اوپک باید منافع اعضا را در اجرای سازوکارها در نظر گیرد
وزیری از جنس کارکنان و خانواده بزرگ صنعت نفت
ورود به سکوهای نفتی به شرط واکسیناسیون
نیاز دانش بنیان ها به بازار هدفمند
گذر از مرزهای فرهنگی؛ پیش به سوی موفقیت
تغییر ذائقه خریداران خودرو در شرایط قیمتهای بالای نفت
بهرهبرداری از بیش از 1400 پروژه مسئولیت اجتماعی
طراحی، ساخت و راهاندازی واحد بازیافت گوگرد در پالایشگاه ایلام
چای را با چه چیزهایی بنوشیم و با چه چیزهایی ننوشیم؟
فعلا رفتنی نیست، آن را کر ونا جدی بگیرید
تجربه و علم روز را به نگارش درآوردم
فتح قله حس نزدیک تر شدن به خداست
با اعلام فهرست کابینه پیشنهادی دولت سیزدهم به مجلس شورای اسلامی، برخلاف گمانه زنی های درباره وزرایی همچون نفت، شاهد چهره ای متفاوت از آنچه محافل خبری بر آن دامن می زدند، بودیم که برای تصدی وزارت نفت برای کسب رای اعتماد از نمایندگان مجلس معرفی شد.
جواد اوجی دارای مدرک تحصیلی مهندسی نفت از دانشگاه صنعت نفت اهواز است و فعالیت خود را از سال ۱۳۶۹ در صنعت نفت آغاز کرده است و به تعبیر برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با مشعل، چهره ای از خانواده نفت است که از کف صنعت آمده و مدارج مختلف را طی کرده است و طبق اعلام نمایندگان، همین شاخصه سبب استقبال کارکنان صنعت نفت از حضور وی شده است. برخی کارشناسان حوزه اقتصادی هم با این دسته از نمایندگان هم نظر بوده و معتقدند معرفی چهره ای خارج از صنعت نفت با خطراتی همراه می شد و این انتخاب رییس جمهور با اقبال کارکنان همراه شده است و از او به عنوان خیر الموجودین یاد می کنند. البته اوجی هم که خود را از جنس کارکنان می داند، در همان آغاز معرفی به مجلس، پیامی به کارکنان صنعت نفت داد تا تاکید خود را بر اهمیت سرمایه انسانی در این سپهر مهم اقتصادی نمایان کند.
حال برنامه پیشنهادی جواد اوجی در پنج فصل پیش روی نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار دارد تا با بررسی دقیق آن رای خود را با کارشناسی بدهند. هرچند برخی نمایندگان و کارشناسان نسبت به آنچه شانتاژ و تحرکات مغرضانه نسبت به برخی وزرا از جمله آقای اوجی خوانده شده، هشدار داده و خواهان رعایت انصاف هستند. برخی دیگر هم هنوز به جمع بندی نرسیده و عده ای هم معتقدند که گزینه پیشنهادی برای تصدی پست وزارت نفت حایز بالاترین آرا خواهد شد. استدلال این گروه با تکیه بر توان اجرایی و مدیریتی و تخصص و تجربه گزینه پیشنهادی ابراهیم رییسی است. نظرخواهی هفته نامه «مشعل» از کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه می آید.
حسن مرادی، کارشناس انرژی
انتخاب آقای جواد اوجی، یکی از بهترین انتخاب های رییس جمهور است که از بدنه صنعت نفت گزینه پیشنهادی خود را برای تصدی وزارت نفت به مجلس شورای اسلامی معرفی کردند. بنده این انتخاب ابراهیم رییسی را به فال نیک می گیرم و معتقدم ایشان در میان فهرست معرفی شده به نمایندگان مجلس برای کابینه دولت سیزدهم، «خیرالموجودین» و بهترین گزینه محسوب می شوند. افزون بر آن کارکنان صنعت نفت با چهره ای که از بدنه مجموعه نفت باشد، بهتر کنار می آیند و اقبال بهتری خواهند داشت. اعتقادم بر این است اگر هر فردی غیر از آقای اوجی به عنوان گزینه تصدی وزارت نفت به مجلس شورای اسلامی معرفی می شد، خطرات و ثمرات ناخوشایندی برای مجموعه نفت به همراه داشت. یک رسمی در مجموعه نفت به عنوان شرکتی و غیر شرکتی مرسوم است و هر میزان فردی سال های زیاد در این صنعت فعالیت کند، چون از خارج از این صنعت وارد شده باشد، غیرشرکتی تلقی می شود و در نظر گرفتن این مساله از سوی آقای رییسی، حرکتی مهم تلقی می شود؛ از این رو امیدواریم آقای اوجی رای اعتماد را از نمایندگان مجلس شورای اسلامی کسب کند که در آن صورت با توجه به تحریم ها باید از وضع موجود بهترین استفاده را داشته باشد.
داریوش قنبری، کارشناس اقتصادی
جواد اوجی از پیشکسوتان صنعت نفت هستند و سال های متمادی در مجموعه های مختلف وزارت نفت از جمله شرکت ملی گاز ایران در قامت معاون وزیر نفت و همچنین دیگر مجموعه های این صنعت و شرکت های نفتی خارج از وزارت نفت، صاحب دانش و تجربه هستند. به عبارتی تجربه تمامی این سال ها را به عنوان پشتوانه کاری خود به همراه دارد. اعتقاد بنده بر این است که گزینه بسیار خوبی از سوی رییس جمهور برای تصدی پست وزارت نفت به مجلس شورای اسلامی معرفی شده و قطعا اوجی که از مدیران خوشنام وزارت نفت بوده و سال ها در این عرصه فعالیت داشته است، وزیر موفقی خواهد بود و صنعت نفت را به خوبی پیش خواهد برد که حاصل توان مدیریتی، توان علمی و تجربیات و سوابق اجرایی اندوخته شده طی سال های متمادی است. از این رو معتقدم با حضور اوجی در راس وزارت نفت تحولی بزرگ در این بخش ایجاد خواهد شد. بر این اساس فکر می کنم توان تخصصی، سوابق اجرایی و قطعا برنامه های ایشان که برگرفته از این توان است، کمک می کند که گزینه پیشنهادی ابراهیم رییسی برای وزارت نفت قطعا رای بالایی را از مجلس اخذ کند و در فهرست وزرایی است که با آرایی قوی و بالا از مجلس کار خود را آغاز خواهد کرد و در این تردیدی ندارم که رای ایشان از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از نظر میزان در ردیف آرا بالا و اول خواهد بود. البته نباید این نکته را از نظر دور داشته باشیم که وزیر جدید نفت با توجه به شرایط تحریم راه سختی در پیش دارد و پیشنهاد من به ایشان برای اولویت بخشی در فعالیت های صنعت نفت مشتمل بر توجه به منابع مشترک و تلاش برای پیشبرد اهداف صادرات نفت خام است.
محمد باقری بنایی، نماینده بناب و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی
انتخاب جواد اوجی را برای تصدی پست وزارت نفت از سوی رییس جمهور را انتخابی خوب می دانم؛ گزینه ای که از درون صنعت نفت و خانواده نفت است و سابقه فعالیت در رده های مختلف مدیریتی تا پست معاون وزیر نفت در امور گاز و مدیرعاملی شرکت ملی گاز ایران را هم در کارنامه خود به همراه دارد؛ از این نظر معتقد هستم مشکلی از نظر سوابق، توانایی و اجرایی در گزینه پیشنهادی رییس جمهور برای وزارت نفت وجود ندارد؛ آنچه مهم است شانتاژها و فعالیت های خبری در حال انجام است و اعتقاد بنده بر این است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی و همه افراد باید جانب انصاف را رعایت کنند. توصیه بنده این است که دولت و وزرای پیشنهادی باید آمادگی داشته باشند که با رصد دقیق این شانتاژها و حاشیه ها پاسخ مناسب به آنها بدهند و به شکل مناسب مدیریت کنند. به هر رو با سوابق اجرایی و تحصیلات آقای اوجی ایشان را گزینه ای مناسب می دانم و معتقدم باید با تصدی این پست، توسعه میادین نفتی و گازی مشترک و توسعه پالایشگاه ها، همچنین حمایت از بخش خصوصی در بخش پتروپالایشگاه ها و ... را نیز مدنظر داشته باشند.
رمضانعلی سنگدوینی، نماینده گرگان و آق قلا
جواد اوجی را از سال های ۱۳۶۴ می شناسم که با هم در دانشکده نفت آبادان تحصیل می کردیم. در ایام جنگ و تحصیل در زمره نیروهایی بود که از دانشگاه صنعت نفت در رشته تخصصی فارغ التحصیل و بلافاصله در صنعت نفت مشغول به کار شد و پله های مدیریتی و کارشناسی را طی کرد. سال های متمادی در بخش های مختلف این صنعت در داخل و خارج از آن در رشته تخصصی خود در حال خدمت بود که این مساله بسیار حائز اهمیت است. از جمله سوابق و فعالیت های ایشان می توان به چهار سال معاونت وزیر نفت در شرکت ملی گاز ایران (مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران) اشاره کرد. افزون بر آن ریاست هیات مدیره شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران را عهده دار بود؛ این شرکت یکی از شرکت های بزرگ است که ۷۵ تا ۸۰ درصد بودجه های سرمایه ای و زیرساختی شرکت ملی گاز ایران را به خود اختصاص می دهد. مدیریت شرکت زاگرس جنوبی به عنوان بخش بالادستی صنعت نفت (شرکت نفت مناطق مرکزی ایران) از دیگر سوابق اجرایی آقای اوجی به شمار می رود. در بخش های خارج از وزارت نفت نیز در بنیاد مستضعفان در بخش بالادستی هلدینگ نفت و نیرو، همچنین در ستاد اجرایی فرمان امام در بخش های بالادستی مشغول فعالیت بودند. بررسی فعالیت و سوابق مدیریتی ایشان در تمام این عرصه ها بیانگر توان اجرایی و مدیریتی شان است. یک نمونه از آن به دوره مدیریت ایشان در شرکت ملی گاز ایران بازمی گردد که پس از قضایای سال ۱۳۸۶ که با کشور ترکمنستان اتفاق افتاد و این کشور گازهای وارداتی را قطع کرد، با حضور اوجی در شرکت ملی گاز، صنعت نفت مجدد قرارداد را در زمان وزارت رستم قاسمی ادامه داد و در آن زمان ما مراودات گازی، تجاری و اقتصادی با ترکمنستان داشتیم که این موارد از مزایا و اقدامات خوب و مسیری است که او طی کرده است. ایشان فردی متخصص، معتقد، جهادی و ولایی است که مطمئنا هم نمایندگان مجلس شورای اسلامی از جمله کمیسیون انرژی مجلس و صنعت نفت و دولت می توانند این مساله را مدنظر داشته باشند. برخی از این عزیزان دغدغه نفت را دارند و می گویند با توجه اینکه نیازمند صادرات نفت هستیم چه اقدامی باید انجام دهیم؟ باید بگویم اوجی از توانمندی لازم برخوردار است و گزینه های مختلفی پیش رو قرار دارد. ما باید تقویت پتروپالایشگاه ها را در داخل افزون کنیم تا نفت را به شکل خام نفروشیم. ایشان می تواند این مسیر را طی کند و ما فرآورده تولید و صادر کنیم که متقاضی آن در کشورهای حوزه خلیج فارس وجود دارد. در مجموع باید اعلام کنم اوجی یکی از وزرای پیشنهادی متخصص، توانمند و مناسب و یک نیروی شبانه روزی است. باید دست به دست هم دهیم و به عنوان تکلیف و وظیفه، شناخت لازم از ایشان را به نمایندگان مجلس بدهیم. اوجی هم باید با برگزاری جلساتی، برنامه ها و افق کاری خود را ارایه کند. باید به ایشان کمک کنیم تا به دولت و صنعت نفت کمک کرده باشیم.
عبدالعلی رحیمی مظفری، نماینده سروستان در مجلس
در شرایطی که وضعیت کارکنان صنعت نفت کشور مناسب نیست و نگرانی هایی در میان کارکنان این صنعت وجود دارد، انتخاب و معرفی وزیری از جنس صنعت نفت که در میان کارکنان مشغول فعالیت بوده و سرد و گرم آن را چشیده است، با بخش های مختلف صنعت نفت آشنایی و اشراف دارد و از کف نفت تا سمت های مختلف سابقه و تجربه فعالیت دارد؛ اقدام و انتخابی مناسب قلمداد می شود. چهره ای که افزون بر سوابق و تجارب و تخصص در داخل صنعت نفت، از بیرون نفت در هلدینگ های بزرگ از جمله ستاد اجرایی فرمان امام ره و بنیاد مستضعفان سابقه و تجربه دارد، قطعا چنین مدیری می تواند برای این صنعت در پست وزارت نفت ثمربخش باشد. ارزیابی ما این است که اوجی گزینه مناسبی است و امیدواریم نمایندگان مجلس شورای اسلامی با پشتوانه قوی به وزیر پیشنهادی رییس جمهور برای پست وزارت نفت رای بدهند. قطعا کسی که نفت را بشناسد، در شرایط موجود نیاز به آزمون و خطا و خط گرفتن از دیگران ندارد و خود نفت را می شناسد. اوجی دانش آموخته دانشگاه نفت است. بعد وارد صنعت نفت شد و در حوزه نفت زاگرس جنوبی مدیریت داشت، پس از آن به عنوان معاون وزیر نفت در امور گاز منصوب شد و در این عرصه ها موفق بود، بعد وارد هلدینگ انرژی در ستاد اجرایی شد و پروژه های بزرگی در این ستاد و بنیاد مستضعفان به ثمر رساند. سابقه مدیریت هلدینگ نفت را در بنیاد مستضعفان داشته است این مجموعه سودده ترین شرکت بنیاد بوده است که مجموع این موارد نشان می دهد کارنامه موفقی داشته است. کمک به توسعه فازهای گازی پارس جنوبی، برداشت از میادین مشترک نفت و گاز، صادرات نفت و طرح هایی که بتواند افت فشار مخازن گازی را جبران کند؛ با توجه به اینکه پیش بینی ما این است که در زمستان آینده مشکلاتی در حوزه گاز داشته باشیم، انتظار می رود برنامه هایشان در بخش مدیریت انرژی در این راستا باشد.
حسن رزمیان مقدم، عضو کمیسیون بودجه مجلس شورای اسلامی
اوجی از مدیران با سابقه صنعت نفت است که سال های زیادی در وزارت نفت مشغول فعالیت بوده و از تجربه بسیار خوبی در این وزارتخانه برخوردار است. براساس شناختی که از ایشان به واسطه سمت خود در وزارت نفت معاون امور مجلس دارم، آقای اوجی را باتجربه و توانمند می دانم. دوستان مطلع از حضور ایشان برای تصدی پست وزارت نفت استقبال کردند. اوجی با توجه به تجارب موفقیت آمیزی که در بخش های مختلف صنعت نفت در سکوهای نفتی، بخش گاز ، معاونت وزیر نفت و شرکت ملی گاز ایران در کارنامه خود دارد، گزینه مناسبی در میان فهرست معرفی شده از سوی رییس جمهور به مجلس شورای اسلامی به شمار می رود. افزون بر این اوجی طی چندین دوره به عنوان مدیر نمونه وزارت نفت انتخاب شده است که مجموع این موارد بر توان اجرایی و مدیریتی ایشان صحه می گذارد. تا جایی که شنیده ام، از معرفی و حضور اوجی به عنوان وزیر نفت استقبال شده است. تجربه وزرای پیشین نشانگر آن است که مدیرانی که از بدنه صنعت نفت و کارکنان این مجموعه بوده اند، همچون غلامحسین نوذری، وزیر سابق نفت، کارنامه مناسبی از خود بر جا گذاشته اند. نظر بنده این است که اوجی هم از وزرایی خواهد بود که در این عرصه موفق خواهد بود.
فریدون عباسی، عضو کمیسیون انرژی مجلس
نگاه مثبتی را در مجلس نسبت به وزیر پیشنهادی نفت شاهدیم؛ اوجی فرد مناسبی برای تصدی وزارت نفت است. با توجه به سوابق درخشان وزیر پیشنهادی نفت در حوزه گاز، کمتر کسی را می توان یافت که این سوابق تخصصی و مدیریتی را داشته باشد که بیش از ۳۰ سال در این صنعت فعالیت داشته باشد، ساختار نفت و نیروی انسانی آن را بشناسد و با مسائل، مشکلات و چالش های صنعت نفت آشنا باشد. اوجی شایسته به دست گرفتن سکان هدایت وزارت نفت است.
رئیس جمهوری در دیدار با دبیرکل اوپک:
رئیس جمهوری تأکید کرد: دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) باید حقوق و منافع کشورهای عضو را به عنوان مبنای اتخاذ همه تدابیر و اجرای همه سازوکارها در نظر گیرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی بعدازظهر جمعه (۱۵ مردادماه) در دیدار محمد سانوسی بارکیندو پس از شنیدن گزارش دبیرکل اوپک از وضع و شرایط عرضه نفت در بازارهای جهانی، گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو مؤثر اوپک بر ارتقای جایگاه جهانی این سازمان و افزایش نقش آفرینی آن در مدیریت بازار جهانی انرژی تأکید دارد.
وی با اشاره به تلاش بعضی از قدرت ها برای تضعیف جایگاه اوپک، تأکید کرد: دبیرخانه اوپک باید حقوق و منافع کشورهای عضو را به عنوان مبنای اتخاذ همه تدابیر و اجرای همه سازوکارها در نظر گیرد. رئیس جمهوری ضمن تبریک شصتمین سالروز تاسیس اوپک و اظهار امیدواری به فعال تر شدن این سازمان و اینکه اعضا در دوره پیش رو سازنده تر و هماهنگ تر عمل کنند، اظهار کرد: دبیرخانه اوپک باید نقشی فعال تر برای ایجاد هماهنگی بیشتر میان کشورهای عضو و غیرعضو این سازمان ایفا کند.
دبیرکل اوپک نیز در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از وضع بازار و و شرایط عرضه نفت، ایران را از بنیان گذاران این سازمان دانست که همواره در طول دوران فعالیتش نقشی کلیدی و عملکردی سازنده داشته است.
بارکیندو تصریح کرد: در دوره پیش رو نیز نیازمند همراهی و همکاری جمهوری اسلامی ایران برای پیشبرد اهداف اوپک هستیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام:
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بر ضرورت افزایش ظرفیت تولید نفت تاکید کرد و گفت: تحریم تا همیشه باقی نمی ماند و به این منظور باید در تولید نفت ظرفیت سازی بیشتری انجام شود.
علی آقامحمدی افزود: تحریم تا همیشه باقی نمی ماند و سرانجام به شکلی حل خواهد شد؛ بنابراین باید از فرصت فعلی برای افزایش ظرفیت تولید نفت به بهترین نحو استفاده کرد. وی در پاسخ به این پرسش که «با توجه به استقرار دولت جدید، آیا به بهبود همکاری های بین المللی ایران و باز شدن مسیر صادرات نفت خوش بین هستید؟»، گفت: بله. به نظر می رسد گفت وگوها از سر گرفته می شود و همکاری تازه ای شکل می گیرد؛ زیرا طرف مقابل می داند دولت قاطع است و به دنبال تنش هم نیستند.
آقامحمدی در جمع خبرنگاران به مزیت های راه اندازی پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت اشاره و تصریح کرد: تحریم ها صنعت نفت را از حیث دستیابی به سرمایه و فناوری محدود کرده اند و اقداماتی نظیر راه اندازی این پارک و حمایت از فعالان حوزه فناوری در این صنعت می تواند به کمرنگ تر شدن این محدودیت ها کمک کند. وی یادآور شد: باید نحوه حمایت از شرکت های داخلی مشخص باشد که در صورت رفع تحریم ها نیز این روند حمایتی بدون هیچ اختلالی ادامه یابد.
بر اساس این گزارش، پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت روز دوشنبه (۱۸ مردادماه) با هدف ایجاد مراکز نوآوری و رشد مشترک، هشت موافقت نامه همکاری با دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری کشور امضا کرد.
سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گفت: مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با حضور در این کمیسیون به بعضی از پرسش های نمایندگان پاسخ داد. علی خضریان درباره نشست عصر روز شنبه (۱۶ مردادماه) کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گفت: در این نشست ادامه رسیدگی به پرونده های شکایت از وزارت نفت با حضور مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مدیران و پیمانکاران این شرکت و وزارت نفت و نمایندگان سازمان بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات انجام شد و پنج موضوع به صورت تخصصی بحث و بررسی شد. وی افزود: طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک از جمله مواردی بود که به موضوع آن رسیدگی و مقرر شد آخرین گزارش وضع پیشرفت فیزیکی این خط لوله توسط مشاور طرح تهیه و به کمیسیون ارسال شود.
سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: پرونده دوم مربوط به موضوع افزایش تولید از میدان های گازی شرکت نفت مناطق مرکزی بود که در ابتدا نماینده سازمان بازرسی کل کشور ابهام ها را مطرح کرد و مقرر شد برای رفع این ابهام ها، شرکت ملی نفت اطلاعات مربوطه را به کمیسیون ارسال کند. خضریان بیان کرد: پرونده سوم موضوع خرید لوله های جداری که معروف به CRA است، رسیدگی و مقرر شد دلایل تولید نشدن داخلی این لوله ها گزارش شود، همچنین بررسی میدان های مشترک نفتی موضوع چهارمی بود که در ابتد نماینده سازمان بازرسی گزارشی مختصر از نگاه کارشناسی مطرح کرد و سپس مقرر شد با پیشنهاد مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، نشستی اختصاصی با حضور کارشناسان مربوطه درباره این موضوع تشکیل شود.
وی گفت: موضوع پایانی درباره طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت بود که در این باره نیز مقرر شد مستندهای موضوع به کمیسیون اصل ۹۰ ارسال شود.
رئیس جمهوری، جواد اوجی را به عنوان وزیر پیشنهادی نفت در دولت سیزدهم، برای اخذ رای اعتماد به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد.
سیدابراهیم رئیسی، روز چهارشنبه۲۰ مردادماه نامه معرفی اعضای پیشنهادی وزرای دولت سیزدهم را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد. بر این اساس رئیس جمهوری، جواد اوجی را به عنوان وزیر پیشنهادی برای تصدی وزارت نفت برای کسب رای اعتماد از نمایندگان مجلس معرفی کرد.
جواد اوجی دارای مدرک تحصیلی مهندسی نفت از دانشگاه صنعت نفت اهواز است و فعالیت خود را از سال ۱۳۶۹ در صنعت نفت آغاز کرده است. وزیر پیشنهادی نفت پس از معرفی به عنوان وزیر نفت در پیامی به کارکنان این صنعت نوشت: بر هیچکس پوشیده نیست صنعت نفت، پیشران اقتصاد کشور است و کارکنان خدوم آن با درک واقعی از شرایط حساس امروز و با مسئولیت شناسی و ایثار بی نظیر، وظیفه خطیر خود را به درستی انجام دادند.
در بخشی از پیام جواد اوجی، به کارکنان خدوم صنعت نفت آمده است:
اینک که بر حسب ادای وظیفه و تکلیف فرصت خدمتگزاری در عرصه و سنگری دیگر از خط مقدم جهاد اقتصادی در صنعت نفت برای اینجانب فراهم شده است، با اتکال به ذات اقدس و متعال الهی و توسل به ائمه اطهار (علیهم السلام) و با استعانت از مولایمان حضرت بقیه الله الاعظم روحی له الفداه، برخود می بالم و مباهات می کنم که خادم جامعه صنعت نفت به ویژه پرسنل زحمتکش وزارت نفت و کارکنان عملیاتی آن در نواحی خشکی و دریا باشم. اینجانب تربیت یافته دانشگاه صنعت نفت و از جنس جنوب، دیار گرما و شرجی، سختی و صعوبت، علم و عملیات، پژوهش و پژوهشگاه هستم و با گذراندن مراتب کارشناسی و مدیریتی در صف و ستاد، از شمال نفت شهر تا جنوب آبادان، از شمال شرق و نواحی غرب گرفته تا دریای نیلگون خلیج فارس، در سخت ترین شرایط عملیاتی و اقلیمی یار و همراه و همکار دیرینه شما بوده و خواهم بود و نیک می دانم که راهبری این صنعت بزرگ فقط با قدرشناسی و به مدد توان و آگاهی شما عزیزان و زحمتکشان این مرز و بوم میسر است.
من به خوبی بر شأن، منزلت و کرامت شما پرسنل عزیز صنعت نفت وقوف و آگاهی دارم؛ از این رو موفقیت و لازمه انجام مأموریت ملی صنعت نفت را در گرو توانمند کردن و ارتقای سرمایه انسانی دانسته و آن را به عنوان یکی از امور زیربنایی و اولویت های اساسی در برنامه های ارائه شده خود به مجلس محترم شورای اسلامی تثبیت نموده ام.
امروز پرسنل صنعت نفت با تأسی از آموزه های دینی، غیرت و آرمان های انقلاب اسلامی همچون دوران دفاع مقدس و در شرایط سخت و دشوار و تضییقات استکبار جهانی با نصب العین قراردادن سیاست های اقتصاد مقاومتی و خود اتکایی و به کارگیری حداکثر ظرفیت، توان و فرصت های داخلی و البته اکسیر روحیه جهادی و انقلابی پا به پای هم به رسالت تاریخی خود عمل می کنند و موفقیت های بزرگ صنعت نفت را در میدان و عرصه های ملی و بین المللی در دولت سیزدهم و در طلیعه گام دوم انقلاب با کار و تلاش مجاهدانه رقم می زنند.
اینجانب اگر مورد اعتماد نمایندگان عزیز و محترم ملت غیور و شریف ایران اسلامی در مجلس شورای اسلامی قرار گیرم، رجاء واثق دارم که باتوجه به شأن و منزلت، کرامت، کار و کارآیی که شما کارکنان عزیز صنعت نفت دارید و مصداق جهاد فی سبیل الله است و نیز با وحدت و همدلی خواهیم توانست به مدد قدرت بی همتای الهی، استفاده از علم و فناوری، رویکردهای صحیح اقتصادی، خرد جمعی، تصمیمات عالمانه و روحیه جهادی و انقلابی به اهداف راهبردی و ماموریت های عملیاتی صنعت نفت و تولید ثروت با جهت گیری اقتصادی و ایجاد حداکثر ارزش افزوده نائل آییم.
واردات ال ان جی جهان در ماه ژوئیه تحت تاثیر رشد قابل ملاحظه واردات آسیا و آمریکای جنوبی برای پنجمین ماه پیاپی از ۳۰ میلیون تن گذشت.
به گزارش مدیریت امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت، واردات گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) جهان درماه ژوئیه با یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن افزایش نسبت به مدت مشابه پارسال به ۳۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تن رسید، افزایش واردات خریداران ال ان جی در مناطق آسیا و آمریکای جنوبی سبب تغییر مقصد بسیاری از محموله ها از اروپا به این مناطق شد. از کل محموله های فروخته شده ال ان جی در ماه ژوئیه ۷۰ درصد آن (۲۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تن) به منطقه آسیا صادر شده که نسبت به دوره مشابه پارسال ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن افزایش یافته است که ۷۹ درصد آن را کشورهای منطقه شمال شرق آسیا وارد کرده اند، در مقابل کل واردات ال ان جی منطقه اروپا طی همین مدت ۴ میلیون و ۴۳۰ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه پارسال یک میلیون و ۷۰ هزار تن کاهش یافته است. گرمای بیش از حد معمول در بخش هایی از چین و کره جنوبی و افزایش فعالیت های خرید پیش از آغاز فصل زمستان از مهمترین عوامل افزایش واردات ال ان جی منطقه شمال شرق آسیا در ماه ژوئیه است. در عین حال واردات ال ان جی جنوب آسیا در این ماه کاهش یافته است که کاهش واردات ال ان جی هند به دلیل افزایش تولید داخلی گاز و قیمت های بالای تک محموله ها در بازار عامل عمده تنزل واردات ال ان جی این منطقه بوده است. در ماه های اخیر افزایش تولید داخلی گاز از مناطق دریایی هند از حوضه کریشنا گوداواری و تشدید شیوع ویروس همه گیر کووید-۱۹ (کرونا) نیز سبب کاهش واردات ال ان جی هند شده است.
واردات ال ان جی منطقه آمریکای جنوبی در ماه ژوئیه به بالاترین رقم مشاهده شده از سال ۲۰۱۶ تاکنون رسید که افزایش واردات برزیل مهمترین عامل آن است. واردات ال ان جی برزیل در ماه ژوئیه به یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن رسید این در حالی که است که واردات ال ان جی این کشور در ماه مشابه پارسال تقریبا صفر بوده است. کاهش قابل ملاحظه تولید برق از منابع آبی عامل عمده افزایش واردات ال ان جی برای تولید گاز از نیروگاهای گازسوز جبران کاهش تولید برق هیدروالکتریک بوده است. در روندی مشابه واردات کشورهای آرژانتین و دیگر کشورهای وارد کننده در این ماه نسبت به دوره مشابه پارسال افزایش یافته است. دلیل عمده کاهش واردات ال ان جی منطقه اروپا، افزایش واردات گاز با خطوط لوله به ویژه واردات اسپانیا و ایتالیا از الجزایر بوده و این موضوع سبب شده است واردات ال ان جی به پایانه های مدیترانه در ژوئیه با یک میلیون تن کاهش نسبت به دوره مشابه پارسال به ۲ میلیون تن برسد. در منطقه شمال غرب اروپا نیز فاصله قیمتی مناسب بین دو حوزه آتلانیتک و آسیا-اقیانوسیه سبب تغییر مقصد محموله های ال ان جی به بازار منطقه شمال شرق آسیا شد.
با اعلام فهرست کابینه پیشنهادی دولت سیزدهم به مجلس شورای اسلامی، برخلاف گمانه زنی های درباره وزرایی همچون نفت، شاهد چهره ای متفاوت از آنچه محافل خبری بر آن دامن می زدند، بودیم که برای تصدی وزارت نفت برای کسب رای اعتماد از نمایندگان مجلس معرفی شد.
جواد اوجی دارای مدرک تحصیلی مهندسی نفت از دانشگاه صنعت نفت اهواز است و فعالیت خود را از سال ۱۳۶۹ در صنعت نفت آغاز کرده است و به تعبیر برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با مشعل، چهره ای از خانواده نفت است که از کف صنعت آمده و مدارج مختلف را طی کرده است و طبق اعلام نمایندگان، همین شاخصه سبب استقبال کارکنان صنعت نفت از حضور وی شده است. برخی کارشناسان حوزه اقتصادی هم با این دسته از نمایندگان هم نظر بوده و معتقدند معرفی چهره ای خارج از صنعت نفت با خطراتی همراه می شد و این انتخاب رییس جمهور با اقبال کارکنان همراه شده است و از او به عنوان خیر الموجودین یاد می کنند. البته اوجی هم که خود را از جنس کارکنان می داند، در همان آغاز معرفی به مجلس، پیامی به کارکنان صنعت نفت داد تا تاکید خود را بر اهمیت سرمایه انسانی در این سپهر مهم اقتصادی نمایان کند.
حال برنامه پیشنهادی جواد اوجی در پنج فصل پیش روی نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار دارد تا با بررسی دقیق آن رای خود را با کارشناسی بدهند. هرچند برخی نمایندگان و کارشناسان نسبت به آنچه شانتاژ و تحرکات مغرضانه نسبت به برخی وزرا از جمله آقای اوجی خوانده شده، هشدار داده و خواهان رعایت انصاف هستند. برخی دیگر هم هنوز به جمع بندی نرسیده و عده ای هم معتقدند که گزینه پیشنهادی برای تصدی پست وزارت نفت حایز بالاترین آرا خواهد شد. استدلال این گروه با تکیه بر توان اجرایی و مدیریتی و تخصص و تجربه گزینه پیشنهادی ابراهیم رییسی است. نظرخواهی هفته نامه «مشعل» از کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه می آید.
حسن مرادی، کارشناس انرژی
انتخاب آقای جواد اوجی، یکی از بهترین انتخاب های رییس جمهور است که از بدنه صنعت نفت گزینه پیشنهادی خود را برای تصدی وزارت نفت به مجلس شورای اسلامی معرفی کردند. بنده این انتخاب ابراهیم رییسی را به فال نیک می گیرم و معتقدم ایشان در میان فهرست معرفی شده به نمایندگان مجلس برای کابینه دولت سیزدهم، «خیرالموجودین» و بهترین گزینه محسوب می شوند. افزون بر آن کارکنان صنعت نفت با چهره ای که از بدنه مجموعه نفت باشد، بهتر کنار می آیند و اقبال بهتری خواهند داشت. اعتقادم بر این است اگر هر فردی غیر از آقای اوجی به عنوان گزینه تصدی وزارت نفت به مجلس شورای اسلامی معرفی می شد، خطرات و ثمرات ناخوشایندی برای مجموعه نفت به همراه داشت. یک رسمی در مجموعه نفت به عنوان شرکتی و غیر شرکتی مرسوم است و هر میزان فردی سال های زیاد در این صنعت فعالیت کند، چون از خارج از این صنعت وارد شده باشد، غیرشرکتی تلقی می شود و در نظر گرفتن این مساله از سوی آقای رییسی، حرکتی مهم تلقی می شود؛ از این رو امیدواریم آقای اوجی رای اعتماد را از نمایندگان مجلس شورای اسلامی کسب کند که در آن صورت با توجه به تحریم ها باید از وضع موجود بهترین استفاده را داشته باشد.
داریوش قنبری، کارشناس اقتصادی
جواد اوجی از پیشکسوتان صنعت نفت هستند و سال های متمادی در مجموعه های مختلف وزارت نفت از جمله شرکت ملی گاز ایران در قامت معاون وزیر نفت و همچنین دیگر مجموعه های این صنعت و شرکت های نفتی خارج از وزارت نفت، صاحب دانش و تجربه هستند. به عبارتی تجربه تمامی این سال ها را به عنوان پشتوانه کاری خود به همراه دارد. اعتقاد بنده بر این است که گزینه بسیار خوبی از سوی رییس جمهور برای تصدی پست وزارت نفت به مجلس شورای اسلامی معرفی شده و قطعا اوجی که از مدیران خوشنام وزارت نفت بوده و سال ها در این عرصه فعالیت داشته است، وزیر موفقی خواهد بود و صنعت نفت را به خوبی پیش خواهد برد که حاصل توان مدیریتی، توان علمی و تجربیات و سوابق اجرایی اندوخته شده طی سال های متمادی است. از این رو معتقدم با حضور اوجی در راس وزارت نفت تحولی بزرگ در این بخش ایجاد خواهد شد. بر این اساس فکر می کنم توان تخصصی، سوابق اجرایی و قطعا برنامه های ایشان که برگرفته از این توان است، کمک می کند که گزینه پیشنهادی ابراهیم رییسی برای وزارت نفت قطعا رای بالایی را از مجلس اخذ کند و در فهرست وزرایی است که با آرایی قوی و بالا از مجلس کار خود را آغاز خواهد کرد و در این تردیدی ندارم که رای ایشان از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از نظر میزان در ردیف آرا بالا و اول خواهد بود. البته نباید این نکته را از نظر دور داشته باشیم که وزیر جدید نفت با توجه به شرایط تحریم راه سختی در پیش دارد و پیشنهاد من به ایشان برای اولویت بخشی در فعالیت های صنعت نفت مشتمل بر توجه به منابع مشترک و تلاش برای پیشبرد اهداف صادرات نفت خام است.
محمد باقری بنایی، نماینده بناب و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی
انتخاب جواد اوجی را برای تصدی پست وزارت نفت از سوی رییس جمهور را انتخابی خوب می دانم؛ گزینه ای که از درون صنعت نفت و خانواده نفت است و سابقه فعالیت در رده های مختلف مدیریتی تا پست معاون وزیر نفت در امور گاز و مدیرعاملی شرکت ملی گاز ایران را هم در کارنامه خود به همراه دارد؛ از این نظر معتقد هستم مشکلی از نظر سوابق، توانایی و اجرایی در گزینه پیشنهادی رییس جمهور برای وزارت نفت وجود ندارد؛ آنچه مهم است شانتاژها و فعالیت های خبری در حال انجام است و اعتقاد بنده بر این است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی و همه افراد باید جانب انصاف را رعایت کنند. توصیه بنده این است که دولت و وزرای پیشنهادی باید آمادگی داشته باشند که با رصد دقیق این شانتاژها و حاشیه ها پاسخ مناسب به آنها بدهند و به شکل مناسب مدیریت کنند. به هر رو با سوابق اجرایی و تحصیلات آقای اوجی ایشان را گزینه ای مناسب می دانم و معتقدم باید با تصدی این پست، توسعه میادین نفتی و گازی مشترک و توسعه پالایشگاه ها، همچنین حمایت از بخش خصوصی در بخش پتروپالایشگاه ها و ... را نیز مدنظر داشته باشند.
رمضانعلی سنگدوینی، نماینده گرگان و آق قلا
جواد اوجی را از سال های ۱۳۶۴ می شناسم که با هم در دانشکده نفت آبادان تحصیل می کردیم. در ایام جنگ و تحصیل در زمره نیروهایی بود که از دانشگاه صنعت نفت در رشته تخصصی فارغ التحصیل و بلافاصله در صنعت نفت مشغول به کار شد و پله های مدیریتی و کارشناسی را طی کرد. سال های متمادی در بخش های مختلف این صنعت در داخل و خارج از آن در رشته تخصصی خود در حال خدمت بود که این مساله بسیار حائز اهمیت است. از جمله سوابق و فعالیت های ایشان می توان به چهار سال معاونت وزیر نفت در شرکت ملی گاز ایران (مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران) اشاره کرد. افزون بر آن ریاست هیات مدیره شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران را عهده دار بود؛ این شرکت یکی از شرکت های بزرگ است که ۷۵ تا ۸۰ درصد بودجه های سرمایه ای و زیرساختی شرکت ملی گاز ایران را به خود اختصاص می دهد. مدیریت شرکت زاگرس جنوبی به عنوان بخش بالادستی صنعت نفت (شرکت نفت مناطق مرکزی ایران) از دیگر سوابق اجرایی آقای اوجی به شمار می رود. در بخش های خارج از وزارت نفت نیز در بنیاد مستضعفان در بخش بالادستی هلدینگ نفت و نیرو، همچنین در ستاد اجرایی فرمان امام در بخش های بالادستی مشغول فعالیت بودند. بررسی فعالیت و سوابق مدیریتی ایشان در تمام این عرصه ها بیانگر توان اجرایی و مدیریتی شان است. یک نمونه از آن به دوره مدیریت ایشان در شرکت ملی گاز ایران بازمی گردد که پس از قضایای سال ۱۳۸۶ که با کشور ترکمنستان اتفاق افتاد و این کشور گازهای وارداتی را قطع کرد، با حضور اوجی در شرکت ملی گاز، صنعت نفت مجدد قرارداد را در زمان وزارت رستم قاسمی ادامه داد و در آن زمان ما مراودات گازی، تجاری و اقتصادی با ترکمنستان داشتیم که این موارد از مزایا و اقدامات خوب و مسیری است که او طی کرده است. ایشان فردی متخصص، معتقد، جهادی و ولایی است که مطمئنا هم نمایندگان مجلس شورای اسلامی از جمله کمیسیون انرژی مجلس و صنعت نفت و دولت می توانند این مساله را مدنظر داشته باشند. برخی از این عزیزان دغدغه نفت را دارند و می گویند با توجه اینکه نیازمند صادرات نفت هستیم چه اقدامی باید انجام دهیم؟ باید بگویم اوجی از توانمندی لازم برخوردار است و گزینه های مختلفی پیش رو قرار دارد. ما باید تقویت پتروپالایشگاه ها را در داخل افزون کنیم تا نفت را به شکل خام نفروشیم. ایشان می تواند این مسیر را طی کند و ما فرآورده تولید و صادر کنیم که متقاضی آن در کشورهای حوزه خلیج فارس وجود دارد. در مجموع باید اعلام کنم اوجی یکی از وزرای پیشنهادی متخصص، توانمند و مناسب و یک نیروی شبانه روزی است. باید دست به دست هم دهیم و به عنوان تکلیف و وظیفه، شناخت لازم از ایشان را به نمایندگان مجلس بدهیم. اوجی هم باید با برگزاری جلساتی، برنامه ها و افق کاری خود را ارایه کند. باید به ایشان کمک کنیم تا به دولت و صنعت نفت کمک کرده باشیم.
عبدالعلی رحیمی مظفری، نماینده سروستان در مجلس
در شرایطی که وضعیت کارکنان صنعت نفت کشور مناسب نیست و نگرانی هایی در میان کارکنان این صنعت وجود دارد، انتخاب و معرفی وزیری از جنس صنعت نفت که در میان کارکنان مشغول فعالیت بوده و سرد و گرم آن را چشیده است، با بخش های مختلف صنعت نفت آشنایی و اشراف دارد و از کف نفت تا سمت های مختلف سابقه و تجربه فعالیت دارد؛ اقدام و انتخابی مناسب قلمداد می شود. چهره ای که افزون بر سوابق و تجارب و تخصص در داخل صنعت نفت، از بیرون نفت در هلدینگ های بزرگ از جمله ستاد اجرایی فرمان امام ره و بنیاد مستضعفان سابقه و تجربه دارد، قطعا چنین مدیری می تواند برای این صنعت در پست وزارت نفت ثمربخش باشد. ارزیابی ما این است که اوجی گزینه مناسبی است و امیدواریم نمایندگان مجلس شورای اسلامی با پشتوانه قوی به وزیر پیشنهادی رییس جمهور برای پست وزارت نفت رای بدهند. قطعا کسی که نفت را بشناسد، در شرایط موجود نیاز به آزمون و خطا و خط گرفتن از دیگران ندارد و خود نفت را می شناسد. اوجی دانش آموخته دانشگاه نفت است. بعد وارد صنعت نفت شد و در حوزه نفت زاگرس جنوبی مدیریت داشت، پس از آن به عنوان معاون وزیر نفت در امور گاز منصوب شد و در این عرصه ها موفق بود، بعد وارد هلدینگ انرژی در ستاد اجرایی شد و پروژه های بزرگی در این ستاد و بنیاد مستضعفان به ثمر رساند. سابقه مدیریت هلدینگ نفت را در بنیاد مستضعفان داشته است این مجموعه سودده ترین شرکت بنیاد بوده است که مجموع این موارد نشان می دهد کارنامه موفقی داشته است. کمک به توسعه فازهای گازی پارس جنوبی، برداشت از میادین مشترک نفت و گاز، صادرات نفت و طرح هایی که بتواند افت فشار مخازن گازی را جبران کند؛ با توجه به اینکه پیش بینی ما این است که در زمستان آینده مشکلاتی در حوزه گاز داشته باشیم، انتظار می رود برنامه هایشان در بخش مدیریت انرژی در این راستا باشد.
حسن رزمیان مقدم، عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی
اوجی از مدیران با سابقه صنعت نفت است که سال های زیادی در وزارت نفت مشغول فعالیت بوده و از تجربه بسیار خوبی در این وزارتخانه برخوردار است. براساس شناختی که از ایشان به واسطه سمت خود در وزارت نفت معاون امور مجلس دارم، آقای اوجی را باتجربه و توانمند می دانم. دوستان مطلع از حضور ایشان برای تصدی پست وزارت نفت استقبال کردند. اوجی با توجه به تجارب موفقیت آمیزی که در بخش های مختلف صنعت نفت در سکوهای نفتی، بخش گاز ، معاونت وزیر نفت و شرکت ملی گاز ایران در کارنامه خود دارد، گزینه مناسبی در میان فهرست معرفی شده از سوی رییس جمهور به مجلس شورای اسلامی به شمار می رود. افزون بر این اوجی طی چندین دوره به عنوان مدیر نمونه وزارت نفت انتخاب شده است که مجموع این موارد بر توان اجرایی و مدیریتی ایشان صحه می گذارد. تا جایی که شنیده ام، از معرفی و حضور اوجی به عنوان وزیر نفت استقبال شده است. تجربه وزرای پیشین نشانگر آن است که مدیرانی که از بدنه صنعت نفت و کارکنان این مجموعه بوده اند، همچون غلامحسین نوذری، وزیر سابق نفت، کارنامه مناسبی از خود بر جا گذاشته اند. نظر بنده این است که اوجی هم از وزرایی خواهد بود که در این عرصه موفق خواهد بود.
فریدون عباسی، عضو کمیسیون انرژی مجلس
نگاه مثبتی را در مجلس نسبت به وزیر پیشنهادی نفت شاهدیم؛ اوجی فرد مناسبی برای تصدی وزارت نفت است. با توجه به سوابق درخشان وزیر پیشنهادی نفت در حوزه گاز، کمتر کسی را می توان یافت که این سوابق تخصصی و مدیریتی را داشته باشد که بیش از ۳۰ سال در این صنعت فعالیت داشته باشد، ساختار نفت و نیروی انسانی آن را بشناسد و با مسائل، مشکلات و چالش های صنعت نفت آشنا باشد. اوجی شایسته به دست گرفتن سکان هدایت وزارت نفت است.
نگاهی به چگونگی روند واکسیناسیون در شرکت نفت فلات قاره ایران
شرکت نفت فلات قاره ایران با دربرگیری 6 منطقه عملیاتی مشتمل بر بهرگان، خارگ، سیری، لاوان، کیش و قشم، یکی از بزرگترین شرکت های تولیدکننده نفت و گاز دریایی جهان است که وظیفه استخراج و بهره برداری از میادین نفتی و گازی کشور در طول بیش از 1200 کیلومتر از گستره آب های نیلگون خلیج فارس (به استثنای پارس جنوبی و شمالی) و همچنین دریای عمان را با پیشینه بيش از نیم قرن تجربه به عهده دارد. حوزه اصلی فعالیت شرکت نفت فلات قاره ایران، منطقه خلیج فارس است که علاوه بر ایران 7 کشور تولیدکننده عمده نفت جهان (عراق، کویت، عربستان، بحرین، قطر، امارات و عمان) در حاشیه آن قرار دارند. بر همین اساس، خلیج فارس به قطب انرژی جهان معروف شده و فعالیت های اکتشاف و تولید نفت و گاز در آن از اهمیتی چشمگیر برخوردار است.
با شیوع پاندومی کرونا، کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران با توجه به ماهیت کاری خود، شبانه روزی به فعالیت ادامه داده و با وجود خطرات این ویروس، بویژه در مناطق عملیاتی سکوهای نفتی که در وسط دریا و به دور از امکانات کامل پزشکی هستند، تولید را پایدار نگه داشتند و این چرخه بی وقفه تداوم داشت. بد نیست بدانید این روزها که صحبت از واکسیناسیون در نقاط مختلف کشور است، این اقدام در مناطق عملیاتی بویژه سکوهای نفتی و گازی تحت اختیار شرکت نفت فلات قاره در حال پیگیری و انجام است. اگر سکوهای نفتی و گازی را به مثابه شهری در وسط دریا و دور از امکانات کامل شهری درنظربگیریم، وقتی صحبت از این می شود که در برخی از آنها واکسیناسیون بالای ۸۰ درصدی پشت سرگذاشته شده، می توان آن را به معنای ایمنی نسبی در این شهر تلقی کرد. هر چند نمی توان ساده از روزهای پر از دلهره و سخت در این اسکله های آهنی گذشت که زندگی ها و کار در محیط کوچک و اتاق های چند نفره را در دوران شیوع پاندومی کرونا پشت سر می گذارند و با یک ابتلا، امکان درگیری تمام ساکنان آن با توجه به محدودیت فضای کار و زندگی وجود دارد. در نظر بگیرید که در محیط دورافتاده و بدون دسترسی به امکانات کامل پزشکی چه خطراتی آنها را تهدید خواهد کرد، آن هم فعالیتی که هیچ توقفی در آن امکانپذیر نیست و کارکنان حدود ۱۰۰ نفره در دو شیفت عملیات تولید را در اختیار دارند. با در نظر گرفتن همین مسأله ضرورت واکسیناسیون برای اقماری ها موضوعی حیاتی است؛ اقدامی که اکنون در دو منطقه عملیاتی لاوان و سیری در حال انجام است و براساس برنامه ریزی صورت گرفته در سایر جزایر نفتی و گازی در دست پیگیری است. نکته مهم تر آنکه واکسیناسیون برای کسانی که در سکوها فعالیت دارند، اجباری است و شرط ورودشان بر روی سکو نیز انجام واکسیناسیون و در اختیار داشتن کارت آن است.
اما درباره تامین و ارسال واکسن به مناطق عملیاتی اگر برایتان سوالی مطرح است، اميرحسين لولاور، رئيس خدمات درماني شرکت نفت فلات قاره در این زمینه در گفت و گو با «مشعل» توضیح می دهد که تامین واکسن های مورد نیاز در مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره با تلاش قابل تقدیر رؤسای مناطق، امور اداری، HSE و سایر مسئولان مناطق و از طریق ارتباط با استانداری ها، فرمانداری ها و رؤساي دانشگاه های علوم پزشکی و شبکه های بهداشتی درمانی آنها صورت گرفته است و با توجه به ماهیت کار اقماری که در فضایی محدود، در جریان است، مسئولان مناطق موفق شده اند برای این عزیزان زحمتکش سهمیه واکسن درنظر بگیرند و من در همین جا از زحمات ارزشمند تمامی کسانی که در تسهیل این فرایند نقش داشتند، کمال قدردانی را دارم. او با اشاره به اینکه در حال حاضر واکسیناسیون در مناطق عملیاتی سیری و لاوان در حال انجام است، می گوید: در سایر مناطق عملیاتی هم واکسیناسیون برای سکوهای نفتی و گازی بسیار حایز اهمیت است و با توجه به اینکه فضای محدودی دارند و در اتاق ها چند نفره زندگی می کنند، با شیوع ویروس، تمامی آنها درگیر خواهند شد. از اینرو لازم است تا حد ممکن پیشگیری انجام شود و انتظار می رود در سایر مناطق نیز هر چه سریعتر این فرایند عملی گردد.
با توجه به اقدام سریع در واکسیناسیون کارکنان سکوهای نفتی و گازی در منطقه عملیاتی لاوان به بررسی این موضوع در گفت و گو با مسؤولان این منطقه عملیاتی پرداخته ایم.
جزيره لاوان، از توابع بندر لنگه در استان هرمزگان با طول تقريبي 25 کيلومتر و عرض حدود 7 کيلومتر داراي مساحتي بالغ بر حدود 76 کيلومترمربع است که با اکتشاف نفت در خليج فارس و فعال شدن شرکت لاپکو در سال 1346 ، استخراج نفت در اين منطقه نفتي، نخستين بارعملياتي شد. اين منطقه دهه هاي زيادي است که به عنوان يکي از بخش هاي توليد نفت و گاز شرکت نفت فلات قاره ايران مطرح است و به دليل دارا بودن حجم عظيمي از ذخاير، منابع و خصوصيت گذرگاه انرژي جهان، 30 کيلومتر از جزيره مرجاني لاوان را به حوزه فعاليت هاي بسيـار موثر و قابل توجه خود تبديل کرده است. اين حوزه ميدان هاي بلال، رشادت، رسالت، سلمان و همچنين ميدان گازي لاوان را پوشش مي دهد.
بهروز علی آبادی، رئیس منطقه عملیاتی لاوان در گفت و گو با «مشعل» با اشاره به تلاش برای واکسیناسیون کامل در این منطقه عملیاتی از شرکت نفت فلات قاره ایران می گوید: آنچه از زمان شیوع پاندومی ویروس کرونا برای ما در اولویت بوده و است، سلامت کارکنان منطقه است و در این خصوص و در شرایط موجود، گروه های پرخطر برایمان سکوهای نقتی بوده اند که با سرعت واکسیناسیون آنها انجام شده و در جریان است.
باید بدانید که با شیوع پاندومی کرونا، کارکنان این مجموعه با توجه به ماهیت کاری شان، به طور شبانه روز، به فعالیت خود ادامه داده و با وجود خطرات این ویروس، بویژه در مناطق عملیاتی سکوهای نفتی که در وسط دریا و به دور از امکانات کامل پزشکی قرار دارند، تولید در این مجموعه لحظه ای توقف نداشته و در همین مقطع، که بیش از یک سال از جولان این ویروس در کشور می گذرد، شاهد اقدام های قابل توجهی از سوی کارکنان این بخش از صنعت نفت کشور بوده ایم.
در همین زمینه کیانوش رشیدی ، معاون خدمات اداری_ اجتماعی شرکت نفت فلات ایران منطقه لاوان در گفت و گو با «مشعل» به تشریح روند واکسیناسیون در این منطقه عملیاتی می پردازد که بالاترین میزان واکسیناسیون در آن رقم خورده است. ا و در این زمینه توضیح می دهد: با پیگیری رئیس منطقه لاوان و همچنین دکتر سالمی، مدیریت شبکه بهداشت و درمان بندر لنگه و نامه نگاری با استانداری استان مقرر شد 1700 دوز واکسن سینوفارم برای کارکنان منطقه لاوان که در دو شیفت کاری مشغول فعالیت هستند، اختصاص یابد.
در همین زمینه، اولین محموله در تاریخ 6 مرداد جاری از سوی مدیریت شبکه بهداشت و درمان بندر لنگه وارد جزیره لاوان شد و بلافاصله پس از ورود محموله و با استقرار تیمی، واکسیناسیون کارکنان لاوان آغازشد.
طبق اعلام او از تعداد ۱۷۰۰ دوز واکسن تخصیص یافته به جزیره لاوان، ۹۰۰ دوز واکسن به شرکت نفت فلات قاره، 300 دوز به بومیان جزیره لاوان، 300 دوز به پالایشگاه نفت و 300 دوز به پنج سکوی سلمان، نفتی و گازی، رسالت، رشادت، بلال، سلمان نفتی و گازی اختصاص یافته است.
معاون خدمات اداری_ اجتماعی شرکت نفت فلات ایران منطقه لاوان به اولویت بندی واکسیناسیون در منطقه عملیاتی لاوان اشاره می کند که ابتدا واکسیناسیون را با پرسنل رستوران ها آغاز کردیم و پس از آن اتاق داران و نیروهای خدمات و بخش نظافت به دلیل در تماس بودن با نیروی انسانی منطقه در اولویت قرار گرفتند و در گام بعد نیروهای آبدارچی ادارات واکسنه شدند. او تاکید می کند: به محض ورود محموله واکسن، تیمی با حضور مدیریت شبکه بهداشت و درمان بندر لنگه ، عازم سکوهای بلال و رشادت شدند و واکسیناسیون کارکنان این سکوها را در همان روز به اتمام رساندند.
به گفته رشیدی، با توجه به بعد مسافت سکوهای نفتی و گازی سلمان که به عنوان دورترین سکوها از منطقه لاوان در 114 کیلومتری جزیره قرار دارد، نیار بود که واکسیناسیون با توقف چند ساعته هلیکوپتر همراه باشد تا در صورت بروز مشکل و عوارض احتمالی ناشی از واکسن، افراد واکسینه شده را زیر نظر داشته باشیم و در صورت نیاز آنها را منتقل کنیم، از این رو مجوز لازم برای توقف بیشتر هلیکوپتر اخذ شد و پس از آن تیمی به همراه پزشکیار و نیروهای کمکی عازم سکوهای سلمان شدند.
طبق اعلام معاون خدمات اداری_ اجتماعی شرکت نفت فلات ایران منطقه لاوان، با توجه به شیوع بیماری کرونا در میان کارکنان سکوی سلمان، افراد مشکوک و مبتلا برای قرنطینه به منطقه اعزام شدند و سایر نفرات واکسینه شدند که 55 دوز واکسن در سکوی نفتی سلمان و پس از آن 35 دوز هم در سکوی گازی سلمان تزریق شد.
رشیدی اشاره می کند که پس از واکسیناسیون، شاهد خرسندی فراوان کارکنان سکوی سلمان بودیم؛ زیرا آنها نگران بودند که به دلیل بعد مسافت، واکسیناسیون آنها با تاخیر انجام شود.
او گام بعدی واکسیناسیون را شامل نفرات سکوی رسالت (R1) دانست و اعلام کرد: به این ترتیب باید اعلام کنم که در حال حاضر تمامی سکوهای شرکت نفت فلات قاره در حوزه عملیاتی لاوان واکسینه شده اند. براین اساس واکسیناسیون به فاصله یک روز پس از رسیدن محموله واکسن در منطقه و سکوهای نفتی و گازی به اتمام رسید.
از این مدیر منطقه عملیاتی لاوان، درباره درصد افراد واکسینه شده در این منطقه و همچنین سکوهای عملیاتی آن سوال می کنم که توضیح می دهد: تاکنون 80 درصد کل کارکنان سکوهای نفتی و گازی و همچنین منطقه عملیاتی لاوان واکسینه شده اند و در مجموع 650 دوز در سکوها و جزیره واکسن زده شده است.
به گفته او واکسیناسیون برای کارکنان سکو اجباری است و در غیراین صورت اجازه ورود به سکوها را نخواهند داشت. با این حال واکسن زدن برای کارکنان حاضر در منطقه اختیاری است.
با توجه به اینکه کارکنان سکوها و منطقه عملیاتی، فعالیت اقماری دارند، از معاون خدمات اداری_ اجتماعی شرکت نفت فلات ایران منطقه لاوان درباره واکسیناسیون افرادی که در شیفت های بعدی سکوها قرار دارند، سوال کردم که می گوید: پس از ورود اولین محموله واکسن به جزیره، 300 دوز دیگر واکسن وارد شد. این واکین به افرادی که در منطقه نبودند و قرار است به سکوها اعزام شوند، اختصاص دارد و این افراد پیش از عزیمت واکسینه می شوند.او اعلام می کند: بر این اساس به تعداد روزهای پرواز در جزیره، واکسیناسیون افرادی که عازم سکوهای نفتی و گازی می شوند، انجام خواهد شد.
از او درباره روند درمان افراد مبتلا به کرونا در منطقه عملیاتی لاوان و سکوهای نفتی سوال می کنم که توضیح می دهد: کانکسی مجهز روی دریا برای قرنطینه افراد مبتلا در نظرگرفته شده که به محض ابتلا به این بخش منتقل می شوند؛ اما درصورت حاد شدن حال آنها به جزیره کیش یا بندرلنگه انتقال خواهند یافت.او با تشکر از مسؤولان ارشد شرکت نفت فلات قاره، بهداشت و بهداری استان و رئیس منطقه عملیاتی لاوان در مسیر واکسیناسیون اظهار امیدواری می کند که شاهد توقف و کاهش خطرات ناشی از پاندومی کرونا در کشور، بویژه مناطق عملیاتی صنعت نفت کشور باشیم.رئیس منطقه عملیاتی لاوان نیز اظهارامیدواری می کند که با همکاری استان، فاز دوم واکسیناسیون با سرعت در موعد مقرر انجام شود تا بیش از پیش در مسیر سلامت کارکنان که شبانه روز در حال تلاش برای صنعت نفت هستند، گام برداریم.
صنعت نفت به قطع زنجیره ویروس کرونا کمک می کند
مشعل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، نقش خود در عمل به مسؤولیت اجتماعی را این بار در واکسیناسیون کرونا به نمایش گذاشته و با فراهم کردن امکانات لازم از جمله فضا، امکانات و تجهیزات و همچنین نیروی انسانی در حال خدمت رسانی به مردم با سرعت بخشی در امر واکسیناسیون است.
همانطور که می دانیم، مسؤولیت اجتماعی شرکت، موضوعی حساس و توجه برانگیز در سال های اخیر بوده که در شرکت های معتبر بین المللی به عنوان یک اصل بی بدیل پذیرفته شده است. در همین حال و بر اساس اهداف اعلام شده از سوی سازمان ملل، از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۳۰، همه کشورهای عضو سازمان ملل باید تلاش کنند که به اهداف و شاخص های توسعه پایدار در سه سطح ملی، منطقه ای و بین المللی دست یابند. سازمان ملل متحد برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار، ۱۷ هدف کلان را تعیین و تصویب کرده که در این میان، اهداف زندگی سالم، در دسترس بودن آب سالم، دسترسی به انرژی پاک و مقرون به صرفه، مبارزه با تغییرات اقلیم، استفاده پایدار از اقیانوس ها و دریاها، ارتقای اکوسیستم و احیای مشارکت جهانی برای توسعه پایدار به منزله اسناد بالادستی ملی یا بین المللی حوزه محیط زیست مطرح می شود. براین اساس، مسؤولیت اجتماعی، استاندارد ایزو 26000 را با رعایت دستورعمل های ویژه خود دارد که خود شامل ۷ شاخص پاسخگویی، شفاف سازی و مسؤولیت پذیری، اخلاق حرفه ای، احترام به حقوق ذینفعان، احترام به قانون، احترام به هنجارهای بین المللی و احترام به حقوق بشر می شود.
در این بین، شرکت ملی نفت ایران براساس ماهیتش در زمینه اکتشاف، توسعه و بهره برداری از میادین نفت و گاز از این امر مستثنا نبوده و به دلیل ورود به حریم های میادین نفت و گاز تأثیرات مثبت و منفی گوناگونی بر محیط زیست، انسان های بومی، آثار تاریخی، اخلاق اجتماعی و نحوه زندگی مردم دارد که برای کاهش این اثرات منفی مسؤولیت اجتماعی جزئی از وظیفه ذاتی این شرکت شناخته شده است. صنعت نفت ایران به عنوان بزرگترین صنعت کشور، طی عمـر بیش از یکصد سـاله خود، خواه ناخواه اقداماتی را که ماهیتاً با مسؤولیت اجتماعی شرکت همسو بوده، در مناطق نفت و گاز خیـز کشـور به انجام رسـانده است. تا به امـروز، طیف گسترده ای از این اقدام ها در قالب پروژه های عمرانی، آموزشی، بهداشتی و درمانی، محیط زیستی، اشتغالزایی و ... در نقـاط مختـلف کشـور، بویژه منـاطق عملیاتی صنـعت نـفت به اجرا درآمده و در حال اجراست. مسؤولیت اجتماعی در صنعت نفت افزون بر تکالیف قانونی و مشخص شده برای شرکت های تابعه نفت در برهه های مختلف، با توجه به نیازهای جامعه در مسیر تأمین مطالبات مردمی قرار می گیرد. آنگونه که در ایام سیل خوزستان، امکانات مجموعه صنعت نفت برای حل مشکلات به میدان آمد و در زمان خشکسالی و کمبود آب هم با تجهیز تانکرهای آب این خدمت رسانی رنگ و شکل تازه ای به خود گرفت. در همین زمینه شركت ملی مناطق نفتخيز جنوب به عنوان خاستگاه اين صنعت عظيم به موازات برنامه های راهبردی خود در توليد از مخازن نفت و گاز، همچنان بخش عمده ای از فعاليت های خود را به توسعه و عمران مناطق پيرامونی اختصاص داده و در بخش های مختلف نسبت به تقويت مناطق همجوار در قالب مسؤوليت های اجتماعی در زمينه های زيرساختی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی در قالب طرح های کوتاه مدت و بلند مدت در حال فعاليت بوده و اين کار را جزو وظايف اصلی و پايدار خود می داند.
در موسم واکسیناسیون سراسری و به منظور مقابله با ویروس کرونا، امکانات مختلف شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به کمک آمده تا مردم در فضای مناسب و با امکانات بهتری واکسینه شوند. در همین زمینه شاهد راه اندازی مرکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا از سوی بسیج شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب هستیم. سرهنگ پاسدار، عباس ممبینی، فرمانده حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان در این زمینه به «مشعل» می گوید: مرکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز راه اندازی شده تا صنعت نفت و بسیج، بیش از گذشته در مسیر خدمت رسانی به مردم گام بردارد. به گفته او، مرکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا با هدف عمل به اقدام های جهادی بسیج و مسؤولیت های اجتماعی و همچنین کمک به طرح واکسیناسیون کرونا در اهواز در سالن چند منظوره سردار شهید حاج قاسم سلیمانی واقع در میدان پنج نخل راه اندازی شده که همه روزه از ساعت ۸ الی ۱۷ به صورت دو شیفت آماده تزریق واکسن کرونا به شهروندان با شرایط اعلام شده از سوی ستاد ملی کروناست. سرهنگ پاسدار عباس ممبینی با بیان اینکه در راه اندازی این مرکز، بسیج جامعه پزشکی سپاه حضرت ولی عصر(عج) مشارکت داشته است، تاکید می کند: بسیجیان این حوزه، همچون گذشته آمادگی هرگونه همکاری با بهداشت و درمان صنعت نفت و دانشگاه علوم پزشکی اهواز را برای مدیریت و کنترل همه گیری ویروس کرونا دارند.
او با اشاره به اینکه این مرکز اول تیر ماه راه اندازی شده است و تاکنون واکسیناسیون در آن تداوم دارد، می گوید: در این مرکز شاهد واکسیناسیون اقشار مختلف براساس اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا و مشاغل مختلف اعم از رانندگان تاکسی، دانشجویان، خبرنگاران و .. هستیم. او ادامه می دهد: در حال حاضر سه واکسن سینوفارم، برکت و آسترازانکا موجود است و نیروهای خدماتی مجموعه ما نیز در حال خدمت رسانی به نیروهای پزشکی هستند. ممبینی اشاره می کند، از مزیت های این مرکز آن است که دور از منازل مسکونی واقع شده و ازدحام در آن ایجاد نمی شود، بنابراین هر گونه شلوغی در آن، مشکلی را برای مردم ایجاد نمی کند و ورود عموم برای واکسیناسیون در آن آزاد است و با توجه به استقرار 200 صندلی در آن، براحتی واکسیناسیون انجام می شود. طبق توضیحات ممبینی، روزانه به طور میانگین 500 واکسن در این مرکز زده می شود و شاهد استقبال مناسبی از سوی مردم در این مرکز هستیم.
افزون بر اختصاص مرکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا، غلامرضا کمالی، مدیریت عملیات غیرصنعتی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در گفت وگو با «مشعل» از اختصاص مرکزی دیگر در شهرک نفت خبر می دهد و می گوید: طرح واکسیناسیون مبارزه با کرونا ابتدا در مرحله نخست با محوریت سازمان بهداشت و درمان اهواز از تاریخ دوم خرداد سال جاری آغاز شد و تا 19 خرداد ادامه یافت و مرحله دوم آن از 23 تیر ماه تاکنون در جریان است و تا این لحظه 22 هزار و 500 نفر از کارکنان شرکتی و غیرشرکتی واکسینه شده اند. به گفته او، واکسیناسیون در مرحله اول با رویکرد شرکتی ها و همچنین عموم مردم در برنامه ریزی و هماهنگی قرار داشت؛ اما پس از آن و با توجه به تجهیز و اختصاص سالن چند منظوره بسیج تندگویان از سوی بسیج به عموم مردم، این مجموعه ها مختص شرکت ها شد تا با توجه به مسکونی بودن شهرک نفت از بعد ازدحام، مشکلی ایجاد نکند. مدیریت عملیات غیرصنعتی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب توضیح می دهد: در گام نخست همکاری شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در مسیر واکسیناسیون با اختصاص فضا برای انجام واکسیناسیون همراه بود که این مکان ها از نظر سرمایشی و تهویه مناسب بررسی و تجهیز و هوای آن به درجه دلخواه مجریان واکسیناسیون رسانده شد. در مرحله بعد، تجهیزات اداری و ملزومات مورد نیاز برای واکسیناسیون از جمله میز و صندلی و سایر وسایل را پیگیری و کمک کردیم و همچنین محل خانم ها و آقایان جدا و این مکان ها آماده انجام واکسیناسیون شد. کمالی ادامه می دهد: از نظر نیروی انسانی هم به کمک سازمان بهداشت و درمان اهواز آمدیم و بخش بهداشت و درمان اهواز به دلیل پیک کاری، امکان اعزام تعداد بالای نیروی انسانی را نداشتند، از این رو 31 نفر از همکاران شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در بخش های حراست و همچنین عملیات غیرصنعتی را برای همکاری با آنها اعزام کردیم تا در امور ثبت نام و ایجاد نظم و انضباط و سایر فعالیت های مورد نیاز با آنها همکاری کنند.
مدیریت عملیات غیرصنعتی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، درباره واکسیناسیون کارکنان شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب توضیح می دهد: رانندگان شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب همه واکسینه می شوند و پس از آن نیروهای خدماتی در بخش نظافت و آبدارخانه در اولویت قرار دارند. به گفته او، واکسیناسیون برای رانندگان با توجه به حساسیت کاری شان برای این شغل اجباری است و برای این فعالیت، تمامی رانندگان باید کارت واکسیناسیون داشته باشند تا شاهد قطع هرچه سریع تر زنجیره این ویروس باشیم.
بر بازار جهانی صنعت پتروشیمی و جایگاه ایران در شرایط تحریم و کرونا چه گذشت ؟
مشعل حدود 58 سال از آغاز فعالیت صنعت پتروشیمی در ذیل صنعت نفت می گذرد و امروز صنعت پتروشیمی یکی از مهم ترین ارکان صنعت نفت و با ارزآوری قابل توجه برای کشور است. صنعت پتروشیمی توانسته در کنار ارتقای جایگاه خود در داخل کشور، جایگاه منطقه ای و جهانی خود را با وجود محدودیت و تحریم های همه جانبه به سطحی مثال زدنی برساند. در افق بلند مدت صنعت پتروشیمی ایران که پایان آن همزمان با پایان جهش سوم و در 1404 است ، ایران باید به جایگاه نخست صنعت پتروشیمی ایران در منطقه دست یابد. البته این جایگاه بر اساس طرح های جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی است و در کنار این موارد ۳۴ طرح جدید دیگر در این صنعت پتروشیمی تعریف شده است که با اجرای آنها، جایگاه ایران ممتازتر می شود.
ایران پس از تحقق جهش سوم صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۴ جایگاه نخست صنعت پتروشیمی را در منطقه خواهد داشت و پس از آن عربستان قرار می گیرد. اما خوب است نگاهی به شرایط منطقه و کشورهای مطرح در حوزه فرآورده های پتروشیمی و کشورهای وارد کننده و هدف محصولات پتروشیمی و به طور کلی جایگاه صنعت پتروشیمی در اقتصادهای امروز کشورها هم داشته باشیم.
صنعت پتروشیمی در چند دهه اخیر با توجه و تحول چشمگیری از سوی اقتصادهای بزرگ رو به رو شده است و پس از صنایعی نظیر مواد غذایی و خودروسازی، یکی از صنایع بزرگ جهان محسوب می شود. محصولات حاصل از مواد پتروشیمیایی طیف گسترده ای در کالاهای مصرفی، مواد اولیه، محصولات صنعتی و پزشکی و ... دارند و به عبارتی این محصولات که حاصل فرآوری موفق نفت و گاز هستند، توانسته اند به کاربردی شدن بیشتر سوخت های فسیلی کمک کنند. در واقع در دنیای امروز کشورها به دنبال کاهش هرچه بیشتر مصرف نفت و گاز به صورت خام هستند و صنایع پتروشیمی راهکاری پرسود و نجات بخش در صنایع شیمیایی، برق و الکترونیک، نساجی، پزشکی، خودروسازی، لوازم خانگی و مواد غذایی محسوب می شود. نکته حائز اهمیت مشترک دیگر درباره صنعت تنوع محصولات و زمینه سازی است که برای ایجاد شغل و فعالیت کارگاه های پایین دستی صنایع دارد و مستقیم می تواند روی چند مولفه مهم اقتصاد کشورها از جمله اشتغال تاثیر بگذارد.
تا قبل از کرونا و تاثیرگذاری عمیقی که بر عملکرد جهانی همه صنایع از جمله صنعت پتروشیمی داشته است، صنعت پتروشیمی جهان تحت تاثیر رکود جهانی سال 2019 بود و شرایط امیدوار کننده ای نداشت و تقاضا برای مواد شیمیایی رکود جدی داشت. در همان ابتدای شیوع ویروس کرونا و مه آلود بودن چشم انداز آینده صنایع و افت قیمت نفت، فشار بر صنعت پتروشیمی هم بیشتر شد.
با آنکه همه شرکت های بزرگ فعال در صنعت پتروشیمی از ارائه آمارهای شفاف و واقعی خود به طور کامل امتناع دارند ، آمارهای جهانی نشان می دهد برای اکثر شرکت هایی که در فهرست 100 شرکت برتر ICIS قرار گرفته اند، سال 2019 سال بسیار سختی از لحاظ مالی بوده است. به طور کلی ارزش فروش بسیاری از شرکت ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است، به طوری که برای بازیگران بخش تولید مواد شیمیایی پایه قیمت و حجم فروش محصولات به شدت کاهش یافته است. با وجود این عدم اطمینانی که در همه صنایع و کسب و کارها وجود دارد، طبق انتظارها صنعت پتروشیمی جهانی سال 2021 را با شرایط بهتری گذرانده است.
در این بازار پرچالش اما پر سود، چند شرکت به عنوان غول های این صنعت فعالیت دارند که در هر سال و با تغییر شرایط رتبه بندی های کمی تغییر می کنند. با وجود این می توان گفت شرکت باسف آلمان، شرکت دوچمیکال آمریکا، شرکت ساینوپک چین، شرکت سابیک عربستان، شرکت فورموسا پلاستیک تایوان و شرکت لینده بازل آلمان از جمله شرکت های بزرگ و مطرح در بازار بزرگ صنعت پتروشیمی جهان هستند. البته معادلات بین المللی و تلاش هر کدام از کشورها و شرکت ها برای سهم بیشتر از این بازار ادامه دارد که این رتبه بندی ها هر روز تغییر می کند. به عنوان نمونه در سال 2009، چین برای اولین بار تبدیل به بزرگترین تولیدکننده محصولات پتروشیمی و شیمیایی در جهان شد ودر مجموع 6.23 درصد از کل فروش محصولات پتروشیمی جهان را به خود اختصاص داد و پس از آن اتحادیه اروپا قرار داشت که در حدود 4.23 درصد از کل فروش جهان را از آن خود کرده بود. در همین باره باید به تغییراتی که هند در بازار جهانی ایجاد کرده اشاره کرد. این صنعت با سرعت بسیار زیادی در حال رشد است و می توان گفت پس از ایالات متحده آمریکا، چین، آلمان، ژاپن و کره جنوبی در رتبه بعدی قرار دارد.
بر اساس این گزارش و مستند به گزارش شرکت معتبر “فرمز ورد” 7 شرکت برتر پتروشیمی بر اساس میزان کل فروش شامل گروه باسف، شرکت کم چاینا، گروه داو، صنایع لیوندل بازل، هلدینگ میتسوبیشی کمیکال، شرکت لینده و گروه هلدینگ شنگ هنگ می شود. اطلاع از جزئیات این بازار جهانی از آن رو اهمیت دارد که بخش زیادی از بازارهای صنعت پتروشیمی ایران در رقابت با بازار هدف این شرکت ها قرار دارد و برای آنکه بتوانیم سهم بیشتری از بازارهای منطقه ای و فرامنطقه ای داشته باشیم، لازم است به این رتبه بندی ها و زمینه های رشد و تغییر در بازار نیم نگاهی کنیم.
ایران به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر نفت و گاز دنیا، دارای مزیت های نسبی برای ورود به بازار جهانی محصولات پتروشیمی است که از جمله آن می توان به دسترسی به منابع غنی گاز و میعانات گازی ، دسترسی به آب های بین المللی و موقعیت جغرافیایی مناسب به لحاظ نزدیکی به بازارهای آسیا ازجمله چین و هند و همچنین بازارهای اروپا از طریق ترکیه اشاره کرد. در عین حال برخی حمایت های داخلی نظیر معافیت های مالیاتی برای صادرات و کمتر بودن نرخ خوراک مصرفی نسبت به سایر شرکت های خارجی از جمله دیگر مزیت های صنعت در ایران محصوب می شود.
صنعت پتروشیمی ایران در بیش از نیم قرن اخیر و به خصوص دو دهه اخیر تلاش کرده تا سهم خود در صنعت پتروشیمی را افزایش دهد. این تلاش امروز به جایی رسیده که سهم این صنعت در صادرات غیرنفتی به بیش از ۳۴ درصد رسیده است و محصولات پتروشیمی در صدر لیست محصلات صادراتی و ارزآوری برای کشور هستند. بر اساس برنامه ششم توسعه تعهد ظرفیت تولید تا ۷۵ میلیون تن پیش بینی شده و قرار است تا 1404 ظرفیت تولید به 133 میلیون تن برسد. اگرچه میزان تولید و برنامه های توسعه ای در روندی مطلوب و منطقی قرار دارند اما هنوز ایران در جایگاه و رتبه مطلوب خود قرار ندارد.
شرکت های پتروشیمی با وجود تحریم های همه جانبه، جریان تولید و توسعه و حفظ بازارهای داخلی و خارجی را متوقف نکردند و به عکس در چند سال اخیر بیشترین بازدهی و عملکرد را داشته اند و اگرچه هنوز با رتبه منطقه ای و جهانی فاصله دارند اما در مقایسه با حجم فشارها و تحریم ها و محدودیت های بسیار این عملکرد قابل دفاع است. ضمن اینکه در همین شرایط شاهد بوده ایم که تعدادی از شرکت های بزرگ پتروشیمی در میان شرکت های برتر کشور قرار گرفته اند و نمونه آن شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس است.
میزان صادرات محصولات پتروشیمی ایران در سال 99 یعنی در اوج دوران تحریم و کرونا ، ۲۵ میلیون تن است که درآمد ارزی ناشی از این مقدار صادرات ۱۰ میلیارد دلار برای کشور بوده است. بر این اساس باید گفت در سال 99 شاهد رشد 13 درصدی صادرات محصولات پتروشیمی آن هم در سایه تحریم ها بوده ایم. می توان گفت اگرچه همه قدرتمندان و بدخواهان در تلاش برای عقب انداختن صنعت نفت ایران برای رسیدن به قدرت اول منطقه هستند و تحریم های همه جانبه اثرات محدود کننده خود را داشته است، اما صنعت پتروشیمی با استفاده از تنوع محصولات، تدبیر در مورد بازارها و مدیریت دارایی های خود تلاش می کند این پیچ خطرناک را پشت سر بگذارد.
پروژه های مسئولیت اجتماعی منطقه 10 راه اندازی شد
مهدی مهرابی منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران که تازگی 12 ساله شده است، هم اکنون 85 درصد از انرژی گاز کشور را از طریق خطوط دوم، سوم، چهارم، پنجم، ششم، هفتم، هشتم و دهم سراسری از پالایشگاه های فجرجم، پارسیان و فازهای دهگانه پارس جنوبی دریافت کرده و نقش حیاتی و سازنده ای را با انجام فرآیند تراکم و انتقال آن به مناطق یک، 5 و 6 عملیات انتقال گاز و مصرف کننده های محدوده حوزه استحفاظی خود ایفا کرده است. استان بوشهر و بخش هایی از استان های فارس، هرمزگان و خوزستان از محدوده های عملیاتی این منطقه به شمار می روند. این منطقه با بیش از 1900 کیلومتر خط لوله انتقال گاز، 6 تاسیسات تقویت فشار گاز و 5 مرکز بهره برداری در حال اجرای برنامه های تکلیفی شرکت انتقال گاز ایران است. منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران افزون بر فعالیت های عملیاتی، در حوزه های خودکفایی و محفظ محیط زیست نیز کارنامه ای قابل دفاع دارد که از آن جمله می توان به ساخت و راه اندازی سیستم تصفیه پساب گیاه پالایی و جمع آوری و دفع استاندارد 49 تن از پسماندهای حاصل از پیگرانی خطوط لوله های انتقال گاز اشاره کرد.در ادامه، گفت وگو با علی نصیحت کن، سرپرست منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.
اردیبهشت ماه سال 74 در صنعت نفت استخدام و مشغول به کار شده ام. دارای مدرک تحصیلی مهندسی شیمی و مهندسی نفت (کارشناسی ارشد) و سابقه کار در شرکت های نفت و گاز آغاجاری و منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران را در کارنامه شغلی خود دارم.
در حال حاضر منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران با بهره برداری و نگهداشت بیش از 1921.9 کیلومتر خطوط انتقال، 6 تاسیسات تقویت فشار گاز، 5 مرکز بهره برداری بالغ بر 85 درصد از انرژی گاز کشور را از طریق خطوط دوم، سوم، چهارم، پنجم، ششم، هفتم، هشتم، و دهم سراسری از پالایشگاه های فجرجم، پارسیان و فازهای دهگانه پارس جنوبی دریافت کرده و نقش حیاتی و سازنده ای را با انجام فرآیند تراکم و انتقال آن به مناطق 1، 5، 6 عملیات انتقال گاز و مصرف کننده های محدوده حوزه استحفاظی خود ایفا کرده است.
سال گذشته باوجود محدودیت های کرونا، توانستیم با بهره گیری از نیروهای متخصص و جوانان خلاق بیش از 243 میلیارد استاندارد مترمکعب گاز را از طریق خطوط لوله فشار قوی به سراسر کشور انتقال دهیم که با رشد 6.3 درصدی حجم انتقال گاز نیز همراه بوده است. همچنین 871 کیلومتر پیگرانی در سال گذشته انجام شده است که از این مقدار، 438 کیلومتر پیگرانی تمیزکننده و 432 کیلومتر پیگرانی هوشمند بوده است. بیش از 4هزار و 200 کیلومتر نیز نشت یابی در مسیر خطوط لوله سراسری انجام شده که در این میان 573 مورد نشتی جزیی شریان های انتقال گاز مشاهده و برای رفع آن اقدام لازم انجام شده است.
بله. در این باره نیز تدابیر لازم اندیشیده شده است، به طوری که برنامه های تعمیراتی در حوزه خطوط لوله و ایستگاه های تقویت فشار منطقه برنامه ریزی و در حال انجام است. همچنین راه اندازی تاسیسات خیرگو 8 و واحد یک خورموج نیز در دستور کار قرار دارد.
بله. مواردی که در سال 99 تحویل موقت/دائم شده اند شامل، خط لوله 40 اینچ اتان، خط لوله 56 اینچ ارتباطی بین سایت 1 و 2 پارس جنوبی، انشعاب گاز شهری پارسیان - بستک - لاور خشت - بریو - بیرم - مجموعه روستاهای خیرگو از توابع علامرودشت، ایستگاه تقویت فشار گاز آبپخش و ارتباطی بین خط لوله پنجم سراسری به ایستگاه آبپخش و خط لوله انشعای متانول و سیراف انرژی می شود.
تعمیرات اساسی تاسیسات این منطقه از فروردین ماه امسال آغاز شده است. تاکنون نیز تعمیرات سطح A توربین 1 و تعمیرات سطح B واحد 4 تاسیسات آبپخش، تعمیرات 24000 ساعته کمپرسور گاز واحد 4 تاسیسات خیرگو و همچنین بازرسی اسکرابرها، کولرهای هوایی، تجهیزات مرکز تقلیل فشار و سایر مخازن ذخیره در ایستگاه های یادشده به انجام رسیده است. همچنین در ادامه این برنامه تعمیراتی، تعمیرات سطح B توربین های واحد 1، 2 و 3 تاسیسات خیرگو در دستور کار قرار دارد که در تلاش هستیم تا قبل از آغاز فصل سرما تمامی مراحل به نحواحسن انجام شود.
مهم ترین برنامه های تعمیرات در حوزه عملیات خطوط لوله، انجام تعمیرات خط لوله سوم و چهارم سراسری بر اساس نتایج پیگرانی هوشمند است. علاوه بر برنامه تعمیراتی، ایجاد ابنیه در چندین نقطه از خطوط لوله چهارم و هفتم برنامه ریزی شده است. همچنین انجام عملیات های تعویض پوشش نقاط باقیمانده خط دوم سراسری (خط دوم حدفاصل کیلومتر صفر تا 17)، تعویض دو عدد شیر 42 اینچ خط تغذیه پالایشگاه فجر(کیلومتر صفر و 19خط 42 اینچ)، دو شیر کردن بلودان لانچر کیلومتر صفر خط دوم(کیلومتر صفرخط دوم)، تعویض شیر 6 اینچ نیروگاه تشان(کیلومتر 13 خط دوم در محل انشعاب نیروگاه تشان)، دو شیر کردن بلودان کیلومتر 300+49 خط دهم(خط دهم)، دو شیر کردن بلودان کیلومتر 0034+34 خط دهم (خط دهم)، تعویض شیر 2 اینچ درین لانچر کیلومتر 78 خط هفتم سراسری(کیلومتر 78 خط هفتم)، نصب لانچر روی کیلومتر صفر خط مایعات پارسیان، نصب رسیور بر روی کیلومتر 47خط مایعات پارسیان، تعویض دو عدد IJ در ایستگاه کنگان (خط سوم و دهم)(قبل از رسیور خط سوم و حوضچه تقلیل فشار خط دهم )، انجام عملیات پیگرانی در محدوده خطوط لوله دوم، دهم و هشتم سراسری نیز در برنامه تعمیراتی امسال تعریف شده است.
این منطقه نیز از همان روزهای نخست شیوع ویروس کرونا با تشکیل کمیته های سلامت اقدامات مختلفی را جهت پیشگیری از ویروس کرونا در سطح منطقه در نظر گرفت. از جمله این اقدامات می توان به ارتقای بهداشت فردی و عمومی همکاران، ایجاد گروه های مجازی توسط نمایندگان HSE پیمانکاران جهت ارتقای فرهنگ سازی، فرهنگ سازی موازین بهداشتی در مکان های عمومی شامل آسانسور، دستگاه عابر بانک، اتاق راننده ها، افزایش فرهنگ خود مراقبتی و دیگر مراقبتی، افزایش و گسترش فرهنگ دورکاری، آموزش بهداشت عمومی مستمر به نیروهای خدماتی، اطلاع رسانی کاهش تعداد حضور نفرات به صورت برید و ارسال پیامک، الزام به استفاده وسایل شخصی نظیر لیوان، فلاسک و...، تعامل با مرکز بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و ویزیت همکاران مبتلا و مشکوک به کرونا ویروس، انجام عملیات گندزدایی ساختمان به صورت روزانه با محلول های ضدعفونی کننده، تجهیز کل منطقه به دستگاه تب سنج لیزری، تهیه و توزیع پکیج های بهداشتی نظیر ماسک، دستکش، محلول ضدعفونی کننده دست و سطوح و...، گندزدایی روزانه ساختمان اداری، خودروهای استیجاری و...، کاهش ماموریت ها و حذف ماموریت های غیرضروری، رعایت فاصله 1.5 متر نظارت بر حسن اجرای دستورعمل فاصله گذاری، نظارت بر روند اجرای عدم حضور نفرات پر ریسک (داشتن بیمارهای زمینه ای، سن بالای 60 سال و ...)، الزام به انجام کارها با حداقل نفرات در صورت امکان، کاهش ساعات کاری کارکنان شاغل در منطقه اشاره کرد.
به منظور بهبود شرایط تعمیرات خطوط لوله، خودکفایی، بومی سازی و اشاعه دانش فنی، پروژه پژوهشی طراحی و ساخت دستگاه نوار پیچ اتوماتیک خطوط لوله 56 اینچ در سال 94 برای اولین بار در سطح کشور در این منطقه تعریف و با همکاری پارک علم و فناوری خلیج فارس بوشهر و استفاده از نیروهای متخصص داخلی آغاز شد. این دستگاه طی مراحل مختلف مورد تست میدانی قرار گرفت و به منظور بهبود عملکرد و امکان سنجی دستیابی به مشخصات بالاتر در تولید این محصول بهینه سازی نیز انجام شد. در نهایت این دستگاه در سال 98 به عنوان محصول بومی ایرانی طبق گواهینامه پیوست ثبت اختراع شد. این دستگاه جهت انجام عملیات نوارپیچی اتوماتیک خطوط لوله انتقال گاز صرفه جویی 65 درصدی اقتصادی را فارغ از سایر شرایط کیفی بارز، در قیاس با نمونه مشابه خارجی دارد. به همین منظور و در جهت رویکرد نظام در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی، بومی سازی محصولات خارجی استراتژیک و توجه ویژه به خودکفایی با تکیه بر دانش تخصصی داخلی، تجاری سازی این دستگاه در سی و چهارمین نشست کمیته تجاری سازی شرکت ملی گاز در تاریخ 21 خردادماه 98 مورد تایید قرار گرفت. همچنین به منظور شناسایی و پشتیبانی از اختراعات صورت گرفته در سطح کشور، اطلاعات این طرح به منظور بررسی به پایگاه اطلاعاتی بنیاد نخبگان استان بوشهر ارسال شد که با ارزیابی های صورت گرفته بر اساس مقررات بنیاد ملی نخبگان، گواهینامه اختراع نوپدید برای این طرح صادر شد که به پیوست ارائه می شود.
بله. دستگاه پلاگ کیسه ای 56 اینچ در سال 94 با پارک علم و فناوری بوشهر عقد قرارداد شده و نتیجه تست اولیه این دستگاه نیز تایید شده ولی هنوز مراحل تجاری سازی محصول صورت نگرفته است.
در حوزه حفظ محیط زیست 2پروژه مهم در سطح منطقه اجرایی شده است. لطفا توضیحاتی درباره این پروژه ها (ساخت و راه اندازی سیستم تصفیه پساب گیاه پالایی (wetland) و جمع آوری و دفع استاندارد 49 تن از پسماندهای حاصل از پیگرانی خطوط لوله های انتقال گاز ارائه کنید. جای بسی خرسندی است این منطقه ضمن ثبت اولین تجربه موفق در شرکت ملی گاز ایران جهت اجرای طرح امحای 49200 کیلوگرم رسوبات پیگرانی خطوط لوله گاز در کوره شرکت سیمان و صرفه جویی مالی 2 میلیارد و 214 میلیون ریال شاهد ایجاد بستر تعاملی بین ذی نفعانی نظیر سازمان حفاظت محیط زیست و شرکت سیمان بوده و برای حفظ و صیانت از محیط زیست و نیل به اهداف موجود در توسعه پایدار گام نهاده است. جهان خلقت مالامال از نشانه های حضور خردمند موجودات پیرامونی جهت خودپالایی طبیعت پیرامونی و حذف آلاینده های ایجاد شده است. انجام پروژه گیاه پالایی به منظور استفاده از توانایی گیاه نی جهت تصفیه پساب بهداشتی از دیگر گام های این منطقه بوده که برای اولین بار در سطح شرکت ملی گاز ایران انجام شده و امید است با توسعه این طرح ضمن مصرف بهینه حامل های انرژی شاهد بازچرخانی آب و استفاده از آن در فضای سبز باشیم.
امیدواریم در سال جاری (1400) که از سوی مقام معظم رهبری به نام تولید؛ پشتیبانی و مانع زدایی نامگذاری شده است، بتوانیم با انجام برنامه های عملیاتی تدوین شده و رفع موانع تداوم انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی را بیش از پیش داشته باشیم.
قرار گرفتن نام شرکت پالایش نفت تبریز در فهرست حامیان محیط زیست
مشعل امروزه در سایه توسعه مدیریت عملی در جهان، این موضوع به اثبات رسیده است که انسان های توسعه یافته، باعث ایجاد سازمان های توسعه یافته می شوند و سازمان های توسعه یافته کشوری توانمند و توسعه یافته را ایجاد می کنند. این موضوع به دلیل پیوستگی در توسعه همه جانبه است. به عبارت دیگر در صورت وجود گسستگی در ابعاد توسعه در واحدهای مختلف اجتماع (خانواده، محیط بیرون و سازمان ها) نمی توان توسعه همه جانبه ملی را در سطح کشور انتظار داشت. بنابراین برای تحقق توسعه ملی، لزوم تبدیل سازمان ها به دانشگاه های کشور به منظور تولید و انباشت تجربه و به منصه ظهور رساندن تمامی تئوری های جدید علمی ضروری به نظر می رسد؛ چرا که از این طریق چرخه منطقی تئوری- عمل بسته شده و باعث توسعه روز افزون خواهد شد. بدیهی است، تمامی سازمان ها از دیرباز در بطن خود توسعه اقتصادی و افزایش سود را دارند، اما لازم است ضمن پرورش انسان ها و انتقال فرهنگ اصیل سازمانی به محیط اجتماع، از رشد تدریجی محیط پیرامون و جامعه و همچنین از کاهش و کنترل آسیب های جانبی فعالیت های آن صنعت به محیط اطراف نیز اطمینان حاصل کنند. شرکت پالایش نفت تبریز با ترویج و استقرار فرهنگ سازمان یادگیرنده در شرکت قصد دارد ضمن برنامه ریزی برای توسعه سرمایه های اصیل سازمانی، یعنی همان سرمایه های انسانی، فرهنگ انسان های یادگیرنده و خانواده یادگیرنده را بر اساس مدل AMIF/MAMIF توسعه داده و با شناسایی نیازهای اساسی ذینفعان (جامعه، سهامداران، کارکنان، مشتریان و تأمین کنندگان) نقشی مؤثر در توسعه جامعه داشته باشد تا ضمن رعایت حقوق شهروندی و ضوابط زیست محیطی نسبت به کاهش هر چه بیشتر اختلافات فرهنگی و اقتصادی محیط اطراف و جامعه گام بردارد و از این طریق نسبت به توسعه پایدار در تمامی جوانب اطمینال حاصل کند. در گزارش پیش رو به برخی مسؤولیت های شرکت پالایش نفت تبریز پرداخته شده که در ادامه می خوانید.
شرکت پالایش نفت تبریز هم اکنون سهمی حدود 7 درصد از توان تصفیه نفت خام کل کشور را به خود اختصاص داده و تأمین بخشی از سوخت مایع مورد نیاز شمال غرب کشور (استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان و کردستان) را به عهده دارد. خوراک پتروشیمی تبریز نیز از سوی پالایشگاه تأمین می شود.
به گفته غلامرضا باقری دیزج، مدیرعامل شرکت پالایش نفت تبریز، «این شرکت مأموریت تأمین خوراک، تولید و عرضه فراورده های نفتی مورد نیاز مشتریان با استانداردهای کیفی روز را به عهده دارد و همواره سعی می کند تا ارزش های حاکم بر شرکت را در سه محور ارزش های اجتماعی، ارزش های سازمانی و نظام مدیریت شرکت که اهم آنها عبارتند از: بهبود و توسعه پایدار کسب وکار با تأکید بر ارزش آفرینی و مسؤولیت های اجتماعی پیش ببرد.»
شرکت پالایش نفت تبریز برای نیل به اهداف موجود در برنامه استراتژیک و اطمینان از تطابق با اصول کاری مسؤولیت اجتماعی، یک سیستم مدیریتی با رویکرد نهادینه سازی مسؤولیت های اجتماعی ایجاد کرده است.
باقری دیزج می گوید: «شرکت در اجرای فعالیت های مسؤولیت اجتماعی، به دنبال اصول کاری و پیروی از قوانین و مقررات بوده و هدف کمیته استراتژی و کمیته های فرعی آن، یکپارچه کردن پایداری و مسؤولیت اجتماعی شرکتی در درون کسب و کار روزانه شرکت است. شرکت پالایش نفت تبریز بر این باور است که این فرایند می تواند در میان مدت و بلندمدت موجب مزیت رقابتی برای شرکت شود و از منافع آن، هم پالایشگاه تبریز و هم جامعه بهره مند شوند. علاوه بر آن، ساختار کمیته استراتژی به گونه ای است که انتظارات ذینفعان به صورت به هنگام و مؤثر در کمیته ها مطابق مدل برنامه ریزی استراتژیک شرکت مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
مجموعه شرکت پالایش نفت تبریز با محور قراردادن مفهوم توسعه پایدار به عنوان اصل اساسی برای ایجاد توازن بین توسعه اقتصادی کشور و حفاظت محیط زیست، نسبت به کنترل اثرات نامطلوب زیست محیطی فعالیت های خود را برنامه ریزی کرده است، به گونه ای که با احداث واحدهای کیفی سازی به منظور انطباق محصولات تولیدی خود با استانداردهای روز زیست محیطی و تکمیل زنجیره صنعت سبز گام برداشته و ابزارهای کنترلی پایش آنلاین را برای کنترل خروجی های محیطی در حدود استانداردهای ابلاغی سازمان محیط زیست اجرایی کرده است. مدیران و بدنه شرکت باور دارند که کیفیت محیط زیست به عنوان بستر پذیرنده توسعه و امانت نسل های آتی باید حفظ شود.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تبریز در این باره می گوید: «تمامی اقدام ها و پروژه های شرکت، همسو با این نگرش توسعه پایدار و محیط زیست طرح ریزی شده است. به منظور بهبود سیستماتیک عملکرد شرکت نیز سیستم مدیریت زیست محیطی براساس استاندارد ISO14001 در شرکت استقرار یافته است. همچنین، پروژه ترسیم فلودیاگرام های زیست محیطی با هدف به روزرسانی جنبه های زیست محیطی شرکت و به منظور شناسایی و اندازه گیری منابع بالقوه انتشار آلاینده های محیطی به اجرا درآمده است.»
شرکت پالایش نفت تبریز اقدام به تولید محصولات سبز کرده است، به گونه ای که بنزین یورو 4 و گوگرد گرانولی را در دستور کار دارد و می خواهد به تولید نفتگاز یورو 5 برسد.
به گفته باقری دیزج، «همسو با سیاست های ابلاغی وزارت نفت مبنی بر کیفی سازی فراورده های نفتی برای حفاظت از محیط زیست، شرکت پالایش نفت تبریز متعهد به تولید بنزین با استاندارد یورو 4 شد و پروژه ای به منظور احداث واحد بنزین سازی جدید تعریف کرد. این واحد با هدف افزایش درجه آرام سوزی بنزین تولیدی و بالا بردن اکتان بنزین ایجاد شده است. در این واحد کاتالیست به طور مداوم احیا می شود.»
خوراک این واحد، نفتای سنگین دریافتی از واحد تقطیر در جو است که پس از تصفیه هیدروژنی وارد بخش اکتان افزا شده و پس از واکنش های تبدیل کاتالیستی در سه راکتور به محصول هیدروژن با خلوص بالا، گاز مایع و محصول Reformate با عدد اکتان حدود 100 تبدیل می شود. محصول هیدروژن به شبکه هیدروژن پالایشگاه، گاز مایع به واحد استحصال گاز مایع و محصول Reformate برای جداسازی بنزن به واحد استخراج بنزن انتقال می یابد که با جداسازی بنزن از بنزین تولیدی، در نهایت بنزین یورو 4 به عنوان سوخت پاک تولید می شود. عرضه بنزین یورو 4 برای توزیع در کلانشهر تبریز، از تیر سال 1393 در شرکت پالایش نفت تبریز آغاز شده است.
بر اساس استانداردهای جهانی، تولید گوگرد باید به صورت دانه بندی (گرانول) یا پاستیل صورت گیرد. از سوی دیگر کلوخ های گوگرد بر اثر جابه جایی و سایش روی یکدیگر، خاک و غبار تولید کرده و فضای ناسالمی را ایجاد می کند. گوگرد دانه بندی شده این مشکلات را نداشته و با سرعت و سهولت بارگیری می شود و کاهش آلودگی محیط زیست را به دنبال دارد.
شرکت پالایش نفت تبریز، مدیریت پسماندهای تولیدی در داخل شرکت (پسماندهای فرایندی و غیرفرایندی) را براساس روش های اجرایی و دستورعمل مدیریت پسماندهای جاری اجرایی کرده است. در این زمینه، مطالعات اولیه در خصوص طبقه بندی تمامی ضایعات پالایشگاه براساس استاندارد EPA و کدهای کنوانسیون بازل و به تبع آن، جاری سازی قانون مدیریت پسماندها در این شرکت انجام شده است. براساس بررسی های صورت گرفته، می توان دسته بندی زیر را برای انواع پسماندها در شرکت پالایش نفت تبریز لحاظ کرد.
مهم ترین اقدام های صورت گرفته با هدف کاهش و مدیریت پسماند در این شرکت عبارت است از:
بهره برداری از پروژه آبگیری، هضم و تفکیک لجن های آهکی و نفتی- بیولوژیکی شامل تبدیل لجن های نفتی- بیولوژیکی به کود قابل استفاده در توسعه فضای سبز، ارسال پسماند آهکی به چرخه مصرف مجدد از طریق عقد تفاهم نامه با کارخانجات سیمان، استفاده از کوره زباله سوز شرکت پتروشیمی تبریز به منظور امحای اصولی پسماندهای قابل سوزاندن، اجرای پروژه خاک های آلوده به مواد نفتی و روغنی به روش بیولوژیکی، احداث واحد گرانولاسیون گوگرد تولیدی پالایشگاه، استفاده از جاذب های استاندارد برای جمع آوری ضایعات ناشی از ریخت و پاش مواد شیمیایی و نفتی، امکان سنجی استفاده از سیستم های لایروبی مکانیزه مخازن به جای روش های سنتی برنامه ریزی به منظور استفاده از نرم افزارهای معتبر مدیریت پسماند.
پساب های صنعتی و بهداشتی تولیدی در داخل شرکت به صورت همزمان تصفیه می شوند. پایش و کنترل مستمر کیفیت پساب تصفیه شده خروجی از واحد بازیافت به صورت دوره ای هم از طریق آزمایشگاه شرکت پالایش نفت تبریز و هم از طریق آزمایشگاه معتمد سازمان حفاظت محیط زیست به منظور رعایت استانداردهای زیست محیطی صورت می گیرد. مهم ترین اقدام های صورت گرفته در شرکت پالایش نفت تبریز به منظور مدیریت پساب عبارت است از:
ارسال نشدن پساب تصفیه شده به منابع پذیرنده (مانند آب های سطحی و چاه جاذب) و استفاده مجدد از پساب تصفیه شده خروجی واحد بازیافت به میزان 150 m3/hm3 در برج های خنک کننده، دوبله سازی واحد بازیافت آب های آلوده و افزایش ظرفیت از 150 مترمکعب درساعت به 240 مترمکعب در ساعت، خنثی سازی کامل Caustic مصرفی در واحدهای عملیاتی و انجام عملیات تصفیه تکمیلی در واحد بازیافت.
درمورد آلودگی هوا، هم عملیات تولیدی در شرکت دارای اثراتی بر هواست و هم محصولات شرکت در حین استفاده، بر کیفیت هوای محیط زیست پیرامون تاثیرگذار است. شرکت پالایش نفت تبریز با اجرای پروژه ها و اقدام های اصلاحی، آثار منتج از عملیات و محصول خود بر آلودگی هوا را در دستور کار دارد. در این زمینه مدیرعامل پالایشگاه تبریز به مهم ترین پروژه ها و اقدام های صورت گرفته در زمینه مدیریت آلودگی هوا اشاره می کند و می گوید: »از کارهای انجام شده در این زمینه می توان به این موارد اشاره کرد: تولید بنزین یورو 4 و عرضه برای توزیع در کلانشهر تبریز از تیر سال 1393، بهره برداری از واحد جداسازی بنزن از بنزین تولیدی به عنوان اولین شرکت پالایشگاهی کشور که علاوه بر تأمین بنزن مصرفی پتروشیمی تبریز، باعث تولید سوخت پاک شده است. بهره برداری از واحد گرانول سازی گوگرد تولیدی به منظور کاهش انتشار ریزگردهای گوگرد و کنترل آثار مخرب در آلودگی خاک و هوا، بهره برداری از واحد بازیافت و تصفیه گازهای ارسالی به مشعل پالایشگاه همسو با پروژه هایCDM که اجرای این پروژه موجب کاهش ضایعات، حذف آلایندگی ناشی از سوخت هیدروکربون ها و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به میزان 35.000 میلیون تن در سال شده است.» از دیگر پروژه های مدیریت آلودگی هوا می توان به اجرای پروژه تجهیزات پایش آنلاین منابع احتراقی و هوای محیط و همچنین راه اندازی مرکز پایش زیست محیطی شرکت به منظور مانیتورینگ پیوسته و مداوم از سوی اداره کل محیط زیست استان و اداره HSEQ شرکت و راه اندازی ایستگاه هواشناسی مستقل پالایشگاه با امکان انتقال آنلاین داده به مرکز پایش زیست محیطی اشاره کرد.
مدیریت انرژی امروزه مدیریت انرژی به عنوان حوزه ای مهم در مدیریت عملیات محسوب می شود که هم دارای آثار مثبت زیست محیطی است و هم باعث مدیریت هزینه ها در هر شرکتی می شود. با توجه به بررسی های صورت گرفته در شرکت، سه دسته اصلی گاز طبیعی، سوخت های پالایشگاهی و برق شهری را می توان به عنوان انواع سوخت/ انرژی اصلی مصرفی در پالایشگاه نفت تبریز شناسایی کرد. در خصوص مدیریت انرژی، پروژه ها و اقدام های مختلفی در شرکت به اجرا درآمده است که مهم ترین آنها عبارت است از: احداث نیروگاه گازی مجهز به سیستم بازیافت حرارتی، نصب آبگرمکن های خورشیدی، نصب مبدل های Pakinox در واحد CRU و اجرای پروژه مدیریت تله بخارها، تقویت سیستم بازیافت آب مقطر برگشتی و اجرای پروژه بازیافت گازهای ارسالی به مشعل که به این ترتیب با کاهش مصرف گاز طبیعی، علاوه بر آثار مثبت زیست محیطی، سالانه 960 میلیون ریال صرفه جویی مالی نیز ایجاد می شود. اجرای پروژه نصب سیستم های کنترل مبتنی بر DCS، اصلاح وضعیت مشعل ها و کوره های عملیاتی، نصب اکونومایزر در دیگ های بخار پالایشگاه و عقد تفاهم نامه کاری با سازمان UNIDO به منظور بهینه سازی سیستم هوای فشرده پالایشگاه از دیگر اقدام های در این حوزه به شمار می آید.
باقری دیزج با بیان اینکه، شرکت پالایش نفت تبریز نسبت به آثار منتج از عملیات خود بر آب و خاک توجه ویژه نشان می دهد، می گوید: »به دلیل وابستگی تاثیرات بر آب و خاک به یکدیگر، پروژه ها و اقدام های مشترکی به شرح زیر اجرایی شده اند: انجام پروژه طراحی شبکه پایش آب های زیرزمینی و شعاع تأثیرپذیراز طریق دانشگاه تبریز و اجرای چاه های گمانه برای نمونه برداری و آنالیز کیفیت آب های زیرزمینی، احداث pit بتنی غیرقابل نفوذ برای جمع آوری و بازیافت ضایعات و لجن های روغنی قبل از ورود به حوضچه تبخیر اضطراری، اجرای برنامه پایش دوره ای از خاک و آب های زیرزمینی از سوی آزمایشگاه معتمد محیط زیست، تعریف پروژه اصلاح و نوسازی لاینینگ و عایق بندی حوضچه های تبخیر مورد استفاده در مواقع اضطراری، بهره برداری اصولی از واحد بازیافت برای تصفیه کامل پساب های صنعتی در واحدهای عملیاتی و استفاده مجدد از پساب تصفیه شده در واحد آب صنعتی.»
روش هزینه یابی جریان مواد، جدیدترین روش کاهش ضایعات، افزایش بهره وری و کاهش قیمت تمام شده محصولات در صنایع و سازمان ها بوده و اجرای آن در برگیرنده توامان اقتصاد و محیط زیست در واحدهای صنعتی است. این روش بعد از اجرا در بیش از 300 واحد صنعتی در کشور ژاپن به شکل استاندارد ISO14051 به دنیا ارائه شده است. اجرای مرحله اول این روش در شرکت پالایش نفت تبریز از مهر سال 1394 شروع شده و در شهریور سال 1395 به اتمام رسیده است. استقرار این استاندارد برای برنامه ریزی در زمینه رفع مشکلات زیست محیطی، فرایندی و مدیریت منابع انرژی و ساختار سازمانی مؤثرخواهد بود.
به منظور مدیریت آثار زیست محیطی فعالیت های ستادی در شرکت پالایش نفت تبریز، مدیریت و کاهش مصرف کاغذ مورد توجه قرار گرفت. در این زمینه دو دسته اقدام اصلی اجرا شده است. اقدام اول مرتبط با فرهنگ سازی سازمانی و تغییر رفتار برای کاهش مصرف کاغذ و اقدام دسته دوم، مرتبط با بهبود سیستم ها و امکانات کاری برای عدم وابستگی به کاغذ در فرایندهای اداری بوده است. به این منظور اتوماسیون اداری به صورت کامل در شرکت پیاده سازی شد و سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری لازم نیز استقرار یافتند. همچنین در تعامل با پیمانکاران، از دریافت مستندات و گزارش های کاغذی که دارای تعداد و حجم بالایی بودند، اجتناب شده و فایل های الکترونیکی مورد پذیرش قرار می گیرند. ضمن آنکه به منظور فرهنگ سازی زیست محیطی، فراهم آوردن محیط با نشاط و روح افزا برای کارکنان و کاهش آثار زیست محیطی عملیات شرکت بر سلامت کارکنان، فضای سبز در محل شرکت پالایش نفت تبریز توسعه یافته و نگهداری می شود. در حال حاضر فضای سبز شرکت، 28 درصد از فضای در اختیار آن را شامل می شود.
بزرگترین طرح زیست محیطی در شمال غرب کشور با سرمایه گذاری 170 میلیون دلاری در شرکت پالایش نفت تبریز تعریف شده و در مرحله اجرا قرار دارد. این طرح از پنج پروژه به شرح زیرتشکیل شده است:
آیزومریزاسیون
این پروژه برای اصلاح مشخصه های بنزین موتور تولیدی و کاهش سطح آروماتیک آن است. با اجرای این پروژه کل بنزین موتور تولیدی شرکت براساس استاندارد EU-IV عرضه خواهد شد.
این پروژه با هدف افزایش راندمان بازیافت گوگرد و افزایش توان استحصال گوگرد با توجه به احداث واحد تصفیه گازوییل احداث می شود. با اجرای این طرح، تبدیل گازهای اسیدی به گوگرد تا 99.8 درصد ارتقا یافت که به میزان قابل ملاحظه ای از حجم گازهای آلاینده ارسالی به آشغال سوز می کاهد و گازهای آلاینده خروجی کوره آشغال سوز به کمتر از حد استاندارد جهانی می رسد.
این پروژه به منظور کاهش سطح گوگرد فراورده های نفتگاز و حصول به الزام های کیفی استاندارد EU-V اجرا می شود. با اجرای این پروژه، کل محصول نفتگاز تولیدی پالایشگاه با استاندارد رور EU-V عرضه خواهد شد. مدت زمان اجرای این پروژه سه سال پیش بینی شده است.
در حالت اولیه تولید و عملیات، گازهای ارسالی به مشعل بناچار سوزانده می شدند که با اجرای این طرح، گازهای ارسالی به مشعل بازیابی شده و به عنوان سوخت پالایشگاه استفاده خواهند شد. این امر موجب کاهش آلایندگی مشعل و نیز کاهش ضایعات پالایشگاه خواهد شد، به طوری که در طول یک سال، کل سرمایه گذاری انجام گرفته بازگشت پیدا می کند.
تولید گوگرد به صورت کلوخه، اولاً موجب آلایندگی زیست محیطی، بویژه در هنگام حمل و نقل می شود و دیگر اینکه جذابیت صادراتی و مصارف خاص را ندارد، از این رو با تولید گرانول گوگرد ( به صورت دانه تسبیحی)، علاوه بر کاهش آلایندگی زیست محیطی به دلیل ایجاد فرصت صادراتی، ارزش افزوده حاصل خواهد شد.
شرکت پالایش نفت تبریز بر این باور است که توانمندسازی مستمر نیروی انسانی شرکت در تحقق اهداف سازمانی، ارتقای بهره وری و افزایش حس تعلق سازمانی تأثیر بسزایی دارد. به این منظور سالانه از طریق نیازسنجی آموزشی و تنظیم تقویم آموزشی، نسبت به برنامه ریزی و اجرای برنامه ها و کارگاه های آموزشی اقدام می کند. به گفته مدیرعامل شرکت پالایش نفت تبریز، «تلاش شرکت و واحدهای مربوطه سازمانی بر این بوده است که از ابزارها و شیوه های مختلفی برای آموزش و توانمندسازی کارکنان بهره برده شود. حسب نیاز و شرایط سازمان، برخی دوره های آموزشی در داخل شرکت برگزار می شوند و بعضی نیازهای آموزشی کارکنان، با اعزام آنها به برنامه های آموزشی خارج از شرکت تأمین می شود. همچنین برخی بسته های آموزشی مورد نیاز نیز از طریق وب سایت شرکت و بر بستر آموزش های مجازی در دسترس هستند.
علاوه بر این موارد، از طریق توزیع روزنامه، بولتن خبری و کتب مختلف برای فرهنگ سازی و آموزش عمومی سازمانی اقدام و در نهایت، به منظور تقویت فرهنگ یادگیری سازمانی و انتقال تجارب، جلسات هم اندیشی مهارتی و دانشی برای مسؤولان، سرپرستان و مدیران میانی شرکت برگزار می شود. برنامه های آموزشی در سه دسته اصلی عمومی، فنی و کسب و کار مدیریتی برگزار می شوند. اهتمام شرکت به این امر مهم به گونه ای بوده که شاهد افزایش ساله کمی و کیفی آنها بوده ایم.»
شرکت پالایش نفت تبریز به عنوان یک شهروند خوب شرکتی برای حفظ ارتباط با جامعه از طریق شفافیت در عملکرد و گزارش دهی قصد دارد ارتباط مطلوبی با شهروندان ایجاد کند و همکاری مثبتی برای رشد سالم جامعه داشته باشد. ارتباط شرکت پالایش نفت تبریز با نمایندگان جامعه، طیفی متنوع و مرتبط با وجوه مختلف کسب و کار شرکت و امور اجتماعی را پوشش می دهد. دانشگاه ها و مراکز علمی-پژوهشی، آموزش و پرورش، استانداری آذربایجان شرقی، فرمانداری تبریز، همسایگان و جوامع محلی پیرامون، سازمان های خیریه مردم نهاد و سازمان های عمومی از جمله نهادها و نمایندگان جامعه هستند که پالایشگاه تبریز تعاملی مستمر و فعالانه با آنها دارد. این ارتباط بستر مناسبی برای شناسایی درست چالش های اجتماعی و چگونگی مشارکت شرکت در حل آنها را فراهم می آورد. مشارکت ها و حمایت های اجتماعی صورت گرفته از طرف پالایشگاه تبریز، هم به صورت مادی و هم با استفاده از ظرفیت های انسانی یا معنوی سازمان بوده است. این حضور و نقش آفرینی در جامعه، روندی رو به رشد داشته است. جامعه بشری با وجود تمام پیشرفت هایی که طی چند دهه اخیر داشته، هنوز نتوانسته شاهد شکل گیری زندگی باکیفیت، با عدالت و بالنده برای تک تک انسان ها باشد. جوامع مختلف هنوز هم با چالش های گوناگونی دست به گریبان هستند. شرکت پالایش نفت تبریز به عنوان عضوی مسؤولیت پذیر در جامعه محل فعالیتش، نسبت به چالش ها و نیازهای اجتماعی، بویژه حمایت از اقشار و گروه های آسیب پذیر، کم توان یا کمتر برخوردار توجه نشان می دهد و در حد توان و امکانات خود در امور بشردوستانه و خیریه مشارکت می کند. این حمایت ها در تعامل با ذینفعان مختلفی که در این حوزه فعالیت می کنند، تعیین و اجرایی شده است. در این زمینه اقدام های متنوعی صورت گرفته که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کمک نقدی به موسسه نابینایان بصیر؛ این موسسه یکی از مؤسسات خیریه مردمی برای حمایت از روشندلان عزیز است.
شرکت پالایش نفت تبریز با این شعار که آزادی یک زندانی جرایم غیرعمد، آزادی یک خانواده و به تبع آن آزادی جامعه است و با هدف آزادی زندانیان جرایم غیر عمد، کمک 500 میلیون ریالی به ستاد دیه استان اهدا کرد.
همچنین به منظور پشتیبانی از بخشی از نیازهای مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) استان، کمک200 میلیون ریالی به کمیته امداد امام خمینی( ره) استان آذربایجان شرقی داشت.
این شرکت با اعتقاد به اینکه هیچ کودکی نباید به دلیل فقر از تحصیل باز بماند و با این رویکرد فرهنگی که بر اثر حمایت نشدن، برخی از این کودکان مجبور به ترک تحصیل و روی آوردن به شغل های کاذب، ازدواج زود هنگام و نافرجام شده و درگیری با سایر مشکلات فرهنگی_ اجتماعی خواهند شد، کمک 100 میلیون ریالی به موسسه خیریه بنیاد کودک تبریز با هدف رفع بخشی از مشکلات کودکان جامعه هدف ایشان داشت.
همچنین اقدام های حمایتی و خیریه نظیر حمایت از خانه سالمندان کهریزک، موسسه خیریه فرزندان رحمت و مراکز خیریه را نیز در دستور کار دارد.
دستیابی به توسعه و پیشرفت متوازن و پایدار در هر جامعه ای، مستلزم توجه و سرمایه گذاری در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی مرتبط با حیات آن جامعه است. طی ارتباطی که شرکت پالایش نفت تبریز با ذینفعان و نمایندگان جامعه دارد، انتظارات و نیازهایی را از طرف ایشان به نمایندگی از جامعه یا از دیدگاه خبرگی به منظور جلب حمایت برای توسعه متوازن جامعه دریافت می کند. شرکت همواره تلاش کرده است که با تکیه بر امکانات و قابلیت های خود در این زمینه، نقشی فعال داشته و یاری رسان سازمان ها یا ارگان های مختلف باشد. برخی اقدام های صورت گرفته به این شرح است:
پرداخت کمک 2 میلیارد ریالی به روستای همجوار شرکت ) روستای کجوار( برای ساخت پل میان این روستا و همسایگان مجاورش با هدف بهبود شرایط زندگی و ایجاد رفاه و آسایش برای ایشان
برگزاری مراسم زیست محیطی در سطح استان و روستاهای همجوار توزیع بسته های فرهنگی در سطح مدارس شهر
بسترسازی برای فعالیت های اجتماعی کارکنان از جمله اهدای خون و حضور هنگام بلایای طبیعی
تشکیل داوطلبانه گروه های ورزشی چون کوهنوردی و کمک به توسعه و گسترش آن
همکاری با دانشگاه ها از طریق جذب و پذیرش کارآموزان دانشجو
همکاری با دانشگاه صنعتی سهند، از طریق عقد اولین قرارداد فرصت مطالعاتی اعضای هیات علمی در صنعت با هدف تقویت ارتباط شرکت با مراکز علمی پژوهشی
ایجاد بستر امکان بازید دانش آموزان، دانشجویان و نمایندگان جامعه از محیط شرکت.
پرداخت مالیات های تکلیفی، حقوق، پیمانکاری و عملکرد حسب مورد
در ادامه این مسیر و به منظور تعمیق ارتباط شرکت با جامعه، برنامه ها و اقدام های جدیدی در دستور کار قرار گرفته اند. مرکز این برنامه ها، تقویت تعامالات با ذینفعان کلیدی است، به نحوی که بتوان با شناسایی قابلیت ها و امکانات طرفین، همکاری هایی را تعریف و اجرایی کرد که هم، ارزش اجتماعی ایجاد کند و هم باعث تقویت وجهه شرکت در جامعه شود. از طرف دیگر، باور ما بر این است که با توانمندسازی و مهارت افزایی می توان اقشار مختلف جامعه را برای داشتن یک زندگی معنادار و پربازده آماده کرد و در این خصوص همکاری های علمی-کاربردی با فعالان مختلفی مانند دانشگاه ها، مراکز فنی و حرفه ای و مدارس در دستور کار شرکت در زمینه مشارکت های اجتماعی قرار دارد.
زیرساخت های پیشرفت در سازمان برای بانوان فراهم است
مشعل ریاست بانوان در سازمان ها و نهادها در همه جای دنیا در حال افزایش است. به نظر می رسد کشورها و شرکت ها در حال پی بردن به ارزش هایی هستند که یک بانو در موقعیت مدیریت و ریاست می تواند به ارمغان بیاورد. امروزه درک بالایی از اهمیت و نقش موثر بانوان در محیط های کاری وجود دارد؛ نقش هایی مانند خلاقیت و راه حل هایی که می تواند همه سازمان ها را به موفقیت برساند. زنان پیشگام در حال گذر از مرزها و محدودیت های فرهنگی و پیشرفت به سمت آینده ای موفق هستند. وزارت نفت نیز از این قاعده مستثنی نیست و ما بانوانی را شاهد هستیم که علاوه بر کارمند بودن در جایگاه ریاست نشسته اند. در ادامه، گفت وگو با منصوره رام، رئیس امور مطالعات و بررسی اقتصادی مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی گاز ایران را می خوانیم.
تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد رشته اقتصاد انرژی در دانشگاه تهران ادامه دادم و هم اکنون دانشجوی دکترا هستم. با معرفی اساتید توانستم کار خود را به عنوان پژوهشگر در واحد پژوهش اداره کل روابط عمومی وزارت نفت آغاز کنم.
تقریبا 6 ماه از کارم در واحد پژوهش می گذشت که سال 84 موسسه مطالعات بین المللی انرژی برای استخدام نیرو فراخوان داده بود و من موفق شدم به عنوان پژوهشگر ارشد در آنجا استخدام شوم. فعالیت خود را تا سال 89 در موسسه مطالعات بین المللی انرژی ادامه دادم و در این فاصله توانستم مدرک کارشناسی ارشد خود را دریافت کنم، ضمن آنکه به شرکت های زیرمجموعه نفت نیز درخواست همکاری دادم، اما دعوت به مصاحبه نشدم.
اردیبهشت سال 89 پس از مصاحبه و طی کردن مراحل اداری، فعالیت خود را در واحد امور مطالعات و بررسی اقتصادی مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی گاز ایران آغاز کردم و 11 سال است که در این واحد مشغول به کار هستم. ابتدا به عنوان کارشناس، سپس کارشناس ارشد و تقریبا سه سال است که به عنوان رئیس این واحد مشغول فعالیت هستم.
با توجه به اینکه تحصیلات دانشگاهی من در رشته اقتصاد انرژی بود، ترجیح دادم کارم نیز همسو با رشته تحصیلی ام باشد؛ از این رو پیشنهادهای سازمان ها و نهادهای دیگر را رد کردم.
صنعت گاز نسبت به مشاغل دیگر سخت تر و حساس تر است. حجم کاری که در این صنعت وجود دارد، نسبت به دیگر مشاغل بسیار بیشتر است، زیرا ما بحث گازرسانی به کل کشور را داریم؛ از این رو ملاحظات و عدالت محوری باید در خصوص گازرسانی به شهرها و روستاها صورت بگیرد. شرکت ملی گاز ایران، درخواست های زیادی در زمینه گازرسانی دارد که باید تمام این درخواست ها بررسی و برنامه ریزی شود. در این چند سال تمام مدیران و همکاران در بخش های مختلف صنعت گاز تلاش کرده اند که کار به نحو احسن صورت بگیرد، زیرا کوچک ترین تعلل در کارهای عملیاتی باعث خدشه جبران ناپذیر خواهد شد.
در دهه اخیر نقش خانم ها در صنعت نفت و گاز پررنگ تر شده است. سختی کار در این حوزه برای خانم ها چندین برابر است زیرا پا به پای آقایان کار می کنند و برای اینکه کارشان بیشتر به چشم بیاید، تلاش زیادی می کنند، ضمن اینکه بانوان مسوولیت پذیری بسیار بالایی دارند و این موضوع باعث شده است با تمام توانایی خود تلاش کنند. البته دید صنعت نسبت به کار بانوان خیلی تغییر کرده است و خانم ها در این چند سال توانسته اند عناوین و سمت هایی را به خودشان اختصاص دهند که این موضوع نشانه بسیار خوبی است. خانم ها در حوزه هایی که وارد شده اند، توانسته اند توانایی خودشان را ثابت کنند. به عنوان مثال در حال حاضر خانم های بسیار توانمندی در واحد برنامه ریزی داریم که به عقیده بنده حیف است این توانایی ها نادیده گرفته شود. به جرات می توان گفت هر کدام به نوبه خودشان می توانند مسوولیتی را به عهده بگیرند. نکته جالبی که در این واحد وجود دارد این است که سه دوره از ریاست این واحد به عهده خانم ها بوده یعنی قبل از بنده هم دو نفر از روسای این واحد خانم بوده اند.
هفت، هشت مقاله علمی و یک کتاب چاپ کرده ام. موضوع کتاب، صنعت ال ان جی است. این کتاب به عنوان کتاب منتخب سال مجموعه وزارت نفت لوح دریافت کرد. تمام مقالات بنده مربوط به روش های صادرات گاز، ارزیابی و اقتصادی، پیش بینی قیمت گاز و... است. در خصوص طرح هم باید بگویم به دلیل اینکه دانشجوی دکترای اقتصاد نفت و گاز هستم، هم اکنون روی موضوع پیشنهاد قیمت گذاری گاز صادراتی کار می کنم.
سال 83 با آقای دکتر رهبر همکاری داشتم و دو ترم رشته اقتصاد تدریس کردم، اما ترجیح دادم تمرکز خود را در یک حوزه صرف کنم.
واحد مطالعات اقتصادی تمام طرح ها و پروژه های شرکت ملی گاز ایران را مورد بررسی اقتصادی قرار می دهد. ابتدا ارزیابی اقتصادی و در نهایت اولویت بندی می کنیم. در سطح صنعت گاز، هر طرحی که قرار است اجرا شود، مصوبه آن را باید شرکت ملی گاز ایران صادر کند. روند کلی کار به این صورت است که درخواست از سوی شرکت ها ارایه می شود؛ ابتدا واحد مهندسی بررسی و در نهایت واحد اقتصادی نظر نهایی را می دهد که آیا اجرای طرح، امکان پذیر است یا خیر. صرفه اقتصادی دارد یا خیر؟ و در پایان برای اخذ مصوبه هیات مدیره اقدام و در نهایت به شرکت درخواست کننده اعلام می کنیم که برای اجرای طرح، اقدام های لازم را انجام دهند. این واحد در حوزه های انتقال، پالایش، ذخیره سازی، توزیع و فناوری های جدید فعالیت می کند.
خانم های شاغل معمولا برنامه ریزی بسیار قوی دارند، زیرا مدیریت کار منزل و اداره را باید به درستی انجام دهند؛ به همین خاطر معمولا از روز قبل کارهای روز بعد منزل را تقریبا انجام می دهند. مسلما کار راحتی نیست که مسوولیت دو بخش متفاوت را به عهده بگیریم، اما اگر به شغلمان عشق داشته باشیم، خستگی معنایی ندارد و بنده هم از این قاعده مستثنی نیستم و تمام تلاشم را خواهم کرد که تمام کارها چه در منزل و چه در شرکت بدون کوچک ترین نقصی صورت بگیرد. من سه فرزند دختر دارم که فرزند ارشدم پشت کنکوری، فرزند دوم و سومم به ترتیب 11 ساله و سه ماهه هستند. فرزند آخرم بهمن ماه دنیا آمد که بنده بعد از 15 روز مرخصی استعلاجی مجدد به اداره بازگشتم، زیرا احساس می کنم سازمان به من اعتماد کرده و مسوولیتی را به من داده است که وظیفه خود می دانم در کنار مسوولیت مادر بودنم به کارم نیز وفادار باشم و نباید این اعتماد را خدشه دار کنم؛ به همین خاطر بیشتر سعی کردم تعادل را در کار منزل و اداره برقرار کنم. همسر بنده استاد دانشگاه است و در تمام این سال ها که شاغل بودم، علاوه بر همراهی، با بنده همفکری لازم نیز داشته اند و من بسیار از ایشان سپاسگزارم. قطعا اگر همکاری و حمایت اهالی منزل نبود، هیچ خانم شاغلی در محیط کارش نمی توانست پیشرفت کند. اگر امروزه روز خانم موفقی را در محیط کار می بینم، حمایت و همکاری همسر، فرزندان و پدر و مادرش را دارد.
اولین قدم تلاش است. ممکن است در یک برهه زمانی کارشان دیده نشود یا دلسرد شوند اما به هیچ عنوان نباید دست از تلاش بردارند. مطمئنا روزی خواهد رسید که نتیجه تلاششان را خواهند گرفت. به هر حال همه این دوران را می گذرانند. پیشنهاد بنده این است که با کلاس های موجود در حوزه کاری خودشان را به روز کنند.
هرگز فکر نمی کردم در این جایگاه قرار گیرم. قطعا لطف خداوند متعال بوده که مرا در مسیری قرار داده که امروز در خدمت هموطنانم باشم. در زمانی که استخدام شدم، مدیران خانم خیلی کم داشتیم؛ به همین دلیل چنین تصوری را هیچ وقت نداشتم.
به نظر بنده زیرساخت پیشرفت برای بانوان در سازمان فراهم است، زیرا چندین سال است که نگاه مدیران نسبت به کار خانم ها تغییر کرده است و من فکر می کنم با توجه به مسوولیت پذیری خانم ها در سازمان می توان به آنها اعتماد کرد و مسوولیت بیشتری را به آنها واگذار کرد.
از تمام مدیرانی که از بانوان حمایت می کنند، کمال تشکر را دارم.
مشعل در حالی که قیمت های جهانی نفت خام همچنان بر نمودار افزایشی حرکت می کند و تقاضای جهانی برای این ماده در حال بازگشت به سطوح پیش از شیوع ویروس همه گیری جهانی کووید-19 (کرونا) است، احتمال می رود مردم برای رهایی از هزینه های گزاف سوخت، خرید وسایل نقلیه الکتریکی (EV) را جایگزین خودروهای بنزینی و گازوییل سوز کنند.
آژانس بین المللی انرژی (IEA) در گزارشی پیش بینی کرده است که افزایش قیمت های جهانی نفت خام، مردم را از خرید وسایل نقلیه سنتی (خودروهای بنزینی و گازوییلی) دور می کند و به سمت استفاده بیشتر از خودروهای برقی سوق می دهد. با این حال، چنین شرایطی می تواند برای روند بهبود اقتصادی جهان مضر باشد.
در پی افزایش تقاضا برای نفت خام پس از تسهیل محدودیت های ناشی از شیوع ویروس کرونا و توافقنامه همکاری تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) ، برای کاهش تولید با هدف بهبود قیمت های جهانی نفت، قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در ماه ژوییه سال جاری میلادی (2021) به سطوح 77 دلار برای هر بشکه رسید. تهدید تداوم روند افزایشی قیمت سوخت برای مصرف کنندگان که هنوز در حال دست و پنجه نرم کردن با زیان های اقتصادی ناشی از شرایط شیوع ویروس همه گیر کرونا هستند، نگران کننده است. آژانس بین المللی انرژی در این باره می گوید: در حالی که قیمت جهانی نفت خام در سطوح کنونی می تواند به افزایش استفاده از خودروهای برقی در صنعت حمل و نقل و روند انتقال انرژی شتاب بخشد، در عین حال روند بهبود شرایط اقتصادی، بویژه در اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه را تحت تأثیر قرار می دهد. از آنجا که روند واکسیناسیون برای مقابله با شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان شتاب گرفته و در پی کاهش محدودیت های رفت و آمد، سفرهای جاده ای و هوایی در ماه های تابستان رو به افزایش است، انتظار می رود تقاضای جهانی نفت خام افزایش یابد و در سال 2022 از مرز روزانه 100 میلیون بشکه ثبت شده پیش از شیوع ویروس کرونا فراتر رود. در واقع، در بعضی از مناطق جهان مانند چین و هند، انتظار می رود تقاضای نفت از سطح پیش از شیوع ویروس عالم گیر کرونا عبور کند؛ زیرا تقاضا برای این کالای راهبردی در سراسر مناطق جهان نفتی در سراسر منطقه طی یک دهه آینده افزایش می یابد. آژانس بین المللی انرژی به ائتلاف اوپک پلاس هشدار داده است كه در صورت تسهیل نکردن برنامه کاهش تولید و ازسر نگرفتن روند طبیعی عرضه نفت در كشورهای عضو ائتلاف متناسب با افزایش تقاضای جهانی، این موضوع می تواند منجر به بی ثباتی اقتصادی در پی افزایش قیمت سوخت در سراسر جهان شود. اوپک و متحدانش در قالب ائتلاف اوپک پلاس از ماه مه سال ۲۰۲۰ در واکنش به فروپاشی تقاضا در بحبوحه شیوع ویروس همه گیر جهانی کووید- ۱۹ روزانه ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه از عرضه نفت خود کاستند و مقرر شده بود این توافق در آوریل ۲۰۲۲ پایان یابد. توافق کاهش تولید اوپک پلاس پایان ماه ژوییه (تیر- مرداد) ۲۰۲۱ به ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز می رسد. اعضای اوپک پلاس همچنین موافقت خود را با تغییر خط پایه تولید پنج کشور کویت، عراق، امارات، عربستان و روسیه از مه ۲۰۲۲ اعلام کردند و تولید پنج کشور یادشده با تغییر خط پایه تولید در مجموع یک میلیون و ۶۳۰ هزار بشکه افزایش می یابد. این گزارش بر پایه روش ها و ابزارهای تجزیه و تحلیل هوش مصنوعی «ارنست اند یانگ» از ماه ژوئن استوار است. در این گزارش آمده است: رونق خودروهای برقی بسیار زودتر از پیش بینی ها در حال رخ دادن است، به طوری که برآوردها حکایت از آن دارد که فروش خودروهای برقی تا سال 2033 میلادی از فروش وسایل نقلیه سنتی فراتر می رود، بویژه آن چند کشور در اروپا، مانند انگلیس، در حال برنامه ریزی برای ممنوعیت فروش وسایل نقلیه بنزینی و گازوییل سوز از اوایل سال 2030 میلادی به عنوان بخشی از برنامه انتقال انرژی به سمت سوخت های پاک هستند. با توجه به حمایت بسیاری از شرکت های بزرگ از افزایش استفاده از خودروهای برقی و اعلام شرکت هایی مانند آمازون (Amazon)، خدمات پستی ایالات متحده آمریکا (United States Postal Service) و خطوط هوایی یونایتد (United Airlines) برای استفاده از خودروهای برقی در ناوگان جدید حمل و نقل خود و در عین حال افزایش سرمایه گذاری شرکت های خودروسازی فورد (Ford)، جنرال موتورز(GM) و فولکس واگن آمریکا در طرح های ساخت خودروهای برقی، احتمال می رود سهام مربوط به وسایل نقلیه الکتریکی و خودروهای برقی در تابستان سال جاری میلادی اوج بگیرد. به لطف روند سریع و فراتر از انتظار جذب خودروهای برقی در بازار، افزایش تولید این خودروها آثار مثبتی بر دیگر بخش ها دارد، به این معنا که می توان نوید افزایش استخراج فلزات مورد نیاز از معادن برای بخش های تولید را داد. انتظار می رود در بلندمدت، تقاضا برای مس از رقم سالانه 300 هزار تن در سال 2020 میلادی به بیش از 4 میلیون تن در سال 2040 میلادی برسد. افزون بر این، صنعت تولید باتری 60 درصد تقاضای نیکل را تا سال 2040 میلادی شامل خواهد شد. با توجه به روند افزایش احتمالی استخراج مواد معدنی حیاتی برای تولید خودروهای برقی، چند شرکت، در حوزه اجرای طرح های سبز سرمایه گذاری کرده اند. برای نمونه، شرکت خودروسازی جنرال موتورز از همکاری و مشارکت در زمینه تأمین لیتیوم کم هزینه از داخل ایالات متحده آمریکا برای استفاده در باتری های ویژه خودروهای برقی خبرداد. آنها امیدوارند که استفاده از لیتیوم آمریکایی، فرصت های شغلی را افزایش دهد و از مقدار انتشار کربن در فعالیت هایشان بکاهد. به دنبال رونق صنعت خودروهای برقی و افزایش روزافزون قیمت های نفت که به روند تغییر شرایط تقاضای مصرف کننده شتاب می بخشد، تنها زمان لازم است تا مشتری از وسایل نقلیه بنزینی و گازوییل سوز به سمت گزینه های برقی ارزان قیمت حرکت کند و در عین حالی که بازار خودروهای برقی رونق می گیرد، سهام این شرکت ها و مواد معدنی مورد نیاز برای تولید اجزای مورد نیاز خودروهای برقی نیز افزایش می یابد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران طی هشت سال اخیر بیش از 1400 پروژه را در حوزه مسئولیت های اجتماعی تکمیل و بهره برداری کرده است و هم اکنون نیزبیش از 1400 پروژه دیگر را دردست اجرا دارد.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران که توسعه و عمران مناطق نفتخیز محروم را به عنوان بخشی اولویت دار و اجتناب ناپذیر دنبال می کند، در مجموع بیش از 2800 پروژه را در فهرست تکالیف در دست اجرا و تکمیل شده در حوزه مسئولیت های اجتماعی طی هشت سال اخیر ثبت کرده است.ازاین تعداد،1415 پروژه با بیش از 15هزار و 800 میلیارد ریال اعتبار تکمیل و بهره برداری شده، همچنین 1402 پروژه نیز با اعتبار حدود 30 هزار میلیارد ریال در دست اقدام است. درمیان پروژه های تکمیل شده طی هشت سال اخیر، بیشترین پروژه ها به ترتیب در حوزه های آموزشی (403 پروژه)، ورزشی (338 پروژه) و بهداشتی (307 پروژه) قرار داشته و دیگر پروژه های تکمیل شده مربوط به حوزه های راه، آبرسانی، برق رسانی، خدماتی و طرح هادی بوده است. همچنین در میان پروژه های در دست اجرای کنونی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، بیشترین پروژه ها به بخش ورزشی (645پروژه)، طرح هادی (304پروژه) و بخش آموزشی (167 پروژه) اختصاص دارد و دیگر پروژه ها در بخش های راه، بهداشت، آبرسانی، برق رسانی و خدماتی دنبال می شوند.از مهمترین پروژه های مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران که در سال های اخیر اجرایی شده است، می توان به پروژه «کمک به طرح های تقویت بنیه علمی و ارتقای سطح کیفی آموزش و طرح های آموزشی و ارتقای مهارت نیروی کار در دو منطقه غرب کارون و پارس جنوبی» اشاره کرد. برای اجرای این دو پروژه از سال 97 تا کنون، حدود 202 میلیارد ریال اعتبار تخصیص یافته است. یکی دیگر از اقدام های راهبردی شرکت ملی نفت ایران در قالب مهار ویروس کرونا و کمک به مراقبت های درمانی مبتلایان در حوزه مناطق نفت خیز، اهدای 141 دستگاه ونتیلاتور ویژه بیماران کرونایی به بیمارستان های مناطق نفت خیز کشور بود که در سال 99 با اختصاص 220 میلیارد ریال اعتبار اجرایی شد.
این دستگاه ها همسو با مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت و پیرو تفاهم نامه ای که پیش تر بین وزیران نفت و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امضا شده بود، در اختیار بیمارستان های مربوطه قرار گرفته است. در زمینه اجرای طرح های آبرسانی به غیزانیه خوزستان نیز از 232 میلیارد ریال مصوب، تاکنون پروژه های متعددی با تخصیص 219 میلیارد ریال اعتبار اجرایی شده است. شرکت ملی نفت ایران در رویارویی با آسیب های ناشی از سیل سال 98 نیز تمام قد به صحنه آمد و با اختصاص اعتباری به میزان 1300 میلیارد ریال، کمک به مناطق آسیب دیده در شهرستان های اهواز، کارون، باوی، حمیدیه، دشت آزادگان، شادگان، هویزه، دزفول، شوش، شوشتر، خرمشهر و هفتکل را با اجرای 226 پروژه در دستور کار قرار داد.
این شرکت همچنین در سال 98 مبلغ 510 میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل 500 واحد نیمه تمام در مناطق زلزله زده مسجدسلیمان اختصاص داد.
بررسی گزارش عملکرد مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران حاکی از آن است که با وجود برنامه ریزی برای تکمیل و بهره برداری 276 پروژه مسئولیت اجتماعی در سال 99، با وجود محدودیت های شدید منابع مالی، فشارهای تحریم و شیوع ویروس کرونا، 364پروژه عام المنفعه با هماهنگی و همکاری دستگاه های بهره بردار ذی نفع تکمیل شده که 88 پروژه بیشتر از برنامه اولیه بوده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه گلستان
رئیس امور جایگاه های عرضه سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گلستان گفت: 35درصد ازمصرف سوخت خودروهای سبک در استان گلستان به گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) اختصاص دارد. محمود حقانی با بیان این که استان گلستان به لحاظ مصرف سی ان جی به عنوان سوخت خودروهای سبک در زمره استان های پیشرو در کشور محسوب می شود، افزود: میانگین مصرف این سوخت پاک در این استان از میانگین مصرف کشوری بالاتر است. وی مصرف سی ان جی استان گلستان را در چهار ماه امسال، حدود 87 میلیون متر مکعب اعلام واظهارکرد: این میزان مصرف نسبت به مدت مشابه پارسال، افزایش 14 درصدی داشته است. رئیس امور جایگاه های عرضه سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گلستان تاکید کرد: در بازه زمانی یاد شده با مصرف سی ان جی، حدود ۸۷ میلیـــون لـــیتر در مصــرف بنزین صرفه جویی شده است. حقانی افزود: این منطقه عملیاتی با دارا بودن 58 باب جایگاه عرضه سی ان جی، روزانه به طور میانگین 700هزارمترمکعب گازطبیعی فشرده را به 48 هزار خودرو دوگانه سوز در سراسر استان گلستان تحویل می دهد.
منطقه 9عملیات انتقال گاز
سرپرست منطقه 9عملیات انتقال گاز از پیــــشرفت 80درصــدی پروژه تسطیح مسیر خــط لوله انتقال گاز 12اینچ کلاله - مراوه تپه و بخشی از خط لوله 30 اینــچ سرخس - نکا خبر داد. محی الدین مفخمی گفت: برای تسهیل تردد و دسترسی به خطوط لوله و تاسیسات بین راهی، رفع تجاوز به حریم اختصاصی، ترمیـــم آب بردگی های مسیر خط و پاکسازی مسیر برای نشت یابی، عملیات تسطیح و پاکسازی مسیر خط لوله 12 اینچ کلاله - مراوه تپه و قسمتی از خط لوله 30 اینچ سرخس- نکا در محدوده شهرستان های بهشهر و نکا در دستور کار قرار گرفت.
سرپرست منطقه 9عملیات انتقال گازهمچنین از احداث ایستگاه حفاظت کاتدیک خط 40اینچ سراسری اول شهرک صـــنعتی صــــومعه سرا درحـــوزه مرکز بهره برداری خط لوله انتقال گاز رشت خبر داد.
وی گفت:ایستگاه های حفاظت کاتدیک برای حفاظت لوله ها وتاسیسات و جلوگیری از خوردگی خطوط به منظور بهره برداری ایمن از شبکه انتقال گاز نقش بسیار مهمی دارد.
مفخمی یادآور شد:در محدوده مرکز بهره برداری رشت 23 ایستگاه حفاظت کاتدیک وجود دارد که با توجه به قدمت خط لوله سراسری نخست و اهمیت این خط در انتـــقال گـــاز به شبکه شمال کشور،همچنین ضرورت حفاظت از این خط،احداث ایستگاه های حفاظت کاتدیک و پایش مستمر سیستم حفاظت کاتدیک، اهمیت ویژه ای دارد.
شرکت گاز استان لرستان
مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان از ثبت 275میلیارد ریال صرفه جویی در تعمیرات و بهسازی ایستگاه های تقلیل فشار گاز مستعمل خبر داد. کرم گودرزی گفت: شرکت گاز استان لرستان با توجه به شرایط اقتصادی کشور به منظور صیانت از تجهیزات فنی با استفاده از توان کارشناسان و متخصصان خود، همسو با تعمیر، بهسازی، به روزرسانی و راه اندازی ایستگاه های تقلیل فشار گاز،موفق به 275 میلیارد ریال صرفه جویی و ایجاد ارزش افزوده برای این شرکت شده است.
وی تصریح کرد: امور بهره برداری شرکت گاز استان لرستان با هماهنگی واحدهای بازرسی فنی و مهندسی، بهسازی و تعمیرات اساسی و رفع مشکلات فنی دستگاه های مستعمل واسقاط موجود در انبار، موفق به ساخت، راه اندازی وآماده کردن 11ایستگاه جدید، همچنین انجام آزمون های موردنیاز ودریافت گواهینامه های لازم برای بهره برداری ایمن شده و تاکنون چهار ایستگاه در مدار عملیات قرار گرفته اند.
صندوق های بازنشستگی پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت
سرانه نقدی ورزش، معیشـــت و باشــگاهی بازنشستگان و بازماندگان صنعت نفت افزایش یافت و این موارد به زودی همراه با مابه التفاوت ماه های خـــرداد و تیر پرداخت می شود.
با تصویب هیئت رئیسه و هیئت امنای صندوق و ابلاغ وزیر نفت، سرانه نقدی باشگاهی از 160 هزار تومان به 200 هزار تومان، سرانه ورزش وگردشگری از 230 هزار تومان به 300 هزار تومان و سرانه معیشت از 333 هزار و 400 تومان به 430 هزار تومان رسید.
این موارد از ابتدای سال مالی 1400 صندوق (خردادماه) محاسبه می شود؛ بنابراین مبالغ مربوط به مردادماه در مستمری و مقرری پرداختی به بازنشستگان و بازماندگان با مابه التفاوت مبالغ ماه های خرداد و تیر پرداخت خواهد شد.
خردادماه امسال نیز مبلغ هدیه تولد بازنشستگان از 250 هزار تومان به مبلغ 350 هزار تومان رسیده بود.
سال مالی صندوق هرسال از یکم خردادماه آغازمی شود و31 اردیبهشت سال بعد پایان می یابد.
پرداخت مقرری 100درصدی به همسر تک بازمانده
افزایش مقرری همسر تک بازمانده واجد شرایط از 80 سهم به 100 سهم نیز از تاریخ ابلاغ مصوبه شورای اداری و استخدامی وزارت نفت با مصوبه 12 مردادماه هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت اجرایی شد.
در این مصوبه تصریح شده است: از آنجا که بار مالی این موضوع در حکم ردیف مستقل هزینه «افزایش مستمری همسر تک بازمانده» بودجه سال 1400- 1401 صندوق در نشست هیئت امنا مورخ 13 تیرماه امسال مصوب شده، هیئت رئیسه اجرای این افزایش را از تاریخ ابلاغ مصوبه شورای اداری استخدامی مصوب کرده است.
مطابق اعلام معاونت امور مالی، افزایش یادشده در مقرری مرداد ماه واجدان شرایط اعمال می شود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از پیشرفت 84 درصدی برنامه تعمیرات اساسی این شرکت به عنوان بزرگترین برنامه تعمیرات اساسی صنعت نفت کشور در سال 1399 خبر داد.
غلامرضا نورانی گفت:برنامه تعمیرات اساسی سال امسال درسه بخش تاسیسات فرآورشی، تجهیزات فرآیندی و ماشین آلات دوار بالای چهار هزار اســـب بخار در گســتره عملیاتی این شرکت برنامه ریزی شد که 84 درصد اقدام های آن نسبت به بودجه تخصیص یافته، محقق شده است.
وی با بیان این که دربرنامه تعمیرات اساسی سال 98، به میزان 83 درصد منابع مالی تخصیص یافته محقق شده بود، اظهار کرد: برنامه تعمیرات اساسی در سال 99 نسبت به سال 98 با افزایش جذب 24درصدی بودجه مصرفی محقق شده که بیانگر انجام کارهای بزرگ تر (احجام تعمیراتی بیشتر) نسبت به سال 98 است.
مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: با توجه به بودجه سرمایه ای قابل توجه تخصیص یافته درسال جاری، فعالیت های تعمیرات اساسی نسبت به پارسال افزایش خیره کننده ای خواهد داشت.
نورانی با قدردانی از تلاش کارکنان مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرآیندی در تحقق این دستاورد و مشارکت موثر شرکت های بهره بردار تابعه و مدیریت های ستادی یادآورشد: برنامه تعمیرات اساسی تاسیسات و تجهیزات فرآیندی در سال 99 درحالی انجام شد که شاهد محدودیت هایی از قبیل شیوع ویروس همه گیر کرونا، افزایش حجم کار ناشی از استهلاک تاسیسات و افزایش نسبی دمای هوا در ماه های گرم سال بوده ایم.
برنامه جامع تعمیرات اساسی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همه ساله با هدف پایداری تولید و ایمنی تاسیسات و صیانت از سرمایه های سازمان در سطح شرکت های بهره بردار، از سوی مدیریت تولید مناطق نفت خیز جنوب برنامه ریزی وتوسط مدیریت تعمیرات تجهیزات صنـــعتی و ماشــین آلات فرآیــندی این شرکت به اجرا گذاشته می شود.
وزارت نفت
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت در پیامی با تبریک روز خبرنگار نوشت: خبرنگاران، به حق، مدافعان امید و آگاهی در برابر هجوم فضای یأس و بی تفاوتی اند.
متن پیام کسری نوری به مناسبت 17 مردادماه روز خبرنگار به شرح زیر است:
«جان نباشد جزخبردرآزمون
هرکه را افزون خبرجانش فزون
هفدهم مردادماه فرصتی است برای قدردانی از زحمات اهالی رسانه و یادآوری نقش بی بدیلی که خبرنگاران در استیفای حقوق مردم از طریق شفاف سازی، آگاهی بخشی و اطلاع رسانی به عهده دارند. در روزگار محنت بار کرونایی که هر روز جمعی از هموطنان مان را از دست می دهیم، بیش از هر زمان دیگری نیازمند آگاهی، همدلی و همیاری و حفظ روحیه امیدواری، برای عبور از این دوران سخت هستیم و در این میان خبرنگاران، به حق، مدافعان امید و آگاهی در برابر هجوم فضای یأس و بی تفاوتی اند. اینجانب ضمن پاسداشت تلاش های شما در جایگاه والا و خطیر خبرنگاری، بر خود لازم می دانم تا از زحمات شما، به ویژه در پوشش اخبار صنعت نفت و انعکاس تلاش های شبانه روزی کارکنان این صنعت درخدمت رسانی به ملت سرافرازایران،صمیمانه سپاسگزاری نمایم. سلامت، سعادت و توفیق روزافزون شما و خانواده محترم تان را از درگاه خداوند منان، مسئلت دارم».
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت، درگذشت رئیس آموزش اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران را تسلیت گفت.
درپیام تسلیت سیدباقر مرتضوی به مناسبت درگذشت یوسف یعقوبی،رئیس آموزش بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) شرکت ملی پالایش و پخش و فرآورده های نفتی ایران آمده است:
«انّا لله و انّا الیه راجعون
درکمال ناباوری و تأسف، درگذشت نابهنگام همکار سخت کوش و عزیزمان، شادروان دکتر یوسف یعقوبی، رییس فقید آموزش HSE شرکت ملی پالایش و پخش را به اطلاع همکاران محترم می رساند.
در این بهت غم انگیز، نه دستی به قلم می رود، نه زبانی در کام می چرخد. دریغ، که پس از تلاشی طاقت فرسا در مبارزه با بیماری، او خود رهید و به آرامش رسید و ما را در حرمان ابدی تنها گذاشت.برای آرامش روح پاکش دست تضرع بر آستان الهی دراز می کنیم و ضمن عرض تسلیت به خانواده داغدارش و همکاران محترم، از درگاه خداوند مهربان برای بازماندگان صبر و اجر، مسئلت می نماییم.»
پژوهشگاه صنعت نفت
طراحی، ساخت و راه اندازی واحد بازیافت گوگرد (SRU) با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت در پتروشیمی ایلام آغاز شد.
حمید گنجی، مدیرگروه فناوری های بازیابی و تبدیل آلاینده های گازی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به فرآیندهای بازیافت گوگرد یاسولفور ریکاوری گفت:خوراک ورودی پالایشگاه ها معمولا دارای ترکیبات گوگردی است که از طریق فرآیندهای هیدروتریتینگ، ترکیبات گوگردی به سولفید هیدروژن تبدیل و با استفاده ازحلال آمین، سولفید هیدروژن، در فرآیندهای شیرین سازی از ترکیبات موجود جدا می شود.
وی همچنین با اشاره به خطرهای سولفید هیدروژن برای محیط زیست افزود: در همین زمینه قوانین زیست محیطی سخت گیرانه ای برای جلوگیری از انتشار آن اعمال می شود.
گنجی با بیان این که گازاسیدی تولید شده از سوی پالایشگاه ها را درفرآیندهای بازیافت گوگرد به گوگرد عنصری تبدیل می کنند، تصریح کرد: کاربرد این نوع گوگرد در صنایع شیمیایی، کشاورزی و بهداشتی است و افزون برایجاد ارزش افزوده درجلوگیری از آلودگی زیست محیطی نیز تاثیر بسزایی دارد.
مدیر گروه فناوری های بازیابی و تبدیل آلاینده های گازی پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر این که پژوهشگاه صنعت نفت بیش از 10 سال است که در زمینه فناوری بازیافت گوگرد فعالیت می کند، اظهار کرد: پیش از بومی سازی این فرآیند در کشور، همه دانش های فنی و طراحی پایه این واحدها متعلق به شرکت های خارجی بود؛ بر همین اساس و با توجه به اهمیت مسائل زیست محیطی، پژوهشگاه صنعت نفت، بومی سازی دانش فنی فرآیند SRU از سال ها پیش در برنامه های خود قرار داده است.
وی به اهمیت بومی سازی این فرآیند توسط پژوهشگاه صنعت نفت اشاره و تصریح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت نه تنها به دانش فنی فرآیند SRU دست یافته، بلکه ساخت کاتالیست های مرتبط با این فرآیند را به خوبی انجام داده و دانش فنی ساخت آنها را با هدف تجاری سازی به شرکت های سازنده واگذار کرده است.
مدیر گروه فناوری های بازیابی و تبدیل آلاینده های گازی پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر اینکه پژوهشگاه تاکنون پنج واحد صنعتی SRU را طراحی کرده است، گفت: این مجموعه قادر است با همکاری پالایشگاه ها واحدهای متعدد گوگرد را با ظرفیت و درصد مختلف طراحی کند.
به گفته گنجی پروژه طراحی واحد SRU پتروشیمی ایلام نیز بر همین اساس در دستور کار این مجموعه قرار گرفته است.
به گفته وی، خوراک واحد الفین شرکت پتروشیمی ایلام یک خوراک ترش است و در واحد شیرین سازی آن گاز اسیدی تولید می شود، از این رو این شرکت به دنبال جداسازی ترکیبات گوگردی است و برهمین اساس نیاز به واحد SRU برای تبدیل گاز اسیدی به گوگرد در این پتروشیمی الزامی است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر
رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهرگفت: همزمان با فصل صید میگودر استان بوشهر، تمهیدات لازم برای تامین و توزیع سوخت 870 شناور ددر مرداد ماه پیش بینی شده است.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر گفت: از این شمار شناور 480 قایق دارای مجوز صیــد و 390 لنج است که سهمیه بنزین روزانه قایــق ها 120 لیترو سهمیه بنزین لنج ها نـــیز براساس فــرمول فائو( قدرت موتور، نوع صید و تلاش دریانوردی) تعیین می شود.
وی یادآور شد: توزیع سوخت شناورها در فصل صید به قیمت یارانه ای برای هر لیتر بنزین 1500تومان و نفت گاز 300 تومان،از سوی 26 فروشندگی عرضه سوخـــت در اســکله های صــیادی انجام می شود.
بیوکی ادامه داد:درچهارماه ابتدایی پارسال، 208 میلیون و874 هزارلیتر گازوییل مصرف شد که امسال این رقم با یک درصد کاهش به 228 میلیون و 334 هزار لیتر در بخش های کشاورزی، حمل و نقل، صید و صیادی، صنایع و دیگر بخش ها رسیده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان گفت: از ابتدای امسال وبا آماده سازی اراضی شالیکاری، 18 میلیون لیتر نفتگاز به کشاورزان استان تحویل شده است. کوروش بالادست افزود: تخصیص سهمیه سوخت به ماشین آلات کشاورزی بر اساس سطح زیرکشت و پس از تایید سازمان جهاد کشاورزی انجام می شود. وی با اشاره به این که از لحاظ ذخیره سازی و تامین سوخت بخش کشاورزی هیچ مشکلی وجود ندارد، اعلام کرد: از ابتدای امسال تاکنون 18 میلیون لیتر سوخت به بخش کشاورزی اختصاص یافته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، دو میلیون لیتر افزایش داشته است. وی ثبت نام ادوات کشاورزی در سامانه سدف و دریافت به موقع سوخت را از مهم ترین علت این افزایش عنوان کرد. به گفته بالادست بااشاره به این که بیش از هشت هزار و284 دستگاه انواع ادوات کشاورزی در استان گیلان وجود دارد، تصریح کرد:از این تعداد سه هزارو 47 دستگاه از این پلاک گذاری شده اند و پنج هزار و 237 دستگاه دیگر نیز باید برای پلاک گذاری اقدام کنند.
بالادست ادامه داد: ادوات کشاورزی دارای پلاک به راحتی با ثبت درخواست خود در سامانه سدف به آدرس NEWTEJARATASAN.NIOPDC.IR می توانند نسبت به دریافت سهمیه سوخت خود از نواحی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اقدام کنند. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان تصریح کرد: ادوات کشاورزی بدون پلاک نیز به صورت موقت وبا تشکیل پرونده پلاک گذاری و با ثبت درخواست در سامانه سدف و بررسی فعالیت و سطح زیرکشت توسط سازمان جهاد کشاورزی، می توانند سهمیه خود را دریافت کنند.
پالایشگاه نفت اصفهان
تعمیرات اساسی واحدهای تقطیر، کاهش گرانروی و گاز مایع شماره یک شرکت پالایش نفت اصفهان آغاز شد.
علیرضا قزوینی زاده، مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایــش نــفت اصفهان گــفت: با توجه به راه اندازی واحــد تقطیر 3، این واحد در کنار واحد تقطــیر شــماره 2 بــــرای تأمین خوراک و تولید محصولات فعال خواهند بود.
وی با اشاره به آغاز عملیات تعمیرات اساسی این واحدها از سوم مردادماه امسال افزود: پیش بینی می شود این عملیات تا دوم شهریورماه پایان یابد.
مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت اصفهان تأکید کرد: این تعمیرات که در فصل گرما،وجود بیماری کرونا و شرایط بحرانی آب انجام می شود،با همکاری کارکنان شرکت و رعایت پروتکل های بهداشتی وبه همراه 1300نفر نیروی پیمانکاری بی وقفه ادامه خواهد داشت.
قزوینی زاده بابیان این که دراین تعمیرات اساسی،ادارات نگهداری وتعمیرات، بهره برداری، بازرسی فنی، اچ اس ای، مهندسی، روابط عمومی، حراست، خدمات اداری و رفاهی و... همکاری دارند، اظهار کرد: تعمیرات اساسی 24 ساعته و با کل نفرات و تجهیزات اداره تعمیرات انجام می شود.
وی اظهارکرد:تلاش می شود این عملیات سنگین،با به کارگیری نیروهای متخصص، کار آزموده واستفاده حداکثری از زمان،با رعایت اصول ایمنی و زیستی محیطی در کوتاه ترین زمان ممکن پایان یابد. مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت اصفهان گفت: خوراک واحد تقطیر شماره یک این شرکت،به طورمتوسط روزانه 90 هزار بشکه است که تولیدات آن گاز مایع، بنزین سبک، بنزین خام، گازوئیل سبک و سنگین و خوراک واحدهای آیزوماکس، شرکت نفت سپاهان و شرکت نفت جی است. وی در ادامه افزود: واحد گاز مایع شماره یک نیز با دریافت خوراک حدود 8 هزار بشکه در روز، گاز مایع تولید می کند.
پالایشگاه تهران
مدیرعامل شــــرکت پـــالایش نفت تهران ازکاهش1.1 درصدی مصرف انرژی در این مجموعه و صرفه جویی ســه هزار و 714میلیارد ریالی آن در سال 1399 خبر داد.
حامد آرمان فر با بیان این که پارسال از انتشار نزدیک به دو هزار و500 تن آلاینده 2SO و حدود 50 هزار تن آلاینده CO2 به اتمسفر در پالایشگاه نفت تهران جلوگیری شده است، افزود: نتیجه این اقدام مهم زیست محیطی، کاهش هزینه های اجتماعی معادل سالانــه هزار و 20 میلیارد ریال بوده است.
وی گفت: استفاده بهینه انرژی در فرآیند توسعه اقتصادی همواره به عنوان هدفی مهم در توسعه پایدار مدنظر شـــرکت پالایش نفت تهران قرار داشته است.
آرمان فردرباره اقـــدام های سال گذشته پالایشگاه نفت تهران که سبب کاهش خیره کننده مصرف انرژی شده است نیز گفت: جایگزینی برق واحدهای کنترل یک شمالی از STG به GTG، تشکیل نشست های کارگروه عالی مدیریت انرژی به مـــنظور پایـــش مــــداوم عملکرد انرژی شرکت،همچنین پیگیری وبررسی پروژه های بهینه سازی انرژی و بررسی هزینه های انرژی و سود ناخالص شرکت پالایش نفت تهران، بخشی از این اقدام ها بوده است.
آرمان فر،پایش مداوم سوخت مایع مصرفی با هدف استفاده حداکثری از گاز طبیعی و حذف سوخت مایع،همچنین ارتقای داشبورد عملیات روزانه برای پایش های مداوم و روزانه شاخص های کلیدی عملکرد انرژی درسطح کلان و درسطح واحدهای عملیاتی را دیگر فعالیت های مهم پالایشگاه نفت تهران در سال گذشته عنوان کرد.
مدیرعامل شـــرکت پـــالایش نفت تهران افزود:ایجاد مشوق های انگیزشی به منظور بهینه سازی مصرف انرژی در واحدهای عملیاتی به صورت ماهانه و پیاده سازی سامانه مدیریت انرژی بر اساس ویرایش تازه از سوی کارکنان، از دیگراقدام های انجام شده برای کاهش مصرف انرژی است.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران
هیئت نمایندگان مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران از پژوهشگاه بیوفناوری کشاورزی و بانک ملی ژن گیاهی ایران بازدید و راه های همکاری مشترک بین طرف ها را بررسی کردند. پیرو فراخوان مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران درسال 98برای شناسایی ظرفیت های داخلی و همکاری با مجموعه شرکت ملی نفت و برگزاری جلسه مشترک موسسات تحقیقاتی و دانشگاه های کشور با این مجموعه، پژوهشگاه بیوفناوری کشاورزی به سرپرستی دکتربابک ناخدا، رئیس بخش تحقیقات فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوفناوری کشاورزی با تشکیل گروه تحقیقاتی متشکل از تخصص های مختلف به ارائه طرح پژوهشی ژئوبوتانی با پنج زیرپروژه با همکاری بخش های مختلف تحقیقاتی پژوهشگاه صنعت نفت ،بانک ملی ژن گیاهی ایران و پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری اقدام کردند. در ادامه و پس از برگزاری نشست های متعدد حضوری و مجازی، همکاران طرح با مجموعه مدیریت اکتشاف ودانشگاه شهید چمران اهواز، در خردادماه 1400،طرح پیشنهادی ژئوبوتانی پژوهشگاه مورد تایید کارفرما قرار گرفت و قرارداد همکاری پژوهشی برای بررسی و امضا به پژوهشگاه ارسال شد.
طرح پژوهشی ژئوبوتانی با پنج پروژه زیرمجموعه آن در قالب طرح های سفارشی سازمان و با حمایت مالی و لجستیکی مدیریت اکتشاف و دانشگاه شهید چمران اهواز در فاز نخست در مدت 18 ماه با بودجه ای بالغ بر 3.3میلیارد ریال و اعتبار ارزی معادل 30هزار یورو با مشارکت مشاوران بین المللی اجرایی می شود.
نتایج به دست آمده در مرحله نخست این طرح، در یک پایلوت 30ماهه در مناطق عملیاتی اکتشاف به کار گرفته خواهد شد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مـدیربرنامه ریزی شرکـت مـــلی پخش فرآورده هــای نفتی گفـت:ارزش اقتصادی سامــــانه در خواست فرآورده هــــای نفتی (سدف)از مـــــحل صرفه جویی در مصرف انواع فرآورده نفتی در بازه زمانی سال های 97 تا 99،معادل هزینه ساخت یک پالایشگاه با ظرفیت پالایش روزانه 150 هزار بشکه بوده است.
فائزه منتظری گفت: سامانه درخواست فرآورده های نفتی از سال 89 ایجاد شده اما تکمیل و اصلاحات اساسی آن به طور ویژه از سال 97 به بعد حاصل شده است.
وی افزود: ارزش اقتصادی این طرح طبق محاسبات موسسه مطالعات بین المللی انرژی در بازه زمانی سه ساله (ابتدای سال 97 تا پایان 99) معادل هزینه ساخت یک پالایشگاه با ظرفیت پالایش روزانه 150 هزار بشکه ای در کشور، دو برابر یارانه نقدی خانوارها در سال 1400، نصف بودجه عمرانی کشور در سال 1400 و 25 درصد بیشتر از ارزش صادرات بنزین کشور در سال 99 بوده است.
مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تاکید کرد: سه میلیون و 400 هزار نفر کاربر فعال در این سامانه وجود دارد که انواع درخواست سوخت مربوط به حوزه های زمینی، دریایی، هوایی، ریلی، کارخانه ها، اصناف، واحدهای تولیدی، چاه ها، کشاورزی، مرغداری و ... را در این سامانه ثبت می کــنند. منتظری بااشـــاره به ثبت درخواست سوخت مصرف کنندگان درپروژه های عمرانی و نیروگاه ها از طریق سدف گفت:سوخت گرمایشی و حرارتی خانوارها،عشایر و اتباع خارجی نیز از طریق این سامانه ثبت درخواست می شود.
وی همچنین بااشـــاره بـــه ثـــبت سفارش سوخت سازمان های فعال در نقاط فاقد گازرسانی، حوزه های انتظامی و...از طریق سدف افزود: هم اکنون یک هزار کاربر فعـــال همزمان در این سامانه داریم و حدود دو میلیون درخواست در این سامانه در سال 98 ثبت شده است.
مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با تاکید بر این که در حوزه خانوارها، نیازی به ثبت درخواست دائمی وجود ندارد و تخصیص سوخت به روال عادی انجام می شود،اشاره کرد: در دو - سه سال گذشته، 12هزار نفر- ساعت فعالیت دراین سامانه انجام شده است.
منتظری با تاکید براین که پارسال 203 میلیون لیتر توزیع روزانه سوخت از طریق این سامانه ثبت سفارش و توزیع شده است، گفت: به دنبال مشکلاتی که پیش تر در حوزه جعل اسناد کاغذی، تخصیص سوخت مازاد به واحدهای غیرفعال این سامانه طراحی و اجرا شد، سامانه دریافت فرآورده های نفتی راه اندازی شد.
مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نبود فرآیند تخصیص سوخت مبتنی بر عملکرد و احراز هویت فرد وابسته به افراد را ازجمله چالش های سامانه قدیم برشمرد و گفت: با راه اندازی این سامانه وشفافیت در توزیع فرآورده کشور،صرفه جویی قابل توجهی در مصرف فرآورده رخ داد و فرآیند پیشگیری از عرضه خارج از شبکه محقق شد.
ضرورت عزاداری بر سید و سالار شهیدان از دیدگاه روایات
عزاداری و گریه بر مظلومیت سید و سالار شهیدان حضرت امام حسین(ع) سابقه ای بسیار دیرینه و معرفتی بسیار عمیق دارد. در روایات ما رویکرد ویژه ای در بحث عزاداری به چشم می خورد که آن را امری مستحب و پرفضیلت برشمرده و برای آن اهمیت فراوانی قائل شده اند. در مطلب پیش رو می کوشیم تا با بیان برخی از این روایات، نگاهی بسیار کوتاه به اهمیت عزاداری برای حضرت اباعبدالله(ع) داشته باشیم.
بی تردید، روایات زیر نشان دهنده جایگاه والای گریستن بر شهیدان کربلا و مصائب اهل بیت(علیهم السلام) است. البته عزاداری به زمان و مکان ویژه ای محدود نمی شود، بلکه امامان معصوم(علیهم السلام) همیشه پیروان خود را به زنده نگه داشتن این سنت پسندیده، در هر شرایطی سفارش کرده اند تا فرهنگ مبارزه با ستمگران و یاد و خاطره جانبازی و رشادت همه شهیدان اسلام جاوید بماند.
*پیامبر اکرم(ص) به حضرت فاطمه الزهرا(س) فرمود: در روز قیامت هر چشمی گریان است مگر آن چشمی که بر حسین گریسته. چنین فردی همیشه خندان خواهد بود و به نعمت های بهشتی بشارت داده می شود.
*امام رضا(ع) به «ابن شبیب» فرمود: ای پسر شبیب، محرم، ماهی است که مردم در دوران جاهلیت، ستم و قتل را در آن حرام می دانستند، ولی گروهی از مسلمانان، این حرمت را نشناختند، فرزند پیامبر(ص) را به قتل رساندند و زنان و فرزندانش را به اسارت بردند. اگر خواستی بر کسی بگریی، برای حسین بن علی(ع) گریه کن؛ زیرا او را ذبح کردند. همچنین 18 تن از اهل بیت او را که در روی زمین، کسی شبیه آنان نبود، به شهادت رساندند. این مصیبت چنان بزرگ است که آسمان ها و زمین در شهادتش گریسته اند. روز عاشورا، چشم های ما را خونبار کرد، دل های ما را سوزاند، اشک ما را روان ساخت و عزیزان ما را خوار کرد. سرزمین کربلا تا روز قیامت برای ما سختی و بلا بر جای گذاشت پس باید گریه کنندگان بر کسی مانند حسین(ع) گریه کنند و بدانید که گریستن بر حسین(ع)، گناهان انسان را می ریزد و انسان را پاک می کند.
*امام رضا(ع) در حدیث دیگری فرموده است: هر کس مصائبی را که بر ما روا داشته اند، به یاد آورد و بر آن بگرید، در قیامت همراه با ما خواهد بود. هرکس به یاد مصائب ما بگرید و دیگران را بگریاند در روزی که همه چشم ها گریان است، چشمان او گریان نخواهد بود. همچنین هر کس در جلسه ای بنشیند که در آن مجلس، امر ما برپا داشته می شود، در روزی که دل ها می میرد، دل او زنده می شود.
*امام صادق(ع) به فرزند بزرگوارشان فرمود: فرزندم 10 سال در ایام حج در سرزمین منا با وقف اموال و دارایی ام، مجلس عزا برای من برپا دار تا گریه کنندگان برای من بگریند.
*امام صادق(علیه السلام) به «عبدالله بن حماد» فرمود: به من خبر رسیده است که گروه ها و دسته هایی از پیرامون کوفه و جاهای دیگر و گروهی از زنان در نیمه شعبان، به آرامگاه جدم، حسین بن علی(ع) می روند و بر او نوحه سرایی می کنند و قرآن می خوانند. همچنین گروهی به بیان داستان شهادت و بعضی دیگر نیز به مرثیه سرایی می پردازند، آیا چنین است؟ حماد پاسخ داد: آری، من خود شاهد چنین مجلسی بوده ام. حضرت فرمود: خدای را سپاس که گروهی از مردم را علاقه مند قرار داد تا به مدح و ستایش ما بپردازند و برای ما عزاداری کنند. دشمنانِ ما را مورد اعتراض و طعن قرار می دهند و کارهای زشت آن ستمکاران را آشکار می سازند.
*امام صادق(ع) در جایی دیگری به یکی از یارانشان به نام «مسمع» فرمود: ای مسمع، تو که اهل عراق هستی، آیا قبر جدم حسین(ع) را زیارت می کنی؟ عرض کردم: خیر؛ زیرا من اهل بصره هستم و در همسایگی ما یکی از هواداران خلیفه زندگی می کند که پیرو هوا و هوس نفسانی اوست. همچنین دشمنان ما از ناصبی و جز آن فراوان هستند. ترس آن دارم که به خلیفه اطلاع دهند و جان من در خطر افتد. امام فرمود: آیا مصائب کربلا را به یاد نمی آوری؟ عرض کردم: چرا به یاد می آورم. فرمود: آیا شیون و ناراحتی نمی کنی؟ گفتم: چرا، به خدا سوگند! گریه می کنم. حضرت فرمود: خدا گریه ات را بپذیرد، آگاه باش که تو از کسانی هستی که برای مصائب ما اظهار ناراحتی می کنند و تو از کسانی هستی که در شادی ما شاد و در اندوه ما، اندوهناک هستند. سپس فرمود: سپاس خدایی را که ما اهل بیت(علیهم السلام) را به رحمت ویژه اش نواخت و بر دیگران برتری بخشید. ای مسمع، از زمان کشته شدن امیر مؤمنان علی(ع) زمین و زمان می گرید و گریه فرشتگان هنوز ادامه دارد.
نگاهی به مقام و منزلت
درباره امـام حـسین(ع) و مـنزلت ایشان از یک سو و اثبات حجیت سخنان ایشــان از سوی دیگر، می توان به آیات قرآن و روایات پیـامبر اکـرم(ص) اشـاره کرد. آیات قرآن درباره در یک مجموعه کلی درباره اهل بـیت(ع) اسـت که امام حسین(ع) نیز در این دایره قرار می گیرد. برخی از آیات عصمتِ اهل بیت(ع) و به تـبع آن امـام حسین(ع) و برخی از آیات تبعیت مطلق از ایشان را بیان می دارند. آیات تطهیر و مـباهله عـصمت اهل بیت(ع) و آیه اولی الامر، تبعیت مطلق از ایـشان را بـیان می دارند.
* آیه مباهله: در آیه 61 سوره آل عمران آمده است:«فَمَنْ حَاجَّک فیهِ مـِنْ بـَعْدِ ما جاءَک مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعالَوْا نَدْعُ أَبْناءَنا وَ أَبْناءَکمْ وَ نِساءَنا وَ نِساءَکمْ وَ أَنْفُسَنا وَ أَنـْفُسَکمْ ثـُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عـَلَی الْکاذِبـین: هرگاه بعد از علم و دانشی که (درباره مسیح) به تو رسیده، (باز) کسانی با تو به محاجه و ستیز برخیزند، به آنها بگو: «بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما هم فرزندان خود را؛ ما زنان خویش را دعوت کنیم، شما هم زنان خود را؛ ما از نفوس خود دعوت کنیم، شما هم از نفوس خود؛ آنگاه مباهله کنیم و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم». در ایـن بـاره اکـثر اهل سنت نیز اتفاق دارند که ایـن آیـه در شأن پیامبر اکرم(ص) امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) و امام حسن و امام حسین(علیهم السلام) نـازل شـده است.
سید مرتضی درباره آیه مباهله می نویسد: احادیث فراوانی داستان مباهله را تایید می کنند و آن اینکه پیامبر اکرم(ص)، امیر المـومنین(ع) و فـاطمه(س) و حسن و حسین(ع) را بر آن فـراخواندند. اهـل نـقل و تفسیر همگی بـر ایـن مطلب اجماع دارند.
علامه طباطبایی پس از نقل ماجرای مباهله می نویسد: این بالاترین مناقبی است که خداوند اهـل بـیت(ع) را به آن اختصاص داده است. همچنان کـه عـلامه بحرانی بـر ایـن بـاور است که اگر آنـان معصوم از همه خطاها و گناهان نبودند، به این رتبه و مزیت که بالاتر از آن رتبه و مزیتی نیست، نمی رسیدند؛ به طوری که خداوند قسم بـه آنـها را فـارق بـین حـق و باطل و تصدیق کننده کـتاب خدا و نبوت پیامبر گرامی(ص) قرار داد.
*آیه تطهیر: در آیه 33 سوره احزاب آمده است:«إِنَّما یریدُ اللَّهُ لِیذْهِبَ عَنْکمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیتِ وَ یطـَهِّرَکمْ تـَطْهیراً: بی گمان، خدا اراده کرده است تا آلودگی را از شما اهل بیت [پیامبر] بزداید و شما را پاک و پاکیزه گرداند».
این آیه نیز یکی دیگر از آیاتی است که عصمت امـام حـسین(ع) و حـجیّت سـخنان ایـشان بـا استناد به این آیه اثبات می شود. روایات متعددی نقل شده که تنها مصداق اهل بیت(ع) را پیامبر اکرم(ص)، امام علی(ع)، حضرت زهرا(س) و امام حسن و امام حسین(علیهم السلام) معرفی می کند. عـلامه طباطبایی در این باره می نویسد: این روایات بسیار و بیش از هفتاد حدیث است؛ بیشتر آنها از طریق اهل سنت نقل شده که این خود بیشتر از چیزی است که از طریق شیعه روایت شده اسـت. اهـل سنت آن را تقریبا از چهل طریق و شیعه آن را از بیش از سی طریق نقل کرده اند. ابن مردویه معتقد است به بیش از صد طریق روایت رسیده است که آیه تطهیر درباره حضرت محمد(ص)، امام علی(ع)، حضرت فـاطمه(س)، حـسن و حسین(علیهم السلام) نازل شده است. همچنان که فیض کاشانی نیز بر این باور است که روایات مربوط به نزول آیه تطهیر درباره پنـج تـن آل عبا، از طریق اهل سنت بـیش از آن اسـت که شمرده شود.
آیه اولی الامر: در آیه 59 سوره نساء آمده است:«یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا أَطـیعُوا اللَّهـَ وَ أَطـیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکمْ فَإِنْ تـَنازَعْتُمْ فـی شـَی ءٍ فَرُدُّوهُ إِلَی اللَّهِ وَ الرَّسُولِ إِنْ کنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْیوْمِ الْآخِرِ ذلِک خَیرٌ وَ أَحْسَنُ تَأْویلا: ای کسانی که ایمان آورده اید، خدا را اطاعت کنید و پیامبر و اولیای امر خود را [نیز] اطاعت کنید؛ پس هرگاه در امری [دینی] اختلاف نظر یافتید، اگر به خدا و روز بازپسین ایمان دارید، آن را به [کتاب ] خدا و [سنت ] پیامبر [او] عرضه بدارید، این بهتر و نیک فرجام تر است». در این آیه شریفه مراد از «أُولِی الْأَمْرِ» امامان معصوم (علیهم السلام) هستند که اطاعت از آنـان هـم پایه اطاعت از خداوند و پیامبر واجب است. امام حسین(ع) نیز به عنوان سومین اختر آسمان ولایت و امامت شامل اولی الامر هستند.
نگاهی به مجموعه ای از آثار فرهنگی که بوی محرم و عاشورا می دهند (بخش نخست)
ماه ها از پی هم می آیند و سال ها می گذرند و روزگاران می چرخند؛ اما نام و یاد آقا اباعبدالله الحسین(ع) و اولاد و اصحابش هیچگاه در پهنه تاریخ به فراموشی نرفته اند. قرن هاست که ایرانیان با ذوق و سلیقه با بهره مندی از شعر و فنون ادبیات و هنر نویسندگی، کوشیده اند تا در بیان ها و قالب های مختلف، در پهنه فرهنگ، ادای دینی به قیام تاریخی عاشورا داشته باشند. ایرانیان در دوران معاصر نیز بر همتشان در این باره افزوده و آثار بسیار زیادی در این حوزه خلق کرده اند. در مطلب پیش رو که بخش نخست آن را می خوانید، کوشیده ایم تا بخشی از تلاش های اهل ادب و نویسندگی را در حوزه معارف مربوط به محرم و قیام عاشورا به شما نشان دهیم. با این مطلب همراه باشید تا در این ایام پیش رو علاوه بر برگزاری عزاداری ها، اندکی تامل و مطالعه بر حرکت عظیم امام حسین(ع) داشته باشیم:
بزرگان بسیار زیادی توصیه های اکید و موکد درباره حضور در روضه های حسینی به شیعیان و مسلمانان داشته اند. این حضورها و برگزاری جلسات روضه، حکمت های خاص دارد. مهدی عباسی شاهکوه و سمیه ابوترابی، دو نویسنده ای هستند که با نوشتن کتاب «تربیت توحیدی با روضه های حسینی» تمام تلاششان را کرده اند تا نشان دهند که حضور در روضه ها و برگزاری آنها در ایام محرم و صفر چگونه می تواند آثار تربیتی و معرفتی بسیار مناسبی بر افراد مختلف، بخصوص جوانان و نوجوانان داشته باشد. این کتاب با شیوه روایتگری تلاش دارد مخاطبان را جذب کند که البته در این کار موفق عمل کرده است. پیشنهاد می کنیم پدرها و مادرهای جوان حتما این کتاب را دنبال کنند؛ چون در آینده ای نه چندان دور با سوال های زیادی در جامعه مواجه خواهند شد که مطالب این کتاب می تواند پاسخگوی بسیاری از آنها باشد.
ثبت خاطرات وقتی از سوی نویسندگان حرفه ای انجام شود، دست کمی از داستان نویسی ندارد. نرگس مقصودی، نویسنده کتاب «ازدحام بوسه» با الهام از سفر اربعین ضمن ثبت خاطراتش، یکی از جذاب ترین شبه داستان های عاشورایی را خلق کرده و با عاشقان اباعبدالله الحسین(ع) همراه می شود، همسفر می شود، هم کلام می شود و صادقانه و روراست، دنیایی را به مخاطبان نشان می دهد که یک دنیای ویژه عاشورایی است. شاید خواندن جملات نخستین کتاب بتواند شما را مشتاق تر کند که مطالعه اش کنید: «اینکه چقدر طالب و تشنه پیاده روی کربلا بودم، باید بگویم؛ صفر از بیست. خداوکیلی من همیشه از این سفر برائت مثبت می جستم، به نظرم سخت و طاقت فرسا بود و سختی اش شیرینی زیارت و شوق یافتن حقیقت را کمرنگ می کرد و از همه مهم تر اِلمان هایی مانند نظافت اعم از دستشویی و حمام پا روی خط قرمزهای من می گذاشت و موانع فکری بیشتری را می ساخت. در این موقعیت، کائنات بی طرف نمی نشینند تا تو فقط شنونده حرف های رفقایت از سفر سال های قبلشان باشی. مثلا از بچه ای که در شکم دارند و می خواهند مثل بچۀ اولشان در رحم، جادۀ نجف - کربلا را با قرائت جزء به جزء قرآن در ماه ششم بارداری ختم قرآنی کنند. خداوند بالاخره تو را به سمت قضاوت های درونت پرت می کند، اینکه بدون آگاهی، ازشان بخواهی، چیزی را که همیشه می شنیدی و از کنارش سهل انگارانه رد می شدی. من شوخی شوخی در دهه اول صفر در صحن اسماعیل طلای امام رضا(ع) موقع طلوع آفتاب، پشت صف خادمین جارو به دست، همزمان با طلبِ کربلا جمعیت، من نیز کربلا خواستم و خیلی جدی برآورده شد که مرام و رسمشان بالیدن است و تجلی کَرَم».
کتاب «تحلیل و بررسی انگیزه حرکت سیدالشهداء(ع)» نوشته محمد صدری، از آن دست کتاب هایی است که کوشیده با حرکت در لابه لای تاریخ و تفسیر مجد و بزرگی قیام عاشورا، دست به تحلیل و تفسیر کنش ها و واکنش های آن زمانه بزند. روح حاکم بر کتاب، خصلتی ادبیات گونه دارد و نثر آن بسیار جذاب و خواندنی است. این کتاب در 10 فصل طراحی شده و هر فصل آن به برش و لایه ای از حادثه کربلا پرداخته است. اگر می خواهید بر وقایع محرم عمیق تر شوید و مطالعه تان علاوه بر اینکه خسته کننده نباشد، شما را از ماجراهایی جدیدتر آگاه کند، خواندن این کتاب را به شما توصیه می کنیم.
شاعران ایرانی همیشه به اباعبدالله الحسین(ع) ارادتی ویژه داشته اند و شاعران آیینی نیز بیشتر اشعارشان در باره واقعه محرم است. کتاب «احلی من الغزل» مجموعه ای است از اشعار مهدی رحیمی، شاعر معاصر آیینی ایران. شاید در برخی روزها و ساعت های ماه های محرم و صفر هیچ چیز بیشتر از یک شعر ناب مذهبی احوالمان را تغییر ندهد و امام حسینی مان نکند، پس این کتاب را دریابید و مجموعه اشعار زیبای دیگر را ؛ زیرا شما را به حال و هوای محرم و عاشورا پرتاب می کند و غم شیرین امام حسین(ع) و یارانش را بر شما می چشاند.
طرح ها و ایده های نویسندگان ایرانی برای محرم و کربلا واقعا پایانی ندارد. هر کجای ادبیات آیینی را که ببینیم و بکاویم، قطعا با یک خلاقیتی ویژه مواجه می شویم. هادی شریفی، نویسنده کتاب «خون نوشت» نیز از یک خلاقیت بسیار ویژه بهره برده است. این کتاب 73 داستان کوتاه را روایت می کند و هر داستان مربوط به شخصیت یا یک ماجرا در واقعه کربلاست. «خون نوشت» بسیار جذاب است و هنگامی خواندنی تر می شود که متوجه می شویم قلم نویسنده از نوآوری هایی حکایت دارد که برای نخستین بار تجربه شده است. جالب ترین نکته کتاب آنجاست که نویسنده گاه به گاه با شخصیت های واقعی واقعه کربلا صحبت می کند، درد و دل دارد و فضای بسیار نابی را ایجاد می کند. پیشنهاد می کنیم هم خودتان این کتاب را بخوانید و هم اگر نوجوان در خانه دارید، به عنوان هدیه، یک نسخه از کتاب را به او بدهید تا در محرم و صفر آن را مطالعه کند.
ترکیب داستان نویسی با وقایع معرفتی و تاریخی جهان اسلام، چند بار دستمایه نویسندگان خوش ذوق ایرانی شده است. عموما این کارها به دلیل جذابیت های معرفتی و مذهبی و توانایی های نویسندگان، خیلی خوب از آب درآمده اند. کتاب «امیر من»، نوشته نرجس شکوریان فرد، از آن دسته داستان هایی است که واقعه عظیم کربلا را به عنوان موضوع اصلی در نظر گرفته و داستانی بسیار جذاب و خواندنی خلق کرده است. در بخشی از کتاب آمده است: «افرادی که مقابل حسین(ع) در کربلا صف کشیدند، ادعای مسلمانی داشتند. مردمی که با امام جنگیدند و پسر پیامبرخدا را به خاک و خون کشیدند، چهره اسلامی داشتند. نمازخوان بودند... طمع مال دنیا، لذت پول و دارایی، مال حرام، ترس از دست دادن آنچه که داشتند، هراس از حاکم ظالم و... کاری کرد که امام را، حسین را ندید بگیرند. حکومت ظالمین را، سایه حاکم فاسدی چون یزید را از ترس از دادن لذت هایشان بپذیرند. چشمی که دنیایش را مهم ببیند، امام را نمی بیند... حسین را نمی بیند». نکته بسیار جالب توجه کتاب «امیر من» این است که هر بخش از کتاب، تکیه و تاکیدی خاص بر یک روایت و حدیث دارد و این مهم، خلاقیت و ایده نویسنده را تا حد بسیار بالایی پیش چشم مخاطب قرار داده است.
مجموعه شعر «پیراهنت»، یکی از بهترین مجموعه اشعار آیینی معاصر است که اشعار شاعران مختلفی چون حمید برقعی، علی معلم، محمد جواد شرافت، غلامرضا سازگار، علی موسوی گرمارودی، فاطمه سالاروند و... را در برگرفته است. هر کدام از این اشعار؛ اگر چه در فضای مجازی هم پیدا می شوند؛ اما از روی کاغذ خواندن شعر و دم دست بودن آن در ایام محرم و صفر، لذت دیگری برای خواننده به ارمغان می آورد. امتحان کنید و شعرها را از روی کاغذ و کتاب ها بخوانید تا به احتمال زیاد حرف ما را تایید کنید. یوسف رحیمی و حسن بیاناتی، مجموعه شعر آیینی و عاشورایی «پیراهنت» را گردآوری کرده اند.
نرگس شکوریان فرد، کتاب داستان دیگری هم دارد به نام «میر و علمدار». این کتاب نیز با درونمایه و موضع خاص عاشورایی اش توانسته است در بین مخاطبان داستان نویسی طرفداران جدی داشته باشد. این کتاب در رابطه با زندگی و مجاهدت حضرت ابوالفضل العباس(ع) از زبان مادر بزرگوارشان است. در بخشی از این کتاب از زبان مادر حضرت عباس(ع) درباره ویژگی ها و فضایل امام علی(ع) می خوانیم:«می دانی مادر، علی(ع) را خدا در شب بعثت، همراه پیامبرش کرده بود تا آنچه جبرییل امین آورد و خواند را بشنود؛ تنها محمدمصطفی (ص) و علی مرتضی (ع)! در شب معراج، خدا با محمدمصطفی (ص) با صدای علی (ع) سخن گفته بود. در هجرت، پیامبراکرم (ص)، فاطمه اش را به علی (ع) سپرده بود تا به مدینه بیاورد. ضرب شمشیر علی(ع) در خندق کاری کرده بود که خداوند جبرییل را برای تقدیس علی به زمین بفرستد که: ضربت شمشیر علی در خندق، افضل از عبادت تمام امتم تا روز قیامت است! لافتی الّا علی... هیچ جوانمردی نیست جز علی را، خدا در وصف او بر زبان پیامبرش جاری کرد. خطبه برادری با پیامبر (ص) را، خداوند تنها با علی (ع) جاری کرد. در خانه هایی را که به مسجد باز بود، باید می بستند، مگر در خانه علی؛ چون خداوند فرمود. خداوند پیامبر را متوقف کرد تا روز غدیر علی را به همه معرفی کند برای جانشینی و قبولی اعمال را به پذیرش ولایت علی منوط کرد. حالا این علی(ع) که امیرمؤمنان بود، می آمد برای خواستن من که دختر قبیله ای بودم هرچند معروف، اما نه ذره ای در شأن ملکوتی علی بن ابی طالب. من که اصلا جوابی نداشتم. سیمرغ خبر آورده بود برایم انگار. بعضی خبرها را نه برای تکذیب می گویند، نه برای تایید. تو هم نمی شنوی که رد یا جذبش کنی؛ چون هیچ وقت حتی در آرزوهایت هم قابل نبودی که خواهانش باشی؛ لطف است لطف».
گفت وگو با مسعود فروزنده، تاریخ نگار و مدیر پروژه «تاریخ صنعت نفت ایران»
علی بهرامی به گواه اسناد و مکتوبات تاریخی بسیار زیاد و شواهد و مدارک موجود و متقن، صنعت نفت ایران، قدیمی ترین صنعت نفت در خاورمیانه است. 5 خرداد سال 1287 خورشیدی، آغازگر تاریخی نوین در دل تاریخ معاصر ایران بود و به آن رنگ و بویی دیگر داد. اکنون که بیش از 110 سال از اکتشاف این کالای راهبردی در جنوب ایران می گذرد، واحد انتشارات اداره کل روابط عمومی وزارت نفت با درک عمیق از لزوم توجه به تاریخ پر فراز و نشیب صنعت نفت ایران و نیاز به روایت یک دست، جامع و مستند، چند سال است که با تکیه بر تحقیقات تاریخی-علمی، محصولات فرهنگی در زمینه «تاریخ صنعت نفت ایران» را تولید کرده است. بخشی از این محصولات بتازگی رونمایی و معرفی شده و در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است. برای کسب اطلاعات بیشتر از ویژگی های پروژه تاریخی- فرهنگی مذکور، پای سخنان مسعود فروزنده، تاریخ نگار و تاریخ پژوه معاصر نشستیم. فروزنده، مدیریت و راهبری گروه پژوهشی را به عهده داشته که تا کنون بیش از 6 جلد از نتایج تحقیقات و مطالعات تاریخی شان منتشر شده است. در ادامه این گفت وگو را می خوانید:
پروژه تاریخ صنعت نفت از سال 1393 شروع شد و در سال 1396 به پایان رسید. قرار بود این پروژه، تاریخ صنعت نفت را از قرارداد دارسی تا سال 1392 خورشیدی، مبتنی بر اسناد آرشیوی، مصاحبه ها و تحقیقات، دو محصول شامل: «روز شمار» و «تاریخ تحلیلی صنعت نفت ایران» را ارائه کند. ما با دعوت از پژوهشگران دانشگاهی که عموما در رشته تاریخ تحصیل کرده و تخصص داشتند، اقدام به جمع آوری اسناد، مطالعه نشریات، گرفتن مصوبات هیأت مدیره شرکت ملی نفت پیش و پس از انقلاب کردیم. بنابراین تاریخی که مشاهده می شود، از ناب ترین و اصیل ترین گزارش های تاریخی برخوردار است؛ زیرا از منبعی استفاده شده که حتی در دسترس مدیران ارشد وزارت نفت نیست و تا به حال در اختیار هیچ پژوهشگری نبوده است. مصوبات شرکت ملی نفت پیش و پس از انقلاب و همچنین اسناد شرکت نفت انگلیس- ایران و پیش از آن شرکت نفت انگلیس–پرشیا حکایت از یک دوره بندی تاریخی دارد.
کتاب «تاریخ صنعت نفت ایران»، 1200 صفحه دارد و دو جلد است. جلد نخست آن تحولات و وقایع تاریخی سال های 1280 تا 1357 را در بر می گیرد. جلد دوم نیز از سال 1357 تا 1392 را شامل می شود؛ اما سال 1399 اداره کل روابط عمومی وزارت نفت درخواست کرد از سال 92 تا 1400 نیز تدوین شود. به همین دلیل از مهر 1399 کارمان را در طبقه سوم ساختمان شماره 34 وزارت نفت واقع در خیابان طالقانی و با نفرات کمتر و کمترین هزینه ممکن دوباره آغاز کردیم. در نهایت جلد دوم «تاریخ صنعت نفت» از سال 1357 تا 1400 را در بر گرفت. برای این محصولات، نزدیک به پنج هزار عکس مورد بررسی قرار گرفت که قریب به 400 عکس در چهار جلد کتاب، دو جلد «روزشمار» و دو جلد «تاریخ صنعت نفت» درج و استفاده شد.
درباره «تاریخ صنعت نفت ایران» که عنوان اصلی پروژه ما بود، باید اشاره داشته باشم که پس از شروع کار، متوجه شدم به دلیل فقدان تاریخ یکپارچه و گزارشی تاریخی از ابتدای کشف و استخراج نفت در ایران تا کنون، بهتر است که ما گرایش پروژه را به سوی گزارش تاریخی ببریم. به بیانی دیگر، تصمیم گرفتیم به جای اینکه بیاییم در قالب موضوعات مختلف تاریخی، دست به تحلیل بزنیم، روندها و رویدادها را توصیف کنیم. در واقع این کتاب، نوعی دایره المعارف است و اطلاعات پایه ای و نابی دارد که پژوهشگران با خواندن آن می توانند سیر تحولات تاریخی را تحلیل کنند؛ هر چند که در فرازهایی از کتاب، دست به تحلیل نیز زده ایم و از توصیف فاصله گرفته ایم. اندیشه و الگوی نظری حاکم بر کتاب «تاریخ صنعت نفت»، الگوی «رویداد- روند- نتیجه» است و ما برای تدوین این کتاب از آن استفاده کردیم. استفاده از این الگو به این معناست که اصلی ترین رویدادها را بازشناسی و از بین اسناد و مدارک، آنها را بازخوانی کردیم تا روندها را شناسایی کنیم و بدانیم کدام یک از روندها به نتیجه دلخواه مدیران شرکت رسیده و کدامیک از آنها نرسیده است. برای مثال روندهای حاکم بعد از انقلاب اسلامی در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش کشور، حکایت از این دارد که در توسعه میادین، فشاری از سوی کارشناسان و مدیران به صورت تدریجی بر قوه عاقله وزارت نفت وارد شده تا اکتشاف و توسعه میادین به سوی میادین مشترک مرزی سوق پیدا کند.
«روزشمار» به وقایع و رویدادهای روز به روز و گزینش شده می پردازد، در حالی که کتاب«تاریخ صنعت نفت»، رویدادها را در قالب گزارش تاریخی و در چارچوب سیاست خارجی و سیاست داخلی و اقتصاد توصیف کرده است. به عبارتی دیگر «روزشمار» وقایع روزانه است و «تاریخ صنعت نفت» یک گزارش تاریخی است. برای مثال در «روزشمار» به شرح زندگی افراد و سرگذشت اشیا و حتی صحنه های بدیع یا دلخراش پرداختیم؛ اما در «تاریخ صنعت نفت» چنین تمرکزی وجود ندارد. در واقع این دو محصول فرهنگی، مکمل یکدیگر هستند.
از منابعی که در این دو محصول مورد استفاده قرار گرفته است، می توان به نشریات متنوع صنعت نفت، مانند: آیینه، اخبار هفته، یادداشت روز، نامه صنعت نفت، آبادان تو دیز، اخبار مسجدسلیمان، مشعل آبادان و پیک نفت اشاره کرد؛ البته از همه مهم تر نشریه «مشعل» بود؛ رسانه ای که یکی از بهترین نشریاتی است که در صنعت نفت منتشر شده و طول عمر بسیار بالایی دارد. نشریه «مشعل» در رده منابع اصلی ما در مطالعات تاریخی دهه 80 خورشیدی به بعد قرار داشت.
در میان نشریات بیرون از صنعت نفت، بیش از هر چیز از دو روزنامه «اطلاعات» و «کیهان» استفاده کردیم. این بهره مندی نه از بابت تحلیل؛ بلکه از بابت استخراج ماده های تاریخی است. برای مثال فلان شخص در فلان روز چه کرده یا فلان حادثه در چه روزی رخ داده است؟ یکی از مشکلات ما در تاریخ صنعت نفت ایران، گمگشتگی وقایع است. وقایع صنعت نفت ایران در تاریکخانه نشسته اند و ما این وقایع را به رؤیت خوانندگان رسانده ایم. در واقع، هنر ما در گروه کاری مان همین مسأله بوده است. با این وجود، ممکن است در برخی ماده تاریخ ها نیز اشتباه کرده باشیم. اگر چه درصد این اشتباه بسیار پایین است؛ اما هیچگاه نمی توان گفت در بیش از 7هزار ماده تاریخی که در دو محصول فرهنگیمان آورده ایم، مطلقا هیچ اشتباهی وجود ندارد. برای کاهش اشتباهات و رساندن آنها به نزدیک صفر، بیش از 20 بار همه چیز را روی کاغذ بررسی کردیم و به دیدن فایل پی دی اف مطالب اکتفا نکردیم؛ چرا که ممکن بود در آن صورت به خطای بصری دچار شویم.
این مسأله به هیچ وجه امکان رخ دادن ندارد. هیچ تاریخ نگاری خارج از سلیقه، نگاه و چارچوب نظری که کار می کند، نیست. هیچکس در خلأ نمی تواند تاریخ نگاری کند، مگر اینکه الگو و فنونی برای خودش داشته باشد. اما مسأله اصلی برای خواننده این است که تاریخ نگار چه سلیقه سیاسی- اجتماعی و فرهنگی – اقتصادی دارد. برای فهم و درک این امر، بهترین راه آن است که ببینیم جهتِ قلم تاریخی به کدام سمت می رود. این سمت و سو همه چیز را نشان می دهد. تاریخ نگار از این سمت و سوها مبرا نیست؛ چرا که او هم در جامعه زندگی می کند و ممکن است تحت تاثیر جریان های اجتماعی – سیاسی یا حزبی قرار گیرد. بنابراین هر چقدر هم اطمینان دهم که گروه تحقیقاتی ما به هیچ عنوان گرایش سیاسی نداشته، بی فایده است، جز اینکه قلم را ببینید و بخوانید. گاهی هم تاریخ نگار و آحاد جامعه، یک واقعه ای را تلخ می دانند؛ اما شما به عنوان یک خواننده آن را شیرین می پندارید. در اینجا نیز هیچ کاری نمی توان کرد و این نگاه شماست که موجب می شود درباره متن تاریخی قضاوت و جهت فکری داشته باشید. در انجام این پروژه آنقدر از اختلافات سیاسی فاصله گرفته ایم که هیچکس نمی تواند وقایعی را که ما توصیف کرده ایم، نادیده بگیرد. ما وقایع را توصیف کرده ایم، توسعه صنعت نفت را به رخ خواننده کشیده ایم و جانفشانی کارکنان صنعت نفت را به نمایش گذاشته ایم. واقعیت این است که صنعت نفت، فراتر از دولت هاست. پروژه ها در یک دولتی خلق می شوند و گاهی حتی در دو دولت بعد به مرحله افتتاح می رسند. برای مثال پالایشگاه های اراک و بندرعباس در دوران وزارت آقای «غرضی» آغاز شدند و در زمانه وزارت آقای «آقازاده» به بهره برداری رسیدند. به همین دلیل است که می گوییم صنعت نفت فراتر از دولت هاست.
اگر چه پی دی اف این محصولات در سایت وزارت نفت قرار گرفته؛ اما باید کل کتاب در دسترس همه علاقه مندان و محققان قرار گیرد. از همینجا درخواست می کنیم این کتاب ها در سایت های تخصصی کتاب در فضاهایی مانند «فیدیبو» برای استفاده عموم دانشگاهیان و علاقه مندان قابل تهیه و خواندن باشد. این کار از تحریف تاریخ جلوگیری می کند. پژوهشگران براحتی می توانند به چنین محصولات فرهنگی که بابت آن کار دقیق تاریخی – علمی انجام شده، ارجاع بدهند. این کار باید به دست محقق دانشگاهی برسد؛ البته این محصولات برای تمام دانشگاه های کشور نیز ارسال می شود.
از آنجا که دامنه تحقیقات ما بسیار گسترده بود، سه محصول دیگر شامل «تاریخ پتروشیمی»، «نفت در خلیج فارس» و «مردان اکتشاف» نیز منتشر شده است. کارهای پژوهشی و مطاالعاتی این سه محصول نیز در سه سال توقف ذکر شده، پیش رفت و به انجام رسید. ابتدا تاریخ اکتشاف را کار و سپس نفت در خلیج فارس را دنبال کردیم و در نهایت روی تاریخ پتروشیمی متمرکز شدیم.
این گروه کاری – تحقیقاتی با 14 نفر کار خود را آغاز کرد که مجموعه ای از پژوهشگران رشته تاریخ و نیروهای مصاحبه کنندگان می شد. در این پروژه 170 مصاحبه با پیشکسوتان صنعت نفت انجام داده ایم. مجموعه ای از تمام عکس های صنعت نفت را جمع آوری کردیم. همچنین مجموعه ای از تمام اسناد موجود را نیز گرد آوردیم. علاوه بر پژوهشگران و متخصصان تاریخ، به فراخور کار، از فارغ التحصیلان رشته های علوم سیاسی، جامعه شناسی و علوم رایانه نیز بهره برده ایم؛ اما در نهایت اسکلت بندی کار، دست پژوهشگران تاریخ بود.
این کار رنج بسیار زیادی داشت. برای نمونه روایت های مختلف تاریخ صنعت نفت ایران، تعارض های بسیار زیادی دارند. کتاب های مهم هم اشتباهات فراوانی داشتند. حتی کتاب «حسین مکی» نیز اشتباهاتی دارد؛ البته باید تاکید کنم، سخنم درباره اشتباهات کتاب هایی که درباره تاریخ صنعت نفت ایران نوشته شده، اصلا به این معنا نیست که بنده و تیم کاری مان مصون از خطا بوده ایم؛ بلکه می خواهم خوانندگان را به مشقت کار تاریخی در حوزه صنعت نفت ایران توجه دهم.
چـای بعـد از آب، یـکی از پرمصـرف ترین نـوشیدنی های جهان است که 30 نـوع آنتی اکسیدان دارد. مطالعات نشان داده مصرف چای، بـدن را در برابر بیماری ها مقـاوم تر می کنـد و احـتمال ابتلا به بیماری های قلبی و سرطانی را کاهش می دهد. فلاونویدها آنتی اکسیدان اصلی چای هستند که رادیکال های آزاد را در بدن خنثی و به سالم نگه داشتن سلول ها و بافت های بدن کمک می کـنند. در مقابل نوشیدنی هایـی که هزاران سال قدمت دارند، چای شهرت گسترده ای دارد و یکی از پرفروش ترین آشامیدنی دنیا محسوب می شود. چای انواع و اقسام مختلف دارد، اما تمام آنها از گیاهی به نام «کاملیا سینسیس» به دست می آیند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید تاریخچـه چای به امـپراتور چین شن نانگ برمی گردد. او آب را مـی جوشاند و برگ ها را داخل قوری می انداخت، از آن زمـان بود که اولین قـوری چای به وجود آمد.
همـان طـور که می دانید، مـصرف معقول، مناسب و به اندازه هر نوع مواد خوراکی، نه تنها خطری برای بدن ایجاد نمی کند، بلکه گاهی می تواند بسیار مفید هم باشد. با این حال اگر به بایدها و نبایدهای خوردنی ها و آشامیدنی ها توجه نکنید، با مشکلاتی مواجه خواهید شد که حتی تصورش را هم نمی کنید. به همین بهانه در ادامه به برخی بایدها و نبایدهای نوشیدن چای که یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی های جهان است اشاره کرده ایم که شاید تاکنون از آنها آگاهی نداشته اید.
توجه به ایـن مســئله که چه زمانی از ساعات روز می توانیم چای بنوشیم، مهم است. توصیه می شود یک ساعت قبل از غذا به خاطر خالی بودن معده، نباید چای نوشید. همچنین بلافاصله بعد از غذا هم مصرف چای مضر است، چراکه نوشیدن آن بلافاصله پس از غذا به کاهش جذب اسید فولیک، آهن و کلسیم در بدن منجر شده و به مرور زمان مشـکلاتی همچون پــوکی استخوان را
به دنبال خواهد داشت.
لیموترش
چای را به هیچ عنوان با لیموترش ترکیب نکنید، از آن جهت که ویتامین C لیمو را نابود می کند. علاوه بر ایـن هم به مینای دندان آسیـب می زند و هم باعث تـرک خـوردن دنـدان هـا می شود.
توت خشک
برخـلاف این تصـور که خوردن توت خشک با چای برای سلامتی مفید است، اما مصرف توت با چای داغ می تواند عاملی برای ابتلا به دیابت باشد. به همیـن دلیـل تـوت خشـک را بـا وجـود تمام خواصی که دارد نباید با چای مصرف کرد.
خرما
نوشیدن چـاغ داغ با خـرما به هیچ وجه توصیه نمی شود، چون زمانی که قند خرما با آب جوش ترکیب می شود، بـدن تنها می تـواند شیرینی خرما را جذب کند، از این رو مواد مفید خرما جذب بدن نمی شود.
عسل
برخی عادت دارند که داخل چای خود عسل بزیزند. این افراد شاید از مضرات این کار بی خبر باشند. عسل نباید حـرارت ببیند، چراکه باعث سـمی شـدن ایـن خوراکی پرخاصیت می شود. ضمن اینکه مانع جذب کلسیم خواهد شد و سنگ سازی در بدن را تسریع خواهد کرد.
شکر
یکی دیـگر از نـکاتی که درباره نوشیـدن چای باید به آن توجه کرد، شیرین نکردن چای با شکر است. شکر همراه با چای داغ، به ویژه در وعده صبحانه به دندان ها و کبد آسیب می رسانـد، باعـث افـزایش وزن می شود و کاهش کارایی مغز را به دنبال دارد.
گلاب
توصیه ها بـر این است تا جایی که می توانید چای را با گلاب بنوشیـد، چـون گـلاب خـاصیت ضدویروسـی دارد، ضـد یبـوست و تسکین دهنده میگرن است. ضمن اینکه غم را از بین می برد و باعث آرامش می شود.
دارچین
چای را با دارچین بخورید، به این دلیل که بوی بد دهان را از بین می برد، از ابتلا به ام اس و مشکلات سیستم ایمنی پیشگیری می کند و ضداسترس و ضداسهال است. چای و دارچین، پتاسیم بالایی دارد و اثر سدیم در فشارخون را خنثی می کند. علاوه بر این اضافه کردن دارچین به چای می تواند سوخت و ساز بدن را افزایش دهد، به همین دلیل برای آن دسته از افرادی که به دنبال لاغری هستند، گزینه مناسبی محسوب می شود.
هل
اضافه کردن هل به چای سوزش مـعده را از بین می برد و باعث کاهــش استرس می شود. علاوه بر این اضافه کردن هل به چای، می تواند از ابتلا به سرطان، تومور و فشارخون جلوگیری کند.
نبات
شایــد برایتان عجیب باشد، اما نبات مسکنی بی ضرر است که باعـث پیگشـیری از درد، سـرفه و نفــخ می شود. هــمچنین خستگی و خواب آلودگی را از انسان دور می کند و خاصیت ضدانگلی دارد.
دارچین
چای را با دارچین بخورید، به این دلیل که بوی بد دهان را از بین می برد، از ابتلا به ام اس و مشکلات سیستم ایمنی پیشگیری می کند و ضداسترس و ضداسهال است. چای و دارچین، پتاسیم بالایی دارد و اثر سدیم در فشارخون را خنثی می کند. علاوه بر این اضافه کردن دارچین به چای می تواند سوخت و ساز بدن را افزایش دهد، به همین دلیل برای آن دسته از افرادی که به دنبال لاغری هستند، گزینه مناسبی محسوب می شود.
زندگی را بـر مـدار احتـیاط پیش ببریم
شبنم اعماری - کرونا، این ویروس هزاررنگ خطرناک که پس از ماه ها همچنان می تازد، امروز بیش از هر زمان دیگری سلامت خودمان و اطرافیانمان را تهدید می کند، چراکه هر روز خبری از جهش و نوع جدیدی از آن در رسانه ها منتشر می شود که همین مساله نیز ثابت می کند، حالا حالا ها رفتنی نیست.اولین بار که خبر شیوع ویروس کرونا را شنیدیم، فکرش را هم نمی کردیم که اپیدمی آن تا این اندازه طولانی شود. آن روزها تصورمان بر این بود که این ویروس می آید، پس از مدتی ضعیف و در نهایت مهار می شود و از بین می رود، اما کرونا موذی تر از آن چیزی است که فکر می کردیم.
امروز پس از شیوع گسترده این ویروس در جهان و ماه ها مبارزه با آن و ساخت انواع و اقسام واکسن، اما کرونا همچنان به تاخت و تاز خود ادامه می دهد و به هر شکلی که می خواهد، درمی آید.
کرونا ثابت کرده که فعلا رفتنی نیست، گواه این ادعا هم این است که هر روز در قامت ویروسی جدید خود را نشان می دهد، از چینی و انگلیسی گرفته تا آفریقایی و دلتا و نوع جهش یافته ای به نام لامبدا که گفته می شود از سیستم ایمنی فرار می کند و قدرت سرایت و کشندگی بالایی دارد. شاید همین چرخش ها و جهش های غیرقابل پیش بینی است که باعث از بین رفتن تاثیر واکسن های موجود شده، واکسنی که امیدمان به آن بود تا با زدنش از شر کرونا خلاص شویم و پس از ماه ها مبارزه و تلاش به زندگی عادی برگردیم، اما امروز بیش از هر زمان دیگری متخصصان و مسئولان بهداشت و درمان هشدار می دهند و عنوان می کنند که فریب این ویروس را نخورید؛ همچنان ماسک بزنید، فاصله گذاری را رعایت کنید، سفر نروید و هزار و یک درخواست عاجزانه دیگر که بی توجهی به آنها در این شرایط بحرانی می تواند ما و اطرافیانمان را در گرداب سهمگین این ویروس فرو برد و به کام مرگ بفرستد.
وقتی ویروسی از یک ویروس دیگر تکثیر می شود، تغییراتی پیدا می کند که به آن جهش می گویند. به گفته سازمان بهداشت جهانی، وقتی ویروسی «یک یا چند جهش جدید» داشته باشد، گونه جدیدی از آن ایجاد می شود که معمولا خطرناک تر و کشنده تر است. از این رو پس از شیوع گسترده ویروس کرونای چینی(تب بالا، سرفه، تنگی نفس و... از علائم کرونای چینی بودند) در جهان، این ویروس جهش یافت و شیوع کرونای انگلیسی(سرفه، خستگی، دردهای عضلانی، گلو درد و تب از شایع ترین علائم این گونه هستند) را بر سر زبان ها انداخت. ویروسی که گفته می شد، خطرناک تر از نوع چینی است. بعد از آن هم جهش های زیادی را از این ویروس مرگبار شاهد بودیم، به طوری که امروز با نوع دلتا (علائمی شبیه به سرماخوردگی دارد مثل سردرد، گلودرد و آبریزش بینی) و لامبدا مواجه هستیم. ویروس های جدیدی که از دو نوع دیگر خطرناک تر و کشنده تر هستند و سرعت انتشار و شیوع آنها بسیار بالاتر است. براساس بررسی های انجام شده روی ویروس دلتا، در صورت عدم رعایت فاصله فیزیکی و عدم استفاده از ماسک، امکان انتقال این نوع ویروس در کمتر از یک دقیقه وجود دارد و قدرت سرایت آن باعث می شود که تعداد بیشتری از افراد به آن مبتلا شوند. در این نوع جهش یافته زنجیره انتقال سریع تر پیش می رود و در کمین افرادی است که مستعد فوت هستند. همانطور که گفتیم، لامبدا هم که نوع جهش یافته دیگری است، این توانایی را دارد که از سیستم ایمنی فرار کند، ضمن اینکه قدرت سرایت و کشندگی بالاتری نسبت به دلتا دارد. به بیان دیگر می توان گفت، ویروس های جهش یافته جدید به سرعت وارد بدن می شوند و ضعیف ترین نقطه بدن افراد را پیدا می کنند و از همانجا ضربه کاری خود را می زند، به طوری که مبتلایان در عرض چند روز از پای درمی آیند.
با توجه به آنچه آوردیم برای ریشه کنی کرونا، همچنان ماسک بهترین محافظ است و جدی گرفتن پروتکل های بهداشتی می تواند تا واکسیناسیون سراسری بسیار موثر باشد. از این رو با در نظر گرفتن این موضوع که کرونا فعلا رفتنی نیست و در کمین مان نشسته تا ما را به هر شکل ممکن از پای درآورد، باید زندگی مان را بر مدار آن و با احتیاط پیش ببریم. باید نگران جان خود و عزیزانمان باشیم و باور کنیم که کرونا به هیچ کس رحم نمی کند. پس همه با هم برای بازگشت به زندگی عادی و خلاصی از شر کرونا باید به توصیه ها توجه و پروتکل ها را به بهترین شکل ممکن رعایت کنیم تا شاهد ریشه کنی این ویروس منحوس باشیم. ویروسی که از هر فرصتی برای تغییر استفاده می کند تا افراد زیادی را مبتلا و به کام مرگ بفرستد.
همانطور که گفتیم کرونا؛ ویروسی موذی، هزاررنگ و خطرناک است که هر لحظه می تواند شکل جدیدی از خود را نشان دهد. با این حال هنوز هستند کسانی که آن را جدی نگرفته اند و خود را ضدکرونا می دانند. کسانی که متوجه نیستند، بی توجهی آنها نسبت به این ویروس کشنده تا چه حد می تواند به قیمت جان خودشان، اطرافیانشان و دیگران تمام شود. به جرات می توان گفت، این افراد هستند که بستر مناسب تکثیر و انتشار ویروس کرونا را فراهم می کنند. عده ای که با وجود اخبار منتشر شده درباره مرگبار بودن انواع گونه های کرونا، هنوز باور نکرده اند که این ویروس منحوس می تواند به شکلی غیرقابل پیش بینی غافلگیر و زمین گیرشان کند.
وقتی ویروسی از یک ویروس دیگر تکثیر می شود، تغییراتی پیدا می کند که به آن جهش می گویند. به گفته سازمان بهداشت جهانی بهداشت وقتی ویروسی «یک یا چند جهش جدید» داشته باشد گونه جدیدی از آن ایجاد می شود که معمولا خطرناک تر است.
انگلیس یکی از نخستین کشورهایی بود که گونه ای از کرونا را که مسری تر بود، شناسایی کرد.
گفت و گو با همکار نویسنده صنعت نفت :
آزاد کوییک دنیای امروز که با پیشرفت همه جانبه تکنولوژی و ظهور و بروز انواع برنامه های مجازی روبه رو است، شاید کمتر مجالی برای ورق زدن کتاب باقی گذاشته است؛ اما در میان این آشفته بازار تکنولوژی و فضاهای گوناگون مجازی، هستند افرادی که هنوز دل در گرو کتاب و کتابخوانی و تالیف و نشر کتاب دارند. صنعت نفت ایران فرهیختگان زیادی در زمینه تالیف کتاب دارد. یکی از این فرهیختگان، داریوش عزیززاده از کارکنان واحد اداری خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس است. با او که بتازگی کتاب نخستش منتشر شده و به چاپ دوم رسیده و همچنین در حال نگارش کتاب دومش است، گفت و گویی داشته ایم که در ادامه می خوانید:
دوره کارشناسی ام را در رشته مدیریت صنعتی در دانشگاه اصفهان به پایان رساندم و مدرک کارشناسی ارشد را در رشته مدیریت بازرگانی از دانشگاه آزاد اسلامی اخذ کردم. از سال 1395 وارد صنعت بزرگ نفت شدم و هم اکنون در واحد اداری خطوط لوله و مخابرات منطقه خلیج فارس مشغول به کار هستم.
چند سال است که در آموزشگاه های علمی مشغول به فعالیت هستم. همچنین بعد از ساعات اداری و معمولا عصرها به عنوان مشاور کار می کنم. با توجه به یک دهه تجربه کاری ام در زمینه های بازرگانی و با توجه به اینکه مدت ها در محضر و حضور بزرگان این عرصه کسب تجربه کردم، تصمیم گرفتم کتابی را در این زمینه تالیف کنم. پس از گذراندن یک دوره نویسندگی و مسائل حرفه ای نگارش و بهره مندی در کنار بزرگان، در صدد نوشتن کتاب برآمدم و کتابم را با عنوان «فروش عالی در فروشگاه به زبان مدیر بازاریابی» تالیف کردم.
نخستین تالیف من سال 1399 منتشر شده است. این اثر حاصل یک دهه تعامل با کارآفرینان برتر و مطالب علمی روز است. سعی ام بر این بوده تا محتوای کتاب، بازتابی از تجربه ها و مباحث علمی باشد. این کتاب برای فروشگاه های برتر کشور ارسال شده و قابل دسترسی است. همچنین علاقه مندان می توانند آن را از انتشارات بازاریابی تهیه کرده و مطالعه کنند. یک نکته دیگر درباره اثر این است که با توجه به استقبال گسترده، کتاب به چاپ دوم رسیده است. این را هم بگویم که این کتاب در قطع رقعی در 163 صفحه به چاپ رسیده است.
کتاب «فروش عالی در فروشگاه به زبان مدیر بازاریابی» با هدف افزایش فروش یک فروشگاه براساس پنج متغیر شامل: محصول، انتخاب صحیح محل فروشگاه و چیدمان اصولی، قیمت گذاری هوشمندانه، تبلیغات موثر و کارا و انتخاب صحیح کارکنان شایسته و توانمندسازی آنان تالیف شده است. این پنج محور اصلی، شاکله کتاب را در بر می گیرند و مخاطب می تواند به طور منسجم مطالب را دنبال کند.
کتاب حاضر جنبه کابردی دارد و براساس تجربیات کاری، مصاحبه با کارآفرینان موفق، صاحبان فروشگاه ها و مراکز خدماتی و مطالب علمی روز به رشته تحریر درآمده است. همچنین فصل پنجم کتاب با عنوان «انتخاب صحیح کارکنان شایسته و توانمند سازی کارکنان» قابل تعمیم و استفاده در ادارات دولتی و خصوصی است. «روش های انتخاب کارکنان بر اساس استانداردهای کاری»، «کنترل سوابق و کارنامه کاری متقاضیان»، «جذب افراد شایسته»، «آموزش کارکنان»، «پوشش مناسب لباس فرم»، «توانمند سازی بیان و کلام کارمندان»، «نظارت و ارزیابی کارکنان» و «چرخش شغلی» از رؤوس این فصل به شمار می رود که بیانگر تعمیم مذکور است.
بدون شک یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در موفقیت و پیشرفت من در محیط کار و امر نویسندگی، خانواده بخصوص والدین و همسرم هستند. خانواده ام در ارائه منابع و ارجاع های مرتبط با کتاب کمک کار من بودند و حمایت های بی دریغ مادی و معنوی شان در پیشبرد و انتشار این اثر بسیار تاثیرگذار بوده است.
این روزها در حال تالیف کتاب دوم خود در حوزه سیستم های اداری و ستادی با هدف چابک سازی و تسهیل فرایندهای اداری و همچنین مسأله مهم جذب افراد شایسته هستم. با توجه به اینکه صنعت نفت در جذب کارکنان بسیار با دقت است و مهم تر اینکه همه جوانب را در نظر می گیرد، می تواند الگوی بسیار خوبی باشد. با توجه به حضور و تجربه کاری خودم در صنعت نفت، بخصوص در واحد اداری این موضوع را به طور کامل درک کرده ام.
در تجربه علمی و تالیف جدیدم عواملی چون داشتن تحصیلات مرتبط، سابقه کار، بومی بودن، رضایت شغلی از کارفرمای قبلی، تحقیقات محلی و آزمون و مصاحبه را بدقت مورد بررسی قرار خواهم داد. در ادامه کتاب به آموزش دادن کارکنان در حین ورود، ضمن خدمت، مسائل انگیزشی و روانشناسی می پردازم. همچنین در پایان اثر جدیدم نیز به موضوعی همچون نظارت، ارزیابی و چرخش شغلی با ذکر مثال خواهم پرداخت. امیدوارم کتابی که در حال تالیف است، کمک بسیار خوبی در جذب افراد شایسته و توانمندسازی آنان در سازمان ها و اداره ها کند.
در حوزه پژوهش های علمی نیز دو تحقیق کامل و مقاله علمی با عناوین «بررسی عوامل موثر بر خریدهای داخلی شرکت پالایش نفت بندرعباس» و «بررسی عوامل موثر در نگهداری کارکنان غیر بومی مناطق اقماری و بد آب و هوا در سطح صنعت نفت» انجام داده ام.
در اوقات فراغت، کتاب های حوزه مدیریت ستادی همچون آثار دکتر روستا، دکتر درگی، پروفسور کاتلر و سایر نویسندگان را مطالعه و دنبال می کنم.
رمز موفقت در کار و کسب و شرایط اقتصادی فعلی، پیش از هر چیز و قبل از شروع عملی یک کسب و کار، مشورت با اهل فن و دانش آن حوزه کاری است؛ چرا که چنین مشورتی، دید روشنی از مسیر پیش رو به اشخاص می دهد. همچنین استفاده از تجربیات بزرگان بازار، امری بسیار مهم و حیاتی است.
دراوقات فراغت علاوه بر نویسندگی و مطالعه، در آموزشگاه های علمی تدریس دارم و همچنین مشاور در حوزه بازار و سیستم های اداری کسب و کارهای خصوصی هستم. زندگی در کنار ساحل خلیج همیشه فارس بسیار آرامش بخش و لذتبخش است و تلاش دارم در اوقات فراغت، از محیط اطرافم بهره ببرم.
به همکاران گرانقدرم در جای جای صنعت نفت پیشنهاد می کنم که در همه حال مطالعه کنند و هیچ زمانی کتاب را از زندگی خود حذف نکنند. تلاش کنند تا حتما در طول روز مطالعه را در سرلوحه کارشان قرار دهند. با این کار علاوه بر لذت خواندن، از تجربیات و دانش نویسندگان بهره می برند و زندگی موفقی را برای خود و خانواده شان فراهم خواهند کرد.
فوتبال نفت در فصلی که گذشت
فوتبال درنفت به اندازه اکتشاف این طلای سیاه قدمت دارد و به جرات می توان گفت فوتبال و نفت پا به پای هم بیش از 100 سال را پشت سر گذاشته اند.از اولین زمین و اولین مسابقه فوتبال که در مسجدسلیمان به نام نفتی ها استارت خورد و مردم با ورزش فوتبال آشنا شدند تا به امروز، نفتی ها یک پای فوتبال ایران بوده اند.تیم های نفت مسجدسلیمان، صنعت نفت آبادان و نفت تهران که چند سال پیش منحل شد، بیشترین حضور در فوتبال ایران را داشتند و باید گفت فوتبال در نفت را بیشتر با نام این تیم ها می شناسند. البته فوتبال در نفت در این سال ها با فراز و نشیب های زیادی همراه بوده و به قول معروف هم روزهای خوب داشته و هم روزهای بد که شاید بهترین روزهای آن مربوط به حضور تیم نفت تهران در لیگ برتر و حضور در لیگ قهرمانان آسیا بوده که تاکنون تیم های نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان موفق نشدند چنین روزها و موفقیت های خوبی داشته باشند. حال با این پیش زمینه به بررسی عملکرد فوتبال نفت در سالی که گذشت، می پردازیم.6 تیم فوتبال نفتی در لیگ برتر، لیگ دسته یک و لیگ دسته دوم فوتبال باشگاهی ایران در سال 99- 1400 حضور داشتند که باید گفت با توجه به عملکرد این تیم ها سال خوبی برای نفتی ها به شمار نمی رود.
تیم های نفتی در فصلی که گذشت، فراز و نشیب های زیادی داشتند و متاسفانه نتوانستند انتظارات هواداران خود را برآورده کنند. صنعت نفت آبادان، نفت مسجدسلیمان در لیگ برتر، پارس جنوبی جم در لیگ دسته یک و تیم های نفت و گاز گچساران ، ملی حفاری اهواز و نفت امیدیه در لیگ دسته دوم، تیم هایی بودند که در این فصل به میدان رفتند.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، فصل را با تغییرات فراوان شروع کرد؛ از حضور سرمربی جدید گرفته تا بازیکنانی که تازه به این تیم آمده بودند. شاگردان سیروس پور موسوی لیگ را خوب شروع کردند و چند نتیجه خوب باعث شد که این تیم در کورس مدعیان قرار بگیرد . نفتی ها تا روزهای پایانی نیم فصل نخست خوب کار کردند تا جایی که حضور در میان 4 تیم ابتدایی جدول باعث شدکه به کسب سهمیه آسیایی خیلی امیدوار شوند. نفتی ها حتی در مقطعی که کوتاه بود، صدرنشین لیگ برتر هم شدند که همین موضوع امیدها را نزد هواداران این تیم برای کسب سهمیه آسیایی افزایش داد. اما با شروع نیم فصل دوم، همه چیز یکباره رنگ عوض کرد و دیگر از تیم خوب نیم فصل اول خبری نبود. تیمی که مدعی حضور در آسیا بود، 100 روز رنگ برد را به خود ندید تا خطر سقوط به لیگ دسته یک را حس کند!
صنعت نفت آبادان دچار یک افت شدید شده بود و شاگردان پورموسوی هرچه می زدند به دربسته می خورد. اما هرچه بود یک اردوی 10 روزه در پایتخت اوضاع را عوض کرد و این تیم با چند برد موفق شد در پایان فصل با کسب 37 امتیاز در رتبه دهم به کار خودش پایان دهد. البته این موضوع چیز عجیبی نبود و باید گفت در فصول گذشته هم صنعت نفت دچار این وضعیت شده بود و حالا کارشناسان باید این مشکل را واکاوی کنند که چرا نفت در نیم فصل دوم این همه افت می کند.
نفت مسجدسلیمان دیگر تیم حاضر در لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران مثل هم نام آبادانی خود فصل را با سرمربی جدید خود خوب شروع کرد و با توجه به امکاناتی که داشت، نتایج خوبی گرفت تا در پایان نیم فصل اول در میانه جدول قرار بگیرد، اما رفتن سرمربی این تیم در نیم فصل به ذوب آهن باعث شد نفت مسجدسلیمان در نیم فصل دوم با افت شدیدی مواجه شود. داریوش یزدی، سرمربی جدید این تیم در نیم فصل دوم نتوانست انتظارات را برآورده کند و خیلی زود برکنار شد تا محمود فکری، تیم در انتهای جدول را تحویل بگیرد.
نفت مسجدسلیمان با سومین سرمربی خود موفق شد با کسب چند نتیجه خوب، خود را از انتهای جدول جدا کند و به بقا امیدوار شود. البته نتایج فکری هم پر نوسان بود ولی درنهایت این مربی که قبلاً هم سابقه حضور در این تیم را داشت و موفق شده بود نفت را به لیگ برتر بیاورد، با کسب 31 امتیاز و حضور در رتبه سیزدهم نفت مسجدسلیمان را در لیگ برتر نگه نداشت.
پارس جنوبی جم که به لیگ یک سقوط کرده بود، به دنبال این بود که خیلی زود به لیگ برتر برگردد و برای این مهم محمد نصرتی را به عنوان سرمربی انتخاب کرد. پارس جنوبی جم شروع خوبی داشت و حتی در مقاطعی هم به صدر جدول رسید و حتی رکورد شکست ناپذیری خود در این مسابقات را تا هفته های پایانی نیم فصل اول حفظ کرد تا یکی از مدعیان اصلی صعود به لیگ برتر باشد اما یکباره هم چیز تغییر کرد و تیمی که مدعی صعود بود، دیگر فقط به حضور درمیانه های جدول فکر می کرد! تغییر مدیریت تیم و نیز حضور جوانان جویای نام در این تیم باعث شد که پارس جنوبی جم نتواند در ادامه لیگ خصوصاً نیم فصل دوم درخشش لازم را داشته باشد و درنهایت با کسب 48 امتیازدرپایان فصل در مکان دهم قرار گرفت. پارس جنوبی اگر شروع خوبش را ادامه می داد چه بسا که امروز دوباره به لیگ برتر برگشته بود. اما این تیم پایانی بسیار معمولی و دور از انتظار داشت.
ملی حفاری اهواز با چند مساوی کار خود را در گروه اول لیگ دسته دوم ایران شروع کرد و سپس بردهای این تیم شروع شد تا سرمربی جوان این تیم امین جعفری نشان دهد که با یک سری جوان به دنبال شگفتی سازی است. اما این تیم هم مانند سایر همنام های نفتی خود یکباره در نیم فصل دوم دچار افت شدید شد تا جایی که به سختی توانست در روزهای پایانی لیگ دست دوم نتایج قابل قبول بگیرد تا به لیگ دسته پایین ترسقوط نکند. اما هرچه بود، بالاخره تیم فوتبال ملی حفاری با کسب 29 امتیاز در رتبه دوازدهم قرار گرفت.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران برخلاف سال های گذشته که همواره از مدعیان صعود به لیگ دسته یک بود و بارها تا یک قدمی لیگ یک رسیده بود، در این فصل شروع خوبی نداشت و تا پایان هم روند ناکامی های خود را ادامه داد تا درنهایت بعد از یک فصل ناموفق به لیگ دسته سوم سقوط کند. این تیم در طول فصل 3 بار سرمربیان خود را عوض کرد تا شاید در لیگ باقی بمانند، اما شوک های واردشده هم مشکل این تیم را حل نکرد تا بعد از سال ها نفت و گاز گچساران با کسب 20 امتیاز و حضور در قعر جدول به لیگ دسته سوم سقوط کند.
تیم فوتبال نفت امیدیه که در گروه دوم رقابت های لیگ دسته دوم حضور داشت، یک فصل عجیب و غریب را پشت سر گذاشت. این تیم شروع خیلی خوبی داشت، تا جایی که رقیب اصلی تیم مس شهربابک برای صعود به لیگ دسته یک بود. شاگردان آلبوغیش که در هفته پایانی صعود خود به پلی آف را مسجل کرده بودند، یکباره با حکم کمیته انضباطی به خاطر یک بازیکن خطاکار که باشگاه را در جریان خدمت سربازی خودش نگذاشته بود، با کسر امتیاز مواجه شد و به انتهای جدول سقوط کرد. با این حکم تیم نفت امیدیه که در یک قدمی صعود و حضور در لیگ یک قرار داشت، یکباره به لیگ دسته سوم سقوط کرد. اما در روز پایانی مسابقات لیگ دسته دوم با توجه به تبانی 3 تیم در بالای جدول و حکم سقوط به دسته پایین تراز سوی کمیته انضباطی برای تیم های خلاف کار، این تیم در لیگ دست دوم باقی ماند تا فصل پرفرازو نشیب برای این تیم حداقل با خوشی و باقی ماندن در لیگ دسته دوم تمام شود!
کاظم محمدی، همکار نفتی دار فانی را وداع گفت
خبر بسیار تلخ و ناگوار بود؛ کاظم محمدی از همکاران شرکت نفت فلات قاره و ستاره سابق فوتسال ایران دار فانی را وداع گفت.
کاظم محمدی متولد سال 1352 در شهرری بود. او سال ها در تیم ملی ایران بازی کرده و 6 قهرمانی را با همراه تیم ملی ایران در آسیا تجربه کرده بود. در سال ۱۳۷۷ برای نخستین بار به تیم ملی ایران دعوت شد و در سال ۱۹۹۹ میلادی عنوان آقای گل فوتسال آسیا را از آن خود کرد.
کاظم محمدی سال های زیادی در تیم ملی ایران بازی کرده بود. قهرمانی در آسیا را ۶ بار با تیم ملی فوتبال ایران تجربه کرد و توانست به خاطر آقای گل شدن در فوتسال آسیا کفش طلا دریافت کند.
کاظم محمدی، یک سال با مربیگری عبدالله نژاد برای پرسپولیس بازی کرد.
او همیشه با پیشکسوتان پرسپولیس در جام ها به میدان می رفت.
مرحوم محمدی از بازیکنان نسل طلایی فوتسال ایران بود که سابقه حضور در جام جهانی تایوان هم در کارنامه ورزشی خود دارد.
مرحوم محمدی مانند سایر قهرمانان ملی از سال 83 به استخدام شرکت ملی نفت ایران درآمد و در امور ورزش مشغول به کار شد. او سپس راهی شرکت نفت فلات قاره ایران شد و در این شرکت تجربیات خود را در اختیار کارکنان و فرزندان کارکنان گذاشت.
او در این سال ها در تمام مسابقات المپیادهای وزارت نفت حضوری فعال داشت و عناوین قهرمانی زیادی را کسب کرد.
او بعد از بازنشستگی و خداحافظی با تیم ملی فوتسال در تیم هنرمندان هم بازی می کرد و چهره های هنری نیز با او ارتباط خوبی داشتند.
شادروان کاظم محمدی از همکاران بااخلاق، ورزشکار و دوست داشتنی شرکت نفت فلات قاره ایران براثر ابتلا به کووید 19 در 48 سالگی و در بیمارستان قائم کرج جان به جان آفرین تسلیم کرد.
هفته نامه مشعل درگذشت این همکار گرانقدر و قهرمان ملی را به همکاران و خانواده گرامی این عزیز ازدست رفته تسلیت می گوید.
تیم کوهنوردی نفت امیدیه با حضور 20 ورزشکار در2 بخش بانوان و آقایان به قله 5671 دماوند صعود کرد.
سرپرست تیم کوهنوردی نفت امیدیه در خصوص این صعود گفت: برای این صعود تمرینات بسیار خوبی را پشت سرگذاشتیم. بیش از سه ماه تمرینات فشرده و تست های ورزشی و پزشکی و «کوپر» انجام گرفت و با آمادگی کامل این صعود را انجام دادیم.
عقیل شریفی حسینی با بیان اینکه تاکنون به اکثر قله های مرتفع ایران و برخی کشورهای همسایه صعود کرده ایم، افزود: این صعود با اهدای آب شور خلیج فارس به کاسه شیرین و یخ زده قله دماوند و بالعکس همراه بود.
در میان این کوهنوردان بانوی ۶۱ساله و مردی ۶۳ساله برای اولین بار پای بر قله دماوند گذاشتند.
وی با بیان اینکه این سومین صعود تیم کوهنوردی آقایان نفت امیدیه و اولین صعود تیم بانوان در 20 سال اخیر بوده است،گفت: از مسئولان شهرستان بویژه مدیران شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری که در انجام صعود تیم کوهنوردی را حمایت کردند، تشکر می کنم.
اعضای تيم کوهنوردی نفت امیدیه پس از بازگشت با استقبال همنوردان امیدیه و خانواده ها مواجه شدند.
گواهينامه فتح قله دماوند با امضای رضا زارعي، رئيس فدراسيون كوهنوردي و صعودهاي ورزشي کشور به تيم کوهنوردی نفت امیدیه اهدا شد.
کوهنوردانی که در این صعود حضور داشتند، عبارتند از:حیدر لرکی (مربی تیم) حسین عبدی(مدیر فنی تیم)،عقیل شریفی حسینی(سرپرست تیم) هوشنگ انصاری (کاپیتان تیم)، علی منصوریان(مسئول پشتیبانی تیم)،غلامعلی امیریان (پزشکیار) و محمد مهدی نورمیسا (پزشک تیم)
تیم آقایان: حسن کاویانپور،محمدشیخ زاده، اسدالله قنواتی ،سیدعبدالحمیدجوامی، خسرو بهمئی، مجتبی بهمئی و جعفرسیف.ی
تیم بانوان: هاجرفتحی مهر،راضیه رازانی (پزشکیار تیم بانوان)، زهرا شریفات، زهرا خدری، نصرت نیرومنش و زهره شیخ زاده تکابی.
کوهنورد شرکت ملی گاز:
مشعل تعداد زیادی از کارکنان صنعت انتقال گاز در بخش های مختلف در عین شرایط سخت کاری توانسته اند در عرصه های مختلف از جمله، علمی، پژوهشی، ورزشی و ... فعالیت داشته باشند و علاوه بر آن موفقیت های ارزشمندی نیز کسب کنند.
رضا عنصرسیار متولد روزهای پایانی سال 67، یکی از کارکنان منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران است که در زمینه های ورزشی نیز فعالیت های چشمگیری داشته است. او با انتخاب رشته ورزشی کوهنوردی توانسته به قله های مختلفی صعود کند.
با رضا عنصرسیار همکارمان در منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران گفت وگویی داشتیم که با هم می خوانیم.
حضورم در کوهنوردی به نوعی اتفاقی بود. همیشه دوست داشتم بتوانم از طبیعت و ویژگی های آن لذت ببرم به همین دلیل از سال 95 مسافرت و طبیعت گردی را از کویر حلوان در طبس و دره کال جنی شروع کردم. با نگاه جدی تری که به این مهم پیدا کردم، تصمیم گرفتم کوهنوردی را نیز شروع کنم و رفته رفته با خرید تجهیزات مختلف برنامه های کوهنوردی را آغاز کردم و این تصمیم آنقدر جدی شد که بیش از پیش به این رشته علاقه پیدا کردم.
اولین برنامه کوهنوردی را به کوه های اطراف برازجان، کوه چاه بهلو انجام دادم، اما از اولین به یادماندنی های کوهنوردی برای من، صعود به قله قلم از قلل دنا به ارتفاع 3604 متر بود که یک صعود برفی محسوب می شود.
بهتراست ابتدا به این نکته اشاره کنم که راه رسیدن به قله کوه ها تفاوتی با فتح قله ندارد، چراکه کمپ زدن در دل کوه در ارتفاع و شب مانی و دور شدن از تصویر و صداهای مصنوعی شهر حس آرامش خاصی دارد که قابل توصیف نیست. اما بدون شک رسیدن به قله و ایستادن در مرتفع ترین نقطه یک کوه و فتح آن حس بسیار لذت بخشی است، حس نزدیک تر شدن به خدا و حس به انجام رساندن یک کار دشوار.
فارغ از بحث جذاب بودن طبیعت و آرامشی که در آن است، شما هرچه از ارتفاعات کوه ها بالاتر می روید و از زمین فاصله می گیرید، دچار حس بهتری می شوید. کوهنوردی به نوعی رشته ای است که رفاقت در آن جای رقابت را می گیرد. یک گروه که باهم تصمیم می گیرند یک قله را فتح کنند نه تنها در فکر رقابت با هم نیستند بلکه به هم کمک می کنند تا با هم به موفقیت برسند، به همین دلیل است که کوهنوردان اصطلاحا به هم «همنورد» می گویند.
از جمله مهم ترین آنها می توانم به صعودهای دماوند، سبلان(بام استان اردبیل)، خط الراس مرکزی دنا و صعود به قله های بیژن یک، بیژن 2 (برج آسمانی)، تفتان (بام استان سیستان و بلوچستان)، کینُو (بام استان خوزستان)، شاهو( بام استان کرمانشاه)، زردکوه دنا (بام استان چهارمحال و بختیاری)، قاش مستان (بلندترین قله رشته کوه زاگرس و بام استان کهگیلویه و بویراحمد)، بیرمی(بام استان بوشهر)، قله برف کرمو(اولین قله خط الراس شرقی دنا) اشاره کنم.
از خاطرات تلخ می توانم به یک صعود در اوایل شروع این رشته اشاره کنم که به دلیل ارتفاع زدگی نتوانستم ادامه مسیر دهم و بنا به دستور سرپرست برنامه از ارتفاع 3700 متر به کوهپایه بازگشتم یا صعودهایی که به دلیل نداشتن تجهیزات مورد نیاز آنها را از دست دادم. خاطرات خوب هم که در کوهستان و طبیعت فراوان است که اگر بخواهم موردی را مثال بزنم، می توانم به صعود قله کِینوُ بام استان خوزستان اشاره کنم. این کوهنوردی حدود 16 ساعت به طول انجامید و در آن پدیده های جوی مختلفی از جمله بارش برف و بارش، رعد و برق در ارتفاع و مه و رنگین کمان را مشاهده کردیم.
در ابتدای پاسخ این سوال همه را به سفر رفتن توصیه می کنم. خیلی ها بهانه هایی از قبیل متاهل بودن و مشکلات اقتصادی و... را می آورند، اما در سفرهای متعددی که داشتم افراد و خانواده های زیادی را دیدم که با شرایط خاص هم سفر می کردند، پس توصیه می کنم که خودتان را به هیچ وجه محدود نکنید. شما با هر سفری که می روید، با مردم جدیدی آشنا می شوید، نقاط جدیدی را می بینید و تجربه های جدیدی نیز به دست می آورید. به نظر من یکی از رسالت هایی که به دوش ما انسان هاست، سفر به نقاط مختلف زمین و دیدن مخلوقات و اقوام گوناگون خداوند است.
در پایان باید بگویم هزینه ای که به سفر اختصاص می یابد، یک سرمایه گذاری برای روح خودمان است و قطعا سفرهایی که شما در جوانی انجام می دهید، نمی توانید آن را با همان کیفیت در سنین میانسالی به انجام برسانید. آرزو دارم روزی دامنه سفرهایم را وسیع تر و جهانگردی را نیز شروع کنم.
باشگاه نفت مسجدسلیمان در حال حاضر دو گزینه برای هدایت تیم فوتبال خود در فصل بیست و یکم لیگ برتر در نظر دارد.
باشگاه نفت مسجدسلیمان که برای فصل بیست و یکم فوتبال قصد دارد تیم خود را در روزهای منتهی به آغاز لیگ آماده حضور در مسابقات کند، به دنبال این است که هم زمان با تعیین تکلیف وضعیت تیم و مسائل مالی، سرمربی تیم را نیز انتخاب کند تا تیم برای مسابقات زودتر بسته شود.نفتی ها فعلاً روی دو گزینه دست گذاشته اند؛ محمود فکری، سرمربی فعلی این تیم و سیروس پور موسوی، سرمربی صنعت نفت آبادان. البته هرچند گفته شد که فکری و باشگاه نفت مسجد سلیمان در زمینه مبلغ قرارداد به توافق نرسیده اند، اما همچنان مذاکرات میان دو طرف ادامه دارد. پور موسوی هم با اینکه یک فصل دیگر با صنعت نفت آبادان قرارداد دارد، به نظر می رسد که برای فصل پیش رو با این تیم همکاری نخواهد کرد. همچنین احتمال می رود در هفته های آینده بر گزینه های روی میز باشگاه نفت مسجدسلیمان برای هدایت این تیم افزوده شود تا درنهایت با مربی ای که به شرایط این باشگاه نزدیک تر باشد، قرارداد امضا کنند.
رئیس فدراسیون هندبال در مراسم قرعه کشی فصل جدید لیگ برتر هندبال مردان از مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی نفت و گاز گچساران به دلیل حمایت از توسعه این رشته ورزشی تقدیر کرد.این لوح تقدیر از سوی سعید پایاب، رئیس هیئت هندبال شهرستان گچساران به نمایندگی از رئیس فدراسیون هندبال به سید حمیدرضا حسینی، مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی نفت و گاز گچساران تقدیم شد. باشگاه فرهنگی ورزشی نفت و گاز گچساران یکی از باشگاه های قدیمی و با اصالت ورزشی در سطح کشور است که فعالیت رسمی خود را از سال ۱۳۴۵ در سطح ورزش قهرمانی و ملی گسترش داده و تاکنون در رشته های مختلف ورزشی در سطح لیگ های حرفه ای کشور حضور فعالی داشته است.برپایه این گزارش، در این تقدیر نامه آمده است: بیش از نیم قرن تجربه تیم داری در سطح اول ورزش کشور افتخار بزرگی است که مردم ورزش دوست گچساران این افتخار را در کنار رشد و پیشرفت ورزشی فرزندانشان همواره انتظار داشته و تجربه کرده اند. با آرزوی تداوم حضور و موفقیت های روزافزون باشگاه فرهنگی ورزشی نفت و گاز گچساران.
دروازه بان تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان از یک تیم آذربایجانی پیشنهاد دارد که در همین راستا باشگاه نفت مسجدسلیمان برای ترانسفر این بازیکن مبلغی برای صدور رضایت نامه در نظر گرفته است.
باشگاه نفت چی باکو آذربایجان خواهان جذب فرهاد کرمانشاهی، دروازه بان نفت مسجدسلیمان شده است.
باشگاه نفت چی باکو آذربایجان مدتی پیش طی نامه رسمی به باشگاه نفت مسجدسلیمان خواهان جذب فرهاد کرمانشاهی، دروازه بان این تیم شده بود که در مقابل باشگاه نفت نیز طی یک نامه خواستار دریافت ۷۰ هزار دلار جهت انتقال این دروازه بان جوان شده است.
فرهاد کرمانشاهی در فصل بیستم فوتبال به عضویت نفت مسجدسلیمان درآمد و با این باشگاه برای دو فصل قرارداد دارد. او در این فصل بازی های خوبی برای نفت انجام داد و همین موضوع باعث شده که باشگاه آذربایجانی به دنبال جذب او باشد. حالا باید دید تیم باکویی درنهایت با پرداخت این مبلغ موافقت خواهد کرد یا خیر و کرمانشاهی در ایران فوتبالش را ادامه می دهد یا به آذربایجان می رود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات