مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران   

کشف منابع هیدروکربوری با گذشت زمان سخت تر می شود

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران گفت: واقعیت این است که به نظر می رسد دیگر میدان بزرگی برای کشف نداریم و هرچه جلوتر می رویم کشف منابع سخت تر می شود؛ در این مسیر داده های ژئوفیزیکی می تواند در تسریع پیشبرد اهداف اکتشافی بسیار مؤثر باشد.

سیدصالح هندی در آیین آغاز به کارعملیات اجرایی پروژه لرزه نگاری دشت کوه، اعلام کرد: در بحث اکتشاف و علوم زمین، یکی از مسائل مهم داده های ژئوفیزیکی است و بدون اینها امکان صحیح، دقیق و علمی اکتشاف و به دنبال آن توسعه و تولید وجود ندارد.

وی اظهار کرد: درچند سال گذشته با مدیران طرح ها، پروژه های بسیاری تعریف شد به نحوی که اکنون6 پروژه فعال ژئوفیزیکی وسه پروژه فعال پردازش داده ها دردست اجراست؛ همچنین 9 عنوان پروژه در مرحله مناقصه قرار دارد که برای صنعت نفت خبر خوبی به شمار می آید. هندی تصریح کرد: این پیوستگی در اجرای پروژه ها همچنان رعایت می شود و پیمانکاران می توانند برنامه ریزی کنند.

مدیراکتشاف شرکت ملی نفت ایران با اشاره به پروژه لرزه نگاری دشت کوه، افزود: امیدوارم این پروژه مانند دیگر پروژه هایی که با این پیمانکار اجرا شد، با کیفیت عالی انجام شود.

علیرضا بهبهانی نیا، مدیرعامل شرکت خدمات مهندسی نفت کیش نیز در این مراسم با اشاره به سختگیری هایی که دراجرای این پروژه اعمال می شود، گفت: از این سختگیری ها استقبال می کنیم، چون سبب ارتقای بدنه پیمانکاری و رشد استانداردها در طول پروژه می شود که به نفع کشور خواهد بود.

وی افزود: درباره کیفیت داده ها نیز برای اینکه بتوانیم کار را با کیفیت انجام دهیم، لازم است ضمن ملاحظات معمول کارفرمایی، بهم پیوستگی فعالیت ها از اکتشاف تا تولید مورد توجه ویژه قرار گیرد چون هرفعالیتی درمرحله بعد یک استفاده کننده دارد و باید بدانیم آیا این اطلاعات برای او مناسب است یاخیر، بنابراین باید مجموعه ای از ملاحظات در برداشت داده های لرزه نگاری مدنظر باشد.

مدیرعامل شرکت خدمات مهندسی نفت کیش اظهار کرد: خوشبختانه در این مجموعه همه این زنجیره ها وجود دارد وفکر می کنم اگر امکان داشته باشد از مرحله نخست اکتشاف تا زمان طرح توسعه کنار مدیریت اکتشاف باشیم، یک کار ملی و ارزشی انجام خواهد شد.

عملیات اجرایی پروژه لرزه نگاری دوبعدی دشت کوه گستره ای از استان های ایلام، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، فارس، بوشهر و هرمزگان را در بر می گیرد.

این پروژه با دوهزار و200 کیلومتر داده برداری لرزه ای، با بیش از 700 میلیارد تومان اعتبار در مدت زمان 24 ماهاجرا خواهد شد.

قرارداد پروژه لرزه نگاری دوبعدی دشت کوه خردادماه امسال بین مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و شرکت خدمات مهندسی نفت کیش امضا شده بود.

 

    شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران

عبور تجهیزات عرضه سی ان جی کشور از مرز 2600 عدد

تعداد تجهیزات راه اندازی شده سی ان جی در کشور بیش از 2600 باب و تعداد خودروهای گازسوز شده در کشور به بیش از چهار میلیون و 119 هزار دستگاه رسیده ست.

بنابراعلام مدیریت طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی کشور، تعداد تجهیزات عرضه سی ان جی در کشور به دو هزار و 646 باب و تعداد خودروهای گازسوز شده نیز به چهار میلیون و 119 هزار و 84 دستگاه خودرو رسید.

برپایه این گزارش، آمار ثبت نام خودروهای عمومی برای تبدیل به گازسوز در طرح جدید (طرح تبدیل رایگان یک میلیون و 460 هزار خودرو عمومی در کشور بر اساس مصوبه شورای اقتصاد) تا دهم مهرماه امسال، به 159 هزار و 898 دستگاه رسیده است که از 147 هزار و 854 دستگاه آن تا بازه زمانی یاد شده تبدیل وضعیت شده و 12هزار و 44 دستگاه نیز در انتظار تبدیل وضعیت هستند.

شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران با 16هزار و 754 دستگاه خودرو عمومی، آذربایجان غربی با14 هزار و588 دستگاه، اصفهان با13هزار و 166 دستگاه به ترتیب بیشترین آمار تبدیل خودروهای گازسوز عمومی را تا زمان اعلام شده به خود اختصاص داده اند.

پیش بینی می شود با افزایش گستره این طرح در ماه های آینده این ارقام به منظور اختصاص تسهیلات تبدیل تاکسی های اینترنتی به گازسوز، باز هم افزایش یابد.

صنعت سی ان جی در ایران در سال 79 پایه ریزی شد و در سال های بعد توسعه یافت. افزایش روزافزون تعدادخودروها و رشد شتابان مصرف سوخت در کشور، نیازمند مدیریت صحیح مصرف سوخت و حمل ونقل در کشور است که افزایش سهم گاز طبیعی در سبد سوخت خودروها و تنوع بخشی به سبد سوخت در این میان نقشی مؤثر و راهگشایی را ایفا خواهد کرد.

 

    شرکت نفت مناطق مرکزی ایران

تعمیرات اساسی منطقه عملیاتی پارسیان پایان یافت

تعمیرات اساسی منطقه عملیاتی پارسیان باهدف آماده سازی چاه ها، همچنین مراکز و تأسیسات فرآیندی صنعتی و عملیاتی، به منظور حفظ شرایط تولید پایدار برای تأمین سوخت زمستانی پایان یافت. کمال بلندپرواز جهرمی، رئیس منطقه عملیاتی پارسیان اظهار کرد: تعمیرات اساسی امسال در بخش اقدام های درون سایتی با صدور حدود 400 درخواست کار تعمیراتی و صرف چند هزار نفر-ساعت کار انجام شده است. وی با بیان این که تعمیرات اساسی منطقه عملیاتی پارسیان درمدت زمان 42 روز انجام شده است، رفع نشت و ایمن سازی انواع شیرآلات چاه ها وهفت مرکزجمع آوری، اقدام های اصلاحی فرآیندی و سری کردن تفکیک گرهای سه فازی مرکز تفکیک شانول و هما را از جمله اقدام های انجام شده در این عملیات برشمرد. بلندپرواز، همچنین آزمایش فشارایستایی (هیدروتست)، لوله تجمیعی (هدر)، مراکز جمع آوری، ایمن سازی، تعمیر و بهسازی تفکیک گر شماره یک شانول و هما، تعمیرات بیش از 117 دستگاه سیستم های کنترلی و ابزار دقیق، تعمیر و نگهداری 211 کیلومتر خط انتقال برق، همچنین تنظیم شیرهای ایمنی و ساخت قطعات مورد نیاز واحدهای فعال را از دیگر اقدام های تعمیراتی در منطقه عملیاتی پارسیان عنوان کرد.

وی به انجام فعالیت های دیگر مانند خاک برداری، عایق برداری، سندبلاست، برشکاری، جوشکاری، ایمن سازی و خاک ریزی 450 مترخط لوله در 68 مقطع سخت گذر در میدان های گازی تابناک، وراوی، هما و شانول اشاره وتصریح کرد: ایمن سازی و تعمیرات فینگرهای لخته گیر 36 اینچ مرکز تفکیک شانول-هما، همچنین تعویض و نوسازی در 28 سرجوش، تعمیر و نوسازی بخشی از هدر 20اینچ مرکز جمع آوری شانول و هیدروتست مرکز جمع آوری شماره یک تابناک نیز از دیگر موارد تعمیرات اساسی این منطقه بوده است.

 

    شرکت ملی نفت ایران

برنامه راهبردی مدیریت زنجیره تأمین کالای  نفت تدوین می شود

تهیه، تدوین و اجرای برنامه راهبردی مدیریت زنجیره تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران با رویکرد اقتصاد مقاومتی در دستور کار مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالای این شرکت قرار گرفت. در اجرای سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه انرژی، بیانیه گام دوم انقلاب و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، بر اساس اسناد برنامه ششم توسعه، قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران و قانون حداکثر استفاده از توانمندی داخلی و حمایت از کالای ایرانی با رهنمود محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، تهیه و تدوین برنامه راهبردی مدیریت زنجیره تأمین کالای این شرکت با رویکرد اقتصاد مقاومتی در دستور کار مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالای شرکت نفت قرار گرفت. در این زمینه با توجه به ماهیت بین المللی صنعت نفت و نقش تحولات فنی بازرگانی و بین المللی در چشم انداز آینده این صنعت، نتایج «مطالعه تطبیقی مدیریت زنجیره تأمین در شرکت های بین المللی نفتی برتر جهان» مورد توجه قرار گرفته و با رعایت اصول اقتصاد مقاومتی، نقاط قوت و ضعف سازمان، شناسایی و فرصت ها و تهدیدهای محیطی بررسی و تجزیه و تحلیل شده است. براین اساس، پیش نویس الگوی بومی زنجیره تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران طرح ریزی و با همکاری شرکت های تابع نفت، سازندگان و صاحب نظران بررسی و پس از تصویب نهایی، با مشارکت سازمانی مؤثر همه واحدهای ذی ربط، با روحیه مدیریت جهادی اجرایی شد.

دراین مسیر پیگیری های لازم برای تحقق اهداف تعیین شده در افق چشم انداز 1404 نیز انجام خواهد شد.

 

     شرکت نفت فلات قاره ایران

ایمن سازی کنداکتور چاه های میدان نفتی دورود

رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه عملیاتی خارک شرکت نفت فلات قاره ایران از ایمن سازی کنداکتور چاه های D-2 و D-13 میدان دورود خبر داد.

حسنعلی ریاضی پور افزود: در بازدید کارکنان خدمات فنی چاه های نفت از سکوهای دورود یک مشخص شد کنداکتور چاه D-13 در اثر موج، تکان های شدیدی می خورد که همین حرکت سبب شکسته شدن خط لوله جریانی از روی اتصالات تاج سرچاهی شده است.  وی اظهار کرد: ازآنجا که این چاده درمجاورت چاه D-2 قرار دارد، حرکت و ضربه های آن برای چاه مزبور خطر آفرین می شد وممکن بود وضع مشابهی به بار آید.

ریاضی پورگفت: با طرح این موضوع در نشست با رئیس عملیات تولید و همفکری با واحد تعمیرات، ایمن سازی کنداکتور هر دو چاه با توجه به شرایط جوی در اولویت قرار گرفت.

به گفته وی، با آماده سازی متریال مورد نیاز و مونتاژکاری بخشی از آنها درکارگاه جوشکاری، پانزدهم مهرماه گروه هایی متشکل از خدمات فنی چاه های نفت، تعمیرات جوشکاری و ایمنی به این سکو اعزام و درمدت زمان یک روز کاری، ایمن سازی کنداکتور هر دو چاه و نیز بخشی از پهلوگیر سکو با موفقیت انجام شد.

ریاضی پور بیان کرد: هم اکنون کنداکتورهای چاه های D-2 و D-13 چاه در وضع ایمن قرار دارند، اما با توجه به قدمت و فرسودگی سازه های دریایی لازم است تا به طور اصولی به تعمیرات این سکوها اقدام شود.

 

    شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

تحقق اسیدکاری چاه نفتی با اسید امولسیونی 3 فازی

اسیدکاری چاه های نفتی با اسید امولسیونی سه فازی برای نخستین بار در کشور به همت کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شد.

این عملیات روی چاه شماره 325مارون انجام شد که در نتیجه آن، دبی چاه مزبور از 500 بشکه به 1000 بشکه در روز افزایش یافت.

چاه 325 مارون تکمیلی درلایه 2 مخزن آسماری مارون است که با دبی 500 بشکه در روز بهره برداری می شد. با توجه به افت فشار زیاد ته چاهی و با هدف بهبود وضع تولیدی چاه، اسیدکاری گسترده چاه با اسید سه فازی انجام و چاه با تزریق نیتروژن توسط دستگاه لوله مغزی سیار احیا شد.

در نتیجه انجام اسیدکاری گسترده در این چاه، فشار جریانی ته چاهی و سرچاهی افزایش و دبی چاه از 500 بشکه در روز به 1000 بشکه در روز رسیده است.

اسید امولسیونی سه فازی برای نخستین بار درکشور در این چاه استفاده شده است؛ با نتایج مؤثر آن، امکان حل مشکلات افت فشارهای موجود در چاه ها فراهم می شود.

 

    پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان 

هشتادوچهارمین جایگاه  سوخت کردستان فعال شد

با بهره برداری از یک جایگاه اختصاصی عرضه فرآورده های نفتی در جاده سنندج – سقز، شمار جایگاه های فعال درحوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان به 84 باب رسید.

 عبدالله گیتی منش، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان دراین باره گفت: جایگاه احداث شده در جاده سنندج – سقز، دهمین جایگاه شهرستان سقز است که در قالب مجتمع خدماتی رفاهی در زمینی به مساحت چهارهزارمتر مربع فعالیت خود را شروع کرده است.

وی تصریح کرد: جایگاه مزبوربا دارا بودن پنج مخزن به ظرفیت ذخیره سازی 104هزار لیتر بنزین معمولی، 104 هزار لیتر نفت گاز و 52هزار لیتر بنزین سوپر احداث شده است. گیتی منش با بیان این که این جایگاه دارای سه سکوی عرضه بنزین با 6 تلمبه دونازله (12نازل)، یک تلمبه چهار نازله و دو سکوی عرضه نفت گاز با چهار تلمبه دونازله(هشت نازل) است، تصریح کرد: با بهره برداری از جایگاه احداث شده در جاده سنندج – سقز برای هشت نفر اشتغال زایی شده است. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان در بخشی دیگر بر وضع مطلوب تامین توزیع مناسب فرآورده های نفتی شهرستان سقز دربخش های تولیدی، کشاورزی، همچنین ذخیره سازی مطلوب سوخت موردنیاز بخش خانگی استان کردستان تاکید و از همکاری و تعامل مسئولان استان با شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان قدردانی کرد.

گیتی منش همچنین با اشاره به فعال بودن 9 جایگاه عرضه سوخت و هفت جایگاه سی ان جی در ناحیه سقز گفت: تلاش و برنامه ریزی این شرکت، جانمایی واحداث نقاط عرضه سوخت برای دسترسی آسان شهروندان به فرآورده های نفتی است.

وی تاکید کرد: تحقق حقوق شهروندی و ارائه خدمات مطلوب به شهروندان از وظایف اصلی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان به شمار می رود که فعالیت 84جایگاه عرضه فرآورده های نفتی و 52 جایگاه سی ان جی در نقاط مختلف استان از آن جمله است.

 

2 انتصاب جدید

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با صدور احکامی جداگانه، وحیدی عبیری را به عنوان مشاور و رئیس دفتر مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران وحجت الاسلام والمسلمین فاضلی تهرانی را به عنوان مسؤول شورای اقامه نماز و امور روحانیون این شرکت منصوب کرد. دراین احکام، مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران، ضمن اشاره به مراتب تخصص، تعهد و همچنین خط مشی و شرح وظایف، برای نامبردگان در اجرای مسؤولیت محوله آرزوی توفیق کرده است.

 

 

   پژوهشگاه صنعت نفت

 بررسی مالچ های نفتی برای استفاده در عملیات بیابان زدایی

پژوهشگاه صنعت نفت بررسی کیفیت مالچ های نفتی را با اهداف زیست محیطی و به منظور استفاده از مالچ ها در عملیات بیابان زدایی، در دستور کار قرار خواهد داد. پروژه «ارزیابی کیفی و تحلیل مشخصات مالچ های نفتی مورد استفاده در عملیات بیابان زدایی در کشور» در نشست شورای پژوهشی پژوهشگاه صنعت نفت تصویب شد. این پروژه به دنبال بررسی کیفی مالچ های نفتی مورد استفاده در عملیات بیابان زدایی در کشور است تا از این طریق، به سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور کمک کند تا این سازمان بتواند از مالچ های نفتی با کیفیت مناسب در عملیات بیابان زدایی بهره ببرد و مانع استفاده از مواد هیدروکربوری غیراستاندارد که به محیط زیست آسیب می رسانند شود. این موضوع همچنین می تواند مانع اتلاف منابع مالی و هیدروکربوری شود و از نظر محیط زیستی نیز از آلودگی خاک و آسیب به اکوسیستم های مناطق تحت عملیات مالچ پاشی جلوگیری کند.

ارزیابی کیفی و تحلیل مشخصات مالچ های نفتی مورد استفاده در عملیات بیابان زدایی به منظور دستیابی به دانش فنی اصلاح خواص و ارتقای کیفیت مالچ های نفتی کنونی تولیدی پالایشگاه ها از دیگر اهداف این پروژه پژوهشی است.  این فناوری سبب افزایش تثبیت خاک، کنترل پخش ریزگردها، کاهش آسیب های ناشی از بیابان زدایی بر زیرساخت های کشور مانند جاده ها، خطوط راه آهن، ساختمان ها و کاهش آسیب های ناشی از پخش گرد و خاک می شود.  اجرای این پروژه که متقاضی آن سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری است، از یکم شهریورماه امسال آغاز شده است.این طرح از یک سو مقدمات دستیابی به دانش فنی اصلاح خواص و ارتقای کیفیت مالچ های نفتی را برای پژوهشگاه و ازسوی دیگر زمینه مناسب برای اجرای پروژه های بزرگ تر درخصوص نظارت، کنترل کیفیت، تدوین دستور عمل های حمل و نگهداری و اجرای مالچ نفتی را فراهم می کند. گسترش بیابان ها از مشکلات عمده ای است که کشور ما هر ساله با آن روبه روست و حدود 35میلیون هکتار عرصه های بیابانی در کشور وجود دارد که از این میان حدود 5 میلیون هکتار آن را تپه های ماسه ای تشکیل می دهند.

بخشی از این تپه های ماسه ای، تپه های روان هستند که در اثر جابه جایی و گسترش گرد و غبار سالانه صدها میلیارد تومان خسارت مالی به بخش های صنعتی و زیرساخت ها وارد می کنند و از سوی دیگر، این تپه های ماسه ای می توانند باعث وارد آمدن آسیب های بسیاری به سلامت ساکنان مناطق بیابانی شوند.