رهبری حکم تنفیذ ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی را اعطا کردند
«سدف» پیشرفتهترین سامانه برای جلوگیری از قاچاق سوخت است
گازرسانی در ایلام از برنامه های تکلیفی فراتر رفت
پتروشیمیها حامی کدام گونههای جانوری هستند؟
جنگ با کرونا پیروزی در پالایشگاه
اکوسیستم حمایت از نوآوری در نفت شکل گرفته است
اوپک پلاس و چالش مدیریت بازار نفت
امضای تفاهم نامه برای مشارکت در احیای جنگلهای حرا
تامین بیوقفه سوخت با فعالیت 134جایگاه عرضه
انفجار «دینامیت» و لو رفتن « سیاه باز»
رهبر معظم انقلاب اسلامی روز سه شنبه، ۱۲ مردادماه حکم تنفیذ ریاست جمهوری سیدابراهیم رئیسی را به او اعطا کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری در این مراسم، متن حکم حضرت آیت الله خامنه ای در تنفیذ رأی مردم به مقام رئیس جمهوری اسلامی ایران را قرائت کرد و آنگاه رهبر انقلاب اسلامی لوح متن حکم را به رئیس جمهور منتخب مردم اعطا کردند.
متن حکم تنفیذ به این شرح است:
بسم اللّه الرّحمن الرّحیم
و الحمدللّه ربّ العالمین و صلّی اللّه علی محمّد و آله الطّاهرین سیّما بقیّة اللّه فی الارضین.
خداوند علیم و قدیر را سپاس می گویم که با فضل و عنایت خود، ایران را بار دیگر در آزمون سیاسی و اجتماعی انتخابات سرافراز فرمود و ملّت عظیم الشان در شرایطی پیچیده و دشوار، با حضور پرمعنا و عزت آفرین خود، حاکمیت رأی مردم بر اداره امور کشور را نمایان ساخت و با انتخاب شخصیتی مردمی و عالی قدر از تبار سیادت و علم و مزین به پرهیزکاری و خردمندی و دارای سوابق درخشان مدیریت، عزم راسخ خود را بر پیمودن مسیر نورانی انقلاب که مسیر عدالت و پیشرفت و آزادی و عزت است، نشان داد. امروز میهن عزیزمان، تشنه خدمت و آماده حرکت جهشی در همه عرصه ها و نیازمند مدیریتی باکفایت و جهادی و دانا و شجاع است که بتواند توانمندی های آشکار و نهفته ملت، بویژه جوانان را که بسیار فراتر از مشکلات است، بسیج کرده و به میدان کار و تلاش سازنده آورد؛ موانع را از سر راه تولید بردارد، سیاست تقویت پول ملی را بجد دنبال کند و قشرهای متوسط و پایین جامعه را که سنگینی مشکلات اقتصادی بر دوش آنهاست، توانمند سازد، مدیریتی که با مشی فرهنگی خردمندانه، مسیر اعتلای مادی و معنوی ملت ایران را هموار کرده، حرکت کشور به سمت جایگاه شایسته اش را شتاب بخشد.
اکنون با تشکر از مردم عزیز و با پیروی از گزینش آنان، رأ ی به عالم فرزانه و خستگی ناپذیر و کارآزموده و مردمی، جناب حجت الاسلام آقای سیدابراهیم رئیسی را تنفیذ و ایشان را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب می کنم و از خداوند متعال توفیق و سربلندی ایشان و همکارانشان را مسألت می نمایم و یادآوری می کنم که رأی ملت و تنفیذ اینجانب تا هنگامی است که مشی همیشگی ایشان در پیمودن صراط مستقیم اسلام و انقلاب ادامه داشته باشد که به فضل الهی چنین خواهد بود. انشاءاللّه.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرد
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس از سال ۹۹ به موضوع خوزستان پرداخته است، گفت: وزارت نفت مکلف شد حداقل یکهزار میلیارد تومان برای حل مشکلات این استان هزینه کند. علی نیکزاد در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور گفت: مجلس از پارسال و پیش از اینکه مشکلات آب در خوزستان بحرانی شود، به موضوع پرداخت و در نخستین روزهای فعالیت مجلس برخی نمایندگان به غیزانیه سفر کردند و در نشست های مجلس تذکرهای لازم به مسؤولان مربوطه داده شد. وی افزود: طی قوانین مصوب در مجلس و اصلاحات بودجه، اعتبارات خوزستان از ۲ هزار میلیارد تومان به ۵ هزار میلیارد تومان رسید. یکهزار و ۷۵۰ میلیارد تومان به فاضلاب اهواز اختصاص یافت و همچنین وزارت نفت مکلف شد حداقل یکهزار میلیارد تومان برای حل مشکلات خوزستان هزینه کند که یکهزار و ۲۶۰ میلیارد تومان برای راه روستایی، آب و فاضلاب و احداث شبکه آبی و تنش آبی اختصاص داده شد. نایب رئیس مجلس تصریح کرد: خوزستان همان خوزستان هشت سال دفاع مقدس است که حماسه آفریدند و با تقدیم هزاران شهید، جانباز و آزاده اجازه ندادند یک وجب از خاک کشور دست دشمن بیفتد. همان خوزستانی است که همیشه پای کار انقلاب بوده و اکنون نوبت مسؤولان است که کم کاری های گذشته را جبران کنند.
از سوی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی منتشر شد
معاونت مطالعات امور تولیدی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی به بررسی موانع و الزام های پشتیبانی از تولید در صنعت نفت و گاز پرداخت. به گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، در ابتدای این گزارش با اشاره به نامگذاری سال ۱۴۰۰ با عنوان «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» ازسوی مقام معظم رهبری و تأکید ایشان بر روند جهش تولید آمده است: در سالیان اخیر وضع تحریم های ظالمانه، عدم جذب سرمایه گذاری خارجی، اجرای نامناسب برخی قوانین، محدودیت در واردات کالاها و تجهیزات مورد نیاز برای بخش های بالادستی و پایین دستی نفت و بی توجهی به داخلی سازی آنها، شرکت های تولیدکننده انرژی را در دوران گذار از حیات وابسته خود به خارج از مرزها به استفاده از ظرفیت داخلی قرار داده است.
در ادامه این گزارش آمده است: بازار انرژی کشور نیاز به بازنگری اساسی دارد تا از منظر ساختاری، حاکمیتی، قیمت گذاری، اجرایی، یکپارچگی در نهاد تصمیم گیری بخش انرژی، یارانه های کلان و بدون هدف مورد ارزیابی مجدد قرار گیرد. این بازنگری می تواند به مثابه تزریق جان دوباره به فرصت های سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز کشور باشد. وضع تحریم های ظالمانه و تشدید آن در سالیان اخیر واقعیت وابستگی بیش از حد این صنعت به خارج از مرزها را نمایان کرد و فرصتی برای تفکر برای حل دائم این معضل را میان اندیشمندان و دلسوزان مملکت داد تا فکری اساسی برای حل معضلات بیندیشند.
در این گزارش تصریح شده است: این شرایط، بخشی از ظرفیت تولید نفت خام کشور را بلااستفاده کرد و خسارت هایی را به میدان ها و چاه های در حال تولید تحمیل کرده است. با کاهش صادرات، هرچند نقش نفت در تأمین منابع عمومی بودجه، کم رنگ شد، اما برطرف کردن کامل وابستگی بودجه به نفت کار چندان آسانی نیست.
با این همه، به وسیله نقشه راهی مشخص می توان موانع را از سر راه برداشت، اگرچه وابستگی به مسیر طی شده و عادات حاکم بر کاغذبازی کشور براحتی قابل تغییر نیست؛ اما سالیان تحریم، تمرینی برای خروج از وابستگی بودجه به نفت را برای دولت فراهم کرد.
در ضمن، پایین یا منفی بودن نرخ رشد سرمایه گذاری در کشور در سالیان اخیر ضرورت تأمین منابع فوری برای سرمایه گذاری را تشدید کرده که گذر از این شرایط نیازمند تدوین و اجرای یک برنامه محرک تولید و رشد اقتصادی است که بدون اجماع در همه ارکان کشور، عبور از این شرایط به سهولت رخ نخواهد داد.
دربخش توصیه ای گزارش مانع زدایی و پشتیبانی از تولید در صنعت نفت و گاز، مسائل و راهکارها آمده است: از جمله سیاست ها و راهکارهای پیشنهادی که برای رفع چالش های این صنعت در زمینه تولید می توان بیان کرد، عبارت است از: تأمین مالی داخلی، گسترش بهره گیری از نفت خام تولیدی کشور با افزایش ظرفیت پالایشگاه های میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، توسعه بازارهای صادرات نفت خام، گاز طبیعی و فراورده های نفتی و ایجاد مهارت های رقابت در عرصه بین المللی که باید مورد توجه قرار گیرد.
در این گزارش تصریح شده است: حمایت واقعی از سازندگان داخلی، همراهی دولت با بخش خصوصی برای بهبود وضع فناورانه با همراهی قطب های علمی و فناوری، پشتیبانی مالی طرح ها، اجرای مؤثر قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و حمایت از کالای ایرانی، تقویت دانش فنی، آموزش نیروی انسانی ماهر و کارآمد، به روز کردن تجهیزات تولید با دانش فنی روز، توسعه فرهنگ کارگروهی میان شرکت های داخلی، جداسازی مسائل حاکمیتی از مالکیت شرکت ها، اشتغالزایی برای توسعه ملی، تسهیل در انجام امور گمرکی، تسهیل و گشایش در اعتبارات اسنادی، کاهش هزینه مبادله، متقابل شدن ریسک تصمیم ها از سوی دولت که به بخش خصوصی تحمیل می شود و پرداخت هزینه مبادله ناشی از این گونه تصمیم ها از سوی دولت به فعالان اقتصادی و کارآفرینان و کاهش زمینه های رانت جویی.
محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) با سفر به ایران در مراسم تحلیف رئیس جمهور حضور یافت. مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، عصر روز پنجشنبه (۱۴ مردادماه) با حضور مهمانان داخلی و خارجی در مجلس شورای اسلامی برگزار شد. پیش از این محمد علی بک، سفیر ایران در نیجریه در توییتر خود نوشت: ملاقات دوستانه و سازنده ای با جناب محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل نیجریه ای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) داشتم. وی با بیان اینکه دبیرکل اوپک برای شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهوری منتخب عازم تهران است، گفت: دبیرکل اوپک از نقش سازنده کشور در تصمیم های این سازمان تشکر و قدردانی کرد.
روند تحولات قیمت نفت خام پس از جهش اولیه در پی نگرانی ها درباره مهارویروس کرونا به دلیل تاثیر کندی فعالیت بخش های تولیدی و کارخانه ها در بازارهای کلیدی بر شرایط روانی بازار نفت، معکوس شد. به گزارش خبرگزاری رویترز، قیمت شاخص نفت خام برنت با پنج سنت کاهش ۷۲ دلار و ۸۴ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا با هشت سنت کاهش ۷۱ دلار و ۱۸ سنت برای هر بشکه ثبت شد. تحلیلگران گروه مالی و بانکی استرالیا و نیوزلند (ANZ) در یادداشتی بر خطرهای اقتصادی دوباره برای مصرف کننده بزرگ نفت جهان ناشی از تشدید شیوع ویروس کرونا تأکید کردند. تحلیلگران این گروه نوشتند: مواردی از نوع بسیار مسری گونه دلتا ویروس کرونا در ۱۴ استان از ۳۲ استان چین ظاهر شده است که این موضوع می تواند محدودیت های بیشتری را برای بخش های تولیدی و اقتصادی ایجاد کند. آنها همچنین کند شدن روند فعالیت های تولیدی را به عنوان یکی از دغدغه های اصلی چین و ایالات متحده آمریکا برشمردند.
وزیر نفت:
وزیر نفت یارانه پنهان حامل های انرژی در سال ۹۸ را حدود ۸۰ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: سامانه درخواست فراورده های نفتی (سدف) جزو پیشرفته ترین سامانه ها برای جلوگیری از قاچاق فراورده های نفتی است.
بیژن زنگنه در حاشیه رونمایی سامانه درخواست فراورده های نفتی (سدف) (دوشنبه، ۱۱ مردادماه ) در جمع خبرنگاران اظهار کرد: سامانه درخواست فراورده های نفتی با همکاری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، وزارت اطلاعات و دیگر دستگاه های مرتبط برای درخواست فراورده های نفتی طراحی و عملیاتی و امروز به طور رسمی رونمایی شد. در اجرای این سامانه نیروی انتظامی، قوه قضاییه، سپاه پاسداران و حدود ۵۰ دستگاه دیگر همکاری و همراهی دارند.
وی هدف از راه اندازی سدف را استفاده مناسب از فراورده های نفتی و جلوگیری از قاچاق سوخت دانست و افزود: «سدف»، تقاضای درخواست کنندگان سوخت را به صورت سیستمی بررسی می کند و در صورت استحقاق و دریافت اطلاعات از دستگاه های دیگر، به آنها سهمیه تخصیص می یابد.
وزیر نفت با اشاره به اینکه روزانه حدود ۲۰۰ میلیون لیتر فراورده های نفتی مایع در کشور توزیع می شود، ادامه داد: بتازگی در نامه ای اعلام کردم که در سال ۹۸ حدود ۸۰ میلیارد دلار یارانه پنهان برای حامل های انرژی پرداخت شده که عدد بزرگی است. باید با این سیستم ها جلو قاچاق و تخلف ها را بگیریم.
زنگنه، «سدف» را حاصل صدها نشست کارشناسی، همفکری و تجربه دانست و گفت: این سامانه جزو پیشرفته ترین سیستم برای جلوگیری از قاچاق است که مجموعه فراورده نفتی را در برمی گیرد.
وزیر نفت درباره اینکه آیا سدف می تواند جلوی مازاد عرضه گاز مایع (ال پی جی) را بگیرد، اظهار کرد: می تواند بگیرد؛ اما ملاحظات اجتماعی دارد که دولت بعدی باید به آن توجه کند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز در آیین رونمایی سامانه درخواست فراورده های نفتی (سدف) گفت: با راه اندازی سامانه درخواست فراورده های نفتی (سدف) با اطمینان می گویم که قاچاق فراورده های نفتی در مرزهای کشور، بجز مرز پاکستان صفر شده است.
علیرضا صادق آبادی اعلام کرد: طی چند سال گذشته کار شبانه روزی بزرگی انجام شد و با مدیریت هوشمند و همکاری سازنده بین ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و وزارت نفت خوشبختانه این سامانه راه اندازی شد و اکنون با اطمینان می گوییم که در مرزهای زیادی از کشور قاچاق وجود ندارد.
وی تاکید کرد: بازارهایی مانند افغانستان، اقلیم کردستان عراق و ارمنستان مقدار تقاضای مشخصی دارند و وقتی بیشتر آن از کانال رسمی تامین می شود، نشان می دهد که قاچاق وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به رونق تجارت فراورده آن هم در شرایط سخت دوران تحریم تصریح کرد: دو عامل عرضه در بازارهای منطقه ای و مبارزه سختگیرانه با قاچاق به این موضوع منتهی شد که ما توانستیم در کشورهای همسایه در زمینه فروش فراورده های نفتی موفق شویم.
صادق آبادی با اشاره به اینکه با اطمینان می گویم ما در مرز افغانستان دیگر قاچاق فراورده نداریم، افزود: همه این دستاوردها نتیجه تلاش دسته جمعی بوده است.
وی تاکید کرد: «سدف»؛ سامانه ای جامع و به طور کامل بومی است که اطلاعات ارزشمندی در آن جمع آوری می شود و اطلاعاتی که از طریق این سامانه در اختیار ما و نهادهای نظارتی قرار گرفت، به کشف پرونده های بسیاری از قاچاق حتی مربوط به سال های گذشته منتهی شد و خوشبختانه وجوه قابل توجه ای به کشور بازگشت.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی گفت: ما در اواخر سال ۹۶ متوجه شدیم سامانه موجود تجارت آسان با این حجم مراوداتی که بین شرکت پخش با سایر دستگاه ها برای تامین سوخت یارانه ای وجود دارد، اطمینان کافی ندارد؛ چرا که در واقعیت از طریق سامانه قدیم (سامانه تجارت آسان) منابع مالی جابه جا می شد و باید حساسیت زیادی نسبت به آن لحاظ می شد؛ اما سامانه طوری طراحی شده بود که امکان صحت سنجی دیتاها در آن وجود نداشت و حتی اگر تخلفی صورت می گرفت، پیدا کردن متخلف کاری سخت و در برخی موارد ناممکن بود.
صادق آبادی با اشاره به شفاف نبودن سامانه پیشین (آسان تجارت) افزود: تصمیم گرفتیم سامانه ای را طراحی کنیم که در آن قابلیت شناسایی مشتریان وجود داشته باشد. در مرحله نخست متوجه شدیم اطلاعات زیادی باید از دیگر وزارتخانه ها و نهادها بگیریم که کاری بسیار زمانبر بود و در بسیاری از این نهادها هم چنین سامانه ای وجود نداشت. متوجه شدیم کار برون سازمانی است و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به تنهایی از عهده کار بر نمی آید. بنابراین با کمک ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز که ارتباطات خوبی دارند، تصمیم گرفتیم این کار را آغاز کنیم و موفق شدیم جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و همه مصرف کنندگان سوخت یارانه ای را به این سامانه متصل کنیم.
وی تاکید کرد: هم اکنون بیش از ۵۰ سامانه دیگر به این سامانه وصل شده اند و همه اطلاعات درخواست کنندگان پیش از نهایی شدن درخواست، بررسی و کنترل می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی تصریح کرد: در سال هایی که ظرفیت بالایی با توجه به بالا رفتن قیمت ارز برای پدیده قاچاق وجود داشت، اگر همکاری و مدیریت فوق العاده حرفه ای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در این پروژه نبود، نظارت دقیق بر توزیع این حجم از فراورده های نفتی در کشور امکانپذیر نبود.
صادق آبادی گفت: هم اکنون سدف، جامع ترین سامانه موجود در کشور است که از همه دستگاه ها اطلاعات دریافت می کند و امکان ارائه اطلاعات به دیگر سازمان ها نیز از طریق آن وجود دارد.
مقدار ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه با میانگین تزریق روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز به مخزن شوریجه دی در سال ۱۴۰۰، تاکنون به بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز رسیده است.
احمد رجبی، مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: با هماهنگی های انجام شده بین مدیریت تولید این شرکت، شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق و مدیریت های هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی گاز ایران، میزان ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه خانگیران سرخس از مرز یک میلیارد مترمکعب گذشت.
وی افزود: با توجه به ثبت رکورد ذخیره سازی یک میلیارد و ۸۵۶ میلیون مترمکعب گاز در سال ۹۹ و نقش کلیدی و راهبردی این مخزن در تولید و پشتیبانی از گاز زمستانی و تأمین انرژی استان های شمالی و شمال شرق کشور، برنامه ریزی برای عبور از رکورد یادشده در سال ۱۴۰۰ انجام شده و بخش های ستادی و عملیاتی، با وجود شیوع گسترده بیماری کرونا با همه توان در این مسیر فعالیت می کنند.
مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تصریح کرد: در صورت تأمین و تحویل گاز کافی از سوی شرکت ملی گاز ایران و استمرار تزریق حداکثری گاز تا نیمه نخست آبان ماه، پیش بینی می شود مقدار تزریق به مرز حدود ۲ میلیارد مترمکعب برسد و همچنین میزان بازتولید در چهار ماه پایانی سال جاری به طور میانگین ۱۵ میلیون مترمکعب در روز خواهد بود.
رجبی درباره مقدار ذخیره سازی گاز در مخزن سراجه قم نیز گفت: ذخیره سازی در مخزن سراجه قم اکنون بیش از ۱۰۰ درصد برنامه تحقق یافته است و این روند، طبق برنامه ادامه دارد.
این گزارش می افزاید: با حفاری/ تعمیر و احداث تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله جریانی سه حلقه چاه در سراجه و سه حلقه چاه در شوریجه طی امسال پیش بینی می شود، ضمن امکان افزایش مقدار ذخیره سازی و بازتولید گاز در این دو مخزن، عملیات تزریق و برداشت گاز به لحاظ فرایند عملیاتی، مطلوب تر انجام شود.
رونمایی از محصول جدید «پتروکربن»
پتروشیمی کارون، بخشی از ضایعات خود را به محصولی ارزشمند به نام «پتروکربن» تبدیل می کند که در صنایع مختلفی چون صنایع فولاد، ریخته گری، تصفیه آب، هسته ای، نظامی، قند و شکر و فروآلیاژ کاربرد دارد و علاوه بر کمک به حفظ محیط زیست، سودآوری خوبی را هم نصیب شرکت های ایرانی می کند.
علیرضا صدیقی زاده، مدیرعامل شرکت پتروشیمی کارون، در آیین رونمایی از محصول جدید «پتروکربن» شرکت پتروشیمی کارون گفت: صنعت فولاد و صنعت پتروشیمی در حوزه های مرتبط، تاکنون به صورت جزیره ای عمل کرده اند و امیدواریم اتفاق امروز، آغاز پر برکتی بر همکاری این دو صنعت مهم و نقطه اتصال حلقه های گمشده تولید باشد.
«پتروکربن» در نتیجه همکاری شرکت پتروشیمی کارون و شرکت دانش بنیان فروآلیاژ تام تولید می شود. ماده اولیه این محصول، ضایعات تار شرکت پتروشیمی کارون است که پیش از این برای دفع، دفن و سوزاندن آن متحمل هزینه هایی می شد؛ اما با این اقدام، از این پس به محصولی با ارزش تبدیل می شود.
این محصول در صنایع مختلفی چون صنایع فولاد، ریخته گری، تصفیه آب، هسته ای، نظامی، قند و شکر و فروآلیاژ کاربرد دارد و افزون بر کمک به محیط زیست، سودآوری خوبی را هم نصیب شرکت های ایرانی می کند.
با صدور حکمی از سوی معاون پارلمانی وزیر نفت
معاون امور حقوقی و مجلس وزارت نفت در حکمی غلامرضا شاه کرمی را به عنوان مدیرکل امور مجلس وزارت نفت منصوب کرد.
در متن حکم شجاع الدین بازرگانی به غلامرضا شاه کرمی آمده است:
«با عنایت به مراتب تعهد و تجارب ارزنده جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «مدیرکل امور مجلس وزارت نفت» منصوب می شوید.
تعامل مؤثر و هدفمند با مجلس شورای اسلامی، کمیسیون تخصصی و برقراری ارتباط کارآمد و اثربخش با آحاد نمایندگان، ساماندهی و به کارگیری ظرفیت های وزارت نفت در این امر مهم مورد انتظار است که باید مورد اهتمام جدی قرار گیرد.
توفیق جنابعالی را در مسیر تحقق اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران از خداوند متعال مسألت دارم.»
مدیرعامل شرکت بهره برداری و مدیریت پتروپارس (POMC) گفت: تولید پروپان و بوتان پالایشگاه فاز ۱۹ پارس جنوبی با راه اندازی همه کمپرسورهای تبرید واحدهای پروپان و بوتان افزایش یافت. امیر شهرام زمان با بیان اینکه مونتاژ و آماده سازی کمپرسورهای تبرید برای نخستین بار ازسوی متخصصان این شرکت انجام شد، تصریح کرد: پیش از این متخصصان و شرکت های خارجی این کمپرسورها را مونتاژ و آماده سازی می کردند.
وی با اشاره به اهمیت افزایش تولید گازهای پروپان و بوتان تأکید کرد: این گازها در هنگام انتقال به مخازن ذخیره سازی دمای بالایی دارند و با استفاده از کمپرسورهای تبرید، دمای این گازها کاهش می یابد تا مانع از تبخیر شده و از تمام ظرفیت آن بهره برداری شود.
هدف از اجرای فاز ١٩ پارس جنوبی، تولید روزانه ۵۶ میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب گاز غنی، ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی، ۴۰۰ تن گوگرد و همچنین تولید سالانه ۱.۰۵ تن گاز مایع (پروپان و بوتان) و یک میلیون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: اجرای طرح طبقه بندی مشاغل برای ۱۸ هزار نفر نیروی پیمانکار در گستره این شرکت، از مهمترین اقدامات انجام شده در حوزه منابع انسانی بوده و لازم است نواقص احتمالی اجرای آن با جدیت رفع شود.
احمد محمدی در نشست با نمایندگان نیروهای پیمانکاری این شرکت گفت: بیشتر کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را نیروهای ارکان ثالث تشکیل می دهند که با فعالیت در بخش های مختلف، نقشی مهم در افزایش بهره وری شرکت دارند.
وی گفت: با توجه به اینکه جامعه کارکنان ارکان ثالث مناطق نفت خیز جنوب، بزرگترین جمعیت را در سراسر صنعت نفت کشور دارند و نیز به دلیل آنکه از سال های پیش اطلاعات دقیق آماری از این بخش از نیروها به صورت مدون وجود نداشت، مجموعه مدیریت منابع انسانی، ساختار و بهره وری و امور مالی با تلاش بسیار توانستند در قالب یک سامانه، اطلاعات و مشخصات این نیروها را گردآوری کنند تا طرح طبقه بندی مشاغل با دقت و کیفیت مطلوب به سرانجام برسد.
طرح های ملی وزارت نفت در پارس جنوبی به بهره برداری رسمی رسیدند
مشعل بخش فراساحل ۲۷ فاز میدان گازی پارس جنوبی، مرحله نخست بندر صادراتی «سیراف پارس» و دو زنجیره دریایی فاز ۱۴ پارس جنوبی با دستور حسن روحانی، رئیس جمهور سابق به صورت ویدیوکنفرانس در شهرستان عسلویه به بهره برداری رسمی رسید. بخش دریایی فازهای پارس جنوبی در گستره ای به مساحت ۳ هزار و ۷۰۰ کیلومتر در خلیج فارس قرار گرفته و تا پایان سال ۹۹ از این بخش بیش از ۱.۸ تریلیون مترمکعب گاز و ۲.۲ میلیارد بشکه میعانات گازی با ارزش ۳۳۵ میلیارد دلار (با احتساب هر مترمکعب گاز غنی معادل ۱۸ سنت در سال ۹۶) برداشت شده است. نخستین سکوی تولیدی پارس جنوبی با ظرفیت ۲۸ میلیون مترمکعب در سال ۸۰ و آخرین سکوی گازی توسعه یافته، با ظرفیت ۱۴.۲ میلیون مترمکعب، در اسفندماه سال ۹۸ به بهره برداری رسید. هم اکنون ظرفیت برداشت روزانه گاز از بخش ایرانی بزرگترین میدان گازی جهان با ۳۷ سکوی تولیدی، ۳۷۲ حلقه چاه ۳ هزار و ۲۰۰ کیلومتر خط لوله زیردریایی ۳۲ اینچ، به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است. دو زنجیره دریایی فاز ۱۴ پارس جنوبی، شامل ساخت، نصب و راه اندازی چهار سکوی بهره برداری گاز، اجرای عملیات لوله گذاری و حفاری ۴۴ حلقه چاه از جمله طرح هایی است که به صورت رسمی افتتاح شدند. اجرای بخش فراساحلی فاز ۱۴ پارس جنوبی به پیمانکاران ایرانی واگذار شده و هم اینک عملیاتی است. طرح بندر سیراف پارس در منطقه پارس 2 نیز به عنوان پایانه مهم ذخیره سازی، بارگیری و صادرات گاز مایع و گوگرد تولیدی پالایشگاه های این منطقه اجرا شده و در این مرحله، یک پست اسکله صادرات گاز مایع سرد و خطوط ارتباطی پالایشگاه های فازهای ۱۳، ۱۹، ۲۲-۲۴ و مجتمع پتروپالایش کنگان مستقر در منطقه پارس 2 کنگان با ظرفیت صادرات ۵ هزار مترمکعب در ساعت ال پی جی به بهره برداری رسمی رسید. روحانی ضمن اشاره به اینکه در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی کارهای بی نظیری در تاریخ ایران انجام شده است، گفت: ما از ۱۰ فاز در پارس جنوبی اکنون به ۲۷ فاز رسیدیم. ۱۷ فاز را در طول این هشت سال افتتاح کردیم و تقریباً فازهای پارس جنوبی تمام شده است.
دکتر حسن روحانی در مراسم گشایش طرح های ملی وزارتخانه های نفت، کشور و سازمان های انرژی اتمی و تامین اجتماعی که به صورت ویدیوکنفرانس برگزار شد، گفت: برای ما چنین افتتاح هایی بسیار مهم بود؛ هر چند کشور در همه حال در حال سازندگی است؛ اما در این جنگ اقتصادی و مشکلات مربوط به کرونا که اقتصاد دنیار را تحت تاثیر قرار داده و حتی بعضی از کشورها با رشد منفی اقتصادی روبه رو شدند، افتتاح های ما به نوعی خاری در چشم آنهایی بود که توطئه می کردند. پنجشنبه های افتتاح برای ما بسیار زیبا بود، به گونه ای که مقام معظم رهبری نیز از این موضوع تجلیل کردند؛ البته ما در این افتتاح ها گوینده بودیم و کار بزرگ را مهندسان، کارگران و ملت ایران انجام دادند.
روحانی اعلام کرد: ما از ۱۰ فاز در پارس جنوبی اکنون به ۲۷ فاز رسیدیم. ۱۷ فاز را در طول این هشت سال افتتاح کردیم. تقریباً فازهای پارس جنوبی تمام شده و تنها طرح توسعه فاز ۱۱، آن هم به دلیل تحریم باقی مانده است. همچنین با بهره برداری از فازهای مختلف پارس جنوبی، برداشت گاز از این میدان مشترک از رقم روزانه ۲۸۰ میلیون مترمکعب به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده و نسبت به سال ۹۲، ۲.۵ برابر شده است. رئیس جمهور سابق با تاکید بر اینکه کارهای بزرگی در عسلویه انجام شده است، گفت: امروز عسلویه دنیایی از کارگاه ها، لوله کشی های زیر آب و غیره است. توسعه پارس جنوبی و عسلویه امروز بخوبی مشهود است و همانطور که وزیر نفت بیان کرد، این پول نبود که عسلویه را ساخت؛ بلکه عشق به آبادانی ایران و ایمان مردم بزرگ ما بود که عسلویه را ساخت.
وی افزود: در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی کارهای بی نظیری در تاریخ ایران انجام شده است؛ البته اگر آن را با ۱۰ سال قبل مقایسه کنید، کاملا متوجه می شوید که من از دولت خودم تعریف نمی کنم، من از ملت خود تعریف می کنم، کار بزرگ را مردم و مهندسان و جوانان ما انجام می دهند.
بیژن زنگنه، وزیر نفت در مراسم بهره برداری از طرح های ملی وزارت نفت با بیان اینکه پارس جنوبی به معنای واقعی، مهم ترین طرح توسعه ملی ایران است که در یکصد سال اخیر اجرا شده است، یادآوری کرد: نخستین قرارداد توسعه میدان گازی پارس جنوبی مهر سال ۱۳۷۶ امضا شد و تا میانه سال ۱۳۸۴ معادل ۱۰ فاز پارس جنوبی به بهره برداری رسید. وزیر نفت، پارس جنوبی را تجلی عشق و اراده جوانان ایران دانست و گفت: مهم ترین کاری که باید در دولت آینده در پارس جنوبی انجام شود، جلوگیری از افت تولید و حفظ و نگهداشت از این میدان است (ریل گذاری آن انجام شد) که به ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد. وی با بیان اینکه در دولت های نهم و دهم، طرح های توسعه فازهای ۶ تا ۸ پارس جنوبی تکمیل شدند و در خرداد ۱۳۸۹ قرارداد برای ۱۰ فاز بعدی به امضا رسید، تصریح کرد: این طرح ها بیشتر با پیشرفت ۵۰ درصدی به دولت یازدهم منتقل و در این دولت تکمیل شد. برای اجرای طرح های پارس جنوبی آنها را اولویت بندی کردیم و سرانجام خوشحالیم که اکنون و پس از هشت سال برداشت گاز غنی از میدان مشترک پارس جنوبی ۲.۵ برابر شده و از روزانه ۲۸۰ میلیون مترمکعب به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است. در این هشت سال، نزدیک به ۲۵ میلیارد دلار در پارس جنوبی سرمایه گذاری شده است. با افزایش برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی و دیگر میدان های گازی توانستیم به رکورد تولید روزانه هزار میلیون مترمکعب دست یابیم. وی با اشاره به اینکه با اتکا به افزایش تولید گاز از پارس جنوبی، افزون بر حجم عظیمی از اتان و مایعات گازی که در اختیار پتروشیمی و صنایع پایین دستی قرار گرفت، صادرات کشور ۹۰ درصد و تحویل گاز به نیروگاه ها ۸۰ درصد افزایش یافت، ادامه داد: همچنین پوشش گازرسانی کشور به بی سابقه ترین رقم تاریخی، یعنی ۹۵ درصد کل جمعیت شهری و روستایی و تعداد روستاهای گازدار از ۱۴ هزار روستا به بیش از ۳۳ هزار روستا رسیده است. وزیر نفت با یادآوری اینکه در این سال ها بخش قابل توجهی از وقت خود را به صورت مستقیم به پارس جنوبی اختصاص دادم، خطاب به روحانی گفت: پارس جنوبی، یکی از اهدافی است که آرزو داشتم ده ها مورد از آن را در کشور داشتیم تا به اهداف چشم انداز برسیم. پارس جنوبی، تجلی عشق و اراده جوانان و مدیران جوان عاشق ایران بود که تلاش کردند پرچم ایران را به اهتزار در آورند. دلار پارس جنوبی را نساخت؛ بلکه عشق مدیران برای سربلندی ایران و افتخار برای ایران بود که پارس جنوبی را ایجاد کرد.
زنگنه با بیان اینکه تولید در سکوهای فاز ۱۴ پارس جنوبی از مدتی پیش آغاز شده و تاکنون حدود ۳۶ میلیارد مترمکعب از چهار سکوی فاز ۱۴ پارس جنوبی برداشت شده است، تصریح کرد: پالایشگاه این فاز هم که با مشکل مدیریتی همراه بود، با وجود تلاش ما برای بهره برداری در این دولت آماده نشد و اواخر امسال عملیاتی می شود.
وی از طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به عنوان آخرین فاز این میدان مشترک یاد کرد و گفت: امضای قرارداد این طرح با شرکت هایی از فرانسه و چین امضا شد؛ اما آنها با اعلام تحریم ها کناره گیری کردند و قرارداد توسعه این فاز سرانجام به پتروپارس واگذار شد، نخستین برداشت از این فاز اواخر امسال محقق می شود.وزیر نفت به ریل گذاری انجام شده برای آینده پارس جنوبی اشاره کرد و با بیان اینکه امسال برداشت ۴۰ میلیون مترمکعب گاز جدید از پارس جنوبی عملیاتی می شود، تصریح کرد: مهم ترین کاری که پس از این باید در پارس جنوبی انجام شود و ما طرح کلی آن را در قالب سندی تهیه و به دولت آینده تقدیم کردیم، جلوگیری از افت فشار پارس جنوبی و حفظ و نگهداشت تولید از این میدان است که به ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.زنگنه گفت: ما برای حفظ و نگهداشت تولید در میدان مشترک پارس جنوبی کار را آغاز کردیم. به عنوان نمونه قراردادی با شرکت اوتی سی برای تولید کمپرسورهای مناسب با هدف فشارافزایی در دریا و خشکی امضا شده است.وی در پایان از مدیران عامل شرکت ملی نفت ایران، بویژه رکن الدین جوادی، علی کاردر و مسعود کرباسیان، مدیران شرکت نفت و گاز پارس، وزیران پیشین نفت، سازمان برنامه و بودجه و از صدها پیمانکار اصلی و فرعی و ده ها هزار مهندس و کارگری که به صورت ناشناخته برای توسعه پارس جنوبی تلاش کردند، قدردانی کرد و گفت: این کار بزرگی است که متعلق به ملت ایران است و من از حمایت ها و اعتماد جنابعالی (رئیس جمهوری) تشکر می کنم.
محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در مراسم تکمیل فعالیت های بخش دریایی میدان مشترک پارس جنوبی به صورت ویدئو کنفرانس با حضور حسن روحانی،رئیس جمهور سابق و از عسلویه اظهار کرد: تولید و برداشت از میدان مشترک گازی پارس جنوبی، هم اکنون به رقم روزانه ۷۰۰ میلیون متر مکعب رسیده که در مقایسه با تولید روزانه ۲۸۰ میلیون مترمکعب در سال ۹۲، ۲.۵ برابر شده است.
وی تولید تجمعی از میدان مشترک پارس جنوبی در سال ۹۹ را ۲۲۳ میلیارد مترمکعب، معادل ۷۰ درصد کل تولید گاز کشور اعلام کرد و افزود: در مجموع نیز کل گاز برداشت شده میدان، از بدو توسعه این میدان تاکنون ۱۸۶۵ میلیارد متر مکعب بوده که طی هشت سال گذشته معادل ۱۳۰۰ میلیارد مترمکعب یعنی ۷۰ درصد کل تولید تجمعی بوده است.
او همچنین از تدوین و ارائه سند حفظ و نگهداشت تولید از میدان مشترک پارس جنوبی خبر داد و تأکید کرد: لازم است در سال های آینده این سند با جدیت اجرا شود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با یادآوری اینکه بخش فراساحل پارس جنوبی شامل حفاری چاه ها، نصب سکوهای سرچاهی و متعلقات مربوطه و لوله گذاری خطوط زیردریایی واصل بین سکوها و پالایشگاه های خشکی است، تصریح کرد: در حال حاضر در مجموع ۳۳۶ حلقه چاه تولیدی شده که نزدیک به ۷۰ درصد آن معادل ۲۲۸ حلقه چاه با مجموع متراژ حفاری یک میلیون متر در هشت سال گذشته تکمیل شده و به بهره برداری رسیده است.
مشکین فام با بیان اینکه در میدان مشترک پارس جنوبی ۳۷ سکوی سرچاهی نصب شده که نزدیک ۷۰ درصد آن معادل ۲۶ سکو به همراه متعلقات آن در هشت سال گذشته تکمیل، نصب و عملیاتی شده که وزن سازه های آن نزدیک ۲۵۰ هزار تن است، تصریح کرد: از این تعداد ۱۷ سکو هر یک با ظرفیت ۲۸ میلیون متر مکعب در روز و ۲۰ سکوی دیگر هریک به ظرفیت تولید روزانه ۱۴ میلیون مترمکعب است.
وی ادامه داد: هم اکنون مجموع ۳۲۰۰ کیلومتر خطوط لوله دریایی برای انتقال گاز از سکوها به پالایشگاه های خشکی در بستر دریا نصب شده که بیش از ۶۷ درصد آن معادل ۲۱۶۰ کیلومتر، طی هشت سال گذشته نصب و راه اندازی شده است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، رقم سرمایه گذاری در میدان مشترک پارس جنوبی را در هشت سال گذشته نزدیک ۲۵ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: بیش از ۱۰ میلیارد دلار از این رقم مربوط به تأسیسات فراساحل بوده است.
مشکین فام با اشاره به اینکه در سال های نخست توسعه پارس جنوبی عمده فعالیت های بخش فراساحل از سوی شرکت های خارجی انجام می شد که با تلاش مهندسان، پیمانکاران و سازندگان ایرانی و اعتماد و همکاری شرکت ملی نفت ایران هم اکنون کل عملیات مهندسی، ساخت، نصب و راه اندازی و بهره برداری از سوی پیمانکاران و متخصصان ایرانی انجام می شود، افزود: شرکت نفت و گاز پارس افتخار دارد افزون بر مسؤولیت توسعه کل میدان پارس جنوبی و چند میدان و پروژه دریایی دیگر در خلیج فارس، متولی بهره برداری پایدار و ایمن از همه تأسیسات فراساحل پارس جنوبی نیز باشد که تحقق اهداف تولیدی طی سال های گذشته را در پی داشته است.
وی از ساخت و نصب دو سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی، به عنوان آخرین فاز در حال توسعه این میدان مشترک یاد و تأکید کرد: تأسیسات موجود بر مبنای تولید متعارف و طبیعی از میدان طراحی و احداث شده که با توجه به روند طبیعی افت فشار و به تبع آن کاهش تولید از مخزن، ضروری است برنامه حفظ و نگهداشت تولید و مقابله با افت فشار در حوزه پارس جنوبی پیگیری شود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس تصریح کرد: همسو با این مهم، وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، برنامه و سند حفظ و نگهداشت تولید از میدان پارس جنوبی را تدوین و ارائه کرده اند که لازم است در سال های آینده با جدیت اجرا شود.
مشکین فام در پایان از همه دست درکارانی که در توسعه میدان مشترک پارس جنوبی مشارکت داشتند، تشکر و قدردانی کرد.
کارنامه صنعت نفت در 8 سال
مشعل به خاطر آوردن هشت سال قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم چندان سخت نیست؛ همانگونه که این سال ها را هشت سال بعد در ذهنمان حک شده خواهیم یافت. حالا با پایان یافتن دولت های یازدهم و دوازدهم، فرصت مناسبی برای ارزیابی و محک زدن عملکرد بخش های مختلف از جمله صنعت نفت است که می توان براساس آمار و ارقام به ارزیابی دقیق فعالیت های صنعت نفت براساس وعده های ارائه شده، پرداخت.
پیش از ورود به گزارش اصلی، تصویری خلاصه و جامع از شرايط مرداد 1392 را پیش رویتان قرار می دهیم. حتما به خاطر دارید، ایامی که بیژن زنگنه سکان وزارت نفت را در اختیار گرفت، توسعه پارس جنوبي با انبوهي از طرح ها و توزيع نامتوازن منابع و تمرکز مديريتي، (بدون توجه به تولید گاز) مواجه بود. در تولید از میدان های مشترك غرب کارون، طرح ها با سرعت بسیار اندك پیشرفت کرده و در طرف عراقي، میزان برداشت بسیار بیشتر از ما بود. قراردادها با شرکت هاي چیني در وضعیت نامناسبي قرار داشت و توسعه بسیار کند بود. در ديگر میدان هاي غرب کشور و لايه نفتي پارس نیز تصمیمی روشن که منجر به اتمام طرح ها و دستیابی به تولید شود، اتخاذ نشده بود.
به علت اعمال تحریم ها، صادرات نفت خام و میعانات گازي به پایین ترین میزان خود در دهه های قبل رسیده بود. میزان میعانات روي آب شور اعداد بسیار غیرمتعارف و بالايي بود و هزينه هاي سنگیني را براي کرایه به شرکت ملي نفت ايران تحمیل می کرد. تنوع خريداران نفت و میعانات ايران به چند کشور محدود شده بود.
در اوپك با موافقت ايران، نظام سهمیه بندي ملغا و از نظر ديپلماسي انرژي، شرايط براي تحريم نفت ايران و جايگزيني آن در بازارها با تولیدات ديگر کشورهاي رقیب فراهم شده بود. در بخش روستاها و شهرهاي کوچك، تقاضاي زیادی براي گازرساني به آنها وجود داشت.
با توجه به واگذاري هاي غيراصولی تمامی پتروشيمی ها، ماموريت ها و وظايف جديد شركت ملی صنايع پتروشيمی تبيين نشده بود. وضعيت توزيع و تبادل خوراك بين مجتمع های مختلف پتروشيمی روشن نشده بود. در خصوصي سازي و تقسيم واحدها، توجهي به ميزان سودآوري و تنظيم سبد مالكان مختلف از اين لحاظ انجام نشده و ارزشگذاري واحدها بدرستي صورت نگرفته بود. وضعيت توليد و توزيع بنزين نیز در شرايط نامناسبي قرار داشت. در طرح ستاره خليح فارس، عليرغم هزينه زياد انجام شده، واحدهاي فرايندي، از پيشرفت كمي برخوردار بود. پس از گذشت چهار سال چه سرنوشتی یافت و به چه نقطه ای رسیدیم؟
با بهره گیری از فرصت لغو تحریم ها، با تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت ملی نفت ایران، تولید نفت خام که راهبردی ترین کالای تولیدی کشور محسوب می شود، با بيش از يك ميليون و 200 هزار بشكه در روز افزايش، از حدود 2.7 میلیون بشکه در روز طی پنج ماهه اول سال 1392 به روزانه حدود 9/ 3 ميليون بشكه در فروردين 1395 رسيده و 1.44 برابر شد.
از 2/ 1 میلیون بشکه در روز در 5 ماهه نخست سال 92 به روزانه حدود 86 / 2 میلیون بشکه در چهار ماه پاياني سال 1395 رسیده بود.
-صادرات نفت خام در 5 ماهه نخست سال 1392، 970 هزار بشکه در روز بوده كه در 10 ماهه نخست سال 1394 پیش از برداشته شدن تحریم ها( به 08 / 1 میلیون بشکه در روز رسيده بود و در پايان سال 1395 به حدود 2/ 2 ميليون بشكه در روز افزايش پيدا كرد.
افزايش دو برابري ظرفیت توليد گاز از ميدان مشترك پارس جنوبي در دولت یازدهم (از 280 میلیون مترمکعب در روز در سال 1392، در اسفند 1395 به حداقل 575 میلیون متر مکعب در روز رسید.)
- در دولت یازدهم 11 فاز پارس جنوبي تکمیل و راه اندازی شده و به مدار آمده است. به نحوی که در مجموع، ظرفيت توليد میدان پارس جنوبی به حداقل 575 میلیون مترمکعب در روز رسیده که موجب شده ميزان برداشت روزانه ایران و قطر برابر شود.
یادآور می شود، از زمان شروع فعالیت های توسعه ای در پارس جنوبی در سال 1376 تا نیمه سال 1384، 5 فاز پارس جنوبی به مدار آمد و از آن زمان تا میانه سال 1392، 5 فاز دیگر و در مجموع 10 فاز از این میدان به مدار تولید وارد شده بود.
افزايش سریع تولید و صادرات نفت کشور به میزان حدود یک میلیون بشکه در روز پس از برجام، به نحوی که این سرعت بازگشت به بازار، اعجاب همه ناظران جهانی را برانگیخت. این افزایش صادرات به نحوی بود که نه تنها به سقوط قیمت های نفت منجر نشد؛ بلکه با دیپلماسی موفق نفتی جمهوری اسلامی، برای بازپس گرفتن سهم خود در بازارهای نفت، در نهایت منجر به پذیرش واقعیت انکارناپذیر نقش ایران در بازار نفت و موفقیت تاریخی و بزرگ ایران در اوپک و روند افزایشی قیمت های نفت شد.
افزایش تولید نفت از میدان های مشترک: افزايش بيش از 4 برابري توليد نفت خام از ميدان های مشترك غرب كارون (از 70 هزار بشکه در روز در میانه سال 1392 به 280 هزار بشکه در روز در اسفند 1395 ).
-راه اندازي تاسيسات شناور فراورش توليد نفت در خليج فارس و آغاز توليد بيش از 25 هزاربشكه در روز از لايه نفتي ميدان پارس جنوبي از آغاز سال 1396.
-آغاز توليد از میدان نفتي مشترك آذر به ميزان 25 هزاربشكه در روز.
در سه سال و نيم دولت يازدهم، بيش از 9 هزار روستا و 78 شهر گازرساني شده كه با فعاليت هاي انجام شده، بهره مندي خانوار روستايي با 40 درصد رشد از 55 درصد در سال 1391 به 77 درصد در سال 1395 رسيده است. اين مهم بدون استفاده از منابع بودجه عمومي و تامين مالي از طريق موضوع ماده 12 قانون رفع موانع توليد صورت گرفته است.
گازرساني به زاهدان در اسفند سال 1395 با هزینه ای بالغ بر 750 میلیارد تومان به انجام رسید.
کاهش سهم سوخت مایع در سبد سوخت مصرفی نیروگاه ها از 43 درصد در سال 1392 ( 27 میلیارد لیتر به ارزش روز 18 میلیارد دلار) به حدود 14 درصد در سال 1395 و هدف گذاري براي زير 10 درصد براي سال 1396
افزايش بیش از 7/ 1 برابري ميزان گاز تحويلي به نيروگاه هاي كشور از 2/ 36 ميليارد مترمكعب در سال 1392 به نزديك 62 ميليارد مترمكعب در سال 1395
افزایش ميزان توليد محصولات پتروشيمي نزدیک به 10 ميليون تن تا پایان دولت یازدهم، با حدود 24 درصد رشد از 6/ 40 ميليون تن در سال 1392 به 5/ 50 ميليون تن در نیمه سال 1396 خواهد رسید.
صادرات محصولات پتروشيمي از 8/ 12 ميليون تن در سال 1392 به بيش از 17 ميليون تن در سال 1395 افزايش يافت كه نشانگر افزايش 33 درصدي در اين دوره است.
آغاز به توليد 11 طرح پتروشيمي با سرمايه گذاري حدود 3093 ميليون دلار و با توليدات سالانه به ارزش 3642 ميليون دلار(به قيمت هاي پايه سال 1390 ) تا ارديبهشت سال 1396.
افتتاح 4 طرح با سرمایه گذاری 2110 ميليون دلار و ارزش توليد سالانه حدود 2375 ميليون دلار( به قيمت هاي پايه سال 1390) در سال 1396، شامل طر ح های اتيلن گلايكول مرواريد - اوره و آمونياك پرديس 3 - متانول كاوه- متانول مرجان
شروع توليد بنزین از پالايشگاه ستاره خليج فارس: شروع توليد فراورده هاي نفتا و نفت گاز و راه اندازي مستمر توليد بنزين فاز 1 پالايشگاه ستاره خليج فارس
ميزان توليد بنزين اصلاح شده و سوپر در پالايشگاه هاي نفتي كشور در دولت يازدهم، 12 برابر شد(از 1/ 2 میلیون لیتر در روز به 25 میلیون لیتر در روز) که منجر به بهبود وضعیت محیط زیست در این شهرها شده است.
در سال هاي 1357 تا 1377 ايران واردكننده نفت گاز بوده است. واردات نفتگاز طي سال هاي 1377 تا 1384 به صادرات تبديل شده و طي سال هاي 1385 تا 1393 مجدداً واردات نفتگاز صورت گرفته كه بخشي از آن به صورت خريد از واحدهای پتروشيمي بوده است. ايران در سال 1392 به ميزان متوسط 6 میلیون لیتر در روز واردات نفتگاز داشته كه خوشبختانه از سال 1394 مجدداً ايران از يك کشور واردكننده نفتگاز به يك كشور صادركننده تبديل شد و در سال 1395 به صادرات حدود 13 میلیون لیتر در روز دست یافت. در سال 1396 نيز براي صادرات بيش از 16 ميليون ليتر در روز به طور متوسط برنامه ريزي شده است.
صادرات نفت كوره درسال 1395 به حدود 50 ميليون ليتر در روز رسيده كه براي سال 1396 دستيابي به بيش از 56 ميليون ليتر در روز برنامه ريزي شده است.
عقد قرارداد طرح توسعه و نوسازی پالایشگاه آبادان (که قرارداد آن با ارزش قریب 5/ 2 میلیارد یورو منعقد و بخش اول آن فعال شده است.)
شروع عملیات طرح 480 هزار بشکه ای فراگیر پالایشی سیراف با خوراک میعانات گاز در منطقه عمومی پارس 2 در نزدیکی کنگان
واگذاري مطالعه تعداد 20 ميدان نفتي و گازي شامل 52 مخزن براساس موافقتنامه همكاري علمي - تحقيقاتي با 9 دانشگاه و مراكز تحقيقاتي داخلي منتخب كشور
انعقاد 12 قرارداد با دانشگاه ها و موسسات تحقيقاتي براي بومي سازي دانش فني 12 فرايند اصلي پالايش نفت خام، پتروشيمي و پالايش و تصفیه گاز
مهم ترين اقدام صورت گرفته در زمينه ساخت داخل در 4 سال اول فعالیت دولت یازدهم، عقد قرارداد خرید همراه با 100 درصد ساخت داخل لوله های CRA، بین شرکت ملی نفت ایران با مشارکت یکی از معتبرترین شرکت های سازنده این لوله ها (شرکت Tubacex ) اسپانیایی و شرکت فولاد اصفهان به مبلغ 556 میلیون یورو بود. اين قرارداد افزون بر تامين نياز داخل، امکان صادرات اين نوع از تجهيزات را براي ايران نیز فراهم کرد.
این اقدام در تاریخ صنعت نفت ایران، پس از اقدامی که در سال 1378 برای ساخت داخل توربین و کمپرسورهای مورد نیاز صنعت گاز( در قالب تجمیع تقاضاهای خرید و سپس تشکیل شرکت توربین و کمپرسور نفت OTC، صورت گرفت و موجب شد که در دوران تحریم ها تا حدود زیادی کشور از مشکلات تامين توربین و کمپرسورمصون بماند)،
بزرگترین گام برای خوداتکایی در تامین تجهیزات در این صنعت تلقی می شود.
در اجراي سیاست های اقتصاد مقاومتي مرتبط با بخش نفت وگاز، با تجميع تقاضاها، تا پایان سال 1395 برای 5 گروه از 10 قلم اصلي کالاهای مورد استفاده عمده در صنعت نفت، مناقصه برگزار شده است و در مجموع 55 فقره قرارداد با سازندگان داخلی در خصوص 5 گروه كالايي آنها منعقد شد. اين موارد عبارتند از: رشته تكميلي درون چاهي با 14 قرارداد به ارزش 132 ميليارد تومان، تجهيزات سرچاهي با 19 قرارداد به ارزش 68 ميليارد تومان، پمپ هاي سرچاهي SRP با 2 قرارداد به ارزش 23 ميليارد تومان، پمپ هاي درون چاهي ESP با 1 قرارداد به ارزش 38 ميليارد تومان، مته هاي حفاري ROCK BIT با 2 قرارداد به ارزش 107 ميليارد تومان، مته هاي حفاري PDC با 2 قرارداد به ارزش 74 ميليارد تومان، لوله هاي حفاري با 2 قرارداد به ارزش 88 ميليارد تومان، لوله هاي مغزي CRA با 1 قرارداد به ارزش 556 ميليون يورو و ابزارهاي اندازه گيري در حفاري با 12 قرارداد به ارزش 140 ميليارد تومان.
افزایش تولید و توزیع بنزین اصلاح شده و سوپر
افزايش توليد نفت گاز يورو 4 و توزيع در كلانشهرها
قطع دريافت هيدروكربور غيراستاندارد به عنوان بنزين از پتروشیمی ها
راه اندازی آخرین مرحله طرح آماک
تغییر سیاست نفت در منطقه عملیاتی غرب کارون با تاکید بر پیشگیری از خشکاندن هور هویزه که پیش از آن عملاً برای تسهیل فعالیت های توسعه نفت در منطقه، چنین رویکردی پیگیری شده بود.
افزایش سهم گاز در سبد سوخت نیروگاه ها
تعیین تکلیف طرح های NGL و واگذاری آ نها به بخش خصوصی
کاهش گازهای سوزانده شده در پارس جنوبی: میزان گازهای سوزانده شده در پالایشگاه های فازهای 1 تا 10 پارس جنوبی از 1/ 17 میلیون مترمکعب در هفته که میزان طراحی شده این پالایشگاه هاست، به 97 / 6 میلیون مترمکعب در هفته در سال 1394 کاهش یافته و انتظار می رود با تکمیل برنامه های در دست اقدام برای کاهش گازسوزی این مجتمع ها، این میزان در سال 1396 به 6/ 2 میلیون مترمکعب در هفته کاهش یابد.
قراردادهای جدید نفتی و تاکید بر افزایش ضریب
تدوین شرایط عمومی، ساختار والگوی قراردادهای بالادستی نفت و گاز و دریافت 4 مصوبه از هیات وزیران در این خصوص (طبق ماده 7 قانون وظایف و اختیارت وزارت نفت) و در ادامه آنها اخذ مصوبه مربوط به «شیوه نامه تشکیل شورای عالی مهندسی مخازن نفت و گاز » که عدم مغایرت همه این مصوبات به تایید رئیس محترم مجلس نیز رسیده که تدوین و جمع بندی آن با نظرخواهی های گسترده از صاحبنظران طی جلسات متعدد به اجماع رسید.
عقد قرارداد توسعه فاز 11 همراه با تمهیدات ازدیاد برداشت با مشارکت شرکت های توتال، CNPCI شرکت ملی نفت چین و پتروپارس. طبق مقررات قانونی، قبل و بعد از نفوذ این قرارداد، همه مجوزهای لازم از مراجع ذیربط اخذ شد که آخرین آن تایید قرارداد یاد شده از سوی هیات عالی نظارت بر منابع نفتی به اتفاق آرا بود.
عقد 26 یادداشت تفاهم و 2 چارچوب اصولي قرارداد براي توسعه ميادين نفت و گاز در قالب قراردادهاي جديد نفتي
برنامه ریزی و پیگیری برای ایجاد شرکت های اکتشاف و استخراج ایرانی.
روند صعودی شاخص های گفته شده در دولت دوازدهم هم تداوم یافت و اقدام های مهمی در حوزه های مختلف از جمله صنعت پتروشیمی، گازرسانی به روستا، میدان های مشترک نفتی و گازی و مهم تر از این موارد، ایجاد زیرساخت های مورد نیاز برای صادرات نفت خام و میعانات گازی از عمان فراهم شد که البته ناگفته نماند در برخی شاخص ها هم با توجه به اعمال تحریم ها روندی نزولی طی شد. مروری بر این اقدام ها خواهیم داشت:
ظرفیت برداشت از میدان های غرب کارون با افزایش ۶ برابری از ۷۰ هزار بشکه در روز در سال ۹۲ به ۴۲۰ هزار بشکه افزایش یافته است.
برداشت گاز از میدان پارس جنوبی نیز ۲.۵ برابر شده است و هم اکنون روزانه ۷۰۰ هزار مترمکعب گاز از این میدان تولید می شود.
قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد «ب» به ارزش یک میلیارد و ۷۸۰ میلیون دلار میان شرکت ملی نفت ایران به عنوان کارفرما و گروه پتروپارس به عنوان پیمانکار امضا شد.
توسعه میدان مشترک آذر به عنوان یکی از پیچیده ترین میدان های نفتی کشور از سوی کنسرسیوم ایرانی تکمیل شد و این میدان که پیشرفت طرح توسعه آن در سال ۹۲ حدود ۶ درصد بود، با ظرفیت تولید روزانه ۶۵ هزار بشکه نفت، 11 اسفند سال ۹۹ به بهره برداری رسمی رسید.
فازهای ۱۷، ۱۸، ۱۹، ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی فروردین سال ۹۶ به بهره برداری رسید و با اضافه شدن بالغ بر ۱۵۰ میلیون مترمکعب گاز به تولید روزانه گاز این میدان، رؤیای برابری با قطر در برداشت روزانه گاز از بزرگترین میدان مشترک گازی جهان تحقق یافت.
قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با اعمال تحریم ها روند متفاوتی یافت و پتروپارس عهده دار این توسعه شد. به این ترتیب، عملیات طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با آغاز بارگیری جکت سرچاهی سکوی ۱۱B این فاز به طور رسمی آغاز شد و طلسم توسعه این فاز شکست. اول خرداد ۹۹ هم عملیات نصب این جکت در موقعیت مخزنی بلوک B آغاز شد.
همزمان با سالروز ملی شدن صنعت نفت در سال ۹۵ مرحله آزمایشی راه اندازی و تولید در لایه نفتی مشترک پارس جنوبی آغاز شد. پیش تر در بهمن سال ۹۵ نخستین کشتی فراورشی خاورمیانه در مسیر تولید و توسعه لایه نفتی پارس جنوبی، وارد آب های سرزمینی ایران شده بود. فروردین سال ۹۶ طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی با ظرفیت تولید ۳۵ هزار بشکه نفت در روز افتتاح شد.
سال ۹۸ قرارداد توسعه میدان مشترک گازی بلال با شرکت ایرانی پتروپارس امضا و تکلیف توسعه این میدان فراساحلی مشخص شد.
قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد «ب» اردیبهشت سال ۱۴۰۰ میان شرکت ملی نفت ایران به عنوان کارفرما و گروه پتروپارس به عنوان پیمانکار به امضا رسید.
طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، طرحی ملی و راهبردی است که با حمایت دولت و راهبری شرکت ملی نفت ایران و با هدف ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز، ذخیره سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی آن و توسعه پایدار و اشتغالزایی در سواحل مکران اجرا می شود. ارسال نفت از دریای عمان آغاز شد و فاز اول آن در دولت دوازدهم افتتاح می شود.
در دولت یازدهم و دوازدهم ۳۲ طرح پتروشیمی با ظرفیت ۳۴ میلیون تن به بهره برداری رسید و ظرفیت پتروشیمی از ۵۶ میلیون تن به بیش از ۹۰ میلیون تن رسیده است. مجموع سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی در هشت سال گذشته بیش از ۲۵ میلیارد دلار بوده است.
«نام آوران» و «ارم»، دو دستاورد بزرگ اکتشافی نفت و گاز ایران است که خبر کشف آنها در سال ۱۳۹۸ اعلام شد. عملیات اکتشاف نخستین میدان در سال ۹۵ و دیگری در سال ۹۷ آغاز شد. این دستاوردهای اکتشافی سبب شد جایگاه نخست اکتشاف در سال ۲۰۱۹ در بین شرکت های بزرگ نفتی دنیا اعم از شرکت های نفت ملی و بین المللی به ایران اختصاص یابد.
طبق اعلام مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، ۱۹ میدان مشتمل بر ۴۸ افق مخزنی جدید طی هشت سال اخیر در کشور شناسایی شده است.
احداث پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس در بهبهان با سرمایه گذاری ۳ میلیارد دلاری که ۵۶ میلیون مترمکعب ورودی آن است و ۳.۴ میلیون تن خوراک برای پتروشیمی ها تأمین می کند، این پروژه سال گذشته گشایش یافت.
طرح های جمع آوری گازهای مشعل در شرق کارون: گازهای این پروژه به پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس و پالایشگاه گاز مارون می رود که در حال اجراست. به دنبال اجرای این طرح با سرمایه گذاری نزدیک ۲ میلیارد دلار ۱۷.۵ میلیون مترمکعب گاز در شرق کارون جمع آوری می شود.
ان جی ال ۳۲۰۰ در غرب کارون - در حال اجراست که سرمایه مورد نیاز برای تأسیس آن ۱.۴ میلیارد دلار است. فاز نخست آن امسال به بهره برداری می رسد و ۱.۸ میلیون تن خوراک واحدهای پتروشیمی بندرامام را تأمین و ۹.۶ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری تزریق می کند.
ان جی ال ۳۱۰۰ در منطقه دهلران، دیگر طرح جمع آوری گازهای مشعل و رقم سرمایه گذاری آن ۸۹۰ میلیون دلار است که از سوی صندوق بازنشستگی صنعت نفت تأمین می شود و درصد پیشرفت آن ۵۰ درصد است. این طرح سال ۱۴۰۱ به بهره برداری می رسد.
جمع آوری گازهای مشعل در منطقه پارس جنوبی، ان جی ال خارگ و جمع آوری گازهای منطقه خارک به عنوان دیگر طرح ها به شمار می رود.همه قراردادهای جمع آوری گازهای مشعل تعیین تکلیف شده و در حال اجرا و فعال بوده و قرار است حداکثر تا سال ۱۴۰۱ تکمیل شود.
تعداد روستاهای بهره مند از نعمت گاز در دولت های یازدهم و دوازدهم حدود ۲.۵ برابر شده و از ۱۴ هزار روستا به ۳۵ هزار روستا رسیده است. هم اکنون بیش از ۹۵ درصد جمعیت کشور زیر پوشش شبکه های گازرسانی قرار دارند. استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان به دلایل مختلف از میانگین عقب هستند. در این سال ها ۴۳ هزار میلیارد تومان برای گازرسانی روستایی و شهری هزینه شده و ۴۰ هزار میلیارد تومان اضافه هم برای خطوط انتقال خرج شده است. حدود ۴.۵ میلیون نفر در کشور از نعمت گاز طبیعی استفاده نمی کنند. تاکنون به بیش از ۲۰ هزار روستا با بیش از یک میلیون و ۷۷۰ هزار خانوار و ۱۹۴ شهر با نزدیک ۶۵۰ هزار خانوار گازرسانی شده است. هم اکنون ۹۸.۴ درصد جمعیت شهری و ۸۴.۶ جمعیت روستایی و در مجموع بیش از ۹۵ درصد کل جمعیت کل کشور از نعمت گاز طبیعی بهره مند هستند، این در حالی است که سال ۹۲ جمعیت شهری ۹۵ درصد و جمعیت روستایی ۵۴ درصد و در مجموع ۸۵ درصد زیر پوشش شبکه گازرسانی قرار داشتند.
صنعت پالایش کشور در دور پیشین تحریم ها، واردکننده بنزین بود و همین موضوع این صنعت را به عنوان یکی از اهداف تحریم تبدیل کرده بود؛ اما با تمرکز بر طرح های توسعه پالایشگاهی، بویژه تکمیل و بهره برداری از چهار فاز پالایشی در پالایشگاه ستاره خلیج فارس، صنعت پالایش کشور نه تنها در تولید فراورده های نفتی خودکفا شد؛ بلکه این خودکفایی به پلی برای افزایش صادرات فراورده نفتی در کشور تبدیل شد، به نحوی که ظرفیت پالایشی کشور در پایان سال ۹۹ به ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز رسید. امروز ایران با رشد چهار برابری صادرات فراورده، رتبه نخست صادرات فراورده های نفتی در خاورمیانه را دارد و رشد بیش از ۱۶ درصدی در ظرفیت پالایشی ایران در طول هشت سال گذشته ثبت شده است.
صنعت نفت در بخش پالایش توانست افزون بر افزایش قابل توجه کمیت فراورده های تولیدی، کیفیت فراورده های نفتی را نیز افزایش دهد و به سمت تولید فراورده های با ارزش افزوده بالاتر گام بردارد.
ساخت داخل
ممنوعیت خرید درباره ۷۰ قلم کالای صنعت نفت دارای مشابه داخلی بود که در عمل نشان داد چقدر در این زمینه تصمصم جدی وجود داشته است. تجهیزات سرچاهی، پمپ های سرچاهی SRP، مته های حفاری، لوله های حفاری، لوله های مغزی CRA و... از خانواده اقلامی بودند که ساخت آن در این سال ها به سازندگان داخلی سپرده شده و سازندگان در پروژه های مهم همچون طرح ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک و طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت و...نقش آفرین شدند و شاهد افزايش سهم داخل از پروژه هاي صنعت نفت و بهبود روند بهره برداري از ظرفيت هاي داخلي در صنعت نفت بودیم.
از مهم ترین اقدام های وزارت نفت دولت تدبیر و امید را باید پیوند با دانشگاه ها دانست. امضای ۹ قرارداد با دانشگاه ها برای مطالعات ازدیاد برداشت ۹ میدان نفتی در سال ۹۳، امضای ۱۲ قرارداد به منظور ایجاد انستیتوهای تحقیقاتی در پایین دست صنعت نفت در سال ۹۵، امضای پنج قرارداد پژوهشی در حوزه اکتشاف عملیاتی در سال ۹۶ و امضای ۱۳ قرارداد پژوهشی در حوزه ازدیاد برداشت در سال ۱۳۹۹ از اقدام های مهم وزارت زنگنه در این بخش بوده است.
شرکت ملی نفت ایران از طریق مدیریت نظارت بر عمران مناطق نفت خیز و شرکت های تابع خود، در ایفای مسؤولیت های اجتماعی نیز اقدام های گسترده ای اعم از نوسازی مدارس، افزایش سرانه فضاهای آموزشی، ورزشی و درمانی، راهسازی، توانمندسازی نیروهای بومی، آبرسانی و اجرای پروژه های دفع فاضلاب شهری و توسعه منابع طبیعی انجام داده و پیرو تأکید وزارت نفت، این مهم همچنان با اولویت دنبال می شود.
رویکرد متفاوت زنگنه در توجه به شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها باعث تولد پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت شد که با حمایت وزارت نفت و با هدف توسعه فناوری ها و گسترش همکاری های سازنده، میان نقش آفرینان زیست بوم نوآوری و فناوری مرتبط با این صنعت ایجاد شده، در سال 1400 به بهره برداری رسید.
نفوذ گاز شهری 99 درصد؛ روستایی 96 درصد
مهدی مهرابی سال 77 بود که شرکت گاز استان ایلام به عنوان شرکتی مستقل فعالیت خود را آغاز کرد و تنها 5 سال بعد در سال 82، عملیات گازرسانی در این استان کلید خورد. نخستین مشعل گاز، سال 85 در شهر ایلام روشن شد و با گذشت 15 سال از آن روز به یادماندنی، هم اکنون 27 شهر استان به شبکه گاز متصل هستند. در حوزه گازرسانی به روستاها نیز از 600 روستای واجد شرایط استان تاکنون به 491 روستا گازرسانی شده و 46 روستا نیز در برنامه گازرسانی قرار دارد. هم اکنون 236 ایستگاه شامل ایستگاه های CGS، TBS، CNG و میترینگ در سطح استان فعال است و 430 نفر از کارکنان شرکت گاز استان ایلام در قالب 101 نیروی رسمی، 43 نیروی قراردادی و 275 نیروی پیمانکار در حال فعالیت در این مجموعه هستند. کارکنان شرکت گاز استان ایلام در سال 99 کارنامه ای قابل قبول داشته و یک شهر، 35 روستا و 183 واحد صنعتی را به شبکه گاز متصل کرده اند. در حوزه اشتراک پذیری نیز با وجود تعهد و برنامه تکلیفی جذب 10 هزار مشترک، 13 هزار و 566 مورد به جمع مشترکان بهره مند از گاز استان افزوده شده است.
عباس شمس الهی، مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به عملکرد این شرکت در حوزه های مختلف می گوید: شهرستان های سبز استان، در حال حاضر شامل بدره، مهران، چرداول، ایوان و ایلام می شود و تا پایان امسال شهرستان های سیروان، ملکشاهی، دره شهر، دهلران و آبدانان نیز به مناطق سبز استان می پیوندند.
شمس الهی با اشاره به برنامه این شرکت برای گازرسانی به روستاهای باقی مانده استان می گوید: 46 روستای باقیمانده استان طبق مقررات جاری دارای قابلیت گازرسانی هستند که هم اکنون عملیات گازرسانی به 20 روستا در دست اجرا بوده و تا پایان سال شاهد بهره برداری از این پروژه ها خواهیم بود. 26 روستای دیگر نیز در مراحل امکان سنجی، مطالعه و اخذ مجوز از شرکت ملی گاز ایران قرار دارند.
به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام، مسلما در اجرای هر پروژه ای چالش هایی وجود دارد که با تلاش همکاران از این چالش ها به خوبی عبور خواهیم کرد. معمولا این چالش ها شامل، معارضین حقیقی و حقوقی بوده که نیازمند همکاری و تسریع در پیگیری و صدور دستورات لازم توسط نهادهای قضایی، انتظامی، فرمانداران و همکاری و مشارکت های مردمی است؛ همچنین انتقال اسناد مالکیت ایستگاه ها و پیچیده و زمان بر بودن این موضوع نیازمند همکاری ادارات اقتصاد و دارایی، جهاد کشاورزی، ثبت اسناد و... است. می توان به پایین بودن سرانه هزینه ابلاغی گازرسانی به روستاها با توجه به نرخ ارز و شرایط بازار به جهت پیگیری استاندار و نمایندگان مجلس با توجه به محرومیت و مرزی بودن استان و افزایش سرانه توسط مجلس و دولت نیز اشاره کرد.
جایگزینی گاز با سوخت های مایع از دیگر مواردی است که مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام به آن اشاره می کند و می گوید: بر اساس برنامه های تکلیفی، در سال 99، جایگزینی 15 هزار مترمکعب بر ساعت برای این شرکت مصوب شده بود که این میزان در سال 99 به بیش از 22 هزار مترمکعب بر ساعت رسید.
شمس الهی در ادامه به برنامه های این شرکت برای جلوگیری از هدررفت گاز و استفاده از کنتورهای هوشمند اشاره و اظهار می کند: مهم ترین و بزرگ ترین مصرف کنندگان گاز در استان، شرکت پتروشیمی، مشترکین شهر و کارخانه سیمان ایلام هستند که مبرهن است با افزایش مصرف گاز، بحث هدر رفت گاز نیز اهمیت پیدا می کند. وی ادامه می دهد: شرکت گاز استان ایلام اقدام به خرید، نصب و راه اندازی کنتور آلتراسونیک هوشمند 10 اینچ در ایستگاه پتروشیمی و 12 اینچ در ایستگاه CGS ایلام کرده است. همچنین جهت خرید و نصب کنتور آلتراسونیک کارخانه سیمان ایلام مکاتبات و اقدامات اولیه صورت گرفته است که امیدواریم در سال جاری این کالای مهم به شرکت گاز استان تحویل داده شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام تاکید می کند: با انجام این اقدامات و پایش مداوم مصارف مهم و همکاری ادارات گاز شهرستان ها و مدیر بهره برداری، هدر رفت گاز در سال 99 نسبت به سال 98 به میزان 3 درصد کاهش داشته و به زیر 2 درصد رسیده است. همچنین جهت اندازه گیری مصارف گاز در ایستگاه های ایوان، چهارمله، دره شهر، آبدانان و مهران درخواست خرید کنتور آلتراسونیک به امور مهندسی شرکت ملی گاز ایران ارایه شده است.
وی در پایان با بیان اینکه کالیبراسیون تجهیزات اندازه گیری به صورت روتین در سطح استان انجام می شود، می گوید: در سال 99 همه تجهیزات اندازه گیری کنتورهای توربینی که شامل 140 دستگاه می شود در موعد مقرر کالیبره شده اند. در سال 98 نیز همه گیج های فشار و دما در محل ایستگاه ها و در صورت نیاز در آزمایشگاه های شرکت های درج شده در وندور لیست شرکت ملی گاز ایران تعمیر و کالیبره شده اند. ناگفته نماند در اردیبهشت سال 1400، برنامه باز کردن و کالیبراسیون تصحیح کننده های الکترونیکی به میزان 110 دستگاه، آغاز شده و در حال انجام است.
در ادامه، محمود کشاورز، مدیر بهره برداری شرکت گاز استان ایلام در خصوص اقدامات این شرکت در حوزه مقاوم سازی شبکه گاز استان می گوید: در حوزه مقاوم سازی با توجه به تفاوت عمر شبکه ها، تراکم جمعیت متفاوت، تفاوت بافت زمین شناسی و ارزیابی ریسک هر منطقه یا ناحیه با در نظر گرفتن فاکتورهای تجهیزات از جمله؛ تخریب، قابلیت پخش گاز، جمعیت تحت تاثیر و ارزیابی ریسک شبکه ها، پیمان های مقاوم سازی متناسب در سطح استان تعریف شده است.
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان ایلام می افزاید: نظر به وقوع سیلاب های مخرب در چند سال اخیر و نیز انجام چندین فقره رانش در خطوط پروژه های مقاوم سازی، خوشبختانه شبکه گاز در سطح استان با تاب آوری بالای 99 درصد به صورت پایدار باقی مانده و تنها یک درصد از مشترکین دچار قطع گاز شدند که این موضوع هم به دلیل قطع خطوط لوله عبوری از بستر رود سیمره و قطع گاز بخش ماژین شهرستان دره شهر بود که گاز آن از شرکت گاز استان لرستان تامین می شد. سال 99 در سطح استان نیز جهت بازسازی و مقاوم سازی شبکه ها حدود 150 میلیارد ریال پروژه در سه منطقه در سطح استان تعریف شده که به طور کامل اجرا و تحویل شده است.
کشاورز، درباره بهره بردن از فناوری های نوین در مقاوم سازی شبکه گاز اظهار می کند: در خصوص ویژگی های استان ایلام می توان به برون شهری بودن شبکه های گازرسانی در سطح استان اشاره کرد که به دلیل پراکندگی نقاط جمعیتی روستایی، دارای شبکه وسیعی از خطوط گازرسانی پلی اتیلن در محوطه های کوهستانی و بیابانی است که ضرورت نگهداری و بهره برداری مشابه خطوط انتقال در سطح استان را شامل می شود. در خصوص استفاده از فناوری های نوین با توجه به انجام پروژه GIS بلوک بندی های EIS و TIS و قسمت های ایزوله برحسب شیر جهت استفاده در مواقع بحرانی در دست اقدام است.
وی ادامه می دهد: با توجه به اینکه اکثر ایستگاه های استان از نوع کابینتی بوده، مطابق آخرین دستورعمل های ابلاغی ستاد نسبت به اجرای محوطه ایستگاه اقدام شده است و چندین پروژه پژوهشی در حوزه مقاوم سازی نیز در سطح استان اجرا شده که آخرین مورد آن پروژه پژوهشی ساخت علمک پلیمری مقاوم در برابر زلزله بود که به صورت وبینار توسط امور مهندسی ستاد شرکت ملی گاز ایران برای همه گازهای استانی ارایه شده است. برای سال 1400 نیز ادامه کار مقاوم سازی ایستگاه های TBS در دست اقدام است. مدیر بهره برداری شرکت گاز استان ایلام در ادامه با اشاره به شیوع کرونا و خدمات رسانی به مشترکان می گوید: نظر به رعایت پروتکل های بهداشتی مربوط به کرونا و ضرورت حفظ سلامت کارکنان جهت تداوم خدمت، همه همکاران مطابق وضعیت اعلامی استان به صورت شیفت بندی در محل کار حضور می یابند ولی با بهره برداری از سامانه جامع ارتباط با مشتریان(CRM) و انجام امورات به صورت الکترونیکی و غیرحضوری و نیز استقرار میز خدمت حضوری در بدو ورود به ادارات ستادی و اداره های گاز شهرستان ها، هیچ گونه خللی در ارایه خدمات به مشترکین در سطح شرکت به وجود نیامده است.
وی می افزاید: مطابق آخرین گزارش دریافتی از سامانه CRM سال 99 تعداد 207 هزار خدمت از طریق سامانه مذکور و میز خدمت صورت پذیرفته که 187 هزار خدمت به صورت غیرحضوری بوده است.
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان ایلام، در خصوص برنامه های انجام شده در حوزه افزایش کیفیت ارایه خدمات می گوید: همان گونه که اشاره شد، جهت افزایش خدمت رسانی و بهبود کیفیت ارایه خدمات، این شرکت از طریق استقرار و راه اندازی سامانه CRM به خدمت رسانی مشترکین مشغول بوده که می توان از این خدمات به ثبت شکایات، اعلام غیرحضوری رقم کنتور، دریافت آخرین قبض، پرداخت آنلاین، ارسال پیامکی قبوض و... اشاره کرد.
وی تاکید می کند: شرکت گاز استان ایلام، سال 98 رتبه اول رضایت مندی مشترکین در سطح کشور را مطابق اعلام سازمان مدیریت و برنامه ریزی کسب کرد؛ همچنین در این سال به عنوان اولین شرکت در بین شرکت های گاز استانی نسبت به حذف قبوض کاغذی گازبها اقدام کرد. از سال 99 نیز با راه اندازی سامانه تلفن گویای 1594 در سطح استان بسیاری از خدمات مرتبط با مشترکین از طریق این خط به صورت تلفنی انجام می شود. کشاورز، درباره امدادرسانی و مرکز پیام اظهار می کند: در حال حاضر سامانه پاسخگویی 194 و نیز سامانه 1594 به صورت یکپارچه در استان راه اندازی شده و تمام مراحل پاسخگویی به مشترکین در این سامانه ثبت می شود. همچنین همه عملیات امدادرسانی نیز به صورت جداگانه در سامانه TMMS ثبت، پیگیری و گزارش گیری می شود که طبق گزارش دریافتی از سامانه مذکور در سال 99، بیش از 25 هزار مورد تماس با مرکز پیام ثبت شده است. همچنین طبق گزارش دریافتی از سامانه مکانیزه پاسخگویی امدادی در استان، میانگین زمان پاسخگویی به پیام های خیلی فوری 8 دقیقه و سایر پیام ها 12 دقیقه است. وی در خصوص مزایای امداد مکانیزه نسبت به سیستم قدیمی می گوید: با توجه به اینکه GIS سامانه مکانیزه امداد نیازمند راه اندازی بستر است، این شرکت با چند پیمانکار در حال تکمیل بستر GIS بوده و در آینده نزدیک با راه اندازی این مهم و تکمیل مکانیزه شدن سامانه پاسخگویی، شاهد ارایه خدمات موثرتری از جمله صحت، دقت و سرعت در خدمات رسانی امدادی به مشترکین خواهیم بود. کشاورز، واگذاری خدمات به دفاتر پیشخوان را موثر می داند و تاکید می کند: با واگذاری خدمات به دفاتر پیشخوان هم اکنون مراجعه مشترکین جهت تحویل پرونده اشتراک پذیری به ادارات نواحی به صورت 100 درصدی مرتفع شده و با توجه به پراکندگی و وجود دفاتر پیشخوان و ادارات پست در اقصی نقاط استان، این واگذاری کاملا مناسب و ثمربخش است. وی درباره برنامه های گاز ایلام در حوزه توسعه بخش شهری اعلام می کند: با توجه به مقررات ابلاغی در خصوص واگذاری انشعاب در حاشیه شهرها و روستا ها و اهمیت حفظ اراضی کشاورزی و جلوگیری از تغییر کاربری، قبل از نصب انشعاب و واگذاری اشتراک جدید، تمامی استعلامات از سازمان های متولی جهت خدمات توسعه ای به عمل آمده و با رعایت کامل مقررات، انشعابات جدید به متقاضیان واگذار می شود. وی ادامه می دهد: همان طور که اشاره شد، با توجه به واگذاری خدمات اشتراک پذیری به دفاتر پست و پیشخوان دولت، همه مراحل بررسی و اخذ مستندات و نیز ثبت کد پستی معتبر در فرآیند اشتراک پذیری دارای خطای کمتری شده است و مطابق آخرین آمار اعلامی ستاد این شرکت جزو شرکت های پیشرو ثبت کد پستی و تلفن همراه مشترکین بوده است. شرکت گاز استان ایلام اولین شرکت گاز استانی بود که نسبت به حذف قبض کاغذی اقدام کرد و هم اکنون تمامی قبوض به صورت پیامکی به مشترکین ابلاغ می شود و این شرکت به عنوان شرکت پیشرو در حال اجرا و راه اندازی سامانه صدور آنلاین قبوض پیامکی است.
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان ایلام، درباره تعمیرات خطوط، شبکه و تاسیسات سطح استان و آمادگی برای تامین گاز در فصل سرد می گوید: همیشه با تعریف پروژه های حفره های خالی و انتخاب پیمانکار، علاوه بر خدمات رسانی به متقاضیان جدید، همه نیازهای تعمیراتی و بازسازی تاسیسات، شبکه و خطوط گاز در پیمان تعبیه شده و در فصول گرم اقدامات لازم تعمیراتی و توسعه ای اجرا می شود؛ به طوری که در سال 99 این شرکت خوشبختانه با تاب آوری و تداوم پایداری و ایمن جریان گاز، هیچ گونه برنامه پیش بینی نشده در قطع گاز را شاهد نبوده و به صورت پایدار گاز همه مشترکین برقرار بوده است. وی در پایان می گوید: شرکت گاز استان ایلام به منظور گسترش و تسریع خدمات رسانی خود و کاهش تردد و هزینه های مشترکین و ارباب رجوع، راه های مختلفی را جهت اطلاع رسانی و انجام خدمات به صورت غیرحضوری راه اندازی کرده است از جمله؛ سامانه جامع ارتباط با مشتریان(CRM)، سامانه تلفن گویای 4 رقمی 24 ساعته، وب سایت اینترنتی شرکت، سامانه پیامکی، تولید اپلیکیشن تلفن همراه که این اقدامات منجر به کسب رضایت حداکثری ذی نفعان در شرکت شده است.
در ادامه، کامران شریفی، مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان ایلام در خصوص اینکه چه آیتم هایی در طراحی پروژه های گازرسانی رعایت و لحاظ می شود، اظهار می کند: تعداد خانوار استفاده کننده از طرح شامل خانگی، تجاری و صنعتی، مسیریابی و تعیین بهینه ترین مسیر اجرا، خاک شناسی و توپوگرافی زمین شناسی منطقه، میزان اراضی کشاورزی که باید تملک شود یا زمین های ملی در اختیار منابع طبیعی و محیط زیست که جهت اجرای طرح باید مجوز بگیرند، ترسیم مسیر اولیه و جانمایی تاسیسات مورد نیاز، سایز بندی خطوط و شبکه گاز مورد نیاز بر اساس تعداد مصرف کنندگان و مقدار مصرف آنها، اخذ استعلامات قانونی، تهیه پکیج نهایی مناقصه و انتخاب پیمانکار؛ همچنین در 4 سال اخیر خوشبختانه ضریب نفوذ گاز در بخش شهری 99 درصد و روستایی به 96 درصد رسیده است و امیدواریم در چند ماه آینده شهر پهله تنها شهر باقی مانده نیز از نعمت گاز برخوردار شود و این ضریب نفوذ شهری به 100 درصد برسد و ضریب نفوذ روستایی قطعا بالاتر و بالاتر می رود.
شریفی در خصوص روش های نوین در حوزه مسیریابی می افزاید: در حوزه مسیریابی از روش های نوین از جمله نرم افزار گوگل ارث، اتوکد، GIS وGP NET استفاده می شود. شرکت گاز استان ایلام به جهت پیشرفت تکنولوژی، تمام تلاش خود را به کار بسته تا در انجام وظایف خود به روزرسانی صورت بگیرد. این امر باعث رضایت مشتریان مخصوصا در پاسخ به استعلامات شده و زمان ارباب رجوع جهت بازدید میدانی هدر نمی رود و با استفاده از نرم افزار، اکثر مراجعه کنندگان کارشان با حداقل زمان انجام می شود.وی ادامه می دهد: سال گذشته، 35 روستا و 183 واحد صنعتی به شبکه گاز پیوستند؛ همچنین از 600 روستای استان حدود 500 روستا با ضریب نفوذ 96 و حدود 960 صنعت که تقریبا 85 درصد صنایع استان را شامل می شود از نعمت گاز برخوردارند و برنامه سال جاری شرکت گاز استان بر این است تا حد امکان این آمار افزایش یابد. در حال حاضر تنها گازرسانی به مناطق سخت گذر استان باقی مانده که در حال بررسی و اجراست.
مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان ایلام می افزاید: سال 99 تعداد 8 روستا طراحی و جهت پیمان ارسال شده است و 15 روستا در سال جاری طراحی می شود. خوشبختانه با دانش فنی که بین همکاران امور مهندسی است، بیشتر این طراحی ها بدون کمک مشاور صورت می پذیرد. وی اظهار می کند: 80 روستای مرزی به شبکه گاز پیوسته اند. از آنجایی که وجود افراد در مرزها جهت حراست لازم است و باعث امنیت مرزها می شود، شرکت گاز استان در شهرستان های مرزی نهایت تلاش خود را کرده و اکثر روستاهای مرزی از نعمت گاز برخوردار هستند و یا به زودی به شبکه گاز متصل می شوند. شرکت ملی گاز ایران نیز این موضوع را مهم جلوه داده و سرانه روستاهای مرزی بیشتر از سایر روستاها است.
شریفی در خصوص اینکه چه اقداماتی در حوزه GIS انجام شده و درصد پیشرفت در این حوزه چه میزان است، می گوید: در شرکت گاز استان ایلام 70 درصد پیشرفت شامل شبکه گاز، خطوط فلزی و تعذیه ایستگاه ها و مشترکین است. در خصوص استفاده از فناوری های نوین نیز با توجه به انجام پروژه GIS، بلوک بندی های EIS و TIS و قسمت های ایزوله برحسب شیر جهت استفاده در مواقع بحرانی در دست اقدام است. همچنین با توجه به اینکه اکثر ایستگاه های استان از نوع کابینتی بوده، مطابق آخرین دستورعمل های ابلاغی ستاد نسبت به اجرای محوطه ایستگاه اقدام شده و چندین پروژه پژوهشی در حوزه مقاوم سازی نیز در سطح استان اجرا شده که آخرین مورد آن پروژه پژوهشی ساخت علمک پلیمری مقاوم در برابر زلزله بود که به صورت وبینار توسط امور مهندسی ستاد شرکت ملی گاز ایران برای همه گازهای استانی ارایه شده است.
وی تاکید می کند: 15 هزار مترمکعب گاز، 150 واحد گازرسانی و 40 واحد مشمول مصوبه و 110 مورد غیر مصوبه در حوزه گازرسانی به واحدهای صنعتی جزو برنامه های سال 1400 است. خوشبختانه در تمام سال های اخیر آنچه تعهد داده بودیم را محقق کرده ایم.
وی مهم ترین چالش پیش روی گازرسانی به واحدهای صنعتی و تولیدی (صنایع) را تحصیل اراضی و صدور مجوز حفاری عنوان می کند و ادامه می دهد: با توجه به اینکه پیگیری و اخذ مجوز حفاری و رفع معارض گازرسانی به صنایع بر عهده صاحب صنعت است، این موضوع باعث کندی گازرسانی به صنایع می شود که برخی اوقات پس از صدور مجوز و اعزام اکیپ پیمانکار گاز، متاسفانه از ادامه کار جلوگیری به عمل می آید. شریفی با اشاره به اینکه در سال گذشته 45 واحد صنعتی براساس مصوبه شورای اقتصاد به شبکه گاز متصل شده است، می گوید: امسال نیز 40 واحد صنعتی براساس مصوبه شورای اقتصاد به شبکه گاز متصل می شود.
مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان ایلام، با توجه به شعار امسال می افزاید: در سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها، قطعا با گازرسانی پایدار و پاک به صنایع شاهد کاهش هزینه حمل ونقل و هزینه سوخت خواهیم بود.
وی در پایان تصریح می کند: با توجه به انتظارات مردم مبنی بر استفاده از سوخت پاک باید استان های مرزی از لحاظ اعتبار و افزایش سرانه مصرف خانوار مورد توجه قرار گیرد. شرکت های گاز استانی در مقایسه با شرکت های پالایشی و سایر شرکت ها نیازمند توجه بیشتری هستند. شرکت های گاز استانی مستقیم با خواسته های مردم و مسوولان سروکار دارند. مسوولیت تمامی خطوط داخل شهر و روستا برعهده شرکت گاز است که ما به صورت شبانه روز پاسخگو بوده و هستیم.
نگاهی به جریان سازی صنعت پتروشیمی در مسئولیتهای اجتماعی
مشعل: صنعت پتروشیمی طی چندین دهه توسعه همه جانبه خود، تحولات بسیار زیادی را پشت سر گذاشته و در جریان تحولات توسعه ای و افزایش تولیدات تلاش کرده تا کمترین آسیب و مخاطرات را برای محیط پیرامونی خود داشته باشد. در این میان با توجه به الزامات قانونی و زیست محیطی و الزامات منطقه ای و محلی، موضوعات مهم در ارتباط با جامعه محلی و گونه های جانوری و گیاهی را رعایت و پیگیری کرده اند. بسیاری از مجموعه های پتروشیمی متناسب با نوع عملکرد و شرایط جغرافیایی و پیرامونی خود به شکلی تخصصی و هدفمند موضوعات زیست محیطی را در قالب مسئولیت اجتماعی خود در بلندمدت و به عنوان هدف سازمانی در نظر گرفته اند و در این سال ها توانسته اند این رویکرد و نگاه مفید را گسترش دهند و حالا تعداد قـابل تــوجهی از اعضای خانواده بزرگ پتروشیمی مسئولیتی را بر عهـده دارد. این تلاش ها در سال های گذشته به شکلی هدفمنـد پیگیری شد و شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دنبـــال تــدوین و ابــــلاغ استراتژی های حوزه مسئولیت اجتماعی صنعت پتروشیمی است تا در چارچوب سیاست های کلان کشور و شناخت درست از مناطق در حال فعالیت اجــرایی شوند. در حال حاضر تعداد زیادی از پتروشیمی ها این فعالیت ها را در دست اجرا دارند که تعدادی از آنها را معرفی می کنیم و می دانیم که بیان این اقدام ها آینه ای برای بیشتر دیده شدن اتفاقات خوب است.
شرکت پتروشیمی نوری یکی از پیشتازان در حوزه مسئولیت اجتماعی به خصوص در حوزه محیط زیست است و در چند سال اخیر بارها به دلیل تلاش های زیست محــیطی خود و حــرکت در جــهت کاهش آلایندگی، به عنوان صنعت سبز معرفی شده است. این شرکت از سال 1389 طرح حمايت از «دلفین های گوژپشت» را با همکاری اداره کل محیط زیست استان بوشهر و یک انجمن غیردولتی به نام «طرح سرزمين» در دست گرفت. در قالب این طرح این گونه از دلفین ها که تنها در خلیج فارس زندگی می کنند و در معرض خطر انقراض هستند، مورد حمایت و پایش ماهانه قرار می گیرند.
پتروشیمی مبین، یکی دیگر از پیشگامان حمایت از محیط زیست پیرامونی خود در صنعت پتروشیمی بوده است. شرایط محیطی و اجرایی این پتروشیمی را متوجه حضور این گونه های جانوری در محیط صنعتی کرده و در ادامه به سمت حمایت و نجات لاک پشت های سبز و منقار عقابی خلیج فارس می برد. پمپ های بزرگ آبی که پتروشیمی مبین در چند کیلومتر دورتر از ساحل قرار داده با مکشی قوی آب را به حوضچه آرامش این مجتمع می کشاند و بارها پیش آمده که لاک پشت ها هم وارد این حوضچه شده و در آن گرفتار می شوند. پتروشیمی مبین پس از بررسی و مشورت با محیط زیست تصمیم می گــیرد هــر یک یا دو ماه یک بار با عملـیاتی کــه چــندان هم ساده نیست، لاک پشت ها را از حوضچه بیرون آورده با هماهنگی محیط زیست پلاک گذاری و در خلیج نایبند رها کنند. پتروشیمی مبین سال هاست که این عملیات را در کنار برنامه های زیست محیطی دیگر خود ادامه داده است.
شرکت پلیمر آریاساسول نیز در ادامه اقدام های زیست محیطی خود حمایت از «آهوی جبیر» در پارک ملی نایبند و احیای زیستگاه آنها را به عنوان تنها حامی در کشور در دستور کار قرار داده است. این حمایت شامل احداث نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۱۸ کیلووات در پارک ملی نایبند، جهت تامین برق سایت تکثیر آهوی جبیر ، پاکسازی مکانیزه سواحل زیبای خلیج نایبند با سرمایه گذاری و تامین دستگاه های ساحل روب مدرن، بهسازی مسیر دسترسی به سایت آهوی جبیــر، فنس کشــی و تکمیل ساختمان محیط بانی ســایت جبیر، ارائه خــدمات حفاظتی و محیط بانی سایت نگهداری آهوی جبیر در پارک ملی نایبند، تامین تجهیزات پایش سایت آهوی جبیر (موتورسیکلت، کواد کوپتر، دوربین حرفه ای عکاسی) و ساخت آبشخور و تامین آب سایت آهوی جبیر می شود.
پتروشیمی زاگرس، یکی دیگر از مجتمع های فعال صنعت پتروشیمی است که در کنار سایر اقدام های زیست محیطی خود، در حمایت از گونه های جانوری و گیاهی هم فعال است و به سبب این اقدام ها در سال 99 در بیست ودومین همایش ملی واحدهای صنعتی و خدماتی سبز به عنوان صنعت سبز معرفی و تقدیر شد. پتروشیمی زاگرس اقدام به حمایت از آهوی شنی منطقه حفاظت شده «مند» کرده و تمام هزینه های اجرایی پروژه بوم شناسی و حفاظت آهوی شنی در منطقه حفاظت شده مند را به عهده گرفته است. این هزینه ها شامل تامین محل محیط بانی برای محیط بان منطقه حفاظت شده «مند» ، تغذیه دستی آهوان منطقه مند به دلیل خشکسالی و کمبود علوفه در منطقه ، انجام مطالعات گیاه شناسی و بررسی نیازهای منطقه جهت انجام اقدام های حفاظتی می شود. البته این مجموعه طرح محیط یار و آموزش های منطقه ای را هم در محیط پیرامونی خود شروع کرده است.
شرکت پتروشیمی کاویان هم در اجرای مسئولیت های اجتماعی و محیط زیستی خود تصمیم به حمایت از گونه پلنگ ایرانی گرفته است و با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر این همکاری را شروع کرده است.
این همکاری با مشارکت گروه های فعال محلی و فعالان محیط زیست منطــقه و در جـهت آموزش های محیطی و نهادینه سازی فرهنگ حفاظت از محیط زیست و به ویژه گونه در حال انقراض پلنگ ایرانی طراحی شده است. اهدا و توزیع کتاب با موضوعات محیط زیستی به محیط بانان استان بوشهر جهت ارتقای سطح دانش و فرهنگ محیط زیستی، از جمله اقدام های پتروشیمی کاویان است که در سال 99 به واسطه این اقــدام و سایر برنامه های محیط زیستی خود به عنوان صنعت سبز معرفی شده است.
پتروشیمی جم اما اقدامی متفاوت در جهت حمایت از گونه های دریایی را اجرا و شروع به حفظ محیط زیست دریایی و پاکسازی سواحل نایبند کرده است. بر اساس تفاهم نامه ای که بین شرکت پتروشیمی جم و اداره کل محیط زیست استان بوشهر منعقد شد، پتروشیمی جم مشارکت داوطلبانه ای در فعالیت های اثربخش با محوریت محیط زیست و پاکسازی سواحل خلیج نایبند دارد. در این برنامه که از دو سال قبل شروع شده، تعدادی از کارگران به صورت هفتگی سواحل ماسه ای خلیج نایبند را پاکسازی و پسماند های جمع آوری شده را به «لندفیل» منتقل می کنند. این پاکسازی در چهار منطقه اجرا شده اسـت که از ابــتدای جـنگل حرا تا روستای هاله به طول هشت و نیم کیلومتر، عرض ابتدای جنگل حرا تا ساحل به طول نزدیک به سه کیلومتر، از روستای هاله تا بعد از دماغه صخره ای نایبند به طول ۱۳ کیلومتر و محوطه اطراف انجیر معابد به مساحت ۵۰ هکتار را در برمی گیرد.
تعدادی دیگر از مجتمع های پتروشیمی هم اقدام هایی را در جهت حمایت از گونه های مختلف گیاهی و جانوری و یا محیط زیست پیرامونی خود داشته و دارند که هنوز رسانه ای نشده و یا به شکل های دیگری در جریانند و اشاره به آنها می تواند امیدوارکننده باشد. به عنوان نمونه پروژه حفظ کلونی های طوطی ماهی های ساکن در اسکله ها که از سوی شرکت پایانه ها و مخازن پتروشیمی دنبال می شود و امیدواریم خبرهای تکمیلی آن را به زودی به دست بیاوریم .
همچنین پتروشیمی بندر امام به عنوان یکی از بزرگ ترین و قدیمی ترین مجتمع های پتروشیمی در چند سال اخیر پروژه کاشت و نگهداشت 8 میلیون اصله نهال درخت حرا به مساحت تقریبی 500 هکتار در خوریات منطقه را در دستور کار قرار داده است. پتروشیمی پارس هم به عنوان یکی دیگر از صنایع سبز در سال 1399 پروژه ایجاد و توسعه جنگل در منطقه بستان و عسلویه و شهرک تفریحی و رفاهی آن را در دستور کار دارد.
روایت «مشعل» از فعالیت پالایشگاه ستاره خلیج فارس در روزهای کرونایی
سمیه راهپیما این روزها شاهد اوج گرما در سطح کشور، بخصوص مناطق جنوبی کشور هستیم. هستند غیورمردانی که با وجود دمای بیش از 50 درجه برای به گردش درآوردن چرخ اقتصاد کشور از هیچ کوششی دریغ نمی کنند و این شرایط نتوانسته آنها را از پای درآورد. مصداق این بزرگمردان، کسانی هستند که در پالایشگاه ستاره خلیج فارس فعالیت می کنند و با وجود گرمای زیاد و رعایت دستورعمل های بهداشتی، با قوت بر سر کار خود حاضر می شوند تا گامی در مسیر سرافرازی کشور برداشته باشند. در گزارش پیش رو پای صحبت برخی مدیران و کارکنان پالایشگاه ستاره خلیج فارس نشسته ایم تا از روند فعالیت های این پالایشگاه در دروان کرونا مطلع شویم. در ادامه مشروح گزارش خبرنگار مشعل را می خوانید.
از واحد نگهداری و تعمیرات به عنوان نبض پالایشگاه نام برده می شود؛ زیرا وقتی بخشی از پالایشگاه دچار مشکل فنی می شود، مهندسان این بخش با حرفه و مهارت خود وارد عمل شده تا چرخه تولید از حرکت نایستد و نه تنها شیوع ویروس کرونا از فعالیت های این واحد جلوگیری نکرده؛ بلکه پر توان تر از قبل به فعالیت های خود ادامه داده اند. در این باره سعید نوری، مدیر نگهداری و تعمیرات پالایشگاه ستاره خلیج فارس می گوید: «در زمینه کرونا و تاثیر آن بر عملکرد مجموعه پالایشگاه ستاره خلیج فارس، می توان یک کتاب در فصل های مختلف نوشت. سال گذشته زمانی که خط 26 اینچ انتقال فراورده پالایشگاه را به سمت انبار نفت شهید رجایی می کشیدیم، برخی از کارکنان سیستم بدنه کارشناسی و رؤسای واحدهای مختلف مشکوک به کرونا بودند، از این رو خودمان پای کار ایستادیم؛ زیرا این خط اهمیت حیاتی در انتقال فراورده داشت. به همین دلیل با وجود محدودیت در نیروها به جنگ کرونا رفتیم و آن را شکست دادیم. این روند تنها با همت والا و تعهدی که کارکنان به پالایشگاه ستاره داشتند، انجام شد؛ زیرا وقتی یکی از بخش ها دچار مشکل می شد، همکاران ما با رعایت نکات بهداشتی درصدد رفع آن نقص بودند.» او به طرح افزایش ظرفیت اشاره می کند و ادامه می دهد: «در تکمیل زنجیره طرح های افزایش ظرفیت، با وجود شرایط کرونایی دست از کار نکشیدیم. هوای گرم و داشتن دو ماسک بر صورت نیز جلودار فعالیت های ما نبود. برای محافظت از سلامت کارکنان سعی کردیم تا در شرایط بحرانی، نیمی از کارکنان این واحد در نوبت صبح و نیمی دیگر در نوبت شب، در محل کار خود حضور داشته باشند تا از این طریق با کم شدن تعداد نفرات، فعالیت آنها کاهش نیابد.» به گفته او، «کارکنان پالایشگاه، همکاری های بسیار خوبی در تکمیل فرم های خود اظهاری داشتند و با صداقت کامل آن را تکمیل کردند. در طرح ساماندهی همکاران کرونایی به صلاحدید مدیر عامل پالایشگاه، قرنطینه های شخصی ایجاد و روزانه طی دو تا سه نوبت، به کارکنان ماسک برای تعویض داده می شد که این روند همچنان ادامه دارد، ضمن آنکه استفاده از مواد ضد عفونی کننده را در گیت های ورودی و خروجی در دستور کار داریم.»
به گفته کارکنان پالایشگاه، کرونا تاثیری بر فرایند فعالیت های آنها نداشته و حتی پرتوان تر از گذشته به کار خود ادامه داده اند تا گامی هر چند کوچک در مسیر خدمات رسانی به کشور عزیزمان داشته باشند. در این باره سعید رشیدی که یکی از مهندسان واحد 71 بهره برداری است، می گوید: «کرونا در تعداد نفرات و رفت و آمدها تاثیر گذاشته؛ اما بر فعالیت های فرایندی و تولیدی هیچ نقشی نداشته است.» مجتبی لیموچی از گروه نوسازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز می گوید: «با رعایت دستورعمل های بهداشتی، کرونا نتوانسته تاثیری بر فعالیت های ما داشته باشد و از هیچ تلاشی برای سربلندی کشورمان دریغ نمی کنیم. اکنون پروژه های خود را به نحو احسن و با تمام وجود انجام می دهیم.»
در پایان با فرهاد صالحی، رئیس ایمنی پالایشگاه ستاره خلیج فارس، در زمینه کرونا صحبت می کنم. او می گوید: «سال 1398 یک ماه قبل از اعلام سراسری وزارت بهداشت و درمان، جلساتی در قالب کمیته سلامت پالایشگاه تشکیل شده بود و این پیش بینی را از قبل داشتیم که امکان ورود کرونا به کشورمان نیز وجود دارد، از این رو تجهیزات مورد نیاز و دستورعمل هایی را که نیاز بود، با توجه به اطلاعیه های WHO اعمال کردیم.» به گفته او، «خروج نفرات از منازل تا چگونه نشستن در سرویس و همچنین قرار دادن دستگاه ازن ساز برای تمامی سرویس های ایاب و ذهاب را در دستور عمل های خود لحاظ کرده ایم. ضمن اینکه تب سنجی قبل از ورود کارکنان به پالایشگاه و تعویض ماسک آنها را نیز در برنامه داشته و داریم، همچنین تونل های ضد عفونی کننده برای ماشین های کوچک و بزرگ را نیز در نظر گرفته ایم.» صالحی با بیان اینکه بر اساس مصوبات کمیته کرونای پالایشگاه ستاره خلیج فارس درتمامی بخش ها شیوه نامه های بهداشتی رعایت می شود، ادامه می دهد: «کارکنان پالایشگاه، جوانانی کوشا و با دانش هستند و علاقه زیادی به آموزش پذیری دارند. با توجه به اینکه پالایشگاه ستاره خلیج فارس از دیدگاه نهادهای نظارتی در پیشگیری از شیوع کرونا در سطح مجموعه خود موفق بوده است، این دانش را در قالب مسؤولیت اجتماعی در اختیار دیگر صنایع استان هرمزگان نیز قرار داده تا با الگوسازی و آموزش های لازم در این زمینه بتوانند از همه گیری این ویروس منحوس بکاهند. در خصوص تاثیر کرونا بر فعالیت های کاری و بهره برداری پالایشگاه ستاره خلیج فارس باید گفت؛ در سال 1399 کار پرمیت های اجرایی، طرح ها و پروژ ه های افزایش ظرفیت نسبت به سال های گذشته بیشتر شده و نه تنها محدودیتی برای فعالیت های پالایشگاه ایجاد نکرده؛ بلکه با رعایت شیوه نامه های بهداشتی، تمام طرح های در دست اجر را ارتقا دادیم.» آنچه باعث شد تا پالایشگاه ستاره خلیج فارس فراتر از صنایع و پالایشگاه های دیگر باشد، فرهنگ حاکم بر این پالایشگاه بود؛ زیرا فرهنگ از سطوح بالا به پایین تزریق می شود و این فرهنگ در سیستم مدیریتی پالایشگاه وجود دارد و تسری پیدا کرده است؛ زیرا مدیران پالایشگاه بر پروسه ورود نفرات به پالایشگاه، سالن غذاخوری و رعایت دستور عمل های بهداشتی حین انجام عملیات نظارت دارند و علاوه بر توضیحات ایمنی، بهداشت را نیز نظارت می کنند؛ زیرا نیروی انسانی را ارزشمندترین سرمایه پالایشگاه می دانند.
گفت وگوی «مشعل» با یک بانوی موفق در واحد ارزی صنعت نفت
سمیه راهپیما نفت، صنعتی مردانه است اما بانوانی که در این عرصه پای گذاشته، به موفقیت خود اعتقادی راسخ دارند. یکی از این بانوان، حبیبه خمیسی است که در طول فعالیت های خود همواره تلاش کرده به رضایت درونی از فعالیت هایش دست یابد. به اعتقاد او «نمی توان به افراد برچسب موفق یا ناموفق زد. هر کس بر اساس میزان رضایت درونی خود، موفقیت یا عدم موفقیت خود را ارزیابی می کند.» شاید فردی از دیدگاه دیگران بسیار موفق باشد؛ اما همان فرد، درون خود احساس نارضایتی داشته و همواره از جایگاهی که دارد، ناراحت باشد. از این رو برای اینکه با روحیه یک بانوی توانمند در عرصه صنعت نفت آشنا شویم، گفت وگویی با حبیبه خمیسی، مسؤول واحد حسابداری خرید کالای خارجی در واحد ارزی حسابداری پروژه های سرمایه ای شرکت مناطق نفت خیز جنوب انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
متولد 21 اردیبهشت 1362 در شهر اهواز هستم. مدرک کارشناسی ارشد حسابداری ام را از دانشگاه الزهرا (س) دریافت کرده ام و فعالیت کاری خود را از دوره دانشجویی با انجام خدمات مالی و حسابداری به صورت پاره وقت شروع کردم. در حال حاضر در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان مسؤول واحد حسابداری خرید کالای خارجی در واحد ارزی حسابداری پروژه های سرمایه ای مشغول به فعالیت هستم. در سال 1386 در آزمون استخدامی وزارت نفت شرکت کردم و پذیرفته شدم. این آزمون برای جذب نیروی اداری و مالی چهار شرکت اصلی برگزار شد که پس از طی دوره آموزشی بدو استخدام، در شرکت ملی نفت ایران جذب شدم و در ستاد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در اهواز کار خود را آغاز کردم.
موفقیت از دیدگاه هر کس، تعریف خاص خود را دارد، بنابراین ممکن است جایگاهی برای یک فرد، رسیدن به قله موفقیت تلقی شود؛ اما برای فردی دیگر چنین نباشد. به طور قطع همکاران و دوستان همواره به من لطف داشته اند و اینکه در نگاه آنان فردی موفق تلقی شوم، احساس خوشایندی است؛ اما از نظر من، موفقیت یک نقطه یا موقعیت یا جایگاهی مشخص نیست؛ بلکه احساس رضایت درونی از کاری است که انجام می دهم و احساس مفید بودن و مؤثر بودن می تواند تعیین کننده موفقیت یا عدم موفقیت من باشد. همیشه تلاش کرده ام بهترین و درست ترین کار را انجام دهم و در انجام هر کاری، منافع سازمان برای من اولویت و اصل انجام آن کار بوده است. همچنین اعتماد رؤسا به توانمندی های من، باعث ایجاد انگیزه برای ارائه بهترین کارم شده که جا دارد از تمام کسانی که با اعتمادشان و انتقال دانش و تجربه شان به من کمک کردند، تشکر کنم. موفقیت، نسبی است و نمی توان به افراد برچسب موفق یا ناموفق زد. هر کس بر اساس میزان رضایت درونی خود، موفقیت یا عدم موفقیت خود را ارزیابی می کند. حال اگر این برچسب را به جنسیت مرتبط کنیم، قطعاً به راه خطا رفته ایم. آنچه علم اذعان دارد، این است که زنان و مردان دارای تفاوت های روحی، روانی و فیزیولوژیکی هستند که باعث می شود هر کدام در حوزه خاصی توانمندتر باشند؛ البته شرایط فرهنگی و اجتماعی در هر جامعه می تواند عامل شکوفایی یا عدم شکوفایی توانمندی های افراد باشد و در اینجا تلاش فرد برای فراتر رفتن از محدودیت ها تعیین کننده خواهد بود .
از ابتدای شروع به کارم در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تاکنون در واحد ارزی اداره حسابداری پروژه های سرمایه ای مشغول به فعالیت هستم. طی این سال ها تجربه کارشناسی قراردادهای خدماتی، کارشناسی قراردادهای EPC، کارشناسی قراردادهای EPCF و حسابدار ارشد خرید کالای خارجی را داشته ام که قسمت عمده فعالیت و تجربه من در این بخش اخیر بوده است. علاوه بر انجام وظایف مقرر در شرح کار هر کدام از این مسؤولیت ها، تجربه مشارکت در فرایند تدوین قراردادهای EPCF و انجام ارزیابی توان سرمایه گذاری مناقصات قراردادهای جدید و قراردادهای بیع متقابل را نیز داشته ام. خوشبختانه در واحد ارزی فعالیت ها، هیچگاه به یک فرایند تکراری تبدیل نمی شوند و با وجود یک چارچوب مشخص، هر قرارداد و هر سفارش خرید دارای مسائل و چالش های مختص خود است و این امر باعث جذابیت کار می شود. هر روز مطالب و تجارب جدیدی برای یادگیری وجود دارد، به طوری که انتهایی برای آن وجود ندارد.
در واحد ارزی همیشه چالش وجود داشته و دارد. با توجه به ماهیت کار و حساسیت آن، ارتباط با پیمانکاران و فروشندگان، ارتباط با واحدهای مجری و مدیریت های دیگر، تاثیر اعمال تحریم های ظالمانه و نوسانات نرخ ارز، همه روزه چالش های جدیدی ایجاد می شوند که با همفکری و مشارکت همواره حداکثر تلاش برای شناسایی و انتخاب بهترین راهکارصورت می گیرد.
همیشه در تمام مراحل تحصیلی و شغلی، سعی کردم که بهترین خودم باشم و حداکثر توان خودم را به کار بگیرم. قطعاً در مقاطعی از زندگی، دیدن افراد موفق باعث ایجاد نیرو و انگیزه بیشتری در من شده؛ اما رسیدن به جایگاهی که دیگران دارند، هرگز هدف من نبوده است. هر روز می توان مرزهای خود را گسترش داد و به ورژن بهتری از خود تبدیل شد.
در اینجا خودباوری فرد اهمیت دارد. القای باورهای جنسیتی می تواند عامل ایجاد احساس توانمندی یا بالعکس احساس ناتوانی شود. متاسفانه شاهد هستیم که زنان برای اثبات توانمندی های خود و صرفاً شکست باورهای جنسیتی که در جامعه رواج دارد، وارد مسیرهایی می شوند که کار حقیقی آنها نیست و با وجود دستیابی به موقعیت های قابل ملاحظه، بعد از مدتی دچار احساس خستگی و نارضایتی عمیق می شوند. در صورتی که هر فرد، چه زن و چه مرد، باید به شناخت صحیحی از خود و توانمندی های خود برسد و بر اساس آن مسیر زندگی خود را انتخاب کند.
محیط کاری مثبت می تواند منجر به شکوفایی توانمندی های افراد شود. در چنین محیطی اعتماد، احترام و آرامش وجود دارد و در نتیجه باعث ایجاد انگیزه در کارکنان، ایجاد تعهد و دلبستگی به سازمان، مشارکت فعال و احساس رضایت شغلی و رضایت فردی و درونی در کارمند می شود.
رشد و بالندگی هر فردی از کودکی با حمایت های پدر و مادر و سایر اعضای خانواده میسر می شود و این حمایت ها در مقاطع مختلف، اثرات عمیقی بر موفقیت افراد دارد. خانواده ام همیشه در هر شرایطی مشوق و همراه من بوده اند و با فراهم کردن شرایط و امکانات در حد توان خود، عامل اصلی قرار گرفتن من در جایگاه کنونی هستند که جا دارد در اینجا از تلاش ها و حمایت های پدر مرحومم، عشق و فداکاری های مادرم، حمایت بی دریغ خواهرم و دلگرمی های سایر اعضای خانواده ام در تمام سال های زندگیم تشکر و قدردانی کنم.
اکنون حضور بانوان در عرصه های مختلف اجتماعی بسیار پررنگ شده است؛ خوشبختانه در صنعت نفت حضور پررنگ و مؤثر بانوان در تمامی عرصه ها کاملا مشهود است. هم اکنون نیز طرح توانمندسازی زنان در صنعت نفت، با دستور مستقیم وزیر نفت و تلاش خانم تندگویان، مشاور وزیر در امور بانوان و خانواده وزارت نفت از سوی مرکز توسعه مدیریت نفت با هدف افزایش سهم مشارکت زنان در رده های مدیریتی در حال برگزاری است که جای تقدیر دارد.
به عنوان یک خواهر کوچک تر، امیدوارم که تمام بانوان سرزمینم به ارزش حقیقی خود پی برده و به توانمندی های خود ایمان بیاورند و کار حقیقی خود را در این جهان بیابند.
یک بیت از حافظ و یک بیت از مولانا همیشه سرلوحه زندگی من هستند و امیدوارم که همه به این باور عمیق برسیم:
سال ها دل طلب جام جم از ما می کرد
وانچه خود داشت ز بیگانه تمنا می کرد (حافظ)
بیرون ز تو نیست هر چه در عالم هست
از خود بطلب هر آنچه خواهی که توئی (مولانا)
نگاهی به همکاری صنعت نفت با طراحان فضاهایی با رویکردهایی جدید در گفت و گو با مدیرعامل گروه دیبا
مشعل: وزارت نفت در هشت سال گذشته تلاش کرد تا تاریخ صد ساله صنعت نفت و داراییهای تاریخی و با ارزش مادی و معنوی و خاطرات شفاهی خود را در اقصی نقاط کشور و به خصوص مناطق عملیاتی حفظ کند و در همین راستا بود که موزه و اسناد صنعت نفت ایران شکل گرفت. در این مدت موزه هایی با موضوعیتی مشخص در بخشهای مختلف راه اندازی شدند. «موزه بنزین خانه آبادان « ، « موزه نفت کرمان» و « موزه پمپ بنزین تهران» از جمله این اقدامات بود که در کنار مستند سازی بسیاری از اسناد اجرایی شدند. اما برای کمک به این اهتمام وزارت نفت به ایجاد موزه ها و حفظ گذشته خود و البته ایجاد و ساخت فضاهایی جدید و متفاوت یک گروه از طراحان و معماران به همراهی و کمک نفت آمدند. در جریان حفظ و ایجاد موزه ها ، پروژه های جدیدی همچون پارک فناوری نفت و به خصوص ساختمان جدید وزارت نفت گروهی جوان و خوش فکر از طراحان همراه بوده اند که در این گزارش کوتاه با یکی از آنها آشنا می شویم. گروه طراح دیبا كه پل طبيعت را در پايتخت ساختند، اعتبار و کارنامه خود را برای پروژه های مهم دیگری هم به میان آوردند و خیلی زود در پروژه آماده سازي محوطه پالایشگاه آبادان به نام پارك موزه نفت فعال شدند. هرچند که آن پروژه به دلایلی متوقف مانده و پروژه «شهر موزه « آبادان فعلا روی زمین است اما ارتباط خوب این گروه طراح با مجموعه نفت برقرار مانده است. گروه دیبا که با همراهی و سرپرستی دو جوان خوش فکر یعنی «لیلا عراقیان» و « علیرضا بهزادی» فعالیت می کند. دو نفری که در این سالها پروژه های موفق زیادی در تهران و شهرهای بزرگ دیگر داشته اند. نام آنها در میان پیشنهاد دهندگان اصلی ساختمان جدید وزارت نفت بوده است. طرح پیشنهادی آنها مقام دوم مسابقه طراحی ساختمان وزارت نفت را به دست آورد. در آخرین همکاری این گروه با وزارت نفت هم «پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت» را طراحی کرده و تحویل داده اند. علیرضا بهزادی – طراح و معمار و مدیرعامل گروه دیبا چندی قبل پروژه فاز اول «پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت» را به مجموعه وزارت نفت تحویل داد و با او درباره همکاری که با مجموعه نفت برای اجرای پروژه های مختلف داشته اند گفت و گو کردیم. او به اولین پروژه مشترک و البته تا حدی ناموفق با نفت اشاره کرد و گفت: اولین همکاری ما برای تبدیل بخشی از پالایشگاه آبادان به فضایی عمومی برای شهر آبادان بود. قرار بود درد کنار برنامه کلی تبدیل آبادان به «شهرموزه» بخش حاشیه ای پالایشگاه آبادان با رودخانه و فضاهایی بلااستفاده آن تبدیل به فضایی عمومی و پارک برای مردم شود. از همان ابتدای کار هم بازدیدی از سایت که قدمتی صد ساله داشت انجام دادیم. این بخش از پالایشگاه آبادان به دلیل عدم استفاده و تغییر تکنولوژی سالهاست که بلا استفاده و متوقف است.
بهزادی با بیان اینکه تجربه و سابقه کار در پل طبیعت عامل همکاری ما با مجموعه نفت بود ، تصریح کرد: تبدیل فضاهای قدیمی صنعتی که عمر فنی و اجراییشان تمام شده به فضایی عمومی ، موزه ، پارک و محلی برای سکون و گردش و در راستای حفظ خاطره جمعی شهروندان رویکردی پذیرفته شده و موفق در دنیا است. در این رویکرد در واقع فضای بلااستفاده را بازآفرینی کرده و به شهر و شهروندان برمیگردانیم.
مدیرعامل گروه دیبا گفت: البته آن پروژه و تبدیل آبادان به موزه نفت تا جایی که من اطلاع دارم به دلیل مسائلی از جمع تعداد زیاد ذی نفعان ، عدم توافق برای مالکیت پالایشگاه و برخی موارد دیگر فعلا متوقف هستند. هرچند که طرح و نقشه و پیشنهاد گروه دیبا همان زمان ارائه شد.
بهزادی به نمونه موفق این مجموعه های صنعتی بازآفرینی شده در پایتخت اشاره کرد و گفت: تبدیل کارخانه الکترود سازی آما با قدمت 70 ساله به کارخانه نوآوری آزادی ، تجریه موفقی بود که پس از این بازآفرینی پروژه بازآفرینی سوله های موجود در پالایشگاه تهران را شروع کردیم. در این پروژه که با همکاری مجموعه شرکت ملی گاز شروع شد، حدود 5 هکتار زمین با چندین مجموعه سوله در اختیار قرار گرفت. وی با بیان اینکه برای کل پروژه یک نقشه اصلی تهیه شد ، افزود: در ادامه با توجه به بودجه و تخصیص اعتبارات ، پروژه را در سه فاز پیش بینی و اجرا شد و در فاز اول فعلا دو سوله با فضای پیرامونی افتتاح شده است و امکان حضور و فعالیت استارت آپها ، برگزاری جلسات و برنامه های گروهی و ... وجود دارد.
بهزادی به شرایط تحویل این سوله ها و شرایط کار اشاره کرد و گفت: روزی که وارد این سوله های شدیم با انبوهی از اسناد و مدارک روی هم ریخته شده و زباله مواجه بودیم و حالا فضایی تعاملی و قابل قبول و همسطح با فضاهای شهری را داریم .
او با بیان اینکه در حال حاضر پروژه مشابهی را با سازمان انرژی اتمی و نهاد ریاست جمهوری در حال اجرا دارند، گفت: در این فضای تعاملی انعطاف پذیری در فضا، حضور شفاف ، دسترسی آسان و تعاملی ، فضای استراحت و کافه ، فضای برنامه گروهی و ... پیش بینی شده تا در عین ایجاد فضا برای هر فرد و گروهی ، ارتباط و تعامل دو و چند جانبه حفظ شود. مدیرعامل گروه دیبا با تاکید بر اینکه همکاری و کار با این گروه اجرایی در مجموعه گاز بسیار مطلوب بود و زمان طراحی تا اجرای کار کمتر از یک سال زمان برد، افزود: به نظر می رسد مجموعه نفت به دلیل داشتن تجربه پروژه هایی در ابعاد بزرگ ، به خوبی می داند چطور پروژه ای را با توجه به اعتباری که در اختیار دارد اجرا کند و به نتیجه برساند. از سوی دیگر مدیران قابل و تصمیم گیری دارد که می دانند چه می خواهند و در عین رعایت منافع نفت و کارفرما با مشاور و جریان اجرایی کار همراهی و همکاری خوبی دارند.
بهزادی به شرایط حضور شرکتها و استارت آپهای مختلف در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: اگرچه شرکتهای خصوصی در نفت ایجاد شده اند اما اکوسیستم نفت خاص و همراه با محدودیت هایی است. تعداد زیادی از شرکت های خصوصی در صنعت نفت فعال هستند که در درون خودشان بخش های تحقیق و توسعه(R&D) را راه اندازی کرده اند و چنین فضاهایی بهانه و امکانی است تا این شرکتها و نیروهای آن که عمدتا جوان و خلاق هستند دور هم جمع شوند. به این ترتیب اگرچه امکان ورود به نفت برای همه گروه ها وجود ندارد اما با وجود این شرکتهای خصوصی امکان رشد و پیشرفت و ارائه پیشنهاداتشان را خواهند داشت.
وی افزود: بسیاری از دانشجویان در سطوح مختلف می توانند امکان عضویت در این فضاهای جمعی را داشته و خودشان را در معرض ارتباط و تعامل با گروه ها و شبکه های فعال دیگر قرار دهند. به عبارتی می توان گفت که اکوسیستم حمایت از نوآوری و فناوری در صنعت نفت دیگر شکل گرفته و در دسترس همه گروه ها قرار دارد.
بهزادی به برخی از محدودیتهای پارک فناوری هم اشاره کرد و گفت: صنعت بحث دسترسیها و امکان ورود و خروج برای همه گروه ها و فاصله از شهر و دوری مسیر و کنترل ورودی ها مطرح است. همچنین لازم است پژوهشگاه صنعت نفت هم به این مجموعه اضافه شود و ورودی جداگانه برای این پارک پیش بینی شود تا بحث های پدافندی هم رعایت شود.
تولید جهانی نفت خام از ابتدای قرن حاضر از لحاظ جغرافیایی متمرکز شده واین موضوع شرایط را برای مدیریت بازار نفت در مقایسه با اختلاف های کشمکش برانگیز دهه های 1980 و 1990 میلادی آسان تر کرده است. این اوضاع در عین حال اهمیت حیاتی سازگاری راهبردی میان رهبران صنعت نفت در سه کشور بزرگ تولیدکننده شامل عربستان سعودی، روسیه (اتحاد جماهیر شوروی سابق) و ایالات متحده آمریکا را برجسته کرده است. بر اساس گزارش بی پی در بررسی آماری سال 2020 انرژی جهان، عربستان، روسیه و آمریکا که به عنوان سه تولیدکننده بزرگ در یک دهه گذشته شناخته شده اند، در دهه 1980میلادی سهمی 52 درصدی از تولید نفت جهان داشتند. تا سال 2000 میلادی، سهم ترکیبی این سه کشور تولیدکننده به 31 درصد رسید که این اتفاق در پی کاهش شدید تولید به دلیل فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق، روند بلندمدت افت تولید در آمریکا و نقش دوباره عربستان به عنوان تعدیل گر نوسان، رخ داد. با این حال، از آن زمان هر یک از سه کشور به نوعی روند احیای تولید نفت را تجربه کرده اند، در حالی که سهم ترکیبی آنها تا سال 2019 میلادی بیش از 42 درصد ثبت شد. در بازه زمانی سال های 2000 تا 2019 میلادی، تولید نفت خام جهان در مجموع روزانه 20 میلیون و 500 هزار بشکه افزایش یافت که سهم سه تولیدکننده بزرگ یادشده 17 میلیون بشکه در روز یا 83 درصد بود. تولید نفت در دیگر بخش ها با مسائلی همچون درگیری مسلحانه، ناآرامی های داخلی، فساد، سومدیریت، افزایش هزینه ها و نبود ذخایر اکتشافی جدید و خیره کننده، با مشکل روبه رو شده است. نتیجه چنین روندی این بوده است که تولید جهانی نفت خام از اوایل دهه 1980 میلادی بیش از هر زمان دیگری از لحاظ جغرافیایی متمرکز شد.
با وجود اختلاف بین عربستان و امارات متحده عربی بر سر مقدار تولید نفت (خط پایه تولید تعیین شده برای امارات در توافق کاهش عرضه تولید اوپک و غیراوپک) که سبب شد مذاکرات تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به ائتلاف اوپک پلاس در هجدهمین نشست وزارتی با بن بست روبه رو شود، بازیگران اصلی یکسان باقی مانده اند. در سال 2019 میلادی، تولید نفت امارات متحده عربی تنها چهار درصد از مجموع تولید نفت خام جهان را شامل شده است، که این رقم بسیار کمتر از تولید نفت آمریکا (18درصد)، روسیه (12 درصد) و عربستان (12درصد) است و تأثیر اندکی بر کل تولید جهانی نفت خام دارد. ایجاد بن بست در مذاکرات به طور ویژه حاکی از آن است که عربستان صرفنظر از هر گونه تأثیر عملی بر عرضه نفت، حاضر به موافقت با افزایش متعارف تولید امارات نمی شود. به نظر می آید سیاست گذاران ریاض نگران ثبت سابقه یا ارسال هرگونه سیگنال تضعیف عزم برای دیگر تولیدکنندگان بزرگ، به ویژه در روسیه و آمریکا یا صندوق های پوشش ریسک هستندکه در افزایش قیمت ها دخیل بوده اند.
اقتصاددانان با استفاده از شاخص هرفيندال ـ هيرشمن (HHI) مقدار تمرکز بازار را اندازه گیری می کنند که می تواند در بازه صفر (معادل یک تولیدکننده بی شمار و کوچک، بدون تأثیر بازار به صورت جداگانه) تا 1 (یک منبع انحصاری منفرد) در نوسان باشد. بر اساس شاخص هرفيندال ـ هيرشمن (HHI)، تمرکز جغرافیایی صنعت نفت در سال 2019 به 0.08 رسید، در حالی که در سال 2002 میلادی 0.05 و در پایین ترین سطح بود. تمرکز صنعت نفت در مقایسه با بسیاری از صنایع دیگر مانند فسفات ها یا نیمه هادی ها بسیار پایین است. سطح بالای پراکندگی دلیل آنکه تولیدکنندگان انگیزه زیادی برای هماهنگی تولید خود با هدف دستیابی به قیمت ها و درآمدهای بالاتر دارند را نشان می دهد، اما در عین حال ثابت شده که در عمل بسیار دشوار است. با این حال، پس از افزایش تقسیمات جغرافیایی در دهه های 1980 و 1990 میلادی، این روند در سال های 2000 تا 2010 تا حدی معکوس شد. شاخص هرفيندال ـ هيرشمن (HHI) کنونی معادل بازاری ایده آل است که در آن 13 کشور تولیدکننده با سهم برابر تولید وجود دارد، در حالی که نسبت به تعداد 19 کشور در آغاز قرن نشان دهنده کاهش است.
در واقع، تنها سه تولیدکننده بزرگ نفت حائز اهمیت هستند، زیرا می توان گفت آنها تا حدودی نیمی از مجموع تولید و حدود کل افزایش حاشیه ای را تشکیل می دهند؛ بنابراین آنها بر تعیین قیمت نفت نیز تسلط دارند. به همین دلیل است که اوپک و رهبر واقعی آن یعنی عربستان در سال های اخیر به دنبال ارتباط با تولیدکنندگان بزرگ نفت در روسیه و آمریکا بوده اند. عربستان از دهه 1980 میلادی بازیگر نقش تعدیل گر نوسان در زمینه عرضه نفت به بازارهای جهانی و رهبر جریان هدایت قیمت نفت را ایفا کرده است، اما از اواخر دهه 1990 میلادی تلاش داشته است مدیریت بازارهای جهانی این کالای راهبردی را به همکاری روسیه منوط کند. به تازگی عربستان و روسیه در کنار یکدیگر به دنبال کسب اطمینان از این بودند که تولیدکنندگان آمریکایی با افزایش تولید، شرایط مدیریت بازار را تضعیف نمی کنند. از آنجا که تولید نفت در ایالات متحده میان ده ها شرکت آمریکایی تقسیم شده است که مطابق قوانین سختگیرانه ضد انحصار از ورود به توافقنامه های مدیریت بازار منع شده اند، ارتباط با صنعت آمریکا در این شرایط مشکل است. در نتیجه، صنعت نفت آمریکا نمی تواند به تلاش های عربستان، روسیه و متحدانشان در ائتلاف اوپک پلاس برای مهار عرضه نفت بپیوندد. بنابراین صنعت نفت آمریکا به عنوان عنصری پیچیده و غیرقابل اعتماد در سه گوش تئوری مدیریت بازار نفت باقی مانده است. این مشکل در سال 2014 میلادی و دوباره در سال 2020 آشکار شد که افزایش انفجاری تولید در صنعت نفت شیل آمریکا به تصمیم عربستان برای آغاز جنگ های گسترده کمک کرد.
اما تأثیر دو جنگ طی 6 سال تولیدکنندگان نفت آمریکا را تنبیه کرده و سهامداران و مدیران را برای کسب بازده بهتر زیر فشار قرار داده است. در نتیجه، تولید نفت آمریکا در میان تعداد کمتری از بازیگران بزرگتر متمرکز شده است و انگیزه های افزایش مهار نشده تولید را کاهش می دهد. از همه مهمتر، رهبران صنعت نفت آمریکا اکنون بیش از افزایش تولید، بر کاهش بدهی و افزایش پرداخت به سهامدارانشان تمرکز دارند؛ در نتیجه، صنعت نفت آمریکا دیگر به اندازه گذشته برای عربستان و روسیه مشکل ایجاد نمی کند. در کوتاه مدت، هماهنگی رسمی بین عربستان و روسیه، افزون بر تهدیدهای کمتر تولید کنندگان نفت در آمریکا کفایت می کند. حمایت از دیگر کشورهای کوچکتر تولیدکننده از نظر دیپلماتیک مفید است اما خیلی ضرورت ندارد. در میان مدت، سرانجام احتمال دارد افزایش قیمت های جهانی نفت، روسیه و صنعت نفت آمریکا را برای شکستن صفوف و آغاز سریع تر افزایش تولید وسوسه کند که این وضع مدیریت کنونی بازار را تحت فشار قابل توجه قرار می دهد. در بلندمدت، تداوم قیمت های جهانی نفت خام، سرانجام سبب روند سریع افزایش تولید در خارج از سه کشور بزرگ تولیدکننده می شود و این اوضاع مدیریت بازار را تضعیف می کند و دامنه آن به دیگر تولیدکنندگان گسترش می یابد. جاه طلبی امارات برای افزایش تولید کوتاه مدت و ظرفیت سازی برای بلندمدت که با بهبود قیمت ها از رکود فاجعه بار پارسال، دوباره ظاهر شده است، نمونه اولیه این چالش است که به ما می گوید چرا عربستان مقاومت شدیدی نشان داده است.
منبع : رویترز
نویسنده : جان کمپ
مترجم : امیر دشتی
شرکت پتروشیمی پردیس
شرکت پتروشمی پردیس همسو با ایفای مسئولیت های محیط زیستی خود و با هدف حمایت از جنگل های حرای استان بوشهر تفاهم نامه همکاری با سازمان حفاظت از محیط زیست امضا کرد.
سعادت معتمدی،رئیس مجتمع پتروشیمی پردیس درآئین امضای این تفاهم نامه گفت: شرکت پتروشیمی پردیس با رعایت اصول و استانداردهای زیست محیطی به رکوردهای تولید محصول با کمترین مقدار آلایندگی برای محیط زیست دست یافته است.
وی افزود: تاکنون فعالیت های تأثیرگذاری از سوی پتروشیمی پردیس به منظور ایجاد کمربند سبز در سطح منطقه و حمایت علمی و مالی از طرح های زیست محیطی انجام شده است و این حمایت ها در آینده نیز به صورت گستره تر ادامه خواهد داشت.
فرهاد قلی نژاد،مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر نیز در این مراسم، پتروشیمی پردیس را دوستدار محیط زیست خواند و افزود: مجتمع پتروشیمی پردیس از صنایع سبز کشور است وبا اهتمامی که به محیط زیست دارد، ازسازمان های نمونه استان بوشهر به شمار می رود.
وی ادامه داد: پارسال با همکاری پتروشیمی پردیس و سازمان های مردم نهاد، تعداد زیادی نهال حرا در مناطق مستعد استان کاشته شد.
قلی نژاد بااشاره به روندخشک شدن تالاب نای بند در 10 سال اخیر اظهار کرد: کارگروهی در شهرستان عسلویه برای نجات جنگل های حراشکل گرفت و نتیجه با مطالعات این شد که به جای کاشت نهال حرا در نقاط مختلف و آسیب پذیر، زیستگاه های اصلی در معرض خشک شدن و نابودی را نجات دهیم.
وی تصریح کرد: به همین منظورسلسله فعالیت هایی برای لایروبی،مطالعات آبی و حراکاری در تالاب نای بند ودیگر زیستگاه های حرا در استان بوشهر طرح ریزی وبراساس آن تفاهم نامه ای نیز بین سازمان حفاظت محیط زیست وشرکت پتروشیمی پردیس برای یک دوره پنج ساله امضا شد.
شرکت دماوند انرژی عسلویه
مرحله نخست تصفیه خانه و پساب صنعتی بهداشتی شرکت دماوند انرژی عسلویه با ظرفیت 130مترمکعب درساعت، چهارم مردادماه امسال با پیام دکترحسن روحانی،ریاست جمهوری و با حضور محدود مقام ها و مسئولان استانی به بهره برداری رسید. شرکت دماوند انرژی عسلویه برای اجرا و رعایت الزام های قانونی محیط زیستی ابلاغی وزارت نفت و سازمان حفاظت محیط زیست، طرح ساخت واحدتصفیه خانه و پساب صنعتی بهداشتی فاز دو منطقه ویژه پتروشیمی را در سه مرحله در دستور کار خود قرار داد و پس از دریافت مجوزهای لازم ،مرحله نخست این تصفیه خانه را با ظرفیت 130 مترمکعب در ساعت با روش تصفیه فیزیکی- شیمیایی و بیولوژیک به مرحله بهره برداری رسانده است. این شرکت پروژه مزبور را مطابق برنامه زمانبندی، در جهت تحقق شعار «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها»، رعایت الزام های قانونی و سیاست های کلی صیانت از محیط زیست، همچنین عمل به مسئولیت های اجتماعی باهدف بهره برداری بهینه ازمنابع آب و پساب تصفیه شده برای کاهش مصرف آب های زیرزمینی و آب دریا به منظور آبیاری فضای سبز در کمتر از یکسال عملیاتی کرده است.براساس برنامه ریزی انجام شده، مرحله بعدی این طرح با ظرفیت مشابه و برای واحدهای آینده فاز 2عسلویه طی یک سال آینده ساخته می شود و به بهره برداری می رسد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق از تکمیل و آغاز بهره برداری دو باب مدرسه تا مهرماه امسال در شهرک نفت سرخس خبر داد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، در حاشیه بازدید نماینده شهرستان فریمان و سرخس و معاون عمرانی وزیر آموزش وپرورش از پروژه مجتمع آموزشی در حال ساخت شهرک نفت سرخس، ضمن تشریح وضع پیگیری اعتبارها و اقدام های انجام شده گفت: شرکت ملی نفت ایران همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی 213 میلیارد ریال اعتبار برای ساخت 6 باب مدرسه 6 کلاسه و یک باب پیش دبستانی و یک سالن اجتماعات در محدوده شهرک های نفت سرخس اختصاص داده است. فرشید خیبری افزود: پروژه های یادشده با محوریت سازمان نوسازی مدارس کشور یکی از برنامه های عام المنفعه صنعت نفت در این منطقه اجرا می شود. وی اعلام کرد: دو باب مدرسه 6 کلاسه ابتدایی دخترانه و پسرانه تا مهرماه و دیگر مدارس تا پایان امسال، افتتاح و برای استفاده دانش آموزان شهر سرخس بهره برداری می شود. مهرالله رخشانی مهر،معاون عمرانی وزیر آموزش وپرورش نیز در بازدید از پروژه آموزشی شهید سردار حاج قاسم سلیمانی شهرک نفت سرخس با ابراز رضایت از پیشرفت فیزیکی 80 درصدی پروژه اظهار کرد: برای تکمیل دو باب از این مجتمع آموزشی نیاز است تأمین اعتبار مجدد انجام شود تا مهرماه امسال به بهره برداری برسد. وی افزود: بخشی از اعتبارات موردنیاز این پروژه از منابع وزارت آموزش وپرورش تأمین می شود، زیرا این مجموعه همسو با اجرایی شدن سند تحول بنیادین آموزش وپرورش مبنی بر ساخت مدارس بزرگ و مجتمع های آموزشی است.
معاون عمرانی وزیر آموزش وپرورش ضمن قدردانی از مجموعه وزارت نفت به دلیل انجام مسئولیت های اجتماعی یادآور شد: سازمان توسعه و نوسازی و تجهیز مدارس کشور آماده است هرگونه کمکی را در جهت بهره برداری هرچه سریع تر این پروژه ها انجام دهد. سیداحسان قاضی زاده هاشمی، نماینده مردم شهرستان های فریمان و سرخس در مجلس شورای اسلامی از دستور ویژه وزیر نفت مبنی بر تسریع در ساخت این پروژه ها قدردانی کرد و با بیان اینکه مجتمع آموزشی سردار شهید حاج قاسم سلیمانی،جزو پروژه های پیوست اجتماعی شرکت ملی نفت ایران به شمار می رود، عنوان کرد: این پروژه در قالب مسئولیت اجتماعی در حوزه آموزش وپرورش به شمار می رود که اعتبار خوبی به آن تخصیص داده شده است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در ادامه خواستار تأمین اعتبار 15 میلیارد ریالی از سوی سازمان نوسازی مدارس کشور برای تکمیل این مجتمع آموزشی از محل اعتبارات ملی شد.
منطقه 6 عملیات انتقال گاز
مدیر منطقه 6 عملیات انتقال گاز از رفع نشتی گاز خط لوله هفتم سراسری خبر داد و گفت: تعمیرات اضطراری این خط لوله بدون قطع جریان گاز نیروگاه های برق استان سیستان و بلوچستان در کمترین زمان ممکن انجام شد.
علیرضا عربلو اظهار کرد: با توجه به حساسیت و موقعیت راهبردی خط لوله هفتم سراسری و تامین گاز نیروگاه های برق استان سیستان و بلوچستان، جنوب استان کرمان و صنایع شرق استان هرمزگان، بلافاصله پس از دریافت گزارش نشتی گاز روی خط لوله هفتم سراسری و تشکیل نشست، عملیات تعمیرات اضطراری در دستور کار قرار گرفت. وی با اشاره به همکاری مراکز بهره برداری خطوط لوله ایرانشهر، بندرعباس و سیرجان، زمان انجام عملیات را از اعلام گزارش نشتی تا پایان عملیات 37 ساعت اعلام و اظهار کرد: این مهم نشان دهنده تعهد و مسئولیت پذیری کارکنان منطقه در انجام وظایف محوله است.
مدیر منطقه 6 عملیات انتقال گاز تصریح کرد: با انجام این عملیات که باوجود جریان گاز در خطوط لوله، گرمای حدود 50 درجه، شرجی بالای 70 درصد و شرایط خاص کرونایی انجام شد، از قطع برق منازل مردم استان سیستان و بلوچستان و مراکز صنعتی شرق هرمزگان جلوگیری شد.
عربلو گفت: تعویض دو عدد شیر و بخشی از خط 20 اینچ بای پاس ورودی ایستگاه خط هفتم سراسری، ایمن سازی شرایط و محیط، تخلیه گاز، انجام حفاری، برشکاری، جوشکاری و رادیوگرافی ازجمله اقدام هایی است که در این عملیات با 2 هزار و 250 نفر- ساعت انجام شده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب
تعمیرات اساسی واحد بهره برداری و نمک زدایی منطقه عملیاتی نفت شهر با استفاده از ظرفیت نیروهای متخصص و کارکنان این منطقه آغاز شد. علی رضایی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب گفت: تعمیرات اساسی همانند سال های گذشته در پنج گروه اصلی تعمیرات خطوط لوله، مکانیک، برق، ابزار دقیق و کارگاه مرکزی می شود. رضایی افزود: در این عملیات، واحدهای بهره برداری، بازرسی فنی، بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) همچنین خدمات فنی و ترابری مشارکت دارند. وی با اشاره به زمان اجرا و صرفه جویی مالی انجام این پروژه افزود: براساس برنامه ریزی ها این تعمیرات در کمتر از یک ماه با استفاده از توان فنی- تخصصی همکاران این شرکت و صرفه جویی حدود 10 میلیارد ریال انجام می شود. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب به محدودیت ها و موانع انجام تعمیرات اساسی پیش رو اشاره و تصریح کرد: شرایط سخت اقلیمی، دمای بالای هوای منطقه به ویژه امسال، گردوغبار شدید، همچنین سخت گذر بودن برخی جاده های دسترسی و مشکل در انتقال تجهیزات، ماشین آلات و مصالح موردنیاز، ازجمله چالش های اجرای این عملیات خواهد بود که به امید خدا و تلاش کارکنان واحدهای ستادی و مناطق عملیاتی، بدون حادثه و در زمان مقرر انجام خواهد شد. در این عملیات موارد مرتبط دیگر نظیر شست وشو و رنگ آمیزی، تعمیر اساسی مخازن، تعمیر اساسی تفکیک گرها، تعمیر اساسی تأسیسات واحد، تعمیر و سرویس ادوات ابزار دقیق و تجهیزات برقی،همچنین گریس کاری و روان کاری شیرهای ایمنی موجود در واحد، تعمیر مبدل های حرارتی و شیرآلات و تعمیر خطوط لوله داخلی واحد انجام خواهد شد.
پژوهشگاه صنعت نفت
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت گفت: همکاری با شرکت های داخلی از اهداف این مجموعه است و به دنبال توسعه شبکه های همکاری با بخش خصوصی هستیم. جعفرتوفیقی درحاشیه امضای دو قرارداد همکاری ميان پژوهشگاه صنعت نفت با دو شركت آزماسنجش پيشرو وتاف فناورپارس افزود: تصمیم نداریم همه فعالیت های پژوهشگاه راخودمان انجام دهیم چرا که ظرفیت درکشور، دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان نشان از آن دارد که آنها می توانند با مجموعه ای همچون پژوهشگاه صنعت نفت همکاری کنند. وی تصریح کرد:ازسوی دیگربراین باورم كه فعالیت های گروهی از نظر زمان و اقتصادی مقرون به صرفه و از اثربخشی بالایی برخوردار است.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به تغییرکلی چهره علم و فناوری درکشور،تصریح کرد: آموزش دانشجویان دراين سال ها به گونه ای بوده که به نتایج اثربخش منجرشده است و اعضای هيئت علمي دانشگاه ها نیز توانسته اند فناوری هایی را درترازجهانی خلق کنند. توفیقی باتاکید براین که درسال های اخیر، تحولات عظیمی درحوزه علم و فناوری در کشور رخ داده است، اظهارکرد:حضورشرکت های دانش بنیان، استارتاپ ها،همچنین ایجاد پارک های علم و فناوری و ساخت تجهیزات داخلی، نشان از این تحولات گسترده در طول این سال ها دارد. قرارداد پژوهشگاه باشرکت آزماسنجش پیشرو به تجاری سازی و واگذاری دانش فنی نانو سیالات پایه روغن و پایه آب و قرارداد با شرکت تاف فناورپارس نیز به توسعه مشترک دستگاه IMS درآنالیز ترکیبات گوگردی،جیوه ودیگرجریانات گازی ومایع مربوط می شود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: همکاری های این شرکت در زمینه آبرسانی به روستاهای دچار تنش آبی خوزستان استمرار دارد.
احمد محمدی اعلام کرد: با توجه به کمبود شدید آب در بعضی از روستاهای استان خوزستان، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در ادامه رویکرد خود در زمینه آبرسانی، با همکاری شرکت های بهره برداری تابع و برخی پیمانکاران طرح توسعه 28 مخزن، چند دستگاه تانکر برای آبرسانی به مناطق دچار تنش آبی استان خوزستان اختصاص داده است.
وی با اشاره به سابقه طولانی خدمات این شرکت در آبرسانی به مناطق شهری و روستایی در استان خوزستان افزود: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب سال هاست که در تأمین بخشی از آب چند شهر و مجموعه ای از روستاهای خوزستان مشارکت فعال دارد. سال گذشته نیز بیش از 50 میلیارد تومان به طرح آبرسانی منطقه غیزانیه در بخش ایستگاه های پمپاژ و تأمین خط لوله کمک مالی ارائه شد و افزون بر آن تقریباً به مدت یک سال با اختصاص 12 تانکر به ده ها روستای این منطقه، از سوی شرکت های بهره برداری نفت و گاز کارون و مارون آبرسانی انجام شد.
حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از راه اندازی مرکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز خبر داد.
عباس ممبینی، فرمانده مقاومت بسیج شهید تندگویان گفت: این مرکز همسو با عمل به اقدام های جهادی بسیج و مسئولیت های اجتماعی با هدف کمک به طرح واکسیناسیون کرونا در اهواز در سالن چندمنظوره سردار شهید حاج قاسم سلیمانی واقع در میدان پنج نخل راه اندازی شده است.
وی افزود: این مرکز همه روزه از ساعت 8 صبح تا 17 به صورت دو شیفت آماده تزریق واکسن کرونا به شهروندان با شرایط اعلام شده از سوی ستاد ملی کروناست.
شرکت ملی نفت ایران
مجری پروژه میدان خشت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: امکان انتقال نفت میدان خشت به مبادی صادراتی با اتصال خط لوله 10 اینچ انتقال در 13 کیلومتری به مرکز بهره برداری نرگسی گچساران فراهم شد.
سید بدیع اله موسوی درباره انجام مقدمات این عملیات گفت: برای راه اندازی و بهره برداری از میدان نفتی خشت، با هماهنگی و حضور مدیر عملیات، شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و تیم های بهره برداری آتش نشانی، بهداری و بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) مرکز بهره برداری نرگسی، عملیات تخلیه و شست وشو و ایمن سازی خط لوله چاه شماره سه نرگسی به منظور اتصال خط لوله انتقال نفت میدان خشت انجام شده است.
وی ادامه داد: عوامل اجرایی شرکت نفت مناطق مرکزی و شرکت توسعه صنایع نفت و انرژی قشم،عملیات اجرایی مربوط را در کمترین زمان ممکن و کاملا ایمن انجام دادند و به این ترتیب نفت تولیدی این میدان با خط لوله 10اینچ به مرکز بهره برداری نرگسی ارسال می شود.
مجری پروژه میدان خشت شرکت نفت مناطق مرکزی با بیان اینکه تولید زودهنگام از میدان نفتی خشت با راه اندازی سه حلقه چاه آغاز می شود، تصریح کرد: با اجرای عملیات لوله گذاری در مقطع پایانی خط لوله 100 کیلومتری میدان خشت به گناوه، نفت تولیدی این میدان نیمه دوم امسال با پنج حلقه چاه و تولید 20هزار بشکه به طور کامل وارد چرخه تولید نفت و گاز کشور می شود.
میدان نفتی خشت، یکی از میدان های نفتی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در گستره فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است که در 180کیلومتری شهر شیراز و در حوزه جغرافیایی شهرستان کازرون قرار دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق از تکمیل و آغاز بهره برداری دو باب مدرسه تا مهرماه امسال در شهرک نفت سرخس خبر داد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، در حاشیه بازدید نماینده شهرستان فریمان و سرخس و معاون عمرانی وزیر آموزش وپرورش از پروژه مجتمع آموزشی در حال ساخت شهرک نفت سرخس، ضمن تشریح وضع پیگیری اعتبارها و اقدام های انجام شده گفت: شرکت ملی نفت ایران همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی 213 میلیارد ریال اعتبار برای ساخت 6 باب مدرسه 6 کلاسه و یک باب پیش دبستانی و یک سالن اجتماعات در محدوده شهرک های نفت سرخس اختصاص داده است. فرشید خیبری افزود: پروژه های یادشده با محوریت سازمان نوسازی مدارس کشور یکی از برنامه های عام المنفعه صنعت نفت در این منطقه اجرا می شود. وی اعلام کرد: دو باب مدرسه 6 کلاسه ابتدایی دخترانه و پسرانه تا مهرماه و دیگر مدارس تا پایان امسال، افتتاح و برای استفاده دانش آموزان شهر سرخس بهره برداری می شود. مهرالله رخشانی مهر،معاون عمرانی وزیر آموزش وپرورش نیز در بازدید از پروژه آموزشی شهید سردار حاج قاسم سلیمانی شهرک نفت سرخس با ابراز رضایت از پیشرفت فیزیکی 80 درصدی پروژه اظهار کرد: برای تکمیل دو باب از این مجتمع آموزشی نیاز است تأمین اعتبار مجدد انجام شود تا مهرماه امسال به بهره برداری برسد. وی افزود: بخشی از اعتبارات موردنیاز این پروژه از منابع وزارت آموزش وپرورش تأمین می شود، زیرا این مجموعه همسو با اجرایی شدن سند تحول بنیادین آموزش وپرورش مبنی بر ساخت مدارس بزرگ و مجتمع های آموزشی است.
معاون عمرانی وزیر آموزش وپرورش ضمن قدردانی از مجموعه وزارت نفت به دلیل انجام مسئولیت های اجتماعی یادآور شد: سازمان توسعه و نوسازی و تجهیز مدارس کشور آماده است هرگونه کمکی را در جهت بهره برداری هرچه سریع تر این پروژه ها انجام دهد. سیداحسان قاضی زاده هاشمی، نماینده مردم شهرستان های فریمان و سرخس در مجلس شورای اسلامی از دستور ویژه وزیر نفت مبنی بر تسریع در ساخت این پروژه ها قدردانی کرد و با بیان اینکه مجتمع آموزشی سردار شهید حاج قاسم سلیمانی،جزو پروژه های پیوست اجتماعی شرکت ملی نفت ایران به شمار می رود، عنوان کرد: این پروژه در قالب مسئولیت اجتماعی در حوزه آموزش وپرورش به شمار می رود که اعتبار خوبی به آن تخصیص داده شده است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در ادامه خواستار تأمین اعتبار 15 میلیارد ریالی از سوی سازمان نوسازی مدارس کشور برای تکمیل این مجتمع آموزشی از محل اعتبارات ملی شد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان گفت: تامین و توزیع بدون وقفه سوخت در این منطقه از طریق 134جایگاه عرضه سوخت (82 جایگاه عرضه فرآورده های نفتی و 52 جایگاه عرضه گاز طبیعی فشرده انجام می شود.
عبدالله گیتی منش در نشست خبری دبیر کمیسیون و رؤسای کارگروه های تخصصی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کردستان با اشاره به مأموریت مهم شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در حوزه توزیع فرآورده های نفتی و اهمیت ویژه آن اظهار کرد: این منطقه عملیاتی در کنار تأمین و توزیع سوخت،اقدام های نظارتی و کنترلی متنوعی به عهده دارد.
وی افزود: پارسال به طور میانگین روزانه یک میلیون و200 هزار لیتر بنزین در استان کردستان توزیع شد که در مقایسه با سال قبل از آن 13درصد کاهش داشته و دلیل اصلی آن شیوع ویروس کرونا و محدودیت های اعمال شده بوده است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان گفت: پارسال همچنین به طور میانگین روزانه یک میلیون و 30 هزارلیتر نفت گاز در استان کردستان توزیع شد که نسبت به سال قبل از آن 10درصد رشد داشته است.
گیتی منش با اشاره به اینکه مصرف نفت سفید استان نیز پارسال 54 میلیون و 500 هزار لیتر بوده است، تصریح کرد: این میزان نسبت به سال پیش از آن 17 درصد کاهش داشته است. وی توسعه گازرسانی و راستی آزمایی خانوارهای مصرف کننده نفت سفید را ازجمله دلایل مهم در این کاهش مصرف برشمرد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان به موضوع تعیین سهمیه سوخت بخش کشاورزی در سال 1400 نیز اشاره و تصریح کرد:امسال 120میلیون لیتر سوخت برای بخش کشاورزی تخصیص یافته است.
وی افزود: اجرای طرح پلاک گذاری ادوات کشاورزی از اقدام های خوبی به شمار می آید که در سطح کشور و استان در حال انجام است.
گیتی منش همچنین با بیان اینکه شرکت ملی پخش آمادگی لازم را برای در اختیار گذاشتن سامانه بارنامه ها به نیروی انتظامی دارد، تصریح کرد:این مهم با هدف شناسایی و احراز اصالت بارنامه انجام می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان درباره پایش و نظارت های کنترلی بر جایگاه های عرضه سوخت نیز گفت: از ابتدای امسال تا پایان خردادماه، 3 هزار و 940 بازدید توسط کارشناسان مهندسی فرآورده های نفتی و خدمات مهندسی از 82 جایگاه عرضه در نواحی نه گانه این شرکت انجام شده است.
منطقه 2 عملیات انتقال گاز
سرپرست منطقه 2 عملیات انتقال گاز از نشت یابی یک هزار و 875کیلومتر خط لوله گاز در سه ماه نخست امسال خبر داد.
مجید مصدقی با بیان اینکه برای بهره برداری ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی، شناسایی و کنترل خطرها،اجتناب از بروز حوادث، همچنین تطابق هر چه بیشتر فعالیت ها با دستور عمل های شرکت ملی گاز ایران،بازرسی خطوط لوله فشار قوی گاز، تاسیسات تقویت فشار گاز و سیستم حفاظت کاتدی انجام شده است، گفت: نشت یابی این مقدار خط انتقال گاز در مدت زمان یاد شده با تلاش کارکنان واحد بازرسی فنی انجام شده است. سرپرست منطقه 2عملیات انتقال گاز با اشاره به اینکه عوامل بسیاری سبب ایجاد نشتی های جزئی یا وسیع در خطوط لوله فشار قوی گاز می شود، بازرسی های مستمر و نشت یابی خطوط انتقال گاز را مهم برشمرد. مصدقی با بیان اینکه عملیات نشت یابی از خطوط در استان های پهناوری مانند کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، لرستان، مرکزی و یزد انجام شده است،از 151 مورد نشت یابی در تاسیسات انتقال گاز در بهار امسال خبر داد. وی با اشاره به اهمیت تأمین ایمن و پایدار گاز برای مصرف کنندگان شامل صنعتی و خانگی و اهمیت نگهداری و مراقبت از تأسیسات انتقال گاز به ویژه خطوط لوله فشار قوی گاز که در زمین مدفون هستند، بر لزوم بازرسی های مداوم و مستمر تاکید کرد و تصریح کرد: این بازرسی ها سبب افزایش ضریب ایمنی، جلوگیری از خطرهای احتمالی و کاهش هدررفت گاز، همچنین کاهش آلودگی های زیست محیطی می شود و نقش موثری در صیانت از گاز طبیعی به عنوان یک سرمایه ملی دارد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی
یکصدوسی وپنجمین جایگاه عرضه سوخت منطقه خراسان رضوی به منظور رفاه حال بیشتر شهروندان و زائران به بهره برداری رسید. این جایگاه با مساحت هفت هزار 826 مترمربع هم زمان با شب میلاد امام هادی (ع) در محور چناران مشهد جنب مجتمع خدماتی رفاهی امام رضا (ع) افتتاح شد. جایگاه اختصاصی 176مشهد دارای دو مخزن بنزین و دو مخزن نفت گاز،هر یک به ظرفیت 50هزار لیتراست و بهره برداری از آن موجب ایجاد رفاه بیشتر زائران و مجاوران حرم امام هشتم(ع) خواهد شد. علی اصغر اصغری، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی در آئین بهره برداری از جایگاه یادشده با اشاره به لزوم ایجاد تناسب تعداد خودرو با جایگاه های عرضه سوخت،همچنین نقش آن در زمینه سوخت رسانی به زائران و مجاوران گفت:این شرکت برای احداث جایگاه های جدید برنامه هایی را تدوین کرده است که با کاهش ترافیک در جایگاه ها، به ویژه در کلان شهر مشهد مقدس،رفاه بیشتری را برای مردم را فراهم آورد. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی همچنین یادآور شد: این ششمین جایگاه عرضه سوخت بهره برداری شده از ابتدای امسال تاکنون است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه سبزوار
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه سبزوار گفت:با بهره برداری از یک جایگاه جدید، شمار جایگاه های عرضه سوخت در این حوزه عملیاتی به 56 باب رسیده است.
محمد صادقی در آیین افتتاح جایگاه اختصاصی عرضه سوخت «مرداویچ» در کیلومتر 5 جاده سبزوار- روداب که با حضور مقام های محلی برگزار شد، گفت: این جایگاه با 50 میلیارد ریال سرمایه بخش خصوصی در زمینی به مساحت 2500 مترمربع احداث شده است. وی با بیان اینکه در این جایگاه مرحله نخست و دوم طرح کهاب(کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین)اجرا می شود، تصریح کرد: جایگاه مرداویچ دارای یک سکوی بنزین و دو سکوی نفت گاز است و با افتتاح آن هشت نفر به طور مستقیم مشغول به کار شده اند. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه سبزوار با بیان اینکه با افتتاح این جایگاه، شمار جایگاه های عرضه سوخت غرب خراسان رضوی به 56 باب رسیده است، تصریح کرد:از این تعداد 33 باب مربوط عرضه سوخت مایع، 13 باب دومنظوره و 10 باب نیز مربوط به عرضه سی ان جی است. صادقی یادآور شد:برای راه اندازی دو جایگاه دیگر نیز موافقت اصولی صادر شده است. وی درباره روند دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی و فعالیت جایگاه های سی ان جی نیز گفت: از زمان آغاز اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی تا پایان تیرماه امسال، هزار و 626 دستگاه خودرو عمومی و مسافربر شخصی اینترنتی دوگانه سوز شده اند.
سید مجتبی علوی، معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان سبزوار نیز با قدردانی از مدیر و کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه سبزوار،همچنین سرمایه گذار بخش خصوصی برای احداث جایگاه سوخت مرداویچ تصریح کرد: راه اندازی جایگاه های عرضه سوخت در مسیرهای پرتردد و مورد نیاز، گام مؤثری برای خدمت رسانی شایسته به مردم است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
تعمیرات اساسی تأسیسات فاز 2جمع آوری مرکزی در منطقه عملیاتی خانگیران با برقراری جریان گاز ترش با خط G به سمت واحد 5 پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، طی 18 روز تکمیل شد.
سرپرست مدیریت عملیات و رئیس تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق درباره فعالیت های انجام شده در این بخش گفت: با توجه به اهمیت تأسیسات فاز20 جمع آوری مرکزی و امکان بهره برداری حداکثری از مخزن مزدوران، در این بخش از تعمیرات اساسی با صرف 6 هزار و 423 نفر- ساعت، 943 عنوان دستور کار تعمیراتی انجام شد که 429 فقره آن به صورت تعمیرات موردی، 54 فقره به صورت تعمیرات اصلاحی و 460 فقره دیگر نیز در قالب تعمیرات پیشگیرانه بوده است.
ابوالقاسم ایرانی بررسی و رفع عیوب گزارش شده روی خط اصلی C مطابق با نتایج توپکرانی هوشمند، تعویض نقاط معیوب پوشش خطوط اصلی H و G براساس نتایج آزمون DCVG، تغییرات اصلاحی روی مسیرهای تخلیه و حذف انشعاب های مربوط به تزریق متانول فشار ضعیف و تعویض نقاط معیوب خط لوله زیرزمینی چاه 42 در محدوده فنس چاه حدفاصل زانویی زیر IJ تا انکر بلاک را از اقدام های انجام شده در تعمیرات اساسی فاز 2 جمع آوری مرکزی عنوان کرد.
به گفته وی، انجام تغییرات اصلاحی روی دو عدد پیگ رسیور در انتهای خطوط لوله 47A و 47B، رفع نشت داخلی شیرآلات اصلی مرتبط با فاز 2 جمع آوری مرکزی واقع در مرکز اندازه گیری و جمع آوری مرکزی،همچنین انجام تعمیرات پیشگیرانه ادوات ابزار دقیق، شیرآلات برقی، پنل های کنترل و تابلوهای توزیع برق فشار ضعیف و فشار میانگین،دیگر فعالیت های تعمیراتی انجام شده مربوط به فاز 2 جمع آوری مرکزی و مرکز اندازه گیری است.
براساس اعلام شرکت نفت و گاز شرق، محدودیت های ناشی از کرونا و شرایط غیرمترقبه جوی بالاخص وزش بادهای شدید همراه با گرد و خاک، سرعت پیشرفت کار را تحت تأثیر قرار نداده و تعمیرات طبق زمان بندی لازم انجام شده است.
شرکت مهندسی و توسعه گازایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از ساخت و بهره برداری از 11ایستگاه اندازه گیری و تقویت فشار گاز و پروژه های خطوط انتقال گاز ششم و نهم سراسری در سال گذشته خبر داد. بهرام صلواتی در نشست مجمع عمومی عادی سالانه این شرکت اظهار کرد: بهره برداری از این پروژه ها سبب تقویت پایداری کریدورغرب و شمال غرب کشور شد و ظرفیت انتقال گاز کشور را 110 میلیون مترمکعب در روز افزایش داد. وی ادامه داد: در حوزه های اجرای خطوط انتقال گاز، تأسیسات تقویت فشار گاز، تأسیسات زیربنایی، ساختمانی، دیسپچینگ و مخابرات نیز اقدام های بسیار خوبی انجام شد که ساخت خط لوله فاز اضطراری بیدبلند - اهواز، خط لوله باغین - فولاد بوتیا، جایگزینی خط لوله 30 اینچ با 56 اینچ در انتهای خط هفتم سراسری،همچنین خط لوله امامزاده هاشم - پلور و خط لوله ال پی جی گرم به طول 18 کیلومتر از جمله این موفقیت ها بوده است. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه پارسال حوزه ساخت تأسیسات تقویت فشار گاز نیز از حوزه های پرکار این شرکت بوده است، اظهار کرد: بهره برداری رسمی از تأسیسات تقویت فشار گاز دیلم، بیدبلند، اهواز، حسینیه، کوهدشت و ایستگاه های اندازه گیری شلمچه و نفت شهر، همچنین واحدهای تکمیلی صفاشهر 8، بیدبلند 6، حسینیه 6و فراشبند 10از جمله این دستاوردها بوده است. صلواتی با اشاره به اینکه «دیسپچینگ و مخابرات» یکی از دیگر حوزه های مهم بازوی فنی- اجرایی صنعت گازاست،افزود: اجرا و بهره برداری از 418 ایستگاه RTU و 2140 کیلومتر کابل فیبر نوری در خطوط لوله انتقال گاز شمال - شمال شرق، ارسنجان - کرمان، ششم سراسری و دیسپچینگ ملی گاز از دستاوردهای سال گذشته شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در این حوزه است. وی با اشاره به دستاوردهای حاصله در زمینه تأسیسات زیربنایی، تصریح کرد: بهره برداری از مأمورسراهای خاوران، جهرم، صفاشهر و یارد تعمیراتی بیجار، مقاوم سازی ساختمان حراست شهید طاهری، سیستم حفاظت الکترونیک یارد بوشهر، سردشت و خورموج و ساختمان مخابراتی پارس جنوبی نیز پارسال انجام شد.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران
مجری پروژه احداث خط لوله 26 اینچ بندرعباس - مهرآران در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از آغاز لوله گذاری گستره 1خط لوله انتقال فرآورده بندرعباس– سیرجان- رفسنجان خبر داد.
علی خانی پور گفت: به منظور استفاده از حداکثر توان داخلی کشور، کل لوله های این پروژه توسط شرکت های داخلی ساخته می شود.
وی تاکید کرد: در این طرح، احداث خط لوله «ای پی آی ایکس 60» به قطر 26 اینچ و پوشش «اف بی ئی» در مسیری به طول 249کیلومتر از پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا مرکز انتقال نفت مهرآران، احداث یک رشته کابل فیبر نوری در کانال مجزا و در مجاورت لوله به منظور سیستم نشت یاب هوشمند، همچنین طراحی و احداث سیستم حفاظت کاتدی موقت و دائم در دستور کار قرار دارد.
مجری پروژه احداث خط لوله 26 اینچ بندرعباس - مهرآران با اشاره به اهمیت تأمین لوله و اینکه این پروژه به روش قراردادی مهندسی، تأمین تجهیزات (ئی پی سی) اجرا می شود، اظهار کرد: تاکنون اقدام های در بخش تامین لوله و خرید مصالح و تامین کالا اقدام های خوبی انجام شده است.
خانی پور افزود: لوله های مورد نیاز این پروژه 249 کیلومتر است که 52 کیلومتر توسط شرکت لوله سازی صفا ساخته و به سایت اجرای طرح حمل شده است.
وی درباره تأمین بقیه اقلام اساسی نظیر کابل فیبرنوری و شیرآلات بین راهی نیز گفت: با توجه به نهایی سازی بررسی شرکت های سازنده، به زودی سفارش گذاری این تجهیزات انجام می شود.
مجری پروژه احداث خط لوله 26 اینچ بندرعباس- مهرآران درباره تجهیزات حفاظت کاتدی گفت: طراحی سیستم حفاظت کاتدی تکمیل شده است و در هفته های آینده تجهیزات حفاظت کاتدی را سفارش گذاری خواهیم کرد.
خانی پورافزود: پیمانکار این پروژه مشارکت قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا و تدبیر انرژی گستر ایرانیان و مشاور آن گروه مهندسین مشاور پارس است.
طرح احداث خط لوله بندرعباس- سیرجان - رفسنجان که با هدف انتقال تولیدات پالایشگاه ستاره خلیج فارس به مرکز کشور در دست اجراست، به چهار پروژه تقسیم شده است.
این پروژه ها شامل گستره 1 با عنوان احداث خط لوله انتقال فرآورده های نفتی بندرعباس – مهرآران، گستره 2 با عنوان طرح احداث خط لوله مهرآران-رفسنجان به همراه انشعاب خط لوله سیرجان،همچنین پروژه احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان - رفسنجان و پروژه احداث خطوط انتقال برق و پست های فشار قوی است.
پروژه ساخت خط لوله بندرعباس- مهرآران باهدف انتقال روزانه 300 هزار بشکه فرآورده های نفتی شامل بنزین، نفت سفید و گازوئیل از پالایشگاه ستاره خلیج فارس به مرکز انتقال نفت مهرآران در دستور کار این شرکت قرار گرفته است.
مروری کوتاه بر شیوه زندگی و سیره اجتماعی امام موسی کاظم(ع)
رفتار معصومان بر اساس برقراری روابط اخلاقی و انسانی با افراد جامعه بوده است. همین نوع رفتار، در موارد بسیاری، زمینه ساز هدایت کسانی شده که معصومان را به عنوان امام و راهنمای خود نمی شناختند. در شیوه زندگی و سیره اجتماعی امام موسی کاظم(ع) نمونه های متعددی از این نحوه سلوک اجتماعی به چشم می خورد. در این مطلب کوشیده ایم تا به طور مختصر به برخی نکات زندگی اجتماعی هفتمین کوکب هدایت از میان ائمه دوازده گانه شیعیان یعنی امام موسی کاظم(ع) اشاره کنیم.
از مهم ترین اصول مورد عمل و تأکید معصومان در حیات اجتماعی، نوع نگاه و رفتار آن بزرگواران با دیگر انسان ها بوده است. آنان می کوشیدند همان نظر اصیل اسلام دراین باره را زنده کنند و زنده نگه دارند. در دوره حاکمیت معاویه و دیگر حکام اموی، نگاه های نژادپرستانه شدت گرفت و موالی یا غیرعرب ها، به لحاظ اجتماعی در وضعیت نابسامانی قرار داشتند. در نقطه مقابل، امامان معصوم(علیهم السلام) تلاش فراوانی می کردند تا جامعه را به سوی تفکر منطقی و عادلانه اسلام در این زمینه سوق دهند. در سیره امام موسی کاظم(ع) نیز به نمونه های شایان توجهی دراین باره برمی خوریم. علی بن ابی حمزه گوید: روزی، نزد امام کاظم(ع) بودم که سی غلام حبشی را که برای حضرت خریده بودند، نزد ایشان آوردند. امام با یکی از آنان سخن گفتند و پولی به او دادند و فرمودند: «به هر یک از اینان، ماهانه سی درهم بده» وقتی رفتند، از حضرت پرسیدم: «به آن غلام چه فرمودید؟» پاسخ دادند: «به او سفارش کردم با دوستانش رفتار نیک داشته باشد و در هر ماه نیز سی درهم به آنان بدهد، زیرا او را غلامی عاقل و درست کار و هم زبان و هم وطن با آنان یافتم و او نیز پذیرفت». همچنین آن حضرت، روزی به مردی بدچهره از اهالی عراق برخورد کردند و نزد او نشستند و با او بسیار گرم گرفتند و به گونه ای سخن گفتند که گویا او می تواند نیاز امام را برطرف سازد. بعضی از کسانی که شاهد این صحنه بودند، عرض کردند: «شما بر او عرض حاجت می کنید درحالی که او به شما نیازمندتر است؟» امام فرمودند: «بنده ای است از بندگان خدا و برادری است از منظر کتاب خدا و همسایه ای است در سرزمین های خدا که با ما در بهترین پدران یعنی آدم و در بهترین ادیان یعنی اسلام مشترک است و شاید روزی، نیاز ما به او افتد و پس از احساس تکبر نسبت به او، متواضعانه در برابرش قرار گیریم».
روحیه انفاق، ایثار، سخاوت و رفع نیازِ نیازمندان و به ویژه افراد فرودست جامعه دیگر ویژگی مهم امام کاظم(ع) در معاشرت با افراد بود، به گونه ای که «صرارموسی» (کیسه های موسی بن جعفر(ع)) بین مردم ضرب المثل شده بود. انفاق های آن حضرت، معمولاً پنهانی بود و به فراخور حال افراد از یکصد تا سیصد دینار پرداخت می کردند.
رفتار محبت آمیز و همراه با مدارا با دیگران- حتی با مخالفان- ویژگی مهم دیگر در حیات اجتماعی امام کاظم(ع)، بود. گذشت از خطای دیگران، پوشاندن خشم، پاسخ محبت را با محبتی متقابل و بالاتر دادن، شرکت در تشییع جنازه مومنان، توصیه به تواصل و تبار (ارتباط متقابل و نیکی افراد جامعه به یکدیگر)، نهی از شتم و نزاع و درگیری، اکرام میهمان و اجابت دعوت افراد به مهمانی، از شواهد دال بر مدعای فوق هستند که روایات متعددی دراین باره وجود دارد. امام کاظم(ع) از عاصم یکی از یارانشان پرسیدند: «وضع شما در تواصل و تبارّ (روابط اجتماعی و نیکی به یکدیگر) چگونه است؟» وی در پاسخ عرض کرد: «بسیار خوب» امام فرمودند: «چنان هست که یکی از شما در صورت نیاز، دست در کیسه برادر مؤمنش کند و به مقدار نیازش بردارد؟». چون عاصم پاسخِ منفی داد، امام فرمودند: «پس به لحاظ تواصل در وضع خوبی قرار ندارید». از این روایت، به خوبی می توان سطح توقع معصومان از نوع روابط اجتماعی شیعیان را استنباط کرد. همچنین درباره فردی از اهالی مغرب به نام یعقوب است که امام ضمن اخبار از غیب و اشاره به نزاع و شتمی که بین او و برادرش درگرفته بود، به او فرمود: «چنین کاری، جزء دین من و پدرانم نیست».
به مناسبت 24 ذی الحجه روز مباهله
24 ذی حجه روز مباهله است، در این روز حقانیت جاودان پیامبر اسلام(ص) به اثبات رسید و مورد تأکید قرار گرفت. در سال های آغازین طلوع اسلام، نجران تنها منطقه مسیحی نشین حجاز بود که از بت پرستی دست کشیده، به آیین مسیح گرویده بودند. رسول اکرم(ص) به موازات مکاتبه با سران دولت های جهان و مراکز مذهبی، به منظور دعوت نجرانیان به اسلام نیز نامه ای به اسقف آن شهر نوشت. نمایندگان پیامبر(ص) وارد نجران شده و نامه ایشان را به اسقف نجران دادند.
اسقف پس از قرائت نامه برای تصمیم گیری، شورایی مرکب از شخصیت های بارز مذهبی و غیرمذهبی تشکیل داد. این شورا با آگاهی از اینکه مکرر از پیشوایان مذهبی خود شنیده اند روزی منصب نبوت از نسل اسحاق به فرزندان اسماعیل انتقال خواهد یافت و هیچ بعید نیست محمد(ص) که از اولاد اسماعیل است، همان پیغمبر موعود باشد، تصمیم گرفت گروهی به عنوان هیئت نمایندگی نجران به مدینه بفرستد تا از نزدیک با پیامبر گرامی اسلام(ص) تماس گرفته و دلایل نبوت آن حضرت را مورد بررسی قرار دهد. نجرانیان طی جلساتی که با پیامبر اکرم(ص) داشتند با آن حضرت به بحث و مناظره پرداختند و در نهایت پیامبر اکرم(ص) بر اساس حکم پروردگار متعال، آنان را به مباهله دعوت کرد. به این ترتیب که طرفین در پیشگاه خداوند لب به نفرین بگشایند و هر کدام که بر حق نیستند و دروغ می گویند، به عذاب الهی گرفتار شوند. این اقدام مورد پذیرش واقع و به روز بعد موکول شد. بامداد روز بعد، اجتماعی عظیم از مردم مدینه در بیرون شهر دیده می شد و گروهی بی شمار برای تماشای مباهله گرد آمده بودند. در آن حال مشاهده کردند که پیغمبر اکرم(ص) در حالی که کودکی را در آغوش داشته و دست کودک دیگری را در دست دارد، به همراه بانو و مردی که پشت سر ایشان حرکت می کردند، از راه رسیدند و محلی را برای مباهله در نظر گرفتند.
مسیحیان که از دور ناظر ورود رسول اکرم(ص) بودند، برخلاف انتظار خود دیدند که آن حضرت با جمعیت و ازدحام نیامده و فقط یک مرد و یک زن و دو پسر با خود آورده است. پرسیدند که همراهان پیغمبر(ص) با او چه نسبتی دارند؟ گفته شد که اینان محبوب ترین مردم نزد رسول اکرم(ص) هستند. یکی فاطمه(س) دختر او و دیگری علی(ع) داماد و پسر عمش و آن دو پسر، فرزندان دختر او، حسن و حسین (علیهم السلام) هستند. اسقف اعظم نصرانی که متحیر شده بود، خطاب به جمعیت نصاری گفت: بنگرید که محمد(ص) چگونه با اطمینان تمام و ایمان راسخ به میدان آمده و بهترین عزیزان خود را برای اجرای مباهله به همراه آورده است. به خدا سوگند اگر او را در این امر تردید و یا خوفی داشت، هرگز عزیزان خود را انتخاب نمی کرد. مردم، من در چهره آنان معنویت و روحانیتی می یابم که اگر از خدا درخواست کنند، کوه ها را از جای خود حرکت خواهند داد. پس از مباهله با آنان بر حذر باشید.
از آنجا که تمامی روز مباهله روز بسیار شریفی است، چند مورد از اعمال این روز به ترتیب بیان می شود:
1-غسل، 2-روزه، 3- دو رکعت نماز و آن مثل روز عید غدیر است که دو رکعت است؛ در هر رکعت، یک مرتبه حمد و ده مرتبه توحید، ده مرتبه آیه الکرسی و ده مرتبه قدر خوانده می شود و بهتر است پیش از اذان ظهر خوانده شود.
4- خواندن دعای مباهله که شبیه به دعای سحرهای ماه رمضان است.
5- استغفار، به این صورت که نمازگزار بعد از نماز، 70 مرتبه استغفار کند.
روایتی تاریخی از زمینه های شکل گیری صنعت نفت در مسجدسلیمان
علی بهرامی در هنگامه کشف نفت در مسجدسلیمان، یعنی همان زمان که رینولدز از عاملان اصلی دارسی در ماجرای امتیاز نفت ایران از خوشحالی سر از پا نمی شناخت، نخستین تاسیسات صنعت نفت در منطقه مسجدسلیمان پا گرفت و از نظر تاریخی باید گفت که مسجدسلیمان، هم میزبان کشف نفت بود و هم میزبانی برای تولد صنعت نفت ایران. این مهم زمینه های تاریخی بسیار زیادی داشت که در مطلب پیش رو مروری داریم بر نخستین طلیعه های تولد صنعت نفت ایران در منطقه مسجد سلیمان. همراه مان باشید:
تهران، سراسر شور مشروطه خواهی بود و استبداد صغیر تازه داشت جان می گرفت که عوامل دارسی در جنوب ایران، جایی در نزدیک منطقه مسجدسلیمان به کار خودشان مشغول بودند. بعد از منطقه چیا سرخ کرمانشاه، حوالی بوشهر و چند نقطه دیگر، توجه همه عوامل دارسی به منطقه مسجدسلیمان جلب شده بود. آنها امیدوار بودند که بتوانند سرمایه دارسی را دوباره زنده کنند و در برابر رئیس شان سربلند باشند؛ اما تهران از همه جا بی خبر، مشغول درگیری های مختلف سیاسی آن زمان بود؛ درگیری هایی که «نفت» در آن محلی از اعراب نداشت. اصلا انقلابیون و مخالفان آنها نمی دانستند سرنوشت و آینده کشور جایی در استان خوزستان و جنوب ایران در حال رقم خوردن است و ماده ای به نام نفت در حال استخراج است که نه تنها ایران و خاورمیانه؛ بلکه تمامی دنیا را دستخوش تغییرات شگرفی می کند.
شهر مسجدسلیمان اگر چه یک شهر شرکت است؛ اما منطقه مسجد سلیمان و محلی که چاه نفت شماره یک در آن واقع شده، سابقه ای بسیار دیرینه و باستانی دارد. در کتاب «خوزستان، تمدن و نفت» نوشته فرشید خدادادیان آمده است: «منطقه مسجدسلیمان دارای پیشینه باستانی نیز بوده است. پارسوماش، نام شهری است باستانی که باستان شناسان، حدود جغرافیایی آن را در محدوده مسجدسلیمان متصور می دانند و آثار باستانی و کشفیات منطقه نیز مبین این مطلب است. مسأله ای که پیش از هر چیز دیگر در جغرافیای تاریخی پارسوماش باستانی و مسجدسلیمان کنونی جلب توجه می نماید، کوهستانی و صعب العبور بودن منطقه است. مهم ترین مسأله در بررسی منطقه ای که پارسوماش را در آن می دانیم، اشتهار منابع نفت و گاز آن است و این جرقه در ذهن پژوهشگر زده می شود که احتمالا وجود این منابع که اتفاقا شواهدی از جوشش طبیعی آنها در منطقه در دست داریم، در انتخاب این نقطه برای ایجاد پارسوماش باستانی بی تاثیر نبوده است. وجود چشمه های نفت در مسجد سلیمان از جمله مواردی است که از دیرباز اذهان را به خود مشغول کرده و اعجاز آفرینش را در مقابل چشم انسان نشان داده است. این پدیده طبیعی به احتمال قریب به یقین در ادوار باستان نیز وجود داشته و باستان شناسان، منبع لایزال آتشکده های منطقه پارسوماش را از نشت گاز طبیعی می دانند.»
چاه شماره یک، به بهره برداری رسید و اندک اندک از طریق ایلات و عشایر منطقه، خبر به همه جا رسید که انگلیسی ها «نفت» پیدا کرده اند و برنامه های بلند مدتی دارند. کمپ کارگران خارجی در همان سال در مسجدسلیمان تاسیس شد؛ اگر چه همه چیز ساده و جمع و جور بود. تیم حفاظت و امنیت تاسیسات نیز متشکل از افراد ایل بختیاری شکل گرفت. کم کم نیروهای انگلیسی و هندی بیشتری وارد مسجدسلیمان شدند و تاسیسات و امکانات صنعت نفت ایران داشت شکل می گرفت. فرشید خدادادیان در کتاب «خوزستان، تمدن و نفت» در این باره نوشته است: «در ابتدای امر امکانات زیستی بسیار نامناسب بود و بتدریج و با گسترش فعالیت های صنعت نفت و لزوم حضور مستمر خانواده های غربی در مسجدسلیمان، خانه های بزرگ تر و مجهزتر برای اسکان ایشان ساخته شد.» شاید یک نکته بسیار جالب توجه این باشد که بر خلاف تصور عموم مردم، نخستین پالایشگاه نفت ایران نه پالایشگاه آبادان؛ بلکه پالايشگاه بي بيان در مسجدسلیمان است. در سایت مرکز اسناد موزه های صنعت نفت کشور درباره این پالایشگاه آمده است:«برخی از چاه های مسجد سلیمان، دارای مقادير زيادي گاز ترش بود. گاز ترش، گازي است كه سولفور آن بسيار بالاست، از اين رو براي هر گونه استفاده بايد سولفور آن جدا می شد. پالايشگاهي ابتدايي كه در اوايل توليد نفت در منطقه بي بيان مسجد سليمان ساخته شده بود، اين وظيفه را به عهده داشت.
اين در زماني بود كه پالايشگاه آبادان، به عنوان نخستين پالايشگاه صنعتي خاورميانه، هنوز ساخته و راه اندازي نشده بود و البته پالايشگاه كوچك بي بيان تا سال ها پس از راه افتادن پالايشگاه آبادان نيز به كار خود ادامه داد. به هر حال گاز ترش به پالايشگاه بي بيان منتقل و در آنجا در بخش گوگردسازي، به مايع قرمز رنگي تبديل مي شد. اين مايع از طريق لوله هايي به دو حوضچه در بيرون كارخانه هدايت می شد. دو كارگر با لباس مخصوص و بيل هايي سركج، مواد را درون حوضچه ها پخش مي كردند، به نحوي كه ارتفاع مايع در حوضچه ها، حداكثر به 10 سانتي متر برسد. مايع قرمز رنگ پس از آنكه به دورن حوضچه ها ريخته می شد، ظرف مدت چند دقيقه به دليل تركيب شدن با هوا، به رنگ زرد درمي آمد و از حالت مايع به جامد تبديل می شد. حالا گوگرد جامد با كلنگ هايي كه دسته هاي كوتاه داشتند، خرد و سپس به وسيله فرقون به داخل انبار سرپوشيده اي انتقال داده می شد.» در همان سالی که نخستین چاه ایران «نفت» خودش را نشان داد، رینولدز دو چاه دیگر را به بهره برداری رساند و هر سه فعالیت اکتشافی او در مسجدسلیمان با موفقیت همراه شد. حالا او به تاسیسات و امکانات صنعتی بیشتری نیاز داشت. فرشید خدادادیان در کتاب «جستارهای کوتاه در تاریخ بلند نفت» در این باره می نویسد: «رینولدر دستور داد اطراف چاه شماره یک، شیارهایی شبیه زه کشی زمین های کشاورزی حفر و پس از آن نفت را به این کانال ها هدایت کنند. گاز همراه با نفت، به این ترتیب متصاعد می شد و نفت باقیمانده قابل استفاده بود. این فناوری بومی شاید نخستین روش به کار گرفته شده برای انجام عملیات تفکیک سرچاهی بود که در منطقه صورت می گرفت. چند روز بعد رینولدز از طریق بانک شاهنشاهی در بوشهر تلگرامی به لندن فرستاد و ضمن ارائه آخرین اخبار درخواست کرد هر چه سریع تر تانکرهای ذخیره نفت را برایش ارسال کنند.»
نگاهی به سه فیلم سینمایی که پیشنهاد می کنیم مخاطب آن باشید
مدت هاست که وضعیت اکران فیلم های سینمایی نه تنها در ایران بلکه در تمامی جهان دستخوش تغییرات و تحولاتی شده است. در کشورمان زمان هایی سینماها بازگشایی شدند، اما با رعایت بسیار بالای پروتکل های بهداشتی و مراقبت های کرونایی گاهی هم تعطیل بودند و مخاطبان سینمای ایران آثار دلخواهشان را از طریق اکران آنلاین دنبال می کردند. به هر صورت شما با رعایت تمامی جوانب بهداشتی، یا از طریق اکران آنلاین و یا از طریق سالن های سینما در صورت اجازه ستاد کرونا می توانید فیلم های مورد علاقه تان را دنبال کنید. این هفته 3 فیلم را به شما معرفی می کنیم که هر یک حال و هوای خاص خودشان را دارند. همراهمان باشید:
آنطور که مشخص شده نزدیک به ده سال از ساخت فیلم «قصه عشق پدرم» به کارگردانی محمدرضا ورزی می گذرد، اما به تازگی اکران شده است، چنانکه خود کارگردان نیز بارها بیان کرده، این فیلم ادای دینی است به اساس و بنیان خانواده و خصوصا پدران سرزمین مان. فیلم از درون مایه ای دفاع مقدسی بهره می برد و البته زمینه های اجتماعی و فرهنگی بسیار چشمگیری نیز دارد. بازی های بسیار خوب و داستان روان و غمناک فیلم آن را جالب توجه کرده است. درباره داستان این فیلم آمده است:«قصه عشق پدرم، داستان پدری است که سالهاست در انتظار بازگشت پسرش از جبهه، بارها به دفتر معراج مراجعه کرده و با وجود اینکه فرزندان دیگر و اطرافیان او را متقاعد می کنند که بازگشتی در کار نیست و فرزندش به شهادت رسیده، اما وی امید خود را از دست نمی دهد». مصطفی زمانی، چنگیز جلیلوند، مهراوه شریفی نیا، امیریل ارجمند، بهنوش طباطبایی و محمدرضا شریفی نیا از بازیگران اصلی این فیلم هستند.
فیلم «سیاه باز» را باید یک فیلم اجتماعی تمام عیار با مسئله روز دانست. حمید همتی، کارگردان این فیلم، برای نخستین بار در سینمای ایران به موضوع «بیت کوین» پرداخته است. محور اصلی داستان فیلم درباره اختلافات یک جمع، بر سر استخراج بیت کوین است. «بیت کوین» موجب می شود که افراد آن جمع، وارد حاشیه های بسیار زیادی شود و قصه فیلم را همین حاشیه ها پیش ببرد. در حقیقت داستان های مختلف و داستان اصلی حول محور «بیت کوین» می گردد. «سیاه باز» بازی های قابل قبولی دارد و توانایی اش در جذب مخاطب تا حدی مورد تایید است. ما هم تاکید می کنیم اگر می خواهید یک فیلم اجتماعی روز با درون مایه های پلیسی و جنایی ببینید « سیاه باز» را دنبال کنید. افسانه بایگان، مهدی کوشکی، المیرا دهقانی، سام قریبیان، آتیلا پسیانی و شاهد احمدلو بازیگران صلی فیلم «سیاه باز» هستند.
شاید هیچ چیز بهتر از یک فیلم کمدی با بازیگران خوب در این روزهای کرونایی و سخت برای مخاطبان سینما دلنشین و خوشایند نباشد. دینامیت دقیقا چنین مشخصاتی دارد، یک فیلم خوش ساخت و طنز به کارگردانی منوچهر اطیابی که عموما فیلم های کمدی اش هم پرفروش بوده اند و هم مخاطبان را راضی نگه داشته اند. «دینامیت» پر از شوخی و بعید است که به شوخی هایش، خصوصا آنها که ابعاد اجتماعی دارند، نخندید. با دیدن این فیلم حتما ساعات خوشی را در کنار خانواده تان خواهید گذراند. بازی ها بسیار خوب است، همچنین متن فیلمنامه هر چند تکراری است، اما قابل قبول از آب درآمده و البته لوکیشن های بسیار متنوع به همراه تیم حرفه ای سینمایی، دینامیت را دیدنی تر کرده و خیالتان را بابت خندیدن های مکرر راحت تر می کند. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «با نقل مكان كردن دو جوان دانشجو به ساختماني با همسايه هاي متفاوت، چالش ها و مشكلاتي پيش روي آنها قرار مي گيرد». پژمان جمشیدی، احمد مهران فر، محسن کیایی، نازنین بیانی و نادرسلیمانی، از بازیگران اصلی فیلم دینامیت هستند.
گل گشتی در انواع موسیقی نواحی مختلف ایران (بخش ششم و پایانی)
ایران، سرزمینی کهن است که آوازه هنر و فرهنگ آن تمامی دنیا را درنوردیده است. در هیچ جشنواره معتبر بین المللی امکان ندارد نامی از موسیقی ایران نباشد. موسیقی نواحی مختلف ایران، بسیار غنی و باستانی هستند و هر کدام ظرفیت های بسیار بالایی دارند. موسیقی نقطه به نقطه این سرزمین شنیدنی است. از خراسان تا لرستان و از آذربایجان تا کرانه های خلیج فارس با ما باشید تا شما را با دنیایی از موسیقی متنوع ایرانی آشنا کنیم. بخش ششم و پایانی را می خوانید:
شوشتری
شوشتر اگر چه اکنون شهر کوچکی در مرکز استان خوزستان است، اما در دل این شهر کوچک، تمدنی و فرهنگی بسیار بزرگ قرار دارد. از زمان هخامنشیان و در دوران های مختلف تاریخی و تمدنی کشورمان، شهر شوشتر جایگاه بسیار بزرگی از لحاظ هنری و فرهنگی داشته است. این شهر زیبا که چونان نگینی در استان خوزستان می درخشد، موسیقی مشهوری به نام «شوشتری» دارد. «شوشتری» همچنین یکی از گوشه های موسیقایی بسیار مهم در دستگاه همایون است و گاه بر اساس همین گوشه موسیقایی می توان آوازها و تصنیف ها و قطعات زیادی اجرا کرد. در جای جای کشور نیز گوشه شوشتری که برگرفته از موسیقی کهن شوشتر است، جایگاه بسیار بالایی دارد. موسیقی شوشتری بیست و چهار مقام دارد که در زبان محلی به «بیست و چهار مقوم» مشهور است. از سازهای اصلی این موسیقی می توان به نی جفته، سرنای کوچک، تار و داره اشاره کرد. این موسیقی در مراسم های مختلف آیینی و مذهبی، شادی و عزاداری خود را نمایان کرده است. اگر می خواهید با این موسیقی زیبا بیشتر آشنا شوید، آثار مجید فرهنگ و مهیار شادروان را دنبال کنید.
جایی در دل کویر مرکزی ایران، نگینی به نام کرمان چنان می درخشد که شهره اش عالم گیر شده است. این خطه از سرزمین ایران نیز دارای موسیقی منحصر به فردی است که شنیدن آن خالی از لطف نیست هرچند بسیاری از علاقه مندان به موسیقی در ایران گمان می کنند که منطقه کرمان موسیقی مخصوص به خود ندارد و تنها به موسیقی سنتی و اصیل ایران در آنجا پرداخته می شود. لالایی های کرمان بسیار معروفند، همچنین از انواع دیگر موسیقی این ناحیه می توان به ترانه های کار، آوازها و ترانه های حماسی و چوپانی نیز اشاره کرد. موسیقی نواحی کرمان آوازهای بسیار غمناکی نیز دارد. سازهای مختص موسیقی کرمانی عبارتند از: دهل، جاریک، سوتاکو و چوغرو. یکی از عجیب ترین این سازها «سوتاکو» است که در حقیقت یک میوه انار است که آن را خشک کرده و درون آن را خالی می کنند و با قراردادن چهار یا شش سوراخ در آن می دمند و تولید موسیقی می کنند. کافی است برای شنیدن موسیقی نواحی کرمان سری به فضای مجازی بزنید و اجراهای زیبای هنرمندان کرمانی را شاهد باشید.
در بخش های پیشین گفتیم که برخی مناطق و نواحی سرزمین بزرگمان ایران، دارای تنوع موسیقایی بسیار زیادی است از جمله مناطق خراسان، آذربایجان و کردستان. از موسیقی عاشیقی آذربایجانی سخن گفتیم و این بار می خواهیم از موسیقی مقامی این منطقه از سرزمین مان صحبت کنیم. موسیقی مقامی (به آذری: موغامی) آذربایجانی یکی از نزدیک ترین و شبیه ترین موسیقی های روی کره خاکی به موسیقی ردیف دستگاهی یا همان موسیقی سنتی و اصیل ایرانی است. سرزمین زیبای آذربایجان یکی از کهن ترین بخش های ایران، مهد هنر و فرهنگ و موسیقی است. موسیقی مقامی آذربایجانی اگر چه به زبان ترکی آذری اجرا می شود، اما لحن ها، حالت ها و حتی سازهای این نوع موسیقی شباهت های بسیار زیادی با موسیقی ردیف دستگاهی دارد. هفت مقام موسیقی آذربایجانی شامل: راست، شور، شوشتر، بیات شیراز، چهارگاه و همایون است. البته سه مقام فرعی دیگر نیز وجود دارد که نام های آنها عبارتند از: سارنج، شهناز و چهارگاه از نوعی دیگر. این موسیقی زیبا دقیقا تحریرهای پیچیده موسیقی سنتی را نیز دارد و از سازهای اصلی آن می توان به تار آذری، کمانچه آذری، دایره و بالابان اشاره کرد. این موسیقی دلنشین علاوه در مناطق آذربایجان، اردبیل، همدان، زنجان و قزوین در جمهوری آذربایجان و جمهوری داغستان روسیه و مناطق متنوعی از قفقاز رواج بسیار زیادی دارد. اگر می خواهید با این موسیقی اصیل ارتباط بیشتری پیدا کنید، پیشنهاد می کنیم آثار اساتیدی چون: غلامرضا بگیجه خانی، هابیل علی اف، عالیم قاسم اف، رامیز قلی اف، ودود موذن و علی سلیمی را دنبال کنید.
گفت وگو با فرزند یکی از کارکنان صنعت نفت درباره جواهرسازی و کار آفرینی
علی بهرامی دنیای جدید، دنیای ایده ها و خلاقیت هاست و اگر کسی در این میدان بتواند حرفی برای گفتن داشته باشد، قطعا مسیرش رو به موفقیت خواهد بود. سحر یوسفوند، فرزند حمید یوسفوند، یکی از کارکنان صنعت نفت در جزیره لاوان کوشیده است تا همزمان با تحصیل در رشته معماری، مهارت و هنر جواهرسازی را نیز دنبال کند. او موفق شده نخستین و تنها کارگاه جواهرسازی را در شهر و استان بوشهر تاسیس کند. کار آفرین برتر کشور باشد و در مسابقات طراحی جواهر ایتالیا رتبه سوم را به دست آورد. درباره مهارت جواهرسازی و مراحل ساخت جواهر و هم چنین کارآفرینی و برند آفرینی این فرزند نفتی، گفت وگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:
سحر یوسفوند هستم. متولد سال 1368 در بوشهر، هم اکنون هم در این شهر سکونت دارم. سال 1391 در رشته معماری از دانشگاه آزاد یزد فارغ التحصیل شدم. پدرم بیش از 20 سال در جزیره لاوان و در بخش کالا به صورت اقماری فعالیت داشتند تا اینکه در سال 1388 فوت کردند. پدربزرگم نیز از کارکنان صنعت نفت بودند و در بهرگان فعالیت داشتند.
از زمان دانشجویی به حرفه جواهرسازی علاقه بسیار زیادی داشتم تا اینکه بعد از فارغ التحصیلی دنبال یادگیری آن رفتم. آن زمان هنوز جواهرسازی به عنوان یک رشته دانشگاهی وارد کشورمان نشده بود. بنابراین من این مهارت را از طریق آموزشگاه های آزاد فرا گرفتم. اکنون هم طراحی انجام می دهم هم مخراج کاری و هم ساخت جواهر. بعد از پایان کلاس ها، کارگاه جواهرسازی در شهر بوشهر تاسیس کردم و هم اکنون در این کارگاه مشغول کار هستم.
جواهرسازی یک حرفه بسیار جذاب است و فعالیت در آن علاقه و حوصله بسیار زیادی می خواهد. این کار بسیار ظریف و حساس است و باید با دقت آن را انجام دهیم. سال های زیادی است که در ایران و سایر کشورهای جهان این کار انجام می شود و برندهای متنوعی در این حرفه وجود دارد که شهرت جهانی دارند. جواهرسازی سه بخش اصلی دارد: طراحی، مخراج کاری و ساخت و اجرا که در واقع اجرای نهایی کار است. حیطه طراحی جواهرات بسیار جذاب است. اساسا در کار جواهرسازی طراحی و ایده پردازی مهم است. ابتدا باید ایده ای باشد تا بتوان آن را اجرا کرد. این مسأله بسیار مهم است که بدانیم لزوما طراح نمی تواند سازنده باشد و اما اگر طراح جواهر، سازنده نیز باشد، بسیار بهتر است. کسی که در هر دو کار مهارت داشته باشد، نتیجه بسیار بهتری خواهد گرفت. برای مثال زها محمد حدید، یکی از مشهورترین معماران جهان است که چند سال پیش فوت کرد. او طراح فوق العاده ای در معماری بود؛ اما بسیاری از طرح هایش هیچگاه اجرا نشد. در جواهرسازی نیز چنین است. چه بسیارطرح هایی که به مسابقه های مختلف کشیده می شوند؛ اما هیچگاه به اجرا نمی رسند. اگر طراح سازنده باشد، نتیجه جواهرسازی بسیار بهتر خواهد بود. در حوزه طراحی جواهر نیز می توان از هر منبعی الهام گرفت. برای مثال از طبیعت، آهنگ، داستان یا یک شعر می توان ایده گرفت و جواهری را طراحی کرد.
طلاسازی، فضای طراحی و اجرای بسیار ساده تری دارد. در جواهرسازی طلایی وجود دارد که روی آن مخراج کاری و نگین و سنگ های قیمتی به کار برده می شود و قطعا گران تر و با ارزش تر از طلاست. یک نکته دیگر هم اینکه خیلی ها فکر می کنند مخراج کاری، همان جواهرسازی است؛ اما در واقع باید گفت که مخراج کاری تنها یک مرحله از جواهرسازی یعنی نشاندن نگین روی پایه جواهر است. مخراج کار، نگین را سر جایش قرار می دهد و البته می تواند سازنده هم باشد.
اوایل که شروع به کار کردم، زمان بسیار زیادی می برد. مثلا ساخت یک انگشتر را طی دو هفته تمام می کردم؛ اما الان که مهارتم را افزایش داده ام، ساخت یک انگشتر را در دو ساعت به پایان می رسانم. جواهرسازی یک شغل آزاد است و ساعت کاری آن دست خود جواهرساز است؛ اما معمولا از روزی 10 ساعت تا دو ساعت برای کارم وقت می گذارم، بستگی به شرایط، سفارش ها و مشتری ها دارد.
جواهر سازی در دنیا از اوایل قرن 19 شروع شد و رشد و توسعه بسیار زیادی پیدا کرده است. در دنیای جواهر سازی این برندها هستند که فضا را در دست دارند. برندهای مشهور و توانا در طراحی و ساخت جواهر مربوط به کشورهایی چون آمریکا، ژاپن، سوییس و ایتالیا هستند؛ البته در کشور ما هم برندهای جواهر وجود دارد و ضمن اینکه استادان بسیار خوبی در این زمینه داریم؛ اما سطح مان هنوز بین المللی نیست. مسأله در طلاسازی متفاوت است و ایران در این زمینه کارهای خاصی دارد. از جمله می توان به مینا کاری روی طلا در اهواز و خوزستان اشاره کرد که بسیار مشهور است. یا استفاده از سنگ فیروزه در ایران که سبک های منحصر به فرد و خاصی دارد؛ اما در نهایت به اینها نمی توان گفت جواهرسازی ایرانی.
من در زمان حیات و فعالیت پدرم هیچگاه به جزیره لاوان نرفتم؛ اما زبان انگلیسی پدرم خیلی خوب بود و به یاد دارم که همیشه ایشان با کشتی های خارجی که مراودات نفتی با ایران داشتند، ارتباط می گرفت. همچنین پدر و پدر بزرگم در زمان جنگ، سختی های بسیار زیادی کشیدند. پدرم سال ها از ساعت شش صبح مشغول به کار می شدند و از شرایط سخت کار و آب و هوای بسیار بد برایمان می گفتند. ایشان علاقه مند به ورزش پینگ پنگ بودند و در مسابقات این رشته ورزشی در محل کارشان شرکت می کردند و برتر بودند. همچنین دوری از خانواده در شرایط کار اقماری برایشان بسیار سخت بود.
ما دو خواهر و یک برادر هستیم. خواهرم در رشته میناکاری مشغول به فعالیت هستند و این حرفه را در اصفهان فرا گرفتند. برادرم تئاتر خوانده اند و بیشتر در حوز نمایش مشغولند و در اصفهان سکونت دارند. من هم به همراه مادرم ساکن بوشهر هستم.
سال 1399 به نمایندگی از استان بوشهر در پنجمین اجلاس بانوان برندآفرین و کارآفرین به عنوان کارآفرین برتر انتخاب شدم و امسال هم از طرف ریاست جمهوری در نهمین دوره بانوان کارآفرین به نمایندگی از استان بوشهر برتر شدم. همچنین در سال 2021 میلادی طراح برگزیده در بخش طراحی جواهرات در مسابقات بین المللی آکادمی ریچی در فلورانس ایتالیا شدم و رتبه سوم را به دست آوردم.
ضمن اینکه نمایشگاه های بین المللی زیادی در سطح کشور و در شهرهای مشهدمقدس، شیراز، اصفهان و تهران برگزار می شوند که در آنها شرکت کرده ام. از آنجا که دانش معماری، دارای اشتراکاتی با مهارت جواهرسازی است، از تحصیلاتم نیز در کار بهره می گیرم. ایده های معماری می تواند در ایده پردازی و طراحی جواهرات به کار بیاید. برای مثال اگر یک حلزون برای طراحی ساختمان ایده می دهد، برای طراحی جواهر هم می توان از آن بهره برد.
من بیشتر از هر چیز کتاب می خوانم. در این مطالعه ها، بیش از هر چیز به حوزه تاریخ، بخصوص تاریخ ایران علاقه مندم. به تاریخ ایران و کشورهایی چون فرانسه، مصر و ... مسلط هستم. هر دوره ای از تاریخ ایران جذابیت های خاص خودش را دارد، به عنوان مثال دوران صفویه مهد هنر است و دوران هخامنشان اوج هنر و تمدن ایرانی. در زمینه تاریخ فرانسه کتاب های الکساندر دوما را به مخاطبان پیشنهاد می کنم که بسیار جذاب هستند و برای تاریخ ایران کتاب های ذبیح الله منصوری زیبایی های خاص خودش را دارد؛ البته من کتاب های داستان و کتاب های معمایی را هم دوست دارم و می خوانم. در میان این آثار نیز توصیه ام خواندن کتاب های دن براون است. کتاب های او مانند آثار آگاتاکریستی بسیار جذاب و خواندنی هستند.
خیلی ها زحمت می کشند و در رشته ای خاص تحصیل می کنند؛ اما کاری برای آن وجود ندارد. پیشنهاد می کنم رشته ای را دنبال کنید که آن را دوست داشته باشید. نباید دنبال رشته ای باشید که از سر اجبار آن را بخوانید و به پایان ببرید. همیشه باید دقت داشته باشید، چیزی که در دانشگاه به شما یاد می دهند، با آنچه در بازار کار وجود دارد، کاملا تفاوت است؛ البته افراد موفق زیادی را می شناسم که دنبال مهارت رفته اند و اصلا در دانشگاه تحصیل نکرده اند. باید بچه ها را آزاد گذاشت تا بتوانند در شرایط، استعدادشان را تشخیص دهند و آن را دنبال کنند.
همکارکاراته کا شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت:
مشعل همکار ورزشکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه جنوب شرق، در ابعاد مختلف رشته ورزشی کاراته به فعالیت می پردازد. حمیدرضا ضیغمی نژاد، کارمند قرارداد موقت امور کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق با بیش از سه دهه فعالیت ورزشی کلکسیونی از افتخارات ورزشی، تقدیرنامه و لوح سپاس و مدال های رنگارنگ قهرمانی از فدراسیون کاراته و هیئت کاراته استان کرمان را در کارنامه خود دارد. او که عضو باشگاه فرهنگی-ورزشی دلاوران شهرستان رفسنجان است، اکنون افتخار دستیابی به دان 6 این رشته ورزشی را پیدا کرده است. او به غیر از اینکه یک مبارزه گر است، در مربیگری و داوری هم در این رشته دستی بر آتش دارد. با همکار کاراته کا در خصوص ورزش های رزمی به خصوص کاراته گفت وگویی داشتیم که با هم می خوانیم.
متولد 1352 و دارای مدرک کارشناسی هستم و از سال 1380 در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه جنوب شرق مشغول به کار شدم. دو فرزند پسر دارم. عرشیا کلاس یازدهم مدرسه تیزهوشان است و ایلیا کلاس هفتم می رود و همسرم نیز خانه دار است.
از سال 1368 افتخار پوشیدن لباس صلح و دوستی کاراته را پیدا کردم و هنرجوی رشته ورزشی کیوکوشین کاراته شدم و زیر نظر هانشی اصغری از آن سال به تمرینات خود تاکنون ادامه دادم.
ابتدا باید بگویم دیگران به این رشته می گویند کاراته. اما برای من زندگی است، دایی من که کاراته کا بود و در خانه تمرینات ورزشی خود را انجام می داد، به همین دلیل به کاراته علاقه مند شدم.
این رشته قدرتمندترین سبک کاراته محسوب می شود و کاراته آزاد است.
کاراته آزاد یعنی این که در مبارزات ضربات آزاد ردوبدل می شود، البته رعایت قوانین برای ایمنی ورزشکاران حین ضربه زدن لحاظ می شود، مانند اجتناب از ضربات به سروصورت و نقاط ممنوعه و قوانین داوری سخت گیرانه ای دارد.
بله همینطور است. در این سه دهه پیوسته به امر ورزش مشغول بودم، حتی زمان دانشجویی و سربازی تمرینات خود را ادامه دادم و بیش از ده سال نیز مربی فرزندان کارکنان شهرک نفت رفسنجان بودم و مدرک داوری رفری (A درجه 1 ملی ) و مربیگری درجه 1 را دارم.
با قوانین جاری فدراسیون کاراته فردی می تواند مربیگری انجام دهد که حداقل کمربند سیاه دان سه و شرط سنی لازم را داشته باشد، برای مربیگری شرط تجربه و سن هر دو مهم است. سوسای اویاما(بنیانگذار کیوکوشین) می گوید علاوه بر این دو شرط، مربی باید متأهل نیز باشد به این دلیل که فرد متأهل نسبت به هنرجویان مثل یک پدر سعی می کند از آسیب به آنها جلوگیری شود. اما خودم از سال 74 به عنوان کمک مربی در باشگاه مشغول بودم و از سال 79 زمانی که دان دو را گرفتم، به عنوان مربی سانس تعلیم داشتم، در سربازی و دانشگاه در این امر وقفه افتاد اما از سال 80 تاکنون دائم مربیگری و همزمان شاگردی کردم، چون کاراته ورزشی پویاست و اگر به تمرینات ادامه ندهیم، از تغییرات قوانین و دستورعمل های جدید و... عقب می مانیم. در مورد داوری هم باید بگویم، مربیگری از داوری جدا نیست و می توانند این دو با هم باشند و البته کسی به سمت داوری می رود که دوره های مربیگری را گذرانده باشد.
در هفته سه جلسه در باشگاه فرهنگی - ورزشی دلاوران شهرستان رفسنجان به امر ورزش مشغول هستم.
قرارداشتن در محیط های ورزشی موجب می شود دوستان ورزشکار انتخاب کنید و از محیط های ناسالم به دور باشید، ضمن اینکه ورزش پایه سلامتی است و موجب سبک زندگی سالم می شود.حتماً می دانید زمانی سیستم بدنی انسان به درستی عمل می کند که مغز عملکرد خوبی داشته باشد و این منوط به آن است که اکسیژن کافی به مغز برسد و چون ریه های ورزشکار اکسیژن کافی به بدن می رساند، از نشاط خاصی برخوردار است.
از سال 85 این افتخار را داشتم که در خدمت فرزندان کارکنان منطقه در شهرک بوده ام.
این افتخار را دارم که اخیراً مسؤولیت روابط عمومی سبک کیوکوشین ماتسوئی در استان کرمان به بنده واگذار شده و یکی از وظایف من برگزاری اردوهاست، با چند هدف این کار را انجام دادیم؛ یکی اینکه تمرین در فضای آزاد نشاط روحی به ورزشکار می دهد و علاوه بر این تبلیغ برای جذب دیگران برای ورزش است، پیش آمده است زمانی که با هنرجویان در پارک درحال اجرای تکنیک هستیم، به خود می آییم و می بینیم که جمعیت زیادی اطراف ما حلقه زده اند و در حال تماشا هستند و همین موضوع موجب ایجاد انگیزه در افراد می شود، ضمن اینکه در این اردوها به حفظ محیط زیست نیز اهمیت می دهیم و سعی می کنیم محیط طبیعت را تمیز نگه داریم و آلوده نکنیم. تاکنون به روستای اودِرج در نزدیکی شهرستان رفسنجان، دره راگِه، دهکده باب نَدان، دریاچه سد سرچشمه و... رفته ایم و برای فرزندان هنرجوی شهرک نیز اردوی باغ شاهزاده ماهان و... را برگزار کرده ایم.
متأسفانه این سبک کاراته در مسابقات ورزشی شرکت برگزار نمی شود اما دو دوره میزبان مسابقات ورزشکاران این سبک در شهرک بودیم و توانستیم مقام دوم را بین باشگاه های سطح شهرستان کسب کنیم و علاوه بر آن محمدحسین محمدی و امیررضا راجی خواه در مسابقات این سبک در شهرستان در رده سنی نوجوانان توانستند به مقام دوم دست پیدا کنند.
موفق شدم در سال 1397 یک سری تحقیقات ورزشی انجام دهم و واژه ورزش رزمی را مورد کنکاش قراردادم، اینکه این ورزش از کجا آغاز شد و در این تحقیقات به این نکته رسیدم که این ورزش رزمی به پنج هزار سال قبل برمی گردد و از دفاع انسان در مقابل حیوانات آغاز شد تا رسیدم به کاراته مدرن و تاریخچه شکل گیری کاراته در ایران، تولد کاراته در استان کرمان و...
متأسفانه تاکنون کاراته المپیکی نشده است، با اینکه کیوکوشین رشته ورزشی ملی ژاپن است، اکنون کمپین بین المللی برای این موضوع به راه افتاده است و امیدوارم که کاراته به المپیک راه پیدا کند.
چندین مدال استانی و شهرستانی دارم و سال 86 در مسابقات ملی کاتای کشوری مقام دوم و مدال نقره کسب کردم و سال 99 در اولین دوره مجازی مسابقات کاتا یادواره سردار شهید حاج قاسم سلیمانی مقام سوم و مدال برنز کسب کردم.
شما مسؤولیت روابط عمومی سبک کیوکوشین ماتسوئی را در استان کرمان به عهده دارید، در مورد آن توضیح می دهید؟
در این مسؤولیت باید خبررسانی، هماهنگی اساتید، برگزاری جلسات و ارائه آمار مقامات کسب شده ورزشکاران در مسابقات، درجات مربیگری هنرجویان، درجات داوری، عملکرد باشگاه های این سبک را در استان، به فدراسیون ارائه و هماهنگی و برگزاری اردوها و مسابقات و... انجام شود.
بیشتر از اینکه کاراته منبع پول درآوردن باشد، یک عشق است، در ورزش های حرفه ای مثل فوتبال، بسکتبال و... پول های کلانی جابه جا می شود و ورزشکاران دستمزدهای بالایی می گیرند اما در کاراته نه.
زمانی که فرزندانم کوچکتر بودند، هر دو را همراه خودم به باشگاه می بردم تا جایی که به کمربند قهوه ای نیز دست پیدا کردند، اما بزرگتر که شدند، حق انتخاب را به خودشان واگذار کردم و همیشه به آنها می گفتم، مهم نیست چه ورزشی را انتخاب کنید، مهم این است که ورزش کنید. در حال حاضر ایلیا کاراته کار می کند وعرشیا قبل از پاندمی کرونا عضو تیم بسکتبال شهرستان بود، اما اکنون تمرینات ورزشی خود را به شکل انفرادی ادامه می دهد.
بله یوگا کار می کند.
جوان تر که بودم، نقاشی روی شیشه کار می کردم. اکنون از لاستیک های ضایعاتی گلدان درست می کنم، حتی به دوستان هم هدیه دادم. اینکه یک کالای دور انداختنی مورد استفاده دوباره قرار می گیرد، به من حس خوبی می دهد.
سال 1398 بخشنامه ای صادر شد مبنی بر اینکه از کارکنان شرکت به عنوان مربی استفاده نشود، مثل اینکه «آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم/ یار در خانه و ما گرد جهان می گردیم» وقتی شرکت های تابعه وزارت نفت می خواهند مربی جذب کنند، چه اشکال دارد از توانمندی کارکنان صنعت نفت استفاده شود. امیدوارم این مشکل را حل کنند.
تا هر کجا که توانایی داشته باشم. کاراته انتها ندارد و سن وسال نمی شناسد، اساتیدی در این رشته ورزشی داریم که در 80 سالگی هنوزهم تمرین می کنند. کاراته ورزش روحی و جسمی است، جدا از اینکه جسمت تقویت می شود، آموزه های زندگی را یاد می گیری و روح، ذهن، فکر، تمرکز و... انسان را می سازد.
گروهی از کارکنان شركت ملي نفت ايران روز چهارشنبه، 30 تير ماه 1400 با حضور در استان آذربايجان شرقي موفق شدند به قله سبلان، سومین قله بلند ایران پس از دماوند و علم کوه صعود کنند.
کوه آتشفشانی سبلان در 40 کیلومتری جنوب غربی اردبیل و 25 کیلومتری جنوب شرقی مشکین شهر قرار دارد. در بالای آن دریاچه ای قرار دارد که نماد قله سلطان است. سبلان در میان ترک زبانان محلی ایران «ساوالان» و در میان تالشی ها «سَوَلون» خوانده می شود، سَوَلون هم به معنای «آشیانه بلند برف» است؛ به همین دلیل به آن سلطان ساوالان نيز می گویند.
29 نفر از همکاران شرکت ملی نفت ایران برای صعود به قله سبلان از جبهه اصلی (شمال شرقي) رایج ترین مسير را انتخاب کردند که بعد از 5 ساعت کوهپیمایی به پناهگاه در ارتفاع 3700 متري رسیدند، سپس بعد از استراحت و خوابیدن در پناهگاه ساعت 7 صبح به سمت قله حرکت کردند و بعد از عبور از مسیر بالاي یخچال سبلان به سمت دهانه بعد از 5 ساعت کوهپیمایی به ورودی دریاچه و قله رسیدند.
مجيد خسرواني، سيد مصطفي احمدي نسب، محسن حدادي، علي تقوي، محمدعلي شيخلو، سيدامير انوري، فريدون ابوقداره ، علي قنبريان ، مسعود محمداصغري، عارف محمداصغري ، محمد محمداصغري، مهسا محمداصغري، معصومه مهمان دوست، سارا پايكار، مرضيه زین الدین، فرهاد كردار، حسين باصفا، حسن حكيمي، اعتماد باقري، نورالدين عباسي، منصور رشيدي، محسن صداقت، محمدرضا شهابي فر، موسی الرضا كريميان، محمد ملكان، محمود احمدي، حميد غفاري، فرامرز فرجي و حسين باقرزاده( سرپرست گروه) همکارانی بودند که در این صعود حضور داشتند و موفق به دریافت گواهي صعود و کوهنوردی شدند.
در نخستین دوره پاورلیفتینگ جام باشگاه های جهان
اولین دوره مسابقات پاورلیفتینگ جام باشگاه های جهان در ارومیه با قهرمانی تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری ایران به پایان رسید.
به گزارش مشعل و بنا به اعلام فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام، بعد از دو روز رقابت فشرده با حضور ۷ تیم داخلی و خارجی، اولین دوره مسابقات پاورلیفتینگ جام باشگاه های جهان به میزبانی شهر ارومیه در استان آذربایجان غربی با قهرمانی تیم شرکت ملی حفاری اهواز پایان یافت. این مسابقات با رقابت فشرده و نزدیک چند تیم ایرانی و خارجی برای کسب عنوان قهرمانی همراه بود که در نهایت تیم ملی حفاری اهواز توانست با ۵۱ امتیاز عنوان قهرمانی را از آن خود کند.
ملی حفاری در این رقابت ها به ۲ مدال طلا، سه نقره و یک برنز رسید و با ۵۱ امتیاز جام قهرمانی را از آن خود کرد. تیم ملی حفاری در وزن ۵۹ کیلوگرم توسط مهرداد ظفری به طلا رسید. همچنین احمدرضا بابااحمدی در وزن ۶۶ کیلوگرم و علی براتی در وزن ۸۳ کیلوگرم نشان نقره را به خود اختصاص دادند و امیر اسدالله زاده در وزن ۷۴ کیلوگرم صاحب مدال برنز شد.
همچنین تیم اوکراین با ۵۰ امتیاز به عنوان نایب قهرمانی رسید و تیم نیروی زمینی ارتش نیز در جایگاه سوم این رقابت ها قرار گرفت. امیر اسدالله زاده، علی براتی، علی اکبر سنایی، حسین علاف بهبهانی، مهدی مافی غلامی، مهدی طهماسبی، محمدعلی محمدی، مصطفی یزدانی، مهرداد ظفری، یونس محمدی، احمدرضا بابااحمدی، امیر نور حسینی، جاوید عسکرزاده و علیرضا رضایی به عنوان ورزشکار برای ملی حفاری در این دوره از مسابقات حضور داشتند.
همچنین رضا حسین پور به عنوان سرمربی، محسن حسین پور مربی، رضا بدری به عنوان سرپرست و عباس مولا به عنوان مدیرفنی از دیگر اعضای تیم ملی حفاری بودند.
ملی حفاری، نیروی زمینی ارتش، دریاچه ارومیه، عمان، عراق، ترکیه، اوکراین و چین تایپه، تیم های حاضر در این رقابت ها بودند.
رده بندی نهایی ۷ تیم حاضر در این رقابت ها به شرح زیر است:
۱- ملی حفاری ایران، ۵۱ امتیاز
۲- اوکراین، ۵۰ امتیاز
۳- نیروی زمینی ارتش، ۵۰ امتیاز
۴- ترکیه، ۴۱ امتیاز
۵- عراق، ۳۴ امتیاز
۶-دریاچه ارومیه، ۳۳ امتیاز
۷-مغولستان، ۲۷ امتیاز
سرمربی تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری:
سرمربی تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری با بیان اینکه از سطح مسابقات جام باشگاه های جهان شگفت زده شدیم، گفت: طی چند سال گذشته چنین مسابقاتی را از نظر سطح کیفی در پاورلیفتینگ ایران و حتی آسیا نداشتیم.
رضا حسین پور درباره قهرمانی تیم ملی حفاری در جام باشگاه های جهان که به میزبانی ارومیه برگزار شد، گفت: سطح مسابقات واقعا بالا بود و ما را شگفت زده کرد. ملی حفاری با اختلاف یک امتیاز توانست به این مقام ارزشمند برسد و این نشان از رقابت نزدیک تیم های داخلی و خارجی بود. تیم اوکراین و حتی ترکیه قوی پا به مسابقات گذاشته بودند.
وی با بیان این که ملی حفاری مقتدرانه و با هدفی از پیش تعیین شده توانست به قهرمانی برسد، افزود: ما می توانستیم به مدال طلای بیشتری برسیم اما کمی بدشانسی آوریم؛ در وزن ۶۶ کیلوگرم روی مدال طلا حساب باز کرده بودیم که به عنوان دومی رسیدیم. در مجموع عملکرد ورزشکاران ما خوب بود و شاهد رقابت قشنگی بودیم. تعداد تیم ها هشت تیم بود ولی واقعا کیفیت مسابقات عالی بود.
حتی تیم ناشناخته ای از ترکیه در مسابقات حاضر شده بود که واقعا همه را مات و مبهوت کرد. همه از مسابقات لذت بردند و طی چند سال گذشته چنین مسابقاتی را از نظر سطح کیفی در پاورلیفتینگ ایران و حتی آسیا نداشتیم. جای چنین رقابت هایی در این رشته خالی بود و امیدوارم فدراسیون جهانی و آسیا در برگزاری این رقابت ها مداومت داشته باشند. در هر صورت این رقابت ها، فصل جدیدی را به روی این رشته باز کرد.
سرمربی تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری در ادامه نیز با گله مندی از نحوه پرداخت پاداش به تیم قهرمان در مسابقات باشگاه های جهان گفت: طبق جوایز تعیین شده مقرر شده بود که به تیم های اول تا سوم به ترتیب ۱۵، ۱۰ و ۵ هزار دلار بدهند ولی متاسفانه مسئولان فدراسیون فعلا بخشی از جایزه نقدی ما را به خاطر اینکه از بازیکن مان تست دوپینگ گرفته شد، نگه داشتند که این موضوع باعث شد بعد از قهرمانی به جای این که خوشحال باشیم، در غم فرو برویم و همه ناراحت بودیم.
وی افزود: البته آقای قاسمی، رییس هیات بدنسازی و پاورلیفتینگ خوزستان، عباس مولا، مدیرفنی تیم و خود من بسیار تلاش داشتیم تا حق بازیکنان را بگیریم زیرا بازیکنان ما در شرایط کرونایی و اقتصادی با چنگ و دندان خودشان را برای حضور در این مسابقات در سطح آمادگی لازم نگه داشتند و بعد از جا به جایی بیش از ۱۰ تن وزنه و کسب عنوان قهرمانی انتظار داشتند جایزه خود را به صورت کامل دریافت کنند و با دست پر، کنار خانواده هایشان بروند.
وی با قدردانی از محمدنیا، مدیرعامل باشگاه ملی حفاری، قاسمی، رییس هیات بدنسازی و پاورلیفتینگ خوزستان و مولا مدیرفنی تیم ادامه داد: امیدوارم قول هایی که مسئولان باشگاه ملی حفاری دادند، محقق شود تا ورزشکاران ما کمی وضعیت روحی شان بهتر شود، همچنین از آقای نصیرزاده رییس فدراسیون نیز که طی چند ماه مدیریت خود در فدراسیون روند رو به رشدی داشته است، تشکر می کنم و امیدوارم جوایز تیم ما نیز به صورت کامل اهدا شود.
شش بازیکن تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری پس از درخشش در رقابت های جام باشگاه های جهان به تیم ملی فراخوانده شدند.
رضا حسین پور، سرمربی تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری با بیان اینکه درخشش تیم ملی حفاری در لیگ برتر پاورلیفتینگ و جام باشگاه های جهان منجر به انتخاب شش ورزشکار تیم به تیم ملی برای حضور در مسابقات قهرمانی جهان شد، گفت: مهرداد ظفری، احمدرضا بابااحمدی، امیر اسدالله زاده، مهدی طهماسبی، مهدی مافی غلامی و مصطفی یزدانی، شش ورزشکار تیم حفاری هستند که با توجه به کیفیت بالای رقابت های جام باشگاه های جهان، این نفرات در مسابقات جهانی پیش رو نیز می توانند عملکرد خوبی از خود به نمایش بگذارند. وی در ادامه نیز با اشاره به تلاش ها و زحمات رییس هیات پرورش اندام و پاورلیفتینگ خوزستان و تحولی که او در این رشته ایجاد کرده است، افزود: باید از آقای اردوان قاسمی، رییس هیات بدنسازی و پاورلیفتینگ استان و مدیر تیم ملی حفاری در جام باشگاه های جهان تشکر ویژه کرد و باید قدر چنین ظرفیت و پتانسیلی را دانست. او در تمام روزهای مسابقات با تمام وجود کنار تیم بود و نقش مهمی در قهرمانی ملی حفاری داشت.
سرمربی تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری بیان کرد: اگر در هیات های ورزشی، مدیرانی چون آقای قاسمی را داشته باشیم که این همه دغدغه ورزش را داشته باشند، مطمئنم که ورزش خوزستان متحول خواهد شد؛ پاورلیفتینگ خوزستان در شرایط خوبی به سر می برد و می تواند بیش از این نیز در کشور برنده شود.
دو تیم فوتبال صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان، نمایندگان نفت در لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در فصل( 1400- 1399) بودند که در طول این فصل فراز و نشیب های زیادی داشتند ولی در نهایت در هفته پایانی با پیروزی به کار خود در این فصل پایان دادند تا پایان خوشی در این فصل داشته باشند. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان که در نیم فصل دوم سیر نزولی داشت، بالاخره در هفته های پایانی به خود آمد و موفق شد با چند پیروزی به ثبات نسبی برسد. شاگردان سیروس پور موسوی در روز آخر در خانه و ورزشگاه تختی آبادان از سد تیم فوتبال ماشین سازی گذشتند تا فصل را با پیروزی تمام کرده باشند. صنعت نفت آبادان در خانه موفق شد با نتیجه 2 بر یک، تیم فوتبال ماشین سازی را شکست دهد. در این دیدار طالب ریکانی و عبدالله ناصری برای صنعت نفت گلزنی کردند. صنعت نفت آبادان با این پیروزی 37 امتیازی شد تا در پایان فصل در رتبه دهم قرار بگیرد.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان هم مانند هم نام خود در نیم فصل دوم، بسیار پرفرازونشیب ظاهر شد تا جایی که در هفته های پایانی حتی خطر سقوط به لیگ دسته پایین تر را حس کرد، ولی درنهایت در هفته پایانی در خارج خانه به یک پیروزی شیرین دست پیدا کرد تا لیگ برتر بیستم را با خوشی تمام کرده باشد. شاگردان محمود فکری در هفته پایانی لیگ برتر بیستم در اراک، مهمان تیم آلومینیوم این شهر بودند که با یک گل از سد این تیم گذشتند.
تک گل نفت مسجدسلیمان را در این دیدار ساسان حسینی به ثمر رساند.
نفت مسجدسلیمان با این پیروزی 31 امتیازی شد و در رتبه سیزدهم جدول ایستاد.
سیدسالار محمدنیا، مدیرعامل باشگاه فرهنگی- ورزشی شرکت ملی حفاری ایران به مناسبت قهرمانی افتخارآمیز تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری در اولین دوره مسابقات پاورلیفتینگ باشگاه های جهان، با ارسال پیامی این موفقیت را تبریک گفت.
مدیرعامل باشگاه ملی حفاری در این پیام گفت: افتخارآفرینی باشگاه شرکت ملی حفاری ایران در مسابقات قهرمانی جهان هم زمان با فرخنده ایام عید غدیر خم را خدمت جامعه بزرگ و شریف ایران اسلامی، مدیرعامل و اعضای محترم هیات مدیره و خانواده بزرگ شرکت ملی حفاری،ورزش دوستان و هواداران این تیم تبریک و تهنیت عرض می کنم، باشد که پرچم خوش رنگ و مقدس کشور عزیزمان و موفقیت های روزافزون ورزشکاران در ذل توجهان حضرت ولی عصر(عج) همواره بر بام جهان بدرخشد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات