حتی یک سنت از پول نفت صادراتی و میعانات گازی جا به جا نمی شود
وزارت نفت در مسیر رفع کامل تبعیض جنسیتی
دانشگاه صنعت نفت باید به برندی معتبر در سطح ملی و جهانی بدل شود
شمار مخازن ذخیره سازی گاز کشور افزایش می یابد
نگاهی به صنعت پالایش ایران از پنجره برجام
مسیر 48 ساله در 8 سال طی می شود
سبد انرژی جهان و بازیگری به نام گاز
دیپلماسی انرژی و بدل شدن به بازیگر منطقه ای تجارت گاز
از عدالت اجتماعی تا حفظ عزت ملی
گاز، زمینه ساز افزایش صادرات نفت
مهمترین اقدامات و دستاوردهای شرکت ملی گاز ایران (92 تا 96)
فعالیت های ستاد اقامه نماز در دی 96
ضرورت حذف و اصلاح نگاه های سنتی به ورزش زنان
برگزاری دومین کنگره توسعه مخازن شکافدار
وزير نفت در برنامه «نگاه يک»:
حتي يک سنت از پول نفت صادراتي و ميعانات گازي جابهجا نميشود
برخورداري 91 درصد جمعيت ايران از نعمت گاز: هماکنون بيش از 91 درصد کل جمعيت ايران به طور مستقيم از گاز طبيعي استفاده ميکنند، 98 درصد جمعيت شهري و 76 درصد جمعيت روستايي از نعمت گاز برخوردارند.همه شهرها به جز چند شهر در استان سيستان و بلوچستان از نعمت گاز بهرهمند هستند.
افزايش 83 ميليون مترمکعبي توليد ميدان گازي پارس جنوبي: ديماه پارسال توليد گاز در پارس جنوبي 470 ميليون مترمکعب در روز بود که امسال به 553 ميليون مترمکعب در روز رسيد و اين موضوع از افزايش 83 ميليون مترمکعبي توليد گاز از اين ميدان مشترک گازي حکايت دارد.توليد گاز شيرين از اين 6 فاز، 150 ميليون مترمکعب در روز است و براي نخستين بار، توليد ايران مقداري از قطر پيش افتاد.
افزايش توليد در ميدانهاي مشترک نفتي: ديماه امسال توليد نفت خام از ميدانهاي مشترک غرب کارون شامل ميدانهاي يادآوران، ياران و آزادگان به 305 هزار بشکه در روز رسيد، اين در حالي است که سال 95 توليد از اين ميدانها 161 هزار بشکه در روز بود.تا تيرماه 1397، 50 تا 60 هزار بشکه به توليد نفت ميدانهاي غرب کارون اضافه ميشود.توليد نفت ميدان آذر که از پارسال آغاز شده بود، امسال به حدود 30 هزار بشکه رسيد و برداشت از لايه نفتي پارس جنوبي به ميزان بيش از 20 هزار بشکه در روز هم امسال آغاز شد.
اجراي فاز سوم پتروشيمي پرديس: پنج طرح پتروشيمي از جمله فاز دوم پتروشيمي کاويان، تخت جمشيد عسلويه و مرواريد در سال 96 با حضور رئيس جمهوري افتتاح شدند، بخشي از اين طرحها براي تکميل زنجيره ارزش بود.
نخستين توليد فاز دوم ستاره تا پايان سال: هم اکنون 12 ميليون ليتر بنزين يورو 4 در پالايشگاه ستاره توليد ميشود که انشاءالله تا پايان امسال نخستين توليد را از فاز دوم اين پالايشگاه خواهيم داشت.
صادرات روزانه 5/2 ميليون بشکهاي نفت ايران: افزايش برداشت از ميدانهاي مشترک سبب افزايش صادرات شده است، در بخش نفت در ميانگين 10 ماه سال 96، 60 هزار بشکه افزايش صادرات نفت داشتهايم، هماکنون صادرات نفت خام و ميعانات گازي ايران به بيش از 2 ميليون و 500 هزار بشکه در روز رسيده است.هدفگذاري انجام شده در برنامه براي تحقق ظرفيت توليد روزانه 4 ميليون و 500 هزار بشکه نفت خام است.
پولهاي فروش نفت ايران مسدود نشده است: اکنون هيچ پولي از فروش نفت ايران مسدود نميشود و همه مبالغ محمولههاي صادراتي نفت خام ايران به حسابهاي بانک مرکزي واريز ميشود.در برخي کشورها مانند کره جنوبي و مقدار کمتري چين در انتقال پس از وصول مشکل داريم، زيرا بانکهاي غيرتجاري آنها به دلايلي محدوديتهايي براي بانکهاي تجاري ايجاد ميکنند که عمدتا سياسي است.در واقع ما در برخي نقاط در انتقال پول مشکل داريم که مجبور ميشويم براي انتقال آن، هزينه پرداخت کنيم و اين موضوع ارتباطي به وزارت نفت ندارد، زيرا به نظرم هنوز روابط بانکي ما گرفتار تحريمهاي غيرهستهاي است که به نوعي تحريمهاي اوليه و فشار آمريکاست.
وزارت نفت و نفتکش سانچي: پيش از هر موضوعي از وقوع اين حادثه بسيار متاسفم و از اين فرصت استفاده ميکنم و براي چندمين بار به خانوادههاي اين عزيزان و ملت ايران تسليت ميگويم. وزارت نفت با شرکت ملي نفتکش جز اينکه صندوق بازنشستگي نفت چند درصدي از سهام اين شرکت را دارد، هيچ ارتباطي ندارد، زيرا اصل سهام اين شرکت به سازمان تامين اجتماعي و صندوق بازنشستگي کشوري که هر دو زير نظر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي هستند، تعلق دارد.
مناقصههاي قرارداد توسعه فاز 11 برگزار شده است: شرکت توتال قراردادي را رها نکرده است. با اين حال در قرارداد توسعه فاز 11 گفتهايم اگر ظرف يک سال و نيم، مجموع کنسرسيوم 500 ميليون دلار هزينه نکنند، ما مجاز هستيم قرارداد را لغو کنيم و هيچ مبلغي هم به آنها پرداخت نشود. هم اکنون شواهدي وجود ندارد که آنها بخواهند کنار بروند، زيرا همه مناقصههاي فاز نخست جز حفاري طبق زمانبندي انجام شده است و همه برندهها هم مشخص شدهاند.
جذب فارغالتحصيلان دانشگاه نفت: درباره جذب فارغالتحصيلان، طبق آييننامه اگر وزارت نفت به جذب نيرو نياز داشت، ميتوانست بدون برگزاري آزمون کتبي، طي مراحلي تعدادي را که ميخواهد جذب کند، البته مصاحبه هم هست، تنها آزمون کتبي نيست. از نظر من اين موضوع يک تبعيض نارواست، زماني تنها دانشگاه نفت در ايران بوده است، اما اکنون چند 10 هزار دانشجو در دانشگاههاي مختلف مثل دانشگاه اميرکبير، شريف، تهران و ... فارغالتحصيل شدهاند و همه بايد در آزمون کتبي شرکت کنند و فقط دانشجوهاي دانشگاه نفت اين امتياز را دارند که در آزمون شرکت نکنند.ما حتي به آنها گفتيم که آزمون کتبي نداشته باشند و از همه گروهها و گروه «الف» دعوت کرديم در مصاحبه شرکت کنند. مصاحبههاي زيادي از آنها تمام شده و مراحل پاياني باقي مانده است و تعدادي که قبول شوند و شرايطش را داشته باشند، ما براي دريافت مجوز استخدام آنها اقدام ميکنيم.
ديوان محاسبات تنها اعلام مغايرت کرده است: وزير نفت در پاسخ به اين که در بودجه سال 95 عنوان شده يک ميليارد و 177 ميليون دلار به صندوق توسعه ملي واريز نشده که از اين بين يک ميليارد و 49 ميليون دلار از فرآوردههاي پالايشگاهي و 128 ميليون دلار نيز خالص گاز صادراتي بوده است، گفت: در گزارش تفريغ بودجه ديوان محاسبات آمده است که ميان توليد و عرضه نفت خام 7 ميليون بشکه مغايرت است؛ اين مغايرت بسيار روشن است. نفت خامي که توليد ميشود يا صادر ميشود که تا سنت آخر به حساب بانک مرکزي واريز ميشود و ما هيچ اختلافي در اين مورد با بانک مرکزي و خزانه نداريم، يا اينکه به عنوان خوراک به پالايشگاههاي داخلي تحويل ميشود که با دستگاههاي دقيق و با دقت بالا اندازهگيري ميشود. اين اختلافي که وجود دارد، مربوط به نفت داخل لولههاست. به عنوان مثال در توسعه ميدان آزادگان يا آذر يا يادآوران، يک سري لولهکشي جديد بين چاهها و واحدهاي بهرهبرداري، بين واحدهاي بهرهبرداري و تلمبهخانهها يا بين تلمبهخانهها و مبادي صادراتي انجام ميشود که داخل اين لولهها بايد نفت وارد شود؛ نفتي که يک بار وارد لوله ميشود، توليد ميشود، اما تا آخر عمر لولهها خارج و عرضه نميشود و اين نفت در لولهها جريان دارد. اين موضوعي است که بايد ملاحظه شود. تلمبهخانهها نيز، مخازن ذخيره محدودي دارند، هنگامي که نفت وارد تلمبهخانهها ميشود، گاهي اين مخازن پر ميشود و ذخاير بالا و پايين ميرود. هم اکنون همه اينها به صورت دقيق اندازهگيري ميشود. آنچه مهم است اينکه اساسا دقيقترين اندازهگيريها در محلي که نفت به فروش ميرسد، انجام ميشود؛ چه در فروش داخل چه در صادرات.
در انتشار اخبار بايد دقت کرد: در انتشار چنين موضوعهايي در افکار عمومي بايد دقت کرد،من تقاضايم از مجلس اين است که کميسيون انرژي و کميسيون برنامه و بودجه و رئيس مجلس در اين موارد ورود کنند. اين موارد همه سازوکارهاي قانوني دارد که در مسير خود بايد پيگيري شود.
تخلف مالي در مديريت اکتشاف از اختلاس بدتر است: اين کار از اختلاس بدتر است، زيرا در اختلاس، حجمي از پول توسط فردي در محلي غير از محل اصلي خود، هزينه ميشود، اما در اين تخلف، فرد ظاهرالصلاحي از سال 88 تاکنون به مرور اقدام به برداشتن پول از محل خزانه و همچنين از محل سپردههايي کرده که ديگر شرکتها نزد شرکت ملي نفت ايران داشتهاند.اين شخص که يکي از مسئولان حسابداري مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت بوده است، در طول سالهاي گذشته به بهانه مشکلات مالي، از همکارانش مقدار زيادي پول قرض کرده بود تا به وي شک نکنند، سرانجام مدير حسابداري مديريت اکتشاف متوجه اين تخلف ميشود و از وي توضيح ميخواهد که اين شخص بلافاصله فرار ميکند.
دستگاه امنيتي، مديران دوتابعيتي را به ما معرفي کند: من چگونه بفهمم کسي دوتابعيتي هست يا خير؟ در دولت قرار شده بدون استعلام، وزارت اطلاعات همه افراد دوتابعيتي را مشخص کند، زيرا اطلاعات دقيق همه افراد را دارد، هر زمان که دستگاه امنيتي به ما بگويد که چه افرادي دوتابعيتي هستند، آنها را برکنار ميکنيم.
مردم نگران درآمد فروش نفت نباشند: مبالغ فروش نفت به خزانه کشور واريز ميشود. ما ديوان محاسبات کشور را به عنوان يک نهاد ارزشمند که از ارکان سالمسازي نظام جمهوري اسلامي ايران به شمار ميرود، قبول داريم، من معتقدم زبان فني با زبان عمومي متفاوت است. گفتمان و زبان ما با ديگر دستگاههاي اجرايي کشور همچون ديوان محاسبات، حرفهاي و فني است، در حاليکه اين زبان فني براي مطرح شدن در سطح عمومي بايد ساده و روشن باشد، در غير اين صورت سبب نگراني مردم خواهد شد.
بهرهبرداري از اسکله صادرات نفت جاسک: مناقصههاي مربوط به ساخت خطوط لوله احداث پايانه نفتي جاسک برگزار و پيمانکاران آن که سه شرکت لولهسازي ايراني هستند، مشخص شدند، همچنين قرارداد اين بخش از پروژه جاسک امضا شد و در انتظار گشايش اعتبارات اسنادي (LC) هستيم.
اميدي به شريکان زنجاني نيست: زماني اعلام کردند که 2 ميليارد يورو را پس ميدهند، چندي پيش گروهي به دستگاه اطلاعاتي و قوه قضاييه مراجعه کردند و ما سه نهاد با هم نشستهايي داشتيم، با وجود اينکه از نظر ما احتمال تحقق اين موضوع يک درصد هم نبود، اما پذيرفتيم که با اين فرد که يک تاجيکستاني است و به ايران رفتوآمد دارد، صحبتهايي داشته باشيم، اما تا به امروز همچنان پولي دريافت نکردهايم.
برگزاري آزمون استخدامي در انتظار راي ديوان عدالت اداري: زمان برگزاري آزمون استخدامي وزارت نفت هنوز مشخص نيست، نيت ما برگزاري آزمون و استخدام بيش از 2 هزار نفر بود، اما ديوان عدالت اداري دستور توقف آن را صادر کرد و کار ما نيز بر اساس آن متوقف شد، هنوز نميدانيم که اين کار را آغاز کنيم يا خير؟ و در پي آن يک دستور توقف ديگر بدهند، نميتوانيم با مردم اينگونه رفتار کنيم.
بهبود وضع کارکنان مدت موقت: از ابتداي ارديبهشت ماه 97 تغييراتي را براي بهبود وضع معيشتي کارکنان مدت موقت خواهيم داشت.
يک سنت نفت صادراتي جابهجا نميشود: آنچه مهم است، عدد صادرات است. امروز يک سنت نفت صادراتي و ميعانات گازي جابهجا نميشود و دستگاههاي حاکميتي بر اينها نظارت ميکنند و من مرتب گزارش آن را به سران سه قوه و دستگاههاي نظارتي و کميسيونهاي مجلس ارائه ميکنم و مغايرتي در اينها وجود ندارد.بخشي از اين پول به جاي اين که به صندوق توسعه ملي واريز شود، به خزانه واريز شده و اين موضوع، يک اختلاف ديدگاه است. آنها معتقدند که از نظر قانوني اين پول بايد به حساب صندوق توسعه ملي برود، در حالي که ما معتقديم بايد به حساب خزانه کشوري برود و پول درآمد عمومي شود.پول گاز که واريز نشده، به دليل مسئله ترکيه بوده است. اساسا از نيمه سال، پولي از ترکيه دريافت نشده است و همه پول صرف بازپرداخت بدهي ما به ترکها به موجب رأي داوري، شده است، بنابراين پولي دريافت نشده که ما 20 يا 30 درصد آن را به صندوق توسعه ملي واريز کنيم.وزير نفت با اشاره به اين که گفته شده شرکت ملي گاز سال 95 بايد 11 هزار و 470 ميليارد تومان به حساب خزانه واريز ميکرده که نکرده است، گفت: کل درآمد شرکت ملي گاز در آن سال زير 18 هزار ميليارد تومان بوده است؛ از اين رقم، طبق مصوبه دولت در آن سال، 8 هزار ميليارد تومان سهم سازمان هدفمندي، هزار ميليارد تومان عليالحساب ماليات بر ارزش افزوده، 900 ميليارد تومان عليالحساب ماليات عملکرد شرکت، 2 هزار و 450 ميليارد تومان سود سهم دولت، 380 ميليارد تومان عوارض گازرساني آموزش و پرورش و 5 هزار ميليارد تومان نيز، هزينههاي جاري شرکت بوده است که مجموع اين ارقام 17 هزار و 800 ميليارد تومان، کل فروش داخلي شرکت ملي گاز بوده است. حال اين رقم 11 هزار و 400 ميليارد تومان از کجا محاسبه شده است؟من تعجب ميکنم که اين عدد 11 هزار و 400 ميليارد تومان چرا از سوي ديوان محاسبات حتي يک بار نيز با ما مطرح نشده است. اين رقم عنوان شده براي همه جاي سوال دارد که از کجا آمده است.شرکتي که کل درآمدش 17 هزار و 800 ميليارد تومان در سال 95 بوده، چطور ممکن است 11 هزار و 400 ميليارد تومان به حساب خزانه واريز نکرده باشد؟ اين ميزان کجا رفته؟ اين پول بايد در حسابهاي شرکت ملي گاز باشد، پس کجاست؟
بحثهاي فني حسابرسي در ميان مردم مشکل ايجاد ميکند: همه پول براساس قانون از حسابهاي شرکت در خزانه عملياتي و واريز شده است. بحثهاي فني و دقيق بين ما و ديوان محاسبات فراوان است. اين موضوعها وقتي در سطح مردم مطرح ميشود، ممکن است مردم آن استنباطي را که من و ديوان محاسبات از ادبيات فني حسابرسي داريم، نکنند و اين جايي است که مشکل ايجاد ميشود.ديوان محاسبات همچنين عنوان کرده که وزارت نفت مجاز بوده 5 هزار ميليارد تومان اوراق مشارکت بفروشد، وزارت نفت در اين مورد براساس قانون مجاز بوده است؛ تکليف نکرده است که در صورت عدم انجام، خلاف کرده باشد. وزارت نفت امسال نيز اين اجازه را دارد.بنده انتظار داشتم اين مسائل از سوي کميسيون انرژي، کميسيون برنامه و بودجه يا ديوان محاسبات يا رئيس مجلس مطرح و رسيدگي شود. اين موضوعها همه روال قانوني دارد و پيگيري ميشود. ديوان محاسبات هيچگونه صحبتي در اين موارد عنوان شده به غير از اختلاف نظر سهم صندوق که ما به خزانه واريز کردهايم، با بنده نداشته است.
وزيرنفت در جمع فراکسيون زنان مجلس تاکيد کرد
وزارت نفت در مسير رفع کامل تبعيض جنسيتي
وزير نفت با تاکيد بر اين که تبعيض جنسيتي کارکنان نفت در دولت يازدهم برداشته شد، گفت: هم اکنون چند نفر از گروه مذاکره کنندگان قراردادهاي نفتي، بانوان هستند. آنان خوب و سالم کار ميکنند.
بيژن زنگنه در نشست با اعضاي فراکسيون زنان مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اين که تعداد بانوان در صنعت نفت اندک است، يادآور شد: زماني که وارد وزارت نفت شدم، ورود دانشجوي دختر به صنعت نفت ممنوع شده بود که در 2 مرحله اين تبعيض جنسيتي برداشته شد.
وي با بيان اين که هم اکنون جذب زنان تنها روي سکوها ممنوع است، زيرا بنيان خانواده دچار آسيب ميشود، به طرح اقماري اشاره کرد و گفت: در طرح اقماري، يک مرد به مدت 2 هفته از خانواده خود دور است، از اين رو ديگر شهرک ايجاد نميکنيم و اگر اسکاني داده شود، در داخل بدنه شهر انجام ميشود.
وزير نفت در ادامه اين نشست، به افزايش توليد گاز نسبت به پارسال اشاره کرد و افزود: ميزان توليد گاز ايران به 750 ميليون مترمکعب در روز رسيده است که 80 ميليون مترمکعب نسبت به پارسال بيشتر است.
وي با بيان اين که تنها صندوق بازنشستگي سرپاي کشور، صندوق بازنشستگي صنعت نفت است، عنوان کرد: در وزارت نفت، سن شناسنامه، ملاک بازنشستگي است نه ميزان زمان خدمت در صنعت نفت.
زنگنه حداکثر نيروي کار مورد نياز صنعت نفت را 70 هزار نفر عنوان کرد و افزود: هم اکنون 220 هزار نيرو در صنعت نفت کار ميکنند و در واقع ما 3 برابر نياز، نيرو در صنعت نفت داريم.
معاون اول رئيس جمهوري:
فراهم شدن استفاده از فاينانس از دستاوردهاي برجام است
معاون اول رئيس جمهوري، فراهم شدن زمينه استفاده از منابع مالي خارجي را از دستاوردهاي برجام دانست و گفت: برجام، دستاوردهاي بسياري داشته که لازم است به نحو مطلوب به مردم اطلاع رساني شود.
به گزارش پايگاه اطلاعرساني معاون اول رئيس جمهوري، جلسه بررسي موانع و مشکلات استفاده از منابع مالي خارجي در پروژههاي مهم، روز دوشنبه (9 بهمنماه) به رياست اسحاق جهانگيري برگزار شد.
معاون اول رئيس جمهوري در اين جلسه، فراهم شدن زمينه استفاده از منابع مالي خارجي (فاينانس) را از دستاوردهاي برجام دانست و گفت: برجام، دستاوردهاي بسياري داشته که لازم است به نحو مطلوب به مردم اطلاع رساني شود.
جهانگيري با اشاره به گزارش نماينده وزارت امور اقتصادي و دارايي و رئيس کل بانک مرکزي از آخرين وضع طرحها و پروژههاي معرفي شده براي استفاده از فاينانس افزود: بايد کميته يا کارگروهي براي تعيين طرحهاي اولويتدار تشکيل شود و طرحها و پروژههايي را که قابليت و صلاحيت استفاده از منابع مالي خارجي دارند، مشخص کنند.
وي از وزير امور اقتصادي و دارايي، رئيس سازمان برنامه و بودجه، رئيس کل بانک مرکزي و معاون هماهنگي و نظارت خود خواست دستورعمل و آييننامهاي براي نحوه استفاده از منابع مالي خارجي براي طرحهاي اولويتدار تهيه شود.
معاون اول رئيس جمهوري با يادآوري اينکه پروژههاي مهم با استفاده از 17 ميليارد دلار فاينانس از طريق چين در کشور در حال اجراست، تصريح کرد: علاوه بر اين، حدود 30 ميليارد دلار ديگر موافقتنامه استفاده از منابع مالي خارجي از طريق چين و برخي کشورهاي اروپايي به امضا رسيده که از اين ميزان، تاکنون 12 ميليارد دلار نهايي شده و بزودي وارد مرحله اجرا و گشايش اعتبارات اسنادي (LC) ميشود. اينها بخشي از دستاوردهاي برجام است. وي با اشاره به دستورعمل و سازوکار تعيين شده براي استفاده بخش خصوصي و دولتي از منابع مالي خارجي عنوان کرد: البته سهمي از منابع مالي خارجي به طرحها و پروژههاي مهم زيربنايي کشور که ازسوي سازمان برنامه و بودجه اولويتگذاري شده، تعلق خواهد گرفت که تضمين بازپرداخت آن به عهده دولت خواهد بود.
در ادامه اين جلسه، بيژن زنگنه، وزير نفت گزارشي از اقدامهاي صورت گرفته ازسوي اين وزارتخانه براي اجراي پروژههاي بخش نفت و پتروشيمي از طريق فاينانس ارائه کرد و گفت: پروژههايي که در بخش نفت و پتروشيمي از طريق فاينانس تامين مالي شدهاند، حدود 42 ميليارد دلار است که اين رقم غير از بخش بالادستي نفت است.
معاون وزير امورخارجه:
ايران در حوزه صادرات و جذب سرمايه در صنعت نفت مشکلي ندارد
معاون وزير امورخارجه گفت: در حوزه توليد، فروش، صادرات و سرمايهگذاري در صنعت نفت هيچ مشکلي نداريم، ايران امروز نفت خود را ميفروشد و پول آن نيز به کشور باز ميگردد.
سيدعباس عراقچي با حضور در برنامه تلويزيوني «جهان آرا»، به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اشاره کرد و در پاسخ به اين پرسش که آيا اکنون که ما نفت ميفروشيم، پول آن برميگردد؟ گفت: بله، پول آن برميگردد. از ابتداي سال 96 تا امروز، بيش از 40 ميليارد دلار نفت فروختهايم که 37 ميليارد دلار به حسابهاي بانک مرکزي برگشته و هزينه شده است. وي تصريح کرد: آمريکا ميگويد ايران همه کارهاي خود را انجام ميدهد و ميخواهد ايراني را که در منطقه مقتدر شده، کنترل و محدود کند. ميخواهد تحريمهاي سابق نفتي، بانکي و کشتيراني را برقرار کند، اما ميبيند که برجام مانع است. عراقچي عنوان کرد: تحريمهاي اصلي که از طريق برجام برداشته شده، کماکان معلق است. ايران منافع خود را ميبرد، هم منابع حاصل از فروش نفت باز ميگردد و هم کشتيراني، نفتکشها و بيمه برقرار است.
معاون سياسي وزير امورخارجه با اشاره به حادثه نفتکش سانچي گفت: نفتکش سانچي متاسفانه غرق شد و يک تراژدي رقم خورد و بيش از 30 نفر را از دست داديم، اين نفتکش همه بيمههاي بينالملي را داشت که زمان تحريمها هيچ کدام از آن بيمهها وجود نداشت.کشتي سانچي همه بيمه هاي بين المللي را دارا بود و يک دلار به کشور خسارت وارد نشد.
وي در پاسخ به اين پرسش که چرا نفتکش سانچي با پرچم کشور ديگر تردد داشته است، گفت: به علت مزايايي که استفاده از پرچم اين کشورها براي صاحبان کشتيها ايجاد ميکند، از آن استفاده ميشود. تقريبا تمام کشورها از پرچم پاناما و دومنيکن استفاده ميکنند. اتفاقا زمان تحريم اجازه اين استفاده را به ما نميدادند. عراقچي تصريح کرد: ايران امروز نفت خود را ميفروشد، بيمه و مسائل بانکي راه افتاده است و ما دوباره به صحنه بازگشتهايم. معاون وزير امورخارجه عنوان کرد: اينکه تحريمهاي نفتي را نميتوانند بازگردانند، به دليل برجام است و در اين ترديدي نداريم. برجام مانع ترامپ است. وي ميخواهد قدرت ايران را بگيرد. براي همين عنوان ميکند که برجام از بين برود. وي گفت: ايران اکنون هم از نظر خودمان و هم از نظر جامعه بينالملل از برجام و منافع آن سود ميبرد. هم نفت ميفروشد و هم سرمايه جذب کرده است. عراقچي افزود: در حوزه توليد نفت، فروش نفت، صادرات نفت و سرمايه گذاري در صنعت نفت هيچ مشکلي نداريم. در حوزه حمل و نقل نيز هيچ مشکلي وجود ندارد.
دربيستوهشتمين اجلاس مديران نگهداري و تعميرات صنعت پتروشيمي مطرح شد:
ضرورت استقرار نظام مديريت داراييهاي فيزيکي در صنعت پتروشيمي
بيستوهشتمين اجلاس مديران نگهداري و تعميرات صنعت پتروشيمي با حضور حبيبالله بيطرف و سيدرضا نوروززاده، معاونان وزير نفت در امور مهندسي، پژوهش و فناوري و پتروشيمي در مشهد برگزار شد.
حبيبالله بيطرف، معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت در بيستوهشتمين اجلاس مديران نگهداري و تعميرات صنعت پتروشيمي به اهميت و مزيتهاي اين صنعت اشاره و اظهار کرد: در سالهاي اخير ميزان فروش خارجي محصولات پتروشيمي از فروش داخلي اين محصولات جلو افتاده که اين نقطه قوت، صنعت پتروشيمي کشور را به صنعتي ممتاز در عرصه صادرات تبديل کرده است.
او گفت: صنعت پتروشيمي بالغ بر 60 طرح به ظرفيت توليد 70 ميليون تن محصول در دستور کار دارد که با اجراي آنها طي 10 سال آينده، توليد و درآمدزايي در اين صنعت 2 برابر ميشود.بيطرف همچنين بر ضرورت استقرار نظام مديريت داراييهاي فيزيکي به منظور ايجاد تحول در بهرهبرداري، نگهداري و تعمير تاسيسات پتروشيمي تاکيد کرد و گفت: اهميت صنعت پتروشيمي و ويژگيهاي ممتاز آن ايجاب ميکند بحث نگهداري و تعميرات بيش از پيش مدنظر قرار گيرد و در ميان مديران ارشد اين صنعت، فرهنگ نگهداري بر تعميرات مقدم شود.به گفته وي، در حالي که 90 درصد چرخه عمر طرحها و تاسيسات در دوران بهرهبرداري قرار دارد، 85 درصد ضوابط، مقررات فني، دستورعملهاي اجرايي، استانداردها و اقدامها، مربوط به مرحله پديدآوري است و اين چرخه نيازمند اصلاح است.معاون وزير نفت بر ضرورت استقرار نظام مديريت داراييهاي فيزيکي به منظور ايجاد تحول در بهرهبرداري، نگهداري و تعمير تاسيسات پتروشيمي تاکيد کرد.وي افزون بر مزيتها، به چالشهاي صنعت پتروشيمي به ويژه تامين پايدار خوراک اشاره کرد و گفت: در اين صنعت، هنوز در حوزه تحقيق و توسعه، مسئوليتهاي اجتماعي و تطابق با محيطهاي پيراموني و حرکت به سمت استانداردهاي بينالمللي، جاي کار زيادي وجود دارد.بيطرف تصريح کرد: اگر شرکت پتروشيمي مايل باشد بهرهبرداري از تاسيسات خود را با هدف انتقال فناوري به داخل کشور، کوتاهمدت به شرکتي بينالمللي واگذار کند، منوط به استفاده از نيروها و ظرفيتهاي داخلي، وزارت نفت از اين اقدام حمايت خواهد کرد.معاون وزير نفت به سامانه EP که به منظور ساماندهي خريد و تدارکات کالا در وزارت نفت راهاندازي شده نيز اشاره و اظهار کرد: بهتر است شرکتهاي پتروشيمي از اين ظرفيت ايجاد شده بهرهمند شوند.
توليد محصولات پتروشيمي به ظرفيت اسمي نزديک ميشود
سيدرضا نوروززاده نيز در سخنان خود در بيستوهشتمين اجلاس مديران نگهداري و تعميرات صنعت پتروشيمي از افزايش 5 درصدي توليد محصولات پتروشيمي تا پايان سال 96 نسبت به پارسال خبر داد و گفت: در حال نزديک شدن به ظرفيت اسمي توليد هستيم. وي افزود: امروز به برکت نيروهاي متخصص و کارآمد ايراني، شاهد توسعه در بخشهاي مختلف بويژه در صنعت نفت هستيم و بايد به اين سرمايههاي انساني که کشور را با همه تنگناها، در مسير توسعه قرار دادهاند و سرمايه اصلي به شمار ميروند، بيش از پيش توجه کنيم.نوروززاده با اشاره به توسعه صنعت پتروشيمي، ميزان توليد محصولات پتروشيمي را از ابتداي سال تاکنون 44 ميليون تن اعلام و اظهار کرد: پيش بيني ميکنيم توليد محصولات پتروشيمي در پايان سال 96 نسبت به سال 95، پنج درصد رشد را تجربه کند.معاون وزير نفت يادآور شد: به اين ترتيب در حال نزديک شدن به ظرفيت اسمي توليد هستيم.وي تامين خوراک، امور فرآيندي و نگهداري و تعميرات را از بخشهاي حائز اهميت در صنعت پتروشيمي عنوان کرد و گفت: در حوزه فرآيندها و نگهداري و تعميرات نيز بايد کارها را با اتکا به توان نيروي انساني متخصص پيش ببريم.
پيادهسازي استانداردهاي مديريت داراييهاي فيزيکي در صنعت نفت
بخش ديگري از اين اجلاس با سخنان مديرکل نظام مديريت داراييهاي فيزيکي وزارت نفت همراه بود. عليرضا اصل عربي گفت: استانداردهاي نظام مديريت داراييهاي فيزيکي تا پايان سال 97 در صنعت نفت پيادهسازي ميشود.او با بيان اين مطلب گفت: به اين منظور تاکنون 6 کارگروه فعال شده است.مديرکل نظام مديريت داراييهاي فيزيکي وزارت نفت در تشريح اقدامهايي که به منظور نهادينه کردن مديريت داراييهاي فيزيکي در صنعت نفت در دست انجام است، به امضاي تفاهمنامه با دانشگاه صنعت نفت به منظور توانمندسازي مديران ارشد و مياني در حوزه مديريت داراييهاي فيزيکي اشاره کرد و گفت: بر اساس تصميمات اتخاذ شده، معرفي واحدهاي پيشرو در حوزه مديريت داراييهاي فيزيکي نيز در برنامه قرار ميگيرد.
اصل عربي افزود: براي استقرار نظام مديريت داراييهاي فيزيکي در صنعت نفت به 70 استاندارد نياز داريم که اين استانداردها تا پايان سال آينده در صنعت نفت پيادهسازي ميشود.
در نشست شوراي عالي مخازن کشور
طرحهاي مطالعاتي پرگس و مپنا براي توسعه ميدان کرنج بررسي شد
طرحهاي مطالعاتي کنسرسيوم پرگس و شرکت مپنا براي توسعه ميدان کرنج در يکصدوچهل و هفتمين جلسه کميته مشاوران مديريت مخازن کشور بررسي شد.
تاکنون شرکتهاي مختلفي طرحهاي مطالعاتي خود را با هدف توسعه مخزن آسماري ميدان کرنج که قرار است به شيوه قراردادي شرکت ملي مناطق نفتخيز قرارداد توسعه آن منعقد شود، ارائه دادهاند که از ميان آنها، شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب برنامه دو شرکت مپنا و کنسرسيوم پرگس را به عنوان نزديکترين برنامه به طرح پيشنهادي خود انتخاب کرده است.طرح پيشنهادي شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب، کنسرسيوم پرگس و شرکت مپنا در شوراي عالي مخازن با حضور مدير برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران، معاون بررسي طرحهاي منابع هيدروکربوري، اعضاي کميته مشاورين مخازن، برخي از اعضاي کارگروه مذاکراتي اين طرح و کارشناسان مربوط، بررسي شد و اعضا ديدگاههاي خود را درباره طرحهاي پيشنهادي ارائه دادند.
ميدان ﻧﻔﺘﯽ ﮐﺮﻧﺞ با طول 35 و عرض 6 کيلومتر در ﺟﻨﻮب ﻏﺮب ايران، در ﺣﻮﺿﻪ رﺳﻮﺑﯽ زاﮔﺮس، ﺣﺪود 115 کيلوﻣﺘﺮي ﺟﻨﻮب ﺷﺮﻗﯽ اهواز و 40 کيلوﻣﺘﺮي ﺷﺮق راﻣﻬﺮﻣﺰ، در ﻣﺠﺎورت ميدانهاي ﭘﺎرﺳﯽ و کرﻧﺞ در ﺷﻤﺎل و ميدان آﻏﺎﺟﺎري در ﺟﻨﻮب ﻗﺮار دارد.
اين ميدان در ﺳﺎل 1342 ﺷﻤﺴﯽ ﺑﺎ ﺣﻔـﺮ نخستين ﭼـﺎه در ﻣﺨـﺰن آﺳﻤﺎري ﮐﺸﻒ و ﺑﺎ ﺣﻔﺮ ﭼﺎه ﺷﻤﺎره 2 در ﺳﺎل 1342 شمسي وﺟﻮد ﻧﻔﺖ در ﺳـﺎزﻧﺪ ﭘﺎﺑـﺪه ميدان ﻣﺸﺨﺺ و ﺑﻬﺮهﺑﺮداري از آن نيز در آذرﻣﺎه ﺳﺎل 1343 آغاز شد.تاکنون در اين ميدان در مجموع 40 حلقه چاه حفاري شده است. ﺳﺎزﻧﺪﻫﺎي آﺳﻤﺎري و ﭘﺎﺑﺪه در اين ميدان، ﻧﻔﺘﯽ و ﺳﺎزﻧﺪ ﺧﺎﻣﯽ آن ﮔﺎزي است. همچنين تزريق ﮔﺎز در ميدان ﮐﺮﻧﺞ با ﻫدف ﻓﺸﺎرافزايي ﺗﺎ ﻓﺸﺎر اوليه ﮔﺎز در ستيغ ﻣﺨﺰن از تيرﻣﺎه 1371 آﻏﺎز شده اﺳـﺖ.
پژوهشگاه صنعت نفت، 2 تفاهمنامه و يک قرارداد همکاري امضا کرد
پژوهشگاه صنعت نفت با سازمان منطقه آزاد کيش و شرکت توربوکمپرسور تک خاورميانه، تفاهمنامههاي همکاري مجزايي امضا کرد و قرارداد همکاري مشترکي نيز بين پژوهشگاه و شرکت پتروشيمي پارس امضا شد.
پژوهشگاه صنعت نفت در چهاردهمين نمايشگاه بينالمللي نفت و انرژي کيش، حضوري فعال داشت، بهطوريکه سوم بهمن ماه و در حاشيه دومين روز برگزاري اين نمايشگاه، تفاهمنامه همکاري اين مجموعه با سازمان منطقه آزاد کيش و نيز تفاهمنامه با شرکت توربوکمپرسورتک خاورميانه امضا شد.
بر پايه اين گزارش، تفاهمنامه پژوهشگاه صنعت نفت و سازمان منطقه آزاد کيش که بين جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه و ابراهيم انصاري لاري، مديرعامل سازمان منطقه آزاد کيش امضا شد، اهدافي نظير همکاري در اجراي پروژههاي تحقيقاتي-کاربردي و همکاري و ارائه مشاوره در زمينههاي مورد نياز در مسير توسعه اين منطقه آزاد را در دستور کار دارد.
همکاري با سازمان منطقه آزاد کيش به منظور ارائه خدمات نوآورانه در فرآيندهاي توسعه کارآفريني و همچنين تبديل جزيره کيش به قطب انرژيهاي تجديدپذير، از ديگر اهداف اين تفاهمنامه محسوب ميشود و مدت زمان آن چهار سال تعيين شد.
تفاهمنامه پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ايراني توربوکمپرسور تک خاورميانه نيز، ميان جعفر توفيقي و هيوا خالدي، مدير عامل اين شرکت ايراني امضا شد که بر اساس آن، اجراي پروژههاي مختلف صنعتي و پتروشيمي در زمينه ماشينهاي دوار بهويژه توربينهاي گازي و بخار و کمپرسورهاي گاز، در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي در دستور کار قرار خواهد گرفت.
از ديگر مسائل اين تفاهمنامه ميتوان به همکاري براي امکانسنجي و تعريف پروژههاي مورد نياز صنايع نفتي و ديگر صنايع براي بهينهسازي مصرف انرژي و افزايش کارايي و بهرهوري اشاره کرد.
توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، در گفتوگو با شانا به اهميت توربينها، کمپرسورها و تجهيزات دوار به عنوان يکي از تجهيزات پيچيده از نظر کاربرد فناوري در صنعت نفت و گاز اشاره کرد و گفت: شرکت توربوکمپرسور از پيشگامان طراحي و ساخت اين تجهيزات است و يقين دارم که با توانمنديهاي طرفين، در برطرف ساختن نيازهاي اساسي صنعت نفت و گاز کشور موفق خواهيم بود.
در سومين روز از چهاردهمين نمايشگاه بينالمللي نفت و انرژي کيش، همچنين پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پتروشيمي پارس در زمينه اجراي پروژه مطالعه آزمايشگاهي و طراحي پايه واحد تصفيه هيدروژني برش پنتان پلاس قرارداد همکاري امضا کردند.در مراسم امضاي اين قرارداد اعلام شد: به دليل حجم بالاي سولفور پنتان پلاس، در فروش اين محصول مشکلاتي وجود دارد و انتظار ميرود با اجراي اين قرارداد، ميزان سولفور موجود در پنتان پلاس شرکت پتروشيمي پارس که هم اکنون حدود 1000 ppm است، به کمتر از10ppm کاهش يابد و بازار خوبي براي اين محصول فراهم شود.
معاون وزير نفت:
دانشگاه صنعت نفت بايد به برندي معتبر در سطح ملي و جهاني بدل شود
معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت بر ضرورت ارتقاي کيفيت سطح فعاليتهاي آموزشي و پژوهشي در دانشگاه صنعت نفت تاکيد کرد و گفت: اين دانشگاه بايد در زمره دانشگاههاي رده اول در سطح ملي قرار گيرد و در بلندمدت به دانشگاهي مطرح در سطح جهاني بدل شود.
حبيباله بيطرف روز شنبه (هفتم بهمن ماه) در آيين توديع عبدالنبي هاشمي، رئيس سابق دانشگاه صنعت نفت و معارفه کريم سلحشور به عنوان سرپرست جديد اين دانشگاه، ضمن قدرداني از زحمات دلسوزانه دکتر هاشمي، دکتر سلحشور را به دلايل آشنايي با حوزه منابع انساني وزارت نفت، تحصيل در دانشگاه صنعت نفت و سابقه مديريت و فعاليت به عنوان عضو هيئت علمي و استاد تمام اين دانشگاه، همچنين مسئوليتپذيري و پرکاري، بهترين گزينه براي سرپرستي دانشگاه صنعت نفت عنوان کرد.
وي با اشاره به سابقه طولاني دانشگاه صنعت نفت عنوان کرد: بيش از 60 سال سابقه فعاليت، آن هم در ارائه رشتههاي تخصصي صنعت نفت، اعتبار و سرمايهاي ويژه براي دانشگاه کسب کرده است و به دليل همين سابقه و نقش موثر، فارغالتحصيلان بسياري از اين دانشگاه در سالهاي گذشته در بخشهاي مختلف صنعت نفت مشغول به کار شدهاند.
تشريح سياستهاي وزارت نفت درباره دانشگاه صنعت نفت
بيطرف ضمن تشريح سياستهاي مدنظر وزارت نفت درباره دانشگاه صنعت نفت، بر ضرورت ارتقاي سطح کيفي اين مجموعه تاکيد و با اشاره به سابقه درخشان دانشگاه صنعت تاکيد کرد: امروز صرفا با استناد به سوابق گذشته نميتوان اقدام کرد. دانشگاه صنعت نفت در شرايط حاضر هم بايد جزء بهترينها قرار گيرد.دانشگاه صنعت نفت زمان مديدي از بهترين دانشگاههاي کشور در آموزش رشتههاي مرتبط با صنعت نفت بود، اما پس از ورود دانشگاههاي معتبر کشور به رشتههاي تخصصي صنعت نفت، فضاي رقابتي در اين زمينه شکل گرفت که لازم است دانشگاه صنعت نفت با تلاش براي ارائه بهترين عملکرد در اين رقابت، براي تبديل شدن به يکي از دانشگاههاي رده اول در سطح ملي و حتي در بلندمدت در سطح جهان، تمام تلاش خود را به کار گيرد.
بيطرف در عين حال که به تفاوتهاي دانشگاه صنعت نفت در سالهاي اخير با دورههاي قبل اشاره کرد، ادامه داد: وزارت نفت امروز هم با وزارت نفت قبل از انقلاب يا حتي دو دهه پيش متفاوت است، زيرا در سالهاي گذشته بخش عمدهاي از فعاليتهاي اين وزارتخانه در بخش پالايش و پخش و همچنين پتروشيميها، واگذار شده و غالب فعاليتهاي اين دو بخش، ديگر در مالکيت و مديريت دولت و وزارت نفت نيست.
معاون وزير نفت با بيان اينکه افزايش سطح کيفي فعاليتهاي دانشگاه صنعت نفت، الزاماتي از جمله ارتقاي روشهاي آموزشي و ارائه آموزشهاي ضمن خدمت و آموزشهاي حرفهاي و مهارتي از سوي دانشگاه دارد، گفت: لازم است اعضاي هيئت علمي، زمان بيشتري به فعاليتهاي مرتبط با دانشگاه اختصاص دهند.
بيطرف همچنين بر تقويت رابطه دانشگاه و صنعت تاکيد کرد و گفت: اين ارتباط نبايد اسمي باشد، بايد از حضور متخصصان صنعت نفت در کارگاههاي آموزشي و پژوهشي دانشگاه بهرهمند شد و در مقابل، هيئت علمي دانشگاه هم بايد در ارتباطي تنگاتنگ با صنعت نفت باشد، دانشگاههاي ديگر چنين امتيازي ندارند و اين شرايط ميتواند براي دانشگاه صنعت نفت، مزيت نسبي ايجاد کند.
تغيير در نوع نگرش به مقوله جذب ضروري است
وي در ادامه بر ضرورت تغيير نگرش به مقوله جذب و اشتغال ميان دانشجويان دانشگاه صنعت نفت تاکيد کرد و گفت: دانشجويان و فارغالتحصيلان اين دانشگاه بايد نگاه خود را از مطالبهگري اشتغال با اتکا به فشار قانون و دستورعملها و الزام و ... به اشتغال بر مبناي استقبال صنعت نفت تغيير دهند. پيش از اين، به درخواست جذب 150 نفر از فارغالتحصيلان دانشگاه صنعت نفت در فاز نخست پالايشگاه ستاره خليج فارس اشاره کرده بودم که در کمال تعجب شاهد بوديم از ميان 150 نفر، تنها 21 نفر براي کار در اين پالايشگاه اعلام آمادگي کردند.
بيطرف، از زماني که در وزارت نيرو به عنوان مجري طرح کارون 3 در اطراف ايذه مشغول به کار بود، ياد کرد و گفت: آن زمان، حدود 6 نفر از شرکتي کانادايي به عنوان شرکت ناظر در کنار ما کار ميکردند و جالب بود که با وجود اصالت کانادايي، برايشان مهم نبود در کانادا، آمريکا، آلمان، ايران يا حتي بيابانهاي اطراف ايذه مشغول کار باشند. آنچه برايشان موضوعيت داشت، تنها ماهيت کار بود نه مکان آن.
بيطرف، ضرورت توجه به سياستها و اولويتهاي وزارت نفت را هم مورد تاکيد قرار داد و افزود: دانشگاه صنعت نفت بايد در تطبيق فعاليتهاي آموزشي متناسب با نيازهاي وزارت نفت، پيشگام باشد و در تراز علمي مناسبي قرار گيرد.
وي در پايان بار ديگر از خدمات ارزنده دکتر هاشمي قدرداني کرد و با توجه به ويژگيهاي دکتر سلحشور براي تصدي اين مسئوليت، گفت: انتخاب دکتر سلحشور، حجت را بر دانشگاه صنعت نفت تمام کرد و اميدواريم در آينده بيش از پيش، شاهد رشد بالنده اين مجموعه باشيم.
دانشگاه صنعت نفت بايد عملکردي پويا داشته باشد
سرپرست دانشگاه صنعت نفت گفت: اين دانشگاه به دليل وابستگي به دستگاه اجرايي (وزارت نفت) بايد عملکردي پويا داشته باشد و بتواند متناسب با نيازهاي روز وزارت نفت، نسبت به ارائه خدمات آموزشي و پژوهشي اقدام کند.کريم سلحشور روز شنبه (هفتم بهمن ماه) در آيين معارفه خود به عنوان سرپرست جديد دانشگاه صنعت نفت، با بيان اين مطلب افزود: از اساس مديريت دانشگاههاي وابسته به دستگاههاي اجرايي به دليل ويژگيهاي متفاوتي که دارند، سخت و پيچيده است؛ به ويژه آنکه در استفاده از الگوهاي دانشگاهداري موفق، دچار مشکل هستيم.وي به سابقه فعاليت دانشکده نفت آبادان پيش از انقلاب اسلامي اشاره کرد و افزود: اين دانشکده در سطح کشور و حتي منطقه ممتاز بود و جايگاهي ويژه داشت؛ طبيعي است که صنعت نفت با داشتن چنين تجربهاي از دانشگاه، انتظاراتي از اين مجموعه دارد و سختگيرانهتر عمل ميکند.متاسفانه بعد از انقلاب نتوانستيم در برقراري تعامل مناسب بين دانشگاه، صنعت و دولت موفق عمل کنيم و مدلهاي خوبي در اين زمينه ارائه دهيم؛ اين در حالي است که ساليان گذشته به اين نتيجه رسيديم که کار روي جنبههاي نظري به تنهايي کفايت نميکند و بايد روشي در پيش بگيريم که علاوه بر يادگيري مباني نظري، دانشآموختگان در رويارويي با مشکلات واقعي صنعت نيز، کارآزموده شوند.وي با برشمردن برخي چالشهاي نظام آموزشي کشور در مقطع دانشگاهي يادآور شد: اين چالشها در دانشگاههاي وابسته به دستگاههاي اجرايي نمود مضاعف پيدا ميکند؛ از اين رو، مديريت دانشگاههايي از اين دست، سخت و پيچيده است.سلحشور، دانشگاه صنعت نفت را سرمايه ملي خواند و ابراز اميدواري کرد: تعامل اين دانشگاه با صنعت نفت، ميتواند آيندهاي روشن فراروي اين مجموعه قرار دهد.
مديرعامل شرکت ملي نفت:
قرارداد ميدان نفتي منصوري تا نيمه نخست اسفند نهايي ميشود
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران گفت: قرارداد ميدان نفتي منصوري تا نيمه نخست اسفندماه نهايي ميشود و 2 شرکت براي طرح توسعه اين ميدان انتخاب شدهاند. علي کاردر با بيان اين مطلب به آخرين وضع قراردادهاي شرکت ملي نفت اشاره کرد و گفت: از بين دو شرکت يک شرکت سرانجام قرارداد امضا ميکند که با يک شرکت داخلي کنسرسيوم تشکيل ميدهد.مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، با بيان اينکه قرارداد ميدان نفتي چنگوله به احتمال زياد تا پايان امسال نهايي مي شود، اظهار کرد: براي اين ميدان سه شرکت اعلام آمادگي کردهاند و احتمالا قرارداد توسعه ميدان نفتي بند کرخه تا پايان سال نهايي ميشود.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي:
زيرساختهاي لازم براي سرمايه گذاران صنعت پتروشيمي فراهم ميشود
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي گفت: زيرساختهاي لازم براي سرمايهگذاران داخلي و خارجي صنعت پتروشيمي فراهم ميشود.
رضا نوروززاده با اشاره به اينکه براساس برنامه ششم توسعه، يکي از راههاي توسعه اقتصادي کشور، توسعه صنعت پتروشيمي است، اظهار کرد: اين صنعت از ظرفيت بالايي برخوردار است و رشد اين صنعت در کشور، مزيتهاي بسيار بالايي دارد. اميدواريم مطابق برنامه ششم توسعه، به ظرفيت توليد پيشبيني شده تا پايان اين برنامه برسيم و بديهي است که براي اين ميزان توليد، بايد سرمايهگذاريهاي مناسب انجام شود.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با بيان اينکه وظيفه ما به عنوان دولت، زمينهسازي براي جذب سرمايههاي داخلي و خارجي است، تصريح کرد: از بخش خصوصي دعوت ميکنيم که براي رسيدن به اين هدف حضور يابند، ايجاد اشتغال و به فعل رساندن مزيتها و امکانات بالقوه کشور از مزاياي اين حرکت است.وقتي دولت از سرمايهگذاري بخش خصوصي صحبت ميکند، موظف است زيرساختهاي لازم را براي اين سرمايهها فراهم کند و همزمان با دعوت از مردم براي مشارکت، خودمان نيز بايد فعاليتها و وظايفمان را با همکاري انجام دهيم.
ضرورت راهاندازي و فعالسازي بانکرينگ در پايانه نفتي خارک
مشاور ارشد وزير نفت در امور صنعتي گفت: براي حفظ نقش راهبردي مرکز صادرات نفت خام کشور و افزايش درآمدزايي، عمليات بانکرينگ در پايانه نفتي خارک فعال شود.محمدرضا نعمتزاده با اشاره به اينکه زيرساختهاي صادراتي و تاسيسات ذخيرهسازي در پايانه نفتي خارک، نوسازي و بهسازي شده است، اظهار کرد: اين مزيت، انجام عمليات بانکرينگ را به خوبي توجيه ميکند. شرايط تردد شناورها و نفتکشها در حوزه آبي خليج فارس به گونهاي است که منطقه خارک به لحاظ جغرافيايي، بهترين نقطه براي سوختگيري کشتيها محسوب ميشود.
مشاور ارشد صنعتي وزير نفت با يادآوري اينکه شرکت پايانههاي نفتي ايران با ثبت رکورد صادرات روزانه 9 ميليون بشکه نفت خام و ميعانات گازي، براي صنعت نفت تاريخساز شد، گفت: ظرفيتسازي مناسبي در تاسيسات صادراتي نفت خام انجام شده است و اين موضوع قدرت مانور صنعت نفت را افزايش ميدهد.
معاون وزير نفت در امور گاز:
صادرات گاز به کشورهاي همسايه تضمينکننده امنيت ايران است
مديرعامل شرکت ملي گاز گفت: در صورت امضاي قراردادهاي صادرات گاز ميان ايران و کشورهاي همسايه، امنيت کشورهاي منطقه به يکديگر پيوند ميخورد و اين موضوع نکتهاي مهم در تامين امنيت کشور به شمار ميآيد.
حميدرضا عراقي در برنامه «گامهاي بلند همدلي» که شامگاه دوشنبه (9 بهمنماه) از شبکه يک سيما پخش شد، درباره صادرات گاز ايران گفت: صادرات گاز ايران هم براي کشور مقصد به صرفه است، هم براي ما مطلوبيت دارد، زيرا آنها با دريافت گاز ميتوانند چرخ اقتصادشان را بچرخانند و ما نيز با فروش گاز به توسعه کشور کمک ميکنيم.وي درباره صادرات گاز به بصره اظهار کرد: صادرات گاز به بصره در مرحله نخست با 7 ميليون مترمکعب آغاز ميشود، در مرحله دوم به 15 ميليون مترمکعب ميرسد و در مرحله پاياني به 25 ميليون مترمکعب در روز خواهد رسيد.در صورت امضاي قراردادهاي صادرات گاز ميان ايران و کشورهاي همسايه، امنيت کشورهاي منطقه به يکديگر پيوند ميخورد و اين موضوع، نکتهاي مهم در تامين امنيت کشور به شمار ميآيد.عراقي درباره استفاده از توان داخلي در راهاندازي خط ششم صادراتي انتقال گاز گفت: بخشهاي مختلفي از اين پروژه را به پيمانکاران داخلي واگذار کرديم و آنان نيز موفق شدند اين طرح را با فشردگي و حجم کار بسيار زياد براساس برنامه زماني تعيين شده، با موفقيت اجرا کنند.حسن منتظر تربتي، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز نيز در اين باره گفت: با توجه به تواني که در توليدکنندگان و پيمانکاران داخلي سراغ داريم، اميدواريم همه زيرساختهاي صنعت گاز کشور با تکيه بر توان نيروهاي داخلي به سرانجام برسد.براي اجرايي شدن خط ششم صادراتي گاز ناگزير به عبور از بستر رودخانه کارون بوديم، بنابراين با هدف حفظ محيط زيست، از فناوري HDD استفاده کرديم که براي احداث خط لوله، يک فناوري جديد با ويژگيهاي منحصر به فرد است، همانطور که موجب شد کمترين آسيب به محيط زيست وارد شود و هيچ تخريبي در بستر رودخانه کارون رخ ندهد.
کليات لايحه بودجه سال 97 کل کشور تصويب شد
نمايندگان مردم در مجلس شوراي اسلامي با کليات لايحه بودجه سال 97 موافقت کردند.
نمايندگان در نشست علني نوبت صبح امروز (چهارشنبه، 11 بهمنماه) مجلس شوراي اسلامي، کليات لايحه بودجه سال 97 کل کشور را با 182رأي موافق، 73 رأي مخالف و 6 رأي ممتنع از مجموع 262 نماينده حاضر در مجلس تصويب کردند.
لايحه بودجه سال 97 کل کشور مشتمل بر يک ماده واحده و 22 تبصره است.
بررسي کليات لايحه بودجه سال 97 کل کشور در مجلس شوراي اسلامي آغاز شد و سه نماينده موافق و سه نماينده مخالف در اين باره صحبت کردند.
محمد باقر نوبخت، رئيس سازمان برنامه و بودجه نيز در دفاع از کليات اين لايحه در جلسه علني صبح امروز مجلس نکاتي را مطرح کرد.
دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري لايحه بودجه سال 97 کل کشور را يکشنبه (19 آذر ماه) تقديم مجلس کرد. پيش از اين لايحه يادشده در کميسيونهاي تخصصي و کميسيون تلفيق بودجه مجلس شوراي اسلامي بررسي شده بود.
خرسند ي توتال از عملکرد مالي خود در سال 2017
مدير عامل توتال اعلام کرد اين شرکت بهزودي گزارش عملکرد خود را در سال گذشته ميلادي منتشر ميکند.
به گزارش خبرگزاري رويترز، پاتريک پويان، مديرعامل شرکت فرانسوي توتال، اعلام کرد: اين شرکت از ظرفيت تصاحب شرکتهاي بيشتري برخوردار است، اما در سال 2018 ميلادي بر جذب کامل شرکت مرسک اويل و تکميل قراردادهاي ديگر، متمرکز خواهد شد.
وي در حاشيه مجمع جهاني اقتصاد در سوئيس گفت: ما سودآوري فزايندهاي را گزارش خواهيم کرد که فراتر از 10 ميليارد دلار است.
سود خالص توتال در سال 2016 ميلادي 8 ميليارد و 200 ميليون دلار بود. کارشناسان برآورد ميکنند سود اين شرکت در سال 2017 ميلادي، 10 و 500 ميليون دلار بوده باشد.
پويان گفت: ما نبايد انضباط خود را درباره هزينهها از دست بدهيم، من هميشه ميگويم که ما نميتوانيم قيمت نفت را کنترل کنيم و تنها ميتوانيم هزينههاي خود را مهار کنيم.
وي اعلام کرد: امروز به دليل بالا بودن تقاضا، قيمت نفت به حدود 70 دلار رسيده، اما اگر قيمت نفت خيلي بالا برود، تقاضا نيز پايين ميآيد.با قيمت 70 دلار، توليدکنندگان آمريکايي دوباره توليد خود را بالا ميبرند و اين مسئله بر قيمت نفت، تأثير منفي خواهد داشت.
نيمي از بنزين توليدي کشور يورو 4 است
اين موضوع که 80 درصد آلودگي هواي تهران به دليل سوخت بيکيفيت است، کاملا غيرعلمي و رد شده است.مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي گفت: هم اکنون روزانه حدود 80 ميليون ليتر بنزين در کشور توليد ميشود که بيش از 40 ميليون ليتر آن استاندارد يورو 4 دارد.سعيد مداح مروج با بيان اينکه هماکنون پالايشگاه اراک روزانه حدود 17 ميليون ليتر، پالايشگاه اصفهان 12 ميليون ليتر، پالايشگاه ستاره خليج فارس حدود 12 ميليون ليتر و پالايشگاه تبريز حدود 800 هزار تا يک ميليون ليتر بنزين يورو 4 توليد ميکند، گفت: وزارت نفت براساس تکليفي که دولت و سازمان محيط زيست تعيين کرده است، 8 کلانشهر و شهرهاي اطراف آن را تحت پوشش بنزين يورو 4 قرار داده است.وي با تاکيد بر اينکه هر نوع سوخت فسيلي ضمن آزاد کردن انرژي، ايجاد آلودگي نيز ميکند، تصريح کرد: اگر بخواهيم آلودگي هوا کاهش يابد، نبايد از بهبود عملکرد ناوگان حملونقل عمومي، ارتقاي کيفي خودروها، بهبود فرهنگ عمومي، شرايط جوي و ... غافل شويم.مروج اظهار کرد: بيش از 40 ميليون ليتر بنزين يورو 4 با مشخصات بنزن کمتر از يک درصد، آروماتيک کمتر از 35 درصد، گوگرد زير 50 ppm و الفين زير 18 درصد در کشور توليد ميشود و قطعا اين مقدار بنزين، آلودگيهاي مربوط به گوگرد، بنزن و حتي آلودگيهاي کربني را به ميزان زيادي کاهش داده است.مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي تاکيد کرد: تا زماني که سوخت فسيلي به اين اندازه در کشور مصرف شود، خودروها بيکيفيت باشند، به نوسازي ناوگان حمل و نقل عمومي بيتوجهي شود، فرهنگ عمومي اصلاح نشود و شرايط جوي نامناسب در کشور وجود داشته باشد، آلودگي هوا اجتنابناپذير است.
ارتقاي فناوري توليد پتروشيمي پرديس براساس شاخصهاي جهاني
شرکت پتروشيمي پرديس و شرکت KBR انگلستان در زمينه خدمات فني مهندسي موافقتنامه همکاري امضا کردند که به دنبال آن فناوري توليد در اين پتروشيمي براساس شاخصهاي جهاني ارتقا مييابد.اين موافقتنامه با هدف ارتقاي ايمني واحدها، بهينهسازي مصرف انرژي، کاهش خوردگي و نوسازي واحدها، روز شنبه (هفتم بهمن ماه) ميان حسين شهرياري، مديرعامل شرکت پتروشيمي پرديس و جان اگيل برايندلند (Jan Egil Braendeland)، مديرعامل شرکت KBR امضا شد. شرکتKBR انگلستان، در زمينه فناوريهاي کسب درآمد از هيدروکربنها (به ويژه گاز طبيعي) فعاليت ميکند و صاحب ليسانس فني واحدهاي آمونياک پتروشيمي پرديس است.امضاي اين موافقتنامه پس از سالها تحريم و قطع ارتباطات فني و مهندسي اهميت زيادي دارد و نويدبخش توسعه فعاليتهاي شرکت پتروشيمي پرديس براي ارتقاي فناوري توليد براساس شاخصهاي جهاني است.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز:
شمار مخازن ذخيرهسازي گاز کشور افزايش مييابد
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: از آنجا که حجم ذخيرهسازي بر اساس مقدار مصرف گاز تعريف ميشود، پنج مخزن جديد پس از مطالعه و بررسي به جمع مخازن کنوني ذخيرهسازي گاز اضافه ميشود.
حسن منتظر تربتي، درباره افزايش ظرفيت ذخيرهسازي گاز کشور به شانا گفت: اکنون ذخيرهسازي گاز در دو مخزن سراجه و شوريجه انجام ميشود، اما ايران قابليت لازم را براي ذخيرهسازي حجم بيشتري از گاز دارد.افزون بر سراجه و شوريجه، پنج مخزن ديگر در نقاط مختلف کشور در نظر گرفته شدهاند که پيشبيني ميکنيم براي ذخيره گاز مناسب باشند. اين مخازن اکنون در اختيار شرکت ملي گاز هستند تا مطالعات لازم روي آنها پايان يابد.مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز تصريح کرد: در اين مطالعات، همه قابليتها و ظرفيت مخازن شناسايي و بررسي ميشود. تربتي با بيان اينکه افزون بر مخازن نفتي، مخازن آبي و نمکي نيز در مرحله مطالعه قرار دارند، اظهار کرد: يکي از اين مخازن، گنبد نمکي کاشان است که اکنون در مرحله ارزيابي قرار دارد. نمونهبرداريها از اين گنبد پايان يافته است و پس از آزمايشهاي لازم، نتيجه کار اعلام ميشود.وي ادامه داد: مخازن پراکنده ديگري از جنس مخازن نفتي نيز هستند که بعضي از آنها کشف شدهاند، اما به دليل حجم کم نفت براي توليد، مناسب ذخيرهسازي گاز شناخته نشدهاند. افزون بر اين، مخازن ديگري نيز هستند که طبق استاندارد جهاني، نفت يا گاز آنها تخليه شده و براي ذخيره سازي گاز استفاده ميشوند که شوريجه و سراجه نيز از همين نوع مخازن هستند.ميزان ذخيرهسازي گاز در دو مخزن سراجه و شوريجه 4 تا 5 ميليارد مترمکعب در نظر گرفته شده که البته اين حجم ذخيرهسازي به مقدار مصرف گاز در کشور بستگي دارد و گاهي کمتر از اين مقدار در دو مخزن ذخيره ميشود.به طور معمول در حد 10 درصد مصرف يک سال گاز کشور را بايد در مخازن ذخيره کنيم. به عنوان نمونه، زماني که به مصرف 400 ميليارد مترمکعب در سال برسيم بايد 40 ميليارد مترمکعب ذخيره سازي گاز در کشور داشته باشيم، بنابراين استفاده از مخازن جديد براي ذخيره گاز، موضوعي مهم و قابل توجه است.
شركت پالايش نفت اصفهان گواهينامه استاندارد مديريت انرژي ISO 50001:2011 را کسب کرد
جلسه اختتاميه مميزي صدور گواهينامه استاندارد 50001:2011 ISO در زمينه مديريت انرژي با حضور مديرعامل شركت پالايش نفت اصفهان ، اعضاي کميته مديريت انرژي و مميزان شرکت IMQايتاليا برگزار شد و پس از ارزيابيهاي لازم از سوي اين شرکت بينالمللي، به دليل رعايت الزامات استاندارد مديريت انرژي توسط شرکت پالايش نفت اصفهان اين گواهينامه به نام پالايش نفت اصفهان صادر شد.
در آغاز اين نشست كه پس از دو روز مميزي انرژي در شركت انجام گرفته بود، تيم مميزي پس از ارائه گزارش يافتههاي خود و با توجه به عدم شناسايي مغايرت اصلي در فرآيند مميزي، اعلام کردند با توجه به اينکه شركت پالايش نفت اصفهان الزامات لازم را در اين خصوص رعايت کرده است، بنابراين شرکت به کسب گواهينامه استاندارد 50001:2011 ISO نائل مي شود.
آقايي ، سرمميز تيم انرژي شركت IMQ ضمن اشاره به استراتژي مطلوب شركت پالايش نفت اصفهان در زمينه مديريت بهينه مصرف انرژي اظهار داشت: خوشبختانه روح اهميت بخشي به مسايل انرژي در شركت جاري است و مديريت ارشد شركت، نگاهي عميق، واقعيت گرا و صيانتي به موضوع انرژي دارند.وي با بيان اينكه در شركت مكانيسم مناسبي در جهت اولويت بخشي به اقدامات و پروژ هاي مرتبط با انرژي ترسيم شده، گفت: همچنين در زمينه مسايل آموزشي نيز، بين مباحث دوره هاي آموزشي برگزار شده و موضوع مصرف بهينه انرژي لينك حقيقي وجود دارد.
سرمميز انرژي شركت IMQ تصريح کرد: اخذ گواهينامه در كنار ملزم کردن يك سازمان براي مجهز شدن به سيستم انرژي، آن سازمان را موظف مي نمايد كه با سيستماتيك شدن، مصرف بهينه انرژي روندي هميشگي و رو به بهبود داشته باشد. اين شركت در خصوص برخي موارد نيز پيشنهاداتي ارائه کرد .
پس از آن مديرعامل شركت پالايش نفت اصفهان کسب اين موفقيت ارزنده را به همه مديران و کارکنان شرکت تبريک گفت و اظهار داشت: موفقيت شركت، مرهون تلاش شبانه روزي و فعاليت هاي مستمر و مسئولانه كاركنان و پيگيري كميته انرژي است.
چاوشي همچنين از نكته بيني و دقت نظر تيم مميزي تمجيد کرده و اذعان داشت: اين گروه با روش صحيح و مناسب، مميزي موثري انجام دادند و من معتقدم انجام پيشنهادات گروه تخصصي مميزي به سهولت در شركت انجام پذير است.
وي مميزي انرژي را ابزاري براي حركت در مسير صحيح مصرف انرژي قلمداد کرده و بر فرهنگ سازي مصرف انرژي در شركت تاكيد كرد.
طرح توسعه پيشنهادي وينترسهل آلمان براي ميدان دهلران بررسي شد
طرح توسعه ميدان دهلران که از سوي شرکت وينترسهل (wintershall) آلمان ارائه شده است، در جلسه اخير کميته مشاوران مديريت مخازن شرکت ملي نفت ايران بررسي شد.
يکصدوچهلوششمين جلسه کميته مشاوران مديريت مخازن شرکت ملي نفت ايران با حضور رئيس و اعضاي اين کميته و کارشناسان مربوطه، به منظور بررسي طرح توسعه ميدان دهلران برگزار شد و برنامه پيشنهادي شرکت وينترسهل آلمان براي توسعه اين ميدان نفتي ارزيابي و بررسي شد.
بر اساس اعلام مديريت برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران، برنامه اوليه شرکت آلماني، دستيابي به اهداف توليدي مدنظر شرکت ملي نفت در اين ميدان و حفظ آن است. ميدان دهلران، ميداني مشترک در جنوبغربي ايران است که در سال 1972 کشف شد. اين ميدان در جنوبغربي لرستان، 22 کيلومتري جنوبغربي شهر دهلران، 220 کيلومتري شمال غرب اهواز و اطراف ميدانهاي آبان، دانان و چنگوله و تاقديسهاي سياه کوه و اناران قرار دارد و داراي دادههاي لرزهاي سهبعدي است.
شرکتهاي ايراني برندگان اصلي مناقصات فرعي فاز 11 پارس جنوبي هستند
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس از اعلام اسامي برندگان مناقصههاي فرعي فاز 11 پارس جنوبي در يک ماه آينده خبر داد و گفت: عمده شرکتهاي حاضر در اين مناقصهها ايراني هستند.
محمد مشکينفام در گفتوگو با شانا با اشاره به اين که پاکتهاي مالي بخشهاي فاز 11 پارس جنوبي به جز بخش حفاري باز شده است، تصريح کرد: اسامي پيمانکاران اجرايي فاز 11 پارس جنوبي که عمدتا ايراني هستند، پس از بررسي از سوي شرکت توتال اعلام و با آنها قرارداد امضا ميشود.
وي با تاکيد بر اين که حداکثر در يک ماه آينده نتيجه بررسي پاکتهاي مالي براي انتخاب پيمانکار ايراني از سوي توتال نهايي ميشود، افزود: جکت، تاپ سايد، خط لوله دريايي، سکو و نصب آن از بخشهايي هستند که براي آن مناقصه برگزار شده است.
مشکين فام با تاکيد بر اين که به محض انتخاب پيمانکار، فاز 11 پارس جنوبي وارد مرحله اجرايي ميشود، گفت: پيشبيني ميشود اواسط سال 97 بهطور رسمي عمليات اجرايي اين فاز آغاز شود.
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بيان اينکه تاکنون نزديک 50 ميليون دلار براي فاز 11 پارس جنوبي هزينه شده است، افزود: اين هزينه مربوط به کار مطالعات و مديريت است.
قرارداد 4 ميليارد و 879 ميليون دلاري طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي 12 تيرماه امسال ميان شرکت ملي نفت ايران و کنسرسيومي متشکل از توتال فرانسه، شرکت ملي نفت چين (سيانپيسي) و پتروپارس امضا شد.
با اجراي فاز 11 پارس جنوبي، روزانه 56 ميليون مترمکعب به ظرفيت برداشت ايران از اين ميدان گازي مشترک با قطر افزوده ميشود.
توجه به موضوع ازدياد برداشت از طريق بهکارگيري فناوريهاي پيشرفته، از مزيتهاي طرح توسعه فاز 11 است، بهطوري که براي نخستين بار در ميدان گازي پارس جنوبي، استفاده از تاسيسات تقويت فشار هدفگذاري شده است. پيش بيني ميشود فاز 11 به مرکز انتقال فناوريهاي روزآمد پارس جنوبي بدل شود.
برجستهترين نقطه قوت اين طرح توسعهاي، افزايش مشارکتهاي بينالمللي شرکتهاي ايراني به عنوان مسيري براي انتقال فناوريهاي نو در حوزههاي مختلف به ويژه ازدياد برداشت و ساخت تجهيزات است.
رئيس اچاساي شرکت ملي گاز ايران:
رعايت اصول ايمني شرط لازم براي استفاده از وسايل گازسوز است
رئيس اچاساي شرکت ملي گاز ايران گفت: اطمينان از سلامت کارکرد و استاندارد بودن دودکش و دقت در نصب اتصالهاي لوازم گازسوز، از راههاي پيشگيري از خطر گاز منواکسيد کربن است.
محمدرضا يوسفيپور، روز دوشنبه (نهم بهمن ماه) در برنامه خانواده از شبکه يک سيما با موضوع «مصرف ايمن و بهينه گاز طبيعي» اظهار کرد: مشترکان بايد زمان نصب وسايل گازسوز بهويژه بخاري گازي از باز بودن مسير دودکش و نصب کلاهک H در پشت بام مطمئن شوند، همچنين براي پيشبيني تبادل هوا و جريان اکسيژن کافي متناسب با نياز دستگاهها و سامانههاي گرمايشي نصب شده در محيطهاي مسکوني دقت کافي داشته باشند.با آغاز فصل سرد سال بر اثر بياحتياطي و رعايت نکردن اصول ايمني در استفاده از وسايل گرمايشي بهويژه بخاري و آبگرمکن، تعدادي از هموطنان جان خود را به علت مسموميت با گاز منوکسيدکربن از دست ميدهند. اميدواريم مشترکان گاز با رعايت کامل اصول ايمني در استفاده از وسايل گازسوز، بهويژه آبگرمکنها خطر گاز گرفتگي را به صفر برسانند.يوسفيپور با تاکيد بر اينکه استفاده از وسايل گرمايشي شعلهدار نيازمند رعايت تمهيداتي است، گفت: هنگام استفاده از وسايل گرمايشي شعلهدار، فضايي براي ورود هوا به داخل منزل باز باشد.
رئيس اچاساي شرکت ملي گاز ايران با اشاره به اين که هموطنان از شومينه به دليل خطرهاي زيادي که دارد استفاده نکنند، افزود: در صورت اجبار براي استفاده از شومينه، پيش از روشن کردن حتما از بازبودن دريچه شومينه (دمپر) اطمينان يابند. چنانچه دمپر درحالت بسته باشد، همه گازهاي سمي ناشي از احتراق به فضاي مسکوني برميگردد و خطرناک است.توجه به اين نکته ضروري است که رگلاتور و کنتور گاز ازسوي شرکت ملي گاز ايران با رعايت همه نکات ايمني و فني در محل مناسب نصب ميشود، بنابراين فقط شرکت ملي گاز ايران مجاز است در صورت لزوم محل آنرا تغيير دهد. رگلاتور مجهز به وسايل ايمني خاصي است که در صورت بروز هرگونه نقص در لولهکشي شهر به طور خودکار جريان گاز را قطع ميکند تا مصرفکنندگان در معرض خطر قرار نگيرند، بنابراين از دستکاري کنتور و رگلاتور خودداري شود.
رئيس اچاساي شرکت گاز، رعايت نکات ايمني توام با مصرف بهينه گاز طبيعي در روزهاي سرد سال را ضروري دانست و گفت: ذخاير انرژيهاي فسيلي تمام شدني و تجديدناپذير است، بنابراين هموطنان افزون بر رعايت ايمني در استفاده از گاز طبيعي در منازل خود، در مصرف اين ماده باارزش صرفهجويي کنند.
دورههاي تخصصي نفت و گاز با همکاري دانشگاه لهستاني برگزار ميشود
موسسه مطالعات بينالمللي انرژي با همکاري مرکز انتقال فناوري دانشگاه ورشو، دورههايي تخصصي در حوزه نفت و گاز با موضوعهاي زيست محيطي و سرمايهگذاري برگزار ميکند.دوره «حفظ و احياي محيط زيست در مناطق نفتي» با هدف آشنايي با قوانين و مقررات محيط زيست اتحاديه اروپا در صنعت نفت، آشنايي با چگونگي احياي زمين و بازگرداندن ثبات به سايتهاي حفاري و استخراج نفت و گاز براي بهبود عملکرد اکوسيستم، شناخت راهبردهاي مسئوليت اجتماعي شرکتي (CSR) کمپانيهاي نفتي لهستان در زمينه حفظ محيط زيست اطراف تاسيسات نفتي، شيوههاي بهبود زيست محيطي از طريق حذف آلودگيهاي خاکي و آب پيرامون تاسيسات نفتي از آلودگيهاي نفتي و فلزات سنگين، مديريت سايت آلوده، فاضلاب صنعتي و ... برگزار ميشود.
نقش پارس جنوبي در سبد سوخت کشور راهبردي است
مديرتوليد و عمليات شرکت نفت و گاز پارس، تامين 70 درصد سبد سوخت گازي کشور از پارس جنوبي را بسيار مهم و راهبردي توصيف کرد و گفت: توليد پايدار گاز در پارس جنوبي همچنان بدون اختلال ادامه دارد.عليرضا عبادي با اشاره به سرما و برف فراگير و افزايش مصرف سوخت در کشور گفت: با توجه به بهرهبرداري از فازهاي جديد، افزايش تعداد سکوهاي گازي و آمادگي کارکنان، توليد پايدار گاز در پارس جنوبي همچنان بدون وقفه ادامه دارد.وي افزود: فرآيند برداشت گاز ترش از مخزن، ارسال به بخش خشکي از طريق صدها کيلومتر خط لوله، فرآوري در پالايشگاههاي گازي و ارسال به شبکه سراسري انتقال گاز، حاصل تلاش شبانهروزي کارکنان عملياتي در شرايط سخت آب و هوايي است و چنين شرايطي مصرف اصولي و بهينه گاز در بخشهاي مختلف را ضروري ميکند.مديرتوليد و عمليات شرکت نفت و گاز پارس، دستيابي به ظرفيت توليد تکليفي گاز از پارس جنوبي را نشانگر بلوغ کاري کارکنان اين شرکت دانست و افزود: هماکنون با احتساب وضع توليد در تمامي سکوهاي گازي پارس جنوبي، از جمله سکوهاي در دست پيمانکاران، حدود 95 درصد تعهدات عملي شده است.وي راهبري اين سکوها را گامي مهم براي تمرکز بيشتر بر روند توليد، نگهداشت و تحقق کامل تعهدات در برنامه تکليفي تعيين شده عنوان و ابراز اميدواري کرد اين تعهدات با واگذاري سکوهاي جديد بهطور کامل اجرايي شود.عبادي به بهرهبرداري از 27 سکوي توليدي اين شرکت در ميدان پارس جنوبي اشاره و اظهار کرد: هماکنون از اين تعداد، 23 سکو به مديريت توليد و عمليات واگذار شده است.عبادي با اشاره به اينکه تا پايان ديماه در مجموع 6 سکو از فازهاي جديد به مجموعه سکوهاي تحت راهبري مديريت توليد و عمليات شرکت نفت و گاز پارس افزوده شده است، اظهار کرد: با واگذاري سکوهاي باقيمانده، شمار سکوهاي تحت راهبري اين مديريت به 27 سکو ميرسد.وي با اشاره به اثرگذاري مستقيم بر ايجاد اشتغال و رشد صنايع پايين دستي گفت: وابستگي دهها مجتمع پالايشگاهي و صنايع پتروشيمي مستقر در منطقه به منابع گازي اين ميدان، وظيفه مهم کارکنان مديريت توليد و عمليات در زمينه توليد ايمن و پايدار را بيش ازپيش روشن ميسازد.عبادي درباره کيفيت و زمان تعميرات اساسي سالانه سکوها با اشاره به اينکه در زمينه تعمير تجهيزات و تامين قطعات يدکي برنامهريزي اصولي انجام شده است، اظهار کرد: در نتيجه اين فعاليتها، علاوه بر افزايش کيفيت و کاهش هزينه تعميرات سالانه، بر اساس برنامههاي در دست اقدام، از وقفههاي اين تعميرات در روند عمليات توليد کاسته و به دنبال آن بر ميزان تداوم توليد افزوده ميشود.
الو ... سلام مرکز پاسخگويي 09627
اينجا تابلوي شـرکت ملـي پخــش است
مشعل الو ... سلام مرکز پاسخگويي 09627 بفرماييد. اينجا مرکز پاسخگويي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران است. چند دقيقهاي که وارد شدم، براي بار چندم اين جمله را ميشنوم، کاربراني که در کابينها به مردمي که در ارتباط با سوخت رساني هر گونه مشکلي داشته باشند، اطلاع رساني ميکنند؛ کار در اينجا اعصاب قوي ميخواهد، دائم بايد گوشي روي گوشت باشد و از صبح تا شب با تلفن صحبت کني، اينجا کمبود نيرو وجود دارد و کمتر کسي تحمل کار در چنين فضايي را دارد، اما کارکنان اين مرکز، صبورانه و با آرامش تمام تلاش ميکنند پاسخگوي مشکلات و شکايات مشترياني باشند که با آنها تماس برقرار کرده اند. مرکز پاسخگويي به مشتريان در 6 تير ماه 1386 در شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي تشکيل شد و پس از مدتي، فرآيند پاسخگويي مکانيزه شد. پاسخدهي به تماسهاي مردمي، ثبت شکايت، انتقادها، نظرها و پيشنهادهاي مردمي در فرمهاي مربوطه، ارسال شکايتهاي وارده به مناطق و واحدهاي ستادي مرتبط، دريافت جوابيهها و پايش آنها براي سنجش درستي اطلاعات و جلب رضايت مشتري، تهيه گزارشهاي روزانه، ماهانه و ساليانه، تشکيل تيم پايش و رسيدگي به شکايتهايي که پس از گذراندن فرآيند پاسخگويي هنوز جلب رضايت نشدهاند و دريافت انديشه مشتري به منظور بهبود خدماترسان، از وظايف اين مرکز است. صداي ناشي از مکالمات همزمان 7 کاربر مستقر در مرکز، اجازه مصاحبه در محل را نميدهد و ترجيح ميدهيم براي مصاحبه به اتاقي ديگر برويم. خانم بيگي، مسئول مرکز پاسخگويي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران از سختي کار در اين مرکز به دليل تماسهاي متعدد تلفني در طول يک روز کاري، لزوم آرامش در گفتوگو با مشتريان معترض و گاه عصباني و ... ميگويد و تاکيد ميکند کار در اينجا اعصاب قوي ميخواهد. در گفتوگو با فاطمه کاهي، رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران و بيگي، مسئول مرکز پاسخگويي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران، از آخرين خدمات و فعاليتهاي اين مرکز مطلع شديم که گزارش آن را ميخوانيد.
رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران درباره فعاليتهاي سامانه پاسخگويي ميگويد: سامانه مرکز پاسخگويي شرکت ملي پخش تنها سامانه پاسخگويي به مردم است که در وزارت نفت وجود دارد و از سال 86 همزمان با سهميه بندي بنزين با شماره تماس 09627 به صورت 24 ساعته فعاليت ميکند.فاطمه کاهي اضافه ميکند: کارکناني که در کابينها حضور دارند و به صورت آنلاين تماسها را پاسخ ميدهند، کاملا با دستورعملها و اطلاعيهها آشنا و يک کارشناس خبره هستند، زيرا به صورت دقيق در جريان کوچکترين مشکلات قرار دارند. بخشي از تماسهاي ما اطلاعرساني و بخشي ديگر مشکلاتي را که را که مردم درباره عمليات و فعاليت هاي شرکت دارند، مطرح ميکنند که به مديريت مربوطه منعکس مي شود. گزارشها به صورت هفتگي به مديريت عمليات و سامانه هوشمند سوخت منعکس ميشود، علاوه بر آن يک گزارش ماهيانه نيز براي کل مناطق ارسال ميشود.وي تاکيد ميکند: در ماههاي آخر تابستان 17 تا 18 هزار تماس ورودي داريم که خيلي از آنها مربوط به ستاد وزارت نفت است و منحصر به شرکت ملي پخش نيست، تعداد تماسها در آبان ماه کاهش 27 درصدي داشته و به 9 هزار و 300 تماس رسيد؛ علت تعداد زياد تماسها طرح پيمايش بود که رانندگان براي سهميه سوخت نفت گاز سوال داشتند. کل سامانه و سهميهبندي را سازمان راهداري انجام ميداد، اما تماسها اينجا ثبت و اطلاع رساني لازم انجام ميشد. اگر مواردي باشد که نياز به پيگيري داشته باشد، پايش و پيگيري ميکنيم و با مشتري تماس ميگيريم و بعد به رئيس ناحيه اطلاع ميدهيم و به همين ترتيب پيگيري ميشود تا رضايتمندي مشتري کسب شود. عمده تماسهايي که گرفته ميشود، درباره سهميه پايه نفت گاز در بحث طرح پيمايش، سهميه عملکردي و بحث نحوه واريز سهميه نفت گاز در کارت هوشمند، ناوگان حمل و نقل نفت گاز در شهر، پيگيري کارت هوشمند، بارکد پستي کارت هوشمند، مرحله پاکتگذاري و پست، فرآيند صدور کارت، کارت هوشمند موتورسيکلتها، رمزگشايي از کارتهاي هوشمند سوخت و شکايتها و انتقادهايي است که در جايگاهها اتفاق ميافتد و از بين بيش از 9 هزار تماس در مهرماه 344 مورد شکايت از نحوه سوخت رساني بوده است که از اين تعداد 235 مورد مربوط به استان تهران و مابقي مربوط به مناطق بوده است. تعداد بسيار کمي مربوط به کمفروشي و دريافت مبلغ اضافي بوده و فقط يک مورد تخلف کم فروشي براي ما محرز شده است.کاهي درباره نحوه رسيدگي به شکايتها اضافه ميکند: شکايتهاي ثبت شده از طرف سازمانهاي نظارتي مجموعه شرکت پخش رسيدگي ميشود، از طريق جايگاهها نيز پيگيري ميکنيم و به رئيس ناحيه اطلاع ميدهيم، اگر موضوع بحث کيفيت يا کميت سوخت و يا دريافت مبلغ اضافي باشد که بسيار نادر اتفاق ميافتد، با مشتري تماس ميگيرند، شماره تلفنش ثبت ميشود، همه چيز مستند است و در سيستم ثبت و پاسخگويي ميشود، تا زماني که مشتري کاملا رضايتمندي داشته باشد. در آبان ماه 107 شکايت براي کم فروشي ثبت که فقط يک مورد محرز شده است، 25 شکايت نيز براي دريافت مبلغ اضافي بوده است که 6 مورد محرز شده و اگر چه در ارقام بسيار کمي بوده کاملا بازپرداخت شده است. همه جايگاهها يک شماره اختصاصي دارند که در گزارشهاي ماهيانه، شماره جايگاه، ميزان شکايتها، موارد شکايت و ... به عنوان ارزيابي مناطق براي مديرعامل، مديران مناطق و بازرسي و سامانه هوشمند ارسال و در ارزيابيهاي آنها درنظر گرفته ميشود.
عمده کار اطلاع رساني است
رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فراوردههاي نفتي ايران تاکيد ميکند که در مقايسه با تعداد تماسها، تعداد شکايتها خيلي کم است و مرکز پاسخگويي عمدتا در زمينه اطلاع رساني کار ميکند که از اين ميان همه پاسخگويي ميشود، به طور ميانگين روزانه بين 200 تا 400 تماس شبانه روزي داريم که شبها به صورت خودکار ضبط و در ساعات اداري پيگيري و رسيدگي ميشود.
خانمها صبورترند
کار دائم با تلفن، اعصاب قوي و روحيه مطلوب ميخواهد، برخيها که تماس ميگيرند، درددل ميکنند، برخي عصباني هستند و حتي متاسفانه بد و بيراه هم ميگويند، خانمها صبورترند و تلاش ميکنند با صبر و حوصله، فرد تماس گيرنده را آرام و به مشکل نيز به بهترين شکل ممکن رسيدگي کنند.
کار اينجا سخت است
مسئول مرکز پاسخگويي و ارتباط با مشتريان 09627 شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران درباره سابقه اين مرکز ميگويد: مرکز پاسخگويي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران در سال 86 همزمان با سهميه بندي بنزين با 13 نفر نيرو و يک شماره تلفن ثابت شروع به کار کرد و در سال 89 همزمان با طرح هدفمندي يارانهها به سامانه 09627 مجهز شد، حدود يک سال است که اين مرکز به سيستم پارس لاجيک مجهز شده است که از طريق آن ميتوان تماسهاي دريافتي را به صورت مکانيزه پيگيري کرد. تا قبل از حذف سهميهبندي بنزين، روزانه يک هزار تماس داشتيم، اما پس از سهميهبندي به صورت ميانگين، روزانه حدود 422 تماس داريم که بيشترين آن در مورد طرح تخصيص سهميه نفت گاز بر اساس پيمايش است. روزانه حدود 12 تماس شکايت نيز داريم که بيشترين آن در مورد کم فروشي سوخت است. در گذشته 13 نفر نيرو داشتيم که اخيرا به هفت نفر کاهش يافتهاند. از اين تعداد يک نفر سوپروايزر است، دو نفر گزارشها را تهيه ميکنند و 4 نفر هم براي پاسخگويي هستند که با توجه به تعداد تماسها تعداد بسيار کمي است و کمبود نيرو داريم، البته نيرو درخواست کرديم، ولي با توجه به سختي کار و صحبت دائم با تلفن براي همکاران سخت است و خيلي از نيروها قبول نمي کنند اينجا کار کنند.حنانه بيگي اضافه ميکند: کار در اينجا به صورت شيفتي است، روزانه تا ساعت 5 بعدازظهر شيفتي هستند، بعد سامانه روي سيستم آي.وي.آر يا همان انسرينگ قرار ميگيرد که کاربران صبح روز بعد زماني را براي رسيدگي به تماسهاي دريافتي اختصاص ميدهند. در زمان شلوغي نظير ايام سفرها و ... کارکنان روزهاي پنج شنبه و جمعه نيز حضور دارند.وي درباره اين که چرا همه کارکنان اينجا خانم هستند، ميگويد: خانمها در مقايسه با آقايان آرامتر هستند و تلاش ميکنند تا افرادي را که با ناراحتي و اعتراض تماس ميگيرند، آرام کنند. پاسخگويي به شکايتهاي مردمي، ثبت پيشنهادها و انتقادها، ارسال شکايت به مناطق، از جمله اموري است که در اين مرکز انجام ميشود.پس از تماس، در فرم شماره 1 شکايتها و در فرم شماره 2 پاسخها ثبت ميشود، با شاکي تماس ميگيريم و راه حلها را توضيح ميدهيم، بازرسي به محل ميرود و مشکل را بررسي کرده و از طريق کد پاسخگويي براي حل آن با شاکي تماس ميگيريم و اعلام ميکنيم که براي اطمينان از حل مشکل در محل حاضر شود. وي درباره درصد رفع مشکلات و شکايتها ميگويد: در بيش از 95 درصد موارد مشکلات کارکنان رفع شده و شاکي از پيگيريها رضايت داشته است. عمده تماسها در ارتباط با توزيع سهميه نفت گاز بر اساس طرح پيمايش است، به اين دليل که برخي خودروها بيش از سهميه اختصاص يافته مصرف دارند.
اينجا تابلوي شرکت ملي پخش است
بيگي ميگويد: با توجه به اين که بسياري از مردم شرکت نفت را به نام پخش ميشناسند و تنها راه ارتباطيشان نيز همين مرکز است. اينجا تابلوي شرکت ملي پخش است، بنابراين تلاش ميکنيم مشتريان حداکثر رضايت مندي را داشته باشند. ميانگين زمان انتظار 24 ثانيه است که البته گاهي ممکن است تغيير کند. بيشترين زمان مکالمه 24 دقيقه و همه تلاش اين بوده است که فرد تماسگيرنده، اطلاعات کافي به دست آورد و توجيه شود.
نفت در 39 سالگي انقلاب
مشعل صنعت نفت در آستانه 39 سالگي انقلاب به اوج بلوغ رسيده و دستاوردهاي دولتها باعث شده که اين صنعت، به عنوان يکي ازاقتصادي ترين صنايع کشور به توسعه و شکوفايي اقتصاد کمک شاياني کند؛ صنعتي که با توليد نفت و گاز توانسته بر ديپلماسي کشور تاثيرگذار باشد و آن را هدايت کند و کارنامه درخشاني در زمينه توليد روزانه حدود 4 ميليون بشکه نفت پيشي گرفتن توليد در ميادين مشترک، گازرساني به 97 درصد شهرها و 76 درصد روستاها در اقتصاد ايران به ثبت رساند.
ملي شدن صنعت نفت پس از پيروزي انقلاب اسلامي
با پيروزي انقلاب اسلامي، قانوني به تصويب رسيد كه به موجب آن «كليه قراردادهاي نفتي كه به تشخيص كميسيون خاص مغاير با قانون ملي شدن صنعت نفت در ايران تشخيص داده شود، كان لم يكن تلقي شده و دعاوي ناشي از انعقاد و اجراي آن قراردادها با رأي اين كميسيون قابل حل و فصل است.» بنابراين تمامي قراردادهاي نفتي ايران با كمپانيهاي بزرگ نفتي لغو شد. به اين ترتيب پس از بهمن 57، تمامي قراردادهاى خارجى از جمله قرارداد 1352 لغو و از 14 اسفندماه 1357عملاً امتياز اكتشاف، استخراج، پالايش و صدور نفت از كنسرسيوم سلب شد و در اختيار شركت ملى نفت ايران قرار گرفت و همزمان با آن، صدور نفت به كشورهايي چون اسراييل قطع شد. به دنبال آن، شركتهاي حاضر در كنسرسيوم به ديوان داوري لاهه شكايت كردند.
بعد از 7 سال بررسيهاي قانوني، سرانجام 27 آذر سال 1369 با صدور راي ديوان عالي لاهه، پرونده كنسرسيوم به صورت قانوني مختومه اعلام شد.
تاسيس وزارت نفت
اتفاق مهم ديگري كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي رخ داد، تاسيس وزارت نفت بود. پيش از انقلاب اسلامي، وزارتي با نام وزارت نفت وجود نداشت و همه مسائل مربوط به منابع نفتي، زير نظر شركت ملي نفت اداره ميشد؛ اما در مهر 58 لايحه قانوني تشكيل وزارت نفت به تصويب شوراي انقلاب رسيد. اين موضوع در تاريخ نفت ايران، رخداد تعيينكنندهاي محسوب ميشود.
تكميل كننده اين تصميم، قانون سال 66 است كه به موجب آن تصريح شده است تمام مخازن نفتي ايران متعلق به حكومت اسلامي است و وزارت نفت از جانب جمهوري اسلامي ايران، اين مالكيت را تصدي ميكند.
براساس ماده دوم اين قانون كه در 9 مهر 66 به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيد، «منابع نفتي كشور جزء انفال و ثروتهاي عمومي است و طبق اصل 45 قانون اساسي در اختيار حكومت اسلامي است و كليه تأسيسات، تجهيزات، داراييها و سرمايهگذاريهايي كه در داخل و خارج كشور توسط وزارت نفت و شركتهاي تابعه به عمل آمده و يا خواهد آمد، متعلق به ملت ايران و در اختيار حكومت اسلامي خواهد بود.
اعمال حق حاكميت و مالكيت نسبت به منابع و تأسيسات نفتي، متعلق به حكومت اسلامي است كه بر اساس مقررات و اختيارات مصرح اين قانون به عهده وزارت نفت است كه بر طبق اصول و برنامههاي كلي كشور عمل نمايد.» در اين قانون همچنين تصريح شده كه شركتها بايست زيرمجموعه وزارت نفت قرار بگيرند و اساسنامهها بر اين مبنا اصلاح شوند. اين قانون در واقع تكميل كننده ملي شدن صنعت نفت است؛ چرا كه حاكميت بر مخازن نفتي را از شركتهاي خارجي سلب ميكند.
استقلال صنعت حفاري
يكي ديگر از نمودهاي ملي شدن صنعت نفت كه پس از انقلاب اسلامي عملي شد، استقلال صنعت حفاري با تاسيس شركت ملي حفاري ايران بود. تا قبل از پيروزي انقلاب، تقريبا 40 شركت پيمانكار خارجي، عمليات حفاري را انجام ميدادند و در اين بخش، ايرانيها همواره زير نظر پيمانكاران و شركتهاي خارجي بودند؛ اما پس از پيروزي انقلاب اسلامي، شركت ملي حفاري به فرمان امام خميني(ره) در اول دي ماه 58 تاسيس شد و براي نخستين بار، صنعت حفاري ايران استقلال خود را به دست آورد.
به اين ترتيب ميتوان گفت كه با پيروزي انقلاب اسلامي ايران، تمام معادلات دول استعمارگر به هم ريخت. چنانكه يرواند آبراهاميان در كتاب كودتا مينويسد: «پيامد انقلاب هرچه باشد، اين امر كاملا آشكار شده كه كنسرسيوم «كنترل بر توليد نفت» را از دست داده و از شركتي فعال و عملياتي، به خريدار صرف تنزل مييابد.
به نوشته فايننشيال تايمز، كنسرسيوم، كنترل 90 درصد از توليد را در اختيار داشت و در زمينه افزايش توليد هم منافعي مشترك با شاه داشت؛ اما اكنون داشت كنترل ماجرا را از دست ميداد ... ايران كه نخستين كشور منطقه از لحاظ ملي كردن نفت بود، يكي از واپسين كشورهايي شد كه اين فرآيند را تكميل ميكردند.»
در دوره زماني 57 تا 59 در زمينه صدور نفت مشکلاتي به وجود آمد، به طوري که صادرات نفت خام از 8/4 ميليون بشکه در سال 56، به 4/2 ميليون بشکه در سال 58 و کمتر از يک ميليون بشکه (796هزار بشکه) در سال 59 کاهش يافت، البته بايد به خاطر آورد که قيمت هر بشکه نفت از 46/13 دلار در سال 57 به 37 دلار در سال 59 افزايش يافت.
نفت و جنگ
در سالهاي اوليه پيروزي انقلاب اسلامي، دومين تکانه تاريخ نفت با آغاز جنگ رقم خورد، به گونهاي که در عمل نيز سهم درآمدهاي نفتي از کل درآمدهاي دولت، با وجود کاهش شديد صادرات نفت از 3/63 درصد در سال 57 به 67 درصد در سال 59 افزايش يافت.
در سالهاي پيش از وقوع جنگ تحميلي، اقتصاد ايران فراز و نشيبهاي زيادي را تجربه کرد که بسياري از آنها از تحولات سياسي متاثر بود. در زمينه نفت، ميتوان گفت که صدور بي رويه نفت، افزايش درآمدهاي نفتي و اقتصاد تک محصولي بر سطح رفاه و خود اتکايي جامعه موثر بودند.
در اين دوران، پنج برنامه کلان توسعه با توجه به افزايش درآمدهاي نفتي به اجرا درآمد.
طي 15 سال برنامههاي سوم، چهارم و پنجم ميزان توليد و صادرات نفت خام همواره افزايش يافت و از حدود 2 ميليون بشکه در روز در دوره برنامه سوم، به حدود روزانه 5 ميليون بشکه در سالهاي آخر برنامه پنجم رسيد، به عبارت ديگر، طي 15 سال حدود 20 ميليارد بشکه نفت که معادل يک سوم از کل مخازن نفت مکشوفه در ايران است، به خارج صادر شد که اگر اين روند ادامه مييافت، در کمتر از 20 سال، بازدهي مخازن نفت از بين ميرفت.
پيش از آغاز جنگ تحميلي، عواملي چون دفاع ايران از قيمت بالاي نفت، رکود اقتصادي جهان، افزايش شديد توليد نفت عربستان و عوامل سياسي ناشي از بحران در روابط ايران و آمريکا باعث شد که توليد نفت به کمتر از 2 ميليون بشکه در روز کاهش يابد.
جنگ در شرايطي اتفاق افتاد که اقتصاد ايران در آستانه اجراي برنامهها و اقدامهايي در مسير خودکفايي و نيز کاهش وابستگي به نفت براي ايجاد تحول در اقتصاد کشور قرار داشت، در حالي که جنگ باعث شد درآمدهاي نفتي که صدور آن در آغاز انقلاب به صورت برنامهريزي شده کاهش يافته بود، دوباره نقش موثر و عمدهاي را در اقتصاد ايران ايفا کند.
در اقتصاد نفتي دوره جنگ، علاوه بر دلايلي همچون نوسانهاي قيمت نفت، عوامل ديگري همچون اعمال نفوذ قدرتهاي بينالمللي و منطقهاي و نيز جنگ نفتکشها به طور مستقيم و غيرمستقيم بر اقتصاد نفتي کشور تاثير گذاشت.
درآمد هاي نفتي در دوران 8 ساله دفاع مقدس دچار نوسان شد، به طوري که درآمد نفتي سال 59 حدود 6/11 ميليارد دلار، درآمد نفتي سال 60 حدود 4/12 ميليارد دلار، درآمد نفتي سال 1361 حدود 20 ميليارد دلار، درآمد نفتي سال 62 حدود 5/20 ميليارد دلار، درآمد نفتي سال 63 حدود 5/16ميليارد دلار، درآمد نفتي سال 64 حدود 9/13 ميليارد دلار، درآمد نفتي سال 65 حدود 9/5 ميليارد دلار و درآمد نفتي سال 66 حدود 9 ميليارد دلار بود.
اجلاس اوپک در سال 66 سرانجام قيمت رسمي نفت اوپک را که از سال 62 بشکهاي 29 دلار تعيين شده بود، به 18 دلار کاهش داد که از قيمتهاي واقعي بازار آزاد در آن زمان چند دلار بالاتر بود.
با حملات پي در پي عراق به مراکز نفتي ايران در خليج فارس، مشتريان کمتر رغبت ميکردند به منطقه جنگي وارد شوند و شرکتهاي بيمه بينالمللي نيز مرتب هزينههاي بيمه جنگي خليج فارس، منطقه مربوط به ايران را افزايش ميدادند.
وزارت نفت براي غلبه بر اين مشکلات و جذب و حفظ مشتريان، دامنه عمليات موسوم به شاتل را گستردهتر کرد و به اين منظور، با نفتکشهاي شرکت ملي نفتکش ايران، محمولهها را با قبول خطر جنگ، از خارک بارگيري و به مخازن و لنگرگاههاي موقتي ترتيب داده شده در جزيره لارک منتقل ميکرد تا مشتريان، نفت را از نقطه امن دريافت کنند.
با فاصله بسيار زيادي که اين جزيره از فرودگاههاي نظامي عراق داشت، تصور ميشد آنجا محل کاملا امني است، اما در بهار سال 67 هواپيماهاي عراقي، لارک را نيز بمباران کردند و چهار سوپر تانکر عظيم در آنجا به آتش کشيده شد.
در سال 66، با وجود افزايش مختصر قيمت نفت و ابتکارهايي که در صادرات آن بهکار رفت، (حداقل صادرات در حجم قبلي را ممکن کرد) درآمدهاي نفتي در حد 2/9 ميليارد دلار باقي ماند و در سال 67 به 6/7 ميليارد دلار کاهش يافت.
در تابستان سال 67 ايران قطعنامه شماره 598 شوراي امنيت سازمان ملل متحد را يکسال پس از صدور پذيرفت و به اين ترتيب، پس از هشت سال جنگ، ميان ايران و عراق آتشبس برقرار شد.
پالايش و پخشدر قاب 39
مشعل 22 بهمن سال 57 حکومت پهلوي که پايههاي آن از سالها پيش لرزان شده بود، فرو ريخت وطومار50 ساله آن درهم پيچيده شد.
دراين روزتاريخي، به مدد رشادتها وازخودگذشتگيهاي ملتي غيور، درخت انقلاب ثمرداد واين ثمره، کام همه مردم ايران راشيرين ساخت؛ به گونهاي که با گذشت چهاردهه ازاين رخداد مهم، طعم اين شيريني همچنان باقي مانده است.
ازآن زمان تاکنون، ايران اين سرزمين غني از منابع با عداوتهاي کينه توزانه بيگانگان در قالب «جنگ» روزهايي پر فراز و نشيب گذرانده است و امروز پاي در سي و نهمين بهار تولد انقلاب اسلامي ميگذارد.
دراين دوران، همه بخشهاي کشور فراز و فرودهايي داشته و صنعت نفت نيز، اين چنين بوده است. اين صنعت مهم و زيربنايي در اين دوران 39 ساله، فعاليتها وتحولات شگرفي رادرکارنامه خود ثبت کرده؛ تحولاتي که درافتخارآفريني براي ايران اسلامي، نقش بسزايي داشته است.
در گزارش پيش رو، بخشهايي از فعاليتهاي صنعت نفت در حوزههاي پالايش وپخش و خطوط لوله و مخابرات نفت بازتاب يافته است.
بدون ترديد اين همه ماجرانيست، زيرا صنعت نفت وفعاليتهاي آن، به قدري گسترده و متنوع است که نگارش بخشهايي ازآن نميتواند گوياي همه آنها باشد و اين نوشتار تنها مقدمهاي است براي مرور چهار دهه فعاليت وگفتن دست مريزاد به همه تلاشگران عرصه صنعت نفت کشور.
بدون ترديد صنعت نفت را ميتوان از مهمترين بخشهاي تاثيرگذار در پيروزي انقلاب اسلامي به شمار آورد.
اعتصابهاي نفتي که اوج آن سال57 بود، صنعت نفت را مقابل رژيم ستم شاهي قرارداد و ادامه آن همراه با فرياد اعتراض ديگرآحاد مردم، به از پاي درآمدن حکومت پهلوي انجاميد.اين پايان، آغازي بود براي يک شروع بدون تکيه به قدرتهايي که سالها بر خاک اين کشور چنبره زده بودند؛ درآن سالها، صنعت نفت که بتازگي ازبند بيگانگان رها شده بود، فعاليتهاي خود را اين باربدون حضور مستشاران خارجي ازسرگرفت، اما ازآنجا که بيگانگان هرگز حاضر نبودند ايران سرشار از منابع و ذخايرغني را ناديده بگيرند، آتش جنگ رادر کشورمان برافروختند؛ جنگي تحميلي در شرايطي کاملا نابرابر!
در آن سالها، کشور هنوزخود رابازنيافته بود و آرايش نظامي و تسليحاتي درآن شکل و معناي خاص خود نداشت؛ از اين رو، با تجاوز دشمن بعثي و شليک نخستين گلوله، شوک بزرگي به کشور وارد و جنگ تحميلي به ايران رسما آغاز شد.
دراين جنگ نابرابر، پالايشگاههاي نفت که دم دستترين آنها به لحاظ هم مرز بودن به خاک دشمن بعث، پالايشگاه آبادان بود، با هدف ضربه زدن به موتورانرژي کشوربه عنوان يکي از مهمترين اهداف راهبردي دشمن، مورد هجمه قرارگرفت، اماکارکنان غيورصنعت نفت، همچون رزمندگاني که براي دفاع از تماميت ارضي ايران به جبههها عزيمت کرده بودند، با رشادت تمام نگذاشتند اين چرخه مهم اقتصادي متوقف بماند.
سرانجام هشت سال جنگ، باتقديم هزاران شهيد ازسراسرکشور پايان يافت؛ «نفت» نيز، جنگ وخرابيهايش راپشت سرگذاشت تاآغازکند دوران سازندگي را.
مروري 39 ساله بر پالايشگاههاي نفت
دردوران آغازين شکل گيري نظام جمهوري اسلامي ايران، پالايشگاههاي نفت به واسطه گذر از دورهاي به دورهاي ديگر فعاليت خاصي نداشتند؛ به ويژه آن که جنگي نابرابر نيز به اين مهم دامن زد وحرکت دراين بخش را با وجود تلاشهاي خستگي ناپذيرکارکنان آن تحت تاثير قرارداد.
پس ازپايان جنگ، با شروع دوران سازندگي، صنعت نفت نيز، درمسيري پويا قرارگرفت و با برداشتن گامهايي بلند، تلاش کرد تا تاخيرهاي ايجاد شده، اما ناخواسته را جبران کند.
دراين دوران 39 ساله که هشت سال آن به جنگ و هزينه دراين بخش گذشت، اين صنعت در بخشهاي مختلف، سرمايهگذاريهاي قابل توجهي انجام داده است که ازآن جمله ميتوان به ساخت پالايشگاههاي جديد، همچنين توسعه وبهبود ظرفيت توليدات پالايشي انواع فرآوردههاي نفتي در پالايشگاههاي کنوني و تغييرات ساختاري در برخي توليدات از جمله بنزين اشاره کرد.درميان اين فعاليتها، توليد برخي فرآوردهها مانند بنزين با استاندارد يورو4 دربخش پالايشگاهي را ميتوان يکي از شاخصترين و برجستهترين فعاليتها برشمرد.توليد اين نوع بنزين که امروزدرشماري از کلانشهرها و حتي برخي غير کلانشهرها انجام ميشود، نقطه عطفي درصنعت نفت و پالايش کشور است.
هماکنون روزانه به طورميانگين بيش از70ميليون ليتر بنزين درکشور مصرف ميشود که بخش قابل توجه آن استاندارد يورو 4 دارد؛ توليد اين بنزين با چنين استانداردي درپالايشگاههايي مانند شهيد تندگويان (تهران)، اصفهان، امام خميني (ره) شازند، دستاوردي بزرگ وبرگ زريني براي صنعت نفت به شمارمي آيد که پس ازانقلاب اسلامي هويت يافته است.
راهاندازي واحد بنزين سازي پالايشگاه بندرعباس، حرکتي ديگردربخش پالايشگاهي کشوربه شمار ميرود؛ به طوري که با افتتاح اين طرح، ظرفيت توليد بنزين يورو4 نيزافزايش يافت و گامي ديگر در جهت سالمسازي و بهبود محيط زيست برداشته شد.
ساخت پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس نيز طرحي است بزرگ با آيندهاي درخشان براي کشوربه لحاظ بي نياز شدن از واردات بنزين.
اين پالايشگاه که هم اکنون فاز نخست آن در مدار توليد قرار دارد، ازآن جهت که باتکيه برتوان وتخصص مهندسان ايراني ساخته شده است، افتخاري براي همه ايرانيان به شمارمي آيد.تکميل پالايشگاه ستاره خليج فارس، ظرفيت توليد روزانه بنزين راتا 36 ميليون ليتربالا ميبرد و افزايش اين مقداربنزين آن هم با استاندارد بينالمللي يورو 4، گامي ديگر در افق صنعت نفت خواهد بود.
صنعت پالايش کشور دردهههاي پس از انقلاب رشدي چشمگير داشته است؛ رشدي که هم اکنون نيزادامه دارد وچشم به آيندهاي روشن دوخته است.
خطوط لوله و مخابرات نفت در آينه انقلاب
خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، يکي ديگر از زيرمجموعههاي شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي است با فعاليتهايي بسيار اما ناپيدا؛ ازآن جهت که ثمره همه اين تلاشها، حرکت سيالي است در درون لولههايي که به اين سو وآن سوي کشورارسال ميشود.شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در چهار دههاي که از عمرانقلاب اسلامي ميگذرد، همچون ديگر بخشهاي صنعت نفت، سخت وسهلهايي داشته است تا به امروز.
وجود 14هزارکيلومتر خط لوله با بهرهگيري از 186مرکز انتقال نفت که روزانه حجم بالايي از نفت و انواع فرآورده نفتي را در گستره کشور جابه جا ميکند، ميتواند گوياي سهم و نقشآفريني اين شرکت در اقتصادي ايمن و پايدار انرژي باشد.شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت با گذشت نزديک به 40سال از شکوفايي انقلاب اسلامي تلاش کرده است در زمره بهترينهاي صنعت نفت باشد و ماموريتهاي حوزه انتقال نفت خام فرآوردههاي نفتي را به نحو مطلوب انجام دهد.
ماموريت اصلي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت، تامين خوراک پالايشگاههاي نفت وانتقال فرآوردههاي توليدي آنها به انبارهاي نفت است؛ ماموريتي که همگام با رشد مصرف فرآوردههاي نفتي درداخل، متفاوتتر و سنگينتر شده است و زبان آمار ميتواند اين تفاوت وسنگيني مسئوليت را به خوبي نشان دهد.
پيش از انقلاب اسلامي درسال 57، طول خطوط لولهاي که نفت خام و فرآوردههاي نفتي را به مبادي مصرف منتقل ميکرد، 7 هزار و 800 کيلومتر بود، اما امروز 14هزار کيلومتر خط لوله در جاي جاي ميهن، نفت خام و فرآوردههاي نفتي را به نقاط مصرف انتقال ميدهند.
به گواه آماردر نزديک به 40سال قبل، تنها سه ميليارد و 689 ميليون تن- کيلومتر فرآورده نفتي با استفاده از 91 مرکز انتقال نفت به مناطق مختلف کشورمنتقل ميشد؛ درحالي که امروزحجم انتقال فرآوردههاي نفتي به حدود 26 ميليارد تن-کيلومتر رسيده است واين ميزان انتقال با 186 مرکز انتقال نفت انجام ميشود.جا به جايي نفت خام نيز درسالهاي پس از انقلاب رشد داشته و از 14ميليارد و781ميليون تن–کيلومتردرسال 57به 32 ميليارد تن– کيلومتر رسيده است.
مخابرات نيز به عنوان مکملي درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت که نقشي دارد و جايگاهي، سير تکاملي را درچهار دهه اخير گذرانده است؛ به طوري که شمار ايستگاههاي مخابراتي از 130 مورد در اول انقلاب به 296 ايستگاه رسيده است وبه عنوان يک حمايت گر، نقشي مهم و اساسي در حوزه انتقال نفت خام و فرآوردههاي نفتي ايفا ميکند.
خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در سالهاي دفاع مقدس و پس از آن در دوران سازندگي نيز، روزگاري را از سر گذرانده است.
در دوران دفاع مقدس، تلمبه خانههاي نفت از اهداف مهمي بود که دشمن بعثي، هدف عداوتهاي خود قرار ميداد تا آنجا که بارها آنها را بمباران هوايي کرد؛ نمونه اين کينه توزيها 52 بار بمباران تلمبه خانه تنگ فني بود که به شهادت 24 نفر ازکارکنان و روستاي مجاور آن انجاميد.
دراين دوران با همه دشواريهاي ناشي ازجنگ، فعاليت شرکت خطوط لوله و مخابرات متوقف نماند و پس از جنگ، گام در دوران سازندگي نهاد. امروز نيز به مدد اعتقاد، پشتکار و تجربيات آن روزگار با مجهز شدن به علوم و فنون روز، همچنين تکيه برظرفيتهاي داخلي، راه خود را به سوي آيندهاي روشن ادامه ميدهد.
شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، به ويژه در سالهاي پس از جنگ که دشمن ازخاک کشور بيرون رانده شد، تلاش کرد تا حرکت خود را در جاده پيشرفت شتاب بخشد و براي دسترسي به اين هدف، از ظرفيتهاي خود بهره گرفت تا جايي که امروزبه پشتوانه همين ظرفيتها، توربينهايي در مدار قرار گرفته است که پيش تردرانحصارمعدود کشورهاي جهان بود.
تعميرات تجهيزات اين حوزه نيز دستخوش تحولي شگرف شده است واز روشهاي نويني مانند «آي پي سي ام ام» بهره گرفته ميشود.
ساخت داخل واستفاده از توانمندي سازندگان داخلي، رشدي تکاملي است که خطوط لوله و مخابرات نفت ايران نيز همسو با ديگربخشهاي صنعت نفت، در مسير آن گام برداشته و تلاش کرده است ازاين قافله عقب نماند.
هرسال که از رشد درخت انقلاب اسلامي ميگذرد، صنعت نفت و بخشهاي وابسته به آن نيز، مسيري تازهتر و آيندهاي روشنتر را براي قطورتر شدن اين درخت پيش روي خود قرار ميدهند و امروزاين درخت 39 ساله شده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در سالهاي دفاع مقدس و پس از آن در دوران سازندگي نيز، روزگاري را از سر گذرانده است. در دوران دفاع مقدس، تلمبه خانههاي نفت از اهداف مهمي بود که دشمن بعثي، هدف عداوتهاي خود قرار ميداد تا آنجا که بارها آنها را بمباران هوايي کرد؛ نمونه اين کينه توزيها 52 بار بمباران تلمبه خانه تنگ فني بود که به شهادت 24 نفر ازکارکنان و اهالي روستاي مجاور آن انجاميد.دراين دوران با همه دشواريهاي ناشي ازجنگ، فعاليت شرکت خطوط لوله و مخابرات متوقف نماند و پس از جنگ، گام در دوران سازندگي نهاد. امروز نيز به مدد اعتقاد، پشتکار و تجربيات آن روزگار با مجهز شدن به علوم و فنون روز، همچنين تکيه برظرفيتهاي داخلي، راه خود را به سوي آيندهاي روشن ادامه ميدهد. شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، به ويژه در سالهاي پس از جنگ که دشمن ازخاک کشور بيرون رانده شد، تلاش کرد تا حرکت خود را در جاده پيشرفت شتاب ببخشد و براي دسترسي به اين هدف، از ظرفيتهاي خود بهره گرفت تا جايي که امروزبه پشتوانه همين ظرفيتها، توربينهايي در مدار قرار گرفته است که پيشتردرانحصارمعدود کشورهاي جهان بود.
يادداشتي از معاون وزير نفت به بهانه دوسالگي امضاي برنامه جامع اقدام مشترک
نگاهي به صنعت پالايش ايران از پنجره برجام
ترديدي نيست پس از مذاکرات ايران و کشورهاي 1+5 و لغو تحريمهاي ظالمانه، بيشترين سود از اين فرصت نصيب صنعت نفت ايران شد. صنعت نفت ايران طليعهدار بزرگترين دستاوردهاي برجام شد و از اين رهگذر، آب رفته را به جوي برگرداند و يک بار ديگر نام ايران زمين در جهان درخشيدن گرفت.
صاحبنظران معتقدند که تنگناهاي گريزناپذير ناشي از تحريمها، صنعت نفت کشور را تحت تاثير شديد قرار داده بود، اما آنچه بيش از هر چيزي حائز اهميت تلقي ميشد، اين بود که در مدتي کوتاه بعد از گشايشهاي حاصل شده، نه تنها جايگاه ايران در اين حوزه به آنچه پيش از آن بود، بازگردد، بلکه همگان قد کشيدن نفت ايران را در دنيا با چشم خود ببينند.
در حقيقت اين صنعت در کوتاهترين بازه زماني بار ديگر به اوج بازگشت و صد البته اين بازگشت در دور جديد توسعهاي خود متبلور شد. اين لباس نو وقتي به چشم آمد که ديده شد توسعه و توليد از ميدانهاي گازي و نفتي مشترک، افزايش توليد و صادرات نفت خام و ميعانات گازي، پالايش و عرضه گاز طبيعي و تامين سوخت مورد نياز کشور، گازرساني روستايي، عرضه سهل سوخت به صنايع سنگين و نيروگاهها، توسعه حوزه پالايش و پخش بهصورت اعم و رشد و ارتقاي توسعهاي در صنعت پالايش نفت و بخشهاي پالايشگاهي نفت و ميعانات گازي شامل توليد فرآورده و توليد کمي و کيفي فناوريهاي ساخت داخل، تحرک صنعت نفت پس از برجام و بسياري از موارد ديگر، بهطور رسمي کليد خورده است.
اما در اين ميان يکي از بخشهاي مهم صنعت نفت ايران، يعني حوزه پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي نيز، از گشايشهاي برجام انتفاع خود را حاصل کرد. تامين نيازهاي فزاينده داخلي، سرفصل مهمي بود که تا پيش از برجام، موانع بزرگ و بسياري سر راه خود داشت. پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي، يکي از بخشهاي هزينهاي و پرزحمت صنعت نفت محسوب ميشود. طبعا در چنين وضعي، رفع موانع تحريمي ميتواند کمکهاي شايان توجهي به توسعه در اين صنعت داشته باشد. ايجاد ظرفيتهاي جديد توليد و پالايش و پخش فرآورده نيازمند سرمايهگذاريهاي بزرگ چند ميليارد دلاري است که تنها در فضاي غيرتحريمي امکان تحقق دارد.در دولت يازدهم، صنعت پالايش و پخش دوران جديدي را تجربه کرد. صنعتي که تا پيش از گشايشهاي برجامي، همواره زير تيغ نقد توليد مداوم محصولات آلاينده قرار داشت، پس از به نتيجه رسيدن مذاکرات ايران و 1+5، گسترهاي تازه براي احيا پيش رو داشت تا از آن پس بتواند محصولاتي با استانداردهاي جهاني و به روز توليد و عرضه کند. تامين انواع سوخت مورد نياز کشور برمبناي استانداردهاي جهاني، آنهم در حجمي وسيع که ميزان آلايندههاي زيست محيطي آن بسيار کمتر باشد، وزنهاي ثقيل بود که بلند کردنش تنها در هواي برجامي امکانپذير شد. نمونه قابل اشاره در اين زمينه، تفکيک بنزين توليدي با استاندارد يورو 4 به مقدار 16 ميليون ليتر در روز بود که مقرر شد با هدف جلوگيري از اختلاط با بنزينهاي متعارف از طريق خطوط لوله در مخازن جداگانه در مبدا و مقصد ارسال و نگهداري شود. همين کار درباره فرآوردهاي مانند نفتگاز نيز صورت گرفت و به اين ترتيب، بنزين و گازوييل يورو 4 در کلانشهرهاي تهران، کرج و اراک و همچنين در اصفهان و به تدريج در شهرهاي بزرگ توزيع شد تا زمينه آسايش و سلامت مردم و محيط زيست فراهم شود.
راهاندازي پالايشگاه ستاره خليج فارس به عنوان نخستين و بزرگترين پالايشگاه ميعاناتي جهان در سايه برجام تحقق يافت که هم اکنون روزانه 14 ميليون ليتر بنزين با استاندارد يورو 5 توليد ميکند. توليد بنزين در اين پالايشگاه که کليد خودکفايي و پيوستن ايران به صادرکنندگان فرآورده است، از مهمترين دستاوردهاي برجام به شمار ميرود.
همچنين پروژههاي گوگردزدايي در پالايشگاههاي مختلف کشور در دستور کار قرار گرفت و بهطور نمونه در پالايشگاه آبادان واحدهاي مربوط به اين فرآيند به نوبت راهاندازي شد. تا قبل از برجام پالايشگاه تهران هم وضعي مشابه داشت و با وجود راهاندازي طرحهاي توسعهاي، بنزن موجود در بنزين توليدي، بالاتر از شاخصهاي يورو 4 بود که با سلسله عمليات تنظيم نقطه برش نفتا و برخي تغييرات در فرآيندها، ميزان بنزن موجود در فرآوردههاي توليدي به زير يک و نيم واحد در ميليون رسيد. پالايشگاههاي لاوان و اصفهان (با وجود دسترسي نداشتن به کاتاليست واحد ايزومريزاسيون بهدليل تحريمهاي اعمال شده) نيز از شرايط موجود رنج ميبردند که سرانجام با ساخت کاتاليست ازسوي يکي از شرکتهاي داخلي، بنزين توليدي خود را به استاندارد يورو 4 رساندهاند.
در سايه برجام با استفاده از منابع مالي خارجي در قالب فاينانس در پالايشگاههاي آبادان و اصفهان قراردادهاي تامين مالي و مهندسي و ساخت پروژههاي بهينهسازي و افزايش کيفيت محصولات آغاز شده و اميد است که پروژههاي کاهش نفت کوره در ساير پالايشگاههاي کشور نيز اجرايي شود که هم در اقتصاد صنعت پالايش و هم در اقتصاد ملي تاثيرگذار است و اشتغال هم ايجاد ميکند. براين اساس ميتوان با قاطعيت اعلام کرد که صنعت پالايش کشور ظرفيت ايجاد 100هزار شغل مستقيم را دارد که فقط در سايه برجام امکانپذير است.
يکي ديگر از دستاوردهاي شاخص پس از برجام در حوزه پالايش و پخش، توقف تزريق ريفرميت دريافتي از پتروشيميها بود که 10 درصد بنزن داشت و سطوح خطرناک آلايندگي را رقم ميزد. چنين توقفي هرچند در روزهاي اول هياهوهايي را در پي داشت، اما رفته رفته آثار مثبت خود را نشان داد.
در حوزه تامين بخش عمدهاي از قطعات و تجهيزات مورد نياز، صنعت پالايش و پخش نيز در دوران تحريمها، محروميتهاي فراواني را تجربه کرد. فرآيندهاي پيچيده پالايش، نيازمند تجهيزاتي بود که به اشکال مختلف و با دشواريهاي فراوان در انتقال وجه و صرف هزينههاي اضافي گاه تا 8 درصد، تهيه ميشد. اين قطعات و تجهيزات در دوران تحريم گاهي تا 200 درصد گرانتر از قيمت اصلي خود براي کشور هزينه داشت که با رفع تحريمها، جلوي اين ضرر هنگفت گرفته شد. در دوران سخت تحريم، اقلام فروخته شده به ايران حتي به اين قيمتهاي گزاف ازسوي عوامل بيروني مورد رصد و پيگيري قرار ميگرفت که در کدام محل و منطقه از کشور قرار است کار کند و به اين ترتيب، تاسيسات پالايشي کشور از طريق سامانههاي GPS بهطور دقيق ردگيري ميشد. پس از تحريم بود که فروشندگان بنام اروپايي و ژاپني، تسلط چينيهاي بعضا گرانفروش را از بين بردند و براي تعامل تجاري با ايران، خود پيشقدم شدند. تفسير اجرايي برجام يا آنچه به guide line شهرت يافته بود، در صنعت نفت ايران سبب شد قطار دستيابي به بازارهاي جديد صادرات نفت خام و ميعانات گازي، فرآوردههاي نفتي و محصولات پتروشيمي و جذب مشتريان جديد، عمليات نقل و انتقال وجوه و کاهش هزينههاي جابهجايي پول، صدور ضمانتنامههاي بانکي و گشايش اعتبار اسنادي، سفارش و تامين قطعات و تجهيزات خارجي، وضع اموال و داراييهاي توقيف شده، همکاري با شرکتهاي خارجي صاحب فناوريهاي مدرن و جذب سرمايهگذاري خارجي، شتاب بيشتري به خود گيرد.
بي ترديد آنچه از برجام نصيب صنعت نفت ايران شده، بسيار بيش از اين موارد است که برشمرده شد. با نگاهي به توسعه صنعت نفت کشور در مقطع پس از مذاکرات هستهاي ايران و 1+5، بايد انصاف داد که آغوش اين صنعت به پهناي جغرافياي نفتي کشور گشوده شده، هر چند تا رسيدن به وضع مطلوب بسيار مانده است.
عليرضا صادقآبادي
معاون وزير و مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران
گاز؛ شرکتي که افتخار دولت شد
مشعل مهدي مهرابي 22بهمن 92 بود که رئيس جمهوري ايران، از فعاليتهاي شرکت ملي گاز ايران قدرداني کرد. دکتر حسن روحاني، اسفندماه همان سال نيز در جريان بازديد از وزارت نفت، از عملکرد وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران ابراز رضايت کرد. 11 مرداد 95، حضور دکتر روحاني در آيين گراميداشت پنجاهمين سالگرد تاسيس شرکت ملي گاز ايران، بار ديگر نشان از جايگاه ويژه صنعت گاز در دولت يازدهم داشت. اين باور، 10 اسفندماه همان سال در مراسم افتتاح خط لوله انتقال گاز ايرانشهر- زاهدان که رئيس جمهوري از آن با عنوان « روز وفاي به عهد» ياد کرد تبلور يافت. ابراز رضايت رئيس جمهوري از فعاليتهاي شرکت ملي گاز ايران تا آنجا پيش رفت که 11 آذرماه امسال در جريان نخستين سفر هيئت دولت دوازدهم به استان سيستان و بلوچستان، از اين شرکت به عنوان يکي از افتخارهاي دولت ياد کرد.در قالب پرونده اي موضوعي،به چگونگي تبديل شدن شرکت ملي گاز ايران به يکي از افتخارهاي دولت خواهيم پرداخت.
رفاه و آرامش؛ ارمغان گاز براي مردم
مسير 48 ساله در 8 سال طي ميشود
سالها پيش و پس از حفر نخستين چاه نفت در مسجد سليمان، هيچکس حتي تصور نميکرد گازي بد بو که به همراه نفت از چاه خارج و سوزانده ميشود، روزي به يکي از سوختهاي حياتي و مهم سبد انرژي دنيا بدل شود.در گذر زمان و در پي افزايش برداشت گاز، به مرور، استفاده از اين سوخت براي تامين مصارف منازل سازماني در مناطق نفتخيز جنوب از جمله مسجد سليمان، آغاجاري، هفتگل و آبادان در دستور کار قرار گرفت و در کنار فعاليتهاي اصلي توليد، انتقال و پالايش نفت خام در نواحي جنوب ايران، فعاليتهاي محدودي نيز براي تهيه و به عمل آوردن گاز از سوي شرکتهاي عامل انجام شد.50 سال پس از کشف نفت و گاز در مسجد سليمان، طي قراردادي در مقابل احداث کارخانه ذوب آهن از سوي اتحاد جماهير شوروي در ايران، اين گاز با خط لوله به شوروي منتقل شد. در ادامه اجراي خط لوله صادرات گاز به شوروي، کارخانه سيمان شيراز، نخستين کارخانهاي بود که به شبکه گاز پيوست و به تدريج گازرساني به ديگر شهرهاي واقع در طول مسير خط لوله صادراتي نيز در دستور کار قرار گرفت؛ به اين ترتيب گازي که 50 سال ميسوخت و هدر ميرفت، وارد شبکه گازرساني کشور و خانههاي مردم شد. با کشف منابع گازي جديد در پارس جنوبي و کنگان، ايجاد ساختاري مرتبط با گاز احساس شد تا امور اين حوزه را به طور مستقل در دستور کار قرار دهد. نياز روزافزون به گاز براي تامين انرژي و سوخت همچنين ارز حاصل از فروش و صادرات براي سرمايهگذاري و راهاندازي صنايع مادر و زيربنايي در کشور، انديشه تمرکز بخشيدن فعاليتهاي مرتبط با صنعت گاز را تقويت کرد و در اين رابطه براساس اساسنامه قانوني، شرکت ملي گاز ايران به عنوان يکي از چهار شرکت اصلي وابسته به وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران با سرمايه اوليه 25 ميليارد ريال در سال 1344 تاسيس شد. با تلاش کارکنان شرکت ملي گاز ايران در بيش از 50 سال فعاليت اين صنعت، اکنون گاز، بيش از 70 درصد سبد انرژي کشور را به خود اختصاص داده است و اين شرکت يکي از 10 شرکت بزرگ خاورميانه به شمار ميآيد.
صنعت گاز در طول بيش از 50 سال فعاليت خود، شاهد ثبت رکوردهاي بيسابقه بوده است. آغاز پروژه گازرساني به پنج هزار روستا و بهرهبرداري از گازرساني به دو هزار و 800 روستا در طول يکسال، افزايش بيسابقه تحويل گاز به صنايع و نيروگاهها، اجراي خطوط سراسري با بهره گيري از منابع مالي بخش خصوصي و... تنها بخشي از رکوردهاي اين صنعت طي سالهاي گذشته به شمار ميآيد.
با وجود تحقق نيافتن برنامههاي افزايش ظرفيت توليد پارس جنوبي و اجراي خطوط سراسري براي انتقال توليدات اين ميدان مشترک به مرکز و شمال کشور تا پيش از آغاز فعاليت دولت يازدهم، شرکت ملي گاز ايران توانست سال 92 را با مديريت بهينه و کمترين محدوديت براي بخشهاي صنايع و نيروگاهي پشت سر بگذارد.
قدرداني رئيس جمهوري از وزارت نفت در سال 92
بهمن ماه 92، دکتر حسن روحاني، رئيسجمهوري، به دليل گازرساني بدون وقفه به بخش خانگي کشور، از وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران قدرداني کرد. رئيس جمهوري، اسفندماه همان سال نيز در بازديد از وزارت نفت، بار ديگر رضايتمندي خود را از شرکت ملي گاز ايران ابراز کرد.با توجه به حساسيت بالا و نگاه ويژه رئيس جمهوري و وزير نفت، طرحهاي گازرساني در سطح کشور همسو با سياستهاي اقتصاد مقاومتي، محروميت زدايي و گسترش عدالت اجتماعي در دولت يازدهم توسعه يافت و تحقق اين برنامهها زمينه توسعه زيرساختهاي گازرساني در داخل کشور به ويژه در بخش روستايي را فراهم کرد. اين برنامهها افزون بر افزايش رفاه در مناطق روستايي، سبب افزايش اميد به زندگي، مهاجرت معکوس، اشتغالزايي و نشاط در نقاط مختلف کشور شده است.بر اين اساس، در طول فعاليت دولت يازدهم با بهرهبرداري از فازهاي 12، 15 و 16، 17 و 18، 19، 20 و 21 پارس جنوبي از سوي شرکت ملي نفت ايران و افزايش ظرفيت توليد از ميدان مشترک، اجراي سه هزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز فشار قوي و احداث 9 ايستگاه تقويت فشار گاز براي انتقال اين توليدات از سوي شرکت ملي گاز ايران، گازرساني پايدار به همه بخشهاي مصرف انجام شد.در طول فعاليت دولت يازدهم، توسعه گازرساني در کشور به روش خط لوله محدود نشد و براي انتقال سوخت پاک به نقاط دوردست و سخت گذر، از روشهاي ديگر از جمله سي ان جي نيز بهره گرفته شد تا به معناي واقعي شاهد تحقق محروميت زدايي و توسعه عدالت محوري در اين مناطق باشيم.
گازرساني به 7 روستا در يک روز
از ابتداي فعاليت شرکت ملي گاز ايران تا سال 92 (48 سال) در مجموع به 14 هزار روستا گازرساني شده و اين در حالي است که تنها در طول پنج سال فعاليت دولتهاي يازدهم و دوازدهم به 120 شهر جديد و 11 هزار روستا گازرساني شده است.
با نگاهي به آمار مديريت گازرساني در مييابيم که در نيمه نخست امسال به طور ميانگين روزانه به هفت روستا گازرساني شده است.
بر اين اساس، براي اجراي برنامههاي گازرساني در سطح کشور، بيش از 74 هزار کيلومتر شبکه داخلي در شهرها و روستاها اجرا و سبب بهرهمندي بيش از پنج ميليون مشترک جديد از گاز طبيعي شد.
توسعه صنعت گاز در ديار مهرباني
گازرساني به استان سيستان و بلوچستان که يکي از مهمترين سازوکارهاي تحقق عدالت اجتماعي به شمار ميرود، به عنوان يکي ديگر از طرحهاي اولويتدار شرکت ملي گاز ايران در دست اجراست و با اجراي خط لوله 265 کيلومتري ايرانشهر- زاهدان، آخرين مرکز استان بدون گاز کشور از اين نعمت بهرهمند شد.براساس برنامههاي تعريف شده، توسعه گازرساني در اين استان تداوم خواهد داشت و هم اکنون خط لوله انتقال گاز ايرانشهر_ چابهار با هدف گازرساني به صنايع پتروشيمي و فولاد سواحل مکران در دست اجراست. در اين مسير، بهرهگيري از منابع قانون بودجه از جمله بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93 و ماده 12 قانون رفع موانع توليد، زمينهاي فراهم کرد تا منابع مالي طرحهاي گازرساني از محل جايگزيني گاز با سوختهاي مايع تامين شود.
زمستاني گرم براي شمالي ها
با افزايش توليد پارس جنوبي، گازرساني به مناطق شمالي کشور که يکي از دغدغههاي تلاشگران صنعت گاز بود ، با اجراي خط لوله انتقال گاز رشت_ سنگر و خط لوله 170 کيلومتري دامغان- کياسر – ساري - نکا محقق شد.افزايش ظرفيت توليد و مديريت بهينه شرکت ملي گاز ايران، افزون بر گازرساني پايدار به بخش خانگي، شرايطي فراهم کرد تا با هدف حفاظت از محيط زيست، حجم گازرساني به نيروگاههاي کشور نيز در دولت يازدهم افزايش يابد.بر پايه گزارشها، سال 92 در مجموع 36 ميليارد مترمکعب گاز به نيروگاههاي کشور تحويل شده و اين ميزان با افزايش 24 ميليارد مترمکعبي در سال 95 به بيش از 60 ميليارد مترمکعب رسيده است.جايگزيني گاز با فرآوردههاي نفتي در بخش نيروگاهي، افزون بر حفاظت از محيط زيست، سبب صادرات سوختهاي مايع و ارزآوري براي کشور نيز شده است.
افزايش 64 درصدي حجم صادرات گاز
با هدف افزايش حضور در تجارت جهاني گاز، صادرات گاز به بغداد از مرز نفتشهر آغاز و زيرساختهاي لازم براي صادرات گاز به منطقه بصره از مرز شلمچه نيز ايجاد شده است.
فراهم کردن زمينههاي لازم براي امضاي 9 قرارداد خارجي در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي (IPC)، با هدف جذب سرمايه خارجي در برخي ميادين نفتي و گازي و افزايش ميزان صادرات گاز طبيعي به کشور عراق از هفت ميليون مترمکعب در روز به حدود 14 ميليون مترمکعب در روز، از گامهاي بسيار مهم و اساسي به شمار ميآيد که صنعت گاز در 100 روز نخست دولت دوازدهم برداشته است. شرکت ملي گاز ايران در سال نخست قرارداد، متعهد به صادرات روزانه هفت ميليون مترمکعب گاز بوده که با توجه به نياز و درخواست طرف عراقي، اين شرکت، حجم يادشده را تا حدود 14 ميليون مترمکعب در روز در اوج فصل گرم در عراق، افزايش داد.
حجم گاز صادراتي تحت اين قرارداد که با هدف تامين سوخت نيروگاههاي بغداد امضا شده، در فصل گرم سال تا 35 ميليون مترمکعب افزايش مييابد که اين افزايش، با آغاز بهرهبرداري از خط لوله ششم سراسري محقق خواهد شد.از ابتداي امسال تا اواخر مردادماه بهطور ميانگين روزانه حدود 50 ميليون مترمکعب گاز صادر شده که اين رقم رشدي 64 درصدي در مجموع صادرات را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان ميدهد. از سوي ديگر، توسعه زيرساختهاي صادراتي از جمله اجراي خط لوله انتقال گاز ششم سراسري و تاسيسات تقويت فشار گاز روي اين خط، از برنامههاي اساسي ايران براي افزايش سهم خود در بازار تجاري گاز به ويژه کشورهاي همسايه است که بر اساس برنامهاي مدون در اين زمينه، در حال انجام است. بر پايه اين آمار، صادرات گاز طبيعي در 100 روز ابتدايي دولت دوازدهم با رشدي مناسب، به 65/3 ميليارد مترمکعب رسيده، ضمن اين که راهاندازي طرحهاي جديد گازرساني تا پايان سال جاري نيز، ميتواند در رشد بيشتر صادرات گاز مؤثر باشد.
امضاي نخستين قرارداد سوآپ گاز با بخش خصوصي
در دولت يازدهم، گام جديدي در حوزه سوآپ نيز برداشته شده و نخستين قرارداد سوآپ گاز طبيعي ميان ترکمنستان و جمهوري آذربايجان با مشارکت بخش خصوصي از مسير ايران امضا شد.براين اساس، ايران روزانه سه تا 6 ميليون مترمکعب گاز ترکمنستان را به جمهوري آذربايجان سوآپ ميکند و در دوره 6 ماه قرارداد، در مجموع، بيش از يک تا 3 ميليارد مترمکعب گاز سوآپ ميشود.در قالب اين قرارداد، شرکت ملي گاز ايران به نمايندگي از دولت با دريافت حق سوآپ، اجازه استفاده از ظرفيت شبکه انتقال گاز را صادر ميکند.
حضور چشمگير ايران در مجامع بينالمللي گاز
افزايش حضور ايران در مجامع مطرح بينالمللي گاز، شرايطي فراهم کرد تا شرکتهاي فعال اين حوزه براي حضور در طرحهاي صنعت گاز با ايران وارد مذاکره شوند.
مذاکره با شرکتهاي بزرگ فرانسوي از جمله توتال، تکنيپ، اشنايدر و وينچي انرژي، ديدار با اعضاي اتحاديه کارفرمايان فرانسه (MEDEF)، مذاکره با انجمن روابط بينالملل فرانسه (IFRI)، حضور چشمگير در کنفرانس جهاني گاز (WGC) و توسعه همکاري با اتحاديه بينالمللي گاز (IGU)؛ تنها بخشي از فعاليتهاي صنعت گاز به شمار ميرود که در سالهاي گذشته باهدف توسعه فعاليتهاي بينالمللي اجرايي شد.
تشکيل پنج کارگروه ميان شرکت ملي گاز ايران و شرکت گازپروم روسيه در بخشهاي تجارت گاز، تحقيق و توسعه، توليد و اجراي پروژههاي مشترک، و کاربري گاز، از ديگر فعاليتهاي صنعت گاز در اين بخش به شمار ميآيد. در اين مسير مذاکره با شرکت گاز دولتي هلند (GASUNIE)، شرکتهايADDEP،SOFREN، SOFREGAS فرانسه، KBC انگلستان و IBS آلمان و شرکتهايي از کره جنوبي را ميتوان از ديگر فعاليتهاي بينالمللي صنعت گاز در سالهاي گذشته برشمرد.از سوي ديگر، کسب ميزباني کنفرانس علمي اتحاديه IGRC در سال 2020، دستيابي به مقام نخست ارائه بيشترين تعداد مقالات در اين کنفرانس و انتخاب مديران ارشد صنعت گاز به عنوان رئيس کميتههاي کاري و پنلهاي تخصصي بيست و ششمين کنفرانس جهاني گاز، از ديگر دستاوردهايي بود که در تعامل بيشتر ايران با جامعه جهاني محقق شد.
قدرداني منتخب مردم از شرکت ملي گاز
پيشرفت چشمگير فعاليتهاي صنعت گاز در اين سالها تا نقطه اي پيش رفت که 11 آذرماه امسال، در نخستين سفر هيئت دولت دوازدهم به استان سيستان و بلوچستان، دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري، از شرکت ملي گاز ايران به عنوان يکي از افتخارهاي دولت يازدهم قدرداني کرد. قدرداني رئيسجمهوري، به عنوان منتخب مردم از شرکت ملي گاز ايران، در تاريخ اين شرکت بيسابقه بوده است و شايد ايجاد رفاه، آسايش و تحقق برنامههاي دولت در حوزه عدالت اجتماعي براي اهالي ايران زمين يکي از دلايل آن باشد.
با پايان 50 سال فعاليت صنعت گاز و توسعه گازرساني در بخشهاي مختلف کشور، هم اکنون افزون بر افزايش کيفي اجراي طرحهاي داخلي، برنامه ريزي براي حضور موثر در بازار جهاني در دستور کار قرار گرفته تا در سالهاي آينده، اين صنعت که به افتخار دولت بدل شده هر روز بيشتر از ديروز در داخل و خارج کشور بدرخشد و نهالي که سال 1344 کاشته شد، به درختي تنومند در عرصه بينالمللي تبديل شود.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در گفتوگو با « مشعل»:
کار کرديم و کار ايجاد کرديم
مشعل مديرعامل شرکت ملي گاز ايران معتقد است رئيس جمهوري به عنوان منتخب مردم و جايگاهي که دارد، به همه مسائل کشور اشراف دارد و تبديل شدن گاز به افتخار دولت به دليل دريافت گزارشهاي مثبت عملکرد اين شرکت در حوزههاي مختلف است.حميدرضا عراقي در گفت و گو با «مشعل»، با تقسيم بندي دلايل تبديل شرکت ملي گاز ايران به يکي از افتخارات دولت ميگويد: شرکت ملي گاز ايران در اين مسير تنها نبوده است.به گفته وي، شرکت ملي گاز ايران در سال 92 با سه مشکل کمبود منابع مالي، کمبود منابع گازي و به دليل نبود فضاي قابل اعتماد درون سازمان با نيروي انساني نگران روبهرو بود.معاون وزير نفت تاکيد ميکند: با وجود همه مشکلات، در بحرانيترين شرايط با همت همه همکاران صنعت گاز و همراهي مردم توانستيم از زمستان سال 92 گذر کنيم.وي با اشاره به چالشهاي سال 92 شرکت ملي گاز ايران ميگويد: فازهاي پارس جنوبي براي تامين گاز مورد نياز مشترکان در فصل سرما توسعه نيافته بود و توليد و مصرف با يکديگر توازن نداشت.به دليل نبود منابع مالي، خطوط لوله و تاسيسات تقويت فشار گاز که اجراي هرکدام براي شبکه انتقال گاز کشور حياتي به شمار ميرفت نيز، اجرا نشده بود. از طرفي، شرکتهاي گاز استاني به دليل دريافت وام با سود بالا بدهکار بودند.از سوي ديگر، به دليل ايجاد سيستم حفاظتي، کنترلي؛ همچنين برخي انتصابها، با نيروي انساني نگران در درون سازمان روبه رو بوديم. به گفته عراقي، پس از انتصاب به عنوان مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، اين سه محور در دستور کار قرار گرفت.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران مي گويد: در بخش نخست، کمبود منابع گاز با اولويتبندي و دستور ويژه وزير نفت از سوي شرکت ملي نفت ايران برطرف شد و به مرور و بر اساس اولويتهاي تعريف شده، شاهد بهرهبرداري از 11 فاز پارس جنوبي بوديم که اين مسير در دولت دوازدهم نيز تداوم دارد. در صورتي که کمبود منابع گاز برطرف نميشد، امکان توسعه شبکه گاز وجود نداشت و به مدار آمدن فازهاي پارس جنوبي از سوي شرکت ملي نفت ايران در تحقق برنامههاي توسعهاي به ما کمک کرد.در بخش دوم، با پيگيري وزير نفت و اختصاص منابع مالي مطمئن توانستيم خطوط انتقال و تاسيسات تقويت فشار گاز شامل خط دهم سراسري، قطعه دوم خط ششم سراسري، ايستگاههاي خط هشتم سراسري، تعدادي از ايستگاههاي يدک تاسيسات تقويت فشار گاز، و... را اجرا کنيم.در بخش سوم نيز با پياده سازي «ارشديت و مرشديت» ميان نيروي انساني، اعتماد و رضايت مندي ايجاد کرديم. اين سه بخش که از برنامههاي اساسي براي برون رفت از شرايط سال 92 در دستور کار شرکت ملي گاز ايران قرار گرفته بود، خوشبختانه محقق شد.از نظر سازماني، سه برنامه مهم تامين منابع گازي، تامين منابع مالي و تامين منابع انساني مطمئن انجام و سبب ايجاد انسجام دروني در وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران شد.معاون وزير نفت در امور گاز تاکيد ميکند: همکاري دولت، مجلس شوراي اسلامي، شرکت ملي نفت ايران و وزير نفت و تلاش همکارانم در شرکت ملي گاز ايران سبب ايجاد اعتماد جامعه شد و تبلور اعتماد جامعه در اعتماد رئيس جمهوري است. زماني که رئيس جمهوري نکتهاي را ميگويد، مشخص است که به همه چيز اشراف دارد.
مردم به صنعت گاز اعتماد کردند
به گفته عراقي، به مردم اطمينان داديم که گاز آنها قطع نميشود که اين موضوع باعث ايجاد اعتماد جامعه شد.اطمينان بخشي در زمينه تامين پايدار گاز مشترکان، سبب ايجاد آرامش در ميان مردم شد و ديگر اضطراب، استرس و نگراني از قطع گاز نداشتند.زمستان سال گذشته با وجود قطع صادرات گاز ترکمنستان به ايران، گاز مردم قطع نشد و توانستيم اين موضوع را مديريت کنيم؛ ضمن اينکه با اجراي پروژههايي همچون خط لوله رشت- سنگر و خط لوله انتقال گاز دامغان- نکا، هم اکنون دغدغه اي در اين زمينه نداريم.
اختصاص 6 هزار ميليارد تومان به پروژه هاي گاز رساني
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با اشاره به نمادهاي بيروني تبديل اين شرکت به افتخار دولت ميگويد: در پنج سال گذشته گاز جايگزين سوختهاي مايع شد و علاوه بر توقف واردات، فرآوردههاي آزاد شده از اين محل به بخش صادرات اختصاص يافته و سبب ارزآوري براي کشور شده است که اين موضوع را رئيس جمهوري به طور کامل درک ميکند.از طرفي، شرکت ملي گاز ايران با تزريق سالانه بيش از 6 هزار ميليارد تومان به پروژههاي گازرساني، توسعه متوازن ايجاد کرده است. تزريق منابع مالي به پروژههاي گازرساني سبب شده که تمام ارکان جامعه شامل شرکتهاي توليد کننده لوله، پوشش، الکترود، کنتور و رگولاتور، شرکتهاي ارائه خدمات و حفاري، نيروي انساني و... از اين مسير بهره مند شوند و باعث چرخه اقتصادي و اشتغالزايي براي دولت شود.به زبان ساده، هر منبع مالي که وارد جامعه ميشود، چند دست گردش ميکند. تزريق منابع مالي باعث توسعه پايدار جامعه ميشود و تمام ارکان کشور در قبال آن کار انجام ميدهند. به گفته عراقي، در جامعهاي که اشتغال بسيار حياتي است، کار ايجاد کردهايم و اين موضوع علاوه بر اجراي مستقيم پروژه، در رونق شرکتهاي تامين کننده تجهيزات نيز تاثير داشته است.
توسعه متوازن و تحقق عدالت اجتماعي با اجراي برنامههاي صنعت گاز
معاون وزير نفت در ادامه با اشاره به ايجاد توسعه متوازن با اجراي برنامههاي گازرساني به روستاها ميگويد: با گازرساني به نقاط مختلف و کمتر برخوردار، کار بزرگي در کشور انجام شده است. با اجراي اين پروژهها، اهالي روستاها علاوه بر بهرهگيري از گاز براي گرمايش، پخت و پز و... ميتوانند با ايجاد گلخانه شاهد رونق اقتصاد منطقه خود باشند. گاز محور توسعه است و اهالي روستا حتي با همکاري و ايجاد تعاوني ميتوانند کارخانههاي کوچک در اين مناطق ايجاد کنند.
شرکت ملي گاز ايران توانسته با توسعه گازرساني، عدالت نسبي در جامعه ايجاد و رفاه و آرامش را ميهمان خانهها کند. از طرفي، با گازرساني به روستاها، زيرساختهاي لازم براي توسعه بخشهاي صنايع و کشاورزي ايجاد شده است.با پروژههاي گازرساني، کار ايجاد کردهايم و کارخانهها راه افتادهاند و زماني که گاز به روستاها ميرسد، بستر کار ايجاد شده که نکته مهمي است. گاز به معناي واقعي هم کار ايجاد کرده و هم کار ايجاد ميکند.فعاليتهاي گاز به اين ختم نميشود. با توسعه صنعت گاز، از مصرف فرآوردههاي نفتي در بخشهاي مختلف جلوگيري شد. اين موضوع همچنين سبب حفظ محيط زيست شد که براي رئيس جمهوري بسيار مهم است.در سال 92 نيروگاهها حدود 28 ميليون مترمکعب گاز و بيش از 100 ميليون ليتر سوخت ميان تقطير مصرف ميکردند و اين در حالي است که در 9 ماه امسال به طور ميانگين روزانه 200 ميليون مترمکعب گاز در بخش نيروگاهي، 103 ميليون مترمکعب در بخش صنايع عمده، 3/45 ميليون مترمکعب در بخش صنايع غيرعمده و 4/147 ميليون مترمکعب در بخش خانگي مصرف شده است. تصور کنيد اگر اين روزها تنها 100 ميليون ليتر گازوييل و مازوت در بخش نيروگاهي کشور مصرف ميشد، چه اتفاقي براي محيط زيست رخ مي داد.
صرفهجويي 50 ميليون دلار در روز با جايگزيني گاز و فرآورده نفتي
با احتساب هر مترمکعب 50 سنت مابهالتفاوت گاز با سوختهاي مايع، روزانه شاهد حدود 50 ميليون دلار صرفهجويي در اين بخش خواهيم بود. گاز را جايگزين فرآوردههاي نفتي کردهايم و علاوه بر کاهش آلودگي هوا سبب صرفهجويي روزانه 50 ميليون دلار منابع مالي براي کشور شدهايم که بسيار مهم است.
به عهد رئيس جمهور با مردم زاهدان وفا کرديم
نکته ديگري که براي رئيس جمهوري مهم بود و باور ما اين است که اين افتخار در دولت دوازدهم ادامه پيدا کند، گازرساني به استان سيستان و بلوچستان بود که دکتر روحاني در مراسم افتتاح خط لوله انتقال گاز ايرانشهر-زاهدان از آن با عنوان «روز وفاي به عهد» نام برد.سالها خط لوله انتقال گاز زاهدان متوقف شده بود و سرمايهگذاران داخلي و خارجي نتوانسته بودند آن را اجرا کنند و با همت ويژه اي در دولت يازدهم، گاز را به زاهدان رسانديم.اين حرکت مثبت سبب شده که نمايندگان مجلس در بودجه سال 97، تبصره خاص سيستان و بلوچستان قرار دهند که در دولت دوازدهم بتوانيم کل اين استان را از نعمت گاز بهرهمند کنيم.تا پايان سال، طرح جامع گازرساني به استان سيستان و بلوچستان از سوي مديريت برنامهريزي شرکت ملي گاز ايران تدوين ميشود تا با بهرهگيري از منابع قانوني و بندهاي بودجه سال 97 بتوانيم در دولت دوازدهم اين استان را از منطقهاي محروم از گاز خارج و به منطقهاي براي سرمايهگذاري تبديل کنيم.
عملکرد بي نظير گاز در حادثه زلزله کرمانشاه
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در ادامه با اشاره به عملکرد ويژه صنعت گاز در حادثه زلزله کرمانشاه ميگويد: در حادثه زلزله کرمانشاه مشخص شد که شبکه گاز براساس استاندارهاي بينالمللي اجرا شده است.از سوي ديگر، در اين حادثه، شرکت ملي گاز ايران واکنشي سريع، دقيق و به موقع از خود نشان داد و مديرعامل شرکت، ساعتي پس از حادثه در منطقه حضور يافت. با حضور مديرعامل و مديران شرکتهاي گاز استاني پشتيبان و معين شرکت گاز استان کرمانشاه، عمليات تخليه گاز و برنامههاي نشت يابي در کمترين زمان انجام شد. در ادامه، با تاييد ايمني لوله کشي داخل منازل از سوي سازمان نظام مهندسي، گاز مشترکان وصل شد.به اقرار استاندار و افرادي که از نهادهاي مختلف در اين استان حضور داشتند، شرکت ملي گاز ايران عملکردي مثبت در حادثه زلزله کرمانشاه داشت و اين موضوع نيز کمک کرد که شرکت ملي گاز به عنوان افتخار دولت، معرفي شود.
امضاي قرارداد صادرات گاز به عراق در دولت يازدهم
به گفته معاون وزير نفت، نکته ديگري که ميتواند عاملي براي تبديل گاز به افتخار دولت شود، امضاي قرارداد صادرات گاز به عراق بود. علاوه بر اينکه توانستيم تعهد خود را نسبت به صادرات گاز به عراق محقق کنيم، تمام تعهداتمان در زمينه صادرات گاز به ترکيه بدون کوچکترين مشکل در طول اين سالها انجام شده است.در مسير تبديل شرکت ملي گاز ايران به افتخار دولت، همکاران توانمندم با تمام وجود در جهت تحقق اهداف شرکت فعاليت کرده اند و به دليل حضور افراد در جايگاه خود، اين فعاليتها محقق شده است.به طور کلي، سوخت پاک افزون بر محيط زيست، با خود رفاه، آرامش و بهداشت براي مردم ميآورد.
نقش گاز در بهداشت جسمي و رواني مردم
از سوي ديگر با حضور گاز، ديگر نيازي به حمل کپسولهاي 11 کيلويي گاز وجود ندارد و مردم از بو و دود نفت نيز راحت شدهاند. از طرفي، حتي شستوشوي ظرفهاي غذا با آبگرم نيز در بهداشت مردم تاثير گذار است. در حوزه بهداشت روان نيز مردم از اينکه چه زمان نفت و کپسول گاز تمام ميشود، استرس نخواهند داشت. از بين رفتن اين استرس و اضطراب علاوه بر بحث رواني، در بهداشت جسمي افراد نيز تاثيرگذار خواهد بود.در ديگر کشورها، گاز، سوختي لوکس، شيک و هزينه بر به شمار ميآيد و اين در حالي است که در ايران، با کمترين هزينه، بيشترين رفاه را به مردم ميدهيم.مديرعامل شرکت ملي گاز ايران اعلام ميکند: در طول پنج سال فعاليت دولتهاي يازدهم و دوازدهم، گازرساني به 11 هزار روستا انجام شده و مردم آن از اين سوخت پاک بهرهمند شدهاند.براساس برنامههاي تعريف شده، تا پايان دولت دوازدهم، اين تعداد در مجموع به حدود 15 هزار روستا ميرسد و آسايش مردم در قدرداني رئيسجمهوري از شرکت ملي گاز ايران نقش داشته است.به گفته عراقي، از ديگر شاخصهاي فعاليتهاي شرکت ملي گاز ايران ميتوان به توسعه صنعت گاز در نقاط کمتر برخوردار و محروم اشاره کرد. مجموع اين فعاليتها سبب شده است که شرکت ملي گاز ايران به عنوان شرکتي موفق، منسجم، مطمئن و پرتلاش در کشور مطرح شود و در اين مسير، دولت، مجلس شوراي اسلامي، شرکت ملي نفت ايران و مديريت و پيگيري مهندس زنگنه، وزير نفت نقش داشته است.
دريافت ميزباني
کنفرانس بين المللي پژوهش گاز
معاون وزير نفت در ادامه با اشاره به ديگر برنامههاي صنعت گاز در دولت دوازدهم ميگويد: توسعه گازرساني در استان سيستان و بلوچستان، يکي از چشم اندازهاي اجرايي شرکت ملي گاز ايران به شمار ميآيد.افزون بر توسعه صنعت گاز در داخل، حجم صادرات گاز نيز بايد افزايش يابد. در حوزه چشم انداز بلند مدت نيز، صنعت گاز از کميت به کيفيت و از خودکفايي به خوداتکايي روي ميآورد. براين اساس، حتما نبايد در همه چيز خودکفا باشيم بلکه بايد خوداتکا باشيم و با بررسي توجيه اقتصادي، تصميم به ساخت قطعات و تجهيزات کنيم که بر اين اساس امکان ساخت در داخل وجود ندارد، ولي به دليل مسائل اقتصادي از ساخت آن خودداري کنيم.به گفته معاون وزير نفت، براي توسعه تجارت جهاني گاز نيز بايد به فضاي بينالمللي ورود ميکنيم.براي ورود به فضاي بينالملل، بايد در حوزه نيروي انساني، قراردادها، سيستمها و... همه زمينهها توانمند باشيم. در اين زمينه فعاليتهاي گستردهاي انجام شده و توانستهايم ميزباني کنفرانس بينالمللي پژوهشي گاز ( IGRC) را دريافت کنيم.از سوي ديگر، در اتحاديه بينالمللي گاز (IGU ) نيز فعاليت ويژهاي داشتهايم و يکي از مديران شرکت ملي گاز ايران به عنوان رئيس يکي از کميتههاي اين اتحاديه انتخاب شده است.بنابر اين زماني که ميخواهيم وارد فضاهاي بينالمللي شويم، بايد افراد بينالمللي داشته باشيم که اين موضوع به توانمندسازي نيروي انساني در درون شرکت ملي گاز ايران باز ميگردد. به طور کل ايجاد آرامش و رفاه عمومي، توسعه عدالت اجتماعي، ايجاد امنيت انرژي و توسعه اقتصاد کشور را ميتوان بخشي از اثرات صنعت گاز در بخشهاي مختلف کشور برشمرد که براي تحقق آن شاهد فعاليت شبانهروزي کارکنان شرکت ملي گاز ايران بودهايم. اين مسير که با بهرهگيري از منابع قانوني بودجه سال 93 براي گازرساني به همه شهرها و روستاهاي بالاي 20 خانوار کشور آغاز شد، در دولت دوازدهم نيز تداوم خواهد يافت و پرونده گازرساني به اين بخشها در آينده نزديک بسته ميشود.در ادامه اين مسير، دستيابي به سهم قابل قبول در تجارت جهاني گاز، تاثيرگذاري در اين بازار و افزايش کيفيت در همه بخشها از جمله برنامههاي اين شرکت به شمار ميآيد که در دولت يازدهم شاهد تحقق بخشي از آن بوديم و زيرساختهاي لازم نيز براي تداوم آن ايجاد شد.
ديپلماسي گازي ايران در دولت يازدهم توسعه يافت
سبد انرژي جهان و بازيگري به نام گاز
مشعل اتحاديه بينالمللي گاز (IGU) که در سال 1931 به عنوان سازماني غيرانتفاعي پايه گذاري شد، هم اکنون با بيش از 140 انجمن و شرکت فعال، 95 درصد از بازار گاز جهان را در اختيار دارد.انجمنها و شرکتهاي عضو اتحاديه بينالمللي گاز در بخشهاي مختلف زنجيره ارزش گاز، از اکتشاف و توليد گرفته تا انتقال به وسيله خطوط لوله ال ان جي، همچنين توزيع و مصرف گاز فعاليت ميکنند. ايران نيز به عنوان يکي از کشورهاي داراي ذخاير گاز که سالهاي گذشته شاهد توسعه بي سابقه اين صنعت در کشور بوده است نيز، از اعضاي اين اتحاديه به شمار ميآيد.سالهاي گذشته با هدف افزايش سهم ايران در بازار گاز جهان، حضور و مذاکره در حوزه گاز افزايش يافت و در اين مسير آذر 94، نخستين نشست کميته کاربري گاز با حضور کامل اعضا در ايران برگزار شد.از سوي ديگر، شرکت ملي گاز ايران به نمايندگي از کشورمان در نشست اتحاديه بينالمللي گاز، موفق به کسب ميزباني کنفرانس علمي و پژوهشي (IGRC) اين اتحاديه در سال 2020 (1399) شد.در ادامه، گفتوگوي خبرنگار «مشعل» را با محمدرضا قدسيزاده که رياست کميته کاربري گاز طبيعي اتحاديه جهاني گاز را به عهده دارد، ميخوانيم.
آقاي قدسي زاده آيا از ظرفيت مجامع بينالمللي در زمينه توسعه تجارت جهاني گاز ايران ميتوان بهره برد؟
بله. اتحاديه بينالمللي گاز (IGU) يکي از زمينههايي است که ميتواند در مسير توسعه تجارت جهاني گاز به ما کمک کند. اين اتحاديه، سازماني است که همه فعالان صنعت گاز در آن حضور دارند و نقشي که سازمان ملل متحد براي دولتها ايفا ميکند، اين سازمان براي دست درکاران صنعت گاز در کشورها انجام ميدهد.اتحاديه بينالمللي گاز، مرکزي است که تجربيات استفاده از گاز در آن متمرکز و کميتههاي متعددي شامل اکتشاف، ذخيرهسازي، توزيع و کاربري گاز در آن تعريف شده است. از طرفي، در کارگروههاي مطالعاتي که زيرمجموعه اين کميتههاست و سالانه دوبار جلسه برگزار ميکند و شرکتها، نوآوري، تجربيات و مسائل صنعت گاز را با يکديگر به اشتراک ميگذارند و به عنوان يکي از اعضا ميتوانيم از اين محل، برخي مسائل صنعت گاز را حل و فصل کنيم.
کميته کاربري گاز که رياست آن را به عهده داريد، چه اهدافي را پيگيري ميکند؟
کميته کاربري گاز، آخرين حلقه کميتههاي کاري است که سه کارگروه مطالعاتي از جمله گازرساني به صنايع بزرگ و نيروگاهها، گازرساني به مناطق مسکوني و تجاري و گاز براي حمل و نقل را شامل ميشود.
براي مثال، حمل و نقل، دايره وسيعي را شامل ميشود و هم اکنون در خصوص بهرهگيري از گاز در حوزه ريلي، کشتيها و حتي هواپيما تحقيق ميشود.
از سوي ديگر در شهرهاي بزرگ با آلودگي هوا روبهرو هستيم و ميتوانيم با مصرف سيانجي و ال ان جي در خودروها، بخشي از اين چالش را برطرف کنيم؛ زمينه خوبي است که ميتواند براي کشورمان از لحاظ تامين سرمايه فعاليت کند.براساس توافقهاي بينالمللي، از سال 2020 محدوديتهايي در حوزه مصرف سوختهاي مايع لحاظ و جريمههايي براي کشتيهاي استفاده کننده از سوخت آلوده کننده اعمال ميشود؛ از اين رو تقاضا براي اين سوخت در سالهاي آينده افزايش مييابد که ميتوانيم از اين فرصت استفاده کنيم.
آيا ايران به نحو مطلوب از ظرفيت اتحاديه جهاني گاز براي پيشبرد اهدافش استفاده کرده است؟
به صورت ايده آل استفاده نکرده، ولي وجود ارتباطات بينالمللي و امکان مذاکره و تعامل با کشورها و شرکتهاي مطرح و فعال عرصه گاز، مهم است.در اين دوره که مسئوليت با ايران بود، نخستين جلسه کميته خود را در تهران برگزار کرديم. بسياري از اعضاي اين کميته نخستين بار بود که به ايران ميآمدند و براي آنها برنامهريزي کرديم که از برخي بخشهاي صنعت گاز در تهران و پارس جنوبي بازديد کنند. بسياري از اين افراد، تصوري از فعاليت گسترده ايران در صنعت گاز نداشتند. در بخش اعلام ظرفيتهاي همکاري و سرمايه گذاري صنعت گاز ايران فعاليتهاي خوبي انجام شده است، ضمن اينکه فعاليتها و تجربياتي که در اين کميتهها داشتهايم، بسيار مثبت ارزيابي ميشود.به عنوان مثال، در يکي از اين کميتههاي کاري که در کشور پرتغال برگزار شد، بازديدي از يک روستا و چند واحد صنعتي نزديک آن داشتيم که انرژي آن در قالب ال ان جي انرژي آن تامين ميشود. در ايران نيز قرار است در چند منطقه اين کار به صورت پايلوت انجام شود. براي تأمين گاز بخش خانگي و سيستم حمل و نقل مي توان از اين روش بهره گرفت. البته، اتحاديه جهاني گاز نيز همچون هر سازمان بينالمللي ديگر، متاثر از مسائل سياست خارجي است ولي در مجموع استفاده از ظرفيت اين اتحاديه از سوي ايران را مثبت ارزيابي ميکنم و هرچه براي ارتباطات بينالمللي هزينه کنيم، قابل بازگشت خواهد بود.
چندي پيش، رئيس جمهوري از شرکت ملي گاز ايران به عنوان افتخار دولت ياد کرد. به نظر شما صنعت گاز چگونه به افتخار دولت بدل شده است؟
اين موضوع را ميتوان از دو نظر بررسي کرد:در بحث بنگاه داري، با توجه به اينکه 100 درصد سهام شرکت ملي گاز ايران به دولت اختصاص دارد، طبيعي است که بايد با سياستهاي دولت همگام باشد و خود را با تصميمهايي که در سطح کلان کشور در مجلس، دولت يا ارگانهاي مسئول گرفته ميشود، هماهنگ کند.در بخش نخست، به شرکت ملي گاز ايران برنامهها و سياستهايي تکليف ميشود و گاه نيز ممکن است اين برنامهها در قالب پيشنهادهاي صنعت گاز مطرح شود. معتقدم، شرکت ملي گاز ايران در زمينه برنامههاي عملياتي به عنوان يک بنگاه خوب کار کرده است. صنعت گاز از ابتداي انقلاب در مقاطع مختلف فراز و نشيبهايي داشته ولي در مجموع در جهت توسعه کشور، تامين انرژي براي رفاه مردم، رونق بخشي به اقتصاد کشور، افزايش توليد، افزايش درآمد کشور، توليد ناخالص ملي (جيانپي) و حل مشکلات انرژي کشور سهمي قابل قبول داشته است؛ بنابراين شرکت ملي گاز در بخش بنگاه داري مثبت کار کرده است و سهمي 70 تا 75 درصدي در سبد انرژي به خود اختصاص داده است. گاز سهم اصلي در سبد انرژي بازي ميکند و سخن رئيس جمهوري از اين ديدگاه بسيار درست است و اغراقآميز نيست.صنعت گاز، به طور کلي از لحاظ بنگاهي خوب و موثر عمل کرده و عملکردي درخشان در سالهاي گذشته از خود به يادگار گذاشته است و تا پايان برنامه ششم توسعه، عمده شهرها و روستاهاي بالاي 20 خانوار کشور از نعمت گاز برخوردار ميشوند.
اما از گاز که ثروتي خدادادي، سرمايه ملي و متعلق به نسلهاي بعد است، به صورت بهينه و مناسب استفاده نميکنيم که در اين مهم حاکميت در کلان و مردم مقصر هستند. اين سرمايه بايد صرفا به توسعه اختصاص يابد و به طور انحصاري براي عمران، آباداني و توسعه کشور به کار گرفته شود؛ اين در حالي است که هم اکنون صرف هزينههاي جاري يا راحتيهاي زودگذر ميشود. گاز ارزشي ذاتي دارد. در زماني که به دست مصرف کننده شامل نيروگاه، واحد صنعتي يا بخش خانگي ميرسد، علاوه بر ارزش ذاتي، بايد به ارزش افزوده بالاتر تبديل شود. اتفاقي که در وضع فعلي با آن روبهرو هستيم، گاز را ارزان تر از قيمت واقعي به مصرف کننده تحويل ميدهيم و اين باعث شده که مصرف بي رويه داشته باشيم. در فصل سرما روزانه 400 تا 500 ميليون مترمکعب گاز تنها در بخش خانگي مصرف ميشود.
شرکت ملي گاز ايران در مسير دستيابي به جايگاه افتخار دولت، چه فعاليتهايي داشته است؟
در هر نقطهاي که به شرکت ملي گاز ايران نياز بوده، کارش را به نحو احسن انجام داده و بخشي از اظهار نظر رئيس جمهوري درباره گازرساني به استان سيستان و بلوچستان بوده است. به طور کلي شرق کشور و استان سيستان و بلوچستان که مردمي نجيب، زحمتکش و محروم دارد، به دلايل مختلف پيش و پس از انقلاب تا حدودي به دليل محروميت ذاتي که داشته، آنگونه که بايد حقش ادا نشده است. رياست جمهوري در سالهاي نخست دولت يازدهم در سفر به اين منطقه تاکيد کرد که طي دو سال بايد گاز به مرکز استان برسد و پس از آن بقيه استان بايد از نعمت گاز بهره مند شوند.اين کار با وجود مشکلاتي که داشت، از لحاظ تامين منابع مالي، تامين تجهيزات و مسائل مختلف اجرايي به خوبي انجام شد و هم اکنون زيربناهاي انرژي در بخش قابل توجهي از استان ايجاد شده و آماده است. براساس برنامههايي که داريم، بقيه استان نيز در قالب برنامه چهار تا پنج ساله گازرساني و انرژي مورد نياز استان از طريق گاز تامين ميشود و ميتواند بستري براي رونق اقتصادي استان باشد. يکي از لوازم رونق اقتصادي، تامين انرژي مستمر و پاک است که با رسيدن گاز به بخشهاي مختلف استان، شاهد اين موضوع خواهيم بود.
با تعريف رئيس جمهوري، مسئوليت شرکت ملي گاز ايران سنگين تر ميشود، در دولت دوازدهم و چشمانداز بلندمدت چه برنامههايي براي اين حوزه تعريف شده است؟
در برنامه پنج ساله ششم توسعه تا حد قابل قبولي شاهد تکميل پروژههاي توسعه اي صنعت گاز در کشور خواهيم بود.
براساس برنامههاي تعريف شده، بيشتر شهرها، روستاها و واحدهاي صنعتي به شبکه گاز متصل ميشوند. البته توسعه، پايان پذير نيست و به نسبت ورود واحدهاي جديد بايد عمليات گازرساني انجام شود.هم اکنون بيش از 50 سال از فعاليت شرکت ملي گاز ايران ميگذرد و در آينده، دو هدف عمده مد نظر داريم. نخست حرکت به صورت بينالمللي شدن و توسعه صادرات است که بايد با توجه به نياز مبرمي که در سطح منطقه، اروپا و حتي جهان براي اين انرژي پاک و سالم وجود دارد، در حوزه توسعه صادرات فعاليت کنيم. در داخل کشور نيز در حوزه توسعه کمي نداريم و بايد در حوزه کيفي، فعاليتها و خدمات را گسترش دهيم. خوشبختانه شرکت ملي گاز ايران در ميان دستگاههاي دولتي، در حوزه خدمات رساني کارنامه و عملکرد قابل قبولي داشته است. البته همراهي مردم، درک مشکلي که با آن مواجه هستيم و پذيرش سختيهاي احتمالي براي حل آن ميتواند کمک کند که شرکت ملي گاز، دولت و مردم، وظيفه تاريخي که دارند، بهتر انجام دهند.سالانه بيش از 200 ميليارد مترمکعب گاز در کشور مصرف ميشود و تنها 10 ميليارد مترمکعب به صادرات اختصاص مييابد که براساس اهداف برنامه ششم توسعه، اين ميزان بايد به 68 تا 70 ميليارد مترمکعب افزايش يابد که با توجه به آغاز ارسال گاز به عراق، شاهد افزايش حجم صادرات بوده ايم.با توجه به برنامههاي تعريف شده، به طور متوسط بايد روزانه 200 ميليون مترمکعب به بخش صادرات اختصاص يابد که بخش قابل توجهي از آن به کشورهاي منطقه تحويل و بخشي نيز در قالب ال ان جي به اروپا صادر ميشود. اولويت نخست، نخست و باز هم نخست کشور، توسعه اقتصادي است و همه فعاليتها بايد در اين مسير قرار گيرد.براين اساس، سياست داخلي و خارجي، برنامهريزيها و جهتگيريها و حتي شعارهايي که ميدهيم، بايد در اين جهت باشد تا براي کشور توسعه اقتصادي به وجود بياورد و از اين مسير بتوانيم مشکل اشتغال، رکود و تورم را حل کنيم.
بهرهگيري از گاز در حوزه زيست محيطي که به طور مستقيم با مردم ارتباط دارد، چه ميزان تاثيرگذار بوده است؟
تغييرات اقليمي از مسائل و مشکلاتي به شمار ميآيد که ايران و جهان از آن متاثر است. دنيا پس از انقلاب صنعتي همه سعي خود را به کار بست تا در همه زمينهها توسعه يابد و در اين مسير از منابع طبيعي حداکثر استفاده را برد. متاسفانه براي تحقق برنامهها، جوانب کار بررسي نشد و تصور کردند از هر طريقي بايد از اين ثروتها استفاده کنند، به همين دليل دماي متوسط کره زمين شاهد افزايش بوده است. پس از همه گير شدن اين چالش، کنفرانسهاي متعددي برگزار شد که مهمترين آن COP21 بود که در پاريس برگزار شد و براي نخستين بار اجماع جهاني پيش آمد که گرمايش کره زمين را محدود کنند. در کشور، بخش قابل توجهي از نياز صنايع و نيروگاهها از گاز تامين ميشود که تاثير قابل توجهي در کاهش آلودگي هوا داشته است.
در پايان اگر نکتهاي باقيمانده است، بفرماييد.
هموطنان ما به هر طريقي بتوانند در مصرف گاز طبيعي صرفهجويي کنند به کشور اين امکان را ميدهند که مازاد آن را صادر و از راه ارزآوري بخشي از مشکلات کشور از جمله اشتغال را با توسعه کشور حل کنند. يکي از راهکارهاي توسعه کشور اين است که در مصرف گاز صرفهجويي و آن را با اختصاص به صنايع و صادرات به ارزش افزوده بالاتر تبديل کنيم. از محل منابع ارزي حاصل از صادرات ميتوانيم بخشي از مشکلات کشور را حل و فصل کنيم و براي تحقق آن خواستار همکاري و همدلي مردم هستيم.
ديپلماسي انرژي و بدل شدن به بازيگر منطقهاي تجارت گاز
عزيزاله رمضاني، مدير پيشين امور بينالملل شرکت ملي گاز ايران
گازرساني به شهرها و روستاهاي کشور توانسته است رضايت مندي مردم را به همراه داشته باشد. افزون بر کيفيت خدمات رساني از سوي شرکت ملي گاز ايران، گستردگي خدمات نيز مهم بوده و تعداد قابل توجهي از خانوارها را تحت پوشش قرار داده است.
تاکنون بيشتر شهرها و روستاهاي کشور به شبکه سراسري گاز متصل شدهاند؛ کمتر کسي تصور ميکرد اين نعمت بزرگ به استان سيستان و بلوچستان برسد و گازرساني به اين استان با سرعت و وسعت انجام شود.
افزايش رضايت مندي مردمي که از اين انرژي استفاده ميکنند، سبب شده «افتخار دولت» به شرکت ملي گاز ايران اطلاق شود.
افزون بر اين، آغاز صادرات گاز به عراق در شرايطي که فشارها، تحريمها و جو بينالمللي عليه ايران است نيز، به خوبي انجام شد و توانسته ايم گاز را به اين کشور ارسال کنيم که بسيار حائز اهميت است.
با توجه به اهميت صادرات گاز و حضور در تجارت جهاني اين سوخت پاک، پس از تکميل توسعههاي داخلي بايد توان و نگاه خود را به بيرون از مرزها معطوف کنيم و صادرات بايد جايگاهي ويژه داشته باشد.
هم اکنون روزانه حدود 800 ميليون مترمکعب گاز در کشور توليد ميشود و اين ميزان تا دو سال آينده به بيش از يک ميليارد مترمکعب افزايش مييابد. به هر حال فرصتهاي صادراتي محدود است و معتقدم وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران بايد براي کسب بازار بينالمللي، تلاشي جدي داشته باشند. اين فرصتها قابل تجديد نخواهند بود و زماني ميرسد که گاز زيادي خواهيم داشت که براي آن مشتري نداريم.
سالهاي گذشته احداث خط لوله تاپي مطرح بود و هيچکس تصور نميکرد به دلايل مالي و امنيتي اين پروژه اجرا شود ولي امسال، قطعه نخست اين پروژه در ترکمنستان و قطعه دوم نيز سال آينده در افغانستان تکميل ميشود.
با تکميل اين دو قطعه، گاز به مرز پاکستان ميرسد؛ بنابراين فرصتها محدود است و در حوزه بينالملل افزون بر «راهبرد» بايد ساختاري متمرکز داشته باشيم.
همه دست درکاران اين حوزه بايد به صورت متحد اين امور را پيگيري کنند و تلاش کنيم با بهرهگيري از افراد متخصص و با تجربه به امور حقوقي و بينالملل گاز، پس از مذاکره، براي مسئولان رده بالاي کشور تصميمسازي کنيم.
آمريکا و روسيه با چند هزار کيلومتر فاصله از منطقه، در حال هدفگذاري براي ورود گسترده به بازار هند، چين و کشورهاي حاشيه خليج فارس هستند ولي ايران با ديپلماسي موفق انرژي ميتواند صادرات گاز به اين کشورها را در دستور کار قرار دهد.
هم اکنون که گاز به افتخار دولت تبديل شده، راهبرد شرکت ملي گاز ايران براي حفظ اين عنوان با ارزش بايد تمرکز بر حوزه بينالملل باشد و به کشورهاي منطقه از جمله عمان، کويت و از طريق ترکيه به اروپا گاز صادر کنيم.
از سوي ديگر، با توجه به اينکه ترکمنستان تمايل دارد به بازارهاي بينالمللي دسترسي پيدا کند، ميتوانيم از ظرفيت جغرافياي ايران استفاده کنيم و با ترانزيت و سوآپ گاز، منابع خوبي براي کشور به وجود آوريم و در اين زمينه به بازيگري با نفوذ تبديل شويم.
گوارا به کام مردم
منوچهر طاهري
مديرعامل پيشين شرکت انتقال گاز ايران
توسعه گازرساني در کشور طي سالهاي گذشته با پيشرفتِ قابل توجه عملياتي شد و اين سوخت پاک که ارزشي ذاتي دارد، با بهره گيري از منابع بند «ق» تبصره دو قانون بودجه 93 و بند 12 قانون رفع موانع توليد، سبب ايجاد رفاه و آرامش براي مردم شد.
در اين دوره، اقدامهاي بي نظيري از سوي شرکت ملي گاز ايران در مسير گازرساني به شهرها و روستاها انجام شد که اين فعاليتها در مناطق مرزي و کمتر توسعه يافته با اولويت بيشتري در دستور کار قرار گرفت و شاهد ثبت رکوردهاي بي نظيري بوديم.
اجرا و بهرهبرداري از خطوط راهبردي انتقال و تاسيسات تقويت فشار گاز در جهت انتقال اين سوخت پاک به مناطق مختلف کشور توانست شرايط را براي توسعههاي بعدي در شهرها و روستاها فراهم کند.
افزون بر بخش خانگي، گازرساني به نيروگاهها نيز، شرايطي فراهم کرد که شاهد کاهش آلودگيهاي زيست محيطي که به صورت مستقيم در زندگي مردم نقش دارد، باشيم. با جايگزيني گاز و سوختهاي مايع در صنايع، قيمت تمام شده، توليدات اين واحدها کاهش و علاوه بر رونق اقتصاد، ميزان اشتغال زايي افزايش يافت.
صنعت گاز که ساختاري خدمات رسان دارد، در سالهاي گذشته، توانسته است نقشي پررنگ در همه ارکان جامعه داشته باشد. شرکت ملي گاز ايران اگر توانسته باشد اين خدمات را به درستي ارائه دهد که معتقدم اينگونه بوده است، مردم به صورت مستقيم از ثمرات آن بهرهمند ميشوند و اين موضوع افتخاري در کارنامه دولت ثبت کرده است.
بنابراين اگر مديريت و کارکنان شرکت ملي گاز ايران در مسيري گام برداشته باشند که اين خدمت به کام مردم شيرين و گوارا باشد، طبعا ميتوان گفت اين شرکت باعث افتخار است. البته در اين مسير بايد نگاهي ويژه به منابع انساني که نقشي بي بديل در تحقق فعاليتهاي اين صنعت دارند، داشته باشيم و از آنها غافل نشويم. شرکت ملي گاز ايران براي اينکه بتواند جايگاه خود را که با تلاش شبانه روزي به دست آورده است، حفظ کند نخست بايد به منابع انساني اهميت دهد و شرايط را براي سيستم مديريت مستقل و بهينه شرکت فراهم کند.
خوشبختانه شرکت ملي گاز ايران در طول چند سال گذشته برنامههاي تعريف شده و ذاتي خود را به طور کامل اجرا کرده است و توان ادامه اين مسير را دارد، ولي نکتهاي که از اين شرکت انتظار ميرود به طور ويژه در دستور کار قرار دهد، نقش بزرگتر در اقتصاد کشور است که اين موضوع با صادرات، تجارت گاز و ارزآوري براي کشور محقق ميشود.
اقدامهاي اساسي که تاکنون انجام شده است، از جمله آغاز صادرات گاز به بغداد عراق، ايجاد زيرساختهاي ارسال گاز به بصره و سوآپ گاز با همکاري بخش خصوصي کافي نيست.
هم اکنون کويت که يکي از کشورهاي هدف براي صادرت گاز ايران بود، مذاکره براي واردات گاز از روسيه در قالب ال ان جي را در دستور کار قرار داده و بايد براي اين زمينه کاري کرد.
البته حوزه صادرات تنها به شرکت ملي گاز ايران ختم نميشود، بلکه به سياست خارجي و نحوه تعامل با ديگر کشور نيز ارتباط دارد، ولي در هر حال بايد در اين زمينه برنامههاي مشخصي داشته باشيم و در هر مسيري که سبب درآمدزايي و ارزآوري براي کشور ميشود، گام برداريم و از آن حمايت کنيم.
تدبيرهاي شرکت ملي گاز ايران
عبدالحسين ثمري
معاون پيشين عمليات شرکت ملي گاز ايران
جايگاه گاز در وضعيت کلي کشور و تامين انرژي صنايع، نيروگاهها و بخش خانگي بسيار اثرگذار بوده و اين سوخت پاک در مسير ايجاد رفاه عمومي براي مردم فوق العاده بوده است.
تامين گاز مورد نياز بخشهاي مختلف، يکي از دغدغههاي روزهاي نخست فعاليت دولت يازدهم بود که ميتوانست چالشهايي بزرگ براي دولت و کشور به همراه داشته باشد.
در سال 92 که هنوز هيچگونه ابتکار عملي در اختيار دولت يازدهم نبود و به تازگي فعاليت خود را آغاز کرده بود، مديريت شرايط گاز کشور در وضعيتي نابسامان قرار داشت و بدون برنامه ريزي قبلي، فعاليتهايي خاص و ويژه از سوي شرکت ملي گاز ايران انجام شد که مهمترين آثار خود را در شمال کشور نشان داد.
پس از شرايط خاص در شمال کشور، همه سازمانهاي خدمات رسان دچار مشکل شدند و شرکت ملي گاز ايران توانست از اين شرايط سرافراز خارج شود.
در آغاز کار دولت، نقش شرکت ملي گاز ايران در ميان سازمانهاي دولتي به ويژه سازمانهاي خدمات رسان به خوبي خود را نشان داد و اين تلاشها در نگاه و مصاحبههاي مردم، ارکان مديريتي کشور و شخص رئيس جمهوري بروز کرد.
پس از آن، شرکت ملي گاز ايران براساس اولويتهاي تعريف شده و اهدافي که مد نظر دولت بود، اگرچه در برخي موارد با چالش روبه رو شد ولي توانست نقش خود را به خوبي بازي کند و به طور مشخص اين فعاليتها در اجراي خط لوله ايرانشهر- زاهدان نمود يافت.
زاهدان، تنها مرکز استاني به شمار ميرفت که از گاز بي بهره بود و با توجه به نگاه رئيس جمهوري و دولت؛ شرکت ملي گاز ايران با بهره گيري از همه ظرفيتهاي موجود، خود را تجهيز کرد تا اهداف دولت در اين زمينه محقق و اين شهر نيز از نعمت گاز بهره مند شود.
از سوي ديگر، اقدامات خاص و ويژه اي از سوي وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران در پارس جنوبي انجام و اين فعاليتها منجر به افزايش ظرفيت توليد گاز شد.
انتقال اين گاز به نقاط مختلف کشور در ادامه مسير قرار داشت که اين وظيفه سنگين به عهده شرکت ملي گاز ايران قرار گرفت. صنعت گاز، در سرعتي ارزشمند و با ابتکارهاي عملياتي توانست اين گاز را که با سالها تاخير، از ميدان مشترک توليد شده بود، به مناطق هدف برساند و اثر خود را در بخش صنايع و پتروشيمي نشان دهد.
زمستانهاي سالهاي گذشته، يکي از چالشهاي شرکت ملي گاز ايران، تامين گاز نيروگاهها و پتروشيميها بود. با توجه به کمبود منابع انرژي، صنايع و پتروشيميها دچار وقفه در توليد ميشدند که اثرات اقتصادي داشت و اين محدوديت در نيروگاهها موجب ايجاد آثار زيست محيطي ميشد.
با افزايش توليد گاز در پارس جنوبي، شرايط براي تامين گاز نيروگاهها، صنايع و پتروشيميها در فصل زمستان فراهم شد که اين برنامه در حفظ محيط زيست، صرفه جويي و رونق اقتصادي تاثيرگذار بود.
نکته بسيار مهمي که توانست ارزش بينالمللي پيدا کند، اين بود که در رويارويي با رفتار کاملا غير حرفهاي ترکمنستان سربلند بيرون آمديم.
ترکمنستان، در دولتهاي قبل اين رفتار را تکرار کرده و به بهانههاي ناچيز از تعهد قراردادي خود عدول و گاز را قطع کرده بود.
در نخستين روز سال 2017 ميلادي، اين کشور بار ديگر اين اشتباه بزرگ را تکرار کرد و شرکت ملي گاز ايران تدبير کرد تا مشکلي پيش نيايد و در اين مرحله ترکمنستان دچار انفعال کامل شد. اين اقدام ترکمنستان در آينده و در مراحل دادگاه ميتواند براي اين کشور سنگين تمام شود.
شرکت ملي گاز ايران در طول سالهاي گذشته، با توجه به بخشي از مواردي که به آن اشاره شد و علاوه بر ماموريتهاي جاري خود، در جبهههاي مختلف آثار ويژه و رکوردهاي بيسابقهاي ثبت کرد و زماني که همه اين موارد در کنار يکديگر قرار ميگيرند، طبيعي است که مديريت اجرايي کشور و رئيس جمهوري از اين شرکت به عنوان افتخار دولت ياد کنند.
1000 کيلومتر خط لوله احداث شد
از عدالت اجتماعي تا حفظ عزت ملي
مسئوليت مان سنگين تر شد
شرکت ملي گاز ايران با گذر از پنجاه سال نخست فعاليت خود، به يکي از شرکتهاي راهبردي کشور بدل شده و شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران به عنوان بازوي اجرايي اين شرکت، همواره تلاش کرده است در مسير تحقق برنامههاي تعريف شده گام بردارد. در دولت يازدهم و دوازدهم، با تلاش منابع انساني مجموعه صنعت گاز، هر روز شاهد ثبت رکوردها و افتخارهايي نو در کارنامه شرکت ملي گاز ايران بودهايم و بدل شدن به افتخار دولت، اين افتخارها را تکميل کرد.مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران با اشاره به تبديل شدن شرکت ملي گاز ايران به افتخار دولت، ميگويد: دليل اعلام اين افتخار از طرف دولت ميتواند اين باشد که شعارها و قولهاي انتخاباتي دکتر روحاني در بخش گاز به صورت کامل محقق شده است.
به گفته حسن منتظر تربتي، رئيس جمهوري در دوران انتخابات و پس از انتخاب، قولهايي را به مردم داده بود. دکتر روحاني به صورت مستقيم به مردم زاهدان قول داده بود تا گاز به عنواني يکي از نعمتهاي باارزش که تاثير قابل توجهي در ايجاد رفاه عمومي و توسعه متوازن دارد، به زاهدان برسد.
10 اسفندماه پارسال، قول دکتر روحاني، رئيس جمهوري به مردم با حضور در زاهدان تحقق يافت و وي از آن سفر به عنوان «وفاي به عهد» ياد کرد.
حفظ عزت ملي با افزايش پايداري گاز شمال کشور
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در ادامه با اشاره به ديگر قولهاي رياست جمهوري يادآور ميشود: حفظ اقتدار و عزت ملي از ديگر شعارها و قولهاي رئيس جمهوري بود. ترکمنستان در طول سالهاي گذشته به واسطه نيازي که در شمال کشور به گاز وارداتي وجود داشت، روابط و تعاملي حرفهاي با ايران نداشت و صنعت گاز در اين زمينه با اجراي خط لوله رشت- سنگر و دامغان- نکا سبب حفظ اقتدار و عزت ملي و ايجاد رفاه و آرامش براي اهالي شمال کشور شد.
با تحقق برنامههاي توسعه اي در شمال کشور، از اين پس روابط گازي با ترکمنستان منطقي، حرفهاي و تجاري خواهد بود و از اينگونه روابط استقبال خواهيم کرد.اجراي خط لوله انتقال گاز دامغان - نکا افزون بر تحقق شعارهاي رياست جمهوري، اين امکان را فراهم ميکند که بتوانيم با بهرهگيري از ظرفيت آن، شاهد افزايش واردات، سوآپ و ترانزيت گاز از ترکمنستان باشيم.
در طول سالهاي گذشته دولت، به هموطنان شمال کشور قول داده بود که مشکلات قطع گاز را برطرف کند و اين اتفاق در دوره رياست جمهوري دکتر روحاني به دست شرکت ملي گاز ايران انجام شد و پايداري انتقال گاز شمال کشور تحقق يافت. همان گونه که شاهديد در روزهاي گذشته با وجود سرماي گسترده در کشور و نبود گاز وارداتي از ترکمنستان، نگراني از بابت تامين گاز براي هموطنان شمال کشور وجود ندارد.
توسعه صنعت گاز در نقاط محروم و تحقق عدالت اجتماعي
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در ادامه با تاکيد بر اينکه تحقق سياستهاي عدالت اجتماعي و محروميتزدايي در روستاها از جمله برنامههاي دولت بوده است، ميگويد: در حوزه گازرساني تلاش کردهايم که شهرهاي باقيمانده و روستاهاي بالاي 20 خانوار را به شبکه گاز متصل کنيم که اين برنامهها به صورت ويژه اجرا شده است.
گازرساني به روستاها به دليل توسعه عدالت اجتماعي، ايجاد اشتغال، جلوگيري از مهاجرت و حتي مهاجرت معکوس به روستاها، سبب توسعههاي صنعتي و رونق اقتصادي مردم ميشود که با قولهاي دکتر روحاني نيز منطبق بوده است.
محيط زيست را حفظ کرديم
صنعت گاز افزون بر اجراي پروژههاي توسعهاي و ايجاد رفاه عمومي از طريق گازرساني، شرايطي فراهم کرده است تا با جايگزيني گاز با فرآوردههاي نفتي، باعث حفظ محيط زيست و کاهش آلودگي هوا شده است که به صورت مستقيم در زندگي مردم نقش دارد.حفظ محيط زيست و کاهش آلودگيهاي محيطي طي دوره نخست و دوم رئيس جمهوري دکتر روحاني در اولويت قرار داشته که اقدامهاي شرکت ملي گاز ايران در تحقق اين برنامه بسيار کمک کرده است.در زمان آغاز به کار اين دولت، سالانه حدود 25 ميليارد ليتر فرآورده نفتي به بخش نيروگاهي اختصاص مييافت و اين در حالي است که امروزه، اين ميزان به دليل افزايش ظرفيت برداشت و فرآورش گاز، اجراي پروژههاي توسعهاي شامل خط لوله ششم سراسري و ايستگاههاي تقويت فشار خط هشتم سراسري کاهش بيسابقهاي داشته و گاز جايگزين اين سوختها شده است. گازرساني به نيروگاهها و صنايع، افزون بر ايجاد شرايط براي صادرات فرآوردههاي نفتي و ارزآوري قابل توجه براي کشور، سبب کاهش آلودگي هوا و حفظ محيط زيست شده است.
مسئوليتمان سنگينتر شد
تربتي با بيان اينکه زماني که از کسي تعريف ميشود، مسئوليت او سنگينتر ميشود، تاکيد ميکند: با تعريف رئيس جمهوري از شرکت ملي گاز ايران، بار مسئوليتمان سنگينتر شده است.در شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، نسبت به تعريف رئيس جمهوري، حساس شدهايم و تلاش ميکنيم لايق اين تعريف باشيم و بتوانيم اين جايگاه را حفظ کنيم. از طرفي در زمينه تعهدهاي پروژهاي توانستهايم طرحهايي را که در دورههاي قبل تعريف شده بود، به سرانجام برسانيم و سرعت خوبي در اجراي پروژههاي جديد پيدا کنيم.در دوره گذشته، سالانه 200 تا 250 کيلومتر خط لوله اجرا ميشد که پارسال به رکورد 600 کيلومتر دست يافتيم و امسال اين ميزان به يکهزار کيلومتر رسيد. براين اساس اجراي پروژهها در اين شرکت مقيد به زمان است و خوشبختانه توانستهايم براساس برنامه زمان بندي، اين طرحهاي توسعهاي را اجرايي کنيم.
سربار دولت نبوديم
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در ادامه با اشاره به ديگر نکاتي که در تبديل شدن گاز به افتخار دولت تاثير داشته است، ميگويد: در مسير اجراي پروژههاي صنعت گاز، با بهرهگيري از رويکردهاي نوين مالي و سرمايهگذاري بخش خصوص فشار مالي به دولت وارد نشد و شرکت ملي گاز ايران در اين مسير گامهاي بلندي برداشته و در استفاده از منابع بند « ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 92 پيش قدم بوده است. با ايجاد زيرساختهاي صادراتي، ارسال گاز به بغداد براساس برنامه انجام شد و به زودي و پس از اعلام آمادگي کشور عراق، ارسال گاز به بصره نيز آغاز ميشود. با تحقق اين برنامهها، صادرات گاز که از برنامههاي ششم توسعه و سياستهاي کلان و راهبردي کشور به شمار ميآيد، باعث ارزآوري براي کشور شده است و سهم حضور ايران در تجارت جهاني گاز نيز افزايش مييابد.در مجموع، همه فعاليتهاي شرکت ملي گاز ايران در مسير تحقق قولهاي رياست جمهوري بوده و توانسته است در اين مسير موفق عمل کند.
رضايت مندي مردم از گاز، مايه افتخار ماست
خدمترسان ملي
توسعه گازرساني به روستاها تداوم دارد
مشعل سعيد محمد بگي گاز که اينک به يکي از بزرگترين سرمايههاي توسعه زيرساختهاي صنايع تبديل شده است، حرکت پر شتابي را براي رونق بخشي به اقتصاد در پيش گرفته و هر روز شاهد افزايش تاثيرگذاري اين سوخت در گستره کشورمان خواهيم بود.در طول سالهاي گذشته، پروژههاي گستردهاي در جهت گازرساني به شهرها و روستاها در دستور کار شرکت ملي گاز ايران قرار گرفته که در اين مسير، گاز به عنوان سوختي ارزشمند و پاک، جايگزين فرآوردههاي نفتي شده و با خود رفاه و آرامش به ارمغان آورده است.در ادامه گفتوگوي «مشعل» با سعيد مومني، مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران از نظرتان مي گذرد.
شرکت ملي گاز ايران از سوي رئيس جمهوري «افتخار دولت» توصيف شده، به نظر شما اين افتخار چگونه محقق شده است؟
شرکت ملي گاز ايران، فعاليتهاي گسترده اي در نقاط دورافتاده کشور به عنوان پروژههاي استاني و ملي در حوزه گازرساني انجام داده است و اين برنامهها همچنان بدون وقفه ادامه دارد.
در زماني که تحريم و مسائل ناشي از آن به لحاظ اقتصادي مشکلاتي را براي دولت ايجاد کرده است، شاهد آن هستيم که در دولت يازدهم و در ادامه آن، دولت دوازدهم، پروژههاي گازرساني حتي با شتاب بيشتر انجام ميشود و توسعه گازرساني ادامه دارد؛ به طوري که هر روز شاهد افتتاح يکي از طرحهاي گازرساني در سطح شهرها، روستاها، صنايع، پالايشگاه، خطوط انتقال، ايستگاه تقويت فشار هستيم.تصور ميکنم اين عملکرد و ايجاد رضايتمندي در مشترکاني که مصرف کننده گاز هستند، موجب شده رئيس جمهوري نيز با اظهار رضايت از شرکت ملي گاز ايران، اين شرکت را افتخار ملي و دولت قلمداد کند، در آيين پنجاهمين سالگرد تاسيس شرکت ملي گاز ايران که رئيس جمهوري و سه تن از وزيران حضور داشتند نيز، رئيس جمهوري بر اين موضوع که اين شرکت به نحو مطلوب خدماترساني ميکند، تاکيد کرد.در مجموع، توسعههاي کمي و کيفي گازرساني در کشور سبب شده است رئيس جمهوري شرکت ملي گاز را «افتخار دولت» توصيف کند.
براي ادامه اين مسير چه برنامههايي در دستور کار داريد؟
با توجه به اينکه فعاليتهاي گازرساني در بيشتر شهرها و روستاهاي کشور رو به پايان است، هدفگذاري ما در 50 سال دوم فعاليت شرکت ملي گاز ايران، بايد به ارتقاي خدمات کيفي در بخشهاي مختلف معطوف شود و براي دستيابي به اين هدف بايد از فناوريهاي نوين در بخشهاي مختلف پالايش، انتقال و توزيع استفاده کرد.از زماني که گاز از چاه استخراج و به منظور پالايش وارد پالايشگاه ميشود و به وسيله خطوط انتقال گاز در قطرهاي گوناگون با پيمودن هزاران کيلومتر به در منازل مردم در شهرها و روستاها برسد، فعاليتهاي متعددي انجام ميشود و نتيجه همه اين تلاشها به مصرف کننده نهايي يعني مردم ختم ميشود که از اين خدمات بهرهمند ميشوند.بنابراين هرچه بتوانيم رضايت مندي در مردم را افزايش دهيم، قطعا توانستهايم گاهي هرچند کوچک در جهت ماموريت اصلي خود برداريم که خدمت رساني به مردم است.
مردم انتظار دارند اين خدمات رساني منطبق با فناوريهاي روز، با سرعت و کيفيتي بالا انجام شود، تا بتواند نيازهاي آنها را به موقع پاسخ دهد. همه اين موارد ميتواند به رضايتمندي عمومي ختم شود.به طور يقين اين رضايت مندي عمومي، انگيزهاي قوي براي خدماترساني بيشتر مسئولان و کارکنان شرکت ملي گاز ايران به مردم خواهد شد.
فناوري روز به روز در حال رشد و توسعه است، از اين رو تلاش ميشود از فعاليتهاي سنتي که پيش از اين وجود داشت، فاصله بگيريم و به سوي اهدافي راهبردي که مديريت گازرساني براي ارتقاي شرکتهاي گاز استاني تعريف کرده است، گام برداريم.
براي مثال زماني که مشکلي در حد قطع گاز در رگلاتور به وجود ميآيد، انتظار اوليه از سوي مردم اين است که به محض تماس با بخش مربوطه، با برخوردي مناسب، در کمترين زمان ممکن به رفع آن اقدام شود؛ از اين رو براي خدماترساني مناسب، نفرات بايد از مهارت کافي برخوردار و آموزشهاي لازم را نيز ديده باشند؛ ضمن اينکه بتوانند ارتباطي شايسته با مردم برقرار کنند.
هم اکنون چند شهر و روستا از نعمت گاز برخوردارند؟
هم اکنون 97 درصد جمعيت شهري و 76 درصد جمعيت روستايي (با احتساب بهرهبرداري از پروژههاي دهه فجر) تحت پوشش شبکه گاز قرار دارند.در مجموع يکهزار و 253 شهر در کشور وجود دارد که تاکنون به يکهزار و 196 شهر گازرساني شده است. 45 هزار روستاي واجد شرايط گاز نيز در کشور وجود دارد که تاکنون 25 هزار روستا از خدمات گازرساني بهرهمند شدهاند و گازرساني به پنج هزار و 200 روستا نيز در دست اجراست.براساس قانون، هزينه نصب هر انشعاب تا سقف 6 ميليون تومان در نظر گرفته شده و روستاهايي که به هر دليل هزينه آن بيش از اين ميزان شود، به روشهاي ديگري گازرساني خواهيم کرد.
لطفا گزارشي از حجم گازرساني به بخشهاي مختلف مصرف ارائه کنيد.
هم اکنون 97 نيروگاه بزرگ و کوچک به شبکه گاز متصل است که بخش عمدهاي از مصرف گاز به اين بخش اختصاص دارد.
در بخش نيروگاهي از ابتداي امسال تاکنون حدود 58 ميليارد مترمکعب گاز مصرف شده است و اين رقم تا پايان سال به حدود 62 ميليارد مترمکعب ميرسد.
در بخش صنايع عمده نيز به طور ميانگين از ابتداي امسال تاکنون روزانه 100 تا 105 ميليون متر مکعب مصرف شده که اين ميزان نسبت به مدت مشابه پارسال، 3/6 افزايش داشته است. در 10 ماه امسال در مجموع 178 ميليارد مترمکعب گاز مصرف شده در حالي که اين ميزان پارسال 166 ميليارد مترمکعب بوده است.
در پايان اگر نکتهاي باقيمانده است، بيان بفرماييد.
ما سعي کردهايم در شاخصهايي که براي خدماترساني به مردم در قالب هفت هدف کلان تعريف کردهايم، مطابق با استاندارد حرکت و عمل کنيم و ارزيابيهايي که سالانه از سوي ارزيابان بينالمللي انجام شده، بيانگر اين است که پيشرفت در زمينه خدماترساني و ايجاد رضايت مندي مردم خوب بوده است.
سال گذشته در حوزه تعالي سازماني، يکي از شرکتهاي گاز استاني موفق به کسب تنديس شد. دريافت لوح و تنديس از سازمان حفاظت محيط زيست، قوه قضاييه؛ همچنين گواهينامههاي « ايزو» نشان ميدهد که بسياري از اهدافي که در مديريت گازرساني تعريف و تدوين کردهايم، محقق شده، اما کافي نيست و بايد اين فعاليتها را گسترش دهيم.از حوزه سيستمهاي اندازهگيري و مانيتورينگ، به عنوان يک مشتري انتظار داريم که دقيق باشد تا حقي از مشتري و دولت ضايع نشود.
گاز، زمينه ساز افزايش صادرات نفت
اسداله قره خاني
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس
پروژههاي توسعه اي ميدان مشترک پارس جنوبي يکي پس از ديگري به بهره برداري ميرسند و ظرفيت روزانه توليد اين ميدان، از 280 ميليون مترمکعب در ابتداي فعاليت دولت يازدهم هم اکنون به 550 ميليون مترمکعب يعني دوبرابر رسيده است.
براين اساس، شرکت ملي گاز ايران در سال هاي گذشته، توفيقهاي فراواني داشته و فرآورش، انتقال و توزيع اين افزايش توليد در پارس جنوبي، نيازمند سرمايه گذاري کلان، فناوري پيچيده و مديريت قوي است.
ايجاد زيرساخت هاي کلان صنعت گاز در طول چند سال گذشته، شرايطي فراهم کرد که امروز، با قطع گاز صادراتي ترکمنستان، مشکلي براي پايداري شبکه گاز در شمال کشور پيش نيايد.
در طول فعاليت دولت يازدهم و دوازدهم، احداث و تکميل خط لوله ششم سراسري، خط لوله انتقال گاز دامغان- نکا، خط لوله رشت - سنگر و نوسازي برخي خطوط سبب شده هم اکنون تامين گاز به صورت مطمئن انجام شود و براي همه مردم در نقاط دور افتاده کشور اين امکان به وجود آيد که از گاز طبيعي استفاده کنند.
اين سوخت پاک، پس از توليد به وسيله خطوط چند هزار کيلومتري به همه مشترکان در نقاط دورافتاده کشور ميرسد و حتي استان هايي که پيش از اين اعلام نياز نميشد، همچون سيستان و بلوچستان، امروز از نعمت گاز برخوردار شده که همه اينها از افتخارهاي دولت است.
نکته ديگر اينکه، اگر فعاليت هاي گازرساني انجام نميشد، براي تامين انرژي بخشهاي مختلف بايد معادل چهار ميليون بشکه در روز نفت مصرف ميکرديم. با اختصاص اين ميزان نفت به سبد انرژي کشور، ديگر امکان صادرات اين حامل انرژي براي کشور وجود نداشت و در زمينه ارزآوري و تامين بودجه نيز با محدوديت روبهرو ميشديم.با توجه به اينکه بخش زيادي از بودجه کشور به تامين ارز از محل صادرات نفت وابسته است، زماني که صادرات نفت نداشته باشيم، ارز نيز نداريم و در نبود اين منبع درآمدي، امکان توسعه نيز وجود نخواهد داشت. اين توسعه تنها در حوزه عمراني نيست، بلکه در حوزه بهداشتي، دفاعي، زيرساختي و... نيز هست. بر اين اساس گاز، جايگزين نفت شده و فرصت صادرات را به دست آوردهايم و اين مهم، نشانگر خدمتي بزرگ در بخش گاز است.
نکته ديگر، توسعه بخشهاي مهندسي و پيمانکاري است. هم اکنون پيمانکاران بزرگي در کشور وجود دارند که تجربيات بزرگي کسب کرده اند و ميتوانند پيمانهاي خارجي را به نحو احسن انجام دهند.
سوخت پاک در کاهش آلودگي هوا بيشترين تاثير را دارد و حتي خودروها ميتوانند از آن استفاده کنند تا ديگر از سوخت مايع فسيلي استفاده نکنند و به سبب زيست محيطي نيز به نفع مردم است.
امروز آمادگي داريم در صورتي که قراردادي جديد با ترکيه يا کشورهاي ديگر امضا شود، به تامين گاز آنها اقدام کنيم.
مجلس شوراي اسلامي نيز در حال تدوين اساسنامه براي شرکت ملي گاز ايران است. با توجه به گستردگي فعاليتها و وظايف شرکت ملي گاز ايران، ساختاري جديد تعريف کنيم. براين اساس با تغيير اساسنامه، اين شرکت کارآمدتر و قدرتمند تر خواهد شد و استقلال بيشتري خواهد داشت.
به هر حال نبايد همه درآمد اين شرکت براي پرداخت يارانه و ديگر بخشها هزينه شود و ديگر منبعي براي اداره، بازسازي و توسعه خود نداشته باشد.
دولت بايد مراقب باشد به بهاي پاسخ اقتصادي به بخشهاي ديگر، شرکت ملي گاز ايران را که شرکتي پرافتخار است و هم اکنون قدرت مانور خوبي در کشور دارد، ضعيف نکند.
اعتبار ملي ايران در مقابل بدعهدي ترکمنستان
عزت الله يوسفيان ملا
رئيس مجمع نمايندگان استان هاي شمال کشور
در سال 86، سرماي ناگهاني 20 درجه زير صفر، بخشهايي از کشور را در بر گرفت و با کاهش دما و افزايش مصرف گاز، ترکمنستان بار ديگر قيمت گاز را افزايش داد.
با وجود مذاکره با اين کشور، جريان گاز صادراتي از ترکمنستان قطع و مردم شمال کشور دچار مشکلات زيادي شدند. به دليل نبود سوخت جايگزين، واحدهاي توليدي تعطيل شدند و مردم نيز وسايل گرمايشي نفتي و برقي در اختيار نداشتند. در نبود وسايل گازسوز، با مشکلات فراوان، استفاده از وسايل گرمايشي برقي در دستور کار قرار گرفت که افزايش مصرف برق، منجر به قطع جريان شد.
با توجه به ايجاد اين شرايط و نبود امکانات گرمايشي مناسب، بخشي از مردم براي گرمايش به خودروها پناه بردند که شايسته نبود.اين اتفاق در دولت يازدهم نيز رخ داد و ترکمنستان، بر خلاف قرارداد، اصول حرفهاي تجارت بينالمللي و حسن همجواري، گاز را قطع کرد، ولي شرکت ملي گاز ايران زمستان سال گذشته توانست با مديريت بهينه، شرايط را کنترل کند.
ايران در قبال اين بدعهدي بياعتنا بود و با تلاش شبانه روزي، اقدامهاي فوري و تغيير آرايش شبکه گاز، از جمله احداث خط لوله رشت- سنگر و افزايش ظرفيت تاسيسات تقويت فشار گاز توانست گاز مورد نياز استانهاي شمالي را تامين کند.
اين اتفاق عجيب بود و وزارت نفت با همراهي مردم در مقابل اين زياده خواهي و بدعهدي ترکمنستان ايستاد تا اعتبار ملي کشورمان را حفظ کند.
چندي پيش در ديدار با رئيس جمهوري نيز، اين نکته مورد تاکيد قرار گرفت و از همت وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران که اجازه ندادند در مقابل بدعهدي ترکمنستان سر خم کنيم، قدرداني شد.با گذر از زمستان، اجراي خط لوله دامغان-نکا به صورت ويژه در دستور کار صنعت گاز قرار گرفت و اين پروژه، در زماني کوتاه به بهرهبرداري رسيد. اين خط لوله گاز با افتخار و قدرت و با تحمل سختي از سوي کارکنان صنعت گاز افتتاح شد و هم اکنون همه بخشهاي مصرف به طور پايدار از نعمت گاز برخوردارند. امسال با وجود کاهش شديد دماي هوا در 20 استان، اين خط لوله به طور پايدار، گاز مناطق شمالي را تامين کرده است.
از سوي ديگر، ايران يکي از کشورهاي داراي ذخاير بالاي نفت و گاز در دنياست و با وجود در اختيار داشتن صنعت و نيروي انساني نخبه، از قطر در برداشت گاز از ميدان مشترک عقب مانده بود. اين موضوع در دولت يازدهم به يکي از اولويتهاي وزارت نفت تبديل شد و با توسعه در اين ميدان مشترک، هم اکنون در برداشت گاز از قطر پيشي گرفتهايم.
در ادامه، با افزايش برداشت گاز از اين ميدان مشترک، امکان گازرساني به نقاط مختلف کشور و روستاهاي دورافتاده فراهم و توسعه قابل توجهي در بخش گازرساني به روستاها به ويژه مناطق سردسير و کوهستاني انجام شده است.
اين فعاليتها که در ايجاد رفاه مردم و رونق اقتصادي مناطق مختلف کشور تاثيرگذار بوده، سبب شده است اين شرکت به يکي از افتخارهاي دولت بدل شود.
بهره برداري از شريان هاي حياتي انتقال گاز کشور
خطوط لوله و تاسيسات تقويت فشار، شريان هاي حياتي شبکه انتقال گاز کشور به شمار مي آيند و تعميرات، نگهداري و بهره برداري از اين زيرساخت ها يکي از راهبردي ترين فعاليت هاي صنعت گاز محسوب مي شود.
ايران، از لحاظ حجم تجهيزات و تاسيسات در رتبه نخست آسيا و پس از کشورهاي آمريکا، روسيه و کانادا در رتبه چهارم دنيا قرار دارد و بهره برداري از اين شبکه گسترده نيازمند بهره گيري از فناوري هاي نوين و تلاش گروهي نيروي انساني است.
شرکت انتقال گاز ايران در طول سال هاي گذشته، با انتقال پايدار، ايمن و بهره ور گاز تلاش کرده است تا در فصول مختلف سال، انرژي مورد نياز بخش هاي مختلف مصرف را تامين کند.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران در اين زمينه به «مشعل» مي گويد: در طول دولت يازدهم و دوازدهم، بهره برداري از سه هزار کيلومتر خطوط لوله فشار قوي جديد در دستور کار اين شرکت قرار گرفته است.
به گفته سعيد توکلي، بهرهبرداري از 265 کيلومتر از خط لوله انتقال گاز ايرانشهر-زاهدان، 170 کيلومتر از خط لوله انتقال گاز 42 اينچ دامغان -کياسر- نکا - ساري به منظور تامين پايداري گاز استانهاي شمالي کشور، بهرهبرداري از خط صادرات گاز به عراق (نفتشهر - بغداد) و بهرهبرداري از 11 ايستگاه تقويت فشار گاز با 36 دستگاه توربوکمپرسور، بخشي از فعاليت هاي اين شرکت در جهت تامين پايدار انتقال گاز کشور بوده است.
در مسير تامين پايدار انتقال گاز، سالانه به طور متوسط عمليات تعميرات يکهزار نقطه روي خطوط انتقال گاز و تعميرات اساسي و روتين 70 دستگاه توربوکمپرسور در مناطق عملياتي انجام مي شود.
افزون بر فعاليت هاي يادشده، سالانه به طور متوسط، 20 کيلومتر تغيير کلاس و يکهزار و 800 کيلومتر پيگراني هوشمند روي خطوط انتقال گاز در مناطق عملياتي انجام مي شود.
از سوي ديگر، تاسيسات تقويت فشار گاز فراشبند 10، به عنوان نخستين ايستگاه تقويت فشار کشور که فرآيند طراحي، احداث و راه اندازي آن از سوي شرکت انتقال گاز ايران انجام شده است نيز، چندي پيش به بهره برداري رسيد.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران با بيان اينکه اين تاسيسات با سه توربوکمپرسور 25 مگاواتي، ظرفيت انتقال 90 ميليون مترمکعب گاز را دارد، تاکيد مي کند: با راه اندازي اين تاسيسات از گلوگاه فراشبند، امسال نسبت به سال گذشته، امکان افزايش 40 ميليون مترمکعبي حجم انتقال گاز فراهم شده است.
از طرفي، اين شرکت تلاش کرده است در فعاليت هاي عملياتي، حساسيت ويژه اي در زمينه حفظ محيط زيست داشته باشد.
براين اساس، بهره گيري از روش هاي نوين براي کاهش ميزان تخليه گاز در زمان اجراي عمليات روي شبکه، از دغدغه هاي شرکت انتقال گاز ايران با هدف حفاظت از محيط زيست به شمار مي آيد.
در اين مسير با استفاده از روش هاي نوين از جمله کامپوزيت، در مجموع از سال گذشته تاکنون، 130 ميليارد تومان در زمينه عدم تخليه گاز در زمان اجراي عمليات تعميرات، صرفه جويي عايد شرکت شده است.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران در ادامه با اشاره به چشم انداز 1404 اين شرکت مي گويد: براساس اين چشم انداز، حجم خطوط لوله اين شرکت از 36 هزار کيلومتر کنوني با 26 درصد افزايش به 45 هزار کيلومتر و مراکز بهره برداري نيز، از 40 به 74 مرکز افزايش مي يابد.
در اين مسير، تاسيسات تقويت فشار گاز از 79 به 130 و با توجه به ورود اين خطوط و تاسيسات به مدار، پيش بيني مي شود ميزان انتقال گاز از 240 ميليارد مترمکعب که تعهد امسال است، به 400 ميليارد مترمکعب در سال افزايش يابد.
شرکت انتقال گاز ايران، در طول سال هاي گذشته با اجراي فعاليت هاي عملياتي، تعميراتي و ابتکاري، تمام تلاش خود را به کار بسته است تا شاهد انتقال پايدار گاز در همه نقاط کشور باشيم. در اين مسير، 10 منطقه عملياتي اين شرکت، با بهره گيري از نيروي انساني متخصص، تجهيزات و فناوري هاي روز اين حوزه، انتقال پايدار، ايمن و بهره ور گاز را رقم زده است.
خاطرات عظيم بينش، پيشكسوت نفتي از روزهاي انقلاب
از همـافري تا نـفت
عظيم بينش، متولد 1331 و بازنشسته شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي است. او كارش را قبل از پيروزي انقلاب اسلامي در نيروي هوايي آغاز کرد؛ اما به ظن فعاليت عليه حكومت وقت، از كار اخراج شد و بعدها به خانواده بزرگ نفت پيوست. در اين گفتوگو پاي حرفهاي اين پيشكسوت نفتي و خاطراتش از روزهاي انقلاب مينشينيم.
مشعل آقاي بينش، شما قبل از ورود به نفت در نيروي هوايي مشغول به كار شديد. ممكن است در اين باره توضيح بدهيد؟
من در سال 1349 با مدرك ديپلم به استخدام نيروي هوايي درآمدم. حدود دو سال دورههاي فني تعميرات هواپيماهاي جنگي فانتوم اف چهار و اف پنج را گذراندم. بعد از طي اين دوره آموزشي، به عنوان تكنسين فني نيروي هوايي كه به آنها همافر ميگفتند، مشغول به كار شدم.
تا چه سالي در نيروي هوايي بوديد و چرا آنجا را ترك كرديد؟
ما كارگاهي داشتيم به نام «ديسپچ» كه هر کسي در آن كمدي مخصوص به خود داشت. يك شب وقتي به سر كار آمدم و لباسم را عوض كردم، مقداري كاغذ روي ميزي در وسط سالن، نظرم را جلب كرد. يكي از آنها را خواندم و ديدم اعلاميه اي است عليه حكومت. يكي را تا كردم و در جيب لباسم گذاشتم و بقيه را هم برداشتم. ماشينهايي بود به نام «پوشكار» كه تجهيزات و ماشينها را با آن جابهجا ميكردند. من با «پوشكار» اين اعلاميهها را در تعدادي صندوق اعلانات و چند جاي ديگر توزيع كردم.
انگيزه تان از اين كار چه بود؟
من نه كساني كه اعلاميهها را به داخل آورده بودند، ميشناختم و نه خيلي اهل سياست بودم؛ اما چون از خانوادهاي مذهبي بودم، مطالب اين اعلاميه روي من تاثير گذاشت.
بعد چه شد؟
روز بعد وقتي وارد پادگان شدم، اطلاعات امنيت من را خواست. گويا كسي چيزي گفته بود يا خودشان با ديدن اعلاميههايي كه شب قبل توزيع شده بود، به من شك كرده بودند. تعدادي سوال پرسيدند و بعد گفتند هر چه در جيبهايت هست؛ خالي كن. من همه را روي ميز ريختم. اعلاميهاي در بين آنها نبود. علتش هم اين بود كه جيب لباس فرم سوراخ بود و آن اعلاميه داخل لباس افتاده بود. اين را شب كه به خانه رفتم، فهميدم و خيلي هم خوشحال شدم!به هر حال با اينكه چيزي پيدا نكردند، كاغذهاي بزرگي مثل برگههاي امتحاني به من دادند كه يك كاربن هم زير آن بود. آنها سوال را ميخواندند و من بايد جلوي حرف «س» آن را مينوشتم. بعد بايد جلوي حرف «ج» جواب را مينوشتم. به قول معروف ما را «سين جيم» كردند. اين كار روزهاي بعد هم ادامه يافت. يعني هر روز ساعت 7 صبح به محض رسيدن به محل كار، بايد ميرفتم اطلاعات امنيت و سوالها و جوابها را مينوشتم. بعد ناهار ميخوردم و با سرويس برميگشتم خانه، حدود 6 ماه تمام كارم اين بود.
از محتواي سوالات چيزي يادتان ميآيد؟
البته من از ابتدا هر گونه ارتباط با شبنامهها را منكر شدم. ميدانستم كه اگر چيزي بگويم، بعدا سوالهاي زيادي خواهند پرسيد كه با جواب دادن به آنها مشکلاتي برايم ايجاد مي شد. با اين همه سوالها بيشتر در مورد علت و منظور از توزيع و پخش شب نامهها بود؛ اين كه با چه گروههايي درارتباط هستم، با حوزه علميه و روحانيون چقدر ارتباط دارم، تعداد شب نامههايي كه تا كنون توزيع كرده ام، چقدر بوده، شب نامهها از سوي چه كسي تكثير شده و چگونه به دست من رسيده و... البته همان طور كه گفتم، من همه را منكر شدم.
بعد از اين 6 ماه چه اتفاقي افتاد؟
اسفند يا بهمن ماه 54 بود. يك روز پنجشنبه، بعد از مراسم رژه نيروها در پايگاه يكم شكاري در مهرآباد، مقابل تيمسار جهانباني، فرمانده نيروي هوايي، يك نفر روي جايگاه ايستاد و اين شعر را خواند: «مدعي خواست كه از بيخ كند ريشه ما / غافل از آن كه خدا هست در انديشه ما». بعد اسامي تعدادي را خواند كه به ترتيب افسر، همافر، استوار و گروهبان بودند. تقريبا 12-10 نفري ميشدند. من هم جزو آنها بودم. رفتيم جلوي جايگاه و متني خوانده شد كه درست يادم نيست چه بود، اما فهميديم که بايد منتظر اخراج يا تنبيه شديد ديگري باشيم.
هفته بعد، حكم اخراج را به دست مان دادند و ما را به زندان پادگان جمشيديه فرستادند.
آن موقع چند سالتان بود؟
حدود 24 سال. به هر حال نزديک به 6 ماه در پادگان جمشيديه بازداشت بوديم. بعد از آزادي، يك برگه به ما دادند كه در آن نوشته شده بود: «در تاريخ... استخدام، در تاريخ ... به درجه همافري مفتخر و در تاريخ ... به دليل كتمان حقيقت و خيانت به مملكت از خدمت اخراج گرديده است.»
عكسالعمل شما چه بود؟
خوب با اين برگه معلوم بود که نميتوانم بروم سر كار. ضمن اين كه کارت پايان خدمت هم نداشتم. خلاصه بعد از پرس و جو گفتند شما يك ماه و نيم خدمت وظيفه بدهكار هستي. براي اين كه پاپان خدمت، بگيرم، رفتم سربازي. در ستاد نيروي هوايي، نزديك ميدان شهدا يك ماه و نيم به عنوان سرباز صفر خدمت كردم؛ اما باز هم به جاي كارت پايان خدمت يك برگه به من دادند كه روي آن به سوء سابقه اشاره شده بود. همين كافي بود كه استخدام و پيدا كردن كار مشكل شود، حتي در شركت بوتان گاز، كاري برايم پيدا شد، اما وقتي آن برگه را ديدند، گفتند که نميتوانيم به تو كار بدهيم. مسئول آنجا گفت: «اين كار حساسي است، اگر اتفاقي بيفتد يا انفجاري رخ دهد، آن وقت مياندازند گردن تو!»بالاخره در يك شركت نيمه دولتي به نام پرديس كار پيدا كردم. شركت بزرگي بود كه در زمينه كشتار و بسته بندي مرغ و تخم مرغ فعاليت داشت و همه كارهايش هم به صورت اتوماتيك انجام ميشد. كار من در آن شركت، فني بود و چون استعداد خوبي از خودم نشان دادم، يك بار يكي از مهندسان خارجي كه براي بازديد دستگاههاي شركت آمده بود، پيشنهاد كرد كه براي ادامه كار به شركت آنها بروم كه قبول نكردم.
و در اين زمان حوادث منتهي به انقلاب اسلامي در سال 57 آغاز شده بود؟
بله، اواخر سال 56 بود و من هم در فعاليتهاي ضد رژيم شاه شركت ميكردم. اوايل سال 57 به بچهها كمك ميكردم تا براي مقابله با نيروهاي رژيم كوكتل مولوتف و نارنجك سه راهي بسازند. يادم ميآيد آن موقع برادرم در اصفهان سرباز بود. به او زنگ زدم و گفتم امام دستور داده سربازها، پادگانها را خالي كنند. او هم فرار كرد و به درخواست من با خودش يك بسته 40 تايي گلوله آورد و من هم بر اساس اين فشنگها، سلاحي دستي ساختم که آن را به موزه نفت هديه كردهام.
ممكن است در مورد ساخت اين سلاح توضيح بدهيد؟
براي ساخت آن از كارگاه يكي از دوستانم استفاده كردم، البته او برعكس من طرفدار حكومت بود، اما هر طور بود شبها و روزهاي تعطيل ميرفتم آنجا و روي اين اسلحه كار ميكردم. شايد بعضي قطعات آن را چند بار تعمير و تعويض كردم تا در نهايت توانستم سالم از كار دربياورم.
آيا از اين سلاح استفاده هم كرديد؟
هدف ما بيشتر دفاع از خودمان در هنگام تظاهرات و حمله گارديها بود. از اين سلاح هم بيشتر در روزهاي آخر انقلاب استفاده كرديم. در روز 17 شهريور وقتي شنيدم در ميدان ژاله درگيري شده و تعدادي را کشتهاند، خودم را به آنجا رساندم. ديدم پيکر هموطنانم روي زمين افتاده و نيروهاي نظامي در خودروهاي خود نشستهاند. از شدت عصبانيت، در كمينگاهي چند تير به طرف آنها شليك و فرار كردم. از مجموع 40 گلوله، چهار تاي آن را آزمايشي و بقيه را هم در درگيريها شليک کردم و سه گلوله هم باقي ماند كه براي يادگاري از آن روزها به موزه نفت هديه كرده ام.
پس از پيروزي انقلاب به چه شغلي مشغول شديد؟
مدتي درگير فعاليتهاي انقلابي بودم و در كميته منطقه 8 فعاليت ميكردم، بدون اين كه حقوق دريافت كنم. اوايل سال 60 بود كه شنيدم وزارت نفت براي پالايشگاه تبريز از ميان ديپلمهها استخدام ميكند. از 3700 شركت كننده 56 نفر قبول شدند كه من هم جزو آنها بودم؛ اما بعد از حدود سه ماه كار در پالايشگاه، گفتند که سن مجاز براي شركت در آزمون 26 سال است، در حالي كه من 29 سال داشتم. رئيس پالايشگاه گفت شما شرايط استخدام را نداريد. گفتم يك امتحان فني از من بگيريد، اگر قبول نشدم، ميروم که قبول كرد.
بعد در جلسه اي كه تشكيل شد، رئيس عمليات پالايشگاه وسيله اي را نشانم داد و پرسيد: «اين چيست؟» گفتم: «يك نازل است. خيلي هم پرقدرت است و موتور قوي ميخواهد كه اين را پمپاژ كند.» رئيس ابزار دقيق هم سوالاتي از من پرسيد، ضمن اين که پرسشهايي هم در مورد سابقه كاري، مسائل مذهبي و... مطرح شد و در نهايت گفتند که از فردا به كارت ادامه بده. جالب اين كه حقوق پايه 3400 تومان تعيين شده بود كه بعد از مصاحبه 4400 تومان شد، يعني سوابق فني و تجربيات قبلي را در تعيين حقوق لحاظ كردند.
آيا آن موقع ازدواج كرده بوديد؟
بله، من سال 60 ازدواج كردم و الان دو دختر و يك پسر دارم. وقتي كارم در پالايشگاه شروع شد، خانواده ام را هم از تهران به تبريز بردم و مدت چهار سال در بخش خدمات تخصصي بودم. بعد به بخش آموزش پالايش و پخش در تهران منتقل شدم. در سال 70 مدرك كارشناس تكنولوژي آموزشي را از دانشگاه علامه طباطبايي گرفتم و 6 سال هم رئيس مهندسي پزشكي يا ابزار دقيق بيمارستان نفت تهران بودم.
از اين دوران چه خاطره اي داريد؟
يادم ميآيد يك بار دستگاه نوار مغزي بيمارستان شركت نفت خراب شده بود. مارك دستگاه زيمنس بود، 9 ماه از خريدش ميگذشت و هنوز سه ماه از گارانتي اش مانده بود؛ اما به دليل تحريمها و... نمي شد از گارانتي آن استفاده كرد. مهندس مسئول تعميرات شركت زيمنس، بعد از بازديد گفت که قطعهاي بايد تعويض شود و ما فعلا موجود نداريم تا قطعه از آلمان بيايد.
به دكتر داوديان كه رئيس بهداري و بهداشت وزارت نفت بود، گفتم من اين را تعمير ميكنم. خلاصه جلسه كميسيون پزشكي گذاشتند. در جلسه، يكي از پزشكان گفته بود اگر بينش گفته كه آن را درست ميكند، درست ميكند و بعد از آن قرار شد آن را تعمير كنم. قطعات مورد نياز را از پاساژ آلومينيوم تهيه و دستگاه را تعمير كردم. نخستين بيمار، دختري 8 ساله بود كه از ماهشهر آورده بودند. طرز كار دستگاه به اين صورت بود كه بايد 36 الكترود به سر وصل ميشد. كار را شروع كردند و براي اولين بار ديدند که چراغ استاندارد دستگاه روشن ميشود، در حالي كه قبلا اين چراغ روشن نمي شد. معلوم شد خيلي وقت بوده كه دستگاه اشكال داشته است.به هر صورت، دستگاه بدون نقص شروع به کار كرد و پرستارها هم خيلي دعا كردند. آن موقع براي من 15 هزار تومان پاداش نوشتند كه البته در مسير اداري مفقود شد! يك ماه از اين ماجرا گذشت كه از بيمارستان پارس سراغ من را گرفتند. گفتند دستگاه نوار مغزي ما خراب است و شنيده ايم شما در بيمارستان نفت آن را تعمير كرده ايد. دستگاه آنها را هم به همان روش تعمير كردم. گفتند چقدر ميشود، گفتم با خرج قطعات 75 هزار تومان. با خوشحالي تمام پرداخت كردند. دو روز نگذشته بود كه اين بار از بيمارستان شريعتي زنگ زدند و همين خواسته را داشتند. اين بار ديگر گفتم 150 هزار تومان، چون ديدم ارزش كارم بيشتر از اينهاست. به هر حال روزانه دهها بيمار از اين دستگاه استفاده ميكردند و در صورت خراب شدن آن، علاوه بر سرگرداني بيماران، از نظر اقتصادي هم آنها متضرر ميشدند.
ظاهرا شما در جبههها هم حضور داشتيد؟
بله، من حدود 40 روز از جنگ گذشته بود كه به جبهه اعزام شدم. در عمليات مختلفي حضور داشتم، مثل عمليات كربلاي 5 و الان حدود 10 ترکش از اين عمليات در بدنم به جامانده. چند وقت قبل به من گفتند چرا از امتياز جانبازي استفاده نمي كني؟ رفتم بنياد شهيد و پرونده تشكيل دادم. يك روز صدايم كردند و گفتند چه مشكلي داري؟ گفتم هيچ و آنها به خاطر مدارك و مستندهايي كه داشتم، پنج درصد برايم جانبازي زدند. سال 89 بود که در بين دو نماز ظهر و عصر يکباره ايست قلبي کردم و پس از 17 بار عمل شوك در بيمارستان، به زندگي برگشتم.
آقاي بينش در چه سالي و با چه سمتي بازنشسته شديد؟
من در سال 91 و پس از 31 سال كار بازنشسته شدم و آخرين سمتم رئيس آموزشها و ماموريتهاي خارج از كشور در شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي بود.
از شركت شما در اين گفت و گو سپاسگزاريم.
من هم براي شما و موزههاي نفت آرزوي موفقيت دارم.
براي ساخت آن، از كارگاه يكي از دوستانم استفاده كردم؛ البته او برعكس من طرفدار حكومت و مخالف اين كارها بود، اما هر طور بود، رضايتش را جلب كردم و روزهاي تعطيل ميرفتم آنجا و روي اين اسلحه كار ميكردم. شايد بعضي قطعات آن را در حين ساخت، 40 بار شكستم تا در نهايت توانستم سالم از كار دربياورم.
مدتي درگير فعاليتهاي انقلابي بودم و در كميته منطقه 8 فعاليت ميكردم، بدون اين كه حقوق دريافت كنم. اوايل سال 60 بود كه شنيدم وزارت نفت براي پالايشگاه تبريز از ميان ديپلمهها استخدام ميكند. از 3700 شركت كننده 56 نفر قبول شدند كه من هم جزو آنها بودم؛ اما بعد از حدود سه ماه كار در پالايشگاه، گفتند که سن مجاز براي شركت در آزمون 26 سال است، در حالي كه من 29 سال داشتم. رئيس پالايشگاه گفت شما شرايط استخدام را نداريد. گفتم يك امتحان فني از من بگيريد، اگر قبول نشدم، ميروم که قبول كرد.
فعاليتهاي ستاد اقامه نماز در دي96
برگزاري مسابقات قرآن در شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب
مرحله مقدماتي سومين دوره مسابقات قرآنکريم، نهجالبلاغه و اذان ويژه کارکنان و همسران کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب برگزارشد.
سيدهاشم موسوي نسب، کارشناس اداره آموزش ومعارف شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب درباره اين دوره از مسابقات گفت: مرحله مقدماتي اين دوره مسابقات با حضور 370 شرکتکننده آغاز شد.
وي افزود: شرکتهاي تابعه مناطق نفتخيز جنوب همچون شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون، شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در اين مسابقات حضور داشتند.
موسوي گفت: شرکت کنندگان در رشتههاي مفاهيم قرآن، نهجالبلاغه، حفظ موضوعي قرآنکريم(بخش کتبي) و رشتههاي قرائت ترتيل و تحقيق، حفظ قرآن کريم از يک تا حفظ کل، اذان و حفظ عمومي قرآن و صحيحخواني قرآن کريم(بخش شفاهي) شرکت کردند.
افزايش 150 درصدي آمار شرکتکنندگان در مسابقات قرآن امسال نسبت به دورههاي گذشته، حاکي از اقبال خوب کارکنان وخانوادههاي مناطق نفتخيز جنوب به امور قرآني است. وي يادآوري کرد: راه يافتگان اين دوره از مسابقات به مرحله سراسري مسابقات شرکت ملي نفت ايران راه يافتند.
اين آيين با حضور تعدادي از مديران ستاد اقامه نماز وزارت نفت ومديران صنعت نفت جنوب برگزارشد و در آن دکتر مجيدي، مشاور فرهنگي و دبير ستاد اقامه نماز وزارت نفت و آيتالله حسنزاده، امام جمعه موقت اهواز به سخنراني پرداختند.
نشست شوراي فرهنگي و اقامه نماز پخش منطقه همدان
نشست شوراي فرهنگي و اقامه نماز شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي با حضور ائمه جماعات، مديرستاد اقامه نماز استان همدان، مدير منطقه و اعضاي شوراي فرهنگي منطقه همدان برگزار شد. در آغاز اين نشست، فعاليتهاي فرهنگي، قرآني و توسعه وترويج فرهنگ نماز از سوي شيراني، رئيس روابط عمومي در سال جاري تشريح شد. در ادامه حجتالاسلام درويشي رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه 7 صنعت نفت ضمن تشکر از اقدامهاي مؤثر انجام شده در شرکت ياد شده، به بيان سياستهاي فرهنگي - قرآني و اقامه نماز وزارت نفت پرداخت. وي ضمن تشريح فلسفه تشکيل دفتر ارتباطات و رابطين فرهنگي، درباره لزوم پرداختن هرچه بيشتر به آموزشهاي قرآني تاکيد کرد که از ظرفيت روحانيون و ائمه جماعات در برگزاري جلسات قرآني استفاده شود. وي ضمن تشکر از امامان جماعت، آراستگي ظاهري، حضور به موقع براي اقامه نماز، بيان مسائل روز، پاسخ گويي به شبهات و تبليغ چهره به چهره را از عوامل رونق نماز جماعت برشمرد. در ادامه، روستايي مدير پخش فرآوردههاي نفتي منطقه همدان گفت: دشمنان قسم خورده انقلاب اسلامي پس از شکستهاي پي درپي در جبهههاي مختلف، راه ضربه زدن به انقلاب و ملت را در تهاجم فرهنگي جستوجو ميکنند که به فضل خدا و هوشياري مردم، اين هجمه هم با شکست روبهرو خواهد شد. در پايان اين نشست از سه روحاني بازنشسته شرکت ياد شده با اهداي لوح، تقدير شد.
نماز انسان را به معراج مي برد
بيستمين نشست دبيران ستاد اقامه نماز وزارت نفت به ميزباني شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران برگزار شد. در آغاز اين نشست، سيد محمدرضا موسوي خواه، مدير عامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران، درباره اهميت برپايي نماز و توجه ويژه به اين فريضه الهي گفت: نماز، عاليترين و والاترين جنبه روحاني دين اسلام است که انسان را به معراج ميبرد. وي با تأکيد بر برپايي باشکوه نمازجماعت در ادارات و دستگاهها گفت: اين مهم بايد با تلاش و پيگيري مسئولان در ادارات صورت گيرد. موسوي خواه با اشاره به آيات و احاديث مربوط به نماز افزود: نماز انسان را از بدي و زشتي دور ميکند. وي با اشاره به ساخت نمازخانههاي متعدد در سطح جايگاههاي کشور از سوي شرکت ملي پخش گفت: يکي از اقدامهاي اين شرکت در توسعه نماز، ساخت نمازخانه در جايگاههاي بين راهي بوده است. مدير عامل شرکت ملي پخش، يکي از شاخصهاي طرح درجهبندي جايگاه و پرداخت کارمزد را مناسب بودن نمازخانههاي جايگاهها اعلام کرد و گفت: حدود 116 تن از روحانيون به عنوان ائمه جماعت در نمازخانههاي اين شرکت مشغول برپايي نماز هستند. موسوي خواه ارتباط تنگاتنگ و صميمي روحانيون با کارکنان در شرکت ملي پخش را قابل تقدير خواند و افزود: روحانيون با پشتوانه مردمي و ارتباط تنگاتنگي که با مردم دارند، ميتوانند در تبليغ نمازموفقتر عمل کنند. وي افزود: شرکت ملي پخش و شرکت ملي گاز، بيشترين ارتباط با مردم را دارند؛ از اين رو روحانيون شرکت ملي پخش، با ارتباط نزديک با مردم در مجاري عرضه، نواحي و تاسيسات شرکت، بايد مردم را به نماز و برپايي آن تشويق کنند. مدير عامل شرکت ملي پخش، لازمه برون رفت از مشکلات دنياي امروز رابرپايي و توجه بيش از پيش به مقوله نماز خواند و تصريح کرد: جذب جوانان با اين مقوله مهم، نيازمند برنامهريزي و تلاش همه مسئولان است. ارائه گزارش از فعاليتهاي شرکت ملي پخش در حوزه نماز از سوي رئيس روابط عمومي ودبير شوراي اقامه نماز اين شرکت، از ديگر بخشهاي اين نشست بود. دکتر مجيدي، مشاور فرهنگي و دبير ستاد اقامه نماز وزارت نفت قبل از ورود به دستور جلسه اين نشست، به موضوع «برندينگ» و دستاوردهاي اولين همايش آشنايي فرهيختگان حوزوي با صنعت نفت پرداخت.
نشست ائمه جماعات شرکتهاي تابعه صنعت نفت در استان مازندران
نشست ائمه جماعات شرکتهاي تابعه صنعت نفت در استان مازندران با حضورتعدادي از ائمه جماعات مرکز استان و مديران ستاد اقامه نماز وزارت نفت برگزار شد. اين نشست، با حضور سرپرست دفتر ارتباطات حوزوي، دبير امور اجرايي و هماهنگي امور روحانيون، رئيس کارگروه رسانه و تبليغ ستاد اقامه نماز وزارت نفت و رابط فرهنگي منطقه 9 کشوري و تعدادي از ائمه جماعات شرکتهاي تابعه اين وزارتخانه در سالن کنفرانس خطوط انتقال گاز منطقه 9 (ساري) برگزار شد. در اين نشست، پس از تلاوت قرآن و خير مقدم گويي حجتالاسلام صادقي امام جماعت خطوط انتقال گاز منطقه 9، روحانيون به مسائل مختلف فرهنگي در حوزههاي ماموريتي خود پرداختند و به پرسشهاي آنان از سوي مديران شرکتکننده در نشست پاسخ داده شد.
انتصاب رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي پالايش وپخش
با حکم رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت، حجتالاسلام والمسلمين تيمور علي عسکري به رياست شوراي اقامه نماز شرکت ملي پالايش وپخش منصوب شد. با حضور عليرضا صادقآبادي، معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران، ناصر بابايي به عنوان رئيس شوراي فرهنگي و حجتالاسلام والمسلمين تيمورعلي عسگري به عنوان رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران معرفي شدند. عليرضا صادق آبادي در اين مراسم گفت: شرکت ملي پالايش و پخش به دليل خدمات مستقيم در زمينه عرضه کالا در تعامل زيادي با مردم قرار دارد. وي افزود: شرکت ملي پخش به علت داشتن جايگاههاي سوخت در نقاط دورافتاده کشور با مذاهب، فرهنگها و اقوام مختلف در ارتباط بوده و ما در حوزههاي فرهنگي نسبت به يکديگر مسئول هستيم. در اين نشست، دکتر مجيدي، دبير ستاد اقامه نماز وزارت نفت گفت: با حضور مهندس صادقآبادي و برنامهريزي خوب ايشان در ستاد اقامه نماز و شوراي فرهنگي شرکت ملي پالايش و پخش، اميدواريم شاهد حضور نيروهاي خوب براي پيگيري برنامههاي فرهنگي به صورت هماهنگ و مناسب باشيم و بتوانيم نيروهاي فرهنگي را شناسايي و در جهت پيشبرد اهداف فرهنگي و اقامه نماز در مجموعه پالايش و پخش که به عنوان ويترين اصلي وزارت نفت است، فعاليت کنيم. ناصر بابايي با تاکيد بر انجام وظايف جاري، به مسئوليت سنگين امور فرهنگي اشاره کرد و گفت: در اين مسئوليت تمام تلاش خود را براي به نتيجه رساندن کارهاي شوراي فرهنگي به کار خواهم گرفت. حجتالاسلام و المسلمين علي عسگري نيز به عنوان رئيس جديد شوراي اقامه شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي نماز درباره مسئوليت خود در حوزه پالايش و پخش گفت: اصل برنامهريزي براي آخرت، هماهنگي و وحدت حول محور ولايت خدا، رسول اکرم (ص)، امام معصوم (ع) و ولايت فقيه و اصل بر عدم تقدم بر خدا از اصول اساسي مديريت اسلامي است که ما آن را سرلوحه کارهاي خود قرار خواهيم داد، زيرا اعتقاد ما اين است که مسئوليتها و عناوين شغلي گذرا و ناپايدارند و ما بايد ارتباط صادقانهاي بين خود و مردم ايجاد کنيم.
عسگري افزود: در صنعت پالايش و پخش، فرماندهي جوان با ايده پردازيهاي خوش فکرانه و خاصي که دارد، ميتواند مسير را به گونهاي بيش ببرد که ايدههاي کارآمدسازي ايجاد شود. رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي با تاکيد بر در نظر گرفتن شرايط اجتماعي تصريح کرد: بر فساد ميتوان غلبه کرد و رضايتمندي مردم از حاکميت، مهمترين فلسفه حکومت است که بايد در اين باره اهتمام جدي ورزيد و معتقديم بعد نظارتي از خود افراد آغاز شود و نماز، بهترين وسيله براي ايجاد رضايتمندي است که تاثيري مستقيم در ساختن معنوي دارد.
دوره دانش افزايي ائمه جماعات صنعت نفت در اهواز
نخستين دوره دانش افزايي ويژه ائمه جماعات شرکتهاي تابعه وزارت نفت مستقر در اهواز برگزار شد. نخستين دوره دانش افزايي ائمه جماعات، با هدايت و نظارت قرارگاه فرهنگي و همياري ستادهاي اقامه نماز 9 شرکت نفتي مستقر در شهرستان اهواز، با هدف توانمند سازي و ارتقاي مهارت تبليغي، برگزار شد. مهمترين برنامههاي عمومي اين دوره يک روزه، سخنراني آيت الله موسوي جزايري، نماينده ولي فقيه در استان خوزستان، با موضوع لزوم بصيرت افزايي به مناسبت 9 دي و نيز، ضرورت برگزاري چنين دورههايي در طول سال بود. در اين نشست، موسوي با هدف آشنايي روحانيون با صنعت نفت و عمل به اقتصاد مقاومتي به نمايندگي از مدير عامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب سخن گفت. بيژن عاليپور به دليل همراهي وزير نفت، همزمان با اين همايش، در منطقه رگسفيد حضور داشت. سرهنگ ممبيني، فرمانده حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان( وزارت نفت - جنوب) نيز درباره نقش کارکنان صنعت نفت جنوب در دفاع از حرم و تقديم شهيد در اين عرصه و نيز اهميت 9 دي و سخنراني حجتالاسلام مجيد کافي سخنراني کرد. برگزاري کلاسهاي روش بيان تفسير قرآن در منابر کوتاه به کوشش ناصر سوداني، رئيس دانشگاه اميرالمومنين(ع)، روش بيان احکام شرعي در جمع کارکنان و خانوادهها به همت حجتالاسلام سيد مصطفي حسنزاده، معرفي آسيبها و دعوت از روحانيون براي همکاري با کارگروه کاهش آسيبهاي اجتماعي قرارگاه توسط حجتالاسلام امانت بهبهاني معاون دادگستري استان خوزستان واقامه نماز جماعت ظهر وعصر وبيان دغدغهها و مشکلات محلهاي اقامه نماز، همچنين ارائه پيشنهادها براي دورههاي بعدي از سوي ائمه جماعات به صورت کتبي و شفاهي، از ديگر برنامههاي اين دوره بود.
حضور دبيران ستادهاي اقامه نماز شرکتهاي 9 گانه( ملي مناطق نفتخيز جنوب، بهرهبرداري کارون، بهرهبرداري مارون، ملي حفاري ايران، گاز خوزستان، خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان، انتقال گاز منطقه يک، پخش فرآوردههاي نفتي منطقه اهواز، بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز) و برخي مديرانعامل شرکتها از ويژگيهاي اين دوره بود.
در حاشيه اين همايش، آزمايشهاي سلامت ( فشار و قند خون، تناسب قد و وزن) به کوشش بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز روي داوطلبان صورت گرفت.
تبيين چالشهاي فرهنگي در شصت و سومين جلسه راهبردي مديران صنعت نفت
شصت وسومين نشست مديران صنعت نفت در استانهاي خراسان، به ميزباني بهداشت ودرمان صنعت نفت شمال شرق برگزار شد. حجتالاسلام والمسلمين قمصري، رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه 8 کشوري در اين نشست گفت: در مباحث فرهنگي، چالشهايي داريم که يکي از آنها موازي کاري در حوزه فرهنگي است و در واقع دفاتر رابطين فرهنگي در مناطق دهگانه کشوري نيز براي حذف اين موازي کارها شکل گرفته است.
حجتالاسلام قمصري گفت: دفاتر رابطين فرهنگي و امور روحانيون در خدمت مديران مجموعه نفت و به عنوان بازوي مديران براي هماهنگي و هدفمند کردن کارهاي فرهنگي است. وي افزود: اگر يک مدير صنعتي در فضاي کار بخواهد درست عمل کند و بهينه باشد و در فضاي توليد بازتر عمل کند بايد از لحاظ روحي، رواني و اعتقادي در سلامت باشد. رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه 8 درباره علل موفق نبودن طرحهاي فرهنگي گفت: فرهنگ، داراي لايههاي مختلفي است، اما چون تا به حال هدفمند و راهبردي عمل نکردهايم، فقط لايههاي سطحي فرهنگ را ملاحظه کرده و به عمقش نفوذ نکردهايم. حجتالسلام قمصري تصريح کرد: براي انجام بهينه فعاليتهاي فرهنگي بايد به عمق لايههاي مختلف نفوذ کرد و مشکلات و تهديدها را شناخت و برطرف کرد. وي با تاکيد بر اينکه مجموعه فعاليتهاي فرهنگي بايد زير نظرمديران انجام شود، افزود: کارآموزشي، پژوهشي و تخصصي را در جهت کارآمدي و به روز رساني کارهاي فرهنگي و ارتقاي عقيدتي و اخلاقي مجموعه بدنه نفت، اعم از کارکنان و خانوادهها در فضاهاي مختلف بايد انجام داد، تا نگرشها در حوزه اعتقادي، مهارتهاي زندگي، فضاي مجازي، اخلاق حرفه اي و... را اصلاح کنيم. رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه 8 کشوري در منطقه شمال شرق کشور گفت: وظيفه اين دفتر، به کارگيري تمام تلاش براي پيشگيري از کارهاي جزيره اي و موازي و درصدد است تا نيروها منجسم با يک هدف، رسالت، برنامهريزي و سياست کلان حرکت کنند.
تندگويان در نشست «بررسي فقر حرکتي در کارکنان و خانوادهها، آسيبها و راهکارها» در جم تاکيد کرد:
ضرورت حذف و اصلاح نگاه هاي سنتي به ورزش زنان
مشعل نشست فرهنگي- ورزشي «بررسي فقر حرکتي در کارکنان و خانوادهها، آسيبها و راهکارها» به همت دفتر امور زنان و خانواده وزارت نفت و با همکاري مديريت اجرايي شهرک مسکوني پارس شهرستان جم با حضور فاطمه تندگويان، مشاور وزير در امور زنان و خانواده، مهدي يوسفي، مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، مرتضي قصري، رئيس امور ورزش شرکت ملي گاز و جمعي از مشاوران امور زنان شرکتهاي زيرمجموعه و اعضاي کارگروه ورزش دفتر امور زنان و خانواده وزارت نفت روز سهشنبه (3 بهمن ماه) در سالن اجتماعات مجتمع مسکوني پارس جم برگزار شد. فاطمه تندگويان در اين نشست بر لزوم اختصاص ساعات مناسب ورزشي به کارکنان خانم و خانوادهها به ويژه در مناطق عملياتي و شهرکهاي سازماني تاکيد کرد و گفت: عصر توزيع تبعيض آميز امکانات ورزشي گذشته و زمان آن فرارسيده است که امکانات و ساعتهاي مفيد سالنهاي ورزشي در اختيار زنان و دختران خانوادههاي صنعت نفت قرار بگيرد. وي افزود: امور زنان و خانواده صنعت نفت با توجه به نگاه روشن مهندس زنگنه، وزير نفت به ضرورت توسعه مشارکت زنان در دولت تدبير و اميد با قوت و قدرت شروع به فعاليت و تلاش کرد تا عمده ترين نقش خود يعني برقراري عدالت جنسيتي در سطح وزارت نفت را ايفا کند. اين امور همچنين تلاش کرد تا در اين مسير، کاستيها را بررسي و عالمانه و مدبرانه، بدون ايجاد تقابل و تنها از طريق تعامل با ديگر بخشهاي سازمان، فرصت حضور و مشارکت بيشتر را براي زنان فراهم کند که با حمايتهاي انجام شده به موفقيتهايي چشمگير دست پيدا کرد.فاطمه تندگويان با تاکيد بر اين که يکي از مهمترين وظايف ما تحکيم بنيان خانواده است، گفت: تلاش کرديم تا در اين مسير، چالشهايي را که خانواده امروز با آن روبهروست بررسي کنيم و در زمينه آن آگاهيهاي لازم به خانوادههاي صنعت نفت براي مديريت و مهار آن ارائه شود که از اين طريق خوشبختانه فرصتهاي خوبي در همين مجتمع و شهرکهاي مختلف براي امور زنان ايجاد شده است تا بتوانيم به اين مباحث پرداخته و شاهد آثار و برکات آن باشيم.
بستر سلامت براي خانوادهها فراهم شود
وي تاکيد کرد: از ديگر اهداف ما ارتقاي سلامت خانواده و به طور خاص ارتقاي سلامت زنان در مسير شاخصهاي سازمان جهاني بهداشت است که شامل سلامت اجتماعي، جسمي، روحي - رواني و معنوي و مهمتر از آن تلقي ما اين است که سلامت از اساسي ترين حقوق انسانهاست و هر انساني در هر کجاي گيتي و در هر عرصه اي حق طبيعي دارد که سالم باشد و هر نظامي موظف است بستر سلامت را براي انسانها فراهم کند و ما هم موظفيم بستر سلامت را براي خانوادههاي خودمان فراهم کنيم که البته در اين ميان در صنعت نفت به دليل پرخطر بودن آن تکليف والاتري وجود دارد، زيرا خانوادههايي که در مناطق عملياتي زندگي ميکنند، در معرض تهديد بيشتر و نيازمند توجه بيشتر هستند.تندگويان با تاکيد بر اين که مشکلاتي که امروز در قالب جسمي و رواني متوجه خانوادههاست، از عصر گذشته چشمگيرتر است، گفت: با توجه به آلودگيها و شرايطي که متوجه محيط زيست شده است، انسان امروز در دوره کودکي و نوجواني با فقر آهن مواجه است. از طرفي تغيير سبک زندگي با توجه به تجهيزات مدرن موجب کاهش تحرک در خانواده شده است و فضاي مجازي نيز مدتها انسان را در جاي خود ساکن ميکند که همه اين عوامل انواع و اقسام عوارض ماهيچه اي و قامتي و چاقي مفرط را در پي دارد.وي با اشاره به اين که بيشتر انسانها امروز از چاقي اندامي و موضعي رنج ميبرند که همه ناشي از کم تحرکي است، گفت: خود چاقي زمينه ساز بيماريهاي نظير ديابت، فشار خون و متعاقب آن بيماريهاي قلبي - عروقي خواهد شد.مشاور وزير در امور زنان و خانواده با تاکيد بر اين که همه ما موظفيم به سلامت خود به شکلي جدي تر فکر کنيم، گفت: اگر چه سازمانها و دولتها وظيفه دارند امکانات سلامت را فراهم کنند و از هيچ اعتباري دريغ نکنند، اما خود ما نيز در اين زمينه مسئوليم.فاطمه تندگويان با اشاره به اين که بايد براي زنان سالنهاي ورزشي و امکانات بيشتري فراهم کرد، گفت: سازمانها بايد اين امکانات را بدون تبعيض و به تساوي بين مردان و زنان توزيع کنند و علاوه بر آن از نيروي انساني ماهر استفاده کنند که اين تحرک هدفمند باشند و متناسب با شرايط سني و جسمي انسان در سطوح سني مختلف باشد. قطعا بايد مربي حرفه اي در اختيار فرد و در اختيار سالنها باشد.وي با اشاره به اين که تجهيزات موردنياز هم بسيار مهم است، گفت: متاسفانه آنچه تاکنون اتفاق افتاده، عادلانه نبوده است و سهم زنان در صنعت نفت از سالنهاي ورزشي و مربيان حرفه اي و تجهيزات کمتر بوده است. تندگويان با اشاره به درايت مهندس زنگنه، وزير نفت در تصويب و ابلاغ جايگاه معاونت امور ورزش زنان در اداره کل تربيت بدني گفت: عصر توزيع تبعيضآميز امکانات گذشته است و بايد به ويژه در مناطق عملياتي و شهرکهاي سازماني که خانوادهها در معرض آسيبهاي روحي و جسمي شديدتر هستند، نحوه توزيع امکانات و ساعات مفيد ورزشي تغيير کند و ساعات مفيد و فعال در اختيار زنان نيز قرار بگيرد.وي با تاکيد بر ضرورت حذف و اصلاح نگاههاي سنتي به ورزش زنان گفت: زمان آن رسيده است که توهمات بدون ريشه و اساس را دور ريخته و طبق تاکيدات دين مبين اسلام، زمينههاي مراقبت افراد از سلامت جسم خود را فراهم سازيم.
تندگويان پيشنهاد کرد: بايد به نحوي امکانات را توسعه داد تا امکان ورزشهايي که بازتاب بيروني ندارد و ميتوان آن را در فضاي باز انجام داد، نظير پينگ پنگ، شطرنج، تنيس، پياده روي و ... به شکل خانوادگي وجود داشته باشد.
تندگويان همچنين با تاکيد بر ضروت تحرک بيشتر افراد و خانوادهها حتي در محيط بسته منزل گفت: بدن انسان بر گردن او حقي دارد و آن حفظ سلامت است و همه ما مسئول هستيم از مدت عمرمان بيشترين استفاده را بکنيم.
دکتر اميرحسين عابدي يکتا نيز در اين نشست به ارائه سخناني درباره فقر حرکتي در بين کارکنان و خانوادهها، آسيبهاي ناشي از آن و راهکارهاي موردنظر درباره رفع آسيبها و تحرک بيشتر پرداخت.
خانوادهها بيشترين نقش را در توسعه پارس جنوبي دارند
مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس نيز در اين نشست در ميان خانوادههاي کارکنان ساکن در مجتمع مسکوني پارس جم گفت: با توجه به اين که بيشتر عمرم را در اين شهرک گذرانده ام، با مشکلات خانوادهها از نزديک آشنا هستم و تمام تلاش ما اين است که مشکلات را برطرف کنيم و بتوانيم فضايي مساعد براي کار و زندگي خانوادهها در اين شهرک ايجاد کنيم.
مهدي يوسفي با تاکيد بر اين که زندگي اقماري شرايط بسيار سختي دارد، گفت: خوشبختانه در سالهاي اخير با حمايت خود کارکنان، تغييرات خوبي در شهرک ايجاد شده است، اما همچنان مشکلات زيادي وجود دارد و اميدواريم روز به روز بتوانيم امکانات و شرايط بهتري را به ويژه در حوزه روحي - رواني براي خانوادهها ايجاد کنيم.وي با تاکيد بر اين که حوزه روح و روان، يک حوزه فيزيکي نيست، بنابراين شناسايي مشکلات آن زمان زيادي ميبرد، گفت: روح و روان خانوادهها، به خصوص زنان و فرزندان مسئلهاي پيچيده است؛ از اين رو لازم است متخصصان در آن کنکاش کنند و براي آن نسخههاي درست بپيچند.
يوسفي تغيير سبک زندگي را يکي از عوامل موثر در فقر حرکتي زنان و خانوادهها برشمرد و افزود: متاسفانه اخبار نگرانکنندهاي از بيماريهايي ميشنويم که براي سنين کودکي و نوجواني و حتي جواني شايع نيست، اما به دليل سبک جديد زندگي و کم تحرکي و بيگانه شدن با بازيهاي جسمي و ورزش روز به روز در حال افزايش است.يوسفي با اشاره به اين که حضور تيم فوتبال پارس جم در ليگ برتر افتخاري براي ماست، گفت: خوشبختانه حضور اين تيم در ليگ برتر، بخشي از انرژي و شادماني را در بين مردم تزريق کرده است، اما انرژي فيزيکي به افراد نميدهد و بايد تمامي خانوادهها نيز در جهت کمک به سلامت خود ورزش کنند.
وي با تاکيد بر لزوم سرمايه گذاري در حوزه ورزش همگاني گفت: قشري که بيشترين نقش در توسعه پارس جنوبي را دارد، خانوادهها هستند و بايد براي ارائه خدمات بهتر به اين عزيزان سرمايهگذاري بيشتري انجام داد تا موجب ايجاد فضاي شادابي در خانه و خانواده شود.
يوسفي درباره توسعه مشارکت اقتصادي و اجتماعي زنان در صنعت نفت نيز گفت: خوشبختانه در سالهاي اخير در صنعت نفت برخي تابوها در زمينه توسعه مشارکت زنان شکسته شد و صنعت در اين زمينه موفق عمل کرده است؛ بخشنامه رفع تبعيض جنسيتي در استخدامها يکي از موفقترين بازتابهاي آن بوده است.
وي با تاکيد بر اين که اين ابلاغيه در سازمان منطقه ويژه نيز به شرکتهاي زيرمجموعه ابلاغ شد تا در معرفيهاي جديد از ظرفيت خانمها استفاده شود، گفت: دستورعمل دولت در زمينه استفاده حداقل 30 درصدي از زنان و جوانان در ردههاي مديريتي نيز مدنظر قرار گرفته است.
يوسفي در پايان افزود: همه اين اقدامها 50 درصد تاثيرگذار است و 50 درصد باقيمانده خود زنان هستند که بايد خودشان و توانمنديهايشان را به اطلاع جامعه برسانند.
نشست هم انديشي
ائمه جماعت شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبي
به منظور بررسي موانع و چالشهاي پيش رو، نشست هم انديشي با حضور امامان جماعات ستاد و مناطق عملياتي شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي به ميزباني منطقه عملياتي سرخون و گشوي جنوبي برگزار شد.
اين نشست به همت اداره روابط عمومي ستاد شيراز و دعوت از ائمه جماعت و مسئولان روابط عمومي مناطق پنجگانه عملياتي اين شرکت در منطقه عملياتي سرخون و گشوي جنوبي در شهر بندرعباس برگزار شد.
در آغاز اين نشست حسين مومني، جانشين رئيس منطقه عملياتي سرخون و گشوي جنوبي، حجتالاسلام و المسلمين سيد جعفر زارع مويدي، مسئول فرهنگي و رابط امور روحانيون منطقه 3 صنعت نفت و اميررضا دوران، رئيس روابط عمومي و دبير ستاد اقامه نماز شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي به بيان ضرورت برگزاري چنين نشستهايي پرداختند.
ارائه راهکارهايي براي رفع چالشهاي فرهنگي، ديني و اجتماعي در مناطق عملياتي، همچنين ايجاد زمينه مناسب براي جذب حداکثري و مشارکت کارکنان در برنامههاي ديني و مذهبي، از جمله مباحث مطرح شده در اين نشست بود.
تدوين شرح وظايف روحانيون و ائمه جماعت شرکت، از ديگر مصوبات اين نشست همانديشي بود.
شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي با مرکزيت شهر شيراز، پنج منطقه عملياتي نار و کنگان، پارسيان، آغار و دالان، سرخون و گشوي جنوبي و سروستان و سعادت آباد را راهبري ميکند.
تجليل از فعالان قرآني و کارکنان مؤثر در خدمت رساني به زلزله زدگان غرب کشور
شرکت ملي گاز کرمانشاه با برگزاري آييني از فعالان قرآني، وکارکنان مؤثر در کمک رساني به زلزله زدگان غرب کشور تجليل کرد. حجتالاسلام درويشي، رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون صنعت نفت منطقه 7 در اين نشست در سخناني با برشمردن قرآن به عنوان کتاب دين وزندگي مسلمانان گفت: بايد کوشش کنيم فرهنگ قرآني را هر چه بيشتر در ادارات و خانوادههاي اين صنعت نهادينه کنيم. وي قرآن را کتابي معرفي کرد که با نام خدا آغاز ميشود و با نام مردم به پايان ميرسد و بيشترين توجهات آن به طبيعت و علم ودانش و پيشرفت بشر در ابعاد گوناگون است. حجتالاسلام درويشي حادثه دردآور زلزله استان را امتحان و آزمايش الهي بر شمرد و براي همه درگذشتگان اين حادثه، غفران الهي طلب کرد و از کارکنان شرکت گاز استان به دليل حضور پر تلاش براي برقراري جريان سريع گاز وترميم شبکهها و ايستگاههاي آسيب ديده تقدير کرد. در ادامه اين مراسم، شهبازي، مدير عامل شرکت گاز استان کرمانشاه، ضمن تقدير از فعالان قرآني گفت: رشد و توسعه جامعه در پرتو عمل کردن به قرآن و فرامين اين کتاب آسماني، شدني است و همگي بايد کوشش کنيم عمل به قرآن را سر لوحه زندگي فردي و اجتماعي خود قرار دهيم. وي از تلاش شبانهروزي کارکنان شرکت گاز در برقراري سريع جريان گاز در مناطق زلزله زده تشکر کرد. در پايان از برترينهاي قرآني و برخي کارکنان پر تلاش در زمينه زلزله با اهداي لوح، تقدير شد.
برگزاري دومين كنگره توسعه مخازن شکافدار
دومين كنگره ملي «توسعه مخازن شکافدار با رويکرد ازدياد برداشت از مخازن» ارديبهشت ماه سال آينده درمجتمع آموزش فنون اهوازبرگزار ميشود.
دبيراجرايي دومين كنگره ملي توسعه مخازن شکافدار با رويکرد ازدياد برداشت ازمخازن گفت: مجتمع آموزش فنون اهوازدرنظر دارد اين کنگره ملي را با تکيه بر دانش متخصصان، صاحب نظران صنعت نفت، همچنين پژوهشگران دانشگاهي، با حمايت شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب به عنوان بزرگترين شرکت نفت و گاز ايران با پيشينه بالا، با همکاري دانشگاه صنعت نفت اهواز برگزار کند.
اديب کرمي با بيان اين که محورهاي اصلي اين کنگره در پنج بخش تعريف و طراحي شده است، مديريت يکپارچه و راهبردهاي کلان در توسعه ميادين نفت وگاز، زمينشناسي و پتروفيزيک، حفاري چاههاي نفت و گاز، همچنين چالشها و فناوريها، مهندسي بهرهبرداري و بهينهسازي توليد از چاههاي نفت و گاز و مهندسي مخازن را از محورهايي برشمرد که در اين کنگره به آنها پرداخته خواهد شد.
وي شناساندن تازهترين دستاوردها و پژوهشهاي صورت گرفته در حوزه مهندسي نفت، ارتباط، تبادل نظر و انتقال دانش و تجربيات ميان پژوهشگران و استادان دانشگاه سراسري کشور، معرفي ايدهها ودستاوردهاي برتر به سياستگذاران وصاحب نظران صنعت نفت و تبديل آنها به طرحهاي سازنده را از اهداف دومين کنگره ملي توسعه مخازن شکافدار با رويکرد ازدياد برداشت از مخازن برشمرد.
به گفته کرمي، فراهم کردن بسترمناسب براي ارتباط علمي و فني ميان دانشگاه و صنعت، همچنين شناساندن نيازهاي اساسي صنعت نفت در بخش پژوهش به محققان وپژوهشگران ومعطوف کردن توجه پژوهشگران به اهميت مطالعات در زمينه مخازن شکافدار و ازدياد برداشت، از ديگراهداف اصلي اين کنگره است.مخازن شکافدار، بخش عمدهاي ازمخازن هيدروکربوري کشور را تشکيل ميدهد. تفاوت مخازن شکافدار و معمولي آنقدر زياد است که رفتار يک مخزن شکاف دار به ندرت با رفتار يک مخزن معمولي تطابق دارد. وجود تخلخل دوگانه شامل محيط متخلخل (تخلخل زياد/تراوايي کم) و شبکه شکافها (تخلخل کم /تراوايي زياد) با ويژگيهاي فيزيکي متفاوت سبب شده است که ساختار اين مخازن بسيار پيچيدهتر از مخازن معمولي باشد و اين مهم، مطالعه و پژوهش بر اين مخازن، همچنين ارائه راهکارهاي ازدياد برداشت از آنها را ضروري ميسازد.
رفع کمبود سيلندر گاز در استان بوشهر
رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه بوشهر، از رفع مشکل توزيع گازمايع (ال پي جي) در استان بوشهر خبر داد.
مهرداد بيوکي درتوضيح اين خبر افزود: با پيگيري مسئولان اين شرکت، خوشبختانه مشکل تأمين سيلندرگازمايع مورد نياز مردم استان برطرف شد و مشکلي از اين نظر وجود ندارد.
وي با بيان اين که بروزمشکل دريکي از مبادي تأمين گاز، متقاضيان دريافت سيلندر گاز مايع در استان بوشهر را با مشکل تأمين و توزيع روبهرو کرده بود، تصريح کرد: خوشبختانه با پيگيريهاي مستمرمسئولان ذيربط، اين نقيصه رفع شده و هم اکنون وضع عادي است.بيوکي تصريح کرد: با تدابير اتخاذ شده، گازمايع مورد نياز مردم استان بوشهر از شرکتهاي توزيع کننده ديگراستانها و استفاده از ذخيره موجود شرکتهاي توزيعکننده دراستان بوشهر تأمين شده است.
بيوکي گفت: هم اکنون روزانه165تن گازمايع دراستان بوشهراز پالايشگاه آبادان تأمين و مصرف ميشود.
وي افزود: از اين ميزان 10 درصد معادل 5/16 تن مصرف بالک مخازن بزرگ موجود در بيمارستانها و رستورانهاست.
بيوکي يادآورشد: گازمايع مورد نيازاستان ازطريق شرکتهاي توزيع کننده شامل ايران گاز، ليان گاز، سالم گاز، بوتان گاز، جنوب گاز و پرسي گاز تأمين و توزيع ميشود.
وي گفت: روزانه حدود 12تا 13هزارکپسول گاز در استان بوشهر مصرف ميشود.
انتقال بيش از 12 ميليون ليتر فرآورده نفتي از انبار نفت شهيد آنجفي
مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه مرکزي گفت: در 9ماه امسال روزانه به طور ميانگين 12 ميليون و672 هزار ليتر انواع فرآورده نفتي ازانبارنفت شهيد آنجفي اراک به مبادي مصرف منتقل شده است.عبداله گيتي منش افزود: انتقال اين مقدار فرآورده نفتي به مبادي مصرف با استفاده از433 نفتکش جاده پيمابا ظرفيتهاي مختلف انجام شده است.به گفته گيتي منش، دربازه زماني ياد شده حدود410 ميليون ليتر بنزين دراستان مرکزي توزيع شده که در قياس با دوره زماني مشابه سال قبل 8 درصد رشد داشته است.وي با بيان اين که نفت سفيد توزيعي در9 ماه امسال نيز 6 ميليون و 234 هزارليتر بوده است، تصريح کرد: اين ميزان توزيع نفت سفيد در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته 33 درصد کاهش نشان ميدهد.اين مقام مسئول درباره توزيع نفت گازنيز گفت: توزيع اين فرآورده نفتي در بازه زماني ياد شده 646 ميليون و 921 هزار ليتر بوده است.به گفته گيتي منش، توزيع نفت گاز9 ماه امسال دراستان مرکزي در مقايسه با مدت مشابه پارسال، 5درصد رشد داشته است.مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه مرکزي يادآور شد: با وجود رشد توزيع نفت گاز در بازه زماني مزبور، مصرف نفت گاز بخش نيروگاهي مرکزي به دليل استفاده از گاز، درقياس بامدت مشابه سال قبل19 درصد کاهش داشته است.
ترميم سد بتني حد فاصل مراکزانتقال نفت قطب آباد -مهرآران
سد بتني حد فاصل مراکز انتقال نفت قطب آباد - مهرآران تعمير و ترميم شد.
رئيس واحد مهندسي ساختمان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران منطقه خليج فارس گفت: با توجه به تخريب تدريجي قسمتهاي پايين دست اين سد و احتمال خرابي کامل آن درآينده نزديک، عمليات ترميم با هدف انتقال ايمن ومستمرنفت خام سيال در مسيرخطوط لوله حدفاصل مراکز انتقال نفت قطب آباد و رازان در دستور کار قرار گرفت.
ايرج فرصياد ، خاکبرداري، تخريب بتنهاي مسلح فرسوده وسنگ چيني دوباره به صورت پلکاني، همچنين ايجاد دستک، آرماتوربندي وبتن ريزي روي آن را از فعاليتهاي انجام شده درفرايند ترميم اين سد بتني برشمرد.
رئيس واحد مهندسي خوردگي فلزات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران منطقه خليج فارس نيزازتعويض بخشي ازپوشش خطوط 10اينچ پايانه شهيد رجايي- پايانه شهيد باهنر دراين حوزه عملياتي خبرداد.به گفته مسعود صفري، دراين عمليات، پوشش اين خط لوله درمسيري به طول 50 متر تعويض شد.
صفري افزود: باتوجه به تخريب پوشش خطوط 10اينچ پايانه شهيد رجايي- پايانه شهيد باهنر درکيلومتر17 (محل تقاطع جاده)، تعويض پو شش خط لوله مزبور درمسيرياد شده در دستور کار قرار گرفت. وي خاکبرداري، کندن پوششهاي تخريب شده، تميزکاري، اسکراپ و پرايمر کاري روي اين خط لوله همراه باپوشش نواري سرد مشکي وسفيد براي ترميم را مجموعه عمليات انجام شده روي اين خط لوله برشمرد.
افتتاح چند طرح گازرساني همزمان با دهه فجر
مديرعامل شرکت گاز استان چهارمحال و بختياري ازافتتاح چند طرح گازرساني همزمان با دهه مبارک فجر خبر داد.
سيامک حيدري افزود: پست دوم امداد گازشهرستان شهرکرد، دکل راديويي همراه با تجهيزات مخابراتي مربوط، سيستم مانيتورينگ ايستگاههاي سي ان جي و سي جي اس (12مورد)، همچنين گازرساني به صنايع و محورهاي صنعتي طاهرآباد و فرخشهر از جمله طرحهاي قابل افتتاح در اين دهه مبارک است.وي درباره گازرساني طاهرآباد و فرخشهرگفت: براي گازرساني به مناطق ياد شده، 48 مترخط تغذيه و9600 شبکه توزيع و15 انشعاب اجرا و نصب شده است.به گفته حيدري، بهرهگيري ازيک ايستگاه کاهش فشار گاز براي پوشش دهي 15 واحد صنعتي، از ديگر مشخصههاي طرح گازرساني به مناطق طاهر آباد و فرخشهر است.مديرعامل شرکت گازاستان چهارمحال و بختياري اعتبارهزينه شده براي گازرساني به اين مناطق را هشت ميليارد و 700ميليون ريال اعلام کرد.وي گفت: مجموع اعتبارات طرحهاي گازرساني قابل افتتاح دردهه انقلاب، 17 ميليارد و 400 ميليون ريال است.حيدري در باره فعاليتهاي انجام شده براي پوشش فراگيرگاز دراستان چهار محال وبختياري نيز گفت: هم اکنون 95 درصد جمعيت شهري و روستايي اين استان زير پوشش گازطبيعي قرار دارند.مديرعامل شرکت گازاستان چهار محال و بختياري شبکه گاز اجرا شده در اين استان را تا زمان حاضر پنج هزار و 406 کيلومتر و انشعاب نصب شده را نيز 179 هزار مورد اعلام کرد.
گازرساني به يک شهر و 30 روستا در دهه فجر
مديرعامل شرکت گازاستان قزوين گفت: دهه فجر امسال بهره برداري ازطرحهاي گازرساني به 30 روستا درشهرستانهاي مختلف اين استان آغاز ميشود.
اسماعيل مفرد بوشهري گفت: قزوين، تاکستان، آوج، بوئين زهرا، همچنين آبيک و الموت، شهرستانهايي است که طرحهاي گازرساني روستايي درآنها به بهرهبرداري ميرسد.
وي تصريح کرد: هفت روستا درمنطقه طارم سفلي، پنج روستا درمنطقه الموت غربي، 11روستا در شهرستان آوج، سه روستا در شهرستان بوئين زهرا، همچنين چهار روستا، در شهرستانهاي تاکستان و آبيک دهه فجر امسال به شبکه گاز متصل خواهند شد.به گفته بوشهري، براي گازرساني به اين 30 روستا، 167ميليارد ريال هزينه شده است.وي با بيان اين که با بهرهبرداري از طرحهاي گازرساني به 30 روستاي ياد شده، دو هزار و 462 خانوار زيرپوشش قرارخواهند گرفت، يادآور شد: با تحقق اين مهم در دهه فجر امسال، خانوار روستايي بهرهمند ازگاز استان قزوين به 83 درصد ميرسد.
مديرعامل شرکت گازاستان قزوين گفت: درابتداي فعاليت دولت يازدهم، ازمجموع701روستاي واجدشرايط استان، تنها230 روستا (معادل 32 درصد کل روستاهاي واجد شرايط) زيرپوشش گازقرار داشتند، در حالي که اين رقم هم اکنون به 433 روستا رسيده است.وي همچنين از بهرهمندي «سيردان» به عنوان آخرين شهراستان قزوين از گازطبيعي در دهه فجر امسال خبر داد.بوشهري گفت: براي گازرساني به اين شهر30 ميليارد ريال هزينه شده است.
آمادگي افزايش حجم سوآپ نفت خام درصورت نياز
مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از آمادگي تاسيسات و خطوط لوله اين منطقه براي افزايش حجم نفت خام طرح سوآپ درياي خزر درسال 2018 ميلادي خبر داد.سيد حميد حسيني با بيان اين که راهاندازي دوباره سوآپ نفت خام کشورهاي حاشيه درياي خزر به پالايشگاه نفت تهران، يکي از رويدادهاي مهم منطقه شمال درسال گذشته ميلادي است، افزود: آغازدوباره اين فعاليت، چشمانداز خوبي را ازتعاملات نفتي کشور در گستره حوزه نفتخيز درياي خزر ترسيم کرده است.وي گفت: سوآپ نفت خام درياي خزرازمردادماه امسال آغاز وتا پايان سال 2017 ميلادي دو ميليون و20هزاربشکه به پالايشگاه تهران منتقل شده است.
حسيني با بيان اين که حجم نفت خام سوآپ شده درسال گذشته ميلادي با توجه به توقف چندساله آن کمتر ازظرفيت خطوط لوله و تاسيسات منطقه شمال بوده است، افزود: سوآپ انتقال نفت با رايزنيهاي مسئولان صنعت نفت ايران قابل افزايش خواهد بود.مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال گفت: سوآپ نفت خام درياي خزر هم اکنون پس از ذخيرهسازي نفت خام درپايانه نفتي نکا، بابهرهگيري از272 کيلومترخطوط لوله ومراکزانتقال نفت نکا، ساري، گل پل واوريم باعبورازمناطق جنگلي وسخت گذرکوهستاني استان مازندران با 220 کيلومترطي مسير، درفشارشکن مغانک به منطقه تهران تحويل ميشود.
وي ظرفيت کنوني خط انتقال نفت خام را 350 هزاربشکه در روزاعلام و اظهار کرد: اين ظرفيت درصورت نياز با اعمال برخي تغييرات فني قابل افزايش تا 500 هزاربشکه در روز است.
برگزاري نخستين «استارت آپ ويکند» صنعت نفت با موضوع اچ اس اي
نخستين استارت آپ ويکند صنعت نفت با موضوع اچ اس اي در مرکز آموزش فنون اهواز برگزار شد.
رئيس مجتمع آموزش فنون نفت اهواز دراين باره گفت: با برگزاري رخدادهايي همچون استارتاپ ويکند، براي کساني که علاقهمند به مشارکت در حل مشکلات هستند، بايد فضايي فراهم شود تا ايدههاي خود را مطرح و وارد فضاي کسب و کار کنند.سعيدغلامي افزود: استارتاپ ويکند يک کارجديد، مفيد و رويا پردازانه است که موجب ميشود ايدهها به منصه ظهور برسند.وي تصريح کرد: اين که رويدادها اغلب اواخر هفته برگزار ميشود، شايد به اين دليل است که صاحبان ايده در اين روزها از مشغلههاي روزانه خود آزاد هستند وميتوانند دريک محيط آرام و با يک همکاري جمعي و تيمي، ايدههاي خود را مطرح کنند.رضاميراني، مدير کارآفريني واشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعي خوزستان نيزگفت: برگزاري اين استارت آپ در حوزه اچ اس اي، فعاليتي جديد است واميدوارم ايدههاي خوبي در آن مطرح شود.احمدرضا لاهيجانزاده، مديرکل حفاظت محيط زيست خوزستان نيز گفت: از تمام دستگاهها و مسئولان يا کساني که صاحب فکر و انديشه هستند، درخواست ميکنم برنامههايي مانند اين استارت آپ داشته باشند.وي افزود: بايد از علوم بي پاياني که نزد مردم و در مغز جوانان است، به نحو احسن استفاده شود.استارت آپ ويکند، رويدادي آموزشي -تجربي درسراسر دنياست که سه روز متوالي(اواخر هفته) برگزار ميشود.هدف از اين رويداد آموزشي، ترويج فرهنگ اچ اس اي، آشنايي با سيستمهاي مديريت اچ اس اي، تجهيزات ايمني و آتش نشاني، تجهيزات اندازهگيري و ابزاردقيق ايمني همچنين شيوههاي کنترل آلودگيهاي زيست محيطي است. جلوگيري از بيماريهاي ناشي از کار درصنعت نفت، تجهيزات ايمني برق، به کارگيري سيستمها، اپليکيشنها و نرم افزارهاي نوين در ارزيابي و مدل سازي ريسک صنايع فرآيندي، به کارگيري سيستمهاي نوين درثبت وتجزيه و تحليل حوادث از سرفصلهاي اين دوره آموزشي است. در نخستين استارت آپ ويکند صنعت، شماري ازمديران نفت درحوزههايي اچاساي و مالي، سرمايهگذاران، همچنين علاقهمندان به شرکت در طرحهاي سرمايهگذاري دانش بنيان، کارآفرينان، پژوهشگران، دانشجويان، کارشناسان حوزههاي اقتصادي حضور داشتند.
يکه تازي دختران نفتي در فوتسال بانوان ايران
تيمهاي فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان و ملي حفاري اهواز با پيروزيهاي پر گل مقابل حريفان خود، به يکه تازي و اقتدار در صدر جدول ليگ برتر فوتسال باشگاههاي ايران ادامه ميدهند.
در هفته هفدهم ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاههاي ايران، تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان در رشت از سد حريف خود گذشت و تيم ملي حفاري اهواز هم در رفسنجان ميزبان خود را شکست داد تا همچنان تيمهاي اول و دوم جدول باشند.
شهرداري رشت يک - پالايش نفت آبادان 6
با قدرت در صدر
تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان در هفته هفدهم ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاههاي ايران دررشت، مهمان تيم فوتسال بانوان شهرداري اين شهر بود که توانست با ارائه يک بازي برتر، حريف سرسخت خود را با نتيجه پرگل 6 بر 1 از پيش بردارد تا همچنان به يکه تازي خود در صدر جدول ادامه دهد.شاگردان رز جديدي زاده با اين پيروزي 49 امتيازي شدند و به تنهايي در صدر جدول قرار گرفتند.
مس رفسنجان3 - ملي حفاري اهواز 9
جشنواره گل در کوير
تيم فوتسال بانوان ملي حفاري اهواز در هفته هفدهم ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاههاي ايران در رفسنجان، مهمان تيم فوتسال بانوان مس اين شهر بود که توانست با ارائه يک بازي و نمايش برتر، تيم مس را با اقتدار و با نتيجه قاطعانه 9 بر 3 شکست دهد تا همچنان نزديکترين تعقيب کننده نفت آبادان در جدول باشد. تيم فوتسال ملي حفاري با اين پيروزي پر گل 46 امتيازي شد و در مکان دوم جدول قرار گرفت.
صعود خانوادگي شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب( پيرا حفاري)
150 نفر از کارکنان و خانوادههاي مديريت پيراحفاري شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب، در كوهپيمايي يك روزه به ارتفاعات امامزاده زيد، واقع در شهرستان گتوند استان خوزستان شركت كردند.
در اين صعود يك روزه كه رضايت و خرسندي عمومي را به همراه داشت، هواي مطبوع منطقه نيز باعث زيباتر شدن هر چه بيشتر اين برنامه كوهپيمايي شده بود.
در ادامه اين كوهپيمايي، زيارت از مقبره امامزاده محمد بن زيد از نوادگان امام سجاد(ع) و صرف نهار نيز انجام شد.
شايان ذكر است، اجراي اين صعود يکروزه با هماهنگي مديريت پيراحفاري و برنامهريزي امور ورزش و تربيت بدني مناطق نفتخيز جنوب صورت گرفت.
کوههاي منطقه امامزاده محمد بن زيد، در استان خوزستان و در 15 كيلومتري شمال شرق گتوند قرار دارد و با 10 هزار نفر جمعيت پراكنده عشايري، يكي از پر جاذبهترين نقاط تفريحي اين شهرستان به شمار ميرود.
پتروشيمي قهرمان شد، پالايش نفت سوم
تيم پتروشيمي بندرامام در هفته پاياني بيست و ششمين دوره ليگ برتر تنيس روي ميز کشور موفق شد براي سومين سال متوالي، عنوان قهرماني را از آن خود کند. پتروشيمي بندرامام نيز که از دو هفته قبل، قهرماني خود را مسجل کرده بود، يکبار ديگر همچون سالهاي اخير بر جايگاه قهرماني تکيه زد و در ادامه بايد در رقابتهاي باشگاههاي آسيا به ميدان برود.
پتروشيمي بندرامام با سرمربيگري هدايت الله فرهادي، مربيگري وحيدکاظمي نژاد و درخشش بازيکنان ملي پوشي چون نوشادعالميان، نيما عالميان، افشين نوروزي و پاک سين هيوک کرهاي بدون باخت، سومين قهرماني پياپي را از آن خود کرد.تيم پتروشيمي بندرامام در طول بيست و ششمين سال برگزاري ليگ برتر پينگ پنگ کشور با 21 بار حضور در مسابقات و کسب 8 عنوان قهرماني، پرافتخارترين و قديميترين تيم باشگاهي پينگ پنگ ايران محسوب ميشود.
تيم پالايش نفت آبادان، ديگر تيم نفتي حاضر در اين رقابتها موفق شد با پيروزي در روز آخر اين رقابتها به مقام سوم دست پيدا کند.ردهبندي نهايي بيست و ششمين دوره ليگ برتر تنيس روي ميز به شرح زيراست:
1.پتروشيمي بندر امام 27 امتياز
2.تايدواتر بندرعباس 5/18 امتياز
3.پالايش نفت آبادان 5/16 امتياز
نفت اميديه قهرمان سنگ نوردي جنوب كشور شد
تيم نفت اميديه با كسب 2 مدال طلا، 2 مدال نقره و 1 مدال برنز، عنوان قهرماني مسابقات سنگ نوردي جنوب كشور جام فجر را به خود اختصاص داد. در اين مسابقات كه با حضور 170 ورزشكار از استانهاي خوزستان، لرستان و فارس و در رشتههاي سرعت و سرطناب در مجتمع ورزشي ولايت اميديه برگزار شد، تيم نفت اين شهر به مقام قهرماني دست يافت و تيمهاي شيراز و اهواز به ترتيب در مكانهاي دوم و سوم قرار گرفتند.تقدير از 16 پيشكسوت كوهنوردي اين شهرستان، برگزاري نمايشگاه با ارائه 400 عكس از فعاليت 16 ساله هيئت كوهنوردي و سنگ نوردي شهرستان اميديه و تيم نفت اميديه و همچنين استقبال پرشور خانوادهها از اين رقابتها از حاشيههاي اين مسابقات بود.عقيل شريفي، سرپرست برگزاري اين مسابقات دراين باره گفت: با توجه به شرايط بسيار خوب سالن وديواره مطلوب سنگ نوردي مجتمع ولايت شركت آغاجاري، اين مسابقات براي اولين بار دراين سطح وكيفيت خوب با استقبال پرشور نونهالان و نوجوانان روبه روشد.وي ضمن تشكر از حمايتهاي بي دريغ پيرامون، مديرعامل شركت و همكاري بخشهاي مختلف امور ورزش وخدمات، ابراز اميدواري كرد که با برنامهريزي بهتر وتداركات مطلوبتر شاهد برگزاري مجدد اين مسابقات درسطح بالاتر به ميزباني اين شركت باشيم.گفتني است، اسماعيل حاجيپور، سرپرست تيم سنگ نوردي مناطق نفتخيز جنوب اهواز نيز از ميزباني خوب شركت آغاجاري دربرگزاري مسابقات سنگ نوردي دراين سطح قدرداني كرد.
مسابقات فوتبال رايانهاي وزارت نفت به ميزباني مناطق نفتخيزجنوب برگزار شد
اولين دوره مسابقات فوتبال رايانه اي (18 FIFA )ويژه پسران در 2 رده سني زير 25 و زير 15 سال، براي نخستين بار در سطح وزارت نفت به ميزباني باشگاه
فرهنگي - ورزشي مناطق نفتخيزجنوب برگزار شد.
در اين رقابتها كه به مدت 2 روز در سالن مسابقات مجموعه فرهنگي - ورزشي امام رضا(ع) شهرك نفت اهواز برگزارشد، 500 شركتكننده با هم به رقابت پرداختند.
اين مسابقات با حضور خانوادههاي شركتكنندگان و با هدف آشنايي فرزندان با اماكن ورزشي و توسعه فرهنگ ورزش صورت گرفت و در آغاز اين رقابتها نيز شركتكنندگان به انجام حركات نرمشي و كششي پرداختند. شايان ذكر است، در آيين اختتاميه اين مسابقات كه با حضور هدايت يزدي، مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفتخيزجنوب برگزارشد، با اهداي كاپ و جوايز نفيس از نفرات برتر تجليل شد.
راهيابي فرزند نفتي به مسابقات صحرانوردي آسيا
فرزند يکي از کارکنان شركت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه تربت حيدريه با قهرماني در مسابقات دو وميداني، به مسابقات آسيايي راه پيدا کرد.
اميرحسين صفري، فرزند فاطمه قاسمزاده، همكار شاغل در شركت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه تربت حيدريه در ناحيه گناباد اين منطقه به مسابقات دوي صحرانوردي آسيا راه پيدا کرد.
امير حسين صفري که حائز مقام اول مسابقات جوانان استان خراسان رضوي شده بود، ركورد ورودي مسابقات آسيا که در چين برگزار ميشود را به دست آورد.
دوي صحرانوردي، يكي از انواع دوي استقامتي دررشته دووميداني است. اين ماده معمولا در مسافت 12 كيلومتر برگزار ميشود.
وي چند مدال ورزشي را در كارنامه افتخارات خود دارد.
راهيابي 2 وزنه بردارنفت مسجدسليمان به اردوي تيم ملي
2 وزنهبردار تيم نفت مسجدسليمان، با نظر كادر فني به اردوي آماده سازي تيم ملي نوجوانان و جوانان كشورمان راه يافتند.
علي صالحيپور، وزنهبردار دسته 85 كيلوگرم و رحمان اورامه، وزنهبردار دسته 94 كيلوگرم، عضو تيم نفت مسجدسليمان با نظر حميد رشيدي، سرمربي تيمهاي ملي و محمدرضا كاظمينژاد، مديرفني تيمهاي پايه تيم ملي وزنهبرداري، به اردوي آماده سازي تيم ملي كشورمان دعوت شدند.
اردوي تيم ملي نوجوانان براي آمادهسازي و حضور قدرتمندانه كشورمان در مسابقات قهرماني سال 2018 آسيا كه اواخر فروردين سال آينده در كشور ازبكستان برگزار ميشود، از 10 تا 30 بهمن در استان گلستان با حضور 13 وزنهبردار برگزار ميشود.
تيم ملي جوانان نيز براي حضور در مسابقات قهرماني سال 2018 آسيا و قهرماني جهان كه اولي همزمان با مسابقات رده سني نوجوانان در شهر گرگانج ازبكستان و ديگري در نيمه دوم تير 1397 در شهر تاشكند كشور ازبكستان برگزار ميشود، در استان خراسان رضوي، اردوي آماده سازي خود را با حضور 16 وزنهبردار برپا ميكند.
لازم به ذكر است؛ رحمان اورامه و علي صالحيپور كه سابقه قهرماني در مسابقات آسيايي و كشوري را در پرونده خود دارند، از وزنهبرداراني هستند كه در سنين پايه، فعاليت ورزشيشان را در تيم وزنهبرداري نفت مسجدسليمان و باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفتخيز جنوب و زير نظر مربيان ارزشمند اين تيم آقايان افشين صالحيپور، آيت اورامه، مهران مطلق و عبدالحميد حزبه شروع كردند و با اين تيم نتايج و افتخارات ارزشمندي را به دست آوردند.
همزمان با هفته هواي پاک
گاز خراسان رضوي ميزبان همايش بزرگ دوچرخه سواري شد
همزمان با هفته هواي پاک و در آستانه سي و نهمين سالگرد پيروزي باشکوه انقلاب اسلامي، همايش بزرگ دوچرخه سواري در خراسان رضوي به ميزباني شرکت گاز استان برگزار شد. در اين برنامه، بيش از 250 دوچرخه سوار مسير ميدان تختي تا اداره مرکزي شرکت گاز خراسان رضوي را رکاب زدند.
دوچرخه سواران در طول مسير خيابانهاي آبکوه، ميدان راهنمايي، چهارراه خيام، ميدان فردوسي و بلوار سازمان آب را رکاب زده و در پايان با حضور در شرکت گاز خراسان رضوي بر لزوم توجه به هواي پاک و جايگزيني دوچرخه به جاي خودروهاي شخصي بخصوص خودروهاي تک سرنشين تاکيد کردند.رئيس امور اچاساي شرکت گاز خراسان رضوي در حاشيه برگزاري اين همايش، هدف از ميزباني شرکت گاز استان از اين همايش را توجه به مقوله ورزش همگاني دانست و گفت: موثرترين راهکار براي مقابله با آلودگي اين روزهاي کلان شهر مشهد، توجه به قانون هواي پاک است. محمد ايماني فر، تعامل و همکاري سازمانهاي دولتي در پاکسازي هواي شهر مشهد را امري لازم و ضروري برشمرد و گفت: شرکت گاز خراسان رضوي همواره دستگاه پيشگام در حوزه ايمني و بهداشت استان بوده است.
درپايان اين مراسم، هدايايي به رسم يادبود از سوي شرکت گاز خراسان رضوي به دوچرخهسواران اهدا شد.
همايش دوچرخه سواري پخشيها در يزد
با حضور جمع زيادي از دوچرخه سواران يزدي، هشتاد و ششمين همايش دوچرخه سواري شهر جهاني يزد، به ميزباني شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي اين شهر و با شعارهواي پاک و بهينه سازي مصرف فرآوردههاي نفتي برگزار شد.پورمحمدعلي، رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه يزد در اين زمينه گفت: با هدف فرهنگسازي بهينه مصرف فرآوردههاي نفتي و روزهواي هواي پاک با همکاري ورزشهاي همگاني يزد، هيئت دوچرخه سواري وسازمان فرهنگي - ورزشي شهرداري يزد، دوچرخهسواران يزدي از ايستگاه دوچرخه سواري باغ ملي، مسير خيابانهاي فرخي، دهم فروردين و کاشاني را به مقصد شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه يزد رکاب زدند.عبدالرضا انتظاري، مدير منطقه يزد با حضور در جمع دوچرخه سواران، طي سخناني ضمن اعلام حمايت از اين حرکت فاخر ورزشي- فرهنگي اذعان داشت: با گسترش و ترويج پويش دوچرخهسواري، ميتوان گام بلندي به سمت داشتن آسمان آبي و بهينه سازي مصرف فرآوردههاي نفتي برداشت.در پايان مراسم، به 20 نفر از دوچرخه سواران به قيد قرعه و به پنج نفر از خردسالان هم هدايايي تقديم شد.
کويرنوردي نفتيها با گراميداشت ياد و نام دريادلان سانچي
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران ضمن عرض تسليت به خانوادههاي دريادلان، حادثه تلخ حريق نفتكش سانچي و نيز به مناسبت گراميداشت ياد و نام اين دريادلان، به دل کوير زدند و در منطقه كوير مرنجاب – آران و بيدگل برنامه كويرنوردي گروهي را انجام دادند.
گروه کوهنوردي شرکت ملي نفت ايران شب به منطقه مرنجاب رسيدند و در کاروانسراي مرنجاب استراحت کردند. سپس اعضاي گروه از ساعت 6 صبح به سمت رملها حرکت کردند و پس از سه ساعت رمل پيمايي و 10 کيلومتر پيادهروي که معادل 30 کيلومتر انرژي از گروه گرفت، به کوير نوردي خود پايان دادند.
شايان ذکر است، كاروانسراي مرنجاب كه در حدود 40 كيلومتري آران و بيدگل واقع است، جادهاي خاکي است که در قسمتهايي، از ميان درختچههاي تاق و شنهاي روان ميگذرد و دوردست نماي زيباي درياچه نمك در اطراف آن به چشم ميخورد.
اعضايي كه در اين برنامه شركت داشتند و موفق به اخذ حكم كوير نوردي از هيئت كوهنوردي و هيئت کوهنوردي آران و بيدگل شدند، عبارتند از: حميدرضا غفار، اميرحسين دردي نوش، داود صادقي، پرويز لطيفي، سعيد شيوياري، قادر شادي وند، سيد نادررضوان، عليرضا عصارهزاده، مهدي دياني، سيد صادق دهخوارقاني، لطف اله تشکريان جهرمي، پويا تشکريان جهرمي، مهدي شاهرودي، علي قرباني شيران، محمد متقي، سيد حسين دانشور، مهدي رضا ويسي، محمد دانشور، آرش اسلامي قلاتي، هادي جمشيدي، بهنام ملک خياط، آرين ملک خياط، علي کريمي، قربان باقري، اعتماد باقري، اميرسالار باقري، محمدجعفر صادق حسني، رضا نوشادي، اميرحسين گرامي، اصغر رحيم نژاد، احسان ميرزايي، محمدعلي عبادي، وحيد عليزاده، کسري سادات، سيد مجيد حسيني، منصور رحيم زادگان، سيد محمد مهدي اردستان زاده، محمد جواد ميرزايي، فرامرز فرجي، اكبر مهديزاده (مربي گروه) و حسين باقرزاده (سرپرست).
حمايت ورزش پالايش نفت آبادان از بيماران سندرومي
باشگاه فرهنگي - ورزشي پالايش نفت آبادان با هدف انسان دوستي و تشويق و ترغيب فردي به نام «سهيل حسيني» که مبتلا به بيماري سندروم است و نيز مدتي است به ورزش اسکواش ميپردازد، با تقدير و تشکر، از او حمايت کرد.به همين منظور از سوي اين باشگاه، يک تيشرت به عنوان هوادار افتخاري تيم اسکواش پالايش نفت آبادان با حضور نايب رئيس فدراسيون اسکواش جمهوري اسلامي ايران، رئيس سازمان ليگ اسکواش، سرمربي تيم ملي اسکواش، مربي، سرپرست تيم اسکواش پالايش نفت آبادان در جمع بازيکنان ليگهاي دسته يک و برتر و ساير تماشاچيان حاضر در محل سالن ورزشي مجموعه ورزشي شهيد حيدرنيا تهران به او اهدا شد.
در پايان، مسئولان فدراسيون و برگزارکنندگان مسابقات ليگ، از اين حرکت فرهنگي باشگاه و مجموعه اسکواش پالايش نفت آبادان تشکر و قدرداني کردند.
شروع مقتدرانه اسکواش پالايش نفت آبادان در ليگ و جام حذفي
ليگ دسته يکم اسکواش باشگاههاي ايران که هفته اول آن به ميزباني تهران برگزار شد، با پيروزيهاي پي در پي و مقتدرانه تيم اسکواش پالايش نفت آبادان همراه بود.
بر همين اساس، هفته اول مسابقات ليگ دسته يک باشگاههاي کشور، با انجام چهار بازي براي تيم اسکواش آقايان پالايش نفت آبادان شروع شد که اين نتايج براي تيم نفت به دست آمد:
در نخستين بازي، پالايش نفت آبادان با نتيجه 2 بر 1 از سد بيمه آسيا زنجان گذشت.سپس در دومين ديدار، پالايش نفت آبادان با نتيجه مشابه 2 بر 1 آنکولوژي گيلان را شکست داد و در بازي سوم باز هم با نتيجه 2 بر 1 از سد تيم توکا البرز گذشت و در نهايت در چهارمين ديدار، با نتيجه 3 بر صفر تأويه سنندج را شکست داد تا شروع مقتدرانه اي در اين رقابتها داشته باشد.
اين رقابتها با حضور هفت تيم از 4 تا 6 بهمن در محل سالن اسکواش مجموعه ورزشي شهيد حيدرنيا تهران برگزار شد.
سپس تيم اسکواش آقايان پالايش نفت آبادان در دور اول نخستين دوره جام حذفي باشگاههاي کشور که در محل سالن مجموعه ورزشي شهيد حيدرنيا تهران برگزارشد، توانست با نتيجه 2 بر 1 بيمه آسيا زنجان را شکست دهد و به مرحله يک چهارم نهايي اين مسابقات نيز صعود کند.
بازيکنان تيم اسکواش آقايان پالايش نفت آبادان در اين دوره از مسابقات عبارتند از:
مجيد بناري، هومن فروزنده، مجتبي کفيلي، اشکان اتحادي، محمد آقامردي، داريوش شيراني، مربي و حسين عبيدي، سرپرست.
پرخاشگري منفعلانه چيست؟
برخي پرخاشگريها بدون علامتهاي معمول مانند مشاجره، بالابردن صدا و.. هستند. به اين نوع پرخاشگري، پرخاشگري منفعلانه ميگويند که با رفتارهاي افراد خود را نمايان ميسازد. پرخاشگري منفعلانه، يک نوع رفتار آزاردهنده در رابطه است. اين نوع رفتار شامل همه رفتارهاي پرخاشگرانه و خصومتهايي است که فرد آن را آشکارا نشان نميدهد؛ طعنه، ترشرويي، انجام ندادن کاري يا تعلل در آن نوعي بيان غير مستقيم خشونت و خصومت است. در چنين رابطهاي عملا نميدانيد چطور بايد از افکار و احساسات فرد مقابل سر در بياوريد. او حرف نميزند و احساساتش را آشکارا بيان نميکند و شما هيچ تصوري از آنچه او دقيقا ميخواهد، نداريد. شايد حتي با اين که متوجه هستيد چيزي در اين ارتباط ناخوشايند است، متوجه نشويد که در رابطهاي پر از پرخاشگري پنهان قرار داريد.
فقدان خشم
يکي از مهمترين چيزهايي که فرد در اين نوع پرخاشگري پنهان ميکند، خشم است. هر آدمي در موقعيتهايي دچار خشم ميشود. اين مسئلهاي طبيعي است. خونسردي زياد يا بيتفاوتي در شرايطي که هر آدمي خشمگين ميشود، اصلا عادي نيست. در پرخاشگري منفعلانه، خشم به شکلي کاملا متفاوت نشان داده ميشود. آنها خشم عاديشان را پنهان ميکنند تا زماني که به شکلي بسيار آزاردهندهتر آن را ابراز کنند. آنها همچنين پنهان کردن خشم را به عنوان راهي براي کنترل ديگران استفاده ميکنند. شريک زندگيتان ممکن است در يک موقعيت بد خودش را خوشحال، خونسرد و بي تفاوت نشان بدهد؛ اما بالاخره اين خشم به شکلي بسيار ناخوشايند و نامناسب بروز پيدا ميکند.
ارتباطي مبهم
يکي از ويژگيهاي رفتارهاي پرخاشگرانه، ابهام واژههاست. اين سلاحي است که آنها براي محافظت از خود و براي کنترل ديگران استفاده ميکنند. منظور و هدف آنها اصلا از ميان چيزي که ميگويند، مشخص نيست. آنها با کلمات مبهم و گفتههاي نامشخص سعي ميکنند اثر منفي آنچه را ميگويند، بر شنونده (شريک زندگي) کم کنند. مثلا شما ممکن است از اين حرف ناراحت شويد که همسر يا دوستتان بگويد شما روزهايتان را هدر ميدهيد و خوب کار نميکنيد. پرخاشگري منفعلانه، يک اختلال رفتاري است که در بزرگسالي و در رابطه با افراد ديگر به ويژه در رابطه نزديک با اعضاي خانواده، همسر و دوستان قابل تشخيص است. وجود اين نشانهها در رفتار فرد مقابل شما هشدار دهنده است، چون اين رفتارها عملا رابطه را دچار مشکل ميکنند. اين رفتارها سوء تفاهم ايجاد ميکند و باعث خشونتهاي خانگي ميشوند. اگر در چنين رابطهاي قرار داريد، اين علائم را جدي بگيريد. بهترين کار اين است که با يک مشاور خانواده گفتوگو کنيد تا دليل پيچيدگيهاي رفتاري شريک زندگيتان و تاثير آن بر رابطه را بهتر بشناسيد.
ناتور دشت
يکي از اشکالهاي اين آدمهاي روشنفکر و باهوش اينه که درباره چيزي حرف نمي زنن ، مگه اين که مهار کار دست خودشون باشه . هميشه بايد وقتي خودشون خفه شدن، تو هم خفه شي و وقتي خودشون مي رن تو اتاقشون تو هم بري...!
ناتور دشت - جي دي سالينجر - مترجم: محمد نجفي
خيلي خشونت هاست که ما نمي شناسيم
خيلي از آدمها گمان ميکنند فقط کتک زدن، کودک آزاري محسوب ميشود و امروزه در جامعه ايران، خوشبختانه خانوادههاي زيادي ميدانند که نبايد فرزندشان را تنبيه بدني کنند؛ اما در مورد کودک آزاري عاطفي،اطلاعات کافي ندارند، به طور کلي ميتوان کودک آزاري را اينگونه تعريف کرد: مجموعه رفتارها يا گفتارهايي که انجام دادن يا انجام ندادنشان باعث وارد شدن نوعي آسيب عاطفي، فيزيکي به کودک ميشود و اين احساس را در او به وجود مي آورد که خوب و دوست داشتني و مورد احترام نيست و ناخواسته است. آمارها نشان ميدهد 70 درصد آزارهايي که به کودکان از نظر عاطفي و جسمي وارد ميشود، از سوي غريبهها نيست و در چارچوب خانواده و به وسيله مراقبان و افراد نزديک اتفاق ميافتد.
مصاديق عاطفي کودک آزاري
تو ناخواسته بودي:ما موارد متعددي را ميبينيم که والدين يا يکي از آنها مثلا به فرزند7-6 ساله شان ميگويند ما نميخواستيم تو به دنيا بيايي و مامان اتفاقي تو را باردار شد، و گرنه همين دو تا بچه برايمان کافي بود؛ البته حالا خيلي دوستت داريم. برخي مادرها هم به محض بروز مشکلي با همسرشان، به کودک ميگويند اگر تو نبودي، حتي يک روز هم با پدرت زندگي نميکردم ! يا براي كودك تعريف ميكنند كه زايمان يا بارداري سختي داشته اند. اين حرفها احساس زيادي و ناخواسته بودن شديدي به کودک ميدهد و فکر ميکند وجودش در اين دنيا ناخواسته بوده يا باعث رنج مادرش شده است و اگر او به دنيا نميآمد، والدينش ميتوانستند زندگي راحت تري داشته باشند. گاهي هم پدر يا مادر به بچه ميگويند، اي کاش تو هيچ وقت به دنيا نميآمدي يا خيلي وقتها ميشنويم به کودک ميگويند: کي ميشود من بميرم و از دست تو راحت شوم... ! يا تو منو پير كردي آخر از دست تو سكته ميكنم و ميميرم.
سختي به خاطر تو :پدر و مادري که مدام به فرزندشان ميگويند من به خاطر تو از تمام خوشيها و تفريحات چشم پوشي کرده ام، او را آزار ميدهند. همه ما ميدانيم وظيفه نگهداري و مراقبت از بچهها جزو وظيفه والدين است. اگر به خاطر وظيفه خود، سر كودك منت ميگذارند، بايد بدانند بيان آن کار درستي نيست و مصداق کودک آزاري است.
به اسم صدا نزدن کودک يا نام او را با فرياد صدا زدن يا او را با صفات بد صدا زدن
متاسفانه برخي پدرها و مادرها فرزندشان را با عبارتها و واژههايي مثل: « هي بچه »، « هي پسر »، « هي دختر» و... صدا ميزنند.برخي هم ناسزايي چاشني اين لقب ميکنند: بيعرضه، تنبل، بد، خنگ، احمق
مقايسه کودک با ديگران: ببين فلاني گريه نميكنه، ديدي اون بچه رو چه مودب بود؟ نمره كارنامه پسر خاله تو ديدي؟ برخي فکر ميکنند اين کار باعث پيشرفت و الگو برداري کودک ميشود؛ ولي اين کار فقط احساس خود کمبيني به کودک ميدهد و اين که از نظر والدينش دوست داشتني نيست.
تنبيه سکوت: قهر کردن پدر يا مادر که به آن تنبيه سکوت ميگويند و قطع رابطه کلامي به مدت چند ساعت تا چندروز با کودک به نشانه دلخوري، آسيب شديدي به او ميزند. اين آسيب ميتواند عميق تر از تنبيه كودك باشد، چون كودك به اين نتيجه ميرسد آنقدر من بد و ناخواستني هستم كه حتي حاضر نيستند مرا تنبيه كنند؟ آنها براحتي مرا از زندگي خود بيرون ميكنند و برايشان اصلا مهم نيستم.
سبک کلامي نادرست: در برخي خانوادهها، سبک کلامي به عنوان يک فرهنگ رايج وجود دارد و اعضاي آن به صورت عادي در جملههايشان دشنام به کار ميبرند و فکر نميکنند اين خشونت کلامي چقدر ميتواند براي بچه ازنظر رواني آزار دهنده باشد.
انتظارهاي غير واقع بينانه:برخي پدرها و مادرها انتظارهاي نامناسب با سن و توانايي از فرزند خود دارند. مثلا توقع دارند نوزاد از شب تا صبح بدون اينکه بيدار شود، بخوابد، در حالي که چنين چيزي بندرت اتفاق ميافتد. برخي هم از کودک نوپا انتظار دارند 30 دقيقه بدون اينکه تکان بخورد، گوشهاي بنشيند. به وسايل خانه دست نزند و ريخت و پاش نكند. برآورده کردن چنين انتظارهايي فراتر از توانايي يک کودک و مصداق آزار است.
اتوکشي لباس هاي پشمي
با آمدن فصل سرما، يکي از مواردي که افراد به آن توجه نميکنند، اتو کشي لباسهاي زمستاني مانند پليور و انواع لباسهاي پشمي است. شايد از ديد عده اي اصلا نيازي به اين کار نباشد؛ اما ما به شما ميگوييم که نه تنها اتوکشي نياز است؛ بلکه براي لباسهايي مثل پليور امري ضروري است. در ابتدا بايد بدانيد که اتوکشي صرفا به خاطر از بين بردن چين و چروکهاي لباس انجام نميشود، بلکه اگر با دماي مناسب صورت بگيرد، موجب ميکروب کشي و پاکيزگي لباسها ميشود.
چه نوع اتويي؟
در اتوهاي معمولي براي ايجاد فشار روي پارچه، وزنهاي به انتهاي آنها اضافه ميکنند که سنگيني آن روي پارچه، موجب صاف شدن پارچه ميشود؛ اما اين اتوها بيشتر براي لباسهاي پنبهاي و کتان مناسب است. براي پارچههاي پشمي که به فشار بيشتري نياز دارند، بهتر است از اتوهاي بخار استفاده شود؛ زيرا استفاده از بخار در اين اتوها لزوم وجود وزنه در اتو را از بين ميبرد و ضمن سبک شدن اتو، لباس نيز بهتر اتو ميشود، همچنين استفاده از اتوي بخار، خطر سوختن پارچه را برطرف ميکند.
چگونه اتو بکشيم؟
نکته اي که بايد به آن دقت کنيد، اين است که نبايد اتو را روي لباس بکشيد؛ بلکه بايد آن را به صورت پرسي فشار دهيد. براي اين کار ابتدا پارچه اي نخي را نم دارکنيد و روي لباس پشمي خود قرار دهيد، سپس اتو را به صورت پرسي روي پارچه بگذاريد و اين کار را براي تمامي قسمتهاي لباس تکرار کنيد. به اين ترتيب لباس شما هم جلوه بهتري پيدا ميکند و هم کاملا بهداشتي و بدون ميکروب ميشود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات