طرح جامع مدیریت تولید و مصرف انرژی در کشور تهیه شود
فرش قرمز وزارت نفت برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی
قول وزیر نفت برای اصلاح محور شیراز - عسلویه
به دنبال ثروت آفرینی حداکثری هستیم
پارک های پتروشیمی برگ برنده شهرهای محروم
افزایش پایداری شبکه گاز با پشتیبانی تاسیسات ذخیرهسازی
واژگون شدن ناگهانی قابل دکل حفاری
کشف منابع هیدروکربوری با گذشت زمان سختتر میشود
پتروایران و ملی حفاری موافقتنامه همکاری امضا کردند
رفتارهایی از رَحمَهٌ لِلعَالَمین
بانوان نفتی قدرت و توانمندی بالایی در کسب موفقیت های ورزش دارند
مسابقات ورزشی 9 گانه در نفت و گاز شرق برگزار شد
رئیس جمهوری بر ضرورت تهیه طرح جامع مدیریت تولید و مصرف انرژی در کشور تأکید کرد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی، روز سه شنبه، ۲۰ مهرماه در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، ضرورت مدیریت تولید، تأمین و مصرف برق کشور، استفاده حداکثری از توان داخلی برای احداث نیروگاه ها و پیش بینی ها برای تأمین سوخت زمستانی نیروگاه های تولید برق را یادآور شد.
در این نشست، وزارت نیرو برنامه خود را برای مدیریت عرضه و تقاضای برق مطرح کرد.
این برنامه شامل فصل های مختلف از جمله اهمیت ایجاد ثبات و امنیت در عرضه برق، بهبود فضای کسب وکار در بخش تولید برق و تمرکز بر مدیریت شبکه و ترانزیت برق، توسعه انرژی های تجدیدپذیر و نوسازی صنعت برق است.
امام جمعه گچساران نوع برخورد وزیر نفت با مردم برای رفع مشکلات و دغدغه آنها را شایسته عنوان کرد و گفت: این دین است که به وزیرش می گوید شما وزیر جمهوری اسلامی هستید و رفتارت باید تابع قرآن و اهل بیت علیهم السلام باشد.
به گزارش آوای جنوب، حجت الاسلام والمسلمین سیدامین الله حجازی، روز جمعه (۱۶مهرماه) در خطبه های نماز عبادی_ سیاسی جمعه ضمن دعوت نمازگزاران به رعایت تقوای الهی و تبریک حلول ماه ربیع الاول گفت: هفته گذشته سفر هیأت دولت به استان را داشتیم که ضمن تشکر از رئیس جمهوری و هیأت دولت و قدردانی از مهمان نوازی مردم استان، خدا را شاکریم که قول ها و مصوباتی هم برای رفع مشکلات استان داشت.
وی تصریح کرد: بنده هیچ گاه اهل تملق نبوده و نیستم، والله وزیر نفت هیچ قولی به بنده ندادند. وزیر نفت هیچ طلبی از بنده ندارد؛ اما از رفتار و نوع برخورد ایشان خوشم آمد. به این دلیل که مشاهده کردم دین دارند، وقتی خانمی التماس کرد به امام حسین (ع)، به محافظش دستور داد بگذارید حرفش را بیان کند و دستور داد اگر حل چنین مشکلی خلاف قانون نیست، پس برطرف شود.
امام جمعه گچساران ادامه داد: این دین است که به وزیرش می گوید شما وزیر جمهوری اسلامی هستید و رفتارت باید تابع قرآن و اهل بیت علیهم السلام باشد و از هیأت دولت و مجموعه دولت تشکر ویژه دارم. وزیر نفت نیز قول دادند که مشکلات نیروهای اخراجی شرکت نفت و گاز گچساران را برطرف کنند.
خطیب جمعه گچساران گفت: عرض کردیم که اگر به مردم دو گونه حرف بزنیم، مردم اعتمادشان نسبت به نظام سلب می شود. کاری کنیم که مردم اعتمادشان نسبت به نظام حفظ شود و به مردم راست بگوییم و ایشان هم قول دادند آن جمع، مشکلاتشان هم حل شود و قول دیگر اینکه در جذب نیرو، جوانان گچساران با توجه به تخصص، اولویت اول باشند.
رئیس کمسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این کمیسیون گفت: در این نشست درباره چگونگی فروش نفت، ساماندهی منابع انسانی، نحوه سرمایه گذاری، دیپلماسی انرژی و... مباحثی مطرح شد. فریدون حسنوند در تشریح نشست عصر روز سه شنبه (۲۰ مهرماه) کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که با حضور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برگزار شد، گفت: در این نشست، مسائلی همانند افزایش تولید نفت، وضع شرکت های عملیاتی، فروش نفت، نحوه سرمایه گذاری، دیپلماسی انرژی، ساماندهی شرایط نیروی انسانی در شرکت ملی نفت، دعوت از سرمایه گذاران داخلی و خارجی، شرکت های عملیاتی و... بحث و بررسی شد و اعضای کمیسیون و معاون وزیر نفت، دیدگاه های خود را مطرح کردند.
وی افزود: در این نشست تأکید شد که با روش های تشویقی و حمایتی، انگیزه در نیروهای صنعت نفت بالا برده شود و کمیته تشکیل شده در معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در این بازه، مشکلات مرتبط با کارکنان را حل و ساماندهی کند؛ البته کارکنان وزارت نفت از راه های مختلف با کمیسیون انرژی مجلس در تماس هستند. رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: در نشست این کمیسیون، مقرر شد کمیسیون انرژی و شرکت ملی نفت ایران دیدگاه های خود را درباره تدوین قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و برنامه توسعه با یکدیگر تطبیق دهند تا بتوانیم قانون جامع و کاملی در حوزه نفت و گاز با همکاری مشترک ارائه کنیم. حسنوند بیان کرد: در این نشست، درخواست احمد مرادی، نماینده بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجی آباد و خمیر و تعدادی از نمایندگان برای اعمال ماده ۲۳۴ قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی درخصوص برخی سوءمدیریت ها در پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس با حضور مدیران ذی ربط وزارت نفت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بررسی و مقرر شد ظرف مدت یک هفته، نشست دیگری برگزار شود و دیدگاه های نماینده درخواست کننده اعمال ماده ۲۳۴ و دستگاه ها شنیده و پس از آن گزارش نهایی تهیه و به صحن مجلس ارسال شود.
اتحادیه اروپا در حال بررسی خرید مشترک گاز طبیعی است تا بتواند از این اتحادیه در برابر افزایش قیمت ها محافظت کند. به گزارش خبرگزاری رویترز از بروکسل، بر اساس پیش نویس یک سند مشاهده شده از سوی رویترز، اتحادیه اروپا گزینه خرید مشترک گاز طبیعی از سوی کشورهای عضو را بررسی خواهد کرد. این اقدام همسو با تلاش این اتحادیه برای محافظت از خود در برابر افزایش قیمت انرژی است. کمیسیون اروپا این هفته مجموعه ای از اقدام های ممکن کشورهای اتحادیه اروپا برای رویارویی با قیمت های سرسام آور انرژی را منتشر می کند. این اقدام در پاسخ به درخواست برخی کشورها برای واکنش اتحادیه اروپا به قیمت بی سابقه گاز و برق صورت می گیرد. در پیش نویس سند این مجموعه آمده است که کمیسیون اروپا مزیت های احتمالی خرید مشترک گاز طبیعی از سوی کشورهای اتحادیه اروپا را بررسی خواهد کرد. این ایده در هفته های اخیر و از طریق دولت ها از جمله اسپانیا پیشنهاد شد. در این سند آمده است که کشورها می توانند با خرید مشترک گاز، یک ذخیره سازی راهبردی تشکیل دهند و مشارکت در این اقدام داوطلبانه خواهد بود. امسال قیمت برق و گاز در اروپا به طور بی سابقه ای افزایش یافته است؛ زیرا عرضه گاز پاسخگوی افزایش تقاضای اقتصادهای بهبودیافته از همه گیری ویروس کرونا نیست. همه کشورهای این اتحادیه، خواهان واکنش اتحادیه اروپا به افزایش قیمت انرژی نیستند. آلمان و هلند نسبت به دخالت در بازار هشدار داده اند.
مؤسسه مودیز:
مؤسسه مودیز اعلام کرد که صنعت نفت برای جلوگیری از بحران های عرضه در آینده به ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد. به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، مؤسسه اعتبارسنجی مودیز اعلام کرد که شرکت های حفاری نفت باید بودجه حفاری را ۵۴ درصد افزایش دهند و آن را به بیش از نیم تریلیون دلار برسانند تا از کمبود قابل توجه عرضه در چند سال آینده جلوگیری شود.
این مؤسسه در گزارشی اعلام کرد: شرکت های حفاری نفت خام و گاز طبیعی که با سقوط بی سابقه تقاضا در سال گذشته میلادی فعالیت خود را متوقف کرده بودند، با وجود رشد اخیر قیمت ها و احیای بازار، فعالیت های حفاری خود را آن چنان بیشتر نکردند. در حالی که قیمت نفت خام بین المللی و گاز آمریکا به ترتیب بیش از ۵۰ و ۱۲۰ درصد در سال جاری میلادی افزایش یافته است، پیش بینی می شود هزینه های حفاری تنها ۸ درصد در سطح جهان افزایش یابد. تحلیلگران مودی در این گزارش نوشتند: این مقدار برای جایگزینی آنچه در سال ۲۰۲۲ تولید می شود، بسیار ناچیز است و زمینه را برای سناریوهای محدودیت بیشتر عرضه فراهم می کند. هرگونه فشاری از این دست، بر بحران های کنونی می افزاید و اقتصادهای آسیایی و اروپایی را درگیر تلاش برای افزایش ذخیره سازی سوخت با نزدیک شدن به زمستان کرده و سبب افزایش بی سابقه قیمت ها در هر روز شده است. مودیز با استناد به برآوردهای آژانس بین المللی انرژی افزود: شرکت های نفت و گاز ۳۵۲ میلیارد دلار برای حفاری و فعالیت های مرتبط هزینه خواهند کرد. اگر آنها این رقم را به ۵۴۲ میلیارد دلار توصیه شده از سوی این مؤسسه اعتبارسنجی برسانند، بالاترین رقم از سال ۲۰۱۵ در جهان خواهد بود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه:
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در حوزه انرژی کارهای جدی را در دستور کار داریم، فروش نفت را جدی دنبال می کنیم و امیدواریم بتوانیم به دنبال مذاکره ای که با کشورهای همسایه آغاز کرده ایم، همان ارتباط پیشین را برقرار کنیم.
به گزارش شانا، سید مسعود میرکاظمی، در نشست علنی روز یکشنبه، ۱۸ مهرماه مجلس شورای اسلامی در ارائه گزارش به نمایندگان گفت: وضعی که دولت در آن قرار دارد، مناسب نیست؛ اما باید تلاش مضاعفی کنیم تا بر مشکلات فائق آییم. در حوزه انرژی کارهای جدی را در دستور کار داریم.
فروش نفت را به طور جدی دنبال می کنیم و امیدواریم بتوانیم به دنبال مذاکره ای که با کشورهای همسایه آغاز کرده ایم، همان ارتباط پیشین را برقرار کنیم.
وی با بیان اینکه در طول هشت سال گذشته رشد بی رویه ای در مصارف کشور وجود داشته است، افزود: هم اکنون کنترل های لازم آغاز شده و سیستم بودجه ریزی را به سمتی برده ایم که از ریخت و پاش ها جلوگیری کرده و یک حالت انقباضی در هزینه ها را در دست گرفته ایم تا بدرستی مدیریت کنیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: ما در سال آینده با کمترین کسری بودجه و بهترین نوع ساختاری که همه بتوانند پاسخگو باشند، بودجه را اصلاح می کنیم که ساده و قابل رصد و اندازه گیری باشد. میرکاظمی تاکید کرد: ما امروز به هر استانی که سفر می کنیم، از ما می خواهند که به آنها پول بدهیم تا کار کنند؛ اما پس از این، چنین روشی ادامه نمی یابد و تعهدهایی که در بودجه ۱۴۰۰ برای همه اجزای دولت وجود داشته، پررنگ می شود.
بر این اساس سهم هر دستگاه و هر استان در درآمدها و هزینه ها مشخص و هر ماه نیز کنترل می شود تا تعهدهایشان را محقق کنند.
وزیر نفت گفت: بزودی خبرهای خوبی در زمینه تنوع قراردادهای نفت خام و میعانات گازی و تهاتر نفتی اعلام می شود.
جواد اوجی، روز یکشنبه (۱۸ مهرماه) در حاشیه نشست کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بزودی خبرهای خوبی در زمینه تنوع قراردادهای نفتی و میعانات گازی و تهاتر نفتی اعلام می شود، گفت: با توجه به نیاز دنیا به انرژی و با استفاده از توان و ظرفیت دستگاه سیاست خارجی، فروش نفت به صورت تهاتری در دستور کار ما قرار گرفته است، در این زمینه تهاتر نفت با کالا و سرمایه گذاری از روش هایی است که انجام می شود.
وی افزود: آماده پذیرایی و استقبال گرم از سرمایه گذاران خارجی و داخلی خواهان سرمایه گذاری در حوزه صنعت نفت و گاز هستیم. سرمایه گذاران در قبال اقدام های خود می توانند نفت و میعانات گازی را به صورت تهاتر دریافت کنند.
وزیر نفت گفت: سرمایه گذاران داخلی مانند هلدینگ ها و بنگاه های اقتصادی بزرگ می توانند برای توسعه میدان های گازی کشور ورود کنند و پس از توسعه میدان، گاز طبیعی و میعانات گازی در قبال هزینه سرمایه گذاری و سود آن به عنوان خوراک یا سوخت دریافت کنند، در عین حال معاونت برنامه ریزی وزارت نفت، آماده پذیرش سرمایه گذاران در توسعه میدان ها و امضای قرارداد با آنهاست.
وزیر نفت به نشست با اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز اشاره و تصریح کرد: در این نشست، گزارش مفصلی درباره بخش های مختلف نفت، گاز و پتروشیمی و چگونگی سرمایه گذاری در این بخش ها و توسعه صنعت نفت به نمایندگان ارائه شد.
تأکید معاون وزیر نفت
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات، پل ارتباطی با دیگر واحدهای عملیاتی است که نقشی اساسی، محوری و جدایی ناپذیر در انجام پروژه ها و ارتباط واحدها با یکدیگر در سطح شرکت دارد.
مجید چگنی در دیدار با مدیر و رؤسای امور فناوری اطلاعات و ارتباطات این شرکت اظهار کرد: استفاده از فناوری های نوین ارتباطی، می تواند در تقویت ظرفیت زیرساخت های مخابراتی بسیار مؤثر باشد، نکته ای که بسیار حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: مدیریتها و واحدهای ستادی همیشه باید نیازمندیهای خود را در بخش فناوری به عنوان یک متقاضی به مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات اعلام و مدیریت فاوا نیز موظف است پس از انجام بررسی های لازم، نسبت به اجابت درخواست اقدام کند.
معاون وزیر نفت در امور گاز پس از استماع گزارش مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات پیرامون اقدام های شاخص و برنامههای اساسی پیش رو در حوزههای مختلف فاوا گفت: برنامه ریزی های انجام شده برای توسعه زیرساخت های مراکز داده، سیستم ویدئوکنفرانس، سیستم دورکاری، گذرگاه سرویس های سازمانی (ESB)، سیستم جامع اطلاعات مکانی، توسعه مکانیزاسیون فرایندها (سورین) و اقدام های انجام شده یا برنامههای پیش رو در حوزه سیستم های پرسنلی و حقوق و دستمزد، از عمده کارهای مورد توجه و مهم این مدیریت بوده که بسیار تحسین برانگیز است.
چگنی در پایان بر هوشمندسازی کنتورهای گاز و سیستمی کردن کارها همراه با کار گروهی تأکید کرد.
افزایش ۱۰ درصدی مصرف گاز
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش اعلام کرد: وزارت نفت دولت سیزدهم افزون بر تقویت ناوگان حمل سوخت، ذخیره سوخت مایع نیروگاه ها برای فصول سرد سال و سهم استفاده از گاز طبیعی در سبد سوخت نیروگاه ها را ۱۰ درصد افزایش داده و ۴ درصد از سهم استفاده از سوخت مایع در نیروگاه ها کاسته است.
به گزارش خبرگزاری فارس، جلیل سالاری درباره برنامه و اقدام های وزارت نفت برای تأمین سوخت زمستانی گفت: با روی کار آمدن دولت سیزدهم و بررسی های وزارت نفت درباره شرایط کنونی سوخت رسانی به نیروگاه ها و راهکارهای تأمین سوخت زمستانی متوجه شدیم که سوخت مایع در نیروگاه ها نسبت به پارسال ۲۰ درصد کمتر از حد استاندارد بوده است.
وی ادامه داد: در واقع هیچ برنامه مشخصی در وزارت نفت دولت گذشته برای تحویل سوخت مایع به نیروگاه ها وجود نداشت، در حالی که باید از اوایل امسال وزارت نفت برای تأمین سوخت مایع نیروگاه ها در فصول سرد سال برنامه ریزی می کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی گفت: با تغییر تیم مدیریتی وزارت نفت، ما بلافاصله برای حل این مشکل برنامه ریزی و اقدام کردیم ، به این صورت که استفاده از گاز طبیعی در نیروگاه ها ۱۰ درصد افزایش یافته است.
سالاری افزود: استفاده از سوخت مایع در نیروگاه ها نیز امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۴ درصد کاهش یافته است. در نتیجه با مدیریت و برنامه ریزی که انجام شد، سوخت موردنیاز نیروگاه ها نسبت به پارسال از سوخت مایع به گاز طبیعی تغییر کرد.
وی اظهار کرد: به موازات این کار، پیش بینی ها و تدابیر لازم برای تأمین سوخت نیروگاه ها در فصول سرد پیش ِ رو نیز انجام شده است. با این تدابیر اکنون ذخیره سازی سوخت مایع در نیروگاه ها بیشتر از مدت مشابه پارسال شده است، درحالی که همان طور که اشاره کردم، در موعد تحویل گرفتن دولت، این مقدار ۲۰ درصد کمتر از مدت مشابه پارسال بود.
عمل وزیر به وعده ها درباره منابع انسانی؛
پیرو وعده اخیر وزیر نفت مبنی بر اعزام گروه کارشناسی به استان بوشهر، هیأتی ۱۲ نفره به ریاست مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری وزارت نفت برای بررسی مسائل شغلی، قراردادی و معیشتی کارکنان غیررسمی صنعت نفت راهی بوشهر شدند.
جواد اوجی، وزیر نفت در سفر اخیر خود به استان بوشهر، در جمع مردم شهرستان جم حضور یافت و پس از استماع دیدگاه های مردمی، اعلام کرد که گروهی را برای بررسی بحث معیشت و قراردادهای کارکنان حجمی در بخش های مختلف صنعت نفت اعم از بخش خدماتی، پالایشگاهی و تعمیراتی به این استان اعزام می کند.
حال در شرایطی که هنوز یک هفته از وعده وزیر نفت نمی گذرد، با هماهنگی سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، هیأتی ۱۲ نفره متشکل از نمایندگان شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی به ریاست مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری منابع انسانی راهی بوشهر شده اند تا به مشکلات کارکنان رسیدگی کنند.
مهدی علی مددی، سرپرست توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در این باره گفت: این هیأتی که پیرو دستور وزیر نفت تشکیل و به عسلویه اعزام شده است، روز دوشنبه (۱۹ مهرماه) نشستی با مسؤولان و رؤسای منابع انسانی شرکت های مستقر در عسلویه (نفت، گاز و پتروشیمی) برگزار کرد و امروز (۲۰ مهرماه) نیز نشستی با حضور همکاران قراردادی شاغل در شرکت های مستقر در عسلویه برگزار خواهد کرد.
وی افزود: این هیأت، ضمن برگزاری نشست های کارشناسی به منظور شناسایی مشکلات کارکنان، با هماهنگی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از تأسیسات صنعت نفت مستقر در عسلویه بازدید می کنند.
سرپرست توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت تصریح کرد: پس از بازگشت هیأت و ارائه گزارش ها، همه مشکلات مطروحه از سوی کارکنان بررسی می شود و رفع آنها در اسرع وقت در دستور کار قرار می گیرد.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، فاز دوم منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در ماهشهر را با وجود تنوع خوراک از مناطق مهم توسعه صنعت پتروشیمی دانست و تأکید کرد: مرحله دوم با در نظر گرفتن تکمیل زنجیره ارزش شکل می گیرد.
حسن عباس زاده، درباره نشست طرح توسعه فاز دوم منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی که با حضور بهزاد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، حبیب آقاجری نماینده امیدیه، هندیجان، ماهشهر و جایزان و مدیران ارشد شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شد، اظهار کرد: مرحله دوم منطقه ماهشهر از مناطق مهم توسعه صنعت پتروشیمی است که تنوع خوراک زمینه را برای توسعه فراهم کرده است.
وی افزود: خوراک موجود در منطقه عسلویه مبتنی بر گاز است و زمینه برای توسعه طرح ها محدود؛ اما تنوع خوراک موجود در ماهشهر سبب شده تا بتوان برای تکمیل زنجیره ارزش طرح های متنوعی را تعریف و اجرا کرد که پیامد آن ایجاد ارزش افزوده بیشتر است.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: وجود خوراک های مایع در منطقه یک مزیت است و در این نشست، زمین های پیشنهادی برای ایجاد فاز دوم بررسی شد و باید بر این نکته تأکید کرد که فاز دوم با در نظر گرفتن تکمیل زنجیره ارزش شکل می گیرد.
عباس زاده با بیان اینکه سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به نمایندگی از شرکت ملی صنایع پتروشیمی چند منطقه را مطالعه و بررسی کرده است، گفت: در این نشست مقرر شد، سازمان سناریوهای خود را با کمک نماینده منطقه در مجلس و دیگر مقام های استان نهایی کند تا هر چه زودتر شاهد شکل گرفتن فاز دوم باشیم، همچنین مدیریت برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز خوراک های در دسترس و دیگر موارد را نهایی خواهد کرد.
وی به قابلیت های توسعه زنجیره متانول، بنزن، پروپیلن و اسید استیک و نیز VAM اشاره کرد و افزود: زمینه برای تکمیل زنجیره ارزش این محصولات فراهم است و می توان از ظرفیت های موجود در سطح منطقه به بهترین شکل بهره برد.
مدیر پیشین امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران:
مدیر پیشین امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران، موفقیت فروش نفت به روش تهاتر را در گرو همکاری وزارت نفت و بانک مرکزی دانست و گفت: بانک مرکزی باید مجاب و متقاعد شود که این روش به نفع کشور و منافع ملی است و با تمام قدرت وارد میدان شود.
سید محسن قمصری در گفت وگو با خبرنگار شانا با این تعریف ساده که تهاتر به معنی «مبادله کالا با کالا به منظور حذف پول است»، درباره اینکه چه زمانی از این روش برای فروش نفت استفاده می شود؟ اظهار کرد: زمانی که در زمینه نقل و انتقال وجوه مشکلی وجود داشته باشد، یا زمانی که طرفین بر اساس اولویت ها و منافعشان بخواهند وجوه را حذف کنند، از روش تهاتر استفاده می شود که خوشبختانه ما سابقه اجرایی در این زمینه زیاد داشته ایم.
وی به این پرسش که استفاده از روش تهاتر چه مقدار می تواند فروش نفت را در زمان تحریم تسهیل کند، با این توضیح که هم اکنون دو مشکل در زمینه فروش نفت وجود دارد که مشکل نخست سیاسی است و تهاتر نمی تواند آن را حل کند، درباره مشکل دوم اظهار کرد: دومین مشکل، بانکی است که روش تهاتر تا حدی می تواند آن را رفع کند؛ اما باید پیش از آن بررسی شود که چه میزان از مشکل فروش نفت، بانکی و چه میزان سیاسی است؟
مدیر پیشین امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران، مهم ترین چالش فروش نفت در سال های اخیر را مسائل بانکی و مهم ترین چالش در موضوع تهاتر را قوانین داخلی دانست و گفت: اگر نهاتر در مسیر درست قرار نگیرد، می تواند خطرساز باشد. برای نمونه اگر به پیمانکاران داخلی برای تهاتر اختیار تام داده شود، می تواند سبب آشفتگی بازار شود. استفاده از روش تهاتر، زمانی خوب خواهد بود که محور آن بانک مرکزی باشد. ورود پیمانکاران در بازار (نفت) اگر بدون برنامه باشد، آشفتگی در پی خواهد داشت که ضررش بیشتر از منافعش است.
قمصری گفت: برای جلوگیری از به هم ریختگی احتمالی در تهاتر نفت با پیمانکاران داخلی، تشکیل سازمانی باقدرت، مستقل، متمرکز، صاحب اختیار و چابک که بتواند در لحظه تصمیم بگیرد، کمک کننده است. به هم ریختگی بازار (نفت) و بعضی رقابت های نسنجیده، بی شک به ضرر منافع ملی است. تهاتر به معنای عدم تمرکز در مبادله نفت و ایجاد منابع مختلف برای تهاتر نیست. یک نمونه بگویم، شرکت شل با آنکه در همه کشورهای نفت خیز دنیا، شرکت های مستقل صاحب نفت دارد؛ اما فروش آن در دفتر شرکت انگلیسی-هلندی شل واقع در لندن، مستقر است و نفت به صورت یکپارچه و تحت یک مدیریت فروخته می شود. برای جلوگیری از رانت و به هم ریختگی باید همه فعالیت ها در یک سازمان مستقل متمرکز شود.
مدیر پیشین امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران به عنوان نکته پایانی تأکید کرد: تهاتر نفت به طور حتم با مدیریت بانک مرکزی در کنار مدیریت امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران قابل انجام است، منتهی بانک مرکزی باید مجاب و متقاعد شود که این روش به نفع کشور و منافع ملی است و با تمام قدرت وارد میدان شود.
وزیر نفت همراه رییس جمهور در هفتمین سفر استانی به فارس رفت
مشعل روزهای شلوغ و پرترافیک وزارت جواد اوجی با هفتمین سفر او به مقصد استان فارس همراه بود که ماحصل آن همچون سایر سفرهای استانی او به عنوان نماینده دولت، اخبار امیدبخشی برای صنعت نفت و همچنین مردم داشت. از جمله این اخبار می توان به اختصاص 4.5 میلیارد دلار سرمایه به منظور توسعه بخش بالادست گاز و همچنین اعتبار 1150 میلیارد تومانی نفت برای طرح های مسوولیت اجتماعی اشاره کرد.
اوجی در سفر استانی روز پنج شنبه (۲۲ مهرماه) به استان فارس علاوه بر بازدید از پالایشگاه گازی فراشبند، ادای احترام به شهدای گمنام شهرستان فیروزآباد، حضور در نشست شورای اداری فراشبند، فیروزآباد، قیر و کارزین با مردم این شهرستان ها نیز ملاقات داشت که جزییات آن در ادامه آمده است:
پالایشگاه گازی فراشبند در جنب میدان گازی دالان واقع شده است و گاز تولیدی از میدان های گازی آغار و دالان برای فرآورش به این پالایشگاه ارسال می شود. جواد اوجی، وزیر نفت طی بازدید از پالایشگاه گازی فراشبند و حضور در جمع مدیران این پالایشگاه از نزدیک در جریان روند عملیات این پالایشگاه قرار گرفت.
وی در حاشیه بازدید از این پالایشگاه گفت: استان فارس پس از استان بوشهر، دومین دارنده ذخایر گازی کشور به شمار می آید و ظرفیت تولید روزانه گاز در این استان ۱۱۴ میلیون مترمکعب است. با فشارافزایی و توسعه میدان های گازی از ظرفیت خالی پالایشگاه های گاز کشور استفاده می کنیم و با توسعه میدان های گازی، روزانه ۱۱۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز استان فارس اضافه می شود.
وزیر نفت در این بازدید از سرمایه گذاری ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری دولت سیزدهم برای فشارافزایی میدان های گازی کنونی و توسعه میدان های گازی جدید در استان فارس، افزایش ۱۱۰ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز در این استان، تخصیص اعتبار ۱۱۵۰ میلیارد تومانی نفت به طرح های رفاهی و اتصال ۱۰۰ روستا و ۴۶۰ واحد صنعتی فارس به شبکه گاز تا پایان سال ۱۴۰۰ خبر داد و افزود: وزارت نفت برنامه دارد با سرمایه گذاری در بخش بالادست گاز شامل طرح توسعه فاز ۱۱ میدان گازی مشترک پارس جنوبی، میدان های آغار و دالان، شانول، تابناک، هما و وراوی، فشارافزایی و توسعه میدان های گازی جدید، از ظرفیت خالی روزانه ۱۴۰ میلیون مترمکعبی پالایشگاه های گازی، به ویژه در استان های فارس و بوشهر استفاده کند.
او گفت: اعتقاد ما بر این است که متناسب با توسعه میدان ها و ذخایر گازی و نفتی، مردم نیز از مواهب طرح های صنعتی همجوار خود بهره مند شوند. بنابراین در این سفر، وزارت نفت ۱۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده است. در جریان این دیدار ابوالحسن محمدی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گزارشی درباره وضع میدان های استان فارس، شرایط پروژه های این شرکت و نیازها و چالش های این صنعت ارائه کرد.
وزیر نفت همچون دیدارهای گذشته با حضور در میان کارکنان صنعت نفت و گوش دادن به درددل ها و مشکلات آنان، موجی از دلگرمی را در میان کارکنان ایجاد و از نزدیک از زحمات این قشر متخصص، تلاشگر و زحمتکش قدردانی و تأکید کرد که با اجرای برنامه های در نظر گرفته شده معیشت کارکنان ارکان ثالث بهبود می یابد.
قول پیگیری مشکلات رانندگان شرکت زاگرس جنوبی
وزیر نفت در ادامه این سفر با حضور در جمع رانندگان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از نزدیک در جریان مشکلات این کارکنان قرار گرفت و برای پیگیری آنها قول مساعد داد. وی همچنین با تاکید بر اینکه دانشجویان دانشگاه صنعت نفت، اولویت مهم وزارت نفت هستند، خاطرنشان کرد: برای بررسی وضع کارکنان پیمانکار به عسلویه و جم، گروه کارشناسی اعزام کرده ام. اوجی پس از این از تونل 7 قطعه ۳ بزرگراه فیروزآباد - کوار بازدید کرد. وی در این بازدید از نزدیک در جریان جزییات این پروژه به عنوان یکی از پروژه های مسوولیت اجتماعی صنعت نفت قرار گرفت.
ادای احترام به شهدای گمنام شهرستان فیروزآباد
وزیر نفت در هفتمین سفر کاری و استانی خود همچون سفرهای گذشته با حضور در گلزار شهدای گمنام شهرستان فیروزآباد به مقام والای شهدای هشت سال جنگ تحمیلی ادای احترام کرد.
حضور در نشست شورای اداری شهرستان های فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین
وزیر نفت پس از حضور در گلزار شهدای گمنام در نشست شورای اداری شهرستان های فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین حضور یافت و از نزدیک شنونده مشکلات، مباحث و چالش های مسوولان و مدیران این شهرستان ها بود. اوجی در این نشست ابراز امیدواری کرد با اجرای پروژه های توسعه ای در فارس، این استان شاهد رشد و توسعه در تمام بخش ها باشد. او تصریح کرد: با تخصیص اعتباری بی سابقه به طرح های مسوولیت اجتماعی این استان از سوی وزارت نفت، شاهد روندی رو به رشد در اجرای پروژه های عمرانی، رفاهی و فرهنگی خواهیم بود. وزیر نفت با اشاره به عزم دولت سیزدهم برای رفع مشکلات قشرهای مختلف مردم گفت: بخش زیادی از مصوبه ها و اعتبارهایی که برای استان فارس طی دو نشست در تهران در نظر گرفته شده، به پروژه های مسوولیت اجتماعی این استان اختصاص می یابد، بخش اعظمی از این اعتبار به اصلاح و احداث جاده شیراز - کوار - فیروزآباد و نیز جاده عسلویه - جم (که گزارش های زیادی از ترافیک پرحجم و وقوع حوادث ناگوار در آن دریافت کرده ایم) اختصاص خواهد یافت. وزیر نفت رقم سرمایه اختصاص یافته برای اصلاح جاده عسلویه به جم را ۸۰۰ میلیارد تومان اعلام و اظهار کرد: ۳۰۰ میلیارد تومان این رقم به صورت نقدی پرداخت می شود و ۵۰۰ میلیارد تومان آن نیز از طریق طرح های جدیدی که وزارت نفت برای تأمین اعتبار پروژه های جدید پیش بینی کرده است، تخصیص داده خواهد شد. اوجی با اشاره به اینکه استان فارس دومین ذخایر گازی کشور را در اختیار دارد و دارای ظرفیت تولید روزانه ۱۱۴ میلیون مترمکعب گاز است، افزود: با توسعه میدان های گازی جدید، روزانه ۱۱۴ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید این استان افزوده می شود که این توسعه برکات جدیدی را برای منطقه به همراه خواهد داشت. وی با تاکید بر عزم وزارت نفت برای توسعه میدان های آغار و دالان و فاز دوم توسعه پالایشگاه فراشبند در آینده نزدیک بیان کرد: از محل اجرای این پروژه ها، روزانه نزدیک به ۲۴۰ میلیون مترمکعب گاز در استان فارس تولید می شود. پیمانکار این پروژه ها به زودی مشخص می شود و کار را آغاز خواهد کرد، اجرای این طرح ها زمینه توسعه در استان را فراهم می آورد و افزون بر اشتغالزایی، بخش زیادی از مشکلات استان را حل و فصل می کند.
وزیر نفت با اشاره به تعریف تعدادی پروژه مسوولیت اجتماعی در استان فارس با همکاری استانداری گفت: حدود ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار به ۲۵۰ پروژه رفاهی، آموزشی و فرهنگی این استان اختصاص می یابد که چنین اعتباری در زمینه مسوولیت اجتماعی وزارت نفت بی سابقه بوده است.اوجی با تاکید بر اینکه در طرح های توسعه ای صنعت نفت استان فارس، هر پروژه ای که تصویب شد تا سقف ۴ درصد از اعتبارات آن در زمینه مسوولیت اجتماعی این مناطق هزینه می شود، افزود: توسعه یک میدان گازی رقمی حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار هزینه دارد که این اطمینان را می دهم در توسعه میدان های استان فارس تا سقف ۴ درصد از این هزینه را همانطور که در ایلام اعلام کردیم به این استان اختصاص دهیم.وزیر نفت با اشاره به گازرسانی به بیش از ۱۰۰ روستا در استان فارس تا پایان سال جاری با اعتبارهای مصوب اظهار کرد: ان شاءالله تا نیمه نخست سال آینده، استان فارس جزو استان های سبز گازرسانی کشور می شود و هیچ روستایی در این استان از نعمت گاز بی بهره نمی ماند. اوجی تکمیل و ساخت پتروشیمی های جدید از جمله پتروشیمی فیروزآباد را از دیگر مسائل طرح شده در این سفر برشمرد و افزود: وزارت نفت طبق قانون اجازه سرمایه گذاری در این بخش را ندارد، اما ما این آمادگی را داریم که در صورت استقبال سرمایه گذاران، هرگونه حمایت در زمینه تامین خوراک و دریافت مجوزهای لازم را اجرایی کنیم. وی همچنین با اشاره به برگزاری نشست هایی با مدیران قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا درباره تعیین تکلیف پتروشیمی فیروزآباد تصریح کرد: هلدینگ های بزرگی مانند شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، هلدینگ پارسیان و... در کشور ظرفیت سرمایه گذاری در این بخش را دارند و با توجه به سودآوری محصولات پتروشیمی، ظرفیت خوبی برای تشویق سرمایه گذاری در این حوزه وجود دارد که بی شک استقبال هم خواهد شد.وزیر نفت بحث آب و تنش های آبی استان فارس را از دیگر چالش های مطرح شده در این سفر دانست و تاکید کرد: اعتقاد داریم مردم این منطقه نعمت هستند و با سعی و همت دولت سیزدهم و با تلاش شبانه روزی و پای کار آمدن همه مسئولان، ان شاءالله مسائل و مشکلات حل و فصل می شوند.اوجی با اشاره به اینکه همه اعضای هیات دولت برای حل دغدغه های مردم پای کار آمده اند، ادامه داد: پس از واکسن کرونا، معیشت مردم یکی از مهم ترین دغدغه های رئیس جمهوری بود که امیدواریم با نشست های فشرده ای که برگزار می شود، بتوانیم این مساله را که بحث بسیار مهمی است، در دولت حل وفصل کنیم. با وجود تحریم ها، این مشکلات، مشکلات کمی نیست و لازم است مردم نیز در این باره اندکی صبر و تحمل داشته باشند. اکنون حتی کشورهای توسعه یافته نیز با مشکل تامین سوخت دست وپنجه نرم می کنند، اما با وجود کمبودهایی که با آن روبه رو هستند، باز هم اجازه لغو تحریم های ایران را نمی دهند، اما به خواست خداوند، برکات نصیب مردم می شود و مشکلات قابل حل است. در بازدیدهایی که از قشرهای مختلف مردم از جمله عشایر و طوایف عشایری داشتیم، همه نکات و موارد مطرح شده را یادداشت کردیم و ان شاءالله پیگیری می کنیم و این مسائل قابل حل است. این دولت و همه وزیران این اراده را دارند که با امکانات و ظرفیت های کشور، مشکلات را حل کنند.
کسب نمره قبولی صنعت نفت در تحقق سیاست های مسوولیت اجتماعی
حسین آرگیو، فرماندار فیروزآباد در این نشست ضمن ابراز قدردانی از صنعت نفت برای تحقق سیاست های مسوولیت اجتماعی در این استان گفت: وزارت نفت برای ۲ هزار نفر در شرکت ها و طرح های تحت مدیریتش در این منطقه اشتغال ایجاد کرده و اقدام های قابل توجه وزارت نفت در این استان، سبب ایجاد اعتماد اجتماعی و رضایتمندی کارکنان شده است. علی محمد کریمی، فرماندار شهرستان قیر و کارزین نیز در این نشست تاکید کرد: توسعه گازرسانی به دو دهستان پرجمعیت این شهرستان نیازمند همراهی و دریافت مجوز از سوی وزارت نفت است. صادق فروغی، فرماندار فراشبند نیز در این نشست گفت: توسعه پالایشگاه گاز فراشبند در قالب مرحله دوم افزون بر افزایش تولید محصولات، به طور مستقیم برای ۳۰۰ نفر اشتغال ایجاد می کند. او اعلام کرد که اجرای فاز دوم پالایشگاه گاز فراشبند، زمینه ساز افزایش تولید روزانه ۷ هزار بشکه ای میعانات گازی می شود. غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس هم در این نشست اعلام کرد: گازرسانی به روستاهای فاقد گاز یاد شده همانطور که اشاره شد به دلیل سرانه بالا اجرایی نشده است. وی گفت: دو جایگاه عرضه گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) در حال دریافت مجوز در مسیر خط لوله این مناطق هستند که در صورت نهایی شدن ساخت، سرانه کاهش می یابد و امکان گازرسانی وجود دارد.
دیدارهای مردمی وزیر نفت
اوجی در پایان سفر یک روزه خود به شهرستان های فراشبند و فیروزآباد طی دیداری چهره به چهره در جریان مشکلات مردم شهرستان های فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین و کمبودهای این مناطق قرار گرفت.
حضور در نشست شورای اداری استان فارس
حضور در نشست شورای اداری استان فارس به ریاست رئیس جمهوری برنامه پایانی این سفر یک روزه بود که طی آن وزیر نفت اعلام کرد این وزارتخانه هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح های مسوولیت اجتماعی از جمله پروژه های رفاهی، آموزشی، فرهنگی و راه سازی استان فارس اختصاص می دهد.
ظرفیت تولید روزانه نفت در استان فارس به ۶۰ هزار بشکه می رسد
جواد اوجی شامگاه پنج شنبه (۲۲ مهرماه) در گزارشی از سفرش به شهرستان های فراشبند، فیروزآباد، قیر و کارزین به رییس جمهوری در شورای اداری استان فارس گفت: تاکنون ۶ میدان گازی در این استان توسعه یافته و برای توسعه ۶ میدان گازی جدید که قول می دهیم اجرای آنها در دولت سیزدهم آغاز شود، اعتباری نزدیک به ۲ میلیارد دلار در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به انتظارهای مردم این مناطق برای توسعه میدان گازی آغار افزود: ان شاءالله به زودی طرح توسعه میدان گازی آغار اجرا می شود.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه استان فارس با تولید روزانه ۱۱۴ میلیون مترمکعب گاز دومین تولیدکننده گاز کشور است، گفت: توسعه فاز دوم میدان آغار و فاز دوم پالایشگاه گازی فراشبند با ظرفیت ۲۰ میلیون مترمکعب و ۲۵۰ میلیون دلار اعتبار در دستور کار قرار گرفته است. او اعلام کرد که ظرفیت برداشت روزانه نفت خام در استان فارس از رقم کنونی ۴۲ هزار بشکه تا پایان سال ۱۴۰۱ به ۶۰ هزار بشکه در روز می رسد.
اختصاص ۴۰۰ میلیون دلار برای طرح های فشارافزایی میدان های گازی فارس
اوجی اجرایی شدن طرح های فشارافزایی میدان های شانول، هما، وراوی و تابناک را از دیگر مصوبه های این سفر دانست و گفت: ۴۰۰ میلیون دلار از اعتبارات وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران از سهم ۱۴.۵ درصد برای اجرای این طرح ها در نظر گرفته شده است تا جلوی افت فشار و تولید در این میدان ها گرفته شود.
وی افزود: در حوزه نفت، هم اکنون ظرفیت تولید روزانه ۴۲ هزار بشکه نفت در این استان وجود دارد که این رقم با بهره برداری از میدان خشت تا پایان امسال، ۱۰ هزار بشکه افزایش می یابد. وزیر نفت ادامه داد: با افزایش حدود ۱۰ هزار بشکه دیگر در سال ۱۴۰۱، ظرفیت تولید روزانه نفت خام در استان فارس به ۶۰ هزار بشکه می رسد.
قول وزیر نفت برای اصلاح محور پرمخاطره شیراز - عسلویه
اوجی به دغدغه های مردم فراشبند برای توسعه میدان آغار، توسعه فاز ۲ پالایشگاه فراشبند و اصلاح محور شیراز - کوار - فیروزآباد - عسلویه اشاره کرد و گفت: این قول را می دهیم که با کمک وزارت راه و شهرسازی، ۸۰۰ میلیارد تومان از اعتبارات طرح های مسوولیت اجتماعی وزارت نفت برای استان فارس را به این مسیر پرمخاطره و پرتلفات، به ویژه در بخش کوار تا فیروزآباد اختصاص دهیم. وزیر نفت با اشاره به دریافت درخواست های پرشمار از سوی مردم منطقه فراشبند برای تخصیص آب به این منطقه افزود: در زمینه مسوولیت های اجتماعی، طی این سفر ۱۱۵۰ میلیارد تومان از اعتبارات وزارت نفت به ۲۵۰ پروژه ورزشی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی اختصاص یافت که بخشی از این پروژه ها تا پایان امسال و بخشی هم تا سال آینده به بهره برداری می رسند.
تضمین تامین خوراک ۴ پتروشیمی فیروزآباد، داراب، جهرم و فسا
اوجی درباره وضع چهار پتروشیمی فیروزآباد، داراب، جهرم و فسا گفت: متاسفانه نزدیک ۱۵ سال است که سهام این پتروشیمی ها بلاتکلیف مانده و سرمایه گذار اقدامی نکرده است. پیش از این سفر، این قول را دادم و مکاتباتی نیز داشتیم که تضمین خوراک اتان و اتلین این پتروشیمی ها برای تولید اتیلن و پلی اتیلن انجام شود.
وی با تاکید بر لزوم تعیین تکلیف هرچه سریع تر این مجتمع ها گفت: با توجه به استقبال نکردن سرمایه گذاران در طول سال های گذشته، برنامه داریم تا ان شاءالله با بسیج کردن هلدینگ های بزرگی همچون شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، صندوق بازنشستگی صنعت نفت و پارسیان هلدینگ بتوانیم سرمایه گذار جایگزین را مشخص و تکلیف این چهار پتروشیمی را در این چهار منطقه تعیین کنیم.
وزیر نفت با اشاره به اینکه پروژه های بالادست تولید گاز، تولید نفت و نخستین مجتمع پتروشیمی ایران در مرودشت استان فارس وجود دارد، افزود: صنعت پتروشیمی، توسعه و تکمیل زنجیره ارزش در این صنعت، توسعه صنایع تکمیلی، تضمین خوراک برای بخش پیشران به ویژه صنایع شیمیایی را که در مجاورت مجتمع پتروشیمی شیراز قرار گرفته است، جزو تعهدهای خود می دانیم و این قول را می دهیم که وزارت نفت افزون بر تضمین خوراک، حمایت لازم از سرمایه گذاران این عرصه را به عمل آورد. اوجی از اتصال ۱۰۰ روستای استان فارس تا پایان امسال به شبکه گاز کشور خبر داد و تاکید کرد: ۴۴۰ واحد صنعتی و ۶ شهر نیز امسال به شبکه گاز کشور متصل می شوند.
اختصاص ۵۷ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل بیمارستان حضرت زینب(س) شیراز
وی همچنین از اختصاص ۵۷ میلیارد تومان اعتبار برای ساخت و تکمیل بیمارستان حضرت زینب(س) شیراز خبر داد و گفت: برای تکمیل برج فناوری پارک علم و فناوری استان فارس نیز ۱۰ میلیارد تومان از اعتبارات وزارت نفت اختصاص می یابد.
وزیر نفت اظهار کرد: در این سفر همچنین تصویب شد ۱۵ میلیارد تومان از اعتبارات وزارت نفت در حوزه مسوولیت اجتماعی برای افراد زیر پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد و لوله کشی گاز خانوارهای زیر پوشش این سازمان ها اختصاص یابد.
اختصاص اعتبارهای وزارت نفت به حوزه مسوولیت اجتماعی
رییس جمهوری نیز در این سفر با مثبت ارزیابی کردن رویه وزارت نفت در تخصیص اعتبار به طرح های مسوولیت اجتماعی، از سرمایه گذاران ایرانی مقیم خارج از کشور برای مشارکت در پروژه های صنعت پتروشیمی استان فارس و تکمیل زنجیره ارزش دعوت کرد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از تمهیدات برای ورود به فصل سرما می گوید
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران با سه شرکت زير مجموعه بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، شرق و غرب و منطقه عملياتي سراجه قم از شرکت هاي توليدي نفت و گاز در ساختار شرکت ملي نفت ايران و بزرگترين توليدکننده راهبردی گاز در مناطق خشکي کشور به شمار مي آيد که ماموريت مهم توليد و توسعه بيشتر ميدان هاي خشكي در محدوده جغرافيايي استان هاي لرستان، كردستان، كرمانشاه، مركزي، قم، ايلام، خراسان، آذربايجان غربي و شرقي، اردبيل، فارس، بوشهر، هرمزگان، چهارمحال بختياري و بخشي از خوزستان را به عهده دارد. رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در گفت وگو با «مشعل» از آمادگی کامل این شرکت برای ورود به فصل سرما خبر داده و به بیان جزییات تعمیرات اساسی در زیرمجموعه های این شرکت می پردازد. به گفته او، برنامه توليد تكليفي گاز غني شركت نفت مناطق مركزي ايران در چهار ماهه پاياني سال 1400 به طور متوسط 244 ميليون مترمكعب در روز است که به منظور آمادگی کامل برای تامین این امر، به همت كاركنان شركت نفت مناطق مرکزی ایران به ويژه در واحدهاي فني و عملياتي با انجام تعميرات اساسي برنامه ريزي شده، بخش قابل توجهي از تاسيسات و خطوط لوله انتقال گاز با هدف استمرار و توليد ايمن به انجام رسيده است كه اين مهم تا اواسط مهر ماه سال جاري پايان مي يابد و با تمام توان و ظرفيت آماده تامين پايدار گاز زمستاني خواهد شد. متن کامل این گفت وگو در ادامه می آید:
شركت نفت مناطق مركزي ايران، به عنوان بزرگترين شركت توليد كننده گاز مناطق خشكي كشور و از شركت هاي اصلي توليدي در ساختار شركت ملي نفت ايران، مسئوليت توسعه و توليد گاز و نفت از بالغ بر 78 ميدان هيدروكربوري شامل 49 ميدان گازي و 29 ميدان نفتي را بر عهده دارد كه هم اكنون 15 ميدان نفتي و 15 ميدان گازي از اين ميدان ها واقع در استان هاي فارس، بوشهر، قم، لرستان، خراسان رضوي، ايلام، كرمانشاه، هرمزگان، شمال خوزستان در برنامه عمليات بهره برداري بوده و توسعه مابقي ميادين در برنامه هاي آتي شركت قرار دارد. اين شركت با مركزيت ستاد تهران داراي سه شركت تابعه بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي با مركزيت شيراز، شركت بهره برداري نفت و گاز غرب با مركزيت كرمانشاه و شركت بهره برداري نفت و گاز شرق با مركزيت مشهد مقدس است؛ سياست گذاري هاي كلان در حوزه توليد و توسعه ميادين هيدروكربوري در ستاد تهران انجام مي گیرد.
بله، حتما و به طور يقين، به همت كاركنان شركت نفت مناطق مرکزی ایران به ويژه در واحدهاي فني و عملياتي با انجام تعميرات اساسي برنامه ريزي شده در بخش قابل توجهی از تاسيسات و خطوط لوله انتقال گاز با هدف استمرار و توليد ايمن به انجام رسيده است كه اين مهم تا اواسط مهره ماه سال جاري پايان مي يابد و با تمام توان و ظرفيت آماده تامين پايدار گاز زمستاني خواهد شد.
از جمله مواردی که باید در راه آمادگی برای تامین پایدار گاز در مناطق تحت پوشش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به آن اشاره کنم، راه اندازي چاه هاي جديد برنامه ريزي شده به منظور تولید در چهار ماهه پاياني سال در برخي از ميدان ها در زمان تعهد شده است. همچنین اتمام به موقع چاه هاي تحت تعمير كه در برنامه توليد تكليفي ميزان توليد براي اين چاه ها در نظر گرفته شده است، از دیگر فعالیت ها در این شرکت به منظور ورود به فصل سرما به شمار می رود. افزون بر این موارد، انجام برنامه ریزی تعمیرات اساسی در چاه ها، خطوط لوله جرياني و تأسیسات میادین تولیدی گاز است که از فعالیت های مهم محسوب می شود.
به طور کلی تعمیرات اساسی تاسیسات گازی از جمله تعمیر شیرآلات، خطوط لوله، لخته گیرها و تجهیزات مراکز جمع آوری و تفکیک، توربین ها و کمپرسورهای ایستگاه تقویت فشار گاز و مخازن در تمامی میادین تولیدی گاز را شامل می شود. باید این نکته را مورد یادآوری قرار دهم که از جمله چالش هاي حوزه تعميرات اساسي، تغییرات در برنامه اعلامي از سوی شرکت ملی گاز و وزارت نفت است که این مساله فشار مضاعفی به همکاران درخط مقدم تعمیرات وارد کرده که با وجود کاهش زمان تعمیرات و تغییر برنامه و گاه هم پوشانی های زمانی ایجاد شده است که البته با تلاش شبانه روزی همکاران تعمیرات اساسی به صورت کامل طبق برنامه ریزی صورت گرفته، انجام شده است.
با توجه به اینکه شرکت نفت مناطق مرکزی ايران، متشکل از سه شرکت تابعه بهره برداری شرق، غرب و زاگرس جنوبی است، تعمیرات اساسی هرکدام از شرکت ها ازچه زمانی آغاز شد و در چه مقطعی به پایان رسید؟
تعميرات اساسي شركت بهره برداري نفت و گاز شرق و غرب به طور كامل انجام شده است و در شركت زاگرس جنوبي با پايان تعميرات اساسي در منطقه عملياتي پارسيان به پايان خواهد رسيد که جزییات آن در جدول زیر آمده است.
بله شرایط کاری با توجه به تحريم هاي ظالمانه و همچنين پیک پنجم کرونا از سال های گذشته سخت تر بوده است. از جمله مواردی که می توان به آن اشاره داشت، نصب و راه اندازی مخزن جدید ذخیره مایعات مرکز اندازه گیری خانگیران در شمال شرق كشور بعد از چند سال پیگیری مداوم انجام شد، به طوري كه يكي از مهمترين بخش هاي تعميرات اساسي در اين شركت به شمار مي رود. افزون بر آن رعایت پروتکل های بهداشتی هنگام تعمیرات خطوط لوله در مناطق سخت گذر جغرافیایی و گرمای طاقت فرسا تاثیر بسزایی بر سرعت انجام پروژه های تعمیراتی داشته است. همچنین از جمله موارد کار در شرایط سخت می توان به تخریب 55 متر طول CCW روی خط 48 اینچ در منطقه سخت گذر میدان گازی کنگان اشاره کرد. به این موارد باید به تعمیرات لخته گیرهای 24 و 36 اینچ پالایشگاه دالان و لخته گیر خیرگو با تعویض بالغ بر 100 متر لوله و تعمیر 3 دستگاه GG و 1 دستگاه پاور توربین توربین های SGT-400ایستگاه تقویت فشار نار که جزء تجهیزات تحریمی است نیز باید اشاره کنم.
در این زمینه در جدول زیر می توان جزییات نفر ساعت فعالیت برای آمادگی در زمستان امسال را شاهد بود که در مجموع 166 هزار و 800 نفر ساعت در سه شرکت بهره برداری شرق، بهره برداری غرب و همچنین شرکت بهره برداری زاگرس جنوبی به ثمر رسیده است.
برنامه توليد تكليفي گاز غني شركت نفت مناطق مركزي ايران در چهار ماهه پاياني سال 1400 به طور متوسط 244 ميليون مترمكعب در روز است.
در حال حاضر ذخيره سازي گاز در شركت نفت مناطق مركزي ايران در دو ميدان سراجه (منطقه عملياتي سراجه قم) و شوريجه دي (شركت بهره برداري نفت و گاز شرق) در شمال شرق كشور انجام مي شود كه ميزان ذخيره سازي تا كنون در ميدان سراجه 794 ميليون مترمكعب با درصد تحقق 91.85 درصد و در ميدان شوريجه دي 1465 ميليون مترمكعب با درصد تحقق 7/81 درصد بوده است.
بله به طور يقين، در بخش مربوط به شركت نفت مناطق مرکزی ايران و ساير بخش هاي توليد و توزيع گاز اين مهم محقق خواهد شد؛ البته در اين خصوص بايد فرهنگ سازي و جلب مشاركت هموطنان به منظور استفاده بهينه از اين نعمت خدا دادي با استفاده از ظرفيت هاي اطلاع رساني عمومي صورت بگیرد.
بهسازی منازل مسکونی به منظور جلوگيري از به هدر رفتن گرمايش محيط، انجام تعميرات مورد لزوم در خصوص جلوگيري از به هدر رفتن گرمايش محيط در ساختمان هاي ادارات و امكان عمومي، تنظيم دماي داخل چه در منزل و چه در محيط كار متناسب با كاهش و يا افزايش دما در فصول سرد سال و بهينه سازي موتورخانه هاي واحدهاي مسكوني، تجاري و اداري در این مسیر مهم تلقی شده و این راهکارها نقش مهمی ایفا می کند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بر افزایش تولید به میزان قبل از تحریم ها تاکید کرد:
مشعل افزایش تولید نفت و ثروت آفرینی حداکثری از نکات کلیدی در سخنان محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مراسم تودیع و معارفه مدیران عامل و سرپرست های جدید شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان و شرکت نفت فلات قاره ایران بود. در هفته های اخیر براساس احکام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، سرپرست شرکت نفت فلات قاره ایران، سرپرست شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان منصوب شدند وعلیرضا مهدی زاده به عنوان سرپرست شرکت نفت فلات قاره ایران، علیرضا دانشی به عنوان سرپرست شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و عبدالله عذاری به عنوان سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان منصوب شدند. خجسته مهر درمراسم تکریم و معارفه مدیرعامل پیشین و سرپرست جدید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با قدردانی از زحمات احمد محمدی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب این نکته را مورد تاکید قرار داد که نخستین انتظاری که از شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب داریم، افزایش ظرفیت تولید نفت به مقدارپیش از تحریم هاست. هنگامی که به مسئولیتی می رسیم، فرصت محدودی داریم و باید از این فرصت به دست آمده حداکثر استفاده را ببریم. وی سرپرست جدید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را فردی از جنس صنعت نفت خواند و افزود: آقای دانشی فردی است که در تار و پود صنعت نفت ریشه دوانده و بسیار خرسندیم این مسئولیت را قبول کردند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ۷۰ درصد تولید نفت کشور را به عهده دارد، اما یک شرکت پروژه ای نیست، تصریح کرد: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سیاست گذاری ها باید به کمک شرکت ملی نفت بیاید، چه بسا کارهای بزرگی انجام می دهیم، اما کنترل کننده خوبی نیستیم. خجسته مهر به موضوع استقلال هیئت مدیره در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اشاره کرد و گفت: وظیفه هیئت مدیره راهبری شرکت است؛ از آقای دانشی می خواهیم که یک هیئت مدیره قوی و قدرتمند را به کار گیرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: آن چیزی که در اسناد بالادستی و جزو برنامه های وزیر نفت نیز قرار دارد، افزایش ظرفیت تولید نفت است؛ نخستین انتظار ما از شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، افزایش ظرفیت تولید نفت به مقدار قبل از تحریم هاست.
وی به استفاده حداکثری از ظرفیت نیروی انسانی در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: اگر برای نیروی انسانی کار تعریف نکنیم و برنامه ای برای آنها قرار ندهیم، به معنای بی اهمیتی به آنهاست. شخصی عنوان کرد که نصف نیروهای صنعت نفت اضافی هستند، بله اگر قرار هست کار نکنیم، همه ما اضافی هستیم. خجسته مهر خطاب به مدیرعامل جدید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افزود: این شرکت برای بازگرداندن تولید نفت به پیش از تحریم ها و افزایش و پایداری آن در درازمدت و میان مدت، برنامه های جدی به شرکت ملی نفت ارائه کند، اما بدانیم که با شرایط عادی نمی توانیم این مأموریت را انجام دهیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: اینجا مثل زمین فوتبال است، آماده کردن زمین با ما، بازی کردن با شما. ما هم وظایف مهمی داریم که انجام می دهیم. وی با بیان اینکه مؤلفه زمان بسیار مهم است، عنوان کرد: اگر چابکی لازم را نداشته باشیم، با مشکل مواجه می شویم؛ از این رو شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گروهی را برای شناسایی موانع تولید ایجاد کند. خجسته مهر به تخصیص اعتبار مالی برای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به منظور نگهداشت و تولید خبر داد و گفت: برای فعالیت های رفاهی نیز ۶۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص خواهد یافت.
علیرضا دانشی، سرپرست جدید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در این مراسم گفت: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت بسیار مهمی است که توجه به آن در اقتصاد کلان کشور مؤثر بوده و بی توجهی به این شرکت نیز مشکلاتی را ایجاد می کند. تلاش ها در این شرکت فراوان بوده، اما نتیجه گیری مطلوب را نداشته است، از دلایل مشکلات در این شرکت این است که مدیران فضاهای کاری متنوعی دارند و از اصل کار خود غافلند. حتماً باید در رویه ها و فرآیندها در مناطق نفت خیز جنوب تغییرات اساسی انجام شود.
سرپرست جدید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه در همگرایی و همدلی باید تلاش ها مضاعف شود و بدانیم توسعه استان خوزستان و صنعت نفت در هم تنیده است، عنوان کرد: برای ارتقای کیفی صنعت نفت برنامه هایی مدنظر است، کارهای نوینی که انجام نشده، برای ما حائز اهمیت است و صنعت نفت باید به ریل اصلی خود بازگردد.
احمد محمدی، مدیرعامل پیشین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در این مراسم گفت: در مدت زمان مسئولیت بنده کارهای زیادی در حوزه مخازن هیدروکربوری، طرح های پژوهشی، جمع آوری گازهای مشعل و ... انجام شده است. در این مدت توانستیم ۱۲۰۰ قلم کالای پرکاربرد در صنعت نفت را بومی سازی کنیم و ۸۰ درصد کالاهای مصرفی ما ساخت داخل بودند، ضمن آنکه در بخش نیروی انسانی نیز کارهای بسیاری انجام دادیم که طرح طبقه بندی مشاغل از جمله این فعالیت ها بود. مدیرعامل پیشین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تصریح کرد: کاهش سن مدیران، مبارزه با فساد، جلوگیری از پدیده نفت دزدی و ... از دیگر اقدام های من و همکارانم در این مدت بوده است.
محسن خجسته مهر همچنین در مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان که در این شرکت در خرمشهر برگزار شد، با اشاره به جمله تاریخی «خرمشهر را خدا آزاد کرد» از امام خمینی(ره) گفت: اگر تاخیر ۷ ساله نبود، می توانستیم با تولید روزانه ۳۲۰ هزار بشکه در میدان آزادگان جنوبی، از ۶ میلیارد دلار عدم النفع اقتصادی آن جلوگیری کنیم که اکنون با اتخاذ تدابیر لازم، این مهم را محقق و خرمشهری دیگر را آزاد خواهیم کرد. وی افزود: در دوران جنگ تحمیلی انسان های وارسته ای را در خرمشهر از دست دادیم و این مسئولیت ما را در ارائه خدمت به مردم شریف این منطقه دوچندان می کند، چشم انداز تولید از میادین غرب کارون، یک میلیون بشکه در روز است و با ترسیم طرح آمایش سرزمین منطقه، توسعه اقتصادی و سیاسی را محقق می کنیم و علاوه بر تولید، توان سیاسی انقلابی خود را نمایش خواهیم داد که همه این ها باید به رفاه مردم منطقه ختم شود. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با ذکر این جمله از مقام معظم رهبری که «خرمشهرها در پیش است»، اظهار کرد: توسعه همه جانبه میدان عظیم مشترک آزادگان فتح خرمشهری دیگر است و ضرورت دارد از دارایی های مردم در پشت خاکریزهای اقتصادی صیانت شود. خجسته مهر افزود: میادین غرب کارون جذاب ترین عرصه برای سرمایه گذاری و توسعه است که باید با ایجاد طرح مدیریت یکپارچه و ارائه توجیه اقتصادی برای سرمایه گذاری، توسعه این میادین را سرعت بخشید. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تشریح اولویت های این شرکت در حوزه غرب کارون گفت: اتمام طرح نیمه تمام آزادگان جنوبی علاوه بر توسعه فاز دوم میدان های یادآوران و آزادگان شمالی و نگهداشت توان تولید دارخوین را می توان از اهم برنامه های ما برای این حوزه برشمرد. خجسته مهر با تاکید بر ایجاد ظرفیت های جدید در شرکت اروندان برای آمادگی هر چه بیشتر این شرکت جهت راهبری تولید روزانه یک میلیون بشکه نفت گفت: هم افزایی با توسعه دهنده برای مدیریت بهتر پروژه ها و تعامل با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای استفاده از توان فنی و عملیاتی باید مدنظر قرار گیرد و شرکت ملی نفت ایران اعتبارات و اختیارات مورد نظر را برای چابک سازی سازمان در مسیر ارتقای بهره وری و تحقق اهداف بزرگ، در اختیارشرکت نفت و گاز اروندان قرار خواهد داد. جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل سابق شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان نیز ضمن تقدیر از تلاش های بی وقفه کارکنان این شرکت، بر پیگیری پروژه های در دست اقدام و مسائلی چون استقرار شرکت اروندان و خدمات رفاهی به کارکنان تاکید کرد. عبدالله عذاری اهوازی، سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان نیز با اشاره به اینکه نیروی انسانی مهمترین سرمایه سازمان است، گفت: مبنای کار شایسته سالاری است و با این تفکر و تمرکز بر ارائه آموزش های لازم از طریق یک برنامه جامع آموزشی، اهداف شرکت و در راس امور، تثبیت تولید و توسعه را در دستور کار قرار می دهیم.
وی افزود: انجام وظایف و تعهدات نسبت به زیست بوم پیرامونی به ویژه تالاب، رعایت دستورعمل های ایمنی، مطالعات مخازن، حمایت از ساخت داخل و همکاری با شرکت های دانش بنیان را به عنوان رویکردهای اصلی سازمان مدنظر قرار خواهیم داد. در پایان این نشست، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از تلاش های جهانگیر پورهنگ تقدیر و با اعطای حکم سرپرستی به عبدالله عذاری اهوازی، برای وی آرزوی موفقیت کرد.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با حضور در بیت نماینده ولی فقیه در استان خوزستان با وی دیدار کرد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این دیدار عنوان کرد: برای اینکه بتوانیم در کارهای خود موفق شویم، نیاز به حمایت های شما داریم، کسی نمی تواند بگوید که من به تنهایی موفق خواهم شد. آیت الله سید عبدالنبی موسوی فرد، نماینده ولی فقیه در استان خوزستان نیز در این دیدار اظهار کرد: زمان کوتاه است و در چشم بر هم زدنی فرصت ها به پایان می رسد. تا زمانی که فرصت دارید، کار جهادی انجام دهید که البته از این دولت هم همین انتظار می رود. وی با اشاره به اینکه استان خوزستان دارای ذخایر عظیم نفت و گاز است و زیبنده مردم خوزستان نیست که هنوز آثار عقب ماندگی را در این استان احساس کنند، تصریح کرد: باید بخشی از درآمدهای نفتی به مشکلات خوزستان اختصاص یابد. امام جمعه اهواز همچنین در این دیدار بر استفاده حداکثری از نیروهای بومی در صنعت نفت اهواز، ایجاد ارزش افزوده در صنعت نفت و گاز، توجه بیشتر به دانشکده نفت استان، رفع مشکل بیکاری جوانان در استان خوزستان و استفاده از نیروهای پاکدست و پر تلاش در صنعت نفت تأکید کرد.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در آیین تودیع و معارفه مدیران عامل پیشین و جدید شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: انتظار داریم تولید در شرکت نفت فلات قاره ایران در حداکثر ظرفیت صورت گیرد، چراکه بازیابی تولید در این شرکت کار آسانی نیست و تولید حداکثری در این شرکت ضرورت دارد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ، با بیان این مطلب افزود: عملیات بیشتر، نیازمند سرمایه بری و هزینه کرد بیشتر است و هزینه تولید در نفت فلات قاره نیز به دلیل ماهیت فراساحلی آن بیش از خشکی است، بنابراین مهار هزینه ها و توجه به اقتصاد طرح ها در این شرکت باید دوچندان مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: درباره توسعه میدان های کمتر توسعه یافته و میدان های توسعه نیافته خلیج فارس به ویژه توسعه و نگهداشت توان تولید میدان های مشترک باید برنامه ریزی مدونی انجام شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه سودآوری و ثروت آفرینی حداکثری باید در همه مراحل کار به ویژه در بحث افزایش تولید و افزایش ضریب بازیافت به عنوان ملاک اصلی مدنظر باشد، بر لزوم اتخاذ و پیگیری راهبردی مشخص برای توسعه میدان ها در خلیج فارس تأکید کرد و گفت: همین جا قول می دهیم شرکت ملی نفت ایران از منابع قابل دسترس و دیگر منابع موجود در کشور با اولویت برای توسعه میدان های مشترک نفت فلات قاره استفاده کند و به هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران نیز تأکید کرده ام در این زمینه از هیچ کمکی نباید مضایقه شود. خجسته مهر با تأکید بر این نکته که برنامه های تدوین شده برای پیشبرد اهداف شرکت ها به طور مستمر رصد می شوند، بر اهمیت مؤلفه زمان و توجه ویژه به کیفیت کار در کنار تخصیص بهینه منابع تأکید کرد.
وی گفت: امکان استفاده از خدمات خارجی در شرکت نفت فلات قاره ایران به دلیل جغرافیای ویژه و هم مرز بودن با کشورهای دیگر، سهل الوصول تر است، اما انتظار می رود زنجیره تأمین و توزیع در این شرکت به طور کامل ایرانی باشد که باید در این زمینه سختگیری شود. به گفته وی، با وجود امکان تأمین ۸۵ درصد نیازمندی های کالاها و تجهیزات صنعت نفت از داخل، بالغ بر نیمی از ظرفیت ساخت کالا در کشور بدون استفاده و لازم است اقدام هایی مسنجم صورت گیرد و حتی در صورت نیاز در قراردادها تجدیدنظر شود، چراکه دیگر نمی توان با توصیه و ریش سفیدی و... انتظار استفاده حداکثری از توان داخل داشت، بلکه باید روند کار را به نوعی سازماندهی کرد که به طور سیستمی امکان عدول از این روند نباشد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: وقتی می گوییم نفت را سر سفره مردم بیاوریم، لزوماً به این معنا نیست که درآمد حاصل از فروش نفت را به مردم دهیم، بلکه باید فضا را برای بهره مندی مردم مساعد کنیم و استفاده حداکثری از توان داخل، از راهکارهای آن است. خجسته مهر با یادآوری اینکه سختی کار در دریا به مراتب بیش از خشکی است و ما قدردان زحمات کارکنان نفت فلات قاره هستیم، افزود: بی تردید، کارکنان که بار سنگین تولید را بر دوش دارند، خالق اصلی موفقیت های شرکت ملی نفت ایران هستند. خجسته مهر از تلاش های علیرضا سلمان زاده، مدیرعامل پیشین شرکت نفت فلات قاره ایران به دلیل حضور در این میدان سخت قدردانی و برای علیرضا مهدی زاده، مدیرعامل جدید این شرکت آرزوی موفقیت کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران از جنس کارکنان همین شرکت است، بر استفاده حداکثری از گزینه های آشنا با جنس کار در انتصاب مدیران هر شرکت تأکید کرد و درباره شاخص های مهم در انتصاب ها افزود: مهم ترین شاخصه، کارآمدی است و البته در این زمینه باید یادآوری کرد که انتخاب یک نفر، به معنای ناکارآمدی دیگران نیست.
محسن خجسته مهراتخاذ تصمیم های صحیح، اولویت بندی صحیح پروژه ها و اجرای بهینه طرح ها و پروژه ها را از نتایج توجه به مؤلفه کارآمدی در انتخاب مدیران دانست و ادامه داد: سلامت کافی، روحیه فسادستیزی، بهره مندی از علم و دانش در کنار تجربه و استفاده از افراد دانا از دیگر شاخص های حائز اهمیت در این زمینه است. خجسته مهر گفت: مدیران باید بدانند وقتی مسئولیت به آنان واگذار شده است، قرار نیست وارد هتل پنج ستاره شوند، بلکه باید کفش پولادین بپوشند تا بتوانند در این عرصه کار را به خوبی پیش ببرند. وی بار دیگر بر اهمیت انتخاب درست اعضای هیئت مدیره شرکت ها تأکید کرد و کارآمدی اعضای هیئت مدیره را شاخصی مهم در پیشبرد اهداف شرکت و موفقیت مدیرعامل برشمرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به ذخایر سرشار هیدروکربور مایع شرکت ملی نفت ایران که چشم انداز صدساله را پیش روی تولید این شرکت قرار می دهد، بر اهمیت جذب نیروهای کارآمد و بامهارت و کارشناس برای پیشبرد اهداف صنعت نفت در درازمدت تأکید کرد و تکریم و احترام به سرمایه انسانی را در این زمینه ضروری خواند.
علیرضا مهدی زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران نیز در این نشست ضمن قدردانی از حسن اعتماد وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برای واگذاری مسئولیت خطیر و سنگین مدیریت شرکت نفت فلات قاره، ابراز امیدواری کرد که با کمک مدیران و رؤسای مناطق عملیاتی و کارکنان شریف این شرکت، شرکت نفت فلات قاره ارتقا یابد. وی با اشاره به بروز بعضی از نارضایتی ها در میان کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران افزود: امیدواریم این نارضایتی ها با همراهی و کمک مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران حل شود، زیرا کارکنان این شرکت در سخت ترین شرایط کار می کنند و باید برای ایفای نقش مناسب، انگیزه کافی داشته باشند. مهدی زاده یادآور شد: معیار من برای کار، شایسته سالاری و توانمندی خواهد بود و نه جناح بندی های سیاسی. هر شخصی که خواهان پیشرفت کشور است با هر جناح و گرایشی می تواند برای پیشبرد اهداف شرکت مؤثر باشد. وی افزود: در زمان مدیریت آقای سلمان زاده، خوشبختانه دستور کار بعضی از پروژه های تعیین تکلیف نشده مشخص شد و ان شاءالله این پروژه ها را تا ثمربخشی کامل دنبال می کنیم و امیدواریم در کنار این فعالیت ها، بتوانیم پروژه های جدیدی نیز تعریف و اجرایی کنیم.
علیرضا سلمان زاده، مدیرعامل پیشین شرکت نفت فلات قاره ایران نیز در این نشست گفت: همکاران ما با وجود همه محدودیت ها، تلاش خود را به کار گرفتند و با همدلی قابل تحسین کارکنان در شرایط تحریم توانستیم تولید را بی وقفه استمرار دهیم.
وی با اشاره به تعیین تکلیف بعضی از پروژه های بلاتکلیف مربوط به سال های گذشته در دو سال اخیر و ترخیص کالاهای متروکه برای استفاده در پروژه ها، همچنین توجه به ساخت داخل و انجام عملیات تعمیراتی با اتکا به توان کارکنان، اعلام کرد: من همه انرژی، آبرو و زندگی خود را در این مدت در میدان گذاشتم و از همراهی و همکاری کارکنان نفت فلات قاره در این مسیر قدردانی می کنم. سلمان زاده برای مدیرعامل جدید شرکت نفت فلات قاره ایران هم آرزوی موفقیت و سربلندی کرد و اعلام آمادگی کرد که به عنوان فرزند صنعت نفت، هرگاه نیازی به کمک وی باشد، دریغ نخواهد کرد.
تحولات جدید در صنعت پتروشیمی با توجه و پیگیری های وزیر نفت در راه است
مشعل وظیفه صنعت پتروشیمی در دهه های ابتدایی فعالیت، جلوگیری از خام فروشی نفت و گاز و تلاش این بود که در کنار جلوگیری از سوزاندن نفت و گاز، محصولاتی با ارزش بیشتر و بالاتر تولید شود، اما در ادامه این هدف و برنامه تغییر کرد. امروز صنعت پتروشیمی تلاش می کند با شناسایی زمینه های تولید و نیازهای داخلی و بازار خارجی، تنوع محصولات را بیشتر کند و سهم واردات خود را به حداقل برساند و حالا در پارک های پتروشیمی بخش زیادی از این هدف دنبال می شود.
در سال های گذشته بخش خصوصی موضوع احداث پارک ملامین ارومیه، پارک پلی پروپیلن ایلام، پارک کریستال ملامین و اوره رزینی لردگان را به منظور توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی و تکمیل زنجیره در دستور کار قرار داد که اجرای آن در این سال ها با تاخیرهایی رو به رو بوده و حالا قرار است با توجه و حمایت شخص وزیر نفت این موضوع مورد حمایت جدی قرار گیرد.
چندی پیش هم مدیرعامل شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان (پترول) از انتخاب سرمایه گذار بخش خصوصی برای احداث پارک های پایین دستی اوره رزینی لردگان و پتروشیمیایی بروجن خبر داد و گفت این دو پارک در استان چهارمحال و بختیاری وارد فاز اجرایی می شوند.
رسول اشرف زاده هدف از این کار را تکمیل زنجیره ارزش، ایجاد اشتغال پایدار، جلوگیری از واردات برخی محصولات و خروج ارز از کشور، رونق تولید و شکوفایی اقتصاد با ارزش افزوده بالا در مناطق کمتر توسعه یافته اعلام کرد.
این پیگیری ها می تواند نتیجه تاکید جدی وزیر نفت در سفر به ایلام باشد چرا که جواد اوجی از همان ابتدای شروع به کار خود موضوع پارک های پتروشیمی را مطرح و پیگیری کرده است. او در برنامه پیشنهادی خود به مجلس موضوع پارک های فناوری و پارک های پتروشیمی را هم گنجانده بود و در ارائه برنامه خود در یک برنامه تلوزیونی گفت: «پیشنهاد بنده به معاون اول رئیس جمهوری و وزیر صمت (صنعت، معدن و تجارت) این بود که باید در دولت کارگروهی متشکل از وزارتخانه های نفت (حوزه پتروشیمی) صمت و کشور شکل گیرد تا به صورت جدی وارد پارک های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی شویم. کارکرد این نوع از پارک ها شبیه شهرک های صنعتی است که در بیشتر استان ها اما در سطح محدودتر راه اندازی شده است. در حقیقت هرکدام از این پارک های زنجیره تکمیلی پتروشیمی با سرمایه گذاری جانبی انجام می شود که می تواند ۱۵ تا ۲۰ واحد صنعتی در حوزه های مختلف اعم از حوزه مسکن، خودرو، نظامی و حتی بهداشت و درمان را شامل شود. راه اندازی پارک های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی به دانش فنی چندانی نیاز ندارد، ضمن اینکه اشتغال زایی و ارزش افزوده بسیار بالایی را هم به همراه خواهد داشت و مضاف بر آن خوراک مورد نیاز هم به اندازه کافی در کشور موجود است. مطالعات خوبی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای راه اندازی این پارک ها انجام شده است و بیش از ۷۰۰ بخش پایین دستی بررسی و مطالعه شده که این جزو اولویت های کاری وزارت نفت خواهد بود».
او پیش تر در این مورد گفته بود :» نیاز اندک به سرمایه گذاری در این حوزه، درآمدزایی، ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری مناسب از مزایای احداث پارک های شیمیایی است و در صنایع تکمیلی پتروشیمی، با مبلغی بسیار کم حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار می توان وارد شد و از طرفی اشتغال زایی آن ۴ تا ۵ برابر بخش صنایع مادر پتروشیمی و نرخ بازگشت سرمایه (ROI) این پروژه ها نیز در بخش ارزی ۳۵ تا ۴۰ درصد است. پارک های شیمیایی را می توانیم در بیشتر مناطق حتی مناطق کم برخوردار بسازیم. بیش از ۶۵ مجتمع پتروشیمی در کشور داریم که با توجه به توان مطلوب این مجتمع ها، ۴۰ میلیون تن ظرفیت محصولات پتروشیمی وجود دارد و پیش بینی می کنیم عدد صادرات محصولات پتروشیمی ایران امسال به ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار برسد».
وزیر نفت در سفر استانی خود به همراه رئیس جمهور به استان ایلام اعلام کرد: « وزارت نفت در بخش پایین دستی سه پروژه پتروشیمی ایلام، واحد پلی پروپیلن و زنجیره ارزش را در دستور کار دارد که همسو با آن ایجاد پارک پلی پروپیلن با سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیارد تومانی این وزارتخانه و دیگر سرمایه گذاری ها اجرا خواهد شد». او در بازدید از پالایشگاه گاز ایلام ابراز امیدواری کرد که طرح توسعه فاز دوم پالایشگاه گاز ایلام ظرف ۳۰ ماه آینده تکمیل شود و با احداث پارک پلی پروپیلن و دیگر اقدام ها، زنجیره ای منسجم از بالادست تا پایین دست در استان شکل گیرد».
او در جریان این سفر خود به ایلام با اشاره به برنامه ریزی برای ۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش پایین دست ادامه داد: «در همین مسیر، نخستین پارک پلی پروپیلن در مجاورت پالایشگاه گاز ایلام احداث خواهد شد، بنابراین در مجموع باید ۴ میلیارد دلار ظرف حداکثر پنج سال آینده در صنعت نفت استان ایلام سرمایه گذاری شود».
وزیر نفت به بحث ورود به زنجیره ارزش هم اشاره کرد و گفت: «اگر سرمایه گذاران فعال شوند، وزارت نفت از احداث پارک های زنجیره صنایع تکمیلی، چه با محوریت متانول یا پلی پروپیلن حمایت خواهد کرد و مشوق های خوبی در نظر خواهد گرفت. در شهر ایلام دو مجتمع پتروشیمی هست که یکی از این مجتمع ها سالانه نزدیک به ۱۵۰ هزار تن پلی پروپیلن تولید خواهد کرد».
اوجی به آغاز به کار احداث پارک پلی پروپیلن در استان ایلام اشاره کرد و افزود: « ۳۰۰ میلیارد تومان از سوی وزارت نفت تأمین می شود و مردم را هم در بعضی از این پروژه ها در قالب صندوق مشارکت می دهیم. مردم وقتی ببینند که خود وزارت نفت و صندوق بازنشستگی نفت ورود کرده اند، متوجه می شوند این پروژه می تواند سود تضمین شده ای داشته باشد».
وی گفت: «وزارت نفت متعهد می شود از طریق هلدینگ پترول به این طرح کمک کند و ان شاءالله با فعال شدن سرمایه گذاران بخش خصوصی، احداث نخستین پارک زنجیره صنایع تکمیلی در این استان آغاز شود و ظرف دو تا سه سال آینده به بهره برداری برسد». وزیر نفت با بیان اینکه احداث این پارک به ۱۷۰۰ میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد که بخشی از سوی وزارت نفت و بخشی از سوی بخش خصوصی و صندوق بازنشستگی نفت تأمین می شود، افزود: «راه اندازی پارک های زنجیره صنایع تکمیلی با ایجاد ارزش افزوده، جلوگیری از خام فروشی و اشتغال زایی و به تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی در صنعت نفت کمک می کند».
بر اساس این گزارش، باید منتظر ماند و بخش جدیدی از تعهدات و تحولات صنعت پتروشیمی را با فعال شدن پارک های پتروشیمی دید. آن طور که وزیر نفت هم گفته است، موضوع مهم پارک های پتروشیمی با اهداف چند گانه علاوه بر حمایت های دولتی ، نیاز به ورود سرمایه گذاران است و باید امید داشت که شرایط و زمینه برای ورود سرمایه گذاران هر روز بیشتر فراهم شود. پارک های پتروشیمی توسعه منطقه ای و جغرافیایی، توسعه و پراکندگی اشتغال ، توسعه صنایع کوچک در شهرها و مهمتر از همه امید به تغییر را با خود به همراه دارد.
مخازن شوریجه و سراجه برای ورود به فصل سرد سال آماده اند
مشعل اولین تجربه موفق ذخیره سازی زیرزمینی گاز در جهان در سال 1915 میلادی در ایالت انتاریو کشور کانادا در بخش ویلندکانتی در یک مخزن گازی تخلیه شده صورت گرفت. رشد متعادل تعداد پروژه های ذخیره سازی تا سال 1950 همچنان ادامه داشت تا اینکه تعداد مخازن از 80 به 125 مخزن با ظرفیت 774 میلیارد فوت مکعب جهش داشت. امروزه بیش از 715 ساختار و تاسیسات ذخیره سازی در 38 کشور از جمله آمریکا، روسیه، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، فنلاند، اسلواکی، اتریش و... با حجم گاز عملیاتی 393 میلیارد مترمکعب وجود دارد. ایران از سیمای جغرافیایی اقتصادی منحصربه فردی در بین کشورهای گازی منطقه برخوردار است؛ به طوری که در مرکز کشورهای تولید کننده نفت و گاز جهان قرار گرفته و با 15 کشور مرز آبی و خشکی دارد. به عبارت دیگر ایران در شاهراه تجارت جهانی گاز طبیعی قرار گرفته است. وجود ساختارهای طبیعی متنوع و عظیم هیدروکربوری در ایران که بندرت در کشورهای دیگر وجود دارد، می تواند با تبدیل و توسعه به مخازن ذخیره سازی گاز در مسیر ارتقای این صنعت و تضمین عرضه مداوم و پایدار گاز طبیعی موثر باشد. صنعت ذخیره سازی گاز طبیعی، مصداق پدافند غیرعامل و پدیده ای استراتژیک بوده و از نمادهای خود باوری در عرصه استقلال ملی کشور و از الزامات سند چشم انداز 1404 در حوزه گاز طبیعی به شمار می رود. قرعه بهره برداری از نخستین مخزن ذخیره سازی گاز خاورمیانه نیز به نام ایران افتاد و سال 91، در زمان مدیریت جواد اوجی بر شرکت ملی گاز ایران، شاهد بهره برداری از مخزن ذخیره سازی سراجه بودیم.
تاسیسات ذخیره سازی سراجه در منطقه ای بیابانی در 40 کیلومتری جنوب شرقی استان قم واقع شده است. این تاسیسات، همچون قلبی تپنده گرمای حیات بخش گاز طبیعی را در ایام سرد سال بر جان ایران جاری می کند. تاسیسات استراتژیک سراجه با هدف ذخیره سازی گاز طبیعی در ميدان گازی سراجه، در سال ۹۱ افتتاح و از ابتدای سال ۹۳ مسؤولیت بهره برداری از آن به منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران محول شد. از وظایف اصلی تاسیسات، پشتیبانی تامین بخشی از گاز مصرفی استان تهران و شمال شرق كشور در فصول سرد سال است و این امر موجب برطرف شدن مشکلات احتمالی در خصوص کاهش و افت فشار گاز می شود.
وجود بدعهدی کشورهای سازنده تجهیزات صنعتی در این تاسیسات و تامین نشدن قطعات، از همان ابتدا مهندسان و کارشناسان این تاسیسات را بر آن داشت تا با ترکیب افزایش دانش فنی، تخصص و تجربه، این ضعف را جبران و در تعمیرات سالانه این تاسیسات به خودکفایی و بومی سازی دست پیدا کنند. برای نمونه می توان به تعمیرات شیرهای تاسیسات با سایز و کلاس كاری از یک اینچ تا ۱۶ اینچ و از کلاس ۱۵۰ تا ۲۵۰۰ در بازه اورهال اشاره کرد که شاهکار آن، تعمیر شیر ۱۶ اینچ با کلاس كاری ۲۵۰۰ در خروجی تزریق است. تاسیسات ذخیره سازی سراجه از دو سایت تزریق و پالایش تشکیل شده است. هفت ماه از سال، گاز طبیعی با فشار بیش از 300 بار در سایت، تزریق ذخیره شده و در فصول سرد سال با برداشت حدودا پنج ماه، سایت پالایش فعال می شود. براساس برنامه ریزی سالانه، زمانی که سایت تزریق فعال نیست، تعمیرات اساسی توربوکمپرسورها انجام می شود و این تعمیرات براساس ساعت کارکرد و عملکرد آنها صورت می گیرد، در حالی که تعمیرات اساسی تجهیزات و دستگاه ها بعد از انجام بازرسی و تست های مورد نیاز، زمانی که سایت پالایش غیرفعال است، صورت می گیرد. این امر با تلاش مضاعف همکاران امکانپذیر است که در طول سال در کنار بهره برداری از بخش پالایش و تزریق، اورهال بخش دیگر را نیز در برنامه دارند. با افتتاح و اجرای پروژه سیستم خنک کن تبخیری هوای ورودی کمپرسورهای تاسیسات ذخیره سازی سراجه، توان توربوکمپرسور و دبی تزریق گاز طبیعی با افزایش ۱۳ درصدی راندمان توربین و توربوکمپرسورها، کاهش ۵ درصدی مصرف سوخت، کاهش آلایندگی، افزایش دوره تعمیرات به ۲۰ هزار ساعت و افزایش طول عمر قطعات همراه بود که با اجرا و بهره برداری از طرح سیستم خنک کن تبخیری، پایداری و توان عملیاتی ذخیره سازی گاز در استان های شمال و شمال شرقی استان قم نیز افزایش یافت. این تاسیسات، با اتکا به توان کارکنان متعهد، مجرب و متخصص همواره در تمامی زمینه ها پیشگام بوده است؛ رعایت الزامات ایمنی و بهداشتی، وجود ایستگاه آتش نشانی به روز و منطبق با استانداردهای روز دنیا از نقاط قوت مجتمع سراجه به شمار می رود. همچنین در سال گذشته، با افتتاح و راه اندازی بزرگترین سیستم خاموش کننده برجی تاور مانیتورینگ کشور به منظور اطفای حریق مخازن میعانات، ضریب ایمنی در این ایستگاه افزایش محسوسی پیدا کرده است. مانیتورینگ سیستم در بالای برج در ارتفاع ۱۸ متری نصب شده و این قابلیت را دارد که در هر دقیقه ۸ تا ۱۰ هزار لیتر مواد خاموش کننده را به صورت JET یا FOG روی سقف مخازن و روی آتش پخش کند که با توجه به دوری تاسیسات از مرکز کمک رسانی شهری، وجود این سیستم برای افزایش ایمنی الزامی بود. ترکیب تجهیزات و کارکنان متخصص، دلسوز و توانمند در کنار یکدیگر، تاسیسات ذخیره سازی سراجه را به تاسیساتی قدرتمند و قابل استفاده در شرایط سخت تبدیل کرده است.
ظرفیت ذخیره سازی كنونی تاسیسات سراجه، 2.1 میلیارد مترمكعب و ظرفیت نهایی ذخیره سازی آن 5.1 میلیارد مترمكعب گاز است . در ماه های گرم سال برای انجام عمليات تزريق، يك ايستگاه تقويت فشار گاز طبیعی با 3 رديف توربوكمپرسور 25 مگاواتی پيش بينی شده كه روزانه 8 میلیون مترمكعب گاز طبیعی به مخزن گازی تزریق می شود و در ماه های سرد سال، دو بخش پالايشی در حال بهره برداری است كه روزانه 9 میلیون مترمكعب گاز پالايش، بازتوليد و به خط لوله گاز برای مصرف ارسال می شود که این مهم با هدف ماموریت سازمانی منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران و با هدف انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی صورت می گیرد.
تاسیسات ذخیره سازی شوریجه نیز در شمال شرق کشور (مرز ایران – ترکمنستان)، در منطقه خشک بیابانی 35 کیلومتری شهرستان مرزی سرخس و 165 کیلومتری مشهد مقدس واقع شده است. مجتمع ذخیره سازی گاز طبیعی شوریجه (خانگیران)، به عنوان بزرگترین مخزن ذخیره سازی گاز خاورمیانه شناخته می شود. عملیات ذخیره سازی زیرزمینی گاز طبیعی، در روزهای گرم تابستان که مصرف گاز کمتر است، انجام می شود. این انرژی خدادادی در دل زمین ذخیره می شود تا در روزهای سرد فصل زمستان با برداشت مجدد، مورد استفاده قرار گیرد و گرمابخش منازل هموطنان شود.
بر پایه گزارش ها، در 6 ماه نخست سال 1400 حدود 1.5 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی به مخزن ذخیره سازی شوریجه تزریق شده که تا پایان فصل تزریق به دو میلیارد مترمکعب خواهد رسید و با توجه به میزان گاز ذخیره شده، آمادگی لازم برای خدمت رسانی به هموطنان میسر شده است. در 6 ماه نخست سال جاری، با همت شبانه روزی کارکنان و متخصصان این شرکت، عملیات تعمیرات اساسی واحدهای نم زدایی ذخیره سازی نیز انجام شده است.
اولین فعالیت اکتشافی در سال 31 در منطقه خانگیران به وقوع می پیوندد و اولین چاه در سال 41 به مخزن گاز شیرین شوریجه می رسد که نوید طراحی و اجرای تاسیسات بزرگ گاز در این منطقه را می دهد. تاسیسات نم زدایی مرحوم جمالی نیا با تامین خوراک از مخزن گاز شیرین شوریجه در سال 52 به بهره برداری می رسد و گاز مصرفی بخش محدودی از شهر مشهد از طریق خط لوله 16 اینچی ارسال می شود.
کشف مخزن مستعد و بزرگ مزدوران در عمق 3700 متری زمین، شهرتی جهانی به منطقه خانگیران می بخشد و به عنوان یک مخزن بزرگ و مستقل گاز روی تلکس خبرگزاری های جهان خودنمایی می کند.
راه اندازی تاسیسات ذخیره سازی به طور کامل از سوی متخصصان داخلی و با تلاش کارکنان و متخصصان شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد انجام شده و به بهره برداری رسیده است.
این تاسيسات با هدف تبديل میدان شوريجه D به مخزن ذخيره گاز طبیعی به منظور غلبه بر اوج بار مصرفی گاز در فصل سرما ايجاد شده و با بهره برداری از این مجتمع، ظرفیت تولید گاز شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در ماه های سرد سال، بیش از 30 درصد افزایش یافته است. گاز طبیعی در فصول گرم سال و پس از تقويت فشار به مخزن تزريق میشود و گاز ذخيره شده طی 4 ماه سرد سال، از این مخزن برداشت شده و پس از نم زدايی و كنترل نقطه شبنم، به خطوط ارسال گاز انتقال می یابد. این تاسیسات با اتکا به توان کارکنان متعهد، مجرب و متخصص همواره در تمامی زمینه ها پیشگام بوده است.
رعایت الزامات ایمنی و بهداشتی، وجود ایستگاه آتش نشانی به روز و منطبق با استانداردهای روز دنیا از نقاط قوت مجتمع ذخیره سازی شوریجه محسوب می شود و کارکنان پرتلاش صنعت عظیم گاز در منطقه عملیاتی خانگیران به طور شبانه روزی می کوشند تا گرمابخش منازل هموطنان در نقاط مختلف ایران زمین باشند.
افزایش ذخیره سازی گاز طبیعی در مخازن طبیعی در نقاط استراتژیک کشور از برنامه های ارائه شده از سوی جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم به شمار می آید که با هدف افزایش پایداری شبکه گاز تعریف شده است. از دیگر سو، در حکمی که وزیر نفت برای مجید چگنی، مدیرعامل جدید شرکت گاز صادر کرده نیز بار دیگر بر پیگیری موثر به منظور افزایش ظرفیت ذخیره سازی گاز در مخازن طبیعی کشور تاکید شده است.
آنچنان که پیش از این گفته شد، بهره برداری از مخزن ذخیره سازی گاز سراجه به عنوان نخستین مخزن ذخیره سازی گاز خاورمیانه، سال 91، در دوره مدیریت جواد اوجی به عنوان مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اجرایی شد و باید دید با توجه به تجربه موفقی که در کارنامه وی ثبت شده، طی سال های حضورش به عنوان وزیر نفت، چه دستاوردهای جدیدی در این حوزه ثبت می شود.
گفت وگو با بانوی موفق نفتی در امور ورزش
سمیه راهپیما جامعه ای که به فرهیختگی رسیده باشد، ورزش عاملی در جهت خودپنداری مثبت و هویت بخشی به انسان و شور و نشاط در جامعه به شمار می رود. یعنی وقتی جامعه و فرهنگ در مسیر درست حرکت کنند، به توسعه ورزش کمک می کنند و وقتی که ورزش توسعه پیدا کند، به سلامت اجتماع و فرهنگ کمک می کند و برای سلامت جامعه باید به ورزش اهمیت داده شود تا شاهد تعادل اجتماعی بیشتر باشیم و آسیب های کمتری شامل حال بانوان شود. با زهرا سادات هاشمی، کارشناس ارشد ورزش قهرمانی در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران، گفت وگویی انجام داده ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
از سال ۱۳۷۹ وارد صنعت نفت شدم و تا سال ۱۳۸۱ به عنوان مربی ژیمناستیک با پژوهشگاه صنعت نفت همکاری می کردم و بعد به عنوان کارشناس وارد شرکت ملی نفت ایران شدم و یازده سال با عنوان سمت سازمانی مسئول ورزش همگانی بانوان نفت و در ادامه به عنوان کارشناس ارشد ورزش قهرمانی با امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران افتخار همکاری دارم.
به عنوان اولین کارشناس تربیت بدنی خانم در وزارت نفت، زمان ریاست آقای رجایی با مجوز وزیر وقت، به همراه یکی دیگر از خانم ها با هدف توسعه و گسترش ورزش بین خانواده و بانوان شرکت جذب امور ورزش شدیم.
بانوان صنعت نفت ابتدای دهه هشتاد در بخش قهرمانی رشته های والیبال، بسکتبال و فوتسال در لیگ های تهران و کشور حضور داشتند و در ادامه رشته های مختلف همانند شنا، هندبال، تنیس روی میز، اسکواش و تنیس در تهران و حدود بیست رشته ورزشی در بعد قهرمانی در شرکت های تابعه خصوصا مناطق نفت خیز جنوب افزایش پیدا کرد. در بعد ورزش همگانی بانوان، اکثر رشته های ورزشی در مجموعه های آموزشی ورزش نفت در تهران و شهرستان ها برگزار شد و بهترین های کلاس های آموزشی در المپیادهای داخلی و سراسری وزارت نفت شرکت می کردند که باعث افزایش انگیزه و ایجاد نشاط در بین بانوان می شد.
در ادامه به منظور اهمیت به ورزش بانوان تصمیم گرفته شد رده های سنی المپیادها در دو بخش فرزندان سنین بالای هجده سال و کمتر و همچنین بانوان بالای بیست و شش سال و کمتر برگزار شود و در پایان بهترین ها در هر رشته ورزشی به کادر فنی تیم های قهرمانی معرفی می شدند.
شما به عنوان یکی از بانوان موفق در صنعت نفت شناخته می شوید؟ چه عواملی را باعث جایگاه امروز خود می دانید؟
مهمترین عوامل که در رشد اینجانب و پیشرفت ورزش بانوان صنعت نفت تاثیر داشت، تحصیلات مرتبط با عنوان کارشناس و کارشناس ارشد تربیت بدنی و همخوانی با محل کارو شغل سازمانی و علاقه فراوان به کاری که انجام می دادم. از دیگر عوامل موفقیت بنده می توان به مواردی از جمله افزایش بودجه ورزشی و پیش بینی مناسب برنامه های ورزشی بانوان در تقویم سالانه، تصویب آیین نامه های مرتبط ورزش بانوان با گذر زمان و مساعدت و همکاری مثبت رییس امور ورزش و همچنین همکاری خوب همکاران در دوران مختلف اشاره کرد.
موفقیت از نظر من شامل رضایتی است که یک فرد کارمند از خود و شغل و محیط اطراف خود دارد و در این زمینه جنسیت افراد تاثیری در پیشرفت کاری ندارد. بلکه میزان تخصص مرتبط، علاقه، میزان تلاش فرد در دستیابی و تحقق اهداف تبیین شده و تعامل با جمع همکاران در آن سازمان بستگی دارد.
محیط کاری مثبت، باعث افزایش راندمان کار در انجام امور و کسب نتیجه سریع و مناسب به خصوص در امور ورزشی خواهد شد.
حمایت پدر و مادر و همسر با توجه به تشویق و حمایت ها همیشه مثمر ثمر بوده اند. خصوصا در سال های گذشته و قبل کرونا که ساعت های کاری زیاد و مسابقات و المپیادها برقرار بودند.
امروزه فضای بسیار خوبی برای پیشرفت ورزش بانوان در کشور فراهم است. همان طور که می دانید، بانوان اخیرا در رشته های مختلف مسابقات جهانی، المپیک و پارا المپیک موفق به حضور و کسب مقام شده اند. در وزارت نفت هم امکانات ورزشی در مجموعه ها وجود دارد که بانوان می توانند حضور پیدا کنند.
با توجه به اینکه از ابتدای شروع کار در بخش ورزشی همگانی و قهرمانی بانوان شرکت نفت با علاقه و تحصیلات مرتبط شروع به کار کرده و افتخار همکاری با پیشکسوتان با تجربه را داشته ام، همیشه از شغل خود احساس رضایت داشته ام.
توصیه من به همکاران عزیز، خانم های خانه دار و فرزندان دختر این است که همیشه ورزش را در کنار تمام کارهای روزمره خود لحاظ کنند حتی اگر به مدت بیست دقیقه یا بیشتر، چرا که تاثیر آن بر سلامت و شکل آناتومی بدن و جنبه مثبت روانی و آرامشی که روی افراد ایجاد می کند، بسیار فراوان است و سبب شادی، نشاط و انگیزه در آنها و سپس خانواده و در نهایت جامعه خواهد شد. همیشه یک مادر ورزشکار می تواند خیلی بهتر برای زندگی شخصی و کاری تلاش کند و تجربیات بهتری در مورد ورزش در اختیار فرزندش قرار دهد، خوشبختانه و به لطف خداوند پسر من الان هفده سال سن دارد و به مدت شش سال است که در سطح لیگ برتر فوتبال تهران و کشور در حال فعالیت است و من خوشحالم که توانسته ام حمایتش کنم. همچنین تجربه کرده ام که یک مادر می تواند با تشویق فرزندش به ورزش کردن خیلی راحت تر مسائل تربیتی از قبیل تقویت روحیه جوانمردی، اعتماد و عزت نفس، آرامش روانی و رشد هوش هیجانی و غیره برای فرزندش به ارمغان بیاورد.
ابتدا خدا را شاکر هستم که توانستم به خانواده محترم صنعت نفت خدمت کوچکی کرده باشم و تشکر از تمام کسانی که برای ورزش بانوان زحمت کشیده و تلاش زیادی انجام داده اند، خصوصا سرکار خانم ها تندگویان و سید مومنی و آقایان رجایی، قنبرزاده و دکتر افشار.
امیدوارم ویروس منحوس کرونا کاملا ریشه کن شود و دوباره مثل گذشته ورزش صنعت نفت رونق بگیرد و تمام کارکنان و خانواده صنعت نفت در کلیه کلاس ها و مسابقات حضور داشته باشند.
مشعل صنعت نفت، از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن، می تواند خسارت های جاني و مالي جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني دربر داشته است، از این رو اهميت درس آموزی از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر می شود. همانطور که می دانید، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام های پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد. با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام های کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزی از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بردارد. در ادامه، درس آموزی از حادثه «واژگون شدن ناگهانی قاب دکل حفاري و افتادن آن روي اپراتور» در يکي از مناطق عملياتي را می خوانید:
بعد از به بهره برداري رسیدن چاه، دکل، ترخیص و اقدام به آماده سازی تجهیزات براي خواباندن دکل شده و با انجام کارهاي مقدماتی (Tear down ،Driver Box ) دکل پايین آورده می شود. روز قبل از حادثه، اقدامات لازم برای باز کردن اجزا و متعلقات ماشین آلات و تجهیزات دکل صورت می گیرد. ابتدا تاج دکل باز شده و جداسازي قطعات تا قاب هاي زيرين دکل ادامه پیدا می کند. روز حادثه در ادامه عملیات جداسازي دکل، قاب هاي زيرين دکل Bottom section و Lower section به صورت يك تكه از محل اتصال به سكوي حفاري جدا و در محوطه دستگاه حفاري روي زمین قرار داده می شود. همزمان در سمت ديگر، افراد شروع به جدا کردن قاب هاي دکل می کنند . رئیس دستگاه به دو نفر از کارکنان دستور می دهد که برای دو تكه کردن قاب هاي مذکور، اقدام به باز کردن پیچ هاي مربوطه کنند. کارکنان ابتدا پیچ هاي قسمت پايین قاب هاي مذکور که از قسمت پهلو روي زمین قرارگرفته بودند را باز می کنند. سپس يكی از آنها (فرد متوفی)، روي بشكه اي قرار می گیرد تا با استفاده از آچار و چكش، پیچ هاي بالايی را که در ارتفاع 9/2 متري از زمین قرار گرفته بودند، باز کند. نفر دوم روي نردبان در ضلع مقابل وي قرار گرفته و با طناب، آچار را مهار می کند. بعد از باز کردن 2، 3 پیچ قسمت بالايی، قاب واژگون شده و روي نفر اول سقوط می کند . با استفاده از جرثقیل، قاب سقوط کرده از روي وي برداشته شده که متاسفانه بر اساس اظهارات پزشك حاضر در محل، هیچ نوع علايم حیاتی در ايشان مشاهده نمی شود.
نظارت دقیق رئیس دستگاه حفاري و سرگروه جابه جایی بر اجراي اصول و مقررات ايمنی و حصول اطمینان از رعايت دقیق آنها به منظور پیشگیري از هرگونه خطرات و حوادث احتمالی
وجود دستورعمل ها و روش هاي اجرايی بويژه دستورعمل هاي روش برچیدن و جابه جایی دکل و قرار دادن آنها در دسترس تمامی کارکنان و سرپرستان مربوطه برای آگاهی کارکنان زیرمجموعه خود و نظارت بر اجراي مؤثر آن
برگزاري جلسه ايمنی قبل از شروع کار به منظور آگاهی دادن به کارکنان در مورد خطرات مرتبط با کار
بررسی صلاحیت و افزايش دانش سرپرست گروه جداسازي و جابه جایی
برگزاري آموزش هاي مرتبط با کارهاي پرريسك و جابه جایی دکل هاي حفاري براي سرپرستان و کارکنان
انجام ارزيابی ريسك براي فعالیت هاي جداسازي و جابه جایی
نظارت مستقیم مسؤول اچ اس ای بر انجام فعالیت هاي پرخطر و اطمینان از فراهم بودن تجهیزات ايمن مرتبط با کار
بعد از کامل شدن چاه و شروع بهره برداري از آن، دکل ها براي حفاري در مكان ديگر انتقال داده می شوند. جابه جایی دکل، یکی از حساس ترین فعالیت ها در عملیات حفاری است که شامل فعالیت خواباندن دکل (Rig‐down) انتقال (Transportation) و برپايی دکل (Rig‐up) می شود. بعد از اینکه چاه کامل شد، دکل ترخیص می شود سپس دکل خوابانیده و تجهیزات آن جدا شده و با استفاده از ماشین های سنگین، به محل جدید انتقال داده می شود.
به واقع قیمت های نفت خام تا چه اندازه بالاست و این سطوح قیمتی چه سیگنالی را به سوی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان درباره نیاز بازارهای جهانی به عرضه بیشتر و مصرف کمتر سوخت ارسال می کند؟ قدرت یک سیگنال قیمتی به دو مبحث «سطح واقعی قیمت های مطابق تورم» و «اندازه تغییر در مقایسه با سال های اخیر» بستگی دارد. از نظر اندازه تغییر، قیمت های جهانی نفت خام اکنون حامل سیگنال قوی درباره نیاز به افزایش عرضه و کاهش مصرف هستند، زیرا روند بهبود تقاضا برای نفت خام، پس از پشت سر گذاشتن رکود ناشی از دوران شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) در سال 2020 میلادی، از عرضه پیشی گرفته است.
قیمت شاخص نفت خام برنت دریای شمال اکنون بیش از 82 دلار برای هر بشکه معامله می شود، در حالی که این رقم در دوره مشابه سال گذشته میلادی کمتر از 38 دلار برای هر بشکه بود، به طوری که اکنون از لحاظ درصدی شاهد یکی از سریع ترین دوره های افزایش قیمت طی سه دهه گذشته هستیم. افزایش سریع قیمت، مشخصه سال نخست فرآیند جهش چرخه ای است و این وضع زمانی رخ می دهد که مصرف دوباره روند افزایشی دارد و در مسیری بالاتر از روند رشد قرار می گیرد، این در حالی است که تولیدکنندگان همچنان به دلیل تجربه رکودهای اخیر از افزایش عرضه خودداری می کنند. «چرخش از سطوح قیمتی پایین/ روند کاهشی قیمت» به «سطوح قیمتی بالاتر/ روند افزایشی قیمت» حامل سیگنالی مبنی بر نیاز تولیدکنندگان به تغییر رویه از روند کاهش به افزایش عرضه ودر سمت دیگر پیش گرفتن رویه صرفه جویی به جای بی بند و باری در مصرف از سوی مصرف کنندگان است. از نظر سطوح قیمتی در حالت قیمت مطابق تورم، سیگنال کنونی به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان ضعیف تر و مبهم تر است. مقایسه تورم با قیمت های نفت در دوره های گذشته با تأثیر تورم که به طور مداوم ارزش دلار آمریکا را تضعیف کرده است و قیمت های آتی نفت خام را در طول زمان افزایش می دهد، مخدوش می شود. این تأثیر در دوره های دو تا سه ساله اندک است، به حدی که می شود آن را نادیده گرفت، اما در افق های پنج تا 20 ساله اهمیت فزاینده ای پیدا می کند. دلار از زمانی که قیمت های جهانی نفت خام در سال 2008 میلادی به بیش از 140 دلار برای هر بشکه رسید، حدود یک چهارم قدرت خرید مصرف کننده خود را از دست داده است. چنانچه قیمت های بی سابقه نفت خام شاخص برنت دریای شمال در سال 2008 میلادی بر مبنای قدرت خرید دلار در سال 2021 میلادی در نظر گرفته شود، قیمت ها باید بیش از 180 دلار به ازای هر بشکه می بود.
قیمت های مطابق تورم در گذشته بسیار بالاتر از رقمی بوده است که آن زمان به نظر می رسید و قیمت های کنونی نیز بسیار پایین تر از رقمی است که در مقایسه دوره های تاریخی بلندمدت به چشم می خورد. به طور واقعی، قیمت های برنت هم اکنون در هفتاد و دومین صدک برای همه ماه های معاملاتی از سال 1990 میلادی، اما تنها پنجاهمین صدک برای همه ماه های معاملاتی از سال 2000 میلادی، پنجاه و ششمین صدک برای همه ماه ها از سال 2010 قرار دارند. هیچ بازه زمانی مطلوبی برای ارزیابی قیمت های واقعی وجود ندارد. مقایسه های طولانی تر دوره های بیشتری را شامل می شود، اما حاوی داده های قدیمی تر با ارتباطی اندک تر است. بازه های زمانی کوتاه تر ارتباط بیشتری دارند اما دوره های کمتری دارند و ممکن است با دوره های کوتاه قیمت بالا یا پایین، بیشتر تحریف شوند. در بازارهای جهانی نفت خام، مقایسه های 30 ساله با دوره طولانی قیمت های بسیار پایین در دهه 1990 میلادی که ناپایدار بودن آن ثابت شده است، مخدوش می شود و ممکن است با تصمیم های یک ربع قرن آینده ارتباطی نداشته باشد. اما مقایسه های کوتاه تر از سال 2000 یا 2010 میلادی تحت تأثیر دوره های قیمت های بسیار بالا در بازه زمانی سال های 2008-2007 و 2014-2011 قرار دارد که به همان اندازه ناپایدار بوده و ممکن است به تصمیم ها در دهه 2020 میلادی مربوط نباشد. از بازه زمانی 1990 تا 2030 میلادی چهار دهه شامل چند تغییر واقعی و آینده نگر در رژیم و رفتار تولید و مصرف است که مقایسه های تاریخی را دشوار می کند. تغییرهای مهم شامل ظرفیت مازاد عرضه بزرگ در دهه 1990میلادی، انقلاب شیل از اوایل سال 2010 میلادی و ظهور خودروهای برقی برای رقابت با نفت در دهه 2020 میلادی است. با این حال، با بررسی سطح قیمت ها در بازه های زمانی یادشده، محافظه کارانه ترین نتیجه این است که سطح قیمت واقعی نفت اکنون متوسط یا متوسط رو به بالاست. قیمت های واقعی نفت خام حاوی سیگنالی درباره نیاز به عرضه و صرفه جویی بیشتر سوخت برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است، اما این سیگنال هنوز چندان قوی نیست. احتمال دارد افزایش قیمتی بیشتر برای مجبور کردن مصرف کنندگان به کاهش مصرف نفت، تغییر گزینه های ارزان تر و تشویق تولیدکنندگان به افزایش عرضه مورد نیاز رخ داده باشد.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران گفت: واقعیت این است که به نظر می رسد دیگر میدان بزرگی برای کشف نداریم و هرچه جلوتر می رویم کشف منابع سخت تر می شود؛ در این مسیر داده های ژئوفیزیکی می تواند در تسریع پیشبرد اهداف اکتشافی بسیار مؤثر باشد.
سیدصالح هندی در آیین آغاز به کارعملیات اجرایی پروژه لرزه نگاری دشت کوه، اعلام کرد: در بحث اکتشاف و علوم زمین، یکی از مسائل مهم داده های ژئوفیزیکی است و بدون اینها امکان صحیح، دقیق و علمی اکتشاف و به دنبال آن توسعه و تولید وجود ندارد.
وی اظهار کرد: درچند سال گذشته با مدیران طرح ها، پروژه های بسیاری تعریف شد به نحوی که اکنون6 پروژه فعال ژئوفیزیکی وسه پروژه فعال پردازش داده ها دردست اجراست؛ همچنین 9 عنوان پروژه در مرحله مناقصه قرار دارد که برای صنعت نفت خبر خوبی به شمار می آید. هندی تصریح کرد: این پیوستگی در اجرای پروژه ها همچنان رعایت می شود و پیمانکاران می توانند برنامه ریزی کنند.
مدیراکتشاف شرکت ملی نفت ایران با اشاره به پروژه لرزه نگاری دشت کوه، افزود: امیدوارم این پروژه مانند دیگر پروژه هایی که با این پیمانکار اجرا شد، با کیفیت عالی انجام شود.
علیرضا بهبهانی نیا، مدیرعامل شرکت خدمات مهندسی نفت کیش نیز در این مراسم با اشاره به سختگیری هایی که دراجرای این پروژه اعمال می شود، گفت: از این سختگیری ها استقبال می کنیم، چون سبب ارتقای بدنه پیمانکاری و رشد استانداردها در طول پروژه می شود که به نفع کشور خواهد بود.
وی افزود: درباره کیفیت داده ها نیز برای اینکه بتوانیم کار را با کیفیت انجام دهیم، لازم است ضمن ملاحظات معمول کارفرمایی، بهم پیوستگی فعالیت ها از اکتشاف تا تولید مورد توجه ویژه قرار گیرد چون هرفعالیتی درمرحله بعد یک استفاده کننده دارد و باید بدانیم آیا این اطلاعات برای او مناسب است یاخیر، بنابراین باید مجموعه ای از ملاحظات در برداشت داده های لرزه نگاری مدنظر باشد.
مدیرعامل شرکت خدمات مهندسی نفت کیش اظهار کرد: خوشبختانه در این مجموعه همه این زنجیره ها وجود دارد وفکر می کنم اگر امکان داشته باشد از مرحله نخست اکتشاف تا زمان طرح توسعه کنار مدیریت اکتشاف باشیم، یک کار ملی و ارزشی انجام خواهد شد.
عملیات اجرایی پروژه لرزه نگاری دوبعدی دشت کوه گستره ای از استان های ایلام، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، فارس، بوشهر و هرمزگان را در بر می گیرد.
این پروژه با دوهزار و200 کیلومتر داده برداری لرزه ای، با بیش از 700 میلیارد تومان اعتبار در مدت زمان 24 ماهاجرا خواهد شد.
قرارداد پروژه لرزه نگاری دوبعدی دشت کوه خردادماه امسال بین مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و شرکت خدمات مهندسی نفت کیش امضا شده بود.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
تعداد تجهیزات راه اندازی شده سی ان جی در کشور بیش از 2600 باب و تعداد خودروهای گازسوز شده در کشور به بیش از چهار میلیون و 119 هزار دستگاه رسیده ست.
بنابراعلام مدیریت طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی کشور، تعداد تجهیزات عرضه سی ان جی در کشور به دو هزار و 646 باب و تعداد خودروهای گازسوز شده نیز به چهار میلیون و 119 هزار و 84 دستگاه خودرو رسید.
برپایه این گزارش، آمار ثبت نام خودروهای عمومی برای تبدیل به گازسوز در طرح جدید (طرح تبدیل رایگان یک میلیون و 460 هزار خودرو عمومی در کشور بر اساس مصوبه شورای اقتصاد) تا دهم مهرماه امسال، به 159 هزار و 898 دستگاه رسیده است که از 147 هزار و 854 دستگاه آن تا بازه زمانی یاد شده تبدیل وضعیت شده و 12هزار و 44 دستگاه نیز در انتظار تبدیل وضعیت هستند.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران با 16هزار و 754 دستگاه خودرو عمومی، آذربایجان غربی با14 هزار و588 دستگاه، اصفهان با13هزار و 166 دستگاه به ترتیب بیشترین آمار تبدیل خودروهای گازسوز عمومی را تا زمان اعلام شده به خود اختصاص داده اند.
پیش بینی می شود با افزایش گستره این طرح در ماه های آینده این ارقام به منظور اختصاص تسهیلات تبدیل تاکسی های اینترنتی به گازسوز، باز هم افزایش یابد.
صنعت سی ان جی در ایران در سال 79 پایه ریزی شد و در سال های بعد توسعه یافت. افزایش روزافزون تعدادخودروها و رشد شتابان مصرف سوخت در کشور، نیازمند مدیریت صحیح مصرف سوخت و حمل ونقل در کشور است که افزایش سهم گاز طبیعی در سبد سوخت خودروها و تنوع بخشی به سبد سوخت در این میان نقشی مؤثر و راهگشایی را ایفا خواهد کرد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
تعمیرات اساسی منطقه عملیاتی پارسیان باهدف آماده سازی چاه ها، همچنین مراکز و تأسیسات فرآیندی صنعتی و عملیاتی، به منظور حفظ شرایط تولید پایدار برای تأمین سوخت زمستانی پایان یافت. کمال بلندپرواز جهرمی، رئیس منطقه عملیاتی پارسیان اظهار کرد: تعمیرات اساسی امسال در بخش اقدام های درون سایتی با صدور حدود 400 درخواست کار تعمیراتی و صرف چند هزار نفر-ساعت کار انجام شده است. وی با بیان این که تعمیرات اساسی منطقه عملیاتی پارسیان درمدت زمان 42 روز انجام شده است، رفع نشت و ایمن سازی انواع شیرآلات چاه ها وهفت مرکزجمع آوری، اقدام های اصلاحی فرآیندی و سری کردن تفکیک گرهای سه فازی مرکز تفکیک شانول و هما را از جمله اقدام های انجام شده در این عملیات برشمرد. بلندپرواز، همچنین آزمایش فشارایستایی (هیدروتست)، لوله تجمیعی (هدر)، مراکز جمع آوری، ایمن سازی، تعمیر و بهسازی تفکیک گر شماره یک شانول و هما، تعمیرات بیش از 117 دستگاه سیستم های کنترلی و ابزار دقیق، تعمیر و نگهداری 211 کیلومتر خط انتقال برق، همچنین تنظیم شیرهای ایمنی و ساخت قطعات مورد نیاز واحدهای فعال را از دیگر اقدام های تعمیراتی در منطقه عملیاتی پارسیان عنوان کرد.
وی به انجام فعالیت های دیگر مانند خاک برداری، عایق برداری، سندبلاست، برشکاری، جوشکاری، ایمن سازی و خاک ریزی 450 مترخط لوله در 68 مقطع سخت گذر در میدان های گازی تابناک، وراوی، هما و شانول اشاره وتصریح کرد: ایمن سازی و تعمیرات فینگرهای لخته گیر 36 اینچ مرکز تفکیک شانول-هما، همچنین تعویض و نوسازی در 28 سرجوش، تعمیر و نوسازی بخشی از هدر 20اینچ مرکز جمع آوری شانول و هیدروتست مرکز جمع آوری شماره یک تابناک نیز از دیگر موارد تعمیرات اساسی این منطقه بوده است.
شرکت ملی نفت ایران
تهیه، تدوین و اجرای برنامه راهبردی مدیریت زنجیره تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران با رویکرد اقتصاد مقاومتی در دستور کار مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالای این شرکت قرار گرفت. در اجرای سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه انرژی، بیانیه گام دوم انقلاب و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، بر اساس اسناد برنامه ششم توسعه، قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران و قانون حداکثر استفاده از توانمندی داخلی و حمایت از کالای ایرانی با رهنمود محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، تهیه و تدوین برنامه راهبردی مدیریت زنجیره تأمین کالای این شرکت با رویکرد اقتصاد مقاومتی در دستور کار مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالای شرکت نفت قرار گرفت. در این زمینه با توجه به ماهیت بین المللی صنعت نفت و نقش تحولات فنی بازرگانی و بین المللی در چشم انداز آینده این صنعت، نتایج «مطالعه تطبیقی مدیریت زنجیره تأمین در شرکت های بین المللی نفتی برتر جهان» مورد توجه قرار گرفته و با رعایت اصول اقتصاد مقاومتی، نقاط قوت و ضعف سازمان، شناسایی و فرصت ها و تهدیدهای محیطی بررسی و تجزیه و تحلیل شده است. براین اساس، پیش نویس الگوی بومی زنجیره تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران طرح ریزی و با همکاری شرکت های تابع نفت، سازندگان و صاحب نظران بررسی و پس از تصویب نهایی، با مشارکت سازمانی مؤثر همه واحدهای ذی ربط، با روحیه مدیریت جهادی اجرایی شد.
دراین مسیر پیگیری های لازم برای تحقق اهداف تعیین شده در افق چشم انداز 1404 نیز انجام خواهد شد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه عملیاتی خارک شرکت نفت فلات قاره ایران از ایمن سازی کنداکتور چاه های D-2 و D-13 میدان دورود خبر داد.
حسنعلی ریاضی پور افزود: در بازدید کارکنان خدمات فنی چاه های نفت از سکوهای دورود یک مشخص شد کنداکتور چاه D-13 در اثر موج، تکان های شدیدی می خورد که همین حرکت سبب شکسته شدن خط لوله جریانی از روی اتصالات تاج سرچاهی شده است. وی اظهار کرد: ازآنجا که این چاده درمجاورت چاه D-2 قرار دارد، حرکت و ضربه های آن برای چاه مزبور خطر آفرین می شد وممکن بود وضع مشابهی به بار آید.
ریاضی پورگفت: با طرح این موضوع در نشست با رئیس عملیات تولید و همفکری با واحد تعمیرات، ایمن سازی کنداکتور هر دو چاه با توجه به شرایط جوی در اولویت قرار گرفت.
به گفته وی، با آماده سازی متریال مورد نیاز و مونتاژکاری بخشی از آنها درکارگاه جوشکاری، پانزدهم مهرماه گروه هایی متشکل از خدمات فنی چاه های نفت، تعمیرات جوشکاری و ایمنی به این سکو اعزام و درمدت زمان یک روز کاری، ایمن سازی کنداکتور هر دو چاه و نیز بخشی از پهلوگیر سکو با موفقیت انجام شد.
ریاضی پور بیان کرد: هم اکنون کنداکتورهای چاه های D-2 و D-13 چاه در وضع ایمن قرار دارند، اما با توجه به قدمت و فرسودگی سازه های دریایی لازم است تا به طور اصولی به تعمیرات این سکوها اقدام شود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
اسیدکاری چاه های نفتی با اسید امولسیونی سه فازی برای نخستین بار در کشور به همت کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شد.
این عملیات روی چاه شماره 325مارون انجام شد که در نتیجه آن، دبی چاه مزبور از 500 بشکه به 1000 بشکه در روز افزایش یافت.
چاه 325 مارون تکمیلی درلایه 2 مخزن آسماری مارون است که با دبی 500 بشکه در روز بهره برداری می شد. با توجه به افت فشار زیاد ته چاهی و با هدف بهبود وضع تولیدی چاه، اسیدکاری گسترده چاه با اسید سه فازی انجام و چاه با تزریق نیتروژن توسط دستگاه لوله مغزی سیار احیا شد.
در نتیجه انجام اسیدکاری گسترده در این چاه، فشار جریانی ته چاهی و سرچاهی افزایش و دبی چاه از 500 بشکه در روز به 1000 بشکه در روز رسیده است.
اسید امولسیونی سه فازی برای نخستین بار درکشور در این چاه استفاده شده است؛ با نتایج مؤثر آن، امکان حل مشکلات افت فشارهای موجود در چاه ها فراهم می شود.
پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان
با بهره برداری از یک جایگاه اختصاصی عرضه فرآورده های نفتی در جاده سنندج – سقز، شمار جایگاه های فعال درحوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان به 84 باب رسید.
عبدالله گیتی منش، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان دراین باره گفت: جایگاه احداث شده در جاده سنندج – سقز، دهمین جایگاه شهرستان سقز است که در قالب مجتمع خدماتی رفاهی در زمینی به مساحت چهارهزارمتر مربع فعالیت خود را شروع کرده است.
وی تصریح کرد: جایگاه مزبوربا دارا بودن پنج مخزن به ظرفیت ذخیره سازی 104هزار لیتر بنزین معمولی، 104 هزار لیتر نفت گاز و 52هزار لیتر بنزین سوپر احداث شده است. گیتی منش با بیان این که این جایگاه دارای سه سکوی عرضه بنزین با 6 تلمبه دونازله (12نازل)، یک تلمبه چهار نازله و دو سکوی عرضه نفت گاز با چهار تلمبه دونازله(هشت نازل) است، تصریح کرد: با بهره برداری از جایگاه احداث شده در جاده سنندج – سقز برای هشت نفر اشتغال زایی شده است. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان در بخشی دیگر بر وضع مطلوب تامین توزیع مناسب فرآورده های نفتی شهرستان سقز دربخش های تولیدی، کشاورزی، همچنین ذخیره سازی مطلوب سوخت موردنیاز بخش خانگی استان کردستان تاکید و از همکاری و تعامل مسئولان استان با شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان قدردانی کرد.
گیتی منش همچنین با اشاره به فعال بودن 9 جایگاه عرضه سوخت و هفت جایگاه سی ان جی در ناحیه سقز گفت: تلاش و برنامه ریزی این شرکت، جانمایی واحداث نقاط عرضه سوخت برای دسترسی آسان شهروندان به فرآورده های نفتی است.
وی تاکید کرد: تحقق حقوق شهروندی و ارائه خدمات مطلوب به شهروندان از وظایف اصلی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان به شمار می رود که فعالیت 84جایگاه عرضه فرآورده های نفتی و 52 جایگاه سی ان جی در نقاط مختلف استان از آن جمله است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با صدور احکامی جداگانه، وحیدی عبیری را به عنوان مشاور و رئیس دفتر مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران وحجت الاسلام والمسلمین فاضلی تهرانی را به عنوان مسؤول شورای اقامه نماز و امور روحانیون این شرکت منصوب کرد. دراین احکام، مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران، ضمن اشاره به مراتب تخصص، تعهد و همچنین خط مشی و شرح وظایف، برای نامبردگان در اجرای مسؤولیت محوله آرزوی توفیق کرده است.
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت بررسی کیفیت مالچ های نفتی را با اهداف زیست محیطی و به منظور استفاده از مالچ ها در عملیات بیابان زدایی، در دستور کار قرار خواهد داد. پروژه «ارزیابی کیفی و تحلیل مشخصات مالچ های نفتی مورد استفاده در عملیات بیابان زدایی در کشور» در نشست شورای پژوهشی پژوهشگاه صنعت نفت تصویب شد. این پروژه به دنبال بررسی کیفی مالچ های نفتی مورد استفاده در عملیات بیابان زدایی در کشور است تا از این طریق، به سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور کمک کند تا این سازمان بتواند از مالچ های نفتی با کیفیت مناسب در عملیات بیابان زدایی بهره ببرد و مانع استفاده از مواد هیدروکربوری غیراستاندارد که به محیط زیست آسیب می رسانند شود. این موضوع همچنین می تواند مانع اتلاف منابع مالی و هیدروکربوری شود و از نظر محیط زیستی نیز از آلودگی خاک و آسیب به اکوسیستم های مناطق تحت عملیات مالچ پاشی جلوگیری کند.
ارزیابی کیفی و تحلیل مشخصات مالچ های نفتی مورد استفاده در عملیات بیابان زدایی به منظور دستیابی به دانش فنی اصلاح خواص و ارتقای کیفیت مالچ های نفتی کنونی تولیدی پالایشگاه ها از دیگر اهداف این پروژه پژوهشی است. این فناوری سبب افزایش تثبیت خاک، کنترل پخش ریزگردها، کاهش آسیب های ناشی از بیابان زدایی بر زیرساخت های کشور مانند جاده ها، خطوط راه آهن، ساختمان ها و کاهش آسیب های ناشی از پخش گرد و خاک می شود. اجرای این پروژه که متقاضی آن سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری است، از یکم شهریورماه امسال آغاز شده است.این طرح از یک سو مقدمات دستیابی به دانش فنی اصلاح خواص و ارتقای کیفیت مالچ های نفتی را برای پژوهشگاه و ازسوی دیگر زمینه مناسب برای اجرای پروژه های بزرگ تر درخصوص نظارت، کنترل کیفیت، تدوین دستور عمل های حمل و نگهداری و اجرای مالچ نفتی را فراهم می کند. گسترش بیابان ها از مشکلات عمده ای است که کشور ما هر ساله با آن روبه روست و حدود 35میلیون هکتار عرصه های بیابانی در کشور وجود دارد که از این میان حدود 5 میلیون هکتار آن را تپه های ماسه ای تشکیل می دهند.
بخشی از این تپه های ماسه ای، تپه های روان هستند که در اثر جابه جایی و گسترش گرد و غبار سالانه صدها میلیارد تومان خسارت مالی به بخش های صنعتی و زیرساخت ها وارد می کنند و از سوی دیگر، این تپه های ماسه ای می توانند باعث وارد آمدن آسیب های بسیاری به سلامت ساکنان مناطق بیابانی شوند.
شرکت ملی حفاری ایران
شرکت های توسعه پتروایران و ملی حفاری ایران به منظور تأمین یکپارچه خدمات فنی حفاری در پروژه های حوزه جغرافیایی مناطق خشکی محدوده فعالیت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، موافقت نامه همکاری امضا کردند.
بر مبنای این موافقتنامه که سپهرسپهری، مدیرعامل وعضو هیئت مدیره شرکت توسعه پتروایران وحمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران، امضا کنندگان آن بودند، شرکت توسعه پتروایران به عنوان کارفرما و شرکت ملی حفاری ایران به عنوان پیمانکار در زمینه ارائه خدمات فنی و مهندسی با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان کارفرمای اصلی همکاری می کنند.
مدت زمان این موافقتنامه دو سال است و با موافقت دو طرف برای یک دوره سه ساله دیگر قابل تمدید خواهد بود. تأمین تجهیزات و اطمینان از صحت و سلامت تجهیزات به کار گرفته شده مطابق با الزام های قراردادی و مشخصات فنی، همچنین و تأمین نیروی انسانی متخصص از جمله مفاد این موافقت نامه است.
در این مراسم، سپهری مدیرعامل شرکت توسعه پتروایران به گستره فعالیت و آمادگی این شرکت برای توسعه همکاری ها در بخش های مختلف از جمله پروژه های اجرایی مانند بینک و منصورآباد تأکید کرد.
گلپایگانی، مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران نیز با اشاره به این که این شرکت بزرگ ترین ناوگان حفاری کشور رادر اختیار دارد و ازنیروی انسانی متخصص و تجهیزات لازم برای انجام خدمات فنی برخوردار است، افزود: شرکت ملی حفاری ایران در تلاش است تا ازظرفیت های موجود برای افزایش سهم بازار در بخش عملیات حفاری و خدمات فنی و مهندسی به نحو مطلوب استفاده کند.
وی یادآورشد: شرکت ملی حفاری ایران توسعه همکاری ومشارکت با شرکت های تابع صنعت نفت و شرکت های بخش خصوصی به ویژه طرح توسعه 28 مخزن را در دستور کار دارد.
منطقه 8 عملیات انتقال گاز
مدیر منطقه 8 عملیات انتقال گاز گفت: در نیمه نخست امسال بیش از 14میلیارد مترمکعب گاز طبیعی از طریق تأسیسات و خطوط لوله این منطقه منتقل شده است.
فیروز خدایی اظهار کرد: مقدار گاز انتقالی از این منطقه برای مصارف خانگی، نیروگاه ها، صنایع و...در نیمه نخست امسال، افزون بر 14میلیارد مترمکعب بوده که حدود 9 میلیارد مترمکعب آن به شرکت های گازاستان های آذربایجان شرقی، غربی، اردبیل، زنجان و کردستان تحویل شده است.
وی افزود: این مقدار گاز انتقالی ازمنطقه 8عملیات انتقال گاز، افزایش 30 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال 99 نشان می دهد.
مدیر منطقه ۸ عملیات انتقال گاز ایران تصریح کرد: فعالیت ها در واحدهای عملیاتی به دلیل حساسیت و اهمیت مصرف گازطبیعی در بخش های مختلف، با نظم و هماهنگی ویژه به صورت شبانه روزی درحال انجام است تامشکل قطع یا افت فشار گاز در فصل های مختلف سال به وجود نیاید.
خدایی یادآورشد: با در نظر گرفتن افت دما در اوایل نیمه دوم سال و کوتاه بودن فصل کاری در مناطق سردسیر، ضرورت دارد استفاده بهینه از گاز طبیعی در کشور نهادینه و تمهیدهای لازم برای ارائه خدمات مطلوب و جلوگیری از هدررفت این انرژی پاک انجام شود.
منطقه 10 عملیات انتقال گاز
سرپرست منطقه 10عملیات انتقال گاز از انجام برنامه های تعمیرات اساسی این منطقه عملیاتی تا پایان مهرماه امسال خبر داد و گفت: برای انتقال گاز زمستانی آمادگی کامل ایجاد شده است. علی نصیحت کن افزود: همه ساله پیش از فرارسیدن فصل سرما با هدف آماده سازی شبکه انتقال گاز، تعمیرات اساسی ( اورهال) ایستگاه های تقویت فشار و خطوط لوله سراسری گاز در دستور کار قرار می گیرد. وی تصریح کرد: براین اساس تعمیرات اساسی ایستگاه های تقویت فشار و خطوط لوله منطقه 10 عملیات انتقال گازازفروردین ماه امسال آغاز شده است و تا پایان مهرماه پایان خواهد یافت. سرپرست منطقه 10عملیات انتقال گاز اظهارکرد: تاکنون 80 درصد از فرایند تعمیرات اساسی دراین منطقه انجام شده است. نصیحت کن تاکید کرد: این منطقه عملیاتی با برنامه های تعمیراتی عملیاتی انجام شده در آن برای انتقال میزان گازفرآورش شده از پالایشگاه های پارس جنوبی، فجرجم و پارسیان درفصل زمستان آمادگی کامل دارد. وی بابیان این که برنامه های تعمیرات اساسی درجهت حفظ و نگهداری سیستم درشرایط کارآمد انجام می شود، تصریح کرد: انجام این مهم افزون بر افزایش قابلیت اطمینان شبکه سراسری انتقال گاز، این امکان را ایجاد خواهد کرد که عملیات انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی در روزهای سرد زمستان پیش رو، قابل افزایش به حداکثر باشد. منطقه 10عملیات انتقال گازدرپایتخت انرژی گاز( بوشهر) واقع شده است و بیشترین سهم را در انتقال گاز کشور دارد.
شرکت گاز استان یزد
مدیرعامل شرکت گاز استان یزد از گازرسانی به بیش از یک هزار واحد صنعتی مشمول بند «ق» مصوبه شورای اقتصاد در این استان خبر داد. علی اکبر میدانشاهی گفت: به دنبال تأکیدهای مقام معظم رهبری همسو بارونق تولید و حمایت از صنایع داخلی و به دنبال آن ابلاغ بند «ق» تبصره دو قانون بودجه از سوی وزارت نفت برای تحقق بخشیدن به این موضوع مهم، گازرسانی به صنایع مشمول در دستور کار شرکت گاز استان یزد قرار گرفته و جهشی بزرگ در ایجاد زیرساخت های گازرسانی استان ایجاد شده است. وی اظهار کرد: تاکنون یک هزار و 35 واحد صنعتی با استفاده از این قانون به شبکه گاز طبیعی متصل شده اند و گازرسانی به دیگر صنایع مشمول نیز ادامه دارد. میدانشاهی افزود: از 201 واحد صنعتی گازرسانی شده در سال جاری، 92 واحد مشمول قانون بند «ق» بوده و بر این اساس مجموع واحدهای صنعتی متصل به شبکه گاز طبیعی استان به هشت هزار و 376 واحد رسیده که شامل یک هزار و 608 واحد صنعتی عمده و 6 هزار و 768 واحد صنعتی جزء است. شرکت گاز استان یزد سال قبل به 100 درصد تعهدهای گازرسانی خود نسبت به واحدهای صنعتی مشمول مصوبه شورای اقتصاد عمل کرده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس
با تلاش کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس، اولين تجربه بيرون آوردن پيگ از بزرگترين خط لوله انتقال نفت کشور در مرکز شماره 3 خط انتقال نفت 42 اينچ گوره به جاسک(کورده) انجام شد. عليرضاخيرانديش معاون فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس گفت: با توجه به گير کردن پيگ در مسيرانتقال و ایجاد مشکل دربهره برداری خط لوله، عملیات خروج پيگ برای ایجاد شرايط ايمن و پايدار در دستور کار قرار گرفت. وی با اشاره به این که پیگ در فاصله 20 متری از درب تراپ گیر کرده و مانع انتقال سیال درون لوله شده بود، تصریح کرد: این مهم با تلاش بی وقفه کارکنان منطقه با سلسله عملیاتی رفع ومسیر خط لوله باز شد. معاون فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس گفت: این عملیات که برای نخستین بار درمجموعه شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران انجام شد، کار و تجربه جدیدی به شمار می آید که با تدابیر خاص و در شرایط ایمن انجام شده است. خیراندیش یادآورشد: خروج پیگ از خط لوله با همکاري واحدهاي تعميرات خط، خوردگي، ترابري، اچ اس ای، همچنین، واحدهای بهره برداری، روابط عمومي وخدمات اداري با 900 نفر- ساعت کار در دو مرحله و در گرماي 53 درجه منطقه کورده انجام شده است.
شرکت گاز استان لرستان
مدیرعامل شرکت گازاستان لرستان اعلام کرد: در6 ماه نخست امسال، سه هزارخانوار روستایی این استان از نعمت گاز طبیعی بهره مند شده اند.
کرم گودرزی درحاشیه بازدید از اتصال نهایی خط لوله تغذیه گازرسانی به دهستان افرینه پلدختر کرد: در این بازه زمانی، گازرسانی به 68 روستای استان لرستان با جمعیت ۳ هزار خانوار انجام شده است.
وی با بیان این که پیش بینی می شود تا پایان امسال 102 روستای دیگر با جمعیت چهار هزارخانوار به شبکه گازطبیعی کشور متصل شوند، تصریح کرد: با این احتساب، کل روستاها ی زیرپوشش گازبه 2062 و ضریب نفوذ گازرسانی روستایی نیزبه بیش از 96 درصد خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان تأکید کرد: بدون تردید یکی از اهداف اصلی شرکت ملی گاز ایران برای گازرسانی به روستاها، افزایش انگیزه ماندگاری و نگهداشت جمعیت مولد و تأثیرگذار روستایی است.
به گفته وی، دراین زمینه به اهدافی چون رشد اقتصاد ملی، حفظ محیط زیست، خود کفایی، همچنین اشتغال زایی جمعیت روستایی درکنار افزایش رفاه و امکانات لازم برای ارتقای شاخصه های کیفیت زندگی این قشر و عمل به مسئولیت اجتماعی، توجه شده است.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: برای عبور بی دغدغه از زمستان امسال و اطمینان از پایداری وتاب آوری انتقال گاز، برنامه مشخصی درسه فاز پیش بینی شده است. محمدرضاجولایی افزود: تعمیرات پالایشگاهی وخطوط لوله، مخازن ذخیره سازی و ذخیره سازی سوخت مایع در نیروگاه ها برنامه ای است که برای عبور بی دغدغه از زمستان امسال در نظر گرفته شده است. وی با بیان این که تعمیرات اساسی بیشتر پالایشگاه ها تکمیل شده است و تعمیرات باقی مانده نیز تا پایان مهرماه نهایی می شود، تصریح کرد: با پایان این عملیات، می توان با افزایش تولید مطمئن شد که انتقال پاک، ایمن و بهره ور گاز انجام می شود. جولایی گفت: دربخش خطوط لوله نیز افزون بر انجام پیگرانی های معمول امسال، پیگرانی کل خط لوله چهارم سراسری به طول یک هزار کیلومتر انجام شده که در طول تاریخ صنعت گاز بی سابقه است. وی درباره ذخیره سازی گاز در مخازن نیز اظهارکرد: ذخیره سازی گاز درمخازن می تواند تا حد زیادی مارا در فصل زمستان برای تامین گاز مورد نیاز بخش های مختلف به ویژه بخش خانگی یاری دهد. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: در این خصوص موفق شده ایم چهارمیلیارد متر مکعب گاز را درمخازن ذخیره سازی سراجه وشوریجه ذخیره سازی کنیم. جولایی دربخشی دیگر به میزان مصارف گاز اشاره و از افزایش 30 میلیون مترمکعبی مصرف روزانه گاز طبیعی در نیمه نخست مهرماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد. وی همچنین بابیان اینکه مقدارمصرف نیروگاه ها اکنون 240 میلیون مترمکعب است، افزود: مقدار مصرف صنایع عمده نیزدرهمین بازه زمانی، 140میلیون مترمکعب و مصرف خانگی 220 میلیون مترمکعب بوده است اما تاکنون هیچ اقدام محدودیتی در این بخش ها نداشته ایم.
سومین نشست هماهنگی و برنامه ریزی تأمین سوخت زمستانی با حضور مسئولان وزارت نفت و نیرو برگزار شد. این نشست با هدف بررسی اصلاح الگوی مصرف در کشور و ایجاد هماهنگی و همکاری مشترک میان دستگاه های تأمین کننده و مصرف کننده انرژی در کشور با حضور مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، مسئولان معاونت راهبردی برق حرارتی و نماینده شرکت راه آهن برگزار شد. ارسال سوخت مایع به نیروگاه ها با اولویت منطقه شمال شرق و مدیریت تأمین گاز برای مهم ترین مراکز تولید برق در کشور از اصلی ترین موضوع های مورد بحث در این نشست بود. افزایش توان ناوگان ریلی به منظور انتقال سوخت مایع به نیروگاه ها، بررسی شرایط دمایی کشور و برآورد مصارف گاز از دیگر مباحث مهم مطرح شده در این نشست بود که هرکدام از اعضا به تناوب، به بیان دیدگاه های خود و ارائه راهکار در این زمینه پرداختند.
افتخارآفرینان خوزستانی در پارالمپیک توکیو از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مورد تجلیل قرار گرفتند.
در مراسم تجلیل از افتخارآفرینان پارالمپیک توکیو ۲۰۲۰ که روز یکشنبه (مهرماه ۱۴۰۰) از سوی معاونت فرهنگی شهرداری اهواز برگزار شد، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اهدای لوح تقدیر و هدایایی، از این قهرمانان ملی تقدیر کرد.
وزارت نفت
وزیر نفت با درخواست محمدرضا گرایی، قهرمان ایران در رقابت های جهانی کشتی فرنگی برای استخدام در وزارت نفت موافقت کرد. به دنبال افتخارآفرینی و کسب مدال طلا توسط محمدرضا گرایی، کشتی گیر فرنگی کار کشورمان، وزارت نفت خبر داد که درخواست ایشان برای جذب در صنعت نفت مورد موافقت وزیر نفت قرار گرفته است. جواد اوجی ضمن موافقت با درخواست این قهرمان کشورمان، دستور داد مراحل جذب گرایی به سرعت انجام می شود.
محمدرضا گرایی که در رقابت های کشتی فرنگی جهان در نروژ صاحب مدال طلا شده است، پیش از این مدال طلای المپیک 2020 توکیو را نیز از آن خود کرده بود. کسب مدال برنز بازی های آسیایی 2018 و مسابقات قهرمانی آسیا 2019 نیز از دیگر افتخارات این کشتی گیر جوان کشور به شمار می آید.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند
عملیات تعمیرات اساسی شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند با هدف تولید پایدار آغاز شد. شروع این عملیات بامشارکت 1500 نفر ازنیروهای پیمانکاری و رسمی از17مهرماه کلید خورده است. براساس برنامه ریزی های انجام شده، در این عملیات واحدهای آیزوماکس، تصفیه گاز با آمین، تصفیه آب ترش، مشعل ها و گوگردسازی فاز یک، با تکیه بر توان داخلی در دستور کار تعمیرات اساسی قرار دارند. این تعمیرات با بهره گیری از نیروهای متخصص داخلی و بومی منطقه، با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی به مدت تقریبی 32 روز ادامه خواهد داشت.
محورهای اساسی سبک زندگی پیامبر اکرم (ص) (بخش سوم)
سبک زندگی، بسیاری از جنبه های رفتار اجتماعی و شیوه زیست یک فرد را شامل می شود. آنچه یک فرد در زندگی اش به عنوان روش و منش انتخاب کرده، بیان کننده هدف و مقصد او در زندگی است. پیامبر اکرم(ص) به دلیل داشتن «خُلقٍ عَظیم» و «رَحمَهٌ لِلعَالَمین»، نمونه و الگوی مکارم اخلاقى براى تمام انسان ها در تمام دوران بوده است. آن حضرت به عنوان بهترین و کامل ترین اسوه راستین بشریت، نسبت به تمام مردم بسیار دلسوز، صمیمی و مهربان بودند؛ به طوری که متخلق بودن به اخلاق و کردار کریمانه سبب شد دل های گمراه بسیاری را شیفته مکتب اسلام کنند. در مطلب پیش رو به 28 ویژگی دیگر از سبک زندگی پیامبر اکرم(ص) اشاره می کنیم.
در خوراک و پوشاک چیزی زیادتر از خدمتکارانش نداشت.
روی زمین می خوابید.
کفش و لباس را خودش وصله می کرد.
با دست خودش شیر می دوشید و پای شترش را خودش می بست.
هر مرکبی برایش مهیا بود، سوار می شد و برایش فرقی نمی کرد.
هرجا می رفت، از عبایی که داشت، به عنوان زیر انداز خود استفاده می کرد.
اکثر جامه های آن حضرت سفید بود.
چون جامه نو می پوشید، جامه قبلی خود را به فقیری می بخشید.
جامه فاخری که داشت، مخصوص روز جمعه بود.
هنگام کفش و لباس پوشیدن، همیشه از سمت راست آغاز می کرد.
ژولیده مو بودن را کراهت می دانست.
همیشه خوشبو بود و بیشترین مخارج آن حضرت برای خریدن عطر بود.
همیشه با وضو بود و هنگام وضو گرفتن مسواک می زد.
نور چشم او در نماز بود و آسایش و آرامش خود را در نماز می یافت.
ایام سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم هرماه را روزه می داشت.
هرگز نعمتی را مذمت نکرد.
اندک نعمت خداوند را بزرگ می شمرد.
هرگز از غذایی تعریف نکرد یا از غذایی بد نگفت.
موقع غذا هرچه حاضر می کردند، میل می فرمود.
در سر سفره از جلوی خود غذا تناول می فرمود.
بر سر غذا از همه زودتر حاضر می شد و از همه دیرتر دست می کشید.
تا گرسنه نمی شد، غذا میل نمی کرد و قبل از سیر شدن منصرف می شد.
تا آنجا که امکان داشت، تنها غذا نمی خورد.
وقت آشامیدن سه جرعه آب می نوشید؛ اول آنها بسم الله و آخر آنها الحمدلله.
بسیار با حیا بودند .
چون می خواست به منزل وارد شود، سه بار اجازه می خواست.
اوقات داخل منزل را به سه بخش تقسیم می کرد: بخشی برای خدا، بخشی برای خانواده و بخشی برای خودش بود و وقت خودش را نیز با مردم قسمت می کرد.
دهم ربیع الاول مصادف با سالروز ازدواج رسول خدا حضرت محمدبن عبدالله(ص) و حضرت خدیجه(س) است. درست 25 بهار از عمر گرانبها و پربرکت پیامبر(ص) می گذشت که با بانوی چهل ساله ای به نام «خدیجه» که برترین بانوی روزگار خویش بود، پیمان زندگی مشترک را امضا کرد و فصل جدیدی در زندگی اش آغاز شد. در این گزارش با مروری کوتاه به جریان ازدواج آن دو بزرگوار که «پدر و مادر امت اسلامی» هستند، سعی می کنیم بیشتر به ویژگی های این پیوند مقدس اشاره کنیم که می تواند برای جوانان جامعه امروز در انتخاب درست همسفران و همسران خود و ملاک قراردادن آنچه که زندگی را لذت بخش و سعادتمند قرار می دهد، کمک و راهنمایی کند.
ازدواج پیامبر گرامی اسلام(ص) با «خدیجه» شباهتی به ازدواج های شناخته شده نداشت، بلکه در نوع خود بی نظیر و دارای ویژگی هایی بود، چراکه این پیوند مبارک و مقدس نه ثمره زودگذر و دوستی بی پایه و اساس بود و نه برخاسته از انگیزه های مادی یا دیگر امور و اغراض و اهداف رایج که در ازدواج چهره های مشهور و سرشناس دنیا وجود دارد و هدف های سیاسی نیز در امضا و تشکیل این زندگی مشترک و ساختار آن نقشی نداشت. همه چیز از آن سفر تجارتی شروع شد که حضرت محمد(ص) همسفر کاروان تجاری خدیجه(س) شد، هرچند فاصله زیادی میان سطح زندگی پیامبر(ص) و ثروتمندترین بانوی عرب بود، اما آن بانوی خردمند شنیده بود و خوب می دانست که آینده درخشان و بسیار امیدبخشی در انتظار پیامبر(ص) است. بر این اساس بود که بانوی پرشرافت حجاز، برنامه پیوند با پیامبر را تهیه کرد و خود با قداست و هوشمندی ویژه اش سخن را در مورد آن مطلب با پیامبر(ص) آغاز کرد و از آن حضرت تقاضا کرد که گام به پیش نهد و از راه پدرش «خویلد» یا عمویش از او خواستگاری کند، اما پیامبر(ص) با وجود پیشگامی بهترین و ثروتمندترین بانوی جهان عرب برای پیوند با او، بهتر می دید که با بانویی که از نظر اقتصادی و مادی با او هماهنگ باشد، زندگی مشترک را آغاز کند و به همین دلیل هم از «خدیجه» پوزش خواست و به او پاسخ مثبت نداد. از آنجا که «خدیجه» بانویی خردمند، دوراندیش، آگاه و بافضیلت بود در برابر دلیل پاسخ منفی پیامبر(ص) به ازدواج با او گفت: «آیا کسی که تصمیم گرفته است خویشتن را به پیامبر(ص) ببخشد و جان ناقابل را فدای او کند، برای او مشکل است که ثروت و دارایی خویش را نیز بر او ببخشد و هر آنچه دارد همه را نثار قدم دوست کند؟». و با این دیدگاه بود که از پیامبر(ص) تقاضا کرد تا عموهای خویش را به خانه پدرش «خویلد» گسیل دارد و به طور رسمی از او خواستگاری کند. عموهای پیامبر(ص) پس از شنیدن این خبر شادی بخش که در نوع خود بی نظیر بود، شگفت زده شدند و عمه های آن حضرت نیز با شنیدن خبر این پیشنهاد از سوی بانوی حجاز، در بهت و حیرت فرو رفتند، چرا که براستی هم، رخداد شگرفی بود. آنها به اقامتگاه بانوی حجاز شتافتند و او را از پدرش «خویلد»، برای پیامبر اسلام(ص) خواستگاری کردند. وقتی موضوع مهریه پیش آمد که باید مهریه ای درخور مقام و موقعیت بانوی بزرگ حجاز از سوی پیامبر تقدیم شود، در این لحظات بود که دگرباره بانوی حجاز به کار جالب توجه و شگرفی دست زد و با هدیه کردن چهار هزار دینار به پیامبر، از آن گرانمایه جهان هستی تقاضا کرد که آن را به عنوان مهریه به پدرش «خویلد» بپردازد، گرچه در یک روایت آمده است که جناب «ابوطالب» مهریه را با سرفرازی و شادمانی از اموال خویش تقدیم داشت و پیمان زندگی مشترک به امضا رسید.
این پیوند مبارک به بهترین صورت تحقق پذیرفت و پیامبر(ص) به تقاضای «خدیجه» به اقامتگاه او گام نهاد. از آن لحظات بیادماندنی بود که دیگر «خدیجه» همواره احساس می کرد که نیکبختی در کامل ترین شکل ممکن به او روی آورده و خورشید خوشبختی اش طلوع کرده است، چرا که او به بزرگترین آرزوی خویش یعنی ازدواج با پیامبر رسیده بود. بانوی بزرگ حجاز در این زندگی مشترک پسرانی به دنیا آورد که همگی آنان در کودکی از دنیا رفتند و دخترانی به نام های «زینب» و «ام کلثوم» و «رقیه» و «فاطمه» به او و پیامبر ارزانی شد که کوچکترین، اما برترین و پرشکوه ترین آنان فاطمه (س) بود.
1- اولین پیام این ازدواج این است کسانی که به خاطر ثروت و مال و منال دنیوی با فردی ازدواج می کنند، با معیارهای اسلامی فاصله دارند، پس در ازدواج ها باید هماهنگی از نظر اقتصادی رعایت شود، همچنان که پیامبر گرامی اسلام به این مساله توجه داشتند.
2- پیامبر اسلام(ص) و خدیجه (س) با آگاهی و شناخت کامل از اخلاق، رفتار و خانواده همدیگر، ازدواج کردند، آنان، رشد یافته، بزرگ منش، خردمند، بصیر و مستقل در اندیشه و عمل بودند و با متانت، وقار و درایت تصمیم سنجیده ای گرفتند. چیزی که امروزه کمتر در ازدواج ها به آن توجه می شود، رشد جسمانی، عقلانی و عاطفی جوانان را در نظر نمی گیرند و بدون داشتن این معیارها اقدام به تشکیل خانواده می کنند که آسیب های زیادی را متوجه زندگی مشترک می کند.
3- پیامبر(ص) درباره ازدواج با عموی خود، ابوطالب مشورت کردند و او را واسطه قرار دادند، حضرت خدیجه(س) نیز با عموی خود، ورقه بن نوفل، صحبت کردند آنان در مراسمی و با حضور بزرگان دو خانواده عقد ازدواج خود را برگزار کردند. جوانان امروز تا چه اندازه در انتخاب و گزینش همسران، با والدین و افراد آگاه و دلسوز مشورت می کنند؟ از تجارب دیگران چه میزان بهره می برند؟ آیا با یک نگاه و علاقه سطحی و یا داشتن شناخت چند روزه، برای انتخاب کافی است؟
4-یکی از بزرگترین موانع و مشکلات جوانان برای ازدواج، تجملات و چشم و هم چشمی ها، توقعات و انتظارات بی حد و اندازه اطرافیان است، در حالی که سادگی و بی آلایشی در ازدواج اسلامی توصیه شده است و در ازدواج مبارک پیامبر گرامی اسلام(ص) نیز همین مسئله را می بینیم.
5- حضرت خدیجه(س) مهریه ازدواجش را از مال خودش قرار داد و ضامن مهر خود شد. عدّه ای به این امر اعتراض کردند، ابوطالب(ع) جواب داد: «اگر شوهران دیگر مانند فرزند برادر من باشند، زنان به گران ترین قیمت ها و بیشترین مهریه آنان را طلب خواهند کرد و اگر مانند شما باشند مهر گران از ایشان طلب خواهند کرد». حال مقایسه کنید مهریه این ازدواج را با مهریه های سنگین و غیر معقول امروز که اغلب مردان توان پرداخت آن را ندارند و قرار دادن چنین مهریه هایی که خارج از توان اقتصادی مردان است، عقد را دچار مشکل می کند.
6- بعد از ازدواج نیز، زندگی مشترک پیامبر اکرم(ص) و حضرت خدیجه (س)، الگوی کاملی از زندگی زناشویی برای مردان و زنان مسلمان است، با یک زندگی درخشان و اخلاق و رفتار خیره کننده، همه را بهت زده کردند. حضرت خدیجه(س) در برابر فرستاده خداوند همواره فروتن و خاضع بود خود را همراه و همدم پیامبر(ص) می دانست، از هیچ کوششی در خدمت رسانی به رسول خدا(ص) دریغ نمی کرد. تمام اموال و دارایی خود را با افتخار، در راه گسترش ندای توحید، در اختیار همسرش قرار داد، او به حق می دانست که خوب شوهر داری کردن، جهاد در راه خداوند است و سراسر زندگی مشترکش را اینگونه سپری کرد. دختران و زنان و نیز مردان جامعه اسلامی باید در راه کسب نجابت، پاکی و درایت، شهامت و شجاعت و وقار و متانت، خردمندی و نواندیشی، صداقت و راستگویی، سخاوت و کرامت، امانت داری و خدمتگزاری، زندگی این زوج نمونه تاریخ را الگوی عملی خود قرار دهند.
می توان گفت برای رسیدن به معیارهای صحیح ازدواج اسلامی باید جوانان در راه کسب تجربه و شناخت و آگاهی بیشتر، با افراد آگاه مشورت کنند و کتب مفیدی که در این زمینه نوشته شده است را بخوانند، بین ملاک های واقعی و غیر واقعی تمایز قائل شوند و خود را اسیر معیارهای خیالی و خود ساخته و خرافاتی نکنند. تجملات و توقعات بیش از اندازه را کنار بگذارند و واقعیات را آنگونه که هست، بپذیرند. مهریه های سنگین را قبول نکنند. به اخلاق و رفتارهای مطلوب و ارزشی بهای بیشتری بدهند و زندگی مشترک خود را بر پایه های صداقت، صمیمیت، احترام و محبت بنا گذاری کنند.
چه شد که نفت جای پای خود را در دنیای انرژی محکم کرد
علی بهرامی شاید هیچگاه صاحبان معادن بزرگ زغال سنگ دنیا و بسیاری از دولت هایی که کشورهایشان، سرشار از این منبع انرژی بودند، گمان نمی کردند که با ورود تاریخ بشریت به قرن بیستم، زغال سنگ، رنگ ببازد و میدان را برای ماده ای به نام «نفت» خالی کند. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا با نگاهی بسیار اجمالی، مروری تاریخی بر جایگزینی نفت در برابر زغال سنگ در میدان بسیار پراهمیت انرژی جهان داشته باشیم.
حتما در سریال ها، فیلم ها و شبکه های اجتماعی، چهره کارگران معادن زغال سنگ را دیده اید، صورت های سیاه که تنها سفیدی چشم ها در آن نمایان است. همچنین دالان های تاریک زیرزمینی که به سختی روشن می شوند و در میانه یک دود و غبار خاکستری رنگ، آنچه استخراج شده را به سمت جاده های خروجی می برند. این تصاویر و تصاویر بی شمار دیگر، جهانی را نشان می داد که در انرژی، مدیون زغال سنگ بود. با وقوع انقلاب صنعتی که از نیمه دوم قرن هجدهم در انگلستان آغاز شد، یک مسئله خیلی مهم ذهن همه را به خود مشغول کرده بود. نیروی محرک و سوخت موتور این انقلاب صنعتی از کجا باید تامین شود؟ تمام چشم ها به سوی زغال سنگ خیره شد و تلاش های مستمر و پیچیده تر موجب شد که استخراج زغال سنگ در دنیا پیشرفت کند و بهره از آن به عنوان یک سوخت فسیلی برای تامین بخش بزرگی از انرژی مورد نیاز انقلاب صنعتی گسترش یابد. قطارها، کشتی ها، کارخانه ها و کارگاه های این انقلاب بزرگ، مدیون زغال سنگ بودند. این مسیر پیش رفت تا اینکه با رشد عجیب صنعت و پدید آمدن فناوری های منحصربه فردتر، کار از زغال سنگ فراتر رفته و به سمت و سوی یک سوخت فسیلی دیگر به نام «نفت» برود. نفت در اوایل قرن بیستم و حدود سال های 1910 کم کم در برابر زغال سنگ عرض اندام می کرد و خودش را به تاریخ نشان می داد.
زغال سنگ حرف اول و آخر را در پیشبرد انقلاب صنعتی می زد. صنعت در دنیای نیمه دوم قرن هجدهم و تمامی قرن نوزدهم وابستگی تام و تمام به زغال سنگ داشت. هر چه بیشتر استخراج می شد، بیشتر مصرف می شد و هر چه بیشتر مصرف می شد، صنایع جدیدتر و نوین تری، خودشان را به مردم جهانشان می دادند. کشاورزی، نساجی، حمل و نقل و ... هیچ حوزه ای از زندگی بشر نبود که دستخوش تحولات انقلاب صنعتی نشده باشد. انقلاب صنعتی در محدوده سرزمینی انگلستان محدود نماند و خیلی سریع اروپا و بعدها آمریکا را درنوردید. ایرج ذوقی در کتاب «مسائل سیاسی- اقتصادی نفت ایران» در این باره آورده است: «در عصر صنعت زغال سنگ، جایگزین چوب شد، اما این جانشینی بیشتر در امر صنعت صورت گرفت و در زمینه مصارف خانگی چوب کماکان نقش خود را به عنوان منبع انرژی حرارتی حفظ کرد. تراکم بیشتر انرژی در زغال سنگ بازتاب بیشتر حرارتی آن را باعث می شود؛ به طوری که یک کیلو زغال سنگ، حرارتی معادل 6000 کیلوکالری ایجاد می کند. استفاده از زغال سنگ که از قرن هفدهم در اروپا شروع شده بود، در قرن هجدهم و نوزدهم همچنان رو به افزایش داشت. انقلاب های بزرگ صنعتی در قرون هجدهم و نوزدهم مدیون زغال سنگ است؛ به طوری که قرن نوزدهم را قرن «زغال سنگ» نامیده اند».
با توسعه هر چه بیشتر صنعت و با ورود جهان به نیمه دوم قرن نوزدهم، در سال 1859 میلادی در منطقه تیتوسویل در ایالت پنسیلوانیا در کشور آمریکا نخستین حفاری و کشف نفت رخ داد. اندک اندک راکفلرها که نخستین غول نفتی را تاسیس کردند و هفت خواهران نفتی نیز شکل گرفتند، دنیای قرن بیستمی یک دنیای نفتی شد. ایرج ذوقی در کتاب «مسائل سیاسی- اقتصادی نفت ایران» درباره روند پررنگ شدن نقش نفت در توسعه های صنعتی آورده است: «در سال 1910 زغال سنگ 90 درصد و نفت 6 درصد از الگوی مصرف انرژی را به دست آورد و این روند اندک اندک تا سال 1990 به 15 درصد زغال سنگ، 51 درصد نفت، 20 درصد گاز رسید». همه نمودارها و اخبار و تحلیل های و گزارش های تاریخی و اقتصادی نشان می دهد که هر چه به سمت نیمه دوم قرن بیستم نزدیک شدیم، «نفت» در صنایع مختلف، نقش بسیار بیشتری ایفا کرد.
حلقه های هفت خواهران نفتی شامل: «ایران و انگلیس»، «گلف اویل»، «رویال داچ شل»، «استاندارد اویل کالیفرنیا»، «استاندارد اویل نیوجرسی»، «استاندارد اویل نیویورک» و «تکزاکو» که تکمیل شد، «نفت» دیگر پادشاه انرژی های جهان شده بود. نظریه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی و هنری زیادی به صنعت نفت وابسته شده و درباره این ماده سیاه که قرن بیستم را تکان داده بود، سخن می گفتند. نفت یک ویژگی مهم دیگر هم داشت. اگر زغال سنگ نمی توانست مصارف کوچک تر و خانگی را تامین کند، نفت دارای این ویژگی مهم بود. نفت می توانست خیلی آرام و بی صدا و خیلی تمیزتر و بی دردسرتر وارد خانه ها شود و برای گرما، روشنایی و پخت پز و در یک کلام، زندگی مردم به کار رود. دیگر چوب ها نمی سوختند، بلکه نفت و بعدها گاز، تاروپود زندگی مردم قرن بیستم را تشکیل می دادند. ایرج ذوقی در این باره در کتاب «مسائل سیاسی - اقتصادی نفت ایران» آورده است: «نفت در قرن بیستم، علاوه بر تامین انرژی حرارتی و مصارف خانگی، کاربردهای مختلفی در بخش های کشاورزی و خدمات داشت. در بخش کشاورزی با کمک به تولید فرآورده های شیمیایی چون کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات، تحول و انقلاب بزرگی در تولیدات کشاورزی را فراهم آورد که به «انقلاب سبز» موسوم شد». شاید هیچ چیز بیشتر از جنگ جهانی اول و خصوصا جنگ جهانی دوم، اهمیت نفت را به همه جهان نشان نداد. ژاپن برای طرح های توسعه طلبانه اش نفت خاور دور را می خواست. موسولینی همین طور و چرچیل می خواست هر طور شده احاطه کشورش را بر نفت خاورمیانه حفظ کند. واقعه تاریخی زمین گیر شدن ارتش نازی در روسیه که مسیر تاریخی قرن بیستم را تغییر داد، در نتیجه نرسیدن نفت به ماشین های غول پیکر نظامی آلمانی ها بود. نفت به آلمانی ها نرسید تا دنیای کمونیستی و لیبرالیستی با هم متحد شوند و نازیسم و فاشیسم را در آلمان و ایتالیا زمین گیر سازند و جهان را به سمت و سوی دیگری هدایت کنند. تمام طرح ها و معادله های نزدیکی آلمان به خاورمیانه را نیز نمی توان بدون متغیری به نام نفت در این منطقه تحلیل کرد. به هرحال دو جنگ جهانی اول و دوم نشان دادند که اگر دریانوردی نظامی قوی می خواهید، باید نفت داشته باشید و اگر می خواهید گلوله های تانک ها به هدف بخورد، باید نفت را به ساختار نظامی برسانید.
با پایان جنگ جهانی دوم و برخلاف شعارهایی مبتنی بر اتمام نفت کشورهای نفت خیز، دنیا 55 سال دیگر نیز به شدت به نفت وابسته بود و هنوز هم که 22 سال از قرن بیست و یکم می گذرد، وابسته است. ایرج ذوقی، نویسنده کتاب «مسائل سیاسی- اقتصادی نفت ایران» دراین باره آورده است: «از آنجا که نفت به عنوان یکی از منابع مهم تامین نیازهای انرژی جهانی به شمار می رود؛ بنابراین اقتصاد نفت خام جنبه بین المللی پیدا کرده است. در جهان امروز، نفت نه تنها به عنوان یک عامل تعیین کننده اقتصادی و صنعتی، بلکه به عنوان یک عامل سیاسی نیز مطرح است. در واقع نفت یک فاکتور اساسی در جهت رسیدن به هدف های اقتصادی، صنعتی، سیاسی در جهت تامین امنیت ملی به حساب می آید. هدف همه جوامع بشری و به ویژه هدف همه دولت ها، دست یافتن به میزانی از رشد اقتصادی است که بتواند رفاه جامعه را تامین کند. رسیدن به این هدف یا میزان رشد اقتصادی موردنظر، مستلزم خودداری و بهره وری از دو عامل سرمایه و انرژی است. از همین جا رابطه رشد اقتصادی و انرژی معلوم می شود. به بیان دیگر، رفاه مستلزم رشد اقتصادی و رشد اقتصادی مستلزم برخورداری از انرژی است».
منبع: کتاب «مسائل سیاسی- اقتصادی نفت ایران» نوشته ایرج ذوقی
مروری کوتاه بر چند مستند دیدنی که اوقات خوش و آگاهی بخشی برایتان ایجاد می کنند
علی بهرامی- اگر چه می دانیم و تجربه کرده ایم که دیدن فیلم سینمایی و سریال های متنوع، لذت بیشتری دارد و عموما همه ما ترجیح می دهیم بیننده این نوع محصولات فرهنگی و هنری باشیم؛ اما می دانید که در نشریه «مشعل» همیشه کوشیده ایم تا شما را با مستندهای جذاب و دیدنی ایرانی هم آشنا کنیم. ما تجربه کردیم و پیشنهاد می کنیم شما هم این تجربه داشته باشید و فیلم های مستندی را ببینید که برخی از آنها با دیدن 10 فیلم و سریال برابری می کنند. آگاهی بخشی و لذت بصری و روایی برخی از این مستندها را با چند فیلم و سریال متنوع و رنگارنگ نیز نمی توان عوض کرد. این هفته پنج مستند خوش ساخت و قوی ایرانی را به شما معرفی کرده ایم و امیدواریم از دیدن آنها لذت ببرید.
نام حسن یزدانی، کشتی گیر شهیر ایرانی این روزها خیلی بیشتر از هر زمان دیگری به گوش می رسد. او که انتقام شکستش از تیلور در المپیک توکیو را گرفت، بتازگی در مسابقات جهانی کشتی توانست یک مدال طلای دیگر به کلکسیون مدال ها و افتخاراتش اضافه کند؛ اما حسن یزدانی، این کشتی گیر خوش اخلاق و فهیم مازندرانی چگونه توانست به چنین جایگاهی در کشتی ایران و جهان برسد؟ بی شک مربیان گمنام، استانی و محلی ایرانی با توانایی ها و درک های بسیار بالا توانسته اند چنین کشتی گیرانی را تحویل تیم ملی دهند. «همت مسلمی» نیز یکی از همان مربیان گمنام است که پرورش دهنده حسن یزدانی است. مستند «کنار گود» درباره این مربی پیشکسوت و توانای کشتی است که سال ها با حسن یزدانی کار کرده و او را پرورش داده است. همت مسلمی، درباره خودش در یکی از رسانه های محلی مازندران گفته است: «متولد سال ۱۳۵۵ در شهرستان جویبار هستم. ۱۴،۱۵ ساله بودم که کشتی را شروع کردم. بعد از ۳ ماه تمرین به مسابقات استانی رفتم و سوم شدم. به خاطر دارم در این مسابقات، یک کشتی گیر از سوادکوه بود که نفر اول رقابت ها شد، در حالی که من او را بردم. قوانین کشتی آن زمان با امروز خیلی فرق می کرد. بعد از این مقام سومی فکر می کردم مربی ام حاج محمود اسماعیل پور خیلی من را تشویق می کند؛ اما بعد از بازگشت، من را تنبیه کرد و گفت که تو چرا سوم شدی و باید اول می شدی. مربی ام همیشه به من می گفت یکی از کشتی گیران جویبار که حقش بود مدال جهانی و المپیک بگیرد، تو بودی. کشتی را زیر نظر حاج محمود اسماعیل پور شروع کردم و حتی زمانی که این ورزش را کنار هم که گذاشتم، زیر نظر ایشان بود و به درخواست ایشان به سمت مربیگری آمدم.» این مستند را تورج کلانتری در سال 1397 ساخته است.
ما ایرانیان سال هاست که میزبان مهاجران افغانستانی هستیم؛ مردمی که زمانی نه چندان دور، شاید اندکی پیش از حضور انگلیسی ها در هند و بخصوص قبل از شروع جنگ های هرات در دوران فتحعلی شاه قاجار، جزئی از خاک ایران بودند و دست اجانب و خائنان بود که آنها را از سرزمین مادریشان جدا کرد. به هر حال اکنون وضع چنین است که بسیاری از افغانستانی های مهاجر، سرزمین ایران را به عنوان سکونتگاه موقت خودشان برگزیده اند. شناخت انواع قومیت ها در افغانستان، زبان ها و گویش های آنها، فرهنگ ها وهنرهایشان و بسیاری موارد دیگر شاید از مسائلی باشد که ما نیز گاهی به آن فکرکرده ایم و دوست داشته ایم چیزی درباره شان بدانیم. مستند «خانه کابل» سراغ چند افغانستانی رفته که با مشقت های بسیار زیادی کوشیده اند تا در قالب یک کافه رستوران، هم درآمدزایی داشته باشند و هم اینکه فرهنگ و آداب و رسوم خودشان را به مردم ایران، بخصوص تهرانی ها، نشان دهند. مستند «خانه کابل» روایتگر یک تلاش فرهنگی- اقتصادی است؛ تلاشی توام با خلاقیت که قطعا در آینده موفق تر از اینها هم خواهد بود. مسعود، کارگر این مستند را در سال 1399 کارگردانی کرده است. اگر این مستند را ندیده اید و می خواهید از فرهنگ افغانستانی ها چیزهایی دستگیرتان شود، این مستند جذاب را حتما ببینید.
احتمال دارد فیلم «چ» ساخته ایراهیم حاتمی کیا را دیده باشید، اگر پاسخ مثبت است، با شخصیتی به نام «اصغر وصالی» که نقش آن را بابک حمیدیان بازی می کرد، آشنا شده اید. اصغر وصالی که از تاثیرگذاران جدی آزادسازی شهر پاوه بود، یک گروه چریکی به نام «دستمال سرخ ها» داشت. برادر شهید تیموری یکی از دو فرمانده شهید گروه «دستمال سرخ ها» در گفت و گویی بایکی از رسانه ها گفته است: «گردان «دستمال سرخ ها» به عنوان اولین و پیشگام ترین نیروهای انقلاب بودند که برای دفاع از انقلاب و کشور برآمدند، این گروه در اردیبهشت ۵۸ فعالیت خود را آغاز کرده و در مرداد همان سال و با اتفاقاتی که در کردستان رخ داد، این گروه تصمیم گرفتند که پا به میدان بگذارند. در آن زمان اداره دولت به عهده بنی صدر بود و بنی صدر نیز واقعاً مخالف جمهوری اسلامی بود. در همین خصوص «دستمال سرخ ها» با فرماندهی شهید وصالی تصمیم گرفتند به کردستان رفته و در شهرهای مختلف این استان در مقابل دشمن ایستاده و آنچه را که خود تشخیص می دادند، انجام دادند.» این گروه بعد از شهادت دو فرمانده خود به نام های اصغر وصالی و علی تیموری در تاریخ معاصر گم شدند. تا اینکه سال 1397 حنظله تاج الدینی تصمیم گرفت مستندی به نام این گروه یعنی «دستمال سرخ ها» را بسازد. این مستند با حضور بازماندگان این گروه و بیان خاطرات و راهبردهای گروه «دستمال سرخ ها» بسیار جذاب و دیدنی از آب درآمده است. دیدن این مستند تاریخی را به هیچ وجه از دست ندهید.
سال هاست که از جنگ تحمیلی بعثی های عراق علیه ایران می گذرد؛ اما هنوز هم زوایای پنهان و کمتر دیده شده ای از آن روزها وجود دارد که وقتی برخی از آنها به تصویر در می آیند و روایت می شوند، هوش از سر بیننده می برند. مستند «شبیخونِ غیور اصلی» دقیقا یکی از آن روایت هاست که مطمئنا هرگز بیننده و شنونده آن نبوده اید. در معرفی این مستند آمده است:«در 31 شهریور 1359 ارتش بعث عراق حمله سراسری خود را به ایران آغاز کرد. صدام حسین، رئیس جمهور معدوم عراق اعلام کرد تا سه روز دیگر در اهواز جشن پیروزی خواهد گرفت و خوزستان را از خاک ایران تجزیه خواهد کرد. لشکرهای زرهی عراق پس از عبور از شهرهای بستان، سوسنگرد و حمیدیه به 15 کیلومتری اهواز رسیدند؛ اما در شب 9 مهر سال 1359 اتفاق بی نظیری رخ داد و اولین عملیات شبیخون از طریق حدود 28 نفر از نیروهای مردمی و سپاه اهواز، به فرماندهی یک سرگرد تکاور ارتش به نام شهید غیورِ اصلی شکل گرفت. این شبیخون ناگهانی، موجب وحشت نیروهای عراقی و عقب نشینی آنها تا مرز بستان حدود 90 کیلومتر شد. از نگاه فرماندهان عالی رتبه جنگ، این عملیات شبیخون، نقطه عطفی در تاریخ دوران دفاع مقدس محسوب می شود و نقشی راهبردی در تمام مدت جنگ داشته است.» دیدن این مستند شما را با بخش هایی از ماجرای هشت سال جنگ تحمیلی آشنا می کند که یقینا در هیچ فیلم سینمایی داستانی ندیده اید. مستند «شبیخونِ غیور اصلی» را محسن قیصری در سال 1400 ساخته است.
گپ و گفت «مشعل» با پدر و مادری از خانواده بزرگ صنعت نفت که صاحب چهارقلو شدند
مشعل - دنیای بچه ها، دنیای زیبایی ها و شیرینی ها و البته سختی های خاص آن است و هر خانواده ای با به دنیا آمدن فرزند در آن، معنایی دقیق تر و بهتر پیدا می کند که در این میان، به دنیا آمدن دوقلو در یک خانواده مشکلات و البته شیرینی های خاص خود را دارد و حالا شما فکر کنید دوقلو که نه؛ بلکه خداوند به یک خانواده ای چهارقلو عطا کند که طبیعتا این مشکلات چند برابر می شود. محمد کشاورز از کارکنان حراست شرکت نفت و گاز پارس که یک فرزند دختر به نام حانیه داشته، پایان پاییز سال گذشته صاحب چهار فرزند دیگر هم شده است. با این همکار نفتی و همسرشان که حالا صاحب پنج فرزند هستند، درباره شیرینی ها، سختی ها، خاطرات و تجربیات فرزنددار شدن آنها گپ و گفتی داشته ایم که در ادامه می خوانید:
متولد سال 1365 در شهر دامغان استان سمنان هستم. در تاریخ 21مهر سال 1387 به صورت پیمانکاری (ارکان ثالث) در واحد حراست شرکت نفت و گاز پارس جذب صنعت نفت شدم و هم اکنون محل خدمت بنده در جزیره کیش به صورت اقماری 14-14 است.
دیپلم علوم تجربی دارم. دو سال اول ورودم به خانواده بزرگ صنعت نفت، به عنوان نگهبان مشغول به خدمت بودم. با توجه به گستردگی کار در ناحیه کیش، از 11 سال پیش به عنوان مسؤول امور اداری و پشتیبانی مجموعه حراست مشغول به انجام وظیفه هستم.
22 تیر سال 93، همزمان با شب میلاد امام حسن مجتبی(ع) مراسم عقدمان را برگزار کردیم و 25 اردیبهشت 94 در شب مبعث حضرت رسول اکرم(ص) مراسم عروسی گرفتیم. همسرم از دوستان دوران دبیرستان خواهرم بود و در نهایت این آشنایی موجب به ازدواج شد.
ما پنج فرزند داریم، چهار دختر و یک پسر. فرزند اولمان، حانیه خانم 17 آبان 95 به دنیا آمد و چهارقلوها به نام های «حلما، حسین، حدیث و حسنا » نیز 11 آبان سال 99 به دنیا آمدند.
در کل صاحب فرزند شدن برای خانواده هایی که عاشق بچه هستند، شیرین ترین حس دنیاست، بخصوص برای خانواده ما که با توجه به داشتن یک فرزند، یکباره صاحب چهار فرزند دیگر هم شدیم، احساساتمان قابل وصف نیست.
اگر بخواهیم از سختی ها صحبت کنیم، به اندازه یک کتاب می توان درباره آن مطلب نوشت. به نظرم اگر سختی ها از زبان همسرم بیان شوند، خیلی درست تر و دقیق تر است.
یک خاطره شیرین و احیانا یک خاطره تلخ اگر از زمان تولد فرزندانتان دارید، برای مخاطبان «مشعل» تعریف کنید.
ما آنقدر لحظات سخت و لذت بخش داشته ایم که نمی توانم به مورد خاصی اشاره کنم؛ اما یک خاطره تلخ داریم که در نهایت منجر به خوشحالی شد: پس از تولد چهارقلوها، دو تا از آنها 20 روز در بیمارستان بستری بودند و ترخیص دوتای دیگر یک ماه طول کشید.
بعد از یک ماه که از بستری شدن دوتا از بچه ها در بیمارستان می گذشت، یک روز با ما تماس گرفتند که دکتر می خواهد با شما صحبت کند و باید به بیمارستان بیایید؛ هرچه اصرار کردیم که قضیه چیست، گفتند خود دکتر باید با شما صحبت کند. ترس و دلهره عجیبی داشتیم.
ساعت حدود 10 صبح به بیمارستان رسیدیم؛ اما تا دکتر بیاید و بتوانیم با ایشان صحبت کنیم، ساعت حدود 2بعدازظهر شد. قبل از اینکه دکتر حرفی بزند، من که خیلی استرس داشتم، از ایشان پرسیدم:« اتفاق خاصی افتاده»، دکتر گفت که نگران نباشید، ما چند قلوهایی مثل فرزندان شما را دو تا دوتا ترخیص می کنیم تا پدر و مادر کمی با کارهایی که در خانه باید برای این بچه ها انجام دهند، آشنایی پیدا کنند.
حدود یک ساعت فقط به ما مشاوره می داد که در خانه چه کارها انجام بدهیم و چه کارهایی انجام ندهیم. آنجا بود که استرس و دلهره ما از بین رفت و منجر به خاطره شیرینی برایمان شد.
ضمنا یادآور می شوم که دکتر بچه ها هم فوق تخصص نوزادان بود و هم در اتاق عمل حضور داشت و هم رئیس دانشگاه علوم پزشکی سمنان است و لازم می دانم که در همین جا از ایشان تشکر و قدردانی کنم.
از دوران بارداری همسرم تاکنون اوقات فراغتی نداشته ایم. اصلا متوجه گذر زمان نمی شویم. نمی دانیم لحظه ها چگونه سپری می شوند؛ البته این موضوع در زمانی که من سرکار هستم، برای همسرم سخت تر هم می شود. بنابراین اصلا نمی توانیم کار جانبی دیگری را دنبال کنیم و اگر در این میان فرصت کوتاهی داشته باشیم، ترجیح می دهیم که استراحت کنیم.
چون خانواده های ما مذهبی هستند، برای تربیت فرزندانمان سعی بر این است که با یاری خداوند، فرزندانی سالم و صالح تحویل جامعه بدهیم.
تولد یکباره چهار فرزند در یک خانواده، به مراتب زندگی را نسبت به تولد یک فرزند، سخت تر می کند؛ چراکه هزینه ها یکباره چهار برابر می شود و توان جسمی و روحی نیز برای نگهداری و رسیدگی همزمان به بچه ها، باید چهار برابر شود.
فرزند آوری باعث می شود که زندگی از یکنواختی خارج شود. با وجود بچه در خانه، زندگی شیرین تر شده و کانون خانواده گرم تر خواهد شد. در خصوص فرزندآوری همکاران صنعت نفت، بخصوص شرایط کاری اقماری هایی مثل من که نیمی از ماه را در خانه نیستیم، می توانم به این نکته اشاره کنم که فرزندآوری، کمک بزرگی به خانم خانه می کند؛ چراکه به میزان قابل توجهی بی حوصلگی در خانه ماندن را از بین می برد، ضمن اینکه سرگرم شدن با بچه ها از میزان دلتنگی های خانوادگی می کاهد.
پس از به دنیا آمدن چهارقلوها، مبلغی از طرف همکاران مجموعه خودمان در جزیره کیش به عنوان هدیه جمع آوری شد. با توجه به اینکه نحوه جذب ما به صورت شرکتی است و نیروهای شرکتی برای حضور در محل کار یا رفتن به استراحت، باید با هزینه خود اقدام به تهیه بلیت کنند، تنها مساعدتی که از طرف اداره شد، این بود که به مدت یک سال بلیت رفت و برگشت را برایم تهیه می کردند.
فرشته خلیل نژادی، متولد ۱۳۷۰ در تهران به دنیا آمده ام؛ اما از کودکی ساکن دامغان هستم. سال ۱۳۹۲ در رشته مهندسی برق در مقطع کارشناسی از دانشگاه صنعتی شاهرود فارغ التحصیل شدم. سال ۱۳۹۳ در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی کنترل در دانشگاه شهید بهشتی تهران پذیرفته و مشغول به تحصیل شدم؛ اما به دلیل وابستگی زیاد به همسرم و شرایط ویژه کاری ایشان، پس از گذراندن یک ترم تحصیلی، با وجود تلاش بسیار برای ادامه تحصیل، انصراف دادم. به نظر بنده همه زندگی زناشویی پس از پدر و مادر شدن، تحت تاثیر قرار می گیرد. زن و مرد چه به طور جداگانه و چه در تعامل با یکدیگر، باید خیلی مراقب رفتار، حرکات و کلامشان باشند.
من و همسرم پس از سه ساله شدن فرزند اولمان حانیه جان، تصمیم گرفتیم که فرزند دوم داشته باشیم و انتظار چهار فرزند را نداشتیم. وقتی دکتر به من گفت که در سونوگرافی چند جنین می بیند، به یکباره هم ترس و دلهره و هم خوشحالی به دلم راه پیدا کرد؛ اما برای یک لحظه هم احساس ناامیدی، یاس و ناشکری پیدا نکردم و همه را به خدای مهربان سپردم و فقط به او توکل کردم و دوران پراسترس بارداری را فقط به لطف خدا و کمک همسر و پدر و مادر مهربانم گذراندم.
وقتی یک فرزند دارید، می توانید همه وقت و برنامه تان را به او اختصاص دهید؛ اما وقتی پنج فرزند دارید، بیشتر درگیر رسیدگی به کارهای روزمره آنها می شوید، تازه وقت هم کم می آورید. من از اول فقط به خدا توکل کردم و تمام حواسم را اول به روابط خودم و همسرم اختصاص دادم؛ چون معتقدم که پدر و مادر، بزرگترین الگو برای بچه های خود هستند و دیگر اینکه تمام تلاشم در برقراری آرامش برای افراد خانواده ام است.
از وقتی متوجه شدم که باردار هستم، سختی ها و مشکلاتم شروع شد. نخستین سختی ما انتخاب و تصمیم بزرگ زندگی ام بود که هر چهارقلوها را نگه داریم یا به توصیه پزشکان دو تا را از بین ببریم؛ اما به خدا توکل کردیم و با پذیرش همه مخاطرات، توصیه دکترها را نادیده گرفتیم و هر چهارتا را نگه داشتیم. دوران بارداری خیلی پراسترسی داشتم. پس از تولد، بچه ها حدود یک ماه بستری بودند که بعد از ترخیص، نگهداری از بچه ها، شیر دادن با لوله و ... بی خوابی و خستگی زیادی را به ما وارد می کرد که بسیاری از آن سختی ها و مشقات همچنان ادامه دارد؛ اما باید بگویم که مادرم در این مسیر خیلی کمک حالم بوده و هست و پا به پای من در نگهداری بچه ها آمده است.
دقیقا همانگونه که گفتید، خداوند بخش بسیار بزرگی از محبت، رحمت و عطوفت خودش را در وجود مادر به ودیعه نهاده است. علاوه بر آن به مادران دارای چندقلو، حوصله و صبر زیادی عنایت می فرماید. فرزندآوری در کنار سختی هایش، شیرینی های بسیاری هم دارد. بازی بچه ها، حتی دعواهایشان خیلی تماشایی و شیرین است .خیلی از لحظه ها بوده که از کار زیاد نگهداری از بچه ها خسته شده ام؛ اما هیچگاه ناامید نشده ام.
اینکه ما دارای پنج فرزند هستیم، خواسته ما نبوده که بخواهیم بگوییم فرزند بیشتر زندگی بهتر؛ اما از اینکه الان دارای پنج فرزند هستیم، یک لحظه هم ناراحت نیستیم و خدا را شکر که همیشه هوای ما را دارد و از درگاه بی منتش برای ما می رساند. به همه خانم ها توصیه می کنم که اصلا از داشتن فرزند بیشتر نترسند. خداوند بیشتر از ما نگهدار و مراقب فرزندانمان است.
الان که بچه ها در سن پایین هستند، رسیدگی به آنها به طور کامل وقتم را پر کرده است. تنها وقت آزادم موقع خوابشان است تا بتوانم استراحت کوتاهی کنم یا به کارهای عقب افتاده بچه ها و خانه برسم. امید دارم با بزرگتر و مستقل شدنشان، بتوانم وقت آزاد بیشتری داشته باشم.
برای آینده، همچون گذشته، فقط توکلم به خدا خواهد بود و تنها از او طلب یاری خواهم داشت. خیر هیچ گونه توجه و کمکی از طرف محل کار همسرم نبوده است.
از توجه و لطف شما کمال تشکر رادارم. از خداوند متعال هم سپاسگزارم، همچنین از یاوران همیشگی ام؛ همسر، مادر و پدر عزیزم نهایت تشکر را دارم.
خاطره مادرانه یک
اولین بار که دکتر گفت بچه ها سه قلو هستند، حس عجیبی داشتم. حسی سرشار از خوشحالی به همراه ترس. دکتر گفت باید یکی از این بچه ها را سقط کنیم. یک ماه بعد که دوباره رفتم سونوگرافی، گفت: بچه ها چهارقلو هستند. از نظر پزشکی باید دوتا از آنها سقط شوند. باز همان حس همراهم بود. دکتر از سختی های بارداری و سختی های بعد از تولد چندقلوها می گفت و من باز بیشتر می ترسیدم؛ اما ما به حرف دکتر عمل نکردیم و با تحقیقات بسیار، خانم دکتر شهرزاد آقا عمو را در سمنان پیدا کردیم که من هر چقدر از خوبی ها و پیگیری های این خانم دکتر بگویم، کم گفته ام. ایشان وقتی متوجه شد که ما به خاطر پیشنهاد پزشکان دامغان مبنی بر سقط دو تا از بچه ها، پیش ایشان آمده ایم و اصرار به نگهداری بچه ها داریم، ما را به خانم دکتر صدیقه حنطوش زاده در تهران معرفی کرد. با معاینه و مشاوره ای که از خانم دکتر گرفتیم، نتیجه را به سمنان آوردیم و خدا را شکر با یاری خداوند و بدون هیچ مشکلی بچه ها به دنیا آمدند. دلم نمی خواست هیچ کدام از بچه ها را از دست بدهم؛ چون می دانستم که تا آخر عمر عذاب وجدان خواهم داشت. بالاخره تصمیم گرفتم سختی ها را به جان بخرم؛ اما شرمنده خدا و وجدانم نباشم. بعد از این تصمیم، آرام تر شدم؛ چون همه چیز را به خدا سپردم. باید بگویم که خیلی سخت گذشت؛ اما الان که می بینم خدا را شکر بچه ها سالم هستند، از تصمیمی که آن زمان گرفتم، راضی ام.
پیدا کردن اسم، آن هم برای چهارقلو که همه با یک حرف شروع شوند، خیلی سخت بود؛ چون ما اصلا خودمان هم به چند قلو بودن فکر نمی کردیم، برای آمادگی فرزند اولم حانیه، قضیه برادر و خواهردار شدنش را با او در میان گذاشتیم. از حانیه پرسیدیم که اگر یک آبجی داشته باشی، دوست داری اسمش را چی بذاری؟ حانیه هم مدام می گفت: «حلما». در محرم بود که تصمیم گرفتیم چند پرس غذا بپزیم و به نیت سلامت بچه ها توزیع کنیم و اینطور شد که اسم پسرمان به خودی خود مشخص شد. چه اسمی قشنگ تر از حسین می توانستیم انتخاب کنیم؟ تصمیم بر این شد که نام آن دو قل دیگر را هم با حرف «ح» انتخاب کنیم و این شد که دو اسم «حسنا» و «حدیث» را انتخاب کردیم.
تقریبا ماه چهارم بارداری بود که شروع کردیم حانیه را برای حضور خواهر و برادرش در خانه آماده کنیم. هر روز برایش از آبجی و داداش می گفتیم و حانیه هم هر روز مشتاقانه منتظر آمادنشان بود. آنقدر مشتاق بود که ماه های آخر دیگر صبر و تحملش تمام شده بود و مدام می گفت:«پس کی به دنیا میان؟» چون بچه بود، تا از نزدیک چهارقلوها را نمی دید، باورش نمی شد. دیگر از قصه و داستان های آبجی و داداشی کلافه شده بود و باید از نزدیک حسشان می کرد. وقتی هم که چهارقلوها به دنیا آمدند، دیگر صبر نداشت. در بیمارستان، ملاقات ممنوع بود و بچه ها را راه نمی دادند. حتی اجازه عکسبرداری هم نداشتیم که لااقل عکس بچه ها را به حانیه خانم نشان بدهیم تا کمی باورش برایش راحت تر شود. به هر حال 20 روز طول کشید تا داداش حسینش را ببیند و یکی دو روز بعد هم آبجی حسنا. حانیه باز هم به دوتا قانع نبود و مدام می گفت: «اون دوتا آبجی کی میان خونه.» دخترمان حانیه، خیلی احساساتی و مهربان است. از وقتی بچه ها آمدند خانه، مدام می گفت:« من پرستارشان هستم.» حانیه دختری است که نه تنها نسبت به خواهرها و برادرش حس حسادت ندارد - البته ما هم حواسمان اول به حانیه است و بعد به چهارقلوها- بلکه حتی حاضر نیست یک تار موی چهارقلوها را کسی ازش بگیرد. حتی اقوام به حانیه می گویند که یکی از بچه هایتان را به ما بدهید و او با تندی جواب می دهد که: «نه نمی دیم، همشون برای خودمونه».
بانوی ورزشکار نفتی در گفت وگو با مشعل:
فعالیت ورزشی خود را در طفولیت و سنین بسیار پایین در یکی از باشگاه های شهرستان بهشهر آغاز کرده است. وی به خاطر علاقه ای که در خود به این ورزش احساس می کرد و با عزمی قوی و استوار آن را تا مراحل رسیدن به قهرمانی ادامه داد و علاوه بر اخذ کمربندهای رنگین تا کمربند مشکی و دان های متمادی، موفق به دریافت مدارک مربیگری و داوری نیز گشت. سیده ساجده ساداتی که از همکاران منطقه عملیاتی شرکت نفت خزر است، مقام ها و مدال های متعدد قهرمانی در سطوح متفاوت شهرستانی و استانی و بین المللی از رده سنی خردسالان تا بزرگسالان کسب کرده است. متاسفانه این همکار ورزشکار در جریان تمرینات اردوی تیم ملی جهت اعزام به مسابقات برون مرزی، با مصدومیت شدید گردن مواجه شد. پس از بهبود شرایط پزشک معالج تا یک سال منع فعالیت ورزشی شدید برای ایشان تشخیص داد و همین امر موجب تضعیف روحیه و کناره گیری وی از میادین ورزشی شد. اما روحیه این ورزشکار با خانه نشینی سازگار نبوده و شروع به فعالیت سبک در زمینه پیاده روی و پس از آن کوهنوردی کرد تا قوای جسمانی و روحیه خود را تا حدودی حفظ کند. در این مدت به کوه های با ارتفاع کم رفته و به مرور ارتفاع کوه ها افزایش پیدا کرد تا اینکه به قله دماوند صعود کرد.
با این بانوی ورزشکار نفتی گفت و گویی داشتیم که مشروح آن را می خوانیم.
۱۶شهریور ۱۳۶۸ در شهر بهشهر متولد شدم. مدرک کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست دارم و در منطقه عملیاتی شرکت نفت خزر مشغول به کارم. البته به غیر از اینکه در شرکت مشغول هستم، مربیگری و داوری مسابقات کاراته را هم انجام می دهم.
فعالیت ورزشی را در ۶سالگی با راهنمایی و تشویق پدرم در یکی از باشگاه های شهرستان بهشهر آغاز کردم و به علت استعدادی که در بدو ورود توسط مربی ام کشف شد و علاقه ای که به این ورزش داشتم و با انجام تمرینات سخت و عزمی راسخ آن را تا مراحل رسیدن به قهرمانی ادامه دادم و پس از اخذ کمربندهای رنگین تا کمربند مشکی و دان های متمادی، در کنار قهرمانی ها، موفق به دریافت مدارک مربیگری و داوری نیز شدم. در حال حاضر با داشتن دان ۳کمربند مشکی دارای مدرک مربیگری درجه2 و همچنین داوری رفریA نیز هستم. در سنین نوجوانی ورزش شنا را نیز آغاز و تمامی مراحل را تا دوره های مربیگری و غواصی و نجات غریق با موفقیت طی کردم، اما به دلیل علاقه وافرم به رشته کاراته، شنا را به عنوان ورزش جانبی انجام می دادم.
همان طور که گفتم، از ۶ سالگی ورزش را شروع کردم و رشته ورزشی کاراته سرآغاز شروع زندگی ورزشی من بود.
در تیم های صدرا و دانشگاه پیام نوردر لیگ برتر کشور شرکت کردم و مسابقه دادم.
بله، از رده سنی جوانان تا بزرگسالان طی چندین دوره مسابقات کشوری و انتخاب به عنوان نفرات برتر کشوری به اردوی تیم ملی دعوت شده ام.
متاسفانه در جریان تمرینات اردوی تیم ملی جهت اعزام به مسابقات برون مرزی، با مصدومیت شدید از ناحیه گردن مواجه شدم که با نظر تخصصی پزشک مربوطه می بایست استراحت کامل می کردم و با انجام فیزیوتراپی تمامی مراحل مداوایم تا بهبود کامل ادامه پیدا کرد و همین موضوع موجب جاماندن من از تمرینات تیم شد. پس از بهبود شرایط پزشک معالج تا یک سال منع فعالیت ورزشی شدید برای من تشخیص داد و همین امر موجب تضعیف روحیه و کناره گیری ام از میادین ورزشی شد. در این مدت طول درمان روحیه ورزشکاریم با خانه نشینی سازگار نبوده و شروع به فعالیت سبک در زمینه پیاده روی و پس از آن کوهنوردی کردم تا قوای جسمانی و روحیه خود را تا حدودی حفظ کنم. در این مدت به کوه هایی با ارتفاع کم رفته و به مرور ارتفاع کوه ها افزایش پیدا کرد. ناگفته نماند که پشتیبانی و حمایت و تشویق خانواده و همچنین سابقه ورزشی پدرم در زمینه ورزش کوهنوردی و انگیزه های ایشان نیز بی تاثیر نبوده چراکه از سنین نوجوانی شاهد صعودهای متعدد پدرم به قله ها بوده و از شنیدن خاطرات شیرین صعودهای ایشان به قلل لذت می بردم و همیشه آرزوی آن را داشتم که چنین حسی را تجربه کنم و در نهایت به این نتیجه رسیده بودم که عزم خود را جزم کرده تا روزی بر بام ایران ایستاده و قله دماوند را صعود کنم. با تلاش های مستمر و مجدانه بالاخره در ۱۶مرداد ۱۴۰۰این امر به یاری حق و همت و تلاش بی وقفه محقق شد و موفق به صعود این دیو سپید شدم و ثابت کردم یک ورزشکار همیشه با صلابت و استوار به مسیر خود ادامه خواهد داد هرچند سخت و دور از دسترس باشد.
هرکدام از این ورزش ها خصوصیات و خوبی های خاص خود را دارند برای مثال شما در کوهنوردی در حال مبارزه با منیت و الگوهای شخصی خود هستید و در میدان نبرد حریف فیزیکی ندارید؛ در حالی که به سختی تلاش می کنید تا با پیمایش مسیرهای سخت و ناهموار همان طور که با طبیعت و آفریدگار آن پیوند ناگسستنی برقرار می کنید، از غرورها و خودبینی های فردی گسسته و رها شوید و این موضوع از شما انسانی وارسته می سازد. در کاراته شما دقیقا در پی همین نتیجه هستید، اما در میدانی که حریف حضور فیزیکی داشته و شما باید با تمرکز و بدون ایجاد آسیب جدی در او باید به این مهم دست یافته و در نهایت پیروزی را به دست بیاورید.از نظر من هردو ورزش زیبا هستند و این بستگی به نوع نگاه ورزشکار دارد. از نظر سختی نیز باید بگویم هرکدام سختی خاص خود را دارند و در صورت داشتن آمادگی عمومی جسمانی و همچنین روحی می توان از پس هردو برآمد.
ورزش کاراته را به عنوان یک ورزشکار دیگر علاقه ای به ادامه ندارم چون سلامتی جسمانی من را به خطر می اندازد، اما در زمینه مربیگری و داوری علاقه مند به ادامه هستم.
عناوین در سطح شهرستان و استان بسیار متعدد بوده و به همین دلیل از بیان آن ها صرف نظر می کنم و تنها به چند عنوان در سطح مسابقات کشوری و بین المللی در سال های آخر فعالیتم اشاره می کنم.
۱- المپیاد دانشجوی۱۳۸۶ مقام دوم
۲- المپیاد دانشجویی۱۳۸۷ مقام دوم
۳- مسابقات کشوری ۱۳۸۶ مقام اول
۴-انتخابی مسابقات جهانی آفریقای جنوبی۱۳۸۷ مقام دوم
۵-انتخابی مسابقات جهانی آفریقای جنوبی ۱۳۸۸ مقام سوم
۶- مسابقات کشوری بسیج۱۳۹۰ مقام دوم
۷-مسابقات قهرمانی کشور۱۳۹۵ مقام اول
۸- مسابقات بین المللی جام دوستی ملت ها ۱۳۹۶مقام دوم
در کوهنوردی به کدام قلل صعود کردید؟
به قلل با ارتفاع بالای ۲۰۰۰ متر از جمله:
- قله سفید کوه با ارتفاع ۲۶۰۰ متر
- قله اروان بیگ با ارتفاع ۲۸۰۰ متر
- علم چال با ارتفاع ۴۰۰۰ متر
- میشینه مرگ با ارتفاع ۴۰۰۰ متر
- سیالان با ارتفاع ۴۰۰۰ متر
- دماوند با ارتفاع ۵۶۷۰ متر
برنامه ای برای صعود برون مرزی دارید؟
در حال تمرین برای صعود قله آرارات ترکیه هستم.
نقش اصلی در کسب موفقیت های ورزشی را خانواده ام داشتند و به نوعی مشوق اصلی من بودند. از شروع فعالیت ورزشی و در طی مسیر و تمام مشقت ها اگر دلگرمی ها و حمایت های آنها نبود، به هیچ عنوان نمی توانستم به این نتایج دست پیدا کنم.
تداخلی ایجاد نمی کند اما نمی توانم بگویم هیچ مشکلی نیست. زمانی که ورزش حرفه ای می کنید، به زمان بیشتری در طول روز برای انجام تمرینات و کسب آمادگی بدنی نیاز دارید و زمانی که شاغل باشید، زمان محدودتری در دسترس شماست، اما می توان با برنامه ریزی صحیح در کنار شغل ورزشکار حرفه ای و موفقی نیز بود.
در ابتدا از خداوند منان سپاسگزارم که در هیچ مقطعی این بنده حقیر را تنها نگذاشت و در تمامی میادین و مسابقات و مراحل زندگی یار و یاور من بود و بعد از آن از خانواده عزیزم بسیار ممنون هستم که دست از حمایت من برنداشته و از طفولیت تا به حال در هر زمینه ای حامی و مشوق من بودند.
علاوه بر این، یکی از اهداف من در تمام فعالیت های ورزشیم از جمله صعود اخیرم به قله دماوند ثابت کردم قدرت و توانمندی بانوان در کسب موفقیت در عرصه های مختلف علمی فرهنگی ورزشی و ... و همچنین ایجاد انگیزه در سایر بانوان جامعه بالاخص همکاران شاغل شرکت نفت در جهت شکوفایی استعدادها و توانمندی های آنان بوده است.
و در پایان از دست در کاران خواهشمندم با بذل توجه بیش از پیش به بانوان فعال در عرصه های علمی، فرهنگی و ورزشی، شور و هیجان و انگیزه لازم را در آنها روشن نگه داشته و زمینه ساز افتخارآفرینی های روزافزون آنان باشند.
درقالب مسئولیت اجتماعی و با رعایت پروتکل بهداشتی
به همت بسیج و امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق به مناسبت بزرگداشت هفته دفاع مقدس، از 31 شهریور تا 10 مهر ماه 1400 برنامه های متنوع تفریحی- ورزشی برگزار شد. این برنامه ها با توجه به شرایط کم خطر کرونایی با رعایت کلیه دستورعمل های بهداشتی در منطقه عملیاتی خانگیران، شهرستان سرخس و ستاد شرکت در مشهد مقدس با هدف ایجاد نشاط، شادابی و تحرک در بین همکاران و خانواده هایشان و همچنین به صورت مشارکتی در سطح شهرستان سرخس و در قالب مسئولیت های اجتماعی برگزار شد.
مسعود دهقان، مسئول ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با توضیح بیشتر در این خصوص گفت: این دوره از برنامه های ورزشی که در ۹ بخش و رشته ورزشی و تفریحی برگزار شد، با استقبال گسترده همکاران و خانواده هایشان همراه بود. ابتدا یک دوره مسابقه تیمی لیزرتگ (در قالب طرح نشاط و تعالی اوقات فراغت تابستان) در سالن ورزشی انقلاب اسلامی سرخس با حضور ۳۰۴ شرکت کننده در رده های همکاران، همسران، فرزندان دختر و پسر برگزار شد که با توجه به جدید و هیجان انگیز بودن، این برنامه با استقبال بی نظیری همراه بود.
سپس همایش خانوادگی پیاده روی از شهرک نفت شهید تندگویان به مقصد گلزار شهدای معزز شهرستان سرخس و غبار روبی و گل افشانی مزار شهدا با مشارکت ۵۰ نفر برگزار شد.
در ادامه این فستیوال، همایش دوچرخه سواری از شهرک نفت شهید تندگویان تا فرودگاه الماس سرخس و همچنین مسابقه دوچرخه سواری از پلیس راه تا مزار شهدای گمنام شهرستان با حضور ۷۰ نفر دچرخه سوار همکار در سطح شهرستان سرخس برگزار شد.
سپس در قالب مسئولیت های اجتماعی یک دوره مسابقه ورزشی-رزمی با حضور ۱۵ تیم از پایگاه های بسیج روستاهای همجوار در محل پادگان سلمان فارسی مزداوند برگزار شد که در پایان از نفرات برتر با اهدای جوایز تقدیر شد.
مسابقات تیراندازی، بخش دیگر این فستیوال بود. رشته تیر اندازی در دو رشته تپانچه و تفنگ بادی ویژه همکاران ساکن سرخس با حضور ۸۴ شرکت کننده، ویژه بانوان همکار و همسران کارکنان ساکن سرخس با حضور ۷۲ شرکت کننده، ویژه همکاران ستاد و ساکن مشهد با حضور ۵۰ شرکت کننده وویژه بانوان همکار ستاد و همسران کارکنان ساکن مشهد با حضور ۵۰ شرکت کننده برگزار شد که در پایان نفرات برتر شناخته شدند و از آنها تقدیر به عمل آمد.
مسابقه تنیس فوتبال در سالن ورزشی کمپ بهره برداری و شهرک نفت شهید تندگویان با حضور۵۰ شرکت کننده، برگزار شد که از نفرات برتر تقدیر به عمل آمد.
در ادامه مسابقه دارت ویژه همکاران ستاد مشهد در دو رده آقایان و بانوان با حضور ۶۰ شرکت کننده برگزار شد که نفرات برتر شناخته و از آنها تقدیر به عمل آمد.
در ادامه رزمایش صعود به قله بزنگان مشرف به روستای بزنگان و نصب تابلو مشخصات قله با حضور۴۰ شرکت کننده و همچنین همایش دوچرخه سواری ویژه همکاران ستاد و ساکن مشهد با حضور ۲۸ شرکت کننده برگزارشد که دوچرخه سواران مسافت ۳۰ کیلومتری رفت و برگشت پارک ملت مشهد تا طرقبه را رکاب زدند و از نفرات برتر تقدیرشد.
یک دوره مسابقه تفریحی فوتبال رایانه ای (ps4) ویژه کارکنان اقماری ساکن در کمپ بهره برداری، برگزار شد که از هیجان بالایی برخوردار بود و در پایان از نفرات برتر تقدیر به عمل آمد. در پایان بر خود لازم می دانم از آقای خیبری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، اعضای محترم هیات مدیره، مهندس ایرانی، سرپرست مدیریت عملیات، خانم کشوری، مدیر منابع انسانی، آقای نیازمند، سرپرست اداره روابط عمومی و فرمانده پایگاه بسیج قدس، جناب شیرینکار، رییس امور اداری خانگیران بابت مساعدت و همکاری در برگزاری مجموعه برنامه های تفریحی-ورزشی به مناسبت هفته دفاع مقدس قدردانی کرده و امید است با حمایت این عزیزان و مشارکت همکاران و خانواده های محترمشان شاهد رشد و ارتقای جایگاه ورزش در سطح شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق باشیم.
سرپرست ملی حفاری اهواز:
سرپرست تیم فوتسال بانوان ملی حفاری با بیان این که در حال حاضر در بازار نقل و انتقالات یک حباب ایجاد شده است و شاهد قیمت های کاذب هستیم، گفت: تیم هایی که یک شبه وارد فوتسال می شوند و عمر فعالیت شان شاید یک یا دو فصل باشد، با ایجاد این بازار کاذب به فوتسال ضربه می زنند. منیژه زیبا درباره روند آماده سازی تیم فوتسال بانوان حفاری برای حضور در فصل جدید لیگ برتر اظهار کرد: تمرینات تیم از این هفته آغاز می شود که البته با نفرات کامل نیست و تیم مان هنوز کامل نشده است. امسال هدف ملی حفاری، جوانگرایی و کمک به آینده فوتسال خوزستان است. وی در ادامه تاکید کرد: البته تیم فوتسال بانوان حفاری همیشه جزو مدعیان و از باثبات ترین و پایدارترین تیم ها در امر تیم داری و حضور در لیگ برتر بوده است. ما به قهرمانی در لیگ نیز دست پیدا کرده ایم و برخی قهرمانی ها را هم به خاطر مسائل داوری و مسائل پشت پرده از دست داده ایم. سرپرست تیم فوتسال بانوان ملی حفاری در ادامه نیز با بیان این که در حال حاضر در بازار نقل و انتقالات یک حباب ایجاد شده است و شاهد قیمت های کاذب هستیم، افزود: این قیمت ها، تنها دورنمای قشنگی را می سازند زیرا تیم هایی که یک شبه وارد فوتسال می شوند و یک شبه از تیم داری در این رشته کنار می روند و عمر فعالیت شان شاید یک یا دو فصل باشد، با ایجاد این بازار کاذب به فوتسال ضربه می زنند.زیبا با بیان این که در تیم مان بازیکنان وفادار، ستاره و خوب داریم، افزود: این بازیکنان به فکر پول نیستند و با عرق و علاقه در ملی حفاری بازی می کنند.
همکار نفتی در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق در آزمون ارتقای کمربند تکواندو شهرستان شاهرود (بخش آقایان) شرکت کرده و موفق به کسب مدارج بالاتر شد. علیرضا خدادادی، همکار واحد ابزار دقیق این منطقه در این آزمون که با حضور نمایندگان فدراسیون برگزار شد، کلیه مراحل آزمون را با موفقیت پشت سر گذاشته و موفق به اخذ کمربند بالاتر شد. خدادادی در پایان این آزمون موفق به کسب مربیگری درجه۳، داوری درجه2، داوری پومسه درجه3 و دان4 رشته تکواندو شد. تکواندو (آقایان) در منطقه شمال شرق یکی از رشته های ورزشی محبوب در بین همکاران و خانواده های آنها بوده و افراد موفقی مانند محمد حاجب، علیرضا خدادادی، محمدرضا ربیعی، معین عرب احمدی و محمد جبارزاده در این رشته ورزشی به صورت حرفه ای حضور دارند. پیش از این محمدرضا ربیعی، فرزند یکی از کارمندان حراست منطقه شمال شرق نیزموفق به کسب دان ۳ رشته تکواندو شده بود.
اعضای کادر فنی و بازیکنان دوتیم فوتبال صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان که هر دوتیم در اردوی آماده سازی و تدارکاتی تهران حضور داشتند، با حضور در ایفمارک تست پزشکی دادند. اعضای تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با حضور در مرکز ایفمارک آزمایش های پزشکی را انجام دادند تا جهت حضور در مسابقات لیگ برتر بیست ویکم آماده حضور در این رقابت ها شوند. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان از هفته گذشته در اردوی آماده سازی تهران به سر می برد و دوبازی تدارکاتی هم انجام داد. این اردو هفته گذشته به پایان رسید. بعد از نفتی های آبادان، اعضای تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان برای آزمایش های لازم به ایفمارک رفتند. بازیکنان، مربیان و دیگر اعضای تیم نفت مسجد سلیمان به مرکز پزشکی ایفمارک رفتند و مورد معاینات لازم زیر نظر پزشکان مربوطه پیش از حضور در لیگ بیست و یکم قرار گرفتند. با مشخص شدن نتیجه آزمایش ها و دریافت مجوز پزشکی، اعضای تیم نفت می توانند این تیم را در فصل جدید لیگ برتر همراهی کنند. تیم نفت مسجدسلیمان بر خلاف صنعت نفت آبادان در حال حاضر در اردوی تهران به سر می برد و این اردو تا پس از اولین بازی این تیم در هفته اول لیگ برتر در تهران ادامه دارد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات