پاسخ زنگنه به پرسشهای نمایندگان در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس
بررسی عملکرد بالادست نفت در نشست هیئت عالی نظارت بر منابع نفتی
افزایش 50 درصدی صادرات فرآورده های نفتی از بندر ماهشه
بهار پژوهشگاه صنعت نفت با 200 پروژه
پیروز ماراتن گازی با قطر هستیم
برنامهریزی برای بهینهسازی 300 هزار موتورخانه
منشور اخلاقی دیگر تنها یک قاب روی دیوار نیست !
صنعت نفت در حوزه بانوان سرآمد است
گرمازدگی و راههای مقابله با آن
تغيير نام توتال تحول یا تداوم سیاست ها
انتصاب فرمانده ارشد پدافند غیرعامل خارک
بخش دوم پروژه جمعآوری گازهای مارون 3 راه اندازی می شود
نگهداری و استفاده از مواد خطرآفرین در خانه ممنوع
فلاح زاده: رتبه صنعت نفت آبادان در پایان فصل یکرقمی خواهد بود
هدف ما قهرمانی در جام باشگاههای جهان است
سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس گفت: وزیر نفت با حضور در این کمیسیون به پرسش های نمایندگان پاسخ داد که مقرر شد کمیته ای ویژه با حضور نماینده تام الاختیار وزارت نفت، سازمان بازرسی و دیوان محاسبات در این کمیسیون تشکیل و پرونده ها به صورت دقیق بررسی و مطالب مطرح شده تعیین تکلیف شود.
علی خضریان در تشریح نشست روز دوشنبه (۲۱ تیرماه) کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی که با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت برگزار شد، گفت: پرونده های واصله درباره شکایات مطرح شده در خصوص وزارت نفت با حضور وزیر نفت، نمایندگان دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور بررسی شد.
وی افزود: طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره-جاسک نخستین موضوع مطرح شده در نشست امروز بود، همچنین درباره مسائلی ازجمله نحوه اجرای پروژه یادشده و عملکرد وزارت نفت همچون وضع تلمبه خانه ها، برق رسانی، احداث مخازن بخش دریایی و غیره گزارش هایی به کمیسیون اصل نود داده شد. سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس تصریح کرد: سازوکار تأمین مالی طرح های نگهداشت و افزایش تولید چاه های نفتی و همچنین نظارت نکردن بر سهیم ساختن مردم استان های مسیر خط لوله اتیلن غرب در سهام شرکت های پتروشیمی مستقر در مسیر، تحت انحصار قرار گرفتن خط لوله اتیلن غرب توسط هلدینگ پتروشیمی باختر، توسعه میدان های مشترک آزادگان جنوبی، یادآوران و یاران شمالی و جنوبی و میدان مشترک لایه نفتی پارس جنوبی از دیگر موضوع های مطرح شده در این نشست بود. خضریان اعلام کرد: مواردی همچون پیش بینی پایه های تشویقی مادام العمر برای برخی از نیروهای انسانی در وزارت نفت، موارد مربوط به احداث پارک علم و فناوری و همچنین اجرای قانون برنامه ششم درباره ایثارگران، سرمایه گذاری در سون آپ نفت خام، موارد مرتبط با دارایی ها و اموال صندوق بازنشستگی نفت، طرح واگذاری برنامه های توسعه ۲۹ میدان-مخزن شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، فلات قاره و نفت مرکزی در قالب ۳۴ بسته سرمایه گذاری، موارد مربوط به بومی سازی دانش فنی لوله های بدون درز CRA و مسائل مرتبط با دارایی ها و اموال شرکت های پالایشی نیز در نشست امروز بررسی شد. وی گفت: با توجه به تعداد زیاد پرونده ها، مقرر شد کمیته ویژه ای با حضور نماینده تام الاختیار وزارت نفت، سازمان بازرسی و دیوان محاسبات در کمیسیون اصل نود مجلس تشکیل و پرونده ها به صورت دقیق بررسی و مطالب مطرح شده تعیین تکلیف شود.
وزارت نفت هیچ قراردادی با عنوان طرح پژوهشی کلان برون دانشگاهی با دانشگاه آزاد اسلامی امضا نکرده است.
روابط عمومی وزارت نفت در پی انتشار خبری از سوی دانشگاه آزاد اسلامی و برخی خبرگزاری ها مبنی بر امضای قرارداد طرح پژوهشی کلان برون دانشگاهی بین وزارت نفت و دانشگاه آزاد اسلامی به مبلغ ۱۵ هزار میلیارد ریال اعلام کرد که این وزارتخانه به هیچ عنوان چنین قراردادی با دانشگاه آزاد اسلامی امضا نکرده و این خبر از اساس کذب و نادرست است.
فردی که در این خبر از او به عنوان نماینده وزارت نفت برای امضای قرارداد نام برده شده است، هیچ وابستگی و ارتباط حقوقی با وزارت نفت نداشته و برای این وزارتخانه ناشناخته است.
وزارت نفت ضمن پیگیرد قانونی موضوع از دانشگاه آزاد اسلامی نیز انتظار دارد نسبت به تکذیب و توضیح درباره این خبر اقدام کند.
نشست بررسی خواسته صنفی کارگران شاغل در شرکت های پیمانکاری در حوزه های نفتی و پتروشیمی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد.
به گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، حاتم شاکری، معاون روابط کار وزارت کار در این نشست، گفت: بررسی خواسته صنفی کارگران و چگونگی اجرای قوانین و مقررات مرتبط با امور کارگر و کارفرما و بررسی همکاری وزارت نفت به عنوان کارفرمای اصلی همسو با همکاری و همفکری بیشتر در حل وفصل موضوع های مختلف، هدف از برگزاری این نشست است.
وی افزود: در این نشست همچنین بر ارتقای سطح ایمنی و خدمات رفاهی و اجرای قانون در رابطه با نظام مزدی (طرح طبقه بندی مشاغل)، زمان استراحت و مرخصی و ایجاد تشکل های کارگران بر اساس قانون و عرف جاری در منطقه با اولویت بازرسی های مستمر توسط بازرسان قانونی تأکید شد.
معاون روابط کار وزارت کار با اشاره به ضرورت حضور نمایندگان کارگران و کارفرمایان در سطح منطقه ای و ملی در این نشست ها تصریح کرد: مقرر شد با حضور نمایندگان کارگران و کارفرمایان و استفاده حداکثری از ظرفیت گفت وگو و مذاکرات در قالب سه جانبه گرایی، نشست مشترک نمایندگان دولت، کارگر و کارفرما در عسلویه یا مرکز استان بوشهر و خوزستان ظرف حداکثر هفته جاری برای تفاهم و هماهنگی بیشتر و به حداقل رساندن اختلاف نظرها برگزار شود.
نشست بررسی خواسته صنفی اخیر کارگران شاغل در شرکت های پیمانکاری در حوزه های نفتی و پتروشیمی، با حضور علی حسین رعیتی فرد، رئیس سازمان بسیج کارگری، جواد عباسپور، مدیرکل هماهنگی امور مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، سخاوت اسدی، مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی و نمایندگان تشکل های ملی کارگری به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد.
قیمت سبد نفتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک (دوشنبه، ۲۱ تیرماه) از ۷۴ دلار گذشت. به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی این سازمان دیروز ۷۴ دلار و ۳۳ سنت ثبت شد، درحالی که جمعه (۱۸ تیرماه) ۷۴ دلار و ۱۸ سنت بود. سبد نفتی اوپک شامل ۱۳ نوع نفت خام اعضای این سازمان ازجمله مخلوط الجزایر، گیراسول آنگولا، سبک رابی گابن، میناس اندونزی، سنگین ایران، سبک بصره، صادراتی کویت، السدر لیبی، سبک بونی نیجریه، سبک عربی عربستان، موربان امارات، مری ونزوئلا و جنو کنگوست. قیمت نفت خام برنت و وست تگزاس اینترمدیت (WTI) نیز )سه شنبه، ۲۲ تیرماه) و تا لحظه انتشار این خبر به ترتیب ۷۵ دلار و ۵۶ سنت و ۷۴ دلار و ۴۹ سنت به ازای هر بشکه بوده است.
وزیر نفت عراق اعلام کرد که از پروژه های افزایش تولید نفت این کشور حمایت می کند. به گزارش روزنامه الشرق الاوسط، احسان عبدالجبار اعلام کرد که از پروژه های پایداری و افزایش تولید نفت و گاز در میدان های نفتی شرکت نفت شمال در کرکوک - واقع در ۲۵۰ کیلومتری شمال بغداد - حمایت می کند. وی روز یکشنبه (۲۰ تیرماه) در بازدید از اداره مرکزی این شرکت گفت: دولت و وزارت نفت مصمم به تقویت تولید در این شرکت هستند. وزارت نفت عراق قصد دارد به سرعت چالش های فنی، اقتصادی و امنیتی را برطرف کند و در عین حال خواهان افزایش تولید با تکیه بر تلاش ملی و همکاری با شرکت های نفت و گاز جهان است. وزیر نفت عراق با اشاره به اهمیت تلاش برای تأمین گاز مورد نیاز نیروگاه های برق، بر ضرورت افزایش تولید و بهینه سازی سرمایه گذاری در زمینه گازهای همراه تأکید کرد.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا انتظار دارد عرضه نفت خام این کشور در ماه اوت افزایش یابد و به ۷ میلیون و ۹۰۷ هزار بشکه در روز برسد. به گزارش خبرگزاری رویترز از نیویورک، گزارش بهره وری ماهانه حفاری اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) نشان داد که انتظار می رود تولید نفت خام هفت حوزه اصلی شیل در ماه اوت ۴۲ هزار بشکه در روز افزایش یابد و به ۷ میلیون و ۹۰۷ هزار بشکه در روز برسد. مقدار افزایش عرضه در ماه ژوئیه ۲۸ هزار بشکه در روز بود. این افزایش تولید مربوط به حوزه پرمین است که برآورد می شود با افزایش ۵۳ هزار بشکه در روز، کاهش عرضه پیش بینی شده حوزه باکن در داکوتای شمالی را جبران خواهد کرد.
از سوی معاون اول رئیس جمهوری
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری آیین نامه اجرایی کمک به سرمایه گذاری های خطرپذیر در حوزه های مختلف صنعت نفت را ابلاغ کرد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیئت دولت، هیئت وزیران به پیشنهاد وزارت نفت (با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور) و به استناد بند (د) تبصره (۱۸) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور، آیین نامه اجرایی بند مذکور (آیین نامه کمک به سرمایه گذاری های خطرپذیر در صنعت نفت) را تصویب کرد.
به موجب این آیین نامه، به شرکت های اصلی تابع وزارت نفت اجازه داده می شود به منظور حمایت از سرمایه گذاری های خطرپذیر، تولید داخلی، طرح های توسعه ای اشتغال آفرین، تقویت اشتغال در حوزه های مختلف صنعت نفت و توسعه فناوری و نوآوری، با تأیید وزیر نفت تا ۸ هزار میلیارد ریال از محل منابع داخلی خود، به ترتیب مقرر در این آیین نامه اختصاص دهند.
معاون اول رئیس جمهوری همچنین اسناد ارتقای بهره وری بخش های صنعت و آب، برق و گاز را ابلاغ کرد. هیات وزیران در نشست نهم تیرماه و در اجرای تکلیف مقرر در ماده (۵) قانون برنامه ششم توسعه درباره استقرار چرخه بهره وری در دستگاه های اجرایی کشور و تدوین برنامه های عملیاتی ارتقای بهره وری و همسو با تحقق اهداف مندرج در این قانون، سند ارتقای بهره وری بخش آب، برق و گاز را به عنوان یکی دیگر از اسناد ارتقای بهره وری پیشنهادی وزارتخانه های متولی بخش اقتصادی تصویب کرد. به موجب سند یادشده، وزارت نفت (شرکت ملی گاز ایران) و سازمان انرژی اتمی ایران موظف هستند گزارش پیشرفت اقدام ها و برنامه های مندرج در این سند را در مقاطع زمانی ۶ ماهه تهیه و به سازمان ملی بهره وری ایران ارائه کنند.
در بخش آب، برق و گاز، شاخص های رشد ارزش افزوده، رشد بهره وری کل عوامل تولید و رشد عوامل تولید (نیروی کار و سرمایه) آن در سال های برنامه ششم توسعه به ترتیب ۹، ۲ و ۷ درصد هدف گذاری شده و عملکرد این بخش در موارد فوق در سال های برنامه ششم توسعه به ترتیب ۵، ۳ و ۲ درصد بوده است.
در همین حال، هیئت وزیران در نشست روز نهم تیرماه به پیشنهاد مشترک وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت و نفت و سازمان اداری و استخدامی کشور، سند ارتقای بهره وری بخش صنعت را ابلاغ کرد.
بر این اساس وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نفت (شرکت ملی صنایع پتروشیمی) موظف هستند گزارش پیشرفت اقدام ها و برنامه های مندرج در این سند را در مقاطع زمانی ۶ ماهه تهیه و به سازمان ملی بهره وری ایران ارائه کنند.
سازمان های اداری و استخدامی و ملی بهره وری نیز مکلف هستند گزارش تجمیعی اقدام های انجام شده برای این سند را سالانه به هیئت وزیران ارسال کنند.
این سند پس از ابلاغ و اجرای آزمایشی به مدت یک سال، با پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نفت (شرکت ملی صنایع پتروشیمی) و تأیید سازمان ملی بهره وری قابل بازنگری خواهد بود.
عملکرد بخش بالادستی صنعت نفت در هفدهمین نشست هیئت عالی نظارت بر منابع نفتی بررسی و تأیید شد.
در اجرای مفاد بند ۴ ماده ۴ قانون اصلاح قانون نفت مصوب ۱۳۹۰/۳/۲۲ مجلس شورای اسلامی، هفدهمین نشست هیئت عالی نظارت بر منابع نفتی با حضور محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور، حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس، اکبر کمیجانی، رئیس کل بانک مرکزی، بیژن زنگنه، وزیر نفت، مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و محسن پاک نژاد، معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت، روز چهارشنبه (۱۶ تیرماه) برگزار و عملکرد بخش بالادستی صنعت نفت مورد بررسی قرار گرفت.
در این گزارش هیئت عالی با در نظر گرفتن محدودیت امکانات و منابع مالی، آثار سوء تشدید تحریم های ظالمانه و تبعات جنگ اقتصادی به ویژه در حوزه های کارکردی وزارت نفت و با توجه به دستاوردهای حاصله از جمله اکتشاف ذخایر نفت و گاز، تعیین تکلیف قراردادهای توسعه میدان های مشترک، راه اندازی سکوهای باقیمانده و تعیین تکلیف طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، تجارت داخلی نفت/ گاز و افزایش بی سابقه فروش در بورس انرژی، ضمن تأیید عملکرد وزارت نفت در انجام وظایف خود در اعمال حق حاکمیت و مالکیت عمومی بر منابع نفتی و قدردانی از همه دست اندرکاران این عرصه، بر تداوم تلاش ها تا تحقق کامل اهداف تأکید کرد. در پایان، دادستان کل کشور و دیگر اعضای هیئت از زحمات وزیر نفت در طی سالیان طولانی فعالیت در وزارت نفت قدردانی و بر استفاده از تجارب ارزنده ایشان تأکید کردند.
عملیات اجرایی طرح نگهداشت و افزایش تولید میدان نفتی منصورآباد با استقرار دکل حفاری در موقعیت طرح توسعه این میدان در قالب طرح توسعه ۲۸ مخزن آغاز شد.
عملیات حفاری توسعه میدان نفتی منصورآباد به عنوان یکی از بسته های قراردادی طرح توسعه ۲۸ مخزن مناطق نفت خیز جنوب با استقرار دکل حفاری توسط شرکت پتروایران به عنوان پیمانکار مربوط آغاز شد.
عملیات حفاری و تکمیل ۱۲ حلقه چاه جدید، احداث سه مجموعه زیرسطحی تفکیک و تقویت فشار نفت و ایجاد خطوط لوله انتقال نفت و گاز از جمله پروژه های این طرح هستند.
این طرح با هدف افزایش ظرفیت تولید نفت از ۲۱ هزار بشکه به ۴۵.۲ هزار بشکه در روز اجرا می شود.
میدان نفتی منصورآباد در استان خوزستان، در فاصله ۱۰ کیلومتری شمال شرقی شهرستان بهبهان قرار دارد، این میدان که در سال ۱۳۸۰ کشف شد با ذخیره درجای ۳.۷ میلیارد بشکه نفت خام، از میدان های تحت مدیریت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است و عملیات تولید از آن، توسط شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران انجام می شود.
برداشت از مخزن آسماری میدان منصورآباد از سال ۱۳۸۶ و مخزن بنگستان این میدان از سال ۱۳۹۴ آغاز شده است.
سرپرست معاونت فناوری پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت از آغاز فرآیند ارزیابی متقاضیان عضویت و استقرار در پارک نفت خبر داد و گفت: شرکت های منتخب در «گردهمایی شرکت های دانش بنیان و استارت آپ های صنعت نفت» که بهمن ماه سال ۹۸ برگزار شد، در نخستین مرحله از پذیرش شرکت ها در اولویت ارزیابی قرار گرفته اند. سیدفرهنگ فصیحی اظهار کرد: در رویداد فناورانه ای که بهمن ماه ۹۸ با حضور تعدادی از شرکت های دانش بنیان و فناور برگزار شد، وزیر نفت ضمن بازدید از توانمندی های این شرکت ها اعلام کرد که با تأسیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت، بررسی شرایط پذیرش و استقرار این شرکت ها در اولویت خواهد بود. وی گفت: با توجه به اینکه شرکت های منتخب رویداد مذکور یک نوبت و البته با شرایط و مقتضیات متفاوتی ارزیابی شده اند، بررسی های تکمیلی و برگزاری جلسات توجیهی با شرکت های منتخب بر اساس گروه بندی صورت گرفته در رویداد (شامل گروه های طلایی، نقره ای و برنزی) از ده روز گذشته آغاز و به این ترتیب، گام نخست برای عملیاتی شدن این وعده وزیر نفت در مسیر توسعه فناوری های مورد نیاز صنعت نفت برداشته شده است. به گفته سرپرست معاونت فناوری پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت، این شرکت ها می توانند در صورت تمایل با مراجعه به پایگاه اینترنتی پارک (به نشانی www.irpip.ir) و تکمیل فرم ارزیابی اولیه شرکت ها در اولویت بررسی برای پذیرش و استقرار در پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و بهره مندی از مزایای آن قرار گیرند. بر اساس این گزارش، تاکنون جلسات توجیهی با شرکت های گروه های طلایی و نقره ای برگزار شده و در هفته جاری نیز برگزاری نشست هایی با شرکت های گروه برنزی در دستور کار است. هم زمان با این فراخوان، سایر شرکت های دانش بنیان و فناور توانمند ارائه دهنده محصولات و خدمات مورد نیاز صنعت نفت که داوطلب پذیرش در پارک هستند نیز می توانند درخواست خود را جهت بررسی از همین طریق ثبت کنند.
عملکرد بخش بالادستی صنعت نفت در هفدهمین نشست هیئت عالی نظارت بر منابع نفتی بررسی و تأیید شد.
در اجرای مفاد بند ۴ ماده ۴ قانون اصلاح قانون نفت مصوب ۱۳۹۰/۳/۲۲ مجلس شورای اسلامی، هفدهمین نشست هیئت عالی نظارت بر منابع نفتی با حضور محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور، حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس، اکبر کمیجانی، رئیس کل بانک مرکزی، بیژن زنگنه، وزیر نفت، مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و محسن پاک نژاد، معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت، روز چهارشنبه (۱۶ تیرماه) برگزار و عملکرد بخش بالادستی صنعت نفت مورد بررسی قرار گرفت.
در این گزارش هیئت عالی با در نظر گرفتن محدودیت امکانات و منابع مالی، آثار سوء تشدید تحریم های ظالمانه و تبعات جنگ اقتصادی به ویژه در حوزه های کارکردی وزارت نفت و با توجه به دستاوردهای حاصله از جمله اکتشاف ذخایر نفت و گاز، تعیین تکلیف قراردادهای توسعه میدان های مشترک، راه اندازی سکوهای باقیمانده و تعیین تکلیف طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، تجارت داخلی نفت/ گاز و افزایش بی سابقه فروش در بورس انرژی، ضمن تأیید عملکرد وزارت نفت در انجام وظایف خود در اعمال حق حاکمیت و مالکیت عمومی بر منابع نفتی و قدردانی از همه دست اندرکاران این عرصه، بر تداوم تلاش ها تا تحقق کامل اهداف تأکید کرد. در پایان، دادستان کل کشور و دیگر اعضای هیئت از زحمات وزیر نفت در طی سالیان طولانی فعالیت در وزارت نفت قدردانی و بر استفاده از تجارب ارزنده ایشان تأکید کردند.
سقف وام مسکن پرداختی به کارکنان و بازنشستگان عضو صندوق نفت تا ۵۵۰ میلیون تومان افزایش یافت.
به منظور کمک به تأمین مسکن کارکنان و بازنشستگان صنعت نفت، هیئت امنای صندوق بازنشستگی صنعت نفت در جلسه ۱۳ تیرماه ۱۴۰۰ مقرر کرد که به هریک از اعضای صندوق تا مبلغ ۳۵۰ میلیون تومان به صورت انفرادی و برای زوج های عضو صندوق تا مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان وام مسکن با اقساط ۱۲ ساله و نرخ بهره ۹ درصد تعلق گیرد. افزون بر این، مطابق هماهنگی انجام شده با بانک های عامل مقرر شده که به عنوان مکمل، به هر فرد عضو صندوق، مشروط به اینکه دریافتی/ مستمری حقوق ماهانه ایشان، اجازه بازپرداخت اقساط را بدهد، تا مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان نیز با اقساط پنج ساله و بهره حدود ۱۴ درصد، وام تکمیلی مسکن اعطا شود.
مدیر پروژه واحد خنک کننده (کولینگ) پالایشگاه نفت تبریز از فعالیت مستمر این واحد خبر داد و گفت: اعتبار پیش بینی شده برای اجرای این طرح ۶ میلیون یورو بود که با توجه با تغییر رویکرد اجرایی و داخلی سازی قطعات به ۴.۲ میلیون یورو رسید. به گزارش ایرنا، علی نادری نیا افزود: به منظور رفع مشکل آب خنک کننده واحد جدید تصفیه نفت گاز شرکت و به منظور افزایش فشار شبکه و تأمین آب واحدهای جدید به ظرفیت ۱۰ هزار مترمکعب بر ساعت، پروژه کولینگ در پانزدهم اسفندماه سال ۹۶ تعریف شد و پس از حدود سه سال پایان یافت. وی تشریح کرد: این طرح، برج خنک کننده چهار سلولی، از نوع تر و سیستم بسته است که مطابق فناوری روزآمد دنیا طراحی شده است.
مدیر پروژه واحد «کولینگ» (سیستم سرمایش) شرکت پالایش نفت تبریز تأکید کرد: در پروژه کولینگ، سه دستگاه پمپ، هرکدام با ظرفیت ۵ هزار مترمکعب و توان مصرفی ۱.۲ مگاوات نصب شده که به علت توان مصرفی زیاد آنها، مرکز فرعی برق جداگانه ای ایجاد شده است، همچنین بسته های تزریق مواد شیمیایی شامل اسید سولفوریک، کلر و خنثی کننده نیز از دستاوردهای این پروژه بوده است.
نادری نیا با اشاره به نیروهای فعال در این زمینه اظهار کرد: ۸۰۰ هزار نفر ساعت نیروی فعال در این زمینه مشغول کار بودند که بدون هیچ گونه حادثه ای این عملیات را تکمیل کردند. وی همچنین درباره اهداف این پروژه تأکید کرد: تأمین آب خنک کننده برای واحدهای جدید و افزایش فشار شبکه به ۶ بار از اهداف این طرح بود، اما اصلی ترین مورد، کاهش آب خام مصرفی پالایشگاه بود که بعد از راه اندازی واحد، ۸۰ مترمکعب بر ساعت کاهش یافت.
شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس برای عمل به مسئولیت های اجتماعی، در سه ماه نخست سال ۱۴۰۰ بیش از ۹۵ میلیارد ریال در حوزه های حمایتی و مشارکتی شهرستان بهبهان به منظور همکاری پایدار و مؤثر با جامعه پیرامونی هزینه کرده است.
این شرکت در ادامه عمل به مسئولیت های اجتماعی با برنامه ریزی های صورت گرفته برای مشارکت در توسعه و رفع نیازها با تحقق بیش از ۱۲ اقدام مؤثر در حوزه های مختلف گامی دیگر در ایجاد همکاری پایدار با جامعه پیرامون این مجتمع دوستدار محیط زیست برداشته است.
براساس این گزارش، اختصاص بودجه به منظور راه اندازی فرودگاه بهبهان، آب رسانی به روستاهای بخش مرکزی، اهدای ۲ هزار بسته غذایی به نیازمندان، پشتیبانی از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا، اهدای دستگاه های ویلچر و تشک های طبی به بهزیستی، تأمین لوازم آبیاری برای کاشت درختان در مناطق کوهستانی، ساخت مستند تلویزیونی از هنر صنعت نمدمالی بهبهان و چندین اقدام دیگر از جمله اقدام های شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در حوزه های فرهنگی، مذهبی و اجتماعی است.
پارسال در پنجمین همایش مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت، شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس به عنوان نخستین شرکت ایرانی که در زمان ساخت پروژه به تحقق مسئولیت های اجتماعی توجه ویژه داشت، موفق به کسب تندیس نقره این همایش شد.
نگار صادقی نزدیک به سه سال است که آمریکا شدیدترین تحریم های نفتی را علیه ایران با هدف قطع صادرات نفت ایران و صفر شدن آن اعمال کرده است؛ با وجود این نه تنها صادرات نفت ایران صفر نشده بلکه صادرات فرآورده های نفتی ایران به طور چشمگیری افزایش یافته و حتی عنوان نخستین کشور صادرکننده بنزین را در منطقه به خود اختصاص داده است. شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به موازات افزایش تولید فرآورده های نفتی، با توسعه ونوسازی بنادر صادراتی خود توان صادرات فرآورده های نفتی ایران را نیز در این مدت افزایش داده است که هم درآمدزایی بیشتری برای ایران به همراه داشته و هم این که فرآورده های نفتی ایران دیگر با مساله ای به نام انباشت فرآورده مواجه نشده است ودر کوتاه ترین زمان ممکن به مقاصد صادراتی اعم از داخلی و خارجی ارسال می شود.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران درسه سال گذشته نوسازی و بهره برداری از پایانه های صادراتی را به منظور افزایش ظرفیت صادرات فراورده های نفتی در دستور کار قرار داده بود، سه بندر عملیاتی ماهشهر، شهید رجایی و فولاد در خلیج فارس، مهمترین بنادر ایران در گستره تبادل های نفتی و غیرنفتی هستند.
بندر ماهشهر، یکی از قدیمی ترین بنادر ایران است که در مجاورت پالایشگاه آبادن قراردارد. این بندر 90 ساله به گفته حسین علیزاده، رییس بندر صادراتی ماهشهر، در زمان جنگ تحمیلی به دلیل دور بودن از تیررس حمله ها یکی از بنادر راهبردی ایران بود و امروز هم یکی از بنادر مهم صادراتی به شمار می رود. او هدف از تاسیس این بندرصادراتی را زمینه سازی برای صادرات فرآورده های نفتی اعلام کرده است.
پروژه افزایش ظرفیت بندر صادراتی ماهشهر در سال ۸۵ به منظور ذخیره سازی و صادرات این پایانه پایانه با توجه به زمینه سازی برای افزایش تولید فرآورده های نفتی پالایشگاه نفت آبادان و مجتمع های همجوار در دستور کار قرار گرفت.اجرای این پروژه از سال ٨۶ وارد مرحله اجرا شد و تا سال ٩٨ به پیشرفت ٨٠ درصدی رسید، اما در دو سال گذشته مهم ترین بخش کار یعنی ظرفیت انتقال و پهلوگیری پایانه بیش از دو برابر شد. اکنون اجرای این طرح به پیشرفت 100 درصدی رسیده است. در این پروژه اسکله های صادراتی از دو به هشت افزایش یافته است. همچنین با نوسازی اسکله های قدیمی ظرفیت صادراتی آن از 15 میلیون تن در سال به 45 میلیون تن در سال افزایش یافته است. از دیگر نکات قابل توجه در این پروژه می توان به افزایش قابلیت پهلودهی کشتی با ظرفیت 35 تا 90 هزار تن اشاره کرد.
رییس بندر صادراتی ماهشهر گفته است در حال حاضر در بخش خشکی 17 مخزن جدید با ظرفیت 3 میلیون و 50 هزار بشکه و در بخش دریا نیز 6 اسکله ساخته شده و 2 اسکله موجود نیز بازسازی شده است.
رییس بندر صادراتی ماهشهر همچنین در بازدید خبرنگاران از پایانه صادراتی ماهشهر گفت: به این ترتیب با اجرای این طرح، ظرفیت ذخیره سازی این پایانه صادراتی با ۵۰ درصد افزایش از یک میلیارد لیتر به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون لیتر و توان پهلوگیری کشتی ها در این بندر از ۴۵ هزار تن به ۱۰۵ هزار تن رسیده است.
علیزاده با اشاره به اینکه از هشت اسکله فعال در این پایانه، هم اکنون 6 اسکله به طور کامل با تنوع فرآورده های نفتی، عملیاتی شده است، تصریح کرد: قدرت انتقال فرآورده در پایانه صادراتی ماهشهر سه برابر و این موضوع سبب شده است قدرت عرضه بیش از تقاضا باشد، در نتیجه خدمات به کشتی ها به مقدار قابل توجهی افزایش یابد.
به گفته رییس بندر صادراتی ماهشهر، هم اکنون هیچ یک از نفتکش ها در ترافیک بارگیری معطل نخواهند ماند که این امر از جمله نکات مثبت در توجه به خواسته های مشتریان ایران ست.
افزایش ریت انتقال فرآورده به سه هزار و صدمتریک تن در ساعت از دیگر آثار اجرای این طرح است، علیزاده می گوید: با احتساب سه اسلکه در فروش نفت کوره با ظرفیت انتقال سه هزار و صدمتریک تن، ساعتی حدود 7500 متریک تن نفت کوره فروخته ایم که این رقم فروش چندین برابر تولید پالایشگاه است.
بنزین، نفت گاز، نفت کوره، نفتای سبک و سنگین عمده فرآورده هایی هستند که در این بندر تبادل می شوند که بخشی از آن صادر و بخشی هم در داخل توزیع می شود. به گفته علیزاده، در نیمه دوم سال 1400 صادرات LPG هم از این بندر عملیاتی خواهد شد.
او معتقد است که در خاورمیانه چنین ظرفیت صادراتی وجود ندارد و همین امر باعث شده که بندر ماهشهر یکی از بنادر مهم صادرات فراورده در این منطقه محسوب شود.
فردین راشدی، مدیرعملیات پالایشگاه آبادان نیز در این نشست به خبرنگاران گفت که براساس برنامه تکلیفی پالایشگاه آبادان باید روزانه 380 هزار بشکه تولید داشته باشد که در حال حاضر با ظرفیت 432 هزار بشکه روزانه سه نوع نفت خام را دریافت و پالایش می کند.
به گفته او هم اکنون 14 نوع فرآورده در پالایشگاه آبادان تولید می شود و این پالایشگاه تولید محصولات ویژه را هم در دستور کار خود قرار داده است.
راشدی به پیشرفت 100 درصدی توسعه بندر صادراتی ماهشهر هم اشاره کرد و گفت: هم اکنون به طور همزمان قابلیت پهلودهی 5 نفتکش در اسکله های این بندر وجود دارد که دستاورد بزرگی محسوب می شود.
علاوه بر بندر صادراتی ماهشهر، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی توسعه ونوسازی بندرصادراتی شهید رجایی و اسکله فولاد را که فرآورده های نفتی جابه جا می کند، در استان هرمزگان در دستور کار خود قرار داده است. بندر شهید رجایی دارای چهار اسکله وقابلیت پهلودهی به کشتی هایی با ظرفیت 35 تا 45 هزار تن است و بندر فولاد نیز قابلیت پهلودهی به کشتی هایی با ظرفیت 90 هزار تن را دارد، با اجرای طرح های توسعه و احداث اسکله های جدید صادراتی در دو بندر مهم و استراتژیک ظرفیت صادراتی کشور از 26 میلیون تن در سال به 75 میلیون تن در سال و ظرفیت عملیاتی اسکله ها از 18 میلیون تن به 50 میلیون تن در سال افزایش یافته است.
مشاور مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، معتقد است که بنادر صادراتی فرآورده های نفتی آخرین حلقه خلق ارزش و ثروت در زنجیره صنعت نفت به شمار می روند، از این رو اگر ظرفیت صادرات فرآورده های نفتی وجود نداشته باشد، مانند این است که نتوانیم از ثروتی که خلق کرده ایم، استفاده بهینه کنیم.
محمد رضایی افزود: افزایش ظرفیت صادراتی یکی از برنامه های جدی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به شمار می رود تا بتوانیم از ظرفیت های بالقوه این صنعت استفاده کنیم.
وی تاکید کرد: باتوجه به ظرفیت تولید روزانه 2.3 میلیون بشکه فرآورده نفتی در پالایشگاه های کشور مشکل انباشت فرآورده وجود ندارد.
جعفر توفیقی در گفت وگو با «مشعل» به تشریح کارنامه خود پرداخت
مشعل جعفر توفیقی، مدرس دانشگاه و سیاستمدار ایرانی، نزدیک به چهار سال است که سکان پژوهشگاه صنعت نفت را به عهده دارد. تجربه ای که او آن را از نظر جنس، ماهیت و مأموریت برای خود بیگانه نمی داند و در دوره مدیریت او با تجدیدنظر در مدل کسب و کار، مدلی متفاوت برای پژوهشگاه طراحی شد که پژوهشگاه صنعت نفت را در یک شبکه همکاری با سایر دانشگاه ها، مراکز پژوهشی، بویژه شرکت های بخش خصوصی قرار داد و توفیقی به واسطه این تجربه اعلام می کند که در شرایط کنونی، پژوهشگاه صنعت نفت از نظر تعداد پروژه های صنعتی در یکی از بهترین شرایط خود قرار دارد. بد نیست بدانید در کارنامه فعلی پژوهشگاه صنعت نفت 200 پروژه کلان جاری، سه میلیارد دلار طرح صنعتی بر پایه فناوری های پژوهشگاه و هزار میلیارد تومان قرارداد صنعتی به چشم می خورد و 200 میلیون دلار در سال برای صنعت درآمد ایجاد و از خروج ارز به میزان 270 میلیون دلار جلوگیری کرده است. با او درباره عملکرد پژوهشگاه، پروژه های خرد و کلان تا تحولات احتمالی پژوهشگاه در دولت جدید به گفت و گو پرداختم. او در پاسخ به سؤالی درباره تداوم همکاری خود در پژوهشگاه می گوید: پژوهشگاه صنعت نفت، با توجه به خلق و خوی خودم، یکی از ایده آل ترین بخش ها بوده است. بنابراین اگر شرایطی برای ادامه فعالیت و همکاری باشد، آن را رد نمی کنم. متن کامل این گفت و گو در ادامه می آید:
شما به عنوان چهره دانشگاهی شناخته شده هستید. با این حال پژوهشگاه صنعت نفت با وجود مرتبط بودن با مسائل علمی و دانشگاهی، فضایی متفاوت تر از حوزه وزارت و دانشگاه بود. تجربه حضور چند ساله تان در این سمت را چطور می بینید؟
نمی توانم بگویم فعالیت و حضور در ریاست پژوهشگاه صنعت نفت تجربه متفاوتی بود. به این دلیل که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از سال 1379 که در قانون برنامه سوم از وزارت فرهنگ و آموزش عالی به وزارت علوم تحقیقات و فناوری تبدیل شد، درگیر مباحثی از نوع تغییر مأموریت و جدی تر گرفتن مسائل پژوهشی، بخصوص موضوعات فناوری شد. بنابراین به نظر من پژوهشگاه صنعت نفت از نظر ماموریت، با ماموریت های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بیگانه نبود و برای من هم موضوع جدیدی تلقی نمی شد، بخصوص اینکه بنده قبل از اینکه مسؤولیت پژوهشگاه صنعت نفت را عهده دار شوم، از وقتی پژوهشگاه صنعت نفت در شهرری مستقر بود، به آنجا رفت و آمد داشتم و با بسیاری از همکاران آن در ارتباط بودم.
به دلیل برخی پژوهش های مشترکی که دانشجویان ارشد و دکترای بنده با پژوهشگاه انجام می دادند و راهنمای مشترک داشتیم، یا برعکس، بنابراین این ارتباط وجود داشت. از نظر جنس، ماهیت و ماموریت، پژوهشگاه صنعت نفت برای من بیگانه نبود. حتی بعد از انتقال به اینجا 15 دانشجوی من در مقاطع ارشد و دکترا کارشان را در پژوهشگاه انجام دادند.
خیر؛ اما یک نکته ای که بود ما در وزارت علوم و تحقیقات در برنامه سوم و چهارم توسعه، سیاست هایی را برای توسعه فناوری تدوین کرده بودیم که بنده در دوره مسؤولیتم در پژوهشگاه، به شکل عملی با آنها مواجه شدم. تجربیاتی که اطلاعات تئوریک آن را داشتم؛ اما در دانشگاه امکان پیاده شدن آنها فراهم نبود که با حضور در پژوهشگاه صنعت نفت، سیاست هایی که در وزارت علوم و تحقیقات به آن فکر می شد، در پژوهشگاه عملا درگیر اجرای آنها شدم.
توسعه تکنولوژی، تجاری سازی تکنولوژی، ارتباط با شرکت های بخش خصوصی و.... در واقع زندگی مدیریتی من در اینجا (پژوهشگاه صنعت نفت) یک حلقه تکمیل کننده تجربه ای بود که در وزارتخانه داشتم.
در این سال ها خیلی این جمله را شنیدیم که در دولت آقای روحانی، بوِیژه دولت دوازدهم، ارتباط صنعت و دانشگاه، بخصوص صنعت نفت شکل گرفت. آیا می توان این را باور داشت؟
من این را تایید می کنم و انصافا اقدام های بسیار خوبی انجام شده است. حداقل از باب تجربه ای که اکنون در پژوهشگاه صنعت نفت دارم، به شکل عینی این را مشاهده می کنم.
مصادیقی از آن را ذکر می کنید.
اکنون ده ها پژوهش صنعتی مبتنی بر کارفرماهای صنعتی و تکنولوژی هایی که صنعت به پژوهشگاه صنعت نفت سفارش داده، از سوی پژوهشگران ما در حال انجام است و می توانم بگویم پژوهشگاه صنعت نفت، درصد زیادی از خلأ شرکت های خارجی را پر کرده است. افزون بر پژوهشگاه، وزارت نفت گام های خوبی در واگذاری برخی پروژه های کلان ملی همچون پروژه های میدان محور، ازدیاد برداشت و... به دانشگاه ها و مراکز علمی برداشته است. در همین زمینه پژوهشگاه صنعت نفت نیز مشغول انجام کارهای سه میدان است که کاملا ماهیت صنعتی دارند. از سویی همکاری با شرکت های دانش بنیان، بحث 10 قلم کالاهای اساسی و واگذاری آن به شرکت های داخلی همگی روندهای مثبتی است که با تداوم آن، ارتباط دانشگاه ها و مراکز پژوهشی با صنعت نفت را مستحکم تر خواهد کرد.
این سؤال را می شود به چند بخش تقسیم کرد. بنده بعد از حضور در پژوهشگاه صنعت نفت، به عنوان مسؤول پژوهشگاه باید در چند حوزه فعالیت های خود را متمرکز می کردم. شاید اولویت اول من این بود که به درون پژوهشگاه صنعت نفت بپردازم و از نظر ماموریت و چشم انداز و جانمایی آن در نظام علم و فناوری کشور، توجیه و همفکری همکاران، ایجاد چشم اندازها و آرمان های مشترک را در دستور کار قرار دهم. یعنی ابتدا با توجه به ظرفیت درونی پژوهشگاه با حضور صدها پژوهشگر که عمدتا در تراز بالای علمی و توانمندی هستند، باید درون پژوهشگاه توانمندی هایی ایجاد می کردیم. این به آن معنا نیست که این ظرفیت وجود نداشت؛ بلکه باید همفکری در این مسیر ایجاد می شد که بنده آن را در قالب برنامه راهبردی آغاز کردم و با تجدیدنظر آن زوایای جدیدی به آن افزوده شد. در واقع پژوهشگاه را به یک جمع منسجم و یکپارچه تبدیل کنیم که آماده برداشتن گام های بعدی باشد.
در ادامه مسیر لازم بود در مدل کسب و کار پژوهشگاه تجدیدنظر کنیم. پژوهشگاه صنعت نفت با وجود وابسته بودن به وزارت نفت و شرکت ملی نفت، یک مرکز تحقیق و توسعه انحصاری نیست. یعنی به این معنا که صنعت نفت موظف باشد تمام کارها را به اینجا سفارش دهد. بنابراین مساله ای که با آن مواجه بودیم، این بود که پژوهشگاه صنعت نفت باید در یک محیط رقابتی کار کند و برای گرفتن پروژه باید با دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان و ظرفیت های پژوهشی موجود در کشور رقابت کند. این به آن معناست که مدل کسب و کار دولتی پژوهشگاه صنعت نفت دیگر به کار آن نمی آمد. با وجود دولتی بودن پژوهشگاه، کسی تضمین نمی کرد که صنعت نفت اگر پروژه ای داشت، ابتدا باید به پژوهشگاه صنعت نفت بدهد. شخص وزیر نفت هم بارها این را به صراحت اعلام کرده بود که اینگونه نیست که هر کاری داریم، به پژوهشگاه صنعت نفت بدهیم و باید رقابت وجود داشته باشد. یعنی اگر یک صنعتی پروژه ای دارد، ما هم مثل سایر دانشگاه ها در کنار آن شرکت می کردیم. بنابراین در مدل کسب و کارمان تجدیدنظر کرده و از تفکر دولتی بیرون آمده و حداقل خودمان را با وجود آنکه بدنه دولتی و وابسته به بروکراسی های دولتی است، با تفکرات بخش خصوصی مدیریت و اداره کردیم. در این راه برای رقابت ارتقای کیفیت، کاهش قیمت خدمات و افزایش سرعت کار به عنوان سه مولفه مهم رقابت پذیری در بازار آزاد را مدنظر قرار دادیم تا وارد بازار آزاد پژوهش شده و پروژه بگیریم.
با تجدیدنظر در مدل کسب و کار، با مطالعات بین المللی و جهانی و استفاده از مدل های کسب و کار شرکت های مشابه پژوهشگاه در سایر کشورها، مدلی بسیار متعالی برای پژوهشگاه طراحی کردیم که پژوهشگاه صنعت نفت را در یک شبکه همکاری با سایر دانشگاه ها، مراکز پژوهشی، بویژه شرکت های بخش خصوصی قرار دهد. یعنی ما دیگر خودمان را محدود نکردیم که از بخش دولتی پروژه بگیریم و سراغ شرکت های خصوصی و بزرگ نفتی و حفاری رفتیم که در میادین در حال مطالعه بوده و بحث اکتشاف، تولید و.. را در دست بررسی دارند و اکنون بخشی از کسب و کار ما با شرکت های بخش خصوصی در ایران است که خوشبختانه وزارت نفت هم پس از مدل قراردادی «آی پی سی»، شرکت های اکتشاف و تولید داخلی را فعال و بسیاری از میدان ها را به آنها واگذار کرد و این باعث شد که کسب و کار بخش خصوصی در صنعت نفت افزایش یابد و در نتیجه به نظر من متعاقب آن کسب و کار پژوهشگاه توسعه پیدا کند. بنابراین در شرایط کنونی باید اعلام کنم که پژوهشگاه صنعت نفت از نظر تعداد پروژه های صنعتی، در یکی از بهترین شرایط خود قرار دارد.
حدود 200 پروژه صنعتی در پژوهشگاه صنعت نفت در سه پردیس پژوهشگاه و تمام زنجیره صنعت نفت حال انجام است.
این پروژه ها با ارزش بیش از هزارمیلیارد تومان در حال انجام است و مهم تر اینکه آقای زنگنه همیشه بدرستی به اثربخشی پروژه در صنعت تاکید داشتند و این رویکرد درستی بود و ما هم سعی کردیم با این نگاه تطبیق داشته باشیم. چون پژوهشگاه یک نهاد ماموریت گرا وابسته به یک دستگاه صنعتی است و در معرض سوال درستی است. علاوه بر ارزش پروژه ها، پروژه های صنعتی است که این پروژه های ما، آنها را حمایت می کند. به عنوان مثال، اکنون پروژه ای 60 میلیارد تومانی با پالایشگاه بندرعباس برای دانش فنی کک اسفنجی داریم که یک پروژه یک و نیم میلیارد دلاری را به حرکت وامی دارد. یعنی پالایشگاه بندرعباس قرار است یک پروژه یک و نیم میلیارد دلاری را اجرا کند که با دانش فنی پژوهشگاه ترکیبات سنگین آن پالایشگاه به ترکیبات سبک تبدیل شود که ارزش افزوده زیادی دارد و در قبال آن کک اسفنجی تولید شود که صنعت آلومینیوم ما محتاج آن است.
در حوزه بالادستی بومی سازی 12 قلم افزایه های پرمصرف حفاری، طرح اکتشافی هیدرات گازی دریای عمان، طرح افزایش برداشت از میدان های اهواز، رگ سفید، بی بی حکیمه، انتخاب بازدارنده مناسب برای جلوگیری از رسوب در میدان مشترک سروک آذر و ازدیاد برداشت میدان بلال با روش تزریق نانوسیال می توانم اشاره کنم. در بخش پایین دستی طرح کک سازی پالایشگاه بندرعباس برای توسعه 300 هزار تن در سال کک اسفنجی موردنیاز کشور به همراه طراحی بیش از 10 واحد تحت لیسانس در این کارخانه با سرمایه گذاری نزدیک به 1.5 میلیارددلار براساس دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت، طرح تولید کک سوزنی در پالایشگاه شازند اراک با هدف تولید 60 هزا رتن در سال کک سوزنی با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت، راه اندازی واحد DMC میعانات گازی در فازهای 2 و 3 پارس جنوبی، راه اندازی واحدهای مرکاپتان زدایی از بوتان و میعانات گازی پالایشگاه بیدبلند 2، تامین لیسانس فرایندی و طراحی واحدهای طرح توسعه پالایشگاه کرمانشاه، تامین لیسانس و طراحی واحد بازیابی گوگرد پتروشیمی ایلام و صادرات خدمات مهندسی به عراق برای طراحی یک واحد تولید قیر به ظرفیت 600 تن در روز قابل اشاره است. علاوه بر این موارد در بخش انرژی و محیط زیست، پاکسازی میعانات گازی از آب های زیرزمینی عسلویه، پاکسازی ده ها هزار تن خاک آلوده به مواد نفتی در مناطق عملیاتی کشور مانند پالایشگاه اراک، جزیره های خارگ و لاوان رادر دست انجام داریم.
در بخش تجاری سازی می توانم به تجاری سازی کاتالیست ها و مواد شیمیایی مورد نیاز صنعت نفت و گاز از سوی بخش خصوصی از جمله کاتالیست RCD، هیدروکراکینگ، اتیلن اکسید، تولید بنزین و آروماتیک، انواع مواد شیمیایی و روغن ها اشاره کنم. باید یادآور شوم که سه میلیارد دلار طرح صنعتی بر پایه فناوری های پژوهشگاه در حال انجام است که از خروج ارز به میزان 270 میلیون دلار جلوگیری کرده و 200 میلیون دلار در سال برای صنعت ایجاد درآمد داشته است. در کنار تمامی این موارد، هزار میلیارد تومان هم قرارداد صنعتی داشته ایم. عرض من این است که پژوهشگاه صنعت نفت بیشتر می خواهد در نظام اقتصاد و دانش بنیان صنعت نفت، خود را جانمایی کند.
به نظر من در این مسیر گام های بسیار اساسی برداشته شده که مثال هایی از آن را مورد اشاره قرار دادم. باید یادآور شوم که در پروژه های میدان محور، به هر دانشگاه یک میدان واگذار شده، در حالی که به پژوهشگاه صنعت نفت سه میدان مهم نفتی کشور واگذار شده است. جالب است بدانید، پژوهشگاه صنعت نفت در پردیس بالادست خود، قوی ترین تیم های مطالعات میادین را در اختیار دارد که در این سه پروژه میدان محور اهواز و بی بی حکیمه، رگ سفید و... در حال فعالیت هستند. در ادامه پاسخ به سؤال قبلی شما یکی از اتفاقات ویژه، برندسازی است که بسیار به آن اعتقاد داشتم. پژوهشگاه اگر بخواهد در صنعت نفت اثربخش باشد، باید برندسازی کند و با کیفیت خدماتی که ارائه می دهد، بتواند رقابت کند. از دیگر فعالیت های خاص این دوره، مرکز نوآوری پژوهشگاه است که با حمایت زنگنه و دکتر ستاری در بهمن 98 افتتاح شد و در حال حاضر حضور شتابنده ها و استارت آپ ها را در آن شاهد هستیم. یعنی تزریق یک انرژی بیرونی به داخل پژوهشگاه همراه با استعدادها و ذهن های خلاق، با این نگاه که تنها به انرژی محدود داخلی خود اکتفا نکنیم.
امروز بخش مهمی از اقتصاد جهانی بر دوش شرکت های دانش بنیان است که مثال های زیادی در دانشگاه های درجه یک دنیا وجود دارد که شرکت های دانش بنیان در آنها شکل گرفته و به یک اقتصاد بزرگ در دنیا تبدیل شدند. بنابراین یکی از سیاست هایی که کشورهای در حال توسعه و پیشرفته مثل چین، مالزی، سنگاپور، کره جنوبی و... دنبال می کنند، شکل دادن به همین مراکز نوآوری است. مهم ترین ویژگی این مراکز نوآوری، آن است که یک پلتفرمی برای جذب ذهنیت های خلاق و نوآور و کارآفرینان دانشگاهی و غیردانشگاهی و فرصت دادن و پشتیبانی از آنها برای خلق ایده های جدید و تجاری کردن آن ایده هاست. مثال های زیادی در دنیا می بینیم که شرکت های نوپا توانسته اند چه اقتصادی را رقم بزنند. شرکت نوپا توانسته است یک اقتصاد چند صد میلیارد دلاری را در دنیا فقط به اعتبار آن ایده ایجاد کند. ایده ها معمولا نرم افزاری هستند و نیاز به سرمایه گذاری در این زمینه نیست. ببینید اکنون اقتصاد دنیا از طریق ایده های نو و تجاری کردن ایده ها می چرخد. کشور ما چند سالی است وارد این عرصه شده و به کرات اسم پارک ها و مراکز و شهرک های علم و فناوری و نوآوری و اکوسیستم ها و استارت آپ ها را شنیده اید. اینها ادبیات جدید توسعه اقتصادی دنیاست که با نظام علم وفناوری گره خورده است. بنابراین وقتی صحبت از یک مرکز نوآوری می شود، یعنی می خواهیم تمام بازیگران زنجیره علم تا صنعت، علم تا اقتصاد،علم تا توسعه را یکجا جمع کنیم. یعنی دانشگاهی که دانش بنیادی تولید می کند، حلقه های بعدی آن مشخص باشد. مراکز نوآوری عمدتا هم به دوش جوانان کارآفرین و بااستعداد می چرخد.
بله؛ روش های سنتی که زمانی در پژوهشگاه صنعت نفت هم اجرا می شد. پژوهشگر موضوعی را انتخاب می کرد، پس از سال ها پژوهش، نتایجی را به دست می آورد و بعد از سال ها، پیگیر بازاریابی و در جست و جوی مشتری بود که اساسا معتقدم یکی از دلایل ضعف ارتباط علم با صنعت و دانشگاه در ایران، نگاه سنتی به فعالیت های علم و صنعتی بوده است. اکنون اکوسیستم های نوآوری، مشکل را حل می کنند. یعنی کار با تقاضا آغاز می شود و پژوهشگر پیش از آغاز فعالیت سوال می کند که چه بخشی، چه نیازی دارد؟ این رویه بازار، سرمایه پژوهشگر و حمایت را تضمین می کند. طبیعی است که پژوهشگر با یک انگیزه مضاعف اقدام به پژوهش می کند؛ چون مشتری پای آن محصول ایستاده است و لحظه شماری می کند که این پژوهش به پایان برسد تا او از نتیجه آن استفاده کند.
مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت از چند زاویه کارخود را شروع کرده است: یکی برگزاری رویدادهای تقاضا محور است که اکنون بسیار مرسوم شده است. بنابراین یکی از اقدام های مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت، برگزاری رویدادی است که متقاضیان چالش ها و مشکلات خود را بیان کنند. در کنار آن استارت آپ های حاضر، ایده ها را دریافت کرده و در آن زمینه کار می کنند و بتدریج به کسب و کار تبدیل می شود. تمام این موارد اعم از تخصیص فضا، در اختیار گذاشتن آزمایشگاه ها و همچنین پژوهشگران برای ارائه راهنمایی های علمی و... با حمایت پژوهشگاه صنعت نفت انجام می شود. بنابراین پژوهشگاه صنعت نفت با تمامی امکانات علمی و زیرساختی خود در این مرکز نوآوری از استارت آپ ها حمایت می کند که بتوانند با فعالیت درباره ایده های طرح شده در طرف تقاضا، آن را به فناوری تبدیل کنند. طبیعی است این فرایند را یکسری شتاب دهنده تسریع می کنند که ما با تعدادی از شتاب دهنده ها قرارداد همکاری منعقد کردیم که در مرکز نوآوری ما مستقر هستند و به این فرایند سرعت می دهند که اقدام آنها مشتمل بر مشاوره های حقوقی، بازاریابی، مشورت برای تهیه بیزینس پلن و حتی سرمایه گذاری و... است.
چند مورد به قرارداد منجر شده و استارت آپ ها چند پروژه را در سوله های ما در دست انجام دارند.
از اقدام هایی که در دوره مدیریت شما در دستور کار قرار گرفت، طرح میزبانی است. فلسفه چنین طرحی چه بوده است؟
فلسفه ای برای طرح میزبانی وجود دارد و آقای زنگنه هم همیشه اصرار داشتند که درهای پژوهشگاه صنعت نفت باید روی جامعه علمی و دانشجویان کشور باز باشد. برای اینکه امروز در دنیا روندهایی شکل گرفته که سازمان های نوآور دیگر پشت درهای بسته نمی توانند کار کنند. به میزانی سرعت تحولات علمی و فناوری بالاست که پژوهشگاهی همچون صنعت نفت نمی تواند صبر کند که ایده ای سه سال برای توسعه طول بکشد و به یک فناوری تبدیل شود. پژوهشگر ما امروز می خواهد در یک ایده کار کند تا به خود بیاید و چهار آزمایش انجام دهد. چند مقاله در این زمینه منتشر شده است. بنابراین سازمان های نوآور دنیا و مراکز پژوهشی همچون پژوهشگاه صنعت نفت تدابیر دیگری هم اتخاذ می کنند که نام آن را نوآوری باز گذاشته اند. به آن معنا که توانمندی های خود را به اشتراک می گذارند. اگر قرار است پژوهشگر دو سال در زمینه یک ایده، پشت درهای بسته کار کند، ممکن است در یک شرکت نوآور دیگر سه ماهه به مقصد خود برسد.
بنابراین موضوع، ایجاد امکان ارتباطات در جامعه علمی و ایجاد شبکه های علمی در مقیاس فردی و سازمانی است. طرح میزبانی دانشجو این رویکرد را در درون خود دارد. فلسفه طرح میزبانی این است که ظرفیت توانمند دانشگاه های ایران که به عنوان موتورهای محرک پژوهش در حال فعالیت هستند، جذب پژوهشگاه صنعت نفت شوند. دانشجویی که قرار است زیرنظر یک استاد فرهیخته در یک دانشگاه کار کند، در پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه موضوعات پیشنهادی ما یا موضوع خود کار می کند. صنعت نفت ایران به عنوان بزرگترین صنعت و تکیه گاه اقتصاد کشور، با تنوع چالش و موضوعات و تحولات پرسرعت، این قابلیت را دارد و پژوهشگاه به دنبال این است که چگونه از انرژی های ذخیره شده در کشور استفاده بهینه داشته باشد.
طرح میزبانی پژوهشگاه صنعت نفت از دانشجویان مقاطع ارشد و دکترای دانشگاه های کشور که به پیشنهاد و حمایت وزیر نفت ارائه شد، همسو با اجرای سیاست همکاری بین مراکز دانشگاهی و صنعت نفت کشور و با هدف باز کردن درهای پژوهشگاه به روی محققان و جامعه علمی کشور در مرحله اجرا قرار گرفت. اجرای این طرح، امکان بهره گیری از ظرفیت های سخت افزاری، دانشی، کارگاهی، آزمایشگاهی پژوهشگاه صنعت نفت به منظور خدمت رسانی به بدنه علمی کشور از طریق پایان نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی فراهم می شود. آقای زنگنه هم در این زمینه انگیزه زیادی داشت. یک ویژگی آقای زنگنه این است که علاوه بر وظایفی که در حوزه توسعه صنعت نفت دارند، علاقه مند هستند که به توسعه زیرساخت های علمی کشور هم کمک کنند. به عنوان مثال در فاصله سال های 76 تا 79 ایشان کمک کردند چند رشته بسیار استراتژیک مهندسی مخزن مهندسی نفت در دانشگاه های ما فعال شود. به همین دلیل در هفت دانشگاه کشور با هزینه وزارت نفت، دانشکده نفت تاسیس و دانشگاه شریف سهند امیرکبیر شیراز و... تمام آزمایشگاه های آن را تجهیز کرد. این ایده هم خروجی مشورت ما بود که با عنوان طرح ملی میزبانی از دانشجویان دکترا و ارشد بسرعت از سوی آقای زنگنه تصویب و منابع آن تامین شد. ما هم سریع زمینه های اجرایی آن را فراهم کردیم. سایتی طراحی شده که دانشجویان به شکل آنلاین می توانند موضوعات پیشنهادی پژوهشگاه صنعت نفت که برگرفته از نیازهای صنعت است را مشاهده و انتخاب یا موضوع خود را پیشنهاد کنند که تمام هزینه های آن از سوی پژوهشگاه صنعت نفت تامین می شود. قصد داریم کمک هزینه ای هم به دانشجو پرداخت کنیم تا با فراغ بال بیشتری به پژوهش بپردازد و به فکر مشکل معیشت نباشد. با توجه به اینکه این طرح اواخر سال 98 عملیاتی شد و شرایط کرونا محدودیت هایی ایجاد کرد و دانشگاه ها به حالت رکورد رفتند، تاکنون حدود 80 دانشجو در این طرح ثبت نام کردند که توزیع دانشگاه ها از امیرکبیر، صنعتی شریف، آزاد، تربیت مدرس و... است و ما هم محدودیتی از نظر دانشگاه ها قرار ندادیم. توزیع فراوانی آن هم از تهران و سایر استان های کشور است.
برنامه ریزی ما جذب سالانه 100 دانشجو در این طرح است. در واقع با توجه به ظرفیت آزمایشگاه های ما طرح پنج ساله برای 500 دانشجو است. در ماه های اخیر به نظرم استقبال خوبی شده است.
ظرفیت زیادی در پژوهشگاه و صنعت نفت وجود دارد. بیش از 500 پژوهشگر با تجربه های بالا و سوابق علمی و فنی، بزرگترین سرمایه پژوهشی صنعت نفت کشور هستند و بارها اشاره کردم که در غیاب شرکت های بزرگ نفتی خارجی، پژوهشگاه صنعت نفت می تواند این خلأ را پر کند. حمایت های بیش از این می تواند عهده دار پروژه های بزرگتری شود. همانطور که اشاره کردم، یکی از پروژه های مهم که در پردیس بالادست در دست اجرا داریم، پروژه اکتشافی از منابع نامتعارف به نام هیدرات گازی است. برآورد می شود ذخیره عظیم گازی کشور در دریاها و اقیانوس ها به شکل هیدرات های گازی محبوس باشند که این پروژه ملی را مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار کرده و فعالیت های آن در دریای عمان در حال انجام است. برآوردهای قبلی ما نشان از وجود این ذخایر دارد. امروزه در دنیا، بحث اکتشاف منابع نامتعارف، بحثی بسیارجدی است، بخصوص اینکه ذخایر منابع متعارف رو به کاهش است. پژوهشگاه صنعت نفت هم جزو پیشگامان این مسأله است و با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران قراردادهای مختلفی در این زمینه منعقد کرده است. پژوهشگاه در زمینه ال ان جی، صاحب تکنولوژی است که بحث بسیار مهمی است که در دنیا هم رایج است. پژوهشگاه صنعت نفت، کار مشترکی را با کره جنوبی در زمینه توسعه دانش فنی ال ان جی انجام داده و اکنون مدعی است که می تواند صنعت ال ان جی را در مقیاس های کوچک برپا کند که به نظر من، کشور ما هر چند دیر؛ اما الزاما باید وارد صنعت ال ان جی شود.
پیگیری هایی انجام شده است. با شرکت مپنا در این زمینه توافقنامه امضا کردیم؛ اما موانع اقتصادی همچون قیمت گاز و مواردی اینچنین بر سر راه آن است که هنوز ایران در صنعت نفت نتوانسته جایگاه خود را پیدا کند؛ اما به نظر من یک الزام است. بسیاری از کشورهای دنیا اکنون در حال سرمایه گذاری در این زمینه هستند و گاز را به ال ان جی تبدیل می کنند. فکر می کنم بزودی کشور ما وارد این موضوع می شود.
در حوزه کاتالیست، اکنون پژوهشگاه یکی از پیشگامان دانش فنی کاتالیست در ایران است و بخش مهمی از کاتالیست هایی که اکنون در پالایشگاه ستاره خلیج فارس در حال مصرف است، محصول پژوهشگاه صنعت نفت است. قراردادی با پالایشگاه اراک برای 1500 تن کاتالیست که دانش فنی آن را پژوهشگاه صنعت نفت توسعه داده؛ اما بخش خصوصی آن را تولید می کند، امضا شده است. پژوهشگاه صنعت نفت تا مرحله توسعه دانش فنی می رود؛ اما برای تجاری سازی آن ازبخش خصوصی استفاده می کند. کاتالیست هایی که اکنون در بسیاری از پالایشگاه های کشور در حال مصرف است، دانش فنی آن در پژوهشگاه صنعت نفت توسعه داده شده و یکی از بخش های قوی پژوهشگاه صنعت نفت، دستیابی به انواع کاتالیست هاست. بتازگی پروژه موفق دیگری را در زمینه تولید همزمان برق و حرارت به نتیجه رسانده ایم. یعنی گاز شهری را می گیرد با راندمان بالای 90 درصد به برق و حرارت تبدیل می کند. برای اینکه اهمیت کار را بدانید، الان وقتی یک نیروگاه، گاز شهری را می گیرد، زیر 40 درصد راندمان دارد و 60 درصد اتلاف انرژی است. این یک تکنولوژی است که در حال تجاری سازی است و تحولی در مصرف صنعت انرژی ایجاد خواهد کرد.
آخرین برآورد ما این است که با 200 پروژه، حدود 3 میلیارد دلار پروژه از دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت در کشور در حال اجراست. در یک جمع بندی می توانم بگویم پژوهشگاه براحتی می تواند صنعت نفت را از نیازهای تکنولوژی تامین کند، بخصوص با حضور شرکت های دانش بنیان که به خدمت گرفته شدند، می توانیم شعاع عملیاتی خود را در صنعت نفت از نظر کمیت و کیفیت گسترش دهیم.
رقبایی داریم؛ اما به همکاری فکر می کنیم؛ چون اکنون دانشگاه های ما هم دانشگاه های قبل نیستند. آنها هم با فکر کسب درآمد به سمت صنعت آمدند. دانشگاه ها، یک زمانی منتظر بودند اگر صنعتی سفارش داد، کار انجام دهند. اکنون خودشان بازاریابی می کنند. مدیران صنعت هم دلشان نمی خواهد فقط با پژوهشگاه صنعت نفت کار کنند و تمایل دارند وقتی به دولت و مجلس گزارش می دهند، اعلام کنند که مثلا با 20 دانشگاه در حال فعالیت هستند. در کل این روند را به فال نیک می گیرم.
آرزوی من، توسعه روند موجود است. پژوهشگاه بیش از گزارش ارائه شده بنده، ظرفیت دارد و می تواند بیش از این به نیاز صنعت نفت پاسخ دهد و البته باید تاکید کنم که بیش از وضع موجود می تواند حمایت شود. یکی از مشکلات فعلی که باید حل شود، این است که بخش مهمی از هزینه های پژوهشگاه صنعت نفت، باید از درآمدهای اختصاصی آن تامین شود که هیچ مجموعه ای پژوهشی در دنیا اینگونه نیست. علاقه مند بودم تمام برق مصرفی پژوهشگاه صنعت نفت را با پنل های خورشیدی تولید کنم که درخواست آن به پردیس انرژی ارائه و مطالعات هم انجام شده است. دوست دارم پژوهشگاه صنعت نفت یک پژوهشگاه سبز از منظر مصرف انرژی، انرژی های تجدیدپذیر و... باشد، حتی شعار آن هم در اسناد اعلام شده است. چند پنل خورشیدی اکنون موجود است که فکر می کنم 25 کیلووات تولید آن به شبکه سراسری وصل است. موضوع دیگر با توجه به مصرف آب در کشور که به یک بحران تبدیل شده، فضای سبز پژوهشگاه است. این فضا، فضایی ایده آل و سرمایه ای ارزشمند است که دوستان در تلاش هستند هدررفت آب را به صفر برسانند.
پژوهشگاه صنعت نفت، اکنون از دانش فنی طراحی تمام واحدهای پالایشگاهی برخوردار است. قرار بود یک پالایشگاه 300 هزار بشکه ای در مکران با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) ایجاد کنیم که این ستاد پیگیر منابع آن است.
دولت جدید بزودی سر کار می آید. اگر بنا به یک توصیه باشد، مشورت می دهید که این روند توسعه ای تداوم داشته باشد؟
خوشبختانه در کشور ما دانشگاه ها، پژوهشگاه صنعت نفت و... چندان از تحولات سیاسی تاثیرپذیر نیستند. پژوهشگاه صنعت نفت بر محور پژوهشگران و کارکنان آن می چرخد. برای من مهم است که چه کسی در رأس پژوهشگاه صنعت نفت قرار می گیرد. تغییر و تحولات، یک روند طبیعی است. دلم می خواهد و امیدوارم یک چهره علمی و یک مدیر اجرایی به اینجا بیاید که ارزش این فعالیت ها را بداند. این مرکز در خاورمیانه بی نظیر است. باید ارزش آن را دانست و نکته مهم این است که همکاران من، همیشه اینجا نگران هستند که با رفع تحریم ها، دوباره مدیران صنعت به سمت شرکت های غربی و شرقی بازگردند؛ اما بنده فکر می کنم چون بخشی از مدیران ما مزه کارهای داخل را چشیده اند، ترجیحشان همکاری با داخل است. در سال های اخیر شرایطی ایجاد شده که مدیر ایرانی هم فهمیده که داخل هم خبرهای مناسبی است. بنابراین تغییر رویکرد رخ داده و باورها اصلاح شده است. می خواهم ازاین فرصت استفاده کنم و سخنی با مدیران نفتی داشته باشم که قدر پژوهشگاه صنعت نفت، پژوهشگران و این سرمایه ها را بدانند و پژوهشگاه صنعت نفت را برای حل مشکلات خود بیشتر حمایت کنند. پژوهشگاه خیلی بیش از وضع موجود می تواند به شما کمک کند. سخنم به دانشجویان هم این است که واقعا طرح میزبانی، یک طرح ایده آل با توجه به وضعیت مالی موجود دانشگاهاست. در شرایط کرونا پژوهشگاه صنعت نفت، به عنوان تنها پژوهشگاه در کشور تعطیل نبود؛ چون دراینجا پروژه ها صنعتی است و کارفرما سر موعد کار را می خواهد.
واقعیت این است که با توجه به خلق و خوی خودم، پژوهشگاه صنعت نفت، یکی از ایده آل ترین بخش ها برای من است. بنابراین اگر شرایطی برای ادامه فعالیت و همکاری باشد، آن را رد نمی کنم؛ چون اینجا سیاسی نیست و دراین چهار سال هم با آنکه ممکن است از من یک چهره سیاسی منعکس شده باشد، اما همکاران و نزدیک ترین مدیران من از هیچ جناح سیاسی نیستند. نمی دانم که کدام یک از معاونان من، اصلاح طلب یا اصولگرا هستند؛ زیرا هیچگاه برای من مهم نبوده و هیچ وقت هم سوال نکرده ام. اینجا برای کسی که به دنبال انجام کارهای علمی است، بخشی ایده آل محسوب می شود.
برداشت تجمعی گاز پارس جنوبی از 1.8 تریلیون مترمکعب گذشت
مشعل خداحافظی با روزهای دلواپسیِ از کف رفتن منابع گازی به نفع کشور همسایه، تنها خبر خوش 8 سال اخیر نیست؛ ایران پیروز ماراتن گازی با قطر است. حالا دیگر تمامی آمار و ارقام و نمودارها به نفع پرچم ماست؛ همچون منابعی که به بخش ایرانی روانه می شود؛ آنگونه که حجم گاز غنی برداشت شده از ابتدای بهره برداری از میدان مشترک پارس جنوبی تا کنون با کسب رکوردی جدید در سال گذشته، به بیش از 1.8 تریلیون مترمکعب رسیده است. مجموع میزان تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی از بدو بهره برداری تا پایان سال 99 به رقم یک هزار و 867 میلیارد مترمکعب رسیده است. همچنین از ابتدای توسعه تا کنون 2.2 میلیارد بشکه میعانات گازی از این میدان مشترک برداشت شده است. ارزش محصولات پارس جنوبی با سرمایه گذاری نزدیک به 80میلیارد دلار در این پهنه گازی، 335 میلیارد دلار (با احتساب هر مترمکعب گاز غنی معادل 18 سنت در سال 96 ) برآورد شده است. طبق گزارش شرکت نفت و گاز پارس، سهم ذخایر هیدروکربونی ایران از میدان مشترک گازی پارس جنوبی 14 تریلیون مترمکعب گاز و 18 میلیارد بشکه میعانات گازی در مساحتی به وسعت 3 هزار و 700 کیلومتر مربع تخمین زده شده است. بررسی آمارهای مربوط به روند توسعه و افزایش تولید گاز غنی در میدان مشترک پارس جنوبی نشان می دهد که تا پیش از آغاز به کار دولت یازدهم و در سال 92، تعداد 10 فاز این میدان (فازهای 1 تا 10) با بهره برداری از 11 سکوی گازی (SPD1, SPD2،SPD3, SPD4, SPD5, SPD6, SPD7, SPD8, SPD9, SPD10, SPD11) به ظرفیت روزانه هر یک 28.2 میلیون مترمکعب در مدار تولید قرار داشتند تا در مجموع، روزانه نزدیک به 285 میلیون مترمکعب گاز از این میدان مشترک برداشت شود.
از دیگر سو، توسعه فازهای باقیمانده این میدان که قراردادهای آنها از سال 84 تا 89 منعقد شده بود و با پیمانکاران داخلی به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس دنبال می شد، با اوج گیری تحریم ها، کندی روند تأمین سرمایه مورد نیاز و افزایش ناگهانی هزینه های اجرا، کندی سفارش گذاری و خرید قطعات و تجهیزات، محدودیت های زیرساخت های اجرایی کشور، سوء مدیریت در تزریق مناسب منابع مالی و عدم اولویت بندی، تعلل برخی پیمانکاران و در نهایت برهم خوردن زمانبندی اجرای پروژه ها با مشکلات جدی مواجه شده بود. در آن طرف این میدان مشترک نیز، کشور قطر با پیشی گرفتن از ایران، تولید روزانه خود را به مرز 570 میلیون مترمکعب در روز رسانده و در ماراتن گازی خلیج فارس با فاصله زیادی از ایران سبقت گرفته بود.
اهمیت برداشت از این ثروت خدادادی و سهم مشترک منابع هیدروکربوری در پهنه خلیج فارس، موجب شد تا پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، وزارت نفت با نگاهی موشکافانه و ویژه، روند تکمیل طرح های نیمه کاره میدان گازی پارس جنوبی را بازنگری کرده و با وجود پابرجا بودن تحریم ها و محدودیت های منابع مالی، راهبردی مؤثر و کارا برای این بخش برنامه ریزی کند، به طوری که ادامه توسعه بخش ایرانی، بزرگترین میدان گازی جهان بر پایه این استدلال استوار شد که با اولویت گذاری و متمرکز کردن امکانات و ظرفیت های محدود موجود، فازهایی که علاوه بر نزدیکی به مرز قطر، از پیشرفت های فیزیکی بالاتری برخوردار بودند، در اولویت توسعه قرار گیرند. به این ترتیب در اولویت نخست، تکمیل فازهای 12،15 و 16 و در ادامه تکمیل فازهای 17 و 18، 19 و 20 و 21 در دستور کار شرکت نفت و گاز پارس قرار گرفت. بر پایه این سیاستگذاری و در نخستین اقدام، فاز 12 پارس جنوبی که قرارداد توسعه آن در مرداد سال 84 به امضا رسیده بود، در اولویت تکمیل قرار گرفت و با ثبت 150 میلیون نفر ساعت کارکرد در اسفند 93 به بهره برداری رسید. ارزش محصولات تولیدی این فاز سالانه 4.5 میلیارد دلار برآورد شده است. یک سال پس از این تاریخ و در بهمن سال 94، فازهای 15 و 16 که توسعه آنها از آذر 85 آغاز شده بود، با ثبت 120 میلیون نفر_ ساعت کارکرد به بهره برداری رسمی رسید. ارزش محصولات این فاز سالانه 3.5 میلیارد دلار است که برمبنای هر مترمکعب گاز غنی 18 سنت در سال 96 محاسبه شده است. همچنین پایتخت انرژی کشور در نخستین سال 96 شاهد یک رویداد مهم و فراموش نشدنی بود که در نتیجه بزرگترین سرمایه گذاری تاریخ کشور رقم خورد. در 27 فروردین این سال، فازهای 17و 18، 19، 20 و 21 در قالب 3 مگاپروژه گازی و با سرمایه گذاری 20 میلیارد دلار با حضور رئیس جمهوری و وزیر نفت به بهره برداری رسمی رسید تا علاوه بر افزایش دوبرابری برداشت گاز نسبت به سال 92، آرزوی دیرینه ایران مبنی بر دستیابی به ظرفیت برابر برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی در مقابل کشور همسایه محقق شده و در نمودار رقابت با قطر به جایگاهی برابر بعد از 12 سال دست یابد. از این نقطه به بعد، هدفگذاری شرکت نفت و گاز پارس به عنوان شرکت توسعه دهنده فازهای گازی پارس جنوبی، بر پیشی گرفتن از رقیب قطری معطوف شد. در ادامه این مسیر پرفراز و نشیب، تکمیل توسعه طرح های باقیمانده در اولویت بعدی قرار گرفت و با وجود همه مشکلات ناشی از فشارهای مضاعف تحریم، کمبود درآمدهای نفتی و محدودیت های بین المللی، دو طرح توسعه فازهای 13 و 22، 23 و 24 پارس جنوبی در اسفند سال 97 به بهره برداری رسمی رسیدند. با توجه به اهمیت برداشت سهم ایران از میادین مشترک و محدودیت منابع مالی، در فاز 14 نیز تمرکز جدی بر تکمیل بخش فراساحل صورت گرفت تا با فراورش گاز این موقعیت در ظرفیت های خالی پالایشگاه های دیگر پارس جنوبی، هدف اصلی این طرح پیش از تکمیل بخش پالایشگاهی محقق شود. به این ترتیب با تکمیل زنجیره های دریایی طرح های توسعه ای این میدان مشترک، دستیابی به تولید گاز از بخش دریایی 27 فاز پارس جنوبی محقق شد.در حال حاضر فاز 11 پارس جنوبی تنها طرح باقیمانده از بلوک ایرانی، بزرگترین میدان گازی جهان است که حفاری چاه های آن آغاز شده و روند توسعه آن طی سال های آتی تکمیل می شود.
با تکمیل ابرطرح های گازی پارس جنوبی (به جز فاز 11) در فاصله سال های 92 تا 98 و با افزایش ظرفیت تولید روزانه 418 میلیون مترمکعب گاز (28 میلیون مترمکعب در سال 92، 95 میلیون مترمکعب در سال 93، 28 میلیون مترمکعب در سال 94، 85 میلیون مترمکعب در سال 95، 56 میلیون مترمکعب در سال 96، 61 میلیون مترمکعب در سال 97 و 65 میلیون مترمکعب در سال 98) ایران با پشت سر گذاشتن میزان ظرفیت تولید روزانه 700 میلیون مترمکعب گاز در نمودار رقابتی تولید گاز از قطر که سهمی دوبرابری از مالکیت بزرگترین مخزن گازی جهان نسبت به ایران دارد، پیشی گرفت.
نگاهی به فعالیت های اجرایی و تأسیسات احداث شده در بخش های پالایشگاهی و فراساحلی پارس جنوبی از ابتدای توسعه تا کنون نشان می دهد که در فاصله سال های 1380 تا 1383 تعداد 54 حلقه چاه در این میدان حفاری شده است، همچنین 6 سکوی بهره برداری در مدار تولید قرار گرفته و 525 کیلومتر خط لوله دریایی برای انتقال گاز غنی از دریا به پالایشگاه های مستقر در خشکی نصب شده است. در فاصله این سال ها 10 ردیف پالایشگاهی نیز در سواحل استان بوشهر احداث شده است.
از سال 1384 تا 1391 نیز در مجموع عملیات اجرایی حفر 54 حلقه چاه، ساخت، نصب و راه اندازی 5 سکوی بهره برداری گاز، احداث 515 کیلومتر خط لوله دریایی و ساخت 10 ردیف پالایشگاهی دیگر به پایان رسیده است.
روند توسعه پارس جنوبی که در 8 سال گذشته سرعت بیشتری به خود گرفته، موجب شد تا عملیات حفاری چاه های تولیدی، نصب و احداث سکوهای عظیم الجثه دریایی، اجرا و نصب خطوط لوله زیردریایی، ساخت و احداث پالایشگاه های عظیم گازی و تأسیسات جانبی آن به صورت گسترده تری اجرا شود، به طوری که در فاصله سال های 1392 تا 1398، 228 حلقه چاه در موقعیت بلوک های در حال توسعه این میدان مشترک حفر شد. همچنین 26 سکوی دریایی، هر یک با وزن حدودی 2500 تن در آب های نیلگون خلیج فارس نصب شده و به بهره برداری رسیده است. در بخش خطوط لوله زیردریایی نیز با اجرای 2هزار و 160 کیلومتر خط لوله در اعماق آب های خلیج فارس، رکورد جدیدی در فعالیت های زیردریایی کشور ثبت شد.
در بخش خشکی نیز 30 ردیف پالایشگاهی در مدار بهره برداری قرار گرفت تا زنجیره وسیعی از شبکه مصرف در کل کشور را از مصارف خانگی تا بخش های تجاری و صنایع نیروگاهی تحت پوشش قرار داده و تأمین کند.
بررسی روند افزایشی میزان برداشت سالانه گاز از مخزن مشترک پارس جنوبی، حاکی از آن است که این میزان در سال 81 و با بهره برداری از پالایشگاه فازهای 2 و 3 با ثبت 12 میلیارد مترمکعب گاز آغاز شده است.
بر اساس اعلام رسمی معاونت تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس، در سال 92 ایران 96 میلیون و 373 هزار مترمکعب گاز غنی از این میدان برداشت کرده است. با افزایش تعداد سکوهای بهره برداری گازی خلیج فارس، برداشت تجمعی گاز از میدان پارس جنوبی در سال 99 با کسب رکوردی تازه نسبت به سال های پیشین، به بیش از 223 میلیارد مترمکعب رسیده است. محصولات پارس جنوبی در این سال در مجموع ارزشی معادل 40 میلیارد دلار دارد. در حال حاضر 36 سکوی گازی در پهنه خلیج فارس در حال بهره برداری است.
علاوه بر موارد ذکر شده، سالانه 24 میلیون تن محصولات جانبی از جمله هیدروکربورهای سنگین (12 میلیون تن اتان، 6 میلیون تن پروپان و 6 میلیون تن بوتان) در پالایشگاه های گازی پارس جنوبی تولید می شود که نقش بسزایی در تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی ایفا می کند. ميدان گازي پارس جنوبي به عنوان قطب انرژي كشور، دارای منابع ارزش آفرین متنوعی برای اقتصاد کشور است و هم اكنون بزرگترين كانون توسعه صنعتي و موتور اصلي توسعه اقتصادي ايران محسوب مي شود كه علاوه بر تأمين حداکثری تقاضای گاز كشور، می تواند با ایجاد صدها هزار شغل پایدار، سالانه ده ها میلیارد دلار درآمد عاید کشور کند.
زنگ مصرف بهینه گاز به صدا درآمد
مشعل ارزان ترین، پاک ترین، سهل الوصول ترین انرژی در جهان، انرژی حاصل از بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف است. شرکت ملی گاز ایران همسو با سیاست های کلان وزارت نفت، مبنی بر بهینه سازی مصرف گاز طبیعی و در نتیجه کاهش آلودگی هوا و هزینه مشترکان، همچنین ایجاد اشتغال در کشور، «طرح ملی بهینه سازی موتورخانه واحدهای مسکونی و تجاری» را در دستور کار قرار داده تا با حمایت مالی و فنی از آن دسته از مشترکان گاز طبیعی که سیستم موتورخانه مرکزی گرمایشی دارند، نسبت به بررسی وضع فنی آنها به صورت رایگان اقدام شود. در همین حال، معاون امور مهندسی و بهره برداری مدیریت گازرسانی شرکت ملی گاز ایران، درباره اجرای «طرح ملی بهینه سازی موتورخانه واحدهای مسکونی و تجاری» می گوید: «22 مهرماه سال 99، حسن منتظر تربتی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در کنفرانس خبری با رونمایی از سامانه این طرح، رسما اجرای پروژه را اعلام کردند و ضمن ابلاغ به شرکت های گاز استانی، تبلیغات آن نیز آغاز شد.» به گفته احمد رعیتی، کاهش مصرف انرژی و جلوگیری از آلودگی هوا از مهم ترین اهداف اجرای این طرح است. طبق بررسی های انجام شده، اجرای این طرح موجب کاهش 10 درصدی میزان مصرف انرژی هر موتورخانه خواهد شد. وی تاکید می کند: «در حال حاضر تنظیم مشعل، عایقکاری و نصب رسوب گیر مغناطیسی یا الکترونیکی از جمله اقدام هایی است که با اجرای این طرح در موتورخانه ها صورت می پذیرد؛ اما در آینده نه چندان دور تصمیم داریم که سیستم هوشمند موتورخانه را بر روی 100 هزار موتورخانه نصب و راه اندازی کنیم.» معاون امور مهندسی و بهره برداری مدیریت گازرسانی شرکت ملی گاز ایران درباره اعتبار و واحدهای مشمول این طرح می گوید:« 2 میلیارد دلار برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده است. واحدهای مسکونی، تجاری و اداری شامل این طرح می شوند که در مرحله اول، اولویت با واحدهای مسکونی است.»
رعیتی ادامه می دهد: 300 هزار موتورخانه برای اجرای این طرح درنظر گرفته شده که تا امروز 7 هزار و 456 مشترک برای استفاده از این طرح، ثبت نام کرده اند. از این تعداد تاکنون موتورخانه 392 مشترک بهینه سازی شده است.»
وی در ادامه با اشاره به نحوه ثبت نام مشترکان در این طرح اعلام می کند:« مشترکان و مجریان طرح می توانند با مراجعه به آدرس https://goc.nigc.ir در این طرح ثبت نام کنند. آموزش های لازم برای ثبت نام نیز در این سامانه موجود است. شرکت های متقاضی نیز همانند مشترکان می توانند با مراجعه به این سایت برای حضور و کار در این طرح اعلام آمادگی کنند. بعد از بررسی های لازم، مشترکانی که درخواست بهینه سازی موتورخانه های خود را داشته اند با شرکت های مجری موافقت نامه ای را امضا می کنند و اقدام های لازم صورت می پذیرد. پرداخت های مالی به شرکت ها نیز بعد از صدور فاکتور رسمی انجام می شود.»
معاون امور مهندسی و بهره برداری مدیریت گازرسانی شرکت ملی گاز ایران در پایان تاکید می کند: «بهینه سازی مصرف انرژی تعریف خاصی ندارد و نمی توان یک معیار برای آن تعیین کرد؛ اما در یک مفهوم کلی هر چقدر طریقه استفاده ما از انرژی و منابع انرژی درست تر باشد، مصرف انرژی بهینه ای خواهیم داشت. بهینه سازی مصرف انرژی به این معنا نیست که از انرژی استفاده نکنیم یا کمتر استفاده کنیم؛ بلکه به این معناست که کافی و صحیح استفاده کنیم و از هدر رفتن آن به هر نحوی جلوگیری کنیم.»
برگزاری 10 هزار نفر_ساعت کار کارشناسی برای جاری سازی اخلاق در صنعت گاز
مشعل رشد اجتماعی، اخلاقی و اقتصادی جوامع متاثر از رشد سازمان ها است. مدیریت، برنامه ریزی، تعیین اهداف و تدوین برنامه های استراتژیک اگر بر اساس ارزش های سازمانی و اخلاقی انجام شود، موجب پویایی بیش از پیش سازمان ها خواهد شد. پایداری به تعهدات سازمانی در قبال همه ذینفعان و صاحبان حق، مزیت رقابتی و راهبردی را برای سازمان ها رقم می زند. رفتار سازمانی و چگونگی تعامل سازمان با محیط درونی و بیرونی، نشأت گرفته از فرهنگ و ارزش های سازمانی است که اعتقادات بنیادی سازمان بر مبنای آن استوار است. با توجه به جایگاه ویژه اخلاق و ارزش های سازمانی در شرکت هایی نظیر شرکت ملی گاز ایران که با حجم عظیمی از ذینفعان داخلی و خارجی در ارتباط بوده و وظیفه خدمت رسانی به بیش از 25 میلیون مشترک گاز را به عهده دارد، رشد مؤلفه های فرهنگی و اخلاقی و حرکت از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب بسیار با اهمیت است. در این زمینه، مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران با الگوبرداری از شرکت های بزرگ داخلی، تدوین سند جامع اخلاقی را با مشارکت دانشگاه تهران و با نقش محوری احمد فرامرز قراملکی، از استادان بنام حوزه اخلاق حرفه ای، مؤلف و محقق ارزشمند کشور در حوزه اخلاق حرفه ای و سازمانی آغاز کرد و پروژه «ارزیابی وضعیت موجود اخلاقی و تدوین سند جامع اخلاقی شرکت ملی گاز ایران» در سه فاز و بر اساس گام های تعریف شده اجرا شد. این بخشی از صحبت های سرپرست امور پژوهش های منابع انسانی و تحول اداری شرکت ملی گاز ایران بود که در ادامه توضیحات کامل ترآن را می خوانید.
سید سبحان لواسانی، سرپرست امور پژوهش های منابع انسانی و تحول اداری شرکت ملی گاز ایران، سند توسعه فرهنگی و اخلاقی را بالاترین مرجع در ترسیم مسؤولیت های اخلاقی شرکت می داند و می گوید:« تمام اسناد شرکت، ممیزی اخلاقی شده و برای دستیابی به تحقق عینی آن، برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت تدوین می شود. سند جامع توسعه فرهنگی و اخلاقی، ترازوی نهایی برای ممیزی اخلاقی فرایند تصمیم سازی و ارزیابی عملکرد اخلاقی شرکت است. این سند، بیانیه رسمی در بیان مسؤولیت های اخلاقی نسبت به همه ذینفعان (صاحبان حق) و نیز مسؤولیت اخلاقی سرمایه انسانی است که برحسب حقوق عناصر محیط درونی و بیرونی شرکت ملی گاز ایران تعریف می شوند. سند جامع توسعه فرهنگی و اخلاقی شرکت، نگاه مشترک همه اعضای آن به ذینفعان و رفتار یکسان آن در حمایت از حقوق ذینفعان را نشان می دهد.» وی ادامه می دهد: «تقریبا از سال 96 شرکت به دنبال این بود که ارزش های سازمانی را مدون کند و روی منشور اخلاقی که به صورت سنتی در شرکت موجود بود، اصلاحاتی صورت گیرد. برای تدوین منشور اخلاقی، مطالعات کتابخانه ای را آغاز کردیم و زمانی که تحقیقات لازم انجام شد، متوجه شدیم که در رابطه با حوزه اخلاق حرفه ای، دو رویکرد زیور انگارانه و مزیت انگارانه وجود دارد. در بخش رویکرد زیورانگارانه، کل اخلاق در سازمان از نگاه مدیران دولتی و خصوصی این است که آن را در قالب یک بیانیه به شکل منشور اخلاقی قاب و روی دیوارها نصب کنند. رویکرد دوم، رویکرد مزیت انگارانه است؛ یعنی اینکه شما یا مدیر ارشد سازمان به این باور برسید که اخلاق می تواند یک مزیت راهبردی برای شرکت باشد. در کشورهای توسعه یافته، نگاه ها واقعا به این صورت است و این مزیت راهبردی، بدرستی درک می شود. زمانی که مشتری ها به شرکت اطمینان پیدا می کنند، این اطمینان یک سرمایه کاملا با ارزش است و باعث می شود که مشتریان زیادی جذب شوند.»
لواسانی می افزاید: «ما با این تفکر، رویکرد خودمان را تغییر دادیم و به جای اینکه به دنبال منشور و یا تابلو باشیم، به دنبال پروژه پژوهشی رفتیم و آن را تعریف کردیم و با دانشگاه تهران و پرفسور قراملکی که مرجع تخصصی این حوزه در کشور بودند، قرارداد بستیم و پروژه ای را با عنوان تدوین سند جامع توسعه فرهنگی و اخلاقی شرکت ملی گاز ایران به ثمر رساندیم.» وی اظهار می کند: «ابتدا باید وضعیت مطلوب اخلاق را از نقطه نظر کارکنان و مدیران شرکت ملی گاز ایران ترسیم کنیم. به همین دلیل 16 کارگروه مختلف تشکیل شد که این کارگروه ها طی مکاتباتی، از 53 شرکت، نمایندگانی از طیف های مختلف از جمله مدیرعامل، مدیر منابع انسانی و ... بسته به ذینفعانی که در حوزه اخلاق فعال هستند، معرفی کردند.»
لواسانی در خصوص تعریف اخلاق می گوید:« اخلاق، رابطه بین حق و وظیفه است و یک رابطه دو سویه به شمار می آید. این موضوع در قبال ذینفعان مختلف به این معنی است که همیشه شما وظیفه ای در قبال حق دیگران دارید و دیگران هم همینطور. اگر این تعامل بدرستی و منصفانه انجام شود، یعنی اخلاق صورت اجرا شده است. در سازمان ها، ذینفعان هستند که اخلاق حرفه ای را شکل می دهند. ما برای اینکه ذینفعان را شناسایی کنیم، از یک منشور پنج وجهی استفاده کردیم. در قالب منشور پنج وجهی، مشتریان و مصرف کنندگان، منابع انسانی، شهروندان، جامعه، محیط زیست و منافع ملی، همسایه ها و مجاوران، پیمانکاران و تامین کنندگان را به عنوان ذینفعان شرکت تعریف کردیم. در این خصوص، بنای اخلاق را بر این گذاشتیم که سازمان، وظیفه ای را در قبال تک تک این گروه ذینفعان منشور دارد. بر این اساس کارگروه های مختلف و جلسات متعدد تخصصی با حضور مشاوران مجری برگزار شد.» سرپرست امور پژوهش های منابع انسانی و تحول اداری شرکت ملی گاز ایران ادامه می دهد:« برای تدوین این پروژه، بیش از 10 هزار نفر_ ساعت کار کارشناسی انجام شده است. برای اینکه اعتقاد داشتیم این موضوع، حیطه ای است که باید اصولی وارد آن شویم. در هر حال، فعالیت این کارگروه ها باعث شد که ما وضعیت ایده آل اخلاق از نقطه نظر شرکت ملی گاز را ترسیم کنیم؛ یعنی در هر کدام از این کارگروه ها، نمایندگان شرکت ها و مشاوران در خصوص اینکه در قبال همسایگان شرکت ملی گاز چه وظایفی در حد آرمانی وجود دارد، تبادل نظر کردند. تمام این موارد جمع بندی شد و وضعیت مطلوب اخلاقی شرکت ملی گاز را شکل داد.»
وی درباره گام دوم پروژه که وضعیت واقعی اخلاق در شرکت ملی گاز است، می افزاید:« در این رابطه نیز با همکاری دانشگاه تهران، پرسشنامه هایی را در سه بخش تهیه و توزیع کردیم. بخش نخست پرسشنامه، انگاره سنجی اخلاقی بود که برای اولین بار در کشور به صورت وسیع، 10 درصد از کل کارکنان شرکت ملی گاز (7هزار نفر) به عنوان نمونه آماری این پرسشنامه انتخاب شدند. انگاره سنجی، یک پرسشنامه کیفی بود. به عنوان مثال سوالات آن به صورت چالشی بود. به این صورت که شما زمانی که به شرکت ملی گاز فکر می کنید، چه تصویری در ذهنتان شکل می گیرد و بر اساس تفسیر حرفه ای این پاسخ ها، آن انگاره افراد از اخلاق را در 7 هزار نفر شناسایی کردیم.» وی تاکید می کند: «در پایان این مرحله، ما یک وضعیت مطلوب اخلاقی داشتیم. فاصله ای که بین وضعیت مطلوب و وضعیت واقعی وجود دارد و پژوهشگران به آن گپ یا ریسرچ گپ می گویند. این پروژه هنوز تمام نشده و اخلاق، ماهیتی مستمر است. این سند جامع اخلاقی در واقع همان خروجی وضعیت مطلوب اخلاق شرکت ملی گاز ایران است. یعنی اینکه ما علاقه داریم این سند در شرکت ملی گاز، در مقطعی که امیدوار هستیم نزدیک و زود باشد، جاری شود. واقعا به این متعهد هستیم و دوست داریم اجرا شود.» لواسانی ادامه می دهد: «در این سند، خط مشی هایی مشخص شده است که قابلیت سنجش کلی دارند. این برنامه های اجرایی همان کدهای رفتاری هستند، یعنی متناظر با خط مشی ها، رفتارهایی را تعریف می کنیم که این رفتارها اگر در واقع در شرکت عمل و حمایت شود، آن زمان خط مشی های اخلاقی یا ایده آل های اخلاقی قطعا محقق می شود. براین اساس پروژه دومی بزودی کلید خواهد خورد که تدوین کدهای رفتاری، برای محقق شدن کدهای اخلاقی است.» وی تاکید کرد: «اخلاق حرفه ای با رویکرد جدید، علم تازه ای است. یکی از مشکلاتی که ما با آن بخصوص در حوزه های جدید مواجه هستیم، ترجمه واژه های تخصصی بوده که در اخلاق این اتفاق زیاد رخ داده است؛ زیرا آن کسانی که ترجمه می کنند، درک و ذهنیت درستی از این علم ندارند. خیلی از واژه ها بدون توجه به بار معنایی آنها ترجمه و به کار گرفته می شوند و این موضوع سوء تفاهم های زیادی را ایجاد می کند. به عنوان مثال، در این حوزه تفاوت بین کدهای اخلاقی و کدهای رفتاری بسیار است.»
لواسانی، بخش اول سند جامع توسعه فرهنگی و اخلاقی را ارزش های سازمانی دانست و ادامه داد:« ارزش های سازمانی، ساختار ماموریت ها و رسالت سازمانی است و کلا خط مشی ها، اقدام ها، استراتژی های عملیاتی و استراتژی های کسب و کار سازمان همه باید در چارچوب ارزش های سازمان شکل گیرد. از جمله فرهنگ سازمانی که اخلاق، جزو جدایی ناپذیر این بخش است. ما افتخار این را داشتیم که در قالب این پروژه، ارزش های سازمانی شرکت ملی گاز را تدوین کنیم. ایمنی و محافظت از محیط زیست، مشارکت، همدلی، انسجام و مسؤولیت پذیری و پاسخگویی، جزو بندهای اصلی ارزش های سازمانی محسوب می شوند.» وی تاکید می کند: «بعد از ارزش های سازمانی، به اصول اخلاقی شرکت ملی گاز ایران پرداخته شد. این اصول اخلاقی همان شکل دهنده خط مشی های اخلاقی است و آخرین بخش هم به عهد نامه اخلاقی کارکنان شرکت ملی گاز ایران مربوط است که در قبال این سند، نشان می دهد ما به عنوان متولیان اخلاق باید به مجموعه کارکنان شرکت ملی گاز همچنین نسبت به اجرای این مفاد تعهد داشته باشیم، منتها به این دلیل که این تعهد در مدیران و کارکنان از دو جنس مختلف بود، مدیران علاوه بر اجرای اخلاق حرفه ای، باید متعهد و به آن باور هم داشته باشند و از آن حمایت کنند. به این دلیل ما دو عهدنامه را اینجا آورده ایم؛ عهدنامه اخلاقی مدیران شرکت ملی گاز و عهد نامه اخلاقی کارکنان شرکت ملی گاز. تفاوت عهدنامه ها در این است که مدیران در عهدنامه خود متعهد شدند تا جایی که می توانند از فرایند استقرار اخلاق بر سازمان و شرکت حمایت کنند؛ اما کارکنان متعهد شدند که آن را رعایت کنند». لواسانی در پایان تاکید می کند: «بدون شک پیمودن این راه پر فراز و نشیب، با مساعدت تمامی همکاران از مدیران رؤسا و کارشناسان در همه شرکت ها و مدیریت ها امکانپذیر خواهد بود و امیدوارم دست در دست هم و با استعانت از خدای مهربان، یکدیگر را در زیست اخلاقی یاری کنیم.»
بانوی موفق شرکت گاز خراسان رضوی از مسیر پیشرفت خود می گوید؛
بانوان شاغل باید بتوانند بین زندگی شخصی و کار تعادل منطقی را برقرار کنند. اگر فردی تنها در یکی از این ابعاد موفق باشد، ارزشمند نیست. مهم این است که با اعتماد به نفس و خودباوری و برقراری یک رابطه منطقی و صحیح در زندگی شخصی، مادر و همسر خوبی باشید و در کار هم به عنوان یک کارمند نمونه شناخته شوید. اینها بخشی از صحبت های سمیه کاراندیش مروستی، بانوی نمونه و موفق شرکت گاز خراسان رضوی است. در ادامه این گفت وگو را با هم می خوانیم.
سمیه کاراندیش هستم. متولد 8شهریور سال 1366، دانش آموخته کارشناسی شیمی کاربردی از دانشگاه صنعتی اصفهان و کارشناسی ارشد و دکترای شیمی از دانشگاه فردوسی مشهد. در سن 20 سالگی ازدواج کردم که حاصل این ازدواج یک پسر پنج ساله به اسم مهراد است. در 24 سالگی فعالیت اجتماعی و کاری خود را با تدریس در دانشگاه آغاز کردم. در حال حاضر هم به عنوان مسؤول مدیریت دانش و کارشناس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی مشغول به فعالیت هستم.
فعالیت من در شرکت گاز استان خراسان رضوی از سال 1390 در سمت های کارشناس انرژی و کارشناس پژوهش آغاز شد. افتخار دارم از سال 1395 هم به عنوان مسؤول دفتر مدیریت دانش این شرکت فعالیت خود را ادامه دهم.
این لطف دوستان و همکاران است. برای من هم بسیار خوشایند است که در محیطی مشغول به فعالیت هستم که همکارانم مرا موفق می دانند. از نظر شخصی خودم، مهم ترین عامل موفقیت یک زن، برقراری تعادل در همه ابعاد زندگی است. من در سن 20 سالگی یعنی در سال دوم مقطع کارشناسی ازدواج کردم. این زمان، در دانشگاه صنعتی اصفهان مشغول به تحصیل بودم، خانواده ام در تهران و همسرم در مشهد ساکن بودند. شرایط پیچیده و سختی بود؛ اما با پشتکار و حمایت خانواده، این دوران را پشت سر گذاشتم و بلافاصله در مقطع ارشد دانشگاه فردوسی پذیرفته شدم. از 22 سالگی برای زندگی به مشهد مقدس آمدم. با تمام سختی هایی که برای بانوان، بخصوص مادران شاغلی که دور از خانواده هستند، وجود دارد، توانستم به طور موازی و در کنار کار و مادر بودن، مقطع دکترا را نیز به اتمام برسانم. نکته جالب اینجاست که در همین زمان مشغول به تدریس در دانشگاه هم بودم.
تمام قسمت هایی که تاکنون مشغول به کار بوده ام، برایم جذاب است. در زمانی که کارشناس انرژی بودم، شرکت برای اولین بار در سال 1392 موفق به اخذ ایزو مدیریت انرژی ISO 500001 : 2011 شد که جزو اولین شرکت گاز استانی در این زمینه بودیم. در زمان فعالیت به عنوان کارشناس پژوهش، هم پروژه های پژوهشی بسیاری در دست اقدام بود که با توجه به ماهیت آنها بسیار جذابیت داشت. در بین این پروژه ها، طرح «تدوين دستورعمل و روش اجرايي و برپايي بستر آزمون و تست كيفيت و كارايي اسليو رگلاتورهاي اكسيال» که به عنوان مسؤول پروژه و ناظر آن بودم، خروجی خوبی از جمله طراحی بستر آزمون افت ناگهانی فشار گاز(RGD) که برای اولین بار در ایران طراحی و اجرا شده بود را به همراه داشت. این بستر تست به عنوان اختراع در سال 1397 ثبت شد و استاندارد آن در امور تدوین استانداردهای شرکت ملی گاز ایران برای اضافه شدن به استاندارد IGS-M-IN2-202 پس از بررسی در کمیته ابزاردقیق و شیمی، تایید و به صورت آزمایشی یک ساله از اواسط سال 1398 در دست اقدام است. در حوزه مدیریت دانش که من از سال 1395 به آن وارد شدم، به عنوان اولین شرکت گاز استانی اقدام به پیاده سازی سیستم مدیریت دانش در سال 1389 کردیم و همچنان به عنوان شرکت پیشرو در این حوزه هستیم. موضوع مدیریت دانش، اقیانوسی بیکران از فعالیت های شرکت است. نکته جالب اینجاست که در مدیریت دانش، شما فقط با یک شغل درگیر نیستید؛ بلکه تمام فرایندهای شرکت را مورد بررسی روزانه قرار می دهید. آورده این کار افزایش دانش و اطلاعات شخصی است. کارهای مختلفی در دفتر مدیریت دانش انجام می شود که هر روز شما را با روز قبل متفاوت تر می کند. در سال 1396 موفق به كسب رتبه نخست (تنديس و لوح تقدیر) در هشتمين جشنواره پژوهش و فناوري (حوزه منابع انسانی) وزارت نفت شدیم. از دستاوردهای این حوزه می توان به تالیف 27 جلد کتاب و 14 نرم افزار آموزش مجازی حاصل از دانش و تجربیات همکاران خبره شرکت و درآمد حاصل از فروش دانش های سازمان اشاره کرد. همچنین حمایت مادی و معنوی برای ثبت اختراع دانش همکاران، یکی دیگر از اقدام های مؤثر در این حوزه به شمار می رود که تا کنون حدود 29 اختراع به ثبت رسیده است. اصل و باور ما در مدیریت دانش، این است که تنها به موارد ابلاغی و روتین اکتفا نکرده و اقدام های مؤثر دیگری را اضافه بر وظایف تعریف شده انجام می دهیم. خوشبختانه وضعیت مدیریت دانش در شرکت ما همواره به عنوان نقطه قوت سازمان شناخته شده و این پیشتازی در سطح شرکت ملی گاز نیز مطرح است و حضور مستمر در تصمیم گیری ها و جلسات ملی، از افتخارات دفتر مدیریت دانش شرکت گاز استان خراسان رضوی محسوب می شود.
اینکه یک مدیر زن بهتر است یا مدیر مرد را نمی توان تنها با در نظر گرفتن تفاوت های جنسیتی بررسی کرد؛ چرا که دنیای تخصص و دانش مدیریت، بسیار گسترده تر از این است که در زن یا مرد بودن افراد خلاصه شود. همه افراد در برخورد با شرایط مختلف، بسیار متفاوت عمل می کنند و این شرایط است که همه چیز را مشخص می کند. زنان و مردان ممکن است نظرات مختلفی نسبت به یک موضوع داشته باشند. وجود دیدگاه های مختلف، استعداد و روحیه متفاوت زنان و مردان موجب ایجاد محیط خلاقانه در کار می شود. در تاریخ جهان، از دیروز تا امروز زنان موفق و قدرتمندی دیده می شوند که همین موضوع، بیانگر توانمندی بالای بانوان برای قرارگیری در سمت های مدیریتی است.
برخورداری از فرصت های برابر همانند ترویج فرهنگ برابری در محیط کار کمک می کند تا همه کارمندان از فرصت هایی یکسان برای پیشرفت برخوردار شوند. با این توضیح، توانمندی افراد، تابعی از محیط کار مثبت و ایجاد تعلق خاطر است تا جنسیت. در شرایط برابر، افراد نسبت به محیط کار احساس تعلق خاطر بیشتری خواهند داشت و قادر به نوآوری و حتی تاثیرگذاری نیز خواهند بود.
در محیط های کاری مثبت، افراد احترام به یکدیگر را یاد می گیرند و متوجه نقاط قوت، استعدادها و وجه تمایزها خواهند شد. تفاوت ها، محیطی را به وجود می آورد که بیشتر افراد به هم احترام می گذارند. در چنین محیطی بیشتر افراد حس ارزشمند بودن دارند و روحیه اعضای تیم و عملکرد شغلی نیز افزایش پیدا می کند. به نظر من باید حس ارزشمند بودن به کارکنان برای ایجاد موفقیت در کار تقویت شود. در این بین مدیر، به طور مستقیم سهم بسزایی در ایجاد این حس و اعتماد به نفس در بانوان دارد. نگاه مثبت مدیریت، باعث بروز خلاقیت و کارآرایی در افراد می شود.
نقش حمایتگر خانواده در موفقیت بانوان، بخصوص بانوان شاغل حتما اهمیت دارد. باید از پدر و مادرم که حامی و مشوق اصلی من در زندگی بوده اند، تشکر کنم. زندگی هر انسان، تابعی از فرهنگ تربیتی خانواده او در دوران کودکی است. ازدواج من در سن 20 سالگی انجام شد. با توجه به اینکه از خانواده ام دور بودم، تقریبا تمام پیشرفت تحصیلی و کاری در کنار همسرم اتفاق افتاد. حمایت همیشگی او از برنامه ها و اهداف من و ایجاد محیط آرام در زندگی، نقشی مؤثر در کسب موفقیت های امروز من دارد. یکی از وظایف اصلی بانوان بعد از ساعات اداری، همسرداری و فرزندداری است که البته جزو وظایف قانونی و دینی لاینفک یک زن است. از این رو باید بین کار و زندگی تعادل منطقی برقرار شود.
در چند سال گذشته، اقدام های بسیار خوبی برای پیشرفت بانوان انجام شده که در این بین، وزارت نفت و شرکت گاز به عنوان یکی از مجموعه های پیشرو و سرآمد این حوزه شناخته می شوند. امیدوارم این موضوع ادامه دار باشد و هر روز شاهد حضور بیشتر و چشمگیرتر بانوان در سمت های بالاتر و مدیریتی باشیم.
توصیه من به بانوان به عنوان یک خواهر و دوست، رعایت تعادل در زندگی شخصی و کار است. اگر فردی تنها در یکی از این ابعاد موفق باشد، ارزشمند نیست. مهم این است که با اعتماد به نفس و خودباوری و برقراری یک رابطه منطقی و صحیح در زندگی شخصی، مادر و همسر خوبی باشید و در کار هم به عنوان یک کارمند نمونه شناخته شوید. اگر فردی نتواند زندگی شخصی خود را مدیریت کند، بی شک نمی تواند در کار هم فردی موفق باشد. موفقیت در کار، محصول آرامش در خانواده است.
عشق و تلاش دو بال پیشرفت هستند. از این بال ها برای پرواز به سوی موفقیت استفاده کنید.
گزارش «مشعل» از بیماری های شایع در فصل گرم تابستان
اين روزها که گرماي شديد در بسياري از شهرهاي کشور حاکم شده، دانستن علایم گرمازدگي، راه هاي درمان و علل بروز آن براي هر فردي که در معرض گرما قرار دارد، ضروري است. گرمازدگي، معمولا به دنبال فعاليت بدني متوسط تا شديد در هواي گرم ايجاد می شود. در اين عارضه به علت تعريق شديد، آب از دست رفته در بدن و متعاقب آن، بالا رفتن درجه حرارت مرکزي بدن ایجاد می شود. گرمازدگي به صورت خفيف، متوسط يا شديد بروز می کند تا جايي که در موارد شديد، حتي می تواند به مرگ منجر شود. با توجه به اينکه شاهد افزايش دماي هوا در بيشتر استان هاي کشور هستيم که در بسياري از ساعت هاي روز، فعاليت و حتي عبور و مرور را دشوار کرده، بسياري از مردم براي فرار از گرما و خطرات آن، کارها و فعاليت هاي روزمره خود را در صورت امکان به غروب و شب موکول می کنند؛ هرچند در اين ساعات نيز از گرمای هوا در امان نيستند و در این میان، برخی کارکنان مناطق جنوبی کشور براي حفاظت از طلاي سياه، بايد در اوج گرما و در محیط های عملیاتی حضور داشته باشند، از اين رو کارکناني که در اين شرايط مشغول به کار هستند، بايد نکاتي را براي جلوگيري از گرمازدگي رعايت کنند تا با وجود شیوع ویروس کرونا، سطح ایمن در بدن آنها پایین نیاید. در گزارش پیش رو به پاره ای از این موارد اشاره می شود تا با به کار بستن برخی راهکارها بتوان از شدت گرمازدگی جلوگیری کرد.
وقتی از گرمای بیرون منزل یا محیط کار به محیطی سر بسته می رویم، برای رهایی از گرمای زیاد و متعادل کردن دمای بدن خود، ممکن است مقابل کولر بنشینیم که این عامل باعث سرماخوردگی و کاهش سیستم ایمنی بدن می شود، از این رو بهتر است برای رفع این مشکل، خود را در معرض مستقیم باد کولر قرار ندهیم. آرمان احسانی، پزشک واحد طب صنعتی در پلی کلینیک ساری، با اشاره به گرما و بیماری کرونا می گوید: «افراد در فصل تابستان، با مشکلاتی در مناطقی که تغییرات دما محسوس است، به عنوان مثال نواحی شمالی کشور به علت نزدیکی به دریا مواجه می شوند. گاهی اوقات مشکلات گرمازدگی، جزئی است یا عرق سوز شدن بر اثر فعالیت زیاد در هوای گرم که بسیار شایع است، براحتی درمان می شود.» به گفته او «اگر دما از حدی بالاتر رود، سبب از دست رفتن آب و الکترولیت قابل توجهی از بدن می شود که در مراحل اولیه، گرمازدگی به صورت خفیف و اگر از آن پیشگیری نشود، نوع شدید آن رخ می دهد. در فصل گرما و با افزایش دما، شاهد سوختگی های درجه یک ناشی از تابش نور خورشید ( اشعه ماورای بنفش) بر پوست، بخصوص در افرادی که چند ساعت در معرض مستقیم نور خورشید (حتی غیر مستقیم) قرار دارند، هستیم.» احسانی با بیان اینکه فعالیت و ورزش در هوای گرم، می تواند موجب گرمازدگی خفیف شود که عوارضی همچون گرفتگی عضلات، کوفتگی بدن، تعریق و از دست رفتن آب و املاح را به دنبال دارد، می گوید: « به علت افزایش دمای بدن، فرد دچار ضعف و بی حالی می شود که البته در این مرحله عارضه چندان جدی، افراد را تهدید نمی کند. در گرما زدگی خفیف، فرد هوشیار است و در این مرحله برای بهبود، فرد باید از محیط گرم خارج شود و مایعات خنک مصرف کند.» پزشک واحد طب صنعتی در پلی کلینیک ساری با اشاره به اینکه در گرمازدگی شدید، اختلال هوشیاری به وجود می آید، ادامه می دهد: «فرد ناگهان غش می کند یا از هوش می رود. اختلال در تعریق به وجود می آید و دمای بدن به بالای ۴۰ درجه می رسد. در این مرحله فرد توانایی خوردن و آشامیدن ندارد، ضعف و بیحالی شدید عارض شده تا حدی که توانایی ایستادن هم نخواهد داشت. در این زمان، باید بلافاصله فرد را به محیط خنک منتقل کرد و به حالت نیمه نشسته یا دراز کش قرار داد، پاهای او را جمع یا بلند کرد، لباس ها را درآورده و آب ولرم یا کمی گرم روی صورت و بدن پاشید، همچنین می توان در نقاط پر خون بدن نظیر زیر بغل، دو طرف سر و گردن، دو طرف سینه و کشاله های ران از کیسه های یخ استفاده کرد. یک روش ایده آل برای کاهش درجه حرارت بدن، غوطه ور کردن فرد گرمازده در یک وان آب و یخ است؛ البته به شرطی که فرد هوشیار باشد.» او تاکید می کند: «هر چه اقدام ها سریع تر انجام شود، احتمال عوارض گرمازدگی پایین می آید. باید توجه داشت که عوارض گرمازدگی، شدید و خطرناک است و می تواند باعث افزایش سموم و آزاد شدن آنزیم های عضلانی در بدن و آسیب به کلیه ها و کبد شود. بهترین مایعات برای فرد، محلول ORS است و اگر در دسترس نبود، می توان از دوغ خنک به عنوان جایگزین استفاده کرد. در افراد غیر هوشیار هم باید مایعات به صورت سرم (درون رگی خنک) تزریق شود. بعد از بهبود اولیه، بیمار نباید بلافاصله به فعالیت قبلی برگردد و برای مدتی باید استراحت کند، حتی در نوع شدید آن ممکن است نیاز به بستری باشد.» احسانی در زمینه افزایش دما و تاثیر آن بر کاهش بیماری کووید- 19 می گوید: «در خصوص بیماری کووید-۱۹ تحقیقاتی که تاکنون انجام شده، نشان می دهد که افزایش دما تاثیری بر کاهش این بیماری ندارد؛ بلکه به صورت غیر مستقیم با شروع فصل گرما و بسته شدن در و پنجره ها و استفاده از سیستم خنک کننده (محیط بسته) میزان سرایت این بیماری افزایش می یابد.» به گفته او، « علت سرماخوردگی، کاهش دمای محیط نیست، چرا که سرماخوردگی در فصول گرم هم اتفاق می افتد؛ بلکه دلیل آن، انتقال تهویه نامناسب در محل زندگی و کار است و از آنجا که ویروس کووید-۱۹ هم از خانواده ویروس سرماخوردگی به شمار می رود، از این قاعده مستثنا نیست. آنچه باعث جلوگیری از ابتلا به کووید- ۱۹ و انتقال ویروس کرونا می شود، رعایت فاصله اجتماعی و تهویه مناسب است. استفاده از ماسک در فضاهای بسته و در جاهایی که تجمع زیاد است، بهترین روش پیشگیری است.»
این روزها شاهد دمای بیش از 50 درجه در مناطق جنوبی کشور هستیم که اين خود باعث از دست دادن آب بدن و به همراه آن، سکته قلبي و... می شود. راشين می آبادي، پزشک عمومي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جنوبي در اين باره به کارکنان توصيه می کند که به دليل شرايط حاکم بر منطقه، مايعات فراوان بنوشند، کمتر غذاي چرب بخورند و همواره ورزش کنند.» به گفته او، «با توجه به اينکه دماي هوا رو به افزايش است، شاهد گرمازدگي شديد کارکنان هستيم و اگر بموقع به آنها رسيدگي نشود، دچار اسپاسم عضلاني و بيهوشي می شوند، از اين رو به کارفرماها توصيه می کنيم بيشتر کارها در شيفت صبح و ساعت 18 به بعد انجام شود. همچنين کارکناني که در فضاي باز فعاليت می کنند، به دليل تعرق زياد در فصل گرما، ممکن است دچار سنگ کليه شوند. برای جلوگیری از این ناراحتی، نوشیدن مایعات فراوان توصیه می شود. شرجي بودن هوا هم باعث می شود آلودگي در سطح منطقه باقي بماند، بنابراين توصیه ما به افرادي که به بيماري آسم مبتلا هستند، آن است که زياد در فضاي باز قرار نگيرند.»
سيدعليرضا رضوي، پزشک عمومي درمانگاه عملياتي فازهاي 9 و 10 پارس جنوبي نیز در اين زمينه می گويد: «از آنجا که در فضاي بسته کار می کنيم، تابستان و زمستان براي ما تفاوتي ندارد؛ زيرا طي روز تنها براي رفت و آمد به درمانگاه، در محيط باز قرار می گيريم. کارکنان اداري سايت نيز همينطور هستند؛ اما مشکل اصلي را کارکناني دارند که به صورت فيزيکي در فضاي باز سايت پالايشگاه ها فعاليت مي کنند. آنها 12 ساعت در محيط گرم سايت، کار فيزيکي انجام می دهند. از اين رو کساني که می خواهند در گرماي زياد فعاليت کنند، با دو مشکل اصلي کمبود آب بدن و کمبود انرژي و کاهش قند خون روبه رو می شوند. بنابراین بهتر است براي جلوگيري از کمبود آب بدن، غذاهاي فيبردار مانند سبزيجات، ميوه و... مصرف کنند.»
منطقه خوزستان، تابستان هاي گرم و طولاني و زمستان هايي کوتاه و معتدل دارد. حداکثر درجه حرارت در شهرهاي اطراف آن، بين 40 تا 50 درجه است. درجه حرارت معمولا در تيرماه به بالاترين و در بهمن ماه به پايين ترين حد خود در طول سال می رسد. از اين رو با توجه به گرماي هوا و رطوبت موجود در هواي خوزستان، لازم است کارکنان و خانواده هاي آنها از مصرف غذاهاي سنگين اجتناب کنند و غذاهاي سبک را در برنامه غذايي خود قرار دهند. سيدعبدالرضا غني، کارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني و مسؤول بخش تغذيه بيمارستان صنعت نفت اهواز در اين باره مي گويد: «منطقه خوزستان، به دليل گرمي آب و هوا و وجود گرد و غبار، شرايط خاصي دارد و کارکنان و خانواده هاي آنها بايد از تغذيه مناسب براي اين شرايط آگاهي داشته باشند؛ زيرا با تغذيه صحيح، می توان از بروز بسياري از بيماري هاي وابسته به آن پيشگيري کرد. هر منطقه بر اساس شرايط آب و هوايي حاکم بر آن، تغذيه خاصي دارد، از اين رو بايد به کارکنان و خانواده هاي آنها در اين زمينه آموزش هاي لازم داده شود.» به گفته او، «کساني که 40 تا 50 کيلومتر دورتر از اهواز در مناطق عملياتي کار می کنند، بايد ميوه بيشتري مصرف کنند که متاسفانه شاهد هستيم برخي کارکنان در خوردن ميوه، سبزيجات و لبنيات کوتاهي می کنند. ميوه هاي تابستاني مانند هلو و زردآلود به دليل آنتي اکسيدان بالايي که دارند، از سرطان دستگاه گوارش جلوگيري و از يبوست و گرسنگي هاي کاذب پيشگيري می کنند.» غني ادامه می دهد: «با افزايش دما در فصل تابستان، دماي اين منطقه هم بالا می رود، از اين رو به کارکنان مناطق عملياتي توصيه می کنم که روزانه و متناسب با نياز بدنشان، آب فراوان بنوشند، ضمن اينکه از نوشيدن مايعات صنعتي مانند آب ميوه هاي پاکتي و نوشابه هاي گازدار نيز تا حد امکان خودداري کنند. همچنين در معرض تابش مستقيم نور خورشيد قرار نگيرند؛ در غير اين صورت دچار گرمازدگي می شوند. مصرف روزانه لبنيات را فراموش نکنند و تا حد ممکن غذاهاي کم چرب و مايعات بسيار بخورند. استفاده از آبزيان نيز براي بهبود عملکرد قلب، عروق و تيروييد توصيه می شود و در مقابل، مصرف انواع کنسروها، ترشي ها و... هم تا حد ممکن کاهش يابد.» با توجه به لزوم حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن با تغذیه مناسب در شرایط شیوع ویروس کرونا توصیه می شود، به منظور جبران آب و املاح و ویتامین های بدن در روزهای گرم، روزانه آب کافی دریافت شود و مصرف آب میوه طبیعی، میوه جات تازه فصل مثل هندوانه، طالبی، زردآلو، هلو، گیلاس و سبزیجات مانند گوجه، خیار، کاهو، شیر و ماست کم چرب و سوپ در برنامه غذایی مد نظر قرار گیرد.
شعیب بهمن بیش از ۹۰ درصد سهامداران گروه نفت و گاز فرانسوی توتال با برنامه اقلیمی این شرکت برای کاهش تدریجی انتشار کربن و تغییر نام آن به «توتال انرژی» موافقت کردند. در عین حال برخی سهامداران این شرکت کارزاری را برای رد اهداف سبز توتال به راه انداخته اند؛ زیرا اهداف این شرکت را به اندازه کافی جاه طلبانه نمی دانند. این تغییر و تحولات در شرکت توتال در حالی شکل گرفته که همچنان این پرسش مطرح است که آیا تغییر نام به تغییر رویکرد این شرکت به انرژی های تجدیدپذیر خواهد انجامید یا صرفا یک اقدام نمایشی بوده است؟
توتال به عنوان یک شرکت چندملیتی فعال در زمینه نفت و گاز که یکی از هفت شرکت عظیم نفتی دنیا نیز محسوب می شود، سرمایه عظیمی در بسیاری از نقاط جهان در اختیار دارد. همچنین این شرکت در تمامی مراحل تولید میعانات نفتی و گازی و سپس پخش این محصولات فعالیت می کند. علاوه بر این محصولات شیمیایی شرکت توتال نیز بازار بزرگی در تمام دنیا به خود اختصاص داده اند. توتال با شرکت های گوناگون و سازمان های مختلف در بسیاری از کشورهای دنیا همکاری دارد و پروژه های بسیاری در سرتاسر دنیا توسط این شرکت در حال اجرا هستند. از جمله کشورهایی که توتال با آنها همکاری دارد، می توان به سوییس، هلند، آنگولا، آلمان، عراق، نیجریه، لیبی، مالزی، موریتانی، موزامبیک، میانمار، آمریکا، عمان، قطر، کره جنوبی، استرالیا، اروگوئه، بریتانیا، اندونزی، روسیه، ویتنام، ونزوئلا، بلژیک، آرژانتین، عربستان سعودی، آلمان، مراکش، آذربایجان، بولیوی، آفریقای جنوبی، چین، قبرس، برزیل، ایتالیا، برمودا، امارات متحده عربی و کنگو اشاره کرد.
خدمات و فعالیت های شرکت توتال را می توان به چند بخش تقسیم کرد:
اکتشاف و استخراج
گاز، منابع تجدیدپذیر و انرژی
پالایش و محصولات شیمیایی
بازاریابی و ارائه خدمات
خدمات بین المللی توتال
مردم و مسئولیت اجتماعی
استراتژی و نوآوری
بخش های مردم و مسئولیت اجتماعی و همچنین استراتژی و نوآوری از سال 2016 به شرکت توتال اضافه شدند. وظیفه این بخش ها بیشتر به مسائل زیست محیطی و استراتژی های شرکت در قبال گرمایش جهانی و منابع انسانی مربوط می شود. بر این اساس توتال در ماه می سال 2016 به منظور کاهش آلودگی های زیست محیطی تولیدی خود تصمیم گرفت طی یک برنامه حدود 20 درصد از کربن تولیدی در بخش های گوناگون شرکت را تا سال 2035 کاهش دهد. شرکت توتال برای عملی کردن این برنامه کاهشی، قصد بهبود سوخت های تولیدی خود، بالابردن بهره وری انرژی و تولید انرژی های تجدیدپذیر جدید را دارد. همچنین شرکت توتال در ماه نوامبر 2016 یک سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری برای کاهش تاثیر سوخت های فسیلی در تغییرات آب وهوایی انجام داد.
دیدگاه های متضاد
دیدگاه اول بر این مبنا استوار است که شرکت توتال بر اساس اعتقاد راسخ به مسائل زیست محیطی به سوی تولید و تامین انرژی های تجدید پذیر در آینده حرکت خواهد کرد. بر این اساس تغییر رویکرد شرکت های بزرگ فعال در حوزه انرژی یک رخداد فراگیر است و توسط همه این شرکت ها در آینده دنبال خواهد شد. زیرا مسائل زیست محیطی از اهمیت بسیار زیادی برای افکار عمومی برخوردار شده است. مطابق با این رویکرد، سایر شرکت های بزرگ نیز در آینده نزدیک ناگزیر به تغییر سیاست های خود در راستای حفاظت از محیط زیست خواهند شد. هرچند که در شرکت اکسون موبیل ناگزیر به منازعه حقوقی با فعالان حوزه محیط زیست بر سر تغییرات اقلیمی شده و دادگاهی نیز در هلند به شرکت انگلیسی ـ هلندی شل دستور داده تا روند کاهش انتشار گازهای گلخانه ای خود را سرعت بخشد. دیدگاه دوم تاکید دارد که تغییر نام شرکت توتال تنها یک اقدام نمایشی و تبلیغاتی بوده و این شرکت برای کسب منافع بیشتر از گردونه رقابت با سایر رقبای بزرگ نفتی خارج نخواهد شد و همچنان در جهت سیاست های پیشین خود گام خواهد برداشت. در واقع شرکت توتال به هیچ وجه پروژه های سودآور نفتی و گازی خود را کنار نخواهد گذاشت و همچنان در عرصه سوخت های فسیلی فعال خواهد بود.
اگر چه توتال با پروژه های خورشیدی و بادی در حال سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر است و نام خود را نیز تغییر داده اما این امر به معنای دست کشیدن از سرمایه گذاری و تولید سوخت های فسیلی نیست. در واقع توتال تلاش می کند در کنار ادامه فعالیت های خود در حوزه های اكتشافي و عملياتي هيدروكربوري، وارد عرصه های جدید تولید انرژی نیز شود. مدیران این شرکت به خوبی آگاه هستند که هر گونه چرخش ناگهانی در سیاست های توتال می تواند عواقب ناگواری برای آن در پی داشته باشد.
در نتیجه این احتمال که توتال در آینده یکی از بخش های اکتشاف میادین نفت و گاز، استخراج، تولید انرژی، حمل ونقل، پالایش و بازاریابی برای محصولات پتروشیمی و تجارت بین المللی نفت خام را کنار بگذارد، بسیار اندک است. در واقع تعطیل کردن هر یک از این بخش ها می تواند به از دست رفتن بخش مهمی از سرمایه این شرکت بزرگ منتهی شود.
با این اوصاف می توان انتظار داشت که توتال ضمن حفظ سیاست های قدیمی خود در حوزه سوخت های فسیلی، یک استراتژی جدید را نیز در خصوص انرژی های تجدیدپذیر در پیش بگیرد. این رویکرد در واقع از هوشمندی مدیران توتال حکایت دارد. زیرا در وهله نخست این شرکت بزرگ به سوی تولید انرژی های تجدیدپذیر حرکت خواهد کرد که می تواند در آینده برای آن سودآوری بسیار زیادی داشته باشد و در مراحل بعدی با نشان دادن فعالیت این شرکت در حوزه های زیست محیطی، افکار عمومی به خصوص فعالان محیط زیست را نیز با خود همراه سازد. این شرکت اعلام کرده که بخشی از درآمد حاصل از سرمایه گذاری بر سوخت های فسیلی را نیز به انرژی های تجدیدپذیر اختصاص خواهد داد.
البته در این بین توتال به منظور اجرای برنامه های محیط زیستی خود علاوه بر سرمایه گذاری در انرژی های جدید، به ابداع روش های نوین برای اکتشاف، استخراج و انتقال فرآورده های نفتی و گازی نیز دست زده است. توتال اولین شرکت در حوزه نفت و گاز است که اعلام کرده مشعل های تاسیسات خود را تا سال 2030 به طور کامل خاموش خواهد کرد. این شرکت موفق شده با مدل سازی های سه بعدی و چهاربعدی از میادین نفتی و گازی به محاسبه توان مخازن بپردازد و بهترین و بهینه ترین روش برای اکتشاف را به کار گیرد.
در نتیجه توتال هم به فعالیت های خود در زمینه سوخت های فسیلی ادامه خواهد داد و هم رویکردی جدید و هوشمندانه را نسبت به انرژی های جدید اتخاذ خواهد کرد. رویکرد ترکیبی توتال می تواند در آینده به مدلی برای سایر شرکت های بزرگ انرژی نیز مبدل شود.
شرکت پایانه های نفتی ایران
عباس اسدروز،مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران و مدیر ارشد شرایط اضطراری منطقه عملیاتی خارک درحکمی از سوی غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، به عنوان فرمانده ارشد پدافند غیرعامل جزیره خارک منصوب شد.
محسن ساسانی،جانشین رییس سازمان پدافند غیرعامل کشور درآیین معارفه مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان فرمانده ارشد پدافند غیرعامل جزیره خارک گفت: این جزیره در زمان جنگ تحمیلی بیش از دو هزار بار مورد هجمه دشمن قرار گرفت، اما لحظه ای صادرات نفت کشور قطع نشد و این موضوع نشان از اهمیت و راهبردی بودن این جزیره دارد.
وی افزود: جزیره خارک با توجه به اهمیت فوق العاده ای که در حوزه صادرات نفت خام برای کشور دارد و لزوم ایجاد هماهنگی و پیوستگی بین بخش های شهری و صنعتی، به لحاظ تخصصی و مدیریتی نقش فرماندهی ارشد در زمان بروز حادثه بسیار مهم است.
جانشین رییس سازمان پدافند غیرعامل کشورادامه داد: مهم ترین هدف پدافند غیرعامل به کارگیری عوامل بازدارنده ای است که مانع آسیب رساندن به تأسیسات حیاتی شود،ازاین رو برنامه ریزی ها باید به گونه ای باشد که دشمن نتواند آسیبی به آنها وارد کند.
ساسانی اظهارکرد: درموضوع پدافندغیرعامل، اقشارمختلف مردم،مسئولان،همچنین نیروهای نظامی وانتظامی درهرشرایطی باید آمادگی های لازم را برای مقابله با تهدیدها وخطرهای احتمالی دشمنان در حوزه های مختلف داشته باشند.
وی تأکید کرد:اهمیت وضرورت نهادینه سازی اصول وملاحظات پدافندغیرعامل در جزیره خارک به منظورکاهش آسیب پذیری،تسهیل مدیریت شرایط اضطراری و تداوم کار گروه های ضروری در برابر تهدیدها و توجه به اهمیت وحساسیت این منطقه به لحاظ سیاسی، امنیتی، دفاعی و اقتصادی، موضوعی مهم است.
جانشین رییس سازمان پدافند غیرعامل کشورتصریح کرد:موارد پیش گفته باید درطرح پدافند غیرعامل جزیره لحاظ شوند و بر اساس مفاد طرح و شرح وظایف محوله عمل شود.
اسدروزنیزبا بیان این که جزیره خارک نمادخودباوری، مقاومت و پایداری در دوران گذشته ودردفاع مقدس بوده است، اظهار کرد:با توجه به وجود تأسیسات حیاتی دراین جزیره و صادرات 93 درصد نفت خام کشور ازآن،موضوع پدافندغیرعامل در جزیره لاوان بسیار اهمیت دارد. وی با اشاره به این که پدافندغیرعامل مجموعه اقدام های غیرمسلحانه ای است که بازدارندگی ایجاد می کند،اظهارکرد:این مهم درصورت بروزتهدید،آسیب پذیری رابه حداقل می رساند و افزون بر امکان تداوم فعالیت ها،مدیریت بحران را تسهیل می کند.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
کارشناسان معاونت مطالعات شیمیایی وآزمایشگاه های کنترل کیفیت مدیریت امورفنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب موفق به ساخت دو شناساگر شیمیایی شدند.
هومن محمدشاهی،معاون مطالعات شیمیایی و آزمایشگاه های کنترل کیفیت مدیریت امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب گفت: این شناساگرها که شامل فروور و سولفاور هستند پیش از این امکان ساخت در داخل کشور را نداشتند و با هزینه بالا از شرکت های خارجی خریداری می شدند. وی با اشاره این که درعلم شیمی طیف وسیعی ازشناساگرها برای اندازه گیری گونه های شیمیایی درنمونه های آب وپساب های صنعتی بااستفاده از دستگاه های طیف سنج نوری به کار می روند، کاربرد شناساگرهای فروور وسولفاور را اندازه گیری یون های آهن و سولفات در این نمونه ها عنوان کرد.
معاون مطالعات شیمیایی و آزمایشگاه های کنترل کیفیت مدیریت امورفنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بابیان این که ساخت این شناساگرها در ابتدای سال گذشته با هدف استقلال نسبی درتأمین مواد شیمیایی کلیدی و پرمصرف در دستور کاراین معاونت قرارگرفت، اظهار کرد: پس ازچند ماه فعالیت تحقیقاتی وآزمایشگاهی،کارشناسان متخصص در آزمایشگاه های تجزیه و ارزیابی های عمومی وعملیاتی مارون، موفق شدند به دانش ساخت آنها دست یابند.
پژوهشگاه صنعت نفت
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با بیان این که همکاری شرکت های داخلی از اهداف مهم این مجموعه است، برگسترش شبکه های این همکاری با بخش خصوصی تاکیدکرد. جعفرتوفیقی درحاشیه امضای دو قرارداد با شركت های آزماسنجش پيشرو وتاف فناور پارس گفت:باتوجه به ظرفیت های(دانشگاه هاوشرکت های دانش بنیان) موجود در کشور، تصمیم نداریم همه فعالیت های سازمان راخودمان انجام دهیم و بر این باوریم که فعالیت های گروهی ازنظر زمان واقتصادی،مقرون به صرفه و ازاثربخشی بالایی برخوردارند. وی بااشاره به این که چهره علم وفناوری درکشورتغییرکرده است،افزود:آموزش دانشجویان درکشور دراين سال ها به گونه ای بوده که به نتایج اثربخش منجر شده است و از سوی ديگر اعضای هيات علمي دانشگاه ها نیز توانسته اند فناوری هایی درتراز جهانی خلق کنند.
توفیقی با تاکید بر وقوع تحولات شگرف درحوزه علمی وفناوری،حضورشرکت های دانش بنیان، استارتاپ ها،همچنین ایجاد پارک های علم و فناوری و ساخت تجهیزات داخلی را از نشانه های این تحولات گسترده در چند سال اخیر برشمرد.
شرکت نفت خزر
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با بیان این که همکاری شرکت های داخلی از اهداف مهم این مجموعه است، برگسترش شبکه های این همکاری با بخش خصوصی تاکیدکرد. جعفرتوفیقی درحاشیه امضای دو قرارداد با شركت های آزماسنجش پيشرو وتاف فناور پارس گفت:باتوجه به ظرفیت های(دانشگاه هاوشرکت های دانش بنیان) موجود در کشور، تصمیم نداریم همه فعالیت های سازمان راخودمان انجام دهیم و بر این باوریم که فعالیت های گروهی ازنظر زمان واقتصادی،مقرون به صرفه و ازاثربخشی بالایی برخوردارند. وی بااشاره به این که چهره علم وفناوری درکشورتغییرکرده است،افزود:آموزش دانشجویان درکشور دراين سال ها به گونه ای بوده که به نتایج اثربخش منجر شده است و از سوی ديگر اعضای هيات علمي دانشگاه ها نیز توانسته اند فناوری هایی درتراز جهانی خلق کنند.
توفیقی با تاکید بر وقوع تحولات شگرف درحوزه علمی وفناوری،حضورشرکت های دانش بنیان، استارتاپ ها،همچنین ایجاد پارک های علم و فناوری و ساخت تجهیزات داخلی را از نشانه های این تحولات گسترده در چند سال اخیر برشمرد.
شرکت نفت خزر
شرکت نفت خزر از سبک سازی شناورهای کاسپین 1 و 2 به منظور انجام تعمیرات زیر آبی خبر داد.
محمد ترابی، رئیس منطقه عملیاتی شرکت نفت خزر با بیان این که شناورها به منظور تعمیرات زیرآبی و روزآمد کردن گواهینامه ها و الزام های مربوط به صورت ادواری به حوضچه خشک اعزام می شوند،اظهارکرد:شناورهای کاسپین 1و2 نیز درمرحله ای قرار گرفته اند که باید به حوضچه خشک اعزام شوند.
وی بااشاره به این که شناورها برای ورود به حوضچه خشک باید سبک سازی وبا حداقل وزن واردآن شوند،تصریح کرد:به همین دلیل تخلیه همه بارهای اضافی ازقبیل زنجیرها و سیم های مربوط به پیش لنگراندازی از داخل چاه زنجیر و دوارهای شناور امری ضروری است.
رئیس منطقه عملیاتی شرکت نفت خزرگفت: برای حصول اطمینان ازمخازن آب توازن، این مخازن نیزیک به یک با هدف تخلیه کامل آب ومواد جا مانده درآنها بازوبازرسی می شوند.
ترابی اظهارکرد:عملیات ازآب گیری و به آب اندازی شناورها درحوضچه خشک از طریق بالشتک های هوا انجام می شود وضروری است وزن شناوربه کمترین مقدارخود برسد.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیران شرکت نفت مناطق مرکزی ایران وملی حفاری ایران پیام تسلیت وزیر نفت و جامعه صنعت نفت را به خانواده داغدیده جان باختگان حادثه چشمه خوش ابلاغ و با ایشان ابراز همدردی کردند.
حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در دیدار با خانواده زنده یاد محمد رشیدی از کارکنان مدیریت خدمات فنی این شرکت که درحادثه چشمه خوش درگذشت، ضمن ابلاغ پیام تسلیت وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: محمد بزرگوار انسانی شریف، سختکوش، تلاشگر و متخصص دربخش خدمات فنی تخصصی بود که در همه سال های عمربا برکت خود از هیچ تلاش و کوششی درعرصه خدمت به کشور دریغ نکرد وکارکنان شرکت همیشه از او به نیکی درصنعت حفاری یاد خواهند کرد و خاطره اش جاودان خواهد ماند.
پیکر زنده یاد محمدرشیدی 20 تیرماه باحضور مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران،شماری از مدیران و روسای عملیاتی و ستادی و جمعی از همکاران مرحوم به خاک سپرده شد.
مراسم تشییع وخاکسپاری پیکر شریف مهران تنگستانی، یکی دیگراز جان باختگان حادثه انفجار خط لوله چشمه خوش- اهواز نیزبا حضور معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درامورتولید، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران وجمعی دیگرازمدیران و کارکنان این شرکت و شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب در «بهشت فاطمیه» تهران برگزار شد.
دراین مراسم،رامین حاتمی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ضمن ابلاغ پیام تسلیت وزیرنفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به خانواده داغدیده و ابراز همدردی، ازایشان دلجویی کرد.
مراسم تشییع وخاکسپاری پیکرشریف بهمن ایوبی از دیگر جان باختگان حادثه انفجارخط لوله چشمه خوش-اهوازنیزباحضورجمعی ازمدیران وکارکنان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران وشرکت بهره برداری نفت وگازغرب در«بهشت معصو مه» شاهین شهراصفهان برگز ارشد.
محمدرشیدی، بهمن ایوبی و مهران تنگستانی،15 تیرماه به علت بروز حادثه در خط لوله انتقال نفت چشمه خوش – اهواز جان باختند.
شرکت گاز استان تهران
مدیرعامل شرکت گاز استان تهران از بهره مندی 98.7 درصدی جمعیت این استان از گاز طبیعی خبر داد.
سعید توکلی درحاشیه نشست مجمع عمومی عادی سالانه شرکت گاز استان تهران اظهار کرد:این شرکت درسال گذشته، 463کیلومتر شبکه گذاری و توزیع،12هزار و636 مورد نصب انشعاب شهری و روستایی و124 هزار و186 مورد اشتراک پذیری را در کارنامه دارد.
وی افزود: ازمجموع پروژه های گازرسانی انجام شده درسال قبل،گازرسانی به 20 روستا به مرحله بهره برداری رسیده و گازرسانی به 35روستا نیز در دست اجراست.
مدیرعامل شرکت گاز استان تهران با بیان این که هم اکنون 49 شهر و 539 روستای این استان ازگازطبیعی بهره مند هستند،ضریب پوشش گازرسانی شهری را99.9 درصد و گازرسانی روستایی را 97.5 درصد اعلام کرد.
توکلی همچنین با اشاره به برخی اقدام های سال گذشته شرکت گاز استان تهران، استفاده از وبینار در بستر کاملاً بومی برای نخستین بار در شرکت های گازاستانی،به صفر رساندن نشتی های زیرزمینی و رو زمینی،استفاده از روش کامپوزیت برای تعمیر واستحکام دهی به خطوط لوله گاز و تولیدمرکاپتان بامشخصات جدید برای نخستین بار درکشور را از جمله اقدام های این شرکت در سال گذشته عنوان کرد.
وی یادآورشد:اجرای پروژه مدیریت استعداد وتوانمندسازی فردی وسازمانی برای نخستین بار درشرکت ملی گازایران،تهیه کتاب مجموعه سؤال های فنی وعملیاتی حوزه گازرسانی و افزایش ضریب اطمینان شبکه گازدرقالب طرح مقاوم سازی،دیگرموارد انجام شده به وسیله شرکت گاز استان تهران در سال 1399 است.
پالایشگاه شهید هاشمی نژاد
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خراسان رضوی وجمعی از مسئولان این واحد ازشرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد بازدید کردند و برای همکاری از نزدیک با فعالیت های این مجتمع در حوزه تولید گاز طبیعی آشنا شدند.
مسعود طاهری لاری هدف از این بازدید را ارتباط و همکاری بخش صنعت با واحدهای دانشگاهی، ارائه راهکارها و زمینه های مشارکت نخبگان دانشگاهی با صنعت نفت و گاز عنوان کرد.
وی تاکید کرد: اقدام های ارزشمندی درحوزه تولید گازطبیعی، تأمین انرژی مصارف خانگی وصنعتی وفرآیندها دراین نقطه مرزی به ثمرنشسته است وشاهد بهره وری در حوزه های مختلف عملیاتی هستیم.
رئیس دانشگاه آزاداسلامی استان خراسان رضوی با بیان اینکه دانشگاه به دنبال همکاری پایدارباصنعت گاز و گسترش این همکاری است، تصریح کرد:به منظور ارتباط صنعت با دانشگاه واستفاده ازتوانمندی های تحقیقاتی، تفاهم نامه همکاری دوجانبه ای بارویکرد آموزش و پژوهش باهدف تعامل بیش ازپیش صنعت با دانشگاه میان این دو بخش امضاخواهد شد تا ورود هرچه بیشتر دانشگاه به حوزه صنعت، مسائل تحقیقاتی تکمیل شود و به نتیجه برسند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز مارون ازآغاز راه اندازی بخش دوم پروژه جمع آوری گازهای همراه مارون 3در آینده نزدیک خبر داد.
حمید کاویان دربازدید جمعی ازمدیران ازکارخانه گاز وگاز مایع 400، تأسیسات جمع آوری گازهای همراه مارون 3، کارخانه بهره برداری و نمک زدایی مارون 6، تأسیسات جمع آوری گازمارون 6 وکارخانه نمک زدایی اهواز2 افزود:با توجه به اینکه بخشی از پروژه جمع آوری گازهای همراه مارون 3 آغاز شده است، بخش دوم این پروژه نیز افزون بر پروژه جمع آوری گازهای همراه مجتمع مارون6 به زودی راه اندازی خواهد شد.
وی تصریح کرد: با راه اندازی این پروژه درمجموع روزانه45میلیون فوت مکعب گاز جمع آوری و به فرآیند تولید منتقل خواهد شد.
احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در حاشیه این بازدید ضمن قدردانی از تلاش های بی وقفه کارکنان واحدهای عملیاتی صنعت نفت درگرمای بی سابقه جنوب و شرایط دشوارکرونا اظهارکرد:طرح های زیست محیطی وبازگشت به تولید حداکثری، به همت کارکنان مناطق نفت خیز جنوب تحقق می یابند. وی با اشاره به اینکه صیانت از زیست بوم پیرامونی و منابع هیدروکربوری به عنوان دارایی مردم همواره ازاولویت های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است، تصریح کرد: با پیگیری روند پیشرفت کار تعمیرات اساسی کارخانه گاز و گاز مایع 400 و پروژه های جمع آوری گازهای همراه در مجتمع های صنعتی شماره 3 و 6مارون، در آینده نزدیک شاهد تغییرات مثبتی در عرصه صیانت از محیط زیست و تولید حداکثری خواهیم بود.
غلامرضا نورانی، سرپرست مدیریت تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز با مطلوب خواندن شرایط تعمیرات اساسی گاز وگازمایع 400 اظهار کرد:با راه اندازی کار خانه گاز وگازمایع 400، گازهای همراه مجتمع صنعتی شماره 3جمع آوری و به پتروشیمی مارون ارسال خواهد شد.
همسوبا ایفای مسئولیت های اجتماعی شرکت بهره برداری نفت و گازمارون،زمین چمن مصنوعی شهرستان رامشیر بامساحت 1030مترمربع دراختیار آموزش و پرورش این شهرستان قرارگرفت. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازمارون در آیین افتتاح این زمین چمن مصنوعی که باحضور نماینده مردم رامشیر و رامهرمز درمجلس شورای اسلامی وجمعی از مدیران و دست درکاران مربوط برگزارشد،گفت:عمل به مسئولیت های اجتماعی همواره از اولویت های اصلی این شرکت پس ازتولید گازاست واقدام های انجام شده در این حوزه را می توان برجسته توصیف کرد. حمید کاویان گفت: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درسال های اخیر پروژه های مهم وعمده ای را دربخش مسئولیت های اجتماعی اجرا کرده است وپروژه های بسیاری را در دست اقدام دارد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گازمارون همچنین با اشاره به این که رفاه مجاوران تأسیسات فرآیندی همواره دغدغه مدیران صنعت نفت بوده است،تصریح کرد:باوجود موانع، در جهت ارائه خدمات مختلف به مردم هرآنچه تونسته ایم، انجام داده ایم.
کاویان جمع آوری بخش عمده ای ازگازهای ترش همراه باهدف جلوگیری ازسوزانده شدن درمشعل را ازجمله پروژه های مهم درحوزه عمل به مسئولیت اجتماعی برشمرد که با همکاری شرکت های داخلی انجام شده است.
شرکت ملی نفت ایران
بیمارستان امام حسین (ع) اهرم درشهرستان تنگستان استان بوشهر ازمحل اعتبارات مدیریت نظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران تکمیل و تجهیز شد.
این بیمارستان 64 تختخوابی بااعتبار 50میلیارد ریال وبامساعدت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تکمیل و تجهیز شده است.
بیمارستان امام حسین (ع) اهرم با زیربنای 2500 مترمربع شامل بخش های اورژانس، جراحی،زایشگاه، درمانگاه، تصویربرداری وبهسازی دیزل پست برق و فاضلاب بیمارستان است.
با توجه به افزایشی بودن بار مراجعات در شرایط کنونی و اوج گیری کرونا، این اقدام بهبود کیفیت خدمات درمانی و توجه ویژه به سلامت ساکنان مناطق همجوار را به همراه دارد.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به منظور ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران،اجرای پروژه های آموزشی،ورزشی، بهداشتی،راه، آبرسانی، برق رسانی، خدماتی و... را در مناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار دارد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
عملیات اجرایی دو پروژه مهم صنعت نفت دریایی شامل تعویض قسمت فرسوده خط لوله اصلی 18 اینچ انتقال نفت سکوی رسالت در ناحیه جزر و مدی و نصب پیگ لانچر مسیر خط لوله خروجی نفت سکوی رشادت به جزیره لاوان از سوی کارکنان شرکت نفت فلات قاره با موفقیت پایان یافت. پس از مطالعه و بررسی کارشناسان و متخصصان واحدهای بهره برداری و تعمیرات منطقه لاوان مبنی برلزوم انجام عملیات توپک رانی درمیدان رشادت(خط 18اینچ مشترک با سکوی رسالت)،همچنین تعویض بخش های فرسوده رایزرخط اصلی انتقال نفت سکوی رسالت مورد توجه مسئولان قرار گرفت.
این عملیات ازیک سو با توجه به عمر بالای خط لوله سکوی رسالت (بیش از 50سال) و فرسودگی و سوراخ شدن چند نقطه از آن در ناحیه جزر و مدی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بود و انجام نشدن به موقع آن سبب نشتی مقدار زیادی نفت به دریا می شد. از سوی دیگر نبود امکان توپک رانی خط لوله رشادت به علت اتصال نبودن محفظه ارسال توپک سبب کاهش عمرخط دریایی و امکان ازدست رفتن تولید به دلیل فرسودگی و سوراخ شدن خط اصلی انتقال نفت این سکو می شد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه قم
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از افزایش ظرفیت دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی در آینده ای نزدیک خبر داد.
حمید قاسمی ده چشمه درسفر به استان قم و بازدید ازکارخانه های الکتروفن وشهاب گازسوز فعال درتولید قطعات سی ان جی با اشاره به اجرای مناسب طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی اظهارکرد: براساس ظرفیت مناسب تولید و مراکزی که در این زمینه فعالیت دارند، می توان روزانه تعداد و میانگین تبدیل ناوگان موجود را افزایش داد. وی بر آمادگی کارگاه های مجاز و کارخانه های تبدیل خودروهای بنزین سوز به دوگانه سوز برای افزایش ظرفیت دوگانه سوزکردن خودروها تاکید و تصریح کرد: ثبت نام در سایت GCR.NIOPDC.IR و تبدیل خودروهای عمومی طبق این طرح رایگان است. قاسمی گفت:منابع انرژی باید بیشتر درمدار پشتیبانی از تولید و رفع موانع تولید قرار گیرد.
دربازدید ازکارخانه های الکتروفن وشهاب گازسوز احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده مردم قم درمجلس شورای اسلامی،محمدحسین باقری،مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش و سید محمود طاهری، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه قم نیز حضور داشتند. اجرای طرح ملی دوگانه سوزکردن رایگان خودروها،افزون برصرفه اقتصادی برای صاحبان خودروها،همچنین بهبود محیط زیست،صرفه جویی روزانه 12میلیون لیتر بنزین و در آمدزایی سالانه حدود دو میلیارد دلار را برای کشور رقم می زند.
پخش فرآورده های نفتی منطقه اردبیل
مدیرشرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه اردبیل گفت: به دلیل خطرات احتمالی گازمایع (LPG) به مردم توصیه می شود که از استفاده این نوع سوخت درخودروهای خود پرهیز کنند.
سیدحجت مدنی با بیان این که استفاده ازگازمایع درخودروها نگرانی هایی راایجاد کرده و در پی آن مصوبه ای مبنی برممنوعیت استفاده ازاین نوع سوخت درخودروها ازسوی دولت صادرشده است،اظهارکرد:متاسفانه هنوزشاهد آن هستیم که این نوع گازبه دلایل مختلف در خودروها مورد استفاده قرارمی گیرد.
وی بااشاره به این که کارگاه های استاندارد برای تولید کپسول های گازمایع وجود ندارد و هیچ خودرویی هم برای استفاده ازاین سوخت تعریف وتولید نشده،اظهارکرد:به مردم توصیه اکیدمی شودکه به دلیل خطرهای احتمالی ازاستفاده LPG به عنوان سوخت در خودروهای خود اجتناب ورزند.
مدنی افزود:باوجود توزیع روزانه 5400 تن گازمایع دراستان اردبیل،تنها 2300 خانوار مجازبه دریافت آن هستند؛براین اساس،مقدارقابل توجهی از آن به صورت غیرقانونی در خودروها استفاده می شود.
وی گفت:به دلیل تقاضاهای متعدد دراین زمینه دولت ملزم شده است تا 150جایگاه عرضه گازمایع، ویژه خودروهای عمومی احداث کند که تحقق آن زمان بر خواهد بود.
شرکت ملی نفت ایران
بیمارستان امام حسین (ع) اهرم درشهرستان تنگستان استان بوشهر ازمحل اعتبارات مدیریت نظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران تکمیل و تجهیز شد.
این بیمارستان 64 تختخوابی بااعتبار 50میلیارد ریال وبامساعدت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تکمیل و تجهیز شده است.
بیمارستان امام حسین (ع) اهرم با زیربنای 2500 مترمربع شامل بخش های اورژانس، جراحی،زایشگاه، درمانگاه، تصویربرداری وبهسازی دیزل پست برق و فاضلاب بیمارستان است.
با توجه به افزایشی بودن بار مراجعات در شرایط کنونی و اوج گیری کرونا، این اقدام بهبود کیفیت خدمات درمانی و توجه ویژه به سلامت ساکنان مناطق همجوار را به همراه دارد.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به منظور ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران،اجرای پروژه های آموزشی،ورزشی، بهداشتی،راه، آبرسانی، برق رسانی، خدماتی و... را در مناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار دارد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
نشست کارگروه رسیدگی به حادثه وقوع انفجار خط لوله انتقال نفت چشمه خوش به اهواز با حضور مدیر عامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در این منطقه برگزار شد.
رامین حاتمی در این نشست با ابراز همدردی با خانواده های داغدیدگان این حادثه، همکاران شرکت بهره برداری نفت و گازغرب و شرکت ملی حفاری ایران گفت: به منظور پیگیری علل و چگونگی بروز این حادثه، بررسی های اولیه پس ازبازدید میدانی ازمحل حادثه آغاز و کارگروهی به همین منظور تشکیل شده است. وی تأکید کرد: دراولین فرصت،همه اطلاعات این حادثه جمع آوری و ابعاد آن بررسی خواهد شد تا افزون برپیشگیری ازحوادث ناگواری از این قبیل، دلیل حادثه نیز مشخص و روشن شود.
حاتمی با بیان این که حادثه چشمه خوش یک اتفاق خاص در یک شرایط عملیاتی بوده است، تصریح کرد: همه تلاشگران صنعت نفت به این امر واقفند که تولید نفت و گاز در شرایط بسیار سخت و دشوار همواره با ریسک بالای کاری همراه است. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با اشاره به اهمیت و رعایت اصول اچ اس ای افزود:این اتفاق همه ما رابه رعایت ضوابط و الزامات ایمنی در محیط های صنعتی بیش از پیش رهنمون می سازد تا کمترین مخاطرات کاری را شاهد باشیم. وی گفت:البته شرکت نفت مناطق مرکزی رعایت نکات ایمنی در تولید نفت وگاز رابه ویژه در سال های گذشته،همواره مدنظر داشته وکمترین حادثه را درآن وشرکت های تابع آن شاهد بوده است.
حاتمی بااشاره به تأکید وزیر نفت برای بررسی همه جانبه این حادثه اظهارکرد:همه امکانات وظرفیت های شرکت های نفت مناطق مرکزی وشرکت بهره برداری نفت و گاز غرب درجهت رفع هرچه سریع تر مشکلات به وجود آمده درحادثه چشمه خوش بسیج شده است.
وی تاکید کر:تلاش مااین است تا درکنار خانواده های داغدیده دراین مصیبت بزرگ سهیم باشیم. 15 تیرماه امسال در زمان آغاز عملیات تعمیرات اساسی خط لوله 20اینچ انتقال نفت چشمه خوش به اهواز،انفجاری رخ داد که بر اثر آن سه نفر از همکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب جان خود را از دست دادند و چهار نفر مصدوم شدند.
شرکت نفت و گاز پارس
رئیس کمیته ساخت داخل مدیریت تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس از بومی سازی نوع جدیدی از دستگاه حمل نفر درسکوهای پارس جنوبی با همکاری یک شرکت دانش بنیان داخلی خبر داد.
قنبرخادمی گفت:با توجه به اهمیت برداشت ایمن و پایدارگاز ازسکوهای گازی پارس جنوبی وضرورت رفع موانع ناشی ازشرایط تحریم در زمینه تأمین قطعات وتجهیزات بخش فراساحل،بومی سازی کالاهای مورد نیازبا اولویت مشارکت شرکت های دانش بنیان ایرانی از دو سال گذشته به طور جدی در دستور کار قرارگرفته است.
وی بومی سازی دستگاه حمل نفرسری X-904 رانتیجه موفق همکاری با یک شرکت دانش بنیان ایرانی عنوان واظهارکرد:باتوجه به انحصارتولید دستگاه حمل نفر مدل X-904 توسط شرکت های آمریکایی و اروپایی ومشکل تأمین این کالا باوجود شرایط تحریمی،داخلی سازی این دستگاه دردستورکارقرارگرفت وپس ازحدود یک سال فعالیت فشرده مهندسی معکوس، نمونه نخست آن پس از آزمون های لازم، به سکو ارسال شد.
وی گفت:باتوجه به شرایط کار دربخش فراساحل وضرورت جابه جایی ایمن نیروی انسانی در محیط های غیرهم سطح ازجمله سازه های عظیم موجود دردریا،دستگاه حمل نفربه عنوان وسیله دسترسی و انتقال کارکنان به مکان های مرتفع استفاده می شود.
به گفته رئیس کمیته ساخت داخل مدیریت تولید وعملیات شرکت نفت و گاز پارس،ساخت سری X-800 این دستگاه که ازجنبه های مهندسی نسبت به مدل X-904 دارای پیچیدگی کمتری است، پیش از این از سوی شرکت یادشده تکمیل و به کارگیری شده بود.
رئیس کمیته ساخت داخل مدیریت تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس روند و نتایج همکاری باسازندگان و شرکت های دانش بنیان ایرانی رامطلوب ارزیابی کرد و از داخلی سازی چند تجهیز خارجی از جمله بردهای الکتریکی و نوعی جدید از دستگاه حمل نفر (MAN TRANSFER BASKET) در سکوهای پارس جنوبی خبر داد.
رئیس اچ اس ای طرح توسعه فاز13پارس جنوبی ازتأمین تجهیزات درمانگاهی و دو دستگاه آمبولانس برای استقرار در موقعیت این فاز خبر داد.
کوروش عمادی اظهارکرد: ساختمان کلینیک و تجهیزات پزشکی موردنیاز طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبی به همراه دو دستگاه آمبولانس دیزلی تیپ B متناسب با الزام های ایمنی پالایشگاه این فاز،مطابق بانظرفنی نماینده بهداشت و درمان صنعت نفت به عنوان بهره بردار نهایی تجهیزات مذکور، تأمین و تحویل شد.
وی ارزش تجهیزات درمانگاهی ودودستگاه آمبولانس را 333هزار یورو اعلام واظهار کرد: با هدف حمایت از تولید داخل، پیمانکار مکلف شد با اولویت خرید محصولات باکیفیت پزشکی تولید داخل، نسبت به تأمین اقلام مذکور اقدام کند.عمادی تصریح کرد: همه اقلام مورد نیاز درمانگاهی و یک دستگاه آمبولانس برای استقرار دربندرسیراف به ارزش 187هزاریورو نیزتأمین شده است که پس ازتکمیل ساختمان درما نگاه، این تجهیزات به محل منتقل و تحویل بهره بردار نهایی می شود.
جلوه هایی از سبک زندگی خانوادگی امام محمد باقر (ع)
در بعد اجتماعی مباحث سبک زندگی خانوادگی از تقدم بیشتری برخوردار است؛ زیرا مهم ترین جلوه فضایل و منش افراد را می بایست در کنش و واکنش انسان ها در خانواده جست. در معارف اسلامی نیز بر این مسئله تکیه و تاکید بسیار زیادی شده است. در مطلب پیش رو از چنین منظری به جلوه هایی از سبک زندگی حضرت امام باقر(ع) در خانواده اشاره و تلاش می کنیم تا جلوه ای هر چند مختصر را نشان دهیم.
امام باقر(ع) به حکم آیات قرآن از جمله آیه 6 سوره تحریم بر آن بودند تا خود و خانواده شان را از غضب الهی و جلوه های آن در دوزخ و قیامت حفظ کنند. این گونه است که اصل تربیت خانواده را بر امور دیگر مقدم می داشتند. امام صادق(ع) درباره روش تربیتی پدرش فرموده است: «پدرم ما را گرد مى آورد و از ما می خواست تا طلوع آفتاب ذكر خدا بگوييم، آنان كه از ما توان قرائت قرآن داشتند، فرمان مى داد تا قرآن بخوانند و آنان را كه توان خواندن قـرآن نداشتند مى فرمود تـا ذكر الهى بگويند». در آیات و روایات آمده که خواندن دعا و ذكر پس از نمازهاى واجب كه به عنوان «تعقيبات نماز» مطرح است، بسيار پسنديده است و خداوند هم دوست دارد وقتى بنده اش فرمان او را اطاعت كرد و نماز خواند، از خدا چيزى بخواهد تا عطا كند. مستحب است بعد از نماز صبح تا طلوع خورشيد، انسان به دعا و تعقيبات و تلاوت قرآن مشغول باشد.
شکی نیست که از عوامل قوام و استحکام خانواده و روابط زناشويى آن است كه هر يك از زن و شوهر، خود را براى ديگرى بيارايد. البته آرايش براى نامحرمان از گناهان بزرگ است، ولى آراستگى براى مَحرم ها و خانواده پسنديده است و محبت را تقويت مى كند و رفتارها را متعادل ساخته و از تاثیرات سوء رفتار زشت دیگران در جامعه می کاهد و دلبستگی مردان و زنان را به نامحرم از میان می برد. از همین رو امام باقر(ع) به زينت زر و سيم در خانواده اهمیت می دادند. امـام صـادق(ع) فرمـود: پدرم همواره فرزندان و زنان خويش را با طـلا و نقـره مى آراست. همچنین اين حديث، بر لزوم تأمين نيازهاى زنان و فرزندان تأكيد دارد. زنان و دختران با طلا و جواهرات آراسته مى شوند و چنين آرايشى براى آنان طبيعى است و پدر خانواده خوب است كه به اين نيازها توجه داشته باشد.
مدارا و تحمّل و صبر بر ناملايمات رفتارى ديگران از فضايل اخلاقى است و از موارد حلم و بردبارى به شمار مى رود. يكى از موارد صبر هم، صبورى در برابر اخلاق و رفتار تند اهل خانه است. امام صادق(ع) فرمود: از پدرم امام باقر(ع) شنيدم كه مى فرمود: من نسبت به خانواده ام صبر پيشه مى كنم بر چيزى كه تلخ تر از حنظل(هندوانه ابوجهل) است. به راستى آن كه صبر كند، به واسطه صبرش به درجه روزه دار شب زنده دار مى رسد و نيز به درجه شهيدى مى رسد كه در پيشگاه پيامبر اكرم(ص) جنگيده و شمشير زده است».
امـام صادق(ع) فرمود: در نامه رسول خدا(ص) آمده است: «چون خادمان خود را به كارى مى گماريد كه مشكل است، خود نيز با آنها بدان كار مشغول شويد. سپس فرمود: پدرم (امام باقر (ع)) به خادمان فرمانى مى داد سپس مى فرمود: سرجاى خود بايستيد، سپس مى آمد و در آن كار دقت مى كرد. اگر كار مشكلى بود خودش مى فرمود: بسم اللّه و همراه آنان مشغول كار مى شد و اگر كار سبكى بود، از آنان كناره مى گرفت تا خودشان كار را انجام دهند»
یکی از دعاهای معروف، دعای عرفه است. این دعا که از امام حسین(ع) برای ما به یادگار مانده، سرشار از مضامین اخلاقی است. در واقع سیدالشهدا(ع) در ساختار دعای عرفه، بسیاری از آموزه های اخلاقی را نیز آموزش داده است. این آموزه ها که به شکل درخواست آن حضرت از خداوند بازتاب داده شده، به صورت غیرمستقیم شخص دعاخوان را به آراسته شدن به این خُلق و خوهای زیبا فراخوانده، در او این رغبت را برمی انگیزاند که وی نیز چون امامش، به این اخلاق کریمانه دست یابد و درپی آن به خویشتن تعالی روحی بخشد. دعای عرفه، مکتب تربیتی امام حسین(ع) است. از این دعا می توان به جهان بینی و هستی شناسی ژرف امام حسین(ع) که به حماسه جاودانه عاشورا انجامید، پی برد و بخشِ والایی از شخصیت سیدالشهداء(ع) به ویژه شخصیت اخلاقی و عرفانی ایشان را شناخت. آنچه در این نوشتار می آید، نگاهی است به برخی از مضامین اخلاقی که در دعای عرفه نمود یافته است.
یکی از آموزش های اخلاقی دعای عرفه، یادآوری نعمت های بی شماری است که خداوند به ما ارزانی داشته است. بی گمان یادکرد نعمت خداوند و برشمردن آن، افزون بر آنکه نشان ادب بنده در برابر پروردگار است و موجب رفتار درست با این نعمت ها و حفظ آن از اسراف و تباهی می شود، یکی از عوامل ایجاد و افزایش محبت به خداوند در دل بنده او نیز خواهد بود. بنده ای که به نعمت های زیبای خداوند به عنوان موهبت زیبای او توجه می کند و در دل این نعمت ها، لطف و دوستی پنهانی خداوند را به خویش میبیند، دل داده پروردگارش می شود و محبت او را به دل می گیرد. بخشی از دعای عرفه به یادآوری و برشماری نعمت های خداوند اختصاص یافته است. در بندهایی از آن می خوانیم: «پروردگارا، تو کسی هستی که نعمت دادی؛ تو کسی هستی که نیکویی و احسان کردی؛ تو کسی هستی که روزی بخشیدی؛ تویی که بینیازی بخشیدی؛ تویی که امور مرا کفایت کردی؛ تویی که هدایت فرمودی؛ تویی که مرا از گناهان حفظ کردی؛ تویی که بر گناهانم پرده پوشانیدی؛ تویی که مرا آمرزیدی».
یکی از درخواست های امام حسین(ع) از خداوند، «بی نیازی نفسانی» است. آن حضرت در این باره از خداوند چنین می خواهد: «اَللّهُمَّ اجْعَلْ غِنای فی نَفْسی». یکی از آرزوها و خواسته های انسان، دست یابی به بی نیازی است و بسیاری از تلاش های اقتصادی او به منظور رسیدن به چنین آرزویی شکل می گیرد، ولی نباید از نظر پنهان داشت که چنان که تجربه نشان داده، معمولاً داشتن مال و ثروت در بسیاری از زمان ها، نه تنها به انسان حس بی نیازی نمی بخشد، بلکه چه بسا در اثر افکندن او به وادی حرص و طمع، وی را دچار نوعی نیازمندی روحی کند، که هرگز با به دست آوردن حتی انبوهی از ثروت نیز از میان نرود.
از درخواست های امام حسین(ع) در دعای عرفه، «اخلاص در عمل» است: «اَللهمَّ اجْعل اِخلاصَ فی عَمَلی؛ خدایا، عمل مرا خالصانه قرار ده». به سبب ارزش و گران بهایی اخلاص و دشواری دست یابی به آن، در حدیثی قدسی از آن به «سرّی از اسرار الهی» تعبیر شده که خداوند آن را تنها در قلب کسانی که دوستشان دارد، به ودیعه می گذارد: «الْاِخْلاصُ سِرٌّ مِنْ اَسْراری اِسْتَوْدَعْتُهُ قَلْبَ مَنْ اَحْبَبْتُ مِن عِبادی؛ اخلاص، سرّی از اسرار من است که آن را [تنها] در قلب کسی که دوستش دارم به ودیعه می گذارم».
انسان های بزرگ و عارف، از دام کمال پنداری و ورطه کمال انگاری خویش رها هستند. آنان با وجود تلاش فراوان در انجام دادن وظایف خود و کوشش بسیار برای پرهیز از کوتاهی ها، همواره به تقصیر خویش معترفند و خود را پیراسته از کاستی ها نمی بینند. بیگمان کمترین ثمره احساس کاستی و کوتاهی، تلاش همیشگی به منظور کاستن از کوتاهی ها، پیشرفت همه روزه و نزدیک تر شدن پیوسته و روزبه روز به قله کمال و تعالی است. در مقابل، کسی که در خود کاستی و کوتاهی نمی بیند و دچار کمال پنداری است، افزون بر آنکه در معرض گرفتار آمدن به غرور و خودبینی قرار خواهد گرفت، دلیلی برای تلاش و کوشش نمی بیند؛ چون خویش را کامل می پندارد. بر این اساس، اعتراف به لغزش ها و کاستی ها در پیشگاه خداوند و احساس کوتاهی داشتن در زندگی، عاملی برای حرکت و تلاش انسان به منظور رشد روزافزون و تعالی روحی است؛ در حالی که کامل پنداشتن خویش، مایه رکود و عقب گرد انسان می شود و نه تنها او را از رسیدن به بسیاری از فضیلت ها باز می دارد، بلکه موجب افزایش روزافزون کوتاهی ها و کاستی های او نیز می شود.
تقوا و پرهیزکاری، یکی دیگر از ویژگی های اخلاقی است که امام حسین(ع) آن را در دعای عرفه از خداوند درخواست می کند. از آن حضرت در این باره آمده است: «وَ اَسْعِدْنی بِتَقْویک؛ خدایا، مرا در اثر تقوا و پرهیزکاری، سعادت بخش». در اهمیت تقوا و پرهیزکاری همین بس که خداوند در قرآن کریم در آیه 13 سوره حجرات آن را تنها معیار برای گرامیداشت خود از بندگان دانسته و فرموده است: «إِنَّ أَکرَمَکمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاکمْ؛ همانا گرامی ترین شما نزد خداوند، پرهیزکارترین شماست».
یکی از آموزه های اخلاقی در دعای عرفه، آراسته شدن به «یقین» است. یقین، یکی از درخواست های امام حسین (ع) از خداوند در دعای عرفه است، که آن را این گونه در این دعا بیان می دارد: «اَللّهُمَّ اجْعَلْ یقینَ فی قَلْبی؛ خدایا، یقین را در قلب من قرار ده.». از رسول خدا(ص) در حدیثی آمده است: «بدانید که در دینا چیزی بهتر از یقین و عافیت به مردم داده نشده است. پس این دو [نعمت] را از خداوند بخواهید».
علی بهرامی اگر چه مسجدسلیمان برای نخستین بار نام خود را بر تارک کشف نفت نشاند؛ اما تحقیقات تاریخی و اسناد معتبر نشان می دهد که «چیا سرخ» جایی بود که نفت ایران برای نخستین بار در آن پیدا شد؛ اما اتفاقات و رخدادهایی پیش آمد که نفت آن را به همراه زمینش از دست دادیم. در مطلب پیش رو می کوشیم تا روایتی از نفت این منطقه را برایتان بازگو کنیم؛ روایتی که تا حدودی غم بار است و در کنار شکست ها و مشقت های ملت ایران در دوران قاجار قابل ارزیابی است.
اگر چه ایرانیان از دیرباز با ماده ای به نام نفت آشنا بودند و از آن در قالب استخراج از چشمه های نفت بهره های زیادی می بردند؛ اما کشورهای غربی و در رأس آنها، انگلستان با یک انقلاب صنعتی و پیشرفت های علمی و تکنیکی بسیار وسیع و خیره کننده ای پا به میدان خاورمیانه و کشور ایران گذارد. آنها چند قرن از ما جلو افتاده بودند و می توانستند از منابع طبیعی و ذخایر خدادادی کشورهای دیگر، استفاده های زیادی کنند. انگلیسی ها با درک اهمیت راهبردی نفت کوشیدند تا جای پای نفتی خود را در ایران محکم کنند. عوامل دارسی حدود سال های 1280 خورشیدی کار خود را با تلاش، کوشش و پیگیری های مثال زدنی برای کسب منافعشان آغاز کردند و از غرب تا جنوب ایران را در نوردیدند.
عوامل دست به کار می شوند
دارسی، هیچگاه پایش به ایران باز نشده بود. این میلیاردر انگلیسی که سوابق بسیار زیادی در حوزه تجارت داشت، بهتر دید کسی را برای استخراج نفت ایران استخدام کند؛ کسی که در پیگیری و پشتکار یکی از سرآمدان کشورش بود. فرشید خدادادیان، نویسنده کتاب «خوزستان، تمدن و نفت» در این باره می نویسد: «دارسی در زمینه نفت و استخراج آن، کوچکترین اطلاعاتی نداشت. او سرزمینی که در آن امتیاز نفت را کسب کرده بود، نمی شناخت و هیچگاه به آن پا نگذاشته بود. دارسی برای اینکه به کارها سر و سامانی دهد و عملیات خود را در خاک ایران آغاز کند، یک فارغ التحصیل کالج سلطنتی مهندسی هند، به نام جورج رینولدز را که قبلا در سوماترا سابقه کار حفاری داشت، استخدام کرد و از او خواست ضمن تشکیل یک گروه کاری، وسایل و ادوات مورد نیاز خود را لیست تا او، آنها را تهیه کند و مقدمات کار فراهم آید.»
رینولدز دست به کار شد و نقطه آغاز راه اکتشاف خودش را جایی در غرب کشور، به نام «چاه سرخ» و به زبان محلی «چیا سرخ» قرارداد. در اسناد موزه های نفت، ریشه های تاریخی «چیا سرخ» و نکاتی بسیار مهم وجود دارد که نشان می دهد چگونه این منطقه برای خارجی ها جلب توجه کرد و چه ریشه های تاریخی داشت: «منطقه چیاسرخ از دیرباز در بین اهالی بومی و افرادی که از آن بازدید می کردند، به علت وجود چشمه های نفتی مشهور بود. وجود همین چشمه ها در کنار ساختار های سنگ شنی که در آن دوره به عنوان ساختار طبیعی مناسب برای ذخیره نفت شناخته می شدند، زمین شناسان اعزامی به مناطق غرب و جنوب غرب ایران را به این نتیجه جمعی رسانده بود که منابع عظیم نفتی در زیر خاک این منطقه وجود دارد. نخستین زمین شناسی که به این منطقه آمد و از آن بازدید كرد، ویلیام لافتوس، باستان شناس و زمین شناس انگلیسی بود.وی که اکتشافاتی نیز از تمدن سومریان داشت، در گزارش خود وجود نفت را در مناطقی از كوهستان های بختیاری «منطقه دالكی» ایران تأیید كرد. هوتز، صاحب امتیاز هلندی الاصل که بر اساس این گزارش در سال 1883 در منطقه دالكی دست به حفاری زده بود، بدون حصول نتیجه خاصی ناچار به انحلال شركت و اعلام ورشكستگی شد. سال ها بعد، «ژاك دومورگان»، باستان شناس و زمین شناس فرانسوی – كه با حمایت حكومت قاجار به دنبال آثار باستانی ایران بود- در غرب و جنوب كشور با چشمه های نفتی مواجه شد. دومورگان نتیجه مشاهدات خود را در مجله ای به نام «معادن پاریس» به چاپ رساند و در مورد تراوش حوضچه های نفتی منطقه چیاسرخ در شمال غربی شهر قصرشیرین مطالبی نوشت. همین گزارش، یکی از پایه های اصلی حضور ویلیام ناکس دارسی در ایران و کسب امتیاز نفت در 28 می 1901 (1319 قمری/1280شمسی) بود. در اوایل تابستان همان سال، «دارسی»، زمین شناسی به نام «اچ.تی. برلز» را برای شناسایی مكان های مطلوب احتمالی برای حفاری های نفت، به ایران اعزام كرد. وی دو منطقه را به این منظور پیشنهاد داد: یكی نزدیك قصر شیرین در منطقه ذهاب در غرب ایران و موقعیت بعدی در جنوب، نزدیك اهواز و حوالی منطقه چشمه های نفت سفید. دكتر (بعدها سر) «باورتون ردوود» مشاور زمین شناسی وقت دارسی، اذعان كرد كه در هر دوی این مناطق، آثار آشكار نفتی وجود دارد؛ اما تحت تأثیر نوشته های «دمورگان» فرانسوی، پیشنهاد داد كه كار از چیاسرخ شروع شود. وی پیش بینی می كند كه «نتیجه كار ایجاد صنعتی سودآور در ابعاد عظیم» خواهد بود.»
رینولدز با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کرد. کشف و استخراج نفت از «چیا سرخ» کار راحتی نبود. محصور بودن این منطقه در کوهستان های غرب کشور، عدم تامین امنیت، غیر ممکن بودن انتقال تجهیزات و امکانات نفتی از مشکلاتی بود که رینولدز را از پای درآورد. فرشید خدادادیان در کتاب «خوزستان، تمدن و نفت» در این باره می نویسد:«چاه سرخ، دشتی غیر قابل دسترس و محصور در کوهستان های غرب ایران و نزدیک محلی بود که بعدها به عنوان مرز ایران و عراق مشخص شد. این مسأله دسترسی ها و انتقال تجهیزات به آن نقطه را بسیار سخت می کرد. مشکل دیگر، تامین امنیت بود. ایلات و عشایر منطقه، اصولا تعهدی به دولت مرکزی احساس نمی کردند، چه رسد به اینکه بخواهند امتیازی را که آن دولت امضا کرده، به رسمیت بشناسند. منطقه حدود 500 کیلومتر از خلیج فارس فاصله داشت و رینولدز بهتر آن دید که از طریق آبی، تجهیزات خود را تا نزدیک ترین نقطه به محل پیش بینی شده برای حفاری حمل کند. به این منظور تجهیزات حفاری و مهم تر از همه، دیگ بخار و دکل حفاری با کشتی از بریتانیا تا بندر بصره حمل شد. پس از آن در سراسر دشت بین النهرین، این تجهیزات به وسیله انسان و چهارپا حمل شد و پس از عبور از منطقه کوهستانی بسیار سخت گذر، در نهایت به محل حفاری رسید. رسیدن تجهیزات به محل، تازه اول مشکلات بود. او و کارگران لهستانی، کانادایی و باکویی اش باید تجهیزات را مونتاژ می کردند تا کار خود را آغاز کنند.»
عوامل دارسی هر چه تلاش کردند، در چیاسرخ به نفت قابل توجهی نرسیدند. کوشش های آنها بی فایده بود، باید خون ایران را از جای دیگری می مکیدند. ماجرا به گوش دارسی رسید و این تاجر انگلیسی، پیام سختی به رینولدز داد. فرشید خدادادیان در کتاب «خوزستان، تمدن و نفت» در این باره نوشته است:«حفاری نافرجام در چاه سرخ، همگان را مأیوس کرد. دارسی که نزدیک به دو سال عملیات اکتشاف در چاه سرخ تمامی مشکلات را با شارژ مالی حل کرده بود، سرانجام به رینولدز نوشت:« هر کیسه ای بالاخره روزی تهی می شود و من حدود توانایی های کیسه خود را خیلی خوب می دانم.»
منطقه چیاسرخ در نهایت بعد از حصول نتایج نامطلوب پی در پی و نیز در پی کشف منابع غنی تر نفت در مناطق اطراف مسجدسلیمان که موقعیت جغرافیایی بهتری نیز داشت، کنار گذاشته شد؛ مقدار اندک نفتی که از چاه های این منطقه استخراج می شد، تنها برای مصارف همان منطقه کاربرد داشت. در جریان تعیین خطوط مرزی نیز چیاسرخ ابتدا به حکومت عثمانی و بعد از فروپاشی عثمانی، به عراق واگذار شد و امروزه یک میدان نفتی کوچک در این منطقه است. امروزه چیاسرخ تنها به عنوان خاطره ای دور، در ذهن تمامی پژوهندگان صنعت نفت باقی مانده است. منطقه ای که به عنوان تکیه ای از خاک ایران، سال هاست به فراموشی سپرده شده است.
منابع:
1-کتاب «خوزستان، تمدن و نفت»، نوشته فرشید خدادادیان
2-مرکز اسناد موزه های نفت
آشنایی با سه محصول فرهنگی_ هنری که دنبال کردنشان بسیار ارزشمند است
دنیای فرهنگ و هنر، دنیایی بی انتهاست و هر چه در آن گردش کنیم، به پایانش نخواهیم رسید. چند سال است که در نشریه خودتان کوشیده ایم برای معرفی اندکی از این دنیای زیبا و هزاررنگ فعالیت کنیم. این هفته می خواهیم به شما سه محصول فرهنگی_ هنری را معرفی کنیم که بهره بردن از آنها بسیار ساده و ارزشمند است. یک اپلیکیشن بسیار حرفه ای حوزه موسیقی نواحی ایران، یک کتاب خاطرات شیرین و دلچسب و یک گزیده اشعار در سبک هندی که خواندن آن هوش از سرتان می برد. با ما باشید:
برگزیده اشعار سبک هندی
با ظهور دولت صفوی در ایران در اواخر قرن 9 هجری خورشیدی، اندک اندک سبک های هنری و ادبی جدیدی پا به دنیای هنری و فرهنگ ایران زمین گذاشت. خط نستعلیق رونق گرفت. نقاشانی مانند سلطان محمد و رضا عباسی، رنگ و جلایی دیگر به نقاشی ایرانی دادند و خلاصه در ادبیات و شعر هم تحولات بسیار عمیقی پیش آمد. تا پیش از اینکه سبکی به نام «هندی» در شعر ایرانی خودش را نشان دهد، سبک پیشین «عراقی» نام داشت که از شعرای مشهورش می توان به حافظ، سعدی، سنایی، عراقی و اوحدی مراغه ای اشاره کرد. شعرای سبک هندی پس از افول سبک عراقی، اندک اندک سر برآوردند و به بزرگانی چون صائب تبریزی، کلیم کاشانی، بیدل دهلوی و ... تبدیل شدند. احتمالا خیلی ها کمتر با شعر سبک «هندی» در ارتباط هستند و آن را می خوانند. شاید بسیاری از شاعران این سبک را حتی نشناسند؛ اما محمد قهرمان در کتاب «برگزیده اشعار صائب و دیگر شعرای مشهور هندی» کار مخاطب را بسیار آسان کرده است. ابیات منتخب این کتاب هر کدام مانند یک قطعه مروارید هستند که خواننده درخشش آنها را خواهد دید. در این کتاب علاوه بر گزیده اشعار صائب، گزیده اشعار شاعرانی چون: کلیم کاشانی، سلیم تهرانی، عرفی شیرازی، نظیری نیشابوری، طالب آملی، فصیحی هروی، غنی کشمیری، بیدل دهلوی و حزین لاهیجی دیده می شود.
یکی از کتاب های معتبری که دو دهه پیش از سوی پژوهشگران حوزه موسیقی نواحی ایران و مردم شناسان نوشته شده، اثری است به نام «آشنایی با موسیقی نواحی ایران» نوشته هوشنگ جاوید. حالا یک اتفاق جالبی پیش آمده و سوره مهر، این کتاب را به همراه نمونه های صوتی، به صورتی بسیار دلچسب و جذاب به یک اپلیکیشن تبدیل کرده است. یعنی هر بخش از متن اثر، نمونه صوتی دارد. این شیوه از کتاب خواندن بخصوص برای هنرهای مختلف هفتگانه به قدری جذاب است که فکر نمی کنیم اگر یک بار این جذابیت را تجربه کنید، رهایی از آن برایتان ممکن باشد. درباره این کتاب- اپلیکیشن آمده است: «اين كتاب در 13 فصل به بررسي موسيقي نواحي ايران چون: موسيقي تركی، كردي، بختياري، مازندران، خراسان، سيستان و... مي پردازد. موسيقي نواحي ايران در واقع به طور كوتاه به بررسي تاريخچه موسيقي مناطق ايران، نغمات، سازها، ملودي ها، دستگاه های موسیقایی و بزرگان موسيقي اين مناطق پرداخته و ريشه ها و دلايل تاريخي و اجتماعي بسياري از تحولات در حوزه موسيقي را مورد توجه قرار مي دهد.» شما با خیال راحت و آسوده و به طور کاملا رایگان می توانید این کتاب- اپلیکیشن را روی تلفن همراهتان دانلود کنید و بهره ببرید.
کتاب خاطرات به نام «ساجی» یک داستان گونه بسیار خواندنی است. «ساجی» روایت مقاومت و زنان در یکی از سخت ترین دوره های تاریخی کشورمان، یعنی دوران دفاع مقدس است. نسرین باقرزاده، روایتگر این کتاب مخاطب را به دنیایی از مرارت ها و پیچیدگی های انسانی می برد. کتاب سرشار از احساس است و ایستادگی تا پای جان را با تمام وجود نشان می دهد. خواندن این کتاب، شما را به دورانی دیگر و آدم هایی از جنس دیگر پرتاب می کند. ایثار، فداکاری و تلاش برای ماندگاریِ هویتی، بالاترین واژه ای است که این اثر آنها را مطرح کرده و مورد واکاوی قرار می دهد؛ اگر چه در «ساجی» سخن از جنگ است؛ اما این خمپاره ها و تانک ها نیستند که دیده می شوند؛ بلکه این چشم ها و اشک ها هستند که در نظرگاه مخاطب ایستاده اند. پشت جلد این کتاب آمده است: «در ساجی، جنگ تحمیلی با یک نگاه انسان دوستانه، روایت می شود. نسرین باقرزاده، راوی این کتاب، هرگز فکرش را هم نمی کرد که روزی جنگ وارد خانه اش شود. او بدون سلاح می خواهد از کیان و خانواده اش دفاع کند و بسیاری از اقوامش شهید می شوند. وقتی همه چیزش را از دست می دهد، همچنان در پایان کتاب به بازسازی خرمشهر امید دارد.» نویسنده این کتاب که نسخه الکترونیکی آن را با قیمت بسیار مناسبی می توانید دریافت کنید، بهناز ضرابی زاده است.
گل گشتی در انواع موسیقی نواحی مختلف ایران (بخش چهارم)
ایران، سرزمینی کهن است که آوازه هنر و فرهنگ آن تمامی دنیا را درنوردیده. در هیچ جشنواره معتبر بین المللی امکان ندارد نامی از موسیقی ایران نباشد. موسیقی نواحی مختلف ایران، بسیار غنی و باستانی هستند و هر کدام ظرفیت های بسیار بالایی دارند. موسیقی نقطه به نقطه این سرزمین شنیدنی است. از خراسان تا لرستان و از آذربایجان تا کرانه های خلیج فارس با ما باشید تا شما را با دنیایی از موسیقی متنوع ایرانی آشنا کنیم. بخش چهارم را می خوانید:
گیلان، سرزمین پرماجرا و پر از رنگ و نشاط است. منطقه ای از میهن مان که هم به سرسبزی مشهور است و هم به زیبایی های عجیب و غریبش. گیلان، نواها و سازهایی مخصوص به خود دارد که اگر اصل آنها را بشنوید، حیرت می کنید که چقدر هنر موسیقی با آب و هوا و یک محیط خاص، سازگاری دارد. شاید در عرصه عمومی با سریال مشهور «پس از باران» بود که موسیقی گیلانی به گوش بسیار از مردم ایران رسید و صدای مرحوم فریدون پوررضا بیشتر شنیده شد. کمانچه، لُلِه(نوعی نی)، سرنا، کرنا، نی لبک، ناقاره و دایره از سازهای اصلی این منطقه از ایران است. موسیقی گیلانی بیش از هر دستگاه دیگری در شور و دشتی اجرا می شود؛ البته مقام ها و آوازهای زیادی نیز در چهارگاه و شوشتری دارد. یکی از گوشه های موسیقایی مشهور در مایه دشتی، گوشه ای به نام دیلمان است که دقیقا از روی موسیقی گیلانی برداشته شد و در موسیقی رسمی و دستگاهی ایران به کار گرفته شده است. موسیقی گیلانی را علاوه بر فریدون پور رضا، با ناصر مسعودی نیز می توانید دنبال کنید و به بهترین مجموعه ها از موسیقی گیلانی برسید. محال است این موسیقی را بشنوید و نخواهید به شنیده هایتان چیزی بیفزایید.
در کناره های خلیج فارس، استان پهناور زیبایی به نام هرمزگان، مأمن دریایی بی کرانه از آواها و نواهای ایرانی است. موسیقی هرمزگانی همه نوع نوایی دارد؛ از غم و شادی تا کار و تفریح. موسیقی هرمزگانی برای هر حالتی از زندگی می تواند عرض اندام کند. برای همین ظرفیت های بسیار بالای موسیقی هرمزگان است که بسیاری از خوانندگان و نوازندگان سبک های موسیقی مختلف تلاش می کنند تا به نوعی یک کار تلفیقی با موسیقی هرمزگانی داشته باشند و از شور و نوا و حرارت و حرکت این موسیقی در نواهای خود بهره ببرند. از سازهای مهم این نوع موسیقی ایران می توان به عود، سرنا، جوره، مارساز و نی انبان می توان اشاره کرد. جالب اینجاست که به دلیل شرایط اقلیمی و تجاری این استان، موسیقی اش نیز با موسیقی کشورهایی چون عمان و برخی کشورهای شمال آفریقا و شاخ آفریقا قرابت هایی دارد. اگر موسیقی هرمزگانی را نشنیده باشید، پیشنهاد می کنیم کارهای بزرگان این نوع از موسیقی ایرانی چون خالو قنبر را دنبال کنید.
جایی در شرقی ترین نقطه از کرانه های دریای مازندران، موسیقی ترکمنی به عنوان یک نوع از موسیقی نواحی رواج و رونق بسیار جدی دارد. موسیقی که مخصوص قوم ترکمن است و ترکمن های ایرانی، بسیار آن را دوست دارند. یک بار نوای این موسیقی را در کنار لباس های بسیار زیبای ترکمنی و اسب های تیزپایشان بشنوید، دیگر امکان ندارد یادی از این موسیقی نکنید. این موسیقی علاوه بر اینکه در مناطق ترکمن صحرا و گنبدگاووس رونق و رواج دارد، در بخش هایی از خراسان شمالی و شرق استان مازندران نیز مورد توجه است؛ البته در بین کشورهای همسایه نیز ترکمنستان و افغانستان به موسیقی ترکمنی توجهی ویژه دارند. این موسیقی منحصر به فرد در مقام های موسیقی ترکمنی و در چهار دستگاه ارائه می شود: تشنید، قرق لر، مخمّس و نوایی. از سازهای اصلی این نوع موسیقی، می توان به دوتار ترکمنی به عنوان اصلی ترین و اساسی ترین آنها اشاره کرد. همچنین کمانچه ترکمنی و برخی سازهای کوبه ای نیز در زمره سازهای موسیقی نواحی ترکمنی محسوب می شوند. اگر آثار هنرمندان بزرگ این موسیقی چون نظر لی محجوبی را دنبال کنید، مطمئن هستیم که دنیایی از نغمه و نوای زیبای ترکمنی را پیدا خواهید کرد.
غذایی از دیار افغانستان
فاطیما بهجویان - کارشناس آشپزی صدا و سیما - غذاهای ملل این روزها جای خود را در بین مردم باز کرده و تنوع این غذاها باعث شده کدبانوان خانه دار هر روز با یک غذای جدید افراد خانواده را سورپرایز کنند و طعم جدیدی از غذا را به آنها بچشانند. چپلی کباب افغانستان هم به نوعی یک غذای ملل محسوب می شود. غذایی معروف و سنتی که یکی از غذاهای محلی مردم افغانستان است. این کباب خوشمزه را به راحتی می توان در برنامه غذایی جا داد و از طعم دلپذیرش در کنار دیگر کباب های سنتی ایرانی لذت ببرد.
مواد لازم
گوشت چرخ كرده: ٥٠٠ گرم
پياز متوسط: يك عدد
گوجه فرنگي: ٢عدد متوسط
پيازچه: ٢ عدد
گشنيز تازه: يك دسته كوچك
آرد ذرت يا آرد سفيد: نصف پيمانه
خمير سير: يك قاشق سوپخوري
خمير زنجبيل: يك قاشق سوپ خوري
فلفل سبز تند: ٢ عدد
تخم مرغ: يك عدد
تخم گشنيز: نصف قاشق غذاخوري
زيره: نصف قاشق غذاخوري
پودر انار( دلخواه): يك قاشق غذاخوري
فلفل قرمز: نصف قاشق غذاخوري
نمك: يك قاشق غذاخوري
ادويه ماسالا: نصف قاشق غذاخوري
روغن سرخ كردني: به ميزان لازم
طرز تهیه
ابتدا گوشت چرخ كرده را با پياز نگيني ريز خرد شده، خمير سير و زنجبيل مخلوط می کنیم. سپس گوجه فرنگي و پيازچه را هم ریز خرد کرده و به دیگر موادمان اضافه می کنیم و ورز می دهیم. در آخر آرد، فلفل سبز، تخم مرغ و ادويه جات را به باقي مواد می افزاییم و دوباره خوب ورز می دهیم. مواد آماده را به مدت يك ساعت داخل يخچال قرار می دهیم. پس از آن، از مواد کباب به اندازه يك پرتقال برداشته و در دست شكل می دهیم و در روغن سرخ می کنیم. چپلی کباب آماده خوردن است. این کباب با نان سرو مي شود.
زهرا خسروآبادی
مواد لازم
آرد قنادی: 2 لیوان
زعفران دم کرده: 3 قاشق غذاخوری
وانیل: نوک قاشق چایخوری
آب جوش: یک چهارم لیوان
گلاب: یک چهارم لیوان
شیر: نصف لیوان
بیکینگ پودر: سه قاشق چایخوری
شکر: یک لیوان
روغن مایع: یک لیوان
تخم مرغ: 4 عدد
طرز تهیه
ابتدا تخم مرغ، شکر و وانیل را دو دقیقه با همزن می زنیم. پس از آن آب جوش را می افزاییم و به مدت پنج دقیقه دوباره می زنیم. وقتی موادمان خوب پف کرد و کامل سفیدرنگ و کشدار شد، روغن را اضافه می کنیم و دوباره خوب می زنیم. سپس شیر، گلاب و زعفران را اضافه می کنیم و پس از آن هم مخلوط آدر و بیکینگ پودر سه بار الک شده را می افزاییم و خوب هم می زنیم. حالا قالب مورد نظر را خوب چرب کرده و آردپاشی می کنیم. داخلش کاغذ روغنی می اندازیم و مواد کیک را درون قالب می ریزیم و آن را در فر از قبل گرم شده با حرارت 170 درجه به مدت 45 قرار می دهیم تا کیک کاملا پخته شود.
* این کیک را بدون فر هم می توان تهیه کرد. به این شکل که قابلمه را با در روی شعله متوسط با حرارت بسیار کم قرار می دهیم. پس از 15 دقیقه و زمانی که کاملا داغ شد، قالبی را که مواد کیک داخلش است، درون قابلمه گذاشته و روی در آن دم کنی می گذاریم. یک ساعت صبر می کنیم تا کیک کاملا بپزد.
فاطمه مولایی
انبه میوه ای بسیار لذیذ و خوش طعم است که خواص زیادی دارد، مخصوصا برای آن دسته از افرادی که از کم خونی و مشکلات گوارشی رنج می برند. انبه میوه ای ضدسرطان است و باعث زیبایی پوست می شود و همین دلایل کافیست تا در این روزهای گرم تابستانی سراغ انبه بروید و یک بستنی خوشمزه و خنک تهیه کنید.
این را هم بگوییم که درست کردن بستنی در خانه کار سختی نیست.
بنابراین در این روزهای کرونایی به جای خرید بستنی، خودتان دست به کار شوید و با میوه های تابستانی موجود در بازار، بستنی های خوشمزه درست کنید و از خوردنش در این روزهای گرم در کنار خانواده لذت ببرید.
مواد لازم
انبه: یک عدد
بستنی وانیلی: یک لیوان
پودر نارگیل: یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه
یک عدد انبه را پوست کنده و خرد می کنیم. سپس یک لیوان بستنی وانیلی و به دلخواه یک قاشق غذاخوری پودر نارگیل را داخل مخلوط کن می ریزیم تا خوب هم بخورند. بعد از آماده شدن آن را داخل لیوان ریخته و در یخچال قرار می دهیم تا کاملا خنک شود.
مواد سمی سرطانزا و خطرناک در بیشتر خانه ها پیدا می شود. این مواد ممکن است در ظروف غذا، مواد شوینده، مواد آرایشی یا بسیاری از مواد دیگری وجود داشته باشد که در زندگی روزمره همواره با آنها روبه رو هستیم. متاسفانه روند ابتلا به سرطان در سال های اخیر افزایش داشته که شاید برخی از عوامل آن را بتوان در خانه ها جست وجو کرد. مواد زیادی وجود دارند که می توانند ما را در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار دهند، موادی که گاهی از خطرات آنها بی اطلاع هستیم. شاید به همین دلیل است که از نگهداری آنها احساس خطر نمی کنیم، در حالی که خطرات ناشی از نگهداری آنها فراتر از حد تصور ماست.
شاید ندانید، اما این گلوله های بدبوی ضدبید سرطانزا هستند. بوی نفتالینی که از کمد یا لباس های شما به مشام می رسد به این معناست که مواد خطرناکی در حال ورود به ریه های شما هستند.
همه ما این اشتباه را انجام داده ایم به این شکل که بعضی اوقات برای نگهداری آب یا غذا از ظروف پلاستیکی استفاده کرده ایم. اشتباهی که بهتر است دیگر تکرار نشود، چراکه هر پلاستیکی بی خطر نیست و مواد شیمیایی مورد استفاده در برخی ظروف پلاستیکی می توانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند. از این رو بهتر است آب یا غذا را در اینگونه ظروف نگه نداریم. ضمن اینکه باید ظرف های پلاستیکی کهنه و آنهایی که خط و خش های بزرگ دارند را دور بیندازیم. علاوه بر این، بهتر است ظروف پلاستیکی را در مایکرویو قرار ندهیم، چراکه گرمای آن باعث می شود مواد شیمیایی زیادی وارد غذا شوند.
همان طور که می دانید، در فرایند خشکشویی از مواد سرطانزایی همچون بنزن، نفتالین و فرمالدئید استفاده می شود که با بوییدن لباس هایی که به تازگی از خشکشویی گرفته اید، به خوبی می توانید بوی آنها را حس کنید. این بو از مواد شیمیایی نشات می گیرد که در فرایند خشکشویی مورد استفاده قرار گرفته اند.
ظروف آلومینیومی هم می توانند بسیار سمی باشند. براساس مطالعات انجام شده، وارد شدن آلومینیوم به غذا ممکن است خطر ابتلا به سرطان و همچنین آلزایمر را افزایش دهد. البته گفته می شود ظروف آلومینیومی ضدخش آنودایز شده بی خطر هستند و اجازه نمی دهند فلز به داخل غذا نفوذ کند.
با پیشرفت علم و تکنولوژی هر روز شاهد ورود یک وسیله جدید به بازار بوده ایم که یکی از آنها ظروف نچسب آشپزخانه است. درست است که استفاده از این وسایل به کاهش مصرف روغن می انجامد، اما شاید ندانید که می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. از آن جهت که در سطح این ظروف نوعی اسید وجود دارد که دانشمندان آن را یکی از عوامل ایجاد سرطان کبد عنوان کرده اند. از این رو متخصصان توصیه کرده اند از این ظروف یا استفاده نشود یا کمتر استفاده شود. راه دیگر هم این است که آنها را کنار بگذاریم و به سراغ ظروف ایمن تر برویم.
ترکیبات آلی موجود در رنگ ها هم بسیار خطرناک هستند. این ترکیبات در هوا پخش می شوند و حتی سال ها پس از نقاشی خطر سمی بودن خود را حفظ می کنند؛ به همین دلیل هنگام خرید رنگ بهتر است دقت لازم را داشته باشید و رنگ هایی را تهیه کنید که میزان این ترکیبات در آنها کمتر است.
با گشت و گذار در بازار، حشره کش های زیادی می یابید که گفته می شود با استفاده از آنها به راحتی می توانید از شر سوسک و مورچه و حشرات موزی خلاص شوید. درست است که حشره کش ها به خاطر مواد شیمیایی که در آنها به کار رفته، می توانند خانه را عاری از حشرات کنند، اما فراموش نکنید که مواد موجود در آنها خطرآفرین و سرطانزا هستند. از این رو بهتر است به جای استفاده از حشره کش ها از مواد طبیعی استفاده کنید. مثل سرکه سفید که تاثیر زیادی در از بین بردن مورچه ها دارد.
بیشتر خوشبوکننده ها از نفتالین و فرمالدئید تشکیل شده اند. موادی که می توانند باعث بروز سرطان شوند. همچنین وجود بعضی مواد شیمیایی دیگر در این خوشبوکننده ها گاهی می تواند سلامت انسان را به خطر بیندازد؛ بنابراین اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که به خوشبو بودن خانه یا اتاقتان اهمیت می دهید، از فکر این خوشبوکننده ها بیرون بیایید و روغن های معطر طبیعی را جایگزین آنها کنید.
پارافین هایی که به طور مصنوعی معطر می شوند و دوده ایجاد می کنند، بسیار خطرناک هستند؛ بنابراین نباید از آنها استفاده کرد، بهتر است به جای آنها سراغ شمع های مومی برویم و از آنها استفاده کنیم.
آنچه باید درباره ویتامین B2 بدانیم
ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، یکی از ویتامین های گروه B است که برای سلامت انسان ها ضروری است. این ویتامین را می توان از طریق مصرف غلات، گیاهان و محصولات لبنی تامین کرد. ویتامین B2 برای تجزیه اجزای تشکیل دهنده مواد غذایی، جذب سایر مواد مغذی و نگهداری بافت ها ضروری است. این ویتامین، یک ویتامین محلول در آب است، به همین دلیل در آب حل می شود. همان طور که می دانید، تمام ویتامین ها محلول در آب یا محلول در چربی هستند. ویتامین های محلول در آب از طریق جریان خون حمل می شوند. از این رو همه باید هر روز ویتامین B2 را مصرف کنند، چراکه بدن تنها می تواند مقادیر کمی از آن را ذخیره کند. ریبوفلاوین را به طور طبیعی می توان با خوردنی برخی از غذاها تامین کرد.
نداشتن رژیم غذایی مناسب، خطر کمبود ویتامین B2 را افزایش می دهد، از آن جهت که بدن دائما در حال استفاده از این ویتامین است؛ بنابراین فردی که کمبود ویتامین B2 داشته باشد، به طور طبیعی با کمبود سایر ویتامین ها نیز مواجه خواهد شد.
از نشانه ها و علائم کمبود ویتامین B2 نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترک اطراف دهان
- لب های ترک خورده
- پوست خشک
- التهاب پوشش زبان
- زخم در دهان
- قرمز شدن لب ها
- گلودرد
- درماتیت اسکروتال
- مایع در غشای مخاطی
- کم خونی ناشی از فقر آهن
- خارش چشم
نقش مهم ویتامین B2
این ویتامین به تجزیه پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات ها کمک می کند و نقش مهمی در نگه داشتن ATP (منبع انرژی عضلات و کلیه سلول های بدن) بدن دارد. ریبوفلاوین می تواند در تبدیل کربوهیدرات به ATP کمک کند. بدن انسان ATP را از مواد غذایی تولید می کند و ATP نیز تامین کننده انرژی مورد نیاز بدن است. همچنین ترکیب ATP برای ذخیره سازی انرژی در عضلات بسیار حیاتی است.
ویتامین B دوست ویتامین A
ویتامین B به همراه ویتامین A برای موارد زیر ضروری است:
- حفظ و نگهداری غشای مخاطی در سیستم گوارشی
- حفظ و نگهداری کبد
- تبدیل تریپتوفان به نیاسین
- سالم نگه داشتن چشم، اعصاب، عضلات و پوست
- جذب و فعال سازی آهن، اسید فولیک، ویتامین B1 ، B3 و B6
- تولید هورمون به وسیله غده آدرنال
- پیشگیری از توسعه آب مروارید
- توسعه جنین به خصوص در مناطقی که کمبود ویتامین در آنها رایج است.
گروهی از محققان معتقدند ویتامین B2 می تواند در پیشگیری از آب مروارید و سردردهای میگرنی تاثیرگذار باشد.
مکمل ها و اثرات دارویی ویتامین B2
مکمل های ویتامین B2 نیز از این قاعده مستثنی نیستند و گاهی می توانند روی موثر بودن برخی داروها اثرگذار باشند. برخی از این داروها عبارتند از:
- داروهای ضد افسردگی سه ماهه همچون ایمی پرامین یا Tofranil
- برخی داروهای ضد درد همچون کلرپرومازین یا تورازین
- متوترکسات که برای سرطان و بیماری های خود ایمنی مورد استفاده قرار می گیرد.
- فینیتوئین یا دیالانتین که برای کنترل تشنج استفاده می شود،
- داروی Probenecid برای نقرس
- دوکسوروبیسین، دارویی که در درمان سرطان مورد استفاده قرار می گیرد نیز ممکن است سطوح ریبوفلاوین را کاهش دهد.
متخصصان خاطرنشان کرده اند که مقدار بسیار بالای ویتامین B2 هم می تواند باعث ایجاد مشکلاتی از جمله خارش، بی حسی، سوزش، لرزش، حساسیت به نور و... منجر شود که برای جلوگیری از عدم تعادل این ویتامین در بدن، توصیه شده است در صورت نیاز به مکمل، از ویتامین B کمپلکس استفاده شود.
منابع ویتامین B2
این ویتامین را می توان با مصرف مواد غذایی مثل ماهی، گوشت قرمز، بوقلمون، مرغ، گوشت گاو، جگر و قلوه، تخم مرغ و سبزیجاتی همچون کلم بروکلی، کلم بروکسل، اسفناج، آب تره، برگ قاصدک و محصولات لبنی و غلات سبوس دار و ... تامین کرد.
همان طور که گفتیم، ویتامین B2 محلول در آب است، از این رو پختن غذاها ممکن است آن را نابود کند.
نگرانی ها و خطرات مرتبط با ایمنی ویتامین B2
این ویتامین معمولا برای افراد ضرری ندارد. اوردوز این ویتامین نامحتمل است، چراکه بدن این توانایی را دارد که بیش از ۲۷ میلی گرم از ریبوفلاوین را جذب و مقادیر اضافه آن را دفع کند. با این حال توصیه می شود قبل از مصرف هر نوع مکملی با پزشک متخصص مشورت کنید، چراکه برخی مکمل ها ممکن است با داروهای مصرفی شما تداخل داشته باشند و مشکلاتی را به وجود آورند.
دوست دارم همیشه بهترین بازیکن باشم
دروازه بان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با بسته نگه داشتن دروازه اش مقابل سایپا در جمع 10 دروازه بان برتر تاریخ لیگ برتر فوتبال ایران ازنظر تعداد کلین شیت قرار گرفت. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان قبل از بازی در دربی نفتی ها به مصاف تیم سایپا رفت و موفق شد این تیم را شکست دهد. در شرایطی نفت به پیروزی ارزشمند مقابل سایپا دست یافت که در این بازی حامد فلاح زاده را درون دروازه داشت و این دروازه بان باتجربه موفق شد یک کلین شیت دیگر ثبت کند. فلاح زاده که سابقه حضور در نفت تهران راهم در کارنامه خود دارد، یکی از تأثیرگذارترین بازیکنان این تیم به شمار می رود. دروازه بان صنعت نفت آبادان عقیده دارد تیمش در پایان لیگ امسال یک رتبه تک رقمی و بهتر از سال گذشته را به دست می آورد. حضور در میان 10 دروازه بان برتر ایران با شصت وهفت کلین شیت و پیروز در دربی نفتی ها بهانه ای شد تا با حامد فلاح زاده، دروازه بان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان گفت وگو کنیم.
متأسفانه در یک برهه 100 روزه ما دچار یک افت بد شدیم. هرچه کردیم و به هر دری زدیم، نتوانستیم برنده شویم. انگار تیم طلسم شده بود. از سوی دیگر تیم دچار یک استرس مزمن شده بود و ترس از نبردن باعث شده بود، نتوانیم مثل همیشه خوب باشیم و حتی بازی ساده خودمان را انجام دهیم. اما خدا را شکر بالاخره این طلسم شکست و به همان صنعت نفت همیشگی تبدیل شدیم.
خدا را شکر توانستیم از بازی سایپا با یک پیروزی به خودمان بیاییم و همان تیم همیشگی شویم . درواقع این پیروزی باعث شد ترس بچه ها بریزد و از این بحران خارج شویم. تیممان روند رو به رشدی داشته و در این تعطیلات شرایط خوبی را برای خودش درست کرده بود. تمرینات و برنامه آماده سازی خوبی داشتیم که آقای پور موسوی هم به خوب بودن اردو اشاره داشتند برای همین این اردو خیلی به ما کمک کرد که بتوانیم طلسم ناکامی ها را بشکنیم.
بازی خیلی سختی بود. ما یک از بهترین بازی های خودمان را مقابل نفت مسجدسلیمان انجام دادیم. نفت مسجدسلیمان با سرمربی جدیدش در چند دیدار نتیجه خوب گرفته بود و آمده بود که دست پر از میدان خارج شود ولی بچه ها خوب کارکردند و موفق شدند 3 امتیاز حیاتی دیگر را کسب کنند تا در جدول روند صعودی داشته باشیم.
ما مشکلات زیادی داشتم. متأسفانه این روزها تمام تیم ها مشکلات مادی دارند و ماهم مستثنی نیستیم و شرایط را هم درک می کنیم اما شب عید به ما پولی پرداخت نشد و این باعث شد تیممان تحت فشار روحی قرار بگیرد. دومین عامل نتیجه نگرفتن مصدومان زیادمان بود و چند مهره تأثیرگذارمان را از دست دادیم و همین مسئله هم به ما ضربه زد اما با توجه به نتایج خوبی که دوباره گرفتیم و نیز موفقیت دربازی های آینده مان، صنعت نفت یک رتبه تک رقمی و بهتر از سال گذشته را به دست می آورد.
ابتدا باید از کاظم فرحانی، مربی دروازه بان های تیم تشکر کنم، چون او زحمت می کشد و آمادگی من را در سطح خوبی نگه داشته است. شرایط من خوب است و بعد از مصدومیت جزئی ام آماده بازی شدم وخدا را شکر توانستم در بازی با سایپا کلین شیت کنم تا ازنظر تعداد کلین شیت دهمین دروازه بان تاریخ لیگ برتر شوم. هنوز۴تا۵ سال در شرایط حرفه ای فرصت دارم و امیدوارم در این بازه زمانی بتوانم این رکورد را بهتر از این کنم.
باید همه چیز را حرفه ای در نظر گرفت اما قطعاً اولویت من ماندن در صنعت نفت است و خوشحال می شوم شرایط به شکلی رقم بخورد که با تیمم تمدید کنم، اما در آینده با توجه به عملکردم برایم پیشنهاد خواهد آمد و فوتبال حرفه ای است و سعی می کنم بهترین انتخاب را داشته باشم.
هرکسی آرزو دارد در تیم ملی کشورش بازی کند اما من همیشه ابتدا برای خودم هدف کوتاه مدت تعریف می کنم و هدفم این است که همیشه بهترین بازیکن زمین باشم و بهترین عملکرد را داشته باشم.
اینجا بهترین هواداران دنیا را دارد. تمام فکر و ذکرشان و تمام زندگی شان فوتبال و صنعت نفت آبادان است. هواداران خونگرم آبادانی همیشه در شرایط بحرانی ما را حمایت کردند برای همین ماهم وظیفه داریم آنها را خوشحال کنیم. امیدوارم حداقل دربازی های بعدی نتایج خوبی بگیریم تا بتوانیم وضعیتمان را در جدول بهبود ببخشیم و آنها بازهم خوشحال باشند.
من نباید در مورد خودم نظر بدهم. این وظیفه کارشناسان و هواداران خونگرم صنعت نفت است. اما امسال برای ما فصل خوبی بود و تلاش کردم تا عملکرد خوبی در تیم داشته باشم. بازهم باید یاد آوری و تأکید کنم نباید از زحمات کاظم فرحانی، مربی گلرهای صنعت نفت آبادان به راحتی گذشت؛ اگر از عملکردم راضی هستم، به خاطر تمرینات خوبی است که مربی برای من در نظر گرفته است. از ایشان تشکر می کنم که باعث پیشرفت من شدند.
آقای پور موسوی یکی از بهترین مربیان من و یکی از بهترین مربی های فوتبال ایران هستند که تاکنون دیده ام. تیم ماقبل از شروع فصل با جدایی 15 بازیکن و بسته بودن پنجره نقل وانتقالات وضعیت وحشتناکی داشت و خیلی ها تصور می کردند که صنعت نفت آبادان جزو گزینه های سقوط باشد. در آن زمان خیلی از مربیان قبول نمی کردند که هدایت این تیم را به عهده بگیرند، ولی آقای پورموسوی یک تیم بومی و خوب را تشکیل داد و خیلی از بازیکنان به خاطر ایشان به صنعت نفت آمدند. کار کردن با ایشان خیلی خوب است و خوشحال هستم که شاگردشان شدم.
اگراتفاق خاصی رخ ندهد وهمین روال را ادامه دهیم، رتبه صنعت نفت آبادان در پایان فصل تک رقمی خواهد بود. من فکرمی کنم بین 6 تیم اول قرار بگیریم.
پیش بینی خیلی سخت است، الان دو تیم پرسپولیس و سپاهان رقابت شانه به شانه ای باهم دارند ولی با تمام این اوصاف و نیز بازی هایی که دو تیم تا پایان لیگ در پیش دارند، من شانس قهرمانی پرسپولیس را بیشتر می دانم.
مدیر فنی تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری از درخواست این باشگاه برای واکسینه شدن اعضای این تیم پیش از حضور در رقابت های لیگ جهانی خبر داد. عباس مولا، مدیر فنی تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری، با اشاره به قهرمانی تیم ملی حفاری در اولین دوره رقابت های لیگ برتر پاورلیفتینگ باشگاه های ایران گفت: وقتی که راه اندازی لیگ برتر پاورلیفتینگ مطرح شد، همان موقع باشگاه ملی حفاری به عنوان اولین باشگاه اعلام آمادگی کرد. سپس با توجه به سوابق خوب باشگاه حفاری، بهترین ها را جذب کردیم تا حضور موفقی در مسابقات داشته باشیم. لیگ برتر برگزار شد که سطح بسیار بالایی داشت و شاهد حضور تیم های خوبی ازجمله نیروی زمینی و بابلسر بودیم که رقابت خوبی با این تیم ها داشتیم. البته تیم ما از تجربه بیشتری برخوردار بود، ضمن اینکه مدیرعامل باشگاه حفاری، رئیس هیات خوزستان و مدیرکل ورزش و جوانان خوزستان، حمایت های خوبی داشتند که نتیجه آن نیز قهرمانی ملی حفاری در لیگ برتر شد. مدیر فنی تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری بابیان اینکه خدا را شاکریم که روسفید شدیم، گفت: علاوه بر جام قهرمانی که از آن ما شد، حتی می توانستند کاپ اخلاق را هم به تیم ملی حفاری بدهند، زیرا بااخلاق ترین و فنی ترین تیم بود. مدیر فنی تیم ملی حفاری در خصوص داوری ها در این مسابقات گفت: با توجه به اینکه قرار بود دو تیم برتر به عنوان نماینده ایران در لیگ جهانی شرکت کنند، داوری مسابقات نیز در حد جهانی بود و مسابقات واقعاً باکیفیت برگزار شد. مولا در ادامه درباره درخواست باشگاه حفاری از فدراسیون برای واکسینه شدن اعضای این تیم گفت: با توجه به اینکه قرار است ماه آینده در لیگ جهانی که با حضور کشورهای مختلف برگزار می شود، شرکت کنیم، درخواست کردیم که اعضای تیم ملی حفاری برای حضور بدون دغدغه و نگرانی در این رویداد مهم، واکسینه شوند که در این زمینه با فدراسیون صحبت کردیم و آن ها از پیشنهاد ما استقبال کردند و قرار شد طی دو سه روز آینده جواب درخواست ما را بدهند. به هرحال باید تمام شرایط لازم مهیا شود تا حفاری بتواند در لیگ جهانی نیز قهرمان شود. درمجموع جامعه ورزش به واکسینه شدن نیاز دارد.
تیم فوتبال ملی حفاری اهواز که در گروه اول لیگ دسته دوم فوتبال ایران قرار داشت، فصل 1399- 1400 را با پیروزی تمام کرد. شاگردان امین جعفری بعد از یک شروع و پایان خوب در نیم فصل اول یکباره از نیم فصل دوم دچار بحران شدند تا جایی که به نیمه پایین جدول سقوط کردند و برای همین در روزها وهفته های پایان فصل تلاش سختی داشتند تا در لیگ دسته دوم باقی بمانند. تیم فوتبال ملی حفاری اهواز همان طور که گفتیم به خاطر شرایط بد در هفته پایانی لیگ دسته دوم فوتبال ایران برای فرار از سقوط نیاز به کسب پیروزی در بازی خانگی مقابل ایرانجوان بوشهر داشت. شاگردان امین جعفری در یک مسابقه حساس که 3 امتیاز آن باعث می شد در لیگ باقی بمانند، موفق شدند با ارائه یک بازی منطقی و حساب شده با نتیجه 2 بر یک مقابل ایرانجوان بوشهر به برتری دست یابند تا 29 امتیازی شوند و در لیگ باقی بمانند. در این دیدار حساس خانگی رضا احمدیان و کوشا بختیاری زاده برای تیم فوتبال ملی حفاری اهواز و حمیدرضا نادری برای ایرانجوان گل زدند.
کاپیتان پاورلیفتینگ ملی حفاری در گفت و گو با مشعل:
اولین دوره لیگ برتر پاورلیفتینگ باشگاه های ایران، ششم تیرماه امسال با قهرمانی مقتدرانه تیم ملی حفاری اهواز در مجموعه ورزشی آزادی تهران به پایان رسید. تیم ملی حفاری با کسب این عنوان، می بایست در مسابقات پاورلیفتینگ باشگاه های جهان که مردادماه امسال به میزبانی کشورمان و در شهر ارومیه برگزار می شود، شرکت کند. در خصوص نخستین دوره لیگ برتر باشگاه های کشور و آخرین وضعیت این تیم در آستانه حضور در جام باشگاه های جهان، گفت و گویی با کاپیتان خوش اخلاق و متعهد تیم ملی حفاری اهواز، مهدی مافی غلامی که یکی از ارکان اصلی قهرمانی این تیم در لیگ برتر هم محسوب می شد، داشتیم که باهم می خوانیم.
سال 1361 در خانواده ای ورزشی در اندیمشک به دنیا آمدم. برادرهایم در رشته بدن سازی فعالیت می کنند و یک بردارم هم فوتبالیست است.
رشته پاورلیفتینگ را از سال ۱۳۸۶ آغاز کردم، آن موقع سرباز بودم و در اروندکنار مشغول گذراندن خدمت بودم که هم زمان به این رشته ورزشی روی آوردم.
به لطف خدا توانسته ام۱۱دوره قهرمان کشور بشوم، دو دوره قهرمان آسیا شده ام و نفر سوم مسابقات جام جهانی 2018 درکشورکانادا هستم. اخیراً هم به همراه ملی حفاری اهواز قهرمان لیگ برتر باشگاه های کشور شدم.
اولین دوره لیگ پاورلیفتینگ با حضور ۹ تیم از سراسر کشور و در حضور بهترین های این رشته ورزشی در سه مرحله ، دور رفت ،دور برگشت و مرحله نهایی برگزار شد که درنهایت تیم خوب و مقتدر ملی حفاری خوزستان به مقام قهرمانی رسید مسابقات در سطح خوب و بالایی برگزار شد و باید بگویم همه تیم ها با قدرت ظاهر شدند و همین باعث شد رقابت جذاب و سختی را شاهد باشیم. خدا را شکر تیم ما با غلبه بر تمامی حریفان با اقتدار به مقام قهرمانی دست یافت و من هم افتخار این را داشتم که در خدمت تیم ملی حفاری اهواز باشم و به عنوان کاپیتان تیم به مقام اول دست یابیم و قهرمان اولین دوره لیگ پاورلیفتینگ بشویم.
در مورد تیم ملی حفاری اهواز باید بگویم که مهم ترین مسئله در مورد موفقیت این تیم به نظر بنده ، اتحاد و همدلی تمام بچه ها و به دور از حاشیه بودن این تیم بود که این امر با کمک مربیان و مسئولین این تیم مهیا شد. باید بگویم تک تک بچه های تیم به نوعی بهترین های وزن خود در کشور و حتی آسیا هم محسوب می شوند و در این مسابقات سنگ تمام گذاشتند.
برگزاری لیگ و همچنین پخش تلویزیونی این رویداد کمک بسیار مهمی در جهت آشنایی بیشتر عموم جامعه با این ورزش بسیار هیجان انگیز و همچنین ایجاد انگیزه برای جوانان و ورزشکاران و گرایش بیشتر آن ها به سمت ورزش خواهد کرد. از سوی دیگر اگر شما لیگ پویایی داشته باشید متعاقباً می توانید تیم ملی خیلی خوبی هم داشته باشید. این را هم باید اضافه کنم خیلی از جوانان، علاقه مند به این رشته بودند که انگیزه کافی نداشتند اما پس از برگزاری لیگ برتر، شاید بیش از ۱۰۰ نفر با خود من تماس گرفتند که چطور می توانیم در این سطح رقابت کنیم و بر تعداد علاقه مندان نیز اضافه شده است. اگر برگزاری چنین رویدادهایی تداوم داشته باشد، سطح پاورلیفتینگ ایران بالاتر هم خواهد رفت.
یک باور اشتباه که در بین بسیاری از ورزشکاران و متأسفانه برخی از مربیان این رشته وجود دارد این است که حتماً در این ورزش باید به سراغ دوپینگ و استفاده از مواد نیروزا و انواع استروئیدها رفت، در صورتی که من از همین جا و این رسانه به همه ورزشکاران عزیز این قول را می دهم که با داشتن یک برنامه غذایی و تمرینی بهتر و حرفه ای تر و با داشتن صبر و پشتکار بیشتر هیچ وقت نیاز به این مواد نیست. چون من خودم این راه را رفته ام، باید بگوییم که در سه سال گذشته ۵بار از بنده تست دوپینگ گرفته شد که جواب همه این تست ها منفی بوده ، فقط باید پشتکار بیشتری داشته باشند و کمی صبورانه تر این راه را ادامه بدهند.
گام بعدی و هدف نهایی ما در تیم ملی حفاری خوزستان، شرکت پرقدرت در مسابقات لیگ جهانی پاورلیفتینگ است که مردادماه در شهر ارومیه در قالب ۱۰تیم، هشت تیم خارجی و دو تیم از کشورمان است و امیدوارم با توجه به اهمیت این مسابقات شاهد حمایت همه جانبه تمامی مسئولان استان که دغدغه ورزش استان رادارند، باشیم. اما اینکه چه مقامی به دست می آوریم باید بگویم می توانیم به واسطه میزبانی روی سکو برویم و حتی قهرمان هم شویم. تمام هدف ما قهرمانی در جام باشگاه های جهان است.
وضعیت رشته پاورلیفتینگ در استان متأسفانه زیاد خوب نیست. اما باروی کار آمدن مسئولین هیات بدن سازی استان جناب قاسمی و مولا و همچنین مسئول کمیته پاورلیفتینگ استان و مرد زحمت کش این رشته آقای حسین پور، مطمئنم که حال ورزش ما بسیار بهتر خواهد شد و دوباره خوزستان به قطب اول این رشته تبدیل خواهد شد.
بزرگ ترین آرزوی بنده و شاید هر پاور کار دیگر رسیدن به سکوی جهانی در قسمت مجموع هست جایی که هنوز هیچ ورزشکار ایرانی نتوانسته به این موفقیت دست یابد. همچنین المپیکی شدن و قرار گرفتن رشته ورزشی پاورلیفتینگ در فهرست بازی های آسیایی که قطعاً این مهم با تلاش تک تک عزیزان و ورزشکاران هرکدام به نوبه خود، دست یافتنی خواهد شد.
همان طور که می دانید، ورزش پاورلیفتینگ یک ورزش بسیار سخت و طاقت فرساست و قهرمان شدن در سطح بین المللی در این رشته مستلزم فداکاری و داشتن یک زندگی کاملاً حرفه ای است که این خود موجب می شود فرد ورزشکار در تنگناهای زیادی از خیلی جنبه ها قرار بگیرد، لذا از تمام مسئولان استانی اعم از مدیرکل ورزش و جوانان و همچنین ریاست هیات استان و شهرستان ها انتظار حمایت های خیلی بیشتر، درزمینه های اقتصادی و معنوی از ورزشکاران و مدال آوران آسیایی و جهانی این رشته در استان رادارم.
همکار شاغل در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران ـ منطقه اصفهان مرکز انتقال نفت شماره 1 مارون ـ اصفهان (شهید جابر آل خمیس امیدیه) به قله قاش مستان، بلندترین قله کوه دنا و نیز رشته کوه بزرگ زاگرس صعود کرد.
حسن تقی زاده، کارمند ارشد مرکز انتقال نفت، طی برنامه ای 3 روزه موفق شد به قله 4400 متری قاش مستان واقع در شهر سمیرم اصفهان صعود کند.
حسن تقی زاده حدود ساعت 5 صبح از روستای خفر صعود را آغاز کرد و پس از رسیدن به استراحتگاه، بدون توقف به سمت قله حرکت کرد که بعد از 5 ساعت کوهپیمایی و گذر از یخچال های بزرگ که ارتفاع برخی از آنها به بیش از 2 تا 3 متر می رسید، موفق شد به قله قاش صعود کند.
رشته کوه زاگرس از جنوب شرقی دریاچه وان در کردستان ترکیه با درخشش بی نظیر طبیعت پیرامونش، شروعی دلپذیر دارد. رشته کوه زاگرس در ادامه با بلندای چین خورده و رشته رشته، به بسیاری از استان های سرزمین ایران (استان های آذربایجان غربی، لرستان، همدان، مرکزی، اصفهان، فارس، کردستان، کرمانشاه، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، خوزستان تا استان های کرمان، بوشهر و هرمزگان) سر می کشد. حتی این سیر فرح بخش و مغرورانه را تا غرب و جنوب غربی کشور به زیبایی تمام تجلی می دهد.
قله دنا و ( قاش مستان) با ارتفاع بیش از 4459 متر مرتفع ترین قله رشته کوه زاگرس است. رشته کوه زاگرس از 44 قله مرتفع بیش از 4000 متر تشکیل شده است.
هفته نخست لیگ برتر فوتبال ساحلی باشگاه های ایران با پیروزی پرگل مدافع عنوان قهرمانی شروع شد . در اولین دیدار فصل جدید رقابت های لیگ برتر فوتبال ساحلی باشگاه های ایران تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در دربی استان بوشهر به مصاف تیم پاس گناوه رفت که موفق شد در دیداری پرگل با نتیجه 5 بر یک حریف خود را شکست دهد تا قهرمان فصل گذشته رقابت های لیگ برتر ضمن به رخ کشیدن قدرت خود ، در اولین گام برای سایر حریفان خط ونشان کشیده باشد. میر سالمی، مصطفی کیانی، احسان درا (دو گل) و مجتبی نجفی زننده گل های شاگردان میهن دوست در این دیدار بودند. تنها گل پاس گناوه را علی رضا بهروزی به ثمر رساند. دربی بوشهری ها در لیگ برتر فوتبال ساحلی ایران یک مهمان ویژه داشت. مهمانی که این روزها برای دیدن خانواده اش راهی بوشهر شده تا پس از استراحتی کوتاه راهی پرتغال شود.
مهدی طارمی ستاره بوشهری و ملی پوش پورتو که رابطه صمیمانه ای با بازیکنان و مربی تیم ساحلی پارس جنوبی دارد، در ورزشگاه دهکده گردشگری امام علی حاضر شد و این بازی را از نزدیک نظاره گر بود.
همکار نفتی در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، منطقه جنوب شرق، به عنوان مسئول روابط عمومی ورزش کیوکوشین استان کرمان انتخاب و معرفی شد.
محمدرضا ضیغمی نژاد، به عنوان مسئول روابط عمومی رشته کیوکشین کاراته ماتسوئی استان کرمان کار خود را شروع کرد.
یاسر دهقانی، مسئول امور ورزش منطقه با تایید این خبر گفت: محمدرضا ضیغمی نژاد، همکار شاغل در واحد امور اداری منطقه حکم انتصاب به عنوان مسئول روابط عمومی رشته ورزشی کیوکشین کاراته ماتسوئی استان کرمان را از نماینده این رشته ورزشی در استان کرمان دریافت کرد.
وی بیش از 30 سال است در این رشته فعالیت می کند و علاوه بر تجربه مربیگری و داوری در این رشته دارای کمربند سیاه، دان 6 از فدراسیون کاراته است و پیش از شرایط همه گیری کرونا، مربی کاراته فرزندان کارکنان ساکن شهرک نفت رفسنجان بود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات