هنرهایی که راحت و کم هزینه می توانید بیاموزید
علی بهرامی هنرآموزی برای خیلی ها دغدغه مالی دارد. خیلی ها هستند که می خواهند دنبال یادگیری یک هنر بروند، اما نگرانند که هزینه های آن بالا باشد و اینک وقت کافی برای آموختنش وجود نداشته باشد. همین جا بگوییم که به همه شما حق می دهیم. با ما باشید تا کمی شما را راهنمایی کنیم تا هم بسیار کم هزینه و هم در اوقاتی که به بطالت سپری می شوند، هنری بیاموزید. هنرآموزی روحتان را آرامش می دهد و قطعا سرمایه ای فرهنگی برای خودتان و خانواده هایتان خواهد بود. اگر کمی جدی باشید، به زودی در یک هنر دست توانایی پیدا خواهید کرد.
خوشنویسی
هنر خوشنویسی یکی از ارزان ترین هنرهایی است که می توانید خیلی سریع آن را دنبال کنید. چند قلم، دوات و مقداری کاغذ می خواهد و البته یک اراده و پشتکار بسیار قوی. پرداختن به هنر خوشنویسی چنان آرامشی به شما می دهد که محال است آن را با چیز دیگری عوض کنید. انواع برنامه ها و فیلم های آموزشی و اپلیکیشن ها و... وجود دارد که تقریبا رایگان این هنر را به شما آموزش می دهند. لازم نیست در حد استاد امیرخانی یا میرعماد کاتب شوید، همین که خودتان از خط تان لذت ببرید و اطرافیانتان را تحسین تان کنند و زیبایی خط تان را ببینید، کافی است. البته بد نیست سری هم به انجمن خوشنویسان منطقه و محل زندگی یا کارتان بزنید. حرفه ای ترین اساتید خوشنویسی شما را به کمترین هزینه ای که فکرش را می کنید، آموزش خواهند داد. شروع کنید هیچ وقت برای خوشنویسی دیر نیست.
طراحی
باز هم یک مداد و مقداری زغال و چند کاغذ می تواند شما را به دنیایی از حجم و شکل و اندازه ببرد. حتما انواع طراحی های سیاه قلم را دیده اید. باور کنید کشیدن آن همه زیبایی روی کاغذ را شما هم می توانید انجام دهید. باید با تکنیک های طراحی آشنا شوید. دنیای طراحی دنیای شگفت انگیزی است. نیاز نیست پیکاسو یا استاد کاتوزیان شوید. سعی کنید از طراحی هایتان لذت ببرید و شیوه های صحیح را بیاموزید. اینجا هم مثل خوشنویسی ده ها و صدها اپلیکیشن، فیلم آموزشی و ... وجود دارد که می تواند با اندکی کاستن از گشت و گذار در فضای مجازی و دیدن سریال های متنوع چندین قسمتی که در نهایت معلوم نخواهد شد با دیدن آنها به کجا خواهید رسید، طراحی را دنبال کنید. تقویت فعالیت ذهنی و ایجاد روحیه ای دقیق و منضبط و منسجم از مهمترین دستاورهای کار طراحی برای شماست. دست بجنبانید، هیچ وقت دیر نیست. سری هم به محل سکونت تان بزنید، هر جایی که فکرش را بکنید، آموزش طراحی هست.
آواز ایرانی
نگران نشوید یا به ما طعنه و کنایه نزنید که «ای بابا آواز کار هر کسی نیست» یا «من صدای خوبی ندارم». مهم نیست. البته بدانید که قرار نیست شجریان یا ناظری شوید. تحریر بزنید و دستگاه های موسیقی ایرانی را با جزئیات بشناسید و بخوانید. نه اصلا منظورمان این نیست. ببینید شما با هر صدایی که دارید، می توانید تصنیف های ایرانی را خیلی خوب اجرا کنید. لازم نیست صدایتان ششدانگ باشد و سه گام روی پیانو را بخوانید. اصلا چنین چیزی مدنظرمان نیست. شما می توانید در ابتدا شنونده خیلی خوبی برای تصنیف ها و ترانه های موسیقی سنتی و اصیل ایرانی باشید. هر آهنگی را که پسندیدید، این مراحل را دنبال کنید: اول آن را خیلی خوب و چندین باره گوش کنید. بعد دفتری بیاورید و شعر آن را بر پایه ای که خودتان بهتر می دانید و از روی آن می توانید بخوانید، بنویسید. موقع نوشتن شعر خیلی خیلی آهسته و آرام و بند به بند کار را دنبال کنید. بعد آن شعر را جلوی تان بگذرید و با خواننده اصلی کار را بخوانید. این مرحله را باید بسیار تکرار کنید تا اینکه شعر و آهنگ و روابط موسیقایی آن کاملا برایتان جا بیفتد. وقتی مسلط شدید، سعی کنید بدون صدای خواننده اصلی و با صدای خودتان شروع به خواندن کنید. هر جایی را که احساس کردید غلط است، گوش کنید و برطرف کنید. در پایان یک تصنیف یا ترانه اصیل ایرانی را یاد گرفته اید. اگر این روش را دنبال کنید و دفتر شعرتان را کامل کنید، تا پایان سال می توانید کارهای بسیاری را که علاقه دارید، یاد بگیرید و بخوانید. حس خوبی است تجربه کنید.
گل گشتی در انواع موسیقی نواحی مختلف ایران (بخش اول)
ایران را بشنویم
ایران سرزمینی کهن است که آوازه هنر و فرهنگ آن تمامی دنیا را درنوردیده. در هیچ جشنواره معتبر بین المللی امکان ندارد نامی از موسیقی ایران نباشد. موسیقی نواحی مختلف ایران بسیار غنی و باستانی هستند و هر کدام ظرفیت های بسیار بالایی دارند. نقطه به نقطه این سرزمین شنیدنی است. از خراسان تا لرستان و از آذربایجان تا کرانه های خلیج فارس با ما باشید تا شما را با دنیایی از موسیقی متنوع ایرانی آشنا کنیم. بخش نخست را می خوانید:
خراسانی
وقتی می گوییم موسیقی خراسان، باید از دو دنیای مختلف و متنوع موسیقی سخن بگوییم. موسیقی جنوب و شرق خراسان با موسیقی شمال و غرب آن تفاوت های بسیار زیادی دارد. از موسیقی جنوب و شرق خراسان می گوییم که مهد آن تربت جام، خواف و تایباد است. ساز اصلی این نوع از موسیقی خراسان که به موسیقی تربت جام نیز مشهور است، دوتار است. سازی دو سیم که صدای زنگ دارش حیرت انگیز است و انگار که از عمق تاریخ ایران سخن می گوید. از نوزاندگان و خوانندگان برجسته این موسیقی می توان به عبدالله سروراحمدی، غلامعلی پورعطایی، حسین سمندری، ابراهیم شریف زاده، ذوالفقار عسکرپور و ... اشاره کرد. این موسیقی سحرانگیز آلبوم های زیبایی برای شنیدن دارد که اگر همین نام ها را دنبال کنید، به جاهای خوبی خواهید رسید.
لری
موسیقی لری یک ساز اصلی دارد و آن کمانچه است. این نوع از کمانچه با کمانچه های دیگر اندکی متفاوت بوده و معروف به کمانچه پشت باز است. صدای شفاف تر و بلندتری دارد. موسیقی لری در مناطق مختلفی از استان لرستان به مرکزیت شهر خرم آباد، کرمانشاه، همدان و مرکزی و خوزستان نواخته و به طور حرفه ای دنبال می شود. البته سازهایی چون دهل و سرنا نیز از سازهای بسیار مهم موسیقی لری است. موسیقی لری عموما در دستگاه های ماهور و راست پنجگاه نوشناخته می شود. اگر بخواهد شاد باشد، شاید بتوان گفت شادترین موسیقی نواحی ایران است و اگر بخواهد غمگین نواخته شود، کمتر موسیقی به پای غم و سوز آن می رسد. از خوانندگان و نوازندگان برجسته موسیقی لری می توان از فرج علی پور، رضا سفایی، شاه میرزا مرادی، ایرج رحمانپور، حشمت رجب زاده، برادران ملکی و ... اشاره کرد. اگر هر یک از این نام ها را دنبال کنید، به آلبوم ها و آثار بسیار متنوع و زیبایی از موسیقی لری خواهید رسید.
بوشهری
شاید در یک دهه گذشته هیچ چیز و هیچ کس به اندازه برنامه خندوانه و شخصیت عروسکی جناب خان نتوانست موسیقی بوشهری را یک بار دیگر در کانون توجه مخاطبان ایرانی و علاقه مندان به موسیقی قرار دهد. موسیقی بوشهری به عنوان یکی از غنی ترین موسیقی های کناره های خلیج فارس، تنوع های بسیار زیادی دارد. غم و شادی توامان در این موسیقی بسیار حیرت انگیز است. علاوه بر بوشهر، شهرهای چون دیلم، دتستان، اهرم در استان بوشهر و بخش هایی از استان فارس و هرمزگان نیز از موسیقی بوشهری متاثر هستند و این موسیقی زیبا و دلنشین در آنها نواخته و دنبال می شود. موسیقی بوشهری در آیین های مذهبی در قالب نوجه های خاص و دمام زنی های ویژه اش، جلوه گر است. خیام خوانی، آوازهای دشتی و دشتستانی و ... از جنبه های دیگر این موسیقی پر محتوا و غنی است. سازهای نی انبان و دمام، دو ساز اصلی موسیقی بوشهری اند و نوازندگان و خوانندگانی چون، محسن شریفیان، مرحوم بخشو را اگر دنبال کنید، به آثار بسیار زیبا و دلنشینی از موسیقی بوشهری خواهید رسید.