رویارویی انرژی های تجدیدپذیر با حقیقت
سهام شرکت های فعال در عرصه تولید انرژی های تجدیدپذیر در بازار بورس طی سال گذشته میلادی در مقایسه با دیگر بخش ها بهترین عملکرد را ثبت کردند زیرا باوجود شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) ظرفیت های زیادی پیش روی انرژی های خورشیدی و باد قرار گرفت، به طوری که شرایط نشان می دهد این صنعت در برابر شوک ها مقاوم است. با این حال، می توان گفت موفقیت بیش از حد وجود دارد و اکنون شرکت خدمات مالی ام اس سی آی (MSCI) هشدار می دهد که شرایط کنونی صنعت انرژی های تجدیدپذیر ممکن است حبابی شکل شود. براساس داده های ارائه دهنده شاخص، این حباب مشابه در دوران پیش از بحران دامنه دات کام (dotcom) برای فعالان حوزه فناوری هم رخ داد. داده ها نشان می دهد که استفاده از انرژی های تجدیدپذیر چنان محبوب شده است که بخشی از شرکت خدمات مالی ام اس سی آی به سهم های پرطرفدار بدل شده است. برای مقایسه، اقبال بالا به سهام شرکت های فعال در حوزه فناوری پیش از دوره گسترش دامنه دات کام، اندکی بالاتر از شاخص فناوری شرکت خدمات مالی ام اس سی آی بود. به راحتی می توان علت این محبوبیت را درک کرد، رسانه های تجاری گزارش های پیاپی و پرشماری درباره برنامه های بلندپروازانه دولت برای بخش انرژی که به طور مداوم روی انرژی های بادی و خورشیدی تمرکز دارند، منتشر می کنند.
حرکت به سمت تولید انرژی پاک
روایت غالب خدشه ناپذیر است؛ برای تمدن بشری، حداقل بخشی از تمدن که در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (او ئی سی دی) دسته بندی شده اند، راهی جز حرکت به سمت تولید انرژی های پاک تر و اتکای بیشتر به برق به جای سوخت های فسیلی وجود ندارد. با توجه به حمایت دولت به عنوان عامل کلیدی برای افزایش ظرفیت تولید انرژی های بادی و خورشیدی، تعجبی ندارد که سرمایه گذاران به اندازه تحلیلگران و کارشناسان این بخش ابراز خرسندی کنند و برای در معرض قرار گرفتن این دوران عجله داشته باشند.
با این حال، در واقعیت، همه توصیف ها به همان اندازه که در گزارش های مربوط به آینده حوزه انرژی وجود دارد، صریح و قطعی نیستند. برای نمونه کمبود تراشه را در نظر بگیرید، در اوایل ماه مه میلادی، سهام بخش های فعال در عرصه انرژی های خورشیدی بسیار ضعیف بود زیرا کمبود مداوم نیمه هادی نگرانی هایی را برای سرمایه گذاران به وجود آورده بود، زیرا شرکت های تولیدکننده انرژی خورشیدی توان پاسخگویی به تقاضای زیاد محصولات خود را نداشتند. در طول چهار هفته، سهام صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس مربوط به شرکت «اینوسکو سولار» (Invesco Solar) تا 15 درصد افت را ثبت کرد. شرکت «سولار اج» (SolarEdge)، یکی از بزرگترین فعالان عرصه تولید انرژی خورشیدی که گزارش نتایج سه ماه نخستش با انتظارهای تحلیلگران فاصله بسیاری داشت، هشدار داد حاشیه های سود برای پوشش هزینه های بالاتر حمل ونقل کاهش می یابد.
این موارد تنها دو نمونه از شوک هایی است که در هر نقطه از آینده می تواند پیش روی بخش انرژی های تجدیدپذیر قرار گیرد، مانند هر صنعت دیگری، انرژی های بادی و خورشیدی در معرض عوامل مختلفی قرار دارند، از جمله اختلال های زنجیره تامین، مانند موردی که اکنون با توجه به اوضاع نیمه هادی ها و دسترسی به مواد خام شاهد آن هستیم که ممکن است در کوتاه مدت به یک خطر تبدیل شود. در عین حال، به این دسته از ریسک های طبیعی، حجم بالای خرید و فروش سهام تجدیدپذیرها را هم باید اضافه کرد و طبق برآوردهای شرکت خدمات مالی ام اس سی آی، در صورت رکود اقتصادی، این بخش می تواند تا 42 درصد افت داشته باشد. این روند با افت 31 درصدی برای سهام های شرکت های در حال رشد (سهام رشدی Growth Stocks) طبق همین سناریو و یکی از 20 درصد برای بازار جهانی سهام در کل مقایسه می شود. شرکت خدمات مالی ام اس سی آی در گزارش خود یادآوری کرده است که احتمال چنین سناریویی - با نامشخص بودن رکود تورمی - در مقایسه با سناریوهای خوشبینانه دیگر بسیار اندک است، با این حال، این شرکت اضافه می کند که شدت آن برای درک بیشتر ارتباط بین افزایش معاملات و فروش بالقوه شدید بازار، مفید است. فروش دوباره، حتی در بهترین شرایط اقتصادی، همیشه یک خطر به شمار می آید.
صنایع دیگر با نمونه های کافی از این شرایط روبه رو شده اند حتی تجدیدپذیرها، همان طور که پیش تر گفته شد، دچار شوک و فروش دوباره شده اند.
در واقع، بخش انرژی های تجدیدپذیر بازار سهام از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون عملکرد ویژه ای نداشته است.
برداشت از صندوق های سرمایه گذاری
الکس کیمانی در اوایل ماه میلادی طی گزارشی در «اویل پرایس» نوشته بود از ابتدای ماه مه، سرمایه گذاران 154 میلیون دلار از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس مربوط به انرژی های پاک از قبیل ICLN و TAN برداشت کرده اند.
دارایی های این گروه طی سه ماه اخیر به طور پیاپی کاهش یافته و اکنون حدود 18 میلیارد و 100 میلیون دلار در مقایسه با بالاترین رقم 22 میلیارد و 300 میلیون دلاری آنها در پایان ماه ژانویه است. به عبارت دیگر، سهام شرکت های فعال در عرصه تولید انرژی های تجدیدپذیر از آنجا که ممکن است محبوب باشند، از تغییرهای ذائقه معامله گران و رفتار احساسی در امان نیستند. چالش های بیشتری نیز در راه است، برای نمونه طوفانی در بخش انرژی خورشیدی در حال شکل گیری است که به نوعی ناسازگاری مربوط می شود. جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا برنامه های کلانی برای بخش های تولید انرژی خورشیدی دارد، با این حال، بیشتر صفحه های خورشیدی مورد نیاز این برنامه ها با پلی سیلیکون تولید چین ساخته می شوند و اژدهای زرد در این زمینه به استفاده از کار اجباری برای ساخت این محصول و بسیاری موارد دیگر متهم می شود. چنانچه ایالات متحده آمریکا مجبور به استفاده از پلی سیلیکون چینی باشد، هزینه صفحه های خورشیدی گران تمام و سبب می شود اعتبار صنعت انرژی خورشیدی به عنوان منبع انرژی ارزان قیمت لکه دار شود. توربین های نیروگاه های بادی نیز تا حد زیادی نیازمند مس هستند و در افق چشم انداز کمبود در زمینه تأمین بسیار پر رنگ جلوه می کند، همچنین باید در نظر داشت که کمبود عرضه همیشه به معنای بالاتر بودن قیمت است. قیمت های بالاتر به طور معمول برای سرمایه گذاران جابه جا می شوند زیرا این موضوع رقابت در عرصه فناوری مرتبط، اعتبار مالیاتی یا نبود اعتبار مالیاتی را به خطر می اندازد. صحبت از اعتبارهای مالیاتی است، این موارد برای همیشه وجود نخواهد داشت. همه دولت ها، حتی بلند پروازانه ترین اهداف در زمینه انرژی های سبز، در بعضی از مواقع قصد دارند حمایت سخاوتمندانه خود از انرژی های بادی و خورشیدی را متوقف کنند. اکنون تحلیلگران اطمینان دارند تا زمان پایان اعتبارها، انرژی های بادی و خورشیدی به اندازه کافی در عرصه رقابت باقی خواهند ماند و محکم روی پای خود می ایستند. در عین حال، واقعیت بیشتر ثابت می کند که تحلیلگران تحلیل های منطبق بر واقعیت ندارند، بنابراین تنها راه برای دانستن اینکه آیا آنها به واقع روی پاهایشان می ایستند، صبر و تماشای شرایط است. استدلال های زیادی درباره این پیش بینی های مثبت وجود دارد- فناوری صفحه های خورشیدی ارزان تر می شود و توربین های بادی نیز همین شرایط را تجربه خواهند کرد- اما همان طور که نمونه های پلی سیلیکون و مس نشان داد، هیچ موضوعی قطعی نیست. با بالا رفتن خرید و فروش سهام ها، هرگونه تردید برای آسیب قوت می گیرد، این همان موضوعی است که سرمایه گذاران مشتاق سرمایه گذاری در بخش انرژی های تجدیدپذیر باید پیش از ورود به این عرصه در ذهن داشته باشند.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: ایرینا اسلاو برای
مترجم: امیر دشتی