فروش نفت و بازگرداندن پولهای مسدود شده باید به طور جدی دنبال شود
حفاریهای جدید در میدان گازی پارس جنوبی آغاز میشود
نقش آفرینی سازندگان داخلی در سایه اقتصاد مقاومتی
خودنمایی شعله های گاز در مرز ایران و ترکمنستان
نیاز دانش بنیان ها به بازار هدفمند
پاسخگویی تمام عیار برای نجات کارکنان
هدفگذاری نفتی برزیل فرصتها، چالشها و پیامدها
28 میلیون بشکه نفت سنتزی به پالایشگاهها ارسال شد
داخلیسازی 3 ماده شیمیایی و کاتالیست مهم
سلسلههای حکومتگر ایرانی چگونه بودند؟
داروهای تقویتی پس از واکسن کرونا آری خیر؟
رئیس جمهوری:
باید به طور جدی دنبال شود
رئیس جمهوری گفت: فروش نفت به عنوان یکی از محورهای اساسی و موضوع بازگرداندن پول هایی که به ناحق در دیگر کشورها مسدود شده، باید به صورت فوری در دستور کار دستگاه های مربوطه قرار گیرد و با جدیت دنبال شود.
سیدابراهیم رئیسی، روز یکشنبه (7 شهریورماه) در نشست هیأت دولت، با قدردانی از بیانات و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در ترسیم نکات راهبردی برای دولت سیزدهم گفت: رهنمودهای مقام معظم رهبری برای دولت جدید به عنوان چراغ راه است و باید دستورعمل ها و راهکارهای ارائه شده، از سوی همه دولتمردان مورد توجه قرار گیرد تا در عرصه عمل اجرایی شود. وی با اشاره به اهمیت توجه به عدالت و عدالت خواهی و تأکید رهبر معظم انقلاب در این باره افزود: باید هر لایحه و بخشنامه ای در دولت یک پیوست عدالت داشته باشد و در همه بخش های دولت این موضوع مورد توجه جدی قرار گیرد. رئیس جمهوری با بیان اینکه مکمل اجرای عدالت، مبارزه با فساد و زمینه های فسادزاست، تصریح کرد: اعضای دولت برای اینکه ساختارهای فسادزا از بین برود، باید بازنگاهی در مجموعه دستگاه خود انجام دهند و برای اصلاح ساختارهای فساد آفرین و قطع دست های پنهان رانت و فساد، اقدام کنند. بی شک برخورد و مبارزه با رانت و ویژه خواری ها ما را به اجرای عدالت نزدیک تر خواهد کرد.
رئیسی، توجه به موضوع تعارض منافع را مورد تأکید قرار داد و اعلام کرد: اینکه بعضی از تصمیم ها در دستگاه ها بموقع اتخاذ یا در زمان مناسب اجرا نمی شود، گاه به دلیل وجود تعارض منافع است، از این رو باید نسبت به این مسأله حساسیت داشت و لازم است هم خود دستگاه و هم وزارت اطلاعات و دستگاه های نظارتی، دست های پنهانی را که مشکل ایجاد می کنند، شناسایی و با آن برخورد کنند.
وی با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب درباره فعال شدن سامانه های الکترونیکی و تأثیر آن در مبارزه با فساد گفت: اگر در حوزه های مختلف اقتصادی از جمله بانک ها، گمرکات، دارایی و مالیات این سامانه ها به هم متصل شوند، ضمن اینکه مقدمه شکل گیری دولت هوشمند ایجاد می شود، با ایجاد شفافیت، زمینه فساد نیز از بین می رود. اتصال سامانه ها به یکدیگر اهمیت زیادی دارد و باید سریع تر این کار انجام شود.
رئیس جمهوری با اشاره به مشکلات کشور در زمینه اقتصادی افزود: گروه اقتصادی دولت باید در نشست های مختلف، بویژه با نخبگان درون سازمانی و برون سازمانی راهکارهای مناسبی را برای عبور از شرایط نامناسب اقتصادی فعلی تدوین کنند تا براساس آن در مسیر رفع مشکلات گام برداشته شود.
رئیسی تصریح کرد: فروش نفت به عنوان یکی از محورهای اساسی و موضوع بازگرداندن پول هایی که به ناحق در دیگر کشورها مسدود شده، باید به صورت فوری در دستور کار دستگاه های مربوطه قرار گرفته و با جدیت دنبال شود.
وی اعلام کرد: راهبرد جدی رهبر معظم انقلاب که نباید مشکلات اقتصادی به رفع تحریم، موکول شود را دولت با قوت پیگیری می کند، ضمن اینکه به دنبال رفع تحریم ها نیز خواهیم بود؛ اما تلاش برای رفع مشکلات کشور را به تحریم متصل نخواهیم کرد و به گونه ای عمل می کنیم که در شرایط تحریم هم بتوانیم با توجه به اقتصاد مقاومتی و ظرفیت های داخلی، کشور را اداره کنیم.
در نخستین نشست هیأت دولت سیزدهم
اعضای هیأت وزیران با امضای عهدنامه ای، خود را به اصول و ارزش های 10گانه که برآمده از آرمان های انقلاب اسلامی، گفتمان امامین انقلاب و ناظر بر برنامه های دولت است، متعهد و موظف کردند.
اعضای دولت سیزدهم در نخستین نشست هیأت دولت سیزدهم با امضای این عهدنامه اصول و ارزش هایی همچون توجه به محرومان، فسادستیزی و قانون گرایی، رفع موانع تولید، چابک سازی نظام اداری با بهره گیری از فناوری اطلاعات و شایسته سالاری در انتخاب مدیران را سرلوحه تصمیم گیری ها و اقدام های خود قرار داده و به آن ملتزم شدند.
متن «عهدنامه مدیران دولت مردمی» به این شرح است:
«شعارها و برنامه دولت مردمی که با حماسه انتخابات ۲۸ خرداد مورد اقبال عمومی قرار گرفت، برآمده از آرمان های انقلاب اسلامی، گفتمان امامین انقلاب و ناظر بر برنامه های دولت است، انتظار می رود همه خادمان مردم در این دولت، اصول و ارزش های 10گانه زیر را سرلوحه تصمیم گیری ها و اقدام های خود قرار داده و به آن ملتزم باشند:
۱- التزام عملی به ارزش های انقلاب اسلامی
۲- توجه به نیازهای اولویت دار مردم بویژه محرومان و اقشار آسیب پذیر و استفاده بهینه از همه ظرفیت ها برای رفع آنها
۳- ارج نهادن به فرصت خدمت بی منت به مردم و تلاش مخلصانه و جهادی در گره گشایی از مسائل مردم با محوریت وحدت ملی و تقویت پیکره واحد ایران اسلامی و اهتمام در تأمین عادلانه حقوق عامه
۴- فسادستیزی و نفی مطلق روابط ناسالم اداری، شناسایی زمینه های فسادزا و تعارض منافع و اقدام قاطع، سریع و مؤثر برای رفع آنها
۵- قانون گرایی، پاسخگویی، شفافیت و انضباط مالی، طهارت اقتصادی و پرهیز از اشرافی گری
۶- تولیدمحوری و اهتمام در رفع موانع تولید، ترویج کالای ایرانی، شناسایی ظرفیت ها و استعدادهای کشور و حرکت به سوی فعال سازی کامل آنها به عنوان رویکرد حاکم بر همه ارکان و اجزای دولت
۷- بهره گیری از فناوری اطلاعات و ابتکارهای دانش بنیان در هوشمندسازی و چابک سازی نظام اداری، تأمین دسترسی عادلانه مردم به خدمات عمومی و دولتی و تبدیل آن به ابزاری برای نظارت مردمی
۸- شایسته سالاری در انتخاب خدمتگزاران مبتنی بر معیارهای انقلابی بودن، کارآمدی، پاک دستی و فسادستیزی و مردم محوری
۹- توسعه ارتباط با آحاد جامعه و رعایت کرامت مردم و همکاری مؤثر با رسانه ها، نقدپذیری و اهتمام جدی به افکار عمومی
۱۰- تمهید و تأمین شرایط مناسب برای مشارکت مردم بویژه نخبگان، صاحبنظران، جوانان و کارآفرینان در حل مسائل کشور و جهش به سوی ایران قوی.»
رسانه ها و شبکه های خبری مختلف جهان در گزارش های خود رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی به وزیر نفت پیشنهادی دولت سیزدهم را مورد توجه قرار دادند.
رسانه ها و شبکه های تلویزیونی خبر رأی اعتماد قاطع نمایندگان مجلس شورای اسلامی به جواد اوجی به عنوان وزیر نفت دولت سیزدهم را بازتاب دادند. خبرگزاری و شبکه تلویزیونی بلومبرگ با اشاره به موفقیت اوجی در کسب رأی اعتماد نمایندگان مجلس، از وی و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، به عنوان دو عضو کلیدی کابینه رئیسی یاد کرد. بلومبرگ از نخستین چالش های اصلی اوجی را مدیریت وی در بازگشت احتمالی ایران به بازار نفت که با گسترش نوع دلتای ویروس کرونا تضعیف شده است، دانست. خبرگزاری و موسسه خبری پلتس هم در گزارشی کامل با اشاره به سوابق اوجی به چالش های پیش روی وزیر نفت ایران پرداخت.
پلتس یکی از این چاش ها را - در میان محدودیت های بودجه - تصمیم مجلس شورای اسلامی برای محدود کردن افزایش حقوق کارکنان صنعت نفت دانست که اعتراض هایی را در پی داشته است و اوجی باید این مشکل را حل کند.
خبرگزاری الجزیره نیز با اشاره به انتخاب اوجی، سابقه بلندمدت وی در صنعت نفت و گاز ایران را نقطه قوت وزیر نفت دولت سیزدهم دانست. خبرگزاری رویترز هم با اشاره به موفقیت اوجی در کسب رأی اعتماد نمایندگان، به سوابق کاری وی اشاره کرد. خبرگزاری ترند آذربایجان هم با اشاره به انتخاب اوجی، به سخنان وی در مجلس درباره اکتشاف و سرمایه گذاری های آینده در صنعت نفت ایران پرداخت. روزنامه سان مالزیا هم ضمن اشاره به کامیابی اوجی در اخذ رأی اعتماد مجلس، به بررسی سوابق وی پرداخت.
رادیو اروپای آزاد، روزنامه هرالد تریبیون، خبرگزاری دویچه وله آلمان، خبرگزاری اسپوتنیک روسیه، شبکه خبری فرانس ۲۴ و شبکه خبری «نیوز ۱۸» از دیگر رسانه ها و تلویزیون هایی بودند که اخبار رأی اعتماد مجلس به اوجی را پوشش دادند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ارسال محموله های سوخت به مشتریان ایران در کشورهای مختلف، مسأله ای حاکمیتی است که نفت و سوخت خود را به کدام مشتریان و کشورها بفروشیم و نمی توانند جلوی تجارت مشروع ما را بگیرند.
سعید خطیب زاده روز دوشنبه (8 شهریورماه) در نشست خبری که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، درباره ارسال محموله های سوختی ایران به لبنان گفت: ما برای تجارت خارجی مشروع خود بسیار جدی هستیم و همگان بدانند تجارت مشروع، جزو اولویت ها و بدیهیات حقوق بین الملل است. برای فروش محموله سوختی به لبنان نیز همین مسیر را رفتیم و تا زمانی که مشتری داشته باشیم، این مسیر ادامه می یابد.
وی افزود: مردم لبنان، مردمی ثروتمند هستند، نیازمند اعانه نیستند و می توانند نیازهای خود را تأمین کنند. فقط برخی کشورها باید از سیاسی کردن مسائل دست بردارند و اجازه دهند مردم لبنان نیازهای خود را تأمین کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: درباره نشست بغداد و تاثیر آن بر همکاری های منطقه ای عنوان کرد: ما در هر ابتکار و اقدامی که به صلح و ثبات عراق کمک کند، پیشقدم بوده و خواهیم بود. امیدواریم این نشست ها گامی مؤثر برای همگرایی منطقه بدون دخالت قدرت های فرامنطقه ای باشد.
وزیر نفت کویت معتقد است که احتمال تجدید نظر اوپک پلاس در برنامه افزایش تولید وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، محمد عبدالطیف الفارس روز یکشنبه (هفتم شهریورماه) اعلام کرد که در نشست روز یکم سپتامبر (10 شهریورماه) سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) امکان تغییر برنامه افزایش تولید ۴۰۰ هزار بشکه ای نفت - که در نشست پیشین این ائتلاف تصویب شده بود - وجود دارد. در حاشیه رویدادی دولتی در شهر کویت گفت: اقتصاد کشورهای شرق آسیا و چین همچنان تحت تأثیر همه گیری ویروس کرونا قرار دارد و باید محتاطانه برخورد کرد. این در حالی است که نظرسنجی بلومبرگ نشان داده بود بسیاری از تحلیلگران و معامله گران انتظار دارند اوپک پلاس به صورت تدریجی بخش بزرگی از کاهش تولید خود را به بازار بازگرداند و به احتمال زیاد برنامه پیشین افزایش تولید را در نشست یکم سپتامبر تصویب می کند، چند نماینده اوپک پلاس هم به طور محرمانه پیش بینی مشابهی داشتند.
شرکت بزرگ نفتی روسیه به دنبال دریافت مجوز برای صادرات گاز طبیعی است.
به گزارش پایگاه خبری اویل پرایس، روزنامه کومرسانت روسیه اعلام کرد که شرکت دولتی روسنفت - بزرگ ترین تولیدکننده نفت روسیه - از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری این کشور درخواست کرده است به این شرکت مجوز صادرات گاز طبیعی بدهد تا بتواند در کنار گازپروم عامل صادرات گاز این کشور باشد. شرکت گازپروم تنها صادرکننده گاز طبیعی روسیه است. ایگور سچین، مدیرعامل روسنفت 13 ماه اوت در نامه ای از پوتین درخواست کرده است مجوز صادرات سالانه ۱۰ میلیارد مترمکعب گاز به اروپا را برای این شرکت صادر کند. سچین در این نامه تأکید کرده است که توافق با گازپروم برای صادرات گاز طبیعی تأثیری بر موقعیت انحصاری این شرکت در صادرات گاز روسیه نمی گذارد. استدلال اصلی روسنفت برای دریافت این مجوز، کمک به افزایش درآمدهای بودجه روسیه در شرایطی است که قیمت گاز اروپا به دلیل تقاضای بالا و عرضه ناکافی به شدت افزایش یافته است. روسنفت در این نامه به نام خط لوله مورد استفاده این شرکت برای صادرات گاز اشاره ای نکرده است، اما صادرات گاز روسنفت می تواند به رفع محدودیت های اتحادیه اروپا روی خطوط لوله نورد استریم-۱ و نورد استریم-۲ کمک کند.
قیمت سبد نفتی اوپک (دوشنبه، ۹ شهریورماه) به مرز ۷۲ دلار رسید. به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی اوپک دیروز ۷۱ دلار و ۸۸ سنت ثبت شد، در حالی که جمعه (پنجم شهریورماه) ۷۱ دلار و ۴۸ سنت بود. سبد نفتی اوپک شامل ۱۳ نوع نفت خام اعضای این سازمان از جمله مخلوط الجزایر، گیراسول آنگولا، سبک رابی گابن، میناس اندونزی، سنگین ایران، سبک بصره، صادراتی کویت، السدر لیبی، سبک بونی نیجریه، سبک عربی عربستان، موربان امارات، مری ونزوئلا و جنو کنگوست. قیمت نفت خام شاخص برنت و وست تگزاس اینترمدیت (WTI) نیز امروز (سه شنبه، نهم شهریورماه) و تا لحظه انتشار این خبر به ترتیب ۷۲ دلار و ۷۰ سنت و ۶۸ دلار و ۴۸ سنت به ازای هر بشکه بود.
با هدف حفظ و نگهداشت تولید
مدیر مهندسی نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس ضمن تشریح اقدام های انجام شده برای حفظ و نگهداشت تولید از میدان گازی پارس جنوبی، از برنامه ریزی برای آغاز عملیات حفاری یک حلقه چاه جدید در بخش شمالی این میدان مشترک خبر داد.
علی اکبر ماجد با اشاره به رسالت مدیریت مهندسی نفت و گاز این شرکت برای حفظ و نگهداشت تولید از میدان گازی پارس جنوبی و حفظ ایمنی و یکپارچگی چاه های تولیدی از این میدان گفت: فرایندهای مقدماتی حفاری یک حلقه چاه تحدیدی - توصیفی در بخش شمالی این میدان انجام شده و انتظار می رود، عملیات اجرایی آن تا پایان شهریور آغاز شود.
وی مطالعه و ارائه راهکارهای لازم برای افزایش ظرفیت تولیدی چاه ها، شناسایی چاه های دارای مشکل تولید، تعریف و اجرای برنامه های عملیاتی مورد نیاز با هدف بهبود توان تولید در چاه های میدان گازی پارس جنوبی را از مهم ترین وظایف مدیریت مهندسی نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس برشمرد و اظهار کرد: در همین زمینه، عملیات مشبک کاری لایه K۱ در ۱۳ حلقه چاه، اسیدکاری گسترده در ۱۸ حلقه چاه تولیدی و تعمیر چاه شماره ۲ سکوی SPD۵ در سال های گذشته انجام شد که در نتیجه دوره پایدار تولید سکوهای SPD۵ و SPD۸ بیش از ۲ سال افزایش یافت.
مدیر مهندسی نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس همچنین از تکمیل عملیات ایمن سازی، تعمیر و تولید دوباره چاه شماره ۸ سکوی SPD۱۸B خبر داد و گفت: پس از دریافت مجوزهای لازم از هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران، در فروردین امسال با استقرار دکل حفاری در موقعیت سکوی SPD۱۸B واقع در خلیج فارس، عملیات تعمیر چاه شماره ۸ این سکو آغاز شد و در مدت زمان ۵۰ روز با موفقیت پایان یافت.
ماجد با بیان اینکه وجود نشتی گاز و افزایش فشار آن، حتی در بیرونی ترین فضای حلقوی چاه شماره ۸ سکوی SPD۱۸B، تعمیر چاه را از منظر فنی با چالش های پرشماری روبه رو کرده بود، یادآور شد: بیم آن می رفت که نشت گاز از لوله های جداری این چاه، خطرهای تعمیر و برقراری دوباره تولید از چاه را به حدی بالا برده باشد که راهی جز رهاسازی و ترک دائمی چاه مورد اشاره باقی نگذارد؛ اما با انجام تعمیرات جامع روی این چاه، ضمن قرار گرفتن سطح ایمنی و یکپارچگی چاه در شرایط عادی، توان تولید از سکوی SPD۱۸B، روزانه ۲ میلیون مترمکعب افزایش یافت.
وی همچنین از آغاز عملیات تعمیر یکی دیگر از چاه های گازی میدان پارس جنوبی در موقعیت فاز ۲۱ خبر داد و گفت: تعمیر چاه شماره یک سکوی SPD۲۱ به دلیل وجود فشار نامتعارف دالیز آغاز شده است و پیش بینی می شود تا پایان آبان امسال پایان یابد.
با صدور حکمی از سوی وزیر نفت
وزیر نفت در حکمی پیام کهتری انور را به عنوان مشاور وزیر و مدیرکل دفتر وزارتی منصوب کرد.
در حکم جواد اوجی آمده است:
«نظر به شایستگی، تعهد و تجربیات ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به سمت «مشاور وزیر و مدیرکل دفتر وزارتی» منصوب می شوید. امید می رود با استعانت از خداوند متعال و بهره گیری از کلیه ظرفیت های موجود در زمینه هماهنگی امور مربوط به دفتر وزارتی با تعامل و همکاری مؤثر با معاونت ها، شرکت های تابعه و مدیریت های کل ستادی در انجام وظایف محوله موفق و مؤید باشید.»
افزایش ارزش ذخایر نفتی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به نتایج مطالعات کارشناسی در پهنه مخازن هیدروکربنی این شرکت گفت: بررسی های دو سال اخیر نشان دهنده افزایش ۱۱۵ میلیارد دلاری ارزش ذخایر قابل تولید نفت در گستره فعالیت مناطق نفت خیز جنوب است.
به گزارش ایرنا، احمد محمدی با اشاره به جزییات نتایج مطالعات انجام شده در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای برآورد منابع نفتی در مخازن موجود این شرکت گفت: نتایج مطالعات دو سال گذشته کارشناسان این شرکت نشان می دهد که حجم نفت درجای موجود در ۶ میدان - مخزن رامشیر آسماری، کوپال آسماری، کوپال بنگستان، منصوری بنگستان، نرگسی آسماری - جهرم و قلعه نار آسماری ۹ میلیارد بشکه بیشتر از برآوردهای پیشین است که این به معنای افزوده شدن یک میلیارد و ۶۵۰ میلیون بشکه به حجم ذخایر قابل تولید این شرکت با احتساب ضریب بازیافت مخازن یادشده است.
وی اظهار کرد: بر اساس قیمت موجود هر بشکه نفت به ارزش تقریبی۷۰ دلار، درآمد حاصل از فروش این حجم نفت از مخازن هیدروکربنی، افزون بر ۱۱۵ میلیارد دلار برآورد می شود که البته در طول سال های بهره برداری قابل برداشت خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب یادآور شد: حجم اضافه شده به ذخایر درجای مخازن هیدروکربنی در اختیار شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، بدون محاسبه و پیش بینی اکتشاف میدان های جدید نفتی است و از طریق شناسایی لایه های نفتی و مطالعات و محاسبات فنی روی اطلاعات کسب شده از مخازن هیدروکربنی موجود شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اضافه شده است.
محمدی با تأکید بر اینکه تمامی منابع نفتی در مخازن قابل برداشت نیست، گفت: به واسطه فناوری های در دسترس، ضریب بازیافت در گستره فعالیت این شرکت به طور میانگین حدود ۲۸ درصد است؛ اما با فناوری های روز و انجام اقدام های افزایش ضریب بازیافت نفت (EOR) این مقدار قابلیت افزایش خواهد داشت.
وی افزود: باید توجه داشت که افزون بر بحث فناوری، مقدار استخراج نفت از مخازن به ویژگی های طبیعی هر مخزن نیز بستگی دارد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگترین شرکت تابع شرکت ملی نفت ایران با ۴۵ میدان نفتی در گستره ای افزون بر ٧٠ هزار کیلومتر مربع در محدوده پنج استان جنوب و جنوب غرب کشور، حدود ۸۰ درصد نفت خام و ۱۶ درصد گاز کشور را تولید می کند. در این قلمرو وسیع نفتی، میدان های بزرگی همچون اهواز، گچساران، مارون، آغاجاری، کرنج و پارسی و بی بی حکیمه قرار دارند.
پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه غیردولتی و غیرانتفاعی شمال با هدف توسعه شبکه های همکاری و رفع نیازهای صنعت نفت تفاهم نامه امضا کردند.
این تفاهم نامه روز دوشنبه (8 شهریورماه) بین جعفر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و محمدعلی نوریان، رئیس هیأت امنای دانشگاه غیردولتی و غیرانتفاعی شمال امضا شد و قرار است بر مبنای آن، مراکز نوآوری طرفین با تبادل اطلاعات مؤثر، زمینه همکاری شرکت های زیرمجموعه را مهیا و امکان رشد شرکت های دانش بنیان زیر پوشش را فراهم کنند.
بر پایه این تفاهم نامه مقرر شد، پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه شمال با همکاری یکدیگر دوره های مشترک تخصصی در حوزه نفت و انرژی برگزار کنند، همکاری در زمینه مهندسی محیط زیست با هدف تجربه اندوزی و ارتقای موضوعات زیست محیطی از دیگر اهداف این تفاهم نامه است. این تفاهم نامه که به مدت دو سال بین پژوهشگاه و دانشگاه شمال امضا شده، قرار است زمینه را آماده کند تا طرف ها در خصوص آموزش های کاربردی و برگزاری دوره های مشترک با یکدیگر همکاری کنند.
دانشگاه شمال با توجه به ظرفیت های پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه نانوفناوری و بیوفناوری بسیار علاقه مند است در این زمینه ها با پژوهشگاه، همکاری های خود را توسعه دهد.
در نخستین نشست با شرکت های خارجی
وزیر نفت در نخستین نشست خود با شرکت های خارجی، با معاون بخش خاورمیانه شرکت ملی نفت چین (سی ان پی سی) دیدار و گفت وگو کرد.
لی بینی چانگ، معاون بخش خاورمیانه سی ان پی سی صبح پنجشنبه، ۱۱ شهریورماه به دیدار جواد اوجی، وزیر نفت کشورمان آمد که طی این دیدار، درباره توسعه همکاری های مشترک فیمابین، بحث و تبادل نظر صورت گرفت و دو طرف بر گسترش روابط دوجانبه تأکید کردند.
شرکت سی ان پی سی چین پیش از این در توسعه میدان آزادگان مشارکت داشته و میدان نفتی آزادگان شمالی را توسعه داده است؛ میدانی که فاز نخست طرح توسعه آن آبان ماه سال ۱۳۹۵ به بهره برداری رسمی رسید.
نتایج نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) در تیر امسال نشان می دهد، بازنشستگان صنعت نفت در سراسر کشور از خدمات صندوق بازنشستگی صنعت نفت رضایت نسبی دارند.
به گزارش تارنمای مرکز افکارسنجی (ایسپا)، طرح نظرسنجی با عنوان «میزان رضایت بازنشستگان صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت» ازسوی این مرکز در تیر امسال در حوزه های مختلف سنجش شده است. جامعه آماری این طرح، بازنشستگان صندوق یادشده در همه استان های کشور را شامل می شود که از میان آنها نمونه ای با حجم هزار و ۸۰۰ نفر انتخاب شده است. یافته های طرح نظرسنجی یادشده نشان می دهد که بیشتر بازنشستگان یعنی ۹۸.۹ درصد آنها گفته اند حقوق بازنشستگی خود را در زمان مقرر دریافت می کنند. ۷۱ درصد بازنشستگان موقعیت مکانی مراکز طرف قرارداد را مناسب دانسته اند. ۴۶.۳ درصد از بازنشستگان تمایل دارند نسخه های درمانی را از طریق تلفن همراه برای دریافت هزینه ارسال کنند. ۴۹.۶ درصد بازنشستگان اظهار کرده اند تاکنون پیش آمده که دوستان خود (بازنشستگان صنعت نفت) را برای استفاده از خدمات درمانی صندوق ها تشویق کنند. ۷۱.۶ درصد بازنشستگان اظهار داشته اند از گسترش مراکز طرف قرارداد در سال های اخیر رضایت دارند و ۶۴.۸ درصد بازنشستگان بر ضرورت عقد قرارداد با داروخانه ها تأکید داشته اند. بازنشستگان به خدمات سازمان بهداشت و درمان در یک سال گذشته از صفر تا ۱۰ میانگین نمره ۷.۴۸ داده اند.
پژوهش مشابهی سال ۹۸ از سوی مرکز افکارسنجی ایسپا انجام شده بود که میزان رضایت «بازنشستگان صندوق صنعت نفت» در حوزه های مختلف رفاهی و درمانی را مورد سنجش قرار داده بود. جامعه آماری این طرح، بازنشستگان صندوق یادشده در استان های تهران و خوزستان را شامل می شد که از بین آنها نمونه ای با حجم ۳ هزار نفر (۱۶۰۰ نفر از تهران و ۱۴۰۰ نفر از خوزستان) انتخاب شده بود.
یافته ها و نتایج آن نظرسنجی نشان داد، میانگین رضایت بازنشستگان صنعت نفت از انواع خدمات بیمه ای و درمانی صندوق روی طیف صفر تا ۱۰، برابر ۷.۵ بوده است. در پژوهش دوم مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) که تیر امسال در گستره کل کشور انجام شده، مقدار رضایت بازنشستگان از خدمات صندوق بازنشستگی صنعت نفت با افزایش جزئی به نمره ۷.۶۸ رسیده است.
آخرهفته شلوغ و پر کار وزیر نفت
مشعل وزیر نفت در اولین هفته شروع به کار خود در وزارت نفت ، روزها و ساعاتی شلوغ و پرکار در تهران و پایتخت انرژی کشورمان داشت. او پس از اولین حضور در بیستمین نشست ائتلاف اوپک پلاس برای صحبت با مردم در گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما حاضر شد و روز بعد برای اولین بار سفری دو روزه جهت بازدید و بررسی وضعیت پروژهها به عسلویه داشت.
23 کشورعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) روز چهارشنبه، دهم شهریور ماه در بیستمین نشست خود بر تداوم افزایش تدریجی تولید تأکید کردند و وزیر نفت ایرن در اولین حضور خود گفت ایران آمادگی دارد به محض برطرف شدن تحریم های یکجانبه و ظالمانه دولت آمریکا، با افزایش تولید نفت به بالاترین سطح ممکن، در جهت جبران خسارت های فراوان صورت گرفته در اثر تحریم های یکجانبه آمریکا حرکت کند.
براساس تصمیم نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس، تولید نفت کشورهای عضو این ائتلاف در ماه اکتبر ۴۰۰ هزار بشکه افزایش می یابد. اعضای اوپک پلاس در نوزدهمین نشست خود توافق کرده بودند مجموع تولید اعضا از ماه اوت ۲۰۲۱ ماهانه ۴۰۰ هزار بشکه در روز تا کاهش عرضه روزانه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه ای تسهیل شود.
جواد اوجی، وزیر نفت در نخستین حضور خود در نشست اوپک پلاس، ثبات و پایداری امنیت انرژی در جهان را مستلزم اتخاذ رویکردی غیرسیاسی در بازار نفت خواند و گفت: تحریم های ظالمانه آمریکا سبب شد ایران از آوریل ۲۰۱۸ تا آوریل ۲۰۲۱ از تولید یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت و بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی محروم شود.
وی یادآوری کرد: آنچه تولیدکنندگان نفت اوپک و غیراوپک را از ابتدای سال ۲۰۱۷ تاکنون در کنار هم قرار داده است، تلاش برای برقراری و حفظ ثبات در بازار جهانی نفت از طریق همکاری بوده است.
وزیر نفت با بیان اینکه ایران به عنوان یکی از اعضای مؤسس اوپک و یکی از تولیدکنندگان بزرگ نفت جهان، با وجود فشارهای ناشی از تحریم های ظالمانه، همواره از اصل همکاری زیر چتر اوپک و بیانیه همکاری اوپک وغیراوپک حمایت کرده و به اصول و اهداف این همکاری پایبند بوده است، تصریح کرد: ما بر این اعتقاد هستیم که حفظ و تداوم دستاوردهای بیانیه همکاری بر اساس شرایط حاکم بر بازار جهانی نفت به سود هر دو گروه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان و اقتصاد جهان خواهد بود.
اوجی با اشاره به اینکه در دو سال گذشته، در نتیجه شیوع کرونا در جهان، اقتصاد جهانی و به تبع آن بازار نفت متحمل آسیب های قابل توجهی شده است که بخشی از آنها همچنان با ما همراه است، افزود: با وجود همه دشواری های دو سال گذشته، اوپک و متحدان غیراوپک حاضر در بیانیه همکاری با وجود برخی فراز و نشیب ها توانسته اند همچنان به اصول و اهداف مشترک خود پایبند باشند و به حرکت مشترک در مقابله با چالش ها و بی ثباتی های موجود در بازار جهانی نفت ادامه دهند.
وزیر نفت با بیان اینکه ایران آمادگی دارد به محض برطرف شدن تحریم های یکجانبه و ظالمانه دولت آمریکا، با افزایش تولید نفت به بالاترین سطح ممکن، در جهت جبران خسارت های فراوان صورت گرفته در اثر تحریم های یکجانبه آمریکا حرکت کند، تصریح کرد: تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران سبب شد از آوریل ۲۰۱۸ تا آوریل ۲۰۲۱، ایران از تولید یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت خود (براساس آمار منابع ثانویه) محروم شود که منجر به وارد آمدن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار خسارت در زمانی شد که نیازمند تأمین ضروریات کشور از جمله برای مقابله با شیوع کرونا بوده ایم.
وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در دوره دولت ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری همانند گذشته به همکاری سازنده و حمایت مؤثر خود از اوپک و توافق بیانیه همکاری برای حفاظت از منافع جمعی کشورهای عضو ادامه خواهد داد، گفت: من از هرگونه همکاری جمعی یا دوجانبه با کشورهای تولیدکننده نفت اوپک و غیراوپک به گرمی استقبال می کنم.
وزیر نفت در گفت و گوی ویژه خبری:
مشعل وزیر نفت تهاتر با کالا و سرمایه گذاری را از راه های فروش نفت خام ایران در شرایط تحریم اعلام و اظهار کرد: قول می دهیم در ماه های آینده اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت رقم بخورد.جواد اوجی شامگاه چهارشنبه (۱۰ شهریورماه) با حضور در برنامه «گفت وگوی ویژه خبری» شبکه دو سیما با تبریک هفته دولت گفت: ان شاءالله دولت سیزدهم ادامه دهنده راه شهید رجایی و دولتی مردمی و با حمایت از محرومان باشد.
وی درباره برنامه دولت سیزدهم برای فروش نفت خام و دور زدن تحریم ها اظهار کرد: با ظرفیت موجود در وزارت نفت و مجموعه شرکت های تابعه، وجود نیروهای توانمند و متخصص، اراده برای فروش نفت و استفاده از ظرفیت ها و دستگاه های خارج از مجموعه وزارت نفت، به همراه مجوزهای خوب و اختیاراتی که شورای عالی امنیت ملی به وزیر نفت داده است، بی شک با برنامه ریزی و اراده محکم در کنار حمایت های دولت، قول می دهیم ان شاءالله در ماه های آینده اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت رقم بخورد.وزیر نفت افزود: گرچه پس از تحریم های ظالمانه علیه ایران، فروش نفت کاهش جدی داشته است اما این توان و ظرفیت در وزارت نفت وجود دارد و از راه های آن هم تهاتر با کالا و سرمایه گذاری نه تنها در حوزه نفت، بلکه در دیگر بخش ها و صنایع است که از آنها بهره می بریم.
اوجی در واکنش به این پرسش که اکنون راهکار چیست؟ گفت: یک موضوع بحث سرمایه گذاری است که به سه بخش تقسیم می شود؛ عمر تأسیسات، به ویژه عمر تأسیسات نفتی ایران که متأسفانه بالای ۵۰ سال دارد، در حالی که معمول آن در دنیا ۲۵ سال است. برای نمونه در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ۷۰۰ تا یک میلیارد دلار برای بازسازی و نوسازی تأسیسات درخواست شده بود که بخشی از سرمایه گذاری مربوط به تعمیرات و بازسازی این زیرساخت هاست.وی تأکید کرد: بخش دیگر برای حفظ و نگهداشت تولید است تا بتوانیم سقف تولید ۴ میلیون بشکه نفت و یک میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در روز را حفظ کنیم و بخش سوم سرمایه گذاری برای توسعه میدان های جدید با اولویت میدان های مشترک نفت و گاز است که حجم سرمایه گذاری ها هم برای هر سه بخش مشخص شده است.وزیر نفت ادامه داد: برای حفظ وضع موجود و نگهداشت تولید، کارشناسان حداقل ۱۵ میلیارد دلار بودجه برای هزینه پیش بینی کرده اند و برای افزایش تولید و عملیاتی کردن برداشت از میدان های مشترک جدید و توسعه و تکمیل آنها در چهار سال حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار سرمایه پیش بینی می شود.اوجی گفت: اکنون اولویت حفظ و نگهداشت با در نظر گرفتن میدان های مشترک نفت و گاز چه در خشکی و چه در دریاست تا حداکثر بهره برداری را از این میدان ها داشته باشیم، البته بعضی از آنها قراردادهایی دارند و ظرفیت خوبی در بخش توانمندی پیمانکاران و سازندگان کشور وجود دارد که می توان روی آنها حساب کرد.
وزیر نفت تصریح کرد: امیدواریم بخشی از سرمایه مورد نیاز برای طرح های توسعه ای نیز از طریق کارگروهی که در زمینه اقتصادی در دولت در حال شکل گیری است، تأمین شود.
اوجی با اشاره به اینکه خوشبختانه در قانون از محصولات همین میدان ها برای سرمایه گذاری می توان استفاده کرد، افزود: فرض کنید سرمایه گذاری که در این حوزه ها به ویژه میدان های مشترک می شود تا ۵۰ درصد درآمدهایشان به سرمایه گذار تعلق می گیرد که این موضوع در قانون بودجه هم مشکلی ندارد.
وی سرمایه گذاری در صنعت نفت را از اولویت های وزارت نفت برشمرد و ادامه داد: از توان صندوق توسعه ملی، تسهیلات بانکی، اوراق مشارکت و منابع مردمی برای سرمایه گذاری در این حوزه که یک سرمایه گذاری جذاب، کم ریسک با بازده بالاست، می توان استفاده کرد. بی شک روش ها و الگوهای مختلفی برای تشویق سرمایه گذاران به منظور ورود به این حوزه وجود دارد.
وزیر نفت در این زمینه تأکید کرد: استفاده از توان سرمایه گذاران خارجی به ویژه کشورهای همراه و همسو با دولت سیزدهم نیز از برنامه های اصلی وزارت نفت است.
اوجی در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است قراردادهایی که منع قانونی داشته اند مانند مالکیت یک میدان نیز بررسی شود، گفت: میدان های نفت و گاز از انفال هستند و مالکیت آنها را به هیچ عنوان نمی توان واگذار کرد، اما می توان به نوعی از توان سرمایه گذار خارجی استفاده کرد که در عین حالی که مالکیت برای وزارت نفت به نمایندگی از دولت حفظ می شود، سرمایه گذار هم بهره خوبی ببرد.
اوجی درباره کارکنان رسمی صنعت نفت نیز گفت: با حمایت دکتر رئیسی که جا دارد اینجا از ایشان قدردانی کنم و تلاش های شورای عالی امنیت ملی، مجلس شورای اسلامی و نمایندگان محترم به ویژه اعضای کمیسیون انرژی، وضع حقوق کارکنان رسمی صنعت نفت به آرامش نسبی رسیده است و امیدواریم در سال آینده هم با ادله ها و برنامه هایی که در این زمینه داریم، مدافع خوبی برای حقوق کارکنان صنعت نفت باشیم. وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه تولید بنزین در کشور به شکرانه ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس بیش از مصرف است، اما با این روند مصرف، نگران آینده باید بود، آیا مشکلی نخواهیم داشت و برای این موضوع چه باید کرد؟ گفت: صادرات فرآورده های نفتی از دو ماه گذشته متوقف شده است و ما هم این سیاست را ادامه می دهیم، در بخش بنزین نیز کاهش سطح ذخیره سازی های بنزین متوقف شده و در حال افزایش سطح ذخیره سازی ها هستیم.
وزیر نفت با اشاره به اینکه نباید خام فروشی را تنها در قالب نفت خام و میعانات گازی در نظر گرفت، تصریح کرد: امروز صادرات محصولات پتروشیمی نیز تا حدودی نیمه خام فروشی است. به تقریب از محصولات پتروشیمی که امروز تولید می شود، حدود ۳۰ درصد آن در کشور از سوی صنایع استفاده و نزدیک به ۷۰ درصد این محصولات صادر می شود. وزیر نفت با تأکید بر اینکه یکی از اهداف و برنامه های بنده که به دولت و مجلس شورای اسلامی ارائه کردم، بحث ورود جدی به زنجیره ارزش است، گفت: از آنجا که این موضوع در کشور متولی نداشته، متأسفانه بیشتر سرمایه گذاری ها در صنعت پتروشیمی در بخش صنایع مادر بوده است. اوجی ادامه داد: امیدواریم با مشوق های مدنظر و سازوکارهایی که در حال انجام است، زنجیره ارزش نیز توسعه یابد. پیشنهاد بنده به معاون اول رئیس جمهوری و وزیر صمت (صنعت، معدن و تجارت) در این باره این بود که باید در دولت کارگروهی متشکل از وزارتخانه های نفت (حوزه پتروشیمی)، صمت و کشورشکل بگیرد تا به صورت جدی وارد پارک های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی شویم. کارکرد این نوع از پارک ها شبیه شهرک های صنعتی است که در بیشتر استان ها اما در سطح محدودتر راه اندازی شده است. وی افزود: در حقیقت هرکدام از این پارک های زنجیره صنایع تکمیلی پتروشیمی با سرمایه گذاری جانبی انجام می شود که می تواند ۱۵ تا ۲۰ واحد صنعتی در حوزه های مختلف اعم از حوزه مسکن، خودرو، نظامی و حتی بهداشت و درمان را شامل شود.
وزیر نفت گفت: اگر شما امروز بخواهید برای نمونه یک واحد پتروشیمی یک میلیون ۶۵۰ هزار تنی اوره آمونیاک یا واحدی ۴۵۰ هزار تنی برای تولید پلی پروپیلن راه اندازی کنید، باید ۷۰۰ میلیون تا یک میلیارد دلار هزینه کنید، حال آنکه در زنجیره متانول، واحدهای پلی پروپیلنی یا پلی اتیلنی با ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار سرمایه گذاری راه اندازی می شوند و همان طور که پیش تر هم اشاره کردم ۱۵ تا ۲۰ واحد صنعتی می تواند در حوزه های مختلف محصول تولید کند.
اوجی افزود: از طرفی قانون برای ورود شرکت مادر صنایع پتروشیمی به این مسئله سازوکارهایی خوب را در نظر گرفته است، به گونه ای که در بخش خوراک به آنها تخفیف لازم داده می شود و امیدوارم این موضوع به طور جدی دنبال شود و نتایج اثربخشی هم به همراه داشته باشد.
وزیر نفت گفت: یکی از اهداف دولت و وزیران کابینه سیزدهم و عهدی که در نخستین نشست هیئت دولت بسته شد، مبارزه جدی با فساد است که به زعم بنده استفاده از نیروهای سالم و مدیران کارآمد ازعوامل مهم مبارزه با فساد تلقی می شود که خوشبختانه صنعت نفت از این دست نیروهای خدوم چه دربخش مدیریتی و چه در سطح کارشناسی کم ندارد. وزیر نفت یادآور شد: یکی از اولویت های کاری وزارت نفت به کارگیری نیروهای کارآمد، فسادستیز و توانمند است که بنده بارها بر این مسئله تأکید داشته ام و شناسایی های لازم هم در بدنه وزارت نفت انجام شده است و در آینده نزدیک از وجود این دست از مدیران متخصص بهره مند می شویم.
اوجی تصریح کرد: گلوگاه ها و مسائلی را که در آنها شائبه فساد وجود دارد، در وزارت نفت شناسایی کرده ایم و بیشتر این بحث در زمینه قراردادها و واگذاری کارها به بخش های پیمانکاری دیده شده است که تدابیر کارشناسانه برای این رفع آن اندیشیده می شود و در حوزه خرید کالا، بعضی از سازندگان داخلی بارها تماس داشتند و گلایه مند بودند از اینکه چرا کالاهایی که گاه در داخل ساخته می شود، وارد می کنیم، بنده معتقدم به این مسئله نیز باید به عنوان نوعی از فساد نگریست و راهکارهای لازم برای برون رفت از آن را به کار گرفت.
اوجی درباره بیستمین نشست وزارتی تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به ائتلاف اوپک پلاس، گفت: امروز بیستمین نشست وزارتی این ائتلاف برگزار شد که در ابتدا رؤسای نشست و رئیس اوپک انتصاب بنده به عنوان وزیر نفت را تبریک گفتند و بنده هم سخنرانی کوتاهی داشتم، ما با رویکرد اوپک برای تثبیت بازار نفت همراه خواهیم بود و از توافقنامه همکاری اوپک و غیراوپک حمایت می کنیم. وی در پایان با تأکید بر اینکه به محض برگشت تحریم ها هیچ گونه محدودیتی در تولید نفت خام نخواهیم داشت، افزود: تأکید ما بر این مبنا بود که با لغو تحریم ها، همه توان و ظرفیت را برای افزایش تولید به کار می گیریم و رئیس نشست هم بر این موضوع صحه گذاشت، اما باید این نکته را یادآور شوم که از نفت نباید به عنوان ابزار سیاسی بهره گرفت، زیرا سرانجام این بازار نفت است که ضربه می خورد.
وزیر نفت صبح پنج شنبه(۱۱ شهریورماه) در اولین هفته کاری خود با هدف اطلاع از روند پیشروی فعالیت در فازهای پارس جنوبی، در نخستین سفر عملیاتی خود به عسلویه – پایتخت انرژی کشور رفت. در این سفر دو روزه جواد اوجی علاوه بر بازدید از بخشهای مختلف در نشست با مدیران عامل شرکتها آخرین گزارش های مربوط به بخش های تولیدی و عملیاتی و پروژه های اجرایی ارائه شد.
به گزارش مشعل، جواد اوجی درباره هدف خود از این سفر گفت: میدان گازی پارس جنوبی بالغ بر ۷۰ درصد گاز کشور را تأمین می کند و اهمیت زیادی در بحث تأمین انرژی کشور دارد. با توجه به اهمیت این میدان، بازدید از طرح های پارس جنوبی را در نخستین برنامه های خود گذاشته ام تا هم در جریان روند فعالیت ها قرار بگیرم و هم به همکاران خود خسته نباشید و خداقوت بگویم. همچنین امیدواریم بتوانیم با بررسی دقیق و برنامه ریزی، زمستانی بدون چالش را از حیث تأمین سوخت پشت سر بگذاریم.
اوجی پیش از این، در نخستین روز کاری خود در وزارت نفت نیز بحث تأمین سوخت زمستانی را از مهم ترین دغدغه های وزارت نفت عنوان کرده بود.
وزیر نفت پس از ورود به عسلویه بر مزار شهدای گمنام عسلویه حاضر شد و در ادامه، بررسی طرح های گازی و پتروشیمی مستقر در عسلویه را در نشستی با حضور مدیران مربوطه در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در دستور کار قرار داد.
وی در نشست مشترک با مدیران صنعت نفت در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس افزود: تامین سوخت برای زمستان یکی از اولویت های کنونی صنعت نفت به شمار می آید و پیش بینی شده است در بخش مصرف گاز با افزایش ۱۰ درصدی روبه رو شویم.
وی ابراز امیدواری کرد با بررسی و پیگیری امور، کشور بتواند از چالش سوخت زمستانی بدون دردسر عبور کند. وزیر نفت با بیان اینکه تاکنون اقدام های مطلوبی در صنعت پتروشیمی انجام شده و این صنعت، بخش زیادی از نیاز ارزی کشور را در سال های اخیر تامین کرده است، تصریح کرد: معتقدیم صادرات پتروشیمی، نیمه خام فروشی است و انتظار ما از این صنعت این است که به توسعه و تکمیل زنجیره ارزش ورود کند.
اوجی با تأکید بر اهمیت مسئولیت اجتماعی و لزوم توجه به این موضوع افزود: محرومیت زدایی از برنامه های دولت مردمی به شمار می آید و خوشبختانه در قانون هم دیده شده است. وی گفت: واکسیناسیون کل کارکنان صنعت نفت به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است و به تازگی به رئیس جمهوری گفتم کارکنان صنعت نفت در این موضوع بسیار مظلوم واقع شدند. وزیر نفت، کار در صنعت نفت و گاز کشور را مصداق بارز خدمتگزاری دانست و ضمن قدردانی از کارکنان صنعت نفت، گفت: نیروی انسانی سرمایه اصلی صنعت نفت است که اگر مورد بی مهری قرار گیرد، بهره وری آن کاهش می یابد؛ به ویژه در مناطق عملیاتی. اهل شعار نیستم و باید بگویم برنامه های مطلوبی برای منابع انسانی داریم و ان شاء الله با همراهی مجلس شورای اسلامی اتفاق های خوبی در این بخش رقم می خورد. وزیر نفت بر اهمیت پارس جنوبی به عنوان بزرگترین تأمین کننده گاز کشور تأکید کرد و گفت: امیدوارم با تمهیدات اندیشیده شده، زمستانی بدون چالش را سپری کنیم. اوجی به دغدغه های مطرح شده درباره مسئولیت اجتماعی هم اشاره کرد و گفت: تلاشمان این است که مسئولیت اجتماعی را به نحو مطلوب در این دولت به ویژه در منطقه پارس اجرا کنیم. در این نشست محمد مشکین فام، مدیرعامل نفت و گاز پارس، هادی هاشم زاده، مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی، حسن منتظر تربتی معاون وزیر در امور گاز و بهزاد محمدی، معاون وزیر در امور پتروشیمی گزارش های مربوط را ارائه کردند.
وزیر نفت در روز دوم سفر خود به عسلویه از برخی فازهای میدان مشترک پارس جنوبی، پتروشیمی ها و بندر پارس ۲ (تنبک)، پتروشیمی دماوند و برزویه (نوری) بازدید کرد.
در جریان بازدید از طرح های گازی و پتروشیمی در عسلویه در محل پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: خدا را شاکرم که توفیق داد تا نخستین سفر کاری ام را در بازدید از منطقه عسلویه داشته باشم، در این سفر از مجموعه پالایشگاه های گازی، مجتمع های پتروشیمی و سکوهای بهره برداری پارس جنوبی بازدید کردم.
اوجی از بهره برداری نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی در زمستان امسال خبر داد و گفت: ۷۰ درصد گاز مصرفی کشور از پارس جنوبی تأمین می شود. وی تأمین سوخت زمستانی را از مهم ترین دغدغه های وزارت نفت در حال حاضر دانست و افزود: بیش از ۷۰۰ میلیون مترمکعب یا به عبارتی ۷۰ درصد گاز مصرفی کشور از استان بوشهر و مجموعه پالایشگاه های فازهای پارس جنوبی تأمین می شود.
وزیر نفت به نشست خود با مدیران صنعت نفت در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اشاره و با مثبت ارزیابی کردن این نشست اظهار کرد: در این نشست آخرین وضع تعمیرات اساسی انجام شده، پروژه های در حال اجرا و چالش های پیش روی بهره برداری از میدان گازی پارس جنوبی مطرح و بررسی شد. اوجی ابراز امیدواری کرد با تصمیمات اتخاذ شده در سال جاری حداکثر بهره برداری و برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی محقق شود. وی از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی به عنوان آخرین پالایشگاه که پرونده آن بسته می شود یاد کرد و افزود: دوستان قول دادند نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی زمستان امسال به بهره برداری برسد و به کمک شبکه گازی کشور بیاید. وزیر نفت با قدردانی از تلاش دست درکاران توسعه این فاز، استاندار و نمایندگان مجلس اظهار کرد: دولت سیزدهم دولت مردمی است و تمام دغدغه آن رفع مشکل حقوقی و معیشتی است. وی در مورد اشتغال نیروهای بومی در منطقه هم گفت: الحمدالله گزارش های خوبی در این زمینه ارائه و کارهای خوبی انجام شده و تلاش این است توانمندی نیروهای بومی افزایش پیدا کند.
تشريح آخرين وضعيت طرح 28 مخزن از زبان مدير طرح هاي نگهداشت و افزايش توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مشعل صحبت از طرح نگهداشت و افزايش توليد به عنوان يکي از بزرگترين طرح هاي توسعه اي بعد از انقلاب مناطق نفت خيز جنوب است که در پهنه 5 استان جنوب غرب کشور در دست اجرا قرار دارد و اولويت هاي ويژه اي براي آن درنظر گرفته شده است.
هدف نخست اين طرح، افزايش 341 هزار بشکه اي توليد نفت است که با توسعه 28 مخزن با استفاده از توان پيمانکاران داخلي و نظارت مستمر کارشناسان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب محقق مي شود. حمايت از ساخت داخل با الزام پيمانکاران به استفاده از تجهيزات داخلي و توسعه عمران و آباداني مناطق پيراموني با اختصاص 4 درصد از اعتبار طرح به مسؤوليت هاي اجتماعي از ديگر اهداف اين طرح به شمار مي رود.
دستيابي به اهداف ترسيم شده همسو با ماموريت و چشم انداز وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران، افزايش صيانتي ظرفيت توليد شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، مديريت بهينه هزينه هاي توليد با به كارگيري فناوري هاي مناسب و پيشرفته و همچنين نوسازي و بازسازي تاسيسات موجود، استفاده از تكنولوژي هاي چاه محور به منظور بالابردن دبي چاه ها، استفاده از تكنولوژي هاي تاسيسات محور براي بهينه سازي و افزايش ظرفيت توليد و فراورش نفت و گاز از اهداف اين طرح ملي محسوب مي شود.
اگر بخواهيم نگاهي به سابقه طرح 28 مخزن داشته باشيم، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، مدل قراردادي مناسب ميادين در حال توليد و متناسب با توانمندي هاي موجود داخلي را در دو بخش: الف-ميدان محور: شامل توسعه ميادين، اجراي طرح هاي بهبود يا ازدياد برداشت و ب-عمليات محور(JOB BASED): شامل عمليات حفاري، چاه محور يا تاسيسات سطح الارضي ارائه کرد و با شركت هاي صاحب صلاحيت وارد مذاكره شد. با هدف اجرايي كردن اين مدل قراردادي، فعاليت هاي گسترده اي در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب در بخش هاي فني، حقوقي و قراردادي صورت گرفت و پيشرفت هاي خوبي، هم در مذاكرات ميدان محور و هم در تهيه بسته هاي سرمايه گذاري عمليات محور به دست آمد. پس از ارائه نتايج فعاليت ها به شرکت ملي نفت ايران، با تاييد بسته کاري مقرر شد شرح كار بسته هاي ارائه شده در بخش عمليات محور تهيه شود که در واقع اين بسته ها و برآوردها پايه طرح نگهداشت و افزايش توليد موسوم به 28 مخزن قرار گرفت. براساس استراتژي شرکت ملي نفت در مسير حمايت از شرکت هاي داخلي، اين طرح به طور ويژه براي شرکت هاي ايراني در نظر گرفته شد و شرکت هاي خارجي به صورت محدود و تنها در صورت تامين مالي، امکان ورود پيدا مي کنند. درباره جزييات اين طرح، هفته نامه «مشعل» به گفت وگو با مدير طرح هاي نگهداشت و افزايش توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب پرداخته است. منصور نصاري پور آخرين روند اجراي اين طرح مهم و ملي را تشريح کرده که در ادامه مي آيد:
در زمينه فلسفه وجودي و پيدايش طرح 28 مخزن ابتدا بايد به اين نکات اشاره کنم که در بخش پروژه هاي سطح الارضي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، تقريبا از سال 80 به اين سو به صورت EPS جلو مي رفتيم؛ اما در خصوص تحت الارضي به صورت مجزا و مستقل هر يک از فعاليت ها از نظر موقعيت چاه ها، حفاري چاه موردنظر، خط لوله جرياني تا رسيدن به اولين نقطه فراورشي، مانيتورها و... همه به صورت منفصل و با پيمانکاران زيرنظر کارفرما انجام مي شد. مشکلات ناشي از اين شيوه آن بود که فاصله زماني بين تاسيسات سطح الارضي و حفر چاه و آمادگي آن از يکپارچگي برخوردار نبود. به اين دليل با هدف داشتن زنجيره توليد به صورت يکپارچه، طرح هاي نگهداشت و افزايش توليد نفت موسوم به 28 مخزن شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ايجاد که با چند نگاه دنبال شد و روند فعلي را طي کرد که مي توان به يکپارچگي زنجيره توليد از چاه تا مقصد فراورشي، کاهش تصدي گري کارفرما يا همان اصل 44 قانون اساسي براي کاهش تصدي گري دولتي و برون سپاري، پرورش مديران طرح به جاي مديران پروژه اشاره کرد. با اين حال اجراي اين طرح ها با تحريم ها مواجه شد و ما را در معرض اين مساله قرار داد که آيا با بن بست رسيدن برجام بايد توسعه طرح ها و پروژه ها را کنار بگذاريم يا به سمت ادامه توسعه، ادامه اشتغال و... بر مبناي اقتصاد مقاومتي حرکت کنيم که هدفگذاري و انتخاب مسير بود.
طرح 28 مخزن شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از نظر حجم سرمايه گذاري، به عنوان بزرگترين طرح توسعه ميادين در مناطق نفت خيز جنوب بعد از انقلاب اسلامي محسوب مي شود و مشتمل بر 27 بسته قراردادي با برآورد سرمايه گذاري بالغ بر 4.3 ميليارد دلار است که با اتکا به توانمندي شرکت هاي داخلي در دست اجراست. بايد اشاره کنم که اجراي اين طرح ملي موجب ارتقا و توانمندسازي شركت هاي پيمانكاري داخلي، ايجاد اشتغال بويژه در مناطقي که اين پروژه ها اجرا مي شوند، تقويت ساخت داخل و انجام مسؤوليت هاي اجتماعي و عمران و آباداني محيط پيراموني پروژه ها خواهد شد. نکته ديگري که لازم مي دانم مطرح کنم ويژگي هاي فني اين طرح است که انجام 124 پروژه سطح الارضي، حفاري 228 حلقه چاه جديد، تعمير 143 حلقه چاه و انجام 651 عمليات انگيزشي روي چاه ها پيش بيني شده است. با اجرايي شدن اين طرح، 80 دکل حفاري شامل 60 دکل توسعه اي و 20 دکل تعميراتي در مناطق نفت خيز جنوب شروع به کار مي کنند. افزون بر آن 100 پروژه سطح الارضي شامل ساخت خطوط انتقال نفت و ايستگاه هاي پمپاژ با اعتبار حدود 230 ميليون دلار اجرا مي شود. در زمينه تجهيزات واحد هاي گاز و گاز مايع که حدود 150 ميليون ارزش گذاري شده، قرار است ايستگاه جمع آوري گاز به ارزش 650 ميليون دلار احداث و تعميرات ضروري تاسيسات به ارزش 320 ميليون دلار انجام شود. از ويژگي هاي مهم اين طرح، جمع آوري گازهاي همراه نفت و کاهش تبعات زيست محيطي است. علاوه بر اين 15 درصد از هزينه هاي حفاري به جمع آوري پسماند حفاري (Zero Discharge) با صرف هزينه چند صد ميليون دلاري اختصاص مي يابد.
در زمينه حوزه عمليات، گستره اجرا و ويژگي هاي طرح بايد يادآور شوم که طرح توسعه 28 مخزن در محدوده جغرافيايي استان هاي خوزستان، بوشهر، کهگيلويه و بويراحمد، فارس و ايلام اجرا شده که بيشترين حجم کاري در استان خوزستان است. الزام به استفاده از کالاهاي ساخت داخل، اختصاص 4 درصد از مبلغ طرح براي مسؤوليت هاي اجتماعي، استفاده از نيروهاي بومي و ملاحظات زيست محيطي از جمله ويژگي هاي اين طرح است.
از 27 بسته قراردادي 24 قرارداد با شرکت هاي E&P داخلي امضا شد که شامل کبود، گچساران خامي، لالي آسماري، نرگسي، منصوري آسماري، رامشير، اهواز 14، مارون 3، مارون 6، مارون 14، مارون 25، رامين، بالارود، منصورآباد، زيلايي، سياهمکان، چلينگر و گرنگان، بي بي حکيمه، سولابدر، بينک، گچساران34، گلخاري، اهواز235 و لالي بنگستان است.
قراردادهاي سه بستـه باقي مانده شـامل پازنان، گچساران12 و قلعه نار نيـز امسال با پيمانکاران منعقد مي شود.
در طرح نرگسي، عمليات 4 چاه آن انجام و بايد خط جرياني ايجاد شود. به عبارتي پتانسيل حدود بالاي 5 هزار بشکه در اين طرح فراهم شده است؛ اما تاسيسات سطح الارضي آن در دو ماه آينده تکميل مي شود. حدود 26 چاه شامل 4 تعميري و 21 چاه توسعه اي حفر شده است. منتظر هستيم با رفع شرايط تحريم و فراهم شدن امکان توليد حداکثري نفت، خطوط لوله جرياني و چاه ها متصل شوند. افزون بر اين طرح بايد به توليدي شدن نخستين چاه طرح توسعه 28 مخزن يعني چاه شماره 6 ميدان کبود در مخزن بنگستان اشاره کنم که به عنوان نخستين حلقه چاه حفاري شده در طرح نگهداشت و افزايش توان توليد در فروردين سال 1399 توليدي شده است. اين چاه طبق زمان بندي مشخص شده، 20 فروردين امسال با دبي تقريبي بيش از يکهزار بشکه در روز در مخزن بنگستان به توليد رسيد. دستاوردهاي حاصل از حفاري موفق چاه شماره 6 ميدان کبود، شامل کسب حداکثري اطلاعات جديد از گستره و ابعاد مخزني و بررسي ظرفيت توليد سازند ايلام مخزن بنگستان ميدان کبود، رعايت الزام هاي زيست محيطي و مديريت پسماند و انتقال تجربيات و دانش شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به بدنه بخش خصوصي صنعت نفت است.
طرح نگهداشت جنوب شامل فازهاي مختلفي است که به پيمانکاران واگذار شده است. به عبارتي از 26 پروژه و 24 مناقصه واگذار شده به روش مناقصه محدود بوده، يعني از ليست بلند دستگاه مرکزي استخراج شده است. بتازگي پروژه گچساران 1 و 2 به مناقصه عمومي رفته که در حال حاضر در مرحله گشايش پاکت ها قرار دارد و به دليل تعطيلات اخير به تعويق افتاد. در پروژه پازنان نيز مذاکرات در حال انجام است و هنوز مجوزهاي نهايي آن اخذ نشده است. در فازهاي مختلف فعاليت آغاز و پيمانکار مشخص شده است. اگر بخواهيم درصد پيشرفت کلي داشته باشيم،علمي نيست؛ اما مي توانيم اعلام کنيم در بخش هاي واگذار شده به پيمانکاران، در مراحل مختلف از حدود 20 درصد پيشرفت تا 97 درصد را شاهد هستيم. پروژه رامشير که در مراحل اول قراردادي بود 20 درصد نسبت به برنامه پيشرفت دارد. پروژه نرگسي نيز که از قراردادهاي اوليه واگذار شده به پيمانکاران بوده، چاه هاي آن تکميل شده و در ماه هاي آينده به پيشرفت کامل مي رسد. در 6 قرارداد اوليه واگذار شده که دو سال و نيم از آن مي گذرد، بين 20 تا 97 درصد پيشرفت مشاهده مي شود.
بسته نرگسي با بالاي 95 درصد، بالاترين ميزان پيشرفت را در اختيار دارد. دو ماه ديگر به پيشرفت 100 درصدي مي رسد و پس از آن پروژه هايي مثل کبود است که بيش از 50 درصد پيشرفت دارد. پيشرفت ساير بخش ها کمتر از 50 درصد است که اميدواريم با پيگيري و رفع موضوعات مالي، بتوانيم پيشرفت بيشتري را در آنها شاهد باشيم.
براساس مصوبه شوراي اقتصاد، شرکت ملي نفت ايران به روش EPC/EPD حسب مورد همراه با تأمين مالي با پيمانکاران/ سرمايه گذاران طبق قوانين و مقررات حاکم بر معاملات شرکت ملي نفت ايران و با هدف اجراي پروژه هاي طرح، قرارداد منعقد مي کند. اعتبار مورد نياز براي اين طرح حدود 4.3 ميليارد دلار تخمين زده مي شود که اين حجم سرمايه گذاري در ايجاد فرصت هاي شغلي و بهبود فضاي کسب و کار تاثير بسزايي دارد. با توجه به برخي محدوديت ها در زمينه اجراي شيوه قراردادي آي پي سي در طرح هاي 28 مخزن شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شيوه اي مخصوص به اين شرکت، جايگزين بخشي از آن قراردادها شدند تا بتوانيم توسعه، نگهداشت و افزايش را ادامه دهيم؛ اما برخي پروژه ها از جمله توسعه کرنچ پارسي و پرنج را به صورت سرمايه گذاري دنبال مي کنيم که موسوم به ميدان محورهستند و براساس آن صفرتا صد توسعه جديد را پيمانکار سرمايه گذاري مي کند. نمونه آن شرکت مپناست که قرارداد امضا شده و هنوز شروع به کار نکرده ايم.
پروژه هاي مختلفي در قالب طرح 28 مخزن در حال انجام است، با توجه به اينکه در سال 98بخشنامه و قانون مجلس در استفاده از حداکثر توان توليد داخلي بود، ملزم به اظهار اقلامي هستيم که مي خواهيم آنها را از خارج از کشور تامين کنيم که پس از تاييد وزارت صمت، امکان خريداري آن ميسر است. در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با توجه به پشتيباني هايي که از کالاي داخلي داشته، در شرايط موجود بيش از 80 درصد خدمات و کالاها در داخل کشور تامين شده است و در خطوط لوله جرياني نيز سازندگان داخلي تامين کننده آن بوده اند. افزون بر آن مخازن تحت فشار، کولرهاي هوايي، اقلام سرچاهي و کمپرسورهاي گازي از داخل تامين مي شود. اين در حالي است که پيش از اين، تمامي آنها از خارج تامين مي شد؛ البته در موارد خاص که ظرفيت داخل براساس زمان بندي ما وجود ندارد، مجبور هستيم پس از اخذ مجوز، آن را از خارج کشور تامين کنيم؛ البته ذکر اين نکته مهم و ضروري است که اساسا در اين طرح، تمامي کالاهاي بومي سازي شده و ساخت داخل مورد استفاده قرار گيرند. از اين رو در 84 قلم اصلي کالاها در بخش تحت الارض و سطح الارض، استفاده از کالاهاي خارجي منع شده و در عمده کالاها، پيمانکاران تنها مجاز به استفاده از سازندگان داخلي هستند. همچنين در طراحي و تعريف پروژهها سعي شده كالاهايي كه در انحصار كشورهاي خارجي قرار دارند، کمتر استفاده شده و كالاي مشابه با كاربري يكسان در طراحي ها گنجانده شود.
يکي از اهداف مهم در بخش ايجاد اشتغال، استمرار اشتغال بوده است. به عنوان نمونه، وقتي صحبت از دکل هاي حفاري مي شود، در هر دکل حفاري حدود 50 نفر در شيفت هاي مختلف مشغول به کار هستند. وقتي اين دکل ها فعالند و استمرار فعاليت وجود دارد، اگر دائم از اين چاه به آن چاه منتقل نشوند، بيکار خواهند شد.دليلي که سال گذشته حدود 20 دکل ملي حفاري را بيکار مي کردند، ناشي از همين امر بود. شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در قالب طرح 28 مخزن استمرار اشتغال، حدود 20 دکل را فراهم کرده تا از حال بيکاري خارج نشوند که اين استمرار اشتغال در بخش بالادستي است. در بخش هاي سطح الارضي هم ارقام مختلفي در فازهاي مختلف ايجاد شده که در حال حاضر 2700 نفر از بخش بومي مناطق هستند که در پروژه هاي مختلف ما مشغول به فعاليت شده اند. اين افزون بر اشتغال دائمي است که پيمانکاران ما بنا به تخصص هاي خود ايجاد کردند. به هر رو به منظور حمايت از اشتغال بومي، پيمانکاران اصلي و فرعي موظفند نيروهاي مورد نياز پروژه را از شهرها، روستاها يا استان محل اجراي پروژه به کار گيرند. تاکنون در چند پروژه ابتدايي بيش از 85 درصد اين افراد، نيروي بومي شهرها و روستاهاي محل اجراي پروژه ها و اکثريت قريب به اتفاق پيمانکاران فرعي در بخش اجرا نيز بومي هستند.
در اين طرح، براي اولين بار به منظور انجام مسؤوليت هاي اجتماعي، درصدي معين تعريف شده است. طبق ماده 7 مصوبه شوراي اقتصاد، معادل 4 درصد از کل ارقام پرداخت به پيمانکاران از سوي شرکت ملي نفت ايران پس از مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه و حسب مورد و متناسب، بايد صرف اجراي پروژه مسؤوليت اجتماعي شود. پروژه عام المنفعه با هدف کمک به احداث و بهسازي مدارس، شبکه هاي آبرساني، برقرساني، گازرساني، خانه هاي بهداشت روستايي، بهسازي راه هاي روستايي، فاضلاب شهرها و روستاها، کمک به احداث و تجهيز آموزشگاه هاي فني حرفه اي، احداث و تجهيز مراکز ورزشي و زيرساخت هاي تعاوني هاي اشتغال محور بوده و در روستاها و شهرهاي محل اجراي هر پروژه با تصويب شوراي برنامه ريزي استان اجرا خواهد شد.
مسير اميد بخش در دوران تحريم
مشعل وقتي با تعابير يا شعارهايي همچون حمايت از ساخت داخل، بومي سازي و ...در صنايع مختلف کشور مواجه مي شويم، بايد بدانيم که سازندگان داخلي در دهه هاي اخير گام هايي بسيار مهم در مسير رشد و پيشرفت صنعت نفت برداشته اند. بدون اغراق بايد گفت که در تمام سال هاي اخير در گرماگرم تشديد تحريم هاي اقتصادي و نفتي عليه ايران، موضوع دلگرم کننده براي اقتصاد ايران، حضور پررنگ سازندگان داخلي در صنعت نفت بوده که زمينه ساز اقدام هاي مثمرثمري براي صنعت نفت و کشور شده اند و مي توان با توجه به مسير طي شده در اين سال ها و رفع موانع احتمالي، به عنوان بازيگران مهم در پيشبرد فعاليت هاي صنعت نفت به آنها نگريست.
آنچه واضح است، نقش پررنگ سازندگان داخل در صنعت نفت را بايد حاصل تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي ابلاغ شده از سوي مقام معظم رهبري هم دانست که در بخشي از آن آمده است:« اقتصاد مقاومتي خواهد توانست در بحران هاي رو به افزايش جهاني، الگويي الهام بخش از نظام اقتصادي اسلام را عينيت بخشد و زمينه و فرصت مناسب را براي نقش آفريني مردم و فعالان اقتصادي در تحقق حماسه اقتصادي فراهم کند.»
افزون بر آن، با توجه به نامگذاري سال 1400 به «توليد، پشتيباني ها و مانع زدايي ها» از سوي رهبري مي توان بيش از پيش به حضور پررنگ سازندگان داخل در اين صنعت استراتژيک اميدوار بود. به همين بهانه، اين گزارش نگاهي به نقش مهم سازندگان داخلي در پروژه هاي مهم اين صنعت با بررسي تطبيقي سياست هاي وزارت نفت در اين مسير دارد.
بهترين مثال در زمينه نقش آفريني سازندگان داخلي، طرح ملي انتقال نفت خام گوره-جاسک است که از آن به عنوان طرح نماد ايراني به واسطه گردهم آمدن حداکثري سازندگان و پيمانکاران داخلي ياد مي شود؛ عرصه اي که در آن کيفيت کالاي ايراني به منصه ظهور گذاشته شد و در مسير اين تجربه مهم و ارزنده، ساخت تجهيزات و کالاهايي براي نخستين بار به ثبت رسيد.
بد نيست بدانيد در طرح مهم ملي انتقال نفت خام از گوره به جاسک براي احداث خطوط 42 اينچ انتقال نفت خام از تلمبه خانه گوره به پايانه جاسک به طول تقريبي يکهزار کيلومتر از 6 پيمانکار خصوصي و در بخش تلمبه خانه از 5 شرکت، در احداث پست هاي برق از 4 شرکت و در مجموع از سه مشاور بهره گرفته شده و در حال انجام است.
همين گردهم آمدن سازندگان داخلي باعث شده براي نخستين بار در خاورميانه Fabricated valve (ولو )توليد و استفاده شود.
ساخت و تأمين50 الکتروموتور غول آسا و بزرگ به دست سه شرکت پمپ ساز ايراني نيز رکورد جديدي است که در اجراي طرح ملي و استراتژيک انتقال نفت خام از گوره به جاسک به ثبت مي رسد.
در ايجاد زنجيره توليد لوله NACE، تبديل تختال به ورق و سپس لوله که براي نخستين بار اتفاق افتاده است، شرکت فولاد مبارکه اصفهان، شرکت فولاد اکسين خوزستان، لوله سازي اهواز و ايران آروين، لوله سازي ماهشهر و لوله سازي صفا فعاليت مي کنند. در اين طرح حلقه اول از سوي شرکت فولاد مبارکه توليد مي شود و در حلقه دوم ورق مورد نياز از طريق شرکت فولاد اکسين توليد و سپس لوله سازان داخلي اين ورق هاي تختال را به لوله تبديل مي کنند و موارد مشابهي که همگي حاصل تلاش و توانايي ساخت داخل است.
مثال ديگر در زمينه به کارگيري از دانش و فناوري ساخت داخل مصوبه طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت است که در زماني تصويب شد که برجام به قوت خود باقي بود، با اين حال رويکرد مهم وزارت نفت حمايت از ساخت داخل بوده است، به گونه اي که اين طرح را با هدف استفاده حداکثري از توان شرکت هاي ايراني تدوين کرد تا همزمان با پيشبرد مذاکرات با شرکت هاي ايراني و خارجي براي اجراي طرح هاي توسعه اي، جبهه کاري مناسبي هم براي پيمانکاران ايراني تدارک ديده شود. 33 طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت براي اجرا در سه مرحله با هدف ايجاد اشتغال براي پيمانکاران و سازندگان داخلي و نيز حفظ و افزايش ميزان توليد از ميادين نفتي در دست بهره برداري كشور در دستور کار قرار گرفته است که پيش بيني مي شود با اجراي پروژه هاي اين طرح كه در محدوده جغرافيايي هفت استان نفت خيز كشور شامل استان هاي كرمانشاه، ايلام، خوزستان، كهگيلويه و بوير احمد، بوشهر، فارس و هرمزگان قرار گرفته است، توليد نفت خام كشور به طور متوسط حدود 280 هزار بشكه در روز افزايش يابد. در عين حال پيش بيني مي شود، در پايان اجراي اين طرح، سهم ساخت داخل در صنعت نفت به 80 درصد برسد كه رقم قابل توجهي است.
آذر سال 1394، شيوه نامه نحوه تعيين صلاحيت شرکت هاي اکتشاف، توسعه و توليد از ميدان هاي نفت و گاز کشور ابلاغ شد. شيوه نامه اي که بر اساس اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي و بند 12 سياست هاي کلي برنامه ششم توسعه، به منظور انتقال و ارتقاي فناوري ملي در حوزه عمليات بالادستي نفت و توانمندسازي شرکت هاي ايراني و تاسيس و تقويت شرکت هاي نفتي (E&P) ايراني ابلاغ شد. اينک 17 شرکت خصوصي از جمله انرژي دانا، گروه مپنا (شرکت نفت و گاز مپنا)، شرکت گسترش انرژي پاسارگاد در اين بخش فعال و پشتوانه ايران براي اجراي پروژه هاي نفتي در دوران تحريم هستند.
براي نخستين بار وزارت نفت به عنوان يک دستگاه اجرايي با حجم سرمايه گذاري عظيم و برخورداري از انواع خدمات فناورانه و تجهيزات پيچيده وارد عرصه حمايت از استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان شد که بدون شک در صورت تداوم آن، اين زنجيره اثرگذار خواهد بود. اين استارت آپ ها در صورتي که در ارتباط با نفت کار کنند، از مزيت هايي که نفت برايشان در نظر مي گيرد، بهره مند مي شوند.
با ذکر اين چند نمونه به عنوان نمادهاي مهم در حمايت از ساخت داخل، اگر بخواهيم آنها را با سياست هاي وزارت نفت در اين زمينه تطبيق و بررسي کنيم، ابتدا بايد مروري برمسير حمايت وزارت نفت در هشت سال گذشته از سازندگان داخلي داشته باشيم.
حمايت از سازندگان داخلي و استفاده از حداکثر توان توليد داخل در دو حوزه (الف) سياست هاي حمايتي از طرف عرضه، (ب) سياست هاي تجميع نياز و تحريک بازار از طرف تقاضا به عنوان مؤلفه هاي اصلي حمايت از سازندگان داخلي و محصولات آنها در سطح وزارت نفت به عنوان يک رسالت ملي و در چارچوب سياست هاي ابلاغ شده از سوي مقام معظم رهبري تعريف و با حمايت وزير نفت پيگيري شد.
(الف) سياست هاي حمايتي بخش عرضه:
وزارت نفت با انتشار فراخوان عمومي و دعوت از شرکت هاي توانمند داخلي براي تأمين نيازمندي هاي صنعت نفت، فهرست منابع بلند دستگاه مرکزي را ايجاد و همه شرکت هاي اصلي و فرعي تابع وزارت نفت و پيمانکاران پروژه ها را ملزم به استفاده از فهرست (AVL) کرد که گامي اساسي در مشارکت پايدار با بخش غيردولتي به شمار مي آيد.
با استقرار سامانه تأمين الکترونيکي کالاي صنعت نفت (EP) و الزام به استفاده از سامانه يادشده و سامانه تدارکات الکترونيک دولت (ستاد) براي درج نيازمندي هاي کالا و مواد و تجهيزات مورد نياز، براي همه شرکت هاي تأمين کننده نيازمندي هاي صنعت نفت به صورت کاملاً شفاف و سيستمي امکان حضور در مناقصات واحدهاي صنعت نفت فراهم شد.
با تهيه و ابلاغ دستورعمل و بخشنامه هاي حمايتي از سازندگان داخلي و پيگيري و نظارت بر اجراي قانون حداکثر استفاده از توان توليدي و خدماتي کشور و حمايت از کالاي ايراني، در چند مرحله فهرست کالاها و تجهيزات ساخت داخل و ممنوعيت خريد و واردات آن تهيه شد.
وزارت نفت در حمايت از شرکت هاي دانش بنيان فضا و امکانات لازم را براي احداث پارک علم و فناوري نفت اختصاص داد و به منظور کمک به تأمين منابع مالي نسبت به ايجاد صندوق پژوهش و فناوري نفت و تفاهم نامه تأمين مالي ميان صندوق هاي نوآوري و شکوفايي رياست جمهوري و نفت با بانک ها امضا شد که همه موارد يادشده عملياتي شده اند و کمک هاي شايان توجهي به ساخت داخلي کرده است.
(ب) در بخش دوم با موضوع سياست هاي تحريک بازار و طرف تقاضا، مي توان به سه فعاليت عمده وزارت نفت اشاره کرد:
1- تعريف و اجراي قراردادهاي عملياتي با سازندگان داخلي به منظور تأمين و ساخت تجهيزات راهبردي و با سطح فناوري بالا در سطح وزارت نفت که به صورت تجميعي و متمرکز، بخشي از آنها در قالب طرح 10 گروه خانواده کالايي متبلور شد. در اين بخش، کالا و تجهيزاتي انتخاب شده که فاقد نمونه مشابه داخلي بوده، مصرف و ارزبري بالا و نقش راهبردي در توليد صنعت نفت داشته است.
لازمه انجام اين نوع پروژه ها در دنيا، ايجاد زيرساخت هاي سخت افزاري، نرم افزاري و اکتساب دانش فني مربوطه است که تحقق هر يک از اين مراحل، مستلزم صرف زمان، هزينه و در نهايت شکيبايي مجموعه کارفرمايي و پيمانکاران است. امضاي 50 فقره قرارداد عملياتي از مجموعه 10 گروه خانواده کالايي و تحويل 100 درصد کالا و تحقق اهداف فناورانه بخش عمده اين قراردادها در شرايط تشديد تحريم هاي ظالمانه، بيانگر عزم راسخ و حمايت جدي و پيگيري يکپارچه وزارت نفت براي تحقق اهداف تعريف شده است.
از آثار اجراي اين قراردادها، مي توان به طراحي و ساخت مته هاي حفاري صخره اي و پمپ هاي SRP اشاره کرد که جزو پرمصرف ترين و فناورانه ترين کالاهاي بخش بالادستي صنعت نفت است و فناوري آن در انحصار تعداد انگشت شماري از کشورهاي صنعتي جهان قرار دارد، همچنين ساخت داخل تجهيزات سرچاهي و درون چاهي در سايزهاي مختلف با فشار کاري 5000 و 10000 به صورت 100 درصد داخلي که از اقلام بسيار راهبردي و پرريسک و گران قيمت صنعت نفت است و از آرزوهاي بزرگ صنعت نفت بوده که برگ زرين ديگري بر افتخارات اين صنعت افزوده و در تداوم اين روند، تجهيزات درون چاهي داخلي با فشار کاري 15000 نيز ساخته شده که در مراحل نهايي آزمايش و تحويل است.
افزون بر اهداف عيني طرح 10 گروه کالايي که منجر به عقد قرارداد عملياتي شد، ايجاد، اجرا و در نهايت فرهنگ سازي توليد فناورانه در سطح سازندگان توانمند داخلي براي نخستين بار براساس مدل فناورانه توسعه يافته از سوي دانشگاه هاي معتبر داخل کشور از ديگر دستاوردهاي هدف گذاري شده است که در اين دوره محقق شده است. افزون بر اين، با توجه به اهداف تعريف شده مبني بر تأمين کيفيت و قيمت رقابتي، پروژه هاي ساخت داخل به گونه اي برنامه ريزي شده اند که افزون بر توليد با کيفيت، منجر به ايجاد انحصار نشده و بيش از يک سازنده در هر يک از پروژه هاي تعريف شده به فناوري ساخت داخل دست يافته است. در نتيجه افزون بر تأمين پايدار اقلام يادشده از سوي منابع متعدد داخلي، با توجه به سازوکار تضمين کيفيت محصولات، زمينه توسعه کيفيت و صادرات محصول به ديگر کشورها و رقابت با سازندگان مطرح دنيا نيز فراهم شده و در واقع يک بازار تضميني براي خريد محصولات ساخت داخل فراهم شده است.
2- تحريک تقاضا در بازار داخلي از طريق تعريف پروژه هاي ملي و عظيم در سراسر کشور از ديگر اقدام هاي وزارت نفت در حمايت از سازندگان و پيمانکاران است. افزون بر طرح ملي انتقال نفت گوره ـ جاسک ، طرح هاي توسعه ميدان هاي نفتي و نگهداشت و افزايش توليد متعددي در نقاط مختلف کشور با استفاده از توانمندي شرکت هاي ايراني اجرا شده يا در حال اجراست که سهم قابل توجهي در ايجاد تقاضا براي استفاده از کالا، تجهيزات و مواد ساخت داخل را به خود اختصاص داده است.
3- سياست خريد تضميني تجهيزات ساخت داخل مورد نياز صنعت نفت به عنوان سياست هاي مکمل دو بخش يادشده در وزارت نفت در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته و پس از ايجاد زيرساخت هاي قانوني لازم، از جمله موارد مربوط به ساختارهاي تأمين مالي که منجر به تأسيس صندوق پژوهش و فناوري نفت و امضاي تفاهم نامه با صندوق پژوهش معاونت علمي رياست جمهوري شد، از سال 1399 عملياتي و اجرايي شده است.
نکته مهم در زمينه اين طرح ها آنکه اجراي طرح 10 گروه خانواده کالايي از سال 1393 و طرح هاي ملي از سال 1396 يعني قبل از اعلام خروج آمريکا از برجام و اعلام نبود امکان حضور شرکت هاي خارجي در ايران، طرح هاي مذکور، هدف گذاري شده و مورد اجرا قرار گرفته است.
صنعت پتروشيمي با طرح هاي پيشران و تکميل زنجيره ارزش کاهش، خام فروشي را شروع کرده است
مشعل صنعت پتروشيمي در جريان جهش دوم خود با تحولاتي چشمگير رو به رو بوده و آنچه امروز به عنوان برنامه تحول و افق بلند مدت در آن ديده مي شود، شروع يک جهش و توسعه منطقه اي و جهاني است. صنعت پتروشيمي محرک توسعه اقتصادي کشور است و روند رو به رشد و پيشرفت هاي پتروشيمي نشان مي دهد اين صنعت مي تواند در توسعه صادرات غيرنفتي و ارزآوري بيش از گذشته نقش آفرين باشد و بدون ترديد پتروشيمي ها در آينده نقشي اساسي را در توسعه اقتصادي ايران رقم خواهند زد. توسعه صنايع پتروشيمي براي جلوگيري از خام فروشي، تامين مواد اوليه صنايع پايين دستي و تقويت توليد ملي، يکي از مهمترين اهداف و برنامه هاي صنعت پتروشيمي در سالهاي گذشته بوده است و ايجاد و تکميل زنجيره ارزش پتروشيمي، يکي از راههاي صيانت از سرمايه هاي کشور است. نگاهي به سهم صنعت پتروشيمي از صاد رات غيرنفتي کشور نشان از همين توجه دارد و بارها مسئولان کشور درباره اين نقش مهم صنعت پتروشيمي براي کشور تاکيد کرده اند.
ابراهيم رئيسي، رئيس جمهور چند روز قبل و در جريان سفر به استان خوزستان تاکيد کرد که توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي، اشتغال زايي و ارزش افزوده بالا به همراه دارد و به همين دليل بايد تلاش کنيم در بخش پتروشيمي، خام فروشي نکنيم و اين از ضرورت هايي است که بايد در استان خوزستان تقويت شود. اين همان سياستي است که صنعت پتروشيمي در سالهاي گذشته در صدر برنامه هاي خود قرار داده است. موضوع تنوع خوراک پتروشيمي ها ، توجه به زنجيره ارزش محصولات پتروشيمي و توسعه صنايع پايين دستي از موارد مهمي بوده اند که در دستور کار صنعت پتروشيمي قرار دارد و ميزان خوراک مصرفي فعلي و برنامه آينده اين صنعت هدف آينده را نشان مي دهد. دسترسي به خوراک هاي متنوع، مهمترين مزيت ايران براي توسعه صنعت پتروشيمي است و طبق برنامه ريزي انجام شده تا سال 1404 با بهره برداري از طرح هاي جهش سوم، معادل 2.3 ميليون بشکه نفت خام در روز به عنوان خوراک در اين صنعت مصرف خواهد شد. بر اساس اين گزارش در سال 99 حدود 40 ميليون تن خوراک معادل يک ميليون بشکه در روز به ارزش 6 ميليارد دلار از صنعت نفت دريافت شده که در 67 مجتمع پتروشيمي مورد استفاده قرار گرفته است. همچنين با بهره برداري از طرح هاي جهش سوم در سال 1404، اين رقم به معادل 2.3 ميليون بشکه نفت خام در روز افزايش خواهد يافت.
با توجه به فعال بودن حدود 50 طرح در صنعت پتروشيمي که طبق برنامه تا پايان سال 1404 به بهره برداري مي رسند و ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي را به 135 ميليون تن در سال افزايش خواهند داد، سهم استفاده از خوراک و در نتيجه هم خام فروشي نفت خام و محصولات پايه اي کمتر و کمتر خواهد شد. همچنين با تکميل طرح هاي جهش دوم ، بهره برداري از طرح هاي جهش سوم و تحقق طرح هاي راهبردي در گام چهارم توسعه هوشمند صنعت پتروشيمي، دستيابي به درآمد50 ميليارد دلاري در افق 1406 قابل تحقق است.
نکته قابل توجه در همين راستا اين است که طبق پيش بيني صورت گرفته در گام چهارم، سه بخش طرح هاي خوراک ترکيبي، طرح هاي جديد توليد پروپيلن و طرح هاي پيشران تعريف و طبقه بندي شده است که در مجموع شامل 47 پروژه جديد مي شود و تا آن زمان (1406) مجموع سرمايه گذاري تجمعي در صنعت پتروشيمي به 125 ميليارد دلار افزايش خواهد يافت. موضوع مهم در اين مورد تامين خوراک براي صنعت پتروشيمي و به طبع جلوگيري از فروش نفت خام بيشتر است. بر اساس آمارهاي اعلام شده شرکت ملي صنايع پتروشيمي، خوراک مورد نياز واحدهاي جديد در جهش هاي بعدي صنعت پتروشيمي در همه مراحل پيش بيني شده است.
در عين حال بايد توجه داشت که توسعه صنعت پتروشيمي در سالهاي گذشته تاکنون بيشتر براساس خوراک گاز توسعه يافته است که اين عدد در شرايط کنوني 77 درصد گاز و 23 درصد خوراک هاي مايع است و تا پايان سال 1404 شمسي به 86 درصد خوراک گازي و 14 درصد خوراک هاي مايع مي رسد. پتروشيمي هايي که با خوراک مايع کار مي کنند، اقتصادشان به اندازه واحد هايي که با خوراک گاز کار مي کنند، جذاب نيست. راهبرد وزارت نفت و شرکت ملي صنعت پتروشيمي، استفاده از خوراک هاي ترکيبي است تا ضمن اقتصادي بودن بتوانند از زنجيره ارزش هم تا محصولات پايين دست پيشروي کنيم.
در واقع جلوگيري از «خام فروشي» براي صنعت نفت و در ادامه صنعت پتروشيمي تنها يک شعار نيست بلکه مفهومي بسيار مهم است که فقط با توسعه هوشمند مي توان از مسير تنها توليد محصولات اوليه نفت و گاز به سمت توليد محصولات پرارزش پتروشيمي حرکت کرد. در شرايطي که صنايع پتروشيمي در حوزه صادرات غيرنفتي نقش نخست را در کشور دارند و حدود 30 درصد بازار در حوزه صادرات غيرنفتي در اختيار پتروشيمي هاست و درآمد ارزي پتروشيمي ها بخش قابل توجهي از نياز ارزي دولت را تامين مي کند، بايد اميدوار بود که صنعت پتروشيمي راه خود را براي کاهش سهم خام فروشي پيدا کرده است.
در زنجيره ارزش صنعت نفت از بالادست تا پايين دست، مهم ترين حلقه که از خام فروشي جلوگيري، زنجيره را تکميل و از منابع هيدروکربوري ايجاد ارزش مي کند، صنعت پتروشيمي است. با فعاليت 67 مجتمع پتروشيمي فعال ، حدود 40 ميليون تن معادل 992 هزار بشکه نفت خام در روز سوخت و خوراک از بالادست دريافت مي شود که حدود 35 ميليون تن محصول نهايي پتروشيميايي توليد و براي داخل و خارج از کشور عرضه مي شود . در اين سالها در صنعت پتروشيمي 330 گريد پليمري و 40 نوع ماده شيميايي به صنايع داخلي عرضه مي شود و حدود 15 هزار بنگاه کوچک و متوسط در زيرمجموعه اين صنعت فعال هستند.
افزايش ارزش متوسط هر تن محصول از سياست هاي صنعت پتروشيمي است و با تکميل زنجيره ارزش، ارزش متوسط هر تن محصول افزايش خواهد يافت. در سال گذشته(99) بيش از 675 هزار تن محصول پتروشيمي به ارزش 1.3 ميليارد دلار وارد کشور شده اند و با آناليز اين محصولات، تمرکز بر 40 قلم کالاي عمده وارداتي انجام و طرح هاي پيشران و طرحهاي جديد در راستاي تکميل زنجيره تعريف شده اند.
به واقع با اجراي طرحهاي پيشران يکي از نگراني هاي اصلي بازار محصولات پتروشيمي و توقف در محصول متانول هم برطرف مي شود. برنامه ريزي براي ايجاد ارزش افزوده از مازاد توليد متانول در صنعت پتروشيمي، يکي از موضوع هاي مهم در سال هاي اخير بوده است. هم اکنون بيش از 6.6 ميليون تن متانول در بازار پتروشيمي ايران توليد مي شود و قرار است تا پنج سال آينده اين مقدار با بهره برداري از تعداد قابل توجهي از طرح هاي متانول به 25 ميليون تن در سال برسد. بيش از 60 درصد توليد مجتمع هاي پتروشيمي با محوريت اوره و متانول فعال هستند که بخش زيادي از آن هم صادر مي شود. اگرچه اين ميزان از توليد متانول مي تواند شرايط انحصاري را در تعيين قيمت در بازارهاي جهاني براي ايران به همراه داشته باشد، اما موضوع مهم اين است که اين بخش از صنعت پتروشيمي همان نقطه ضعف يا همان «خام فروشي» در صنعت پتروشيمي است که بايد زودتر براي آن برنامه ريزي اصلاحي صورت گيرد. برنامه هاي پيشران صنعت پتروشيمي براي انتقال از شمال و جنوب متانول براي جلوگيري از خام فروشي يکي از همين برنامه هاي مهم است. در قالب پروژه هاي چند بخشي قرار است از يک سو متانول توليدي در جنوب کشور را با خط لوله به مرکز ايران و پتروشيمي هاي توليد برسانند تا پروپيلن توليد کنند و از سوي ديگر با دسترسي به گاز در شمال کشور پروپيلن توليد کرده و باز هم به مرکز کشور و واحدهاي پيش بيني شده در استان هاي مختلف برسانند. به اين ترتيب بخش قابل توجهي از متانول توليدي در کشور که خام فروخته مي شود، در داخل و براي توليد پروپيلني مصرف مي شود که همين حالا با قيمتي قابل توجه وارد کشور مي شود.
پرونده گازرسانی به روستاهای مرزی گلستان بسته شد
مشعل تامین پایدار انرژی؛ در توسعه اقتصاد هر منطقه، نقشی اساسی ایفا می کند و زمینه ساز رشد و شکوفایی بخش های مختلف می شود. هم اکنون بیش از 70 درصد سبد انرژی کشور از گاز تامین می شود و با توسعه های پیش رو این میزان بزودی افزایش می یابد. در طول سال های گذشته، زیرساخت های کلانی در مناطق مختلف کشور برای افزایش درصد بهره مندی هموطنان از گاز اجرا شده و بزودی پرونده گازرسانی به روستاهای بالای 20 خانوار کشور بسته می شود. گلستان، به عنوان یکی از استان های مرزی کشور در طول سال های گذشته دستخوش تغییرات گسترده ای در حوزه گازرسانی بوده و هم اکنون 100 درصد بخش شهری و 98 درصد بخش روستایی استان از نعمت گاز بهره مند است. براساس برنامه های تعریف شده، عملیات گازرسانی به 17روستای دارای مجوز با اولویت روستاهای مرزی استان در دستور کار این شرکت قرار دارد و در آینده نزدیک، پرونده گازرسانی به روستاهای مرزی استان بسته می شود.
هم اکنون، 610 هزار و 661 مشترك در استان گلستان از نعمت گاز برخوردارند كه از این تعداد، 373 هزار و 623 مشترک شهری و 237 هزار و 38 مشترک نیز روستایی هستند. مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان با اشاره به عملکرد این شرکت در سال 99 گفت: سال گذشته، 240 کیلومتر شبکه گاز در بخش روستایی، 60 کیلومتر در بخش شهری و 50 کیلومتر نیز در بخش صنایع اجرا شد. در بازه زمانی یادشده 19 هزار و 715 مشترک جدید گاز در سطح استان جذب شده که از این تعداد، 10 هزار و 532 مشترک در بخش شهری و 9183 مشترک نیز روستایی بودند.
به گفته علی طالبی، هدف گذاری این شرکت در حوزه نصب انشعاب در سال 99، تعداد 5 هزار و 640 مورد بود که توانست در این بخش، با عملکرد بهتر و تحقق 127 درصدی، تعداد 7 هزار و 158انشعاب را نصب کند که از این تعداد، 4 هزار و 800 مورد در سطح روستاها و 2 هزار و 358 مورد نیز در شهرها بوده است.
وی با بیان اینکه گازرسانی به همه روستاهای استان که شرایط لازم را دارند، تا پایان امسال اجرایی می شود، گفت: از 999 روستای استان گلستان، 902 روستا گاز دارند، ضمن اینکه برای سال 1400 نیز، افتتاح 22 روستا هدف گذاری شده و تلاش می کنیم در زمان تعیین شده به بهره برداری برسند. همچنین 33 روستا نیز در مرحله طراحی بوده که امسال به مرحله اجرایی خواهند رسید و با این امر، تمامی روستاهای قابل گازرسانی در برنامه اجرایی قرار می گیرند.
مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان درباره فعالیت های سال 1400 این شرکت گفت: از ابتدای امسال؛ 4 هزار و 360 مشترک جدید در سطح استان جذب شده که از این تعداد، 2 هزار و 802 مشترك شهری و یکهزار و 558 مشترك نیز روستایی هستند. تا پایان امسال جذب 18 هزار و 200 مشترک جدید در استان هدفگذاری شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان با اشاره به بخش دیگری از عملکرد این شرکت گفت: یکی از برنامه های مهم شرکت گاز، تسریع در روند گازرسانی به صنایع و مجتمع های صنعتی بوده که این موضوع درتقویت بخش صنعت و جایگزین کردن سوخت گاز با سایر سوخت های فسیلی موثر است. با توجه به سیاست های حمایتی دولت و یارانه مصوب شورای اقتصاد، استقبال صاحبان صنایع برای استفاده ازسوخت گاز افزایش یافته و درخواست های متعددی از این بخش وصول شده است.
وی در ادامه درخصوص اعطای یارانه اجرای خط اختصاصی گاز به واحدهای تولیدی و صنعتی استان نیز یادآور شد: بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، یارانه اجرای خط اختصاصی گاز به واحدهای تولیدی و صنعتی اعطا می شود که این یارانه علاوه بر واحدهای مصرف کننده سوخت های فسیلی، برای واحدهای در دست احداث و آماده بهره برداری و همچنین در حال ساخت نیز اعطا خواهد شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان در ادامه با اشاره به تامین حداکثری سوخت مورد نیاز نیروگاه ها گفت: این شرکت برای کمک و همراهی در تامین برق استان، نهایت تلاش خود را در خصوص پایداری تامین گاز نیروگاه ها به کار بسته است.
وی با بیان اینکه روزانه 6 میلیون مترمکعب گاز تحویل نیروگاه های استان می شود، اظهار کرد: درپی افزایش دما در فصول بهار و تابستان که به واسطه آن استفاده از وسایل سرمایشی، حجم مصرف برق مردم به صورت چشمگیری بالا می رود و از آنجا که سوخت اصلی نیروگاه های استان از انرژی گاز تامین می شود و حجم زیادی از گاز ورودی به استان در این ایام در نیروگاه ها مصرف می شود، تلاش می کنیم جریان گاز نیروگاه ها پایدار و مستمر بماند.
طالبی ادامه داد: این شرکت از احداث نیروگاه هایی با مقیاس کوچک درنقاط پراکنده استان، بخصوص در شهرک های صنعتی استقبال کرده و با تامین یارانه ها و مشوق هایی برای احداث خطوط انتقال اختصاصی اینگونه واحدها، سعی در افزایش سهم تولید برق این واحدها می کند.
وی با اشاره به حجم گاز تحویلی به نیروگاه های سطح استان گفت: در 4 ماه امسال، بیش از 1 میلیارد و 133 میلیون مترمکعب گاز تحویل نیروگاه های تولید برق استان شده و این درحالی است که این رقم در مدت مشابه سال قبل حدود 990 میلیون مترمکعب بوده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان در ادامه با اشاره به اقدامات این شرکت در حوزه بومی سازی تجهیزات گفت: از جمله اقداماتی که در واحد مهندسی و اجرای طرح ها انجام می شود، بررسی و رصد اقلام و تجهیزات مورد نیاز برای گازرسانی به واحدهای صنعتی شهری و روستایی است.
وی افزود: با هدف ایجاد زیرساخت لازم برای مصارف بالای صنایع نیاز به ایستگاه های اندازه گیری و تقلیل فشار است که با برنامه ریزی صورت گرفته و با انتخاب پیمانکار و تامین اقلام مورد نیاز، تعداد ۲۵ ایستگاه در مرحله ساخت قرار دارد و 17 ایستگاه دیگر نیز با انتخاب تامین کننده در مرحله خرید است.
طالبی اعلام کرد: در مجموع برای ایستگاه های اشاره شده اعتباری معادل ۷۰ میلیارد ریال پیش بینی شده که متناسب با روند ساخت و خرید، مطابق برنامه زمان بندی هزینه خواهد شد. با اقدامات صورت گرفته در خصوص تامین ایستگاه ها و روند تقاضاهای گازرسانی به صنایع و برنامه های شرکت، در این مورد مشکلی نخواهیم داشت و متناسب با اجرای خطوط مرتبط ایستگاه های اندازه گیری و تقلیل فشار در محل مربوطه نصب خواهند شد. وی تاکید کرد: با هدف حمایت از تولید داخلی و بومی سازی در صنعت گاز، بررسی و آزمایش مرحله سوم و نهایی میدانی مواد بودار کننده گاز شهری تولید داخل با حضورکارگروه تخصصی اعزامی ازشرکت ملی گاز ایران و با همکاری و میزبانی شرکت گاز استان گلستان انجام شد.مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان افزود: عملیات نصب تجهیزات و پاکسازی مواد قدیم از خط و تزریق مواد جدید از سوی تیم مجری شامل همکاران بهره برداری مرکز استان، بازرسی فنی، امور HSE و اداره گاز شهر سرخنکلاته از ابتدای مرداد امسال انجام شد که با حضور تیم های تخصصی اعزامی، بوسنجی میدانی و بررسی انطباق استانداردی مواد تولید داخل صورت گرفت.
در این عملیات همچنین تیم اعزامی از شرکت ملی گاز ایران تمامی مراحل کار را مورد بررسی و ارزیابی قرار داده و ضمن انجام تست های میدانی نسبت به صحه گذاری نتایج حاصله اطمینان خاطر حاصل کردند.
به گفته طالبی، این مرحله از آزمایش که مرحله سوم و نهایی تست مواد بودار کننده جدید تولید داخل بوده که با هدف بومی سازی و دستیابی تولیدکنندگان داخلی به تکنولوژی ساخت مواد بودار کننده گاز برنامه ریزی شده است.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در گفت وگو با مشعل مطرح کرد:
مشعل درسال های گذشته موضوع حمایت از شرکت های دانش بنیان همزمان با توجه همه جانبه به توسعه فناوری در صنعت نفت، مورد توجه بوده است. این حمایت خیلی زود به ثمر نشست و شاهد حضور و فعالیت شرکت های بزرگ و پرتلاشی در حوزه های مختلف صنعت نفت به خصوص در صنعت پتروشیمی بوده ایم. مجموعه وزارت نفت در کنار ارائه تسهیلات و حمایت های مختلف، اقدام به احداث پارک های فناوری و فضاهای اشتراکی برای گروه های جوان و تازه کار دانش بنیان هم کرد و تلاش ها در این زمینه همچنان ادامه دارد. سیاوش ملکی فر، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، یکی از جوانان خوش فکری بوده که به خوبی با نیازهای این عرصه مهم آشنایی دارد و حالا در این مسئولیت توانسته است خدمات و حمایت های خوبی را برای شرکت های دانش بنیان رقم بزند. ملکی فر در گفت وگو با «مشعل» عملکرد صندوق نوآوری و شکوفایی را به شکل کلی و به خصوص در ارتباط با وزارت نفت تشریح کرد.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی با اعلام اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی مولود قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان است، افزود: در حال حاضر بیش از 6 هزار شرکت در حوزه های مختلف فناوری پیشرفته همچون ماشین سازی، سلامت، فناوری اطلاعات و ارتباطات، کشاورزی و... احراز صلاحیت شده و فعالیت می کنند. پس از احراز صلاحیت شرکت ها؛ معافیت ها، تشویق ها و حمایت هایی نصیب این شرکت ها می شود و از سوی سازمان هایی مثل شهرداری ها، تامین اجتماعی، گمرک و ... مورد حمایت قرار می گیرد.
ملکی فر به سوابق تشکیل صندوق اشاره کرد و گفت: طبق بند 5 قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان قرار شد صندوقی با عنوان «صندوق نوآوری و شکوفایی» تشکیل شود. در سال 87 و زمان تدوین قانون آن سال از سوی مقام معظم رهبری به نام «نوآوری و شکوفایی» نامگذاری شد که در ادامه نام صندوق هم از این عنوان گرفته می شود. همان ابتدای کار تشکیل این صندوق، یعنی در سال 87 دولت موظف می شود 3 هزار میلیارد تومان را ظرف مدت سه سال برای فعالیت این صندوق و سرمایه اولیه اختصاص دهد. او با تاکید بر اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی، یک نهاد سرمایه ای است، نه بودجه ای و باید بتواند با همین مبلغ کار خود را ادامه دهد، افزود: البته طبق قانون قرار بود در سال های بعد هر سال نیم درصد از بودجه عمومی دولت به این صندوق اختصاص داده شود تا به این ترتیب اندوخته صندوق افزایش یابد که البته این قانون اجرایی نشد. ملکی فر با بیان اینکه در سال 89 آیین نامه اجرایی تشکیل صندوق در دولت تصویب و اساسنامه برای تصویب به مجلس و شورای نگهبان رفته و صندوق تشکیل می شود، افزود: در نهایت در سال 92 اعضای هیات امنای صندوق شامل رئیس جمهور، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و وزیران صمت، بهداشت و درمان، علوم و تحقیقات و فناوری، اقتصاد و دارایی و رئیس سازمان برنامه و بودجه تعیین می شوند و در ادامه هم هیات مدیره انتخاب و شروع به کار می کند.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: از همان سال 92 پرداخت تعهد 3 هزار میلیارد تومان شروع می شود اما این مبلغ به صورت اقساطی و چندمرحله ای پرداخت شده و تنها دو هزار و 700 میلیارد تومان آن تا سال 96 پرداخت شده و از سال 96 تاکنون پرداخت دیگری از سوی دولت نداشته اند. وی افزود: در این سال ها نه تنها آن 3 هزار میلیارد تومان اولیه را به طور کامل دریافت نکرده ایم، بلکه طبق قانون نیم درصد از بودجه عمومی سالانه هم پرداخت نشده است.
ملکی فر به وظیفه صندوق در جهت تامین مالی برای پروژه های نوآوری مبتنی بر تکنولوژی اشاره کرد و گفت: شرکت ها از سوی مرجعی دیگر تعیین صلاحیت شده و به ما معرفی می شوند. این شرکت ها محصول فناورانه ای که مبتنی بر علم و فناوری است را تولید می کنند و مورد حمایت همه جانبه قرار می گیرند و انواع وام های کم بهره را در اختیارشان قرار می دهیم و در سود و زیانشان مشارکت و ضمانت نامه های مورد نیازشان را هم ارائه می کنیم.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی در حوزه تسهیلات، وام های کم بهره (از صفر تا 18 درصد با رویکردهای مختلف) ضمانت نامه ها، مشارکت و خدمات توانمندسازی به شرکت های دانش بنیان کمک می کند و می توان گفت که شرکت های دانش بنیان در حال حاضر حدود 110 خدمت را از حوزه های مختلف دریافت می کنند که حدود 70 مورد آنها در حوزه صندوق نوآوری و شکوفایی ارائه می شود. ملکی فر در ادامه به تشریح تسهیلات متنوع صندوق برای شرکت های دانش بنیان پرداخت و گفت: در مرحله اول وام های «نمونه سازی» به شرکت ها ارائه می شود تا در هزینه های مرحله تحقیق و توسعه به آنها کمک کنیم و نمونه اولیه تحقیقاتی را به نمونه صنعتی تبدیل کنند. این وام قرض الحسنه و با دوره بازپرداخت و تنفس سه ساله است. دو وام پیش از تولید صنعتی و تولید صنعتی هم پیش بینی شده که برای کمک به راه اندازی خط تولید است و بیشتر برای تجهیز کارگاه و نیازهای مرتبط با آن است. او تاکید دارد که در همه این مراحل گروه های نظارت و ارزیابی صندوق حضور دارند و بررسی های لازم را انجام می دهند تا در مراحل اجرایی تاخیری ایجاد نشود، ضمن اینکه پرداخت وام ها یکجا انجام نمی شود و مرحله به مرحله است تا روند اجرای پروژه با ارزیابی عملکرد همراه باشد. ملکی فر گفت: وام دیگر صندوق مربوط به شروع به کار و روند اجرایی کارخانه یا واحد صنعتی است که به عنوان «سرمایه در گردش» ارائه می شود. او با تاکید بر اینکه سقف پرداخت انواع وام برای شرکت های دانش بنیان 50 میلیارد تومان و با سود 11 درصد است، افزود: این مبلغ مجموع وامی است که یک شرکت می تواند دریافت کند، چراکه کل سرمایه صندوق 2هزار و 600 میلیارد و تعداد واحدها بیش از 6 هزار واحد است و باید این سرمایه مدیریت شود تا یک شرکت بزرگ یکباره کل منابع را دریافت نکند. معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی امیدوار است که با توجه و همت نمایندگان مجلس و دولت در سال آینده، مابقی سهم 3 هزار میلیارد تکمیل شود و سهم نیم درصد سالانه صندوق هم تامین شود. او افزود: تعداد شرکت های دانش بنیان هر روز در حال افزایش است و منابع ما برای این عملکرد محدود می شود. در سال جاری یک هزار میلیارد تومان افزایش بودجه برای ما دیده شده که امیدواریم تخصیص داده شود. صندوق نهادی غیرانتفاعی است و محل درآمدی ندارد و از محل سود وام ها و مشارکت در سود و زیان شرکت ها اداره می شود، اما این روند پاسخگوی همه شرکت ها نیست. او افزود: در زمان تصویب قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان و تشکیل صندوق، هر دلار هزار تومان و تعداد شرکت های دانش بنیان محدود بوده، اما حالا هر دلار 25 هزار تومان و تعداد شرکت ها چند هزار مورد است و اعتبارات ما افزایش نداشته اند. با وجود این در این مدت بیش از 12 هزار میلیارد تومان به شرکت های دانش بنیان وام و ضمانت نامه پرداخت شده است.
ملکی فر یکی دیگر از تسهیلات ارائه شده به شرکت های دانش بنیان را در جهت تامین فضای کار و رهن و خرید این فضا اعلام کرد و گفت: وام دیگری برای شرکت های کوچکی که توان خرید و اجاره دفتر کار را ندارند، در نظر گرفته ایم. این تسهیلات برای رهن تا سقف 500 میلیون تومان و برای خرید تا سقف 3 میلیارد تومان است.
او خدمت دیگر صندوق نوآوری و شکوفایی را تسهیلات «لیزینگ» برشمرد و گفت: در این تسهیلات، محصول شرکت ها به جای نقد، اقساط خریده می شود. در واقع در این وام به فروشنده کمک می شود تا محصول خود را بفروشد و به خریدار کمک می کند تا آن محصول را خریداری کند. به این ترتیب که اگر خریدار محصول شرکت دانش بنیان را بخواهد صندوق به عنوان نفر سوم حاضر می شود و قراردادی سه جانبه منعقد می شود. 30 درصد مبلغ قرارداد را عرضه کننده خدمت یا محصول (شرکت دانش بنیان) و 70 درصد را صندوق پرداخت می کند. به این ترتیب خریدار پول خود را دریافت می کند و شرکت دانش بنیان هم ظرف سه سال فرصت دارد تا این 70 درصد را پس از فروش محصول خود پرداخت کند و به این ترتیب محصول شرکت دانش بنیان روی زمین نمی ماند. او با بیان اینکه نرخ سود این وام 8 درصد است، اما باز هم مشتری ممکن است نخواهد از این وام استفاده کند، افزود: در اقتصاد کشور ما که تورم آن صعودی و دورقمی است، نرخ سود 8 درصد رقم بالایی نیست اما مسئله مهم این است که در این نوع تسهیلات وام در اختیار خریدار که عموما دانش بنیان نیست، قرار می گیرد اما هدف فروش محصول شرکت دانش بنیان است.
ملکی فر گفت: در گروه بندی های صندوق نوآوری و شکوفایی گروهی با عنوان نفت ندارند، اما حوزه های مشترک زیادی بین صنعت نفت، پتروشیمی و IT و ICT و گروه های فناوری ماشین سازی و مواد شیمیایی وجود دارد و می توان گفت که حدود 800 تا 900 مورد از این شرکت ها پتانسیل های نقش آفرینی و ارتباط مستقیم با صنعت نفت را دارند.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به توانمندی های خوبی که بین شرکت های دانش بنیان وجود دارد و حمایت های همه جانبه ای که از سوی دولت برای این مجموعه ها پیش بینی شده است، افزود: همه این حمایت ها مطلوب، اما مسئله اصلی بازار محصولات شرکت های دانش بنیان است. امروز اگر یک شرکت دانش بنیان با زیرمجموعه های صنعت نفت مثل پتروشیمی قرارداد منعقد کند کاملا مورد حمایت قرار گرفته و انواع تسهیلات دریافت می کند تا ظرفیت تولید را افزایش دهد یا نمونه فنی را تامین کند. او افزود: در واقع حمایت و معافیت مالی و مالیاتی بسیار خوبی وجود دارد تا این شرکت ها محصول را تولید کرده و به فروش برسانند اما اگر نتوانند محصول را بفروشند، همه چیز متوقف می ماند. مسئله اصلی شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت که حوزه ای تخصصی است، مسئله بازار است و شکل گیری پارک فناوری و نوآوری نفت در همین زمینه بوده تا نقش اتصالی شرکت های دانش بنیان و بدنه صنعت و چهار شرکت اصلی را به خوبی ایفا کند. ملکی فر درباره تعامل و همراهی وزارت نفت و تفاهم نامه مشترکی که منعقد شده است، گفت: با شرکت ملی نفت تفاهم نامه ای منعقد و اعلام کردیم که تا دو هزار میلیارد تومان روی کمک ما برای شرکت های دانش بنیان حساب کنند و تا سقف 50 میلیارد تومان از هر کدام از شرکت ها می توانند خرید محصول داشته باشند و ما 70 درصد این مبلغ خرید را انجام می دهیم. بر اساس این تفاهم نامه شرکت های دانش بنیانی که علاقه مند به فروش محصولی به شرکت نفت هستند و شرکت نفت علاقه مند به خرید خدمات از آنهاست، می توانند از این وام استفاده کنند و دیگر موضوع وثیقه و سود بانکی سنگین را ندارند و ضمانت فروش هم وجود دارد.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به ماهیت ضمانت نامه های بانک که در جهت حسن اجرای تعهدات و یا پیش پرداخت ارائه می شوند، افزود: بانک ها برای تضمین می گویند عددی از رقم کل قرارداد را بلوکه کنید تا ضمانت نامه بدهد ولی در مدل ضمانت نامه صندوق نوآوری و شکوفایی 50 درصد از کل مبلغ قرارداد را صندوق بلوکه می کند. او با بیان اینکه در حال حاضر ضمانت همه شرکت های دانش بنیان از 50 میلیون تا 50 میلیارد را صندوق انجام می دهد اما عملا در قراردادها حضور مستقیمی وجود ندارد، افزود: از مجموع 12 هزار میلیارد تومان عملکرد صندوق حدود 9 هزار میلیارد تومان آن انواع وام و 3 هزار میلیارد تومان برای همین ضمانت نامه ها بوده است. ملکی فر به تسهیلات «مشارکت» صندوق اشاره کرد و گفت: شرکت دانش بنیان در موارد زیادی با پروژه ها و طرح های پرریسک روبه رو هستند که برای ضمانت آنها با محدودیت روبه رو هستند. در عین حال این نگاه هم وجود دارد که اگر با وجود همه مشکلات و تامین ضمانت نامه ها طرف قراردادی مثل شرکت ملی نفت محصول را خریداری نکند ، چه باید کرد؟ در این شرایط چنانچه شرکت کوچک باشد، توان ریسک بالا را ندارد و در این مورد است که صندوق وام مشارکت را ایجاد کرده است. او افزود: در این نوع تسهیلات با دادن اعتبار برای شروع کار، صندوق در سود و زیاد پروژه شریک می شود. در شرایط عادی ارائه وام از سوی بانک ها، آنها در سود و زیاد شریک نیستند اما صندوق با وام مشارکت در سود و زیان باز هم همان 11 درصد سود را دریافت می کند. این مدل وام تا قبل از آذر 97 در صندوق فعال نبود و ریسک زیادی دارد اما تاکنون با بیش از 50 شرکت و طرح هایشان وارد مشارکت شده ایم.
ملکی فر یکی دیگر از خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی را «تجاری سازی و بلاعوض» عنوان کرد و گفت: این خدمات بیشتر ماهیت خدمات مشاوره و آموزشی دارند. گروه های آموزش و مشاوره را برای شرکت ها هماهنگ می کنیم و آنها می توانند در حوزه های مختلفی از این خدمات استفاده کنند. شرکت ها در بخش آموزش می توانند تا سقف 130 میلیون تومان استاد مرتبط را به شرکت ببرند و هزینه ها را صندوق پرداخت می کند. همچنین هر سه ماه یکبار حدود 150 دوره آموزشی برگزار می کنیم که می توانند در آنها شرکت کنند. او افزود: همزمان در خدمت «توسعه بازار» این امکان را فراهم می کنیم تا اگر بخواهند در نمایشگاه های خارجی شرکت کنند، برای غرفه و هزینه های جانبی هزینه ای اندک بپردازند. در واقع با این تسهیلات آنها را به شرکت در نمایشگاه ها تشویق می کنیم تا خودشان را در داخل و خارج کشور معرفی کنند. همه شرکت ها برای این خدمات سهمیه دارند و با مشارکت خودشان انجام می شود. ملکی فر افزود: همچنین برای ثبت طرح و نشان صنعتی در داخل و خارج کشور تا سقف 200 میلیون تومان کمک مالی داریم و تشویقشان می کنیم تا نشان و فناوریشان را ثبت کنند تا حمایت شوند.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به دو سیاست و نگاه به توسعه تکنولوژی و محصولات نوآوری در دنیا ، تصریح کرد: یک نگاه بر این باور است که باید به هر شکلی و از هر قالبی به کمک فناور و شرکت های نوآوری بیایند و همه دست به دست هم دهند تا شرکت ها را با فشار و حمایت وارد بازار کنند. این نگاه به نوعی «عرضه محور» است و در مقابل رویکرد «تقاضامحور» که تمرکز آن روی کشش بازار است، قرار می گیرد.
ملکی فر با بیان اینکه در این سال ها مدل پیگیری شده در کشور ما فشار روی عرضه و هدایت جریان شرکت های مبتنی بر علم و فناوری به سمت بازار بوده است، افزود: در حال حاضر بیش از 110 مدل خدمت برای شرکت های دانش بنیان وجود دارد و باید پرسید برای حمایت از این شرکت ها دیگر چه باید کرد؟
او تصریح کرد: مدتی است سیاست ها به سمت تعادل و حرکت به سمت تقاضای بازار علم و فناوری رفته است، اما این فضا هنوز بسیار ضعیف است. در این سال ها فرش قرمز و کمربند حمایتی برای شرکت های دانش بنیان وجود داشته و حتی مجموعه هایی دولتی همچون وزارت نفت در حمایت از این گروه ها فضاهایی به این زیبایی و با کیفیت را فقط برای جلسات و تعامل گروه ها، دانشجویان و جوانان ایجاد می کنند. این حجم از توجه در تاریخ صنعت نفت بی سابقه است، اما باید تاکید کرد وقتی موفق هستیم که برای این شرکت ها بازار وجود داشته باشد و محصولشان به فروش برود. در این شرایط و چنانچه بازار داشته باشند، دیگر نیاز به حمایت نیست و می توانند خودکفا باشند.
ثبت 130 هزار تماس در سامانه ارزیابی کرونا ثبت شد
سمیه راهپیما از زمان شیوع ویروس کرونا در سطح کشور تا کنون سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت کنار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خدمات قابل توجهی در زمینه کنترل و مهار این ویروس منحوس به کارکنان صنعت نفت و کادر درمان این صنعت ارائه داده است، به گونه ای که در زمینه تست تشخیص کرونا و راه درمان آن از دیگر بخش های درمانی کشور جلوتر بوده است و خدمات قابل توجهی به جمعیت تحت پوشش خود و خانواده های آنها و حتی بومیان منطقه نیز ارائه داده است. برای آگاهی بیشتر از روند ارائه خدمات مرتبط با کرونا از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت وگویی با رضا شهرامی، سرپرست مدیریت امور درمان این سازمان انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:
اقدامات زیادی در زمینه پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا در سطح سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت انجام شده و همواره نظارت مستمر در چگونگی ارائه خدمات، بخصوص در زمینه پایش ویروس کرونا داریم. به همین منظور سامانه نو کرونا (سامانه ارزیابی کرونا) را از همان ابتدای شیوع ویروس کرونا در سطح صنعت نفت ایجاد و راه اندازی کردیم که از آن زمان تاکنون، بیش از 130 هزار تماس تلفنی با این سامانه برقرار شده و از این طریق، بیماران را به صورت خود اظهاری، شناسایی کرده و روند بیماری آنان را از ابتدا تا بهبود پیگیری می کنیم.
از آغاز شیوع ویروس کرونا در کشور، واحد واکنش سریع نیز در مناطق عملیاتی با همکاری واحد اچ اس ای تشکیل شده تا به این صورت بیماران کنترل و آمارگیری شوند و با مشخص شدن بیماران در مناطق، محل اسکان آنها ضد عفونی و کسانی که با او در تماس بوده اند نیز قرنطینه می شوند.
در عسلویه و پارس جنوبی نیز مراکزی طراحی شده تا بیمارانی که مکانی برای گذراندن دوران نقاهت ندارند، از این مراکز تا بهبود کامل استفاده کنند، ضمن آنکه در مراکز عملیاتی دیگر مانند سکوهای نفتی نیز غربالگری صورت گرفته و بیماران شناسایی شده اند و از ورود افراد بیمار به محل کار جلوگیری شده است. همچنین بیمارستان های مناطق تحت پوشش صنعت نفت نیز بسرعت برای درمان بیماران و بستری شدن آنها تجهیز شده و آزمایشگاه ها نیز مجهزتر از گذشته به مراجعه کنندگان خدمات ارائه می کنند. به جرات می توان گفت؛ زمانی که روند تست PCR در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور به کندی انجام می شد، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برای مناطق، کیت های مخصوص این تست را خریداری کرده و درمان را با آخرین روش ها ادامه می دهد و باید گفت در زمینه دارو کمبودی نداریم.
در واحد سلامت کار و سلامت خانواده، بیماران مزمن و بیماران با ریسک بالا شناسایی شده اند و با آنها تماس گرفته شده تا در جریان چگونگی دریافت خدمات قرار گیرند، همچنین بسیاری از بیمارانی که نیاز به ارزیابی بیشتر و پزشکان متخصص داشتند نیز از سایر بیماران جدا و پیگیری های آنها نیز انجام شده است.
مراکز سلامت کار به دو لاین تجهیز شده، به این صورت که بیماران مشکوک به کرونا از لاین خاکستری وارد مرکز می شوند، فاصله گذاری اجتماعی در تمامی مناطق انجام شده و مواد ضد عفونی کننده را نیز در تمامی مراکز در دسترس قرار داده ایم. در این میان، به برخی شرکت های وابسته به نفت نیز از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، در تجهیز مایحتاج ضروری کمک شده است. ضمن آنکه تهویه مناسب برای تمامی فضاها نیز انجام شده و لوازم حفاظت فردی کارکنان و کادر پزشکی و ماسک برای سایر کارکنان نیز در دسترس آنها قرار گرفته و هیچگاه کمبود نداشته ایم. مراکز درمانگاهی نیز به صورت ایمن خدمات خود را ارائه می کنند و مرکزی جداگانه برای معاینات شغلی در نظر گرفته شده است.
بیش از 85 درصد کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت واکسینه شده اند و تمامی کارکنان مناطق عملیاتی و سکوهای نفتی و کارکنان اقماری نیز با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور بر اساس سند ملی کرونا واکسینه شده اند، همچنین پیگیر واکسیناسیون سایر کارکنان تحت پوشش صنعت نفت نیز هستیم.
تزریق واکسن در این مناطق برای گروه های حساس انجام شده و در حال پیگیری هستیم تا سایر کارکنان تحت پوشش صنعت نفت نیز واکسینه شوند. میانگین سنی تزریق واکسن در مناطق قرمز بسیار پایین است و افرادی که متولد 1359 به پایین هستند هم واکسینه می شوند.
همچنین بیماران خاص نیز شناسایی شده اند و بر اساس سند ملی مقابله با کرونا، تمام آنها واکسینه شده اند. در برخی مراکز مانند جنوب کشور نیز خودشان به عنوان مرکز واکسیناسیون شروع به دریافت و تزریق کرده اند و باید گفت که واکسیناسیون در مناطق قرمز و نارنجی در حال انجام است.
با توجه به اینکه در پیک کرونا قرار داریم، بسیاری از مراکز دولتی و خصوصی از بیمار لبریز هستند. در این میان مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت توانسته اند با افزایش ظرفیت خدمات دهی بیش از 130 تا 140 درصدی، خدمات قابل توجهی به افراد تحت پوشش صنعت نفت ارائه کنند و هیچ نقصی در ارائه خدمات نداشته ایم. با توجه به پیش بینی های انجام شده، تمام داروها و امکانات پزشکی و پرستاری از زمان شیوع ویروس کرونا در بیمارستان ها فراهم شده و تست های آزمایشگاهی بسرعت و با کیفیت بالایی که مورد تایید وزارت بهداشت است، انجام می شود. در برخی مراکز، کارهای رادیولوژی و سی تی اسکن به بیش از 500 مورد می رسد و بدون وقفه انجام می شود. ضمن اینکه تجهیزات خریداری شده و در حال استفاده است. کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت با تمام ظرفیت، بخصوص کادر درمان وظایف خود را انجام می دهند که امیدواریم با کمتر شدن شدت بیماری، شاهد تجدید قوا در میان کادر درمان باشیم.
در پیشگیری از شیوع کرونا، بخش اچ اس ای بسیار فعال بوده و با بیمار یابی و آموزش مناسب و اقداماتی که در مورد پیگیری بیماران انجام شده، توانستیم از گسترش بیماری در محیط های کاری جلوگیری کنیم و در نقل و انتقال افراد در سکوهای نفتی به جزیره نیز علاوه بر غربالگری، تست PCR از افراد مشکوک گرفته و واکسن نیز به آنها تزریق شده است.
شعیب بهمن بنتو آلبوکرکه، وزیر معادن و انرژی برزیل از برنامه بلندپروازانه این کشور در خصوص افزایش تولید نفت در دهه جاری میلادی خبر داده و تاکید کرده که این کشور در سال ۲۰۳۰ به پنجمین صادرکننده بزرگ نفت جهان تبدیل خواهد شد. بنا به برنامه ریزی صورت گرفته از سوی دولت برزیل، این کشور باید در سال ۲۰۳۰، ظرفیت تولید نفت خود را به ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز نفت افزایش دهد. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، آنگاه برزیل به پنجمین صادرکننده بزرگ نفت جهان بدل خواهد شد. این برنامه بلندپروازانه برای ارتقای جایگاه برزیل به پنجمین صادرکننده نفت در جهان در حالی اعلام شده که این کشور در سال های گذشته، همواره سیاست توسعه میادین نفتی خود را دنبال کرده؛ اما در عین حال با چالش ها و مشکلاتی نیز مواجه بوده است. در حال حاضر تولید نفت و مایعات نفتی برزیل حدود ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز است و این کشور در جمع ۱۰ صادرکننده بزرگ نفت جهان قرار ندارد. با این حال دولت برزیل امیدوار است با افزایش تولید در میدان های نفتی فراساحلی خود بتواند در سال های آینده به جمع پنج تولیدکننده برتر دنیا بپیوندد. بر اساس گزارش اویل پرایس، صادرات نفت برزیل در سال ۲۰۲۰ به رکورد ۱.۴ میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کرده که رشد ۱۶.۹ درصدی را نسبت به سال گذشته خود نشان می دهد. به نحوی که اگر همین روند رو به رشد در سال های آتی نیز حفظ شود، برزیل قادر خواهد بود به جمع پنج کشور برتر تولید کننده نفت در جهان بپیوندد.
بیش از نیمی از رشد تولید نفت برزیل از محل توسعه میادین لایه پیش نمکی زیر زمین در سواحل این کشور فراهم شده است. از این رو در سال های اخیر، میادین لایه پیش نمکی زمین یا پری سالت در سواحل برزیل مورد توجه بسیاری از شرکت های بزرگ قرار گرفته اند.
حجم ذخایر نفت در این میدان حدود 15 میلیارد بشکه برآورد شده که در جمع با سایر منابع این کشور، به حجم ذخایر نفت برزیل 30 میلیارد بشکه تخمین زده می شود. این میزان از ذخایر نفتی، برزیل را به پنجمین دارنده منابع نفت در جهان بدل کرده است. بر این اساس برزیل در سال های اخیر در حال جذب سرمایه گذار خصوصی برای بالا بردن تولید نفت و انرژی خود بوده است. همچنین این کشور با تغییر در قوانین خود، شرایط را برای ورود هر چه بیشتر شرکت های بزرگ نفتی و گازی تغییر داده است. در این بین، برزیل برای تحقق بلندپروازی نفتی خود دست کم با سه فرصت قابل توجه مواجه است:
فرصت نخست، میلیاردها بشکه از نفت این کشور است که در میادین نفتی باقی مانده و توجه شرکت های بزرگ نفتی جهان را به خود جلب کرده اند. چنانکه مطابق با برآوردها برزیل به همراه گویان، یکی از اصلی ترین پیش برندگان تولید نفت دریایی در آینده به حساب می آیند.
فرصت دوم، وجود بازار بزرگی به نام آسیا و در صدر آن چین است که اشتهای سیری ناپذیری نسبت به خرید نفت دارد. در سال 2020، برزیل حدود 70 درصد از نفت تولیدی خود را به چین صادر کرد و موفق شد به یکی از عمده ترین صادرکنندگان نفت به این کشور مبدل شود.
فرصت سوم آن است که برزیل هیچ گونه محدودیتی برای تولید و صادرات نفت خود در نظر نگرفته است. در واقع آنچه در شرایط فعلی، دست برزیل را برای تحقق چنین امری باز گذاشته، عدم حضور این کشور در جمع کشورهای اوپک پلاس است. بر این اساس در حالی که کشورهای عضو اوپک پلاس از طریق اعمال محدودیت هایی برای سقف تولید خود تلاش می کنند به بازارهای جهانی تعادل ببخشند و در این زمینه از افزایش تولید نفت سر باز می زنند؛ اما برزیل بدون هیچ محدودیتی اقدام به چنین امری کرده است. کما اینکه مطابق با آخرین گزارش ماهانه بازار نفت در ماه ژوئن، اوپک اعلام کرده که کشورهای کانادا، برزیل، چین و نروژ عامل اصلی رشد عرضه در سال ۲۰۲۱ خواهند بود. برخلاف این فرصت های چشمگیر؛ اما همچنان برزیل با چالش هایی نیز دست و پنجه نرم می کند. از جمله این چالش ها می توان به عدم مدیریت مصرف داخلی این کشور اشاره کرد که در برخی مقاطع، موجب ایجاد نوسان در صادرات شده است. علاوه بر این، چالش های جهانی همچون کرونا نیز قطعا بر صادرات نفت برزیل همانند کشورها موثر بوده است. کما اینکه در پی گسترش این همه گیری، شرکت دولتی نفتی پتروبراس برزیل از تصمیم برای کاهش ۲۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری خود به دلیل بحران مالی ناشی از شیوع کرونا خبر داد. در برنامه راهبردی این شرکت برای سال های 2021 الی 2025، سرمایه گذاری ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلاری برنامه ریزی شده بود که کاهش سرمایه گذاری قابل توجهی را در مقایسه با برنامه راهبردی این شرکت برای سال های ۲۰۲۰ الی ۲۰۲۴ نشان می داد. بر این اساس، یکی از چالش های عمده برزیل، مسأله جذب سرمایه و تکنولوژی در خصوص استخراج نفت از دریاست که می تواند تا حدی چالش زا باشد.
هدف گذاری بلندپروازانه برزیل برای ارتقای جایگاه خود به پنجمین صادرکننده نفت جهان در سال ۲۰۳۰ دارای جنبه های اقتصادی و حتی سیاسی گسترده ای است. اگر شرایط اقتصادی و ذخایر نفتی این کشور اجازه دستیابی به این هدفگذاری را بدهد، آنگاه برزیل موفق خواهد شد به عنوان یک کشور غیر عضو اوپک، تاثیر قابل توجهی بر بازارهای جهانی بگذارد. به نحوی که در آینده، کارتل های نفتی همچون اوپک ناگزیر خواهند بود برای متوازن سازی بازار عرضه و تقاضا و ایجاد تعادل در قیمت ها، برزیل را نیز به عنوان یک کشور موثر در نظر گیرد؛ البته این نکته که برزیل تا چه حد با نهادی همچون اوپک همکاری کند یا خیر، بیش از همه به تحولات داخلی این کشور بستگی دارد. اگر راست گرایان در این کشور قدرت را در دست داشته باشند، آنگاه تمایل دارند سیاست های کلان خود را بیش از همه با آمریکا هماهنگ کنند؛ اما اگر قدرت در دست طیف های متمایل به چپ باشد، آنگاه احتمال همکاری برزیل با اوپک نیز قوت می یابد. از سوی دیگر همکاری برزیل با کشورهای آسیایی همچون چین و هند می تواند این بازار سنتی را از برخی کشورهای خلیج فارس برباید. بی تردید افزایش واردات نفت خام از برزیل، تا حد زیادی از وابستگی چین به نفت خاورمیانه می کاهد. این امر برای کشورهایی همچون چین و هند که در پی تنوع بخشی به واردات نفت خود هستند، از اهمیت راهبردی برخوردار است. در عین حال افزایش صادرات نفت برزیل به معنای تشدید رقابت های موجود میان تولیدکنندگان نفت برای حفظ و توسعه بازارهای صادراتی خود خواهد بود. این امر می تواند در آینده به معضلی جدی برای ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا مبدل شود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب از انتقال بیش از28 میلیون بشکه نفت سنتزی به پالایشگاه های کشور با شبکه خطوط لوله و ایستگاه های پمپاژ طی 14 ماه گذشته خبر داد.
غلامرضا نورانی، مدیر تولید شرکت مناطق نفت خیز جنوب گفت: ارسال نفت سنتزی به پالایشگاه ها از خرداد پارسال تاکنون با هدف استفاده مطلوب و بهینه از مازاد میعانات گازی پارس جنوبی آغاز شده است.
وی با اشاره به مقدار ارسال نفت سنتزی افزود: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب پس از دریافت نفت سنتزی از شرکت نفت فلات قاره (در پایانه بهرگان)، با استفاده از ظرفیت های موجود خطوط لوله و ایستگاه های پمپاژ و پس از اجرای اصلاحیه های لازم، بیش از 20 میلیون بشکه نفت سنتزی را به پالایشگاه های آبادان و اصفهان و بقیه را به مخازن شرکت پتروامید آسیا و تأسیسات خارک ارسال کرده است.
طرح ارسال نفت سنتزی به پالایشگاه ها به واسطه وجود زیر ساخت ها و شبکه گسترده ای از خطوط لوله جریانی، با اجرای اصلاحیه های مورد نیاز و با بهره گیری از دانش و تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بویژه شرکت های نفت و گاز مارون، آغاجاری و کارون همچنین نظارت و هماهنگی مدیریت تولید ستاد مناطق نفت خیز جنوب در بازه زمانی کوتاهی اجرایی شده است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به نتایج مطالعات کارشناسی در پهنه مخازن هیدروکربنی این شرکت گفت: بررسی های دو سال اخیر نشان دهنده افزایش 115 میلیارد دلاری ارزش ذخایر قابل تولید نفت در گستره فعالیت مناطق نفت خیز جنوب است.
احمد محمدی افزود: این نتایج نشان می دهد که حجم نفت درجای موجود در 6 میدان - مخزن رامشیر آسماری، کوپال آسماری، کوپال بنگستان، منصوری بنگستان، نرگسی آسماری - جهرم و قلعه نار آسماری 9 میلیارد بشکه بیشتر از برآوردهای پیشین و به معنای افزوده شدن یک میلیارد و 650 میلیون بشکه به حجم ذخایر قابل تولید این شرکت با احتساب ضریب بازیافت مخازن یادشده است.
وی اظهار کرد: بر اساس قیمت موجود هر بشکه نفت به ارزش تقریبی 70 دلار، درآمد حاصل از فروش این حجم نفت از مخازن هیدروکربنی، افزون بر 115 میلیارد دلار برآورد می شود که البته در طول سال های بهره برداری قابل برداشت خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب یادآور شد: حجم اضافه شده به ذخایر درجای مخازن هیدروکربنی در اختیار شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، بدون محاسبه و پیش بینی اکتشاف میدان های جدید نفتی است و از طریق شناسایی لایه های نفتی و مطالعات و محاسبات فنی روی اطلاعات کسب شده از مخازن هیدروکربنی موجود شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اضافه شده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب
رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب از تداوم اجرای طرح واکسیناسیون کارکنان این شرکت برای مقابله با بیماری کرونا در ستاد کرمانشاه و مناطق عملیاتی خبرداد.
نادر فتاحی گفت: با توجه به اولویت حفظ سلامت کارکنان تلاشگر عرصه تولید نفت و گاز، شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب با همکاری دانشگاه های علوم پزشکی کرمانشاه و ایلام، طرح واکسیناسیون کارکنان خود در ستاد و مناطق عملیاتی نفت شهر، تنگ بیجار، چشمه خوش و دهلران را از6 شهریورماه آغاز کرده و هم اکنون نیز ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه کارکنان این شرکت از شهرهای مختلف، با سطوح متفاوت از نظر وضعیت بیماری کرونا در محل اقامتگاه مناطق عملیاتی حاضر می شوند و احتمال شیوع همه گیری بیماری کرونا در نواحی عملیاتی با ریسک بالایی همراه است، تصریح کرد: در تلاش هستیم با پایان یافتن مرحله نخست تزریق واکسن کرونا، مرحله دوم آن نیز در موعد مقرر اجرایی شود.
رئیس ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب ادامه داد: هماهنگی لازم با دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان برای انجام واکسیناسیون نیروهای شاغل در منطقه عملیاتی سرکان مالکوه (دیگر مناطق عملیاتی این شرکت) انجام شده است که پس از بازدید شبکه بهداشت شهرستان از منطقه، این مهم نیز انجام خواهد شد.
فتاحی رعایت پروتکل های بهداشتی، انجام روزانه تب سنجی و اکسیژن سنجی کارکنان در ستاد و مناطق عملیاتی، ضدعفونی و گندزدایی کردن همه مکان های شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب، همچنین توزیع اقلام بهداشتی (ماسک، الکل و...) بین کارکنان مناطق عملیاتی - ستادی و معاینه منظم و مستمر آنان را از اقدام های پیشگیرانه برای مقابله با بیماری کرونا برشمرد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
تعمیر اساسی و راه اندازی سه دستگاه موتورجوش لینکلن آمریکایی از سوی کارشناسان واحد نوسازی و تعمیرات ابزاردقیق منطقه بهرگان شرکت نفت فلات قاره ایران، صرفه جویی ارزی قابل توجهی به دنبال داشت.
تعمیرات اساسی این دستگاه ها با اتکا به خودباوری، عزم راسخ، عرق ملی، توان علمی و فنی و به منظور صرفه جویی اقتصادی، اهداف و سیاست های تولید مدیریت منطقه انجام شده است.
با توجه به حجم بالای کارهای تعمیراتی، پروژه ها و عملیات پایپینگ موجود در منطقه بهرگان، وجود موتورجوش هایی با قابلیت تنظیم، بازدهی کاری بالا و کارکرد مداوم برای انجام عملیات جوشکاری بسیار ضروری است. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، تعمیرات اساسی و راه اندازی سه دستگاه موتورجوش 400 آمپر ساخت شرکت آمریکایی LINCOLN موجود در کارگاه جوشکاری که سال ها پیش از سرویس خارج شده بودند، در دستور کار واحد نوسازی و تعمیرات ابزار دقیق قرار گرفت.
پس از چند روز بررسی بخش های مختلف این موتورجوش ها و انجام تعمیرات مورد نیاز بوردهای الکترونیکی و مدارات الکترونیک قدرت و دیگر قسمت های معیوب آنها از سوی کارشناسان واحد نوسازی و تعمیرات ابزار دقیق، همچنین انواع آزمون اولیه مورد نیاز از سوی همکاران واحد جوشکاری منطقه انجام شد.
این سه دستگاه موتورجوش که گران قیمت و مرغوب بودند، تعمیر شده اند و هم اکنون در سرویس قرار دارند.
پالایشگاه شهید هاشمی نژاد
سرپرست تعمیرات شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد از انجام موفق برنامه تعمیرات کلی تأسیسات و تجهیزات این پالایشگاه با هدف پایداری تولید گاز طبیعی در رویارویی با ماه های سرد سال خبر داد.
سید رضا سیدان گفت: عملیات تعمیرات کلی تأسیسات پالایشگاه شهید هاشمی نژاد با کاهش تدریجی تولید آغاز وپس ازپنج شبانه روز فعالیت روی خطوط و تجهیزاتی که در حین فرایند تولید نمی توان اقدام به تعمیر یا تعویض آن کرد، با تلاش کارکنان این پالایشگاه تکمیل شد.
وی افزود: در مدت زمان یاد شده با به کارگیری روزانه یک هزار و 650 نیروی عملیاتی و پشتیبان با صرف بیش از 80 هزار نفر-ساعت، 390 اقدام تعمیراتی و پروژه ای انجام شد.
سرپرست تعمیرات شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، یکی از مهم ترین موارد در فرایند تعمیرات را انجام بدون حادثه همه فعالیت های تعمیراتی،رعایت پروتکل های بهداشتی انجام این عملیات مطابق با برنامه پیش بینی شده عنوان کرد.
شرکت ملی حفاری ایران
شرکت ملی حفاری ایران از آغاز به کار نخستین پروژه فرصت مطالعاتی استادان هیأت علمی دانشگاه های کشور در این شرکت خبر داد.
مهدی عرشیان، مدیر پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران گفت: این پروژه با عنوان ارائه راهکارهای مناسب برای کاهش یون ها و نمک های محلول در پساب حفاری، به منظور بازگشت دوباره به چرخه استفاده در عملیات حفاری و کاهش ورود پساب مضر به محیط زیست اجرا می شود.
وی افزود: فرصت مطالعاتی اعضای هیأت علمی دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی در وزارت نفت، پیرو امضای موافقتنامه بین این شرکت، وزارت نفت و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با هدف تقویت ارتباط میان صنعت و دانشگاه و برطرف کردن چالش های عملیاتی ابلاغ شده است. مدیر پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به مصرف بهینه آب و اهمیت آن در استان خوزستان گفت: این طرح همسو با مسؤولیت های اجتماعی تعریف شده و هدف آن کاهش مصرف آب با بازگشت دوباره آن به چرخه عملیات حفاری از طریق کاهش نمک ها و نمک های محلول در پساب حفاری است. عرشیان گفت: این پروژه با همکاری مدیریت امور مهندسی تعریف و پس از انجام مراحل فراخوان و داوری در کارگروه های تخصصی تأیید شده است. وی مدت زمان پیش بینی انجام مطالعات این طرح را 6 ماه عنوان کرد.
حفارمردان شرکت ملی حفاری ایران در پنج ماه نخست امسال موفق به حفر و تکمیل 34 حلقه چاه نفت و گاز در مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور شدند.
مسعود افشار، معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری گفت: از شمار این چاه ها، دو حلقه اکتشافی، چهار حلقه توسعه ای/ توصیفی و 28 حلقه تعمیری تکمیلی است.
وی افزود: از این تعداد چاه 27 حلقه در موقعیت های عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، سه حلقه در شرکت نفت فلات قاره، یک حلقه در شرکت مهندسی و توسعه نفت، یک حلقه در قالب پروژه و دو حلقه در مناطق مورد نظر مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفاری شد.
معاون مدیرعامل این شرکت در عملیات حفاری با اشاره به اینکه متراژ حفاری چاه ها در این مدت به 26 هزار و 986 متر رسید، اظهار کرد: هم اکنون 21 دستگاه حفاری خشکی سبک و سنگین ناوگان شرکت در حال جابه جایی در مناطق عملیاتی نقاط مختلف کشور است.
شرکت نفت خزر
شرکت نفت خزر، اولویت پیشگیرانه را سرلوحه فعالیت های واحد اچ اس ای خود قرار داده و بازرسی های ایمنی، ممیزی ها و آموزش اچ اس ای کارکنان را به طور مستمر پیگیری می کند.
مسعود قاسمی، رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت نفت خزر گفت: این شرکت در تهیه و تدوین الزام های اچ اس ای در صنعت نفت پیشگام بوده و زمینه های لازم برای اجرای این دسته از الزام ها را ایجاد کرده است.
وی افزود: نظام مدیریت یکپارچه اچ اس ی شرکت نفت خزر با ایجاد بستر فرهنگی خلاق و نگرشی نو و نظام مند به تبیین تأثیر متقابل عوامل بهداشت، ایمنی و محیط زیست پرداخته و از این طریق نواقص، مخاطره های بالقوه، حوادث و مشکلات را به طور نظام مند ارزیابی کرده و روش های مبتنی بر پیشگیری را ارائه می کند.
قاسمی با اشاره به اینکه اولویت پیشگیرانه، سرلوحه فعالیت های واحد اچ اس ای است، اظهار کرد: همیشه به دنبال آن هستیم تا موارد ناایمن را قبل از وقوع حادثه شناسایی کنیم، از این رو برای فراهم کردن شرایط ایمن، بازرسی های ایمنی، تجهیزات آتش نشانی، ممیزی ها و آموزش اچ اس ای کارکنان را در دستور کار قرار داده ایم.
وی پایش و غربالگری همه کارکنان برای اعزام به سکوی ایران امیرکبیر و شناورهای کاسپین از سوی بهداری منطقه عملیاتی و نظارت واحد اچ اس ای، همچنین انجام آزمون سریع تشخیص بیماری کووید-19، بازدید از چاه اکتشافی گرگان 3 و گرگان 3A و تهیه گزارش و ارائه موارد نبود انطباق را از مهم ترین اقدام های واحد اچ اس ای در منطقه عملیاتی خزر اعلام کرد.
قاسمی همچنین بررسی تفاهم نامه همکاری در شرایط اضطرار شرکت های واقع در پس کرانه شرقی دریای خزر برای تمدید تفاهم نامه و ارائه پیشنهادهای لازم را از دیگر اقدام های مهم واحد اچ اس ای شرکت نفت خزر برشمرد.
رئیس ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت نفت خزر با اشاره به سرایت پذیری بسیار بالای ویروس کرونای دلتا بیان کرد: کارکنان این مجموعه باید توجه داشته باشند که ضمن رعایت کامل اصول بهداشت فردی و همکاری با بخش های متولی در اجرای دستورعمل های مبارزه با ویروس کرونا، از حضور در اماکن پرازدحام پرهیز کنند و در صورت بروز کسالت و هرگونه تغییر وضعیت جسمی مرتبط با علائم بیماری، از طریق مراکز درمانی مستقر در منطقه عملیاتی خزر و همکاران ستادی نیز با مرکز تلفن بیمارستان نفت تهران با شماره 1511 برای دریافت خدمات درمانی لازم تماس بگیرند.
پتروشیمی بندر امام
کارشناسان پتروشیمی بندرامام موفق شدند از ابتدای سال 1400 تاکنون، سه ماده شیمیایی و کاتالیست مهم و باارزش صنعت پتروشیمی را داخلی سازی کنند.
کمیته ساخت داخل پتروشیمی بندرامام از سال 1397 با رویکردی جدید و نقشه راهی روشن به منظور بهره مندی از همه ظرفیت ها برای تحقق اهداف کلان سازمان و خودکفایی هر چه بیشتر مجموعه تشکیل شده است
این کمیته با راهبرد «توسعه روابط با شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها و پژوهشگاه های معتبر داخلی، توسعه سیستم های ایجاد رقابت های سالم، توسعه حق مالکیت معنوی، توسعه رقابت با شرکت های منطقه به منظور دستیابی به اهداف مشترک، همچنین توسعه بلندمدت و سودآور با سازندگان معتبر داخل کشور، تقویت و توسعه زیرساخت های مرتبط با فرایند ساخت داخل در محیط داخلی شرکت و توسعه روابط با صنایع بزرگ داخلی با هدف تقویت ایده های نوآورانه در ساخت قطعات یدکی، کاتالیست و کمیکال ها» آغاز به فعالیت کرده است.
در چند سال گذشته، کمیته ساخت داخل پتروشیمی بندرامام در بخش داخلی سازی مواد شیمیایی و کاتالیست ها، مواد مختلفی را داخلی سازی کرده و با ادامه همین مسیر در سال 1400 با تلاش کارشناسان و متخصصان خود و مشارکت و همراهی شرکت های دانش بنیان، موفق به داخلی سازی مواد شیمیایی موسوم به آغازگر K32، روغن پلانجر (Plunger Oil) و حلال Solvesso 100 شده است.
ماده K32 به عنوان آغازگر فرایند تولید پلی اتیلن سبک است که پتروشیمی بندر امام در سال گذشته برای ساخت آن، با یکی از شرکت های دانش بنیان داخلی تفاهم نامه امضا کرد.
پتروشیمی بندرامام، همچنین در سال 99 با یکی دیگر از شرکت های دانش بنیان کشور، تفاهم نامه ساخت روغن پلانجر امضا کرد و موفق شد در 6 ماه گذشته مراحل داخلی سازی و تولید این روغن ویژه را که پیش از این وارداتی بود اجرایی کند.
در اقدامی دیگر، نیز یکی از حلال های مصرفی در واحد VC پتروشیمی بندرامام، یعنی حلال Solvesso 100 که نقشی بسیار اساسی در کنترل آلاینده های زیست محیطی در این واحد دارد، به دست کارشناسان پتروشیمی بندرامام و متخصصان کشور داخلی سازی شد.
هم اکنون بیش از 55 درصد از مواد شیمیایی و کاتالیست های مورد استفاده در پتروشیمی بندر امام از سازندگان داخل تهیه و تأمین می شود.
پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه
سومین مرکز مجهز واکسیناسیون شهرستان در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تربت حیدریه افتتاح شد.
فرماندار تربت حیدریه باقدردانی از آماده سازی و تجهیز این مرکز از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه گفت: این مرکز با توجه به لزوم تقویت فعالان حوزه حمل ونقل عرصه سوخت رسانی، تا پایان کار واکسیناسیون این گروه شغلی خاص دایر خواهد بود.
جواد بلندی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه نیز ضرورت ایجاد این مرکز واکسیانسیون را به واسطه فعالیت شبانه روزی کارکنان مجاری عرضه سوخت و ناوگان حمل ونقل در مسیر خدمت مطلوب به هموطنان اجتناب ناپذیر خواند.
وی تصریح کرد: طبق برآورد اولیه، قرار است نزدیک به چهار هزار نفر از جامعه هدف مذکور در این مرکز واکسینه شوند. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه، همچنین از واکسینه کردن کارکنان دیگر دستگاه های اجرایی و خدماتی مشمول طرح در این مرکز خبرداد.
معاونت بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی نیز از فراهم کردن شرایط و تجهیز امکانات این مرکز تشکر و اظهار کرد: شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه با این اقدام جهادی، نقشی بسزا در همراهی با مدافعان سلامت و تسریع در روند واکسیناسیون ایفا کرده که شایسته تقدیر است.
سومین مرکز واکسیناسیون با هدف سرعت بخشی به انجام واکسیناسیون رانندگان نفتکش، کارکنان مجاری عرضه سوخت مایع، سی ان جی، گاز مایع و دیگر تلاشگران عرصه سوخت رسانی و رانندگان صنعت حمل و نقل جاده ای، با تایید مسؤولان و کارشناسان فنی معاونت بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه دایر شده است.
شرکت ملی گاز ایران
رئیس امور تخصصی بازرگانی شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر وابستگی حداقلی صنعت گاز به کالاهای خارجی اعلام کرد: بومی سازی این صنعت، امسال 10 درصد افزایش می یابد.
حمید نجفی اظهار کرد: هدف کلان امور تخصصی بازرگانی و کالا این است که بخش خصوصی را در ساخت، نصب و بهره برداری پالایشگاه ها، ایستگاه های تقویت فشار و مخازن ذخیره سازی با عبور از مسیر بومی سازی بیش از پیش دخالت دهد. وی ادامه داد: این در حالی است که ایجاد ساختاری منسجم با توجه به وظایف سازمانی، توجه به درآمدها و هزینه ها، همچنین تربیت نیروی انسانی متخصص در چند سال اخیر، سبب پیشرفت چشمگیر شرکت ملی گاز ایران در حوزه خودکفایی بخش های مختلف پالایشگاهی، انتقال گاز و گازرسانی شده است.
رئیس امور تخصصی بازرگانی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه حمایت از ساخت داخل در شرکت ملی گاز ایران از حدود 30 سال پیش شکل گرفته است، اظهار کرد: ترغیب تولیدکنندگان و سازندگان ایرانی به ساخت کالاهای با کیفیت بالا و قیمت مناسب و معرفی آنها به مجریان طرح و متقاضیان کالا، همچنین تقویت بنیه مالی آنان از طریق خریدهای مستمر، تفسیری کامل از حمایت از کالای ایرانی است.
نجفی تصریح کرد: شرکت ملی گاز ایران هم اکنون کمترین وابستگی را به کالاهای خارجی دارد و این رویداد مهم تنها به واسطه آن است که این شرکت در دهه های گذشته تلاش کرده تا همیشه بین بخش صنعت و بازرگانی وحدت رویه و پیوندی خوب ایجاد کند.
وی اظهار کرد: هدف گذاری شرکت ملی گاز ایران برای امسال، افزایش 10 درصدی بومی سازی در بخش انتقال تا 70 درصد و پالایش تا 60 درصد است که این مهم بی شک انجام می شود.
شرکت گاز استان کرمان
نخستین خودرو پیشرو مخابراتی بحران شرکت گاز استان کرمان رونمایی شد.
منوچهر فلاح در آیین رونمایی از این خودرو، با اشاره به اینکه کرمان، جزو استان های حادثه خیز کشور است وهمه باید برای مقابله با حوادث خود را آماده کنند،اظهار کرد: آمادگی همیشگی برای مقابله با شرایط اضطراری و بحران های احتمالی، همچنین استفاده بهینه از منابع مالی و تجهیزاتی موجود، موضوعی مهم است که باید به آن توجهی جدی داشت.
وی درباره ویژگی های این خودرو اظهار کرد: خودرو پیشرو مخابراتی بحران شرکت گاز استان کرمان، امکان ارتباط بی سیم VHF تا شعاع 100 کیلومتر، اتصال به شبکه تلفن مرکزی با دیگر اداره ها، ارسال تصاویر زنده و عکس آنلاین از منطقه بحران به اداره مرکزی را دارد. وی ایجاد ارتباط رادیویی به صورت شبکه های محلی به شعاع 50 کیلومتر، ایجاد ارتباط ماهواره ای از طریق ماهواره بدر ایران ست، امکان ارتباط اینترنتی از طریق سیم کارت های همراه اول و ایرانسل، همچنین ایجاد ارتباط سامانه 194 در منطقه بحران و تقویت کننده هوشمند موبایل در منطقه بحران را از دیگر ویژگی های این خودرو برشمرد. مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان با بیان اینکه در سال های اخیر اقدام های خوبی در زمینه مدیریت بحران انجام شده است، افزود: پارسال هزار و 750 کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع بدون هیچ حادثه در این استان اجرا شد که از رعایت مسائل ایمنی از سوی کارکنان و پیمانکاران حکایت دارد. فلاح با تأکید بر لزوم آمادگی همیشگی برای مقابله با شرایط اضطراری و بحران های احتمالی گفت: خوشبختانه سوابق مدیریت بحران در شرکت گاز استان کرمان مطلوب است و تلاش همکاران ما در شرایط بحرانی نشان می دهد که توانستیم بخوبی از امکانات موجود بهره ببریم.
پالایشگاه تهران
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران از واکسینه شدن کارکنان این شرکت با هدف حفظ سلامت آنان ومقابله با ویروس کرونا خبر داد.
حامد آرمان فر گفت: این مهم با هدف قطع زنجیره انتشار کرونا و صیانت از سلامت کارکنان، همچنین پایداری تولید، با همکاری معاونت بهداشت و درمان صنعت نفت و شبکه بهداشت شهرستان ری انجام شده است.
وی افزود: واکسیناسیون کارکنان شرکت پالایش نفت تهران برای همه همکاران (رسمی، قرارداد مستقیم و پیمانکاری) از 31 مردادماه آغاز و به مدت چهار روز و با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی انجام شد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران با اشاره به اینکه حفظ سلامت کارکنان شرکت پالایش نفت تهران به عنوان مدافعان تولید در اولویت اهداف راهبردی این شرکت قرار دارد، تصریح کرد: این اقدام مهم به صورت کار تیمی منسجم با تلاش هیأت مدیره و برنامه ریزی و هماهنگی اداره اچ اس ای صورت گرفت.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
تعمیرات اساسی مرکز تفکیک گاز شماره یک کنگان و خط لوله 48 اینچ انتقال گاز به پالایشگاه گاز فجر جم در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در کوتاه ترین زمان ممکن پایان یافت.
جابر چرومی زاده، رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان گفت: بازرسی فنی، بخارزنی، تمیزکاری و جوشکاری جداره داخلی همه تفکیک کننده های گازی، همچنین تعمیر و رفع عیب شیرآلات، نصب تجهیزات، ایجاد اتصالات، رفع اشکال و اطمینان از صحت عملکرد کنترل گر منطقی برنامه پذیر (PLC) و تابلوی اطفای حریق اتاق کنترل مرکز تفکیک گاز شماره یک کنگان و... از جمله تعمیرات انجام شده است.
وی افزود: همه کلیدهای اصلی و فرعی مربوط به منبع تأمین برق عادی و اضطراری، تابلوهای کنترل 3/3 کیلوولت، خطوط برق فشارقوی الکتروموتورهای 380 و 3300 ولت، ژنراتورهای اضطراری، پمپ های برقی و دیزل آب آتش نشانی و کمپرسورهای هوای مرکز تفکیک گاز شماره یک ناحیه کنگان نیز تعمیر اساسی شدند.
رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان ادامه داد: تعویض شیر برقی 42 اینچ و به تناسب برشکاری و تغییر اندازه سیستم لوله گذاری جوشکاری فلنج مربوط به شیر کروی محوطه توپکرانی و نصب شیر جدید از دیگر فعالیت های تعمیراتی انجام شده در مرکز تفکیک گاز شماره 1 ناحیه کنگان است.
چرومی زاده با اشاره به اینکه تعمیرات اساسی و ایمن سازی خط لوله 48 اینچ انتقال گاز مرکز تفکیک شماره یک ناحیه کنگان به پالایشگاه فجر جم نیز در چهار مقطع به متراژ 665 متر انجام شد، افزود: این تعمیرات شامل حذف گرده ماهی، خاکبرداری، پوشش برداری، سند بلاست، رنگ آمیزی اپوکسی، برشکاری و جوشکاری در 6 نقطه، تعویض 15 متر از خط لوله، تولید خاک نرم، خاک ریزی و احداث گرده ماهی بوده است.
وی اظهار کرد: در محدوده کیلومتر 25 و 26 خط لوله 48 اینچ انتقال گاز با وجود پوشش بتنی وزنه ای و سخت گذر بودن مسیر دسترسی، کار تخریب بتن مسلح، خاکبرداری، برشکاری، عملیات خم کاری لوله 48 اینچ و جوشکاری نیز با موفقیت انجام شد.
رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان گفت: همه فعالیت های تعمیرات اساسی با به کارگیری توان و امکانات منطقه و همکاری دیگر مناطق عملیاتی در زمان تعیین شده با رعایت همه الزام های اچ اس ای، بازرسی و حفاظت فنی و دستورعمل های پیشگیری از بیماری کرونا انجام می شود.
پخش فراورده های نفتی منطقه فارس
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس گفت: همزمان با هفته دولت، با جذب سرمایه گذاری دو هزار میلیارد ریالی بخش خصوصی در توسعه مجاری عرضه سوخت مایع، 14 جایگاه عرضه سوخت در استان فارس به بهره برداری رسید.
امیر بنی کریمی افزود: همسو با سیاست های شرکت و استفاده از توان بخش خصوصی و جذب سرمایه گذار در بخش عرضه فراورده های نفتی، شرکت ملی پخش فرورده های نفتی منطقه فارس توانسته است با ایجاد راهکارهای لازم دو هزار میلیارد ریال جذب سرمایه در این حوزه داشته باشد.
وی ضمن گرامیداشت هفته دولت، توسعه منطقی و اصولی مجاری عرضه سوخت مایع و گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) را از سیاست های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بیان و اظهارکرد: این 14 باب جایگاه با سرمایه گذاری بخش خصوصی در هفته دولت در استان افتتاح شده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس با بیان اینکه هفته دولت بهترین زمان برای بازتاب دستاوردهای انقلاب برای مردم بویژه نسل جوان است، اظهار کرد: با این میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی، پنج جایگاه سوخت مایع در شیراز در شهرستان های مرودشت و فیروزآباد هر یک دو جایگاه و در هر یک از شهرستان های فسا، لارستان، اقلید، نی ریز و کازرون نیز یک جایگاه سوخت به بهره برداری رسیده است.
بنی کریمی تصریح کرد: با بهره برداری از این جایگاه های عرضه سوخت برای 180 نفر به طور مستقیم اشتغالزایی شده است.
وی استان فارس را با مصرف روزانه 13 میلیون لیتر انواع فراورده نفتی، سومین مصرف کننده سوخت کشور عنوان و اظهار کرد: با راه اندازی جایگاه های یادشده، شمار جایگاه های عرضه سوخت مایع و سی ان جی استان فارس به 426 باب رسیده و سوخت رسانی به مردم شریف این استان با روند مطلوب تری انجام می شود.
مدیر شرکت ملی فراورده های نفتی منطقه فارس تصریح کرد: با انجام هماهنگی لازم با سازمان ها و نهادهای ذی ریط، هم اکنون در استان فارس 30 جایگاه عرضه سوخت مایع و هفت جایگاه عرضه سی ان جی با پیشرفت فیزیکی 20 تا 90 درصدی در دست احداث است .
سیره اخلاقی امام حسین(ع) در خانواده (بخش دوم)
مشعل خداوند متعال، رسول خدا(ص) و اهل بیت(ع) ایشان را برای اهل عالم، به ویژه پیروانشان، به عنوان الگو آفریده است و مسلمانان جهان وظیفه دارند در تمام شئونات زندگی اعم از فردی، اجتماعی، سیاسی، اخلاقی و غیره به آنان اقتدا کنند. یکی از نکات قابل توجه در سیره پیشوایان معصوم(علیهم السلام) نحوه رفتار آنان با خانواده است. در این نوشتار مختصر برآنیم تا با مروری بر منابع تاریخی به گوشه هایی از سیره اخلاقی امام حسین(ع) در خانواده بپردازیم. دومین بخش از این مطلب را می خوانید:
امام(ع) در واپسین لحظه های زندگی خویش شرایط ناگواری خانواده و فرزندان، غصه یتیمی و از دست دادن نزدیکترین عزیزان از یک طرف، طی مسیر کربلا تا شام و از شام به مدینه، همراهی دشمنان سنگدل، از طرف دیگر را مجسم کرد. در چنین شرایطی آن امام همام شیوه دعوت به صبر و بردباری و توجه دادن به نصرت الهی را برگزید تا با دم حسینی خود روح خسته آنان را توان دوباره ببخشد و عزمشان را برای دستیابی به همه اهداف، تقویت فرماید. در مقاتل آمده است: «هنگامی که امام حسین(ع) همه یارانش را دید که شهید شده اند، برای وداع به خیمه ها آمده و ندا داد: ای سکینه، ای فاطمه، ای زینب، ای ام کلثوم، آخرین درود و سلام من بر شما باد. سکینه صدا زد: ای پدر آیا تن به مرگ داده ای؟ فرمود: کسی که یاور ندارد، چگونه تن به مرگ ندهد. طبق نقل دیگر فرمود: ای نور چشم من، کسی که یار و یاوری ندارد، چگونه تسلیم مرگ نشود، ولی (فرزندم) رحمت و نصرت خداوند در دنیا وآخرت به همراه شماست، دخترم بر قضای الهی، صبر پیشه کن و زبان به شکوه مگشای، زیرا دنیا محل گذر است، ولی آخرت خانه همیشگی است. سکینه گفت: ما را به حرم جدمان (مدینه) بازگردان. امام فرمود: اگر قطا (نوعی پرنده) را بگذارند، در جایگاه خود آرام می گیرد و استراحت می کند. سکینه گریه کرد، امام حسین(ع) دختر عزیزش را به سینه چسباند و اشک هایش را پاک فرمود و اشعاری خواند که ترجمه اش چنین است: ای سکینه جانم، بدان که بعد از شهادتم، گریه تو بسیار خواهد شد، دل مرا با افسوس، به سرشک خود مسوزان تا جان در بدن دارم، پس وقتی که کشته شدم، تو بر هر کس نزدیکتر به بدن من هستی که کنارم بیایی و گریه کنی، ای برگزیده بانوان. طبق نقل سوم آن حضرت به فرزندان و خواهران چنین توصیه فرمود: خودتان را برای گرفتاری آماده کنید و بدانید خداوند نگهدار و یاور شما است و شما را از شر دشمنان نجات می بخشد و عاقبت امرتان را به خیر خواهد کرد، دشمنانتان را با انواع بلاها عذاب خواهد کرد و به شما، در برابر این گرفتاری، انواع نعمت و کرامت عطا خواهد کرد. پس زبان به شکوه مگشایید و سخنی مگویید که از منزلت و ارزش شما بکاهد».
یکی ازخصلت های پسندیده، داشتن «غیرت» است. غیرت در اصطلاح آن است که کسی نسبت به ناموس خود و همسر یا فرد مورد علاقه اش به حدی اهتمام ورزد که به دیگری اجازه ورود به حریم خویش را ندهد. غیرت ورزیدن، خُلقی ارزشمند و پسندیده است. گاهی هم غیرت دینی سبب می شود که انسان از هر نوع سوءِ قصد و هجوم مخالفان به دین و ارزش های مقدس و معتقدات دینی برآشوبد و عکس العمل نشان دهد و در دفع تعرض بکوشد. پیامبراکرم(ص) فرموده است: «اَلْغیرَةُ مِنَ الاِْیمانِ؛ غیرت از ایمان است». غیرت، نشانه ارزشمندی شخصیت یک انسان محسوب می شود. امیرالمومنین علی(ع) فرموده است: «ارزش انسان به قدر همت اوست، صدق او به اندازه جوانمردی اوست، شجاعتش به اندازه پاکدامنی اوست و عفت او به قدر غیرت اوست. خداوند نیز بندگان غیرتمند خویش را دوست می دارد». بنی هاشم، غیرتمندان روزگار خویش بودند و برای عترت پیامبر(ص) حرمت فراوان قائل بودند. جوانان بنی هاشم نیز پیوسته اهل بیت امام حسین(ع) را در طول سفر به کربلا، محافظت می کردند. شبها نیز با حراست این جوانان، به ویژه قمر بنی هاشم، زنان حرم آسوده و بی هراس استراحت می کردند. غیرت در دریای پهناور وجود اباعبدالله(ع) موج می زد و به همه آموخت که نگهبانان دین و ناموس خود باشند و بیشترین حساسیت را در دفاع و صیانت از آنها داشته باشند. او تا آخرین نفس از عقیده اسلامی خود دفاع و بر محو باطل پافشاری فرمود. او که سرآمد غیرتمندان عالم است، در رجز حماسی خویش در روز عاشورا از جمله بر حمایت از ذریه پیامبر و خانواده پدرش تأکید می فرمود: اَحْمی عِیالاتِ اَبی، اَمْضی عَلی دینِ النَّبی: از اهل و عيال پدرم حمايت می كنم. به دين پيامبر اسلام(ص) شهيد می شوم». آن حضرت، روز عاشورا خانواده و دختران و خواهر خود را توصیه کرد که پس از شهادتش، چهره مخراشند و آه و زاری و واویلا سر ندهند و پیش دشمنان صدایشان را به گریه بلند نکنند. حضرت اباعبدالله(ع) در واپسین لحظات هم که مجروح بر زمین افتاده بود، وقتی شنید که گروهی از سپاه دشمن قصد حمله به خیمه ها و تعرض به زنان و کودکان دارند، بر سرشان فریاد کشید: من با شما می جنگم و شما با من می جنگید، پس حمله کنندگان و سرکشان و جاهلان خود را تا وقتی من زنده ام، از حرم من بازدارید». از غیرت آن امام همام(ع) بود که در همان حال هم از کار ناجوانمردانه سپاه دشمن برآشفت و اعتراض کرد و تا زنده بود، نتوانست تحمل کند که نامردان و نامردمان به حریمش نزدیک شوند. غیرت دینی امام و یارانش نیز زمینه ساز آن حماسه بزرگ شد. آن امام بزرگوار و شهید، کشته شدن را بر ننگ ذلت و تسلیم، ترجیح داد و این از غیرت و حمیت آن حضرت(ع) بود. یاران شهیدش هم شب عاشورا و در فرصت های دیگر تا پای جان ابراز وفاداری کردند و غیرتشان اجازه نداد که امام حسین(ع) و اهل بیت ایشان را در صحرا و میان انبوه دشمن رها کنند و خود، در پی زندگی و عافیت خویش روند. حضرت عباس(ع) امان نامه دشمن را رد کرد، تیغ ها و شمشیرهای دشمن را بر خواری و مذلت ترجیح داد. اما فرومایگان، برای کشتن او و به خاطر رضای خاطر والی کوفه و یزید طاغوت، همدست شدند و پس از کشتن عاشوراییان، خانواده آنان را به اسارت بردند. اعتراض حضرت زینب(س) به یزید در شام که اهل بیت پیامبر(علیهم السلام) را در معرض دید و تماشای مردم کوچه و بازار قرار داده، ریشه در غیرت ایشان داشت. پیروان عاشورا، هم درس عفاف و حجاب را به عنوان غیرت ناموسی از کربلا می آموزند، هم دفاع از مظلوم و نصرت حق و مبارزه با باطل و بدعت را به عنوان غیرت دینی از حماسه آفرینان کربلا الهام می گیرند.
ویژگی های یاران امام حسین(ع)
خداجویی و معنویت گرایی، یکی از ویژگی های مشترک یاران امام حسین(ع) و امام زمان(عج) است. از والاترین و زلال ترین حالات آدمی، عشق به کمال مطلق و معبود حقیقی است که پیشوایان الهی، در بالاترین درجه از این مقام بوده اند.
یاران امام حسین(ع) ولایت مداری خویش را به روشنی، به نمایش گذاشتند. با آن که امام(ع)، بیعت خویش را از آنان برداشته بود، اما وفادارانه در صحنه ماندند و عهد خویش را نشکستند. عمرو بن قرظه، هنگام اقامه نماز ظهر، خود را برابر شمشیرها و تیرهای دشمنان قرار داد تا به امام آسیبی نرسد و آنگاه که از شدت جراحات روی زمین افتاد، رو به رو امام کرد و پرسید: «ای پسر پیامبر، آیا وفا کردم؟» امام فرمود: «آری، تو در بهشت، پیش روی منی و زودتر به بهشت می رسی. سلام مرا به پیامبر برسان».
شجاعت عاشوراییان، ریشه در اعتقاد و باورهای آنان داشت؛ چراکه آنان، به شوق و عشقِ شهادت می جنگیدند، از مرگ، هراسی نداشتند و برابر دشمن، سستی نشان نمی دادند. آنان یاران امامی بودند که مرگ در راه خدا را عزت می دانست.
ایثار به معنای فداکاری و تقدم دیگران بر خود است. در کربلا، ایثار و فداکاری، به اوج خود رسید. اصحاب امام(ع) تا زنده بودند، به احترام خاندان نبوت، نگذاشتند کسی از بنی هاشم به میدان برود. بنی هاشم نیز تا زنده بودند، نگذاشتند گزندی به امام حسین(ع) برسد و حضرت اباعبدالله الحسین(ع) نیز جان خویش را فدای دین کرد.
کمی درباره حکومتگران باستانی سرزمین پهناور ایران بدانیم (بخش اول)
علی بهرامی: بارها برایمان پیش آمده که اسامی سلسله های حکمران بر کشورمان را در دوران مختلف تاریخی می خواستیم بدانیم؛ اما فرصت نشده یا گاهی درباره آن از ما پرسیده اند، نوک زبانمان بوده؛ اما نتوانسته ایم آن را بیان کنیم. به احتمال زیاد شما هم با این مسأله مواجه شده اید. شاید از شما هم پرسیده باشند که چه سلسله ایرانی در برابر مغولان شکست خوردند؟ یا مثلا اشکانیان پیش از هخامنشیان حکومت کردند یا پس از آنها؟ به هر حال ما می خواهیم خیلی سریع و مفید شما را از سلسله های حکومتگر کشور عزیزمان ایران در دو دوره پیش و پس از اسلام آشنا کنیم تا یک بار برای همیشه خیالمان بابت دانستن آن راحت شود. در ادامه بخش نخست این مطلب را بخوانید.
حدودا 200 سال زمان برد تا پس از پذیرش اسلام در سرزمین پهناور ایران، حکومت اموی به پایان برسد و حکومت عباسی تحت نام خلافت و جانشینی پیامبر گرامی اسلام(ص) و با کمک ایرانیان کار خود را شروع کند؛ اما عباسیان خیلی زود به ایرانیان خیانت کرده، ابومسلم را کشتند و همه یارانش را از دم تیغ گذراندند. از دل این ماجراها بود که طاهر ذوالیمینین به عنوان مدعی حکومت بر ایران سر برآورد و خود را از دایره خلافت عباسیان که تمام جهان اسلام را زیر سیطره خود داشتند، بیرون آورد. آنها خود را از تبار دهقانان خراسانی می دانستند و توانستند نزدیک به 50 سال از سال های 207 تا 259 هجری قمری، حکومت بخش بزرگی از ایران را در اختیار بگیرند.. نکته بسیار مهمی که در دوران طاهریان آغاز و کم کم در سلسله های بعدی نیز دنبال شد و قوت گرفت، شیوه دیوانسالاری ایرانی در حکومت بود. روند و روش دیوانسالاری ایرانی در دوران عباسیان نیز پدیدار شده بود و رشد نیز داشت؛ اما در دوران طاهریان، رسما و علنا شیوه حکمرانی به شیوه حکمرانی ایرانی بازگشت. شاهان سلسله طاهریان عبارت بودند از: طاهر بن حسین، طلحه بن طاهر، عبدالله بن طاهر، طاهر بن عبدالله و محمد بن طاهر.
هر چه درباره اشکانیان اطلاعات و دانش ما اندک است، درباره ساسانیان دانشی بسیار گسترده تر وجود دارد. ساسانیان از 224 تا 651 میلادی حکمرانی کردند و از این نظر بهترین طول دوران حکمرانی را در میان هخامنشیان و اشکانیان دارا هستند. اردشیر بابکان با شکست اردوان پنجم، آخرین پادشاه اشکانی، به تخت نشست و آغاز شاهنشاهی ساسانی را اعلام کرد. برای نخستین بار و به طور رسمی و یکپارچه ایرانیان دین زرتشی را برای خود برگزیدند و از نظر سرزمینی و وسعت، اگرچه به پای هخامنشیان هرگز نرسیدند؛ اما سرزمین های بسیار وسیعی را ذیل ایران بزرگ، هدایت می کردند. ساسانیان فرصت بسیار خوبی داشتند و توانستند مدنیت و فرهنگ را در قالب های مختلف سیاسی، اقتصادی و هنری، رشد و توسعه دهند. در دوران ساسانیان اگرچه درگیری های بسیار زیادی با امپراتوری روم پیش آمد؛ اما همه چیز در نظامی گری خلاصه نشد. توجه به ساختار اجتماعی و شکل گیری نظام های مختلف پیچیده و مدون اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، ساسانیان را در دنیای آن زمان بسیار پیشرفته و متعالی معرفی می کرد. توجه ویژه به کشاورزی، تدوین ساختار و سازمان حقوقی منسجم، رشد و توسعه هنرهای مختلف و نفوذ فرهنگی و سیاسی در سرزمین هایی چون چین، هند و روم از مهم ترین ویژگی های حکمرانی ساسانیان بود. از حکمرانان مشهور این دوران می توان به اردشیر بابکان، هرمز یکم، بهرام یکم، بهرام گور، قباد، انوشیروان، خسرو پرویز و جاماسب اشاره کرد.
کوروش، پس از درگیری با مادها و شکست آنها و البته پس از فتوحات گسترده در فلات ایران، به نام و یاد جدش «هخامنش» حکومت خود را آغاز کرد. مردی که از پارس و جنوب ایران کار خود را شروع کرد و از طرف مادری یک ماد محسوب می شد، توانست نخستین سلسله شاهنشاهی ایرانی را پایه گذاری کند؛ اگر چه پیش از او و اعقابش، مادها، ایلامیان و ... در فلات ایران حکومت می کردند؛ اما فراگیری حکمرانی او در ایران بزرگ و نفوذش در مناطقی چون مدیترانه، بین النهرین و... موجب شد که هخامنشیان را از نخستین حکمرانی های فراگیر در جهان باستان بشناسند. با آمدن داریوش، سرزمین های بیشتری به ایران بزرگ پیوستند و در نهایت این پادشاهی باستانی به روایتی به دست اسکندر مقدونی از بین رفت. هخامنشیان بین سال های 550 تا 330 پیش از میلاد حکومت کردند و شاهان آن به ترتیب عبارت بودند از: کوروش، کمبوجیه دوم، داریوش، خشایارشاه، اردشیر یکم، خشایارشاه دوم، داریوش دوم، اردشیر دوم، اردشیر سوم، اردشیر چهارم و داریوش سوم. نبردهای ایران و یونان، فتح بابل، گسترش مدنیت و توجه به حقوق و قانون، فتح مصر، رشد هنرهای ترکیبی بخصوص در حوزه معماری و بهره بردن از خطوط و فرهنگ متنوع، از مهم ترین ویژگی های دوران هخامنشیان است.
شکست هخامنشیان از سوی مقدونی- یونانی ها، یک شکست حیرت انگیز و باورنکردنی بود. ایران آن زمان که سرزمینی بسیار پهناورتر از ایران کنونی ما بود، در بهت عظیمی فرو رفت و بیش از 200 سال تحت اشغال بیگانگان بود؛ البته ایرانیان متمدن و اهل فرهنگ آن روزگار دست روی دست نگذاشتند و با نفوذ معنوی شان توانستند هویت ایرانی را تا حدود زیادی حفظ کنند. تا آن زمان امپراتوری به نام «روم» شکل نگرفته بود و مقدونی ها بخش بزرگی از جهان آن زمان را به اشغال خود درآورده بودند. آنها از 312 تا 64 پیش از میلاد بر ایران و بخش های بزرگی از خاورمیانه و شمال آفریقا حکمرانی کردند. فرهنگ سلوکیان، فرهنگی یونانی- هلنی بود و در برابر بسیاری از فرهنگ ها و تمدن ها خود را برتر می دانست. این برتری جویی را ایرانیان بر نتافتند و در مقاومتی فرهنگی اجازه نداند که سلوکیان بر تمامی شؤون هنری، فرهنگی و تمدنی شان اثر بگذارند. در واقع حکومت سلوکیان بعد از مرگ اسکندر آغاز شد و حکومت بر ایران به یکی از سرداران او به نام «سلوکوس» رسید. شاید رشد نظامی گری و تلاش برای تغییرات فرهنگی در ایران را بتوان اصلی ترین ویژگی های حکومت سلوکیان دانست. اصلی ترین جانشینان سلوکوس عبارت بودند از: آنتیوخوس یکم، الکساندر بالاس، دمیتریوس یکم و فیلیپ یکم.
اشکانیان دارای اصالتی پارتی بودند. پارت ها یکی از سه تیره و قوم اصلی آریایی(پارس ها در جنوب، مادها در غرب و شمال غرب و پارت ها در شرق و شمال شرق) در فلات ایران محسوب می شدند و توانستند با بیرون راندن سلوکیان، دوباره یک شاهنشاهی ایرانی بنا کنند. اطلاعات بسیار اندکی از اشکانیان باقی است؛ اما مطالعات گسترده تاریخی و باستان شناسی نشان می دهد که اشکانیان ضمن اثرپذیری از سلوکیان، توانستند دوباره فرهنگ ایرانی را رشد و توسعه دهند و مدنیت ایرانیان را نه به اندازه هخامنشیان؛ اما تا حد زیادی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا گسترش دهند. اشکانیان با امپراتوری «روم» طرف بودند و یکی از قدرت های بسیار مهمی که در برابرشان وجود داشت، حکومت منظم، بسامان و با مدنیت رومی بود. ایران آن زمان علنا حکومتی مابین چین و روم بود. در دوران اشکانی، قدرت ایران دوباره احیا شد و ایرانیان توانستند در نبرد «حران» بر رومی ها غالب شوند. شاهان اشکانی عموما به نظامی گری تمایل داشتند؛ اما هنر پارتی نیز در دوران اشکانیان رشد بسیار زیادی داشت. هنوز هم تحقیقات بسیار جدی درباره شاهنشاهی اشکانیان در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی مختلف دنیا در حال انجام است و بعید نیست اطلاعات و دانش جدیدتری از این دوران باستانی ایران به دست آید. از اصلی ترین حکمرانان اشکانی می توان به تیرداد یکم، اردوان یکم، فرهاد یکم، مهرداد یکم، گودرز و بهنام اشاره کرد.
نغمه های ماندگار موسیقی ملی ایران
همواره بر سر اینکه موسیقی ایران باید چگونه باشد و چه روش و منشی را دنبال کند؟ بحث و گفت وگوی بسیاری بوده است. اغلب علاقه مندان و منتقدان خواهان آن هستند که موسیقی ایران در جلب و جذب افکار و اذهان جهانی توانا باشد. آثاری که به سبب درک این نیاز ساخته شده و می خواهد سمت و سویی از موسیقی ایران را عرضه کند که شایسته حضور در مجامع هنری جهانی باشد. این آثار از یک سو از تکنیک های موسیقی ارکسترال، هارمونی و موسیقی چندصدایی سود برده و از سوی دیگر بر جنبه های پیچیده موسیقی سنتی ایران استوار شده است. به جرات می توان گفت، سبکی که این موسیقی را در برمی گیرد، سبک موسیقی ملی ایران است؛ سبکی که فرهنگ اصیل این سرزمین جاوید را خوش می نمایاند.
قطعه «نی نوا» اثر ماندگار حسین علیزاده، یکی از بهترین مثال ها برای استفاده دقیق و آگاهانه ساز نی در ارکستر سازهای زهی است. این قطعه برای نی و ارکستر سازهای زهی در ۸ قسمت شامل درآمد، مثنوی، نغمه ۱، نغمه ۲، جامه دران و نهفت ساخته و تنظیم شده است. تک نوازی هنرمندانه نی جمشید عندلیبی در قطعه «نی نوا» به گوش هر شنونده موسیقی ایرانی آشناست. ساختار اصلی اثر از همان ساختار کلی دستگاه نوا پیروی می کند و در طول اجرای اثر، شاهد انگاره های ملودیک بسیاری از گوشه های مختلف دستگاه نوا هستیم. ارکستراسیون زیبا و منطبق بر موسیقی ایرانی و ملودی پردازی زیبا که ملهم از ردیف دستگاهی است، از عوامل استواری این قطعه است. در برخی قسمت های این اثر شاهد هم نوازی دو نی هستیم که این قسمت ها هم با تبحر ویژه ای طراحی و تنظیم شده اند. قطعه «نی نوا» بارها از سوی ارکسترهای ایرانی و غیرایرانی به صورت زنده اجرا شده است.
از آثار ارزشمند و مشهور دیگری که برای نی و ارکستر ساخته، تنظیم و طراحی شده، می توان به قطعات «حکایت نی» و «پگاه» اثر مهرداد دلنوازی به ترتیب در برای نی، ارکستر زهی و چند ساز مضرابی ایرانی اشاره کرد. قطعه «حکایت نی» با مقدمه ای با ترکیب سازهای ارکستر زهی در مایه شوشتری آغاز شده و پس از آن، نی در فضایی آرام به مجموعه اضافه می شود. پس از پایان مقدمه، شاهد قسمتی ریتمیک و پر تحرک در همان فضای شوشتری هستیم. در انتها، قطعه دوباره در فضایی آرام به پایان می رسد. قطعه «پگاه» در مایه اصفهان و ۳ قسمت طراحی و اجرا شده است، با این تفاوت که این بار نقش سولو و تک نواز را چند نی همزمان ایفا می کنند. قسمت های ۱ و ۳ برای ارکستر و قسمت ۲ برای تک نوازی نی طراحی شده اند. استفاده همز مان از چند نی در فواصل و حالات مختلف، فضایی زیبا و بدیع به این اثر بخشیده است. تکنوازی نی قطعات «حکایت نی» و «پگاه» با اجرای دلنشین و بسیار زیبای محمدعلی کیانی نژاد لطف خاصی به کل مجموعه بخشیده و در مجموع شاهد اثری یکدست و منسجم با ساختاری محکم هستیم.
«سفیر»، فیلمی به کارگردانی فریبرز صالح و نویسندگی فریبرز صالح و کیهان رهگذار است. این اثر سینمایی در سال ۱۳۶۱ خورشیدی ساخته شد و در اولین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش در آمد. سریال های «سربداران» و «بوعلی سینا» (باز با حضور پررنگ کیهان رهگذار) از مهم ترین سریال های دهه 60 و الگوی تلویزیون برای سریال های تاریخی آن دوران، مشخصاً وام دار موفقیت «سفیر» بودند. داستان: «فیلم، روایتگر داستان قیس بن مسهر (با نقش آفرینی فرامرز قریبیان) قاصدی از سوی امام حسین (ع) به کوفه است که به دام نیروهای ابن زیاد می افتد. برای آزادی اش شرط می گذارند که در جمع مردم علیه امام حسین (ع) سخنرانی کند؛ اما نوبت به حرف زدن که می رسد، برخلاف انتظار حاکمان شهر، علیه یزید دست به افشاگری می زند». موسیقی فیلم «سفیر» را می توان از اولین آثار موسیقی تولیدشده پس از انقلاب دانست که با ارکستر بزرگ و بهره گیری از سازهای ملی موسیقی ایران مانند نی و عود تولید شده است. موسیقی بی تأثیر از موسیقی فیلم «محمد رسول الله» نیست؛ اما آهنگسازی، خلق ملودی و هارمونی خاص آن وزنه مهمی در تاریخ موسیقی فیلم ایران است. تصنیف معروف با مطلع «بیا ای تکسوار جاده نور» در موسیقی متن فیلم قرار گرفته است.
«روز واقعه»، فیلم سینمایی تاریخی به کارگردانی شهرام اسدی و تهیه کنندگی مرتضی شایسته است که در سال ۱۳۷۳ از روی فیلمنامه «روز واقعه» بهرام بیضایی ساخته شده است. این فیلم توانست از سیزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر، سیمرغ بلورین بهترین فیلم را دریافت کند.
داستان: «روز واقعه»، داستان جوانی مسیحی را روایت می کند که در راه عشق به دختری مسلمان، اسلام آورده و بعد از سختی های فراوان روز ازدواجش فرا رسیده؛ اما در میانه مراسم، ندایی به گوشش می رسد و برای پاسخ دادن به این ندا راهی سفر می شود. او می خواهد به یاری صاحب ندا بشتابد؛ اما با وجود پشت سر گذاشتن تمام سختی ها، زمانی به کربلا می رسد که دیری قبل، واقعه رخ داده است. موسیقی فیلم «روز واقعه» یک اثر موسیقایی درخصوص حماسه عاشوراست که بر اساس گام شور عربی ساخته شده است. مجید انتظامی با استفاده از ارکستر متشکل از سازهای زهی، بادی و کوبه ای و تکیه بر آواها و نواهای موسیقی اقوام ایران به مدد گروه کُر، آواز و سازهایی چون قانون، عود، دمام و دف توانسته به نوعی از موسیقی نزدیک شود که دربرگیرنده یک تلفیق آگاهانه و هوشمندانه از مدرنیته و سنت برای روایت ملودیک شیرینی ها و تلخی های فیلم است. چارچوبی که آنچنان بر دل مخاطبان نشست که حتی مخاطبان و شنوندگانی که چندان با موسیقی و سینما سرو کار ندارند، با شنیدن نواهای مختلف موسیقی «روز واقعه» قلب و روحشان راهی دشت نینوا می شود. در سال های بعد، کنسرت هایی در قالب موسیقی متن این اثر سینمایی با رهبری ارکستر مجید انتظامی روی صحنه رفت.
حتما شما هم همانند بسیاری از مردم نوبت دریافت واکسن کرونا برایتان رسیده یا برای دریافت آن لحظه شماری می کنید. در این میان اگر مثل بسیاری از مخاطبان ما این سوال برایتان مطرح است که پس از دریافت واکسن، داروی تقویتی استفاده کنیم یا خیر؟ پژوهشگران موسسه ملی تحقیقات سلامت ایران پاسخ این سوال شما را داده اند. طبق اعلام آنها تأثیر مستقیم مصرف ریزمغذی ها و ویتامین ها در افرادی که واکسن کووید-19 دریافت کرده اند، هنوز مطالعه نشده است. در مطالعات انجام شده در مورد سایر واکسن ها، تأثیر منفی ریزمغذی ها و ویتامین ها بر عملکرد واکسن گزارش نشده و حتی برخی مطالعات نشان می دهد مصرف ریزمغذی ها (حتی در قالب اشکال دارویی)، تا حدودی به بهبود وضعیت ایمنی بدن کمک می کند. یکی از مداخلات مهم برای کنترل بیماری های عفونی، انجام واکسیناسیون با هدف تقویت پاسخ ایمنی است. مطالعات نشان داده که یکی از مهم ترین عوامل موثر در پاسخ ایمنی، وضعیت تغذیه و وجود مقادیر کافی ریزمغذی ها و ویتامین ها در بدن است.
در مورد بیماری کووید-۱۹ نیز مطالعات نشان داده اند که کمبود ویتامین D می تواند باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری و در مبتلایان به کووید-۱۹ باعث افزایش ریسک بستری در بیمارستان و مرگ ومیر شود؛ هرچند هنوز شواهد کافی مبنی بر اینکه لازم است ویتامین D به عنوان بخشی از رژیم استاندارد در تمام بیماران مبتلا به کووید-۱۹ مصرف شود، وجود ندارد. اما از سوی دیگر، با توجه به جدید بودن این بیماری و ناکافی بودن اطلاعات در مورد آن، نگرانی هایی وجود دارد مبنی بر اینکه آیا ممکن است استفاده از آمپول یا داروی تقویتی پس از تزریق واکسن کووید-۱۹، مشکلاتی ایجاد کند و منجر به افزایش خطر ابتلای فرد به کووید-۱۹ شود؟ برای رسیدن به این پاسخ با ما همراه شوید:
مطالعات انجام شده روی واکسن هایی غیر از واکسن های کووید-۱۹، تاثیری منفی برای مصرف ریزمغذی ها و ویتامین ها در عملکرد واکسن گزارش نکرده اند و برعکس؛ در برخی مطالعات، وجود ارتباط بین مصرف ریزمغذی ها با بهبود وضعیت سیستم ایمنی فرد و پاسخ به واکسیناسیون پیشنهاد شده است. به عنوان مثال، بین کمبود ویتامین D با اختلال در پاسخ ایمنی به واکسن آنفلوانزا ارتباط مشاهده شده است. در یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده در کشور انگلستان در افراد ۶۵ تا ۸۵ ساله نشان داده شده که مصرف پنج وعده یا بیشتر میوه و سبزیجات در روز در مقایسه با دو وعده یا کمتر، با پاسخ بهتر به واکسن پنوموکوک همراه است.
در مطالعه دیگری در کشور آمریکا در افراد بالای ۶۵ سال، مشاهده شده که کارکرد گلبول های سفید نوع T در گروهی که به صورت روزانه ویتامین E مصرف می کردند (۶۰ یا ۲۰۰ میلی گرم ویتامین E در روز) در مقایسه با گروه دارونما بهتر بوده است. همچنین مطالعه ای در انگلستان در مورد مصرف مکمل سلنیوم نشان داده که مصرف روزانه سلنیوم (۵۰ یا ۱۰۰ میکروگرم در روز) در بزرگسالان باعث بهبود پاسخ ایمنی آنها به واکسن فلج اطفال شده و همچنین ایجاد سویه های ویروسی جهش یافته را کاهش می دهد؛ البته هنوز مطالعه ای در این زمینه در مورد واکسن کووید-۱۹ منتشر نشده است. با این حال با توجه به اثر وضعیت تغذیه در بهبود پاسخ به سایر واکسن ها، پیشنهاد شده است که مکمل های تغذیه ای (به عنوان مثال حاوی ویتامین D، C،B۱۲،B۹،B۶،A و E و مواد معدنی مانند روی، مس، سلنیوم و آهن) برای سالمندان در چند هفته قبل و بعد از دریافت واکسن کووید ۱۹ تجویز شود.
پژوهشگران موسسه ملی تحقیقات سلامت معتقدند؛ با توجه به شواهد موجود به نظر نمی رسد که مصرف ریزمغذی ها و ویتامین ها با دوزهای توصیه شده، قبل یا بعد از تزریق واکسن، اثرات سوء بر ایمنی زایی ناشی از واکسیناسیون داشته باشد یا باعث افزایش ریسک ابتلا به کووید-۱۹ شود؛ هرچند تصمیم گیری قطعی در این زمینه نیازمند اطلاعات بیشتر در مورد رفتارهای ایمنی زایی این بیماری است و مطالعات بیشتری در این زمینه لازم است. با اینکه نشان داده شده، مصرف ریزمغذی ها و ویتامین ها می تواند باعث بهبود وضعیت مبتلایان به کووید-۱۹ و همچنین بهبود پاسخ به واکسن شود؛ اما با توجه به شواهد فعلی، مصرف ریزمغذی ها و ویتامین ها به عنوان یک درمان روتین در مبتلایان به کووید-۱۹ یا قبل و بعد از واکسیناسیون الزامی نیست و توصیه نمی شود. همچنین نکته بسیار مهمی که توصیه می شود، این است که زیاده روی در مصرف ریزمغذی و ویتامین ها و مصرف آنها با دوز بالا، خطرساز بوده و می تواند آسیب هایی جدی بر بدن وارد کند.
گفت وگو با یکی از کارکنان صنعت نفت که در امدادگری نیز فعالیت های چشمگیری دارد
آزاد کوییک جامعه، ترکیبی از افراد انسانی است که برای رفع نیازهای یکدیگر در مجموعه های مختلف، قومی، ملی یا اعتقادی دور هم گرد آمده اند تا ضمن یاری به یکدیگر در مسیر دستیابی به کمال و نیز آرامش و آسایش، حل مشکلات و چالش های پیش روی فرد و جامعه گام بر داشته و به یکدیگر مدد رسانند. از آنجا که هیچ فرد یا جامعه ای به تنهایی نمی تواند به همه نیازهای جسمی و روحی خود پاسخ کامل و لازم دهد، نیازمند یاری دیگران است. آموزه های قرآنی نیز بیان می دارد که مومنان باید به مدد و یاری دیگران بویژه افراد ناتوان از پیران و زنان و کودکان برخیزند و کسانی را که در این مسیر فعالیت و اقدام نمی کنند، سرزنش می کند. قرآن به موضوع امدادرسانی در ابعاد مختلف پرداخته و گاه به عنوان امداد غیبی و یا یاری و تعاون مومنان، آن را مورد توجه و ستایش قرار داده است. پیامبر گرامی اسلام بر پایه آموزه های قرآن درباره امداد رسانی و کمک به دیگران می فرماید: «مومنان همانند تنی واحد هستند که هر گاه عضوی از آن به درد آید، دیگر اعضای آن بدن به درد و تب گرفتار می شود.» عباس چراغدار، کارمند واحد مخابرات بخش IT خطوط لوله و مخابرات منطقه خلیج فارس، از امدادگران شاخص و ممتاز کشورمان است و فعالیت های انسان دوستانه بسیار زیادی داشته. درباره امداد و امدادگری با این کارمند نفتی گفت وگویی داشته ایم که در ادامه می خوانید:
عباس چراغدار هستم، 34 سال سن دارم و در شهرستان داراب از توابع استان فارس متولد شده ام. در حال حاضر ترم آخر مقطع دکترای رشته مهندسی شیمی را می گذرانم. از شهریور 1395 در واحد مخابرات بخش IT شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه خلیج فارس مشغول به خدمت هستم، همچنین از سال 1393 با دانشگاه آزاد اسلامی واحد زرین دشت به عنوان استاد حق التدریس همکاری دارم.
مدت 10 سال است که به صورت پاره وقت در جمعیت هلال احمر شهرستان داراب به عنوان نجاتگر 3 فعالیت دارم. آشنایی من با جمعیت هلال احمر به زمان دانشجویی ام باز می گردد. پس از شرکت در کلاس های مقدماتی و اصول کمک های اولیه به فعالیت های امداد و نجات علاقه مند شدم و به صورت نیروی داوطلب به عضویت جمعیت هلال احمر شهرستان داراب درآمدم و پس از آن همواره تلاش کردم که در مسیر و خط مشی انسان دوستانه که هدف اصلی سازمان هلال احمر است، گام بردارم.
امدادگر عاشق است. امدادگری یعنی ایثار و از خودگذشتگی و شوق نجات و بازگرداندن حیات به دیگری. امدادگر به خوبی شعر «بنی آدم اعضا یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند» را تفسیر می کند.
بعد از اتمام دوره های مقدماتی به درجه نجاتگر3 ارتقا پیدا کردم و پس از آن با دو پایگاه جاده ای و کوهستان به صورت شیفتی یا 24 ساعته یا چند روزه، همکاری کرده و مشغول خدمت رسانی شدم و در صورت بروز هرگونه سوانحی همچون تصادفات جاده ای یا مصدومیت گردشگران در کوه ها، بسرعت به منطقه اعزام می شویم.
ابتدا خدای منان را شکر می کنم که مرا در این مسیر هدایت کرد تا عضو کوچکی از جمعیت داوطلب هلال احمر باشم و افتخار می کنم که به عنوان نجاتگر و امدادگر توانسته ام خدمتی کنم. وقتی لباس امدادگری را به تن دارم، دیگر «خودم» نیستم؛ بلکه سعی می کنم مرهمی بر آلام حادثه دیدگان باشم.
دوره های هلال احمر، با امداد و کمک های اولیه شروع می شود، سپس مهارت های پایه داوطلبی و دوره های آموزش عمومی امداد است در ادامه دوره های عمومی تصادفات و ... را باید پشت سر گذاشت. یک امدادگر موفق باید دائما در حال یادگیری و آموزش باشد و به علم روز امدادگری آشنا شود.
خدارا شکر تا به حال چنین شرایطی پیش نیامده و امیدوارم هیچ وقت حادثه ناگواری برای هیچ یک از همکارانم در خطوط لوله و مخابرات و تمامی صنعت بزرگ نفت ایران رخ ندهد.
ورزش رکن اصلی زندگی من است و روزانه حداقل به مدت 1 تا 2 ساعت ورزش می کنم.
در چهار رشته فعالیت دارم؛ کوهنوردی، بدنسازی، فوتبال و دوچرخه سواری و از زمان کودکی همیشه ورزش را دنبال می کردم.
هر بار که ناجی جان یک مصدوم بودیم و توانستیم دردی را درمان و اندوهی را به لبخند تبدیل کنیم، آن لحظات از بهترین و شیرین ترین روزها و ساعت های زندگی من بوده است. به یاد دارم در یک عملیات سخت و نفس گیر پس از نجات کودک گرفتار در ماشین و تحویل کودک به خانواده اش همراه با اشک شوق پدر و مادر، کل پرسنل امداد و نجات اشک شوق می ریختند. متاسفانه هر بار که همنوعی، جلوی دیدگان ما جان به جان آفرین تسلیم می کند، جزو تلخ ترین روزهای زندگی ام بوده که ترجیح می دهم این اندوه را در دل خود نگه دارم و با تکرار و تعریف آنها، خاطری مکدر نشود؛ چرا که ما هستیم که باید به زندگی امید دهیم و لبخندی بر لب همنوعان خود بیاوریم.
آرزو می کنم تمام مردم جهان، بخصوص هم میهنان عزیزم همواره در صلح، آرامش و سلامت به سر ببرند و هیچ گاه غبار غم و اندوه بر دل هیچ عزیزی ننشیند. شاید آرزوی محالی باشد؛ اما باز هم آرزو می کنم که هیچ حادثه غم باری در هیچ جای دنیا رخ ندهد.
بار دیگر خدا را شکر می کنم که در کنار سایر دوستان داوطلب در جمعیت هلال احمر توفیق خدمت رسانی را به من عطا کرد. توصیه می کنم در بین اعضای خانواده، حداقل یک نفر دوره های کمک های اولیه و امداد و نجات را فرا بگیرد و در این فعالیت های داوطلبی شرکت کند تا خدای ناکرده در هنگام بروز حادثه بتوانیم ناجی جان خود و خانواده و سایر افراد جامعه باشیم.
ضرورت بازنگری ماده 94 برنامه ششم توسعه
مشعل عملکرد تیم های صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان در بیستمین دوره لیگ برتر باشگاه های کشور متوسط و به عبارتی رو به پایین بود و آن طور که انتظار می رفت، نتایج دل چسبی نبود. تیم های صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان در مقایسه با لیگ نوزدهم به ترتیب سه و پنج پله در جدول سقوط کردند و عملکرد این دو تیم در لیگ بیستم، متوسط رو به پایین بود.در بیستمین دوره لیگ برتر، تیم فوتبال صنعت نفت آبادان از 30 بازی خود 37 امتیاز کسب کرد و در رده دهم جدول قرار گرفت که این نتیجه در مقایسه با عملکرد این تیم در لیگ نوزدهم که رتبه هفتم را کسب کرد، اصلاً خوب نیست و به جای پیشرفت این تیم پسرفت داشته است. تیم نفت مسجدسلیمان نیز در لیگ نوزدهم با قرار گرفتن در رده هشتم، بهترین عملکرد خود را در ادوار لیگ برتر کسب کرد، اما در لیگ بیستم 31 امتیاز به دست آورد و در مکان سیزدهم قرار گرفت که آمار نشان می دهد این تیم در مقایسه با لیگ نوزدهم سقوط پنج پله ای داشته است.
این آمار نشان می دهد که درمجموع عملکرد تیم های صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان متوسط رو به پایین است و مسئولان و دست درکاران این تیم ها باید تدابیری اتخاذ کنند تا این دو تیم پرطرفدار در لیگ بیست و یکم عملکرد بهتری نسبت به فصل گذشته داشته باشند.
اما اینکه چرا نمایندگان نفت نتایج قابل قبولی نمی گیرند، باید گفت مشکلات عدیده ای دارند که مهم ترین آنها کمبود منابع مالی است؛ البته در کنار منابع مالی عدم جذب بازیکنان باکیفیت بومی و غیربومی، مدیریت غیرمتخصص ورزشی و عدم آشنایی با مسائل اقتصادی و جذب سرمایه(مدیریت هزینه)،نیروی انسانی ناکارآمد در بدنه تیم و گاه نداشتن کادر فنی مجرب، از عمده مشکلات در تیم های نفتی لیگ برتر محسوب می شود.
اما چگونه می توان مشکلات را برطرف یا کاری کرد این مشکلات کمتر شود. نخست باید مشکل منابع مالی حل شود، سپس انتخاب هیات مدیره آشنا به مسائل فنی، اقتصادی، در اولویت است. در ادامه کادر فنی بومی که توانایی پرورش و شکوفا کردن استعدادهای بومی و نفتی رادارند، انتخاب کنند. همان طور که می دانید، خوزستان و تیم های نفتی مهد فوتبال ایران هستند و با پرورش این استعدادها می توان قدم بزرگی در ورزش به خصوص فوتبال برداشت.
البته باید این نکته را هم اضافه کرد که در کنار بازیکنان مستعد بومی می توان از بازیکنان باکیفیت غیربومی و خارجی هم استفاده کرد که باعث پیشرفت تیم های نفتی خواهد بود؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت مجموع این عوامل، می تواند در بهبود عملکرد و موفقیت تیم های نفتی خوزستان در لیگ برتر مؤثر باشد.
همان طور که اشاره کردیم، یکی از مهم ترین مسائل بحث مالی تیم های نفتی است که در این سال ها برای آنها مشکل ساز شده است. ماده 94 برنامه ششم توسعه باعث مشکلاتی برای تیم های زیرمجموعه وزارت نفت به ویژه در استان خوزستان و مناطق نفتخیز جنوب شده و بارها از نمایندگان مجلس خواسته شده است که برای رفع دغدغه خاطر فوتبال خوزستان و تیم های نفتی و نیز هواداران این تیم های محبوب، تلاش کنند ماده ۹۴ برنامه ششم توسعه یا اصلاح شود، یا تبصره ای به آن اضافه کنند یا با استفاده از استفساریه مجلس راهکاری پیدا کنند که بتوان این مشکل را حل کرد. هم اکنون در فصل نقل و انتقالات لیگ برتر هستیم و تاکنون تیم های صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان نه تنها وارد فرآیند جذب بازیکن نشده اند بلکه هنوز تکلیف سرمربی و کادر فنی این دو تیم نیز مشخص نیست و به نوعی در بلاتکلیفی کامل به سر می برند. در حال حاضر تمام تیم ها فعالیت خود را در بازار نقل و انتقالات آغاز کرده اند اما از تیم های نفتی خبری نیست و عقیده داریم نه تنها نباید این تیم ها ضعیف شوند بلکه نباید احساسات هواداران این دو تیم پرطرفدار، جریحه دار شود. همان طور که اشاره کردیم، یکی از مهم ترین دغدغه های حال حاضر شروع فصل جدید فوتبال است که متأسفانه دو تیم صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان با بحران مواجه هستند و برای حل این بحران باید فکر اساسی کرد. در ماده ۹۴ قانون برنامه ششم توسعه که نمایندگان وقت مجلس آن را تصویب کردند، به این موضوع فکر نکردند که با تصویب این بند چه فکری باید برای مناطق کمتر توسعه یافته و مناطق نفت خیز شود و این نیز مزید بر علت شد که امروز فعالیت رشته های بسیاری که از سوی مجموعه نفت حمایت می شدند، در سطح استان های کم برخورداری مثل خوزستان، بوشهر و هرمزگان، کمتر شود و حتی خیلی از رشته ها حذف شوند. بنابراین تنها راه حلی که برای رفع بحران و معضل تیم های نفتی وجود دارد و به طورقطع به یقین نیز می توان گفت که مشکل تیم های صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان حل خواهد شد و در فصل پیش رو می توانند به عنوان تیم های مدعی در لیگ برتر شرکت کنند، این است که باید این بند قانون تغییر کند یا اساساً تبصره ای به ماده ۹۴ برنامه ششم توسعه اضافه شود که مناطق کم برخوردار یا مناطق نفت خیز تا آماده شدن زیرساخت واگذاری تیم های نفتی، این فرصت به آنها داده شود که بتوانند از محل اعتبارات دولتی تغذیه شوند، چون این مهم در برنامه پنج ساله توسعه کشور است، نیاز به دوسوم رای مجلس است که بتواند وجاهت قانونی داشته باشد و بتوانند بند را تغییر دهند اما اگر این بند تغییر نکند، همچنان این محدودیت برای مدیران عالیرتبه وزارت نفت وجود دارد که نتوانند به تیم های نفتی کمک کنند و آنها را زیر چتر حمایت خود قرار دهند.
لیگ برتر بسکتبال بانوان قرعه کشی شد
مراسم قرعه کشی ۱۲ تیم حاضر در فصل جدید لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران برگزار شد و تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان حریفانش در این رقابت ها را شناخت .
مراسم قرعه کشی لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران با حضور رامین طباطبایی رئیس فدراسیون بسکتبال، فریده شجاعی نایب رئیس زنان، محمدرضا صالحیان سرپرست دبیری و نمایندگان ۱۲ تیم حاضر در لیگ برتر برگزار شد.
بر اساس برنامه ریزی انجام شده، لیگ برتر بسکتبال بانوان مانند سال گذشته در دو گروه 6 تیم برگزار می شود، سپس تیم های برتر هر گروه در پایان دور مقدماتی به مرحله پلی آف و نهایی راه پیدا می کنند. تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان که فصل گذشته در این رقابت ها به مقام چهارم دست پیدا کرد در گروه دوم این رقابت ها در کنار تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز تهران قرار گرفت تا شاهد دربی نفتی ها در مرحله مقدماتی باشیم.
بر اساس قرعه کشی انجام شده، گروه بندی ۱۲ تیم در دو گروه(الف و ب) به شرح زیر است:
گروه الف:
گروه بهمن تهران، امرتات تهران، بانوان شهر گرگان، سپهرداد تهران،
شیمیدر قم و ای زی بسکتبال
گروه ب:
مهرام تهران، اکسون تهران، پالایش نفت آبادان، پاز تهران، ستاد گاز تهران و فولاد مبارکه سپاهان
مسابقات لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران از روز چهارشنبه (۳۱ شهریور) آغاز خواهد شد.
گروهی از کارکنان شركت ملي نفت ایران با رعایت پروتکل های بهداشتی به قله 2400 متری آسیاب باد در ارتفاعات البرز مرکزی در استان تهران صعود کردند.
6 نفر از همکاران شرکت ملی نفت ایران با هماهنگی های به عمل آمده روز جمعه مورخ 29/05/1400 به سوي آبشار تهران كه ارتفاع آن 2100 متر از سطح درياست، حرکت و كوهپيمايي را آغاز كردند.
همکاران نفتی بعد از 4 ساعت کوهپیمایی موفق شدند به قله آسیاب باد که در ارتفاع 2400 متری قرار دارد، صعود کنند.
الله يارالياسي، فريدون ابوقداره، مهدي الياسي، محمدرضا شهابي فر، فرامرز فرجی و حسين باقرزاده (سرپرست گروه)، 6 همکار کوهنوردی بودند که در این کوهپیمایی شرکت داشتند و موفق شدند به قله صعود کنند.
باشگاه ملی حفاری اهواز قرارداد خود را با سرمربی تیم فوتسال بانوانش برای یک فصل دیگر تمدید کرد.
تیم فوتسال ملی حفاری اهواز فصل گذشته درحالی که یکی از مدعیان قهرمانی بود، در مرحله نهایی و پلی آف با مقام ششمی به کار خود پایان داد.
همان طور که اشاره شد، حفاری از مدعیان قهرمانی به شمار می رفت و حتی تعویض سرمربی هم باعث نشد این تیم نتیجه لازم را بگیرد و درحالی که فروزان سلیمانی که در چند بازی پایانی فصل گذشته لیگ برتر فوتسال بانوان جایگزین مینا بارانی در تیم ملی حفاری شده بود، این تیم نتیجه ای بهتر از ششمی نگرفت.
مدیران باشگاه برای فصل جدید تصمیم گرفتند که با فروزان سلیمانی کار را ادامه دهند که در نهایت این مربی کهنه کار با مدیرعامل باشگاه، قرارداد خود را برای فصل جدید لیگ برتر به مدت یک فصل تمدید کرد.
زیور بابایی هم که در گذشته به عنوان سرمربی در فوتسال بانوان مشغول به فعالیت بود، به عنوان دستیار سلیمانی انتخاب شد.
تیم فوتسال ملی حفاری اهواز قصد دارد با حضور این مربیان و همچنین بازیکنان جدیدی که جذب می کند دوباره قهرمان ایران شود.
گفت و گو با سرمربی جدید پارس جنوبی جم:
مشعل مدیران باشگاه پارس جنوبی جم بالاخره پس از کش وقوس های فراوان سرمربی جدید این تیم را برای فصل پیش رو انتخاب و معرفی کردند. ایمان رزاقی راد، مربی فصل گذشته این تیم به عنوان سرمربی جدید پارس جنوبی انتخاب و معرفی شد.
رزاقی راد، مهاجم سابق تیم های ابومسلم، پاس تهران، استیل آذین، سایپا، راه آهن، صبای قم و پیکان و مربی فصل گذشته پارس جنوبی جم به عنوان سرمربی طلایی پوشان جم، نخستین تجربه خود در این پست را پشت سر خواهد گذاشت. او به واسطه حضور یک ساله در پارس جنوبی جم شناخت خوبی از این تیم دارد و می خواهد به واسطه تجربه ای که اندوخته این تیم را دوباره به لیگ برتر برگرداند. با سرمربی جوان پارس جنوبی جم گفت وگویی انجام داده ایم که باهم می خوانیم.
بیش از یک سال بود که در کنار این تیم قرار داشتم و به عنوان مربی فعالیت می کردم. شناخت خوبی از وضعیت تیم و شرایط شهر جم داشتم، برای همین بعد از پیشنهادی که شد، تمام جوانب را بررسی کردم و از آنجایی که فکر می کردم می توانم به این تیم کمک کنم، در نهایت با مدیران باشگاه به توافق رسیدم که هدایت پارس جنوبی جم را قبول کنم.
باعث افتخار است که یک سال دیگر در خدمت مردمان مهمان نواز و فهیم جم هستم و بابت لطف و محبت هایشان در فصل گذشته از تک تک آنها تشکر می کنم. البته باید از مدیران باشگاه هم به خاطر اعتمادی که به من داشتند، تشکر کنم و امیدوارم جواب اعتماد آنها را بدهم، اما در مورد اهداف و برنامه هایم باید بگویم برای فصلی که پیش رو داریم، به لطف خدا و حمایت هواداران و مسئولان تصمیم به استفاده از ظرفیت موجود در شهرستان جم، همچنین جذب بازیکنان بومی که پتانسیل حضور در تیم را دارند، گرفتم و تاکنون با چند بازیکن بومی که در دیگر گروه های استان بازی می کنند، مذاکره کرده ایم که با توجه به بودجه باشگاه ان شاءالله به توافق برسیم تا با تیمی بومی و جوان و نیز حضور چند بازیکن باتجربه فصل موفقی را پشت سر بگذاریم.
قصد دارم از تمام پتانسیل موجود استفاده کنم. اگر فرزندان شرکتی هم خوب باشند و بتوانند به ما کمک کنند، مورد استفاده قرار خواهند گرفت. همچنین با هماهنگی های صورت گرفته با آکادمی باشگاه تصمیم به استفاده از بازیکنان امید را داریم تا در کنار بازیکنان باتجربه به هدف اصلی که صعود به لیگ برتر است، دست پیدا کنیم. یکی از اهداف مهم من ایجاد ساختار آموزشی یکپارچه و هدفمند و تعریف فلسفه تیمی در گروه های پایه برای توسعه و پیشرفت بازیکنان مستعد است که درنهایت این امر پشتوانه ای قوی برای تیم بزرگسالان است، تا در آینده ای نزدیک بتوانیم نیاز به بازیکن غیربومی در تیم های باشگاه را به حداقل برسانیم و در کنار آن خواست هواداران حضور تیم در لیگ برتر را با حمایت های مدیران منطقه ویژه و شرکت نفت و همچنین مدیران و مسئولان شهرستان و هواداران عزیز محقق کنیم.
حرف شما درست است. این امر نیاز به زمان برای ایجاد زیرساخت های مدرن و امکانات آموزشی دارد که مدیران باشگاه در حال تدارک آن است تا بتوانیم به یک باشگاه بازیکن ساز تبدیل شده و شاهد حضور بازیکنان مستعد استان در گروه های ملی باشیم و همچنین از انتقال بازیکنان باکیفیت به دیگر تیم ها که در آکادمی پرورش یافته اند، کسب درآمد کنیم. البته این مهم نیاز به صبر و شکیبایی و حمایت هواداران دلسوز دارد، ضمن آنکه باید این موضوع را هم در نظر بگیریم که برای رسیدن به سطح اول فوتبال همان طور که گفته شد یکی از نیازها تعریف فلسفه آموزشی برای باشگاه و هماهنگی بین تمامی رده های باشگاه و ایجاد ساختار قوی باهدف گذاری های بلندمدت و کوتاه مدت است که با جلساتی که در روزهای آتی با مدیر آکادمی و مربیان گروه های پایه برگزار می شود، به تدوین یک برنامه جامع خواهیم پرداخت تا بعد از صعود به لیگ برتر، دیگر شاهد سقوط نباشیم و سال ها مردمان خونگرم استان شاهد پیشرفت تیم و حضور در میادین بین المللی باشند.
نظر دادن در این مورد خیلی زود است. ما تازه ابتدای راه هستیم و باید بگویم برنامه های زیادی برای این فصل داریم و متعاقبا هنوز با تیم ایده آل مان هم فاصله داریم. در روزهای آینده با اضافه شدن چند بازیکن دیگر، ترکیب مان کامل تر خواهد شد و می توانیم به اهداف بزرگ تری بیندیشیم.
ما راه سختی را در لیگ یک در پیش داریم و در این رقابت ماراتن گونه باید هفته به هفته رشد کنیم و تیم شخصیت خودش را پیدا کند. شما مطمئن باشید هدف ما صعود به لیگ برتر است و با توجه به مجموعه خوبی که داریم، می توانیم به هدفمان برسیم. البته این را هم بگویم برای رسیدن به این هدف تمام تلاش خود را می کنیم و کم نمی گذاریم.
مدیرعامل باشگاه در این مدت خیلی برای تیم زحمت کشیده و تمام تلاش خود را کرده است تا بهترین شرایط برای تیم فراهم شود. ما زمین، تمرین و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری خوبی در باشگاه داریم. همان طور که گفتم، قرار است بازیکنانی را هم که می خواهیم جذب کنیم؛ باشگاه همکاری خوبی با کادر فنی و تیم دارد.
برای اردو هم برنامه ریزی کرده ایم و قرار است طی جلساتی که با مدیریت باشگاه داریم، در این خصوص به هماهنگی لازم برسیم و سپس اعلام کنیم کجا و به چه مدت به اردو خواهیم رفت تا تیم آماده تر روانه مسابقات شود.
دستور ویژه وزیر ورزش
مدیرکل ورزش و جوانان خوزستان از دستور ویژه وزیر ورزش و جوانان برای پیگیری و حل مشکلات تیم های نفتی استان خبر داد.
افشین حیدری با اشاره به نظر مثبت وزیر جدید ورزش و جوانان برای حمایت از ورزش خوزستان و دستور ویژه برای پیگیری و حل مشکلات تیم های نفتی استان در لیگ برتر گفت: در صحبتی که با دکتر حمید سجادی، وزیر ورزش داشتم، او گفت با توجه به اینکه حل مشکلات دو تیم نفتی دغدغه به حق همه فوتبال دوستان خوزستان است، نسبت به تشکیل جلسه با مدیران دو باشگاه و مجموعه مدیریت استان اقدام های لازم صورت گیرد،همچنین با توجه به محدودیت های لحاظ شده در قانون در خصوص تیمداری بخش دولتی و از سوی دیگر دغدغه ورزش دوستان استان درباره حل مشکلات درباره این دو باشگاه، هرچه سریع تر پیشنهادها و راهکارهایی که بتوانند در کوتاه مدت و بلندمدت مشکلات این دو تیم ریشه دار را حل کنند، ارائه شوند. وی در ادامه گفت: همچنین وزیر ورزش و جوانان با تاکید بر اینکه خوزستان در زمره استان های با استعداد و پر از پتانسیل است و امروز این دو تیم لیگ برتر که از دو زادگاه نفتی فرصتی برای حضور جوانان آن خطه در عرصه فوتبال ایجاد کرده اند، باید با همکاری همه دستگاه ها و کمک مجموعه نظارتی بتوانند با حضور موفق در لیگ بیست و یکم باعث ایجاد شور و نشاط در بین اهالی ورزش شوند.
مدیرکل ورزش و جوانان خوزستان گفت: همچنین وزیر با تاکید بر اینکه یکی از مهم ترین اولویت های دولت و وزارت ورزش ایجاد عدالت در خدمات رسانی و برگزاری رویدادهای ورزشی است، عنوان کرد که مناطق کم برخورداری که از امکانات کمتری برخوردار هستند، در اولویت خدمات رسانی مجموعه وزارت ورزش و جوانان هستند.
وی افزود: آقای سجادی به این نکته نیز اشاره داشت که ورزش امروزه به عنوان یک راهکار مناسب در ایجاد شور و نشاط و همچنین امیدواری در جامعه است که با توجه به رویکرد خوب او و دستور ویژه اش برای حل مشکلات تیم های نفتی و ارائه راهکار در این زمینه، امیدوارم وزارت نفت نیز احساس مسئولیت کرده و با عنایت به اینکه این دو شهر نفتی سال ها به صنعت ایران کمک کرده اند، کمک کند که مشکل تیم های نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان نیز حل شود تا ان شاءالله در تدوین برنامه هفتم توسعه، راهکاری برای حمایت از تیم ها دیده شود.
بر اساس خبرهای رسیده از آبادان همکاری سیدسیروس پورموسوی و باشگاه صنعت نفت آبادان به پایان رسیده است.
پورموسوی در لیگ بیستم با قراردادی دو ساله به عنوان سرمربی نفت آبادان انتخاب شد. این سرمربی با اینکه تیمش به دلیل مشکلات به موقع بسته نشد و حتی نتوانست تمرینات و اردوی پیش فصل خوبی داشته باشد، نیم فصل اول فصل قبل را موفق بود، اما رفته رفته با غلبه مشکلات بر صنعت نفت، این تیم رو به افول رفت و نفتی ها درنهایت باوجود روزهای بد مالی به عنوان دهمی لیگ بسنده کردند.
اما در شروع فصل جدیدید و درحالی که بیشتر تیم ها به دنبال جذب بازیکن هستند، پورموسوی اگرچه یک فصل دیگر با نفت آبادان قرارداد دارد، اما درصدد جدایی است و حتی شنیده می شود که این مربی بومی پیش ازاین یعنی قبل از استعفای مدیرعامل باشگاه و اعضای هیات مدیره برای پایان همکاری با این باشگاه به توافق نهایی رسیده بود. البته خود این مربی نیز عنوان کرده بود اگر شاکله تیم حفظ نشود از آبادان جدا می شود.
از سوی دیگر شنیده می شود که پورموسوی مدنظر باشگاه نفت مسجدسلیمان هم قرار دارد، ضمن آنکه خواسته هواداران و پیشکسوتان آبادانی، استفاده از مربی بومی شهر برای هدایت صنعت نفت آبادان در لیگ بیست و یکم است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات