کابل ها را شامل می شوند و به سهولت درکشورقابل تامین وسفارش گذاری هستند.آخرین دسته ازتجهیزات هم فیبرنوری است که درپروژه مهر آران–رفسنجان طول آن در مسیر220کیلومتری خط لوله مزبوربا هدف انتقال سیگنال های نشت یاب اجرا می شود.
به جز خرید ورق مورد نیاز طرح برای تبدیل شدن آن به لوله، بقیه موارد(تجهیزات پیش گفته) در داخل کشورتولید وسفارش گذاری شده است.خرید وسفارش همه اقلام بانظارت کار فرما(شرکت ملی مهندسی ساختمان نفت)انجام می شود واقلام پیشنهادی ازسوی پیمانکار جهت سفارش گذاری آنهاباید به تایید برسند؛ بنابراین برای تهیه یک قلم کالا شاید لازم باشد چندین بار با سازندگان وتولید کنندگان داخلی جلسه گذاشته شود.
دراین طرح (مهر آران–رفسنجان) به جز فیبر نوری که تولید وآماده شده است،بقیه اقلام اعم از لوله و شیرآلات و...سفارش گذاری شده اند.
مجری طرح احداث خط لوله مهرآران-رفسنجان قصه دیگری هم دارد وآن قصه عملیات اجرایی است ومی گوید:این بخش از پروژه نیزفراز ونشیب هایی دارد که طرح را متاثر و گاه زمان پیش بینی شده برای بهره برداری از آن را طولانی می سازد.
اجرای خط لوله در وهله نخست نیازمند یک جاده سرویس(رایت اووی)است یعنی درطول این مسیر 220 کیلومتری باید جاده ای ایجاد شودکه بتوان درآن تردد کرد وقصه بخش اجرا درست ازهمین جا شروع می شود.
ساخت جاده سرویس یاهمان جاده دسترسی دشواری های زیادی دارد که مهم ترین آن اراضی به ویژه اراضی کشاورزی است ودراین میان،باچالشی بزرگتربه نام تخریب اراضی روبه رو هستیم.
اراضی به چنددسته تقسیم می شوند؛ برخی از آنها متعلق به سازمان منایع طبیعی است که در این بخش از آنجا که طرح دولتی است،مشکل چندانی وجود ندارد ومعمولا اجازه استفاده از اراضی برای اجرای طرح داده می شود.
درمسیر220 کیلومتری پروژه مهراران– رفسنجان، 160کیلومترآن اراضی است که در قلمرومنابع طبیعی قراردارد که عدد خوبی است.اما مشکلی که وجود دارد این است که در همین قلمرو،اشخاص حقیقی یاحقوقی وجود دارند که آن رامتصرف شده اند واین احساس وجودندارد که زمین به آنها تعلق ندارد.
این افراد به نوعی ادعای مالکیت براراضی راهم دارند درصورتی که شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، برای اجرای طرح از منابع طبیعی مجوز دارد اما متاسفانه با مقاومتی که ازسوی افراد می شود،احداث خط لوله ممکن است برای مدت طولانی متوقف می بماند.
یکسری اراضی هم هستند که مالک دارد وبه لحاظ حقوقی به»مستثنیات»شناخته می شوند یعنی اراضی که به غیر واگذار شده اند.
اراضی به این شکل،صاحب و مالکی دارند چه حقیقی وچه حقوقی،سند هم دارند.گفت وگو با صاحبان آنها برای جلب رضایت و تامین خواسته شان گاه با کمترین چالش وگاه با چالش بسیار انجام می شود وهمین موضوع می تواند در زمان اجرای یک طرح بسیار تاثیر گذارباشد.
مالکان این گونه اراضی دربرخی موارد شخصی عمل نمی کنند و روستایی عمل می کنند یعنی اهالی یک روستا درمقابل اجرای طرح می ایستند واین بدان معناست که اگر اهالی آن روستا 100 نفر باشد باید رضایت همه آنها برای اجرا وادامه طرح جلب شود. بنابراین کار دراراضی بامشخصه مستثنیات،بسیارسخت است وبرای پیشبرد طرح باید گونه ای عمل شود که طرح متوقف نماند.
دسته سومی از اراضی هم هستند که چندین مالک دارند وهیچ سندی هم درمیان نیست.بر این دسته از اراضی ممکن است چندسازمان(اشخاص حقوقی)یاچند نفر(اشخاص حقیقی) ادعای مالکیت داشته باشند؛نکته اینجاست که هیچ سندی هم درمیان نیست اما به هرحال چالشی است که باید رفع شود وامکان دارد چند سال هم طول بکشد.معمولا برای تحصیل اراضی که چندین مالک دارد وسند هم ندارند باید راه دشواری طی شود.
موقعیت زمین ومرغوبیت آن را می توان به چالش های پیش گفته دربحث تحصیل اراضی اضافه کرد.چنین مشکلی با توجه به نوسانات قیمتی هم به لحاظ اقتصادی وهم به لحاظ زمانی هزینه های هنگفتی رابه طرح تحمیل می کنند.
تحصیل اراضی را نمی می توان مشکلی بی پایان وداستانی بی انتها دانست ودرغالب طرح ها با آن رو به روهستیم؛حتی دربرخی طرح ها که سال هاپیش اجرا شده، تحصیل اراضی آن همچنان باقی ودرمراجع قضایی ذیربط مطرح است.برای تحصیل اراضی که چندین مالک دارد که سند هم ندارند، باید راه دشواری طی شود.
در پروژه خط لوله مهر آران–رفسنجان گستره وسیعی حدود 160 کیلومتر درحوزه منایع طبیعی است وبه دلیل بایربودن باموضوع تحصیل اراضی خیلی درگیرنیستیم ودربخش های دیگر پروژه هم تا به حال مخالفت های شدیدی نداشته ایم.ضمن این که ماده 9 قانون اراضی این اجازه رامی دهد که بدون خرید،از اراضی عبورکنیم.اماتحصیل اراضی، موضوعی است که گریبانگیر بسیاری ازپروژه هاست؛ضمن این که تلاش می شود کسی به واسطه اجرای پروژه مغبون نشود.
ورود به مسائل حقوقی تحصیل اراضی نیازمند نیروی خبره دراین حوزه است وچنین افرادی به حد نیاز در اختیار نیست.
درپروژه مهرآران– رفسنجان،عملیات مربوط به تحصیل اراضی طبق قرارداد به پیمانکار واگذارشده است.پیمانکار دوگروه سه نفره متشکل از یک نقشه بردار ودو کارشناس در اختیار دارد که موارد حقوقی را پیش می برند.یک گروه کار را از رفسنجان تا سیرجان پیش می برد که درحال تکمیل است وگروه دیگرنیز تحصیل اراضی را ازسیرجان تا سمت مهرآران پیگیری می کند؛عملیات اجرایی طرح احداث خط لوله مهرآران–رفسنجان هم هماهنگ با برنامه این گروه ها انجام می شود.
به هرحال،چنین مسائلی ریسک های پروژه به شمارمی آیند،طوری که هم زمان اجرای پروژه را طولانی ترمی کنند وهم اقتصاد آن را تحت تاثیر قرارمی دهند.
استارت اولیه طرح احداث خط لوله مهراران– رفسنجان، ابتدای فروردین ماه سال گذشته زده شده وبرنامه این است که بهره برداری از این طرح، فروردین 1402آغاز شود.
طبق برنامه ریزی ها،خرید ورق وتامین کل لوله ها باید تا پایان امسال انجام شودوبا توجه به موارد پیش گفته،(تولید اسلب،نورد ورق تبدیل شدن آن به لوله،حمل لوله برای پوشش، انتقال لوله به سایت به سایت وعملیات بانکی مربوط) امیدواریم عملیات اجرایی خط آغاز شود.
اگربتوانیم ازماه های ابتدایی پاییز(مهر-آبان) لوله های آماده شده را به سایت انتقال دهیم، آخر اسفند ماه امسال آخرین لوله در محل اجرای طرح خواهد بود.بنابراین می توان اینطور گفت که عملیات اجرایی احداث خط به سال آینده خواهد رسید.براین اساس درسال آینده نباید معطل حتی یک شاخه لوله بمانیم. خوشبین هستیم که کل مسیر220کیلومتری طرح دریک سال باقی مانده (1401)اجرا شود؛ حتی اگرلازم باشد، تیم های عملیاتی(جوشکار و...)بیشتری به کارگرفته شوند ونوبت های کاری نیز افزایش یابند تا کار در زمان مقرر به پایان برسد. بازگویی قصه تامین ورق و تحصیل اراضی از سوی آل یاسین،بخش های زمان بری هستند که وی بدان تاکید موکد کرد اما این راهم گفت که پیشرفت کاردر شرایطی که تحریم همه پروژه ها ازجمله مهرآران– رفسنجان را تحت تاثیر قرارداده،خوب بوده است.
بودجه اجرای احداث خط لوله مهرآران – رفسنجان با44 میلیون یورو و140میلیارد تومان بسته شده است.
اگرنوسانات ارزی را درنظر بگیریم وهریورو نیزحدود 30 هزارتومان محاسبه شود، بخش ارزی آن مشخص خواهد شد اما بخش ریالی طرح حتما تعدیل خواهد خورد وممکن است به دو برابرافرایش یافته باشد واین که درسال آینده تعدیل قیمت ها سه برابرهم شود، دوراز ذهن نیست.
هم اکنون که فعالیت های عملیاتی شروع نشده است، حدود 70 نفر از نیروهای پیمانکار و 20 نفر از نیروهای مشاور درگیر پروژه شده اند وبه یقین با رسیدن به مراحل عملیاتی، این تعداد افزایش خواهد یافت و در اوج کار به 350 نفر در روز خواهد رسید. البته در اجرای چنین طرح هایی لازم است سازندگان و تولیدکنندگان نیز درنظر گرفته شوند؛با این احتساب شمار افراد درگیر با این طرح به طورمستقیم و غیر مستقیمم عدد قابل توجهی خواهد شد.
باتوجه به آماده سازی های انجام شده درخصوص ایجاد جاده دسترسی( 70 درصد)تامین ورق لوله وتجهیزات، تاکنون 35 درصد ازکل طرح اجرا شده است وبا توجه به پیش بینی سه ساله زمان اجرا، می توان گفت تاخیرچندانی نداشته ایم و انتظار می رود طرح در زمان خود یعنی فروردین 1402 به بهره برداری کامل برسد.
بدون تردید هرطرحی که دربخش های مختلف صنعت نفت اجرا می شود، با فراز ونشیب هایی نظیرآنچه به آنها اشاره شد، رو به روست؛ مهم عزم و اراده ای است که آنها را پیش می بردوطرح احداث خط لوله مهرآران – رفسنجان به عنوان گستره ای ازطرح کلی بندرعباس– سیرجان – رفسنجان از این قاعده مستثنی نیست.
طرح خط لوله بندرعباس– سیرجان–رفسنجان همانند بسیاری ازخطوط انتقال فرآورده های نفتی که تاکنون اجرا شده است، سرانجام به ثمرخواهد نشست ومردم این سرزمین نیز به واسطه تلاش سخت کوشان صنعت نفت، ازآثار و برکات آن بهره مند خواهند شد.
انتقال گاز در فهرست برترین های آزمون گواهینامه صلاحیت حرفه ای قرار گرفت
مشعل مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، مرداد سال ۹۴ و با هدف تربیت و معرفی مداوم نسلی نو از مدیران برای صنعت نفت تشکیل شد. این مرکز همسو با هدف اصلی خود، اقدام به طراحی گواهینامه های صلاحیت حرفه ای در مشاغل مهم صنعت نفت از قبیل مدیریت پروژه، مدیریت عمومی (مدیران عامل)، مدیریت حقوقی و قراردادها، مدیریت اچ اس ای، کمیسیون های مناقصات و... کرده است. گواهینامه صلاحیت حرفه ای درواقع مجوزی است مبنی بر اینکه دارنده این گواهینامه در یک شغل خاص، صلاحیت لازم برای پذیرش مسؤولیت و مدیریت آن شغل را دارد. در همین حال، شرکت انتقال گاز ایران به عنوان یکی از موفق ترین مجموعه های صنعت نفت، عملکردی بی نظیر در فرایند دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای داشته است. شهرام سروری، رئیس اچ اس ای شرکت انتقال گاز ایران از جمله افرادی که در این مسیر، موفق به دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای شده است. وی دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی نفت بوده و از سال 79 در زیرمجموعه های مختلف وزارت نفت (پتروشیمی، فلات قاره و انتقال گاز) حضور داشته و هم اکنون به عنوان رئیس اچ اس ای شرکت انتقال گاز ایران در حال فعالیت است.
سروری که در بخش اچ اس ای، حائز سطح 4 حرفه مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست از وزارت نفت (کانون مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت) موفق به کسب گواهینامه صلاحیت حرفه ای شده است، تاکید می کند: برای دریافت گواهینامه، مراحلی را در بازه زمانی مختلف طی کردم و با توجه به طرحی که برای شاغلان حوزه اچ اس ای (رؤسای ایمنی، آتش نشانی و اچ اس ای) وزارت نفت در سال 94 در دانشگاه صنعت نفت، به مدت دو هفته و به صورت متمرکز با همکاری دانشگاه هایی مانند صنعتی شریف و شهید بهشتی به انجام رسید و در پایان، آزمون جامع از همه شرکت کنندگان به عمل آمد؛ حائز رتبه اول شدم. این در حالی است که از مجموع 345 شرکت کننده، تنها 25 نفر توانستند این گواهینامه را کسب کنند که 12 نفر آنها از زیر مجموعه های مختلف شرکت ملی گاز بودند و سهم شرکت انتقال گاز 5 نفر بود که به عنوان موفق ترین شرکت تابعه قلمداد می شود. رئیس اچ اس ای شرکت انتقال گاز ایران یادآور می شود: این گواهینامه نیاز به تمدید ندارد و به عنوان حداقل صلاحیت لازم برای تصدی سمت های ذیربط است.
وی در پاسخ به این سؤال که دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای، چه تاثیری بر افزایش دانش علمی و فنی کارکنان دارد؟ می گوید: همانطور که در شرکت های نفت و گاز دنیا، در آگهی های جذب نیرو مشاهده می شود، همواره موارد استخدامی یا جذب و به کارگیری افراد، مواردی فراتر از مدرک تحصیلی هستند. با توجه به سخنان وزیر نفت در آیین اهدای این گواهینامه ها، وزارت نفت نیز همسو با رشد و توسعه تکنولوژی، باید این تغییر پارادایم بنیادی در جذب افراد را مد نظر قرار دهد و این مهم با ایجاد مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت کلید خورده است. بنابراین، رویکرد وزارت نفت در جذب افراد، تنها به مدرک تحصیلی خلاصه نمی شود، بخصوص در رده های مدیریتی و سرپرستی، تلاش بر آن است تا تخصیص سمت بر اساس صلاحیت ها باشد. وی می افزاید: در حوزه اچ اس ای نیز در عرف بین المللی، شاهد گواهینامه های تخصصی شناخته شده ای مانند NEBOSH, IOSH, OSHACADEMY و نظایر آنها هستیم که همواره مبنای به کار گیری افراد قرار گرفته و بنده در این زمینه ها نیز گواهینامه های لازم را دریافت کرده ام. رئیس اچ اس ای شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به اینکه مدرک تحصیلی ممکن است به عنوان بخشی از صلاحیت، نقش داشته باشد، می گوید: همانطور که برای رانندگی، نیازمند کسب مهارت های خاص و تجربه و مهارت هستیم، به طور قطع، راهبری یک محیط صنعتی با خطرات و پیچیدگی های عملیاتی، نیازمند کسب صلاحیت های لازم خواهد بود. سروری ادامه می دهد: متاسفانه، به دلیل نبود یک سیستم یکپارچه، این گواهینامه ها حداقل به صورت رسمی، نقشی در تخصیص سمت نداشته اند، مگر آنکه بر اساس ساختار سازمانی و روال اداری صحیح یک شرکت در حوزه منابع انسانی، مورد توجه واقع شده باشند و نتایج مطلوب به دست آمده باشد؛ البته این احتمال نیز وجود دارد که با توجه به آنکه بتازگی این گواهینامه ها اعطا شده اند، هنوز بستر مناسب برای استفاده از آن فراهم نشده باشد.
وی یادآور می شود: انجام وظیفه در وزارت نفت را از واحدهای فرایندی و عملیاتی شروع کردم و سپس جذب اچ اس ای شدم، بنابراین با اتمسفر عملیاتی و محدودیت های آن و از سوی دیگر، دغدغه های اچ اس ای آشنا هستم. همواره آرزو داشته ام، اچ اس ای را به عنوان یک فرهنگ در سطح سازمان مشاهده کنم. در تعریف فرهنگ، عبارات مختلفی نقل شده که آنچه برایم قابل هضم تر بوده، این تعریف است: «رفتار یک انسان، بدون آنکه چشمی ناظر وی باشد. (فارغ از آنکه خدا، در همه حال به احوال بندگان آگاه و ناظر است). از این رو امیدوارم زمان آشنا شدن ما با مفاهیم ایمنی، بهداشت، محیط زیست و مدیریت شرایط اضطراری، در سنین میانسالی نباشد و از همان کودکی و در محیط خانواده و مدرسه با مفاهیمی چون آلوده نکردن محیط زیست، داشتن رفتار صحیح در هنگام رانندگی، رعایت بهداشت فردی، اقدام لازم در شرایط اضطراری و نظایر آنها آشنا شویم، سپس آن را در صنایع مختلف وارد کرده و توسعه بخشیم. وی در پایان می گوید: قطعا، فردی که قوانین بدیهی راهنمایی و رانندگی را رعایت نمی کند، با ورود به یک فنس پالایشگاه یا تاسیسات نفتی، نمی توان تاثیر بسزایی بر نگرش (Attitude) او داشت و به جای آنکه یکی از حس های لازم برای حیات تلقی شود، مانع کار قلمداد خواهد شد. از حق نگذریم، بنده نیز ممکن است سرپرست یا مدرس خوبی در توسعه و اشاعه این فرهنگ نباشم.
گزارش «مشعل» از یک بانوی مخترع سنندجی
سمیه راهپیما سروه گرجی پور رویای مخترع شدن را از دوران کودکی در سر داشت و با تلاش و پشتکار توانست پس از گذراندن دانشگاه در رشته هوش مصنوعی در شرکت گاز استان کردستان مشغول به کار شود، او با پیگیری رویای کودکی خود توانست دستگاهی را اختراع و ثبت کند که با استفاده از آن سالمندان و افراد توان یاب تنها با بستن آن به دور دست خود دیگر زمان مصرف دارو را فراموش نمی کنند، او با این اختراع اقناع نشد و مقاله های پژوهشی و کتاب نیز در زمینه هوش مصنوعی و اینترنت اشیا به چاپ رسانده است، آخرین فعالیت این بانوی جوان جعبه ضدعفونی کننده در دوران کروناست که در مرحله ثبت قرارداد است. در ادامه به برخی فعالیت های این بانوی جوان اشاره شده است که می خوانید:
نتایج بررسی های معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری نشان می دهد، با وجود پایین بودن توازن جنسیتی در ایران، نسبت مخترعان زن در کشور به میزان قابل توجهی بالاتر از متوسط جهانی و حتی بالاتر از آمار کشورهای پیشرو در زمینه ثبت اختراعات است. نتایج این بررسی که روی بیش از 2 هزار پرونده موجود انجام شده، نشان داده که نسبت زنان مخترع در ایران (جامعه آماری کانون پتنت) نسبت به متوسط جهانی، رقمی بالاتر بوده، ضمن اینکه نسبت زنان مخترع به مردان مخترع در ایران (جامعه آماری کانون پتنت) حدود ۲۴ درصد است. به عبارتی دیگر، در برابر هر چهار مرد مخترع، یک زن مخترع فعال است که این میزان در مقایسه با نسبت جهانی ۶ به ۱ رقمی قابل ملاحظه به شمار می رود. افزایش نسبت بانوان مخترع نسبت به مردان را می توان نقطه روشنی برای زنان کشورمان در نظر گرفت که همواره ذهن فعال و پویایی دارند و در این زمینه گام های موثری، بخصوص در زمینه هوش مصنوعی و اینترنت اشیا برداشته اند. اینترنت اشیا (IoT) نام آشنایی است که این روز ها بسیار شنیده می شود؛ اما شاید با کاربرد آن چندان آشنا نباشید. این پدیده، یک فناوری نوپدید است که در سال ۱۹۹۹ از سوی کوین اشتون مطرح شد؛ اما تقریبا دو سال است که مورد توجه و بحث جدی قرار گرفته است. به کمک اینترنت اشیا، برنامه ها و دستگاه های مختلف می توانند از طریق اتصال اینترنت با یکدیگر و حتی انسان تعامل و صحبت کنند. به طور مثال، یخچال های هوشمندی که امکان اتصال به اینترنت دارند، می توانند شما را از محتوای یخچال و حتی تاریخ انقضای مواد خوراکی داخل آن مطلع سازند. در واقع می توان گفت که اینترنت اشیا، این امکان را برای شما فراهم می کند تا اشیای مورد استفاده خود را از راه دور و به کمک زیرساخت های اینترنتی، مدیریت و کنترل کنید؛ اما نیروی محرک واقعی اینترنت اشیا، هوش مصنوعی (AI) است. با نگاهی به ابتدایی ترین کاربرد های هوش مصنوعی از سنجش سطح تناسب اندام گرفته تا پتانسیل گسترده آن در صنایع و برنامه ریزی شهری، می توان به این نتیجه رسید که مشارکت فزاینده بین هوش مصنوعی و IoT به آن معناست که آینده ای هوشمندانه تر می تواند زودتر از آنچه فکر می کنیم، اتفاق بیفتد. در حال حاضر هوش مصنوعی، نقشی مهم در زندگی بشر ایفا می کند. امروزه به کارگیری این فناوری در بسیاری از حوزه های علمی و پزشکی، سبب تحول بزرگی در این عرصه شده است. تاکنون بیماری های بسیاری با تشخیص بموقع به مدد پیشرفت های فناوری، بویژه هوش مصنوعی درمان شده اند. سروه گرجی پور، بانویی سنندجی که در زمینه هوش مصنوعی خوش درخشیده است، در شرکت گاز استان کردستان فعالیت می کند. علاقه او به اختراع و ایجاد راه حل های مفید برای افراد آسیب پذیر، باعث شده تا چند اختراع در زمینه هوش مصنوعی و اینترنت اشیا را به نام خود ثبت کند. این مخترع سنندجی که در زمینه هوش مصنوعی تحصیل کرده است، می گوید: «اختراع، زمانی به ذهن انسان می آید که احساس می کند یک خلأ در آن بخش وجود دارد و حس می کند باید کاری جدید انجام بدهد تا تسهیل گری اتفاق بیفتد.»
یکی از اختراع های گرجی پور، دستبند بیومتریک است. او درباره این اختراع خود می گوید: «دستبند بیومتریک برای سالمندان و افراد دارای محدودیت مانند توان یاب ها اختراع شده است. این دستبند به سه زبان، زمان مصرف دارو را یادآوری می کند و علاوه بر این، همه اطلاعات شخص در دستگاه وجود دارد و اگر کسی به غیر از آن فرد، از این دستبند استفاده کند، دستگاه شروع به خود سوزی و غیرفعال کردن خود می کند. همچنین این دستگاه براساس اطلاعات بیومتریک فرد، اقدام به حمایت از فرد می کند و تمامی فعالیت های او را مورد ارزیابی قرار می دهد.» او به اختراع دیگرش که در مرحله ثبت قرار دارد، اشاره می کند و می افزاید: « این محصول، باکس های مخصوصی است که براساس uvc عمل کرده و طبق سنسورهای حوزه اینترنت اشیا، اقدام به ضد عفونی در۳۰ ثانیه می کند.» این مخترع جوان ادامه می دهد: «در زمینه ثبت اختراع باید بعد از مراجعه به سایت مالکیت، یکسری اطلاعات از جمله ادعانامه، توصیف نامه و نقشه فنی را وارد کنیم. بعد از این مرحله، اختراع از سوی کارشناسان سازمان مالکیت بررسی و بعد از تایید از سوی کارشناس مربوطه، به مرجع داوری ارسال می شود که گاهی اوقات تا چند ماه طول می کشد. در این مرحله، کار از لحاظ فنی بررسی و در نهایت به سازمان مالکیت ارسال شده و سپس صدور گواهی ثبت اختراع صورت می گیرد.»
گرجی پور درباره موانع و مشکلات پیش روی بانوان مخترع می گوید: «موانع و مشکلات در این زمینه زیاد است؛ اما سعی می کنم تمرکزم را روی مشکلات نگذارم و راهکاری بیابم تا بتوانم کارم را برای درک مخاطب شفاف کنم.» او علاوه بر مخترع بودن، در نویسندگی هم دستی بر آتش دارد و مقاله هایی در زمینه وب سرویس ها نوشته و در خصوص پارکینگ هوشمند با اینترنت اشیا نیز کتابی به نگارش درآورده است. استفاده از پارکینگ هوشمند، این امکان را به مشتریان می دهد که با محاسبه میزان ساعت استفاده از پارکینگ طی هفته، مشوقی داده شود تا آن ماشین در طبقات اول پارک کند. این بانوی مخترع، خواسته خود را این گونه بیان می کند: «مسؤولان زمان بگذارند و حرف کسانی مثل من را بشنوند و درباره چیزی که شناختی از آن ندارند، زود قضاوت نکنند.»
گرجی پور می گوید: « من هنوز احساس موفق بودن ندارم؛ اما به عنوان یک خواهر کوچک، تنها می توانم بگویم که از تهدیدات، موانع و خط و نشان ها نترسید؛ حرکت کنید، زحمت بکشید و تلاش کنید که خداوند خودش می بیند، بنابراین تمام تهدیدهای زندگی را به فرصتی برای حرکت تبدیل کنید. شعار نمی دهم؛ اما بارها معجزه پروردگار را در زندگی ام دیده ام و با تمام مشکلات و بدخواهی ها که ممکن است برای هر کسی پیش بیاید، خداوند بزرگ راه را برایم هموار کرده است، از این رو ا عتقاد دارم که اگر با توکل جلو برویم، مشکلات حل و مسیر هموار خواهد شد.» در پایان این گزارش باید گفت؛ مهم ترین عاملی که به نظر می رسد کمتر به آن توجه می شود، ایجاد امنیت ذهنی در زنان است. امنیت ذهنی در محیط های مختلف می تواند معانی متفاوتی داشته باشد؛ اما ایجاد امنیت ذهنی در فضاهای کاری، مثل فضاهای کاری نوآورانه که به ایجاد و خلق اختراع منجر می شود، می تواند به زنان اطمینان بدهد که در حاشیه قرار نگرفته اند و تلاش آنان، حتی درصورتی که ویژگی های زنانه خود را انکار نکنند یا خود را تغییر ندهند، به موفقیت آنان منجر خواهد شد. اگر این طرز تفکر در محیط های کاری غالب شود، احتمال دارد که علاوه بر مشارکت بیشتر زنان در این فعالیت های نوآورانه، همکاری های مثبت آنها با یکدیگر را نیز به دنبال داشته باشد.
سهام شرکت های فعال در عرصه تولید انرژی های تجدیدپذیر در بازار بورس طی سال گذشته میلادی در مقایسه با دیگر بخش ها بهترین عملکرد را ثبت کردند زیرا باوجود شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) ظرفیت های زیادی پیش روی انرژی های خورشیدی و باد قرار گرفت، به طوری که شرایط نشان می دهد این صنعت در برابر شوک ها مقاوم است. با این حال، می توان گفت موفقیت بیش از حد وجود دارد و اکنون شرکت خدمات مالی ام اس سی آی (MSCI) هشدار می دهد که شرایط کنونی صنعت انرژی های تجدیدپذیر ممکن است حبابی شکل شود. براساس داده های ارائه دهنده شاخص، این حباب مشابه در دوران پیش از بحران دامنه دات کام (dotcom) برای فعالان حوزه فناوری هم رخ داد. داده ها نشان می دهد که استفاده از انرژی های تجدیدپذیر چنان محبوب شده است که بخشی از شرکت خدمات مالی ام اس سی آی به سهم های پرطرفدار بدل شده است. برای مقایسه، اقبال بالا به سهام شرکت های فعال در حوزه فناوری پیش از دوره گسترش دامنه دات کام، اندکی بالاتر از شاخص فناوری شرکت خدمات مالی ام اس سی آی بود. به راحتی می توان علت این محبوبیت را درک کرد، رسانه های تجاری گزارش های پیاپی و پرشماری درباره برنامه های بلندپروازانه دولت برای بخش انرژی که به طور مداوم روی انرژی های بادی و خورشیدی تمرکز دارند، منتشر می کنند.
روایت غالب خدشه ناپذیر است؛ برای تمدن بشری، حداقل بخشی از تمدن که در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (او ئی سی دی) دسته بندی شده اند، راهی جز حرکت به سمت تولید انرژی های پاک تر و اتکای بیشتر به برق به جای سوخت های فسیلی وجود ندارد. با توجه به حمایت دولت به عنوان عامل کلیدی برای افزایش ظرفیت تولید انرژی های بادی و خورشیدی، تعجبی ندارد که سرمایه گذاران به اندازه تحلیلگران و کارشناسان این بخش ابراز خرسندی کنند و برای در معرض قرار گرفتن این دوران عجله داشته باشند.
با این حال، در واقعیت، همه توصیف ها به همان اندازه که در گزارش های مربوط به آینده حوزه انرژی وجود دارد، صریح و قطعی نیستند. برای نمونه کمبود تراشه را در نظر بگیرید، در اوایل ماه مه میلادی، سهام بخش های فعال در عرصه انرژی های خورشیدی بسیار ضعیف بود زیرا کمبود مداوم نیمه هادی نگرانی هایی را برای سرمایه گذاران به وجود آورده بود، زیرا شرکت های تولیدکننده انرژی خورشیدی توان پاسخگویی به تقاضای زیاد محصولات خود را نداشتند. در طول چهار هفته، سهام صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس مربوط به شرکت «اینوسکو سولار» (Invesco Solar) تا 15 درصد افت را ثبت کرد. شرکت «سولار اج» (SolarEdge)، یکی از بزرگترین فعالان عرصه تولید انرژی خورشیدی که گزارش نتایج سه ماه نخستش با انتظارهای تحلیلگران فاصله بسیاری داشت، هشدار داد حاشیه های سود برای پوشش هزینه های بالاتر حمل ونقل کاهش می یابد.
این موارد تنها دو نمونه از شوک هایی است که در هر نقطه از آینده می تواند پیش روی بخش انرژی های تجدیدپذیر قرار گیرد، مانند هر صنعت دیگری، انرژی های بادی و خورشیدی در معرض عوامل مختلفی قرار دارند، از جمله اختلال های زنجیره تامین، مانند موردی که اکنون با توجه به اوضاع نیمه هادی ها و دسترسی به مواد خام شاهد آن هستیم که ممکن است در کوتاه مدت به یک خطر تبدیل شود. در عین حال، به این دسته از ریسک های طبیعی، حجم بالای خرید و فروش سهام تجدیدپذیرها را هم باید اضافه کرد و طبق برآوردهای شرکت خدمات مالی ام اس سی آی، در صورت رکود اقتصادی، این بخش می تواند تا 42 درصد افت داشته باشد. این روند با افت 31 درصدی برای سهام های شرکت های در حال رشد (سهام رشدی Growth Stocks) طبق همین سناریو و یکی از 20 درصد برای بازار جهانی سهام در کل مقایسه می شود. شرکت خدمات مالی ام اس سی آی در گزارش خود یادآوری کرده است که احتمال چنین سناریویی - با نامشخص بودن رکود تورمی - در مقایسه با سناریوهای خوشبینانه دیگر بسیار اندک است، با این حال، این شرکت اضافه می کند که شدت آن برای درک بیشتر ارتباط بین افزایش معاملات و فروش بالقوه شدید بازار، مفید است. فروش دوباره، حتی در بهترین شرایط اقتصادی، همیشه یک خطر به شمار می آید.
صنایع دیگر با نمونه های کافی از این شرایط روبه رو شده اند حتی تجدیدپذیرها، همان طور که پیش تر گفته شد، دچار شوک و فروش دوباره شده اند.
در واقع، بخش انرژی های تجدیدپذیر بازار سهام از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون عملکرد ویژه ای نداشته است.
الکس کیمانی در اوایل ماه میلادی طی گزارشی در «اویل پرایس» نوشته بود از ابتدای ماه مه، سرمایه گذاران 154 میلیون دلار از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس مربوط به انرژی های پاک از قبیل ICLN و TAN برداشت کرده اند.
دارایی های این گروه طی سه ماه اخیر به طور پیاپی کاهش یافته و اکنون حدود 18 میلیارد و 100 میلیون دلار در مقایسه با بالاترین رقم 22 میلیارد و 300 میلیون دلاری آنها در پایان ماه ژانویه است. به عبارت دیگر، سهام شرکت های فعال در عرصه تولید انرژی های تجدیدپذیر از آنجا که ممکن است محبوب باشند، از تغییرهای ذائقه معامله گران و رفتار احساسی در امان نیستند. چالش های بیشتری نیز در راه است، برای نمونه طوفانی در بخش انرژی خورشیدی در حال شکل گیری است که به نوعی ناسازگاری مربوط می شود. جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا برنامه های کلانی برای بخش های تولید انرژی خورشیدی دارد، با این حال، بیشتر صفحه های خورشیدی مورد نیاز این برنامه ها با پلی سیلیکون تولید چین ساخته می شوند و اژدهای زرد در این زمینه به استفاده از کار اجباری برای ساخت این محصول و بسیاری موارد دیگر متهم می شود. چنانچه ایالات متحده آمریکا مجبور به استفاده از پلی سیلیکون چینی باشد، هزینه صفحه های خورشیدی گران تمام و سبب می شود اعتبار صنعت انرژی خورشیدی به عنوان منبع انرژی ارزان قیمت لکه دار شود. توربین های نیروگاه های بادی نیز تا حد زیادی نیازمند مس هستند و در افق چشم انداز کمبود در زمینه تأمین بسیار پر رنگ جلوه می کند، همچنین باید در نظر داشت که کمبود عرضه همیشه به معنای بالاتر بودن قیمت است. قیمت های بالاتر به طور معمول برای سرمایه گذاران جابه جا می شوند زیرا این موضوع رقابت در عرصه فناوری مرتبط، اعتبار مالیاتی یا نبود اعتبار مالیاتی را به خطر می اندازد. صحبت از اعتبارهای مالیاتی است، این موارد برای همیشه وجود نخواهد داشت. همه دولت ها، حتی بلند پروازانه ترین اهداف در زمینه انرژی های سبز، در بعضی از مواقع قصد دارند حمایت سخاوتمندانه خود از انرژی های بادی و خورشیدی را متوقف کنند. اکنون تحلیلگران اطمینان دارند تا زمان پایان اعتبارها، انرژی های بادی و خورشیدی به اندازه کافی در عرصه رقابت باقی خواهند ماند و محکم روی پای خود می ایستند. در عین حال، واقعیت بیشتر ثابت می کند که تحلیلگران تحلیل های منطبق بر واقعیت ندارند، بنابراین تنها راه برای دانستن اینکه آیا آنها به واقع روی پاهایشان می ایستند، صبر و تماشای شرایط است. استدلال های زیادی درباره این پیش بینی های مثبت وجود دارد- فناوری صفحه های خورشیدی ارزان تر می شود و توربین های بادی نیز همین شرایط را تجربه خواهند کرد- اما همان طور که نمونه های پلی سیلیکون و مس نشان داد، هیچ موضوعی قطعی نیست. با بالا رفتن خرید و فروش سهام ها، هرگونه تردید برای آسیب قوت می گیرد، این همان موضوعی است که سرمایه گذاران مشتاق سرمایه گذاری در بخش انرژی های تجدیدپذیر باید پیش از ورود به این عرصه در ذهن داشته باشند.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: ایرینا اسلاو برای
مترجم: امیر دشتی
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس
معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس گفت: پیگ رانی خط لوله ۴۲اینچ نفت خام گوره -جاسک در گستره 1انجام شد. نادرسلحشورافزود: پیگ رانی محدوده گستره 1با برنامه ریزی و هدایت مسئولان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس، ستاد وهمکاری دیگر مناطق خطوط لوله و مخابرات نفت انجام شده است. به گفته وی، پیگ رانی محدوده گستره 2 خط لوله انتقال نفت گوره – جاسک نیز درحال انجام است. سلحشورادامه داد: دراین عملیات به منظور راه اندازی خط لوله42اینچ درگستره تعیین شده، دو دستگاه پیگ با ترتیب و فواصل زمانی مشخص ارسال شد. وی اظهارکرد:درعملیات مزبورفاصله بین پیگ اول وپیگ دوم باآب پرشد تادرصورت ایجاد بروزخطا،مشکل بدون هیچ گونه آلودگی زیست محیطی برطرف شود. معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس همچنین از بررسی عملکرد شیرهای بین راهی خط لوله 42اینچ نفت خام گوره- جاسک خبر داد و افزود: در این عملیات شیرهای بین راهی در گستره 3و 4 خط لوله ۴۲اینچ نفت خام گوره - جاسک بررسی شد.
رئیس انتقال ودیتای شرکت خطوط لوله ومخابرات منطقه خلیج فارس از برقراری ارتباط مخابراتی صوت و تصویر بین مراکز انتقال در مرکز انتقال نفت گوره به جاسک خبر داد. مرتضی صالحی گفت: ارتباط مخابراتی مرکزانتقال نفت گوره و تلمبه خانه شماره 1، 2 و 3 پروژه راهبردی گوره به جاسک بامرکز منطقه فارس و اتصال آن به خط ارتباطی اختصاصی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به همت همکاران مخابرات منطقه فارس برقرار شد.
وی افزود: با توجه به اینکه برای انتقال ایمن و مطمئن نفت و فرآورده های نفتی، ارتباط مخابراتی دوسویه پایدار ومطمئن صنعتی میان مراکزانتقال امری ضروری و اجتناب ناپذیراست،به همین دلیل مسئولیت طراحی و برقراری لینک مخابراتی مراکز انتقال نفت PS2 ،PS2 و PS3 این پروژه بزرگ و راهبردی انتقال نفت گوره به جاسک به مخابرات منطقه فارس محول شد. رئیس انتقال و دیتای شرکت خطوط لوله ومخابرات منطقه خلیج فارس تأکید کرد: با بازدید معاونت مخابرات مناطق فارس وخلیج فارس ازمحل و بررسی همه جوانب،طرح و انجام جلسات کارشناسی دوطرح موقت (با استفاده از لینک مخابراتی اختصاصی شرکت و استفاده از امکانات شرکت های مخابراتی ثالث) وطرح دائم (با استفاده از لینک مخابراتی اختصاصی شرکت) به ستاد پیشنهاد شد.
صالحی تصریح کرد: با توجه به زمان بر بودن طرح دائم و زمان اندک باقیمانده تاافتتاح پروژه، مقررشد به موازات اجرای طرح موقت،مراحل اجرای طرح دائم نیز در دستور کار قرار گیرد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق
رییس نگهداری وتعمیرات خطوط لوله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق گفت: زمان دسترسی به خطوط لوله در مواقع اجراي عملیات کاهش می یابد. سیدامین آل طه افزود:با توجه به ضرورت دسترسی سریع به مسیر خطوط لوله وفنس ولوهای بین راهی ومشخص کردن ابتدا وانتهای راه های دسترسی،این واحد پس ازجمع آوری اطلاعات مسیر وتهیه کروکی نسبت به جای گذاری مارکربتونی، تابلوی راهنما و تعبیه نماد به همراه درج شماره ولو، سایز خطوط و دیگر اطلاعات فنی در مسیرهای تعیین شده جاده های اصلی خطوط انتقال فرآورده های نفتی رفسنجان -یزد-نایئن اقدام کرده است. به گفته آل طه عملیات فازسوم وپایانی پروژه جای گذاری مارکر بتونی و نصب تابلوهای راهنمای دسترسی به فنس ولوها در تمام مسیر خطوط انتقال فرآورده های نفتی منطقه جنوب شرق انجام شده است. وی افزود:این اقدام موجب کاهش زمان دسترسی به خطوط لوله در مواقع عملیاتی شده است و کاهش خسارات ناشی از بروز حوادث را در پی دارد. مارکرگذاری پیش از این درمسیر خطوط لوله رفسنجان-کرمان و رفسنجان-سیرجان انجام شده بود؛درادامه نیزاطلاعات مکانی نصب مارکرها وتابلوهای مذکور درنرم افزار GIS وارد خواهد شد.
شرکت نفت خزر
مدیرمهندسی و ساختمان شرکت نفت خزر از نوسازی سیستم های ایمنی وآتش نشانی سکوی ایران امیرکبیر خبرداد.
مسعود پارسی افزود: باتوجه به گذشت مدت زمان طولانی از نصب و بهره برداری سیستم ها و تجهیزات ایمنی و آتش نشانی و نجات جان در سکوی ایران امیرکبیر، همچنین به منظور حفظ استانداردها، رعایت الزامات ایمنی افراد و سازه وحفظ تجهیزات باارزش موجود در این سکو،تصمیم گرفته شد پروژه هایی در بخش های ایمنی و آتش نشانی،سیستم اعلان خطر و حریق و سیستم نجات جان، اجرایی شود تا در صورت تصمیم به اجرای عملیات حفاری، این سیستم ها آماده عملیات باشند. وی گفت:پس ازبررسی های کارشناسی سیستم ها و نیازهای تعمیراتی وجلب موافقت مدیریت شرکت،مقررشد انجام تست،شناسایی نقایص، تعمیر وتعویض و بازرسی فنی سیستم های ایمنی و آتش نشانی سکو از طریق فراخوان عمومی به یک شرکت دارای مجوز فعالیت تخصصی و مورد تأیید مؤسسه های رده بندی واگذار شود. مدیر مهندسی وساختمان شرکت نفت خزرگفت:براساس قوانین فعالیت های دریایی، همه مراحل انجام کار،بازرسی ها وصحت عملکرد سیستم ها باید مطابق با قوانین مصوب سازمان بنادر و دریانوردی،استانداردهای بین المللی وکدهای تعریف شده منطبق با سکوی ایران امیرکبیر انجام و تأییدیه یک مؤسسه رده بندی مورد تأیید سازمان بنادر و دریانوردی دریافت شود.
شرکت نفت فلات قاره ایران
فرآیند تولید زودهنگام میدان ابوذربا پایان یافتن عملیات اجرایی لوله گذاری این میدان حد فاصل سکوی AC با A20 و سکوی AA با A21 به طول تقریبی17کیلومتر درسایزهای 8و 12 اینچ، پس از انجام عملیات حفاری به وسیله دکل سحر 2 که درحال حرکت به سمت این میدان است، آغاز می شود.
عملیات لوله گذاری در کوتاه ترین زمان ممکن در 25روز (در بازه زمانی 24اردیبهشت تا 17 خردادماه)با رعایت تازه ترین استانداردها ومبانی مهندسی معتبرجهانی، دانش و فناوری کاملا بومی- ایرانی از سوی مهندسان کشور با تلاش کارکنان مدیریت مهندسی و ساختمان و منطقه عملیاتی خارک شرکت نفت فلات قاره و پیمانکاران طرح انجام شده است و پس از آغازعملیات حفاری،تولید زودهنگام از چاه های20 A و21 A (در دوره 6 ماه عملیات حفاری)، افزایش تولید از سکوهای جدید در میدان را میسر می کند.
عملیات ساخت وتجهیز روسازه سکوهای جدیدمیدان ابوذر به وزن تقریبی هرکدام 1200تن باپیشرفت فیزیکی سازه ای حدود 95درصد وپیشرفت کلی شامل خرید و راه اندازی تجهیزات حدود63درصد،درکارگاه خرمشهردرحال انجام است ومطابق برنامه زمان بندی،نصب رو سازه ها اوایل سال 1401امکان پذیرخواهد بود.
شرکت گاز استان مازندران
مدیرگازرسانی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که استان مازندران به زودی از ضریب نفوذ 100 درصدی گاز طبیعی بهره مند می شود. غلامرضا مشایخی درآئین تودیع ومعارفه سرپرست شرکت گازاستان مازندران که با حضورمعاون عمرانی استانداری و از طریق وبینار برگزار شد،با اشاره به عملکرد مثبت شرکت گازاستان مازندران در اجرای پروژه های گازرسانی،تصریح کرد:درموضوع گازرسانی به مناطق کم برخوردار دراین استان اعتبارات خوبی تخصیص داده شده است وبه زودی شاهد ضریب نفوذ 100 درصدی گازدر آن خواهیم بود. وی بامهم برشمردن نیروی انسانی درپیشبرد اهداف سازمانی نیزگفت: اولویت تصمیم های سازمانی باید بامنابع انسانی باشد،زیرا اگر این عزیزان در شرایط ایده آل فکری قرار بگیرند، بازدهی بسیار بالایی خواهند داشت. دراین مراسم حمزه امیرتیموری،سرپرست پیشین شرکت گازاستان مازندران نیزبا اشاره به کوهستانی بودن وپراکندگی زیاد روستاها،همچنین دشواری اجرای شبکه گازدراین استان اظهارکرد:تاکنون به59شهر ودوهزار و361روستای استان مازندران گازرسانی شده است. وی تصریح کرد: 78 روستای این استان در سال گذشته زیرپوشش گاز طبیعی قرار گرفته اند. مقدم بیگلریان،سرپرست جدید شرکت گازاستان مازندران نیزگفت:دستیابی به اهداف متعالی صنعت گازدراستان مازندران باوجود ظرفیت های قوی وسرشارازسرمایه های انسانی توانمند که درهمه بخش ها و حوزه های آن سرآمد هستند، کار دشواری نیست. وی با اشاره به استمرار گازرسانی به 425 روستا و تکمیل پروژه در دوشهرباقیمانده مازندران ادامه داد:همراهی بیشترمدیران و مسئولان اجرایی وحمایت دستگاه های حاکمیتی استان، بی شک سبب خیر و برکت برای مردم می شود. سرپرست جدید شرکت گازاستان مازندران در ادامه بر لزوم پیگیری پایداری تأمین گاز استان در فصل سرما تأکید وتصریح کرد: با توجه به اینکه به زودی گازرسانی در استان مازندران تکمیل وبه استان سبز تبدیل می شود،لازم است راهبردها در اعتمادسازی ذی نفعان،نگهداری و تعمیرات، بهینه سازی انرژی، نحوه بهره برداری،مدیریت دانش،توجه به محیط زیست،تغییر کند ومهندسی شود.
پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز گفت:در دوماه نخست امسال 20 میلیون لیتر نفتگاز یورو 4 در این حوزه عملیاتی توزیع شده است. نعمت الله نجفی مصرف این فرآورده نفتی را درمدت مشابه سال گذشته نیز حدود همین مقداراعلام کرد و افزود: تامین به موقع فرآورده و استقبال مناسب خودروهای بخش حمل و نقل از دلایل افزایش مصرف چشمگیر در این منطقه بوده است. وی با تاکید بر این که همه دستگاه های اجرایی بایددر حد توان خود برای پالایش محیط زیست وایجاد فضایی مناسب برای زندگی مردم و تامین سلامتی هموطنان بکوشند، تصریح کرد:سازگازی بامحیط زیست،کاهش آلاینده های زیست محیطی،افزایش بازده سوخت خودرو های سنگین،همچنین جلوگیری ازفرسودگی زودهنگام قطعات ازمهمترین مزیت های نفتگاز یورو4 است.
نجفی کاهش مقدارگوگرد رادرنفت گازیورو4درمقایسه باگازوئیل معمولی،مزیتی مهم دیگری درجهت کاهش آلاینده های زیست محیطی برشمرد.
پخش فراورده های نفتی منطقه خوزستان
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خوزستان همچنین ازتوزیع روزانه 800 هزار لیتر بنزین با استاندارد یورو 4 در کلانشهر اهواز خبر داد. وی افزود:این فرآورده نفتی از پالایشگاه شازند اراک تامین و به وسیله نفکش های جاده پیما به اهواز حمل می شود. به گفته فرجی به جزکلانشهراهوازدربقیه نقاط استان خوزستان، بنزین معمولی توزیع می شود.توزیع بنزین وگازوییل درمحدوده شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خوزستان (اهواز)از طریق انبارنفت نظامیه اهواز در10کیلومتری شمال این شهر انجام می شود.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خوزستان همچنین ازافزایش مصرف بنزین در دوماه گذشته خبرداد وافزود: روند افزایشی مصرف این فرآورده نفتی از فروردین 1400 آغاز شد و در اردیبهشت ماه نیز تداوم یافت.وی رشد مصرف بنزین اردیبهشت ماه استان خوزستان را درمقایسه با مدت مشابه سال قبل 17 درصد اعلام کرد.فرجی گفت:افزایش مصرف بنزین دراین استان به معنای رعایت نکردن شیوه نامه های بهداشتی ازسوی برخی شهروندان و تردد بیشتر خودروها درساعات ممنوعیت شبانه (از ساعت 21 تا 3 بامداد است) عنوان کرد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه میاندوآب
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه میاندوآب از افزایش 23درصدی مصرف سی ان جی در دوماه نخست سال جاری در این منطقه،نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد. سیدجواد فیض حسینی با تاکید بر اینکه سی ان جی،سوخت مناسب و پاکی است که در بهبود هوا وسالم سازی محیط زیست نقش تاثیربسزایی دارد،گفت:در دوماه نخست امسال و بعداز اجرای طرح مدیریت مصرف سوخت،همچنین تصمیمات شورای اقتصادمبنی بردوگانه سوز کردن خودروهای عمومی واستقبال این طرح،مصرف سی ان جی در56باب جایگاه هشت شهرجنوب استان آذربایجان غربی، در قیاس با مدت مشابه سال گذشته،23 درصد افزایش داشته است. وی باتاکید برفعال بودن همه جایگاه های عرضه سی ان جی منطقه میاندوآب از احداث پنج جایگاه جدید درشهرستان های میاندوآب، نقده، بوکان خبرداد وافزود:این جایگاه ها با میانگین پیشرفت فیزیکی 65 درصد به وسیله بخش خصوصی در دست ساخت است. فیض حسینی تصریح کرد:بابهره برداری این پنج جایگاه و رسیدن شمار آنها به 61 باب، فرایند سوخت گیری به حداقل زمان خود خواهد رسید. وی ایجاد زیرساخت های لازم برای دسترسی آسان شهروندان به این سوخت پاک،فرهنگ سازی در زمینه بهینه سازی مصرف فرآورده های نفتی،توسعه جایگاه های عرضه سی ان جی و به تبع آن تاثیر درکاهش هزینه های خانوارها راعلل اصلی استفاده صاحبان خود روهای سی ان جی سوز از سوخت پاک عنوان کرد. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه میاندوآب یادآورشد:هم اکنون28 باب جایگاه سی ان جی تک منظوره و28جایگاه دو منظوره،توزیع سی ان جی را درجنوب آذربایجان غربی انجام می دهند.
شرکت گاز استان گیلان
مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان گفت: تحویل گاز به بخش نیروگاهی استان گیلان در دو ماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، 24 درصد افزایش داشته است. حسین اکبر افزود: در دو ماه نخست امسال بارعایت مصرف بهینه و ایمن گاز طبیعی توسط مشترکان خانگی،امکان تحویل سوخت بیشتربه بخش نیروگاهی فراهم شد وبا صرفه جویی و رعایت الگوی مصرف توسط بخش یاد شده،تحویل گاز دربخش نیروگاهی با افزایشی 24 درصدی به 617 میلیون مترمکعب رسید. حسین اکبر ازمصرف یک میلیارد و 347 میلیون مترمکعب گاز توسط مشترکان گیلانی در دوماه نخست امسال خبر داد واظهار کرد: این مقدارنسبت به مدت مشابه پارسال 10 درصد افزایش داشته است. وی تصریح کرد:با فرهنگ سازی واطلاع رسانی مناسب،درفروردین و اردیبهشت ماه امسال، بخش خانگی بیش از 485 میلیون مترمکعب گازمصرف کرد که نسبت به مدت مشابه پارسال هشت درصد کاهش یافته است. اکبر همچنین ازمصرف 145 میلیون مترمکعب گازدربخش صنعتی، 57 میلیون مترمکعب گاز درحوزه حمل ونقل و 43 میلیون مترمکعب گاز دربخش تجاری خبر داد. وی افزود:مصرف گاز در این بخش ها نیز متأثر از مدیریت درمصرف گاز بخش خانگی، افزایش یافته به نحوی که مصرف گازاین بخش هادرمجموع درفروردین واردیبهشت ماه امسال 47 میلیون مترمکعب رشد داشته اند.
شرکت ملی گاز ایران
مدیرمهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران بر اصلاح و تغییر در مهندسی ساختار همسو با چابک سازی سازمان تأکید کرد.
مجید کشاورز در بازدید دو روزه از شرکت گاز استان اصفهان و بررسی و بازدید میدانی ازساختارسازمانی این شرکت،اظهار کرد: یکی از اهداف دیدارهای مستقیم در بحث ساختار سازمانی، نزدیک کردن سطح توقع ها و مطالبات همکاران با سیاست های بالادستی وزارت نفت و برنامه ششم توسعه است. وی افزود: به منظور توسعه و صیانت از سرمایه های انسانی متعهد،دانش محور وخلاق، همچنین استفاده حداکثری ازظرفیت ها و توانمندی ها بررسی میدانی از ساختار سازمانی این شرکت با هدف تقویت انگیزه خدمت رسانی انجام می شود.
مدیر مهندسی ساختارشرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه خدمات این شرکت به نقاط دور دست ایران اسلامی رسیده است و بخش عمده انرژی کشورتوسط شرکت های گاز استانی توزیع می شود،گفت:می دانیم که تغییردرساختار شرکت های گازاستانی ضروری است والبته محدودیت هایی نیز وجود دارد.
کشاورز تصریح کرد: هر شرکت یا مجموعه ای برای انجام کار خود نیاز به راهبرد دارد و برای آن برنامه ریزی می کند؛مهندسی ساختارنیزدر راهبرد خودابتدا از طریق کاربینی، سنجش زمان کار و مدت انجام کار یا سایت بینی( بازدید از مناطق عملیاتی)،به طراحی ساختار مناسب سازمانی برای رسیدن به آن هدف اقدام و براساس نظام طبقه بندی مشاغل، پایه های سازمانی راتعیین و در سیستم تغذیه می کند. وی موضوع برون سپاری و واگذاری اداره شهرها به بخش خصوصی و تمرکز بر ساختار نظارتی به جای تصدی گری را در تصمیمات مهندسی ساختار بسیار مهم دانست.
کشاورزتصریح کرد:مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران با همه توان مدیریتی و کارشناسی همسو با بهبود و به روزرسانی ساختار شرکت های گاز استانی تلاش می کند.
سیدمصطفی علوی، مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان نیز گفت: هر سازمانی بر اساس زمان وشرایط وتوسعه شرح وظایف نیازبه ارتقای پایه های سازمانی،غنی سازی و بازنگری ساختارسازمانی مشاغل دارد.
وی تصریح کرد: با بلوغ شرکت نیازبه نیروی انسانی جدید و ارتقای پایه های قبلی به وجود می آید؛ بر همین اساس امیدواریم که دراین هم اندیشی به بازآرایی سازمانی وحفظ و نگهداشت نیروهای باتجربه دست یابیم.
وی با اشاره به تعدد و پراکندگی شهرها و روستاهای اصفهان، فواصل بسیار زیاد آنها از خطوط تغذیه و انتقال گاز، بر لزوم پویایی و منعطف بودن ساختار سازمانی تاکید کرد و گفت: ارتقای سمت های سازمانی و غنی سازی شغلی در این شرکت مورد نیاز است زیرا بلوغ شرکت نیاز به تجدید ساختار متناسب با نیاز سازمانی را می طلبد.
گروه پتروپارس
مدیرعامل گروه پتروپارس گفت: با حمل وبارگیری نخستین محموله از لوله های جداری مورد نیاز پروژه ازدیاد برداشت میدان نفتی فروزان، گام به گام بر سرعت روند اجرای این پروژه افزوده می شود.
حمیدرضامسعودی بااشاره به اینکه لوله های جداری که باقطرهای مختلف درون چاه قرار می گیرند،مهم ترین تجهیزات موردنیاز درحفاری چاه های نفت به شمار می آیند، تصریح کرد:خرسندیم که نخستین محموله این تجهیزات از سوی یک شرکت ایرانی تولید شده، پس از انجام تست های فنی، برای نصب در میدان فروزان، راهی بوشهر شده است. وی در مورد چگونگی انجام تعهدات و زمان بندی تولید وتحویل این محصول گفت: براساس قراردادمنعقد شده بایک شرکت لوله سازی داخلی دربهمن ماه پارسال،مرحله نخست این لوله ها آماده شدوبه موازات اجرای حفاری ها،باقی مانده لوله ها طی ماه های آینده،مرحله به مرحله تولید و تحویل خواهند شد. مدیرعامل گروه پتروپارس با بیان اینکه سیاست گذاری و راهبرد این شرکت حمایت از کالای ایرانی وظرفیت سازی برای توانمندی شرکتهای داخلی است، یادآوری کرد: شرکت لوله ساز طرف قرارداد تنها شرکت ایرانی تولیدکننده این نوع لوله ها در کشور محسوب می شود که کیفیت محصولات آن مورد تأیید وزارت نفت است. مسعودی با تأکید بر اینکه بیش از 85 درصد کالاها و خدمات مورد استفاده در میدان نفتی فروزان از داخل کشور تأمین می شود، ادامه داد: بدون تردید اعتماد به توانمندی سازندگان داخلی سبب رشد و گسترش آنها و افزایش اشتغال برای جوانان و متخصصان داخلی و کاهش وابستگی می شود.
شرکت بهینه سازی مصرف سوخت
دوره های آموزشی مقدماتی روش های صرفه جویی انرژی درساختمان باهمکاری شرکت بهینه سازی مصرف سوخت،معاونت زنان وخانواده ریاست جمهوری و سازمان قرآنی جهاد دانشگاهی به عنوان مجری ازطریق سامانه آموزش مجازی جهاد دانشگاهی برگزار می شود.
این دوره های آموزشی همسو باتفاهم نامه میان وزارت نفت ومعاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری که آذرماه پارسال با هدف استفاده از ظرفیت زنان در بهینه سازی مصرف انرژی امضا شد، برگزار می شود. هم اکنون نیز دوره های آموزشی روش های صرفه جویی انرژی با تدریس احمد فضلی، محمد معماری فر وافسانه مهری ازکارشناسان اندازه گیری و صحه گذاری شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به صورت مجازی برای سازمان های مردم نهاد (سمن ها)،فعالان محیط زیست، دانشجویان و فارغ التحصیلان علاقه مند به موضوع انرژی در حال برگزاری است.
دوره های پیشرفته روش های صرفه جویی انرژی در ساختمان و مدیریت انرژی و معاینه فنی موتورخانه با تدریس ایمان طباطبایی و محمد میرزایی از کارشناسان بهینه سازی انرژی در بخش ساختمان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت نیز به زودی برگزار خواهد شد.
سمن های فعال در حوزه زنان، محیط زیست و دانشجویان علاقه مند به این حوزه می توانند با مراجعه به نشانی https://qurani.jdereg.ir در این دوره آموزشی ثبت نام و شرکت کنند.
ثبت نام کنندگان می توانند درسه بازه زمانی ساعت 9، 16 و 21 دراین کلاس ها به نشانی http://lms.jde.ir شرکت کنند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
دوره های آموزشی مقدماتی روش های صرفه جویی انرژی درساختمان باهمکاری شرکت بهینه سازی مصرف سوخت،معاونت زنان وخانواده ریاست جمهوری و سازمان قرآنی جهاد دانشگاهی به عنوان مجری ازطریق سامانه آموزش مجازی جهاد دانشگاهی برگزار می شود.
این دوره های آموزشی همسو باتفاهم نامه میان وزارت نفت ومعاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری که آذرماه پارسال با هدف استفاده از ظرفیت زنان در بهینه سازی مصرف انرژی امضا شد، برگزار می شود. هم اکنون نیز دوره های آموزشی روش های صرفه جویی انرژی با تدریس احمد فضلی، محمد معماری فر وافسانه مهری ازکارشناسان اندازه گیری و صحه گذاری شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به صورت مجازی برای سازمان های مردم نهاد (سمن ها)،فعالان محیط زیست، دانشجویان و فارغ التحصیلان علاقه مند به موضوع انرژی در حال برگزاری است.
دوره های پیشرفته روش های صرفه جویی انرژی در ساختمان و مدیریت انرژی و معاینه فنی موتورخانه با تدریس ایمان طباطبایی و محمد میرزایی از کارشناسان بهینه سازی انرژی در بخش ساختمان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت نیز به زودی برگزار خواهد شد.
سمن های فعال در حوزه زنان، محیط زیست و دانشجویان علاقه مند به این حوزه می توانند با مراجعه به نشانی https://qurani.jdereg.ir در این دوره آموزشی ثبت نام و شرکت کنند.
ثبت نام کنندگان می توانند درسه بازه زمانی ساعت 9، 16 و 21 دراین کلاس ها به نشانی http://lms.jde.ir شرکت کنند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از اجرایی شدن طرح طبقه بندی مشاغل نیروهای پیمانکار شاغل در واحدهای ستادی و عملیاتی خبر داد.
حمید کاویان،مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در تشریح الزام اجرای طرح طبقه بندی مشاغل گفت:با وجود محدودیت های ناشی ازهمه گیری ویروس کرونا و کاهش زمان اداری،این طرح انگیزشی اجرا ومزایای مرتبط با آن به 1678نفر نیروی انسانی تابع قانون کار در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون محاسبه و بر اساس شاخص های طرح طبقه بندی مشاغل پرداخت شد.
وی افزود: این طرح باهدف ایجاد عدالت و درنظر گرفتن سنوات خدمت متناسب با مشاغل وشاخص های مرتبط ازسال 1399 آغاز وفعالیت های اجرایی مرتبط با پرداخت آن در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون پایان یافته است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون ادامه داد: نیروی ارکان ثالث شرکت در قالب پیمان های مستمر غیرپروژه ای در سال 1400با رعایت شرایط احراز، از گروه شغلی و مزد مربوط به شغل و مزد سنوات برخوردار می شوند.
کاویان ازحسن همکاری کارکنان این شرکت دربخش های مدیریت منابع انسانی، امور مالی، امور حقوقی و ستاد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که فرآیند اجرا و پرداخت این طرح را راهبری کردند، قدردانی کرد.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران از استفاده موفق ازگیج های درون چاهی ساخت داخل در عملیات آزمایش سازند چاه های اکتشافی خبر داد. برای نخستین بار درعملیات آزمایش سازند به وسیله ابزار Full Bore DST درچاه های اکتشافی رام وگناوه، ازگیج های درون چاهی وحمل کننده های(Gauge Carrier) ساخت داخل استفاده شد.
ثبت اطلاعات فشار و دما به کمک این گیج ها با وجود فشاربالای بن چاهی حین عملیات اسیدکاری، دمای بالای بن چاهی وطولانی بودن زمان عملیات آزمایش،با موفقیت انجام شد و حمل کننده های آن نیز عملکرد خوبی در مقابل فشارهای بالای بن چاهی داشتند. ساخت این گیج ها و طراحی و ساخت حمل کننده های آن به وسیله شرکت های ایرانی انجام شده است و با توجه به محدود بودن منابع، زمان بر بودن ثبت سفارش خرید از منابع خارج از کشور و وجود تحریم ها، در دستورکار پیمانکار اداره آزمایش چاه های مهندسی نفت قرار گرفت. این گیج ها که باپذیرفتن همه مسئولیت ها و ریسک های آن ازسوی پیمانکار درعملیات آزمایش چاه های اکتشافی استفاده شد،با توجه به حساسیت بالای عملیات، منحصربه فرد است.
در نشست ها وهم اندیشی های مختلف برای تأیید فنی این گیج ها،ازآنجا که نهادومرجع رسمی وغیررسمی در داخل کشوربرای کسب تأییدیه فنی وجودنداشت، استفاده هم زمان از گیج های ایرانی وگیج های مشابه آمریکایی،کانادایی و فرانسوی، ملاک ارزیابی قرارگرفت.
ارزیابی های انجام شده درعملیات تست میدانی،نشان داد که نتایج داده های ثبت شده به وسیله گیج های ساخت داخل و نمونه های خارجی، به طور کامل با هم منطبق بوده است.
علی اصغرشکوهی،رئیس اداره آزمایش چاه های مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد: استفاده از توان داخل در زمینه های مختلف، سرلوحه سیاست های کاری این امور است و امیدواریم بابهره مندی ازتوانمندی سازندگان داخلی، شاهدخودکفایی درساخت و استفاده از تجهیزات پیشرفته صنایع نفت و گاز در کشور باشیم.
شرکت ملی نفت
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درحکمی،رضا مرادی حقیقت را به عنوان رئیس بازرسی این شرکت منصوب کرد.
در متن حکم مسعود کرباسیان، معاون وزیر نفت خطاب به مرادی حقیقت آمده است: با عنایت به مراتب تخصص، تعهد و تجارب ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان رئیس بازرسی شرکت ملی نفت ایران منصوب می گردید.
توفیقات جنابعالی را در انجام وظایف محوله از خداوند منان خواستارم.
پخش فرآورده های نفتی منطقه ایلام
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ایلام گفت:سال گذشته باجایگزینی گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) درمصرف 49 میلیون لیتر بنزین صرفه جویی شده است.
علی اصغرچاغروندی بابیان این که این میزان مصرف درمقایسه با سال قبل از آن حدود6 میلیون لیتر افزایش داشته است،رشد مصرف سی ان جی را دربازه زمانی یاد شده درقیاس با سال 98 چهارده درصد اعلام کرد. وی گفت: دراستان ایلام 23باب جایگاه سی ان جی با بهره گیری از116نازل،به صورت شبانه روزی درحال خدمت رسانی هستند. چاغروندی بااشاره به این که ارتقای کمی وکیفی جایگاه های عرضه سوخت ازجمله برنامه های این منطقه عملیاتی است، برهماهنگی وتعامل با اداره استاندارد و مالکین جایگاه ها به منظور تحقق این مهم تاکید کرد.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ایلام همچنین ازتامین سوخت هوایی با مبدا پرواز ازایلام به دیگر نقاط کشور برای 1378 سورتی پرواز درسال گذشته خبرداد.
وی گفت: سال گذشته برای این تعداد پرواز دومیلیون و 660 هزار و 815 لیتر سوخت هوایی (ATK) تامین شده است.
به گفته چاغروندی از ابتدای امسال تاکنون نیز 92 هزار و 150 لیتر سوخت هوایی برای 55 سورتی پرواز تامین شده است.
پژوهشگاه صنعت نفت ایران
پژوهشگاه صنعت نفت وپژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با هدف مطالعات منابع هیدرات گازی دریای عمان، قرارداد همکاری امضا کردند. جعفرتوفیقی،رئیس پژوهشگاه صنعت نفت ایران در حاشیه امضای این قرارداد به اهمیت انجام این پروژه اشاره و تصریح کرد: این همکاری بسیار ارزشمند است زیرا پروژه ملی و بسیار بزرگی از نظر دانش فنی به شمار می آید. وی با بیان این که پروژه مطالعات منابع هیدرات گازی دریای عمان برای مدیریت اکتشاف نیزبه عنوان کارفرما اهمیت ویژه ای دارد، تصریح کرد:باتوجه به این مهم ضرورت دارد که باهمکاری مشترک و استفاده از ظرفیت های دانشی،مدیریتی و اجرایی پژوهشگاه صنعت نفت و پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی بتوانیم پروژه موفقی را انجام دهیم. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت بااشاره به این که گروهی ازاستادان ومحققان برجسته در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی فعالیت می کنند، اظهار کرد: با توجه به توان علمی،مدیریتی و دانشی دو طرف دراین پروژه عظیم،اطمینان دارم تجربه موفقی ثبت خواهد شد. ناصرکشاورز فرج خواه،مدیرطرح مطالعه کمی و کیفی منابع هیدرات گازی دریای عمان، نیز با اشاره به روند اجرای این طرح بزرگ گفت: در همکاری با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در زمینه مطالعات منابع هیدرات گازی، مطالعه منابع هیدرات گازی دریای عمان درسال 1397 دریک برنامه اجرایی چهار ساله به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شده است. وی بابیان اینکه دردوسال گذشته،بیشترمطالعات لرزه نگاری، موضوع کاری محققان پژوهشگاه صنعت نفت بوده است، تصریح کرد: این طرح 11مرحله فنی را شامل می شود که دومرحله آن موضوع همکاری پژوهشگاه صنعت نفت با پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی خواهد بود. وی نمونه برداری از آب و رسوبات دریای عمان را بخش دیگر این همکاری عنوان کرد.
پژوهشگاه صنعت نفت به دنبال دستیابی به یک اجماع از توانمندی شرکت های دانش بنیان برای ارائه روش های نو در زمینه تصفیه پساب و بازیافت آب است.
بهنام راسخ،رئیس پژوهشکده محیط زیست وبیوتکنولوژی این پژوهشگاه افزود: یکی از معضلات اساسی توسعه صنعتی وافزایش جمعیت، تولیدحجم انبوهی ازپسماندها و پساب های صنعتی است.
وی با بیان این که روش های رایج تصفیه پساب و بازیافت آب، با توجه به افزایش نوع و حجم آلاینده ها،کارایی بالایی ندارند، تصریح کرد:محققان این حوزه همواره در پی دستیابی به روش های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی نوین فرآیند تصفیه پساب ها به ویژه پساب های خاص با سرعت و کیفیت بالاتر بوده اند، تا بتوان منابع را درسریع ترین زمان به چرخه مصرف برگرداند. وی با تأکید بر اینکه روش های نو مبتنی بر استفاده از غشاهاست، افزود: غشاهایی که برای فرآیند تصفیه آب و پساب استفاده می شوند همگی بر پایه جداسازی ذرات یا املاح محلول از آب و پساب است و در گروه های میکروفیلتر، اولترافیلتر، نانوفیلتر و اسمز معکوس قرار می گیرند.
فوائد و آثار وضو از منظر بهداشتی و معارف اسلامی (بخش نخست)
در میان آداب اسلامی، وضو گرفتن جایگاه بسیار بالایی دارد؛ در جاهایی واجب و در جاهایی مستحب است. وضو برای مسلمانان آثار و برکات معنوی و معرفتی بسیار زیادی دارد که ممکن است از برخی از آنها آگاه نباشیم. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا برخی فواید و آثار وضو گرفتن را از دو منظر بهداشتی و اسلامی برایتان بازگو کنیم. اینها تنها گوشه ای از برکات مادی و معنوی، وضو گرفتن است، در بخش نخست این مطلب با ما همراه باشید:
وضو به عنوان يک عبادت، در دستور کار مسلمانان قرار گرفته و عبارت است از شستن صورت و دست ها و مسح سر و پاها با شرايط خاص معنوي که باعث نورانيت فرد می شود. بى گمان، وضو داراى دو فايده روشن است، فايده بهداشتى و فايده اخلاقى و معنوى. از نظر بهداشتى، شستن صورت و دست ها، آن هم پنج بار و يا دست كم سه بار در شبانه روز اثرى بسيار سازنده در پاكى بدن دارد. مسح سر و روى پاها كه شرط آن رسيدن آب به موها يا پوست است، سبب می شود كه اين اعضا را نيز پاكيزه بداريم. قرآن کریم در آیه 6 سوره مائده درباره فلسفه وضو می فرمايد: «ما يُرِيدُ اللّهُ لِـيَجعَلَ عَلَيكُمْ مِن حَرَج وَلكِنْ يُريدُ لِيُطَهِّرَكُم؛ خداوند با برنامه وضو و غسل نمى خواهد سختى را براى شما پديد آورد، بلكه می خواهد شما را پاك سازد». امام رضا(ع) می فرمايد:«خداوند واجب فرموده است بندگانش وضو گيرند و نماز را با آن آغاز كنند تا در پيشگاهش پاكيزه و فرمانبردار باشند و از آلودگى ها و نجاسات پيراسته شوند. افزون بر اين، وضو موجب از ميان رفتن كسالت و افسردگى می شود و قلب آدمى را براى بازيافتن در حضور خداى جبّار پاك می سازد».
در آیه 6 سوره مائده آمده است: «يا ايها الذين آمنو اذا قمتم الي الصلاه فاغسلوا وجوهكم و ايديكم الي المرافق وا مسحوا و برؤسكم و ارجلكم الي الكعبين؛ اي كساني كه ايمان آورده ايد، چون به نماز برخيزيد، صورت و دست هايتان را تا آرنج بشوييد و سر و پاهاي خودتان را تا بر آمدگي پيشين (هر دو پا) مسح كنيد». وضو به صورت يك عبادت دردستور كار مسلمانان قرار گرفته و عبارت است از شستن صورت و دو دست و مسح سر و دو پا با شرايط خاص كه موجب نورانيت و معنويت خاص همراه با نظافت شخصي می شود؛ بنابراين وقتي كه ما روزي چند بار براي نماز وضو می گيريم، گذشته از زدودن آلودگي، به اعصاب و كل عضلات بدن آرامش می دهيم و خستگي و كسالتي را كه در اثر كار روزانه و سستي خواب به ما دست می دهد، از بين می بريم و به چهره خود نشاط و روشنايي و شادابي می بخشيم و خود را آماده زدودن آلودگي هاي جسمي می کنیم، كساني كه به راستي نماز را با توجه و حضور قلب می خوانند، داراي چهره اي پاك و نوراني و رفتاري آرام و باوقارند.
تجربه نشان داده و از نظر علمي نيز به اثبات رسيده كه وضو باعث طهارت و نورانيت باطن انسان شده و حالتي معنوي در انسان ايجاد می كند كه سبب نشاط و شادابي روح می شود و از نظر معنوي، چون با قصد قربت و براي خدا انجام می شود، اثر تربيتي دارد، مخصوصاً چون مفهوم كتابي آن اين است كه از فرق تا قدم در راه اطاعت تو گام بر می دارم، مويد این است كه اين فلسفه اخلاقي و معنوي است. همچنين تماس آب با پوست بدن اثر خاصي در تعادل اعصاب سمپاتيك و پاراسمپاتيك دارد. شستن صورت و دست ها، آن هم پنج بار و يا لااقل سه بار در شبانه روز اثرات قابل ملاحظه اي در نظافت بدن دارد، همچنين، مسح كردن بر سر و پشت پاها كه شرط آن رسيدن آب به موها يا پوست تن است، سبب پاكيزه نگه داشتن اين اعضا می شود. همان طور كه می دانيم، برخي بيماري ها تظاهرشان از پوست شروع می شود. مثلاً برخي بيماري هاي قارچي، پوست نواحي چين دار بدن مثل كشاله ران، زير بغل، لا به لاي انگشتان و... را درگير می كنند كه با مسح صحيح حد فاصل انگشتان می توان به نوعي از ايجاد بيماري پيشگيري کرد و به همين ترتيب مسح سر نيز می تواند توجه انسان را به ضايعات ديگر خصوصاً عفونت ها جلب کند و انسان را براي رفع آنها آگاه سازد. پيشگيري از ابتلا به بسياري از بيماري هاي گوارشي كه از اين راه ايجاد می شوند، ضرورت دارد و دست و صورت انسان كه غالباً در معرض آلودگی ها و ميكروب هاي مختلف است، لازم است در روز به واسطه وضو چند مرتبه اي شسته شوند. امام علي(ع) فرمودند: «شستن دهان و بيني هنگام وضو و غسل، پاك كننده دهان و بيني است». رعايت بهداشت دهان و دندان و پيشگيري از بيماري هاي مختلف آن، از جمله پوسيدگي دندان ها و بيمارهاي مختلف آن و بيماري هاي لثه و بافت هاي اطراف آنها امري مسلم است كه قرن ها قبل به شکلی بسيار جالب حضرت امام علي(ع) آن را بيان داشته و در احكام وضو نيز بدان تاكيد شده است، چرا كه شستن چند باردهان و دندان ها در طول روز باعث طهارت آن نواحي می شود و اثر بسياري در پيشگيري عفونت هاي مربوط به آن دارد. همچنین يكي از راه هاي عمده انتقال عفونت هاي تنفسي و يا بسياري از عفونت هاي ديگر، بيني است. يعني استنشاق ميكروب از راه بيني يك روش عمده انتقال بسياري عفونت هاست، خصوصاً در فصل سرما به علت تجمع نزديك به هم افراد در محيط هاي بسته كه سبب شرايط مناسبي جهت انتقال عفونت ها از همين راه می شود، بيماري امكان شيوع بيشتري می يابد و به همين علت در فصل سرما شايع ترين علل مراجعه بيماران به مراكز درماني و كلينيك ها، سرما خوردگي است كه عمده انتقال بيماري از راه بيني است. بسياري از مسائلي كه در باب احكام وضو آمده، چند مرتبه چشيدن آب و نيز استنشاق و حتي شستن قسمتي از درون بيني هنگام وضو، توصيه شده است. چرا که يكي از مهم ترين راه هاي جلوگيري از انتقال عفونت هاي تنفسي و يا به عبارت ساده تر، اولين سد دفاعي بدن در مقابل اين عفونت ها، مژك هايي هستند كه در مخاط بيني وجود دارند و با تماس هواي آزاد مرطوب می شوند و به عنوان مانعي در عبور ميكرب ها و مواد زايد به دستگاه تنفسي عمل می كنند.
از نظر صاحب نظران رشته روان شناسي، جهت بهداشت صحيح خواب و داشتن خوابي راحت، بايد اصولي را رعايت کرد كه از جمله آنها، دوش ملایم گرفتن قبل از رفتن به رختخواب است و جالب اين كه در ادامه تاكيد می شود اين روش هر شب تكرار شود؛ بنابراين، براي دست يابي به يك خواب راحت و آرامش بعد از آن، دوش گرفتن و استحمام قبل از خواب مفيد است كه وضو می تواند جاي آن را بگيرد.
نواحي مرتبط با وضو، بيشترين وسعت را در قشر حركتي مغز دارند و هر چه تحريك اين قشر هم بيشتر باشد، خواب آلودگي و كسالت از انسان دور می شود.
تجربه نشان داده و از نظر علمي نيز به تاييد رسيده است كه آب سرد نسبت به آب گرم قدرت تحريك حسي بيشتري دارد.
امام صادق(ع) می فرمايند: «هر كس ذكر خدا را هنگام وضوبگويد، مانند اين است كه غسل كرده باشد».
کسي که با وضو بخوابد، بستر او برايش مسجد می شود و خوابش ثواب کسي را دارد که به نماز مشغول است تا اين که شب را به صبح رساند.
بعضي وقت ها با خود می گوييم کاش می شد نماز را بي وضو خواند مخصوصاً در فصل سرما که دشواري آن به نظرمان دو چندان می شود، اما اگر کمي در مورد وضو و تأثيرات مثبت آن بر روح و جسممان بيشتر بدانيم، شايد ترجيح بدهيم که همه با وضو باشيم.
رابط فرهنگی منطقه دو کشوری صنعت نفت، در هم اندیشی امامان جماعات صنعت نفت استان اصفهان از روحانیون و امامان جماعت برتر استان اصفهان تجلیل و تقدیر کرد.
در نشست هم اندیشی امامان جماعات صنعت نفت استان هرمزگان که با حضور سید مصطفی علوی، مدیر عامل شرکت گاز استان اصفهان و حجت الاسلام علی محمدی، رابط فرهنگی منطقه دو کشوری صنعت نفت و کمیته فرهنگی شرکت گاز استان اصفهان برگزار شد، مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان سخنانی درباره اهمیت کار فرهنگی و مطالبی در ارتباط با مشکلات شرکت گاز در خدمت رسانی به مردم بیان کرد.
حجت الاسلام علی علیمحمدی، رابط فرهنگی و امور روحانیون منطقه ۲ کشوری درباره نقش و جایگاه روحانیون، همچنین اهمیت کارگزاران در جامعه افزود: روحانیون در هرکجا هستند، جایگاه یک پدر را دارند که باید با ظرافت های خاص در تعامل با عموم مردم باشند. وی افزود: روحانیون باید دقت کنند خودشان را در گروه های سیاسی و جناحی قرار ندهند و بنابر تاکید مقام عظمای ولایت وارد قطب بندی های سیاسی نشوند. در ادامه این نشست فرهنگی، نظرات امامان جماعات در خصوص مسائل فرهنگی و شیوه های نقش آفرینی آنها مطرح و به برخی ائمه جماعات برتر، لوح تقدیر تقدیم شد.
نگاهی به چند کتاب کاربردی برای شناخت تاریخ نفت در ایران و جهان (بخش هشتم)
علی بهرامیبیایید با خودمان رو راست باشیم و چند دقیقه فکر کنیم که چقدر اهل مطالعه هستیم؟ چقدر برای کتاب خواندن وقت می گذاریم و هزینه می کنیم؟ راستی آخرین کتابی که خوانده ایم، چه بوده؟ اگر کتاب می خوانید که بسیار خوب، ما کتاب های تاریخی خیلی خوبی به شما معرفی کرده ایم و اگر اهل مطالعه نیستید، باز هم با خواندن این صفحه مطمئن باشید که به مطالعه کردن ترغیب خواهید شد. خلاصه اینکه اگر «مشعل» را دنبال کرده باشید، می دانید که یکی از اصلی ترین تلاش های ما در نشریه خودتان، معرفی کتاب های خوب و ارزنده برای خواندن بوده است. موضوع اصلی بخشی از این کتاب ها، تاریخ صنعت نفت در ایران معاصر است؛ موضوعی به غایت چند وجهی، اثرگذار و بسیار مهم که مطالعه درباره آن می تواند شما را علاوه بر شناخت عمیق با تاریخ صنعت نفت ایران، با ابعاد مهمی از تاریخ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشورمان نیز آشنا سازد. این بار هم با ما باشید تا در صفحه تاریخ، شما را با برخی کتاب های تاریخ نفت که بهترین نمونه های تاریخ نگاری درباره صنعت نفت ایران هستند، آشنا کنیم. بخش هشتم این مطلب را دنبال کنید.
مطالعه، تحقیق و دانستن درباره ایران و منطقه خاورمیانه، شاید برای همه ما جذاب و دلپذیر باشد. همه ما دوست داریم درباره کشورمان مطالبی بدانیم و البته که منطقه ای که کشورمان در آن قراردارد را بهتر شناسایی کنیم؛ اما این شناخت بدون نفت، امکانپذیر نیست. صنعت نفت یک شاخصه بسیار مهم و اساسی در این آشنایی است. کتاب «جایگاه نفت در تحولات سیاست خارجی ایران و خاورمیانه» نوشته محمدعلی عبدالشیخی دقیقا متوجه این موضوع است و می کوشد تا ایران و خاورمیانه را با رویکردی تاریخی و از دریچه صنعت نفت به مخاطب خود معرفی کند. کتاب، بسیار راهبردی است و نویسنده با قلمی روان تلاش دارد تا نگاه اقشار مختلف را به متن و محتوای خود جلب کند. رویکرد تاریخی این کتاب به علاوه ارائه آمار دقیق اقتصادی و بین المللی به همراه تحلیل رخدادهای اثرگذار و ویژه نفت در ایران و خاورمیانه و تاثیر هر کدام از آنها بر یکدیگر، مهم ترین ویژگی های کتاب است. اگر می خواهید خیلی سریع و شفاف، مهم ترین تحولات تاریخ نفت را در ایران و خاورمیانه بشناسید، پیشنهاد می کنیم حتما سری به این کتاب بزنید.
شاید یکی از مهم ترین ژانرهای تاریخی که نزدیک به دو دهه است در ایران نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته، تاریخ شفاهی باشد. این شیوه از تاریخ نگاری، مبتنی بر مصاحبه است و به روش مطبوعاتی و رسانه ای نزدیک می شود. عراق به عنوان یکی از مهم ترین و راهبردی ترین همسایه های کشورمان، یک کشور نفت خیز است که صنعت نفتش، تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بسیار زیادی در آن به وجود آورده است. کتاب «جنگ خیابانی؛ گزارشی از قیام مردم عراق پس از جنگ نفت» نوشته نظام مولا هویزه، تلاشی است برای رفتن به عمق جامعه عراق با مرکب نفت. پشت جلد این کتاب آمده است: «کتاب حاضر، تلاش محدودي است که در حد توان به شرح و بيان جوانب گوناگون يک حادثه پيچيده و ريشه دار پرداخته است. مجموعه مصاحبه هايی که با عده بسياري از پناهندگان عراقي، درباره قيام مردم عراق پس از جنگ نفت انجام شده، کتاب جنگ خياباني را تشکيل داده است». این کتاب حالتی داستان گونه دارد و علاوه بر اینکه تاریخ نفت در کشور عراق از سوی نویسنده روایت می شود، خواننده احساس می کند با تمامی عراق و همه ساحت های زندگی مردم آن آشنا شده است. قلم نویسنده، روایت های بدیع از درون عراق، شکافتن ابعاد و زوایای مردم شناسانه و اجتماعی – فرهنگی جنگ خلیج فارس از مهم ترین ویژگی های کتاب « جنگ خیابانی؛ گزارشی از قیام مردم عراق پس از جنگ نفت» است. اگر به تاریخ نفت هم علاقه مند نیستید، حتما این کتاب را بخوانید؛ چون زوایایی از یک کشور همسایه را خواهید دید که در هیچ رسانه ای تا به حال ندیده، نخوانده و نشنیده اید.
از آنجا که نفت، یک کالای راهبردی است و صنعت نفت نه تنها اقتصاد، بلکه جامعه، سیاست و روابط بین الملل را نیز دگرگون کرده، رقابتی پنهان برای تصاحب منابع نفتی، دریافت سود بیشتر از نفت و ... در سطوح منطقه ای و بین المللی در جریان است. کارتل های عظیم نفتی، شرکت های چند ملیتی و فراملی، همیشه کوشیده اند تا جریان نفت را در سطح بین الملل به نفع خود پیش ببرند. این وضعیت، تاریخی دارد که بسیار پیچیده و مخفی است. کتاب «جنگ مخفی برای نفت» نوشته آنتوان تسیشکا با ترجمه داود داودی دقیقا کوشیده است تا با رویکردی تاریخی، وضعیت تخاصم آمیز و فعالیت های پنهانی حوزه نفت را شرح و بررسی کند. نویسنده در این کتاب، درباره تاریخ سیاسی و طرز تشکیل سازمان های بزرگ نفتی جهان و رقابت های سلاطین نفت و دلال های معاملات نفتی به تفصیل سخن می گوید. نکته بسیار مهم کتاب این است که فصل ها و مباحث اصلی «جنگ مخفی نفت» را تقریبا در کمتر کتابی می توان یافت. مباحثی چون: «سرگذشت سیدنی ریلی و دتر دینک و مارکوس ساموئل»، «کشمکش های چین و اتازونی»، «بیم خشک شدن ذخایر نفتی»، «قضایای مکزیک»، «آمریکای جنوبی یا بالکان نفت»، «جنگ برای کانال پاناما»، «نفت خاور نزدیک»، «جنگ برای تصاحب موصل»، «فرانسه در زد و خوردهای شرق»، «کالوس سرکیس گلبنگیان»، «سربازان جنگ نفت»، «جنگ برای منافع نفتی روسیه»، «اتحاد آمریکا و مسکو»، «گفت و گو با جان راکفلر» و «عاقبت وخیم هاردینک و پریمود و ریوارا» موضوعات جدیدی هستند که قطعا نظر خواننده و مخاطب را جلب خواهد کرد.
یاداشت نویسی و ثبت خاطرات شخصیت های مهم تاریخی، یکی از جذاب ترین منابع تاریخی برای خوانندگان و مخاطبان محسوب می شود. فضای بسیار ملموس و مشاهدات و ثبت وقایع به طور کاملا مستقیم و بی واسطه، غنای خاصی به این گونه آثار تاریخی می بخشد. کتاب «جنگ نفت روی شن های داغ: «یادداشت های دکتر شمس الدین میرزاییان»، که به کوشش خسرو معتضد منتشر شده، یکی از جذاب ترین کتاب های تاریخی درباره صنعت نفت است. این کتاب زوایایی از تاریخ نفت در ایران و خاورمیانه را بررسی کرده که شاید بتوان گفت، کمترین منابع تاریخی در این باره وجود دارد؛ اما میرزاییان یک شخصیت عجیب و پیچیده نیز دارد. او تنها ایرانی عضو اداره ضد جاسوسی حزب نازی آلمان بوده است. قضیه وقتی عجیب تر می شود که بدانیم او برای رسیدن نازی ها به نفت ایران و عراق تلاش های پیچیده و مبارزه های مخفیانه ای انجام داده و این کتاب شرح خودش از این مبارزه ها و تلاش هاست. عنوان برخی از مطالب کتاب عبارتند از: «آغاز الغائات»، «خداحافظ ایران»، «در آلمان نازی»، «دیدار با رئیس ضد اطلاعات»، پیشنهاد عضویت در سازمان ضد جاسوسی ستاد کل ارتش آلمان»، «سازمان های اطلاعاتی و ضد جاسوسی و امنیتی آلمان ناسیونالیست سوسیالیست»، «سازمان جاسوسی شوروی در ایران»، «سازمان جاسوسی انگلستان در ایران»، «اتحادیه مسلمین قفقاز»، «به سوی بغداد» و «نفت آبادان و خون بریتانیا».
علی بهرامی هنرآموزی برای خیلی ها دغدغه مالی دارد. خیلی ها هستند که می خواهند دنبال یادگیری یک هنر بروند، اما نگرانند که هزینه های آن بالا باشد و اینک وقت کافی برای آموختنش وجود نداشته باشد. همین جا بگوییم که به همه شما حق می دهیم. با ما باشید تا کمی شما را راهنمایی کنیم تا هم بسیار کم هزینه و هم در اوقاتی که به بطالت سپری می شوند، هنری بیاموزید. هنرآموزی روحتان را آرامش می دهد و قطعا سرمایه ای فرهنگی برای خودتان و خانواده هایتان خواهد بود. اگر کمی جدی باشید، به زودی در یک هنر دست توانایی پیدا خواهید کرد.
هنر خوشنویسی یکی از ارزان ترین هنرهایی است که می توانید خیلی سریع آن را دنبال کنید. چند قلم، دوات و مقداری کاغذ می خواهد و البته یک اراده و پشتکار بسیار قوی. پرداختن به هنر خوشنویسی چنان آرامشی به شما می دهد که محال است آن را با چیز دیگری عوض کنید. انواع برنامه ها و فیلم های آموزشی و اپلیکیشن ها و... وجود دارد که تقریبا رایگان این هنر را به شما آموزش می دهند. لازم نیست در حد استاد امیرخانی یا میرعماد کاتب شوید، همین که خودتان از خط تان لذت ببرید و اطرافیانتان را تحسین تان کنند و زیبایی خط تان را ببینید، کافی است. البته بد نیست سری هم به انجمن خوشنویسان منطقه و محل زندگی یا کارتان بزنید. حرفه ای ترین اساتید خوشنویسی شما را به کمترین هزینه ای که فکرش را می کنید، آموزش خواهند داد. شروع کنید هیچ وقت برای خوشنویسی دیر نیست.
باز هم یک مداد و مقداری زغال و چند کاغذ می تواند شما را به دنیایی از حجم و شکل و اندازه ببرد. حتما انواع طراحی های سیاه قلم را دیده اید. باور کنید کشیدن آن همه زیبایی روی کاغذ را شما هم می توانید انجام دهید. باید با تکنیک های طراحی آشنا شوید. دنیای طراحی دنیای شگفت انگیزی است. نیاز نیست پیکاسو یا استاد کاتوزیان شوید. سعی کنید از طراحی هایتان لذت ببرید و شیوه های صحیح را بیاموزید. اینجا هم مثل خوشنویسی ده ها و صدها اپلیکیشن، فیلم آموزشی و ... وجود دارد که می تواند با اندکی کاستن از گشت و گذار در فضای مجازی و دیدن سریال های متنوع چندین قسمتی که در نهایت معلوم نخواهد شد با دیدن آنها به کجا خواهید رسید، طراحی را دنبال کنید. تقویت فعالیت ذهنی و ایجاد روحیه ای دقیق و منضبط و منسجم از مهمترین دستاورهای کار طراحی برای شماست. دست بجنبانید، هیچ وقت دیر نیست. سری هم به محل سکونت تان بزنید، هر جایی که فکرش را بکنید، آموزش طراحی هست.
نگران نشوید یا به ما طعنه و کنایه نزنید که «ای بابا آواز کار هر کسی نیست» یا «من صدای خوبی ندارم». مهم نیست. البته بدانید که قرار نیست شجریان یا ناظری شوید. تحریر بزنید و دستگاه های موسیقی ایرانی را با جزئیات بشناسید و بخوانید. نه اصلا منظورمان این نیست. ببینید شما با هر صدایی که دارید، می توانید تصنیف های ایرانی را خیلی خوب اجرا کنید. لازم نیست صدایتان ششدانگ باشد و سه گام روی پیانو را بخوانید. اصلا چنین چیزی مدنظرمان نیست. شما می توانید در ابتدا شنونده خیلی خوبی برای تصنیف ها و ترانه های موسیقی سنتی و اصیل ایرانی باشید. هر آهنگی را که پسندیدید، این مراحل را دنبال کنید: اول آن را خیلی خوب و چندین باره گوش کنید. بعد دفتری بیاورید و شعر آن را بر پایه ای که خودتان بهتر می دانید و از روی آن می توانید بخوانید، بنویسید. موقع نوشتن شعر خیلی خیلی آهسته و آرام و بند به بند کار را دنبال کنید. بعد آن شعر را جلوی تان بگذرید و با خواننده اصلی کار را بخوانید. این مرحله را باید بسیار تکرار کنید تا اینکه شعر و آهنگ و روابط موسیقایی آن کاملا برایتان جا بیفتد. وقتی مسلط شدید، سعی کنید بدون صدای خواننده اصلی و با صدای خودتان شروع به خواندن کنید. هر جایی را که احساس کردید غلط است، گوش کنید و برطرف کنید. در پایان یک تصنیف یا ترانه اصیل ایرانی را یاد گرفته اید. اگر این روش را دنبال کنید و دفتر شعرتان را کامل کنید، تا پایان سال می توانید کارهای بسیاری را که علاقه دارید، یاد بگیرید و بخوانید. حس خوبی است تجربه کنید.
گل گشتی در انواع موسیقی نواحی مختلف ایران (بخش اول)
ایران سرزمینی کهن است که آوازه هنر و فرهنگ آن تمامی دنیا را درنوردیده. در هیچ جشنواره معتبر بین المللی امکان ندارد نامی از موسیقی ایران نباشد. موسیقی نواحی مختلف ایران بسیار غنی و باستانی هستند و هر کدام ظرفیت های بسیار بالایی دارند. نقطه به نقطه این سرزمین شنیدنی است. از خراسان تا لرستان و از آذربایجان تا کرانه های خلیج فارس با ما باشید تا شما را با دنیایی از موسیقی متنوع ایرانی آشنا کنیم. بخش نخست را می خوانید:
وقتی می گوییم موسیقی خراسان، باید از دو دنیای مختلف و متنوع موسیقی سخن بگوییم. موسیقی جنوب و شرق خراسان با موسیقی شمال و غرب آن تفاوت های بسیار زیادی دارد. از موسیقی جنوب و شرق خراسان می گوییم که مهد آن تربت جام، خواف و تایباد است. ساز اصلی این نوع از موسیقی خراسان که به موسیقی تربت جام نیز مشهور است، دوتار است. سازی دو سیم که صدای زنگ دارش حیرت انگیز است و انگار که از عمق تاریخ ایران سخن می گوید. از نوزاندگان و خوانندگان برجسته این موسیقی می توان به عبدالله سروراحمدی، غلامعلی پورعطایی، حسین سمندری، ابراهیم شریف زاده، ذوالفقار عسکرپور و ... اشاره کرد. این موسیقی سحرانگیز آلبوم های زیبایی برای شنیدن دارد که اگر همین نام ها را دنبال کنید، به جاهای خوبی خواهید رسید.
موسیقی لری یک ساز اصلی دارد و آن کمانچه است. این نوع از کمانچه با کمانچه های دیگر اندکی متفاوت بوده و معروف به کمانچه پشت باز است. صدای شفاف تر و بلندتری دارد. موسیقی لری در مناطق مختلفی از استان لرستان به مرکزیت شهر خرم آباد، کرمانشاه، همدان و مرکزی و خوزستان نواخته و به طور حرفه ای دنبال می شود. البته سازهایی چون دهل و سرنا نیز از سازهای بسیار مهم موسیقی لری است. موسیقی لری عموما در دستگاه های ماهور و راست پنجگاه نوشناخته می شود. اگر بخواهد شاد باشد، شاید بتوان گفت شادترین موسیقی نواحی ایران است و اگر بخواهد غمگین نواخته شود، کمتر موسیقی به پای غم و سوز آن می رسد. از خوانندگان و نوازندگان برجسته موسیقی لری می توان از فرج علی پور، رضا سفایی، شاه میرزا مرادی، ایرج رحمانپور، حشمت رجب زاده، برادران ملکی و ... اشاره کرد. اگر هر یک از این نام ها را دنبال کنید، به آلبوم ها و آثار بسیار متنوع و زیبایی از موسیقی لری خواهید رسید.
شاید در یک دهه گذشته هیچ چیز و هیچ کس به اندازه برنامه خندوانه و شخصیت عروسکی جناب خان نتوانست موسیقی بوشهری را یک بار دیگر در کانون توجه مخاطبان ایرانی و علاقه مندان به موسیقی قرار دهد. موسیقی بوشهری به عنوان یکی از غنی ترین موسیقی های کناره های خلیج فارس، تنوع های بسیار زیادی دارد. غم و شادی توامان در این موسیقی بسیار حیرت انگیز است. علاوه بر بوشهر، شهرهای چون دیلم، دتستان، اهرم در استان بوشهر و بخش هایی از استان فارس و هرمزگان نیز از موسیقی بوشهری متاثر هستند و این موسیقی زیبا و دلنشین در آنها نواخته و دنبال می شود. موسیقی بوشهری در آیین های مذهبی در قالب نوجه های خاص و دمام زنی های ویژه اش، جلوه گر است. خیام خوانی، آوازهای دشتی و دشتستانی و ... از جنبه های دیگر این موسیقی پر محتوا و غنی است. سازهای نی انبان و دمام، دو ساز اصلی موسیقی بوشهری اند و نوازندگان و خوانندگانی چون، محسن شریفیان، مرحوم بخشو را اگر دنبال کنید، به آثار بسیار زیبا و دلنشینی از موسیقی بوشهری خواهید رسید.
غذایی سنتی با طعمی ملایم و دلپذیر
نهال توفیقی
خورش های زیادی می توان با هویج تهیه کرد، اما یکی از معروف ترین و خوشمزه ترین آنها خورش آلو هویج تبریزی است. خورشی خوش آب و رنگ که از جمله غذاهای سنتی و مجلسی تبریزی هاست که طعم ملایم و دلپذیری دارد و همین مساله باعث شده طرفداران زیادی داشته باشد.
مواد لازم
گوشت (گوسفند یا گوساله): ۲۵۰ گرم
آلو خورشتی: یک لیوان
هویج: ۴ عدد متوسط
پیاز: ۲عدد
آبغوره: ۲ قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری
نمک، فلفل، زردچوبه، گل محمدی، زیره و زعفران دم کرده: به میزان لازم
آب: 5 لیوان
طرز تهیه
ابتدا یکی از پیازها را ریز خرد می کنیم و کمی در روغن تفت می دهیم. گوشت خرد شده را اضافه کرده و باز هم کمی تفت می دهیم تا رنگش عوض شود. فلفل، زردچوبه و حدود ۴ لیوان آب را اضافه کرده و صبر می کنیم گوشت کاملا بپزد.
پیاز دوم را ریز خرد کرده و تفت می دهیم. هویج را خلالی کرده و به پیاز اضافه می کنیم و تفت می دهیم به اندازه ای که هویج نرم شود. سپس گوشت های پخته شده را می افزاییم. حالا نوبت اضافه کردن آلوهاست. آنها را هم در ظرف ریخته و پس از آن رب گوجه فرنگی را همراه با ادویه ها و زعفران تفت می دهیم و یک لیوان آب اضافه می کنیم و سس آماده شده را هم به بقیه مواد می افزاییم و اجازه می دهیم که همه مواد خوب پخته شوند و خورش غلیظ شود. در پایان هم آبغوره را اضافه کرده و بعد از گذشت ۱۵ دقیقه، می توان این غذا را سرو کرد.
كيك شكلاتی
سمانه کوشه
مواد لازم
آرد: یک و یک سوم پيمانه
شير: يك پيمانه
شكر: دوم سوم پيمانه
تخم مرغ: ٢عدد
روغن: نصف پيمانه
بيكینگ پودر: يك قاشق غذاخوری
پودر كاكائو خارجي: 2 قاشق غذاخوری
وانيل: يك قاشق چایخوری
طرز تهيه
ابتدا شكر و تخم مرغ را با هم مي زنيم. سپس روغن و شير را اضافه مي كنيم و پس از آن تمام مواد خشك را كه سه بار الك كرده ايم به دیگر موادمان می افزاییم و با همزن خوب می زنیم و داخل كپسول مافين مي ريزيم و آن را داخل فر از قبل گرم شده با دماي ١٨٠ درجه سانتیگراد و به ١٥ دقيقه قرار می دهیم تا پخته شود.
مواد لازم برای کرم چیز
ماسكارپونه: یک بسته
خامه پاكتی صورتی: یک بسته
پودر قند: 3 قاشق غذاخوری
پودر کاکائو: 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه
تمام مواد را با هم مخلوط می کنیم و با همزن مي زنيم و بعد آن را تقسيم می کنیم. برای شكلاتی كردن هم از 2 قاشق غذاخوری پودر كاكائو استفاده مي كنيم. اين كيك يك كيك شكلاتی دولايه است که وسط آن با موز، آناناس، نوتلا و كرم چيز پر شده است. براي تزيين کیک هم از كرم چيز ساده و شكلاتی می توان کمک گرفت و با استفاده از ماسوره و درست کردن ستاره های باز خامه ای آن را تزیین کرد.
فاطمه وفادار
مواد لازم
ماست: 100 گرم
تخم مرغ: یک عدد
نمک: یک قاشق چایخوری
شکر: 2 قاشق غذاخوری
بیکینگ پودر: یک قاشق مرباخوری
آرد: 2 لیوان
خامه یا شکلات صبحانه، عسل یا مربا: به دلخواه و به میزان لازم
طرز تهیه
ماست، تخم مرغ، نمک، شکر و بیکینگ پودر را با هم مخلوط کرده و 2 لیوان آرد را اضافه می کنیم و خمیر به دست آمده را خوب ورز می دهیم. به اندازه ای آرد اضافه می کنیم که خمیر به دست نچسبد. بعد از آماده شدن آن را به مدت 15 دقیقه استراحت می دهیم. سپس سطح کار را آردپاشی می کنیم و با وردنه خمیر را به قطر یک سانت باز کرده و قالب می زنیم و داخل روغن داغ سرخ می کنیم. به همین راحتی این نان صبحانه آماده می شود. نانی که مطمئنا باب میل تمام اعضای خانواده و البته کودکان خواهد بود. این نان صبحانه را می توان با خامه یا شکلات صبحانه یا عسل و مربا میل کرد.
نکته: اگر دوست داشتید نان صبحانه تان شیرین تر باشد، می توانید مقدار شکر را بیشتر کنید.
گفت و گو با همکار نفتی و پیشکسوت فوتبال
مشعل فوتبال را از دوران کودکی و نوجوانی در کوچه پس کوچه ها شروع کرد. به خاطر استعدادی که داشت، خیلی سریع قدم به دنیای حرفه ای گذاشت و نخستین بازی های خود را در آموزشگاه های کشور انجام داد. به خاطر برادرش پست دروازه بانی را انتخاب کرد و حالا بعد از سال ها در کسوت مربیگری به آموزش دروازه بان ها می پردازد. حسین آقا سفیدی همکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی، دروازه بان و مربی فوتبال و فوتسال است که به «حسن خلق »معروف است. با حسین آقا سفیدی در گفت و گویی خواندنی به نحوه علاقه مندی اش به دروازه بانی پرداخت و از خاطرات خوب فوتبالی اش یاد کرد و داشتن اخلاق جوانمردانه و خوب را از اولویت های مهم برای ورزشکاران دانست. باهم این گفت و گو را می خوانیم.
حسین آقا سفیدی هستم. 55 ساله. سال 69 در پتروشیمی اراک استخدام شدم و بعد از 21 سال کار در سال 1389 با حکم انتقالی به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی آمدم و در واحد تعمیرات خط این منطقه در سمت تکنیسین ارشد نگهداری و تعمیرات خطوط انجام وظیفه می کنم.
من هم مثل همه پسربچه ها علاقه زیادی به فوتبال داشتم و از کوچه پس کوچه شروع کردم اما در ادامه به صورت باشگاهی و رسمی وقتی که کلاس پنجم ابتدایی بودم، در سال 53 به عنوان دروازه بان منتخب آموزشگاه های استان بازی کردم و از سال 82 در کسوت مربیگری و فوتسال پیشکسوتان کارم را ادامه دادم.
داستان آن مفصل است. اول به خاطر تنبلی دروازه بان شدم و بعد به خاطر کشف استعدادهایم در این پست و تشویق برادرم دروازه بانی را ادامه دادم. برادر بزرگ تر من که دروازه بان خوبی در استان مرکزی بود و من در کنار ایشان در همان باشگاه فوتبال بازی می کردم و کم کم به دنباله روی از ایشان به دروازه بانی بیشتر علاقه مند شدم. تا اینکه با مفقودالاثر شدن برادرم در جنگ و به خاطر وابستگی شدید من به ایشان، فوتبال را از سال 61 تا اواسط 64 کنار گذاشتم و بالاخره در سال 64 با دعوت دوستان و هم بازی های قدیمی مجدد به فوتبال برگشتم و درنهایت دروازه بان ماندم.
در سال 64 در لیگ تیم های برتر استان ها، به عنوان دروازه بان برای منتخب استانی انتخاب شدم و تا سال 67 دروازه بان منتخب استان بودم. بعد از سال 67 دیگر فوتبال به صورت لیگی نبود و باشگاهی شد و من در کمباین سازی اراک و در جام حذفی سال 1369 کشور در ورزشگاه آزادی نیز بازی کردم. سال های 69 تا 71 را در تیم آلومینیوم اراک بازی می کردم و در سال 69 با استخدام در پتروشیمی اراک، فوتبال و فوتسال را به کمک برخی دوستان در این شرکت بنیان گذاری کردیم و نیز مدرسه فوتبال پتروشیمی را تأسیس کردیم. در سال های 82 تا 88 در کسوت مربیگری تیم پتروشیمی انجام وظیفه کردم واز سال 89 هم در خدمت تیم خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی به عنوان مربی و دروازه بان هستم و در مسابقات پالایش و پخش و وزارت نفت چندین بار قهرمانی را از آن خود کرده ایم.
فوتبال یک بازی گروهی است و بازی با تیم های مختلف در مقطع های متفاوت، دوستان زیادی را برای انسان به یادگار می گذارد و گروه زمانی موفق می شود که صمیمیت بین همه اعضای گروه باشد. عباس دربندی و ابوالفضل قدیمیان از هافبک های خوب فوتبال و از دوستان خوب من هستند و توپ ما را به هم نزدیک کرد. یکی از جذابیت های توپ گرد و فوتبال این است که افراد را به هم نزدیک می کند، فرقی نمی کند درتیم مقابل بازی کند یا تیم خودی برای همین من فوتبال را انتخاب کردم.
در ورزش و فوتبال اخلاق حرف اول را می زند و کسی که ورزش می کند، باید روحیه ورزشی داشته باشد. برای مثال دروازه بانی که از روی فوروارد حریف می پرد تا او آسیب نبیند درصورتی که گل نشدن نیز برایش مهم است ، جوانمردی می کند. حرفه ای های فوتبال معمولاً اخلاق را رعایت می کنند و راز موفقیت ورزشکار این است که اخلاق را رأس کارهایش بگذارد. تکنیک های فوتبالی فردی و گروهی را با کار مداوم و مربی خوب می توان آموخت، اما داشتن اخلاق جوانمردانه و خوب باید در رأس آن قرار گیرد.
به هیچ عنوان. در تمام سال هایی که بازی کردم، شاید فقط 4 و یا 5 کارت زرد گرفته باشم. آن هم به خاطر اتلاف وقت بوده و نه خطا کردن.
در فوتبال قدیم نقش پول کمرنگ تر بود و تعداد بیشتری به خاطر علاقه و عرق پیراهن فوتبال بازی می کردند، اما امروزه فوتبال یک شغل محسوب می شود و به خاطر عدم مدیریت صحیح، فوتبال امروز دیگر شفاف نیست و مسائلی در آن شکل می گیرد که دوست داران گذشته فوتبال را مجبور به حاشیه نشینی کرده است. بنده نیز به خاطر این گونه مسائل فوتبال و دروازه بانی را به صورت حرفه ای ادامه ندادم.
هرکدامشان حس ها و تجربیات خاص خودش را داشت و دارد. تمام بازی هایی که به عنوان بازیکن بازی کردم،
دریادم مانده است و نیز تمام گل هایی که زده ام و خورده ام و هرکدام لذت خود را داشت.
در کسوت مربیگری آزردگی بیشتر است و به قول معروف عشق به فوتبال است که مربی را کنار زمین نگه می دارد. بهترین خاطرات مربیگری من از دورانی است که مربی بچه های پاک و بی حاشیه بودم.
هرکس فوتبال را خوب بازی کند و تماشاچی لذت ببرد، مستحق تشویق است.
پنالتی آخر در بازی با پتروشیمی شیراز بود. با اینکه دروازه بان پتروشیمی اراک بودم، پنالتی آخر را من زدم و گل شد و به فینال مسابقات صنایع پتروشیمی راه پیدا کردیم.
جمعیت خوشحالی می کردند و به من می گفتند اشمایکل. روز بسیار خوبی بود، فکر می کنم لایق این لقب نبودم، اما خوشحالی هواداران برایم خوشحال کننده بود.
مارادونا بهترین و کامل ترین فوتبالیستی بود که وجود داشت.
داسایف روسی بهترین دروازه بانی بودم که دیدم. به نوعی الگوی خود من هم بود.
مربی خوب زیاد داریم. نمی شود گفت کدام بهترین است.همه مربی ها خوب هستند.
برای نخستین بار خط الراس قله سبزه قبا تا قله سردره در روستای مانیزان در اقدامی ورزشی ارزشی زیر پای دوچرخه سوار منطقه مرکزی قرار گرفت. ارسلان اکبریان، رئیس واحد حقوقی منطقه و دوچرخه سوار پیشکسوت و خوش نام، با همت و تلاش خستگی ناپذیر خود توانست برای نخستین بار خط الراس قله سبزه قبا تا قله سردره در روستای مانیزان را به مسافت 20 کیلومتر طی کند و برگ زرین دیگری را در کارنامه درخشان ورزشی خود به ثبت برساند. این خط الراس از روستای گلپر آباد شهرستان ملایر شروع می شود و بعد از رسیدن به قله زیبای سبزه قبا در ادامه مسیر با گذشتن از روستاهای بابلغانی و مانیزان به قله سردره ختم می شود که از چشم انداز بسیار زیبایی برخوردار است و چشم هر ورزشکار و کوهنوردی را به خود جذب می کند. اکبریان از مربیان حاذق و شایسته فدراسیون دوچرخه سواری، رئیس هیئت دوچرخه سواری و از کوهنوردان شهرستان ملایر است که توانسته است با برگزاری برنامه ها و همایش های متنوع فرهنگی ورزشی به مناسبت های مختلف با همکاری ریاست اداره ورزش و جوانان در رشته ورزشی دوچرخه سواری در دو بخش آقایان و بانوان در رده های پایه تا جوانان و بزرگ سالان فعالیت و تلاش مطلوبی داشته باشد.
با پرداخت پول از سوی فدراسیون فوتبال؛ مشکل اسکوچیچ و صنعت نفت حل شد. فدراسیون فوتبال اعلام کرد که مشکل مالی به وجود آمده میان دراگان اسکوچیچ و باشگاه صنعت نفت آبادان با پرداخت پول از سوی این فدراسیون حل شد. با توجه به جدایی دراگان اسکوچیچ از باشگاه صنعت نفت آبادان و اختلاف هایی که بین این مربی و مدیران این باشگاه ایجاد شد، در نهایت با رایزنی و توافق با شهاب الدین عزیزی خادم، رئیس فدراسیون فوتبال دو طرف در موضوع مطالبات باشگاه به توافق رسیدند. به این ترتیب مشکل باشگاه آبادانی و سرمربی سابق این تیم با پرداخت این مطالبات توسط فدراسیون حل شد. دراگان اسکوچیچ در میانه فصل گذشته لیگ برتر در حالی از تیم صنعت نفت آبادان جدا شد که طبق قراردادش در صورت پیوستن به تیم دیگری باید مبلغ 140 هزار دلار غرامت به باشگاه صنعت نفت پرداخت می کرد. پس از حضور این مربی کروات در تیم ملی ایران، پیگیری باشگاه نفت آبادان برای دریافت مبلغ توافق شده از اسکوچیچ به نتیجه نرسید و این باشگاه سرانجام تصمیم گرفت به فیفا شکایت کند، اما فدراسیون فوتبال این مشکل را با پرداخت 70 هزار دلار به باشگاه صنعت نفت آبادان حل کرد.
رئیس هیات مدیره نفت آبادان:
با همکاری فدراسیون فوتبال بالاخره بدهی سرمربی تیم ملی به باشگاه صنعت نفت آبادان پرداخت شد.
حسن نصر اصفهانی، رئیس هیات مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان با تایید این خبر گفت: طبق حکم فیفا ما باید 70 هزار دلار از اسکوچیچ می گرفتیم که فدراسیون این مبلغ را تقبل کرد و فکر می کنم به صورت ریالی پرداخت شد. دنبال پول مان بودیم و برای باشگاه صنعت نفت تفاوتی نداشت چه کسی این پول را می پردازد. با این مبلغ می توان بخشی از مشکلات باشگاه را حل کرد.
رئیس هیات مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان درباره صعود تیم ملی فوتبال کشورمان با هدایت سرمربی سابق نفت آبادان به مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی 2022 گفت: از ابتدا هم گفتیم اسکوچیچ مربی توانمندی است. اکنون او به عنوان مربی تیم ملی قضاوت می شود، اما من در کار فنی دخالت نمی کنم. خیلی خوشحالیم تیم ما به مرحله بعدی جام جهانی صعود کرد، برای اولین بار بحرین را در منامه شکست داد و پس از چندین سال عراق را در یک بازی رسمی شکست داد. خوشحالیم تیم ملی کشورمان رو به رشد است. رئیس هیات مدیره باشگاه صنعت نفت درباره آخرین وضعیت این تیم در آستانه شروع مجدد رقابت های لیگ برتر گفت: تیم ما شرایط خوبی دارد. یک اردوی خوب در تهران داشت که به روند بهتر شدن تیم خیلی کمک کرد. اکنون هم بازیکنان و مربیان صنعت نفت زحمت می کشند و برای دیدارهای بعدی آماده می شوند.نصر اصفهانی درباره مباحث مطرح شده درباره احتمال تغییر در کادر فنی صنعت نفت در صورت تداوم نتایج ضعیف این تیم تصریح کرد: از رسانه ها می خواهم برای تیم ما حاشیه درست نکنند. نصر اصفهانی درباره اینکه آیا مسعود شجاعی برای فصل آینده گزینه سرمربیگری نفت آبادان است، توضیح داد: افتخار می کنیم که شجاعی به عنوان بچه آبادان و بازیکن سابق ما به چنین جایگاهی در فوتبال کشورمان رسید. بچه خیلی خوب و توانمندی است که در اروپا و اسپانیا بازی کرده است اما برای اولین بار است که چنین خبری می شنوم. ماهم از این موضوع استقبال می کنیم، اما بگذارید فصل تمام شود و بعد در این مورد صحبت کنیم. الان وقت حمایت از تیم و سرمربی تیم است تا در ادامه لیگ نتایج مطلوب بگیرند.
نگاهی گذرا به ورزش قهرمانی بانوان نفت در سالی که گذشت
مشعل: سال گذشته به دلیل همه گیری ویروس کرونا در جهان و درگیری تمام کشورها با شیوع این ویروس، سال سختی از نظر بهداشتی و اقتصادی بود، لیگ های ورزشی در تمام دنیا تحت تأثیر تبعات شیوع این بیماری قرار گرفتند و با مشکلات زیادی مواجه شدند. ورزش ایران نیز از این قاعده مستثنی نبود البته ورزش زنان و لیگ های بانوان ایران لطمه های مهلک تری دید. سال ۹۹ با چند لیگ ناتمام از سال ۹۸ آغاز شد، اما به دلیل شرایط نامساعد، پرونده این لیگ ها ناتمام بسته شد. در نیمه ابتدایی سال، ورزش زنان و لیگ های بانوان به دلیل شرایط موجودتعطیل شده بود تا اینکه در نیمه دوم سال با وجود مشکلات زیادی که وجود داشت، لیگ ها کم کم شروع به فعالت کردند. در لیگ های مختلف زنان بودند تیم هایی که به دلیل ابتلای بازیکنان به کرونا با مشکل مواجه شدند، اما در انتها لیگ ها با سلامتی بازیکنان به انتها رسید. سهم نفتی ها در ورزش قهرمانی و دربخش بانوان و حضور در لیگ مختلف ورزشی 7 تیم بود که با توجه به شرایط کرونایی و نیز شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه باید گفت نتایج قابل قبولی گرفتند که در خور نام ورزش نفت بود.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان و تیم بسکتبال بانوان گاز تهران در لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران حضور داشتند. تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان و تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز در لیگ برترفوتسال بانوان باشگاه های ایران حضور داشتند. تیم هندبال بانوان تأسیسات دریایی در لیگ برتر باشگاه های ایران حضور داشت. تیم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران در لیگ دسته یک حضور داشت و تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام در لیگ برتر فوتبال بانوان باشگاه های ایران حضور داشت.
تیم های بانوان نفتی در رقابت های مختلف ورزشی در سالی که گذشت، بیشتر از بازیکنان بومی، جوان و بعضاً شرکتی استفاده کردند که باید گفت این یک حرکت رو به جلو در ورزش نفت به شمار می رود.
باید گفت اگرازنتایج تیم بسکتبال بانوان گاز تهران بگذریم، 6 تیم دیگر موفق شدند مانند سال های گذشته نتایج قابل قبولی بگیرند.
مسابقات لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران، آخرین مسابقات بانوان بود که در کشور برگزار شد و تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان موفق شد برای دومین مرتبه در طول دوران حضور خود در این مسابقات مقتدرانه به قهرمانی برسد. بانوان فوتسالیست پالایش نفت آبادان تنها ورزشکاران نفتی بودند که در ورزش بانوان کشور بر سکوی قهرمانی تکیه زدند. تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز دیگر نماینده نفتی ها در این مسابقات که رقابت شانه به شانه ای با پالایش نفت آبادان داشت ، با اول شدن در گروه خود قدم به مرحله نهایی گذاشت اما درنهایت به مقام چهارمی بسنده کرد. لازم به ذکر است تیم ملی حفاری اهواز با اینکه به مقام چهارم رسید اما درراه قهرمانی پالایش نفت آبادان نقش اساسی داشت و به قول معروف پایه گذار قهرمانی این تیم بودند.
در لیگ برتر بسکتبال بانوان هم نفتی ها دو نماینده داشتند. تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان و تیم بانوان گاز تهران. آبادانی ها که از سرمربی سابق تیم ملی بهره می بردند، مسابقات را مقتدرانه شروع کردند و با اقتدار در مرحله مقدماتی اول شدند و با عبور از مرحله پلی آف به نیمه نهایی رسیدن ولی در این مرحله نتوانستند نمایش خوبی ارائه کنند و با دوشکست در مرحله نیمه نهایی و نیز بازی رده بندی درنهایت به مقام چهارم بسنده کردند. تیم گاز تهران که سابقه قهرمانی در لیگ را با خود به یدک می کشید، در فصلی که گذشت بسیار ضعف ظاهر شد و درنهایت در پلی آف هم موفق عمل نکرد تا به لیگ دسته یک سقوط کند. حالا این تیم باید فصل آینده برای برگشت به لیگ برتر در لیگ یک، راه سختی را طی کند.
در رشته هندبال بانوان هم دوتیم نفتی داشتیم یکی در لیگ برتر و یکی در لیگ دسته یک که به مصاف حریفان خود رفتند. تیم هندبال بانوان تأسیسات دریایی که از قهرمانان نفتی این رشته به شمار می رود و همواره در سال های گذشته بین 4 تیم اول لیگ برتر باشگاه های ایران حضورداشته در فصلی که گذشت به مقام چهارم بسنده کرد. تیم هندبال بانوان تأسیسات دریایی در گروه خود در مرحله مقدماتی دوم شد و به مرحله نهایی صعود کرد ولی در این مرحله با دوشکست در مرحله نیمه نهایی و رده بندی به مقام چهارم رسید. اما تیم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران که در لیگ دسته یک ایران حضور داشت به مقامی بهتر از چهارمی دست پیدا نکرد. تیم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران با تیمی بومی و جوان و نیز شرکتی برای برگشت به لیگ برتر سخت تلاش کرد. این تیم در مرحله گروهی با کسب مقام دوم در گروه خود به مرحله نیمه نهایی صعود کرد اما در این مرحله با دو شکست در نیمه نهایی و بازی رده بندی در نهایت به مقام چهارم رسید.
تیم فوتبال بانوان پالایش گاز هفتمین تیم نفتی بود که در مسابقات قهرمانی کشور حضور داشت. تیم بانوان پالایش گاز ایلام هم با ترکیبی بومی و جوان قدم به مسابقات گذاشته بود. این تیم که در گروه بسیار سختی همراه با قهرمان و نایب قهرمان دوره قبل حضور داشت که درنهایت با ارائه بازی های درخورشان توانست در گروه خود با کسب 18 امتیاز به مقام سوم برسد ولی این امتیاز و کسب مقام سوم برای حضور در مرحله نیمه نهایی و پایانی کافی نبود.
حال با توجه به نتایج کسب شده توسط بانوان نفتی در رقابت های مختلف ورزشی در فصلی که گذشت، باید گفت سال پر بار و موفقی را سپری کردند و مایه مباهات ورزش قهرمانی نفت بودند و هستند. بانوان ورزشکار نفتی نشان دادند پا به پای مردان حرکت می کنند و حتی در برخی رشته ها نیز برتر نشان دادند و باید گفت در سالی که فقط یک تیم ورزشی نفتی آقایان در سطح لیگ برتر در کشور با توجه به کثرت تیم های حاضر در بخش مردان و رشته های مختلف به قهرمانی رسیده است( تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی )، کاری کارستان انجام داده اند که قابل تقدیر است.
اردوی تدارکاتی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان بعد از 15 روزبه پایان رسید. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان از تاریخ 9 خردادماه اردوی آماده سازی و تدارکاتی خود را در تهران برپا کرد و طی این مدت ضمن برگزاری تمرینات اقدام به انجام دو بازی دوستانه کرد. شاگردان سیروس پور موسوی در اردوی تهران ابتدا به مصاف تیم فوتبال سپاهان رفتند که با این تیم به تساوی یک بریک رسیدند. ابتدا طالب ریکانی با یک ضربه کاشته از پشت محوطه جریمه دروازه سپاهانی ها را باز کرد. در ادامه داور یک خطا و ضربه پنالتی برای سپاهان اعلام کرد که منجر به اخراج محمد مطلق زاده هافبک نفتی ها شد. سجاد شهباز زاده از روی نقطه پنالتی توپ را وارد دروازه حامد فلاح زاده کرد و بازی به تساوی کشیده شد. آبادانی ها در ادامه برگزاری اردوی خود در تهران در دومین بازی تدارکاتی به مصاف پرسپولیس رفتند که در این دیدار هم به نتیجه تساوی 2 بر 2 دست پیدا کردند. گل های صنعت نفت آبادان را امیرحسین فرهادی دقیقه ۱۰ و طالب ریکانی دقیقه ۵۹ به ثمر رساندند و برای پرسپولیس در این دیدار مهدی عبدی دقایق ۵۲ و ۵۶ گلزنی کرد. اردوی تدارکاتی نفتی ها هفته گذشته بعد از 15 روزبه پایان رسید و اعضای تیم صنعت نفت به آبادان بازگشتند تا بعد از چند روز استراحت دور جدید تمریناتشان را در این شهر دنبال کنند. صنعت نفت در اولین بازی رسمی بعد از خاتمه تعطیلات لیگ مقابل سایپا تهران به میدان خواهد رفت.
مدیرعامل باشگاه حفاری:
مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز از انتخاب سرمربی بومی تیم فوتسال آقایان این باشگاه در هفته آینده خبر داد.
سید سالار محمد نیا، مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز درباره تکلیف سرمربی جدید تیم فوتسال ملی حفاری اهواز گفت: هنوز سرمربی تیم فوتسال حفاری برای فصل جدید لیگ برتر مشخص نشده است، البته در حال بررسی چند گزینه بومی برای این سمت هستیم و هفته آینده سرمربی تیم معرفی خواهد شد. مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز بابیان این که منتظر اتمام مسابقات فوتبال امید ملی حفاری و سپس طبق روال گرفتن اخذ مجوز برای فعالیت تیم هایمان در بخش قهرمانی هستیم، افزود: تیم فوتسال ملی حفاری را در حد وسع و توان مالی مان می بندیم و هدف استفاده از کادر بومی و بازیکنان بومی برای تیم فوتسال باشگاه و رسیدن به عنوان قهرمانی است. البته بودجه ما واقعاً با دیگر تیم های فوتسال قابل قیاس نیست اما تمام تلاشمان را برای کسب موفقیت می کنیم.
سید سالار محمد نیا در ادامه با اشاره به جوانان خوزستانی گفت: جوانان و بازیکنان خوزستانی خوبی داریم و می خواهیم با همین جوانان از اعتبار فوتسال حفاری دفاع کنیم. درهرصورت امسال نیز هدف ما سرمایه گذاری روی جوانان و کادر فنی بومی است، البته در پست هایی که بازیکن بومی مناسب پیدا نکنیم، اقدام به جذب بازیکن غیربومی خواهیم داشت. مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز در پاسخ به این سؤال که گفته می شود داوودی نزدیک ترین گزینه برای نشستن روی نیمکت تیم فوتسال حفاری است، گفت: ما از این مربی و مربیان خوزستانی دیگر و حتی کیاوش علاسوند سرمربی فصل قبل تیم، برنامه خواستیم و کمیته فنی باشگاه در حال بررسی این برنامه ها است. هر آنچه بوده در حد رایزنی و صحبت بوده و هنوز با هیچ مربی مذاکره نهایی یا عقد قرارداد صورت نگرفته است. محمد نیا در پایان عنوان کرد: درنهایت نیز هر مربی که برنامه هایش به اهداف و برنامه باشگاه، نزدیک و عملی تر باشد، به عنوان سرمربی تیم فوتسال حفاری انتخاب می شود.
گروهی از همکاران شرکت ملی نفت ایران و گاز مهاباد در یک برنامه کوهنوردی مشترک ضمن رعایت پروتکل های بهداشتی به ارتفاعات سه كانيان در شهرستان مهاباد در استان آذربايجان غربي و از رشته کوه زاگرس صعود کردند. 9 نفرازهمکاران شرکت ملی نفت ایران و ستاد وزارت نفت به همراه 3 نفر از همکاران و کوهنوردان شركت گاز شهرستان مهاباد با حضور در دهكده سه كانيان به سمت ارتفاعات 2700 متری كاني شيخان حرکت کردند و بعد از 5ساعت کوه پیمایی به قله رسیدند. در دهكده سه كانيان بيش از 25 كمپ كوهنوردي مجهز به وسايل گرمايشي وجود دارد كه كوهنوردان هنگام صعود به ارتفاعات اين منطقه از آن ها براي استراحت و برگزاري کلاس های آموزشي کوهنوردی استفاده می شود. این روستا و ارتفاعات مشرف به سد مهاباد قرار دارد. همکارانی که در این صعود شرکت داشتند عبارتنداز:
عبدالوهاب مريمي (رئيس اداره گاز مهاباد)، كيوان رسول زاده ( مسئول اداري مالي و كالاي گاز مهاباد)، ابوبكر اصلي راد( مسئول انشعابات و نصب تجهيزات گاز مهاباد)، سيد مصطفي احمدي نسب، عبدالله امامي، محسن صداقت، مسعود اصغري، عبدالرسول درويشي، حسن نعيمي پور، حسن حكيمي، منصور رحيم زادگان و حسين باقر زاده( سرپرست گروه ).
منابع جدید انرژی های تجدیدپذیر در دنیای امروز
مشعل انرژی های تجدیدپذیر از چند دهه گذشته تا امروز جای خود را در کنار سوختهای فسیلی باز کرده اند و هر روز دامنه و گستردگی و تنوع و کاربردشان بیشتر می شود. نور خورشید، باد، باران، جزر و مد، امواج، زمین گرمایی (ژئوترمال) و ... نمونه هایی از انرژی های تجدید پذیر هستند که می توان از آنها انرژی برق، گرمایش و سرمایش هوا و آب گرفت و در زمینه هایی مثل حمل و نقل هم به کار برد. در بسیاری از کشورها استفاده از انرژی های تجدید پذیر از یک انتخاب تبدیل به قانون و الزام شده و حمایتهای مالیاتی و مالی و زیرساختی زیادی از مصرف کنندگان صورت می گیرد. اما در سالهای اخیر با پیشرفتهای علمی و تکنولوژیک که در حوزه انرژی های تجدید پذیر رخ داده است، شاهد اضافه شدن منابع جدیدی از انرژی های تجدید پذیر و محل های به کارگیری متفاوتی هستیم. این تغییرات یعنی بخش بیشتری از مردم روی کره زمین به این موضوع اهمیت می دهند و نگران آینده زمین و جایی هستند که درآن زندگی می کنند.
نکته قابل توجه درباره انرژی های تجدید پذیر از ابتدا تا امروز این است که استفاده از آنها و فراگیری آن از سوی مردم و دولتها ارتباط بسیاری با توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی یک کشور دارد و می تواند از وابستگی به منابع فسیلی گران و دور از دسترس بکاهد. در عین حال بسیاری از شهروندان و دولتها هزینه های غیرمعمول و سنگین ابتدایی برای شروع مصرف و تغییر رویه خانه ، کارخانه یا مجموعه خود را بهانه ای برای به کارگیری انرژی های تجدید پذیر اعلام می کنند؛ درصورتی که این تجهیزات پس از هزینه های اولیه، تا سالها بسیار اقتصادی هستند. درعین حال نباید ویژگی هایی را که منجر به ممانعت از تولید آلاینده ها، افزایش امنیت عرضه انرژی و افزایش دسترسی به منابع انرژی پایدار می شود، فراموش کرد و کنار گذاشت. در میان انرژی های تجدید پذیر از گذشته تا امروز، انرژی خورشیدی یکی از اصلی ترین و بیشترین کاربردها را دارد و به اندازه کافی توجیه اقتصادی در مصرف را پیدا کرده است. انرژی تجدید پذیر پر مصرف دیگر انرژی باد است که به واسطه شرایط جغرافیایی در برخی از مناطق کشور ما هم مورد استفاده است. مزرعه های بادی در کشورهای مختلف سهم قابل توجهی در تولید برق دارند و به شکل همزمان از تولید گازهای گلخانه ای هم جلوگیری می کند. گفته می شود که در میان انواع انرژی های تجدید پذیر، انرژی باد هزینه سرمایه گذاری اولیه کمتری دارد و با بهبود فناوری، افزایش توربین ها و رفع محدودیت ها، کاهش چشمگیری در این هزینه متصور است.
در میان انرژی های تجدید پذیر یکی از موارد جالب توجه، انرژی زمین گرمایی (ژئوترمال) است. انرژی زمین گرمایی، از حرارت حاصل از تجزیه مواد رادیواکتیو، هسته مذاب کره زمین، کوه زایی و واکنش های درون زمین سرچشمه می گیرد. چشمه های آب گرم، نمونه هایی از انرژی زمین گرمایی هستند، آب به وسیله سنگ های زیرزمین گرم می شوند و سپس در سطح زمین جریان می یابد. حدود بیست کشور از این انرژی برای گرم کردن خانه ها، آب و یا برای تولید الکتریسیته استفاده می کنند، اما هنوز سطح استفاده بالایی ندارد.
انرژی «زیست توده» از جمله مدلهای جدید انرژی های تجدید پذیر است که مطالعات زیادی برای کاربردهای آن صورت می گیرد. گونه های مختلفی از انرژی، سوخت های منابع جامد وگازی، حرارت، موادشیمیایی و دیگر مواد را می توان به وسیله فناوری های بیو انرژی، از منابع گیاهی جانوری تجدیدپذیر به دست آورد. کاربرد اقتصادی بسیار رایج انرژی زیست توده، استفاده از مواردی نظیر پس ماندهای حاصل از کشاورزی، غذا و ضایعات شهری است. «هیدروژن» و «پیل سوختی» از دیگر نمونه های انرژی های تجدید پذیر هستند. هیدروژن عمده ترین گزینه مطرح به عنوان حامل جدید انرژی است. فراوانی، سهولت تولید از آب، مصرف تقریباً منحصربه فرد و سودمندی زیست محیطی ذاتی هیدروژن، از جمله ویژگی هایی است که آن را از دیگر گزینه های مطرح، متمایز می کند. استفاده از پیل های سوختی (Fuel Cell)، جهت تأمین هم زمان الکتریسیته و حرارت به روش الکتروشیمیایی هم مطرح است.
اما در میان منابع انرژی های تجدید پذیر موارد جدید و عجیبی هم وجود دارند که در سالهای اخیر شناسایی شده اند و هنوز محققان تحقیقات روی آنها را تمام نکرده اند. منابعی که درباره آنها صحبت می کنیم به شکل معمول تصوری از ایجاد انرژی درباره آنها وجود ندارد. به عنوان نمونه شاید نتوانید تصور کنید که یک عروس دریایی می تواند برق تولید کند. به همین دلیل خوب است تحقیقات دانشمندان روی چند مورد از این منابع انرژی تجدید پذیر را مرور کنیم.
در آیسلند آتش فشانهای زیادی فعال هستند و محققان این کشور مشغول بررسی راه های دسترسی به مواد مذاب زیرزمینی با حرارت بیش از هزار درجه سلیوس برای تبدیل به الکتریسته هستند. آنان معتقدند قابلیت مواد مذاب زیر زمینی برای تولید الکتریسیته ۱۰ برابر بیش از منابع معمول تولید انرژی زمین گرمایی است. قبلا درباره استفاده از باد به عنوان یکی از انرژی های تجدید پذیر صحبت کردیم، اما دانشمندان متوجه شده اند بادی که در میان شاخه های درختان می وزد، انرژی متفاوتی دارد. آنها دریافته اند که ارتعاشات به وجود آمده از حرکت شاخه های درختان را می توان به انرژی قابل مصرف تبدیل کرد.
یکی از موضوعات قابل توجه درباره انرژی های تجدید پذیر ، تطبیق و هماهنگی آن انرژی با منطقه جغرافیایی آن است. مثل این مورد که دانشمندان از خاک برای تولید برق در زمینهای کم باران و محروم آفریقا استفاده کنند. دانشمندان دانشگاه هاروارد یک باتری ساخته اند که به وسیله خاک شارژ می شود. باتری های خاکی برخلاف باتری های موبایل و دستگاه های معمولی درون یک سطل پنج لیتری آب شور ساخته می شوند که یک پارچه گرافیتی آندی ، یک تور فلزی کاتدی ، گل و لایه ای از شن در آن قرار داده شده تا به عنوان یون در محلول الکترولیت نمکی عمل کند. طلای کثیفی که بارها درباره اهمیت استفاده از آن صحبت شده است ، یکی از منابع مهم برای تولید برق هم شناخته شده است و دانشمندان تلاش کرده اند تا از این چالش مهم برای بشر در همه کشورها به نفع خودشان بهره ببرد. در بسیاری از کشورها زباله های جمع آوری و یا دفن شده محلی برای تولید برق شده اند.
یکی دیگر از منابع عجیب انرژی تجدید پذیر ما انسانها در جایگاه عابران پیاده هستیم. دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که با قدم زدن روی پیاده روها به شکل معمول می توان انرژی الکتریسیته تولید کرد. در این طرحهای انرژی پاک ، با استفاده از سنگفرش هایی خاص، انرژی جنبشی موجود در پیاده روها را جمع آوری و برای برق در چراغ های روشنایی خیابان از آنها استفاده شود.
اما شاید جالبترین مورد در موارد عجیب انرژی های تجدید پذیر ، معجون عروس دریایی و تولید برق از آن باشد. این موجود دریایی حاوی نوعی پروتئین فلورسنت سبز رنگ است که برای خلق سلول های سوختی بسیار کوچک استفاده می شود. محققان سوئدی مدتی است که از نوعی خاصی از عروس دریایی به نام «آکوارئا ویکتوریا» که از خود نور ساطع می کنند، برای تولید برق استفاده می کنند.
اشکم ولی به پای عزیزان چکیده ام
خارم ولی به سایه گل آرمیده ام
با یاد رنگ و بوی تو ای نو بهار عشق
همچون بنفشه سر به گریبان کشیده ام
چون خاک در هوای تو از پا فتاده ام
چون اشک در قفای تو با سر دویده ام
من جلوه شباب ندیدم به عمر خویش
از دیگران حدیث جوانی شنیده ام
از جام عافیت می نابی نخورده ام
وز شاخ آرزو گل عیشی نچیده ام
موی سپید را فلکم رایگان نداد
این رشته را به نقد جوانی خریده ام
ای سرو پای بسته به آزادگی مناز
آزاده من که از همه عالم بریده ام
گر می گریزم از نظر مردمان رهی
عیبم مکن که آهوی مردم ندیده ام
*رهی معیری
علیرضا افتخاری آهنگساز و خواننده پرطرفدار ایرانی است . او بیش از هفتاد آلبوم موسیقی منتشر کرده است که برخی از آنها همچون « نیلوفرانه ، صیاد» ، « یاد استاد» و ... بسیار پرطرفدار و ماندگار هستند. افتخاری در دهه 70 و 80 بسیار پر کار بود و بیشتر آلبومها در این دو دهه منتشر شدند اما در دهه 90 تاکنون کم کار بوده است. ترانه«گل من » یکی از ترانه های معروف افتخاری از آلبوم « امان از جدائی» است که محمد جلیل عندلیبی آهنگساز آن بوده است.
زهرا عبدی لیسانس ادبیات فارسی و نیز لیسانس ادیان و عرفان از دانشگاه تهران دارد. رمان «ناتمامی» این نویسنده در سال ۱۳۹۵ چاپ شد که تاکنون با استقبال خوبی مواجه شده است. همچنین این کتاب برنده تندیس بهترین رمان سال ۱۳۹۵ از جایزه ادبی هفت اقلیم شده و استقبال خوبی هم از طرف خوانندگان داشته است. کتاب به طور کلی در مورد دو دختر دانشجو در تهران است که یکی از آن ها مفقود می شود و هم اتاقی او به دنبال پیدا کردن و یافتن او با شخصیت ها و موقعیت هایی برخورد می کند که شاکله اصلی داستان اند. این کتاب ۲۳ فصل دارد و دو راوی که تقریبا هر فصل را یک راوی روایت می کند. لیان دختر جنوبی قوی و خودساخته ای است که یک روز بدون اینکه وسیله ای با خود بردارد، مفقود می شود اما برای اولین بار با نوع جدید و خلاقانه ای از پرداختن به این فقدان رو به رو می شویم. دوست و هم خوابگاهی لیان (سولماز) که دختری است تماما متفاوت با لیان با خواندن یادداشت های لیان سعی در پیدا کردنش دارد.
همسر فیلمی در ژانر کمدی - خانوادگی ساخته مهدی فخیم زاده است که در دهه 70 تولید شده است. مهدی هاشمی، فاطمه معتمدآریا، نسرین مقانلو و... بازیگران این فیلم هستند. زن و شوهری در شرکتی کار می کنند که رئیس شرکت به جرم اختلاس دستگیر می شود. مرد هم که معاونت شرکت را به عهده دارد، مطمئن است وی را به ریاست شرکت انتخاب خواهند کرد ولی هیئت امنا همسر او را برمی گزیند. مرد که تحمل ریاست همسرش را ندارد مشکلاتی در محل کار و در نتیجه خانواده به وجود می آورد. نکته مهم این است که موضوع این فیلم برای آن سال ها بسیار نوگرایانه و بدیع بوده است و پرداختن به حضور زنان در مراتب بالای اجتماعی و حضور یک کارآگاه زن در آن زمان، نشان می دهد که موضوع فیلم «همسر» بسیار جلوتر از تاریخ وقوع خودش بوده است.
گپی با یکی از مردان شاعر نفتی خارک و پسر فوتبالیستش
علی بهرامی زیر تیغ آفتاب و در حساس ترین مشاغل در مناطق عملیاتی خارک، یک دنیا نظم و واژه در ذهنش می چرخد. هیچ لحظه ای را نمی تواند بدون شعر سپری کند و آنچنان که می گوید حتی پس از کار سخت در خارک، اگر کار دیگری نداشته باشد. در محافل و شب شعرهای مجازی هم شرکت می کند. امیر کافوری از کارکنان شرکت پایانه های نفتی خارک، با «مشعل» از دنیای ادب و هنر گفته و البته پسرش، آرمان هم که غرق در دنیای فوتبال حرفه ای است، با ما هم کلام شده است. گپ و گفت ما را با این همکار نفتی و پسرش می خوانید.
امیر کافوری هستم. از سال 1378 به واسطه یکی از دوستان پدرم وارد صنعت نفت ایران در جزیره خارک شدم؛ البته پدرم در واحد ترابری خارک کار می کردند و هشت سال جنگ را در اینجا مشغول بودند تا اینکه بازنشسته شدند. مرداد سال 1378 به مدت یک سال و نیم در بخش حراست مشغول به کار بودم و پس از آن به اداره صادرات پایانه های خارک رفتم. از سال 1381نیز به صورت قرارداد مدت موقت در پایانه های خارک کار می کنم و از کارکنان اقماری محسوب می شوم و چنانچه می دانید، 14روز کار و 14 روز در خانه هستیم.
سال 1350 در آبادان متولد شدم؛ اما پدرم اصالتا بوشهری بود. از سال 1320 به آبادان مهاجرت کرد، یعنی همان سال هایی که شهر آبادان تازه داشت به عنوان یک شهر نفتی پا می گرفت. خانواده ام در شهر بهبهان هستند و من 14روز را کنار خانواده سپری می کنم. همسرم نقاشی واقعگرا را دنبال می کند و اوقات فراغتش با این هنر می گذرد. دو پسر به نام های آرمان و آرمین دارم که هر دو به طور تخصصی و حرفه ای اهل فوتبال هستند. آرمان 17 ساله است و دو سال در صنعت نفت آبادان و همچنین نفت و گاز گچساران بازی می کرد. آرمین هم 12 ساله است و حسابی پیگیر فوتبال. هر دو در هر باشگاهی که بازی کردند، بسیار مورد توجه سرمربی و کادر فنی بوده اند.
در اداره کل صادرات، اپراتور تاسیسات یا همان استادکار تاسیسات هستم. ما نفت خام را صادر می کنیم؛ اداره ما یک اداره کاملا عملیاتی است. این عملیات، مجموعه ای از بارگیری است و ما روی اسکله صادرات نفت مشغولیم. در واقع هر لحظه ای که کشتی پهلو بگیرد، کار ما آغاز می شود، تا زمانی که بارگیری به اتمام برسد و نفتکش یا کشتی به سوی مقصدش حرکت کند. مدرک من دیپلم است و کار صنعتی و استادکاری تاسیسات را به صورت تجربی و در کنار پیشکسوتان آموخته ام.
شعر گفتن من اگر چه در خارک ادامه دارد؛ اما از خارک شروع نشد. سال ها پیش، همزمان که دیپلم گرفتم، به طور خیلی ابتدایی شعر می سرودم و کم کم از سال 1374 به بعد، به شعر سپید علاقه مند شدم و سعی کردم در این قالب بیشتر شعر بگویم و مسیر شعرم را تغییر دادم.
اتفاقا خیلی ها از من می پرسند که در شرایط سخت کاری چطور به شعر می پردازی؟ یا وقتی در حین کار روی اسکله هستی، با شعر چه می کنی؟ واقعیت آن است که در چنین وضعیتی، اگر شرایطش را داشته باشم، سعی می کنم آنچه به ذهنم رسیده را کاغذ یادداشت کنم و اگر نه، تلاش می کنم در ذهن و خاطرم نگه دارم تا شرایط نوشتن واژه ها پیش بیاید. من معتقدم که شعر، یک الهام درونی است و شعر آمدنی است نه ساختنی و هیچ ربطی به نوع کار و شرایط شغلی شاعر ندارد. شعر و واژ ها ممکن است در هر لحظه و هر جایی دریافت های حسی شما را درگیر کند. بنابراین اگر شاعر، واقعا شاعر باشد، در هر مکان و در هر شرایطی، شعر به او می رسد، حتی در زمان خواب.
بله اتفاقا در فضای مجازی، جلسات و محافل شعر برگزار می کنیم. پس از کار روزانه، گاهی از طرف همکاران و دوستان درباره برگزاری یک محفل شعر مجازی اطلاع رسانی می شود و این جلسات را دنبال می کنیم. هر کس شعری می خواند و گاهی نظرها و نقدهایی نیز مطرح می شود.
سرودن شعر، هیچ ارتباطی به مدرک تحصیلی ندارد؛ بلکه شعر باید در نهاد انسان باشد. ضمن احترام، کسانی را می شناسم که دکترای ادبیات فارسی دارند؛ اما شعر نمی گویند و به عکس کسانی هم هستند که مدرک صنعتی دارند و با فلز و سیمان در ارتباطند، اما اهل شعر هستند. هنر و شعر، یک مسأله ذوقی و درونی است. باید مانند یک تابلو به دل بنشیند. ممکن است کسی هم از آن تابلو خوشش نیاید. نگرش ها و دیدگاه ها بسیار متفاوت است، به عنوان مثال، در میان همکاران، کسانی را داریم که با ذوق و سلیقه شخصی، شعر را دنبال می کنند، می آیند و می پرسند و همکارانی را هم داریم که اصلا اهل این فضا نیستند.
9-8 روز از این دوران استراحت را در حوزه شعر هستم و کارهایم را تبادل می کنم. همچنین همانند بسیاری از خانواده های ایرانی ممکن است به مسافرت برویم، در کنار خانواده، سریال تلویزیونی ببینیم، مهمانی برویم و یا به کارهای خانه رسیدگی کنم.
از بین شاعران کلاسیک به اشعار فردوسی، مولانا و سعدی خیلی علاقه مند هستم و در میان شاعران نیمایی و سپید هم به اشعار شاعرانی چون سهراب سپهری، مهدی اخوان ثالث و شاملو توجه دارم؛ البته به همه پیشنهاد ویژه می دهم حتما اشعار سهراب سپهری را در قالب کتاب هشت بهشت دنبال کنند. واقعیت این است که نمی توان به کسی اصرار کرد که اهل شعر باشد، این مسأله نیاز به پشتوانه فرهنگی دارد. باید کسی اهل فرهنگ و هنر باشد تا اهل شعر هم بشود و سطح برداشت ها از اشعار مختلف، بسیار متفاوت است. خیلی کم پیش می آید که دیدگاه ها درباره یک شعر یکسان باشد.
مجموعه شعرهایم به نام «برای کسی مثل خودم» بزودی به بازار نشر می آید. در اینجا می خواهم بگویم که ذات هنر، مقدس است. در دنیایی از فشارها و سختی ها و فلز و آهن می توانیم با یک شعر، حال خودمان را خوب تر کنیم.
نمونه شعر امیر کافوری:
ای آدم ها
و هیچ کس نمی داند
در واپسین نفس
عقربه ها در کدامین ثانیه
سکته می کنند به فرمان مرگ
تا مارش عزایمان نواخته شود
و پیراهن مان نیمه اهتزار
تا فریاد زمانه برخیزد
ای آدم ها، فقط کمی انسان بمانید.
خارک، کتیبه حماسه ها
این دریا، همان دریاست
که شاهد بود و گریان
کاتب بود و نالان
نوشت و نوشت، رشادت ها را
اسوه های دیار تاریخ
شعله های مقاوم
آلاله های گمنام را
این دریا همان سرود باران
همان آوای حماسه ها
بر مناره نیلگون عشق
دریا، کتیبه ایمان است
حکاک مردانی از جنس بهشت اند
بر خلیج همیشه نجیب فارس
خارک، تندیس افتخار و ماندگار
فروردین سال 1383 به دنیا آمدم. از 5 سالگی به مدرسه فوتبال رفتم و از 7 سالگی به طور حرفه ای این رشته ورزشی را دنبال می کنم. فوتبال را از آکادمی فوتبال «پیمان» شروع کردم و تا 12 سالگی آنجا بودم و در بازی های درون شهری، استانی با تیم نونهالان زیر 13 سال ملی پوشان بهبهان همراه بودم و تا 15 سالگی در این تیم بازی می کردم. در یکی از بازی هایی که با یک تیم رامهرمزی داشتیم، آقای سعید شاهوردی، پیشکسوت فوتبال آبادان و تیم صنعت نفت، بین نیمه آمد و مرا به تیم صنعت نفت آبادان دعوت کرد. آن روز، روز تولدم بود و انگار با پا گذاشتن در دنیای حرفه ای فوتبال، دوباره متولد شدم.
تا ابتدای سال 1400 با نوجوانان صنعت نفت قرارداد داشتم تا اینکه به مشکلاتی برای رفت و آمد و نداشتن مکان برخوردم. مدتی را با تیم امید صنعت نفت آبادان بازی کردم. همچنین 4-3ماه در تیم نوجوانان نفت و گاز گچساران مشغول به بازی بودم و در تمرین های تیم امید استقلال خوزستان هم شرکت کردم. پیشنهادهای زیادی برای تیم های مختلف دارم و فعلا مشغول تمرین هستم تا با ارزیابی و مشورت بیشتر، تیم جدیدی را انتخاب کنم.
من هافبک چپ (وینگر چپ) هستم؛ البته با هر دو پا هم می توانم بازی کنم. شماره مورد علاقه من 13 است؛ چون جاسم کرار، بازیکن سابق صنعت نفت آبادان و مورد علاقه من این شماره را می پوشید.
سال 1398 از طرف محل کار پدرم دعوت شدم و به جزیره خارک رفتم. با هماهنگی و همکاری اداره تربیت بدنی در اوج شرجی بودن هوای خارک، بازی های دوستانه ای انجام دادیم. سختی های شغل پدرم را دیدم و گرمای طاقت فرسا و رطوبت شدید هوا را از نزدیک لمس کردم. مسؤولیت پدرم بسیار سنگین و حساس است و به تمرکز بسیار بالایی نیاز دارد و کوچکترین اشتباه در کار آنها، ممکن است خطرات زیادی را ایجاد کند.
الان که کلاس یازدهم هستم و در آستانه برگزاری امتحانات پایان سال به صورت مجازی. درسم خوب است و خودم و خانواده ام راضی هستیم و من بیشتر از هر چیز به درس تاریخ علاقه دارم. تاریخ و تمدن ایران را بسیار دوست دارم و همیشه بهترین نمره ها را از درس تاریخ گرفته ام و در این حوزه مطالعه می کنم. بعد از اینکه دیپلم بگیرم، قطعا روی فوتبال متمرکز می شوم و بیش از هر چیز این رشته را دنبال خواهم کرد. اگر در این رشته ورزشی متوقف شدم، دوست دارم در رشته حقوق و برای وکالت درس بخوانم؛ اما اولویت من پیش از درس و دانشگاه، فوتبال است.
اوقات فراغت من هم با فوتبال می گذرد و این رشته را بر هر چیز دیگری ترجیح می دهم. در دنیای مجازی هم اخبار فوتبال را دنبال می کنم و البته گاهی با دوستانم به گردش می روم؛ اما می دانم که دوستی بهتر از خانواده نیست. هر اتفاقی برایم پیش بیاید، با خانواده در میان می گذارم. در مدتی که فوتبال بازی می کنم، پدر و مادرم زحمات زیادی برای من کشیده اند. پدرم مانند کوه پشت من بوده است. او هم در جوانی فوتبال بازی می کرد و همیشه نکات اخلاقی و فرهنگی زیادی به من آموخته است. راه و چاه زندگی را از خانواده ام آموخته ام و سعی می کنم با کسب موفقیت، زحماتشان را تا حدی جبران کنم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات