تأکید رئیسجمهوری بر پرداخت مطالبات مالی ایران از عراق
شتاب در واکسیناسیون کارکنان نفت برای پایان دادن به کرونا
وزیر نفت در سومین سفر خود به استان خوزستان رفت
فروزنده: دوست داریم صنعت نفت حرفهای اداره شود نه سیاسی
فصلی نو از تعامل دولت و بخش خصوصی
حال صنایع کرمان با گاز خوب است
تلفیق تجربه و انرژی در صنعت 110 ساله
کمبود اکسیژن در داخل لوله 24 اینچ انتقال گاز
اکتشافهای جدید انرژی موهبت اقتصادی ترکیه
گازسوز شدن بیش از 4400 دستگاه خودروی عمومی
نگاهی معرفتی به دستاوردهای داخلی هشت سال دفاع مقدس
از فتح قسطنطنیه تا زوال تیموریان چه اتفاقاتی افتاد ؟
بیتناسبی میان تحصیلات و شغل، هدر دادن زندگی است
برنامه بعدیام صعود به قلههای بالای 8 هزار متر است
در دیدار با نخست وزیر عراق انجام شد
رئیس جمهوری با اشاره به لزوم توسعه هرچه بیشتر روابط تجاری و اقتصادی ایران و عراق گفت: ایران خواستار اجرای تعهدهای عراق درباره مطالبات مالی این کشور است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی، روز یکشنبه (۲۱ شهریورماه) در دیدار با مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق با بیان اینکه دو ملت ایران و عراق از اشتراک گسترده و عمیق تاریخی، فرهنگی و مذهبی برخوردارند، گفت: روابط دو ملت فراتر از سطح جغرافیایی و همسایگی بوده و هیچ عاملی نمی تواند در پیوند ناگسستنی دو ملت خدشه ای ایجاد کند.
وی با بیان اینکه ظرفیت همکاری دو کشور خیلی بیشتر از سطح کنونی است، افزود: ظرفیت های همکاری بین دو کشور مورد شناسایی و توافق قرارگرفته و اکنون زمان اجرایی کردن توافق ها و تعامل گسترده اقتصادی به سود منافع دو ملت و توسعه منطقه ای است.
رئیس جمهوری با اشاره به لزوم توسعه هرچه بیشتر روابط تجاری و اقتصادی دو کشور، بر اجرای توافق های موجود بین تهران و بغداد از جمله اتصال خطوط ریلی شلمچه - بصره تأکید کرد و خواستار اجرای تعهدهای عراق در خصوص مطالبات مالی ایران شد.
رئیسی در ادامه با تأکید بر تداوم همکاری دو کشور در حوزه های راهبردی، به اجلاس بغداد اشاره و تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از نقش آفرینی منطقه ای عراق حمایت می کند و به دنبال تثبیت امنیت منطقه با محوریت ایران، عراق و کشورهای پیرامونی بدون مداخله نیروهای خارجی است، همچنین تهران از گفت وگوهای درون منطقه ای، بدون مداخله بیگانگان حمایت می کند.
نخست وزیر عراق نیز در این دیدار با تأکید بر اینکه ارتباط عمیق تاریخی، تمدنی و مذهبی، مناسبات ویژه ای در روابط ایران و عراق رقم زده است، گفت: بغداد مصمم است سطح همکاری های خود در عرصه های مختلف، بویژه اقتصادی و تجاری را هرچه بیشتر گسترش دهد و فعال کردن ظرفیت های توسعه روابط اقتصادی در همه بخش ها را با جدیت پیگیری خواهد کرد.
مصطفی الکاظمی با استقبال از سخنان رئیس جمهوری ایران در مراسم تحلیف، تأکید کرد: سخنان شما درباره تعامل با همسایگان و کشورهای منطقه بسیار خوب و دقیق بود و این نگاه با استقبال سران دولت های منطقه مواجه شد.
جواد اوجی، وزیر نفت با ایجاد حساب کاربری رسمی در توییتر، فعالیت خود را آغاز کرد. آدرس حساب کاربری رسمی جواد اوجی به نشانی و شناسه «javad_Owji@» اکنون در شبکه اجتماعی توییتر فعال است.
عضو مجمع نمایندگان استان خراسان شمالی:
عضو مجمع نمایندگان استان خراسان شمالی با بیان اینکه قطع انشعاب گاز صنایع بزرگ در زمستان، به صنایع یادشده بشدت آسیب وارد می کند، گفت: باید از هم اکنون سوخت جایگزین زمستانی صنایع، ذخیره سازی شود. سیدمحمد پاکمهر در نشست علنی روز یکشنبه (۲۱ شهریورماه) مجلس شورای اسلامی درباره لزوم ذخیره سازی سوخت زمستانی جایگزین برای صنایع بزرگ کشور اظهار کرد: در آستانه فصل سرما قرار داریم، از این رو نباید نخستین اقدام مسؤولان برای تأمین گاز خانگی، قطع انشعاب گاز صنایع بزرگ کشور باشد؛ زیرا این موضوع بشدت این صنایع را متضرر می کند. وی خطاب به وزیر نفت گفت: زمستان در راه است، بنابراین تدبیر و مدیریت انقلابی و جهادی می طلبد علاج واقعه را پیش از وقوع آن در نظر داشته باشیم. صنایع بزرگ، پارسال به دلیل قطع گاز بشدت متضرر شدند، همچنین باید تمهیداتی اتخاذ کرد تا سوخت جایگزین زمستانی این صنایع برای یک ماه تا ۴۵ روز ذخیره شود.
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی:
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: ایران می تواند با سرمایه گذاری در بخش انرژی و ساخت نیروگاه ها، شرکت های نفت و گاز و ایجاد مسیری برای انتقال نفت ایران و عراق، از مسیر بعضی کشورها به چین، در کوتاه مدت درآمد به دست آورد. مجتبی یوسفی، شامگاه دوشنبه (۲۲ شهریورماه) در گفت وگوی تلویزیونی با بیان اینکه بازار عراق، موقعیت و ظرفیت های منحصربه فردی برای سرمایه گذاران و تاجران ایران دارد، گفت: ایران می تواند با سرمایه گذاری در بخش انرژی و ساخت نیروگاه ها، شرکت های نفت و گاز و ایجاد کریدوری شمالی برای انتقال نفت ایران و عراق از مسیر برخی کشورها به چین، در مدت کوتاه بیش از ۵۰ میلیارد دلار، درآمد کسب کند.
وی افزود: اگر یک شعبه بانک مرکزی به صورت فرعی در عراق ایجاد شود و وظیفه آن تسهیل سرمایه گذاری بخش خصوصی باشد، بسیاری از مشکلات سرمایه گذاران ایرانی در این کشور برطرف می شود.
عضو هیأت رئیسه مجلس تصریح کرد: باید کمیته ای مشترک بین ایران و عراق تشکیل شود و موانع را از پیش روی تولیدکنندگان بردارد تا بتوانیم به سوی ایجاد بازارهای جدید گام بردایم.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران:
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران گفت: با توجه به پیش بینی کمبود سوخت نیروگاه ها در زمستان امسال، دستور ذخیره سازی سوخت نیروگاه ها صادر شده است. به گزارش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، رضا پدیدار در چهارمین نشست کمیسیون انرژی اتاق تهران به گزارش اخیر دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) از بیشترین مقدار تولید کشورهای عضو این سازمان در ماه سپتامبر ۲۰۲۱ اشاره کرد و گفت: عربستان با ۹ میلیون و ۵۸۰ هزار بشکه در روز، عراق ۴ میلیون و ۲۰ هزار بشکه، امارات ۲ میلیون و ۷۱۰ هزار بشکه، ایران ۲ میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه، کویت ۲ میلیون و ۴۴۰ هزار بشکه، نیجریه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه، لیبی یک میلیون و ۱۲۰ هزار بشکه و آنگولا یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه، بزرگترین تولیدکنندگان عضو اوپک در ماه سپتامبر ۲۰۲۱ بوده اند. وی در این نشست به گفته های اخیر وزیر نفت مبنی بر کمبود سوخت نیروگاه ها در زمستان امسال نیز اشاره کرد و افزود: دستور ذخیره سازی سوخت نیروگاه ها صادر شده است. رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران به گفت وگوی چندی پیش وزیر نفت در شبکه دوم سیما اشاره کرد که طی آن جواد اوجی، وزیر نفت، اعلام کرد برای حفظ وضع موجود در تولید نفت، نیاز به ۱۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری است. در ادامه این نشست، محمدرضا طبیب زاده، عضو هیأت مدیره انجمن شرکت های مهندسی و پیمانکاری صنعت نفت و گاز به ارائه گزارشی در ارتباط با بررسی مقدماتی طرح تشکیل وزارت انرژی و چالش های آن پرداخت.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) ۶۱ سال پیش در ۱۴ سپتامبر سال ۱۹۱۴ میلادی طی کنفرانسی در بغداد متولد شد. به گزارش دبیرخانه اوپک، این سازمان به افتخار تجلیل از تاریخ و میراث غنی و منحصربه فرد این سازمان در شصت ویکمین سالروز تأسیس آن نایل آمده و این فرصتی برای تأمل در گذشته و نگاهی به آینده این نهاد بین المللی است.
۶۱ سال پیش و در کنفرانسی که طی روزهای ۱۰ تا ۱۴ سپتامبر سال ۱۹۶۰ میلادی در بغداد با حضور نمایندگان پنج کشور تولیدکننده نفت برگزار شد، اوپک پا به عرصه حیات گذاشت. فواد روحانی از ایران، طلعت الشیبانی از عراق، احمد سید عمر از کویت، عبدالله الطریقی از عربستان و خوان پابلو پرز آلفونزو از ونزوئلا نمایندگان این کشورها بودند. با نگاهی به گذشته، ممکن است به نظر برسد که تشکیل این سازمان اجتناب ناپذیر بوده است، در حالی که هریک از اعضای بنیانگذار اوپک با اهداف، انتظارها و اولویت های متفاوتی وارد بغداد شدند. آنها تشخیص دادند که منافع مشترک بر هر گونه اختلافی پیشی گرفته و به این نتیجه رسیده اند که همکاری، همیشه نتایج بهتری در پی دارد و اتحاد منبع قدرت است. این روحیه هر فصل از تاریخ اوپک را تحت تأثیر قرار داده است. تأسیس این سازمان نتیجه همکاری، گفت وگو و سازش بوده و این مسأله بوضوح در رویکرد اجتماعی اوپک و همه موفقیت های این سازمان در ۶۱ سال اخیر مشخص است. روح نشست بغداد بتازگی در تلاش های جمعی کشورهای عضو اوپک و ۱۰ کشور تولیدکننده نفت غیراوپک برای پاسخگویی به کاهش شدید تقاضای نفت، ناشی از شیوع ویروس عالم گیر کرونا احیا شده و فرایند «توافقنامه همکاری» با الهام از چشم انداز بنیانگذاران اوپک، در ۱۸ ماه اخیر نقشی اساسی در بهبود بازارهای جهانی نفت داشته است. محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل اوپک به مناسبت شصت ویکمین سالروز تأسیس این سازمان گفت: جهان از سال ۱۹۶۰ به طرز غیرقابل تصوری تغییر کرده است. چالش هایی که کشورهای عضو ما در سال ۱۹۶۰ با آن مواجه می شدند، بسیار متفاوت از امروز بود. وی ادامه داد: با این حال، در همه لحظه های متلاطم شصت ویک سال اخیر، تعهد اوپک به همکاری بین المللی، گفت وگو و انجام اقدام های مسؤولانه همسو با منافع تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نفت و اقتصاد جهانی بی وقفه بوده است. دبیرکل اوپک تصریح کرد: در روز «اوپک»، از تلاش خستگی ناپذیر نسل های مختلف سران دولت ها، وزیران، فرمانداران و دیگر کارشناسان بلندپایه خارج و داخل دبیرخانه، دبیران کل، مدیران و کارکنان حوزه های مرتبط که همه آنها نقشی مهم در موفقیت های این سازمان ایفا کرده اند، قدردانی می کنیم. شصت ویک سال پس از تأسیس اوپک، تمرکز این سازمان همچنان بر تعادل و ثبات بازار نفت است و گفت وگو میان همه ذی نفعان صنعت انرژی را بویژه از طریق توافقنامه و منشور همکاری ترویج می دهد و در جست وجوی یافتن راه حل هایی برای بعضی چالش های اصلی پیش روی بشر مانند آب و هوا، توسعه پایدار و کاهش فقر انرژی است.
کرونا و موج های پی در پی آن با انواع جهش یافته آن و بتازگی با سویه های مختلف دلتا و لامبدا نزدیک به 18 ماه است که درسراسر دنیا می تازد ودراین تاختن های بی رحمانه، جان انسان های بی شماری را می گیرد.
با شیوع این ویروس وحشی، سازمان بهداشت جهانی پروتکل واحدی را برای مراکز بهداشتی کشورهای درگیر این بیماری که تقریبا همه دنیا بود تدوین و ابلاغ کرد تا بتوانند افسار آن رادر دست گیرند و از شمار قربانی ها کاسته شود.
درکشور ما نیزاین شیوه نامه ازسوی ستاد فرماندهی مقابله باکرونا متشکل از بخش های مختلف ازجمله وزارت بهداشت به وزارتخانه ها وسازمان های مختلف اعم از دولتی و خصوصی ابلاغ شد و براساس آن، همگان ملزم به رعایت آن شدند.
در این گزارش تلاش شده است به همسویی وزارت نفت در مسیر کاهش سرعت شیوع ویروس منحوس کرونا و افزایش ایمنی کارکنان آن اشاره ای هرچند گذرا شود.
با شیوع افسارگسیخته ویروس کرونا در کشور، وزارت نفت به عنوان یکی از دستگاه های دولتی، شیوه نامه ابلاغی ستاد مبارزه با کرونا را به تمام زیرمجموعه های خود در چهار شرکت اصلی خود (شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت ملی گاز و شرکت ملی صنایع پتروشیمی) ابلاغ کرد.
در این ابلاغیه همه کارکنان اعم از بخش های ستادی و عملیاتی ملزم به رعایت شیوه نامه بهداشتی شدند و به شست وشوی مکرر دست ها و ضدعفونی کردن آنها، استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی یک ونیم متری، استفاده ازلایه های جدا کننده در اماکن عمومی، همچنین ضدعفونی سازی تاسیسات، منع برگزاری هرگونه نشست وهمایش، سفرهای ماموریتی، تب سنجی روزانه، انجام تست های پی سی آر، ترک محل خدمت در صورت مشکوک بودن به کرونا با هدف جلوگیری ازسرایت این بیماری به دیگران تاکید شد.
در یک سال و نیم گذشته، وزارت نفت تلاش کرده است همسو با سیاست های ابلاغی ستاد مقابله با کرونا گام بردارد، به طوری که ازهمان ابتدا افزون برماموریت اصلی خود که تامین و توزیع انرژی کشور و مدیریت آن است، عمل به مسؤولیت اجتماعی را نیز وظیفه خود دانست و در این مسیر، گام های متعددی برای مقابله با کرونا برداشت که ضد عفونی سازی معابرشهری، توزیع ماسک و الکل ازآن جمله است.
بتازگی نیزبا روی کار آمدن دولت جدید، جواد اوجی، وزیر نفت پیرو دستور رئیس جمهور، مبنی بر شتاب دادن به واکسیناسیون برای ریشه کن ساختن این ویروس، با صدور ابلاغیه ای خطاب به سید مهدی هاشمی، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، بر ضرورت تسریع در واکسیناسیون کارکنان صنعت نفت تاکید کرد و از وی خواست تا با برنامه ریزی مشخصی درمدت زمان دو ماه از تازیخ ابلاغ (20 شهریور) تزریق دو دوز واکسن همه کارکنان صنعت نفت (رسمی، پیمانی، قرارداد مدت معین و موقت و پیمانکاری) انجام شود.
امروز بخش بهداشت و درمان صنعت نفت این وزارتخانه با دراختیار داشتن امکانات درمانی – پزشکی مجرب توانسته است مسیرتازه ای برای مقابله با کرونا بازکند و با راه اندازی مرکز واکسیناسیون باشگاه نفت تهرانسر، پیرو دستور وتاکید جواد اوجی، وزیر نفت، واکسیناسیون دوز اول کارکنان ستادی چهارشرکت اصلی خود را انجام دهد.
باآغاز تزریق واکسیناسیون در این مرکز از26مرداد تا 23 شهریورماه، کارکنان ستادی چهارشرکت اصلی وزارت نفت (شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران، شرکت ملی گازایران وشرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران) دوزنخست واکسن کرونا را دریافت کرده اند.
در این بازه زمانی13هزارو 43 دوز واکسن به کارکنان بخش های مزبور تزریق شده که 12 هزار و 440 دوز آن سینوفارم، 231 دوز آسترازنکا و 372 دوز آن نیز از نوع برکت که بتازگی وارد چرخه شده، بوده است. بیشترین میزان تزریق روزانه واکسن در مرکز واکسیناسیون تهرانسر با یک هزار و 321 دوز در 23 شهریورماه و کمترین میزان تزریق با118دوزدر26 مردادماه انجام شده است.
تزریق دوز دوم کارکنان چهارشرکت اصلی وزارت نفت به همراه خانواده های آنها از 23 شهریورماه در مرکز مزبور آغاز شده و تزریق واکسن به همکاران شرکت های پیمانکاری وزارت نفت نیز درجریان است.
بدون تردید با توجه به تولید واکسن های داخلی مانند فخرا و برکت به وسیله دانشمندان کشورمان و واکسن های وارداتی، روند واکسیناسیون در کشور نیز افزایش چشمگیری خواهد یافت و وزارت نفت نیز بر همین اساس تلاش خواهد کرد واکسیناسیون کارکنان حوزه تامین انرژی را به همراه خانواده های آنان درکمترین زمان ممکن به پایان برساند و جشن پایان واکسیناسیون را دراین حوزه اعلام کند.
جواد اوجی، وزیر نفت در احکام جداگانه، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش، سرپرست معاونت وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، عضو هیأت امنای صندوق بازنشستگی صنعت نفت، عضو کارگروه مشورتی تشخیص عدم مغایرت مصوبات هیأت مدیره شرکت ملی نفت با قوانین، مقررات، سیاست ها و راهبردهای وزارت نفت، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت و سرپرست موسسه مطالعات بین المللی انرژی را منصوب کرد.
در قالب این احکام، علی مددی به عنوان سرپرست معاونت وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی معرفی شده است.
در حکم جواد اوجی به مهدی علی مددی آمده است:
«با عنایت به تخصص، تعهد و تجربیات جنابعالی به موجب این حکم به عنوان «سرپرست معاونت وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی» منصوب می شوید. امید است با اتکال به الطاف خداوند متعال در انجام امور محوله برای ساماندهی نیروی انسانی و پیگیری جدی و مؤثر ابلاغیه های اخیر در این حوزه تا حصول نتیجه موفق و مؤید باشید. در خاتمه از زحمات جناب آقای فرزین مینو در مدت عهده داری مسؤولیت تقدیر می نمایم و از خداوند متعال برای ایشان سعادت و توفیق را مسألت دارم.»
وزیر نفت در حکمی جلیل سالاری را به عنوان معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران منصوب کرد.
در حکم جواد اوجی خطاب به جلیل سالاری آمده است:
نظر به مراتب تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی، به استناد ماده ۵ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب سال ۱۳۹۱ مجلس شورای اسلامی، به موجب این حکم به سمت «معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران» منصوب می شوید. انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و با بهره گیری از کلیه ظرفیت ها، اقدامات لازم و مؤثر در راستای تحقق اهدافی از جمله مواردی به شرح ذیل در دستور کار قرار گیرد.
- پیگیری ویژه به منظور اجرای مؤثر طرح های ارتقای کیفی پالایشگاه های موجود و پروژه های احداث ظرفیت جدید پالایشی (پتروپالایشی) مصوب شده در راستای تحقق قانون «حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی - مصوب سال ۱۳۹۸ مجلس شورای اسلامی».
- پیگیری مؤثر در راستای تأمین سوخت بویژه در رابطه با سوخت مورد نیاز بخش نیروگاهی و صنایع.
- حمایت و پشتیبانی از صنعتگران، سرمایه گذاران و مصرف کنندگان محصولات پالایشی.
- تدوین و پیگیری تصویب قوانین به منظور جذابیت برای تشویق سرمایه گذاری در حوزه های کلیدی.
- برنامه ریزی و ایجاد مکانیسم های مورد نیاز برای تأمین و تضمین امنیت عرضه فراورده های نفتی.
- توجه جدی به صادرات فراورده های نفتی به منظور افزایش درآمدهای ارزی کشور.
- تدوین/ اصلاح استانداردهای کیفیت کالا و خدمات، زیست محیطی، سلامتی و ایمنی و نظارت بر آنها.
- ایجاد فضای رقابتی در خصوص توسعه صنعت پالایش کشور از طریق رفع مشکلات فضای کسب وکار و رسیدگی به اختلاف بازیگران و ذی نفعان این حوزه.
- حمایت از شرکت های دانش بنیان و بومی سازی و توسعه فناوری تجهیزات و کالاهای راهبردی صنعت پالایش.
- پایبندی به شفافیت فرایندها و شناخت گلوگاه های فسادخیز و مبارزه جدی با قاچاق سوخت و عوامل مرتبط.
- شناسایی و به کارگیری نیروهای توانمند، متعهد و کارآمد بر اساس اصل شایسته سالاری و جانشین پروری.
توفیق جنابعالی را در انجام وظایف سازمانی و امور محوله از درگاه ایزد منان خواستارم و در خاتمه نیز از زحمات جناب آقای علیرضا صادق آبادی در مدت عهده داری مسؤولیت، تقدیر می نمایم و از خداوند متعال برای ایشان سعادت و توفیق را مسألت دارم.»
وزیر نفت در حکمی علیرضا ضیغمی را به عنوان عضو هیأت امنای صندوق بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت منصوب کرد.
در حکم جواد اوجی به علیرضا ضیغمی آمده است:
«نظر به تعهد و تجارب جنابعالی و به استناد جزء (۶) ماده (۸) اساسنامه صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت (موضوع تصویب نامه شماره ۹۷۰۵۹/ت۵۶۸۹۶هـ تاریخ ۱۳۹۸/۰۸/۰۱ هیأت محترم وزیران، به موجب این حکم به عنوان عضو هیأت امنای صندوق بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت منصوب می شوید.
در خاتمه نیز از زحمات جناب آقای محمد آقایی تبریزی در مدت عهده داری مسؤولیت، تقدیر می نمایم و از خداوند متعال برای ایشان سعادت و توفیق را مسألت دارم.»همچنین وزیر نفت طی حکمی علیرضا ضیغمی را به عنوان عضو «کارگروه مشورتی تشخیص عدم مغایرت مصوبات هیأت مدیره شرکت ملی نفت با قوانین، مقررات، سیاست ها و راهبردهای وزارت نفت» منصوب کرد.در خاتمه نیز از زحمات جناب آقای ابراهیم اصغرزاده در مدت عهده داری مسؤولیت، تقدیر می نمایم و از خداوند متعال برای ایشان سعادت و توفیق را مسألت دارم.
وزیر نفت در حکمی علی فروزنده را به عنوان مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت منصوب کرد. در حکم جواد اوجی خطاب به علی فروزنده آمده است:
«با عنایت به تخصص، تعهد و تجربیات ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت» منصوب می شوید. با توجه به نقش و اهمیت صنعت نفت در توسعه و پیشرفت کشور، امید است با اتکال به الطاف خداوند متعال در انجام امور محوله از جمله موارد ذیل موفق و مؤید باشید.
وزیر نفت با صدور حکمی محمدصادق جوکار را به عنوان سرپرست مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی منصوب کرد.
در حکم جود اوجی خطاب به محمدصادق جوکار آمده است:
«با عنایت به تخصص، تعهد و تجربیات ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان «سرپرست مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی» منصوب می شوید. امید است با اتکال به الطاف خداوند متعال در انجام امور محوله موفق و مؤید باشید.
در خاتمه نیز از زحمات جناب آقای حامد حوری جعفری در مدت عهده داری مسؤولیت، تقدیر می نمایم و از خداوند متعال برای ایشان سعادت و توفیق را مسلت دارم.»
.
وزیر نفت (جمعه، ۲۶ شهریورماه) برای بازدید از مناطق نفت خیز جنوب طی سفری یک روزه راهی اهواز شد. هدف از این سفر، بازدید از تأسیسات مناطق نفت خیز جنوب، مناطق عملیاتی و بررسی آخرین وضع میدان های مشترک نفتی است.
در این سفر یک روزه احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، شجاع الدین بازرگانی، معاون امور حقوقی و مجلس وزیر نفت و حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران وزیر نفت را همراهی کردند.
جواد اوجی در سفر به استان خوزستان پس از بازدید از دکل حفاری ۲۵ فتح اهواز در جمع خبرنگاران گفت: آمادگی داریم از ظرفیت سرمایه گذاران داخلی و خارجی به منظور توسعه میدان ها، با اولویت میدان های مشترک نفت و گاز استفاده کنیم. وی گفت : خدا را شاکرم که توفیق داد سومین سفر استانی و کاری را در خوزستان باشم؛ استانی که ۷۴ درصد نفت کشور از میدان های آن تولید می شود. اوجی با اشاره به اهمیت حفظ و نگهداشت تولید در میدان های مشترک نفت و گاز کشور، افزود: به رئیس جمهور قول دادیم که توسعه میدان های مشترک نفتی و گازی در این دولت تعیین تکلیف شود که بخشی از این میدان های مشترک هم در استان خوزستان و کشور عراق است؛ در این سفر هم روند پروژه ها و قراردادهایی که در بحث حفظ و نگهداشت امضا شده و پیشرفت این پروژه ها همچنین توسعه میدان های جدید را بررسی می کنیم. وزیر نفت تصریح کرد: از روند پروژه های میدان های مشترک غرب کارون بازدید می کنیم که بخشی از آنها توسعه یافته اند اما کامل نیست و نیاز است دیگر بخش های آن تکمیل شود و هرچه سریع تر فاز دوم یا سوم توسعه آنها را آغاز کنیم.
حداکثر برداشت نفت از میدان های مشترک در برنامه است
اوجی با بیان اینکه بحث حداکثر برداشت نفت از میدان های مشترک را در برنامه داریم، ادامه داد: با بیش از ۱۵۳ میلیارد بشکه نفت قابل استحصال، ظرفیت خوبی برای برداشت از این مخازن و میدان های نفتی داریم. وی با اشاره به برنامه سفر یک روزه خود به استان خوزستان، اظهار کرد: همچنین بازدیدی از حوزه میدان های مستقل نفتی و گازی خواهیم داشت و خداقوتی به همکاران می گوییم و با مشکلات و چالش های این عزیزان آشنا می شویم. با برنامه هایی هم که دولت سیزدهم دارد و با همت و کمک مجلس، مسائل و مشکلات نیروی انسانی (رسمی و قراردادی) را برطرف می کنیم. وزیر نفت تأکید کرد: با یاری و کمک نمایندگان مجلس و کمیسیون انرژی به ویژه آقای حسنوند، رئیس این کمیسیون با ارائه راه های مختلف هم بحث افزایش برداشت از میدان های مشترک و هم حفظ و نگهداشت آنها را دنبال خواهیم کرد. اوجی در ادامه با بیان اینکه آغاز به کار پتروشیمی های بزرگی در برنامه است و توسعه متوازنی از زنجیره ارزش و صنایع تکمیلی پتروشیمی انجام می شود، گفت: آمادگی داریم از ظرفیت سرمایه گذاران داخلی و خارجی به منظور توسعه میدان ها، با اولویت میدان های مشترک نفت و گاز در قالب قراردادهای مختلف و مشوق هایی که دولت و مجلس و کمیسیون انرژی مدنظر دارند، استفاده کنیم. وی افزود: متأسفانه در چند سال گذشته آن مقدار سرمایه گذاری که باید برای حفظ و نگهداشت تولید انجام می شده، نشده است و ان شاالله با این نگاه با اولویت سرمایه گذاران داخلی قراردادها امضا شوند و به سقف ظرفیت تولید و بالاتر از آن برسیم.
تخصیص ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار حوزه مسئولیت اجتماعی
وزیر نفت همچنین با اشاره به حوزه مسئولیت اجتماعی وزارت نفت، یادآور شد: اعتبارات خوبی برای استان خوزستان در نظر گرفتیم و پروژه هایی در حوزه های آموزشی، بهداشتی و فرهنگی مدنظر دستگاه های اجرایی استان بوده که روند این پروژه ها دنبال می شود و برنامه وزارت نفت، اولویت دادن به همین پروژه های مسئولیت اجتماعی است که مردم این منطقه از توسعه پروژه های نفت و گاز بهره مند شوند.
اوجی اظهار کرد: تأمین اعتبار واحدهای مسکونی در مسجد سلیمان که توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی انجام می شود هم تکمیل شده است، از سویی بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار در حوزه مسئولیت اجتماعی برای استان خوزستان تخصیص داده می شود.
گفتنی است؛ این سومین بازدید وزیر نفت از تأسیسات و مناطق عملیاتی صنعت نفت است؛ اوجی پیش از این در هفته های اخیر از منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و پالایشگاه تهران بازدید کرده است.
وزیر نفت با اعلام دو برنامه برای افزایش ظرفیت پالایشی در ایران، تأکید کرد که ظرفیت کیفی و کمّی پالایشگاه های کشور بی شک افزایش می یابد.
جواد اوجی شامگاه چهارشنبه (۲۴ شهریورماه) در گفت وگویی تلفنی با برنامه «رهیافت» رادیو اقتصاد، درباره برنامه وزارت نفت دولت سیزدهم برای توسعه صنایع پالایشی و ساخت پتروپالایشگاه ها، اظهار کرد: با توجه به ظرفیت کنونی تولید فرآورده های نفتی در پالایشگاه های نفت کشور و مصارف مختلف، بی شک افزایش ظرفیت پالایشی یک نیاز است، به همین منظور دو برنامه مدنظر داریم. وی افزود: برنامه نخست افزایش ظرفیت پالایشگاه های کنونی (چه آنها که خوراک نفت خام دارند و چه آنها که از میعانات گازی استفاده می کنند) از نظر کیفیت و کمیت فرآورده های نفتی و برنامه دوم ساخت پالایشگاه های جدید یا همان پتروپالایشگاه هاست.
وزیر نفت تصریح کرد: خوشبختانه سازوکار قانونی خوبی هم با توجه به حمایت از صنایع پایین دست نفت و با مشارکت مردمی وجود دارد و مجوزی که همسو با تنفس خوراک داده شده است، می تواند مشوق خوبی برای سرمایه گذاران باشد و ان شاءالله با توجه به توان سرمایه گذارانی که شناسایی شدند (که حتی به برخی مجوز خوراک هم داده شده است)، با حمایت دولت سیزدهم و وزارت نفت بی شک ظرف سه تا چهار سال آینده ظرفیت پالایشی را افزایش می دهیم، زیرا این رویه مصداق اقتصاد مقاومتی و جلوگیری از خام فروشی است. اوجی با بیان اینکه تولید فرآورده های نفتی بازار بسیار خوبی دارد و در حوزه تحریم هم کمتر دچار مشکل است، ادامه داد: با توجه به نیاز کشورهای همسایه و منطقه، هرچه در این زمینه سرمایه گذاری شود هم ارزآوری مطلوبی دارد، هم اشتغال زایی و جلوگیری از خام فروشی را در پی خواهد داشت.
افزایش ظرفیت پالایش همگام با افزایش تولید در میدان های نفتی
اوجی با بیان اینکه این افزایش ظرفیت پالایشی با افزایش برداشت از میدان های نفتی رقم می خورد، اظهار کرد: خوشبختانه با ذخایر خدادادی در حوزه میدان های نفتی که ۱۵۴ میلیارد بشکه نفت خام و ۳۳ هزار میلیارد مترمکعب (۳۳ تریلیون مترمکعب) ذخایر گازی قابل برداشت است، با افزایش ظرفیت تولید در بخش بالادست، در بخش پایین دست هم ظرفیت پالایش افزایش می یابد و در عین حال توان صادرات نفت در اختیار خودمان است. وی در واکنش به این پرسش که آیا برنامه ای برای ساخت پالایشگاه جدیدی مانند ستاره خلیج فارس وجود دارد یا خیر، گفت: این افزایش ظرفیت پالایشی در قد و قواره ستاره خلیج فارس دیده شده و هدف هم این است که تحریم ها خنثی شود، البته نیم نگاه ما همان طور که به افزایش تولید نفت خام، گاز طبیعی و پالایش است، به مهار و بهینه سازی مصرف هم هست.
به کاهش ۳۰ درصدی مصرف گاز می رسیم، اگر...
وزیر نفت در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: مصرف انرژی کشور در بخش های گاز و فرآورده های نفتی چهار برابر میانگین جهانی است، از این رو واجب و لازم است همان طور که در بحث تولید و پالایش سرمایه گذاری می کنیم، موضوع مهار مصرف انرژی را نیز در دستور کار داشته باشیم. اوجی یادآور شد: پارسال از مجموع ۲۲۵ میلیارد مترمکعب گاز مصرفی در کشور، ۱۳۰ میلیارد مترمکعب مربوط به بخش صنایع و نیروگاهی بوده و ۵۵ میلیارد مترمکعب هم به بخش خانگی اختصاص یافته است و اگر اصلاح الگوی استاندارد که سازوکار قانونی آن هم وجود دارد، اجرایی شود می توانیم به هدف کاهش مصرف ۲۵ تا ۳۰ درصد دست یابیم و رقمی حدود ۶۰ تا ۷۰ میلیارد مترمکعب صرفه جویی می شود، زیرا ما در برابر نسل های آینده هم متعهد هستیم.
افزایش ۴ برابری مصرف گاز خانگی در زمستان
وی در پاسخ به پرسشی درباره تدابیر وزارت نفت برای تأمین گاز زمستانی و رفع کمبودهای موجود گفت: ما همه ساله در فصل زمستان جدا از مصرف گاز در نیروگاه ها، سوخت مایع شامل نفت گاز و نفت ِ کوره مصرف می کنیم، خوشبختانه با ظرفیت خوبی که در زمینه تولید گاز (غنی و فرآوری شده) داریم، در طول سال مشکلی به لحاظ کمبود این حامل انرژی نداریم، اما در زمان اوج مصرف در فصل سرد سال، مصرف گاز خانگی ۴ تا ۴.۵ برابر بهار و تابستان می شود.
وزیر نفت تأکید کرد: با تدابیر خوبی که ظرف یک ماه گذشته اجرا شده است و نشست های برگزارشده در چهار شرکت اصلی زیرمجموعه وزارت نفت و با توجه به چالش های پارسال در زمینه کمبود سوخت نیروگاهی که با سوخت مایع جبران شد، تلاش بر این است تا جایی که می شود در بخش نیروگاهی از خوراک گاز طبیعی استفاده شود. وی گفت: از چند هفته گذشته تکمیل ذخیره سازی های سوخت مایع نیروگاهی شامل فرآورده های نفت گاز و نفت ِ کوره را به ویژه در مناطق شمال و شمال شرق کشور آغاز کرده ایم؛ تدابیر دیگری نیز اندیشیده شده است که بخش خانگی ما دچار مشکل نشود. وزیر نفت با اشاره به پیگیری بحث اصلاح الگوی مصرف استاندارد و بهینه سازی مصرف سوخت در دولت سیزدهم افزود: با پیگیری موضوع مهار مصرف سوخت در کشور می توانیم از اتلاف سالانه ۴۰ تا ۵۰ میلیارد مترمکعب گاز در کشور جلوگیری کنیم.
راه اندازی پارک های شیمیایی در مناطق محروم کشور
وی در پاسخ به پرسش مجری برنامه «رهیافت» رادیو اقتصاد درباره برنامه های وزارت نفت برای صنایع تکمیلی و پایین دستی پتروشیمی گفت: متأسفانه حدود ۷۰ درصد از محصولات پتروشیمی تولیدی در کشور صادر و تنها ۳۰ درصد آن در صنایع داخلی استفاده می شود و این رویه نوعی نیمه خام فروشی است. وزیر نفت افزود: در دولت های گذشته به دلیل اینکه متولی خاصی وجود نداشت، تکمیل و توسعه زنجیره ارزش صنایع پتروشیمی انجام نشد، اما در دولت سیزدهم مدنظر است تا با کمک کارگروهی متشکل از وزارتخانه های نفت، کشور و صنعت، معدن و تجارت (صمت) به طور جدی به بحث ساخت پارک های زنجیره صنایع پتروشیمی به منظور تکمیل زنجیره ارزش صنایع پتروشیمی، مانند شهرک های صنعتی موجود در استان ها و شهرستان ها، پرداخته شود.
اوجی، نیاز اندک به سرمایه گذاری در این حوزه، درآمدزایی، ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری مناسب را از جمله مزایای احداث پارک های شیمیایی برشمرد و تأکید کرد: خوشبختانه در صنایع تکمیلی پتروشیمی، با مبلغی بسیار کم حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار می توان وارد شد و از طرفی اشتغال زایی آن ۴ تا ۵ برابر بخش صنایع مادر پتروشیمی و نرخ بازگشت سرمایه (ROI) این پروژه ها نیز در بخش ارزی ۳۵ تا ۴۰ درصد است.
صادرات محصولات پتروشیمی
به ۴.۸ میلیارد دلار می رسد
وزیر نفت گفت: پارک های شیمیایی را می توانیم در بیشتر مناطق حتی مناطق کم برخوردار بسازیم. بیش از ۶۵ مجتمع پتروشیمی در کشور داریم که با توجه به توان مطلوب این مجتمع ها، ۴۰ میلیون تن ظرفیت محصولات پتروشیمی وجود دارد و پیش بینی می کنیم عدد صادرات محصولات پتروشیمی ایران امسال به ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار برسد.
اوجی با تأکید بر وجود شرایط مطلوب تأمین خوراک صنایع زنجیره پتروشیمی، دانش فنی و توان سرمایه انسانی و از مهم تر نیاز به سرمایه گذاری اندک، افزود: امیدواریم در پایان دولت سیزدهم این شهرک های شیمیایی در مناطق کم برخوردار کشور شکل گیرد و سبب اشتغال زایی در این مناطق شده باشد.
ساماندهی سرمایه انسانی صنعت نفت در اولویت است
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره برنامه های وزیر نفت برای ساماندهی سرمایه انسانی صنعت نفت گفت: متأسفانه در چند سال اخیر بی مهری و کم لطفی های زیادی در حق نیروهای رسمی و غیررسمی شده است. در هفته های نخست ابلاغیه هایی صادر شد و گروهی صاحب نظر نیز در این زمینه برای ساماندهی سرمایه انسانی صنعت نفت بسیج شده است. وزیر نفت تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی مدت موقت به مدت معیّن را یکی از برنامه های وزارت نفت در حوزه منابع انسانی اعلام کرد و گفت: کار تبدیل وضعیت نیروهای ایثارگر صنعت نفت نیز طبق قانون اجرا می شود.
وی در پایان تصریح کرد: اگر قرار باشد ما سقف برداشت نفت و گاز از میدان های مستقل و مشترک را افزایش دهیم، احتیاج به نیروهای ماهر و متخصص داریم، بنابراین ساماندهی سرمایه انسانی اولویت ما خواهد بود.
مراسم تودیع و معارفه مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت برگزار شد
اداره کل روابط عمومی وزارت نفت به پاس سال ها تلاش صادقانه کسری نوری در این اداره کل، از او قدردانی کرد و در آیینی، سال ها تلاش سخت و طاقت فرسای وی را ارج نهاد.
علی فروزنده که 21 شهریورماه، حکم مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت را از جواد اوجی، وزیر نفت دریافت کرد، در آیین قدردانی از کسری نوری با اشاره به اینکه در دوران فعالیت خود به عنوان «خبرنگار»، در مسیر اصلاح و بهبود فرایندها کار کرده ام، از ارائه تصویری شفاف و صادقانه از صنعت نفت و تغییر تصویری که از این صنعت در جامعه وجود دارد، به عنوان بخشی از برنامه خود یاد کرد و گفت: تلاشم بر این است تا مجموعه کارکنان صنعت نفت، احساس بهتر و اعتماد به نفس بیشتری از کارکردن در این صنعت پیچیده و جدی داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه کارکنان صنعت نفت باید افتخار کنند که کاری مهم انجام می دهند و همه مردم کشور از کارشان بهره مند می شوند، تصریح کرد: بسیار مهم است که ما نسبت به کاری که انجام می دهیم، حس مثبت و قابل احترامی برای خودمان داشته باشیم، حسی که اکنون بنابر دلایلی کمرنگ شده است.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت با بیان اینکه باید تلاش کنیم دید غیرواقع بینانه ای که از صنعت نفت وجود دارد، اصلاح شود و مردم حس واقعی تری از زحماتی که در این صنعت کشیده می شود، داشته باشند، بر ضرورت بهبود روندها تأکید کرد و افزود: نباید اجازه دهیم که حواشی، بر متن عملکرد و کارنامه صنعت نفت ایران غلبه کند.
فروزنده با قدردانی از زحمات حدود پنج ساله آقای نوری در اداره کل روابط عمومی وزارت نفت و با بیان اینکه وی سال های پرزحمت، پرتنش و بسیار بحرانی را پشت سر گذاشته است، افزود: آقای نوری، پیشکسوت ما در عرصه رسانه هستند و آموختنی های زیادی هم برای بنده و هم برای بسیاری از دوستان دارند.
وی تصریح کرد: پذیرش مسؤولیت پس از فردی خوش سابقه و صاحب کسوت در این حوزه بسیار سخت است. امیدوارم با همراهی و کمک همه دوستان این مجموعه بتوانیم گام هایی موثر، رو به جلو و تأثیرگذار برداریم.
کسری نوری، مدیرکل سابق اداره کل روابط عمومی وزارت نفت نیز در این آیین، با خوشامدگویی و آرزوی موفقیت برای آقای فروزنده، با این مقدمه که صنعت نفت یکی از مهم ترین دستگاه های اجرایی کشور است، خطاب به وی گفت: روزهای سختی در پیش رو دارید، توقع از صنعت نفت بسیار بالاست و همه کشور، چشمشان به این صنعت است.
وی ضمن قدردانی از روسای روابط عمومی چهار شرکت اصلی صنعت نفت و کارکنان روابط عمومی وزارت نفت با یادآوری اینکه روزهای تلخ و شیرین زیادی را در کنار هم پشت سرگذاشتیم، تصریح کرد: اگر پیشرفتی در این سال ها حاصل شد، قطعا نتیجه کارگروهی بود و اگر هم موفق به انجام کاری نشدیم، بخشی به ناتوانی بنده و بخشی هم به دلیل محدودیت ها و تنگناها بوده است. امیدوارم در دوره جدید، شرایط آرام باشد و بهتر پیش برود.
نوری از مجموعه کارکنان روابط عمومی صنعت نفت به عنوان مجموعه ای صمیمی و خوب یاد کرد و گفت: با آنکه من از بیرون خانواده صنعت نفت به این مجموعه اضافه شدم؛ اما بخوبی من را در جمع شان پذیرفتند.
وی ادامه داد: نباید از انجام هیچ کاری برای این مجموعه شایسته دریغ کرد.
مدیرکل سابق اداره کل روابط عمومی وزارت نفت از صنعت نفت به عنوان صنعتی سخت یاد کرد و با اشاره به اینکه برخی از دور به صنعت نفت نگاه و فکر می کنند که یک عده نشسته اند، راحت کار می کنند و از یکسری مواهب برخوردارند، در حالی که واقعیت اینگونه نیست، ادامه داد: گاهی در مأموریت به مناطق عملیاتی به خودم می گفتم روزانه چقدر پرداخت کنند، حاضری در چنین جایی کار کنی؟ اما به جمع بندی نمی رسیدم.
نوری با بیان اینکه همه ما تجربه کارکردن در جاهای مختلف را داشته ایم؛ اما یادآوری برخی از تجربه ها تلخ است و آدم دلش نمی خواهد آن را به یاد بیاورد، اظهار کرد: دوره کار کردن در صنعت نفت، با همه سختی ها از دوران خوب کاری ام بود که از همه دوستان برای ثبت این خاطرات خوب قدردانی می کنم.
وی در پایان از همه کارکنان صنعت نفت، طلب حلالیت کرد و خطاب به آقای فروزنده گفت: همه ما در یک کشتی نشسته ایم، بنابراین هرکاری از دستم بر بیاید، انجام می دهم و از هیچ کمکی دریغ نمی کنم.
روسای روابط عمومی چهار شرکت اصلی و برخی روسای اداره کل روابط عمومی وزارت نفت نیز در این آیین، با ایراد سخنانی از واژگان «شایسته»، «لایق»، «فهمیده»، «دلسوز»، «اخلاق مدار»، «نیک اندیش» و «درست کردار» برای آقای نوری استفاده کردند و مهم ترین ویژگی او را «آرامش» برشمردند و به پاس سال ها تلاش در اداره کل روابط عمومی وزارت نفت، از او قدردانی کردند.
علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی صنعت نفت در پایان این آیین و پس از شنیدن سخنان مدیران روابط عمومی حاضر در این نشست اظهارکرد: دوست داریم صنعت نفت، حرفه ای اداره شود نه سیاسی و نه مطابق با جریان داخل و خارج صنعت نفت. صنعت نفت متعلق به بیش از 80 میلیون ایرانی در جای جای کشور است. هر تأثیری بر صنعت نفت، روی زندگی تک تک این افراد اثرگذار خواهد بود.
وی با بیان اینکه بخشی از حرفه ای اداره شدن صنعت نفت به عهده روابط عمومی این صنعت است و باید دست به دست هم بدهیم تا مدیون بیش از 80 میلیون ایرانی نشویم، خطاب به آقای نوری گفت: امیدوارم گام هایی که در اداره کل روابط عمومی وزارت نفت برداشتید، موثر و در مسیر منفعت عمومی باشد.
خط لوله اتیلن غرب پس از دو دهه فراز و نشیب وارد فاز جدیدی شد
مشعل: برخی فعالیت ها در صنعت بزرگ نفت، اقداماتی بلند مدت و زیرساختی محسوب می شوند که اگرچه در همان سال های ابتدایی، شاهد تکمیل و اثرگذاری آن نیستیم؛ اما در بلند مدت و پس از اجرای همه برنامه ها و اهداف، به نقطه امیدی تکرار نشدنی تبدیل می شوند. صنعت پتروشیمی در جریان جهش اول خود، تغییرات و اقدامات زیرساختی را اجرایی کرده که اگرچه هنوز به نقطه پایانی خود نرسیده؛ اما تا همین جای کار ثمراتی بی بدیل را رقم زده است. نمونه چنین اقدامات زیرساختی را می توان در اجرای خط لوله اتیلن غرب دید که حالا در پایان جهش دوم صنعت پتروشیمی با مدیریتی خصوصی و اصلاحات و تغییراتی جدید، اهدافی مهم را دنبال می کند. آخرین تحولات درباره خط لوله اتیلن غرب، یعنی قرارداد بهره برداری، تعمیر و نگهداری خط لوله اتیلن غرب، میان شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان مالک خط و شرکت راه اندازی و بهره برداری صنایع نفت (اویکو) با هدف تکمیل زنجیره ارزش و توسعه صنعت پتروشیمی در استان های غرب و شمال غرب کشور، از مهم ترین تحولات صنعت پتروشیمی محسوب می شود.
خط لوله انتقال اتیلن غرب، مجموعه ای از خطوط لوله سراسری، مجتمع های پتروشیمی و تاسیسات تکمیلی مرتبط در غرب، جنوب غرب و شمال غرب کشور است که هنوز هم پتانسیل تحولات جدید را دارد. مسؤولان صنعت پتروشیمی از سال 1381 تصمیم گرفتند، بخشی از گاز اتیلن موجود در عسلویه را به مناطق دیگری از کشور، بخصوص منطقه غرب منتقل کنند. هدف این خط، علاوه بر انتقال فراورده برای مجتمع های جدید و ایجاد اشتغال و تولید در داخل کشور، صادرات محصولات پتروشیمی از مبادی غربی و شمال غربی بوده است. در این سال ها قرار بود مجتمع های پتروشیمی همچون ممسنی، گچساران، دهدشت، بروجن، اندیمشک، لرستان، کرمانشاه، کردستان، مهاباد و میاندوآب در این مسیر، بهره برداری شوند و به تولید برسند که بخشی از آنها متوقف مانده و مجموعه هایی دیگر در مرحله بهره برداری یا آماده سازی قرار دارند. هم اکنون، تعدادی از مجموعه های پتروشیمی در مسیر این خط، در حال آماده سازی و اجرا برای استفاده از این خط لوله هستند. پتروشیمی ابن سینا، مجموعه ای است که در آستانه بهره برداری و تکمیل نهایی قرار دارد. از سوی دیگر، مجتمع هایی هم در این مسیر واقع شده اند که به تامین نیاز اتیلن این خط کمک می کنند. پتروشیمی هگمتانه، در دی سال 99 به بهره برداری رسمی رسید و فاز دوم پتروشیمی ایلام هم افتتاح شد. پتروشیمی ایلام قرار است بخشی از اتیلن تولیدی خود را به این خط تزریق کند. این پتروشیمی، از لحاظ وسعت، ظرفیت تولید و تعداد واحدهای فرایندی، بزرگترین پتروشیمی غرب کشور به شمار می رود.
طبق پیش بینی های قبلی، سه انشعاب برای خط لوله اتیلن غرب در نظر گرفته شده که یکی از آنها حدود 150 کیلومتر خط انتقال از میاندوآب به تبریز بود که مورد بهره برداری قرار گرفت. انشعاب دوم مربوط به منطقه دناست که این انشعاب از مبدا سیاه مکان تا پتروشیمی گچساران به طول حدود 60 کیلومتر کشیده شده، مجوزهای محیط زیست نیز اخذ و پیمانکار طرح انتخاب و عملیات اجرایی برای ساخت این بخش آغاز شده است. هدف از اجرای این قطعه، انتقال اتیلن مجتمع الفین گچساران به مسیر اصلی خط لوله اتیلن غرب است. به دلیل اینکه پتروشیمی های ممسنی، کازرون، دهدشت و بروجن که در مسیر خط گچساران قرار دارند، تکمیل نشده اند، اتیلن گچساران به طور موقت به خط اصلی منتقل می شود؛ اما هر زمان که پیشرفت این طرح ها به 40 درصد برسد، دولت یا شرکت ملی صنایع پتروشیمی عملیات ساخت قطعات مخصوص رساندن اتیلن به این طرح ها را اجرایی خواهد کرد. درباره انشعاب سوم هم باید گفت که این مسیر، مربوط به انتقال اتیلن از سنندج تا پتروشیمی ابن سینای همدان به طول 190 کیلومتر است که با توجه به عدم فعالیت اجرایی این طرح، عملیات احداث خط تا زمانی که پیشرفت اجرایی به 40 درصد نرسد، آغاز نخواهد شد.
در واقع یکی از موضوعات مهم درباره خط لوله اتیلن غرب، ناهماهنگی در اجرای بخش های مختلف به دلایل متعدد بود. اجرای تعدادی از مجتمع ها در مسیر خط لوله متوقف ماند و در نتیجه در جریان جهش دوم، تصمیماتی جدید برای آن گرفته شد. خط لوله اتیلن غرب در دوره 18 ساله ای که از شروعش گذشته، هم اکنون در آستانه تحولاتی جدید قرار دارد. حالا و در شروع به کار دولت جدید و تحولات پیش رو، شرکت ملی صنایع پتروشیمی با توجه به نقشه راهی که برای صنعت پتروشیمی و زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی و جلوگیری از خام فروشی در دستور کار دارد، دست به یک اقدام متفاوت و جدید زده و مدیریت خط لوله اتیلن غرب و تعهدات آن را به یک شرکت معتبر خصوصی ایرانی سپرده است. چند روز قبل در نشستی مشترک با هدف شفاف سازی رابطه مالی با بخش خصوصی قرارداد بهره برداری، تعمیر و نگهداری از بزرگترین خط لوله انتقال اتیلن جهان امضا شد. این قرارداد که شامل خطوط لوله و ایستگاه های تقویت فشار در صنعت نفت است، به صورت یکپارچه به پیمانکار بخش خصوصی واگذار شد. پس از واگذاری خط لوله اتیلن غرب به شرکت ملی صنایع پتروشیمی، این مجموعه ضمن تداوم توسعه در مسیر وظایف حاکمیتی خود و به منظور حفظ و گسترش سرمایه های ملی و زیرساخت های صنعت پتروشیمی با برگزاری مناقصه، شرکت اویکو را به عنوان پیمانکار بهره برداری و تعمیر و نگهداری این خط لوله ملی مشخص و اعلام کرد.
بر اساس تصمیمات جدید، قرار است تعداد مجتمع های متصل به خط اتیلن غرب در افق 1404 به 21 مجتمع برسد و ظرفیت تزریق به اتیلن غرب به 3.5 میلیون تن افزایش یابد و در این شرایط پیش بینی می شود که ارزش فروش محصولات با توجه به تنوعی که از مسیر اتیلن ایجاد خواهد شد، به سالانه 3.7 میلیارد دلار افزایش یابد. این خط به طول اصلی خط 1660 کیلومتر، طول انشعابات فرعی 550 کیلومتر و خط دنا نیز 600 کیلومتر از 11 استان عبور می کند و در مجموع این خط با حدود 2800 کیلومتر طول در نوع خود منحصر به فرد است. خط اتیلن غرب شامل 8 ایستگاه تقویت فشار است که پنج ایستگاه فعال و ایستگاه ششم در حال ساخت است. همچنین در حال حاضر 13 مجتمع پتروشیمی (تزریق کنندگان و گیرندگان) به این خط مرتبط هستند و میزان تزریق اتیلن به این خط سالانه 2.1 میلیون تن است که به صورت تجمعی تا به امروز 11 میلیون تن اتیلن به شرکت های زیردست توزیع شده است. علاوه بر این باید گفت که ارزش محصولات مجتمع های خط لوله اتیلن غرب سالانه 2 میلیارد دلار است و همزمان برای 15 هزار نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده است که در افق 1404 و تحقق اهداف اشتغال مستقیم به عدد 17 هزار نفر می رسد.
نکته قابل توجه این است که آنچه تاکنون از خط لوله اتیلن غرب برداشت شده، پلی اتیلن و پی وی سی بوده؛ اما با توجه به برنامه های راهبردی که صنعت پتروشیمی برای توسعه زنجیره ارزش پیش بینی کرده، انواع پلی اتیلن ها، اتیلن اکساید، اتانول آمین ، اتوکسیلات و گلیکول اتر نیز در همین مسیر تولید می شوند و تنوع قابل توجهی را در محصولات پایین دست صنعت پتروشیمی خواهیم داشت. در برنامه راهبردی شرکت ملی صنایع پتروشیمی که توسعه زنجیره ارزش را هدفگذاری کرده، 6 زنجیره طرح پیشران در نظر گرفته شده که یکی از آنها اتیلن است و امیدواریم از این مسیر، آن هدف محقق شود.
مدیر تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس در گفت وگو با مشعل خبر داد
مشعل پارس جنوبی، به عنوان تامین کننده 70 درصدی گاز کشور در حال آماده سازی کامل به منظور ورود به فصل سرماست. برای اینکه با اهمیت این آماده سازی آشنا شوید، باید بدانید که پیش بینی می شود فعالیت در این زمینه، تا پایان کار تعمیرات سکوها به 100 هزار نفر ساعت برسد.
میدان گازی پارس جنوبی، بزرگترین منبع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس قرار دارد و یکی از اصلی ترین منابع تأمین انرژی ایران به شمار می رود. مساحت این میدان 9700 کیلومترمربع است که نزدیک به سه هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع از این میدان مشترک، در آب های سرزمینی ایران و ۶ هزار کیلومترمربع از آن در آب های قطر واقع شده است. پارس جنوبی، به عنوان بزرگترین میدان گازی جهان، 40 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی(21 درصد از ذخایر گاز دنیا) و حدود ۵۰ میلیارد بشکه میعانات گازی را در خود ذخیره کرده است. توسعه ميدان مشترك گازي پارس جنوبي، با هدف تامين گاز مورد نياز كشور در بخش های تزريق به ميادين نفتي، عرضه به واحدهاي صنعتي و نیروگاه ها، گازرساني به واحدهاي خانگي- تجاري، تامين خوراك مجتمع های پتروشيمي و صادرات گاز، ميعانات گازي، گاز مایع و گوگرد در برنامه های وزارت نفت قرار گرفته است.
مجموع میزان تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی از بدو بهره برداری تا پایان سال 1399 به رقم یکهزار و 867 میلیارد مترمکعب رسیده، همچنین از ابتدای توسعه تاکنون 2.2 میلیارد بشکه میعانات گازی از این میدان مشترک برداشت شده است. ارزش محصولات پارس جنوبی با سرمایه گذاری نزدیک به 80میلیارد دلار در این پهنه گازی، 335 میلیارد دلار (با احتساب هر مترمکعب گاز غنی معادل 18 سنت در سال 1396) برآورد شده است.
در حال حاضر از ۴۰۰ حلقه چاه میدان گازی پارس جنوبی، ۳۳۶ حلقه چاه، تولیدی است و بقیه چاه ها با آمدن لوله های CRA تکمیل می شوند. از ۳۹ سکوی پارس جنوبی نیز ۳۷ سکو عملیاتی هستند و دو سکوی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی باقی مانده که براساس برنامه ریزی انجام شده، قرار است طی دو سال آینده تکمیل شود.
برنامه تکلیفی شرکت نفت و گاز پارس در دوره پیک مصرف امسال ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز است.
مدیر تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس می گوید: « تمام برنامه ریزی های شرکت نفت و گاز پارس در فصل تابستان، بر این اساس است که شرایط « آمادگی ویژه» برای ورود به فصل پاییز و زمستان فراهم شود.»
نکته ای که علیرضا عبادی یادآور می شود، این است که بخشی از تامین گاز در فصل سرما به بخش پایین دست، یعنی پالایشگاه های گازی پارس جنوبی مربوط می شود که باید پذیرای گاز غنی تولیدی از میدان مشترک باشند.
وی همچنین به تلاش کارکنان در این مسیر اشاره کرده و یادآور می شود که همکارانی که در محیط سکو در حال فعالیت هستند، واقعا کارشان ارزشمند است. این فعالیت که در این مقاطع در جریان است، به میزانی ارزش دارد که باید در سطح رسانه مطرح شود و ارزش این اقدامات که همکاران انجام می دهند و 70 درصد گاز کشور از سوی این بخش از نیروی انسانی در این پاندومی کرونا انجام می شود را شایسته طرح و تشکر فراوان می دانیم.
گفت وگوی هفته نامه «مشعل» با علیرضا عبادی را در ادامه می خوانید:
شرکت نفت و گاز پارس از اواسط بهار هر سال، برنامه تعمیرات اساسی سکوهای پارس جنوبی را در دستور کار دارد و مطابق آن هر یک از سکوها در هماهنگی با پالایشگاه ها، از مدار تولید خارج شده و تعمیرات اساسی آنها انجام می شود و تا اواسط پاییز همه سکوها با ظرفیت کامل به مدار تولید می آیند. برنامه ریزی هم به گونه ای خواهد بود که در بازه زمانی سرد سال، هیچ توقفی ناشی از خرابی و دیگر مشکلات وجود نداشته باشد و اکنون آمادگی کامل برای ورود به فصل سرما و تأمین سوخت براساس برنامه تکلیفی در این حوزه وجود دارد و تمام برنامه ریزی های شرکت نفت و گاز پارس در فصل تابستان بر این اساس است که شرایط « آمادگی ویژه» برای ورود به فصل پاییز و زمستان فراهم شود و در این خصوص برای اینکه مطابق با برنامه مصوب در ماه های مختلف سال، تامین گاز کشور در ایام موردنظر را انجام دهیم، اقداماتی از فصل های بهار تا انتهای شهریورماه با توجه به کاهش مصرف گاز انجام می شود و در این مقطع، مترصد انجام اقدامات مورد نیاز در این زمینه هستیم.
در بازه زمانی بهار تا پایان فصل تابستان، تمامی سکوهای پارس جنوبی به ترتیب و به تناوب مورد تعمیرات اساسی قرار گرفته و تا آبان ماه در مدار سرویس قرار می گیرند که بتوانیم تا سال آینده، تولید را ادامه دهیم. در همین مسیر، شرکت نفت و گاز پارس در طول سال، براساس گزارش های دریافت شده از سوی واحد بازرسی فنی شرکت، شرایط تعمیراتی را برای یکایک سکوها و تجهیزات در نظر می گیرد و به محض آغاز تعمیرات اساسی، بلافاصله اقدامات مورد نیاز انجام می شود و در بازه زمانی تعیین شده - معمولا یک تا دو هفته- تیم تعمیراتی در سکوها مستقر شده و تمامی قطعات و لوازم یدکی مورد لزوم جایگزین و تمیزکاری ظروف، مسیرها و سایر فعالیت های مورد نیاز را انجام می دهند. افزون بر آن، تیم های فنی شرکت نفت و گاز پارس، بازرسی و بازدیدهای موردنیاز را انجام می دهند تا اشکال های احتمالی را مرتفع کنند. در نهایت در پایان زمان در نظر گرفته شده، تجهیزات هر کدام از سکوها مجدد بسته شده و راه اندازی می شوند و برای تامین پایدار گاز در زمستان آماده خواهیم شد.
امسال تعمیرات اساسی ۳۱ سکوی پارس جنوبی در برنامه تعمیراتی شرکت نفت و گاز پارس قرار داشت؛ براساس گزارشات دریافتی از مجموع این سکوها، تاکنون تعمیرات اساسی ۲۱ سکوی پارس جنوبی به اتمام رسیده است. هم اکنون کار تعمیرات سه سکوی دیگر به طور همزمان در حال انجام است و ۷ سکوی باقیمانده نیز تا مهلت تعیین شده (اوایل پاییز) به پایان می رسد.
تاکنون ۸۵ هزار نفر ساعت به منظور تعمیرات اساسی سکوها به کار گرفته شده که پیش بینی می شود تا پایان کار تعمیرات سکوها به 100هزار نفر ساعت برسد.
تیم مشخصی در بخش خطوط لوله شرکت نفت و گاز پارس، رصد تمامی این بخش را عهده دار است و افزون بر آن پیمانکاری هم در این زمینه فعالیت دارد که با فیلمبرداری از خطوط لوله زیر دریا، وضعیت آنها را رصد می کنند. به این موارد باید انجام پیگرانی هوشمند از سوی تیم بازرسی شرکت نفت و گاز پارس را هم اضافه کنم که همواره در برنامه قرار داشته است.
از یک سال و اندی پیش به دلیل محدودیت های ناشی از تحریم با سختی و مشکلات فراوان، توانستیم شرکت هایی را برای همکاری در زمینه پیگرانی هوشمند همراه سازیم که قبل از آن از همکاری سر باز می زدند و در همین زمینه، پیگرانی هوشمند انجام و مشکلات و ایرادهای آن شناسایی شد و رفع آن در دستور کار تیم های مورد نظر قرار گرفت. باید این نکته را یادآوری کنم که این کار به شکل ثابت در خطوط لوله به عنوان شریان های اصلی انتقال گاز انجام می شود. موضوع دیگری که قابل ذکر است، آنکه از سال گذشته تاکنون پیگرانی هوشمند برای ۱۰ خط لوله انجام شده و درصدد هستیم قبل از فرارسیدن فصول سرد سال، پیگرانی ۲ خط لوله دیگر نیز انجام شود.
در زمینه بخش خشکی خطوط لوله باید اشاره کنم که امسال این فعالیت را به مجتمع گاز پارس جنوبی تحویل داده ایم؛ اگرچه ما همچنان با آنها همکاری لازم را خواهیم داشت؛ اما از امسال در لیست ماموریت آن شرکت قرار گرفته و تنها بخش دریایی، همچنان در زمره اقدامات شرکت نفت و گاز پارس است.
پارسال با مشکل ناشی از حادثه ای در سکوی ۹ پارس جنوبی مواجه بودیم که بلافاصله افزون بر آن، سکوهای مشابه ۷ و ۸ پارس جنوبی را نیز در برنامه اصلاحات و تعمیرات قرار دادیم و نگرانی ها در این زمینه رفع شد؛ ضمن آنکه علت اصلی این مشکل، شناسایی شد و تیم بازرسی فنی شرکت نفت و گاز پارس، تمهیدات مورد نیاز با رویکرد پیشگیرانه را در این مجموعه ها به عمل آورد. یکی از تمهیدات تیم ما، پیگرانی هوشمند بوده است. برخی از مشکلات و ایرادها از جمله خوردگی داخل لوله ها، تنها با پیگرانی هوشمند قابل رویت است. در غیر این صورت امکان شناسایی این گونه موارد وجود ندارد. به هر رو با انجام مجموعه این فعالیت ها، امیدواریم که آن حادثه تکرار نشود؛ اما درباره امسال باید اشاره کنم که سخت ترین بخش تعمیرات را می توان مرتبط با سکوی فاز (یک) دانست که در حال حاضر هم درگیر آن هستیم. سکوی فاز (یک) پارس جنوبی، خاص و متفاوت از سایر سکوهاست. این سکو، بیشتر از سایر سکوها نیازمند فعالیت است، بنابراین مدت زمان تعمیرات آن هم در مقایسه با سایر سکوها بیشتر است. می توانم بگویم بیشترین کار، زمان و نیروی انسانی در مراحل تعمیرات اساسی مجموعه 31 سکوی تعمیراتی در دستور کار امسال، به این سکو اختصاص دارد.
تعهد شرکت نفت و گاز پارس برای تامین گاز در دوره های مختلف فصل سرما متفاوت است؛ اما برنامه تکلیفی در دوره پیک مصرف ۷۰۰ میلیون مترمکعب است؛ البته تامین بخشی از این گاز با مدیریت عملیات شرکت نفت و گاز پارس و بخشی هم مرتبط با طرح های شرکت است. در واقع بخشی از این تعهد ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز به طرح هایی مربوط است که باید آماده شوند؛ چون برخی از طرح ها هنوز تعدادی چاه های تکمیل نشده دارند که از جمله آنها می توان به طرح های ۱۴، ۱۳، 22 و ۲۴ پارس جنوبی اشاره کرد که باید نسبت به تکمیل آن چاه ها اقدام کنند؛ هر چند با توجه به تحریم سال های اخیر، وضعیت خاص خود را دارند.
اکنون در شرکت نفت و گاز پارس، برنامه مصوب و برنامه واقعی تولید داریم که در بخش مدیریت عملیات شرکت، همواره توانسته ایم بخشی از کمبودها را جبران کنیم. با تمهیدات به عمل آمده در مدیریت مهندسی نفت و گاز و همچنین تیم خدمات فنی چاه های مدیریت عملیات شرکت نفت و گاز پارس عملا بخشی از کمبود تولید را از طریق دیگر جبران می کنیم. مطمئنا امسال هم اینگونه خواهد بود و سعی می کنیم خود را به برنامه مصوب برسانیم .
شرکت نفت و گاز پارس، اکنون پروژه هایی را در دست انجام دارد که به نگهداشت تولید مربوط است. تولید پارس جنوبی، قطعا باید با پروژه هایی همراه باشد، در غیر این صورت اگر نتوانیم پروژه های نگهداشت تولید را فعال کنیم، این تولید در ادامه و پس از سال ها ثابت نخواهد بود. هر چاه به مدیریت و تمهیدات خاصی نیاز دارد که در قالب پروژه های نگهداشت در سطح شرکت نفت و گاز پارس و شرکت ملی نفت ایران تعریف شده که امیدوارم با تأمین منابع مالی مورد نیاز، شرکت ما بتواند این بخش از پروژه ها را اجرایی کند و شرایطی که داریم را برای آینده به صورت پایدار حفظ کنیم.
شرکت نفت و گاز پارس، سال گذشته با شیوع ویروس کرونا شرایطی را ایجاد کرد که اجازه ندهد به روند تعمیرات، صدمه ای از ناحیه ابتلای کارکنان و کمبود نیروی انسانی وارد شود؛ اما امسال شرایط متاثر از کل کشور با جهش این ویروس و آمار بالای ابتلا، در کار ما هم مشهود بود. متاسفانه نفراتی که از رست (دوره استراحت) از نقاط مختلف کشور به منطقه پارس جنوبی باز می گردند، پس از اعزام به سکو و گذشت چند روز، شاهد بروز علایم کرونا در آنها هستیم که مشخص است از دوره استراحت به مناطق منتقل شده است. بنابراین با آنکه این موضوع در سیستم ما مقداری اختلال و مشکل ایجاد کرد؛ اما شکر خدا در مسیر تولید پایدار توانستیم بخوبی آن را مدیریت کنیم.
تیم های استندبای از قبل آمادگی دارند تا در صورت ایجاد چنین شرایطی با اعزام افراد مبتلا و مشکوک به بخش خشکی، نفرات جایگزین را اعزام کنند. تعداد زیادی از نفرات ما مبتلا شدند؛ اما خوشبختانه این مسأله خللی در تولید ایجاد نکرد.
اکنون در دوره تعمیرات، این مسأله برایمان مشکل ساز شده است؛ چراکه ذات کار تعمیراتی روی سکوها با فضای محدود کاری با بحث فاصله گذاری اجتماعی منافات دارد. معمولا برای فعالیت تعمیرات اساسی نفرات باید کنار هم باشند. با این حال تمهیدی را هم برای دوره استراحت این افراد در نظر گرفتیم. شناورهایی را اختصاص دادیم که افراد بتوانند در زمان استراحت فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند. با وجود این مشکلات، تعمیرات مطابق برنامه پیش می رود.
دوز دوم واکسیناسیون برای نیروهای سکوهای پارس جنوبی رو به پایان است. واکسیناسیون برای کارکنان در بخش خشکی نیز حدود چهار هفته است که آغاز شده؛ البته خدمات واکسیناسیون که از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در مجموعه نفت و گاز پارس در حال انجام است، به همکاران منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس هم ارائه می شود. در مجموع باید این نکته را یادآوری کنم که مسأله نگهداشت تولید در شرایط موجود و اپیدمی کرونا در کل کشور، سختی های خاص خود را دارد. در محیط سکو، همکارانی که در حال فعالیت هستند، واقعا کارشان ارزشمند است. این فعالیت که در این مقاطع در جریان است، به میزانی ارزش دارد که باید در سطح رسانه مطرح شود و ارزش این اقدامات که همکاران انجام می دهند و 70 درصد گاز کشور از سوی این بخش از نیروی انسانی در این پاندومی کرونا انجام می شود را شایسته طرح و تشکر فراوان می دانیم.
تاکید شرکت ملی گاز ایران بر فعالیت های پاک
تقریبا همه مردم جهان قبول دارند که حیات و کیفیت زندگی ما، به محیطی که در آن زندگی می کنیم، بستگی دارد. به همین دلیل حفاظت و نگهداری از این کره خاکی، به عنوان محل زندگی همه ما اهمیت فراوانی دارد. سازمان ملل متحد سال 2021 را آغاز دهه «احیای اکوسیستم ها» نامگذاری کرده است. به همین بهانه با غلامرضا بهمن نیا، رئیس اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران به گفت وگو نشسته ایم که در ادامه می خوانید.
حفاظت از محيط زيست، يكي از اصول و ارزش هاي بنيادين حاكم بر فعاليت هاي اين سازمان تلقي مي شود. اين موضوع بصراحت از سوی مديرعامل شرکت، در بيانيه خط مشي نظام يكپارچه ذكر شده و مورد توجه جدي مديران و البته كاركنان است. عملكرد محيط زيستي شركت هاي تابعه، همواره يكي از زمينه هاي ارزيابي عملكرد آن سازمان ها تلقي شده و مجامع عمومي شركت هاي تابعه، مديران ارشد سازمان و هيأت مديره شركت ملي گاز ايران در خصوص كم و كيف عملكردها و گزارشات مربوطه با حساسيت لازم برخورد مي کنند. دستاوردهاي زيست محيطي و اقدامات شاخص در اين زمينه نيز مورد تشويق واقع مي شود. از طرفی کسب و کار اصلی شرکت، تامین سوخت پاک برای بخش های مختلف صنعتی، خدماتی، تجاری، مسکونی و حمل و نقل در سطح کشور است و سوخت گاز طبیعی، کمترین میزان آلایندگی را در بین سوخت های فسیلی منتشر می کند. سالانه با تامین این سوخت پاک از انتشار هزاران تن آلاینده ناشی از مصرف سایر سوخت های فسیلی جلوگیری می شود.
عموما بين اين دو مقوله در کسب و کار شرکت، تضاد و تقابلي وجود ندارد و لزوما تامين انرژي، مستلزم تخريب محيط زيست نيست؛ گرچه برخي فرايندها طبيعتا مي توانند مخرب محيط زيست بوده يا با دست اندازي و مصرف منابع طبيعي همراه باشند؛ اما الگوهاي پيش بيني و جاري شده در سازمان به نحوي طراحي شده اند تا اين جنبه هاي مخرب، شناسايي و مخاطرات آن حذف يا به حداقل رسانده شود. ارزيابي اثرات زيست محيطي كه در مرحله امكان سنجي و مكان يابي پروژه هاي توسعه اي شركت صورت مي گيرد، قابليت پيش بيني آثار و تبعات زيست محيطي اجراي پروژه در فازهاي ساختماني و نصب و دوره بهره برداري از آن و همچنين اتخاذ راهكارهاي حذف و كاهش آثار نامطلوب زيست محيطي را دارد. همچنين فرايند شناسايي و ارزيابي جنبه هاي زيست محيطي فعاليت هاي سازمان كه يك فرايند عمومي و جاري در اين شركت و شركت هاي تابعه است نيز همه فعاليت هاي سازمان را از نظر اثر بر محيط زيست، تحت پوشش داشته و جنبه هاي بارز از طريق اقدامات كنترلي مورد توجه قرار مي گيرند. بنابراین تامین سوخت پاک و تولید پاک سوخت هیچ گونه منافاتی با یکدیگر ندارند و ما می توانیم سوخت پاک را با کمترین آلایندگی تامین کنیم، به شرط اینکه همانگونه که گفته شد، پیامدهای محیط زیستی کسب و کار را پیش بینی کرده و طراحی تاسیسات ما مطابق با استانداردها انجام و تجهیزات ما به طور مناسب تعمیر و نگهداری شود. بهره بردار ما با دقت و دلسوزی بیشتری اقدام به بهره برداری کند و سیستم های کاهش و کنترل آلودگی در سرویس قرار گیرند. عمده مشکل صنایع ما، بخصوص در پالایشگاه ها، به مشکلات طراحی و اجرا مربوط می شود.
در حوزه محیط زیست، اسناد بالادستی بسیار زیاد و متنوعی وجود دارد، به نحوی که گاهی در اجرا، با تناقضاتی هم به دلیل این قوانین مواجه می شویم. مهم ترین سند بالادستی زیست محیطی کشور، سیاست های کلی حفاظت محیط زیست است که در سال 1394 ابلاغ شد. دومین سند مهمی که بتازگی منتشر شده، مربوط به سیاست های کلی آمایش سرزمین است که از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور رونمایی شد و امیدواریم که مراحل قانونی خود را نیز طی کند. براساس این سیاست ها، ایجاد صنایع، حمل و نقل و کشاورزی، پالایشگاه و پتروشیمی و... ضابطه مند می شوند و دیگر نمی توان در هر گوشه ای از کشور، به عنوان مثال پالایشگاه، پتروشیمی، صنعت فولاد و... ایجاد کرد. در این سند، کشور به 9 منطقه تقسیم شده و هر منطقه دارای سه یا چهار استان است که این استان ها می توانند همپوشانی داشته باشند و کمبودهای یکدیگر را جبران کنند. در هر منطقه محدودیت ها، امکانات و فضای کسب و کارها در آن مشخص شده است. مناطق مستعد کشاورزی تعیین و محدودیت های احداث صنایع تعیین شده است. همچنین اهداف و برنامه های محیط زیست وزارت نفت هم وجود دارد که هر ساله ابلاغ می شود. قوانين ملي كه شامل مصوبات مجلس شوراي اسلامي مي شوند، يكي از مهم ترين اسناد بالادستي حوزه محيط زيست تلقي مي شود. قانون مديريت پسماند، قانون هواي پاك، قانون حفاظت از خاك، مواد مرتبط با محيط زيست در قوانين پنج ساله توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي از جمله اين اسناد هستند. همچنين برخي كنوانسيون هاي بين المللي به واسطه عضويت كشور كه از طريق قوانين مصوب مجلس شوراي اسلامي رسميت مي پذيرد نيز جزو اسناد بالادستي درنظر گرفته مي شوند. مصوبات شوراي عالي حفاظت محيط زيست نيز از جمله مقررات و اسناد بالادستي لازم الاجرا براي شركت ملي گاز ایران است. خوشبختانه در شرکت ملی گاز ایران، نقشه راه مناسبی برای حصول اطمینان از جاری سازی این اسناد بالادستی وجود دارد.
گونه هاي گياهي و جانوري و اکوسیستم ها، شبکه حیات روی کره زمین هستند که درحال حاضر و به دلیل فعالیت های غیرمسؤولانه بشر، در سراسر جهان، با تهدیدهای گسترده ای رو به رو شده اند. همانگونه که می دانید، سازمان ملل متحد، دهه اخیر را «دهه احیای اکوسیستم ها» نامگذاری کرده است. در طول 10سال پيش رو كه آغاز آن روز جهانی محیط زیست سال 2021 است، افراد، گروه ها، دولت ها، مشاغل و سازمان ها از هر نوع، می توانند در یک حرکت جهانی برای پيشگيري، متوقف و معکوس کردن روند تخریب اکوسیستمها و تامین آینده ای پایدار برای همگان، متحد شده و با برنامه ریزی دقیق، این هدف حیاتی را دنبال کنند. شركت ملي گاز ایران با درك اهميت موضوع اكوسيستم ها و گونه هاي در معرض خطر، اقداماتي در خصوص كمك به تقويت زيست بوم هاي مجاور تاسيسات و تثبيت روند رشد گونه هاي حساس آنها اجرایی مي كند. توسعه جنگل هاي حرا در سواحل منطقه ناي بند عسلويه، ايجاد زيستگاه براي كوركوديل هاي پوزه كوتاه ايراني (موسوم به گاندو) در ايرانشهر و كمك به طرح حفاظت از لاك پشت هاي دريايي در سواحل بندرعباس از جمله اقدامات مجموعه صنعت گاز در اين حوزه است.
پروژه ها و اقدامات جاري مرتبط با كاهش انتشار آلودگي در شركت هاي تابعه، فهرستي بسيار مفصل و مشتمل بر اقدامات متنوع در حوزه هاي مديريت پسماندها، پايش و كنترل آلاينده هاي هوا، تصفيه پساب هاي آلاينده و استقرار مديريت سبز است. به طور ويژه و با توجه به حساسيت هاي مرتبط با آلودگي در منطقه عسلويه و متعاقب تصويب نامه هيات وزيران در جريان سفر رياست جمهوري در اواخر سال 97 به منطقه، طرح جامع كاهش آلودگي منطقه ويژه اقتصادي پارس تدوين و در دست اقدام است. این طرح محورهاي متنوعي از جمله تاسيس سامانه تصفيه پساب در سايت 2، بهسازي سيستم هاي تصفيه پساب موجود در سايت یک، پروژه ها و اقدامات منجر به كنترل و كاهش انتشار اكسيدهاي گوگرد، طرح هاي كاهش و بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل و نظاير آن را شامل می شود كه با همكاري اركان مختلف ذيربط، از قبيل شركت مجتمع گاز پارس جنوبي، شركت نفت و گاز پارس، منطقه ويژه و شركت هاي پتروشيمي مستقر در منطقه به اجرا در مي آيد.
مشعل سوزي نرمال، گرچه فرايندي با فلسفه ايمني پالايشگاه ها تلقي مي شود؛ اما از نظر اتلاف منابع و همچنين آلودگي محيط زيست نيز اهميت دارد؛ هرچند اين فرايند بيش از آنچه موجب آلودگي هوا شود، حساسيت هاي بصري را بر مي انگيزد و تصور ايجاد آلودگي را براي بيننده ايجاد مي كند. در مجموع كنترل و كاهش مشعل سوزي در پالايشگاه ها با توجه به منافعي ازقبيل جلوگيري از اتلاف منابع، ممانعت از انتشار گازهاي گلخانه اي مسبب تغيیرات اقليمي و كاهش آلودگي هوا همواره مورد توجه بوده و در اين خصوص پروژه ها و برنامه هاي مدوني در پالايشگاه ها به اجرا در آمده و در دست اقدام است. در گام نخست و هدف گذاري اوليه، كاهش مقدار فلرينگ به سطح طراحي درنظر بوده كه خوشبختانه اين مرحله براي 5 پالايشگاه اول تا پنجم پارس جنوبي محقق شده و حتي در برخي پالايشگاه ها مقدار فلرينگ به كمتر از ميزان طراحي نيز تقليل يافته است. در گام بعدي پروژه No-flaring با هدف بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل، پيش روي مديران و كاركنان شركت مجتمع گاز پارس جنوبي است.
تقریبا تمام شرکت ها گواهی ISO 14000 را اخذ کرده اند و در حال نگهداشت و بهبود وضعیت شاخص های محیط زیستی از طریق تعریف پروژه های متعدد هستند. در زمینه استقرار مدیریت انرژی نیز بر اساس بند (ز) ماده 38 قانون برنامه ششم، شرکت ها در حال استقرار سیستم مدیریت انرژی در ساختمان ها هستند. در زمینه همین قانون، باید برای ساختمان ها، گواهینامه مدیریت پسماند، گواهی برچسب انرژی ساختمان و گواهی معاینه فنی موتورخانه ها دریافت کرد که این گواهینامه ها در ستاد و شرکت های فرعی اخذ شده یا در حال اخذ هستند. واحدهاي عملياتي و صنايع بنا به مفاد قانون، مكلف به اجراي برنامه پايش ادواري و اندازه گيري مقدار انتشار آلاينده هاي هوا و پساب هستند. برنامه پايش هاي مذكور غالبا از طریق آزمايشگاه هاي معتمد سازمان حفاظت محيط زيست به اجرا در آمده و گزارش نتايج آن به سازمان حفاظت محيط زيست ارسال مي شود. در برخي موارد ادارات كل حفاظت محيط زيست استان ها ضمن بررسي گزارشات پايش و همچنين ساير اقدامات واحدهاي صنعتي، گواهي عدم آلايندگي براي شركت هاي حایز شرايط صادر مي کنند.
بله. ماده 15 قانون هواي پاك، واحدهاي صنعتي را مكلف به ايجاد فضاي سبز مشجر حداقل 10 درصد مساحت واحد کرده است. خوشبختانه با برنامه ريزي ها و اقدامات صورت گرفته در اين خصوص، به طور ميانگين معادل حدود 20 درصد از مساحت فضاي صنعتي شركت هاي تابعه به فضاي سبز اختصاص داده شده و در اين مورد، علاوه بر اجراي تكليف قانوني، 2 برابر فضاي سبز در اين صنعت ايجاد شده است.
به طور كلي، سازمان حفاظت محيط زيست به عنوان يك سازمان نظارتي ذيل رياست جمهوري از طريق ادارات كل حفاظت محيط زيست استان ها نسبت به اجراي تكاليف نظارتي خود اقدام مي كند. در اين خصوص ادارات كل حفاظت محيط زيست، ضمن تعامل با شركت هاي تابعه ملي گاز كه در استان هاي مختلف مستقر هستند، ملاحظات قانوني مورد نظر را از طريق شركت هاي ذکر شده پيگيري می کنند. در سطح ستاد نيز ارتباط و تعاملات شركت ملي گاز ايران با سازمان حفاظت محيط زيست كشور از طريق اداره كل اچ اس ای وزارت نفت برقرار می شود. هم اکنون همه پروژه های خطوط لوله را مورد ارزیابی زیست محیطی قرار می دهیم و مجوزها را از سازمان و ادارات کل اخذ می کنیم و در این زمینه تعاملات خوبی را با سازمان داریم. در خصوص قانون هوای پاک ما ملزم بودیم که مشخصات تجهیزات احتراقی را در سطح کشور در اختیار سازمان استاندارد و سازمان محیط زیست قرار دهیم تا با هماهنگی آنها در خصوص معاینه فنی آنها اقدام شود که این کارها هم انجام شده است. شرکت های ما با ادارات کل محیط زیست تعاملات بسیار خوبی دارند و در برخی موارد، جلسات هماهنگی با این ادارات انجام می شود.
آموزش و فرهنگ سازي در زمينه محيط زيست، يكي از اركان مهم و بنيادين براي پيشبرد اهداف حفاظت از محيط زيست تلقي مي شود؛ چرا كه ايجاد فرهنگ و تعهد به حفاظت از منابع، كنترل آلودگي و رعايت ملاحظات مربوطه، زماني موثر و نتيجه بخش خواهد بود كه به عنوان يك وظيفه در درجه نخست فردي و سپس سازماني منظور شده باشد. در همين خصوص، برنامه هاي آموزش عمومي محيط زيست مطابق با سرفصل هاي مدون و مشخص براي تمام كاركنان سازمان در سطوح مختلف پيش بيني شده و مطابق زمانبندي برنامه ريزي و اجرا مي شود. علاوه بر برنامه آموزشي رسمي مذكور، در مناسبت هاي مختلف از جمله روز هواي پاك، زمين پاك، روز درختكاري و.... برنامه هاي ويژه در قالب سمينارهاي آموزشي و ترويجي، مسابقات و... براي كاركنان و خانواده هاي آنها برگزار مي شود. طبق قانون، ملزم هستیم که برای همه کارکنان، مطابق بند (ز) ماده 38 قانون برنامه ششم، آموزش مدیریت سبز برگزار کنیم که با هماهنگی پژوهشگاه سازمان محیط زیست و امور آموزش هم اکنون دوره مجازی آموزش مدیریت سبز آماده شده و در سیستم آموزش قرار گرفته و باید امور آموزش، هماهنگی های لازم را در خصوص طی این دوره، برای همه کارکنان انجام دهد. پیش از این، در نمایشگاه محیط زیست مشارکت فعالی داشتیم که متاسفانه به دلیل شیوع ویروس کرونا و همچنین برخی سیاست های سازمان، این نمایشگاه ها برگزار نمی شود. در سطح شرکت ها هم دوره های آموزشی متعدی برگزار می شود. مهم تر از همه مدیریت عامل به مناسبت روز جهانی محیط زیست، همه ساله یک پیام بسیار قوی با توجه به شعار آن سال خطاب به مدیران و کارکنان ارائه می کنند که نشان دهنده تعهد مدیریت به حفظ و حراست از محیط زیست است.
همانطور كه پيش تر عرض كردم، برنامه آموزش عمومي محيط زيست براي سطوح مختلف سازمان تدوين شده است. طي سنوات گذشته، تجارب به دست آمده از برنامه هاي آموزشي و همچنين ارزيابي عملكرد در بخش هاي مختلف، نشان دهنده جاي خالي برنامه هاي آموزشي محيط زيست، بويژه مديران بود؛ زیرا با همكاري آموزش مركزي اقدام به تدوين سرفصل ها و دوره هاي آموزشي ويژه مديران و گنجاندن اين برنامه ها در ماتريس آموزشي اچ اس ای شده است. خوشبختانه اين اقدام با استقبال خوبي از سوي مديران سازمان مواجه شد و اميدواريم در آينده، با توجه جدي تر به اين مقوله مهم، از بركات آن بيشتر بهره مند شويم.
بله. خوشبختانه صنعت گاز به لحاظ ماهيت صنعت، دوستدار محيط زيست شناخته مي شود؛ چرا كه گاز طبيعي به عنوان پاك ترين سوخت فسيلي در قياس با ساير منابع انرژي فسيلي، مقدار آلودگي كمتري به ازاي واحد توليد انرژي ايجاد مي كند. همچنین توسعه مصرف گاز و جايگزيني آن با سوخت هاي فسيلي سنگين تر از قبيل گازوييل، مازوت، زغال سنگ و نظير آن عملا به كاهش آلودگي هوا كمك کرده و مقدار انتشار گازهاي گلخانه اي را كاهش مي دهد. امروز به واسطه زيرساخت هاي عظيم و ارزشمندي كه در زنجيره تامين گاز ايجاد شده، به حول و قوه الهي بخش اعظم تقاضاي انرژي كشور از طريق گاز طبيعي تامين مي شود و از اين رهگذر، كمك قابل توجهي به كاهش آلودگي هوا در شهرها مي شود.
سازمان های مردم نهاد در سطح کشور در خصوص محیط زیست در حال افزایش است و هم اکنون شرکت های متعدد زیر مجموعه با این سازمان ها در ارتباط هستند و همکاری های گسترده ای دارند. در پارس جنوبی این ارتباطات بسیار خوب است.
معضلات رو به گسترش و تشديد بحران هاي محيط زيستي طي دهه هاي اخير در جهان موجب شده تقاضا براي توسعه دانش و فناوري محيط زيست فزوني يافته و عرصه محيط زيست، يكي از زمينه هاي حایز پيشرفت سريع فناوري در عصر حاضر باشد. در كشور ما نيز مراكز دانشگاهي و شركت هاي دانش بنيان ظرفيت هاي قابل توجهي براي پاسخ به نيازهاي صنعت در اين حوزه دارند. از اين رو سياست ما همواره بر تشويق و ترغيب اين قبيل مراكز براي تعامل دوسويه، شناخت نيازها و ارائه راهكارها و توسعه فناوري هاي روزآمد بوده است. تا كنون در حوزه مديريت پسماندها، ايجاد زيرساخت هاي فناوري اطلاعات و نرم افزارهاي كاربردي محيط زيست همكاري با مراكز نام برده نتيجه بخش بوده و خدا را شکر در اين زمينه نيز توفيقات خوبي كسب شده است. چند شرکت مراجعه و آمادگی خود را اعلام کرده اند و یکی از این شرکت ها را که در زمینه پسماند الکترونیک فعالیت می کند، طی جلساتی که داشتیم، به سمت اخذ مجوزهای مربوطه هدایت کردیم و هم اکنون این شرکت در لیست شرکت های مدیریت پسماند الکترونیک سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته و شرکت های ما در حال همکاری با آن هستند. در واقع شرکت های خصوصی متعددی هستند که به عنوان مشاور در سطح شرکت در زمینه محیط زیست فعالیت می کنند. به عنوان مثال هم اکنون مطالعات EIA پروژه ها از سوی این شرکت ها در سطح شرکت های تابعه صورت می گیرد.
حفظ محیط زیست، وظیفه همه افراد سازمان ها و رسانه هاست و رسانه ها در این زمینه، نقش بسیار قابل توجهی برای اطلاع رسانی، فرهنگ سازی و آگاه کردن مردم دارند و امیدواریم بتوانیم با همکاری این رسانه ها، سطح فرهنگ جامعه را درخصوص محیط زیست ارتقا دهیم.
شتاب در گازرسانی به بزرگترین استان کشور
مشعل گازرسانی به صنایع، توسعه تولید با کمترین میزان آلایندگی را به دنبال دارد و طرح گازرسانی به این واحدهای تولیدی از یک سو باعث کاهش مصرف سوخت های مایع و موجب حفظ سلامت محیط زیست می شود و از سوی دیگر، منجر به کاهش هزینه های کارخانجات صنعتی، نیروگاه ها، صنایع کشاورزی و ... می شود که بدون شک این موضوع از اهداف بسیار مهم هر کشوری بوده و از منظر اقتصادی حائز اهمیت است.
توسعه شبکه های گازرسانی در بخش صنعت، ایجاد ارزش افزوده، اشتغالزایی، مهاجرت معکوس به روستاها و توسعه و آبادانی مناطق مختلف بویژه مناطق کمتر توسعه یافته را به ارمغان آورده، از این رو برنامه ریزی های لازم به منظور گازرسانی به واحدهای صنعتی و نیروگاهی، امری ضروری است.
با اجرایی شدن برنامه های گازرسانی در کشور انتظار می رود سهم گاز به عنوان سوخت پاك در سبد مصرف سوخت های فسيلی بيش از پيش افزايش يابد.
در این میان، با توجه به اینکه استان کرمان به عنوان بزرگترین استان کشور شناخته می شود و در عرصه تنوع و اهمیت صنایع گوناگون، در فهرست برترین استان ها قرار دارد، بی شک گازرسانی به این صنایع از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
در ادامه، گفت و گو با منوچهر فلاح، مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان را می خوانیم.
از 71 شهر استان کرمان تا پایان سال گذشته 67 شهر از نعمت گاز برخوردار شده و عملیات گازرسانی به 5 شهر باقی مانده نیز با پیشرفت 80 درصدی در دست اجراست. از مجموع ۳ هزار و ۳۳۰ روستای واجد شرایط گازرسانی نیز تاکنون هزار و ۴۳۳ روستا از نعمت گاز برخوردار شده اند. سال گذشته به طور میانگین در هر هفته به 5 روستا گازرسانی شده که این نشان دهنده 3 برابر شدن میزان گازرسانی به روستاهای استان است. براساس برنامه های تعریف شده، درصد بهره مندی خانوارهای کرمانی از گاز تا پایان سال ۱۴۰۱ به ۹۵ درصد می رسد.
از ابتدای تاسیس شرکت تاکنون بیش از 22 هزار کیلومتر خط انتقال، شبکه تغذیه و توزیع در استان کرمان اجرا شده است.
تاکنون 2 هزار کیلومتر خط انتقال، 17 هزار کیلومتر شبکه توزیع و 3 هزار کیلومتر شبکه تغذیه در سطح 23 شهرستان استان احداث شده که از این مقادیر بیشترین سهم متعلق به شهرستان کرمان و کمترین آن با عنایت به آغاز عملیات گازرسانی در سال 99 متعلق به شهرستان فاریاب است.
این شرکت سال گذشته 1600 کیلومتر اجرای شبکه گاز را هدف گذاری کرده بود که خوشبختانه با تلاش های صورت گرفته از این میزان فراتر رفته و توانستیم بیش از 1750 کیلومتر شبکه را در سطح استان اجرا کنیم. از ابتدای امسال تاکنون نیز 376 کیلومتر شبکه در استان اجرا شده است.
سال 98 با طراحی شبکه های گازرسانی صنایع و انجام مناقصه برای 14 محور صنعتی به منظور اجرای 780 کیلومتر خطوط گازرسانی به صنایع فاقد گاز، شاهد جهشی بزرگ در امر گازرسانی به صنایع مصرف کننده سوخت مایع بوده ایم. با گازرسانی به 467 صنعت، حدود 51 میلیون لیتر سوخت مایع در سطح استان صرفه جویی شد و این قطعاً نشان دهنده تعهد به مسؤولیت های اجتماعی و پویایی و عملکرد خوب گاز استان کرمان در امر گازرسانی بوده است. طی 4 سال گذشته 118 صنعت با مجموع مصرف 6 میلیون و 250 هزار لیتر به شبکه گاز متصل شده و از مصرف سوخت مایع در این واحدها جلوگیری شده است. با توجه به عملکرد شرکت گاز استان کرمان در خصوص جهش تولید و در شرایط کرونا در سال 99، باید گفت که با گازرسانی به 202 صنعت مصرف کننده فراورده های نفتی، صرفه جویی حدود 16 میلیون و 200 هزار لیتر سوخت مایع به ثبت رسیده که امیدواریم در سال 1400 با برنامه ریزی دقیق، بر موانع موجود ازجمله بحران بیماری کرونا و مسائل اقتصادی ناشی از آن فائق آییم و به نتیجه مطلوب همچون سال های گذشته برسیم.
این شرکت پروژه های گازرسانی به 184 واحد صنعتی سطح استان را در هفته دولت افتتاح کرد که بهره برداری از آنها هزار و 730 میلیارد ریال هزینه در بر داشته است. این واحدهای صنعتی در شهرستان های کرمان، جیرفت، کهنوج، فاریاب، رفسنجان، شهربابک، سیرجان و زرند قرار دارند. در قالب عملیات اجرایی این پروژه ها، 165کیلومتر خطوط شبکه تغذیه نیز از سوی شرکت گاز استان کرمان اجرا شده است. با افتتاح این پروژه ها تعداد کل صنایع استان که به شبکه گازرسانی متصل هستند، به بیش از 1100 صنعت رسید.
بهره برداری از فاز اول خط انتقال گاز 30 اینچ محور کرمان - زرند تاثیری زیادی بر افزایش پایداری گاز شمال استان کرمان داشت. درباره این خط لوله بیشتر توضیح دهید.
بهره برداری از این پروژه ملی، پایداری شبکه گاز کارخانجات فولاد، صنایع و نیروگاه های شمال استان را به همراه داشت و کارخانه فولاد بوتیا و نیروگاه بوتیا همزمان با افتتاح فاز اول این پروژه از نعمت گاز برخوردار شده اند. با توجه به اینکه توسعه کشت گلخانه ای، یکی از مهم ترین سیاست ها در حوزه اقتصاد مقاومتی است و انتقال گاز به مجموعه های گلخانه ای، سهم عمده ای از هزینه ها را کاسته و به کشاورزان در توسعه کشاورزی و ایجاد فرصت های شغلی پایدار کمک می کند، شرکت گاز استان کرمان با توجه به مسؤولیت های اجتماعی خود همزمان با گازرسانی به شهرهای جنوبی استان، عملیات گازرسانی به گلخانه های شهرستان های جنوبی را نیز در فاز اول با طراحی 754 هکتار مورد هدف قرار داده است.
بله. عملیات اجرایی گازرسانی در این مناطق آغاز و تاکنون 90 کیلومتر شبکه گذاری انجام شده که برخی از محدوده های گلخانه ای با اجرای 40 کیلومتر شبکه گازرسانی از جمله آزادگان، باقرآباد، دولت آباد و خضرآباد واقع در شهرستان جیرفت به شبکه گاز متصل شده اند.
در حال حاضر، تعداد قابل توجهی از گلخانه ها در محدوده های اشاره شده با اقدام برای اخذ اشتراک گاز از نعمت گاز برخوردار خواهند شد، ضمن آنکه با اجرای کامل طرح های گازرسانی به گلخانه های جنوب استان، سالانه 13 میلیون لیتر در مصرف سوخت مایع صرفه جویی می شود.
همانطور که در ابتدای مصاحبه گفته شد، با توجه به وسعت استان کرمان و موقعیت مهم صنایع در آن، گازرسانی به صنایع یکی از مهم ترین اهداف شرکت گاز استان کرمان است و قطعاً این خدمت، کمک بزرگی به مسائل زیست محیطی و پیشرفت جامعه می کند. گازرسانی به صنایع، توسعه تولید با کمترین میزان آلایندگی را به دنبال دارد و این یعنی، رسیدن به اهداف اقتصادی با ایجاد بستری مناسب که عملکرد شرکت گاز استان کرمان در این زمینه بسیار مطلوب بوده و در عین حال، سعی شده تا با برنامه ریزی های عملیاتی کارآمد، به دستاوردهای ارزشمند دیگری نیز دست یابیم. در پایان، امیدوارم با تلاش و همت مسؤولان و کارکنان شرکت گاز استان کرمان، باز هم شاهد ارائه خدمات به هم استانی های عزیز خود باشیم.
سرنوشت شعار جوانگرایی در صنعت نفت به نقطه مطلوب می رسد؟
مشعل جوانگرایی یکی از موضوعات مهمی است که در سال های گذشته از سوی دولت های مختلف مورد تاکید و پیگیری بوده و در برهه های زمانی خاصی با توجه به قوانین، شاهد تغییرات و حرکت هایی رو به جلو در مسیر تحقق جوانگرایی در مدیریت و اداره کشور بوده ایم؛ اگرچه «جوانگرایی» تا حد زیادی مفهومی کلی تلقی می شود و می توان برای آن در هر دستگاه اجرایی شرایط و اما و اگر متفاوتی را در نظر گرفت؛ اما از سوی دیگر نشانه ها و الزاماتی دارد که تحقق و اجرای آنها می تواند امید بیشتری به قشر جوان و تازه وارد به بازار کار منتقل کند.دولت سیزدهم از همان ابتدای کار و در جریان ارائه برنامه های خود برای مردم و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ّبر جوانگرایی و میدان دادن به جوانان و توانمندی های آنها تاکید داشت. این توجه و تاکید البته خیلی زود در انتخاب وزرا و مدیران اجرایی خود را به خوبی نشان داد. رئیس جمهور همچنین از وزاری خود خواست تا این اولویت در انتخاب مدیران و معاونان از سوی وزرا هم مد نظر قرار گیرد. صنعت نفت، به عنوان یکی از اصلی ترین و بزرگترین صنایع کشور که بخش زیادی از سهم اشتغال کشور را در زیرمجموعه های خود بر عهده دارد نیز از مهم ترین بخش هایی است که جوانگرایی در آن مورد تاکید بوده و لازم است مسأله مهم جانشینی نیروهای ماهر در آن رعایت شود. خاصیت پویایی و اهمیت به روز رسانی صنعت بزرگ نفت، ارتباط با صنایع بزرگ و آخرین تغییرات، علوم و تکنولوژی های جدید، جایگزینی نیروهای متخصص با نیروهای بازنشسته از جمله چند دلیل اصلی و مهم در اجرای مداوم اصل جوانگرایی در صنعت نفت است.
صنعت نفت، همواره به حضور و ورود نیروهایی تازه نفس، شجاع و جوان و با انگیزه بالا برای تحقق اهداف جدید نیاز داشته و این موضوع در مورد صنعتی که بیش از 100 سال از عمر آن می گذرد، اهمیت زیادی دارد. این موضوع در این سالها مورد توجه بوده و حتی در جریان اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان در مسؤولیت های دولتی، بسیاری از مناصب دولتی برای جوان ترها خالی شد. با این وجود، هنوز هم جوانگرایی به عنوان یک مطالبه اساسی و پایه ای از سوی گروه های مختلف داخل و خارج از نفت مطرح و دنبال می شود.
صنعت نفت چه در شرایطی که تحریم ها برداشته شوند و فضای باز اقتصادی وجود داشته باشد و چه در شرایط فعلی و با وجود همه محدودیت های اقتصادی و تحریم ها، نیاز به مدیران و تصمیم سازانی جسور و خستگی ناپذیر دارد تا بتواند در شرایط سخت و پر چالش، بهترین عملکرد را داشته باشد.
در این سال ها صنعت نفت در حوزه جوانگرایی و به تبع آن، نخبه گرایی اقدامات و دستورات قابل توجهی داشته که نمود آن را می توان در به کارگیری مدیران جوان در سطوح میانی و حتی معاونت ها، بخصوص به کارگیری زنان در بخش های مختلف اجرایی و ستادی دید. باید تاکید کرد که جوانگرایی، موضوعی اختصاصی برای نفت نیست و باید در سطحی ملی به ضرورت اجرا و کیفیت اجرای آن توجه داشت.
موسی احمدی، نماینده کنگان، دیر، جم و عسلویه در مجلس شورای اسلامی و نایب رئیس اول کمیسیون انرژی در گفت و گو با نشریه «مشعل» با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب و رهنمودهای مقام معظم رهبری، بخصوص تاکیداتی که در آخرین جلسه با دولت مردان داشتند، گفت: نگاه ایشان این است که باید به جوانان، میدان کار داده شود و از انگیزه، تلاش و خلاقیت های آنها استفاده کرد.
او با تاکید بر اینکه جوانگرایی دیگر یک ضرورت است، افزود: این انتقال تجربه بین نسلی باید به شکل مداوم و خیلی بیشتر از قبل اجرا شود و ادامه یابد و جوانان سکان جریانات مهم در صنعت نفت را در دست بگیرند. باید کم کم جوانان را وارد کارهای مهم و اساسی کرد و از ظرفیت های آنها بهره برد. با توجه به گسترش دانشگاه ها و رشته های تخصصی و شتابی که در علوم و دنیای ارتباطات وجود دارد، این نیاز چند برابر شده و به همین دلیل است که شاهد گسترش حضور و فعالیت شرکت های دانش بنیان هستیم.
احمدی به افزایش قابل توجه شرکت های دانش بنیان که با حضور حداکثری جوانان شکل گرفته، اشاره کرد و گفت: روند حرکت و فعالیت جوانان در این شرکت ها در صنعت نفت امیدوار کننده است و می توانند بخش قابل توجهی از نیاز صنعت نفت به تکنولوژی را رفع کنند.
او با تاکید بر اینکه باید به جوانان و مدیران کم تجربه؛ اما پرشور و خلاق میدان کار داده شود تا بتوانند تحولی را رقم بزنند، به اولین سفرجواد اوجی، وزیر نفت به عسلویه و دیدارهای اولیه با او اشاره کرد و گفت: با وزیر جدید هم در مجلس و هم در این سفر دیدار و گفت وگوهایی داشتیم و خوشبختانه آقای اوجی نگاه جامع و آینده نگری نسبت به جوانان و به کارگیری آنها در سطوح مدیریتی دارند؛ البته برای ما تنها جوان بودن ملاک نیست و باید چند مولفه مهم همچون تخصص، مدیریت پر ریسک و توانمندی و شایستگی هم مورد توجه قرار گیرد.
او افزود: خوشبختانه نگاه رئیس جمهور و وزرای دولت جدید و مجلس شورای اسلامی در مورد جوانگرایی نزدیک به هم است و توجه به توانمندی جوانان در اولویت قرار دارد. به همین دلیل لازم است تیمی تشکیل شود تا افراد جوان مطرح برای بخش های مختلف و موضوعات تخصصی انتخاب شوند. موضوع مهم این است که بدانیم فارغ التحصیلی از یک رشته و داشتن مدرک، تنها ملاک نیست و افراد باید ظرفیت های مختلفی داشته باشند و این همان عدالت است که هر فرد متخصص و شایسته ای در جای مناسب خود قرار گیرد.
علیرضا ورناصری قندعلی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی می گوید: یکی از ایرادهای بزرگ دولت ها اعتماد کمتر به جوانان و ندادن میدان تجربه به آنها بوده است. او به توجه و اقدام عملی که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور در این مورد برای انتخاب وزرا داشته، اشاره کرد و گفت: انتخاب وزرای جوان، یکی از همین نمودهای توجه به جوانگرایی است و وزیرنفت هم باید این موضوع را در دستور کار قرار دهد و برای آینده مدیرانی مجرب تربیت کند.
او تاکید کرد: جوانگرایی و دادن نقش های مهم به جوانان متخصص و شایسته باید در اولویت وزارت نفت باشد، عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: حمایت مادی و معنوی از جوانان و دادن مسؤولیت های مهم در صنعت نفت اهمیت زیادی دارد. طی سال های جنگ تحمیلی به جوانان در سطوحی بالا اعتماد کردیم و جنگ را به جوانان سپردیم؛ امروز هر چه داریم، از تلاش همان جوانان بوده است. به همین دلیل باید میدان تجربه و کار را برای جوانان باز بگذاریم و این موضوع باید از وظایف و اهداف مهم این دولت و وزیر نفت باشد.
ورناصری تاکید دارد که هرگونه تجربه از گذشته تا امروز می تواند بین افراد متخصص و جوانان تازه کار منتقل شود و تلفیق نگاه قدیمی و نگاه جدید و امروزی جوانان می تواند کارایی مجموعه را بالا ببرد و تجربه های اشتباه را کاهش دهد.
بر پایه این گزارش، باید توجه داشت که موضوع جوانگرایی در صنعت نفت در شکل بیرونی و ظاهری با آنچه در درون و بطن صنعت نفت می گذرد، تفاوت زیادی دارد و برای ایجاد چنین زمینه ارزشمندی باید بسترهای اجرایی و زیرساختی را بخصوص در حوزه منابع انسانی ایجاد کرد. بخش قابل توجهی از نیروهای اصلی بدنه صنعت که جوانان متخصص هستند، در سطوح میانی و با قراردادهای پیمانکاری حضور دارند و رضایت از کار، شرایط کاریشان و پایبندی به مجموعه کار در اولویت قرار دارد و در مرحله بعد باید به جوانان نخبه و مدیران جوان توجهی جدی داشت.
گفت و گو با یک بانوی موفق در صنعت پتروشیمی:
مشعل در دنیای رقابتی امروز که کشورها تلاش برای رشد و توسعه را از جمله اهداف کلیدی برای کسب مزیت رقابتی، سرلوحه فعالیت های خود قرار داده اند، استفاده از تمام ظرفیت های منابع انسانی جامعه برای رسیدن به این مهم اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. زنان یکی از سرمایه های با ارزش هر کشور به شمار می روند و مشارکت جدی آنها دلیلی برای رشد و ترقی کشورهای توسعه یافته عنوان می شود. زنان صنعتی نفت نیز از این وادی مستثنی نیستند ، یکی از آنها مریم قانع نیا است که با طی کردن مراحل تحصیل موفق به اخذ دکترای روانشناسی (حوزه صنعتی و سازمانی) از دانشگاه شهید چمران شده است . او از بهمن ماه سال1381 و از طریق طرح دانش آموختگان ممتاز وارد صنعت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی شد و اکنون رييس كل برنامه ريزي منابع انساني، شرکت ملی صنایع پتروشیمی است. در ادامه گفت وگویی با این بانوی موفق انجام داده ایم که در ادامه می خوانید .
موفقیت برای افراد مختلف تعاریف مختلفی دارد. در صنعت نفت زنان بسیاری وجود دارند که هر کدام در جایگاه شغلی خودشان تلاش می کنند، وظیفه و حتی در موارد بسیاری بیش از وظیفه سازمانی خود را انجام دهند. زنانی که با وجود مسائلی چون مردانه بودن صنعت، تداخل کار و زندگی (با توجه به نقش مادری) و ...که برای آنان وجود دارد، همواره برای ثابت کردن توانایی هایشان تلاش مضاعف می کنند. خوشحالم اگر من نیز یکی از این گونه همکاران باشم.
داشتن ارزش های فردی و کاری روشن و پایبندی به آنها، نیاز به پویایی، راضی نبودن به عملکرد متوسط و داشتن استانداردهای عملکردی بالا، تلاش جهت بهبود و نوآوری در روش های کاری و تعهد سازمانی، از ویژگی هایی بوده است که همیشه سعی کرده ام در خودم پرورش دهم که احتمالا این عوامل در اینگونه موفقیت های سازمانی حائز اهمیت بوده اند. حضور در محیط کاری پویا، داشتن همکاران با انگیزه، مدیران با انتظار عملکرد بالا و همکاران زنی که از سال ها پیش هر کدام با نشان دادن بهترین عملکرد خودشان هم الگو بودند، هم گشایشگر مسیر پیشرفت زنان، از عوامل محیطی موثر در مسیر شغلی من بوده اند.
من همه سال های کاری خود را در حوزه منابع انسانی مشغول به فعالیت بوده ام و بخش عمده ای از آن را در برنامه ریزی منابع انسانی حضور داشتم. برنامه ریزی منابع انسانی را بیش از همه بخش ها دوست دارم.
طبق تعریف برنامه ریزی، شالوده عناصر مدیریتی و فرآیندی است که سازمان ها در قالب آن همه فعالیت ها و کوشش های خود را در مورد اهداف مورد نظر، راه رسیدن به آن و چگونگی طی مسیر را در یکدیگر ترکیب و ادغام کرده و هدف از اجرای آن دستیابی به نتایج سازمانی است. برنامه ريزي منابع انساني نیز ابزاري است که مديران سازمان را مطمئن مي سازد تا بهترين افراد، در زمان مناسب براي شغل های مورد نظر انتخاب شوند تا به اين وسيله سازمان ها در پيشرفت خود دچار اختلال نشوند. برنامه ریزی منابع انسانی، عاملی در جهت یکپارچه کردن منابع انسانی با اهداف سازمان است.
در صورتی که برنامه ریزی منابع انسانی درست انجام شود، می توان اطمینان حاصل کرد که در بلندمدت نیاز نیروی انسانی شرکت به لحاظ کمی و کیفی (داشتن شایستگی ها و سطح دانشی، مهارتی و ... ) در همه سطوح تامین شده است.
در حوزه کاری من چالش های زیادی وجود دارد. اما فکر می کنم منظور شما احتمالا چالش هایی است که به عنوان یک زن در سازمان داشته ام. من هم مانند بسیاری از زنان بی عدالتی هایی را در سال هایی از خدمت بخصوص سال های ابتدایی تجربه کرده ام.
خوشحالم که فرهنگ سازمان طی این سال ها به همت زنان کوشا و مردان آزاد اندیش و رها از کلیشه های جنسیتی بهبود یافته است. هر چند هنوز در ابتدای مسیر هزارتوی دستیابی به عدالت جنسیتی (به خصوص رسیدن زنان به سمت های مدیریت ارشد در سازمان ها) هستیم.
یکی دیگر از چالش هایی که فکر کنم بین همه مادران شاغل صنعت نفت مشترک باشد، زمان طولانی و انعطاف ناپذیر شغلی در سال های خردسالی فرزندان است که البته با تصویب و اجرای مصوبه کاهش ساعات کار مادران شاغل، این موضوع بهتر شد.
در زماني كه فرزند خردسال داشتم، به معناي واقعي كلمه اين فشارها را تجربه كرده ام. سعی کردم با گرفتن پرستار در خانه اندکی از فشار نگرانی در خصوص سلامت جسمی و روحی فرزندم را در سه سال اول تولد کم کنم، اما پس از سه سالگی که پسرم را به مهدکودک می بردم و به دليل وابستگي زيادي كه فرزندم به من داشت، هر روز بايد زماني سپري مي شد تا فرزندم راضي به ماندن در مهدکودک شود. فشار ناشی از بی قراری کودکی که نمی خواهد از مادر جدا شود، به علاوه استرس «وای دوباره دیر می رسم سرکار» واقعا سخت و آزاردهنده بود. به ویژه هنگام ورود به سازمان و نگاه سنگين همكاران به من و هم زمان ساعت ديواري از تجربه های سخت آن روزها بود.
هرکس در مسیر توسعه ای خود شایستگی های بیشتری کسب کرده باشد و آنها را در سازمان به کار گیرد و بتواند در حوزه کاری خود خلاقیت ایجاد کند، موفق است. با نگاه و تقسیم بندی های جنسیتی به موضوعات موفقیت و پیشرفت شغلی به این شکل موافق نیستم.
گرچه جنسیت یک متغیر کلی برای تعیین موفقیت یا پیشرفت نیست، اما توانمندی های مرتبط با جنسیت در جامعه و در سازمان اهمیت دارد. پژوهش ها اذعان می کنند همان گونه که ویژگی های عامل بودن (قاطعیت، دستور دهی، ریسک پذیری) در مردان بیشتر مشاهده می شود، ویژگی هایی چون توانایی پرورش دادن، ایجاد همدلی و همنوایی و توان همسو کردن افراد برای کارگروهی و انعطاف پذیری ذهنی، در زنان بیشتر مشاهده می شود. البته این نکته به معنای این نیست که لزوما این ویژگی ها مرتبط با جنسیت باشند، چراکه ممکن است به دلیل یادگیری های اجتماعی باشد که خارج از بحث ماست.
من معتقدم زنان می توانند روش های جدیدی از تفکر، حل مسائل و رهبری را به حیطه سازمان ها بیاورند. روح همدلی، صبوری، توانایی کارهای گروهی، یکدلی، توانایی پرورش دادن، قدرت تفکر برد/برد، انعطاف پذیری ذهنی، قدرت رویارویی با ابهام، جرات مواجه شدن با پیچیدگی های اجتماعی و محیطی هدیه ای است که زنان با حضور خود در سمت های مدیریتی می توانند به سازمان ها هدیه دهند.
در یک محیط کار مثبت، کارکنان شایستگی ها، تلاش و جسارت خود را به کار می گیرند تا در نهایت بتوانند بهترین خود را بروز دهند و به نتیجه ی مطلوب دست یابند. در این نوع محیط کاری ارتباطات باز و شفاف وجود دارد و باعث می شود افراد رفتار اصیل تری داشته باشند. در محیط کار مثبت اطلاعات متناسب در اختیار همه ذی نفعان قرار می گیرد. اهداف و ماموریت های سازمان و انتظارات از همه کارکنان شفاف و همه می توانند در مورد آن گفت وگو کنند. همچنین سیستم بازخورددهی، تشویق و قدردانی در سازمان شکل می گیرد.
در محیط کاری مثبت، کارکنان برای ایجاد تعادل میان زندگی شخصی و کار ترغیب می شوند. همچنین در یک محیط کاری مثبت، یادگیری ارزش محسوب می شود و افراد برای یادگرفتن و یاد دادن به هم انگیزه مند هستند.
در محیط کار مثبت تصورات قالبی قومیتی، جنسیتی و حتی سیاسی کمرنگ شده و مبنای ارزیابی عملکرد و ارتقا افراد قرار نمی گیرند.
خانواده تاثیر مهمی در توسعه ارزش های افراد دارد. پدر و مادر من نيز در نهادينه كردن بسياري از ارزش ها و عادات رفتاري در من اثرگذار بودند. داشتن استاندارد عملکردی بالا، مسئولیت پذیری، داشتن چارچوب ارزشی، صراحت در انتقاد و بيان آنچه نادرست است، مواردی است که خانواده در شکل گیری آن موثر بوده است. خانواده در مورد شناسایی استعدادها و انتخاب ها به من آزادی همراه با آگاهی مي دادند. این موضوع باعث افزایش آزادی عمل و اعتماد به نفس در من شد.
در 21 سالگی ازدواج کردم. همسرم به عنوان یک همراه در هدف گذاری و برداشتن گام هاي بعدي من در جهت رسيدن به اهدافم نقش بسیار مهمی داشتند. پسرم هم همراه کوچک اما ارزشمند این روزهای سخت کرونایی است که حضور کم من در منزل را درک می کند.
كليشه هاي(تصورات قالبی) جنسيتي برآمده از باور هاي اجتماعي و جامعه اي است كه در آن زندگي مي كنيم و به همين دليل در ابعاد مختلف حيات اجتماعي از جمله كار و اشتغال به دور از كليشه ها و تبعيض هاي برآمده از آن نخواهيم بود. گرچه فعالان مدنی در حوزه زنان همچنان به دنبال تبیین این موضوعات و آگاهی بخشی در خصوص آنها هستند، اما به نظرم هر کدام از زنان جامعه در هر نقشی که هستند، لازم است برای هموارتر شدن این مسیر تلاش کنند. مادران با آموزش های مستقیم و غیرمستقیم در مورد حقوق زنان، اجتناب از القای انتظارات، نقش جنسیتی محدودکننده و ... ، زنان شاغل با عملکرد موثر شغلی و سازمانی و همه زنان به عنوان اعضایی از یک خانواده، سازمان و جامعه در موقعیت های مختلف در جامعه این مسیر را (پیشرفت) می باید فراهم کنند. خوشبختانه نسل های جوان به طور مداوم در حال تغییر دیدگاه های خود و حرکت به سوی نگاه عدالت جویانه تر در مورد نقش های جنسیتی هستند.
من خود در آغاز مسیر توسعه شخصی قرار دارم، مواردی را که برای خودم همیشه می گویم، این بار با صدای کمی بلندتر می گویم.
در مسیر خودآگاهی گام برداریم. تصویر واقعی از ارزش ها، انگیزه ها، نقاط ضعف و توانایی ها و احساسات خود را داشته باشیم و یک برنامه توسعه فردی برای خود تدوین کرده و مطابق آن پیش رویم.
شایستگی های تخصصی و حرفه ای خود را تقویت کنیم.
علاوه بر این صفات عامل مثل قاطعیت، اعتماد به نفس را در خود تقویت کنیم.
ارتباطات شفاف و شبکه های مناسب ایجاد کنیم.
در کنار، همراه و حامی زنان دیگر باشیم.
مطمئن باشیم مديريت زنانه يك سبک مديريت اصيل است.
در نهایت زنان با توجه به حساسیت و جهت گیری های مبتنی بر ارزش های اجتماعی و با تکیه بر مجموعه مهارت های خود در تلاش برای ایجاد برابری، انصاف و پایداری در جهان هستند. زنان با سرلوحه قرار دادن ارزش هایی چون صداقت، پرورش، مشارکت، همکاری، ارتباطات و برابری جنسیتی و نژادی می توانند روحیه ها، برندها و در نهایت دنیا را بهتر کنند. این اتفاق آسان تر روی خواهد داد اگر مردان مثبت، همراه و حمایتگر در جامعه، سازمان و خانواده به این جریان کمک کنند.
توسعه شایستگی های تخصصی و حرفه ای، ایجاد روابط شفاف و شبکه های حرفه ای و استفاده از فنون مؤثر مذاکره می تواند به زنان در دستیابی آرام و کم حاشیه سمت های سطوح بالا کمک کند.
در روز قبل از حادثه سرپرست یکی از کارگاه ها به منظور اعزام یکی از کارکنان برای انجام رادیوگرافی سرجوش لوله، واقع در محدوده ایستگاه اندازه گیری گاز ( محدوده فنس پیمانکار فرعی) هماهنگ می شود. ساعت 9 صبح روز بعد (روز حادثه)، پرتونگار (متوفی) با ماشین به سمت ایستگاه اندازه گیری هماهنگ می شود. سرپرست کارگاه اندازه گیری به سرپرست پیمانکار اصلی اطلاع می د هد که پرتونگار درخواست باز کردن در رسیور به منظور وارد شدن به داخل لوله جهت انجام کار پرتونگاری از داخل لوله را دارد که سرپرست پیمانکار اصلی موافقت خود را بر باز کردن در رسیور اعلام می کند. با حضور مسئول تاسیسات شرکت پیمانکار فرعی در رسیور باز می شود. سرپرست تاسیسات به افسر اچ اس ای ایستگاه اطلاع رسانی می کند و خود محل رسیور را قبل از رسیدن افسر اچ اس ای ترک می کند. در بازه زمانی که افسر اچ اس ای به محل رسیور برسد، بنا به اظهار راننده ای که پرتونگار را به ایستگاه اندازه گیری برده بود، متوفی به وی می گوید به داخل لوله می رود و حدود 7 دقیقه در داخل لوله کار دارد و سریع برمی گردد. ایشان در ساعت 12:25 وارد لوله می شود. بعد از 7 دقیقه خبری از وی نمی شود. راننده آژانس متوجه صدای خس خس از داخل لوله می شود و سریع به سرپرست کارگاه و افسر اچ اس ای خبر می دهد. بعد از ورود کارکنان به داخل لوله متوجه فوت پرتونگار به دلیل کمبود اکسیژن در داخل لوله می شوند.
شما چه کاری می توانید انجام دهید
نظارت مستمر و اثربخش مسئولان و سرپرستان بر کارکنان تحت سرپرستی خود به ویژه در زمان صدور، تایید و اجرای پروانه کار
برگزاری آموزش های لازم از جمله آموزش های توجیهی قبل از شروع به کار برای پیمانکاران به منظور آشنایی با مخاطرات محیط کار
بهبود ارتباط بین شرکت های پیمانکاری و مشخص کردن نقش هر کدام از آنها در خصوص انجام کارهای مشترک
انجام رادیوگرافی بر اساس روش اجرایی مشخص و رعایت دستورعمل های موجود مبنی بر ممنوع بودن کار رادیوگرافی از داخل لوله
تایید صلاحیت و افزایش آگاهی افراد نسبت به مسئولیت و نقش آنها در صدور و اجرای پروانه کار و افزایش دانش نیروهای اچ اس ای و بررسی صلاحیت آنها
ایمن کردن محیط برای انجام عملیات پرتونگاری توسط مسئولان اچ اس ای و حضور و نظارت آنها در محل
صدور و اجرای کامل پروانه کار برای انجام پرتونگاری و نظارت بر حسن اجرای آن
ایجاد برنامه واکنش در شرایط اضطراری و تعیین مسئولیت ها
پروانه کار ویژه (permits Special) پروانه هایی هستند که برای فعالیت هایی از قبیل کار در ارتفاع، گودبرداری، پرتونگاری، کارهای برقی، انجام ایزولاسیون، ورود به فضای بسته، پروانه کار منطقه مشترک و کار با جرثقیل صادر می شود. بسته به ماهیت کار ممکن است این پروانه ها به همراه پروانه سرد یا گرم به عنوان پروانه مکمل صادر شوند.
در مورد صدور پروانه کار برای تاسیسات و تجهیزاتی که در محوطه خارج از حدود مسئولیت، مسئول آن واقعه هستند، سرپرست تاسیسات مذکور از مسئول محوطه یا تاسیسات مورد نظر، تقاضای تهیه و امضای پروانه کار کرده، سپس خود به عنوان سرپرست تاسیسات در قسمت نام و امضای سرپرست تاسیسات یا محوطه امضای دوم را کند.
شعیب بهمن استراتژی انرژی ترکیه با کشف ذخایر جدید پیرامون این کشور، دستخوش یک تحول جدی شده است. آنکارا که در دهه های اخیر تلاش می کرد در حوزه انرژی به کانون و هاب انتقال تبدیل شود، اینک قصد دارد جایگاه درخور توجهی را در آینده در بازارهای جهانی به دست آورد، از این رو استراتژی جدید ترکیه با طرح مفهوم «وطن آبی» که هم در پی تسلط بر منابع انرژی این کشور و هم به دنبال تحریک احساسات ناسیونالیستی در داخل است، طراحی و ابداع شده است. با توجه به اهمیتی که اکتشاف منابع جدید انرژی ترکیه دارد، در این نوشتار سعی شده ضمن نگاهی به این منابع، سیاست و برنامه های آنکارا مورد بررسی قرار گیرند. همچنین اثرات و پیامدهای بهره برداری از این منابع به همراه چالش های پیش روی ترکیه مورد توجه قرار گرفته اند.
ترکیه از سال ۲۰۱۳ با تصویب قانون ۶۴۹۱ نفت در زمینه افزایش تولید داخلی نفت و گاز و ترغیب سرمایه گذاری در این حوزه، رویکرد جدیدی را در فعالیت های اکتشافی فراساحلی دنبال کرد. در پی آن شرکت های نفتی ترکیه به کشف و استخراج منابع هیدروکربنی با استفاده از کشتی های اکتشافی و حفاری در مدیترانه شرقی دست زدند. بر این اساس، ترکیه تاکنون حفر 8 چاه را در شرق مدیترانه تکمیل کرده که نشانه های وجود گاز طبیعی را داشتند؛ اما ذخایر آنها به اندازه ای نبود که از نظر اقتصادی قابل بهره برداری باشند، از این رو انتظار می رود آنکارا برای کمک به توسعه فعالیت های اکتشافی خود در شرق مدیترانه، چاه های بیشتری حفاری کند. در این بین، یکی از مهم ترین اکتشافات ترکیه در چاه آماسرا-۱ واقع در میدان گازی ساکاریا در دریای سیاه است که حدود ۱۳۵ میلیارد متر مکعب گاز برآورد می شود. پیش تر ترکیه در سال ۲۰۲۰ اکتشاف ذخایر گازی خود به میزان ۴۰۵ میلیارد متر مکعب را در چاه فراساحلی تونا-۱ در میدان ساکاریا اعلام کرده بود. بر اساس اطلاعات منتشر شده در مرحله نخست قرار است سالانه سه تا پنج میلیارد متر مکعب از منابع گازی این میادین تا سال ۲۰۲۳ به مرحله بهره برداری برسند و در مراحل بعد تا حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیارد متر مکعب در سال افزایش پیدا کنند. علاوه بر این، ترکیه با اعلام کشف نفت در سه چاه فراساحلی جدید در ماه می 2021 قادر خواهد بود تولید نفت خود را از ۶۱ هزار بشکه در روز به 6 هزار و 800 بشکه افزایش دهد. این روند نشان می دهد که ترکیه به صورت جدی در پی اکتشاف، تولید و بهره برداری از منابع نفتی و گازی متعلق به خود است. کشف ذخایر گازی فراساحلی جدید در مدیترانه و دریای سیاه، رؤیای تبدیل شدن ترکیه به یک قطب انرژی را بیش از هر زمان دیگری قوت بخشیده است. در این باره ترکیه قصد دارد گاز فراساحلی خود در دریای سیاه را در بازار گاز آینده در استانبول برای معامله ارائه کند. هدف از راه اندازی این بازار آینده، ریسک زدایی معاملات با فراهم کردن ثبات بیشتر داد و ستد نسبت به بازار گاز عادی است. بر اساس اطلاعاتی که دولت ترکیه منتشر کرده، قرار است ۵۴۰ میلیارد متر مکعب گاز با ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار با عنوان «قرارداد گاز دریای سیاه» در بازار گاز آینده برای معامله عرضه شود.
اگر آمارهای ترکیه در خصوص میادین تازه اکتشاف شده درست باشد، همچنین ذخایر کشف شده دارای کیفیت مناسبی باشند، آنگاه می توان انتظار داشت که هم دوران وابستگی ترکیه به انرژی وارداتی به سر آید و هم این کشور به یک قطب مهم انرژی در منطقه تبدیل شود که از قابلیت جغرافیایی برای صادرات به اروپا نیز برخوردار است.
علاوه بر این، بهره برداری از این منابع می تواند برای اقتصاد ترکیه نیز یک فرصت قابل توجه ایجاد کند. ترکیه حدود 70 درصد از سوخت مورد نیاز خود را از سوخت های فسیلی و از کشورهای خارج تامین می کند. این کشور در سال 2019 نزدیک به 50 میلیارد دلار صرف تامین انرژی کرده است. در چنین شرایطی، بی نیازی از خرید انرژی، موجب حفظ سرمایه عظیمی از سوی دولت ترکیه می شود که می تواند بخش قابل توجهی از آن را صرف سرمایه گذاری در بخش های زیربنایی کند. در واقع سالانه مقدار زیادی از هزینه های ارزی دولت ترکیه، ذخیره خواهند شد؛ البته بر این میزان باید درآمدهای احتمالی حاصل از فروش انرژی را نیز در آینده افزود. در عین حال احتمالا مردم و صنایع این کشور، بهای کمتری برای استفاده انرژی پرداخت خواهند کرد که این امر نیز به نوبه خود، دارای اثرات اقتصادی قابل توجهی بر روند تولید و رونق اقتصادی در این کشور خواهد بود.
از سوی دیگر، برخورداری از ذخایر گازی فراساحلی وسیع می تواند به نقطه عطف و یک برگ برنده جدید در روابط ترکیه با کشورهای اروپایی مبدل شود؛ زیرا اگر ترکیه استراتژی صادرات گاز به اروپا را در پیش بگیرد، آنگاه از ظرفیت های بیشتری برای چانه زنی با اتحادیه اروپا برخوردار خواهد شد. همچنین بی نیازی ترکیه از واردات گاز از کشورهایی همچون ایران و روسیه نیز می تواند در روابط و تعاملات آتی آنکارا با تهران و مسکو مؤثر باشد.
اگر چه اکتشاف منابع جدید نفتی و گازی برای اقتصاد ترکیه یک موهبت به شمار می آید؛ اما استفاده و بهره برداری از این منابع با چالش هایی مواجه است؛ زیرا استخراج منابع گازی فراساحلی ترکیه در دریای سیاه، نیازمند سرمایه گذاری قابل توجه و البته برخورداری از امکانات و ظرفیت های فنی و تکنولوژیکی است و ترکیه به تنهایی و بدون مشارکت شرکت های بزرگ انرژی، قادر به انجام چنین کاری نیست. از سوی دیگر، منابع مورد ادعای ترکیه در شرق مدیترانه می تواند به بحران های سیاسی و امنیتی در این منطقه دامن بزند. ترکیه، یونان، قبرس جنوبی، مصر، لبنان و سوریه در منطقه مدیترانه در تعیین حدود آبی خود برای بهره برداری از منابع فسیلی کف دریا دارای اختلافاتی جدی هستند. در این بین، آب های مورد مناقشه ترکیه با یونان، قبرس و سایر کشورهای شرق مدیترانه، بهره برداری از منابع موجود در این منطقه را براحتی امکانپذیر نمی کند. نباید از یاد برد که طی یک سال گذشته، موضوع حاکمیت بر برخی از میادین انرژی در شرق مدیترانه تا مرز رویارویی نظامی میان ترکیه و یونان نیز پیش رفته است. در این میان کشورهای اروپایی که از پیامدهای سیاسی حاکمیت ترکیه بر این منابع اطلاع دارند، کاملا به جانبداری از یونان پرداخته اند. این امر در آینده می تواند به چالشی جدی برای آنکارا در زمینه بهره برداری از منابع مورد ادعای خود در شرق مدیترانه منجر شود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از کاهش 20 درصدی مصرف برق در مصارف صنعتی و غیرصنعتی این شرکت و شرکت های تابع خبر داد.
غلامرضا نورانی، مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: با برنامه زمان بندی مشخص، بهینه سازی مصرف انرژی و اجرای سیاست های الگوی مصرف، در سال 1399 نسبت به سال قبل از آن ، میزان مصرف انرژی برق در این شرکت و شرکت های بهره بردار تابع 20 درصد کاهش داشته است. وی پایش مستمر مصرف برق، پیاده سازی نظام مدیریت انرژی در واحدهای ستادی و عملیاتی و استقرار گروه های بازرسی انرژی در ساعات اوج مصرف را از جمله راهکارهای انجام شده برای کاهش مصرف برق برشمرد.
مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت:این مقدار صرفه جویی بدون هرگونه کاهش تولید و با حفظ و پایداری جریان سوخت و انرژی کشور محقق شده است. نورانی تصریح کرد: افزون بر صرفه جویی در مصرف انرژی با راه اندازی نیروگاه های تولید برق بویژه در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، همچنین استفاده از صفحه های خورشیدی، بخشی از برق مصرفی نیز تولید شده است.
رئیس امور ایثارگران شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از انجام بخش عمده ای از مراحل تبدیل وضعیت استخدامی کارکنان غیررسمی ایثارگری این شرکت خبر داد. جعفر فیاض مهر گفت: در سال های گذشته به دلیل فقدان محمل قانونی و مقرراتی، امکان تبدیل وضعیت کارکنان غیررسمی فراهم نبود. سال گذشته و بنا به تصویب قانون تفسیر بند (و) ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه کشور از سوی مجلس شورای اسلامی و ابلاغ آن از سوی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، عملیات اجرایی تبدیل وضعیت نیروهای مدت موقت و معین به رسمی در مدیریت منابع انسانی آغاز شد. وی ادامه داد: جمع آوری اطلاعات مشمولان و بررسی مستندات آنها در بخش های مختلف مدیریت منابع انسانی با قید فوریت و بدون وقفه آغاز شده و در مراحل پایانی است.
رئیس امور ایثارگران شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درباره تبدیل وضعیت استخدامی نیروهای ارکان ثالث شاغل در واحدهای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز اعلام کرد: مستند به بند (د) تبصره 20 قانون بودجه سال 1400 و دستورعمل ابلاغی مربوطه، انجام این کار از ابتدای امسال در دستور کار مدیریت منابع انسانی و امور ایثارگران قرار گرفته و برای تسریع در تشکیل پرونده و دریافت مستندات از مشمولان، سامانه الکترونیک بارگذاری مستندات ایجاد شده که اطلاع رسانی لازم به واحدهای سازمانی را انجام می دهد. فیاض مهر گفت: به عزیزان جامعه ایثارگری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اطمینان می دهیم مسأله تبدیل وضعیت استخدامی و دیگر مسائل مربوط به آنان با دقت، سرعت و دلسوزی همکاران امور ایثارگران و دیگر همکاران مدیریت منابع انسانی تا حصول نتیجه، پیگیری و گزارش اقدام های انجام شده در آینده اعلام می شود.
شرکت پایانه های نفتی ایران
نفتگیر شرقی پایانه نفتی خارک با استفاده از توان داخلی بازسازی و بهسازی خواهد شد.
سیدمحمدجواد موسوی، رئیس پایانه نفتی خارک گفت: با توجه به قدمت چندساله نفتگیر شرقی پایانه خارک، دیواره شرقی آن دچار آسیب شده بود و احتمال تخریب در بارندگی امسال را داشت. وی افزود: به منظور مهار شرایط به وجود آمده، در مرحله نخست تصمیم به ایجاد دیواره ای سنگی با استفاده از توانمندی و منابع موجود با فاصله از دیواره اصلی گرفته شد که با این روش، در صورت بارش شدید باران به دیواره اصلی که نیاز به ترمیم دار، فشاری وارد نمی شود و از رها شدن یک باره آب و مواد نفتی موجود در نفتگیر نیز جلوگیری می شود. رئیس پایانه نفتی خارک اظهار کرد: در مرحله دوم و پس از گذر از بارندگی های شدید فصلی، ترمیم دیوار آسیب دیده در دستور کار قرار گرفته تا مشکل موجود به صورت کامل و ریشه ای حل شود. موسوی تأکید کرد: پسماندهای نفتی، نتیجه استفاده از نفت و فرآورده های آن است و چنانچه مدیریت مناسب و اصولی بر پسماندها انجام نشود، مخاطره های بسیار زیاد و تهدیدهای محیط زیستی خواهند داشت که با وجود آلاینده های پایه هیدروکربور به سختی تجزیه می شوند و در محیط زیست باقی می مانند.
مجمع عمومی سالیانه نمایندگان صاحبان سهام شرکت پایانه های نفتی ایران، عملکرد این شرکت در همه بخش های مالی، فنی، عملیاتی، پشتیبانی و منابع انسانی در سال مالی ۱۳۹۹ را مطلوب ارزیابی کرد.
نشست مجمع عمومی سالانه صاحبان سهام شرکت پایانه های نفتی ایران شهریورماه به ریاست مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و با حضور سایر اعضای مجمع، نماینده سازمان حسابرسی، مدیرعامل، رئیس و اعضای هیأت مدیره و مدیران شرکت پایانه های نفتی ایران برگزار و گزارش عملکرد مطلوب این شرکت از سوی نماینده سازمان حسابرسی قرائت شد.
در این نشست، مدیرعامل، رئیس و اعضای هیأت مدیره و مدیران شرکت پایانه های نفتی ایران در دفاع از گزارش عملکرد شرکت به عنوان آخرین حلقه زنجیره ارزش توسعه صنعت نفت و اثربخشی فعالیت های انجام شده در تکمیل این زنجیره، توضیحات لازم را به مجمع عمومی ارائه کردند.
در پایان این نشست، عملکرد مطلوب شرکت پایانه های نفتی ایران در سال مالی 99، مطابق گزارش سازمان حسابرسی به تأیید مجمع عمومی سالانه نمایندگان صاحبان سهام آن رسید.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در نشست با رئیس جهاد دانشگاهی، بر حمایت همه جانبه این شرکت از تولید داخل و بومی سازی قطعات و تجهیزات کاربردی در صنعت نفت و حفاری و توسعه تعامل بین دو مجموعه تأکید کرد.
حمیدرضا گلپایگانی در این نشست مشترک که با حضور رئیس، معاونان و مسؤولان شرکت ملی حفاری ایران و جهاد دانشگاهی برگزار شد، ضمن تشکر از همکاری های بین دو مجموعه در زمینه پروژه های پژوهشی و تولید قطعات، جهاد دانشگاهی را از معدود تولیدکنندگان دستگاه های حفاری در کشور خواند و ابراز امیدواری کرد که این مجموعه علمی در ارتباط با بازسازی و نوسازی ناوگان حفاری شرکت نیز پرتوان و موفق عمل کند.
وی به گسترش همکاری میان دو مجموعه اشاره و تصریح کرد: ظرفیت های قابل توجهی برای توسعه همکاری های فی مابین شرکت ملی حفاری ایران و جهاد دانشگاهی وجود دارد که محل بحث و بررسی است.
حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی نیز با استقبال از میزبانی و همکاری شرکت ملی حفاری ایران با جهاد دانشگاهی گفت: جهاد دانشگاهی کشور و تمام واحدهای آن در این شرایط حساس، وظیفه خود می دانند که با تمام توان به کمک صنعت از جمله صنعت راهبردی حفاری کشور بیایند.
وی با اشاره به برنامه ریزی ها برای استفاده از تسهیلات صندوق های نوآوری و شکوفایی برای تأمین هزینه های دستیابی به دانش فنی، بر اهمیت هم افزایی و همکاری نزدیک ملی حفاری و جهاد دانشگاهی برای آسان سازی و شتاب بخشی در این خصوص تأکید کرد.
پژوهشگاه صنعت نفت
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت از افزایش سطح همکاری های این مجموعه با مرکز نوآوری پارک فناوری صنعت نفت خبر داد.
جعفر توفیقی گفت: بنا بر مذاکرات انجام شده با مدیران پارک فناوری صنعت نفت، پژوهشگاه می تواند میزبان 500 شرکت باشد و این مهم مورد استقبال مدیران مجموعه پارک فناوری صنعت نفت گرفته است. وی تصریح کرد: با توجه به ظرفیت و امکانات موجود در پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه کاتالیست، از سوی مدیران پارک علم و فناوری پیشنهاد شد که پردیس کاتالیست و مواد شیمیایی این پارک در پژوهشگاه مستقر شود.
توفیقی تصریح کرد: شرکت هایی که در پژوهشگاه صنعت نفت مستقر می شوند، می توانند در همه زمینه ها از خدمات مشاوره ای این مجموعه بهره مند شوند. برای نمونه در زمینه امضای قراردادها، ثبت اختراع ها، مالکیت معنوی و مادی می توانند از کمک های پژوهشگاه استفاده کنند. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت به جایگاه سازمان های پژوهش محور اشاره و تصریح کرد: سازمان های پژوهش و فناوری که مسؤولیت توسعه فناوری و تبدیل صنعت به صنعتی دانش بنیان را به عهده دارند، با ایجاد جریان های نوآور می توانند در جایگاه اصلی خود باقی بمانند و با شرکت های معتبر رقابت کنند. وی با اشاره به اینکه در سال های اخیر این ایده که چگونه می توان پژوهشگاه را به یک سازمان با نوآوری باز تبدیل کرد، در این مجموعه شکل گرفته است، افزود: پژوهشگاه صنعت نفت با وجود آنکه صدها نیروهای دانشی خلاق، فعال و با استعداد را در اختیار دارد؛ اما کافی نیست و باید به دنبال نوآوری باشد.
وی گفت: از آنجا که پژوهشگاه همواره درصدد بوده که در عرصه های بین المللی نقش آفرینی کند، از این رو باید در حوزه نوآوری به دنبال خلق مزیت رقابتی باشد و این مهم از سوی نیروهای دانشی این مجموعه و تزریق نوآوری ها به داخل سازمان میسر خواهد شد. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با تأکید بر اینکه برای اجرایی شدن مزیت رقابتی در این مجموعه، تأسیس مرکز نوآوری از چند سال گذشته در دستور کار قرار گرفت، تصریح کرد: خوشبختانه تأسیس این مرکز در همسویی با سیاست های وزارت نفت است و از آنجا که موضوع نوآوری، جزو سیاست های کلان کشور محسوب می شود، این موضوع در همه دوره ها بخوبی دنبال شده و مورد تأکید مدیران نیز بوده است.
توفیقی به اهداف تأسیس مرکز نوآوری در پژوهشگاه اشاره کرد و گفت: هدف اصلی از ایجاد این مرکز آن بود که کانالی برای جذب کارآفرینان، استعدادهای برتر از دانش آموخته های دانشگاه ها و دانشجویان شود تا در نهایت بتوانیم جریان نوآوری را به داخل پژوهشگاه تزریق کنیم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در بخشی دیگر با بیان اینکه هم اکنون چهار شتاب دهنده در پژوهشگاه مستقر شده است، تصریح کرد: هریک از این شتاب دهنده ها با مذاکراتی که انجام داده اند، توانسته اند چند استارت آپ را در مرکز نوآوری پژوهشگاه مستقر کنند که البته شرایط کرونا سبب کندی روند این فعالیت ها شده است؛ اما با این وجود، تلاش می شود بهترین ها برای این مرکز رقم بخورد.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان بوشهر از نگاه سازنده سازمان منطقه ویژه انرژی پارس از طرح های حمایتی این کمیته در جنوب استان بوشهر قدردانی کرد و خواستار ادامه این همکاری ها شد.
محمدرضا میری در دیدار با سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با اشاره به اینکه استان بوشهر سال گذشته در حوزه اشتغالزایی خانواده های زیر پوشش، رتبه نخست کشوری را کسب کرده است،تصریح کرد:این موضوع نشان می دهد که باید نیازهای آموزشی جدید برای مشاغل مورد نیاز در منطقه شناسایی و اجرا شوند.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز در این نشست دوجانبه که با هدف گسترش همکاری ها و بررسی اجرای طرح های حمایتی برگزار شد، با تاکید بر حمایت از خانواده های نیازمند اظهار کرد: وزارت نفت و سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از همه ظرفیت خود برای زدودن چهره فقر از منطقه پارس جنوبی استفاده خواهند کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
حراست شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با همکاری پلیس آگاهی شهرستان رامهرمز یک انبار حاوی حدود 13 تن لوله های جریانی مسروقه از خطوط لوله فرایندی این شرکت کشف و پس از یک عملیات تعقیب و گریز، سه نفر از عوامل این سرقت یعنی مالک انبار و دو سارق را دستگیر کردند.
در جریان عملیات کشف این انبار که به هدایت فرماندهی پلیس آگاهی شهرستان رامهرمز انجام شد، سه نفر از عوامل سرقت(مالک انبار و دو سارق) دستگیر شدند.
پلیس آگاهی رامهرمز یکی از سارقان را در محل انجام معامله و دیگری را پس از تعقیب و گریز و متوقف کردن خودروی حامل لوله های مسروقه دستگیر کرد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
راه پله سکوی1 -D در میدان درود به علت فرسودگی بیش از حد آن به همت کارکنان واحد خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارک تعویض و بازسازی شد.
حسنعلی ریاضی پور، رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارک گفت: با توجه به فرسودگی بیش از حد سکوهای درود در منطقه خارک، همچنین طولانی شدن روند بازسازی و نوسازی آنها، مشخص شد پله این سکو که برای تردد نفرات خدمات فنی چاه های نفت روی آن و به منظور بازدید و تعمیرات چاه ها در نظر گرفته شده، دچار فرسودگی شدید شده است. وی با اشاره به بازدید از این سکو و مشخص شدن فرسودگی بیش از حد آن، با بیان اینکه تعمیرات راه پله جوابگو نبود و راه پله جدیدی ساخته شد، افزود: نصب این راه پله به علت حضور دکل مدرس روی این سکو، حدود یک سال به تعویق افتاد و در این مدت به خوردگی آن اضافه و موجب شد راه پله از محل جوش پایین جدا شود. رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارک با بیان اینکه پس از جابه جایی دکل مدرس، برنامه ریزی برای تعویض و نصب آن در دستور کار قرار گرفت، گفت: سرانجام با همت و تلاش کارکنان واحدهای خدمات فنی چاه های نفت، تعمیرات جوشکاری، عملیات دریایی و ایمنی، همچنین در نظر گرفتن شرایط دریایی، این راه پله تعویض و سکو برای تردد روی آن ایمن شد.
ریاضی پور تاکید کرد: البته انجام این کار، تنها به منظور دسترسی به سکو در شرایط ایمن بوده و لازم است بازسازی و نوسازی سکوها کماکان در دستور کار قرار گیرند.
پخش فراورده های نفتی منطقه همدان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه همدان گفت:تعداد خودروهای عمومی ناوگان حمل ونقل سبک استان همدان، شامل تاکسی های داخل شهری، اینترنتی و وانت بار که با تسهیلات وزارت نفت دوگانه سوز شده اند، به بیش از 4 هزار و 400 دستگاه رسید.
امین روستایی با اشاره به تاب گیری و اجرای با دقت و جدیت طرح بزرگ تبدیل خودروهای عمومی تک سوز به دوگانه سوز با استفاده از تسهیلات وزارت نفت در استان همدان افزود:از ابتدای اجرای این طرح تاکنون 4 هزار و 404 دستگاه از خودروهای واجد شرایط دوگانه سوز شده اند.
وی با بیان اینکه در شرایط کنونی دوگانه سوز کردن هر خودرو نزدیک به 10 میلیون تومان هزینه دارد، تصریح کرد: این هزینه برای خودروهای عمومی تاکسی و وانت رایگان و برای دیگر خودروها(اینترنتی) تا سقف 80 درصد هزینه ها به عهده وزارت نفت است. روستایی گفت: مسؤولان و کارشناسان این منطقه، با پایش مستمر 7 کارگاه مجاز تبدیل در استان همدان در صورت وجود مشکل احتمالی در روند کار، آن را بازتاب می دهند و تا رفع کامل آن پیگیری می کنند. وی همچنین با اشاره به مصرف 14 میلیون و 638هزار مترمکعب گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) در مرداد امسال، میزان صرفه جویی مصرف بنزین در بازه زمانی یاد شده را 13 میلیون لیتر اعلام کرد. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه همدان گفت: ظرفیت بالایی در کارگاه های تبدیل در استان وجود دارد؛ اما تقاضا برای دوگانه سوز کردن کم است. روستایی گفت: روال ثبت نام و تقاضا همانند گذشته است و متقاضیان مشمول طرح باید در سامانه اینترنتی GCR.NIOPDC.IR ثبت نام، کارگاه موردنظر خود را انتخاب کنند و پس از دریافت کد رهگیری در صف انتظار قرار گیرند. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان، همچنین از شماره گذاری بیش از 95 درصد ماشین ها و ادوات کشاورزی تا اوایل شهریور امسال خبر داد. روستایی تصریح کرد: به منظور شناسایی مصرف کنندگان واقعی، مدیریت مطلوب توزیع سوخت و صیانت از حقوق شهروندان تا اوایل شهریور جاری، 29 هزار و 373 دستگاه از وسایل کشاورزی شماره گذاری شدند.
وی گفت: طرح ساماندهی مشترکان مصرف کننده فرآورده های نفتی در بخش کشاورزی، موضوعی بود که سال ها موجب قاچاق سوخت، مصرف خارج از حوزه تعریف شده و تضییع حقوق فعالان تولیدگر این بخش می شد.
روستایی افزود:با همکاری فرماندهی پلیس راهور و اداره مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی استان، جامعه مصرف کنندگان فرآورده های نفتی این حوزه شناسایی و اقدامات لازم از قبیل اطلاع رسانی چگونگی شماره گذاری، ثبت نام و مشخصات ادوات کشاورزی و در نهایت پلاک گذاری انجام شد. وی گفت: پلاک گذاری این دستگاه ها علاوه بر اینکه سبب تخصیص سوخت به مصرف کننده واقعی و تسهیل دریافت آن، مزیت هایی همچون انضباط بخشی ترافیکی، امنیت عبور و مرور، پوشش بیمه ای این قبیل وسایل، سنددار شدن آنها و ... را دربر دارد.
منطقه یک عملیات انتقال گاز
بنا بر اعلام مدیر منطقه یک عملیات انتقال گاز، مقدار نشت یابی خطوط لوله انتقال گاز در پنج ماه امسال، نسبت به مدت مشابه سال گذشته 20درصد افزایش یافته است.
ابوالفضل ظهیری با بیان اینکه بازرسی فنی این حوزه عملیاتی در پنج ماه امسال با استفاده از توان شرکت های داخلی، موفق به نشت یابی 600 کیلومتر خط لوله انتقال گاز شده، تصریح کرد: این مقدار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، رشد 20 درصدی را ثبت کرده است.
وی افزود: پارسال با توجه به برنامه ریزی انجام شده و مستمر بودن نشت یابی خطوط از سوی گروه های نشت یابی منطقه و حضور به موقع آنها، از بروز خطرها جلوگیری و با هماهنگی واحدهای مربوط بویژه دیسپچینگ ملی گاز و ستاد شرکت انتقال گاز ایران، تعمیرات لازم روی خطوط لوله دارای نشت انجام شد.
مدیر منطقه یک عملیات انتقال گاز تصریح کرد: برای اهداف از پیش تعیین شده و به منظور تمیز کردن خطوط لوله، افزایش بازده و پایداری انتقال گاز، از ابتدای امسال تاکنون بیش از 250 کیلومتر از خطوط لوله منطقه پیگرانی شده که نسبت به زمان مشابه پارسال، حدود 3.5درصد افزایش داشته است.
ظهیری از تلاش بی وقفه همکاران در همه واحدها بویژه خطوط لوله و بازرسی فنی، اظهار کرد: منطقه یک عملیات انتقال گاز به عنوان خاستگاه اصلی تشکیل شرکت ملی گاز ایران، تاکنون خدمات ارزنده ای به مشتریان خود عرضه کرده و امیدواریم بیش از پیش شاهد پایداری و تداوم انتقال گاز در این منطقه عملیاتی باشیم.
منطقه 6 عملیات انتقال گاز
مدیر منطقه 6 عملیات انتقال گاز از پایان پیگرانی تمیزکننده گستره نخست خط لوله انتقال گاز هفتم سراسری در مسیری به طول 301 کیلومتر در شهریور امسال خبر داد.
علیرضا عربلو گفت: پیگرانی تمیزکننده گستره نخست خط لوله 56 اینچ با 2640 نفر – ساعت، با هدف افزایش تاب آوری شبکه انتقال ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی به صنایع غرب بندرعباس، مصارف خانگی و صنعتی در استان های کرمان و سیستان بلوچستان مطابق با برنامه سالانه انجام شده است. وی با اشاره به اینکه انجام پیگرانی تمیزکننده به منظور رفع آلودگی ها و رسوب های داخلی خط لوله انتقال انجام می شود، تشکیل کمیته پیگرانی، بازدید لانچر، ارسال و ردیابی پیگ در طول مسیر، عملیاتی شدن شیرهای بین راهی و هم فشار کردن انشعاب ها با خط اصلی، همچنین سرویس و گیریس کاری شیرهای بین راهی پیگرانی شده را از جمله مراحل این عملیات برشمرد.
پخش فراورده های نفتی منطقه البرز
شمار جایگاه های عرضه فرآورده های نفتی در استان البرز با راه اندازی یک جایگاه جدید با نام کاسپین به 109باب رسید.
فهیمه السادات قلندرزاده، سرپرست روابط عمومی پخش فرآورده های نفتی منطقه البرز با اشاره به افتتاح جایگاه عرضه سوخت حدفاصل جاده شهریار و ورودی شهرک صنعتی سیمین دشت، افزود: این جایگاه با مشارکت بخش خصوصی در زمینی به مساحت یک هزار و 420 متر احداث شده است.
وی با بیان اینکه جایگاه مزبور دارای 3 سکو، 9 تلمبه و 18 نازل عرضه بنزین است، اظهار کرد: برای ساخت این جایگاه، بدون احتساب هزینه زمین، 70میلیارد ریال هزینه شده است. سرپرست روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه البرز تصریح کرد: با راه اندازی این جایگاه برای 10 نفر به طور مستقیم اشتغالزایی شده است. قلندرزاده توسعه خدمات دولت، ایجاد اشتغال، کاهش مسیرهای سوخت رسانی به خودروها، همچنین کاهش صف انتظار سوخت گیری و استفاده از توان بخش خصوصی را برای ارائه خدمات مطلوب به شهروندان، از مهم ترین اهداف احداث جایگاه مزبور برشمرد.
پالایشگاه ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه این پالایشگاه در زمینه تولید گوگرد در پنج ماه امسال نسبت به مدت زمان مشابه پارسال 25 درصد رشد داشته است، گفت: پیش بینی می شود امسال رکورد تازه ای در تولید این محصول ثبت شود.
روح الله نوریان با بیان اینکه این موضوع برای صنایعی که مصرف کننده گوگرد هستند، مزیت است، افزود: گوگرد تولیدی در استان، از بالاترین کیفیت در سطح کشور برخوردار است و با درجه خلوص 99.98 درصد، مشتری های ویژه خود را دارد.
وی با اشاره به راه اندازی خط تولید آزمایشی کود بنتونیتی از سوی کارشناسان این واحد در سال گذشته، تصریح کرد: هم اکنون پیگیر دریافت مجوزهای لازم برای تولید رسمی این محصول هستیم.
نوریان گفت: تولید این محصول می تواند به افزایش بهره روی 15 تا 20درصدی محصولات کشاورزی در استان ایلام کمک کند.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام همچنین با بیان اینکه استان های غربی، قطب های کشاورزی کشور هستند و تولید گوگرد بنتونیت در پالایشگاه گاز ایلام می تواند بازار خوبی در این حوزه ایجاد کند، بر استقبال و حمایت از سرمایه گذاری صنایع پایین دستی در حوزه گوگرد، بویژه سرمایه گذارانی که نیاز به گوگرد مذاب داشته باشند، تاکید کرد.
احسان نوراللهی، رئیس پژوهش و فناوری شرکت پالایش گاز ایلام نیز از انجام مطالعه و بهینه سازی طراحی واحد بازیافت گوگرد پالایشگاه ایلام همسو با توسعه پایدار خبر داد.
وی افزود: این طرح در قالب پروژه پژوهشی با عنوان «بهینه سازی طراحی واحد بازیافت گوگرد به منظور کاهش مقدار انتشار گوگرد در گاز دودکش نسبت به مقدار طراحی» از سوی دانشکده فنی دانشگاه تهران انجام می شود.
وی با بیان اینکه بازده طراحی واحد بازیافت گوگرد 96.7 درصد است، ادامه داد: در این پروژه، روش های بهبود بازده رآکتورهای کاتالیستی از طریق اعمال تغییرات در فرایند کنونی بررسی و روش های افزایش بازدهی واحد استحصال گوگرد با رویکرد کنترل بهینه فرایند بررسی می شود.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت پالایش گاز ایلام تصریح کرد: همچنین با بهره گیری از شبیه سازی پایای رآکتورها، انجام آنالیز حساسیت و شناسایی پارامترهای موثر بر پیشرفت انتخابی واکنش ها، راهکارهایی برای افزایش بازده فرایند شناسایی خواهد شد.
پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان از افزایش 508درصدی واریزی به خزانه دولت از محل کنترل فروش در باک و فروش جایگاه های مرزی باشماق مریوان و سیرانبند بانه در پنج ماه امسال خبر داد. عبدالله گیتی منش گفت:در این مدت از محل فروش جایگاه های مرزی استان و پایش و کنترل فروش در باک، بیش از 582 میلیارد ریال به خزانه دولت واریز شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 508 درصد افزایش داشته است. او که در دومین جلسه کمیسیون برنامه ریزی و هماهنگی مبارزه با قاچاق استان سخن می گفت، با اشاره به اینکه استان کردستان 230 کیلومتر مرز مشترک با اقلیم کردستان عراق دارد، افزود: تفاوت قیمت فرآورده های نفتی در دو سوی مرز و سوءاستفاده افراد سودجو در این زمینه، موجب کنترل و نظارت خاص این شرکت در مرزهای خروجی استان شده است.
وی اجرای طرح الکترونیکی پایش و کنترل موجودی باک کامیون ها، کاهش مدت زمان کنترل باک کامیون های ترانزیتی و ترانشیپی با استفاده از ابزارهای دیجیتال و بهره مندی از سامانه فروش مرزی، همچنین اعطای معافیت 300 لیتری مصوبه هیات وزیران به کامیون های ایرانی خروجی از مرز و ساماندهی و کنترل نیروهای متصدی کنترل باک کامیون ها را از اقدام های نظارتی برشمرد.
گروه پتروپارس
کارکنان دفتر تهران گروه پتروپارس و افراد تحت تکفل آنها در برابر ویروس کرونا واکسینه شدند. طرح مرحله نخست واکسیناسیون کارکنان ستادی گروه پتروپارس با هماهنگی مرکز بهداشت شمال غرب تهران و با حضور ناظران و کادر درمانی این مرکز روزهای 16 تا 18 شهریورماه در محل ستاد این شرکت اجرا شد. در این طرح، واکسیناسیون همکاران شاغل در ستاد و افراد تحت تکفل آنها با رعایت کامل دستورعمل های بهداشتی و با مشارکت واحدهای مختلف ستادی با موفقیت انجام شد. طرح واکسیناسیون کارکنان گروه پتروپارس در سراسر کشور با جدیت در دست پیگیری است و در صورت موافقت مراکز بهداشت و درمان هر منطقه در اسرع وقت اجرا می شود.
شرکت ملی نفت ایران
واکسیناسیون کارکنان صنعت نفت برای مقابله با کرونا در مرکز تهرانسر ادامه دارد و به ظرفیت تزریق روزانه هزار دوز رسیده است. فرخ علیخانی، معاون امور تولید مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و جانشین کمیته شرایط اضطراری سطح 3 این شرکت با بیان اینکه تزریق واکسن در باشگاه تهرانسر از 26 مرداد آغاز شده و هم اکنون نیز ادامه دارد، اظهار کرد: این مرکز با هدف پوشش کامل واکسیناسیون کارکنان چهار شرکت اصلی صنعت نفت در شهر تهران راه اندازی شده و پاسخگوی نیاز همه کارکنان نفت در این بخش است. وی با اشاره به آغاز تزریق دوز دوم واکسن در مرکز واکسیناسیون تهرانسر تصریح کرد: به منظور پوشش تزریق دوز نخست و دوم، همچنین کاهش زمان انتظار، تعداد واحدهای پذیرش تزریق واکسن در این مرکز افزایش یافته و امکان تزریق روزانه هزار دوز واکسن فراهم شده است. جانشین کمیته شرایط اضطراری سطح 3 شرکت ملی نفت ایران عنوان کرد: افزون بر امکانات تزریق واکسن، پزشک و آمبولانس ویژه نیز در این مرکز مستقر است و ناظر وزارت بهداشت و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز بر اجرای دقیق واکسیناسیون نظارت دارند.
فرمانده مرکز بسیج وزارت نفت با اشاره به بازدید حسن حسن زاده، فرمانده سپاه محمد رسول الله (ص) تهران از مرکز واکسیناسیون تهرانسر گفت: در این بازدید، ظرفیت های خدمات رسانی به کارکنان نفت بررسی و برای ارتقای کیفیت و سطح خدمت رسانی در قالب طرح شهید سلیمانی بحث و تبادل نظر شد. محمدعلی فلاح مهرجردی افزود:روند تزریق واکسن کرونا با هماهنگی کمیته شرایط اضطراری سطح 3 و معاونت تولید شرکت ملی نفت ایران، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، مرکز بسیج وزارت نفت، همچنین نظارت وزارت بهداشت ادامه دارد و مقرر شد در قالب طرح شهید سلیمانی ظرفیت واکسیناسیون افزایش یابد
وی گفت:کارکنان پرتلاش حاضر در مرکز واکسیناسیون تهرانسر در پی فراخوان، انتخاب شده و آموزش دیده اند و در ماه های آینده نیز خدمت رسانی در این مرکز ادامه می یابد.
دوره دفاع مقدس یکی از مقاطع فراموش نشدنی و بی نظیر تاریخ ایران است. ملت ایران در شرایطی که تازه با نهضت اسلامی خود توانسته بودند حکومتی جدید را در کشور شکل دهند و هنوز ساختارهای سیاسی و نظامی جدید را آرایش نداده بودند و تحت فشارهای تبلیغاتی و اقتصادی برخی قدرت های بزرگ بودند و آشوب های داخلی در بعضی از نقاط کشور در جریان بود، دچار تهاجم نظامی ارتش بعثی عراق شدند. در آستانه هفته پایانی شهریورماه در مطلب پیش رو می کوشیم تا مرور و تاملی کوتاه بر دستاوردهای داخلی هشت سال دفاع مقدس داشته باشیم.
در حین جنگ، کشور با ترورهای منافقان و اختلافات سیاسی در سطح مقامات بالا از جمله ریاست جمهوری مواجه شد. از سوی دیگر، حزب بعث عراق از همه امکانات برای شروع یک جنگ برخوردار بود، مشکل مالی نداشت و حمایت تسلیحاتی هم می شد و تبلیغات جهانی هم به نفع وی بود. در چنین وضعیتی ایران توانست به مقابله با قوای متجاوز عراق بپردازد و همه سرزمین های اشغالی خود را با عملیات نظامی بازپس بگیرد و برای نخسین بار یک وجب از خاک کشور هم در تصرف ارتش متجاوز باقی نماند. با این وصف با هدایت و رهبری مدبرانه حضرت امام خمینی(ره) و ایستادگی مردم و مجاهدت رزمندگان اسلام، جمهوری اسلامی ایران در پایان جنگ، نتایج و دستاوردهای بزرگی را برای ملت به ارمغان آورد که در اینجا به شمه ای از آن ها اشاره می شود.
یکی از تجربه های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، مبارزه فعال با ضدانقلاب داخلی توأم با نبرد گسترده علیه تجاوز خارج بود. در شرایطی که صدام به ایران انقلابی تجاوز کرده بود، همه گروه های وابسته در کردستان، دیگر نمی توانستند انگیزه ای برای مقابله با حاکمیت انقلابی مردم و انقلاب اسلامی داشته باشند. همچنین احزاب مسلح دموکرات و کومله نیز سلاح خود را به زمین گذاشته و نفوذ خود را در کشور از دست دادند. مهم ترین معضل ناامنی در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی، همکاری و همراهی سازمان منافقین خلق با رژیم بعثی عراق بود که با سقوط صدام و از بین رفتن حزب بعث در عراق، قدرت نظامی منافقین نیز منهدم شد.
از برکات مهم دفاع مقدس، تقویت اعتماد به نفس و خودباوری بود. ملت ایران در دوران دفاع مقدس به این نتیجه رسید که باید خود را باور کند و با تکیه بر توانمندی های خود به ویژه جوانان، کشور را اداره کند. تأثیر این خودباوری، بعد از جنگ در عرصه های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فناوری های نوین دفاعی، نمود فزاینده ای داشته است که بخش هایی از آن به شرح ذیل است:
1.داشتن روحیه قناعت و صرفه جویی
2. ابتکار عمل در ساخت قطعات، وسایل و تجهیزات مورد نیاز
3. خودکفایی در کالاها و تجهیزات اساسی در مقابل تحریم های اقتصادی
4. رشد باورهای دینی و معنوی
5. تولد تفکر بسیجی به عنوان ایدئولوژی کارآمد دفاع مقدس
6. رشد فضایل اخلاقی و معنوی
7. تکلیفی عمل کردن در دفاع به عنوان یک وظیفه
8. رواج فرهنگ ساده زیستی به جای فرهنگ رفاه طلبی و سرمایه داری.
تحریم اقتصادی جمهوری اسلامی ایران از همان اول پیروزی انقلاب اسلامی آغاز و اوایل سال 1359 به صورت رسمی از سوی کشور امریکا اعلام شد و بخش قابل توجهی از نیازهای گسترده مردم و نیروهای مسلح را با مشکل جدی مواجه کرد. ملت ایران در دوران دفاع مقدس با روحیه قناعت و صرفه جویی مقاومت کرد و در تولید و ساخت نیازهای مختلف عمومی و تخصصی تا مرز خودکفایی بخش قابل توجهی از نیازهای ضروری پیش رفت. مسئولان توانستند با توزیع عادلانه کالا در این دوران مواد ضروری و مورد نیاز اکثر مردم را با قیمت مناسب در اختیار آنان قرار دهند و زمینه های نارضایتی عموم را رفع کنند. از طرفی بودجه هشت سال جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران، برابر با یک سال بودجه کل کشور بود که این موضوع بیانگر اوج صرفه جویی در مسائل اقتصادی در جنگ بوده است. البته با تمام مشکلاتی که جنگ برای اقتصاد ایران به بار آورد، می توان گفت ایران با آنکه در دوران جنگ در شرایط تحریم تسلیحاتی و اقتصادی بسر می برد، ولی کشور دچار قحطی یا بیماری های ناشی از کمبودهای تغذیه ای نشد.
تحول در حوزه صنایع دفاعی، از جمله ساخت انواع موشک ها، پیشرفت در امور هوا – فضا، افزایش توان پدافند هوایی، ساخت انواع هواپیما، بالگرد و کشتی، ساخت انواع جدید هواپیماهای سبک شناسایی (پهپاد) و... این باور را در مراکز دانشگاهی و علمی- پژوهشی کشور به وجود آورد که خواستن، توانستن است. همچنین مقابله با اتکای به بیگانه در امر فناوری های جدید و درک فرایند رشد فناوری توسط متخصصان و نخبگان داخلی، فرهنگ خودباوری بود که در اندیشه رزمندگان کشور ایران در دوران دفاع مقدس تجلی کرد.
جنگ تحمیلی، فشار و مشکلات زیادی برای ملت و دولت ایران به وجود آورد و این فشارها، خصوصاً تحریم تسلیحاتی از سوی بسیاری از کشورهای بلوک غرب و شرق و حمایت مالی و انسانی تعدادی از کشورهای عربی منطقه به دستاوردهای زیر انجامید:
1. نیروهای داوطلب مردمی در سازمان رزمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به کار گرفته شوند و با گسترش توانایی های ایران، به عنوان قدرت بازدارنده در پیشروی های ارتش رژیم بعث عراق، مطرح شوند.
2. ارتش جمهوری اسلامی از وابستگی نظامی کشورهای بیگانه خصوصاً امریکا بیرون آید و قابلیت ها و توانمندی های خود را به نمایش بگذارد.
3. اندیشه های دفاعی امام خمینی(ره) تبیین و مردم با فرهنگ جهاد و شهادت آشنا شوند.
4. رژیم بعثی عراق با تلاش و فداکاری نیروهای مسلح و مردم از سرزمین مقدس اسلامی، عقب رانده شود.
5. ابتکار نظامی و تدبیر عملیاتی به غیر از سال اول جنگ، در اختیار نیروهای مسلح جمهوری اسلامی قرار گیرد.
6. شکست ارتش پولادین رژیم بعثی عراق که از حمایت های گسترده کشورهای دنیا برخوردار بود باعث شد تهدیدهای نظامی منطقه ای و حتی بین المللی از کشور ایران دور شود.
7. ابتکارات و خلاقیت های فنی و مهندسی نظامی و طراحی نیازهای ویژه دوران دفاع مقدس از دستاوردهای بی نظیر در آن دوران است که رزمندگان اسلام موفق شدند با استفاده از این توانمندی در حفظ نیروی انسانی، امکانات و نیز تسهیل در دفاع نابرابر به موفقیت های چشمگیری برسند.
8. تجربه جدید و منحصربه فرد جمهوری اسلامی ایران در نحوه شناسایی و تأمین نیروی انسانی داوطلب، آموزش و به کارگیری در حین نبرد(با توجه به محدودیت های زمانی و کمبود نیروی انسانی آموزش دیده) یکی از دستاوردهای موفق نظامی در دوران دفاع مقدس است.
گودال قتلگاه، پر از بوی سیب بود
تنها تر از مسیح، کسی بر صلیب بود
سر ها رسید از پی هم، مثل سیب سرخ
اول سری که رفت به کوفه، حبیب بود
مولا نوشته بود: بیا ای حبیب ما
تنها همین، چقدر پیامش غریب بود
مولا نوشته بود: بیا، دیر می شود
آخر حبیب را ز شهادت نصیب بود
مکتوب می رسید فراوان، ولی دریغ
خطش تمام، کوفی و مهرش فریب بود
اما حبیب، رنگ خدا داشت نامه اش
اما حبیب، جوهرش «ا من یجیب» بود
یک دشت، سیب سرخ، به چیدن رسیده بود
باغ شهادتش، به رسیدن رسیده بود
علیرضا قزوه
با سینه ای که تنگ بلور است، یا حسین
ما و دلی که سنگ صبور است، یا حسین
چون آب ِچاه از لب تو هر که دور شد
تا روز حشر، زنده به گور است، یا حسین
چندین ستاره سوخته در آفتاب ِتو
نور است این معامله، نور است، یا حسین
نان پاره های سوخته مان را گواه باش
فردا که رستخیز تنور است، یا حسین
چون دودمان آتش زرتشت، تا ابد
خاموشی از تبار تو دور است، یا حسین
ما را چه جای شکوه وشیون که گفته اند:
«هر جا که قصه، قصه زور است، یا حسین»
عبدالجبار کاکایی
کمی درباره حکومتگران تاریخی سرزمین پهناور ایران بدانیم (بخش سوم)
علی بهرامی بارها برایمان پیش آمده که اسامی سلسله های حکمران بر کشورمان را در دوران مختلف تاریخی می خواستیم بدانیم؛ اما فرصت نشده یا گاهی درباره آن از ما پرسیده اند، نوک زبانمان بوده؛ اما نتوانسته ایم آن را بیان کنیم. به احتمال زیاد شما هم با این مسأله مواجه شده اید. شاید از شما هم پرسیده باشند که چه سلسله ایرانی در برابر مغولان شکست خوردند؟ یا مثلا اشکانیان پیش از هخامنشیان حکومت کردند یا پس از آنها؟ به هر حال ما می خواهیم خیلی سریع و مفید، شما را با سلسله های حکومتگر کشور عزیزمان ایران در دو دوره پیش و پس از اسلام آشنا کنیم تا یک بار برای همیشه خیالمان بابت دانستن آن راحت شود. در ادامه، بخش سوم این مطلب را بخوانید.
سلجوقیان پدیده نیمه دوم قرن پنجم و تمامی قرن ششم بودند. حکومت گرانی مقتدر که توانستند همزمان غزنویان را در شرق و مرکز ایران و آل بویه را در غرب و جنوب ایران شکست دهند تا یکی از بزرگترین حکومت گران ایران بزرگ و بخش هایی از خاورمیانه شوند. آنها توانستند تقریبا یک بار دیگر به اندازه ساسانیان، در خاورمیانه و آسیای میانه و ایران بزرگ، سرزمین داشته باشند و پهناورترین حکومت پس از ورود اسلام به ایران را تشکیل دهند. پس از آل بویه که خلافت عباسی را خوار و تحقیر کرده و آن را به مقامی تشریفاتی بدل ساخته بود، سلجوقیان اندکی احترام برای آنها قائل شدند اما راه و مسیر خود را رفتند و همچنان خلافت عباسیان یک امر تشریفاتی محسوب می شد. زبان فارسی، بهره گیری از وزیران ایرانی چون خواجه نظام الملک و فرزندش، رشد تفکر و اندیشه عرفانی- اسلامی، تقویت و رونق بسیار بالای شعر فارسی، خصوصا در ابعاد غزل های شیوه عراقی، توسعه و رشد معماری و هنرهای ایرانی- اسلامی از مهمترین ویژگی های فرهنگی دوران بلند و طولانی سلجوقیان است. آنها توانستند از حدود سالهای 430 خورشیدی تا 580 خورشیدی بر بخش های بزرگی از خاورمیانه و ایران بزرگ حکومت کنند. سلجوقیان یک ویژگی بارز دیگر نیز داشتند و آن جنگاوری و نظامی گری شان بود. آنها توانستند امپراطوری بیزانس(روم شرقی) را شکست داده و شهر قسطنطنیه(استانبول کنونی) را فتح کنند و تمدن اسلامی را تا عمق اروپا پیش برانند. از حکمرانان مهم این حکومتگران می توان کسانی چون: طغرل بیگ، آلب ارسلان، ملک شاه یکم و احمد سنجر اشاره کرد.
همزمان با ورود ایران به نیمه دوم قرن ششم و عیان شدن هر چه بیشتر ضعف های حکومت سلجوقی و اختلاف های درونی آنها، خوارزمشاهیان که ابتدا به نیابت از سلجوقیان در منطقه خوارزم (جایی در ازبکستان و تاجیکستان کنونی) حکومت می کردند، علم استقلال برداشته و توانستند اندک اندک بر بخش های بزرگی از ایران آن زمان حکومت کنند. اواخر قرن پنجم یعنی حدود سالهای 490 خورشیدی خوارزمشاهیان با منطقه ای محدود کار حکومت گری خود را آغاز کردند و پس از ده سال که ایران وارد قرن ششم شد حکومت خود را در ابعادی وسیع تر ادامه دادند. یکی از مهمترین و تاسف انگیز ترین وقایع دوران خوارزمشاهیان حمله مغولان به ایران بزرگ بود. مغولان به واسطه راهبرد غلط خوارزمشاهیان به خود اجازه حمله به ایران را دادند. با این حمله علاوه بر پیچیده شدن دودمان خوارزمشاهیان، ایران تا مدت ها دستخوش تحولات بسیار فاجعه باری شد که ضربات بدی به پیکره فرهنگ و سیاست در این کشور پهناور و تمدن ساز زد. نظامی گری خوارزمشاهیان و تاکتیک های دفاعی شان در شهرهای متمدن آن روزگار ایران، هیچکدام نتوانست سدی در برابر سیل بنیان کن چنگیز مغول و نیروهای خون خواری باشد که چینِ آن زمان را به وضع دهشتناکی فتح کرده بودند. از حکومت گران مشهور دوران خوارزمشاهیان می توان به سلطان محمد خوارزمشاه و سلطان جلال الدین اشاره کرد.
ایران پس از حمله مغول در ابتدای قرن هفتم، وحشتی سی ساله را تجربه کرد. شهرها ویران شده، هنرها مرده، تجارت بی رونق شده و هر آنچه از مظاهر تمدن ایرانی- اسلامی بود، به سمت ویرانی رفته بود. در چنین وضعیتی ایران و مناطق بسیار زیاد اشغال شده توسط مغول ها به دست فرزندان چنگیز افتاد. حدود سال 635 خورشیدی «هلاکوخان» ایران را به دست آورد و چین به «قوبیلای خان» رسید. با تاسیس حکومت ایلخانان دو اتفاق مهم افتاد. اول محوِ اسماعیلیان از ایران و منطقه خاورمیانه و دوم قتل خلیفه تشریفاتی عباسیان در بغداد بود. قتل خلیفه عباسی پایانی بر دومین دودمان خلافت محور در جهان اسلام محسوب می شد. البته در این دوران اندک اندک، فرهنگ ایرانی دوباره جان گرفت و خواجه نصیرالدین طوسی در این میانه سهم بسزایی داشت. علم در مقیاس های کوچک رشد کرد و شعر و هنر فارسی و ایرانی- اسلامی کم کم در شمایلی جدید خودش را نشان داد. حاکمان مغولی ایران به مرور با دین اسلام آشنا شدند و حتی نام های ایرانی و اسلامی برای خود برگزیدند. دوران ایلخانان، دورانی احیای دوباره تمدن اسلامی- ایرانی بود. تمدنی که به باور بسیاری کارشناسان و محققان باید پس از حمله مغول نابود می شد اما راز گونه دوباره احیا شد و شکل و شمایلی جدیدتر پیدا کرد. وزیران ایرانی در این میان نقش بسیار پر رنگی ایفا کردند و توانستند با قرار گرفتن در کنار شاهان مغول، اتفاقات مهمی را رقم بزنند. از حکومت گران مهم این دوران می توان به هلاکوخان، ابقا خان، الجایتو و غازان خان اشاره کرد. نکته بسیار مهم این است که در دوران ایلخانان، خصوصا در نیمه دوم آن مذهب تشیع توانست از بند بسیاری از محدودیت ها رها شود و مجال تبلیغ و گسترش بیشتری پیدا کند. همچنین باید به این نکته نیز اشاره کرد که یکی از مشهورترین قیام ها و جنبش ها علیه مغولان در دوران ابتدایی ایلخانان، جنبش شیعی سربداران بود.
نیمه دوم قرن هشتم در حدود سال 770 خورشیدی «تیمور» از منطقه ماوراء النهر (فرا رودان)، ایلخانان را بر انداخت و حکومت تیموریان را در ایران بزرگ و بخش های دیگری از خاورمیانه و شبه قاره تشکیل داد. حکومت تیموریان تا حدود سال 884 خورشیدی ادامه داشت. تیمور در حکومت داری رویکردی نظامی داشت و توانست سرزمین های زیادی خصوصا در قسمت شمال شرقی ایرانی کنونی را ضمیمه حکومت خود کند. تیمور 36 سال حکومت کرد و اگر چه با اقتدار پیش رفت اما پس از مرگش، جانشینان او هیچگاه نتوانستند، حکومت را چنان که او می خواست ادامه دهند. اختلافات پیش آمده در میان جانشینان تیمور، همراه همیشگی حکومت تیموریان بود. بعد از تیمور، شاهرخ بود که در خراسان به فرهنگ و تمدن توجه کرد و توانست تا حدودی رنگ صلح و آبادی به حکومت تیموریان بدهد. پیرمحمد، شاهرخ، الغ بیگ، سلطان ابوسعید از مهمترین حکومت گران پس از تیمور در حکومت تیموریان بودند. شعر و هنر فارسی و ایرانی در این دوران وضعیتی متوسط داشت و جوشش های تمدنی خاصی به جز دوران شاهرخ در خراسان پدیدار نشد. این نکته را نباید فراموش کرد که گوهرشاد همسر شاهرخ نیز کوشید تا در آبادانی و رشد و توسعه خراسان سهمی داشته باشد. مسجد مشهور گوهرشاد در کنار حرم حضرت علی بن موسی الرضا(ع) یادگار دوران حکومت شاهرخ که با تلاش همسرش گوهرشاد بنا نهاده شد.
اوضاع سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ایران بزرگ پس از تیموریان بسیار آشفته بود. در این میان دو خاندان حکومت گر دیگر به عنوان حائلی میان دوران تیموریان و دوران صفویان بر ایران حکم می راندند. از اواخر قرن هشتم تا اواخر قرن نهم، یعنی همان زمان که اندک اندک صفویان از گیلان و اردبیل سر بر می آوردند، دو حکومت آق قویونلو و قراقویونلو در غرب، مرکز و شمال غرب ایران حکومت کردند. هر چه ایلخانان ضعیف تر می شدند، این دو حکومت که با یکدیگر رقیب نیز بودند، قوی تر شد و دایره سرزمینی شان را توسعه می دادند. البته هیچ گاه تمامی ایران بزرگ آن زمان در دست هیچکدام از این دو حکومت نبود بلکه این شاه اسماعیل صفوی بود که به شمشیر و تدبیر، توانست یک بار دیگر ایران به عظمت دینی و ملی دوران قدیم اش بازگرداند. این دو حکومت آنجایی مهم اند که پیش زمینه و پلی برای عبور ایران از دوران ایلخانی به دوران صفوی هستند. طایفه های این دو حکومت بخش هایی از نیروی بی مانند صفویان را تشکیل می دادند. از حکومت گران مهم قراقویونلوها می توان به فرا محمد، فرا یوسف، فرا اسکندر و جهانشاه اشاره کرد و از حکومت گران مهم آق قویونلو نیز می توان از نام هایی چون: اوزون حسن، سلطان خلیل، سلطان یعقوب و بایسانقر یاد کرد.
نگاهی به مجموعه ای از آثار فرهنگی که بوی محرم و عاشورا می دهند (بخش چهارم)
روزها از پی هم می آیند و ماه ها و سال ها می گذرند؛ اما نام و یاد آقا اباعبدالله الحسین(ع) و اولاد و اصحابش، هیچگاه در پهنه تاریخ به فراموشی سپرده نمی شوند. قرن هاست که ایرانیان با ذوق و سلیقه، با بهره مندی از شعر و فنون ادبیات و هنر نویسندگی، کوشیده اند تا در بیان ها و قالب های مختلف، در پهنه فرهنگ، ادای دینی به قیام تاریخ عاشورا داشته باشند. ایرانیان در دوران معاصر نیز بر همتشان در این باره افزوده شده و آثار بسیار زیادی در این حوزه خلق کرده اند. در مطلب پیش رو که بخش چهارم آن را می خوانید، کوشیده ایم تا بخشی از تلاش های اهل ادب و نویسندگی را در حوزه معارف مربوط به محرم و قیام عاشورا به شما نشان دهیم. با این مطلب همراه باشید تا در ایام پیش رو، علاوه بر برگزاری عزاداری ها، اندکی تأمل و مطالعه بر حرکت عظیم امام حسین(ع) داشته باشیم:
کتاب «از عاشورا تا اربعین» از سوی یکی از تاریخ پژوهان مطرح کشورمان به نام حشمت الله قنبری همدانی به نگارش درآمده است. نویسنده با اینکه یک تاریخ نگار و تاریخ پژوه است؛ اما با ذوق و سلیقه خاصی، متن کتاب را به سوی یک داستان تاریخی هدایت و تلاش کرده با قراردادن تاریخ در کنار روایت های داستانی، هم خوانندگان را متوجه اهمیت اسناد تاریخی و علم تاریخ کند و هم تا حدودی به تاریخ نگاران هشدار دهد که برخی متون دینی تاریخی را می توان به شیوه و سبکی نوین به خوانندگان و علاقه مندان آثار مذهبی ارائه کرد. «از عاشورا تا اربعین» روایتگر فراز و فرودهایی است که روزگار و مردم زمانه پس از رحلت پیامبر، امام علی(ع) و امام حسن(ع)، برای فرزندان حضرت زهرا(س) پیش آوردند. در این کتاب اتفاقات تاریخی عاشورا و پس از آن یک به یک برای مخاطب بازگو شده اند و نویسنده تلاش کرده تا در ورای نقل، تحلیل های مناسبی را نیز به خواننده خود ارائه کند. اگر فرزند نوجوان در خانه دارید، این کتاب می تواند هدیه ای مناسب برای او باشد.
اسماعیل شفیعی سروستانی، نویسنده کتاب «از قله عاشورا تا دریای ظهور» است. کتابی که بنا دارد مخاطب و خواننده خود را از ماه محرم و واقعه عاشورا به مسأله غیبت و امام زمان(عج) برساند. این کتاب تلاشی است برای پیشبرد یک سیر معرفتی در اصول و اعتقادات شیعی. اصول و اعتقاداتی که نه با قواعد تخصصی علم «کلام»؛ بلکه با بیانی ساده تر و عمومی تر که اندکی ویژگی های ادبی را نیز چاشنی خود کرده، ارائه می شود. قیام امام حسین(ع) در قلم و بیان نویسنده، از کربلا آغاز می شود؛ اما هیچگاه به پایان نمی رسد؛ اگرچه به طور ظاهری عصر عاشورا همه چیز تمام می شود؛ اما روح و معنای قیام تا ظهور حضرت قائم(عج) ادامه دارد. سروستانی در بخشی از کتاب نوشته است: «هیهات، ما از مسیر نقشه کلی الهی و بزرگترین خواست و اراده خداوند خارج شده ایم، در حالی که اراده او به آن تعلق گرفته و می خواهیم بر سر مستضعفان زمین منت نهیم و آنان را وارث زمین قرار دهیم.» قلم حماسی و روح معنوی حاکم بر این کتاب، همچنین خط سیر اعتقادی که در آن طی می شود، از جذابیت هایی است که خواننده را به مطالعه آن ترغیب خواهد کرد.
منابع بسیار زیادی درباره واقعه عاشورا در قالب حدیث، مقتل و تاریخ نگاری وجود دارد که در میان آنها 6 منبع، شامل «تاریخ طبری» نوشته محمّد بن جرير طبرى، «الارشاد» نوشته شیخ مفید، «الفتوح» نوشته احمد ابن اعثم کوفی، «الملهوف» نوشته سید بن طاووس، «الامالی» نوشته شیخ صدوق و «مقاتل الطالبین» نوشته ابوالفرج اصفهانی از قدیمی ترین و معتبرترین منابع روایتگر حادثه عظیم و تاریخی عاشورا هستند. کتابی به نام «واقعه عاشورا در منابع کهن» با ترجمه هایی از بهترین مترجمان زبان عربی به فارسی منتشر شده که می کوشد تا مخاطب را با عاشورا از دریچه این 6 منبع کهن و قدیمی آشنا کند. خواننده خیلی راحت تر می تواند یک روایت یا شرح یک حادثه را به طور مقایسه ای و تطبیقی در میان این 6 منبع دنبال کند، ضمن اینکه خواندن نوع روایت ها، جمله بندی ها و معنا پردازی های مهم ترین منابع اسلامی درباره حادثه عاشورا بسیار جذاب است. کتاب «واقعه عاشورا در منابع کهن» اگر چه خصلتی محققانه و تاریخ پژوهانه دارد؛ اما اگر اندکی تامل کنیم، می توانیم از خواندن آن به اندازه یک کتاب عمومی تر نیز بهره ببریم. شما با خواندن این کتاب به دنیایی از روایت های قدیمی و ساختارهای معنایی پیرامون یک حادثه مشخص، وارد می شوید.
بسیاری از محققان، تاریخ نگاران و کارشناسان امور دینی معتقدند که آنچه موجب بروز حادثه عاشورا و فاجعه کشتن نوه محبوب پیامبر اسلام(ص) و فرزندان و خویشان ایشان شد، حرکت آهسته و چراغ خاموش جامعه بعد از رحلت پیامبر(ص) به سوی جاهلیت بود. این مهم با تفاخرهای نژادی در دوران بنی امیه، ایجاد شکاف های طبقاتی و نابرابری در بهره مندی از بیت المال و مواردی دیگر، کم کم تثبیت شد و روحیات جامعه را ابتدا تغییر داده و سپس دگرگون کرد. پشت جلد کتاب نوشته شده است: «آنچه در تاریخ مشاهده می کنیم، این است که امت در صدر اسلام، پس از رحلت پیامبر (ص) و پایان بعثت، دوباره به جاهلیت باز گشته و درصدد احیای آن آداب و رسوم است. آیه 33 سوره مبارکه احزاب می فرماید: «وَ قَرْنَ فی بُیُوتِکُنَّ وَ لا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجاهِلِیَّةِ الْأُولی؛ و با وقار در خانه خود قرار گیرید و همانند ظهور در دوران جاهلیت نخستین ظاهر نشوید.» توجه به واژه «الْجاهِلِیَّةِ الْأُولی» نشان می دهد جاهلیت دیگری نیز وجود دارد که این جاهلیت ذکر شده در آیه، جاهلیت نخستین نامیده شده است. بنابراین، بازگشت جاهلیت پس از حیات پیامبر (ص) به جامعه ثابت می شود و این کتاب درصدد اثبات همین مساله است.» کتاب «راز بازگشت جاهلیت در عصر عاشورا» را جواد سلیمانی امیری نوشته است.
چنانچه مشهور است، اگر حضرت زینب(س) پیام عاشورا و فاجعه دشت کربلا را به کوفه و شام نمی بردند، شاید بازتاب این فاجعه تاریخی- دینی در جهان اسلام و در طول دوران مختلف تا این اندازه پررنگ نبود. اساسا به غیر از حضرت زینب(س)، زنان بسیار زیاد دیگری نیز در ماجرای عاشورا و رویدادهای کربلا و کوفه تاثیرگذار بودند. نقش این زنان از آغاز نهضت امام حسین(ع) تا پایان دوران امویان را زهره یزدان پناه قره تپه در کتابی با عنوان «زنان عاشورایی؛ نقش زنان در نهضت امام حسین(ع)» بیان کرده و به تصویر کشیده است. کتاب، درون مایه قوی تاریخی و توصیفی دارد. زاویه نگاهِ نوین نویسنده به مسأله عاشورا، بخصوص توجه دقیق او به نقش زنان پس از واقعه عاشورا تا پایان حکومت امویان، از ویژگی های بارز و قابل توجه این کتاب است که می تواند مخاطب را جذب کند. نویسنده در مقدمه کتاب آورده است:« نهضت عاشورا به عنوان یک نهضت مذهبی و یک حرکت سیاسی، از پایدارترین قیام ها در فرهنگ سیاسی شیعه جای دارد که تاثیرات آن نه تنها در تحولات و انقلاب های دوران امویان و سقوط حکومت بنی امیه؛ بلکه به عنوان عامل موثر در انگیزه مبارزاتی شیعیان با حکام جور و ستم، در طول تاریخ بوده و تاکنون نیز به عنوان یک فرهنگ مبارزه در خون سربازان اسلام جاری و ساری است.»
گفت وگو با یکی از فرزندان کارکنان نفت که دستی توانا در کارآفرینی و مدیریت کسب و کار دارد
مشعل شاید هیچ پرسشی را به اندازه اینکه «می خواهید در آینده چه کاره شوید»، از کودکی تا پایان جوانی تان نشنیده باشید. راستی می خواستیم چه کاره شویم و چه شغلی را دنبال کنیم؟ الان چه کار می کنیم و آیا از شغلمان راضی هستیم؟ این سوالات و بسیاری پرسش های دیگر، چه بخواهیم و چه نخواهیم در گوشه کنار ذهنمان نشسته اند. کارآفرینی و مدیریت کسب و کار، تخصصی است که شاید اگر سال ها پیش با آن آشنا بودیم، الان اصلا ذهنمان درگیر این سوالات نبود؛ تخصص بسیار مهمی که هنوز هم در جامعه ما خیلی جدی گرفته نشده و نوجوانان، جوانان و خانواده های آنها به سودای یک شبه پولدار شدن یا پزشک جراح شدن، روزها، هفته ها، ماه ها و سال های عمرشان را به هدر می دهند. درباره اهمیت کارآفرینی و مدیریت کسب و کار با سپیده یوسفوند، یکی از فرزندان صنعت نفت گفت وگو کرده ایم. او که در این حوزه، از موفق ترین هاست، به مخاطبان «مشعل» می گوید که چه مسیری را طی کرده و چگونه می توان از مدیریت کسب و کار بهره برد.
سپیده یوسفوند هستم، متولد سال ۱۳۷۱ و در خانواده ای نفتی بزرگ شده ام. در بوشهر به دنیا آمدم و اکنون نیز در این شهر ساکنم. تحصیلاتم را در مقطع مهندسی صنایع به پایان رساندم. پس از آن نیز کارشناسی مدیریت کسب و کار و کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار MBA را ادامه دادم. به تحصیلات بسیار علاقه مند بودم و دانشجوی برتر کشوری در مقطع کارشناسی شده ام.
پدر مرحومم، حمید یوسفوند شاغل در شرکت نفت فلات قاره در بخش سازمان فرعی تدارکات و امور کالا بودند. همچنین پدربزرگم حیدر یوسفوند نیز از کارکنان صنعت نفت فلات قاره منطقه نفتی بهرگان در استان بوشهر بودند. هم اکنون نیز برادرم در پروژه های نفتی استان بوشهر مشغول به فعالیت است و همسرم دکتر تنگستانی پور نیز در بخش اچ اس ای مجتمع گاز پارس جنوبی فعالیت دارند.
وقتی که ۱۸ سال داشتم و وارد دانشگاه شدم، همزمان با تحصیل، کسب و کار خانگی ام را در حوزه صنایع دستی در شاخه میناکاری راه انداختم. کم کم از نظر کاری و مالی به استقلال رسیدم و یک گام فراتر نهادم. کسب و کارم را گسترش دادم و در کنار آموزش صنایع دستی، به صورت رایگان برای بانوان، کارگاه های راه اندازی کسب و کار و مدیریتی برگزار کردم. پشتکار و حس استقلال طلبی ام جرقه ای شد که به سراغ سطح وسیع تری از کارآفرینی بروم. با عضویت و فعالیت در NGO ها، هم در حوزه مدیریت کسب و کار و هم کارآفرینی اجتماعی در امور آموزش، پژوهش و توانمندسازی زنان پرداختم و شیوه کسب و کارم را تغییر و ارتقا دادم و این چیزی بود که می خواستم.
با علم، دانش و تخصص آکادمیک همین رشته و تجارب کاری ابتدایی، اول مشاوره و سپس شروع به راه اندازی کسب و کار می کنیم. بیشتر هم مشاغل خانگی برای بانوان را مدنظر قرار می دهیم. از صفر تا100 راه اندازی کسب و کار طبق ضوابط قانونی و اصولی را آموزش می دهیم و همچنین مدیریت کسب و کار ، برندینگ، بازاریابی، پلن های تخصصی کسب و کار و طرح های توجیهی، تا کسب و کاری انتخاب شود، نیازسنجی شود، بازاریابی شود و مراحل رشد را طی کند.
از نظر من در این وضعیت، جهانی و تخصصی شدن هر کار و فعالیتی بهتر است میان رشته دانشگاهی و مهارت شغلی، تناسب برقرار باشد؛ چون نمی شود حداقل چهار سال تحصیلات آکادمیک در یک رشته شغلی داشت و در انتها یک کار نامرتبط با تحصیلات انتخاب کرد. این شیوه از زندگی و کار به نوعی هدر دادن وقت است؛ چون هر شغلی، تخصص مخصوص به خود را می خواهد. نمی توان گفت تحصیلات جدا و شغل هم جدا. به نظر من در ابتدا باید هدف شغلی بر اساس علاقه و نیازسنجی بازار فعلی و آینده مشخص شود و در همان زمینه تحصیلات ادامه یابد؛ زیرا در هر شغلی، تخصص و تحصیلات دانشگاهی و عالی، دو جزء لاینفک هستند.
در حوزه کارآفرینی و مدیریت کسب و کار بسیار مطالعه می کنم، از هر فرصتی برای آموزش دیدن بهره می برم و در کنار اینها، در انجمن های مرتبط با زنان در حوزه توانمندسازی بانوان کار می کنم؛ زیرا معتقدم با مطرح شدن مفهوم عاملیت انسانی در نظریات توسعه، یکی از شاخص های مهم در هر کشور، توجه به زنان و سطح مطلوب توانمندسازی این قشر است. بدون مشارکت زنان، توسعه رخ نمی دهد. من به عنوان یک سفیر داخل، وظیفه می دانم که به سهم خود، هرچند کوچک در حوزه های کاری، زنان را توانمند سازم. زنان توانمندی که قابلیت رشد بسیار دارند باید ارزش ها و قابلیت های درونی شان را به وضوح ببینند تا بتوانند به طور مستقل کسب و کار خودشان را داشته باشند، به درآمد برسند و همین گونه است که چرخه اقتصادی می چرخد.
به خاطر شغل پدرم که طرح اقماری بودند و برای دیدن دوره های آموزشی، سفرهای زیادی به کشورها داشتند، باعث می شد که زیاد ایشان را زیاد نبینیم؛ اما به صورت تلفنی مرتب با هم صحبت می کردیم و چیزی که همیشه در ذهن من مانده، این است که ایشان همواره ما را به درس خواندن، مستقل شدن و مقوله کارآفرینی تشویق می کردند و دوست داشتند که از هر نظر، شخصیتی مستقل و قابل داشته باشیم. هیچگاه به محل کارشان در جزیره لاوان نرفتیم و همیشه این جزیره نفتی که تعریفش را زیاد شنیده ایم، در ذهن تجسم می کردیم که چه شکلی است.
به خاطر فعالیت های اجتماعی که مادرم در حوزه زنان و مادران دارند، سالانه از طرف بنیاد بین المللی مادر، به عنوان مادر نمونه استان بوشهر انتخاب می شوند. با دیدن و الگو گرفتن از ایشان و حمایت هایی که همیشه از من داشتند، بیشتر تشویق شدم که رو به جلو حرکت کنم و پیشرفت داشته باشم.
دو خواهر و یک برادر هستیم. خواهر بزرگترم تنها کارآفرین و مدرس برتر استان بوشهر و کشور است که در حوزه آموزش، طراحی دستی و ساخت جواهرات فعالیت دارد.تحصیلات ایشان در رشته معماری و مقطع کارشناسی است. برادر کوچکترم در پروژه های نفتی استان بوشهر شاغل است و به دلیل علاقه به هنر، کارگردانی تئاتر انجام می دهد. تحصیلات برادرم در دو رشته مدیریت و اچ اس ای صنعتی است.
بخشی از این رتبه ها و تقدیرها عبارت است از:
۱-کارآفرین برتر و برگزیده در سومین اجلاس بانوان برند آفرین و کارآفرین کشور در حوزه مدیریت کسب و کار در سال ۱۳۹۸ به نمایندگی از استان بوشهر از بدنه خصوصی.
۲-کارآفرین برگزیده در هشتمین دوره انتخاب زنان برتر کارآفرین از طرف معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به نمایندگی از استان بوشهر در سال ۱۳۹۹ از بدنه دولتی
۳-کارآفرین برتر استان بوشهر از طرف استانداری استان بوشهر معاونت امور زنان و خانواده در سال ۱۴۰۰
۴-کارآفرین برتر دانشگاه جامع علمي کاربردی استان بوشهر در سال ۱۳۹۸
5-کارآفرین برتر کشوری در سومین جشنواره بانوان کارآفرین برگزیده، آینده پژوه و نوآور ایرانی به نمایندگی از استان بوشهر در سال ۱۳۸۸
6-کارآفرین برتر کشوری و کسب رتبه اول بخش کارآفرینی در هفتمین جشنواره درون دانشگاهی دانشگاه جامع علمی کاربردی در سال ۱۳۸۸
7-کارآفرین برگزیده و ممتاز استان بوشهر در چهارمین جشنواره اشتغال و توسعه کارآفرینی دانشگاه جامع علمی کاربردی استان بوشهر در سال ۱۳۹۷
8-کارآفرین برتر در بخش کارآفرینی جشنواره درون دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامي استان اصفهان
9-دریافت لوح و تندیس بانوی کارآفرین برتر استان بوشهر از طرف اولین انجمن بانوان کارآفرین استان بوشهر، شهرستان گناوه در سال ۱۳۹۹
10-دریافت لوح و تندیس بانوی برتر استان بوشهر در بزرگترین رویداد مدیریت کسب و کار در جنوب کشور به نمایندگی از استان بوشهر در سال ۱۳۹۸
11-چهره ماندگار استان بوشهر از طرف نشریه دریاکنار
برای ایجاد و توسعه کارآفرینی و به دنبال آن راه اندازی و مدیریت کسب و کار انتخابی، باید زیرساخت های نرم مانند تسهیل و تصحیح قوانین و مقررات از جمله قوانین بانکی، کار و قوانین گمرکی، امنیت سرمایه گذاری، حق آزادی انتخاب، تبیین فرهنگ ثروت، تبیین فرهنگ کارآفرینی و... فراهم شود. باید به این حد از تفکر و اعتقاد برسیم که جامعه ما برای پیشرفت به هر شغل و مهارتی البته که به صورت تخصصی نیاز دارد و باید با یک ایده خلاقانه و پرورش یافته اقدام کرد. چشم انداز برای توسعه کسب و کارمان داشته باشیم و چه بهتر که به دلیل کم کردن ریسک های بالقوه و احتمالی با مشاغل خانگی آغاز کنیم. صحبت من بیشتر با بانوان است؛ چون زنان ما یکی از باقدرت ترین زنان جهان هستند.
فرزند ملی پوش نفتی در وزنه برداری:
درمنطقه جنوب شرق، فرزندان کارکنان شرکت از پدرانشان سختکوشی، تلاش شبانه روزی و کوشش بی وقفه را آموخته اند. ابوالفضل احمدی پور فرزند محمدرضا احمدی پور، از کارکنان زحمتکش ایستگاه مخابراتی لاشکار، پای درس پدر، الفبای موفقیت را یاد گرفته و توانسته تا رده ملی تیم وزنه برداری نوجوانان و جوانان ایران پیش رود.به دلیل علاقه وافری که به وزنه برداری داشته، از همان سنین نونهالی این ورزش را شروع کرده و با پشتکار و حمایت والدینش موفق شده ضمن کسب عناوین قهرمانی، به تیم ملی هم برسد. حالا این نوجوان نفتی، قهرمانی در المپیک را در سر می پروراند و می گوید که هیچ مانعی جلودار راه او نخواهد بود. با این نوجوان ورزشکاردر خصوص وزنه برداری و نیز برنامه هایش گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
ابوالفضل احمدی پور و متولد سال 1384 هستم و در کلاس دهم درس می خوانم. پدرم از کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه جنوب شرق است و در واحد حراست، ایستگاه مخابراتی لاشکار مشغول به کار است و درواقع یکی از مشوق های اصلی من در رشته وزنه برداری است.
خیر من قبل از وزنه برداری هیچ فعالیت ورزشی نداشتم؛ اما از سال 94 وارد عرصه وزنه برداری شدم و به قولی این رشته ورزشی را انتخاب کردم.
به این رشته علاقه داشتم و اینکه مسابقات وزنه برداری که از تلویزیون پخش می شد نیز در انتخاب من بی تأثیر نبود و این شد که علاقه خاصی پیدا کردم و وزنه بردار شدم.
باید بگویم من در ابتدا استعداد زیادی در این رشته نداشتم؛ اما روز به روز و با توجه به علاقه و نیز با پشتکاری که داشتم، تلاش کردم و توانستم موفق شوم.
ابتدا در رده نونهالان به این رشته ورزشی پرداختم و در ورزشگاه تختی شهرستان رفسنجان سالن وزنه برداری تمرینات خود را آغاز کردم و سپس توانستم در مسابقات ورزشی نونهالان رشته وزنه برداری که در سطح شهرستان رفسنجان برگزار شد، دو مدال طلا کسب کنم. در ادامه و در رده نونهالان به مسابقات کشوری اعزام شدم که در آنجا ششم شدم. بعد از آن به رده نوجوانان رفتم که در حال حاضر هم در این رده به فعالیت مشغول هستم و توانستم در این رده دو مدال طلا در سطح استان کرمان طی سال های 96 و 97 کسب کنم و همچنین یک مدال برنز کشوری در سال 98 به دست آوردم.
در سال 99 در مسابقات لیگ برتر وزنه برداری به عنوان یکی از اعضای باشگاه صنعت مس سرچشمه در نتیجه گروهی تیمی سوم شدیم تا اینکه در سال 1400 بر اساس عملکردی که در لیگ داشتم، در دسته مثبت 73 کیلوگرم به اردوی تیم ملی دعوت شدم.
وزن 110 کیلوگرم را یک ضرب و در حرکت دو ضرب 130 کیلو را زدم و در حال حاضر هم وزنم را بالا برده ام و در وزن 81 کیلوگرم وزنه می زنم.
امسال با باشگاه صنعت مس قرارداد دارم که فکر کنم هر سال تمدید شود.
اصلاً ربطی به هم ندارند؛ چون هم برای درس خواندن وقت می گذارم و هم به ورزش می پردازم. این دو تداخلی با هم ندارند.
با شرایط همه گیری کرونا زیر نظر مربیان به صورت خصوصی کار می کنم؛ چون احتمال آسیب دیدگی در این ورزش بالاست، مربی حتماً باید حضور داشته باشد.
یک مقدار آسیب دیدگی لگن داشتم، زمانی که زیر وزنه رفتم، این اتفاق افتاد و درمانش یک سال طول کشید؛ چون وزنم هم آن زمان، 55 کیلوگرم بود، مجبور شدم برای درمان، وزنم را بالا ببرم.
فعلاً برای لیگ برتر که از اواسط مهر آغاز می شود، آماده می شوم.
من دوماه عضو تیم ملی بودم و در اردو ها شرکت کردم. رده سنی من نوجوانان است؛ اما در سطح حرفه ای، با جوانان رقابت می کنم و هنوز دو سال دیگر مانده تا بتوانم در رده سنی جوانان رقابت کنم و علت خط خوردنم از تیم ملی همین بود.
من هم مثل هر ورزشکار دیگری دوست دارم ابتدا در تیم ملی باشم و نیز در ادامه قهرمان جهان و المپیک شوم.
ابتدا تمام حواسم به درس و تحصیلم است و بعد فقط به وزنه برداری فکر می کنم.
در ورزش که هدفت مشخص شد. در تحصیل تا کجا می خواهی ادامه دهی؟ من رشته تجربی را انتخاب کرده ام وفعلا باید دیپلم بگیرم و سپس وارد دانشگاه شوم؛ البته می خواهم در هر دو زمینه ورزشی و تحصیلی موفق شوم و مواظب هستم که هیچ کدام آسیب نبینند..
بله. در منزل کارهایی را که به قدرت بدنی نیاز دارد، من انجام می دهم.
باید تلاش کنم که بیشتر وزنه بزنم، اما نه در این حد غیرحرفه ای و غیراصولی. فقط زیر نظر مربی وزنه زدن اصولی است. برای همین سعی می کنم این کار را بیرون انجام ندهم.
مصرف مکمل، ربطی به افزایش قدرت بدنی ندارد. مکمل صرفاً پروتیین، کلسیم و... را وارد عضلات بدن می کند تا سریع و به شکلی رشد کنند که مانع آسیب دیدگی بدن شود و از شل شدن عضلات هم جلوگیری می کند. قدرت من و تمام ورزشکاران به خاطر تمرین است.
پنج روز و روزی سه ساعت و بدنسازی هم در کنار وزنه برداری انجام می دهم.
هدفی را که انتخاب کرده ام، تا آخر دنبال می کنم و هر مانعی باشد، با تلاش از سر راه بر می دارم.
تغذیه ما تا حدی با بقیه فرق می کند. ما باید بیشتر غذاهای پروتیین دار مصرف کنیم و تا جای ممکن کربوهیدرات و مواد قندی نخوریم.
آنها هیچ وقت با ورزش کردن من مخالف نبودند؛ بلکه مشوق من هم بودند و کمکم می کنند تا بتوانم بهتر ورزش کنم و در مسابقات موفق باشم.
تشکر ویژه دارم از مربیان و خانواده ام که در این مسیر به من کمک کردند، ضمن اینکه سعی می کنم با تلاش بیشتر، به رده ها ی بالاتر برسم.
معصومه اصغری همکار نفتی شاغل در روابط عمومی ستاد وزارت نفت (خبرنگار نشریه مشعل) موفق شد، برای سومین مرتبه به قله 5671 متری دماوند صعود کند. خانم اصغری به همراه تیمی چهار نفره با حرکت از جبهه جنوبی موفق شد به قله دماوند صعود کند. خانم اصغری در خصوص این صعود گفت: صبح روز پنج شنبه (18 شهریور) ازجبهه جنوبی به سمت قله حرکت کردیم و تیم در بارگاه سوم مستقر و عصرهم هوایی انجام شد. سپس صبح روز بعد با توجه وضعیت هوا ونیز باد شرایط برای صعود فراهم بود که ساعت 4:30 صبح روز جمعه به سمت قله حرکت کردیم و بعد از 6 ساعت کوه پیمایی حدود ساعت 11 به قله رسیدیم. در زمان صعود، جمعیت بسیاری از کوهنوردان انفرادی و گروه های کوهنوردی در طول مسیر و روی قله حاضر بودند به نحوی که با توجه به شرایط محدودیت های کرونا نوبت و فرصتی برای عکس با تابلوی قله فراهم نبود و ترجیح داده شد با پرچم ایران در گوشه ای دیگر از قله با نمای کاسه آن خوشحالیمان را ثبت کنیم.
دستیاران علیرضا منصوریان در تیم فوتبال صنعت نفت آبادان معرفی شدند. علیرضا منصوریان بعد از امضای قراردادش با باشگاه صنعت نفت آبادان، رسما کارش را با حضور در تمرینات تیم آغاز کرد. منصوریان در قدم بعد، دستیارانش در صنعت نفت آبادان را هم معرفی کرد. بر همین اساس محمد خرمگاه، حسین کاظمی، علی دهقان، مجاهد خذیراوی، مرتضی بچاری و کاظم فرحانی به عنوان دستیاران منصوریان، در لیگ بیست و یکم روی نیمکت نفت آبادان به او در هدایت تیم کمک می کنند. از نکات قابل توجه، حضور مجاهد خذیراوی از بازیکنان سابق صنعت نفت روی نیمکت آبادانی هاست. او از همین تیم به تیم ملی راه پیدا کرد و سابقه بازی در استقلال تهران را نیز در کارنامه کاری خود دارد.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان، خود را برای فصل جدید لیگ برتر کشور آماده می کند. لیگ برتر بسکتبال در فصل پیش رو با حضور 12 تیم در دو گروه برگزار می شود که تیم پالایش نفت آبادان در گروه دوم با تیم های اکسون تهران، پاز تهران، ستاد گاز تهران و فولاد مبارکه اصفهان هم گروه است. این مسابقات به صورت متمرکز از ۳۱ شهریورماه در تهران آغاز می شود. نماینده نفت در لیگ برتر بسکتبال بانوان، تمرینات خود را با ترکیبی از جوان های بومی و با تجربه ها برای فصل جدید آغاز کرده و امیدوار است امسال بتواند با کادر فنی بومی خود، به نتایج خوبی دست پیدا کند. مژگان خدادادی، ساغر آجیلی، ترنم شاهین زاده، ایلناز مظهری، مریم پورخلف، هما جعفری، مریم جانکی، الناز سیاهی، انیس مرادی، آنا احمدی، محدثه قسمی و مژده نظری به عنوان بازیکن در این فصل از رقابت ها، پالایش نفت آبادان را همراهی می کنند. همچنین امسال پالایش نفت آبادان با کادری بومی در لیگ حضور خواهد داشت؛ مدینه آلبوعلی روضان به عنوان سرمربی و ستاره صادقی و مهسا بهادری به عنوان کمک مربی و همچنین سهیلا گلیدری، به عنوان سرپرست، کادر تیم آبادان را تشکیل می دهند.
کوهنورد مناطق نفت خیز جنوب:
حسین آزادی پیمایش مسیرهای فنی در کوهستان، با استفاده از ابزارهای فنی و درگیر شدن با مسیرهای سنگی و یخی را کوهنوردی می نامند. کوهپیمایی به معنای راهپیمایی در کوه است و با کوهنوردی تفاوت دارد. در کوهنوردی، شرط سنی مطرح نیست، همچنین این رشته ورزشی، سن بازنشستگی هم ندارد و هر کسی با هر توانایی می تواند برای تفریح یا انجام ورزش حرفه ای به کوه برود. رشته کوهنوردی در جنوب کشور از جمله استان خوزستان، طرفداران زیادی دارد و تیم ها و ورزشکاران مختلفی طی سال های اخیر از صنعت نفت جنوب، قله های مهم داخلی و بین المللی را فتح کرده اند. مهرداد امیری، از ورزشکاران و مربیان شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب نیز از جمله کوهنوردانی به شمار می آید که قله های متعدد داخلی و بین المللی را فتح کرده است. با این کوهنورد نفتی، که بتازگی به قله 7105 هزار متری کوژنفسکایا درکشور تاجیکستان صعود کرده است، گفت وگویی داشته ایم که در ادامه می خوانید.
در 2 مهر سال 1367 متولد شدم و ساکن شهر اهواز هستم. مدرک فوق لیسانس دارم و حدودا از سال ۱۳۸۴ تا کنون در این رشته ورزشی فعالیت می کنم. پدرم، حمید امیری کارمند بازنشسته شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است و خودم هم از مربیان کوهنوردی این شرکت هستم.
در دورانی که در مقطع متوسطه مشغول به تحصیل بودم، به واسطه دوستانی که در سالن سنگ نوردی نزدیک به مدرسه در رشته صعود های ورزشی فعالیت می کردند و نیز آخر هفته ها به کوه می رفتند، به این رشته علاقه مند شدم و با ثبت نام در رشته سنگ نوردی در باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفت خیز جنوب شروع به فعالیت کردم.
کوهنوردی یک سبک زندگی ماجراجویانه و در سطح حرفه ای یک ورزش مخاطره انگیز است. این ورزش به زیر شاخه های بسیاری تقسیم می شود، در رشته صعودهای بلند یا هیمالیا نوردی که به صعود به قلل بالای ۷ هزار متر مربوط می شود، داشتن شرایط فیزیکی مطلوب و تجربه کافی یک الزام برای زنده ماندن است؛ البته شرایط کوهستان نیز بسیار متغیر بوده و فاکتور هایی مانند آب و هوا در آن تاثیر گذار است، به طوری که گاه حوادثی خارج از محدوده اختیارات انسان اتفاق می افتد. سبک و نحوه صعود نیز متناسب با قله، ارتفاع و زمان صعود تفاوت دارد؛ اما سبک صعود آلپی(سبک بار) را بیشتر می پسندم.
نحوه فعالیت و همکاری من در باشگاه مناطق نفت خیزجنوب از سال ۱۳۸۴ به عنوان ورزشکار در رشته صعود های ورزشی(سنگ نوردی داخل سالن) آغاز شد و اکنون به عنوان مربی صعودهای ورزشی باشگاه مناطق نفت خیز جنوب در این باشگاه مشغول فعالیت هستم و این همکاری کماکان ادامه دارد.
در بخش داخلی، بخصوص صعود زمستانی، به قله های دماوند، علم کوه، زردکوه، دنا، کل جنون (اشتران کوه)، گرده آلمان ها(علم کوه)، یخچال شمالی(سبلان) و بیشتر قلل شاخص ایران صعود داشته ام. در بخش برون مرزی نیز که بیشتر در زمستان بوده، قله های کازبکِ گرجستان، آراراتِ ترکیه، لنین قرقیزستان، خانتنگریِ قزاقستان و کورژنفسکایا تاجیکستان را فتح کرده ام. قله های لنین، خانتنگری و کورژنفسکایا با ارتفاعی بالای ۷ هزار متر سه قله از پنج قله 7 هزار متری جهان هستند که بعد از صعود، نشان «پلنگ برفی» می دهند و من موفق به صعود به آنها شده ام.
بی شک تلخ ترین اتفاق در کوهستان، از دست دادن دوستان، همنوردان و هم طناب هایی است که در این راه جانشان را از دست داده اند و اندوه نبودشان قابل توصیف نیست. بجز آن، بقیه برنامه ها، جزو خاطرات شیرین من است.
همه کوهنوردان، آرزوی صعود به قله های بالای ۸ هزار متر یا «کی تو» را در ذهن می پرورانند؛ اما کوهنوردی، بحث بسیار پیچیده ای است و هرکوهنورد، اهداف ودلایل متفاوتی دارد؛ البته من هنوز دلیل و هدفی قطعی برای این کار پیدا نکرده ام؛ اما چیزی که به یقین می دانم ، آن است که از کوهنوردی لذت می برم و دوست دارم به قلل بیشتری صعود کنم، بخصوص قلل بالای 8 هزار متر که مطمئنا جزو برنامه های آینده من است.
هزینه صعود های بلند نه تنها برای ایرانیان؛ بلکه برای تمام کوهنوردان جهان بسیار بالاست و تامین این هزینه، در نبود اسپانسر و پشتیبان بسیار دشوار است. استان خوزستان همانطور که سالیان متوالی در رشته های مختلف این ورزش(مانند سنگ نوردی سالن) در سطح آسیا و جهان دارای مقام بوده، اکنون نیز در صعود های بلند از ظرفیت بسیار بالایی برخوردار است که تنها با حمایت مسؤولان می توان به این مهم دست یافت.
توصیه من به تمامی دوستان و مخاطبان این است که ورزش را سرلوحه زندگی روزمره خود قرار دهند و حتما به کوه بروند؛ زیرا کوه به انسان آرامش می دهد.
بازیکنان سابق نفت مسجدسلیمان و پیکان با عقد قراردادی ۲ ساله به صنعت نفت آبادان پیوستند.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان بعد از عقد قرارداد با سرمربی جدید خود خیلی سریع وارد بازار نقل و انتقالات شد و 2 بازیکن جدید جذب کرد.
رضا جبیره که فصل گذشته در پیکان بازی می کرد دوباره به صنعت نفت آبادان برگشت تا بازهم برای این تیم به میدان برود. او محصول آکادمی باشگاه صنعت نفت است. بعد از او عباس بوعذار، بازیکن فصل گذشته نفت مسجدسلیمان با عقد قراردادی دو ساله به عضویت طلایی پوشان آبادانی درآمد تا با ثبت یک رکورد سابقه عضویت در تمامی تیم های خوزستانی و نفتی در لیگ برتر را داشته باشد.این هافبک تکنیکی، برای اولین بار با پیراهن نفت تهران در لیگ برتر بازی می کرد و شاگرد علیرضا منصوریان بود و حالا دوباره در صنعت نفت آبادان و در لیگ بیست و یکم شاگرد منصوریان شد.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان، در ادامه فصل نقل و انتقالات و حضوری هر چه بهتر در لیگ برتر فوتبال ایران در لیگ بیست ویکم دو بازیکن جدید دیگرجذب کرد.
مدیران باشگاه نفت مسجدسلیمان با نظر سرمربی خود با میثم نقی زاده، هافبک دفاعی فصل گذشته مس رفسنجان و حسن مرادی فر مدافع فصل گذشته خوشه طلایی ساوه به توافق رسیدند وقراردادی یک ساله بستند.
پیش از این مدیران باشگاه نفت مسجد سلیمان محمد طیبی مدافع فصل گذشته صنعت نفت آبادان را با عقد قراردادی یک ساله جذب کرده بودند.
نفتی های مسجد سلیمان برای آمادگی هر چه بیشتر یک اردو ده روزه را در تهران برگزار می کنند و در طول این اردو نیز دو بازی تدارکاتی انجام می دهند. شاگردان پورموسوی این هفته راهی تهران خواهند شد.
5 بازیکن تیم فوتبال صنعت نفت آبادان بعد از درخشش در لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران به اردوی تیم ملی امید دعوت شدند. مهدی مهدوی کیا سرمربی تیم ملی امید ایران، ۶۶ بازیکن را به اردوی آماده سازی تیم امید دعوت کرده است که باشگاه صنعت نفت آبادان ۵ بازیکن دعوتی در این اردو خواهد داشت. اردوی تیم امید در 3 مرحله برگزار خواهد شد که بازیکنان دعوت شده صنعت نفت آبادان در هر 3 مرحله حضور خواهند داشت. براساس لیست اعلامی سرمربی تیم ملی امید از باشگاه صنعت نفت آبادان محمدرضا غبیشاوی، محمد حسین زواری، پیام پارسا، امیرحسین فرهادی و احمد شریعت زاده به این اردوها دعوت شدند.
بازیکنان دعوت شده به اردو تیم ملی امید درمرحله اول از 25 تا 28 شهریور در اردو حضور خواهند داشت.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات