آغاز صادرات نفت ایران از پایانه جاسک
روزهای جدید نفت خام ایران در پایانه نو
مستقل و حمایت کننده در تامین برق
مدیریت شبکهای معادل 4 برابر محيط كره زمين
پیش به سوی کاهش مصرف سوخت و آلودگیهای محیطی
نیاز به تعامل مبتنی بر اعتماد داریم
رقابت پذیری با متنوعسازی مبادی صادراتی نفت
تشکیل گروه واکنش سریع برای مقابله با بحران های احتمالی
امیرالمومنین(ع) را با قرآن بشناسیم
از شناخت اشخاص تا معرفت فرهنگی
رویای من کسب مدال طلای المپیک است
طرح ملی خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک به بهره برداری رسید
مشعل طرح ملی و راهبردی انتقال نفت خام گوره به جاسک، با حمایت و راهبری وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران و با بهره مندی حداکثری از توان شرکت های ایرانی به ثمر نشست و صادرات نفت کشور از پایانه جاسک برای نخستین بار عملیاتی شد. فرایند رسمی بارگیری و صادرات نخستین محموله نفت خام از پایانه جاسک روز پنجشنبه، ۳۱ تیرماه با دستور رئیس جمهوری آغاز و هدف دیرینه متنوع سازی مبادی صادرات نفت کشور محقق شد. اجرای طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک با حدود ۲ میلیارد دلار اعتبار مصوب با هدف ایجاد ظرفیت انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام و ذخیره سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت، تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی آن و توسعه پایدار و اشتغالزایی در سواحل مکران اجرا می شود که تاکنون ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه نفت (در روز) ایجاد شده و این ظرفیت، بتدریج و در آینده ای نزدیک به روزانه یک میلیون بشکه می رسد.
دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری درمراسم بهره برداری از طرح ملی خط لوله انتقال نفت گوره - جاسک، با بیان اینکه امروز، روزی تاریخی برای ملت ایران است، گفت: بی تردید اهمیت این طرح، با گذشت زمان برای مردم روشن و مشخص می شود. او گفت: طرح ۲ میلیارد دلاری گوره – جاسک، اهمیت بالایی در صنعت نفت دارد. ما توانستیم از اتکا به تک اسکله ای که تنها پایانه نفتی خارک بود، خارج شویم. این طرح، اقدام بزرگ ملی برای صادرات نفت با هدف ایجاد پایانه جدید صادراتی است که اهمیت بالایی در این صنعت دارد. افتتاح امروز بسیار حائز اهمیت است و شاید بگوییم بزرگترین افتتاح دولت یازدهم و دوازدهم، در این روز اتفاق افتاد. رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه این افتتاح نسبت به آینده ایران بسیار با اهمیت است، تصریح کرد: دشمن در زمان جنگ اقتصادی در دو جبهه نفت و صادرات نفت و دیگری در بانک و نقل و انتقال پول در حال جنگ با ما بود؛ البته تحریم های زیادی برای ما ایجاد کرد؛ اما این دو نمونه (نفت و بانک) اهمیتی بسیار دارد. روحانی اعلام کرد: تصورشان این بود که وقتی بتوانند صنعت و صادرات نفت را مختل کنند و آن را به صفر برسانند، ایران دیگر استفاده از ارز برایش غیرممکن است؛ اما در مدت ۴ ماه نخست امسال بانک مرکزی بیش از ۵ میلیارد دلار ارز تامین کرده که این نشانه شکست دشمن است. وی به موضوع تحریم نیز اشاره کرد و گفت: دولت در زمینه تحریم نیز همه کارهای لازم را برای رفع آن انجام داده است. ما همه کارها را در این زمینه انجام دادیم و اگر قانون مجلس شورای اسلامی جلوی ما را نگرفته بود، تحریم برداشته شده بود. رئیس جمهوری ادامه داد: طرح ۲ میلیارد دلاری امروز اهمیت بسیاری برای صنعت نفت دارد؛ زیرا ما توانستیم از اتکا به تک اسکله ای که تنها پایانه نفتی ما خارک بود، خارج شویم. بمباران اسکله ای در خارک در سال ۶۴ صورت گرفت و صادرات نفت ما را قطع کرد؛ اما امروز ایران هر وقت لازم بداند، صادارت نفت را از دریای عمان انجام خواهد داد. یک نفتکش اگر بخواهد از پایانه نفتی خارک بارگیری کند، زمان طولانی تر خواهد بود. خلیج فارس مسائل و مشکلات خود را دارد؛ اما زمان و مسائل راهبردی برای ما اهمیت دارد. از این رو وقتی به مقام معظم رهبری اعلام کردم که چنین طرحی در حال اجرا داریم، ایشان گفتند این طرح، راهبردی ترین طرح ایران می شود.
وی با بیان اینکه طرح گوره – جاسک، افتخاری برای وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران است، افزود: امروز در تاریخ ثبت می شود که در تیرماه ۱۴۰۰ نفت ایران از دریای عمان صادر شد. رئیس جمهوری تصریح کرد : ما در اجرایی کردن این طرح در جنگ اقتصادی قرار گرفتیم، نوع و سایز لوله ای که ما در این طرح احتیاج داشتیم، خاص و ۴۲ اینچ بود که باید از خارج کشور خریداری می کردیم. تحریم هم موانعی ایجاد کرد؛ اما همین تحریم سبب شد این طرح ۱۰۰ درصد ملی و ایرانی باشد، به طوری که از ورق تا لوله گرفته تا شیرآلات و پمپ های آن و بقیه ملزومات آن ساخت داخل و ایرانی هستند. روحانی با اشاره به اینکه ده ها پیمانکار در این پروژه فعال بودند، اعلام کرد: این کار عظیم و بزرگ به دست فرزندان ایرانی انجام شده که افتخار دیگری برای ماست، ساحل مکران به عنوان ثروتی ملی و جاسک یک مرکز مهم دریایی برای ما به شمار می آید، امروز زمینه برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی در آن منطقه آماده است.
روحانی گفت: جنوب ایران، همیشه میزبان چنین بهره برداری هایی در بخش نفت و گاز بوده است، دیار خوزستان در جنگ هشت ساله ایستاد و دفاع کرد و مردمی دارد که همیشه در صحنه هستند؛ اما دولت یازدهم و دوازدهم برای مردم این منطقه کارهای بسیاری انجام داد؛ چه برای آب و فاضلاب و چه برای محصولات کشاورزی و کانال کشی و زه کشی زمین های آن منطقه. همه برای این سرزمین تلاش کرده اند؛ البته در این سال، خشکسالی مردم را آزار می دهد. همه تلاش خود را انجام می دهیم تا مشکلات این منطقه هرچه سریع تر برطرف شود.
بیژن زنگنه، وزیر نفت در مراسم بهره برداری رسمی از خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک با تشریح مراحل توسعه خط انتقال نفت خام گوره – جاسک اعلام کرد که در این طرح ملی، جلوه های کم نظیری از ساخت داخل و در هم شکستن تحریم ها به نمایش گذاشته شده است.
او گفت: امروز، روز تاریخی در صنعت نفت ایران است و برای نخستین بار در تاریخ بیش از ۱۱۰ ساله نفت ایران، عملیات صادرات نفت از سواحل مکران در دریای عمان آغاز می شود. وی با اشاره به اینکه ایجاد پایانه صادراتی نفت خام در منطقه مکران، از سال های اولیه دهه ۶۰ و اوج جنگ تحمیلی مطرح بود، افزود: ساخت خط لوله انتقال نفت به نام «محرم»، بر همین اساس آغاز که با پایان جنگ این خط رها شد و بخشی از این خط لوله انتقال به قطر ۵۶ اینچ به طول حدود ۲۲۰ کیلومتر در استان بوشهر به انتقال آب به مناطق ساحلی اختصاص یافت. وزیر نفت با یادآوری اینکه در جریان سفر سال ۱۳۹۲ جنابعالی (رئیس جمهوری) به استان هرمزگان، این فکر دوباره به طور جدی مطرح شد و بر این اساس، پس از بررسی کارشناسی موضوع، توجیه اقتصادی، فنی و محیط زیستی این طرح با اعتبار نزدیک به ۲ میلیارد دلار در شورای اقتصاد تصویب و ابلاغ شد، افزود: فرایند ساخت و تأمین تجهیزات از سال ۱۳۹۷ و عملیات لوله گذاری این طرح به صورت رسمی در تیرسال ۱۳۹۹ با دستور جنابعالی آغاز شد.
زنگنه با بیان اینکه خط لوله به عنوان بخشی از طرح گوره - جاسک با قطر ۴۲ اینچ (۱۰۶ سانتی متر) و طول یکهزار کیلومتر از منطقه گوره در استان بوشهر نفت خام سنگین و نیمه سنگین را به جاسک در استان هرمزگان منتقل می کند، افزود: در مسیر این خط لوله ۵ تلمبه خانه، ۱۰ پست برق، حدود ۳۰۰ کیلومتر خط انتقال نیرو و ۲ ایستگاه توپکرانی قرار دارد. وی ادامه داد: در پایان زنجیره نیز یک واحد اندازه گیری، یک ایستگاه توپکرانی و سپس تأسیسات بارگیری نفت خام که اساس آن شامل سه گوی شناور، سه دستگاه میترینگ، ۶ خط لوله زیردریایی ۳۶ اینچ (در مجموع به طول ۳۶ کیلومتر) قرار دارد، همچنین حوضچه آرامش و اسکله پشتیبانی و خدماتی در حال اجراست. وزیر نفت با بیان اینکه در پایانه جاسک ۲۰ مخزن با مجموع حجم ۱۰ میلیون بشکه ذخیره سازی نفت خام در حال اجراست، تصریح کرد: اکنون نفت خام پس از طی مسافت تقریبی یکهزار کیلومتر بدون هیچ گونه مشکل عملیاتی به بندر جاسک رسیده و در حال بارگیری در کشتی است. (زیرا مخازن آماده نبود و نفت به صورت مستقیم در کشتی بارگیری شده است) زنگنه با بیان اینکه بخش هایی که امروز به بهره برداری می رسد، شامل یکهزار کیلومتر خط لوله، ایستگاه تلمبه خانه شماره ۲، تأسیسات ارسال و دریافت توپک و تجهیزات و بارگیری در پایانه جاسک با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز است، افزود: مجموع پیشرفت کل طرح ۸۲ درصد است و تاکنون بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیارد دلار در این طرح هزینه شده و برق تلمبه خانه های موردنیاز در مسیر این خط لوله در ظرفیت کامل ۱۰۰ مگاوات است. وی با اشاره به اینکه شرکت های مهندسی و توسعه نفت (متن) و نفت و گاز پارس به ترتیب مسؤولیت بخش های خشکی و دریایی این طرح را به عهده داشتند، اظهار کرد: قراردادهای امضا شده با پیمانکاران در شرکت متن یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون دلار بوده که تاکنون ۹۷۰ میلیون دلار پرداخت شده و در شرکت نفت و گاز پارس قراردادهای امضا شده با پیمانکاران و تأمین کنندگان ۳۰۰ میلیون دلار بوده که تاکنون ۲۰۰ میلیون دلار آن پرداخت شده و پیشرفت فیزیکی از پیشرفت مالی بالاتر بوده است. وزیر نفت با بیان اینکه بهره برداری از خط و تلمبه خانه ها و تأسیسات مسیر به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت سپرده شده که دارای بالاترین تجربه حرفه ای در بخش بهره برداری از خطوط لوله نفت و فراورده است، گفت: عملیات بارگیری و صادرات نفت خام از جاسک هم اکنون از سوی نفت و گاز پارس انجام می شود؛ اما در ماه های آینده به طور کامل به شرکت پایانه های نفتی ایران واگذار می شود.
وزیر نفت با بیان اینکه این طرح در ابتدای سال ۱۴۰۱ به بهره برداری کامل می رسد، افزود: ظرفیت انتقال روزانه این خط لوله که هم اکنون ۳۰۰ هزار بشکه در روز است، آبان ماه به روزانه ۴۰۰ هزار بشکه، دی ماه به ۵۰۰ هزار بشکه و با آمدن تلمبه خانه و مخزن ذخیره سازی در جاسک به ۷۵۰ هزار بشکه و اسفندماه به ظرفیت یک میلیون بشکه در روز می رسد، بهره برداری تدریجی از طرح های بزرگ، موضوعی طبیعی است. زنگنه با تأکید بر اینکه در همه بخش های طرح خط لوله گوره - جاسک استانداردهای ملی و بین المللی از جمله استانداردهای IPS، API و ASME رعایت شده است، افزود: این طرح، جلوه ای کم نظیر از در هم شکستن تحریم ها و تکیه بر توان داخل بوده است. وی ادامه داد: زمان آغاز عملیات اجرای این طرح قرارداد خرید ۴۰۰ هزار تن لوله های مقاوم به هیدروکربور ترش (NACE) با شرکت های خارجی امضا شد؛ اما این شرکت ها بخش اندکی از لوله ها را تحویل دادند و از تحویل بقیه آن امتناع کردند، در تأمین پمپ ها هم با همین مشکل روبه رو شدیم. وی ادامه داد: برای تولید تختال (فولاد مبارکه) و رسیدن به ورق (فولاد اکسین خوزستان) و سپس تحویل آن به لوله سازها یک کار یکساله بین شرکت ملی نفت ایران و فولاد مبارکه و شرکت فولاد اکسین انجام و بخش اصلی ورق برای نخستین بار داخلی سازی شد. وزیر نفت تصریح کرد: در بخش پمپ نیز طبق طراحی اولیه به پمپ ۶ مگاواتی نیاز بود که با توجه به وجود نداشتن چنین ظرفیتی در کشور، ما آن را به ۵۰ پمپ ۲.۵ مگاواتی تبدیل کردیم که در داخل ساخته شد. اکنون چهار پمپی که در ایستگاه شماره ۲ کار می کند، پمپ هایی است که ۶ شرکت ایرانی ساخته اند.
زنگنه با ابراز امیدواری از اینکه این طرح به عنوان مهم ترین طرح پایه ای، زمینه ساز توسعه منطقه مکران و کلید توسعه اقتصادی این منطقه باشد، اعلام کرد: مجوز اجرای سه طرح پالایشگاهی با ظرفیت پالایش روزانه ۹۰۰ هزار بشکه نفت خام در این منطقه صادر شده و در حال انجام است که این طرح ها می تواند صنایع پایین دستی هم داشته باشد.
وی ادامه داد: پروژه ساخت ۱۰ میلیون بشکه مخازن ذخیره سازی نفت خام بر پایه روش قراردادی ساخت، بهره برداری و واگذاری (BOT) با سرمایه گذاری بیش از ۲۳۰ میلیون دلار از سوی بخش خصوصی در حال ساخت است. وزیر نفت افزود: ما به دنبال این هستیم که در این منطقه یک هنرستان صنعتی بسازیم که بتوانیم نیروهای ماهر موردنیاز طرح های کنونی و آینده منطقه را از مردم استان هرمزگان تأمین کنیم که این توسعه انسانی نیز اثری ماندگار در بلندمدت خواهد داشت.
زنگنه با بیان اینکه بیش از ۵ هزار هکتار زمین در جاسک تحصیل شده است که بتازگی قرار شد ۱۱۰۰ هکتار آن به سازمان بنادر و دریانوردی برای ایجاد یک اسکله تجاری عظیم اختصاص یابد، گفت: در واقع ما هم اکنون یک پایانه صادراتی داریم که برای نخستین بار نفت را از دریای عمان صادر می کند و این موضوع سبب افزایش ظرفیت صادرات ایران، تنوع و انعطاف در پایانه های صادراتی به منظور کاهش ریسک های عملیاتی و امنیتی می شود.
وی با اشاره به اینکه بهره برداری از این خط لوله سبب کوتاه تر شدن مسیر رفت و برگشت مشتریان نفت کشور حدود یکهزار مایل دریایی می شود، گفت: هزینه انتقال نفت به جاسک از ۶۰ سنت با نفتکش به حدود ۴۰ سنت با خط لوله کاهش می یابد. وی تصریح کرد: در این طرح بیش از ۲۵۰ شرکت بزرگ و کوچک داخلی، ظرفیت تولید خود را به این طرح اختصاص داده اند و نزدیک ۱۰ هزار نفر فعالیت کردند. وزیر نفت در پایان با تشکر از جمعی از مدیران نفت اظهار کرد: این خط لوله، ایرانی ترین و سریع ترین خط لوله ای بود که ساخته شده است و امروز مرحله نخست بهره برداری را داریم، همچنین این پروژه یکی از راهبردی ترین طرح های این دولت بود که شکر خدا به بهره برداری رسید. به ملت ایران و جنابعالی (رئیس جمهوری) تبریک می گویم و امیدوارم مأموریتمان را در یکی از راهبردی ترین طرح های دولت بخوبی انجام داده باشیم.
تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت متن در مراسم بهره برداری رسمی از خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک با ارائه گزارشی به حسن روحانی، رئیس جمهوری گفت: امروز با افتخار به نمایندگی از همه همکاران در شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) اعلام می کنم، همان گونه که وعده داده بودیم، راهبردی ترین، ایرانی ترین و سریع ترین مگاپروژه تاریخ صنعت نفت کشور در دوران حدود دو ساله رویارویی با بی رحمانه ترین جنگ اقتصادی اجرا و آماده بهره برداری شد و نفت کشور به سواحل دریای عمان رسید. او با تأکید بر نقش ۹۵ درصدی سهم شرکت های داخلی در تکمیل طرح گوره- جاسک گفت: راهبردی ترین، ایرانی ترین و سریع ترین مگاپروژه صنعت نفت در در دوران حدود دو ساله رویارویی با بی رحمانه ترین جنگ اقتصادی اجرا شده است. دهقانی افزود: این طرح در بخش خشکی که به عهده این شرکت بوده، شامل یکهزار کیلومتر خط لوله ۴۲ اینچ، پنج ایستگاه پمپاژ، دو ایستگاه عملیاتی بین راهی، یک ایستگاه پایانه انتهایی، ۲۰ مخزن ذخیره سازی، ۱۱ پست برق و ۳۰۰ کیلومتر خط انتقال برق است. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران تصریح کرد: هدف از اجرای کل این طرح، انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام از منطقه گوره در استان بوشهر به جاسک در استان هرمزگان بوده که امروز با ۸۵ درصد پیشرفت در بخش خشکی طرح و تکمیل یکهزار کیلومتر خط لوله، ایستگاه شماره ۲ در شهر اهرم، دو ایستگاه عملیاتی بین راهی و یک ایستگاه پایانی همچنین پست های برق انتقال برق مرتبط با این ایستگاه ها به طور کامل آماده بهره برداری است و این بخش در مرحله نخست با هدف انتقال روزانه حدود ۳۰۰ هزار بشکه طراحی شده است. دهقانی با اشاره به نقش ۹۵ درصدی سهم داخل در این طرح تأکید کرد: امروز در حالی شاهد آغاز بهره برداری از آن هستیم که تا اوایل سال ۹۸ به دلیل نبود امکان تأمین ورق و لوله ناشی از تحریم های اقتصادی و به دلیل امتناع طرف های خارجی از تعهدهای خود، ساخت لوله آغاز نشده بود و با همکاری همکاران فنی و مهندسی این شرکت با شرکت های داخلی و پس از ۶ ماه تلاش، در خرداد ۹۸ امکان تولید لوله ترش ۱۰۰ درصد ایرانی فراهم و مقدمه ای برای خلق اعتماد به نفس و اطمینان به امکان تأمین دیگر اقلام از سازندگان داخلی ممکن شد. وی یادآور شد: با ۹۵ درصد سهم داخل در اجرا و تکمیل این طرح، می توان آن را پیشران تحرک دیگر صنایع وابسته و مصداق بارز خنثی سازی تحریم ها دانست.
محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در مراسم بهره برداری رسمی از خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک با اشاره به اینکه پایانه صادراتی نفت خام جاسک، آخرین حلقه از راهبردی ترین طرح ملی وزارت نفت در دولت دوازدهم به شمار می آید، تصریح کرد: عملیات اجرایی این طرح از سوی شرکت نفت و گاز پارس به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، در برهه ای خاص از تاریخ صنعت نفت کشور اجرا شده است. او با تأکید بر نقش کلیدی پایانه جاسک در آینده تجارت انرژی کشور گفت: نخستین عملیات بارگیری نفت از دریای عمان در تاریخ صنعت نفت ایران امروز انجام می شود. مشکین فام با یادآوری اینکه اجرای این پروژه در روزهای پایانی سال ۹۸ در شرایط محدودیت ها و فشارهای جهانی برای به صفر رساندن درآمدهای نفتی ایران آغاز شد، افزود: این طرح با سرمایه ای بیش از ۳۰۰ میلیون دلار در قالب قراردادهای ای پی سی و با ایجاد فضایی برای محک زدن توانمندی ها و ظرفیت های داخلی صنعتگران ایرانی در فرایندی رقابتی به دو شرکت ایرانی واگذار شد و امروز مرحله نخست آن به بهره برداری رسمی می رسد. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه طرح پایانه نفتی جاسک، با هدف صادرات میانگین روزانه یک میلیون بشکه نفت خام سبک و سنگین با خطوط لوله زیردریایی و سه سامانه گوی شناور (SPM) در فاصله حدود ۶ کیلومتری از سواحل دریای عمان تعریف شده است، اظهار کرد: در مرحله نخست این طرح، یک مجموعه سامانه اندازه گیری و خطوط انتقال خشکی و دریا، یک سامانه گوی شناور و متعلقات زیردریایی و تأسیسات روسطحی راه اندازی شده است. مشکین فام با تأکید بر اینکه امروز نخستین عملیات بارگیری نفت از دریای عمان در تاریخ صنعت نفت ایران انجام می شود که به آن افتخار می کنیم، تصریح کرد: در مرحله نهایی، تکمیل هر سه ردیف انتقال، اندازه گیری و بارگیری نفت خام و ساختمان ها، بناهای جدید صنعتی و اسکله پشتیبانی برای پایان امسال، هدف گذاری شده است که افزون بر متنوع سازی جغرافیای انتقال انرژی و افزایش ظرفیت ذخیره سازی، با جذب سرمایه و ایجاد اشتغال زمینه ساز ساخت پالایشگاه مکران و صنایع پایین دست خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه در یک سال گذشته دو شرکت داخلی «مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران» و «گاما» به عنوان پیمانکاران اصلی با همراهی ده ها شرکت کوچک و بزرگ به عنوان مشاور، سازنده تأسیسات، پیمانکاران اجرایی در این پروژه فعالیت کردند، افزود: در زمان اجرای این طرح با اولویت به کارگیری نیروهای بومی منطقه به طور مستقیم برای حدود ۱۲۰۰ نفر و در زمان بهره برداری برای حدود ۳۰۰ نفر اشتغال پایدار ایجاد شده است.مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با تأکید بر نقش کلیدی پایانه جاسک در آینده تجارت انرژی کشور تصریح کرد: این پایانه می تواند با متنوع سازی مبادی صادراتی کشور، مسیری جدید، ایمن و با مزیت های اقتصادی بالا از منظر کاهش مسافت، زمان تقاضا تا عرضه، هزینه های بیمه و حمل ونقل برای مشتریان نفتی ایران در خارج از گلوگاه خلیج فارس فراهم کند.مشکین فام گفت: هم اکنون یک فروند کشتی نفتکش اقیانوس پیما با ظرفیت ۱۰۰ هزار تن (۷۰۰ بشکه) که به گوی شناور متصل شده و در حال بارگیری نفت خام سنگین است، تاکنون ۵۰ هزار تن نفت خام (۳۰۰ هزار بشکه) دریافت و به مقصد صادراتی حرکت می کند.
نگاهی به سابقه طرح گوره جاسک از ابتدا تا امروز
مشعل موضوع انتقال نفت خام از خلیج فارس از دهه 60 به این سو، یکی از دل نگرانی های مسؤولان کشور بوده است که بویژه در بحبوحه جنگ ایران و عراق با خط و نشان های مختلف و پس از آن در فواصل مختلف با اعمال تحریم های خارجی پررنگ شده است؛ دغدغه ای که اگر چه جدی تلقی می شد، اما در مسیر رفع آن گامی جدی برداشته نشد و طرح موضوعات جایگزین برای آن در حد حرف باقی ماند. با این حال از همان ایام، نام جاسک و مکران به منظور پایانه صادراتی جایگزین خلیج فارس شنیده شد و تنها مقطع از نظر تاریخی که موضوع احداث پایانه نفتی جاسک به شکل جدی مورد توجه قرار گرفت، در دولت دهم بود که شاهد آغاز مطالعات مقدماتی آن بودیم و با وجود پایان این فعالیت در سال 1390 هر گونه فعالیت در این زمینه متوقف شد تا آنکه حسن روحانی، رئیس جمهوری در تاریخ ۷ اسفند ۱۳۹۲ در سفر به هرمزگان به برنامه احداث بندرگاه جاسک برای صادرات نفت اشاره کرد و حدود یک ماه بعد، اکبر ترکان از دستور روحانی برای ساخت این بندرگاه خبر داد و اظهار امیدواری کرد که بیژن زنگنه، وزیر نفت، همانگونه که در دوره اول وزارت خود در نفت، پارس جنوبی را ساخت، در دوره دوم وزارت خود نیز بندر جاسک را به عنوان دومین پایانه صادرات نفت ایران بسازد. اینگونه بود که از سال 1393 طرح ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک با بررسی اراضی برای جانمایی دقیق پروژه احداث پایانه نفتی جاسک در استان هرمزگان آغاز شد و اقدام های عملی در بخش های مختلف کلید خورد و حالا با تحقق فرایند رسمی بارگیری و صادرات نخستین محموله نفت خام از پایانه جاسک می توان اعلام کرد که دغدغه های دهه 60 رنگ باخته و ایران با رونمایی از مقصد تازه ای برای صادرات نفت خام و فراورده های نفتی در مسیر مهمی از نظر اقتصادی،سیاسی و .. گام برداشته است.
اجرای طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک با حدود ۲ میلیارد دلار اعتبار مصوب با هدف ایجاد ظرفیت انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام و ذخیره سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت، تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی آن و توسعه پایدار و اشتغالزایی در سواحل مکران اجرا می شود که تاکنون ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه نفت (در روز) ایجاد شده و این ظرفیت بتدریج و در آینده ای نزدیک تا یک میلیون بشکه افزایش می یابد. مبدأ خط انتقال منطقه گوره شهرستان گناوه استان بوشهر است که پس از عبور از استان های بوشهر، فارس و هرمزگان از ۶۰ کیلومتری غرب شهر جاسک (منطقه کوه مبارک) به ترمینال و تأسیسات دریایی تازه ساخت متصل می شود.
سهم بیش از ۹۰ درصدی ساخت داخل و استفاده حداکثری از توان پیمانکاران و سازندگان ایرانی، از مهمترین ویژگی های این طرح ملی به شمار می رود، به طوریکه در مسیر اجرای آن، ۲۵۰ پیمانکار و تولیدکننده داخلی مشارکت داشته اند و با اتکا به توانمندی های داخلی، برخی تجهیزات و کالاهای مورد نیاز این طرح برای نخستین بار در کشور به تولید رسیده که از آن جمله می توان به ساخت تختال، ورق و لوله متناسب با سیال ترش، مواد اولیه پوشش لوله FBE، پمپ های غول پیکر ۲.۷ مگاواتی BB۳، شیرهای موتوری ۴۲ اینچ کلاس ۹۰۰ و سیستم کنترل تمام ایرانی اشاره کرد. طبیعی است اتکای حداکثری به ظرفیت های داخلی، صرفه جویی های کلان ارزی نیز برای کشور به دنبال داشته است. ویژگی قابل توجه دیگر این طرح ملی، احداث و راه اندازی حدود یکهزار کیلومتر خط لوله انتقال نفت خام طی کمتر از ۲ سال با اتکای کامل به توانمندی های داخلی است که این عملیات با رکوردهایی نظیر ۲۵۰ کیلومتر لوله گذاری طی یک ماه یا ۴۵۰ کیلومتر تست هیدرواستاتیک در مدت یک ماه همراه بوده است. افزون بر آن، بخش فراساحلی این طرح نیز با همت شبانه روزی و تنها طی چندماه عملیاتی شده است. این طرح که در آینده با تکمیل و توسعه و همگامی با احداث پالایشگاه ها و پتروشیمی ها می تواند سبب آبادانی، تولید و رونق فعالیت های اقتصادی در منطقه مکران شود، تا رسیدن به مرحله کنونی برای بالغ بر پنج هزار نفر به صورت مستقیم و ۱۵ هزار نفر به صورت غیرمستقیم اشتغالزایی کرده که در تمام مراحل کار، سهم نیروهای بومی قابل توجه بوده است. نکته مهمی که نباید از آن غافل بود آنکه طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک که از سال های گذشته تا کنون، همواره از طرح های اولویت دار و استراتژیک نظام جمهوری اسلامی ایران بوده، طی سال های اخیر در دستور کار جدی وزارت نفت قرار گرفته و با وجود مشکلات و فشارهای ناشی از تحریم و با وجود شیوع ویروس کرونا که گاه بسیاری از کسب وکارها را در سطح کشور متوقف کرده یا به تعطیلی کشانده، با حمایت دولت و راهبری وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران (به کارفرمایی شرکت مهندسی و توسعه نفت و شرکت نفت و گاز پارس) و با همت جهادی و شبانه روزی صنعتگران داخلی و کارکنان توانمند صنعت نفت به مرحله اجرا درآمده و اکنون در آخرین روزهای کاری دولت دوازدهم به ثمر نشسته است. این طرح و تداوم پیگیری ها برای توسعه صنایع در منطقه مکران، بی شک می تواند آغازی بر پایان محرومیت ها در این منطقه باشد.
صنعت پتروشیمی در کاهش قطع برق کشور پیشرو است
مشعــل صنــعت پتروشــیمی در چند ســال اخــیر به عنوان صنعتـی پیشرو در صنعت نفت کشورمان عمل کرده و در دوره تحریم های مستقیم و همه جانبه سال 97 تاکنون توانسته در حوزه هــای مختلف به خـصوص در تامین ارز مورد نیاز دولت بیشترین کمک را داشته باشد. این صنعت اما در حوزه هــای دیگر هم همراهی و مساعدت داشته و نمود این تلاش برای خدمت رسانی را می توان در دوره یک سال و اندی کرونایی اخیر دید. صنعت پتروشیمی در این دوره در کنار مردم و دستگاه های اجرایی بود و نیاز به تامین مواد ضدعفونی ، آب ژاول ، الکل و مواد اولیه برای تولید ماسک ، گان و دستکش و انواع لوازم یکبار مصرف را پاسخگو بود. در تابستان امسال هم که کشور با مشکل کمبود منابع آبی و قطعی برق مواجه شده است، صنعت پتروشیمی باز هم در کنار دولت و مردم قرار گرفته است؛ در حالی که با تصمیم دولت و برای جلوگیری از قطع برق مصارف خانگی ، قرار بر این شد که برق واحدهای صنعتی با برنامه مشخص محدود شود، چند مجموعه از داخل صنعت پتروشیمی و به خصوص هلدینگ خلیج فارس برای کمک به تامین برق اعلام آمادگی کردند. این در حالی بود که صنعت پتروشیمی به جز چند مجموعه محدود ، نیازهای داخلی خود از جمله برق را از واحدهای یوتیلیتی داخلی این صنعت خریداری و تامین می کند و به شبکه سراسری وصل نیستند. به عبارتی صنعت پتروشیمی نه تنها باری را بر دوش تامین برق شبکه سراسری ندارد ، بلکه در شرایط بحرانی مثل همین روزهای گرم تابستانی و کم آبی بخشی از شبکه تولید برق خود را به شبکه سراسری متصل کرده است تا در کاهش قطع برق شهروندان همان استان کمک کنند. کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در هفته سوم تیرماه پس از بررسی شرایط شبکه برق و اعتراض ها به قطع گسترده برق تصمیم ها و پیشنهادهایی را برای کم شدن میزان قطعی برق مطرح کرد. وارد کردن ظرفیت تولید برق سازمان هایی مثل وزارت نفت و پتروشیمی های دارای نیروگاه به چرخه وزارت نیرو، استفاده کمتر از برق دولتی توسط دستگاه های دولتی و از مدار خارج کردن فعالیت ماینرهای دارای مجوز تا پایان شهریور، از جمله این تصمیم ها بودند.
در همین شرایط بود که مهرداد ستوده - معاون امور عمرانی استاندار بوشهر هم در واکنش به قطعی های پی درپی برق در استان اظهار کرد: تمام تلاش خود را برای استفاده از ظرفیت های استانی و ملی به کار خواهیم گرفت که خاموشی را به حداقل برسانیم. اگر ببینیم خاموشی های ما تغییری نکرد، به طور حتم اقدام به قطع برق پتروشیمی ها (اتصال برق پتروشیمی های عسلویه به شبکه برق) خواهیم کرد؛ با وجود این شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرد که صنعت پتروشیمی از شبکه برق، برقی دریافت نمی کند و متکی به نیروگاه های داخلی صنعت پتروشیمی است و تاکنون هم تأثیری در واحدهای این صنعت نداشته است.
فریبرز کریمایی، قائم مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی ها هم اعلام کرد که شرکت های پتروشیمی عموماً از شبکه برق سراسری استفاده نمی کنند، از این رو فعالیت این شرکت ها خیلی تحت تاثیر قطعی های مکرر و اخیر برق شبکه سراسری قرار نمی گیرند.
کریمایی افزود: پتروشیمی هایی که عمدتاً در دو قطب عسلویه و ماهشهر مستقر هستند، برق مورد نیاز خود را از شرکت های سرویس دهنده (یوتیلیتی) متمرکز تأمین می کنند. شرکت فجر انرژی خلیج فارس وظیفه تأمین برق و سایر سرویس های جانبی شرکت های پتروشیمی مستقر در هاب ماهشهر را بر عهده دارد و شرکت های مبین انرژی خلیج فارس و دماوند نیز تامین کننده برق شرکت های پتروشیمی در هاب عسلویه هستند.
قائم مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی اظهار کرد: شرکت هایی که در خارج از این دو هاب قرار دارند و در داخل خاک کشور مستقر هستند، نیز عمدتا واحد یوتیلیتی اختصاصی دارند که برق مورد نیاز مجتمع را تأمین می کنند.
وی ادامه داد: قطع برق به جز در دو یا سه شرکت پتروشیمی که در مسیر خط اتیلن غرب قرار دارند و از شبکه برق سراسری تغذیه می شوند، تاثیر چندانی بر بخش عمده ای از شرکت های پتروشیمی نداشته است.
ورود زیرمجموعه های هلدینگ خلیج فارس برای اتصال به شبکه برق سراسری
گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس همسو با ایفای مسئولیت اجتماعی خود نسبت به مناطق میزبان صنعت، در روزهای اخیر که قطع و کمبود برق به مشکل اصلی مردم تبدیل شده، تلاش کرده است بخشی از کمبود برق سه منطقه ماهشهر، عسلویه و ایلام را جبران کند.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس به عنوان یکی از زیرمجموعه های هلدینگ در منطقه ماهشهر که از سال ۱۳۹۸ بخشی از برق تولیدی خود را به شبکه مصرفی استان خوزستان اختصاص داده، در روزهای پر تنش قطع برق، با تداوم این روند تأمین لحظه ای بیش از۵۰۰ مگاوات برق شبکه مصرفی برق این استان در فصل گرم سال را به عهده داشته است.
شرکت مبین انرژی خلیج فارس نیز در عسلویه به صورت میانگین به صورت لحظه ای ۶۵ مگاوات برق مورد نیاز شهرستان عسلویه را تأمین می کند که با توجه به افزایش مصرف برق در برخی ساعات و روزها این میزان تأمین برق، افزایش می یابد. افزون بر این و در استان ایلام، شرکت پتروشیمی ایلام به صورت لحظه ای ۲۰ مگاوات برق مورد نیاز استان ایلام را تأمین کرده است. این همراهی با شبکه برق از سوی پتروشیمی ها سبب کاهش قطع برق در این مناطق بوده و برنامه ریزی ها برای افزایش تأمین برق مورد نیاز این مناطق از سوی شرکت های گروه ادامه دارد.
علاوه بر شرکت های پتروشیمی زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس، شرکت دماوند انرژی عسلویه هم به شبکه سراسری متصل برق مازاد تولید خود را به منظور پایداری شبکه برق کشور، به این شبکه تزریق کرد.
این شرکت تأمین کننده برق و بخار ۲۴ شرکت پتروشیمی مستقر در فاز ۲ پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس است که با طراحی و اجرای پروژه های پست ۴۰۰/۲۳۰ کیلوولت، خط و کلیدخانه ۴۰۰ کیلوولت در مجموع به ارزش ۴۰ میلیون یورو امکان اتصال به شبکه سراسری و ارسال برق مازاد تولید خود را برای جبران بخش قابل توجهی از کمبود برق در شرایط کنونی فراهم کرده است.
همه تجهیزات بیرونی و بخش اعظم تابلوهای انتقال از سوی شرکت های معتبر داخلی کشور طراحی و ساخته شده و نقش عظیمی در پایداری شبکه برق کشور خواهد داشت.
عملیات اجرایی اتصال به شبکه سراسری از ۲۰ تیرماه امسال به مدت سه روز با هماهنگی و تمهیدات فنی لازم بین شرکت دماوند انرژی عسلویه و سازمان برق منطقه ای اجرا و اتصال بین نیروگاه برق دماوند به شبکه سراسری برق کشور از طریق پست ۴۰۰ کیلو ولت خط ۴۰۰ کیلو ولت و کلیدخانه ۴۰۰ کیلو ولت با احداث مجموعه ۴۸ دکل مرتفع تلسکوپی و مشبک به طول ۱۹ کیلومتر و با عبور از مناطق سخت گذر کوهستانی برقرار است.
اکنون ۵۰ مگاوات برق به شبکه سراسری در حال تزریق بوده که بنا به ضرورت و نیاز تا ۱۰۰ مگاوات قابل افزایش خواهد بود، با این اقدام مهم همه شرکت های مستقر در فاز ۲ اطمینان بیشتری نسبت به تأمین برق مورد نیاز خود خواهند داشت.
انتقال گاز، شرکتی سرآمد در تراز جهانی است
مشعل شرکت انتقال گاز ایران از لحاظ میزان خطوط لوله، تاسیسات و تجهیزات تحت بهره برداری و بستر مستقل مخابراتی، رتبه نخست را در آسیا و خاورمیانه دارد و پس از کشورهای آمریکا، روسیه و کانادا رتبه چهارم را در جهان به خود اختصاص داده است. این شرکت با ماموریت انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی، چشم انداز افق 1404 خود را شرکتی سرآمد در تراز جهانی پیش بینی کرده است. در همین حال، طی سال های گذشته شاهد ثبت رکوردهای بی نظیر در این شرکت بوده ایم که نشان از مسیری رو به رشد برای دستیابی به چشم انداز تعریف شده در افق 1404 دارد. سوم اسفندماه سال 99 بود که با ثبت رکوردی جدید، حجم گاز شیرین تحويلي به خطوط لوله به 851.4 ميليون متر مكعب گاز رسيد؛ رکوردی که در نوع خود بي نظير بوده و در مقایسه با رکورد ثبت شده در سال قبل (791.6 میلیون متر مکعب) معادل 7 درصد رشد داشت.
در مجموع سال گذشته، 261 میلیارد مترمکعب گاز منتقل شد که این میزان نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن (98) با 248 میلیارد مترمکعب، 5 درصد رشد داشته است. براساس پیش بینی ها و برنامه ریزی انجام شده، امسال شاهد ثبت انتقال 267 میلیارد مترمکعب خواهیم بود. در حوزه های دیگر نیز طی سال 99 شاهد ثبت رکوردهایی جدید در شرکت انتقال گاز ایران بودیم. مهدی جمشیدی دانا، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در این زمینه می گوید: سال گذشته در مجموع 8 هزار و 372 کیلومتر پیگرانی هوشمند در خطوط سوم، چهارم و هفتم سراسري انجام شده است؛ در این عملیات معادل 1 هزار و 596 کیلومتر خط لوله تحت بازرسی قرار گرفته است. همچنین 3 هزار و 790 کیلومتر پیگرانی تمیزکننده و 40 هزار و 915 کیلومتر نیز عملیات نشت یابی خطوط لوله انجام شده است.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به دیگر فعالیت های شاخص شرکت انتقال گاز ایران می افزاید: اخذ مجوزهای لازم برای برون سپاری 7 تاسیسات تقویت فشار و مراکز بهره برداری، استقرار نظام مدیریت بهره وری همسو با اقدام های یکپارچه شرکت ملی گاز ایران، بومی سازی و به کارگیری بیش از 20 مورد تجهیزات و قطعات اصلی از سوی شرکت های توانمند داخلی و شرکت های دانش بنیان، استقرار سیستم یکپارچه مدیریت انرژی در سطح ستاد و مناطق عملیاتی با الزامات و ویرایش جدید، انجام همه تعميرات اساسي در ایستگاه های تقویت فشار با توانمندی کارکنان شرکت و شرکت های داخلی، تکمیل استقرار سیستم یکپارچه مدیریت نگهداری و تعمیرات و نرم افزار IPCMMS در 10 منطقه عملیاتی از جمله اقدام هایی به شمار می آید که در سال 99 اجرایی شده است.
مهدی جمشیدی دانا با اشاره به نقشه راه حوزه برون سپاری شرکت اظهار می کند: سال 1400 نیز مطابق سال 99، جلسات مستمر و منظم کمیته اصلی برگزار می شود و با توجه به مجوزهای اخذ شده و برنامه ریزی های به عمل آمده، برون سپاری 5 تاسیسات تقویت فشار گستره BOT به همراه دو تاسیسات تقویت فشار دیگر در حال انجام است. همزمان با این اقدام ها، نقشه راه ده ساله برون سپاری مطابق فرایند پیش بینی شده در حال بازنگری و به روزرسانی است. همچنین طرح فراخوان شناسایی و توانمندسازی پیمانکاران و شرکت های داخلی فعال در حوزه فعالیت های شرکت انتقال گاز جهت برون سپاری، در سال 1400 با جدیت بیشتر در حال پیگیری بوده و اقدام های زیر ساختی لازم برای توسعه رویکرد برون سپاری در سطح شرکت توسط متولیان مختلف هم پیش بینی شده است تا بتوانیم به تمام اهداف تعریف شده در سال 1400 در حوزه برون سپاری دست یابیم.
به گفته مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، توسعه نظام مدیریت نگهداری و تعمیرات و حرکت به سوی مدیریت دارایی فیزیکی، جلوگیری از اتلاف گاز و کاهش هدر رفت آن، استقرار نظام حسابداری بهای تمام شده، برون سپاری تاسیسات انتقال گاز مطابق با نقشه راه برون سپاری، توسعه استقرار نظام مدیریت فرایندهای کسب و کار و مکانیزاسیون فرایندها، توسعه و نگهداشت نظام مدیریت انرژی، طراحی و استقرار نظام مدیریت دانش، طراحی و استقرار داشبورد اطلاعات مدیریت شرکت انتقال گاز ایران و توسعه توانمندی، شایستگی و انگیزه منابع انسانی از جمله اولویت های کاری سال 1400 به شمار می آید.
جمشیدی دانا با اشاره به برنامه های شرکت انتقال گاز ایران برای افزایش تولید پارس جنوبی می گوید: متناسب با افزایش تولید 14 میلیون مترمکعب در سایت های 1 و 2 پارس جنوبی در زمستان 1400، تعمیرات خطوط لوله و تاسیسات تقویت فشار گاز در نیمه ابتدایی امسال با اولویت تعمیرات توربوکمپرسور و نقاط حساس خطوط انتقال برنامه ریزی و... در حال انجام است. وی ادامه می دهد: به منظور بهبود ظرفیت انتقال گاز مطابق با برنامه ملزومات سال 1400، نسبت به شناسایی ظرفیت شرکت های متخصص داخلی در جهت افزایش ظرفیت تعمیرات توربو کمپرسورها برنامه ریزی شده است. همچنین برنامه 5 ساله تعمیرات تجهیزات بارز استخراج شده است و در جهت حداکثر کارایی شبکه انتقال گاز، میزان ساعات کارکرد و ظرفیت انتقال گاز تاسیسات تقویت فشار با توجه به زمان باقی مانده تا تعمیرات اساسی مشخص شده است.
در ادامه، محمدرضا فخرایی، مدیر توسعه منابع انسانی و مشاور مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران می گوید: تعیین مدل مطلوب و جامع منابع انسانی شرکت انتقال گاز ایران، عارضه یابی از طریق مصاحبه با مدیران ارشد ستادی و مناطق عملیاتی شرکت انتقال گاز ایران برای تعیین وضع موجود، تعیین فاصله وضع موجود با وضع مطلوب و اولویت بندی اقدام ها و فعالیت های مورد نیاز برای کاهش این فاصله و تهیه برنامه عملیاتی و اجرای آن بر اساس اولویت بندی برنامه استراتژیک حوزه منابع انسانی شرکت، از مهم ترین اقدام های متعددی به شمار می آید که تاکنون صورت گرفته است. مدیر توسعه منابع انسانی شرکت انتقال گاز ایران، ارایه دو نوع آموزش در حوزه های شایستگی عمومی و تخصصی را از برنامه های برای توانمندسازی کارکنان عنوان می کند و ادامه می دهد: تعدادی از این دوره ها به صورت مجازی برگزار شده است؛ همچنین دوره های حضوری مربوطه نیز بعد از رفع محدودیت های کرونا برگزار خواهند شد. فخرایی، مهم ترین چالش حوزه منابع انسانی را تجدید ساختار عنوان می کند و می گوید: توسعه مدیریت و رهبری، نیاز به جانشین پروری و مدیریت استعداد، ایجاد و استقرار سیستم یکپارچه منابع انسانی و ضرورت طراحی سیستم جامع مدیریت عملکرد از دیگر چالش های حوزه منابع انسانی محسوب می شود.وی یادآور می شود: تعیین سمت های کلیدی شرکت انتقال گاز ایران، تعیین شایستگی های اصلی سمت های کلیدی، ارزیابی شایستگی های واجدین شرایط در کانون ارزیابی و تهیه پروفایل شایستگی افراد، تهیه برنامه های توسعه فردی و طراحی نرم افزار مناسب جهت پیاده سازی نظام جانشین پروری در شرکت انتقال گاز ایران از جمله اقدام های انجام شده در حوزه نهادینه سازی نظام جانشــین پروری، توسعه مدیریت و حرفه ای گرایی مبتنی بر شایســتگی در سطح شرکت است. مدیر توسعه منابع انسانی شرکت انتقال گاز ایران در خصوص طرح طبقه بندی مشاغل و بیمه تکمیلی و اقدامات انجام شده در این حوزه اظهار می کند: طرح طبقه بندی مشاغل، با گروه هدف شاغلین پیمان های مستمر جاری غیر پروژه ای که اطلاعاتشان در سامانه ساپنا درج شده، بر اساس ابلاغیه مقام عالی وزارت برای 4 هزار و 625 نفر از همکاران ستاد و مناطق ده گانه شرکت انتقال در پایان سال گذشته اجرا شد. همچنین بیمه تکمیلی برای گروه های هدف بر اساس مقررات ابلاغی وزارت نفت برای 4هزار و 126 نفر از بیمه شدگان اصلی و درمجموع جهت بیش از 12 هزار نفر از بیمه شدگان اصلی و افراد تحت تکفل در ستاد و مناطق شرکت انجام شده است. وی در پایان تاکید می کند: کارکنان می توانند مشکلات و خواسته های خود را ضمن ملاقات حضوری و ارتباط از طریق فضای مجازی، به صورت تلفنی نیز مطرح کنند.
در ادامه، اسداله قنواتی، مدير مهندسي و طرح هاي شركت انتقال گاز ايران درباره پروژه های حوزه ایستگاه های تقویت فشار گاز این مدیریت می گوید: با توجه به ماموریت اصلی شرکت انتقال گاز ایران (انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی) یکی از اهداف استراتژیک کلان مرتبط در این خصوص ارتقاي مديريت نگهداري و تعميرات در بخش های مختلف تعمیرات اعم از اساسی و اضطراری و استمرار کارکرد توربوكمپرسورها با طول عمر بالا از طریق اقدامات پیشگیرانه، واکنشی، پیشگویانه و بر اساس شرایط کارکرد تجهيز و تجربیات حاصل از بهره برداری است. وی می افزاید: براین اساس، شناسایی مشکلات (خصوصا مشکلات تکرار پذیر و مشکلاتی که منجر به توقفات طولانی مدت و تحمیل هزینه ها به سازمان می شود) صورت گرفته و اقدام های اصلاحی، ارتقایی(LTE Life Time Extension) و همچنین شناسایی و بررسی پیمانکاران صاحب صلاحیت و توانمند داخلی در زمینه تعمیرات اساسی برنامه ریزی می شود.
برخی امور مرتبط در این خصوص عبارتند از:
الف) کاهش ریسک و اقدام اصلاحی در خصوص رفع اشکالات طراحی توربین های زاریا در ارتباط با پره 3 و 4 مربوط به LPC که این موضوع با جدیت در حال پیگیری و انجام است. این پروژه از تحمیل هزینه های تعمیرات به ناوگان شرکت انتقال گاز جلوگیری و در بالا بردن ضریب قابلیت اطمینان، اعتماد و در دسترس پذیری موثر است.
ب) بازسازی GG-Rotor مربوط به توربین های SGT-600 که به دلیل Bending زیاد توسط OEM و سایر تعمیرکاران مجاز Scrap اعلام شده است که این موضوع منجر به بازگشت مجدد آنها به ناوگان جهت استفاده های آتی می شود.
ج) یافتن پیمانکاران توانمند در جهت تامین اقلام مورد نیاز برای توربین های Motorsich و انجام تعمیرات اساسی این توربین ها در داخل کشور.
د) سیاست گذاری در خصوص ادامه و نحوه کارکرد توربین های SGT-400 و NP(MS5002) و Nevesky با توجه به شرایط و ساعت کارکرد ماشین.
و) سیاست گذاری نحوه کارکرد توربین های SGT-600 و Zorya DU80.
ه) شناسایی مشکلات پر تکرار در توربین ها و تلاش در جهت رفع آنها با اقدام های اصلاحی به منظور جلوگیری از توقفات و افزایش شاخص های عملکردی.
مدير مهندسي و طرح هاي شركت انتقال گاز ايران در ادامه با اشاره به همکاری با مراکز دانشگاهی و شرکت های دانش بنیان می گوید: این مدیریت در شوراي راهبري پژوهش و کمیته خودکفایی ستاد انتقال گاز به عنوان عضو اصلی و شورای راهبردی در این خصوص با شرکت های دانش بنیان و پارک های علم و فناوری در خصوص رفع نیازهای داخلی، ساخت قطعات پرمصرف و استراتژیک مورد نیاز صنعت انتقال گاز کشور همکاری تنگاتنگی داشته که منتج به دستاوردهای فراوانی شده است تا از آن طریق بتوانند در خصوص رفع نیازها و موانع مشکلات پیش روی شرکت در این بخش فائق آیند. به عنوان نمونه پروژه های بومی سازی سیستم شیر تغذیه سوخت توربین های گازی (FCV)، بررسی ضعف طراحی در پره های داغ و محفظه های احتراق توربین های زاریا DU80، تعیین و تدوین روش های جلوگیری از سوختن آن ها و مباحث مرتبط با تولید روغن های داخلی (نظیر ultra coolant و ANG) و عقد قرارداد پایش وضعیت عملکرد حین بهره برداری توربین های گازی SGT600/IGT25 را می توان نام برد.
مدير مهندسي و طرح هاي شركت انتقال گاز ايران درباره توربین ملی و همکاری این مدیریت در تحقق این پروژه راهبردی می گوید: همکاری مستمر در این خصوص با توجه به تجربیات حاصله ناشی از بهره برداری و شناسایی مشکلات و عوامل ضعف در توربین های زیمنس صورت گرفته است و کارشناسان و نمایندگانی از مدیریت مهندسی در جلسات مربوط به شورای راهبردی توربین ملی همکاری داشته و به جد پیگیر موضوع بوده اند. اولین توربین ملی نیز با استقبال شرکت انتقال گاز ایران در تاسیسات دهق 4 نصب و در ناوگان تاسیسات تقویت فشار گاز این شرکت به کار گرفته شد و تحت پایش مستمر مناطق در بهره برداری بوده که تاکنون بیش از 25 هزار ساعت از عمر کاری توربین سپری شده است. اين مهم باعث افتخار است كه نام كشور عزيزمان ايران به عنوان يكي از سازندگان توربين هاي گاز در جهان به ثبت رسيده است.
قنواتی در ادامه درباره تغییر آرایش تاسیسات تقویت فشار گاز در سال 1400 می گوید: افزایش ظرفیت تاسیسات رامسر و پتاوه و بررسی افزایش فشار خروجی تاسیسات رشت در دست بررسی است. همچنين بررسي و تدوین استراتژي و ارایه راهكار ادامه كاركرد توربين هاي قديمي كه عمر كاري آنها اتمام يافته يا بيش از 70 درصد از عمر خود را سپري کرده اند(DJ59/ N.P/SGT600/SGT 400/ … ) در قالب كارگروه تخصصي ستاد / مناطق در دست بررسي و پيگيري است. همچنین به منظور بهره برداری بهینه از ایستگاه ها، سناریوهای مختلف نحوه بهره برداری و استفاده از واحدهای کم کارکرد / پشتیبان در سطح مناطق بررسی و اعلام شده است.
وی درباره بهره گیری از مدیریت دانش در مدیریت مهندسی و طرح های شرکت انتقال گاز ایران می گوید: بسیاری از اقدامات صورت گرفته در حوزه مدیریت مهندسی و طرح ها به صورت مدیریت دانش و با انتقال یافته های حاصل از تحقیقات و تجربیات حاصله ما بین مناطق اشتراک گذاری می شود. این موضوع در قسمت توربوکمپرسورها و قسمت های جانبی آن بسیار محسوس است؛ به نحوی که حتی دانش و تجربیات حاصل از سال ها بهره برداری، مشاهدات و دیتاهای جمع آوری شده از تاسیسات تقویت فشار گاز مناطق به سازندگان و طراحان (OEM) اعلام و نواقص و کاستی های موجود و دیده نشده آنها بر اساس استاندارد با راهکارهای اصولی رفع مشکل (در بازه های کوتاه مدت، میان مدت و طولانی مدت) و همچنین ارتقای محصول اعلام شده است.وی ادامه می دهد: در این خصوص می توان به موارد مهمی همچون اعلام و شناسایی مشکلات در قالب SDRهای پروژه ها، نظیر شناسایی مشکلات بخش های داغ توربین های گاز، اصلاح ماده پایه (Base metal) در Heat shield محفظه های احتراق توربین های SGT به منظور جلوگیری از ایجاد ترک، راهکارهای رفع بالا رفتن دمای اتاقک توربین ها و جلوگیری از آسیب بخش های مختلف برقی، ابزار دقیق و سیستم های ایمنی ناشی از این موضوع، سیستم فیلتراسیون هوای ورودی و اثرات نامطلوب آن بر عمر تجهیزات، حل ارتعاشات حرارتی، اصلاح هندسی بروسکوپ پلاگ های توربین های زیمنس، افزایش عمر تجهیزات استراتژیک (LTE) با بررسی روش ها و راهکارهای نت، همچنین تدوین دستورعمل های یکسان برای تعمیرات اساسی توربین های مختلف موجود در ناوگان برای مدیریت بر تجارب حاصل از موضوع در مناطق مختلف عملیاتی و ایجاد سود و صرفه که در دست بررسی و اقدام است نیز، اشاره کرد.
مدير مهندسي و طرح هاي شركت انتقال گاز ايران یادآور می شود: از طرفی موضوع ساخت داخل قطعات به روز و بر اساس مشخصات واقعی محل کارکرد(Site condition) نیزاز دیگر موارد مهم بوده که تمامی آن ها به سایر مناطق و حتی سایر شرکت های حوزه نفت و گاز نیز منتقل شده است. در این خصوص ارائه ITP، QCP و مشخصات فنی قطعات اصلی بسیاری از تجهیزات تدوین شده و این موضوع به صورت مستمر در دستور کار است. از طرفی برخی همکاران این مجموعه در خصوص تالیفات جزوه، فایل، کتاب های آموزشی و ارایه مقالات مرتبط با کار در همایش های مختلف مشارکت بسیار فراوانی داشته اند که دریافت لوح های تقدیر و کسب افتخارات برای مجموعه را در بر داشته است.
قنواتی تاکید می کند: مديريت مهندسي و طرح ها با رويكرد حمايت از ساخت داخل، اقدامات بسیار مهمی در حوزه توربوکمپرسورها، ماشین آلات دوار، خطوط لوله انتقال گاز و شناسایی مشکلات پر تکرار آنها در بخش های مختلف اجرایی کرده که با درک به موقع از زمان و شرایط و با تحلیل ریشه ای مشکلات بر اساس پایش مستمر و تجربیات تیم های فنی و مقایسه با مستندات و استانداردهای طراحی، پیگیری کرده که منجر به پایداری و استمرار انتقال گاز در شبکه سراسری و جلوگیری از خسران (تحمیل هزینه) و همچنین صرفه های اقتصادی فراوان برای شرکت شده است.به گفته وی، همچنین انجام موضوعات یادشده در جهت تحقق ماموریت و استراتژی شركت نقش بسزایی داشته که این مهم در دو بخش توربین های زاریا و زیمنس و عیوب خطوط لوله در حال بهره برداری به شدت نمایانگر و قابل دفاع است. از طرفی در جهت یکسان سازی دستورعمل پکیج های تعمیراتی به لحاظ فنی و مالی، لحاظ کردن تجارب حاصل در این مدت در دست بررسی و اقدام است. همچنين بر مبناي استراتژي، توسعه شركت هاي استراتژيك، فضاي لازم براي پيمانكاران داخلي به منظور حمايت از ساخت داخل و ارتقای سطح كيفي تامين كننده مهيا شده است.
پروژه هاي حوزه معاونت مهندسي در امور خطوط لوله از دیگر مواردی است که قنواتی به آن اشاره می کند و می گوید: سيستم اطلاعات مكاني GIS را مي توان نسل جديدي از سيستم هاي اطلاعاتي دانست كه امكان ذخيره سازي، نمايش و تحليل مكان مبناي داده ها را فراهم مي سازد. براین اساس، ذخيره سازي و نمايش جنبه هاي مكاني اطلاعات (از قبيل موقعيت، اندازه، جهت و ابعاد) در كنار وجوه توصيفي آنها در يك بستر مكاني، مانند نقشه فراهم می شود. نظر به اهمیت و گستردگی استفاده از اطلاعات مکانی در بخش های مختلف مدیریتی و اجرایی، استفاده از یک سیستم تخصصی و یکپارچه مدیریت و تحلیل اطلاعات مکانی در شركت انتقال گاز ضروری است.وی ادامه می دهد: سیستم اطلاعات مکانی به عنوان سیستمی که جایگاه خود را در مدیریت اطلاعات مکانی در تخصص های مختلف و سطوح مختلف تصمیم گیری و اجرایی به اثبات رسانده است، می تواند در بهینه سازی روند اجرایی و تصمیم گیری در شرکت مزبور بسیار اثربخش باشد.مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت انتقال گاز می افزاید: با بهره گیری از این سیستم، مديريت داده ها مكاني، امکان تلفيق و همپوشانی منابع مختلف اطلاعاتي و ایجاد امکان انواع پرسش و پاسخ از اطلاعات توصیفی و مکانی به همراه ایجاد دسترسی به انواع آنالیزهای مکانی و تهيه چارت، نمودار، گزارش و نقشه هاي موضوعي به همراه نمایش سه بعدی اطلاعات فراهم می شود. در شرکت های گاز دنیا، استقرار این سیستم به عنوان زیر بنای سیستم های مدیریت یکپارچه خطوط لوله از سال 1992 آغاز و معمولا در یک پروسه حداقل 10 ساله به نتیجه رسیده است، بنابراین تهيه يک بانک اطلاعات مکاني جامع از اطلاعات شناسنامه اي و فني اجزاي خطوط انتقال گاز در سال 87 که براساس برنامه پنجم توسعه کشور به عنوان یک الزام به دستگاه های دولتی ابلاغ شده بود، در دستور کار شرکت انتقال گاز قرار گرفت.به گفته وی، در مرحله اول اين فرآيند، با ايجاد يک زیرساخت اطلاعات مکاني با هدف يکنواخت سازي فرآيندهای تهيه و ذخيره سازي داده ها، مرکزيت بخشيدن به مديريت داده ها، فراهم آوري دسترسي چند کاربره به پايگاه داده وامکان بازيابي و نمايش داده ها در قالب گزارش، نقشه و ... آغاز شد. بر این اساس مدل APDM و PODS که در حال حاضر به عنوان یکی از زیرساخت های PIMS در دنیا استفاده می شود با تعریف 195لایه اطلاعاتی و ایجاد یک نرم افزار مکان مبنا به صورت شبکه ای در سطح 10 منطقه عملیاتی انجام شد. در این مدت تلاش شد با برنامه ریزی های انجام شده نسبت به تکمیل این لایه های اطلاعاتی اقدام شود. آنچه که در این سیستم زمان بر و هزینه بر است، بخش داده ها و جمع آوری آن بوده که بر اساس تجربه سایر کشورها هزینه ای معادل 80 درصد کل هزینه اجرای این پروژه را دارا بوده است. در این مدت با تعریف 3 فاز، جمع آوری و تصحیح و تکمیل داده و به روزرسانی داده ها در دستور کار قرار گرفت.وی یادآور شد: هر جا که سخن از اطلاعات مکانی و نقشه می شود، اولین موضوع، مقیاس کاری سیستم است که GIS تهیه شده در مقیاس 1:10000 و براساس استانداردهای ازبیلت برنامه ریزی و تکمیل شود.
قنواتی اعلام می کند: فاز اول با برنامه ریزی جهت تکمیل 48 لایه شروع شد و در حال حاضر دارای پیشرفت 90 درصدی است. فاز دوم با برنامه ریزی جهت تکمیل 25 لایه ادامه کار تعریف شد که دارای پیشرفت 70 درصدی است. تکمیل داده ها در فاز سوم نیز در حال پیگیری و تکمیل است.به گفته وی، با توجه به دستورعمل های کاداستر کشور و ابلاغیه هیات وزیران، مقیاس GIS شرکت انتقال گاز ایران از سال 99 در حال تغییر از مقیاس 1:10000 به 1:2000 است که اجرای این فرآیند با توجه به حجم کاری ایجاد شده هم اکنون در حال انجام و امید است در یک پروسه 2 ساله به دقت مورد نظر دست پیدا کنیم .
مدیر مهندسی و طرح های شرکت انتقال گاز ایران تاکید می کند: با استقرار این سیستم هم اکنون بیش از 400 کاربر در سطح شرکت انتقال گاز و شرکت ملی گاز ايران از کاربران این سیستم هستند.وی با اشاره به بخشی از قابلیت ها و توانایی این سیستم می گوید: امکان پاسخگویی سریع به حداقل 90 درصد از استعلام ها در کمتر از چند دقیقه فراهم شده است. ازبیلت خطوط لوله با بیش از 16 میلیون سرجوش خط لوله براساس خروجی اطلاعات پیگرانی هوشمند و مربوط به 20 هزار کیلومتر تصحیح و به روز شده اند و همه اطلاعات نتایج پیگرانی هوشمند از سال 83 در سیستم به عنوان یکی از پیش نیازهای اصلی ( PIMS نظام مدیریت سلامت خطوط لوله ) بارگذاری شده است. در تعمیرات خطوط لوله استفاده ازاین اطلاعات، باعث افزایش چشمگیر سرعت شناسایی نقاط معیوب با خطای کمتر از نیم متر می شود که حجم حفاری و عملیات های بعد از آن را به نحو چشمگیری کاهش داده است.
قنواتی ادامه می دهد: امکان ترسیم انواع محدوده ها و انجام آنالیزهای مکان مبنا و دسترسی سریع به مشخصات هر نقطه از خط لوله و ترسیم پروفیل خطوط براساس یک مبنای ارتفاعی در کمتر از چند ثانیه ومشاهده همه ساختمان های متجاوز به حریم و اطلاعات حفاظت کاتدیک و نشت یابی و بازرسی های مرتبط با خطوط لوله و... قابل تشخيص است.هم اکنون به روز رسانی نرم افزار تهیه شده که از عمر آن بیش از 13 سال می گذرد و ممیزی سیستم موجود از نگاه PIMS و استقرار سیستم GIS براساس دستورالعمل های ابلاغی کاداستر در مقیاس 1:2000 تعریف و در حال اجرا بوده و پیگیری استقرار PIMS به عنوان مهمترین سیستم در نگهداری و تعمیرات خطوط لوله مورد پیگیری است.مدیر مهندسی و طرح های شرکت انتقال گاز ایران تصریح می کند: مهمترین دغدغه در پیاده سازی این سیستم به روزرسانی و تدقیق داده های موجود بوده که بتوان از اطلاعات آن به عنوان یک سیستم پشتیبانی تصمیم DSS استفاده شود. این مهم باهمت و پیگیری کارشناسان فعال و پیگیر GIS در سطح مناطق و همکاری عزیزان زحمتکش در یاردها و مناطق تحقق پیدا کرده که جای تشکر از تک تک عزیزان دارد.
قنواتی در ادامه با اشاره به پروژه هایی که در زمینه انتقال پایدار گاز و پایش خطوط در دست اقدام است، می گوید: پروژه آنالیز ریسک لرزه ای از جمله مواردی است که در این مدیریت در دست اجراست.مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت انتقال گاز ایران ادامه می دهد: با توجه به استقرار GIS ، زیرساخت لازم جهت ایجاد ماژول های مختلف مکان مبنا محیا شده است و براین اساس و با توجه به زلزله خیز بودن کشور و به منظور شناسایی خطوط لوله متاثر از زلزله و اولویت بندی بازرسی خطوط لوله، پروژه ای با اخذ خدمات مشاور از دانشگاه امیرکبیر در مدیریت مهندسی تعریف شد.به گفته وی، در این پروژه با تعریف ایجاد ماژول مکان مبنا و همخوان با سیستم GIS موجود، جهت بررسی اثر هر زلزله بر روی خطوط لوله و ارزیابی ریسک حاصل از هر زلزله و با ورورد پارامترهایی مانند مختصات، قدرت و عمق کانون زلزله به همراه امکان اولویت بندی جهت بازرسی و بررسی سریع اثرات زلزله بر روی خطوط لوله در سطح کل کشور هدف گذاری شد.
با توجه به نیاز به نقشه های زمین شناسی و مناطق پرخطر گسل، رانش، فرونشست و روانگرایی این نقشه ها از سازمان های ذیربط تهیه و دیجیتایز شد که به صورت لایه های GIS قابل مشاهده است.قنواتی می افزاید: این ماژول نرم افزاری، ابتدای سال 1400 به پایان رسید و همه قابلیت های مورد نیاز را پوشش داده و کمتر از چند دقیقه ریسک های خطوط لوله متاثر از زلزله را شناسایی و اولویت بندی کرده و امکان نمایش آن را بر روی نقشه فراهم می کند که در سال جاری توسعه و امکان ایجاد آنلاین کردن آن با اتصال به سامانه های اعلام زلزله و اتوماتیک کردن آن در حال بررسی است. این سیستم جزو اولین پایگاه داده های مبتنی بر GIS است؛ همچنین با این سامانه و بر مبنای نقاط زلزله خیز و رانشی در سطح کشور، امکان اتخاذ تدابیر و اقدام پیشگیرانه برای ایمن کرده خطوط لوله شبکه سراسری انتقال گاز برای تاب آوری هر چه بیشتر در شرایط زلزله وجود خواهد داشت.وی در ادامه، با اشاره به پروژه بررسی تکیه گاه ها می گوید: این پروژه با هدف شناسایی و اولویت بندی تعمیراتی تکیه گاه ها و فونداسیون های موجود در ایستگاه های تقویت فشار زیر نظر واحد سیویل مهندسی تعریف شد. این پروژه نیز با توجه به استقرار سیستم GIS ، مکان مبنا تعریف و امکان مشاهده همه تکیه گاه های معیوب را در سیستم GIS موجود فراهم شد. قنواتی ادامه می دهد: در این پروژه ابتدا به نحوه برداشت اطلاعات و عکس برداری در یک ایستگاه در هر منطقه توسط مشاور مربوطه آموزش داده شد و بر اساس آن نفرات با شناسایی و شناسنامه دار کردن همه تکیه گاه ها و فونداسیون های معیوب در ایستگاه های تقویت فشار اقدام کردند.وی می افزاید: اطلاعات برداشت شده شامل نوع آسیب، عکس خرابی و موقعیت دقیق محل آسیب براساس مختصات بوده که قابل مشاهده در سیستم GIS است و نهایتا در خروجی پروژه دسته بندی خرابی ها و دستورعمل نحوه تعمیر هرنوع خرابی به تفکیک و به منظور اقدام اصلاحی در اختیار مناطق عملیاتی قرار گرفت.
مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت انتقال گاز در ادامه، با اشاره به پروژه پیگرانی هوشمند خطوط لوله انتقال گاز می گوید: يكي از روش هاي بازرسي خطوط لوله كه امروزه استفاده از آن در دنيا رو به افزايش بوده و ابزار آن به طور مداوم در حال رشد و به روزرساني بوده، پيگراني هوشمند است. پیگرانی هوشمند به عنوان یک روش بازرسی غیر مخرب با دارا بودن مزیت عدم توقف در انتقال سیال موجود در خط لوله، بهترین گزینه جهت پايش خطوط و تعیین عیوب و نقاط آسیب دیده در خطوط لوله (باقی مانده از زمان اجرا یا ایجاد شده در زمان بهره برداری) و تعیین عمر باقی مانده در آن نقاط است. به گفته وی، امروزه پیگرانی هوشمند جایگاه نخست را در بین روش های بازرسی موجود در خطوط لوله کسب کرده و عصای دست بهره برداران در زمینه بررسی وضعیت و پایش مداوم خطوط لوله است. بهره برداران به منظور اطمینان از عملکرد خطوط لوله خود اقدام به پیگرانی هوشمند بر اساس دوره های زمانی تعیین شده در قالب استاندارد و سیاست داخلی شرکت خود کرده و به منظور در اختیار داشتن پایدار و ایمن خطوط لوله (دارایی های فیزیکی) در کوتاه ترین زمان ممکن پس از دریافت گزارشات بازرسی، تعمیرات و اقدامات پیشگیرانه لازم را برنامه ریزی می کنند. در خطوط لوله انتقال گاز، به خاطر نوع سیال عبوری (گاز طبیعی)، تنها امکان استفاده از پیگ هوشمند با تکنولوژی( MFL Magnetic Flux Leakage) است.
قنواتی ادامه می دهد: شركت انتقال گاز ايران، با دارا بودن بيش از 37هزار كيلومتر خطوط لوله فشار قوي و با عنايت به رسالت خود كه انتقال ايمن و پايدار گاز در فشار و جريان معين به مبادي مصرف، از مسووليت سنگيني در قبال امنيت و سلامت عموم مردم، محيط زيست، پرسنل و دارایی های خود، برخوردار است. به همین خاطر، شركت انتقال گاز ايران وظيفه خود مي داند كه علاوه بر نظارت بر مراحل طراحي و اجراي خطوط لوله اي كه قرار است در آينده به اين شركت واگذار شود، در نگهداري بهينه و بالا بردن عمر و ایمنی خطوط لوله در دست بهره برداري، از همه روش هاي نوين بازرسي و تعميراتي كه از قابليت اطمينان بالايي برخوردار است، استفاده کند از این رو، سالانه بر اساس دستورعمل اولویت بندی خطوط لوله و نحوه انتخاب پیگ هوشمند، نسبت به تعیین خطوط لوله به منظور قرارگیری در بسته پیمانی اقدام می کند. به عنوان الزام، پیگ های مورد استفاده می بایست از نوع High Resolution با تکنولوژی MFL باشند. وی تاکید می کند: در این خصوص، باوجود تحریم های ظالمانه و عدم امکان حضور بسیاری از شرکت های پیگران در کشور، در سال 99، شرکت انتقال گاز ایران موفق به پیگرانی هوشمند خطوط لوله به طول 1 هزار و 600 کیلومتر (خطوط لوله سوم، چهارم و هفتم سراسری) و عقد قرارداد جهت انجام پیگرانی هوشمند به طول 3 هزار و 500 کیلومتر (خطوط لوله 10، 12 و 30 اینچ) در سال های 1400 و 1401، شد. بدیهی است، این موفقیت در سایه تلاش مدیران و کارشناسان ستادی و همکاران پر تلاش در همه مناطق عملیاتی اتتقال گاز میسر شده است.
مدیر مهندسی و طرح های شرکت انتقال گاز در پایان با اشاره به همکاری با مراکز دانشگاهی در حوزه پیگ های هوشمند می گوید: كسب دانش فني و ساخت و بومي سازي پيگ هاي هوشمند 30 اینچ ( ili) و 56 اینچ بر اساس تكنولوژي high Resolution و TFI, MFL، فرایند ساخت پيگ هوشمند 30 اینچ بر اساس يك طرح پژوهشي در شركت ملي گاز همچنین ساخت و كسب دانش فني پيگ هاي 30 اینچ با تكنولوژي high Resolution ، TFI, MFL،را می توان از جمله این برنامه عنوان کرد. شركت انتقال گاز و مديريت مهندسي و طرح ها، در همه مراحل كسب دانش فني، طراحي و ساخت، حضور فعال و تاثير گذار داشته و شرایط و امکانات تست هاي كاليبراسيون و pull through Test و تست ميداني نيز توسط شركت انتقال گاز فراهم و در مرحله تست نیمه صنعتی، اجرا و دریافت گزارشات و تحليل نتايج و انطباق های آنها با استانداردها قرار دارد.
قنواتی ادامه می دهد: همچنین كسب دانش فني و ساخت و بومي سازي پيگ هاي هوشمند 56 اینچ، مصوبه ساخت 10 قلم كالاي نفت در دستور كار شركت انتقال گاز قرار دارد كه مراحل طراحي پروژه وتهيه شرح كار و شرايط اجرا انجام و در مرحله پيمان سپاري وارزيابي فناورانه پيمانكار واجد شرايط است. بدیهی است این اقدامات در قالب و استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان و مراکز دانشگاهی و پژوهشی محقق خواهد شد و به طور کلی تمامی پروژه های بومی سازی، ساخت داخل و پژوهشی گفته شده با به کارگیری از توان منابع شرکت های دانش بنیان و دانشگاهی به سرانجام می رسد.
در ادامه، ابراهیم میرزایی راد، سرپرست مدیریت هماهنگی عملیات شركت انتقال گاز ايران، در خصوص تعمیرات اساسی خطوط لوله شرکت می گوید: در مجموع 37 هزار و 516 کیلومتر شبکه خطوط لوله، 86 تاسیسات، 319 توربوكمپرسور و 61 مركز بهره برداري تحت مدیریت شرکت انتقال گاز ایران در حال فعالیت است و در برنامه تعميرات سال 1400، تعداد 175پروژه نگهداري و تعميرات در دستور کار قرار دارد.
وی می افزاید: از مهم ترين برنامه هاي تعريف شده در خطوط انتقال گاز كشور مي توان به تعميرات اساسي و تعويض موردي بخش هايي از خطوط لوله، تعويض پوشش، پيگراني تميزكننده و هوشمند، ايمن سازي و بازسازي ابنيه فني، تسطيح مسير دسترسي، تعميرات ايستگاه هاي حفاظت كاتدي و شيرهاي خودكار ميان مسيري اشاره کرد.
وی، تعمیرات خط لوله چهارم سراسری را از جمله برنامه های کلان شرکت انتقال گاز عنوان می کند و ادامه می دهد: خط لوله 56 اينچ چهارم سراسري از سال 83 به طول 1 هزار و 148 کیلومتر با فشار طراحي psi 1305 وظيفه انتقال 110 ميليون مترمكعب گاز در روز را با استفاده از 10 تاسيسات تقويت فشار گاز از پالايشگاه هاي پارس جنوبي تا تاسيسات تقويت فشار گاز ساوه برعهده دارد. اين خط در سال 99 با استفاده از تكنولوژي پيگ هوشمند مورد بازرسي داخلي قرار گرفت و نتايج حاصل از اين پيگراني حاكي از تعداد 4 هزار و 800 عيب (از مجموع كل عيوب اعلام شده به تعداد 11 هزار و 420 عیب) در طول مسير اين خط بود كه نياز به بررسي ميداني و تعميرات اساسي دارد.وی می افزاید: در برنامه تعميرات سال 1400 تعداد 700 مورد از عيوب گزارش شده انتخاب و توسط 4 منطقه عملياتي 10 ، 5 ،2 و 3 و همكاري مناطق معين 1 ، 7 و 8 عمليات انتقال گاز با تجهيز 19 گروه تعميراتي در حداقل زمان ممكن و با تلاش شبانه روزي طي 26 روز و با حداقل ايجاد محدوديت در تامين گاز كشور، با موفقيت انجام شد.
میرزایی راد با اشاره به خطوط لوله و تاسیساتی که امسال به شرکت انتقال گاز ایران تحویل شده است، می گوید: از مهم ترين خطوط لوله در دست اجرا كه پيش بيني مي شود امسال به شبكه انتقال گاز كشور تحويل شود، بخشي از خط لوله نهم سراسري قطعه اهواز- كوهدشت به طول 380 كيلومتر و ادامه خط هشتم سراسري حدفاصل محمديه قم تا پارچين به طول 132 كيلومتر است. همچنین در بخش تاسيسات تقويت فشار گاز نيز تاسيسات خيرگو 8 و ارسنجان 8 به بهره برداري خواهد رسيد.
وی ادامه می دهد: احداث رابط خط لوله نهم سراسري و خط ششم سراسري در ورودي تاسيسات اهواز و اتصال آن به خط 48 اينچ صادرات به عراق؛ همچنين برقراري انشعاب 30 اينچ شهر شيراز از خط لوله هشتم سراسري در مومن آباد در راستاي پدافند غير عامل و پايداري گازرساني به استان فارس، از مهم ترين پروژه هاي تعريف شده در جهت پايداري انتقال گاز است.
سرپرست مدیریت هماهنگی عملیات شركت انتقال گاز ايران، ثبت ركورد انتقال 851.4 ميليون متر مكعب گاز شيرين را از مهم ترین اقدام های سال 99 در حوزه خطوط لوله انتقال گاز عنوان می کند و می گوید: با انتقال این میزان گاز در روز سوم اسفندماه سال 99، برگ زرين ديگري از افتخارات شركت انتقال گاز ايران رقم خورد. از ديگر اقدامات مهم سال گذشته، اجراي
35 مورد انشعاب گرم (هات تپ) در سايزهاي مختلف و در فشار عملياتي خطوط انتقال گاز كشور و با حداقل محدوديت فشار است كه از مهم ترين آنها، انشعاب گرم خط تغذيه پالايشگاه بيدبلند خليج فارس از خط ششم سراسري در زمستان سال 99 و اوج مصرف گاز در كشور بود كه با پذيرش ريسك و رعايت نكات ايمني به دست پر تلاش همكاران ماهر عمليات حين سرويس شركت انتقال گاز ايران با موفقيت انجام شد.
وی در خصوص اهم برنامه ها و اقدامات حوزه عمليات اندازه گيري شبكه انتقال كشور می گوید: قبل از بیان اقدامات و برنامه های انجام شده در حوزه عملیات اندازه گیری، ذكر اين نكته لازم است كه ارايه دهنده نتايج اقدامات در بهره برداري از شبكه عظيم انتقال گاز كشور امور عملیات اندازه گیری گاز است. اين امور، اطلاعات لازم جهت انجام تبادلات مالی با مبادی تولید گاز و همچنین مبادی مصرف را ارايه مي کند و خوشبختانه اقدامات و برنامه های بسیار خوبی در مورد کنترل گاز محاسبه نشده در شبکه انتقال طي سه ماه اخير انجام شده است. همچنین یکی از مکانیزم های کنترل گاز محاسبه نشده، حداقل کردن میزان خوداظهاری ها در گزارش احجام تولید شده توسط پالایشگاه ها و مبادی تولید و همچنین گاز مصرف شده در حوزه توزيع است. به این منظور نظارت دقیق در فرایند کالیبراسیون دوره ای تجهيزات اندازه گیری، توسط همکارانم با جدیت و برنامه ریزی خاص پیگیری می شود.وی ادامه می دهد: مدیریت و اجرای پروژه کاهش هدر رفت گاز از طریق کنترل نشتی ها و تخلیه های عملیاتی، مدیریت و اجرای پروژه افزایش دقت اندازه گیری در سوخت مصرفی تقویت فشار، مدیریت و اجرای پروژه کاهش گاز هدر رفت گاز از طریق افزایش دقت اندازه گیری در مبادی تحویل، مدیریت و اجرای پروژه کاهش گاز هدر رفت گاز از طریق اندازه گیری حجم گاز تحویل و تحول شده بین مناطق، مدیریت و اجرای پروژه کاهش گاز هدر رفت از طریق افزایش دقت اندازه گیری در مبادی دریافت گاز و پیگیری رفع اشکالات موجود حوزه اندازه گیری در سامانه سینا جهت ارایه دسترسی به سایر مدیریت هایی که نیاز به اطلاعات اندازه گیری و احجام گاز مبادله شده در شبکه انتقال گاز دارند، از سایر اقدامات و برنامه هاي حوزه اندازه گيري در سال 1400 است.میرزایی راد، با اشاره به اینکه تعمیرات خطوط لوله زیر دریا در منطقه 6 عملیات انتقال گاز نیز از جمله برنامه های سال گذشته بود، تاکید می کند: با توجه به گزارش بروز نشتي در بخش زير درياي خط 12 اينچ قشم - بندر عباس، بازرسي از محل نشتي و ارزيابي اوليه در دستور كار قرار گرفت. در اقدام اوليه با عمليات آچاركشي فلنچ ها، نتيجه اي در توقف نشتي گاز حاصل نشد؛ سپس با استفاده از خدمات و تجهيزات داخلي و شناسايي شركت هاي تخصصي در حوزه تعميرات خطوط لوله زير دريا، مرحله بعدي تعميرات خط لوله یادشده آغاز شد.
بعد از انجام مراحل پيمان سپاري و عقد قرارداد با يكي از شركت هاي صاحب صلاحيت بومي و داراي تجهيزات دريايي و غواصي به روش Air، عمليات اجرايي تعميرات نشتي با نظارت منطقه 6 عمليات انتقال گاز در محدوده بندر پل و بندر لافت با تعويض اسمارت فلنچ با بيش از 35هزار نفر- ساعت از اسفندماه 99 آغاز و طي 44 روز در فروردين سال 1400 با موفقيت به اتمام رسيد.
وی در پايان می گوید: از زحمات همه همكاران در بخش عمليات ستاد و مناطق عملياتي كه نهايت تلاش و همكاري خود را در جهت تحقق ماموريت اصلي شركت كه «انتقال پاك، ايمن، پايدار و بهره ور گاز طبيعي» است، تشكر و قدرداني کرده و از خداوند متعال براي ايشان آرزوي سلامتي و توفيق روز افزون دارم.
گزارشی از طرح «توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهري در هشت کلانشهر»
مشعل آبان سال 1397 بود که مراسم امضاي موافقت نامه هاي مربوط به افزودن واگن هاي جديد با حضور وزير نفت، شهرداران تهران و هشت کلانشهر برگزار شد. براساس موافقت نامه هاي امضا شده، افزايش هزار و 439 دستگاه واگن جديد در تهران و کلانشهرهاي مشهد، تبريز، شيراز، اصفهان، اهواز، قم، کرج و کرمانشاه در دستور کار قرار گرفت. شرکت بهينهسازي مصرف سوخت به نمايندگي از وزارت نفت در سالهاي 80 و 81 نسبت به پرداخت کمک بلاعوض/ يارانه سود تسهيلات براي توسعه مترو در شهر تهران از محل کاهش مصرف سوخت و براساس قوانين و مقررات آن زمان اقدام کرد و مبالغي را براي توسعه طرح مترو تهران در اختيار شرکت راهآهن شهري تهران و حومه قرار داد. در سالهاي بعد، براساس قوانين بودجه سالانه و مجلس، امکان حمايت از طرحهاي کاهش مصرف سوخت از جمله توسعه مترو ميسر نبود تا اينکه در سال 1393بر اساس قانون بودجه و از سال 1394 مطابق با ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابتپذير و ارتقاي نظام مالي کشور، امکان حمايت از طرحهايي که به کاهش مصرف سوخت منتهي ميشود، در چارچوب موارد ذکر شده در قانون فراهم شد که شرط اصلي آن، تصويب طرحها در شواري اقتصاد است.
در گزارش پیش رو به پیشرفت و عملکرد طرح «توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهري در هشت کلانشهر» پرداخته شده که یکی از طرح های ماده 12 قانون رفع موانع تولید و هدف از اجرای آن، دستیابی به اهداف قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت، کاهش مصرف سوخت و آلودگی های محیطی متناظر با آن است.
با توجه به مصوبه شورای اقتصاد، سقف تعهد دولت در خصوص باز پرداخت سرمایه گذاری صورت گرفته در پروژه هایی که قرارداد آنها مورد تایید وزارت نفت قرار گرفته و به بهره برداری رسیده باشند، متناسب با تعداد سفرهای اضافی از طریق واگن های جدید، به صورت تجمعی در تهران و کلانشهرها، حداکثر 2.6 میلیارد دلار یا معادل ریالی آن به نرخ رسمی ارز اعلامی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. طول مدت اجرای این طرح در تهران 10 سال ( تا پایان سال 1409) و در کلانشهرها 15 سال ( تا پایان سال 1414) پس از شروع به کار واگن های جدید پیش بینی شده است. مريم مهدي نژاد، مدير پروژه طرح «توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهري در هشت کلانشهر» در این باره با اشاره به ابلاغ قرارداد ورود 301 دستگاه واگن (در قالب قرارداد افزودن یکهزار واگن جديد به ناوگان متروي تهران) در تاريخ 9 تير 1399 به شهرداري و شرکت بهره برداري راه آهن شهري تهران و حومه مي گويد: «بر اساس این قرارداد، شهرداري مکلف است فهرست واگنهاي جديد را به وزارت نفت اعلام تا بعد از تاييد، شرکت بهينهسازي مصرف سوخت نسبت به اخذ عملکرد و بازپرداخت آن اقدام کند.»
به گفته او، «در اين طرح براي ورود 2 هزار دستگاه واگن جديد (یکهزار دستگاه در تهران و یکهزار دستگاه در هشت کلانشهر) در سالهاي 1396 تا 1400 برنامهريزي شده و تعهدات موضوع اين مصوبه، متناسب با تعداد سفرهاي اضافي از طريق واگن جديد در سقف مصوبات صادره از سوي شوراي اقتصاد براي تهران و هشت کلانشهر با اعلام سرمايهگذار عامل صرفهجويي طرح، تاييد شهرداري تهران و ساير کلانشهرها و تاييد نهايي وزارت نفت و تخصيص بودجه از سوي سازمان مديريت و برنامهريزي از محل منابع ناشي از صادرات سوخت صرفهجويي شده، پرداخت خواهد شد.»
بازپرداخت صرفه جویی ناشی از افزایش سفر در هر سال نسبت به سال مبنا (1396) متناسب با سفرهای اضافی از طریق واگن های جدید، به میزان 9.8 سنت به ازای هر سفر، با اعلام سرمایه گذار عامل صرفه جویی، تایید شهرداری تهران و سایر کلانشهرها و تایید نهایی وزارت نفت (از طریق سامانه پایش و نظارت بر اجرای طرح) از سوی شرکت ملی نفت ایران از محل منابع ناشی از صادرات سوخت صرفه جویی شده، از طریق شهرداری تهران و سایر کلانشهرها به سرمایه گذار عامل صرفه جویی طرف قرارداد پرداخت خواهد شد.
مهدی نژاد در این باره می گوید: «شرکت ملي نفت ايران از منابع حاصل از صرفهجويي سوخت ناشي از سفرهاي اضافي، مکلف است به ازاي هر سفر اضافي نسبت به دوره مبنا، 9.8 سنت پرداخت کند. بنابراين مطابق مصوبه شوراي اقتصاد، وزارت نفت در صورت تخصيص بودجه از سوي سازمان مديريت و برنامهريزي، تنها با ورود واگن جديد بعد از ابلاغ مصوبه شوراي اقتصاد و همچنين در صورت تحقق افزايش سفر نسبت به سه ماهه اول سال 1396، ميتواند نسبت به بازپرداخت سرمايهگذاري اقدام کند و امکان پرداخت براي سفرهايي که قبل از اين بازه زماني صورت گرفته، امکانپذير نيست و قانون چنين اجازهاي نمي دهد.»
همچنین ساسان کاظمی نژاد، مدیر بهینه سازی در بخش حمل و نقل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت نیز می گوید: «در ازای توسعه واگن های مترو، ما بر اساس مقدار توسعه، کمک مالی خواهیم کرد؛ به صورتی که معادل سازی می شود که چقدر بنزین مصرف نشده و در مصرف بنزین با توسعه ناوگان مترو، چه مقدار صرفه جویی شده است. فرض و نحوه محاسبه ما بر اساس نفر - سفر است که این نحوه محاسبه در شورای عالی اقتصاد نهایی شده است.»
برای پیشبرد طرح «توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهري در هشت کلانشهر» اقدام هایی از سوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت انجام شده که از جمله می توان به اخذ مصوبه شورای اقتصاد، اخذ مصوبه هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران، تهیه پیش نویس قرارداد و موافقت نامه مربوط به طرح و اخذ تأییدیه مالی و حقوقی شرکت ملی نفت ایران برای نمونه قراردادها و ارسال به هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران اشاره کرد.
دیگر اقدام های انجام شده برای پیشبرد هرچه بهتر این طرح عبارتند از: برگزاری جلسه با نمایندگان هشت کلانشهر در تهران و معرفی طرح ، امضای تفاهم نامه همکاری با شهرداری تهران برای ورود یکهزار دستگاه واگن جدید به ناوگان مترو تهران، ارسال مدارک شخصیت حقوقی شرکت های قطار شهری شهرهای اصفهان، قم، تبریز هرکدام به ترتیب 20، 25 و 40 دستگاه واگن مسافربری به واحد حقوقی شرکت برای انعقاد قرارداد، دریافت اطلاعات مورد نیاز طرح مترو از کلانشهرهای مشهد، شیراز، اصفهان و تبریز و اعلام آمادگی شهرداری های تهران، مشهد، تبریز و شیراز برای انعقاد قرارداد 79 دستگاه واگن وارد شده در سال 1396، اعلام آمادگی شهرداری های تهران، مشهد، تبریز و شیراز برای انعقاد 158دستگاه در سه ماهه اول سال 1397، پیگیری تأیید نمونه قراردادها، تهیه و نهایی سازی پیش نویس روش اندازه گیری و صحه گذاری و تهیه پیش نویس فرایند اجرای طرح .
در پایان باید گفت، با اجرای کامل این طرح در تهران تا پایان سال 1409، معادل 1421,5 میلیون دلار و در کلانشهرها تا پایان سال 1414 معادل 1182.91 میلیون دلار صرفهجویی حاصل خواهد شد. با اجرای کامل این طرح در طول دوره، حدود 17.4 میلیارد لیتر در بنزین، 7.4 میلیارد مترمکعب در گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) و 0.7 میلیارد لیتر در گازوییل صرفهجویی میشود و انتشار گازهای گلخانهای 47.1 میلیون تن معادل دیاکسیدکربن کاهش خواهد یافت.
نگاهی انتقادی به عملکرد بیمه ها در صنعت نفت، گازو پتروشیمی
قراردادهای بیمه پروژه ها فرمالیته و بدون پشتوانه هستند
مشعل صنعـت بيمه از جمله حوزه هایی است که به خصوص کشورهایی توسعه یافته همسو با صنایع نفت و گاز و حوزه های هایتک پیش می رود. توجه بــه تقاضاهای متغیر و پوشــش ريســك در حوزه های فنی، تجهیزات و نیروی انسانی، یکی از موضوع های پر چالش میان شرکت های بیمه گذار، کارفرماها و پیمانکاران بوده، اما سوال این است که صنعت نفت و گاز کشورمان با وجود توسعه همه جانبه در بخش های مختلف و سالها حضور شرکت های خارجی و انتقال تجربیات در صنعت بیمه به کارگرفته شده در زیرمجموعه های اجرایی و پروژه های ریز و درشت خود نیز به جایگاه قابل قبولی رسیده است؟ یا بیمه تنها یک الزام فرمالیته برای اجرای پروژه هاست؟ این سوال یکی از ده سوالی است که نمی توان یک جانبه پاسخ داد و نمونه های حوادث کوچک و بزرگ صنعت نفت گویای جایگاه صنعت بیمه است.
صنعت نفت، گاز و پتروشيمى طی چند دهه گذشته در حوزه بیمه درموارد زیادی دچار غفلت و محدودیت های قانونی بوده و از نگاه دیگر به دلیل حضور شرکت های خارجی و در اختیار داشتن همه بخش های اجرایی پروژه از جمله بیمه ، این صنعت و تمام زیرمجموعه ها را تا حد زیادی بی تفاوت و گاه بی اطلاع باقی گذاشته است. بسیاری از پیمانکاران و مدیران اجرایی به این موضوع اذعان دارند که در بسیاری از موارد الزامات بیمه در همه بخش های اجرایی پروژه ها تنها یک پروتکل اداری برای پرهیز از ایرادهای حسابرسی و نظارتی است و در عمل این الزامات حمایت و پوشش آنچنان و در سطح استانداردهای بین المللی ندارند. در این گزارش از زاویه نگاه مجموعه های بیمه گذار در صنعت نفت بیمه بخشی از وضعیت موجود بیمه در صنعت نفر را بررسی کردیم.
حسن رضا صفری، مدیرعامل یکی از مؤسسه های رده بندی بیمه در گفت و گو با مشعل می گوید: در فاصله چند سال اخیر که تحریم ها علیه صنعت نفت به شکل همه جانبه اجرا شد و تقریبا همه شرکت های خارجی از ایران رفتند، تازه برخی از اشکالات و محدودیت ها و کاستی های مشترک بین صنعت بیمه و نفت آشکار شده است. او درتوضیح این موضوع افزود: شرکت های خارجی در همه این سالها به عنوان پیمانکار کلان و سرمایه گذار وارد پروزه های نفت و گاز و پتروشیمی می شدند و در راستای اطمینان عملکرد از شرکتهای بیمه گذار بین المللی مورد اعتماد خودشان هم برای بیمه فرآیند پروژه استفاده می کردند.
صفری با بیان اینکه در این دوران معمولا کارفرمایان و شرکتهای ایرانی چون دخالتی در فرآیند نداشتند، با الزامات و کم و کاستی های فرآیند کار هم آشنا نبودند، افزود: پس از تحریم های همه جانبه و خروج شرکت های خارجی صنعت نفت مجبور بود با بیمه گذاران داخلی کار کند و با تعاریف جدیدی رو به رو شد که قبلا گرفتار آنها نبود. می توان گفت که در این دوره جدید تحریمی تازه دوصنعت نفت و بیمه متوجه شدند که کمبودها و اشکالات زیادی وجود دارد.
وی تاکید کرد: لازم است همزمان با قراردادهای پیمانکاری و سرمایه گذاری ، الزامات بیمه در همه فرایند پروژه را بررسی کنند.
این مدیر با سابقه در صنعت بیمه تصریح کرد: در عرصه خدمات صنعتی از جمله نفت، علاوه بر کارشناس بیمه ، نیاز به کارشناس امین ، کارشناس ثالث و تضمین کننده عملیات داریم که این موارد اهمیت زیادی دارند و جمع کردن همه این مولفه ها دریک موسسه بیمه کار سختی است؛ به همین دلیل است که شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت ترجیح می دادند از موسسه های بین المللی و با رده بندی بالا کمک بگیرند که البته درچند سال اخیر و با توجه به تحریم ها تا حد زیادی به سراغ موسسه های بیمه گذار داخلی هم آمده اند.
مدیرعامل این شرکت رده بندی بیمه با اشاره به فرمالیته بودن فراینده بیمه در بسیاری از پروژه های صنعت نفت، دلیل این شرایط را دو عامل مرتبط با هم ارزیابی کرد و گفت: از یک سو زیرمجموعه های مختلف میانی و بالادستی صنعت نفت در کمتر مواردی موضوع بیمه را جدی گرفته اند و از سوی دیگر شرکت های بیمه گذار به طور کامل به تعهدات خود عمل کرده اند و هر دو این موارد باعث شده طرفین یکدیگر را جدی نگیرند و تنها در برخی حوادث گاه به گاه موضوع بیمه برای مدتی کوتاه خبری شود.
او افزود: بیمه یک نیاز شکلی نیست که در ظاهر و با اصلاحات صوری برطرف شود، یک نیاز واقعی و حمایت کننده است که اگر قرار است در جهت توسعه پایدار حرکت کنیم ، باید بیشتر به آن توجه شود. به نظر می رسد برای ارتقای جایگاه بیمه در صنعت نفت و به تبع آن افزایش قدرت ریسک و حذف خسارت های جبران ناپذیر نیاز به تعامل دوسویه و مبتنی بر اعتماد داریم.
صفری به مثال هایی از شرکت های مختلف نفتی و حوادث رخ داده در صنعت نفت اشاره می کند و می افزاید: بسیاری از قراردادهای بیمه بی محتوا و بی کیفیت هستند چرا که طرف قرارداد می داند که پاسخگویی وجود ندارد. در مواقع حوادث و خسارت های گسترده هم به جای مسئولان تخصصی بیمه گذار ، مدیران سیاسی و دولتی صحبت می کنند و قول هایی برای جبران خسارت داده می شود.
علی رضایی،کارشناس، مدرس و سر ممیز QHSE در گفت و گو با مشعل، نظری مشابه صفری دارد، اما با مثال های ملموس تر درباره جای خالی بیمه گذاری قابل اعتماد در صنعت نفت صحبت می کند. او به ضعف عملکرد شرکت های پیمانکاری در صنعت نفت اذعان دارد و می گوید: بخشی از این شرایط محصول حضور چند دهه ای شرکت های خارجی و بخشی دیگر محصول عملکرد شرکت های بیمه گذار در داخل کشور بوده است.
او افزود: دو الزام کارفرمایی و الزام مالکیت حکم می کند که همه مراحل بیمه انجام و اجرا شود اما در عمل موضوعاتی پیش می آید که پیمانکار را مقابل کارفرما ، شرکت بیمه و گاه کارکنان می گذارد. در قراردادهای بیمه مفهومی به نام «کلوز» وجود دارد که در هر قرارداد تعدادی از کلوزها برای آن خدمت پیش بینی می شود. مثلا برای انتقال تجهیزات با یدک کش به سکو تعدادی از این کلوزها پیش بینی شده اما در صورت بروز حادثه شرکت بیمه گذار زیر بار خسارت نمی رود و به دلایل مختلفی اعلام می کند این حادثه مشمول خسارت نمی شود.
رضایی تصریح کرد: به عبارتی تعهد به تکمیل فرآیند کار بیمه گذار با حفظ منافع خودشان تطبیق دارد و نه بر اساس نیاز پیمانکار و شرکت و یا پروژه! این موضوع به شکل گسترده و در همه سطوح پایین و میانی و بالادستی پیمانکاران صنعت نفت دیده می شود و مهم ترین دلیل اختلاف های حقوقی بین کارفرما – پیمانکار و بیمه گذار است.
این کارشناس به نمونه های حوادث در سطوح مختلف اشاره کرد و گفت: در یک مورد قراردادی یکی از سکوهای نفتی با شرکت بیمه گذار برای کلیه امور حمل و نقل قرارداد منعقد شد و در زمان حادثه برای یکی از کارکنان و انتقال به خشکی مورد اختلافی پیش آمد و گفتند این مورد شامل خدمات ما نمی شود. از آنجایی که در زمان قرارداد همه خدمات با جزئیات شناسایی و ثبت نمی شوند، بیمه گذار از جبران این خسارت ، شانه خالی می کند. او با بیان اینکه بسیاری از شرکت های مرتبط با صنعت نفت و گاز و پتروشیمی کشورمان برای دوری از این رفتارهای شرکت های بیمه گذار، ترجیح می دهند با شرکت های معتبر بین المللی همکاری کنند و افزود: در یک نمونه کاملا شناخته شده نفتکش سانچی بود که در کشور پاناما ثبت شده بود، اما بیمه نفتکش، بار و کارکنان ایرانی بود و در هر سه مورد با مشکل مواجه شد.
رضایی تاکید دارد که برای رفع این موضوع های اختلافی لازم است انجمن های پیمانکار صنعت نفت و انجمن های مدیریت بیمه در تعاملی مشترک درباره الزامات اجرایی صحبت کنند این موضوع ها در سطوح پایین حل نخواهد شد.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در برداشته است؛ از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. همانطور که می دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزي از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بردارد. در ادامه، درس آموزي از حادثه «سقوط از ارتفاع در سکوی حفاری» در يکي از مناطق عملياتي را می خوانيد:
در حین عملیات خارج کردن لوله ها از چاه یا Trip out، آچار از روی سکوی دکلبانی به سمت پایین پرتاب می شود که خوشبختانه این سقوط به پیامد نامطلوبی منجر نمی شود. حفار و مکانیک ارشد متوجه این شبه حادثه شده و با جدیت، به پیگیری موضوع و علت سقوط آچار می پردازند. پس از بررسی مشخص می شود که یک نفر از کارکنان روی سکوی دکلبانی در حال بررسی و تعمیر بالابر هوایی است. مسؤولان از وی می خواهند بسرعت سکوی دکلبانی را ترک و پایین بیاید. در ادامه این فرد پس از مواجهه با عتاب و سرزنش مسؤولان ذیربط و در حالی که بابت سقوط آچار بسیار ناراحت بوده، تصمیم می گیرد سریعا سکوی دکلبانی را ترک و به سمت پایین حرکت کند. به این منظور از سامانه تسهیل کننده که از وزنه تعادلی و کمربند نشیمنگاهی تشکیل شده است، استفاده می کند. در حین پایین آمدن تعادل خود را از دست داده و از ارتفاع 20 متری به پایین سقوط می کند. در اثر این حادثه، وی از ناحیه سر (جمجمه و مغز) دچار آسیب جدی می شود که متاسفانه در مسیر انتقال به بیمارستان فوت می کند.
انجام مطالعات جامع و اثر بخش شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک و مدیریت آنها در تمامی فعالیت ها، اماکن و تاسیسات در سکوهای حفاری
شناسایی اماکن و مناطق بحرانی روی سکوی حفاری و برقراری کنترل های مورد نیاز
شناسایی تمامی مشاغل بحرانی روی سکو و اطمینیان از وجود صلاحیت های مورد نیاز شامل دانش تخصصی، تجارب حرفه ای، مهارت های شغلی و اخلاق حرفه ای برای شاغلان اینگونه مشاغل
برقراری سیستم های موثر و کارآمد بازرسی ایمنی بر مبنای ریسک های تحمیلی، بویژه در مناطق بحرانی، فعالیتها و مشاغل بحرانی
توسعه آموزش و ارتقای سطح صلاحیت های ایمنی
برنامه های بازرسی برای اطمینان از صحت عملکرد تجهیزات ایمنی روی سکو
آیا می دانستید؟
منظور از اماکن و مناطق بحرانی، مناطقی است که تردد یا انجام هرگونه فعالیت صرفا با اخذ مجوزهای لازم و برقراری هماهنگی امکانپذیر است. در این مناطق، باید الزام های ویژه ای در حوزه ایمنی برقرار شود. بدیهی است که سکوی دکلبانی از اینگونه مناطق به شمار می رود.
منظور از فعالیت های بحرانی، فعالیت هایی است که نسبت به سایر فعالیت ها، ماهیتی خطرناک دارد و امکان بروز خطاهای انسانی در آنها بیشتر است و همواره از ظرفیت بالایی در ایجاد حوادث برخوردارند. فعالیت های مذکور باید به طور مستمر و منظم پایش شوند تا ریسک وقوع حادثه در آنها به حداقل ممکن کاهش پیدا کند. این هدف، از طریق انجام مطالعات جامع و اثر بخش امکانپذیر است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن)
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت گفت: در آینده رقابت میان عرضه کنندگان انرژی بیش از گذشته خواهد بود و برای جلب مشتری باید پیشنهادهای جذاب به خریداران نفت داد، یکی از راهکارها داشتن پایانه ای بادسترسی به آب های آزاد و کاستن هزینه ها و ریسک های تردد نفتکش ها از آن محل است.
تورج دهقان بااشاره به این که طرح احداث خط لوله گوره به جاسک آرمان وهدف چند دهه اخیرکشور بوده و ازسال ها پیش قرار بودعملیاتی واجرا شود، اظهار کرد: این طرح در این دولت با جدیت بیشتری در دستور کار قرارگرفت به طوری که درسه سال اخیربا وارد شدن به مرحله اجرا،بن بست های آن بازومشکلاتش حل وفصل شد.
وی با بیان این که این طرح متعلق به زمان پیش ازتحریم و تصمیم به اجرای آن برای قبل از این دوره سخت است،افزود:به هرحال طرح خط انتقال گوره به جاسک، یک طرح راهبردی برای کشور است وهمه کشورهای منطقه نیز دراین جهت یعنی متنوع سازی مبادی صادراتی حرکت کرده اند.
دهقانی بابیان اینکه پیشرفت طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک اکنون حدود84 درصد است، افزود: احداث خط لوله کامل شده ومرکز انتقال نفت شماره 2 که درفاز نخست مدنظر بود، برای ایجاد ظرفیت روزانه 300 هزار بشکه نفت تکمیل شده است.
به گفته وی، از اوایل خردادماه امسال نیز تزریق نفت به خط لوله آغاز شده ونفت الان حدود 200کیلومتری جاسک است.
دهقانی بااشاره به اعتبار معادل دومیلیارد دلاراین طرح،گفت:بخش قابل توجهی ازاین میزان سرمایه گذاری،انجام شده است وبی شک هزینه تمام شده،صرفه جویی قابل توجهی را نسبت به اعتبار مصوب خواهد داشت.
وی با بیان این که دراین طرح از یک هزارکیلومتر خط لوله مقاوم به خوردگی استفاده شده است، افزود:این خط لوله قراراست حداقل 40تا 50سال آینده نفت رابه پایانه جاسک منتقل کندواکنون نفت خام درآن جریان دارد؛این پروژه دائمی است ونمی توان آن راموقتی دانست.
دهقانی بااشاره به اجرای این طرح دومیلیارددلاری که شایدکمتر کشوری تجربه این چنین داشته باشد،ادامه داد:به دلیل سختی های ناشی ازتحریم ها وفشارهای بین المللی،این عزم در بدنه اجرایی طرح شکل گرفت که ازتوان وایده های داخلی بهره گرفته شود به طوری که بیش از250 شرکت داخلی دراین طرح فعال شدند وبسیاری ازاقلام برای نخستین بار در ایران ساخته شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی وتوسعه نفت گفت:خط لوله پیچیدگی های پروژه هایی نظیر واحدهای فراورش راندارد،اما سختی خودش را دارد؛به ویژه وقتی که درمقیاس یک هزار کیلومتر اجرا شود.
وی با اشاره به وسعت اجرای طرح احداث خط لوله گوره به جاسک وسختی های آن از جهت یاد شده،همچنین مدیریت یکپارچه وفضای اقتصادی،اظهارکرد:خط لوله ای باچنین ویژگی های فنی نداریم که درکمتر ازچهار تا پنج سال احداث شده باشد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق و فرمانده انتظامی شهرستان سرخس در نشست هم اندیشی مشترک، درباره گسترش همکاری های دو مجموعه بحث و تبادل نظر کردند. فرشید خیبری با تشریح فرآیند تولید گاز ازمحل چاه تاتحویل به پالایشگاه گاز، تولید صیانتی از مخازن و حفظ و نگهداری از تجهیزات و نیروی انسانی را مهم ترین وظیفه شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق برشمرد و گفت:وسعت منطقه عملیاتی خانگیران، پراکندگی چاه ها، وجود خطوط لوله پرفشار زیرزمینی گاز،همجواری با کشورهمسایه ترکمنستان و نقش منطقه به لحاظ تولید گاز درناحیه شمال شرق کشور، اهمیت حراست و حفاظت از منطقه را دوچندان کرده است. وی باتجلیل ازتعاملات ومراودات خوب نیروی انتظامی به ویژه پاسگاه های انتظامی همجـــوار بـــامناطق عــملیاتی نفت و گازشرق،وجــود نیـــروهای انتظامی را درمنطقه سبب دلگرمی و قوت قلب شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق عنوان کرد. سید محمود علائی، فرمانده انتظامی سرخــس نیــز بر تقویــت همکاری های و تــحولات موجود در کشــورهای همسایه به ویژه افغانستان تأکید کرد.
شرکت گاز استان اردبیل
مدیرعامل شرکت گازاستان اردبیل ازجذب دو هزار و 984مشترک جدید در مناطق شهری و روستایی این استان خبر داد.
ســردار اســماعیلی گــفت: در سه ماه نخست امسال دوهــزار و 984 مشــترک جدید دربخش های خانگی،تجاری وعمومی جذب این شرکت شده اند وشمارمشترکان گازطبیعی این شرکت به 512هزار و991 مورد رسیده است. وی اظهارکرد: ازمجموع مشترکان جذب شده درسه ماه نخست امسال جدید،یک هزار و 584 مورد آن را مشترک شهری و یک هزار و 130 مورد دیگر را مشترک روستایی عنوان کرد.
اسماعــیلی تـــصریح کرد:بااحتساب مشتــرکان جــذب شده درنخستین فصل امسال،شمار مشتــرکان زیرپوشش شرکت گازاستان اردبیل به 512 هزارو991 مورد رسیده که بیش از375 هزار مورد آن مربوط به مناطق شهری است.
وی همچنین شمارمشترکان روستایی زیرپوشش گازطبیعی استان اردبیل را نزدیک به138 هزار مورد اعلام کرد.
مدیرعامل شرکت گازاستان اردبیل بابــیان ایــن که گـــازرسانی به121روستا نیـــزدردســـت اجراســت، تـــصریـح کـــرد:بـــابهره منــدی ایـــن روستــاها ازگازطبیعی،ضریب نفوذ گازبه بیش از98 درصد می رسد. اسماعیلی همچنین به عملکرد شرکت در نصب انشعاب های گاز طبیعی اشاره و تصریح کرد: در سه ماه نخست امسال یک هزار و 44عدد انشعاب گاز جدید در این استان نصب شده که بیش از 70درصد آن شهری وحدود 30 درصد آن روستاهایی بوده است.
صندوق بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت
سقف وام مسکن پرداختی به کارکنان و بازنشستگان عضو صندوق نفت تا 550میلیون تومان افزایش یافت. به منظور کمک به تأمین مسکن کارکنان و بازنشستگان صنعت نفت، هیئت امنای صندوق بازنشستگی صنعت نفت در جلسه 13تیرماه 1400 مقرر کرد که به هریک از اعضای صندوق تا مبلغ 350 میلیون تومان به صورت انفرادی و برای زوج های عضو صندوق تا مبلغ 500 میلیون تومان وام مسکن با اقساط 12 ساله و نرخ بهره 9 درصد تعلق گیرد. افزون بر این، مطابق هماهنگی انجام شده با بانک های عامل مقرر شده که به عنوان مکمل، به هر فردعضو صندوق،مشروط به اینکه دریافتی/ مستمری حقوق ماهانه ایشان، اجازه بازپرداخت اقساط را بدهد، تا مبلغ 200 میلیون تومان نیزبا اقساط پنج ساله و بهره حدود 14 درصد، وام تکمیلی مسکن اعطا شود.
6 میلیون تومان ازسهام شرکت اهداف (شرکت سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی نفت) به هر عضو صندوق، اعم از کارکنان شاغل و بازنشستگان واگذار می شود. هیئت امنای صندوق بازنشستگی صنعت نفت در جلسه 13تیــرماه 1400تصــویب کــرد که به هرعضوصــندوق(اعــــم ازکـــارکنان شـــاغل وبازنشستگان)،معادل 6میلیون تومان ازسهام شرکت اهداف(شرکت سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی نفت) به قیمت اسمی واگذار و قیمت آن نیز به صورت اقساط ظرف مدت 10ماه ازطریق کسور مستمری/ مقرری و حقوق و مزایا کسر شود.
شرکت پایانه های نفتی ایران
ساکنان جزیره خارک با اختصاص 20 هزار دوز واکسن کرونا به زودی واکسینه می شوند.
فرمانده ارشد پدافند غیرعامل منطقه عملیاتی خارک با اشاره به اهمیت وجایگاه راهبردی این جزیره،همچنین ضرورت تداوم عملیات تولید وجلوگیری ازاختلال درفرآیند صادرات، بر واکسینه شدن ساکنان جزیره خارک تأکید وتصریح کرد:کارکنان شاغل درسکوهای بهره برداری و واحدهای صنعت نفت مستقر درجزیره که مشغول کارهستند به دلیل محدودیت محیط کاری و کمبود فضا به ویژه در سکوها در معرض ابتلا به بیماری قرار دارند. عباس اسدروز بااشاره به شیوع روزافزون ویروس کرونا وجهش های مختلف این ویروس که به تازگی بانوع دلتا درحال گسترش است،اظهارکرد:بنابراعلام مسئولان وزارت بهــداشت وآمــوزش پــزشکی بــهترین راه بـــرای مصون سازی،افزون بر رعایت پروتکل های بهداشتی، واکسیناسیون عمومی است؛ازاین رو لازم است طرح واکسیناسیون عمومی در اولویت قرار گیرد. وی گفت: با توجه به مکاتبات پیشین و فقدان وکمبود امکانات پزشکی و مراقبتی مورد نیاز مبتلایان احتمالی،ضروری است بااولویت ویژه اقدام عاجل درباره تهیه واختصاص 20 هزار دوز واکسن برای ساکنان و شاغلان این جزیره در نظر گرفته شود .
فرمانده ارشد پدافند غیرعامل منطقه عملیاتی خارک اظهارکرد:حدود 80 درصد مردم و ساکنان بخش بومی درشرکت های نفتی فعالیت دارند که درصورت ابتلای هربخش،انتشار وشیوع بسیار سریع خواهد بود؛از این رو باتوجه به محدودیت فضا وتشدید ارتباطات میان مردم،شیوع بیماری کرونا با سرعت بالاتری انجام می شود.
اهدای خون از سوی کارکنان
جمعی ازکارکنان شرکت پایانه های نفتی ایران به منظور اشاعه فرهنگ ایثار و نوع دوستی و برای تقویت بانک خون کشور در روزهای شیوع ویروس کرونا، خون خود را به بیماران نیازمند اهدا کردند.
براساس هماهنگی انجام شده، اکیپ خون گیری سازمان انتقال خون با حضور در ستاد شرکت پایانه های نفتی ایران اقدام به خون گیری از کارکنان این شرکت کرد که تعدادی از کارکنان دراین حرکت خیر و خداپسندانه شرکت کردند و با اهدای خون خود به یاری بیماران نیازمند شتافتند.
پالایشگاه اصفهان
معاون تولید پالایشگاه نفت اصفهان با اشاره به پایان تعمیرات اساسی واحدهای آیزوماکس، هیدروژن و آمین کنتکتور شماره 2 این پالایشگاه گفت:این دوره ازتعمیرات بافعالیت مستمر شبانه روزی دو هزار نفر درمدت زمان 25 روز انجام شده است.
علیرضاجعفرپوراظهارکرد:دراین تعمیرات با اجرای سه طرح بهینه سازی مشعل های پالا یشگاه،استحصال انرژی حرارتی ازمحصول گازوئیل واحدآیزوماکس وبازسازی عایق های حرارتی کوره هیدروژن،در مصرف سوخت پالایشگاه به میزان دودرصد،صرفه جویی شده است.
علیرضا قزوینی زاده،مدیرنگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت اصفهان نیزبا بیان اینکه واحدهای عملیاتی به منظوربهبود کیفیت عملکرد و پیشگیری تبعات ناشی ازفعالیت بی وفقه سیستم های پالایشی،باید هرسه یاچهارسال تعمیراساسی شوند،گفت:دراین دوره از تعمیر ات باانجام پروژه تغییرسیستم آب بندی کمپرسور602 واحدآیزوماکس(از روغنی به خشک)، افزون کاهش 10درصدی اتلاف کار ناشی از توقف دستگاه ها،راندمان این تجهیز نیز10 درصد افزایش یافته است.
وی متوسط خوراک روزانه واحد آیزوماکس شماره 2 را 22 هزار و 500 بشکه و واحد هیدروژن راهفت هزارکیلوگرم درساعت اعلام واظهارکرد:بنزین،گازمایع،نفت سفید،سوخت هوایی(ATK)و نفت گازازتولیدات واحدآیزوماکس است و واحدآمین کنتکتورنیز حذف گوگرد از محصولات را به عهده دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان
شــرکت بـــهره بـــرداری نـــفت و گازاروندان همسو بامسئولیت های اجتماعی،آب آشامیدنی مناطق روستایی پیرامون تأسیسات این شرکت درغرب کارون را با استفاده ازتانکرهای آب رسانی تأمین کرد.
جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان اظهارکرد: خدمات این شرکت در ابعاد مختلف عمران و آبادی و عام المنفعه ازجمله تأمین و انتقال آب آشامیدنی به روستاها و مناطق حاشیه شهرهای همجوار تأسیسات، در حد توان و بضاعت انجام می شود. وی افــزود:ازبیــش ازیک ســال گــذشته،روزانه 350مترمکعب آب به وسیله تانکرهای شرکت بهره برداری نفت وگاز اروندان ازتصفیه خانه سبعه به تصفیه خانه آبفای سبعه به منظور تأمین آب روستاهای سبعه و سوییچته - 1 اختصاص داده شده است.
به گفته وی، همچنین از دو هفته پیش،روزانه حدود یکصد مترمکعـــب آب بــرای تــأمین آب بــه روستاهای شهرستان هویزه اختصاص یافته است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به شرایط کم آبی ناشی از کاهش نزولات جوی درسال آبی امسال و متعاقب آن گرمای هوا گفت: درچند روز اخیر دو تانکر نیز برای کمک به تأمین آب شرب روستاهای حمیدیه در نظر گرفته شده است.
پورهنگ با اشاره به اینکه صنعت نفت در مناطقی که حضور دارد همواره تلاش کرده ارائه خدمات در اجرای مسئولیت های اجتماعی را در اولویت برنامه ها قرار دهد، تصریح کرد: در همکاری و همیاری با فرمانداری ها و دیگر دستگاه های اجرایی در شهرستان ها و مناطق شهری و روستایی،همچنین به منظور رضایت ساکنان مناطق همجوارتأسیسات، همه تلاش می شود تا درحد مقدورات و امکانات، در زمینه تأمین و انتقال آب آشامیدنی با استفاده از تانکرهای آب رسانی، اقدام شود.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق
رئیس واحد مهندسی نگهداری و تعمیرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق از ترمیم آب بردگی های مسیرخطوط لوله 22اینچ انتقال فرآورده های نفتی در این حوزه عملیاتی خبر داد.
علیرضارحیمی بااشاره به ترمیم آب بردگی ها به صورت خاکریزی واصلاح مسیر رودخانه، افزود:عملیات تسطیح مسیر،اصلاح آب بردگی هاواحداث سیل بند روی خط 22 اینچ، در مسیری به طول 42 کیلومتر(کیلومتر98 تا 140) انجام شده است. رئیس واحدمهندسی نگهداری وتعمیرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران یادآورشد:باتوجه به بارندگی سال های اخیرمنطقه شمال شرق،اجرای این فعالیت ها تا ایمن سازی خطوط در آب روهای مختلف مسیرهای خطوط لوله ادامه خواهد داشت.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
رئیس اداره ایمنی، بهداشت،محیط زیست وپدافندغیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از تشکیل گروه واکنش سریع در این شرکت خبر داد.
علیرضا امینی بااشاره به این که این گروه حرفه ای به منظور آمادگی آتش نشانان در زمان وقوع حوادث احتمالی تشکیل شده است،افزود: دوره آموزش تئوری وعملی برای 45 نفر از کارکنان داوطلب عضویت دراین گروه درمنطقه عملیاتی سروستان و سعادت آباد برگزار شده است. وی افزود:این دوره باسرفصل های امدادونجات جاده ای،سیل،کوهستان و زلزله،کمک های اولیه مقدماتی وپیشرفته والزام های پیش بیمارستانی باهمکاری سازمان هلال احمر،با حضورسه گروه 15نفره از آتش نشانان مناطق عملیاتی شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی برگزار شد. رئیس اداره ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با اشاره به اینکه افراد براساس آمادگی جسمانی و پس ازموفقیت در آزمون ورزشی انتخاب شده اند، گفت: داشتن آمادگی جسمانی لازم برای حضوردراین گروه ضروری است. امینی اظهارکرد:اعضای این گروه دریک برنامه مدون ازسوی ارزیابان داخلی شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی،مطابق باآخرین دستورعمل هاواستانداردهای بین المللی،سازمان آتش نشانی شهری و سازمان هلال احمر انتخاب شده اند. وی بااشاره به آزمون های کوپر،پلانک،معلق ماندن، پرش طول،دومارپیچ، انعطاف نیم تنه به جلو،دو45متر،فشارموازی،پرش جفت دوطرف گفت:این آزمون باهدف اطمینان از سطح آمادگی جسمانی شرکت کنندگان برگزار و رتبه بندی افراد و مناطق عملیاتی برهمین اساس انجام شده است. وی بااشاره به اینکه عضویت دراین گروه برپایه آمادگی جسمانی افراد است،گفت: داوطلبان در10مرحله آموزش وآزمون می بینند ودرپایان دوگروه 15نفره انتخاب می شوند؛ به گونه ای که افرادی که بیشترین امتیازها رابه دست بیاورند، عضو گروه اصلی می شوند و 15 نفر دوم نیز گروه پشتیبان را تشکیل می دهند.
لخته گیر دالان درتأسیسات نم زدایی گازفراشبند پس ازتعمیرات اساسی وتکمیل عملیات ایمن سازی با هدف افزایش ضریب اطمینان تولید گاز، عملیاتی شد. عبدالمحمد کوه پیما،جانشین رئیس منطقه عملیاتی آغار ودالان بااشاره به پایش های چندباره و آزمون های بازرسی فنی دربعضی ازبخش های این لخته گیر، گفت:بامحرز شدن خوردگی و کاهش ضخامت لوله ها،همچنین اهمیت این تجهیزدرتکمیل فرآیند تولید گازتأسیسات نم زدایی گازفراشبند،تعمیرات اساسی آن باهدف ایمن سازی وافزایش ضریب اطمینان تولید گاز در دستور کار قرار گرفت.
وی با ضروری برشمردن تعمیرات این واحد به منظور پیشگیری از وقوع هرگونه حادثه افزود: باتوجه به این که عملیات تعویض چهارمقطع ازلوله های این تجهیزدربرنامه تعمیرات اساسی امسال قرار گرفته،درمجموع 48مترلوله 24 اینچ برشکاری و تعویض شده است. کوه پیما بااشاره به بیش از1800نفر-ساعت کاربدون حادثه در انجام این عملیات افزود: تعمیرات این تجهیزباتکیه برتوان،دانش فنی ومدیریت خوب کارکنان اداره تعمیرات منطقه، همچنین پشتیبانی دیگر ادارات در شرایطی ایمن انجام شد. وی اظهارکرد:واحد لخته گیردالان باچهارخط لوله موازی 24اینچ درمسیری به طول 160 متربا چیدمان انگشتی در پایانه ورودی تأسیسات نم زدایی تعبیه شده و تفکیک اولیه آب و میعانات گازی از گاز رابراساس وزن حجمی سیالات عهده دار است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با توجه به انجام تعهدهای خود پیرامون مسئولیت های اجتماعی،بادودستگاه تانکر16هزارلیتری در روستای منصوره شادگان و روستاهای همجوار، آب شرب توزیع کرد.
داریوش طالبی زاده،مدیرخدمات شرکت بهره برداری نفت و گازکارون گفت: این اقدام به منظور تأمین آب شرب ساکنان بخش مرکزی شادگان و روستای منصوره،با توجه به خشکسالی و مشکل کمبود آب منطقه وعمل به مسئولیت های اجتماعی مجموعه نفت از اوایل تیرماه وباهماهنگی فرمانداری و بخشداری مرکزی، همچنین سازمان آبفار شادگان آغاز شده است و همچنان ادامه دارد.
وی افزود: شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در کنارتولید نفت و گاز،سال های گذشته نیزاقدام های نظیرساخت مدرسه، توزیع بسته های معیشتی، ساخت پل روی انهار روستای منصوره شادگان، همچنین به کارگیری نیروهای بومی منطقه برای حفاظت از زیرساخت ها و تأسیسات نفت وگاز ولایروبی کانال های آبیاری شهرستان شادگان که سبب احیای دو هزار و 500 نهال نخل در روستاهای اطراف شادگان شد، انجام داده است.
شرکت ملی حفاری ایران
شرکت ملی حفاری ایران به منظور تحقق مسئولیت های اجتماعی در ابعاد مختلف از جمله فرهنگی با بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان خوزستان همکاری می کند. حمیدرضاگلپایگانی،مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران دردیدار باعبدالرضا حاجتی ،مدیر کل جدید بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان خوزستان گفت: این همکاری ها درگذشته نیزدرمناسبت های مرتبط ازجمله بزرگداشت هفته دفاع مقدس وحضور کاروان های راهیان نور درمناطق عملیاتی و یادمان های شهدای گرانقدر آن دوران درجنوب وجود داشته است و تلاش می شود توسعه یابد.
وی با اشاره به اینکه شرکت ملی حفاری ایران یک نهاد اقتصادی مولود انقلاب اسلامی است،اظهارکرد: کارکنان ولایت مدار این شرکت در بیش ازچهار دهه،باهمت وکار مضاعف جهادگونه به ویژه دردوران حماسه هشت سال دفاع مقدس ومتعاقب آن محدودیت ها و تحریم های ظالمانه، همه مساعی خود را برای اعتلای صنعت نفت کشور وحفظ، نگهداشت و افزایش تولید و خودکفایی صنعت حفاری و بومی سازی دانش فنی آن به کار گرفته اند.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان خوزستان نیز درباره رسالت این بنیاد گفت: زمینه های تقویت همکاری با شرکت ملی حفاری ایران وجود دارد که می تواند برای پیشبرد اهداف بنیاد مؤثر واقع شود. حاجتی اظهارکرد:شرکت ملی حفاری ایران ازشرکت ها ودستگاه های مهم دراستان خوزستان است که درکنار انجام وظایف ذاتی وتعریف شده صنعت نفت در پیگیری واجرای مسئولیت های اجتماعی در زمینه های مختلف از جمله صیانت از فرهنگ دفاع مقدس به نحو مطلوب عمل کرده است.
شرکت انتقال گاز ایران
سرپرست مدیریت مخابرات وتلمتری شرکت انتقال گازبا اشاره به اینکه طراحی انتقال تجهیزات مخابرات وتلمتری ازساختمان قدیم وجانمایی آن درساختمان جدید واقع درپالایشگاه اول مجتمع گاز پارس جنوبی،ازابتدای تیرماه امسال آغاز شده است، از بهره برداری آن در آینده نزدیک خبر داد.
محمدرضانیک روش فرداظهارکرد:به منظورافزایش پایداری انتقال دیتا(اپاد)،تأمین شبکه ارتباطات زیرساخت مطمئن،تجمیع امکانات وتجهیزات مخابــراتی و رعایــت الــزام هــای پــدافند غیرعامــل،ساختــمان جــدیــد مخــابرات وتلمتری درپالایشگاه اول مجتمع گاز پارس جنوبی ساخته شده است.
وی گفت:این ساختمان ازمراکز حساس وحیاتی شبکه ارتباطات زیرساخت(شبکه فیبر نوری و مایکروویو)سراسری شرکت انتقال گاز ایران است ودر آینده ازمراکزپشیبان مرکز کنترل و رصد ساختمان پنجم تهران خواهد بود. سرپرست مدیریت مخابــرات وتلــمتری شــرکت انتقال گفت:مدیریــت مخابـــرات وتلمــتری با استفاده ازخدمات مشاورصاحب صلاحیت،تهیه طرح آماده سازی،تجهیز و فضاسازی این ساختمان را به منظــورجابــه جــایـی وتـــجمیع تجـــهیزات موجودشبکه های فیبرنوری سراسری خطوط چهارم وپنجم،همچنین شبکه مایکروویو سراسری تهران-عسلویه وسیستم های تلمتری انجام داده است.
شرکت نفت و گاز پارس
رئیس سایت خرمشهر طرح پایانه نفتی جاسک از پایان عملیات پوشش دهی خطوط لوله دریایی این طرح در یارد صنعتی خرمشهر خبر داد.
فرشادحیدری گفت:دراین عملیات لوله های 36اینچ باضخامت20.6 میلیمتر برای انتقال فرآورده های نفتی از پایانه جاسک به سه عددگوی شناوردرکارخانه پوشش لوله (دریارد شرکت تأسیسات دریایی خرمشهر) پوشش دهی شدند.
وی پوشش دهی خط لوله دریایی پایانه جاسک را 47 کیلومتر و اعلام واظهار کرد: دراین عملیات،سه هزار و583 شاخه لوله 36 اینچ پوشش دهی شده اند.
رئیس سایت خرمشهرطرح پایانه نفتی جاسک تصریح کرد: لوله های پایانه نفتی جاسک در پنج مرحله وارد یارد شده بودند و با پوشش های بتنی به ضخامت های 70 میلی متر و 85میلی متر پوشش گذاری وبه وسیله شناورهای حامل به منطقه عملیاتی در جاسک بارگیری شدند.
حیدری بابیان اینکه تاکنون سه هزار و66 شاخه لوله به سواحل مکران منتقل شده است، تصریح کرد: لوله های باقی مانده نیز به زودی به منطقه ارسال می شود.
وی یادآورشد: لوله های زیردریایی پایانه جاسک در مدت زمان 74 روز پوشش گذاری شده اند و حدود 200 نفر نیز در این بازه به کار مشغول بوده اند.
رئیس سایت خرمشهرطرح پایانه نفتی جاسک با اشاره به پوشش 240 شاخه لوله 36 اینچ برای بخش خشکی پایانه نفتی جاسک اظهارکرد: 26شاخه نیز برای ساخت خم های انتهایی خط لوله در دریا به کارگرفته شده است.
طرح توسعه پایانه نفتی جاسک به عنوان آخرین حلقه از زنجیره طرح ملی و راهبردی انتقال نفت خام ازگوره به جاسک،شامل سه مجموعه خطوط لوله 48 اینچ خشکی و سیستم های اندازه گیری، 6 رشته خط لوله 36 اینچ زیردریایی، سه مجموعه چندراهه دریایی و سه مجموعه گوی شناور به همراه تجهیزات جانبی است که مرحله نخست آن به زودی به بهره برداری می رسد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای نخستین بارموفق به استفاده از روش نمودارنگار در چاه های تولیدی شده است.
رامین روغنیان،معاون مهندسی نفت مدیریت امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب با اشـــاره به این که بااستــفاده از ایــن روش مـــی توان نمودارفشــار تـــه چاهی بـرحسب دبی تولیدی را رسم کرد و نمودار IPR هرلایه تولیدی رابه دست آورد،تصریح کرد:درنتیجه این موارد اطلاعات مهمی همچون شاخص بهره دهی و (AOF (Absolute Open flow قابل دستیابی خواهد بود.
وی افزود:این روش نو نمودارنگاری درچند دبی مختلف سرچاهی (حداقل دو دبی متفاوت) انجام می شود و برای این منظور ازکاهنده های مختلفی استفاده می شود که دبی نواحی تولیدی و مقدار فشار ته چاهی برای هر کاهنده متفاوت است.
معاون مهندسی نفت مدیریت امورفنـــی شـــرکــت مــلی مــناطق نفت خیزجنوب درباره اهمیت نمودارنگار تولید گفت: ابزارهای نمودارنگار تولید یکی از راه های به دست آوردن مقدار، منبع و نوع سیالات تولیدی ازچاه ها هستند که در برنامه ریزی برای بهینه سازی تولید از مخزن از آنها استفاده می شود.
روغنیان ادامه داد:این عملیات خردادماه امسال درچاه اهواز 134 اجرا شد، به گونه ای که افزون برخروجی متداول نمودارنگارتولید،اطلاعات مخزنی مهمی پیرو راندن نمودار یاد شده به دست آمد که اهمیت بسزایی در برنامه ریزی و مدیریت مخزن دارد.
وی دلیل استفاده ازاین نمودار درچاه مزبور را شناسایی منشأ آب ورودی به چاه به منظور کنترل آب تولیدی،بررسی یکپارچگی چاه و بهینه سازی تولید عنوان کرد.
معاون مهندسی نفت مدیریت امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان این که با استفاده از روش فوق، دینامیک جریان چندفازی درچاه مشاهده و جبهه آب ورودی به چاه با دقت بالا رصد شد، تصریح کرد:نتایج استفاده ازاین روش،افزایش دقت تحلیل مهندسی، کاهش زمان تصمیم گیری و کاهش هزینه ها را در پی داشته است.
وزارت نفت
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت، علی غفاری نژاد را به عنوان مدیرکل منابع انسانی ستاد وزارت نفت منصوب کرد. فرزین مینو در حکم انتصاب غفاری نژاد آورده است: «پیروحکم شماره م ت م س 116312مورخ 30/3/1400وبا عنایت به مراتب شایستگی، تخصص وتجربیات ارزنده جنابعالی به موجب این حکم به عنوان مدیرکل منابع انسانی ستاد منصوب می شوید. امید است با استعانت از خداوند متعال در انجام وظایف محوله موفق و مؤید باشید.»
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس ازجذب 958نیروی کار درفاز13 پارس جنوبی خبر داد که از این تعداد، 550 نفر نیروهای بومی استان بوشهر هستند.
سخاوت اسدی افزود: از دوهزار و 800 نفری که برای مصاحبه استخدامی طرح توسعه فاز 13میان گازی مشترک پارس جنوبی فراخوان داده شده بود، 958 نفرجذب شدند. وی ادامه داد: 57 درصد از پذیرفته شدگان بومی استان بوشهرهستند. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از نمایندگان استان بوشهر درمجلس شورای اسلامی،مسئولان محلی منطقه،مدیرعامل شرکت مجتمع گازپارس جنوبی و مجموعه مدیریت کار وخدمات اشتغال منطقه ویژه پارس برای برگزاری هر چه بهتر فرآیند جذب این افراد قدردانی کرد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
چاه گازی 298 مسجدسلیمان ایمن سازی شد
چاه گازی 298 مسجدسلیمان بدون حضوردکل حفاری ایمن سازی وسبب صرفه جویی 170 میلیارد ریالی شد. ایـــن چاه گازی به دلیــل ازکار افتادن شیرآلات،با هدف ایمن سازی در برنامه تعمیر قرارگرفت و تعمیر آن بدون دکل سبب صرفه جویی درهزینه های محوطه سازی چاه و تعمیر با دکل شد. با توجه به نشت خارجی گاز یکی از شیرهای تولیدی این چاه، ایمن سازی به صورت خارج ازبرنامه وبا رفع عـــیب و روانکــاری شیراصــلی بالایــی،نصب شیرعمقی،نصب شیرهای درو ازه ای جدیدبه جای شیرهای تولیدقدیمی ومعیوب،پس از40روزکارفنی تخصصی نوآورانه و استانداردسازی،بارعایت الزام های ایمنی،درگرمای شدیدوطاقت فرسا،همچنین شرایط شیوع ویروس کرونا انجام شده است. این عملیات بامشارکت واحد کنترل فوران چاه ها ومدیریت تعمیر،تکمیل وخدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب ومدیریت امور فنی،مدیریت عملیات و اداره اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان انجام شد.
نگاهی به واقعه تاریخی و اعتقادی غدیر خم (عکس تزئینی)
وقتی خداوند تبارک و تعالی در آیه 67 سوره مائده به پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمود: «یاأَیهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَیک مِن رَّبِّک وَ إِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَ اللَّهُ یعْصِمُک مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لَا یهْدِی الْقَوْمَ الْکافِرِین؛ ای پیامبر، آنچه را از پروردگارت بر تو نازل شده است به مردم برسان. اگر چنین نکنی امر رسالت او را ادا نکرده ای. خدا تو را از مردم حفظ می کند که خدا مردم کافر را هدایت نمی کند». مسلمانان آن زمان و اعصار بعد به امر خطیری پی بردند که جهت و سمت و سوی دین خدا را به جایی برد که با خاندان امام علی(ع) پیوند عمیقی برقرار کرد. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا تنها به بخشی و زوایایی از شخصیت و مرتبه والای امام علی(ع) از منظر قرآن کریم بپردازیم.
در واپسین سال عمر پیامبر اسلام(ص) مراسم حج باشکوه تر از سال های گذشته برپا شد. یاران پیامبر(ص) که تعداد آن ها بیش از 120 هزار نفر گزارش شده، از سرزمین های اسلامی در کنار پیامبر(ص) گرد خانه خدا جمع شده بودند و مراسم معنوی حج را به پایان بردند. مسلمانان در مسیر برگشت از این مراسم روحانی و درحالی که قلب هایشان سرشار از نور ایمان بود و وجودشان از شهد مراسم معنوی حج در حضور رسول خدا(ص) شیرین شده بود، به بیابان های خشک و سوزان غدیر خم رسیدند. این وادی، چهار راهی بود که مسیر مسلمانان را از هم جدا می کرد؛ در سمت شمال راهی به سوی مدینه، از شرق راهی به عراق، از غرب راهی به سوی مصر و از جنوب راهی به سمت یمن گشوده می شد.
در این زمان که هشت روز از عید قربان می گذشت و در این مکان که مسلمانان باید به سمت دیار خود راهی می شدند، وقت ابلاغ آخرین دستور الهی و نقطه پایانی مأموریت آخرین فرستاده الهی فرا رسید. ناگهان دستور توقف از طرف پیامبر(ص) صادر شد. مسلمانان با صدای بلند آنهایی را که در پیشاپیش قافله در حرکت بودند، به بازگشت دعوت کردند و از کسانی که در آنجا حضور داشتند خواسته شد بردباری پیشه کنند تا عقب افتادگان نیز به جمع آن ها بپیوندند. در گرمای سوزان آن سرزمین که سایبانی برای فرار از حرکت سوزان خورشید وجود نداشت، مؤذن گلبانگ اذان ظهر را گفت و مسلمانان در صف هایی فشرده در زیر آفتاب، نماز ظهر خود را به آخرین فرستاده الهی اقتدا کردند. نماز که تمام شد، عده ای می خواستند برای فرار از حرارت خورشید خود را به خیمه های کوچکی که همراه داشتند برسانند، ولی رسول خدا(ص) از همه خواست که برای شنیدن پیامی تازه از جانب آفریدگار گرد او جمع شوند. جمعیت زیاد سبب شد از جهاز شتران منبری آماده کنند و پیامبر(ص) بر فراز آن قرار گرفت تا پیام الهی را به بهترین شیوه برای مسلمانان بازگو کند.
پیامبر(ص) گام های خود را برداشت و بر فراز جهاز شتران قرار گرفت و با مردم این گونه سخن گفت:«من به زودی دعوت خدا را اجابت می کنم و از میان شما می روم. هم من مورد سؤال و بازخواست قرار می گیرم و هم شما. حال درباره من چگونه شهادت می دهید؟» مردم با صدای بلند و رسا گفتند: «گواهی می دهیم وظیفة گران رسالت خود را ابلاغ کرده ای و شرط خیرخواهی را به سرانجام رسانده ای، نهایت تلاش و کوشش خود را برای هدایت ما انجام داده ای. خداوند تو را جزای خیر دهد.» پیامبر(ص) فرمود: «آیا به یگانگی خداوند و رسالت من و حقانیت روز رستاخیز و برانگیخته شدن مردگان در آن روز شهادت نمی دهید؟» همه گفتند: «آری گواهی می دهیم». پیامبر(ص) فرمود: «خداوندا شاهد باش». رسول خدا(ص) کلام خود را ادامه داد: «ای مردم آیا صدای من را می شنوید؟» همه گفتند: «آری». در پی آن، سکوت تمام بیابان را فراگرفت و جز صدای وزش باد چیزی شنیده نمی شد. پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمود: «اکنون نیک بنگرید که پس از من با دو چیز گران سنگ و با ارزش که در میان شما به یادگار می گذارم، چه خواهید کرد؟» یکی از میان جمع برخاست و پرسید: «کدام دو چیز گران مایه؟» پیامبر(ص) بی درنگ جواب داد: «اول کتاب خداست که یک سوی آن به دست پروردگار و سوی دیگرش در دست شماست. دست از دامان آن برندارید تا گمراه نشوید، ولی دومین یادگار گران سنگ من خاندان من هستند و خداوندِ باریک بینِ آگاه به من خبر داده که این دو هرگز از هم جدا نشوند تا در بهشت بر سر حوض به من بپیوندند. از این دو پیشی نگیرید که هلاک می شوید و عقب نیفتید که باز هلاک خواهید شد».
در این هنگام مردم دیدند که پیام آور الهی به اطراف خود می نگرد. گویا در جست وجوی کسی است. چشمان مبارک حضرت، به امام علی(ع) که افتاد، خم شد و دست ایشان را گرفت و در کنار خود قرار داد. رسول خدا(ص) دست امام علی(ع) را به گونه ای بلند کرد و همه او را دیدند و شناختند. او همان یاور همیشگی رسول خدا(ص) و سردار شکست ناپذیر سپاه اسلام بود. صدای رسول خاتم(ص) رساتر و بلندتر شد و فرمود:
أَيُّهَا النَّاس مَنْ أَوْلَى النَّاسِ بِالْمُؤْمِنِينَ مِنْ أَنفُسِهِمْ؛ ای مردم، چه کسی از همه مردم نسبت به مسلمانان از خود آن ها سزاوارتر است؟
حاضرین در پاسخ گفتند: «خدا و فرستاده او داناترند.» پیامبر(ص) فرمود: «خدا، مولا و رهبر من است و من مولا و رهبر انسان های با ایمانم و نسبت به آن ها از خودشان سزاوارترم.» سپس فرمود:
من کنت مولاه فعلی مولاه؛ هر کس من مولا و رهبر او هستم، علی(ع) مولا و رهبر اوست. همگان این سخن را سه بار و به گفته برخی از راویان حدیث، چهار بار از زبان رسول خدا(ص) شنیدند. پس ازآن، پیامبر رحمت(ص) سر به سوی آسمان برداشت و این گونه با خدای خویش نجوا کرد: خداوندا! دوستان او را دوست بدار و دشمنانش را دشمن. محبوب بدار آن کسی که او را محبوب دارد و مبغوض دار آن کسی که او را به خشم آورد. یارانش را یاری کن و آن ها را که ترک یاری اش کنند، از یاری خود محروم ساز و حق را همراه او بدار و او را از حق جدا مکن.
سپس دستوری برای همگان صادر فرمود: «آگاه باشید! همه حاضران وظیفه دارند این خبر را به غایبان برسانند.» سخن به پایان رسید عرق از سر و صورت پیامبر(ص) و مولا علی(ع) و حاضران بر زمین می ریخت، هنوز صف های پر ازدحام حاضران ازهم گسسته نشده بود که امین وحی خدا نازل شد و آیه 3 سوره مائده را بر پیام آور مهربانی نازل کرد: «الْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکُمْ دِینَکمْ وَ أَتمَمْتُ عَلَیکمْ نِعْمَتی وَ رَضِیتُ لَکمُ الْاسْلَامَ دِینًا؛ امروز دین شما را برایتان کامل و نعمت خود را بر شما تمام گردانیدم».
این ماجرا که به داستان غدیر خم شهرت دارد، از زبان 110 نفر از صحابی رسول خدا(ص) و 84 تن از تابعان ایشان گزارش شده است و در کتاب های بسیار زیادی از دانشمندان مذاهب مختلف اسلامی به صورت مختصر یا مفصل به رشته تحریر درآمده است؛ از این رو حدیثی متواتر و یقین آور به شمار می آید. ذهبی، مورخ مشهور اهل سنت در شرح حال نویسنده کتاب تاریخ طبری می نویسد: محمد بن جریر طبری راویان حدیث غدیر خم را در چهار جلد گردآوری کرده است که من بخشی از آن را دیده ام و با دیدن این کتاب و گستردگی روایت های غدیر خم مبهوت شدم و یقین پیدا کردم که چنین حادثه ای در تاریخ اسلام از طرف رسول خدا(ص) اتفاق افتاده است. فراوانی راویان غدیر خم و اتفاق نظر آنان بر اینکه تعداد زیادی از تاریخ نگاران، مفسران و راویان شیعه و سنی حدیث غدیر را نقل کرده اند و آیه تبلیغ درباره مولا علی(ع) نازل شده است و پیامبر اسلام(ص) از جانب خدا مأموریت یافت تا امام علی(ع) را به عنوان جانشین بلافصل خود تعیین کند، جایی برای تردید باقی نمی گذارد که مولا علی(ع)، امیر مؤمنان و جانشین بدون واسطه آخرین فرستاده الهی است.
1-ارزش شناخت غدیر
حضرت امام رضا (ع) فرمود: به خدا سوگند اگر مردم به فضیلت این روز شناخت صحیح و کامل داشتند، فرشتگان روزی ۱۰ مرتبه با آنان دست می دادند.
۲-برترین عید امت
امام صادق (ع) از پدران بزرگوارش نقل می کند که پیامبر (ص) فرمود: برترین عید امت من، عید غدیرخم است. روزی که خداوند تعالی دستور داد تا برادرم علی بن ابیطالب (ع) را به عنوان پرچم برای امت نصب کنم تا پس از من به واسطه او هدایت شوند، روزی که خدا دین را کامل و نعمتش را بر امت من تمام و اسلام را به عنوان دین آن ها پسندید.
۳-بزرگترین عید خدا
امام صادق (ع)فرمود: عید غدیر، بزرگترین عید خدا است، خدا هیچ پیامبری را مبعوث نکرده مگر آنکه این روز را عید قرار داده و احترام آن را نگه داشته است. نام این روز در آسمان «عهد معهود» و در زمین «روز پیمان گرفته شده و جمع مشهود» است.
۴-عدم امکان شمارش فضایل غدیر
حضرت امام رضا (ع) فرمود: اگر از طولانی شدن کلام کراهت نداشتم، از فضیلت این روز و عطای الهی برای کسانی که معرفت به آن دارند، آنقدر بیان می کردم که به شمارش در نیاید.
۵-روز چشم روشنی اهل بیت(ع)
در دعای عید غدیر به روایت شیخ مفید: بار الها! همان گونه که این روز را بزرگترین عید خویش قرار داده ای، آن را در آسمان «عهد بسته شده» و در زمین «پیمان گرفته شده» و «اجتماع مورد سؤال» نامیدی، بر محمد و خاندانش درود فرست و چشم ما را به آن روشن نما و ما را به آن سامان بخش و ما را از سپاسگزاران بر نعمت هایت قرار ده، ای مهربانترین مهربان ها.
۶-شهرت آسمانی
حضرت امام رضا (ع) فرمود: روز غدیر در آسمان ها مشهورتر است تا زمین.
۷-سفارش پیامبران
امام صادق (ع) فرمود: پیامبر اسلام(ص) به امیرمؤمنان سفارش کرد این روز را عید قرار دهد؛ چنان که پیامبران به جانشینان خود سفارش می کردند که این روز را عید بگیرند.
۸-پاداش هشتاد ماه عبادت
سید بن طاووس نقل کرده است: شیخ صدوق، شیخ مفید و شیخ طوسی هر سه با سند از امام صادق(ع) نقل کرده اند که حضرت فرمود: عمل (کار نیک و عبادت) روز غدیر - هجدهم ذی الحجه برابر با عبادت هشتاد ماه است.
۹- پاداش خرج کردن در غدیر
امام صادق (ع) فرمود: یک درهم خرج کردن در روز غدیر برابر است با صد هزار درهم - و بنا بر نقلی یک میلیون درهم - در بقیه اوقات است.
علی بهرامی مدت هاست در برخی کتاب ها، مستندها و محصولات مختلف چند رسانه ای بر این موضوع تاکید می شود که قرارداد نفتی 1933 در دوران پهلوی اول، یک پیروزی بزرگ و یک افتخار ملی بود، زیرا با کنار گذاشتن قرارداد نفتی دارسی، ایران به حق و حقوق خود رسید و توانست از انگلیسی ها امتیاز بگیرد. در این شماره از «مشعل» می خواهیم با کند و کاوی بسیار اجمالی در تاریخ صنعت نفت ایران، این ادعا را وارسی کنیم. آیا قرارداد 1933 یک گام بزرگ برای حق ملت ایران بر سرنوشت سرمایه سیاه خود بود؟ با ما همراه باشید.
حدود 30 سال قبل از بسته شدن قرارداد نفتی 1933، سرمایه دار بزرگ بریتانیایی، یعنی دارسی، بدون اینکه پا در خاک ایران بگذارد، به دست عواملی که استخدام کرده بود به نفت ایران رسید و کار استخراج و انتقال این ماده راهبردی قرن بیستم و بیست و یکم را آغاز کرده بود. همان زمان ها بود که کم کم با تاسیس پالایشگاه آبادان، صنعت نفت ایران به طور تمام قد شکل گرفت و شهرت منطقه ای و بین المللی پیدا کرد. دوران قاجار سپری شد. با ضعف رو به افزایش احمد شاه، آخرین شاه قاجار، کار حکومت داری با حمایت انگلیسی ها به دست رضا میرپنج افتاد. چند سال بعد او با حمایت اطرافیانش، سلسله قاجار را برانداخت و خود به تخت سلطنت نشست و حکومت پهلوی اول آغاز شد. پهلوی اول با رویکرد استبدادمحور خود از سال 1299 خورشیدی تا سال 1311خورشیدی با مسائل مختلفی روبه رو بود و هنوز قرعه به نام صنعت نفت ایران نرسیده بود تا اینکه ماجرای قرارداد 1933 از همین سال رقم خورد.
انتشار ترازنامه سالانه انگلیسی ها درباره نفت ایران، مسائل زیادی را روشن کرد. ابوالفضل لسانی در کتاب«طلای سیاه یا بلای ایران» در این باره نوشته است: «بحران نفتی 1933م از مدت ها پیش از این تاریخ و با اعتراض دولت ایران آغاز شده بود. بااین حال هنگامی که شرکت نفتی انگلیس، ترازنامه سالانه اش را در خرداد 1311ش منتشر کرد، معلوم شد که حق امتیاز دولت ایران نسبت به سال های گذشته به میزان فاحشی کاهش یافته است و همین بر آتش اختلافات افزود». با روشن شدن این مسئله بعد از انتقال پیام میان دولت ایران و شرکت نفت انگلیس، پهلوی اول در مشورت با یاران نزدیک خود قرارداد نفتی دارسی را لغو می کند. حسن تقی زاده که آن زمان وزیر امور مالیه دولت بوده، مسئله لغو قرارداد را به انگلیسی ها اطلاع می دهد و هم زمان نیز برای عقد قراردادی جدید اعلام آمادگی می کند. انگلستان لغو قرارداد را بی پایه دانست و آن را نپذیرفت و کار به آنجایی رسید که به دیوان بین المللی لاهه شکایت برد. همچنین ماجرا به جامعه بین الملل آن زمان نیز کشیده شد. ایران نمایندگانی برای شرکت در جلسات اعزام کرد و مسئله لغو قرارداد دارسی ابعاد بسیار جدی بین المللی پیدا کرد. در مرکز اسناد وزارت خارجه مربوط به سال 1311 خورشیدی در این باره آمده است:«دولت ایران هیئتی مرکب از علی اکبر داور، وزیر دادگستری، حسین علاء، رئیس بانک ملی، و نصرالله انتظام را عازم ژنو کرد. سر جان سیمون، وزیر خارجه بریتانیا، نیز به نمایندگی بریتانیا در شورای جامعه ملل حاضر شد. پس از طرح دعاوی دو طرف، شورای جامعه ملل ادوارد بِنش، وزیر خارجه چکسلواکی را به میانجیگری برای ادامه مذاکرات انتخاب کرد. وی نیز مدعیان را به گفت وگو دعوت کرد و به این ترتیب گفت وگوها در تهران ادامه یافت. پس از این، بلافاصله هیئتی از طرف شرکت مرکب از لرد جان کدمن، رئیس هیئت مدیره شرکت نفت، ویلیام فریزر، معاون او، و جکسون، عضو هیئت مدیره و مقیم تهران، همراه چند نفر از اعضای عالی رتبه شرکت در 14 فروردین 1312ش وارد تهران شدند تا مذاکراتی را که به عقد قرارداد 1933 منجر شد، آغاز کنند».
پرسش اساسی تاریخ صنعت نفت اینجاست که چرا و چگونه شد که پهلوی اول تن به شرایط انگلیسی ها داد و عملا قرارداد 1933 با دارسی نه تنها تفاوتی نکرد بلکه مدت زمان آن برای انگلیسی ها چرب تر شد. شاید شاه کلید این معمای تاریخی را بتوان در دستان سر جان کدمن، رئیس وقت شرکن نفت ایران و انگلیس دید. جواد شیخ الاسلامی از دیپلمات های پیشکسوت ایرانی در مقاله ای با عنوان «خاطرات سر جان کیدمن و داستان تجدید امتیاز نفت جنوب» در این باره می نویسد:«کدمن، در مذاکرات، پی برده بود که وزرای کابینه قدرت تصمیم گیری ندارند. وی دراین باره با اشاره به تقی زاده نوشته است: تقی زاده هیچ مایل نیست اقدام مستقل بدون کسب اجازه قبلی از خود شاه انجام دهد. آگاهی از این امر باعث شد انگلیسی ها به این نتیجه برسند که موفقیت مذاکرات در گرو آن است که زیر نظر مستقیم رضاشاه انجام شود؛ همچنین کدمن به این نتیجه رسیده بود که تنها راه شکستن بن بست مذاکرات، دادن تکانه روحی شدید به رضاشاه و متوجه ساختن او به اهمیت موضوع است. بنابراین در ملاقات با رضاشاه به او گفت: چون در مذاکرات جاری، هیچ گونه شانس موفقیتی وجود ندارد هیئت مذاکره کننده انگلیسی، تهران را بدون نتیجه ترک و گزارش شکست مذاکرات را به وزارت خارجه انگلیس و از مجرای آنها به جامعه ملل تسلیم می کند. پس از این صحبت ها، کدمن پیشنهاد کرد که بهتر است خود اعلیحضرت ریاست جلسه ای را که آخرین اقدام طرفین برای جلوگیری از رسیدن به شکست و بن بست است قبول کند تا شاید نتیجه مطلوب حاصل شود. رضاشاه پیشنهاد کدمن را پذیرفت، اما طی مذاکرات رضاشاه شرط تمدید امتیاز را قبول نکرد؛ بنابراین کدمن از زبان تهدید استفاده و رضاشاه را به ارجاع دوباره موضوع به جامعه ملل تهدید کرد. خود کدمن نیز در نامه ای به جان سیمون دراین باره نوشته است: دعای قلبی من این است که موقع برگشت به لندن قرارداد جدید نفت را با خود همراه بیاورم؛ زیرا احساس می کنم رضاشاه از احاله مجدد موضوع به سازمان ملل هراسان است و این ترس ملوکانه را باید ناشی از ضرب شستی دانست که حکومت بریتانیا و وزیر خارجه ارجمندش ماه گذشته در ژنو به هیئت نمایندگی ایران نشان دادید و آنها را متوجه ساختید که دریچه هر امیدی از این رهگذر (جامعه ملل) به رویشان بسته است. وی افزوده است: به محض اینکه نام جامعه ملل و حکومت انگلستان بر زبانم گذشت، شاه به سرعت میان کلامم دوید و اظهارکرد که هیئت نمایندگی ایران ابدا خیال بازگشت مجدد به ژنو را ندارد و قضیه باید در خود تهران حل شود. جواب دادم دراین صورت بهتر است اعلیحضرت به وزرای خود تأکید فرمایند که دست از این همه اشکال تراشی بردارند و در خاتمه دادن به مذاکرات جاری اندکی تسریع کنند». تحلیل ها و اسناد وطالاعات دقیق شیخ الاسلامی را می توان با نوشته های تقی زاده نیز تطبیق داد و پرده از معمای پر ابهام برداشت. حسن تقی زاده در کتاب«زندگی طوفانی من» آورده است:«هر وقت مذاکرات طرفین به بن بست می کشید مؤثرترین حربه انگلیسی ها همین بود که به شاه می گفتند بسیار خب، ما حرفی نداریم پس مرخص بفرمایید که دوباره برگردیم به جامعه ملل و با همین تهدید مقاومت شاه را درهم می شکستند». جواد شیخ الاسلامی در ادامه همان مقاله تحلیل های جدی دیگری نیز درباره پذیرفتن شرایط نفتی انگلیسی ها توسط پهلوی اول دارد. او در این باره ادامه داده است:«بنابراین حریف زبردست رضاشاه، سر جان کدمن، با اطلاع از نیرومندی موضع خود و ضعف موقعیت رضاشاه، مسئله تمدید امتیاز را در آخرین روزهای اقامتش در تهران پیش کشید. انگلیسی ها روش های دیگری چون تهدید به قطع روابط و به چالش کشیدن تداوم سلطنت خاندان پهلوی یا استفاده از کیسه های طلا برای تشویق شاه را نیز در قبال رضاشاه در مذاکرات به کار گرفتند. در نهایت پس از جلسه تاریخی بین رضاشاه و نمایندگان شرکت نفت درباره تمدید قرارداد، شاه پیشنهاد ایران را کنار گذاشت و تمام موارد ضروری شرکت را پذیرفت. به این ترتیب گفت وگوهای کدمن با شاه در 18 اردیبهشت 1312ش/ 8 مه 1933م به امضای قرارداد 1933 انجامید. این قرارداد در 7 خرداد 1312/ 28 مه 1933م به اتفاق آرا به تصویب نمایندگان مجلس شورای ملی هم رسید؛ قراردادی در 27 ماده که در کلیات، تفاوت چندانی با قرارداد دارسی نداشت. اگر چه آن زمان و سالهای دوران پهلوی دوم تلاش تبلیغاتی شد که نشان دهند قرارداد 1933 برتر از قرارداد دارسی بود اما همه شواهد کارشناسی عکس این مسئله را نشان می داد. بررسی ها نشان می دهد نقش مذاکره کنندگان انگلیسی و به ویژه شخص کدمن با توجه به آگاهی و شناختی که از موقعیت ایران و شخص رضاشاه و تهدیدها و ترس های پیرامونش داشت، در انعقاد قرارداد 1933 شاخص است. مذاکره کنندگان انگلیسی ابتدا با شناخت از نظام سیاسی و استبداد شاهی، مخاطب خود را شخص شاه قرار دادند و با دور زدن هیئت مذاکره کننده ایرانی که از خود قدرت تصمیم گیری نداشتند، کار خود را راحت کردند، سپس زبان تهدید را در مقابل رضاشاه به کار گرفتند و با استفاده از موقعیت شناسی او را در تنگنای سختی گرفتار کردند و در نهایت به آنچه می خواستند، رسیدند».
سه مستند شخصیت محور که دیدن شان چیزهای زیادی به شما می آموزد
شاید هیچ چیز به اندازه دیدن یک مستند خوش ساخت و دقیق و تحقیقی نتواند یک شخصیت خاص فرهنگی، هنری یا اجتماعی را به مخاطبان معرفی کند. ظرفیتی که فیلم های مستند دراین باره دارند، مثال زدنی است. کارگردانان هوشمند می توانند با ساخت این مستندها علاوه بر اینکه یک شخصیت خاص را معرفی کنند، زمینه ای که آن شخصیت در آن فعالیت دارد را نیز به بینندگان بشناسانند. با چنین هدف و نگاهی، این هفته سه مستند شخصیت محور را به شما معرفی می کنیم تا هم این شخصیت های دوست داشتنی و با اراده را ببینید و هم اینکه با زمینه های فعالیت آنها در حوزه های اجتماعی، تئاتری و سینمایی و عکاسی آشنا شوید.
سالهاست که از هشت سال جنگ تحمیلی می گذرد و مستندهای بسیار زیادی درباره شهدای این جنگ، و ماجراهای مربوط به خانواده های آنها ساخته شده است. مستند «بانو» ساخته محمد حبیبی منصور شاید یکی از عجیب ترین مستندهایی باشد که درباره هشت سال جنگ تحمیلی ساخته شده است. داستانی بسیار پرکشش درباره مادر شهیدی به نام «عصمت احمدیان» که شهدایی منحصر به فرد را تقدیم دین و وطن کرده و به همراه همسرش در دهه هفتم زندگی اش روایتی حیرت انگیز از فرزندان شهیدش به مخاطب ارائه می دهد. مستند در دو وجه پیش می رود، نخست روایت مادر از فرزندان شهیدش و دوم فعالیت های همین مادر در اوضاع و جامعه کنونی. این مادر شهید به یک فعال اقتصادی – اجتماعی تبدیل شده و علاوه بر اینکه داغ سنگینی را بیش از سی سال بر دل کشیده اما هم از همسر پیر و رزمنده اش مراقبت می کند و هم در استان خوزستان در قالب فعالیت های آزاد اقتصادی و فرهنگی به مردم خوزستان کمک رسانی دارد. «بانو» به قدری جذاب ساخته شده که نمی توان آن را دید و به کارگردان اش به خاطر انتخاب سوژه اش آفرین نگفت. این مستند به هیچ کدام از مستندهایی که درباره هشت سال جنگ و شهدای آن دیده اید، شباهت ندارد. این مستند سال 1398 ساخته شده است و شما را با شهیدان فرجوانی آشنا می کند.
در تاریخ سینما و عکاسی ایران، یک نام بسیار درخشندگی دارد. «اصغر بیچاره»، مردی بود که سالهای سال هم عکاس بود و هم تخصصا عکاسی سینمایی و هنری می کرد. معمولا اگر رد هر یک از مشهورترین عکس های سینمایی و هنری ایران را بگیرید، در انتها به نام «اصغر بیچاره» برسید. مردی که گاه گاه جلوی دوربین ها هم حاضر می شد و نقش های کوتاهی نیز ایفا می کرد. به هرحال او با اینکه بین اهالی عکاسی و سینما بسیار مشهور بود اما سال های سال در میان عموم مردم گمنام بود و کسی نمی دانست «اصغر بیچاره» کیست. این روند وجود داشت تا اینکه سال 1381 کارگردان خوش ذوقی به نام احمد کرمی بر آن شد تا یکی از جذاب ترین مستندهای شخصیت محور تاریخ سینما و عکاسی ایران را بسازد. او مستندی با نام«اصغر بیچاره» را در باره این هنرمند کلید زد. این مستند علاوه بر اینکه مروری بر زندگی و فعالیت های اصغر بیچاره دارد، یک کتاب تصویری درباره تاریخ عکاسی و تاریخ سینماست. مخاطب با دیدن این مستند در خواهد یافت که چگونه سینما در ایران رونق گرفت و چطور شد که هنر عکاسی جای خود را در دل ایرانیان باز کرد و عکاسخانه ها از چه زمانی کارخود را در ایران آغاز کردند. دیدن این مستند علاوه بر این شما را با یک پیرمرد خلاق و تنها و هنرمند آشنا می کند، ابعادی از تاریخ هنر ایرانی را نیز به شما نشان می دهد که تا کنون توجهی به آن نداشته اید.
هنر نمایش در ایران سابقه دیرینه ای دارد و بسیاری از هنرمندان قدیمی آن با ورود سینما و تلویزیون به کشورمان، اندک اندک بیش از پیش مورد توجه عموم مخاطبان ایرانی شدند. یکی از چهره های بسیار برجسته بازیگری تئاتر ایران که بسیار قدیمی است، فاضل فاضلی پارسا نام دارد که در وادی بازیگری او را به «بابا افضل» می شناسند. این چهره پیشکسوت را در قامت چهره های تاریخی، معنوی و پیرمردهای اهلِ دل، در سریال های زیادی چون «ابوعلی سینا»، «مختارنامه» و «روزی روزگاری» دیده ایم. او سابقه ای بسیار دیرینه در تئاتر کشور و تئاتر استان اصفهان دارد. همین مسئله باعث شده تا در سال 1388 میلاد سهایی مستندی شخصیت محور درباره این هنرمند بسیار قدیمی بسازد. این مستند بسیار جذاب شده و به نوعی مروری تاریخی است بر هنر نمایش در ایران. هنرمندان زیادی چون آتش تقی پور، محمود پاک نیت، مهوش صبرکن و حسن اکلیلی درباره مرحوم باباافضل صحبت کرده اند. شما با دیدن این مستند هم با این شخصیت جذاب آشنا می شوید و هم مروری فرهنگی- تاریخی بر تئاتر ایران خواهید داشت.
کشور خوش نوای من
ایران سرزمینی کهن است که آوازه هنر و فرهنگ آن تمامی دنیا را درنوردیده. در هیچ جشنواره معتبر بین المللی امکان ندارد نامی از موسیقی ایران نباشد. موسیقی نواحی مختلف ایران بسیار غنی و باستانی هستند و هر کدام ظرفیت های بسیار بالایی دارند. موسیقی نقطه به نقطه این سرزمین شنیدنی است. از خراسان تا لرستان و از آذربایجان تا کرانه های خلیج فارس با ما باشید تا شما را با دنیایی از موسیقی متنوع ایرانی آشنا کنیم. بخش پنجم را می خوانید:
جایی در میان سرسبزترین جنگل ها و خیره کننده ترین مناظر طبیعی جهان، در شرقی ترین بخش استان مازندران، شهر علی آبادکتول قراردارد که اگر چه موسیقی آن بخشی از موسیقی مازندرانی محسوب می شود اما موسیقی دارد به نام موسیقی «کتولی» که زیباست و بسیار گوش نواز. این موسیقی ستودنی، بر پایه سه مقام موسیقایی به نام های «هرایی»، «راستِ مقام»، «کله کش» استوار است. شاید بخش هایی از سریال دیدنی و پربازدید «پایتخت» توانسته باشد تا حدودی حالت ها و بخش هایی از موسیقی «کتولی» را به گوش تان رسانده باشد. موسیقی به غایت پر تحرک که هم نواهای شاد بسیار زیاد دارد و هم نغمه هایی به نهایت خود حزن انگیز. مرکز اصلی رونق این موسیقی در شهر علی آباد کتول، روستاهای اطراف آن و به طور پراکنده در شرق استان مازندران است. دوبیتی خوانی های بسیار زیبای کتولی، شهره جهانی دارد. از سازهای اصلی موسیقی کتولی می توان به: نی کتولی، شمشاد، دوتار کتولی و دهل کوچک اشاره کرد. اگر شما هم می خواهید با دنیای این نوع موسیقی شنیدنی و زیبای ایرانی که بسیار خاص است، آشنا شوید پیشنهاد می کنیم سری به آثار هنرمندانی چون: سید احمد حسینی، عبدالرضا علمشاهی و سید حسین برزگر بزنید.
استان سرسبز و خرم کردستان سرشار از نغمه و آهنگ هاست. اصلا نمی توان هیچ مراسم فرهنگی و اجتماعی مردم این منطقه را دید که در آن رنگ و بویی از موسیقی و جلوه ای از این هنر وجود نداشته باشد. این خطه زیبای سرزمین مان، چندین نوع موسیقی دارد و وضعیت آن مانند خراسان و آذربایجان است. یکی از موسیقی های بسیار دلنشین استان کردستان، موسیقی دف است. موسیقی بسیار خاصی که ساز دف در آن نقش اصلی و اساسی را بازی می کند. این ساز باستانی ایرانی، سال هاست که در موسیقی رسمی و ردیف دستگاهی ایران، خصوصا در گروه نوازی هایی با سازهای پر شمار، جایگاه بسیار بالایی دارد. در دهه پنجاه خورشیدی بود که بهروز غریب پور، کارگردان تئاتر در موسیقی نمایش خود از این ساز بهره برد و به طور رسمی تر مرحوم استاد محمدرضا لطفی برای نخستین بار این ساز را در گروه موسیقی به نام شیدا به خوانندگی استاد شجریان استفاده کرد و اندک اندک ساز «دف» به یکی از مشهورترین و پر آوازه ترین سازهای ملی و سنتی میان ایرانیان تبدیل شد. اگر می خواهید با نوازندگان و هنرمندان اصیل ساز دف آشنا شوید و موسیقی مربوط به دف را بشنوید، حتما کارهای هنرمندانی چون، خلیفه غوثی، بیژن کامکار و مهرداد کریم خاوری را دنبال کنید.
موسیقی سیستانی اگر چه قرابت های زیادی با موسیقی بلوچستانی دارد اما اگر تا حدود زیادی، حرفه ای و دقیق گوش بدهیم و تحقیق کنیم، متوجه تفاوت آنها می شویم. چنانکه از نام استان سیستان و بلوچستان هم پیداست، دو دسته از ایرانیان کهن تبار چون سیستانی ها و بلوچستانی ها، سالهاست در کنار هم زندگی می کنند و فرهنگ و هنر سترگ ایران زمین را نمایندگی کرده اند. مرکز موسیقی سیستانی در ایران شهر زابل است. قیچک سیستانی که نسب به قیچک بلوچستانی کاسه ای کشیده و صدایی زیرتر دارد ساز اصلی این موسیقی زیبا و شنیدنی است. موسیقی سیستانی وقتی نواخته شود مخاطب خود را به قرن ها پیش می برد. انگار رستم دستان در برابر شما ایستاده و یا در یکی از بزم های سلاطین دوران هخامنشی یا ساسانی هستید. شنیدن موسیقی سیستانی یکی از زیباترین تجربه هایی است که می توانید داشته باشید. تجربه ای به غایت هنری و دلنشین که بین شما و کشور عزیزمان ایران پیوندی معنوی و تاریخی برقرار می کند. اگر می خواهید با این موسیقی زیبا و شنیدنی ارتباط برقرار کنید به شما پیشنهاد می کنیم آثار هنرمندان بزرگ موسیقی سیستانی مانند: ابراهیم حدیدی و علی اصغر شهری را دنبال کنید. این را هم باید بگوییم که موسیقی سیستانی در شمال و مرکز استان سیستان و بلوچستان ایران و در بخش هایی از خراسان جنوبی و افغانستان رواج و رونق دارد.
فینگرفود ترکیه ای پرطرفدار
آتینا عالی
بورک یک غذای فینگرفودی ساده، خوشمزه و مقوی است که با استفاده از خمیر نازکی به نام خمیر فیلو یا یوفکا تهیه می شود. این غذای معروف و پرطرفدار ترکیه ای نه تنها در این کشور، بلکه در دیگر کشورها هم طرفداران زیادی دارد و آن را می توان در وعده های صبحانه، پیش غذا، غذای اصلی یا میان وعده میل کرد. از معروف ترین بورک های ترکیه ای می توان از بورک گوشت و قارچ، بورک گوشت و پنیر، بورک پنیری، بورک اسفناج، بورک اسفناج و پنیر، بورک گوشت و پنیر، بورک مرغ، بورک سیب زمینی و... نام برد.
مواد لازم
گوشت چرخ کرده: 250 گرم
پیاز: یک عدد
خمیر یوفکا: به مقدار لازم
قارچ تفت داده شده : 100 گرم
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
کره نرم شده: یک قاشق غذاخوری
پنیر پیتزا: به میزان لازم
زرده تخم مرغ: یک عدد
کنجد و سیاه دانه: به میزان لازم
طرز تهیه
برای تهیه بورک گوشت و قارچ، ابتدا پیاز را نگینی خرد می کنیم و با کمی روغن تفت می دهیم. سپس قارچ ها را نگینی خرد می کنیم و به پیازمان می افزاییم. حالا نوبت اضافه کردن گوشت است. آن را هم اضافه کرده و به همراه ادویه ها خوب تفت می دهیم. بعد از آماده شدن مواد میانی، خمیر یوفکا را پهن می کنیم و روی آن کره آب شده می ریزیم. خمیر دوم را هم روی خمیر اول پهن کرده، سپس مواد میانی را روی لبه خمیر ریخته و روی آن کمی پنیر پیتزا می ریزیم و رول می کنیم. رول ها را به شکل حلزونی داخل قالبی که از قبل با کره چرب کرده ایم، قرار می دهیم. کمی کره آب شده هم روی کل بورک ها می ریزیم و با زرده تخم مرغ روی آنها را رومال می زنیم. کمی کنجد و سیاه دانه هم روی بورک ها می ریزیم و در فری که از قبل با دمای 170 گرم شده به مدت 30 دقیقه قرار می دهیم تا پخته شود. (می توانید به مدت 5 دقیقه هم گریل را روشن کنید تا روی آنها طلایی شود).
فاطمه عباسی
کــیک هـای یـخـچـالـی از پرطرفدارترین کیک های سراسر دنیا هستند، چراکه این نوع کیک، علاوه بر طعم دوست داشتنی اش به راحتی تهیه می شود و نیازی به فر ندارد، شاید به همین دلیل است که مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. این نوع کیک یکی از راحت ترین و در عین حال خوشمزه ترین کیک های خانگی است و طعم بی نظیر دارد. کیک یخچالی ها را می توان همراه با چای یا قهوه به عنوان عصرانه میل کرد یا اینکه به عنوان دسر در مهمانی ها مورد استفاده قرار داد.
مواد لازم
بیسکوییت: به میزان لازم
خامه: 100 گرم
شیر: 2 لیوان
پودر کاستارد: به میزان لازم
طرز تهیه
ابتدا بیسکویت ها را دور تا دور ظرفی که انتخاب کرده ایم مرتب می چینیم(می توانید از قالب کمربندی استفاده کنید). 100 گرم خامه را خوب می زنیم و شیرمان را کم کم به آن اضافه می کنیم. حالا دو قاشق سر پر پودر کاستارد داخل موادمان می ریزیم و خوب هم می زنیم. مخلوطمان را روی حرارت ملایم قرار می دهیم و مرتب هم می زنیم تا به غلظت فرنی برسد. در ایـــن مـرحله بیسکویت ها را ابتدا داخل مایه کاستارد می زنیم و بعد از آن داخـــل قـــالب می چینیم و در پایان هم بقیه کاستارد را روی بیسکویت ها می ریزیم و رویش را صاف می کنیم. کیک آماده شده را داخل یخچال می گذاریم تا کامــلا خنک شود. روی این کیک بیسکویت را می توانید به سلیقه دلخواه تزیین کنید. من از مروارید خوراکی و شکر رنگی برای تزیین استفاده کردم.
محیا اترک
موهیتو یا موخیتو یکی از نوشیدنی های خوش طعم و خنک تابستانی است که طعم های مختلفی دارد و طرز تهیه آن در مناطق مختلف، متفاوت است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید محبوبیت این نوشیدنی پرخاصیت در جهان به اندازه ای است که ۱۱ ژوئیه (۲۰ تیر) به عنوان روز جهانی موهیتو نامگذاری شده است. موهیتو را بیشتر در فصل تابستان و برای جلوگیری از گرمازدگی استفاده می کنند. نوشیدنی که به راحتی می توان در خانه تهیه کرد و از طعم جادویی آن لذت برد.
مواد لازم
برگ نعنای تازه: 50 گرم
شکر: یک قاشق غذاخوری
لیموترش: ۲ عدد
آب گازدار: نصف لیوان
طرز تهیه
برای درست موهیتو اول نعنا و شکر را با هم مخلوط کرده و له می کنیم. برای اینکه کارمان راحت تر شود، کمی آب هم اضافه می کنیم. سپس لیمو را اضافه کرده و له می کنیم. مخلوطمان را از صافی رد می کنیم. حالا داخل لیوان مورد نظر چند قطعه یخ، چند اسلایس لیمو و چند برگ نعنا می ریزیم و نصف لیوان را از مخلوطمان پر می کنیم و نیم دیگر آن را هم آب گازدار می ریزیم.
نکته:
* اندازه مواد بنا به ذائقه تان می تواند تغییر کند.
* می توانید نعنا، شکر و لیمو را داخل میکسر بریزید یا با گوشتکوب برقی آن را بزنید تا کارتان راحت تر و سریع تر انجام شود.
اختراعاتی که شکل زندگی مردم دنیا را عوض کرد
شبنم اعماری تغيير اتفاقي است که نمی توان آن را در این دنیا متوقف کرد، به بیان ساده تر تغییر رخدادی غیرقابل اجتناب است، اتفاقی که می تواند دنیا را تکان دهد. گواه این ادعا هم اختراعات و کشفیاتی است که توانسته تغییرات زیادی در جهان به وجود آورد و روش زندگی مردم را تحت تاثیر قرار دهد، به طوری که باعث ایجاد عصر جدیدی در زندگی می شود. در عصر تکنولوژی هم شاهد تغییرات زیادی در نحوه زندگی مردم دنیا هستیم، تغییراتی که شکل زندگی مردم کل دنیا را به کلی عوض کرده است. به همین بهانه در ادامه به چند نمونه از کشفیات و اختراعاتی که شکل زندگی مردم را تغییر داده اشاره کرده ایم که بسیار قابل توجه است.
يكي از بهترين اتفاقاتی که می توانست در دنیا بیفتد، اختراع دوربین بود، از آن جهت که حافظه انسان آنقدر که باید قابل اعتماد نیست که بتواند تک تک جزئیات به یادماندنی دوران زندگی خود را به ثبت برساند و تا آخرین روز حیاتش آن را به یاد داشته باشد. امروز اما به لطف وجود انواع و اقسام دوربين ه می توان تک تک لحظات زندگی و حیات جهان را به ثبت رساند و هر زمان که خواست آنها را مرور کرد.
تا قبل از آمدن اینترنت کسی تصورش را هم نمی کرد که در خانه بنشیند و به راحتی بتواند با آن سوي مرزها ارتباط برقرار کند. از این رو به جرات می توان گفت اينترنت از آن دست کشفیاتی است که به سرعت توانست جای خود را در میان مردم جهان باز کند. با آمدن اینترنت، دنيا تغییرات محسوسی به خود دید که تا پیش از آن به هیچ وجه قابل تصور نبود.
فکرش را هم نمی کردیم که چرخ اختراعي باشد که بتواند تغییرات زیادی در دنیا به وجود آورد. با نیم نگاهی به گذشته های دور می توان به خوبی دریافت که مردم آن روزگار چگونه به سختی اشیا و وسایل سنگین شان را جابه جا می کردند یا چطور با مشقت از این شهر به آن شهر می رفتند. چرخ اختراعی بود که به دنبال آن جرقه اختراع دیگر وسایل هم زده شد، مانند ساخت انواع وسایل نقلیه.
اختراع تلفن به عنوان یکی از مهم ترین دستگاه های ارتباط جمعی باعث شد به مرور زمان موبایل هم ساخته شود. دستگاه هایی که می توانیم به وسیله آنها هر زمان که بخواهیم و از هر کجای دنیا که باشیم با دیگران ارتباط برقرار کنیم. البته در عصر حاضر و با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، امروز گوشی های تلفن دیگر مانند گذشته طرفدار ندارد، چراکه با ورود انواع و اقسام گوشي های موبايل به بازار کارمان نسبت به گذشته به مراتب راحت تر شده است. موبايل که در ابتدا تنها تفاوتش با تلفن سیار بودنش بود، امروز اما به يك ابزار كامل تبدیل شده که با آن می توانیم بسیاری از کارهای مهم و روزمره مان را انجام دهیم، بدون اینکه از خانه خارج شویم.
با اختراع یخچال نگرانی برای نگهداری مواد غذایی رنگ باخت. مردم روزگاران قدیم تنها چند روز می توانستند مواد غذایی را سالم و تازه نگه دارند، اما با اختراع یخچال و ورود آن به خانه ها مشکلات نگهداری غذا و مواد غذایی به کلی از بین رفت.
همانطور که می دانید برق یکی از مهم ترین اختراعات یا بهتر است بگوییم اکتشافاتی است که نور و روشنایی را به مردم دنیا هدیه داد. اتفاقی که امروز توانسته پایه بسیاری از اختراعاتی باشد که برای زندگی حیاتی هستند.
مردم در گذشته های دور برای رفتن به شهر یا کشوری دیگر روزها و هفته ها در سفر بودند. در مسافت های طولانی هم گاهی ماه ها طول می کشید تا به مقصد برسند، علاوه بر این زمان طولانی در طول مسیر از گزند راهزنان و دزدان هم در امان نبودند، اما امروز و با اختراع هواپیما در کوتاه ترین زمان ممکن و بدون هیچ ترس و نگرانی می توان به مقصد رسید.
اختراع چرخ نقطه آغازی بود برای ساخت وسایل نقلیه مختلف. وسایلی که امروز به راحتی امکان جابه جایی افراد را فراهم کرده اند و می توانند مسافت هاي مختلفي را طی کنند. ماشین، اتوبوس، کامیون، موتورسیکلت و... از جمله وسایل نقلیه ای هستند که در حوزه حمل و نقل انقلابی شگرف به وجود آوردند.
چرا نیمه های شب از خواب بیدار می شویم؟
بی خوابی به معنای ناتوانی در به خواب رفتن است که بسیاری از افراد آن را تجربه کرده اند، اما اگر با وجود داشتن خواب منظم، احساس خواب آلودگی کنید یا در زمان های خاصی از شب به خواب بروید و در نیمه های شب بیدار شوید و در به خواب رفتن مجدد مشکل داشته باشید، پدیده ای به نام بی خوابی میانی به سراغتان آمده است. برای این پدیده مشکل ساز می توان دلایل زیادی را مطرح کرد، دلایلی که با شناسایی آنها و برطرف کردنشان می توانید خوابی خوش را تجربه کنید. بیدار شدن از خواب در نیمه های شب نوعی بی خوابی است که می تواند بسیار آزاردهنده باشد. این مشکل هنگام داشتن استرس تشدید می شود و بر عملکرد افراد تاثیرات نامطلوبی می گذارد. عوامل مختلفی در ایجاد پدیده بی خوابی میانی نقش دارند که از جمله آنها می توان به عوامل روانی، عادت های فردی و مشکلات جسمانی اشاره کرد. از این رو برای اینکه از دست این پدیده آزاردهنده خلاص شوید باید تا جایی که می توانید استرس را از زندگی تان دور و آرامش را جایگزین آن کنید. همان طور که گفتیم، تقریبا افراد زیادی بی خوابی را تجربه کرده اند که در مورد بسیاری از افراد این امر کوتاه مدت (مانند احساس تشنگی و نوشیدن آب) است. با این حال بیدار شدن های مکرر می تواند عملکرد بدن را با مشکل مواجه کند، از آن جهت که خواب نیاز ضروری بدن است و کم خوابی یا بی خوابی می تواند مشکلات قابل توجهی را به وجود آورد. عوامل جسمانی متعددی وجود دارند که باعث بی خوابی و کم خوابی می شوند، عواملی که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود.
دردهای ناشی از بیماری هایی نظیر آرتریت، مشکلات قلبی، کم خونی داسی شکل و سرطان معمولا اختلالاتی در خواب فرد به وجود می آورند و مانع داشتن خوابی راحت می شوند.
مشکلات تنفسی چون آسم، برونشیت و سایر بیماری های ریوی در طول شب می توانند باعث بیداری های مکرر شوند و مشکلاتی را به وجود آورند.
اختلالات و مشکلات مربوط به مغز و اعصاب نیز یکی دیگر از عواملی است که خواب را در طول شب به هم می ریزد. از مهم ترین این اختلالات می توان به آلزایمر و پارکینسون اشاره کرد. به همین دلیل است که بیشتر سالخوردگان از بی خوابی در طول شب شکایت دارند.
درد های معده و علائمی نظیر رفلکس معده از جمله مواردی هستند که می توانند خوابیدن در طول شب را دشوار کنند. علاوه بر این علائم سندروم روده تحریک پذیر نیز از جمله مشکلات مرتبط با دستگاه گوارش است که موجب بروز خواب منقطع می شود.
نوشیدن آب هنگام خواب یا نوشیدن آب زیاد به دلیل داشتن بیماری هایی چون دیابت، مشکلات قلبی و انواع عفونت ها نیاز به دستشویی رفتن را افزایش می دهد، مساله ای که باعث می شود افراد در طول شب بارها از خواب بیدار شوند.
یکی از موارد وسوسه انگیز برای منحرف کردن ذهنتان تماشای تلویزیون یا چک کردن شبکه های اجتماعی است. از این رو برای دوباره به خواب رفتن و تجربه یک خواب راحت، دوری از وسایل الکترونیکی اطرافتان امری ضروری است. نور آبی موجود در دستگاه های الکتریکی موجب انرژی بخشیدن به ذهن می شود. این نور باعث بیدار شدن مغز شده و حسی شبیه روز ایجاد می کند. بنابراین هر چقدر بیشتر به آنها نگاه کنید احساس بیداری بیشتری نیز خواهید داشت.
هنگام بیداری در طول شب چراغ اتاق را روشن نکنید تا تلاشتان برای خوابیدن دوباره نتیجه بدهد. همچنین اتاق خوابتان باید درجه حرارت مناسبی داشته باشد، به طوری که در آن نه عرق کنید و نه احساس سرما.
اگر به هر دلیلی از خواب بیدار شدید و تلاشتان برای خوابیدن به جایی نرسید، سعی کنید به ساعت نگاه نکنید، از آن جهت که این کار از لحاظ روحی شما را تحت فشار قرار می دهد و بر سیستم عصبی تان تاثیر می گذارد در نتیجه شما هوشیارتر می شوید و دیگر نمی توانید بخوابید، به همین دلیل از نگاه کردن به ساعت خودداری کنید تا بتوانید بار دیگر به خواب بروید.
ریلکس کردن بدن و آرام نگه داشتن ذهن نیز کمک زیادی به دوباره خوابیدن می کند. بعد از بیدار شدن به جای فکر کردن به چیزهایی که باعث بی خوابی تان می شود، نفس عمیقی بکشید و تنش را از بدنتان دور کنید و با حفظ آرامش سعی کنید دوباره به خواب بروید.
یکی از مهم ترین علائم روانشناختی که باعث اختلال در خواب و بیدار شدن در نیمه های شب می شود، استرس است که می تواند خواب عمیق و راحت را از فرد بگیرد. اختلالات اضطرابی، افسردگی، اسکیزوفرنیا و... از دیگر عوامل روانشناختی هستند که می توانند باعث بیدار شدن در طول شب شوند.
با توجه به مواردی که اشاره شد، شاید تصور کنید که راه حلی برای درمان این مشکل وجود نداشته باشد که این تصوری نادرست است، چراکه با رعایت برخی نکات و انجام چند تکنیک موثر می توان مجدد به خواب رفت.
در نهایت مشخص شد که دلایل مختلفی برای بیدار شدن از خواب در نیمه های شب وجود دارد که برخی از آنها را می توان به سادگی برطرف کرد.
از دنیای شاعری تا راه و روش زندگی متاهلی در گفت وگو با همسر یکی از کارکنان مدیریت اکتشاف
علی بهرامی شعر، پیوستگی زیادی با زندگی دارد. این مهم را خیلی از کارشناسان فرهنگی و اجتماعی بیان کرده اند که باید زندگی کرد تا بتوان شعر گفت. در زندگی زنگ و نوایی وجود دارد که گویی کلمات را آهنگ گونه کنار هم می چیند. اگر دقت کنیم شاید ما هم زندگی شاعرانه ای داشته باشیم و فقط باید آن را کشف کنیم. درباره شعر و زندگی و فضای ذهنی و فرهنگی خانم های متاهل خانه دار، با سلاله صادقی، همسر یکی از کارکنان مدیریت اکتشاف گفت و گو کرده ایم. او که سابقه مدیریت فرهنگی هنری هم دارد، از دغدغه هایش درباره شعر و شاعری و توصیف اش از زندگی و روزگار البته با بیانی شاعرانه با مشعل سخن گفته است. این گفت و گو را در ادامه می خوانید:
متولد آذر 1361 در تهران هستم. همسرم وحید شاکری در امور اداری مدیریت اکتشاف مشغول به کار است. تحصیلات ایشان در حوزه مهندسی کشاورزی است و حدود 15 سال است که در صنعت نفت ایران خدمت می کند. ما حدود سه سال و نیم است که آشنا شدیم و ازدواج کردیم. خودم هم کارشناسی رشته مدیریت دولتی را به پایان رسانده ام. البته اکنون خانه دار هستم و فضاهای مختلف فرهنگی و هنری را تجربه می کنم. ما هنوز صاحب فرزند نشده ایم.
از کودکی به شعر و خصوصا حفظ کردن اشعاری که معلمان و مربیان مان می آموختند، بسیار علاقه مند بودم. کم کم وقتی محفوظات شعری ام زیاد شد، در مجامع و محافل شعرخوانی می کردم. تا اینکه برای نخستین بار در نه سالگی اولین شعرم را برای مادرم سرودم. یادم هست که در مدرسه گفتند برای روز مادر کاری کنید که مادرتان خوشحال شود. مادرم با شنیدن شعر من خیلی خوشحال شد و برایم هدیه گرفت. در حقیقت با گفتن نخستین شعرم به عنوان هدیه روز مادر این من بودم که در مدرسه هدیه گرفتم و تقدیر شدم.
کم کم در مراسم مختلف مذهبی و آیینی و ملی شعر می گفتم و یا شعر می خواندم. در دوره دبیرستان در این زمینه ها خیلی فعال بودم و به طور جدی تر شعر را از استادان و معلمان ادبیات خیلی دقیق تر و حرفه ای تر دنبال می کردم و درباره آن می آموختم.
در دوره دانشگاه وارد شبهای شعر مختلف شدم و در زمینه برگزاری محافل و ادبیات و شعر به مدیریت فرهنگی و هنری روی آوردم. از سال 90 در سرای محله های منطقه یک تهران، کار هدایت و برگزاری جلسات منظم و هدفمند شعر را دنبال کردم. شب های شعر را با حضور استادان برجسته فن و هنر شعر دنبال می کردیم که استقبال بسیار زیادی از آنها می شد. مخاطبان از محلات مختلف با سنین متفاوت در این محافل و جلسات فرهنگی شعر شرکت می کردند. نکات ادبی زیادی مطرح می شد. اشعار شاعران برجسته و شاعرانی که به تازگی شعری سروده بودند، خوانده می شد و مورد نقد و بررسی قرار می گرفت. در کنار توجه به شعر و فعالیت های مدیریت فرهنگی، به نقاشی هم بسیار علاقه مند بودم و آن را به طور جدی دنبال کردم. هم رنگ روغن کار کردم و هم سیاه قلم. تدریس نقاشی را نیز شروع کردم و شاگردان زیادی داشتم تا اینکه شرایط کرونا پیش آمد. پیرو توجه به نقاشی در سبک رئال، به گرافیک هم علاقه مند شدم و آن را نیز دنبال کردم. در خوشنویسی هم پیش رفتم و چون خیلی به هنر علاقه مند بودم آن را نیز به طور حرفه ای دنبال کردم. البته این را هم بگویم که به دلیل علاقه زیادم به گویندگی در سال های 93 و 94 دوره های حرفه ای فن بیان و گویندگی را نزد مرحوم صدرالدین شجره از اساتید ماندگار و گویدنگان تاریخی ایران گذرانده ام.
شرایط کرونا موجب شد که خانم های خانه دار نتوانند خیلی به فعالیت های جنبی و جانبی زندگی شان بپردازند. از آنجایی که خیلی به آشپزی علاقه مند بودم، سعی کردم آن را در خانه خیلی دقیق تر و حرفه ای تر و با رویکردی هنری تر دنبال کنم. کرونا برای خانم های خانه دار ممکن است موجب ملال و تکرار شود اما خانم ها باید توجه کنند که هر کاری که به آن علاقه دارند را می توانند در خانه دنبال کنند. باید آن کار را با «حال» جدید انجام دهند. با کوچکترین چیزها می توان کارهای بزرگی کرد. یک دوخت و دوز ساده و یا یک آشپزی ساده می تواند«حال» انسان را خیلی تغییر دهد. من فکر می کنم اگر هر کاری با علاقه انجام شود نتایج بسیار خوبی برای فرد خواهد داشت. توصیه جدی دارم، خانم های خانه دار از فضای مجازی فاصله بگیرند و دوری کنند. ممکن است به ظاهر سرگرم کننده باشد اما واقعا اینطور نیست. باید تلاش کنند تا از خودشان احساس رضایت کنند.
سعی می کنیم با کارهایی هر چند به نظر کوچک بیاید، حالمان را خوب کنیم و اوقات خوشی را بگذرانیم. مثلا با هم آشپزی می کنیم. همسرم به غذاهای مختلف و طعم های جدید خیلی علاقه دارد. ما باهم سعی می کنیم غذاهای جدید را بپزیم و آنها را تجربه کنیم. در پختن غذا با هم همکاری می کنیم. این را هم بگویم که فقط صحبت از آشپزی و غذاهای جدید می شود اصلا گمان نکنید منظور خوراکی های تجملاتی است، به هیچ وجه. با هر آنچه در خانه داریم هم می توانیم آشپزی کنیم. برای مثال چند شب پیش با همکاری هم املت مراکشی تهیه کردیم. واقعا این را فارغ از هر شعاری باید بگویم، برخی ها فکر می کنند در زندگی خانوادگی باید همه چیز فراهم باشد. همه امکاناتی که تصور می کنیم را باید داشته باشیم تا خوشبختی را احساس کنیم؛ در حالی که واقعا اینطور نیست. لزوما نباید همه چیز برای خانواده ها مهیا باشد تا فکر کنند خوشبخت شده اند، اصل زندگی، احساس رضایت شخص است. شاید یخچال و فریزر کسی لبریز و پر باشد، اما ممکن است دل خوش و انگیزه زندگی نداشته باشد. در همین ماجرای آشپزی اگر علاقه و شور زندگی باشد، با چند تخم مرغ و فلفل دلمه ای هم می توان دل خوش داشت. در کنار آشپزی، با همسرم در نظافت منزل همکاری می کنیم. پیاده روی می رویم و گاهی سرگرمی های خانگی مانند پانتومیم (ادابازی) انجام می دهیم و اجازه نمی دهیم ملال زندگی به سراغ مان بیاید.
رفاه و پول زیادی قاعدتا حال خوب نمی آورد. با خرید لباس و کفش ممکن است اندکی خوش باشیم، اما بدانیم که زودگذر است. خانم های خانه دار کارکنان صنعت نفت تلاش کنند حال خوب را ایجاد کرده و درخودشان ماندگار کنند. بستنی خوردن یا گشتی کوتاه در خیابان های شهر با همسر، شاید به نظر کوچک بیاید اما به هیچ وجه اینطور نیست. یک پیاده روی ساده با همسرتان حال شما را خوب خواهد کرد، اینها شعار نیست ما نعمت این چیزهای به ظاهر ساده را با آمدن کرونا بهتر می توانیم درک کنیم. همه متوجه شده ایم که چقدر می تواند دنیا دنیا بی ارزش باشد هیچ چیز بالاتر از خوب بودن وجود انسان نیست و این خوب بودن است که باقی می ماند. آدمی که به این راحتی با یک ویروس از بین می رود چرا باید موجب ناراحتی و رنج دیگران شود. همه خانم های خانه دار و اعضای خانواده، اول باید برای خودشان خوب باشند در گام بعد برای دیگران، با انتشار حس خوب در خانواده، جامعه هم حس خوب را تجربه کند. ما خودمان باید همیشه حس خوب را به اطرافیان مان تزریق کنیم. همسرم می گوید صبح ها که می خواهد در محل کارش حاضر شود. یک راننده تاکسی است که به همه مسافران سلام می کند، صبح به خیر و روز خوش می گوید. هر کس به نوعی پاسخ او را می دهد، پر شور یا معمولی و یا شاید هم ندهد. همسرم می گوید اولین چیزی که تجربه کرده ام این است که خود آن راننده محترم، حالش خوب است و حس خوب را به همه ارسال می کند، حالا به فراخور، حتی کسی که پاسخ هم نمی ، در معرض حس خوب این شهروند قرار گرفته است. با این روش «حال خوب» مسری می شود.
خانم های خانه دار تلاش کنند علایق شان را کشف کنند و با قدرت و قوت آنها را دنبال کنند. پیگیری علایق امر بسیار مهمی است که با دوری کردن از فضای مجازی بیشتر می شود. خانم های خانه دار نباید به طور مداوم کارهای مورد علاقه شان را رها کنند، تلاش کنند شعر بخوانند. اندکی داستان را دنبال کنند. مطالب مربوط به روان شناسی را پیگیر باشند. باخواندن روان شناسی می توانند برای رشد شخصیت و فکرشان منابع خوبی داشته باشند و البته رفتار خودشان را با همسران شان بهتر کنند و در نهایت کیفیت زندگی شان را افزایش دهند. اگر خانمی بگوید حوصله کتاب خواندن را ندارم و خواندن داستان ها وقت می خواهد، بداند که شعر اینگونه نیست. خواندن یک شعر برای رسیدن به حال خوب، شاید پنج دقیقه بیشتر وقت نبرد. پرسه زنی در فضای مجازی، آنقدر که وقت آنها را می گیرد، چیز مفیدی ندارد.
شعر مانند آهنگ است و آهنگ کلمات هر شاعری که حال خواننده اش را خوب کند، می توان خواند. ملاک من برای خواندن و دنبال کردن اشعار همین مسئله است اما اگر بخواهم اسامی شاعرانی را بیاورم باید از شهریار، فروغ فرخزاد، خیام، محمدعلی بهمنی و هوشنگ ابتهاج نام ببرم. از هر کدام از شاعران دیگر هم حس خوبی بگیرم، حتما شعرشان را می خوانم و دنبال می کنم. دفترچه ای هم دارم که اشعار بسیار ناب را در آن یادداشت می کنم. توصیه ام به همه خوانندگان هم این است که شعر و شاعری را دنبال کنند و که حس خوبی برای آنها ایجاد می کند.
شعر کلاسیک فضای دیگری دارد و من به این نوع از شعر که بسیار ارزشمند است و حکمت زندگی در آن جریان دارد، بسیار بیشتر از شعر نو علاقه مند هستم. این نوع از شعر فارسی بسیار عمیق است و قابل مقایسه با شعر نو نیست. اشعار شاعرانی چون، حافظ و مولوی و سعدی و فردوسی را نمی توان با شعر دیگری قیاس کرد. اگر چه به شعر نو علاقه مند هستم اما هر شعری را در این سبک نمی پسندم. حقیقت این است که اصلا برخی از آنها برایم قابل درک نیستند البته که شعر نو در بیان شاعرانی چون فروغ فرخزاد و هوشنگ ابتهاج بسیار خوب است.
دنیای شعر و حالِ خوبی که از آن به شما و خانواده تان منتقل می شود را دریابید. آدم های موفق دنبال این نیستند که بدانند چه کاری انجام دهند یا می شود که آن را انجام دهند بلکه آنها آغازگرند. آدم های موفق در زندگی خانوادگی برنامه ریزی های خیلی خیلی بزرگ نمی کنند بلکه در عمل از قدم های کوچک کار خود را آغاز می کنند.کم کم پیش می روند و حال شان خوب می شود.
مدیرعامل باشگاه پالایش نفت آبادان :
تشکیل تیم های پایه برای پشتوانه تیم اصلی طی سال های آینده است که من به این برنامه خوش بین هستم و حتی امیدوارم که هم امسال بتوانیم در لیگ برتر بدرخشیم وهم سال آینده از جوانان بیشتری در ترکیب تیممان بهره ببریم
رشته بسکتبال در نفت در این سال ها پیشرفت و رشد قابل ملاحظه ای داشته تا جایی که دو تیم پالایش نفت آبادان و پتروشیمی قبل از اینکه منحل شود، در ایران و آسیا آقایی کردند و چندین مقام قهرمانی را در کارنامه دارند.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در این سال ها در دو بخش مردان وزنان رشد چشمگیری داشته تا جایی که پله های ترقی را یکی پس از دیگری از لیگ های استانی شروع کردند و حالا به بالاترین سطح بسکتبال کشور رسیدند و به عنوان یکی از قطب های اصلی بسکتبال شناخته می شوند.
پالایش نفتی ها برای موفقیت در فصل پیشرو از همین حالا استارت زده اند و می خواهند با یک تیم قدرتمند وارد مسابقات شوند تا نتایج قابل قبولی بگیرند. با احمد پارو مدیرعامل باشگاه پالایش نفت آبادان درباره وضعیت تیم بسکتبال این باشگاه و اینکه چه برنامه هایی برای حضور بهتر و قوی تر در لیگ برتر دارند، گفت وگویی کوتاه داشتیم که باهم می خوانیم.
بله، قصد داریم تیم خوبی را روانه مسابقات کنیم. از سوی دیگر با توجه به عوض شدن سرمربی و رفتن چند بازیکن، طبیعی بود که زودتر شروع کنیم.
ما روی بازیکنان گران قیمت دست نگذاشتیم. متأسفانه نرخ دستمزد بسکتبالیست ها یکباره به صورت غیرمتعارف افزایش یافت، برای همین به دنبال بازیکنانی رفتیم که ارزان و درعین حال خوب باشند.البته ما هم با توجه به بودجه ای که داشتیم، توانستیم نفرات مطرحی را جذب کنیم.
بله، با چند بازیکن جدید مدنظر سرمربی به توافق رسیدیم و درنهایت قرارداد بستیم. البته کار جذب بازیکن هنوز تمام نشده و قرار است برای پست 5 نیز با دو سه بازیکن مذاکره ای داشته باشیم و منتظرعقد قرارداد با بسکتبالیست های مدنظر باشیم.
از بازیکنان فصل گذشته در حال حاضر تنها با یک بازیکن تمدید کرده ایم ولی درمجموع با توجه به نفرات جوانی که داریم، هم من و هم سرمربی تیم به آنها بسیار خوش بین هستیم. البته ما بازیکنان باتجربه و بازی دیده ای را جذب کرده ایم و در کنار این نفرات بازیکنانی از بومی ها و جوان های منطقه و آبادان را هم داریم که سرشار از استعداد هستند که با توجه به تفکر و دیدگاهی که آقای توفیق، سرمربی تیم نسبت به بازیکنان جوان دارد، به نظرم امسال جوانان آبادانی این شانس را پیدا می کنند که دقایق بیشتری بازی کنند و ما هم به چشم اندازی که برای سال های آینده داریم، نزدیک تر خواهیم شد.
به کسب موفقیت در فصل جاری لیگ برتر بسکتبال کشور خوش بین هستم و بازهم می توانیم مدعی قهرمانی باشیم، زیرا جوانان خوبی داریم و برخی از آن ها مثل محمدی، مرادی نسب و رنجبر، باتجربه هستند و مطمئناً در کنار سایر نفراتمان می توانند به موفقیت پالایش نفت آبادان کمک کنند.
آقای توفیق، سرمربی تیم یک برنامه درازمدت سه ساله برای جوانان بسکتبالیست آبادانی به باشگاه ارائه داده است که کار بر اساس این برنامه از هفته آینده با استعدادیابی و تشکیل تیم های نوجوانان و جوانان آغاز خواهد شد. تشکیل تیم های پایه برای پشتوانه تیم اصلی طی سال های آینده است که من به این برنامه خوش بین هستم و حتی امیدوارم که هم امسال بتوانیم در لیگ برتر بدرخشیم وهم سال آینده از جوانان بیشتری در ترکیب تیممان بهره ببریم.
هواداران تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در این سال ها همیشه به بهترین نحو از تیم حمایت کردند. متأسفانه نبود آنها در سالن نمود داشت. من از هواداران می خواهم هم صبور باشند و بازهم مثل همیشه از تیم حمایت کنند تا بتوانیم جایگاه خوبی درشان بسکتبال آبادان و مردم خوب شهر به دست آوریم.
فرزند یکی از کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به اردوی تیم ملی سنگ نوردی ایران دعوت شد.
اردوی آمادگی تیم ملی سنگ نوردی کشور از هفته گذشته در باشگاه پیام تهران آغازشده که علی طاهری ویس شوشتری از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، از سوی سرمربی تیم ملی سنگ نوردی کشورمان، به این اردو فراخوانده شد. در این اردو ۲۵ سنگ نورد در ۲ بخش بانوان و آقایان از سوی سرمربی تیم ملی سنگ نوردی کشورمان دعوت شدند . اردوی تیم ملی سنگ نوردی کشورمان به مدت ۲۱ روز برگزار می شود . طاهری کسب مقام دوم کشوری جام پیام(اردیبهشت۹۴)، مقام هفتم رقابت های آسیایی 2016، مقام دوم کمباین(سه رشته) جام فجر کرمان(اردیبهشت ۹۶)، مقام دوم کمباین(سه رشته) زنجان(بهمن ۹۶) و مقام اول دانشجویی کشوری دانشگاه شریف(بهمن ۹۸) را در کارنامه ورزشی خود دارد.
گروهی از کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، منطقه جنوب شرق مرکز انتقال نفت یزد به ارتفاعات کوه طزرجان با ارتفاع 4 هزار مترواقع در شهرستان تفت، دسته جمعی صعود کردند.
بهنام توکلی، رئیس علی البدل مراکز انتقال نفت منطقه که در این صعود کوهنوردان را همراهی کرده بود، گفت: به مناسبت 7 تیر سالگرد شهدای هفت تیر، جمعی از کارکنان مرکز انتقال نفت یزد ضمن کوه پیمایی با رعایت پروتکل های بهداشتی تا پناهگاه برف خانه ارتفاعات کوه طزرجان یاد و خاطره این شهدا را گرامی داشتند.
کوهستان برفی طزرجان با ارتفاع تقریبی 4 هزار متری از سطح دریا، که محل یخچال های دائم در زمان های گذشته بوده است، در جنوب شرقی کوه شیرکوه و در روستایی به همین نام در شهرستان تفت، استان یزد واقع شده است.
تیم فوتبال پارس جنوبی در هفته دوم لیگ برتر فوتبال ساحلی باشگاه های ایران حریف خود را شش تایی کرد.
شاگردان مهین دوست درتیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی درهفته دوم لیگ برتر فوتبال ساحلی در ورزشگاه شهرداری رودسر میهمان شاهین خزر بودند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر و پرگل حریف شمالی خود را با نتیجه 6 بر 2 شکست دهند تا در صدر جدول به یکه تازی خود ادامه داده باشند.
میلاد دریایی و مجتبی نجفی برای پارس جنوبی در گلزنی دبل کردند. همچنین احسان درا و آرش کرمی هرکدام یک گل در این دیدار به ثمر رساندند.
پارس جنوبی در این دیدار که تیم برتر میدان بود، علاوه بر این۶ گل، موقعیت های زیادی برای گلزنی از دست داد. در این دیدار محمدجواد خسروی، دروازه بان پارس جنوبی به زیبایی پنالتی تیم میزبان را دفع کرد.
تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی فصل جدید لیگ برتر فوتبال ساحلی باشگاه های ایران را طوفانی آغاز کرده است.
پارس جنوبی مدافع عنوان قهرمانی است و سعی دارد که بازهم قهرمانی خود را در این مسابقات تکرار کند.
درباره وضعیت این تیم در شروع مسابقات و اینکه چه برنامه هایی برای قهرمانی دارند، با اکبر فرید، مدیر اجرایی تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی گفت وگویی داشتیم که در ادامه می آید.
تیم پارس جنوبی متأسفانه برای فصل جدید خیلی دیر بسته شد و فقط برای هفته اول بازی ها ۶ ، ۷ جلسه تمرین رسمی بیشتر نداشتیم. زمانی که برای شروع تمرینات استارت زدیم، تقریباً به اندازه دو تیم از ما بازیکن جداشده بود . 7 بازیکن که کلاً از جمع ما جداشده بودند وهمچنین علی میرشکاری و محمد معصومی زاده به خاطر شرایط خدمت به گلساپوش یزد ملحق شده رفتند. سه نفر از بازیکنان در اردکان یزد، یک نفر در اصفهان و محمدجواد خسروی گلر اصلی و ملی پوشمان راهی شهرداری بندرعباس شده بود.
اکبر فرید در ادامه در خصوص بستن تیم در شرایطی سخت گفت: با همکاری که با بقیه شد و نیز ازآنجایی که خود بازیکنان هم تمایل داشتند فوتبالشان را در پارس جنوبی ادامه بدهند، خسروی به تیم برگشت و نیز طی توافقاتی که با تیم ریشه دار فوتبال ساحلی گلساپوش یزد انجام دادیم و همین طور موافقت مدیران این باشگاه 3 بازیکن دیگر بهنام های عشقان ملک ، میر حسینی و محمد معصومی زاده هم به پارس جنوبی اضافه شدند.
مدیر اجرایی تیم فوتبال ساحلی باشگاه درباره نتایج این تیم و اینکه به دنبال دفاع از قهرمانی خود هستند، گفت: در هفته اول مقابل پاس گناوه نتیجه خوبی گرفتیم و استارت بازی ها را با پیروزی شروع کردیم . بازی دوم مصافی سخت با شاهین خزر رودسر داشتیم . رودسر یکی از تیم های خوب لیگ را دارد و از مناطقی است که ابتدا فوتبال ساحلی آنجا شکل گرفته است و ازلحاظ فنی هم همیشه تیم قابل احترامی بوده اند. در این بازی هم موفق به کسب برد با نتیجه ۶ بر۲ شدیم. در ادامه همین طور قوی ادامه خواهیم داد تا از عنوان قهرمانی خود دفاع کنیم.
اکبر فرید با اعلام اینکه معصومی زاده بعد از هفته دوم به تیم اضافه شد، گفت: خدا را شکر با یک برنامه ریزی و کار اصولی که در این سال ها پیش گرفته ایم، جوانان زیادی وارد تیم شده اند و امسال نیز علی کرمی، سبحان فاله و مهرزاد دهقانی ۳ جوان بااستعدادی هستند که به جمع ما پیوسته اند و برای تیم های امید و جوانان نیز می توانند بازی کنند. آنها این فصل در کنار بزرگانی مانند مسیر، معصومی، کیانی و خسروی کسب تجربه می کنند.
اکبر فرید در ادامه به شرایط فنی خوبی تیم اشاره کرد و گفت: خدا را شکر شرایط فنی تیم بسیار خوب است. در کادر فنی آقایان رضا تأمینی، محمد میهن دوست، یاسر سلیمانی و پژمان کنترات چی به عنوان مربی گلرها حضور دارند.
باوجود دیر اضافه شدن به لیگ و فشار زیادی که به بازیکنان و مربیان وارد شد اما از همه لحاظ به شرایط مطلوب و آرمانی رسیده ایم.
فرید با اشاره به نحوه گروه بندی و برگزاری مسابقات گفت: لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور در دو گروه پنج تیمی در جریان است که پارس جنوبی در گروه A قرار دارد. بازی ها به صورت رفت وبرگشت هستند و در پایان، دو تیم اول هر گروه راهی دور نهایی که به صورت مجتمع انجام می شود، خواهند شد تا درنهایت قهرمان لیگ مشخص شود. ما هم امسال می خواهیم با ارائه بازی های خوب راهی فینال شویم تا بازهم قهرمانی دیگری به افتخارات پارس جنوبی اضافه کنیم.
فرزند نفتی و وزنه بردار ملی پوش مناطق نفت خیز جنوب:
حسین آزادی رشته وزنه برداری از دیر باز در جنوب کشور و از جمله استان خوزستان طرفداران خاص و پر و پا قرصی داشته و همین علاقه مندی باعث شده تا شاهد درخشش ورزشکاران و قهرمانان زیادی از این خطه در سطح کشور، آسیا و جهان باشیم. ایلیا صالحی پو فرزند یکی از کارکنان مناطق نفت خیز جنوب و عضو باشگاه نفت و گاز مسجدسلیمان، یکی از نفراتی است که با طی کردن اصول و فنون این رشته زیر نظر مربیان مجرب، پله های ترقی را یکی پست از دیگری طی کرده و پس از درخشش در مسابقات قهرمانی کشور از سوی کادر فنی تیم ملی ایران، به تیم ملی وزنه برداری نوجوانان کشورمان دعوت شد و هم اکنون نیز به عنوان عضو اصلی تیم ملی جهت حضور در مسابقات نوجوانان جهان که مهرماه امسال در عربستان برگزار می شود، در اردوی تیم ملی حضور دارد.
به همین منظور گفت و گویی با ایلیا صالحی پور در خصوص وضعیتش و نیز حضور در اردو تیم ملی داشتیم که باهم می خوانیم.
ایلیا صالحی پور هستم. اسفند ماه ۱۳۸۴ در مسجدسلیمان و در خانواده ای ورزشی متولد شدم. پدرم افشین صالحی پور از وزنه برداران و مربیان ورزشی در این شهرستان و از کارکنان امور مالی شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان هستند؛ برادرم نیز در همین رشته فعالیت می کنند.
رشته وزنه برداری را از سال ۱۳۹۲ در زادگاهم مسجدسلیمان آغاز کردم، در ادامه از سال ۱۳۹۶ نیز به صورت حرفه ای این رشته را پیگیری می کنم. در عرصه باشگاهی هم فعالیتم را از باشگاه فرهنگی ورزشی نفت و گاز مسجدسلیمان که از شرکت های تابعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است آغاز کردم و هم اکنون نیز در این باشگاه مشغول فعالیت هستم.
همان طور که گفتم، در خانواده ای ورزشی به دنیا آمدم که پدرم و برادرم نیز در این رشته فعالیت می کردند. برای همین علاقه مندی ام به وزنه برداری باعث شد تا این رشته را انتخاب کنم، همچنین در این خصوص پدر و برادرم نیز مشوق من بودند و حمایت های آنان باعث شد تا عزم و اراده ام به این رشته استوارتر شود.
در مورد مربیانی که با آنها کار کردم نیز باید بگویم از ابتدای فعالیتم در وزنه برداری افتخار شاگردی نزد مربیانی از جمله زنده یاد بهمن مطلق، افشین صالحی پور(پدرم)، آیت اورامه، میلاد رامهرمزی، یاسین نامداری و مهران مطلق را دارم.
اولین مدالم را در نخستین حضورم در مسابقات قهرمانی کشور در ۱۳ سالگی (سال 1398) کسب کردم و در این رقابت ها با کسب عنوان سوم و در وزن ۶۱ کیلوگرم به مدال برنز دست پیدا کردم.
اردوی تیم ملی وزنه برداری نوجوانان طی دو مرحله برگزار شد که در مرحله نخست حدود 60 نفر حضور داشتند و در نهایت بیش از 20 نفر به مرحله دوم راه یافتند و در نهایت نیز با صلاحدید کادر فنی 11 نفر به عنوان نفرات اصلی تیم ملی وزنه برداری به عضویت تیم ملی نوجوانان در آمدند که من هم جزء آنها هستم. در حال حاضر هم نیز تمریناتمان را در تهران زیر نظر آقایان سید علی حسینی، محسن داودی و جواد نادری به صورت مستمر و با کیفیت انجام می دهیم. تمرینات روزانه در دو نوبت صبح و عصر انجام می شود و همه چیز خوب است اما تنها دغدغه و نگرانی ما بیماری کروناست؛ البته در اردو تمام پروتکل ها رعایت می شود، ولی بازهم نگرانیم.
در ۶۷ کیلوگرم به روی تخته می روم و وزنه می زنم. امیدوارم و سعی می کنم که با کسب مدال طلا موجب خوشحالی مردم کشورم و مربیان زحمتکش باشم.
تلاش و پیگیری های مداوم خودم و خانواده ام و سایر مربیانم که باعث شد هم اکنون عضو تیم ملی باشم، شیرین ترین خاطره ورزشی من تاکنون محسوب می شود، مصدومیت هایی هم که در دوران ورزشی گریبان گیرم شده هم جزء خاطرات تلخم است.
خیر، ورزش مانعی برای فعالیت تحصیلی من نبوده و در کنار ورزش نیز تحصیل را ادامه می دهم. این را هم باید اضافه کنم ورزش باعث شده بیشتر به تحصیلاتم اهمیت بدهم چون می خواهم یک ورزشکار تحصیل کرده باشم. هم اکنون در کلاس نهم مشغول به تحصیلم و سال آینده در کلاس دهم به تحصیل ادامه می دهم.
سربلندی خانواده ام و تمامی افرادی که برای موفقیت من زحمت کشیدند؛ همچنین کسب مدال طلای المپیک بزرگترین آرزوی ورزشی ام است.
از تمامی کسانی که من را در سال های اخیر حمایت کردند، قدردانی می کنم؛ از جمله مدیرعامل شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان،منابع انسانی و امور ورزش و هیات مدیره این شرکت و همچنین تمامی مربیانی که برای من تلاش کردند، سپاسگزارم و امیدوارم خداوند بزرگ این توفیق را نصیبم کند تا بتوانم با درخشش و قهرمانی در مسابقات آسیایی و جهانی، مزد زحمات مربیانم را بدهم و موجب خوشحالی مردم کشورم بشوم. از هفته نامه مشعل هم که به فرزندان کارکنان توجه و اهتمام ویژه دارد، تشکر می کنم.
جمعی از کوهنوردان منطقه مرکزی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران موفق شدند به قله کازینستان الیگودرز صعود کنند. احمد درامامی، سعید اسد الهی و حسین جودکی، سه کوهنورد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه مرکزی بودند که به طور مشترک با تیم کوهنوردی فجر استان مرکزی توانستند قله 3 هزار و 850 متری «کازینستان» را فتح کنند. کوهنوردان منطقه مرکزی و تیم کوهنوردی فجر استان در مجموع در قالب تیم 19 نفر درزمانی دو روزه این قله را فتح کردند و در طول مسیر ضمن بازدید از عشایر به توزیع کفش در بین سیاه چادرها پرداختند. قله کازینستان با ارتفاع 3850 متر از سطح دریا در رشته کوه های زاگرس و در جنوب غربی شهر الیگودرز واقع شده است.
سرپرست فوتبال نفت آبادان:
سرپرست تیم فوتبال نفت آبادان گفت: تمام کادر فنی و بازیکنان مصمم هستند که در هفته های پایانی لیگ برتر، ضمن تلاش برای ارائه نمایش و کیفیت مطلوب به حداکثر امتیازات ازدیدارهای باقی مانده لیگ دست پیدا کنند تا پایان خوشی در لیگ بیستم داشته باشیم.
علی فیروزی با اشاره به شکست این تیم مقابل سپاهان ادامه داد: تیم در شرایط خوب و حتی نرمالی به دیدار تیم قابل احترام و مدعی قهرمانی ایران یعنی سپاهان نرفت. همان گونه که کارشناسان و هواداران خوب ما می دانند، برای مصاف با سپاهان دست کادر فنی بسته بود و مصدومیت و محرومیت تعدادی از بازیکنان شاخص و تعیین کننده باعث تغییر برنامه ها و تاکتیک های کادر فنی برای رویارویی با سپاهان شد.
به گفته وی، غیبت «محمد اهل شاخه» براثر مصدومیت و «طالب ریکانی» به خاطر محرومیت و عدم حضور دو بازیکن باتجربه و سرنوشت ساز برابر حریف اصفهانی، دو خط دفاع و حمله تیم نفت را دچار ضعف و کم تجربگی کرد. از طرفی باوجود تلاش فراوان کادر فنی جهت آماده سازی خوب تیم و سازماندهی و ایجاد انــــگیزه تـیمی، متأسفانه با وجود آنالیز و توصیه های فنی آنها، شاهد اشتباه هـــای جبران ناپذیربرخی بازیکنان بودیم که باعث شد شیرازه تیم از هم بپاشد.
وی ادامه داد: این در حالی است که همگان شاهد بودند، تیم در نیمه دوم به صورت کلی متحول شد و تا به تعادل کشیدن بازی فاصله چندانی نداشتیم که بازهم یک اشتباه فردی باعث رقم خوردن گل سوم برای سپاهان شد. به نظر من نتیجه 4 بر یک به سود سپاهان، به هیچ عنوان نمی تواند فاصله واقعی دو تیم را در آن دیدار نمایان کند.
سرپرست تیم فوتبال صنعت نفت آبادان گفت: به هرحال تیم ما ضمن درس گرفتن از آن دیدار، شکست را فراموش و کادر فنی ما نیز تمرینات خوبی را برای رویارویی دربازهای پایانی لیگ با حریفان طراحی و در نظر گرفته اند، دیدارهایی که در صورت پیروزی در آن می توانیم دوباره به روند نتیجه گیری خوب تیم در هفته های اخیر برسیم.
فیروزی در خصوص هفت های پایانی بازهم تأکید کرد: تمام کادر فنی و بازیکنان و به طورکلی مجموعه تیم صنعت نفت آبادان مصمم هستند که در هفته های پایانی لیگ برتر ضمن تلاش برای ارائه نمایش و کیفیت مطلوب به حداکثر امتیازات ازدیدارهای باقی مانده لیگ که دو بازی آن در آبادان برگزار می شود، دست پیدا کنــند تا وداع خوبی با هواداران فهیــم آبادان داشته باشند و جایــگاه تــیم را در جدول رده بندی بهبود ببخشند و پـایان خـــوشی در لیگ بیستم داشته باشیم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات