صنعت پتروشیمی در کاهش قطع برق کشور پیشرو است
مستقل و حمایت کننده در تامین برق
مشعــل صنــعت پتروشــیمی در چند ســال اخــیر به عنوان صنعتـی پیشرو در صنعت نفت کشورمان عمل کرده و در دوره تحریم های مستقیم و همه جانبه سال 97 تاکنون توانسته در حوزه هــای مختلف به خـصوص در تامین ارز مورد نیاز دولت بیشترین کمک را داشته باشد. این صنعت اما در حوزه هــای دیگر هم همراهی و مساعدت داشته و نمود این تلاش برای خدمت رسانی را می توان در دوره یک سال و اندی کرونایی اخیر دید. صنعت پتروشیمی در این دوره در کنار مردم و دستگاه های اجرایی بود و نیاز به تامین مواد ضدعفونی ، آب ژاول ، الکل و مواد اولیه برای تولید ماسک ، گان و دستکش و انواع لوازم یکبار مصرف را پاسخگو بود. در تابستان امسال هم که کشور با مشکل کمبود منابع آبی و قطعی برق مواجه شده است، صنعت پتروشیمی باز هم در کنار دولت و مردم قرار گرفته است؛ در حالی که با تصمیم دولت و برای جلوگیری از قطع برق مصارف خانگی ، قرار بر این شد که برق واحدهای صنعتی با برنامه مشخص محدود شود، چند مجموعه از داخل صنعت پتروشیمی و به خصوص هلدینگ خلیج فارس برای کمک به تامین برق اعلام آمادگی کردند. این در حالی بود که صنعت پتروشیمی به جز چند مجموعه محدود ، نیازهای داخلی خود از جمله برق را از واحدهای یوتیلیتی داخلی این صنعت خریداری و تامین می کند و به شبکه سراسری وصل نیستند. به عبارتی صنعت پتروشیمی نه تنها باری را بر دوش تامین برق شبکه سراسری ندارد ، بلکه در شرایط بحرانی مثل همین روزهای گرم تابستانی و کم آبی بخشی از شبکه تولید برق خود را به شبکه سراسری متصل کرده است تا در کاهش قطع برق شهروندان همان استان کمک کنند. کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در هفته سوم تیرماه پس از بررسی شرایط شبکه برق و اعتراض ها به قطع گسترده برق تصمیم ها و پیشنهادهایی را برای کم شدن میزان قطعی برق مطرح کرد. وارد کردن ظرفیت تولید برق سازمان هایی مثل وزارت نفت و پتروشیمی های دارای نیروگاه به چرخه وزارت نیرو، استفاده کمتر از برق دولتی توسط دستگاه های دولتی و از مدار خارج کردن فعالیت ماینرهای دارای مجوز تا پایان شهریور، از جمله این تصمیم ها بودند.
پتروشیمی ها نه عامل قطعی برق بودند نه خسارت دیدند
در همین شرایط بود که مهرداد ستوده - معاون امور عمرانی استاندار بوشهر هم در واکنش به قطعی های پی درپی برق در استان اظهار کرد: تمام تلاش خود را برای استفاده از ظرفیت های استانی و ملی به کار خواهیم گرفت که خاموشی را به حداقل برسانیم. اگر ببینیم خاموشی های ما تغییری نکرد، به طور حتم اقدام به قطع برق پتروشیمی ها (اتصال برق پتروشیمی های عسلویه به شبکه برق) خواهیم کرد؛ با وجود این شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرد که صنعت پتروشیمی از شبکه برق، برقی دریافت نمی کند و متکی به نیروگاه های داخلی صنعت پتروشیمی است و تاکنون هم تأثیری در واحدهای این صنعت نداشته است.
فریبرز کریمایی، قائم مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی ها هم اعلام کرد که شرکت های پتروشیمی عموماً از شبکه برق سراسری استفاده نمی کنند، از این رو فعالیت این شرکت ها خیلی تحت تاثیر قطعی های مکرر و اخیر برق شبکه سراسری قرار نمی گیرند.
کریمایی افزود: پتروشیمی هایی که عمدتاً در دو قطب عسلویه و ماهشهر مستقر هستند، برق مورد نیاز خود را از شرکت های سرویس دهنده (یوتیلیتی) متمرکز تأمین می کنند. شرکت فجر انرژی خلیج فارس وظیفه تأمین برق و سایر سرویس های جانبی شرکت های پتروشیمی مستقر در هاب ماهشهر را بر عهده دارد و شرکت های مبین انرژی خلیج فارس و دماوند نیز تامین کننده برق شرکت های پتروشیمی در هاب عسلویه هستند.
قائم مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی اظهار کرد: شرکت هایی که در خارج از این دو هاب قرار دارند و در داخل خاک کشور مستقر هستند، نیز عمدتا واحد یوتیلیتی اختصاصی دارند که برق مورد نیاز مجتمع را تأمین می کنند.
وی ادامه داد: قطع برق به جز در دو یا سه شرکت پتروشیمی که در مسیر خط اتیلن غرب قرار دارند و از شبکه برق سراسری تغذیه می شوند، تاثیر چندانی بر بخش عمده ای از شرکت های پتروشیمی نداشته است.
ورود زیرمجموعه های هلدینگ خلیج فارس برای اتصال به شبکه برق سراسری
گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس همسو با ایفای مسئولیت اجتماعی خود نسبت به مناطق میزبان صنعت، در روزهای اخیر که قطع و کمبود برق به مشکل اصلی مردم تبدیل شده، تلاش کرده است بخشی از کمبود برق سه منطقه ماهشهر، عسلویه و ایلام را جبران کند.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس به عنوان یکی از زیرمجموعه های هلدینگ در منطقه ماهشهر که از سال ۱۳۹۸ بخشی از برق تولیدی خود را به شبکه مصرفی استان خوزستان اختصاص داده، در روزهای پر تنش قطع برق، با تداوم این روند تأمین لحظه ای بیش از۵۰۰ مگاوات برق شبکه مصرفی برق این استان در فصل گرم سال را به عهده داشته است.
شرکت مبین انرژی خلیج فارس نیز در عسلویه به صورت میانگین به صورت لحظه ای ۶۵ مگاوات برق مورد نیاز شهرستان عسلویه را تأمین می کند که با توجه به افزایش مصرف برق در برخی ساعات و روزها این میزان تأمین برق، افزایش می یابد. افزون بر این و در استان ایلام، شرکت پتروشیمی ایلام به صورت لحظه ای ۲۰ مگاوات برق مورد نیاز استان ایلام را تأمین کرده است. این همراهی با شبکه برق از سوی پتروشیمی ها سبب کاهش قطع برق در این مناطق بوده و برنامه ریزی ها برای افزایش تأمین برق مورد نیاز این مناطق از سوی شرکت های گروه ادامه دارد.
اتصال برق نیروگاه دماوند انرژی عسلویه به شبکه سراسری
علاوه بر شرکت های پتروشیمی زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس، شرکت دماوند انرژی عسلویه هم به شبکه سراسری متصل برق مازاد تولید خود را به منظور پایداری شبکه برق کشور، به این شبکه تزریق کرد.
این شرکت تأمین کننده برق و بخار ۲۴ شرکت پتروشیمی مستقر در فاز ۲ پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس است که با طراحی و اجرای پروژه های پست ۴۰۰/۲۳۰ کیلوولت، خط و کلیدخانه ۴۰۰ کیلوولت در مجموع به ارزش ۴۰ میلیون یورو امکان اتصال به شبکه سراسری و ارسال برق مازاد تولید خود را برای جبران بخش قابل توجهی از کمبود برق در شرایط کنونی فراهم کرده است.
همه تجهیزات بیرونی و بخش اعظم تابلوهای انتقال از سوی شرکت های معتبر داخلی کشور طراحی و ساخته شده و نقش عظیمی در پایداری شبکه برق کشور خواهد داشت.
عملیات اجرایی اتصال به شبکه سراسری از ۲۰ تیرماه امسال به مدت سه روز با هماهنگی و تمهیدات فنی لازم بین شرکت دماوند انرژی عسلویه و سازمان برق منطقه ای اجرا و اتصال بین نیروگاه برق دماوند به شبکه سراسری برق کشور از طریق پست ۴۰۰ کیلو ولت خط ۴۰۰ کیلو ولت و کلیدخانه ۴۰۰ کیلو ولت با احداث مجموعه ۴۸ دکل مرتفع تلسکوپی و مشبک به طول ۱۹ کیلومتر و با عبور از مناطق سخت گذر کوهستانی برقرار است.
اکنون ۵۰ مگاوات برق به شبکه سراسری در حال تزریق بوده که بنا به ضرورت و نیاز تا ۱۰۰ مگاوات قابل افزایش خواهد بود، با این اقدام مهم همه شرکت های مستقر در فاز ۲ اطمینان بیشتری نسبت به تأمین برق مورد نیاز خود خواهند داشت.