رئیسجمهوری بر تکمیل پروژههای نیمهتمام تأکید کرد
دیدارهای خارجی وزیر نفت در هفته گذشته
وعده های امیدبخش برای کهکیلویه و بویر احمدی ها
مصمم در توسعه و آبادانی مناطق نفت خیز
معادلات جهانی و منطقهای تغییر میکند
ثبت 27 هزار دستور کار تعمیراتی در شرکت انتقال گاز ایران
ارایه خدمات به بومیان مناطق نفت خیز در کنار کارکنان
بحران انرژی اروپا دامن جهان را فرا میگیرد !
ثبت رکورد تازه در تخلیه تجهیزات فوقسنگین بنادر ایران
روند افزایشی حقوق با اجرای طرح طبقهبندی مشاغل
صنعت نفت در دفاعی هوشمندانه و دلیرانه
با افتخار برای همکارانم مداحی میکنم
جبیره: زمان گرفتن سهمیه آسیایی است
در سفر به استان ایلام:
رئیس جمهوری با تأکید بر اهتمام دولت سیزدهم برای تکمیل طرح های نیمه تمام اولویت دار گفت: رها شدن کارهای اجرایی، خسارت هایی جدی به دنبال دارد و سبب فرسودگی و کاهش اعتماد اجتماعی می شود.
به گزارش ایرنا، سید ابراهیم رئیسی، روز (جمعه، 2 مهر) پس از ورود به استان ایلام، از سد «کنجانچم» بازدید کرد و گفت: با توجه به گزارشی که ارائه شده، این طرح تکمیل نشده و نتیجه ای حاصل نشده است.
وی با بیان اینکه محقق نشدن طرح ها سبب هدر رفت سرمایه ها می شود، ادامه داد: بر اساس قول مسؤولان مربوطه، طی ۶ تا ۷ ماه آینده این طرح اجرایی می شود.
رئیس جمهوری گفت: دولت بر رفع محرومیت ها از استان ایلام تأکیدی ویژه دارد.
رئیسی در چهارمین سفر استانی خود به همراه جمعی از اعضای هیأت دولت، از طریق فرودگاه شهدای ایلام وارد این استان شد و افزون بر بازدید از سد کنجانچم شهرستان مرزی مهران، در نقطه ایثار از یادمان شهدای قلاویزان در نقطه صفر مرزی نیز دیدار کرد. وزرای کابینه نیز به استان ایلام آمدند و جواد اوجی، وزیر نفت در بدو ورود، بر سر مزار شهدای گمنام این شهرستان حاضر شد.
در نشست شورای نگهبان:
سخنگوی شورای نگهبان گفت: استفساریه مجلس درباره طرح اختصاص منابع تأمین ماده اولیه قیر به پالایشگاه ها به تأیید این شورا رسید. به گزارش شانا، هادی طحان نظیف، روز (یکشنبه، 4 مهر) در توییتی نوشت: طرح استفساریه بند (ز) تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور در خصوص اختصاص منابع مربوط به تأمین ماده اولیه قیر به پالایشگاه ها، در نشست شورای نگهبان بررسی و خلاف موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد. شایان یادآوری است، دولت به منظور کمک به اجرای طرح های عمرانی و به موجب حکم مندرج در بند (ز) تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور مبنی بر اختصاص اعتبار برای تحویل مواد اولیه قیر به دستگاه های اجرایی، آیین نامه اجرایی مربوط به آن را در تاریخ ۲۸ شهریورماه تصویب کرد. وزارت نفت به موجب آیین نامه اجرایی بند (ز) تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور مکلف شد، (از طریق شرکت های تابع) مطابق اعلام سازمان برنامه و بودجه کشور، معادل ۱۵۰ هزار میلیارد ریال نفت خام به صورت ماهانه در اختیار پالایشگاه ها قرار دهد تا متناسب با سهم مندرج در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور، مواد اولیه قیر به دستگاه های اجرایی موضوع این آیین نامه تحویل داده شود.
نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی:
نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: استفاده از تهاتر نفت، سبب افزایش جذابیت برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در پروژه های زیرساختی کشور می شود.
صدیف بدری با اشاره به ضرورت جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی برای تکمیل پروژه های عمرانی گفت: برای تأمین منابع مالی تکمیل پروژه ها باید چاره ای اندیشیده شود، از این رو استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و سرمایه گذاران خارجی، یکی از راه های تأمین منابع مالی پروژه های عمرانی کشور است.
وی افزود: استفاده از تهاتر نفتی، سبب افزایش جذابیت برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در پروژه های زیرساختی و حمل ونقل ریلی و جاده ای کشور می شود.نایب رئیس کمیسیون عمران تصریح کرد: یکی از اقدام های کمیسیون عمران برای کمک به دولت به منظور تأمین منابع مالی و تسهیل جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی، بررسی و تصویب لایحه مشارکت بخش خصوصی و عمومی است تا دست دولت در حوزه قانونی نیز باز باشد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه لازم است برای تهاتر کالا در برابر فروش نفت، هماهنگی بیشتری وجود داشته باشد، گفت: ممکن است پس از طرح این موضوع و اتخاذ تصمیمات، برنامه ریزی مناسب برای آن وجود نداشته باشد. طبیعتا باید به نوع کالاهای اساسی مورد نیاز کشور و همچنین قیمت فروش نفت در ازای کالا بدرستی فکر کنیم.
عبدالکریم جبیری در گفت وگو با «مشعل» تصریح کرد: مناسب ترین حالت این است که نفت را به بهترین شکل و به بالاترین قیمت عرضه و کالای مورد نیاز را هم به قیمت مناسب از بازار و مشتری که بهترین شرایط را برای ما داشته باشد، تهیه کنیم.
وی افزود: چنانچه مجبور باشیم در قبال صادرات نفت خام، هر نوع کالایی که به ما تحمیل می کنند را خریداری کنیم، متضرر می شویم. لازم است در این شرایط، کالای موردنیاز کشور با بهترین قیمت دریافت شود. چنین تهاتری می تواند برای ما نافع باشد و تمامی این موارد مستلزم برنامه ریزی، هماهنگی و توانایی بخش های مرتبط است.
جبیری تاکید کرد: اگر رویکرد وزیر نفت در زمینه تهاتر نفت و کالا در شرایط فعلی به صورت بهینه برنامه ریزی شود، می تواند نافع باشد.
این نماینده مجلس با اشاره به محدودیت های اعمال شده ناشی از تحریم های غیرقانونی در فروش نفت و تامین کالاهای اساسی گفت: طبیعتا اگر بتوانیم با یک برنامه ریزی دقیق و تعامل با دستگاه های ذیربط، هماهنگی خرید کالا در قبال صادرات نفت را انجام دهیم، قطعا توانسته ایم که دو امر مهم تامین کالاهای اساسی و فروش نفت را همزمان انجام دهیم.
او افزود: نباید این مساله را از نظر دور داشت که اگر بتوانیم در زمینه تهاتر نفت و کالا اقدام مناسب را انجام دهیم ، این کار برگ برنده ای برای ما خواهد بود که دنیا متوجه شود این تحریم های غیرقانونی، برای ما خیلی تاثیرگذار نیست و آنها هم از این فشارها و محدودیت ها بکاهند.
رئیس آژانس بین المللی انرژی معتقد است که نباید سیاست های زیست محیطی را دلیل افزایش قیمت انرژی دانست. به گزارش خبرگزاری رویترز از بروکسل، فاتح بیرول (IEA) روز دوشنبه (پنجم مهرماه) اعلام کرد که نباید سیاست های محیط زیستی را عامل افزایش اخیر قیمت های گاز و برق دانست و بالا رفتن قیمت ها نباید مانع انتقال اروپا به سوی انرژی های سبز شود. قیمت گاز و برق اروپا در ماه های اخیر افزایش یافته؛ زیرا مشکلات عرضه گاز با افزایش تقاضا پس از همه گیری ویروس کرونا همزمان شده است. افزایش قیمت ها سبب شده، دولت های اروپایی از جمله اسپانیا هشدار دهند که گران شدن انرژی، کاهش حمایت عمومی از سیاست های تغییرات اقلیمی بلندپروازانه اروپا را در پی خواهد داشت، بویژه اگر رأی دهندگان این تدابیر را عامل افزایش قیمت ها بدانند. رئیس آژانس بین المللی انرژی در نشست کمیته انرژی و محیط زیست پارلمان اروپا گفت: دولت ها نباید در دوره های پرنوسان، هدف محدود کردن گرمایش جهانی به ۱.۵ درجه را فراموش کنند. وی افزود: دولت ها باید از بدترین پیامدهای تغییرات اقلیمی دوری کنند. بیرول معتقد است که دلیل افزایش قیمت ها، عواملی مانند سطح پایین ذخیره سازی های گاز و قطعی های ناگهانی برق در تأسیسات تولید است. وی بدون اشاره به نام تولیدکنندگان افزود: بعضی از صادرکنندگان بزرگ، تمایلی به عرضه گاز بیشتر در روزهای دشوار به اروپا و نقاط دیگر ندارند و به اعتقاد من، اکنون فرصتی است که نشان دهند تأمین کنندگان قابل اطمینانی هستند. آژانس بین المللی انرژی هفته پیش اعلام کرده بود که روسیه می تواند اقدام های بیشتری برای کمک به کاهش مشکلات تأمین گاز در اروپا انجام دهد.
شرکت توتال انرژی پیش بینی کرد، تقاضای نفت در سال های ۲۰۳۰ تا ۲۰۵۰ میلادی بشدت کاهش می یابد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از پاریس، شرکت فرانسوی توتال انرژی روز دوشنبه (6مهرماه) اعلام کرد که انتظار دارد تقاضای نفت طی سال های ۲۰۳۰ تا ۲۰۵۰ بشدت کاهش یابد؛ زیرا عرضه دیگر انواع انرژی مانند انرژی خورشیدی و بادی، محبوبیت بیشتری خواهند داشت.
این شرکت اعلام کرد: تقاضای نفت پیش از سال ۲۰۳۰ میلادی به اوج خود می رسد و پس از آن بشدت کاهش می یابد. توتال انرژی برآورد کرد، تقاضای نفت در سال ۲۰۵۰ در حالت مومنتوم (اوج) به ۶۴ میلیون بشکه در روز و در حالت راپچر (افول) به ۴۰ میلیون بشکه در روز می رسد.
دیدارهای خارجی
وزیر نفت، هفته گذشته دیدارهای جداگانه ای با سفیر روسیه، وزیر انرژی سریلانکا و وزیر برق عراق داشت. جواد اوجی روز سه شنبه (6 مهرماه) با لوان
جاگاریان- سفیر فدراسیون روسیه در تهران، در محل ساختمان مرکزی وزارت نفت دیدار کرد. او همچنین روز 3 مهر در دیدار با عادل کریم، وزیر برق عراق و رشید علی، مشاور نخست وزیر عراق بر توسعه همکاری های دو کشور در بخش های مختلف صنعت نفت تأکید کرد.
اوجی در حاشیه بازدید از پالایشگاه نفت تهران گفته بود: ما با طرف های مختلف برای افزایش صادرات و تجارت گاز مذاکره خواهیم داشت. بر اساس این گزارش، همچنین بررسی همکاری های تهران- کلمبو موضوع دیدار وزیر نفت کشورمان با وزیر انرژی سریلانکا بود. جواد اوجی 4 مهرماه با ادایا گامانپیلا، وزیر انرژی سریلانکا دیدار و درباره همکاری های تهران-کلمبو در حوزه انرژی و راه های همکاری دو کشور در صنعت نفت گفت و گو کرد. وزیر انرژی سریلانکا به همراه جمعی از مقام های فنی و تجاری این کشور از پالایشگاه نفت تهران و موزه پمپ بنزین دروازه دولت بازدید کرد.
گامانپیلا در دیدار با مدیران پالایشگاه تهران، با اشاره به منافع مشترک تهران - کلمبو، ضمن ابراز خرسندی از همکاری ها، بر لزوم مراودات فنی، مهندسی و اقتصادی در حوزه نفت و گاز تأکید کرد.
با حضور معاون وزیر نفت
شرکت ملی صنایع پتروشیمی و پارک فناوری پردیس، تفاهم نامه راه اندازی فن بازار تخصصی صنعت پتروشیمی امضا کردند. تفاهم نامه راه اندازی فن بازار تخصصی صنعت پتروشیمی، روز یکشنبه (4 مهرماه) بین امور توسعه کسب وکارهای دانش بنیان شرکت ملی صنایع پتروشیمی و پارک فناوری پردیس امضا شد.
بر پایه این گزارش، این تفاهم نامه به امضای امیر وکیل زاده، مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی و اکبر قنبرپور، معاون رئیس پارک فناوری پردیس رسید. پیاده سازی اقتصاد دانش بنیان و حمایت از بومی سازی اقلام و راه اندازی فن بازار تخصصی صنعت پتروشیمی همسو با اهداف و ماموریت های تعیین شده برای امور توسعه کسب وکارهای دانش بنیان و به منظور بهرمندی حداکثری از ظرفیت های فن بازار ملی ایران با همکاری پارک فناوری پردیس، می تواند موتور محرک این بخش را تقویت و سرعت و کیفیت خدمات این بخش را بیشتر کند.
به هم رسانی عرضه و تقاضا در حوزه فناوری و نوآوری، برگزاری رویدادهای دانش بنیان و شناسایی ظرفیت های جدید در این حوزه، از اهدافی است که انتظار می رود با امضای این تفاهم نامه محقق شود. با توجه به موارد اشاره شده، شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای نیل به اهداف تعیین شده در این حوزه، فرایند ایجاد فن بازار تخصصی صنعت پتروشیمی با همکاری پارک فناوری پردیس و شبکه فن بازار ملی ایران را آغاز کرد و این تفاهم نامه نیز به عنوان سندی برای گسترش همکاری های فیمابین و تعیین مسؤولیت ها و اهداف طرفین مبادله شد.
بر اساس این گزارش، رسالت اصلی امور توسعه کسب وکارهای دانش بنیان، ایجاد حلقه های واسط میان مراکز نوآوری و فناوری، شرکت ها و مجموعه های دانش بنیان و مجتمع ها و طرح های پتروشیمی کشور است.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: در صورت موافقت آموزش و پرورش، شاخه کاردانش در مجتمع آموزشی شهدای حفاری ایجاد می شود.
حمیدرضا گلپایگانی در بازدید از مجتمع آموزشی شهدای حفاری واقع در شهرک سازمانی قائم در اهواز، در نشست با گروه اداری، آموزشی و شماری از اولیای دانش آموزان گفت: با توجه به امکانات و زیرساخت های غنی آموزشی شرکت ملی حفاری، ایجاد شاخه کاردانش به منظور آموزش فنون و مهارت های فنی مورد نیاز جامعه از جمله در رشته های برق، مکانیک، الکترونیک و رایانه حایز اهمیت است و شرکت آمادگی دارد با موافقت آموزش و پرورش در این باره اقدام کند.
بر اساس این گزارش، مجتمع آموزشی شهدای حفاری ۲۶ سال قدمت دارد و دارای ۶ واحد آموزشی دخترانه و پسرانه در مقاطع مختلف تحصیلی است. این مجتمع در سال تحصیلی جدید، میزبان یکهزار و ۶۰۰ دانش آموز است که نیمی از آنان، فرزندان کارکنان و نیمی دیگر از ظرفیت آموزشی در قالب مسؤولیت اجتماعی در اختیار خانواده هایی قرار گرفته که علاقه مند به تحصیل فرزندان خود در این مجتمع هستند.
معاون وزیر نفت در امور گاز:
معاون وزیر نفت در امور گاز در دیدار با هیأت عراقی اعلام کرد که ایران آماده تمدید قرارداد صادرات گاز به عراق است.
مجید چگنی در دیدار با مسؤولان ارشد وزارت برق عراق گفت: رابطه ما با عراق، راهبردی است و جدا از روابط اقتصادی، روابط فرهنگی و دینی عمیقی داریم که اهمیت بسیاری دارد، از این رو هر چه همکاری ما بویژه در حوزه انرژی بیشتر باشد، این روابط عمیق تر و عینی تر خواهد بود.
وی دیپلماسی قوی انرژی را یکی از برنامه های وزیر نفت دولت سیزدهم خواند و افزود: همان طور که در نشست با وزیر نفت نیز اشاره شد، ضمن درخواست از طرف عراقی به پایبندی به قراردادهای جاری و توافق های پیشین، آماده بررسی پیشنهادهای جدید از سوی وزارت برق عراق، به منظور تمدید قرارداد صادرات گاز به آن کشور هستیم.
براساس این گزارش، جواد اوجی، وزیر نفت نیز در دیدار با وزیر برق عراق، مذاکره با طرف های مختلف برای افزایش صادرات و تجارت گاز را از اولویت های دولت سیزدهم اعلام کرده بود.
پیام تسلیت وزیر نفت
وزیر نفت با انتشار پیامی، درگذشت آیت الله حسن حسن زاده آملی را تسلیت گفت.
به گزارش شانا، متن پیام تسلیت جواد اوجی به شرح زیر است:
«إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ
بار دیگر عالم تشیع در غم از دست دادن ستاره ای درخشان از علم و تقوا به سوگ نشست. دانشمندی که تجسم عینی دینداری، اخلاق و معنویت بود. بزرگمردی که اقلیم های وجودی فلسفه، عرفان، فقه و شریعت، ادبیات، ریاضیات و نجوم کلاسیک و قرآن و حدیث را درنوردیده و به حق ستون عرفان ایران لقب گرفته بود.
اینجانب ضمن عرض تسلیت به پیشگاه حضرت ولی عصر (عج) و نایب بر حق ایشان حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی، این مصیبت سترگ و این غم جانکاه را به بیت معزز معظم له، حوزه های علمیه، شاگردان و دوستداران ایشان و تمامی ملت بزرگ ایران تسلیت و تعزیت عرض می کنم و علو درجات آن عالم برجسته و علامه ذوالفنون را از خداوند متعال خواستارم.»
سند راهنمای الزام های نظام مدیریت بازرسی فنی به منظور پیاده سازی و استقرار سیستم مدیریت بازرسی فنی در شرکت های فرعی شرکت ملی گاز تدوین و ابلاغ شده است. مهدی علی پور لیلی، رئیس امور بازرسی فنی شرکت ملی گاز ایران در این باره گفت: این سند با رویکرد یکپارچه سازی فعالیت های بازرسی فنی در چرخه عمر تجهیزات، دربرگیرنده اصول کلی، الزام های پیاده سازی و اجرای نظام فرایندی و مدیریت کیفیت فعالیت های بازرسی فنی در مراحل اکتساب، بهره برداری، نگهداشت و اسقاط دارایی های فیزیکی است. وی ادامه داد: این سند برای نخستین بار در سطح وزارت نفت تدوین شده و افزون بر الزام های بازرسی فنی تجهیزات در مراحل چرخه عمر، اصول بهره گیری از رویکردهای مهندسی و خطر را در قالب متدولوژی های بازرسی بر مبنای خطر (RBI) و ارزیابی قابلیت سرویس دهی (FFS) تشریح می کند.
رئیس امور بازرسی فنی شرکت ملی گاز ایران، تعهد و اهتمام ویژه مدیران در جاری سازی این الزام های را زمینه ساز تحقق اهداف متعالی شرکت ملی گاز ایران خواند و از همه همکاران صاحبنظر در بخش بازرسی فنی دعوت کرد نظرات ارزنده و پیشنهادی خود را برای ارتقای سطح کیفی این سند به امور بازرسی فنی ارسال کنند.
این سند در سایت امور بازرسی فنی به آدرس PAM.NIGC.IR در بخش مستندات در دسترس همگان قرار دارد.
وزیر نفت طی حکمی، جلیل سالاری را به عنوان عضو اصلی هیأت مدیره شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی منصوب کرد.
در متن حکم جواد اوجی خطاب به معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش آمده است:
«با استناد به مواد 16 و 18 اساسنامه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران (ثبت شده به شماره 89152) و حسب اختیارات تفویضی در جلسه مورخ 16/7/1396مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده صاحبان سهام آن شرکت مبنی بر تفویض اختیار انتخاب مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی (تصویر پیوست) به این وسیله جنابعالی برای مدت سه سال به عنوان عضو اصلی هیأت مدیره آن شرکت منصوب می شوید.
امید است با اتکال به الطاف خداوند متعال، با سایر اعضای هیأت مدیره و کارکنان صدیق و وظیفه شناس آن شرکت در انجام وظایف خود موفق و مؤید باشید.»
انتصاب مشاور طرح ها و پروژه های وزارت نفت
وزیر نفت در حکمی دیگر نیز سیدشمس الدین موسوی را به عنوان مشاور خود در طرح ها و پروژه های وزارت نفت منصوب کرد.
متن حکم جواد اوجی خطاب به موسوی به این شرح است:
«با عنایت به تجارب، تعهد و تخصص جنابعالی، به موجب این حکم به سمت مشاور وزیر در طرح ها و پروژه های وزارت نفت منصوب می شوید. انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و بهره گیری از تمامی ظرفیت ها و در راستای تحقق اهدافی از جمله مواردی به شرح ذیل، اقدامات لازم و مؤثر در دستور کار قرار گیرد:
-رصد و پایش طرح های اولویت دار صنعت نفت از جمله طرح های حفظ و نگهداشت تولید نفت و گاز، توسعه میادین نفت و گاز، احداث و ارتقای واحدهای پالایشی و پتروشیمی
-تهیه و تنظیم گزارشات لازم به منظور شناسایی مشکلات طرح ها و پروژه ها و ارائه راهکارهای پیشنهادی به اینجانب و مدیران عامل شرکت های اصلی
-پیگیری ویژه در خصوص آخرین وضعیت اجرای تصمیمات احصا شده از گزارشات تنظیمی.»
در پنجمین برنامه کاری و سفر استانی وزیر نفت چه گذشت؟
وزیر نفت در جریان سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد، پس از بازدید از سد چمشیر، مجتمع پتروشیمی و شهرک صنعتی سربیشه شهرستان گچساران، در نشست مردمی شورای اداری شهرستان گچساران حضور یافت و در سخنانی گفت: خداوند به استان کهگیلویه و بویراحمد و گچساران ذخایر نفتی خوبی داده است؛ ۱۳ درصد ذخایر نفتی کشور در این شهرستان است و ظرفیت تولید نفت از مجموع میدان های این استان ۶۲۰ هزار بشکه در روز است.
جواد اوجی با بیان اینکه پروژه هایی در بالادست و پایین دست صنعت نفت در این منطقه آغاز شده است، افزود: بعضی از آنها پروژه های سنواتی هستند که از اوایل ۱۳۹۰ آغاز شدند که متأسفانه در این فرصت زیاد تکمیل نشدند، اما من اینجا قول می دهم که طرح های پتروشیمی گچساران و واحد پلی اتیلن که زنجیره این مجموعه است اوایل سال آینده به بهره برداری برسند تا این شهرستان در بحث اشتغال و درآمدزایی از آنها بهره ببرد.
وزیر نفت تصریح کرد: طرح های توسعه و حفظ و نگهداشت تولید سه میدان در گچساران ۱ و۲، گچساران ۳ و۴ و میدان بی بی حکیمه نیز برای افزایش روزانه ۴۰ هزار بشکه نفت کلید می خورد که اشتغال خوبی در بر خواهد داشت و از ظرفیت گچساران و استان کهگیلویه و بویراحمد در تکمیل آنها استفاده می شود و تجهیزات مورد نیاز از این استان و همین کارخانه های صنعتی تأمین خواهد شد.
وی با تأکید بر توسعه متوازن در بخش بالادست و پایین دست تصریح کرد: این قول را به همه مردم و همکاران صنعت نفت می دهیم که آغاز پروژه ها متوازن خواهد بود.
اوجی اعلام کرد که این پروژه ها در هفته های آینده آغاز می شوند و تا دو سال و نیم دیگر هم به بهره برداری می رسند.
وزیر نفت تأکید کرد: اعتقاد من این است که شهرک های صنعتی ظرفیت خوبی دارند و اگر قرار است صنعت نفت توسعه یابد، باید از توان همین شهرستان ها استفاده شود.
تلاش برای تعیین تکلیف پروژه های نیمه کاره
وزیر نفت با بیان اینکه یکی از اهداف دولت سیزدهم غربالگری، تعیین تکلیف و تکمیل پروژه های نیمه کاره و نیمه تمام است، گفت: در دولت سیزدهم همه توان را در همه بخش ها می گذاریم و نه تنها صنعت نفت تا پروژه های نیمه کاره را تکمیل کنیم؛ در این استان هم سه پروژه در نخستین فرصت با توان وزارت نفت و شرکت های تابع تا پایان این دولت به بهره برداری می رسند.
وی تاکید کرد: اعتقاد من و دولت سیزدهم بر این است که هر جا صنعت نفت پروژه دارد، مردم منطقه باید از قِبل آنها بهره مند شوند، به همین دلیل در همین مدت که من وزیر شدم، این موضوع اولویت کاری ام بوده است.
اوجی افزود: امروز هم بیش از ۶۲ پروژه عام المنفعه (در حوزه های ورزشی، آموزشی، راهسازی، آب و...) در استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که بخشی از آنها امسال و بخشی دیگر سال آینده به بهره برداری می رسند؛ مردم باید احساس کنند اگر در شهرستانشان واحد پتروشیمی، پالایشگاهی یا توسعه نفت و گاز وجود دارد، از آن بهره می برند.
وی با اشاره به مسئولیت اجتماعی وزارت نفت گفت: وزارت نفت ۶۲ پروژه درحوزه های آموزشی، بهداشتی و رفاهی با حدود ۱۱۴ میلیارد تومان در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام می دهد؛ نزدیک به ۸۲ روستا تا پایان امسال به شبکه گاز متصل می شود، همچنین ۹۰۰ خانوار از کمیته امداد و سازمان بهزیستی که بنیه مالی ضعیفی دارند، معرفی شدند که هزینه های لوله کشی گاز آنها را وزارت نفت پذیرفته است.
وزیر نفت اعلام کرد که همه پروژه های مسئولیت اجتماعی این استان تا پایان امسال به بهره برداری می رسند.
وی ادامه داد: در حوزه گازرسانی هم ۸۲ روستا که بخش زیادی هم در منطقه گچساران است، به شبکه گاز متصل می شود.
پتروشیمی گچساران شهریور ۱۴۰۱ می آید
وزیر نفت همچنین پس از بازدید از شهرک صنعتی سربیشه گچساران بر جلوگیری از خرید کالاهای خارجی و استفاده از ظرفیت استان تأکید کرد و گفت: با توجه به اجرای طرح ساخت پتروشیمی گچساران، ساخت واحد پلی اتیلن، تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی و توسعه میدان های نفتی مدنظر در گچساران و بی بی حکمیه، گچساران در حال تبدیل شدن به یک قطب صنعتی و اعتقاد ما این است که واحدهای صنعتی باید نیازهای صنعتی طرح های همجوار خود را تأمین کنند.
اوجی با اشاره به اجرای پروژه پتروشیمی گچساران افزود: با همت مجموعه نفت و شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) و اعتبار تخصیص داده شده به شما مردم قول می دهم این پروژه تا شهریورماه ۱۴۰۱ به بهره برداری برسد.
وی با بیان اینکه بهره برداری از این پروژه، اشتغال زایی و درآمد مطلوبی برای استان به همراه دارد، به توسعه زنجیره پتروشیمی هم اشاره کرد و گفت: بخشی از اتیلن تولیدی مجتمع پتروشیمی گچساران صرف خوراک واحد پتروشیمی می شود که در کنار این مجموعه قرار دارد.
وی ظرفیت تولید این مجتمع پتروشیمی را سالانه یک میلیون تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن اتیلن اعلام و تصریح کرد: پیشنهاد احداث یک واحد پتروشیمی در کنار این مجموعه داده شده است تا پس از مطالعات و بررسی اجرا و از محرومیت و کم برخوردار بودن این شهرستان کاسته شود.
انتصاب مدیران فسادستیز
وزیر نفت به توسعه سه پروژه نفتی در قالب طرح های نگهداشت و تولید در گچساران هم اشاره کرد و گفت: سرمایه مورد نیاز برای این سه پروژه بیش از ۲۶۰ میلیون یورو در طول سه سال خواهد بود که ۳ درصد از آن صرف مسئولیت اجتماعی می شود. اوجی با بیان اینکه از زمان به عهده گرفتن مسئولیت وزارت نفت تاکنون بیش از ۱۳ مدیر توانمند، متخصص، جهادی و فسادستیز را در نفت منصوب کردم، افزود: همه تلاش مدیران و وزیران دولت رفع دغدغه و حل مشکلات و چالش های مردم است.
وی تاکید کرد: وضع معیشت مردم بسیار سخت و همه تلاش ما این است که با حرکت جهادی این مشکلات را حل کنیم؛ وعده خدا حق است و مشکلات حل خواهد شد.
ضرورت ساماندهی نیروهای انسانی
وزیر نفت به دغدغه برخی مدیران در جذب نیروهای خارج از استان هم اشاره کرد و ادامه داد: وظیفه ما مدیران و وزیران این است که اجازه ندهیم از نیروهای خارج از ظرفیت استان استفاده شود. بی شک این موضوع و مقدار استفاده از نیروهای بومی را بررسی می کنیم.
اوجی گفت: وزارت نفت برای تربیت و سپس استفاده از نیروهای ماهر از راه اندازی آموزشگاه فنی و حرفه ای و ارتقای سطح علمی و تخصصی جوانان منطقه حمایت می کند.
وی به جذب نیروهای انسانی در صنعت نفت هم اشاره کرد و با یادآوری اینکه متأسفانه در دولت گذشته ۱۰ هزار سمت در صنعت نفت حذف شده و هیچ نیرویی جذب نشده که خود یک چالش است، گفت: در نخستین روزهای کاری ام چند دستورعمل را در زمینه سرمایه انسانی ابلاغ کردم؛ هم اکنون ۱۰۳ هزار نیروی ارکان ثالث و ۳۷ هزار نیروی قرارداد مدت معین و موقت در نفت فعال هستند که باید ساماندهی شوند.
وزیر نفت با بیان اینکه ۱۰ هزار سمت حذف شده در صنعت نفت احیا شده است، بیان کرد: تبدیل وضع کارکنان مدت موقت در مقابل سمت به مدت معین و تبدیل وضعیت نیروهای ایثارگر تا پایان سال در دستور کار است. تلاشمان این است با گرفتن مجوز از دولت و سازمان برنامه و بودجه برای سمت های جدید و تأمین اعتبار مشکلات نیروی انسانی را حل کنیم.
اوجی به نشست دولت در شورای اداری استان با حضور رئیس جمهوری هم اشاره کرد و گفت: در این نشست تخصیص ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان از محل اجرای پروژه بالادستی صنعت نفت برای مسئولیت اجتماعی را بیان خواهم کرد.
نگاهی به هدف گذاری مهم وزیر نفت در تهاتر نفت و کالا
مشعل تهاتر نفت و کالا از جمله کلیدواژه های اصلی در سخنان وزیر نفت طی حدود یک ماه اخیر پس از حضور در وزارت نفت بوده است؛ شیوه ای که می توان آن را دیپلماسی مهم انرژی این وزارتخانه قلمداد کرد که با یک تیر چند نشان زده خواهد شد و اهداف محقق قابل دسترس می شود. تهاتر کالا با گاز وارداتی ترکمنستان در دوران حضور اوجی به عنوان مدیرعامل شرکت گاز کلید خورد و وزیرنفت، کارنامه ای موفق در این حوزه دارد. نگاه دقیق تر به شیوه تهاتر نفت خام، ترسیم کننده مسیری مهم در دور زدن تحریم ها و از دیگر سو پای کارآوردن فروشندگان و سرمایه گذاران و در سطحی وسیع تر طی درازمدت بازگشت سهم ایران در بازارهای نفت خام و انرژی تلقی می شود.
روش تهاتر، یکی از شیوه های کلاسیک مقابله با تحریم ها و توسعه تجارت خارجی کشورها قلمداد می شود که می تواند به انسداد مبادلات پولی و بانکی ایران، ناشی از تحریم های یکجانبه آمریکا پایان دهد؛ زیرا همانگونه که می دانیم، تهاتر یا «BARTER» نوعی معامله است که در مقابل کالایی، یک کالای دیگر دریافت می شود. در تعریف دقیق تر می توان گفت که تهاتر، معامله ای بدون استفاده از ابزار مبادله است که حتی در نبود شکل رایج پول، کار پول را انجام می دهد. این برای کشور ما مساوی با دور زدن تحریم ها و رفع موانع و خسارات ناشی از آن خواهد بود.
آن هم در روزگاری که اعمال تحریم های یکجانبه و محدودیت های مالی و تجاری، همواره به یکی از ابزارهای غیرقانونی برای وارد آوردن فشار به نظام جمهوری اسلامی ایران بدل شده است.
طبیعی است که با اعمال تحریم ها، بویژه در سال های اخیر بی سابقه ترین محدودیت ها در زمینه فروش نفت خام، فراورده ها و ... به کشور و صنعت نفت تحمیل شد. برای درک موضوع، باید بدانید که طبق آمار ارائه شده از سوی وزیر نفت، تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران سبب شد که از آوریل ۲۰۱۸ تا آوریل ۲۰۲۱، ایران از تولید یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت خود (براساس آمار منابع ثانویه) محروم شود و منجر به وارد آمدن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار خسارت در زمانی شد که نیازمند تأمین ضروریات کشور از جمله برای مقابله با شیوع کرونا بودیم. اینها در حالی است که وزیر نفت، تحریم ها را بدون راه حل ندانسته و اعلام کرده است که گرچه پس از تحریم های ظالمانه علیه ایران، فروش نفت کاهش جدی داشته؛ اما این توان و ظرفیت در وزارت نفت وجود دارد و از راه های آن هم تهاتر با کالا و سرمایه گذاری نه تنها در حوزه نفت؛ بلکه در دیگر بخش ها و صنایع است که از آنها بهره می بریم و قول می دهیم در ماه های آینده اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت رقم بخورد.
اگر بخواهیم به سابقه موضوع تهاتر نفت خام در دولت سیزدهم رجوع کنیم، آن را می توان در سرفصل های برنامه جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم به مجلس شورای اسلامی یافت که در بخش بازاریابی و فروش نفت، گاز، میعانات گازی و فراورده های نفتی به آن اشاره شده است.
آنگونه که جواد اوجی در این فصل، در زمینه روش های بازاریابی به مواردی همچون ایجاد تنوع در روش های فروش نفت و فراورده های نفت و گاز، استفاده از ظرفیت های داخلی بخش خصوصی و سایر دستگاه های اجرایی در فروش نفت خام، به کارگیری روش تهاتر نفت با کالا و انتخاب مشتریان راهبردی در آسیا از جمله هند و چین، سیاستگذاری یکپارچه فروش نفت خام و فراورده ها در شرکت های تابعه وزارت نفت، اخذ مجوزهای لازم و اختیارات کافی از سایر ارکان نظام به وزارت نفت برای فروش نفت با رعایت صرفه و صلاح کشور، ظرفیت سازی و مدیریت مصرف به منظور افزایش صادرات گاز و توجه ویژه به تجارت گاز بخصوص سواپ و واردات اشاره کرده، می توان منتظر فصلی نوین برای فروش نفت خام و فراورده ها و ... بود که البته او پیش از این در مجلس اعلام کرد که برای شناسایی بازارهای جدید، نیازمند اصلاح بودجه سال ۱۴۰۰ هستیم که در اسرع وقت خدمت نمایندگان تقدیم می شود. افزون بر آن، در همین زمینه تهاتر نفت خام و میعانات با پیمانکاران و سازندگان کالا نیز در دستور کار است که در این راه با بهره گیری از ظرفیت های صندوق توسعه ملی و با توجه به ماهیت پروژه های صنعت نفت، امکان تأمین مالی از محل سپرده ارزی و ریالی صندوق توسعه ملی هم در بانک های عامل وجود دارد. آنچه واضح است، برای بازگرداندن لکوموتیو صنعت نفت به ریل مناسب، نیازمند اعمال جراحی در سطوح مختلف این صنعت است و غیر از مسیر تحول، راهکار دیگری برای برون رفت از وضع موجود باقی نمانده است.
اوجی، همزمان با نخستین حضور خود در وزارت نفت نیز این موضوع را مورد اشاره قرار داد که در بحث فروش نفت، راهکارهای پرشماری مطرح است که باید اصلاحات قانونی آن را حل وفصل کرد و با فروش نفت می توان بخشی از درآمد حاصله را به صورت ارز و بخشی دیگر را با تهاتر و واردات کالاهای اساسی و تجهیزات موردنیاز صنعت تأمین کرد. واضح است که با ظرفیت موجود در وزارت نفت و مجموعه شرکت های تابعه، وجود نیروهای توانمند و متخصص، اراده برای فروش نفت و استفاده از ظرفیت ها و دستگاه های خارج از مجموعه وزارت نفت، به همراه مجوزهای خوب و اختیاراتی که شورای عالی امنیت ملی به وزیر نفت داده، بی شک با برنامه ریزی و اراده محکم در کنار حمایت های دولت، در ماه های آینده اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت خواهد افتاد.
براساس سخنان وزیر نفت با این مسیرها، این وزارتخانه اولویتش بازگشت به سهمیه ایران در اوپک خواهد بود و به دنبال احیای سهم خود در بازارهای جهانی نفت خام است که با تدوین راهکارهای مناسب و هوشمندانه برای فروش نفت و بهره مندی از ظرفیت های وزارت نفت، بخش خصوصی و دستگاه های دیپلماسی، بی شک بازارهای جدید را شناسایی کرده و فروش نفت به مقدار قابل توجهی افزایش خواهد یافت. با در نظر داشتن ظرفیت ها و ابزارهای فوق با تعامل و همکاری تمامی بخش ها با مجموعه صنعت نفت و تسهیل شرایط، می توان نتیجه گرفت که در صورت تحقق این هدفگذاری مهم اوجی، می توان آن را برگ برنده وزارت نفت و در سطح کلان تر دولت سیزدهم در زمینه دیپلماسی انرژی و همچنین تجارت خارجی برشمرد.
گزارشی از مدرسه سازی صنعت نفت در آستانه سال تحصیلی جدید در استان خوزستان
افزایش 12 درصدی سرانه آموزشی، اثرگذاری بر مهاجرت، محرومیت و ایجاد اشتغال
مشعل خوزستان؛ سرزمین نفت، سالیان سال است که در همسایگی با صنعتی سخت، پرکار و البته پردرآمد روزگار می گذراند؛ اما این همسایگی آنطور که باید، دلنشین و رضایت بخش نبوده است؛ اگرچه خوزستانی ها می دانند که محرومیت های تلنبار شده این استان، حاصل کم کاری های دوره های مختلف در چند دهه است؛ اما باز هم نفت را مسؤول و پاسخگوی مستقیم کوچک ترین و بزرگ ترین مشکلاتشان می دانند. نفت هم از همان سال های ابتدایی حضور تا به امروز، سعی کرده به طرق مختلف، رضایت ساکنان شهرها و مناطق اطراف تاسیسات خود را به دست آورد؛ اما این تلاش ها همراه با نقص و اشکالاتی بوده که به مرور اصلاح و تکمیل شده اند.باید گفت تلاش نفت همسو با مسؤولیت های اجتماعی خود طی سال های اخیر هدفمند شده و دیگر کمتر موردی را می توان از هدرروی سرمایه نفت در پروژه های حمایتی و مسؤولیت های اجتماعی دید. این پروژه ها طی سال های اخیر با نظارت و حضور مستقیم صنعت نفت، در همکاری با نهادها و سازمان های مسؤول استانی و منطقه ای و با به کارگیری نیروهای بومی توانسته اند به یک بازوی مهم اجرایی نفت و نقطه اتکا در حفظ اعتماد و رضایت ساکنان و هموطنان خوزستانی تبدیل شوند.
آنچه طی سال های اخیر در قالب مسؤولیت های اجتماعی صنعت نفت پیش بینی شده و در دستور کار قرار گرفته، دامنه گسترده ای دارد و با محوریت مناطق عملیاتی نفت اجرایی می شود. در این میان، افزایش سرانه آموزشی و ساخت و نوسازی و بازسازی و تجهيز مدارس در استان خوزستان با محوریت مناطق محروم، یکی از مهم ترین اقدامات و دستاوردها در حوزه مسؤولیت اجتماعی بوده که از ابتدای اجرای طرح ها شروع شده و تا به امروز با قوت ادامه دارد. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران طی این سال ها، در حوزه مسؤولیت های اجتماعی در استان های خوزستان، بوشهر، هرمزگان، فارس، كهگيلويه و بويراحمد و برخی دیگر از استان ها خدمات عام المنفعه شرکت ملی نفت ایران را اجرایی کرده که همه این خدمات، جدا از نگاه های سیاسی و منطقه ای و صرفا مطابق با نیازسنجی استانی و اعلام نیاز مسؤولان استانی بوده است.
به گزارش خبرنگار «مشعل»، حالا و در ادامه جریانی که از سال ها قبل در حوزه مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت شروع شده، می توان اعلام کرد که در نتیجه تلاش های مدیریت نظارت بر طرح های عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران و البته تخصیص اعتباراتی که همواره بموقع و کامل صورت گرفته، سرانه فضای آموزشی استان خوزستان بیش از 12درصد افزایش داشته است. این افزایش به طور مستقیم حاصل اجرای پروژه های آموزشی صنعت نفت و ساخت و نوسازی و بازسازی مدارس مناطق محروم استان خوزستان بوده است.
بر اساس این گزارش، از ابتدای شروع طرح های ساخت و بازسازی و نوسازی مدارس در استان خوزستان تاکنون 633 مدرسه با اعتبار بالغ بر 1877 میلیارد ریال احداث، بازسازی، نوسازی و تجهيز شده است. همچنین 54 پروژه نوسازی مدارس دیگر نیز با اعتباری بالغ بر 1497 میلیارد ریال در مراحل اجرایی قرار دارند که با وجود محدودیت های شرایط اقتصادی و تورم سهم این پروژه ها کاهش نداشته است. این پروژه ها عموما در مناطقی که نفت، بیشترین حضور و اثرگذاری را دارد، شروع و اجرایی شده اند. مناطقی همچون «غرب کارون» که تازه با حضور نفت و فعالیت شرکت های نفتی و پروژه های سنگین، عمق محرومیت هایش آشکار و به چشم بسیاری از مسؤولان استانی آمده است.
به گفته كارشناس اداره كل نوسازي مدارس استان خوزستان: «عموما اقدامات آموزشی اجرا شده از سوی صنعت نفت در مناطق محروم روستایی و حاشیه ای شهرها بوده و می توان گفت که اجراي این پروژه های آموزشی و ساير پروژه هاي عمراني، علاوه بر کاهش آمار مهاجرت از روستاها و مناطق محروم، گاه زمینه مهاجرت معكوس به روستاها را نيز فراهم آورده است.»
این کارشناس به مهاجرت داخلی و بین استانی خوزستان نیز اشاره کرد و گفت:« بسیاری از خانواده های اقوام و عشایر استان های اطراف در فصل سرد که همان زمان بازگشایی مدارس است، به استان خوزستان مهاجرت موقت دارند و به عبارتی بار آموزشی دانش آموزان استان های اطراف را مدارس خوزستان به دوش می کشند و حالا با ساخت مدارس در بسیاری از مناطق محروم از سوی صنعت نفت، بخشی از این نیاز آموزشی برطرف شده است.»
صنعت عظیم نفت همواره و طی سال های گذشته، کمک به جوامع محلی و تامین نیازهای همسایگان خود را در دستور کار داشته است؛ اما این تلاش برای حضور موثر در مواردي به «موازی کاری» با دستگاه های متولی استانی و کشوری، ناهماهنگی با سایر بخش های اجرایی می انجامید. گاه خدمات ارائه شده از سوی صنعت همچون ساخت مدرسه یا خانه بهداشتی در گوشه ای متوقف و بلااستفاده می ماند و حتی درخواست های زیادی برای ارائه اعتبارات نقد به استان ها به جای اجرای پروژه صورت می گرفت. با جا افتادن موضوع مسؤولیت اجتماعی در صنعت نفت، قوانین و رویه ها اصلاح و از سوی بالاترین مقام وزارت نفت ابلاغیه صادر شد تا ضمن پرهيز از موازي كاري، تمامی فعالیت های عمراني در حوزه مسؤولیت های اجتماعي به صورت متمركز مديريت شود.
به این ترتیب، مدیریت نظارت بر طرح های عمراني مناطق نفت خیز به نمايندگي از شرکت ملی نفت ایران چند اصل مهم را در دستور کار قرار داد که یکی از مهم ترین آنها مشارکت با ارگان مربوطه در همان استان است. در شرایط اجرای پروژه های مسؤولیت اجتماعی از جمله ساخت و تجهيز مدارس همه اقدامات از مطالعات امکان سنجی، طراحي، تعیین زمین و انتخاب پیمانکار تا تامین نیروی انسانی و پرسنل با هماهنگی و از سوی سازمان نوسازی مدارس استان انجام می شود. مسأله مهم دیگر، این است که تخصیص اعتبار مرحله به مرحله و متناسب با پیشرفت پروژه صورت می گیرد. در این شرایط، نفت و سازمان نوسازی مدارس، پروژه را دوطرفه پیش می برند و هر دو طرف نسبت به آن توجه و حساسیت دارند؛ اگرچه اعتبار این پروژه ها را نفت پرداخت می کند؛ اما سازمان نوسازی هم در تکمیل و اجرا کمک اعتباری و مشاركت دارد و مهم تر اینکه چون پروژه را خودشان اعلام نیاز و پیگیری کرده اند، پس از پایان کار نسبت به بهره برداری و راهبري آن اقدام می کنند.
بر اساس این گزارش، اجرای مدارس در مناطق مورد نظر و با قابلیت آموزشی که از قبل پیش بینی شده، یکی از مهم ترین اهداف مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران بوده است؛ اما این روند یک اثر مهم دیگر هم دارد و آن، ایجاد اشتغال و به کارگیری نیروهای بومی است. اجرای پروژه های مسؤولیت اجتماعی و در این مورد، ساخت، نوسازی و بازسازی مدارس در این مناطق، زمینه اشتغال محلی را فراهم می کند، ضمن اینکه پس از ساخت نيز برای هر کدام از این مدارس، در حد مقدور، پرسنلی بومی، از سوی سازمان نوسازی مدارس همان استان معرفی می شوند و می توان گفت این پروژه ها ضمن افزايش سرانه آموزشي، باعث افزايش نرخ اشتغال نيز می شود.
حالا دیگر چه در غیزانیه و چه در شهر اهواز، مدارسی با امکانات قابل قبول فعال هستند که حتی اگر لوگوی نفت بر سردرشان نباشد، مردم آن محدوده بخوبی می دانند که این مدرسه را نفت ساخته و فرزندانشان امید به آینده را می توانند در همین تغییرات ببینند. آنچه برای نفت اهمیت دارد، همین اعتماد و همراهی دوطرفه و ارزشمند با مردم و همسایگان همیشگی خود است که ساده و ارزان به دست نیامده و نباید بسادگی از دست برود یا کمرنگ شود. شرایط کشور سخت و محرومیت ها هنوز قابل توجه هستند و نفت هنوز در ابتدای راهی ایستاده که باید با چشم باز در آن گام بردارد.
درآمدزایی صنعت پتروشیمی با محوریت بومی سازی و تولید انواع کاتالیست های استراتژیک
مشعل کاتالیست ها، یکی از الزامات اصلی بخش های مختلف صنعت نفت از جمله صنعت پتروشیمی هستند که از دهه های گذشته تاکنون در برهه های زمانی مختلف، کاهش یا کمبود این مواد مشکلات زیادی را به وجود آورده است. تولید کاتالیست ها ارتباط مستقیمی با شرایط داخلی صنعت و توسعه تکنولوژی و فناوری های روز دارد و درست از زمانی که صنعت پتروشیمی کشورمان توانست به شرایط استاندارد و متعادلی در توسعه داخلی خود برسد، خیلی زود به سمت تولید کاتالیست های مورد نیاز خود و حتی کاتالیست های گران و استراتژیک رفت.
صنعت پتروشيمي در چند دهه گذشته، به انواع کاتاليست وارداتي وابسته بود، کاتاليست هايي که حتي اگر استراتژيک هم نبودند، به دليل تحریم ها روند وارداتشان سخت، گران و زمانبر بود. در چند سال گذشته روند بومی سازی کاتاليست هاي پرمصرف و استراتژيک صنعت پتروشيمي با همکاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي، سرمایه گذاران خصوصي و در ادامه شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها قوت گرفته است. آنچه امروز به عنوان توانمندي داخلي در تامين کاتاليست هاي بنيادي و استراتژيک صنعت پتروشيمي تولید می شود، در شرایط سخت اقتصادی و تحریم های مستقیم و همه جانبه اجرایی شده و حالا فارغ از تامین نیاز داخلی، در رقابت با توليدکنندگان جهاني به دنبال سهم بيشتري از بازار منطقه و جهان هستیم.
اگرچه طی چند دهه غلبه تکنولوژی غرب و فشارهای تحریمی، بخش زیادی از صنعت نفت و پتروشیمی کشورمان به شرکت های بزرگ و صاحب تکنولوژی روز دنیا وابسته بودند؛ اما همین تحریم ها و فشارهای همه جانبه بالاخره ما را به سمت داخلی سازی و تامین نیازمان در داخل کشور برد. حالا پس از سال ها تلاش در زمینه داخلی سازی کاتالیست ها و تولید بخش زیادی از کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی ، این صنعت به دنبال اعتمادسازی و جایگزینی تولیدات داخل کاتالیست ها با تولیدات قدیمی خارجی است. بسیاری از شرکت های پتروشیمی هنوز هم لیسانس مورد نیاز بخش های مختلف مجموعه خود را از شرکت های خارجی دریافت می کنند و این شرکت های خارجی، هزینه ها و الزامات جانبی را برای شرکت های ایرانی در نظر می گیرند که خرید کاتالیست ها هم یکی از آنهاست. از سوی دیگر شرکت های پتروشیمی داخلی، به واسطه ریسک بالای تولید به محصولات قدیمی خارجی عادت و اعتماد کرده اند و جریان جایگزینی محصول و اعتماد به کاتالیست جدی، نیاز به زمان و تغییرات جدید دارد. با این حال این روند از چند سال قبل شروع شده و امروز بخش قابل توجهی از شرکت های پتروشیمیایی محصولات کاتالیستی مورد نیاز خود را از داخل کشور با حداقل هزینه و ریسک و زمان تامین می کنند و در این روند از خروج قابل توجه ارز از کشور جلوگیری می شود؛ اما در کنار همه این موارد، اتفاق مهم تری که رخ داده، این است که شرکت های دانش بنیان داخلی فعال در زمینه کاتالیست ها وارد رقابتی فناورانه با چند تولیدکننده انحصاری این محصولات شده اند. بر اساس برآوردهای صنعت پتروشیمی، قرار است تا پايان سال 1400، سالانه حدود 100 ميليون دلار کاتاليست در کشور توليد شود و هر روز لیست و عناوین جدیدی از کاتالیست ها در لیست بومی سازی قرار گیرد. در این ماه های اخیر، بارها شاهد امضای قرارداد تجاری سازی و تولید کاتاليست های جدید بوده ایم. در حال حاضر 40 گروه کاتاليستي پرمصرف در صنعت پتروشیمی مصرف می شود که هرچه تعداد کاتالیست های تولیدی در داخل بیشتر باشد، صرفه اقتصادی و ارزآوری بیشتری را در پی دارد.
اتفاق خوب این است که حوزه کاتالیست ها، به بخش پرخبر و جریان ساز صنعت پتروشیمی تبدیل شده است. هر روز خبرهای جدیدی از درآمدزایی صنعت پتروشیمی با محوریت تولید کاتالیست های جدید در صدر اخبار قرار می گیرد. آخرین خبر صرفه جویی ۷۰ میلیون دلاری با بومی سازی ۲ کاتالیست راهبردی دهیدروژناسیون اتیل بنزن به استایرن و کاتالیست سنتز آمونیاک بود.
کاتالیست دهیدروژناسیون اتیل بنزن به استایرن، در پتروشیمی پارس و پتروشیمی تبریز و کاتالیست سنتز آمونیاک نیز در پتروشیمی های اوره و آمونیاک مصرف می شود. پتروشیمی های اوره و آمونیاک، مصرف کننده کاتالیست سنتز آمونیاک شامل پتروشیمی های رازی، پردیس، خراسان، هنگام، لردگان، کرمانشاه و مسجدسلیمان هستند که اکنون پنج طرح پتروشیمی آمونیاک جدید نیز در حال ساخت است.
تولید کاتالیست دهیدروژناسیون اتیل بنزن به استایرن، صرفه جویی ۲۰ میلیون دلاری و کاتالیست سنتز آمونیاک صرفه جویی ۵۰ میلیون دلاری را برای کشور محقق می کند و دیگر نیازی به واردات این کاتالیست ها نیست. تمامی فرایند ساخت کاتالیست دهیدروژناسیون اتیل بنزن به استایرن و کاتالیست سنتز آمونیاک با تکیه بر دانش بومی و تلاش محققان داخلی انجام شده است.
شهرام رضایی، مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز چندی قبل از داخلی سازی ۲۲ نوع کاتالیست صنعت پتروشیمی به ارزش ۱۲۳ میلیون دلار خبر داد و گفت: سالانه ۳۵ میلیون تن محصول نهایی صنعت پتروشیمی برای مصرف صنایع پایین دستی و صادرات تولید می شود. او افزود: از ۸۵ نوع کاتالیست موجود در صنعت پتروشیمی ایران، اکنون ۲۲ نوع کاتالیست با ارزشی بالغ بر ۱۲۳ میلیون دلار داخلی سازی شده و ۱۴ نوع دیگر با ارزشی بالغ بر ۷۰ میلیون دلار در دست اقدام است، همچنین با در نظر گرفتن ۶۵ دانش فنی استفاده شده در صنعت پتروشیمی ایران، ۱۰ دانش فنی داخلی سازی شده که از مهم ترین آنها می توان به دانش فنی تولید پروپیلن از متانول اشاره کرد. بر اساس این گزارش ، می توان گفت که صنعت پتروشیمی و حوزه با ارزش تولید کاتالیست ها به مرحله پایان انحصار خارجی ها بسیار نزدیک شده و این موضوعی است که احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی و کارفرمایی صنعت پتروشیمی به عنوان برنامه و هدف از آن صحبت می کند. او می گوید: صنعت پتروشیمی، بویژه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، برای بومی سازی کاتالیست ها با هدف پایان انحصار خارجی ها عزمی جدی دارد. دبیرکل انجمن صنفی و کارفرمایی صنعت پتروشیمی با تأکید بر اینکه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و R&Dهای تمامی پتروشیمی ها در تلاش هستند کاتالیست ها را در داخل کشور بومی سازی کنند، ادامه داد: خوشبختانه در این زمینه به موفقیت هایی هم رسیده ایم و هر سال بسیاری از کاتالیست های گوناگون را در داخل کشور با کیفیت بسیار خوب بومی سازی و تولید می کنیم، همچنین باید توجه داشت که محصول کاتالیست تولیدی، محصولی مرغوب است. مهدوی با تأکید بر اینکه تا دو سال پیش، محتاج شرکت های خارجی مانند شرکت بازل بودیم، گفت: اکنون صنایع پایین دستی پتروشیمی، محصولات متنوعی را در بخش های مختلف، بویژه محصولات پلیمری تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی می کنند که این امر، حاصل اعتماد شرکت های بالادست پتروشیمی به کاتالیست های ایرانی است. دانش فنی موجود در کشور در بهترین شرایط قرار دارد و در صنعت پتروشیمی، بدون کاتالیست دچار مشکل می شویم، بنابراین برای تحقیق و توسعه در این زمینه، باید بیش از گذشته همسو با شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکت های دیگر بخش خصوص فعال در این حوزه تلاش کنیم و این موضوع، نویدبخش پیشرفت و توسعه است. او با اشاره به افزایش حدود ۵۰ درصدی میزان ارزآوری ناشی از صادرات محصولات پتروشیمی در پنج ماه نخست امسال(1400) در مقایسه با مدت مشابه پارسال گفت: دولت سیزدهم باید نگاهی خاص به پتروشیمی، به عنوان یکی از صنایع راهبردی، ارزآور، صادرات محور، اشتغال آفرین و تحریم شکن داشته باشد. وی با اعلام اینکه یکی از دلایل بالا بودن مقدار ارزآوری، افزایش به طور میانگین ۸۰ تا ۱۰۰ دلاری قیمت محصولات پتروشیمی و پلیمری است، تصریح کرد: ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی ایران، بزودی به بیش از ۱۰۰ میلیون تن و این ظرفیت با تحقق سومین جهش توسعه به ۱۳۷ میلیون تن می رسد و تولید انواع کاتالیست در داخل، سهم قابل توجهی در این درآمدزایی دارد.
تجربه بهینه کاوی شرکت های موفق بین المللی رصد می شود
مهدی مهرابی برنامه های نگهداری و تعمیرات ناوگان انتقال گاز به صورت سالانه، با راهبری مدیریت برنامه ریزی و مشارکت مناطق عملیاتی و با هماهنگی مدیریت دیسپچینگ ملی گاز تدوین و اجرا می شود. در تدوین این برنامه ها، ملزومات شبکه برای فصل سرد سال مورد توجه قرار می گیرد، به نحوی که عمده تعمیرات در نیمه اول سال انجام می شود تا شبکه انتقال گاز آمادگی ورود به فصل سرما را داشته باشد. برخی برنامه ها نیز با هماهنگی دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران و لحاظ کردن شرایط شبکه برای اجرا در نیمه دوم سال برنامه ریزی می شود. در ادامه، گفت وگو با محمد اقبالی، هماهنگ کننده مدیریت برنامه ریزی شرکت انتقال گاز ایران را درباره تعمیرات اساسی خطوط لوله انتقال گاز و تاسیسات تقویت فشار گاز می خوانیم.
دانش آموخته مقطع کارشناسی رشته مهندسی شیمی و کارشناسی ارشد رشته مدیریت اجرایی از دانشگاه اصفهان هستم. در سال 81 پس از مدتی فعالیت در صنعت رنگ، از طریق آزمون استخدامی وارد منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران شدم. در 10 سال اول خدمت (تا سال 91) در تأسیسات تقویت فشار گاز (مجتمع قم و خرم دره) به عنوان نوبتکار ارشد بهره برداری، سرپرست نوبتکاران بهره برداری، رئیس بهره برداری و رئیس تعمیرات و سرپرست تأسیسات مشغول به خدمت بودم. در سال 91 از طرف معاونت مهندسی در امور ایستگاه های تقویت فشار گاز، در ستاد انتقال گاز دعوت به همکاری شدم و از سال 93 افتخار فعالیت در مدیریت برنامه ریزی را دارم. در حال حاضر به عنوان هماهنگ کننده مدیریت برنامه ریزی مشغول به خدمت هستم.
طی نیمه نخست سال جاری در مجموع 27 هزار و 270 دستور کار تعمیراتی در مناطق ثبت و انجام شده که از این تعداد، 18 هزار و 930مورد از نوع تعمیرات پیشگیرانه (PM) و 8 هزار و 340 مورد نیز از نوع تعمیرات اصلاحی (CM) است. همچنین با توجه به مأموریت شرکت مبنی بر انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی، به منظور کسب آمادگی حداکثری در فصل زمستان، تاکنون 73 مورد تعمیرات اساسی و بازرسی توربوکمپرسور/ الکتروکمپرسور/ انجین کمپرسور در سطح شرکت انجام و در بحث خطوط لوله نیز تاکنون حدود یکهزار و 180 کیلومتر پیگرانی هوشمند، حدود یکهزار و100 کیلومتر پیگرانی تمیزکننده انجام شده است.
همه فعالیت های نگهداری و تعمیرات تاسیسات تقویت فشار گاز و خطوط لوله در نرم افزار IPCMMS ثبت شده و بانک اطلاعاتی مربوطه امکان تحلیل و مهندسی قابلیت اطمینان و نگهداری و تعمیرات را داراست و به منظور تحلیل های پیشگیرانه و آینده نگر مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین برای تدوین و کنترل اجرای تعمیرات تاسیسات تقویت فشار گاز و خطوط لوله، از نرم افزارهای مدیریت پروژه مانند MS Project استفاده می شود. ضمن اینکه برای تدوین برنامه نگهداری و تعمیرات از روش های مبتنی بر مدیریت ریسک و قابلیت اطمینان (PMO/RCM) استفاده می شود. به طور مثال بر اساس مباحث مربوط به قابلیت اطمینان و مدیریت ریسک، فاصله زمانی بین تعمیرات اساسی توربین های موتورسیچ از 25000 به 33000 ساعت افزایش پیدا کرده است. علاوه بر این در حوزه خطوط لوله برنامه ریزی تعمیرات بر اساس نتایج حاصل از پیگرانی هوشمند و شناسایی عیوب صورت می گیرد که در این خصوص می توان به تعمیرات ناشی از نتایج پیگرانی هوشمند روی خط چهارم سراسری اشاره کرد که در سال جاری در حداقل زمان ممکن و با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی و با هماهنگی مدیریت های ستادی و مناطق مربوطه انجام شد و برگ زرین دیگری به سوابق درخشان همکارانم در شرکت انتقال گاز ایران افزود.
تجربیات شرکت های موفق با زمینه کاری مشابه در این مدیریت رصد و پس از بررسی در حوزه های مختلف مدیریت دارایی های فیزیکی به منظور بهینه کاوی استفاده می شود. به طور مثال استفاده از مرزبندی حدود تجهیزات در خطوط لوله، بر اساس ارزیابی ریسک که مبنای بازرسی فنی مبتنی بر ریسک (RBI) است، صورت می گیرد.
با توجه به استقرار سیستم مدیریت نگهداری و تعمیرات بر اساس الزامات مدیریت دارایی فیزیکی، ریسک های دارای پیامدهای محیط زیستی مورد ارزیابی قرار گرفته که نتیجه آن، کاهش میزان نشر کربن ناشی از تخلیه گاز در زمان تعمیرات است.
با هدف اجرای منویات مقام معظم رهبری در حوزه خودکفایی و داخلی سازی قطعات، یکی از مهم ترین کارهای صورت گرفته در شرکت، ایجاد بستری برای رشد و پیشرفت پیمانکارهای مستعد به منظور انجام تعمیرات اساسی و تولید قطعات است. به طور مثال در سال های قبل، توربین های مختلف برای تعمیرات اساسی، به کشور سازنده ارسال می شد؛ اما طی سال های اخیر و با برنامه ریزی مدون در شرکت انتقال گاز ایران، پیمانکارهای مستعد شناسایی شده و با بسترسازی مناسب در مسیر افزایش توانمندی پیمانکاران، هم اکنون تعداد قابل توجهی پیمانکار دارای توانمندی لازم در انجام تعمیرات اساسی توربین ها حضور دارند. همچنین در این زمینه، فعالیت های متعددی در خصوص داخلی سازی کالاهای مورد استفاده در شرکت، از سوی کمیته خودکفایی انجام شده است.
یکی از رویکردهای مهم شرکت انتقال گاز ایران در استفاده از ظرفیت شرکت های داخلی، موضوع برون سپاری تأسیسات تقویت فشار گاز و مراکز بهره برداری خطوط لوله و سپردن صفر تا100 کار در این حوزه ها به بخش خصوصی است. در این حوزه با تدوين مدل ارزيابي ريسك و بررسی ابعاد مختلف از جمله ريسك هاي نيروي انساني، عمليات انتقال گاز، تامين كالا، عدم سرريز دانش و تحويل و تحول تاسيسات تقويت فشار و خطوط لوله؛ همه تأسيسات تقويت فشار گاز و خطوط لوله مورد بررسي قرار گرفته و تأسيسات و خطوط لوله اي كه حائز شرايط ريسك كم در شبكه، توجیه پذیری اقتصادی و كمبود نيروي انساني بوده اند، مشمول برون سپاري شده اند. بر اين اساس نقشه راه 10 ساله برون سپاري تدوين شده كه قرار است در سال 1400 بر اساس شرايط زماني و عملياتي جديد با مشاركت مناطق عملياتي بازنگري و به روزآوري شود.
در اين خصوص تأسيسات تقويت فشار گاز صفاشهر 4 در سال 98 برون سپاري شده و نتايج اثربخشي آن مشهود بوده است. همچنین تاسیسات تقویت فشار گاز سمنان و کوهدشت در حال طی فرایند مناقصه هستند و تاسیسات اهواز، بیدبلند، حسینیه و دیلم نیز ظرف چند ماه آینده برون سپاری خواهند شد. برون سپاری مراکز بهره برداری خطوط لوله زاهدان و ایرانشهر نیز در دستور کار آتی قرار دارد.
در این مدل برون سپاری که در تطابق کامل با استانداردهای بین المللی و الزامات مدیریت دارایی های فیزیکی و اسناد بالادستی است، تمامی پرداخت ها و جبران خدمات شرکت برون پذیر با توجه به شاخص های کلیدی عملکرد انجام می شود و مستقل از حجم کار انجام شده، و در واقع خروجی محور است. تجربه شرکت انتقال گاز در این حوزه به عنوان تجربه برتر در سطح کشور مطرح بوده و مورد الگوبرداری شرکت ها و سازمان های مختلف قرار گرفته است.
شرکت انتقال گاز ایران با تکیه بر مأموریت خود مبتنی بر انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی، ارتقای مدیریت انرژی و کربن را به عنوان یکی از موضوعات اصلی در بالاترین سطوح نقشه استراتژیک پایه ریزی کرده و در هدف گذاری های سازمان دنبال می کند. از اوایل سال 99 همسو با ویرایش 2018 استاندارد ISO50001 ویرایش 2020 استاندارد ISO50004 و ویرایش 2021 استاندارد ISO50009، استقرار سیستم مدیریت انرژی به صورت یکپارچه در مجموعه مناطق10 گانه انتقال گاز آغاز شده است. در گام نخست هزینه های پراکنده در سطح مناطق عملیات انتقال گاز متوقف شد و پس از تعیین دامنه کاربرد و خط مشی یکپارچه، نقشه راه کلان سیستم مدیریت انرژی با هدف دستیابی به بهبود عملکرد انرژی (شامل بازدهی، استفاده و مصرف) و در قالب چرخه دمینگ (plan-do-check-act)تدوین شد.
به منظور همسو سازی تمامی مناطق، کارگروه های راهبری در سطح شرکت انتقال گاز (با تعداد 35 نفر عضو) و کارگروه های تخصصی در سطح مناطق عملیاتی (با تعداد 240 نفر عضو) تشکیل شده اند و در سال 1399، تعداد یکهزار نفر- ساعت دوره آموزشی به صورت یکپارچه و با هدف آموزش کارشناسان مربوطه در حوزه انرژی از طریق قطب آموزشی انرژی برگزار شد.
از اقدامات انجام شده می توان به انجام بازنگری های انرژی در سطح کلان انتقال گاز و سطح کلان مناطق، ترسیم نمودارهای جریان انرژی، شناسایی مرزهای بارز، اولویت بندی ممیزی های فنی و پروژه های بهبود، تعیین اهداف کلان در سطح شرکت انتقال گاز ایران و سطح کلان هر منطقه عملیاتی و پایش عملکرد انرژی از طریق تدوین شاخص های کلان و خط مبناهای انرژی در مرزهای بارز اشاره کرد.
ممیزی های فنی در تاسیسات ساوه و دهق در سال 99 آغاز شدند و در سال 1400 نیز برای تاسیسات خنج، نورآباد، دوراهان، تبریز، محمدی و خیرگو برنامه ریزی شد. از خروجی های مورد انتظار این ممیزی ها، تدوین فرصت ها و راهکارهای بهبود انرژی در سطوح بدون هزینه یا کنترل های عملیاتی، کم هزینه و با هزینه بالاست.
از سایر اقدامات در حال اجرا، می توان به تدوین اطلاعات مدون فرایند مدیریت انرژی (شامل شناسایی فضای سازمان، ذینفعان مرتبط با سیستم مدیریت انرژی، ریسک ها و فرصت ها، کنترل عملیات، خرید و ...) و همچنین مکانیزاسیون فرایند مدیریت انرژی با راهبری واحد مخابرات و تلمتری اشاره کرد.
در خصوص نظام های مدیریتی، رویکرد ما یکپارچه سازی است تا ضمن جلوگیری از اتلاف منابع، سبب ارتقای کارایی و اثربخشی نظام های مدیریتی در سطح شرکت شود. بنابراین با تشکیل کارگروه نظام های مدیریتی متشکل از نمایندگان ستاد و مناطق عملیاتی، برنامه جامع نظام های مدیریتی در قالب منشور پروژه تدوین شد که بخش های مختلف از جمله اقدامات نیازمند اجرا از سوی هر مدیریت، امور و معاونت، منابع مورد نیاز، مدت زمان انجام، برنامه زمان بندی اجرا و ... را در بر می گیرد. اهم اهداف و برنامه های تعریف شده برای ارتقای یکپارچه نظام های مدیریتی را می توان به این شرح عنوان کرد:
جاری سازی نظام مدیریت استراتژی و بازنگری آن: اهداف و برنامه های عملیاتی همراستا با استراتژی های شرکت در ستاد و مناطق عملیاتی تدوین شده و اجرای آنها در حال پایش است.
اجرای نظام مدیریت ارزیابی عملکرد: این نظام با محوریت شرکت ملی گاز ایران برای اولین بار در سال 99 در سطح شرکت های تابعه از جمله انتقال گاز (رویکرد یکپارچه) انجام شد.
ارتقای نظام مدیریت فرایندها: پس از تدوین و استقرار این نظام طی سال های گذشته، 35 درصد از فرایندها با مشارکت کارگروه های تخصصی فرایندها در سطح شرکت مورد بازنگری قرار گرفت و مطابق برنامه هر ساله 15 درصد از فرایندها نیز بازنگری خواهند شد.
از دیگر فعالیت های در حال اجرا در این حوزه، می توان به تدوین داشبورد مدیریتی، پیشبرد نقشه راه برون سپاری، استقرار نظام مدیریت بهره وری، یکپارچه سازی نگهداشت نظام های مدیریتی و استانداردی و همکاری در مکانیزاسیون فرایندها مطابق اولویت بندی اشاره کرد.
تمامی این اقدامات همسو با اسناد بالادستی و استراتژی های شرکت بوده و ضمن تشکر از زحمات همه واحدها در سطح مناطق عملیاتی و ستاد، امید است با مشارکت بیش از پیش سبب ارتقای یکپارچه نظام های مدیریتی شویم.
امیدوارم با برنامه ریزی های انجام شده و اقدامات همکارانم در مناطق عملیاتی و واحدهای پشتیبانی ستادی، زمستان امسال هم با موفقیت و سربلندی خانواده بزرگ انتقال گاز، سپری و برگ زرین دیگری بر افتخارات این شرکت معظم و سربلند اضافه شود. برای همه همکاران گرامی در جای جای کشور پهناورمان، ایران اسلامی و خانواده هایشان سلامت و سرافرازی آرزو می کنم.
گزارش میدانی «مشعل» از روند تزریق واکسن کرونا
واکسیناسیون روزانه 1000 نفر
سمیه راهپیما همزمان با اوج شیوع ویروس کرونا باشگاه نفت تهرانسر رنگ و بوی دیگری گرفته و با ایجاد مرکز تجمیعی واکسیناسیون در این منطقه با همکاری شرکت ملی نفت ایران، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و بهداشت و درمان صنعت نفت استان تهران، پذیرای عموم مردم شده و بر اساس دستورعمل های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور و با رعایت گروه های سنی از 26 مرداد امسال فعالیت خود را در روند تسریع واکسیناسیون آغاز کرده است. به دلیل اهمیت این موضوع و برای آگاهی بیشتر از روند واکسیناسیون این مرکز تجمیعی، نشریه «مشعل» گزارش میدانی از این اقدام تهیه کرده که در ادامه می خوانید:
سمیه راهپیما همزمان با اوج شیوع ویروس کرونا باشگاه نفت تهرانسر رنگ و بوی دیگری گرفته و با ایجاد مرکز تجمیعی واکسیناسیون در این منطقه با همکاری شرکت ملی نفت ایران، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و بهداشت و درمان صنعت نفت استان تهران، پذیرای عموم مردم شده و بر اساس دستورعمل های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور و با رعایت گروه های سنی از 26 مرداد امسال فعالیت خود را در روند تسریع واکسیناسیون آغاز کرده است. به دلیل اهمیت این موضوع و برای آگاهی بیشتر از روند واکسیناسیون این مرکز تجمیعی، نشریه «مشعل» گزارش میدانی از این اقدام تهیه کرده که در ادامه می خوانید:
مسؤول اجرایی طرح مرکز تجمیعی واکسیناسیون صنعت نفت تهرانسر با بیان اینکه اولویت نخست این مرکز تجمیعی، واکسینه کردن کارکنان چهار شرکت اصلی بوده است، می گوید: «به منظور واکسینه کردن کارکنان، تعداد سهمیه هر شرکت اعلام و یک روز قبل از تزریق، برای کارکنان پیامکی مبنی بر مراجعه برای دریافت واکسن ارسال می شد. علاوه برکارکنان صنعت نفت، بر اساس رده های سنی که از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور اعلام می شود، مرکز واکسیناسیون باشگاه نفت تهرانسر پذیرای شهروندان این منطقه است و هم اکنون متولدین سال 1385 و قبل از آن برای دریافت واکسن مراجعه می کنند.»
جانبازان و معلولان دوران جنگ تحمیلی نیز یکی دیگر از گروه های هدف این مرکز تجمیعی واکسیناسیون هستند. با هماهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران و بنیاد امور مستضعفان منطقه و با هماهنگی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ، جایگاه های خاصی برای این افراد به منظور دریافت واکسن در نظرگرفته شده است.
شهبازی، مشارکت کارکنان صنعت نفت را در تسریع روند واکسیناسیون مثبت ارزیابی می کند و می گوید: «از اهداف اصلی ایجاد این مرکز، به حداقل رساندن میزان مرگ و میر ناشی از ابتلا به ویروس کروناست. شاید نتوانیم از میزان مبتلایان بکاهیم؛ اما با تزریق دو مرحله ای واکسیناسیون، قطعا میزان ابتلا کاهش پیدا خواهد کرد.»
او در پاسخ به این سوال که پیشگیری چه جایگاهی در کاهش مبتلایان به کرونا دارد؟ می گوید: «همیشه گفته ایم که پیشگیری مقدم بر درمان است و مراحل مختلفی دارد که شامل مقدماتی، اولیه، دوم و سوم می شود. به دلیل واگیردار بودن این ویروس، بهترین راه، رعایت اصول بهداشتی اولیه و انجام واکسیناسیون است تا راه انتقال این بیماری قطع شود. با آنکه اطلاع رسانی زیادی در زمینه مرکز واکسیناسیون این منطقه نداشته ایم، با مراجعه کنندگان زیادی روبه رو بوده ایم. »
شهبازی ادامه می دهد: «زمانی خوشحال خواهیم بود که هر فردی که برای واکسن مراجعه می کند، حتما تزریق او انجام شود. مواردی بوده که حراست باشگاه و ناظران آن، یخچال واکسیناسیون را پلمپ کرده بودند؛ اما به دلیل تعداد مراجعه کنندگان، پلمپ باز شده است.»
مسؤول اجرایی طرح مرکز واکسیناسیون صنعت نفت تهرانسر در بخش دیگری از صحبت های خود می گوید: «اگر اطلاع رسانی بموقع صورت گیرد و اطلاعات اولیه در زمینه راه های انتقال یک بیماری به مردم داده شود، به طور قطع شاهد کاهش بار مراجعه کنندگان به مراکز درمانی و ریشه کنی کرونا خواهیم بود.»
ویروس کرونا از سال ها قبل نیز وجود داشته و اکنون به صورت جهش یافته شیوع پیدا کرده است. در گذشته وقتی شرایطی حاد پیش می آمد، اگر یک نفر در روستایی به بیماری مسری مبتلا می شد، تا 50 خانوار اطراف آن و در شهرها نیز در مسافت های بیشتری تحت کنترل قرار می گرفت و روی آب شرب آنها و استفاده از مواد خوراکی و رعایت اصول بهداشتی، نظارت می شد. بنابراین در بحث بیماری های واگیردار باید گفت که اگر اطلاع رسانی بموقع صورت نگیرد و واکسیناسیون بموقع انجام نشود، این بیماری به صورت پاندمیک بروز خواهد کرد. البته باید این توضیح داده شود که منظور از پاندمیک بیماری، اشاعه آن به صورت جهانی است. اپیدمی هم به شیوع بیماری واگیردار در یک منطقه یا یک کشور اطلاق می شود و آندمیک نیز مربوط به بیماری های تک نفره است. از این رو اگر جلوی بیماری آندمیک گرفته نشود، به طور قطع به اپیدمی تبدیل می شود و در این چرخه اگر مقابله صحیح و اصولی و همه گیر با اپیدمی انجام نشود، با پاندمیک بیماری مواجه خواهیم بود؛ مشکلی که هم اکنون دچار آن هستیم.
در این بیماری نیز مانند بیماری فلج اطفال و سایر بیماری های ویروسی و قابل انتقال، باید راه های سرایت آن را قطع کنیم که این کار تنها با رعایت اصول بهداشتی و واکسیناسیون امکانپذیر است. زمانی که مراحل قرنطینه بخوبی انجام شود، به طور قطع بیماری، از فرد به خانواده و بعد به اجتماع سرایت نمی کند.
امحای زباله های ناشی از واکسن، سوال دیگری است که از شهبازی پرسیده می شود. او در زمینه روند امحای این زباله ها می گوید: «پس از استفاده از وسایل مورد نیاز در تزریق واکسن، آنها را در سطل های زباله مخصوصی ریخته و بعد از بسته بندی به اتاقک امحا می فرستیم، ضمن آنکه محیط واکسیناسیون قبل و بعد از انجام کار با مواد ضد عفونی کننده گندزادیی شده و مراقبت های لازم و آموزش های حین تزریق و بعد از آن به وسیله واکسیناتورها به مراجعه کنندگان داده می شود.»
بعد از صحبت با آقای شهبازی در محلی که برای واکسیناسیون در نظر گرفته شده، قدم می زنم. متوجه می شوم برخی از کسانی که کار ثبت اطلاعات را انجام می دهند، دختران و پسران جوانی هستند که ترجیح داده اند فعالیت کاری خود را با همکاری در این مرکز تجمیعی آغاز کنند و چهره برخی دیگر نیز نشان از با تجربه بودن آنها دارد.
در زمینه واکسیناتورها باید گفت که برخی از آنها در آغاز راه هستند و برخی دیگر فعالیت کاری خود را به پایان رسانده اند؛ اما با عشق و علاقه ای که داشته اند، حتی بعد از دوران بازنشستگی نیز دوباره وارد عرصه کار به گونه ای دیگر شده اند.
یکی از آنها فرزانه ملک دوست، کارشناس پرستاری است که اکنون بازنشسته و در فراخوان طرح ملی واکسیناسیون شرکت ملی نفت ایران دواطلب شده و بعد از گذراندن دوره آموزشی سه تا چهار روزه از سوی دانشگاه علوم پزشکی ایران، مجوز فعالیت در مراکز واکسیناسیون را دریافت کرده است.
او می گوید: «بازگشت به کار، به من ثابت کرد که هنوز توانایی انجام کار را دارم و می توانم از این توانایی خود به نفع مردم کشورم استفاده کنم.»
ملک دوست به کسانی که برای تزریق واکسن نزد او می روند و ترس دارند، می گوید: «تا زمانی که همه مردم واکسن نزنند، نمی توانیم از پاندمیک جلوگیری کنیم و اینگونه آنها را تشویق می کنم تا مشوق اطرافیانشان در تزریق واکسن شوند.»
در ادامه با شهلا کیماسی، ناظر دانشگاه علوم پزشکی ایران هم صحبت می شوم. او می گوید: « دانشگاه علوم پزشکی ایران برای مرکز تجمیعی واکسیناسیون باشگاه نفت تهرانسر، سهمیه واکسن در نظر گرفته و بنده نیز نظارت بر روند انجام فرایندها را به عهده دارم و اگر توضیحاتی نیاز باشد به واکسیناتورها می دهم و می گویم که کشیدن سرنگ برای تزریق را نیز نزد بیمار انجام دهند تا او به واکسنی که می زند، اطمینان پیدا کند. همچنین عوارض واکسن نیز از سوی واکسیناتورها به مراجعه کنندگان توضیح داده می شود. »
صدای فریاد مراجعه کننده ای از داخل کابین یکی از واکسیناتورها بلند می شود. با عجله خود را به او می رسانم. ترس در چهره او هویدا شده، با پرستاری که واکسن این فرد را تزریق کرده، صحبت می کنم. ژاله عابد که پرستاری بازنشسته است و به دلیل عشق به حرفه اش، فعالیت خود را دوباره آغاز کرده، می گوید: «این فرد فوبیای واکسن دارد و هنوز کار تزریق برای او انجام نشده است. به همه شهروندان توصیه می کنم که استرس نداشته باشند؛ زیرا با این کار سطح ایمنی بدن خود را پایین می آورند.»
او می گوید: «این دوره یکسری ها ترس دارند و برخی شجاعانه واکسن می زنند و برخی نیز دنبال این هستند که چه واکسنی تزریق کنند. به اعتقاد من تمام واکسن ها ایمنی ایجاد می کنند. بنابراین کار مهم آن است که به دوستان و آشنایان خود توصیه کنیم، حتما واکسن بزنند.» مهناز کیماسی، جوان 23 ساله ای است که در کنار کابین های تزریق، اطلاعات مراجعه کنندگان را قبل از دریافت واکسن ثبت می کند. او می گوید: «فعالیت کاری خود را با حضور در این مرکز آغاز کرده ام. این کار صبر و حوصله ام را افزایش می دهد و می توانم حضور در محیط کاری را تجربه کنم.»
فاطمه سبزواری نیز یکی دیگر از واکسیناتورهاست که 47 سال سن دارد و دو سال قبل تصادف سنگینی کرده و به گفته خودش از مرگ بازگشته است و برای ادای دین خود علاقه مند به حضور دوباره در حرفه پرستاری بوده است. او می گوید: «از زمانی که کرونا شروع شد، خیلی علاقه مند به کمک بودم و حتی برای ارائه کمک به بیمارستان درخواست دادم و آنها گفتند کسی که بازنشسته شده، نمی تواند بازگشت به کار داشته باشد. از این رو زمانی که متوجه شدم، برای واکسیناسیون می توانم کاری انجام دهم، دوره های آموزشی واکسن کرونا را گذراندم و بعد از آن در این مرکز شروع به کار کردم. این کار باعث آرامش خاطر در من شده است.»
بعد از صحبت با واکسیناتورها و ثبت کنندگان اطلاعات، چهره پریشان و پراسترس یکی دیگر از مراجعه کنندگان نظرم را به خود جلب می کند. بعد از تزریق واکسن جویای حالش می شوم. خود را مریم ابراهیمی 47 ساله و شهروند منطقه تهرانسر معرفی می کند و می گوید: «با آنکه مدتی از زمان اعلام شرایط سنی برای دریافت واکسنم گذشته، با استرس و در عین حال امید برای تزریق آمدم. قبل از آن استرس زیادی داشتم که با خوش برخوردی واکسیناتور روبه رو شدم و در کاهش اضطراب به بنده کمک کرد.»
غلامرضا مسجدی نیز یکی دیگر از ساکنان منطه تهرانسر است که دو دوز واکسن خود را در این مرکز دریافت کرده و اکنون برای واکسن پسر 15 ساله اش آمده است. به گفته او «قبل از راه اندازی این مرکز تجمیعی از سوی وزارت نفت، تنها یک مرکز واکسیناسیون در این منطقه وجود داشت که دارای صف انتظار طولانی بود؛ اما با ایجاد این مرکز، اکنون ساکنان منطقه با خیالی آسوده، برای تزریق واکسن مراجعه می کنند.»
بسیج، یکی دیگر از بخش هایی که در تسریع روند خدمات به مراجعه کنندگان فعالیت می کند. نماینده این واحد در مرکز تجمیعی و اکسیناسون باشگاه نفت تهرانسر، امیراله خوش طینت است. او با روحیه بسیجی که دارد، در برخی بخش ها که نیاز به همکاری باشد، وارد عمل می شود.
به گفته او، «بسیج در همه جا در خط مقدم است و انجام وظیفه می کند و در زمینه واکسیناسیون نیز از زمان شروع به کار این مرکز، همکاری های مستمری داشته و داریم.»
در پایان راه، با احمد علی فرد، مسؤول حراست باشگاه نفت تهرانسر صحبت می کنم. او می گوید: «کنترل ورودی و خروجی های این مرکز، به عهده حراست است و نام هر کسی را که وارد می شود، اعم از کسانی که کارمند هستند یا خیر را ثبت می کنیم. اکنون با توجه به انجام واکسیناسیون در باشگاه نفت تهرانسر، شاهد حضور مراجعه کنندگان شرکتی و غیر شرکتی هستیم.»
کارکنان شرکتی، عمده مراجعه کنندگان را در ماه نخست تزریق واکسن در باشگاه نفت تهرانسر تشکیل می دادند و حراست و امنیت از این مجموعه، همانند دیگر بخش های صنعت نفت بود؛ اما از زمان برداشته شدن محدودیت های سنی تزریق واکسن از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، این باشگاه شاهد مراجعه افراد غیرشرکتی است که حفاظت و امنیت آن نیز بیشتر از گذشته مورد توجه قرار گرفته تا از ورود افرادی که اخلال در امنیت ایجاد می کنند، جلوگیری شود.
به گفته احمد علی فرد، «اگر ورود افراد غیر شرکتی بدرستی ثبت نشود و نظارت مناسبی صورت نگیرد، ممکن است در داخل مجموعه به هر دلیلی مشکل ساز شود، از این رو ارائه کارت ملی از سوی مراجعه کنندگان امری ضروری است. »
بعد از تهیه گزارش از مرکز تجمیعی واکسیناسیون باشگاه نفت تهرانسر، تمام دیده ها و شنیده های خود را در ذهنم مرور می کنم. چهره پر از امید واکسیناتورها و کارکنان آنجا و مراجعه کنندگانی که برای دریافت واکسن آمده بودند، در ذهنم حک می شود و این جمله را دائما مرور می کنم که برای ریشه کنی ویروس کرونا، نیازمند عزمی ملی در امر واکسیناسیون هستیم. خوشبختانه در این زمینه همکاری های خوبی در تمامی بخش های مختلف کشور از جمله در صنعت نفت صورت گرفته تا هر چه زودتر جشن پیروزی بر این ویروس منحوس را در سطح جهان و کشورمان بگیریم؛ اما نکته مهم آن است که تا فرارسیدن آن روز، باید رعایت دستورعمل های بهداشتی را در راس فعالیت های خود قرار دهیم. به امید آن روز.
در گفت وگوی «مشعل» با مدير اچ اس ای و پدافند غيرعامل شركت ملي نفت ايران مطرح شد:
مناطق نفخیز در کنار کارکنان
سمیه راهپیما مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران همانند دیگر مدیریت ها و واحدهای شرکت های صنعت نفت از آغاز شیوع ویروس کرونا تاکنون اقدام هایی برای پیشگیری و کاهش اثرات ویروس کرونا در میان کارکنان شرکت نفت و خانواده های آنها انجام داده است ، ضمن آنکه همسو با ارائه خدمات به نیروهای خود توانسته در برخی مناطق کم برخوردار از خدمات بهداشتی و درمانی در راستای مسئولیت اجتماعی گام های موثری بردارد، از این رو برای اطلاع از اقدام های انجام شده مدیریت اچ اس ای گفت و گویی با مانی عبداله زاده راد، رئیس این مدیریت انجام داد ه ایم که در ادامه می خوانید:
با توجه به شیوع ویروس کرونا در سطح جهان و ایران، واحد اچ اس ای چه اقدام هایی در زمینه کنترل و کاهش این بیماری انجام داده است؟ لطفا در این زمینه توضیح کامل دهید.
از ابتدای شیوع ویروس کرونا در کشور نظارت جدي، دقيق و سخت گیرانه بر رعايت دستورعمل های ابلاغي از سوی كميته ملي مقابله با كرونا صورت گرفته است. همچنین پيگيري و نظارت بر واكسيناسيون با اولويت مناطق عملياتي (ساحل/فراساحل) و ستاد شركت ملي نفت ايران بر اساس اولویت بندی (افراد داراي بیماری های زمینه ای، گروه پرخطر، کارکنان خدمات عمومي در كليه رشته های شغلي، حراست، اچ اس ای به كاركناني كه بنا بر نوع شغل خود بيشترين تعامل را با ديگران دارند)، مشخص شده است.
از دیگر اقدام های انجام شده می توان به پیگیری جدی خريد ماسک های معتبر، محلول و ژل های ضدعفونی کننده و برگزاری 33 جلسه كميته مديريت شرايط اضطراري سطح سه با هدف رایزنی های لازم به منظور هماهنگی های لازم براي پشتيباني از سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت(به عنوان فرمانده صحنه) اشاره کرد.
بله، علاوه بر ارائه خدمات به کارکنان و خانواده های آنها، ارائه خدمات به بومیان برخی مناطق نیز در دستور کار قرار گرفته است، از جمله این موارد می توان به اهدای بسته های بهداشتي شامل ماسك، محلول های ضدعفونی کننده و دستكش به جمعيت پيراموني( بومي) به مناطق عملياتي عسلويه، خارک، مناطق نفتخيز جنوب، شركت نفت فلات قاره ايران و شركت نفت مناطق مركزي اشاره کرد. از دیگر گام های برداشته شده عبارتند از؛ پيگيري واكسيناسيون جمعيت پيراموني مناطق عملياتي عسلويه و خارک (قسمت اعظم آن انجام شده است) و انجام تب سنجي و اندازه گیری اكسيژن شرياني (پالس اكسيمتري) در مبادي ورودي (هوايي، زميني و دريايي) براي كليه افراد اعم از كاركنان و بوميان.
در زمينه پدافند غیرعامل از ابتداي امسال 6 مطالعه در سطح مفهومي، پايه و تفصیلی و نيز جامع در زیرساخت های حياتي و حساس انجام شده است. شیوه نامه مديريت شرايط اضطراري در صنعت نفت در شرکت های فرعي و تابعه را پیاده سازی کرده ایم. در خصوص دستورعمل هاي مديريت بحران صادره از سازمان مديريت بحران كشور و نيز بومی سازی آن در شركت ملي نفت ايران نظرات خود را ارائه داده ایم.
برگزاری دوره های آموزشی بهداشت فردی، نحوه ضدعفونی، رعایت شیوه نامه های بهداشتی به شاغلین واحدهای حراست، آبدارخانه، تنظیفات، نقلیه و رستوران به تعداد 770 نفر که به صورت چهره به چهره و با حضور در محل از سوی کارشناسان اچ اس ای انجام شده است.
ضدعفونی و گندزدایی کلیه سرویس های بهداشتی، آبدارخانه، آسانسورها، کف راهروها و دفاتر و بخش های مشاع به صورت روزانه توسط تیم های آموزش دیده انجام می شود.
غربالگری کارکنان و افراد مراجعه کننده در بدو ورود به ساختمان از سوی کارکنان اچ اس ای بر اساس تب سنجی و ارجاع افراد مشکوک به مراکز درمانی برای اطمینان از صحت و سلامت افراد یا قرنطینه آنها به منظور بهبود، از دیگر گام های برداشته شده در این مسیر است، ضمن آنکه دستورعمل های بهداشتی، پایش و نظارت مستمر و افزایش کنترل های بهداشتی از سوی کارشناسان اچ اس ای و بهداشت تغذیه تهیه را تهیه کرده ایم.
تهیه بروشور، بنر و اطلاعیه و همچنین نصب در اماکن مورد نیاز آموزشی جهت انتشار در سیستم اتوماسیون اداری را در برنامه کاری خود قرار داده ایم.
تجهیزات حفاظت فردی (ماسک، دستکش، محلول ضدعفونی کننده دست و سطوح) و توزیع آن در واحدهای عملیاتی از قبیل حراست، نقلیه، آبدارخانه، تنظیفات، مالی، فناوری و... . همچنین دفاتر و مدیریت هایی را که دارای جلسات مکرر و مواجهه شغلی با افراد هستند، تامین کرده ایم.
دیگر اقدام های انجام شده به شرح زیر است:
نصب ظروف حاوی مواد ضدعفونی کننده در تمام نقاط حساس و دارای احتمال آلودگی بالا (مجاور در آسانسورها، رستوران و ...).
لغو برگزاری هرگونه مراسم عمومی و تعطیلی مراکز ورزشی، کتابخانه، سالن اجتماعات و محدود شدن فعالیت رستوران مرکزی.
پایش و نظارت مستمر و افزایش کنترل های بهداشتی از سوی کارشنان اچ اس ای و بازرسی بهداشت و تغذیه.
گندزدایی اماکنی که افراد مبتلا و یا مشکوک در آن محل استقرار داشتند.
ارزيابي 2404 آتش نشان در سطح شركت ملي نفت براي اولين بار در سه سطح علمي، مهارتي و آمادگي جسماني و مميزي و ارزيابي كليه ايستگاه ها و خودروهاي آتش نشانی شركت ملي نفت ايران، در قالب اجراي پروژه مميزي و ارزيابي «بررسي وضعيت نيروي انساني و تجهيزات، ادوات و ماشین آلات موجود در ایستگاه های آتش نشانی شرکت های تابعه و فرعي شركت ملي نفت ایران در سطح شركت ملي نفت ايران»
تدوين مقررات «حريم ايمني تاسيسات، خطوط لوله، مخازن و چاه ها (بخش خشكي) در سطح شركت ملي نفت ايران»
آسیب شناسی و ارزيابي وضعيت سیستم های كنترلي اطفای حريق فعال، غیرفعال و سیستم های ايمني كنترلي فرايندي در تاسيسات آزادگان شمالي در قالب انجام مطالعات ارزيابي ريسك حريق
برنامه ریزی برای ايجاد نرم افزار جامع سيستم مديريت ايمني فرايند به منظور ساماندهی وضعيت عملكردي ایمنی و آتش نشانی در شرکت ملی نفت ایران و يكپارچه کردن ايمني در چرخه توليد
ساماندهی وضعیت ايمني زمینی فرودگاه ها، هلي دک و هلی پورت ها در سطح شركت ملي نفت
تدوين و ابلاغ راهنماي مرجع سيستم مديريت ريسك شركت ملي نفت به منظور یکسان سازی روش های ارزيابي ريسك و ايجاد رويكرد مبتني بر ريسك در تمامي فعالیت های كاري
تدوين راهنماي ارزيابي ريسك حريق به منظور الزام انجام آن در تمامي واحدهاي بهره برداري و طرح های توسعه ای
تدوين راهنماي ثبت، گزارش دهي و پيگيري اقدام های اصلاحي موارد ناايمن (Anomaly) در راستاي كاهش نرخ حوادث و شبه حوادث
پيگيري برای به روزرسانی و نوسازي خودروهاي آتش نشانی شركت ملي نفت به منظور بالا بردن ضريب اطمينان عملكرد ناوگان آتش نشانی در زمان حوادث و مقابله با شرايط اضطراري
پيگيري الزامات ايمني سیستم های اعلام و اطفای حريق مخازن استراتژيك نفت به منظور پيشگيري از حوادث مخازن
ساماندهي و استانداردسازی ايستگاه هاي آتش نشانی در سطح شركت ملي نفت
ارزيابي وضعيت و برنامه ریزی جهت ایمن سازی ساختمان های ادارات مركزي و باشگاه ها
نظارت و پايش اهداف و برنامه هاي عملياتي ايمني و آتش نشانی در سطح شركت ملي نفت
نظارت بر تعریف پروژه و اجراي پروژه سیستم های اطفای حريق غول آسا High Flow توسط سازمان منطقه ويژه
پيگيري اجرايي شدن مفاد دستورعمل تامين و تائيد فوم و پودر خاموش کننده آتش اداره كل اچ اس ای و پدافند غیرعامل از طريق بازديد، حضور و نظارت در كارگروه آزمون آزمايشگاهي و ميداني كف آتش نشانی شرکت های فرعي و تابعه شركت ملي نفت ايران
برگزاري دوره های آموزشي آنلاين ايمني فرايند به منظور بازآموزي و ارتقای دانش فني و تخصصي همكاران اچ اس ای، بازرسي فني، بهره برداری و تعميرات در سطح شركت ملي نفت ايران
مميزي و پيگيري وضعيت ايمني چاه هاي نفت و گاز در سطح شركت ملي نفت ايران
انشاءلله تا پایان سال مطالعات پدافند غیرعامل در زیرساخت های حياتي، حساس و مهم را ادامه خواهیم داد، پیاده سازی پيشنهادات اجرايي استخراجي از مطالعات پدافند غیرعامل پيگيري شده است. ضمن آنکه اجراي سیاست گذاری مديريت مقابله با كوويد 19 در مناطق عملياتي و ستاد را پيگيري کرده ایم.
اجراي برنامه های مختلف تعريف شده در حوزه های ايمني، محيط زيست، بهداشت و پدافند غیرعامل و مديريت بحران بر اساس برنامه 1400 و اولویت دار سه ساله و همچنين نظارت بر اجراي الزامات اچ اس ای شرکت های زیرمجموعه را نیز دنبال می کنیم.
آموزش نحوه رعايت پروتكل ها و دستورالعمل ها (هزاران نفر- ساعت) در مناطق عملياتي و زیرساخت های حياتي و حساس با رويكرد مديريت بهينه مقابله با كوويد 19 براي گروه هدف شامل: کارکنان اچ اس ای، کارکنان مناطق عملياتي، کارکنان حراست، کارکنان خدمات عمومي در كليه رسته های شغلي مربوطه برگزار شده است. ضمن آنکه شاهد برگزاری دوره های آموزشی بهداشت فردی، نحوه ضدعفونی، رعایت شیوه نامه های بهداشتی به شاغلین واحدهای حراست، آبدارخانه، تنظیفات، نقلیه و رستوران به تعداد 770 نفر که به صورت چهره به چهره و با حضور در محل توسط کارشناسان اچ اس ای بوده ایم.
از آغاز شیوع ویروس کرونا در کشور سطح آمادگي کارکنان موثر در امر مديريت مقابله با كرونا با نوشتن سناريوهاي علمي و تمرین ها و مانورهای موثر و در سطح مقياس كلي افزایش پیدا کرده است.
زیرساخت های مراكز بهداشت و درماني ترمیم شده است. زیرساخت های ارتباطي و مخابراتي در این دوران اهمیت پیدا کرده است.
از فناوري روز در راستاي تشخيص زودرس، پيگيري موثر و درمان مطلوب استفاده حداكثري را داشته ایم. ضمن آنکه به اصل پيشگيري با ارتقای زیرساخت های آموزشي و فرهنگي بها داده ایم.
برنامه ریزی راهبردي و بهره گیری از طرح های اقتضايي بر اساس دانش و فناوري روز و تعامل و ارتباط حداكثري با سازمان های بيروني را نیز دنبال می کنیم.
توصیه می کنم تا رعایت شیوه نامه های بهداشتی را در راس امور مطابق با پروتکل های بهداشتي قرار دهند. طبق روال گذشته از برگزاری جلسات و آموزش های غیرضروری اجتناب کنند. در صورت برگزاری جلسات از ماسک مناسب استفاده کرده و فاصله اجتماعی را رعایت کنند.
تنها بحث زمان مطرح است، در دنیایی که جهانی شده، تکان های انرژی بسختی می توانند برای طولانی مدت تنها به منطقه ای خاص محدود شوند، آن هم در شرایطی که زنجیره تأمین، آسیب دیده و روند کاهش سرمایه گذاری در زمینه تولید سوخت های فسیلی شتاب گرفته باشد.
بحران انرژی که از اوایل سپتامبر سال 2021 میلادی در اروپا آغاز شده، شاید در مسیر رسیدن به آمریکا باشد، با توجه به اینکه ایالات متحده، یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان گاز جهان به شمار می آید، اوضاع کنونی عادی است و شرایط بخوبی پیش می رود.
با توجه به بهبود و رونق دوباره فعالیت های اقتصادی پس از پشت سرگذاشتن بحران جدی شیوع ویروس عالم گیر کرونا، تقاضا برای برق افزایش یافته است، از این رو صادرکنندگان گاز در آمریکا با روند مطلوب تقاضا ازسوی بازارهای آسیا و اروپا روبه رو شده اند.
بر اساس گزارش اخیر روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز، در زمینه مزایده ها برای دریافت محموله های گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) آمریکا، جنگی به معنای واقعی میان خریداران آسیایی و اروپایی درگرفته و تاکنون هم آسیایی ها برنده آن بوده اند.
روند افزایشی صادرات زغال سنگ شتاب گرفته و این شرایط پس از اختلاف های سیاسی که سبب شد چین، زغال سنگ استرالیا را کنار بگذارد، تشدید هم شده است.
مؤسسه آرگوس در اوایل ماه سپتامبر سال 2021 میلادی گزارش داد که عرضه زغال سنگ در حال کاهش است. بر اساس این اعلام، صادرات زغال سنگ ایالات متحده در ماه ژوئیه نسبت به ماه ژوئن تا 20.3 درصد کاهش یافت.
گزارش آرگوس یادآور می شود که عرضه به دلیل محدودیت دسترسی تولیدکنندگان به منابع مالی و کمبود نیروی کار که بسیاری از صنایع را در بحبوحه شیوع ویروس عالم گیر گرونا درگیر کرده، محدود شده است. طبق قاعده این اتفاق ها باید برای تولیدکنندگان سوخت های فسیلی در ایالات متحده آمریکا خبر خوبی باشد. با این حال احتمال می رود که با نزدیک شدن به فصل زمستان، ناگهان این شرایط به آسانی به خبری ناگوار بدل شود.
جینجو لی از روزنامه وال استریت ژورنال، بتازگی در گزارشی نوشته است که روند کنونی قیمت های بالای انرژی می تواند به دوره ای برای واردات انرژی به ایالات متحده آمریکا بدل شود.
لی در گزارش خود به داده هایی استناد می کند که نشان می دهد، سطح ذخیره سازی های گاز طبیعی برای فصل جاری کمتر از مقدار میانگین بود و گاز ذخیره شده در اوایل ماه سپتامبر نیز 7.4 درصد پایین تر از سطح میانگین پنجساله بوده است.
سطح ذخیره سازی های زغال سنگ نیز به دلیل تقویت شرایط صادرات در حال کاهش است و قیمت زغال سنگ حرارتی به سه برابر قیمت دوره مشابه پارسال رسیده است. بر اساس محاسبات اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) که در گزارش روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال به آن اشاره شده است، احتمال دارد سطح ذخیره سازی های زغال سنگ در ایالات متحده تا پایان سال جاری میلادی به کمتر از نیمی از مقدار ذخیره سازی های پارسال برسد.
تقاضا برای انرژی در سال گذشته میلادی به دلیل شیوع ویروس عالم گیر کرونا کاهش یافت و اقتصاد ایالات متحده آمریکا امسال بار دیگر در بهترین شرایط ممکن خود قرار گرفته است. از این رو جای تعجب ندارد که ببینیم قیمت برق در حال افزایش است.
به نوعی، رویدادهای اروپا را میتوان به عنوان تریلری از آنچه ممکن است در ایالات متحده آمریکا رخ دهد، در نظر گرفت. این اتفاق به سان تریلر یک فیلم است؛ زیرا بدترین موارد و رخدادها را نشان می دهد.
ایالات متحده آمریکا از نظر تأمین انرژی بسیار مستقل تر از انگلیس است و این امتیازی بزرگ به شمار می آید. با این وجود، صادرات گاز درآمدزاست، از این رو برای کاستن رقم صادرات تولیدکنندگان آمریکایی، مداخله دولت ضروری است.در اقدامی هشداردهنده، هفته گذشته یک گروه صنایع تولیدی آمریکا بتازگی خواستار چنین مداخله ای شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، سازمان مصرف کنندگان انرژی صنعتی آمریکا (IECA)، سازمانی که نماینده شرکت های تولیدکننده مواد شیمیایی، مواد غذایی و مواد اولیه است، از وزارت نیرو ایالات متحده خواست با هدف جلوگیری از افزایش قیمت ها و کمبود گاز در زمستان، محدودیت هایی را برای صادرات ال ان جی وضع کند.
به نظر می رسد درباره اینکه «آیا افزایش صادرات به مصرف کنندگان ایالات متحده آسیب می رساند؟»، دیدگاه های متفاوتی وجود داشته باشد؛ اما واقعیت این است که قیمت کنونی گاز نسبت به یک سال پیش، دو برابر شده است. براساس اعلام سازمان مصرف کنندگان انرژی صنعتی آمریکا، با همه این تفاسیر قیمت های گاز به آن اندازه بالا نیستند که برای افزایش تولید گاز طبیعی انگیزه ایجاد کنند، بنابراین دولت آمریکا به منظور ذخیره گاز کافی، باید صادرات این حامل انرژی را کاهش دهد.
البته صنعت ال ان جی با این موضوع مخالف است. مدیر اجرایی مرکز ال ان جی به خبرگزاری رویترز گفته است که بیشتر محموله های ال ان جی با قراردادهای بلندمدت و قیمت ثابت صادر می شود که ارتباطی با قیمت بنزین و تحولات آن ندارد، با این حال بعضی از محموله ها هم به صورت تک محموله در بازار فروخته می شوند.
خبرگزاری رویترز به نقل از پل سیسیو، رئیس سازمان مصرف کنندگان انرژی صنعتی آمریکا اعلام کرد: خریداران ال ان جی که برای مصرف گاز طبیعی در حال رقابت با مصرف کنندگان آمریکایی هستند، شرکت های دولتی و خدمات دولتی زیر نظر دولت خارجی با هزینه خودکار هستند، از این رو تولیدکنندگان آمریکایی نمی توانند از نظر قیمت با آنها رقابت کنند.
معامله گران اکنون در تلاطم هستند و این شرایط به تردیدهای پیش روی قیمت دامن می زند. صرف نظر از اینکه بنیان های بازار چگونه پیش می روند، اروپا در مرکز تردیدها و نااطمینانی ها قرار دارد یا بهتر است بگوییم شکی نیست که قیمت ها باید افزایش یابد؛ اما اکنون چین هم درباره تأمین گاز و احتمال کمبود این سوخت پاک اظهار نگرانی کرده است.
به نظر می رسد، بزرگترین مشکل کنونی چین، گاز طبیعی نیست؛ بلکه زغال سنگ است.
در گزارش اخیر خبرگزاری بلومبرگ آمده است که گردانندگان نیروگاه های برق با خوراک زغال سنگ در چین به منظور فعال نگه داشتن فعالیت های خود، بشدت در تلاش برای خرید زغال سنگ هستند و بعضی از آنها نیز به دلیل نبود عرضه کافی مجبور به بستن دیگ های بخار خود می شوند.
با این حال، این موضوع می تواند سبب افزایش تقاضا برای گاز طبیعی به عنوان خوراکی مطمئن با هدف تولید برق و گرمایش کافی برای زمستان شود.
این شرایط، تفاوت بین تقاضا و عرضه جهانی را هم تشدید می کند.
بحران انرژی اروپا به مناطق دیگر هم سرایت خواهد کرد. سال ها سرمایه گذاری اندک در زمینه تولید گاز در اروپا تا تأیید طرح گازپروم برای فعال شدن پروژه خط لوله انتقال گاز نورد استریم-2 توسط آلمان، آغازگر مسیر بحران کنونی انرژی در اروپا به شمار می آید.
کریستوفر لونی، استراتژیست کالای مؤسسه آر بی سی به نقل از لی گفته است که اکنون مشخص نیست چه مقدار از پدیده افزایش قیمت گاز به دلیل شکاف بین تقاضا و عرضه رخ داده و چه مقدار ناشی از تلاطم موجود در بازار است؟ اما این پرسش نسبت به پرسش دیگر که تا حدی هم ترسناک است، اهمیت کمتری دارد و آن پرسش واهمه انگیز این است که «بحران زمستان امسال تا چه اندازه بد خواهد بود؟»
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیر بنادر و پایانه های دریایی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با اعلام تخلیه دو محموله فوق سنگین به وسیله دو دستگاه جرثقیل زمینی درمجتمع بندری پارس، از ثبت رکوردی جدید در تخلیه تجهیزات فوق سنگین به وسیله جرثقیل های ساحلی خبرداد.
علی معصومی، وزن هریک از این محموله ها را 912 تن اعلام و اظهار کرد: تخلیه این محموله فوق سنگین از کشتی به محوطه بارانداز مجتمع بندری پارس برای نخستین بار به وسیله دو دستگاه جرثقیل سنگین مستقر در اسکله این بندر انجام شده است.
وی تخلیه این محموله ها رابا توجه به وزن آنها بسیارحساس خواند و افزود: تخلیه محموله های یاد شده با توجه به حساسیت وزنی، با در نظر گرفتن تدابیری مانند انجام دوباره محاسبات سازه ای اسکله با موفقیت انجام شد. معصومی با بیان اینکه این محموله ها مربوط به پتروشیمی بوشهر است، اظهار کرد: با تخلیه این محموله ها رکورد تخلیه تجهیزات فوق سنگین در بنادر ایران بدون استفاده از امکانات و تجهیزات کشتی و تنها با استفاده از جرثقیل های ساحلی، نزدیک به دو برابر افزایش یافته است. وی با اشاره به اینکه دومحموله فوق سنگین پتروشیمی بوشهر با هدایت و راهبری کارشناسان و متخصصان این سازمان، از کشتی حامل این تجهیزات تخلیه شده است، تصریح کرد: این محموله ها براساس برنامه ریزی های انجام شده به پتروشیمی بوشهر منتقل خواهند شد.
مدیربنادر و پایانه های دریایی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، صرفه جویی ارزی را از مهم ترین دستاوردهای تکیه بر تجهیزات و امکانات داخلی این بندر برشمرد و افزود: کارشناسان مدیریت طرح های مهندسی و بنادر و پایانه های دریایی سازمان منطقه ویژه پارس، نقشی مهم در تخلیه این محموله فوق سنگین داشتند وتجربه این نوع تخلیه تأثیر بسزایی در مأموریت های آینده مجتمع بندری پارس خواهد داشت.
مجتمع بندری پارس، از تخصصی ترین مجتمع های بندری کشور در حوزه خدمات دهی به صنعت، با 25 پست اسکله شامل 10 پست اسکله خدماتی و 15 پست اسکله ویژه صادرات محصولات پتروشیمی به عنوان شاهراه واردات و صادرات کالا به پایتخت انرژی کشور، همواره نقش اثرگذاری در توسعه اقتصادی، صنعتی و انرژی این منطقه ایفا کرده است.
پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی با مطلوب خواندن موجودی سوخت مایع در نیروگاه ها و ذخیره سازی آن در این حوزه عملیاتی، از آمادگی کامل و سوخت رسانی مستمر و بی وقفه به نیروگاه های منطقه خراسان رضوی خبر داد.
علی اصغر اصغری گفت: به منظور تأمین سوخت ذخیره دوم نیروگاه ها برای فصل پاییز و زمستان و حداکثر مصرف در نیروگاه های استان، بنابر پیش بینی های انجام شده، بیش از 520 میلیون لیتر نفتگاز به نیروگاه های خراسان رضوی ارسال شده است.
وی افزود: خوشبختانه موجودی نفتگاز نیروگاه های استان خراسان رضوی نسبت به مدت مشابه پارسال، بیش از 27 درصد افزایش داشته که بسیار رضایت بخش است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی تأکید کرد: در 6 ماه نخست امسال بیش از 520 میلیون لیتر فراورده به نیروگاه های زیر پوشش منطقه ارسال شده است.
وی تصریح کرد: روند تأمین سوخت نیروگاه ها با توجه به دستور وزیر نفت و تأکید معاون وزیر در پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تا تکمیل کامل ظرفیت ادامه خواهد داشت.
اصغری با قدردانی از ناوگان حمل ونقل فراورده های نفتی در انجام این مهم افزود: منطقه خراسان رضوی 6 نیروگاه (مشهد، شریعتی، مپنا، شمس سرخس، خیام نیشابوری و نیروگاه طوس) را زیر پوشش دارد.
شرکت ملی نفت ایران
مرکز آموزشی که قرار است با اعتبارات شرکت ملی نفت ایران در شهرستان ایذه استان خوزستان احداث و تجهیز شود، با دستور وزیر نفت به نام «شهید علی لندی» نام گذاری می شود.
این مرکز آموزشی که با اعتبارات مدیریت نظارت بر عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران بالغ بر 60 میلیارد ریال در شهرستان ایذه استان خوزستان، احداث و تجهیز می شود، با دستور جواد اوجی، وزیر نفت، «شهید علی لندی» نام می گیرد.
علی لندی، نوجوان 15 ساله ایذه ای بود که برای نجات جان دو نفر از همسایگان که در آتش محاصره شده بودند، جان خود را به خطر انداخت و با وجود نجات آنان، خود دچار سوختگی شدید شد و دوم مهرماه امسال جان به جان آفرین تسلیم کرد.
بنابر اعلام مدیریت نظارت بر عمران مناطق نفت خیز، شرکت ملی نفت ایران، هزینه ساخت و احداث 558 واحد آموزشی را متقبل شده که از این تعداد احداث 412 واحد خاتمه یافته و 146واحد نیز در دست تکمیل است.
جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت خود، بر ایفای مسؤولیت های اجتماعی صنعت نفت تأکید بسیار داشت و در تازه ترین اقدام، از تخصیص 200 میلیارد تومان اعتبار برای اجرای پروژه های مسؤولیت اجتماعی در استان ایلام خبر داد.
وی پیش از این نیز در سفر به استان خوزستان، دستور داد 780 میلیارد تومان اعتبار به پروژه های عمرانی استان خوزستان اختصاص یابد.
بتازگی نیز با دستور اوجی، 7 میلیارد تومان به طرح تکمیل مجتمع فرهنگی_ ورزشی شهید سردار سپهبد قاسم سلیمانی در استان کرمان اختصاص یافته است.
صندوق های بازنشستگی نفت
تعداد مراکز تشخیصی و درمانی طرف قرارداد با صندوق های بازنشستگی نفت به یکهزار و 200مرکز رسیده و تنها پارسال، یک میلیون و 500 هزار نسخه درمان آزاد در نمایندگی های صندوق، پذیرش و هزینه های آن بازپرداخت شده است.
بازنشستگان صنعت نفت افزون بر استفاده از مراکز بهداشت و درمان این صنعت، از مراکز تشخیصی و درمانی طرف قرارداد با صندوق های بازنشستگی صنعت نفت نیز استفاده می کنند، بنابراین هر سال به تعداد این مراکز افزوده می شود و امسال تعداد این مراکز به یکهزار و 200 مرکز تشخیصی و درمانی افزایش یافته است.
یکی از محورهای نظرسنجی مرکز افکارسنجی ایسپا در تیرماه امسال، «میزان رضایت مندی بازنشستگان صنعت نفت از افزایش تعداد مراکز طرف قرارداد» و «میزان رضایت بازنشستگان از موقعیت مکانی مراکز» بوده است.
بازنشستگان از مراکز جدید طرف قرارداد با صندوق، رضایتی برابر با 71 درصد داشته اند و به طور حدودی به همین میزان موقعیت مکانی مراکز را مناسب دانسته اند. 64 درصد نیز نسبت به امضای قرارداد برای استفاده از خدمات داروخانه ای تأکید کرده اند.
پارسال بیش از یک میلیون و 500 هزار نسخه و اسناد پزشکی درمان آزاد در نمایندگی های صندوق بازنشستگی صنعت نفت پذیرش، سندرسی و بازپرداخت هزینه شده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب، از پایان موفقیت آمیز تعمیرات اساسی شیرهای ایمنی درون چاهی، عملیات نصب و خارج کردن شیرها، همچنین پیمایش چاه ها از سوی کارشناسان شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب خبرداد.
علی رضایی، با بیان اینکه تعمیر، نگهداری و تعویض بموقع شیرهای ایمنی درون چاهی نقشی مهم در ایمنی چاه ها و تداوم تولید دارد، گفت: تعمیر و نصب شیرها به همت متخصصان و گروه تعمیرات اساسی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب برای نخستین بار با صرفه جویی اقتصادی و توقف تولید در کوتاه ترین زمان ممکن انجام شده است.
وی درباره ضرورت انجام این تعمیرات افزود: این عملیات با توجه به اهمیت موقعیت چاه های مستقر در حوزه فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب که تعدادی از آنها در حوزه میدان های مشترک با کشور عراق است، انجام شد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب اظهار کرد: این تعمیرات اساسی در دو مرحله مهم شامل تعمیرات اساسی، آماده سازی و تعویض شیر ایمنی درون چاهی چاه های 4 و 11 دهلران همچنین پیمایش تا عمق 3930 متری در چاه شماره 4 دهلران از طریق کامیون های چاه پیما با موفقیت انجام شده است.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
نخستین نشست تأمین سوخت زمستانی با حضور معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شد.
در این نشست که به میزبانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و با محور سوخت رسانی به نیروگاه ها در فصول سرد سال برگزار شد، مدیران عامل شرکت ملی گاز ایران، شرکت تولید برق حرارتی، شرکت ملی پخش فراورده ها ی نفتی ایران، همچنین مدیران ارشد معاونت برنامه ریزی وزارت نفت وشرکت های یاد شده، حضور داشتند.
در این نشست، به منظور تأمین سوخت زمستانی و هماهنگی بیشتر میان سازمان های ذیربط تصمیم های مهمی گرفته شد که بزودی اجرایی می شوند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان
همزمان با آغازسال تحصیلی 1401– 1400 به همت پایگاه مقاومت بسیج شهدای رمضان شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان، یک باب مدرسه سه کلاسه در روستای شریعه سیدعبود شهرستان خرمشهر افتتاح شد.
جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان در آیین افتتاح این واحد آموزشی که با حضور سردار حسن شاهوارپور، فرمانده سپاه حضرت ولی عصر (عج) خوزستان، مسؤولان آموزش و پرورش خرمشهر و شماری از مدیران و رؤسای شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان برگزار شد، گفت: این مدرسه به همت بسیج این شرکت در قالب طرح سازندگی و محرومیت زدایی احداث و به نام سردار دل ها شهید حاج قاسم سلیمانی نامگذاری شده است.
وی با اینکه این واحد آموزشی در زمینی به مساحت 180 مترمربع با صرف سه میلیارد و 600 میلیون ریال در مدت 6 ماه ساخته شده است، افزود: با افتتاح این واحد، دسترسی حدود یکصد دانش آموز روستای شریعه سیدعبود و روستاهای اطراف به مدرسه تسهیل شد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان اظهار کرد: این شرکت همسو با ایفای مسؤولیت های اجتماعی احداث، مرمت و تعمیر مدارس در این منطقه را طی چند سال اخیر با اولویت آماده سازی فضاهای آموزشی در دستور کار قرار داده است.
سردار شاهوارپور، فرمانده سپاه حضرت ولی عصر (عج) خوزستان نیز درآیین افتتاح این واحد آموزشی اظهار کرد: همسو با اقدام های جهادی برای روستاها و مناطق محروم به همت گروه های جهادی درخرمشهر وناحیه مقاومت بسیج این شهرستان، همچنین پشتیبانی های شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان و آموزش و پرورش، این مدرسه در منطقه ای محروم احداث شد که جای قدردانی دارد.
وی با اشاره به اقدام های مؤثر شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان در خصوص طرح های انجام شده و در دست اجرا با هدف محرومیت زدایی، از مدیر عامل و کارکنان این شرکت در اهتمام ورزی به این مهم قدردانی کرد.
رحمان توکلی، فرمانده پایگاه مقاومت بسیج شرکت نفت و گاز اروندان نیز با بیان اینکه افزون بر احداث این آموزشگاه، دو مدرسه دیگر در روستاهای غرب کارون مرمت و بازسازی شده است، گفت: مرمت این مدارس چهار ماه طول کشید و برای بهسازی آنها 2میلیارد و 200 میلیون ریال هزینه شده است.
وزارت نفت
کارکنان وزارت نفت با برگزاری آیینی به مناسبت اربعین حسینی، ضمن ذکر مصائب حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و اصحاب و یاران ایشان، یاد و خاطره شهدای گمنام مدفون در وزارت نفت را گرامی داشتند. شرکت کنندگان در این مراسم باشکوه، پس برگزاری نماز جماعت ظهر و عصر در رثای سید و سالار شهیدان حضرت امام حسین (ع) به عزاداری پرداختند. نمازگزاران پس از اقامه نماز و برپایی مراسم روضه خوانی و سینه زنی، با خواندن نوحه در وصف شهیدان، به منظور ادای احترام به مقام شهدا وقرائت فاتحه برای آنها، از محل نمازخانه ساختمان اصلی وزارت نفت به سمت مزار شهدای گمنام مدفون در محوطه اصلی حرکت کردند. کارکنان با حضور در مزار شهدای گمنام ضمن گرامیداشت یاد و خاطره آنان، برای شهدای هشت سال دفاع مقدس و مدافعان حرم نیز دعا و فاتحه قرائت کردند. دراین مراسم محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و برخی مدیران وزارت نفت حضور داشتند.
پخش فراورده های نفتی منطقه کرمان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمان گفت: با اتصال انبار نفت شهید احمدی روشن کرمان به شبکه ریلی کشور، ضریب انتقال سوخت مایع افزایش می یابد. سیدباقر نورالدینی با تأکید بر اینکه هیچ گونه کمبودی در تامین فراورده های نفتی در این حوزه عملیاتی وجود ندارد، افزود: کاهش تردد نفتکش های جاده ای، تسهیل و تسریع در حمل فراورده های نفتی و افزایش پایداری توزیع سوخت، از مهم ترین مزیت های اتصال این انبار نفت به شبکه ریلی کشور به شمار می رود. وی با اشاره به فعالیت 276 جایگاه عرضه سوخت در استان کرمان گفت: 43 جایگاه دیگر نیز با انجام مطالعات اقتصادی، جانمایی لازم، ضرورت های عملیاتی، همچنین صدور مجوز و موافقت نامه اصولی احداث، و در حال راه اندازی است.
شرکت ملی حفاری ایران
اجرای طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری در شرکت ملی حفاری ایران، افزایش میزان دریافتی تمام کارکنان پیمانکار شرکت را به دنبال داشته است.
محسن پاک نژاد، مشاور مدیرعامل در مدیریت های منابع انسانی و خدمات شرکت ملی حفاری ایران گفت: براساس برنامه ریزی برای اجرای طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری در این شرکت تلاش شد که پرداخت حقوق تمام کارکنان روند افزایشی داشته باشد. به منظور تحقق این مهم درموارد استثنا، معادل برآورد رقم کاهشی، ترمیم حقوق انجام شد.
وی در حاشیه جلسات توجیهی کارکنان در موقعیت استقرار دستگاه های حفاری 25، 53، 56، 83 و 86 فتح افزود: در این زمینه به منظور آشنایی همکاران با مزایا و نحوه اجرای طرح همچنین پاسخ گویی به پرسش ها و ابهام های آنها، تیم کارشناسی متشکل از مدیر منابع انسانی، مدیر عملیات حفاری خشکی یک، رئیس دفتر مدیرعامل، رؤسای ادارات ساختار و بهره وری، روابط عمومی، همچنین خدمات پیمانکاری، خدمات غذایی و کارشناس ارشد روش های مالی تشکیل شده است.
پاک نژاد اظهارکرد: مزایای مرتبط با سمت ها، سوابق خدمت، تحصیلات و نوع تخصص ازجمله متغیرهایی است که در اجرای طرح رتبه بندی مشاغل پیمانکاری و تعیین حداقل و حداکثر پرداختی ها مؤثر است.
وی با اشاره به بازدیدهای میدانی مشاوران طرح از وزارت نفت و وزارت کار و رفاه اجتماعی برای آشنایی با مشاغل اختصاصی عملیاتی با توجه به نقش اساسی شرکت ملی حفاری ایران در فرایند تولید گفت: همه مساعی به کار گرفته شده است تاهیچ سمتی از نظر دریافت حقوق و مزایا کاهش دریافتی نداشته باشند.
پاک نژاد افزود: با نهایی شدن فرایند اجرای طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری درشرکت ملی حفاری ایران، مزایای سال گذشته کارکنان مشمول طرح به حساب همکاران واریز شد و مطالبات امسال نیز متعاقباً پرداخت می شود.
وی گفت:مزایای طرح مزبورمربوط به شهریورماه نیز درحقوق و مزایای همین ماه محاسبه شده است.
پاک نژاد با بیان اینکه پرداخت معوقات قراردادهایی که بتازگی در سامانه ساپنا ثبت شده اند، متعاقبا صورت می گیرد، افزود: اجرای طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری مربوط به کارکنان حجمی اداره خدمات غذایی و اردوگاه های حفاری و دیگر ادارات نیز از طریق انتخاب مشاوران مورد تأیید اداره کار و رفاه اجتماعی استان خوزستان، مطابق با الزامات طرح طبقه بندی مشاغل شرکت ملی نفت ایران در حال پیگیری است که با تصویب آن در اولین زمان ممکن اجرایی می شود.
شرکت گاز استان گیلان
شرکت گاز استان گیلان در نیمه نخست امسال بیش از 116 کیلومتر عملیات شبکه گذاری گاز را برای گازرسانی به روستاها و حفره های خالی شهرها اجرا کرده است. حسین اکبر، مدیرعامل شرکت گازاستان گیلان گفت: درنیمه نخست امسال بیش از 116 کیلومتر شبکه گذاری گازطبیعی در استان گیلان اجراشد که 81 درصد مربوط به مناطق روستایی و سخت گذر است. وی افزود: با اجرای این عملیات، مجموع شبکه گاز در استان گیلان به بیش از 21 هزار و 450 کیلومتر رسیده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان، همچنین از نصب بیش از5 هزار و 500 انشعاب جدید گاز در نیمه اول سال 1400خبر داد و اظهار کرد: این مقدار نسبت به مدت مشابه پارسال حدود 5 درصد افزایش یافته است. اکبر با بیان اینکه مجموع انشعاب های گاز در گیلان به بیش از 613 هزار مورد رسیده است، ادامه داد: نصب انشعاب ها در روستاها مانند حفرات خالی شهرها با شتاب در حال اجراست و بیش از 67 درصد علمک های نصب شده در نیمه نخست امسال، به بخش روستایی اختصاص داشته است. وی با اشاره به بهره مندی بیش از 98 درصد خانوارهای شهری و روستایی گیلان از گاز طبیعی گفت: با وجود نزدیک شدن به تکمیل عملیات گازرسانی در گیلان، شرکت گاز برای بهره مندی مناطق باقیمانده استان از گاز طبیعی، تلاش مستمر و جدی در دستور کار دارد.
پالایشگاه گاز ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از پایان موفقیت آمیز سیزدهمین تعمیرات اساسی این پالایشگاه در شهریور امسال خبر داد و گفت: در طول تعمیرات اساسی امسال، حدود 68هزار نفر_ ساعت عملیاتی صرف تعمیرات اساسی شده است.
روح الله نوریان با اشاره به اینکه تعمیرات اساسی امسال از 26مرداد تا 26 شهریورماه ادامه داشت، اظهار کرد: هرچند رعایت دستورعمل های ستاد ملی مقابله با کرونا برای جلوگیری از شیوع این ویروس و همزمان شدن شروع تعمیرات اساسی با پیک پنجم شیوع کووید 19 در استان، محدودیت های شدیدی از قبیل فاصله گذاری اجتماعی، نحوه سرو غذا، استفاده از ماسک، ضدعفونی کردن ابزارآلات و تجهیزات کارگاهی، نحوه توزیع آب و سایر خدمات رفاهی را ایجاد کرده بود؛ اما با همکاری همه جانبه واحدهای مختلف پالایشگاه، چرخ تعمیرات اساسی به حرکت خود تا پایان مسیر ادامه داد.
وی افزود: در تعمیرات امسال تعداد 74 تجهیز ثابت، 115 مورد تجهیز دوار، بیش از 300 مورد شیرآلات، حدود یکهزار و 600 اینچ قطر از خطوط لوله، همچنین بیش از دوهزار و 800 تجهیز ابزاردقیقی، بیش از 800 تجهیز برقی، بازرسی، نوسازی، تعمیر و یا تنظیم قرار گرفتند.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام به اجرای 22 طرح اصلاحی از معاونت مهندسی اشاره و تصریح کرد: رفع مشکل افزایش دمای بیرینگ ها و ارتعاشات گیربکس کمپرسور تقویت فشار گاز خروجی شماره 2، تعویض خط معیوب 30 اینچ ورودی زباله سوز واحد بازیافت گوگرد شماره 2، ساخت و نصب کویل پنجم مخزن گوگرد، همچنین تعمیر چهار مورد سینی های برج های واحدهای پالایشی، نصب و راه اندازی 6 مورد VFD برای کنترل دور متغیر فن های اسیدی واحدهای شیرین سازی گاز از جمله موارد با اهمیت در تعمیرات اساسی امسال بوده است.
پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل گفت: این منطقه با دریافت مجوز از اداره کل نظارت بر صادرات و مبادلات فراورده های نفتی، به هاب صادراتی سوخت تبدیل می شود. سیدحجت مدنی با اشاره به اینکه انبار نفت شهید بهفر اردبیل به عنوان هاب صادراتی فراورده های نفتی انتخاب شده است، افزود: پروژه صادرات فراورده های نفتی با هدف توسعه خدمات و کمک به اقتصاد کشور و استان، همچنین همسو با فرمایشات مقام معظم رهبری در دستور کار این منطقه قرار گرفته است.
وی گفت: در مرحله نخست، برنامه ریزی های لازم برای صادرات سه هزارتن نفت سفید از سوی سه شرکت فعال دراین بخش به کشورهای عراق، ارمنستان و افغانستان و نخستین محموله 17 شهریور امسال از این انبار نفت، بارگیری و به مقاصد یادشده ارسال شده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تأکید کرد: صادرات فراورده های نفتی به کشورهای همسایه، زمینه کسب درآمد ارزی، اشتغالزایی و رشد و پویایی بخش حمل ونقل در استان را در پی خواهد داشت.
مدنی با اشاره به عملکرد و رسالت اصلی شرکت در بحث سوخت رسانی گفت: دریافت، انبارش و توزیع فراورده های نفتی به مصرف کنندگان درسطح استان در حداقل زمان استاندارد انجام می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل همچنین از افتتاح جایگاه اختصاصی و مجتمع خدمات رفاهی «ساوالان» در این حوزه عملیاتی خبرداد.
مدنی درآیین بهره برداری از این جایگاه که با حضور قلندری، معاون عمرانی استاندار و دیگر مقام های استانی برگزار شد، گفت: این جایگاه در زمینی به مساحت سه هکتار با سرمایه گذاری بخش خصوصی ونظارت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل به بهره برداری رسیده است.
وی هدف از احداث این جایگاه را ارائه مطلوب سوخت و خدمات رفاهی به شهروندان برشمرد و گفت: این جایگاه در شهرستان مشگین شهر احداث شده و دارای سه سکو با 6 تلمبه و 12 نازل بنزین و نفتگاز است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل اظهار کرد: با افتتاح این جایگاه تازه تاسیس، شمار جایگاه های ناحیه مشگین شهر به 9باب و جایگاه های عرضه سوخت مایع در منطقه اردبیل به 73 باب رسیده است.
شرکت گاز استان گلستان
عملیات اجرایی گازرسانی به 7 روستای مرزی استان گلستان، در آیینی با حضور استاندار و جمعی از مسؤولان استانی و شهرستانی آغاز شد.
علی طالبی، مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان گفت: با آغاز عملیات گازرسانی به این 7 روستا، همه روستاهای شهرستان مراوه تپه که قابلیت گازرسانی دارند، در برنامه اجرای گازرسانی این شرکت قرار گرفته اند.
وی با بیان اینکه برای گازرسانی به این روستاها در مجموع 70 کیلومتر خط شبکه و تغذیه اجرا می شود، افزود: از تعداد 109 روستای مراوه تپه، تاکنون 83 روستای آن از گاز طبیعی بهره مند شده اند و عملیات گازرسانی به چهار روستا نیز در حال اجراست.
به گفته مدیرعامل شرکت گاز گلستان، در شهرستان مراوه تپه تاکنون 11 هزار و 683 خانوار از گاز طبیعی بهره مند هستند.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
طرح توسعه میدان مشترک آذر دربخش مگا پروژه ها در رقابت های جایزه جهانی مدیریت تعالی پروژه، خوش درخشید و نشان طلای این بخش از رقابت ها را به خود اختصاص داد.
در این دوره از رقابت های جهانی شرکت ایرانی مهندسی و توسعه سروک آذر (SAED) متعلق به مجموعه صندوق های بازنشستگی نفت که توسعه میدان مشترک آذر را به عنوان یکی از پیچیده ترین میادین نفتی کشور در کارنامه دارد، در بخش پروژه های مگا موفق شد نشان طلای رقابت های جایزه جهانی مدیریت تعالی پروژه را از آن خود کند.
رقابت های جایزه جهانی مدیریت تعالی پروژه که هرساله از سوی مؤسسه بین المللی IPMA در نقاط مختلف جهان برگزار می شود، امسال به میزبانی روسیه و در شهر سن پترزبورگ برگزار و شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر که با کنسرسیوم اویک همکاری می کند، فینالیست این دوره از رقابت ها شد و در رقابت با کشورهای هند و فنلاند دربخش مگا پروژه، به نشان طلا دست یافت.
دستیابی به مدال طلا در این رقابت جهانی، از سوی یک شرکت توسعه دهنده فعال در بخش بالادستی نفت و درشرایطی محقق شده که صنعت نفت باوجود مواجهه با تحریم های ظالمانه توانسته است در یکی از پیچیده ترین میادین نفتی منطقه و جهان، عملکرد قابل دفاعی به نمایش بگذارد.
ارزیابی پروژه های متنوع بین المللی هرسال براساس مدل جهانی (Project Excellence Baseline PEB) انجام می شود؛ اما امسال به صورت مجازی و با بهره مندی از نظر 6 ارزیاب بین المللی از کشورهای لهستان، انگلستان، هلند، قزاقستان، نپال و چین در سه روز متوالی اجرایی شد.
جایزه جهانی IPMA در 10قسمت متنوع طراحی شده که مگاپروژه ها مهم ترین بخش این رقابت به شمار می رود.
دیگر جوانان ایرانی نیز در این رقابت ها خوش درخشیدند، به طوری که در بخش مدیران پروژه جوان زیر 35سال، فرشته میرحسینی، مدال طلا و علیرضا اصلان حسینی نیز از شرکت اویکو مدال برنز گرفتند.
در بخش اجرای پروژه های چابک نیز سعید نوروزی مدال برنز دیگری را نصیب کشورمان کرد.
در مجموع، کشورمان با کسب دو مدال طلا و دو مدال برنز، توجه جامعه جهانی مدیریت پروژه را به خود جلب کرد.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت، آخرین میزان پیشرفت فعالیت های این شرکت در منطقه غرب کارون را تشریح کرد و گفت: مذاکرات مربوط به فاز 2 میدان مشترک یادآوران به صورت جدی تر دنبال شده و امید می رود مذاکرات آن نهایی و بزودی فعالیت های فاز دوم آغاز شود. تورج دهقانی افزود: میدان نفتی یادآوران، از بزرگ ترین میدان های مشترک کشور است که فعالیت های توسعه ای آن در فاز نخست از سوی یک شرکت چینی اجرا شد و تاکنون به طور ثابت، روزانه 110 الی 125 هزار بشکه نفت تولید داشته است.
وی افزود: براساس طرح جامع توسعه (MDP) جدید با آغاز مرحله دوم، چشم انداز دستیابی به ظرفیت تولید روزانه 180 هزار بشکه در بازه زمانی سه ساله و سرانجام طی چهار سال دستیابی به ظرفیت تولید روزانه 230 هزار بشکه وجود دارد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت، درباره میدان نفتی آزادگان جنوبی نیز گفت: این میدان نفتی، بزرگ ترین و مهم ترین میدان نفتی در حوزه غرب کارون است و از نظر وسعت و حجم ذخایر موجود در آن (حدود 26 تا 27 میلیارد بشکه نفت درجا) اهمیتی مضاعف دارد.
وی درباره کنترل افت تولید در میدان نفتی آزادگان جنوبی اظهارکرد: تاکنون حدود 170حلقه چاه در این میدان نفتی حفاری شده که تقریباً 110 حلقه از این چاه ها تولیدی است. دهقانی تصریح کرد: با توجه به ایجاد ظرفیت تولید 140 هزار بشکه ای در میدان آزادگان جنوبی، باید درصدد جبران افت تولید برآییم تا از سرمایه گذاری انجام شده، حداکثر بهره برداری را داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت همچنین با اشاره به اینکه طرح احداث تأسیسات فراورش پیش ساخته یک سازوکار تازه ساخت و بدیع بوده که کارایی بسیار بالایی دارد، افزود: ساخت یک واحد فراورش 50 هزار بشکه ای در کشور به طورمعمول 6 تا 7 سال زمان می برد؛ اما تجربه نشان داده که مدت زمان ساخت یک واحد فراورش را می توان به کمتر از یک سال کاهش داد.
دهقانی بیان کرد: تأسیسات فراورش سیار تاکنون نزدیک به ۳ میلیارد دلار نفت فراورش کرده، در حالی که مقدار سرمایه گذاری آن حدود ۶۰ میلیون دلار بوده است. همین محاسبه ساده نشان دهنده سیاست های اقتصادی قوی و توجیه پذیری است که در پس ساخت این واحد فراورشی وجود دارد.
نخستین سالگرد در گذشت همایون مطیعی، از پیشکسوتان عرصه زمین شناسی کشور وعضو شورای عالی مهندسی مخازن نفت و گاز برگزار شد.
همایون مطیعی ازپیشکسوتان عرصه زمین شناسی کشور و عضوشورای عالی مهندسی مخازن نفت و گاز بود که مهر سال 1399 در سن 73 سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد.
محورهای اساسی سبک زندگی پیامبر اکرم (ص) (بخش نخست)
سبک زندگی، بسیاری از جنبه های رفتار اجتماعی و شیوه زیست یک فرد را شامل می شود. آنچه یک فرد در زندگی اش به عنوان روش و منش انتخاب کرده، بیان کننده هدف و مقصد او در زندگی است. پیامبر اکرم(ص) به دلیل داشتن «خُلقٍ عَظیم» و «رَحمَهٌ لِلعَالَمین»، نمونه و الگوی مکارم اخلاقى براى تمام انسان ها در تمام دوران بوده است. آن حضرت به عنوان بهترین و کامل ترین اسوه راستین بشریّت، نسبت به تمام مردم بسیار دلسوز، صمیمی و مهربان بودند. به طوریکه متخلق بودن به اخلاق وکردار کریمانه سبب شد، دل های گمراه بسیاری را شیفته مکتب اسلام کند. در مطلب پیش رو به سی ویژگی در سبک زندگی پیامبر اکرم(ص) اشاره می کنیم.
آنچه از نظر جوان امروزی اهمیت دارد و می خواهد الگوهای عملی خویش را در میان خود بیابد، وجود افرادی متنفذ است که دارای پایگاه اجتماعی و متخلق به اخلاق اسلامی باشند. بدون تردید این مهم تاثیرخود را در جذب بیشتر به دین مبین اسلام نشان می دهد. در زیر روش برخورد و مواجهه پیامبر اکرم(ص) با دیگران که از آن به سبک زندگی یاد می شود، برگرفته از کتاب «منتهی الآمال» محدث قمی و کتاب «مکارم الاخلاق» طبرسی را تیتر وار مورد دقت و توجه قرار داده ایم.
۱- هنگام راه رفتن با آرامی و وقار راه می رفت.
۲- در راه رفتن قدم ها را بر زمین نمی کشید.
۳- نگاهش پیوسته به زیر افتاده و بر زمین دوخته بود.
۴-هرکه را می دید، مبادرت به سلام می کرد و کسی در سلام بر او سبقت نمی گرفت.
۵-وقتی با کسی دست می داد، دست خود را زودتر از دست او بیرون نمی کشید.
۶-با مردم چنان معاشرت می کرد که هرکس گمان می کرد عزیزترین فرد نزد آن حضرت است.
۷-هرگاه به کسی می نگریست، به روش ارباب دولت با گوشه چشم نظر نمی کرد.
۸-هرگز به روی مردم چشم نمی دوخت و خیره نگاه نمی کرد.
۹-چون اشاره می کرد، با دست اشاره می کرد نه با چشم و ابرو.
۱۰-سکوتی طولانی داشت و تا نیازنمی شد، لب به سخن نمی گشود.
۱۱-هرگاه با کسی، هم صحبت می شد، به سخنان او خوب گوش فرا می داد.
۱۲-چون با کسی سخن می گفت، کاملا برمی گشت و رو به او می نشست.
۱۳-با هرکه می نشست، تا او اراده برخاستن نمی کرد، آن حضرت برنمی خاست.
۱۴-در مجلسی نمی نشست و برنمی خاست، مگر با یاد خدا.
۱۵-هنگام ورود به مجلسی در آخر و نزدیک در می نشست نه در صدر آن.
۱۶-در مجلس جای خاصی را به خود اختصاص نمی داد و از آن نهی می کرد.
۱۷- هرگز در حضور مردم تکیه نمی زد.
۱۸- اکثر نشستن آن حضرت رو به قبله بود.
۱۹-اگر در محضر ایشان چیزی رخ می داد که ناپسندشان بود، نادیده می گرفت.
۲۰-اگر از کسی خطایی صادر می شد، آن را نقل نمی کرد.
۲۱-کسی را برای لغزش و خطای در سخن، مواخذه نمی کرد.
۲۲-هرگز با کسی وارد جدال و منازعه نمی شد.
۲۳-هرگز سخن کسی را قطع نمی کرد، مگر آنکه حرف لغو و باطل بگوید.
۲۴- در پاسخ به سوال دقت می کرد تا جوابش بر شنونده مشتبه نشود.
۲۵-چون سخن ناصواب از کسی می شنید، نمی فرمود «چرا فلانی چنین گفت»؛ بلکه می فرمود «بعضی مردم را چه می شود که چنین می گویند؟»
۲۶-با فقرا زیاد نشست و برخاست می کرد و با آنان هم غذا می شد.
۲۷-دعوت بندگان و غلامان را می پذیرفت.
۲۸-هدیه را قبول می کرد؛ اگرچه به اندازه یک جرعه شیر بود.
۲۹- بیش از همه صله رحم بجا می آورد.
۳۰- به خویشاوندان خود احسان می کرد، بی آنکه آنان را بر دیگران برتری دهد.
ای فرزند آدم، از حرام های الهی خود را پاک نگه دار، عابد خواهی بود. راضی به آنچه خدا تقسیم کرده باش، بی نیاز خواهی بود. با همسایگانت خوب رفتار کن، مسلمان خواهی بود. با مردم همان گونه رفتار کن که دوست داری با تو رفتار کنند، عادل خواهی بود. پیش از شما، اقوامی بودند که اموالی گردآوردند، بناهایی ساختند، آرزوهای طولانی داشتند؛ اما آنچه فراهم آوردند، بی فایده ماند، کارهایشان فریب و بی پایه و سکونتگاه های شان، مقبره شد.ای فرزند آدم! از روزی که از مادر زاده شدی، یکسره در نابودی عمرت تلاش می کنی. از آنچه در اختیار توست، توشه ای برای آنچه پیش روی توست، فراهم ساز. مؤمن، زاد و توشه بر می دارد و کافر به عیش می پردازد. آن حضرت بعد از این موعظت، این آیت را خواند که: و تزوّدوا فإن خیر الزّاد التقوی: توشه برگیرید که بهترین توشه، تقواست.وقتی دیدی که کسی متعرض آبروی مردم می شود، تلاش کن تا تو را نشناسد. آنچه را طاقت انجامش را نداری، بر خود تکلیف مکن و متعرض آنچه بدان نمی رسی، نشو و آنچه را تسلط بر آن نداری، به شمار میار و جز به مقدار آنچه بهره می بری، خرج مکن و جز به مقدار داشته هایت، برداشت مطلب و جز در آنچه طاعت الهی را بجا می آوری، خشنود مباش و جز در آنچه خود را شایسته آن می دانی، وارد مشو؛ چرا که تکلیف مالایطاق، سفاهت است و تلاش برای آنچه دست نیافتنی است، زحمت است و شمارش آنچه در اختیارت نیست، فضاحت است و خرج کردن در آنچه فایده ندارد، عصبانیت و خشم است؛ همچنان که انتظار برداشتی افزون بر داشت هم سخافت و بی عقلی است؛ چندان که نشستن در جایگاهی که شایستگی و استحقاقش نیست، مشرف شدن بر هلاکت و نابودی است.
شیخ مفید در کتاب خویش، پیام جامع، آموزنده و جالبی را از امام رضا(ع) آورده است. امام رضا(ع) این پیام را از طریق حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) به شیعیان و دوستداران اهل بیت(ع) فرستاده اند. متن پیام این است:
بسم الله الرحمن الرحیم
یا عبدالعظیم
أبلغْ عنّی أولیائی السلامَ و قل لهم: أن لا یجعلوا للشیطان على أنفسهم سبیلاً، ومُرْهم بالصدق فی الحدیث وأداء الأمانة، ومُرْهم بالسکوت وترک الجدال فیما لا یَعْنیهم، وإقبالِ بعضهم على بعض والمُزاوَرة، فإنّ ذلک قربة إلیّ. ولا یشغلوا أنفسهم بتمزیق بعضهم بعضاً، فإنّی آلیتُ على نفسی أنّه مَن فعل ذلک وأسخط ولیّاً من أولیائی دعوتُ الله لِیعذّبه فی الدنیا أشدّ العذاب، وکان فی الآخرة من الخاسرین. وعرِّفْهم أنّ الله قد غفر لمحسنهم، وتجاوز عن مسیئهم، إلاّ مَن أشرک به أو آذى ولیّاً من أولیائی أو أضمر له سوءً، فإنّ الله لا یغفر له حتّى یرجع عنه، فإنْ رجع وإلاّ نُزع رُوح الإیمان عن قلبه، وخرج عن ولایتی، ولم یکن له نصیب فی ولایتنا، وأعوذ بالله من ذلک.
ای عبدالعظیم، سلام گرم مرا به دوستدارانم برسان و به آنان بگو: در دل های خویش برای شیطان راهی نگشایند.
و آنان را به راستگویی در گفتار و ادای امانت و سکوت پرمعنا و ترک درگیری و جدال در کارهای بیهوده و بی فایده فراخوان و به صله رحم و رفت و آمد با یکدیگر و رابطه گرم و دوستانه با هم دعوت کن؛ چرا که این کار باعث تقرب به خدا و من و دیگر اولیای اوست. دوستان ما نباید فرصت های گرانبهای زندگی و وقت ارزشمند خود را به دشمنی با یکدیگر تلف کنند. من با خود عهد کرده ام که هر کس مرتکب این گونه امور شود، یا به یکی از دوستانم و رهروانم خشم کند و به او آسیب برساند، از خدا بخواهم که او را به سخت ترین کیفر دنیوی مجازات کند و در آخرت نیز اینگونه افراد از زیانکاران خواهند بود. به دوستان ما توجه ده که خدا نیکوکرداران را مورد بخشایش خویش قرار داده و بدکاران را جز آنهایی که بدو شرک ورزند و یا یکی از دوستان ما را برنجانند و یا در دل نسبت به آنان کینه بپرورند، همه را مورد عفو قرار خواهد داد؛ اما از آن سه گروه نخواهد گذشت و آنان را مورد بخشایش خویش قرار نخواهد داد.جز اینکه از نیت خود بازگردند و اگر از این اندیشه و عمل زشت خویش بازگردند، مورد آمرزش خواهند بود؛ اما اگر همچنان باقی باشند، خداوند روح ایمان را برای همیشه از دل آنان خارج ساخته و از ولایت ما نیز بیرون خواهد برد و از دوستی ما اهل بیت(ع) نیز بی بهره خواهند بود و من از این لغزش ها به خدا پناه می برم.
نگاهی کوتاه به ایثارگری های دلیر مردان صنعت نفت در دوران هشت سال دفاع مقدس
مشعل درست 41 سال پیش در روز 31 شهریور 1359 ساعت 14 و 5 دقیقه، صدام حسین؛ رئیس جمهوری دیکتاتور عراق در تلویزیون حضور یافت و با پاره کردن قرارداد 1975 الجرایز (قراردادی میان کشورهای ایران و عراق با وساطت الجزایر که خط مرزی ایران و عراق در آب های اروند رود را تعیین می کرد)، به طور رسمی علیه ایران اعلام جنگ کرد. جنگ تحمیلی و تجاوز رژیم بعثی عراق به خاک جمهوری اسلامی ایران هر چند از 31 شهریورماه به طور رسمی آغاز شد؛ اما کمتر کسی می داند که کارکنان صنعت نفت از ماه ها قبل درگیر حوادث آغازین جنگ بودند که گلوله باران تاسیسات نفتی دهلران، چشمه خوش و نفت شهر و بمب گذاری در خط لوله نفت خام به پالایشگاه آبادان بخشی از این حوادث بود. در مطلب پیش رو نگاهی اجمالی داریم به ایثارگری های دلیر مردان صنعت نفت در دوران هشت سال دفاع مقدس.
وقایعی که در واپسین روزهای جنگ برای صنعت نفت رقم خورد، فراتراز بمباران چند واحد بهره برداری و کارخانه بود؛ چون در همان ایام شیرمردان صنعت حفاری در نخستین ساعات نبرد در مناطقی که امروز به آزادگان و جفیر معروف هستند، تا آخرین نفس مقاومت کردند و در نهایت همراه با دکل حفاری به اسارت رژیم بعثی درآمدند. در مناطق نفتی غرب کشور مانند دهلران و نفت شهر، افزون بر اینکه واحدهای بهره برداری به طور کامل به دست دشمن افتاده بود، چهار دکل حفاری نیز منهدم و از سوی نیروهای بعثی به غارت رفت و تعدادی از کارکنان نیز شهید یا اسیر شدند. با گسترش دامنه جنگ در ابعاد مختلف، حضور صنعت نفت در مقابل این تهاجم همه جانبه، حیاتی تر و تاثیرگذارتر از روزهای قبل خودنمایی می کرد. حفظ استمرار و افزایش تولید و صادرات نفت به منظور کسب درآمد اقتصادی کشور و تامین سوخت مورد نیاز نیروهای مسلح به طور اولی و تامین سوخت مورد نیاز آحاد جامعه، تنها بخشی از تلاش ها، فداکاری ها و ایثارگری کارکنان در سطح صنعت نفت در زمان جنگ بود. تلاش کارکنان صنعت نفت در شرایطی به وقوع پیوست که دشمن کم کم به این نتیجه رسیده بود که بدون فتح سنگر نفت، تحت هیچ شرایطی به موفقیت نخواهد رسید، از این رو با تصمیم گیری و نگرش جدید دشمن، نفت هدف اصلی تمام تهاجمات آنان قرار گرفت. رژیم بعث عراق با جنگنده ها و بمب افکن های سوپراتاندارد فرانسوی، موشکهای اگزوسه و آرما، هواپیماهای میگ و سوخو روسی، گازهای خردل آلمانی، مین های ایتالیایی و بسیاری از سلاح های پیشرفته آن روزها، پیوسته به تاسیسات و خطوط لوله نفتی حمله می کرد و کارکنان صنعت نفت را مورد اصابت موشک های خود قرار می داد. آتش جنگ از همان روزهای آغازین، دامنگیر صنعت نفت شد و تا پایان دوران هشت ساله دفاع مقدس در صنعت نفت شعله ور بود؛ اما تلاش و فداکاری کارکنان اجازه نداد تا تولید و صادرات نفت خام حتی برای یک روز متوقف شود.
دشمن به منظور ایجاد بحران در تامین سوخت مورد نیاز کشور و نیز وارد کردن ضربات اقتصادی بر پیکره انقلاب تصمیم گرفته بود شریان اصلی درآمدهای نفتی کشور یعنی صادرات نفت خام را از طریق بمباران هوایی مخازن و اسکله های صادراتی در جزیره خارگ قطع کند و همسو با همین سیاست، طی 2 هزار و 888 روز جنگ تحمیلی، حدود 2 هزار مرتبه جزیره خارگ را مورد هدف حمله هوایی قرار داد؛ اما با عنایت خاص خداوند و ایثارگری و رشادت های کارکنان شرکت ملی نفت ایران، تاسیسات بلافاصله بازسازی و صادرات نفت از سر گرفته می شد و اینگونه جزیره کوچک و سربلند خارگ به عنوان اسوه صبر و استقامت یک ملت در تاریخ ماندگار شد و باعث شد صدام آرزوی قطع صادرات نفت خام ایران را با خود به گور ببرد. دفاع مقدس گنجینه ارزش ها، تداعی عزت، غیرت، مردانگی، پایمردی و ولایت مداری ملت سرافراز ایران اسلامی است؛ ملتی که هیچگاه ارزش های مبارزه کارکنان متعهد، دلسوز و متخصص صنعت نفت را در مبارزه با رژیم طاغوتی شاه با بستن شیرهای نفت روی بیگانگان و مقاومت شبانه روزی در زیر شدیدترین بمباران های دشمن را در طول دفاع مقدس فراموش نخواهد کرد.
با هجوم گسترده ارتش عراق به ایران و تصرف بخش هایی از استان خوزستان و استان های غربی، بخشی از منابع نفتی کشور شامل چاه های چشمه خوش، یونیت بیات در دهلران و منابع نفتی نفت شهر در کنترل ارتش عراق قرار گرفت. قرار گرفتن بخش وسیعی از مخازن و تاسیسات نفتی در تیررس دشمن از یک سو و نیاز شدید نیروی دفاعی ایران به زیرساخت ها، امکانات و خدمات صنعت نفت در مناطق جنگی موجب شد تا مناطق نفت خیز جنوب به طور کامل و مستقیم درگیر وضعیت جنگی شود؛ شاید اغراق نباشد اگر گفته شود که مناطق نفت خیز جنوب در ماه های آغازین جنگ، افزون بر ماموریت های سازمانی خود با به عهده گرفتن پشتیبانی از نیروهای دفاعی، کارکردی نظامی از خود به جای گذاشت.
در 3 ماه آغاز جنگ حدود 70 درصد توان مناطق نفت خیز جنوب صرف خدمت رسانی به نیروهای دفاعی و ساماندهی جنگ زدگان می شد و صنعت نفت جنوب عملاً با 30 درصد از توان خود وظیفه خطیر و حیاتی تولید، انتقال و صدور نفت به عنوان تنها منبع مالی جنگ را به انجام رساند. مدیران و کارکنان صنعت نفت در مناطق نفت خیز جنوب پا به پای هم جنگیدند و لحظه ای آرام ننشستند و با وجود بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ حمله هوایی و موشکی، تاسیسات و واحدهای نفتی را فعال نگه داشتند تا برنامه حفظ توان و پایداری تولید به میزان متوسط ۳ میلیون بشکه در روز ثابت بماند. در طول هشت سال جنگ تحمیلی، بارها و بارها تلمبه خانه های مهم نفتی، کارخانه های بهره برداری، واحدهای نمکزدایی، کارخانه های تقویت فشار گاز، کارخانه های گاز و گاز مایع و همچنین کارخانه های تزریق گاز در مناطق نفت خیز جنوب مورد اصابت بمب و گلوله بود. با این وجود باز هم به همت کارکنان فداکار و تلاشگر صنعت نفت، چرخ تولید از حرکت بازنایستاد و حتی بسیاری از واحد ها و تاسیسات تخریب شده در همان اوج جنگ به طور اضطراری بازسازی شدند که از میان آنها می توان به بازسازی کارخانه بهره برداری شماره ۱ و ۲ اهواز، تلمبه خانه اهواز (شهید مصاحب)، کارخانه گاز مایع ۶۰۰، کارخانه بهره برداری چشمه خوش، دهلران و آب تیمور، خط لوله آبادان، کارخانه بهره برداری شماره ۳ مارون، کارخانه تقویت فشار شماره ۱ اهواز، کارخانه تقویت فشار شماره ۲ اهواز و کارخانه تقویت فشار شماره ۴ اهواز اشاره کرد.
بجز تاسیساتی که در نخستین مرحله از تهاجم ارتش عراق به اشغال دشمن در آمد و همچنین پالایشگاه آبادان که در خط مقدم جنگ قرار داشت، جزیره خارگ از نخستین آماج حمله عراق به تاسیسات نفتی بود.
این جزیره کوچک که بی شباهت به یک شناور بزرگ دریایی از حرکت بازمانده نیست، از دومین روز آغاز جنگ تا روزهای پایانی آن همواره در مرکز حملات هوایی و موشکی دشمن قرار داشت؛ علت تمرکز حملات دشمن بر این جزیره متاثر از نقش خارگ به عنوان اصلی ترین پایانه صادراتی نفت کشور و نقش مهم آن در تامین منابع مورد نیاز جنگ بود. اسناد موجود نشان می دهد که جزیره ۲۴ کیلومتر مربعی خارگ در طول ۲ هزار و ۸۸۸روز جنگ تحمیلی، ۲ هزار و ۸۳۴ بار مورد حمله موشکی و هوایی عراق قرار گرفت که از این میزان ۵۵۹ مورد آن حمله موثر علیه تاسیسات این جزیره بود؛ البته کارشناسان وقت در آن زمان بیکار ننشستند و برای مقابله با حملات سنگین دشمن، راهکارهایی تازه برای برون رفت از تهاجمات نیروهای متخاصم خلق کردند؛ راهکارهایی که با استفاده از آن توانستند توان صادراتی کشور را در آن شرایط بحرانی حفظ کنند.
نوسازی و بازسازی تاسیسات نفتی آن هم در شرایط بحرانی جنگ، زیر بارش گلوله و بمب، باورکردنی نیست؛ اما مردان صنعت نفت این کار را انجام دادند. این یک حقیقت و یک اعتقاد است؛ زیرا نوسازی و بازسازی تاسیسات نفتی در شرایطی انجام می شد که هنوز پیکر شهدا از آن تاسیسات خارج نشده بودند. برای مثال،5 آبان سال ۱۳۶۵، در حالی که شهید عبدالحسین مصاحب، رئیس تلمبه خانه نفت اهواز به همراه ۸ نفر از همکارانش در بمباران این تلمبه خانه در ساعت ۹ و ۴۵ دقیقه به شهادت رسیدند، درست در ساعت ۱۱ یعنی کمتر از ۲ ساعت، پمپاژ نفت با تخریب ۶۰ تا ۷۰ درصدی کارخانه انجام شد، این در حالی است که هنوز پیکر این شهدا به سردخانه انتقال نیافته بودند. طی سالیان دفاع مقدس، ایثار و فداکاری مردان نفتی تنها به عرصه مدیریت صنعت نفت کشور خلاصه نمی شود؛ بلکه خدمات برجسته و ارزشمندی که کارکنان صنعت نفت و مدیریت آن در سایر بخش های جنگ ارائه کردند، بر کسی پوشیده نیست. انجام عملیات بهت برانگیز و افتخار آفرین کارکنان صنعت نفت در حاشیه کارون و نقش موثر و حیاتی آنان در قطع ارتباط جناحین خطوط دشمن با آتش گرفتن پل های احداثی روی رودخانه کارون و در نتیجه شکستن حصر آبادان از دیگر دلاوری های کارکنان این صنعت است.
حضور همزمان و فعالانه نیروهای سرافراز صنعت نفت و همراهی آنان با نیروهای نظامی در احداث پل فاو، بهسازی وضعیت لوله های جریانی نفت در جزایر مجنون، مهار چاه های نفتی دهلران در فاصله کمتر از ۲۰۰ متر از خطوط مقدم دشمن و تقدیم شهید گرانقدر سلطانی که سر آن شهید بزرگوار بر اثر شدت گلوله باران از تنش قطع شد و نیز مقاومت و شجاعت همراهان آن شهید تا مهار چاه و صدها دلاوری و پایمردی کارکنان پالایشگاه ها و تلمبه خانه ها در مهار تاسیسات صنعت نفت، تنها حدیثی از هزاران حدیث ناگفته است . مقاومت و ادامه زندگی در شرایط جنگی، برای کارکنانی که خود در تاسیسات نفتی، آماج حملات هواپیماهای دشمن بودند و خانواده های آنان نیز در شهرک های مناطق نفت خیز در تیررس گلوله باران دشمن قرار داشتند، سبب شد تا سایر اقشار شهروندان به واسطه این گونه ایثارگری ها و مقاومت ها، کماکان در شهرها باقی بمانند و به زندگی روزمره خود ادامه دهند.
در همین ایام، شرکت نفت نیز تمام امکانات بالقوه حفاظتی، پشتیبانی، تدارکاتی و نیز بهداری و بهداشت خود را برای حفظ روحیه پایداری در اختیار مردم قرار داد. تخلیه اردوگاه های عملیاتی شرکت و اختصاص آنان به آوارگان جنگی، تخصیص بیمارستان های شرکت نفت، تامین خدمات ترابری، جا به جایی، سنگر سازی در شهرها و صدها خدمات رفاهی دیگر از جمله همیاری مردمی این شرکت ملی نفت ایران در زمان جنگ بوده است.
مقام معظم رهبری در خصوص دوران دفاع مقدس گفته است: «این هشت سال، مظهری از برترین صفاتی است که جامعه می تواند به آنها ببالد و از جوانان خودش انتظار داشته باشد، یعنی دفاع مقدس مظهر حماسه است، مظهر معنویت و دینداری است، مظهر آرمان خواهی است، مظهر ایثار و از خودگذشتگی است، مظهر ایستادگی، پایداری و مقاومت است و مظهر تدبیر و حکمت است. دوران دفاع مقدس برای ملت ما ظرفیت و موقعیتی بود که این ملت بتواند اعماق جوهره خودش را در ابعاد مختلف نشان دهد و نشان داد.»
بی شک فعالیت های عملیاتی صنعت نفت در دوران حماسه 8 سال دفاع مقدس، به عنوان نقطه عطفی در تاریخ صنعت نفت به شمار می رود. اینک اما وظیفه ماست که حقایق ایثار، پایمردی و از خودگذشتگی کارکنان ولایت مدار صنعت نفت را برای نسل امروز و آینده بازگو کنیم. ما وظیفه داریم همچنان در تمامی صحنه ها و در راه آرمان ها و ارزش های انقلاب انجام وظیفه کنیم و راه امام که در پیروی از منویات مقام معظم رهبری تبلور یافته است، راه اصلی خود بدانیم و در راه تحقق اهداف متعالی انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی به جد کوشش کنیم تا ایران اسلامی به رشد، شکوفایی و خودکفایی برسد.
این ایام که تداعی دوران حماسه، عزت، غیرت، مردانگی و ولایت مداری ملت سرافراز ایران اسلامی است را گرامی می داریم و سرتعظیم در مقابل خانواده معظم شهیدان، جانبازان، آزادگان، رزمندگان و شهدای گرانقدر فرود می آوریم و از این فرصت برای تجدید بیعت با آرمان های امام (ره) و نایب صالح ایشان مقام عظمای ولایت، رهبر معظم انقلاب بهره جسته و اعلام می کنیم که تلاشگران سختکوش صنعت نفت با اندیشه و تفکر بسیجی و مدیریت جهادی، در راه تحقق اهداف و ارزش های انقلاب مصمم تر از هر زمان، لحظه ای از پای نخواهند نشست.
مروری بر استراتژی های راهبردی ایران در جلوگیری از قطع صادرات نفت در دوران دفاع مقدس
منیژه احیایی جنگ تحمیلی، آزمونی سرنوشت ساز برای حکومت نوپای جمهوری اسلامی ایران بود؛ آزمونی که با رشادت و دلاورمردی ایرانیان همراه شد و در نهایت به نفع عزت و اقتدار ملت بزرگ ایران به سرانجام رسید. در مطلب پیش رو نگاهی داریم بر استراتژی های راهبردی ایران در جلوگیری از قطع صادرات نفت در دوران دفاع مقدس.
دشمن بعثی با علم به این اصل که صنعت نفت، شریان اصلی اقتصاد و نبض تپنده حاکمیت ایران اسلامی است، نقطه اصلی تمرکز خود را بر صنعت نفت ایران معطوف کرد و کوشید تا با بمباران تاسیسات نفتی ایران و جلوگیری از صادرات نفت و فراورده های نفتی، موجبات فروپاشی اقتصادی کشور و به تبع آن انسجام و اتحاد ملی را فراهم آورد. در این بین، صنعت نفت نیز به مدد غیرت و حس میهن دوستی کارکنان آن و شبکه پیشرفته تولید و فروش نفت، برای جنگی تمام عیار با رژیم بعث آماده می شد و توانست طی هشت سال مقاومت دلاورانه، نبوغ خود را به ظهور رسانده و در عین حال بخشی از بزرگترین فداکاری های میهن پرستانه را در تاریخ کشورمان ثبت کند. شاید بزرگترین افتخار صنعت نفت ایران در زمان جنگ تحمیلی آن باشد که حتی در بحبوحه موشک باران عراق، حتی یک روز نیز صادرات نفت ایران قطع نشده است. در ادامه مروری خواهیم داشت بر مهم ترین استراتژی ها و راهبردهای اتخاذ شده در صنعت نفت کشورمان که با هدف جلوگیری از قطع صادرات نفت انجام شده است.
با توجه به اهمیت و نقش اساسی نفت در اقتصاد کشور و ضرورت محافظت از تاسیسات نفتی، موضوع نگهداری و بالا بردن ضریب اطمینان در مصون سازی تاسیسات در زمان جنگ مورد توجه قرار گرفت. به این منظور پس از انجام مطالعات گسترده و بحث و بررسی درباره راه های انجام این مهم، راه حل هایی در چارچوب پدافند غیر عامل درون سیستمی و برون سیستمی تعریف و به مجریان ذیربط در سازمان های مختلف ابلاغ شد. این راهبردها با هدف جلوگیری از سرایت آسیب های احتمالی بمباران به تاسیسات زنجیره ای صنعت نفت انجام شد و در تمامی تاسیسات و ساختمان های اصلی صنعت نفت در جنوب کشور به اجرا درآمد. در این چارچوب، ضمن مقاوم سازی تاسیسات با ساخت تفکیک گرها و دیوارهای بتونی، نسبت به طراحی و نصب تجهیزات پیشگیرانه در حوزه حملات هوایی نیز اقدام شد.
بمباران نقطه به نقطه بندر صادراتی خارگ، تخریب تقریباً 100 در صدی این بندر صادراتی، وحشت کشتی ها از نزدیک شدن به اسکله های بارگیری آن و همچنین دقت بالای هواپیماهای بمب افکن در هدف قراردادن نقاط ثابت و غیرمتحرک، اهمیت ابتکار و استفاده از گوی های شناور را بیش از پیش روشن ساخت. گوی های شناور در فاصله 20 کیلومتری ساحل جزیره خارگ و در آب های خلیج فارس مستقر شد؛ دو خط لوله 42 اینچی نیز از ساحل بندر گناوه با استفاده از بستر دریا به محل استقرار گوی ها کشیده و به آنها متصل شد.
این گوی ها به وسیله لنگر در محل استقرار خود به صورت شناور درآمدند. قطعه متحرک گوی امکان چرخش و مقابله آن را با امواج و تندبادهای دریا فراهم می کرد. لوله های لاستیکی شناور انعطاف پذیر نیز ضمن تطابق با حالت شناور گوی و سهولت اتصال به کشتی نفتکش، انجام عملیات بارگیری را ممکن می ساخت.
نفتکش ها پس از اتصال به گوی (با استفاده از لوله های لاستیکی انعطاف پذیر) این امکان را داشتند که در حین بارگیری با شعاع مشخص، به دور گوی بچرخند و از حالت هدف ثابت و آسان هواپیماهای دشمن خارج و مصونیت بیشتری پیداکنند. چرخش دایره وار کشتی به دورگوی عملا در عملیات بارگیری نیز خللی وارد نمی ساخت و به این ترتیب طی عملیات بارگیری که گاهی تا 34 ساعت به طول می انجامید، کشتی از امنیت نسبی برخوردار بود. ایران با این روش توانست مقادیر معتنابهی نفت را بارگیری و صادر و در بحرانی ترین روزها نیز از توقف عملیات صادرات نفت خام جلوگیری کند.
با وجود تمهیدات انجام شده در ساخت و نصب گوی های شناور؛ اما دستیابی دشمن به سلاح هدف یاب، کارآیی این گوی ها را برای بارگیری کشتی های در حال حرکت زیر سؤال می بر. ؛ بنابراین تمهیدات و ابتکارات دیگری ضرورت پیدا کرد. بارگیری کشتی ها در جزیره خارگ به وسیله نفتکش سیار و تخلیه آن در کشتی های بزرگ به عنوان مخزن ذخیره سازی و بهره گیری از آن در صدور نفت، یکی از تمهیدات و تسهیلاتی است که در این خصوص به خدمت گرفته شد. در این روش، کشتی های بزرگ با استفاده از فرصت های بین بمباران با پهلوگیری در اسکله خارگ، نسبت به بارگیری نفت اقدام می کردند و در اسرع وقت از اسکله فاصله می گرفتند.
این سیاست و جدایی نفتکش های بزرگ از مخازن و لوله های انتقال، ضریب اطمینان امنیت محموله ها و جان افراد را تا حدودی افزایش می داد. روش کار به این صورت بود که کشتی های مادر، نفت خام را در چند کیلومتری بندر صادراتی به کشتی های نفتکش کوچک تر انتقال می دادند و مقادیری از سهم صادرات را تامین می کردند .
یک طرح و تمهید دیگر، بارگیری مستقیم کشتی های کوچک در فواصل امن بمباران ها بود که نفت آنها یا به طور مستقیم به کشتی های صادراتی منتقل یا در کشتی های بزرگ و به دور از مبادی صادرات، ذخیره سازی می شد. بدیهی است که این روش ها نیز کارایی محدودی داشتند؛ زیرا چه بسا کشتی ها پس از ساعت ها مرارت و بارگیری، در مسیر بازگشت خود طعمه حملات هواپیمای دشمن می شدند که به زیان از دست رفتن کشتی و محموله نفت آن منجر می شد.
در مراحل بعد، ضمن بهره گیری از جزایر سیری و لارک برای بارگیری کشتی های صدور نفت خام و استفاده از روش انتقال نفت از کشتی به کشتی تا مدتی از وقفه در صدور نفت جلوگیری شد. با این حال دشمن با استفاده از پایگاه ها، فرودگاه های کشورهای جنوبی خلیج فارس و نیز با بهره گیری از سوخت گیری در حال پرواز توانست این پایگاه های نسبتاً دوردست را نیز ناامن کند.
با تشدید حملات دشمن به تأسیسات جزیره خارگ و اکراه نفتکش های خریدار نفت از عزیمت به مقصد خارگ و در نتیجه کاهش صادرات نفت خام از این جزیره، از تاریخ 11 دی سال 1363 شرکت ملی نفتکش با همکاری مناطق نفت خیز جنوب، فلات قاره و امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران، طرحی موسوم به والفجر را به مرحله اجرا درآورد که به موجب آن 3 نفتکش غول پیکر به صورت مخزن شناور در جزیره سیری مستقر شده و 11 فروند نفتکش سیار، نفت خام صادراتی را از پایانه خارگ بارگیری می کرد و به نفتکش های مشتریان نفت تحویل می داد. این راهکار به نوبه خود، تا حدود زیادی خیال شرکت های خریدار نفت را راحت کرد و نفتکش های آنها توانستند در منطقه امن، نفت مورد توافق خود را تحویل گرفته و به مقاصد اصلی برسانند. آنچه گفته شد، بخش کوچکی از اقدامات راهبردی صنعت نفت کشورمان برای جلوگیری از صادرات نفت بود؛ راهبردهایی که در کنار دفاع دلاورانه کارکنان این صنعت به سرانجام رسید و توانست برگ برنده ای برای پیروزی در جنگ تحمیلی و به تبع آن، مهر تاییدی بر باور توانستن در صنعت نفت کشورمان در تمامی دوران باشد.
کمی درباره حکومتگران تاریخی سرزمین پهناور ایران بدانیم (بخش چهارم و پایانی)
علی بهرامی- بارها برایمان پیش آمده که اسامی سلسله های حکمران بر کشورمان را در دوران مختلف تاریخی می خواستیم بدانیم؛ اما فرصت نشده یا گاهی درباره آن از ما پرسیده اند، نوک زبانمان بوده؛ اما نتوانسته ایم آن را بیان کنیم. به احتمال زیاد شما هم با این مسأله مواجه شده اید. شاید از شما هم پرسیده باشند که چه سلسله ایرانی در برابر مغولان شکست خوردند؟ یا مثلا اشکانیان پیش از هخامنشیان حکومت کردند یا پس از آنها؟ به هر حال ما می خواهیم خیلی سریع و مفید، شما را با سلسله های حکومتگر کشور عزیزمان ایران در دو دوره پیش و پس از اسلام آشنا کنیم تا یک بار برای همیشه خیالمان از بابت دانستن آن راحت شود. در ادامه، بخش چهارم و پایانی این مطلب را بخوانید.
از آخرین حکومت های مقتدر و پهناور ایرانی، چند قرن می گذشت که ایرانیانی از آذربایجان توانستند یک بار دیگر ایران ضعیف شده دوران تیموریان و تکه تکه شده دوران آق قویونلوها و قراقویونلوها را یکپارچه کرده و تقریبا در بیشتر ایران بزرگ کهن، بگسترانند. صفویان از اردبیل برخاستند و با ایده جدید حکمرانی و با تکیه بر دو نیروی قزلباشان و روحانیون شیعی، ایران را وارد دوران جدیدی کردند که بنابر برخی تقسیم بندی های تاریخی، جزو دوران معاصر تاریخ ایران محسوب می شود. صفویان نه تنها در عرصه شمشیر تازی برتری داشتند و از ایران محافظت می کردند؛ بلکه در حوزه های علمی، فرهنگی، ادبی و هنری نیز مکتب ها و سبک های نوینی بنا نهادند. آنها حمایت بسیار جدی از شعرا داشتند و توانستند یک بار دیگر بر غنای زبان فارسی، همچنین معماری و مولفه های تمدنی ایران بیفزایند. صفویان تقریبا هر کجا پا گذاشتند، آنجا را آباد کردند؛ از مشهد و شیراز تا اصفهان و قزوین و تبریز. گزارش های متعدد جهانگردان و سفرنامه نویسانی چون ژان شاردن و حیرت او از پیشرفت ایران در دوران صفویه، گواهی بر حرکت های مثبت سیاسی، نظامی، اجتماعی و فرهنگی آنهاست. تقویت هویت ایرانی، یکپارچه شدن مذهب شیعه در تمامی ایران، مراودات بین المللی و منطقه ای بالا، تقویت نیروی دریایی کشور و تسلط بر همه بخش های سرزمینی ایران، جنگ های متعدد با عثمانی و رشد فکری و تمدنی ایران پس از فاجعه حمله مغولان، از ویژگی های اصلی حکمرانی صفویان است. صفویان حدودا با آغاز قرن دهم هجری خورشیدی یعنی در سال 880 تا 1114 خورشیدی حکمرانی کردند. پایان غمبار دودمان صفویان با حمله اشرف و محمود افغان به ایران و سقوط اصفهان، یکی از فاجعه های مهم تاریخی ایران محسوب می شود. از حاکمان مهم این دوران می توان به شاه اسماعیل، شاه تهماسب، شاه عباس و شاه سلطان حسین اشاره کرد.
با قتل نادر، ایران دوباره آشوب شد. کریم خان زند با پیروزی بر رقبایش توانست یکی از کوتاه ترین و کوچکترین حکمرانی های ایران را بنا نهد. تاریخ معاصر ایران از او به نیکی یاد کرده است. کریم خان خودش را شاه ننامید و کوشش کرد به نوعی به عدل شاهی- باستانی ایرانی و عدل سفارش شده دین مبین اسلام بازگردد تا خاطره های تلخ ظلم های نادرشاه را از یادها پاک کند. کریم خان البته در شیراز و برخی شهرهای دیگر ایران آبادانی هایی ایجاد کرد؛ اما نتوانست نظام دیوانی و حکمرانی مقتدری را پایه گذاری کند. نخستین مواجهه ایرانیان با استعمارگران غربی از موضع ضعف ایران، در این دوران رقم خورد. پس از مرگ کریم خان، کشمکش های بسیار زیادی بر سر جانشینی او پیش آمد که ایران ضعیف شده آن زمان را بیش از پیش تضعیف کرد. از حکمرانان مشهور زندیه می توان به کریم خان زند و لطفعلی خان زند اشاره کرد. زندیان از سال 1124 خورشیدی تا 1174 خورشیدی دوام آوردند.
با ضعف پیش آمده در ایران بعد از مرگ کریم خان، ایل قاجار که از جمله ایل های اصلی قزلباشان دوران صفوی محسوب می شدند، مدعی تاج و تخت شدند. خیانت حیرت انگیز ابراهیم کلانتر، فرماندار و حاکم شهر شیراز به لطفعلی خان زند به نفع آقامحمدخان قاجار و جنایت عجیب آقامحمدخان در کرمان برای قتل لطفعلی خان، تیر خلاص را بر پیکر زندیان وارد آورد. آقامحمدخان در تهران اعلام شاهی کرد و رسما سلسله قاجاریان پای به عرصه تاریخ معاصر ایران گذاشت. قاجارها یک تلاش ستودنی داشتند و بی نهایت اقدام های فاجعه آمیز، به بار آوردند. تلاش ستودنی آنها، کوشش برای بازگرداندن سرزمین های از دست رفته ایران در دوران پس از نادر شاه افشار و حکومت زندها بود؛ اما سرزمین های تاریخی ایران بسیاری را در ایران از دست دادند که بیش از خاک ایران کنونی بود. شمال غربی، شمال شرقی، غرب و شرق و .. هیچ تکه از ایران نبود که به واسطه ضعف عجیب قاجارها از دست نرود. جنگ های ایران و روسیه و دست درازی های بی شرمانه عثمانی ها و انگلیسی ها به خاک ایران، سوگوارانه ترین روزهای تاریخ ایران را در دوران قاجارها رقم زد. بی توجهی به درایت های عباس میرزا، قتل شخصیت بزرگ و بی بدیلی چون امیرکبیر و زمینه سازی برای به تاراج بردن ثروت و خاک کشور از سوی بیگانگان از جمله فاجعه های تاریخی دوران قاجارهاست. اگر دوران زندیه را دوران ورود و مواجهه استعمار گران غربی با ایران بدانیم، دوران قاجارها دوران نفوذ عمیق استعمار و تفکر استعماری در تار و پود سیاستمداران و کارگزاران حکومتی است. حکمرانی قاجارها از سال 1175 تا 1304 خورشیدی طول کشید. از مهم ترین حکمرانان قاجاری می توان به آقامحمدخان، فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه اشاره کرد.
سقوط اصفهان، چنان آشوبی در ایران به وجود آورده بود که جمع و جور کردنش در آن زمان، امری محال به نظر می رسید. نادرشاه افشار که اصالتا یکی از طایفه های اصلی و هفتگانه قزلباش بود، ابتدا تهماسب سوم، یکی از نوادگان صفوی را به پادشاهی رساند و سپس با مهاجمان افغان درگیر شد. در سه جنگ پیاپی، آنها را از فلات ایران بیرون راند و دوباره کشور را یکپارچه کرد. افغان ها (ایل خاصی که در قندهار ساکن بودند) که جنایات بی نهایتی در ایران مرتکب شده بودند، به امپراطوری هند آن زمان پناه برده و در دهلی ساکن شدند. نادرشاه پیام فرستاد و از شاه امپراطوری گورکانی هندوستان، آنها را طلب کرد. شاه با استنکاف و اصرار بر پناه دادن به آنها، نادر را مجبور کرد که به هندوستان لشکر بکشد و چنانچه مشهور است و می دانیم، سرزمین هند را تسخیر کرد و با غنایم بسیار زیاد به ایران بازگشت. برخلاف صفویان که می کوشیدند شمشیر و قلم را به طور مساوی در حکومت به کار ببرند، نادرشاه تنها و تنها بر شمشیر و قدرت نظامی گری اش تاکید و تکیه داشت. فتوحات بسیار زیادی انجام داد و با وجود خدمات بسیارش به ایران، در اواخر عمر جنایات زیادی کرد و تعدادی از جانشینان و بستگان را یا کشت و یا کور کرد. نجات ایران از دست مهاجمان افغان و تلاش دوباره برای یکپارچه کردن ایران، از مهم ترین ویژگی های دوران حکمرانی افشاریان است. دوره حکومت افشاریان بسیار کوتاه بود. آنها از سال 1114 خورشیدی کار خود را آغاز کردند و عملا در سال 1129 حکومت افشاریان به پایان راه خود رسید؛ اما با ضعف های بسیار بالایی تا سال 1174 خورشیدی، حکومت محدودی را ادامه دادند. نادرشاه، مهم ترین حکمران افشاریان بود و البته شاهرخ میرزا نیز مدتی در زمان زندیان به طور محدود حاکم خراسان ماند و تلاش کرد ظلم های آخر عمر پدرش را جبران کند.
اگر دوران قاجاریان، دوران نفوذ عجیب استعمارگران غربی بود، دوران پهلوی ها را می توان دوران سلطه کامل استعمار غرب بر ایران دانست. پهلوی اول در قامت یک کودتای انگلیسی در اسفند 1299 مقدمات شاهی خود را مهیا کرد تا اینکه در سال 1304 با حمایت و اشاره غربی ها، سلسله قاجار را برانداخت و پهلوی ها را حکمران ایران کرد. نهادها، سازمان ها، صنوف، افکار و آراء و مبانی فرهنگی _ اعتقادی پهلوی ها و کارگزاران آنها در سیطره کامل غرب قرار داشت. روندها و روال ها، دیکته می شد و اتفاقاتی چون کشف حجاب و ممنوعیت برگزاری شعائر حسینی در برابر دیدگان حیرت زده مردم مسلمان ایران رقم می خورد. کار غربی ها که با پهلوی اول تمام شد، او را به جزیره ای دور افتاده تبعید کردند و پهلوی دوم را با شرط های بسیار بالا و هزینه های بسیار گزاف به عنوان حکمران دوم پهلوی ها سر کار آوردند. قیام مسجد گوهرشاد، جنبش ملی شدن صنعت نفت، قیام 15خرداد و... جنبش های استقلال خواهی و هویت طلبی زیادی را علیه حکمرانی پهلوی ها در طول 53 سال حکومتشان به وجود آورد که آخرین و مردمی ترین این جنبش ها به عمر این حکومت تحت سلطه، مهر پایان زد.
گفت وگو با یکی از کارکنان صنعت نفت که در حوزه های مداحی، ورزشی و هنری فعالیت جدی دارد
اعظم محمد شفیع زاده - ذکر یاد و نام اهل بیت علیهم السلام، سنت ویژه و تحسین شده ای است که ما ایرانیان بر آن پای فشرده ایم و مداحان کشوری، منطقه و حتی بین المللی بسیار خوبی داریم. حجت رضایی از کارکنان خطوط لوله و مخابرات منطقه جنوب شرق علاوه بر کار وفعالیت در خانواده بزرگ صنعت نفت، از نوجوانی و با تکیه بر صدای خوش و تعالیم حرفه ای، پای در میدان مداحی و ذاکری برای اهل بیت علیهم السلام گذاشته است؛ به طوری که آوازه اش در شهرستان رفسنجان پیچیده و صدایش را بسیاری از همکاران منطقه نیز شنیده اند. با او درباره خانه و خانواده، بخصوص دنیای مداحی، ظرایف و نکات ویژه ای که یک مداح اهل بیت علیهم السلام باید دنبال کند، گفت وگو کرده ایم که ادامه می خوانید:
از سال 83 به منطقه جنوب شرق آمدم و 18 سال سابقه کار دارم. دوران کارشناسی ارشد مدیریت دولتی را در گرایش تحول به پایان رسانده ام. متأهلم، 3 فرزند دارم و همسرم فرزند شهید هستند. دختر بزرگم دُرسا 13 ساله است و امسال به پایه هفتم می رود، نازنین زهرا و نازنین زینب دو قلوهای 7 ساله من نیز کلاس اول هستند.
کار در واحدهای حراست، بسیج و دبیری کمیته معاملات منطقه را تجربه کردم. ابتدا در واحد بسیج مشغول فعالیت بودم و سپس با توجه به نیاز واحد حراست به یک نیروی دفتری کارآزموده، از من خواسته شد تا در آنجا مشغول به کار شوم. بعد از آن در واحد حقوقی و در کمیته مناقصات یک سال همکاری کردم، سپس با توجه به کمبود نیروی حراست، به آن واحد برگشتم و وارد شیفت شدم و اکنون 5 سال است که به شکل نوبتکار با این واحد همکاری می کنم.
کار مداحی به دوران نوجوانی من برمی گردد، همیشه در مسابقات قرائت قرآن کریم، مقام اول استانی را کسب می کردم. در دوران دبیرستان نیز مؤذن مدرسه بودم و در مسابقات اذان در سطح استانی مقام دارم. بعد از آن در هیأت شهدای دانش آموز دبیرستان به خواندن ادعیه و نوحه خوانی تشویق شدم و سپس بتدریج مداحی را جسته و گریخته دنبال کردم و با آشنایی با مجمع مداحان شهر، در کلاس ها شرکت کردم و به طور کلی می توانم بگویم که سن 16 سالگی، آغاز کارم در مسیر مداحی بود.
بله، برای رده های سنی متفاوت، کلاس مخصوص وجود دارد؛ از مبتدی تا پیرغلامان که مسن ترین افراد هستند. در مجمع از حضور نوجوانان استقبال می شود. این شد که مداحی را آغاز کردم و چون آن زمان دسترسی به اینترنت وجود نداشت، اشعار مداحی و نوحه، بسختی به دستمان می رسید و از طریق کتاب، متن مورد نظر را پیدا می کردیم. در همین زمینه نیز کتابخانه ای یکهزار جلدی دارم.
در مداحی ابتدا باید در شعرخوانی مهارت داشته باشی و سپس به روضه خوانی رو بیاوری و من نیز همه این مراحل را گام به گام پیش رفتم؛ چون قرار است در نهایت روی قلوب تأثیر بگذاری؛ چراکه تا قلب متأثر نشود، اشکی جاری نمی شود. بنابراین کار بسیار سختی است و بخشی از کار به مهارت برمی گردد. علاوه بر آن باید مهندسی جلسه را بدانی، چگونه مداحی را آغازکنی، سپس به اوج و در نهایت به اتمام برسانی. همچنین تذهیب نفس و مراقبه شخصی نیز بسیار اهمیت دارد و در کنار آن باید از اطلاعات و دانش کافی نیز برخوردار باشی. حزن نیز مؤثر است، همه اینها وقتی در کنار هم قرار بگیرند، شاکله و پیکره مداحی را تشکیل می دهند.
زمانی که نوجوان بودم، نوار استادان در این زمینه را گوش می دادم. سپس عازم خدمت مقدس سربازی شدم و بعد از اتمام، چند برنامه در شهر رفسنجان اجرا کردم که مورد اقبال قرار گرفت و این شد که سال 81 و بعد از حادثه شهدای غدیر، به عنوان مداح رسمی هیأت رزمندگان و حسینیه ثارالله شهرستان انتخاب شدم و در همان سال (در زمان حکومت صدام)، در سن 21 سالگی به عنوان مداح کاروان، عازم کربلا شدم.
بعد از آن، همکاری من با هیأت رزمندگان ادامه پیدا کرد و در مراسم مختلف شهرستان؛ بیت امام جمعه، یادواره شهدا، شهرستان ها و استان های مختلف به اجرای برنامه پرداختم و در سال 89 برای اجرای مراسم اربعین به کشور امارات و مراسم «ماتم لاری» شیعیان امارات به حسینیه می گویند (ماتم) دعوت شدم. سال 92 نیز به عمره مشرف شدم و همچنین بارها به عنوان مدیر یا مداح کاروان، توفیق تشرف به کربلا را یافتم که از شمارش خارج است. دوره های تکمیلی را در عرصه مداحی گذراندم و هم اکنون نیز با کانون مداحان رفسنجان همکاری دارم و به عنوان مدرس دوره های مختلف و آزمون گر آزمون ها، در سطوح و مقاطع مختلف تحصیلی آموزش مداحی، در سطح شهرستان با آنان همکاری می کنم.
همه این موارد را از لطف خدا، ذره پروری اباعبدالله(ع) و دعای خیر پدر و مادر می دانم، وگرنه که به خودی خود چیزی در توشه نداریم. آن قطره که در حساب ناید، ماییم؛ اما لطف حضرت بسیار شامل حالم شده و اگر عزت و احترامی وجود دارد، مرهون لطف امام حسین(ع) هستم.
همانند دیگر هنرها، مداح نیز باید دارای اطلاعات پایه ای باشد. دوره ها، فنون مداحی و صداسازی را بگذراند و به کسب معرفت بپردازد. اگر به بدیهیات این هنر توجه نکنی، موفق نمی شوی. تلمذ در محضر استادان و استفاده از تجربیات آنها را باید سرلوحه امور خود قرار دهی. دستگاه های آوازی، ردیف های موسیقی و گوشه ها را بشناسی و در مناجات خوانی به الحان عرب مسلط و آشنا باشی. همچنین غیر از فصیح و روان خوانی، ادای صحیح کلمات و مخارج حروف، باید مانند قراء که آیات عذاب و نویدبخش را متفاوت قرائت می کنند، الحان را بشناسی و در جای صحیح خود به کار ببری. مداح باید مهندسی و روانشناسی جلسه بداند و ذائقه مخاطب را شناسایی کند و در حدی که مستمع پذیرش دارد، مطالب را ارائه بدهد. از سوی دیگر باید خود را غرق در مطالعه کند و از منابع مستند و دسته اول، مطالب را استخراج تا بتواند در قالب روضه و به شکل قابل فهم به مخاطب ارائه کند. یک مداح باید در شعرخوانی، ویژگی های ادبی، وزن ها و آرایه ها را بشناسد. در نهایت کسی می تواند در این عرصه تأثیرگذار و ماندگار باشد که به اندازه کافی دانش، مهارت و تجربه داشته باشد.
صدای زیبا تأثیر آنی دارد، اما عمیق نیست؛ ولی مداحی که این صدای زیبا را با اخلاص آمیخته کند، تأثیر آنی و عمیق را توأمان دارد و این دو مکمل هم هستند. یعنی هم باید به بهداشت صدا و استفاده از تکنیک و مهارت توجه کنی و هم مراقبه و اخلاص را مدنظر قرار دهی؛ البته دلنشین شدن صدا به نمکین بودن لحن آن مداح ربط دارد و در مکتب اهل بیت علیهم السلام تا نمکدان نشوی در این نمکدان نمک نمی ریزند که این با مراقبه و اخلاص به دست می آید.
ابداع، نوآوری و خلاقیت به خودی خود ایراد ندارد و علاوه بر آن باید ذائقه مخاطب را بشناسی. اگر بخواهی به سبک قدیم اجرا کنی، جامعه بخصوص جوانان نمی پذیرند. متأسفانه اغلب قشر جوان نوحه های سنتی که بسیار وزین و زیبا هستند را نمی پسندند. جوان، نوحه ای می خواهد که او را برانگیخته و حس کند که این صدا با بقیه فرق دارد، بنابراین برای جذب این نسل، باید به ذائقه آنان توجه کرد. علاوه بر نیازسنجی، باید قواعد و اصول را هم رعایت کنی و دستت را در دست استادی بگذاری که اهل معرفت باشد. بهتر این است که ملودی، شعر و نحوه اجرا، از سوی مداح استانداردهای لازم را داشته باشد و از بیان مطالبی که ایجاد وهن می کند، پرهیز شود. بنابراین ایرادی ندارد که با ارائه یک کار نو و زیبا، در مخاطب شور و هیجان ایجاد کنی؛ اما در کنارش باید شعر نیز محتوای خوبی داشته باشد، ریتمِ ملودی، سخیف نباشد و در عین حال موجب جذب شود. جذب جوانان به هر قیمتی نباید صورت بگیرد و نباید موجب بی احترامی به ساحت مقدس آل الله علیهم السلام شود.
اصلاً حسین(ع)، جنس غمش فرق می کند. در دستگاه حضرت باید دنبال خادمی و نوکری باشی؛ چون آقایی مختص حضرت است، باید خاک باشی تا افلاکی شوی، باید مُبلغ حضرت باشی نه مُبلغ و معرف خودت و اگر این طور شود، برکات می آید.
در این دستگاه، مداحی نداریم که مخلص بوده؛ اما نیازمند باشد. در هر سازمان و دستگاهی کار کنی و پیر بشوی بازنشسته می شوی؛ اما در این دستگاه، پیر که شدی تازه عزیز می شوی و به تو می گویند، «پیرغلام» و از تو دعوت می کنند تا دعای ختم جلسه را بخوانی و معتقدند نفس پیرغلام حق است. در این دستگاه باید احساس تهی بودن داشته باشی و اگر این فکر را کنی که من غنی هستم و دیگر نیاز ندارم، اول راه سقوط توست. روزی شخصی آمد با من مصاحبه کرد و پرسید: امام حسین(ع) شما چه شکلی است؟ شاید این سؤال، کودکانه و سطحی به نظر می آمد، اما عمیق و پخته بود. لحظاتی جا خوردم، بعد گفتم: امام حسین(ع) من شکل هیچ چیز و هیچ کس نیست؛ اما همه عالم دوست دارند شکل حسین(ع) باشند. امام حسین(ع) در قالب شکل تعریف نمی شود. خاک دوست دارد از آنِ کربلا باشد، همه خون های عالم دوست دارند خون حسین(ع) باشند، همه آرزو دارند جزو اصحاب امام حسین(ع)، ساکن کربلا و زیر خیمه حضرت باشند، مایلند اسم فرزندشان حسین و اولاد حسین باشد و حتی یک بار هم شده در عمرشان کربلا بروند و در روضه حضرت شرکت و گریه کنند و از خدا می خواهند امام حسین(ع) بیمارشان را شفا دهند، همه کائنات دوست دارند در قالب و شکل حسین(ع) باشند. در این دستگاه برکات و معجزات زیادی دیدیم، در جلساتی شفای مریض داشتیم؛ البته به نفس من نبوده، به اخلاص مستمع و دل شکسته دعاکننده بوده است، من این را به نام خودم ثبت نمی کنم. در زندگی من بارها پیش آمده که گرفتاری و مشکلات شخصی ام، به شکلی معجزه آسا حل شده و برخی از آرزوهای بزرگم نیز به واقعیت پیوسته است. در زندگی شخصی برخی، مواقع دچار بلا می شوی تا در کوره زندگی گداخته، پخته و ساخته شوی و با توسل به اهل بیت علیهم السلام از شدت آن بلا کاسته و موجب می شود صبر، تحمل، بردباری و آرامش انسان بیشتر شود.
مولودی ، مدیحه و روضه خوانی هر کدام سبک و سیاق خاص خود را دارند. به شخصه کاری را می پسندم که سنگین و وزین باشد و در عین زیبایی سخیف نبوده و تأثیرگذار باشد. شعر، ملودی و نحوه اجرا هر سه مهم است. روضه خوان های قدیم، اول مجلس را با خواندن قصیده آغاز می کردند. گاهی تا 50 بیت اول مجلس را شعر می خواندند و 80 درصد مداحی را با شعر پیش می بردند و 20 درصد روضه خوانی می کردند؛ اما الان برعکس شده، روضه خوان های قدیم روضه مکشوف و باز نمی خواندند، به خود اجازه خواندن چنین روضه ای را نمی دادند؛ چون اعتقاد داشتند که حضرت زهرا(س) در روضه حضور دارند و نمی خواستند اسباب اذیت حضرت فراهم شود. بنده معمولاً روضه مکشوف را عصر عاشورا می خوانم، فقط سالی یکبار اجازه داری که این روضه را بخوانی؛ چون امام زمان(عج) در جلسات حضور دارند و قلبشان از شنیدن چنین روضه هایی در فشار قرار می گیرد. باید این را باور داشته باشیم و برای همین است که علامه امینی(ره) می فرمودند: شب عاشورا برای قلب امام زمان(عج) صدقه کنار بگذارید؛ چون در این شب، قلب حضرت در فشار است.
به قول حضرت حافظ؛ تو بندگی چو گدایان به شرط مزد نکن، که خواجه خود روش بنده پروری داند. حضرات معصومین علیهم السلام به بنده بسیار لطف داشتند؛ البته من همیشه آرزوی کسب توفیق شهادت را دارم و اگر نصیبم نشد، همین که اجازه داده اند، گردی از غبار عاشقان حضرت روی ما بنشیند و مرثیه خوانشان باشیم، خود بزرگترین توفیق است.
قرائت قرآن را به روش استماع و با شنیدن نوار دنبال می کردم و آموزشی در این رابطه ندیدم. در حال حاضر صدای من در مداحی به دلیل اوج های طولانی، بلندخوانی و جلسات پی درپی خسته و خش دار شده و شاید دیگر مناسب قرائت قرآن به آن سبکی که خودم علاقه دارم، نباشد، ضمن اینکه بیشتر تمرکزم را روی مداحی گذاشته ام.
دایی بنده و دایی مادرم از صدای خوبی برخوردار بودند و اگر حمل بر خودستایی نباشد، خوش صدایی در خانواده ما موروثی است. مادرم همیشه دوست داشت، مداح شوم و پدرم که فرزند جانباز 40 درصد و برادر شهید هستند و همیشه مشوقم بوده اند و اگر در جلسه ای افراط می کردم، به من تذکر می دادند و هنوزهم در جلسه ای زیاده روی کنم و مستمع اذیت شود، انتقاد می کنند.
البته بنده چون محیط کار و همکارانم را دوست دارم، خوشحال می شوم بتوانم همکاری کنم و هر زمان که بنده را قابل دانستند و من نیز شرایط همکاری را داشتم، انجام وظیفه کردم و علاوه بر آن به همکارانمان احساس دِین می کنم.
در اشعار مداحی خود بیشتر از کدام شاعر استفاده می کنید؟
از اشعار شعرای مختلفی استفاده می کنم. شهر رفسنجان شعرای توانمند و خوش قریحه ای دارد که مسلط و مجهز به علوم ادبیات و باسواد هستند و حتی برخی از مداح های کشوری هم از اشعار آنها استفاده می کنند. شعرای جوانی همانند حسین رحمانی، مجید نصیری، مرتضی عابدینی و...
زندگی همانند مسابقه دوومیدانی است. ابتدای راه بسیار رقیب داری؛ اما ادامه مسیر معین می کند که چه کسی تا آخر ادامه می دهد. بله دوستانی داشتم که همراه من این مسیر را آغاز کردند؛ اما در پایان به همه ابعاد مداحی نپرداختند، یعنی همزمان روضه خوانی، مناجات خوانی و مولودی خوانی را نمی توانند انجام دهند و فقط در یک شاخه رشد کرده اند و از آنجا که مداحی زیرمجموعه و زیر بنای بسیار وسیعی دارد، شرط اول موفقیت در این رشته آن است که شما بتوانی در همه زیر شاخه ها به یک حد مقبول و مطلوبی از توانایی برسی.
این سؤال را باید از مردم بپرسید؛ اما از اقبالی که به سمت ما دارند و به لطف سیدالشهدا(ع) خوب بوده است.
به صد امید بر در این خانه آمدم
و اقرار می کنم که تو خوبی و من بدم
مردودتر ز من نبود بنده ای ولی
باور نمی کنم که تو مولا کنی ردم
قابل نبوده ام که کند دعوتم ولی
مولا کریم بود که بی دعوت آمدم
موضوعات زیاد است؛ اما به حال و شرایط بستگی دارد. معمولاً مناجات می خوانم و اگر بسیار مضطر باشم، از مناجات به روضه می رسم و در یک گوشه خلوت با خدا حرف می زنم. مناجات را از دعای کمیل، مناجات حضرت امیرالمومنین(ع) در مسجد کوفه، دعای عرفه و یستشیر انتخاب می کنم و یا ذکر می گویم، به عنوان مثال مولای یا مولای را تکرار می کنم، بعد حالم که منقلب شد، روضه ای از حضرت علی اکبر(ع) یا... می خوانم.
شمر و سنان و اَخنس و خولی بهانه است
قتل پدر ز داغ پسر آب می خورد
تا بخواهید در آرشیو ذهنی ام از این اشعار وجود دارد. باید ببینم آن لحظه چه شعری بر زبانم جاری می شود، خودم تصرف نمی کنم هر چه بجوشد؛ یا این شعر: عمه جونم سپر بلای جونم/ سر بابا رو زمینه/ چادری سرم کن بابا گوشامو نبینه هر چه بجوشد همان لحظه همان را می خوانم.
مرتب در سطح شهر، جلسات ادعیه خوانی و مناجات خوانی دارم، بجز آنکه محدودیت شغلی داشته باشم.
گاه دیدیم در جلسات شهرک نفت رفسنجان و جلسات داخل مرکز منطقه به مداحی پرداخته اید؟ در این مورد بفرمایید و آیا تفاوتی با جلسات داخل شهر دارد؟
نگاه من به همکارانم از دید اعضای یک خانواده است. انسان دوست دارد خانواده خود را از بهترین امکانات، خدمات و نعمات بهره مند کند. دوست دارم برای همکارانم اگر کاری از دستم بر می آید، انجام دهم و هر زمان که از من دعوت کردند، با افتخار پذیرفتم و دوم اینکه یکسری تفاوت هایی وجود دارد. میزان شرکت کننده در جلسه با توجه به جمعیت کم شهرک، معمولاً اندک است. با این وجود به هیچ عنوان برای جلسه کم نگذاشتم. همانطور که برای یک جمعیت دو هزار نفری برنامه اجرا می کنم، برای ده نفر هم همان وقت و انرژی را می گذارم و با توجه به شناختی که از همکاران دارم، طبق ذائقه آنان به مداحی می پردازم.
یکی از مهم ترین موضوعات در مداحی، روانشناسی جلسات است. یعنی اینکه باید مداح ده دقیقه زودتر از وقتی که برایش درنظر گرفته شده، در جلسه حاضر شود و به آنالیز و روانشناسی بپردازد و با توجه به شناخت و ذائقه مستمع، مطالبش را مهندسی و اجرا کند.
دستی به قلم دارم و مطالب زیادی به صورت پراکنده، در مورد حس و حال و روزمرگی های خودم می نویسم و آرزویم این است که روزی بتوانم این نوشته های پراکنده را دسته بندی و موضوع بندی کنم و به چاپ برسانم. یک سالی است که به ورزش فیتنس مشغول هستم . وقت آزادم را در رابطه با مداحی یا موضوعات متفرقه مطالعه می کنم و تا دلتان بخواهد از کتبی که دارم خلاصه برداری کردم و اسم آنها را هم کَشکول گذاشته ام. به عنوان مثال 10 کتاب را در یک کلاسور خلاصه کردم. وقت های آزادم، مشغول مطالعه هستم، ورزش می کنم، مطلب می نویسم یا خلاصه برداری می کنم و چند ماهی است که دستی به ساز سه تار برده ام و مابقی وقتم را هم در خدمت خانواده هستم.
ایشان پرستار هستند و مدرک کارشناسی ارشد رشته پرستاری دارند. رئیس واحد ایمنی و مسؤول بازرسی زایشگاه نیک نفس شهرستان رفسنجان و فرزند سردار شهید حسین بلوچی هستند که در حادثه برخورد هواپیمای کارکنان سپاه به منطقه سیرچ معروف به «شهدای غدیر» به درجه شهادت رسیدند و همسرم تنها یادگار این شهید بزرگوار محسوب می شوند.
از آنجا که دائما در محل کار خود حضور داشتند و در معرض این ویروس بودند، مبتلا شدند که خوشبختانه خوب شدند. با آنکه دیگر ناقل نیستند؛ اما کاملاً بهبود نیافته اند و دوران نقاهت را می گذرانند و برای اینکه همکارانشان در این شرایط بحرانی، تحت فشار کاری قرار نگیرند، به سر کار خود برگشتند.
او امسال به پایه هفتم می رود. در آزمون راهیابی به مرکز آموزشی استعداد درخشان شهرستان رفسنجان که حدود 5 هزار نفر شرکت کننده در سطح شهرستان داشت، توانست جزو 45 نفر پذیرفته شده در این مرکز باشد. درسا دستی به ساز دَف دارد و دف نوازی می کند؛ اما هنوز مبتدی است و چهار سال است که به طور مرتب کلاس زبان انگلیسی می رود، بسیار دختر باهوش، مهربان، نجیب و مأخوذ به حیاست.
این آزمون شبیه المپیاد علمی است و در شهر رفسنجان، آن را در حد کنکور پزشکی می بینند و رقابت در این آزمون بشدت بالا و راهیابی به آن، معادل قبولی در دانشگاه های سطح اول کشور است؛ چون مربیان و مدرسان آن از سطح آموزشی بالایی برخوردار هستند و این مرکز آموزشی هم برای موفقیت تحصیلی دانش آموزان، بسیار تشویق گر و ترغیب گر است. به همین دلیل بیشتر خانواده ها تمایل دارند که فرزندانشان در این مجتمع آموزشی پذیرفته شوند.
برای من زیاد مهم نبود، آرامش روان و تندرستی فرزندم برایم اهمیت بیشتری دارد. یک انسان شاد و موفق؛ اما کم سواد بر یک تحصیلکرده خموده و افسرده ارجح است. فقط دوست دارم که فرزندانم شادابی و نشاط داشته باشند.
با همدیگر دوستیم و بسیار با هم گفت وگو می کنیم و از آنجا که کتاب های انگیزشی زیادی می خوانم، او هم به خواندن این کتاب ها بسیار علاقه مند است و همیشه به او می گویم به دنبال آنچه خودت دوست داری برو و برای رسیدن به آرزوهایت تلاش کن؛ اما قرار نیست برای آرزوهای از دست رفته من یا مادرت تلاش کنی. ببین خودت چه چیزی را دوست داری. پس یا به اندازه آرزوهایت تلاش کن یا به اندازه تلاشت آرزو کن. از این قبیل صحبت ها بسیار با هم داریم و چون مادرش بشدت روی درس دُرسا حساس است، من معمولاً نقش تعدیل گر را دارم، نه جزو پدرومادرهای کنترل گر و نه جزو خانواده های بی تفاوت هستیم. در زمینه موسیقی هم انتخاب ساز را به عهده خودش گذاشتم. برایش دف تهیه کردم و کلاس هایش را می رود و گفتم: فکر نکنی چون برای خرید دف هزینه پرداختیم، مجبوری حتماً این کلاس را بروی، آنقدر مسیرت را تغییر بده تا به آنچه دوست داری و فکر می کنی در آن پیشرفت می کنی، برسی.
می خواهم از این فرصت استفاده و بیان کنم که دغدغه 34 هزار نفر، بلاتکلیفی کارکنان قرارداد موقت است، اینکه تبدیل وضعیت نشدیم و در سمت قرار نگرفتیم، وضعیت معیشتمان و دریافتی مان خوب نیست، مزایای شغلی مان هیچ است، در حق ما ظلم شده، وقت گذاشتیم، هزینه کردیم و به تحصیل پرداختیم؛ اما براساس همان مدرکی که ابتدا وارد کار شدیم، گروه بندی شدیم. این کار موجب دلسردی می شود. بنابراین دوست داریم که خبرهای خوب بشنویم و اتفاق های خوبی رقم بخورد و بعد از 20 سال نگوییم که جوانی مان به هدر رفته و هیچ چیز عایدمان نشده است.
می خواهم دوباره از صنعت نفت به تیم ملی برسم
رضا جبیره، جوان دهدشتی که فوتبال را از آکادمی باشگاه صنعت نفت آبادان شروع کرد و با درخشش در رده های پایه به تیم بزرگسالان و تیم ملی هم رسید، دوباره به آبادان برگشته و می خواهد در فصل جدید لیگ برتر برای تیمی که از آن به فوتبال ایران معرفی شد، بازی کند. مهاجم تیم فوتبال صنعت نفت آبادان می گوید: «آبادان، همیشه مثل خانه من است؛ اما از رفتار برخی دوست نماها بازی خوردم، به همین دلیل مجبور شدم یک فصل به پیکان بروم؛ اما دوباره برگشتم تا دین خودم را به صنعت نفت ادا کنم.» با مهاجم جوان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در خصوص بازگشت به نفت، برنامه هایش، اوضاع صنعت نفت و سرمربی جدید این تیم گفت وگویی انجام دادیم که با هم می خوانیم.
من به خانه خودم برگشتم و باید بگویم خیلی خوشحالم که بار دیگر به نفت آبادان بازگشتم. با تمام احترامی که برای تیم پیکان قائل هستم و همیشه اعضای این تیم به من لطف داشتند و سال خوبی را در این تیم پشت سر گذاشتم؛ اما هیچ وقت دوست نداشتم صنعت نفت را ترک کنم. زمانی که قصد خداحافظی با صنعت نفت را داشتم، پستی منتشر کردم و گفتم که می خواهم به یکی از تیم های خوب و مدعی لیگ برتر بروم تا پیشرفت کنم.
این را از ته دل می گویم، من اهل آبادان نیستم؛ اما آبادان همیشه مثل خانه من بوده. متأسفانه در پایان فصل گذشته از رفتار برخی دوست نماها بازی خوردم، به همین دلیل مجبور شدم به تیم پیکان بروم. در نیم فصل اول سال گذشته، به دنبال دریافت رضایتنامه و بازگشت به صنعت نفت بودم؛ اما سرمربی پیکان مخالفت کرد. من از آبادان به تیم ملی رسیدم و در تیم امید ثابت بازی کردم و این شهر را همیشه شهر خودم می دانم.
پس امسال برای مطرح شدن در فوتبال ایران و نفت برنامه و هدف داری؟
دقیقاً همین طور است. امسال هم می خواهم مانند گذشته، با تمام وجود برای صنعت نفت آبادان بازی کنم؛ زیرا با درخشش در این تیم بود که به تیم ملی امید رسیدم. در آن تیم هم آمار خوبی داشتم و با اینکه نسبت به بقیه کمتر بازی کردم؛ اما عملکردم در تیم امید خیلی خوب بود. همیشه بیشتر از بازیکنان هم پستی ام در تیم ملی گل زدم. امسال هم می خواهم با حضور در تیم صنعت نفت آبادان، طوری بازی کنم که بتوانم بار دیگر به تیم ملی برسم.
از اینکه فردی مثل علیرضا منصوریان، سرمربی صنعت نفت شده، خیلی خوشحالم. رزومه منصوریان مشخص است. او مربی فنی، خوش بیان و خوش رفتاری است و واقعا با تمرین کردن زیر منصوریان در این حدود 10 روز لذت بردیم. بعد از تمرین وقتی به خانه برمی گردیم، مدام از خوبی هایش برای اعضای خانواده ام می گوییم. امیدوارم منصوریان بتواند به این تیم کمک کند تا هم صنعت نفت به جایگاه اصلی اش بازگردد و هم ما بتوانیم چیزهای زیادی از او یاد بگیریم تا سبب پیشرفت در فوتبالمان شود و حتی بتوانیم به تیم ملی برسیم.
مطمئنا همین طور است. من فقط سال گذشته در این تیم نبودم. تیم صنعت نفت آبادان طی سه، چهار سال اخیر، همواره با مشکلات زیادی مثل دیر بسته شدن و مشخص نبودن بودجه مواجه بوده؛ اما با توجه به شرایطی که داشته، خوب نتیجه گرفته است، بخصوص در نیم فصل های نخست که در میان 4 تیم بالای جدول بوده است. شما مطمئن باشید تیمی وجود ندارد که مشکلات صنعت نفت را داشته باشد؛ اما بتواند در حد این تیم نتیجه بگیرد. امیدوارم امسال به تیم توجه کنند، جلوی نواقص و کم و کسری ها را بگیرند و بودجه خوبی به تیم ما اختصاص بدهند. در این صورت شک نکنید که همیشه صنعت نفت، جزو چهار، پنج تیم اول است. امسال با سرمربی جدید در لیگ مدعی خواهیم بود. تیمی که با وجود دیر بسته شدن و دیر انتخاب شدن مربی اش هر سال نتایج به نسبت خوبی کسب می کند، اگر یک سال با چنین مشکلاتی مواجه نباشد و برنامه ریزی خوبی داشته باشد، 100 درصد برای کسب سهمیه آسیا می جنگد.
خیلی، با حضور آنها روحیه مضاعفی به تیم داده می شد. امیدوارم شرایطی فراهم شود که هواداران دوباره به ورزشگاه برگردند و حامی تیم باشند. ما از حضور آنها انرژی می گیریم؛ البته شنیده می شود که با شروع لیگ برتر، این احتمال وجود دارد هوادارانی که دو دوز واکسن زده اند، بتوانند به ورزشگاه بیایند. امیدوارم هواداران ما هرچه سریع تر واکسینه و بتوانند به ورزشگاه بیایند. بازهم تاکید می کنم واقعا دلتنگ طرفداران آبادانی هستیم؛ زیرا دلمان به آنها گرم است. باید در زمان برگزاری بازی های صنعت نفت با حضور هواداران در استادیوم تختی حضور داشته باشید تا ببینید که چه خبر است. وقتی هواداران در ورزشگاه هستند، به قول معروف 12 نفره می شویم. انشاءالله که هرچه زودتر شاهد حضور آنها در ورزشگاه باشیم.
انسان با امید و تلاش زنده است. من خوشحالم که دوباره به این تیم برگشتم و هدفم این است که از تیم صنعت نفت آبادان به تیم ملی برسم. من هرچه دارم از صنعت نفت و آبادان است؛ چراکه با بازی در این تیم توانستم به تیم المپیک برسم و فیکس بازی کنم. حالا هم به صنعت نفت برگشته ام تا با درخشش در این تیم، به تیم ملی بزرگسالان دعوت شوم.اسکوچیچ، مربی خوبی است و به جوان ها بها می دهد. من در صنعت نفت دیده می شوم و امیدوارم به هدفم برسم و برای آن خیلی تلاش می کنم. این راهم باید اضافه کنم که من، ازتیم های نوجوانان و جوانان برای صنعت نفت فوتبال بازی کرده ام و از صمیم قلب این تیم و هوادارانش را دوست دارم. شرایط سنی من طوری است که می توانم در فصل آینده خیلی خوب خودم را نشان بدهم و تمام هدفم این است که دوباره پیراهن تیم ملی را به تن کنم و این بار به تیم بزرگسالان دعوت شوم.
همکار کوهنوردمان در شرکت ملی نفت ایران، موفق شد به صورت انفرادی به قله دماوند، معروف به بام ایران صعود کند.
منصور رشیدی، از کارکنان شرکت ملی نفت ایران در واحد پشتیبانی توانست در روز 29 شهریور 1400 طی دو روز کوهپیمایی، با حرکت از مسیر جبهه جنوبی در هوایی سرد به صورت انفرادی به قله 5671 متری دماوند صعود کند.
رشیدی که عضو فدراسیون کوهنوردی هم است، برای سومین بار موفق شد به قله دماوند صعود کند و بر همین اساس از فدراسیون کوهنوردی حکم صعود گرفت و طبق قوانین فدراسیون، این صعود معادل مدال برنز و مقام سوم قهرمانی کشور است. شایان ذکر است، منصور رشیدی قصد دارد در برنامه بعدی خود، صعودی برون مرزی داشته باشد و به قلل بالای 5 هزار متر صعود کند.
سرمربی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان برای لیگ بیست و یکم انتخاب شد.
پس از کش و قوس های فراوان، در نهایت نفت مسجدسلیمان، سرمربی خود در لیگ بیست و یکم را شناخت و این مسؤولیت به فراز کمالوند سپرده شد. پیش از این نیز نفتی ها با فکری و پورموسوی به توافق رسیده بودند و در حالی که پورموسوی قرارداد خود را امضا هم کرده بود، این همکاری پس از پیش آمدن برخی مسائل، به صورت دو طرفه فسخ شد.
اردوی نفت که چند روزی است در تهران بدون سرمربی برپا شده، زیر نظر کمالوند پیگیری می شود. مدیر عامل باشگاه نفت در خصوص انتخاب فراز کمالوند به عنوان سرمربی نفت مسجدسلیمان برای حضور در فصل بیست و یکم لیگ برتر گفت: پس از کش و قوس های زیاد به جمع بندی و توافق با فراز کمالوند رسیدیم. حدود8 بازیکن را با پیشنهاد مربیان قبلی جذب کردیم. بقیه را هم با هماهنگی کمالوند گرفتیم و تیم تقریباً تکمیل شده است.
سرمربیان تیم های پایه ای فوتبال باشگاه صنعت نفت آبادان از سوی مدیران این باشگاه انتخاب و معرفی شدند. باشگاه صنعت نفت آبادان، اعضای کادر فنی تیم های فوتبال امید، جوانان، نوجوانان و نونهالان این باشگاه برای فصل ورزشی 1401-1400 را انتخاب و معرفی کرد تا اقدام به آماده سازی تیم های پایه صنعت نفت در فصل جدید کنند. بر همین اساس، امید شریفی نسب، سرمربی تیم امید شد و مهدی کیانی به عنوان سرمربی، هدایت تیم جوانان را به عهده گرفت. جاسم افاشلی، سرمربی تیم نوجوانان شد و حسین بهارستان هم به عنوان سرمربی، هدایت نونهالان صنعت نفت را به عهده گرفت.
کشتی گیر ملی پوش نفت مسجدسلیمان:
حسین آزادی - کشتی، یکی از باسابقه ترین رشته های ورزشی در دنیاست که امروزه در تمام کشورهای دنیا به دو سبک فرنگی و آزاد پذیرفته شده است. این رشته در کشورمان ایران نیز به عنوان ورزش اول کشور محسوب می شود. استان خوزستان به عنوان قطب اصلی کشتی فرنگی ایران و آسیا، قهرمانان زیادی را به این مرزوبوم معرفی کرده و این ورزشکاران توانسته اند با درخشش در مسابقات قهرمانی المپیک، جام جهانی و تورنمنت های بین المللی، پرچم پرافتخار کشورمان را بر فراز قلل بین المللی به اهتزاز درآورند. سعید حسین پور از جوانان مستعد و جویای نام استان خوزستان و شهر اولین ها، مسجدسلیمان است که با درخشش در تیم نفت و گاز این شهر از شرکت های تابعه مناطق نفت خیزجنوب، عناوین متعددی از جمله نایب قهرمان آموزشگاه های جهان را به دست آورده است. با سعید حسین پور، جوان با آتیه مسجدسلیمانی و باشگاه نفت و گاز، گپ و گفتی صمیمی داشتیم که مشروح آن در ادامه از نظرتان می گذرد.
در ابتدا با بیوگرافی از خودتان شروع کنیم.
تک پسر خانواده ای ۵ نفری و متولد سال ۱۳۸۰هستم. در رشته عمران درس می خوانم و 11 سال است که کشتی می گیرم و برای تیم نفت مسجدسلیمان روی تشک می روم.
وقتی در مقطع ابتدایی در مدرسه مشغول به تحصیل بودم، دانش خسروی حاجیوند که بعداً به عنوان مربی من انتخاب شد، برای استعداد یابی به مدرسه ما آمد و من را انتخاب کرد؛ البته در ادامه این راه، خانواده ام از جمله پدر و مادرم نقش بسیار مهمی در حمایت و پشتیبانی از من داشتند تا کشتی را ادامه دهم و خوشبختانه این حمایت همچنان ادامه دارد.
در سن ۹ سالگی و زیر نظر استاد دانش خسروی حاجیوند که اولین مربی ام بود، در سالن کشتی شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان این ورزش را شروع کردم.
بله همین طور است. در این شهر، بهترین جایی که شما می توانید یک رشته ورزشی را دنبال کنید، باشگاه نفت مسجدسلیمان است.
اولین مقامم را سال 1392 و در مسابقات قهرمانی استان خوزستان به دست آوردم و موفق شدم عنوان نخست را کسب کنم. از کسب این مقام خیلی خوشحال بودم و جرقه اش ازآنجا در ذهن من زده شد و مربی ام هم آن روز خیلی به من امید داد که آینده درخشانی انتظارت را می کشد.
قهرمانی در رده های خردسالان، نونهالان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان در سطح استان خوزستان، قهرمانی در مسابقات انتخابی نونهالان کشور، نایب قهرمانی مسابقات نوجوانان آموزشگاه های کشور، کسب مقام دوم مسابقات انتخابی تیم ملی جوانان طی دو سال متوالی در سطح بین المللی، نایب قهرمانی جام یادگار امام و جام سید جعفر موسوی و نفر پنجم جام تختی و نایب قهرمان آموزشگاه های جهان از مهم ترین عناوینی است که تاکنون در رشته کشتی به دست آورده ام.
هر شکستی برایم بسیار سخت و تلخ است. تلخ ترین شکست من در فینال انتخابی تیم ملی جوانان بود، درحالی که از حریفم جلو بودم، در ثانیه های پایانی براثر یک غافلگیری، باختم و شیرین ترین خاطره هم نایب قهرمانی در مسابقات آموزشگاه های جهان بود.
از وزن ۶۶ کیلو گرم خردسالان تا وزن ۱۳۰ کیلو گرم بزرگسالان کشتی گرفتم. مهم ترین کشتی در مسابقات آموزشگاه های جهان در کشور مراکش بود. همچنین یک کشتی هم در جام جهان پهلوان تختی، مقابل بهنام مهدی زاده داشتم که با نتیجه ۵ بر ۳ باختم.
برای موفق شدن در رشته ورزشی باید از خیلی کارها و تفریحات کناره گیری کنیم؛ اما با یک برنامه ریزی صحیح، هیچ گونه تداخلی بین ورزش و درس به وجود نمی آید. خدا را شکر علاوه بر کشتی، توانستم تحصیلاتم را هم ادامه بدهم.
به جرات می توانم بگویم که باشگاه و تیم نفت مسجدسلیمان در کسب موفقیت های من نقش و تاثیر زیادی داشته و من فرصت را مغتنم شمرده و از تمامی مسؤولان امور ورزش شرکت نفت که طی سال های اخیر برای موفقیت من تلاش کرده اند، نهایت قدردانی و تشکر رادارم. از جمله هدایت یزدی، سلطانعلی حموله، رضا احمدپور خانی و در حال حاضر روح الله بهمنی و مهران نصیریان دوست، مدیر منابع انسانی و مدیران شرکت نفت، آقایان ناصری و هیهاوند که همیشه تلاش زیادی برای پیشرفت من و اعزام من به مسابقات و اردوها داشته اند.
مهم ترین مشکل و دغدغه هر ورزشکاری که به صورت حرفه ای فعالیت می کند، امنیت شغلی و مهیا کردن امکانات لازم برای حضور در مسابقات است و من هم انتظار دارم که مسؤولان، نگاه ویژه ای به آینده ورزشکاران داشته باشند تا بتوانیم با دغدغه کمتر، به موفقیت های بیشتری برسیم.
من هم مثل همه ورزشکاران در رشته های مختلف، بخصوص کشتی دوست دارم قهرمان جهان و المپیک شوم و برای رسیدن به این مهم، خیلی تلاش می کنم. من ابتدای راه هستم و برای رسیدن به آن باید بیشتر تلاش کنم.
از فروردین امسال در اردوی تیم ملی جوانان حضور پیدا کردم. شهریور امسال نیز به اردوی تیم ملی امید کشورمان دعوت شدم که این اردو از 30 شهریور تا 8 مهر در تهران و زیر نظر فرشاد علیزاده با نظم خاصی برگزار شد و در کنار بسیاری از کشتی گیران مطرح کشور، تجربه های خوبی در این اردوی آماده سازی به دست آوردم.
جا دارد از پدر و مادرم که در این راه دشوار و دوست داشتنی همواره به من کمکم می کنند، تشکر و قدردانی کنم. از مربی عزیزم، استاد دانش خسروی، کسی که از کودکی تا الان مثل یک پدر، چه در ورزش و چه در مسائل روزمره زندگی شبانه روز برایم زحمت کشیده، تشکر و قدردانی دارم. از آقای ورناصری، نماینده شهرمان و هیات کشتی که پیگیری کردند تا تیم این شهر درفصل آینده لیگ برتر کشتی فرنگی باشگاه های کشور شرکت کند، تشکر ویژه دارم و از مسؤولان شرکت نفت انتظار دارم که خانواده بزرگ کشتی که ورزش اول کشورعزیزمان است را به طور قاطع حمایت قاطع کنند؛ چون در شهرمان مسجدسلیمان که شهر اولین هاست، جوانان و نوجوانان مستعدی هستند که می توانند برای ایران افتخارآفرینی کنند.
حریفان نماینده نفت در فصل آتی لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران مشخص شدند. جلسه گروه بندی فصل جدید مسابقات لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران برگزار شد که تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در گروه الف این مسابقات قرار گرفت. فصل جدید لیگ برتر بسکتبال از تاریخ 24 مهرماه با شرکت 16 تیم در دو گروه 8 تیمی آغاز می شود و گروه بندی مسابقات به این ترتیب است:
گروه الف:
پالایش نفت آبادان، خانه بسکتبال خوزستان، شهرداری گرگان، ذوب آهن اصفهان، صنعت مس کرمان، کوچین آمل، نیروی زمینی تهران و نظم آوران نوین سیرجان
گروه ب:
مهرام تهران، شیمیدر قم، سپاهان اصفهان، اکسون تهران، صنعت مس رفسنجان، رعد پدافند تهران، صنایع هرمزگان و آویژه صنعت پارسای مشهد
دور اول مسابقات تور بزرگسالان تنیس روی میز آقایان استان خوزستان، هفته گذشته برگزار شد که فرزند نفتی در این مسابقات با قهرمانی خوش درخشید. مسابقات تور بزرگسالان تنیس روی میز در سالن تنیس روی میز انقلاب اهواز با حضور ۵۸ نفر از شهرهای اهواز، شوش، ماهشهر، شادگان، رامهرمز، آبادان، خرمشهر و دزفول برگزار شد که با قهرمانی علیرضا بابادی وند از اهواز و نایب قهرمانی سید مهدی پور محمد از آبادان به پایان رسید. علیرضا بابادی وند از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که تاکنون عناوین متعددی را کسب کرده. او در این مسابقات، تمام حریفان خود را شکست داده تا با اقتدار قهرمان شود.
انتخاب کادر فنی و سرپرست بسکتبال پالایش نفت آبادان
اعضای کادر فنی و سرپرست تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان، برای فصل جدید لیگ برتر بسکتبال مشخص شدند. باشگاه پالایش نفت آبادان، ابتدا سام بوشهری را به عنوان سرپرست تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در لیگ برتر انتخاب و معرفی کرد. سام بوشهری، سال ها به عنوان بازیکن در تیم های بسکتبال پالایش نفت آبادان و پتروشیمی بندر امام در لیگ کشور حضور داشته است. وی سابقه سرپرستی با پالایش نفت آبادان و کسب عنوان قهرمانی در لیگ برتر سومی آسیا را در کارنامه خود دارد. سپس باشگاه، دیگر اعضای کادر فنی را معرفی کرد که به این ترتیب، علی توفیق به عنوان سرمربی و سعید رحمانیان، کاظم معنایی و محمد فرحانی به عنوان مربی و دستیار، اعضای جدید کادر فنی را تشکیل می دهند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات