مشکل حقوق کارکنان صنعت نفت برطرف میشود
وزیر نفت با رئیسجمهوری منتخب دیدار کرد
آغازی بزرگ در روزهای پایانی دولت
لباس نو بر تن پالایشگاه آبادان
شروع مسیری بی پایان در تعالی فردی و شغلی کارکنان
کرونا و کم کاری مدیران شهرداری کار را تعطیل کرد
صنعت حفاری راه گریزی از دورکاری ندارد
ساخت تجهیزات کنترل فوران چاههای پرفشار
ضریب 97درصدی نفوذ گازرسانی شهری و روستایی
از درمان نفت تا جست و جو در زیر و بم خاطرات
فواید باور نکردنی دوش با آب سرد
طلسم ناکامی صنعت نفت بعد از 166 روز شکست!
بازیکنان نفت را در کنار بازیکنان تیم ملی تمرین می دادم
از شناخت در محیط کار تا تشکیل زندگی موفق
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه هیچ مشکلی در تولید و صادرات نفت و فرآورده های آن نداشته و نداریم، گفت: به کارکنان وزارت نفت قول می دهم مشکلات حقوق آنها برطرف می شود. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی، روز چهارشنبه (نهم تیرماه) در نشست هیئت دولت گفت: اگر دو ویروس ترامپ و کرونا نبود، امروز رشد اقتصادی بدون نفت کشور ۴.۱ درصد و رشد اقتصادی با نفت ۳.۸ درصد بود، تورم امروز ۱۱.۵ درصد، نرخ دلار زیر ۵ هزار تومان و رشد سرمایه گذاری ۴.۷ درصد بود و حجم تولید ناخالص کشور ۲۲ درصد بیشتر از آن چیزی می شد که امروز شاهد آن هستیم. وی با بیان اینکه این دولت برای رفع مشکلات کشور و مقابله با جنگ اقتصادی و کرونا از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است، افزود: دولت دوازدهم در مسیر اجرای برجام و لغو تحریم ها هیچ تسامحی روا نداشته و از همه فرصت ها، ساعت ها و دقیقه ها استفاده کرده است. رئیس جمهوری با بیان اینکه دولت جدید آمریکا در تبلیغات انتخاباتی خود بارها اقدام های ترامپ در خروج از برجام را اشتباه دانسته و بر بی فایده بودن تحریم ها علیه ایران اذعان کرده بود، اما جنایت و تروریسم اقتصادی ترامپ علیه ایران همچنان ادامه دارد، تصریح کرد: اگر بایدن در اجرای برجام ذره ای تسامح کند به رأی مردم آمریکا خیانت کرده است. روحانی درباره حقوق و دستمزد کارکنان صنعت نفت نیز گفت: به کارکنان شرافتمند صنعت نفت قول می دهم مشکل آنها حل خواهد شد. ما این را دنبال می کنیم، وزیر نفت هم دنبال می کند. ما این مشکل را حل خواهیم کرد. نمی گذاریم از نظر حقوق و دستمزدی که باید دریافت کنند، دچار محدودیت شوند و اگر در گوشه ای محدودیت به دلیل مقررات بودجه آمده، این را برایشان حل وفصل خواهیم کرد. وی ادامه داد: برخی کارکنان و کارگران در اختیار پیمانکاران هستند، همچنین در مناطق نفتی پیمانکار زیادی فعالیت می کنند و اگر اینها مشکلاتی دارند به وزیر کار دستور می دهم پیگیری کند و مشکلات آنها را رفع کند. رئیس جمهوری عنوان کرد: البته این مشکل ربطی به بخش نفت ندارد. آنها در مناطق نفتی کار می کنند، اما بحث کارگر و پیمانکار است و آنها باید این مسئله را حل وفصل کنند و وزارت کار در این زمینه دنبال کند که این موضوع برطرف شود. روحانی تصریح کرد: من اعلام می کنم که هیچ مشکلی در تولید، انتقال، توزیع یا صادرات نفت و فرآورده های نفتی نداشتیم و نخواهیم داشت، هیچ مشکلی در این زمینه ها نیست. بعضی از دستگاه های ضدایرانی ماهواره ای تبلیغاتی می کنند که نادرست و غلط است.
وزیر نفت در جمع خبرنگاران:
وزیر نفت از تلاش برای حل مشکل پیش آمده در حقوق و مزایای کارکنان صنعت نفت خبر داد و گفت: تلاش می کنیم نتیجه این بررسی و پیگیری ها در حقوق تیرماه کارکنان انعکاس یابد. بیژن زنگنه پس از پایان نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه اقدام هایی برای پاسخگویی به مطالبات کارکنان صنعت نفت درباره وضع حقوق و مزایای شان انجام شده است، گفت: از آنجا که شماری از نیروهای رسمی وزارت نفت اعتراض هایی درباره محدودیت های ایجادشده در سقف حقوقشان در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ دارند، امروز نشستی در کمیسیون انرژی مجلس برگزار شد و خوشبختانه عموم نمایندگان با حل این مشکل موافق بودند و قول همکاری دادند. وی افزود: همه تلاش خود را خواهیم کرد تا کارکنان صنعت نفت انعکاس این بررسی و رسیدگی ها را در حقوق تیرماه خود مشاهده کنند. وزیر نفت با اشاره به مشکلات نیروهای پیمانکاری وزارت نفت تصریح کرد: مشکل این افراد ارتباطی به قانون بودجه ۱۴۰۰ ندارد و مربوط به قانون کار است، از این رو طبق قانون کار هر آنچه را که به آنها تعلق بگیرد پرداخت می کنیم، اما درخواست های فراقانونی آنها مسئله دیگری است. زنگنه با بیان اینکه باید قانون بودجه سال ۱۴۰۰ اصلاح شود، از نگارش متنی برای اصلاح این قانون خبر داد.
شورای عالی انرژی کشور سند چشم انداز تولید نفت خام تا افق سال ۱۴۲۰ منتج از مطالعات طرح جامع انرژی کشور را با هدف تعیین گزینه بهینه تولید نفت برای تعیین نهایی چشم انداز تولید و سرمایه گذاری در بخش نفت خام موجود در مخازن کشف شده تصویب کرد.
اسحاق جهانگیری در نشست شورای عالی انرژی که به ریاست وی برگزار شد، با بیان اینکه کشور بزرگ و با موقعیت جغرافیایی منحصر به فردی مثل ایران همواره در منطقه پرتلاطم خاورمیانه تأثیرگذار بوده است، افزود: کشور ما در این منطقه همیشه رقبای جدی داشته است، اما ایران همواره توانسته است با توجه به ظرفیت ها و امکانات کشور در معادلات منطقه ای تأثیرگذار باشد.
وی با تأکید بر اینکه قدرت نظامی یکی از عوامل بازدارنده در برابر فشارها و توطئه های دشمنان ملت ایران است، تصریح کرد: ایران توانسته است در دهه های گذشته همواره در این منطقه تأثیرگذار باشد و قدرت خود را در برابر کشورهای رقیب افزایش دهد، اما در عین حال نتوانسته ایم از ظرفیت ذاتی و موقعیت جغرافیایی ایران به خوبی استفاده کنیم.
معاون اول رئیس جمهوری افزایش ظرفیت تولید و فروش نفت را یکی دیگر از عوامل قدرت کشور عنوان کرد و افزود: ایران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ۱۰ درصد از سهم تولید جهانی نفت را در دست داشت، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل اختلاف نظرهای مدیریتی و توطئه و تحریم های ظالمانه دشمنان علیه ایران این سهم به ۴ درصد کاهش یافته است و بعضی از کشورهای منطقه از این فرصت استفاده کردند و سهم خود را تولید و فروش نفت افزایش جدی داده اند.
جهانگیری با بیان اینکه متأسفانه وضع به جایی رسیده است که با خارج شدن ایران از بازار نفت جهانی، اقتصاد دنیا دچار مشکل نشود، گفت: وظیفه ملی ماست که با افزایش سرمایه گذاری و ورود فناوری های نو و بهره گیری از ظرفیت های داخلی بار دیگر سهم ایران را از بازارهای نفت جهان به دست آوریم. معاون اول رئیس جمهوری یادآور شد: ممکن است به دلیل شرایط زیست محیطی در آینده برای کشورهای تولیدکننده نفت که بیشتر از سهمیه مجاز خود نفت تولید می کنند، قوانین و مقررات محدودکننده ای وضع شود. جهانگیری با تأکید بر اینکه استفاده حداکثری از نعمت نفت بزرگ ترین وظیفه ملی است، ادامه داد: با سرمایه گذاری گسترده می توان سهم ایران را در بازارهای جهانی نفت را افزایش داد تا با بازگشت ایران به موقعیت پیشین خود در بازار نفت بتوان مشکلات اقتصادی و بیکاری را در کشور حل کرد و باید برای رسیدن به این هدف، همکاری و هم افزایی همه مسئولان و ارکان کشور افزایش یابد. جهانگیری در ادامه از سازمان برنامه و بودجه خواست در تدوین برنامه هفتم توسعه کشور بر منابع طبیعی اتکای بیشتری شود و راهکاری پیش بینی کرد که درآمد بازار از افزایش تولید نفت در صندوق توسعه ملی فقط برای سرمایه گذاری استفاده شود. در این نشست که با حضور وزیران نیرو، نفت، صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان برنامه و بودجه برگزار شد، شورای عالی انرژی کشور به موجب ماده (۵) قانون اصلاح الگوی مصرف در زمینه سیاست گذاری، تنظیم و تدوین سیاست های کلی راهبردی بخش انرژی کشور و سند ملی راهبردی انرژی کشور، سند چشم انداز تولید نفت خام تا افق سال ۱۴۲۰ منتج از مطالعات طرح جامع انرژی کشور را با هدف تعیین گزینه بهینه تولید نفت خام برای تعیین نهایی چشم انداز تولید و سرمایه گذاری در بخش نفت خام موجود در مخازن کشف شده کشور را تصویب کرد. ضمن آنکه وزیر نفت در گزارشی درباره سند چشم انداز تولید نفت خام تا افق سال ۱۴۲۰ با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری در سیاست های ابلاغی سال ۱۳۷۷ درباره افزایش ظرفیت تولید صیانت شده نفت متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی و امنیتی و سیاسی تأکید کرد: ورود سرمایه گذاری های جدید، فناوری های نو و ایجاد بازار برای سهم نفت کشور از مهم ترین عوامل توسعه بازار نفت خام جمهوری اسلامی ایران است که این سند چشم انداز با توجه به دانش و تجربه مدیران به منظور تعیین چشم انداز و گزینه های قابل دستیابی به تولید نفت و سرمایه گذاری برای توسعه ذخایر کشف شده تدوین شده است. در این نشست بر بهره گیری کامل از ظرفیت فروش نفت برای توسعه عمرانی، تلاش برای تجهیز و توانمندسازی شرکت های داخلی به منظور اکتشاف و تولید با تکیه بر بازار سرمایه و برنامه ریزی و تعریف مشوق های لازم برای سرمایه گذاری تأکید شد.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: همه از ظرفیت های ایران در تأمین انرژی آگاه هستند و ایجاد بازارهای جدید همواره مورد توجه ما بوده است، از این رو لبنان می تواند بازارهای جدیدی برای ما در این حوزه ایجاد کند.
علی ربیعی، در نشست خبری با گرامیداشت روز صنعت گفت: دشمن ما را تحریم کرد تا در بخش صنعت، معدن و تجارت و اقتصاد به زانو در بیاییم، در حالی که در دوران تحریم با ممنوعیت واردات کالا، از صنعت داخلی حمایت کردیم و زمینه صادرات بیش از گذشته فراهم شد و صنعت جای بخشی از صادرات نفت را در این سه سال گرفت.
وی افزود: در تبلیغات غیرمنصفانه دولت را به نگاه به خارج متهم می کردند، اما دولت با اعتقاد به اصل همکاری و حل مسائل بین الملل، تقویت داخل و مقاومت اقتصادی را فراموش نکرد. رشد اقتصادی ما در سال ۹۹ و رشد قابل توجه صنعت در پایان سال ۹۹ و سه ماه نخست ۱۴۰۰ گواه بر این ادعاست.
ربیعی در پاسخ به پرسشی درباره مباحث مطرح شده در خصوص کشتی حامل سوخت ایران به لبنان، اعلام کرد: روابط ایران و لبنان به عنوان دو کشور برادر و دوست روشن است و علاقه دو کشور بر اساس روابط دوجانبه بنا شده و ادامه خواهد یافت؛ ما همیشه روابط تجاری رو به پیشرفتی با ملت لبنان داشته ایم و مصمم به تقویت این روابط در همه ابعاد هستیم که به شکوفایی و امنیت دو ملت کمک می کند.
وی گفت: همه از ظرفیت های جمهوری اسلامی ایران در تأمین انرژی آگاه هستند و ایجاد بازارهای جدید همواره مورد توجه ما بوده است و لبنان می تواند بازارهای جدیدی برای ما ایجاد کند، بنابراین هرگاه درخواست اقتصادی مشابهی برای ما شکل گیرد آن را با جدیت بررسی می کنیم.
دبیرکل اوپک تاکید کرد:
دبیرکل اوپک معتقد است تصویر شفافی که با تلاش ها برای بهبود شرایط ویروس کرونا ایجاد شده، شرایط بازار نفت و چشم انداز آن در آینده را بهبود بخشیده است. به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، پنجاه و سومین نشست کمیته مشترک فنی اوپک و غیراوپک (JTC) روز (سه شنبه، هشتم تیرماه) به صورت ویدیو کنفرانس برای بررسی تازه ترین تحولات بازار نفت و چشم اندازهای آینده برگزار شد. این نشست به منظور آماده سازی سی و یکمین نشست کمیته مشترک نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک (JMMC) و هجدهمین نشست وزیران اوپک و غیر اوپک به ترتیب در ۳۰ ژوئن و یکم ژوئیه (نهم و دهم تیرماه) برگزار می شوند، تشکیل جلسه داد. محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل اوپک بر نقش حیاتی این کمیته در ارائه تجزیه و تحلیل فنی با کیفیت بالا از تازه ترین تحولات بازار نفت تأکید کرد و افزود: تحقیقات و ارزیابی های انجام شده توسط این کمیته، نقش اساسی در روند تصمیم گیری توافقنامه همکاری (DOC) دارد.
وی گفت: شرکت کنندگان در توافقنامه همکاری نقش مهم و ارزشمندی در تسریع روند بازگرداندن تعادل به بازار نفت داشته اند.
بارکیندو اظهار کرد: تصویر کلی روشن تری که با تلاش های انجام شده برای بهبود همه گیری کرونا ایجاد شده سبب بهبود قابل توجه شرایط بازار نفت و چشم انداز بهبود آن در آینده شده است.
.
شرکت دولتی قطرپترولیوم پیش بینی کرد که تقاضای جهانی گاز در سال ۲۰۴۰ میلادی به دوران فراز و نشیب خود می رسد.
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، شرکت بزرگ گاز طبیعی قطر پترولیوم پیش بینی کرد که تقاضای جهانی گاز طبیعی همچنان تا دو دهه دیگر افزایش می یابد، این برآورد بسیار خوش بینانه تر از پیش بینی آژانس بین المللی انرژی (IEA) است.
قطر پترولیوم انتظار دارد مصرف گاز سالانه ۱.۵ درصد افزایش یابد، این شرکت دلیل این افزایش را رشد اقتصادی و انتقال انرژی به سوی سوخت هایی پاک تر از زغال سنگ می داند.
این شرکت برآورد کرد که زمان اوج و افول تقاضای گاز طبیعی سال ۲۰۴۰ - یعنی ۱۵ سال پس از برآورد آژانس بین المللی انرژی - خواهد بود.
بزرگ ترین تولیدکننده گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) جهان با برآورد آینده ای روشن برای این کالا، ده ها میلیارد دلار برای ساخت پروژه های توسعه ای ال ان جی هزینه کرده است.
گاز به عنوان سوخت جایگزین اصلی در انتقال به سوی انرژی های پاک در نظر گرفته شده است. با این حال، بعضی دولت ها با تسریع تلاش های خود برای کُند کردن روند تغییرات آب وهوایی، آن را هم کنار گذاشته اند.
آژانس بین المللی انرژی انتظار دارد تقاضای گاز در اواسط دهه ۲۰۲۰ به دوان اوج و افول خود برسد. این نهاد در ماه مه در گزارشی درباره حذف کربن تا سال ۲۰۵۰ اعلام کرد که استفاده از گاز طبیعی در اواسط قرن کنونی ۵۵ درصد کمتر از ۲۰۲۰ خواهد بود.
برآورد قطر پترولیوم تضاد زیادی با پیش بینی آژانس دارد و بسیار خوشبینانه تر است. این شرکت انتظار دارد تقاضای ال ان جی - حتی با کاهش مصرف گاز در بعضی کشورها - افزایش یابد.
این شرکت رشد سالانه بازار ال ان جی تا ۲۰۴۰ را ۳.۶ درصد برآورد کرد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت با حضور در دفتر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری منتخب با وی دیدار کرد.
به گزارش روابط عمومی دفتر رئیس جمهوری منتخب، بیژن زنگنه پیش از ظهر امروز (سه شنبه، هشتم تیرماه) با حضور در دفتر سید ابراهیم رئیسی با وی دیدار کرد.
وزیر نفت در این دیدار با تبریک پیروزی سید ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری دوره سیزدهم و آرزوی موفقیت برای وی و دولت آینده، گزارشی از اقدام های این وزارتخانه و مسائل و چالش های مهم حوزه نفت و انرژی ارائه کرد.
سید ابراهیم رئیسی نیز در این دیدار با تشکر از اظهار محبت وزیر نفت و گزارش وی از وضع این وزارتخانه، بر استفاده همه جانبه از ظرفیت های موجود حوزه نفت و انرژی در کشور برای بهبود شرایط زندگی مردم تأکید کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران درباره تأمین سوخت مورد نیاز مردم در فصل تابستان، اعلام کرد: هیچ مشکلی برای تأمین فرآورده های نفتی و بنزین در کشور وجود ندارد. کرامت ویس کرمی در این باره گفت: با توجه به برنامه ریزی و مجموعه اقدام های در حال انجام و بدون وقفه و شبانه روزی مجموعه عوامل در زنجیره تولید، انتقال، ذخیره سازی و توزیع فرآورده های نفتی در شرکت های پالایشی، خطوط لوله و مخابرات نفت، ستاد شرکت ملی پخش و مناطق عملیاتی سی وهفت گانه آن، خوشبختانه مشکلی برای تأمین فرآورده های نفتی و بنزین کشور وجود ندارد. وی با تأکید بر همکاری و همراهی مطلوب عوامل در بخش های انتقال جاده ای و توزیع سوخت همچون شرکت ها، پیمانکاران و رانندگان سختکوش ناوگان حمل ونقل جاده ای سوخت و مالکان/ بهره برداران و عوامل جایگاه های عرضه سوخت در سراسر کشور اظهار کرد: با توجه به مقدار ذخایر راهبردی و تراز مثبت تولید فرآورده های نفتی نسبت به مصارف آن و وجود ظرفیت های مناسب در زمینه انتقال سوخت با خطوط لوله، هیچ مشکلی برای تامین سوخت در سراسر کشور وجود ندارد.
برای نخستین بار در ایران با تکیه بر دانش فنی بومی
متخصصان پالایشگاه نفت بندرعباس برای نخستین بار در ایران و با تکیه بر دانش بومی موفق به جابه جایی رکورد ترمیم سقف کوره در حال فعالیت که پیش تر متعلق به یک شرکت آمریکایی بوده است، شدند. با مشارکت شرکتی دانش بنیان، بخشی از سقف کوره در حال فعالیت واحد تقطیر شماره ۲ این شرکت که دچار آسیب شده بود، در کوتاه ترین زمان به همت مهندسان و متخصصان پالایشگاه بندرعباس ترمیم شد. رضا خاورسنگری، مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت بندرعباس در این باره گفت: در این تعمیرات بخشی از سقف کوره واحد ۷۱ که به دلیل حرارت بالا و گداختگی و آسیب عایق های داخلی دچار آسیب شده بود، با مشارکت یک شرکت دانش بنیان داخلی و روش استندگذاری و تزریق فوم نسوز و کار شبانه روزی طی چهار روز تعمیر شد. وی با بیان این نکته که با توجه به لزوم تولید مستمر امکان غیرفعال کردن واحد وجود نداشت، افزود: انجام تعمیرات در شرایط فعالیت کوره برای نخستین بار در کشور در شرکت پالایش نفت بندرعباس انجام شد.
مدیر نگهداری و تعمیرات پالایشگاه بندرعباس بیان کرد: با توجه به لزوم تعمیرات در زمان فعالیت واحد، با مشارکت یک شرکت دانش بنیان فعال در زمینه تولید مواد تعمیراتی و عایق و با توجه به وسعت بخش آسیب دیده کوره، استندهایی به منظور قرارگیری در سقف و تثبیت آنها از بیرون کوره و سپس تزریق فوم نسوز روی آن طراحی شد.
خاورسنگری تصریح کرد: در این تعمیرات حدود ۱۰ مترمربع از سقف کوره استندگذاری و فوم تزریق شد که رکوردی جهانی به شمار می آید و رکورد پیشین و ترمیم در حالت فعالیت کوره در دست یک شرکت آمریکایی با متراژ ۳ مترمربع بود.
وی گفت: یکی از اهداف مهم ما تولید مستمر فرآورده های نفتی با کیفیت و جلوگیری از خاموشی های مقطعی واحدهای عملیاتی است و امروز به فرآیندی دست یافتیم که می توان با استفاده از آن اگر مشکلاتی در هر یک از کوره های واحدهای عملیاتی ایجاد شود، بدون نیاز به خارج کردن واحد از سرویس، ترمیم مقطعی را انجام دهیم تا زمان تعمیرات اساسی واحد فرا برسد.
مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به اینکه با توجه به فعالیت کوره انجام تعمیرات با چالش هایی همراه بود افزود: در بخش بالایی کوره دما بسیار بالاست و با هماهنگی بخش بهره برداری و HSED پالایشگاه، ریسک و خطرهای موجود محاسبه و با اقدام های لازم توانستیم سطح ریسک را به ریسک قابل تحمل برسانیم و با تلاش مسئولانه کارکنان ترمیم را به بهترین شکل انجام دهیم. خاورسنگری گفت: در این تعمیرات از فوم نسوزی استفاده شد که تا پیش از این فناوری ساخت آن در اختیار سه شرکت آمریکایی بود که با مهندسی معکوس توسط شرکتی دانش بنیان در ایران نیز توانستیم به دانش ساخت آن دست یابیم.
رئیس ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از ثبت بیش از ۲۰ میلیون نفر-ساعت کارکرد بدون حادثه در سکوهای گازی پارس جنوبی در سال ۹۹ خبر داد. علیرضا نجومی با تشریح فعالیت های اچ اس ئی در بخش های توسعه و عملیات تولید گفت: از زمان همه گیری ویروس کرونا تاکنون، با اجرای تمامی رویه های پیشگیرانه در مناطق عملیاتی، ضمن شناسایی به موقع نفرات مشکوک یا بیمار در بخش های خشکی و فراساحل، از هرگونه پراکندگی و شیوع بیماری کووید-۱۹ در سکوهای گازی پارس جنوبی جلوگیری شده است. وی با اشاره به تهیه بیش از ۴۰ دستورعمل برگرفته از ابلاغیه ها و پروتکل های شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت اظهار کرد: با توجه به ارائه آموزش های لازم در زمینه های مختلف و پیگیری مسائل در سه حوزه پیشگیری، پیش بینی، مقابله، مواجهه و تهیه امکانات لازم مطابق مقررات، اقدام های مقابله ای به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در منطقه عملیاتی با موفقیت اجرا شده است. رئیس ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت نفت و گاز پارس به ابتکار شرکت نفت و گاز پارس در برپایی اورژانس دریایی پارس جنوبی از ابتدای پارسال اشاره کرد و افزود: با توجه به عدم پیش بینی اورژانس دریایی در منطقه پارس جنوبی از سوی سازمان های مسئول، با تأمین و استقرار اورژانس دریایی معادل کلاس B مجهز به تجهیزات کامل امداد و نجات روی یک شناور پشتیبان، از گسترش ویروس در سکوهای دریایی به ویژه در بازه حساس تعمیرات اساسی جلوگیری شد.نجومی با بیان اینکه استمرار تولید ایمن و پایدار و پیشبرد برنامه های توسعه محور، منوط به حفظ سلامت کارکنان است، گفت: افزون بر اجرای اقدام های پیشگیرانه در بخش عملیات تولید پارس جنوبی، با حمایت مجریان طرح های در حال توسعه، پایش روزانه وضع سلامت کارکنان این طرح ها نیز بدون وقفه در حال انجام است.
طرح انتقال نفت خام گوره -جاسک
مشعل کمتر کسی است که با طرح ملی انتقال نفت خام گوره به جاسک به عنوان یکی از طرح های راهبردی کشور که فاز زودهنگام آن به زودی افتتاح می شود، بیگانه باشد و یا علم به نقد مغرضانه و ناآگاهانه آن بردارد. با توجه به نقش طرح ملی انتقال نفت خام گوره- جاسک در تقویت امنیت انرژی ایران، همچنین جایگزینی جدید با هدف کاهش وابستگی ایران به تنگه هرمزبا کاهش ریسک های بین المللی رویکرد انسجام و همسویی ملی در اجرای این اقدام مهم وجود دارد؛ انسجام از آن جهت که ایران به واسطه این طرح راهبردی صنعت نفت، قراراست با احداث هزار کیلومتر خط لوله از گوره درغرب استان بوشهر تا جاسک در حاشیه دریای عمان، نفت خود را به بازارهای صادراتی نزدیک کند؛ طرحی که به واسطه آن این فرصت مهم ایجاد می شود که ایران با دور زدن تنگه هرمز، امنیت صادرات را افزایش دهد.این طرح همچنین امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام به دریای عمان را فراهم می کند و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتی نفت خام کشور، اهميتی راهبردی می يابد. انتقال روزانه يك ميليون بشكه نفت خام سبك و سنگين صادراتي به وسیله يك خط لوله 42 اينچ با طول تقريبي 1000 كيلومتر و با استفاده از پنج واحد تلمبه خانه، دو ايستگاه توپکراني، همچنين 11 پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقريبي 180 كيلومتر، 20 مخزن به ظرفيت مجموع 10 ميليون بشكه و تاسيسات جانبي شامل 3 عدد گوي شناور و اسكله صادراتي انجام می شود. افزون بر آن این طرح 2 ميليارد دلاری که از محل اعتبارات مصوب وزارت نفت و سرمايه گذاری هاي پيش بيني شده در حال اجراست، بالاترین رکورد سهم ساخت داخل را در دوره تحریم ها به خود اختصاص داده است. واضح تر آنکه وزارت نفت در دوره بی سابقه ترین تحریم ها علیه صنعت نفت شرایطی مناسب برای ایجاد جهش تولید و بازیابی توان داخلی با نگاه به درون فراهم کرده است.
سازندگان داخلی در ایام رکود بازار، در این طرح مشغول به فعالیت شده و رکوردهای مهمی را در این عرصه ثبت کرده اند. به عنوان نمونه برای اولین بار، لوله سازگار با سيال خورنده و اسيدي تولید و در این طرح مورد استفاده قرار گرفته است.
برای اولین بار در خاورمیانه ولو Fabricated valve تولید و استفاده می شود که براساس اجرای این طرح، برای نخستین بار در صنعت نفت، ساخت شیرهای ۴۲ اینچ دروازه ای سازگار با سیال ترش در دستورکار شرکت های داخلی قرار گرفته است.ساخت و تأمین50 الکتروموتور غول آسا و بزرگ به دست سه شرکت پمپ ساز ايراني نیز رکورد جدیدی است که در اجرای طرح ملی و راهبردی انتقال نفت خام از گوره به جاسک به ثبت می رسد.برای نخستین بار در این طرح سیستم کنترل داخلی، همچنین ولوهای کنترل کلاس 900 ساخته و مورد استفاده قرار می گیرد.با اجرای پروژه های شرکت ملی نفت ایران در منطقه جاسک و سواحل مکران، طرح ها و پروژه های بسیار دیگری قابلیت اجرا پیدا خواهد کرد که از میان آنها می توان به برنامه ریزی برای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی انرژی جاسک و تبدیل آن به قطب جدید انرژی در منطقه غرب آسیا، اجرای پروژه انتقال گاز طبیعی به وسیله خط لوله به عمان، ساخت مخازن ذخیره سازی نفت خام و گاز، احداث دو پالایشگاه و سه مجتمع پتروشیمی از سوی سرمایه گذاران بخش خصوصی، نیروگاه برق، احداث فرودگاه بین المللی جاسک، توسعه حمل ونقل جاده ای و ریلی در امتداد ساحل بندرعباس، جاسک و چابهار، ایجاد شهرک صنعتی ایران و چین و ایجاد منطقه آزاد جاسک اشاره کرد. پروژه خط لوله نفتی گوره به جاسک، گام بلند در انجام مسئولیت های اجتماعی است که می تواند با ایجاد توسعه پایدار، به محرومیت زدایی و افزایش سطح امنیت اجتماعی و رفاه خانوار در منطقه جاسک و استان های همجوارهرمزگان بینجامد.
از نکات بسیار مثبت طرح ملی انتقال نفت خام گوره جاسک که به زودی شاهد افتتاح فاز زودهنگام آن هستیم، پیوست فرهنگی و اجتماعی است که در مسیر آگاهی بخشی در زمینه این طرح مهم گام برداشته شده است. از جمله می توان به برگزاری وبینار طرح ملی انتقال نفت گوره به جاسک به همت انجمن مهندسی گاز ایران و با همکاری دو شاخه انجمن مهندسی گاز دانشگاه تهران و دانشگاه شیراز اشاره کرد که طی آن دانشجویان و علاقه مندان به این حوزه درباره این پروژه آگاهی یافتند؛ اقدامی که می تواند برای سطوح مختلف کشور با جامعه آماری متنوع برنامه ریزی شود.
بازسازی بیش از ۲۲۰ تجهیز دکل های حفاری، خدمات فنی و... در دستور کار قرار دارد
مشعل دکل های حفاری که رد آنها را در بخش های مختلف صنعت نفت از اکتشاف تا تولید و توسعه، توصيف، ترميم، تعمير، تزريق و بهره برداري از مخازن نفت و گاز و سایر حوزه های این صنعت عظیم و استراتژیک می توان سراغ گرفت، در سال جاری موردبازسازی و نوسازی قرار می گیرند. دکل هایی که هر یک از آنها نه به عنوان یک تجهیز؛ بلکه یک کارخانه سیار تلقی می شوند و از این رو صنعت حفاري هم به عنوان یکی از اركان و شايد اصلي ترين ركن اكتشاف و توليد مخازن هيدروكربوري به شمار مي رود. دکل های حفاری این صنعت امسال نیز قبایی نو بر تن می بینند. مسیری که انتهای آن به ارتقا و بهبود عملکرد و فعالیت ها منجر خواهد شد. در این زمینه، شرکت ملی حفاری ایران ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای بازسازی و روزآمدی دکل ها و تجهیزات کاربردی صنعت حفاری در بخش های عملیاتی، خدمات فنی و تخصصی و لجستیکی خود اختصاص داده است. طبق اعلام شهرام شمی پور، مدیر بازسازی و ارتقای دستگاه ها و تجهیزات حفاری و خدمات جنبی شرکت ملی حفاری ایران، این تجهیزات شامل پمپ های سیال، دستگاه های دراورکس، انواع ابزار نمودارگیری، پمپ تراک های سیمان زنی و اسیدزنی، کامیون های کشنده، کرن، پاور پوینت های لوله گذاری، دستگاه های مولد هوای تنفسی، انواع ژنراتور، آچار هوا، مجموعه های فوران گیر، سیستم مقابله با گاز هیدروژن سولفوره، مخازن پوشش دار ذخیره اسید، بونکرهای حمل سیمان و دیگر ماشین آلات است و در این راستا قرارداد بازسازی بیش از ۲۲۰ تجهیز مربوط به دکل های حفاری، خدمات فنی، ترابری، خدمات ویژه، ابزار در گردش و ایمنی، بهداشت و محیط زیست امضا می شود.به گزارش مشعل، از مبلغ ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای بازسازی و روزآمدی دکل ها و تجهیزات کاربردی صنعت حفاری، در سه ماه نخست امسال 1.300 میلیارد ریال به منظور این امر تخصیص یافته و براساس آن هشت قرارداد منعقد شده است. از مبلغ تخصیص یافته، 450 میلیارد ریال در بخش گرداننده فوقانی، ماشین آلات و کرن هزینه خواهد شد و 850 میلیارد ریال نیز به تعمیرات اساسی و موتورآلات اصلی اختصاص دارد که در هر دو بخش عملیات آن آغاز شده است.این عملیات در سایت بازسازی شرکت ملی حفاری ایران با ظرفیت 4 دکل انجام می شود. این سایت به مساحت 9 هکتار به گونه ای طراحی شده که صفر تا صد عملیات بازسازی دستگاه های حفاری از جمله دمونتاژ، تقسیم بین پیمانکاران، مونتاژ، تست و راه اندازی و برگشتن به چرخه عملیات در آن امکان پذیر است و کل یارد به اشتغالزایی 100 نفری منجر می شود.
یک دکل حفاری شامل چهار بخش سازه، هیدورلیک و پنوماتیک، برق و ابزار دقیق و مکانیک است و اولویت انتخاب دکل ها برای بازسازی و نوسازی از سوی کمیته تخصصی و کارشناسان شرکت ملی حفاری ایران انجام می شود و بخش خصوصی ( پیمانکار) با مدیریت و نظارت فنی کارشناسی شرکت ملی حفاری ایران این عملیات را انجام می دهد.
بدون شک اهمیت نوسازی و بازسازی ناوگان حفاری وقتی مشخص می شود که نگاهی به تاریخ حفاری ایران و فراز و نشیب های آن داشته باشیم.
صنعت حفاری ایران، از قدمتی به میزان اکتشاف نفت در ایران برخوردار است و مهم ترین نقش را در زنجیره تولید نفت و گاز به عهده دارد و تاریخ آن هم به سال 1287 یعنی همان ایام نخستین اکتشاف در مسجد سلیمان بازمی گردد. پس از آن مقطع خاص تاریخی، مته های حفاری یک به یک عناوین مختلف میدان های نفتی را به تاریخ ایران اضافه کردند؛ از هفتگل، آغاجاری، گچساران، پازنان و نفت سفید تا مخازن غنی همچون لالی، اهواز، بینک، بی بی حکیمه، مارون و کرنج و...که در فهرست اکتشاف های مختلف ایران در برهه های تاریخی گوناگون قرار گرفتند تا نقش و کاربرد مهم این تجهیزات در صنعت نفت از همان ابتدا مشخص شود. مسیری که به اعتقاد کارشناسان در رهگذر آن، یک غفلت بزرگ وجود داشت؛ اینکه حفاری به عنوان یک صنعت مستقل و مجزا در نظر گرفته نشده بود. این خلأ همیشگی نبود و با تدبیر و دوراندیشی امام خمینی(ره) در سال 1358 شرکت ملی حفاری ایران به عنوان اولین نهاد صنعتی مولود انقلاب اسلامی متولد شد تا حیات این بخش مهم صنعتی را در حوزه استراتژیک نفت و گاز کشور شاهد باشیم. به این ترتیب، شرکت ملی حفاری ایران به عنوان یکی از شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران آغاز به کار کرد و براساس ماموریت تعریف شده برای آن، عملیات حفاری به منظور اکتشاف، تولید و بهره برداری از مخازن نفت و گاز و همچنین تعمیر و ترمیم آنها، ایجاد چاه های تزریقی و انجام تمامی خدمات فنی و .. را عهده دار شد. حال که صحبت از وظایف شرکت ملی حفاری ایران است، باید این را هم بدانید که این شرکت براساس برنامه ریزی انجام شده و با توجه به ضرورت حفاری های مختلف، به لحاظ دامنه جغرافیایی، از بزرگترین شرکت های فرعی شرکت ملی نفت ایران به شمار می رود که خدمات خود را از حفاری چاه های اکتشافی حوزه عملیات شرکت نفت خزر در شمال کشور، تا حفاری میادین گازی تحت مدیریت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، در بخش مرکزی و غرب کشور، تا مجموعه خدمات حفاری میادین نفت و گاز متعلق به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که در جنوب، غرب و جنوب غربی ایران مستقر هستند تا حفاری دریایی میادین نفتی مستقر در خلیج فارس انجام می دهد.
با این اوصاف باید گفت که شرکت ملی حفاری ایران از لحاظ حوزه فعالیت، یکی از بزرگترین شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران محسوب می شود که گستره جغرافیایی آن از شمالی ترین منطقه سرخس و خانگیران، مناطق مرکزی، غرب و جنوب غربی ایران تا جنوبی ترین نقاط خلیج فارس، میدان پارس جنوبی و حتی میادین مشترک با کشورهای همسایه را در بر می گیرد. مناطقی که هر یک از آنها دربرگیرنده منابع عظیم نفت و گاز ایران هستند که صنعت نفت در شرایط موجود در حال برداشت و تولید از آنهاست.
شرکت ملی حفاری ایران از نظر تنوع خدمات، در تمامی استان هایی که امکان استحصال نفت و گاز وجود دارد، قادر به ارائه خدمات حفاری انواع چاه های اکتشافی، توصیفی، توسعه ای، تعمیری و تمامی خدمات جنبی حفاری است که همسو با عمل به این وظایف خود از ابتدای تاسیس تا امروز، چند مقطع مهم را پشت سر گذاشته است، صنعت حفاری در دهه اول تولد خود شاهد افزایش تعداد دکل های حفاری از 6 به 19 دستگاه بوده؛ آماری خوب و امیدوارکننده که با رشد سه برابری همراه بوده است. مسیری که توقف ناپذیر بوده و با تداوم آن در دهه دوم فعالیت شرکت ملی حفاری ایران که از آن به عنوان دوره تثبیت یاد می شود، ناوگان حفاری گسترده تر و تعداد دستگاه های آن از 19 عدد به 46 عدد بالغ و 27 دستگاه دیگر به این ناوگان افزوده شده است. دهه سوم عمر آن که با ورود شرکت ملی حفاری ایران به مسیری جدید و متفاوت تحت عنوان پروژه محوری به منظور ورود به بازار رقابت همراه بود، فصل تازه ای از توسعه در این عرصه را شاهد بودیم که باید اذعان داشت، این دهه، نشان از بلوغ و تخصص نیروهای فعال در این عرصه و همچنین پیشرفت آن داشته است. در این دوره نیز با رشدی مناسب، تعداد دستگاه های حفاری از 46 عدد به 56 دستگاه رسیده است. در شرایط موجود نیز فصل جدید حیات شرکت ملی حفاری ایران را با رویکردی متفاوت از جنس دانش محوری و بنگاه اقتصادی شاهد هستیم که در مسیر آن، تعداد دستگاه های آن 14 دستگاه به 70 عدد رسیده است؛ فعالیتی که با کمک دانشگاه ها و مراکز آموزشی، عرصه ای جدید برای شکوفایی در این حوزه به همراه داشته است.
حالا دیگر موسم بازسازی و نوسازی فرارسیده است. طبق اعلام شرکت ملی حفاری ایران و با توجه به فعاليت 70 دكل حفاري در خشکی ودریا، ناوگان حفاري ايران براساس برنامه زمانی و با توجه به شرایط کاری و همچنین فاکتور مهم شرایط آب و هوایی، نياز به نوسازي و بازسازي دارد. آنچه باید بر آن تاکید داشت، این است که تعداد دکل های حفاری این شرکت و سایر رقبای داخلی در حوزه خشکی، کفایت مورد نیاز بازار این صنعت را دارد؛ اما توان موجود در بخش حفاری دریایی، زمینه ساز ورود رقبای خارجی به این صنعت شده است، در این خصوص صنعت حفاری کشور در دریا نیاز به توسعه و به کار گیری دکل دارد. با توجه به آنکه بخشی از دستگاه ها و تجهیزات شرکت ملی حفاری ایران از عمر بالایی برخوردار هستند، این شرکت با هدف حفظ توان تجهیزاتی و بهبود کیفیت ارائه خدمات، سیستم نگهداری تعمیرات و بازسازی دستگاه های حفاری را به شکلی جدی در حال رصد و پیگیری دارد. براین اساس، دستگاه های حفاری در خشکی در دوره ای 7 تا 10 ساله و دستگاه های حفاری دریایی 5 ساله مورد بازسازی، نوسازی و ارتقای کیفی قرار می گیرند. طبق اعلام شرکت ملی حفاری ایران، این مهم برای خدمات مطلوب به شرکت های متقاضی، کاهش ساعت توقف ناشی از نقص فنی ادوات و همچنین شتاب بخشی به تحقق برنامه های 3 ساله بازسازی بسیار ضروری و اثرگذار خواهد بود. پشتیبانی از دستگاه های حفاری فعال با تأمین و ارسال بیش از ۱۰ هزار قلم کالا و تجهیزات به موقعیت های عملیاتی و دیگر مدیریت ها به منظور بازسازی و تعمیرات فوری تجهیزات و جلوگیری از توقف عملیات حفاری و امضای قراردادهای بازسازی از سایر اقدام ها و فعالیت های این بخش در بازه زمانی یادشده به شمار می آیند. باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که این مهم به معنای ایجاد خلل در فعالیت ها نیست و بازسازی و نوسازی این ناوگان به بهبود و گسترده شدن هر چه بیشتر فعالیت ها منجر خواهد شد و این را همیشه به خاطر داشته باشید که حفاری در صنعت نفت هیچگاه تعطیل بردار نیست. آنگونه که در شرایط موجود نیز 25 دستگاه حفاری در حال جابه جایی در موقعیت های عملیاتی است و با هدف حفظ، نگهداشت و افزایش تولید، در سه ماه نخست امسال شرکت ملی حفاری ایران، موفق به حفر و تکمیل 22 حلقه چاه نفت و گاز در مناطق خشکی و دریایی کشور شده که از این تعداد چاه سه حلقه توسعه ای، دو حلقه اکتشافی و 17 حلقه تعمیری تکمیلی است. 18 حلقه از این چاه ها در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، دو حلقه در شرکت نفت فلات قاره و دو حلقه در حوزه فعالیت مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفاری و تکمیل نهایی شده است. افزون بر آن از ابتدای سال جاری تاکنون متراژ حفاری چاه ها به 16 هزار و 797 متر رسیده است. ضمن آن که در حال حاضر 58 دستگاه از ناوگان حفاری شرکت در استان های خوزستان، فارس، ایلام، کهگیلویه و بویر احمد، کرمانشاه، اردبیل، بوشهر، گلستان، هرمزگان فعال و مناطق دریایی فعال هستند که از این تعداد 10 درصد در چاه های اکتشافی به کار گیری شده است. با این حال نوسازی و بازسازی ناوگان حفاری به رشد و تسریع فعالیت ها بدون دغدغه و با کارایی و کیفیت دقیق منجر خواهد شد، همانگونه که سال گذشته هم به منظور افزایش تولید از مخازن هیدروکربوری و مشارکت در توسعه پروژه های میدان محور از طریق بازسازی و نوسازی ناوگان دستگاه های حفاری خدمات فنی، خدمات ویژه و سایر بخش های پشتیبانی برنامه ریزی بلند مدت انجام شد و با بهره گیری از توانمندی و امکانات داخل شرکت و شناسایی و استفاده از توان بخش خصوصی در زمینه بازسازی، نوسازی و ارتقای دستگاه ها و تجهیزات حفاری اقدام شد که در نتیجه، ضمن جلوگیری از خروج ارز از کشور منجر به صرفه جویی مالی و افزایش عمر مفید و صیانت از اموال و برگرداندن مجدد دستگاه ها به چرخه عملیات شد.رویکرد مهم شرکت ملی حفاری ایران در سال «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» با روز آمدن شدن تجهیزات همسو با ارائه خدمات در چارچوب برنامه، تعامل و مشارکت مستمر با شرکت های متقاضی، زمینه بهره وری و روند تزایدی راندمان کار را تداوم می بخشد؛ مسیری که نه تنها برای این شرکت مؤثر خواهد بود؛ بلکه باعث بهبود زنجیره تولید در نفت و گاز خواهد شد.
کلنگ احداث مگاپروژه الماس ماهشهر بر زمین خورد
مشعل صنعت پتروشیمی پس از چند دهه تلاش در تولید و توسعه، توانسته است به مرحله ای برسد که دست به پروژه های بزرگ بدون حمایت مستقیم دولت ها بزند. شاگرد اول صنایع در جلوگیری از خام فروشی، افزایش میزان صادرات، درآمدزایی ارزی و کمک به دولت در جنگ اقتصادی، توانست در عین اجرای تعهدات خود و کسب درآمد قابل توجه، بارها با برنامه های افتتاح، خبرهای خوشی را به مردم برساند. تعهدات جهش دوم صنعت پتروشیمی در گام های نهایی است و تا پایان سال 1400 پروژه های باقیمانده هم به بهره برداری رسمی می رسند؛ اما در کنار پروژه های کوچک و بزرگی که در این مدت، صنعت پتروشیمی چراغشان را روشن کرده، اتفاقی جدید هم رقم خورده که آغاز تحولی بزرگ است. صنعت پتروشیمی ایران به دنبال جهشی بزرگ است و با مگاپروژه هایی که استارت آنها را زده، قصد دارد در عرصه بالادستی نفت هم گام بگذارد.
اولین گام بزرگ و مگاپروژه با ابهت و همه فن حریف، بید بلند خلیج فارس بود که دی سال 99 به بهره برداری رسمی رسید و در حاشیه آن، وزیر نفت و مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس، به عنوان کارفرمایان اصلی، خبر از دو مگاپروژه دیگر دادند که کلنگ آن تا پایان دولت دوازدهم بر زمین می خورد. بیژن زنگنه، وزیر نفت در ششمین کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو با اشاره به اینکه درآمد صنعت پتروشیمی، با تحقق جهش سوم صنعت پتروشیمی در پایان سال ۱۴۰۴، به ۳۳ میلیارد دلار می رسد، گفت: دو مگاپروژه جدید هر یک با سرمایه گذاری حدود ۳ میلیارد دلار تعریف شده است که تا سال ۱۴۰۶ فعال می شوند. جعفر ربیعی، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس نیز از کلنگ زنی دو مگاپروژه پتروشیمی الماس ماهشهر و هرمز با مجموع ارزش حدود ۷ میلیارد دلار گفت و افزود: صنعت پتروشیمی کشور، توان مالی و تخصصی مورد نیاز برای ورود به بالادست خود، یعنی نفت وگاز را پیدا کرده است. این موضوع دو دلیل دارد؛ پتروشیمی ها افزون بر توان مالی و فنی، برای تأمین خوراکشان انگیزه بیشتری دارند و می توانند این پروژه ها را در زمانبندی مناسب اجرا کنند. او به تعریف دومگاپروژه هرمز در عسلویه و پتروشیمی ماهشهر در هلدینگ خلیج فارس برای ریل گذاری این شرکت و صنعت پتروشیمی کشور اشاره کرد و افزود: پروژه ۴.۵ میلیارد دلاری هرمز با خوراک ترکیبی اتان و بوتان است که از پارس جنوبی تأمین خواهد شد. مجوزهای آن از وزارت نفت گرفته شده و در حال دریافت زمین از شرکت ملی صنایع پتروشیمی هستیم.
حالا و در هفته اول تیرماه گرم 1400، جعفر ربیعی در مراسمی رسمی، کلنگ احداث مگاپروژه الماس ماهشهر را بر زمین زد. او «پتروشیمی ماهشهر» را بزرگترین مجتمع ماهشهر از نظر ظرفیت خواند و گفت: پیش بینی می شود در زمان اوج ساخت، نزدیک به ۵ هزار نفر در روز با تأکید بر استفاده حداکثری از نیروهای بومی، در این مگاپروژه فعال باشند. او این طرح را یکی از بزرگترین طرح های صنعت پتروشیمی کشور و به لحاظ ظرفیت، بزرگترین پتروشیمی ماهشهر دانست و گفت: هلدینگ خلیج فارس در عین حال که اهتمامی جدی برای اتمام پروژه های پیشین دارد، وظیفه ای بر دوش خود احساس می کند و آن آغاز پروژه های جدید و بزرگ برای رشد روزافزون صنعت پتروشیمی است. مدیر عامل هلدینگ خلیج فارس، با بیان اینکه ساخت مگاپروژه ها کار شرکت های کوچک نیست و به طور حتم هلدینگ های بزرگ پتروشیمی باید روی این پروژه ها کار کنند، افزود: هلدینگ خلیج فارس، این مگاپروژه را در ماهشهر تعریف کرده و با همکاری مطلوب پتروشیمی های بندر امام و اروند به عنوان سهامداران پروژه در کنار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، عملیات اجرایی آن آغاز می شود.
ربیعی ادامه داد: یک مگاپروژه نیز در عسلویه برنامه ریزی شده که امیدواریم در روزهای آینده، کارهای اجرایی آن هم آغاز شود و این پروژه در زمان بهره برداری در عسلویه، بزرگترین پروژه آن منطقه خواهد بود. او تأکید کرد: نکته مهمی که در مگاپروژه پتروشیمی ماهشهر وجود دارد، این است که همه خوراک آن، در درون گروه هلدینگ خلیج فارس تولید می شود و هیچ نگرانی درباره خوراک وجود ندارد، در حالی که مشکل خوراک، همواره شرکت های پتروشیمی را آزار می داد و از این نظر، مگاپروژه پتروشیمی ماهشهر، پروژه ای شاخص است. ربیعی خطاب به مدیرعامل این مگاپروژه تصریح کرد: تأکید می کنم که در دوران ساخت، حداکثر نیرو از نیروهای بومی تأمین و به کار گرفته شوند، مگر نیروهای خاص با تخصص های خاص که در منطقه نیستند؛ اما بیشتر نیروهای این مگاپروژه در زمان ساخت از نیروهای بومی باشند. مهدی قارونی، مدیرعامل مگاپروژه ماهشهر هم در این مراسم، به بعضی ویژگی های این مجتمع عظیم اشاره کرد و گفت: مگاپروژه پتروشیمی ماهشهر، مشتمل بر یک واحد الفین به ظرفیت یک میلیون و ۲۶۰ هزار تن اتیلن، ۴۲۰ هزار تن پروپیلن و ۵ واحد پلیمری شامل دو واحد پلی اتیلن سنگین (اچ دی)، یک واحد پلی اتیلن سبک خطی (ال ال دی)، یک واحد پلی پروپیلن، یک واحد مونو اتیلن گلایکول (ام ای جی) و یک واحد بوتادین است. وی با اشاره به اینکه این پروژه در ۲ مرحله انجام می شود که مرحله نخست، شامل واحد الفین با پنج مخزن مربوطه و برج های خنک کننده است و بقیه واحدها در فاز دوم ساخته و راه اندازی می شوند، تصریح کرد: اکنون در مرحله امضای قرارداد EPCC مرحله نخست هستیم که بزودی پایان می یابد و پیمانکار فعال می شود. مدیرعامل مگاپروژه پتروشیمی پلی الفین ماهشهر ادامه داد: در زمین اختصاص یافته برای مرحله نخست و بخشی از مرحله دوم، مگاپروژه شامل واحدهای پلی پروپیلن و بوتادین اجرا می شود و واحدهای پلی اتیلنی و مونو اتیلن گلایکول و… در زمین دیگری ساخته می شود.
نکته قابل توجه درباره مگا پروژه الماس ماهشهر، تلاش برای استفاده از حداکثر توان تولید داخلی است. در همین زمینه بود که شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران، بهمن سال 99 به منظور استفاده حداکثری از توانمندی شرکت ها و سازندگان داخلی برای اجرای مگاپروژه ۲.۷ میلیارد دلاری پتروشیمی الماس ماهشهر تفاهم نامه همکاری امضا کردند. براساس این تفاهم نامه، طرفین نسبت به تأمین کالا و تجهیزات مورد نیاز از سازندگان توانمند داخلی برای احداث و راه اندازی مگاپروژه پتروشیمی الماس ماهشهر، مشتمل بر یک واحد الفین، سه واحد پلی الفین و واحدهای جانبی آن، با حجم سرمایه گذاری حدود ۳ میلیارد دلار و با هدف افزایش سهم داخلی سازی تجهیزات تا ۸۵ درصد از کل اقلام مورد نیاز پروژه مطابق ضوابط وزارت صمت توافق کردند. انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران به عنوان یک شخصیت حقوقی صنفی، نقش تسهیل گری و نظارتی در تأمین تجهیزات این طرح را به عهده خواهد داشت و شرکت های عضو صاحب صلاحیت و توانمند در حوزه کالاها و خدمات مورد نیاز طرح، به طرف مقابل معرفی و بر نحوه همکاری آنها نظارت می کند. کارگروهی مشترک با عنوان کارگروه ساخت داخل به منظور افزایش سطح همکاری، نظارت بر حسن اجرای کار، رفع موانع و مشکلات احتمالی بین دو طرف ایجاد می شود، همچنین انجمن استصنا مکلف شده نسبت به استفاده از توانمندی های دیگر انجمن ها و سندیکاهای صنعتی کشور اقدام کند.
اما در ادامه برنامه ریزی برای مگا پروژه ها، بزودی عملیات اجرایی 3 مگاپروژه خوراک ترکیبی آغاز می شود و در نتیجه آن، زنجیره ارزش و تنوع سبد محصولات پتروشیمی، پنج زنجیره پروپیلن، متانول، اتیلن، بنزن و اوره توسعه می یابد. پتروشیمی «هرمز» خلیج فارس با ظرفیت سالانه ۵.۸ میلیون تن و حجم سرمایه گذاری حدود ۴.۵ میلیارد دلار با خوراک اتان و بوتان تعریف شده که انواع پلی اتیلن ها و پلی پروپیلن را تولید خواهد کرد. طرح دیگر خوراک ترکیبی الفینی، «ویستا انرژی ارغوان» در عسلویه است با خوراک اتان و بوتان و حجم سرمایه گذاری ۱.۶ میلیارد دلار که سالانه ۱.۸ میلیون تن ظرفیت تولید خواهد داشت. طرح سوم خوراک ترکیبی، طرح الفین آروماتیک شرکت نفت و گاز آریا، زیرمجموعه هلدینگ نفت و گاز پارسیان با خوراک نفتا و اتان با حجم سرمایه گذاری ۴.۸ میلیارد دلار است که سالانه ظرفیت تولید ۴.۸ میلیون تن محصول را خواهد داشت. با اجرای سه طرح خوراک ترکیبی با ظرفیت تولید سالانه حدود ۱۲.۴ میلیون تن، به منظور استفاده از اتان مازادی که به مقدار حدود ۴ میلیون تن در بالادست وجود دارد، تعریف و مجوز اجرای آنها نیز صادر شده است. آن طور که گفته شده، کلنگ احداث مگاپروژه هرمز خلیج فارس هم تا پایان دولت دوازدهم بر زمین می خورد و اما پروژه های دیگر در آینده ای نزدیک شروع به کار خواهند کرد.
بازدید خبرنگاران از طرح توسعه و تثبیت ظرفیت قدیمی ترین پالایشگاه ایران
سمیه راهپیما با وجود اعمال محدودیت های کرونایی، به یکی از شهرهای گرمسیر کشور سفر می کنم؛ جایی که برای نخستین بار شعله های نفت در آن پالایشگاه زبانه گرفت. سخن از پالایشگاه آبادان است که سالیان سال با وجود فرسوده شدن، همچنان در تولید فراورده های نفتی ثابت قدم مانده است، برای اینکه این پالایشگاه، نفسی راحت تر بکشد، طرح «توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان» به کمک آن خواهد آمد و پالایشگاهی جدید در کنار آن قرار می گیرد و این پالایشگاه قدیمی، نوسازی می شود. در ادامه روایت «مشعل» از این سفر را می خوانید:
همانطور که در فضای پالایشگاه گشتی کوتاه می زنیم تا به سالن کنفرانس برای نشست خبری برسیم، از پنجره خودرویی که سوار بر آن شده ایم، به بیرون نگاه می کنم. هر یک از کارگران و مهندسان، کلاه هایی بر سر گذاشته اند که رنگ آن، بیانگر نوع فعالیت و محیط خاص کار آنهاست. به عنوان مثال، کلاه سفید به کارگر یا افرادی عادی اختصاص دارد، کلاه زرد به معنی ایمنی و کلاه قرمز یعنی آتش نشانی. به دماسنج که نگاه می کنم، عدد 45 درجه نشان داده می شود، آنهم در نخستین روزهای تابستان. کارکنان می گویند؛ خوش شانس هستید که امروز به اینجا آمده اید؛ زیرا روز قبل دمای هوا به 50 درجه رسیده بود؛ البته این دما در فضای سایت پالایشگاهی چند درجه افزایش می یابد.
مهدی آرامی، مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان ضمن خیر مقدم به خبرنگاران، از پیشرفت ۸۰ درصدی طرح «توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان» خبر می دهد و به ارائه آمار می پردازد و می گوید: «سرمایه گذاری مورد نیاز برای اجرای بخش نخست فاز ۲ پالایشگاه آبادان، یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو بوده و۸۰ درصد اعتبارات آن جذب شده است. اکنون بخش مهندسی پالایشگاه آبادان ۸۹.۵ درصد، تامین تجهیزات ۹۰ درصد و ساخت ۶۰ درصد پیشرفت را ثبت کرده است.»
به گفته او، «این پروژه از معدود پروژه هایی است که بر اساس برنامه زمانی تعریف شده برای آن پیش می رود و سال آینده در همین زمان، پروژه برای بهره برداری تحویل پالایشگاه آبادان می شود. حجم فعالیت های بزرگ این پروژه ۱۵۳ هزار متر مکعب بتن ریزی، نصب ۲۱ هزار و ۴۰۹ تن ماشین آلات، نصب ۱۹ هزار و ۳۷۷ تن ساختارهای فلزی، ۱.۲ میلیون اینچ لوله گذاری سطح زمین و ۱۶۷ هزار اینچ لوله گذاری زیر زمین است، همچنین حدود ۵۰۰ هزار مایل کابل کشی انجام شده که در مجموع پیشرفت ۸۰ درصدی را نشان می دهد. سهم ساخت داخل در اجرای این پروژه ۴۰ درصد برآورد می شود، ضمن آنکه ۱۰۰ درصد پیمانکاران ساخت، ایرانی هستند و ۵۰ درصد بخش مهندسی نیز از سوی ایرانی ها انجام شده است.»
استفاده از توان نیروهای بومی همواره در راس پروژه های صنعت نفت، بخصوص شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران قرار داشته و یکی از تعهدات این طرح نیز استفاده از نیروهای بومی است که از پنج هزار نیروی شاغل در فاز ۲ پالایشگاه آبادان، ۸۰ درصد آنها بومی هستند.
آرامی ادامه می دهد: «ظرفیت این طرح، روزانه ۳۶۰ هزار بشکه است که ۲۱۰ هزار بشکه آن جایگزین ظرفیت بخش های قدیمی پالایشگاه خواهد شد.»
به گفته مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، «با تکمیل پروژه «طرح توسعه و تثبیت»، تولید ال پی جی هشت درصد کمتر می شود، این در حالی است که تولید بنزین معمولی ۱۶ درصد افزایش می یابد. همچنین نفت سفید ۲۵ درصد افزایش خواهد داشت، کیفیت گازوییل تولیدی نیز یورو 5 می شود و تولید نفت سنگین ۵۸ درصد کاهش را تجربه خواهد کرد. با توجه به افزایش کیفیت محصولات تولیدی، تولید سولفور ۵۴۸ درصد افزایش پیدا می کند.»
آرامی خبر دیگری را به خبرنگاران با محوریت کاهش 41 درصدی نفت کوره پالایشگاه آبادان می دهد و می گوید: «با توجه به اجرای طرح تثبیت و توسعه ظرفیت پالایشگاه آبادان می توان گفت که یک پالایشگاه جدید در کنار پالایشگاه آبادان قرار می گیرد و پالایشگاه قدیم نوسازی می شود.»
بعد از صحبت های مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، دستیار ویژه مدیر عامل در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، از طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان به عنوان فاز دوم این پالایشگاه یاد می کند، می گوید: «به منظور تثبیت ظرفیت پالایشی 360 هزار بشکه ای پالایشگاه آبادان و به روزآوری و نوسازی آن، طرح توسعه و تثبیت ظرفیت این پالایشگاه در حال اجراست.»
یکی از مواردی که همواره تمامی پالایشگاه ها باید به آن پایبند باشند، حفظ محیط زیست است. محمد رضایی در این باره می گوید: «با بهره برداری از این طرح، گامی مهم از نظر ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه با هدف دستیابی به اولویت های زیست محیطی برداشته خواهد شد؛ چرا که با تکمیل فاز دوم پالایشگاه آبادان، تمامی تولیدات بنزین و گازوییل این پالایشگاه بزرگ، به استاندارد یورو 5 خواهد رسید.» رضایی با بیان اینکه «پروژه فاز 2 پالایشگاه آبادان، به تنهایی یک پالایشگاه کامل است»، ادامه می دهد: «با احداث واحدهای فرایندی و یوتیلیتی در فاز دوم این پالایشگاه، در واقع یک پالایشگاه جدید در مجاورت پالایشگاه قدیمی آبادان احداث می شود که با ساخت آن، برج های تقطیر جدید با مجموع ظرفیت پالایشی 210 هزار بشکه، جایگزین برج های تقطیر قدیمی می شوند.»
به گفته او، «پروژه طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان (فاز 2 پالایشگاه) در بخش مهندسی به پیشرفت 89.5 درصدی، در بخش تامین تجهیزات به پیشرفت 87.5 درصدی و در بخش اجرا و ساخت به پیشرفت 59.83 درصدی رسیده که با توجه به وزن 5 درصدی بخش مهندسی، وزن 65 درصدی بخش تأمین تجهیزات، وزن 30 درصدی بخش اجرا و ساخت در کل طرح و به طور متوسط، پیشرفت فیزیکی طرح هم اکنون به مرز 80 درصدی رسیده است.»
دستیار مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در بخش دیگری از صحبت های خود، طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان را به دو بخش تقسیم می کند و می گوید: «این طرح ملی در دو بخش تعریف شده که بخش نخست آن تا یک سال آینده قابلیت بهره برداری خواهد داشت و با بهره برداری از این بخش، در این پالایشگاه تولید بنزین 16 درصد رشد، تولید نفت سفید 205 درصد رشد، تولید گازوییل 7 درصد کاهش، تولید گاز مایع 88 درصد کاهش، تولید نفت کوره 41 درصد کاهش، تولید نفت سنگین 58 درصد کاهش و در مجموع ته مانده تقطیر در خلأ 61 درصد کاهش می باید. درحال حاضر نفت کوره تولیدی پالایشگاه آبادان 40 درصد سبد محصولات این پالایشگاه است که با اجرای فاز 2 این پالایشگاه، تولید نفت کوره به 25 درصد کاهش می یابد.»
رضایی با بیان اینکه «اجرای بخش دوم فاز 2 پالایشگاه آبادان، منتج به افزایش کیفیت بنزین و گازوییل تولیدی پالایشگاه خواهد شد»، می افزاید: «با اجرای این بخش، تمام بنزین و گازوییل تولیدی پالایشگاه آبادان به استاندارد یورو 5 خواهد رسید. در حال حاضر حدود 4800 نیرو در حال فعالیت برای تکمیل فاز 2 پالایشگاه آبادان هستند که از این تعداد، حدود 4 هزار نفر نیروی بومی استان خوزستان هستند.»
همچنین علیرضا امین، مدیرعامل پالایشگاه آبادان در بخش دیگری از این نشست با اشاره به اقدام های صورت گرفته طی سال های گذشته در این مجموعه صنعتی می افزاید: «در این سال ها به منظور بهبود شرایط زیست محیطی کارهای بزرگی انجام شده، درحالی که مصرف آب در این پالایشگاه نیز کاهش یافته است. با اجرای برنامه های مرتبط، گازهای فلر جمع آوری شده و به عنوان سوخت پالایشگاه مورد استفاده قرار گرفته است. درحال حاضر سهم نفت کوره از فراورده های تولیدی این پالایشگاه ۴۰ درصد است که با اجرای فاز ۲ سهم نفت کوره به ۲۵ درصد می رسد. در این طرح سوخت دیزل با کیفیت و دارای استاندارد یورو تولید خواهد شد.»
مدیرعامل پالایشگاه آبادان با اشاره به اینکه خوراک نفت خام از دارخوین، امیدیه و اهواز تامین می شود، تاکید می کند: «عمده خوراک، نفت خام ترش و سنگین است و با به مدار آمدن فاز جدید نیز تغییر چندانی در ترکیب نفت خام ایجاد نخواهد شد.»
بعد از این نشست خبری، برای آشنایی بیشتر خبرنگاران با طرح «توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان» گشتی در فضای سایت جدید می زنیم تا این مگا پروژه عظیم را از نزدیک ببینیم.
سوالی از شروع سفر به پالایشگاه آبادان، ذهنم را به خود مشغول کرده بود و آن چگونگی رعایت نکات بهداشتی با وجود رفت و آمدهای متعدد در طرح توسعه و تثبیت ظرفیت بود. برای پاسخ به این پرسش، با گروه همکاران در حالی که کلاه سفید بر سر و ماسک بر صورت داریم، با علیرضا خلیلی، رئیس ایمنی طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان در این باره گفت و گو می کنم. او می گوید: «با وجود شرایط کرونا، کارکنان تمام دستورعمل های بهداشتی را برای ایجاد شرایط ایمن در بخش های لیفتنگ، الکتریکال و داربست انجام داده اند، ضمن آنکه از پیمانکاران مجرب و با تجربه نیز در این پروژه استفاده شده است.»
به گفته او «با وجود شرایط بحرانی کرونا در شهر آبادان، پالایشگاه در فاز 2، نزدیک به 4 هزار نفر نیروی پیمانکار داشت که روزانه به طور مرتب از آنها تب سنجی می شد و با مشاهده کوچکترین علامت، از سایت خارج می شدند و تا رسیدن به سلامت کامل از ورود آنها به سایت جلوگیری می شد، ضمن آنکه رستوران ها تعطیل و تعداد افراد در محل های استراحت نیز کاهش یافت.»
گشتی در فضای سایت جدید پالایشگاه می زنم، به هر طرف که نگاه می کنم، کارگران و مهندسانی را می بینم که با جدیت مشغول به کار هستند تا این مگا پروژه هر چه زودتر به بهره برداری کامل برسد.
یکی دیگر از افرادی که کلاه زرد رنگ به سر دارد، حامد نجفی، رئیس اچ اس ای پالایشگاه آبادان است. به گفته او، « از آغاز شیوع ویروس کرونا تا کنون 5 درصد به این بیماری مبتلا شده اند که با سلامت کامل به محل کار باز گشته اند»
او می گوید: «شاخص حوادث پالایشگاه نیز از 2.67 به 0.7 رسیده و شاخص آموزش نیز در شرایط کرونا نسبت به سال گذشته 286 درصد افزایش داشته و این آمارها برای فاز 2 است. »
در پایان این بازدید، همراه خبرنگاران سوار بر ماشین می شوم و پالایشگاه را ترک می کنم، جانفشانی ها و تلاش های شبانه روزی کارکنان این پالایشگاه را در طرح «توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان» در ذهن خود مرور می کنم، کارکنانی که با وجود شرایط بحرانی کرونا استوارتر از گذشته سعی دارند با رعایت دستورعمل های بهداشتی، وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهند تا پرچم کشورمان همواره برافراشته بماند.
بررسی اقدام های اچ اس ای شرکت پالایش نفت تهران در دوران کرونا:
سمیه راهپیما زمانی که وارد پالایشگاه تهران می شویم، نخستین موردی که توجه همگان را به خود جلب می کند، پویایی و فعالیت گروه های مختلف در این پالایشگاه است. کارکنان عملیاتی و ستادی آن، با وجود نگرانی از مبتلا شدن به ویروس کرونا و غلبه بر این دلواپسی، بیش از گذشته بر فعالیت های خود پافشاری می کنند تا چرخه این پالایشگاه از حرکت باز نایستد. پالایشگاهی که از آن به عنوان قلب تپنده پایتخت یاد می شود، سعی می کند تا همواره علاوه بر تامین سوخت مورد نیاز کلانشهر تهران، به شهرهای دیگر نیز سوخت رسانی کند. در این چرخه، بخش های مختلفی همچون اچ اس ای فعالیت دارند که یکی از وظایف آن، حفاظت از سلامت کارکنان است که از آغاز شیوع ویروس کرونا تا کنون، مسؤولیت آن دو چندان شده و علاوه بر وظایف روزانه خود، نظارت، پایش و اجرای دستورعمل های بهداشتی کارکنان را نیز به عهده دارد. برای جویا شدن از این فعالیت ها پای صحبت رئیس اچ اس ای نشسته ایم که در ادامه می خوانید:
از آغاز شیوع ویروس کرونا در سطح جهان و کشور، بخش های اقتصادی سعی کرده اند علاوه بر رعایت دستورعمل های بهداشتی، فعالیت های خود را داشته باشند تا خدشه ای بر آن وارد نشود که، مدیریت اچ اس ای پالایشگاه تهران نیز از آن مستثنا نیست و همواره سعی کرده با رعایت دستورعمل های بهداشتی، محیطی ایمن برای کارکنان مهیا کند. رضا پیرمند، رئیس اداره اچ اس ای پالایشگاه تهران در زمینه دستورعمل های مقابله با شیوع ویروس کرونا می گوید: «شركت پالايش نفت تهران و اداره اچ اس ای و مديريت توسعه منابع انساني، با شروع پاندمي كرونا در سطح كشور و حتي قبل از ثبت نخستین ابتلا به اين ويروس، با انجام اقدام های پيشگيرانه همانند تهيه محلول هاي ضد عفوني كننده و محلول هاي گندزداي سطوح و نصب آن در تمامی مكان هاي اداري و عملياتي، آمادگي اوليه لازم برای مقابله با بيماري را ايجاد کرد.»
پالایشگاه تهران با پررنگ تر شدن شيوع بيماري در سطح كشور، اقدام به برگزاري جلسات كميته سلامت و بهداشت كاركنان اختصاصاً با موضوع همه گيري بيماري كرونا کرده و در اين جلسات، راهكارهاي كنترلي در سطوح مختلف را با همفكري روسا و مديران شركت و پشتيباني و حمايت مدير عامل بررسي و مصوب کرده است.
همچنین در اين جلسات، تصميمات مختلفي در زمینه پيشگيري و كنترل شيوع بیماری، بيماريابي، فرايند درمان و بازگشت به كار كاركنان گرفته شد كه كمك شاياني به حفظ سلامت همكاران و جلوگيري از توقف توليد در شركت کرده است. او در این باره می گوید: «تا كنون با وجود ابتلاي بيش از 27 درصد همكاران به اين بيماري، خوشبختانه همگي همكاران به سلامت مراحل بيماري را پشت سر گذاشته اند.»
به گفته پیرمند، «تمامی دستورعمل هاي ابلاغي ستاد مركزي پيشگيري و مقابله با ويروس كوويد 19 در صنعت نفت، در قالب برگزاري جلسات ستاد كرونا، كميته سلامت و بهداشت، كميته عالي اچ اس ای، از سوی تيم مديريت شركت بررسي و راهكارهاي اجرايي آنها انديشيده شده و همسو با دستورعمل هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور به حفظ سلامت و درمان همكاران اقدام مي کنیم.»
شرکت پالایش نفت تهران در حال حاضر بر اساس«راهنماي تشخيص و درمان بيماري كوويد 19 در سطح ارائه خدمات سرپايي و بستري» نسخه نهم اقدام مي کند . از جمله این اقدام ها می توان به توزيع مستمر پك بهداشتي برای استفاده تمامی كاركنان و خانواده ايشان (ماسك، دستكش، اسپري ضد عفوني کننده دست، كف و سطوح)، توزيع ماهانه يك قرص ويتامين دي 50000 واحدي میان كاركنان رسمي، پيمانكار و پروژه اي از اسفند 1398، خريد و توزيع لباس هاي ضد ويروس میان كاركنان درمانگاه، تيم امداد و نجات، آتش نشاني، عمليات و تب سنجي، خريد و توزيع شيلد شفاف محافظ صورت برای استفاده كاركنان درمانگاه، تيم امداد و نجات، آتش نشاني، حراست، رستوران و ادارات داراي ارباب رجوع و اجراي دستورعمل هاي ستاد مركزي پيشگيري و مقابله با ويروس كوويد 19 در صنعت نفت در خصوص گند زدايي اماكن و تجهيزات اشاره کرد.
از دیگر گام های برداشته شده به منظور مقابله با شیوع ویروس کرونا در شرکت پالایش نفت تهران، می توان به مواردی دیگر اشاره کرد که عبارتند از: تجهيز اتاق ترياژ اختصاصي در انتهاي ساختمان مركز سلامت كار به منظور بررسي موارد مشكوك احتمالي و جلوگيري از انتقال به مركز سلامت كار، توليد آب ژاول 5 درصد در واحد آب، برق و بخار شمالي به همت و تلاش همكاران عملياتي و آزمايشگاه شركت با هدف تامين ماده گند زداي مورد نياز شركت در شرايط بحران، هماهنگي و عقد تفاهمنامه با آزمايشگاه طرف قرارداد با بهداشت و درمان صنعت نفت برای انجام تست PCR كاركنان قراردادي و پيمانكاري به منظور كاهش هزينه هاي تحميلي به كاركنان، نظارت بر فرايند تهيه، طبخ و توزيع مواد غذايي در آشپزخانه ها و رستوران شركت با هدف مديريت بيماري، توزيع ماسك در ورودي پالايشگاه و ممانعت از ورود کارکنان بدون ماسک.
حضور حداقلي كاركنان داراي شرايط ريسك بالاي سلامت و بيماري هاي زمينه اي مطابق شیوه نامه هاي وزارت بهداشت، همكاري با خانم هاي داراي فرزند زير شش سال به منظور استفاده از مرخصي ارفاقي، كاهش ساعت كاري حضور كاركنان در شرايط مختلف مطابق الزام های وزارت بهداشت، بررسي پرونده پزشكي كاركنان داراي ريسك فاكتورهاي سلامت و بيماري زمينه اي (فشار خون، ديابت، بيماري قلبي،كبدي، كليوي، چاقي، سرطان، بيماري هاي خاص و....) و استخراج ليست كاركنان داراي ريسك سلامت بالا و بر اساس شیوه نامه های وزارت بهداشت برای اعمال كنترل هاي پيشگيرانه، حضور حداقلي و هماهنگي برای حضور نیافتن آنها در محل كار در شرايط قرمز شيوع كوويد 19 و بازنگري پرونده هاي پزشكي كاركنان داراي ريسك سلامت و بيماري زمينه اي هر 3 ماه یکبار به منظور اعمال كنترل هاي پيشگيرانه حضور حداقلي و هماهنگي برای حضور نیافتن آنها در محل كار در شرايط قرمز شيوع كوويد 19 از دیگر گام های برداشته شده به منظور مقابله با ویروس کروناست.
برای کاهش ویروس کرونا علاوه بر رعایت دستورعمل های بهداشتی، گام های دیگری نیز برداشته شده که روزانه در حال اجراست. در این باره رئیس اچ اس ای شرکت پالایش نفت تهران می گوید: «به علت شرايط خاص در شركت ، استاندارد هاي سختگيرانه تري رعايت مي شود تا احتمال سرايت بيماري به حداقل برسد. بيماريابي فعال در واحدها به كمك اداره اچ اس ای (واحد بهداشت صنعتي)، نماينده و مسؤول واحد مربوطه انجام می شود. تمامی اين فرايند ها تدوين و اطلاع رساني شده است.» نمايندگان معرفي شده در واحدها به محض مشاهده افراد داراي علامت، فرد را به مركز سلامت كار شركت ارجاع داده و در واحد ترياژ تنفسي بررسي باليني صورت گرفته و در صورت تاييد علايم اوليه بيماري از سوی پزشك، بلافاصله فرد برای انجام تست PCR از طریق واحد نقليه و سرويس هاي اختصاصي اعزام مي شود. به گفته او، «پس از تشخيص مثبت شدن بيماري يكي از كاركنان و به منظور جلوگيري از شيوع بيماري، واحد مربوطه اقدام به گندزدايي و ضد عفوني کرده و تمامی افراد داراي تماس نزديك با بيمار (هم اتاق و همكار نزديك) با هماهنگي واحد بهداشت صنعتي و مركز سلامت كار، پايش و در صورت نياز قرنطينه مي شوند. امكان ايزوله كردن بيماران و قرنطينه كردن افراد داراي تماس نزديك نیز با سياستگذاري رئيس واحد و اداره اچ اس ای وجود دارد كه اين سياستگذاري، سبب شده احتمال مخفي كردن بيماري از سوی پرسنل به حداقل رسيده و پروتكل تدوين احتمال تعارض، غيبت بي مورد از كار را به حداقل رسانده است.» پیرمند از دیگر اقدام های انجام شده در زمینه درگیر شدن کارمندان با ویروس کرونا را هماهنگي و مستقر کردن ماشين به صورت 24 ساعته مخصوص اعزام افراد مشكوك به كرونا برای انجام تست يا بازگشت به منزل ايشان بیان می کند. دیگر اقدام انجام شده در زمینه شناسایی افراد مشکوک و مبتلا می توان به برخی موارد دیگر اشاره کرد که شامل ترياژ تمامی كاركنان مشكوك پس از مرخصي و استعلاجي در پس از بازگشت به شركت و اجراي دستورعمل بازگشت به كار شاغلان، تهيه فرم ترياژ برای تمامی مهمانان، كارآموزان، مراجعان به شركت و پايش سلامت ايشان می شود، ضمن آنکه با تدابير اندیشیده شده، در صورت ابتلاي خانواده كاركنان، از حضور آنها در محل كار جلوگيري و با صدور و ثبت مرخصي ارفاقي كرونا از انتقال به محل كار پیشگیری مي شود. هر فرد مبتلا در دوره درمان زير نظر رئيس مركز سلامت كار و تيم مربوطه بوده و در صورت نياز، مشاوره هاي لازم را دريافت مي کنند. اطلاع رساني در تمامی واحد هاي شركت برای مراجعه افراد علامت دار يا مشكوك به مركز سلامت كار و قسمت ترياژ كه برای اين موضوع تجهيز شده، صورت می گیرد. پس از طي دوره درمان، بيمار موظف است قبل از حضور در واحد و در روز آخر ايزولاسيون/ قرنطينه، با پزشك مركز تماس تلفني گرفته تا در صورت داشتن شرايط بازگشت به كار، روز بعد با وسيله نقليه شخصي (بدون استفاده از سرويس نقليه پالايشگاه) به درمانگاه شركت مراجعه کند. در كانكس ترياژ تنفسي ( خارج از فضاي اصلي درمانگاه) علایم حياتي و بيماري او چك می شود. در صورت عادي بودن علایم، برای ويزيت پزشك به درون درمانگاه راهنمايي شده و بازگشت به كار بر اساس پروتكل ابلاغي صورت می گیرد. در صورت وجود علایم مشكوك، پزشك برای ويزيت به كانكس مراجعه كرده و براساس شیوه نامه هاي ابلاغي و تجربه باليني، مدت ايزوله يا قرنطينه بودن را تمديد کرده و درخواست مشاوره داخلي يا عفوني می دهد و بيمار به بيمارستان / درمانگاه هاي نفت / متخصص عفوني / يا مراكز 16 و 24 ساعته وزارت بهداشت راهنمايي می شود.
گاهی اوقات کارکنان با ساده انگاری ویروس کرونا سعی دارند در صورت مبتلا بودن، در محیط کار خود حضور داشته باشند یا اینکه از دستورعمل های بهداشتی سرپیچی کنند که برای مقابله با آن، شرکت پالایش نفت تهران گام های موثری برداشته است. رئیس اچ اس ای این شرکت می گوید: «بر اساس مصوبات صورت جلسات كميته سلامت و بهداشت كاركنان، در صورت تخطي كاركنان از دستورعمل هاي بهداشتي، این کار آنها در پرونده ايمني ثبت شده و در صورت تكرار با هماهنگي روساي مربوطه با ايشان برخورد می شود. همچنين واحد بهداشت صنعتي به صورت مستمر با دريافت پيام هاي كاركنان يا شكايات تلفني در اين زمينه پيگير تخلفات بهداشتي است.»
در کنار افراد خاطی، کسانی هم هستند که با خود اظهاری، هم به سلامت خود و هم به سلامت همکاران خود کمک می کنند، از این رو بهتر است برای ترویج این دیدگاه، مشوق هایی در نظر گرفته شود. پیرمند در این زمینه می گوید: «برای افرادی که خود اظهاری می کنند، در صورت مثبت شدن تست کرونا و ثبت استعلاجی در سیستم حضور و غیاب، برای آنها مرخصی ارفاقی در نظر گرفته می شود، ضمن آنکه برای پیمانکاران نیز ثبت مرخصي ارفاقي و تاييد حضور كاركنان مبتلا و مشكوك به بيماري كرونا برای كتمان نکردن بيماري و ارجاع ندادن نیروهای پيمانكاري به سازمان هاي بيمه اي و... مورد توجه قرر گرفته است.»
آموزش؛ یکی از ارکان اصلی حفظ سلامت به شمار می رود که در این زمینه، پالایشگاه تهران گام هایی را با هدف کاهش ویروس کرونا برداشته است. رئیس اداره اچ اس ای شرکت پالایش نفت تهران در این باره می گوید: « از آغاز شیوع ویروس کرونا تاکنون، اقدام های مختلفی انجام شده که عبارتند از: درج فايل هاي آموزشي در زمينه بيماري كرونا شامل روش هاي پيشگيري و درمان، خبرها و ملاحظات مرتبط در سايت داخلي شركت، آموزش آتش نشان ها و تحويل لباس ضد ويروس برای انتقال افراد مشكوك از واحد به مركز سلامت كار از سوی رئيس مركز سلامت كار، تهيه بنرهاي آموزشي در زمينه كرونا از جمله روش هاي صحيح گندزدايي و شست وشوي صحيح دست ها و نصب در محل هاي مصرف مواد گندزدا و توصيه هاي بهداشتي، چاپ و انتشار بنرها و پمفلت هاي آموزشي با عناوين آشنايي با ويروس جديد کرونا و راهكارهاي مقابله با آن و شيوه صحيح استفاده از ماده ضد عفوني و چاپ و توزیع آن در سطح شركت، اطلاع رساني فايل هاي آموزشي با هدف افزايش آگاهي كاركنان در شبكه داخلي شركت به صورت پمفلت، فايل هاي صوتي، تصويري و فايل هاي آموزشي Power Point، برگزاري دوره آموزشي برای رانندگان وسايل نقليه (سرويس هاي حمل و نقل عمومي كاركنان) در خصوص نحوه صحيح مخلوط کردن مواد ضدعفوني و طريقه استفاده از آنها، برگزاري دوره هاي آموزشي بهداشت فردي و آشنايي با روش ها و راهكارهاي پيشگيري و مقابله با ويروس کرونا براي كاركنان خدمات، آبدارچي و رستوران و تهيه بنر با محتوای ملزم بودن تمامی کارکنان به استفاده از ماسك تنفسی.»
پیرمند در پاسخ به این پرسش که چگونه كاركناني كه در سايت فعاليت دارند را پايش و رصد مي كنيد تا دستورعمل هاي بهداشتي و ايمني را رعايت كنند؟ می گوید: «تخلفات بهداشتي افراد با ارسال گزارش به واحد بهداشت صنعتي ثبت می شود. در واحدها نمایندگانی به منظور ایجاد هماهنگي با واحد بهداشت و مركز سلامت كار و معرفي افراد مشكوك و پيگيري درمان كاركنان مبتلا و ثبت حضور ايشان در نظر گرفته شده است. ضمن آنکه راهنماي بازگشت به كار شاغلان با احتمال ابتلا به كوويد 19 و پياده سازي تمامی الزام ها با انجام مكاتبات داخلي با هدف جلوگيري از شيوع بيماري اجرا می شود.»
او به مدیران دستگاه های دولتی و غیردولتی توصیه می کند تا تمامی دستورعمل هاي ابلاغي ستاد مركزي پيشگيري و مقابله با ويروس كوويد 19 در صنعت نفت و وزارت بهداشت را پياده سازي کنند و آموزش كاركنان مبنی بر رعايت اصول بهداشت فردي و الزام های مربوطه را در برنامه خود داشته باشند. همچنین بر فرايند پيشگيري، بيمار يابي، درمان و بازگشت به كار كاركنان به طور مستمر نظارت کنند.» رئیس اداره اچ اس ای شرکت پالایش نفت تهران تاکید می کند: «در كنار مشكلات ناشي از اپيدمي ویروس کرونا، درس هایی نیز می توان از آن آموخت که شامل پياده سازي مديريت ازدحام در شرايط اپيدمي بيماري، برگزاري تعميرات اساسي به عنوان اولين شركت پالايشي در شرايط كرونا و همبستگي و همدلي كاركنان در شرايط بحران می شود.»
بعد از گفت وگو با رضا پیرمند، رئیس اداره اچ اس ای شرکت پالایش نفت تهران، با برخی کارکنان اداره تعمیرات و بهره برداری در زمینه شرایط کار در زمان شیوع کرونا صحبت می کنم. آنها استفاده مدوام از ماسک، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و شستن مداوم دست ها را به همکاران خود توصیه می کنند. ضمن آنکه خواستار همکاری مسؤولان با کارکنان برای حضور افراد در محل کار، ایجاد شرایط ایمن و اطلاع رسانی مداوم، سختگیری بسیار زیاد در رعایت دستورعمل های بهداشتی از سوی کارکنان، دورکاری و توزیع ماسک و مواد ضد عفونی کننده هستند.
در پایان راه باید گفت؛ تمام مدیران و دست درکاران این صنعت، بخصوص در صنعت پالایش نفت دستورعمل های بهداشتی را برای پیشگیری و کاهش ویروس کرونا در دستور کار دارند و با اندیشیدن تدابیری، از حضور افراد بیمار و مشکوک به محیط کار جلوگیری می کنند تا به سهم خود، گامی موثر در ریشه کن کردن این ویروس منحوس بردارند.
فصل جدید فعالیت ها با صدور گواهینامه صلاحیت حرفه ای رقم می خورد
مشعل بهمن سال 99 بود که در مراسمی با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، علی بیاتی، مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت و جمعی از معاونان وزیر نفت و دیگر مدیران ارشد صنعت نفت ۲۵ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست، ۱۶ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای مدیران عمومی، ۲۸ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای مدیران پروژه (هفت گواهینامه برای دوره سوم و ۲۱ گواهینامه برای دوره چهارم) و ۱۸ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی - بازرگانی از سوی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت صادر شد.
بر این اساس، منتخبانی که دوره های تعریف شده را در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با موفقیت پشت سر گذاشته بودند، در چهار گروه گواهینامه های صلاحیت حرفه ای خود را دریافت کردند.
سامان صفایی، رئیس امور ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران، از جمله رؤسایی به شمار می آید که موفق به دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای شده است.
وی، متولد سال 58 در مشهد مقدس و دارای مدرك تحصيلي کارشناسی فیزیک کاربردی از دانشگاه بیرجند و کارشناسی ارشد MBA- مدیریت عملیات از دانشگاه اصفهان است.
رئیس امور ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: پدرم کارمند شرکت ملی گاز ایران در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، پالایشگاه سرخون و قشم و در نهایت در منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران بود که به رحمت خدا رفتند و به تبع فعالیت ایشان، از خردسالی در سرخس و سپس بندرعباس سکونت و تحصیل کردم. پس از خدمت مقدس سربازی در سازمان انرژی اتمی مشغول به کار شدم و از 13 آبان 83 در قالب جذب دانش آموختگان ممتاز، استخدام و در منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران در سمت های مهندس ارشد تعمیرات مخابرات و تله متری- رئیس مخابرات و تله متری - رئیس برنامه ریزی و روش های تعمیراتی- سرپرست معاونت مهندسی و خدمات فنی فعالیت داشته ام.
صفایی می افزاید: از سال 89 نیز به منطقه4 عملیات انتقال گاز ایران منتقل و در سمت های رئیس خدمات اجتماعی و رفاهی، کارشناس ارشد تحلیل سیستم ها؛ رئیس تحلیل سیستم ها فعالیت داشته ام و از اول سال 94 تاکنون، به عنوان رئیس امور ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل مشغول به کار هستم.
وی با اشاره به اینکه بحمدالله و با لطف حضرت رضا (ع) در حوزه اچ اس ای موفق به كسب گواهينامه صلاحيت حرفه ای شده ام، می گوید: برای دريافت گواهينامه حدود یک ماه دوره آموزشی فشرده، آزمون تخصصی، مصاحبه تخصصی، مصاحبه روانشناختی، تست هوش، آزمون کامپیوتر را گذراندم و با توجه به جديد بودن و عدم سابقه از اجرای اين پروسه؛ اطلاعی در خصوص فرایند صدور، تمدید و اعتبار گواهینامه های مذکور ندارم.
رئیس امور ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران در پاسخ به این سؤال که دريافت گواهينامه صلاحيت حرفه ای چه تاثيری بر افزايش دانش علمی و فنی كاركنان دارد؟ می گوید: دوره های آموزشی برگزار شده و شاگردی در محضر استادان بزرگوار بسیار سودمند است. همچنین فرصت مصاحبت، تبادل افکار و استفاده از تجارب روسای اچ اس ای و ایمنی در سطح وزارت نفت بسیار مغتنم بود؛ هرچند در صنعت، هنوز عواملی مانند رشته تحصیلی افراد نقشی موثر در انتخاب و انتصاب افراد دارد، اما به نظر می رسد در آینده باید به صلاحیت حرفه ای افراد وزن بیشتری داده شود، بنابراین اگر این امر، یک استراتژی در حوزه مدیریت منابع انسانی باشد و فرایندهای مورد نیاز تدوین و جاری شوند، کارکنان علاقه مند و دارای انگیزه، تشویق خواهند شد که به جای صرف توان خود در مسیر ارتقای تحصیلات کلاسیک دانشگاهی، به دانش افزایی در حوزه های کاربردی تر و مورد نیاز سازمان و مشاغل مربوطه بپردازند و به نظر می رسد یک رابطه برد-برد شکل خواهد گرفت.
صفایی ادامه می دهد: فرایند طی شده برای دریافت این گواهینامه، می تواند مصداق حداقلی از دانش در حوزه کاری مربوط باشد و به عنوان یک شرط لازم در تصدی مشاغل مدنظر تلقی شود.
وی در پایان می گوید: اقدام های ارزشمندی که انجام شده، باید نظام مند باشد و ارتباط معناداری با مدیریت عملکرد، جبران خدمات، جانشین پروری و ارتقای سازمانی افراد برقرار شود. صلاحیت حرفه ای باید یک مسیر بی پایان در تعالی فردی و شغلی کارکنان به شمار رود، از این رو تداوم آن بر تعریف سطوح مختلف صلاحیت بسیار موثر خواهد بود. به نظرم ارزیابی عملکرد گذشته افراد، باید یکی از معیارهای صدور گواهینامه صلاحیت حرفه ای محسوب شود و برای تداوم اعتبار یا ارتقای سطح گواهینامه ها نیز باید ارزیابی عملکرد افراد موثر باشد تا از اثربخشی فرایند اطمینان حاصل شود.
سرانجام تفاهم نامه توسعه حمل و نقل ریلی شهری (مترو) بین وزارت نفت و شهرداری تهران به کجا رسید؟
حفظ محیط زیست، یکی از مهم ترین موضوعات در صنعت نفت و پای ثابت بسیاری از برنامه های کوتاه و بلند مدت مدیران بوده و هست. وزارت نفت یکبار در سال 93 و بار دیگر در سال 96 برای نشان دادن حسن نیت خود در کمک به حل معضل آلودگی هوا و ترافیک تهران، تفاهم نامه هایی را با وزارت کشور و شهرداری تهران امضا کرد؛ اما در هر دو مورد غیر از بخشی از تفاهم نامه دوم، طرف دیگر یعنی شهرداری و وزارت کشور، عملکرد مطلوبی نداشتند و آنچه در این همکاری مشترک باید به نفع شهروندان تهرانی اجرا می شد، محقق نشده است. محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران در گفت و گو با «مشعل» در این باره می گوید: شهرداری در موضوع تامین مالی برای خرید واگن کند عمل کرده است.
رئیس شورای شهر تهران در ابتدای تابستان 1400 و بعد از چهار سال از امضای این تفاهم نامه می گوید: در همان ابتدای کار همکاری خوبی برای بخشی از تفاهم نامه صورت گرفت؛ اما کرونا و کم کاری مدیران شهرداری، کار را تعطیل کرد.
هاشمی می افزاید: این تفاهم نامه در سال 97 اجرایی شد و قرار بود طبق قانون، به ازای تعداد مسافر جا به جا شده، از منابع وزارت نفت به مترو کمک شود. این اتفاق رخ داد و مبلغی را به شرکت مترو پرداخت کردند که فکر می کنم 160 میلیارد تومان بود؛ اما از سال 98 که با شیوع ویروس کرونا و کاهش تعداد سفرها مواجه شدیم، متوقف شد و سوال این است که باز هم باید پرداخت شود یا نه ؟ اما این موضوع مشخص است که طبق قانون باید هر سال اجرا شود. او با اشاره به بخش دیگر این تفاهم نامه برای تامین واگن هم می گوید: وزارت نفت قرار بود ضمانت مالی برای تامین واگن بدهد؛ اما اینکه تا امروز اتفاق نیفتاده، کم کاری شهرداری تهران بوده است. شهرداری باید قرارداد تامین مالی واگن را با سیستم بانکی نهایی و تبدیل به اعتبار اسنادی موثر ( LC ) می کرد تا از وزارت نفت تضمین مالی بگیرد؛ اما این مراحل را طی نکرد. رئیس شورای شهر تهران تصریح می کند: به نظرم دلیل تاخیر، قول قبلی دولت برای تامین واگن بود و شهرداری هم منتظر اجرایی شدن آن ماند که آن قانون هم اجرایی نشد و این تفاهم در این مورد غیر موثر ماند. هاشمی ادامه می دهد: در واقع به دلیل قول دولت برای تامین 630 واگن، در شهرداری دچار تردید شدیم؛ اما در ادامه گفته شد که اجازه تامین هزار واگن را داریم، به همین دلیل برای تامین حدود 400 واگن باقیمانده می توانیم از این تفاهم نامه و قانون استفاده کنیم . در ادامه هم قراردادی با شرکت واگن سازی امضا کردیم که هنوز اجرایی نشده تا وزارت نفت بتواند آن را ضمانت کند. این عضو شورای پنجم با اذعان به اینکه در شهرداری و در این سوی تفاهم نامه اقدامات با ریتم کند انجام شد، تصریح می کند: البته چند عامل افزایش قیمت واگن و پیگیری طولانی چند دستگاه اجرایی، در کند اقدام کردن موثر بوده است و در نتیجه مدیران شهرداری و مترو در این مورد ضعیف عمل کرده اند. علت هم این است که ناامید هستند و فکر می کنند نمی توانند به نتیجه برسند. هاشمی می افزاید: این دوره همسویی دولت و شورا و شهرداری ، فرصت خوبی برای کارهای مشترک بود؛ اما هنوز اعتبار اسنادی تامین همان 630 واگن که قول داده شده هم موثر نشده است. در هر صورت طبق قانون، شهرداری مجوز خرید هزار واگن را دارد که دولت باید پول آن را پرداخت کند و تضامین آن را هم بدهد.
بهمن ماه 96 بود که شهردار وقت تهران و بیژن زنگنه، وزیر نفت تفاهم نامه دیگری را با هدف اجرای طرح توسعه حمل و نقل ریلی شهری (مترو) امضا کردند. این تفاهم نامه در چارچوب ماده 12 قانون رفع موانع تولید و در 11 ماده تهیه شده و اعتبار آن از تاریخ امضا و ابلاغ آن (بهمن 96 ) از سوی «شرکت بهینه سازی مصرف سوخت» به «شهرداری» یک سال بود و در صورت توافق دو طرف قابل تمدید خواهد بود.
به استناد به ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 1394و آیین نامه اجرایی آن، طرح «توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهری در تهران و هشت کلانشهر اصفهان، تبریز، شیراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم» از سوی وزارت نفت پیشنهاد و پس از تصویب در شورای اقتصاد، به شرکت بهینه سازی مصرف سوخت تکلیف شده است. «طرح توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهری در تهران و هشت کلانشهر» با اهداف بهبود و ارتقای سفرهای درون شهری با مترو، دستیابی به اهداف قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت، کاهش مصرف سوخت (بنزین، نفت گاز و سی ان جی) و کاهش انتشار آلاینده های زیست محیطی اجرا خواهد شد. نکته مهم و قابل توجه در این تفاهم نامه آن بود که طبق تعهد قرار بود 2 هزار دستگاه واگن جدید (هزار دستگاه در تهران و هزار دستگاه در کلانشهرها) در سالهای 1396 تا 1400 به ناوگان مترو تهران و کلانشهرها اضافه شود. بیژن زنگنه، وزیر نفت در آیین امضای این تفاهم نامه با شهرداری تهران به بند «ق» تبصره دو قانون بودجه سال 93 که با پیشنهاد وزارت نفت در بودجه سال 93 قرار گرفت، اشاره و با بیان اینکه مجلس این طرح را با عنوان ماده 12 قانون « رفع موانع تولید»، تکمیل کرد که جای قدردانی دارد و این تفاهم نامه همسو با این موضوع امضا شده است.
به گفته وزیر نفت، اساس قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، خرید صرفه جویی است. این قانون می گوید: در صورت صرفه جویی، پول حاصل از آن پرداخت شود. در واقع وزارت نفت، پولی از قبل بابت مترو پرداخت نمی کند؛ اما هرگاه واگن جدید به مترو اضافه شد، به ازای هر مسافر 9.8 سنت نسبت به خط پایه ای که توافق کردیم، به مترو پرداخت می شود.
وی با بیان این که هر مسافری که از مترو استفاده می کند، حدود 10 سنت به ازای هر سفر به اقتصاد کشور کمک می کند، تاکید کرد: یعنی اگر هر فرد در سال 300 سفر از طریق مترو انجام دهد 30 دلار به اقتصاد ملی برمی گردد و از هدررفت این رقم جلوگیری می شود. با اجرای این طرح، افزون بر تامین رفاه مردم، آلودگی زیست محیطی کاهش می یابد و ترافیک روان می شود و اقتصاد ملی نیز از آن سود می برد. وزیر نفت با اشاره اینکه هم اکنون 1300 واگن مترو در کلانشهر تهران وجود دارد که با اجرای این طرح با افزایش حدود 75 درصدی به2300 واگن می رسد، افزود: باید تا جایی که امکان دارد، از زیربناهای کشور، استفاده شود تا مردم در آرامش قرار گیرند.
به گزارش « مشعل» ، آنچه از خبرها بر می آید، آن است که این تفاهم نامه در سال 98 اجرایی شده و در مسیر اجرایی شدن قراردادهای طرح توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهری، نخستین مرحله یارانه صرفه جویی سوخت مربوط به سه ماه دوم سال ۹۸ (ذیل ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر) به میزان ۲۰.۸ میلیارد تومان، اوایل اسفندماه سال ۹۸ به مترو تهران و چهار کلانشهر شیراز، اصفهان، مشهد و تبریز پرداخت شد که در این میان، سهم مترو تهران حدود ۱۳ میلیارد تومان بود. مرحله دوم پرداخت به مترو تهران نیز به مبلغ ۱۴۳ میلیارد تومان عملیاتی شد و به این ترتیب، بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار به مترو تهران اختصاص یافت.
در همین خصوص، فرنوش نوبخت، مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو تهران و حومه از پرداخت های حمایتی وزارت نفت قدردانی کرد و گفت: نگهداشت و توسعه ناوگان مترو به منظور ارائه خدمات به شهروندان و فراهم سازی امکان فاصله گذاری اجتماعی از جمله اهداف مترو تهران است که همراهی وزارت نفت ما را در تحقق این اهداف یاری کرده است.
البته تفاهم نامه دیگری هم در فروردین 93 و در ابتدای شروع به کار دولت یازدهم بین وزارت نفت، وزارت کشور و شهرداری تهران منعقد شد. بیژن زنگنه، وزیرنفت هم از همان ابتدای دولت یازدهم، به دنبال تغییراتی بود که بعد از هشت سال نبودن می خواست دوباره استارت بزند. اینگونه بود که چراغ سبزی به شهرداری ها نشان داد تا از پروژه های نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی حمایت کند و سهمی مهم در کاهش آلودگی هوا و آسایش شهروندان داشته باشد. بر اساس این تفاهم نامه، قرار بود وزارت نفت از اجرای پروژه های نوسازی ناوگان حمل و نقل، بخصوص توسعه ظرفیت مترو حمایت کند. زنگنه خطاب به شهردار وقت تهران که در این مراسم حاضر بود، از آمادگی وزارت نفت برای حمایت از طرح ها و پروژه های مرتبط با نوسازی ناوگان اتوبوسرانی، برقی کردن اتوبوس ها، حرکت به سمت خودروهای هیبریدی و حتی بهبود ناوگان وانت بارها و موتورسیکلت ها خبر داد و گفت: نوسازی ناوگان، جدا از اینکه منجر به کاهش آلودگی هوا و کاهش مصرف انرژی می شود، چهره شهر را دگرگون می کند و بی شک، تغییر و تحول مثبت در شهر، می تواند به تقویت روحیه مردم و ایجاد حس شادابی در شهر کمک کند.
زنگنه با اشاره به برنامه ریزی برای نوسازی 17 هزار اتوبوس بر مبنای تفاهم نامه وزارت نفت و وزارت کشور، افزود: استفاده از ناوگان مطلوب و تجهیزات خوب، به معنای احترام گذاشتن به مردم است و وزارت نفت از این اقدام ها حمایت می کند.
موضوع جذاب دیگر در این تفاهم نامه فرصت برای راه اندازی جایگاه های سی ان جی تک پمپ به منظور صرفه جویی در زمان، مکان و انرژی بود و زنگنه گفت: به جای استفاده از چند هزار هکتار زمین برای راه اندازی جایگاه های بزرگ قرار است 200 تا 300 نقطه برای استقرار چنین جایگاه هایی بررسی و تعیین شود که اجرایی شدن این موضوع می تواند در کاهش مصرف انرژی و مدیریت زمان موثر باشد. البته این تفاهم نامه و همکاری نتایج مورد نظر را نداشت و وزارت کشور و شهرداری تهران در مسیر اجرا گام بلندی برنداشتند و وضعیتی که امروز در ناوگان اتوبوسرانی و مترو می بینیم، گویای پیگیری های صورت گرفته است. در مورد جایگاه های سوخت تک پمپ هم خبری نشده است که اگر این مورد هم اجرایی شده بود، اخبار زیادی درباره آن می شنیدیم یا در شهر نمونه های آن را می دیدیم.
کار از راه دور (دورکاری) از تغییر و تحولاتی بود که شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) به ما اعطا کرد و ممکن است این شرایط به روندی بلندمدت بدل شود. با وجود اینکه بیشتر در مشاغل اداری شاهد شرایط دورکاری بودیم، اما نمی توان گفت این روند تنها به این مشاغل محدود بوده است، فعالان در عرصه حفاری نفت و گاز نیز دورکار شدند و قصد دارند همچنان این روند را ادامه دهند. عبارت «حفاری از راه دور» تصویری از یک سکوی نفت و گاز تنها در دریا یا دکل حفاری نفت شیل در مزرعه ای واقع در ایالت تگزاس آمریکا را به ذهن متبادر می کند که خدمه ای روی آن حضور ندارد زیرا همه امور از یک مرکز فرماندهی و صدها مایل دورتر اداره می شود. با این حال «حفاری از راه دور» مفهومی فراتر از این دارد.
شان جگاتیسواران، معاون بخش دیجیتال خدمات میدان های نفتی در شرکت آمریکایی بیکرهیوز در این باره می گوید: فعالیت هایی که در گروهی با عنوان «حفاری از راه دور» دسته بندی می شوند، طیف کاملی را شامل می شوند. این موارد تنها به کنترل از راه دور ختم نمی شود، حفاری از راه دور شامل فعالیت های متنوعی ازجمله حفاری، تدارکات، پردازش و به اشتراک گذاری داده ها و در کل یک سازمان عملیاتی است.
بیکرهیوز درباره استفاده گسترده از فناوری دیجیتالی عملیات از راه دور توضیح می دهد و اعلام می کند که از این فناوری در کل عملیات حفاری شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو عربستان استفاده می شود.
بیکرهیوز این طرح چنین را توصیف می کند: یک فناوری مجزا که جمع آوری داده از جریان سازی و تصویرسازی سریع، به موقع و یکدست داده؛ مدیریت داده؛ خدمات توسعه نرم افزار؛ مهندسان دیجیتال سایت حفاری و کارکنان بخش نظارت را زیر پوشش قرار می دهد. به عبارت دیگر، آنچه ما می توانیم آن را حفاری از راه دور بنامیم، در واقع شامل تلاشی جامع برای متحد و متمرکز کردن عملیات در این صنعت بالادستی است.
بیکرهیوز 20 سال است که این راه را در پیش گرفته است و همتایانش نیز از روند بهره می گیرند. به گفته معاون بخش دیجیتال خدمات میدان های نفتی در شرکت آمریکایی بیکرهیوز، آینده صنایع بالادست نفت و گاز به این شکل خواهد بود زیرا این شرایط برای همه افراد درگیر مفید است. برای شروع، کاهش تعداد کارکنان مورد نیاز روی دکل به معنای کاهش هزینه های مرتبط با کارکنان، توجه به مسائل ایمنی و از همه مهمتر جلوگیری از انتشار گازهای گلخانه ای مدنظر است. بر اساس اعلام بیکرهیوز، به ازای کاهش یک مهندس که از راه دور اداره سکو را به عهده دارد، از طریق کاهش سفرها و اقامت نداشتن روی سکو می توان سالانه جلو 6 تن انتشار دی اکسید کربن را گرفت. کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در حفاری از راه دور بی شک یکی از مهمترین مزایای این فرآیند است. این اقدام یکی از مزایای حفاری از راه دور است که در دوران شیوع ویروس کرونا بیش از پیش آشکار شد. همانطور که شرکت شلمبرژه در مقاله ای درباره حفاری از راه دور برای مجله آفشور اعلام کرده است، پیش از شیوع ویروس کرونا، «حفاری از راه دور» عمل و اقدامی مطلوب بود. شیوع ویروس کرونا فناوری «حفاری از راه دور» را به عنصری حیاتی بدل کرد که می تواند تداوم عملیاتی را تضمین کند. در این زمینه آمارها خود گویاست. بیکرهیوز اعلام کرده که سهم عملیات از راه دور در خدمات حفاری را از 50 درصد در سال 2019 به 87 درصد در سال 2020 رسانده است. برای بسیاری از مشتریان بیکرهیوز، «حفاری از راه دور» توقف فعالیت های حفاری در زمان اعمال قرنطینه ها برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا معنا نداشت بنابراین حتی اگر بعضی از آنها تمایلی به پذیرفتن دوره جدید حفاری از راه دور نداشتند، دیگر به اجبار باید در این مسیر گام می گذاشتند یا اینکه تجارتشان با مخاطره های جدی روبه رو می شد.
با وجود این «حفاری از راه دور» نه تنها راهی برای کاهش هزینه ها از طریق کاهش تعداد نیروهای حاضر روی دکل ها و سکوها بلکه راهکاری برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای است، همچنین این فرآیند از خطرهای موجود در کل زنجیره تأمین صنعت بالادستی می کاهد.
هرچه از مقدار خطرها و ریسک های انجام یک کار صرف نظر از ماهیتشان، کاسته شود، شرایط برای همگان مطلوب تر خواهد بود. بازده عملیاتی، یکی دیگر از مزایای آشکار حفاری از راه دور است.
معاون بخش دیجیتال خدمات میدان های نفتی در بیکرهیوز توضیح می دهد که این کار با متمرکز کردن فرآیندها در نقطه ای واحد، جمع آوری و پردازش داده ها بسیار مفیدتر است. چنانچه یک لحظه بخواهیم از دنیای دیجیتال بگذریم و پا در عرصه فیزیکی بذاریم، در واقعیت «حفاری از راه دور» هم به پروژه های جدید شتاب می بخشد و این موضوع در صنعت حفاری پس از دوران کرونا که تخصیص بودجه ها با دقت برای آینده قابل مشاهده ادامه می یابد، اهمیت فزاینده ای پیدا می کند، البته در این زمینه چالش هایی هم وجود دارد.
به گفته معاون بخش دیجیتال خدمات میدان های نفتی در بیکرهیوز، یافتن و آموزش استعداد مناسب یکی از آنهاست؛ با وجود این، مزیتی نهفته در این مشکل ویژه وجود دارد: زمانی که شرکت ها کارکنانی برای فعالیت های از راه دور پیدا می کنند و آموزش می دهند، در صورت تصمیم آنان برای تغییر شغل، می توانند این مهارت ها را نیز به رشته ها و زمینه های دیگر هم منتقل کنند. چالش دیگر استفاده حداکثری از ارزش این فناوری است زیرا اکنون دیگر دوران نفت 100 دلاری پایان یافته است و نمی توان برای اختصاص سرمایه به پروژه ها مانند گذشته دست و دل باز بود.
در شرایط کنونی، حتی اگر نفت خام شاخص برنت به 100 دلار برای هر بشکه برسد، بزرگترین و ثروتمندترین شرکت های نفتی هم پیش از اینکه وارد پروژه های عجیب و غریب با دوره های بازگشت سرمایه طولانی شوند، چند بار این مسئله را بازبینی می کنند.
«حفاری از راه دور» -تصویرسازی ونظارت بر داده ها و عملیات تعمیرات دوره ای و نگهداری- آینده صنایع نفت و گاز را رقم می زند.
بسیار روشن است با گذشت زمان کارها به طور کامل خودکار می شوند و این شرایط برای افراد فعال در این صنعت خبری خوش است.
برای اطمینان از پایداری عملیات میدانی از راه دور افراد بیشتری نیاز داریم و این خبر خوبی برای پیوستن نسل های آینده با عنوان نیروی کار در این صنعت است زیرا حفاری از راه دور تلاشی طولانی مدت به شمار می آید.
همان طور که معاون بخش دیجیتال خدمات میدان های نفتی در بیکرهیوز می گوید هنگامی که مجری طرح (اپراتور) خدمات میدان های نفتی سامانه عملیات از راه دور را مستقر می کند، نیاز به شخصی برای نظارت و نگهداری از آن دارد.
این موضوع مانند فروش ماشین نیست و به مشتری اجازه می دهد با هر اتفاقی که پس از آن رخ می دهد برخورد کند. این فرآیند بیشتر نوعی مشارکت طولانی مدت یکسان است که هم برای شرکت کنندگان در آن و هم برای دیگران سودمند خواهد بود، البته به استثنای افرادی که احتمال دارد خواهان نگهداشتن نفت و گاز در زیر زمین باشند.
منبع: اویل پرایس
ایرینا اسلاو
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به همت متخصصان خود برای نخستین بار در صنعت نفت ایران، طراحی وساخت نوآورانه تجهیزات کنترل فوران چاه های پرفشار نفت و گاز را با موفقیت انجام داد.
امیدکیانی، مدیر تعمیرات و تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرآیندی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب گفت: به منظور مهارفوران وکنترل حریق چاه های پرفشار باروش کشتن ازسطح نیازمند تجهیزاتی هستیم تاهنگام بروز حوادثی مانند فوران چاه رگ سفید، نیروهای عملیاتی به سرعت برای خاموش کردن آتش بتوانند اقدام کنند.
کیانی تصریح کرد: حدودهزار قطعه در این دستگاه به کار رفته است که همه قطعات آن از سوی بازرسی فنی مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی وماشین آلات فرآیندی کنترل شده اند و گواهی بهره برداری از آن نیز صادر می شود.
مرتضی فولادی،مجری عملیات کنترل فوران چاه های نفت و گازشرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب نیزگفت: فوران چاه ها با وجود برخورداری کارشناسان نفتی از دانش فنی و تجهیزات روزآمد، به لحاظ ناشناخته بودن طبیعت و رفتار چاه ها اجتناب ناپذیر است؛ از این رو توسعه فناوری های نو در این زمینه در دستور کار شرکت های بزرگ قرار دارد.
وی ادامه داد: به دنبال بروز حادثه فوران چاه 147رگ سفید در سال 1396 که از چاه های پرفشار کشور به شمارمی آید، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز ایجاد زیرساخت های مطمئن با استفاده از فناوری نو را مدنظر قرار داد.
فولادی اظهارکرد:به همت متخصصان این شرکت ساخت تجهیزات تخصصی مهار فوران چاه ها درکارگاه مرکزی ناحیه صنعتی کارون ازبهمن ماه پارسال آغاز وامسال که سال «تولید،پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» نام گذاری شده است،شاهد رونمایی ازتعدادی از تجهیزات راهبردی در این ارتباط خواهیم بود.
وی گفت: پروژه ساخت تجهیزات در پنج فاز کاری تعریف و درگام نخست ساخت دو دستگاه آتی واگن فوق پیشرفته هیدرومکانیکال،10 دستگاه استینگر با سیستم قفل شونده داخلی پیشرفته و دو دستگاه مسدودکننده پیستونی آغاز شده که به نام شهیدان حاج قاسم سلیمانی، کاظمی و حججی، مزین و با پایان مراحل ساخت رونمایی می شوند.
مجری عملیات کنترل فوران چاه های نفت وگازشرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: قیمت ساخت این تجهیزات 400 میلیارد تومان برآورد شده است و با وجود بخشی از کالا و و تجهیزات فنی کارگاه مرکز اهواز،پیش بینی می شود باصرف مبلغ 20 میلیارد تومان شاهد تجهیزمناطق نفت خیزجنوب به امکانات تخصصی برای مهار فوران چاه های پرفشار باشیم.
بهداشت و درمان صنعت نفت
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: ارتقای کیفیت خدمات درمانی و بهداشتی کارکنان در مناطق عملیاتی جزو اولویت ها و برنامه های مهم این سازمان است که در مرحله پیگیری و اقدام عملیاتی قرار دارد.
سیدمهدی هاشمی در بازدید از روند خدمت رسانی مجموعه های بهداشتی و درمانی صنعت نفت در منطقه عملیاتی خانگیران با اشاره به نقش مهم سلامت کارکنان به ویژه در مناطق عملیاتی گفت: توجه و اهتمام به سلامت نیروی انسانی و خانواده های آنان وظیفه ذاتی و اصلی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است.
وی افزود:ارتقای کیفیت خدمات درمانی وبهداشتی کارکنان درمناطق عملیاتی ازاولویت ها و برنامه های مهم سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است که در مرحله پیگیری و اقدام عملیاتی قرار دارد.
مدیرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت دراین سفر یک روزه به سرخس،از دی کلینیک غدیرسرخس ومرکز بهداری در استراحتگاه بهره برداری و چاه 24 منطقه عملیاتی خانگیران بازدید کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
عملیات بهسازی وایمن سازی 10 کیلومتر از جاده های روستایی شهرستان رامشیر به همت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری انجام شد.
جواد نصیراوی، رئیس مهندسی ساختمان شرکت بهره برداری نفت و گازآغاجاری گفت: همسو با مسئولیت های اجتماعی، جاده اصلی وفرعی روستاهای شهرستان رامشیر به طول 10 کیلومتر ترمیم، بهسازی و ایمن سازی شد.
وی افزود:عملیات خاکی شامل تسطیح، خاکبرداری، تراکم، آبپاشی، گریدرزنی و ایمن سازی چهار روستای(ابوالفلوس- عدسواری-حفیره -عدشرهان) ازتوابع شهرستان رامشیر همسو با خدمات عام المنفعه به مناطق همجوار تأسیسات انجام شد.
نصیراوی گفت:فازنخست این عملیات با پشتیبانی ماشین آلات راه سازی(لودر- گریدر- کمپر سی و آبپاش)با هزینه یک میلیارد و300میلیون ریال انجام شد وعملیات شن ریزی جاده روستاهای یادشده نیزکه درمجاورت چاه های نفتی قراردارند درآینده نزدیک انجام می شود.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران اقدام های این شرکت را به منظور بهره مندی از توان داخل در رویارویی با تحریم ها، اثربخش خواند وگفت: در زمینه فعالیت های مرتبط با صادرات نفت خام و میعانات گازی، رکوردهای مطلوبی ثبت شده است.
عباس اسدروز دربازدید ازپایانه نفتی خارک بااشاره به اینکه کارکنان فعال این شرکت در جزیره خارک باروحیه جهادی نقش آفرینی می کنند، افزود: کارکنان صنعت نفت دراین پایانه نفتی ودیگرمناطق عملیاتی شرکت برای انجام مأموریت های صنعت نفت تلاش می کنند وبا وجودتحریم های ظالمانه، در زمینه فعالیت های مرتبط باصادرات نفت خام ومیعانات گازی، همچنین حوزه تعمیرات، رکوردهای مطلوبی ثبت کرده اند.
وی بابیان این که کارکنان بخش های مختلف شرکت پایانه های نفتی باتعهد خود در راه خدمت به وطن وصنعت نفت، ثابت قدم بوده اند، تصریح کرد: کارکنان این بخش ازصنعت نفت کشور باتلاش مستمر در راه سازندگی این صنعت عظیم، اقدام های ارزنده ای برای بی اثر کردن تحریم ها و دستیابی به خودکفایی انجام داده اند.
اسدورزتصریح کرد:شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان آخرین حلقه ارزش ازصنعت نفت، نقش شایسته ای در تاب آوری و چابک سازی حوزه های مختلف ایفا کرده است.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
6 طرح و پروژه پژوهشی بالادستی با رویکرد افزایش تولید نفت و گاز و کمک به رفع موانع تولید در دستور کار شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قراردارد.
سیدعباس ضیائی، رئیس پژوهش و توسعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: از جمله این پروژه ها،بررسی روش های کاربرد ژئوشیمی در پایش مخازن هیدروکربوری است که قرارداد آن باهدف بهینه سازی تولید وتوسعه مخازن باتأکید برتجارب بین المللی باجهاد دانشگاهی شهید بهشتی منعقد و از خردادماه امسال آغاز شده است.
وی با اشاره به پنج پروژه پژوهشی دیگر که ازسال گذشته و باهمکاری دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی داخل کشور وارد مرحله اجرا شد،تصریح کرد: گازسوز کردن مخازن میعانی به منظوربهینه سازی و افزایش تولید دریکی ازمیدان های گاز میعانی وبهبودعملکرد اورینگ های مورد استفاده در مکانیکال سیل پمپ های گریز ازمرکزتنگ بیجار بااستفاده از نانومواد، دیگر طرح های پژوهشی هستند که در دستور کار شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار دارند.
رئیس پژوهش وتوسعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درهمین زمینه به ساخت گل سبک حفاری وتکمیل چاه با فناوری های نو افرون های گازی و بررسی علل ومنشأ افزایش سولفید هیدروژن درچاه های تولیدی دهرم و سازند دشتک میدان های شانول و دالان و پروژه حذف زیستی هیدروکربور نفتی ازخاک آلوده در منطقه نفت شهر بااستفاده ازباکتری های بومی محل اشاره کرد.
وی گفت:این پروژه ها بانظارت اداره پژوهش وتوسعه نفت مناطق مرکزی ایران و کمیته های تخصصی پژوهشی زیرمجموعه آن به واحدهای تحقیقاتی دانشگاه های امیرکبیر، رازی کرمانشاه وپژوهشگاه صنعت نفت واگذار شده؛همچنین قراردادهایی بارویکرد استفاده از تجارب استادان مجرب دانشگاهی منعقد شده است.
ضیائی همچنین بااشاره به پروژه های تحصیلات تکمیلی سال گذشته اظهار کرد:148 پایان نامه تحصیلات تکمیلی درمقاطع کارشناسی ارشد ودکترا51 پروژه پژوهشی طرح نخبگان پار سال درمرحله تصویب و تعدادی نیز در مرحله اجرا قرار گرفت.
پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند
تعمیر وبازیابی مبدل فشاربالای واحد آيزوماكس توسط كارگروه پژوهشي مهندسين اداره بازرسي فني وهمکاری کارکنان اداره تعميرات (کارگاه مرکزی) درشركت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند بیش از 16 میلیارد تومان صرفه اقتصادی ایجاد کرد. اين مبدل ازنوع فشار بالا ودرمسيرخروجي راكتورهاي شكست هيدروژني است كه به علت فشار بالا،دما و سرويس خورنده ازفناوری بالايي درساخت مواد اوليه وطراحي اجزاي آن استفاده شده است.
تمايزاين مبدل باساير مبدل هاي واحدهاي فرآيندي اين است كه تيوب شيت اين مبدل به همراه Channel يكپارچه و به روش فورج سنگين توليد شده است. بامشاهده ترك هايي درسطح تيوب شيت و سوراخ شدگي تيوب ها، عمليات بازيابي اين مبدل در دستور كار قرارگرفت. باوجود چالش هاي متعدد جهت مرتفع ساختن مشكلات فني ايجاد شده دراين مبدل،مهندسين توانمند اداره بازرسي فني پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند،بدون بهره گيري ازخدمات فني- تعميراتي بيرون ازشرکت،با تكيه برتوان فني وتجهيزاتي پالايشگاه،این دستگاه را به چرخه توليد بازگرداندند.
دستيابي به دانش فني تعمير مبدل هاي High Pressure وتجهيزات نظير آن از نظر نوع متريال و توليدشده به روش فورج سنگين (مانند راكتور،فن هاي هوايي فشاربالا و...) از جمله دستاوردهای این پروژه پژوهشی است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با همراهی جانشین مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب در امور شرکت های تابع دربازدید ازمجتمع صنعتی شماره 4 مارون، مسائل کارکنان عملیاتی این شرکت را بررسی کردند.
حمید کاویان دربازدید ازمجتمع صنعتی شماره 4،باابرازخرسندی از پیگیری های مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب ومشاوران برای رفع کاستی های موجود در حوزه منابع انسانی،گفت:شرکت های بهره برداردرخط مقدم تولیدقراردارند وکارکنان آنها نیزسربازان این عرصه بزرگ اقتصادی به شمارمی آیند.
وی با بیان این که توانمندسازی وارائه تسهیلات متناسب با شرایط کار باید بیش از پیش در اولویت قرارگیرد،اظهارکرد:راهبری تولید به عنوان رسالت اصلی سازمان،باداشتن روزآمدترین تأسیسات وتجهیزات،بدون نیروی انسانی شاداب و چابک میسر نیست.
کاویان با تاکید بر این که هرآنچه درحوزه اختیارات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون بوده به کارکنان شرکت وبراساس عدالت ارائه شده است، تصریح کرد: تحقق بعضی از خواسته های همکاران وابسته به تصمیم های سطح کلان است که امیدواریم درگفت وگوی بی واسطه کارکنان بامسئولان،خواسته های به حقِ سرمایه های سازمان که با روحیه ای جهادی تولید پایدار را محقق کرده اند، برآورده شود. محسن دهان زاده،جانشین مدیرعامل شرکت های تابع مناطق نفت خیزجنوب نیز راهبری تولید را بسیار طاقت فرسا خواند وافزود: کارکردن درمناطق بیابانی با دمای غالبا بالای40 درجه سانتی گراد باوجود مشکلات تحریم شرایط ویژه تاسیسات،تنها ازعهده سرمایه انسانی متعهد برمی آید.
وی گفت: تلاش می شود دغدغه های مطرح شده ازسوی همکاران(عمدتاً درحوزه تسهیلات رفاهی/ معیشتی و تأمین نیروی انسانی مورد نیاز در بخش های مختلف عملیاتی) تاحد ممکن وتا جایی که قانون به مااجازه می دهد، برطرف شود.
سامانه جامع نگهداری و تعمیرات (نت)که ازسوی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب توسعه یافته است، در نخستین تجربه عملیاتی شدن،به صورت کامل درستادمرکزی و29 واحد صنعتی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون استقرار یافت.
حمید کاویان،مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازمارون ضمن ابرازخرسندی از به کارگیری سامانه نت به نفع محیط زیست و افزایش ایمنی نیروی انسانی با کاهش چشمگیر مصرف کاغذ وهزینه های ترددخودرویی گفت: این سامانه تحت وب،همه فعالیت های صدور وپیگیری درخواست کارهای تعمیراتی وگزارش گیری ازاقدام های انجام شده را به صورت برخط مدیریت می کند.
وی افزود:200 نفر-ساعت آموزش مرتبط برای راهبری سامانه جامع نگهداری و تعمیرات ارائه شده واکنون با واردسازی 23هزارقلم ازتجهیزات فرآیندی،180کاربردرسراسر گستره ستادوعملیات شرکت مارون،نگهداری وتعمیرات دارایی های فیزیکی سازمان رادر کوتاه ترین زمان ممکن و با کمترین هزینه مدیریت می کنند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گازمارون این اقدام مناطق نفت خیز جنوب را گامی بلند درمسیر بهبود عملکرد و روزآمدسازی استانداردها و فرآیندهای جاری سازمان عنوان کرد.
وی با بیان این که راه اندازی و استقرار کامل «نت» تنهادرسه ماه انجام شده است، افزود: این سامانه افزون برکاهش چشمگیر ریسک تردد برای کارکنان سبب می شود در تکمیل مسئولیت نسبت به محیط زیست نیزگام رو به جلوی دیگری برداشته و سلامت بیش از پیش تجهیزات،ماشین آلات و تأسیسات سازمان تضمین شود.
شرکت گازاستان لرستان
مدیرعامل شرکت گازاستان لرستان بااشاره به بهره برداری ازگازرسانی به 234 روستا و 275 واحد صنعتی در این استان با صرف 185میلیاردتومان هزینه گفت:ضریب نفود گازرسانی شهری و روستایی در استان لرستان به 97 درصد رسیده است.
کرم گودرزی اظهارکرد: این شرکت با ادامه روند رو به رشد خود برای توسعه گازرسانی به نقاط مختلف استان، سبب ایجاد زیرساخت های اقتصادی،حفظ محیط زیست وجلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و توسعه و رفاه مردم شده است.
وی افزود: این حرکت و پویایی باعزم جدی وتلاش همکارانم درشرکت گاز استان لرستان، پیمانکاران ومشاوران اجرایی،در کنارحمایت های وزارت نفت وشرکت ملی گازایران با تأمین به موقع نقدینگی و اعتبارات لازم محقق شده است.
مدیرعامل شرکت گاز لرستان گفت:ازمجموع 25شهراین استان 24 شهرآن ازنعمت گاز طبیعی برخوردارشده اند و گازرسانی به آخرین شهر نیزدرحال انجام است.
وی با بیان این که ضریب نفود گازرسانی در بخش شهری اکنون 99.9درصد است، تصریح کرد:تاکنون حدود333هزارو505 خانوارشهری این استان زیرپوشش گازطبیعی قرار گرفته اند.
گودرزی گفت:دربخش روستایی نیزازمجموع 2364روستای واجد شرایط گازرسانی تا کنون 1906روستا ازگاز برخوردار شده اند و گازرسانی به 350 روستا نیزدردست اجراست.
به گفته مدیرعامل شرکت گازاستان لرستان،1532روستای این استان دردولت های یازدهم ودوازدهم گازرسانی شده اندکه به معنای پنج برابرشدن گازرسانی درهشت سال فعالیت دولت یازدهم و دوازدهم است.
وی تصریح کرد:درهشت سال گذشته به طورمیانگین هر46ساعت،یک روستا گازرسانی شده است.
گودرزی اظهار کرد: با توجه به گازرسانی 234روستا و275واحدصنعتی دراستان لرستان باهزینه 185میلیارد تومان، ضریب نفود گازرسانی درشهرها و روستاهای این استان به 97 درصد رسیده که این استان را در زمره استان های سبز قرار داده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان با اشاره به اینکه دربخش صنعت به عنوان پیشران تولید اقتصاد وایجاد اشتغال،هم اکنون بیش از دوهزار واحد تولیدی،صنعتی وکشاورزی دراین استان ازگازبرخوردارند،افزود: یکهزارو746واحدصنعتی دردولت های یازدهم و دوازدهم و275 واحد صنعتی نیز ازهفته دولت امسال تاکنون گازدریافت کرده اند.
به گفته گودرزی، مصرف صنعتی گاز دراین استان درهشت سال فعالیت دولت های یازدهم و دوازدهم به 520 هزار مترمکعب رسیده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس
مدیرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خلیج فارس گفت:برای نخستین بارمرکز انتقال نفت100درصدایرانی به همت پیمانکاران داخلی به بهره برداری رسید. حمیدرضا کیهان پور دربازدید ازخط لوله گوره- جاسک و آیین بهره برداری از مرکز انتقال شماره 2 این خط گفت: چهار دستگاه الکتروپمپ توسط شرکت پمپ های صنعتی ایران در مرکز انتقال شماره 2 نفت خام گوره - جاسک نصب شده که چهار دستگاه به شکل 1+3 در حال بهره برداری است. وی تأکید کرد: درمرحله نخست طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک تقریباً یک سوم ظرفیت اسمی این مرکز انتقال با 330 هزار بشکه در روز به بهره برداری می رسد. مدیر شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خلیج فارس گفت:پمپ های این خط به صورت موازی است وهرکدام قابلیت حمل بالغ بر 100هزار بشکه فرآورده رااز مبدأ گوره به جاسک دارند. کیهان پور با اشاره به اینکه در فاز نهایی، این ظرفیت به یک میلیون بشکه در روزخواهد رسید، تصریح کرد: یکی از نکات برجسته وقابل توجه این خط، تأمین نفت خام خوراک پالایشگاه بندرعباس است که برای نخستین بار وبه صورت زمینی با یک انشعاب 30اینچ از خط لوله 42 اینچ در کنار شهر بندرعباس انجام می شود.
وی یادآور شد: از ابتدای تأسیس پالایشگاه بندرعباس تاکنون، تأمین خوراک این پالایشگاه از طریق دریا و کشتی بوده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود ازارسال سه میلیون و 700 هزار لیتر بنزین به مناطق همجوار در هفته پایانی خردادماه امسال خبر داد.
علی اکبرعرب عامری بااشاره به کمبود بنزین در مناطق همجوار خراسان رضوی به دلیل ترافیک خطی ارسال بنزین به مشهد مقدس و تردد جاده ای مسیر تهران به مشهد، گفت:به منظور تامین این فرآورده نفتی،دومیلیون و 500 هزار لیتربنزین به خراسان رضوی ویک میلیون و 200 هزار لیتر در بازه زمانی یاد شده به منطقه سبزوار ارسال شد. وی تصریح کرد:با برنامه ریزی وهماهنگی های مستمرباستاد شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ومناطق همجوار،همچنین تلاش شبانه روزی مسئولان وکارکنان منطقه شاهرود، این منطقه افزون برتامین وتوزیع سوخت مورد نیاز حوزه عملیاتی خود، توانایی آن رادارد که درمواقع اضطراری،تامین بخشی ازسوخت مورد نیاز استان های همجوار را انجام دهد.
پایانه نفتی خارک
عملکرد مرکز مشاوره پایانه نفتی خارک با حضورمدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران بررسی شد.
عباس اسدروزدرنشستی باهدف بررسی عملکرد مرکزمشاوره پایانه خارک،با اشاره به اهمیت وجود این مرکز، بر تمرکز به فرهنگ سازمانی وسلامت روان به منظور افزایش بازدهی کارکنان تاکید و تصریح کرد: صرفه جویی درهزینه های داخلی، حفظ روابط مشتری، همچنین افزایش دانش وتجربیات کاری، ازجمله ویژگی های این اقدام است.
وی افزود: سلامت روح و روان می تواند تأثیرمستقیم برعملکرد داشته باشد وبه عنوان یکی از ارکان اساسی بهره وری به تعهد، رضایت و بازدهی بیشتر کارکنان بینجامد.
مریم صف آرا، روان شناس بالینی نیز در این نشست به مؤلفه های آسیب های روان شناختی، سبب شناسی، راهبردها و راهکارهای برون رفت از آن اشاره کرد.
صف آرا همچنین بابیان نحوه عملکرد مرکزمشاوره پایانه های نفتی خارک دریک دهه اخیر(باتوجه به شاخصه های کیفی وکمی)درباره موانع، روش های موثر برای پیشرفت وضع موجود و برون رفت ازموانع توضیحاتی را بیان کرد.
شرکت گاز استان کرمان
مدیرعامل شرکت گازاستان کرمان با بیان اینکه اکنون 80 درصد جمعیت این استان از گاز طبیعی بهره مند هستند، اعلام کرد:این مقدار تا سال آینده به 95 درصد خواهد رسید.
منوچهر فلاح در آئین بهره برداری از پروژه های گازرسانی 8 شهر، 93 روستا و 120 واحد صنعتی با اعتبار بیش از 1600 میلیارد تومان گفت: با بهره برداری از این پروژه ها 33هزارخانوار شهری و روستایی از گاز طبیعی بهره مند می شوند.
وی با اشاره به بهره برداری از طرح های گازرسانی در این استان به ویژه در هفته دولت، تصریح کرد:با افتتاح های طرح های کنونی، ظرف یک سال گذشته 13شهر، 239 روستا و 270 واحد صنعتی کوچک و بزرگ به شبکه گازمتصل شده اند که حماسه ای جهادی به شمار می آید.مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان با بیان این که این استان دارای71شهراست، تصریح کرد: درابتدای سال 92،تنها 37 شهر زیرپوشش گاز طبیعی قرارداشتند واین تعداد در پایان سال گذشته به 66 رسید شهر رسید واز این نظر رشد 100درصدی داشته است.
به گفته وی،جمعیت زیرپوشش گازشهرهای استان کرمان به 98درصد رسیده وعقب ماندگی هادراین بخش جبران شده است؛به گونه ای که پنج شهردیگر نیزتاپایان امسال زیرپوشش گاز طبیعی قرار خواهند گرفت.فلاح بااشاره به 3300روستای واجدشرایط گازرسانی در استان کرمان نیز گفت:درابتدای سال گذشته،449 روستا زیرپوشش گاز قرارداشتند و این تعداد در پایان همان سال به هزار و 433 مورد رسید به این معنا که در دولت های یازدهم و دوازدهم حدود یک هزار روستا با رشد 200 درصدی زیرپوشش گاز قرارگرفته اند.وی جمعیت کنونی بهره مند ازگاز رادراستان کرمان 80 درصد اعلام و اظهار کرد: این میزان درابتدای سال گذشته 53 درصد بوده است تاسال 1401 به 80 درصد خواهد رسید.
شرکت ملی گاز ایران
شرکت های تابع شرکت ملی گاز ایران در ششمین دوره جایزه ملی مدیریت انرژی هفت تندیس برنز، یک تندیس نقره، چهار لوح سپاس و سه عنوان مدیر برتر انرژی به دست آوردند.
مسعود زردویان، مدیرهماهنگی ونظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران در ششمین دوره جایزه ملی مدیریت انرژی، گفت: برای رسیدن به اهداف و سیاست های کلان کشور در زمینه بهینه سازی مصارف، مدیریت انرژی و کاهش آلاینده های محیط زیستی، شرکت های تابع شرکت ملی گاز ایران بسیارمسئولانه عمل کردند وبراساس نتایج حاصل از این همایش،عملکرداین شرکت ها در استقرار سیستم های مدیریت انرژی، اصلاح الگوی مصرف و بهینه سازی مصرف انرژی بسیار چشمگیر بوده است.
وی ادامه داد:این مهم طوری بود که این شرکت ها در بخش فرآیندهای انرژی بر، پروژه های صرفه جویی انرژی، ساختمان های غیرمسکونی اداری و بخش مدیران برتر انرژی، موفق به دریافت گواهینامه ها و تندیس های مختلف شدند.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه استفاده بهینه از منابع انرژی،نیازمندبه کارگیری رویکردهای مدیریت انرژی وروش های به روز بهینه سازی مصرف آن است، تصریح کرد:توجه به محدودیت های اکوانرژی،شامل منابع محیط زیستی، انرژی های فسیلی، افزایش نگرانی درباره تبعات تغییرات آب وهوایی وآلودگی هوا،اتخاذ سیاست های ارتقای بهره وری انرژی و کاهش انتشار گازهای آلاینده مطابق روند جهانی، از ضرورت های مدیریت انرژی است که به گونه ای جدی باید در همه حوزه ها مدنظر قرار گیرند.
زردویان اظهارکرد: شرکت ملی گاز ایران به عنوان یکی از ارکان اصلی تأمین انرژی در کشور،با حضور چشمگیر در این دوره ازجایزه ملی،موفق به ارائه طرح ها و پروژه هایی شد که افزون بر جلوگیری از هدررفت منابع ملی و صرفه جویی در مصرف انرژی، کمک های شایانی به حفظ محیط زیست کرده است.
اسامی شرکت ها و مدیران برگزیده در بخش های مختلف ششمین دوره جایزه ملی مدیریت انرژی به شرح زیر است:
- برگزیدگان بخش فرآیندهای انرژی بر: شرکت پالایش گاز ایلام، تندیس برنزی سه ستاره، شرکت پالایش گاز فجرجم، لوح سپاس.
- برگزیدگان بخش پروژه های صرفه جویی انرژی: پالایشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبی، تندیس نقره ای سه ستاره و تندیس برنزی تک ستاره، شرکت گاز استان سمنان، تندیس برنزی تک ستاره و لوح سپاس.
شرکت نفت فلات قاره ایران
شرکت نفت فلات قاره ایران از به تولید رسیدن نفت درمخزن آسماری میدان ابوذر برای نخستین بار در تاریخ توسعه این میدان خبر داد.
جواد رستمی، رئیس مهندسی نفت شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: با برنامه ریزی های انجام شده درچند ماه گذشته برای ارزیابی تکمیلی مخزنی و امکان تولید نفت از لایه آسماری بالایی میدان ابوذر، حفاری چاهA-14- 4-H دراین مخزن انجام شد و پس از تکمیل و راه اندازی آن، تولید نفت از این مخزن برای نخستین بار در تاریخ توسعه میدان ابوذر تحقق یافت.
وی افزود: با توجه به مطالعات قبلی و ارزیابی نتایج تولید از این چاه، برنامه ریزی برای حفاری چاه های بیشتر به منظور توسعه این مخزن انجام و پیش بینی می شود با توسعه اولیه این مخزن وحفاری پنج تا هشت حلقه چاه، امکان تولید روزانه 6 تا 10 هزاربشکه نفت (بر اساس روند تولید در چاه یادشده) از این مخزن میسر شود.
رئیس مهندسی نفت شرکت نفت فلات قاره ایران با اشاره به تاریخچه بهره برداری و توسعه میدان نفتی ابوذر ونتایج این موفقیت گفت: تاکنون توسعه وتولید میدان ابوذر برمحوریت مخزن غار (با نفت درجای 4030 و ذخیره 1730میلیون بشکه) و بخش اندکی در مخازن برگن(با نفت درجای 118 و ذخیره 31 میلیون بشکه) ودمام (با نفت درجای 138و ذخیره 18.4میلیون بشکه) انجام شده است.
وی گفت: سال گذشته مطالعات تکمیلی و بررسی ظرفیت تولید نفت از لایه آسماری بالایی هم زمان با انجام مطالعه Fast Track میدان در دستور کار قرار گرفت که پس از بررسی های فنی،یکی از چاه های بسته مخزن غاراین میدان((A14- 4Hبرای حفاری درمخزن آسماری دردستور کارقرارگرفت و برنامه حفاری دوباره در آن تهیه شد.
به گفته رستمی پس از تکمیل و راه اندازی،باموفقیت عملیاتی و نتایج آزمایش بهره دهی آن در سه کاهنده 24، 32 و 40، به ترتیب به میزان 630، 1040 و 1330 بشکه در روز نفت خالص (بدون تولید آب) حاصل شد.
رئیس مهندسی نفت شرکت نفت فلات قاره ایران این اقدام رایک موفقیت ارزشمند برای این شرکت خواندوافزود:این عملیات حاصل تلاش کارگروه هفت نفره مدیریت میدان های منطقه خارک،همچنین همفکری همکاران مدیریت امورفنی دراداره های مهندسی نفت، حفاری و زمین شناسی ومشارکت بخش مهندسی بهره برداری وعملیات تولید منطقه خارک در راه اندازی تولید بوده است.
فوائد و آثار وضو از منظر بهداشتی و معارف اسلامی (بخش دوم)
در میان آداب اسلامی، وضو گرفتن جایگاه بسیار بالایی دارد؛ در جاهایی واجب و در جاهایی مستحب است. وضو برای مسلمانان آثار و برکات معنوی و معرفتی بسیار زیادی دارد که ممکن است از برخی از آنها آگاه نباشیم. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا برخی فواید و آثار وضو گرفتن را از دو منظر بهداشتی و اسلامی برایتان بازگو کنیم. اینها تنها گوشه ای از برکات مادی و معنوی وضو گرفتن است، در بخش دوم این مطلب با ما همراه باشید:
وضو گرفتن آثار و برکات بسیار زیادی دارد که برخی از آنها معنوی و برخی دیگر این دنیایی و مادی نیز هستند. در بیانات و روایات معصومین علیهم السلام به بسیاری از این فواید و برکات دنیوی و اخروی اشاره شده است. برکاتی که لازم است ما مسلمانان با آنها آشنا باشیم و بدانیم که یکی از مهمترین آداب دینی ما که برخی زمان ها واجب و برخی زمان های دیگر مستحب است، چه محاسن و آثاری برایمان دارد. در ادامه برخی از این فواید را مختصر و کوتاه دنبال کنید.
رسول خدا(ص) درباره تاثیر وضو در افزایش طول عمر به یکی از یارانش فرمود: «اي انس: سعي کن طاهر و با وضو باشي که خداوند بر طول عمرت مي افزايد و اگر توانستي شب و روز با وضو باشي اين کار را انجام بده، زيرا اگر در حال وضو از دنيا بروي، پاداش و ثواب شهيد را خواهي داشت».
امام صادق(ع) درباره تاثیر وضو گرفتن و وضو داشتن در برآورده شدن حاجت های انسان فرمود: «من تعجب مي کنم از کسي که دنبال حاجت و کاري است در حالي که با وضو است، حاجتش برآورده نشود».
رسول خدا(ص) درباره اجر عظیم و ثواب بزرگ وضو داشتن فرمود: «کسي که با وضو بخوابد، اگر در شب، مرگ به سراغش آمد، اين شخص شهيد از دنيا رفته است».
رسول خدا(ص) درباره کسی که در خواب نیز وضو داشته باشد، فرمود: «کسي که با وضو بخوابد بستر او برايش مسجد مي شود و خوابش (ثواب کسي را دارد که) به نماز مشغول است تا اين که شب را به صبح رساند و اگر کسي بدون وضو خوابيد، بسترش براي او قبر خواهد بود و مانند مرداري مي ماند تا صبح شود».
امام صادق(ع) نیز در روایت های مختلفی به تاثیر افزایش وضو داشتن در رزق و روزی اشاره کرده اند، از جمله در این روایت که فرمود: «کسي که دوست دارد بر خير و برکت منزلش بيفزايد، هنگام غذا خوردن وضو بگيرد» همچنين در روایتی دیگر نیز فرمود: «وضو و (شستن دست و صورت) پيش از غذا و بعد از آن باعث زيادي روزي مي گردد».
رسول خدا(ص) در این باره فرمود: «وضو (شستن دست و صورت) پيش از غذا باعث از بين رفتن فقر و بعد از آن سبب از بين رفتن غم و غصه خواهد شد». همچنین پیامبرگرامی اسلام(ص) در روایتی دیگر در این باره فرموده است:«اي انس: سعي کن طاهر و با وضو باشي که خداوند بر طول عمرت مي افزايد و اگر توانستي شب و روز با وضو باشي اين کار را انجام بده، زيرا اگر در حال وضو از دنيا بروي، پاداش و ثواب شهيد را خواهي داشت».
فرو نشاندن غضب
رسول خدا(ص) با اشاره به اینکه وضو گرفتن غضب انسان را کاهش می دهد و اعصاب را آرام می کند توصیه ای به همه مسلمین دارند و فرموده اند:«اذا غضب احدکم فلينوضّا؛ زماني که يکي از شما خشمگين شد، وضو بگيرد».
امام رضا (ع) فرمودند: «خداوند سبحان امر به وضو کرده تا اينکه انسان وقتي در پيشگاه خداوند براي مناجات حق تعالي قرار مي گيرد، طاهر و پاکيزه گردد و مطيع دستورات او باشد و همچنين به وسيله وضو انسان از پليدي ها و نجاسات پاک مي شود و نيز به سبب وضو، سستي و چرت از بين مي رود و قلب براي نماز و حضور نزد حق تعالي پاک خواهد گشت». امام صادق(ع) فرمود: «هنگامي که خواستي پاک و با وضو باشي، آن را با آب شروع کن مانند شروع تو در رحمت خداوند بزرگ، براي اينکه حق تعالي آب را کليد تقرب به سوي خويش و دليلي بر گستردگي خدمتش (به بندگان) قرار داده است. همان گونه که رحمت خداوند سبحان گناهان بندگان را پاک مي کند همچنين آب فقط نجاسات ظاهر را پاک مي کند». همان گونه که در اين روايات آمده است، يکي از علل وضو براي اين است که انسان وقتي مي خواهد در برابر خالق هستي که آفريننده تمام زيبايي ها است قرار گيرد، ظاهرش تميز و پاکيزه باشد و به وسيله وضو خود را از آلودگي و نجاسات پاک کند و چرت و بي حالي را از بين ببرد و با قلبي نوراني و ظاهري شاداب و با طراوت در محضر محبوب قرار گيرد؛ بنابراين يکي از خواص وضو مربوط به سلامت جسم و بدن است، زيرا بدني که روزي حدّاقل سه مرتبه تميز شسته شود، به مراتب سالم تر از بدني است که شسته نشود، انساني که روزي چندين بار چهره خود را با آب وضو مي شويد بسيار شاداب تر و با نشاط تر از کسي است که با وضو و نماز سر و کار ندارد.
وضو و غسل باعث به وجود آمدن تعادل از دست رفته رگ هاي سمپاتيک (رگ هاي محرّک) مي شود، زيرا بسياري از اوقات مخصوصاً در بزرگترها در اثر سبقت رگ ها و اعصاب پاراسمپاتيک، رگ هاي سمپاتيک کنترل و تعادل خود را از دست مي دهند، که از بين رفتن تعادل آنها باعث عدم تعادل در دستگاه هاي بدن مي شود و با گرفتن وضو و غسل اين تعادل برقرار مي شود. مضمضه(آب در دهان گرداندن) در وضو سبب تعادل عضلات لب ها و زيبايي آن ها مي شود. همچنین مضمضه باعث تحرک و توجه خون به طرف دهان و قلب و در نهايت به سوي مغز است. استنشاق در وضو نیز محيط بيني را قليائي و براي دفاع در برابر آلودگي ها آماده مي سازد. همچنین استنشاق در وضو سبب ادامه نظم ريتم تنفسي می شود. باید به این نکته نیز توجه داشت که ذرات گرد و خاک سبب خشک شدن محيط بيني مي شوند، اما استنشاق آن خشکي را از بين مي برد و باعث مرطوب نگه داشتن محيط بيني مي شود و نيز در خنک کردن هواي بيني در هواي گرم موثر است آن هوايي که بايد خنک شود و به ريه برسد.
آداب و اعمال روز دحوالارض
۲۵ ذی القعده مصادف با «دحو الارض» است که خشکی ها گسترده شده و زمین کعبه از زیر آب ها بیرون آمده است، این شب و روز دحوالارض از ایام مهم عبادی در طول سال است. دحوالارض یکی از روزهای پر برکت در طول سال است. طبق برخی روایات زمین کعبه و حرم الهی در این روز ظاهر شده و گسترش یافته است و نخستین رحمت الهی در این روز از آسمان نازل شده است. «دَحو» به معنای گسترش است و برخی نیز آن را به معنای تکان دادن چیزی از محلِ اصلی اش تفسیر کرده اند. منظور از دحوالارض (گسترده شدن زمین) این است که در آغاز، تمام سطح زمین را آب های حاصل از باران های سیلابیِ نخستین فراگرفته بود. این آب ها، به تدریج در گودال های زمین جای گرفتند و خشکی ها از زیر آب سر بر آوردند و روز به روز گسترده تر شدند.
از سوی دیگر، زمین در آغاز به صورت پستی ها و بلندی ها یا شیب های تند و غیر قابل سکونت بود. بعدها باران های سیلابی مداوم باریدند، ارتفاعات زمین را شستند و دره ها گستردند. اندک اندک زمین هایِ مسطح و قابل استفاده برای زندگی انسان و کشت و زرع پدید آمد. مجموع این گسترده شدن، «دَحو الارض» نامگذاری می شود.
برنامه های معنوی این روز
روز دحوالارض روز گسترش زمین روز بسیار مبارکی است و آداب و اعمال ویژه ای دارد؛ از جمله آنها می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
۱. روزه داشتن که ثواب هفتاد سال عبادت را دارد.
۲. احیا و شب زنده داری شب دحوالارض که برابر با یک سال عبادت است.
۳. ذکر و دعا.
۴. انجام غسل به نیت روزِ دحوالارض و نماز مخصوص آن.
به مناسبت بزرگداشت علامه امینی
علامه امینی عالم، فقیه و پژوهشگر علوم دینی که سراسر عمر خود را در راه آموختن دانش های گوناگون صرف کرد و با به یادگار نهادن اثر ارزشمند «الغدیر» شمع محفل اندیشمندان بسیاری در حوزه پژوهش های اسلامی شد. شاید نتوان در بخش تحقیق و مطالعه حوزه پژوهش های دینی، فردی را پیدا کرد که نامی از «عبدالحسین امینی» مشهور به «علامه امینی» نشنیده باشد.
این عالم بزرگوار در 1281 هجری خورشیدی در شهر تبریز در خانواده ای باتقوا دیده به جهان گشود. او در کودکی با تیزهوشی و استعداد بی نظیر در درک مسایل دینی سبب حیرت همگان شد و نگاه پرسشگر علامه و پرورش در محیطی مذهبی زمینه را برای بالندگی هرچه بیشتر او فراهم کرد. «شیخ احمد امینی» پدر وی به عنوان نخستین معلم مبانی دانش از جمله ادبیات فارسی، عربی، منطق و تا اندازه ای فقه و اصول را به او آموخت. عبدالحسین امینی از خردسالی به مطالعه کتاب های حدیثی، اعتقادی و به خصوص قرآن و نهج البلاغه اشتیاق زیادی نشان می داد و آیه های قرآن و سخنان تاثیرگذار امیرالمومنین(ع) در تاروپودش نفوذ می کرد و بدین ترتیب از شیفتگان اهل بیت(ع) شد. علامه امینی که تشنه آموختن بود در 16 سالگی به نجف اشرف رفت و تا 32 سالگی در این شهر به فراگیری علم مشغول شد و از محضر استادانی همچون آیات عظام «سیدمحمدبن محمدباقر الحسینی فیروزآبادی»، «سیدابوتراب بن ابوالقاسم خوانساری»، «میرزاعلی بن عبدالحسین ایروانی» و «میرزا ابوالحسن بن عبدالحسین مشکینی» کسب فیض کرد و پس از مدتی به زادگاه خویش بازگشت. در مدت اقامت در تبریز به تدریس و تحقیق پرداخت کتاب ارزشمند «تفسیر فاتحه الکتاب» را در این دوره نگاشت اما این اندیشمند فرهیخته دوری از بارگاه مولای متقیان علی(ع) را تاب نیاورد و پس از مدت زمانی کوتاه رهسپار نجف اشرف شد. علامه امینی آنچه را که در طول عمر پربرکت خویش آموخته بود بر لوح سفید کاغذ نوشت و بدین ترتیب آثار ارزشمند بسیار را به یادگار گذاشت که از آن جمله می توان به «شهداء الفضیله، ادب الزایر لمن یممّ الحایر، ثمرات الاسفار و الغدیر» اشاره کرد. وی در کتاب «الغدیر» نسبت به اثبات و دفاع از ولایت امیرمومنان(ع) همت گماشت. این عالم بزرگ جهان اسلام پس از تلاش های بی وقفه ای که در راه پیشرفت اسلام، تحصیل و تدریس معارف اهل بیت(ع) انجام داد به علت ضعف جسمانی و بیماری در 1349 هجری خورشیدی و 68 سالگی رخ در نقاب خاک کشید. پیکر علامه امینی با وصیت خودش در نجف اشرف و در حجره ای از کتابخانه امیرالمومنین (ع)، که خود بنیانگذار آن بود به خاک سپرده شد.
نگاهی به چند کتاب کاربردی برای شناخت تاریخ نفت در ایران و جهان (بخش نهم)
علی بهرامی امیدواریم اهل مطالعه باشید و اما اگر نیستید، بدانید که ضربه بزرگی به خودتان و خانواده تان می زنید. چه بخواهیم و چه نخواهیم آینده ما از رهگذر انباشته های ذهنی ما رقم خواهد شد. پس چه خوب است بی جهت گشتن در شبکه های اجتماعی مجازی را رها کنیم، کمتر فیلم و سریال ببینیم و اندکی از وقت مان را صرف دانش منظم و هدفمند موجود در کتاب ها کنیم. اگر «مشعل» را دنبال کرده باشید، می دانید که یکی از اصلی ترین تلاش های ما در نشریه خودتان، معرفی کتاب های خوب و ارزنده برای خواندن بوده است. موضوع اصلی بخشی از این کتاب ها، تاریخ صنعت نفت در ایران معاصر است؛ موضوعی به غایت چند وجهی، اثرگذار و بسیار مهم که مطالعه درباره آن می تواند شما را علاوه بر شناخت عمیق با تاریخ صنعت نفت ایران، با ابعاد مهمی از تاریخ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشورمان نیز آشنا سازد. این بار هم با ما باشید تا در صفحه تاریخ، شما را با برخی کتاب های تاریخ نفت که بهترین نمونه های تاریخ نگاری درباره صنعت نفت ایران هستند، آشنا کنیم. بخش نهم این مطلب را دنبال کنید:
صنعت نفت ایران به دلیل خطرات، حساسیت های ویژه و شرایط کاری که از دیرباز تا کنون داشته، همیشه بهداشت و درمان در کنارش بوده است. از این نظر قدمت بهداشت و درمان صنعت نفت تقریبا برابر با ظهور این صنعت در ایران است. بهداشت و درمان صنعت نفت به عنوان یکی از بخش های حیاتی این صنعت راهبردی، پزشکان، بهیاران، پرستاران و کادر درمان فداکار و دلسوز و توانای بسیار زیادی را به خود دیده است. توجه به تاریخ و احوال بهداشت و درمان صنعت نفت به عنوان بخشی از تاریخ تخصصی صنعت نفت در ایران کار مهمی است که در کتاب«حکایت سیمرغ و نفت: مقدمه ای بر تاریخ یکصد و ده ساله بهداشت و درمان صنعت نفت» نوشته محمدرضا سرداری پور و علی یزدی نریمانی انجام شده و شاید تنها کتابی باشد که تاریخ این بخش ویژه مربوط به صنعت نفت را روایت کرده است. شکل گیری بهداشت و درمان، زندگی و احوال بخشی از کادر درمان، حوادث و رویدادهای مهم بهداشتی در صنعت نفت، اصلی ترین بخش های کتاب است. اگر گمان می کنید که با تاریخ صنعت نفت ایران آشنا هستید، با خواندن این کتاب قطعا به اشتباه خود پی خواهید برد چرا که نویسندگان کتاب زوایایی از صنعت نفت را پیش چشم مخاطب خود گشوده اند که در هیچ کتاب دیگری بازگو و روایت نشده است. در مقدمه این کتاب آمده است: «نخستین بیمارستان نفت درخاورمیانه توسط دکتر یانگ در مسجد سلیمان در سال 1914 م (1293 ش) تاسیس شد. سبک معماری این بیمارستان خاص کشورهای غربی بود و در زمان تاسیس از آخرین و پیشرفته ترین دستگاه ها و تجهیزات برخوردار بود. این بیمارستان نه تنها به کارگران و کارکنان صنعت نفت از هر نژاد و ملیت و بومیان خدمات زیادی عرضه می کرد، بلکه بارها در شرایط سخت به یاری امدادگران و متولیان امور بهداشت و درمان کشور خصوصا در زمان جنگ تحمیلی آمده است».
شاید شما هم تصدیق و تایید کنید که در میان کتاب های تاریخی و مربوط به مسائل تاریخی هیچ چیز جذاب تر از خواندن خاطرات نیست. اصولا خواندن خاطرات اشخاصی که در دل رویدادها بوده اند، قابل توجه و مرور روایت آنها از فضایی خاص یا اتفاقاتی مشخص، بسیار جذاب است. صنعت نفتی ها ید طولایی در نوشتن این گونه کتاب ها دارند و تعداد زیادی از کارکنان و مدیران پیشکسوت صنعت نفت خاطرات خود را از کار و فعالیت شان منتشر کرده اند. در میان این کتاب ها، کتاب«خاطرات خدمتم در نفت: دیده ها، شنیده ها و سروده ها» نوشته قاسم بستاکیان از کارکنان پیشکشوت صنعت نفت، خواندنی است. فضای کتاب دل نشین است و خواننده را تا حدود زیادی با صنعت نفت ایران آشنا می کند. قلم روان و شیوای نویسنده به علاوه کوتاهی و موجز بودن محتوای کتاب، از ویژگی های بسیار برجسته این اثر تاریخی است. نکته جالب توجه کتاب این است که نویسنده برخی از اشعار خویش را نیز در انتهای آن آورده است. دو بخش بسیار خواندنی خاطرات این کتاب، بخش های صنعت نفت آبادان و حضور در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است. اگر می خواهید از زبان و ذهن یک کارمند پیشکسوت نفتی، صنعت نفت ایران را بشناسید و با سویه های ظریف اجتماعی و فرهنگی آن آشنا شوید، حتما سری به این کتاب خواندنی بزنید.
چهره های بسیار زیادی در اواخر دهه 20 و اوایل دهه 30 خورشیدی در تحولات صنعت نفت ایران و جنبش ملی شدن نفت حضور داشتند. چهره هایی که خیلی از آنها را خوب می شناسیم و تحلیل ها و خاطرات و کنش های سیاسی - اجتماعی شان را بررسی کرده ایم. در میان چهره های موثر در صنعت نفت در دوران ذکر شده، یک چهره بسیار تاثیر گذار، با خبر و مطلع از تحولات و البته خیلی گمنام، به نام شمس قنات آبادی وجود دارد که گفته ها و اسنادش بسیار خواندنی و دست اول و زیباست. کتاب«خاطرات شمس قنات آبادی: سیری در نهضت ملی شدن صنعت نفت» کاری از مرکز بررسی اسناد تاریخی، کتابی بسیار خاص است که مخاطبان و علاقه مندان به تاریخ معاصر ایران و تاریخ صنعت نفت کمتر به آن توجه داشته است. در مقدمه این کتاب در معرفی شمس قنات آبادی و محتوای آن آمده است:«شمس قنات آبادی متولد 1301تهران، از نیروهای مبارز علیه رژیم شاه بود. وی از یاران و نزدیکان آیت الله کاشانی بود که ریاست «مجمع مسلمانان مجاهد» را برعهده داشت. نامبرده در دوره هفدهم مجلس شورای ملی از شاهرود وارد مجلس شد، از حامیان نهضت ملی شدن نفت بود، اما به تدریج به مخالفان مصدق تبدیل و به زاهدی و دربار نزدیک شد. کتاب خاطرات او از دو بخش «وقایع نگاری» و «رجال شناسی» تشکیل شده است. پیدایش جبهه ملی، نماز عید فطر، نماز عید قربان، واقعه پانزدهم بهمن ماه 1327، نفت و مسائل مربوط به آن مطالب بخش نخست و دیدگاه قنات آبادی درباره 9تن از رجال وقت شامل: کاشانی، مصدق، حائری زاده، مکی، صالح، حسیبی، زیرک زاده، سنجابی، دکتر بقایی، محتوای بخش دوم کتاب را در بر می گیرد».
صنعت نفت ایران از کشف و استخراج تا پالایش و پخش هر کدام دنیایی از گفته ها و ناشنیده های تاریخی دارد. هر بخش از این صنعت نعت بزرگ و تاریخی ایران دنیایی است از فعالیت ها، مسائل راهبردی، رخدادها و رویدادهای بزرگ تاریخی که هیچ کس نمی تواند ادعا کند بر همه آنها مسلط و با خبر است. یکی از بخش های بسیار حساس و مهم صنعت نفت ایران، فعالیت هایی است که در شرکت ملی نفتکش رخ می دهد. جایی که نفت ایرانی و فراورده های آن را به منطقه و نقاط مختلف جهان صادر می کنند. خاطرات تاریخی این بخش از صنعت نفت نیز بسیار خواندنی است و در این باره کتاب«خاطرات نفت» نوشته نوشته اسکندر باران پوریان از پیشکسوتان این بخش از صنعت نفت ایران جذاب و دقیق است. شاید به جرات بتوان گفت کمتر از انگشتان یک دست، کتاب تاریخی درباره شرکت ملی نفتکش وجود دارد و این کتاب از جمله آنهاست. متن دقیق و روان هر خوانننده ای را به سوی مطالعه کتاب «خاطرات نفت» جلب می کند خصوصا اگر خود نویسنده در بطن و متن آن تاریخ زندگی کرده باشد.
تقریبا کمتر کسی در ایران نمی داند که در میانه هشت سال دفاع مقدس در حوزه صنعت نفت ایران میان کشورمان و دشمن بعثی چه اتفاقی افتاد. جنگ نفتکش ها عنوانی است برای این سلسله اتفاقات و رویدادهایی که ارزش های بسیار بالای تاریخی دارند. اگر چه کتاب های بسیار زیادی دراین باره نوشته شده و حتی فیلم سینمایی و مستندهایی نیز درباره این اتفاقات ساخته شده است، اما کتاب«جنگ نفکش ها» به نویسندگی حسن ودود و تصویگری فرهاد مفوز از جمله کتاب هایی است که این واقعه تاریخی صنعت نفت را با رویکردی خلاقانه تر و جدیدتر روایت کرده است. روایت تاریخی این کتاب حالتی داستان گونه دارد و البته تصویرگری های شاخص و زیبا، توانسته برای متن کتاب مکمل خوبی باشد. از این نظر کتاب «جنگ نفتکش ها» می تواند مخاطبان بسیار زیادی داشته باشد، خصوصا مخاطبان نوجوان و جوانی که بخواهند با تاریخ صنعت نفت ایران بهتر و بیشتر آشنا شوند. این کتاب می تواند برای کودکان شما نیز بسیار جواب و خواندنی باشد و فرزندان شما را با مخاطرات و بخشی از تاریخ پر ماجرای صنعت نفت ایران آشنا کند. در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است:«در سال هاى میانى جنگ ، نبردهاى دریایى در خلیج فارس شدت مى گیرد، هر دو کشور ایران و عراق نیاز وافرى به صدور نفت خود براى ادامه نبرد دارند، اما با هوشیارى نیروهاى ایران، علاوه بر مشکلات در صادرات نفت، در میانه جنگ، عراق به سختى مى تواند از راه دریا کمک هاى تسلیحاتى خود از غرب را دریافت کند».
نگاهی به چند کتاب کاربردی برای شناخت تاریخ نفت در ایران و جهان (بخش نهم)
علی بهرامی امیدواریم اهل مطالعه باشید و اما اگر نیستید، بدانید که ضربه بزرگی به خودتان و خانواده تان می زنید. چه بخواهیم و چه نخواهیم آینده ما از رهگذر انباشته های ذهنی ما رقم خواهد شد. پس چه خوب است بی جهت گشتن در شبکه های اجتماعی مجازی را رها کنیم، کمتر فیلم و سریال ببینیم و اندکی از وقت مان را صرف دانش منظم و هدفمند موجود در کتاب ها کنیم. اگر «مشعل» را دنبال کرده باشید، می دانید که یکی از اصلی ترین تلاش های ما در نشریه خودتان، معرفی کتاب های خوب و ارزنده برای خواندن بوده است. موضوع اصلی بخشی از این کتاب ها، تاریخ صنعت نفت در ایران معاصر است؛ موضوعی به غایت چند وجهی، اثرگذار و بسیار مهم که مطالعه درباره آن می تواند شما را علاوه بر شناخت عمیق با تاریخ صنعت نفت ایران، با ابعاد مهمی از تاریخ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشورمان نیز آشنا سازد. این بار هم با ما باشید تا در صفحه تاریخ، شما را با برخی کتاب های تاریخ نفت که بهترین نمونه های تاریخ نگاری درباره صنعت نفت ایران هستند، آشنا کنیم. بخش نهم این مطلب را دنبال کنید:
صنعت نفت ایران به دلیل خطرات، حساسیت های ویژه و شرایط کاری که از دیرباز تا کنون داشته، همیشه بهداشت و درمان در کنارش بوده است. از این نظر قدمت بهداشت و درمان صنعت نفت تقریبا برابر با ظهور این صنعت در ایران است. بهداشت و درمان صنعت نفت به عنوان یکی از بخش های حیاتی این صنعت راهبردی، پزشکان، بهیاران، پرستاران و کادر درمان فداکار و دلسوز و توانای بسیار زیادی را به خود دیده است. توجه به تاریخ و احوال بهداشت و درمان صنعت نفت به عنوان بخشی از تاریخ تخصصی صنعت نفت در ایران کار مهمی است که در کتاب«حکایت سیمرغ و نفت: مقدمه ای بر تاریخ یکصد و ده ساله بهداشت و درمان صنعت نفت» نوشته محمدرضا سرداری پور و علی یزدی نریمانی انجام شده و شاید تنها کتابی باشد که تاریخ این بخش ویژه مربوط به صنعت نفت را روایت کرده است. شکل گیری بهداشت و درمان، زندگی و احوال بخشی از کادر درمان، حوادث و رویدادهای مهم بهداشتی در صنعت نفت، اصلی ترین بخش های کتاب است. اگر گمان می کنید که با تاریخ صنعت نفت ایران آشنا هستید، با خواندن این کتاب قطعا به اشتباه خود پی خواهید برد چرا که نویسندگان کتاب زوایایی از صنعت نفت را پیش چشم مخاطب خود گشوده اند که در هیچ کتاب دیگری بازگو و روایت نشده است. در مقدمه این کتاب آمده است: «نخستین بیمارستان نفت درخاورمیانه توسط دکتر یانگ در مسجد سلیمان در سال 1914 م (1293 ش) تاسیس شد. سبک معماری این بیمارستان خاص کشورهای غربی بود و در زمان تاسیس از آخرین و پیشرفته ترین دستگاه ها و تجهیزات برخوردار بود. این بیمارستان نه تنها به کارگران و کارکنان صنعت نفت از هر نژاد و ملیت و بومیان خدمات زیادی عرضه می کرد، بلکه بارها در شرایط سخت به یاری امدادگران و متولیان امور بهداشت و درمان کشور خصوصا در زمان جنگ تحمیلی آمده است».
شاید شما هم تصدیق و تایید کنید که در میان کتاب های تاریخی و مربوط به مسائل تاریخی هیچ چیز جذاب تر از خواندن خاطرات نیست. اصولا خواندن خاطرات اشخاصی که در دل رویدادها بوده اند، قابل توجه و مرور روایت آنها از فضایی خاص یا اتفاقاتی مشخص، بسیار جذاب است. صنعت نفتی ها ید طولایی در نوشتن این گونه کتاب ها دارند و تعداد زیادی از کارکنان و مدیران پیشکسوت صنعت نفت خاطرات خود را از کار و فعالیت شان منتشر کرده اند. در میان این کتاب ها، کتاب«خاطرات خدمتم در نفت: دیده ها، شنیده ها و سروده ها» نوشته قاسم بستاکیان از کارکنان پیشکشوت صنعت نفت، خواندنی است. فضای کتاب دل نشین است و خواننده را تا حدود زیادی با صنعت نفت ایران آشنا می کند. قلم روان و شیوای نویسنده به علاوه کوتاهی و موجز بودن محتوای کتاب، از ویژگی های بسیار برجسته این اثر تاریخی است. نکته جالب توجه کتاب این است که نویسنده برخی از اشعار خویش را نیز در انتهای آن آورده است. دو بخش بسیار خواندنی خاطرات این کتاب، بخش های صنعت نفت آبادان و حضور در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است. اگر می خواهید از زبان و ذهن یک کارمند پیشکسوت نفتی، صنعت نفت ایران را بشناسید و با سویه های ظریف اجتماعی و فرهنگی آن آشنا شوید، حتما سری به این کتاب خواندنی بزنید.
چهره های بسیار زیادی در اواخر دهه 20 و اوایل دهه 30 خورشیدی در تحولات صنعت نفت ایران و جنبش ملی شدن نفت حضور داشتند. چهره هایی که خیلی از آنها را خوب می شناسیم و تحلیل ها و خاطرات و کنش های سیاسی - اجتماعی شان را بررسی کرده ایم. در میان چهره های موثر در صنعت نفت در دوران ذکر شده، یک چهره بسیار تاثیر گذار، با خبر و مطلع از تحولات و البته خیلی گمنام، به نام شمس قنات آبادی وجود دارد که گفته ها و اسنادش بسیار خواندنی و دست اول و زیباست. کتاب«خاطرات شمس قنات آبادی: سیری در نهضت ملی شدن صنعت نفت» کاری از مرکز بررسی اسناد تاریخی، کتابی بسیار خاص است که مخاطبان و علاقه مندان به تاریخ معاصر ایران و تاریخ صنعت نفت کمتر به آن توجه داشته است. در مقدمه این کتاب در معرفی شمس قنات آبادی و محتوای آن آمده است:«شمس قنات آبادی متولد 1301تهران، از نیروهای مبارز علیه رژیم شاه بود. وی از یاران و نزدیکان آیت الله کاشانی بود که ریاست «مجمع مسلمانان مجاهد» را برعهده داشت. نامبرده در دوره هفدهم مجلس شورای ملی از شاهرود وارد مجلس شد، از حامیان نهضت ملی شدن نفت بود، اما به تدریج به مخالفان مصدق تبدیل و به زاهدی و دربار نزدیک شد. کتاب خاطرات او از دو بخش «وقایع نگاری» و «رجال شناسی» تشکیل شده است. پیدایش جبهه ملی، نماز عید فطر، نماز عید قربان، واقعه پانزدهم بهمن ماه 1327، نفت و مسائل مربوط به آن مطالب بخش نخست و دیدگاه قنات آبادی درباره 9تن از رجال وقت شامل: کاشانی، مصدق، حائری زاده، مکی، صالح، حسیبی، زیرک زاده، سنجابی، دکتر بقایی، محتوای بخش دوم کتاب را در بر می گیرد».
صنعت نفت ایران از کشف و استخراج تا پالایش و پخش هر کدام دنیایی از گفته ها و ناشنیده های تاریخی دارد. هر بخش از این صنعت نعت بزرگ و تاریخی ایران دنیایی است از فعالیت ها، مسائل راهبردی، رخدادها و رویدادهای بزرگ تاریخی که هیچ کس نمی تواند ادعا کند بر همه آنها مسلط و با خبر است. یکی از بخش های بسیار حساس و مهم صنعت نفت ایران، فعالیت هایی است که در شرکت ملی نفتکش رخ می دهد. جایی که نفت ایرانی و فراورده های آن را به منطقه و نقاط مختلف جهان صادر می کنند. خاطرات تاریخی این بخش از صنعت نفت نیز بسیار خواندنی است و در این باره کتاب«خاطرات نفت» نوشته نوشته اسکندر باران پوریان از پیشکسوتان این بخش از صنعت نفت ایران جذاب و دقیق است. شاید به جرات بتوان گفت کمتر از انگشتان یک دست، کتاب تاریخی درباره شرکت ملی نفتکش وجود دارد و این کتاب از جمله آنهاست. متن دقیق و روان هر خوانننده ای را به سوی مطالعه کتاب «خاطرات نفت» جلب می کند خصوصا اگر خود نویسنده در بطن و متن آن تاریخ زندگی کرده باشد.
تقریبا کمتر کسی در ایران نمی داند که در میانه هشت سال دفاع مقدس در حوزه صنعت نفت ایران میان کشورمان و دشمن بعثی چه اتفاقی افتاد. جنگ نفتکش ها عنوانی است برای این سلسله اتفاقات و رویدادهایی که ارزش های بسیار بالای تاریخی دارند. اگر چه کتاب های بسیار زیادی دراین باره نوشته شده و حتی فیلم سینمایی و مستندهایی نیز درباره این اتفاقات ساخته شده است، اما کتاب«جنگ نفکش ها» به نویسندگی حسن ودود و تصویگری فرهاد مفوز از جمله کتاب هایی است که این واقعه تاریخی صنعت نفت را با رویکردی خلاقانه تر و جدیدتر روایت کرده است. روایت تاریخی این کتاب حالتی داستان گونه دارد و البته تصویرگری های شاخص و زیبا، توانسته برای متن کتاب مکمل خوبی باشد. از این نظر کتاب «جنگ نفتکش ها» می تواند مخاطبان بسیار زیادی داشته باشد، خصوصا مخاطبان نوجوان و جوانی که بخواهند با تاریخ صنعت نفت ایران بهتر و بیشتر آشنا شوند. این کتاب می تواند برای کودکان شما نیز بسیار جواب و خواندنی باشد و فرزندان شما را با مخاطرات و بخشی از تاریخ پر ماجرای صنعت نفت ایران آشنا کند. در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است:«در سال هاى میانى جنگ ، نبردهاى دریایى در خلیج فارس شدت مى گیرد، هر دو کشور ایران و عراق نیاز وافرى به صدور نفت خود براى ادامه نبرد دارند، اما با هوشیارى نیروهاى ایران، علاوه بر مشکلات در صادرات نفت، در میانه جنگ، عراق به سختى مى تواند از راه دریا کمک هاى تسلیحاتى خود از غرب را دریافت کند».
غذایی محلی با عطر و طعمی خاص
نیما اخلاق نجات کارشناس آشپزی و داوردستپخت
یکی از غذاهای محلی شمال ایران و استان گیلان که عطر و طعم خاصی دارد، شامی رودباری است. این شامی شباهت زیادی به کتلت دارد، اما در تهیه آن از سبزی های مختلف و معطری استفاده می شود که طعم این شامی محلی را از دیگر شامی ها متمایز می کند.
مواد لازم
گوشت گوساله چرخ شده: 300 گرم
پیاز متوسط: 2 عدد
سبزی معطر (گشنیز، ترخون و مرزه): به میزان لازم
گلپر پودر شده: به میزان لازم
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
پودر سوخاری درشت و شیر: به میزان لازم و به دلخواه
طرز تهیه
ابتدا گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده مخلوط کرده و کمی نمک، فلفل و زردچوبه و کمی سبزی معطر و خشک مثل ترخون، مرزه و گشنیز (اگه پلنگ مش و گلپر در دسترس باشد، می توان از آنها استفاده کرد)، اضافه می کنیم و خوب ورز می دهیم. سپس مقداری پودر سوخاری درشت را در کمی شیر خیس می کنیم و به گوشت اضافه می کنیم و دوباره خوب ورز می دهیم. این کار باعث لطیف و آبدار شدن شامی می شود. حالا از مواد آماده به اندازه یک گردو برمی داریم و به اندازه کف دست پهن کرده و داخل روغن سرخ می کنیم.
طرز تهیه سس
برای سس این شامی خوشمزه هم روغن زیتون و کره را داخل تابه ریخته و سیر خرد شده را هم به آن اضافه کرده و خوب تفت می دهیم. یک قاشق غذاخوری رب گوجه و یک قاشق غذاخوری رب انار (ترجیحا شیرین) را اضافه کرده و به تفت دادن ادامه می دهیم. گوجه فرنگی رنده شده را هم می افزاییم و نمک و فلفل اضافه می کنیم. اجازه می دهیم سس خوب جا افتاده و به روغن بیفتد. می توانیم کمی زعفران هم به سس مان اضافه کنیم. بعد از آماده شدن سس، شامی ها را داخل آن قرار داده و اجازه می دهیم به مدت یک ساعت درون سس کاملا پخته شود و سس هم به خورد این شامی خوشمزه برود. این شامی خوش عطر و رنگ را می توان
با برنج کته سرو کرد و از خوردنش لذت برد.
ملیکا فتاحی
مواد لازم
پودر كاكائو: ۳ قاشق غذاخوري
بيكينگ پودر: یک قاشق غذاخوري
وانيل: یک قاشق چايخوري
ماست يا شير: یک ليوان
آرد سفيد: یک ليوان
روغن: نصف ليوان
شكر: یک ليوان
تخم مرغ: 3 تا 4 عدد
طرز تهيه
داخل یک كاسه، تخم مرغ را با وانيل و شكر مخلوط می کنیم و سه دقيقه آن را با همزن می زنیم تا كرم رنگ شود. سپس روغن و ماست (يا شير) را اضافه کرده و دوباره به هم زدن ادامه می دهیم تا مخلوط يكدست و نرمي داشته باشيم. در این مرحله آرد چند بار الك شده را می افزاییم و بیكينگ پودر را اضافه کرده و با هم خوب مخلوط می کنیم. مخلوط آرد و بیکینگ پودر را قاشق قاشق به مخلوط تخم مرغي اضافه كرده و با قاشق آنها را آرام و يكنواخت میکس می کنیم. زمانی که مايه كيك يكدست شد، آن را به دو قسمت مساوي تقسيم می کنیم. حالا سه قاشق پودر كاكائو را به يكي از ظرف ها و سه قاشق آرد را هم به ظرف دیگر اضافه کرده و مایه هر دو ظرف را هم می زنیم تا كاملا مخلوط شوند. در این مرحله كف قالب كيك را كاغذ روغني می اندازیم يا با روغن چرب می کنیم. سه قاشق غذاخوري از مايه ساده كيك را وسط قالب ریخته و بدون تكان دادن قالب سه قاشق از مايه كاكائويي را درست وسط مايه ساده می ریزیم. همين طور يكي در ميان از مايه هاي كيك وسط قسمت قبلي ریخته و در نهایت قالب كيك را داخل فري كه از قبل با دماي 180 درجه سانتيگراد گرم كرده ایم به مدت 30 تا 40 دقيقه قرار می دهیم.
كيك را پس از آماده شدن از فر خارج کرده و اجازه می دهیم خنك شود، سپس از قالب درمی آوریم و برش می زنیم.
آتینا عالی
مواد لازم
آرد: 360 گرم (بسته به نوع آرد ممکن است کمتر استفاده شود)
تخم مرغ: یک عدد
شیر ولرم: یک دوم لیوان
کره آب شده: 50 گرم
شکر: 100 گرم
مایه خمیر: یک قاشق غذاخوری سرصاف
وانیل: نوک قاشق چایخوری
نمک: یک پنس (نمک بین دو انگشت)
شکلات: به میزان لازم
***
زرده تخم مرغ: یک عدد
شیر: یک قاشق غذاخوری
روغن مایع: یک قاشق مرباخوری
زعفران: به میزان لازم
شکر: یک قاشق غذاخوری
تمام این مواد را با هم مخلوط کرده و برای رومال نان شکلاتی از آن استفاده می کنیم.
طرز تهیه
شیر ولرم را با مایه خمیر و شکر مخلوط کرده و رویش را با دستمال می پوشانیم و اجازه می دهیم به مدت 10 دقیقه بماند و عمل بیاید.
در یک کاسه تخم مرغ، وانیل، شکر و کره را مخلوط می کنیم. سپس مایه خمیر عمل آمده را به آن اضافه کرده و خوب هم می زنیم. در این مرحله آرد را کم کم و تا جایی اضافه می کنیم که خمیری به دست آید که به دست نچسبد. خمیر را به مدت 15 دقیقه ورز می دهیم. داخل یک کاسه را آردپاشی می کنیم و خمیر را درون آن قرار می دهیم و رویش سلفون می کشیم. به مدت 2 ساعت به خمیرمان استراحت می دهیم. سپس 4 چونه از خمیر جدا کرده و هر چونه را به شکل دایره به قطر 22 سانت باز می کنیم و هر لایه را روی هم قرار می دهیم و بین هر لایه شکلات می مالیم. در این مرحله لایه آخر را فقط خمیر قرار می دهیم و وسط آن را یک لیوان می گذاریم و اطراف لیوان را برش می زنیم. برش ها را می گیریم و در جهت مخالف هم می پیچیم تا به شکل ستاره درآید. مجددا به خمیر شکل گرفته به مدت 15 دقیقه استراحت می دهیم. در پایان هم رومال زده و در طبقه وسط فر با دمای 150 درجه و به 25 دقیقه آنها را می پزیم.
در این روزهای گرم که صدای پای تابستان هم شنیده می شود، دوش گرفتن با آب سرد نه تنها باعث آرامش روح می شود، بلکه تاثیرهای شگفتی آوری هم بر جسم دارد که شاید از آن آگاهی نداشته باشید. دوش آب سرد فواید زیادی برای بدن دارد که بهبود افسردگی، چربی سوزی، آرامش ذهن، بهبود مشکلات پوستی و کاهش چربی های اضافه بدن از جمله آنهاست.
شاید برایتان عجیب باشد، اما دوش آب سرد می تواند کمک زیادی به کاهش وزن کند، از آن جهت که باعث فعال شدن چربی قهوه ای بدن می شود و با افزایش فعالیت این چربی، کالری بیشتری برای گرم نگه داشتن بدن سوزانده می شود. به همین خاطر برای آن دسته از افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند دوش آب سرد گزینه خوبی است. علاوه بر این دوش آب سرد دمای بدن را کاهش می دهد، اتفاقی که بدن ما سعی می کند از انرژی بیشتری برای کنترل آن استفاده کند. به این ترتیب، متابولیسم بدن بالا می رود و به دنبال آن کالری بیشتری سوزانده می شود.
مطالعات انجام شده ثابت کرده است که گرفتن دوش آب سرد به طور منظم روند تسریع آهنگ متابولیک و افزایش تعداد گلبول های سفید را که با بیماری ها مبارزه می کنند، به دنبال دارد.
دوش آب سرد یکی از طبیعی ترین روش هایی است که با آن می توانیم به حفظ سلامت پوست و موی خود کمک کنیم. استفاده از آب داغ باعث خشکی پوست می شود، به همین دلیل برای بستن منافذ پوست، دوش آب سرد می تواند جایگزین مناسبی باشد. ضمن اینکه می تواند به کاهش خطر از دست دادن بیش از حد چربی های طبیعی پوست و مو کمک کند. همچنین آب سرد می تواند به موها ظاهری درخشان بدهد و پوست را تقویت کند.
دوش آب سرد می تواند با تحریک خون برای احاطه کردن ارگان ها، باعث بهبود گردش خون شود. این عملکرد از ابتلا به بسیاری از بیماری های قلبی و پوستی جلوگیری می کند، ضمن اینکه دوش آب سرد باعث کاهش فشار خون می شود، سرخرگ های بسته را باز می کند و عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود می بخشد.
از دیگر فواید دوش آب سرد، بهبود کیفیت خواب است، چراکه همچون یک آرام بخش عمل می کند و این امکان را برایتان فراهم می آورد که یک خواب خوب و باکیفیت را پس از دوش گرفتن تجربه کنید.
از دیگر فواید دوش آب سرد از بین بردن افسردگی است. این کار می تواند علائم افسردگی را با تحریک بخشی در مغز که نورآدرنالین(ماده ای شیمیایی که در کاهش افسردگی موثر است) ترشح می کند، کاهش دهد.
تخلیه سیستم لنفاوی
دوش آب سرد به تقویت فعالیت سیستم لنفاوی که وظیفه خروج مواد زائد از سلول ها را بر عهده دارد، کمک می کند، به همین دلیل خطر ابتلا به عفونت ها کاهش می یابد.
براساس مطالعات، دوش آب سرد پس از تمرینات ورزشی شدید، گردش خون را بهبود می بخشد و به دفع مقداری از اسید لاکتیک جمع شده در بدن کمک می کند، از این رو می تواند روند ریکاوری بدن را تسریع کند.
دوش آب سرد می تواند باعث کاهش سطح اسید اوریک و افزایش قابل توجه گلوتاتیون شود، آنتی اکسیدانی که تمام آنتی اکسیدان ها را فعال نگه می دارد، به طوری که آنها را وادار می کند تا در بهترین حالت خود عمل کنند.
درست است که دوش آب سرد فواید و مزایای زیادی دارد، اما چگونگی دوش گرفتن هم نکته مهمی است که نباید از آن غافل شد، چراکه دوش ناگهانی آب سرد ممکن است به سلامت آسیب وارد کند، به خصوص به سلامت قلب و ریه ها؛ بر همین اساس باید حواستان باشد که به طور ناگهانی زیر دوش آب سرد نروید. همچنین شست و شو با آب سرد باید بین 30 ثانیه تا یک دقیقه طول بکشد.
با وجود فواید زیاد دوش آب سرد، حواستان باشد که سر را با آب سرد نشویید و به طور ناگهانی زیر آب نبرید.
اگر همیشه دوش آب گرم می گرفتید، بهتر است به تدریج درجه حرارت را کاهش دهید و آب را بین سرد و گرم نگه دارید.
کسانی که از مشکلات قلبی رنج می برند، نباید دوش آب خیلی سرد بگیرند.
با پیروزی مقابل سایپا
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان پس از ۱۳ هفته بالاخره رنگ برد را به خود دید و به رده هشتم جدول صعود کرد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان لیگ بیستم را با مربی و بازیکنان غالباً بومی و جوان خود بسیار خوب شروع کرد تا جایی که حتی به صدر جدول رسید تا طعم صدرنشینی را هم چشیده باشد. در همان زمان و در حالی که تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در اوج بود و به قول معروف در آسمان ها سیر می کرد، بازیکنان، کادر فنی و حتی هواداران این تیم نفتی از کسب سهمیه آسیا در پایان فصل صحبت می کردند و عقیده داشتند صنعت نفت آبادان یکی از سکوهای اول تا چهارم را به خود اختصاص خواهد داد، اما آرزوهای نفتی ها یکباره از بین رفت و این تیم ازعرش به فرش رسید!
تیمی که داعیه کسب سهمیه آسیایی را برای نخستین بار در طول حیات خود داشت، یکباره دچارِ افت شدید شد تا جایی که بیش از 5 ماه روی نوار ناکامی گام برمی داشت و تا مرز سقوط هم پیش رفت!
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان پس از برد در هفته یازدهم لیگ برتر برابر نساجی، دیگر موفق نشد هیچ تیمی را شکست دهد و به پیروزی برسد. اوضاع این تیم این قدر بد شده بود که حتی به تساوی هم راضی بودند.
بازی های مقدماتی جام جهانی 2022 قطر فرصتی شد تا نفتی های آبادان در اردوی تدارکاتی تهران ریکاوری خوبی داشته باشند و به نوعی به خودشان بیایند تا بتوانند از منطقه خطر سقوط دور شوند. نفتی ها به خاطر نتایج ضعیف تار رتبه سیزدهم سقوط کرده بودند و همین باعث شده بود که کادر فنی و مدیران باشگاه به دنبال راه حلی باشند تا از این وضعیت رهایی پیدا کنند. بعضی از کارشناسان و حتی مربیان نفت عقیده داشتند که با یک برد از این وضعیت خارج خواهند شد و بالاخره بعد از 5 ماه و اندی با یک برد از این وضعیت خارج شدند!
شاگردان سید سیروس پور موسوی در هفته بیست و چهارم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در ورزشگاه خانگی خود تختی آبادان میزبان تیم سایپا بودند.
نفتی ها برای اینکه به ناکامی های خود پایان دهند، بازی را تهاجمی شروع کردند ولی یکی پس از دیگری موقعیت های گل زنی از دست می رفت. صنعت نفت نیمه نخست را با تساوی بدون گل مقابل حریف خود به رختکن رفت. با شروع نیمه دوم نفتی های آبادان بازهم نبض بازی را دست گرفتند تا اینکه سرانجام موفق شدند دروازه حریف تهرانی خود را باز کنند و در ادامه با حفظ تک گل خود با نتیجه یک بر صفر برابر سایپا به پیروزی برسند تا طلسم ناکامی های آنها شکسته شود و بعد از 166 روز رنگ برد را به خود ببینند.
محمد طیبی، مدافع بهبهانی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان موفق شد تا تک گل تیمش را بزند و فرشته نجات این تیم برای فرار از منطقه خطر و نیز پایان دهنده طلسم ناکامی های این تیم بعد از 13 هفته متوالی باشد. همان طور که اشاره کرده بودیم، تیم فوتبال صنعت نفت آبادان پس از برد در هفته یازدهم برابر نساجی در تاریخ 21 دی ماه 99 تا به الان موفق نشده است در هیچ دیداری حتی جام حذفی ونیز بازی های دوستانه هم پیروز شود!
حالا تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با کسب سه امتیاز شیرین و به موقع مقابل سایپا توانست با ۲۹ امتیاز موقتاً در رده هشتم جدول قرار بگیرد و از منطقه خطر سقوط دور شود.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان بالاخره بعد از 5 ماه توانست به پیروزی برسد تا طلسم ناکامی های این تیم در لیگ برتر شکسته شود. سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان عقیده دارد در یک بازی سخت که 6 امتیاز ارزش داشت، به پیروزی رسیدند و از این به بعد این تیم تا پایان فصل روند بهتری خواهد داشت تا با رتبه تک رقمی فصل را به پایان برسانند. سید سیروس پور موسوی، سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان می گوید: حضور در اردوی تهران و تمرینات خوبی که داشتند، سهم به سزایی در این پیروزی و پایان ناکامی ها داشته است. اهم صحبت های سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان را باهم می خوانیم.
سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان گفت: خدا را شکر بعد از هفته ها با اینکه خوب بازی می کردیم، اما نتیجه نمی گرفتیم، موفق شدیم در یک بازی سخت و دشوار سه امتیاز حساس را به دست آوردیم. به بازیکنانم خسته نباشید و خدا قوت می گویم. اینکه بعد از یک ماه تعطیلی شرایطمان را حفظ کردیم، نشان از برنامه ریزی خوب ما در اردوی تهران دارد.
سرمربی نفت آبادان با اشاره به 7 بازی پایانی لیگ گفت: واقعاً بازیکنانم احساس مسئولیت بالایی داشتند. از روز اولی که در اردوی تهران جمع شدیم بچه ها مصمم بودند در 7 بازی آخر به خصوص بازی با سایپا متفاوت تر باشند. فکر می کنم شرایط جوی در 20 دقیقه آخر روی کیفیت بازی تأثیر گذاشت. هرچند ما هم جلو بودیم و باید نتیجه را حفظ می کردیم. حریف بازی مستقیم می کرد و ناخواسته عقب نشینی کردیم.
پورموسوی در مورد سؤال مربی سایپا که چرا تیم میزبان با داوران در یک هتل اقامت داشتند، گفت: تیم هایی که به عنوان مهمان وارد آبادان می شوند، هتل کاروانسرا را انتخاب می کنند و صنعت نفت به هتل پارسیان می رود. به جز یکی دو مورد که در فروردین و اردیبهشت به علت ترافیک هتل پارسیان، هر دو تیم میزبان و مهمان و داوران در هتل کاروانسرا مستقر شدند. برای این بازی با توجه به اینکه سایپا می دانست هتل میزبان پارسیان است از دو هفته قبل آن هتل را رزرو کرد. ضمن اینکه وقتی دیدیم سایپا معترض است، وقتی داوران ساعت 22 و 30 دقیقه شب قبل بازی به آبادان رسیدند، تصمیم گرفتیم جابه جا کنیم که کامرانی فر قبول نکرد. گفت به پاکی و صداقت داورانمان اطمینان داریم و تحت تأثیر این حرف ها هم قرار نمی گیریم. ان شاءالله از این به بعد رعایت کنیم. فکر نمی کنم بازی صحنه ای داشته باشد که سایپا بخواهد پشت آن پنهان شود و فرار روبه جلو کند.
سرمربی صنعت نفت آبادان در مورد بازی بعدی این تیم با نفت مسجدسلیمان گفت: دربی نفتی ها همیشه بازی سختی است. برای بازی با نفت مسجدسلیمان سخت تر کار می کنیم تا برنده این بازی باشیم. بازی سختی داریم چون می خواهیم روند رو به رشد خود را ادامه دهیم. ما می توانیم جایگاه هشتمی را با تلاش بیشتر حفظ کنیم. امیدوارم بچه ها بازی به بازی مثل بازی با سایپا با تمام وجود و انگیزه بالا ظاهر شوند.
سرمربی صنعت نفت آبادان در خصوص انتقادهایی که به برگزاری اردوی تیم در شهر تهران می شود، گفت: به جز استقلال و پرسپولیس که در تهران بودند، کدام تیم به اردو نرفت؟ ما می خواستیم تیم را در شرایط مسابقات نگه داریم. آیا در آبادان می توانستیم در این گرما صبح و بعدازظهر تمرین کنیم یا بازی تدارکاتی باکیفیت انجام بدهیم؟
دو بازی مقابل سپاهان و پرسپولیس انجام دادیم که بچه های ما را ازنظر روحی بالا برد. آنجا که پولی به بازیکنان ندادم. فقط با تمرینات خوب در شرایط آب و هوایی خوب با دو بازی تدارکاتی بچه ها به این باور رسیدند که می توانند در ادامه کار هم خوب باشند. مطمئنم برد مقابل سایپا ما نتیجه اردوی تهران است.
سیروس پور موسوی در خصوص 6 بازی پایانی نفت و جایگاه نهایی این تیم گفت: کار سختی در پیش داریم ولی با انگیزه ای که از این پیروزی گرفتیم، طلسم ناکامی های ما شکسته شد و می خواهیم بهترین نتایج را در 6 بازی باقیمانده بگیریم تا در پایان فصل رتبه تک رقمی که درشان صنعت نفت آبادان باشد، کسب کنیم. فاصله زیادی با تیم های بالاسر خودمان نداریم و با یک یا دو برد دیگر به هدف خودمان نزدیک تر می شویم و همان طور که گفتم با یک رتبه خوب فصل را به پایان می رسانیم.
دروازه بان صنعت نفت آبادان رکوردشکنی کرد
دروازه بان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با بسته نگه داشتن دروازه اش مقابل سایپا در جمع 10 دروازه بان برتر تاریخ لیگ برتر فوتبال ایران از نظر تعداد کلین شیت قرار گرفت.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در شرایطی توانست ناکامی های 13 هفته اخیرش را جبران کند و به پیروزی ارزشمند مقابل سایپا دست یابد که در این بازی حامد فلاح زاده را درون دروازه داشت و این گلر باتجربه موفق شد یک کلین شیت دیگر ثبت کند.
فلاح زاده که سابقه حضور در نفت تهران راهم در کارنامه خود دارد، پس از ۶ سال حضور و کاپیتانی در سایپا دوباره مقابل نارنجی پوشان قرارگرفته بود، برای همین انگیزه زیادی داشت تا دروازه اش را برابر تیم فصل قبل بسته نگه دارد که درنهایت موفق شد با خروج ها و واکنش های به موقع، این کار را انجام دهد و تیم فوتبال صنعت نفت آبادان را برای رسیدن به سه امتیاز خانگی کمک کند.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در پنج دیدار اخیرش حداقل یک گل خورده بود که با پایان مصدومیت و بازگشت حامد فلاح زاده به ترکیب و درون دروازه مقابل سایپا، این تیم دیگر گل نخورد و صاحب سه امتیاز مهم شد و به نیمه بالای جدول رسید.
حامد فلاح زاده در حالی مقابل سایپا دروازه خود را بسته نگه داشت که توانست شصت و هفتمین کلین شیت خود را در تاریخ لیگ برتر ثبت کند و از این نظر در جمع ۱۰ دروازه بان برتر تاریخ لیگ برتر فوتبال ایران قرار بگیرد؛ آماری که می تواند تا پایان فصل و در سال های آینده می تواند آن را بهبود ببخشد.
قهرمان دوومیدانی نفتی در گفت و گو با مشعل:
ورزش را با هندبال شروع کرد و به این رشته علاقه زیادی داشت، اما وقتی به پیشنهاد دوستش یک روز را با ورزشکاران دوومیدانی گذراند، مسیر ورزشی زندگی اش عوض شد تا جایی که رکورد دو سرعت ایران را بعد از 18 سال در جوانی شکست و به تیم ملی رسید و موفق شد در این رشته قهرمانی های متعددی را برای تیم ملی به دست بیاورد. محمد عاکفیان، قهرمان رشته 400 متر دوومیدانی ایران و آسیا، در یک خانواده نفتی به دنیا آمده است. پدربزرگ و پدرش از کارکنان پالایشگاه مسجدسلیمان و خطوط ولوله مخابرات نفت ایران بودند و در حال حاضر هم برادرش از کارکنان شرکت خطوط ولوله و مخابرات نفت است. عاکفیان از کارکنان شرکت ملی نفت ایران و دارنده ۷ مدال قهرمانی در دوومیدانی جوانان و بزرگسالان آسیاست. ۳مدال طلای بزرگسالان آسیا، یک نقره بزرگسالان آسیا، یک مدال برنز بزرگسالان آسیا و دو مدال برنز جوانان آسیا دستاورد 9 سال عضویت وی در تیم ملی دو و میدانی است. عاکفیان در سال های 1392 تا 1394 سمت سرمربی دوهای سرعت تیم ملی بزرگسالان ایران را نیز به عهده داشته است. با عاکفیان درباره پتانسیل دوومیدانی در نفت و دلیل انتخاب این رشته گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
متولد خرداد۱۳۶۳ شاهین شهر اصفهان هستم، چهارمین فرزند یک خانواده ۶ نفره نفتی که به خاطر جنگ از آبادان به اصفهان نقل مکان کردیم. در همین شهر درس خواندم و به ورزش پرداختم. فوق لیسانس تربیت بدنی وعلوم ورزشی از دانشگاه تهران هستم.
در دوران نوجوانی به هندبال علاقه داشتم و با جدیت هرروز پیگیر آن بودم، حتی در تیم های منتخب اصفهان و ذوب آهن هم حضور داشتم، اما در ادامه با پیشنهاد تست دوومیدانی از طرف یکی از دوستان در اصفهان در دوره دبیرستان راهی پیست دوومیدانی اصفهان شدم و تست دوومیدانی دادم و به خاطر اینکه از این رشته لذت بردم، از همان روز تصمیم گرفتم به ورزش فردی دوومیدانی روی بیاورم و قید هندبال را بزنم.
از همان موقع که به دوومیدانی علاقه مند شدم، این ورزش را به صورت حرفه ای پیگیری کردم. بعد از یک سال تمرین در سال ۲۰۰۲ وارد مسابقات قهرمانی جوانان ایران شدم و توانستم رکورد ۴۰۰ متر جوانان ایران را پس از ۱۸ سال بزنم. همان سال با حضور در مسابقات قهرمانی جوانان آسیا موفق به کسب دو مدال برنز شدم. دو سال بعد در سال ۲۰۰۴ در مسابقات قهرمانی داخل سالن بزرگسالان آسیا مدال طلا گرفتم.
دو سال سابقه عضویت در تیم دوومیدانی جوانان ذوب آهن و۷ سال سابقه در نفت تهران را دارم که به عنوان دوومیدانی کار در سابقه باشگاهی من است.
بله. بعدازاینکه در رده جوانان و مسابقات کشوری قهرمان شدم و رکورد ایران را زدم، به تیم ملی دعوت شدم و 9 سال برای کشورم در مسابقات بین المللی و آسیایی و جهانی دویدم.
در 9 سال سابقه عضویت در تیم ملی دوومیدانی توانستم 7 مدال رنگارنگ آسیایی کسب کنم. ۳مدال طلای بزرگسالان آسیا، یک نقره بزرگسالان آسیا، یک مدال برنز بزرگسالان آسیا و دو مدال برنز جوانان آسیا، عملکرد من در تیم های ملی بوده است.۱۱سال سابقه قهرمانی، یک نایب قهرمانی و یک مقام سوم با نفت تهران در لیگ باشگاهی کشور به عنوان ورزشکار و مربی در کارنامه من وجود دارد. قهرمانی مسابقات بین المللی تایوان قزاقستان و مجارستان در مسابقات باشگاهی دوومیدانی با نفت تهران را هم در کارنامه دارم. پس ازآن هم مربی تیم ملی دوهای سرعت ایران و تیم نفت تهران شدم و به مدت ۴ سال به این کار ادامه دادم.
سال 2004 بعد از قهرمانی در آسیا بر اساس قانون جذب قهرمانان ورزشی به استخدام نفت درآمدم. از ابتدای استخدام در نفت به عنوان مربی و ورزشکار در کنار تیم دوومیدانی نفت تهران بوده ام تا سال ۹۸ که دستور ممنوعیت حضور در لیگ های برتر ورزشی اجرا شد و نفت تهران دیگر در هیچ لیگی شرکت نکرد.در حال حاضر هم کارمند امور ورزش شرکت ملی نفت و در باشگاه زرگر به عنوان مربی مشغول به کار هستم.
دوومیدانی نفت پتانسیل خوبی دارد. سال های حضور در لیگ دوومیدانی ایران نشان داد فرزندان کارکنان علاوه بر علاقه، توانایی کسب مدال در این مسابقات رادارند. در سال های حضور تیم های متشکل از فرزندان بویژه دوهای امدادی با حضور فرزندان کارکنان مدال های رنگارنگی کسب شد.
در سال هایی که مربی تیم ملی بودم و در روزهایی که تیم ملی در ورزشگاه شیرودی تمرین داشت، از بچه و فرزندان نفتی و بازیکنان باشگاه نفت هم دعوت می کردم که به ورزشگاه شیرودی بیایند و در کنار بچه های تیم ملی تمرین کنند تا از این طریق هم انگیزه پیدا کنند وهم یک تشویق بود که بهتر کار کنند. من هم علاقه و هم اعتقاد داشتم که وقتی بچه ها با سن کمتر در کنار بزرگ ترها و ملی پوشان تمرین کنند، می توانند بهترین آموزش را ببینند و به تجربه شان اضافه شود.
دوومیدانی رشته ای کم هزینه است که همه می توانند به آن روی بیاورند، اما توصیه می کنم قبل از آن با یک مربی متخصص مشورت کنند و بعد ازاپیدمی کووید 19 در باشگاه های نفت برای آموزش دوباره در خدمت کارمندان خواهم بود.
این را هم باید اضافه کنم در یک سال اخیر به خاطر کووید 19 با هماهنگی و ایده جالب رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت مشغول به ساخت کلیپ های آموزشی برای کارمندان و خانواده های آنان در منزل و در محل کار هستم. در ساخت این کلیپ ها سعی شده است تمریناتی برای شرایط محیط کار کارمندان تهیه و تولید شود.
در پایان آرزو می کنم در سال پیش رو مجوز حضور شرکت ورزش های پایه در مسابقات لیگ حرفه ای کشور برای کارمندان و فرزندان آنان دوباره صادر شود تا بتوانند از این فرصت استفاده کنند و توانایی هایشان را افزایش دهند.
تیم پاورلیفتینگ باشگاه ملی حفاری اهواز موفق شد در اولین دوره لیگ پاورلیفتینگ باشگاه های ایران به مقام قهرمانی برسد.
تیم پاورلیفتینگ باشگاه ملی حفاری اهواز در دیدار فینال اولین دوره لیگ پاورلیفتینگ باشگاه های کشوربا عبور از سد نیروی زمینی ارتش به عنوان قهرمانی دست پیدا کرد.پس از یک ماه رقابت های نفس گیر لیگ پاورلیفتینگ باشگاه های ایران که با حضور ۹ تیم در دو گروه آغازشده بود، دو تیم ملی حفاری اهواز و نیروی زمینی با شکست دادن حریفانشان به دیدار پایانی این رقابت ها رسیدند. در دیدار فینال لیگ پاورلیفتینگ تیم های ملی حفاری ایران و نیروی زمینی ارتش به مصاف هم رفتند که درنهایت این تیم ملی حفاری اهواز بود که توانست عنوان قهرمانی اولین دوره لیگ پاورلیفتینگ را از آن خود کند.
تیم ملی حفاری توانست در فینال با برتری قاطع مقابل تیم نیروی زمینی تهران و کسب هشت مدال و ۹۶ امتیاز به قهرمانی این دوره از مسابقات دست پیدا کند. مراسم اهدای کاپ قهرمانی و مدال تیم های برتر با حضور مهدی علی نژاد، معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه ای وزارت ورزش و جوانان، عبد المهدی نصیرزاده، رئیس فدراسیون و تعدادی از مسئولان، قهرمانان و پیشکسوتان این رشته در سالن ۱۲ هزارنفری ورزشگاه آزادی برگزار شد. همچنین کاپ اخلاق این دوره از رقابت ها نیز به تیم هیات چهارمحال و بختیاری رسید. ملی حفاری به عنوان قهرمان و نیروی زمینی به عنوان نایب قهرمان لیگ برتر کشور، نماینده ایران در مسابقات پاورلیفتینگ جهان هستند. مدیرعامل باشگاه فرهنگی- ورزشی شرکت ملی حفاری نیز در پیامی، قهرمانی ارزشمند تیم پاورلیفتینگ این شرکت در مسابقات لیگ برتر و کسب سهمیه جام باشگاه های جهان را تبریک گفت.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان که در هفته بیست و چهارم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران به تهران آمده بود، موفق شد حریف تهرانی خود را متوقف کند.
شاگردان محمود فکری در هفته بیست و چهارم در ورزشگاه شهر قدس مهمان تیم فوتبال پیکان بودند که موفق شدند با ارائه یک بازی منطقی به تساوی یک بریک دست پیدا کنند.
شاگردان فکری این شانس را داشتند که با حفظ گل برتری در این دیدار به پیروزی برسند، اما در ثانیه های پایانی برد را با تساوی عوض کردند تا با کسب یک امتیاز به خانه برگردند.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان با کسب این یک امتیاز 28 امتیازی شد و در رتبه دهم جدول قرار گرفت. تک گل تیم نفت مسجدسلیمان را سیروان قربانی(88) به ثمر رساند و رضا جبیره(3+90) برای پیکان گلزنی کرد.
محمود فکری، سرمربی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان هم بعد تساوی تیمش در تهران و کسب یک امتیاز گفت: بازی خوبی بود. اگر کمی بیشتر دقت می کردیم، می توانستیم برنده این بازی باشیم، اما در ثانیه های پایانی به حریف موقعیت گلزنی دادیم. البته باید بگویم کسب یک امتیاز هم در بیرون خانه خوب است ولی وقتی می توانید برنده باشید، نباید امتیاز از دست بدهید. فکری در ادامه به برنامه ریزی بد بازی ها اشاره کرد و گفت: شاگردانم باوجود فاصله کمی که دربازی های اخیر ما وجود داشته و یک معضل شده است، با تمام توان بازی کردند. متأسفانه شرایط برای تیم ما این گونه شده که یک بار بازی می کنیم و 25 تا 40 روز مسابقه نداریم، اما ناگهان در 10 روز، سه دیدار برای ما می گذارند. امیدوارم در برنامه ریزی ها دقت بیشتری کنند.
گپی با کارمند نفتی که همسرش هم در صنعت نفت شاغل است
وحید هاشمی ازدواج و تشکیل خانواده، پیوندی مقدس، میثاقی محکم، بنایی محبوب نزد خداوند و عاملی موثر در حفظ دین، پذیرش عبادت انسان، تکوین مودت در رحمت، پاسداری از حریم عفت، تضمین رزق و روزی و تعظیم سنت نبوی است. محیط های كاری نيز می تواند یكی از محل های آشنایی افراد با یكدیگر محسوب شود و بسیار اتفاق می افتد كه افراد پس از آشنایی با یكدیگر در این محیط، تصمیم به خواستگاری و ازدواج با هم می گیرند. محمد قربانپور، کارمند واحد مکانیک شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس از جمله این افراد بوده و همسرش هم در این منطقه شاغل است. با وی درباره ازدواج کارمندی صحبت هایی داشتیم که در ادامه می آید:
سال 1361 در شهرستان رامسر متولد شدم. 13 سال است که کارمند رسمی وزارت نفت هستم و 6 سال در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب حضور داشتم. اکنون نیز حدود 7 سال است که در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس فعالیت می کنم. تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی مکانیک ساخت و تولید ادامه داده ام.
همسرم خانم آزاده صالحی متولد سال 1365در نورآباد ممسنی است. ایشان هم 13 سال است که در صنعت نفت فعالیت می کند. سال 1386 در آزمون استخدامی وزارت نفت شرکت کردند و پس از طی مراحل آزمون کتبی، در صنعت بزرگ نفت ایران پذیرفته شدند. همسرم مدرک کارشناسی ارشد حسابداری دارد و در واحد امور مالی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس مشغول به فعالیت است. سال 1391 با همسرم آشنا شدیم و پس از یک سال نامزدی و انجام مراسم آشنایی خانواده ها، سال 1392 ازدواج کردیم و حدود 7 سال است که در کنار یکدیگر زندگی می کنیم. ما در واقع به سبک کارمندی ازدواج کردیم.
بله، خدا را شکر با نگاهی که خداوند متعال به زندگی ما داشت، یک فرزند دختر به ما عطا کرد.
با توجه به علاقه مندی خودم و همسرم بر این ازدواج، نظری مثبت داشتند. به اين دليل که ما همدیگر را در محیط کار تا حدود زیادی شناخته و با اخلاق و رفتار هم آشنا بوديم و مهم ترین عامل رضایت دو طرف برای شروع یک زندگی از نظر خانواده مشهود بود.
با توجه به این که بنده در واحد عملیاتی مشغول به فعالیت هستم، هر ماه و به طور متوسط 10 الی 15 روز از خانواده دورم. این دوری در مواقع بسیاری، باعث ایجاد ناراحتی های روحی برای همسرم می شود و تمام مشکلات زندگی را بر دوش وی مي اندازد، علاوه بر اینکه اداره و کنترل امور منزل نیز به عهده ایشان است. نوع فعالیت واحدهای فنی، بیشتر مواقع تعمیرات اضطراری است و گاه در طول سال، فعالیت کاری به شب کاری یا حداقل 12 ساعت فعالیت مستمر نیز می انجامد. خطرات جاده ای در طول مسیر مراکز انتقال نفت نیز از جمله استرس هایی است که در شغل واحدهای فنی وجود دارد، از این رو بیشتر همکاران و خانواده ها درگیر این مسأله هستند. همچنین در بسیاری مواقع از دسترس خارج هستیم؛ اما به هر حال هفته هایی که در مرکز منطقه حضور داریم، می توانیم در طول روز، احوالی از خانواده بپرسیم و به نوعی روحیه ای تازه کنیم.
یکی از مزایای شاغل بودن همسران این است که از مشکلات کاری همدیگر مطلع می شوند. همچنین با شرکت در فضای کسب و کار و کمک به سازندگی کشور و احساس مفید بودن، به نوعی جریان زندگی پویاتر خواهد شد.
از طرفی شاغل بودن زن و شوهر، نوعی روحیه همکاری و همیاری در منزل به وجود می آورد، به طوری که در انجام کارهای منزل هم حامی و همراه هم خواهند بود. زنان کارمند (بخصوص خانم های شاغل در صنعت نفت) که گاه تا بعد از ظهر سر کار هستند، وقت زیادی از روز را صرف کار و فعالیت محوله در محل کار خود می کنند که این امر باعث خستگی مضاعف آنها می شود، از این رو وقتی زن و شوهر هر دو خسته به منزل برمی گردند، باید برای انجام کارهای منزل با یکدیگر همکاری داشته باشند.
همه موفقیت های بعد از ازدواجم را مرهون همسرم هستم. ما با راهکارهای مالی، همفکری و تصمیم های دو نفره، توانسته ایم موفقیت های خوبی کسب کنیم، در حالی که اگر مجرد بودم، هرگز به این سطح از پیشرفت نمی رسیدم.
بله و آرزو می کنم همه همکاران در سطح شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس سلامت و تندرست باشند و در سایه خداوند متعال، توفیقات الهی شامل حالشان شود.
گپی با مهندس خوش ذوق نفتی که از وسایل دور ریختنی چیزهایی دیدنی ساخته است
اعظم محمدشفیع زاده مجید محسنی، کارمند مرکز انتقال نفت نایین، جوان پیشرو در امر استفاده حداکثری از مواد حداقلی و دورریختنی است. او در خطوط لوله و مخابرات منطقه جنوب شرق فعالیت دارد. شغلش اگرچه رسیدگی به همکارانی است که به خدمات فوریت های پزشکی نیاز دارند؛ اما این روح کاوشگرش را قانع نمی کند و همیشه دنبال حل مسأله است. مجید محسنی، اکنون راننده آمبولانس مرکز انتقال نفت نایین است و با خلاقیت های فراوان هنری که دارد، می گوید دغدغه اش رشد و پیشرفت در محل کارش است. گپ و گفت ما را با این همکار نفتی می خوانید:
خودتان را برای خوانندگان
متولد سال 1364 هستم. در رشته مهندسی برق- گرایش قدرت تحصیل کرده ام و حدود 10 سال است که در مرکز انتقال نفت نایین مشغول به کار هستم.
به خاطر مدارکی که در زمینه فوریت های پزشکی داشتم، همچنین گذراندن دوره های امداد هلال احمر و داشتن گواهینامه پایه یک رانندگی، در این مرکز مشغول به کار شدم.
در ورودی نام مرکز را در وسعتی 25 متری، با ضایعات دوریختنی فلزی و بتن درست کردم و داخل مرکز نیز لوگوی شرکت را با استفاده از کاشی های ضایعاتی که رنگ شدند، ساختم و همه این موارد هیچ هزینه ای برای شرکت در بر نداشت.
بله، آثار دیگری هم با استفاده از ضایعات دورریختنی ساخته ام که حتی جنبه کاربردی دارند. به عنوان مثال میز چوبی اداری با استفاده از پالت های چوبی ضایعاتی ساخته شد، همچنین با استفاده از لوله های مستعملی که برای خطوط انتقال نفت استفاده می شد و دیگر کاربرد نداشت و در مرکز موجود بود، 6 عدد آبگرمکن درست کردم که برای مأمورسرا مورد استفاده قرار می گیرد و عملکرد شبیه آبگرمکن های موجود در بازار دارد و چون ضخامت لوله زیاد است، تا سال های سال می تواند مورد استفاده قرار بگیرد و به نسبت آبگرمکن بازاری هزینه بسیار پایینی دارد. همچنین برای توسعه فضای سبز مرکز اقدام هایی انجام دادم. به عنوان مثال، برای نخستین بار درخت های پسته در این مرکز کاشتم که اکنون به 70 درخت رسیده و سال سوم کاشت آنهاست و از سال هشتم به نتیجه می رسند و با یاری خدا از سال دیگر پیوند می خورند.
اجرای سیستم آبیاری قطره ای را نیز با کمک دوستان در مرکز پیاده سازی کردیم. این کار در حالی انجام شد که این منطقه کویری است و با کمبود شدید آب روبه روست. در این روش، از شیوه های قدیمی پرمصرف در مرکز استفاده نمی شود و در حال حاضر حدود 80 درصد درختان و فضای سبز این مرکز، از طریق آبیاری قطره ای، آبیاری می شوند. حتی این سیستم را در شهرک نفت رفسنجان پیاده کردم، به شکلی که اگر با افت فشار آب هم مواجه شویم، باز این سیستم جوابگوست. در حالی که سیستم های پیشین که پیاده شده بود، با افت فشار آب، از کار می افتادند.
ساخت ماکت کل مرکز انتقال نفت نایین، همچون مخازن و سازه های مرکز را با استفاده از چوب، ضایعات و وسیله های مستعمل در دست اقدام دارم که ان شاءالله در آینده ای نزدیک ساخته می شود.
کار آباء و اجدادی من، ساختمان بوده و همگی معمار بودند. خودم نیز به این کار علاقه دارم، پدرم تکنیسین دفتر فنی و معمار هستند و عموهایم نیز معمارند و در ساخت سازه های قدیمی شهر نایین مثل مسجد، آب انبار و... نیز مشارکت داشتند.
بله از این موارد زیاد داشتیم، همانند برق گرفتگی، افتادن از ارتفاع، گزش مار و عقرب، گازگرفتگی و ... و همچنین یکی از همکاران که ناراحتی قلبی داشت و در بالای مخزن مشغول به فعالیت بود، بعد از این که اطلاع دادند دچار مشکل شده است را توانستم با استفاده از مهارت هایی که آموخته بودم، به ایشان کمکشان کنم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات