ابلاغ پیام قدردانی رئیس مجلس به کارکنان صنعت نفت
دستور وزیر نفت برای رسیدگی فوری به آسیبدیدگان حادثه چشمهخوش
بی نیازی کشور از واردات کک سوزنی
دیگر نگران فوران چاههای پرفشار نباشیم
به وقت توسعه پالایشگاه گاز ایلام
قیمت نفت و چشمانداز بلندمدت مصرف سوخت در آمریکا
انتقال مشعل چاه 43 خانگیران به موقعیت جدید
مروری کوتاه بر ویژگی های اخلاقی امام جواد(ع)
از باد خنک تا غرش شیرها سکه بنداز
غذای شمالی با بادمجان و رب انار
حقایقی درباره کشورهای مختلف دنیا
حالا نوبت قهرمانی در باشگاه های جهان است
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس خبر داد:
جمعی از نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در بازدید از منطقه عملیاتی خارک، پیام قدردانی رئیس مجلس از تلاش کارکنان صنعت نفت را ابلاغ کردند.
مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی روز پنجشنبه، دهم تیرماه پس از بازدید از منطقه عملیاتی خارک که به اتفاق رئیس و یکی دیگر از اعضای این کمیسیون به میزبانی شرکت پایانه های نفتی ایران انجام شد، اعلام کرد: در این سفر، پیام خسته نباشید و خداقوت ریاست مجلس شورای اسلامی را به کارکنان زحمتکش صنعت نفت در این منطقه عملیاتی ابلاغ کردیم و درباره اقدام هایی که کمیسیون برنامه ریزی کرده است، توضیحاتی ارائه دادیم. وی با بیان اینکه به همت کارکنان صنعت نفت، فعالیت های عملیاتی صنعت نفت در منطقه خارک به صورت عادی و مطلوب در جریان است، افزود: فعالیت های صنعت نفت در منطقه عملیاتی خارک از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و این منطقه، همان طور که در جنگ تحمیلی آماج حملات دشمن بوده است، در جنگ اقتصادی سال های اخیر کشور نیز نقش بسزایی در پیشبرد اهداف صنعت ایفا کرده است. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس عنوان کرد: کارکنان و مهندسان عزیز صنعت نفت که در جریان جنگ تحمیلی اجازه توقف فعالیت ها را ندادند، این بار هم خوش درخشیدند و فعالیت های عملیاتی را در اوج تحریم های کشور به بهترین نحو پیگیری کرده اند. نخعی گفت: تلاش می کنیم دیدگاه ها و پیشنهادها کارکنان به صورت مستمر به تصمیم گیران منتقل شود تا کارکنان بتوانند با دغدغه های کمتر و آسودگی بیشتر فعالیت های خود را دنبال کنند. وی به سختی های کاری کارکنان صنعت نفت از جمله شرایط آب و هوایی، آلودگی های محیطی، دوری از خانواده و ... اشاره و خاطرنشان کرد: کار عملیاتی در صنعت نفت بسیار سخت و طاقت فرسا است و درک این شرایط، شاید بدون حضور در مناطق عملیاتی به راحتی ممکن نباشد.
نماینده عسلویه در مجلس شورای اسلامی:
نماینده دیر، کنگان، جم و عسلویه در مجلس گفت: در یک سال اخیر با همکاری بسیار خوبی که با دستگاه های اجرایی در سطح ملی انجام شد، ۲۳۰ میلیارد تومان از محل اعتبار مناطق نفت خیز به چهار شهرستان جنوبی استان بوشهر اختصاص یافت که به تناسب نیازهای زیرساختی آنها تقسیم شده است. موسی احمدی روز سه شنبه، ۱۵ تیرماه در نشست کمیته برنامه ریزی شهرستان دیر گفت: از این رقم اعتبار ۱۴ میلیارد تومان برای پروژه های بخش ورزش و جوانان دیر اختصاص یافته است، از این رو وقتی دستگاه ها اعتبار کافی داشته باشند به مردم بهتر خدمات رسانی می شود. وی افزود: گاهی اوقات در مرکز استان بوشهر اعتبارهایی نظیر عوارض آلایندگی و ارزش افزوده هم پای اعتبارات جنوب این استان محاسبه می شود و به همین دلیل در توزیع در این اعتبارات باید نگاه به شهرستان های جنوبی این استان مهربانانه تر باشد. نماینده دیر، کنگان، جم و عسلویه در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امیدواریم با رایزنی هایی که با وزیر نیرو داشته ایم، هفته آینده مجوز آب شیرین کن برای شهرستان دیر صادر شود. احمدی اعلام کرد: در بحث نوسازی مدارس با رایزنی هایی که انجام شده ۶۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل مدارس ناتمام جنوب استان بوشهر جذب شده است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس در بازدید از منطقه خارک:
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: مطالبات کارکنان صنعت نفت در کمیسیون انرژی و همچنین کمیسیون های تخصصی و مرتبط مجلس در دست بررسی است و در چند روز آینده نتیجه اقدام ها دیده خواهد شد. فریدون حسنوند ضمن بازدید از منطقه عملیاتی خارک در نشستی که با حضور کارکنان عملیاتی این منطقه برگزار شد، گفت: نوسازی، بهسازی، ایمن سازی تجهیزات حیاتی کشور در پایانه های نفتی ایران با تکیه بر توان داخلی کشور در حال انجام است و خوشبختانه شاهد هستیم تلاش برای بومی سازی تجهیزات در این شرکت به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است. وی افزود: نارضایتی های بحقی در باب حقوق کارکنان صنعت نفت در سال جاری وجود دارد که الحمدالله بین مجلس و دولت در زمینه بهبود حقوق و مزایا اتفاق نظر است و به زودی اقدام های لازم در این زمینه صورت خواهد پذیرفت. رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: مطالبات و مشکلات کارکنان صنعت نفت در کمیسیون انرژی و با همکاری، همراهی و هم افزایی همه دستگاه ها اعم از وزارت نفت، کمیسیون های تخصصی و مرتبط مجلس و دستگاه های نظارتی اعم از دیوان محاسبات، سازمان بازرسی، مرکز پژوهش های مجلس و دستگاه ها امنیتی بررسی و تصمیم های خوبی گرفته شده است و در چند روز آینده نتیجه اقدام ها دیده خواهد شد. حسنوند عنوان کرد: برای مردم شریف ایران اسلامی این پیام را دارم، در گرمای بالای ۵۰ درجه و رطوبت بالای ۹۰ درصد فرزندان ایثارگر شما ایستاده اند تا دنیا بداند پرچم ایران همیشه در اهتزاز است.
نماینده مردم استان گلستان در مجلس شورای اسلامی از رویکرد وزارت نفت و انجام فعالیت های اکتشافی در استان گلستان قدردانی کرد. عبدالجلال ایری در دیدار با مدیرعامل شرکت نفت خزر و مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران افزود: سرمایه گذاری هایی که وزارت نفت در استان گلستان انجام می دهد برای مردم استان امیدبخش است و از گذشته های دور صحبت هایی درباره وجود ذخایر نفت و گاز در استان گلستان مطرح بوده که بی شک حفاری های اکتشافی وزارت نفت نتایج خوبی در این حوزه خواهد داشت. وی عنوان کرد: خوشبختانه ظرفیت های توسعه صنعت نفت در استان وجود دارد و ما نیز تلاش می کنیم با همکاری مسئولان استان و فراهم کردن مقدمات لازم، زمینه شتاب در توسعه اکتشاف های نفت و گاز را فراهم کنیم. نماینده مردم استان گلستان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به حفاری و اکتشاف نفت و گاز در گمیشان استان گلستان افزود: مجموعه ای توانمند از مهندسان و متخصصان فنی کشور در این پروژه راهبردی فعال هستند که اگر در این منطقه به منابع هیدروکربوری دست یابیم جهش بسیار خوبی در تأمین گاز استان های شمالی و اشتغال به وجود خواهد آمد. علی اصولی، مدیرعامل شرکت نفت خزر نیز در این دیدار با تأکید بر اهمیت اکتشاف منابع نفت و گاز در شمال و شمال شرق کشور اظهار کرد: به نتیجه رسیدن برنامه های اکتشافی در حوزه شمال کشور، صرفه جویی قابل توجهی در کاهش هزینه های انتقال انرژی از جنوب به شمال کشور به همراه خواهد داشت. وی با بیان اینکه یکی دیگر از اولویت های شرکت ملی نفت ایران توجه به میدان های مشترک است، تصریح کرد: اولویت صنعت نفت مرزهای شمال شرق ایران، ترکمنستان و استان گلستان است و با توجه به آغاز حفاری و اکتشاف نفت و گاز در گمیشان امیدواریم فعالیت در این حوزه با نتیجه مطلوب همراه باشد. مدیرعامل شرکت نفت خزر ضمن تشریح تاریخچه فعالیت های اکتشافی در استان گلستان به اقدام ها و فعالیت های انجام شده در این حوزه پرداخت و گفت: حفاری اکتشافی چاه صوفیکم، حفاری دشت گرگان، لرزه نگاری در خشکی و شرق دریای خزر و چاه هیرکانی که امسال عملیات آن آغاز شده است را می توان از مهم ترین برنامه ها و اقدام های شرکت ملی نفت ایران در استان گلستان برشمرد. اصولی اظهار کرد: از سال ۱۳۸۹ مطالعات دوباره درباره شناسایی ظرفیت های هیدروکربوری در استان گلستان آغاز و سال ۱۳۹۰ نیز پروژه لرزه نگاری دوبعدی با هدف شناسایی ذخایر احتمالی موجود در مرز ایران و ترکمنستان اجرا شد و نتیجه این لرزه نگاری و مطالعات پیشین ما را به ساختاری در نقاط مرزی و دیگر نقاط استان گلستان رسانده است که امیدواریم با اولویت قرار گرفتن این پروژه ها و انجام حفاری و اکتشاف در استان گلستان بتوانیم بخشی از نیازهای هیدروکربوری شمال کشور را تأمین کنیم و شاهد رونق و شکوفایی اقتصادی و ایجاد اشتغال در این استان باشیم.
آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد که برنامه احیای تقاضای جهانی گاز، اهداف آب و هوایی جهان را تهدید می کند. به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، آژانس بین المللی انرژی (IEA) روز دوشنبه، ۱۴ تیرماه اعلام کرد که احیای تقاضای جهانی گاز تا سال ۲۰۲۴ پس از سقوط بی سابقه آن در سال گذشته میلادی، جهان را از تحقق هدف به صفر رساندن انتشار کربن تا سال ۲۰۵۰ دور کرده است. بیش از ۱۹۰ کشور توافق پاریس را امضا کرده اند، این توافق برای کاهش گرمایش زمین به مقدار ۱.۵ درجه سانتیگراد طراحی شده و مستلزم کاهش بسیار زیاد استفاده از سوخت های فسیلی مانند زغال سنگ و گاز است. آژانس بین المللی انرژی در تازه ترین چشم انداز گاز خود اظهار کرد: تقاضای گاز طبیعی قرار است در سال ۲۰۲۱ به شدت احیا شود و اگر دولت ها تا اواسط قرن سیاست های درستی برای انتقال جهان به سمت حذف انتشار کربن اعمال نکنند، دمای هوای جهان افزایش بیشتری خواهد یافت. انتظار می رود تقاضای گاز در سال ۲۰۲۱ با بهبود اقتصاد جهانی (پس از سقوط تاریخی آن در سال ۲۰۲۰ به دلیل محدودیت های اعمال شده برای مهار ویروس کرونا)، ۳.۶ درصد افزایش یابد. انتظار می رود میانگین افزایش سالانه تقاضا از سال ۲۰۲۲ تا سال ۲۰۲۴ میلادی ۱.۷ درصد باشد، به این معنا که تقاضای گاز بسیار بیشتر از سطحی است که برای رسیدن به نقشه راه آژانس و حذف انتشار کربن تا سال ۲۰۵۰ باید باشد. در گزارش این نهاد آمده است که صنعت گاز باید به تلاش های خود برای کاهش انتشار کربن مانند مقابله با نشت متان بیفزاید.
شرکت ملی نفت آذربایجان (سوکار) اعلام کرد که سکوهای گازی دریای خزر با وجود گزارش های آتش سوزی ایمن هستند. به گزارش خبرگزاری رویترز از باکو، شرکت ملی نفت آذربایجان روز یکشنبه (۱۳ تیرماه) اعلام کرد که سکوهای گازی این کشور در دریای خزر با وجود گزارش رسانه ها درباره آتش سوزی گسترده در منطقه، ایمن هستند. فیلم ها و عکس های منتشرشده نشان می داد که دود از منطقه فراساحلی نزدیک به ساحل متصاعد شده است. خبرگزاری ریا (RIA) روسیه به نقل از شرکت سوکار اظهار کرد که فوران گِل دلیل احتمالی این اتفاق بوده است و هیچ توضیحی درباره رخداد آتش سوزی ارائه نداد. ابراهیم احمدوف، سخنگوی سوکار در این باره گفت: هیچ حادثه ای در میدان های دریایی و سازه های صنعتی تحت کنترل سوکار رخ نداده است و کار به طور عادی ادامه دارد. کمیته حمایت از حقوق کارگران نفت آذربایجان اعلام کرد که آتش سوزی در میدان گازی امید و در یک سایت اکتشاف قدیمی رخ داده است. سوکار این مسئله را رد کرد. میدان های فراساحلی منبع اصلی تولید گاز آذربایجان هستند که بیشتر آن به اروپا صادر می شود.
وزیر نفت در پی بروز حادثه برای تعدادی از کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب، ضمن اظهار تسلیت به خانواده و همکاران درگذشتگان، طی نامه ای به مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خواستار انجام اقدام های فوری برای رسیدگی به دیگر آسیب دیدگان شد. متن نامه بیژن زنگنه خطاب به مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به این شرح است:«با سلام، بنا بر اطلاع واصله، در حین انجام عملیات تعمیرات در تأسیسات چشمه خوش، حادثه ای رخ داده که منجر به فوت سه تن از همکاران و زخمی شدن عده ای دیگر شده است. ضمن تسلیت درگذشت همکاران گرامی به خانواده های محترم ایشان و همکارانشان، لازم است دستور فرمایید اقدامات زیر به انجام برسد:
۱)بهداشت و درمان صنعت نفت به وضع حال افراد زخمی به فوریت و با جدیت تمام رسیدگی کند و از هر اقدامی برای بهبود آنها دریغ نشود.
۲)مسؤولان نفت مناطق مرکزی نسبت به ابلاغ پیام تسلیت و دلجویی اینجانب به خانواده های سه تن از همکاران عزیز درگذشته اقدام کنند و از هر اقدامی نیز برای کاهش آلام ایشان دریغ نورزند.
۳)همین امشب و به فوریت روابط عمومی شرکت ملی نفت یا شرکت نفت مناطق مرکزی این حادثه و ابعاد آن را به روشنی و با سادگی برای عموم توضیح دهند.
۴) به منظور بررسی علل حادثه، گروهی از اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران به همراه افرادی از اچ اس ای وزارت نفت به منطقه اعزام شوند تا بررسی لازم را صورت داده و نتیجه را گزارش کنند.» مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت و رامین حاتمی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی نیز در پیام های جداگانه ای این حادثه غم بار را تسلیت گفتند. همچنین مدیرعامل شرکت ملی حفاری در پی بروز حادثه در مسیر خط لوله انتقال نفت چشمه خوش که سبب جان باختن سه نفر و مصدوم شدن چهار نفر از کارکنان صنعت نفت و حفاری در موقعیت عملیاتی شرکت نفت و گاز غرب شد، دستور داد گروهی ویژه برای بررسی موضوع تشکیل و در همکاری با شرکت نفت مناطق مرکزی، گزارش پیگیری و اقدام های لازم به فوریت انجام شود.
معاون پارلمانی وزارت نفت:
معاون پارلمانی وزارت نفت با اشاره به خواسته های منطقی کارکنان صنعت نفت ویژگی های منحصربه فرد این صنعت، گفت: هرگونه تصمیم گیری درباره صنعت نفت باید مبتنی بر شناخت و درک اصولی و صحیح باشد. شجاع الدین بازرگانی که نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی را در سفر به منطقه عملیاتی خارک همراهی می کرد، گفت: صنعت نفت صنعتی تخصصی و حرفه ای است و مسائل و مشکلات مطرح از سوی کارکنان این صنعت منطقی و خواسته های آنان بحق است. وی افزود: صنعت نفت ویژگی های منحصربه فردی دارد و ضرورت دارد هرگونه تصمیم در این حوزه با شناخت و درک اصولی و صحیح نسبت به صنعت نفت اتخاذ شود. معاون پارلمانی وزیر نفت در این سفر ضمن بازدید میدانی از اسکله های صادراتی منطقه عملیاتی خارک با کارکنان این پایانه دیدار و گفت وگو کرد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از امضای دو قرارداد مهم ساخت بار نخست با شرکت های دانش بنیان در آینده نزدیک خبر داد. صادق فتح الهی، مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: باتوجه به قانون حمایت از تولید بار نخست در معامله با شرکت های دانش بنیان، برخی نیازهای فناورانه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از این طریق در حال پیگیری است. وی افزود: عمده این نیازها شامل کالا، قطعات، مواد، تجهیزات، خدمات و نرم افزار در حوزه های حفاری، مهندسی بهره برداری، فرآورش، زمین شناسی و مواد شیمیایی است. مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به دو قرارداد نهایی شده در این باره اشاره کرد و گفت: «بومی سازی مواد جلوگیری کننده از هرزروی سیال حفاری» و «طراحی، ساخت داخل و ارائه خدمات پلاگ متورم شونده قابل نصب و برداشت» دو قراردادی هستند که مجوز عقد قرارداد آنها صادر شده است. فتح الهی مجموع ارزش این دو قرارداد را حدود ۵٠٠ میلیارد ریال دانست و ادامه داد: بومی سازی، حمایت از ساخت داخل، تقویت شرکت های دانش بنیان، ارتقای سطح ریسک پذیری دستگاه های اجرایی و صرفه جویی چشمگیر حاصل از این تولیدات از مهم ترین مزیت های این قراردادها به شمار می رود. وی اظهار کرد: از دیگر برنامه های تحت پیگیری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از طریق مصوبه تولید بار نخست می توان به تهیه نرم افزار جامع اسیدکاری، تهیه دستورعمل ارزیابی و شاخص های مورد نیاز ماده سیال تکمیلی و استفاده از سیمان سبک با استفاده دستگاه لوله مغزی سیار به صورت Plug Back و توپک هوشمند اشاره کرد که در حال سپری کردن مراحل کارشناسی هستند. مصوبه تولید بار نخست از سوی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری به پشتوانه مجوز ستاد مقابله با تحریم شورای عالی امنیت ملی به منظور تسهیل فعالیت شرکت های دانش بنیان در زمینه تولید محصولات فناورانه و توسعه بازار تدوین شده که براساس شیوه نامه آن در صورت اعلام نیاز دستگاه های اجرایی به کالا و خدمات تولیدشده ازسوی شرکت های یادشده، بدون تشریفات مناقصه قابل انجام خواهد بود.
نخستین روز ماه ژوئیه برابر با ۱۰ تیرماه یک صد و هشتاد و یکمین نشست سازمان اوپک و هجدهمین نشست اوپک پلاس به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد. ۱۳ کشور عضو اوپک در این نشست ضمن بررسی گزارش های مالی و حسابرسی سال ۲۰۲۰ در نشستی پشت درهای بسته در جریان صدوسی وپنجمین نشست هیأت کمیسیون اقتصادی اوپک (ECB) و همچنین تازه ترین گزارش محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل اوپک از شرایط بازار نفت قرار گرفتند.
در میانه برگزاری جلسه، سازمان اوپک با پخش یک نماهنگ از وزیر نفت ایران نیز قدردانی کرد. محمد سانونی بارکیندو، دبیر کل اوپک درباره وزیر نفت ایران گفت: «دانش علمی و تخصص صنعتی شما بسیاری از نشست های وزیران، سمینارهای اوپک و رویدادهای صنعتی را که در آنها شرکت کرده اید تحت تأثیر قرار داده و غنی کرده است. موفقیت ما بدون فداکاری، احساس کار گروهی و ذکاوت دیپلماتیک شما، چیزی که امروز هست، نبود. همه ما از دانش و چشمه خرد شما بهره مند شدیم». همچنین محمد بن حمد الرمحی، وزیر نفت و گاز عمان نیز در بخشی از این نماهنگ درباره وزیر نفت ایران گفت:«من هنگامی که تازه وزیر شده بودم، با شما قدم زدن را آغاز کردم و شما هرگز برای حمایت از من فروگذار نکردید. شما نه تنها به اوپک، بلکه به بسیاری از ما که به صادرات نفت خام خود به بازار وابسته هستیم، کمک کرده اید. خرد شما، آرامش شما، ارزیابی شما از شرایط دشوار به واقع بسیار تأثیرگذار بوده است و من آن را کمکی بسیار گرانبها می نامم.» در این جلسه همچنین عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان، ، جیامانچینو آزودو، رئیس نشست اوپک و وزیر معادن و نفت آنگولا نیز در سخنانی از وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران تقدیر کردند.
بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز پس از پخش نماهنگ مذکور به راز و رمز بقای سازمان اوپک اشاره کرد و گفت: «به نظرم اوپک تنها سازمان اقتصادی جهان سوم است که در فعل و انفعالات اقتصادی جهان تأثیرگذار است. این سازمان بر اساس یک اصل طلایی تشکیل شده و به طرز بی نظیری نیز در طول عمر ۶۰ ساله خود موفق بوده است. این اصل، پذیرش ضرورت همکاری در عین رقابت و حتی اختلافات سیاسی میان اعضاست. قبول همکاری بر مبنای منافع ملی کشورها و حاکمیت عقلانیت در روابط، اصلی است که با وجود همه فراز و نشیب ها و تنش های بزرگ بین اعضا در ۶۰ سال باعث بقا و موفقیت اوپک شده است و همه هم در این روابط سود برده اند. اوپک در ۶۰ سال گذشته با رعایت این اصل، حتی در موارد زیادی سبب بهبود روابط سیاسی بین کشورها شده است و این کلام درستی است که وزیران اوپک به معنایی، وزیران خارجه دوم کشورهایشان هم هستند».
بیژن زنگنه، وزیر نفت پس از پایان یکصدوهشتادویکمین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در جمع خبرنگاران گفت: فکر می کنم مهم ترین کاری که دولت آینده باید انجام دهد، مدیریت کردن بازگشت ایران به بازار نفت پس از برداشتن تحریم هاست. دیدگاه هایی را که دارم، با ریزه کاری به دوستان منتقل خواهم کرد که اگر مصلحت دانستند از آنها استفاده شود. به عنوان فردی که بیشترین سابقه وزارت را در اوپک داشته از من تجلیل شد؛ البته قدردانی از جمهوری اسلامی بود. معنا یا مفهوم کلیدی که اوپک توانسته به آن عمل کند و موفق شود، این است که در عین رقابت و اختلاف سیاسی همکاری داشته است. وزیر نفت با بیان اینکه مسأله این است که باید در عین اختلاف نظر سیاسی و حتی اختلاف های فراتر از سیاست بتوان با هم همکاری کرد. راه های این همکاری هم وجود دارد و این طور نیست که راه همکاری بسته باشد. در هر حال می توان مسیرهایی برای این همکاری پیدا کرد. در سال هایی که در اوپک بودم، همواره از این نکته دفاع کردم و همیشه این مسأله در ذهنم بوده و با توجه به این نکته کارها را جلو برده ام که الحمدلله هم به نفع جمهوری اسلامی ایران و هم به نفع مجموع کشورهای مسلمان ، غیرمسلمان تولیدکننده و مصرف کننده بوده است.
هجدهمین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو و غیر عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به اوپک پلاس با یک روز تاخیر، 11 تیرماه برگزار شد. این جلسه فاقد نتیجه مشخص و معنی بود و تاکنون نیز جلسه دیگری برگزار نشده است. وزیر نفت ایران پس از این جلسه بی نتیجه در سخنانی گفت: در این نشست اعلام کردم که در صورت رفع تحریم ها، نفت ایران در کوتاه ترین زمان ممکن به بازار برمی گردد؛ این تصمیم رسمی ماست. در این نشست موضع ایران را اعلام و تأکید کردم که هر تصمیمی در این نشست اتخاذ شود، تأثیری بر اراده ما ندارد. این تصمیم رسمی ماست که هر زمان تحریم ها برداشته شود، در حداقل زمان ممکن و با تولیدی حداقل به مقدار پیش از تحریم به بازار برمی گردیم. وی درباره طولانی شدن این نشست عنوان کرد: میان اعضا بر سر سهمیه اختلاف هایی وجود دارد و برخی فکر می کنند درباره سهمیه ها بی انصافی شده است و روی این موضوع بحث دارند.
مایک مولر، مدیر منطقه آسیای ویتول گفت: نیاز بازارهای جهانی به نفت خام بیشتر از افزایش عرضه موردنظر سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) تا پایان سال است. مولر، نماینده بزرگترین معامله گر مستقل نفتی جهان در این باره گفت: به طور قطع افزایش تولید اوپک پلاس (با تسهیل کاهش تولید این ائتلاف) تنها بخشی از نفت مورد نیاز برای تأمین تقاضا را فراهم خواهد کرد. اوپک به بخش عمده ای از هدف خود برای بازگرداندن ذخیره سازی جهانی نفت به سطحی قابل کنترل از دیدگاه این سازمان رسیده است. این هدف هنجار ۲۰۱۹ است و ما هنوز بازاری داریم که چشم انداز تقاضای کوتاه مدت آن بیشتر از عرضه خواهد بود. امارات متحده عربی اعلام کرد که از افزایش تولید نفت از ماه اوت حمایت می کند؛ اما پیشنهاد کرد که تصمیم سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) درباره تمدید توافق کاهش عرضه جهانی نفت و رأی آوریل ۲۰۲۲ به نشست دیگری موکول شود. پس از شکست اوپک پلاس برای توافق بر سر افزایش عرضه نفت به دلیل مخالفت امارات با بعضی از جنبه های این توافق، این ائتلاف گفت وگوها را از سر می گیرد. خبرگزاری امارات (WMA) با اشاره به بیانیه وزارت انرژی این کشور اعلام کرد که این کشور از افزایش تولید از ماه اوت حمایت می کند؛ زیرا بازار بشدت به تولید بیشتر نیاز دارد. خبرگزاری امارات اعلام کرد که این کشور مایل است در صورت لزوم، توافق کاهش تولید را تمدید کند؛ اما خواستار بررسی دوباره خط پایه تولید (مبنایی که کاهش تولید بر اساس آن محاسبه می شود) برای اطمینان از رعایت انصاف درباره همه طرف های ائتلاف است. در این بیانیه آمده است: امارات و شریکان بین المللی اش به طور قابل توجهی در افزایش ظرفیت تولید خود سرمایه گذاری کرده اند و معتقدند که - در صورت تمدید توافق - مبنای اصلی باید ظرفیت واقعی تولید و نه مبنای تولید منسوخ این کشور در اکتبر ۲۰۱۸ را بازتاب دهد. در این میان، عراق نیز از تمدید توافق اوپک پلاس تا دسامبر ۲۰۲۲ اعلام پشتیبانی کرد. خبرگزاری رویترز از بغداد گزارش داد که احسان عبدالجبار، وزیر نفت عراق اعلام کرد که عراق از پیشنهاد سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) برای تمدید توافق کاهش تولید تا دسامبر ۲۰۲۲ پشتیبانی می کند. عراق همچنین با پیشنهاد افزایش تولید این ائتلاف به مقدار ۴۰۰ هزار بشکه در روز از ماه اوت و همسو با توافق کاهش تولید برنامه ریزی شده اوپک پلاس موافق است. الجبار در نشستی خبری در بغداد گفت: صادرات نفت عراق در ماه ژوئیه ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه در روز خواهد بود که این رقم به طور کامل مطابق توافق اوپک است.
همچنین خبرگزاری رویترز از دوبی گزارش داد که عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان اعلام کرد که توافق جهانی تعدیل تولید نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) که قرار است در آوریل ۲۰۲۲ پایان یابد، باید برای مدت طولانی تری تمدید شود. این اظهارنظر بن سلمان پس از پیشنهاد امارات متحده عربی مبنی بر به تعویق انداختن تصمیم گیری ائتلاف اوپک پلاس درباره تمدید توافق کاهش تولید مطرح شد. تلویزیون دولتی اشرق عربستان به نقل از وزیر انرژی این کشور اعلام کرد که باید تولید افزایش یابد تا انتظار کاهش عرضه نفت در تابستان را برآورده کند.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند و پژوهشگاه صنعت نفت تفاهم نامه همکاری امضا کردند
مشعل آیین امضای قرارداد دانش فنی و مهندسی پروژه تولید کک سوزنی میان پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند و پژوهشگاه صنعت نفت، 13 تیرماه برگزار شد. هدف اصلی از این پروژه (کک سوزنی)، ساخت الکترودهای گرافیتی برای تداوم تولید در صنایع فولاد کشور به روش کوره قوس الکتریکی است که سالانه 90 هزار تن کک سوزنی از سوی پالایشگاه شازند تولید خواهد شد. از دیگر اهداف این پروژه می توان به کاهش مازوت تولیدی و ایجاد حاشیه سود بیشتر برای پالایشگاه اشاره کرد.
بانگاهی گذرا به تولید کک اسفنجی و سوزنی در صنعت نفت کشور می توان گفت که بهمن سال 1398 تفاهم نامه تولید کک اسفنجی و سوزنی در پالایشگاه های بندرعباس و امام خمینی (ره) شازند با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت و رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت بین شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و سازمـان توسعـه و نوسـازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) از طرف وزارت صمت امضا شد. پایلوت این واحد در پژوهشگاه صنعت نفت ساخته شده و با امضای این تفاهم نامه، زمینه ساخت این واحدها در دو پالایشگاه (بندرعباس و شازند) کشور فراهم و کک مورد نیاز صنایع فولاد در مقیاس صنعتی تولید می شود که با توجه به شرایط تحریم ها، نقش مهمی در خودکفایی ایران در صنایع فولاد، داخلی سازی و نیز تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی دارد. کک سوزنی از جمله محصولاتی است که از سوی آمریکا تحریم شده، این محصول شکلی خاص از کک نفتی است که با فناوری پیچیده ای تولید می شود.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در آیین امضای قراداد دانش فنی و مهندسی پروژه تولید کک سوزنی که یکشنبه 13 تیرماه برگزار شد، گفت: این پروژه با ۲۹۰ میلیون یورو سرمایه گذاری برای تولید سالانه ۹۰ هزار تن محصول اجرا خواهد شد. این پروژه در واقع یک پروژه دوجانبه است که هم پالایشگاه و هم فولاد از آن بهره خواهند برد و برای آینده پژوهشگاه دستاورد ارزشمندی خواهد داشت. این پروژه جدا از ابعاد اقتصادی، علمی و فنی، برای پژوهشگاه صنعت نفت به دلیل اعتماد مدیران به توانمندی نیروهای داخلی بسیار با اهمیت است که امیدواریم این قبیل رویکردهای مدیریتی که در صنعت نفت و گاز کشور راهبردی است، توسعه یابد.»
به گفته او، «نظارت بر تعمیر رآکتور واحد آیزوماکس اراک و بازسازی پالایشگاه شازند از آن دست پروژه هایی است که این پالایشگاه با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت انجام می دهد.»
توفیقی ادامه داد: «تولید کک سوزنی، پروژه ای کلیدی برای صنعت فولاد کشور به شمار می آید؛ زیرا با توجه به تحریم این محصول از سوی رئیس جمهوری پیشین آمریکا، تولید آن می تواند صنعت فولاد کشور را از یک بحران نجات دهد که همه همکاران من در پژوهشگاه، تلاش خود را به کار خواهند گرفت تا صنعت فولاد هر چه سریع تر از این محدودیت عبور کند.» رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه اجرای چنین پروژه های فناورانه ای، دستاوردهای ارزشمندی برای آینده پژوهشگاه صنعت نفت ایجاد خواهد کرد، افزود: «انجام چنین پروژه های پیچیده ای از نظر فنی و دانشی، سبب تقویت زیرساخت های علمی و فناوری و نیز تقویت امکانات آزمایشگاهی و نیروهای پژوهشگر و فناور پژوهشگاه صنعت نفت می شود و ما را ملزم به ارائه خدمات باکیفیت تر خواهد کرد که از این نظر نیز باید به مدیرانی که شرایط ریسک پذیری و خطرپذیری این قبیل از پروژه ها را با اعتماد به توانمندی داخلی به عهده می گیرند، تبریک گفت.»
مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند نیز در آیین امضای قراداد دانش فنی و مهندسی پروژه تولید کک سوزنی در پژوهشگاه صنعت نفت گفت: «با آماده شدن اسناد مناقصه و انتخاب پیمانکار اجرایی پروژه تا نیمه نخست سال آینده، پیش بینی می شود پروژه تولید کک سوزنی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند تا ابتدای سال ۱۴۰۴ به بهره برداری برسد.»
غلامحسین رمضان پور با بیان اینکه هم اکنون صنایع فولاد، سالانه به ۵۴ هزار تن کک سوزنی نیاز دارد که این رقم به منظور تولید سالانه ۵۰ میلیون تن فولاد در کشور براساس طرح های مطالعاتی انجام شده، در سال های آینده به ۹۴ هزار تن می رسد، افزود:« طراحی واحد تولید کک سوزنی در این پالایشگاه با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت انجام می شود و ظرفیت سالانه کک تولیدی در این واحد ۹۰ هزار تن خواهد بود که نیاز صنایع فولاد برای تولید الکترود گرافیتی را برطرف می کند.»به گفته او، کک سوزنی تولیدی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند در کارخانه اردکان یزد به الکترود گرافیتی مورد نیاز صنایع فولاد تبدیل می شود. این پروژه افزون بر تولید محصول با ارزش کک سوزنی، مازوت تولیدی در پالایشگاه را به عنوان یکی از محصولات کم ارزش پالایشگاهی به صفر می رساند؛ هر چند که مقدار تولید این محصول در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند کمتر از ۱۰ درصد بوده و کمترین مقدار درصد وزنی را در پالایشگاه های کشور به خود اختصاص داده است.مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند ادامه داد:« با اجرایی شدن این پروژه، کل مازوت تولیدی پالایشگاه در پروژه کک سوزنی استفاده می شود و افزون بر آن، در واحدهای جانبی که برای این پروژه طراحی شده است، به مواد با ارزش افزوده بیشتر از جمله بنزین و نفت گاز یورو ۴ و ۵ تبدیل می شود.»مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند در بخش دیگری از صحبت های خود گفت:« همکاران ما از همین پروژه، تولید نرمال پنتان را نیز کلید زدند و بعد از گذشت ۵ ماه، محصول نرمال پنتان هم تولید شد که در حال حاضر تولید نرمال هگزان و نرمال پنتان پالایشگاه شازند در مجموع بیش از ۵۰ هزار تن است که مواد بسیار با ارزش و گرانقیمت و مورد نیاز صنایع پتروشیمی است. در حال حاضر تنها تولید کننده این محصول در کشور هستیم که از خروج ارز و واردات آن جلوگیری شده است.»
اقدام های نوآورانه درشرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مشعل در گرماگرم تحریم ها، متخصصان و کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در غیاب شرکت های خارجی، برای نخستین بار در صنعت نفت ایران، موفق به طراحی و ساخت نوآورانه تجهیزات کنترل فوران چاه های پرفشار نفت و گاز شدند تا بر این مسأله صحه بگذارند که تحریم در کنار زحمت های فراوان، می تواند اسباب رحمت هم باشد. تیم 10 نفره متشکل از متخصصان سازمان کنترل فوران و کارگاه مرکزی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به همراه یکی از نخبگان کشوری، برای نخستین بار موفق به طراحی و ساخت نوآورانه تجهیزات كنترل فوران چاه های پرفشار نفت و گاز در مناطق نفت خیز جنوب شدند. مرتضی فولادی، به عنوان مجری عملیات کنترل فوران چاه های نفت و گاز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» درباره روند این فعالیت در حال انجام، توضیح می دهد: بعد از فوران چاه رگ سفید در سال 96 به این نتیجه رسیدیم که در این حوزه با ضعف تجهیزات هوشمند برای کشتن چاه ها مواجه هستیم و درصدد جبران آن برآمدیم؛ چرا که برخورداری از امکانات مناسب برای مقابله با این تهدید، یک ضرورت مهم برای کل کشور محسوب می شود. موارد مورد نیاز ما مشتمل بر 70 درصد کالا و مواد، کارگاه ماشین آلات برش و..، نیروهای متخصص سازمان کنترل فوران بود که با سنجش این ظرفیت ها به این باور رسیدیم که می توانیم این مهم را محقق کنیم و با ارسال گزارش آن به مدیران، با استقبال خوبی روبه رو بود و بر این اساس فاز نخست کار به همت متخصصان و تلاشگران این شرکت ساخت تجهیزات تخصصی مهار فوران چاه ها در کارگاه مرکزی ناحیه صنعتی کارون از بهمن ماه سال ۹۹ آغاز شد. فولادی درباره ضرورت این اقدام می گوید: یکی از چالش های جدی وزارت نفت در بخش های تولید، فوران چاه های نفت و گاز است که البته باید این مشکل را در سطحی وسیع تر در بعد جهانی تلقی کرد که باعث اخلال در تولید نفت و گاز می شود. در این زمینه، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب پس از بروز حادثه فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید در سال ۱۳۹۶ که از شمار چاه های پرفشار کشور به شمار می آید، ایجاد زیرساخت های مطمئن با استفاده از فناوری جدید را مدنظر قرار داد تا با به کارگیری ظرفیت های داخلی در زمینه ساخت تجهیزات مهار فوران و کشتن چاه ها از سطح به روش (TOP KILL) اقدام های مؤثر و در حد استاندارد تعریف و در مرحله اجرا قرار گیرد و در این مسیر، با توجه به وجود تفکر جهادی در مجموعه مناطق نفت خیز جنوب اعم از مدیران، کارشناسان و متخصصان و همیاری و همکاری مستمر و مؤثر مدیریت تعمیرات توربین، کارگاه مرکزی، مدیریت فنی و سازمان کنترل فوران چاه ها و با بهره گیری از امکانات شرکت و سازندگان داخلی و انجام مراحل طراحی و تهیه نقشه ها، ساخت بیش از ۱۰ تجهیز برای اولین بار در کشور وارد فاز اجرایی شد که باید این نکته را مورد تاکید قرار دهم که این تجهیزات همگی اختراع بار نخست محسوب می شود و برخی از آنها در دنیا مشابه ندارد و برخی هم در ایران برای اولین بار به انجام می رسد.
فولادی با اشاره به بهره گیری از ظرفیت های بالقوه عالی کشور در زمینه ساخت داخل در مناطق نفت خیز جنوب در زمینه تجهیزات کنترل فوران به بهره گیری از دانش دانشمند و نخبه ایرانی به نام سید جواد کاظمی اشاره می کند که دانش فنی و نقشه های بیش از 10 تجهیز هوشمند( (TOP KILL) را تولید و مخترع آن، مالکیت معنوی این تولید را طی تفاهمنامه ای به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب واگذار کرده است.
فوران چاه های نفت و گاز، یکی از غیر متعارف ترین چالش های صنعت نفت در جهان است که امنیت اقتصادی و تولید پایدار را دچار مشکل می کند. فوران چاه ها با وجود برخورداری کارشناسان نفتی از دانش فنی و تجهیزات روز آمد، به لحاظ ناشناخته بودن طبیعت و رفتار چاه ها اجتناب ناپذیر است، از این رو توسعه فناوری های نوین در این زمینه در دستور کار شرکت های بزرگ قرار دارد. فناوری موردنیاز برای کشور به گفته فولادی، Hot Tap است که این تجهیز با طراحی جدید و هوشمند با فشار 5 هزار پوند بر اینچ مربع (پام) برای اولین بار در کشور در دستور ساخت قرار دارد که در فاز سوم پروژه محقق خواهد شد. با تحقق این مهم، مشکل تولید و نگهداشت چاه های ژوراسیک مسجد سلیمان و چاه های پر فشار دیگر مرتفع خواهد شد و درoffshore نیز برای مهار فوران چاه ها مورد بهره برداری قرار می گیرد. براساس توضیحات او، آنچه قرار است شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از آن رونمایی کند، تجهیزات
( TOP KILL) است؛ تجهیزاتی هوشمند که از بالا سطح چاه را خاموش می کند و کاربرد آن در چاه های پرفشار است و برای ایران یک ضرورت تلقی می شود. مجری عملیات کنترل فوران چاه های نفت وگاز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به حفاری و بهره برداری از چاه های لایه خامی در مناطق نفت خیز جنوب کشور که دارای فشار بالای ۱۰ هزار پوند بر اینچ مربع (پام) است، تامین امکانات و فناوری هوشمند و فوق سنگین را بسیار ضروری دانسته و می گوید: ساخت تجهیزات کنترل فوران چاه ها علاوه بر نیاز داخلی می تواند نیازهای منطقه را تامین و با توجه به وجود دانش فنی، کشور را به قطب مهار فوران چاه ها در خاورمیانه مبدل سازد.
پروژه ساخت تجهیزات در پنج فاز کاری تعریف شده و در گام نخست، ساخت دو دستگاه آتی واگن فوق پیشرفته هیدرومکانیکال، ۱۰ دستگاه استینگر با سیستم قفل شونده داخلی پیشرفته و دو دستگاه مسدود کننده پیستونی آغاز شده که به نام شهیدان حاج قاسم سلیمانی، کاظمی و حججی مزین و با اتمام مراحل ساخت، رونمایی می شوند. پیش بینی فولادی این است که در آذر سال جاری، فاز نخست نهایی شده و از تجهیزات آن رونمایی شود. او درباره آخرین میزان پیشرفت فاز نخست توضیح می دهد: در شرایط موجود، دستگاه آتی واگن از پیشرفت 30 درصدی برخوردار بوده و در مرحله مونتاژ نهایی است. به گفته او، برآورد قیمت ساخت این تجهیزات ۴۰۰ میلیارد تومان بود که با اهتمام به وجود بخشی از کالا و مواد در شرکت و تجهیزات فنی کارگاه مرکز اهواز پیش بینی می شود با صرف مبلغ ۲۰ میلیارد تومان، شاهد تجهیز مناطق نفت خیز جنوب به امکانات تخصصی برای مهار فوران چاه های پرفشار باشیم.
بازرسی و نظارت کیفی
او یادآور می شود که تنها برای یک دستگاه آتی واگن حدود 700 قطعه برشکاری و تراشکاری شده و تمامی قطعات آن از سوی بازرسی فنی مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی کنترل شده اند و در نهایت، گواهی بهره برداری از آن نیز صادر خواهد شد. وی اظهار امیدواری می کند که آذر امسال که سال «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» نامگذاری شده است، شاهد رونمایی از تعدادی از تجهیزات راهبردی در این خصوص خواهیم بود. او از تلاش جهادی همکاران خود در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در این مسیر که با وجود شیوع ویروس کرونا دست از کار نکشیدند، تقدیر و تشکر می کند
سید جواد کاظمی، متولد 1348 در شهر تاریخی رادکان در جوار توس مشهد مقدس است و تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی ارشد در یکی از دانشگاه های خارج از کشور در زمینه طراحی اجزای ماشین گرایش مهندسی مکانیک و همزمان در رشته مرتبط و مورد علاقه خود یعنی طراحی صنعتی گذرانده است.
او در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» از فلسفه ایجاد فناوری های کنترل فوران چاه های پرفشار نفت و گاز، همکاری با صنعت نفت تجارب و اختراعات خود می گوید.
ابتدا درباره اینکه چرا سراغ ابداع و اختراع های جدید رفته سوال می کنم که می گوید: ماجراجویی علمی و فنی، پژوهش و مطالعات گسترده و درگیر شدن با کارهای خاص که به نوآوری و ابداع نیاز دارد را سرمایه اصلی در موفقیت کنونی خود می دانم.
او درباره فعالیت ها و اختراعات خود، به بومی سازی و راه اندازی خط تولید تجهیزات استنلس استیل سکوهای نفتی ابوذر در سال 1376 اشاره می کند و آن را دستمایه اصلی برای ورود به کارهای بزرگتر و پر ریسک تر می داند و می گوید: در حوزه تلمبه ها و پمپ های سطح الارضی و درون چاهی فراز آوری و استخراج نفت، چهار اختراع و ابداع ثبت شده قطعی و در حال ثبت دارم و یک اختراع در خصوص طراحی و ساخت شیرهای فوران گیر چاه های نفت مجهز به تلمبه های دورن چاهی و 8 اختراع و ابداع در حال تکمیل و ثبت نهایی در زمینه تجهیزات کنترل فوران برای کنترل و مهار چاه های نفت و گاز که دچار حادثه و فوران شده اند، در دست انجام دارم.
کاظمی اشاره می کند که در حوزه نفت و گاز و انرژی حدود 12 ابداع، نوآوری و اختراع ثبت شده و در حال ثبت دارد.
از او درباره دلیل ورود به ایجاد فناوری فوران گیر چاه های پرفشار سوال می کنم که توضیح می دهد: از اواخر سال 1388 مطالعاتی در زمینه نیازهای تکنولوژی چاه های نفت مناطق نفت خیز جنوب انجام دادم که سال 1390 منجر به طراحی و ساخت اولین فوران گیر و شیر ضد انفجار هوشمند شد که با موفقیت طراحی و ساخته شد و نمونه های تولید شده آن در برخی از چاه ها نصب و مورد تایید قرار گرفت. با توجه به اینکه هدف اصلی من در زندگی حرفه ای، گشایش مسیری برای طراحی و ساخت تلمبه های استخراج و انتقال نفت مولتی فاز سطح الارضی و درون چاهی مورد نیاز صنعت نفت کشور با تکنولوژی بومی و ملی بود، سمت و سوی همکاری و تعاملاتم با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از ابتدا بر همین اصل استوار بوده است. براین اساس عملا از سال 1396 اقدام به نمونه سازی اولین پمپ مولتی فاز سطح الارضی به معنی واقعی با تکنولوژی بومی و ملی و منطبق با نیاز صنعت نفت و شاخصه های چاه های نفت کشور کرده که با همراهی گروهی سرمایه گذار، این تکنولوژی در مراحل پایانی تست های فنی و وارد شدن به عرصه تولید صنعتی و تجاری و خدمت به صنعت نفت کشور است.
او یادآور می شود که تفکر ورود به حوزه تجهیزات کنترل فوران تقریبا از سال 1388 آغاز شد و با اتفاقی که در سکوی هوریزون دیپ واتر در خلیج مکزیک افتاد، به اوج رسید و انگیزه ای قوی در من ایجاد شد که همزمان با مطالعات گستره و پژوهش در ساختار چاه های نفت و طراحی فوران گیر هوشمند، به فکر طراحی تجهیزات خاص در این حوزه باشم که به شکل مجازی با تیم مهار گر چاه صدمه دیده در خلیج مکزیک مرتبط شده و همکاری داشتم که به لطف خدا، موفقیت خوبی در ارائه طرح و پیشنهادات فنی در نحوه طراحی ابزار مناسب با تیم مذکور حاصل و همین تجربه مهم باعث شد مصمم تر در این زمینه مطالعه کنم و در این مسیر گام بردارم.
او ادامه می دهد: با بروز حادثه در چاه 147 رگ سفید و با انگیزه کمک فنی و فکری به تیم های مهارگر درگیر حادثه که در رأس آنها، کارشناسان و مهندسان خبره شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در قالب سازمان کنترل فوران بودند و همچنین با هدف کسب تجربه ملموس و عینی در میدان سخت و پرخطر، شخصا و به صورت خدمت رایگان ( بسیجی ) اعلام آمادگی کرده که با استقبال گرم مدیران دلسوز مربوطه مواجه شده و در کوتاه ترین زمان ممکن و با به کارگیری توان اجرایی و عملیاتی بخشی از کارگاه تعمیرات توربین به نام کارگاه مرکزی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ابزار و تجهیزات خاص و متناسب با همان شرایط را طراحی و به تولید رساندیم که برخی از آنها عملیاتی هم شدند.
کاظمی ادامه می دهد: همین امر، پایه گذار تفکر نوین و جدیدی برای من و مدیران مرتبط با موضوع کنترل فوران چاه نفت و گاز خشکی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی نفت ایران شد تا به این موضوع مهم و استراتژیک ورود کنیم.
از او درباره چالش چاه های پر فشار در خصوص کنترل فوران سوال می کنم که توضیح می دهد: وقتی صحبت از فشار چاه های نفت و گاز به میان می آید، درک این مطلب برای کارشناسان و مهندسان صنعت نفت بویژه کارشناسان حفاری و تجهیزات درون چاهی یا متخصصان مخازن نفتی کاملا ملموس است؛ زمانی که صحبت از چاه پرفشار به میان می آید، منظور فشار خروجی سیال نفت و گاز بیشتر از 100 بار ( کیلوگرم بر سانتی متر مربع ) یا 1400 پی اس آی ( پوند بر اینچ مربع ) است. ما صحبت از میانگین نرخ فشار متوسط 5 هزار پی اس آی به بالا می کنیم، بدیهی است این یک موضوع ساده نیست. به گفته او، زمانی که یک چاه مانند رگ سفید 147 در زمان حفاری دچار حادثه می شود، یک سرمایه عظیم ملی در معرض نابودی قرار می گیرد؛ سرمایه ای که درون مخزن و براساس محاسبات پیچیده مهندسی باید در یک روند زمانی کنترل شده و با حجم معین مورد بهره برداری قرار گیرد. اولین آسیب جدی که در طولانی شدن مدت زمان مهار چاه به مخزن و سازند های نفتی وارد می شود، قابل جبران و ترمیم نیست و امکان دارد مخزنی که می توانست طی چند سال میلیون ها بشکه نفت بهره برداری تولید کند، بر اثر فوران و تخلیه سریع همه سیالات و گازهای همراه به گونه ای آسیب ببیند که قابل جبران نباشد. نکته مهم دیگر، آلودگی های زیست محیطی و نشت نفت و گاز به زیست محیط انسانی یا طبیعت است که قابل جبران نیست.
افزون بر آن، صرف هزینه های زیاد برای حفاری چاه های موازی در شرایط بحران و دسترسی به مخزن برای کنترل جریان خروجی از چاه حادثه دیده است، از این رو با جمع بندی همه این آسیب ها و خسارت ها، در استانداردهای جهانی، کمترین و مؤثر ترین زمان برابر با حفظ منافع ملی است. در صنعت حفاری چاه های پرفشار، هرچه فشار چاه های نفت و گاز میادین و مخازن نفتی بیشتر باشد، حوادث غیر مترقبه همچون رگ سفید 147 نیز بیشتر خواهد بود.
نکته مهمی که او به آن اشاره می کند، این است که در بروز این حوادث در ایران، با فرض نبود تحریم ها، تکیه بر تکنولوژی کشورهای غربی پاسخگوی نیاز صنعت نفت کشور ما نیست؛ چرا که چاه های نفت بیشتر کشورهای غربی صاحب تکنولوژی، میانگین فشار بسیار کمتری نسبت به فشار مخازن نفت و گاز کشور ما دارد.
او در کنار فوران چاه های پرفشار به خطرات دیگری همچون جنگ، خرابکاری، زلزله و سایر حوادث قهری که خارج از کنترل بشر باشد، اشاره کرده که هریک می تواند باعث و بهانه ایجاد حوادث انفجار، فوران و آتش سوزی های مهیب برای چاه های نفت و گاز کشور ما باشند و در این زمینه می گوید: تصور کنید یک چاه نفت با گاز همراه با دهانه خروجی با قطر تقریبی 40 سانتی متر فوران کند و آتش بگیرد. ارتفاع شعله بیش از 150 تا 200 متر است و حرارت مرکز شعله بالای 2500 درجه سانتی گراد و همین حرارت در فاصله 100 متری کانون آتش، باعث خمیری و نرم شدن فولاد می شود. حال در چنین شرایطی باید با تکیه بر دانش بومی، اقدام به تولید تکنولوژی و در نهایت ابزار و تجهیزاتی کنیم که جنگ و رویارویی با این حجم از فشار و حرارت ممکن باشد.
اگر بخواهیم درباره اهمیت استراتژیک و امنیتی تجهیزات کنترل فوران بدانیم، براساس توضیحات کاظمی، ما در زمان مقابله با فوران چاه و تلاش برای مهار چاه حادثه دیده، با آبرو و اعتبار کشور به جنگ آتش و نفت و گاز غیر قابل کنترل می رویم، بنابراین ضرورت برخورداری از تکنولوژی و ابزار و تجهیزات برای هر کشور نفت خیز با شرایط مخازن کشور ایران، همچون ضرورت برخورداری از ادوات و جنگ افزارهای تدافعی نظامی بوده و از ارکان پدافند غیر عامل برای امنیت صنعت نفت کشور و در نهایت امنیت اقتصادی و حیثیتی کشور محسوب می شود.
از او درباره ارائه حق مالکیت این ادوات به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب سوال می کنم که می گوید: با توجه به توضیحات گفته شده، اینگونه تجهیزات به منزله تجهیزات و تکنولوژی خاص باید در اختیار حاکمیت کشور به واسطه وزارت نفت و شرکت ملی نفت باشد، براساس همین دیدگاه و به منظور جلوگیری از هرگونه سوء استفاده احتمالی در آینده، بنده برای منافع ملی و میهن، تمامی طرح های نو آورانه، ابداع و اختراع را در این خصوص از طریق انتقال حق امتیاز مالکیت و بهره برداری به صورت دائم به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب منتقل کرده ام که به شکل قانونی در مسیر انجام و تکمیل است. بنابراین تمامی حقوق مادی و معنوی طرح های آماده ساخت تاکنون و پس از آن منحصرا متعلق به دولت جمهوری اسلامی خواهد بود.
به گفته او، سایر تجهیزات شامل بولدوزر آتش رو، تجهیزات رادیو کنترل و ناوبری از راه دور برای ایمن نگه داشتن راننده ها و اپراتورها از خطر حرارت و گازهای سمی موجود در میدان عملیات، جت برش اکسیژن مایع، جان پناه خودرو با چرخ های فلزی ضد آتش با قابلیت حرکت با نیروی آب، به عنوان وسیله آب پاش و حفاظت فیزیکی متخصصان مهارگر در میدان و نزدیک آتش، هات تپ فشار قوی و ابزارها و تجهیزاتی است که کامل کننده پکیج عملیات کنترل فوران در شرایط مختلف قابل پیش بینی در چاه های نفت و گاز مناطق خشکی کشور خواهد بود. به گفته او این اقلام جدید و نوآورانه بوده و تحت مالکیت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب طراحی و در برنامه ساخت قرار گرفته است.
از کاظمی درباره میزان دانش تجهیزات کنترل فوران در دنیا سؤال می کنم که در این زمینه توضیح می دهد: کنترل فوران چاه های نفت و گاز مفاهیم و مراحل خاص خود را دارد. آنچه در زمینه کنترل فوران مد نظر ماست، کنترل فوران پس از بروز حادثه است که منجر به انفجار، آتش سوزی و آسیب جدی به تجهیزات سرچاهی اعم از دکل حفاری یا تجهیزات بهره برداری شده باشد. معمولا خسارت بار ترین و جدی ترین حوادث در زمان حفاری و تقریبا در مراحل پایانی حفاری که به لایه های پرفشار مخزن وارد می شوند، اتفاق می افتد و هرکشور متناسب با شرایط حفاری و بهره برداری از چاه نفت و گاز، تمهیدات و تکنولوژی های خاص خود را طراحی و ساخته است؛ اما با همه اینها آنچه ما در کشور خودمان به عنوان مهم ترین تهدید جدی تلقی می کنیم، چاه های نفت و گاز پر فشار خشکی است که به غیر از دستگاه ای آتی واگن ساده و پیش پا افتاده طراحی شده در 70 سال قبل و یکسری استینگرهای قابل عملیات در فشارهای پایین، تجهیزاتی دیگر برای کنترل آن از سطح وجود ندارد؛ اما مهم ترین راهکار سایر کشورها در مواجهه با چنین حوادثی ( که در صنعت نفت کشور ما نیز جزو اولویت های اصلی بوده است)، حفاری چاه های موازی برای دسترسی به مخزن و تزریق گل یا سیمان با هدف مسدود کردن مسیر گلویی چاه و کنترل فوران است که نیازمند صرف وقت و هزینه غیر قابل تصوری است. به عنوان مثال در خلیج مکزیک تاج چاه در عمق 2 هزار متری و در کف خلیج مکزیک دچار شکستگی شده بود و تنها نفت از محل شکستگی بدون گاز همراه فوران می کرد و در زیر آب، بحث آتش و حرارت منتفی بود، بنابراین نزدیک شدن به چنین شرایطی برای عملیات، چالش های متناسب با شرایط خود را دارد؛ اما در سطح زمین، دارای هزاران حلقه چاه در میادین و مخازن مختلف با شرایط فشار و نسبت های نفت و گاز و حتی انواع سولفورهای هیدروژن ( بسیار سمی و کشنده) و سولفور گوگرد (بشدت همراه با آب اسیدی و خورنده) است که به هیچ وجه و در هیچ نقطه ای از دنیا چنین تنوع و ترکیب ساختاری را شاهد نیستیم، بنابراین تجهیزاتی که برای هر منطقه به کار می رود، باید منطبق بر شرایط اقلیمی و ساختاری همان حوزه نفتی باشد. به عنوان نمونه در حادثه چاه 147 رگ سفید به دلیل ذوب شدن پایه های دکل و سقوط آن روی تاج چاه، بخش اعظمی از فوران و آتش، علاوه بر ستون سعودی فوران در سطح افق، به طول بالغ بر 100 متر در جریان بود که امکان تکرار این حوادث ممکن است.
از او درباره چگونگی ورود به صنعت نفت سؤال می کنم که با اشاره به دوران هشت سال دفاع مقدس و وجود نگرش های مختلف برای دفاع از ایران و مبارزه با دشمن، یادآور می شود: شرایط کشور تغییری نکرده؛ بلکه نوع جنگ متفاوت است و دشمنان نیز همان دشمنان هستند. اگر ما فرمایشات حکیمانه رهبر فرزانه انقلاب را چراغ راه قرار دهیم، خدمت کردن و منفعت رساندن به این مملکت، بسیار لذتبخش و سرمست کننده است. من حق انتخاب داشتم و انتخابم حرکت در مسیر منافع ملی و اعتقادی و حفظ چارچوب های نظام مقدس جمهوری اسلامی است. من خانواده خود را از مشهد به شهر آبادان منتقل کرده ام و با صبر و شکیبایی در این مسیر، همراه من هستند.گاه از تامین حداقل های بحق زندگی برایشان عاجز می شوم؛ اما مسیر با تمامی سختی ها و فراز و نشیب هایش لذتبخش است و این لذت، زمانی انرژی بخش می شود که مدیران دلسوز انقلابی که قلبشان برای اعتلای نام ایران می تپد، در کنار انسان قرار می گیرند و با حمایت های بی دریغ خود، راه رسیدن به اهداف ملی را هموار می کنند. بنابراین با این نگاه تجربه همکاری با صنعت نفت کشور و خدمت به آن، جزو اعتقادات همیشگی من بوده و خواهد بود که دانش و تجربه عنایت شده از سوی خدا را باید برای کشورم ایران به کار بگیرم. او در پایان می گوید: تشکر ویژه دارم از حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) که فقط و فقط عنایت امام مهربانی ها و لطف و خواست خدا، بنده را به این نقطه از زندگی حرفه ای رسانیده که لیاقت ارائه خدمات فنی برای کشورم را داشته باشم. واقعیت این است که این توان و انرژی را من از بدو جوانی از امام رضا (ع) خواسته بودم که بتوانم فرد مفیدی برای صنعت کشورم باشم. خدا این توفیق را به من عنایت فرمود که بتوانم در بخش های مختلف صنعت نفت و پتروشیمی، به مدت 25 سال در امور تولید تجهیزات خاص خدمت کنم که بیشتر آنها برای بار اول در کشور اتفاق می افتاد.
کاظمی در ادامه با ارائه جزییات اقلام و تجهیزاتی که در زمینه کنترل فوران و مهار چاه های نفت و گاز در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب طراحی، ابداع و اختراع شده و در برنامه ساخت قرار دارند و در ردیف. ( TOP KILL TOOLS )محسوب می شوند، به موارد زیر اشاره می کند:
- آتی واگن یا جرثقیل فوق سنگین بوم خشک آتش رو فولادی با نیروی رانش انواع بولدوزرهای دارای زنجیر فولادی ( شنی ): این تجهیز ( ماشین ) متناسب با تمام شرایط خاص و سخت میدان عملیات در جوار حرارت شدید طراحی شده که جزو لاینفک همه عملیات کنترل از سطح در تمام دنیاست؛ اما وقتی نفت و گاز با فشار بیش از هزار1000 پی اس آی از دهانه چاه خارج می شود، حرارت بسیار شدید و مخربی ایجاد می کند که در صورت نزدیکی هر نوع فولاد به مرکز آتش و نداشتن سیستم خنک کاری ظرف 10 دقیقه به مرحله ذوب شدن می رسد. این ماشین مبنای تمام عملیات با هرنوع ابزار کنترل، مهار و تزریق گل و سیمان حفاری است که در طرح نوآورانه این ماشین عظیم الجثه و قدرتمند تکنولوژی ها و سیستم هایی پیش بینی شده که می تواند ساعت ها در دل آتش با حرارت بیش از 1400 درجه سانتی گراد بدون آسیب دیدن، عملیات داشته باشد. این ماشین خاص و فوق سنگین به گونه ای پیشرفته طراحی شده و در برنامه ساخت قرار گرفته که در هیچ جای دنیا مشابه ای ندارد و کشور ایران و صنعت نفت ما صاحب امتیاز این نوآوری بزرگ و کارآمد است.
- مسدود کننده پیستونی: ابزاری بسیار جدید با تکنولوژی کاملا بروز و منطبق با شرایط چاه های نفت و گاز ایران که با غلبه بر فشار سیال خروجی قابل ارتقا تا 10 هزار پی اس آی می تواند با سوار شدن بر ماشین جرثقیل آتش رو ( آتی واگن ) به مرکز آتش وارد شود و سه عملیات مهم و اصلی مهار آتش، کنترل فوران و تزریق سیمان یا گل حفاری برای کشتن چاه را انجام دهد که این تجهیز در طرح و نمونه اولیه، امتحان خودر را دل آتش مهیب چاه 147 رگ سفید پس داده و طرح ارتقا یافته آن در حال ساخت است.
- استینگر: دستگاه یا ابزاری که با نصب روی ماشین جرثقیل بوم خشک آتش رو (آتی واگن ) می تواند به شکل مستقیم از مرکز دهانه چاه و با غلبه بر فشار پس زننده سیال پر فشار در حال خروج از چاه به دهانه چاه نفوذ کرده و وارد قسمت های انتهایی تجهیزات سرچاهی آسیب دیده شود و با تغییر مسیر آتش و بستن مسیر سیال در حال فوران از طریق شیر هیدرودینامیکی خود در وهله اول چاه را مهار کند و سپس با تزریق گل یا سیمان حفاری چاه را به کنترل در آورد. مشابه این ابزار در کشورهای غربی و حتی کشور ما مورد استفاده قرار می گرفت؛ اما تاکنون تحت هیچ شرایطی امکان عملیات و مهار چاه های پر فشار بیش از هزار یا 1500 پی اس آی را نداشتند؛ اما در این تجهیز بروز شده، با به کارگیری یک تکنولوژی پیچیده و نوآورانه این ابزار توان و قابلیت غلبه بر فشار های بالای 5 هزار پی اس آی و بیشتر را پیدا کرده است.
نگین صنعت گاز همچنان در غرب کشور می درخشد
در همین حال، مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام می گوید: در سال گذشته یک میلیون و 508 متر مکعب گاز شیرین، یکهزار و 567 میلیون بشکه میعانات گازی، 69 هزار و 874 تن گوگرد، 71 هزار و 187 تن گاز مایع خام و 30 هزار و 853 تن اتان در این شرکت تولید شده است. این شرکت در حوزه تولید گوگرد 6.6 درصد و گاز مایع خام نیز 211 درصد نسبت به سال 98 پیشرفت داشته است. برای افزایش تولید اتان و گوگرد نیز تمهیداتی همچون تعمیر(WHB) در واحد بازیافت گوگرد و راه اندازی کمپرسور دوم سیکل سردسازی در بخش اتان اندیشیده شده است. روح اله نوریان با اشاره به عرضه محصولات تولیدی پالایشگاه در بورس یادآور می شود: تنها محصول قابل عرضه این شرکت در بورس، گوگرد است که به صورت کلوخه ای و پاستیلی عرضه می شود و باتوجه به صادر نشدن مجوز عرضه در رینگ صادراتی، فروش به صورت داخلی برای مصارف کشاورزی و تولید اسید انجام می شود. در سال 1400 نیز تولید کود بنتونیتی در برنامه این شرکت است که پس از اخذ مجوزهای لازم نسبت به عرضه آن اقدام خواهیم کرد.
وی در ادامه با اشاره به اجرای فاز دوم پالایشگاه ایلام اعلام می کند: عملیات اجرایی فاز 2 پالایشگاه پس از انتخاب پیمانکار از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به عنوان مجری، از فروردین امسال با فرایند تجهیز کارگاه در سایت پالایشگاه آغاز شده است. پیشرفت کار، هم در سایت پالایشگاه و هم از طریق جلسات مشترک و گزارش هایی که به اتفاق مجری پروژه و در جایگاه بهره بردار نهایی پروژه ارائه می شود، قابل رصد است. همچنین از طریق جلساتی که با عنوان کمیته راهبردی تامین خوراک پایدار پالایشگاه های کشور با پیگیری مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید برگزار می شود، تامین خوراک با بالادست مورد بررسی قرار می گیرد. تعمیرات اساسی سال 1400 از مهم ترین مواردی است که مدیرعامل پالایشگاه گاز ایلام به آن اشاره می کند و می گوید: بر اساس برنامه ریزی انجام شده، تعمیرات اساسی سال 1400 پالایشگاه، 26 مرداد آغاز خواهد شد و در مجموع، بازبینی و تعمیر 64 تجهیز ثابت و 109 تجهیز دوار در دستور کار تعمیرات اساسی امسال قرار دارد. جلسات اداره تعمیرات با واحدهای بازرسی فنی، مهندسی و بهره برداری به صورت منظم برگزار شده و تجهیزات مورد نیاز تعمیرات اساسی اعلام شده است. لیست این تجهیزات پس از تهیه در واحد برنامه ریزی تعمیرات به واحدهای مربوطه برای انجام آماده سازی تعمیرات ارجاع شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام می گوید: کسب تندیس برنزی سه ستاره در بخش کاهش شدت مصرف انرژی در صنایع انرژی بر و عنوان مدیر برتر انرژی برای پالایشگاه به عنوان بهترین نتیجه در بین شرکت کنندگان پالایشگاهی در ارزیابی ششمین دوره جایزه ملی مدیریت انرژی از سوی سازمان مدیریت صنعتی، اتفاق بسیار مثبتی بود که نشان از برنامه ها و تلاش های موثر پالایشگاه در این حوزه دارد. افزایش تولید، کاهش شاخص های مصرف انرژی، انجام هدفمند ممیزی تفصیلی انرژی، استفاده کامل از گازهاي فلش درام برای سوخت زباله سوزهای واحد گوگرد، راه اندازی کمپرسورهای واحد تثبیت میعانات گازی، برنامه های کاهش مصارف انرژی در ساختمان ها و سایر پروژه های موثر در کاهش مصرف انرژی با شناسایی منابع اتلاف، به عنوان برنامه های کوتاه مدت و پیگیری طرح بویلرهای بازیافت حرارت حاصل از گاز داغ دودکش های توربین های گازی نیروگاه (HRSG : Heat Recovery Steam Generator) از برنامه های بلند مدت شرکت به منظور کاهش شدت مصرف انرژی است. نوریان با اشاره به اقدام های این شرکت در حوزه مسؤوليت اجتماعی می گوید: این شرکت همسو باسیاست های مسؤوليت اجتماعی در جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی اقدام های قابل توجهی انجام داده است. به منظور جلوگیری از شیوع هرچه بیشتر ویروس منحوس کرونا و توجه به حفظ سلامت جامعه، ضمن اهدای لباس یکبار مصرف، ماسک سه لایه پزشکی و اختصاص موقت ساختمان درمانگاه شرکت برای تست کرونا به دانشگاه علوم پزشکی، در مراحل مختلف نیز اقدام به توزیع ماسک پزشکی، مواد ضد عفونی کننده در بین اقشار مردم، دانش آموزان، جامعه محلی و همچنین تحویل محلول گندزدا و آب ژاول به شهرداری چوار کرده است. در بعد زیست محیطی نیز جداسازی پسماندهای عفونی آلوده به کووید 19، نمونه برداری از پساب خروجی تصفیه خانه صنعتی پالایشگاه قبل از تلاقی به رودخانه پایین دست و نمونه برداری از خروجی دودکش ها، نگهداری از ۲۵ هکتار فضای سبز، تکمیل مراحل پایانی نصب و راه اندازی زباله سوز صنعتی پیشرفته با هدف مدیریت پسماندهای صنعتی و کاهش چشمگیر گازهای گلخانه ای از اقدام های صورت گرفته در مسیر اهداف مسؤوليت های اجتماعی است که طی سال گذشته انجام شده است. در بخش اقتصادی و اجتماعی نیز توزیع مواد غذایی در بین اقشار کم درآمد و آسیب دیده از شیوع ویروس کرونا، اهدای لباس به سالمندان، مشارکت در آزادی زندانیان جرایم غیرعمد، حمایت از تیم فوتبال بانوان با هدف اهمیت به بانوان جامعه، معرفي بانوان توانمند و مستعد ايلام به تيم فوتبال ليگ برتري پالایش گاز ایلام و حمایت از قهرمانان ملی و بین المللی در عرصه ورزش از دیگر خدمات این پالایشگاه در سال ۹۹ بوده است. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با تشریح اقدام های این شرکت در حوزه جلوگیری از شیوع ویروس کرونا می گوید: با توجه به شیوع ویروس کووید -۱۹ در کشور و تشکیل ستاد ملی مبارزه با کرونا و ابلاغ مصوبه های اجرایی در مقابله با ویروس در سطح کشور، ادارات، صنایع و اهتمام هرچه بیشتر در ریشه کنی این ویروس، شرکت پالایش گاز ایلام نیز همسو با اهداف مسؤوليت های اجتماعی و پیشگیری از انتشار ویروس در بین همکاران و با بهره گیری از دستورعمل های ابلاغی از سوی وزارت نفت، شرکت ملی گاز و بهداشت و درمان در اجرای پروتکل های بهداشتی اقدام کرده که از اهم فعالیت های انجام شده به منظور مقابله با این ویروس، می توان به جمع آوری دستگاه های ثبت اثر انگشت و اقدام برای جایگزینی آن با سیستم چهره نگار، انجام تب سنجی و تست پالس اکسی متری از همه همکاران در محل کار و همچنین ارباب رجوع در مبادی ورودی پالایشگاه، استفاده از اپلیکیشن ماسک در مبادی ورودی به منظور قرنطینه هوشمند مبتلایان به کووید- 19، نصب دستگاه ضد عفونی هوشمند در ورودی همه ساختمان ها وکارگاه ها، شناسایی افراد دارای نقص سیستم ایمنی و بیماری های زمینه ای، تعیین اجرای برنامه دورکاری وکاهش ساعات حضور همکاران در محیط کار بر اساس مصوبات ستاد استانی کرونا، ارجاع بیش از 550 نفر برای انجام تست کرونا به مراکز بهداشتی استان، حذف دوره های آموزش حضوری و برگزاری دوره های آموزشی به صورت مجازی برای همه کارکنان، ضدعفونی و گندزدایی سرویس های ایاب و ذهاب کارکنان اعم از خودروهای سواری، مینی بوس ها و اتوبوس ها به صورت روزانه اشاره کرد. نوریان ادامه می دهد: در حوزه کمک به جوامع محلی نیز همکاری و ارتباط با مراکز طب کار بهداشت و درمان صنعت نفت و مراکز بهداشت و درمان و دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام و ارائه گزارش های هفتگی از اقدام های صورت گرفته برای مقابله با کرونا ویروس به مراکز بهداشت شهرستان، تحویل ساختمان درمانگاه نفت و گاز متعلق به شرکت پالایش گاز ایلام در شهر ایلام به دانشگاه علوم پزشکی برای تخصیص به تست بیماران عفونی مطابق مصوبه ستاد استانی کرونا، تحویل 1500عدد لباس یکبار مصرف به دانشگاه علوم پزشکی ایلام، تحویل 2 هزار عدد ماسک 3 لایه به دانشگاه علوم پزشکی ایلام، تحویل 400 لیتر آب ژاول به بخشداری شهرستان چوار به منظور ضدعفونی کردن معابر شهرستان و روستاهای اطراف، تحویل پک بهداشتی در چند مرحله شامل 2 هزار عدد ماسک 3لایه و 2 هزار ظرف مایع نیم لیتری ضدعفونی کننده دست به مدارس شهرستان چوار نیز از کارهایی است که همسو با اهداف مسؤوليت های اجتماعی انجام شده است.
بومی سازی تجهیزات، خودکفایی و کاهش وابستگی نیز از دیگر اقدام هایی است که مدیرعامل پالایشگاه گاز ایلام به آن اشاره می کند و می گوید: این پالایشگاه از همان سال های ابتدایی تاسیس، شناسایی و استفاده از توانمندی های شرکت های داخلی و بومی را در اولویت های کاری خود قرارداده و با ابلاغ دستورعمل تشکیل کمیته خودکفایی در شرکت ها، این موضوع به صورت نظاممند در دستور کار قرار گرفت و با تشکیل گروه های مختلف فنی، ساخت و تامین کالا و مواد مورد نیاز از تولیدکنندگان توانمند داخلی سرعت بیشتری یافت. سال 99 بالغ بر 70 درصد کالای مورد نیاز پالایشگاه از تولیدکنندگان داخلی خریداری شده که بیش از 15 درصد آن از شرکت های دانش بنیان تامین شده است. در خصوص همکاری با پارک های علم و فناوری، این شرکت ضمن فراهم کردن زمینه بازدید و برگزاری جلسات شرکت های عضو پارک ها با خبرگان و کارشناسان پالایشگاه، نسبت به امضای تفاهم نامه همکاری با پارک علم و فناوری ایلام اقدام کرده و مطابق این تفاهم نامه، ایجاد مرکز فناوری و نوآوری مشترک شرکت پالایش گاز ایلام با همکاری پارک علم و فناوری در دست اقدام است. در خصوص داخلی سازی اقلام خارجی نیز به طور خلاصه می توان مهم ترین اقدام های انجام شده طی این چند سال را برشمرد که اقلام گروه مواد شیمیایی و روغن ها: مولکولارسیو A COSMin3 - کاتالیست آلومینا واحد استحصال گوگرد- انواع روغن های پمپ، توربین و کمپرسورها و احیا اکتیو کربن، اقلام گروه مکانیک: ساخت فیلتر الکترومغناطیسی، ساخت پره کامپوزیتی کولر هوایی، طراحی و ساخت مبدل E-3132 -ساخت گیربگس و پروانه کمپرسور سانداین، قطعات يدكي كمپرسور OFF GAS - قطعات کربنی تجهیزات دوار، ساخت و تهيه نقشه كامل ساخت انواع مكانيكال سيل و Dry Gas Seal ساخت كامل بوستر پمپ، ساخت قطعات یدکی مصرفی کمپرسورهای تقویت فشار زیمنس، ساخت قطعات داخلی KV ولو ها و انواع فیلترهای پرمصرف، اقلام گروه برق و ابزاردقیق: ساخت ترانس خشك نول ايزوله (50كيلوولت آمپر)، ساخت ترانس هاي جرقه زن فلر، ساخت بوبين اكچويتر ولوهاي Kromschroder، ساخت بوبين سلونوييد ولوهاي SATAM، ساخت ترموول، ساخت سنسور لول سوییچ های فلوتری، تعمیر کارت های کنتری DCS Deltav و تعمیر HART 375 را شامل می شود.
نوریان در ادامه با اشاره به برنامه های این شرکت در حوزه تحقق شعار سال تاکید می کند: همانطور كه رهبر معظم انقلاب اسلامي، امسال را سال «توليد، پشتيباني ها و مانع زدايي ها» نامگذاري کرده اند، در سايه تلاش متخصصان و همکاران پالایشگاه، رفع موانع تولید پایدار، پشتیبانی از عملیات با تامین قطعات و مواد شیمیایی و صرفه جویی در منابع، انشاالله شاهد موفقيت هاي بيشتر و دستاوردهاي چشمگيرتري باشيم.
در ادامه، امیر سالار آبادی، معاون عملیات پالایشگاه گاز ایلام درباره اینکه چه اقدام هایی به صورت روتین و دوره ای در خصوص مهم ترین رکن اهداف کلان پالایشگاه گاز ایلام انجام می شود، می گوید: فرایندهای پالایش گاز از دریافت خوراک تا تولید محصولات در معاونت عملیات اداره بهره برداری انجام می شود که با هدف ارتقای تولید محصولات و حفظ پایداری تولید سایر واحدهای این معاونت شامل اداره تعمیرات و اداره حمل و نقل نقش مؤثری ایفا می کنند. در اداره بهره برداری تمامی فعالیت ها به صورت شبانه روزی از سوی تیم های نوبتکار انجام می شود که مسؤوليت راهبری این تیم ها و حفظ تولید به عهده مسؤولان واحدها و رؤسای عملیات نوبتکاری است.
وی می افزاید: به منظور حفظ پایداری تولید، می بایست تمامی تجهیزات، دستگاه ها و ماشین آلات به کار رفته در واحدهای بهره برداری در سطح مناسبی از قابلیت اطمینان قرار داشته باشند که این امر از طریق اداره تعمیرات و انجام تعمیرات اساسی، اصلاحی، پیشگیرانه، پيش بينانه و اضطراری در بستر سامانه نت محقق می شود.
به گفته معاونت عملیات پالایشگاه گاز ایلام، واحد حمل و نقل با تامین ادوات و خودروهای سنگین مربوطه، نقشی موثر در محقق شدن اقدام های پیش گفته دارد.
سالار آبادی، لازمه تحقق چشم انداز شرکت پالایش گاز ایلام در سال 1404 را رسیدن به هدف کلان «تولید پایدار گاز و همه محصولات جانبی در حد طراحی» می داند و اظهار می کند: حصول این امر به نوبه خود در گرو تحقق هدف استراتژیک «ارتقای پایداری تولید» است. در چند سال اخیر مشکلات مبدل های BAHX، ناکارآمدی مولکولارسیو بسترهای نم زدایی، بالا بودن مرکاپتان گاز تزریقی به خط سراسری و بالابودن نرخ تولید نمک های پایدار حرارتی در واحدهای شیرین سازی رفع شده و بخش سرماسازی واحد استحصال اتان در مدار تولید قرار گرفته و پیش بینی می شود در سال جاری با در مدار قرار گرفتن کمپرسورهای واحد تثبیت میعانات گازی، اضافه شدن چاه جدید در میدان گازی تنگ بیجار و پایداری دریافت خوراک از سوی واحدهای پتروشیمی ایلام، این هدف کلان پیش از موعد و در سال جاری محقق شود.
وی اعلام می کند: پالایشگاه گاز ایلام، دارای پنج محصول متان، اتان، گاز مایع خام، میعانات گازی و گوگرد در سه نوع کلوخه ای، پاستیلی و بنتونیتی است که کیفیت این محصولات در درجه اول به وسیله سیستم های کنترل خودکار و آنالایزرهای پیشرفته کنترل و سپس از سوی تیم های بهره برداری تحت پایش قرار گرفته و به صورت موازی و در هر نوبتکاری از طریق واحد آزمایشگاه، نمونه گیری و آزمایش می شوند. امید است در آینده نزدیک با بهبود شرایط کنترلی واحدهای تثبیت میعانات گازی و بازیافت گوگرد، کیفیت دو محصول میعانات گازی و گوگرد ارتقا یابد و تحت شرایط پایدار تری قرار گیرد.
معاون عملیات پالایشگاه گاز ایلام در خصوص اینکه تعمیرات اساسی پالایشگاه ایلام در چه حوزه هایی برنامه ریزی شده است، می گوید: صدور مجوز بهره برداری از تجهیزات، در دوره های زمانی خاص و براساس نظر امور بازرسی فنی با هدف حفظ شرایط استاندارد در تجهیزات صورت می گیرد. ذکر این نکته حائز اهمیت است که وجود خطرات بالقوه ناشی از ماهیت فرایندی واحدهای پالایشی گاز مانند بالا بودن فشار، سمی بودن، قابلیت انفجار، قابلیت اشتعال و ... باعث شده است که رعایت این موضوع از اهمیت بسزایی برخوردار باشد.
وی تاکید می کند: به همین منظور، لیست تجهیزات مورد نیاز برای انجام فرایند تعمیرات اساسی از طریق امور بازرسی فنی اعلام می شود. همچنین معاونت مهندسی و اداره بهره برداری نیز تجهیزاتی را که از نظر فرایندی عملکرد مناسبی ندارند، شناسایی و اعلام می کند. در اداره تعمیرات، اصلی ترین اقدام، یعنی برنامه ریزی برای آماده سازی، رفع عیب و در نهایت در اختیار قراردادن تجهیزات به بهره بردار انجام می شود. برنامه ریزی که از هر دوره تعمیرات اساسی تا دوره بعدی آن در حال تدوین و ایجاد مقدمات است، نقش تعیین کننده ای در بهبود شاخص در دسترس پذیری واحدهای فرایندی دارد.
سالار آبادی به روزرسانی سیستم کنترل درایو کمپرسورهای تقویت فشار را از جمله برنامه ها و اقدام های کلانی که در معاونت عملیات تعریف شده است، عنوان می کند و ادامه می دهد: راه اندازی کمپرسورهای واحد تثبیت میعانات گازی، حذف فلرینگ های روتین و رفع اشکال از سیستم های کنترلی واحدهای بازیافت گوگرد و تثبیت میعانات گازی از دیگر موارد محسوب می شود.
وی در پایان می گوید: تمامی برنامه ها، اقدام ها و دستاوردهایی که گفته شد، از طریق سرمایه های انسانی که مهم ترین سرمایه و ذی نفعان این شرکت و معاونت به شمار می رود، انجام شده که در اینجا از یکایک آنان تشکر و قدردانی می کنم.
در ادامه، عابدین زرگوشی، معاون مهندسی و توسعه پالایشگاه ایلام در خصوص اینکه اجرای فاز دوم پالایشگاه ایلام در چه مرحله ای قرار دارد؟ می گوید: فاز دوم پالایشگاه، پس از تامین بودجه از سوی شرکت ملی گاز ایران و مشخص شدن پیمانکار اجرایی در پروسه پیمان سپاری به صورت EPC از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران برگزار شده و پس از عقد قرارداد، خوشبختانه از فروردین امسال آغاز به فعالیت کرده و در حال انجام بخش های پایانی تجهیز کارگاه خود در سایت این پالایشگاه است. همزمان با این فعالیت، مباحث تکمیل اسناد فنی مهندسی برای نهایی شدن مشخصات فنی مورد نیاز در پروسه خرید تجهیزات، اقلام، لوله و اتصالات، شیرآلات، ظروف تحت فشار و مخازن و سایر ملزومات مورد نیاز در پروژه احداث فاز 2 با پیگیری و نظارت واحد طرح های پالایشی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از سوی پیمانکار مذکور در دست اقدام است. انتظار می رود فرایند خرید پس از پایان بخش مهندسی پروژه در ماه های پایانی سال آغاز شود.
وی تاکید می کند: یکسری تجهیزات و نواقص به جا مانده از پروژه فاز یک که عمدتا در زمینه ارتقای پایداری تولید پالایشگاه است، در احجام پروژه فاز 2 به عنوان موارد تکمیلی فاز یک از قبل در پیمان پیش بینی شده که در اولویت اقدام در این پروژه ازسوی پیمانکار قرار گرفته است. امید است با تلاش همه دست درکاران و فراهم شدن منابع مورد نیاز در پایان سال 1402 با به ثمر رسیدن این پروژه، شاهد افزایش 50 درصدی همه محصولات تولیدی پالایشگاه باشیم.
معاون مهندسی و توسعه پالایشگاه ایلام می افزاید: احداث سیستم تصفیه خانه (شامل تصفیه متعارف و پیشرفته) در ورودی خط تامین آب از سد شهدای چوار(گلال) یکی از پروژه های مهم شرکت در سال جاری است که به امید خدا با تامین منابع مالی، در اوایل سال 1401 راه اندازی خواهد شد. پروژه احداث ﺳﯿﺴﺘﻢ ﻓﯿﻠﺘﺮ و ﻫﯿﺘﺮ در ﻣﺴﯿﺮ ﺧﻮراك ﻫﺎي ورودي ﭘﺎﻻﯾﺸﮕﺎه، پروژه ﮐﺎﻫﺶ دﻣﺎي ﻓﺮاﯾﻨﺪی در واحدهای شیرین سازی آمین با استفاده از کولینگ تاور، پیگیری انجام پروژه تصفیه گاز پسماند(Tail Gas) نظر به ضرورت افزایش راندمان واحدهای بازیافت گوگرد با توجه به الزام های زیست محیطی، ارتقای سیستم کنترل و تجهیزات بویلرهای فشار پایین (LP)، پیگیری و امکان سنجی پروژه استحصال ادورانت و جداسازی میعانات گازی از LPG (خالص سازی) بخشی دیگر از اقدام های کلیدی و توسعه ای است که در دستور کار معاونت مهندسی قرار دارد.
زرگوشی، در خصوص اقدام های لازم برای نصب کنتورهای هوشمند در پالایشگاه تاکید می کند: درحال حاضر با پیگیری ویژه ای که از سوی مدیریت هماهنگی و نظارت برتولید می شود، طرح استفاده از کنتورهای اولتراسونیک از سوی شرکت های توانمند و دانش بنیان مورد تایید مراجع ذیصلاح روی مسیرهای منتهی به فلر اصلی و فلر کرایو در دست بررسی است. به امید خدا چنانچه بررسی ها و مطالعات اولیه به سرانجام برسد، فرایند خرید و نصب آن در تعمیرات اساسی سال جاری در دستور کار قرار می گیرد.
وی می افزاید: مهم ترین برنامه توسعه سبد محصولات این شرکت، تولید کود بنتونیت در کارخانه دانه بندی گوگرد است. سال گذشته به همت همکاران عملیات، تولید آزمایشی آن انجام شد. امید است با رفع موانع فنی و تجهیزاتی در تولید پایدار این محصول و اخذ مجوزهای تولید این کود از مراجع ذیصلاح در سال جاری، کود بنتونیتی با ارزش افزوده بالاتر نسبت به گوگرد پاستیلی در سبد محصولات این شرکت قرار گیرد.
معاون مهندسی و توسعه پالایشگاه گاز ایلام درباره اینکه آیا در حوزه حفظ محیط زیست، طرح هایی از جمله اصلاح و ساخت تصفیه پساب صنعتی و بهداشتی و زباله سوز واحد صنعتی پساب اجرا شده است، توضیح می دهد: تصفیه خانه پساب صنعتی پالایشگاه شامل سه فرایند تصفیه پساب فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی است، خوشبختانه در چندسال اخیر با رصد آنلاین مشخصات آب خروجی آن به وسیله سازمان محیط زیست در یک وضعیت پایدار و مناسب قرار داشته و بخشی از خروجی آب تصفیه شده برای آبیاری فضای سبز و تعداد قابل توجهی اصله درخت مجاور تصفیه خانه استفاده می شود. پروژه بازچرخانی پساب تصفیه شده برای فضای سبز کل شرکت در دستور کار قرار دارد و اتفاقات بسیار مثبتی در این حوزه در راه است. با هدف امحای پساب جامد و نیمه جامد، زباله سوز واحد صنعتی پساب نصب شده و با رفع مشکلات فنی، در نیمه اول امسال راه اندازی خواهد شد و از این لحاظ در بین پالایشگاه های گازی کشور وضعیت متمایزی خواهیم داشت.
زرگوشی در پایان اشاره می کند: پالایشگاه گاز ایلام با راه اندازی واحد الفین پتروشیمی که در پایین دست قرار دارد و دریافت سه محصول اتان، میعانات گازی و گاز مایع (LPG)، به نوعی با تکمیل زنجیره ارزش گاز، در یک موقعیت خاص و ارزشمند به لحاظ درآمدزایی برای شرکت ملی گاز و کشور قرار گرفته است. نقش این پالایشگاه در کنار مجموعه های بالادست و پایین دست در توسعه پایدار استان ایلام، بی بدیل است. رفع موانع تولید مستمر وابسته به تامین منابع لازم برای اجرای پروژه های توسعه ای و به طور کلی پشتیبانی واحدهای ستادی شرکت ملی گاز و مسؤولان محلی استان در همه جنبه ها ست. امید است در سایه توجه همیشگی مسؤولان به منابع انسانی و تلاش نیروهای جوان و متخصص که برگ برنده و یکی از مزیت های این پالایشگاه محسوب می شود، شاهد رشد و شکوفایی این صنعت در این نقطه از کشور باشیم
در ادامه، منوچهر کرمیان، رئیس امور کالا پالایشگاه گاز ایلام ضمن اعلام تامین بیش از 70 درصد کالاهای خریداری شده از ظرفیت های داخلی می گوید: در حال حاضر خرید داخلی 182 تقاضا به مبلغ بیش از 163 میلیارد ریال (70 درصد کل خریدها) از ظرفیت های داخلی تامین می شود.
وی درخصوص اینکه آیا در سطح استان نیز برای توانمندسازی شرکت ها ظرفیت سازی شده است، اظهار می کند: با توجه به لزوم استفاده از
سامانه ستاد برای خریدهای شرکت، نسبت به شناسایی، آموزش، اطلاع رسانی و دعوت از تامین کنندگان استان، با هدف توانمندسازی اقدام های لازم صورت گرفته است. کرمیان تاکید می کند: برای شناسایی و بهره مندی از شرکت های داخلی، ضمن شناسایی شرکت های داخلی از طرق مختلف و بازدید از توانمندی آنها، نسبت به بررسی صلاحیت شرکت های مذکور در کمیته خودکفایی در زمینه های مورد نیاز پالایشگاه، اقدام لازم به عمل آمده است.
رئیس امور کالا پالایشگاه گاز ایلام در خصوص بومی سازی و خودکفایی کالاها در سال 99 می افزاید: در سال 99 موفق به بومی سازی و خودکفایی کالاهایی نظیر ساخت Seal Ring كربني تجهیزات دوار، ساخت قطعات داخلی شیرآلات صنعتی، بومی کردن ساخت قطعات داخلی KV ولو ها، دیلوج ولوهای سیستم آب آتش نشانی برند با نوع داخلی BERMAD، مکانیکال سیل روتوفرم های دانه بندی، لقمه درب فیلترهای گازترش، سیل های آب بندی توربین بخار، تعمیر کارت های کنتری DCS Deltav، طراحی و ساخت مبدل E-3132، کوالیسر فیلتر، کاتالیست آلومینا واحد استحصال گوگرد و ... شده ایم.
وی ضمن تایید مکانیزه شدن سیستم انبارداری شرکت ادامه می دهد: با توجه به راه اندازی سیستم BPMS در سطح پالایشگاه گاز ایلام، سیستم انبارداری امور کالای این شرکت نیز به سیستم BPMS متصل شده که این سیستم به سیستم IPCMM (سیستم مدرنیزه تجهیزات و نگهداری) وصل و منجر به مکانیزه شدن سیستم انبارداری می شود.
کرمیان، در پایان به کالاهای مورد نیاز تعمیرات اساسی سال 1400 پالایشگاه اشاره می کند: باوجود تاخیر در صدور و تحویل تقاضاهای مورد نیاز، تاکنون اقدام های مناسبی برای خرید و سفارش کالاهای مورد نیاز تعمیرات اساسی صورت گرفته است.
در ادامه، سید سعید موسوی، رئیس امور اداری پالایشگاه گاز ایلام، ضمن تایید کسب رتبه نخست سلامت نظام اداری در بین پالایشگاه های کشور می گوید: با توجه به استقرار نظام سلامت اداری و مشخص شدن وظایف و فعالیت های شرکت ها با هدف ارتقای سلامت اداری در تمامی ابعاد مرتبط، شرکت پالایش گاز ایلام بر اساس نتایج به دست آمده از ارزیابی سال های گذشته، در نشست های کمیته سلامت اداری اقدام به عارضه یابی و شناسایی توانمندی های نقاط قوت، ضعف و تدوین برنامه های بهبود کرد.
به گفته وی، این اقدام ها شامل شفاف سازی و اطلاع رسانی عمومی در خصوص قوانین و مقررات از طریق درگاه های الکترونیکی شرکت، برگزاری دوره های آموزشی قوانین سلامت اداری برای همه کارکنان، معرفی تعدادی از کارکنان واحدهای مختلف به منظور پیگیری و انجام امور مربوط به نظام سلامت اداری، انجام تعهدنامه های اخلاقی رؤسای واحدهای مرتبط به منظور پایبندی به اجرای قوانین و مقررات و تشکیل کارگروه صرفه جویی و رعایت الگوی مصرف می شود که شرکت پالایش گاز ایلام در سال 99 موفق به کسب رتبه اول انرژی در بین شرکت های پالایشی شد. موسوی ادامه می دهد: توجه بیش از پیش به نیازهای آموزشی کارکنان اعم از رسمی، قراردادی و پیمانکاری و اجرای بموقع دوره های آموزشی پیش بینی شد. همچنین صیانت از محیط زیست به عنوان یکی از اهداف استراتژیک شرکت و رعایت عدالت در انتصابات و برابری در برخورداری از فرصت های رشد و ارتقای شغلی از طریق کمیته های تخصصی، اطلاع رسانی و شفافیت در برگزاری مناقصات از طریق درگاه های الکترونیکی شرکت و بهره مندی تمامی کارکنان اعم از رسمی و غیر رسمی از سرویس های عمومی حمل و نقل و رستوران های محل سرو غذا در محل شرکت به منظور احترام و تکریم کارکنان از دیگر اقدام هاست.
وی، یکی از مهم ترین طرح های بهبود معیشت طی سال های اخیر را مربوط به طبقه بندی مشاغل پیمانکاری کارکنان در پیمان های مستمر غیر پروژه ای می داند و می گوید: این طرح از سوی شرکت ملی گاز ایران برای تمامی نیروهای پیمانکاری شاغل در پیمان های مستمر غیر پروژه ای صنعت گاز ابلاغ شد و شرکت پالایش گاز ایلام، برای تمامی کارکنان مشمول، آن را اجرایی کرد. بتازگی نیز این طرح در کل صنعت نفت از طریق وزارت نفت با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تدوین و برای اجرا ابلاغ شده است. این طرح که به طرح نفت موسوم است، از ابتدای سال 99 اجرایی و برای بالغ بر 450 نفر از کارکنان پیمانکاری طبق ضوابط و مقررات ابلاغی انجام شده است. برای اجرای این طرح بیش از 20 جلسه حضوری و مجازی داخلی با نمایندگان کارفرما و رؤسای واحدهای ذیربط و چند جلسه با مسؤولان مربوط در شرکت ملی گاز و وزارت نفت در محل این شرکت و شرکت ملی گاز و همچنین جلساتی با مسؤولان اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان برگزار شد. در حال حاضر طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری نفت به طور کامل در این شرکت اجرایی شده است. در خصوص بیمه تکمیلی کارکنان بخش های پیمانکاری نیز مطابق بخشنامه ها و دستورعمل های ابلاغی از ستاد شرکت ملی گاز با احتساب مجموع کارکنان و افراد تحت تکفل و غیر تحت تکفل با رعایت ضوابط و مقررات ابلاغی بالغ بر 1320 نفر از خدمات بیمه تکمیلی بهره مند شده اند.
رئیس امور اداری پالایشگاه گاز ایلام، در خصوص اقدام ها و برنامه های اجرایی افزایش رضایتمندی کارکنان اظهار می کند: شرکت پالایش گاز ایلام از سال 90 هر ساله از طریق توزیع و جمع آوری پرسشنامه های مربوط به سنجش رضایتمندی کارکنان، میزان رضایتمندی آنها را در مؤلفه های متعددی نظیر عدالت سازمانی، کرامت انسانی، شرایط محیط کار، قدردانی و جبران خدمت، فرصت های رشد و ارتقای شغلی، آموزش و توانمندسازی کارکنان، مورد سنجش قرار می دهد و نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. نقاط قوت، تقویت می شوند و برای نقاط قابل بهبود هم برنامه ها و اقدام های مرتبط تعریف می کنیم که از سوی واحدهای مختلف عملیاتی می شوند. در حوزه عدالت سازمانی همواره سعی شده که امکانات، تسهیلات و خدمات قابل ارائه، در چارچوب مقررات ابلاغی به همه کارکنان و در همه سطوح سازمانی توزیع شود. از مصادیق آن می توان به بهره مندی همه کارکنان از خدمات آموزشی توانمند سازی اشاره کرد. یا در خصوص ایاب و ذهاب کارکنان می توان به سرویس ها و ناوگان حمل و نقل شرکت از محل سکونت به محل کار و بالعکس اشاره کرد که هیچ گونه تبعیضی در این خصوص وجود ندارد. رستوران ها و محل سرو غذا در شرکت نیز برای همه کارکنان عمومی بوده و نوع غذایی که توزیع می شود، بر مبنای انتخاب کارمند از سیستم مربوط به انتخاب غذاست که در دسترس همه همکاران قرار دارد.
موسوی ادامه می دهد: برای رفاه حال کارکنان و تسریع و تسهیل در ارائه خدمات پرسنلی، تمام اقدام ها و درخواست های کارکنان به صورت الکترونیکی و در بستر سامانه های HR انجام و از این حیث کاملا مکانیزه انجام می شود و نیازی به حضور فیزیکی آنها نیست. برنامه ملاقلات های عمومی با مدیرعامل نیز به منظور تکریم کارکنان و توجه به نیازها و خواسته های کارکنان سازمان، از اقدام هایی است که در این زمینه صورت می گیرد. به منظور افزایش انگیزه های شغلی کارکنان، طی سال های اخیر اقدام های مناسبی در خصوص ارتقای ساختار سازمانی شرکت صورت گرفته که این امر باعث شده کارکنان از مزایای ریالی و مادی آن بهره مند شوند و برای انجام فعالیت های محوله نیز با جدیت و دلگرمی بیشتری تلاش کنند.
وی یادآور می شود: در خصوص توجه به بعد سلامت روانی کارکنان در همه سطوح سازمان نیز اقدام به عقد توافقنامه با مشاور روانشناس در شهر ایلام کرده ایم که همکاران و خانواده کارکنان در صورت نیاز می توانند با مراجعه به واحد روابط و مددکاری اجتماعی و اخذ معرفی نامه، از خدمات مشاوره روانشناختی بهره مند شوند و در این خصوص نیز هزینه ای از کارمند اخذ نمی شود. با توجه به اینکه بخش اعظمی از کارکنان به صورت نوبتکار بوده و یا گاه غیر بومی هستند، این شرکت به منظور رفاه حال خانواده ها و افزایش سطح رضایتمندی آنان، اقدام به راه اندازی و بهره برداری از ساختمان داخل مجتمع مسکونی سازمانی به عنوان مهد کودک کرده که در حال حاضر هم فعال بوده و تعداد زیادی از فرزندان از خدمات آن زیر نظر سازمان بهزیستی استفاده می کنند. در داخل محوطه مهد کودک، وسایل بازی نظیر تاب، سرسره، الاکلنگ، چرخ فلک تعبیه و نصب شده و در هر ساعت شبانه روز در اختیار خانواده ها قرار دارد.
رئیس امور اداری تاکید می کند: با هدف ایجاد تعادل میان کار و زندگی نیز تمهیداتی در نظر گرفته شده که از این طریق همکاران بتوانند به منظور توجه بیشتر به خانواده خود، از مرخصی های مربوط به سفر استفاده کنند. همچنین در حوزه توانمندسازی کارکنان نیز بستر آموزش برای همه کارکنان فراهم بوده، به نحوی که تمامی سطوح سازمان می توانند با نیاز سنجی های سالانه و مدرن، آموزش های مورد نظرشان را در قالب کلاس های آموزشی حضوری و مجازی داشته باشند.
موسوی، در خصوص خدمات پیشگیری از شیوع ویروس کرونا نیز اظهار می کند: استقرار اکیپ برای تب سنجی تمامی کارکنان و ارباب رجوع در گیت ورودی قبل از مراجعه به محل کار، خریداری، تجهیز و نصب دستگاه های ضد عفونی کننده در ورودی تمامی ساختمان های فرایندی و غیر فرایندی و محل های پر تردد برای ضد عفونی، ضد عفونی تمامی سرویس های عمومی کارکنان مانند اتوبوس، مینی بوس، سواری و... قبل و بعد از انجام سرویس های روزانه و به صورت روتین، نصب بنر در ورودی گیت ورودی شرکت و تاکید بر استفاده از ماسک برای کارکنان و ارباب رجوع و همچنین تمامی پیمانکاران طرف قرارداد، نصب پوستر و تابلوهای آموزشی پیشگیری از بیماری کرونا به تعداد کافی و نیز اطلاع رسانی مستمر از طریق پیامک و سیستم های داخلی از جمله سیستم مکاتبات الکترونیکی screen saver از طریق واحد کامپیوتر، جمع آوری دستگاه های ثبت اثر انگشت و اقدام به جایگزینی آن با سیستم فیس آی دی، تحویل ماده ضد عفونی کننده به کارکنان با نظر کمیته سلامت برای استفاده در محیط کار، ممانعت از ادامه کار کارکنان بیمار و مشکوک به بیماری های تنفسی، تهیه لیست کارکنان دارای نقص سیستم ایمنی، نارسایی کلیوی، نارسایی قلبی، بیماری های زمینه ای، مشکلات ریوی، سرطان، شیمی درمانی و... با همکاری بهداشت و درمان برای تعیین تکلیف حضور یا عدم حضور در محل کار، توزیع و سرو غذا برای کارکنان نوبتکار در ظروف یکبار مصرف و با رعایت پروتکل های بهداشتی و در نهایت گندزدایی مکان های عمومی، منازل مسکونی کارکنان شامل لابی ها، آسانسورها، دستگیره های در، ورودی بلوک ها و فروشگاه و همچنین باجه های عابر بانک منازل پالایشگاه به صورت روزانه و مستمر انجام شده است.
وی در پایان به مشارکت تمامی کارکنان نسبت به جمع آوری و توزیع کمک های مؤمنانه میان اقشار آسیب دیده از بیماری کرونا مانند کسبه، بازاریان و کارگران فصلی علاوه بر فعالیت های مسؤوليت اجتماعی شرکت اشاره می کند و می گوید: توزیع مواد غذایی در بین اقشار کم درآمد و آسیب دیده از شیوع ویروس کرونا، اهدای لباس به سالمندان، مشارکت در آزادی زندانیان جرایم غیرعمد، حمایت ازتیم فوتبال بانوان به منظور اهمیت به بانوان جامعه، معرفي بانوان توانمند و مستعد ايلام با تيم فوتبال ليگ برتري پالایش گاز ایلام، حمایت از قهرمانان ملی و بین المللی در عرصه ورزش، دیدار با خانواده های معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران، اختصاص موقت ساختمان درمانگاه شرکت برای تست کرونا به دانشگاه علوم پزشکی، توزیع ماسک پزشکی و مواد ضد عفونی کننده در بین اقشار مردم و دانش آموزان جامعه محلی از دیگر اقدام های این پالایشگاه بوده است.
گفت وگو با رئیس اچ اس ای و پدافند غیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
سمیه راهپیما شیوع ویروس کرونا در سطح جهان و کشورمان باعث شده تا برخی از بخش هایی که حافظ سلامت کارکنان هستند، حضورشان بیش از گذشته پررنگ شود؛ زیرا علاوه بر مسؤولیت هایی که به عهده دارند، وظایف دیگری را نیز متحمل شده اند. یکی از این بخش ها، مدیریت اچ اس ای است که همواره در بخش بهداشت، از جان تک تک کارکنان خود محافظت می کند. حال با وجود پاندمی ویروس کرونا، فعالیت هایی نیز برای آنها از سوی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور ترسیم شده که مدیریت اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، یکی از آنهاست که علاوه بر وظایف محوله از سوی وزارت بهداشت و درمان، مسؤولیت هایی را نیز سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و اداره کل اچ اس ای وزارت نفت بر دوش آنها گذاشته است. برای جویا شدن از این اقدام ها با محمد پورراکی، رئیس اچ اس ای و پدافند غیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت وگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
از ابتدای شیوع ویروس کرونا در کشور، برای مقابله و پیشگیری با این بیماری، اقدام های متعددی در دستور کار مدیریت اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران قرار گرفته که از آن جمله می توان به تدوین رویه ها و دستورعمل های اجرایی متناسب با پروتکل های بهداشتی با هدف حفاظت و ارتقای سطح سلامت كاركنان در مقابله با بيماري كوويد19 و ابلاغ به تمامی شرکت هاي تابعه بیش از 20 مورد و نظارت و پيگيري برای اجرا و پياده سازي دستورعمل هاي ابلاغي اشاره کرد. در این باره محمد پورراکی، رئیس اچ اس ای و پدافند غیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران می گوید: «برای پیشگیری و مقابله با پاندمی ویروس کرونا، تهیه و تدوین پروتکل های بهداشتی مورد نیاز در برنامه تعمیرات اساسی شرکت ها و حضور در شرکت های تابعه به منظور آموزش توجیهی و نظارت بر پیاده سازی شیوه نامه ها در زمان انجام تعميرات اساسي را در دستور کار داریم.» به گفته او، «وضعيت ابتلا به بيماري، بهبود مبتلايان و مرگ و مير ناشي از بیماری كرونا در سطح شركت هاي تابعه از طريق دريافت گزارش های آماري روزانه و هفتگي (تهيه بيش از 60 گزارش هفتگي از اقدام های پيشگيرانه بهداشتی/ مدیریتی / فرهنگ سازی) رصد و آمار مبتلايان در سطح شركت هاي تابعه پالايش و پخش به مقامات ذيصلاح از جمله معاون وزير و مديرعامل، مديركل اچ اس ای وزارت نفت و ... ارائه می شود. ضمن آنکه سطوح اضطرار را با توجه به ميزان ابتلاي كاركنان در بازه هاي 14 روزه با هدف تصميم گيري و مديريت هوشمند بيماري در سطح شركت هاي تابعه از طريق كميته هاي سلامت و اضطرار تعيين کرده ایم.» پورراکی با بیان اینکه چالش ها و كمبودهاي شركت هاي تابعه برای پيشگيري و مقابله با كرونا و انجام رايزني ها و پيگيري هاي لازم به منظور رفع نواقص و كمبودها را دنبال می کنیم، می افزاید: «در زمینه پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا می توان به موارد دیگری اشاره کرد که عبارتند از: پاسخگويي به دستگاه هاي نظارتي و حاكميتي در خصوص اقدام های مقابله اي و پيشگيرانه در خصوص این بیماری، از جمله بازرسي كل كشور و انعکاس اقدام ها در فعالیت های مسؤولیت های اجتماعی شرکت، فرهنگ سازی، ایجاد و ارتقای آگاهی در کارکنان در خصوص اعلام هشدارها، نکات بهداشتی و ... به منظور قطع زنجیره تماس کرونا و پیشگیری از شیوع آن، ارائه مشاوره و پیگیری های لازم در زمینه جداسازی کارکنان مشکوک و مبتلای قطعی از محیط کار و نظارت بر حضور ایشان بعد از طی شدن مراحل بیماری و اخذ گواهی سلامت بازگشت به کار، تشدید نظارت ها بر جایگاه های سوخت گیری پمپ های بنزین و رعایت اصول بهداشتی با هدف پیشگیری و مقابله با انتشار ویروس کرونا و كاهش امكان انتقال ويروس و همچنين اخذ كد بهداشتي براي تمامی مجاري عرضه سوخت و همچنين انجام مكاتبه و ارسال دستورعمل هاي لازم با شركت ملي پخش به منظور «پیشگیری و مقابله با انتشار ویروس کرونا در جایگاه های سوخت رسانی»، نظارت مداوم و فعال بر سه دسته از اقدام های پيشگيرانه و مقابله اي با ويروس كرونا در شركت هاي تابعه شامل اقدام های مديريتي، بهداشتي و فرهنگ سازي در سطح شركت هاي تابعه و دريافت گزارش های هفتگي از چگونگي اجرا و پياده سازي اقدام ها در هر يك از شركت هاي پالايشي، مناطق خطوط لوله و مخابرات، طرح هاي ملي مهندسي و ساختمان نفت و همچنين نواحي و مراكز شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي و نظارت و پيگيري مستمر برای حصول اطمينان از برگزاري منظم، هدفمند و باكيفيت كميته هاي سلامت و اضطرار در سطح شركت هاي تابعه با محوريت مباحث پيشگيرانه ابتلا به كرونا و دريافت گزارش ها از مصوبات و اجراي تصميم های ماخوذه در كميته سلامت.»
رئیس اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه اقدام هایی نیز به طور ویژه در سطح ستاد این شرکت انجام شده است، می گوید: «هماهنگی، مشاركت و برگزاری کمیته های سلامت ستاد شرکت ملی پالایش و پخش با محوریت بررسي وضعيت شيوع كرونا و چگونگي قطع زنجيره تماس، چگونگي و برنامه ریزی فرايند انجام معاینات شغلی با توجه به شيوع ويروس كرونا به صورت استقرار تيم سيار پزشکی در ساختمان هاي ستادي و با رعايت پروتكل هاي بهداشتي و... از جمله اقدام های انجام شده در سطح ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است، ضمن آنکه همكاري نزديك و هماهنگي با مديريت توسعه منابع انساني و ادارات ذيربط از ابتداي شيوع كرونا تا كنون در قالب كميته هاي اضطراري سلامت برای كنترل شيوع بيماري كرونا در سطح ساختمان هاي ستادي انجام شده است. نظارت بر اجراي پروتكل هاي بهداشتي ابلاغي از سوي مراجع ذيصلاح و پياده سازي موازين بهداشتي پيشگيرانه ازشيوع كرونا در سطح ساختمان هاي ستادي نیز از جمله مواردی است که دنبال می کنیم.» به گفته او، «پيام هاي آموزشي، فرهنگ سازي و همچنين طراحي و نصب پوسترها، برچسب ها و علایم راهنما با موضوعات بهداشتي در خصوص پيشگيري از شيوع و ابتلا به كرونا در محيط هاي اداري شامل رعايت فاصله اجتماعي، بهبود تهويه، استفاده اشتباه از ماسك، تاثير استفاده درست از ماسك، رعايت اصول بهداشت فردي و ... تهيه شده است، ضمن آنکه دستورعمل هاي ويژه زمان شيوع ويروس كرونا برای پيشگيري و كنترل بيماري نظير الزام های حضور در جلسات، شيوه ضدعفوني سطوح، رعايت الزام های بهداشتي وسايل نقليه در زمان شيوع كرونا، اصول بهداشتي آبدارخانه ها در زمان شيوع كرونا و ... را نیز سرلوحه کار خود قرار داده ایم .»
مديريت و نظارت بر عملكرد اچ اس ای پيمانكاران ستادي از طريق پیگیری، هدايت و نظارت بر فعاليت هاي نمايندگان اچ اس ای پيمانكاران ستادي و بررسي و تاييد عملكرد ماهانه ايشان در خصوص اقدم های نظارتي صورت گرفته در سطح ساختمان ها ست. پورراکی در این باره می گوید: «با سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، برای دريافت ليست مراجعان مبتلا به كرونا در درمانگاه هاي تخصصي و همچنين پيگيري برای اخذ و تهیه ليست كاركنان داراي شرايط خاص و با آسيب پذيري بالا(High Risk) منتج از نتایج معاینات شغلی از سازمان بهداشت و درمان، مشتمل بر کارکنان شرکتی (رسمی، پیمانی و قراردادی) و پیمانکاران ستاد (قراردادهای زیر مجموعه منابع انسانی) و مكاتبه با مدير توسعه منابع انساني به منظور اتخاذ تدابير مديريتي با هدف تامين و صيانت از سلامت اين گروه از كاركنان، از طريق كاهش يا ترك حضور در محيط هاي كاري، هماهنگي و رايزني صورت گرفته است.»
رئیس اچ اس ای و پدافند غیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، مشارکت فعال در مدیریت فرايند شناسایی و درمان و بازگشت به کار مبتلایان به کووید 19 در محیط کار را از دیگر گام های برداشته شده در زمینه مقابله و پیشگیری از ویروس کرونا بیان می کند و می افزاید: «از شرایط بهداشتی و اقدام های مرتبط برای پيشگيري و مقابله با ویروس كرونا در ساختمان های ستادی و نظارت بر عملکرد ناظران اچ اس ای شرکت های پیمانکاری حوزه منابع انسانی بازدید مستمر داشته ایم، ضمن آنکه راه حل های کنترلی/اصلاحي و مقابله ای با انتشار ویروس کرونا در ساختمان های ستادی و انجام مکاتبات و پیگیری های لازم با ادارات ذیربط در این خصوص نیز ارائه شده است. »
برخی پالایشگاه ها، تعمیرات اساسی خود را شروع کرده اند و برای این دوره، برخی از بیرون پالایشگاه می آیند و امکان ناقل بودن ویروس کرونا را دارند. به همین دلیل باید تمهیدات ویژه ای در این زمینه اتخاذ شود تا افراد سالم از غیر سالم، به لحاظ کرونا شناسایی شوند. پورراکی با بیان این مطلب می گوید: «در اين خصوص «دستورعمل شماره 4 ستاد مركزي پيشگيري و مقابله با ويروس كوويد 19 در صنعت نفت ويژه تعميرات اساسي» را به تمامی شركت ها ابلاغ کرده ایم، همچنين به منظور يادآوري و تاكيد بيشتر ملاحظات بهداشتي ويژه زمان انجام تعميرات اساسي، طي مكاتباتی براي شركت هايي كه برنامه تعميرات اساسي داشته اند، ارسال شده است. »
به گفته او، «راهكارهايي كه مي بايست در زمان اجراي برنامه هاي تعميرات اساسي براي پيشگيري از شيوع بيماري كوويد19 به منظور كاهش انتقال بيماري در بين كاركنان، حفاظت از افراد آسيب پذير با ريسك بالا و حفظ عمليات توليد، مداواي مبتلايان و تداوم خدمات پيشگيري از توقف توليد و به حداقل رساندن اثرات نامطلوب بيماري بر سازمان و واحدهاي ذينفع مد نظر قرار گيرد، از سوی مدیریت اچ اس ای تهيه و به شركت هاي تابعه ابلاغ شده است، همچنین متناسب با نیاز قبل از/حین اجرای برنامه های تعمیرات اساسی از وضعیت و میزان رعایت پروتکل های بهداشتی بازدید به عمل آمده است.»
او به برخي الزام ها و اقدام های صورت گرفته برای رصد و شناسایی افراد سالم از غیر سالم به لحاظ کرونا اشاره می کند و می گوید: «هر يك از كاركنان پيمانكار بايد قبل از شروع به كار در دوره هاي آموزشي ايمني و بهداشت با تاكيد بر الزام ها، ملاحظات پيشگيري و مقابله با كوويد 19 حين كار شركت کنند. برگزاري دوره هاي آموزشي حضوري بايد با رعايت فاصله گذاري ايمن، محدوديت تعداد افراد حاضر و رعايت تمامی الزام های بهداشتي انجام شود.كاركنان تعميرات اساسي مي بايست پيش از شروع به كار، نسبت به تكميل سامانه غربالگري كوويد19وزارت بهداشت اقدام کنند و كارفرما موظف است قبل از ورود فرد به سايت عملياتي، تاييديه پيامكي سلامت فرد (از سامانه مربوط به 24 ساعت گذشته ) را رويت کند. ورود كاركنان تعميرات اساسي بر اساس تعداد نفرات ثبت شده در مجوزكار به محوطه صنعتي از طريق سيستم هوشمند كنترل می شود.» رئیس اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران می افزاید: «كاركنان تعميرات اساسي در مبادي ورودی به صورت روزانه تب سنجي و اكسي متري شده و گزارش آن به صورت مكتوب به كارفرما ارائه می شود. در صورت شناسايي فرد مشكوك آلوده به كوويد 19 در كاركنان تعميرات اساسي بر اساس الزام های ارائه شده در فلوچارت تشخيص و درمان بيماري كوويد 19در سطوح ارائه خدمات سرپايي و بستري ابلاغي از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي عمل می شود. در صورت ابتلای افراد به ويروس كوويد 19، پس از طي دوره درمان و نقاهت، ضروري است برای بازگشت به كار براساس الزام های «راهنماي بازگشت به كار شاغلان با احتمال ابتلا به كوويد19» وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ارزيابي صورت گیرد و نتايج به امور اداري و واحد اچ اس ای شركت كارفرماي ذيربط اعلام شود. واحد اچ اس ای كارفرما نیز باید با نظارت دقيق از رعايت این الزام ها در تمامي مراحل تعميرات اساسي اطمينان حاصل کرده و موارد اصلاحي را در اسرع وقت به پيمانكار ابلاغ و رفع آن را پيگيري کند.»
در زمان تعمیرات اساسی، علاوه بر این که واحد بهداشت، وظیفه حفاظت از سلامت کارکنان را به عهده دارد، واحد ایمنی و آتش نشانی نیز مسؤول حفظ جان آنهاست. پورراکی در این خصوص می گوید: «برای انجام ایمن تعمیرات اساسی، موارد مربوط به ایمنی تعمیرات اساسی، مدت ها قبل از انجام تعمیرات اساسی مورد بررسی و برنامه ریزی قرار می گیرد. نخستین موضوع ایمنی تعمیرات اساسی، انتخاب پیمانکار ذیصلاح و مجرب است که این موضوع با ارزیابی های کامل و دقیق صورت می گیرد. پس از انتخاب پیمانکار، جلسات متعددی با هدف توجیه پیمانکار از خطرات فرایندی و محیط شرکت، الزام ها و مقررات ایمنی، معرفی نماینده ایمنی /اچ اس ای پیمانکار، برگزار می شود و در این جلسات دستورعمل های ایمنی / عملیاتی، شرایط اظطراری، نتایج مطالعات خطر، نقشه ها و... به اشتراک گذاشته می شود و می توان گفت برنامه اصلی تعمیرات اساسی از حیث ایمنی مطرح می شود و مورد توافق قرار می گیرد.»
او با بیان اینکه در حین تعمیرات اساسی بررعایت دقیق دستورعمل ها و فعالیت ها بر اساس الزام ها و توافقات صورت گرفته نظارت می شود، تاکید می کند: «برخی از این موارد عبارتند از: بررسی ماشین آلات مورد نیاز و کنترل مستندات فنی آنها، کنترل ابزارها و و ادوات انجام کار برای اطمینان از صحت عملکرد آنها، انجام کار در فضای محصور، کار در ارتفاع، عملیات گود برداری، جوشکاری، برشکاری، ایمنی داربست ها، کنترل اتصال به زمین و. ..، برگزاری جلسات TOOL BOX با هدف یادآوری ایمنی فعالیت ها و یادآوری حوادث TIPIC و علل آنها، آماده به کار بودن تجهیزات و ماشین آلات آتش نشانی، تیم امداد و نجات، آمبولانس، تیم درمان و.... پس از تعمیرات اساسی، انجام PSSR به منظور بررسی ایمنی فرایند قبل از راه اندازی مجدد صورت می گیرد.»
تحولات قیمت های جهانی نفت خام تأثیری بسزا بر روند خرید وسایل نقلیه جدید (خودروهای برقی) و اقتصاد سوخت در ایالات متحده آمریکا خواهد داشت که این شرایط به بازه قیمتی و زمانی مورد انتظار تغییرات هم بستگی دارد. به طور کلی و تاریخی، روندهای صعودی و افزایش قیمت های جهانی نفت خام، آمریکایی ها را به استفاده و خرید خودروها و کامیون های کوچک تر، سبک تر و کم مصرف تر سوق داده و در پی آن نیز روند رشد مصرف بنزین کندتر شده است. در مقابل، روندهای کاهشی و پایین آمدن قیمت های نفت خام سبب شده است آمریکایی ها به وسایل نقلیه بزرگتر، سنگین تر، پر قدرت تر و کم مصرف تر روی آورند و به دنبال این وضع، مصرف بنزین روندی افزایشی به خود گرفته است. تأثیر کامل تحولات قیمت نفت در مصرف سوخت، بیشتر در بازه ای چندساله و در بطن چند تغییر در چرخه اقتصادی، رخ داده، به طوری که پیامدهای متأثر از این رخدادها هم با تردیدهایی روبه رو بوده است. در آینده، اما قیمت های بالاتر نفت خام می تواند تأثیری بسیار بزرگتر و سریع تر بر روند مصرف بنزین داشته باشد؛ زیرا خودروهای تمام برقی و هیبریدی به عنوان جایگزینی مناسب برای خودروهای بنزینی و کامیون های سبک نمایان شده اند. براساس داده های آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده آمریکا (EPA)، تولید خودروهای بنزینی-هیبریدی، تمام برقی و دیگر وسایل نقلیه مصرف کننده سوخت های جایگزین از کل خودروهای به بازار آمده طی سال 2020 میلادی در آمریکا سهمی 11 درصدی داشته است، در حالی که این رقم در سال 2015 میلادی تنها سه درصد بود. قیمت های بالا و گران شدن طلای سیاه به روند استفاده از وسایل نقلیه هیبریدی و برقی شتاب می بخشد؛ زیرا در چنین شرایطی مصرف کنندگان تلاش می کنند هزینه های سوخت را کاهش دهند. نهادهای تنظیم گر (رگولاتری ها) نیز حرکت را به سمت انتقال سریع تر از سوخت های فسیلی به سوخت ها و انرژی های جایگزین هدایت می کنند.
احتمال می رود در صورت افزایش دوباره قیمت نفت، مشابه اوضاعی که در بازه زمانی سال های 2005 و 2014 میلادی رخ داد، مصرف سوخت کاهشی نسبتاً سریع را تجربه کند و تغییر رفتار دائمی رفتار مصرف کنندگان در ایالات متحده آمریکا رقم بخورد.
صرفه جویی در مصرف سوخت خودروها نتیجه انتخاب واحدهای تنظیم گر (که حداقل استانداردهای قانونی را تعیین می کنند)، تولیدکنندگان موتور (که براساس طرح های ابلاغی ازسوی تنظیم گران برنامه های توسعه، تولید و بازاریابی محدوده ای از مدل های مختلف موتور را بر اساس آن پیش می برند) و مصرف کنندگان (که براساس محدوده موجود انتخاب می کنند) است.
در چهار دهه اخیر، آمریکایی ها به طور مشخص همواره خواهان استفاده از وسایل نقلیه بزرگتر، سنگین تر و پرقدرت تر بوده اند، گرایش بلند مدت آمریکایی ها بیشتر به سمت استفاده از خودروهای دارای موتورهای پر قدرت مختص کامیون ها بوده است. براساس گزارش ماه ژانویه 2021 میلادی آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا درباره روند تولید و خرید خودروها، در بازه زمانی سال های 1980 تا 2020 میلادی، سهم خودروهای دارای موتورهای شبیه به سیستم موتورهای کامیون ها و اتاق های بزرگ در وسایل نقلیه تولیدی کارخانه های اتومبیل سازی از 84 درصد به 43 درصد رسیده، در حالی که سهم کامیون های سبک از عدد 16 به 57 درصد ارتقا یافته است. در دوره مورد بررسی، میانگین وزن وسایل نقلیه جدید 949 پوند (29 درصد) و میانگین قدرت موتور 143 اسب بخار (138درصد) افزایش یافته است.
در بازه زمانی یاد شده نیز ترجیح سازندگان موتور برای بازار آمریکا به تولید، بازاریابی و فروش وسایل نقلیه بزرگتر، سنگین تر، پرقدرت تر و ساخت کامیون به جای خودروهای سبک تر بوده؛ زیرا این بازار سودآوری بیشتری داشته است. اما در این بازه بلندمدت و روندهای صعودی و افزایش قیمت نفت، کفه ترازو از طرف خودروهای سنگین تر و پرقدرت تر به سمت خودروهای با مصرف سوخت کمتر سنگینی کرده و این شرایط توأمان آثاری کوتاه مدت و بلند مدت هم در پی داشته است.
تأثیر قیمت نفت
سطوح بالا و افزایش قیمت های جهانی نفت خام از طریق دو روش سبب بهبود اقتصاد مصرف سوخت می شود. نخست، زمانی که قیمت ها بالا باشد، خریداران از محدوده موجود به سمت خودروهای کوچک تر، سبک تر و کم مصرف تر می روند؛ اما این تأثیر تا حدود زیادی کوتاه مدت است و در صورت کاهش دوباره قیمت ها این روند بسرعت معکوس می شود. دوم، قیمت های بالای نفت خام سبب می شود تنظیم گران، سخت گیری ها درباره اجرای استانداردهای مصرف بهینه و اقتصادی سوخت را برای موتورهای مصرفی در آینده افزایش دهند. این تأثیر، بلند مدت است و طی چند سال اتفاق می افتد، به طوری که تضمین ماندگاری بالاتری دارد و در صورت کاهش دوباره قیمت، احتمال فاصله گرفتن از آن کمتر است. برخلاف مصرف کنندگان و تولیدکنندگان موتور، تنظیم گران به دلیل شرایط اقتصادی، امنیت ملی و محیط زیستی تمایل شدیدتری به مصرف بهینه و راهکارهای بهره وری سوخت دارند.
با این حال تمایل واحدهای تنظیم گر به اجرای استانداردهای سختگیرانه برای مصرف سوخت در رویارویی با مقاومت مصرف کنندگان و اعمال فشار ازسوی تولیدکنندگان تا حد زیادی تابعی از قیمت های نفت خام بوده است. روندهای صعودی و افزایش قیمت های جهانی نفت خام سبب می شود نهادهای تنظیم گر، تمایل بیشتری به اعمال استانداردهای سختگیرانه برای مصرف سوخت نشان دهند، از این رو تمایل مصرف کنندگان و تولیدکنندگان نیز به تحمل این استانداردها سوق می یابد.
تأثیر روندهای صعودی و افزایش قیمت نفت بر اقتصاد سوخت، در بازه زمانی سال های 2004 تا 2014، زمانی که قیمت ها در محدوده ای بسیار فراتر از میانگین بلندمدت بودند، به استثنای دوره ای نسبتاً کوتاه پس از بحران مالی سال های 2008 تا 2009 میلادی آشکارتر بود.
میانگین قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال، در بازه زمانی سال های 2005 تا 2014 میلادی به 105 دلار برای هر بشکه رسیده بود، در حالی که در سال های 2000 تا 2004 میلادی تنها در سطوح 40 دلار برای هر بشکه و در بازه زمانی سال های 2015 تا 2021، 61 دلار به ازای هر بشکه داد و ستد شده است. در پاسخ به این شرایط، دولت فدرال آمریکا چند بار سختگیری درباره استانداردهای مصرف بهینه و اقتصاد سوخت را افزایش داد، در حالی که اولویت مصرف کنندگان مصرف بیشتر سوخت بود.
از سال 2005 تا حدود سال 2014 میلادی، روند حرکت از سمت خودروهای با اتاق های سنگین و موتورهای پر قدرت به سمت خودروهای سبک که افزایشی بود، ناگهان معکوس شد و تا حد زیای روندی یکنواخت داشت، به طوری که حرکت نمودار افزایشی هم به سمت استفاده دوباره از موتورهای پر قدرت؛ اما اندکی آرام تر از روندهای پیشین و پسین سوق پیدا کرد.
در نتیجه، مصرف سوخت خودروها در آمریکا طی 10 سال گرانی قیمت های جهانی نفت خام با قیمت ترکیبی 2.25 درصد در در بازه زمانی سال های 2004 تا 2014 میلادی افزایش یافت، در حالی که پیش از آن افت سالانه 0.55 درصدی را نسبت به بازه زمانی 10 ساله پیشین با قیمت های پایین (1994 تا 2004 میلادی) تجربه کرده بود.
برپایه گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، مصرف بنزین در ایالات متحده در سال 2007 میلادی به اوج خود رسید و تا سال 2016 میلادی از این سطح فراتر نرفت.
در کوتاه مدت، تأثیر تحولات قیمت نفت بر اقتصاد سوخت کل ناوگان خودرویی و مصرف بنزین نسبتاً جزیی است.
تدوین و اجرای استانداردهای تازه مصرف سوخت سال ها به طول می انجامد، وسایل نقلیه جدید اکنون تنها سهم اندکی از کل ناوگان خودرویی را تشکیل می دهند و خودروهای قدیمی به آهستگی به دوران بازنشستگی نزدیک می شوند. (چرخش ناوگان سالانه کمتر از 10 درصد است) در عین حال، تأثیر قیمت های بالای نفت روی مصرف سوخت و بنزین با گذشت زمان و با اجرای استانداردهای تازه و اعمال سهم روزافزون ناوگان، افزایش می یابد.
تأثیر طولانی مدت قیمت های بالا در بازه زمانی سال های 2005 تا 2014 میلادی همچنان سبب تقویت اقتصاد سوخت و کند شدن روند رشد مصرف بنزین می شود. چنانچه در چند سال آینده قیمت های جهانی نفت خام دوباره افزایش یابد، احتمال می رود نهادهای تنظیم گر، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان بسیار پرشتاب تر به سمت استفاده از خودروهای هیبریدی و تمام برقی گام بردارند. در نتیجه، این شرایط سبب از بین رفتن دائمی مصرف نفت خام می شود.
منبع : رویترز
مترجم: امیر دشتی
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
دستگاه نوارپیچ خطوط لوله نفت و گازبا تلاش متخصصان صنعت نفت درکارگاه مرکزی تعمیرات منطقه عملیاتی پارسیان درشرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی ساخته شد.
حسن فرخی،جانشین رئیس منطقه عملیاتی پارسیان گفت:متخصصان اداره تعمیرات این منطقه موفق به ساخت دستگاه نوارپیچ خطوط لوله به منظوراستفاده در تعمیرات اساسی و ایمن سازی خطوط لوله شدند.
وی بابیان این که این دستگاه قابلیت نوارپیچی خطوط لوله با قطر24 تا 36 را دارد، افزود: برای ساخت نمونه های دیگر این دستگاه به منظور استفاده در خطوط لوله با قطر کمتر از 24اینچ نیز برنامه ریزی شده است.
جانشین رئیس منطقه عملیاتی پارسیان بااشاره به اینکه این دستگاه به روش مهندسی معکوس وبادو ویژگی کارکرد دستی واتوماتیک ساخته شده است، اظهارکرد: سرعت بخشی به کار وکاهش زمان عملیات نوارپیچی خطوط به ویژه در تعمیرات اساسی،همچنین ایمنی بیشتر از قابلیت های دستگاه نوار پیچ یاد شده است.
فرخی بیان کرد: نوارپیچی (عایق کاری) اولیه و ثانویه بخشی از عملیات ایمن سازی خطوط لوله انتقال نفت و گاز است که دستگاه ساخته شده قابلیت انجام هر دو مرحله را دارد.
وی اظهارکرد:دستگاه جدید برخلاف دستگاه های قبلی که به دور لوله می چرخند، قابلیت چرخش به دور خود رادارد وهمین ویژگی افزون برایمنی بیشتر، در کاهش زمان انجام کار و کمتر خسته شدن افراد مؤثر است.
جانشین رئیس منطقه عملیاتی پارسیان با قدردانی از تلاش های متخصصان مبتکر این منطقه عملیاتی، آمادگی متخصصان اداره تعمیرات این منطقه را به منظور همکاری با دیگر مناطق برای ساخت این دستگاه اعلام کرد.
منطقه عملیاتی پارسیان یکی ازمناطق پنج گانه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی است که چهارمیدان فعال گازی تابناک، هما، شانول و وراوی را درجنوب استان فارس و در مجاورت شهرستان های لامرد، مهر،خنج و پارسیان راهبری و خوراک مورد نیاز پالایشگاه گاز پارسیان را تأمین می کند.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
عملیات پاکسازی 20هزار تن خاک آلوده به ترکیبات نفتی مرکز انتقال نفت گندمکار در حوزه عملیاتی شکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان با استفاده از روش های دوستدار محیط زیست آغاز شد.
کیوان صمیمی، رئیس حفاظت از محیط زیست شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: پروژه پاکسازی به روش زیستی در این مقیاس برای نخستین بار در کشور انجام می شود و در دنیا هم کم نظیر است.
وی با اشاره به اجرای این پروژه باهمکاری پژوهشگاه صنعت نفت افزود: دراین روش از فناوری بایوپایل استفاده شده است و ترکیبات آلاینده با کمک میکروارگانیسم های بومی تجزیه کننده ترکیبات نفتی درمدت زمانی حدود یک سال به آب، دی اکسید کربن و زیست توده تبدیل می شوند.
رئیس حفاظت ازمحیط زیست شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران با بیان اینکه در روش یاد شده، پاکسازی خاک با تلفیق روش های میکروبی وگیاه پالایی وبدون استفاده از ترکیبات شیمیایی انجام می شود، تأکید کرد: با تکمیل فرآیند زیست پالایی، خاک آلوده نه تنها پاکسازی می شود، بلکه به خاکی حاصلخیز و زیستگاهی مناسب برای از سرگرفتن فعالیت موجودات زنده از جمله گیاهان تبدیل می شود.
شرکت پایانه های نفتی ایران
دریانوردان شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان دریانوردان نمونه کشوری انتخاب شدند.
ناخدا غلامرضا جعفرگنجی، رئیس عملیات کشتیرانی پایانه نفتی خارک و ناخدا شاهپور کیانپور برجویی، رئیس عملیات کشتیرانی پایانه میعانات گازی عسلویه در آیین گرامیداشت روز دریانوردی که باحضورمحمد اسلامی، وزیر راه وشهرسازی، مدیران ارشد سازمان های دریایی کشور و دریانوردان نمونه در فضای باز ساختمان ستاد سازمان بنادر و دریانوردی کشور در تهران برگزار شد، به عنوان دریانوردان نمونه کشوری انتخاب شدند. عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: کارکنان تلاشگر این شرکت در این سال هایی که کشور با تحریم های ظالمانه بین المللی روبه رو بوده و با وجود همه فراز و نشیب هایی که وجود داشته است، با الطاف الهی و حمایت های اثربخش ومستمر وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران و تلاش های جهادی، توانسته اند مأموریت اصلی و وظایف محوله در حوزه های صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور را به نحو ایمن و به موقع انجام دهند.
وی افزود: تلاشگران ومتخصصان دربخش های مختلف ازجمله مدیریت عملیات، با ابتکار عمل و استفاده از توان داخل تهدیدها را به فرصت هایی بی نظیر تبدیل کرده اند.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ادامه داد: این تلاشگران حوزه های عملیات دریایی باتوان علمی وتخصصی، نقش مهمی درانجام مأموریت اصلی شرکت درقالب دریافت، ذخیره سازی، صادرات وعملیات پهلودهی وجداسازی نفتکش داشته اند وتوانسته اند در پشتیبانی و کمک به تداوم پایدار تولید نفت و گاز کشور نقش آفرین باشند.
وزارت نفت
طرح های برترحوزه فناوری اطلاعات وارتباطات صنعت نفت درسال 1399 ازسوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت اعلام شد. طرح های سیستم مالی شرکت ملی نفت ایران،راه اندازی گذرگاه سرویس های سازمانی شرکت ملی گاز،سامانه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی،طرح جامع مخابرات شرکت ملی گاز،سامانه ارسال اطلاعات ایستگاه های گاز شرکت گاز استان گیلان، داشبورد مدیریت فرآیندهای شرکت پالایش نفت آبادان و سامانه اطلاعات مدیریت عملیات (سامع)شرکت پالایش نفت آبادان به عنوان طرح های برتر ازسوی اداره کل فناوری اطلاعات و توسعه دولت الکترونیک معرفی شدند.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
رئیس پایانه صادراتی بندرماهشهر گفت: با اجرای طرح توسعه، ظرفیت ذخیره سازی این پایانه صادراتی با50 درصد افزایش ازیک میلیارد لیتر به یک میلیارد و500میلیون لیتر و توان پهلوگیری کشتی ها دراین بندر از 45هزار تن به 105هزار تن رسیده است.
حسین علیزاده بااشاره به ضرورت افزایش ظرفیت ذخیره سازی فراورده های نفتی و توان انتقال صادراتی این پایانه اظهارکرد: موضوع توسعه این پایانه با توجه به زمینه سازی برای افزایش تولید فراورده های نفتی پالایشگاه نفت آبادان و مجتمع های همجوار ازحدود سال 1385 در دستور کار قراردارد.
وی گفت: اجرای این پروژه از سال 86وارد مرحله اجرا شد وتا سال 98به پیشرفت 80 درصدی رسید، اما دردوسال گذشته مهم ترین بخش کار یعنی ظرفیت انتقال و پهلوگیری پایانه بیش از دو برابر شده است.علیزاده با اشاره به اینکه از هشت بارانداز فعال در این پایانه، هم اکنون پنج بارانداز به طور کامل با تنوع فراورده های نفتی، عملیاتی شده است، تصریح کرد: قدرت انتقال فراورده در پایانه صادراتی ماهشهربه سه برابر افزایش داده وقدرت عرضه را بیش از تقاضا کرده است؛ این مهم نیزخدمات رسانی به کشتی ها را به مقدار قابل توجه ای افزایش داده است.وی مهم ترین هدف توسعه پایانه صادراتی بندرماهشهر راگره گشایی و رفع تنگناها در حوزه صادرات وذخیره فراورده های نفتی عنوان و اظهارکرد: با وجودتنگناهایی که داشته ایم، توانسته ایم درآمدهای صادراتی از محل توسعه این پایانه را حداقل دو برابر کنیم.رئیس پایانه صادراتی بندرماهشهر بابیان اینکه بندرصادراتی ماهشهر قدمتی 85 ساله دارد و با هدف زمینه سازی برای صادرات فراورده های نفتی ساخته شده است، تأکید کرد: این بندر در زمان جنگ تحمیلی به دلیل دور بودن ازتیررس حمله ها، یکی ازبنادر راهبردی کشوربوده است وهمچنان از بنادر مهم صادراتی به شمار می آید.رئیس پایانه صادراتی بندرماهشهر اظهارکرد: با توجه به اقدام های انجام شده، این بندر به یکی از بنادر راهبردی ایران بدل می شود؛ زیرا درخاورمیانه نیز چنین ظرفیتی نداریم.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
مرکز سلامت کار و درمانگاه مرکزی صنعت نفت پس از تکمیل مراحل نوسازی، بهسازی و تأمین تأسیسات و تجهیزات روزآمد، به بهره برداری رسید. فرخ علیخانی،معاون تولید شرکت ملی نفت ایران در آیین بهره برداری از طرح نوسازی و بهسازی مرکزسلامت کار و درمانگاه مرکزی صنعت نفت که به همراه جمعی از مدیران و دست درکاران اجرای این طرح برگزارشد، گفت: مدیریت شرکت ملی نفت ایران با پذیرش هزینه های نوسازی و بهسازی این مرکز، نقشی بسزا در راه اندازی دوباره آن داشتند و نباید از نقش اثرگذار گروه بهداری نیز غافل شد، چراکه این گروه از ابتدا تا پایان کارمسئولیت اجرایی پروژه را برعهده داشته اند. سیدمهدی هاشمی،مدیرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت نیزدرآیین بهره برداری از مرکز سلامت کار و درمانگاه مرکزی صنعت نفت با تأکید براین مهم که حداکثر سلامت کارکنان صنعت نفت باید تضمین شود،عنوان کرد: به این منظور،بهداشت و درمان صنعت نفت باید نسبت به ارائه آمار مربوط به مراکز درمانی زیر پوشش خود به صورت هفتگی یا ماهانه اهتمام ویژه ای داشته باشدومدیران نیزباید برمشکلات و دغدغه های کارکنان مجموعه واقف و از اقدام های بهداشت و درمان برای رفع آن آگاهی لازم را داشته باشند. وی بابیان اینکه باید تدابیر لازم به منظور کاهش تراکم بیمار درحوزه درمانگاهی اندیشیده شود،افزود:ازدحام کارکنان درمراکزدرمانگاهی باید کاسته شود واین مهم نیازمند فرهنگ سازی گسترده است. مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تصریح کرد: سیستم بهداشت و درمان به شدت متأثر از فشار کار وخستگی مفرط است ودرعین حال، انتظار بی مورد از کادر درمان نیز به نوبه خود مشکل زا خواهد بود.
هاشمی تصریح کرد:لازم است مدیران منابع انسانی چهارشرکت اصلی طرحی را برنامه ریزی واجرایی کنند تاازازدحام موجود در مرکزجلوگیری شود واین مرکزبتواند به صورت منظم تری ارائه خدمات دهد. وی گفت: هم اکنون که توسعه فیزیکی این مرکز درمانی محدود شده است، باید شرایطی ایجاد کنیم تا کارآمدی آن ارتقا یابد. محمدرضا کاظمی آشتیانی،رئیس بیمارستان مرکزی صنعت نفت تهران نیزهدف اصلی از راه اندازی مرکزسلامت کار را کم کردن فشارکار کادر درمان بیمارستان نفت تهران عنوان و اظهارکرد:این مرکزدر زمینه طب کار،معاینات دوره ای وارائه خدمات اورژانسی وسرپایی به کارکنان متعدد درساختمان های مرکزی صنعت نفت راه اندازی شده است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
عملیات زیرسطحی توسعه میدان های چلینگر و گرنگان با استقرار دکل حفاری در موقعیت طرح توسعه این میدان ها، به عنوان یکی از بسته های قراردادی طرح توسعه 28مخزن مناطق نفت خیز جنوب وارد مرحله اجرایی شد.
آماده سازی موقعیت حفاری دومین چاه این طرح نیزدرحال اجراست وطبق برنامه زمان بندی، کار حفاری چاه دوم در دو ماه آینده آغاز می شود. میدان های چلینگر وگرنگان در مجاورت هم و درحوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران قرار دارند و طرح توسعه آنها دریک قرارداد،در قالب طرح های نگهداشت و افزایش تولید به شرکت گلوبال پتروتک کیش واگذار شده است.
دراین طرح دربخش زیرسطحی، حفاری پنج حلقه چاه جدید و دربخش روسطحی، تبدیل مجموعه تفکیک گر سرچاهی چلینگر-3 به واحد تفکیک و تقویت فشار نفت،نصب تلمبه های انتقال نفت با ظرفیت 30 هزار بشکه در روز، احداث واحد تفکیک و تقویت فشار گرنگان و احداث چند رشته خط لوله انتقال نفت و گاز در دستور کار قرار دارد.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: این شرکت وشرکت صنعتی دریایی ایران(صدرا) بااستفاده ازتوانمندی ها و ظرفیت های مشترک می توانند حضوری مؤثر در توسعه میدان های نفت و گاز وساخت دستگاه های حفاری دریایی درآب های خلیج فارس داشته باشند. حمیدرضا گلپایگانی درنشست بامدیرعامل شرکت صنعتی دریایی ایران در اهوازگفت: این دو شرکت باتوجه به موارد پیش گفته در تعامل موثربایکدیگر قادرخواهند بود سهم قابل توجهی از بازار حفاری منطقه را به خود اختصاص دهند.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران اظهارکرد: براین باورم که دو شرکت قادرخواهند بود درهمکاری مشترک، توفیق های بزرگی دراجرای پروژه های ملی ومنطقه ای دردریا کسب کنند و با تبادل تجربیات ودانش فنی متخصصان وامکانات وتجهیزات موجوددر دوشرکت، برنامه اجرایی برای ساخت دکل های حفاری دریایی در دستور کار قرار گیرد.
دراین نشست، علی زارعی، مدیرعامل صدرا نیزضمن معرفی توانمندی های مجموعه صدرا گزارشی از فعالیت پروژه های فراساحل،خشکی و زیربنایی، کشتی سازی، پروژه های مرتبط بانفت،گاز وپتروشیمی، بارگیری وحمل سازه های دریایی،گستره جغرافیایی فعالیت، سرمایه گذاری ها وچشم انداز پیش روی شرکت ارائه کرد. وی تاکید کرد:همکاری وهم افزایی با شرکت ملی حفاری ایران سبب خرسندی است و از توسعه روابط و همکاری های مشترک در همه بخش ها استقبال می شود. درنشست مدیران دو مجموعه ملی حفاری ایران وصدرا،ضمن تأکید برتنظیم ومبادله تفاهمنامه همکاری،مقررشد کارشناسان شرکت صدرا با هماهنگی مدیریت عملیات حفاری دریا شرکت ملی حفاری ایران از دستگاه های حفاری این شرکت در دریا که نیاز به بازسازی دارند، بازدید و گزارشی از بازرسی فنی و شرح کار تنظیم کنند.
شرکت ملی حفاری ایران درسه ماه نخست امسال موفق به ارائه 886مورد عملیات خدمات فنی در گستره شرکت های بهره برداری نفت و گاز در مناطق خشکی و دریایی کشور شد.
فرشید قاسمی، مدیر خدمات فنی شرکت ملی حفاری ایران گفت: خدمات ارائه شده از ابتدای فروردین ماه تا پایان خردادماه امسال به تفکیک شامل 43عملیات اسیدکاری ویژه و گسترده، 252 عملیات سیمانکاری، 336عملیات تزریق پذیری، 48 مورد لوله مغزی سیار و 78مورد آزمایش چاه با ساق مته بوده است.
وی پنج عملیات حفاری با هوا،9موردحفاری به روش فروتعادلی، یکصد عملیات لوله گذاری چاه، دو مورد نصب آویزه و 13 عملیات آزمایش بهره دهی چاه را بخش دیگری از خدمات این مدیریت در مدت پیش گفته اعلام کرد. مدیرخدمات فنی شرکت ملی حفاری ایران گفت: این شرکت هم اکنون باشرکت های زیر مجموعه شرکت ملی نفت ایران ازجمله شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت فلات قاره، نفت مناطق مرکزی،مهندسی و توسعه نفت، نفت وگاز اروندان ومدیریت اکتشاف و همچنین شماری از شرکت های بخش خصوصی همکاری و هم افزایی مستمر دارد.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مشعل 42 متری چاه- 43 منطقه عملیاتی خانگیران سرخس بابهره گیری از توان پیمانکاران داخلی جمع آوری و به منظور نصب به موقعیت جدید (چاه- 77) منتقل شد.
سیدعلی مصطفوی،رئیس مهندسی و ساختمان شرکت بهره برداری نفت و گازشرق درباره برچیدن تأسیسات مشعل چاه -43خانگیران گفت: گازتولیدی چاه - 77خانگیران از نوع گاز ترش است، از این رو نیاز بود درمرحله دوم راه اندازی این چاه، مشعل و تأسیسات جانبی آن نیز نصب شود.
وی افزود: با توجه به نبود امکان ادامه بهره برداری از چاه- 43 خانگیران در لایه گاز ترش و تکمیل این چاه در لایه شیرین مخزن، در عمل مشعل و تأسیسات آن بدون استفاده مانده بود و این مهم امکان انتقال تأسیسات یادشده را به محل چاه گاز ترش شماره- 77 آسان کرد.
رئیس مهندسی و ساختمان شرکت بهره برداری نفت وگاز شرق با تأکید بر ضرورت استفاده از مشعل در چاه های گاز ترش تصریح کرد: مشعل و تأسیسات جانبی آن در تولید ایمن از چاه وکاهش وجلوگیری از آلودگی های زیست محیطی بسیار حائز اهمیت است ونقشی بسزا ایفا می کند.
چاه- 77 ازچاه های گاز ترش منطقه خانگیران است که درسال 98 و درطرحی ضربتی به منظور تحقق تعهدهای تولید گاز درفصل زمستان درمدت زمان کمتر ازسه ماه از سوی اداره مهندسی و ساختمان شرکت بهره برداری نفت و گازشرق راه اندازی و اواخر پاییزهمان سال نیزعملیاتی شد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ازبرنامه ریزی برای مدیریت لجن های نفتی و به صفر رساندن احتمال آلودگی زیست محیطی و ایجاد زنجیره ارزش در این بخش خبر داد. علیرضا قاسمی نژاد، رئیس ایمنی، بهداشت، محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران این شرکت درنخستین نشست کارگروه لجن های نفتی تولیدی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت:باتوجه به برنامه ریزی زیست محیطی انجام شده و تأکید بر صیانت از محیط زیست و توسعه پایداردرچارچوب قوانین و ضوابط سازمان حفاظت محیط زیست وشرکت ملی نفت ایران، تعیین تکلیف لجن های نفتی و مواد زائد تولیدی ناشی ازپسماندهای صنعتی در دستور کار قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه این کارگروه در حوزه ستادی شرکت که در آن نمایندگانی از مدیریت تولید، مدیریت امور فنی، اچ اس ای و قراردادها عضویت دارند، فعالیت می کند، افزود: به دنبال نشست های متعدد درباره برنامه ریزی و تعیین تکلیف اسلج های نفتی مخاطره آمیز و بازدید کمیته تخصصی موردنظر، مقرر شد به منظور تحقق این برنامه، نسبت به واگذاری پسماندها از طریق مزایده عمومی، زمینه رفع آلاینده های نفتی فراهم شود.
رئیس ایمنی، بهداشت، محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اعلام کرد:براساس مصوبه نخستین نشست کارگروه یادشده،کارگروهی متشکل ازنمایندگان مدیریت تولید و اچ اس ای درمنطقه چشمه خوش حضوریافت وبا همراهی مسئولان ذی ربط منطقه و ناحیه دهلران درباره برآورد حجم وتخمین کیفیت لجن های نفتی موجود در این موقعیت ها اقدام شد.
پالایشگاه بید بلند
مدیرعامل شرکت پالایش گازبیدبلند ازافزایش 33 درصدی دریافت خوراک دراین مجموعه در سه ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد.
علی محمد پوررضا اظهار کرد: همسو با داخلی سازی قطعات و تجهیزات واحدهای پالایش گاز،باتکیه بر توانایی نیروهای متعهد صنعت گاز وشرکت های توانمند داخلی،همه تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه از داخل تأمین می شود. وی داخلی سازی چرخ دنده های توربین بخار،ساخت انواع پمپ های فرآیندی، جایگزین کردن مواد شیمیایی داخلی به جای مواد خارجی،همچنین ساخت انواع مخازن و مبدل های حرارتی و دیگر قطعات مورد نیاز را ازجمله اقدام های به ثمر نشسته در پالایشگاه بید بلند برشمرد. مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند همچنین با تاکید بر رعایت الزام های ایمنی در تأسیسات این پالایشگاه تصریح کرد: رسیدن ساعات کارکرد بدون حادثه به رقم بیش از 6میلیون نفر-ساعت، نشان دهنده اهتمام جدی به رعایت الزام های ایمنی است.
پوررضا با اشاره به شرایط کرونایی نیزاظهارکرد: بنابرتصمیم های کمیته سلامت پالایشگاه وبه منظورحفظ سلامت کارکنان، لوازم مورد نیاز حفاظت فردی مانندماسک ومواد ضد عفونی به طورمستمرمیان کارکنان پالایشگاه توزیع می شود وگروه پشتیبانی نیزغربالگری افراد را در دستور کار دارد تا از روند اشاعه ویروس کرونا جلوگیری شود.
به گفته وی، چنانچه افرادی مشکوک ومبتلا به کرونا باشند، باهماهنگی مسئولان ذی ربط قرنطینه خانگی برای آنها صادر می شود.
شرکت ملی گاز ایران
رئیس بازرسی فنی شرکت ملی گاز ایران از آماده سازی بانک اطلاعاتی بازرسان در این شرکت خبر داد.
مهدی علیپور لیلی در نشست استقرار سیستم های مدیریت دارایی فیزیکی شرکت گاز استان ایلام گفت:بنابراقدام های انجام شده،تلاش شده است تابانک بازرسان درشرکت ملی گاز ایران تعریف شود به طوری که با این کار از ورود افرادغیرمتخصص جلوگیری و زمینه ورود افراد با تخصص و دارای تجربه به این موضوع مهم فراهم شود. رئیس بازرسی فنی شرکت ملی گازایران گفت: بازرسی فنی مسئول و متولی کیفیت سلامت تجهیزات، پایداری تولید،جلوگیری از نصب کالای غیر استاندارد و استفاده از توان داخلی و کنترل کیفی کالا در زمینه های مختلف است. علیپور تصریح کرد: امور بازرسی فنی متولی مدیریت دارایی فیزیکی شرکت ملی گاز ایران و انجام بازرسی های فنی، یکی از مأموریت های این امور است.
وی با بیان اینکه ممیزی دوره ای شرکت های تابع شرکت ملی گاز ایران درحال انجام است، گفت: به یقین دراین ممیزی،مشکلات ادوار گذشته بررسی وسیاست های جدید بازنگری خواهد شد تا شاهد کیفیت خوب در همه زمینه ها باشیم.
پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان
مدیرشرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان ازگازسوزشدن سه هزار و174دستگاه خودرو عمومی با استفاده از تسهیلات وزارت نفت خبرداد.
امین روستایی گفت:این تعداد ازابتدای طرح تبدیل رایگان خودروهای عمومی تاکسی و وانت بارتا کنون گاز سوزشده اند. وی با اشاره به اینکه پروژه دوگانه سوزشدن خودروهای اینترنتی و آژانس (اسنپ) نیز در دست اجراست، از گازسوز شدن 52 دستگاه خودرو (اسنپ)خبر داد. روستایی با بیان اینکه هزینه ها برای گازسوزکردن خودروها، نسبت به ظرفیت مخازن و تجهیزات لازم ونوع خودرو متفاوت است، اظهار کرد: به طورمیانگین دوگانه سوز کردن هر خودرو حدود 100 میلیون ریال هزینه بردارد و وزارت نفت این هزینه را تقبل کرده است. وی ادامه داد: کارشناسان منطقه، به طور مستمر از هفت کارگاه مجاز تبدیل دراستان بازدید و نحوه انجام کار آنها را ازنزدیک نظارت وپایش می کنند. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان با بیان این که تنوع بخشی در سبد سوخت مزیت های متعددی دارد،تصریح کرد:درادامه سیاست های حمایتی وزارت نفت، تمام هزینه های گازسوزکردن خودروهای عمومی(تاکسی ووانت بار) وحدود80 درصد بار هزینه های مورد نیاز برای گازسوزکردن مسافربرهای اینترنتی و آژانس ها رایگان است. روستایی اظهار کرد: برای هر دو دسته از مشمولان طرح،متقاضیان باید درسامانه اینترنتی GCR.NIOPDC.IR ثبت نام کنندوباانتخاب کارگاه مورد نظر خود،بادریافت کد رهگیری در صف انتظار برای دوگانه سوز کردن خودروی خود قرار گیرند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان گفت: بیش از دو درصد سهم کل مصرف گازطبیعی فشرده (سی ان جی) کشور درسال گذشته، مربوط به استان همدان بوده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس از افزایش شمار مجاری عرضه فرآورده های نفتی این حوزه عملیاتی به 296 باب خبر داد.
امیر بنی کریمی گفت:این مهم در پی بهره برداری ازچهارجایگاه عرضه سوخت با سرمایه گذاری 900 میلیارد ریالی بخش خصوصی درسه ماه نخست امسال محقق شده است. وی افزود:«مهرگان» و«پرهام» درناحیه مرودشت و«شایلین» و«خسروانی» درناحیه مرکزی،جایگاه هایی هستند که درسه ماه نخست امسال بهره بردرای از آنها آغاز شده است. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس با اشاره به کسب رتبه دوم منطقه در تعداد مجاری عرضه سوخت درکشور افزود: با بهره برداری از این پروژه ها، شمار مجاری عرضه سوخت مایع (بنزین و نفت گاز)درسطح استان به 296 باب رسید که 42 باب آن در قالب مجتمع خدمات رفاهی احداث شده اند. بنی کریمی تأمین وتوزیع به موقع وایمن سوخت را ازوظایف اصلی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی برشمرد و اظهارکرد:با بهره برداری از این جایگاه ها،زمینه اشتغال مستقیم برای 60 نفر فراهم شده است. به گفته وی هم اکنون در استان فارس 35جایگاه عرضه سوخت مایع و 10جایگاه سی ان جی در حال احداث است که 20 تا 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارند. بنی کریمی گفت: به منظورتحقق سیاست های شرکت واستفاده ازتوان بخش خصوصی وجذب سرمایه گذاردربخش عرضه فرآورده های نفتی،شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس توانسته باایجاد راهکارهای لازم دربهارامسال 900 میلیارد ریال جذب سرمایه در حوزه توسعه مجاری عرضه داشته باشد.
بنی کریمی باقدردانی ازعوامل چرخه سوخت رسانی به ویژه مالکان مجاری عرضه سوخت در تأمین و توزیع به موقع فرآورده های نفتی به ویژه در زمان های اوج شیوع ویروس کووید-19دراستان فارس،مکان یابی اصولی ومنطقی جایگاه های سوخت را ازاولویت های شرکت ملی پخش به منظور دسترسی وسوخت رسانی مطلوب تر به مردم برشمرد.
وی کنترل و پایش دوره ای برفرآیند سوخت رسانی به ویژه مجاری عرضه سوخت را مهم خواند و افزود: درسه ماه نخست امسال همه سه هزار و 850 نازل فعال سوخت استان فارس به سیله کارشناسان منطقه و اداره کل استاندارد پایش شده اند.
وزیرنفت در پیامی درگذشت علی محمد رنجبر، استاد مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف را تسلیت گفت.
متن پیام بیژن زنگنه به شرح زیر است:
« اناالله واناالیه راجعون
ضایعه درگذشت دوست وهمکار ارجمند،جناب آقای علی محمد رنجبر،استاد مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف را به همسر وخانواده محترم ایشان،دوستان وهمکاران و جامعه فنی و مهندسی و صنعت برق کشور صمیمانه تسلیت عرض می کنم. ایشان سال ها در وزارت نیرو، مسئولیت معاونت برق و سپس معاونت انرژی را برعهده داشتند و منشأ خدمات باارزشی برای صنعت برق کشور بودند. در بخشی از این سال ها نیز اینجانب افتخار همراهی با این مرد شریف، بااخلاق، دانشمند و خدمت گزار را داشتم. ازخداوند متعال برای آن عزیز سفرکرده رحمت وغفران واسعه وبرای بازماندگان محترمشان صبر و اجر مسئلت می کنم.»
به دستورفرزین مینو،معاون توسعه مدیریت وسرمایه انسانی وزیر نفت،هیئتی متشکل ازمدیران این معاونت به منظورپیگیری مشکلات کارکنان شاغل درمنطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در این منطقه مستقر شدند. مدیران کل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری، تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی و منابع انسانی ستاد وزارت نفت، اعضای تشکیل دهنده این هیئت هستند که با هدف رسیدگی به مسائل و مشکلات کارکنان شاغل درشرکت های مستقر درمنطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، درعسلویه مستقر شده اند. این هیئت درنشست هایی مشترک بانمایندگانی ازنیروهای رسمی، قراردادی و پیمانکاری، در حال پیگیری مشکلات و مسائل کارکنان هستند.
شرکت نفت فلات قاره ایران
سامانه های خودکارمهار آتش پایانه شناورفرآورشی کوروش وسکوی سرچاهی لایه نفتی پارس جنوبی،باتلاش واحدهای ابزاردقیق،ایمنی وبهره برداری بابیش از740نفر-ساعت کار تعمیراتی راه اندازی وعملیاتی شد. سامانه مهارآتش CO2 مربوط به اتاق برق،ابزار دقیق وسامانه Deluge سکوی سرچاهی به دلیل راه اندازی نشدن اصولی از ابتدای تحویل گیری پروژه، خارج از سرویس بود و رفع ایراد از این سامانه ها از پارسال در دستور کار منطقه عملیاتی کیش و کارکنان پایانه شناور فرآورشی کوروش قرارگرفت. رفع عیب ازشیرهای سیلندرنیتروژن پایلوت، تست سیلندرهای CO2، عملیاتی کردن سامانه خودکار کاهش وزن سیلندر واتصال آن به DCS، اصلاح سیم کشی سامانه و DCS مربوط،همچنین تست عملکرد سیگنال ها،فرمان ها و آلارم ها،مجموعه عملیات راه اندازی این سامانه خودکار را شامل می شوند.
کارکنان عملیاتی مناطق شش گانه شرکت نفت فلات قاره ایران در نامه ای ازعلیرضا سلمان زاده،مدیرعامل این شرکت به دلیل تلاش ها وپیگیری های همه جانبه اش برای اصلاح محدودیت های حقوق و دستمزد همکاران عملیاتی قدردانی کردند. دراین نامه قدردانی آمده است: «امروز روز بزرگی برای متخصصان صنعت بزرگ نفت و گاز است که به واسطه تنگ نظری های قانونی، چند ماه را بدون یاور در زیر فشارهای حقوقی قرار گرفته بودند و تنها ملجأ و امیدشان در طومارها و نامه ها مدیرعاملی بود که از روز اول خود را همچون برادری برای کارکنان قرار داده است. تاریخ صنعت نفت فراموش نخواهد کرد که در سخت ترین روزها و به دنبال درخواست های به حق همکاران محترم،مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران تمام قد درکنار کارکنان عملیاتی ایستاد و درسکوت خبری و بدون تبلیغات و نمایش با تلاش و پیگیری همه جانبه و قبول همه تبعات با بسیاری از مراجع تأثیرگذار برای اصلاح محدودیت حقوق همکاران مذاکره و رایزنی کرد و همراه و همدم همکاران عملیاتی شد. ان شاءالله با مصوبه هیئت دولت که تدوین طرح اولیه و پیش نویس آن به بازدید مسئولان از سکوی سلمان بازمی گردد، این دغدغه کارکنان برطرف می شود.
منطقه 6 عملیات انتقال گاز
مدیر منطقه 6عملیات انتقال گاز از پایان موفقیت آمیز اتصال خط 30 اینچ نیروگاه برق هنگام به خط 30 اینچ غرب بندرعباس منشعب ازخط هفتم سراسری و تزریق گاز خبر داد. علیرضا عربلو هدف از اجرای این عملیات را توسعه شبکه انتقال گاز و تأمین گاز مصرفی نیروگاه برق جزیره هنگام برای آغاز بهره برداری اعلام کرد.
وی با اشاره به اهمیت تأمین سوخت گاز طبیعی برای نیروگاه هنگام گفت: این عملیات در دو روز متوالی و با همکاری شرکت گاز استان هرمزگان در هوای بسیار گرم انجام شد.
فرزند بزرگوار امام رضا(ع) پس از شهادت آن حضرت در سرزمین خراسان به امامت رسید. امام جواد(ع) در شرایطی بسیار سخت و دشوار رهبری شیعیان را بر عهده گرفتند و با حسن خلق و سلوک ویژه شان که بر سبیل پدران پاک شان بود، توانستند شیعه را هدایت کنند. آنچه پیش روی شماست، نگاهی بسیار مختصر و کوتاه به شرایط زندگی و ویژگی های اخلاقی امام نهم شیعیان است که در ادامه می خوانید:
امام نهم كه نامشان «محمد»، كنیه شان «ابو جعفر» و معروفترین القاب ایشان «تقی» و «جواد» است، در ماه رمضان سال 195 هجری قمری در شهر «مدینه» دیده به جهان گشودند. پدر آن حضرت علی بن موسی الرضا(ع) امام هشتم شیعیان بود. مادر ایشان نیز «سبیكه» نام داشت كه از خاندان «ماریه قبطیه» همسر پیامبر اکرم(ص) به شمار می رفت و از نظر فضائل اخلاقی در درجه والایی قرار داشت و برترین زنان زمان خود بود؛ به طوری كه امام رضا(ع) از ایشان به عنوان بانویی منزه و پاكدامن و با فضیلت یاد می كردند.
دلیل شناخت کمتر نسبت به امام جواد(ع)
امام جواد(ع) به دو دلیل در بین مردم نسبت به دیگر امامان(ع) کمتر شناخته شده هستند:
1.کمی سن و کوتاه بودن عمر آن حضرت(ع): بنابر آنچه در تاریخ آمده است، امام جواد(ع) در 8 سالگی به امامت رسید و در 25 سالگی به شهادت رسید. کوتاه بودن عمر حضرت امام جواد(ع) یکی از دلایلی است که می توانیم بگوییم کمتر در بین مردم مطرح شده اند. اما در واقع مطابق آنچه در منابع حدیثی شیعه آمده، ما در مورد امام جواد(ع) معارف کم نداریم، یعنی دانستنی ها و مطالب زیادی داریم که متاسفانه اینها کمتر در میان شیعان مطرح شده است. اگر نویسندگان و اهل تحقیق بتوانند در این زمینه میراث فرهنگی و علمی زندگی دوران امام جواد(ع) را برای مردم تشریح و مطرح کنند، شاید بتوان گفت که آنچه در مورد امام نهم حضرت جواد(ع) وجود دارد، نسبت به ائمه دیگر کمتر نیست.
2. شرایط خاص دوران امام جواد(ع): امام جواد(ع) در دوره و زمان خاصی از تاریخ زندگی می کردند که با پیچیدگی ها و مسائلی روبه رو بود که در زندگانی سایر امامان شیعه(ع) کمتر وجود داشت. امام جواد(ع) در دوران حکومت «مأمون» و «معتصم» عباسی زندگی کردند. در این دوران حکومت عباسیان در افولی قرار گرفته بود که با مرگ مأمون عباسی و قدرت گرفتن معتصم، روند آن سرعت بیشتری گرفته بود. این افول قدرت عباسیان موجب سخت گیری های بسیار بیشتر و ایجاد محدودیت های سنگین تری علیه امام نهم شیعیان حضرت امام جواد(ع) شد. اساسا پس از شهادت امام رضا(ع) شرایط سیاسی و اجتماعی برای ائمه بعدی بسیار مشکل تر شد چرا که حکومت وقت از هر گونه تحرک و ظرفیت های سیاسی- اجتماعی علیه خودش بیمناک بود.
1. اخلاق حسنه
حضرت جواد الائمه(ع) این ویژگی را از جد بزرگوارشان پیامبر مکرم حضرت محمدبن عبدالله(ص) به ارث بردند. در قرآن هم تاکید شده که مسلمانان از اخلاق پیامبر(ص) الگو و سرمشق بگیرند، به مسلمانان توصیه شده که در رفتار و زندگی خودشان در تمام مراحل باید از پیامبر(ص) الگو بگیرند. فرزندان پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) مانند پیامبر بزرگوار(ص) آراسته به آن اخلاق نیکو و حسنه هستند.
2. علم فراوان
یکی از ویژگی های دیگر امام جواد(ع)، علم فراوان و وسیع ایشان است؛ چنانکه پدران بزرگوارشان هم این علم وسیع (علم لدنی) را داشتند و به معنای واقعی کلمه عالم بودند. ما شیعیان معتقد هستیم که این علم از طریق اجدادشان منتقل شده، یعنی به واسطه قدرت الهی، علم پیامبر(ص) به امام علی(ع) و نسل به نسل تا حضرت مهدی موعود(عج) منتقل شده و این علم لدنی که خداوند در اختیار این الگوهای بشریت گذاشته، نزد امام جواد(ع) هم بوده است.
3. تقوا و پارسایی
امام جواد(ع) مانند همه امامان شیعه، الگوی کامل تقوا و پارسایی و نمونه بارز عبادت، بندگی و سجده های طولانی برای خداوند بودند. ایشان در تقوا و پارسایی از الگوهای بارز و زمانه خویش بودند و در جهان اسلام در این زمینه شهرت داشتند.
4. ادب و گشاده رویی با دوست و دشمن
امام جواد(ع) با همگان با ادب و احترام برخورد می کردند. این امر باعث جذب مخالفان و دشمنان امام به ایشان می شد. سازش و نرم خویی با دوستان و شیعیان نیز از صفات ایشان است.
5. حریت و آزادگی
همه ائمه اهل بیت(ع) از این ویژگی برخوردار بودند. آن بزرگواران هیچ گاه تسلیم ظلم و ستم نمی شدند و حاضر بودند در این راه تمام سختی ها را تحمل کنند. این ویژگی الگویی برای ماست که در هیچ زمانی ظلم و ستم را قبول نکنیم و با آزادگی، اعتقادات و مبانی خودمان را مطرح کنیم و تسلیم فتنه ها و توطئه های دشمنان قسم خورده اسلام و مخالفان نشویم.
سالروز ازدواج حضرت امیرالمومنین(ع) و حضرت زهرا(س)
نخستین روز از آخرین ماه قمری(اول ذی الحجه)، سالروز ازدواج فرخنده حضرت فاطمه(س) و حضرت امیرالمومنین(ع) به عنوان روز ازدواج، نامگذاری شده است. در این پیوند پر میمنت، فرشتگان آسمان در سرور و شادمانی و بهشتیان به زینت و زیور آراسته شده بودند. حضرت فاطمه زهرا(س) دختر پیغمبراکرم(ص) و از دوشیزگان ممتاز عصر خویش بود. پدر و مادرش از اصیل ترین و شریف ترین خانواده های قریش بودند. از حیث جمال ظاهری و کمالات معنوی و اخلاقی از پدر و مادر شریفش ارث می برد و به عالی ترین کمالات انسانی آراسته بود. پیش از حضرت علی(ع) افرادی مانند ابوبکر و عمر آمادگی خود را برای ازدواج با دختر پیامبر(ص) اعلام کرده بودند و هر دو از پیامبر(ص) یک پاسخ شنیده بودند و آن این که درباره ازدواج حضرت زهرا(س) منتظر وحی الهی است. هنگامی که حضرت امام علی(ع) برای خواستگاری حضرت فاطمه(س) رفت، پیامبر(ص) در خانه ام سلمه بود. حضرت علی(ع) در زد. ام سلمه پرسید:کیست؟ قبل از پاسخ خواستگار، پیامبر(ص) دستور داد:«در را باز کن و بگو داخل شود. کسی پشت در است که محبوب خدا و رسول است». حضرت علی(ع) وارد شد، سلام کرد و در حضور رسول خدا(ص) نشست. چشمان خود را بر زمین دوخت. شرم از پیامبر(ص) مانع گفتن خواسته اش می شد. پیامبر(ص) که خود حضرت علی(ع) را بزرگ کرده و از روحیات او باخبر بود، سکوت را شکست و فرمود:«می بینم برای حاجتی اینجا آمده ای. خواسته ات را بر زبان آور و آنچه در دل داری، بازگو که خواسته ات پیش من پذیرفته است». حضرت علی(ع) با سخنانی شیرین خواسته اش را چنین بازگو کرد: «پدر و مادرم فدای شما، وقتی خردسال بودم، مرا از عموی تان ابوطالب و فاطمه بنت اسد گرفتید. با غذای خود و به اخلاق و منش خود بزرگم کردید. نیکی و دل سوزی شما درباره من از پدر و مادرم بیشتر و بهتر بود. تربیت و هدایتم به دست شما بوده و شما ای رسول خدا به خدا سوگند ذخیره دنیا و آخرتم هستید. ای رسول خدا اکنون که بزرگ شده ام، دوست دارم خانه و همسری داشته باشم تا در سایه انس با او، آرامش یابم. آمده ام تا دخترتان فاطمه را از شما خواستگاری کنم. آیا مرا می پذیرید؟» چهره رسول الله (ص) چون گل شکفته شد. گویا انتظار این لحظه را می کشید. خوشحال شد، ولی جواب قطعی را برعهده حضرت فاطمه(س) گذاشت.
به دستور پیامبر اکرم(ص)، حضرت علی(ع) به سوی مسجد رفت در بین راه، ابوبکر و عمر را دید و داستان خود را برای آنان بازگو کرد. آنگاه به مسجد رفت. پیامبر(ص) به بلال دستور داد که مهاجر و انصار را در مسجد گردآورد. پس از مدتی کوتاه، همگی در مسجد بودند، پیامبر(ص) بر منبر بالا رفت و پس از ستایش خداوند فرمود: ای مردم، بزرگان قریش، فاطمه را از من خواستگاری کردند و من در پاسخ گفتم که به خدا سوگند، من شما را رد نکردم، بلکه خداوند شما را رد کرده است. در همین حال، جبرئیل بر پیامبر(ص) نازل شد و گفت: خداوند فرموده است که اگر علی را برای فاطمه نیافریده بودم، از آدم ابوالبشر تا روز قیامت، شوهر و همسری هم تراز فاطمه پیدا نمی شد. پیامبر(ص) نیز پیام جبرئیل را ابلاغ کرد و فرمود: ای مردم، جبرئیل بر من نازل شد و مرا آگاهی داد که خداوند جلیل، علی و فاطمه را در آسمان ها به نکاح هم درآورده است و از فرشتگان گواه گرفت و فرمان داد تا من نیز در روی زمین، فاطمه را به نکاح علی درآورم و شما را گواه بگیرم. پس فاطمه را به ازدواج علی درآوردم. ای علی! راضی شدی؟
امیرالمومنین(ع) ایستاد و با چهره ای شاداب فرمود: خدا را بر نعمت های او سپاسگزارم و گواهی می دهم که جز او، خدایی نیست. درود بر محمد(ص)؛ درودی که مقام و درجه اش را بالا برد. ای مردم، خداوند، ازدواج را برای ما پسندیده دانسته و بدان دستور داده است. خدا، ازدواج من و فاطمه را مقدر ساخته و بدان حکم کرده است. ای مردم، رسول خدا، فاطمه را به عقد من درآورده و زره ام را بابت مهر پذیرفت. از آن حضرت بپرسید و گواه باشید. پس از این که پیامبر(ص) به پرسش حاضران، پاسخ مثبت داد، فرمود: بارک الله لهما و علیهما و جمع شملهما؛ خداوند برای شما مبارک کند و اجتماعتان را پاینده بدارد.
پس از انجام خواستگاری و مراسم عقد وقت آن رسید که حضرت علی(ع) برای همسر گرامی خود اثاثی تهیه کند و زندگی مشترک خود را با دختر پیامبر(ص) آغاز کند. در آن زمان تمام دارایی حضرت علی(ع) منحصر به شمشیر و زرهی بود که می توانست به وسیله آن ها در راه خدا جهاد کند و شتری نیز داشت که با آن در باغستان های مدینه کار می کرد و خود را از میهمانی انصار بی نیاز می ساخت. پیامبر اکرم(ص) پذیرفت که حضرت علی(ع) زره خود را بفروشد و به عنوان جزئی از مهریه فاطمه(س) در اختیار پیامبر بگذارد.
زره به چهارصد درهم به فروش رفت. پیامبر قدری از آن را در اختیار بلال گذاشت تا برای حضرت زهرا(س) عطر بخرد و باقیمانده را به عمار یاسر و گروهی از یاران خود داد تا برای فاطمه(س) و علی(ع) لوازم منزل تهیه کنند. از صورت جهیزیه حضرت زهرا(س) می توان به وضع زندگی بانوی بزرگوار اسلام به خوبی پی برد.
پیامبر گرامی اسلام(ص) ازدواج دخترش را به ساده ترین و راحت ترین شیوه انجام داد تا برای همه جوانانی که در آستانه زندگی مشترک هستند، سرمشق نیکویی باقی بماند. مهریه 500 درهمی برای حضرت فاطمه(س) مهتر زنان نیز، به همین هدف صورت گرفت. در روایات، افزون بر این مهریه که جنبه مادی و مالی دارد، مهریه های معنوی دیگری نیز برای آن بانوی بزرگ گفته شده است. در روایتی می خوانیم که حضرت زهرا(س) از پدر تقاضا کرد که آن حضرت از خدا بخواهند تا مهریه اش را شفاعت از مسلمانان گناهکار قرار دهد. این خواسته حضرت مستجاب شد و حضرت فاطمه(س) شفیع و واسطه بخشش گناهکاران قرار گرفت.
از ماجرای ازدواج حضرت امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) نکات بسیار جالبی را می آموزیم که اگر خواهان سعادتیم و پیروی راستین اسلام، می باید تا مرز توان تلاش کنیم تا مراحل اول ازدواج بر مبنای صحیحی صورت گیرد، و دوم آنکه ساده زیستی در تمام شئون زندگی جامعه و بخصوص ازدواج راه یابد و گرنه قید و بندهای اجتماعی در امر ازدواج که بیشتر نشأت گرفته از فرهنگ غیر اسلامی و یا ساخته و پرداخته ذهن های کوتاه مادی و اشرافی است چون غل و زنجیر بر دست و پای جوانان و والدین آنها می افتد و هر روز این غل و زنجیر بزرگتر و سنگین تر می شود، تا جایی که امکان هر نوع حرکت صحیحی را می گیرد و حیات جامعه را به سوی نابودی می کشاند و بر فساد و نابسامانی های روانی و مشکلات اخلاقی می افزاید. در جریان ازدواج آن دو بزرگوار که به فرموده حضرت رسول(ص) خداوند حضرت فاطمه(س) را به ازدواج حضرت علی(ع) در آورد نکات بسیار مهم آموزشی و الگویی وجود دارد که از آن جمله می توان به کفو و همتا بودن، خواستگاری بدون واسطه، قناعت، دوری از اشرافی گری و تجملات، سخت نگرفتن بر همدیگر، ملاک قراردادن معیارها و خصوصیات معنوی و دینی و اخلاقی، مهریه پایین، بنا کردن زندگی بر پایه محبت وعشق واقعی از روی شناخت، حجب و حیا و... اشاره کرد. به این خاطر است که یک پیوند با این ویژگی ها پیوند آسمانی لقب می گیرد که رضایت خدا و رسول خدا (ص) در آن وجود دارد.
نگاهی به چند کتاب کاربردی برای شناخت تاریخ نفت در ایران و جهان (بخش دهم)
علی بهرامی اگر از کارکنان صنعت بزرگ نفت هستید یا یکی از نزدیکانتان عضو این خانواده بزرگ است، بد نیست مطالعاتی درباره تاریخ نفت، تحولات و رخدادهای آن در یک قرن گذشته داشته باشید. این مهم می تواند دیدگاه شما را نسبت به کارخودتان یا عزیزانتان وسعت دهد و نگاهتان را عمیق تر کند؛ البته که با یک تیر دو نشان زده اید و علاوه بر این که گفتیم، اوقات فراغتتان هم به مطالعه مفید خواهد گذشت. اگر «مشعل» را دنبال کرده باشید، می دانید که یکی از اصلی ترین تلاش های ما در نشریه خودتان، معرفی کتاب های خوب و ارزنده برای خواندن بوده است. موضوع اصلی بخشی از این کتاب ها، تاریخ صنعت نفت در ایران معاصر است؛ موضوعی به غایت چند وجهی، اثرگذار و بسیار مهم که مطالعه درباره آن می تواند شما را علاوه بر شناخت عمیق با تاریخ صنعت نفت ایران، با ابعاد مهمی از تاریخ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشورمان نیز آشنا سازد. این بار هم با ما باشید تا در صفحه تاریخ، شما را با برخی کتاب های تاریخ نفت که بهترین نمونه های تاریخ نگاری درباره صنعت نفت ایران هستند، آشنا کنیم. بخش دهم این مطلب را دنبال کنید:
بیراه نگفته اند که قرن 20 قرن جنگ ها بود و در سویی دیگر قرن نفت. تلاقی این دو، یعنی جنگ و نفت، یک نتیجه دارد و آن هم «خون» است. از زمانی که نفت در جهان کشف و به استخراج و تولید فراورده های نفتی منتج شد، علاوه بر اینکه بشر هر چه بیشتر در راه توسعه و پیشرفت گام گذاشت، جنگ ها و خونریزی هایی که یک پای ثابت آن نفت بود، نیز بیشتر و بیشتر شد. به هر حال باید به این نکته اشاره کرد که استعمارگران و خودخواهان جهان به خاطر نفت هر کاری کردند. تاریخ معاصر جهان پر است از جنگ های آشکار و نهان قدرت های بین المللی علیه کشورهای نفت خیز. کتاب «خون در راه نفت» نوشته هانس کرونبرگر با ترجمه محمد اشعری دقیقا روایتگر چنین وضعی در تاریخ معاصر جهان است. نویسنده بدقت و بدون جانبداری از کشورهای جنگ افروز، روایتگر رخدادهایی در تاریخ صنعت نفت جهان است که دانستن آنها بسیار عبرت آموز و ثمر بخش است. کتاب با دقت ویژه ای کوشیده تا نشان دهد نفت به عنوان یک کالای راهبردی چه تحولات تاریخی را در ابعاد جنگ ها، نزاع ها و درگیری های جهانی در 120 سال اخیر رقم زده است. خواندن این کتاب را به هیچ وجه از دست ندهید.
به نظر می رسد سه رخداد بسیار برجسته در تاریخ صنعت نفت را بتوان کشف نفت از سوی عوامل دارسی در ایران، جنبش ملی شدن صنعت نفت و وقوع انقلاب اسلامی دانست. در این میان، تاریخ نگاران، کارشناسان و نویسندگان حوزه صنعت نفت بیش از هر چیز به رخداد دوم پرداخته اند و اگر چه کتاب های بسیار زیادی در این باره نوشته شده؛ اما یک کتاب دست اول و دقیق که محصول تألمات و خاطرات شخصی دکتر مصدق است، می تواند بسیار جالب توجه باشد. کتاب «خاطرات و تألمات دکتر محمد مصدق» که به کوشش مرحوم ایرج افشار منتشر شده، کتابی تاریخی و دست اول است که می تواند برای مخاطب و علاقه مند به تاریخ صنعت نفت ایران بسیار جذاب باشد. کتاب، نثری شیوا دارد و تحولات تاریخی صنعت نفت، بخصوص مطالب مرتبط با آن در کوران حوادث جنبش ملی شدن صنعت نفت را با جزییات روایت می کند. اگر علاقه مند هستید تا از زبان یکی از رهبران اصلی جنبش ملی شدن صنعت نفت، مطالبی درباره تاریخ معاصر ایران بیاموزید، اصلا معطل نکنید؛ چرا که یکی از بهترین کتاب ها در این زمینه را مطالعه خواهید کرد. یک نکته مهم دیگر درباره «خاطرات و تألمات دکتر محمد مصدق» این است که هر دو کتاب «شرح مختصری از زندگانی و خاطراتم» و «مختصری از تاریخ ملی شدن صنعت نفت در ایران» را که دهه ها پیش منتشر شده نیز در بر می گیرد و دیگر نیازی نیست دنبال دو کتاب مذکور بگردید.
باید دقت داشته باشیم که نخستین تاثیر نفت در حوزه اقتصاد است؛ هر چند که ما در این صفحه، از تاثیرات نفت بر سیاست، روابط بین الملل، فرهنگ و مسائل اجتماعی و حتی هنری سخن می گوییم؛ اما همه اینها از دریچه اقتصاد است که معنا پیدا می کند. ظهور صنعت نفت و گسترش آن در وهله اول، بنیانی اقتصادی دارد و البته توجه به تاریخ اقتصادی نفت در ایران، کاری بسیار ارزشمند خواهد بود. توجه به این وجه از تاریخ نفت، می تواند افق دید و نگاه های اقتصادی را در کشور ما به عنوان یک کشور نفت خیز، رشد و توسعه دهد و در برنامه ریزی های اقتصادی آینده بسیار راهگشا باشد. این کار مهم، یعنی توجه به تاریخ اقتصادی صنعت نفت در ایران، در کتاب «داستان نفت و اقتصاد ایران: نگاهی اجمالی به کارکرد نفت در اقتصاد ایران در قرن اخیر» نوشته محققانی چون سعید علی آبادی، مجید قلندر محله و نورالدین پارسا پور بخوبی انجام شده است. این کتاب کوشیده است تا با ساده سازی مسائل اقتصاد کلان و اتخاذ رویکردی کاملا تاریخی، به مخاطب خود نشان دهد که در یک قرن اخیر، صنعت نفت چگونه و بر چه روال ها و روندهایی اقتصاد ایران را تحت تاثیر خود قرار داده است. این کتاب، مسأله بسیار مهمی را واکاوی کرده که علاوه بر علاقه مندان به تاریخ صنعت نفت، دانشجویان رشته اقتصاد نیز بهره فراوانی از این اثر خواهند برد.
اغراق نیست اگر بگوییم بعد از تشکیل اوپک و توجه روز افزون کشورهای نفت خیز جهان سوم، هیچ چیز بیشتر از تبدیل درآمدهای نفتی به وجوه مختلف توسعه، مورد توجه این کشورها نبوده است. همه کشورهای نفت خیز کوشیده اند تا با ورود به دهه 70میلادی از نفت خود برای پیشرفت کشورشان بهره ببرند، حالا این هدف گاهی محقق شده و گاه به بی راهه رفته؛ اما اصل هدف همچنان برقرار است. تاریخ صنعت نفت در جهان نشان می دهد که درآمدهای نفتی هر جا به سمت و سوی توسعه سوق پیدا کرده، یک کشور را از بسیاری بحران ها نجات داده است. جزییات دقیق این روند تاریخی در کتاب «درآمدهای نفتی، توسعه و جهان سوم» نوشته سعید احدی فر ذکر شده است. کتابی روان و گویا که کوشیده است تا بنیان های نظری، تجارب تاریخی و نمونه های عینی از نسبت درآمدهای نفتی با توسعه را در جهان سوم برای مخاطب خود واکاوی، تبیین و توصیف کند. با خواندن این کتاب در خواهید یافت که اشتباهات برخی کشورها چه تبعات زیان باری داشته و برعکس موفقیت های نسبی در برخی کشورهای دیگر چه توانایی های بالایی برای آن کشور به ارمغان آورده است. خواندن این کتاب را به طور جدی به شما پیشنهاد می کنیم.
صنعت نفت با ظهور خود، نه تنها ایران، بلکه تمامی جهان را تحت تاثیر قرار داده است. تحولات جهانی و تاریخ یک و نیم قرن اخیر دنیا بدون صنعت نفت بی معناست. باید دانست این صنعت که جهان را تکان داده، چه تاثیری بر آن گذاشته است. به گواه بیشتر کارشناسان و خبرگان رشته های تاریخی، بدون درک این تاثیر، دانستن تاریخ معاصر تقریبا ناممکن است. با درک چنین وضعیت مهمی دو نویسنده به نام های «ان ژنوا» و «توین فالولا» کتابی با عنوان «درآمدی بر سیاست های صنعت نفت جهانی» نوشته اند که بدقت صنعت نفت را در ابعاد جهانی و بین المللی مورد بررسی تاریخی قرار داده است. پشت جلد این کتاب آمده است: «همزمان با شروع جنگ های داخلی، منطقه ای و تحریم های اقتصادی، نفت که یک کالای عمده در دادوستدها بوده، کشورها را به عرصة سیاست های بین المللی سوق داده است. این امر، موجب شده که مصرف کنندگان نفت، تنش های ملی و وقایع بین المللی را که باعث افزایش یا محدودیت عرصه نفت می شوند، احساس کنند. نگارندگان در کتاب حاضر، ارتباط نفت و سیاست را در دو سطح ملی و بین المللی با مد نظر قرار دادن صنعت نفت کشورهای عراق، مکزیک، نیجریه، نروژ، روسیه، عربستان سعودی و ونزوئلا مورد بررسی قرار داده اند». خواننده این کتاب با مطالعه آن می تواند با تاریخ کشف نفت، رشد و شکل گیری صنعت نفت، تاسیس و راه اندازی شرکت های اولیه نفتی در جهان، سازمان های بین المللی، منطقه ای و صنعت نفت و سیاست های نفتی در جهان آشنا شود. این کتاب را ناصر تیموری ترجمه کرده است.
سه مستند دیدنی که آموختنی های زیادی دارند
علی بهرامی اگر چه ما هم به لذت دیدن فیلم و سریال معترفیم و می دانیم که یکی از اصلی ترین گزینه ها برای پر کردن اوقات فراغت همه ماست، بخصوص در دوران کرونا و قرنطینه های پی در پی که اندکی بر اوقات فراغتمان هم افزوده شده؛ اما اگر صفحات فرهنگ و هنر نشریه «مشعل» را دنبال کرده باشید، می دانید که فیلم های مستند زیادی را تا کنون برایتان معرفی کرده ایم و توصیه و پیشنهاد همیشگی مان دیدن مستندهای جدی و حرفه ای در کنار فیلم و سریال های داستانی است. این بار نیز سه مستند خوش ساخت و حرفه ای را به شما معرفی می کنیم که آموختنی های زیادی درون آنها نهفته است.
امروزه انواع و اقسام بازی های رایانه ای و قد و قامتِ بی شمار دستگاه های مخصوص این بازی ها، وجود دارند و دنیای کودکان ایران و جهان را تغییر داده اند. سبک زندگی جدید، خانه های کوچک تر و فرزندان کمتر و نوع اشتغال والدین نیز بر پر رونق تر شدن این بازی ها میان کودکان امروز افزوده است. این بازی های رایانه ای سابقه ای دارند که دیدنی است. مستند «سکه بنداز» به کارگردانی جاشوا تیسوی ردپای پدرخوانده این بازی ها را در شیکاگو آمریکا گرفته است. مستند دیدنی «سکه بنداز» تمام ابعاد روانی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی این بازی ها را که به بازی های ویدئویی مشهور بوده اند و با انداختن سکه درون دستگاه هایی مخصوص بازی، کودکان را به دنیای ویژه شان می بردند، پرداخته است. درباره این مستند نوشته اند: «مستند «سکه بنداز» روایت شگفت انگیز پشت صحنه «میدوی گیمز»، یکی از بهترین استودیوی بازی های ویدیویی واقع در شیکاگو است. این شرکت با هدایت «یوجین جارویس» پدر خوانده بازی های ویدئویی، مفهوم بازی های اکشن زنده را آغاز کرد و شروع به رونق بازی های جدید و کسب درآمد میلیارد دلاری با بازدیدهای گسترده شد.»
هیچ کس تاکنون در قالب هنر سینما، به دنبال آن نبوده که پیش از ورود فناوری هایی چون «کولر»، واقعا مردم ایران با چه چیز یا چیزهایی خودشان را خنک می کردند. تمدن ایرانی در بستری گرم و خشک رشد، نمو و بالندگی های خود را گذرانده و واقعا جالب است بدانیم و بشناسیم که اقلیم های مختلف ایران چگونه در برابر هوای گرم سرزمین مادری شان، ایستادگی می کردند. مستند دیدنی «مکعب آبی» ساخته مجید عزیزی و محمد حسین حیدری، دقیقا به دنبال پاسخ به چنین پرسش هایی است. محتوای این مستند که نام آن به کولرهای آبی اشاره دارد، ردیابی خنک کننده های قدیمی ایرانی است. با دیدن این مستند از دل کویر تا نزدیک قله های ایران را خواهید شناخت و در کنار مطالب صنعتی درباره تاریخ ورود کولر به ایران و استفاده ایرانیان از آن با تمدن و فرهنگ و مسائل اجتماعی ایرانیان نیز آشنا خواهید شد. دیدن این مستند که سال 1399 ساخته شده است را از دست ندهید.
بهتر است راز بقا را فراموش کنید؛ چون اگر به مستندهای حیات وحش هم علاقه نداشته باشید، محال است مستند «آخرین شیرها» را ببینید و از آن خوشتان نیاید. مستندی که چند سر و گردن از راز بقا و انواع و اقسام مستندهای حیات وحش جلوتر است. این مستند به سرزمین شیرها رفته و از درون جنگل های آفریقا تاریخ زیست گاه، نوع رفتار و زندگی این حیوان رعب انگیز را نشان داده است. صحنه های بسیار جذاب به همراه فیلمبرداری های عجیب و غریبِ این مستند را نمی توان هیچ گاه فراموش کرد. این مستند علاوه بر معرفی شیرهای آفریقا به کاهش تعدادشان و دلایل این کاهش پرداخته و مسائلی را بازگو کرده که محال است در هیچ کلیپ و گزارش مطبوعاتی و شبکه تلویزیونی دیده باشید. حرف های جدی و آموزنده این مستند و نوع شناختی که از قاره آفریقا و مردم آن پیدا می کنید، قطعا ارزش دیدن دارد. امتحان کنید و لذت دیدن این مستند را به پیشنهاد ما بچشید.
گل گشتی در انواع موسیقی نواحی مختلف ایران (بخش سوم)
ایران سرزمینی کهن است که آوازه هنر و فرهنگ آن تمامی دنیا را درنوردیده. در هیچ جشنواره معتبر بین المللی امکان ندارد نامی از موسیقی ایران نباشد. موسیقی نواحی مختلف ایران بسیار غنی و باستانی هستند و هر کدام ظرفیت های بسیار بالایی دارند. موسیقی نقطه به نقطه این سرزمین شنیدنی است. از خراسان تا لرستان و از آذربایجان تا کرانه های خلیج فارس با ما باشید تا شما را با دنیایی از موسیقی متنوع ایرانی آشنا کنیم. بخش سوم را می خوانید:
استان پهناور سیستان و بلوچستان به طور کلی دو نوع موسیقی دارد که شباهت های زیادی با هم دارند. نوع نخست این موسیقی، بلوچستانی یا بلوچی است که در بیشتر نقاط این استان و در شهرهایی چون، زاهدان، چابهار، سراوان، ایرانشهر و... همچنین در مناطقی از پاکستان و افغانستان، با اندکی اختلاف دنبال می شود و نوازندگان و خوانندگان معتبر منطقه ای و بین المللی دارد. وقتی موسیقی بلوچی را می شنویم، انگار که به قرن ها دورتر رفته ایم و در ایران باستان سیر می کنیم. موسیقی بلوچی، زیبایی شناسی خاص خودش را دارد و شاید یک مخاطب غیر بلوچ در وهله نخست گمان کند موسیقی هندی می شود؛ اما با اندکی تامل در خواهد یافت که نوا، نوای بلوچی است. از سازهای زیبا و خوش صدای این موسیقی می توان به قیچک بلوچی، تنبورک، رباب، دهلک و دونلی اشاره کرد. شاید این حرف اصلا عجیب نباشد اگر بگوییم این نوع از موسیقی کشورمان یکی از ناشناخته ترین و شگفت آورترین موسیقی هایی است که در میان اقوام ایرانی وجود دارد که واقعا شنیدنی است. آثار هنرمندان بزرگ موسیقی بلوچی مانند شیرمحمد اسپندار، خاندان زنگشاهی و دین محمد زنگشاهی را دنبال کنید تا به دریایی شگفت انگیز از نغمه و نوای ایرانی برسید.
موسیقی در آذربایجان، قدمتی بسیار دیرینه دارد و البته دارای انواع بسیار زیادی است که مانند موسیقی خراسانی تلاش می کنیم در چند بخش آن را معرفی کنیم. یکی از انواع موسیقی های دلنشین و باستانی سرزمین زیبای آذربایجان، موسیقی عاشیقی است. مجری این موسیقی را عاشیق می نامند. عاشیق ها هم ساز می نوازند و هم می خوانند. صدای دلنشین و روح نواز عاشیق ها در جای جای آذربایجان عزیز به گوش می رسد و روایتگر شادی ها، رنج ها، دلخوشی ها و مرارت های مردم آن است. این نوع از موسیقی در مقام های مختلفی چون ماهور، سه گاه و ... اجرا می شود. از سازهای اصلی موسیقی عاشیقی می توان به «قوپوز»، «بالابان»، «قاوال» و «نقاره» اشاره کرد. این موسیقی سرشار از داستان های حماسی، تغزلی، دینی و ملی است، داستان های شیرین و اثرگذار که چند قرن است فرهنگ زیبای آذربایجانی را حفظ کرده اند. موسیقی عاشیقی علاوه بر سه استان اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی، در استان های همدان، زنجان، قزوین و برخی مناطق ترک زبان کشورمان نیز به طور حرفه ای دنبال می شود. از عاشیق های مشهور ایرانی که اگر کارهایشان را دنبال کنید، به دریایی از زیبایی هنری می رسید، می توان به ایمران حیدری، حسن اسکندری، چنگیز مهدی پور اشاره کرد.
در استان پهناور فارس و جایی در جنوب غربی شهر شیراز، شهر قدیمی و باستانی جهرم قرار گرفته است. شاید باورش سخت باشد؛ اما جهرم شهری است که به تنهایی و یک تنه نوع خاصی از موسیقی مناطق و اقوام ایرانی را داراست. موسیقی جهرمی بیش از هر چیز در دو دستگاه شور و همایون نواخته می شود؛ البته بسیاری از مردم ایران، این موسیقی را یک موسیقی شیرازی تلقی کرده اند. موسیقی محلی جهرمی را با ترانه های بسیار ویژه اش می توان شناخت. اگر بخواهد شاد باشد، شادترین موسیقی و چنانچه در فضایی غمگین اجرا شود، یکی از غمناک ترین موسیقی های موجود در ایران است. از سازهای مهم موسیقی جهرمی که با سازهای ملی ایران قرابت های بسیار زیادی دارد ،می توان به تار و تنبک و دایره اشاره کرد. بسیاری از محققان «باربد» موسیقی دان شهیر دوران ساسانی را جهرمی می دانند. واسونک (نوعی ترانه خوانی خاص استان فارس) و آوازهای ویژه جهرمی از انواع مهم موسیقی جهرمی است. آثار احمد مسروری و اسدالله رازیان را که دنبال کنید به دنیایی از موسیقی محلی جهرمی خواهید رسید.
غذای شمالی با بادمجان و رب انار
شهلا اعماری
هر منطقه از ایران برای مناسبت های مختلف و روزهای خاصی از سال، غذاهای محلی و خوشمزه ای دارند که طعم بسیار دلپذیری دارد. یکی از این غذاهای سنتی که در مناطق مختلف ایران می توان آن را یافت، شش انداز است. غذایی که در هر منطقه ای به شکلی خاص و با موادی متفاوت تهیه می شود.
شش انداز را می توان با طعم های مختلف در زنجان، گیلان و همچنین شیراز امتحان کرد. علت نامگذاری این غذا هم شاید به این دلیل باشد که در آن از شش ماده اولیه و اصلی استفاده شده است. گیلانی ها در تهیه این غذا از بادمجان استفاده می کنند. شش انداز زنجانی ها با خرما و در شیراز نیز با هویج درست می شود. شش انداز گیلانی ظاهری شبیه به فسنجان، اما طعمی متفاوت دارد.
مواد لازم
مغز گردو: ۳۰۰ گرم
بادمجان قلمی: ۵ عدد
رب انار ترش: ۲ قاشق غذاخوری
پیاز سرخ کرده: ۴ قاشق غذاخوری
زردچوبه، نمک، فلفل و دارچین: به مقدارلازم
شکر (به دلخواه): به میزان لازم
طرز تهیه
مغز گردو را کاملا آسیاب می کنیم. در یک قابلمه یا تابه، گردو را همراه با دو تا سه پیمانه آب و ادویه جات روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا روغن بیندازد. سپس بادمجان ها را به صورت خلالی برش می زنیم و سرخ می کنیم و به همراه پیازی که از قبل سرخ کرده ایم به گردو می افزاییم. رب انار را هم اضافه کرده و می گذاریم نیم ساعت بجوشد. صبر می کنیم تا خورش کاملا جا بیفتد. سپس آن را از روی حرارت برداشته و در ظرف مورد نظر ریخته و در کنار برنج سرو می کنیم.
نکته
اگر دوست ندارید که شش اندازتان خیلی ترش باشد، می توانید به آن شکر اضافه کنید.
فاطمه مولایی
مواد لازم
یکی از دسرهای خوشمزه ای که در این فصل می توانید درست کنید، دسر توت فرنگی است، دسری که هم می توان به صورت تک نفره را سرو کرد و هم به صورت قالبی آن را تهیه کرد.
مواد لازم
توت فرنگی: 300 گرم
وانیل: نوک قاشق چایخوری
شیر: 2 لیوان
پودر ژلاتین: 4 قاشق غذاخوری
شکر: یک لیوان
خامه: یک پاکت
آب: نصف لیوان
طرز تهیه
توت فرنگی را همراه با شکر، شیر، وانیل و خامه داخل میکسر می ریزیم و میکس می کنیم. سپس پودر ژلاتین را ابتدا با آب سرد مخلوط کرده و بعد از آن روی بخار کتری بن ماری می کنیم تا ذراتش حل شوند و مایع شفاف به دست آید. حالا ژلاتین را هم به مواد میکس شده می افزاییم.
با مخلوط کن دوباره مواد را مخلوط می کنیم. مواد آماده را داخل قابل مورد نظر می ریزیم و به مدت شش ساعت داخل یخچال قرار می دهیم. سپس قالب را از یخچال خارج می کنیم. برای جداسازی دسر از قالب داخل یک ظرف بزرگ آب جوش می ریزیم و ظرف دسرمان را به مدت 10 ثانیه داخلش قرار می دهیم. به این صورت دسر به راحتی از قالب جدا می شود.
ملیکا فتاحیلازم
نشاسته: 2 قاشق غذاخوری
شکر: یک سوم لیوان
آب: 2 لیوان
گلاب: یک چهارم لیوان
زعفران: به مقدار لازم
خلال بادام برای تزیین: به میزان لازم
آب را داخل قابلمه می ریزیم و روی گاز قرار می دهیم. صبر می کنیم آب جوش بیاید. سپس نشاسته را در آب سرد حل می کنیم تا روان و یکدست شود. در حالی که نشاسته را هم می زنیم، آن را به آب در حال جوشیدن اضافه می کنیم(اگر نشاسته را هم نزنیم یا به یک باره اضافه کنیم، نشاسته گلوله گلوله می شود). حدود یک دقیقه صبر می کنیم تا نشاسته در آب به جوش بیاید. پس از آن شکر و زعفران را می افزاییم (بهتر است زعفران را از قبل در یکی، دو قاشق آب حل کنیم). مجدد مواد را هم می زنیم تا دوباره به جوش آید و شکر در موادمان حل شود. در مرحله آخر هم گلاب را اضافه می کنیم تا ماقوت زعفرانی مان عطر و طعم بی نظیری بگیرد. قابلمه را از روی حرارت برمی داریم و چند دقیقه صبر می کنیم تا دسر خنک و آماده سرو شود.
* اگر به خلال بادام علاقه دارید، می توانید بعد از برداشتن قابلمه از روی حرارت یک یا دو قاشق بادام خلال شده هم به مواد اضافه کنید.
* زمانی که روی ماقوت شروع به حباب زدن کرد، دسر آماده است.
همه کشورهای دنیا رکوردها یا افتخارات خاصی دارند که باعث شده نامشان همراه با آنها در جهان مطرح شود. کشورهایی که گاهی با کلمه بزرگ ترین ها، برترین ها، بیشترین ها و از این دست کلمات بر سر زبان ها افتاد و توانسته اند خود را در زمینه های مختلف به کل دنیا بشناسانند. در ادامه به برخی حقایقی که درباره کشورهای مختلف وجود دارد اشاره کرده ایم، واقعیت های منحصر به فرد و باورنکردنی که مطمئنا برایتان جالب توجه خواهد بود.
پاکستان
تامین کننده بیشتر از 80 درصد توپ های مورد استفاده در فوتبال حرفه ای است.
مالزی
بزرگ ترین غارهای جهان در این کشور جا خوش کرده اند.
میانمار
بزرگ ترین کتاب در جهان را دارد که درون یک سنگ قرار گرفته و دارای 732 هزار و 1460 صفحه است.
هند
این کشور عنوان بزرگ ترین تولیدکننده شیر در جهان را به خود اختصاص داده است.
ازبکستان
بزرگ ترین معدن طلای جهان را داراست.
ایران
تقویم کشورمان دقیق ترین تقویمی است که مورد استفاده قرار می گیرد.
اندونزی
این کشور به دلیل داشتن 10 هزار جزیره از طیف وسیعی از اکوسیستم های دریایی و خشکی بیشترین تعداد گونه های پستانداران روی زمین را دارد.
کره جنوبی
بالاترین تعداد ثبت اختراع در جهان به این کشور اختصاص دارد.
ویتنام
غار سن دونگ که به گفته محققان بزرگ ترین غار جهان است، در این کشور جا خوش کرده است.
عربستان سعودی
به عنوان بزرگ ترین صادرکننده نفت در جهان شناخته می شود.
ترکیه
کشوری است که بالاترین جمعیت پناهنده را در جهان دارد و از آن میزبانی می کند.
چین
بزرگ ترین تولیدکننده برنج جهان است و حدود ۳۵ درصد از کل برنج دنیا را تولید می کند.
کنیا
دیوید رودیشا از این کشور، دارای بیشترین رکورد جهانی در ورزش های سبک است.
عراق
اولین جایی بود که در آن سیستم نوشتن و ثبت خاطرات و تاریخ انجام شد.
مراکش
بیش از 75 درصد از ذخایر فسفر جهان را می توان در این کشور یافت.
بنگلادش
بلندترین دلتای خانگی در جهان را داراست.
مراکش
بیش از 75 درصد از ذخایر فسفر جهان را می توان در این کشور یافت.
اوگاندا
بیش از 50 درصد از گوریل های جهان در کوه های این کشور زندگی می کنند.
طولانی ترین و بلندترین کوه آزاد (کلیمانجارو) در جهان در این کشور جا خوش کرده است.
الجزایر
بزرگترین صادر کننده بوتان در جهان است که در سیلندرهای ال پی جی مورد استفاده قرار می گیرد.
اتیوپی
براساس کشفیات دانشمندان، گفته می شود این کشور اولین زادگاه انسان بوده است. (حدود 195 هزار سال پیش)
اتیوپی
براساس کشفیات دانشمندان، گفته می شود این کشور اولین زادگاه انسان بوده است. (حدود 195 هزار سال پیش)
مصر
مردمان این کشور، اولین کسانی بودند که تقویم 365 روز را به 12 ماه تقسیم کردند.
برزیل
بزرگ ترین تولیدکننده قهوه در جهان است و بیش از ۱۵۰ سال می شود که این جایگاه را حفظ کرده است.
بیشترین تعداد مهاجر در جهان مربوط به ایالات متحده است و این کشور از این طریق توانسته خود را در جهان مطرح کند.
فرانسه
بزرگترین تولیدکننده عطر در جهان است و عطرهای این کشور در بازار جهانی طرفداران زیادی دارد.
آلمان
به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده و صادرکننده ناخالصی در جهان شناخته می شود.
لهستان
نیکلاس کوپرنیک، اخترشناس لهستانی بود که اولین بار نظریه خورشید به جای زمین در مرکز جهان قرار گرفته را ارائه داد.
آرژانتین
بزرگترین صادرکننده گلابی و روغن گیاهی است.
صنعت نفت آبادان پیروز دربی نفتی ها
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان پس از هفته ها ناکامی، با پیروزی در دربی نفتی ها به دومین برد متوالی خود رسید تا کاملا از بحران خارج شده باشد.
در هفته بیست و پنجم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در مسجد سلیمان شاهد دربی نفتی ها بودیم جایی که تیم فوتبال صنعت نفت آبادان مهمان نفت این شهر بود.
تیم های فوتبال نفت مسجد سلیمان و صنعت نفت آبادان در ورزشگاه شهید بهنام محمدی به مصاف هم رفتند که این بازی در نهایت با برتری ۲ بر یک صنعت نفت آبادان به پایان رسید.
در نیمه اول بازی پایاپای و کم موقعیتی را از سوی دو تیم شاهد بودیم اما در نیمه دوم این نفت آبادان بود که در دقیقه ۵۴ توسط فاخر تهامی به گل رسید. در ادامه شاگردان محمود فکری توانستد توسط محبی به گل تساوی برسند، اما طالب ریکانی در دقیقه ۸۶ یک بار دیگر برای نفت آبادان گلزنی کرد تا این بازی با نتیجه ۲ بر یک به پایان برسد.
با این نتیجه نفت مسجد سلیمان با ۲۸ امتیاز در رده دوازدهم باقی ماند و نفت آبادان با این پیروزی ۳۲ امتیازی شد و تا رده نهم جدول بالا آمد.
اما باید در پایان دربی نفتی ها به این نکته اشاره کنیم که نفت آبادان دوباره به روزهای خوب برگشته و می خواهد جایگاه خوبی در لیگ کسب کند.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان لیگ برتر را خیره کننده آغاز کرد و خیلی زود توانست خود را به عنوان یک مدعی معرفی کند، البته خیلی زود هم نامش به دلیل مشکلات فراوان همچون کمبود بازیکن خلاق، از لیست مدعیان خارج شد.
صنعت نفت آبادان که در لیگ بیستم از جمله تیم هایی است که به خوبی به جوانان فرصت داده است و البته باعث احیای بازیکنان باتجربه ای چون بیت سعید، خالدی، ریکانی و خالقی فر هم شد، بسیار امیدوار بود که در پایان لیگ، حداقل به سهمیه آسیایی برسد اما نفتی ها یکباره در لاک خود فرو رفتند و شعله های موفقیت نفت فروکش کرد و هفته ها ناکامی و ۱۳ هفته بدونِ برد را تجربه کرد.
اما وقفه در لیگ، به کام آبادانی ها خوش شد و شاگردان پورموسوی، هم از نظر فنی و هم روحی روانی احیا شدند.
آبادانی ها در اولین بازی خود پس از این وقفه، سایپا را شکست دادند و برد در دربی نفتی ها نیز دومین برد متوالی نفت بود.
پیروزی هایی که حاصل بهای مجدد پورموسوی به جوانانش و البته بازگشت خودباوری به مهره های باتجربه این تیم است.حالا مجددا شادی به مردم آبادان برگشته است و امیدوارند که تا پایان لیگ با تداوم این موفقیت، حداقل صنعت نفت شهرشان به جایگاه خوبی برسد. نفت که با ناکامی های متوالی تا منطقه خطر هم پیش رفت، حالا با این دو برد متوالی تا حدودی در جدول به ثبات رسیده و در رده نهم قرار دارد. نفت اگر با همین فرمان حرکت کند، می تواند حداقل رتبه تک رقمی خوبی کسب کند.
سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری اهواز از سوی مدیرعامل این باشگاه برای هدایت این تیم در لیگ برتر معرفی شد.
بر این اساس در حکمی از سوی مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز، محمدرضا داودی نژاد به عنوان سرمربی جدید تیم فوتسال حفاری معرفی شد و هدایت این تیم در فصل 1400-1401 لیگ برتر فوتسال ایران را به عهده خواهد داشت.
محمدرضا داودی نژاد پیش تر نیز سابقه هدایت تیم حفاری اهواز را داشته وهمراه با این تیم به مقام سوم لیگ برتر فوتسال دست یافته است.
پیش از این نیز کیاوش علاسوند هدایت ملی حفاری را به عهده داشت.
باشگاه ملی حفاری امیدوار است با سیاست جوان گرایی و بومی گرایی که در پیش گرفته است، امسال بتواند در جایگاهی بهتر از فصول قبل قرار بگیرد.
سیروس پورموسوی، سر مربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان گفت: شناخت و ارزیابی خوب از تاکتیک تیم نفت مسجد سلیمان سبب برتری تیم ما شد .
پور موسوی پس از پیروزی ۲ بر ۱ تیمش در مسجد سلیمان مقابل شاگردان فکری در دربی نفتی ها گفت: اول از هر چیزی از دو تیم تشکر می کنم که در این هوای گرم خیلی پرتلاش ظاهر شدند. یک تشکر ویژه هم از بازیکنانم دارم که بسیار خوب و تاکتیک پذیر ظاهر شدند. به هفته های پایانی نزدیک شده ایم و تیم ها شناخت خوبی از هم دارند. سعی کردیم در هفته پیش عملکرد این تیم را در فاز دفاعی و فاز حمله ارزیابی کنیم و موفق هم بودیم. ما می دانستیم که آبادانی ها ضربات اول را خوب می زنند و روی ارسال ها خوب هستند و به دنبال توپ های دوم هستند. تمهیداتی داشتیم برای استفاده آنها از توپ های دوم که توانستیم این تاکتیک قالب را خنثی کنیم.
سرمربی صنعت نفت آبادان در ادامه با اشاره به شرایط خوب نفت آبادان که با دو پیروزی در دو هفته اخیربا پیروزی همراه بود، گفت: اردوی خیلی خوبی در تهران داشتیم و ۲۰ جلسه تمرین کردیم. شرایط جسمانی و تاکتیکی خوب شد. دو بازی با ۶ امتیاز کسب کردیم و به خودباوری گذشته بازگشتیم.
پورموسوی در ادامه به شرایط آب و هوا پرداخت و گفت: تمرین کردن در دمای ۵۰ درجه سخت است و گاهی رطوبت ۷۰ درصد می شود. در این شرایط بچه ها بدون هیچ چشمداشتی با غیرت تمرین و بازی می کنند. الان موقع حمایت کردن از تیم است و خواهش می کنم مسئولان در این شرایط به تیم توجه داشته باشند.
محمود فکری سرمربی تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان پس از دیدار با نفت آبادان گفت: از بازیکنان تیمم که دردربی نفتی ها خیلی زحمت کشیدند و تلاش زیادی انجام دادند، تشکر می کنم. ما در این بازی همه کار کردیم و متاسفانه فقط برنده نشدیم. البته به صنعت نفت هم تبریک می گویم؛ آنها از فرصت های خود به نحو احسن استفاده کردند و توانستند برنده شوند.سرمربی نفت مسجد سلیمان که از قضاوت داوران در دربی ناراحت بود، در خصوص عملکرد کمک داوران در دربی نفتی ها گفت: متاسفانه نمی دانم داوران کنار را چطور انتخاب می کنند؛ یکی از داوران کناری حتی پس از پایان مسابقه هم می لرزید و به بیرون از زمین می آمد. فاصله داور وسط تا داور کنار به صحنه پنالتی نزدیک تر بود، اما نمی دانم چطور آن خطا را گرفتند.محمود فکری ادامه داد: امیدوارم این قضاوت مغرضانه نباشد و دوستان کارشناس داوری نظر بدهند. از زاویه ای که ما دیدیم، پنالتی نبود و به نظرم کمک داور عجله کرد چون داور وسط به صحنه نزدیک تر بود و داور می توانست تصمیم نهایی را بگیرد. اگر قرار است ما از لیگ برتر حذف شویم، بگویند اصلا دیگر بازی نکنیم و خیلی کار را سخت نکنند.
فکری در خصوص اینکه آیا نفت می تواند در لیگ برتربماند؟ گفت: تمام فکر من و اعضای کادرفنی تیم این است که تیم در لیگ برتر بماند و دستور کارمان حفظ تیم در حاشیه امن است ولی متاسفانه یک سری صحنه ها مثل داروی ها پیش می آید که آدم دلسرد می شود و آدم نمی داند عمدی است یا غیرعمد. امیدوارم این اشتباهات سهوی باشد. به هرحال سعی می کنیم تیم را در لیگ برتر نگه داریم و مطمئنا همینطور خواهد بود.
سرمربی پاورلیفتینگ حفاری:
اولین دوره لیگ پاورلیفتینگ ایران با قهرمانی تیم ملی حفاری اهواز به پایان رسید. بعد از حدود یک ماه رقابت ۹ تیم در دو گروه، دیدار فینال این رقابت ها به میزبانی سالن ۱۲ هزار نفری ورزشگاه آزادی برگزار شد. در این دیدار تیم های ملی حفاری اهواز و نیروی زمینی ارتش که به فینال راه پیدا کرده بودند، به مصاف هم رفتند که در نهایت، تیم ملی حفاری اهواز توانست با اقتدار عنوان قهرمانی اولین دوره لیگ پاورلیفتینگ را از آن خود کند. به منظور قهرمانی تیم ملی حفاری اهواز در مسابقات پاورلیفتینگ کشور و برنامه های این تیم برای حضور در جام باشگاه های جهان گفت وگویی با رضا حسین پور، سرمربی این تیم داشتیم که باهم می خوانیم.
سال ۱۳۵۹ در شهرستان شوشتر بدنیا آمدم. بیش از بیست سال است که در رشته بدن سازی و پرورش اندام مشغول به ورزش کردن هستم.
من قبل از اینکه رشته بدنسازی و پرورش اندام را برای ورزش کردن انتخاب کنم، فوتبال بازی می کردم(در سطح استان) ولی به دلیل نداشتن پشتوانه و نامهربانی هایی که دیدم به رشته پرورش اندام و بدن سازی روی آوردم. سال ۱۳۷۷ این رشته ورزشی را شروع کردم. دلیل انتخابم این بود که در یک رشته انفرادی بتوانم کسب افتخار کنم که با لطف خدا به خواسته ام رسیدم.
چندین بار در اوزان مختلف توانستم در رشته پاورلیفتینگ قهرمان کشور و استان خوزستان بشوم از جمله دوعنوان اولی، یک دومی و دو مقام سومی.
از سال ۸۳ وارد عرصه مربیگری شدم و با تیم باشگاه خصوصی خودم و با شاگردانی که از ابتدا این ورزش را با خودم آغاز کرده بودند توانستم ۷ بار در رتبه های تیمی مختلف قهرمان کشوربشویم. همزمان در مقاطعی که مسئول کمیته پاورلیفتینگ استان خوزستان بودم، به عنوان سرمربی هم فعالیت می کردم. طی ۱۷ سال گذشته بیش از ۴۰ عنوان تیمی را در مسابقات باشگاه های کشور و قهرمانی کشور در رشته های پاورلیفتینگ، پرس سینه و ددلیفت به دست آوردم و این افتخار را دارم که بیش از ۳۰ شاگرد که این ورزش را با من آغاز کردند، قهرمان آسیا و کشور شدند و همچنین نزدیک ۷۰ نفر هم در سطح استان قهرمانی به دست آورده اند.
بله ابتدای تیرماه در اولین دوره مسابقات لیگ برتر پاورلیفتینگ کشور با تیم پرقدرت و یکدست ملی حفاری اهواز توانستیم با اقتدار تمام قهرمان این مسابقات بشویم و مجوز حضور در مسابقات لیگ باشگاه های جهان را بگیریم. مسابقات در سطح بسیار عالی برگزار شد. این مسابقات از نظر کیفیت وزنه های ثبت شده و نیز برگزاری منظم و زیبا و همچنین داوری، فراتر از آسیا برگزار شد. در این دوره ماموران مبارزه با دوپینگ(وادا) حضور داشتند. مسابقات ابتدا به صورت رفت و برگشت و متمرکز در دو گروه الف و ب برگزار شد که تیم ملی حفاری اهواز در گروه (ب) به همراه تیم های نیروی زمینی ارتش، بهمن اسپرت تهران،هیات چهارمحال بختیاری حضور داشت که در مسابقه رفت و برگشت با کسب مجموع ۱۸۹ امتیاز از(۱۹۲ ممکن) و با صدرنشینی و اقتدار به مرحله نیم نهایی راه پیدا کردیم . در ادامه در مرحله نیمه نهایی توانستیم تیم خوب کرمانشاه را در ۸ وزن مسابقات شکست بدهیم و به فینال برسیم. در فینال هم مقتدرانه توانستیم برای سومین بار در طول این مسابقات تیم خوب نیروی زمینی ارتش رو در ۸ وزن ممکن شکست بدهیم و برای اولین بار قهرمان لیگ برتر پاورلیفتینگ کشور بشویم.
ما از ابتدا که شروع به کار کردیم به غیر از قهرمانی به هیچ چیز دیگری فکر نمی کردیم. رمز موفقیت ملی حفاری اهوازدر این مسابقات یک دست بودن،به معنای واقعی کلمه تیم بودن و انگیزه بالای ورزشکاران، مربیان، مسوولان باشگاه بود که این قهرمانی را در تاریخ برای اولین بار به نام تیم ملی حفاری اهواز ثبت کرد. سطح مسابقات در تمامی مراحل (گروهی، نیمه نهایی و فینال) بسیار بالا و فراتر از آسیا برگزار شد. برگزاری لیگ توسط فدراسیون بدنسازی حرکتی بسیار خوب در جهت رشد این ورزش و جا افتادن آن در اذهان عمومی بود که جا دارد از جناب دکترنصیرزاده رئیس فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام جمهوری اسلامی ایران تشکر کنم.
خوشبختانه مسئولان شرکت ملی حفاری اهواز از ابتدای شروع کار از ما به خوبی حمایت کردند و در حد توانشان از انجام هیچ کاری دریغ نکردند.
از مسئولان تقاضا دارم که از این تیم خوب و پرقدرت را برای حضور در مسابقات لیگ باشگاههای جهان همچون لیگ برتر حمایت کنند تا به امید خداوند بتوانیم روی سکوی قهرمانی قرار بگیریم.
این مسابقات سوم تا هشتم مرداد ماه برای اولین بار در ایران و در شهرستان ارومیه برگزار می شود. چند روزقبل از شروع مسابقات یک اردوی آماده سازی در تهران برگزار می کنیم و سه روز از قبل از شروع مسابقات به شهر ارومیه می رویم تا بچه ها با شرایط آب و هوایی خودشان را وفق بدهند و به امید خدا در ارومیه ارنج اصلی تیم را اعلام می کنیم که به مصاف حریفان بروند.
مهرداد ظفری، یونس محمدی، احمدرضا بابا احمدی،امیر اسدالله زاده ، امیر نور حسینی ، علی براتی، مهدی طهماسبی، جاوید عسکر زاده، مصطفی یزدانی ، محمدعلی محمدی ، علیرضا رضایی، علی اکبر سنایی، مهدی مافی غلامی (کپیتان تیم)، نفراتی بودند که در لیگ برای تیم ملی حفاری وزنه زدند.
محسن حسین پور، سعید فاضلی در کادر فنی به عنوان مربی به من کمک کردند و رضا بذری سپرست تیم بود و عباس ملا هم به عنوان مدیر فنی در کنار تیم حضور داشت.
در پایان جا دارد از مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران که با ارسال پیام تبریک و حمایت های بسیار عالی باعث دلگرمی بچه های تیم شدند تشکر کنم.از معاونین و مدیران و مسئولان باشگاه که با اشتیاق کامل برای استقبال ما در فرودگاه حضور داشتند، تشکر می کنم. ازآقای سید سالار محمدنیا، مدیرعامل باشگاه ملی حفاری که واقعا و با تمام وجود به همراه اردوان قاسمی عزیز در کنار تیم حضور داشتند و تمام سعی خودشان را برای رفاه بچه ها انجام دادند، سپاسگزارم .
ازتک تک همه عزیزانی که کمک کردند تا این تیم خودش را به عنوان اولین قهرمان لیگ در تاریخ این ورزش و ورزش کشور ثبت کند، تشکر می کنم و از همینجا ازآقای گلپایگانی مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران تقاضا دارم که از این تیم و این بچه ها برای حضور در مسابقات لیگ باشگاه های جهان حمایت ویژه کنند. این بچه های بی ادعا و خاکی همه از قهرمانان آسیا و جهان هستند که در مسابقات لیگ عاشقانه بوسه بر پیراهن ملی حفاری زدند .حالا نوبت قهرمانی در باشگاه های جهان است که امیدواریم با قرار گرفتن روی سکو دل همه را شاد کنیم.
ملی پوش اسبق بسکتبال آبادان و دبیر سابق فدراسیون بسکتبال به عنوان سرمربی تیم پالایش نفت آبادان انتخاب و معرفی شد. پس از اینکه حماد سامری، مربی موفق آبادانی از هدایت تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان کناره گیری کرد، مسئولان این باشگاه هدایت تیم پالایش نفت را به علی توفیق خطاب سپردند. علی توفیق که در رده های مختلف تیم ملی بسکتبال بازی کرده، به مدت سه سال هم به عنوان دبیر فدراسیون بسکتبال ایران مشغول به کار بوده است. این مربی 53 ساله متولد شهر آبادان دارای مدرک دکترای مدیریت ورزش است و سابقه مربیگری تیم های پتروشیمی ماهشهر و دانشگاه آزاد اسلامی را در کارنامه دارد، ضمن اینکه مدتی هم به عنوان کمک مربی در تیم ملی بسکتبال مشغول فعالیت بوده است. پس از قطع همکاری حماد سامری و باشگاه پالایش نفت آبادان، مسئولان این باشگاه با گزینه هایی چون حاتمی، هاشمی و اسلامی وارد مذاکره شدند اما در نهایت هدایت آبادانی ها بازهم به یک خوزستانی سپرده شد. تیم پالایش نفت آبادان با هدایت حماد سامری در فصل گذشته روی سکوی چهارم لیگ برتر بسکتبال کشور ایستاد و فصل پیش از آن به مقام قهرمانی لیگ برتر ایران و مقام سوم جام باشگاه های آسیا رسید.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران که تنها نماینده فوتبال استان کهگیلویه و بویراحمد هم در لیگ دسته دوم فوتبال ایران به شمار می رفت، به لیگ دسته سوم فوتبال کشور سقوط کرد.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران در هفته 25 و لیگ دسته دوم فوتبال کشور، ابتدا در ورزشگاه شهدای نفت دوگنبدان مقابل ایرانجوان بوشهر با تساوی یک-یک و سپس در تبریز مقابل تیم محتشم این شهر با نتیجه تساوی صفر بر صفر متوقف شد تا به لیگ دسته سوم کشور سقوط کند. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران فصل خوبی را پشت سر نگذاشت. این تیم قبل از شروع فصل با بهمن فرازمند برای سرمربیگری به توافق رسید که قبل از شروع فصل این همکاری به خاطر عدم حضور فرازمند ملغی شد تا نفتی ها فصل را با جهانبخش جعفری به عنوان سرمربی شروع کنند. نفت و گاز با جهانبخش جعفری روزهای خوبی را سپری نکرد و نتایج ناامیدکننده باعث شد که این مربی در ادامه ازکار برکنار شود تا هدایت تیم را به اصغر طالب نسب بسپارند. البته دراین بین دوباره بهمن فرازمند به عنوان مدیر فنی به تیم برگشت، اما اختلاف طالب نسب و فرازمند باعث شد او دوباره از تیم جدا شود تا طالب نسب به تنهایی کار را ادامه دهد. انتخاب اشتباه و حضور مربیان و بازیکنان ضعیف از دلایل اصلی ناکامی نفتی ها در این فصل بود. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران که سابقه حضور در لیگ دسته اول کشور را نیز دارد و چند بار تا یک قدمی راه یابی به لیگ دسته آزادگان فوتبال پیش رفته بود، در این فصل با کسب تنها 19 امتیاز از 25 بازی، در دو هفته مانده به پایان لیگ، به لیگ دسته سوم سقوط کرد تا یکی از ضعیف ترین نتایج دوران حضور خود در فوتبال کشور را گرفته باشد. تیم نفت و گاز گچساران در مسابقات امسال لیگ دسته دوم فوتبال کشور با ۱۳باخت، چهار پیروزی و 7 تساوی 19 امتیاز کسب کرد تا قعرنشین گروه اول مسابقات فوتبال لیگ دسته دوم کشور باشد .این تیم در لیگ امسال ۱۰ گل زده و ۲۷ گل از حریفان دریافت کرده بود.
تیم فوتبال امیدهای ملی حفاری اهواز به مقام قهرمانی لیگ دسته اول امیدهای باشگاه های ایران دست یافت. بازی فینال لیگ دسته اول فوتبال امیدهای باشگاه های ایران بین تیم های ملی حفاری اهواز و ملوان بندرانزلی در تهران برگزار شد که تیم ملی حفاری اهواز با نتیجه یک بر صفر مقابل حریف شمالی خود پیروز شد و جام قهرمانی را بالای سر برد. بنیامین رحمانی تک گل پیروزی بخش تیم ملی حفاری اهواز را درون دروازه ملوان انزلی جای داد تا این بازی با برتری شاگردان عباس صفایی به پایان برسد. تیم های ملی حفاری اهواز و ملوان انزلی جواز صعود به لیگ برتر امیدهای کشور در فصل ورزشی 1400-1401 را به دست آوردند. سیدسالار محمدنیا، مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز طی پیامی قهرمانی تیم فوتبال امیدهای حفاری را تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد این قهرمانی در لیگ برتر هم به دست بیاید.
گپ وگفتی با فرزند یکی از کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی که رتبه برتر کنکور دکترا شده است
علی بهرامی ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی، بخصوص اقدام برای دوره دکترا هم پر چالش است و هم جذابیت های خاص خودش را دارد. پیگیری علم و افزایش دانش، راهی است که اگر کسی آن را برگزیند، بر سلامت نفس، متانت، ادب و اخلاق خود نیز افزوده است. این شماره با فرزند یکی از کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی هم سخن شده ایم. فاطمه ابراهیمی، فعالیت های علمی، فرهنگی و ورزشی زیادی دارد و البته امسال هم در کنکور دکترا رتبه بسیار خوبی به دست آورده است. در میان گفت و گو با او، با علیرضا ابراهیمی، پدر فاطمه نیز هم کلام شده ایم. مردی نفتی که او هم ادامه تحصیل داده و الگوی اصلی و مشوق خانواده و فرزندان خود در کسب موفقیت هایشان است. گپ وگفت ما را با این پدر و فرزند می خوانید:
فاطمه ابراهیمی هستم، متولد مهر 1376 و ساکن شهر شیراز. سال 1394 رشته مهندسی مکانیک را در دانشگاه فسا آغاز کردم و سال 1397 آن را به پایان رساندم. سال 1398 وارد مقطع کارشناسی ارشد رشته مکانیک- گرایش طراحی کاربردی در دانشگاه یاسوج شدم و اکنون مراحل پایانی نوشتن پایان نامه را می گذرانم. در همین ترم بود که تصمیم گرفتم برای کنکور دکترا هم بخوانم و تقریبا از دی سال 1399 شروع و خودم را برای آزمون اسفند آماده کردم و رتبه 38 کنکور رشته مکانیک را به دست آوردم.
بله مصاحبه ها تمام شده است. خودم فکر می کنم در دو سه دانشگاه تهران یا اصفهان شانس خوبی داشته باشم.
در مقطع کارشناسی، رتبه چهارم را به دست آوردم و در مقطع کارشناسی ارشد نیز حائز رتبه دوم شدم. به نظرم رسید هر چه قدر تحصیلات عالی داشته باشم، می توانم کارهای بزرگتری انجام دهم و در آینده شغل بهتری داشته باشم. دوست دارم در آینده استاد دانشگاه باشم؛ البته به کار در صنعت نفت هم علاقه زیادی دارم. کلا نگاهم این است که کارهایی انجام بدهم که کاربردی باشند و در صنعت از آنها بهره ببرند.
پدرم 14 سال در گاز استان فارس بودند و بعد به عسلویه و مجتمع گاز پارس جنوبی منتقل شدند. به طور کل من از دریچه شغل پدرم و توضیحات ایشان با صنعت نفت آشنا شدم. ایشان هم مکانیک خواندند، کارهایشان بسیار جذاب است و فعالیت هایشان خسته کننده نیست؛ اگر چه کار ایشان زحمت خیلی زیادی دارد. به نظرم می رسد که در شغل پدرم با بهره مندی از نرم افزارهای متنوع و جدید، بتوان پروژه ها را ارتقا داد.
غیر از کتاب های تخصصی رشته ام، در دو حوزه روانشناسی و مدیریت بازرگانی مطالعاتی دارم. روانشناسی را برای بهره مندی و استفاده از آن در زندگی می خوانم و مدیریت بازرگانی را برای رشد و توسعه کارهایم تا بتوانم در آینده در کنار رشته مکانیک از آن برای انجام برنامه های بزرگتر استفاده کنم.
به پدرها و مادرها و فرزندان آنها پیشنهاد می کنم؛ اول از هر چیز به دنبال علاقه شان بروند؛ البته باید بین علاقه با آینده دار بودن یک رشته، تعادل برقرار شود. یعنی بعد از علاقه، آینده نیز مدنظر باشد. در طول مدت تحصیلاتم کسانی را دیدم که بدون علاقه و تنها برای آینده یک رشته وارد آن شده بودند و به سطح پایینی رسیدند. درس ها را فقط می خواندند تا مدرک بگیرند. به عنوان پیشنهاد دوم باید بگویم خیلی ها هم هستند که به کارهای عملی و به دست آوردن یک مهارت علاقه دارند. واقعا این اشخاص لازم نیست بروند و درس های تئوری را بخوانند. اگر روی مهارت و آینده آن تمرکز کنند، می توانند خیلی موفق باشند. گاهی هم پیش می آید که کسی مهارت مهمی داشته؛ اما درس که خوانده، مهارت را کنار گذاشته است. در نهایت و به عنوان پیشنهاد سوم می گویم که درس ها را باید مفهومی خواند و تنها به دنبال حفظ کردن آنها نبود. در روش حفظ کردن صرف درس ها، کاری از پیش نخواهد رفت.
بله حتما. اتفاقا در کنار تحصیل باید کارهای جانبی هم انجام داد تا انگیزه بالاتری برای درس خواندن پیدا کرد و از خستگی و بی حوصلگی دور شد.
بله من در کنار تحصیلات، در دو حوزه قرآن کریم و ورزش والیبال فعالیت دارم. با تیم والیبال شرکت گاز استان فارس، توانستم مقام سوم کشوری را به دست آورم و البته چند بار هم در استان رتبه نخست را کسب کردیم. همچنین در بخش مفاهیم قرآن در سطح کشوری و استانی مقام های زیادی به دست آوردم که برخی از آنها عبارتند از: رتبه سوم مسابقات کشوری شرکت ملی گاز سال 1385، رتبه اول تمام مسابقات مجتمع گاز پارس جنوبی از سال 1392، رتبه چهارم مسابقات کشوری شرکت ملی گاز 394 و رتبه دوم مسابقات کشوری شرکت ملی گاز سال 1396.
برای تکمیل نیازهای تخصصی رشته ام، در دوره های مختلف شرکت داشته ام و برخی از این دوره ها را مانند «اتوکد» و «سالیدورک» را در دانشگاه یاسوج تدریس کرده ام. دوره کارآموزی ام را نیز در یک شرکت صنعتی حوزه انرژی که تولید و طراحی تجهیزات پالایشگاهی را انجام می دهد، گذرانده ام. در مقطع کارشناسی در دو رشته مکانیک و منابع طبیعی هم تدریس داشته ام.
موفقیت های من وابسته به خانواده و پدر و مادرم بوده اند. از زمانی که آمادگی می رفتم، به کمک خانواده فهمیدیم که می توانم کلاس اول بروم. بعد از آن نیز کلاس دوم به چهارم را جهشی خواندم. خانواده من از همان شش سالگی مرا به بهترین مدارس فرستادند و دوره راهنمایی و دبیرستان را در مدرسه شاهد شیراز گذراندم. پدر و مادرم خیلی زحمت کشیدند تا از نظر اخلاقی، اعتقادی و علمی در جامعه نه تنها آسیب نبینم؛ بلکه پیشرفت داشته باشم. علاقه های من با راهنمایی خانواده ام به ثمر نشسته است. موقع کنکور خیلی کمکم کردند و با رفتارهای منطقی آنها، فضای بسیار مناسبی برای دنبال کردن فعالیت های علمی برایم فراهم شد.
باید از صنعت نفت تشکر کنم. در حوزه های مختلف قرآنی و ورزشی و حالا هم علمی، همیشه تلاش کرده تا دیده شویم و فعالیت و رقابت کنیم.
علیرضا ابراهیمی، متولد سال 1353 در شهر شیراز هستم. کارشناسی رشته مکانیک، گرایش ساخت و تولید را به پایان رسانده ام و اکنون ترم آخر رشته مدیریت حمل و نقل دریایی بین قاره ای، مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه دریانوردی چابهار هستم. کارم را از سال 1378 از گاز استان فارس شروع کردم. سال 77 که خدمت سربازی را به پایان رساندم، با دیدن یک آگهی، آزمون دادم و مراحل مختلف مصاحبه های تخصصی را طی کردم و وارد صنعت نفت شدم. از سال 1392 به پالایشگاه (یک) مجتمع گاز پارس جنوبی در عسلویه منتقل شدم و اکنون به صورت اقماری مشغول به کارم. اینجا کارشناس ارشد تعیین مقادیر و برآورد در واحد خدمات پیمان ها هستم.
دو فرزند دارم، دخترم فاطمه و پسرم علی. همسرم اصالتا آبادانی و فرزند شهید عبدالرحیم رمزی است و سال ها بهیار بوده و اکنون بازنشسته علوم پزشکی شیراز است. ایشان مدتی از خدمتشان را نیز در مناطق جنگی گذرانده اند. همسرم از اصلی ترین عوامل در کسب موفقیت های من و فرزندانم بوده و است. بدون حمایت و از خودگذشتگی و فداکاری های ایشان، هیچ یک از ما در این جایگاه قرار نمی گرفتیم. ایشان دو دوره به عنوان کارمند منتخب در لیست کاروان پزشکی وزارت بهداشت و درمان قرار گرفته و در موسم حج تمتع در قالب کادر درمانی به حجاج خدمت رسانی کرده است. پسرم هم مکانیک می خواند و بزودی آزمون ارشد خواهد داد. او هم در مسابقات قرآن کریم دارای رتبه های مختلف در مجتمع گاز پارس جنوبی و کشوری است و در رشته ورزشی تیراندازی با تپانچه هم فعالیت دارد و دارای مقام دوم مسابقات استان های جنوب کشور است.
در تیم کوهنوردی مجتمع عضو هستم و فعالیت دارم. تیم ما تا به حال قله هایی چون سهند، تفتان، سبلان و دنا را فتح کرده است. همچنین در رشته ورزشی تیراندازی با تپانچه نیز فعالیت دارم و در مسابقات مربوط به آن شرکت می کنم. همچنین در انجمن ادبی مجتمع پارس جنوبی هم فعال هستم و به خوانش اشعار، توضیح و نفسیر ادبی و گذراندن دوره های ادبی چون یادگیری عروض و قافیه مشغولم. همچنین دارای رتبه برتر مسابقات قرآنی کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی هستم.
علاوه بر اینکه همسرم حساسیت های ویژه ای روی فرزندان دارد و مراقبت های مهمی در این باره انجام داده، رویه ما این است که بچه های مان را طوری حمایت کنیم که بار مسؤولیت به دوششان باشد و هنگامی که خروجی کارشان را ببینیم، راهنمایی های لازم را انجام دهیم. بچه ها باید حداقل 50 درصد یک کار را خودشان انجام دهند، 30 درصد هم ما کمک کنیم و در ادامه با توانایی خودشان مسیر را پیش بروند تا به پایان و یک خروجی مشخص برسد. تلاش کردیم خودمان سلامت زندگی کنیم و از نظر فرهنگی و اعتقادی فرزندانمان را از همان کودکی وارد فعالیت های قرآنی و ورزشی کردیم.
باید بگویم که اگر موفقیتی هر چند اندک حاصل شده، در مرحله اول به فضل الهی و پس از آن به دلیل در کنار هم بودن خانواده در تمامی مراحل زندگی بوده است. تلاش می کنیم و امیدواریم که زندگی خود را با تفکر ادامه دهیم؛ چرا که تفكر چراغ دل است كه به آن نيكي و بدي و سود و زيان دل، ديده مي شود.به نظرم تفكر باغي از درختان حقايق است و هر كه انديشه كند بر بيناييش افزوده خواهد شد. ساعتي تفكر مي تواند برتر از هفتاد سال عبادت باشد..
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات