صنعت نفت در شرایط تحریم، خط مقدم جبهه اقتصادی کشور است
جواد اوجی وزیر نفت دولت سیزدهم شد
نمره قبولی انتقال گاز در شاخص های عملکردی
درآمد 50 میلیارد دلاری در افق 1406
کارکنان عملیاتی واکسینه میشوند
امیدواری به کاهش زمان ترخیص کالا
دورخیز شرکتهای بزرگ نفت و گاز برای توسعه صنعت هیدروژن
واکسیناسیون کارکنان صنعت نفت تهران
ارتقای شاخص های صیانت از محیط زیست
توجه به خواسته ها به همراه مهر و محبت
چنگال های نفتی استعمار و استبداد
تهدید هکرها همیشه بیخ گوشمان است
غیرت و تعصب بازیکنان باعث قهرمانی پاورلیفتینگ در جهان شد
به دنبال یک مدال خوش رنگ در مسابقات جهانی هستم
مشعل: صنعت نفت ایران با رأی اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی شاهد حضور و فعالیت جواد اوجی به عنوان وزیری جدید در قامت وزیر نفت دولت سیزدهم شد که سکان این وزارتخانه را برای سال های آتی در اختیار گرفت؛ چهره ای که برای این صنعت غریبه نیست و از همین رو با اقبال نفتی ها و غیرنفتی ها همراه شده است. جواد اوجی که با کسب ۱۹۸ رأی موافق در مقابل ۷۰ رأی مخالف و ۱۸ رأی ممتنع حائز اکثریت آرای اعتماد نمایندگان مجلس برای تصدی وزارت نفت شد، متولد ۱۳۴۵ شیراز و فارغ التحصیل رشته مهندسی نفت از دانشگاه صنعت نفت است. او فعالیت خود را در صنعت نفت از سال ۱۳۶۹ آغاز کرد و در سابقه کاری او معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، عضو هیئت امنای دانشگاه صنعت نفت و مدیرعامل و نایب رئیس هیئت مدیره شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و.. دیده می شود.
با مروری گذرا به برنامه های ارایه شده از سوی جواد اوجی که در پنج فصل شامل فصل نخست «مقدمه»، فصل دوم «برخی از اسناد بالادستی مرتبط با صنعت نفت حاکم بر برنامه پیشنهادی»، فصل سوم «چالش های اساسی پیش روی صنعت نفت»، فصل چهارم «اقدامات اساسی و فوریت دار در صنعت نفت» و فصل پنجم «اقدامات راهبردی و عملیاتی وزارت نفت با لحاظ نمودن اولویت ها» تنظیم شده است و همچنین سخنان او در جلسه رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی باید امیدوار بود که فصل متفاوت تری را در بخش های مختلف شاهد باشیم و از سویی در مواردی شاهد تداوم مسیر طی شده در این صنعت باشیم. همگان می دانیم که صنعت نفت ایران از سال های گذشته با اعمال تحریم های یکجانبه آمریکا که از قضا این صنعت مهم را نشانه رفته است، روزگار سختی را پشت سر گذاشته و دوران دشواری را پیش رو دارد؛ همچنان که اوجی با در نظر داشتن این مساله در صحن مجلس اعلام کرد: صنعت نفت در شرایط تحریم در خط مقدم جبهه اقتصادی کشور است و همه تلاش خود را برای مقابله با تحریم و فروش حداکثری نفت خام و میعانات به کار خواهم بست. تاکید اوجی بر استحکام جایگاه ایران در اوپک با پس گرفتن سهم کشورمان در بازارهای جهانی نفت با آغاز به کار در ساختمان وزارت نفت، خود روایتی تمام عیار از وضعیت ناجوانمردانه ای است که به صنعت نفت ایران تحمیل شده است. افزون بر آن حفظ و نگهداشت تولید، ساماندهی سرمایه انسانی، فروش نفت و میعانات گازی، جلوگیری از خام فروشی و ورود به زنجیره صنایع تکمیلی، از اولویت های اصلی صنعت نفت با حضور وزیر نفت دولت سیزدهم خواهد بود. مجموعه عواملی که باعث شد وزیر نفت همزمان با آغاز به کار در وزارت نفت براین مساله تاکید کند و خواستار عزم جدی و حضور مقتدرانه کارکنان و مدیران توانمند و فسادستیز این وزارتخانه برای عبور از بحران ها و چالش های پیش روی صنعت نفت و گاز کشور شود.
آغاز بکار با ادای احترام به شهدای گمنام
جواد اوجی در نخستین روز کاری در وزارت نفت با حضور در مقبرة الشهدای ساختمان مرکزی وزارت نفت به سه شهید گمنام والامقام ادای احترام کرد و به قرائت فاتحه پرداخت و سخنان کلیدی او در جمع خبرنگاران با مواردی همچون رفع چالش ناترازی گاز و سوخت زمستانی، ساماندهی سرمایه انسانی و ارکان ثالث، حفظ و نگهداشت تولید، تعیین تکلیف میدان های مشترک نفت و گاز، حمایت از ساخت داخل، دیپلماسی قوی انرژی و همکاری همه جانبه با کشورهای همسایه در حوزه نفت و گاز همراه بود که از اهم ضرورت های صنعت نفت برشمرد.
وزیر نفت به موضوع فروش نفت خام و میعانات گازی هم اشاره کرد و گفت: خوشبختانه راهکارهای خوبی اندیشیده شده است که با بهره مندی از همه ظرفیت های موجود در وزارت نفت و دیگر دستگاه ها ارقام خوبی در بخش فروش نفت خام و میعانات گازی رقم خواهد خورد.
اوجی از ارتقای جایگاه دانشگاه صنعت نفت و جذب نخبگان و مدیران متخصص و توانمند در صنعت نفت نیز خبر داد و یادآور شد: موضوع ارتقا و ارتباط صنعت نفت با دانشگاه از مهم ترین ضرورت هایی است که باید با جدیت تمام پیگیری شود. برنامه های خوبی برای تحقق این مهم تبیین می کنیم که بر این اساس، ارتقای جایگاه دانشگاه صنعت نفت و جذب نخبگان چه از طریق این دانشگاه و چه از دیگر دانشگاه های کشور بی شک جزو اولویت های کاری ما خواهد بود.
وزیر نفت گفت: از همه کارکنان زحمتکش صنعت نفت تقاضا داریم با عزم جدی خود ما را در این مسیر یاری کنند تا بتوانیم با همت نیروهای کارآمد و مدیران توانمند و فسادستیز، چالش های این وزارتخانه و شرکت های تابع را هموار کنیم. اوجی با اشاره به دوران حضورش در صنعت نفت گفت: سوابق کاری بنده به حضور در صنعت نفت و فعالیت در بخش های بالادست و پایین دست خلاصه شده است و چند سالی هم که توفیق حضور در وزارتخانه را نداشتم، اما از مباحث آن غافل نبودم و به نوعی با طرح ها و پروژه های این صنعت چه در ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و چه در بنیاد مستضعفان در ارتباط بودم و در حقیقت پروژه های صنعت نفت از جمله توسعه میدان ها در دریا و خشکی و ساخت پالایشگاه خشکی فاز ۱۴ طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی و... را در دستور کار داشتم.
بازگشت به سهمیه ایران در اوپک
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه موضع و برنامه ایران در نشست پیش روی تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (ائتلاف اوپک پلاس)، چه خواهد بود، توضیح داد: به طور حتم در نخستین فرصت ممکن برنامه های وزارت نفت ایران برای حضور مقتدرانه در این نشست اعلام می شود. اولویت ما بازگشت به سهمیه ایران در اوپک خواهد بود و به دنبال احیای سهم مان در بازارهای جهانی نفت خام هستیم. با تدوین راهکارهای مناسب و هوشمندانه برای فروش نفت و بهره مندی از ظرفیت های وزارتخانه، بخش خصوصی و دستگاه های دیپلماسی، بی شک بازارهای جدید را شناسایی می کنیم و فروش نفت را به مقدار قابل توجهی افزایش می دهیم.
اوجی درباره نشست پیش روی ائتلاف اوپک پلاس (تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت - اوپک) و طرح موضوع بازگشت نفت ایران به بازار در این نشست، اظهار کرد: تقاضای نفت در جهان با توجه به واکسیناسیون در حال افزایش است. بی شک یکی از برنامه های ما این است جایگاه ایران در اوپک مستحکم شود و بازارهایمان را پس بگیریم.
اوجی افزود: البته نباید از این نکته نیز غافل ماند که تنها راه پیشرفت اقتصاد کشور جلوگیری از خام فروشی و میعانات گازی است که با جذب سرمایه و ایجاد ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش به ویژه در بخش پتروشیمی می توان شاهد تحولاتی خیره کننده بود.
وی بیان کرد: در بحث فروش نفت راهکارهای پرشماری مطرح است که باید اصلاحات قانونی آن را حل وفصل کرد. با فروش نفت می توان بخشی از درآمد حاصله را به صورت ارز و بخشی دیگر را با تهاتر و واردات کالاهای اساسی و تجهیزات موردنیاز صنعت تأمین کرد.
به گفته وزیر نفت، بعضی از سرمایه گذاران داخلی و خارجی مترصد این مقوله هستند که در پروژه های کشور نه فقط صنعت نفت، بلکه در حوزه راه و شهرسازی، نیروگاهی و صنایع و معادن مشارکت و در قبال آن نفت خام و میعانات دریافت کنند. بنده سال های متمادی در حوزه سرمایه گذاری فعالیت کرده ام. باید سازوکارهای مدونی برای این موضوع تنظیم کرد و بودجه سال ۱۴۰۰ هم نیازمند اصلاحاتی است که باید در آن لحاظ شود، اما به هر جهت بخشی از تولید نفت کاهش تکلیفی است و می توان از این رهگذر راهی برای جذب سرمایه گذار در همه حوزه ها و تهاتر با کالاهای اساسی پیدا کرد. او این نکته را هم مورد یادآوری قرار داد که صنعت نفت برای عبور از چالش های پیش رو نیازمند عزم جدی کارکنان است.
جلوگیری از خام فروشی و ورود به زنجیره صنایع تکمیلی را از اولویت های اصلی صنعت نفت دانست و درباره تغییرها در صنعت نفت گفت: به زودی با مدیران صنعت نفت نشست برگزار می شود و پس از ارزیابی و در صورت نیاز تحولات انجام خواهد شد. وی گفت: شناسایی بازارهای جدید برای نفت نیز یکی از کارهای اصلی ما خواهد بود و ما آنچه را حق جمهوری اسلامی ایران هست پس خواهیم گرفت.
نشست با شورای معاونان وزارتخانه
وزیر نفت در نخستین روز کاری خود با اعضای شورای معاونان این وزارتخانه نشست برگزار کرد و طی این نشست مدیران و معاونان گزارشی از نحوه عملکرد خود طی سال های اخیر ارائه کرد.
دیدار با مدیران ارشد و کارکنان صنعت نفت
وزیر نفت همچنین در پنجشنبه شلوغ کاری با مدیران ارشد و کارکنان صنعت نفت در سالن شهید بهشتی دیدار و ساعاتی بعد در نشست شورای معاونان وزارت نفت شرکت کرد. اوجی مهم ترین اولویت داخلی صنعت نفت را تأمین سوخت زمستانی و اولویت خارجی این صنعت را پس گرفتن سهم ایران از بازار نفت و رسیدن به جایگاه واقعی در اوپک دانست. وزیر نفت ضمن قدردانی از حضور همه مدیران و دست درکاران مجموعه نفت اظهار کرد: تأمین سوخت زمستانی و نیروگاه ها از جمله دغدغه های اصلی وزارت نفت است که از روز شنبه نشست هایی برای برون رفت از این مشکل برگزار می شود. قرار است در آینده نشست هایی نیز با حضور علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو برگزار و مسئله تأمین سوخت نیروگاه ها به صورت منظم و حساب شده حل و فصل شود. وزیر نفت با اشاره به برگزاری نخستین نشست هیئت دولت گفت: در این نشست همه وزیران عهدنامه ای را امضا کردند که بر اساس آن همگی ملزم و پایبند به انجام همه تعهدها و برنامه های کاری زیرمجموعه خود خواهند بود. اوجی از صنعت نفت به عنوان خط مقدم جبهه اقتصادی یاد کرد و یادآور شد: دغدغه بیشتر نمایندگان مجلس شورای اسلامی تأمین بودجه مورد نیاز کشور از محل فروش نفت است که امیدوارم بتوانیم با تدابیر حساب شده به این موضوع جامعه عمل بپوشانیم.
وی تصریح کرد: خواهشم این است که پیام بنده را به همه دوستان، کارکنان و مدیران صنعت نفت برسانید، بیاییم همه با هم عهد ببندیم که با همه توان وارد این عرصه بشویم و با همت جهادی مشکلات را حل کنیم.
وَمَنْ یَعْتَصِمْ بِاللَّهِ فَقَدْ هُدِیَ إِلَی صِرَاطٍ مُسْتَقِیمٍ
«و هرکس به خدا تمسک جوید قطعاً به راه راست هدایت شده است»
«آیه ۱۰۱ سوره آل عمران»
خدمت به مردم ودیعه و امانتی است گران سنگ از سوی خدای متعال که انسان را در ایفای انجام وظایف خویش مکلف و متعهد می کند و در اهمیت و بزرگی این تعهد همین بس که خدای متعال برای انجام آن از دانایان و عالمان پیمان می گیرد و این پیام گوهربار نبی مکرم اسلام حضرت ختمی مرتبت (ص) است که می فرمایند:
خَیرُ النّاسِ أنفَعُهُم لِلنّاسِ «بهترین مردم، کسانی هستند که خیرشان به مردم بیشتر باشد».
ضمن قدردانی و امتنان از حسن نظر ریاست محترم جمهوری جناب آیت الله دکتر رئیسی در معرفی اینجانب برای مدیریت وزارت معظم نفت جمهوری اسلامی ایران، بر خود لازم می دانم از هیئت رئیسه محترم و همه نمایندگان ارجمند در مجلس شورای اسلامی که با رأی حداکثری، بنده را مورد تأیید خود قرار داده و لایق پذیرش مسئولیت خطیر اداره صنعت نفت کشور دانسته اند، کمال تشکر و سپاسگزاری را داشته باشم، همچنین خود را قدردان حمایت های بی دریغ کارکنان خدوم صنعت نفت نیز می دانم.
بدون تردید اعتماد بالای نمایندگان محترم ضمن سنگین تر کردن بار این مسئولیت، پشتوانه ارزشمندی در جهت پیشبرد اهداف و برنامه های ارائه شده برای صنعت نفت خواهد بود.
امیدوارم با اتکال به ذات لایزال الهی، توسل به ائمه هدی (علیهم السلام) و با سرانگشت هدایت و تدابیر حکیمانه رهبری معظم انقلاب اسلامی و همراهی مجلس محترم، هیئت محترم دولت و همکاران ارجمندم، به ویژه جامعه بزرگ و ارزشمند صنعت نفت بتوانم در شأن ملت بزرگ ایران و برای اعتلای بخش های نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در همه سطوح زنجیره ارزش صنعت نفت و در این شرایط خاص اقتصادی و بین المللی آستین همت بالا زده و با مدیریت عالمانه و رویکرد جهادی و انقلابی، با جد و جهد و خرد جمعی، با به کارگیری مدیران صالح، پاک دست و متخصص، رسالت مهم خویش را به درستی به انجام رسانم.
کارشناسان و صاحب نظران از وزیر نفت استقبال کردند
مشعل حمایت حداکثری از جواد اوجی از همان زمان معرفی کابینه پیشنهادی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به مجلس شورای اسلامی، بیانگر اقبال از وزیر نفت بود که اکنون به عنوان وزیر نفت دولت سیزدهم فعالیت خود را آغاز کرده است؛ حمایتی که دربرگیرنده طیف های مختلف از نمایندگان مجلس، اقتصاددانان، مدیران سابق نفت و متخصصان حوزه انرژی و مهم تر از همه آنها کارکنان صنعت نفت است. در این میان، مدیران پیشین که سابقه همکاری با او در گذشته را داشتند، بر خود لازم دیدند که ادای دین کنند و به حمایت از او برای ادامه راه بیایند که این حمایت و ائتلاف را باید به فال نیک گرفت و آن را پایگاهی ارزشمند برای ادامه راه قلمداد کرد؛ راهی دشوار که از یک سو با مسائل و مشکلات داخلی و خارجی ناشی از تحریم و از دیگر سو با مسائلی از درون صنعت نفت همراه است و با اتکا به این حمایت ها می توان آسان تر از آن عبور کرد. مختصری از این دیدگاه ها در ادامه می آید:
حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران: آقای اوجی انسانی لایق و شایسته، مدیری توانمند، جهادی و متخصص با تجارب گرانسنگ است و اشراف کاملی در زمینه برنامه های توسعه صنعت نفت دارد. با توجه به شناخت گزینه وزارت نفت از حوزه های بالادستی و پایین دستی، اشراف به گستره فعالیت های نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و اقبال عمومی کارکنان و مدیران تلاشگر صنعت نفت، این وزارتخانه می تواند در خدمت به کشور پرتوان تر حرکت کند.
علی اصولی، مدیرعامل شرکت نفت خزر: با استقبال از معرفی جواد اوجی به عنوان وزیر نفت، تجربه، توان اجرایی و مدیریتی وی را ارزشمند می دانم. اگر فردی خارج از مجموعه نفت به عنوان گزینه تصدی وزارت نفت به مجلس معرفی می شد، ممکن بود بزرگترین بنگاه اقتصادی کشور در این برهه حساس با مشکلاتی بی شمار روبه رو شود و نتایج ناخوشایندی به دنبال داشته باشد.
سیدصالح هندی، مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت: آقای اوجی، فردی از بدنه نفت و آشنا با این صنعت است، وزارت نفت و بویژه شرکت ملی نفت فرهنگ سازمانی خاصی دارد که آشنایی وزیر نفت با این فرهنگ و خرده فرهنگ های سازمانی آن می تواند به درک بهتر شرایط و پیشبرد امور صنعت نفت کمک کند. او هم دانش نفتی دارد و هم به واسطه سال ها کار در صنعت نفت، از تجربه های ارزنده ای در این زمینه برخوردار است.
احمد رجبی، مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران: جواد اوجی از حیث برخورداری از دانش نفت و سال ها فعالیت در بدنه صنعت نفت، فردی مجرب و مناسب برای عهده دار شدن مسؤولیت وزارت نفت است. وی مشخصه ها و مؤلفه های یک وزیر توانمند در کلاس جهانی را دارد و یکی از پایه گذاران شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است.
ابوالحسن محمدی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی: با توجه به حدود ۱۰ سال همکاری با جواد اوجی در این شرکت، ایشان در تاسیس شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی نقش داشت و در دوران مدیریتی وی، زاگرس جنوبی بهترین عملکرد را از خود بر جای گذاشت و بخوبی توسعه یافت.
عبدالحسین بیات، عضو هیأت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی: مهندس اوجی، برادر رزمنده، مجاهد و تلاشگر، چهره ناشناخته صنعت نفت نیست، رویکرد ایشان تکمیل زنجیره ارزش با محور ایجاد ارزش افزوده و رونق اقتصاد مبتنی بر نفت است.
علی اکبر شعبانپور، مدیرعامل پیشین شرکت ایران ال ان جی: آقای اوجی، بهترین گزینه برای تصدی این وزارتخانه است و از مدیران شایسته و کارشناسان خبره در اداره صنعت نفت در بخش داخلی و بین المللی استفاده می کند که بی شک کمک کننده خواهد بود، بنابراین معتقدم ایشان توانایی اداره صنعت نفت در شرایط سخت را داراست. توجه خاص آقای اوجی به منابع انسانی که می توانید از کارکنان شرکت ملی گاز ایران جویا شوید، نشان دهنده این موضوع و از شاخص های خوب ایشان است.
نصرالله زارعی، معاون توسعه شرکت مهندسی و توسعه نفت: آقای اوجی، تحصیلکرده دانشگاه صنعت نفت و عضو خانواده صنعت نفت است و مراتب و درجات را پله پله طی و در چند سال گذشته تجربه بخش های برون مرزی و پیمانکاری و کارآفرینی بخش خصوصی را نیز به تجربه های پیشین خود اضافه کرده است. علاوه بر همراهی کارکنان صنعت نفت، شرط دیگر موفقیت وزیر نفت پیشنهادی، حمایت و همراهی مجلس و پشتیبانی و حمایت دولت از اوست.
علیرضا ضیغمی، معاون پیشین وزیر نفت در امور پالایش و پخش: آقای اوجی، انسانی جامع نگر، پرکار و متواضع است و امیدواریم با پیگیری ها، انتصاب مدیران شایسته، برگزاری نشست های منظم با کارکنان و بازدید از سایت ها و مناطق عملیاتی در استان ها و شهرستان ها، روحیه خوبی به کل صنعت نفت تزریق شود، همچنین امیدواریم همه از ایشان حمایت کنند و با کمک و حمایت مدیران و نیروهای انقلابی و جوان، صنعت نفت، صنعت موفقی در دولت سیزدهم باشد و من بسیار امیدوارم و انشاءالله سیاست های مقام معظم رهبری بدون کم و کاست تحقق یابد.
ناصر عاشوری، دبیرکل انجمن صنفی صنعت پالایش نفت کشور: با اعلام حمایت از آقای اوجی امیدواریم در دولت جدید، سازوکارهای جدیدی برای مهار مصرف فراورده های نفتی به کار گرفته شود. ایشان با توجه به سوابقشان با صنعت نفت به صورت کامل آشنایی دارند و امیدواریم بدنه کارشناسی این صنعت نیز با ایشان همراهی کنند و ایشان نیز از دیدگاه کارشناسی نخبگان و کارشناسان این صنعت استفاده کند؛ زیرا همراهی پیکره کارشناسی در این صنعت، متضمن موفقیت و رشد و توسعه این صنعت خواهد بود.
محسن خجسته مهر، معاون پیشین وزارت نفت: برنامه صیانت از ذخایر نفت و گاز و توجه جدی به دیپلماسی اقتصاد نفت و گاز در برنامه های وزیر پیشنهادی نفت قرار دارد. اوجی اشتغال پایدار، انجام مسئولیت های اجتماعی، محرومیت زدایی و اهتمام ویژه به سرمایه انسانی را جزء جدایی ناپذیر توسعه و سرمایه گذاری می داند و اینها از الزام های توسعه پایدار در صنعت نفت است.اصغر سهیلی پور، مدیر پیشین برنامه ریزی شرکت ملی گاز ایران: آقای اوجی در زمان حضور در شرکت ملی گاز به انجام امور زیربنایی توجه بیشتری داشت و فقط به دنبال کارهای نمایشی که به دو یا سه روستا گازرسانی شود، نبود. یکی از نکته های قابل توجه درباره آقای اوجی رشته تحصیلی او یعنی مهندسی نفت از دانشکده نفت آبادان است و تجربه کاری مطلوبی دارد.
محمدرضا پور ابراهیمی داورانی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: آقای اوجی که از بدنه وزارت نفت و دارای سوابق متمادی و تجارب در حوزه نفت است، مورد حمایت هستند. در نشست کمیسیون با ایشان توافق شد روش های نوین افزایش درآمدهای نفتی بویژه جایگزینی فراوری و فروش فراورده به جای خام فروشی، استفاده از بورس انرژی در فروش نفت، گاز و فراورده های نفتی، افزایش ظرفیت های فراوری و صادراتی محصولات نفتی و کاهش مصرف سوخت های فسیلی با توسعه انرژی های پاک توسعه یابد.
سعید پاک سرشت، مدیر پیشین پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران: ویژگی های کاری آقای اوجی بسیار مثبت است، از این جهت که به طور کامل نسبت به مسائل حوزه های صنعت نفت و گاز اشراف دارد و ویژگی بسیار خوب ایشان قاطعیت در کارهاست. وجود چنین مدیرانی در رأس صنعت نفت و گاز می تواند به شتاب بخشیدن در امور و تصمیم گیری های قاطع کمک کند. سلامت کاری ایشان نکته دیگری است. به هر حال ما در صنعتی با ابعاد بسیار گسترده کار می کنیم و انتظارها و توقع ها از افراد زیاد است، اما ایشان بر سلامت کار بسیار دقت دارد.
رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس: ساماندهی سرمایه انسانی از مهم ترین اولویت ها در برنامه وزیر پیشنهادی نفت است و با توجه به اینکه ایشان از بدنه این صنعت است، در برنامه ارائه شده توجه ویژه ای به این موضوع داشته اند. وزیر پیشنهادی نفت خوشبختانه صنعت نفتی است و از نزدیک با مسائل و مشکلات این صنعت آشناست و باید به ایشان فرصت داد تا این اقدام ها را در صنعت اجرایی کند. آقای اوجی با توجه به پیشینه و سوابق خوبی که دارد و افزون بر آن از بدنه صنعت نفت بوده، گزینه خوبی در شرایط کنونی است. اوجی را از نزدیک می شناسم و ایشان نیرویی سالم، صادق، باتجربه و متخصص است، خوشبختانه شرایط ایشان در مجلس مساعد است و امیدواریم با رأی اعتماد بالایی به عنوان وزیر نفت انتخاب شود.
موسی احمدی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس: اوجی از بدنه وزارت نفت است و انتخاب او به عنوان گزینه پیشنهادی وزارت نفت، تصمیمی درست و مؤثر است. اوجی از افراد باسابقه وزارت نفت است که آشنایی کاملی با این وزارتخانه دارد و می تواند برای حل مشکلات کارکنان صنعت نفت تصمیم های مؤثر و سازنده ای اتخاذ کند.
سارا فلاحی، نماینده ایلام در مجلس: وزیر پیشنهادی نفت را فردی فسادستیز می دانم که می تواند صنعت نفت کشور را احیا کند. همچنین در حوزه صنعت نفت و گاز کشور سوابق مناسبی دارد. آقای اوجی برنامه های مناسبی برای توسعه صنعت نفت، توسعه میدان های مشترک نفتی، توسعه صنایع پایین دست نفت و پتروشیمی و... دارد و بدون شک رأی اعتماد نمایندگان را به دست می آورد.
حمید حسینی، عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فراورده های نفتی: در شرایط کنونی و در میان گزینه هایی که مطرح بودند آقای اوجی به دلیل طی کردن مراحل مختلف در صنعت نفت بهترین گزینه ای بود که می توانست معرفی شود. آقای اوجی هیچ وقت از نفت جدا نبوده و در شرایط کنونی جنگ اقتصادی گزینه قابل قبولی است. به دلیل ویژگی شخصیتی آقای اوجی هم مدیران فعلی و هم منتقدان کنونی آماده همکاری با او هستند و دست آقای اوجی برای استفاده از نیروهای پرتوان صنعت نفت باز است.
سلبعلی کریمی، مدیر سابق صنعت نفت: آقای اوجی به مشکلات صنعت نفت اشراف کامل دارد، عقبه ایشان نشان می دهد تجربه کافی را برای اداره صنعت نفت دارد و امیدوارم حضور وی و باور ایشان به جذب مدیران باسابقه و توانمند در ارکان صنعت نفت بتواند در کوتاه مدت آثار مثبت خود را نشان دهد. صنعت نفت باید از بحران سیاست زدگی عبور کند.
مسعود سامی وند، مدیرعامل پیشین شرکت ذخیره سازی گاز طبیعی: آقای اوجی بسیار پرتلاش است، انرژی خوبی دارد، نیروهای خوب، مؤمن و متعهد را به کار می گیرد و اهل مشاوره و مشورت است. من پیش از آقای اوجی مدیرعامل ذخیره سازی گاز کشور شدم که در آن زمان دو پروژه مهم ذخیره سازی گاز برای نخستین بار در خاورمیانه انجام شد، آن هم در ایران و در زمانی که آقای اوجی مدیرعامل شرکت ملی گاز بود. آقای اوجی به سرمایه انسانی خیلی اهمیت می دهد و به واقع سرمایه انسانی را تقویت می کند و برای پیشرفت کارش از آدم های با ارزش، بادانش، صادق و با ایمان استفاده می کند و اهل رفیق بازی هم نیست و با کسی رودربایستی ندارد.
رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید در مجلس : آقای اوجی رزومه ای متناسب و برنامه هایی مدون برای توسعه و پیشرفت هرچه بیشتر صنعت نفت کشور دارد. برنامه های ایشان برای توسعه و پیشرفت این صنعت منسجم و راهگشاست.خوشبختانه گروه اقتصادی کابینه سیزدهم همراه و هماهنگ هستند.
اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران مجلس: جواد اوجی از بدنه صنعت نفت است و این موضوع واکنش مثبت کارکنان نفتی را در پی داشته، با توجه به سابقه مرتبط، ایشان به نیازها، چالش ها و برنامه های وزارت نفت مسلط و آشنا هستند. با توجه به موفقیت ها و کارنامه مثبت آقای اوجی امیدوارم ایشان بتوانند در تحقق برنامه های خود در وزارت نفت موفق باشند.
جلال محمودزاده، نماینده مهاباد در مجلس: اوجی این توانمندی را دارد که در شرایط حساس کنونی کشور، از جمله شرایط اقتصادی و تحریم ها، با حضور در وزارت نفت موفق عمل کند. با توجه به پیشینه علمی و کاری وزیر پیشنهادی نفت از جمله آشنایی به همه امور و فعالیت های این صنعت و اشراف کامل به حوزه منابع انسانی، آقای اوجی نیاز به طی کردن زمان ندارد و از روز نخست می تواند کار خود را با اقتدار آغاز کند.
محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس: با توجه به سوابق درخشان آقای اوجی در وزارت نفت، وی جزو قوی ترین وزیران کابینه دولت سیزدهم به شمار می آید. بدون شک گزینه مطلوبی برای تصدی این وزارتخانه است، باتوجه به سوابقی که آقای اوجی دارد و برنامه های مدونی که ارائه کرده، گزینه مطلوبی برای این وزارتخانه است. وزیر پیشنهادی نفت دارای سابقه، تجربه و کارهای مدیریتی در صنعت نفت و گاز کشور است و با بسیاری از مسائل، مشکلات و چالش های این صنعت آشنایی دارد و فردی است که می تواند برای حل مشکلات این وزارتخانه راهگشا باشد. ایشان جزو قوی ترین وزیران کابینه دولت سیزدهم هستند.
علیرضا ورناصری قندعلی، عضو کمیسیون انرژی مجلس: جواد اوجی از نظر علم، تخصص و سابقه اجرایی فردی شایسته برای پست وزارت نفت است. وزیر نفت باید به شرایط حاکم بر صنعت نفت اشراف کامل داشته باشد، از این رو خوشحالیم که وزیر پیشنهادی نفت، ویژگی های یک وزیر نفت را دارد.
مسیر امید بخش در دوران تحریم
مشعل وقتی با تعابیر یا شعارهایی همچون حمایت از ساخت داخل، بومی سازی و ...در صنایع مختلف کشور مواجه می شویم، باید بدانیم که سازندگان داخلی در دهه های اخیر گام هایی بسیار مهم در مسیر رشد و پیشرفت صنعت نفت برداشته اند. بدون اغراق باید گفت که در تمام سال های اخیر در گرماگرم تشدید تحریم های اقتصادی و نفتی علیه ایران، موضوع دلگرم کننده برای اقتصاد ایران، حضور پررنگ سازندگان داخلی در صنعت نفت بوده که زمینه ساز اقدام های مثمرثمری برای صنعت نفت و کشور شده اند و می توان با توجه به مسیر طی شده در این سال ها و رفع موانع احتمالی، به عنوان بازیگران مهم در پیشبرد فعالیت های صنعت نفت به آنها نگریست.
آنچه واضح است، نقش پررنگ سازندگان داخل در صنعت نفت را باید حاصل تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری هم دانست که در بخشی از آن آمده است:« اقتصاد مقاومتی خواهد توانست در بحران های رو به افزایش جهانی، الگویی الهام بخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقش آفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند.»
افزون بر آن، با توجه به نامگذاری سال 1400 به «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» از سوی رهبری می توان بیش از پیش به حضور پررنگ سازندگان داخل در این صنعت استراتژیک امیدوار بود. به همین بهانه، این گزارش نگاهی به نقش مهم سازندگان داخلی در پروژه های مهم این صنعت با بررسی تطبیقی سیاست های وزارت نفت در این مسیر دارد.
بهترین مثال در زمینه نقش آفرینی سازندگان داخلی، طرح ملی انتقال نفت خام گوره-جاسک است که از آن به عنوان طرح نماد ایرانی به واسطه گردهم آمدن حداکثری سازندگان و پیمانکاران داخلی یاد می شود؛ عرصه ای که در آن کیفیت کالای ایرانی به منصه ظهور گذاشته شد و در مسیر این تجربه مهم و ارزنده، ساخت تجهیزات و کالاهایی برای نخستین بار به ثبت رسید.
بد نیست بدانید در طرح مهم ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک برای احداث خطوط 42 اینچ انتقال نفت خام از تلمبه خانه گوره به پایانه جاسک به طول تقریبی یکهزار کیلومتر از 6 پیمانکار خصوصی و در بخش تلمبه خانه از 5 شرکت، در احداث پست های برق از 4 شرکت و در مجموع از سه مشاور بهره گرفته شده و در حال انجام است.
همین گردهم آمدن سازندگان داخلی باعث شده برای نخستین بار در خاورمیانه Fabricated valve (ولو )تولید و استفاده شود.
ساخت و تأمین50 الکتروموتور غول آسا و بزرگ به دست سه شرکت پمپ ساز ايراني نیز رکورد جدیدی است که در اجرای طرح ملی و استراتژیک انتقال نفت خام از گوره به جاسک به ثبت می رسد.
در ایجد زنجیره تولید لوله NACE، تبدیل تختال به ورق و سپس لوله که برای نخستین بار اتفاق افتاده است، شرکت فولاد مبارکه اصفهان، شرکت فولاد اکسین خوزستان، لوله سازی اهواز و ایران آروین، لوله سازی ماهشهر و لوله سازی صفا فعالیت می کنند. در این طرح حلقه اول از سوی شرکت فولاد مبارکه تولید می شود و در حلقه دوم ورق مورد نیاز از طریق شرکت فولاد اکسین تولید و سپس لوله سازان داخلی این ورق های تختال را به لوله تبدیل می کنند و موارد مشابهی که همگی حاصل تلاش و توانایی ساخت داخل است.
حسابرس مستقل و بازرس قانونی، صورت های مالی را تایید کردند
مهدی مهرابی شرکت انتقال گاز ایران در سال 99 برای پنجمین سال پیاپی موفق به اخذ گزارش مقبول صورت های مالی از حسابرس مستقل و بازرس قانونی، همچنین تایید و تقدیر مجمع عمومی شرکت شد. براساس گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی بر صورت های مالی سال 99، عملکرد شرکت انتقال گاز ایران در حوزه مالی مطلوب ارزیابی شده است. اجرای بودجه ریزی عملیاتی با توجه به اجرایی شدن ABC، توسعه فرصت های کسب و کار و شناسایی فعالیت های بدون بازده و انتقال حساب تنخواه به بانک ملی در ستاد و مناطق نیز از جمله فعالیت های جدیدی به شمار می آید که در مدیریت مالی شرکت انتقال گاز ایران اجرایی شده است. در ادامه گفت وگو با سید محمد دیده کنان، رئیس امور مالی شرکت انتقال گاز ایران را می خوانیم.
لزوم تقویت کنترل های داخلی به منظور دستیابی به انضباط مالی بر کسی پوشیده نیست و بخشنامه تقویت پایش داخلی نیز با همین هدف از سوی وزیر نفت تدوین شده است. در این ارتباط، مدیریت مالی شرکت انتقال گاز ایران موفق به انجام کارهایی چون افتتاح حساب بانکی برای ستاد و مناطق نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، انسداد همه حساب های بانکی نزد سایر بانک های کشور، استقرار نرم افزار مالی IFS به منظور امکان کنترل دقیق تر، شناسایی کامل ذینفعان و تاکید بر عدم معامله با افراد غیرشفاف، حذف صدور چک از فرایند پرداخت، انجام همه پرداخت ها در وجه ذینفع اصلی و امکان کنترل صاحب حساب قبل از هرگونه پرداخت و اجرای سیستم ABC (هزینه یابی بر مبنای فعالیت) را انجام داده است.
مجمع عمومی عادی شرکت ها به صورت سالانه و با حضور اعضای مجمع، حسابرسان مستقل و بازرسان قانونی و اعضای هیات مدیره شرکت برگزار می شود و طی آن، گزارش عملکرد یکساله هیات مدیره در همه حوزه ها از جمله وضعیت پرسنلی، پایداری شبکه، عملیات اجرایی، وضعیت شبکه خطوط، پروژه های انجام شده، برنامه های در دست اجرا، گاز انتقالی و ... و گزارش بازرس قانونی و در یک جمله شناسنامه عملکرد شرکت در همه حوزه ها، بويژه عملكرد مالی شركت طی سالی که گذشت، مورد بررسی قرار می گیرد.
به کارگیری نرم افزار مالی مناسب، اساسی ترین ابزار برای پاسخگویی بموقع و کنترل حساب هاست و مدیریت مالی کارهایی چون تقویت کنترل های داخلی از طریق تدوین فرایندهای مناسب، کنترل مداوم حساب ها، رفع مغایرت ها و وصول مطالبات، اخذ بموقع تاییدیه ها و انجام بموقع و فراگیر انبارگردانی در ستاد و مناطق از جمله کارهایی به شمار می آید که برای ارائه مناسب وضعیت مالی شرکت انجام شده است.
پس از اجرای حسابداری، بهای تمام شده سال های 97، 98 و 99 و جمع آوری اطلاعات بسیار ارزشمند فعالیت ها در مناطق مختلف، انعکاس صحیح ABC در صورت های مالی منطبق با استانداردهای حسابداری و اجرای بودجه ریزی بر مبنای عملکرد، در دستور کار مدیریت مالی قرار دارد.
همانگونه که قبلا اشاره شد، نرم افزار مالی اساسی ترین ابزار برای انجام فعالیت های مالی با توجه به گستره وسیع فعالیت شرکت است. به همین منظور نرم افزار تهیه شده از سوی شرکت ملی گاز ایران برای قابل استفاده بودن در شرکت انتقال گاز، به گونه ای سفارشی سازی شد که امکان کنترل برخط عملکرد مناطق را برای ستاد فراهم آورد که به منظور دستیابی به این مهم، بهره گیری از بستر مناسب دیتا ضروری است. در اینجا لازم می دانم از تلاش همکاران مدیریت مخابرات و تلمتری برای پایداری شبکه دیتا قدردانی کنم.
مدیریت مالی شرکت انتقال گاز ایران، ارتباطی تنگاتنگ با مدیریت مالی شرکت ملی گاز ایران دارد که از جمله آنها می توان به تخصیص بودجه مناسب، تامین نقدینگی متناسب با گستره فعالیت ها و همچنین کنترل حجم گاز انتقال یافته در شبکه خطوط، نظارت مدیریت مالی از طریق به کارگیری کارکنان امین، آگاه و کارآزموده در امور مالی مناطق از یک طرف و نظارت و هماهنگی مداوم ازطریق پیگیری عملکرد حساب ها از طرف دیگر اشاره کرد.
در سالی که گذشت، با وجود محدودیت های ناشی از همه گیری در سراسر کشور و عدم امکان کاهش فعالیت ها در حوزه مالی و با توجه به ضرورت پایداری شبکه و نقش اساسی مدیریت مالی در پشتیبانی عملیات، بدون در اختیارداشتن سازمان متناسب، این مدیریت موفق به اجرای سه ساله( 97،98،99 )سیستم بهای تمام شده و دریافت گزارش ها شد و این امر میسر نمی شد مگر با تلاش و همت همه همکاران مالی در ستاد و مناطق عملیات که در اینجا از فرصت استفاده کرده و مراتب قدردانی خود و مدیر عامل را از تلاش این عزیزان اعلام کنم.
گازرسانی در استان فارس 97 درصدی شد
مشعل گازرسانی به صنایع از برنامه های کلان کشور با هدف توسعه اقتصاد، رونق کسب و کار، اشتغال زایی و افزایش حفاظت از محیط زیست به شمار می آید و شرکت گاز استان فارس در این مسیر توانسته است زیرساخت های مناسبی فراهم کند. استان فارس که به تازگی به پوشش 97 درصدی در حوزه گاز رسیده است، برنامه های کلانی در حوزه توسعه بیش از پیش زیرساخت های گازرسانی به صنایع تدارک دیده و به زودی شاهد شکوفایی واحدهای تولیدی شرق این استان خواهیم بود. بر پایه گزارش ها، با تکمیل ۹۴ طرح شامل گازرسانی به ۳ شهر، ۹۱ روستا و ۲۵۶ صنعت، استان فارس وارد باشگاه 97 درصدی ها در حوزه گازرسانی شده است. در همین حال، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس می گوید: با افتتاح 94 طرح گازرسانی که با هزینه ۴۰۳ میلیارد تومانی اجرا شده، ۱۳ هزار و ۹۰۹ خانوار روستایی و ۳ هزار و ۱۱ خانوار شهری به جمع مشترکین گاز استان فارس افزوده شده اند.
غلامعباس حسینی با بیان این که از ۱۱۲ شهر فارس تاکنون به ۱۰۷ شهر گازرسانی شده است، تاکید می کند: عملیات گازرسانی به ۵ شهر دیگر فارس نیز در دست اجراست که با افتتاح آن ۱۰۰ درصد جمعیت شهری فارس از نعمت گاز برخوردار می شوند.
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس با اشاره به توسعه گازرسانی در این استان با هدف محرومیت زدایی و توسعه عدالت اجتماعی می گوید: به همت صنعتگران این شرکت، هم اکنون گاز طبیعی، گرمابخش ۹۲ درصد خانه ها در دو هزار و ۲۰۷ روستای استان شده و این آمار نسبت به 8 سال پیش حدود 266 درصد رشد داشته است. طرح های گازرسانی به ۱۲۴ روستای فارس نیز در مرحله اجرا یا انتخاب پیمانکار است که با افتتاح آنها ۹۶ درصد روستاهای استان به شبکه گاز متصل می شوند.
به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان فارس، سرمایه گذاری ۳ هزار و ۹۴ میلیارد تومانی در این بخش، موجب افزایش رفاه، توسعه خدمات، ایجاد نهضت گازرسانی در فارس و جایگزینی این سوخت پاک با دیگر سوخت های فسیلی و کاهش آلودگی هوا و محیط زیست شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس در ادامه با اشاره به توسعه زیرساختی های گازرسانی در واحدهای تولیدی می گوید: عمليات اجرايي خط انتقال گاز تقويتي 16 اينچ مشكان از توابع شهرستان ني ريز با هدف توسعه صنایع شرق فارس آغاز شده است. با اجرای این طرح و اتصال خط اصلی گاز نی ریز به خط 42 اینچ ضمن تقویت فشار و تامین مستمر گاز صنایع شرق فارس و خطوط 8 نی ریز و 12 اینچ فولاد قطرویه، مشکل محدودیت مصرف گاز در شهرک صنعتی و کارخانه های فولاد غدیر، سیمان خاکستری، سیمان سفید، رینگ اسپرت، کربنات کلسیم، کوره های آجرپزی و دیگر واحد های تولیدی شرق استان برطرف می شود.
وی ادامه می دهد: برای اجرای طرح خط انتقال گاز اصلی مشکان- هرات، 54 کیلومتر لوله گذاری 16 اینچ، یک ایستگاه کنترل فشار با ظرفیت 220 هزار مترمکعب بر ساعت، دو واحد ایستگاه حفاظت کاتدیک، دو واحد شیر قطع جریان بین راهی LBV و یک واحد ایستگاه انشعاب و فرستنده توپک نصب و راه اندازي می شود.
وی با بیان اینکه برای اجرای این طرح بیش از 200 میلیارد تومان هزینه می شود، تاکید می کند: تقویت خط انتقال گاز نی ریز، ضمن افزایش بهره وری، توسعه صنایع و رفع موانع تولید و اشتغال، امکان تامین گاز مناطق روستایی و نواحی صنعتی شرق فارس را برای بیش از ۴۰ سال فراهم می کند. طرح تقویت خطوط انتقال گاز نی ریز، از جنوبی ترین نقطه استان یزد در هرات شهرستان خاتم آغاز شده و تا مشکان شهرستان نی ریز ادامه می یابد. پیش بینی می شود این طرح تا پایان سال 1401 به بهره برداری برسد.
حسینی با اشاره به اهمیت توسعه گازرسانی به شهرستان های نی ریز و بختگان، به عنوان یکی از قطب های صنعتی جنوب کشور و نقطه تلاقی استان های فارس، کرمان و یزد می گوید: تاکنون 100 درصد جمعیت شهری، 91 درصد جمعیت روستایی و 90 درصد صنایع مستقر در شهرستان های نی ریز و بختگان از نعمت گاز طبیعی برخوردار هستند که با اجرای طرح تقویت فشار گاز منطقه، ضریب گازرسانی به واحدهای تولیدی شرق فارس به حدود 100درصد می رسد.
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس در ادامه با اشاره به عملکرد این شرکت در سال 99 می گوید: سال گذشته به 150 روستا و 570 صنعت گازرسانی شد و در مجموع 70 هزار و 567 مشترک جدید به خانواده گاز پیوست. میزان گاز دریافتی این شرکت از خطوط انتقال نیز سال گذشته ۱۳ میلیارد و ۶۲۱ میلیون و ۶۹۵ هزار مترمکعب بوده که نسبت به سال ۹۸، بیش از ۱۰ درصد افزایش داشته است.
وی ادامه می دهد: سال گذشته در مجموع ۸ میلیارد و ۷۲۶ میلیون مترمکعب گاز به مشترکان عمده تحویل شده که این میزان نسبت به سال پیش از آن (سال 98) ۱۶ درصد افزایش داشته است.
به گفته حسینی، عملیات گازرسانی به همه روستاهای مشمول در برنامه کاری این شرکت قرار گرفته که پیش بینی می شود با اتمام گازرسانی به 122 روستای دیگر تا پایان سال 1400 تعداد روستاهای برخوردار از گاز طبیعی به دو هزار و331 روستا افزایش یابد و میزان خانوار روستایی تحت پوشش به 2/98 برسد. وی با اشاره به اینکه گازرسانی به صنایع و واحدهای تولیدی اشتغال زا با هدف جایگزینی سوخت پاک و ارزان گاز با دیگر سوخت های فسیلی، از مهم ترین رسالت های شرکت گاز استان فارس است، می گوید: با ادامه روند گازرسانی به واحدهای تولید، تعداد صنایع تحت پوشش استان تا پایان سال 1400 به 5 هزار و 826 مورد خواهد رسید.
سال 1400 اجرای یکهزار و 335 کیلومتر شبکه به منظور تداوم گازرسانی به شهرها، روستاها و صنایع استان، نصب 30 هزار انشعاب جدید، اشتراک پذیری 68 هزار مشترک جدید گاز، ظرفیت سازی برای صنایع استان به میزان 240 هزار متر مکعب بر ساعت و اجرای 56 کیلومتر خط انتقال 16 اینچ مشکان 2 و ... در برنامه شرکت گاز استان فارس قرار دارد.
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس در ادامه اعلام می کند: این شرکت موفق به کسب رتبه نخست طرح نظارت بر مصرف بهینه گاز در کشور شده است.
وی از دستیابی به این جایگاه برای سومین سال پیاپی خبر می دهد و می گوید: اجرای کامل طرح کنترل و نظارت بر مصرف بهینه گاز، انجام بیش از 21 هزار مورد بازرسی و پایش مصرف گاز اداره ها و سازمان های استان و تشکیل ستاد کنترل و نظارت بر مصرف بهینه گاز طبیعی از دلایل کسب این موفقیت است.
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس در پایان یادآور می شود: در طرح کنترل و نظارت بر مصرف بهینه گاز در فارس، 21 هزار و 717 مورد بازرسی از ادارات و نهادهای دولتی انجام و برای هزار و 807 واحد دولتی، اخطاریه کتبی صادر شده است. در اجرای این طرح هزار و 18 واحد اقدام به کاهش مصرف و رعایت الگوی مصرف بهینه کردند. همچنین گاز 789 ساختمان مراکز دولتی که نسبت به رعایت الگوی مصرف بهینه و خاموشی وسایل گرمایشی در ساعات تعطیل، بی توجه بودند، مطابق قانون برخورد شد.
مشعل صنعت پتروشیمی در چند سال اخیر با عبور از گردنه تحریم های همه جانبه و شرایط سخت تورمی در اقتصاد ایران و در ادامه شیوع ویروس کرونا نه تنها عقب نشینی و توقف نداشته بلکه توانسته بالاترین تولید و بیشترین میزان درآمد را هم داشته باشد. صنعت پتروشیمی در کنار عملکرد قابل قبول خود در عرصه داخلی و خارجی به عنوان شاگرد اول صنایع در تامین ارز مورد نیاز دولت طی چند سال اخیر معرفی شده و توانسته است در شرایط سخت تحریمی بخشی از محدودیتهای مالی دولت را جبران کند. بر همین اساس سال 99، سال طلایی صنعت پتروشیمی از جهت تولید و صادرات محصولات پتروشیمی و راه اندازی واحدهای جدید بوده است و علاوه بر آن پیش بینی می شود که با همین شیب توسعه درآمد صنعت پتروشیمی در حدود چهار سال آینده (1406) به 50 میلیارد دلار برسد. صنعت پتروشیمی در سال 99 عملکردی بی نظیر داشت؛ به گونه ای که مسئولان این عرصه ، آن را سال طلایی صنعت پتروشیمی برشمردند. در برنامه و تعهد سال گذشته، 17 طرح از جهش سوم پتروشیمی افتتاح شد و شاهد افزایش ۲۵ میلیون تنی ظرفیت صنعت طی یک سال بودیم. برای این تعداد پروژه بیش از ۱۱.۴ میلیارد دلار در همین شرایط نوسان قیمتها، سرمایه گذاری شد و ظرفیت این صنعت از ۶۵ میلیون تن در سال ۹۸ به ۹۰ میلیون تن رسید. واحدهای میاندوآب، کاوه، تولید کاتالیست پتروشیمی لرستان، کیمیای پارس خاورمیانه، بوشهر، لردگان، سولفات پتاسیم ارومیه، هگمتانه، فاز دوم پتروشیمی ایلام، پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس و پتروپالایش کنگان، از جمله واحدهای افتتاح شده در سال 99 بودند و در بهار 1400 هم پتروشیمی سبلان، فاز ۱ مسجدسلیمان و پارسیان سپهر به بهر برداری رسیدند و افتتاح چند طرح دیگر در راه است. اما اقدام و تلاش مهم صنعت پتروشیمی برای سودآوری داخلی و ارزآوری برای کشور با اعدادی روشن می شود که بارها از سوی مسئولان کشور مورد تاکید قرار گرفته است. صنعت پتروشیمی در سال ۹۸ که شاهد شروع و اوج گیری تحریمهای مستقیم این صنعت بودیم، ۹.۴ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات داشته در حالی که تعهد این صنعت برای عرضه به سامانه نیما ۶.۷ میلیارد دلار بوده است. به عبارتی این صنعت در سال ۹۸، ۸.۱ میلیارد دلار یعنی ۱۲۰ درصد بیشتر از تعهد خود به سامانه نیما ارز عرضه کرد.
صنعت پتروشیمی در سال های گذشته به عنوان بازوی قوی اجرایی و مستقل توانست جایگاه خود را در صنعت و بازار داخلی و بازار خارجی و به خصوص خاورمیانه تثبیت کند و ارتقا بخشد. افزایش واحدهای تولیدی و تنوع درمحصولات و بازارهای صادراتی یکی از اتفاقات مهم در این دوره بود که بیش از هر چیز تحقق آن متکی بر توان و تلاش داخلی پتروشیمی ها آن هم در شرایط تحریمی بوده است.
واقعیت این است که صنعت پتروشیمی در این سالها با وجود شرایط سخت توانست سهم قابل توجهی را در صادرات غیرنفتی ۴۰ میلیارد دلاری ایران داشته باشد و امروز به صنعتی پرافتخار برای ایران تبدیل شده است. از سوی دیگر، جهش های صنعت پتروشیمی به واقع یکی از دستاوردهای ویژه صنعت نفت است و می توان گفت که صنعت پتروشیمی امروز در منطقه یک قدرت است و حرفی برای گفتن دارد.
اتفاق مهم دیگر ارزش صادرات این صنعت است که در سال ۹۹ به حدود ۹ میلیارد دلار ناشی از شیوع ویروس کرونا در دنیا کاهش یافت و اگر چه تعهد این صنعت ۳.۷ میلیارد دلار برای عرضه به سامانه نیما بود، ولی در عمل ۶.۴ میلیارد دلار معادل ۱۷۰ درصد تعهد به این سامانه ارز عرضه شد. در مورد سال جاری یعنی 1400 هم ارزش صادرات محصولات پتروشیمی ۱۴.۲ میلیارد دلار افزایش خواهد داشت و تعهد به سامانه نیما ۸.۲ میلیارد دلار است که بی شک انجام می شود. طبق همین گزارشهای رسمی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، درآمد صنعت پتروشیمی در سال 1400 به 20 میلیارد دلار می رسد که حدود 14 میلیارد دلار آن درآمد ارزی و 7 میلیارد دلار هم درآمد فروش داخلی این صنعت خواهد بود . در گزارش شرکت ملی صنایع پتروشیمی از آینده این صنعت و عملکرد انجام شده با اشاره به پیش بینی های صورت گرفته برای گام سوم و چهارم صنعت پتروشیمی آمده است: با تکمیل طرح های جهش دوم، جهش سوم و اجرای طرح های راهبردی در گام چهارم توسعه هوشمند صنعت پتروشیمی، دستیابی به درآمد ۵۰ میلیارد دلاری در افق ۱۴۰۶ قابل تحقق است.
یکی از اقدامات تاثیرگذار و مهم صنعت پتروشیمی، جلوگیری از روند خام فروشی نفت بوده که سهم قابل توجهی در این هدف ایفا کرده است. در سال ۹۹ حدود ۴۰ میلیون تن خوراک معادل روزانه یک میلیون بشکه نفت خام به ارزش۶ میلیارد دلار از صنعت نفت دریافت شده که در ۶۷ مجتمع پتروشیمی مصرف و تبدیل به محصولاتی با ارزش صادراتی شده است. همچنین با بهره برداری از طرح های جهش سوم در سال ۱۴۰۴، خوراک تحویلی از صنعت نفت به معادل ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز می رسد.
بر همین اساس و با وجود محدودیتهای اقتصادی و کرونایی در سال گذشته ۲۵ میلیون تن به ظرفیت صنعت پتروشیمی کشور اضافه و ۳۴ میلیون تن محصول نهایی قابل فروش تولید شد که ۱۵ میلیارد دلار درآمد به همراه داشته است.
بر اساس این گزارش در حال حاضر نزدیک به ۵۰ طرح فعال در صنعت پتروشیمی وجود دارد و طبق برنامه تا پایان ۱۴۰۴ به بهره برداری می رسند و ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی را به ۱۳۵ میلیون تن می رسانند. در واقع در گام چهارم در مجموع ۴۷ پروژه جدید در سه بخش طرح های خوراک ترکیبی، طرح های تازه تولید پروپیلن و طرح های پیشران تعریف و طبقه بندی شده است که با اجرای طرح های گام چهارم تا سال ۱۴۰۶، مجموع سرمایه گذاری تجمعی در صنعت پتروشیمی به ۱۲۵ میلیارد دلار می رسد.
گزارشی از واکسیناسیون گسترده در قطب انرژی کشور
مشعل کارکنان مناطق عملیاتی با وجود حجم گسترده ویروس کرونا، دست از کار نکشیده اند و همانند گذشته برای سرافرازی کشورمان بدون وقفه فعالیت می کنند تا چرخ صنعت نفت همیشه در گردش باشد،از این رو صنعت نفت با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور واکسیناسون تمامی گروه های سنی شاغل در منطقه ویژه پارس جنوبی را آغاز کرده است. در گزارش پیش رو به اقدام های واکسیناسیون تمامی گروه های سنی کارکنان شاغل در صنعت نفت پرداخته شده است. برای نخستین بار از هفته گذشته با دریافت مجوز از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، پوشش سطح سه واکسیناسیون که شامل تمامی گروههای سنی کارکنان شاغل در صنعت نفت است، در منطقه ویژه پارس جنوبی آغاز شده است. در این زمینه سعید گران پی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر با اشاره به فعالیت کارکنان عملیاتی صنعت نفت در اهمیت تولید شاخص های اقتصادی کشور گفت: «در ماه های گذشته، شاهد ابتلای چند نفر از کارکنان سکوهای نفتی در منطقه به بیماری کووید 19 بودیم. همین موضوع موجب شد که از حدود دو ماه پیش، با برگزاری جلسات و سیاست های مدیرعامل سازمان و تلاش های صورت گرفته، واکسیناسیون کارکنان عملیاتی در اولویت و دستور کار قرار گیرد. خوشبختانه واکسیناسیون کارکنان عملیاتی در سکوها به پایان رسیده و با توجه به دستورعمل های کشوری و استانی، طرح واکسیناسیون همکاران شاغل در صنعت نفت و خانواده های آنها در منطقه را اجرا کردیم.» به گفته او «با توجه به سیاست های کلان کشور و ستاد مبارزه با کرونا، بهداشت و درمان صنعت نفت، واکسیناسیون گروه های هدف و تامین واکسن از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را در دستور کار قرار داد. برای این منظور سه مرکز تجمیع و تجهیز و از قبل اعلام شده که با همکاری بهداشت و درمان منطقه، نیروها با تمام قوا در حال واکسیناسیون هستند و امیدواریم در روزهای آینده روزانه یکهزار نفر واکسینه شوند.»
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر با اشاره به سرعت بالای واکسیناسیون ادامه داد: «با رایزنی های صورت گرفته، خوشبختانه واکسیناسیون کارکنان اقماری در منطقه ویژه پارس جنوبی آغاز شده است، همچنین ساکنان شهرک های مسکونی در شهر جم را نیز واکسینه کرده ایم. با از خودگذشتگی و اقدام های موثر کادر درمان، در حفاظت از سلامت کارکنان و با اعتماد متقابل به حوزه درمان صنعت نفت، خدمات مناسبی ارائه شده است.» او تاکید کرد: «نکته قابل توجه این است که کادر بهداشت و درمان در حال حاضر با تمام قوا در دو جبهه مشغول خدمات رسانی هستند، هم در حوزه درمان و ارائه خدمت به بیماران بستری کرونایی و هم واکسیناسیون جمعیت تحت پوشش.» رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر در ادامه با اشاره به روند افزایشی تعداد مبتلایان در هفته های گذشته گفت: «متاسفانه با افزایش بیماران، تمامی ظرفیت های بیمارستان توحید جم پر شده و حتی برای ارائه خدمات، سالن آمفی تئاتر بیمارستان هم مجهز شده است. برای ارائه خدمات بهتر، مرخصی تمامی کارکنان بهداشت و درمان این منطقه و پزشکان لغو شده و تمام نیروها در حال خدمت رسانی هستند.» گران پی ادامه داد: «کار جهادی کادر درمان بهداشت و درمان صنعت نفت در استان بوشهر، نقش بازوی کمکی را در بحران پیش آمده در استان داشته و خوشبختانه با برنامه ریزی و قابلیت نیروها توانستیم بحران پیش آمده را مدیریت کنیم.» او علاوه بر افزایش سرعت واکسیناسیون، رعایت دستورعمل های بهداشتی و پیشگیری از شیوع بیماری از سوی مردم با حفظ فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک را مهم عنوان کرد.
همچنین منصور میرزاکوچکی، نماینده تام الاختیار مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در امور مرتبط با کنترل اپیدمی کرونا در حوزه پیشگیری و واکسیناسیون در استان های بوشهر، فارس و هرمزگان، همزمان با پیک پنجم همه گیری کرونا گفت: «با تاکید ابلاغی مسؤولان عالی رتبه کشور در خصوص ضرورت ایفای نقش فعال و جهادی تمامی سازمان ها و نهادهای دولتی ذیربط با هدف کنترل بحران کرونا با همکاری و مساعدت رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، مقدمات واکسیناسیون گسترده کارکنان صنعت نفت و پیمانکاری های زیرمجموعه آنها، در منطقه پارس جنوبی از سوی بهداشت و درمان صنعت نفت استان بوشهر در مجموعه بزرگ مجتمع نفت و گاز و پتروشیمی های منطقه پارس جنوبی فراهم شده است.» به گفته او «در آینده نزدیک با تامین واکسن انبوه، زمینه واکسیناسیون گسترده با هدف گذاری روزانه 2 هزار نفر در مجموعه های ورزشی پتروشیمی، نفت و گاز و همچنین مجتمع گاز پارس جنوبی و حوزه عملیاتی از آنها ایجاد خواهد شد.» میرزا کوچکی ادامه داد: «امید است با شتاب در روند واکسیناسیون در پایتخت اقتصادی - انرژی کشور، کنترل اپیدمی و بحران بیماری در چارچوب تکلیف سازمانی و صیانت از سرمایه ارزشمند نیروی انسانی هرچه زودتر حاصل شود.» او با تاکید بر آمادگی بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر برای هرگونه مشارکت فعال با دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در امر واکسیناسیون جمعیت بومی منطقه، همسو با سیاست های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور و ستاد ملی مبارزه با کرونا گفت: «تاکنون واکسیناسیون 90 درصد کارکنان مستقر در سکوهای گاز پارس جنوبی انجام شده و همچنین واکسیناسیون کارکنان فرودگاه بین المللی خلیج فارس عسلویه نیز در حال انجام است.» نماینده تام الاختیار مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در امور مرتبط با کنترل اپیدمی کرونا افزود: «ضرورت ایفای نقش فعال و جهادی همه سازمان ها و نهادهای دولتی ایجاب می کند تا همه برای عبور از بحران کرونا وارد عمل شویم که خوشبختانه با همکاری وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی این مهم انجام شده و تیم ویژه واکسیناسیون ستاد بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر در کنار تیم مرکزی واکسیناسیون شبکه بهداشت عسلویه، تزریق واکسن به کارکنان صنعت نفت در منطقه پارس جنوبی را آغاز کرده است.»
محمد کریم نجفی، رئیس تیم سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر نیز با اشاره به اینکه همسو با هماهنگ سازی واکسیناسیون کرونا در صنعت نفت با دستورعمل های وزارت بهداشت، تیم واکسیناسیون بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر در شهرستان جم فعال شده است، گفت: «یکی از چالش های واکسیناسیون در شهرستان جم، موضوع ثبت نشدن مشخصات بخشی از کارکنان و خانواده آنها در سامانه سیب وزارت بهداشت است که سبب شده بود تاخیر در واکسیناسیون گروه های سنی مشمول در صنعت نفت را شاهد باشیم.» به گفته او، «برای به روزرسانی و هماهنگ سازی واکسیناسیون خانواده صنعت نفت با واکسیناسیون عمومی شهرستان جم، طی تعامل و همکاری مثبت و دوجانبه میان بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر با دانشگاه علوم پزشکی بوشهر و شبکه بهداشت شهرستان جم، تیمی 13 نفره متشکل از پزشک، پرستار آقا و خانم و کادر اداری و پذیرش و ثبت از سوی ستاد بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر در محل تجمیعی واکسیناسیون شهرستان جم مستقر شد.» رئیس تیم سلامت ستاد بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر ادامه داد: «با توجه به اینکه اطلاعات کامل کارکنان و خانواده های صنعت نفت در سامانه سینا متعلق به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت وجود دارد، اقدام لازم برای اطلاع رسانی به گروه های سنی مشمول واکسیناسیون در حال انجام است تا همه مشمولان واکسیناسیون در صنعت نفت، از خدمات واکسیناسیون عمومی کرونا برخوردار شوند.» نجفی تاکید کرد: «استقرار تیم واکسیناسیون ستاد بهداشت و درمان صنعت نفت در محل تجمیعی واکسیناسیون کرونا صرفا با هدف همکاری با شبکه بهداشت شهرستان جم و تسهیل و تسریع در امر خدمات رسانی و به روزرسانی واکسیناسیون کارکنان صنعت نفت است و طبیعتا اولویت های واکسیناسیون بر اساس دستورعمل های وزارت بهداشت و گروه های سنی اعلام شده صورت می گیرد و واکسن مورد نیاز نیز از سوی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تامین می شود.»
درس آموزی از حوادث
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جاني و مالي جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است؛ از این رو اهميت درس آموزی از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر می شود. همانطور که می دانید، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام های پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد. با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام های کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزی از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بردارد. در ادامه، درس آموزی از حادثه «سقوط سبد حمل نفرات» در يکي از مناطق عملياتي را می خوانید:
بعد از وقفه 16 ماهه، کار روی جداره یک مخزن پروپان شروع شد. کار بین دوجداره مخزن شامل اندازه گیری، نصب حفاظ ها و تک بندی به منظور عایق گذاری بین دوجداره مخزن بود که باید در 6 متر ارتفاع انجام می شد. طریقه کار به این صورت بود که مونتاژ حفاظ ها از سمت پایین دیواره مخزن شروع می شد و تا بالاترین ارتفاع ادامه می یافت و دوباره این روال تکرار می شد. با توجه به ارتفاع 31 متری مخزن، آخرین حفاظ در ارتفاع حدود 28 متری نصب شد. به این ترتیب که دو مورد از حفاظ ها در دوره اول دیواره مخزن و 8 مورد بعدی با فاصله تقریبا هر 2.78 متری در دوره های بعدی نصب شدند. بعد از نصب حفاظ در اولین ردیف در ارتفاع 28 متری، طبق روال، بسکت باید در جهت افقی حرکت می کرد تا دوباره به سمت پایین بیاید و نصب حفاظ ها از سمت پایین شروع شود. در حین حرکت افقی، بر اثر پاره شدن زنجیرمن، بسکت به همراه کارکنان داخل آن سقوط کرد. بعد از وقوع حادثه، کارکنانی که روی داربست های کناری محل حادثه و همچنین کارکنانی که روی سقف مخازن کار می کردند، به دنبال شنیدن سقوط بسکت، به محل حادثه آمدند که پس از اطلاع رسانی، بعد از حدود 20 دقیقه، 2 آمبولانس در محل حادثه حاضر شدند. ابتدا مصدومان به بهداری منتقل و سپس به بیمارستان اعزام شدند. در این حادثه 3 نفر از کارکنان مستقر در سبد سقوط کرده، به علت شدت جراحات وارده فوت کردند.
استفاده از تجهیزات بالابر مناسب برای فعالیت های کار در ارتفاع (با توجه به اینکه ماهیت فاز ساخت وساز به گونه ای است که کار در ارتفاع، یکی از فعالیت های اصلی این فاز به شمار می رود، نیازمند توجه ویژه به این فعالیت و تامین تجهیزات مناسب است.)
بررسی صدور پروانه کار در ارتفاع به صورت جداگانه برای تمامی فعالیت های انجام شده در ارتفاع با توجه به دستورعمل کار در ارتفاع و نظام پروانه های کار
برگزاری جلسه ایمنی قبل از شروع کار به منظور آگاهی افراد در مورد خطرات مرتبط با کار
افزایش صلاحیت و دانش کافی کارکنان اچ اس ای پیمانکار
انجام ارزیابی ریسک جامع برای تجهیزات
فاز ساخت وساز در پروژه های نفت و گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش، یکی از فازهای مهم در چرخه عمر سیستم از نظر وسعت فعالیت و همچنین ریسک بالای آن به دلیل نقش انسان در بیشتر فعالیت های مرتبط با آن است. ماهیت این فاز به گونه ای است که کار در ارتفاع، یکی از فعالیت های اصلی آن به شمار می رود.
کار روی مخازن از جمله انجام جوشکاری و مونتاژ، به این دلیل که افراد برای مدتی طولانی در آن محیط کار می کنند، نیازمند استفاده از ایستگاه کاری ایمن موقت و قابل حرکت در ارتفاع های مختلف است که علاوه بر فراهم آوردن فضای کاری ایمن، باعث افزایش تمرکز کارکنان و انجام کار با دقت بالا می شود.
صنعت نفت در ادامه تفاهم های گسترده در انتظار گمرک اختصاصی نفت است
مشعل صنعت نفت یکی از صنایع پرکار و فعال کشور است که هر لحظه و هر روز نیازها و تجهیزات خود را از داخل و خارج کشور تامین می کند. این صنعت فارغ از موضوع صادرات نفت و محصولات نفتی و فرآورده ها و محصولات پتروشیمی، بخش قابل توجهی از نیازهای صنعتی و مواد اولیه مورد نیاز خود را از کشورهای دیگر تامین می کند که این نیازها از مبادی رسمی و به طور مشخص کمرگات وارد کشور می شوند. آنچه به عنوان گمرک در نگاه عمومی وجود دارد، با عملکرد تخصصی که برای صنعت نفت وجود دارد، متفاوت است و باید با نگاهی جداگانه نقش گمرک در صنعت نفت بررسی شود. صنعت نفت همواره به دنبال تسهیل در ورود و خروج کالا و تجهیزات به شکلی اختصاصی و در کمترین زمان بوده است و این ماموریت مهم گمرک برای نفت با وجود تلاشها و تفاهم های بسیار هنوز به شکل مطلوب آن محقق نشده است. گمرک درگاهی برای وارد و خارج شدن کالا در کشور است و برای این انتقال کالا ، سیاستهایی کلان و جزئی در سطح ملی و بین المللی وجود دارد که به عنوان دستورعمل و برنامه های اجرایی اعمال و در دوره های زمانی مختلف به روزرسانی می شوند.
این سیاستها و تعرفه های تعیین شده در گمرکات هر کشور متناسب با سیاستهای تولید و توسعه ای هر کشور و برنامه های حمایت از تولید داخل و بسیاری دیگر از قوانین است. به عنوان نمونه یکی از مهمترین عملکرد گمرک در مورد کالاهای داخلی، اعمال تعرفه های مختلف روی کالاهای خارجی است که در حمایت از تولید داخل و امکان رقابت با کالای خارجی پیش بینی شده است و صنعت نفت هم در مورد حمایت از کالاهای داخلی لیست بلند بالایی دارد.
در عین حال گمرک به عنوان یکی از دروازه های مهم و اصلی وارد شدن تجهیزات به صنعت نفت امکانات و دسترسی ها و قوانینی مجزا از بخشهای دیگر برای صنعت نفت پیش بینی کرده است. در حال حاضر گمرکات در مبادی ورودی و خروجی مستقر هستند و گمرکات تخصصی با رویه واردات و صادرات فعالند و بسیاری از بخشهای صنعت نفت در استانهای مختلف گمرکات اختصاصی فعال دارند و این شرایط در اجرای پروژه ها و دسترسی به نیازهای اساسی و سرعت اجرا و کاهش کاغذبازی های اداری تاثیر زیادی دارد. گمرکاتی همچون بندر امام خمینی، منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی، منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی، منطقه ویژه اقتصادی دوغارون، منطقه ویژه اقتصادی بوشهر و ... که صرفا برای صادرات محصولات مرتبط با صنعت نفت است.
از سال 98 تاکنون تعداد قابل توجهی از شرکتهای نفتی امتیازات ویژه ای برای استفاده از تسهیلات گمرکی دارند. طبق اعلام گمرک شرکتهای زیرمجموعه چهار شرکت اصلی وزارت نفت و برخی شرکتها همچون شرکت پتروپارس، شرکت توسعه پترو ایران، شرکت ملی صادرات گاز ایران و شرکت بازرگانی نفت ایران نیکو از دیگر شرکت های تابعه شرکت ملی نفت هستند که می توانند از تسهیلات گمرکی استفاده کنند. دو شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و همچنین سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی از زیرمجموعه های شرکت ملی صنایع پتروشیمی هستند که شامل این تسهیلات می شوند. در عین حال شرکت های پالایش نفت آبادان، پالایش نفت اراک، خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، شرکت توسعه صنایع پالایش نفت نیز از زیرمجموعه های اعلام شده شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران هستند که می توانند از تسهیلات گمرکی استفاده کنند. اما علاوه بر این تسهیلات اختصاصی صنعت نفت در چند منطقه از جمله عسلویه به عنوان پایتخت انرژی گمرک مجزایی دارد که نقش قابل توجهی در واردات و صادرات دارند. در شرایطی که پروژه های صنعت نفت با شتاب در حال اجرا هستند و بخش زیادی از کالاهای مورد نیاز شرکتها باید در کوتاه ترین زمان ترخیص شوند ، موضوع گمرکات اختصاصی و دسترسی سریع به کالا از اهمیت زیادی برخوردار است. در حال حاضر گمرک عسلویه با هدف ورود کالا از راه دریا و در راستای کاهش اعمال سلیقه در انجام امور گمرکی کالای نفتی ، پرهیز از تاخیر در ترخیص کالا همراه با نظارت تخصصی فعال است. راه اندازي گمركات اختصاصي باعث تسهيل فرآيندها، ارائه خدمات بهتر به مراجعين و روانسازي امور تجاري است و منجر به مديريت يكپارچه مرزي مي شود. به گفته کارشناسان و تجربه سالهای اخیر ايجاد و راه اندازي گمركات تخصصي امتيازات و مزاياي بسياري دارد كه از جمله آن مي توان به استفاده از نيروهاي آموزش ديده به منظور ارزيابي دقيق كالاهاي خاص اشاره كرد. همچنين ايجاد رويه واحد در انجام تشريفات گمركي، توجه دقيق به ارزش محمولات خاص و جلوگيري از بيش و كم اظهاري و اعمال دقيق تر كنترلهاي لازم از ديگر مزاياي گمركات تخصصي است. اما علاوه بر ترخيص كالاهاي خاص در زمانی کوتاه و با کمترین بوروکراسی ، داير شدن گمركات تخصصی در نفت اثرگذاری بالایی بر تسریع در ارسال و دسترسی آسان به کالا برای مجموعه های تولیدی و توسعه ای و دسترسی به مبادی خروجی برای شرکتها و مجموعه هایی با اهداف صادراتی دارد. در گذشته بسیاری از شرکتها و پروژه های توسعه ای پس از سفارش کالاهای مورد نیاز و طی مراحل اداری طولانی و گذشت چندین ماه باید به مرحله انتقال کالا از گمرک تا محل پروژه می کردند که عموما مسافتی قابل توجه بود. در شرایط فعلی که در بسیاری از بخشهای صنعت نفت گمرکات اختصاصی پیش بینی شده و هر منطقه ویژه گمرک اختصاصی دارد، شرایط برای زیرمجموعه های صنعت نفت، به خصوص صنعت پتروشیمی بسیار تسهیل شده است.
در یک نمونه موفق می توان به گمرک منطقه ویژه اقتصادی عسلویه اشاره کرد. این مجموعه همجوار با انبوهی از واحدهای صنعتی و تولیدی ، پالایشگاه های گازی ، مجتمع های پتروشیمی و بسیاری دیگر از پروژه های توسعه ای قرار دارد. تسریع در صادرات، افزایش کارایی سیستم حمل ونقل جاده ای، کاهش تشریفات ترخیص از جمله حذف پلمب، کاهش هزینه ها و مهار ترافیک ناشی از تجمع کامیون ها در پشت در خروجی از مهم ترین اهداف تشکیل این گمرک و الزامات جانبی آن بوده است. این گمرک در حال حاضر مجهز به سامانه جامع امور گمرکی با هدف شفافسازی فعالیت های گمرکی و تحقق دولت الکترونیک است و تاثیر زیادی در فرآیند اظهار گمرکی از راه دور ، تسریع در گزارشگیری، اتصال آنی به سازمانهای ذی ربط نظیر بانکها، گمرک، استاندارد، حذف بوروکراسی اداری و امکان اخذ مجوزها به صورت برخط (آنلاین) دارد. از آنجایی که این منطقه با تعداد پروژه ها و فعالیتهای گسترده آنها معنا پیدا می کند، تسهیل در روند فعالیت گمرک ارتباط مستقیم با این کارایی و فعالیتها دارد و به خصوص می تواند در روند سرمایه گذاری ها هم تاثیر داشته باشد. اگرچه تفاهم و ارتباط نزدیک صنعت نفت و گمرک در سالهای گذشته به نقطه قابل قبولی رسیده است اما هنوز هم عبور از گردنه گمرک یکی از گردنه های سخت گذر در پروژه های اجرایی و بخشهای دیگر صنعت نفت است و معطلی چندین ماهه تجهیزات در گمرک، از مهمترین چالشهاست. بسیاری از شرکتها پول بیشتری پرداخت می کنند تا تجهیزات و خدمتی که می خواهند زودتر به دستشان برسد و شرکت هم متعهد است اما آن کالا یا تجهیز و خدمت در گمرک ایران ماه ها متوقف می ماند. به نظر می رسد هنوز برخی تبصره ها و مصوبات از سوی مجموعه های دولتی و وزارتخانه ها با شرایط فعلی تطابق ندارند و یا به شکل موازی اعمال شده اند و قوانین دیگر را مسدود یا بی اثر کرده اند. به هر روی مشکلات پیمانکاران با موضوعات گمرکی همچنان ادامه دارد و این امیدواری وجود دارد که روزی گمرک اختصاصی برای صنعت نفت ایجاد شود تا قوانین دست و پاگیر جلوی راه این صنعت پیشرو را نگیرد.
بتازگی شاهد شتاب گرفتن جریان استفاده از هیدروژن به عنوان منبع انرژی هستیم؛ اما واقعیت ماجرا این است که سوخت مورد نظر که سهمش در سبد انرژی جهان روندی افزایشی را طی می کند، با چالش هایی قابل توجه روبه روست. نتیجه گیری اصلی، حاصل گزارشی است با عنوان «Innovation Insights Briefing» از سوی انتشارات شورای جهانی انرژی مستقر در لندن (WEC) که با همکاری موسسه تحقیقات برق (EPRI) و شرکت چندملیتی خدمات مشاوره مدیریت و امور مالی و حقوقی پرایس واتر هاوس کوپرز (PWC) با تمرکز بر سوخت هیدروژن تهیه می شود. روند تولید هیدروژن، بویژه هیدروژن سبز که در فرایند الکترولیز آب با استفاده از برق حاصل از انرژی های خورشیدی یا بادی به دست می آید، در سال های اخیر شتاب گرفته است. هیدروژن برای مصرف در بخش حمل ونقل با مسافت های طولانی، به آمونیاک و پس از آن دوباره به هیدروژن تبدیل می شود. امروزه هیدروژن، تا حد زیادی در راهبردهای بیشتر شرکت های بزرگ نفت و گاز جهان گنجانده شده و در برنامه های بسیاری از دولت ها برای کربن زدایی و به صفر رساندن مقدار انتشار کربن در صنایع، مشاهده می شود. انتظارها حاکی از آن است که هیدروژن، نقشی مهم در کاهش مقدار انتشار کربن از صنایع انرژی بر، بشود و هم اکنون کشورها شاهد روش های گوناگون نقش هیدروژن در پدیده «انتقال انرژی» هستند. بر اساس گزارش شورای جهانی انرژی، سناریوهای موجود برای تقاضای هیدروژن، نشان می دهد که سهم این حامل انرژی از مصرف نهایی انرژی جهان تا سال 2050 میلادی 6 تا 25 درصد یا 150 تا 600 مگاتن خواهد بود؛ اما در عین حال این موضوع به نحوه رقابت هیدروژن با انواع انرژی پاک مانند باتری بستگی خواهد داشت. گزارش شورای جهانی انرژی نشان می دهد که با وجود این واقعیت که بسیاری از کشورها در حال بررسی چگونگی توسعه «اقتصاد هیدروژنی»- به وسیله تبدیل شدن به عرضه کننده یا تعیین مسیرهای استفاده از هیدروژن در صنایع داخلی- هستند، افزایش مصرف هیدروژن با چالش های مهمی روبه روست. پیش از هر موضوعی و در درجه نخست، بحث هزینه مطرح است. یادداشت شورای جهانی انرژی حکایت از آن دارد که هیدروژن کم کربن اکنون در مقایسه با دیگر منابع انرژی در بیشتر مصارف و موقعیت ها مقرون به صرفه نیست و احتمال دارد برای رفع شکاف قیمت، پشتوانه ای محکم نداشته باشد و همزمان این پرسش به ذهن متبادر می شود که چه مرجعی باید حمایت کند. این گزارش می افزاید: کشورها سیگنال های دلگرم کننده ای ارسال می کنند که نشان از تمایل موجود برای افزایش مقیاس تولید هیدروژن کم کربن با سرمایه گذاری مستقیم در پروژه ها دارد. این پرسش مطرح است که تا چه اندازه و چه زمانی حمایت پرداخت کنندگان مالیات، می تواند تولید هیدروژن کم کربن را به منظور یافتن راه حلی مقرون به صرفه برای کربن زدایی از صنعت، به اندازه کافی رقابتی کند. در ادامه، گزارش شورای جهانی انرژی حکایت از آن دارد که اقتصاد هیدروژن مراحل اولیه ای را طی می کند که بین دو عامل عرضه و تقاضا با مشکل «اول مرغ بوده یا تخم مرغ» روبه روست. بر اساس این گزارش، «بحث رنگ» درباره هیدروژن، با استفاده از رنگ هایی که چگونگی تولید هیدروژن را نشان می دهد، مانع نوآوری می شود. تمایز رنگ می تواند یک فناوری کارآمد مقرون به صرفه را بدون دلیل حذف کند که تنها دلیلش این است که به عنوان نمونه برای نوعی از هیدروژن، رنگ آبی در نظر گرفته شده است. هیدروژن آبی به هیدروژن تولید شده از سوخت های فسیلی با ذخیره سازی کربن اشاره دارد. نویسنده گزارش شورای جهانی انرژی معتقد است که بحث رنگ ها به شفافیت نیاز دارد؛ زیرا احتمال می رود بعضی از مسیرهای فناورانه که پر هزینه تر هم هستند و انتشار کربن بیشتری دارند را به طور زودهنگام از گردونه رقابت حذف کند. به نظر می رسد بحث، درباره گذر از رنگ و در عوض تمرکز بر معادل کربن باشد. به گفته جروئن فت هووف، رئیس مؤسسه گلوبال انرژی، یوتیلیتیز اند ریسورسز لیدر (Global Energy, Utilities and Resources Leader, PwC)، این دهه برای توسعه پروژه های هیدروژن همراه با زیرساخت های تولید، حمل، واردات، توزیع و استفاده از هیدروژن در مقیاس بزرگ بسیار مهم است. اگر این کار را در چند سال آینده با موفقیت انجام دهیم، زمینه برای افزایش خیره کننده تقاضای هیدروژن تا سال 2030 فراهم خواهد شد. اقتصاد هیدروژن ممکن است مراحل اولیه خود را طی کند؛ اما شرکت ها از جمله شرکت های بزرگ نفت و گاز جهان و دولت ها هم اکنون توجه خود را روی توسعه پروژه ها و کاهش هزینه ها متمرکز کرده اند. بزرگترین شرکت های نفتی در اروپا، از جمله بی پی انگلیسی، شرکت انگلیسی-هلندی شل، توتال انرژیز فرانسه، اکینور نروژ، انی ایتالیا و رپسول اسپانیا همگی پروژه های هیدروژنی در حال اجرا دارند و سرگرم برنامه ریزی برای اجرای طرح های توسعه ای هستند. آلمان در ماه مه اعلام کرده بود که 62 پروژه هیدروژنی در مقیاس بزرگ را با 10 میلیارد دلار بودجه فدرال و ایالتی تأمین می کند؛ زیرا هدف آن تبدیل شدن به رهبر جهان در فناوری های هیدروژن است. حتی کشوری های برتر منطقه خاورمیانه، به دنبال راهی برای تبدیل شدن به قطب تولید و صادرات هیدروژن هستند. عمان، امارات متحده عربی و عربستان سعودی برای پیشگام بودن در بازار انرژی دیگری جدا از صادرات نفت خام، روی هیدروژن سرمایه گذاری می کنند. جنیفر گرانولم، وزیر انرژی ایالات متحده آمریکا، در ماه ژوئن نخستین طرح وزارت انرژی آمریکا را در زمینه نخستین دوره جایزه ِارت شات Earthshots و هیدروژن شات راه اندازی کرد که هدف از اجرای آن را دنبال کاهش 80 درصدی هزینه تولید هیدروژن پاک و رساندن به یک دلار برای هر کیلوگرم طی یک دهه آینده دانسته است. هیدروژن پاک، نوعی رویدادی تعیین کننده است. وزیر انرژی ایالات متحده آمریکا معتقد است این موضوع به کربن زدایی از بخش های سنگین و صنعتی با آلودگی بالا و ایجاد مشاغل با درآمد مطلوب در حوزه انرژی های پاک کمک و در عین حال راه را برای تحقق اقتصاد بدون کربن تا سال 2050 میلادی هموار می کند.
شرکت ملی نفت ایران
واکسیناسیون کارکنان صنعت نفت شاغل در تهران (واجد شرایط اعلام شده از سوی وزارت بهداشت) با مساعدت و هماهنگی معاونت امور تولید و کمیته بحران سطح 3 شرکت ملی نفت ایران، در باشگاه نفت تهرانسر انجام می شود
فرخ علیخانی، معاون امور تولید مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: باهدف قطع زنجیره انتشار کرونا، حفظ سلامت کارکنان و متعاقب آن پایداری تولید نفت و گاز، برنامه ریزی و اقدامات لازم برای واکسیناسیون کارکنان سکوهای دریایی نفتی و گازی انجام و واکسیناسیون آنان از اواخر تیرماه آغاز شده است.
وی درباره واکسیناسیون دیگر کارکنان صنعت نفت گفت: با توجه به هماهنگی های انجام شده با سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و وزارت بهداشت، سهمیه ای برای کارکنان مناطق عملیاتی در جزایر سیری، لاوان، بهرگان، خارک همچنین عسلویه و مناطق نفت خیز جنوب در نظر گرفته شده و واکسیناسیون کارکنان این مناطق نیز از اواسط مردادماه در جریان است.
معاون امور تولید شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اهمیت واکسیناسیون کارکنان عملیاتی، از آغاز واکسیناسیون کارکنان شاغل در ستاد تهران خبر داد و افزود: با توجه به پروتکل های موجود وزارت بهداشت، تمام مراکز شرکت ملی نفت ایران مورد بررسی قرار گرفت و مرکز تهرانسر به این منظور تأیید و کمبودها و نیازهای آن در کوتاه ترین زمان برطرف شد.
به گفته علیخانی، کارکنان جامعه هدف از سیستم منابع انسانی استخراج و برای آن ها پیامک ارسال می شود؛ همچنین تفاوتی بین انواع گروه های استخدامی (رسمی، قراردادی، پیمانکاری) وجود ندارد و همه همکاران در نهایت واکسینه می شوند.
وی در مورد مدت زمان فعالیت این مرکز نیز گفت: شرایط به گونه ای آماده شده که پس از تزریق دوز اول، تزریق دوز دوم همکاران نیز انجام شود؛ بنابراین این مرکز باید چندین ماه دایر باشد.
معاون امور تولید شرکت ملی نفت ایران با بیان این که کارکنان واکسیناتور به صورت داوطلبانه انتخاب شده اند، اظهار کرد:این مرکز تعطیلی ندارد و افراد باید تمایل و توان برای انجام این مأموریت مهم را داشته باشند.
وی با اشاره به این که این افراد طی چند هفته گذشته آموزش های لازم را برای انجام واکسیناسیون دیده اند، تصریح کرد: هرچقدر این مرکز بتواند جامعه بیشتری را تحت پوشش واکسیناسیون قرار دهد، ورودی بیمارستان ها کمتر خواهد شد.
علیخانی افزود: بر اساس پروتکل های وزارت بهداشت، امکان تزریق واکسن صرفا برای جامعه هدف ممکن بوده و ناظر وزارت بهداشت و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بر اجرای دقیق آن نظارت دارد.
وی بابیان این که در این مرکز پنج گیت با امکان تزریق روزانه حدود 700 دوز واکسن به افراد فراهم شده است، اظهار کرد: افزون بر امکانات تزریق واکسن، پزشک و آمبولانس ویژه در این مرکز مستقر شده اند.
معاون امور تولید شرکت ملی نفت ایران افزود: باشگاه نفت تهرانسر برای پوشش همه کارکنان صنعت نفت (شرکت های نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی) در شهر تهران در نظر گرفته شده است.
علیخانی تصریح کرد: این اقدام مهم به صورت یک کار تیمی منسجم با برنامه ریزی و هماهنگی واحدهای مختلف و حمایت مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و همکاری سازمان بهداشت و درمان نفت، معاونت تولید، بخش های مختلف منابع انسانی شرکت نفت (واحدهای پشتیبانی و امور کارکنان)، بسیج، حراست، روابط عمومی، بهداشت، ایمنی و محیط زیست، فناوری اطلاعات و کارکنان باشگاه تهرانسر انجام شد.
پژوهشگاه صنعت نفت
پروژه تهیه اطلس خوردگی میکروبی در مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران در نشست شورای پژوهشی پژوهشگاه صنعت نفت تصویب شد.
ازاهداف انجام این پروژه که به صورت میدانی در مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره اجرا می شود، می توان به بررسی و پایش میدانی وضع میکروبی سامانه های آب تزریقی به مخازن و خطوط انتقال نفت خام، شناسایی نقاط قرمز و آسیب پذیر از دیدگاه فعالیت میکروبی، همچنین ارائه راهکارهای عملیاتی برای تعدیل و مهار شرایط میکروبی در این مناطق اشاره کرد.
اطلس خوردگی میکروبی که در این پروژه تدوین می شود، گام نخست در این زمینه است و در پایش های سال های آینده با همکاری واحد حفاظت فنی شرکت نفت فلات قاره روزآمد و تکمیل می شود. با کمک این اطلس افزون بر تعیین کارآمدی راهکارهای مورد استفاده کنونی، روند تغییرها و چشم انداز آینده خطوط از نظر فعالیت های میکروبی نیز قابل پیش بینی خواهد بود که به مدیریت جامع خوردگی سامانه های آب تزریقی و خطوط انتقال نفت کمک شایانی می کند.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
چاه شماره 31 نفت شهر در قالب طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت با تکمیل عملیات حفاری تولیدی شد. پرویز صالح وند، سرپرست طرح های نگهداشت و افزایش تولید (میدان های نفت شهر، سعادت آباد، دانان و دهلران) این شرکت گفت: بر اساس برنامه ریزی ها و همسو با اجرای طرح و نگهداشت افزایش تولید نفت، عملیات حفاری یک حلقه چاه جدید در میدان نفت شهر در دستور کار قرار داشت که با تولیدی شدن چاه شماره 31، این موضوع محقق شد و عملیات حفاری چاه شماره 11 نیز با تولید 500 بشکه در روز، آبان ماه امسال تکمیل می شود. وی با اشاره به پیچیدگی های حفاری در میدان نفت شهر، همچنین ماهیت پیچیده ساختمان مخزنی این میدان نفتی اظهار کرد: با توجه به این شرایط اجرای عملیات حفاری در میدان نفت شهر همواره با ریسک بالایی روبه رو است اما شرکت نفت مناطق مرکزی با در نظر گرفتن تمهیدهای ویژه و استفاده از توان و دانش متخصصان ایرانی با وجود شرایط تحریمی و شدت شیوع بیماری کرونا، توانست به این مهم فائق آید.
سرپرست طرح های نگهداشت و افزایش تولید (میدان های نفت شهر، سعادت آباد، دانان و دهلران) شرکت نفت مناطق مرکزی گفت: نفت برداشت شده از چاه های میدان نفت شهر با خطوط لوله به مرکز جمع آوری این میدان نفتی و پس از فرآورش و نمک زدایی به تلمبه خانه و سپس به پالایشگاه کرمانشاه انتقال می یابد.
میدان نفتی نفت شهر در استان کرمانشاه و در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب از شرکت های تابع نفت مناطق مرکزی، حدود ۷۵ سال پیش به بهره برداری رسید.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
تعمیرات اساسی مرکز اندازه گیری منطقه عملیاتی خانگیران به عنوان بزرگترین و مهمترین بخش تأسیسات گاز شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق انجام شد. این تعمیرات در شرایط پاندمی بیماری کرونا با رعایت پروتکل های بهداشتی در بالاترین سطح و تقارن این عملیات با ایام تاسوعا و عاشوری حسینی در مدت زمان پنج روز انجام شده است. بخش بزرگی از عملیات تعمیرات اساسی مرکز اندازه گیری خانگیران با توجه به الزام قطع کامل گاز از این مجموعه و کاهش 33 میلیون مترمکعبی تولید روزانه گاز، در زمان تعطیلات ادارات دولتی و بخش خصوصی که کمترین میزان مصرف گاز در شبکه وجود دارد، انجام شد.
اجرای طرح واکسیناسیون برای کارکنان عملیاتی
کارکنان عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با پیگیری و انجام هماهنگی های لازم با بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق کشور، نوبت اول واکسن کرونا را دریافت کردند.
مجموعه 4 جلدی تقویم و تاریخ صنعت نفت ایران منتشر شد انتشارات اداره کل روابط عمومی وزارت نفت به منظور مستندسازی تاریخ صنعت نفت ایران، دو مجموعه «تاریخ صنعت نفت ایران» و «تقویم تاریخ صنعت نفت ایران» را در چهار جلد منتشر کرد. این مجموعه که رویدادهای این صنعت را از آغاز تا ابتدای سال 1400 شامل می شود، به بررسی فراز و نشیب هایی می پردازد که در یکصد و چند سال گذشته بر صنعت نفت گذشته و ضعف و قوت هایی که در عرصه های مختلف، جایگاه کنونی آن را رقم زده است. در جلدهای نخست تاریخ و تقویم صنعت نفت ایران شاهد جدالی طولانی از امتیاز دارسی تا لغو قرارداد کنسرسیوم و آثار آن بر روند تحولات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور هستیم و جلدهای دوم به رویدادهای پس از انقلاب در صنایع نفت می پردازد که با لغو کل قراردادها، دو مفهوم تحریم و توسعه در آن نقش آفرینی کردند.
در این میان، سرمایه و دانش فنی به عنوان عوامل اصلی راه اندازی واحدهای صنعتی، تحت تأثیر تحریم قرار داشت و البته در نقطه مقابل، تجربه و خودباوری حرف نخست را می زد که مجموعه حاضر به بازگویی داستان این کشاکش و نتیجه آن می پردازد. روشی که این کتاب در قالب آن به صنعت نفت ایران نظر افکنده، مبتنی بر رویداد، روند و نتیجه است. مضمون آن اصالت بخشیدن به رویدادها و تدوین روندها و بررسی نتایج مادی و معنوی آنهاست. رویدادهایی که از زیر زمین آغاز و تا آشپزخانه ها و سبک زندگی و خزانه کشور منتهی می شوند، سپس در موجی دیگر، سیاست و ادبیات و فرهنگ اجتماعی و بوم زیست را تحت تأثیر قرار می دهد.
در این روند، آنچه برای همه دست درکاران گردآوری اسناد و اطلاعات، بررسی و تحلیل، تحریر و ویرایش مجموعه در درجه نخست اهمیت قرار داشت، دقیق و مستند بودن مندرجات و روشنی و شفافیت تحلیل ها، بدون جانبداری بود. این مجموعه نیز مثل هر کار پژوهشی دیگر، باوجود تلاش بسیار، به یقین از ایراد و اشکال خالی نخواهد بود. به همین دلیل، با کمال امتنان از صاحب نظران حوزه نفت و تاریخ تمنا می کنیم دیدگاه های اصلاحی و انتقادی خود را درباره مجموعه به انتشارات اداره کل روابط عمومی وزارت نفت منتقل کنند تا در ویرایش های بعدی استفاده شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب
تعمیرات اساسی واحد نمک زدایی نفت شهر در کمتر از یک ماه و در پنج گروه اصلی خطوط لوله، مکانیک، برق، ابزار دقیق و کارگاه مرکزی پایان یافت و فعالیت از این واحد از سر گرفته شد.
علی رضایی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب گفت: این عملیات با استفاده از ظرفیت و توان فنی و مهندسی نیروهای متخصص و کارکنان در منطقه یاد شده، با صرفه جویی صرفه جویی حدود 10 میلیارد ریال انجام شد.
وی در تشریح مراحل انجام عملیات تعمیرات اساسی واحد نمک زدایی نفت شهر گفت: در مرحله نخست، به منظور شناسایی کامل نقاط معیوب و مدنظر تعمیرات مطالعات تئوری و عملیاتی و در مرحله بعد با رعایت الزام های مربوط و توجه به حساسیت کار فعالیت های تعمیراتی در دستور کارگروه فنی این شرکت قرار گرفت.
رضایی درباره تعمیرات اساسی در واحد نمک زدایی نفت شهر افزود: بستن شیرهای ورودی و خروجی کارخانه و شیرگاه ها و ورودی و خروجی مخازن و مسیرها، همچنین باز کردن بیش از 60 عدد شیر ایمنی، تعمیر نصب دوباره، و آزمون عملکرد سیستم (ESD) و همه تجهیزات ابزار دقیق را از جمله موارد انجام شده در این تعمیرات اساسی عنوان کرد.
وی همچنین رفع اشکال احتمالی، تعویض بیش از 32 قسمت از خطوط فرآیندی طبق گزارش های بازرسی فنی، رفع اشکال بیش از 10 عدد از انواع شیر بخش های مختلف واحد، همچنین سرویس باتری خانه و ترانس ها و سیستم (UPS) را از دیگر موارد تعمیرات اساسی واحد نمک زدایی نفت شهر برشمرد. رضایی اظهار کرد: فعالیت های تعمیرات اساسی طبق برنامه با همکاری واحد بهره برداری، بازرسی فنی، بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای)، خدمات فنی و مشارکت و پشتیبانی ترابری انجام شده است.
شرکت نفت فلات قاره ایران
شرکت نفت فلات قاره با همکاری مدیریت منابع انسانی شرکت ملی نفت گام مهمی برای شتاب بخشیدن به تبدیل وضعیت (از قرارداد مدت موقت به رسمی) مشمولان بند (و) ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم (ایثارگران) برداشت.
در همین زمینه با رعایت شاخص های برنامه ریزی مانند مدرک تحصیلی و کارراهه شغلی تمام سمت های موجود و آتی (شاغل درآستانه بازنشستگی) برای اختصاص به مشمولان شبیه سازی و برای بررسی، ویرایش و اصلاح به شرکت های تابعه ارسال شد. مدیریت منابع انسانی شرکت نفت قاره ایران پس از رایزنی با مدیرعامل شرکت در مهلت مقرر (تا 25 مردادماه 1400) باوجود زمان کم و همزمانی آن با تعطیلات ناشی از اوج گیری شیوع ویروس کرونا، با بررسی دقیق سمت های پیشنهادی و در نظر گرفتن تخصیص حداکثری واجدان شرایط به واحد، مدیریت و منطقه ای که در آن مشغول به خدمت هستند، به منظور پیشگیری از بروز مشکلات ناشی از نیاز عملیاتی به این افراد، در مجموع 182 نفر را برای تبدیل وضعیت در برابر سمت های مشخص شده معرفی و پیشنهاد کرد. سمت های پیشنهادی این شرکت پس از بررسی و تأیید از سوی طرح و برنامه ریزی نیروی انسانی شرکت ملی نفت، جمع بندی و به منظور احیا و یا بلوکه سازی در صورت نیاز به مراجع ذیصلاح اعلام خواهد شد، تا مانعی برای اقدام های بعدی از جمله صدور مجوزهای استخدامی متصور نباشد؛ بنابراین به زودی شاهد اضافه شدن 182 نفر از مشمولان شرایط ایثارگری به خانواده کارکنان رسمی شرکت نفت فلات قاره ایران خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: در ادامه واکسیناسیون کارکنان سکوهای بهره برداری و مناطق عملیاتی این شرکت، نخستین گروه از کارکنان ستاد نیز زیر پوشش واکسیناسیون قرار گرفته اند. علیرضا سلمان زاده افزود: با توجه به نوع فعالیت و ریسک های عملیاتی کارکنان صنعت نفت دریایی، روند واکسیناسیون همکاران این شرکت از ماه گذشته آغاز شده و بخش قابل توجهی از همکاران عملیاتی دوز نخست واکسن کرونا را دریافت کرده اند. وی عنوان کرد: خوشبختانه با تلاش های انجام شده تاکنون کارکنان منطقه سیری در حال دریافت دوز دوم هستند و بخشی از کارکنان مناطق عملیاتی لاوان، خارک، بهرگان و سکوهای آنها دوز نخست را دریافت کرده اند. البته در مناطق عملیاتی کیش و قشم هنوز واکسیناسیون اجرایی نشده که امیدواریم در روزهای آینده شاهد آغاز آن باشیم. مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران اظهار کرد: واکسیناسیون نخستین گروه از کارکنان ستاد تهران اعم از رسمی، قراردادی معین و مدت موقت و پیمانی متولد پیش از سال 1350، آغاز شده و 150 نفر از نیروهای خدمات، حراست و تأسیسات از هفته آینده با هماهنگی منابع انسانی واکسینه می شوند و این روند به ترتیب اولویت ادامه می یابد.
شرکت گاز استان اردبیل
مدیرعامل شرکت گاز استان اردبیل از ارتقای شاخص های عملکردی این شرکت در حوزه محیط زیست خبر داد.
سردار اسماعیلی با تاکید بر این که صیانت از محیط زیست از مهم ترین برنامه های شرکت گاز استان اردبیل است، افزود: در این زمینه گام های مؤثری برداشته شده که لیبل گذاری پسماندهای صنعتی با درج کد خطر در محل دپوی پسماندهای انبار مرکزی، بازدیدهای محیط زیستی اداره ها و تأسیسات،همچنین نظارت بر اجرای فضای سبز در اداره های تابع و دریافت گواهینامه اجرای طرح تفکیک پسماندهای عادی از آن جمله است.
وی درباره ضرورت برگزاری رزمایش های آمادگی در حوزه محیط زیست نیز گفت: با توجه به این که برگزاری رزمایش های متعدد درمهار بهتر بحران ها و بهبود عملکرد و کارایی نیروها بسیار مؤثر است؛ از این رو رویکرد واحد اچ اس ای شرکت گاز استان اردبیل با توجه به این رویکرد، ایجاد ساختاری نظام مند در اجرای رزمایش های مختلف در زمان های مشخص است تا بتوان حوادث را با کمترین اثر و بیشترین بازدهی واکنش در شرایط اضطراری کنترل و مهار کرد.
مدیرعامل شرکت گاز استان اردبیل همچنین مدیریت پسماندهای صنعتی را مهم و الزامی خواند و گفت: مدیریت پسماندها از جمله چالش های مهم به شمار می رود؛ از این رو ضروری است که مسئولان مربوط با ارائه برنامه و زمان بندی اجرای آن، اقدام های لازم را برای بهبود و اصلاح روش های مدیریت پسماند به ویژه پسماندهای صنعتی انجام دهند.
پالایشگاه گاز ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با اشاره طرح توسعه این پالایشگاه و در دست اجرا بودن فاز دو در آن گفت: با تکمیل طرح فاز دوم، تولید محصول در پالایشگاه گاز ایلام 1.5 برابر افزایش خواهد یافت.
روح الله نوریان گفت: خوراک کنونی این پالایشگاه به ظرفیت اسمی روزانه6.8 میلیون متر مکعب گاز ترش از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب و از میدان گازی تنگ بیجار به پالایشگاه گازایلام ارسال می شود.
وی تصریح کرد: مقرر شده است ظرفیت ارسال خوراک از این میدان گازی با عملیات توسعه آن که از سوی شرکت نفت مناطق مرکزی به عنوان بالادستی شرکت نفت و گاز غرب در دست اجراست، به 10.2 میلیون مترمکعب افزایش یابد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام اظهار کرد: با اجرایی شدن این برنامه به موازات تکمیل عملیات اجرایی و راه اندازی فاز دوم، محصولات پالایشگاه شامل گاز طبیعی برای مصارف شهری و صنعتی، گوگرد و سه محصول اتان، میعانات گازی و گاز مایع (ال پی جی) که خوراک مجتمع پتروشیمی ایلام است، 1.5 برابر خواهد شد.
منطقه 3 عملیات انتقال گاز
سرپرست منطقه 3 عملیات انتقال گاز گفت:عملیات صحه گذاری گزارش نهایی پیگ رانی هوشمند خط لوله دوم تهران با هدف افزایش قابلیت اطمینان و پایداری انتقال گاز پایان یافت.
رسول داودی نژاد افزود: این عملیات با حفاری پنج شاخه لوله و نصب سه عدد طوقه تقویتی نوع A انجام شده است.
وی اظهار کرد: پس از اجرای عملیات پیگ رانی و مشخص شدن نقاط تعمیراتی روی خط لوله دوم تهران که از مهم ترین خطوط لوله منطقه 3 برای تأمین گاز حوزه غرب شهر تهران و استان البرز است، همچنین پس از انجام عملیات صحه گذاری، نتایج پیگ رانی هوشمند با صدور مجوز و ارائه دستورعمل تعمیراتی از سوی واحد بازرسی فنی منطقه، نصب سه عدد اسلیو روی خط لوله انجام و بقیه شاخه لوله ها پوشش دوباره شد.
سرپرست منطقه 3 عملیات انتقال گاز تصریح کرد: این عملیات با تلاش مرکز بهره برداری خطوط لوله ساوه در کوتاه ترین زمان ممکن، پس از انجام رادیوگرافی و آزمون تعمیرات انجام شده است.
پخش فرآورده ها ی نفتی منطقه سبزوار
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه سبزوار از توزیع سه هزار و500 تن گاز مایع در چهار ماه امسال در غرب خراسان رضوی خبرداد
محمد صادقی افزود: 6 شرکت تاسیسات و 4 شرکت موزع گاز مایع در منطقه سبزوار فعال هستند که توزیع گاز مایع شهرستان های سبزوار، بردسکن، جوین، جغتای خوشاب، داورزن و ششتمد را انجام می دهند. وی با اشاره به این که توزیع گاز مایع از طریق سامانه سدف انجام می شود، تصریح کرد: هم اکنون حدود 14 هزار مصرف کننده گاز مایع در این سامانه که 13هزار و 500 نفر آن مربوط به خانوارهای روستایی است که از نفت سفید استفاده می کنند. به گفته صادقی 500 مصرف کننده دیگرثبت نام شده در سامانه سدف نیز به اصناف و صنایع مربوط می شوند.
وی با تاکید بر استفاده از کارت بانکی در هنگام دریافت سهمیه از عاملین توزیع تصریح کرد: مصرف کنندگان زمان تحویل کپسول گاز مایع برای پرداخت هزینه برابر قیمت های مصوب باید از کارت بانکی استفاده کنند. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه سبزوار با اشاره به وجود برخی نارضایتی ها از نحوه توزیع گاز مایع در شرکت های موزع و عاملین توزیع اظهار کرد: از خانوارها درخواست می شود هرگونه شکایت، انتقاد یا پیشنهاد خود را از طریق سامانه پاسخ گویی 24 ساعته 09627 یا سیستم پیام گیر 05144216907 مطرح کنند تا بررسی و پاسخ داده شود. وی با تاکید بر این که توزیع گاز مایع ویژه خانوار ها و بخشی از اصناف و صنایع است، اظهار کرد: استفاده از این نوع سوخت در خودرو ها غیر مجاز و ناایمن است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه یزد
شمار خودروهای گازسوز در استان یزد از ابتدای اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی تاکنون به هزار و 273 دستگاه رسیده است.
عبدالرضا انتظاری، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه یزد گفت: هم اکنون نیز 264 دستگاه خودرو در نوبت گاز سوز شدن قرار دارند.
وی افزود: هم اکنون 6 کارگاه در زمینه دوگانه سوز کردن و نصب کیت روی خودروهای عمومی در استان یزد فعالیت دارند.
انتظاری تصریح کرد: متقاضیان به منظور گازسوز کردن خودروهای خود باید به سامانه اطلاعات جامع خودروهای دوگانه سوز کشور به آدرس GCR.NIOPDC.IR مراجعه و با وارد کردن کدملی،شماره تلفن همراه و دیگر مشخصات خواسته شده به ثبت نام دراین سامانه اقدام و نزدیک ترین کارگاه و زمان مراجعه را تعیین کنند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه یزد با بیان این که توزیع گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) دراستان یزد از طریق 47جایگاه فعال انجام می شود،اظهار کرد:سی ان جی از نظر اقتصادی، سوختی مقرون به صرفه است که نقشی بسزایی در جلوگیری از آلودگی هوا دارد؛ و درباره رشد و توسعه این صنعت به صورت کلان، انتظار می رود نگاهی ویژه از سوی مسئولان کشور به آن شود.
شرکت پالایش
مدیرعامل شرکت پالایش نفت لاوان از اجرای برنامه تبدیل وضعیت بیش از 540 نفر از کارکنان قرارداد مدت موقت به مدت معین به منظور بهبود معیشت، افزایش رضایت و امنیت شغلی و بهبود بهره وری سرمایه های انسانی خبر داد.
محمدعلی اخباری با اشاره به برنامه های پرشمار و متنوع این شرکت پالایشی با هدف بهبود وضع کاری، معیشتی و افزایش رضایت شغلی کارکنان پالایشگاه نفت لاوان به عنوان مدافعان تولید فرآورده های نفتی کشور در شرایط تحریم های ظالمانه و غیرمنصفانه گفت: اجرای برنامه تبدیل وضعیت حدود 540 نفر از کارکنان قرارداد مدت موقت پالایشگاه به مدت معین کلید خورده است.
وی با بیان اینکه مهمترین دلیل اجرای این برنامه بهبود معیشت، افزایش رضایت و امنیت شغلی کارکنان قرارداد مدت موقت پالایشگاه است، بیان کرد: با اجرای این برنامه برای بیش از 500 نفر از همکاران قرارداد مدت موقت سمت سازمانی تعیین می شود که تعیین سمت سازمانی منجر به بهبود وضع حقوق، معیشت و امنیت شغلی این دسته از همکاران می شود. مدیرعامل پالایشگاه نفت لاوان با اشاره به اینکه تبدیل وضعیت افزون بر رضایت، زمینه ساز افزایش بهره وری و بازده در فرآیندهای مختلف تولیدی و عملیاتی پالایشگاه نفت لاوان می شود، تأکید کرد: بدون اغراق حتی در شرایط غیر تحریمی، کارکنان متخصص و شاداب نقشی غیرقابل انکار در بهبود شرایط در واحدهای عملیاتی از جمله پالایشگاه های نفت دارند. اخباری از اجرای بند (د) تبصرۀ (20) قانون بودجۀ سال 1400 کل کشور و بخشنامۀ مشترک روسای سازمان اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجۀ کشور به تمام دستگاه های اجرایی مشمول مادۀ (2) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، مشمولان مادۀ (۲۱) در شرکت پالایش نفت لاوان خبر داد و افزود: با توجه به این قانون، بیش از 130 نفر از کارکنان پالایشگاه که مشمول این قانون بوده به زودی تبدیل وضعیت می شوند.
به گفته وی، شرکت پالایش نفت لاوان به عنوان نخستین شرکت پالایشی کشور اجرای قانون تبدیل وضعیت ایثارگران را به منظور تکریم مقام والای ایثارگران، بهبود معیشت و افزایش رضایت مندی این دسته از کارکنان عملیاتی و اجرایی می کند.
شرکت گاز استان یزد
مدیرعامل شرکت گاز استان یزد گفت:گازرسانی به 93 روستای استان یزد با پوشش دهی دو هزار و 395 خانوار در دست اجراست.
علی اکبر میدانشاهی اظهار کرد: هم اکنون 624 روستای استان یزد به شبکه گاز طبیعی متصل هستند و گازرسانی به 22 روستا امسال به بهره برداری رسید.
وی افزود: با گازرسانی به این تعداد روستا جمعیت بهره مند و زیرپوشش گاز به 94 درصد رسیده است.
میدانشاهی گفت: با گازرسانی به همه 21 شهر استان یزد هم اکنون 99.1 درصد جمعیت شهری این استان زیرپوشش گاز طبیعی قرار دارند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز استان یزد با اشاره به شتاب فزاینده گازرسانی در این استان افزود: با تکمیل گازرسانی به شهرهای استان، گازرسانی بخش روستایی نیز در سال های اخیر شتاب بیشتری گرفته است.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه گاز طبیعی همواره به عنوان عاملی تأثیرگذار برای توسعه و آبادانی روستاها و مناطق کمترتوسعه یافته و ایجاد رفاه اجتماعی مطرح بوده، از این رو اقدام های گسترده ای برای ایجاد و توسعه شبکه های روستایی انجام شده است.
میدانشاهی تصریح کرد: استفاده از گاز طبیعی به عنوان سوخت مورد نیاز بخش های مختلف در مناطق روستایی، از سویی صیانت از محیط زیست و حفظ مناطق بکر روستایی را به همراه داشته و از سوی دیگر نیز به توسعه زیرساخت ها و ایجاد صنایع تکمیلی کمک بزرگی کرده است.
وی ایجاد زنجیره ای از اشتغال مستقیم و غیرمستقیم و جلوگیری از مهاجرت جمعیت روستایی و افزایش مهاجرت معکوس را از مزیت های گازرسانی به نقاط روستایی عنوان کرد.
میدانشاهی یادآور شد: با نصب سه هزار و 391 علمک و پذیرش چهار هزار و 358 مشترک در سال 1400 شمارعلمک های نصب شده استان یزد به 258 هزار و تعداد مشترکان جذب شده نیز به 487 هزار مورد رسیده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان از سهم 25 درصدی گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) در سبد سوخت بخش حمل و نقل سبک در استان خبر داد.
در 4 ماهه امسال با مصرف گاز طبیعی فشرده، معادل 52 میلیون لیتر در مصرف بنزین صرفه جویی شد.
امین روستایی گفت:مقایسه آمارهای میزان فروش سی ان جی با بنزین نشان دهنده سهم یک چهارمی این سوخت پاک(سی ان جی) در سبد سوخت استان همدان است و این منطقه عملیاتی را در میان 37 منطقه در رتبه هفدهم قرار داده است.
وی با اشاره به مصرف حدود 57 میلیون مترمکعبی گاز طبیعی فشرده از ابتدای فروردین تا پایان تیرماه امسال افزود: هر مترمکعب سی ان جی معادل 0.9 لیتر بنزین است؛ از این رو با جایگزینی فرمول محاسبه، به عدد 52میلیون لیتر صرفه جویی در مصرف بنزین می رسیم.
روستایی اظهار کرد: مقایسه آمار مصرف 124 روز ابتدای امسال با مدت زمان مشابه سال قبل،از افزایش 10 درصدی مصرف سی ان جی حکایت دارد که اجرای طرح گازسوز کردن رایگان خودروهای عمومی، گرایش مصرف و توسعه مراکز ارایه خدمات سوخت رسانی از جمله دلایل آن است.
وی با بیان این که در استان همدان پنج جایگاه عرضه سی ان جی در دست ساخت، است، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در این بخش با هدف توسعه ارائه خدمات سوخت رسانی مطلوب به شهروندان استقبال می کند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان تصریح کرد: بهار امسال به طور میانگین روزانه 455 هزار مترمکعب سی ان جی گاز طبیعی توزیع و مصرف شد و این رقم ، در تیرماه به 470 هزار مترمکعب در روز رسید.
روستایی با اشاره به استفاده حداکثری از ظرفیت تجهیزات جایگاه های سی ان جی در استان همدان اظهار کرد: هم اکنون افزون بر دو جایگاه تعطیل متعلق به شهرداری که درگیر اختلاف های حقوقی و مالی با شرکت گاز و شرکت بهره بردار هستند، بقیه جایگاه های عرضه سی ان جی فعال و در مدار خدمت رسانی به مردم قرار دارند.
سیره اخلاقی امام حسین (ع) در خانواده(بخش نخست)
خداوند متعال، رسول خدا(ص) و اهل بیت(ع) ایشان را برای اهل عالم، به ویژه پیروانشان، به عنوان الگو آفریده است. مسلمانان جهان وظیفه دارند در تمام شئونات زندگی اعم از فردی، اجتماعی، سیاسی، اخلاقی و غیره به آنان اقتدا کنند. یکی از نکات قابل توجه در سیره پیشوایان معصوم(علیهم السلام) نحوه رفتار آنان با خانواده است. در این نوشتار مختصر برآنیم تا با مراجعه در منابع تاریخی به گوشه هایی از سیره اخلاقی امام حسین(ع) در خانواده بپردازیم. نخستین بخش از این مطلب را می خوانید:
احترام به همسر از عواملی است که در تربیت فرزندان، تأثیر فراوانی دارد. مادری که در خانه، عزیز باشد و مورد تکریم شوهرش قرار گیرد، با روحی سرشار از عاطفه و آرامش و احساسِ شخصیت، فرزندان را تربیت خواهد کرد. به عکس اگر همسر در خانه مورد آزار و اذیت روحی و جسمی قرار گیرد و شخصیتش در خانه و پیش فرزندان تحقیر شود، بدیهی است که از روان سالمی برخوردار نخواهد بود و در نتیجه، آرامش خود را از دست داده و اضطراب و نگرانیِ او در فرزندان نیز تأثیر خواهد گذاشت. انسان در دوران زندگی با حوادث و مسائلی روبه رو می شود که او را نگران و متأثر می سازد. فردی که احساس کند از طرف دیگران مورد ستم واقع شده، اگر برای رسیدن به حق خود تلاش کند و نتواند به آن برسد، دچار نگرانی خواهد شد. حال اگر برای زن یا شوهر چنین مشکلی پیش آید و با حالت تأثر وارد خانه شود، ممکن است گلایه کرده و از همسر انتظار داشته باشد که در این شرایط به او کمک کرده و از او دفاع کند. در نتیجه، هرگونه تصورِ کوتاهی را در این رابطه دور از انتظار می داند. همسر در این حالت های ویژه، باید سعی کند با مهربانی، احترام و دلجویی چنان رفتار کند که از اندوه و تأثر او بکاهد. در چنین شرایطی، سخنان منطقی و محترمانه همسر می تواند اثبات کند که من در دفاع از حق تو کوتاهی نکرده ام و آنچه مصلحت بوده و توان داشتم، انجام داده ام. امام علی(ع) درباره چگونگی برخورد با همسرش حضرت زهرا (س) می فرماید: «به خدا سوگند. هرگز کاری نکردم که فاطمه خشمگین شود و او را به هیچ کاری مجبور نکردم...، او نیز هرگز مرا خشمگین نکرد و برخلاف میل باطنی من، قدمی برنداشت». در تاریخ می خوانیم که روز عاشورا هنگامی که هلال بن نافع عازم میدان جنگ بود، همسر جوانش از رفتن او ناراحت شده و به شدت می گریست. امام حسین(ع) متوجه آن زوج جوان گردیده و به هلال فرمود: «إنَّ أهلک لایطیبُ لَها فِراقُکَ، فَلَو رأیتَ أن تَختارَ سُرُورَها علَی البَراز؛ همسرت جدایی تو را نمی پسندد، تو آزادی و می توانی خشنودی او را بر مبارزه با شمشیرها مقدم بداری». آن امام همام بالاترین حد تکریم را نسبت به فرزند و همسر داشت. حتی آنان را مورد عنایت خاص خود قرار داد و آنان نیز علاقه وافری نسبت به حضرتش ابراز می داشتند. مثلاً رباب علاقه وافری به امام حسین(ع) داشت. او در سفر کربلا همراه امام بود و پس از شهادت آن حضرت نیز وفاداریش را به زبان شعر و نیز در عمل نشان داد. دو مرثیه از رباب در دسترس قرار دارد که هر دو دارای معانی بسیار زیبا بوده و خلوص و ارادت رباب را نسبت به آن حضرت نشان می دهد. ترجمه آن چنین است: آن پرتوی که دیگران از درخشش آن بهره می بردند، در کربلا کشته شده و غیر مدفون، رها شده است. ای فرزند پیامبر(ص)، خدا از طرف ما تو را پاداش نیکو داده و در وقت میزان تو را از هر زیانی به دور دارد. تو چنان کوه محکمی بودی که من به آن پناه می بردم و تو با رحمت و از سر دینداری با ما همنشینی داشتی. دیگر چه کسی برای یتیمان و فقیران مانده؟ و چه کسی است که مسکینان به او پناه برده و او بی نیازشان سازد؟ به خدا قسم! دیگر سایه ای بعد از تو بر سرم نخواهم پذیرفت تا در میان خاک پنهان شوم». رباب در بخشی از این اشعارش ارتباط عمیق خود را با امام حسین(ع) تصویر می کند؛ امام چون کوهی است که پناهگاه آرام بخش رباب بوده و آن حضرت نیز با کمال ملاطفت و از سر دینداری با وی برخورد داشته است.
مهم ترین درس عاشورا که باید فارغ از هر دینی آنها را بدانید
در داستان عاشورا، انسان های بسیار بزرگی وجود دارند که می توانند الگوی بسیار خوبی برای ما باشند. در صدر این افراد بزرگ، امام حسین(ع) قرار دارد که مظهر شجاعت و ایستادگی است. درباره امام حسین(ع) مقالات زیادی نوشته شده و صفات بارز این شخصیت بزرگ مورد بحث قرار گرفته است. در مطلب پیش رو درباره یکی از یاران امام حسین(ع) سخن می گوییم؛ مردی که به ما نشان داد، هیچ وقت برای تغییر دیر نیست. «حر بن ریاحی» درس مهمی به تاریخ داد: «در هر شرایطی که قرار دارید، شهامت تغییر را داشته باشید».
یکی از درس های عاشورا این است که هر کدام از ما شرایط خاص خودمان را داریم. شاید تعدادی از ما از شرایطمان راضی نباشیم. یا اینکه سال ها فکر کنیم مسیر درست را انتخاب کرده ایم، اما یک روز به خودمان بیاییم و ببینیم در مسیر اشتباه هستیم. در این حالت شاید بنا به دلایلی جرات تغییر زندگی مان را نداشته باشیم. حر بن ریاحی، زمانی که متوجه شد در مسیر اشتباه است، با تمام وجود تغییر را پذیرفت. در حقیقت حر به همه یاد داد تا لحظه ای که نفس می کشیم، می توانیم مسیر زندگی مان را عوض کنیم. حر تا لحظات آخر در لشکر دشمن حضور داشت و به خوبی می دانست امام حسین(ع) و یارانش کشته خواهند شد، اما آگاهانه تصمیمی گرفت که باعث شد برای همیشه نامش در تاریخ ماندگار شود. بدون شک گرفتن این تصمیم در آن لحظات، بسیار سخت است، اما حر نشان داد هیچ تغییری غیرممکن نیست. حر می دانست اگر به کمک امام حسین(ع) برود، کشته خواهد شد، اما وقتی دید حق با امام حسین(ع) است، لحظه ای تعلل نکرد و مسیر زندگی اش را عوض کرد. تصمیمی که به ما روش زندگی درست را یاد می دهد و این درس بسیار مهمی از واقعه عاشوراست.
هر وقت احساس کردید در مسیر اشتباه هستید، شجاعت تغییر مسیر را داشته باشید حتی اگر برایتان گران تمام شود. من شک ندارم در لشکر یزیدیان افراد دیگری نیز حضور داشتند که می دانستند حق با امام حسین(ع) است و دلشان می خواست به این امام کمک کنند، اما به دلایل مختلف نتوانستند مثل حر باشند و به کمک امام حسین(ع) بروند. شاید از ترس از دست دادن جانشان بود یا به خاطر پست، مقام و پول و یا هر دلیل دیگر. به هر حال امروز نامی از آنها نمانده یا اینکه با بدنامی از آنها یاد می شود اما حر بن ریاحی را تقریبا همه می شناسند حتی افراد غیرمسلمان نیز او را ستایش می کنند. همه ما می توانیم از این کار شجاعانه حر بن ریاحی در هر جنبه از زندگی مان استفاده کنیم. نگاهی به شرایطتان بیندازید؛ آیا در مسیر درست هستید؟ از شغلتان، رشته تحصیلی تان، از شرایط زندگی تان راضی هستید؟ یا اینکه فکر می کنید در جایگاه اشتباهی قرار گرفته اید؟ وقتی پاسخ را دریافتید، پس شهامت داشته باشید.
نگاهی به مجموعه ای از آثار فرهنگی که بوی محرم و عاشورا می دهند (بخش دوم)
روزها از پی هم می آیند و ماه ها و سال ها می گذرند؛ اما نام و یاد آقا اباعبدالله الحسین(ع) و اولاد و اصحابش، هیچگاه در پهنه تاریخ به فراموشی سپرده نمی شوند. قرن هاست که ایرانیان با ذوق و سلیقه، با بهره مندی از شعر و فنون ادبیات و هنر نویسندگی، کوشیده اند تا در بیان ها و قالب های مختلف، در پهنه فرهنگ، ادای دینی به قیام تاریخ عاشورا داشته باشند. ایرانیان در دوران معاصر نیز بر همتشان در این باره افزوده شده و آثار بسیار زیادی در این حوزه خلق کرده اند. در مطلب پیش رو که بخش دوم آن را می خوانید، کوشیده ایم تا بخشی از تلاش های اهل ادب و نویسندگی را در حوزه معارف مربوط به محرم و قیام عاشورا به شما نشان دهیم. با این مطلب همراه باشید تا در این ایام پیش رو، علاوه بر برگزاری عزاداری ها، اندکی تأمل و مطالعه بر حرکت عظیم امام حسین(ع) داشته باشیم:
کتاب «وحی بر توفان» در واقع تصحیح جدیدی از مجموعه اشعار نغز «مقبل اصفهانی» از شاعران سبک هندی در اواخر دوران صفویه است. مقبل اصفهانی اگر چه به اندازه بسیاری از شاعران کلاسیک دیگری که به سرودن شعر آیینی مشغول بوده اند، مشهور نیست؛ اما شعر او یکی از قوی ترین اشعار عاشورایی و آیینی زبان فارسی در 300 سال گذشته است. اشعار مقبل البته اندکی به سبک ادبی «بازگشت و واسوخت» نیز نزدیک است و نمی توان تمامی سروده های وی و بافت واژه هایش را در سبک هندی دانست. شاید اگر برخی مداحان و خوانندگان آوازهای مذهبی، اندکی به شعر او و برخی شاعران این دوران توجه کنند، فضای متنوع تری در اشعار آیینی مان به وجود آید. این نکته را هم باید افزود که کتاب «وحی بر توفان» زندگینامه و احوال و آرای مقبل اصفهانی را نیز در برگرفته و کتاب «وحی بر توفان» دقیقا از همین نقطه خواندنی تر شده؛ چراکه زندگی مقبل، زندگی بسیار پر فراز و نشیبی بوده است. امیرحسین مدرس، کار تحقیق و تنظیم این کتاب را به عهده داشته است.
نام محرم و یاد عاشورا گویی که با شعر ایرانی، ارتباطی بسیار عمیق و احساسی برقرار کرده است. بخصوص که ذاکرین، مداحان و خوانندگان بسیار زیادی همه پای اصلی و ثابت مجالس عزای اباعبدالله (ع) بوده اند و تقریبا می توان گفت که بدون شعر، عزای شهدای کربلا امکان ندارد. همین مسأله، محققان و کارشناسان ادبی بسیاری را بر آن داشته تا با گردآوری گزیده های شعر عاشورایی از شاعران مختلف و متفاوت، کتاب هایی را تهیه کنند تا ذاکران، مداحان و علاقه مندان به شعر عاشورایی بتوانند از آن بهره ببرند. میثم کریمی و جواد هاشمی با تهیه کتاب مجموعه اشعاری با نام «جرس فریاد می دارد» همین هدف را دنبال کرده اند و کوشیده اند تا با انتخاب های دقیق شان، کمکی به ترویج فرهنگی و ادبی معارف عاشورایی کنند. محققان این اثر در مقدمه آن درباره کارشان نوشته اند: «پیدایش این اثر تنها بر اساس قالب غزل رقم خورده است. تعداد اشعار این مجموعه به 720 غزل می رسد که یادآور 72 غزال شیرشکار بیشه شجاعت باشد. سروده های بیش از 200 شاعر متقدم و متاخر در این اثر دور هم حلقه زده اند و به مویه نشسته اند. در پژوهش و گزینش اشعار افزون بر هزار جلد دیوان، تذکره و مجموعه شعر دیده و انتخاب اشعار با دقت نظرهای گوناگونی انجام شده است.»
مهدی قزلی، نویسنده «مجموعه قصه کربلا» است. مجموعه ای10 جلدی که با نوآوری های بسیار جالبی می کوشد تا مانند یک معمار، واژه ها و را بر اساس نمونه های تاریخی و اتفاقات واقعی، کنار هم بگذارد و داستان کربلا را در قالب شخصیت های متفاوتی چون حضرت ام البنین(س)، حضرت ابوالفضل(ع)، حضرت زینب(س) و... روایت کند. قزلی در بخشی از مقدمه کتاب، ضمن اشاره به ویژگی های این مجموعه 10جلدی عاشورایی می نویسد: «گاهی می شود اتفاقی آرام آرام در زندگی آدمی رخ دهد. اتفاقی که اگر آرام آرام رخ نمی داد، هیچ کس باورش نمی کرد. اتفاقی که همه نگاهش می کنند، دوست ندارند واقعیت داشته باشد؛ اما دارد. چه بسا خود آدم هم دستی در آن داشته باشد. آنچه در عاشورای سال 61 در کربلا اتفاق افتاد هم از این دست است.» خواندن این مجموعه داستانی بخصوص برای نوجوانان می تواند بسیار مفید باشد.
اگر چه داستان «چابک سوار» نوشته مسلم ناصری، روایتگر زندگی پر فراز و نشیب مختار ثقفی است؛ اما نویسنده در میانه پرداختن به زندگی او، به بهانه های مختلف سراغ واقعه عاشورا می رود و خرده روایت های بسیار زیادی را با مخاطب در میان می گذارد. مهم نیست سریال مختارنامه را دیده اید یا نه، کتاب «چابک سوار» شرایطی بسیار متفاوت نسبت به این سریال دیدنی دارد. خط داستان و ماجرای مختار و ارتباطش با محرم سال 61 هجری کاملا با سریال مختارنامه متفاوت است. در پشت جلد کتاب شرحی از نوشتن کتاب از سوی نویسنده این گونه آمده است: «این رمان با روایت سفر اتفاقی نویسنده این داستان به عراق و آشنایی او با یک کتابفروش دوره گرد آغاز می شود که از طریق او کتابی قدیمی که روایتی از قیام مختار بوده است، به دست نویسنده می رسد. نویسنده اما طی یک اتفاق، کتاب را از دست می دهد و در ادامه ناچار به مراجعه به ذهن خود برای یادآوری کتاب و کشف نسخه ای دیگر از متن می شود و حاصلش را در ادامه در قالب داستان زندگی مختار بیان می کند.»
کتاب«مقتل علامه دربندی» با تمام مقاتلی که تاکنون نامشان را شنیده اید متفاوت است. این کتاب در واقع بازنویسی کتاب «سعادت ناصریه حاج ملا آقادربندی» است و حاوی مجموعه ای از گفته ها درباره واقعه عاشورا و مسائل و مباحث مربوط به آن است. «مقتل علامه دربندی» شرحی است جانگداز و عبرت آموز، توام با مباحث و مسائل معرفتی که مخاطب خود را گام به گام به عمق و درون فاجعه کربلا می برد. خواندن این کتاب می تواند ضمن آشنایی شما با زوایای مختلف فاجعه کربلا، جریان های اجتماعی و شخصیت های مختلف اعتقادی و فرهنگی آن زمان را نیز به شما بشناساند. بر این اساس کتاب «مقتل علامه دربندی» نه داستان است و نه یک مقتل مانند مقاتل دیگر؛ بلکه مجموعه ای از از روایت های عاشورایی که نام مقتل را بر آن نهاده اند.
مروری کوتاه بر کودتای 28 مرداد 1332، روزی که امیدهای نفتی ملت ایران به ناامیدی گرایید
علی بهرامی اکنون که نزدیک به 68 سال از 28 مرداد 1332 خورشیدی گذشته است، مرور بر یکی از تلخ ترین روزهای تاریخ معاصر ایران که پیوندی عمیق با صنعت نفت دارد، هنوز هم طعم بسیار بدی دارد و البته بسیار عبرت آموز است. ملت ایران پس از 4 سال مبارزه و پیگیری و تاکید بر حقوق ملی و اقتصادی شان، نخواستند زیر بار استعمار انگلیس و استبداد پهلوی بروند؛ اما ماجرا طور دیگری رقم خورد و امیدها رو به ناامیدی رفت. در مطلب پیش رو مروری کوتاه داریم بر این رخداد مهم تاریخ معاصر کشورمان و می کوشیم خیلی کوتاه همه ماجرا را بررسی کنیم.
برخی معتقدند که ماجرای کودتا از اعتماد دکتر مصدق به آمریکایی ها شروع شد. برخی، همدستی آمریکایی ها و انگلیسی ها علیه دولت ملی مصدق را عامل اصلی کودتا می دانند. عده ای دیگر معتقدند که اختلاف میان رهبران جنبش ملی شدن صنعت نفت، دلیل اصلی بروز کودتا بوده است. برخی از محققان هم معتقدند که نفوذ حزب توده در دولت مصدق بود که موجب کودتا شد و چند دلیل و برهان دیگر درباره چرایی وقوع کودتای 28 مرداد مطرح شده است. در اینجا می کوشیم صرفا بر وقایع نیمه دوم مرداد سال 1332 تمرکز و دو حرکت ضد ملی و استعماری و استبدادی 25 و 28 مرداد را توصیف کنیم و توضیح دهیم.
با ورود ایران به سال جدید خورشیدی، اوضاع و احوال کشور روز به روز بحرانی تر می شد. از هر طرف نقشه ای و از هر سویی دسیسه ای برای جنبش ملی شدن صنعت نفت در حال آماده سازی و مقدمه چینی بود. استبداد پهلوی و استعمار غربی به این نتیجه رسیده بودند که منافع و اهداف اقتصادی و سیاسی شان با دولت مصدق و حامیان مردمی و پرشمار آن، به دست نخواهد آمد. مصدق در دادگاه های بین المللی برنده میدان بود و مردم و آیت الله کاشانی به عنوان ضلع دیگری از رهبری جنبش، در 30 تیر سال 1331 نشان داده بودند که به هر قیمتی که باشد، حاضر نیستند دست از جنبش خود بر دارند. از سویی دیگر، منطقه خاورمیانه و کشورهایی چون مصر، سوریه، عربستان و ... بشدت تحت تاثیر نهضت ملی نفت ایران قرار گرفته بودند و فضای ضد استعماری و ضد استبدادی ایرانیان می رفت تا انگلیسی ها و آمریکایی ها را با چالش های بسیار جدی در سطح بین الملل مواجه سازد. مجموعه این مسائل، روز به روز عرصه را بر جنبش ملی شدن صنعت نفت تنگ تر می کرد و اختلافات و انشقاق ها میان رهبران جنبش و طیف های مختلف آن هر لحظه بیشتر و بیشتر رسانه ای می شد و عموم ملت از آن آگاه می شدند. ایران ملتهب آن روزها، هفته به هفته به نیمه دوم مردادماه نزدیک می شد و روز فاجعه فرا می رسید؛ اما پیش از آنکه در 28 مرداد بخواهد کار جنبش تمام شود، همه چیز برای 25 مرداد مهیا شده بود. احمد راسخی لنگرودی در کتاب موج نفت در این باره می نویسد: «مجموعه طرح ها و برنامه هاي سياسي که از آغاز اوج گيري نهضت ملي از سوی دو قدرت مسلط وقت – آمريکا و انگليس– در فضاي سياسي کشور شکل گرفت و به صورت پنهان و آشکارا با کمک ايادي داخلي به مورد اجرا گذارده شد، تنها يک هدف را تعقيب می کرد و آن عبارت بود از: سرکوبي نهضت ملي و جلوگيري از ملي شدن نفت. ساعت يک نيمه شب 25 مرداد، سرتيپ نصيري، رئيس گارد سلطنتي با کاميون نظامي و دو جيپ ارتش و يک زره پوش به منزل شخصي دکتر مصدق رفت و با اظهار اين مطلب که حامل فرمان شاه است، قصد اشغال خانه را داشت؛ اما مصدق که از نقشه کودتا مطلع شده بود، بلافاصله از طريق محافظان خود، رئيس گارد سلطنتي را بازداشت کرد. متعاقب اين جريان، تعدادي از مقامات از جمله معاون ستاد ارتش و دو تن از وزراي دولت از سوي نظاميان گارد سلطنتي دستگير، اما با تلاش دولت آزاد شدند. دولت صبح روز واقعه، ضمن انعکاس اين خبر، از آن به عنوان کودتادي نافرجام ياد و تعداد ديگري را به اتهام شرکت در آن ماجرا بازداشت کرد. بر کسي پوشيده نماند که اين کودتا از سوي دولت هاي آمريکا و انگليس شکل گرفته و به تاييد شاه نيز رسيده بود. پس از کودتاي نافرجام 25 مرداد و اعلام خبر آن از سوي دولت، شاه با هواپيماي اختصاصي خود به بغداد گريخت تا از ترکش حوادث بعدي در امان بماند. اين کودتا اگرچه ناکام ماند و به اهداف از پيش تعيين شده خود نايل نيامد؛ اما وقوع کودتاي بزرگتري را زمينه سازي کرد که در 28 مرداد 1332 با مداخله مستقيم و علني دولت هاي آمريکا و انگليس به وقوع پيوست و به سرنگوني دولت مصدق انجاميد.»
همه چیز مشخص شده بود، پهلوی دوم گریخته بود و بعدها مشخص شد که او با آمریکایی ها بر سر کودتای 25 مرداد حسابی مذاکره کرده و به آن امیدها بسته بود.
غلامرضا نجاتي در کتاب «جنبش ملي شدن صنعت نفت ايران»، در خصوص ملاقات پنهاني محمدرضا شاه با کرميت روزولت، قبل از اجراي کودتا، می نويسد: «محمدرضا شاه در نيمه شب اول آگوست 1953 (10مرداد 1332) يعني قبل از رفراندوم، دزدانه درون اتومبيل در محوطه کاخ سعدآباد با کرميت روزولت، سرکرده جاسوسان آمريکايي ملاقات مي کند تا ترتيب اجراي کودتاي انگليسي آمريکايي را براي از ميان برداشتن نخست وزيري که براي استيفاي حقوق ملت ايران با همان استعمارگران انگليسي و آمريکايي در حال مبارزه بود، فراهم سازد. در اين ملاقات، کارگردان کودتا علامت و پيام رمزي را که معرف اعتبارنامه اش از سوي چرچيل و آيزنهاور بود، به شاه ايران اعلام می کند و مقام سلطنت که براي حفظ قانون اساسي به کلام الله مجيد سوگند ياد کرده بود، دستورهای فرستاده دشمن را موبه مو اجرا مي کند.» کرميت روزولت، کارگردانِ کودتا در کتاب خود با عنوان «ضدکودتا»، برنامه ريزي کودتا را قبل از تاريخ اجراي طرح همه پرسي ياد کرده و می نويسد: «خوشبختانه قبل از شروع انتخابات، مقدمات کار فراهم شده بود... بيل هرمن و من با نمايندگان اصلي شرکت نفت انگليس و ايران تماس برقرار کرده بوديم.» همه چیز آماده بود، فقط باید تکلیف جانشین دکتر مصدق مشخص می شد. احمد راسخی لنگرودی در کتاب «موج نفت» در این باره آورده است: «اجراي کودتا عليه دولت ملي، تنها برنامه اي نبود که از سوي دولت آمريکا تدارک ديده می شد؛ بلکه تعيين جانشين وي يعني سرلشکر زاهدي، موضوع ديگري بود که در چارچوب اين برنامه قرار می گرفت. شاه در 22 مرداد در اجراي طرح از پيش تدارک ديده شده کودتا به موجب فرماني، سرلشکر زاهدي را به نخست وزيري منصوب کرد؛ اما اين انتصاب تا چند روز بعد، آشکار شد و نزد زاهدي محفوظ ماند تا هر وقت که وي صلاح دانسته و موقعيت نيز اقتضا کرد، به اطلاع دکتر مصدق رسانده شود.»
کار در 25 مردادبه پایان نرسید. چشمان پهلوی دوم و انگلیسی ها نگران و مضطرب بود. بالاخره سرنوشت نفت در ایران به کجا می رسید؟ نمی شد که یک پیرمرد حقوقدان بیاید و کار را از دست آنها بگیرد و به ملت بدهد. آنها نگران آینده نفت در ایران بودند. این نگرانی با ضربه کاری سه روز بعد بر پیکره دولت ملی نفت، بر طرف شد و امیدهای یک ملت به ناامیدی گرایید. احمد راسخی لنگرودی درباره جزییات و توصیفات وقایع روز 28 مرداد در کتاب «موج نفت» آورده است:«هنوز دولت ملي از آسيب ناشي از ترکش هاي کودتاي نافرجام 25 مرداد التيام نيافته بود که کودتايي ديگر، اما بزرگتر با مداخله مستقيم و علني دو دولت خارجي و با همکاري شاه و مزدورانش شکل گرفت. اولين جرقه هاي آن از ناحيه بازار در قالب اغتشاش از سوي هواداران شاه زده شد و آتش آن رفته رفته در سطحي وسيع، دامن گسترد. هواداران شاه مطابق برنامه با سر دادن شعار «زنده باد شاه» و «مرده باد مصدق» به دفاتر روزنامه هاي مخالف شاه از جمله «باختر امروز»، «توفيق»، «حاجي بابا»، «به سوي آينده» و... حمله برده و با اشغال مراکز ارتباط جمعي همچون اداره پست و تلگراف، راه ارتباط سران نهضت ملي را با مردم سراسر کشور بستند و در عوض با استفاده از وسايل ارتباط جمعي به پخش سرودها و بيانه هاي خود در مخالفت با دولت ملي و هواداري از شاه پرداختند و با اين کار قصد تحريک مردم را در سراسر کشور داشتند. همچنين گروهي از اوباش در هواداري از شاه دست به کار شده و در حوالي سبزه ميدان و ميدان ارگ استقرار يافتند. اينان به دسته هاي کوچک تر تقسيم شدند و حمله گسترده اي را به وزارتخانه ها، بانک ها و مراکز دولتي تدارک ديدند. همچنين در عصر همان روز کودتاچيان با چند تانک و ادوات نظامي به خانه نخست وزير هجوم آورده و پس از شکستن سد محافظان، خانه را تسخير کردند. در اين حمله تمامی اثاثيه به غارت رفت و قسمت اعظم خانه دچار حريق و به ويرانه اي تبديل شد. مصدق نيز قبل از اشغال کامل خانه به اصرار اطرافيان از مهلکه گريخت و شبانه به خانه هاي مجاور پناه برد. دکتر مصدق و همراهان او در فرداي روز واقعه از سوي ماموران انتظامي که براي بازديد خانه هاي مجاور آمده بودند، دستگير شده و به وسيله چند کاميون سرباز مسلح به باشگاه افسران انتقال داده شدند. روزنامه «اطلاعات» ماجراي اشغال خانه دکتر مصدق را به اختصار چنين گزارش می کند: «ساعت 5 بعدازظهر دستور داده شد چند تانک و عده اي سرباز به طرف منزل دکتر مصدق حرکت کنند، وقتي تانک ها به نزديک منزل رسيدند، با يک شليک شديد توپ و مسلسل به مقاومت مدافعان منزل دکتر مصدق خاتمه دادند. يک تانک سنگين با ضربت، در آهني خانه مصدق را ويران کرد و مردم به منزل او ريختند و تمامی اثاثيه آن خانه و نيز منزل پسرهاي دکتر مصدق را غارت کردند و آتش زدند. به طوري که نه تنها کوچک ترين چيزي در آن خانه ها نماند؛ بلکه خانه مصدق و خانه دکتر غلامحسين مصدق به صورت ويرانه اي درآمد و قسمتي از آن هم سوخت.»
فضل الله زاهدی و درباری ها خیلی زود کار صنعت نفت را دست گرفتند و اگر چه زاهدی کمتر از دو سال بعد مغضوب پهلوی دوم شد؛ اما دیگر کار از کار گذشته بود و آمال و آرزو های نفتی یک ملت ثروتمند که می خواست بیرون از دایره استعمار و استبداد، کشور خود را به وسیله متخصصان و کارگران و کارمندان خود بسازد، بر باد رفت.
منابع:
1-کتاب«موج نفت» نوشته احمد راسخی لنگرودی
2- کتاب«جنبش ملي شدن صنعت نفت ايران» نوشته غلامرضا نجاتي
با پدیده هک شدن در دنیای امروز بیشتر آشنا شوید
مشعل چقدر با موضوع «هک» یا «هک شدن» در فضای مجازی آشنا هستید؟ آیا تا به حال در خطر هک شدن قرار گرفته اید؟ آیا می دانید باید در مقابله و مراقبت برای انواع هک چه کرد؟ این موضوع از جمله مواردی است که بسیاری از افراد و کاربران در فضای مجازی تصور می کنند ممکن است برای آنها پیش نیاید؛ اما باید توجه داشت که همه افراد و به عبارتی مصرف کنندگان حقیقی و حقوقی در معرض هک شدن قرار دارند. کلمه «هک» به معنای رخنه و نفوذ کردن است و معنی دقیق تر آن، این است که فرد یا افرادی با مقاصد مختلف که عمدتا مالی و سودجویی است، با روشی سریع و هوشمندانه در فضای مجازی که متعلق به ماست، نفوذ می کنند؛ البته باید توجه داشت که هک شدن فقط در حوزه های مرتبط با فضای مجازی نیست و با توجه به شیوه های خلاقانه و منحصر به فردی که دارند، رویکردهای متفاوتی هم در رسیدن به هدف انتخاب می کند. اگرچه اقدام به هک عمدتا برای سودجویی مالی و امنیتی و دزدیدن اطلاعات و آمارهای خاص و هدفمند، شنود اطلاعات و یا سرقت صورت می گیرد؛ اما در دنیای امروز بسیاری از افراد با اهداف شخصی و دلایلی دیگر هم اقدام به هک می کنند و به همین دلیل نباید فکر کنیم چون در ارتباط با مورد خاص مالی و امنیتی یا سیاسی در فضای مجازی قرار نداریم، لزوما چنین اتفاقی ممکن نیست برای ما رخ دهد. هکرها عموما افرادی باهوش و استعداد زیاد و آشنا به امور رایانه و فضای مجازی هستند و با شیوه هایی غیر معمول می توانند موانع و حفاظ هایی که در مقابلشان گذاشته شده را حذف کنند. بسیاری از فعالان فضای مجازی دسته بندی را در مورد هکر ها در نظر گرفته اند و معتقدند که هکر خوب و بد داریم و بسیاری از هکرها به دنبال مبارزه با قدرت و جریان های مالی و مافیایی هستند. گروهی از هکرها که به هکرهای »کلاه سفید» معروف هستند، نقشی شبیه به آنتی ویروس دارند و تلاش می کنند تمام راه های نفوذ هکرها را در سیستم اطلاعاتی مسدود کنند. بر همین اساس، هکرهای کلاه سیاه، گروهی از هکرها هستند که به طور مستقیم با هدف خرابکاری و صدمه زدن به اطلاعات وارد سیستم و فضای اطلاعات و داده های فضای مجازی می شوند؛ البته گروه های دیگری همچون هکرهای کلاه خاکستری، هکرهای کلاه صورتی، هکرهای کلاه قرمز و هکرهای اسکریپتی هم شناسایی شده اند. در مورد عملکرد هکرها و اینکه چه فضاهایی را بیشتر مورد حمله قرار می دهند هم می توان به مواردی مثل هک وب سایت اشاره کرد که یکی از بیشترین موارد را دارد. هک وب سایت، یعنی به دست گرفتن غیرمجاز کنترل روی وب سایت و نرم افزارهای مربوط به آن مانند دیتابیس و اینترفیس های دیگر که عموما مربوط به ارگان ها و سازمان های دولتی یا خصوصی کلان و مهم می شود. هک شبکه، یکی دیگر از مدل های هک است که با این اقدام شروع به جمع آوری اطلاعات درباره شبکه با هدف آسیب رساندن به سیستم شبکه و از کارانداختن می کند. هک ایمیل، هک رمز عبور و هک کامپیوتر به قصد دسترسی به اطلاعات، داده ها، عکس ها و اسناد شخصی و عمومی هم از دیگر موارد هک شدن است.
شاید فیلم یا اخبار مربوط به هک شدن شبکه های بانکی یا اختلال در سیستم بانکی را زیاد شنیده باشید یا تماس هایی که با افراد گرفته می شود تا جلوی عابر بانک حاضر شوند و به بهانه انتقال پول روی درگاه بانکی آنلاین شوند و همزمان هکرها پول هایی را از حساب آنها و افراد دیگر انتقال داده اند. این اخبار را هنوز هم می شنویم و پلیس آگاهی بارها درباره آنها هشدار داده است. در واقع در دنیای امروز که در فاصله هایی کوتاه تغییرات تکنولوژیکی جدیدی در راه است و افراد دسترسی های مختلفی برای اطلاعات و داده های شخصی ما پیدا می کنند، باید با انواع شیوه های جرایم اینترنتی آشنا باشیم.
کی لاگر، یک نرم افزار یا سخت افزار ساده است که اطلاعاتی مانند نام کاربری و رمز عبور را از ضبط کردن دکمه های فشرده شده روی صفحه کلید به صورت یک پرونده یا log در سیستم شما ثبت می کند. به دلیل وجود حملاتی از این قبیل، وب سایت های بانکی امکان استفاده از صفحه کلید مجازی را برای کاربران خود فراهم کرده اند تا در صورت نیاز و زمانی که از مکان های عمومی اقدام به انجام تراکنش مالی می کنید، هک نشوید.
حملات منع سرویس
حملات DoS یک تکنیک هک کردن برای از بین بردن یک سایت یا سرور با سرازیر ساختن میزان زیادی از درخواست و ترافیک است. هکرها در این روش با استفاده از یک سیستم مرکزی اقدام به ارسال درخواست های سیل آسا می کنند، به طوری که سرور قادر به پردازش تمامی درخواست ها نبوده و در نهایت از دسترس خارج شده و امکان سرویس دهی نداشته باشد.
در روش جعل DNS هکر سعی در عرضه اطلاعات نادرست hc s DNS دارد. در واقع این نوع از هک با آلوده کردن سرورهای DNS کاربر را به جای سایت مورد نظر به سایتی دیگر انتقال می دهد. جعل DNS با هدف سرقت اطلاعات بانکی و اطلاعات حساب کاربری انجام می شود.
یک هکر می تواند از نرم افزاری برای جعل و شبیه سازی وای فای استفاده کند. در این روش این نرم افزار به WAP در مکان اصلی (به عنوان مثال مودم و اکسس پوینت) متصل می شود و از طریق آن به داده های شما دسترسی پیدا می کند. این روش، یکی از آسان ترین هک هاست و برای اجرای آن تنها به یک نرم افزار ساده و شبکه بی سیم نیاز است. در این نوع از حملات، هکر WAP خود را با برخی از نام های معتبر مانند “Airport WiFi” یا “Store WiFi” معرفی کرده و شروع به جاسوسی از شما می کند. بهترین راه برای مقابله با این حملات، عدم استفاده از وای فای های عمومی یا استفاده از سرویس های تغییر IP است.
فیشینگ، یک روش هک است که هکر برای سرقت پول یا اطلاعات شخصی کاربران، یک صفحه مشابه برخی از صفحات وب معتبر ایجاد می کند. به عنوان مثال، اقدام به ساخت صفحاتی با آدرس و ظاهری مشابه درگاه های پرداخت می کنند. اگر می خواهید بیشتر با روش فیشینگ و نحوه پیشگیری با آن آشنا شوید، توصیه می کنیم حتما مقاله «فیشینگ چیست؟» را مطالعه کنید.
این حملات مشابه فیشینگ هستند. هکر در این حملات رابط کاربری یا UI اصلی وب سایت را مخفی کرده و رابط دیگری را به جای آن به کاربر نمایش می دهد که کاربر با کلیک روی آنها به صفحه مورد نظر هکر انتقال می یابد. این حملات معمولا در وب سایت های دانلودی و پخش فیلم بیشتر انجام می شود.
نگران نباشید. اگرچه این موضوعات مواردی نگران کننده برای حضور در فضای مجازی یا تبادلات مالی آنلاین هستند؛ اما راهکارهایی برای جلوگیری و مقابله با آنها هم وجود دارد. برای پیشگیری از هک شدن لازم است برخی موارد را رعایت کنید. از جمله اینکه از نرم افزاری به نام فایروال استفاده کنید. این سدی بین اطلاعات شما و دنیای خارج ایجاد و از دسترسی غیرمجاز به شبکه تجاری شما جلوگیری می کند. بهتر است روی سیستم عامل و تلفن همراهتان، نرم افزار آنتی ویروس نصب و آن را بموقع به روز رسانی کرده و در عین حال از رمز عبورهای پیچیده استفاده کنید. از گذاشتن تاریخ های تولد و ازدواج پرهیز کنید و حروف و اعداد و کارکترهای خاص را هم به کار بگیرید. در ایمیل و شبکه های ارتباط مجازی از باز کردن فایل های ناشناس یا پیوست های بدون نشانه خودداری کنید و مهم تر اینکه بموقع از رایانه خود بخصوص مواردی که داده های مهم دارند، نسخه پشتیبان تهیه کنید. اقدام مهم دیگر هم این است که از امکان احراز هویت دو مرحله ای در تلفن همراه یا تبلت و رایانه شخصی و ورود به شبکه های مجازی استفاده کنید.
مشعل این روزها خیلی ها اضطراب ابتلا به ویروس کرونا را دارند. اضطراب، واکنشی طبیعی به شرایط سخت و تهدیدآمیز است؛ اما اگر شدید و طولانی شده و رنج ایجاد کند، زندگی را مختل خواهد کرد. اضطراب می تواند روی سیستم ایمنی تأثیر منفی داشته باشد و بدن را در برابر بیماری ها تضعیف کند. گاهی نیز اضطراب باعث رفتارهای ناکارآمد می شود. برای مثال ممکن است باعث شود مکررا اخبار اشتباه یا ناخوشایند را برای هم ارسال کنیم و پیام های درست و دستورعمل های علمی را ندیده بگیریم. کارهایی که فرد مبتلا به اضطراب انجام می دهد و چرخه اضطراب خودش و دیگران را بیشتر می کند، شامل جست و جوی مداوم خبر در رسانه ها، شبکه های اجتماعی نامعتبر، عدم اطمینان و بزرگنمایی خطرات می شود. اشخاصی که از قبل دچار اختلال اضطراب منتشر، اختلال اضطراب بیماری و اختلال وسواسی جبری بوده اند، در این شرایط اضطراب بیشتری را نیز تجربه می کنند.
نحوه برخورد با اضطراب ناشی از ابتلا به کرونا
دست هایتان را مکرربشویید. این مؤثرترین روش برای پیشگیری از بیماری است.
به دنبال اطلاعات دقیق باشید و این اطلاعات را از منابع معتبر بگیرید.
قبل از بازنشر اخبار و اطلاعات، از درستی آن مطمئن شوید.
بدانید این اولین و آخرین بیماری واگیردار و همه گیر نیست. کشنده ترین بیماری هم نیست.
اگر برای رعایت ایمنی، ساعات طولانی در منزل هستید، سعی کنید در خانه فعال باشید و بیکار نمانید.
سعی کنید بر مواردی که روی آن کنترل دارید، تمرکز داشته باشید. خود را سرگرم کنید، به تماشای فیلم بنشینید یا هر فعالیت لذتبخشی که شما را آرام می کند، انجام دهید.
اگر احساس می کنید تحت فشار زیادی هستید، یا انجام کارهای روزمره برای شما سخت شده، با پزشک، روانپزشک یا روانشناس مشورت کنید.
بیشتر رفتارها و واکنش هایی که افراد در هنگام حوادث و بحران های غیر منتظره از خود نشان می دهند، رفتارهایی طبیعی است، به همین دلیل به خودتان یا دیگران برچسب ضعیف، ترسو یا غیرطبیعی بودن نزنید.
از موقعیت هایی که استرس شما را زیاد می کند، دوری کنید. برای مثال کمتر اخبار را چک کنید. خواندن اخبار یک یا دوبار در روز استرس کمتری دارد تا اینکه تمام طول روز اخبار را ببینید یا بشنوید.
در مورد نگرانی ها و احساساتتان حرف بزنید و از بیان آنها خجالت نکشید. اجازه بروز احساساتی مانند گریه و خشم را به خود و دیگران بدهید.
با احساس ها و فکرهای خود نجنگید. تغییر حال شما در هر لحظه، طبیعی است و برای حل و فصل آن به زمان نیاز دارید.
بپذیرید که همه چیز در کنترل شما نیست. بنابراین برنامه و زندگی عادی خود را حفظ کنید و تمرکز خود را روی چیزهایی بگذارید که می توانید آن را کنترل کنید، نه چیزهایی که کنترل آن به دست شما نیست.
ساعت هایی را به دور از فضای مجازی بگذرانید و کارهایی که برای شما آرامبخش است را در برنامه روزانه بگنجانید. برای مثال نیایش کنید، موسیقی گوش کنید، کتاب بخوانید، یا فیلمی که دوست دارید ببینید و...
به اندازه کافی استراحت کنید، خواب خوب و کافی کمک می کند تا توان خود را بازیابی کنید.
ورزش کنید. اگر امکان ورزش منظم ندارید، تحرک بیشتری داشته باشید و حداقل 20 دقیقه در روز پیاده روی کنید.
در حضور کودکان در مورد اخبار بد صحبت نکنید.
از مصرف هر نوع دارو بدون تجویز پزشک خودداری کنید. از مواد یا الکل برای سرکوب حس های منفی استفاده نکنید.
در صورتی که احساس کردید برای چند روز متوالی نمی توانید کارهای روزمره را انجام دهید یا کنترلی بر احساس یا شرایط خود ندارید، به پزشک، روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنید.
جوشکاری روی خط لوله گازدار با مرام پهلوانی و لهجه شیرین شیرازی
احسان شناور اهل شیراز است و فعالیت در صنعت نفت را از سال 82 به عنوان «جوشکار کد» در منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران آغاز کرده است. در طول سال های خدمت، خاطراتی تلخ و شیرین را تجربه کرده و درخواستش از مسؤولان، توجه بیشتر به وضعیت مالی کارکنانی است که در شرایط سخت کاری، در دمای بالا و خطرات زیاد و پرریسک و پرمسؤولیت به ایفای نقش می پردازند. سال 85 ازدواج کرده که ثمره آن دختری موفق به نام «هستی» است. در ادامه، گفت وگو با حمیدرضا توللی، جوشکار کد واحد عملیات ساختمانی منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.
لیسانس رشته مهندسی مکانیک و لیسانس مدیریت دولتی از دانشگاه فیروزآباد فارس دارم و در دوره آموزشی علمی، فنی و تجربی «جوشکار کد» که از سوی شرکت دین آلمان در پتروشیمی شیراز به مدت 9 ماه برگزار شد، شرکت کردم. همچنین در دوره های آموزشی هات تپ و جوشکاری پیشرفته که در تهران برگزار شد نیز شرکت داشتم.
در عملیات هات تپ که جوشکاری روی خطوط گازدار است، به دلیل عدم تخلیه گاز کار خطرات زیادی دارد که منجر به صرفه جویی زیادی برای کشور و حفظ محیط زیست می شود. همچنین جوشکاری ترک های ایجاد شده در خطوط و جوشکاری تحت فشار مثبت از تخصص های بنده است که صرفه جویی زیادی به دنبال دارد.
در پروژه تعمیرات خط دوم در دشت پلنگ جنوب فارس، با حدود 20 تا 25 نفر از همکاران در یک اتاق در خانه ای روستایی ساکن بودیم که کنار آن آغل گوسفندان بود و واقعا شرایط سختی داشتیم؛ اما خیلی اوقات دوست دارم به همان روزها و همراهی با دوستان در کنار یک خانواده روستایی خالص و یکرنگ و همکاران باصفا برگردم.
در ابتدا از همه عزیزانی که سعی می کنند در هر سمتی که دارند، وظایف خود را به نحو شایسته انجام دهند، تشکر می کنم؛ اما خواهشی که دارم این است، همکارانی که کار عملی و فیزیکی انجام می دهند و در شرایط سخت کاری و در دمای بالا و با تحمل خطرات زیاد و پر ریسک به ایفای مسؤولیت می پردازند، از نظر مالی بیشتر دیده شوند تا در دوران بازنشستگی با توجه به فرسودگی ناشی از کار فیزیکی، ذخیره مناسبی داشته باشند و به صورت قرارداد مستقیم استخدام شوند تا از وضعیت سردرگمی نجات یابند. همچنین چون کارهای مکانیکی بر فیزیک انسانی خیلی فشار وارد می کند، اگر تعداد نیروی انسانی برای کار افزایش یابد تا فشار کار کمتر یا زمان تعمیرات بیشتر شود، بدن آسیب کمتری می بیند.
توصیه ام این است که یا کار را از اول نپذیرند و یا اگر پذیرفتند، با مسؤولیت تمام انجام دهند و با وجدان کار کنند. تمام وسایلی که در محیط کارمان وجود دارد، متعلق به بیت المال است، بنابراین باید با توجه به وضعیت تحریم ها و اقتصاد کشور، سعی در استفاده بهینه و صرفه جویی حداکثری از آنها داشته باشیم.
من سال 85 ازدواج کردم. یک دختر 14 ساله به نام «هستی» دارم که در تیم منتخب رشته شنا استان فارس حضور دارد و رشته دومش هم والیبال است.
البته به دلیل ماموریت های زیاد، همواره بچه های ما کمبود حضور پدر در مناسبت های خاص را زیاد حس می کنند و هنگامی که با همکاران درد و دل می کنیم، بحث حضور نداشتن در کنار اعضای خانواده گفتمان مشترک ماست.
به مطالعه کتاب های شعر و تاریخی، بخصوص تاریخ صدر اسلام علاقه مند هستم. همچنین به ورزش باستانی از دوران کودکی در کنار پدر علاقه داشتم که با ابزارهای ورزش باستانی گاهی ورزش می کنم و بعضی مواقع هم با دخترم به پیاده روی می روم یا در پارک با هم والیبال بازی می کنیم؛ از آنجا که خیاطی، شغل مرحوم پدرم بود، در این حرفه هم تبحر دارم.
در خانواده ای با 9 فرزند به دنیا آمدم که پدرم مرحوم پهلوان محمد توللی، شغل خیاطی داشت. با کوشش و رزق حلال خانواده را در محله آستانه سیدعلاالدین حسین(علیه السلام) شیراز به نحو احسن اداره می کرد و از پهلوانان ورزش باستانی و کهن کسوت ورزش پهلوانی فارس و شیراز بود. من فرزند هفتم خانواده هستم و در کنار پدرم با روحیه جوانمردی و جنگندگی پرورش یافتم و از وی آموختم که همیشه در دستیابی به اهدافم تلاش کنم. متاسفانه پدرم را دو سال پیش از دست دادم. یک اتفاق جالب هم بعد از فوت پدرم افتاد، آن هم جهانی شدن عکس ایشان بود که از سوی یک توریست در شیراز ثبت شده بود و از طریق آشنایان در خارج از کشور از این موضوع مطلع شدیم.
نیرو ی هوایی ارتش قبول شدم که نرفتم. البته کارم را دوست دارم، به این دلیل که تاثیرش را در اجتماع و زندگی مردم می بینیم؛ اما سختی فیزیکی زیادی در کار داشته ام و وقتی می بینیم کاری را می توانیم انجام دهم که دیگران نمی توانند، احساس مفید بودن می کنم و البته جوشکاری روی خطوط گازدار هم خطرات خودش را دارد.
در سال 86 در تعمیرات خط 16 اینچ بید بلند، صفحه سنگ فرز متلاشی شد و با اینکه از وسایل ایمنی استفاده کرده بودم، به دلیل شدت ضربه، قرنیه چشم چپم و مویرگ چشم راستم آسیب دید و منجر به شکسته شدن بینی ام شد. بعد از این اتفاق برای درمان به گچساران منتقل و در آنجا عمل شدم و 25 روز چشمانم بسته بود.
شخصا تجربه کرده ام که اگر هر سختی در کار دیدیم، در عوض خدا یک گشایش را در زندگی مان به وجود آورد. بعضی سختی ها شاید با عیار مالی جبران نشود؛ اما خیلی حوادث و بلاها را از سرمان رفع می کند و با این سختی ها، خیروبرکت به زندگی وارد می شود و خانواده انسان سالم و صالح می شوند.
خانواده ام همیشه در کنار من بوده اند و همواره در تمام شرایط، چه از نظر کاری و چه از لحاظ روانی مرا پشتیبانی کرده اند و از ابتدای زندگی با درک مشکلات و سختی های کاری ام، کنار آمده اند.
همسرم ماما و از مدافعان سلامت در بخش زنان هستند که با وجود مشکلات متعدد کاری خودشان، همیشه جای خالی من را در ماموریت های طولانی پر کرده اند، به طوری که دخترم در درس، ورزش، اخلاق و هنر موسیقی سرآمد شده است، بنابراین جا دارد از ایشان که با مشغله کاری فراوان، همواره مسؤولیت اصلی زندگی را به عهده داشته است، تشکر کنم.
امیدوارم مردم زودتر از شر بیماری کرونا راحت شوند، چون هم بیماری خطرناکی است و هم باعث استرس در میان خانواده ها شده است. به طوری که ما در پروژه خط چهارم در اوج گرما، هم درگیر کار سخت و خطرناک جوشکاری روی خط گازدار بودیم و هم باید برای حفظ سلامت خود و همکاران، پروتکل های بهداشتی را رعایت می کردیم. همچنین آرزو می کنیم وضعیت اقتصادی کشور و مردم ایران بهتر و امیدمان به آینده نیز بیشتر شود.
و حسن ختام اینکه حضرت سعدی می فرمایند:
ز خیرت پیش آید، بکن چندان که بتوانی ... مکافات بدی کردن، نمی گویم، تو خود دانی!
سالارنیا: : مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز:
سیاست باشگاه، توسعه ورزش همگانی است
مشعل شرکت ملی حفاری اهواز در سال های اخیر در زمینه ورزش همگانی و قهرمانی گام های موثری برداشته است. حضور ورزشکاران باشگاه ملی حفاری در رده های مختلف تیم های ملی وزنه برداری، فوتسال، تیراندازی و کسب عنوان قهرمانی در مسابقات پاورلیفتینگ باشگاه های جهان و درخشش فوتسال بانوان در لیگ برتر باشگاه های ایران، بیانگر این مدعاست.
این موفقیت ها در حالی به دست آمده است که باشگاه ملی حفاری اهواز طی سه سال اخیر به دلیل بخشنامه های ابلاغی وزارت نفت با کمبود بودجه برای فعالیت در ورزش قهرمانی مواجه بود، با وجود این تنگناها ورزشکاران این باشگاه باغیرت و تعصب مثال زدنی خوش درخشیدند و از اعتبار خانواده بزرگ صنعت نفت و شرکت ملی حفاری ایران در مسابقات مختلف کشوری و بین المللی دفاع کردند.
به منظور آگاهی از آخرین وضعت ورزش این شرکت در دو بعد همگانی و قهرمانی گفت و گویی را با سیدسالار محمدنیا، رئیس امور ورزش و مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز داشتیم که با هم می خوانیم.
سیاست باشگاه ملی حفاری اهواز رشد و توسعه ورزش همگانی است، ورزش همگانی ارتباط مستقیمی با سلامت کارکنان و خانواده های محترم آنان دارد، طی دو سال اخیر به دلیل بروز بیماری منحوس کرونا و بر اساس دستورعمل های ابلاغی از سوی وزارت نفت و به تبع آن شرکت ملی نفت ایران، فعالیت های ورزش همگانی متوقف شد، اما ما در این خصوص فرصت را غنیمت شمرده و بازسازی، بهسازی و ترمیم اماکن ورزشی را در دستور کار قرار دادیم و این آمادگی را داریم که با ابلاغ دستورعمل های جدید وزارت نفت در خصوص بازگشایی اماکن ورزشی، پرقدرت به کارکنان و خانواده های آنان در زمینه ورزش همگانی خدمات رسانی کنیم.
همان طور که اشاره کردید، تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری اهواز در نخستین دوره لیگ برتر باشگاه های کشور و جام باشگاه های جهان به عنوان قهرمانی دست یافت که این امر موجب شادی و خرسندی جامعه ورزش کشور، به ویژه خانواده بزرگ صنعت نفت شد. تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری برای حضور در این رقابت ها زمان خیلی کمی را در اختیار داشت، اما ما در همان ابتدا تیم را برای قهرمانی روانه مسابقات کردیم.
ما با کمترین هزینه، یک تیم منسجم را روانه مسابقات کردیم که ابتدا در لیگ برتر با اقتدار قهرمان شدیم و سپس به عنوان نماینده ایران در جام باشگاه های جهان نیز رقابت نزدیک و تنگاتنگی با اوکراین که قهرمان اروپا بود، داشتیم و در نهایت هم قهرمان شدیم. من عقیده دارم غیرت و تعصب مثال زدنی تیم پاورلیفتینگ باعث قهرمانی ملی حفاری در جام باشگاه های جهان شد. البته باید بگویم حمایت های آقای گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری، اعضای هیات مدیره، مدیرکل ورزش و جوانان خوزستان، رئیس هیات پاورلیفتینگ استان و کادر فنی و اعضای تیم که زحمات زیادی را متحمل شدند باعث شد با اتحاد و همدلی این موفقیت به دست بیاید.
با توجه به افزایش قابل توجه هزینه ها، افزایش تورم و هزینه اعزام تیم ها به مسابقات، تیمداری در لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های کشور برای ما کار را خیلی سخت کرده است. البته باید بگویم سعی کردیم نتایج خوبی کسب کنیم، اما مصدومیت بازیکنان و همچنین بعضی از ناداوری ها باعث شد نتوانیم نتایج خیلی خوبی کسب کنیم. از سوی دیگر با توجه به اینکه با کاهش هزینه ها در بحث ورزش قهرمانی روبه رو هستیم، امیدواریم در فصل آینده و با تدابیری که وزیر جدید نفت اتخاذ خواهند کرد، بتوانیم با اقتدار در ورزش قهرمانی از جمله رشته فوتبال حضور پیدا کنیم تا دل هواداران شاد شود و مایه افتخار نام نفت باشیم.
تیم ملی حفاری در رشته وزنه برداری نتایج خوبی را کسب کرده، به طوری که در سال 98 در رده سنی جوانان قهرمان شدیم و در رده سنی بزرگ سالان سوم شدیم و در سال 99 نیز در رده سنی بزرگ سالان نایب قهرمان لیگ برتر شدیم.
در لیگ برتر وزنه برداری حریفان ما با صرف بودجه های میلیاردی بهترین بازیکنان را به ترکیب تیم خود اضافه می کنند و به عناوین قهرمانی و نایب قهرمانی دست می یابند، ولی ما این قهرمانی ها را دوست نداریم و اعتقادداریم که این گونه قهرمان شدن هنر نیست، بلکه هنر واقعی در این است که بتوانیم ورزشکار پرورش بدهیم و با اندوخته خود باشگاه در مسابقات شرکت کنیم و مقام به دست بیاوریم.
برای همین سیاست اصلی باشگاه ملی حفاری این است که با اتکا به ظرفیت نیروهای مستعد بومی و پرورش و آموزش آنها در مسابقات حضور پیدا کنیم که طی سال های اخیر نیز در رشته های مختلف ورزشی این برنامه را در سرلوحه کار خودمان قرارداده ایم و با اتکا به جوانان و ورزشکاران بومی از اعتبار ملی حفاری اهواز در لیگ های مختلف کشور و بین المللی دفاع کردیم و خواهیم کرد. این را هم باید اضافه کنم که در فصل آینده لیگ برتر وزنه برداری نیز یک تیم خوب و منسجم را روانه لیگ برتر باشگاه های کشور می کنیم.
در زمینه فوتسال آقایان پس از چند سال تیم را متحول کردیم و پس از سال ها نیاز بود که چند بازیکن را به تیم اضافه کنیم و در این فصل تلفیقی از جوانان و باتجربه ها را در کنار هم قرار دادیم و تیم خوبی تشکیل شده و مطمئناً در آینده حرف های زیادی برای گفتن خواهد داشت و در آینده ای نه چندان دور شاهد فروغ توکلی ها، رفیعی ها و ... در تیم فوتسال آقایان ملی حفاری خواهیم بود.
این را هم باید بگویم که برای فوتسال آقایان نیز محدودیت بودجه ای داریم. هزینه یک بازیکن از حریفان ما با کل بودجه این فصل تیم ملی حفاری برابری می کند، اما ما بر اساس داشته های خودمان در این جدال نابرابر از اعتبار ملی حفاری در لیگ برتر کشور دفاع می کنیم.
در بحث فوتسال بانوان در این فصل جوان گرایی کردیم، یکی از مشکلات فوتسال بانوان در استان خوزستان کمبود بازیکن بومی لیگ برتری است؛ به همین منظور باید پشتوانه سازی را در دستور کار قرار دهیم و برای همین امر نیز باید بازیکنان جوان و امید را به تیم اضافه کنیم تا در کنار بازیکنان باتجربه بتوانند در فصل های بعد موثر باشند.
در فصل جاری کادر فنی تیم فوتسال بانوان بومی خواهد بود، دو گزینه را مدنظر داریم و در حال مذاکره با آنها هستیم و درنهایت پس از توافق، سرمربی تیم فوتسال بانوان ملی حفاری معرفی خواهد شد.
همان طور که می دانید، پرورش استعدادهای بومی از اولویت های باشگاه ملی حفاری است و به قولی یکی از افتخارات باشگاه ملی حفاری این است که در پرورش نیروهای بومی پیشگام باشد؛ به همین با اعتماد به ورزشکاران مستعد بومی طی سال های اخیر نتایج خوبی دررشته های تیمی و انفرادی کسب کرده ایم و همچنان این راه را باصلابت و قدرت ادامه می دهیم.
تیم فوتسال ملی حفاری در هفته سوم لیگ برتر فوتسال باشگاه های ایران به برتری رسید. تیم فوتسال ملی حفاری که در دو هفته ابتدایی لیگ برتر فوتسال کشور متحمل دو شکست شده بود، برای جبران امتیازات از دست رفته در خانه به مصاف تیم سپاهان اصفهان رفت. شاگردان داوودی نژاد در پایان این تقابل با حساب ۲ بر یک حریف اصفهانی خود را شکست دادند. رحمان اسکندری و فرشاد کلاه کج برای ملی حفاری و مجتبی حسن نژاد برای سپاهان در این بازی گلزنی کردند. سپاهان اصفهان با خرید تیم اهورای بهبهان برای نخستین بار در لیگ برتر فوتسال تیمداری می کند.
به زمان بیشتری نیاز داربم
سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری اهواز گفت: این تیم برای رسیدن به شرایط مناسب احتیاج به زمان دارد. محمدرضا داودی نژاد، سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری اهواز بعد از نخستین پیروزی تیمش گفت: در دو هفته اول باختیم، چون ما بازی دوستانه نداشتیم و ۲۰ جلسه بیشتر تمرین نکرده بودیم و برخی بازیکنان تازه به ما اضافه شده اند. او با بیان اینکه همچنان احتیاج به زمان داریم تا حفاری شرایط بهتری پیدا کند تاکید کرد: باید از هدف گذاری باشگاه حمایت کرد. ما با یک برد مغرور نمی شویم. اشتباهات فراوانی داریم و باید آنها را برطرف کنیم تا بتوانیم در ادامه باعث شادی هواداران حفاری شویم. داودی نژاد درادامه گفت: هر کسی که در مورد تیم حفاری صحبت می کند، به عنوان یک دلسوز به او نگاه می کنیم و به این نتیجه رسیدیم که نکات مثبت را برداریم و از آنها استفاده کنیم. سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری اهواز با اشاره به جوانگرایی در این تیم گفت: امیدوارم دوباره شاهد یک حفاری خیلی خوب باشیم. بازیکنانی مثل بهزاد عظیمی و فرهاد توکلی زمانی که جوان بودند، توسط من در حفاری به بازی گرفته شدند و آن زمان خیلی ها خرده گرفتند، اما ثمره اش را الان می بینیم. وی در پایان تاکید کرد: کاپیتان ما مشکوک به کرونا بود و باعث شد 50 درصد تیم را دربازی با سپاهان نداشته باشیم و امیدواریم در تعطیلات شرایط بهتری پیدا کنیم و حتی اگر جایگاه خوبی در جدول نداشته باشیم، یک تیم خوب و یک پشتوانه خوب خواهیم داشت و جدا از بحث فنی، بازیکنان بااخلاقی به فوتسال ایران هدیه کنیم.
آ کادمی فوتبال باشگاه نفت مسجدسلیمان با معرفی مسئول آن، راه اندازی شد. باتوجه به اینکه وجود آکادمی ها در هر باشگاه لیگ برتری نقش پررنگی در موفقیت تیم اصلی آن باشگاه خواهد داشت و نیز از نظر هزینه نیز برای باشگاهی که از داشته های خود برداشت می کند، مقرون به صرفه است، در نهایت باشگاه نفت مسجدسلیمان نیز پس از سال ها تیم داری در لیگ یک و لیگ برتر فوتبال، تصمیم به راه اندازی آکادمی فوتبال گرفت.
ازآن جا که در مسجدسلیمان، استعدادهای خوبی در رشته فوتبال وجود دارد و حتی فوتبال از همین سرزمین به کشور اشاعه پیدا کرد، فعالیت آکادمی باشگاه نفت مسجدسلیمان می تواند رونق خوبی به این باشگاه و نیز در آینده نزدیک به تیم بزرگسالان آن بدهد. باشگاه نفت مسجد سلیمان با هدف ایجاد ساختار حرفه ای، شناسایی و پرورش استعدادهای فوتبالی در سطح منطقه و معرفی به سطح اول فوتبال کشور، اقدام به راه اندازی آکادمی کرده است. درهمین راستا، باشگاه نفت مسجد سلیمان طی حکمی احسان قاضی شهنی زاده را نیز به عنوان مسئول آکادمی باشگاه معرفی کرده است.
مربی فصل گذشته پارس جنوبی جم هدایت این تیم را در فصل جدید لیگ دسته یک ایران به عنوان سرمربی برعهده گرفت.
ایمان رزاقی راد، مربی فصل گذشته پارس جنوبی جم پس از توافق نهایی با مدیران باشگاه پارس جنوبی با حضور در محل این باشگاه و عقد قرارداد رسمی هدایت طلایی پوشان جم در رقابت های فصل جدید لیگ دسته یک ایران را برعهده گرفت.
رزاقی راد که فصل گذشته دستیار محمد نصرتی در پارس بود، سابقه بازی در تیم هایی چون پاس و پیکان در لیگ برتر را در کارنامه دارد.
جلسه معارفه سرمربی جدید پارس جنوبی پیش از شروع نخستین تمرین این تیم در زمین شماره 2 ورزشگاه تختی جم در حضور بازیکنان، دوم شهریور برگزار شد.
گفت و گو با زونه بردار ملی پوش مناطق نفخیز جنوب
حسین آزادی - وزنه برداری از رشته های ورزشی است که در کنار فوتبال و کشتی در استان خوزستان هواداران زیادی دارد؛ به گونه ای که سهم عمده ای از اعضای تیم ملی وزنه برداری در رده های مختلف سنی را ورزشکاران این استان تشکیل می دهند. شرکت ملی مناطق نفتخیرجنوب که بزرگ ترین تولیدکننده نفت کشور محسوب می شود، یکی از شرکت هایی است که علاوه بر تولید نفت و گاز در زمینه ورزش نیز گامهای موثری برداشته و ورزشکاران و تیمهای ورزشی این شرکت طی سالهای اخیر افتخارات زیادی در رقابتهای جهانی، آسیایی و کشوری به دست آورده اند. یکی از رشته هایی که مناطق نفتخیزجنوب به صورت اصولی روی آن برنامه ریزی کرده، رشته وزنه برداری است. این رشته پرطرفداردر جنوب علاوه بر قهرمانی تیمهای مناطق نفتخیز در رده های مختلف وزنه برداران خوبی را هم به ورزش کشور معرفی کرده است؛ به گونه ای که هم اکنون در اردوی تیم ملی وزنه برداری نوجوانان کشورمان برای حضور در مسابقات جهانی در تهران 2 وزنه بردار مناطق نفتخیزجنوب حضور دارند از جمله محمدرضاغالبی. به منظور آشنایی بیشتر با نحوه برگزاری اردو و میزان آمادگی گفت و گویی را با محمدرضا غالبی در خصوص وضعیتش و نیز حضور در اردوی تیم ملی داشتیم که با هم می خوانیم.
دوم بهمن 1382 در آبادان متولد شدم و شانزده سال است که در مسجدسلیمان سکونت دارم.
رشته وزنه برداری را در خرداد ماه 1395 و با توصیه پدرم در باشگاه فرهنگی ورزشی نفت مسجدسلیمان که از شرکت های تابع مناطق نفت خیزجنوب است،شروع کردم.عشق و علاقه ای که به این رشته داشتم و تاکیدی که پدرم داشتند، در انتخاب این رشته موثر بود.
از ابتدای ورودم به رشته وزنه برداری افراد زیادی در راستای موفقیت و پیشرفت من تلاش کرده اند از جمله آقایان مصطفی فردی پور،مهران مطلق،افشین صالحی پور،آیت اورامه،میلاد رامهرمزی و یاسین نامداری که افتخار شاگردی این عزیزان را دارم.
امیدوارم در مسابقات پیش رو از جمله جام جهانی نوجوانان بتوانم زحمات آنها را جبران کنم.
در سال اول دبیرستان مشغول به تحصیل هستم و هیچ گاه ورزش مانعی برای ادامه تحصیل من نبوده است. با برنامه ریزی هایی که خانواده ام داشته اند ، درس و ورزش را در کنار هم دنبال می کنم و خوشبختانه ورزش صدمه ای به تحصیل من وارد نکرده است.
اردوی تیم ملی وزنه برداری نوجوانان طی 2 مرحله برگزار شد که در مرحله نخست 60 نفر حضور داشتند و از این تعداد 20 نفر به مرحله دوم راه یافتند و در نهایت با صلاحدید کادرفنی 11 نفر به عنوان نفرات اصلی به عضویت تیم ملی درآمدند و در مسابقات جهانی نوجوانان که مهرماه امسال به میزبانی کشور عربستان برگزار می شود، به روی تخته می روند که به لطف خدا من نیز جزء یکی از نفرات حضور در این رقابتها هستم و امیدوارم بتوانیم با درخشش در این مسابقات موجب شادی مردم کشورم بشوم.
در حال حاضر نیز تمریناتمان را در تهران و زیر نظر مربیان پرتلاشمان از جمله سید علی حسینی،محسن داودی و جواد نادری به صورت مستمر و با کیفیت انجام می دهیم،همچنین روزانه در دو نوبت صبح و عصر تمریناتمان را انجام می دهیم و در تمام امور نیز پروتکل ها بهداشتی رعایت می شود.
به احتمال زیاد در وزن 55 کیلوگرم در مسابقات جهانی شرکت می کنم و نهایت سعی ام را به کار می گیرم تا موجب سربلندی کشور و خانواده ام بشوم. تمام سعی خودم را می کنم تا یک مدال خوش رنگ به ارمغان بیاورم. بازهم تاکید می کنم برای افتخار و سربلندی کشورم و خانواده ام در این رقابتها تمام توانم را به کار می گیرم.
ازتمامی کسانی که مرا همراهی کردند، از خانواده ام تا مربیان و تمامی مسئولان و دست درکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان نهایت تشکر و قدردانی را دارم. طی این مدت سختی های زیادی را متحمل شدیم تا بتوانیم خودمان را برای حضورمقتدرانه در رقابتهای جهانی آماده کنیم و امیدوارم به لطف خدا بتوانیم خستگی را از دوش مربیان و تمامی عزیزانی که برای موفقیت ما تلاش کردند برداریم، امیدوارم مردم هم ما را دعا کنند تا تمامی نفراتی که در قالب تیم ملی وزنه برداری نوجوانان کشورمان به این مسابقات اعزام می شوند،بتوانند پرچم پر افتخار ایران عزیزدر مسابقات جهانی نوجوانان در کشور عربستان به اهتزاز در آید.درضمن ازهفته نامه مشعل نیز که به فکر ما بودند و این مصاحبه را ترتیب دادند، نهایت سپاس و قدردانی را دارم.
مدیرعامل نفت مسجدسلیمان:
مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان می گوید گزینه اول سرمربیگری تیمشان محمود فکری است، اما به گزینه های دیگر هم فکر می کنیم و اگر به هر دلیلی با او ادامه ندادیم، گزینه های دیگر را انتخاب کنیم.
محمد نظری، مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان ، درباره گزینه های مربیگری تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان گفت: هر باشگاهی ممکن است فراز و نشیب هایی داشته باشد و ما هم در حال کار هستیم تا برنامه های هماهنگی را انجام دهیم. برنامه های پشتیبانی و حمایت های مالی باید انجام شود تا درنهایت بتوانیم کارها را پیش ببریم. انتخاب سرمربی هم یکی از این برنامه هاست و قطعاً به نتیجه می رسیم. محمود فکری در فصل گذشته زحمات زیادی کشیده و به او خسته نباشید می گوییم.
او در ادامه گفت: قرار بر این بود که تا پایان فصل تیم را هدایت کند و برای ادامه همکاری در فصل جدید رضایت مندی طرفین وجود داشته باشد. گزینه اول ما محمود فکری است اما به گزینه های دیگر هم فکر می کنیم و اگر به هر دلیلی با او کار نکردیم، گزینه های دیگر را انتخاب کنیم. اسم گزینه های دیگر را نمی توانم بیاورم اما دوستانی هستند که در میان گزینه های مربیگری تیم ما قرار دارند و باید سبک و سنگین کنیم تا درنهایت سرمربی تیم انتخاب شود.
مدیرعامل نفت مسجدسلیمان درباره وضعیت بازیکنان نیز گفت: بعد از انتخاب سرمربی، او بر اساس نیازمندی ها تشخیص خواهد داد چه بازیکنی در تیم حضورداشته باشد و چه بازیکنی نباشد.
او در پایان درباره اینکه چه زمانی سرمربی انتخاب خواهد شد، گفت: ما در حال برنامه ریزی هستیم مگر این که مشکل خاصی پیش بیاید که سرمربی تیم را ظرف چند روز آینده انتخاب نکنیم. هواداران نگران نباشند. با توجه به جلسات و مکاتباتی که در هفته گذشته داشتیم و این هفته خواهیم داشت، به نتیجه لازم می رسیم.
گروهی از کارکنان شركت ملي نفت ايران در تاريخ پانزدهم مردادماه 1400 به قله 3964 متری توچال از ارتفاعات رشته کوه البرز مرکزی در استان تهران صعود کردند .
قله توچال در شمال شهر تهران به صورت یک خط الراس شرقی- غربی در جناح جنوبی رشته کوه های البرز مرکزی قرارداد توچال مجاور با شهر تهران و بلندترین نقطه شهر تهران محسوب می شود که به بام تهران معروف است.
12 نفر از کارکنان شرکت ملی نفت ایران 3:30 دقيقه صبح از مسير دربند شيرپلا حركت كردند، ساعت 10:30 دقیقه به پناهگاه شيرپلا رسيدند. سپس بعد از 3 ساعت کوه پیمایی درنهایت ساعت 13:30 توانستند به قله 4 هزارمتری توچال برسند.
همکارانی که در این صعود شرکت داشتند، عبارتنداز:
فريدون ابوقداره، سيد مصطفي احمدي نسب، الله يار الياسي، مجيد خسرواني، محمد علي شيخلو، حسن رزميان مقدم، عبدالرضا كريميان، مهدي قاسمي، مصطفي چاردولي، محسن حدادي، فرامرز فرجي، حميد غفاري (راهنماي گروه) و حسین باقرزاده (سرپرست گروه).
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات