منشور مبارزه با فساد در دولت تهیه میشود
برای تأمین گاز خانگی در فصل سرما همه تلاشمان را میکنیم
تدابیر جدید برای تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی
مسؤولیت مهم صنعت نفت در اجتماع
حال صنایع کرمان با گاز خوب است
پالایشگاه بیدبلند مشتری خورشید شد
ایران در رتبه نخست اکتشاف نفت و گاز جهان
تداوم خدمات رسانی گسترده به بومیان مناطق نفتی
جهان بدون اوپک چگونه خواهد بود ؟
افزایش توان تولید نفت با وجود تحریم
افتتاح و کلنگزنی 1000 پروژه گازرسانی
چگونه کودکان را با محرم و کربلا آشنا کنیم؟
خط به خط نوشتن با محرم و عاشورا
علم، فرهنگ و شمشیر چگونه به کار رفتند؟
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه همه مسئولان دولت و وزیران دولت سیزدهم حس و انگیزه مبارزه با فساد دارند، گفت: منشور مبارزه با فساد در دولت تهیه می شود. سیدابراهیم رئیسی، شامگاه شنبه (۱۳ شهریورماه) با حضور در برنامه زنده تلویزیونی که از شبکه یک سیما پخش شد، گفت: همه مدیران دولت باید پاسخگو باشند و در مقابل دوربین قرار گرفتن تنها منحصر به رئیس جمهوری نیست، وزیران دولت نیز باید با مردم سخن بگویند، زیرا معتقدیم اعتماد به دولت باید بازسازی شود. وی با بیان اینکه گروه اقتصادی دولت شبانه روز کار می کند تا ثبات به بازار حاکم شود، افزود: روزنه هایی در حوزه اقتصادی می بینیم که بسیار امیدوارکننده است، اعتماد مردم آسیب دیده که باید با عمل کردن به وعده ها آن را بازسازی کنیم.
رئیس جمهوری به موضوع جذب سرمایه و سرمایه گذار در کشور اشاره و تصریح کرد: امروز سرمایه گذاران می توانند در تمامی نقاط ایران سرمایه گذاری کنند، در سواحل مکران آماده جذب سرمایه در حوزه دریا هستیم و در دیگر نقاط کشور نیز افزایش سرمایه گذاری دنبال می شود. رئیسی به مذاکرات هسته ای نیز اشاره و بیان کرد: مذاکره با فشار قابل قبول نیست، گفت وگو و مذاکره را در دستور کار دولت خواهیم داشت، اما این گفت وگو با فشار جواب نخواهد داد. وی تصریح کرد: محور گفت وگو نیز منافع ملت ایران است و از آن کوتاه نخواهیم آمد، مذاکره نتیجه محور مورد نظر ماست.
بخشنامه بودجه سال ۱۴۰۱ شرکت های دولتی، بانک ها و مؤسسه های انتفاعی وابسته به دولت ابلاغ شد.
به گزارش شانا، سازمان برنامه و بودجه، شرکت های دولتی، بانک ها و مؤسسه های انتفاعی وابسته به دولت مکلفند طبق زمان بندی مصرح در بخشنامه، اطلاعات عملکرد سال ۱۳۹۹، عملکرد ۶ ماهه سال ۱۴۰۰ و بودجه پیشنهادی سال ۱۴۰۱ خود را با رعایت کامل سرفصل های بودجه ای در سامانه جامع بودجه وارد و ارسال کنند.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس تأمین گاز خانگی و نیروگاه های برق در فصل سرما را از اولویت های این کمیسیون برشمرد.
فریدون حسنوند روز یکشنبه (۱۴ شهریورماه) در حاشیه نشست کمیسیون انرژی مجلس که با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، برگزار شد، گفت: تأمین گاز طبیعی در زمستان و نیروگاه های برق از اولویت های ماست.
وی فروش نفت از مسیرهای آسان و دریافت ارز آن را از دیگر اولویت های همکاری بین کمیسیون انرژی مجلس و وزارت نفت دانست و افزود: ساماندهی سرمایه انسانی وزرات نفت نیز باید دنبال شود، همچنین در این نشست مقرر شد کمیته ای مشترک بین کمیسیون انرژی مجلس و وزارت نفت درباره لوایح بودجه سال آینده تشکیل شود.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: در این نشست، رسیدگی به امور مناطق نفت خیز، پیگیری نیازمندی های صنایع پایین دستی پتروشیمی ها و نیروگاه ها و سفرهای استانی نمایندگان به مناطق نفت خیز بررسی شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ایران مادامی که شخصیت ها، بازرگانان و دولت لبنان خواهان خرید سوخت از ایران باشند، این مسیر را در چارچوب های خود انجام می دهد.
سعید خطیب زاده، روز دوشنبه (۱۵ شهریورماه) در نشست خبری به صورت ویدیوکنفرانس درباره ادعای مقام های صهیونیست که فروش محموله سوختی به لبنان از سوی ایران را تهدید امنیتی اعلام کرده اند، گفت: اینکه رژیم صهیونیستی در خرید و فروش ساده محصولاتی که مردم لبنان به آن نیاز مبرم دارند، چنین ورودی دارد، نشان می دهد چه توطئه ای برای جنگ، خونریزی، بحران و تحت فشار قرار دادن مردم این کشور دارند.
وی با تأکید بر اینکه ایران مادامی که شخصیت ها، بازرگانان و دولت لبنان تمایل به خرید سوخت از ایران داشته باشند، این مسیر را در چارچوب های خود انجام می دهد، افزود: نه رژیم صهیونیستی و نه دولت های دیگر نمی توانند جلوی تجارت مشروع را بگیرند، روشن است که این برای امروز و آینده لبنان تأمین مایحتاج اولیه آنها ضرورت اساسی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره پرسشی درباره امضای قرارداد عراق با توتال انرژی فرانسه درباره میدان های مشترک نفت و گاز با ایران تصریح کرد: از جزئیات این قرارداد مطلع نیستم. به طور حتم وزارت نفت جزئیات آن را پیگیری می کند.
خطیب زاده تصریح کرد: ما با کشورهای همسایه روابط دوستانه و راهبردی داریم و سعی می کنیم اختلاف نظرها را حل کنیم، درباره این موضوع و موارد دیگر منافع مردم پیگیری می شود و در خصوص منافع مردم و منافع عالیه هیچ کوتاهی نداریم.
هفته گذشته عرضه شد:
بورس انرژی ایران میزبان عرضه گاز مایع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران شد. به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس، روز سه شنبه (۱۶ شهریورماه) شاهد عرضه کالاهای هیدروکربن سنگین، ریفورمیت و رافینیت پتروشیمی بوعلی سینا، برش سنگین شرکت پتروشیمی شازند، اکسیژن مایع شرکت متانول کاوه، گاز مایع صنعتی و MTBE شرکت پتروشیمی بندرامام بود و گاز مایع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، گاز مایع مجتمع گاز پارس جنوبی، رافینت شرکت پتروشیمی نوری، هیدروکربن سنگین، ریفورمیت و رافینیت پتروشیمی بوعلی سینا، رافینت۲ شرکت پتروشیمی شیمی بافت و بنزین پیرولیز پتروشیمی شازند در رینگ بین الملل عرضه شد. روز دوشنبه (۱۵ شهریورماه) کالاهای حلال ۴۰۲ پالایش نفت کرمانشاه، آیزوفید، برش سنگین و سوخت کوره سبک پتروشیمی تبریز، متانول پتروشیمی زاگرس، برش سنگین شرکت پتروشیمی امیرکبیر، متانول و نیتروژن مایع شرکت متانول کاوه، میعانات گازی پالایش گاز خانگیران، برش سنگین پتروشیمی جم، متانول، آیزوفید و آیزوریسایکل پالایش نفت شیراز و نیتروژن مایع شرکت فجر انرژی خلیج فارس در رینگ داخلی و نفتای کامل پالایش نفت لاوان و برش هیدروکربن های پنج کربنه و بالاتر پتروشیمی تبریز در بورس انرژی ایران دادوستد شد. در این روز بیش از ۴۶۶۶۷ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۵ هزار و ۹۹۱ میلیارد و ۶۹۳ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد.
وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که خط لوله انتقال گاز نورد استریم-۲ ظرف چند روز آینده به بهره برداری می رسد. به گزارش خبرگزاری رویترز از مسکو، سرگئی لاوروف روز دوشنبه (۱۵ شهریورماه) اعلام کرد که فعالیت خط لوله انتقال گاز نورد استریم-۲ طی چند روز آینده آغاز به کار می کند.
این پروژه ۱۱ میلیارد دلاری ظرفیت بخش نخست خط لوله نورد استریم را دو برابر می کند و به ۱۱۰ میلیارد مترمکعب در سال می رساند. نورد استریم-۲ که بدون عبور از اوکراین، گاز روسیه را به اروپا می رساند کانون تنش بین مسکو و واشنگتن بوده است. آمریکا و آلمان ماه گذشته اعلام کردند که بر سر این خط لوله بحث انگیز به توافق رسیده اند و امکان تکمیل این پروژه فراهم شده است.
مدیرعامل لوک اویل معتقد است اوپک پلاس تمایل دارد قیمت نفت را در محدوده ۶۵ تا ۷۵ دلار برای هر بشکه حفظ کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از مسکو، واگیت الکپروف، مدیرعامل لوک اویل اعلام کرد نفت ۶۵ تا ۷۵ دلاری برای مصرف کنندگان مناسب است و تولیدکنندگان نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) در تلاش هستند با تعدیل تولید، قیمت نفت را در این بازه حفظ کنند.
وی در مصاحبه با روزنامه کومرسانت روسیه که روز (سه شنبه، ۱۶ شهریورماه) منتشر شد، گفت: محدودیت های عرضه نفت به شرایط بازار بستگی خواهد داشت.
مدیرعامل لوک اویل افزود: تعدیل عرضه نفت با توجه به شرایط بازار می تواند متفاوت باشد.
مدیرعامل دومین تولیدکننده بزرگ نفت روسیه تصریح کرد: سپتامبر سال ۲۰۲۲ که زمان پایان محدودیت عرضه است، نقطه ای عطف در بازارهای جهانی خواهد بود.
لوک اویل باید تولیدش را ۹۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد که امیدواریم بازار متقاضی آن باشد.
لوک اویل پیش از این اعلام کرده بود که تولید این شرکت در میدان قرنه غربی-۲ عراق در سه ماه دوم امسال ۵۰ هزار بشکه در روز کمتر از ظرفیت این پروژه بوده و دلیلش توافق کاهش تولید نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) ذکر شده است.
این شرکت روس قصد دارد تولید نفت خود در عراق را افزایش دهد.
وزیر نفت:
وزیر نفت گفت: همه تلاش خود را می کنیم که در فصل زمستان مشترکان خانگی گاز با مشکلی روبه رو نشوند.
جواد اوجی، روز یکشنبه (۱۴ شهریورماه) در حاشیه نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی درباره تدابیر وزارت نفت برای تأمین گاز مورد نیاز مردم در فصل سرما، گفت: با روند کنونی مصرف گاز طبیعی در کشور، پیش بینی می کنیم حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب کسری گاز در فصل سرما داشته باشیم.
وی افزود: هفته آینده در همین باره نشست هایی با مسئولان وزارت نیرو خواهیم داشت، همچنین یکی از تمهیدهای ما نصب ایستگاه های تقویت فشار در خطوط سراسری انتقال گاز است.
وزیر نفت تصریح کرد: همه تلاش خود را خواهیم کرد که در بخش خانگی، مردم دچار مشکل نشوند.
وزیر نفت دستور بررسی و اصلاح ابلاغیه ها و شیوه نامه های مربوط به منابع انسانی را در ۹ بخش به معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت ابلاغ کرد.در ابلاغیه جواد اوجی به فرزین مینو، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت آمده است:
«شایسته است در اسرع وقت درباره ابلاغیه های مشروحه ذیل با تشکیل کارگروه های کارشناسی ذی ربط بررسی های جامع پیرامون موضوعات مندرج، صورت گرفته و با در نظر داشتن بازنگری محدودیت هایی که مشکلات و تنگناهای غیرضروری ایجاد کرده یا تمهیدات منظورشده کماکان لازم الاجرا تشخیص داده می شود، نتایج حاصله حسب مورد با پیشنهاد مشخص گزارش شود.
١- ابلاغیه شماره ۱۲۷۴۳۲ - ۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۴/۳/۱۹ در موضوع: شیوه نامه الحاقی به ضوابط اجرایی بودجه سال ۱۳۹۴.
۲- قانون تفسیر بند «و» ماده (۴۴) قانون برنامه پنجم (ابلاغیه شماره ۷۳۱ - ۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴) در موضوع: تبدیل وضعیت کارکنان غیررسمی ایثارگر (مشمولان قرارداد مدت موقت/ مستقیم).
(الف) از طریق اختصاص سمت های متناسب مورد نیاز بلاتصدی موجود یا از محل احیای سمت های حذف شده، نسبت به تبدیل وضعیت مشمولان قانون مذکور با رعایت ضوابط مربوط اقدام لازم انجام گیرد.
(ب) در موارد عدم امکان اختصاص سمت به شرح مذکور، سمت سازمانی قائم به شخص در سازمان محل خدمت ایجاد و پس از انتقال/ جابه جایی یا خاتمه خدمت فرد، سمت ایجادشده حذف شود.
(ج) افراد واجد شرایط با مدرک تحصیلی حداقل دیپلم به عنوان کارمند رسمی و دارندگان مدارک تحصیلی پایین تر از دیپلم به عنوان کارگر رسمی تابع قانون کار تبدیل وضعیت شوند.
۳- ابلاغیه شماره ۸۳ - ۲۰/۲ تاریخ ۱۴۰۰/۲/۱۱ در موضوع صرفه جویی های ضروری با توجه به مقدمه فوق الذکر با همکاری واحدهای ذی ربط اقدام کارشناسی لازم انجام و نتایج حاصله حسب مورد گزارش شود.
۴- ابلاغیه شماره ۱۸۸ - ۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۷/۳/۲۲ و دستورالعمل شماره ت ه م /۵ ۳۲۵۲۰ تاریخ ۱۳۹۷/۵/۲۲ در موضوع: نظام پرداخت کارکنان مشمول قرارداد مدت موقت/ مستقیم.
مقررات و ضوابط پرداخت های انجام شده ناشی از اجرای دستورالعمل مربوط در محدوده مناطق عملیاتی تعیین شده، با در نظر داشتن اهمیت بیشتر فعالیت های حرفه ای، تخصصی و مهارتی به شاغلان بخش های خدماتی در همان محدوده عملیاتی مذکور نیز تسری یابد.
۵- ابلاغیه شماره ۸۸ - ۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۷/۲/۱۱ در موضوع: تعدیل مدرک تحصیلی رسمی دانشگاهی اخذشده حین خدمت.
باتوجه به مقدمه فوق الذکر، با همکاری مدیران و کارشناسان حوزه منابع انسانی شرکت های اصلی و ستاد و با در نظر داشتن صرفه و صلاح صنعت نفت در این خصوص، کارشناسی لازم انجام و نتایج حاصله گزارش شود.
۶- ابلاغیه شماره ۵۰۳۰۰۳ - ۲۸/۱ تاریخ ۱۳۹۳/۱/۲۵ در موضوع: خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت و با عنایت به نظام نامه مالی سازمان بهداشت و درمان با تشکیل کارگروه تخصصی متشکل از کارشناسان خبره و صاحب نظر و در نظر داشتن هزینه های مراکز درمانی در مالکیت صنعت نفت، در جزایر و مناطق عملیاتی محروم و در راستای افزایش رضایتمندی ارائه خدمات حیاتی بهداشت و درمان، بررسی جامع و فراگیری پیرامون موضوع به عمل آورده و نتایج حاصله جهت اتخاذ تصمیم مقتضی ارائه شود.
۷- مصوبه شماره ۱۶۰۱ جلسه تاریخ ۱۳۸۷/۱۲/۱۸ هیئت مدیره محترم وقت شرکت ملی نفت ایران در موضوع: دستورالعمل اجرایی برخورداری فرزندان پسر کارمندان شاغل و بازنشسته (در سنین بیش از ۲۲ سال) از خدمات بهداشتی و درمانی پس از تهیه آمار مشمولان و برآورد بار مالی مورد نیاز و تشریح علل توقف اجرای مقررات موضوعه، جهت تصمیم گیری گزارش شود.
۸- بند ۹ - ابلاغیه شماره ۶۰۷۱۱۵ - ۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۵/۱۲/۲۲ در موضوع: مقررات بازنشستگی پیش از موعد بر مبنای تقاضای شخصی کارمند.
فرآیند تصویب خواهی موافقت با بازنشستگی کارمند بر مبنای تقاضای شخصی با هماهنگی مدیران توسعه منابع انسانی شرکت های اصلی بررسی و پیشنهاد لازم درخصوص تفویض/ عدم تفویض اختیار به مدیران عامل شرکت های اصلی/ معاونت توسعه سرمایه انسانی و مدیریت (حسب مورد)، ارائه شود.
۹- ابلاغیه شماره ۸۱۰ - ۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۰ و ۷۹۷- ۲۰/۲ تاریخ ۱۳۹۹/۱۲/۱۴ در موضوع: آیین نامه استخدامی اعضای هیئت علمی دانشگاه و مراکز مطالعاتی و پژوهشی صنعت نفت.
با تشکیل کارگروهی مرکب از کارشناسان صاحب نظر و خبره در این باره، مزایا و معایب اجرای ابلاغیه مذکور بررسی و با در نظر داشتن صرفه و صلاح صنعت نفت، همچنین رویکرد افزایش کارایی مراکز مذکور گزارشی جامع تهیه و ارائه شود.»
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه حدود ۶۵ درصد از فعالیت های مربوط به تعمیرات اساسی پالایشگاه های گاز کشور تکمیل شده است، از آمادگی کامل برای ورود به فصل سرما خبر داد. مسعود زردویان گفت: در هفت ماه سال، برای ۱۸ پالایشگاه گازی که اکنون عملیاتی هستند، یک برنامه فشرده تعمیرات اساسی (اورهال) تجهیزات پالایشگاهی تعریف و در زمان بندی خاص اجرا می شود تا با تأمین به موقع و کافی گاز، بتوانیم زمستانی گرم و بدون دغدغه را پشت سر بگذاریم.
وی افزود: با انجام این عملیات که هدف از آن، حفظ و نگهداری سیستم در شرایط کارآمد است، قابلیت اطمینان ما در پالایشگاه ها افزایش می یابد و به این ترتیب می توانیم مقدار فرآورش را به حداکثر ممکن برسانیم و مطمئن باشیم که انتقال پاک، ایمن و بهره ور گاز انجام می شود.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: این در حالی است که در این مدت، همه بازدیدهای دوره ای برای اطمینان از عملکرد دستگاه ها با توجه به مسائل ایمنی صنعت گاز که به شدت توصیه می شود، انجام شده است، ضمن آنکه تعمیرات لازم هم در همین دوره انجام می شود. زردویان با بیان اینکه تعمیرات اساسی پالایشگاه های گاز از اواسط فروردین ماه امسال آغاز شده و تا پایان مهرماه ادامه دارد، گفت: بدیهی است انجام به موقع تعمیرات، نویدبخش تولید پایدار گاز در فصل زمستان خواهد بود. وی اظهار کرد: با توجه به تمهیدها، ارزیابی های ریسکی و روش های انتخابی انجام این کار و بازرسی های فنی با بهره مندی از تجهیزات روزآمد دنیا، زمان انجام اورهال در این سال ها، به طور مداوم بهبود یافته است و هم اکنون توانسته ایم کمترین زمان ممکن را به آن تخصیص دهیم تا بتوانیم بیشترین مقدار تولید را داشته باشیم.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران همچنین با بیان اینکه تاکنون حدود ۶۵ درصد فعالیت های مربوط به تعمیرات اساسی پالایشگاه ها تکمیل شده است، گفت: از مجموع ۱۸ پالایشگاه گاز (۱۲ پالایشگاه گاز پارس جنوبی و ۶ شرکت پالایش گاز)، تعمیرات ۱۰ پالایشگاه تکمیل شده و تعمیرات پنج پالایشگاه دیگر نیز در حال انجام است که تا آغاز فصل سرما، این مهم نیز به پایان می رسد.
زردویان، زمان آغاز تعمیرات اساسی سه پالایشگاه باقیمانده را در روزهای آینده ذکر و تصریح کرد: بی شک ما تمهیدهای لازم را در این زمینه اندیشیده ایم و پیش بینی های لازم را انجام داده ایم. همه همکاران ما در بخش تولید و فرآورش همانند دیگر بخش ها آماده اند این انرژی پاک، مطمئن، پایدار و مستمر را به همه مردم حتی تا روستاهای دوردست نیز برسانند تا شاهد افت فشار یا قطع گاز در نقطه ای نباشیم.
مدیرعامل گروه پتروپارس از اجرای حدود ۸ هزار متر عملیات حفاری در فاز ۱۱ پارس جنوبی خبر داد. حمیدرضا مسعودی در جریان بازدید از روند عملیات حفاری فاز ۱۱ پارس جنوبی یادآور شد: مرحله نخست حفاری این فاز شامل حفاری چهار چاه تولیدی با وجود محدودیت های ناشی از ویروس کرونا در حال انجام است. وی مقدار پیش بینی شده حفاری چهار حلقه چاه تولیدی را ۱۵ هزار متر اعلام کرد و گفت: از این مقدار تاکنون حدود ۸۰۰۰ متر حفاری انجام شده است.
مدیرعامل گروه پتروپارس بر ضرورت اقدام های همه جانبه برای آغاز تولید زودهنگام از آخرین فاز میدان مشترک پارس جنوبی تأکید کرد و افزود: پیمانکاران خط لوله و سکوی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی انتخاب شده اند و اجرای کار پس از تأیید شرکت ملی نفت ایران به آنها ابلاغ و عملیات مهندسی سکو و خط لوله برای نصب در موقعیت 11B آغاز می شود. مسعودی تصریح کرد: سهم شرکت های ایرانی در بخش های مختلف طرح توسعه فاز۱۱ اعم از تأمین تجهیزات فراتر از تعهد گروه پتروپارس در قرارداد توسعه فاز ۱۱ بوده و این شرکت همواره حمایت از کالای ایرانی و توان فنی و مهندسی کشور را سرلوحه کارها قرار داده است. شرح کار بخش نخست فاز یک توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی شامل ساخت و نصب جکت و عرشه، حفاری ۱۲ حلقه چاه و لوله کشی یک خط لوله دریایی ۳۲ اینچ از سکو تا خشکی است. طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به عنوان آخرین فاز میدان مشترک اردیبهشت ماه ۹۹ با آغاز عملیات بارگیری جکت سرچاهی سکوی 11B آغاز و در نخستین روز خردادماه فرمان عملیات نصب جکت نخستین سکوی آن صادر شد. هدف از اجرای این پروژه، در مرحله نخست و با حفر پنج حلقه چاه، افزایش تولید روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز ترش غنی و در گام بعد با حفر هفت حلقه چاه دیگر، افزایش تولید تا یک میلیون فوت مکعب گاز ترش غنی است.
بحران کم آبی کوی شهید دستیاری (منازل ۶۰ هکتاری) شهرستان امیدیه با اختصاص انشعاب آب ۲ اینچ به همت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری برطرف شد. علیمراد درویشی، مدیر خدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری گفت: در روزهای گذشته ساکنان محلی کوی شهید دستیاری، دچار بحران بی آبی شده بودند که بنا به درخواست مسئولان محلی شهرستان، انشعاب آب ۲ اینچ برای تأمین آب این منطقه اختصاص یافت. وی افزود: باوجود کمبود آب مصرفی برخی تأسیسات و منازل سازمانی، این اقدام در کوتاه ترین زمان ممکن برای برطرف شدن مشکل خطوط آب انجام شده است. مدیر خدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری بیان کرد: در روزهای گذشته شرکت آغاجاری با تأمین یک دستگاه ماشین آتش نشانی و یک دستگاه تانکر آب، نیاز ساکنان این منطقه به آب مصرفی را برطرف کرد.
جان باختن غواص شرکت نفت و گاز پارس
علی زنده بودی، نجاتگر و غواص بوشهری هنگام غواصی دچار حادثه شد و جان به جان آفرین تسلیم کرد.
علی زنده بودی، عکاس و غواص بوشهری شرکت نفت و گاز پارس که در سال های گذشته به عنوان غواص و نجاتگر هلال احمر استان بوشهر فعالیت می کرد، بر اثر وقوع حادثه هنگام غواصی فوت کرد.
وی علاوه بر انجام شغل غواصی، در عملیات امدادونجات فراوانی شرکت کرده و افراد زیادی را نجات داده بود.
این غواص جوان بوشهری، تصاویر بازدید نخستین سفر وزیر نفت به پارس جنوبی را برای انتشار در رسانه ها آماده و ارسال کرد. فوت او در حالی رخ داد که عکس این عکاس روی جلد هزار و بیست و نهمین شماره هفته نامه کارکنان صنعت نفت ایران (مشعل) رفته بود. هفته نامه مشعل، ضایعه درگذشت علی زنده بودی، همکار نفتی را به خانواده محترم ایشان تسلیت می گوید و برایشان علو درجات مسالت می کند.
شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی خلیج فارس در نخستین حضور یک شرکت ایرانی در مسابقات جهانی دفاتر مدیریت پروژه (PMO Global Awards) با شکست حریفان قدرتمند در میان چهار شرکت برتر آسیا قرار گرفت. اتحادیه جهانی دفتر مدیریت پروژه (PMO Global Alliance) که از سال ۲۰۱۷ شکل گرفته، توانسته است در مدت کوتاهی به بزرگ ترین و مرتبط ترین شبکه جهانی ویژه دفاتر مدیریت پروژه (PMOS) با اعضای متخصص فعال در بیش از ۱۰۰ کشور تبدیل شود. این اتحادیه از سال ۲۰۱۸ جایزه ای را با عنوان «PMO Global Awards» راه اندازی کرد که به واسطه آن شرکت هایی از سراسر جهان به بلوغ مناسبی در مدیریت پروژه ها رسیده اند در آن شرکت می کنند و دستاوردهای خود را به معرض نمایش می گذارند و از سوی داورانی متخصص ارزیابی می شوند. این جایزه در پنج دسته بندی کلی قرار می گیرد که چهار دسته آن مربوط به بهترین دفاتر مدیریت پروژه در هر قاره است و دیگری نیز بهترین در جهان قلمداد می شود. این مسابقه سالانه با حضور شمار زیادی از شرکت ها برگزار می شود و امسال نیز ۴۰ شرکت برتر از ۳۰ کشور جهان در این حوزه توانستند وارد این رقابت حرفه ای شوند. شیوه برگزاری این مسابقه بیشتر شبیه جام جهانی فوتبال می ماند و در دو مرحله «Group Stage» و «Knockout Stage» برگزار می شود، همچنین از هر کشور هم تنها یک شرکت می تواند به نمایندگی از آن کشور در فرآیند مسابقه حضور داشته باشد. شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی توانست برای نخستین بار به عنوان شرکت ایرانی در این مسابقات جهانی حضور یابد و با برتری از چهار شرکت دیگر در مرحله «Group Stage» وارد مرحله جام حذفی شود. این شرکت در ادامه با پشت سر گذاشتن رقیبان سرسخت خود توانست وارد مرحله نیمه نهایی شود و در این مرحله جزو چهار شرکت برتر آسیایی قرار گیرد. شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی توانست در این جایزه در مقایسه دو به دو در برابر شرکت هایی نظیر ارویا (Ervia)، مین استریم (Mainstream)، دفتر مدیریت پروژه دولت منتسرات، شرکت الجزایری اس تی سی (STC) و شرکت مالزیایی آلکون (Alcon) به برتری برسد و سرانجام در رقابت با شرکت اندونزیایی تلکام سیگما (Telcomsigma) از گردونه رقابت خارج شد، همچنین در این دوره از رقابت ها شرکت هایی نظیر هواپیمایی امبرر (Embraer)، شهرداری دوبی و شرکت بوش (Bosch) نیز حضور داشتند.
رونمایی از سیاستهای پالایشی دولت سیزدهم در بازدید وزیر نفت از پالایشگاه تهران
دومین بازدید وزیر نفت دولت سیزدهم به حضور در پالایشگاه تهران به عنوان یکی از قدیمی ترین پالایشگاههای ایران اختصاص یافت و جواد اوجی پایان هفته گذشته را افزون بر بازدید از این مجموعه، در جمع کارکنان و مدیران پالایشی سپری کرد تا ضمن آن از سیاستها و اولویتهای او در حوزه پالایشی رونمایی شود و طی آن اعلام کند که در دولت سیزدهم، وزارت نفت افزایش ظرفیت پالایشگاه های موجود و ایجاد ظرفیت پالایشی جدید را دنبال می کند. بازدید وزیر نفت و خوش و بش او با کارکنان پالایشگاه نفت تهران و پیگیری مشکلات آنها در این بازدید در فضای مجازی با استقبال همراه شد. او پیگیر مطالبه کارکنان شد و درباره تبدیل وضعیت نیروی انسانی هم سخن گفت. پالایشگاه تهران شرکت پالایش نفت ایرانی است که ظرفیت پالایش آن ۲۳۵ هزار بشکه در روز است. این پالایشگاه در سال ۱۳۴۷ تأسیس شد و در حال حاضر مشتمل بر دو پالایشگاه جنوبی و شمالی است که تأسیسات آن در جنوب تهران مستقراست. نفت خام مورد نیاز پالایشگاه تهران به طور روزانه توسط شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب وبه وسیله دو خط لوله ۲۴ و ۲۶ اینچ، از میدان نفتی مارون و میدان نفتی اهواز، واقع در استان خوزستان تأمین می شود. پالایشگاه تهران حدود 13.5 درصد از ظرفیت پالایشگاهی کشور را تشکیل می دهد.
اطمینان به مردم برای تامین گاز بخش خانگی
اطمینان اوجی به مردم درباره اینکه با وجود کسری ۲۰۰ میلیون مترمکعبی گاز، خللی در تأمین گاز بخش خانگی در ماه های سرد سال ایجاد نمی شود و همچنین اعلام اینکه طبق برنامه زمانبندی تعریف شده برای توسعه کمی و کیفی پالایشگاه های موجود و برنامه ریزی برای ساخت پالایشگاه های جدید در چهار تا پنج سال آینده، ظرفیت پالایش روزانه کشور با افزایش یک و نیم برابری به ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه می رسد را می توان اخبار نویدبخشی تلقی کرد.
جواد اوجی، روز جمعه (۱۹ شهریورماه) پس از بازدید از پالایشگاه نفت تهران در جمع خبرنگاران گفت: توفیق شد امروز از یکی از قدیمی ترین پالایشگاه های نفت کشور که نزدیک به ۱۳.۵ درصد ظرفیت پالایشی را در اختیار دارد، بازدید کنیم. این پالایشگاه آخرین مراحل تعمیرات اساسی، تأمین سوخت کشور و تولید فرآورده ها از جمله بنزین و گازوئیل را در دستور کار دارد، همچنین افزایش کمی و کیفی برای ظرفیت پالایشی کشور دیده شده است، در دولت سیزدهم، وزارت نفت افزایش ظرفیت پالایشگاه های موجود و ایجاد ظرفیت پالایشی جدید را دنبال می کند.
سیاستهای پالایشی دولت سیزدهم کدامند؟
به گفته جواد اوجی، وزارت نفت در دولت سیزدهم دو دستور کار در بحث پالایشگاه ها دارد، مورد نخست ارتقای کمی و کیفی پالایشگاه های کنونی و دوم ایجاد ظرفیت پالایشی به وسیله ساخت پالایشگاه های نو یا همان پتروپالایشگاه ها خواهد بود.وزیر نفت گفت: خوشبختانه سرمایه گذاران در بحث ایجاد و توسعه ظرفیت پالایشی مشخص شده اند و توافق هایی هم با وزارت نفت شده است و طبق برنامه زمانبندی شده، مسیر توسعه کمی و کیفی پالایشگاه ها طی خواهد شد، برای پالایشگاه های نو هم مطابق برنامه ای که سرمایه گذاران متعهد شده اند، دولت نیز بحث مجوز تنفس خوراک را برای آنها در نظر گرفته است.
ظرفیت پالایش نفت کشور ۱.۵ برابر می شود
وی ادامه داد: ان شاءالله طبق برنامه زمانبندی تعریف شده برای پالایشگاه های موجود و پالایشگاه های جدید در چهار تا پنج سال آینده ظرفیت پالایش کشور یک و نیم برابر می شود.وزیر نفت تأکید کرد: موضوع بهبود کیفیت فرآورده های نفتی و افزایش کیفیت بنزین و گازوئیل را که در حوزه محیط زیستی برای ما بسیار مهم است، دنبال می کنیم، بحث طرح های توسعه کمی و کیفی پالایشگاه ها به طور جدی در دستور کار دولت سیزدهم است.اوجی بیان کرد: ظرفیت کنونی پالایش با احتساب نفت خام و میعانات گازی، ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز است که قرار است طبق برنامه ریزی ها این رقم به بیش از روزانه سه میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه برسد.وی خطاب به سرمایه گذارانی که با وزارت نفت توافق کرده اند، گفت: براساس برنامه زمان بندی دولت هم از آنها حمایت می کند، همچنین طبق برنامه پیشرفت طرح های افزایش ظرفیت تولید پالایشگاه های کنونی و ایجاد ظرفیت های نو ارزیابی می شود.
اتصال خاش، میرجاوه و زابل به شبکه گاز
وزیر نفت درباره موضوع تأمین سوخت زمستانی تصریح کرد: با توجه به اینکه سطح کنونی ذخیره سازی های سوخت مایع نیروگاه های ما امسال نسبت به دوره مشابه پارسال ۳۰ درصد کمتر است، همه توان خود را بر انتقال گازوئیل و نفت کوره با نفتکش های جاده پیما و سامانه حمل ونقل ریلی گذاشته ایم.
اوجی ادامه داد: هم اکنون روزانه بیش از ۲۶۰ میلیون مترمکعب گاز تحویل نیروگاه ها می شود، امیدواریم با برنامه ریزی ها و نشست های ویژه بررسی شرایط تأمین سوخت زمستانی که میان شرکت های تابعه وزارت نفت انجام شده است، کمترین چالش را در این زمینه به ویژه گاز طبیعی و بخش خانگی داشته باشیم. وی به موضوع گازرسانی به بعضی از شهرها استان سیستان وبلوچستان نیز اشاره و اعلام کرد: پیرو نشستی که رئیس جمهوری در منطقه سیستان و بلوچستان داشتند، قول دادند که بحث گازرسانی به شهرهای خاش، میرجاوه و زابل انجام شود، ما هم قول می دهیم که با برنامه ریزی تا پایان سال این شهرها به شبکه گاز کشور متصل شوند و مردم این شهرها تا پیش از پایان امسال از نعمت گاز بهره مند شوند.
وزیر نفت در پاسخ به پرسشی درباره ناترازی گاز افزود: پارسال در فصل سرما روزانه ۱۴۰ تا ۱۵۰ میلیون مترمکعب کمبود گاز وجود داشت که با محدودیت ارسال گاز طبیعی به صنایع و بخش نیروگاهی و جایگزین کردن سوخت مایع جبران شد.
بحث دیپلماسی گازی و افزایش سهم ایران از تجارت گاز دنبال می شود
اوجی تصریح کرد: امسال باتوجه به اینکه ما در زمینه تولید گاز طبیعی رقم اضافه ای نخواهیم داشت و مصرف در بخش های خانگی، صنایع و نیروگاهی هم نسبت به پارسال با افزایش ۱۰ درصدی روبه رو می شود، پیش بینی می کنیم در فصل سرد سال (دی و بهمن ماه) روزانه با ۲۰۰ میلیون مترمکعب کسری گاز روبه رو شویم که طبق برنامه ریزی ها برای جایگزینی با سوخت مایع، سعی می کنیم هموطنان مان دچار مشکل نشوند.
وی ادامه داد: بحث ارتقای کمی و کیفی فرآورده های نفتی به ویژه نفت کوره را همچنان دنبال می کنیم و در دو تا سه سال آینده بی شک درجه گوگرد موجود در نفت کوره بیشتر پالایشگاه ها به ویژه پالایشگاه نفت آبادان را کاهش می دهیم، ما هم اکنون گازوئیل یورو ۴ به نیروگاه ها تحویل می دهیم و در بعضی از موارد کیفیت گازوئیل تحویلی نزدیک به استاندارد یورو ۵ است و برنامه ریزی کرده ایم که بیشتر نیروگاها از گازوئیل پاک استفاده کنند.
وزیر نفت در ادامه با اشاره به موضوع دیپلماسی گازی گفت: یکی از بحث هایی که ما دنبال می کنیم، بحث دیپلماسی گازی با کشورهای همسایه از جمله ترکمنستان است، این موضوع را هم در دستور کار خواهیم داشت که سهم کنونی ۲ درصدی تجارت گاز ایران افزایش یابد، همچنین مذاکراتی هم با طرف های ترکمنستانی، عراقی و دیگر کشورهای همسایه برای افزایش صادرات و تجارت گاز خواهیم داشت.
تاکید بر حضور سرمایه گذاران در مسیر ارتقای پالایشگاهها
جواد اوجی پس از بازدید از پالایشگاه تهران در نشست با مدیران این پالایشگاه ضمن قدردانی از مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و مجموعه شرکت پالایش نفت تهران بر رعایت الزام های بهداشت، ایمنی و محیط زیست، امنیت نیروی انسانی و تولید بدون حادثه تأکید کرد.
وی با اشاره به اهمیت افزایش ظرفیت پالایش کشور و حرکت به سمت ساخت پتروپالایشگاه ها گفت: حضور سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری با هدف ارتقای کمی و کیفی پالایشگاه های کشور ضروری است و دولت نیز از این روند حمایت می کند.
وزیر نفت ضمن تأکید بر مبارزه با فساد و عزم جدی دولت در این زمینه تصریح کرد: حمایت از معیشت کارکنان صنعت نفت به ویژه پیمانکاران و پیگیری وضع کارکنان قرارداد مستقیم، از اولویت های کاری این وزارتخانه است. اوجی بر ضرورت توجه به اصلاح الگوی مصرف، جهاد اقتصادی و توجه بیش از پیش به ظرفیت ها و قابلیت های شرکت های دانش بنیان در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی تأکید کرد و گفت: باید نگاه ویژه ای به مقوله مسئولیت های اجتماعی و استمرار تولید کیفی داشت و برای بالا بردن سطح ذخیره سازی های سوخت مایع و تأمین سوخت زمستانی هموطنان تلاش حداکثری کرد.
در این نشست علیرضا صادق آبادی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی توضیحاتی درباره ظرفیت ها و دستاوردهای پالایشگاه های کشور، پروژه ها، روند مجامع بورسی و چالش های مربوط به پروژه های جدید پالایشگاه های کشور ارائه داد.
حامد آرمان فر، مدیرعامل پالایشگاه تهران نیز با ارائه گزارشی از اقدام ها و دستاوردهای این شرکت، وزیر نفت را در جریان امور جاری این پالایشگاه قرار داد.
قطب گاز کشور برای تامین سوخت زمستان آماده می شود
مشعل انتخاب عسلویه، قطب انرژی ایران، به عنوان اولین مقصد سفر وزیر نفت در همان بدو به دست گرفتن سکان وزارت، می تواند نشان از برنامه ریزی و رویکرد مهم برای پارس جنوبی باشد. آنگونه که وزیر نفت دولت سیزدهم در ارائه برنامه پیشنهادی خود به نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بخش های مختلف بر این مساله تاکید داشته و بر تکمیل توسعه میدان گازی پارس جنوبی، اجرای برنامه های گسترده نگهداشت توان تولید میدان گازی پارس جنوبی و تعیین تکلیف فشارافزایی این میدان اشاره کرده است. این اهمیت به آن دلیل است که میدان گازی پارس جنوبی، بزرگترین منبع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس قرار دارد و یکی از اصلی ترین منابع انرژی ایران به شمار می رود. مساحت این میدان 9700 کیلومترمربع است که نزدیک به سه هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع از این میدان مشترک، در آب های سرزمینی ایران و ۶ هزار کیلومترمربع از آن در آب های قطر واقع شده است. پارس جنوبی به عنوان بزرگترین میدان گازی جهان، 40 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی(21 درصد از ذخایر گاز دنیا) و حدود ۵۰ میلیارد بشکه میعانات گازی را در خود ذخیره کرده است. توسعه ميدان مشترك گازي پارس جنوبي، با هدف تامين گاز مورد نياز كشور در بخش های تزريق به ميادين نفتي، عرضه به واحدهاي صنعتي و نیروگاه ها، گازرساني به واحدهاي خانگي- تجاري، تامين خوراك مجتمع های پتروشيمي و صادرات گاز، ميعانات گازي، گاز مایع و گوگرد در برنامه های وزارت نفت قرار گرفته است. حفر اولین چاه اکتشافی در مخزن مشترک پارس جنوبی به سال 1369 بازمی گردد. قرارداد فازهای 1 تا 3 در سال 1376 و فعالیت اجرایی طرح های توسعه پارس جنوبی در سال 1377 آغاز شده و قطری ها نیز کار در این میدان را از سال 1369 آغاز کردند تا نخستین برداشت ایران از این میدان به سال 1381 برسد.
افزون بر اهمیتی که ذکر شد، ميدان گازي پارس جنوبي به عنوان قطب انرژي كشور، دارای منابع ارزش آفرین متنوعی برای اقتصاد کشور است و هم اكنون بزرگترين كانون توسعه صنعتي و موتور اصلي توسعه اقتصادي ايران محسوب مي شود كه علاوه بر تأمين حداکثری تقاضای گاز كشور، می تواند با ایجاد صدها هزار شغل پایدار، سالانه دهها میلیارد دلار درآمد عاید کشور کند.
سهم ذخایر هیدروکربنی ایران از میدان مشترک گازی پارس جنوبی 14 تریلیون مترمکعب گاز و 18 میلیارد بشکه میعانات گازی در مساحتی به وسعت 3 هزار و 700 کیلومترمربع تخمین زده شده است.
مجموع میزان تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی از بدو بهره برداری تا پایان سال 1399 به رقم یکهزار و 867 میلیارد مترمکعب رسیده، همچنین از ابتدای توسعه تاکنون 2.2 میلیارد بشکه میعانات گازی از این میدان مشترک برداشت شده است. ارزش محصولات پارس جنوبی با سرمایه گذاری نزدیک به 80میلیارد دلار در این پهنه گازی، 335 میلیارد دلار (با احتساب هر مترمکعب گاز غنی معادل 18 سنت در سال 1396) برآورد شده است.
در حال حاضر از ۴۰۰ حلقه چاه میدان گازی پارس جنوبی، ۳۳۶ حلقه چاه، تولیدی است و بقیه چاه ها با آمدن لوله های CRA تکمیل می شوند. از ۳۹ سکوی پارس جنوبی نیز ۳۷ سکو عملیاتی هستند و دو سکوی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی باقی مانده که براساس برنامه ریزی انجام شده، قرار است طی دو سال آینده تکمیل شود.
رقم سرمایه گذاری در میدان پارس جنوبی، حدود ۸۰ میلیارد دلار طی ۲۰ سال است. ۱۳ پالایشگاه در پارس جنوبی قرار دارد که هشت پالایشگاه در سایت (یک) تحویل شده و از پنج پالایشگاه سایت (۲) نیز چهار پالایشگاه تحویل بهره بردار شده و تنها پالایشگاه فاز ۱۴ باقی مانده است. وزیر نفت در سفر به عسلویه، در نشست با مدیران، گزارشی کامل از روند بخش های مختلف دریافت کرد و از بهره برداری نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی در زمستان امسال هم خبر داد و با اشاره به اینکه ۷۰ درصد گاز مصرفی کشور از پارس جنوبی تأمین می شود، گفت: «دوستان قول دادند که نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی، در زمستان امسال به بهره برداری برسد و به کمک شبکه گازی کشور بیاید.»
اجرای پروژه فاز 14 به کنسرسیومی متشکل از سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، شرکت مدیریت طرح های صنعتی ایران، شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران، شرکت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران (مپنا)، شرکت پایندان و شرکت ماشین سازی اراک واگذار شده که مسؤولیت رهبری کنسرسیوم را سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) به عهده دارد. با توجه به اهمیت برداشت سهم ایران از میادین مشترک و محدودیت منابع مالی، در فاز 14 نیز تمرکزی جدی بر تکمیل بخش فراساحل صورت گرفت تا با فراورش گاز این موقعیت در ظرفیت های خالی پالایشگاه های دیگر پارس جنوبی، هدف اصلی این طرح پیش از تکمیل بخش پالایشگاهی محقق شود. عملیات احداث فاز 14 پارس جنوبی از 25 خرداد سال 1389 آغاز شده و چهار سکو و دو زنجیره دریایی فاز 14 میدان مشترک گازی پارس جنوبی هم در مردادماه به بهره برداری رسیده است.
از جمله اهداف طرح فاز 14 پارس جنوبی، تولید روزانه 56.6 میلیون مترمکعب گاز غنی، تولید روزانه 75 هزار بشکه میعانات گازی، تولید سالانه 1.05 میلیون تن گاز مایع پروپان و بوتان، تولید سالانه یک میلیون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی و تولید روزانه 400 تن گوگرد است. تاسیسات دریایی فاز 14 پارس جنوبی، شامل چهار سکوی دریایی در مجموع 44 حلقه چاه در فاصله 105 کیلومتری ساحل کنگان، دو رشته خط لوله 32 اینچ دریایی انتقال گاز به طول تقریبی هر خط 105 کیلومتر، دو خط لوله 4 اینچ دریایی به منظور انتقال محلول گلایکول به طول تقریبی هر خط 105 کیلومتر است. همچنین تاسیسات ساحلی آن، مشتمل بر واحدهای دریافت و جداسازی گاز و میعانات، تثبیت میعانات گازی، چهار ردیف تصفیه گاز شامل واحدهای شیرین سازی، نم زدایی، تنظیم نقطه شبنم و مرکاپتان زدایی هر کدام به ظرفیت پالایش 500 میلیون فوت مکعب در روز، واحد فشرده سازی و تراکم گاز به منظور صادرات، واحدهای استحصال و بازیافت گوگرد به همراه واحد جداسازی و دانه بندی گوگرد و واحد احیای منواتیلن گلایکول، سرویس های جانبی شامل بخار، توزیع برق، آبگیری از دریا و سرویس های متفرقه از جمله نیتروژن، هوای فشرده و...، سیستم تصفیه آب های صنعتی و فاضلاب و سیستم های مشعل به منظور تخلیه اضطراری سیستم سوخت گاز و دیزل پالایشگاه، سیستم آب آتش نشانی ( مخزن، تلمبه ها و شبکه ها) اتاق های کنترل، پست های برق، آزمایشگاه، انبار، کارگاه، دفاتر و... و همچنین چهار مخزن برای ذخیره و صادرات میعانات گازی شامل مخازن ذخیره سازی است.
وزیر نفت در هفته اول کاری خود بر چه اولویت هایی تاکید کرد؟
مشعل با تغییر دولت، معرفی و کسب رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی، وزرای جدید از جمله وزیر نفت کارشان را از هفته گذشته شروع کردند. هفته گذشته، روزهای شلوغ و پرکاری برای جواد اوجی بود و او علاوه بر دیدارها و جلساتی در تهران خیلی زود به سراغ مناطق عملیاتی و در صدر آنها عسلویه پایتخت انرژی کشور رفت. به این ترتیب او در سفری دو روزه به عسلویه در جریان آخرین وضعیت فازهای تولیدی و پروژه های در حال کار پارس جنوبی، برنامه های شرکت ملی گاز و به خصوص مجتمع های تولیدی و پروژه های در حال اجرای پتروشیمی قرار گرفت.
جواد اوجی در نشست مشترک با مدیران صنعت نفت در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس درباره اقدام هایی که در صنعت پتروشیمی اجرایی شده است، گفت: تاکنون اقدام های مطلوبی در صنعت پتروشیمی انجام شده و این صنعت، بخش زیادی از نیاز ارزی کشور را در سال های اخیر تأمین کرده است، اما معتقدیم صادرات پتروشیمی، نیمه خام فروشی است و انتظار ما از این صنعت این است که به توسعه و تکمیل زنجیره ارزش ورود کند.
وزیر نفت با بیان اینکه متأسفانه به لحاظ اینکه در بخش پالایشی و پتروپالایشگاهی در صنعت نفت سرمایه گذاری شکل نگرفته و تقریباً می توان گفت ارقام تولید در حال نزدیک شدن به مصرف است، افزود: این نگرانی هم وجود دارد که پس از رفع شیوع ویروس همه گیر کرونا بی شک سفرها افزایش یابد، بنابراین این موضوع نیز جزو اولویت ها و برنامه های وزارت نفت است. اوجی ادامه داد: برای این موضوع می توان ابتدا ظرفیت کنونی پالایشگاه های موجود را به لحاظ کمی و کیفی با اصلاحیه های فرآورش که مدنظر است، افزایش داد . پالایشگاه ها هم به نسبت درآمد خوبی دارند و حق العمل کار شده اند. وی بر احداث پتروپالایشگاه ها به منظور تأمین سوخت و خوراک صنایع پتروشیمی تأکید کرد و گفت: در دنیا امروز به دنبال احداث پالایشگاه نفت نمی روند، بلکه در زمینه ساخت پتروپالایشگاه ها سرمایه گذاری می شود که تنها سوخت محور نباشند، به گونه ای که توأمان تولید سوخت و خوراک برای صنایع پتروشیمی داشته باشند، این مورد نیز جزو اولویت ها و برنامه های وزارت نفت برای جلوگیری از خام فروشی است. وزیر نفت درباره تعداد واحدهای پتروپالایشی ادامه داد: این رقم به سرمایه گذارانی که وارد این حوزه می شوند، بستگی دارد. قانون، مشوق های خوبی را همچون یک تا دو سال مجوز تنفس خوراک پس از بهره برداری در نظر گرفته که امتیاز بسیار بالایی است. امیدواریم با این مشوق و مشوق های دیگر حداقل یک تا دو واحد پتروپالایشگاهی در این دولت ساخته شود و به بهره برداری برسد. اوجی در زمینه تأمین سرمایه واحدهای پتروپالایشی اظهار کرد: چند الگو از جمله ظرفیت صندوق توسعه ملی، استفاده از تسهیلات بانکی، اوراق مشارکت، مشارکت مردم در قالب صندوق پروژه، استفاده از تهاتر نفت و استفاده از توان سرمایه گذاران خارجی به ویژه کشورهای همسو از جمله راه های تأمین مالی این پروژه هاست.
وی با اشاره به اینکه نباید خام فروشی را تنها در قالب نفت خام و میعانات گازی در نظر گرفت، تصریح کرد: امروز صادرات محصولات پتروشیمی نیز تا حدودی نیمه خام فروشی است. به تقریب از محصولات پتروشیمی که امروز تولید می شود، حدود ۳۰ درصد آن در کشور از سوی صنایع استفاده و نزدیک به ۷۰ درصد این محصولات صادر می شود. وزیر نفت با تأکید بر اینکه یکی از اهداف و برنامه های بنده که به دولت و مجلس شورای اسلامی ارائه کردم، بحث ورود جدی به زنجیره ارزش است، گفت: از آنجا که این موضوع در کشور متولی نداشته، متأسفانه بیشتر سرمایه گذاری ها در صنعت پتروشیمی در بخش صنایع مادر بوده است. اوجی ادامه داد: امیدواریم با مشوق های مدنظر و سازوکارهایی که در حال انجام است، زنجیره ارزش نیز توسعه یابد. پیشنهاد بنده به معاون اول رئیس جمهوری و وزیر صمت (صنعت، معدن و تجارت) در این باره چنین بود که باید در دولت کارگروهی متشکل از وزارتخانه های نفت (حوزه پتروشیمی)، صمت و کشور شکل گیرد تا به صورت جدی وارد پارک های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی شویم. کارکرد این نوع از پارک ها شبیه شهرک های صنعتی است که در بیشتر استان ها اما در سطح محدودتر راه اندازی شده است. وی افزود: در حقیقت هرکدام از این پارک های زنجیره تکمیلی پتروشیمی با سرمایه گذاری جانبی انجام می شود که می تواند ۱۵ تا ۲۰ واحد صنعتی در حوزه های مختلف اعم از حوزه مسکن، خودرو، نظامی و حتی بهداشت و درمان را شامل شود. وزیر نفت گفت: اگر شما امروز بخواهید برای نمونه یک واحد پتروشیمی یک میلیون و ۶۵۰ هزار تنی اوره آمونیاک یا واحدی ۴۵۰ هزار تنی برای تولید پلی پروپیلن راه اندازی کنید باید ۷۰۰ میلیون تا یک میلیارد دلار هزینه کنید، حال آنکه در زنجیره متانول، واحدهای پلی پروپیلنی یا پلی اتیلنی با ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار سرمایه گذاری راه اندازی می شوند و همان طور که پیش تر هم اشاره کردم ۱۵ تا ۲۰ واحد صنعتی می تواند در حوزه های مختلف محصول تولید کند.
اوجی افزود: از طرفی قانون برای ورود شرکت مادر صنایع پتروشیمی به این مسئله سازوکارهایی خوب را در نظر گرفته است، به گونه ای که در بخش خوراک به آنها تخفیف لازم داده می شود و امیدوارم این موضوع به طور جدی دنبال شود و نتایج اثربخشی هم به همراه داشته باشد. وی تصریح کرد: همان طور که پیش تر اشاره کردم، تنها متولی این مسئله وزارت نفت نیست و باید در قالب کارگروهی متشکل از وزارتخانه های نفت، صمت و کشور و بیشتر در مناطق محروم و کم برخوردار پیگیری شود. وزیر نفت ادامه داد: راه اندازی پارک های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی به دانش فنی چندانی نیاز ندارد، ضمن اینکه اشتغال زایی و ارزش افزوده بسیار بالایی را هم به همراه خواهد داشت و مضاف بر آن خوراک مورد نیاز هم به اندازه کافی در کشور موجود است. اوجی با بیان اینکه نباید تنها به دنبال فروش نفت خام و میعانات باشیم و برای جلوگیری از خام فروشی باید زنجیره ارزش را توسعه دهیم و تکمیل کنیم، گفت: مطالعات خوبی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای راه اندازی این پارک ها انجام شده است و بیش از ۷۰۰ بخش پایین دستی بررسی و مطالعه شده که این جزو اولویت های کاری وزارت نفت خواهد بود.
به گزارش مشعل، موضوع جلوگیری از خام فروشی یا نیمه خام فروشی در صنعت پتروشیمی علاوه بر وزیر نفت در سیاست ها و دستورات رئیس جمهور هم مورد تاکید بوده است. سیدابراهیم رئیسی در جریان سفر هفته گذشته به استان خوزستان با اشاره به صنایع پایین دستی پتروشیمی که در مسیر افزایش اشتغال قرار دارند، یادآور شد: صنایع پایین دستی پتروشیمی در کنار ارزش افزوده بالا، ظرفیت افزایش اشتغال دارند، بنابراین باید تلاش کنیم در بخش پتروشیمی، خام فروشی نکنیم و این از ضرورت هایی است که باید در استان خوزستان تقویت شود. در عین حال جواد اوجی به عنوان وزیری که از درون صنعت نفت به بالاترین سطح از مسئولیت رسیده است، موضوع جلوگیری از خام فروشی را به عنوان یکی از اصلی ترین موضوعات در دستور کار خود دارد. او در ارائه برنامه خود به مجلس شورای اسلامی در زمان رای اعتماد و در ادامه در میان برنامه هایی که در صدر پیگیری های خود در روزهای شروع کار وجود دارد، موضوع خام فروشی در صنعت نفت و به خصوص صنعت پتروشیمی را مطرح کرده و خواستار پیگیری و ارائه راهکارهای جدی شده است. اتفاق خوب و امیدوارکننده آن است که آنچه به عنوان «جلوگیری از نیمه خام فروشی»، «زنجیره تکمیلی محصولات پتروشیمی» از سوی وزیر جدید نفت مطرح و بر آن تاکید شده، از مدتی قبل در دستور کار صنعت پتروشیمی قرار گرفته است. در جریان جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی که به طور جدی از سال 96 آغاز شده، موضوع تکمیل زنجیره ارزش و تنوع در محصولات تولیدی به منظور جلوگیری از خام فروشی پیگیری شده و به مرحله اجرایی رسیده است و «طرح های پيشران» صنعت پتروشیمی یکی از پروژه هایی است که کاهش و کنترل این نگرانی را هدف گرفته است. طرح های پيشران صنعت پتروشيمي براي انتقال از شمال و جنوب متانول براي جلوگيري از خام فروشي، يکي از همين برنامه های مهم است.
به بهانه عضويت صنعت نفت در كميسيون عالي مسؤوليت اجتماعي سازمان ملي استاندارد
مشعل مسؤولیت اجتماعی، همواره به عنوان یکی از موضوعاتی مطرح بوده که دولت های مختلف، توجه به اجرای آن را در دستور کار خود قرار داده اند؛ چرا که مطالبه و جامعه هدف آن، بخش مهم اجتماعی است که در صورت بی توجهی به آن، مردم را به عنوان مطالبه گر مقابل خود خواهد دید. با سخنان اخیر جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم، می توان امیدوار به اجرای این اصل مهم در سال های پیش رو بود. او در سفر به قطب انرژی ایران، در بخشی از سخنان خود با تاکید بر این مساله اعلام کرده است که «تلاشمان بر این است که مسؤولیت اجتماعی را به نحو مطلوب در این دولت بویژه در منطقه پارس اجرا کنیم.»صنعت نفت در عمر بیش از یکصدساله خود، به عنوان یکی از پیشگامان توجه و عمل به مسؤولیت اجتماعی شرکتی، همواره اقداماتی را با ماهیت مسؤولیت اجتماعی به اجرا گذاشته است. در طول این سال ها، با بهره گيري از نيروهاي متخصص در رشته هاي علوم اجتماعي و محيط زيست و با برخورداري از پشتيباني علمي استادان و مراكز دانشگاهي كشور، شاهد روند رو به افزایش یکپارچگی و استاندارد شدن نگاه ها و فعالیت ها در موضوع مسؤولیت اجتماعی در صنعت هستیم.
نگاهی به سابقه موضوع مسؤولیت اجتماعی شرکتی (Corporate social responsibility) ما را به دهه 1950 میلادی هدایت می کند که این امر در حوزه های مختلف مورد توجه قرار گرفته و شرکت ها را ملزم می کند در حالی که منافع خود را در نظر می گیرند، سود و منافع ساير ذینفعان را نیز دنبال کنند. راهنماي استاندارد ISO 26000 نيز بر تأثیر تصمیمات و فعالیت ها بر جامعه و محیط زیست فعالیت های سازمان یعنی مواردی مثل سازگاری با توسعه پایدار و رفاه اجتماعی، درنظر گرفتن منافع ذینفعان، مطابقت با قوانین قابل اجرا و هنجارهای بین المللی به صورت شفاف و اخلاق مدارانه تأكيد دارد.به بهانه تصویب راهنماي «استاندارد ملی مسؤولیت اجتماعی و خیر جمعی»، گفت وگویی با شهرام فرضی، معاون امور مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت داشتیم که در ادامه می آید.
واقعيت اين است كه صنعت نفت و گاز، از زمان اكتشاف تا بهره برداري، با عوامل متعدد انساني و محيط زيستي درگير مي شود. عوامل انساني بويژه كاركنان، پيمانكاران و نيز ساکنان جامعه محلي و پیرامونی محل اجراي طرح/ پروژه هستند كه برنامه ريزي و نتايج فعاليت ها بر ابعاد و جنبه های مختلف زندگی آنان و محيط زيست طبيعي اثرگذار خواهد بود؛ هرچند شاهد تغيير رويكردهاي متعددي در توجه به اين عوامل بوده ايم؛ اما به شکل تاريخي وجوه خيريه اي و توجه به رفع نيازهاي آني و بحراني، در مقايسه با اقدام هاي پايدار و زمانبر، وجه غالبی داشته است. از مدت ها قبل، مديريت نظارت بر عمران مناطق نفت خيز به مثابه بازوي اجرايي سياست هاي وزارت نفت در تأمين نيازهاي تعريف شده، فعاليت هاي مفيدي داشته است. در عين حال در حوزه مشاور اجتماعي وزير و در نتيجه همفكري با شركت ها و سازمان هاي زیرمجموعه وزارت نفت و نيز هلدينگ ها و شرکت هاي خصوصي مرتبط و با اخذ موافقت وزیر سابق نفت «معاونت امور مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت» در این وزارتخانه ايجاد شد.
در واقع بجز جا به جايي چند سمت محدود هيچ گونه عنوان، سمت و پست ديگري در وزارت نفت ايجاد نشده و اصولاً بيشتر «تغيير نگاه و الگوي تحول درCSR » مد نظر قرار گرفته است. به پيشنهاد شوراي عالي مسؤوليت اجتماعي(شوراي معاونين وزارت نفت)، برخورداري از مشاوران اجتماعي در چهار شركت اصلي این صنعت مصوب شد و هم اکنون مشاوران اجتماعي مديران عامل هر چهار شرکت به عنوان پل ارتباطي سازنده بين «معاونت امور مسؤوليت اجتماعي» در وزارت نفت و رده هاي سازماني شركت هاي اصلي و تابعه، نقش موثري در «فرهنگ سازی مسؤوليت اجتماعي »ايفا مي كنند. در اجراي اين ساختار چابك در تمام شركت هاي تابعه و زير مجموعه، «دبير كميته» از سوی مدير عامل ذيربط تعيين و نسبت به برگزاري جلسات و تشكيل«كميته مسؤوليت اجتماعي» اقدام مي كند. كميته ها نيز از تركيب واحدهاي سازماني موجود شكل مي گيرند. خوشبختانه هم اكنون، 133دبير در سطح وزارت نفت معرفي و در گستره وسيع صنعت نفت، معرفي شده اند. اين همكاران با تدوین برنامه های سالانه مسؤولیت اجتماعی، گزارش های سالانه خود را در قالب «گزارش مسؤوليت اجتماعي يا گزارش پايداري» به امور مسؤوليت اجتماعي ارسال مي كنند.ساختار «معاونت امور مسؤولیت اجتماعی» در سال 1398 از اداره کل سلامت تربیت بدنی و ورزش منفک شده و از سال 1399 نيز در زیرمجموعه حوزه وزارتی قرار گرفته است. در اين معاونت، معاون امور مسؤولیت اجتماعی و سه پست (رئیس سیاستگذاری و برنامه ریزی، مسؤول ارزیابی عملکرد وکارشناس ارشد)، راهبری و مدیریت CSR را به عهده دارند. مي توان گفت این معاونت، مسؤوليت هايي شامل راهبري جریان مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت را در تهیه، تنظیم و بازنگری آیین نامه ها و شیوه نامه مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت، اطلاع رسانی، انتشار کتاب و نشریه تخصصی، آموزش و پژوهش، بسترسازی ترویج و تسهیل گری برنامه های مسؤولیت اجتماعی، بسترسازی انجام مطالعات ارزیابی تاثیرات اجتماعی- محیط زیستی (پیوست های اجتماعی و محیط زیستی)، بررسی و تایید برنامه های مسؤولیت اجتماعی شرکت ها و نظارت بر حسن اجرای آنها، ارتباط، تعامل و همکاری با مراجع داخلی و خارجی و همچنین سازمان های مردم نهاد، طراحی و اجرای چارچوب های ارزیابی و ممیزی استانداردها و گزارش دهی پایداری، تدوین و اعلام شاخص های ارزیابی عملکرد برنامه مسؤولیت اجتماعی در بخش های مختلف کارکنان، جامعه محلی و محیط زیست، تشکیل کارگروه های تخصصی مرتبط با مسؤولیت اجتماعی شرکت و توسعه پایدار، برگزاری نشست های تخصصی، کمپین ها و رویدادهای مرتبط با موضوع مسؤولیت اجتماعی و همچنين برگزاری همایش های سالانه مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت را به عهده دارد.
در بخش سياستگذاري، با تعميق شناخت از وضعيت موجود، درصدد بوده ايم تا ارتباط مناسبي ميان دانشگاه ها و موضوعات مرتبط با مسؤوليت هاي اجتماعي صنعت نفت در جوامع پيرامون فعاليت هاي صنعتي، برقرار شود. اين همكاري با ايده شناسايي وضع موجود و ارائه راهكارهاي مشاركتي با هدف نزديكي نفت با مردم شكل گرفته و موضوعاتي همانند آسيب شناسي اقدامات انجام شده در 10 سال اخير و بازتعريف نوع و چگونگي اقدامات مسؤوليت اجتماعي، كمك به توان افزايي جامعه محلي با استفاده از پتانسيل هاي طبيعي و فرهنگي موجود در منطقه با توجه به ظرفيت هاي بومي و ارائه روش هاي اجرايي از موضع بنگاه اقتصادي، تقويت تعامل با جامعه محلي كاهش پيامدهاي ناشي از فعاليت صنعت نفت و ارائه راهكارهاي حفاظت از محيط زيست طبيعي و به كارگيري نيروي انساني توانمند منطقه از جمله محورهاي اصلي اين همكاري است. همچنين درصدد هستيم پيوست اجتماعي يا همان طرح جامع انجام ارزيابي هاي تأثيرات اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي حضور نفت در طرح توسعه سواحل مكران را با كمك دانشگاه هاي محلي به انجام برسانيم و در حال حاضر منتظر تصويب اعتبار مورد نياز هستيم.
از ديگر كارهاي اجرايي، برگزاری پنجمین همایش مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت در 24 و 25 دی ماه 1399 است كه به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور غیرحضوری و به صورت مجازی برگزار شده است. این همایش اهدافي نظير ارتقای دانش و بینش مسؤولیت اجتماعی در نزد مدیران و کارشناسان صنعت نفت، ایجاد زمینه گفت وگو و توسعه تعامل میان ذینفعان و شرکت ها، تشویق شرکت های نفتی به ارتقای کیفیت گزارش دهی و ارائه منظم گزارش پایداری شرکت و نيز ایجاد یا توسعه ساختار مسؤولیت اجتماعی در مجموعه صنعت نفت را دنبال كرده است.
هدف اصلي همايش ها ايجاد بستري براي معرفي فعاليت هاي مسؤولانه در شركت هاي زيرمجموعه وزارت نفت است و گزارش هايي كه در قالب گزارش پايداري به امور مسؤوليت اجتماعي ارسال مي شود، به كمك داوران و متخصصان اين حوزه مورد ارزيابي واقع شده و جوايزي به شركت هاي برتر تعلق مي گيرد. اين گزار ش ها با روند رو به رشدي مواجه بوده، به گونه اي كه از 33 گزارش در نخستين دوره و از 67 گزارش در سال گذشته به ارائه 97 همايش در سال گذشته رسيده است. گزارش هاي پايداري در واقع ويترين ماش (مسؤولیت اجتماعی شرکتی) و بازنماي فعاليت هاي مسؤولانه شركت ها در انطباق با معيارها و استانداردهاي اين حوزه و در ادامه تكوين سير تحولي است كه پيشتر ذكر آن رفت.
در سال 1400 با توجه به فرايندهاي سال های قبل و از دیگر سو مطالبه شرکت ها مبنی بر برگزاری همایش مسؤولیت اجتماعی، امور مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت، برنامه ریزی برای برگزاری این رویداد اجتماعی-فرهنگی را در صورت تأمين شرايط لازم در دستور کار خود قرار داده است. بازنگری راهنمای گزارش دهی، توسعه و بازنگری شاخص های داوری و ارزیابی گزارش ها و برنامه ریزی برای تشکیل کمیته های علمی و اجرایی همایش از جمله این اقدامات است. از جمله كارهايي كه با هدف فرهنگ سازي مفهوم ماش انجام شده، می توان به نشست هاي تخصصي اين امور براي دبيران كميته هاي ماش اشاره كرد.
از اواخر سال 1399 تاكنون، به صورت ماهانه و در بستر وب، تعداد 9 نشست تخصصي- کاربردی از سوی امور مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت با اين عناوين برگزار شده است:
ارزیابی تاثیر اجتماعی و مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت
تدوین گزارش پایداری
تجربه به کارگیری فرایندهای منجر به اقدام در حوزه مسؤولیت های اجتماعی طرح های غرب کارون نمونه موردی فعالیت های شرکت اکتشاف تولید پاسارگاد در طرح توسعه میدان نفتی سپهر و جفیر
نقش کمیته های CSR در حکمرانی پایدار شرکت
مسؤولیت اجتماعی استراتژیک شرکتی و اقدامات مرتبط در شرکت های دانمارکی
مسؤولیت اجتماعی شرکتی و مکانیزم توسعه پاک-تجارب اجرای پروژه شرکت پتروشیمی شیراز به منظور کاهش غلظت گاز N2O و NOX
تجربه مسؤولیت اجتماعی بنگاه از زبان مولف کتاب روایت پرواز
تشریح استراتژی های مسؤولیت اجتماعی در صنعت پتروشیمی
همچنين با توجه به نقش پررنگ و مهم اطلاع رساني در ايجاد بستر پاسخ گويي و شفافيت (به عنوان دو رکن اصلي مسؤوليت اجتماعي)، تارنماي (https://csr.mop.ir/) در پايگاه اطلاع رساني وزارت نفت ايجاد شده تا با انعکاس آخرين اخبار حوزه مسؤوليت اجتماعي شرکت ها، قوانين و مقررات، راهنماي گزارش دهي، اسناد بالادستي مرتبط و نمونه گزارش هاي پايداري گام موثري در زمينه اطلاع رساني، آموزش و ترويج مسؤوليت اجتماعي بردارد. در همين رابطه چهار شرکت اصلي و برخی شرکت هاي تابعه نيز برای اختصاص يک بخش مستقل در تارنماي خود، زمينه را براي اطلاع ذينفعان و عموم جامعه از فعاليت هاي انجام شده حوزه مسؤوليت اجتماعي و نيز درج گزارش هاي پايداري فراهم آورده اند.
در زمينه نهادسازي هم اقداماتي انجام شده است. از جمله آنكه با تشکيل دبيرخانه مسؤوليت اجتماعي، انتخاب دبيران و تشکيل کميته هاي ماش، تاکنون 10 شرکت در مجموعه شرکت ملی نفت ایران، 50 شرکت در مجموعه شرکت ملی گاز ایران، 15 شرکت در مجموعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و 10 شرکت در مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نسبت به تشکیل کمیته مذکور اقدام كرده اند. افزون بر آن، در شرکت های زیر مجموعه یا تابعه شرکت ملي نفت ايران 13 نفر، شرکت ملي گاز ايران 49 نفر، شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران 10 نفر و شرکت ملي صنايع پتروشيمي60 نفر به عنوان دبير كميته هاي ماش معرفي شده اند. همچنين با موافقت مديركل اداره کل تشکیلات، روش ها و تعالی سازمانی مقرر شد شرکت ها در صورت نیاز نسبت به تشکیل دبیرخانه در سقف سمت های موجود اقدام کنند.
يادآور مي شوم، با همياري رياست دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه علامه طباطبايي، تفاهم نامه همكاري در زمينه ايجاد «گروه مطالعات اجتماعی – فرهنگی نفت» در پژوهشکده مطالعات و سیاستگذاری اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی در راستای بررسی، احصا و حل نیازها و چالش های اجتماعی صنعت نفت، تخصیص چند دوره پسا دکترا از سوی دانشگاه به طرح های مطالعاتی– اجرایی وزارت (با اولویت مطالعه و اجرای نظامنامه مسؤولیت اجتماعی وزارت)، ارائه خدمات مطالعاتی و اجرایی به فعالیت ها و پروژه های مرتبط با شرکت های اصلی، فرعی و تابعه نفت امضا شده است كه اميدواريم جنبه اجرايي نيز پيدا كند.
اگر به دنبال تحول در نگاه، بینش، رفتار و عملکرد نسبت به مفاهیم اساسی مسؤولیت اجتماعی هستيم، اين مهم بايد در سطوح ملي، سازمانی و فردی ایجاد شود و تعمیق و گسترش یابد. در سطح ملي، سازمان ملي استاندارد (با مشاركت و عضويت وزارت نفت در كميسيون عالي مسؤوليت اجتماعي) نخستين گام را در مسير نظام مند و بومي كردن مسؤوليت اجتماعي با تدوين راهنماي مسؤوليت اجتماعي برداشته است. در سطح سازمانی بیشترین نقش متوجه مدیران، مسوؤلان و دست درکاران بويژه مدیران عامل شرکت ها، مشاوران اجتماعی شرکت های اصلی و اعضای کمیته های CSR شرکت هاست که علاوه بر باور به تاثیر CSR در تقویت فضای کسب و کار شرکت، ساز و کار نهادینه شدن فرایند مسؤولیت اجتماعی را فراهم کند. درگیر شدن همه واحدهای سازمانی شرکت اعم از ستادی و صفی و مشارکت جمعی آنها در فعالیت هایی که از طرفی جزو وظایف ذاتی آنهاست، با نگاه مسؤولانه و متعهدانه در چارچوب CSR، می تواند صورت گیرد که مستلزم حمایت مدیران و متضمن ایفای نقش حاکمیت سازمانی از ارکان مهم و اساسی مسؤولیت اجتماعی است. در سطح فردی، گسترش اخلاق حرفه ای در سازمان به گونه ای که تک تک اعضا، علاوه بر انجام وظایف مقرر و ذاتی واحد ذیربط، خود را نسبت به مسؤولیت سازمان در قبال جامعه و محیط زیست شریک دانسته، منتقد، متذکر و عامل اجرای آن باشند، می تواند پیشبرد و توسعه مفهوم CSR در سازمان را تضمین کند.
احصا نظرهاي تمامی شركت ها و مشاركت آنان در تدوين ويرايش جديد، ضامن بهبود نسبي اين سند خواهد بود. ارائه برنامه هاي پروژه هاي مسؤوليت اجتماعي و استقلال شركت ها در تخصيص بودجه، مي تواند نقشي اساسي در توزيع قدرت، افزايش اعتماد محلي و كاهش ريسك هاي توليد ایفا کند. همچنين تدوين سياست هاي مداخله و چگونگي مشاركت پيمانكاران و شركت هاي بخش خصوصي در انجام پروژه هاي ماش و توجه به ماهيت پايداري، تجميع پيوست هاي محيط زيستي و اجتماعي و انجام آن پيش از آغاز پروژه ها، كاهش فاصله ميان اقدامات انجام شده و درخواست هاي ساكنان پيراموني را به دنبال خواهد داشت. خوشبختانه در سال جاري، براي نخستين بار برنامه هاي مسؤوليت اجتماعي شركت ملي گاز ايران در سطح شركت هاي گاز استاني، پالايشگاهي و انتقال گاز ارائه شده و به تصويب هيأت مديره نيز رسيده است. اميدواريم اين فرايند نوين از تشخيص و تجويزهاي سليقه اي جلوگيري كرده و در ساير شركت ها نيز تسري يابد و نهادينه شود.
افزایش بهره گیری از ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر در صنعت گاز
تغییرات اقلیمی طی سال های گذشته، به یکی از مهم ترین معضلات جهانی تبدیل شده و روز به روز بر وخامت آن افزوده می شود. در کل گرمایش جهانی موضوعی است که سیاستمداران و دانشمندان در سراسر دنیا تمرکز ویژه ای بر آن دارند. این فرایند به قدری مهم است که امروزه مردم دنیا در انتخاب مکان زندگی و گذراندن دوران کهنسالی خود تردید دارند و دقیقا نمی دانند که کدام مناطق جهان تاثیر کمتری خواهند پذیرفت.
براساس آخرین گزارش ها، سالانه 51میلیارد تن گاز گلخانه ای وارد اتمسفر کره زمین شده و ادامه این روند قطعا شتاب در نابودی محیط زیست جهان را به دنبال خواهد داشت.
در این میان، کاهش مصرف سوخت های فسیلی از جمله برنامه های جهانی، برای جلوگیری از شتاب در تخریب کره زمین است و صنعت گاز به عنوان یکی از مجموعه های تولید کننده سوخت پاک، با بهره گیری از استاندارد ISO50001 بهينه سازي و كاهش شدت مصرف انرژي را در دستور کار قرار داده و با وسواسی خاص، جاری سازی این استاندارد را نظارت می کند.
در قالب این استاندارد، بخشی از انرژي مورد نياز ساختمان هاي اداري باید از محل انرژي هاي تجديد پذير تامین شود و مصرف سوخت نیز سالانه کاهش یابد.
در این میان، بهره گیری از ظرفیت انرژی های تجدید پذیر طی سال های گذشته با افزایش سرمایه گذاری، ارتقای فناوری و کاهش قیمت تمام شده، با اقبال مواجه شده است. شرکت پالایش گاز بیدبلند، به عنوان نخستین پالایشگاه گاز خاورمیانه از سال 97 در این حوزه ورود کرده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند در این رابطه گفت: ساخت و بهره گیری از نیروگاه خورشیدی، سه سال پیش در این شرکت کلید خورد.
به گفته علی محمد پوررضا، در قالب این طرح، انرژی مورد نیاز ساختمان حمل و نقل با ظرفیت 30 کیلووات از نیروگاه خورشیدی تامین شد و برنامه ریزی برای افزایش این ظرفیت تداوم داشت. به منظور تعهد به خط مشی سازمان مبنی بر استفاده از انرژی های تجدیدپذیر، در قالب فاز دوم این طرح، نیروگاهی با ظرفیت 60 کیلووات به بهره برداری رسید.
وی تاکید کرد: برپایه برآوردهای انجام شده، با بهره برداری از این پروژه، سالانه شاهد کاهش انتشار معادل 61 تن کربن خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند اظهار کرد: این شرکت با هدف اصلاح الگوی مصرف، همزمان با استفاده از انرژی های پاک و تجدید پذیر و بهره برداری از دو نیروگاه خورشیدی به ظرفیت های 30 و 60 کیلووات، صرفه جویی در مصارف حامل های انرژی در بخش های اداری از طریق اقدامات کم هزینه (No Cost- Low Cost) را در دستور کار خود قرار داده است.
به گفته وی، این پالایشگاه در فاز اول و پس از تشکیل کارگروه سیستم های روشنایی متشکل از کارشناسان واحدهای مهندسی، انرژی، تعمیرات برق، HSE، کالا و حراست، و تهیه فرم های MAPF، اقدام به خرید و جایگزینی 1520 عدد لامپ حبابی و تیوبی LED و SMD به جای لامپ های پرمصرف رشته ای، فلورسنت و جیوه ای قبلی کرد. در نتیجه این اقدام و از ابتدای اجرای طرح (فروردین 98) تاکنون، صرفه جویی بیش از 350 مگاوات ساعت در مصارف الکتریکی روشنایی این شرکت صورت گرفته است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند تاکید کرد: در این پروژه و بر اساس شعار حمایت از تولید داخلی و رونق تولید، تماماً از محصولات داخلی استفاده و از سوی همکاران پرتلاش اداره تعمیرات برق اجرا شده است. پوررضا یادآور شد: در فازهای بعدی این پروژه، جایگزینی تمامی لامپ های پرمصرف ساختمان های اداری و عملیاتی، در دستور کار قرار دارد که در نتیجه آن، میزان صرفه جویی ها از محل جایگزینی، به مراتب بیشتر خواهد بود. همچنین، مقدمات ممیزی و صدور برچسب انرژی در ساختمان های اداری بر اساس استاندارد ملی 14254 برای اجرا در سال 1400 فراهم شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند در ادامه با اشاره به دیگر فعالیت های این شرکت در حوزه حفظ محیط زیست گفت: مدیریت پسماند، حفظ محیط زیست وتقویت زیست بوم های مجاور پالایشگاه با توجه به نام گذاری دهه پیش رو (دهه احیای اکوسیستم ها) که آغاز آن روز جهانی محیط زیست سال 2021 بوده، یکی از اولویت ها وماموریت های اصلی این شرکت است.
وی ادامه داد: در سال های اخیر در سه محور مدیریت پساب، مدیریت پسماند و کنترل آلودگی هوا، پروژه هایی همچون تصفیه خانه پساب بهداشتی، تفکیک گر سه فازی و مخزن ذخیره سازی میعانات گازی، نصب سیستم اسمز معکوس روی آب صنعتی ورودی به کولینگ، احداث محل سرپوشیده نگهداری پسماندهای قابل امحا، احداث محل نگهداری پسماندهای شیمیایی و خطرناک به منظور مدیریت صحیح و اصولی پسماندها و تفکیک و مدیریت پسماندهای عادی، صنعتی و ویژه به بهره برداری رسید و برخی موارد دیگر در دستورکار آینده این شرکت قرار دارد. مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند افزود: واحد حفاظت محیط زیست این شرکت با هدف تبیین فرهنگ حفاظت از محیط زیست، اقداماتی از قبیل چاپ و توزیع کتابچه های زمین پاک، هوای پاک، بروشور و پمفلت را در دستورکار خود قرار داده است. مشارکت در طرح محیط یار مدارس، همکاری با ادارات حفاظت محیط زیست شهرستان های بهبهان و مسجدسلیمان به منظور ترویج فرهنگ زیست محیطی با تهیه بسته های آموزشی زیست محیطی و... نیز از دیگر اقدامات این واحد در خصوص اجرای مسؤولیت های اجتماعی شرکت پالایش گاز بیدبلند بوده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند یادآور شد: با هدف ایمن سازی محیط کار وکاهش ریسک ناشی از نشت گاز کلر، دستگاه خنثی ساز گاز کلر واحد یوتیلتی پس از اجرای عملیات ساختمانی و تجهیز دستگاهی راه اندازی شده و در سرویس عملیاتی قرار گرفته است.
به گفته وی، یکی از اهداف مهم این پروژه، ایمن سازی محیط کار و کاهش ریسک ناشی از نشت گاز کلر از کپسول های 800 کیلویی ذخیره کلر مایع بود که می توانست منجر به صدمات جانی و خسارات مالی در واحد یوتیلیتی شود.
پوررضا اعلام کرد: این سیستم مطابق با برنامه های HSE ستاد شرکت ملی گاز ایران و اجرای دستورعمل احداث و ایمن سازی سامانه های کلرزنی در تصفیه خانه های آب و فاضلاب، ضابطه 673 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور (معاونت نظارت راهبردی) به کارگیری و راه اندازی شده است.
این پروژه در دو بخش زیرساخت و سیویل با پیمان داخلی و استفاده از تجهیزات ساخت داخل صورت گرفت و راه اندازی آن با اجرای مانور ایمنی و تشکیل کمیته بحران به صورت واقعی انجام و عملکرد واقعی دستگاه در هنگام حادثه ارزیابی شد.به گفته وی، این سیستم با دارا بودن مکنده هوای قوی با توان جمع آوری 6 هزار متر مکعب بر ساعت هوای آلوده و ماگزیمم ظرفیت جذب 1200 کیلو گرم گاز کلر طراحی و راه اندازی شده، دارای سنسور حساس به گاز کلر بوده که در 3 ppm آژیر آن به صدا درآمده و در 5 ppm در حالت اتوماتیک راه اندازی و سیستم PLC دستگاه می تواند به طور همزمان برای اپراتور دستگاه پیامک ارسال کند. ضمن اینکه امکان راه اندازی در مواقع ضرورت به صورت دستی را نیز دارد.مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند افزود: محلول شوینده دستگاه از سود 20 درصد بوده که غلظت آن با توجه به شرایط عملیاتی قابل تغییر است که با در نظر گرفتن شرایط محیطی درپالایشگاه گاز بیدبلند روی 10 درصد تنظیم شده است.
دوران کشف تاقدیس های بزرگ نفتی و گازی در دنیا و حتی ایران به سر آمده و از این پس شرکت ها باید به دنبال نفت و گاز در تله های نفتی باشند، عملیات اکتشاف نسبت به چندین دهه گذشته پیچیده تر و سخت تر شده است، اما با وجود این شرایط فلات ایران همچنان در قلب خود میدان های نفتی و گازی زیادی دارد که باید اکتشاف شود، شاهد این ادعا شاید آخرین گزارش مؤسسه بین المللی وود مکنزی درخصوص اکتشافات منابع هیدروکربنی جهان در سال ۲۰۱۹ میلادی باشد که شرکت ملی نفت ایران را در جایگاه نخست کشف نفت و گاز در جهان قرار داده است؛ براساس گزارش موسسه معتبر بین المللی وود مکنزی که با عنوان «اکتشافات جهانی ۲۰۱۹ - استمرار سودآوری» منتشر شده است، شرکت ملی نفت ایران در سال ۲۰۱۹ میلادی از نظر مجموع حجم اکتشافات انجام شده (نفت و گاز) با کشف ۴.۹۷۳ میلیارد بشکه معادل هیدروکربن مایع ذخیره قابل برداشت، جایگاه نخست را در بین شرکت های بزرگ نفتی دنیا اعم از شرکت های نفت ملی و بین المللی به خود اختصاص داده است. این رقم معادل ۳۱ درصد از مجموع حجم هیدروکربن کشف شده دنیا در سال ۲۰۱۹ میلادی است. کشف میدان ارم با ذخیره قابل برداشت معادل ۲.۷ میلیارد بشکه (معادل ۲۰ درصد کل گاز کشف شده در جهان) و میدان نام آوران با ذخیره قابل برداشت ۲.۳ میلیارد بشکه (معادل ۱۰.۵ درصد از کل نفت کشف شده در جهان) به ترتیب جایگاه های اول و سوم اکتشافات صورت گرفته در جهان در سال ۲۰۱۹ میلادی را به خود اختصاص داده اند. همچنین در بخش دیگری از این گزارش آمده است: میزان اکتشاف های جهانی در سال ۲۰۱۹ میلادی معادل ۲۱.۲ میلیارد بشکه قابل برداشت بوده که این میزان حدود دو برابر سال ۲۰۱۸ و بیشترین مقدار بعد از سال ۲۰۱۵ میلادی بود. همچنین ۹ اکتشاف بزرگ در سال ۲۰۱۹ در کشورهای ایران، روسیه، موریتانی، قبرس، سورینام آفریقای جنوبی و مالزی اتفاق افتاده و ۲۰ کشف بزرگ اول، معادل ۷۵ درصد حجم هیدروکربن کشف شده در دنیا را به خود اختصاص می دهد. ۱۳ کشف از ۲۰ کشف بزرگ دنیا در سال ۲۰۱۹ میلادی نیز ذخیره قابل برداشتی کمتر از ۵۰۰ میلیون بشکه دارند. شرکت ملی نفت ایران با مجموع ۴.۹۷ میلیارد بشکه معادل هیدروکربن مایع، با اختلاف قابل توجه با شرکت گازپروم روسیه (رتبه دوم با ۳.۱۸ میلیارد بشکه معادل هیدروکربن مایع)، شرکت نفت بریتانیایی BP (رتبه سوم با ۱.۴ میلیارد بشکه معادل هیدروکربن) و شرکت اکسون موبیل ایالات متحده (رتبه چهارم با ۰.۹ میلیارد بشکه معادل هیدروکربن)، در رتبه اول قرار گرفته است. در این رتبه بندی بین ۱۵ شرکت برتر، شرکت فرانسوی توتال رتبه ششم، شرکت ایتالیایی انی رتبه هشتم و شرکت چندملیتی شل رتبه سیزدهم را اتخاذ کرده است.
اكتشاف يكي از اصلي ترين و در عين حال پيچيده ترين تخصص ها و فعاليت هاي بخش بالادستي صنعت نفت و گاز است. در حال حاضر با توجه به شرايط اكتشاف نفت و گاز در حوضه هاي رسوبي كشور به خصوص حوضه رسوبي زاگرس، عمده عمليات اكتشاف در افق هاي عميق و پيچيده از نظر زمين شناسي نظير افق هاي خاص عميق و در شرايط طاقت فرسا نظير محيط هاي باتلاقي مانند دشت آبادان، مناطق كوهستاني مثل فارس و همچنين مناطق جنگلي مانند آزادگان و مناطق مرزي در حال انجام است و صنعت نفت ایران با توجه به اهميت منابع جديد هيدروكربوري و به منظور جايگزيني بخشي از نفت وگاز توليد شده، در بخش هاي وسيعي از حوضه هاي رسوبي كشور اقدام به برنامه ريزي و تعریف بلوک ها و پروژه هاي اكتشافي جدید كرده است. ایران شامل حدود ٦ حوزه رسوبی است که حدود ٧٥ درصد از وسعت خاکی و آبی این کشور را تشکیل می دهد. در حوزه های رسوبی، ظرفیت های مختلفی وجود دارد؛ برخی نقاط چون زاگرس و خلیج فارس از پتانسیل بالایی برخوردار است، اما برخی نقاط مانند ایران مرکزی و کپه داغ از پتانسیل کمتری برخوردار است و این در حالی است که در بعضی از مکان ها همانند سمنان و طبس هنوز هیچ پتانسیلی مشاهده نشده است، از این رو وزارت نفت ایران تصمیم دارد در صورت رفع تحریم ها در قراردادهای جدید خود در بخش اکتشاف میزان دستمزد و پاداش خود به شرکت های خارجی در بلوک های اکتشافی خود را بر اساس میزان ریسک این شرکت ها پرداخت کند. تاکنون ميدان هاي كشف شده نفتي و گازي در حوضه هاي رسوبي ايران بیش از 250 ميدان بوده و به گفته کارشناسان ذی ربط همچنان شانس کشف منابع نفتی و گازی در این کشور وجود دارد. نرم جهانی شانس اکتشاف نفت و گاز بین 30 تا 50 درصد است در حالی که این رقم در برنامه پنج ساله ایران به 70 درصد رسید. هم اکنون حوضه هاي رسوبي مستعد زايش هيدروكربور در زمان هاي مختلف زمين شناسي در گستره وسيعي از ايران شناسايي شده اند، حوضه هاي رسوبي زاگرس، خليج فارس، كپه داغ و گرگان، ايران مركزي، مغان، خزر و سواحل آن، مكران و درياي عمان و برخي از حوضه هاي كوچك و مستقل به ترتيب جز اولويت هاي اكتشافي منابع هيدروركربوري در ایران به شمار مي روند.
شرکت ملی نفت ایران در سال 1376 با هدف جلب سرمایه و تسریع در عملیات اکتشافی خشکی و دریا شرکت های خارجی برای مشارکت در طرح های اکتشافی، چارچوب برنامه مناقصات بلوک های اکتشافی را تدوین و به مدیریت اکتشاف ابلاغ کرد. کارشناسان مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با وجود نداشتن تجربه واگذاری کار به شرکت های خارجی توانستند بلوک های اکتشافی را آماده کنند، اولین مناقصه اکتشافی ایران در اسفند سال 1377 در شهر لندن برگزار شد و طی آن 17 بلوک اکتشافی شامل مغان یک، مغان دو، گرگان، ارس، زواره کاشان، مهر، فارس، سمیرم، فارسی، طبس، اناران، دارا، کیش غربی، کیش شرقی، بندرعباس، هرمز و مکران برای واگذاری به شرکت های خارجی به مناقصه گذاشته شد، 20 شرکت خارجی مانند انی، پترونانس، ادیسون گس، آرکو، او.ان.وی، پریمایر، استات اویل، کارین و هلپرایز، در این مناقصه شرکت و برای حضور در بلوک های اکتشافی مهر، اناران، مونیر، فارسی و قشم اعلام آمادگی کردند. در دور اول مناقصه بلوک های اکتشافی ایران با شرکت او.ان.وی در بلوک مهر، با شرکت ادیسون گس در بلوک منیر و با شرکت استات اویل در بلوک اناران قرارداد بسته شد. در آن زمان قراردادها تنها به انجام عملیات اکتشاف منتهی می شد. در بین بلوک های اکتشافی دوره نخست در بلوک مهر میدان نفتی بند کرخه و در بلوک اناران میدان نفتی آذر اقتصادی اعلام شد که هم اکنون صنعت نفت ایران میدان آذر را به تولید رسانده و در حال برنامه ریزی برای توسعه میدان بند کرخه است. در سال 1379 تعدادی از بلوک های اکتشافی باقی مانده از دور نخست، برای واگذاری به شرکت های خارجی در تهران برای بار دوم به مناقصه گذاشته شد. در این مناقصه هفت شرکت خارجی شرکت کردند و در نهایت از میان آنها سه شرکت برای 6 بلوک اکتشافی پیشنهاد دادند، شرکت او.ان.جی.سی هند بعد از برنده شدن در مناقصه کار خود را در بلوک فارسی شروع کرد که خوشبختانه در این بلوک ما در میدان فرزاد بی به گاز رسیدیم. در سال 1381 دومین مناقصه بلوک های اکتشافی ایران در تهران برگزار شد، در این دور آبهای سرزمینی ایران از شمال دریای خلیج فارس تا تنگه هرمز به هشت بلوک اکتشافی شامل بوشهر، ایران مهر، دیر، هامون، الوند، فروز، توسن و لارک تقسیم شد و با همان مفاد قرارداد مرحله اول به مناقصه رفت؛ در مرحله دوم مناقصه بلوک های اکتشافی ایران 22 شرکت خارجی حضور یافتند، در این مرحله شرکت پترونانس برزیل برنده بلوک توسن و شرکت رپسول برنده بلوک های ایران مهر و فروز شدند. مدل قرارداد در مرحله سوم مناقصه بلوک های اکتشافی ایران که در شهر لاهه هلند در سال 1382 برگزار شد کمی با دو مرحله قبل تفاوت داشت؛ به طوری که در این مرحله عملیات توسعه به فعالیت های اکتشافی افزوده شد. روی آوردن ایران به سمت قراردادهای اکتشاف و توسعه مورد استقبال شرکت های خارجی قرار گرفت. در این دور 16 بلوک اکتشافی همچون مغان یک، مغان دو، کوهدشت، کرمانشاه، بیجار، خرم آباد، ساوه، گرمسار، مراوه تپه، طبس، زابل، راز، مکران غربی، سراوان و تمام حوزه های رسوبی پر ریسک ایران به مناقصه گذاشته شد.
در سومین دور مناقصه بلوک های اکتشافی ایران حدود 30 شرکت خارجی حضور داشتند و نمایندگان ایران شرکت ها در شرکت ملی نفت ایران بیش از 247 جلسه معرفی پروژه های اکتشافی داشتند و نهایت برای 6 بلوک اکتشافی پیشنهاد از سوی شرکتهای خارجی ارائه شد. برای بلوک خرم آباد 8 شرکت، بلوک ساوه یک شرکت، بلوک گرمسار یک شرکت، بلوک کوهدشت دو شرکت، بلوک راز یه شرکت و بلوک مکران غربی نیز یک شرکت پیشنهاد دادند که کلا در بین این بلوک ها با شرکت پی.تی.تی بی تایلند در بلوک ساوه، شرکت ساینوپک چین در بلوک گرمسارو با شرکت هیدرو زاگروس (استت اویل) در بلوک خرم آباد قرارداد امضا شد. شرکت های خارجی دوست دارند به صورت طولانی مدت (15 تا 25 سال) در پروژه های نفتی و گازی سرمایه گذاری کنند. براساس قراردادهای اکتشاف و توسعه به شرکت خارجی که عملیات اکتشاف را با موفقیت به اتمام می رساند این شانس داده می شود که بدون برگزار مناقصه جدید در مرحله توسعه نیز حضور داشته باشد. دور چهارم مناقصات اکتشافی نفت و گاز ایران در سال 1385 رقم خورد، در این دور قراردادهای پیشنهادی به شرکت های خارجی نسبت به دوره سوم تفاوت های آشکاری داشت؛ به طوری که مدت زمان عملیات اکتشاف و توسعه به 30 سال ارتقا یافت، ضمن آن که نرخ تنزیل قراردادها نیز از 30 به 20 درصد کاهش یافت. منظور کردن درآمد تولید از میدان های نفت و گاز در گزارش های سالانه مالی شرکت های خارجی یکی دیگر تفاوت های آشکار قراردادهای دور چهارم مناقصه بلوک های نفتی و گازی ایران بود؛ از آن پس شرکت ها می توانستند تا 20 سال این آمار را گزارش های مالی خود بیاورند. حضور شرکت توسعه دهنده میدان های نفتی و گازی به عنوان مشاور در کنار کارفرما نیز، از ویژگی های دیگر این دوره از مناقصات بود، این درحالی بود که بر اساس دور سوم مناقصات شرکت ها بعد از به تولید رسیدن حق حضور طولانی مدت را به هیچ عنوان نداشتند. به طور کلی در دور چهارم 16 بلوک اکتشافی نفت و گاز از نواحی مختلف ایران به مناقصه گذاشته شد. تعداد شرکت هایی که در این دوره حضور یافتند و برای بازدید از بلوک های پیشنهادی به ایران آمدند، حدود 37 شرکت بود. مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران برای این شرکت ها 268 جلسه توجیهی برگزار کرد؛ ازمیان این متقاضیان 11 شرکت پیشنهاد همکاری ارائه کردند. درکل سه بلوک در این دور واگذار شد؛ بلوک دیر به شرکت ادیسون گس، بلوک دانان به شرکت پتروویتنام و بلوگ مغان دو به شرکت مینای کرواسی واگذار شده به خاطر تحریم های بین المللی عدم امکان جا به جایی پول به صورت معلق و نیمه کاره باقی مانده است.
براساس قانون شرکت ملی نفت ایران به جز استان های خوزستان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد اجازه برگزاری مناقصه در همه جای کشور را دارد، هم اکنون ریسک های اکتشافی در مناطق مختلف متفاوت است، اما در این چهار استان به شدت پایین است؛ به همین دلیل ترجیح می دهیم مناطق و استانی را به شرکت های خارجی برای اکتشاف واگذار کنیم که یا تاکنون اکتشاف نشده یا ریسک بالایی دارد. هم اکنون ایران به 96 بلوک اکتشافی نفت و گاز تقسیم شده است، البته با توجه به بازنگری صورت گرفته در این بلوک ها که با هدف افزایش جذابیت آنها انجام می شود، ممکن است در آینده این تعداد افزایش یابد. در ایران مناطق پر ریسک اکتشافی در کنار مناطق کم ریسک وجود دارد، برخی بلوک ها را خطوط مرزی و مناطق حفاظت شده محیط زیستی قطع کرده و نیاز به اصلاح دارند، به عنوان مثال پیمانکار خارجی ما در بلوک اکتشافی گرمسار در گذشته با مشکلات و موانع محیط زیستی فراوانی روبه رو شد که به همین خاطر قرارداد این بلوک نیمه کاره رها شد. به عبارت دیگر مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با بازنگری در بلوک های اکتشافی جدید خود علاوه بر افزایش جذابیت های مورد نظر شرکت های خارجی؛ موانع و مشکلات از جمله بوروکراسی اداری پیش روی آنها را نیز رفع می کند. تاکنون 14 بلوک اکتشافی نفتی و گازی به شرکت های خارجی واگذار شده است؛ البته ناگفته نماند که کارشناسان شرکت ملی نفت ایران از بعد از انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 تا کنون در کنار شرکت های خارجی در بلوک های اکتشافی و مناطق نفت خیز ایران فعالیت کرده اند. با خروج شرکت ها و کارشناسان خارجی از ایران فعالیت های اکتشافی توسط مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران انجام شده و خوشبختانه از آن زمان تاکنون این مدیریت ساختمان های زمین شناسی بزرگی با ذخایر نفتی و گازی عظیم مانند میدان نفتی آزادگان اکتشاف کرده است. یکی از اهداف مهم ایران در بازنگری قراردادهای نفتی خود جذب فناوری روزآمد دنیاست، از این رو یکی از شروط این قراردادها دخیل بودن شرکت های ایرانی خصوصی در کنار شرکت های خارجی است تا در آینده شرکت های ایرانی بتوانند تبدیل به شرکت های بین المللی شوند.
آمارها حاکی از آن است که میزان ذخایر قابل برداشت هیدروکربور مایع ایران، طی 43 سال گذشته با وجود برداشت هایی که صورت گرفته، افزایش یافته و به بیش از ۱۶۰.۱۲ میلیارد بشکه رسیده است. ایران بر اساس اعلام سازمان زمین شناسی آمریکا (USGS)، از حیث برخورداری از ظرفیت های اکتشافی، پس از عراق و روسیه در رتبه سوم جهان قرار گرفته است.
درمجموع 390 مخزن نفتی و گازی در کشور شناسایی شده که 258 مورد آن نفتی و 132 مورد آن گازی هستند، از مجموع این مخازن 171 مورد توسعه پیدا کرده و 209 مورد توسعه پیدا نکرده است. در بین 258 مخزن رزرو 141 مورد توسعه یافته و 117 مورد توسعه پیدا نکرده است (45 درصد). همچنین از 132 مخزن گازی 30 مخزن توسعه پیدا کرده و 102 مخزن توسعه نیافته است(77 درصد) و این اعداد نشان می دهد که جریان اکتشاف در کل کشور از جریان تولید و توسعه جلوتر است.
در سه سال اخیر عملیات 15 چاه اکتشافی را آغاز و با ریسک بالایی به پایان رسیده است. ضریب موفقیت در این مدت به طور متوسط 60 درصد بوده و در سال گذشته این ضریب به طور چشمگیری افزایش پیدا کرد و تقریبا در سال 97 و 98 تمام چاه هایی که به اتمام رسیده، موفقیت آمیز بوده اند. اکتشافات مرزی و مشترک هموارده در اولویت بوده اند و از زمستان 97 تاکنون درهر فصل یک کشف داشته ایم. کشف میدان مینو در جزیره مینو و یک میدان گازی در استان فارس که به زودی جزئیات آن از طریق مسئولان وزارت نفت اعلام خواهد، از جمله این اکتشاف های جدید بوده اند. همچنین در تابستان با حجم قابل توجهی از اکتشافات در جنوب غرب کشور رو به رو خواهیم بود که به ذخایر نفت قابل استحصال اضافه خواهد شد.
فعال بودن حوزه اکتشاف در صنعت نفت ایران دو پیام اساسی دارد؛ نخست اینکه صنعت نفت کشور ما زنده و سرحال است، زیرا اکتشاف، کسب وکاری دیربازده، همراه با ریسک بالا و سرمایه گذاری زیاد است که پس از مدت طولانی به نتیجه می رسد، بنابراین وقتی صنعت نفت ایران روی اکتشاف سرمایه گذاری می کند، پیامش این است که به آینده خود امیدوار است. دوم اینکه با وجود تمام تحریم ها و سختگیری های صنعت نفت چنین موفقیتی حاصل شده است و نشان می دهد ما تسلیم نشده ایم.
بر اساس آماری که مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران سال گذشته ارائه داد، سرعت جایگزینی اکتشاف نسبت به نفت وگاز تولید شده در ایران در دو دهه گذشته مطلوب بوده، به طوری که در این مدت در حوزه گاز، به ازای هر ۱۰۰ واحدی که تولید شده، ۱۸۰ واحد جایگزین شده است، همچنین ۷۰ درصد نفت تولید شده در این ۲۰ سال نیز با اکتشافات جایگزین شده است.
تاکنون حدود ۶۰ درصد پهنه کشور تحت مطالعات اکتشافی قرار گرفته و ضریب موفقیت چاههای اکتشافی (تعداد چاههای موفق نسبت به تعداد چاههای حفر شده) حدود۶۰ درصد است.
نکته قابل توجه دیگر آن است که همزمان با گسترش فعالیتهای اکتشافی و افزایش ذخایر هیدروکربوری کشور، در توسعه میدان های نفت و گاز به ویژه در میدان های مشترک نیز اقدا م های قابلتوجهی انجام شده است.
در رأس اکتشافات پس از انقلاب اسلامی، باید به کشف میدان گازی پارس جنوبی (مشترک با قطر) به عنوان بزرگ ترین میدان مشترک گازی در جهان اشاره کرد؛ میدانی که ثبت برداشت روزانه بیش از ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز از آن، ایران را نسبت به قطر از حیث تولید فعلی پیشتاز کرده است.کشف میدانهای نفتی یادآوران، چنگوله، آذر، بندکرخه، اروند، توسن، پرنج، عسلویه، جفیر، آبان، بینالود، سوسنگرد، سهراب، سپهر، دهلران و یادمان را نیز باید از جمله اکتشاف های پس از انقلاب اسلامی به شمار آورد. همچنین در این مدت میتوان به اکتشاف های دیگری از جمله کشف میدانهای تابناک، کیش، خیرآباد، گردان، زیره، منصورآباد، هما، دی، سفیدزاخور، فارسی، اهواز، سفیدباغون، هالگان، فرزاد ب، سومار، توس، سفید، دلاوران، آریا و پازن هم اشاره کرد.کشف گاز در افق خامی میدان بیبی حکیمه، کشف نفت در لایه نفتی پارس جنوبی، کشف میدان نفتی و گازی آرش، کشف گاز و میعانات گازی در سازند خامی میدان کرنج، کشف گاز در سازندهای داریان، گدوان و فهلیان میدان مارون، کشف نفت وگاز در افق خامی میدان بینک، کشف میدان گازی لاوان در طاقدیس دهرم، کشف مخزن سروک میدان رامین، کشف مخزن دهرم میدان بلال، کشف مخزن خامی میدان منصوری، کشف مخزن خامی میدان آبتیمور، کشف مخزن گازی فهلیان در میدان اهواز، کشف مخزن گازی ژوراسیک در میدان کوه آسماری، کشف میدان نفتی و گازی بالارود اندیمشک، کشف میدان کوپال جنوب شرقی (مخزن آسماری)، کشف میدان خیام، کشف میدان مهر، کشف میدان سامان، کشف میدان دهلران (مخزن آسماری)، کشف میدان بیستون (مخزن آسماری)، کشف میدان خارتنگ، کشف میدان خسرو، کشف میدان دوستکو، کشف میدان سفیددنگ، کشف میدان چارک-۱، کشف میدان سراب-۱، کشف میدان آریا و کشف میدان سردارجنگل در خزر را هم باید به این فهرست اکتشافی اضافه کرد.
منبع : ایران پترولیوم
47 هزار نفر در مرکز تجمیعی شهرک نفت اهواز واکسینه شدند
سمیه راهپیما بیش از 500 روز است که از آغاز شیوع کرونا در سطح کشور و جهان می گذرد و با وجود تمهیدات اندیشیده شده، شاهد اوج کرونا در برخی شهرهای کشور بخصوص جنوب هستیم. این امر نه تنها باعث از دست دادن روحیه کادر درمان و مردم این مناطق نشده؛ بلکه اتحاد آنها را بیشتر کرده و در قالب مسؤولیت اجتماعی به بومیان منطقه نیز خدمات رسانی می کنند، از این رو می توان گفت که بحران کرونا در کنار مصیبت هایی که به همراه دارد، توانسته در ایجاد روحیه اتحاد، مشارکت و کار گروهی و... نقش پررنگ تری نسبت به گذشته داشته باشند. برای آگاهی بیشتر از ارائه خدمات به کارکنان ساکن در منطقه اهواز، گفت وگویی با بهرام دهقان، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:
در بیمارستان نفت، تفکیک فضاهای اداری و درمانی مرتبط با پذیرش بیماران کرونایی از ابتدای ورود تا ترخیص، مهم ترین اصلی بوده که برای پیشگیری از سرایت بیماری به سایر بخش ها اعمال شده و تامین و توزیع البسه و وسایل حفاظت فردی برای تمامی همکاران شاغل در بیمارستان انجام شده است. ضمن آنکه اجرای برنامه های مصوب در مورد افراد آسیب پذیر و دارای بیماری زمینه ای و همچنین خانم های باردار برای اصلاح شرایط کاری آنها نیز مورد توجه قرار گرفته است. طی این مدت، جلسات متعددی میان اچ اس ای شرکت ها و حوزه بهداشت و درمان صنعت نفت برگزار شده و دستورعمل های بهداشتی ابلاغی از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا، بازبینی و متناسب با محیط های صنعتی و عملیاتی نفت تدوین و ابلاغ شده است. همچنین جلساتی به عنوان کمیته های اضطرار سطح یک، بین مدیران عامل شرکت های منطقه و بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز تشکیل و در این زمینه نیز بر روند اجرای دستورعمل های ابلاغی تاکید شده است.
مهم ترین اصلی که باید در مورد بیماران کرونایی انجام شود، تعیین تکلیف قرنطینه این افراد برای پیشگیری از انتشار این بیماری به افراد سالم است. در این زمینه با تجهیز و راه اندازی آزمایشگاه مولکولی و تست پی سی آر در بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، روند تشخیص و اعلام نتیجه به بیماران تسریع شده که این موضوع کمک شایانی به فرایند قرنطینه و جداسازی بیماران و کاهش سرعت انتشار بیماری کرده است. بیماران کرونایی از همان لحظه تشخیص بیماری، فرم های خود اظهاری، پر می کنند و وضعیت آنها از سوی مسؤول پیگیری بیماران مشکوک و مبتلا دنبال و با ثبت اطلاعات از سوی همکاران ما، روند درمان آنها به دو صورت سرپایی و بستری پیگیری می شود .
بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، در کنار خدماتی که به شاغلان و خانواده های آنها می دهد، در زمینه پیشگیری و درمان نیز خدمات بسیار خوبی به بومیان منطقه و ساکنین شهر اهواز داده است. در خصوص واکسیناسیون که بخش عمده ای از مراجعات در مرکز تجمیعی شهرک نفت به بومیان داده شده، به طور همزمان، برای ایجاد دو مرکز تجمیعی دیگر ( شهید تندگویان و مرکز ملی حفاری) نیز همکاری نزدیکی با مرکز بهداشت شرق اهواز داشته ایم. بالاترین آمار بیماران بستری به بیماران غیر شرکتی اختصاص دارد. افتخار می کنیم که در کنار بحث بهداشت و درمان همکاران شاغل و بازنشسته، کمک کرده ایم تا هموطنان و همشهری های ما نیز از این امکانات در حوزه بهداشت، درمان، بستری و درمان های سرپایی استفاده کنند.
خانواده های کارکنان نیز در صورت ابتلا، مانند شاغلان و بازنشستگان تحت پوشش خدمات واکسیناسیون، درمان های سرپایی و بستری قرار می گیرند. نکته قابل توجهی که در زمینه پیشگیری می توان گفت، آن است که بر اساس آخرین آمار، تا کنون بیش از 47 هزار نفر در مرکز تجمیعی شهرک نفت از سوی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز واکسینه شده اند.
مهم ترین برنامه ما، پیشگیری و افزایش سرعت واکسیناسیون بوده که در استان خوزستان و شهر اهواز و در جمعیت تحت پوشش در حال انجام است. این روند بر اساس گروه های سنی واکسیناسیون اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و برای همکاران شاغل در محیط های عملیاتی نفت نیز با رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز مکاتبه داشته ایم تا سهمیه واکسیناسیون برای همکاران عملیاتی که در کمپ ها و سایت های بهره برداری و اقماری هستند را خارج از گروه های سنی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت واکسینه کنیم.
برنامه های آموزشی وسیعی برای کارکنان غیر درمانی در حوزه پشتیبانی، خدمات و مسؤولان دفتر در زمینه آشنایی با کرونا و استفاده از وسایل حفاظت فردی اجرا شده و همچنین دوره هایی برای اجرای دستورعمل های مرتبط با رعایت فاصله گذاری برگزار کرده ایم که در این کلاس ها نزدیک به560 نفر شرکت کرده اند و 3 هزار نفر ساعت نیز آموزش دیده اند. ضمن آنکه وبینارهای اختصاصی در زمینه بیماری کرونا در تشخیص، مراقبت های اختصاصی و پرستاری و همچنین تغذیه و کووید 19 و احیا و آشنایی با آزمایش پی سی آر و ... برگزار شده که یکهزار و 780 نفر، طی 16 هزار و 300 نفر ساعت آموزش دیده اند. همچنین در این مدت 10 پروژه پژوهشی به طور هماهنگ با دانشگاه و اعضای هیأت علمی دانشگاه اهواز در حال انجام است که مهم ترین آنها دو طرح مشترک با ستاد سازمان بهداشت و درمان، چهار طرح مشترک با دانشگاه جندی شاپور اهواز و همچنین چهار طرح پیشنهادی نیز از سوی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز بوده که در حال انجام هستند.
بیمارستان بزرگ نفت اهواز، از ابتدای پاندمی کووید 19 با وجود استمرار روند بازسازی بخش های بستری که از چند سال قبل شروع شده بود ، 180 تخت بستری بیمارستان را به پذیرش بیماران کووید اختصاص داده است. ضمن آنکه علاوه بر مدیریت بیماران سرپایی و بستری مراجعه کننده به مراکز درمانی طی این مدت، به طور همزمان به توسعه، تجهیز و اجرای پروژه های عمرانی نیز توجه ویژه شده است.
به طور متوسط روزانه یکهزار و 300 نفر در سطح درمانگاه های عملیاتی، خانواده و بیمارستان مراجعه می کنند که از این تعداد بیش از 600 نفر با علایم تنفسی هستند. از این میزان حدود 180 تا 200 نفر پس از ارزیابی پزشکی، قرنطینه خانگی می شوند و می توان گفت یک سوم افرادی که با علایم تنفسی مراجعه می کنند، قرنطینه میشوند و بیش از 200 مورد سی تی اسکن قفسه صدری برای آنها صورت می گیرد و روزانه بین 100 تا 180 مورد نیز تست تشخیصی پی سی آر انجام می شود.
بحران کرونا درکنار مسائل و مشکلاتی که ایجاد کرده، مزایایی نیز برای کادر درمان داشته که یکی از آنها غنی کردن تجربیات همکاران ما در عرصه درمان است، به طوری که تیم درمانی ما با گذشت زمان در زمینه مدیریت بحران مجرب تر شده اند، زیر ساخت ها نیز تقویت شده و از 8 تخت آی سی یو به 40 تخت رسیده است. در زمینه تامین وسایل نیز تجهیزات بسیار خوبی مرتبط با این بحران خریداری شده که بعد از این بحران هم کاربرد بسیار خوبی دارند، از جمله آزمایشگاه مولکولی، دستگا های ونتیلاتور و ... کرونا، هم به تجربه درمانی و هم به حس انسجام و روحیه همکاری همکاران ما کمک کرده است. برخی از آنها با اینکه در بخش کرونا نبوده اند، اما به صورت داوطلبانه همکاری کرده اند و روحیه همکاری، مجاهدت و ایثار را مشابه دوران جنگ تحمیلی نشان داده اند و این روحیه خیلی به مجموعه درمان و بهداشت و درمان صنعت نفت کمک کرده است. امیدواریم با گسترش پوشش واکسیناسیون به سایر گروه های سنی هم بتوانیم بخش عمده مردم را در مقابل این بیماری واکسینه کنیم و شاهد آن باشیم که حتی در صورت ابتلا، فوتی نداشته باشیم. تمام تلاش و انرژی ما در زمینه واکسیناسیون است و با توجه به اینکه در پیک پنجم این بیماری قرار داریم، همزمان با مدیریت شرایط جاری مراکز درمانی سعی می کنیم با افزایش موارد واکسیناسیون، در پیک های بعدی هم شاهد کاهش بیماری و مرگ و میر افراد باشیم.
گفت وگوی «مشعل» با بانویی موفق در شرکت نفت و گاز پارس
مشعل در دنیای رقابتی امروز که کشورها تلاش برای رشد و توسعه را از اهداف کلیدی در کسب مزیت رقابتی، سرلوحه فعالیت های خود قرار داده اند، استفاده از تمام ظرفیت های منابع انسانی جامعه برای رسیدن به این مهم اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. زنان، یکی از سرمایه های با ارزش هر کشور به شمار می روند و مشارکت جدی آنها دلیلی برای رشد و ترقی کشورهای توسعه یافته عنوان می شود. صنعت نفت نیز از این مزیت بهره مند شده و از ظرفیت و توان بانوان در حوزه مدیریتی استفاده کرده است. یکی از این بانوان موفق و پر تلاش، سحر اینالو است که مدرک کارشناس ارشد مهندسی نفت و مدیریت کسب و کار دارد و هم اکنون به عنوان سرپرست پروژه مهندسی نفت و گاز در شرکت نفت و گاز پارس فعالیت می کند. در ادامه گفت و گویی با این بانوی موفق انجام داده ایم که می خوانید:
از پاییز ۱۳۸۵ فعالیت خود را در صنعت نفت با قبولی در آزمون استخدامی آغاز کردم. به اعتقاد من با توجه به اهداف حرفه ای و کاری ام، تا موفقیت راه درازی در پیش است؛ اما اگر همین حد را هم بتوان موفقیت نامید، آن را مرهون سختکوشی، تعهد کاری و صداقت می دانم.
در طول ۱۵ سال سابقه کاری، به ترتیب در سمت کارشناس و رئیس واحد ژئوفیزیک و سپس در پروژه ها و طرح های بالادستی شرکت نفت و گاز پارس به عنوان مدیر پروژه فعالیت کرده ام. این اواخر هم مدتی به برنامه ریزی و کنترل پروژه های بالادستی پرداخته ام. واحد ژئوفیزیک، یکی از 6 واحد ستادی مدیریت مهندسی نفت و گاز در شرکت نفت و گاز پارس بوده و نقش بسیار مهمی در توصیف و توسعه میادین گازی دریایی ایفا می کند. متاسفانه در سازمان های ما به اندازه کافی به مطالعاتِ پیش از اجرای پروژه ها توجه نمی شود و با توجه به اینکه، عملیات و اجرای پروژه ها در دید عموم قرار دارد، گاهی بدون مطالعه کافی وارد فاز اجرایی شده و کیفیت اجرای پروژه ها تحت تاثیر این امر قرار می گیرند. برخلاف ژئوفیزیک که بیشتر به مطالعه و حمایت از پروژه ها می پردازد، مدیریت پروژه، علاوه بر دانش فنی، نیازمند مهارت های اجرایی است و برنامه ریزی و کنترل طرح ها و پروژه ها نیز با کلان نگری، تفکر تحلیلی و تفکر انتقادی و مهارت هایی از این دست عجین است.
با توجه به شناختی که طی این سال ها از خودم به دست آوردم و با توجه به تجربیات و مطالعاتی که در این سال ها داشته ام، به برنامه ریزی و سیاستگذاری و سپس فعالیت های اجرایی بسیار علاقه مندم و فکر می کنم می توانم در این مقوله اثرگذار بوده و مفید واقع شوم.
هر فردی در طول مسیر حرفه ای خود، با چالش های متعدد فنی، ارتباطات کاری، منابع انسانی، فرهنگی و ... مواجه خواهد شد. من هم از این قاعده مستثنا نیستم و فکر می کنم مهم ترین و سخت ترین چالش های کاری ام، به حوزه مدیریت منابع انسانی و ارتباطات کاری برمی گردد.
نمی خواهم دقیقا شبیه فرد خاصی باشم. هر انسانی یکتاست و باید در مسیر ویژه خود گام بردارد، به همین دلیل هیچ وقت فقط از یک فرد خاص الگوبرداری نکرده ام؛ اما این موضوع به آن معنا نیست که از تجربه و موفقیت های بزرگان نمی آموزم، اتفاقا نحوه تفکر و زندگی نوآفرینان و کارآفرینان بزرگ ایران و جهان برایم بسیار جذاب بوده و هست و از مطالعه سرگذشتشان لذت می برم و نکته ها می آموزم. دوست دارم یاد بگیرم، با خلاقیت و نوآفرینی در حرفه ام و در اجتماع، به سهم خودم، ایران را به جای بهتری برای زندگی تبدیل کنم تا مردم ایران شادتر زندگی کنند.
پاسخ این سوال به تعریف ما از موفقیت بستگی دارد. اگر موفقیت را کسب جایگاه سازمانی، مدیریتی و پست سازمانی تعریف کنیم، چون در شرایط حاضر بیشتر کرسی ها در اختیار مردان است، پس می توان نتیجه گرفت که مردان موفق ترند. اما اگر شرایط جامعه، محیط کسب و کار و شکاف جنسیتی حاکم را هم در آنالیزها لحاظ کنیم، متوجه خواهیم شد که زنان در مقایسه با مردان، برای رسیدن به جایگاهی یکسان، باید چند برابر بیشتر تلاش کنند. از این رو بانوان نفتی بسیار موفق عمل کرده اند که در این فضا خوش درخشیده اند. باعث خشنودی است که از این طریق، شما را با نمونه ای از جامعه بانوان پر تلاش و موفق نفتی آشنا کنم. با همراهی و همکاری مشاور وزیر در امور زنان و مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، 70 نفر از زنان مستعد و توانمند صنعت نفت شناسایی و دور هم جمع شدند تا پس از طی آموزش های لازم و آموختن مهارت های مدیریتی و رهبری، از توان و مهارت آنها به نحو مطلوب در مسیر رشد و اعتلای صنعت نفت استفاده شود. با عضویت در آن گروه و آشنایی بیشتر با همکارانم در صنعت نفت، بیش از پیش به توانایی، پشتکار و مهارت های چندگانه بانوان نفتی ایمان آوردم و بسیار از آنها آموختم. شاید یکی از بزرگترین نقاط قابل بهبود سازمان ها، تعریف هدف مشترک و تلاش گروهی و کار تیمی برای دستیابی به آن هدف جمعی تعریف شده باشد. در واقع اهداف فردی، جایگزین اهداف جمعی و سازمانی شده و بهره وری را کاهش داده است؛ اما چیزی که بخوبی در این جمع 70 نفره نمایان است، کار تیمی، همیاری و تلاش جمعی برای دستیابی به هدف جمعی تعریف شده است، به گونه ای که رقابت را بی معنا کرده و بهره وری گروهی را افزایش داده است. مدیریت و رهبری، مهارتی است که باید از سوی زنان و مردان آموخته و سپس اجرا شود، امری زنانه یا مردانه نیست، بنابراین شایسته است که الگوی مدیر مطلوب در سازمان ها بازبینی شده و از گونه نگاه جنسیتی فاصله بگیرد.
محیط کاری مثبت، تقویت همدلی و همکاری را به دنبال دارد و باعث می شود با لحاظ کردن منافع جمعی و سازمانی، اهداف یکپارچه و مشترکی تعریف شده و تلاش ها پیرامون رسیدن به آن شکل بگیرد، تعهد و کار تیمی را بهبود بخشیده، شادی و انگیزه کارکنان را افزایش می دهد و باعث می شود کارکنان هویت خود را به سازمان پیوند زده و هر صبح با خشنودی وارد محیط کار شوند و تمامی اینها در نهایت منجر به افزایش بهره وری فردی، گروهی و سازمانی خواهد شد.
من در اهواز به دنیا آمده ام و تا پایان مقطع لیسانس در رشته مهندسی نفت، به همراه خانواده ام در زادگاهم زندگی کرده ام. شهری با مردمانی به زیبایی و گرمی خورشید تابان تابستان هایش، لیکن با امکانات رفاهی و تحصیلی بسیار اندک. به یاد دارم که در طول تحصیل، پدر و مادرم برای تهیه کتاب های مورد نیازم که گاهی در کتاب فروشی های محدود اهواز پیدا نمی شد، به تهران سفر کرده و هر آنچه نیاز داشتم را تدارک می دیدند و با تمام وجود از من حمایت می کردند تا به فردی مستقل و مفید تبدیل شوم. این خاطره تنها نمونه ای از حمایت های بی دریغ آنها از من است. همسرم نیز با صبوری فراوان در تمامی فراز و نشیب های حرفه ای در محیط کار، در کنارم بوده اند و نقش آنها در خودباوری و آرامش خاطرم انکار ناپذیر است. آنها علاقه به حرفه ام و ساعت های طولانی حضور در محل کار را درک کردند و من را همانگونه که هستم، پذیرفته اند. قطعا پیمودن این مسیر، بدون همراهی و حمایت پدر و مادرم ممکن نبود. جا دارد از خانواده بابت زحمات و همراهی شان قدردانی کنم، همچنین از دوستان و همکاران ارجمندم در محیط کار که بسیار از آنها آموختم و در فراز و نشیب های کاری حمایتم کردند، سپاسگزارم.
خود را باور داشته باشند، مهارت هایشان را توسعه بدهند، دست از تلاش برندارند و در مقابل ناملایمات ناامید نشوند و در آخر خودشان را دوست داشته باشند، از وجود خود مراقبت و برای شاد زندگی کردن تلاش کنند.
از صمیم قلب آرزومندم که صنعت نفت ایران به صنعتی پیشرو در منطقه تبدیل شود و برای رسیدن به این مهم از مسؤولان تقاضا دارم که با برنامه ریزی لازم، از تمامی توان و ظرفیت نیروی انسانی (اعم از زن و مرد) بهره برده و با پیاده سازی نظام شایسته سالاری، به حفظ انگیزه منابع انسانی پر تلاش صنعت نفت کمک کنند.
بررسی جایگاه و الزام های عکاسی در صنعت نفت ایران
مشعل: عکاسی به معنای ثبت تصاویر به وسیله دوربین عکاسی در شکل کلاسیک و دیجیتال امروز، طی سال های اخیر، تغییرات و تحولات زیادی داشته است و به عنوان یکی از شغل های پرطرفدار در دنیای امروز شاخه های مختلفی دارد. این حرفه در حوزه های مختلف هنری، خبری و صنعتی دسته بندی می شود و زیرشاخه های مختلفی دارد. عکاسی صنعتی، یکی از شاخه های مهم و کاربردی عکاسی است که بخصوص در سال های اخیر و با گسترش دنیای تبلیغات و رسانه ها توسعه و تغییرات زیادی داشته است. عکاسی صنعتی به شاخه ای از عکاسی گفته می شود که در آن با استفاده از نور، رنگ و تکنیک های مختلف بخش ها، زوایا و کیفیت یک محصول یا خدمت را دقیق، کامل و با کیفیت بالا ارائه می کنیم. یکی از حوزه های عملکرد و مانور خوب برای عکاسی صنعتی، صنایع بزرگ مثل نفت، فولاد و ... است و بدون شک جایگاه و اثرگذاری خوبی هم در این صنایع داشته؛ اما هنوز این جایگاه و اثرگذاری، آنطور که باید پذیرفته شده و مقبول نیست و در کشاکشی میان خواستن و نخواستن مانده است.
صنعت نفت از همان روزهای ابتدایی خود به شیوه های مختلفی در تلاش برای ثبت آنچه در این مجموعه بزرگ و با اهمیت رخ داده بوده و بسیاری از اتفاقات مهم در نفت با کمک عکس ها ثبت شده اند و به عنوان اسنادی مهم در تاریخ باقی مانده اند. از اولین چاه نفت تا اولین پتروشیمی و پالایشگاه و حوادثی که در دوران جنگ تحمیلی و پس از آن رخ داده است. عکس ها و اسناد تصویری و مستند صنعت نفت متناسب با رشد دنیای عکاسی رشد داشته و بخش بیشتری از دنیای بزرگ روی آب و خشکی صنعت نفت برای مردم کشورمان و دنیا شناخته شده است. عکاسان صنعت نفت از سال ها قبل که با یک دوربین کوچک و آنالوگ در موقعیت های خاص و حساس حاضر می شدند تا امروز که با دوربین های دیجیتال و لنزهای مختلف در پروژه های اجرایی و تولیدی و اتفاقات و حوادث حاضر می شوند، یک هدف دارند و آن ثبت رویدادها و موقعیت هایی است که ممکن است دیگر هیچ وقت تکرار نشوند. همانقدر که امروز در کنار عکاسان و افرادی که شغلشان عکاسی است، گروه بسیار بزرگی از شهروندان با تلفن همراهشان می توانند همان کار عکاسی را انجام دهند و یک رسانه باشند، در گذشته هم بسیاری از موقعیت ها و اتفاقات مهم صنعت نفت از سوی افرادی عکاسی و ثبت شده که لزوما عکاس نبوده اند و با داشتن دوربین عکاسی اقدام به ثبت موقعیت ها و حوادث کرده اند؛ اما نفت همواره یک انحصار در مورد فضا و موقعیت عکاسی داشته و شرایط برای حضور عکاسانی خارج از صنعت نفت در داخل فنس، کارگاه و پروژه برای ثبت رویدادها فراهم نبوده یا حداقل با محدودیت و رعایت الزاماتی بوده است. چه عکاسی از امضای یک قرارداد نفتی، چه بمباران سکوهای نفتی و چه عکاسی از افتتاح یک مجتمع پتروشیمی، در همه این موارد حضور عکاس باید با هماهنگی مجموعه های داخلی و حراست نفت باشد و این شرایط اگرچه برای بسیاری از عکاسان و خبرنگاران رضایت بخش نیست؛ اما به عنوان پروتکل داخلی نفت همواره پیگیری شده و هنوز هم وجود دارد. آنچه امروز به عنوان ضوابط و مقررات نفت برای عکاسی در صنعت نفت وجود دارد، با آنچه در دهه های گذشته وجود داشت، فرق دارد؛ اما این فرق هنوز آنقدر نیست که برای کار عکاسان صنعتی مطلوب باشد. آنچه امروز از عکاسان صنعتی خواسته می شود، بخش کوچکی از توانایی و شرایطی است که آنها می توانند از خود ارائه کنند و بخش قابل توجهی از استعداد آنها و جاذبه های صنعت نفت، بدون ثبت و مستندسازی، سال ها خاک خورده و مورد بی توجهی قرار گرفته است.
سيد مصطفي حسيني، عکاس پيشکسوت صنعت نفت، چهار دهه به عنوان عکاس این صنعت عظیم، موقعیت های متفاوتی را از دوران جنگ و سازندگی پس از آن و شروع توسعه در عسلویه تجربه کرده است. او می گوید: «از همان ابتدا ماموریت های عکاسی هماهنگ شده و از قبل اعلام شده بوده اند. موضوع دیگر در مورد عکاسی در صنعت نفت این است که می توان ابعاد مختلفی از موقعیت را درنظر گرفت، به عنوان مثال، زمانی که برای گزارش از مناطق عملیاتی می رفتیم، از خسارت های جنگ و وضعیت کارکنان هم گزارشی تهیه می کردیم. از یک زمانی به بعد در ابتدای دهه 70 کار صنعتي در عسلويه شروع و جریان عکاسی ما هم تغییر کرد و با شروع پروژه ها در عسلویه، باید شبانه روز در آنجا می ماندیم. سرعت تغییرات در عسلويه به قدری بود که اگر دو ماه براي عکاسي نمی رفتيم، فضاي کاري مان را گم مي کرديم. آن زمان تعداد عکاسان زیاد نبود و عکس های ما برای چند نشریه داخلی نفت کاربرد داشت.» در این سال ها صنعت نفت به واسطه تغییر در دنیای مطبوعات و تبلیغات به موضوع رسانه، عکس و پوشش مطلوب و بموقع اخبار و عملکرد خود توجه بیشتری نشان داده و روابط عمومی ها بخش عکس خود را به عنوان یکی از الزام ها پذیرفته اند. استفاده از تجهیزات روز دنیا، دوربین های دیجیتال یا امکان ثبت تصاویر هوایی و با کیفیت از پروژه ها و موقعیت آنها و ... مواردی است که هر روابط عمومی و عکاسان آن به عهده دارند؛ اما هنوز هم کمبودها، نداشتن آگاهی کافی و درک ناقص از وظایف و بایدها و نبایدها در عکاسی صنعت نفت وجود دارد و بخش زیادی از این بایدها و نبایدها با محدودیت های سازمانی و باورهای قدیمی گره خورده اند.
مجتبی محسنی، یکی از عکاسان جوان صنعت نفت است که در ادامه کار پدر خود عکاسی صنعتی را ادامه داده و به عنوان عکاس شرکت ملی نفت فعالیت می کند. او برخی از موارد که در جریان کار، بیشتر با آنها مواجه شده و لازم است برای بهبود کار عکاسان صنعتی رعایت شود را مطرح می کند که مهم ترین آنها اهمیت هماهنگی بین روابط عمومی ها، اچ اس ای و حراست نفت است که در نتیجه ناهماهنگی این سه و نامه نگاری های معمول در نفت، عکاس در همان بدو ورود به منطقه در ورودی مجتمع باید معطل بماند و شاهد تاخیرهای دیگر در جریان اجرای کار باشد. او می گوید: «بارها پیش آمده که پس از نامه نگاری های مختلف و طولانی با روابط عمومی و حراست، پس از ورود به منطقه و برای شروع کار یکی از این سه مجموعه هماهنگ نبوده اند یا در نوبت تغییر شیفت بوده اند و همکاری نکرده اند و عکاس فرصت طلایی عکاسی در آب و هوا و نور مناسب را از دست داده است.» محسنی در عین حال ادامه می دهد: «عکاس صنعتی باید همه نکات ایمنی، محل های پرخطر، مسیرها و گازهای خطرناک را بداند و بشناسد و از لباس، کفش و کلاه ایمنی استفاده کند؛ چرا که حضور و فعالیت در محیط صنعتی شوخی ندارد. ضمن اینکه لازم است همیشه یک مامور اچ اس ای یا یک همراه داشته باشد.» این عکاس صنعتی تاکید دارد که عکاسان برای حضور در محیط صنعتی مواردی مثل نور و موقعیت، زوایای مناسب و مهندسی را در نظر دارند و به همین دلیل نباید در زمان عکاسی به دلیل ناهماهنگی و محدودیت های اداری با چالش و مانع در کار، تردد و رفتارهای اشتباه رو به رو شوند؛ چرا که این اتفاقات تاثیر مستقیمی بر عملکرد و کیفیت کار عکاسی می گذارد.به گفته او، وقتی برای عکاسی از پالایشگاه هاشمی نژاد در هر ساعت و هر شرایطی یک خودرو و نیروی پالایشگاه همراه است، کار خوبی هم تحویل داده می شود؛ اما وقتی برای یک پروژه عکاسی از مخازن با تغییر شیفت حراست مجبور می شویم کار را متوقف کنیم، دیگر نباید انتظار کار با کیفیت داشت. بر اساس این گزارش، هنوز بسیاری از مدیران صنعت نفت و به طور کلی نگاه مدیریتی در صنعت نفت وجود دارد که تصور می کند رسانه و عکس ها می توانند امنیت نفت را به خطر بیندازد. به همین دلیل همواره از گذشته تا امروز برای تردد و امکان کسب خبر و عکاسی از فضاهای صنعتی صنعت نفت محدودیت های مختلف وجود دارد، در حالی که امروز همه کارکنان با تلفن های هوشمند و دوربین دار در مناطق عملیاتی و تاسیسات حاضر هستند و هر کدام از آنها می توانند همان عملکرد یک رسانه و عکاس را داشته باشند. هنوز اطلاع رسانی بسیاری از مناطق مهم و پرخبر عملیاتی، بدون دلیل منطقی و با تصاویری بدون کیفیت و مطلوب در رسانه های داخلی و خارجی و یا بدون تصاویر رسمی انجام می شود و حتی رسانه های داخلی و رسمی وزارت نفت هم دسترسی به این مناطق و موقعیت ها برای عکاسی ندارند و این موضوع می تواند یکی از گلایه ها و نیازهای عکاسان صنعت نفت باشد.
سید حسن حسینی، به عنوان یکی از عکاسان قدیمی صنعت نفت و دانش آموخته رشته معماری به نگاهی که درباره صنعت نفت وجود دارد، اشاره می کند و می گوید: «کنجکاوی عمومی در حوزه نفت و گاز، پالایش و پتروشیمی ها و سایر بخش ها وجود دارد که ممکن است همه آنچه در این فضاها اتفاق می افتد، هیچ وقت برای مردم عادی آشکار نشود، بنابراین عکاس صنعتی می تواند به این آگاهی و کنجکاوی عمومی کمک کند. عکاس صنعتی باید بتواند در قالبی گویا، شفاف و زیبا، آنچه در فضای صنعتی رخ داده را برای مخاطبان صنعت نفت آشکار کند و این هنری است که کمتر مورد توجه قرار می گیرد.» او با بیان اینکه یکی از وظایف عکاسی صنعتی، زیبا جلوه دادن عکس و محیط خشن صنعتی است، تاکید می کند: «وقتی وارد یک تاسیسات صنعتی می شوم، اول نحوه کار را با علاقه می بینم و در مورد همه چیز سوال بیشتری می کنم تا درک وسیع تری نسبت به محیط و تاسیسات و آنچه مورد نیاز است، داشته باشم و خروجی بهتری بگیرم.» حسینی به توجه کمتر عکاسان به عکاسی صنعتی در مقابل سایر شاخه های این رشته اشاره می کند و ادامه می دهد: «مخاطرات این شاخه از عکاسی بسیار زیاد است؛ عکاسان در محیط هایی کاملا جدی که در معرض خطر هستند، قرار دارند. به عنوان مثال اگر شما در فضایی که گاز ترش (شامل مقدار قابل توجهی هیدروژن سولفید(H۲S) و گاهی اوقات کربن دی اکسید(CO۲) است، باشید و فقط یک تنفس انجام دهید، آن نفس، نفس آخر است. ضمن اینکه در دسترس نبودن مدیران منطقه ای و ستادی و مشکلات هماهنگی های حراست برای ورود به منطقه، تاسیسات یا بخش های مختلف اجرایی برای عکاسی از مهم ترین چالش های فرسایشی عکاسان است. همچنین چون تاسیسات و سایت های صنعتی نفت، جزو نقاط استراتژیک و مهم است و یا در موقعیت های جغرافیایی خاصی قرار دارد، باید برای رسیدن به آنها ماموریت های چند روزه و سخت روی آب و خشکی و مناطق سخت گذر داشته باشیم.» این عکاس صنعت نفت به موقعیت جغرافیایی تاسیسات صنعت نفت که عموما در محیط های گرم و شرجی قرار دارند، اشاره می کند و می گوید:« این فضاها فقط در برخی فصول سال، مناسب عکاسی هستند و در بقیه روزهای سال گرد و غبار و عدم شفافیت از معضلات این عکاسی به حساب می آید و هماهنگی برای عکاسی در دوره مناسبی از سال، سختی زیاد دارد. نور کم و روشنایی داخل سایت ها و تاسیسات اغلب ضعیف است (حداقل از دید عکاسی) و می تواند روی کیفیت عکس ها و خروجی فیلم و عکس تاثیر مستقیم داشته باشد.»حسینی می گوید: «معمولا عکاسان صنعتی پس از مراحل اداری و نامه نگاری و طی مسافت، با ورود به سایت، تازه با مشکلات داخلی تاسیسات مواجه می شوند؛ اما معتقدم عکاسان صنعتی با صبر، خلاقیت و درک موقعیت منحصر به فردی که برای کار و خدمت به بخش صنعت نفت دارند، توانسته اند کارنامه خوبی برای خود رقم بزنند.
چند سال پیش، زمانی که با ظهور پدیده انقلاب شیل، تولید روزانه نفت خام آمریکا (مجموع برداشت نفت خام از ذخایر متعارف و شیل) ارقام 11 میلیون بشکه و سپس 12 میلیون بشکه را پشت سر می گذاشت و ایالات متحده به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان بدل شده بود، تصور اینکه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حال از دست دادن اهمیت و تأثیرگذاری اش بر بازارهای جهانی است، نقل محافل مختلف و رویه ای مرسوم شده بود. دوره شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) برای رد این استدلال کافی بود، به گونه ای که اکنون شاهد هستیم اوپک بیش از هر زمان دیگری در بازارهای جهانی، اهمیتی دوچندان پیدا کرده است.
اینکه در میان اعضای اوپک، شکاف ها و اختلاف نظرهایی وجود دارد و همواره گمانه زنی هایی درباره جدایی بعضی اعضای این سازمان مطرح می شود، پر بیراه نیست؛ اما در عین حال در نظر گرفتن جهان بدون اوپک هم موضوعی قابل بررسی است.
البته پاسخ کوتاه این است و در ظاهر هم متفاوت خواهد بود، بدون وجود نهادی برای مهار قیمت ها، هر کشور دارای ذخایر نفتی، آزاد خواهد بود که به دلخواه از آن استفاده کند و از هر فرصتی برای افزایش سهم در بازارهای جهانی بهره بگیرد؛ کاری که بعضی از اعضای اوپک تمایل زیادی به انجام آن دارند؛ اما در قالب اوپک و تعهدهای تعریف شده قادر به انجام آن نیستند.
حتی در مقایسه با دورانی نامعلوم از زمان آغاز مصرف نفت در مقیاس جهانی، قیمت نفت بدون حضور اوپک بی شک بسیار ناپایدارتر از آنچه وجود دارد، خواهد بود.
البته این موضوع برای نسل جدید معامله گران که اکنون تأثیری بسزا بر تحولات قیمت نفت دارند، تنها به دلیل تعدادشان سودمند خواهد بود؛ زیرا معاملات بازار نفت اکنون براحتی بازی «پازل حذف آب نبات» (Candy Crush) انجام می شود.
همانگونه که «آدام روزنکواگ»، شریک مدیریتی «گوهرینگ» و «روزنک وایگ» به اویل پرایس می گوید: اگر فردا اوپک منحل شود، بی شک در کوتاه مدت بازارهای جهانی نفت خام با بی ثباتی قیمت روبه رو خواهد شد.
با این حال، «روزنک وایگ» می افزاید که احتمال دارد نوسان های بلندمدت، زیان بسیار کمتری داشته باشد و او نیز بی ثباتی تاریخی 30 ساله نفت را با همان شاخص قیمت گاز هنری هاب مقایسه می کند.
در نبود اوپک، امنیت عرضه جهانی نفت خام شرایط بسیار متزلزل تری نسبت به اوضاع کنونی خواهد داشت، ممکن است شخصی استدلال کند که در جهان «گذار انرژی» (Energy Transition)، با کاهش اهمیت نفت خام، این موضوع نباید چندان نگران کننده باشد.
اما در واقع باید گفت که نفت خام به این سرعت که انتظار می رود، اهمیتش را از دست نمی دهد و همچنان شاهد حضور این کالای راهبردی در دهه های آینده خواهیم بود.
روزنکواگ می گوید: با وجود اینکه اعضای اوپک در تولید نفت به مقدار دلخواه آزاد هستند، ممکن است شرکت های نفتی انگیزه چندانی برای سرمایه گذاری در طرح های افزایش ظرفیت تولید با هدف پاسخگویی به تقاضای موجود در بازارهای جهانی نداشته باشند و این موضوع در طولانی مدت، امنیت عرضه نفت را تا حد زیادی به خطر می اندازد.
مؤسسه آکسفورد انرژی سال گذشته میلادی در گزارشی شرایط جهان با فرض نبود اوپک در سال های 1990 تا 2018 میلادی را بررسی کرد.
تجزیه و تحلیل داده ها نشان می داد که در غیاب اوپک، عرضه جهانی نفت خام به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یافت و آنگاه هیچ نهادی هم برای مهار آن وجود نداشت، همچنین در این گزارش مطرح شده است که شوک های عرضه نفت ناشی از رخدادهای ژئوپلیتیک، قیمت نفت در جهان بدون اوپک را بیشتر تحت تأثیر قرار می داد؛ زیرا در چنین فضایی همه کشورهای نفتی با بالاترین ظرفیت ممکن نفت تولید می کردند، به این معنا که در چنین فضایی تولیدکنندگان برای مواقع کمبود، اختلا ل های ناگهانی در زمینه تولید و پر کردن شکاف عرضه، ظرفیت مازاد عرضه کافی نداشتند.
برای نمونه اگر اوپک وجود نداشت، هنگام توقف عرضه روزانه 5 میلیون و 700 هزار بشکه نفت خام شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو به دنبال حمله پهپادی به تأسیسات نفتی در بقیق و خریس طی سال 2019 میلادی، جهان با شوک شدید عرضه نفت روبه رو می شد و جهش قیمتی به مراتب بیشتری رخ می داد.
در زمان وقوع این رخداد برخی تحلیلگران رقم 100 دلار را برای قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال پیش بینی می کردند؛ اما در عین حال ذهن های هوشیارتری هم وجود داشت که می گفتند دلیلی ندارد قیمت نفت تا این حد افزایش یابد و بر این اعتقاد بودند که بعضی از اعضای ائتلاف اوپک پلاس (کشورهای عضو و غیرعضو اوپک) می توانند با افزایش تولید این کمبود عرضه را جبران کنند و بقیه آن را هم نفت شیل آمریکا جبران می کند. با این حال اگر هم کل اعضای ائتلاف اوپک پلاس مطابق همان ظرفیت خود نفت تولید می کردند، تأمین نفت مورد نیاز به دوش نفت شیل آمریکا می افتاد که البته این موضوع نیز خود مدت زمانی به طول می انجامید.
همانطور که مؤسسه آکسفورد در گزارش خود یادآوری کرده است، شواهد تاریخی نشان می دهد که ظرفیت مازاد عرضه اوپک بر تحولات جهانی قیمت نفت تأثیری اندک داشته و زمانی که قیمت ها پایین تر از سناریوی خلاف واقع بوده، روندهای افزایشی یا کاهشی سرعت بالایی را تجربه کرده است.
برای نمونه، در جهان بدون وجود ظرفیت مازاد عرضه نفت، قیمت این کالای راهبردی می توانست 110 دلار برای هر بشکه افزایش یابد و از رقم 51 دلار و 60 سنت به ازای هربشکه در سال 2010 میلادی به 161 دلار و 70 سنت در سال 2012 برسد، در حالی که این شرایط با قیمت 30 دلار و 70 سنت برای هر بشکه در فضای واقعی مقایسه می شود.
در جهان بدون اوپک احتمال می رود صنعت نفت شاهد انضباط بیشتری باشد، همانطور که روزنامه وال استریت ژورنال طی تحلیلی در سال 2016 میلادی (دوره پیشین سقوط قیمت نفت) آورده بود: هنگامی که اوپک تلاش برای مهار قیمت ها را متوقف کرد و به دنبال سهم بازار رفت، قیمت ها با سقوطی شدید روبه رو شد و سرمایه گذاری های نفتی کاهش یافت؛ البته این موضوعی است که در هر یک از بحران های نفتی هم شاهدش بوده ایم. با این حال بدون اوپک، این جنبه از بحران - انضباط شدید سرمایه – امکان دارد به نوعی هنجار تبدیل شده باشد.
افزایش بی ثباتی قیمت های جهانی نفت خام، انضباط بیشتر هزینه ها در صنعت نفت، سبب کاهش امنیت عرضه در آینده می شود و همانطور که وال استریت ژورنال در تحلیل خود آورده است، افزایش فعالیت صندوق های پوشش ریسک و دیگر سفته بازان در بازارهای جهانی نفت خام، از جمله ویژگی های دوران «پسااوپک» خواهد بود.
این شرایط می تواند دنیایی با نوسان قیمتی و جهانی با وابستگی شدیدتر به نفت برای اقتصادهای متکی به فروش نفت خام را رقم بزند؛ زیرا این دسته از تولیدکنندگان، انگیزه بسیار کمتری برای تنوع بخشی به منابع تأمین بودجه دارند.
به نظر می رسد اوپک با همه قدرتی که دارد و با اینکه چندان هم خوشایندش نیست که از آن در بازارهای جهانی نفت بهره گیرد، اگر قدرت این سازمان در بازارهای جهانی استفاده نمی شد، اوضاعی به مراتب بدتر می شد.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: آیرینا اسلاو
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ضمن تشریح دستاوردهای این شرکت در سال های اخیر از افزایش ظرفیت و توان تولید نفت با وجود شرایط تحریمی خبر داد.
احمد محمدی با بیان این که دوره کنونی در صنعت نفت ایران به ویژه در سه سال گذشته، از سخت ترین دوران این صنعت بوده است، افزود:تحریم های اعمال شده از سوی دولت آمریکا بیشترین محدودیت را برای صنعت نفت در امور پشتیبانی از تولید و صادرات نفت ایجاد کرده است.
وی هدف از تحریم های آمریکا را به صفر رساندن صادرات نفت ایران عنوان و اظهار کرد:این هدف آمریکا با تلاش شبانه روزی کارکنان صنعت نفت محقق نشده، اما باید توجه داشت که تحریم های دوره کنونی نسبت به تحریم های اعمال شده در ابتدای دهه 90 شمسی، بسیار سنگین تر و همه جانبه تر است.
محمدی با بیان اینکه تحریم های پیشن آمریکا محدودیت فروش روزانه بیش از یک میلیون بشکه نفت را در بر داشت، افزود: در دوره کنونی تلاش این بود که فروش نفت ایران به صفر برسد، اما با اقدام ها و ابتکارهایی که مجموعه های مختلف کشور انجام داده اند، صادرات نفت تا حد امکان در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همچنین با بیان اینکه به طور معمول بودجه صنعت نفت ایران از محل 14.5 درصد از فروش نفت تأمین می شود، تصریح کرد: بر این اساس هم زمان با کاهش صادرات، بودجه سرمایه ای صنعت نفت به شدت دچار کاهش شد.
محمدی ادامه داد: با وجود کاهش شدید بودجه شرکت ملی نفت ایران، باید اعتبارهای مورد نیاز بر اساس اولویت های ضروری کشور، مانند ادامه تولید از میدان های نفتی کشور، تأمین گاز مصرفی خانگی و صنعتی و تأمین خوراک پالایشگاهی و پتروشیمی اختصاص می یافت، به همین دلیل افزون بر منابع داخلی، از منابع غیردولتی مانند فروش اوراق منفعت و ... نیز استفاده شد.
وی به نقش صادرات محصولات پتروشیمی و ضرورت حفظ درآمدهای ارزی این صنعت برای کشور اشاره و تصریح کرد: به همین منظور پایداری خوراک مجتمع های پتروشیمی کشور نیز با جدیت دنبال شد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت:به منظور پایداری و تأثیرگذاری این شرکت در اقتصاد کشور، روش های کاربردی مختلفی به کار گرفته شد که مهم ترین آن اجرای طرح های EPC و EPD با عنوان طرح 28 مخزن نفتی بوده است.
مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از استمرار مصرف بهینه تعلیق شکن ها و صرفه جویی 580 میلیارد ریالی مواد تعلیق شکن در این شرکت طی یک سال اخیر خبر داد.
غلامرضا نورانی، مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: به منظور مصرف بهینه مواد تعلیق شکن و هزینه های مرتبط با آن، راهکارهای فنی لازم طراحی و روال مستمری نیز برای کنترل و نظارت بر مصرف این مواد ایجاد شد.
نورانی گفت: با این اقدام که از طریق بهینه سازی مصرف و انجام اصلاحیه های فرآیندی و پایش های دقیق و منظم شکل می گیرد، در مصرف هشت هزار و 200 بشکه مواد تعلیق شکن صرفه جویی شده است.
تعلیق شکن ها مواد فعال سطحی هستند که هنگام اضافه شدن به مخلوط آب و نفت ضمن کاهش کشش سطحی قطرات آب در نفت، سبب به هم چسبیدن قطرات و تشکیل قطرات بزرگ تر و به دلیل اختلاف چگالی میان آب و نفت از هم جدا می شوند.
با بومی سازی و کاهش مصرف مواد تعلیق شکن، در سال 98 نیز بیش از 300 میلیارد ریال صرفه جویی اقتصادی حاصل شده بود.
پژوهشگاه صنعت نفت
برنامه تدوین اندیشه های حکمرانی مطلوب در پژوهشگاه صنعت نفت با هدف بررسی مؤلفه های حکمرانی مدیران چندی پیش در این مجموعه آغاز شد.
با توجه به شاخص های گوناگون حکمرانی مطلوب و بر اساس سیاست ها و راهبردهای پژوهشگاه صنعت نفت تعدادی از این مؤلفه ها شناسایی و از منظر مدیران این مجموعه بحث و بررسی شد. بر همین اساس، مؤلفه هایی نظیر نتیجه گرایی، میزان اثربخشی فعالیت ها، ارتقای ارزش ها، شفاف سازی، مشارکت کارکنان، پاسخگویی و ظرفیت سازی از میان همه مؤلفه های حکمرانی مطلوب انتخاب و در ادامه عملکرد مدیران ارشد پژوهشگاه صنعت نفت از دیدگاه آنها مورد تحلیل قرار گرفت. با بررسی مؤلفه های حکمرانی مطلوب، پژوهشگاه صنعت نفت درصدد است شاخص های حکمرانی را در میان بالاترین مدیران ارشد سازمان مورد تحلیل و واکاوی قرار دهد.
از آنجا که این مجموعه ارتباطات وسیعی با سازمان های مختلف داخل و خارج از کشور همچنین نقش چشم گیری در ارتقای سطح دانش، توسعه پایدار و حل معضلات صنعت دارد، برای نیل به اهداف سازمانی خود، نیازمند در اختیار داشتن مؤلفه هایی به منظور ارزیابی عملکرد بهینه و حکمرانی مطلوب مدیران خود است؛ از این رو در قالب یک مستند، مؤلفه های انتخابی از دیدگاه مدیران و معاونان ارشد سازمان مورد تحلیل قرار گرفته اند تا نقاط ضعف و قوت این مجموعه شناسایی شود و سرانجام این مرکز بزرگ بتواند گام های مثبتی برای ارتقای این سازمان بردارد. در برنامه تدوین اندیشه های حکمرانی که از چندی پیش در پژوهشگاه صنعت نفت آغاز شده است، بر مسائلی نظیر هم اندیشی و مشورت با کارکنان، اجرای مسئولیت اجتماعی پژوهشگاه، اهمیت به جایگاه سرمایه انسانی، مدیریت زمان، شبکه سازی، همکاری با بخش خصوصی، ارائه راهکار مناسب با هدف افزایش اثربخشی این مجموعه و کاهش کاغذبازی تأکید شده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه زنجان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زنجان گفت:با اجرای طرح توزیع الکترونیک ، مصرف گاز مایع استان زنجان در پنج ماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 10 درصد کاهش یافته است.
حمید حبیبی افزود: این میزان کاهش با اجرای طرح پیش گفته از مردادماه پارسال و استفاده از زیر ساخت بانکی با تکیه بر راستی آزمایی های مستمر مصرف کنندگان گاز مایع همچنین حذف خانوارها و مصرف کنندگان غیرمجاز (خودروها ) محقق شده است.
وی افزود : کنترل و نظارت بی وقفه در بستر الکترونیک از طریق ساخت بانکی و سامانه درخواست فرآورده های نفتی نقش قابل توجهی در جلوگیری از توزیع بی رویه و انحراف توزیع خارج از شبکهاین فرآورده نفتی است.
حبیبی همچنین از کاهش 49 درصدی مصرف نفت سفید نیز در پنج ماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل خبرداد و افزود: این میزان کاهش نیز به واسطه راه اندازی طرح توزیع الکترونیکی مبتنی بر راستی آزمایی ، حذف خانوارهای غیر مجاز و توسعه شبکه گازرسانی تحقق یافته است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زنجان افزود:کنترل و نظارت بی وقفه در بستر الکترونیک از طریق زیر ساخت بانکی نیزنقش قابل توجهی در جلوگیری از توزیع بی رویه و انحراف و توزیع خارج از شبکه نفت سفید داشته است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
فرمانده حوزه مقاومت بسیج شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت:خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده های نفتی سراسر کشور با تکیه بر نیروهای جهادی پایگاه مقاومت بسیج شرکت خطوط لوله و فرآورده های نفتی به صورت شبانه روز پایش می شوند.
حسين حيدري با اشاره به فعاليت هاي حدود 50 پایگاه مقاومت بسیج در سطح شرکت و مناطق دوازده گانه آن اظهارکرد: پایگاه های بسیج در تمام مناطق پایش خطوط را انجام می دهند.
وی تصریح کرد: نیروهای بسیج در این بازدیدها ایرادهای فنی، تجاوز به حریم خطوط و برداشت های غیرمجاز احتمالی را جهت رفع گزارش می دهند.
حیدری با بیان این که اخیراً فرمانی مبنی بر پایش ایستگاه های مخابراتی و فِنس ولوها را به نیروها ابلاغ شده است، اظهار کرد:نیروهای جهادی پایگاه بسیج مناطق حتی پاکسازی فِنس ولوها را انجام می دهند تا خس و خاشاکی وجود نداشته باشد و با این پاکسازی ایمنی فِنس ولوها افزایش پیدا می کند.
فرمانده حوزه مقاومت بسیج شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت:با توجه به حضور روزانه نیروهای خط بان در کنار خطوط لوله و ضرورت مراقبت از خطوط لوله در شب به دلیل غیر محصور بودن آنها، نیروهای بسیج پایش شبانه را در دستور کار خود قرار داده اند و این پایش های شبانه در طول سال چندین نوبت انجام می شود.
وی تاکید کرد: پايش هاي شبانه با وجود همه دشواري ها نتايج مثبتي در پي داشته و موجب کشف بسياري از برداشت هاي غير مجاز شده است.
صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت
صندوق های بازنشستگی پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت در سال های اخیر با وجود کاهش تعداد شاغلان کسورپرداز و افزایش چهار برابری بازنشستگان این صنعت، پرداخت های مستمری و مقرری را در برنامه ای منظم که در گزارش افکارسنجی ایسپا به آن اشاره شده، انجام داده است.
جعفر پاسباز، مدیر امور مالی این صندوق ها درباره گزارش مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) که در بخش مالی رضایت 98.9 درصدی ذی نفعان صندوق در زمینه پرداخت منظم مستمری و مقرری را ثبت کرده است، گفت: دشواری موضوع زمانی نمایان می شود که تعداد کنونی مستمری بگیران به نسبت شاغلان را با سال های پیش مقایسه کنیم.
وی افزود:برای نمونه، تعداد مستمری بگیران سال 80حدود 22 هزار نفر بوده ، در حالی که این تعداد در مستمری تیرماه امسال بالغ بر 92 هزار نفر افزایش یاقته به این معنا که تعداد بازنشستگان در 20 سال بیش از چهار برابر شده است.
پاسباز درباره منابع تأمین مستمری و مقرری نیز گفت: وجوه مربوط به کسورات بازنشستگی شاغلان و منافع حاصل از سرمایه گذاری ها در سال های گذشته، منابع تأمین نقدینگی برای پرداخت مستمری و مقرری ماهانه است.
مدیر امور مالی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت اظهار کرد: محدودیت تنها در موضوع افزایش تعداد بازنشستگان نیست، زیرا تعداد شاغلان پرداخت کننده کسور به صندوق نیز از سال 1380 تاکنون کاهش یافته و از 107 هزار نفر، به حدود 80 هزار نفر رسیده که این موضوع محدودیتی هایی را ایجاد کرده، اما با تأمین منابع از محل هایی که صندوق سرمایه گذاری کرده، پرداختی ها انجام شده است.
پاسباز افزود: پرداخت منظم مستمری و مقرری، اصلی نهادینه شده در صندوق بازنشستگی صنعت نفت به شمار می آید و ارقام ثبت شده رضایت در نظرسنجی های سال های 98 و 1400 مؤید این موضوع است.
برپایه این گزارش، رضایت نسبی از پرداخت منظم مستمری و مقرری در سال ۹۸ ازسوی مرکز افکارسنجی ایسپا در استان های تهران و خوزستان به عنوان استان های پرجمعیت از نظر تعداد بازنشستگان صنعت نفت 81 درصد بوده است.
در دومین نظرسنجی ایسپا که تیرماه امسال در 31استان انجام شد رضایت بازنشستگان صنعت نفت در حوزه پرداخت مستمری 98.9 درصد اعلام شده است.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
واحد نمک زدایی پیش ساخته (Skid mounted) میدان نفتی دانان با پیشرفت 65 درصدی در حال اجراست.
پرویز صالح وند، مجری طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت شرکت نفت مناطق مرکزی گفت: عملیات اجرایی ساخت این واحد نمک زدایی با ظرفیت 10 هزار بشکه نفت در روز از نیمه دوم پارسال آغاز شد و طبق برنامه زمان بندی، پیش بینی می شود پایان امسال به بهره برداری برسد. وی افزود: پس از ابلاغ برنامه های وزارت نفت مبنی بر لزوم ساخت واحدهای فرآیندی پیش ساخته، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران طراحی و ساخت این واحد نمک زدایی را به صورت Skid Mounted در داخل کشور و از سوی پیمانکاران توانمند بخش خصوصی در دستور کار قرار داد.
مجری طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اظهار کرد: با نصب و راه اندازی واحد نمک زدایی دانان، ظرفیت فرآورشی نفت نمکی این واحد از 55 هزار بشکه نفت در روز به 65 هزار بشکه افزایش می یابد که با تحقق این مهم، امکان افزایش تولید از میدان نفتی دانان و در نتیجه اجرای طرح نگهداشت و افزایش تولید میسر می شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
چاه شماره 75 منطقه عملیاتی خانگیران با ظرفیت تولید روزانه 1.3 میلیون مترمکعب و به منظور حفظ و نگهداشت سقف تولید گاز مورد نیاز منطقه شرق و شمال شرق عملیاتی شد.
محمدرضا سلطانی، مدیر امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در آیین راه اندازی رسمی این چاه که با حضور نماینده مردم شهرستان سرخس در مجلس شورای اسلامی، امام جمعه، فرماندار و مسئولان محلی شهرستان سرخس برگزار شد، با اشاره به اهمیت تولید و بهره برداری از این چاه، به تشریح روند عملیاتی شدن آن پرداخت و گفت: نگهداشت سقف تولید گاز مورد نیاز منطقه شرق و شمال شرق ایجاب می کند چاه های جدیدی در مخزن گاز ترش مزدوران حفر و با نصب تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله مورد نیاز به مجموعه چاه های تولیدی این مخزن اضافه شود. وی افزود: عملیات اجرایی نصب تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله این چاه ازسوی مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران آغازشد و شهریورماه امسال کار اجرایی تأسیسات سرچاهی و احداث خط لوله تولید و اتصال آن به مرکز جمع آوری شرقی به پایان رسید و این چاه با دبی تقریبی 1.3 میلیون مترمکعب در روز عملیاتی شد. مدیر امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، درباره هزینه عملیات حفاری این چاه اظهار کرد: برای احداث تأسیسات و خطوط لوله چاه یادشده، حدود 9 میلیون دلار و 150 میلیارد ریال هزینه شده است. سلطانی تصریح کرد: از نکات حائز اهمیت این پروژه تکیه به توان داخل و توجه خاص به اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی و دستیابی به خودکفایی بیشتر بوده است.
وی تاکید کرد: در تکمیل چاه 75 خانگیران بیشتر ادوات و تجهیزات رشته تکمیلی چاه، ساخت داخل است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق از طراحی و ساخت تجهیز نصب گیربکس روی برخی از تاج چاه های منطقه عملیاتی خانگیران از سوی کارشناسان واحد خدمات فنی این شرکت خبر داد.
بهروز راهداری، رئیس اداره خدمات فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با اشاره به نبود طراحی اولیه از سوی سازنده خارجی گیربکس روی تاج چاه گفت: از آنجا که در طراحی اولیه سازنده خارجی تجهیز یاد شده ، امکان تجهیز نصب گیربکس روی شیر در نظر گرفته نشده بود، کارشناسان واحد خدمات فنی در بخش عملیات و تعمیرات سرچاهی با همکاری کارکنان واحد کارگاه مرکزی باتکیه بر دانش فنی و امکانات محلی موجود، موفق به طراحی و ساخت این تجهیز شدند.
رئیس اداره خدمات فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با اشاره به این که تجهیز یادشده پس از هماهنگی های مربوط و آزمایش های اولیه، روی برخی تاج چاه های منطقه خانگیران نصب شده است، تصریح کرد: نتایج ارائه شده از سوی همکاران اداره های بهره برداری و مهندسی بهره برداری حکایت از عملکرد رضایت بخش و مناسب این تجهیز دارد.
گاز استان خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی از بهره برداری و کلنگ زنی یک هزار طرح گازرسانی روستایی، تولیدی و صنعتی در این استان خبرداد.
حسن افتخاری با بیان این که بهره برداری و کلنگ زنی این طرح ها مربوط به هفته دولت امسال است، اعتبار مالی اجرای این طرح ها را 4800 میلیارد ریال اعلام کرد.
وی بااشاره به این که 21 روستای استان خراسان رضوی به نمایندگی از یک هزار طرح مزبور به بهره برداری رسیده است،تصریح کرد:این هزار پروژه شامل گازرسانی به 135 روستا،همچنین گازرسانی به 865 واحد تولید و صنعتی است.
به گفته افتخاری در بخش روستایی با گازرسانی به 76 روستا هشت هزار و 930 خانوار، زیرپوشش گاز طبیعی قرار گرفته اند و عملیات اجرایی به 59 روستا با چهار هزار و 235 خانوار نیز انجام خواهد شد. مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی ادامه داد: در حوزه گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنعتی نیز از مجموع 865 واحد تولیدی و صنعتی 32 واحد زیر پوشش گاز طبیعی قرار گرفته اند و عملیات گازرسانی به 545 واحد دیگر با مجموع 2700 میلیارد ریال اعتبار آغاز شده است.
افتخاری گفت: با شروع عملیات اجرایی پروژه گازرسانی به 21 روستای بخش رضویه مشهد که در مدت زمان 480 روز به بهره برداری رسید، یک هزار و 823 خانوار زیرپوشش گاز طبیعی قرار خواهند گرفت. به گفته وی برای گازرسانی به این 21 روستا 151 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع، هزار و 100 انشعاب و چهار ایستگاه تقلیل فشار نصب، همچنین 54 میلیارد تومان از محل اعتبارات داخلی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران هزینه می شود. محمدصادق معتمدیان، استاندار خراسان رضوی، نیز با قدردانی از تلاش های انجام شده با اشاره گفت: این استان از نظر شبکه گذاری و تعداد خانوارهای بهره مند روستایی از گاز طبیعی رتبه نخست کشوری را دارد و این مهم مرهون تلاش کارکنان شرکت گاز این استان است.
معتمدیان اظهار کرد:با تلاش همه بخش های نظام به ویژه زحمات کارکنان شرکت گاز خراسان رضوی، 95.5درصد مناطق روستایی استان خراسان رضوی از گاز برخوردارند. وی گفت: با پیگیری های انجام شده همه روستاهای بالای 20 خانوار استان خراسان رضوی امیدواریم تا پایان سال آینده از گاز برخوردار شوند.
استاندار خراسان رضوی اظهار کرد: عملیات اجرایی گازرسانی به شهر باجگیران نیز به عنوان آخرین شهر فاقد گاز استان با نگاه مثبت وزارت نفت و شرکت ملی گاز به زودی آغاز می شود.
سید احسان قاضی زاده هاشمی، نماینده مردم فریمان و سرخس در مجلس شورای اسلامی نیزبا قدردانی از کارکنان شرکت گاز استان خراسان رضوی گفت: طی پنج سال بیش از 200 روستای فریمان، سرخس، احمدآباد و رضویه از نعمت گاز طبیعی برخوردار شده اند.
پالایشگاه ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از تعیین و پایش IOW مطابق با استاندارد API 584-2014 برای کنترل خوردگی واحدهای شیرین سازی در این واحد صنعتی خبر داد.
روح اله نوریان گفت:این مهم به منظور شناسایی عوامل ریشه ای خرابی ها، بررسی های مختلف از جمله انجام پروژه پژوهشی «بررسی عوامل خوردگی درواحدهای شیرین سازی» در پالایشگاه ایلام انجام شده است.
وی گفت: با توجه به نتایج این پروژه عوامل فرآیندی از جمله دما، میزان HSS، کنترل میزان اکسیژن و سایر انحرافات از شرایط طراحی به عنوان عوامل اصلی خوردگی و نشتی در واحدهای شیرین سازی شناسایی و اقدام های عملیاتی و دقیقی برای کنترل این عوامل برنامه ریزی و انجام شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه اندازه گیری، ثبت سوابق و پایش وضعیت IOWها از جمله اقدام هایی است که باید به صورت مستمر انجام شود، تصریح کرد: هم اکنون اندازه گیری و ثبت سوابق به صورت روزانه توسط واحد بهره برداری انجام و توسط واحد مهندسی فرآیند (به صورت هفتگی) و به وسیله واحد بازرسی فنی (به صورت ماهانه) پایش می شود.
نوریان با اشاره به اینکه خوردگی در واحدهای شیرین سازی به صورت مشابه در اغلب پالایشگاه ها به عنوان یک چالش جدی مطرح و در برخی پالایشگاه ها شدیدتر از پالایشگاه ایلام است، اظهار کرد: پالایشگاه گاز ایلام برای انتقال تجربیات خود به دیگر پالایشگاه ها و حتی واحدهای صنعتی آمادگی دارد.
منطقه 2عملیات انتقال گاز
سرپرست منطقه 2 عملیات انتقال گاز گفت: ساخت پمپ فشار قوی سیستم روغن کاری توربین زیمنس به منظور استفاده حداکثری از توان شرکت های داخلی برای رفع محدودیت های تهیه قطعات مورد نیاز تجهیزات شرکت انتقال گاز در دستور کار کمیته خودکفایی منطقه 2 عملیات قرار گرفت. مجید مصدقی با اشاره به این که پمپ مزبور نمونه داخلی ندارد، اظهار کرد: ساخت این پمپ با همیاری و توان شرکت های داخلی امکان پذیر شده است.
وی با اشاره به این که پمپ یاد شده از تجهیزات بسیار مهم در سیستم روغن کاری توربین زیمنس است، افزود: این پمپ افزون بر وظیفه روان کاری، نقش بسیار مهمی نیز در خنک کاری بیرینگ شماره دو که نزدیک به محفظه احتراق است، ایفا می کند.
سرپرست منطقه 2 عملیات انتقال گاز تصریح کرد: پمپ های نوع پیچی (Screw) به دلیل فواصل بسیار کم میان قطعات ثابت، دوار و انطباقات میلی متری، ساختار پیچیده ای دارند و ساخت این پمپ نشان از توانمندی شرکت های داخلی است.
مصدقی تأکید کرد: با خودکفایی در ساخت این تجهیز مهم با هزینه ای حدود 30 درصد قیمت نمونه خارجی، افزون بر تأمین قطعات یدکی بحرانی توربین، از خروج ارز از کشور نیز جلوگیری می شود.
شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی خلیج فارس
شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی خلیج فارس در نخستین حضور یک شرکت ایرانی در مسابقات جهانی دفاتر مدیریت پروژه (PMO Global Awards) با شکست حریفان قدرتمند در میان چهار شرکت برتر آسیا قرار گرفت. اتحادیه جهانی دفاتر مدیریت پروژه که از سال 2017 شکل گرفته، توانسته است در مدت زمان کوتاهی به بزرگ ترین و مرتبط ترین شبکه جهانی ویژه دفاتر مدیریت پروژه (PMOS) با اعضای متخصص فعال در بیش از صد کشور تبدیل شود. این اتحادیه از سال 2018 جایزه ای را با عنوان «PMO Global Awards» راه اندازی کرد که به واسطه آن شرکت هایی از سراسر جهان به بلوغ مناسبی در مدیریت پروژه ها رسیده اند در آن شرکت می کنند و با به نمایش گذاشتن دستاوردهای خود از سوی داوران متخصص ارزیابی می شوند.
این جایزه در پنج دسته بندی کلی قرار می گیرد که چهار دسته آن مربوط به بهترین دفاتر مدیریت پروژه در هر قاره است و دیگری نیز بهترین در جهان قلمداد می شود.
این مسابقات سالانه با حضور شمار زیادی از شرکت ها برگزار می شود و امسال نیز 400 شرکت برتر از 30 کشور جهان در این حوزه توانستند وارد این رقابت حرفه ای شوند.
شیوه برگزاری این مسابقه بیشتر شبیه جام جهانی فوتبال است و در دو مرحله «Group Stage» و «Knockout Stage» برگزار می شود، همچنین از هر کشور تنها یک شرکت می تواند به نمایندگی از آن کشور در فرآیند مسابقه حضور داشته باشد.
شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی توانست برای نخستین بار به عنوان شرکت ایرانی در این مسابقات جهانی حضور یابد و با برتری از چهار شرکت دیگر در مرحله «Group Stage» وارد مرحله جام حذفی شود.
شرکت گاز استان ایلام
مشعل گاز در 13 روستای چوار استان ایلام با حضور مسئولان این استان روشن شد.
عباس شمس اللهی، مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام گفت: با حرکت جهادی کارکنان این شرکت، گازرسانی به 13 روستای بخش گنجوان شهرستان چوار در کمترین زمان ممکن انجام انجام شد و تلاش می شود گازرسانی به 6 روستای باقیمانده بخش مرکزی این شهرستان نیز که 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارند، به زودی به بهره برداری برسد.
وی با بیان اینکه با گازرسانی به این تعداد روستا، 526 خانوار از گاز طبیعی بهره مند می شوند، افزود: تاکنون از مجموع 50 روستای شهرستان چوار، 42 روستا گازرسانی شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام همچنین با بیان اینکه تاکنون سه هزار و 768خانوار در مناطق شهری و روستایی شهرستان چوار گازرسانی و اشتراک پذیری شده اند، تصریح کرد: از این تعداد، هزار و 902 مشترک شهری و هزار و 866 مشترک روستایی هستند.
شمس اللهی با بیان اینکه به زودی با گازرسانی به شهر پهله و روستاهای دیگر، 100 درصد جمعیت شهری و 97 درصد جمعیت مناطق روستایی استان ایلام از گاز طبیعی بهره مند می شوند، ادامه داد: برای گازرسانی به مناطق شهری و روستایی چوار، 360 کیلومتر خطوط تغذیه و شبکه گاز اجرا شده است.
علی اکبر بسطامی، نماینده ایلام در مجلس هم با بیان اینکه کار جهادی مسئولان شرکت گاز استان ایلام در محروم ترین روستاهای بخش گنجوان از توابع شهرستان چوار قابل ستایش است، گفت: یکی از نیازهای اساسی مردم در شرایط کنونی، رساندن گاز به روستاهاست که در این زمینه شرکت گاز استان خدمات قابل توجهی به نقاط محروم ارائه کرده است.
وی با تأکید بر توجه ویژه به مناطق روستایی افزود: خوشبختانه شرکت گاز استان ایلام تلاش کرده روستاهای محروم و توسعه نیافته را گازرسانی کند و دلگرمی ساکنان روستاهای کمتر برخوردار استان را رقم بزند.
بسطامی با بیان اینکه اداره های خدمات رسان مانند آب، برق، گاز، مخابرات و... نقش مهمی در توسعه پایدار روستاها دارند، اظهار کرد: خدمات دهی به مناطق محروم روستایی سبب کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها، رونق اقتصادی در روستاها و کاهش هزینه های خدمات برای خانوارها می شود.
وزارت نفت
در بستر شبکه ملی اطلاعات از طریق زیرپورتال اینترنتی معاونت برنامه pshr.mop.ir برنامه ریزی وزارت نفت برقرار شد.این سامانه به صورت متمرکز طراحی و آماده خدمت رسانی به متقاضیان برای استفاده از آن است.
متقاضیان برای استفاده از این سامانه می توانند جهت دریافت نام کاربری و کلمه عبور به مدیریت فناوری اطلاعات شرکت مربوطه مراجعه کنند.
شرکت های تابع وزارت نفت که مشمول اصل 44 قانون اساسی هستند، جهت دریافت این خدمت باید با وزارت آموزش و پرورش مکاتبه کنند.
پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان گفت:با هدف شناسایی مصرف کنندگان واقعی، مدیریت مطلوب توزیع سوخت و صیانت از حقوق شهروندان، تا اوایل شهریورماه امسال، 29 هزار و 373 دستگاه ادوات کشاورزی شماره گذاری شده اند.
امین روستایی افزود: طرح ساماندهی مشترکان مصرف کننده فرآورده های نفتی در بخش کشاورزی موضوعی بود که سال ها موجب قاچاق سوخت، مصرف خارج از حوزه تعریف و موجب تضییع حقوق فعالان تولیدگر این بخش می شد.
وی افزود: با همکاری فرماندهی پلیس راهور و اداره مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی استان، جامعه مصرف کنندگان فرآورده های نفتی این حوزه شناسایی و اقدام های لازم از قبیل اطلاع رسانی چگونگی شماره گذاری، ثبت نام و مشخصات ادوات کشاورزی و در نهایت پلاک گذاری انجام شد.
روستایی تصریح کرد:عمل به مسئولیت اجتماعی و تحقق حقوق شهروندی، همچنین رعایت حقوق مصرف کنندگان همواره از اولویت های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان به شمار می رود.
وی یادآور شد: پلاک گذاری دستگاه ها و ادوات کشاورزی افزون بر این که موجب تخصیص سوخت به مصرف کننده واقعی و تسهیل دریافت آن می شود، مزیت های دیگری همچون انضباط بخشی ترافیکی، امنیت عبور و مرورهمچنین پوشش بیمه ای و سنددار شدن آنها را نیز در پی دارد.
رئیس واحد تامین و توزیع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان نیز با بیان این که صاحبان 622 دستگاه ادوات کشاورزی تکمیل پرونده کرده اند، افزود:مالکان یک هزار دستگاه دیگر نیز مراجعه یا پیگری در این زمینه نداشته اند.
وی تاکید کرد:مالکان تراکتورها و دیگر ادوات کشاورزی که تاکنون برای شماره گذاری وسایل خود اقدام نکرده اند با در دست داشتن سند کارخانه یا دفترچه مالکیت وسیله و مدارک هویتی به اداره جهاد کشاورزی محل سکونت خود مراجعه کنند و در روند اجرای پلاک گذاری قرار گیرند.
محرم، بهترین نهضت و ماه انسان سازی است. آشنا کردن کودکان با امام حسین(ع) و معارف کربلا مساله ای است که ذهن بسیاری از والدین را درگیر آن کرده است. شاید دغدغه بسیاری از والدین این باشد که چگونه و برای چه کودک خود را با امام حسین(ع) آشنا کند؟ آیا نیاز است که برای کودکان از کربلا و اتفاقات آن چیزی گفت؟ در این ماه می توان ریشه یک ارتباط معنوی و عارفانه را میان کودکان و سالار شهیدان حسین(ع)به وجود آورد. محرم بهترین فرصت برای تربیت نسل هاست. والدین باید از همان دوران کودکی ریشه محبت امام حسین (ع) را در قلب های کوچک کودکان خود به وجود آورند. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا در این باره راهکارها و روش هایی را با شما در میان بگذاریم.
همان طور که همه می دانیم، امام حسین(ع) کودکان خود را از معرکه کربلا دور نکرد و با آنها با مهربانی و لطافت برخورد می کرد. حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در فشار و شتاب و سنگینی ظهر عاشورا به درخواست دختر سه ساله توجه فرمود و او را بر دامن نشاند. به راستی چطور اباعبدالله الحسین(ع) را به کودکان بشناسانیم و چطور از فرصت ناب محرم استفاده کنیم؟ باید بدانیم که حضرت امام حسین(ع) متعلق به تمام افراد است و کودکان و نوجوانان در این ماه سهم ویژه معرفتی دارند. مهمترین شرکت کنندگان در عزاداری های محرم، کودکان و نوجوانان هستند و آن ها می توانند بیشترین بهره را بگیرند و آینده جامعه را با سبک زندگی و معرفت امام حسین(ع) بسازند. زمانی که پدر و مادر، کودک خود را به مجالس امام حسین(ع) می برند، اولین کاری که باید انجام دهند، آشنایی آنها با کودکانِ کربلاست. زمانی که پدر و مادر با عاطفه و حماسه، در حدی که برای آنها قابل فهم باشد، مصائب کودکان امام حسین(ع) را بیان کنند، بچه ها عمیقاً با آن ارتباط برقرار می کنند. والدین نباید مصائب کودکان کربلا را به گونه ای برای کودک خود بازگو کنند که اعصاب او تحریک شود وبترسد، چون روضه های اباعبدالله الحسین (ع) لطافت خود را دارند. آنها می توانند کودک خود را متناسب با سن او با کودکان ابا عبدالله الحسین (ع) آشنا کنند. برای مثال از احساس حضرت سکینه(س) برای بچه های خود بگویند.
فرزندی می تواند عاشورایی باشد که از همان ابتدا با زبان کودکانه و در حد فهم خودش با فلسفه و درس های عاشورا آشنا شود. پدر و مادر باید بدانند که محبت اگر بر پایه شناخت نباشد، عمق چندانی نمی گیرد و نمی تواند تاثیر خود را تا کل زندگی فرد گسترش دهد. بهتر است زبان انتقال، زبان کودکانه و در قالب داستان باشد. در کودکی بیشتر پایه ارتباط فرد با اهل بیت علیهم السلام بر مبنای محبت است نه مفاهیم انتزاعی؛ اما اگر با فرزند نوجوان روبه رو هستیم، باید این مفاهیم ارزشمند را به شکلی عمیق تر برای آنها بازگو کنیم. بدیهی است که نمی توانیم چیزی را بگوییم و آموزش دهیم که خودمان آن را نشناسیم پس بهتر است با مطالعه و بالا بردن اطلاعاتمان، یک مرجع خوب برای پرسش های فرزندانمان باشیم.
یکی از اقدام های مهم والدین در زمینه آموزش واقعه کربلا و عاشورا به فرزندانشان، این است که آرام آرام و گام به گام فرزندانشان را با این مساله آشنا کنند و بهترین روش آموزش هم این است که به هر کودکی با توجه به سنی که دارد، آموزش داده شود. کودکانی که سن کمی دارند و هنوز درک قابل توجهی از محرم و کربلا ندارند، می توانند با الگوبرداری از پدر و مادر خود با این موضوع آشنا شوند. مثلا وقتی ببینند، پدر و مادر خود لباس مشکی بر تن کرده اند، آنها هم لباس مشکی می پوشند و همراه آنها به مراسم عزاداری امام حسین(ع) می روند.
کودکانی که سن بالاتری دارند و نزدیک به دوره نوجوانی هستند، درک بالاتری دارند و دامنه لغات آنها تکمیل شده، با حرف زدن می توان آنها را با عاشورا و محرم آشنا کرد. می توان برای آنها با زبان ساده و به صورت روان از واقعه عاشورا و کربلا سخن گفت. والدین فقط باید توجه داشته باشند که از زیاده گویی و جزئی گویی خودداری کنند و داستان را با کلمات بسیار ساده و روان توضیح دهند.
یکی دیگر از راه هایی که می توان به کودکان و حتی نوجوانان، واقعه عاشورا را آموزش داد، حضور و همراهی همه اعضای خانواده در مراسم مذهبی، مساجد و هیئت هاست. محرم و مراسم عزاداری این ایام یک فرصت تربیتی برای خانواده ها، کودکان و جامعه است. وقتی یک کودک ببیند که پدر و مادر و بقیه اعضای خانواده اش لباس مشکی می پوشند و با اشتیاق تمام در مراسم عزاداری امام حسین(ع) شرکت می کنند، او هم این اشتیاق را به دست می آورد و هم در ذهنش به کنجکاوی نسبت به این اتفاق می رسد. همین تجربه کردن بهترین فرصت یادگیری است و بذر آشنایی با محرم و امام حسین(ع) را در دل بچه ها را می کارد.
یکی دیگر از راه ها برای آشنایی کودکان با محرم و ایجاد عشق و محبت نسبت به این خاندان، مسئولیت دادن در مراسم امام حسین(ع) به کودک است. این که از کودک بخواهیم کفش های عزاداران حسینی را مرتب و یا در تقسیم نذری به آنها کمک کند، همچنین در آماده سازی هیئت از آنها کمک بگیریم و یا از کودکانمان نظر بخواهیم که کتیبه یا پرچم را کجا نصب کنیم و یا برای نصب آن از آنها کمک بگیریم، امر بسیار مهمی است. با این کار احترام گذاشتن به این ایام را به کودکان آموزش می دهیم. همه اینها علاقه خاصی را در آنها نسبت به امام حسین(ع) و خاندانش مطهرش به وجود می آورد. در واقع این مسئولیت ها بهانه ای است برای آشنایی هر چه بهتر کودکان با محرم و عزاداری و می تواند تجربه ای در زمینه مدیریت و کار جمعی برای آنها باشد.
در ایام محرم محیط خانه را محرمی و عاشورایی و پرچم های مشکی امام حسین(ع) را درمنزل نصب کنیم. با توجه به این که برنامه های تلویزیونی کودک در این ایام فضایی آرام تر و محزون تر دارند و کوچه و محله هم نشانه های زیادی از حضور عزاداری مذهبی دارند، سعی کنید رنگ و بوی خانه را هم با این فضا هماهنگ کنید، بسیاری از خانواده ها در این روزها خودشان مراسم عزاداری برپا می کنند یا نذری می دهند، اما در خانه هایی که چنین مراسمی برپا نیست، والدین به خصوص مادر، بهتر است تغییراتی در فضای خانه ایجاد کند که نشان دهنده هم سویی با عزاداری ها باشد. حتما قرار نیست با صدای بلند، مداحی پخش کنید، بلکه با نصب پرچم های مشکی و خواندن قرآن و دعا می توانید فضای خانه را محرمی و حسینی کنید.
خیلی از پدر و مادرها فکر می کنند برای دادن آموزش های مذهبی به فرزندانشان باید زمان زیادی را بگذارند. آنها ممکن است ساعات زیادی را در طول روز به مسجد و هیئت های مذهبی بروند و فرزندانشان را هم با خود ببرند. این کار می تواند روی کودکان به ویژه کودکان کوچکتر تاثیر منفی بگذارد. کودکان در این شرایط خسته می شوند و حوصله شان سر می رود و همین مساله می تواند باعث شود که کودکان علاقه ای به حضور در این گونه آیین ها نداشته باشند و اینجاست که دلزدگی در آنها ایجاد می شود. پس سعی کنید تا زمانی که فرزندتان خسته نشده است، در آیین های مذهبی حضور پیدا کنید تا تاثیر مثبت را در کودکانتان بگذارید.
یکی دیگر از راه ها برای آشنا کردن کودکان با محرم و واقعه عاشورا، خرید کتاب های عاشورایی برای آنهاست. روزهای محرم خوب است بچه هایمان را به کتابفروشی ببریم و کتاب هایی درباره واقعه عاشورا و کربلا و حتی اگر شده کتاب رنگ آمیزی برایشان بخریم تا بچه ها با قضیه محرم و صفر آشناتر شوند.
تا جایی که شده با خلاقیت کودکان را با معارف عاشورایی آشنا کنیم تا نتیجه بهتری بگیریم؛ مادرها با درست کردن سربندها و یا با نذری های متفاوت، با قصه های تازه، داستان کربلا را برای بچه ها بیان کنند. مثلا عروسک هایی که خودمان در منزل تهیه می کنیم، در مراسم عزاداری بین دخترها تقسیم کنیم و یا خوراکی های مورد علاقه کودکان را بخریم و بین آنها پخش کنیم.
هیچ چیز به اندازه بازی برای بچه ها جذاب نیست. چه خوب است که در ماه محرم برای بچه ها وقت کافی بگذاریم و با آنها بازی های محرمی کنیم. بازی های ساده ای که آنها را با عزاداری، هیات و معارف کربلا آشنا کند؛ مثلا ماشین بازی که قرار است اسباب بازی ها را به هیات ببرد یا با قوری و چای به عزاداران، چای بدهیم یا با قابلمه و دیگچه های اسباب بازی، غذای نذری درست کنیم و هیات اسباب بازی ها را راه بیندازیم. بهتر است اجازه دهیم هم شکل عزاداری و هم معارف کربلا به اندازه فهم بچه ها وارد بازی هایشان شود.
راه هایی برای آشنایی کودکان با معارف کربلا
*رفتن به تعزیه و دیدن نمایش در زمینه عاشورا می تواند کمک بزرگی به کودکان داشته باشد.
*دوختن لباس های مشکی برای خودکودکان و عروسک های آنها.
*بازگویی مقاتل و روایات عاشورا و کشیدن نقاشی مربوط به آن واقعه.
*آموزش داستان های عاشورایی به کودکان با کمک نقاشی، کاردستی، ماکت سازی و غیره.
*هدیه دادن لباس سقایی و پرچم های عزا و سربندهای حسینی و... به کودکان.
*اجرای طرح نو گلان حسینی و تشکیل هیئت کودکان در مسجد.
*مسابقات رنگ آمیزی داستان های عاشورایی و تهیه کاردستی درباره کربلا.
شب عاشورا دشمن به سمت خیمه ها آمد و قصد شروع جنگ داشت. امام، حضرت عباس(ع) را به سمت آنها فرستادند تا یک شب مهلت بگیرند. امام فرمودند: «برادر برو به آنها بگو امشب به ما مهلت دهند، من نماز و عبادت را خیلی دوست دارم.» این مهلت خواستن چه علتی داشت؟ امام از خداوند دور نبودند که آن شب را به قصد جبران این دوری مهلت بخواهند. ضمن اینکه امام می دانستند این جنگ سر می گیرد و می توانستند چنین بگویند که هر چه زودتر این مصیبت اتفاق بیفتد و بگذرد بهتر است و دلیلی برای به تأخیر انداختن آن وجود ندارد؛ اما مهلت خواستن ایشان صرفاً به خاطر عبادت بود. روز عاشورا نیز هنگام اذان ظهر، ابو ثمامه صائدی نزد امام آمد و گفت: «یا اباعبدالله موقع اذان شده، خدمت شما نماز بخوانیم.» البته در برخی تواریخ چنین آمده که امام قبل از سخن او برای نماز آماده شده بودند. به هرحال امام فرمودند: «از نماز یاد کردی خدا تو را از نمازگزاران قرار بدهد.» ایشان از زهیر ابن قین و سعید ابن عبدالله حنفی خواستند جلوی ایشان بایستند، سپس به همراه باقیمانده یاران خود به نماز ایستادند. در حین نماز تیری به سمت امام پرتاب شد که سعید ابن عبدالله خود را سپر امام قرارداد و این امر تکرار شد تا اینکه پس از نماز او از شدت جراحات از پای درآمد و به زمین افتاد. رها کردن جنگ و اقامه نماز اول وقت دلیلی جز اهمیت و ضرورت نماز نداشت. تمام پیغام امام از این عمل این بود که از نماز غافل نشوید.
نگاهی به مجموعه ای از آثار فرهنگی که بوی محرم و عاشورا می دهند (بخش سوم)
روزها از پی هم می آیند و ماه ها و سال ها می گذرند؛ اما نام و یاد آقا اباعبدالله الحسین(ع) و اولاد و اصحابش، هیچگاه در پهنه تاریخ به فراموشی سپرده نمی شوند. قرن هاست که ایرانیان با ذوق و سلیقه، با بهره مندی از شعر و فنون ادبیات و هنر نویسندگی، کوشیده اند تا در بیان ها و قالب های مختلف، در پهنه فرهنگ، ادای دینی به قیام تاریخ عاشورا داشته باشند. ایرانیان در دوران معاصر نیز بر همتشان در این باره افزوده شده و آثار بسیار زیادی در این حوزه خلق کرده اند. در مطلب پیش رو که بخش سوم آن را می خوانید، کوشیده ایم تا بخشی از تلاش های اهل ادب و نویسندگی را در حوزه معارف مربوط به محرم و قیام عاشورا به شما نشان دهیم. با این مطلب همراه باشید تا در این ایام پیش رو، علاوه بر برگزاری عزاداری ها، اندکی تأمل و مطالعه بر حرکت عظیم امام حسین(ع) داشته باشیم:
مصطفی دلشاد تهرانی از نویسندگان معتبر حوزه اندیشه اسلامی، نویسنده کتابی است به نام «مدرسه حسینی»، کتابی معتبر و خواندنی در حوزه تربیت اسلامی. دلشاد تهرانی در این کتاب می کوشد تا با محور قراردادن واقعه عاشورا، رفتار اصحاب امام حسین(ع) و اتفاقات تاریخی آن دوران، نکات تربیتی و آموزشی متنوع و مختلفی را در قالب اخلاق اسلامی، استخراج کند و به مخاطب خود بیاموزد. از این روست که او این کتاب را «مدرسه حسینی» نامیده است. پشت جلد کتاب درباره روش و محتوای آن آمده:«مدرسه حسینی(ع) عنوانی است برای رویکردی تربیتی به بزرگترین حماسه انسانی، حماسه ای فرا تاریخی و فرا جغرافیایی برای دمیدن روح حقیقت انسانی در همگان. مدرسه حسینی، مدرسه احیای اسلام نبوی و اسلام علوی است. امام حسین(ع) با بنیادگذاشتن چنین مدرسه ای اسلام را زنده کرد. مدرسه حسینی برخاسته از مدرسه تربیتی پیامبر اکرم(ص) و امیرالمومنین(ع) بود. مدرسه ای که به انحراف و اضمحلال رفته بود و امام حسین(ع) آن را به تمامه برپاکرد و پرچمی برافراشت که همیشه تاریخ در اهتراز باشد.» اگر می خواهید فرزندتان با مبانی تربیتی قوی و اسلامی آشنا شود و یا خودتان در راه و روش های تربیتی بیش از پیش از مبانی معرفتی عاشورایی بهره ببرید، پیشنهاد می کنیم حتما این کتاب را دنبال کنید.
کتاب «مهمان کوچک» نوشته مسلم ناصری بوده و محمد حسین صلواتیان کار تصویرگری آن را انجام داده است. «مهمان کوچک» کوشیده با محوریت زندگی دوران خردسالی امام حسین(ع) و بخصوص نحوه ارتباط ایشان با پیامبر اسلام(ص)، داستانی خواندنی روایت کند. ریشه کتاب در منابع تاریخی و حدیثی شیعه بوده و منابع دینی معتبری آن را تغذیه کرده است. کتاب داستان «مهمان کوچک» شامل قصه های کوتاه تر و کوچکتر دیگری نیز می شود که از جمله آنها می توان به «یک بازی دوست داشتنی»، «مهمان کوچک»، «گل همیشه بهار» و «شبیه همان مرد» اشاره کرد. اگر می خواهید فرزندتان ضمن اینکه یک کتاب سالم و آموزنده بخواند، با ابعاد تربیتی و آموزشی زندگی امام حسین(ع) و پیامبر اسلام(ص) آشا شود، توصیه ما این است که خیلی سریع کتاب«مهمان کوچک» را به عنوان یک هدیه برای او تهیه کنید. توجه داشته باشید که دنیای انیمیشن های هالیوودی بسیار بی رحم است، پس توجه به محصولات فرهنگی- مذهبی مخصوص کودکان را در دستورکارتان بگذارید؛ البته این را هم بگوییم که «مهمان کوچک» جلد پنجم از مجموعه بزرگی از داستان های مذهبی است به نام «قصه هایی شیرین از زندگی معصومین(علیهم السلام)».
کتاب «دریای تشنه» نوشته مرضیه محمدزاده، در واقع پژوهشی تاریخی است که زندگی و زمانه حضرت عباس(ع) را روایت می کند. نویسنده با نگاهی دقیق به منابع حدیثی و تاریخی تلاش دارد تا جزئیات و کلیات زندگی و زمانه حضرت عباس(ع) را به طور یکپارچه و در قالب یک شخصیت نگاری تاریخ محور به مخاطب خود ارائه کند. شیوه نگارش نویسنده ضمن اینکه علمی و دانشگاهی است؛ اما نیم نگاهی هم به ذائقه عموم مخاطبان دارد. نمی توان گفت کتاب حالت داستان وار پیدا کرده؛ اما قطعا می توان به این نکته اشاره کرد که کتاب «دریای تشنه» روایتی دارد که نمی توان آن را از داستان نویسی های حرفه ای دور دانست. در توضیحی درباره فصل ها و ساختار کتاب «دریای تشنه» آمده است: «فصل اول، با عنوان عباس(ع) در جاری تاریخ به 11 بخش تقسیم می شود که تولد، شرح زندگانی مادر ایشان، شخصیت حضرت عباس(ع)، نقش تاریخی آن حضرت تا نهضت امام حسین(ع)، نقش حضرت ابوالفضل(ع) در واقعه کربلا، فضایل شهدای کربلا، زیارت نامه های آن حضرت، محل دفن و مزار شریف ایشان، اعقاب، کرامات و سرانجام شرح احوال و فرجام قاتلان ایشان را در بردارد. فصل دوم با عنوان عباس (ع) در پرتو کلام معصومین علیهم السلام است و شامل پنج بخش می شود. فصل سوم با نام ادب در آینه ادب در سه بخش، به اهمیت و جایگاه شعر عاشورایی، اشعار شاعران عرب و پارسی گوی در مدح و رثای آن بزگوار اختصاص دارد.»
کتاب «هفت شهر عشق» را مهدی خدامیان آرانی نوشته است. کتابی که نه می توان گفت داستان است و نه می توان گفت یک پژوهش تاریخی دانشگاهی با معیارهای علمی و تحقیقاتی آن. «هفت شهر عشق» را می توان یک تحقیق تاریخی در نگارشی داستان وار دانست. به عبارتی دیگر، پژوهشی تاریخی که خصلتی داستان گونه دارد و می کوشد تا مخاطب را جذب مطالب علمی و دقیق تاریخی مربوط به فاجعه کربلا کند. خدامیان آرانی درباره انگیز ه و هدفش از نوشتن کتاب را در مقدمه اینگونه بیان کرده است: «هر سال با فرا رسیدن ماه محرم، مادرم لباس سیاه به تنم می کرد و مرا به حسینیه می فرستاد تا برای امام حسین(ع)، عزاداری کنم. زمانی که بزرگ شدم، همیشه به دنبال آن بودم که کسی پیدا شود و همه حوادث کربلا را از اول تا آخر برایم تعریف کند، اما از هر کسی که پرسیدم فقط قسمتی از این حادثه بزرگ را به خاطر داشت. سال ها گذشت تا سرانجام تصمیم گرفتم با مطالعه و تحقیق و مراجعه به متون معتبر تاریخی، به بررسی حماسه عاشورا بپردازم و در واقع، این کتاب، نتیجه همان بررسی های انجام شده است که به کمک خود امام حسین(ع) به آن رسیدم و توانستم آن را به رشته تحریر درآورم. اکنون آماده باشید تا در این کتاب، همراه کاروان امام حسین(ع)، از مدینه به سوی مکّه حرکت کنیم و بعد از آن نیز، حوادث مسیر مکّه تا کربلا و حماسه عاشورا را از نزدیک ببینیم و همچنین با داستان قهرمانی حضرت زینب(س)، در سفر کوفه و شام، آشنا شویم.»
کتاب «رد پای خورشید» نوشته نویسنده ای خوش ذوق به نام مهدی محدثی است که سال هاست آثار مذهبی و آیینی او در قالب داستان های کوتاه و بلند، خوانندگان زیادی دارد. «رد پای خورشید» سرگذشت نامه حضرت اباعبدالله الحسین(ع) است و نویسنده در نگارش آن کوشیده تا با مخاطبان جوان و نوجوان ارتباط برقرار کند. قلم شیوا و ساده و در عین حال جذاب محدثی را نمی توان نادیده گرفت. بعید است خواننده، مطالعه «رد پای خورشید» را شروع کند و نخواهد آن را به پایان برساند. در مقدمه این کتاب آمده است: «آنچه تاریکی ها را می زداید، ظلمت را در هم می شکند و به همه چیز و همه کس قابلیت دیده شدن می دهد، نور و روشنایی است؛ خورشید منبع عظیم این روشنایی است که پس از پایان شبی سیاه، با طلوع نویدبخش خود، صبحی سپید را به هستی هدیه می کند. امام حسین(ع) خورشیدی عالم تاب است که در روزگار سیاه یزید درخشید؛ اما دیو سیرتان خواستند به خیال خام خود، جلوی روشنگری او را بگیرند. خورشید را سر بریدند و بر نیزه کردند؛ غافل از آنکه خورشید هر چه بالاتر رفت، پرتو پرفروغ آن، از کوچه پس کوچه های کوفه گذشت و شام و حجاز و سپس دنیا را روشن کرد.»
کمی درباره حکومتگران تاریخی سرزمین پهناور ایران بدانیم (بخش دوم)
علی بهرامی بارها برایمان پیش آمده که اسامی سلسله های حکمران بر کشورمان را در دوران مختلف تاریخی می خواستیم بدانیم؛ اما فرصت نشده یا گاهی درباره آن از ما پرسیده اند، نوک زبانمان بوده؛ اما نتوانسته ایم آن را بیان کنیم. به احتمال زیاد شما هم با این مسأله مواجه شده اید. شاید از شما هم پرسیده باشند که چه سلسله ایرانی در برابر مغولان شکست خوردند؟ یا مثلا اشکانیان پیش از هخامنشیان حکومت کردند یا پس از آنها؟ به هر حال ما می خواهیم خیلی سریع و مفید، شما را با سلسله های حکومتگر کشور عزیزمان ایران در دو دوره پیش و پس از اسلام آشنا کنیم تا یکبار برای همیشه خیالمان بابت دانستن آن راحت شود. در ادامه، بخش دوم این مطلب را بخوانید.
شاید خلیفه عباسی، هیچگاه گمان نمی کرد که پس از طاهریان، مردی به نام یعقوب لیث صفار که خود را از دودمان ساسانیان می دانست، دوباره علم استقلال خواهی ایرانیان را برافرازد و حکومت وسیع تری از طاهریان در بخش هایی از سرزمین ایران بزرگ را تشکیل دهد. صفاریان چند کار مهم سیاسی و فرهنگی را رقم زدند و آغازگر راهی بودند که به جدایی سرزمین ایران از سرزمین های خلافت عباسی در دو قرن چهارم و پنجم انجامید. صفاریان از عیاران سیستان بودند و جنبش خود را از حدود سال های 230 خورشیدی آغاز کردند و با فراز و فرودهای بسیار، تا حدود سال های 375 خورشیدی به صورت محدودی در سیستان ادامه حیات دادند. حکومت صفاریان چند دستاورد بسیار مهم داشت. یعقوب لیث در ابعاد نظامی و سیاسی، نخستین ایرانی تبار استقلال خواهی بود که در برابر خلافت عباسی ایستاد؛ اگرچه شکست خورد؛ اما برای فتح بغداد، شمشیر کشید. این مسأله از نظر روانی و فکری، ابهت و اقتدار عباسیان را شکاند. در بعد فرهنگی نیز صفاریان برای نخستین بار به طور کاملا رسمی، زبان فارسی را احیا کردند و به آن بهای بسیار زیادی دادند. این موضوع موجب شد که ایرانیان در ابعاد هویتی شان در قرن چهارم و پنجم، تواناتر عمل کنند و بر غنای تمدن اسلامی افزوده شود. از مهم ترین حاکمان دودمان صفاریان می توان به یعقوب لیث و برادرش، عمرو لیث و طاهر بن محمد اشاره کرد. این نکته را هم باید افزود که صفاریان عملا پس از مرگ عمرو لیث رو به زوال رفتند و حکومتشان اندک اندک محدود به سیستان شد.
نباید گمان کرد که در قرن سوم هجری تنها یک حکومت و یک دودمان، خواهان استقلال از خلافت عباسی و حکومت بر ایران بزرگ آن زمان بودند. اگر صفاریان بر بخش های بزرگی از فلات ایران حکومت می کردند و با خلیفه وقت درافتادند؛ اما سامانیان با سیاستی دیگر، با خلیفه عباسی کنار آمدند و همزمان با صفاریان رشد کردند تا اینکه پس از صفاریان، مدعیان اصلی حکومت بر میراث هخامنشیان و ساسانیان در ایران بودند. سامانیان نیز خود را از دودمان ساسانیان می دانستند و از حدود سال های 250 تا 380 بر بخش های بزرگی از ایران قدیم، حکومت کردند. باید دقت داشت که سه حکومت طاهری، صفاری و سامانی گاه همزمان در دو قرن سوم و چهارم با قوت و ضعف های مختلفی در ایران ما حضور داشتند. سامانیان کار خود را از سرزمین ماوراءالنهر یا فرارودان در تاجیکستان و ازبکستان کنونی آغاز کردند و اندک اندک توانستند بر بخش های بسیار بزرگی از ایران حکومت کنند. سامانیان بر تقویت زبان فارسی بسیار تاثیرگذار بودند، چنانچه رودکی، از نخستین شاعران رسمی زبان فارسی که گاه از او به عنوان «پدر شعر فارسی» نیز یاد می شود، در این دوران بالید و زیست. سامانیان تلاش کردند تا دیوان سالاری و شیوه سامان اداری ایرانی را در دستگاه حکومتی شان پیگیری کنند و از نظر علمی و هنری، شهر «بخارا» را به رقیبی جدی برای «بغداد» تبدیل کنند. از حکومتگران اصلی سامانیان می توان به نصر بن احمد، اسماعیل بن احمد، احمد بن اسماعیل، نوح بن نصر و نوح بن منصور اشاره کرد.
با شروع قرن چهارم در نواحی طبرستان، خاندان زیاریان با رهبری مرداویج، کار خود را در حوزه حکومتگری بر ایران آغاز کردند. در زمانه ای که مرداویج، علم استقلال ایران از خلافت عباسیان را برداشت، از طاهریان و صفاریان جز نامی اندک باقی نمانده بود و هر دو به حکومت هایی محلی و بسیار محدود در منطقه خودشان در سیستان و خراسان تبدیل شده بودند. در عوض، دوران زیاریان، زمانه عرض اندام سامانیان و اندکی بعد آل بویه یا بوبیان بود. به عبارت دیگر، زیاریان حکومتگرانی در میانه جغرافیایی ایران محسوب می شدند که سامانیان در شرق و شمال شرقی و بوبیان در مرکز و غرب و شمال غربی آنها را احاطه کرده بودند؛ اگرچه زیاریان سوداهای بسیار زیادی در احیای هویت ایرانی در برابر هویت عباسیان داشتند؛ اما مدت زمان اندکِ حکومتشان و همچنین قوتِ دو حکومت سامانی و آل بویه به آنها اجازه نداد موفقیت های خاصی به دست آورند. با این حال زیاریان به تشیع توجه خاصی داشتند و فرهنگ شیعی را تا حدی حمایت می کردند. همچنین در گرگان و مازندران، یادگارهایی چون گنبد قابوس را نیز بر جای گذاشتند. سه حاکم مشهور این خاندان به ترتیب عبارت بودند از: مرداویج، وشمگیر و قابوس.
هر چه آل زیار در وسیع کردن حکومتشان در ایران بزرگ آن زمان، ناتوان بودند، در عوض آل بویه توانستند حکومت بسیار مقتدر و توانایی ایجاد کنند. آنها بغداد را هم تصرف کردند و عملا حکومت عباسیان را دست نشانده خود ساختند. بوبیان از خاندان های شهیر و بسیار قدیمی منطقه گیلان بودند که توانستند بعد از سال ها، مذهب تشیع را در جهان اسلام رسمیت دهند و مجال بسیار مغتنمی ایجاد کنند تا بعد از چهار قرن اختناق اموی و عباسی، علویان و شیعیان در شرایطی عادی و برابر، به کارهای فرهنگی، علمی و مذهبی شان بپردازند. حکومت آل بویه تا کرانه های مدیترانه نیز پیش رفت و تنها خراسان در دست سامانیان بود. بوبیان نزدیک به 120 سال و از سال های نخستین قرن چهارم هجری تا حدود سال های 430 هجری حکومت کردند. در دوران بوبیان، ابهت سیستم حکومتی خلافت به شیوه اموی و عباسی کاملا فرو ریخت و همین امر زمینه ای شد تا عملا عباسیان، صرفا به عنوان یک نام و تشریفات، به حیات خود ادامه دهند. بوبیان نیز بر زبان فارسی تاکید بسیار زیادی داشتند و علاوه بر احیا و تقویت شعائر و آیین های شیعی چون عزاداری عاشورا و محرم، برپایی جشن غدیر و ... بر جشن ها و آداب ایرانی، چون جشن نوروز، جشن تیرگان، جشن مهرگان و ... اصرار می ورزیدند. بوبیان برای نخستین بار پس از ساسانیان توانستند خلیج فارس، خزر و مدیترانه را به یکدیگر متصل کنند. عمران و آبادانی شهرهای ایران، رشد و توسعه کتابخانه های متعدد در مناطق مختلف ایران و حمایت جدی از دانشمندان علوم مختلفی چون ریاضیات، نجوم و پزشکی از بارزترین ویژگی های حکومت آل بویه بود. مهم ترین حاکمان بوبیان که در سه منطقه بوبیان جبال، بوبیان فارس و بوبیان عراق تقسیم می شدند، عبارتند از: عضدالدوله، عزالدوله، فخرالدوله و مویدالدوله.
وقتی آل بویه در اوج قدرت بود، سامانیان در شرق ایران بزرگ، کار خودشان را به پایان رسانده و غزنویان جایگزین آنها شده بودند. در واقع، در نیمه دوم حکومت مقتدر آل بویه، نیرویی که بر شرق ایران حکومت می کرد، دیگر نه سامانیان؛ بلکه غزنویان بودند. غزنویان از حدود سال 340 هجری، حکومتشان را آغاز کردند و حدود سه دهه پیش از پایان قرن ششم از صحنه تاریخ حذف شدند. غزنویان در ابتدای امر در دستگاه سامانیان خدمت می کردند. اندک اندک کارشان بالا گرفت و توانستند با از بین بردن آنها نه تنها جایگزینشان شوند؛ بلکه وسعت بیشتری به حکومتشان بدهند. غزنویان نه تنها شرق ایران بزرگ آن زمان را در اختیار داشتند؛ بلکه تا هند هم پیش رفتند و حکومت بسیار مقتدری را که بر نیروی نظامی و قدرت هجوم و شمشیر تکیه داشت، به وجود آورند. آنها سیاستی را در پیش گرفتند که طی آن، احترام خلافت عباسی را نگه داشتند و به نوعی از آنها مشروعیت می گرفتند. غزنویان به تدریج در مناطقی چون ری و فارس بر بوبیان تسلط پیدا کردند؛ البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که عملا پس از محمود و پسرش مسعود غزنوی، حکومت غزنویان ادامه یافت؛ اما رو به زوال بود. بجز تکیه بر نظامی گری و فتوحات بسیار زیاد در هندوستان، نمی توان از دستاورد خاص دیگری در حکومت غزنویان نامی برد. زبان فارسی در این دوران به قوت و شهرت بسیار بالایی رسیده بود.
گفت وگو با همکار نفتی که دستی توانا در هنر خوشنویسی دارد
زهره سلطانی مقدم - هنر، همواره محملي براي به تصوير كشيدن و تجلي افکار بلند انسان در طول تاريخ بوده است. پيوند هنر با فرهنگ ها و تمدن ها چنان ناگسستني و عميق مي نمايد كه بايد اذعان کرد هر فرهنگ و تمدني كه توجه بيشتري به هنر و هنرمند نشان داده، در گذر زمان، ماندگارتر، اثرگذارتر و عميق تر ظاهر شده است. در اين رهگذر، هنر خوشنويسي و خوشنويسان ايراني اگر نگوييم بيشترين سهم را در پاسداشت و پرورش فرهنگ و انديشه اسلامي داشته اند، مي توان گفت سهمی بسزا و چشمگير در اين باره ايفا کرده اند. آنچه پيش رو داريد، گفت وگو با رضا كريمي نورعيني از کارکنان خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مركزي، خوشنویس و هنرمند بنام صنعت نفت است که محیط کارش را با لطافت هنر آميخته است.
سال 1357 در شهر اراک متولد شدم. تحصیلاتم را در رشته مهندسي مكانيك به پایان رساندم و سال 1382 به استخدام شركت ملي حفاري درآمدم. سال 1387 به شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منتقل شدم و از آن سال تا كنون، در واحد مهندسي نگهداري و تعميرات خطوط لوله نفت منطقه مركزي مشغول به خدمتم. در حوزه فعالیت هنری، اکنون هنرجوي دوره فوق ممتاز خوشنويسي هستم.
هنر، بويژه خوشنويسي در خانواده ما به صورت موروثي وجود دارد، بنابراین این هنر را از دوران كودكي نزد پدرم كه از استادان پيشكسوت خوشنويسي كشور هستند، شروع كردم. به خاطر دارم که از كودكي، به همراه پدرم در مجامع و محافل هنري شعر، موسيقي و خوشنويسي حضور داشتم.
هردو، یعنی هم ذاتي است و هم اكتسابي. به يقين هنر در ذات همه كم و بيش وجود دارد؛ اما برخی ها استعداد خاصي در بعضي هنرها دارند و چقدر خوب است اين استعداد در كودكي شناخته شود و با آموزش هاي صحيح نزد استادان مجرب و خوب پرورش يابد. چه بسيار ديده ايم كه افرادي، استعداد خوشنويسي زيادي داشته اند و بدون آموزش، خط خوبي دارند؛ اما متاسفانه به علت آموزش ندیدن يا آموزش غلط، خوشنویسی را به صورت غير اصولي انجام می دهند و اصلاح اشتباهاتي كه در ذهن شخص شكل گرفته، بسيارسخت و گاهي غير ممكن است. به این صورت متاسفانه يك استعداد خوب از بين می رود. نکته دیگر اینکه برخی ها، استعدادی در هنر خوشنويسي ندارند؛ اما به خاطر علاقه زياد، با سماجت، سعي بسيار در اكتساب آن هنر می كنند، نتيجه اینکه ممكن است خط خوبي ارائه دهند؛ اما در اين هنر سرآمد نخواهند شد و شايد نتوانند آن حس هنري را بخوبي منتقل کنند. پس بهتر است در آنچه استعداد داريم، سرمايه گذاري كنيم تا تلاشمان نتيجه بخش باشد. به يقين استعداد، تمرين و پشتكار باعث بروز هنرمندي قابل و توانا خواهد شد كه جامعه سال ها از آن بهره مند می شود.
واقعا انتخاب سخت است، مثل اين است كه بخواهيم در يك سبد ميوه متنوع و خوشمزه (سيب، هلو، گيلاس، گلابي و...) يكي را انتخاب كنيم. همه قالب ها زيبا هستند وحس و حال خودشان را دارند. نكته اينجاست كه با توجه به شرايط زمان و مكان و اینکه كدام قالب نياز باشد، هر قالبي براي موضوعي خاص در نظر گرفته شده و دو جنبه دارد؛ يكي حسي و حالي كه به بيننده اثر می دهد و ديگر حس و حالي كه به خالق اثر می بخشد. در شرايط روحي آشفته، ممكن است يك سياه مشق براي خوشنويس، بهترين قالب براي تخليه تشويش هاي ذهني اش باشد؛ البته بعضي خوشنويس ها ممكن است در قالب خاصي تبحر و خلاقيت خاصي پيدا كنند.
به طور كلي اگر از علم و تكنولوژي شناخت داشته باشيم، می توانيم آن را در خدمت هنر قرارداده و باعث ارتقای سطح كيفي و كمي آن شويم. آشنايي با اصول گرافيك به يقين در طراحي يك اثر خوشنويسي تاثير بسزايي دارد و رایانه نيز به میزان قابل توجهی می تواند به امر آموزش و ارائه آثار خوشنويسي كمك كند؛ اما بايد مواظب باشيم که رایانه و نرم افزارهای آن، جاي هنرمند را نگيرد؛ بلکه در خدمت هنرمند باشد. به عنوان مثال، خط رایانه ای نستعليق براي مكاتبات اداره و رسمي بسيار كارآمد و زيباست؛ اما نبايد از آن براي خلق يك اثر هنري استفاده كرد؛ چون آن اثر هيچ وقت داراي روح و لطافت لازم كه ناشي از رياضت ها و روح لطيف هنرمند است، نخواهد بود و تاثير خوبي نيز بر ذهن بيننده نخواهد گذاشت، ضمن اینکه استفاده از خط رایانه ای بايد از سوی شخصي كه اشراف كامل به هنر خوشنويسي دارد، انجام شود كه متاسفانه در موارد بسیار زیادی خلاف این مهم ديده مي شود.
اول اینکه با تاريخچه هنر آشنا شوند و پيشكسوتان هنرخوشنویسی را بشناسند و هميشه احترام استادان و بزرگان هنر و خوشنويسي را حفظ كنند. دوم اینکه سعي شان بر این باشد که بيشتر تمركزشان را در فراگرفتن هنر بگذارند و از حواشي موجود در فضای هنري دوري كنند و مواظب باشند پس ازفراگرفتن اصول و تكنيك هاي خوشنويسي و كسب مدارج بالا (و گاهي برتر از استادن خودشان)، زبان به نقادی بی مبنا و سرزنش بزرگان اين هنر باز نكنند و هميشه احترام آنها را حفظ کرده و بدانند که رسیدن آنها به این جايگاه، حاصل تلاش و زحمت استادن پيشكسوت اين هنر است.
«دانا ادب دارد» نخستین سرمشق خوشنويسي ام بود كه پدرم با كلام و قلمش به من آموخت.
خاطرات زيادي دارم، اما آنچه به ذهن دارم، خاطره اي از مرحوم استاد واشقاني فراهاني است. معمولا وقتي استاد واشقاني به اراك می آمدند، شاگردان قديمي ايشان كه خود از استادان استان بودند، در منزل يكي از آنها جمع می شدند و در يك محفل صميمي، استاد خطشان را می ديدند و به تبادل آرا می پرداختند. در يكي از اين مجالس كه در منزل پدرم بود، پدرم به من و برادرم گفت که خط هايتان را بياوريد تا استاد ببينند و غلط گيري كنند. ما هم با ذوق و شوقي همراه با اضطراب، خط ها را آورديم خدمت استاد. استاد واشقاني وقتي خط من را ملاحظه کردند، رو به حضار گفتند: به به، بياييد ببينيد اين پسر چقدر خوب نوشته، حتي از من هم بهتر نوشته ... (ما هنوز هم نمي توانيم مثل استاد بنويسيم)؛ اما ایشان با اين تشويق، چنان حس خوبي به من دادند كه هنوز هم آن حس برايم انرژي بخش است. خدا رحمتشان كند.
استفاده از هنر در زندگي پر مشغله و پر استرس و اضطراب امروزي واقعا لازم است و نحوه استفاده از آن به خلاقيت و ابتكار نیاز دارد. برای مثال، بتازگی از خط نستعليق در طراحي نرده هاي راه پله ها و تراس ها با استفاده از برش سي ان سي استفاده می شود كه بسيار چشم نواز است. چقدر خوب است كه همه ما دركنار تخصص هاي خود حداقل با يك هنر كامل عجين باشيم. مسلما يك شخص هنرمند در محيط زندگي و كارش هنرش را بروز خواهد داد و كار و هنرش را تلفيق خواهد كرد. يك رفتگري را ديدم كه كوچه را به نحوي جارو زده بود كه از سر كوچه تا ته كوچه شبيه يك درخت و برگ هايش شده بود و چقدر حسي خوبي براي خودش و اهالي كوچه آفريده بود. در محيط هاي كار (ادارات، سازمان ها و...) به امر آموزش بسيار اهميت می دهند، بخصوص در سيستم ايزو، اما متاسفانه هيچ گونه جايگاهي براي آموزش هنر به كاركنان نمي بينيم. مسلما استفاده از هنر در محيط كار، محيط را بسيار تلطيف خواهد كرد و نتايج خوبی به دنبال خواهد داشت.
خط با زندگي و كار ما عجين شده، در محیط کار با خطوط نفت خام و فراورده ها و در خارج از كار هم با خطوط نستعليق، شكسته، ثلث، نسخ و...،كلا ما در «خط» هستيم. تاثير هنر، بخصوص خوشنويسي، دركار من بسيار زياد بوده و باعث شده در كنار محيط سخت و خشن صنعتي و تعميرات خطوط، سختي ها قابل تحمل تر باشند و با لطافت هنر آميخته شوند تا چهره اي آرام و لطيف نيز داشته باشيم و مورد توجه و محبت همكاران قرار بگيريم و اين تضاد بسيار جالب توجه است و بعضي انتظار يك چنين تضادي رادر ما ندارند.
به صورت رسمي خير، اما هميشه براي دوستان و همكاران صنعت نفت، آموزش خوشنويسي با قلم و خط تحريري داشته ام و گاهي نيز در انجمن خوشنويسان اراك دركنار پدرم شاگردان ايشان را راهنمايي كرده ام. درحال حاضر نيز برنامه جامعي برای راه اندازي يك آموزشگاه هنري با محوريت خوشنويسي داريم كه در كنار آن، هنرهاي مرتبط با خوشنويسي مثل تذهيب، نقاشي، خط و.... به روش هاي نوين آموزش داده می شود.
در موسيقي با چند ساز بخصوص سنتور آشنا هستم و اين هنر را نزد استاد مرحوم ناصر شهرپسند فرا گرفتم و مدتي را نيز نزد استاد گرانقدر جناب صفاتي بوده ام. به ورزش دوچرخه سواري و پرتاب دارت علاقه زيادي دارم و در اين دو ورزش فعاليت می كنم و افتخاراتي هم داشته ام؛ البته بسكتبال را به صورت حرفه اي از نوجواني انجام می دادم و به مسابقات كشوري نيز در دوران مدرسه اعزام شده ام. در شركت خطوط لوله نيز سرپرست بسكتبال منطقه مركزي هستم و چند بار براي مسابقات پالايش و پخش و مسابقات وزارت نفت انتخاب و اعزام شده ام.
صد سال ره مسجد و ميخانه بگیری
عمرت به هدر رفته اگر دست نگيري
بشنو سخني نغز تو از پير خرابات
هر دست كه دادي به همان دست بگيري
بعدازاینکه سیروس پور موسوی، سرمربی فصل گذشته صنعت نفت آبادان، با این تیم برای ادامه همکاری به توافق نرسید، مدیران این باشگاه با گزینه های دیگر وارد مذاکره شدند که یکی از این گزینه ها علیرضا منصوریان، سرمربی سابق استقلال و ذوب آهن بود که سابقه هدایت نفت تهران را نیز به عهده دارد.
باشگاه نفت با منصوریان چندین جلسه مذاکره را برگزار کرد که درنهایت بعد از توافقات اولیه چند شرط برای کار و قبول هدایت این تیم توسط منصوریان مطرح شد.
باشگاه صنعت نفت آبادان با تایید این خبر یادآور شد: طی دو جلسه و مذاکره با آقای منصوریان در حضور هیات مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان و نیز آقای رضاییان، معاونت اجرایی موسسه جلساتی درباره مسائل فنی و وضعیت مالی موسسه جهت تصدی پست سرمربیگری تیم نفت در لیگ بیست و یکم برگزار شد که با توجه به موارد مطروحه در جلسه، طرفین پیشنهاد های یکدیگر را اخذ و قرار شد در آینده نزدیک تصمیم های گرفته شده، اعلام شوند.
سپس بعد از چند روز نهایتا دو طرف باهم به توافق رسیدند و منصوریان هدایت صنعت نفت آبادان را برای فصل جدید به عهده گرفت.
علیرضا منصوریان در خصوص حضور در آبادان و مذاکره وقبول کردن هدایت تیم صنعت نفت واکنش نشان داد.
علیرضا منصوریان که فصل گذشته را با تیم تراکتور آغاز و با تیم آلومینیوم به پایان رساند، هدایت تیم صنعت نفت در فصل آینده را به عهده گرفت.
وی در واکنش به حضور در آبادان و مذاکره با صنعت نفت و قبول کردن هدایت این تیم پیامی منتشر کرد که در آن نوشته است:
با تشکر از مردم خوب، خونگرم و فوتبال فهم آبادان، هواداران این تیم در همه ایران و همچنین تشکر از همه افرادی که در تمام سال ها حیات تیم مردمی و با قدمت صنعت نفت در هر سمت و پستی زحمت کشیده اند، به اطلاع می رسانم طی مذاکرات بسیار مفیدی برای قبول مسئولیت و هدایت تیم ریشه دار و محبوب استان خوزستان با مدیرعامل محترم و اعضای محترم هیات مدیره باشگاه انجام دادم.نتیجه این مذاکرات به بعد از مشخص شدن بودجه و هدف گذاری باشگاه صنعت نفت موکول شد که در نهایت خدا را شکر هدایت این تیم را به عهده گرفتم. از صمیم قلب آرزو می کنم سالی خوب را در کنار مردم خونگرم آبادان تجربه کنم.
سرپرست باشگاه نفت آبادان:
باشگاه صنعت نفت آبادان اوضاع خوبی نداشت و درحالی که همه تیم ها سرمربی خودشان را انتخاب و تمرینات را شروع کرده اند، این تیم هنوز سرمربی نداشت و تمریناتش را هم شروع نکرده بود!
اما بالاخره هم نفت تمریناتش را شروع کرد و هم سرمربی اش انتخاب شد. در خصوص اوضاع صنعت نفت آبادان و نیز مذاکره با علیرضا منصوریان برای هدایت این تیم و نیز عدم تفاهم با پور موسوی برای ادامه همکاری گفت و گویی کوتاه با جهانگیر کی شمس، سرپرست باشگاه صنعت نفت آبادان داشتیم که باهم می خوانیم.
بالاخره منصوریان سرمربی صنعت نفت آبادان شد؟
مذاکرات مثبتی با علیرضا منصوریان داشتیم که در آن درباره مسائل مالی، بازیکنان و نفرات مصدوم تیم اطلاعاتی ردوبدل شد. خدا را شکر منصوریان بررسی هایش را انجام داد در نهایت هدایت نفت را برای فصل بعد به عهده گرفت.
بحث اسپانسری منطقه آزاد اروند به کجا کشیده شد؟
قرارداد اسپانسری مان با سازمان منطقه آزاد اروند ۱۰ میلیارد تومان است که باوجود ۶ ماه پیگیری از این مبلغ هم تا امروز ریالی پرداخت نشده است. به ما گفته اند این موضوع باید ابتدا در هیات مدیره منطقه آزاد اروند مصوب شود و سپس به شورای عالی مناطق آزاد تجاری برود. در صورت مصوب شدن در آن شورا هم باید به سازمان برنامه و بودجه دولت برود. پس از تایید در این سازمان باید روالی برعکس طی شود تا پول به باشگاه برسد.هر سال تا این زمان ۱۰ میلیارد گرفته بودیم اما نمی دانم چه اتفاقی افتاده که این مبلغ را تاکنون به ما نداده اند.
وزیر ورزش دستور حمایت و پیگیری مشکلات تیم های نفتی را داده اند؟
بله خوشبختانه همین پیگیری ها سبب شد جلسه شورای ورزش استان تشکیل شود. مشکلاتمان را مطرح کرده ایم. امیدوارم زودتر مشکلات حل شود.
وضعیت تمدید قرارداد بازیکنان به کجا کشید؟
طالب ریکانی که با تیم تمدید کرد تا چراغ اول را روشن کرده باشیم. شش بازیکن تیم ما مصدوم هستند. البته قرار است سایر بازیکنان هم بیایند تا قرارداد ببندند. امیدوارم زودتر مشکلات حل شود. خدا را شکر تمرینات را هم شروع کردیم. امیدوارم همه چیز خوب پیش برود.
چه شد با پور موسوی ادامه همکاری میسر نشد؟
شرایط پور موسوی هم مانند سایر گزینه های ماست. ایشان گفتند ابتدا تکلیف بودجه و تمدید قراردادها مشخص شود و بعد مذاکره و درنهایت قرارداد را تمدید می کنند که با توجه به شرایط تیم این مهم میسر نشد و نتوانستیم با ایشان به همکاری ادامه دهیم.
چه شد با علی منصوریان برای هدایت تیم به توافق رسیدید ؟
منصوریان هم برای حضور در تیم ما ۲ شرط مشخص شدن بودجه و وضعیت بازیکنان را تعیین کرده است. باید ابتدا بودجه ما مشخص باشد تا افق مان را معلوم کنیم. هدف ما حذف شدن و قهرمانی نیست بلکه هواداران آبادانی انتظار دارند یک تیم با بیش از ۵۰ سال سابقه که در استانی زرخیر مثل خوزستان قرارگرفته و با پشتوانه هواداران خونگرمش این فصل یا آسیایی شود یا جایگاه خوبی کسب کند. با تمام این اوصاف باید بگویم توافقات اولیه صورت گرفت و سپس خواسته هایی چون تمدید قرارداد بازیکنان و نیز بازیکنان جدید صورت گرفت و بعد ایشان هم توافق نهایی خود را اعلام کردند و در نهایت هدایت تیم را برای فصل پیش رو به عهده گرفت و به زودی به آبادان می آید تا تمرینات را خودش زیر نظر بگیرد.
جمعی از کوهنوردان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه مرکزی موفق شدند بر فراز قله سنبران، بلندترین قله رشته کوه اشترانکوه واقع در استان لرستان صعود کنند.
احمد درامامی، حسین جودکی، سعید اسد الهی و محمد ماکیانی ، 4 تن از کوهنوردان منطقه مرکزی بودند که به طور مشترک با تیم کوهنوردی فجر استان مرکزی توانستند قله 4 هزار و 150 متری «سنبران» را فتح کنند.
احمد درامامی از اعضای کوهنوردان منطقه در خصوص این صعود گفت: قله سنبران با ارتفاع4150 متر از سطح دریا در رشته کوه های اشترانکوه و در شهرستان ازنا از استان لرستان واقع شده است. در ادامه حسین جودکی، سرپرست تیم کوهنوردی منطقه مرکزی با اشاره به این موضوع که رشته کوه های اشترانکوه مشهور به آلپ ایران است و صعود به قله سنبران، بلندترین قله این رشته کوه جز صعودهای شاخص کشوری است، گفت: کوهنوردان منطقه مرکزی و تیم کوهنوردی فجر استان جمعاً به تعداد 19 نفر درزمانی دو روزه موفق به فتح این قله شدند.
تعویض در نیمکت نفت مسجدسلیمان
سیروس پور موسوی پس از توافق با مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان به عنوان سرمربی جدید این تیم معرفی شد. این در حالی است که چندی پیش، مهران حسنوند مدیر رسانه ای نفت مسجدسلیمان از توافق این باشگاه نفتی با محمودفکری و ادامه همکاری با او در فصل جدید لیگ برتر خبر داده بود و روابط عمومی باشگاه نیز این خبر را اعلام کرد. حالا با تمام این اوصاف سرمربی فصل قبل نفت آبادان هدایت نفت مسجدسلیمان را برای فصل پیش رو به عهده گرفت. محمدنظری درباره پایان کار محمود فکری در نفت مسجدسلیمان پس از اعلام خبر تمدید قرارداد، گفت: قرار ما این بود که اگر از کار یکدیگر رضایت داشته باشیم، باهم همکاری کنیم. در نشست های مشترک به توافق رسیدیم، اما فکری در ادامه راه شرایط سختی برای ما ترسیم کرد و شرایط ما را نپذیرفت. ما امتیازات مدنظر خود را تا پایان نیم فصل اول گفتیم که فکری گفت قبول ندارم و قراردادی بین دو طرف امضا نشد.
مهرداد امیری از فرزندان کارکنان صنعت نفت و مربی سالن سنگ نوردی مناطق نفتخیزجنوب در پنجمین صعود بین المللی خود، موفق شد، قله ۷۱۰۵متر کورژنفسکایا سومین قله بلند کشور تاجیکستان را فتح کرد.
به گفته این کوهنورد این صعود در هوای برفی و 27 روزبه طول انجامیده است. امیری پیش ازاین موفق شده بود به قلل کازبک ازبکستان، لنین قرقیزستان، خانتنگری قزاقستان و آرارات ترکیه صعود کند.
مهرداد امیری 33 ساله ، 10 سال است که درزمینه سنگ نوردی و کوهنوردی فعالیت دارد و سابقه مربیگری و عضو تیم کوهنوردی مناطق نفتخیزجنوب را نیز در کارنامه ورزشی خود دارد.
گفت و گو با فرزند نفتی و سنگ نورد ملی پوش
حسین آزادی سنگ نوردی یا صخره نوردی، ازجمله رشته های ورزشی است که ورزشکار با استفاده از طناب و ابزار فنی ویژه به بالا و پایین رفتن یا حرکت افقی روی صخره های طبیعی یا دیواره های سالنی می پردازد. سنگ نوردی شامل سه رشته بولدرینگ، سر طناب و سرعت است. علی طاهری ویس شوشتری از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، یکی از ورزشکارانی است که در استان خوزستان در رشته سنگ نوردی فعالیت می کند. علی طاهری ویس شوشتری به خاطر نتایج خوبی که در مسابقات کشوری گرفت، به تیم ملی دعوت شده است. با سنگ نورد مناطق نفت خیز جنوب پس از برگزاری اردوی تیم ملی سنگ نوردی که خود را برای رقابت های بین المللی آماده می کند، درباره برنامه های آینده این سنگ نورد و اهدافش در روزهای پایانی تابستان داغ خوزستان گفت وگو کرده ایم که مشروح آن را می خوانید.
خردادماه 1379 در اهواز متولد شدم. در رشته مهندسی معماری درس خواندم و متعاقباً دارای مدرک تحصیلی فوق دیپلم نقشه کشی معماری از دانشگاه شهید چمران اهواز هستم. پدرم ابوالقاسم طاهری ویس شوشتری نیز 38 سال است که به عنوان کارمند در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از شرکت های تابع مناطق نفتخیز جنوب مشغول خدمت است.
موضوع به دوران کودکی من برمی گردد. به تشخیص مادرم که می دید من علاقه زیادی به بالا رفتن از موانع و کارهای همراه با هیجان را دارم برای همین رشته سنگ نوردی را از ۶ سالگی شروع کردم و از سال ۹۰ به صورت حرفه ای و قهرمانی وارد این رشته شدم و به قولی فعالیتم را از شهر اهواز و هیات سنگ نوردی و کوهنوردی استان آغاز کردم.
سنگ نوردی به سه رشته متفاوت تقسیم می شود: سرعت، بلدرینگ، لید یا سرطناب که هر ورزشکار می تواند در هر کدام از این سه رشته به تنهایی شرکت کند یا اینکه در سه رشته فعالیت داشته باشد که در اصطلاح (کمباین) گفته می شود.
من در دو رشته بلدرینگ و لید به صورت حرفه ای فعالیت دارم ولی در بعضی از مسابقات که سه رشته برگزار می شود، هر سه رشته را انجام دادم و مقام هم کسب کردم.
ابتدا در مسابقات جام پیام تهران در شهریور ۱۳۹۴ در رشته سر طناب با کسب مقام دوم به کار خودم پایان دادم.
سپس در مسابقات انتخابی جام فجر کرمان اردیبهشت ۱۳۹۶ که مقام دوم کمبایین و مقام دوم بلدرینگ را به دست آوردم.
مسابقات جام تربیت مدرس آذر ۹۶ در بخش سر طناب، مقام سوم را کسب کردم.
مسابقات جام فجر بهمن ۱۳۹۶ زنجان، مقام دوم کمباین را کسب کردم.
در مسابقات آسیایی youth chempion ship شرکت کردم که به مقام هفتم رسیدم.
در مسابقات کشوری دانشجویی رده سنی آزاد دانشگاه شریف تهران مقام اول را کسب کردم.
شیرین ترین لحظه موقعی اتفاق می افتد که شما مقام کسب می کنید و به قول معروف روی سکو می روید. تلخ ترین خاطره ورزشی ام این بوده که با وجود کسب مقام، افراد دیگری را به جای من به مسابقات آسیایی یا جهانی می فرستادند.
من هم مانند تمام ورزشکاران دوست دارم در مسابقات جهانی حضورداشته باشم و بهترین عنوان را کسب کنم، بنابراین تأکید می کنم تنها و تنها هدفم، کسب مقام جهانی است.
برای حضور در تیم ملی و در این اردو مشقت های زیادی را متحمل شدم ، متأسفانه برای تهیه بلیت هیات استان هیچ گونه همکاری با من نکردند و با هزینه شخصی عازم این اردو شدم و حتی طناب را هم قرض گرفتم تا پس از مسابقه تحویل بدهم ! اما شرایط اردو بسیار خوب بود و تمرینات منظم و خوبی را زیر نظر مربیان برگزار کردیم.
مشکلات که خیلی زیاد هستند، رشته سنگ نوردی و لوازم آن هزینه های زیادی به همراه دارد، متأسفانه هیات استان نیز همکاری خوبی با ما ندارد، نبود اسپانسر و باشگاه در شهر اهواز را هم به این مشکلات اضافه کنید، من برای تمرین از باشگاه شخصی که در پارکینگ منزل شخصی امان درست کردم، استفاده می کنم. انتظارم از مسئولان استانم، حمایت کردن از همه ورزشکاران است.
باید از پدر و مادرم تشکر کنم که در تمام مراحل زندگی مرا حمایت کردند و نیز از مربی خوبم آقای میزبانی که با راهنمایی ها و آموزش های صحیح ورزشی باعث شد من به تیم ملی راه یابم، تشکر ویژه کنم. امیدوارم با کسب مقام قهرمانی در مسابقات آسیایی و جهانی پاسخ زحماتشان را بدهم.
کاپیتان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان قرارداد خود را با این تیم تمدید کرد تا بازهم در این تیم به فوتبال خود ادامه دهد.
طالب ریکانی، کاپیتان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان باسابقه ترین بازیکن تیم فوتبال صنعت نفت آبادان و از وفادارترین و محبوب ترین بازیکنان این تیم، قرارداد خود را برای به مدت یک فصل دیگر تمدید کرد.
ریکانی در فصلی که گذشت، برای هشتمین سال، پیراهن طلایی پوشان آبادانی را به تن کرد.
باشگاه صنعت نفت آبادان که هنوز نتوانسته با مربی ای برای هدایت تیم خود در فصل بیست و یکم به توافق برسد، فعلاً اقدام به تمدید با بازیکنان باقی مانده از فصل قبل خودکرده است تا در ادامه بتواند با توجه به لیست سرمربی خود، وارد بازار نقل و انتقالات شود.
ریکانی در میان هواداران صنعت نفت بسیار محبوب است و با توجه به تمدید قرارداد او سایر بازیکنان هم به تمدید قرارداد ترغیب خواهند شد.
فرزند همکار نفتی شاغل در نفت و گاز آغاجاری موفق شد به صورت انفرادی به قله 5671 متری دماوند صعود کند.
مهین ابوعلی، فرزند همکار نفتی شاغل در شرکت نفت و گاز آغاجاری نزدیک به 20 سال است که در رشته های کوهنوردی و سنگ نوردی فعالیت می کند، هفته گذشته موفق شد به صورت انفرادی به قله دماوند معروف به بام ایران صعود کند.
فرزند نفتی کوهنورد از جبهه جنوبي، معروف به گوسفندسرا به سمت بارگاه سوم حرکت کرده و پس از استراحت شبانه در پناهگاه اين بارگاه، ساعت 4 صبح روز بعد به سمت قله حرکت کرد و بعد از 6 ساعت کوهنوردي در هواي سرد و برفي در تابستان موفق شد به قله 5671 متري دماوند صعود کند.
در اوج گرماي تابستان، دماي قله دماوند به 7 درجه زير صفر می رسد. مهین ابوعلی تاکنون موفق شده به ارتفاعات اندیکا،ارتفاعات سی سخت یاسوج، قله کلون چین زردکوه بختیاری، قله توچال در ارتفاعات البرز، ارتفاعات تاراز، قله بل، قله سبلان و منگار صعود کند.
فرزند نفتی رزمیکار خطوط لوله و مخابرات منطقه شمال موفق به کسب مقام قهرمانی مسابقات حرفه ای MMA در کشور ارمنستان شد. مهیار شفایی، فرزند 13 ساله و رزمی کار مهدی شفایی، کارمند امور اداری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال با تکیه بر استعداد، تلاش و توانایی های شخصی خود موفق به کسب مقام قهرمانی در تورنمنت سوپرفایت MMA به میزبانی کشور ارمنستان شد. مهیار شفایی پیش از این نیز موفق به دریافت کمربند قهرمانی مسابقات MMA سازمان TFC و نیز قهرمانی در مسابقات متعدد استانی و منطقه ای شده بود. مهیار شفایی، نوجوان بااستعداد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از 8 سالگی وارد دنیای ورزشهای رزمی شد و فعالیت خود را از ورزش دفاع شخصی و گراپلینگ کیک بوکسینگ آغاز کرده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات