وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی کاهش یافته است
عده ای در داخل، حرف های ترامپ را تکرار می کنند
وزارت نفت پیشتاز در تربیت نسل جدید مدیران
پای صحبت استعدادهای جوان مدیریتی صنعت نفت
ظهور اقتصاد مقاومتی در تاسیسات نفتی ری
نشست و نمایشگاه تخصصی سرآمدان فناوری وصنعت برگزار شد
روند توسعه غرب کارون سال آینده شتاب می گیرد
تلاش مستمر برای عبور از گلوگاه های تولید
انقلاب پتروشیمی در 39 سالگی انقلاب
عزم راسخ نفتی ها برای اعتلای نام ایران
راه اندازی سامانه دیسپچینگ انبارهای نفت برای تکریم کارکنان
درخشش ستاد نفت تهران در مسابقات ورزشی جانبازان شرکت ملی نفت
بانوی نفتی، مربی تیم ملی کاراته شد
رئيس جمهوري:
وابستگي بودجه به درآمدهاي نفتي کاهش يافته است
رئيس جمهوري گفت: اتکاي بودجه دولت يازدهم به نفت نسبت به دولت قبل کمتر شده و در دولت دوازدهم نيز اين سياست را ادامه ميدهيم. حسن روحاني هفته گذشته در نشست مطبوعاتي با اصحاب رسانههاي داخلي و بينالمللي، ضمن طرح مهمترين مسائل کشور، مواضع جمهوري اسلامي ايران را درباره مسائل منطقهاي و بينالمللي تشريح و تبيين کرد. او با بيان اينکه قدم به قدم بايد از وابستگي به درآمدهاي نفتي فاصله بگيريم، گفت: دولت اتکاي خود را به نفت کمتر کرده است.
روحاني در بخشي از سخنان خود با اشاره به لايحه بودجه سال 97 کل کشور ابراز اميدواري کرد که نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در تاييد نهايي اين لايحه، اهداف را مراعات کرده باشند تا دولت بتواند به وعدهاي که به مردم دادهاست، عمل کند. رئيس جمهوري به قيمت ارز اشاره کرد و گفت: ميخواهم مردم را به آينده مطمئن کنم، آينده ما از امروز حتي در زمينه ارزي حتما بهتر خواهد بود. به دليل اينکه قبلا منابع ارزيمان، همان درآمد نفتي يا غيرنفتي بود و امروز تاکنون 30 ميليارد دلار فاينانس خارجي در اختيار ماست که براي همه اين ارقام و حدود 12 و 13 ميليارد تصميمگيري شده و خواهد شد. بنابراين شرايط آينده، شرايط بهتري خواهد بود.
وي با بيان اينکه بر اساس آمار و ارقام در سالهاي اخير، همواره رشد مثبت اقتصادي در کشور وجود داشته است، تصريح کرد: رشد اقتصادي ما در سال 93، 3 درصد و سال گذشته رشدمان 2 رقمي شد و امسال نيز رشد خوبي خواهيم داشت و به مردم قول ميدهم در دولت دوازدهم، شاهد رشد مداوم و مستمر اقتصادي کشور و پيشرفت در همه زمينهها باشيم.
روحاني ادامه داد: وقتي کار را شروع کرديم، رشد اقتصادي در سال 91، منفي 8/6 بود و سال گذشته رشد اقتصادي 2 رقمي بود و اين نشان ميدهد که مسير دولت، مسير درستي بوده و راه درستي را انتخاب کردهايم، البته به اين معنا نيست که همه مشکلات مردم حل شده است.
رئيس جمهوري افزود: طرح عظيمي را براي نوسازي ناوگان حملونقل آغاز کرديم. طرحهاي ديگري نيز در اين روزها اعلام خواهد شد که در سال 97 اجرا ميشوند. همه اينها به معناي اميدواري در مسائل اجتماعي و فرهنگي است.
وي به موضوع اشتغال اشاره کرد و گفت: براي ايجاد اشتغال، تبصره اصلي، تبصره 18 لايحه بودجه 97 بوده است. اين تبصره متاسفانه تغيير زيادي داشته است، هنوز مجلس مصوبه نهايي را به ما نداده، اما تا اينجا در کميسيون تلفيق تغييراتي کرده است.
روحاني در مورد کاهش وابستگي اقتصاد به نفت و اتکا به توريسم و اقتصاد دانشبنيان عنوان کرد: اين حرف کاملا درست است. قدم به قدم بايد از نفت فاصله بگيريم. مقصود من از نفت، نفت خام است. هم اکنون صادرات گازوييل داريم و کم کم بايد به صادرات بنزين برسيم. يعني بايد اتکاي بودجهاي خود را روز به روز به نفت کمتر کنيم.
رئيس جمهوري تصريح کرد: دولت اتکاي خود به نفت را کمتر کرده است. اتکاي بودجه دولت يازدهم به نفت نسبت به دولت قبل کمتر شده و در دولت دوازدهم اين سياست را ادامه ميدهيم.
وي افزود: در بودجه امسال 32 درصد درآمد نفتي به صندوق توسعه ملي واريز ميشود، 5/14 درصد نيز براي صنعت نفت برداشته ميشود. چيزي که به ما ميرسد، نصف است، تقريبا 50 درصد. اين حرف کاملا درست و منطقي است و بايد اين تلاش را انجام دهيم، همچنين مسئله اقتصاد دانشبنيان و شرکتهاي دانشبنيان نيز بسيار اهميت دارد.
صرفه جويي در مصرف انرژي سبب افزايش صادرات و درآمد ارزي ميشود
رئيس جمهوري با اشاره به اينکه بر اساس آمار اعلام شده، روزانه 5/5 ميليون بشکه نفت و يا معادل آن در کشور مصرف ميشود، افزود: اگر در اين ميزان صرفهجويي شود، به همان نسبت صادرات و درآمد ارزي کشور بيشتر خواهد شد. حسن روحاني در همايش طرحهاي نوسازي ناوگان حمل و نقل جادهاي و درون شهري با بيان اينکه خودروهاي فرسوده بايد به طور کامل از رده خارج شوند، گفت: ما براي نوسازي خودروهاي فرسوده، علاوه بر محيط زيست به صرفهجويي انرژي نيز توجه داريم. رئيس جمهوري با تاکيد بر اينکه جايگاه ترانزيتي ايران، يکي از مزاياي فوقالعاده بهشمار ميرود، افزود: گسترش صنعت در عين حالي که رفاه و پيشرفت را به دنبال دارد، مشکلات و آلودگيهايي نيز به همراه ميآورد که در اين مورد، صنعتگران بيشترين مسئوليت را براي رفع اين مشکلات و حفظ محيط زيست برعهده دارند. وي با بيان اينکه محيط زيست موضوع بسيار با اهميتي به شمار ميرود، تصريح کرد: مردم در شرايط آلودگي با سختيهاي بسياري روبهرو ميشوند و نميتوانند زندگي عادي خود را دنبال کنند و ما نميتوانيم در برابر اين مشکلات بيتفاوت باشيم. روحاني با اشاره به آلودگي هوا در تهران که از طريق تردد کاميونها در شب، اتوبوسها و سرويس ادارهها ايجاد ميشود، عنوان کرد: متاسفانه سرويس حمل و نقل عمومي ما هم دچار مشکلات فراواني است و همه دستگاهها بايد همسو به حل اين مشکلات کمک کنند.
رئيس جمهوري خارج کردن خودروهاي فرسوده و آلودهکننده را نخستين گام براي حفظ محيط زيست عنوان کرد و گفت: ما ميخواهيم تا اصل صرفهجويي در انرژي را در کنار اصل حفاظت از محيط زيست ضميمه کنيم. وي با اشاره به اينکه بر اساس آمار اعلام شده، روزانه 5/5 ميليون بشکه نفت و يا معادل آن در کشور مصرف ميشود، افزود: اگر در اين ميزان صرفهجويي شود، به همان نسبت صادرات و درآمد ارزي کشور بيشتر خواهد شد.
روحاني تصريح کرد: در اين مورد وزير نفت بايد به گونهاي برنامهريزي کند که نتيجه آن کاهش مصرف باشد، وزير صنعت، معدن و تجارت بايد براي توليد خودروهاي کممصرف، تلاش کند. وزير راه و شهرسازي بايد در زمينه اصلاح جادهها تلاش کرده و بانک مرکزي نيز کمکهاي لازم را ارائه کند؛ زيرا تلفيق اين اقدامها باعث کاهش آلودگيها، افزايش درآمدها و ايجاد تحول بزرگ در صنعت خواهد شد. رئيس جمهوري عنوان کرد: بايد امکاني فراهم شود تا افرادي که توانايي ندارند براي نوسازي خودروي خود اقدام کنند، خودرويي را به آنها تحويل دهيم که حدود نصف قيمت آن را وزارت نفت بر مبناي صرفهجويي انرژي و درآمدي که از آن حاصل ميشود، تقبل کند.
وي گفت: آنچه امروز به مردم قول ميدهيم، آن است که دولت دوازدهم مصممتر از دولت يازدهم اهتمام دارد که خودروهاي فرسوده را در اسرع وقت از ناوگان حمل و نقل جادهاي برونشهري و درونشهري خارج کند و تلاش ما اين است که بتوانيم در سالهاي پيشرو آن را به انجام برسانيم.
روحاني افزود: بايد با همکاري وزارتخانههاي راه و شهرسازي، نفت و صنعت، معدن و تجارت، اين کار انجام شود و از فرسودهترين خودروها، آغاز به نوسازي کنيم.
وزير نفت در شبکه يک سيما
بهرهمندي بيش از 90 درصد جمعيت کشور از نعمت گاز
وزير نفت، بهرهمندي مستقيم بيش از 90 درصد کل جمعيت کشور از نعمت گاز را کار بزرگي عنوان کرد و گفت: اين کار از محل صرفهجويي فرآوردههاي نفتي مايع و بدون اين که يک ريال از بودجه عمومي دريافت شود، انجام شد. بيژن زنگنه هفته گذشته در گفتوگو با بخش خبري 21 شبکه يک سيما درباره افزايش برداشت از ميدان مشترک پارس جنوبي اظهار کرد: تکميل فازهاي باقيمانده پارس جنوبي، مهمترين اولويت ما در ميدانهاي مشترک گازي است. وي با بيان اين که 6 فاز پارس جنوبي هم اکنون در حال اجراست که ميانگين پيشرفت اين فازها بيش از 90 درصد است، تصريح کرد: 5 فاز جديد پارس جنوبي سال آينده به بهرهبرداري ميرسد و ميزان برداشت از اين ميدان مشترک گازي 140 ميليون مترمکعب در روز افزايش مييابد. به گفته وزير نفت، توسعه بخشي از فاز 14 پارس جنوبي به سال 98 موکول ميشود. زنگنه درباره ميدانهاي مشترک غرب کارون که سوال مجري برنامه بود، پاسخ داد: مقدار توليد نفت از ميدانهاي عظيم غرب کارون از 70 هزار بشکه در روز در سال 92 ، هم اکنون به بيش از 300 هزار بشکه رسيده است. وي گفت: مقدار توليد نفت از ميدانهاي غرب کارون تا ميانه سال 97 به 360 هزار بشکه در روز خواهد رسيد. وزير نفت درباره اين که کارشکني آمريکا براي کند کردن روند امضاي قراردادهاي نفتي چقدر تا کنون موثر بوده است، افزود: تعداد زيادي قرارداد نفتي در دست مذاکره است که اين مذاکرات پيش ميرود، اما با کارشکنيهاي آمريکا و برخي همسايگان روبهرو هستيم. زنگنه ادامه داد: با اين شرايط بايد با دقت کار کنيم و انشاءالله مکر اين کشورها به خودشان برگردد و ما بتوانيم برنامههايي را که براي توسعه ميدانهاي مشترک و به طور کلي براي توسعه صنعت نفت و گاز داريم، بخوبي پيش ببريم. وي تاکيد کرد: ما با همه اراده، دانش، تجربه و بسيج ظرفيتهايمان و کمکي که از ارکان نظام دريافت ميکنيم، توسعه صنعت نفت را پيش ميبريم.
گاز ايران سال آينده به بصره ميرود
وزير نفت در پاسخ به اين پرسش که بزرگترين و جديترين پروژههايي که اميدواريد تا پايان امسال يا سال آينده به بهرهبرداري برسند، کدام پروژهها هستند، اظهار کرد: سال آينده خط لوله صادرات گاز به بصره فعال ميشود. صادرات گاز به بغداد امسال آغاز شد. وي با بيان اين که خط ششم سراسري که بخشي از آن امسال با همت همکارانم به بهرهبرداري رسيد، سال آينده تکميل ميشود، افزود: همچنين چند واحد پتروشيمي با ارزش توليد نزديک به 6/1 ميليارد دلار سال آينده به بهرهبرداري ميرسد.
ظريف: محدوديتي براي فروش نفت نداريم
وزير امورخارجه با بيان اينکه اکنون نفتمان را براحتي ميفروشيم و پولمان را دريافت ميکنيم، گفت: امروز بالاي 5/2 ميليون بشکه نفت ميفروشيم و اگر بازار کشش داشته باشد، بيش از اين نيز ميتوانيم بفروشيم. محمدجواد ظريف با حضور در برنامه گفتوگوي ويژه خبري شبکه دوم سيما با بيان اينکه ايران در عرصه معاملات بينالمللي در دوران پس از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به پيشرفتهاي بسيار خوبي دست پيدا کرده است، گفت: اکنون نفتمان را به راحتي ميفروشيم و پولمان را دريافت ميکنيم، البته با برخي از کشورها توافقنامههايي داريم که برابر ميزان نفتي که ميفروشيم، کالا بگيريم و اين توافقنامهها يادگار دوران سخت تحريمهاست. وزير امورخارجه افزود: البته اين موضوع شامل يکي دو کشور از جمله کره جنوبي و چين ميشود و ما از بقيه کشورها از جمله کشورهاي اروپايي و همچنين هند، ژاپن و... پولمان را دريافت ميکنيم. وي با بيان اينکه اکنون در حوزههايي که پيش از اين محدوديت داشتيم، ديگر محدوديتي نداريم، تصريح کرد: امروز بالاي 5/2 ميليون بشکه نفت ميفروشيم و اگر بازار کشش داشته باشد، بيش از اين نيز ميتوانيم بفروشيم. ظريف با بيان اينکه هنگام مذاکرات و رفع تحريمهاي بانکي مقداري از مشکلات قابل پيشبيني بود، گفت: در دوران پيش از برجام به دليل تحريمها ارتباط بانکي نداشتيم، از اين رو برخي از معضلات را نميديديم. وزير امورخارجه ادامه داد: باوجود همه فشارهايي که ترامپ ايجاد کرده، ميزان توافقهايي که براي فاينانس و جذب سرمايه مستقيم داشتهايم، از رشد خوبي نسبت به چند سال گذشته برخوردار بوده است.
با امضاي تفاهمنامه ميان وزارت نفت و شهرداري انجام شد؛
کمک وزارت نفت به توسعه ناوگان مترو
مشعل در روزهايي که کلانشهر تهران را هالهاي سنگين از آلودگي دربرگفته و نفس کشيدن، براي پايتخت نشينها سخت کرده است، وزير نفت ميزبان شهردار تهران بود تا با امضاي تفاهمنامهاي در مسير توسعه حمل و نقل ريلي شهري گام بردارند. اين تفاهمنامه که ميان شرکت بهينهسازي مصرف سوخت و شهرداري تهران به منظور اجراي طرح توسعه حملونقل ريلي شهري (مترو) با حضور وزيرنفت و شهردار تهران امضا شد، در چارچوب ماده 12 قانون رفع موانع توليد به امضاي علي وکيلي، مديرعامل شرکت بهينهسازي مصرف سوخت و محسن پورسيد آقايي، معاون حمل و نقل و ترافيک شهردار تهران رسيد. مدت اين تفاهمنامه که در 11 ماده تهيه شده، از تاريخ امضا و ابلاغ آن از سوي «شرکت بهينهسازي مصرف سوخت» به «شهرداري» يک سال است و با توافق دوطرف قابل تمديد خواهد بود.
وزارت نفت چگونه به توسعه ناوگان مترو کمک ميکند؟
با استناد به ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابتپذير و ارتقاي نظام مالي کشور مصوب 1394و آييننامه اجرايي آن، طرح «توسعه حملونقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر اصفهان، تبريز، شيراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم» از سوي وزارت نفت پيشنهاد و پس از تصويب در شوراي اقتصاد، به شرکت بهينهسازي مصرف سوخت تکليف شده است. «طرح توسعه حملونقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر» با اهداف بهبود و ارتقاي سفرهاي درونشهري با مترو، دستيابي به اهداف قانون توسعه حملونقل عمومي، مديريت مصرف سوخت، کاهش مصرف سوخت (بنزين، نفت گاز و سيانجي) و کاهش انتشار آلايندههاي زيست محيطي اجرا خواهد شد. در اين طرح، 2 هزار دستگاه واگن جديد (هزار دستگاه در تهران و هزار دستگاه در کلانشهرها) در سالهاي 1396 تا 1400 به ناوگان مترو تهران و کلانشهرها اضافه خواهد شد. طول مدت اجراي اين طرح در تهران 10 سال (تا پايان سال 1409) و در کلانشهرها 15 سال (تا پايان سال 1414) پس از آغاز بهکار واگنهاي جديد است. ارزش سوخت صرفهجويي شده حاصل از اين طرح، پس از اندازهگيري و صحهگذاري از سوي شرکت بهينهسازي مصرف سوخت، در بازههاي زماني سه ماهه به سرمايهگذاران عامل صرفهجويي پرداخت خواهد شد. مبناي بازپرداخت به ازاي صرفهجويي ناشي از افزايش سفر در سامانههاي حملونقل ريلي شهري با تحقق هر سفر اضافي برابر 8/9 سنت پرداخت خواهد شد.
روزانه معادل 5/5 ميليون بشکه نفت، سوخت مصرف ميکنيم
بيژن زنگنه در آيين امضاي تفاهمنامه همکاري توسعه حملونقل ريلي شهري (مترو) ميان شرکت بهينهسازي مصرف سوخت و شهرداري تهران، در سخناني به ارائه توضيحات مهمي درباره اين تفاهمنامه پرداخت که گزيده آن در ادامه ميآيد:
- بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93 با پيشنهاد وزارت نفت در بودجه سال 93 قرار گرفت که مجلس اين طرح را با عنوان ماده 12 قانون رفع موانع توليد، تکميل کرد که جاي قدرداني دارد. اين تفاهمنامه همسو با اين موضوع امضا شده است.
- اساس قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور، خريد صرفهجويي است. اين قانون ميگويد در صورت صرفهجويي، پول حاصل از آن پرداخت شود.
- با اجراي اين طرح، افزون بر تامين رفاه مردم، آلودگي زيست محيطي کاهش مييابد و ترافيک روان ميشود و اقتصاد ملي نيز از آن سود ميبرد.
-شرکت ملي نفت ايران در ازاي صرفهجويي پول پرداخت ميکند. من علاقهمندم تهران و شهرهاي بزرگ بيشتر مورد توجه قرار گيرند.
-طرح توسعه حملونقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر در شوراي اقتصاد تصويب و سقف سالانهاي براي پرداخت آن مشخص شد.
-طبق محاسبات انجام شده، سالانه بيش از 40 ميليارد دلار يارانه سوخت و انرژي پرداخت ميشود که يک تهديد است، پرداخت اين ميزان يارانه در صورت صرفهجويي به يک فرصت تبديل خواهد شد.
-کاهش آلودگي و روانسازي ترافيک در تهران و شهرهاي بزرگ، خواست عمومي است.
-کمک به گسترش ناوگان مترو را از سالهاي گذشته پيگيري ميکردم.
-وزارت نفت، پولي از قبل بابت مترو پرداخت نميکند، هرگاه واگن جديد به مترو اضافه شد، به ازاي هر مسافر 8/9 سنت نسبت به خط پايهاي که توافق کرديم، به مترو پرداخت ميشود.
- هر مسافري که از مترو استفاده ميکند، حدود 10 سنت به ازاي هر سفر به اقتصاد کشور کمک ميکند، يعني اگر هر فرد در سال 300 سفر از طريق مترو انجام دهد 30 دلار به اقتصاد ملي برميگردد و از هدررفت اين رقم جلوگيري ميشود.
- مقدار مصرف سوخت در ايران، معادل 5 ميليون و 500 هزار بشکه نفت در روز است. اين ميزان مصرف با توجه به جمعيت و توليد ناخالص داخلي کشور، ايران را به يکي از پرمصرفترين کشورهاي جهان در حوزه انرژي بدل کرده است.
وزير نفت در نشست با اصحاب رسانه:
عده اي در داخل، حرفهاي ترامپ را تکرار ميکنند
مشعل پيش از ورود به سالن اصلي وزارتخانه، تصاويري از مردان صنعت نفت در دوران انقلاب به چشم ميآيد. از اعتصاب کارکنان اين صنعت تا بستن شيرهاي نفت که تداعي کننده نقش بي بديل مردان نفتي در به ثمر نشستن انقلاب 57 است. اينجا در سالن شهيد بهشتي، جوان 25ساله انقلاب 57 و مرد 65 ساله اين روزها که او را شيخ الوزرا ميخوانند، به مناسبت سي و نهمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي رو به روي اصحاب رسانه نشسته تا پاسخگوي سوالاتشان باشد. ميگويد: در روزهاي بسيار مهمي از تاريخ ايران به سر ميبريم.
جلسه را با ارائه گزارشي از عملکرد صنعت نفت و شاخصهاي اصلي آن آغاز کرده و پس از آن با حوصله به يکايک سوالات پاسخ ميدهد. 55 پرسش متنوعي که کمتر موضوعي در اين حوزه را از قلم مياندازد. از قراردادهاي نفتي تا پرونده بابک زنجاني، گزارش ديوان محاسبات، پاسخ به ادعاهاي عجبيبي همچون تهاتر نفت ايران با سلاح از خارج و . . پاسخهاي کليدي زنگنه در برخي سوالها از جمله قراردادهاي نفتي، زنگ هشدار بلندي را به صدا در مي آورد. آنجا که از عوامل داخلي که در قراردادهاي نفتي همپاي ترامپ آمريکايي گام بر ميدارند، سخن ميگويد که... هر يادداشت تفاهمي که امضا ميکند، مخالفاني در داخل و خارج از کشور پيدا ميکند که طرف قرارداد را از امضاي قرارداد منصرف کنند. خارجيها انشاءالله خدا شرشان را به خودشان بازميگرداند و داخليها را هم اصلاحشان کند. پاسخهاي او در برداشت گاز از پارس جنوبي که در زمان روي کار آمدن دولت يازدهم دغدغه هر ايراني بود، باعث ميشود نفس راحتي بکشيم؛ آنجا که ميگويد در برداشت از قطر مساوي و حتي جلوتر هستيم و بسياري موارد ديگر که خلاصه محورهاي مهم آن را با هم ميخوانيم:
قراردادهاي نفتي: هم اکنون گروههايي نزديک به 150 نفر بهطور مستقيم درگير اين قراردادها هستند. عدهاي با انجام اين قراردادها موافقند، اين قراردادها اما مخالفاني دارد؛ يک دسته مخالفان بينالمللي و منطقهاي که دنبال آن هستند ايران توسعه و پيشرفت نيابد و عدهاي ديگر مخالفاني در داخل کشور هستند که معلوم نيست چرا از آنها دفاع ميکنند. يعني همان حرفهاي آنها را ميزنند، منتها با يک مقدمات ديگر و در عمل نميخواهند قراردادي امضا شود. بنده حتي جرأت عنوان اسامي قراردادهايي را که در حال نهايي شدن است، ندارم. ميدانم که با عنوان اين اسامي از فردا روي اين موارد تمرکز ميکنند تا اين قراردادها امضا نشود. هر يادداشت تفاهمي که امضا ميشود، مخالفاني در داخل و خارج از کشور پيدا ميکند که طرف قرارداد را از امضاي قرارداد منصرف کنند. خارجيها انشاءالله خدا شرشان را به خودشان بازگرداند و داخليها را هم اصلاحشان کند.
ياس و نااميدي درباره قراردادهاي نفتي در کار نيست: بسياري از اين مذاکرات را پيش بردهايم و هيچ ياس و نااميدي وجود ندارد. بايد از اين روند پشتيباني کرد. اگر عدهاي در حال تخريب هستند، عده بيشتري بايد حمايت کنند. نميشود عدهاي فقط کار کنند و عدهاي بنشينند. بايد اين واقعيتها را به مردم منتقل کنيم. اگر اجراي قراردادهاي نفتي براي اشتغالزايي و براي افزايش توليد نفت لازم است، بايد از اين جريان حمايت کنيم. نميشود که هر روز يک نفر شبهه اي وارد کند. 70 درصد زمان فعال من صرف اين کار ميشود، ميگويم زمان فعال، زيرا زمان زيادي از ما را نيز هدر ميدهند. عموم اين بحثها هم روي ميدانهاي مشترک است. کشور ما دشمنان بدي در منطقه و در دنيا دارد. ديگر دوستانمان در داخل نبايد حرف آنها را به شکلي ديگر بزنند. همه حرف من اين است. اين رفتار بايد زشت جلوه داده شود که وقتي ترامپ حرفي ميزند، عدهاي هم در داخل همان حرف را تکرار ميکنند. نتيجه اين دو، يکي است.
تعداد حداقلي مذاکره کنندگان قراردادي براي حفظ سلامت کار: مهمترين قراردادي که امضا شده است، همان قرارداد حدود 5 ميليارد دلاري است که با کنسرسيومي به رهبري توتال امضا شد؛ اما اين سرمايه گذاري به مرور انجام ميشود. براي حفظ سلامت کار، تعداد افراد مذاکره کننده را به حداقل ممکن رساندهام و گفتهام بايد همه مذاکرات در ساختمان نفت انجام و مذاکرات و صورت تمام آنها تهيه شود.
وزارت نفت با انجام پروژهها ميتواند اشتغالزايي کند: مردم عزيز نبايد اشتغال را در اين بدانند که کارمند وزارت نفت شوند. اگر شما 30 ميليارد دلار قرارداد در زمينههاي مختلف صنعت نفت، گاز، پتروشيمي و . . . امضا و تلاش هم کرديد که از حداکثر توانمنديهاي داخلي استفاده شود، آن گاه اشتغالزايي شده است. معتقدم همين طرح 5 ميليارد دلاري که براي طرح افزايش، نگهداشت توليد نفت در مناطق دريا و خشکي ارائه شده است، حدود 100 هزار شغل ايجاد ميکند. در هر چاه حفر شده حدود 250 تا 300 نفر کار ميکنند. حال شما اگر 100 دکل را فعال کنيد، يعني حدود 25 هزار تا 30 هزار نفر را به کار خواهيد گرفت. هماکنون در فازهاي پارس جنوبي 22، 23، 24 و ديگر طرحها در اين منطقه بيش از 7 هزار نفر فعاليت ميکنند و نان حلال ميخورند. ما بايد پروژه تعريف کنيم، بايد طرحهاي پتروشيمي را با استفاده از خطوط مالي خارجي، منابع صندوق توسعه ملي و منابع مردمي مانند اوراق مشارکت، سند، انواع عقود اسلامي، تامين مالي و راه اندازي کنيم و البته به شرطي که بتوانيم پول مردم را بازگردانيم. از طريق فعال کردن پروژههاي نفت، گاز و پتروشيمي ميتوان اشتغال مولد سالم ايجاد کرد.
پاکستان به تعهدهاي گازي عمل نکرد، ايران وارد فاز حقوقي ميشود: هزينههاي بالايي براي احداث خط لوله آيپي تا مرز پاکستان انجام شده است، اين کشور به تعهدهاي قراردادي خود عمل نکرده است و از نظر ما بايد وارد فاز پيگيري حقوقي شود. اين مورد، مسئله سياسي هم دارد و بايد همه جوانب سنجيده شود. بايد مجموع مسائل اين موضوع در نظر گرفته شده و سپس درباره آن تصميمگيري شود.
پرونده گازي ترکمنستان:اين کشور پارسال در زمستان، گاز وارداتي ما را قطع کرد که هيچ اتفاقي نيز براي کشور نيفتاد. امسال نيز هيچ واردات گازي از کشور ترکمنستان انجام نميشود، در فاصلهاي که اين کشور شيرهاي گاز را به ايران بسته بود، اما قرارداد سوآپ گاز با اين کشور جريان داشت. ايران خط سوآپ از ترکمنستان را به بازارهاي ديگر، البته کشورهايي که مانند ترکيه و عراق نباشند، باز گذاشته است.
پيشبيني قيمت نفت در بودجه سال 97: قيمت نفت در بودجه سال 97 دست پايين گرفته شده، زيرا وزارت نفت، قيمت نفت را 55 دلار براي هر بشکه برآورد کرده و اکنون قيمت نفت بالاي 60 دلار براي هر بشکه است، اما به نظر ما اين قيمت خيلي معتدل و حتي محافظهکارانه ديده شده است.
تهاتر فروش نفت ايران و خريد سلاح از خارج، دروغ محض: خريد سلاح مطابق سياستهاي کشور انجام ميشود. در مقابل، فروش نفت نيز مطابق سياستهاي ماست و هيچ عمليات تهاتري در اين زمينه اتفاق نيفتاده است. اين موضوع دروغ محض است و هيچ ارتباطي ميان فروش نفت ايران و خريد سلاح براي کشور وجود ندارد.
اوپک و امکان تصميم جديد: در آزادگان و ديگر ميدانهاي غرب کارون، توليد نفت را بهطور مرتب اضافه ميکنيم و اکنون به دليل تصميمهاي اوپک خويشتنداري ميکنيم. اگر در ژوئن سقف توليد برداشته شود، فکر ميکنم در مدت 5 يا 6 روز حداقل 100 هزار بشکه ميتوانيم به توليد خود اضافه کنيم. برداشتم اين است که اعضاي اوپک به دنبال قيمتهاي بالاي نفت خام نيستند، زيرا در بلند مدت يا حتي در ميان مدت، اين شرايط سبب ايجاد نوسان در قيمت نفت ميشود. به هرحال بايد ديد که تا آن زمان چه خواهد شد.
سياستها در ايران ضد بهرهوري است: سياستها در ايران همه ضد مباحث بهرهوري است. با اين سياستها چطور ميتوان هزينهها را کاهش داد؟! بخشي از کاهش هزينه توليد، به فناوري و بخشي به بهرهوري مربوط ميشود. در باره آنچه که مربوط به فناوري است، بايد اقدامهايي انجام شود، اما درباره افزايش بهرهوري در ايران بسختي ميتوان اقدام کرد؛ زيرا همه سياستها ضد بهرهوري است.
ارتباط مستقيم مصرف بنزين و افزايش توليد خودرو: مصرف سوخت خودروهاي توليدي بايد به حد استاندارد برسد. افزايش توليد خودرو با افزايش مصرف بنزين ارتباط مستقيمي دارد و با توجه به افزايش چشمگير تعداد خودروها، تفاوتي بين ميانگين مصرف کل خودروهاي توليدي از زمان ناصرالدينشاه تاکنون با ميانگين مصرف خودروهاي کنوني وجود ندارد؛ البته با خودروسازان هماهنگيهايي شده است که برخي خودروها از تيرماه ديگر توليد نشود. اکنون در شهرهاي بزرگ بنزين يورو 4 توزيع ميکنيم و تکميل پالايشگاه ستاره خليج فارس هم اين فرايند را محکمتر ميکند، اما واقعيت اين است که براي توزيع چنين بنزيني در سراسر کشور، پالايشگاهها بايد سرمايهگذاري کنند و کيفيت توليد افزايش يابد.
توليد در خزر، مسئلهاي ملي: توليد نفت در خزر، تنها از نظر اقتصادي حائز اهميت نيست، بلکه به واسطه سهم و جايگاه ما در اين بخش، مسئلهاي ملي است. توليد نفت در خزر گران است و هزينه توليد ممکن است تا 30 دلار هم برسد. با اين حال، مذاکراتي با شرکت لوک اويل، شرکتي نروژي و همچنين مذاکراتي با جمهوري آذربايجان براي همکاري مشترک داشتهايم که اميدواريم به نتيجه برسد.
مذاکره با ساينوپک براي توسعه فاز دوم ميدان يادآوران: مذاکرهاي با اين شرکت براي توسعه ميدان يادآوران در جريان است که اگر آنها بيايند، ما قبول کردهايم فاز دوم اين ميدان را با آنها در قالب جديدي مذاکره کنيم.
ميزان پرداخت يارانه انرژي: براي سال 94 عدد محاسبه شده نزديک به 60 هزار ميليارد تومان بود.
پرونده بابک زنجاني: بابت پرداخت بدهي تا آنچه دادگاه تاکنون حکم داده است، نزديک به 2 ميليارد يورو بايد بپردازد که يک ميليارد و 500 ميليون يوروي ديگر هم دادخواست دادهايم که آن هم در مرحله سير حقوقي و قضايي است؛ اما آنچه از قيمت کارشناسي دست ما را گرفته است 2 هزار ميليارد تومان است. ايشان هم هر روز ميگويد که آمادهايم پول را بدهيم و يکي هست که ميآيد پول را پرداخت ميکند، اما من باور نميکنم که پولي وجود داشته باشد يا کسي حاضر باشد پولي بدهد؛ البته 2 هزار ميليارد توماني که گفته شده، پول نيست، بلکه اموالي مانند زمين ايران زمين، کيش اير و يک سري مغازه و املاک است.
ديوان محاسبات بگويد اعداد را از کجا آورده است؟ گفتند شرکت ملي گاز در سال 95، 11 هزار و 400 ميليارد تومان به درآمد عمومي خزانه واريز نکرده است که من هم گفتم اين عدد را از کجا آوردهايد؟ کل درآمد شرکت ملي گاز در اين سال زير 18 هزار ميليارد تومان بوده و شرکت ملي گاز هم حدود 8 هزار ميليارد طبق مقررات بايد به سازمان هدفمندي يارانهها پرداخت ميکرد که اين کار را انجام داده است، بنابراين عدد 11 هزار ميليارد تومان از کجا آمده است؟
بگويند 7 ميليون بشکه نفت کجا رفته است؟ در گزارشي گفتند که 7 ميليون بشکه نفت نيست؛ خب اين 7 ميليون بشکه کجا رفته است؟ شما به ما بگوييد کسي اين نفت را برده است؟ کسي آن را فروخته است؟ اين اندازه گيريها را از کجا آوردهايد؟ ما بارها گفتهايم اندازهگيري قابل استناد در نفت، اندازهگيري براي فروش است؛ هر اندازهگيري ديگري بشدت تقريبي است، حتي اگر اختلاف 2 درصد يا 3 درصد داشته باشد. وقتي در کشوري در سال، هزار و 600 ميليون تا 700 ميليون بشکه نفت و ميعانات گازي توليد ميشود 2 درصد يعني 30 ميليون بشکه نفت که براي فروش نيست. فروش ما چه فروش صادراتي، چه فروشي که به پالايشگاهها انجام ميشود، بادقت در حال انجام است و اين ملاک ما براي اندازهگيري است.
پول نفت در هيچ کشوري مسدود نيست: ما از هند 2 هزار و 400 ميليون يورو طلب داشتيم که 900 ميليون را دادند، هزار ميليون ديگر را هم در آوريل يا مارس و 500 ميليون را هم در آينده ميپردازند، يعني تکليف همه طلبها مشخص شده و دو شرکت خصوصي هم بود که پايان يافته است. در چين پول بلوکه شده نداريم و پولهايمان در بانکي است که خروجش مقداري هزينه دارد. مذاکره هم کردهايم؛ اما هنوز درست نشده است. اين که جاي ديگر پول مسدود شده باشد، من سراغ ندارم. اگر سراغ داريد، بفرماييد.
تعديل مدرک کارکنان صنعت نفت: ما تصميممان را گرفتهايم. بايد با سازمان اداري و استخدامي کشور هماهنگ کرده و سپس نتيجه را اعلام ميکنيم.
تهيه کارت سوخت: بر اساس قانون، خودروها ملزم به سوختگيري با کارت سوخت هستند. ما گفتيم برويد کارت بگيريد، چه آنهايي که گم کردهاند، چه آنهايي که تا به حال دريافت نکردهاند، زيرا ممکن است ما سهميه جايگاهها را محدود کنيم. اکنون بعضي وقتها با کارت جايگاه سوختگيري ميکنند، اما تهيه کارت سوخت لزوما به معناي سهميهبندي نيست.
تأثير برجام در صنعت نفت: اگر برجام نبود، ما نه ميتوانستيم اين مقدار نفت بفروشيم، نه اين که 6 فاز پارس جنوبي را به بهره برداري برسانيم، توليد مستمر بنزين در پالايشگاه ستاره خليج فارس هم آغاز نميشد، زيرا پالايشگاه ستاره خليج فارس بسياري از تجهيزاتش در خارج از مرزهاي ايران توقيف شده بود و پس از اجرايي شدن برجام وارد کشور شد. برجام مشکلي ندارد. تعدادي از تحريمها را آمريکا به ما تحميل کرده است و تعدادي از بانکها هم خودشان حاضر به همکاري نيستند.
چالشهاي بانکي صنعت نفت: اين چالشها مربوط به تحريمها يا اقدامهاي محدود کننده آمريکاست. ما هنوز در مسائل بانکي مشکل داريم، شک نکنيد. اين حرفها را حتما بنويسيد. مشکل مسائل بانکي ارتباطي با برجام ندارد و به بقيه مسائل مربوط است. براي نمونه پولشويي، مسئله مهمي است. درباره موضوع حمايت از تروريسم هم، ما که حمايتي از تروريسم نميکنيم. ما همه کارمان شفاف است. مظلوم و خودمان قرباني تروريسم هستيم.
گزارش عملکرد صنعت نفت اززبان زنگنه
نتايج برجام در توليد و صادرات نفت خام: ميانگين توليد نفت خام و ميعانات گازي در 10 ماه امسال نسبت به دوره مشابه پارسال، روزانه 165 هزار بشکه افزايش يافته، صادرات در اين مدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته 60 هزار بشکه افزايش يافته است، همچنين نسبت به 5 ماه سال 92 با افزايش توليد يک ميليون و 180 هزار بشکهاي روبهرو بودهايم. پس از برجام، توليد و صادرات نفت، يک ميليون بشکه افزايش يافته است.
تعيين تکليف ميدانهاي مشترک در دولت دوازدهم: در دولت دوازدهم، تکليف ميدانهاي مشترک تعيين ميشود، افزايش برداشت از ميدانهاي مشترک از اولويتهاي وزارت نفت است. اين ميدانها با واگذاري به يک پيمانکار قوي، به سامان خواهد رسيد. در سال 95 توليد نفت در ميدانهاي مشترک غرب کارون به 160 هزار بشکه در روز رسيد و ديماه امسال اين ميزان به 305 هزار بشکه در روز افزايش يافت که از افزايش توليد روزانه 145 هزار بشکهاي در طول يک سال حکايت دارد. براي نخستين بار ايران از لايههاي نفتي پارس جنوبي، ياران جنوبي و ميدان آذر توليد داشته است. مجموع توليد از اين ميدانها به 63 هزار بشکه در روز رسيده است.
برداشت گاز از پارس جنوبي: دي ماه پارسال برداشت گاز از اين ميدان به 470 ميليون مترمکعب در روز رسيد و هم اکنون اين ميزان به 553 ميليون مترمکعب در روز رسيده است. برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي نسبت به سال 92، 2 برابر شده و نسبت به پارسال 83 ميليون مترمکعب در روز افزايش يافته است، همچنين ايران در سال 91، 285 ميليون مترمکعب در روز از ميدان مشترک پارس جنوبي برداشت ميکرد. 70 درصد گاز مصرفي کشور از ميدان گازي پارس جنوبي تأمين ميشود، براي نخستين بار است که ايران در برداشت گاز از اين ميدان مشترک يا با کشور قطر مساوي است يا در توليد از آن پيش افتاده است.
سوخترساني در روزهاي سرد 96: با اتکا به افزايش روزانه 83 ميليون مترمکعبي در برداشت گاز از پارس جنوبي، توانستيم در روزهاي سرد امسال بدون هيچ مشکلي سوخترساني را انجام دهيم. ما در حالي افزايش صادرات گاز داشتيم که هيچ وارداتي در اين مدت انجام نشد، همچنين در اين مدت بجز در موارد معدود، هيچ محدوديتي براي تحويل سوخت به صنايع نيز نداشتيم.
سال آينده 5 فاز پارس جنوبي به توليد ميرسد: 6 فاز پارس جنوبي در فروردين امسال افتتاح شد و تا آخر سال آينده نيز 5 فاز پارس جنوبي شامل فازهاي 13، 22 تا 24 و نيمي از فاز 14 به توليد خواهد رسيد.
گازرساني به شهرها و روستاها: در پايان سال 96، 76 درصد جمعيت روستايي و حدود 92 درصد کل جمعيت ايران به صورت مستقيم از شبکه گاز استفاده ميکنند، اين در حالي است که در سال 91، 54 درصد جمعيت روستايي از گاز بهرهمند بودند. پارسال هم گازرساني به زاهدان انجام شد و گسترش شبکه گاز به زاهدان با سرعت در حال انجام است.
توسعه شبکه گاز و تامين سوخت نيروگاهها: سال 92، 43 درصد سوخت تحويلي به نيروگاهها مازوت و گازوييل بود. با وجود اين که مقدار مصرف سوخت نيروگاهها هر سال حدود 7 تا 8 درصد اضافه ميشود، اما اميدواريم امسال مقدار تحويل سوخت مايع به نيروگاهها را به زير 10 درصد برسانيم.
افزايش تقاضاي محصولات پتروشيمي: فروش داخلي محصولات پتروشيمي از 1/5 ميليون تن، امسال به 6 ميليون تن ميرسد که رشد 17 درصدي، نشانه فعالتر شدن شرکتهاي پايين دست داخلي است.
قرارداد توسعه فاز 11 طبق برنامه: با توجه به امضاي قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبي با کنسرسيوم توتال، سيانپيسيآي و پتروپارس با ارزش حدود 5 ميليارد دلار در تيرماه سال 96، اين قرارداد طبق زمانبندي در حال اجراست.
مذاکره با 20 شرکت داخلي و خارجي: هم اکنون براي امضاي قراردادهاي توسعه ميدانهاي نفت و گاز با شرکتهاي خارجي و برخي شرکتهاي داخلي در حال مذاکره هستيم. تعداد اين شرکتها بالغ بر 20 شرکت است که برخي از آنها اولويت بيشتري دارند. اميدوارم به محض اين که مذاکرات به نتيجه رسيد، نتايج آن اعلام شود.
ارائه بسته 5 ميليارد دلاري به منظور نگهداشت توليد نفت و مقداري هم افزايش توليد: اجراي اين طرح که با هدف استفاده از توانمنديهاي داخلي به شرکتهاي ايراني واگذار ميشود، هم اکنون براي تصويب به شوراي اقتصاد رفته است. نزديک به 20 قرارداد جداگانه امضا و 20 مناقصه به منظور اجراي اين بسته برگزار خواهد شد. هم اکنون مقدمات اين کار بخوبي در حال انجام است و اسناد مناقصه آن هم آماده ميشود.
افزايش 28 درصدي توليد بنزين: امسال نسبت به پارسال، شاهد افزايش توليد روزانه 5/16 ميليون ليتري بنزين هستيم که از افزايش 28 درصدي حکايت دارد. 12 ميليون ليتر از اين ميزان از فاز نخست پالايشگاه ستاره خليج فارس توليد شده است. بخشهاي مهمي از فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس نيز تا پايان امسال وارد مدار ميشود. اميدوارم سال آينده فازهاي باقيمانده اين پالايشگاه وارد مدار شود.
صادرات گاز به عراق: هماکنون ايران روزانه 13 ميليون مترمکعب گاز طبيعي از خط لوله نفتشهر به بغداد صادر ميکند و خط لوله صادرات گاز ايران به بصره نيز در طرف ايراني تکميل شده است. در همين ايام که کشور با سامانه هواي سرد مواجه بود، صادرات به عراق برقرار بود.
32 منتخب پروژه، گواهينامه صلاحيت حرفهاي دريافت کردند
وزارت نفت پيشتاز در تربيت نسل جديد مديران
مشعل سالن شهيد بهشتي وزارت نفت هفته گذشته شاهد مراسمي بود که با توسعه مديريت صنعت نفت گره خورده است؛ مراسمي که با حضور وزير نفت برگزار شد و در آن 32 منتخب پروژه که از سوي مرکز توسعه مديريت صنعت نفت واجد شرايط تشخيص داده شدند، گواهينامه صلاحيت حرفه اي دريافت کردند. اهميت دريافت گواهينامه از سوي منتخبان از اين نظر است که زنگنه شخصا بهکارگيري اين افراد را در صنعت نفت دنبال ميکند و اعلام کرده است که سايرمديران نيز به اين موضوع توجه کنند. برنامه انتخاب و توسعه داوطلبان جوان و مستعد در حرفههاي گوناگون مديريتي، با ابلاغ وزير نفت در دستور کار مرکز توسعه مديريت صنعت نفت قرار گرفت و در واقع مرکز توسعه مديريت صنعت نفت، پرورش نسلي نو از مديران را براي تصدي مشاغل مديريتي در دستور کار دارد. وزارت نفت گام مهمي براي تربيت مديران صنعت نفت از طريق مرکز توسعه مديريت صنعت نفت برداشته است تا جايي که اين تنها مرکزي است که زنگنه پذيرفته رئيس آن، وزير نفت باشد تا با اين کار، اهميتي را که براي اين موضوع قائل است، نشان دهد. براين اساس صنعت نفت از اين پس شاهد ورود نسل جوان مديريتي خواهد بود و وزير نفت در همين زمينه ميگويد: کار سختي است، اما اميدوارم ميانگين سن مديران صنعت نفت را تا سال 1400 به حدود 40 سال برسانيم.جوانگرايي، شايسته سالاري، حرفهايگرايي و مديريت استعداد، چهار رکن اصلي فعاليتهاي مرکز توسعه مديريت صنعت نفت است و اين مرکز، اهدافي از جمله ترويج و اشاعه مفاهيم مديريت در صنعت نفت، شناسايي مشاغل حساس و راهبردي مديريتي و تعيين شايستگيهاي مورد نياز هر شغل، پرورش استعدادها در کلاس جهاني و تجميع تجارب مديران موفق کنوني و انتقال آنها به نسل مديران آينده را مدنظر دارد. اين راهي است که براساس آن، شايستگي بيش از ساير شاخصها ملاک انتخاب مديران خواهد بود. تا جايي که زنگنه با اشاره به اين که اعطاي گواهينامههاي صلاحيت، سختگيرانه انجام شده است، ميگويد: اين يک کار جديد است، با اعطاي اين گواهينامه، فرد امکان احراز پستهاي بالا و مزاياي شغلي را که ابلاغ شده، به دست ميآورد. وزير نفت با اشاره به اين که ما به دنبال افزايش کيفيت به جاي کميت در مرکز مديريت توسعه صنعت هستيم، گفت: اين فرايندها و روشها بايد درست جا بيفتند و افراد بدانند که چه بايد بکنند تا بخوبي پيش رويم و نسل جديدي از مديران داشته باشيم.
نگوييد به دليل اين که خانم است حذفش مي کنيم
وي با بيان اين که از روز نخست بر تبعيض قائل نشدن بين خانمها و آقايان تاکيد داشتهام، اظهار کرد: افراد بر اساس شايستگي انتخاب ميشوند؛ هرکسي که شايستگي دارد، نگوييد که به دليل اين که خانم است، حذفش ميکنيم. زنگنه در اين زمينه با تاکيد بر اين که نسل جديد مديران صنعت نفت، با آموزش نظاممند تربيت ميشوند، گفت: حيات و ممات صنعت نفت در گرو پرورش مديران توانمند است. يکي از مهمترين موضوعات در صنعت نفت، مسئله «مديريت» است. وي با بيان اين که وقتي از مديريت صحبت ميشود، تنها بحث روي يک فرد نيست، بلکه منظور زنجيره و سامانه مديريتي است که ميتواند مديريت را تحقق بخشد، افزود: اعتقادم اين است که بالاترين سطح فناوري، مديريت است. زنگنه ادامه داد: «مديريت»، مهمترين بخش فناوري است که در عين اين که محصول و خالق فناوري است، در امر توسعه نيز نقشي تعيين کننده دارد. اگر کشوري توسعه يابد، مديريت آن خوب است و اگر کشوري در توسعه موفق نباشد، بدون شک مديريت آن مشکل دارد. وزير نفت با اشاره به اين که مديريت، شاخه، سطوح و ابعاد تخصصي و عمومي مختلفي دارد، افزود: در مرکز توسعه مديريت صنعت نفت، مديريت عمومي و مديريت ويژه براي پروژه وجود دارد که اين موضوع بسيار مهم است. زنگنه با تاکيد بر اين که برخي، استعدادهاي خدادادي دارند و برخي ديگر در محيط اجتماعي رشد کردهاند که با آموزش ميتوانند به نيروهاي برجسته تبديل شوند، ادامه داد: متاسفانه بيشتر استعدادهاي برتر از ايران ميروند و اين يکي از مشکلات است. وزير نفت با مثالي از فوتبال ادامه داد: با آموزش نميتوان فوتباليست شد، اما اگر شخصي استعداد فوتبال داشته باشد، بدون آموزش و داشتن يک مربي حرفهاي و تمرين مداوم هم نميتواند فوتباليست درجه يک شود. وي با بيان اين که مرکز توسعه مديريت صنعت نفت محل آموزش نيست، بلکه محل توسعه مقوله مديريت است، تصريح کرد: اين به آن معناست که فردي در کنار يک مدير قرار گرفته و از او کار ياد گيرد و آن مدير نيز به صورت نظاممند بر کار اين فرد نظارت کند.
وزير نفت در بخش ديگري از سخنانش با بيان شاخصها و فاکتورهاي مديريتي، به ابلاغيه سال 94 خود درباره ايجاد مرکز توسعه مديريت صنعت نفت اشاره کرد و گفت: در اين ابلاغيه به نکات مهمي اشاره کرده بودم. هدف و ماموريت مرکز توسعه مديريت در سطح صنعت نفت، تربيت، معرفي مداوم نسل نو از مديران با تکيه بر اندوختههاي ارزشمند تجارب مديران کنوني، فناوري نوين مديريت در شرکتهاي مشابه، بهرهگيري از تجارب و يافتههاي دانشگاهها و مراکز مديريت داخلي و خارجي از مواردي بود که در ابلاغيه ياد شده است.
مدير بايد علاقه مند به کار در دولت باشد
وي از تربيت نسلي از مديران که وفادار به نظام جمهوري اسلامي و علاقهمند خدمتگزاري به مردم و کار در دولت باشند، به عنوان بند ديگري از ابلاغيه سال 94 نام برد و افزود: اگر قرار است مدير تربيت کنيم، بايد اين مدير، علاقهمند به کار در دولت باشد و گمان نکند حقش در دولت ضايع شده يا ميشود.
وزير نفت با اشاره به اين که همه دوران کاريام را با علاقه و با هدف خدمت به مردم کار کردهام، يادآور شد: ممکن است برخي افراد در بخش خصوصي موفقتر از بخش دولتي باشند يا برعکس، بنابراين بهتر است در همان جهت به خدمت بپردازند و به زور يک شخص را به کار در بخش دولتي يا خصوصي وارد نکنيم.
وي از مقوله درستکاري، فداکاري و ميهندوستي بهعنوان بخشي ديگر از ابلاغيه سال 94 نام برد و تاکيد کرد: يک مدير دولتي بايد عاشق ايران باشد و براي اعتلاي ايران همه تلاش خود را به کار گيرد.
زنگنه از مقوله کارآفريني، داشتن ذهن خلاق و اخلاقمداري بهعنوان ديگر ويژگي يک مدير نام برد و با بيان اين که يک مدير بايد به کار جمعي اعتقاد و تعادل رواني هم داشته باشد، تصريح کرد: برخي افراد هستند که وقتي وارد يک مجموعه ميشوند، ظرف مدت کوتاهي آنجا را به هم ميريزند، بنابراين اين افراد نميتوانند مدير خوبي باشند.
نحوه انتصاب مديران
سبب نگراني من است
وزير نفت به نحوه انتصاب مديران در صنعت نفت اشاره کرد و با بيان اين که اين موضوع سبب نگراني من است، افزود: در صنعت نفت فردي ميتواند بهعنوان مدير انتخاب شود که به سن 50 سالگي رسيده باشد و داراي رتبهA يا B باشد. اين به آن معناست که نيمي از عمر کاري اين فرد سپري شده و شخصيت او شکل گرفته است و آموزش فايده و تاثيري ندارد؛ البته اين شخص ميتواند ادامه تحصيل دهد و مدرک دکترا دريافت کند که اين روزها اشتياق براي دريافت اين مدرک افزايش يافته است. زنگنه با اشاره به اين که بيشترين اختراعهاي بشري را افرادي انجام ميدهند که 30 تا 40 ساله هستند، تاکيد کرد: همچنين بيشترين ابداعات و تحولات در تاريخ بشر، از سوي کساني با 30 تا 40 سال سن انجام شده نه 60 سال؛ البته اگر فردي هم در 60 سالگي نوبل دريافت ميکند، نتيجه زحمات 25 ساله اوست. وزير نفت ادامه داد: هم اکنون با سيستمي که در نفت داريم، استعدادها را با دست خودمان از بين ميبريم، يعني اگر فردي با 32 يا 33 سال سن بخواهد مدير ارشد شود، بايد تا 50 سالگي و دريافت گريد صبر کند تا بتواند به عنوان مدير به رسميت شناخته شود، به اين ترتيب استعدادي را که ميتوانست رشد کند، از بين بردهايم.
وي دليل اين مهم را سيستم شرايط احراز مدير در صنعت نفت که به 2 موضوع علم و سابقه توامان تاکيد دارد، عنوان کرد و گفت: داشتن سابقه براي چيست؟! سابقه در واقع کسب توانمندي و صلاحيت حرفهاي است که ميتوان آن را از روشهاي ديگر ارزيابي کرد تا اگر فردي آن را دارا باشد، بتواند روي آن پست بنشيند.
زنگنه ادامه داد: در جلسه مشترکي با مديران گاز اين موضوع مطرح شد که مدير گاز يک شهرستان بايد چه شرايط و تواني داشته باشد؟ با بررسيهاي انجام شده مشخص شد که يک فرد با حدود هشت سال سابقه کار ميتواند بهعنوان مدير گاز يک شهرستان و با حدود 35 سال سابقه کار مديرعامل شرکت گاز استاني شود، در حالي که هم اکنون مدير زير 60 سال در شرکتهاي گاز استاني نداريم.
دريافت گواهينامه براي برگزيده شدن مدير کافي است
وزير نفت با بيان اين که از يک انسان 60 ساله نميتوان انتظار تحول داشت، تاکيد کرد: البته احترام اين افراد واجب است و آنان کارهاي بزرگي از جمله رشد جوانان را ميتوانند در دستور کار قرار دهند. وي، دريافت گواهينامه صلاحيت حرفهاي از سوي کارکنان منتخب نفت را براي برگزيده شدن به عنوان يک مدير کافي دانست و گفت: براي دريافت اين گواهينامه، فرآيندي تعريف شده است که بايد طي شود و در ابلاغيهاي تاکيد کردم که بايد از اين مديران با اين گواهينامه در مديريت پروژه استفاده کرد. زنگنه با بيان اين که بخشي از صلاحيت حرفهاي از سوي خود فرد کسب ميشود، افزود: ويژگي و توانمندي مديري که قرار است يک پروژه 250 ميليون دلاري يا بيشتر را اداره کند، تعيين شده است. پس از مصاحبه با اين فرد برخي کم و کاستيها مشخص و آموزشهاي لازم داده ميشود، ضمن اين که در حين کار نيز ميتواند با کمک استاد راهنمايي که در کنار خود دارد، رشد کند. وي گفت: به اين ترتيب يک مدير پروژه از سطح پنج به سطوح بالا ميآيد و رشد ميکند.
براي موفقيتتان فکر کنيد
وي با اشاره به دوران حضورش در سمت معاونت وزارت ارشاد در سال 1360 اظهار کرد: در آن زمان، از ذيحساب وزارت ارشاد خواستم که قانون محاسبات عمومي را به من آموزش دهد. روزي يک ساعت موارد را به من آموزش ميداد و من تشخيص، صدور حواله، تأمين اعتبار و ... را آموختم. 6-5 ساعت بيشتر وقت صرف نکردم و بعدها نيز اگر با مشکلي روبهرو ميشدم از متخصص آن ميپرسيدم. زنگنه با تاکيد بر اين که يک مدير ارشد يا مياني بايد حقوق اداري و مالي را بداند، افزود: هنگامي که مدير شرکتي اين مسائل را نداند، در نتيجه مدير حقوقي يا مالي آن شرکت، رئيس شرکت خواهد شد.
به گفته وي، اقتصاد مهندسي نيز از مواردي بود که عموما بلد نبودند و در مرکز توسعه مديريت صنعت نفت روي اين هدف بسيار کار شد و بنده نيز بر آن بسيار تأکيد داشتم.
وزير نفت اظهار کرد: اميدوارم مديراني که امروز گواهينامه صلاحيت حرفهاي دريافت ميکنند، بتوانند رشد کنند. ما بايد تلاش کنيم از اين افراد در صنعت نفت بهخوبي استفاده کنيم تا قواعدي که لحاظ شده است، به بهترين نحو اعمال شود.
وزير نفت با تاکيد بر مديريت زمان از سوي مديران تصريح کرد: من مهمترين کار يک مدير را نحوه استفاده از وقت ميدانم که چطور، وقت خود را صرف کند. من اگر بخواهم يک مدير را ارزيابي کنم، برنامه روزانه وي را که از صبح تا عصر چه ميکند، بررسي ميکنم. وي با اشاره به اين که وقتم را صرف ديدن کارتابل نميکنم و هفتهاي يک روز کارتابلم را نگاه ميکنم، افزود: بيشتر وقتم را براي تفکر درباره نحوه اداره صنعت نفت و توسعه آن صرف ميکنم تا مشکلات حل شود. زنگنه با بيان اين که شما براي موفقيتتان بايد فکر کنيد، ادامه داد: من روزي به يکي از مديران پروژه گفتم شما زماني در پروژه خود موفق خواهيد بود که شب نيز خواب پروژهتان را ببينيد. وي به بازي آنتوني کويين، بازيگر آمريکايي در نقش حمزه سيدالشهدا در فيلم «محمد رسولالله(ص)» اشاره و اظهار کرد: هنرمندان ميگويند که هنرمند بايد حس بگيرد و وارد نقش خود شود. گفته ميشود آنتوني کويين پس از اين فيلم، چند ماه طول کشيد تا از نقش حمزه بيرون بيايد. وزير نفت با اشاره به اين که اگر شما ميخواهيد مدير موفق پروژه باشيد، بايد حس بگيريد، گفت: شما بايد مدير پروژه واقعي باشيد و تنها براي گرفتن حقوق پايان ماه کار نکنيد. بايد با پروژه زندگي کنيد و حتي شبها خواب پروژه را ببينيد و همه ذهنتان درگير آن باشد. وي با تشکر از آقايان ديانت، رجب بيگي، عموزاد، جواهريزاد، بهمئي و بويژه آيدين ختلان، اظهار کرد: مرکز توسعه مديريت صنعت نفت، تنها مرکزي است که من قبول کردم رئيس آن، وزير نفت باشد. با اين کار ميخواستم اهميتي را که براي اين موضوع قائل هستم، نشان دهم.
نسل جديد مديران آماده تصدي مشاغل مديريتي
محمد ديانت در جايگاه مدير مرکز توسعه مديريت صنعت نفت نيز در مراسم اعطاي گواهينامه صلاحيت حرفهاي به منتخبان مديريت پروژه که ازسوي اين مرکز معرفي شدهاند، تلاش اين مرکز براي پرورش نسلي نو از مديران به منظور تصدي مشاغل حساس مديريتي را مورد اشاره قرار داد. او گفت: اين مهم، از راهبردهاي اساسي در بخش منابع انساني وزارت نفت به شمار ميرود که خوشبختانه شاهد به ثمر نشستن آن در گام نخست هستيم. ديانت در ادامه به تشريح وظايف اين مرکز پرداخت و گفت: پس از تشکيل مرکز توسعه مديريت صنعت نفت و با انجام بررسيهاي جامع، 16 حرفه براي شناسايي و پرورش مديران انتخاب شد و سرانجام تعدادي از حرفهها مشتمل بر مديريت پروژه، مديريت عمومي، مديريت حقوقي و قراردادها و مديريت سرمايهگذاري و تامين منابع مالي در اولويت قرار گرفت. به گفته وي، منتخبان مرحله نخست حرفه مديريت پروژه، 29 نفر از کارکنان شرکت ملي نفت ايران و سه نفر از کارکنان شرکت ملي گاز ايران گواهينامه دريافت کردند. منتخبان گروه دوم مديريت پروژه و منتخبان حرفه مديريت عمومي نيز در حال گذراندن مراحل آموزشي و توسعه اي در مرکز هستند و براي دو حرفه مديريت حقوقي، مديريت سرمايهگذاري و تامين منابع مالي هم پس از نهايي شدن مستندات و مراحل کار، فراخوان اعلام ميشود. وي همچنين به مصوبه شوراي معاونان وزارت نفت درباره لزوم پرورش فرماندهان صحنه (مديران هماهنگکننده امور در مواقع بحران) اشاره کرد و گفت: به اين منظور نيز فراخواني صورت گرفت که از ميان حدود 200 شرکتکننده، 45 نفر انتخاب شدند و قرار است دوره آموزشي را در دو بخش، بخشي در تهران و بخشي در فرانسه سپري کنند. ديانت اظهار کرد: تاکنون براي حرفههاي مديريت پروژه، مديريت عمومي، مسئولان دفاتر و فرماندهان صحنه، فراخوان برگزار شده که در مجموع اين فراخوانها و از ميان 3 هزار و 237 نفر متقاضي، 257 نفر انتخاب شدهاند. مدير مرکز توسعه مديريت صنعت نفت گفت: گواهينامههاي اعطا شده به منتخبان اين مرکز، سه سال اعتبار دارد و پس از انتصاب روي سمت ، هر ساله مورد ارزيابي قرار ميگيرند.
وي به برخي ديدگاههاي وزير نفت درباره اهميت انتخاب مديران شايسته و توانمند در صنعت نفت اشاره و از تلاشهاي بيژن زنگنه، وزير نفت به عنوان بنيانگذار و حامي اصلي فعاليت مرکز توسعه مديريت صنعت نفت و همچنين از شوراي معاونان وزارت نفت و گروه راهبري مرکز و از مساعدت آيدين ختلان، دستيار وزير نفت در اين زمينه قدرداني کرد.
منتخبان
اسامي منتخباني که گواهي صلاحيت حرفهاي خود را در مديريت پروژه از وزير نفت دريافت کردند، به شرح زير است: علي آهوچهر، مهرشاد رحيمي، حميد قاسمي دهچشمه، غلامرضا شريف، اميرفرزان فاضليان، هادي بختياري، احمدرضا مهاجري، محمد حمزه محمدآبادي، رسول فلاحنژاد، احسان آتشروز، بلال حيدري، پرويز صالحولد، حسن کريمي، رضا کشاورزي، رويا مظفري، فرهاد خائفي، کاميار عسگري، ليلا پهلواني، مهدي گنجي، عرفان رياحي ساماني، شهرام حاجيلو، محسن رضايي، پژمان اميدبختياري، محمد خزاعي، سعيد ستاريناييني، شهروز شاکري گرکاني، حميد محمودان، علي جهانمست،هادي طهماسبيآشتياني، سيدحسين محسني زنوزي، علمدار بابايي و سيدمحمدمهدي تنکابنيپور.
پاي صحبت استعدادهاي جوان مديريتي صنعت نفت
مشعل گواهينامه صلاحيت حرفهاي، به 32 منتخب مديريت پروژه که از سوي مرکز توسعه مديريت صنعت نفت واجد شرايط تشخيص داده شدهاند ، از سوي بيژن زنگنه، وزير نفت اعطا شد. نقطه نظرات برخي از آنان درباره اين شيوه نوين آموزش مديريتي که در گفت و گو با «مشعل» بيان کرده اند، در ادامه ميآيد:
طليعه تحول بنيادين در مديريت
رضا کشاورزي
سرپرست پروژه خط لوله زيردريايي بهرگان به پايانه SBM
فرايند توسعه مديران پروژه با برنامه انتخاب و توسعه داوطلبان جوان و مستعد در حرفههاي گوناگون مديريتي همراه بود. با توجه به اينکه ما اولين منتخبان و خروجيهاي اين فرايند هستيم و در طول اجراي برنامه با کاستيها و مشکلاتي روبه رو شديم، اما اين برنامه را اقدامي بي نظير ميدانيم که مي تواند خير و برکات بسياري براي وزارت نفت و کشور عزيزمان به همراه داشته باشد.
البته بايد آن را شروعي مبارک براي مجموعه صنعت نفت تلقي کرد که بدون شک ميتواند طليعه تحولي بنيادين در حوزه مديريت باشد. ناگفته پيداست که موفقيت اين دوره، مستلزم آن است که مديران ارشد شرکتهاي تابعه وزارت نفت به دستور وزير تمکين کنند و فضا را براي ورود همکاران به پروژههاي بزرگ باز کرده تا ما بتوانيم در اين موضوع بهبود مستمر را تجربه کنيم. از اين لحاظ که:
1. فرايندهاي اجرايي برنامه توسعه مديران پروژه در بازههاي زماني مناسب کارشناسي، پالايش وبازطراحي شوند.
2. مخزن مديران پروژه صلاحيت دار از افراد جديد تغذيه شود.
3. دستورعملهاي جامعتري در خصوص به کارگيري و توسعه برگزيدگان اين فرايند، تدوين و به شرکتها ابلاغ شود.
4. ايجاد دفتر مديريت پروژه در مرکز توسعه مديريت صنعت نفت، برگزاري گردهمايي منظم افراد مذکور، تسهيم دانش و تجربه، بررسي چالشهاي مشترک همکاران و انتشار نتايج در قالب دستورعملها و گاهنامه در دستور کار قرار گيرد.
اميدوارم بتوانيم با رويکرد بهبود مستمر، آينده بهتري را براي کشور عزيزمان رقم بزنيم.
وزارت نفت الگويي براي پرورش مديران کشور
بلال حيدري
سرپرست پروژه مهندسي نفت طرح توسعه ميدان فرزاد
اين دورهها که براي اولين بار در صنعت نفت ايران برگزار و پيگيري ميشود، هم در وزارت نفت و هم در سطح کشوري کمنظير است. هدف اصلي، جوانگرايي در مديريت و آموزش دانش و مهارت مديريتي به افرادي است که مستعد اين هنر هستند. آنچه در اين دورهها ديده ميشد، شايستگي منتخبان و جديت آنها در پيگيري و کسب دانش لازم بود که جاي اميدواري دارد، به شرط آنکه بدنه مديريتي و ارشد نفت با اين طرح همراهي کند و در انتخاب مديران طرحها و پروژهها، اصل شايستگي و توان، مهارت و تخصص را در نظر گيرند.
به نظر ميرسد اين طرح در صورت اجرا، نتايج ملموس و مفيدي به همراه خواهد داشت تا حدي که ميتواند به الگويي براي پرورش و توسعه توان مديريتي سازمانهاي دولتي ديگر تبديل شود. ايده اصلي اين طرح از سوي مهندس زنگنه که شيخالوزرا هستند، ارائه شد. ايشان با سالها تجربه مديريت در سطح عالي وزارت نفت به اين نتيجه رسيدهاند و در سخنراني مراسم اهداي گواهينامهها هم تاکيد کردند. همچنين اين امر از سوي شخص ايشان برنامهريزي و پيگيري ميشود که با توجه به فشردگي کارها و برنامههاي ايشان، اهميت موضوع را به روشني ميتوان دريافت. از اين رو اميد بسياري در به ثمر نشستن اين طرح و موثر بودن در آينده صنعت بزرگ نفت به وجود آمده است.
شايسته سالاري با رفع تبعيض جنسيتي
رويا مظفري
سرپرست پروژه فرايند از شرکت ملي صادرات گاز ايران
اعطاي گواهينامه صلاحيت حرفه اي مديريت پروژه، طي يک مراسم رسمي با حضور مقام وزير نفت، يک حرکت دلگرم کننده بود که نشان داد عزم جدي بالاترين مقام وزارت نفت براي تحول با رويکرد تخصص محوري، شايسته سالاري و جوانگرايي، پشتوانه محکمي براي تداوم و موفقيت اين طرح خواهد بود. البته براي نهادينه شدن اين طرح و بهرهمندي از نتايج و ثمرات آن به صورت عملياتي در پروژههاي صنعت نفت، نيازمند پشتيباني همه جانبه در لايههاي مختلف مديريتي و تخصصي هستيم. اميدوارم که با حسن نظر و همياري يکايک کارکنان صنعت، تخصص محوري و شايستهسالاري در تمامي حوزهها پر رنگ تر و قويتر از گذشته شده و مسير دستيابي به هدفگذاري وزير نفت، براي کاهش ميانگين سني مديران به 40 سال تا سال 1400 هموارتر شود. حضور خانمها در ميان دريافت کنندگان گواهينامه صلاحيت حرفهاي، بيانگر جدي بودن رويکرد ايجاد تحول و شايستهسالاري، بدون توجه به جنسيت آنان است که ميتواند يک گام مثبت براي حضور بانوان در ردههاي مختلف مديريتي باشد. اميدوارم با ياري خداوند متعال و با همدلي و همراهي کارکنان خدوم صنعت نفت و با استفاده از توان، تخصص، تعهد و تلاش دلسوزانه آنها در تمامي سطوح، شاهد رشد و شکوفايي هر چه بيشتر کشور عزيزمان باشيم.
زنان و مردان را کنار هم ببينيم
ليلا پهلواني
سرپرست پروژه فرايند از شرکت ملي صادرات گاز ايران
اعطاي گواهينامه صلاحيت حرفه اي مديريت پروژه که پس از گذراندن مراحل هفتگانه براي انتخاب افراد انجام شد،بدون شک با درنظرگرفتن همه صلاحيتها و شايستگيها همراه بود که اين دوره بر رفع نقايص و کمبود دانش در زمينههاي لازم براي اجراي پروژهها در ايران تاکيد داشت.
از دست درکاران اين دوره آموزشي در صنعت نفت کمال تشکر را دارم که در فرايندي جديد، اين اقدام را انجام دادند. معتقدم بهترين آموزش در کسب تجربه عملي و کار و همچنين اخذ يک مسئوليت واقعي، زير نظر افراد با تجربه در پروژهها به ثمر خواهد نشست.
اميدوارم مجريان و مديران دست در کار، ابلاغيهها و شيوهنامهها را در به کارگيري دارندگان اعطاي گواهينامه صلاحيت حرفهاي در سمتهاي مديريتي، با توجه به گذراندن اين دورههاي آموزشي مورد توجه قرار دهند. اگر چه بايد اشاره داشت که در رشتههاي فني و مديريت پروژهها، تعداد خانمها نسبت به آقايان کمتر است که اين از ميزان اقبال کمتر زنان به رشتههاي فني در دانشگاهها ناشي ميشود.
نکته ديگري که نبايد از آن غافل بود، اين است که رفع تبعيض جنسيتي، مستلزم اصلاح تفکر درباره زنان در خانه، جامعه و کشور است؛ زنان و مردان در فرايند به ثمر نشستن يک پروژه، مکمل يکديگر بوده و خصوصيات هر يک از آنها ميتواند زمينه ساز اجراي يک طرح مناسب و ايده آل باشد. بر اين اساس اگر بخواهيم نگاهي متعادل در انجام پروژهها داشته باشيم، بايد هم از زنان و هم از مردان استفاده کنيم.
اميدوار به حضور مديران جوان
عرفان رياحي
مديرکل امور فناوري وزارت نفت
انتخاب استعدادهاي جوان و برتر در حرفههاي گوناگون مديريتي صنعت نفت را بايد در سطح کشور و وزارتخانههاي ديگر، اقدامي منحصر به فرد دانست که با ايده وزير نفت محقق شد.
معتقدم دستيابي به نيروهاي کليدي در سطوح مديريتي، از مسيري که اولين دوره آن را در وزارت نفت شاهد بوديم، ميتواند باعث پيشرفت صنعت نفت کشورمان شود. با توجه به نيروهايي که در صنعت نفت وجود دارد، ميتوان اميدوار بود که در سالهاي آينده، شاهد حضور مديران جوان بيشتري در اين صنعت باشيم.
اصلاحيه گزارش «غرب کارون چشم به راه سرمايه»
در پي انتشار گزارش «غرب کارون چشم به راه سرمايه» چاپ شده در شماره 863 نشريه مشعل در تاريخ شنبه 30 دي 1396 در صفحات 12 و 13، برخي آمار آن به شرح زير اصلاح ميشود.
برداشت روزانه از ميدان مشترک ياران جنوبي در حال حاضر 10 هزار بشكه و ياران شمالي بيش از 20 هزار بشكه ، ميزان برداشت از ميادين آزادگان جنوبى 110 هزار بشكه و آزادگان شمالى 75 هزار بشكه و برداشت از ميدان نفتى يادآوران110 هزار بشكه در روز است.
همچنين، هدف گذارى توليد در ميادين نفتى غرب كارون تا پايان سال جارى 350 هزار بشكه در روز است.
معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت:
نوآوريهاي پالايشگاههاشمينژاد زمينهساز توسعه پايدار گاز است
حبيبالله بيطرف گفت: نوآوريهاي پالايشگاه گاز شهيدهاشمينژاد مانند اجراي طرح جامع بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل اين پالايشگاه، زمينهساز توسعه پايدار گاز در منطقه شمال شرق کشور شده است.معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت، در بازديد از پالايشگاه گاز شهيدهاشمينژاد گفت: با توجه به وجود مخازن گازي در منطقه عملياتي خانگيران و تاسيسات ذخيرهسازي شوريجه و همکاري شرکتهاي نفت و گاز مستقر در منطقه، ظرفيت بسيار با ارزشي در منطقه شمال شرق کشور ايجاد شده است.وي افزود: پالايشگاه گاز شهيدهاشمينژاد با توليد روزانه 50 ميليون مترمکعب گاز در روز و متناسب با نوسانات مصرف، تامين گاز مصارف خانگي و صنعتي را برعهده دارد.بيطرف با اشاره به فعاليت و همکاري پالايشگاه با شرکت نفت و گاز شرق و منطقه 4 انتقال گاز در تامين گاز طبيعي استانهاي شمال و شمالشرق کشور تاکيد کرد: شرکت پالايش گاز شهيدهاشمينژاد به عنوان يکي از سه شرکت اصلي مستقر در منطقه عملياتي خانگيران، با ايجاد نوآوريهايي همچون طرح جامع بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل، سبب توسعه و پايداري گاز طبيعي در شمال شرق کشور شده است.وي درباره فعاليتهاي مرتبط با حوزه پژوهش و فناوري وزارت نفت تصريح کرد: معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري به منظور ساماندهي، سازماندهي و استقرار نظام پژوهش، فناوري و نوآوري در صنعت نفت و دستيابي به ساختار فناورمحور از طريق پژوهش و فناوري و در تعامل با واحدهاي عملياتي و اجرايي در سطح صنعت، نقش سياستگذاري، تعيين اهداف، راهبردها و تصويب طرحهاي کلان و موضوعي وزارت نفت، محقق کردن اهداف و نيز اجرايي کردن نظام پژوهش و فناوري در سطح شرکتهاي اصلي همراه با نظارت را برعهده دارد.
سودآوري 90 ميليارد ريالي بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل پالايشگاه هاشمينژاد
در ادامه، سيد مجيد منبتي، مديرعامل شرکت پالايش گاز شهيدهاشمينژاد درباره اجراي طرح جامع بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل اين پالايشگاه گفت: طرح جامع بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل، يکي از اهداف کلان و راهبردي شرکت پالايش گاز شهيدهاشمينژاد در سالهاي اخير بوده است.وي افزود: هماکنون با پايان عمليات ساخت و نصب تجهيزات واحد جديد شيرينسازي گازهاي ترش ارسالي به مشعل (FGR)، فاز دوم طرح آغاز شد. منبتي تاکيد کرد: راهاندازي اين طرح، ضمن صرفهجويي سالانه 20 ميليون مترمکعب در مصرف سوخت گاز پالايشگاه، سودآوري حدود 20 ميليارد ريالي (بر مبناي گازبهاي داخلي) و 90 ميليارد ريالي (بر مبناي قيمت جهاني گاز) در برخواهد داشت.وي با اشاره به جنبههاي زيست محيطي اجراي طرح جامع بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل پالايشگاه هاشمينژاد تاکيد کرد: با اجراي فاز 1 و 2 در مجموع از انتشار 100 هزار تن کربن به محيط جلوگيري و 55 ميليون متر مکعب در مصرف گاز صرفهجويي شده است.مديرعامل شرکت پالايش گاز شهيد هاشمينژاد تاکيد کرد: اين طرح با 4 ميليارد تومان اعتبار اجرا شده و 8 هزار دلار در سال، صرفهجويي اقتصادي به همراه داشته است.
انقلابِ گاز
به عهدمان وفا کرديم
مشعل شرکت ملي گاز ايران در طول 40 سال گذشته در مسير تحقق سياستهاي محروميتزدايي و ايجاد رفاه که از برنامههاي اساسي نظام و انقلاب بود، گام برداشته و در اين زمينه «وفاي به عهد» کرده است. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، دوشنبه (16 بهمن ماه) در نشست خبري که به مناسبت دهه مبارک فجر برگزار شد، به ارائه گزارشي از فعاليتهاي اين شرکت در طول 40 سال پس از انقلاب پرداخت که گزيده آن را در ادامه ميخوانيم.
قدرداني از نيروي انساني
از همکارانم که در طول اين مدت براي رفاه مردم تلاش کردهاند، قدرداني ميکنم. ايران، با 30 هزار کيلومتر شبکه گازرساني، يکي از بزرگ ترين زيرساختهاي گازرساني در دنيا را در اختيار دارد. در زمينه برنامههاي تعريف شده در حوزه گازرساني و ايجاد رفاه براي مردم و محروميتزدايي که از سياستهاي کلان نظام و انقلاب است، وفاي به عهد کرديم. هم اکنون 76 درصد مردم در روستاها و 98 درصد در شهرها روزانه 800 ميليون مترمکعب گاز دريافت ميکنند.افزون بر بخش خانگي، گازرساني به بخشهاي نيروگاهي، صنايع و صادرات با وجود سرماي زير صفر در تعداد زيادي از استانها، به طور پايدار انجام شد.امسال، خط لوله انتقال گاز دامغان-نکا، خط ششم سراسري و 9 ايستگاه تقويت فشار گاز به بهرهبرداري رسيد.
بهرهبرداري از 3 هزار پروژه در دهه فجر
همه فعاليتهاي 40 سال گذشته در صنعت گاز سبب ايجاد اشتغال و افزايش سطح رفاه مردم شده است. براي نمونه، همه صنايع، نيروگاهها و کارخانههايي که براي فعاليت خود به گاز نياز دارند، براي مردم اشتغالزايي کردند.افزون بر اين، زماني که گاز به شهرها و روستاها ميرسد، سبب اشتغالزايي در مناطق مختلف کشور ميشود، اما نکتهاي که بايد مورد توجه قرار گيرد، اين است که نميتوان انتظار داشت با اين همه کار و توسعهاي که صورت گرفته است، هم هزينهها بالا نرود و هم شرکتي که در اين سالها بسيار پرتلاش و موفق بوده است، به يک اداره کل تبديل شود. ساختارها، اختيارات، منابع مالي، سرمايه انساني و همکاري با ديگر سازمانها سبب موفقيت شرکت ملي گاز ايران در گازرساني به بخشهاي مختلف کشور در سالهاي اخير بوده است.آيا ميتوان چنين شرکتي را به اداره کل تبديل کرد، اما همچنان ميخواهيم که موفق باشد و خدماتي مطلوب ارائه دهد، افزون بر توجه به اين نکته بايد به فکر تامين منابع براي اجراي پروژههاي باقيمانده گازي در کشور باشيم زيرا تاکنون ما از بودجه دولت استفاده نکرديم، بلکه از بند «ق» تبصره دو قانون بودجه سال 93 براي توسعه شبکه گازرساني کشور استفاده کرديم و با تکيه بر همين موضوع، بخشهاي باقيمانده را تا دو سال آينده گازرساني ميکنيم.همزمان با دهه مبارک فجر، 3 هزار پروژه با 12هزار ميليارد تومان اعتبار کلنگزني ميشود يا به بهرهبرداري ميرسد. از اين ميزان اعتبار، 9هزار ميليارد تومان در بخش احداث خطوط انتقال و تاسيسات تقويت فشار گاز و سه هزار ميليارد تومان نيز در حوزه گازرساني هزينه شده است. هشت هزار روستاي باقيمانده که قابليت گازرساني دارند، تا دو سال آينده از نعمت گاز برخوردار ميشوند.
شرکت گاز در مسير محروميت زدايي
شعار انقلاب اسلامي در 40 سال پيش اين بود که به دنبال محروميتزدايي از کشور است و شرکت گاز موفق شده به اين هدف دست يابد.
هفته گذشته که 40 روز از آغاز زمستان سپري شده بود، سردترين روزهاي سال را در کشور شاهد بوديم، در اين روزها همکاران شرکت ملي گاز تلاش فراواني کردند تا مردم در رفاه باشند. تنها مقدار توليد گاز بالا نرفته، بلکه راهاندازي بخشي از خط لوله ششم سراسري انتقال گاز و خط انتقال گاز دامغان- کياسر - ساري - نکا و نيز راهاندازي ايستگاههاي جديد از اقدامهاي شرکت ملي گاز بوده است، بنابراين ما بايد به عنوان شرکتي که اعتماد مردم را به خود جلب کرده است فعاليت کنيم تا بتوانيم در صنعت گاز صاحبنظر باشيم.از سختترين اقدامهاي انجام شده در شرکت ملي گاز در سالي که گذشت، وفاي به عهد براي گازرساني به مردم شمال کشور بود. تا جايي که اکنون با افتتاح اين خط انتقال گاز، مردم اطمينان دارند که ديگر لازم نيست نگران قطع گاز از کشور همسايه باشند، بلکه اکنون اعتماد آنها به گازرساني پايدار داخلي جلب شده و نگران قطع و افت فشار گاز نيستند.
گاز به افتخار دولت بدل شده است
هم اکنون روزانه حدود 800 ميليون متر مکعب گاز در ايران توليد ميشود و به بيشتر نقاط کشور انتقال مييابد که بر اين اساس 92 درصد مردم ايران از گاز طبيعي استفاده ميکنند.زمستان امسال شاهد سرماي شديد در بيش از 20 استان کشور بوديم، اما وفاي به عهد کرديم و گاز را بدون افت فشار يا قطع به همه مردم و شهرها و روستاهاي گازرساني شده رسانديم. هماکنون شرکت ملي گاز به نقطهاي رسيده که افتخار کشور و دولت به شمار ميآيد و زيرساختهاي لازم را براي توليد فراهم کرده است.
صادرات روزانه 200 ميليون مترمکعب در برنامه ششم توسعه
هماکنون صادرات گاز به ترکيه و بغداد عراق در جريان است و در زمينه صادرات گاز به بصره نيز قرارداد امضا شده و آمادگي داريم. درخواستهايي نيز براي صادرات وجود دارد. بر اساس برنامه ششم توسعه، بايد روزانه 200 ميليون مترمکعب به بخش صادرات اختصاص يابد. در قالب اين برنامه، خطوط نهم و يازدهم انتقال گاز سراسري اجرا، 38 ايستگاه تقويت فشار گاز احداث و گازرساني به هشت هزار روستا انجام ميشود.
ايران آماده صادرات گاز به بصره
صادرات گاز به بصره اوايل سال آينده آغاز ميشود. زيرساختهاي صادرات گاز به بصره در ايران آماده است و بهزودي و با اعلام آمادگي از سوي عراق، ارسال گاز آغاز ميشود. در آخرين مذاکرات، طرف عراقي، براي دريافت گاز از 20 اسفندماه اعلام آمادگي کرده است.
امکان کاهش 20 درصدي مصرف گاز
با سازوکارهاي معمولي و در شرايط عادي، امکان 20 درصد صرفهجويي در مصرف گاز وجود دارد. براي نمونه بازدهي نيروگاههاي برق کشور 30 درصد است، در حالي که اين ميزان در کشورهاي ديگر، 58 درصد است. براي افزايش بازدهي نيروگاهها نياز به سرمايهگذاري است و تنها با اين برنامه شاهد صرفهجويي قابل توجهي در مصرف گاز اين بخش خواهيم بود. در تقسيمبندي فعاليتها، ايجاد زيرساختهاي گازرساني به عهده شرکت ملي گاز ايران است و نميتوانيم به طور کلان در حوزه صرفه جويي وارد شويم. شرکت ملي گاز ايران در سالهاي گذشته با تهيه برنامههاي فرهنگي و توزيع کتابچه و... از طريق صداوسيما و رسانهها، فعاليتهاي گسترده اي در حوزه فرهنگ سازي مصرف بهينه و ايمن داشته است. رسانهها در حوزه فرهنگسازي پيشرو هستند و ميتوانند در اين زمينه فعاليت کنند.گازي که توليد ميشود به مصرف ميرسد، زيرا بايد بخش خانگي و تمامي نيروگاهها، کارخانهها و صنايع را گازرساني کنيم، اما بايد راهي بيابيم تا به صرفهجويي و ذخيره انرژي در کشور بپردازيم، زيرا با اين روش باز هم جا براي صادرات گاز باقي خواهد ماند و در غير اين صورت بايد فکري به حال آيندگان کنيم، زيرا تمام گاز توليدي را مصرف ميکنيم.در آينده بايد 50 ميليون مترمکعب گاز به عراق صادر کنيم، اما اکنون 8 تا 10 ميليون متر مکعب گاز در روز به عراق صادر ميکنيم، ظرفيت ترکيه نيز بالاتر از ميزان صادرات کنوني است، همچنين امکان صادرات گاز به کشورهاي حاشيه خليج فارس وجود دارد. اما بايد روابط سياسي نيز حل شود.
پايداري انتقال گاز شمال بدون واردات از ترکمنستان
شايد در آينده رابطه تجاري با همسايه شمالي کشور داشته باشيم، اما ديگر به گاز آنان تکيه نميکنيم، زيرا شرايط ما ديگر شرايط اضطرار نيست، بلکه ممکن است به سوي تجارت و خريد و فروش پيش برويم که اين هم بر مبناي اضطرار قرار ندارد.اجراي طرح انتقال گاز دامغان - نکا بسيار سخت بود، زيرا از دامغان تا نکا فاصله بسيار زياد است و مناطق کوهستاني و جنگلي را بايد طي ميکرديم، اما به همت کارکنان شرکت ملي گاز در زمان تعيين شده موفق به افتتاح اين خط انتقال گاز شديم و بر اساس آن به پايداري انتقال گاز به استانهاي شمالي کشور رسيديم.اجراي خط لوله ششم سراسري که بيش از هزار کيلومتر طول دارد، بسيار پرزحمت و با پيچيدگيهاي فراوان همراه و راهاندازي آن بسيار دشوار بود، زيرا از مناطق کوهستاني و رودخانه کارون عبور ميکرد، با اين حال مسائل پيماني و تهيه کالا براي اين پروژه را به خوبي انجام داديم و بخش زيادي از کار (حدود 90 درصد) را به بهرهبرداري رسانديم.
تداوم همکاري گازي با ترکمنستان
دو موضوع کيفيت و قيمت گاز، مورد مذاکره ايران و ترکمنستان بود. اين کشور پارسال، همانند سالهاي گذشته اقدام به قطع گاز ايران کرد اما اعلام کرديم، با توجه به افزايش توليد گاز در کشور در صورت قطع گاز، براي گازرساني به شهروندان ايراني مشکلي پيش نميآيد. ترکمنستان با وجود مذاکرات پارسال شير انتقال گاز به ايران را بست و در ديوان بين المللي داوري از ما شکايت کرد. اگرچه نيازي به گاز ترکمنستان نداريم، مذاکره با ترکمنستان ادامه دارد.همکاري با ترکمنستان در ديگر بخشها از جمله سوآپ گاز ترکمنستان از طريق ايران ادامه دارد. ما هم اکنون به کشور ترکيه گاز صادر و پول آن را نيز دريافت ميکنيم، از ترکمنستان نيز گازي نميگيريم و پولي هم پرداخت نميکنيم، البته اختلافي هم در مواردي همچون پول و بدهي و غيره داريم که در داوري مطرح است و ما نيز گفتهايم براي مذاکره و راي داوري آمادگي داريم.
تضمين گازرساني به غرب کشور با خط ششم سراسري
با تکيه بر خط لوله ششم سراسري انتقال گاز، ديگر نگران انتقال گاز در کريدور غرب کشور نيستيم، همچنين قرارداد براي صادرات گاز به عراق به خوبي اجرايي ميشود و صادرات گاز به ترکيه دچار خسارت نخواهد شد تا بتوانند ادعاي خسارت کنند. با راهاندازي خط انتقال ششم سراسري، تضمين گازرساني به غرب کشور استمرار يافت و هيچ افت فشاري در غرب کشور نداريم. با راهاندازي 9 ايستگاه و توربوکمپرسور، گاز از طريق اين ايستگاهها دريافت ميشود، سپس به نقاط مختلف کشور انتقال مييابد.
کشورهاي عربي دريافت گاز از ايران را مطلوب ميدانند
در چند سال گذشته مذاکرات خوبي با کويت داشتهايم و آنها نيز به گاز ما احتياج دارند. با توجه به روابط سياسي دو کشور در آينده اين اتفاق رخ خواهد داد، اما متاسفانه زماني که اين مذاکرات انجام ميشد، اتفاقاتي افتاد که رابطه ميان ايران و عربستان تيره شد و پل ارتباطي ما را قطع کردند. هر زمان که اين رابطه برقرار شود، مذاکرات ادامه مييابد، زيرا کشورهاي عربي گرچه دريافت گاز از ايران را مطلوب ميدانند، اما ممکن است جرات يا توان امضاي قرارداد با ايران را نداشته باشند.
صدور خدمات فني و مهندسي
به نقطهاي رسيدهايم که پس از گذشت 50 سال از فعاليت شرکت ملي گاز اطمينان يافتهايم توانايي تامين گاز داخل کشور را داريم و اکنون دنبال آن هستيم که از کميت عبور کنيم و در پي کيفي کردن خدمات گاز باشيم.
توانمندسازي و اصلاح فرآيندها و ارتقاي کيفيت و رويکرد سيستمي به برنامهها از جمله محورهايي است که سبب افزايش کيفيت خدمات در حوزه گاز ميشود، افزون بر اين، صدور خدمات فني مهندسي به ديگر کشورها از جمله اهداف شرکت ملي گاز است.
علاقهمند صادرات گاز به اروپا هستيم
بازار اروپا سختتر از کشورهاي همسايه است، اما ارزش بيشتري دارد، با اين حال با دو مشکل همراه است، نخست اينکه براي صادرات گاز به اروپا تنها راه ترکيه است. در مذاکراتي که داشتهايم ترکيه ميخواهد گاز را از ايران و روسيه بخرد و خود اقدام به صادرات کند، اما ما ميخواهيم که خودمان صادرات گاز را انجام دهيم و هزينه ترانزيت را پرداخت کنيم.مشکل دوم اين است که اگر هزينه کنيم و گاز را به اروپا برسانيم اين هزينه براي ما مقرون به صرفه نيست، اما ما علاقهمند صادرات گاز به اروپا هستيم، اگر اين صادرات انجام شود خوب است، اگر انجام نشود هم خيلي مهم نيست.
اختصاص 67 ميليارد مترمکعب گاز به نيروگاهها
در سال 92، 35 ميليارد مترمکعب گاز تحويل نيروگاهها شد که اين رقم در سال 93 به 50 ميليارد رسيد، در سال 94 نيز به 57 ميليارد مترمکعب رسيد و در سال 95 به 60 ميليارد مترمکعب افزايش يافت و برآورد شرکت ملي گاز اين است که تا پايان امسال اين رقم به 67 ميليارد مترمکعب برسد. با در نظر گرفتن مجموع مصرف سوخت مايع و گاز نيروگاهها که 70 تا 75 ميليارد مترمکعب در سال است، مشخص ميشود سهم گاز در سبد مصرف سوخت نيروگاهها در هر سال چقدر است.
مجلس در تامين بودجه گازرساني به سيستان و بلوچستان ياري کند
حذف آبونمان، سبب کاهش بودجه شرکت ملي گاز شده است، از اين رو براي تامين بودجه گازرساني به سيستان و بلوچستان به کمک دولت و مجلس شوراي اسلامي نياز داريم.
12 هزار ميليارد تومان هزينه افتتاح طرحهاي شرکت ملي گاز در دهه فجر است و اين به آن معناست که سالانه حدود 7 هزار ميليارد تومان پول لازم داريم تا افزون بر تامين هزينه گازرساني به شهرها و روستاها، بتوانيم گازرساني به سيستان و بلوچستان را تکميل کنيم. متاسفانه با حذف آبونمان، هزار ميليارد تومان از مبلغ درنظرگرفته شده کاسته شده و حالا پرسش اينجاست که هزينه امدادرساني، بهرهبرداري و نگهداري از شبکه گازرساني چگونه تامين ميشود.
دولت بايد در اين زمينه به ما کمک و مجلس نيز در جريان تصويب بودجه، اگر دو پيشنهاد مطرح شده از سوي نمايندگان را تصويب کند، مشکل گازرساني به سيستان و بلوچستان نيز حل ميشود.
قطع آبونمان يعني توقف توسعه
حذف شدن رديف آبونمان در قبوض گاز مشترکان، هزار ميليارد تومان از بودجه شرکت ملي گاز را کاهش داد، اين موضوع لازمالقبول نيست اما لازم الاجراست.حذف هزار ميليارد تومان يعني خيلي از شهرها و روستاها از داشتن نعمت گاز بيبهره خواهند ماند، يعني شرکت ملي گاز قادر به ارائه خيلي از خدمات مطلوب نخواهد بود. با حذف آبونمان چگونه ميتوانيم به اجراي طرحها بپردازيم، زماني که منابع حذف شوند، خدمات دهي مطلوب بيکيفيت ميشود. قطع منابعي مانند آبونمان يعني حذف ارايه سرويس مطلوب و توقف توسعه، ضمن اينکه ساير خدمات مانند آب، برق و مخابرات نيز آبونمان دريافت ميکنند و اصولا در دنيا اينچنين است. شرکت ملي گاز در بحث نوآوري بايد به سراغ شبکه و کنترلهاي هوشمند برود، اما بدون منابع مالي نميتواند اين کار را انجام دهد.
گازرساني به 8 هزار روستا منوط به اختصاص بودجه
تاکنون به 25 هزار روستا گازرساني شده و گازرساني به پنج هزار روستا نيز در دست اجراست. پروژه گازرساني به سه هزار روستا تا پايان سال به بهرهبرداري ميرسد. در صورتي که اعتبارهاي سالهاي پيشين در مجلس به شرکت ملي گاز ايران اختصاص يابد از جمله بند «ق»، گازرساني به هشت هزار روستاي باقيمانده نيز اجرايي ميشود؛ در غير اين صورت بودجه اي در اين زمينه نداريم.
آنکارا پول گاز را ميپردازد
دوره صادرات گاز ايران به ترکيه که به دليل بدهي و بنا به حکم ديوان داوري بدون دريافت وجه انجام ميشد، پايان يافته است و اکنون صادرات گاز ايران به ترکيه با دريافت پول همراه است.مجموع درآمد شرکت ملي گاز از منبع مبالغي که از مردم دريافت ميشود، 17 هزار ميليارد تومان است که از اين مبلغ 8 هزار ميليارد تومان سهم هدفمندي يارانههاست و بقيه آن سود سهام و ماليات است و آنچه در اختيار شرکت ملي گاز ميماند، چهار هزار و 500 ميليارد تومان براي هزينههاي جاري است که هزار ميليارد تومان از اين مبلغ نيز، اکنون بهدليل حذف آبونمان از قبضها از بودجه شرکت گاز کم شده است، اگرچه ما معتقديم مجلس محترم شوراي اسلامي بايد اين موضوع را حل کند. بحثي که درباره آبونمان از سوي ديوان عدالت اداري مطرح شد، يک بحث حسابداري است و اينکه مبلغي به حساب خزانه واريز نشده، در واقع موضوعي است که خودشان اعلام کردند اين مبلغ به خزانه واريز، سپس برگشت داده شده است. در واقع اين فرآيند طي شده و منظور از اين خبر اين نبوده که در جامعه بازتاب وسيعي يابد که 11 هزار ميليارد تومان گم شده، بلکه منظور اين بوده که چرخه انتقال اين وجه به خزانه چگونه است؛ حتي يک ريال از اين مبلغ هم جابهجا نميشود.
طرح سامانه گرمايش نفت کوره در انبارنفت ماهشهر بهره برداري شد
يـک تيـر و چنـد نشـان
مشعل حذف تدريجي نفت کوره ازچرخه مصرف داخلي به دليل آلايندگي بالا و سوق دادن اين فرآورده نفتي به سوي صادرات، از جمله سياستها و برنامههاي کلاني به شمار ميآيد که وزارت نفت درمسيرتحقق آن گامهايي برداشته است وبا تعريف طرحهايي دراين حوزه، تلاش ميکند از نفت کوره درجهت درآمد زايي براي کشور بهره ببرد. پيرو همين موضوع مهم، درآستانه سي و نهمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي، استان خوزستان درمنطقه ماهشهرشاهد رخدادي مهم دراين بخش بود.رخدادي همسوبا اهداف اقتصاد مقاومتي درقالب طرحي با عنوان «گرمايش نفت کوره به روش حذف بخار» اين طرح درحوزه عملياتي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان، در انبارنفت شهيد نوربخش ماهشهر(شماره 2) به ثمرنشست. اهميت اين طرح به چند دليل ازجمله اين که شرکتهاي دانش بنيان ايراني دراجراي آن نقش آفريني کرده اند واين که ميتواند در حوزه صادرات نفت کوره، سهم آفرين باشد، دستمايه سفرخبرنگار «مشعل» به استان زرخيزخوزستان شد تا اين طرح را که بهرهبرداري رسمي آن بهمن ماه امسال آغازشده است، از زبان دستدرکارانش معرفي کند.
11 بهمن ، سالن اجتماعات هتل ايرانيان ماهشهر
قراراست بهرهبرداري از پروژهاي که شهريور 95 کلنگ افتتاح آن در انبارنفت شهيد نور بخش ماهشهر به زمين خورده بود، آغاز شود؛ پروژهاي که ميتواند زمان تخليه نفت کوره نفتکشهاي جاده پيمايي را که به اين انبار ميآيند تا حد زيادي کاهش دهد و اين خبر خوشايندي است. مهرداد مفرشي، رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان و همکارانش که ازمدتها قبل در تدارک اين مراسم بودهاند، آنها را که آمده بودند، به محل برگزاري هدايت ميکنند. ساعت از10 صبح گذشته اما هنوزجمعي که بايد دراين مراسم حضور داشته باشند کامل نشده است؛به همين دليل افتتاحيه طرح نيز با اندکي تاخير شروع ميشود. مهمانان دعوت شده به مراسم افتتاحيه طرح «گرمايش نفت کوره به روش حذف بخار» يکي يکي از راه ميرسند؛ مهماناني همچون حجتالاسلام غبيشاوي، نماينده ولي فقيه و امام جمعه ماهشهر، عالم نيسي، معاون استاندار خوزستان و... که باخوشامد گويي و استقبال ميزبان (شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان) به سالني که براي اين منظور پيشبيني شده است، هدايت ميشوند.
گزارش يک مدير
به رسم مهمان نوازي، مجاهد سعدي آل کثير، مدير شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان به مهمانان خوشامد ميگويد، اما فرصت را هم غنيمت ميشمارد و به معرفي اجمالي حوزه عملياتي که بتازگي مسئوليت راهبري آن را به عهده گرفته است، ميپردازد. وي آبادان را شهر اولينها خواند، شهراولين پالايشگاه نفت، اولين بنزين خانه، اولين دانشگاه صنعت نفت، اولين فرودگاه، اولين روابط عمومي و شهري که بيش ازچهار هزار شهيد را در دوران دفاع مقدس تقديم انقلاب کرده است. آل کثير با بيان اين که شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان پيش ترها زيرمجموعه پالايشگاه نفت آبادان بوده است، تصريح کرد: اين شرکت هم اکنون به عنوان يکي از مناطق سي و هفت گانه شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران در قالب چهار ناحيه (آبادان، ماهشهر، اميديه و خرمشهر) عمليات تامين وتوزيع انواع فرآورده نفتي را در بخشي از استان خوزستان به عهده دارد. وي افزود: درهريک ازنواحي ياد شده، زيرساختهايي ايجاد شده است که با بهرهگيري از آنها تلاش ميشود خدماترساني به مردم در بهترين شرايط ممکن صورت پذيرد. مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان، فعاليت دو مرکز سوخت گيري در فرودگاههاي ماهشهر و آبادان را ديگر ظرفيتهاي اين منطقه عملياتي برميشمارد و ميگويد: وجود اين مراکز و سوخترساني به هواپيماهايي که دراين دو فرودگاه نشست وبرخاست ميکنند، علاوه برتسهيل درآمدوشد مسافران، به رونق بخشي اقتصادي منطقه نيز کمک کرده است.
آل کثير درباره شمارجايگاههاي عرضه سوخت درنواحي زيرپوشش نيز گفت: درمجموع 65 جايگاه با 926 نازل درحوزه عملياتي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان فعاليت ميکنند که 27 باب آن «ممتاز» و 6 باب آن نيز «درجه يک» هستند. وي مشتاقانه درباره منطقه آبادان و فعاليتهاي سوخت رساني دراين منطقه سخن ميگويد؛ از همکارانش که وي را در پيشبرد اهداف سازماني ياري ميکنند، قدرداني ميکند و ادامه ميدهد: ذخيره سازي مقادير قابل توجهي سوخت در مخازن و توزيع بدون وقفه آن در نقاط مصرف، به مدد و ياري همه بخشهاي ستادي و عملياتي، ميسر شده است و جاي تشکر دارد. مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان با اشاره به ناوگان انتقال فرآوردههاي نفتي تصريح کرد:اين منطقه با بهرهگيري از 231 نفتکش جاده پيماي 5 هزار تا 30 هزار ليتري، انتقال و توزيع انواع فرآورده نفتي رابا تعامل سازنده رانندگان اين ناوگان انجام ميدهد. بهره گيري ازخطوط ريلي راه آهن نيز، يکي ديگر از مواردي است که آل کثيراز آن به عنوان ظرفيت زيرساختي نام ميبرد و ميگويد: هم اکنون سه خط ريلي با ظرفيت تخليه روزانه هفت ميليون ليتر فرآورده نفتي در منطقه فعال است که درآينده نزديک به چهارخط ريلي با ظرفيت تخليه روزانه 5/9 مييلون ليتر فرآورده افزايش خواهد يافت. گزارش مديرشرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان، طولاني است و زمان کوتاه؛ چون هنوزهستند کساني که از آنها به عنوان سخنران دعوت شده است؛از اين رو آل کثير سرعت در ارائه گزارش از حوزه عملياتي خود را بيشتر ميکند وبه اين بسنده ميکند که در دهه فجرامسال، چند طرح از جمله ساختمان ناحيه مرکزي، آزمايشگاه کنترل کيفيت وخط ريلي چهارم درحوزه عملياتي وي افتتاح خواهد شد.
اهداف طرح گرمايش نفت کوره
توضيح طرح سامانه گرمايش نفت کوره انبار نفت شهيد نوربخش ماهشهر(شماره2)را محمدبني سعيد، رئيس خدمات فني ومهندسي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان انجام ميدهد. وي با ابراز خرسندي از بهرهبرداري رسمي اين طرح به توضيح جزييات آن پرداخت و گفت: سامانه گرمايشي تاسيسات انبارنفت ماهشهر با هدف شتاب بخشي به گرم کردن نفت کوره به منظور صادرات اين فرآورده اجرا شده است. بني سعيد هدف از اجراي اين طرح راتخليه نفتکوره به ميزان هشت ميليون ليتر در روز معادل 286تانکر جاده پيما عنوان کرد و افزود: تا پيش از راهاندازي طرح سامانه گرمايش نفت کوره تخليه هر تانکر تا 12 ساعت زمان ميبرد؛ اما با به ثمر رسيدن اين طرح، زمان تخليه نفت کوره تانکرهاي حامل اين فرآورده نفتي به ويژه در زمستان به يک پنجم کاهش يافته است. رئيس خدمات فني و مهندسي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان افزايش طول عمرتاسيسات، افزايش کيفيت نفت کوره، کاهش خوردگي در سامانه و حذف آب در نفت کوره را ازديگر مزاياي طرح سامانه گرمايش نفت کوره بندرصادراتي ماهشهرعنوان کرد. به گفته بنيسعيد، اين طرح به وسيله دوشرکت خصوصي که در اين زمينه مهارت دارند، انجام شده است. وي درباره ضرورت اجراي اين طرح نيز گفت: با توجه به اين که توزيع و تخليه به موقع فرآوردهها از وظايف اصلي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي و ارز آوري يکي از پيامدهاي مهم آن است، به همين جهت، تخليه نفت کوره پالايشگاههاي نفت اراک، آبادان و تهران، در بندر صادراتي ماهشهر در دستور کار قرار گرفته است. توضيحات فني بني سعيد گوياي اين است که طرح سامانه گرمايش نفت کوره ميتواند از چند جهت ايفاگر نقش مهمي باشد. رئيس خدمات فني و مهندسي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان کاهش معطلي زمان توقف و تخليه تانکرها را نکته مهمي دراين طرح عنوان کرد وافزود: 12ساعت معطلي براي تخليه يک دستگاه تانکرمحتوي نفت کوره که فرآورده اي سخت وسنگين است، زمان زيادي بود که به افزايش معطلي توقف تانکردرپارکينگ انبارنفت ماهشهر ميانجاميد. وي با بيان اين که بهرهبرداري اين طرح به مديريت حمل و نقل جادهاي نيز کمک کرده است، افزود: کاهش زمان تخليه نفت کوره از تانکرها ميتواند در صادرات اين فرآورده نفتي از بندر ماهشهر نقش آفرين باشد واين يکي ديگر ازويژگيهاي سامانه گرمايش نفت کوره در انبار نفت ماهشهر است. بني سعيد نقش شرکتهاي ايراني را در پيشبرد و اجراي اين طرح مهم خواند و افزود: دراجراي طرح گرمايش نفت کوره به روش حذف بخار، شرکتهاي «پيشگامان وماهرامين» عمليات اين طرح را بنابر قرارداد در بخشهاي مشخص شده به عهده داشتند. به گفته وي، طرح سامانه گرمايش نفت کوره انبار نفت شهيد نوربخش ماهشهر شهريورماه پارسال کليد خورد و فعاليت آزمايشي آن نيز13 آذرماه امسال آغازشده است.
بهرهبرداري رسمي از طرح
رئيس خدمات فني و مهندسي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه آبادان درباره طرح سامانه گرمايش نفت کوره به روش حذف بخار، هرآنچه لازم بود بگويد، گفت و نوبت به آن رسيده بود که بهرهبرداري رسمي از آن آغاز شود؛ اين اتفاق مهم، کمي آن طرف تر درانبار شهيد نوربخش ماهشهر رقم خورد. با به ثمر رسيدن اين طرح، ديگر نفتکشهاي جاده پيما که ساعتها در انتظار تخليه سوخت خود بودند، آنقدر منتظر و معطل نخواهند ماند؛ ضمن آن که فرصت خوبي هم براي صادرات نفت کوره به بازارهاي هدف فراهم شده است که ميتواند در اقتصاد نفتي کشور نقش آفريني کند.
توسعه زيرساختهاي مخابراتي انتقال نفت پس از انقلاب اسلامي
فعاليتهاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت که از سالهاي اوليه اکتشاف نفت در ايران آغاز شد، با توسعه زيرساختهاي مخابراتي در بخشهاي مختلف، نقش مهمي در انتقال نفت و فرآوردههاي نفتي و اقتصاد ايمن و پايدار انرژي ايفا کرده است.
عباسعلي جعفرينسب، مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت با بيان اينکه اين شرکت در 39 سال پس از پيروزي انقلاب، تحولات قابل توجهي را تجربه کرده است، گفت: وظيفه اصلي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت که تامين خوراک پالايشگاههاست، به گونهاي که نفت خام را از ميدانهاي نفتي تحويل بگيرد و به پالايشگاه برساند و همچنين فرآوردههاي توليدي آنها را به انبارهاي نفت منتقل کند، هم اکنون در حجم وسيعتري در حال انجام است.به گفته وي، طول خطوط لوله که در سال 1357 در مجموع 7800 کيلومتر شامل 5800 کيلومتر براي انتقال فرآورده و بقيه براي انتقال نفت خام بود، هم اکنون به 14 هزار کيلومتر رسيده که 9500 کيلومتر آن به انتقال فرآورده و 4500 کيلومتر به انتقال نفت خام اختصاص دارد.جعفرينسب افزود: همچنين تعداد مراکز انتقال نفت از 91 ايستگاه در نخستين سالهاي پيروزي انقلاب به 186 ايستگاه رسيده است.وي تصريح کرد: در اين حال، انتقال فرآورده که در سال 1357، 3 ميليارد و 689 ميليون تن-کيلومتر بود و هم اکنون به حدود 26 ميليارد تن -کيلومتر رسيده است.به گفته مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت، همچنين جابهجايي نفت خام از حدود 14 ميليارد و 781 ميليون ليتر تن- کيلومتر در سال 1357 به 32 ميليارد تن- کيلومتر در سال جاري رسيده است.جعفرينسب با بيان اينکه تامين مخابرات صنعتي، ارتباط بين مراکز انتقال و مراکز عملياتي وظيفه اصلي شرکت است که البته در کنار آن، به بقيه صنعت نفت و حتي سازمانهاي بيرون نيز خدمات ارائه ميدهد، ادامه داد: تعداد ايستگاههاي مخابراتي اين شرکت در سال 1357، 130 مورد بود که هماکنون به 296 ايستگاه (بيش از 2 برابر) رسيده است.وي با بيان اينکه سيستم انتقال، در گذشته آنالوگ بود، اما هماکنون ديجيتال است و مراکز تلفن نيز ترانزيستوري بوده و هم اکنون IP base است، افزود: تعداد مراکز شرکت خطوط لوله و مخابرات در گذشته شامل 10 مرکز محلي ميشد که هماکنون به 265 مرکز در شبکه ون افزايش يافته و همين طور شبکه LAN هم که پيشتر وجود نداشت، هم اکنون به 165 مورد رسيده است.مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت اظهار کرد: هم اکنون 4 هزار کيلومتر از مسير خطوط انتقال از فناوري جديد فيبر نوري بهره ميگيرد و خدماتي چون پزشکي از راه دور در مراکز انتقال نفت در مناطق دورافتاده از اين طريق امکانپذير است.جعفرينسب با بيان اينکه پيش از پيروزي انقلاب، بيشترين حجم کارهاي شرکت از طراحي و احداث خطوط لوله تا ورود تجهيزات، همه از سوي شرکتهاي خارجي انجام ميشد، گفت: از همان نخستين سالهاي پس از انقلاب پيگيري شد که از امکانات و توانمنديهاي داخلي بهره بيشتري گرفته شود که البته نتايج خوبي هم داشت.به گفته وي، پروژههايي که در دست شرکتهاي خارجي بود، با رفتن آنها نيمهکاره رها شد و همکاران ما در اين شرکت و همين طور شرکت ملي مهندسي ساختمان نفت توانستند به مرور اين پروژهها را تکميل و راهاندازي کنند.
بررسي اجراي پروژههاي تکميلي صادرات نفت خام غرب کارون
نحوه اجرا و فرايند تأييد و پرداخت صورت وضعيتهاي پروژههاي تکميلي صادرات نفت خام غرب کارون مورد بررسي قرار گرفت. معاونت بررسي، امکانسنجي اقتصادي و مالي طرحهاي مديريت برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران اعلام کرد: در مسير پيگيري سياستهاي اقتصاد مقاومتي، نحوه تأمين اعتبار و اجراي پروژههاي تکميلي صادرات نفت خام غرب کارون در منطقه بهرگان در نشستهاي کارشناسي با حضور نمايندگاني از مديريت برنامهريزي تلفيقي، شرکت مهندسي و توسعه نفت، شرکت نفت فلات قاره ايران و مديريتهاي امور حقوقي و امور مالي بررسي شد. به گزارش اين معاونت، پروژههاي تکميلي صادرات نفت خام غرب کارون در منطقه بهرگان به عنوان بخشي از طرح يکپارچه توسعه ميدانهاي نفتي غرب کارون شامل احداث خط لوله 36 اينچ و SBM جديد و ساير پروژههاي مربوطه به منظور صادرات نفت خام از منطقه بهرگان تعريف و تأمين اعتبار آن از محل تسهيلات بند(ق) تبصره (2) قانون بودجه سال 1393 کشور تعيين شده و بخشي از پروژههاي تکميلي شامل مطالعات اوليه، تهيه اسناد مناقصه و خريد کالاي پروژه ازسوي شرکت نفت فلات قاره ايران آغاز شده است. به اين منظور مقرر شده است، تفاهمنامهاي بين مديران عامل شرکت نفت فلات قاره ايران و شرکت مهندسي و توسعه نفت در خصوص نحوه اجرا و فرايند تأييد و پرداخت صورت وضعيتها امضا شود تا در اجرا ملاک عمل قرار گيرد. پروژههاي تکميلي صادرات نفت خام غرب کارون در منطقه بهرگان، يکي از نقاط پاياني زنجيره توليد و صادرات نفت خام ميدانهاي مشترک غرب کارون به شمار ميرود که تسريع در اجراي آن در اولويت شرکت ملي نفت ايران است.
گزارش «مشعل» ازافتتاحيه طرح نوسازي و بهسازي انبار نفت ري و سکوي جديد بارگيري
ظهوراقتصاد مقاومتي در تاسيسات نفتي ري
مشعل ملت ايران باپشت سرنهادن سي ونهمين سالگرد پيروزي انقلاب شکوهمند اسلامي، با آذينبندي و برپايي جشن و سرور، پاي درچهلمين بهار اين رويداد مهم وتاريخي گزارد.
صنعت نفت نيزکه خود درشکل گيري وپيروزي اين رخداد، سهم بسزايي داشت، با افتتاح طرحهاي متعدد دراين حوزه، به استقبال اين جشن ملي رفت و درهريک از روزهاي دهه مبارک فجر، طرحي رادرگوشه اي ازاين سرزمين پرگهر، بهرهبرداري يا کلنگ زني کرد.
«پروژه بهينه سازي ونوسازي انبار نفت ري و سکوي جديد بارگيري» از جمله اين طرحهاست .
گزارش پيش رو، آيين افتتاحيه اين طرح مهم در حوزه پخش فرآوردههاي نفتي است که مشروح آن را ميخوانيد.
انبارنفت ري، مجتمعي است مشتمل بر تاسيسات نفتي مانند پالايشگاه، خطوط لوله انتقال نفت و فرآوردههاي نفتي و سکوها و بازوهاي بارگيري سوخت همه تاسيسات در يک جا و براي هدفي واحد فعاليت ميکنند؛«خدمت به مردم درسراسرميهن».
اين انبارنفت با دارا بودن 600 دستگاه نفتکش و 6 خط فعال بارگيري راهآهن، شبانهروز فعال است و فرآوردههاي نفتي را به نقاط مصرف ارسال ميکند.
بارگيري وارسال روزانه 25 ميليون ليترانواع فرآورده نفتي به مجاري عرضه سوخت و نقاط مصرف، مهمترين فعاليتهاي اين انبارنفت به شمار ميآيد.
فضاي برگزاري مراسم افتتاحيه، درست نزديکي سکوهاي نوسازي و بازسازي شدهاي قرار دارد که قراراست به مدد سکوهاي قديمي بيايند وسوخت گيري نفتکشهاي جاده پيماي مراجعه کننده به انبارنفت ري را شتاب دهند.
صندليهاي چوبي قهوهاي دو رديف جلو را پرکردهاند وصندليهاي پلاستيکي سفيد نيزپشت سرآنها قرارگرفتهاند.تلاش شده است همه چيزسرجاي خود باشد تا مراسم به نحوي مطلوب برگزار شود.
پس ازتقريبا يک هفته برف وبارندگي وسرماي محسوس درهمه جاي کشور از جمله تهران، هواي چهاردهم بهمن که با سومين روز از دهه فجر مصادف شده؛ آفتابي وفضاي انبار نفت ري لذتبخش است.
با آمدن سيد محمد رضا موسوي خواه، مديرعامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي و اعضاي هيئت مديره اين شرکت، جلسه افتتاحيه رسميت مييابد.
مسئولان ديگر هم آمدهاند؛ مديرشرکت مليپخش فرآوردههاي نفتي منطقه تهران، رئيس روابط عمومي شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران، رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران، عوامل اجرايي طرح و همه کساني که به نوعي دربه ثمر رسيدن اين طرح نقش وسهمي داشتهاند.
حضورنمايندگان رسانههاي ديداري، شنيداري ومکتوب نيز براي بازتاب اين رخداد درحوزه پخش فرآوردههاي نفتي محسوس بود؛ آنهاآمده بودند تا تلاش کساني را ثبت وضبط کنند که بدون وقفه کارکرده اند تا پروژه بهينه سازي ونوسازي انبارنفت ري، درچنين روزهاي خجستهاي در تاريخ انقلاب اسلامي به ثمر بنشيند.
پس از قرائت چند آيه از قرآن کريم، سرود ملي جمهوري اسلامي درفضاي باز انبارطنينانداز ميشود وهمه به احترامش برميخيزند؛ برخي نيز با اين سرود زيبا همنوايي ميکنند. «شهيدان پيچيده در گوش زمان فريادتان.... پاينده ماني و جاودان...» و چه زيباست اين سرود غرور آفرين.
اينک نوبت به سخنرانها رسيده است؛ کارفرما، مجري، ناظر وهرکس که مسئوليتي دارد و نقش وسهمي دراين طرح. رسم است که اطلاعات طرح ازسوي عوامل اجرايي گفته شود؛ ازاين رو فرزاد لطفي، مديرپروژه بهينه سازي ونوسازي انبار نفت ري، پشت تريبون قرار گرفت وازجزئيات وروند اجراي اين پروژه سخن گفت.
وي با بيان اين که پروژه بهينهسازي ونوسازي انبار نفت ري با هدف مکانيزه کردن، به روز رساني سيستم بارگيري فراوردههاي نفتي و ارتقا و نوسازي انبار نفت ري انجام شده است، گفت: اين طرح را قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا، گروه تخصصي نوح وموسسه مجري دريا ساحل به روش اي پي سي ودرقالب قرارداد 2077 انجام دادهاند.
لطفي درباره ديگرجزئيات اين طرح نيزگفت: پروژه بهينه سازي و نوسازي انبار نفت ري، شامل يک سايبان بارگيري با مساحت 2200 مترمربع، 26 نقطه بارگيري، دو دهانه تخليه براي بارگيري و تخليه فرآوردههاي نفتي است.
هوا، سرماي چند روز قبل را نداشت ومدير پروژه سعي ميکرد همه جزئيات طرح را مو به مو بازگو کند.
لطفي ساخت موتورخانه مرکزي به مساحت 553 مترمربع شامل 17 دستگاه پمپ افقي و هشت دستگاه پمپ عمودي به منظوربارگيري نفتکشها، احداث ساختمان پست برق به مساحت 225 مترمربع، ساخت ساختمان کنترل مرکزي به مساحت 160مترمربع، روشنايي محوطه مخازن (تهيه، ساخت و نصب 105 عدد فونداسيون و تيرچراغ برق) را از ديگر بخشهاي پروژه بهينهسازي و نوسازي انبار نفت ري برشمرد.
به گفته وي، احداث کانال زيرگذر راهآهن شامل چهار ريل، سامانه گرمايش بخار، استيم تريسينگ لولههاي نفت کوره به منظور گرم نگه داشتن آن وايجاد ساختمان تزريق فوم به مساحت 95مترمربع براي تامين آب و فوم اطفاي حريق سايبان بارگيري، ازديگر بخشهاي اين پروژه است.
مديرپروژه بهينه سازي و نوسازي انبار نفت ري، گريزي هم به نقش موثرقرارگاه سازندگي خاتمالانبيا دراجراي به موقع اين طرح زد و نقش آن را به عنوان پيمانکاري دقيق دراجراي تعهدات محوله مهم خواند.
با پايان ارائه جزئيات طرح ازسوي مدير پروژه، رضوي، معاون مهندسي و طرحهاي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي، همچنين ناظراين طرح، موسوي، مديرعامل موسسه دريا ساحل نيزدرسخناني کوتاه وتشکر آميز، اجراي اين طرح را حرکتي مهم دراين بخش از صنعت نفت برشمرد.
گرچه مراسم با اندکي تاخيرشروع شد، اما سخنرانيهاي کوتاه سخنرانان که به نظرميآمد مراعات حال حاضران را درفضاي بازانبار نفت ري ميکنند، اين تاخير اندک را جبران کرد ونوبت به کارفرماي اصلي طرح يعني شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران رسيد که سکان راهبري و هدايت آن در دست سيد محمدرضا موسويخواه است. وي به قول خودش با حسن استفاده ازحضوراصحاب رسانه به معرفي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي و رسالتي که اين شرکت به عهده دارد، پرداخت و گفت: سابقه فعاليت شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران به بيش از 90 سال برميگردد و کارکنان اين شرکت از آغاز تا کنون همواره تلاش کردهاند، ارسال و توزيع انواع فرآورده هاي نفتي اعم ازبنزين، نفت سفيد، نفت گاز و نفت کوره را به بهترين نحو ممکن انجام دهند.
موسوي خواه با بيان اين که شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران، يکي از مظلومترين بخشهاي صنعت نفت است، گريزي هم به تاريخچه و سابقه فعاليت انبار نفت ري زد و گفت: انبار نفت ري يکي از بزرگترين و راهبردي ترين انبارهاي نفت کشور محسوب ميشود واز59 سال پيش تاکنون، بدون هيچ گونه تغييري فعاليت کرده است. وي خطرپذيري دراجراي طرح بهينهسازي و نوسازي اين انبار نفت را، حرکتي مهم برشمرد و گفت: پروژه اي که با عنوان نوسازي وبهينه سازي دراين انبار نفت اجرا شد، به اين دليل که بي هيچ وقفه اي در فعاليتهاي روزمره به ثمر نشسته، حرکتي بسيارمهم وقابل قدرداني ازدستدرکاران آن است.
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران ميگويد: عمليات اجرايي طرح بهسازي ونوسازي انبارنفت ري درسال 1390، زمان اوج تحريمهاي بينالمللي، مربوط ميشود وبه ثمر نشستن آن، نتيجه خودباوري است.اين خودباوري بود که نگذاشت لحظه اي انتقال فرآوردههاي نفتي ازاين انبار نفت متوقف بماند ودرعين حال طرحي به اين مهمي، پيش برود؛ تا آنجا که امروز شاهد بهرهبرداري آن هستيم. درانبار نفت ري، روزانه 600 تانکر با ظرفيتهاي مختلف بارگيري سوخت دارند؛ به همين دليل گاه صداي ناشي از حرکت آنها درمحوطه وسط حرفها ميآيد وشنيدن را تا حدي مشکل ميکند، اما کوتاه زمان و گذراست.
موسوي خواه براين نکته که فعاليت همزمان دراين انبار نفت يعني تخليه و بارگيري بدون وقفه و اجراي پروژه بهينه سازي و نوسازي آن، خطرپذيري بالايي دارد، تاکيد ميکند و ميگويد: اجراي اين پروژه به دليل وجود فرآوردههاي با قابليت اشتعال بالا بسيار پرخطر بود اما با همه اينها همکاران من درواحدهاي مختلف (فني ومهندسي، اچاساي و... ) اين خطر را پذيرفتند تا طرح نوسازي و بهينه سازي انبار نفت ري انجام شود و اين کار محقق شد.
موسوي خواه در لا به لاي حرفهاي خود نميتواند زحمات همکاران را ناديده بگيرد و هر از گاهي با قدرداني از آنها سعي ميکند گوشه اي از اين تلاشها را با تشکر خود پاسخ گويد.
او ميگويد: همه فعاليتهاي عملياتي شرکت ملي پخش درمحيطهاي باز انجام ميشود وهمکاران من درشرايط سخت جوي وجغرافيايي با تحمل سرماي چندين درجه زير صفر و گرماي طاقت فرسا تلاش ميکنند تا چرخه سوخترساني لحظهاي از حرکت باز نايستد؛ از اين رو برخود لازم ميدانم ازهمه آنها تشکر کنم و بر دستهايشان بوسه بزنم.مديرعامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران اشاره اي هم به حضور کارکنان اين شرکت در رخدادهاي اخير( زلزله کرمانشاه، زلزله کرمان، سوخت رساني بلا درنگ در سرماي فراگير اخير) کرد وافزود: کارکنان شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران، حسب رسالت و مسئوليتي که به عهده دارد، درهمه رخدادها و حوادث، به عنوان نخستين ارگان و نهاد خدمت رسان درصحنه امداد رساني حاضرشده و سوخترساني به تمام نقاط کشور را بدون لحظه اي توقف انجام داده است. او بازهم تشکر کرد، اما اين را هم گفت که از خدمت رساني به مردم، خوشحاليم و اميدواريم اين خدمت رسانيها مطلوب تر از گذشته انجام شود. قرآن، قيچي و روبان آماده شده بود تا بهرهبرداري رسمي ازطرح بهينه سازي و نوسازي انبار نفت ري وسکوي جديد آن آغاز شود واين اتفاق مبارک محقق شد؛ به دست «زيبا اسماعيلي» رئيس روابط عمومي شرکت ملي پالايش و پخش که همسرشهيد است؛ شهيدي از تبار رسانه که جايش دراين آيين خالي بود.
رئيس سازمان ملي استاندارد ايران:
فرآوردههاي پالايشگاه ستاره خليج فارس استاندارد است
رئيس سازمان ملي استاندارد ايران با اشاره به نمونهگيري از محصول پالايشگاه ستاره خليج فارس گفت: شاخصهاي يورو 4 و 5 اين پالايشگاه با واقعيت موجود منطبق است و توليد مطابق استاندارد انجام ميشود. نيره پيروزبخت، درباره استاندارد دو فرآورده بنزين و گازوييل گفت: تاکنون استانداردهاي لازم براي 50 نمونه از بنزين توزيعي جايگاههاي عرضه سوخت در 17 کلانشهر انجام شده است و تا پايان سال اين نمونهها به 100 مورد خواهد رسيد. وي با بيان اينکه استاندارد گازوييل تاکنون در کشور اجباري نشده است، تصريح کرد: اين مسئله بر عهده سازمان حفاظت محيط زيست است، هرچند سازمان ملي استاندارد ايران آمادگي دارد براي کنترل گازوييل با محيط زيست همکاري داشته باشد.رئيس سازمان ملي استاندارد در ادامه با يادآوري اينکه در ديماه گذشته تعدادي از خودروها با توقف توليد روبهرو شدند، عنوان کرد: دليل اين موضوع افزون بر مباحث استاندارد و کيفيت، بيتوجهي برخي خودروسازان به قوانين و مقررات بود. رئيس سازمان ملي استاندارد ايران گفت: تا ابتداي ديماه امسال خودروسازان بايد مدارک استاندارد هشتادو پنجگانه را به اين سازمان تحويل ميدادند و همه خودروهايي که قادر به پشت سرگذاشتن اين استانداردها نبودند، از دور خارج شدند.وي با اشاره به قانون جديد تقويت و توسعه نظام استاندارد افزود: اين قانون به سازمان ملي استاندارد اختيار داده که به سرعت توقف توليد خودروهايي را که موفق به پاس کردن استانداردها نميشوند، اعمال کند. راهنمايي و رانندگي نيز بدون تاييديه سازمان ملي استاندارد ايران و سازمان حفاظت محيط زيست، خودروها را شماره گذاري نخواهد کرد.پيروزبخت درباره استاندارد موتورسيکلتها نيز تصريح کرد: دستور توقف توليد موتورسيکلتهاي کاربراتوري از سوي سازمان حفاظت محيط زيست صادر شده است، اما يکي از تمهيدات سازمان استاندارد، افزايش استانداردهاي موتورسيکلتها از 17 به 25 مورد از آغاز سال 97 است.رئيس سازمان ملي استاندارد عنوان کرد: در صورتي که موتورسيکلتها نتوانند استانداردهاي ياد شده را پاس کنند، از خط توليد خارج خواهند شد، هرچند در اين زمينه ناگزير از توسعه موتورسيکلتهاي انژکتوري بويژه برقي هستيم.وي در ادامه با اشاره به تعطيلي مدارس پايتخت و برخي کلانشهرها در روزهاي آلوده، آن را سادهترين روش براي جلوگيري از تردد خودروها عنوان کرد و گفت: اين در حالي است که بسياري از سرويسهاي مدارس، خود جزو خودروهاي آلاينده هستند.پيروزبخت تاکيد کرد: در اين زمينه ناگزير از آسيبشناسي، جلب مشارکت همه سازمانهاي ذيربط بر اساس قانون هواي پاک و هماهنگيهاي بيشتر هستيم.
ساخت غشاهاي پليمري در پژو هشگاه صنعت نفت
غشاهاي پليمري با هدف تصفيه آبهاي آلوده در پژوهشگاه صنعت نفت ساخته ميشود. فاطمه رکابدار، مسئول طرح غشا در پژوهشگاه صنعت نفت، فناوري غشا را يکي از روزآمدترين فناوريها در جهان برشمرد و گفت: اين فناوري، يکي از بهترين روشهايي است که براي تصفيه آب و پساب در صنايع مختلف و کارخانجات توليدکننده پسابهاي صنعتي استفاده ميشود، از اينرو پژوهشگاه صنعت نفت در سالهاي اخير، درصدد اثبات يکي از فناوريهاي حوزه غشا در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي برآمده است. وي با تاکيد بر اينکه ساخت غشا را پژوهشکده توسعه فناوريهاي شيميايي، پليمري و پتروشيمي به عهده داشته است، تصريح کرد: براي شناسايي پژوهشهاي مرتبط با اين حوزه و همچنين طرحهاي کارفرمامحور در ديگر صنايع، ابتدا کميتهاي شامل اعضاي هيئت علمي و ديگر محققان مرتبط شکل گرفت. مسئول طرح غشا در پژوهشگاه صنعت نفت افزود: انواع مختلفي از فرايندهاي غشايي وجود دارد که در تصفيه آب کاربرد دارند. از جمله ميتوان به ميکروفيلتراسيون، اولترافيلتراسيون، نانوفيلتراسيون و اسمز معکوس اشاره کرد که پژوهشگاه هماکنون روي غشاهاي ميکروفيلتراسيون و اولترافيلتراسيون در حال فعاليت است. رکابدار با بيان اينکه شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي، شريک و همکار ما در اين طرح است، گفت: از آنجا که اين مديريت امکانات ماژولسازي دارد، در اين زمينه با پژوهشگاه همکاري ميکند تا بتوانيم طرح مورد نظر را به صنعت معرفي کنيم و تجاريسازي آن را انجام دهيم. وي به الزامهاي زيست محيطي در حوزه آب اشاره کرد و افزود: بر اساس قانون آب پاک و الزامهاي سازمان محيط زيست، کارخانهها و شرکتها مجاز به تخليه غلظت مشخصي از آلايندهها به محيط زيست هستند، از اين رو بايد روشهاي نويني به منظور افزايش بهرهوري و کاهش قيمت، جايگزين روشهاي سنتي شود. مسئول طرح غشا در پژوهشگاه صنعت نفت در همين خصوص تصريح کرد: روشهاي جديد غشا در زمينه تصفيه آب، بازده بالاتري دارد و از آنجا که در روشهاي غشايي از مواد شيميايي استفاده نميشود، در تصفيهخانهها ميتواند جايگزين واحدهاي تصفيهکننده شود و پسابها را به آبهاي پاک تبديل کند. وي به استقرار طرح آزمايشي فرايندهاي غشايي MF، UF و RO در پژوهشگاه تاکيد کرد و گفت: پس از پشت سرگذاشتن فرايندهاي مورد نظر، ساخت هر يک از ماژولهاي غشايي در دستور کار قرار گرفت و نخستين ماژول انتخابي، ماژول سامانههاي UF است که غشاي آنها بر پايه غشاهاي پليمري است و هماکنون آمادگي داريم با همکاري شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي، غشاهاي مورد نظر را در مقياس صنعتي توليد کنيم. رکابدار با اشاره به اينکه نخستين ماژول کوچک در ابعاد صنعتي ساخته شده است، تصريح کرد: مديريت پژوهش و فناوري به عنوان مرجع بالاتر، اين نمونه را آزمايش و نتايج را تاييد کرده است و اميدواريم اين طرح در سال 97 به صنعت ارائه شود.
نشست و نمايشگاه تخصصي سرآمدان فناوري و صنعت برگزار شد
نشست و نمايشگاه تخصصي سرآمدان فناوري و صنعت بسيج مهندسين، با حضور صنعتگران بسيجي کشور از جمله صنعت نفت برگزار شد. آيين گشايش نشست و نمايشگاه تخصصي سرآمدان فناوري و صنعت بسيج مهندسين، روز سهشنبه (10 بهمنماه) با حضور سردار غلامحسين غيبپرور، رئيس سازمان بسيج مستضعفين و محمدجواد آذريجهرمي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات برگزار شد. در اين مراسم که محمدعلي فلاح، فرمانده مرکز مقاومت بسيج وزارت نفت نيز حضور داشت، از غرفه اين وزارتخانه و فعاليتهاي بسيجيان صنعت نفت در سالن خليج فارس نمايشگاه بينالمللي تهران رونمايي شد. سردار غلامحسين غيبپرور، رئيس سازمان بسيج مستضعفين در اين نشست تاکيد کرد: بسيج مهندسين چند کار را بايد با کمک وزارتخانهها انجام دهد که اين اقدامها شامل کمک به کارآمدي صنعت، تربيت نيروي انساني متعهد و متخصص، ارائه مدلهاي نوسازي در صنعت و رصد دائم و مستمر صنعت کشور است.
اميد به افزايش سهم سيانجي در سبد سوخت کشور
مدير عامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران اظهار اميدواري کرد که سهم سيانجي در سبد سوخت کشور از رقم 20 درصد به 30 درصد برسد. سيدمحمدرضا موسوي خواه در آيين معارفه حميدقاسمي دهچشمه ، مدير جديد طرحهاي سيانجي گفت: اميد است با استفاده از تجربههاي گذشته و با توجه به فعاليت و موفقيت مدير جديد در پروژههاي مختلف، شاهد پيشرفت اين صنعت و رشد مصرف روز افزون اين سوخت پاک در کشور باشيم. وي با اشاره به سابقه 12 ساله صنعت سيانجي کشور، اظهار اميدواري کرد که سهم سيانجي در سبد سوخت کشور از رقم 20 درصد به 30 درصد برسد. مديرعامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي با بيان اينکه هماکنون 2400 جايگاه سيانجي در سطح کشور فعال است و روزانه بيش از 20 ميليون متر مکعب سيانجي توزيع ميشود، افزود: جايگزيني اين مقدار سيانجي سبب صرفهجويي همين مقدار مصرف بنزين شده است، اگر روند کنوني مصرف سيانجي را نداشتيم، مصرف بنزين در سطح کشور به 106 ميليون ليتر ميرسيد. موسوي خواه همچنين از زحمات و خدمات ارزشمند علي مهرابي، مدير پيشين طرحهاي سيانجي قدرداني کرد. وي با ابراز خرسندي از انتصاب حميد قاسمي ده چشمه به عنوان مدير جديد طرحهاي سيانجي ضمن آرزوي موفقيت براي وي خواستار همکاري کارشناسان مديريت طرحهاي سيانجي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي با وي شد. حميد قاسمي داراي ليسانس مهندسي الکترونيک و فوق ليسانس مديريت پروژه از دانشگاه کالگرب کانادا، صنعتي شريف است و تاکنون مدير طرحهاي مهندسي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، مجري طرح DMC شرکت نفت و گاز پارس، مجري و جانشين مجري طرحهاي پشتيباني صنعتي شرکت نفت و گاز پارس، مدير اجرايي خط لوله مرکز کشور شرکت ملي صنايع پتروشيمي و ... است.
مديرعامل شرکت بهينهسازي مصرف سوخت مطرح کرد:
کمک سامانه «ايفکو آزما» به روزآمدسازي استانداردهاي مصرف سوخت
مديرعامل شرکت بهينهسازي مصرف سوخت، راهاندازي سامانه «ايفکوآزما» را گامي موثر در مسير روزآمدسازي استانداردها و معيارهاي مصرف سوخت در کشور دانست و گفت: با بهرهمندي از اين سامانه، ارتباط منسجمي ميان مراکز آزمايشگاهي و شرکتهاي بازرسي فعال در حوزه انرژي برقرار ميشود. علي وکيلي صبح روز چهارشنبه (يازدهم بهمن ماه) در همايش «معرفي سامانه ايفکو آزما» گفت: اين سامانه در اﺟراي قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي نقش بسزايي دارد و به شناسايي ظرفيتهاي موﺟود در بخشهاي آزمايشگاهي و مراکز تحقيقاتي و صنعتي و همچنين به اشتراک گذاشتن دانش فني بين مجموعههاي ذيربط کمک ميکند. وي از همکاري سازمان ملي استاندارد و دانشگاه تهران که در طراحي و راهاندازي اين سامانه نقش قابل توجهي داشتهاند، قدرداني و از همه آزمايشگاهها و شرکتهاي بازرسي فعال در کشور دعوت کرد که هرچه زودتر در اين سامانه ثبت نام کنند. بر اساس اين گزارش، شرکت بهينهسازي مصرف سوخت به منظور ساماندهي و برقراري ارﺗباط بيشتر و موثرﺗر استانداردها و معيارهاي مصرف سوخت، مراکز آزمايشگاهي حوزه انرژي و شرکتهاي بازرسي فعال در اين زمينه و نيز اﺟراي مفاد قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي با همکاري سازمان ملي استاندارد و ﭘرديس دانشکدههاي فني دانشگاه تهران، سامانه يکپارچهاي با نام «ايفکو آزما» را طراحي و راهاندازي کرده است. هدف از راهاندازي اين سامانه، ايجاد انسجام و هماهنگي در روزآمد کردن استانداردها و معيارهاي مصرف، مديريت انطباق يا عدم انطباق با معيارهاي يادشده در صنايع و تجهيزات انرژيبر و اعمال سياستهاي ﺗشويقي و ﺗنبيهي مرﺗبط، هماهنگي در اﺟراي مواد 10، 11 و 12 قانون اصلاح الگوي مصرف، جهتدهي آزمايشگاهها و شرکتهاي بازرسي به منظور ارﺗقاي ﺗوانمنديهاي آنها و در نتيجه تسهيل در اﺟراي استانداردهاي ملي و جهاني در حوزههاي مختلف انرژي است. با راهاندازي اين سامانه، امکان شناسايي ظرفيتهاي موﺟود در بخشهاي آزمايشگاهي، مراکز ﺗحقيقاتي و صنعتي، ارﺗباط بين فعالان حوزه انرژي و به اشتراک گذاشتن دانش فني و همسان سازي رويههاي موجود تسهيل خواهد شد.
آزمايشگاهها و شرکتهاي بازرسي فعال در زمينه انرژي که صلاحيت آنها ازسوي مرکز ملي تأييد صلاحيت تاييد شده باشد، ميتوانند با مراجعه به آدرس اينترنتي اين سامانه به نشاني WWW.IFCOAZMA.IR ضمن ثبتنام، اطلاعات تکميلي ديگر شامل معرفي توانمنديها، تجهيزات و تأييد صلاحيتهاي دريافت شده را نيز به اشتراک بگذارند. به اين منظور از صبح روز يازدهم بهمن ماه، همايشي با هدف معرفي سامانه ايفکو آزما از سوي شرکت بهينهسازي مصرف سوخت و با حضور آزمايشگاهها و شرکتهاي بازرسي فعال در حوزه انرژي در سالن اجتماعات هتل انقلاب پارسيان تهران برگزار شد.
سامانه ايفکو آزما شرکت بهينه سازي مصرف سوخت راهاندازي شد
سامانه يکپارچه «ايفکو آزما» به منظور ساماندهي و برقراري ارﺗباط موثر استانداردها و معيارهاي مصرف سوخت، مراکز آزمايشگاهي حوزه انرژي و شرکتهاي بازرسي فعال در اين زمينه و اﺟراي مفاد قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي، طراحي و راهاندازي شد. شرکت بهينهسازي مصرف سوخت به منظور ساماندهي و برقراري ارﺗباط بيشتر و موثرﺗر استانداردها و معيارهاي مصرف سوخت، مراکز آزمايشگاهي حوزه انرژي و شرکتهاي بازرسي فعال در اين زمينه و نيز اﺟراي مفاد قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي با همکاري سازمان ملي استاندارد و ﭘرديس دانشکدههاي فني دانشگاه تهران، سامانه يکپارچهاي با نام «ايفکو آزما» را طراحي و راهاندازي کرده است. هدف از راهاندازي اين سامانه، ايجاد انسجام و هماهنگي در روزآمد کردن استانداردها و معيارهاي مصرف، مديريت انطباق يا عدم انطباق با معيارهاي يادشده در صنايع و تجهيزات انرژيبر و اعمال سياستهاي ﺗشويقي و ﺗنبيهي مرﺗبط، هماهنگي در اﺟراي مواد 10، 11 و 12 قانون اصلاح الگوي مصرف، جهتدهي آزمايشگاهها و شرکتهاي بازرسي به منظور ارﺗقاي ﺗوانمنديهاي آنها و در نتيجه تسهيل در اﺟراي استانداردهاي ملي و جهاني در حوزههاي مختلف انرژي است. با راهاندازي اين سامانه، امکان شناسايي ظرفيتهاي موﺟود در بخشهاي آزمايشگاهي، مراکز ﺗحقيقاتي و صنعتي، ارﺗباط بين فعالان حوزه انرژي و به اشتراک گذاشتن دانش فني و همسانسازي رويههاي موجود تسهيل خواهد شد. با آغاز فعاليت سامانه ايفکو آزما، همه آزمايشگاهها و شرکتهاي بازرسي فعال در زمينه انرژي که صلاحيت آنها ازسوي مرکز ملي تأييد صلاحيت تاييد شده باشد، ميتوانند با مراجعه به آدرس اينترنتي اين سامانه به نشاني WWW.IFCOAZMA.IR ضمن ثبت نام در اين سامانه، اطلاعات تکميلي ديگر شامل معرفي توانمنديها، تجهيزات و تأييد صلاحيتهاي دريافت شده را نيز به اشتراک بگذارند. در اين باره همايش يک روزهاي به منظور معرفي سامانه ايفکو آزما ازسوي شرکت بهينهسازي مصرف سوخت در تاريخ 11 بهمن ماه جاري با حضور آزمايشگاهها و شرکتهاي بازرسي فعال در حوزه انرژي در سالن اجتماعات هتل انقلاب پارسيان تهران برگزار شد. در اين همايش، افزون بر تشريح اهداف راهاندازي سامانه ايفکو آزما و تبادل نظر درباره کارکردهاي اين سامانه، توضيحاتي درباره نحوه ثبتنام، ورود اطلاعات، روزآمد کردن آن و نحوه دسترسي به اطلاعات موجود در سامانه ارائه شد.
افزايش 12 هزار شبکه اي توليد نفت ميدان ابوذر
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: با نصب موفقيتآميز پايه سکوهاي A 20 و A 21 ميدان ابوذر و آغاز عمليات حفاري، در مجموع توليد اين ميدان 12 هزار بشکه در روز افزايش مييابد. حميد بورد گفت: عمليات نصب اين دو سکو به همراه متعلقات و لولههاي هادي حفاري روز سهشنبه (10 بهمنماه) انجام شد. وي افزود: بارگيري، حمل و نصب اين دو سکو 90 روز طول کشيد که اين زمان با احتساب شرايط بد آب و هوايي که برخي اوقات سبب وقفه در کار ميشد، محاسبه شده است. مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران افزود: جکتها که به صورت چهارپايه است در مدت 22 ماه ساخته شد و وزن هر يک 1200 تن است. به گفته بورد، نفت سکوي A 20 به سکوي AC در مجتمع نفتي ابوذر که حدود 6,2 کيلومتر با هم فاصله دارند منتقل ميشود، همچنين نفت سکوي A21 به سکوي AA منتقل ميشود که تا سکوي AC 2.6 کيلومتر فاصله دارد. وي افزود: هماکنون کالاي مورد نياز خطوط لوله دريايي خريداري و به کارخانه ماهشهر حمل شده و براي نصب در دريا آماده پوشش است. در اين حال، عمليات ساخت عرشههاي اصلي نيز در يارد صنايع دريايي اروند واقع در خرمشهر در حال اجراست. مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران اظهار کرد: نصب جکتها با مديريت و راهبري شرکتهاي داخلي انجام شد که نشاندهنده بلوغ و توانايي اين شرکتها در صنعت نفت دريايي است.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران مطرح کرد:
ثبت رکورد حجم انتقال گاز با عبور از مرز روزانه 755 ميليون مترمکعب
مديرعامل شرکت انتقال گاز گفت: حجم انتقال گاز کشور از مرز 755 ميليون مترمکعب در روز گذشت که اين مقدار در طول دوران انتقال گاز کشور بيسابقه بوده است.
سعيد توکلي، درباره حجم انتقال گاز در هفتههاي اخير با توجه به کاهش دما در بيشتر نقاط ايران به خبرنگار شانا گفت: با توجه به آن که مصرف گاز در کشور افزايش قابل توجهي داشته، متناسب با آن نيز حجم انتقال گاز در خطوط لوله انتقال گاز سراسري افزايش يافته و از مرز روزانه 755 ميليون مترمکعب عبور کرده است.
وي افزود: اين حجم از انتقال گاز در طول همه سالهاي انتقال گاز در خطوط لوله سراسري کشور بيسابقه بوده است و يک رکورد تازه به شمار ميآيد.
مديرعامل شرکت انتقال گاز تاکيد کرد: انتقال سريع، صحيح و بهموقع گاز به شهرها و روستاهاي کشور موضوعي بسيار مهم و حياتي است که جز با تلاش شبانهروزي کارکنان و همت متخصصان صنعت گاز محقق نميشود. به گزارش شانا، ظرفيت انتقال گاز کشور در 36 هزار کيلومتر خط انتقال گاز 800 ميليون مترمکعب است که تاکنون 750 ميليون مترمکعب از اين ظرفيت استفاده ميشد، اما با توجه به سرد شدن هوا در روزهاي اخير و افزايش مصرف گاز، حجم انتقال گاز نيز افزايش يافته است.
32 پروژه عامال منفعه نفت در دهه فجر به بهرهبرداري ميرسد
مدير نظارت بر طرحهاي عمراني مناطق نفتخيز از افتتاح و بهرهبرداري 32 پروژه عامالمنفعه در استانهاي خوزستان، بوشهر، چهارمحال و بختياري، کهگيلويه و بويراحمد و خراسان شمالي خبرداد. محسن اميريان در گفتوگو با شانا، با اشاره به پروژههايي که در دهه فجر امسال به بهرهبرداري رسمي ميرسند، گفت: 32 پروژه شامل 17 پروژه در خوزستان، هفت پروژه در بوشهر، پنج پروژه در چهارمحال و بختياري و چند پروژه ديگر در ساير استانها آماده بهرهبرداري هستند. وي در تشريح اين پروژهها گفت: از 17 پروژه استان خوزستان پنج پروژه ورزشي، سه پروژه آموزشي، 2 پروژه خدماتي، پنج پروژه کمک به توسعه و سازماندهي شبکه برق و 2 پروژه بهداشتي و درماني است که يک بيمارستان 128 تختخوابي در دشت آزادگان مهمترين اين پروژهها به شمار ميرود. مدير نظارت بر طرحهاي عمراني مناطق نفتخيز وزارت نفت با اعلام اينکه هفت پروژه استان بوشهر در زمينه اجراي طرح هادي مناطق و پنج پروژه استان چهارمحال و بختياري شامل مدرسه 10 کلاسه «سورشجان» و سالنهاي ورزشي زير نظر آموزش و پرورش است، افزود: همچنين 2 پروژه کهگيلويه و بويراحمد هم شامل سالن ورزشي «سروک» و مجموعه ورزشي محمدآباد است. يک سالن ورزشي هم در خراسان شمالي تحويل جوانان اين استان شده است. اميريان افزود: با توجه به تاخير در پرداخت اعتبارات بعضي از پروژهها در آينده نزديک آماده و تا پايان سال افتتاح ميشوند، زيرا گشايش اعتبار براي اين پروژهها بهتازگي انجام شده است. وي يادآور شد که اين پروژهها با اعتباري بالغ بر 134 ميليارد تومان اجرا و آماده بهرهبرداري شدهاند. مدير نظارت بر طرحهاي عمراني مناطق نفتخيز وزارت نفت تاکيد کرد که اعتبارات مسئوليت اجتماعي در مناطق نفتخيز امسال حدود 320 ميليارد تومان بوده و تا پايان سال به 130 تا 230 ميليارد تومان ديگر نياز داريم تا بتوانيم بخش ديگري از تعهدهايمان را تکميل کنيم.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز:
خطوط نهم و يازدهم سراسري، شبکه انتقال گاز کشور را کامل ميکند
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: پس از راهاندازي خط ششم سراسري، عمليات احداث خطوط نهم و يازدهم نيز آغاز ميشود تا شبکه گاز کشور براي انتقال گاز توليدي پالايشگاهها، کامل شود. حسن منتظرتربتي، درباره احداث خطوط نهم و يازدهم سراسري به شانا، گفت: پس از راهاندازي خط ششم سراسري، احداث خطوط نهم و يازدهم را در دستور کار قرار ميدهيم. وي افزود: اکنون 36 هزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز در کشور داريم که نياز کنوني را پاسخ ميدهد، اما اين شبکه انتقال را بايد کامل کنيم. در صورتي که صادرات گاز به افغانستان و پاکستان در برنامههاي شرکت ملي گاز قرار بگيرد، لازم است که شبکه انتقال گاز کشور کامل شود، بنابراين خط لوله نهم و يازدهم نيز اهميت بالايي دارد. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز با تاکيد بر اينکه احداث خط نهم سبب ايجاد توازن در انتقال گاز ميشود، ادامه داد: شبکه گاز متناسب با ميزان توليد گاز در کشور تعريف ميشود؛ پس از راهاندازي خط ششم، توليد امروز تا سه سال آينده گاز کشور به خوبي در شبکه منتقل ميشود، اما به مرور زمان با برنامهريزيهايي که در زمينه صادرات گاز به عراق، ترکيه و اروپا انجام شده، لازم است که شبکه غرب کشور دو خط انتقال سراسري داشته باشد، يعني خط نهم در کنار خط ششم قرار گيرد تا ظرفيت توليدي افزايش يافته در عسلويه را به خوبي منتقل کند. تربتي با بيان اينکه طول خطوط لوله انتقال گاز متناسب با ظرفيت توليد در کشور افزايش مييابد، تصريح کرد: شرکت ملي گاز به عنوان بخش دولتي وارد پروژههاي احداث و اجرا نميشود، بلکه احداث خطوط انتقال گاز و تاسيسات برعهده پيمانکاران است. خوشبختانه در بخش خطوط لوله و ايستگاههاي تقويت فشار به طور کامل از توان نيروهاي داخل استفاده ميکنيم، همچنين ساخت تجهيزاتي مانند توربوکمپرسورها نيز برعهده شرکتهاي داخلي است. وي درباره ساخت پالايشگاههاي جديد گاز اظهار کرد: ساخت پالايشگاههاي جديد گاز به افزايش ميزان توليد و همچنين کشف مخازن گازي جديد وابسته است. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ادامه داد: اولويت با توسعه پالايشگاهها در پارس جنوبي است. افزون بر اين، طرح توسعه پالايشگاه ايلام را در حال انجام داريم، اکنون فاز يک اين پالايشگاه فعال است و براي افزايش ظرفيت بايد فاز 2 اين پالايشگاه نيز راهاندازي شود. وي افزود: شرکت مهندسي و توسعه گاز در منطقه پارس جنوبي به احداث خطوط لوله گاز و احداث واحد ماده بودار کننده گاز ميپردازد.
سوخترساني سيار به 3 هزار خودرو در روزهاي برفي
در روزهاي گذشته، 35 دستگاه سوخترسان سيار، 30 هزار ليتر سوخت را به 3 هزار خودرو رساندند. زيبا اسماعيلي، سخنگوي شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي با اعلام اين خبر گفت: به هر خودرو در راه مانده بيش از 10 ليتر سوخت داده نشده است، بنابراين، اين ميزان سوخت (30 هزار ليتر) ميان حدود سه هزار خودرو توزيع شد. وي به برقراري 1800 تماس مردمي با سامانه پاسخگوي شرکت ملي پخش اشاره کرد و گفت: بيشتر اين تماسها به اطلاعات توزيع نفت سفيد و سوخت سيار اختصاص داشته است. سخنگوي شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي با بيان اينکه ميزان مصرف بنزين در روزهاي ششم، هفتم و هشتم بهمنماه در 14 استان کشور شامل تهران، البرز، کردستان، گيلان، اروميه، تبريز، مياندوآب، اردبيل، قزوين، زنجان، ساري، چالوس، گلستان و قم، 34 ميليون و 500 هزار ليتر بوده است، گفت: مصرف نفتگاز 25 ميليون و 546 هزار ليتر و ميزان مصرف نفت سفيد 3ميليون و 45 هزار ليتر بوده است. رئيس روابط عمومي شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي با بيان اينکه تهران با مصرف 14 ميليون و 532 هزار ليتر بيشترين مصرفکننده بنزين ميان استانهاي ياد شده است، اظهار کرد: پس از تهران، گيلان با 3 ميليون و 424 هزار ليتر، ساري با 2 ميليون و 490 هزار ليتر، تبريز با 2 ميليون و 459 هزار ليتر و البرز با 2 ميليون و 453 هزار ليتر بيشترين مصرفکنندگان بنزين بودهاند.
محموله هاي صادراتي پتروشيمي زير پوشش کامل بيمه هستند
رئيس کل بيمه مرکزي گفت: همه محمولههاي صادراتي صنعت پتروشيمي پوشش بيمهاي دارند و براي پوشش بيمهاي آنها مشکلي وجود ندارد. عبدالرضا همتي درباره بيمه کشتيهاي حامل محمولههاي صادراتي پتروشيمي ايران اظهار کرد: بسياري از محمولههاي صادراتي پتروشيمي زير پوشش P&Iها هستند و شرکتهاي بيمه داخلي نيز درصدي از سهم بيمه آنها را به عهده دارند. وي با تاکيد بر همکاري مطلوب شرکتهاي بيمه با مجتمعهاي توليدکننده محصولات پتروشيمي گفت: براي پوشش بيمهاي محمولههاي صادراتي در صنعت پتروشيمي هيچ مشکلي وجود ندارد و روند صادرات شرايط قابل قبولي دارد. رئيس کل بيمه مرکزي يادآور شد: صنعت بيمه کشور براي مقابله با محدوديتهاي ناشي از تحريم، با اتخاذ تدابيري توانست تا حد زيادي پيامدهاي منفي آن را مديريت کند و از اين که اقتصاد کشور بهويژه در بخش تجارت خارجي بدون پوشش بيمهاي بماند و دچار بي ثباتي و اخلال شود، جلوگيري کرد. همتي تصريح کرد: يکي از اين راهکارها ايجاد P&Iها و سازوکار حساب ويژه اتکايي تحريم بوده است. به گفته رئيس کل بيمه مرکزي، تقويت توان مالي صنعت، بيمه کشور براي پوشش ريسکهاي زمان تحريم و تقويت ارتباط بيمهاي با کشورهاي در حال توسعه از ديگر راهکارها براي مقابله با برخي محدوديتهاست.
پژوهشکده ازدياد برداشت دانشگاه علم و صنعت افتتاح شد
پژوهشکده ازدياد برداشت دانشگاه علم و صنعت ايران با حضور معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت به طور رسمي افتتاح شد. حبيبالله بيطرف روز شنبه
(14 بهمنماه) در آيين گشايش رسمي پژوهشکده ازدياد برداشت دانشگاه علم و صنعت گفت: پژوهشکده ازدياد برداشت، رکن مطالعاتي و پژوهشي علمي- صنعتي در حوزه ازدياد برداشت نفت به شمار ميآيد. ايران يکي از توليدکنندگان بزرگ نفت دنياست و بزرگترين ذخاير گازي دنيا را در اختيار دارد. وي تاکيد کرد: بايد از اين ذخاير، بيشترين بهره را براي توسعه و پيشرفت کشور ببريم و آيندگان از آثار و برکات آن بهرهمند شوند.
معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت گفت: حجم کل ذخاير نفت درجاي ايران بيش از 700 ميليارد بشکه است که با ضريب بازيافت 20 درصدي، ميتوان 150 ميليارد بشکه آن را استخراج و به درآمد ارزي تبديل کرد.
وي تصريح کرد: اگر بتوانيم با روشهاي علمي و پژوهشي، به اين 20 درصد اضافه کنيم، ميتوانيم به نحو چشمگيري به درآمد کشور بيفزاييم. به عنوان مثال، اگر فقط يک درصد به ضريب بازيافت ذخاير نفتي کشور اضافه شود، بيش از 7 ميليارد بشکه نفت برداشت و صادر خواهيم کرد که با قيمت امروز، 430 ميليارد دلار درآمد ارزي براي کشور به ارمغان ميآورد. بيطرف افزود: برخي ميدانهاي نفتي ما با ضريب 6 تا 8 درصد بازيافت ميشود که قابل قبول نيست. در کشورهاي حاشيه خليج فارس ضريب بازيافت، بيش از اين رقم است.
وي گفت: با وجود تنوع موضوعهاي پژوهشي در زمينه نفت و گاز، اولويت اصلي وزارت نفت، ازدياد برداشت است و تمام توان علمي ما متوجه همين مساله است.
معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت تاکيد کرد: ازدياد برداشت، دور از دسترس نيست. بسياري از شرکتها و موسسات علمي چنين کاري کردهاند و ما نيز ميتوانيم اين هدف را محقق کنيم.
وي با ذکر اين نکته که بايد از 70 سال قبل، پژوهشکدههاي ازدياد برداشت در کشور راهاندازي ميشد، افزود: وزارت نفت براي توسعه مطالعات و مهندسي در حوزه مخزن، بنا دارد از همه ظرفيتهاي دانشگاهها استفاده کند و تاکيد دارد مراکز و پژوهشکدههاي ازدياد برداشت در کشور راهاندازي شود، از اين رو از همه دانشگاههاي توانمند خواسته شده به ميدان بيايند و قراردادهايي منعقد شده است.
بيطرف درباره اين قراردادها توضيح داد: قراردادهاي اوليه، فرايندمحور بود و دانشگاهها خواستار تغيير شکل آن براي بهبود پرداختها بودند، از اين رو قراردادهاي بروندادمحور تعريف شد که پنج مرحله دارند و مراحل اول و دوم اين قراردادها 16 خروجي دارند و به ازاي اتمام هر يک از خروجيها، هزينهها به طرف قرارداد پرداخت ميشود.
بيطرف تاکيد کرد: تنوع ذخاير و چالشهاي هر يک از مخازن بايد به طور مجزا مورد توجه قرار گيرد. در مورد هر مخزن، روش ازدياد برداشت متفاوتي موثر است و کارايي دارد. به عنوان مثال استفاده از روشهاي شيميايي ازدياد برداشت در مورد برخي مخازن ميتواند دهها ميليارد دلار سرمايه براي کشور به ارمغان آورد، بنابراين بايد از روشهاي متنوع پژوهشي استفاده شود. وي تصريح کرد: در حوزه ازدياد برداشت، بايد از تجارب ديگر دانشگاهها استفاده کنيم و خوشبختانه در اين زمينه منع چنداني وجود ندارد.
معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران:
روند توسعه غرب کارون سال آينده شتاب ميگيرد
معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امور مهندسي و توسعه، از آغاز مرحله دوم توسعه ميدانهاي در حال بهرهبرداري غرب کارون خبر داد و گفت: سال آينده روند توسعه در غرب کارون با شتاب بيشتري همراه است. غلامرضا منوچهري، ضمن بازديد از طرحهاي توسعهاي غرب کارون (پنجشنبه، 12 بهمن 96) از آغاز مرحله دوم توسعه ميدانهاي در حال بهرهبرداري خبر داد و گفت: با توجه به اين امر، مقدمات لازم در خصوص نحوه ورود توسعه دهنده جديد در قالب مدل جديد قراردادهاي نفتي بايد طرح ريزي و اجرا شود.
وي پيشبيني کرد که سال آينده و سالهاي پس از آن، روند توسعه در غرب کارون با شتاب بيشتري همراه باشد. معاون توسعه مهندسي شرکت ملي نفت با تاکيد بر اينکه هم اکنون عمدهترين فعاليتهاي توسعه اي نفت در ميدانهاي نفتي غرب کارون در حال انجام است، گفت: در بخش ظرفيتسازي، خوشبختانه هم اکنون در ميدان نفتي آزادگان جنوبي، به توليد 100 هزار بشکه نفت در روز رسيدهايم. در ميدان ياران جنوبي نيز افزايش 10 هزار بشکه اي داشته ايم که همه اين موارد، به افزايش توليد نفت کشور و رسيدن به رقم حدود چهار ميليون بشکه کمک کرده است. منوچهري با اشاره به انگيزه بالاي عملياتي پيمانکاران فعال در منطقه غرب کارون و همچنين عوامل شرکت ملي نفت ايران و شرکت متن گفت: اين منطقه، ظرفيتهاي لازم براي افزايش توليد را دارد، ضمن اينکه اين بازديد از منطقه که با هدف تاکيد بر هماهنگي بين بخشهاي مختلف و شرکت نفت و گاز اروندان به عنوان مسئول بهرهبرداري است، کمک ميکند تا پيوستگي حاصل به افزايش سرعت توسعه و در نهايت توليد بينجامد.
وي اظهار کرد: در ميدانهاي نفتي آزادگان، يادآوران و ياران جنوبي نيز بايد هماهنگيهاي لازم براي تحقق قراردادهاي جديد به گونهاي باشد تا فعاليتهاي اجرايي فازهاي بعدي به موازات فعاليتهاي توسعهاي جاري با سرعت بيشتري دنبال شود.
منوچهري افق کاري نفت در مجموعه آزادگان جنوبي را رسيدن به توليد 320 هزار بشکه در روز اعلام کرد و گفت: هم اکنون بيش از يک سوم اين هدف محقق شده، ضمن اينکه اين پروژه هم اکنون در اجزاي مختلف، کلاسترها و بخشهاي جداسازي گاز از نفت و سيستم فرايندي استمرار دارد که البته بايد سرعت يابد.
معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران با بيان اينکه قراردادهاي مربوط به واحدهاي فرآورشي ميدان آزادگان جنوبي، با ظرفيتي بالاي 300 هزار بشکه در روز منعقد شده است، گفت: قرارداد ديگري نيز با هدف نصب تاسيسات واحدهاي فرآورشي سيار (Skid Mounted) با ظرفيت 50 هزار بشکه در روز نيز منعقد شده که بزودي عمليات اجرايي آن آغاز ميشود.
منوچهري همچنين از نهايي شدن قرارداد توسعه ميدانهاي ياران شمالي و جنوبي خبر داد و گفت: قرارداد مربوط به توسعه ميدان نفتي يادآوران نيز هم اکنون در حال مذاکره است.
وي همچنين از برنامهريزي براي انجام مناقصه ميدان مشترک آزادگان خبر داد و گفت: همه اين اقدامها نويدبخش فعاليت جديد و گسترده در صنعت نفت است. با توجه به برنامهريزيهاي انجام شده ظرف چند سال آتي، حدود يکهزار حلقه چاه در منطقه غرب کارون حفر ميشود که اين به معناي حداقل 10 سال فعاليت مستمر در اين منطقه است.
توليد نفت ياران جنوبي به 25 هزار بشکه در روز ميرسد
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت گفت: با آماده شدن و در سرويس قرار گرفتن چاههاي ميدان ياران جنوبي، ظرفيت توليد نفت از اين ميدان به 25 هزار بشکه در روز ميرسد. سيد نورالدين شهنازيزاده در جريان بازديد معاون مديرعامل در امور توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران از روند توسعه ميادين غرب کارون گفت: ميدان ياران جنوبي در قالب طرحي زودهنگام، با توليد روزانه 10 هزار بشکه نفت در دستور کار شرکت متن قرار گرفته است. وي ادامه داد: با توجه به اتمام عمليات حفاري چاههاي باقي مانده، هم اکنون دريافت و نصب تاسيسات درون چاهي، سرچاهي و خطوط لوله جرياني اين چاهها در دستور کار قرار گرفته است و به نظر ميرسد توليد نفت از اين ميدان بزودي به 25 هزار بشکه در روز بالغ شود. شهنازيزاده درباره ميدان آزادگان جنوبي نيز گفت: در اين ميدان با در سرويس قرار دادن 13 حلقه چاه و راه اندازي هفت حلقه چاه از مجموع 10 منيفلد، توانستيم به توليد روزانه 110 هزار بشکه نفت دست يابيم. وي ادامه داد: البته با توجه به اين که گلوگاه اصلي ما در ميادين غرب کارون، نداشتن واحدهاي فرآورش است، توليدات اين ميدان از طريق استفاده از ظرفيت خالي واحد جفير که پيش از اين به منظور فرآورش توليدات ميادين اقماري پيشبيني و ساخته شده بود، فرآورش ميشود. اين مقام مسئول ادامه داد: در خصوص ساخت تاسيسات فرآورش نفت نيز سفارش ساخت و اجاره يک دستگاه فرآورش سيار به صورت Skid mount انجام و قرارداد آن منعقد شده است. شهنازيزاده متذکر شد: اين قرارداد 6 ماهه بوده و بنابر برنامهريزيهاي انجام شده، حداکثر تا مرداد سال 97 در سرويس قرار خواهد گرفت. وي با اعلام اين که با راه اندازي اين واحد فرآورش، امکان توليد 50 هزار بشکه نفت ديگر از آزادگان جنوبي وجود خواهد داشت، گفت: در همين زمينه، افزايش يک واحد کوچک فرآورشي ميدان جفير را نيز در دستور کار قرار دادهايم تا به اين ترتيب به ظرفيت توليد آزادگان جنوبي بيفزاييم. شهنازي زاده در خصوص انتقال مجموعه توليدات در اين منطقه به مبادي مصرف و صادرات نيز گفت: تلمبه خانه غرب کارون، نفت توليدي را به جزيره خارگ و بهرگان ارسال ميکند. وي ادامه داد: اين تلمبه خانه ظرفيتي حدود 550 هزار بشکه در روز دارد که در مجموع امکان پمپاژ 350 هزار بشکه نفت سنگين و حدود 200 هزار بشکه نفت سبک را دارد. وي افزود: هم اکنون تلمبههاب نفت سنگين در تلمبه خانه اميديه در سرويس قرار دارد و تلمبههاي نفت سبک و امکانات نفت سبک هم همراه با مخازن مربوطه آماده هستند. شهنازي زاده ادامه داد: عمليات احداث بخشي از خط لوله انتقال نفت سبک باقي مانده که با در سرويس قرار گرفتن آن، امکان بهرهبرداري از مجموعه 550 هزار بشکهاي تلمبه خانه فراهم ميشود. وي متذکر شد: کل توليدات نفت در غرب کارون بالغ بر يک ميليون و 220 هزار بشکه خواهد بود، در همين زمينه با اجرايي شدن يک طرح توسعهاي ديگر، در مجموع 700 هزار بشکه به ظرفيت تلمبه خانه اضافه ميشود.
ساختمان پليکلينيک آزادي بهداشت و درمان نفت به بهرهبرداري رسيد
ساختمان 11 هزار متري پليکلينيک آزادي بهداشت و درمان نفت، به منظور رفاه حال کارکنان شاغل و بازنشسته صنعت نفت، جايگزين درمانگاه هزار متري اين مرکز شد.
حبيبالله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در مراسم بهرهبرداري رسمي اين مرکز که (دوشنبه، 16 بهمن ماه) برگزار شد، گفت: ضرورت ارائه خدمات سرپايي مطابق با روزآمدترين استانداردهاي بهداشتي، درماني و نداشتن اين شرايط در ساختمان قديمي درمانگاه آزادي، سبب احداث و جايگزيني ساختمان مجهز امروزي شد.
وي با اشاره به اينکه بيش از يک سوم جمعيت طبي بهداشت و درمان تهران در محدوده غرب ساکن هستند، تاکيد کرد: مراجعه اين جمعيت براي انجام درمانهاي سرپايي در بيمارستان فوقتخصصي نفت تهران، افزون بر مشکلات و سختي دوري راه، ترافيک، مشکلات تردد در مرکز شهر و ازدحام و شلوغي بيمارستان که اتلاف وقت و هزينه براي بيماران دربر داشت، سبب شد تا پس از موافقت وزير نفت و تلاش مسئولان بهداشت و درمان صنعت نفت، مرکز تخصصي و مجهز سرپايي غرب تهران احداث شود و در اختيار کارکنان و خانوادههايشان قرار گيرد.
مديرعامل بهداشت و درمان صنعت نفت با تاکيد بر سلامتمحور بودن اين سازمان تصريح کرد: پليکلينيک آزادي با ارائه خدمات تخصصي و موظف، همچنين توجه ويژه به مسئوليت پيشگيري و کنترل دقيق روي بيماريهاي غيرواگير و تقويت بخش پزشک و پرستار خانواده در اين مرکز، بزودي به يکي از بزرگترين مراکز کاهش نرخ بيماري در کشور بدل خواهد شد.
سميع با تاکيد بر گسترش خدمات تخصصي سرپايي در اين مرکز گفت: بزودي پليکلينيک آزادي 80 درصد خدمات سرپايي مراجعان را پوشش خواهد داد.
وي افزود: بخشهاي پاراکلينيکي، تصويربرداري، آزمايشگاه، فيزيوتراپي، بخش قلب و عروق و زيرگروههاي بيماريهاي داخلي در اين پليکلينيک به طور کامل تجهيز ميشوند و با روزآمدترين تجهيزات دنيا و کادر پزشکي و پرستاري توانمند، به کارکنان منطقه غرب تهران خدماترساني ميکنند.
مديرعامل بهداشت و درمان صنعت نفت در ادامه به شيوه بهرهبرداري در اين مرکز اشاره کرد و گفت: بهرهبرداري با شيوه برونسپاري در اولويت ماست، به اين صورت که بخشهاي مختلف درمان سرپايي در پليکلينيک را به شرکتهاي خصوصي واگذار ميکنيم. اين شيوه از مزاياي فراواني برخوردار است، اول اين که محيط فيزيکي و تجهيزات، متعلق به سازمان است و ما نظارت مستقيم بر عملکرد شرکتهاي مستقر در پليکلينيک داريم. همچنين بهکارگيري موسسهها و شرکتهاي بخش خصوصي با تعرفههاي منطقي، باعث کاهش قابل توجه هزينههاي سازمان خواهد شد.
ساختمان پلي کلينيک آزادي در پنج طبقه و در فضايي نزديک به 11 هزار متر مربع شامل بخشهاي اداري، بستري روزانه، کلينيکهاي دندانپزشکي، کودکان، زنان، پوست، فيزيوتراپي، بخشهاي پاراکلينيکي، فضاهاي خدماتي و تاسيساتي و... امروز با حضور رئيس سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و برخي مقامهاي اين سازمان به طور رسمي به بهرهبرداري رسيد.
کتاب طراحي قراردادهاي اکتشاف و توليد نفت و گاز منتشر شد
مرکز مطالعات بينالمللي انرژي، کتاب طراحي قراردادهاي اکتشاف و توليد نفت و گاز (راهبردهاي نحوه اعطا و مسائل طراحي آنها) نوشته سيلوانا توردو را منتشر کرد. اين کتاب که با همکاري ديويد جانستون و دانيل جانستون تهيه شده و پيروز اشرف آن را ترجمه کرده، مجموعهاي است دانشنامهگونه در توصيف و تحليل راهبردها، چارچوبها و رويکردهاي مطرح در طراحي انواع قراردادهاي اکتشاف، توسعه و توليد نفت و گاز جهان که به بررسي مزايا و معايب هر کدام از آنها پرداخته است. در اين کتاب، اطلاعات تجارب و مثالهاي مربوط به نوع رويکرد دولتهاي کشورهاي پيشرفته و در حال توسعه در اعطاي انواع مجوزهاي اکتشاف و توليد نفت و گاز به شرکتهاي نفتي بينالمللي (و داخلي) طي چند دهه گذشته ارائه شده است که حاکي از نقش تعيينکننده شرايط و اطلاعات زمينشناختي حوضههاي متنوع نفت و گاز هر کشور، اولويتهاي سياستگذاري دولتها و محدوديتهاي داخلي و خارجي پيش روي آنهاست.
شهادت جانباز 70 درصدي پالايشگاه تبريز
خسرو يعقوب آذري، جانباز 70 درصد پالايشگاه تبريز که 23 مهرماه 1359 در بمباران واحد آب صنعتي، با اصابت تركش موشك هواپيماهاي رژيم بعثي به فيض جانبازي نايل شده بود، پس از 37 سال تحمل رنج و مشقت عوارض ناشي از جانبازي به 29 نفر از ياران و همکاران شهيدش در پالايشگاه پيوست. يعقوب آذري در زمان جنگ، رئيس نوسازي مكانيك پالايشگاه تبريز بود که در حمله هواپيماهاي عراق به اين پالايشگاه در سن 31 سالگي دو پاي خود را از دست داد و تا سال 86 در سمتهاي رئيس هماهنگي و تعميرات كالا و مسئول منازل سازماني به فعاليت خود ادامه داد و پس از آن بازنشسته شد. در بخشي از خاطرات او آمده است:«پس از بمباران پالايشگاه در جلسهاي قرار شد به منظور جلوگيري از كمبود مواد سوختي، پالايشگاه هر چه سريعتر راهاندازي شود و قسمتي از اين مسئوليت به من واگذار شد با كمك همه همكاران كارها به سرعت آغاز شد . در حال بررسي نقشه مربوط به كنترل برق بودم كه ناگهان صداي انفجار مهيبي فضا را پركرد. بلافاصله به روي زمين دراز كشيدم، ولي با انفجار بعدي به هوا پرتاب شدم و پنج يا شش متري آن طرفتر زمين خوردم . همه در حال دويدن و گريز از صحنه انفجار بودند، خواستم بلند شوم و بدوم كه احساس ناتواني كردم، وقتي برگشتم ديدم هردو پايم قطع شده است. در اين حمله اتاق كنترل مركزي الف و اتاقهاي مجاور و باتريها به طور كلي منهدم شده و به واحد آب، برق و بخار خسارتهاي زيادي وارد آمد و 6 نفر شهيد و 18 نفر هم مجروح شدند. با تلاشهاي شبانهروزي كاركنان در مدت 57 روز قسمتهاي آسيب ديده بازسازي و دوباره راهاندازي شد»، اين بخشي از روايت خسرو يعقوب آذري از زمان حمله و لحظه جانباز شدن و شهادت دوستانش در پالايشگاه تبريز است که 37 سال زندگي او را تحت تاثير قرارداد و در نهايت 10 بهمن ماه 1396 به فيض شهادت نايل آمد.
اختصاص 110 ميليارد ريال به طرحهاي مسئوليت اجتماعي مناطق نفتخيز جنوب
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون گفت: 110 ميليارد ريال از محل صرفهجوييها به طرحهاي مسئوليت اجتماعي اين شرکت اختصاص يافت.
جهانگير پورهنگ، تحقق برنامه توليد اين شرکت در سال 96 را نتيجه عزم جهادي کارکنان دانست و گفت: با وجود مشکلاتي که به دليل تحريمها بر بدنه صنعت نفت تحميل شد، توانستيم برنامه توليد را محقق کنيم و با توليد روزانه 580 هزار بشکه نفت، 600 ميليون فوت مکعب گاز و 35 هزار بشکه مايعات ارزشمند گازي و نفتا، به اهداف توليدي خود در سال جاري دست يابيم.
وي در پاسخ به اين پرسش که شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون در مسير اجراي مسئوليت اجتماعي خود در سال 96 چه کارهايي انجام داده است، اظهار کرد: در سال جاري، 110 ميليارد ريال از محل صرفهجوييها، به طرحهاي مسئوليت اجتماعي شرکت نفت و گاز مارون اختصاص يافت و در فاصله زماني هفته دولت تا دهه فجر، 6 مدرسه روزآمد را به متراژ 500 متر مربع در بخشها و روستاهاي اطراف واحدهاي عملياتي شرکت احداث و تجهيز کرديم و در چند روز آينده، احداث 6 مدرسه ديگر را آغاز خواهيم کرد.
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون در ادامه با اشاره به تامين سه دستگاه تانکر آبرساني براي تامين آب برخي مناطق بخش غيزانيه، تامين وسايل کمک آموزشي براي دانشآموزان حوزه عملياتي شرکت، حمايت از سه تيم ورزشي حاضر در ليگهاي مختلف و تامين روشنايي بخش غيزانيه افزود: به همت بسيج سازندگي شرکت و صرف 3 ميليارد ريال هزينه، 27 مسجد در حوزه عملياتي شرکت بازسازي شد و به بهرهبرداري رسيد.
وي در ادامه به طرح بزرگ احداث شبکه آبرساني در محدوده جغرافيايي مناطق نفتخيز جنوب پرداخت و يادآور شد: در اين طرح، سهم شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون، تامين 60 ميليارد ريال براي احداث خط لوله آبرساني به مناطق محروم حوزه عملياتي شرکت است که بخشي از آن تاکنون به مجري طرح پرداخت شده و بقيه آن با پيشرفت کار تامين خواهد شد.
پورهنگ، عملکرد شرکت را در حوزه صيانت از محيط زيست مثبت ارزيابي کرد و با اشاره به تزريق حدود 100 درصدي پساب نمکزداييها به چاههاي دفعي و بازيافت بيش از 107 هزار بشکه نفت ازسوي دستگاههاي تفکيکگر و فرآورش سيار نفت در 6 ماه نخست سال جاري گفت: شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون، همواره تلاش کرده در حد امکان و توان، مشکلات مردم را برطرف کند و باز هم در اين مسير به تلاش خود ادامه ميدهد، به اين اميد که در آينده هيچ مشکلي براي مردم اين مناطق وجود نداشته باشد.
در گفتوگو با بيژن عاليپور، مديرعامل شركت ملي مناطق نفتخيزجنوب به مناسبت دهه فجر مطرح شد
تلاش مستمر براي عبور از گلوگاه هاي توليد
گفتوگو با مديرعامل شركت ملي مناطق نفتخيزجنوب به مناسبت سي و نهمين سالروز پيروزي انقلاب اسلامي، قرار بود در زمينه طرحهاي آماده افتتاح در آستانه چهلمين سال پيروزي انقلاب اسلامي باشد؛ اما فراتر رفت و بخشهاي مهمي از چالشها و راهكارهاي اين شركت بزرگ را براي استمرار بخشيدن به رسالت توليد پايدار، حداكثري و صيانتي در برگرفت. آنچه ميخوانيد، خلاصهاي از گفتوگوي ما با بيژن عاليپور، مديرعامل بزرگترين شرکت توليدكننده نفت خام ايران است.
وضعيت كلي شركت را از نظر اجرا و تكميل طرحهاي مرتبط با توليد چگونه ارزيابي ميكنيد؟
چهار دهه پس از پيروزي انقلاب اسلامي، شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب همچنان به عنوان قطب اصلي توليد نفت ايران، در زمينه تداوم توليد و پايداري تأمين انرژي و ارز كشور مسئوليت سنگيني به عهده دارد. اين شركت به تناسب اين مسئوليت، صدها پروژه صنعتي در زمينه نگهداشت و افزايش توليد نفت و گاز و به همين نسبت، پروژههاي پشتيباني از توليد را به صورت همزمان پيش ميبرد و از اين لحاظ يکي از سازمانهاي پروژه محور در کشور محسوب ميشود. پيشبرد اين طرحها با استفاده از يك ساختار مهندسي دقيق و کارشناسي و متناسب با چشماندازهاي ترسيم شده از سوي شركت ملي نفت ايران، بايد در يك بازه زماني مشخص انجام شود و به اتمام برسد، اما از آنجا كه صنعت نفت مثل هر وزارتخانه ديگري براي مصارف جاري و توسعهاي خود، نيازمند اختصاص بودجه است و بودجه نيز محدود به سقف 5/14 درصد درآمدهاي حاصل از فروش نفت است، در فراز و نشيب بازار و قيمت نفت، گردش مالي و نقدينگي وزارت نفت و شركتهاي تابع نيز دچار نوسان ميشود. بر اين اساس مشكلات ناشي از كمبود نقدينگي از يك سو و چالش تأمين كالاهاي اساسي از سوي ديگر، مهمترين مشكل فراروي تكميل بهنگام پروژههاست.
براي برون رفت از اين مشكلات چه راهكارهايي در پيش گرفتهايد؟
مشكلات نقدينگي با تدبير وزير نفت و مديرعامل شركت ملي نفت ايران تا حدي برطرف و بتدريج بخشي از بدهيهاي شركت به پيمانكاران و سازندگان پرداخت شده است و اميدواريم در سال آينده وضعيت نقدينگي، بهبود بيشتري پيدا كند. از لحاظ تأمين كالاهاي عمده، اتكاي ما از زمان شدت گرفتن تحريمها روي سازندگان داخلي بوده است؛ اما به هر روي بخشي از تجهيزات مورد نياز صنعت، بويژه در بخش كالاهاي تك، همچنان از خارج وارد ميشود.
در 3-2 سال اخير گشايشي نسبي در اين زمينه به وجود آمده و به تناسب آن، پروژهها نيز در مسير تكميل و راه اندازي قرار گرفتهاند.
مناطق نفتخيز جنوب از سه سال پيش به اين سو رکوردهاي تازهاي در زمينه بازگشت به سقف توليد قبل از تحريمها، تکميل و راهاندازي پروژههاي معوق و يا بتازگي در زمينه فراهم کردن مقدمات مهار چاه حد نصابهاي تازهاي خلق کرده است. مجموع اين اقدامها با توجه به مشکلات نقدينگي و باقي ماندن آثار تحريمها چگونه اتفاق ميافتند؟
پس از برداشتن تحريمها، شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب 3 راهبرد كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت را در دستور كار خود قرار داد که به ترتيب شامل افزايش سريع توليد نفت خام و گاز و رسيدن به سقف پيش از تحريمها، تضمين پايداري توليد از طريق تكميل طرحهاي معوق و ناتمام با اولويت پروژههاي كليدي سطح الارضي، بويژه تأسيسات مرتبط با فرآورش نفت نمكي و تسهيل در انتقال ايمن نفت و گاز با لحاظ الزامهاي زيست محيطي و توسعه 4 ميدان و 9 مخزن بوده است.
نتيجه اين اقدامها در کوتاه مدت، تحقق توليد در مرز 3 ميليون بشکه در سال 94 و رسيدن به سطح پيش از تحريمها بود و در ميان مدت، تثبيت اين سقف توليد را به همراه داشت. در بلند مدت نيز طرح توسعه ميادين در دست اجراست.
کمي درباره پروژههاي آماده افتتاح در دهه فجر امسال توضيح بدهيد. چند پروژه و در كجا به بهرهبرداري ميرسد و تاثير آنها بر توليد را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
بر اساس برنامه زمانبندي شده، براي دهه فجر امسال، 10 پروژه بزرگ صنعتي، آماده افتتاح داريم. اين پروژهها در زمينه احداث و توسعه واحدهاي فرآورشي هستند و از سوي مديريت مهندسي و ساختمان اين شرکت به اجرا درآمدهاند، ضمن اينکه راهاندازي آنها نقش مهمي در نگهداشت و افزايش توليد نفت و گاز دارد.
اين پروژهها، احداث واحدهاي جديد نمكزدايي اهواز متمرکز، بيبي حکيمه 1، گچساران 3، رگ سفيد 1، اهواز 2 بنگستان، هفتكل و نفت سفيد و توسعه و تجهيز واحدهاي نمکزدايي اهواز 2، 3، 4 و مارون1، احداث سيستم جديد فرآورشي ميدان نفتي هفتکل و نوسازي توربوپمپ شماره 7 بوستر اهواز را شامل ميشوند.
از اين ميان واحد نمکزدايي اهواز، متمرکز و بزرگترين مجتمع و تأسيسات نمکزدايي کشور است که با ظرفيت فرآورش روزانه بيش از 220 هزار بشکه نفت نمکي در محدوده شركت بهرهبرداري نفت و گاز كارون احداث شده است. با راهاندازي فاز اول اين واحد به ميزان 110 هزار بشكه در روز، بخش مهمي از ظرفيت لازم براي استمرار توليد نفت با کيفيت از ميدان اهواز آسماري فراهم ميشود.
کارخانه نمکزدايي بيبي حکيمه 1 نيز با هدف فراهم آوردن امکانات و تسهيلات مورد نياز فرآورش نفت نمکي ميادين اقماري بيبي حکيمه شامل سولابدر، چلينگر، گرنکان کيلورکريم و چهار بيشه، نرگسي و نيز مازاد نفت نمکي بيبي حکيمه در حوزه عمليات شركت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران احداث شده است. از آنجا كه براي توليد نفت نمکي اين ميادين، ظرفيت بيشتري نسبت به ظرفيت موجود براي فرآورش نفت نمکي چاهها مورد نياز است، بنابراين به منظور نگهداري سقف توليد، يک واحد نمکزدايي به ظرفيت 55 هزار بشکه در روز در جوار واحد بهرهبرداري بيبي حکيمه1 احداث شد.در هفتكل، قدمت و فرسودگي تأسيسات بهرهبرداري واقع در ميدان هفتکل که پس از مسجدسليمان به عنوان دومين ميدان كشف شده خاورميانه محسوب ميشود، سبب شد تا سيستم جديد فرآورشي با ظرفيت روزانه 45 هزار بشكه احداث و يك واحد جمعآوري و تقويت فشار گاز نيز در کنار آن ايجاد شود.
جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه به عنوان سرمايههاي ملي و همچنين کاهش آلايندگي و رعايت جنبههاي محيط زيستي، تزريق گازهاي همراه جداسازي شده به ميدان نفتي هفتکل به منظور صيانت از ميدان و نگهداشت ظرفيت توليد، ارتقاي کيفيت نفت توليدي در حد استانداردهاي جهاني و پيادهسازي فناوريهاي جديد صنايع نفتي بويژه اجراي سيستمهاي کنترل و پايش توليد از ويژگيهاي اين طرح است.
همچنين يک واحد نمکزدايي با ظرفيت 45 هزار بشکه در روز در کنار واحد بهرهبرداري نوتأسيس هفتکل به منظور فرآورش نفت نمکي ميادين نفتي هفتکل و نفت سفيد و تثبيت دبي توليدي آنها احداث شده كه هماكنون آماده بهرهبرداري است.
از ديگر پروژههاي مهم آماده افتتاح، توسعه و تجهيز واحدهاي نمکزدايي اهواز 2، 3 و 4، احداث نمکزدايي مارون 1، احداث واحد نمکزدايي رگ سفيد 1و احداث واحد نمکزدايي اهواز 2 بنگستان است که به منظور بهبود کيفيت فرآورش نفت نمکي و جلوگيري از کاهش توليد نفت ميدانهاي اهواز، مارون و رگ سفيد اجرا شدهاند.
واحد نمکزدايي شماره 3 گچساران با ظرفيت 110 هزار بشکه در روز براي فرآورش نفت نمکي واحد بهرهبرداري شماره 3 و نيز بخشي از نفت نمکي واحد بهرهبرداري شماره4 گچساران طراحي و احداث شده است. رديف هفتم توربوپمپهاي بوستر اهواز در حوزه عملياتي شرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون قرار دارد که با هدف افزايش قابليت پمپاژ و استمرار انتقال روزانه نفت خام صادراتي نوسازي، بازسازي، تعمير اساسي و براي نخستين بار پس از 4 دهه به علت نياز عملياتي راهاندازي شده است.
گفته ميشود پروژههاي نمکزدايي يكي از گلوگاههاي اصلي توليد در جنوب به شمار ميرود. آيا رفع كامل نيازهاي مرتبط با فرآورش نفت نمكي، در ميان مدت امكان پذير است؟
با توجه به اين که ميدانهاي نفتي ما در نيمه دوم عمر خود قرار دارند و توليد نفت نمکي رو به فزوني است، متناسب با برنامه توسعه کشور براي ظرفيت سازي توليد نفت خام، يکي از محوري ترين هدف گذاريهاي مناطق نفتخيز جنوب، احداث و توسعه واحدهاي نمکزدايي است. به اين منظور طرح جامع توسعه واحدهاي نمكزدايي در مناطق نفتخيز جنوب اجرايي شده است. ظرفيت سازي فرآورش نفت نمکي، بالا بردن کيفيت نفت توليدي، صيانت از ذخاير نفتي با جلوگيري از حفر چاههاي جديد، جلوگيري از کاهش خوراک پالايشگاهها و رفع مشکلات زيست محيطي با تزريق پساب واحدهاي نمکزدايي به چاههاي دفعي از اهداف و منافع حاصل از اجراي پروژههاي نمکزدايي است، با اجراي اين پروژهها به ميزان ظرفيت توليد، ظرفيت نمکزدايي خواهيم داشت و يکي از محدوديتهاي کليدي افزايش توليد به شكل اساسي مرتفع خواهد شد.
پروژه احداث تأسيسات هفتکل به تازگي به سرانجام رسيده است. آيا ميتوان ادعا كرد كه با راهاندازي اين واحد، عملاً تمام تاسيسات قديمي واقع در حوزه مسجدسليمان نوسازي شده اند؟
بله همينگونه است. پروژه احداث تأسيسات فرآورشي ميدان نفتي هفتکل، يكي از آخرين تأسيساتي است كه در حوزه عمليات و محدوده توليد مسجدسليمان و با هدف جايگزيني تأسيسات موجود با قدمت حدود 90 سال و به کارگيري فناوري روز اجرا شده و شامل يك واحد بهرهبرداري با ظرفيت 45 هزار بشکه و ايستگاه جديد تقويت فشار گاز با ظرفيت 12 ميليون فوت مکعب است.
ميدان نفتي هفتکل در سال 1307 به عنوان دومين ميدان نفتي خاورميانه، بعد از ميدان مسجدسليمان کشف و باعث پيدايش تجمعات شهري در آن منطقه شد، ولي اکتشاف مياديني با ظرفيتهاي بالاتر در كنار اهداف سودجويانه و چپاولگرانه شركت نفت انگليس و ايران و پس از آن كنسرسيوم، موجب شد تا ميدانهاي واقع در منطقه توليدي قديم بسرعت تخليه شده و به عنوان منطقه مرده نفتي اعلام شوند. هفتكل در اين ميان، رو به تعطيلي نهاده و عملاً مناطق شرکتي آن نيز متروکه و عمدتاً تحويل ارتش شدند؛ اما پس از پيروزي انقلاب اسلامي، برنامههاي ازدياد برداشت و بهره برداري صيانتي از مخازن نفت و گاز با هدف کاهش آسيبهاي اقتصادي و اجتماعي ناشي از تعطيلي تاسيسات نفتي، در دستور کار مناطق نفت خيز جنوب قرار گرفت و هم اکنون ميادين هفتکل و نفت سفيد به عنوان يکي از مناطق تحت مديريت شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان در مجموع 45 هزار بشکه در روز توليد نفت و افزون بر 12 ميليون فوت مکعب توليد گاز دارند. با هدف جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه که علاوه بر جلوگيري از اتلاف سرمايه ملي از جنبه محيط زيستي در سطح ملي نيز حائز اهميت است، با انجام مقدمات راهاندازي سيستم تقويت فشار گاز که براي اولين بار در قالب اين پروژه احداث شده، با فشار افزايي گازهاي همراه جدا سازي شده تا فشار 100 بار و تزريق آن به ميدان هفتکل، از گاز سوزي 12 ميليون فوت مكعب در روز جلوگيري خواهد شد.
مهمترين رويداد مناطق نفتخيز جنوب در سه ماهه پاياني سال، مهار فوران چاه 147 رگ سفيد بوده است. در مجموع اين تجربه را چگونه ارزيابي ميکنيد؟
عمليات مهار چاه 147 رگ سفيد که در مدت 58 روز با همت کارشناسان شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب و شرکت ملي حفاري ايران محقق شد، رکوردهاي بي سابقهاي در تاريخ صنعت نفت به جا گذاشت. با اطلاع از وقـوع اين حادثه در 7 آبـان 96، ستاد مهـار فوران به دستور وزير نفـت تشکيل و دو برنامه مهار از عمق و کنترل از سطح در دستور کار قرار گرفت. با وجود اينکه فشار بالاي ۲۴۰۰psi تا 2600 دهانه چاه، مهمترين مانع مهار از سطح بود؛ اما براي اجراي اين عمليات تلاش گستردهاي صورت گرفت و با آماده شدن دو لوکيشن و استقرار دکلهاي 93 و 94 فتح در موقعيتهاي مورد نظر در مدت دو هفته، عمليات حفاري چاه انحرافي در موقعيت 147C از اول آذر ماه آغاز شد. با گذشت 34 روز از آغاز حفاري انحرافي شامگاه پنجم دي ماه آتش مهيب چاه سرکش 147 رگ سفيد مقهور اراده حفارگران شد كه در نوع خود ركوردي جديد در اين زمينه محسوب ميشود. سرعت انجام اقدامهاي مرتبط با تحقق هر دو سناريو بيسابقه بود، به گونهاي که تنها در دو هفته، دو لوکيشن استقرار دکلهاي 93 و 94، دو استخر آب 130 و 70 هزار بشکهاي براي عمليات کولينگ يا خنک سازي، 250 کيلومتر خط لوله انتقال آب از رودخانههاي اطراف تا استخرها و نزديک به 10 جاده دسترسي به دهانه چاه 147 احداث شد که در شرايط عادي، بيش از 6 ماه زمان صرف ميشد تا اين مهم تحقق يابد. پس از استقرار دو دکل شركت ملي حفاري ايران، تنها در 34 روز به عمق بيش از 2 هزار و 342 متري رسيديم که قطعاً پيش از آن، حداقل در ميادين مشابه سابقه نداشته است. اگر به كتاب فوران چاه ( بلوبوك مناطق نفتخيز) مراجعه کنيد، ميبينيد كه چاه 33 اين ميدان در سال 1354 به همين نحو دچار فوران و آتش سوزي شده بود که شركت آمريكايي، عمليات مهار از عمق و حفاري چاه امدادي را طي 85 روز انجام داد.
ادامه در صفحه 23
انقلاب پتروشيمي در 39 سالگي انقلاب
انقلاب 57، خيزشي بود که ساختارهاي اقتصادي کشور را متحول کرد و تاثير بسزايي بر صنعت پتروشيمي گذاشت؛ صنعتي که تا کنون مراحل تکامل و توسعه را طي کرده است، تا جايي که امروز به يکي از پرسودترين و توسعه يافته ترين صنايع ايران و منطقه خاورميانه تبديل شده و بازارهاي جهاني را از آن خود کرده است و عملکرد قابل توجه اين بخش با توجه به خصوصي شدن، خود انقلابي است که بايد مورد توجه قرار گيرد؛ چرا که شايد به جرات بتوان گفت جزو معدود صنايعي است که با توجه به واگذاري به بخش خصوصي، توانمند و پرقدرت به حيات خود ادامه داده است و در مسير پيشرفت قرار دارد.
دوره گذار
مرحله نخست توسعه و تحول صنعت پتروشيمي در سال 1342 با بهرهبرداري از واحد توليد كود شيميايي مجتمع پتروشيمي شيراز آغاز و در پايان همان سال نيز شركت ملي صنايع پتروشيمي تاسيس شد. در مرحله بعد و تا قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، توسعه اين صنعت در قالب سه برنامه عمراني(56–1343) به اجرا درآمد. از عمده اهداف اين سه برنامه، تأمين نياز داخلي كشور به كودهاي شيميايي و برخي مواد پايه شيميايي و پتروشيميايي بود. احداث مجتمعهاي پتروشيمي رازي( شاهپور)، آبادان، پازارگاد، كربن اهواز ( ايران)، خارگ، فارابي( ايران نيپون) و طرحهاي توسعه پتروشيمي شيراز و انجام بخش عمدهاي از احداث پتروشيمي بندرامام (ايران - ژاپن) حاصل تلاشهاي اين دوره است. در سال 1356 كل توليد شركت ملي صنايع پتروشيمي به 7/2 ميليون تن (محصولات مياني و نهايي) رسيد. در اين ميان ظرفيت توليد كودهاي شيميايي با اجراي طرح توسعه پتروشيمي رازي به حدود يك ميليون تن در سال افزايش يافت. در سالهاي منتهي به سال 1356 كل سرمايهگذاري انجام شده در شركت ملي صنايع پتروشيمي به حدود 110 ميليارد ريال رسيد.
دستاوردهاي صنعت پتروشيمي در دوران دفاع مقدس ( 1367 – 1358 )
از ابتداي سال 1358 تا نيمه اول سال 1367 عمده فعاليت شركت ملي صنايع پتروشيمي در پشتيباني از جبهههاي جنگ تحميلي و همچنين مراحل طراحي و مهندسي، تدارکات و آماده سازي زمين مجتمعهاي اراک و اصفهان خلاصه مي شد. تنها فعاليت عمده، در اين دوره تكميل طرح توسعه پتروشيمي شيراز بود. در نيمه دوم سال 1367و با پذيرش قطعنامه 598، تلاش مجدانه شركت براي بازسازي و نوسازي مجتمعها و واحدهاي توليدي آغاز شد. در اين دوره كل سرمايهگذاري شركت به رقم 420 ميليارد ريال رسيد و از اين طريق، شركت توانست طرح توسعه پتروشيمي شيراز (آمونياك و اوره 2) و كلرآلكالي را تكميل کند و اجراي طرحهاي متانول شيراز، مجتمع پتروشيمي اراك و واحد دي آمونيم فسفات رازي را آغاز كند. بعلاوه در همين دوره، شركت طراحي ـ مهندسي صنايع پتروشيمي(پيدک) در قالب طرح متانول اول در شيراز شكل گرفت و براي اولين بار طراحي تفصيلي در كشور انجام شد.
در سال 1367 مجتمع پتروشيمي شيراز به بيشترين مقدار توليد خود پس از انقلاب دست يافت و همزمان توليد مجدد در فازهاي اول و دوم مجتمع پتروشيمي رازي آغاز شد. در اين سال مجموع توليد مجتمعها به 880 هزار تن (محصولات مياني و نهايي) رسيد و شركت موفق به صدور حدود 270 هزار تن گوگرد به ارزش 26 ميليون دلار و فروش داخلي 430 هزارتن محصولات شيميايي به ارزش 5 ميليارد ريال شد.
دستاوردهاي صنعت پتروشيمي در سالهاي برنامه اول توسعه
( 1373-1368 )
طي سالهاي 1373–1368 با به اجرا درآمدن اولين برنامه توسعه جمهوري اسلامي، بازسازي مجتمعهاي آسيب ديده در جنگ تحميلي با جديت پيگيري شد و بتدريج، مجتمعهاي آسيب ديده به بهرهبرداري رسيد. در عين حال، شماري از طرحهاي اساسي شركت شامل مجتمعهاي پتروشيمي اصفهان، پتروشيمي اراك (فاز يك) و بندرامام نيز تكميل و بهرهبرداري از آنها آغاز شد.
از اهداف مهم اين برنامه تأمين نياز صنايع پايين دستي (طرح جايگزيني واردات)، صدور محصولات پتروشيمي و كمك به رهايي از اقتصاد تك محصولي در بلند مدت، فراهم آوردن زمينههاي رشد صنعت غيروابسته و پايهريزي فناوري داخلي و استفاده بيشتر از امكانات داخل كشور بود.
طرحهاي عمراني برنامه اول شامل 10 طرح جديد بود. در سالهاي اين برنامه، بهرهبرداري از طرحهاي دي آمونيم فسفات رازي (1369)، متانول اول شيراز (1369)، پتروشيمي بندرامام (1373-1369)، پتروشيمي اصفهان (1371)، فاز اول پتروشيمي اراك (1372) و گسترش دوده صنعتي اهواز(1373) آغاز شد. در اين دوره با سرمايهگذاري 7085 ميليارد ريالي و بهرهبرداري تدريجي از طرحهاي جديد موجب شد كه ظرفيت توليد شركت از 3/5 ميليون تن در سال 1368، با رشد متوسط سالانه 5/13 درصد به 3/10 ميليون تن در سال1373 (سال پايه برنامه پنجساله دوم ) برسد.
دستاوردهاي صنعت پتروشيمي در سالهاي برنامه دوم توسعه (1378-1374 )
برنامه پنجساله دوم شركت ملي صنايع پتروشيمي، با هدف افزايش سوددهي، توسعه صادرات، گسترش خصوصي سازي و افزايش توليد و تنوع محصول با محصولات ويژه و جديد تدوين شد. در سالهاي برنامه پنجساله دوم توسعه
(1378–1374) شركت با ملحوظ کردن اهداف سوددهي، توسعه صادرات و خصوصي سازي فعاليتهاي خود را دنبال كرد. طي اين برنامه، با بهرهبرداري از طرحهاي باقيمانده از برنامه پنجساله اول، توليد سالانه محصولات پتروشيمي به 11 ميليون تن در سال رسيد.
در اين برنامه و در راستاي اهداف اعلام شده، ضرورت بهرهگيري از مزيتهاي نسبي كشور، از جمله دسترسي به آبهاي بينالمللي و منابع عظيم نفت و گاز و ساير تسهيلات و امكانات زيربنايي، طرحهاي جديدي در منطقه بندرامام به اجرا گذارده شد و به منظور تحقق سياست جلب سرمايه گذاري خارجي و افزايش صادرات غيرنفتي،« منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي» در محدوده منطقه بندرامام براي اجراي طرحهاي پتروشيمي و صنايع وابسته احداث شد. با آغاز بهرهبرداري از طرحهاي باقيمانده از برنامه اول توسعه، شامل مجتمعهاي پتروشيمي اراك ( فاز دوم و بوتاكلر اراك)، اروميه، خراسان و تبريز در سالهاي نخستين برنامه پنجساله دوم و طرح متانول پتروشيمي خارک در پايان سال 1378 ظرفيت توليد سالانه محصولات شركت به 14 ميليون تن رسيد. از سوي ديگر با تداوم سرمايهگذاري در طرحها و مجتمعهاي در دست احداث، حجم سرمايهگذاري در اين برنامه به 8123 ميليارد ريال رسيد. در اين برنامه، توليد شركت از 5/7 ميليون تن در سال 1373 با ميانگين رشد سالانهاي نزديك به 8 درصد، به 11 ميليون تن در سال 1378 رسيد. در اين دوره توجه به کيفيت با اخذ استاندارد ISO 9002 از سوي شركت پتروشيمي اصفهان در سال 1375 آغاز شد و در پي آن ساير شرکتها موفق به اخذ استانداردهاي مديريت کيفيت در حوزههاي مختلف شدند.
در اين دوره، فروش شركت نيز با عرضه محصولات جديد به بازار، از رشد چشمگيري برخوردار شد، چنان كه در سال 1378 فروش داخلي تا 8/3 ميليون تن به ارزش 4300 ميليارد ريال افزايش يافت و صادرات محصولات پتروشيمي به 9/2 ميليون تن و ارزش 580 ميليون دلار با رشد ساليانه 16 درصد رسيد. سهم پتروشيمي در كل صادرات غيرنفتي نسبت به پايان برنامه اول به 2/17 درصد و در صادرات بخش صنعت به 7/30 درصد ارتقا يافت.
دستاوردهاي صنعت پتروشيمي در سالهاي برنامه سوم توسعه
( 1383 – 1379)
برنامه پنجساله سوم شركت ملي صنايع پتروشيمي، سرآغاز مرحله جديدي به سمت جهاني شدن فعاليتهاي اين شركت است. از ويژگيهاي متمايز اين برنامه، علاوه بر جهش در ميزان توليد و فروش، ارتقاي جايگاه صنعت پتروشيمي درصادرات غيرنفتي است. از جمله اقدامهاي مهم اين دوره ميتوان به فعاليتهايي چون استفاده بهينه از ظرفيتهاي موجود، اجراي طرحهاي توسعه، توسعه صادرات و ارتقاي جايگاه پتروشيمي در صادرات غيرنفتي، خصوصي سازي و تغيير ساختار شرکت ملي صنايع پتروشيمي اشاره کرد.
مهمترين اهداف برنامه پنجساله سوم شركت، بر اجراي اكثريت طرحهاي برنامه پنجساله دوم و همچنين استفاده بهينه از ظرفيتهاي موجود، نوسازي و بازسازي واحدهاي قديمي، توليد محصولات با ارزش افزوده بالاتر، حداكثر استفاده از توانمنديهاي فني- مهندسي داخل، تجهيز مناطق ويژه اقتصادي، توسعه صادرات، خصوصي سازي، حمايت از سرمايهگذاري بخش خصوصي و گسترش تحقيق و توسعه تأكيد داشت.
در اين برنامه، اجراي طرحهاي جديد با هدف توليد محصولات با ارزش افزوده بيشتر و استفاده حداكثر از خوراكهاي اتان و مايعات گازي در نظر گرفته شده است. براي اجراي اين طرحها، منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس به دليل ارتباط آن با منابع گاز طبيعي ميدان پارس جنوبي مكان مناسبي براي اجراي طرحهاي جديد پتروشيمي تشخيص داده شد. با مجموع سرمايهگذاري به ارزش 115400 ميليارد ريال و بهرهبرداري از طرحها، در پايان سال 1383 ظرفيت سالانه توليد محصولات شركت به 18 ميليون تن رسيد. توليد محصولات پتروشيمي نيز از 11 ميليون تن در سال 78 به 15 ميليون تن در سال 83 رسيد. در سال83 صادرات و فروش داخلي شركت به ترتيب 2/5 ميليون تن به ارزش 1726 ميليون دلار و8/4 ميليون تن به ارزش 6/12 هزار ميليارد ريال بوده است.
دستاوردهاي صنعت پتروشيمي در سالهاي برنامه چهارم توسعه
( 1389 – 1384 )
مهمترين اهداف اين دوره، اجراي طرحهاي توسعهاي صنعت پتروشيمي با رويکرد استفاده از منابع هيدروکربوري گازي براي گسترش زنجيره ارزش توليد محصولات پتروشيمي با ارزش افزوده بيشتر و با اتکا به استفاده حداكثري از توانمنديهاي داخلي و جذب سرمايههاي بخش خصوصي و گسترش تحقيق و توسعه است. در طي سالهاي برنامه چهارم (1384 تا 1389) 40 طرح به ظرفيت 3/34 ميليون تن به توليد رسيد.
دستاوردهاي صنعت پتروشيمي در سالهاي برنامه پنجم توسعه
(1395 – 1390)
از ابتداي برنامه پنجم توسعه تا پايان سال 1395 با بهره برداري از 26 طرح پتروشيمي شامل طرحهاي توليدي، زير بنايي، سرويسهاي جانبي، بهينه سازي مصرف خوراک و پژوهشي که عموما از سوي بخش خصوصي اجرا شد، حدود 5/10 ميليون تن به ظرفيت توليد کشور افزوده شد.
طبق آمارهاي سال 1395، سهم هيدروکربورهاي مصرف شده در صنعت پتروشيمي، حدود 6 درصد کل هيدروکربورهاي مصرفي در کشور بوده است که در نتيجه آن حدود 6/50 ميليون تن محصول پتروشيمي توليد شده است. صادرات اين محصولات حدود 7/34 درصد صادرات غير نفتي کشور و 1/39 درصد صادرات محصولات صنعتي کشور را از لحاظ ارزشي تشکيل ميدهد که نشاندهنده ارزش افزوده بالاي اين صنعت و نيز کاهش خام فروشي از طريق صنعت پتروشيمي است.
چشمانداز آتي صنعت پتروشيمي
در حال حاضر ظرفيت نصب شده مجتمعهاي توليدي پتروشيمي 9/64 ميليون تن در سال است که اين ظرفيت با بهره برداري از 58 طرح در دست اجراي صنعت پتروشيمي 4/58 ميليون تن در سال افزايش خواهد يافت.
همچنين بر اساس آخرين ويرايش نقشه راه توسعه صنعت پتروشيمي، 25 طرح پتروشيمي با ظرفيت اسمي 1/49 ميليون تن در سال و 5 طرح تامين خوراک صنعت پتروشيمي در حوزه بالادست، در طول سالهاي برنامه ششم توسعه اجرا خواهند شد. بديهي است، با توجه به شرايط به وجود آمده پس از برجام و باز شدن پنجرههاي جديد به روي اين صنعت، احتمال تغيير در تعداد و نوع طرحهاي مورد نظر بر اساس تعاملات و مذاکرات بينالمللي وجود دارد. در اين ميان، رويکرد صنعت پتروشيمي به توسعه تکميل زنجيره ارزش با استفاده از دانش فني و سرمايهگذاري شرکتهاي بينالمللي و تکيه بر توانمنديهاي شرکتهاي داخلي با توجه به خوراک در دسترس (گاز طبيعي) است.
تلاش مستمر براي عبور از گلوگاه هاي توليد
لطفا روند اجراي تفاهمنامههاي مرتبط با توسعه 4 ميدان به سمت تبديل به قرارداد را توضيح دهيد و بگوييد آيا تا پايان سال، امکان تبديل حداقل يکي از تفاهمنامهها به قرارداد وجود دارد؟
فعاليتهاي مناطق نفتخيز جنوب در خصوص توسعه ميادين به 2 بخش «ميدان محور» و«عمليات محور» تفکيک ميشود. فعاليتهاي «ميدان محور» مربوط به توسعه چهار ميدان کرنج، پارسي، رگ سفيد و شادگان بر اساس مدل جديد قراردادهاي مناطق نفتخيز است که از اين ميان، تکليف 2 ميدان کرنج و شادگان تا پايان سال مشخص ميشود.
محيط زيست و موضوع توسعه پايدار، بيترديد يکي از چالشهاي اصلي صنايع در كل جهان، بويژه در ايران است. براي همسازي اين دو موضوع ناهمساز چه تدبيري انديشيدهايد؟
راهبرد ما در اين زمينه، همانگونه كه بسياري از فعالان اين حوزه تأكيد ميكنند، «حفظ توليد و محيط زيست» به صورت توأمان است. براين اساس هر پروژهاي كه اجرا ميشود، در مرحله مطالعات تفصيلي براي جلوگيري از ايجاد آلايندگي، بازيافت يا دفع اصولي پساب، فضاي سبز پيرامون و عوارض زيست محيطي پيشبينيهاي لازم صورت گرفته و ارزيابي ميشود. يكي از مهمترين چالشهاي توليد نفت در كشور ما چالش سوزاندن گاز همراه است كه ما براي آن چارهجوييهاي متعددي داشتهايم. قبل از هر چيز بايد به اين نكته توجه داشت كه جمعآوري، فشار افزايي و تزريق گاز به مخازن، مهمترين اولويت و نياز عملياتي خود ماست كه طي 40 سال گذشته به صورت مستمر پيگيري شده و عملا نگهداشت بخش قابل توجهي از توليد نفت در مخازن كربناته، به تزريق منظم گاز بستگي دارد.
گام دومي كه در دو دهه گذشته برداشته شده، جمعآوري، شيرين سازي و استفاده از گازهاي ترش و يا اصطلاحاً گازهاي بنگستاني است كه به علت وجود هيدروژن سولفوره بالا و خورندگي شديد، تا پيش از آن به مشعل ارسال ميشد. طرح آماك مثال بارز اجراي اين طرح است كه تقريبا افزون بر 80 درصد گازهاي ترش اهواز، مارون، كوپال، منصوري و آب تيمور را گردآوري و شيرينسازي ميكند. محصول خروجي واحد شيرينسازي اين طرح نيز به عنوان مواد اوليه صنايع پتروشيمي به ماهشهر ارسال ميشود.
طرح جامع موسوم به (NO FLEARING) شامل مجموعه اي از پروژههاست كه اجراي تدريجي آنها، به كاهش گازسوزي به ميزان 98 درصد منجر خواهد شد. سوزاندن آن 2 درصد باقيمانده كه عملاً تاثيري بر محيط زيست ندارد، در واقع به عنوان سيستم پايلوت و ايمني مشعلها عمل ميکند كه امكان اشتعال گاز در موارد اضطراري را فراهم ميسازد.
طرح برونسپاري و فروش گاز مشعلها به بخش خصوصي براي نخستين بار در مناطق نفتخيز جنوب اجرا شد. اين طرح نيز در چارچوب (NO FLEARING) است؟
طرح فروش گاز مشعلها به بخش خصوصي، يك تجربه جديد و موفق در زمينه جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه است كه عملاً به صورت موقت اجرا ميشود. به اين معني كه يك شركت خصوصي، تاسيسات مورد نياز براي جمع آوري و فرآورش گاز تعدادي مشخص از فلرها را در جوار تاسيسات ايجاد کرده و پس از فرآورش، همان ميزان گاز را به خود مناطق نفتخيز يا شركت گاز ميفروشد و يا از آن در توليد برق استفاده ميكند و برق توليدي را به صورت تضميني به مناطق نفتخيز جنوب ميفروشد. موقتي بودن اين طرح به اين معني است كه پس از راهاندازي تاسيسات فرآورش گاز در يك دهه آينده، عملاً مدت پيمان اين شركتها نيز به پايان رسيده و اين گاز به شكلي ديگر، فرآوري و استفاده ميشود.
و سخن پاياني؟
مردم، مهمترين سرمايه اجتماعي صنعت نفت هستند، از اين رو براي ما اهميت دارد كه آنان مجموعه نفت را نان آور و خدمتگزار ملت بدانند و اطمينان داشته باشند كه تلاش شبانه روزي ما براي استمرار توليد، با هدف جلوگيري از بروز هرگونه كاستي در معيشت و گردش چرخهاي زندگي آنان صورت ميگيرد و در نهايت اينكه مردم اطمينان داشته باشند ما براي توليد بيشتر، از مشكلات و عوارض زيست محيطي چشم پوشي نميكنيم و هوا، خاك و آب سرزمينمان را پاس خواهيم داشت. طي 100 سال گذشته، همنشيني و همسايگي نفت با ساكنان پيرامون تاسيسات و ميادين نفتي براساس حسن همجواري و چه بسا فراتر از آن بوده است، به نوعي كه ساكنان اقليمهاي نفتي، صنعت نفت را عامل توسعه و رونق زندگي در منطقه خود ميدانستهاند. در مقابل، صنعت نفت نيز بهرهمندي آنان از مزاياي مترتب بر توليد، اشتغال، ايجاد راههاي دسترسي، توسعه زير ساختهاي شهري، روستايي و كمك به توسعه فرهنگي اين مناطق را بخشي از مسئوليت اجتماعي خود ميداند. به عنوان يكي از خدمتگزاران مردم افتخار دارم كه حداقل در سه دهه گذشته، نقش و سهمي در توسعه و آباداني مناطق نفتخيز كشور داشتهام و اميدوارم در چشم انداز و افق آينده نيز اين تعاملات به گونهاي رقم بخورد كه اعتماد و اطمينان مردم به عنوان مهمترين سرمايه اجتماعي صنعت نفت حفظ و بهبود يابد. به يقين وزارت نفت با وجود كمبودهاي نقدينگي و كاستيهاي مالي، يكي از وزارتخانههايي است كه در مسير عمل به مسئوليتهاي اجتماعي، برنامه مدون و ساختاري منسجم دارد و اين سرمايه مهم را پاس خواهد داشت.
نگاهي به فعاليتهاي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
از عمق چاه تا ستيغ کوه
اينجا 3هزار متر بالاتر از سطح درياست
زهره ربيعي منطقه اصفهان، يكي از مناطق دوازدهگانه شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران است كه مسئوليت انتقال نفتخام از ميدان نفتي مارون (واقع در شهرستان اميديه استان خوزستان) به پالايشگاه نفت اصفهان را به عهده دارد و پس از تأمين خوراک اين پالايشگاه، مازاد نفتخام را به پالايشگاههاي تهران و تبريز، همچنين بخشي از فرآوردههاي نفتي پالايشگاه اصفهان را به انبارهاي شركت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه تهران ارسال ميکند. انتقال نفت کوره دريافتي از پالايشگاه اصفهان به نيروگاه اسلامآباد و پايانه آبنيل و همچنين انتقال سوخت مورد نياز فرودگاه شهيد بهشتي اصفهان از ديگر خدمات اين منطقه است. گستره جغرافيايي منطقه اصفهان شامل سه استان خوزستان، چهارمحال و بختياري و استان اصفهان است كه با بهرهگيري از 8 مرکز انتقال نفت، ظرفيت ارسال روزانه بيش از 550 هزار بشکه نفتخام و افزون بر 350 هزار بشکه فرآوردههاي نفتي با هشت رشته خط لوله در قطرهاي 8 تا 36 اينچ به طول حدود 800 کيلومتر را دارد و در مجموع يك ميليارد
تن-کيلومتر مواد نفتي در محدوده فعاليت خود را انتقال ميدهد.
از ويژگيهاي مهم شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اصفهان، بهرهبرداري و نگهداري از خط لوله راهبردي نفتخام مارون به طول 430 کيلومتر از اميديه در خوزستان تا پالايشگاه اصفهان است كه به خط لوله
(مارون ـ اصفهان) شهرت دارد و جايگاه دومين خط لوله سختگذر جهان بعد از خط لوله آلاسکا را به خود اختصاص داده است. سختگذرترين خط لوله نفت به علت عبور از رودخانههايي مانند مارون، کارون، دوپلان و زايندهرود و الله، همچنين گذر از مناطق سختگذر رشته کوههاي زاگرس و ارتفاعات مشرف به درياچه سد کارون 3 و عبور از پل اختصاصي احداث شده روي درياچه سد کارون 4، يکي از خطوط لوله نفتي سختگذر جهان است.
اين منطقه با 29 ايستگاه مخابراتي از جمله ابوالعباس، هلائيجان، سراک، کوهگل، دهدز، گندمکار، رامهرمز، باغملک، ايذه، کوه پنجه و بزرگمهر، ارتباطات مخابراتي منطقه را تأمين و تعداد زيادي از سازمانهاي ديگر نيز از اين خدمات ارتباطي استفاده ميکنند.
ايستگاههاي مخابراتي در دورترين و مرتفعترين نقاط كشور قرار دارند و اگرچه در برخي فصول، خوش آب و هوا هستند و جذابيتهاي خاص خودش را دارند، اما سختيهايشان كم نيست. ايستگاههاي مخابراتي، نقش بسيار مهمي در صنعت انتقال نفت دارد. برخي از آنها از ساليان دور ايجاد شده و هنوز هم فعال است. اطراف ايستگاهها پوشيده از درختان بلوط و گياهان دارويي است و در فصل بهار به علت رويش گل لاله در برخي از آنها، منظرهاي خيرهكننده را ايجاد كرده كه چشم هر بينندهاي را به خود جلب ميكند. آنچه در ادامه ميخوانيد، گفتوگويي صميمانه با نگهبانان ايستگاههاي مخابراتي منطقه اصفهان است.
هدايت سلمانوند، حفاظت و حراست از ايستگاه مخابراتي شماره 2 باغملك را عهدهدار است: «كسي كه در ايستگاه مخابراتي مشغول به كاره، مسئوليت زيادي در مقابل كار خودش داره. زمستونهاي سرد و طاقتفرسايي را تحمل ميكنه و هرگونه خطر جاني وجود داره.ايستگاهها همه دور از شهر هستن و جاده دسترسي به آنها بسيار خطرناك و سخته كه برخي مواقع راههاي ارتباطي از شهر به ايستگاه در زمستون قطع ميشه. در كنار همه اين سختيها، وجود درختهاي بلوط و طبيعت زيبا در فصل بهار هم جزء قشنگيهاي محيط كار ماست. كار در جايي كه ساختمان اتاق راديو و ديزلها كه چندين سال قبل ساخته شده و همچنين دكلهايي كه در معرض باد و طوفان شديد مقاومت ميكنن، براي من جذابه».
باقرجعفري نيز در ايستگاه مخابراتي شماره 2 باغملك مشغول به كار است: «حراست و نگهباني از دكلها، دستگاهها، و تجهيزات موجود در ايستگاه كار بسيار سخت و دشواريه. يكي از خاطرات من مربوط به سال گذشته بود. يكي از همكاران زيرساخت که براي بازديد از دستگاهها از تهران به ايستگاه مراجعه كرده بود، نيمه شب حالش خيلي بد شد و من با 115 تماس گرفتم تا به كمكمون بيان. زمستون و هوا بسيار سرد، باراني و مه غليظي فضا رو پر كرده بود، طوري كه 10 قدمي خودمون رو به زور ميديديم. جاده به خاطر هوا خيلي خطرناك شده بود و من براي راهنمايي راننده آمبولانس مسير زيادي رو پياده اومدم و همكارمون رو به بيمارستان منتقل كرديم. وقتي حال همكارم خوب شد، واقعاً خوشحال شدم».
دوري از شهر و قرارگيري در دورترين نقطه و مرتفعترين مكان، وجود حيوانات وحشي و درنده در طي مسير رسيدن به ايستگاه، وجود حشرات موذي و انواع عقرب و مارهاي سمي، شرايط بد آب و هوايي در برخي فصول، سختگذر بودن مسيرها، طي كردن مسيرهاي طولاني، نبود سرويس اياب و ذهاب در برخي موارد،حفاظت از ايستگاه در مقابل خطرهاي ناشي از خرابكاري و سرقت، خطرهاي طبيعي همچون سيل، زلزله، آتشسوزي، دوري از خانواده و.... بخشي از سختيِ كار نگهبانان ايستگاههاي مخابراتي است.
طهماسب جعفري با 18 سال سابقه، نگهبان ايستگاه مخابراتي شماره 2 باغملك است: « كار تو ايستگاهي كه در محلي مرتفع قرار گرفته خوبه. وجود طبيعت بكر و ديدني كه بيشتر مملو از درختان وحشي سقز و پسته كوهي و درختان تنومند بلوط و گياهان دارويي مثل آويشن، انجيركوهي، اسپند و... است. فصل بهار، طبيعت منحصر بهفردي داره كه با لالههاي قرمز پوشيده شده. اما مشكل عبور و مرور وجود داره. اينجا زمستون خيلي سخته. تمام فضاي اطراف ايستگاه پوشيده از برف ميشه. در يكي از زمستونهاي سالهاي گذشته كه برف و باران چشمگيري باريده بود، تموم ايستگاه پوشيده از برف شده بود. يك هفته اين برف وجود داشت و افراد زيادي براي ديدن برف در كنار ايستگاه جمع شده بودن و براي ما كه هميشه در سكوت بوديم، حضور افراد جالب توجه و هيجانانگيز بود». ايستگاه مخابراتي ريپيتر شماره 7 يکي از ايستگاههاي مخابراتي مسير انتقال نفت مارون و يکي از سختگذرترين سايتهاي مخابراتي کشور محسوب ميشود که از لحاظ موقعيت جغرافيايي در ارتفاعات 2973 متري منطقه گندمکار استان چهارمحال و بختياري واقع شده و در طول هفت ماه از سال به علت بارش برف شديد، امکان تردد در اين ايستگاه وجود نداره و تنها با کمک دستگاههاي برفپيما و يا بالگرد امکانپذيره. در اين ريپيتر دو نفر ساکن هستند و تنها 6 ماه از سال حضور دارند و 6 ماه ديگر امکان اسکان وجود ندارد. علي محمدي ملكشيري در ايستگاه مخابراتي ريپيتر 7 مشغول به فعاليت است: «يكي از جذابيتهاي ايستگاه مخابراتي، روشن بودن موتورهاي ديزلي در موقع خاموش بودن برق شهري است كه از انرژي خورشيدي استفاده ميشه. اطراف ايستگاه پوشيده از بوتههاي گون، كوههاي بلند و سربهفلك كشيده ايه كه در تابستون هم برف روي اون قرار داره. در زمستون كبك و حيوانات وحشي اطراف ايستگاه قرار دارن. کار در ايستگاهها بويژه ريپيتر 7 به خاطر وجود ارتفاعات و شرايط بسيار بد جوي و 15 درجه زير صفر و دسترسي نداشتن آسون به اونجا، سخت و حساسه. با قرار گرفتن در اين مکان در شرايط نامساعد جوي، احتمال هر گونه خطري خصوصا خطر حيوانات وحشي و..... وجود داره به نحوي که در گذشته در چنين مکاني به خاطر وجود کولاک و بهمن در مسير حرکت به سمت ريپيتر و عدم امکان برگشت، يکي از همکارانمون جون خودش رو از دست داد».
حجتاله نادعليپور مدت يكسال است كه در ايستگاه ريپيتر 7 مشغول به كار است: «به نظر من انجام وظايف و مسئوليتها در هر شرايطي خيلي مهمه. اينكه تو هواي سرد و برفي كار كني يا براي رفت و آمد به محل كار، سختي زيادي بكشي. من از اينكه در اين مجموعه كار ميكنم احساس خوبي دارم و خوشحالم از اينكه بتونم كمكي هرچند كوچك براي حفظ اين صنعت انجام بدم». حفاظت از ايستگاه مخابراتي در تمام مدت شبانهروز، جلوگيري از ورود افراد غيرمجاز به ايستگاه، كنترل ورود و خروج نيروهاي مخابراتي شركت، اطلاعرساني به مسئولان ذيربط در صورت بروز مشكلات در دستگاههاي مخابراتي و ديزل ژنراتور، حفاظت امنيتي از ايستگاه و جلوگيري از سوءاستفاده از ايستگاه در صورت وجود دسترسي، نگهباني از دكلها و... بخشي از فعاليتها و تلاشهاي شبانهروزي نگهبانان ايستگاههاي مخابراتي است.
داريوش صادقي مالاميري با 14 سال سابقه در ايستگاه مخابراتي شماره 5 ميگويد: «اين ايستگاه از سمت شرق به سد كارون 4 و از سمت غرب به سد كارون 3 مشرفه. درسته كه اينجا طبيعت زيبايي داره و اطرافش سراسر كوه و درختان بلوط قرار گرفته، اما زمستونهاي بسيار سرد و تابستونهايي بسيار گرم داره؛ به طوري که گاه براي تأمين مواد غذايي با مشكل روبهرو هستيم. وسيله اياب و ذهاب به سختي پيدا ميشه و جاده و ايستگاه واقعا خوب نيست».
الماس جعفري از سال 78 تا كنون در ايستگاه مخابراتي شماره 2 باغملك به عنوان نگهبان مشغول به فعاليت است: «تعداد نگهبانان اين ايستگاه پنج نفر هستن كه هر نفر، چهار شبانهروز كار و چهار شبانهروز استراحت و مجددا چهار شبانهروز كار و هشت شبانهروز استراحت ميكنه. كساني كه تو اين ايستگاه مشغول به كار هستن، به علت دوربودن ايستگاه از شهر و نبود جادهاي مناسب، با خطر جاني و مالي بسياري روبهرو هستن كه اين مشكلات در زمستون كه با باد، بارونهاي شديد وبرف همراهه، دوچندان ميشه». منوچهر جعفري با 18 سال سابقه در حراست صنعت انتقال نفت ايران، نگهبان درايستگاه مخابراتي شماره 2 باغملك است: «يكبار تو فصل زمستون، ريزش كوه موجب مسدود شدن راه عبور وسايل نقليه شد. با وجود سرماي طاقتفرساي زمستون و برف و با استفاده از وسايل ابتدايي مثل بيل و كلنگ مجبور شديم هرطور شده، راه رو باز كنيم. در گذشته محل نگهباني در كانتينر بود كه در زمستون با شدت طوفان و باران، ما هرشب تا صبح منتظر جابهجاشدن كانتينر بر اثر طوفان بوديم. اما الان فرق ميكنه و ما تو ساختمون هستيم و شرايط خيلي مطلوب شده و با وجود تمام سختيها، با فصل بهار و ديدن زيباييهاي اطراف ايستگاه، احساس خيلي بهتري داريم». واحد مخابرات نفت منطقه اصفهان وظيفه تأمين و نگهداري ارتباط ستاد منطقه و مراکز انتقال نفت تابعه را به عهده دارد و علاوه بر تأمين ارتباط شرکتها ي تابعه وزارت نفت همچون شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي، شرکت پالايش نفت، بهداري و بهداشت و مجتمع فني آموزشي صنعت نفت اصفهان و انبار کالاي جنوب، ساير ادارات و سازمانهاي غير نفتي مانند شرکت مخابرات زيرساخت، شرکت مخابرات استان خوزستان و چهارمحال و بختياري، توانير، اداره منابع طبيعي و غيره نيز از ظرفيتهاي آن بهرهمند ميشوند. كار در شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با سختي و دشواريهاي فراواني روبهروست، اما بسيارند كساني كه تمام اين سختيها را به جان ميخرند تا سرمايه ملي كشورشان را از گزند هرگونه حوادثي حفظ کنند. از جمله نگهبانان ايستگاههاي مخابراتي كه با كمترين امكانات و بدون هيچ چشمداشتي، مشغول فعاليت در آنجا هستند و حتي براي رسيدن به محل كارشان بايد از سختترين مسيرها عبور كنند. طبيعتي زيبا و دلنشين همراه با دشتهاي پر از گل در فصل بهار، زمستانهاي سرسخت و كوههاي پوشيده از برف و مه، ديشها و دكلهاي بلند، مقاوم و ايستاده در برابر بادها و طوفانهاي شديد يكجا و در دل يكديگر قرار گرفته تا عمليات سوخترساني بدون كوچكترين وقفه انجام شود.
ذره بین
منطقه اصفهان، يكي از مناطق دوازدهگانه شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران است كه مسئوليت انتقال نفتخام از ميدان نفتي مارون (واقع در شهرستان اميديه استان خوزستان) به پالايشگاه نفت اصفهان را به عهده دارد و پس از تأمين خوراک اين پالايشگاه، مازاد نفتخام را به پالايشگاههاي تهران و تبريز، همچنين بخشي از فرآوردههاي نفتي پالايشگاه اصفهان را به انبارهاي شركت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه تهران ارسال ميکند. انتقال نفت کوره دريافتي از پالايشگاه اصفهان به نيروگاه اسلامآباد و پايانه آبنيل و همچنين انتقال سوخت مورد نياز فرودگاه شهيد بهشتي اصفهان از ديگر خدمات اين منطقه است. گستره جغرافيايي منطقه اصفهان شامل سه استان خوزستان، چهارمحال و بختياري و استان اصفهان است كه با بهرهگيري از 8 مرکز انتقال نفت، ظرفيت ارسال روزانه بيش از 550 هزار بشکه نفتخام و افزون بر 350 هزار بشکه فرآوردههاي نفتي با هشت رشته خط لوله در قطرهاي 8 تا 36 اينچ به طول حدود 800 کيلومتر را دارد و در مجموع يك ميليارد
تن-کيلومتر مواد نفتي در محدوده فعاليت خود را انتقال ميدهد.از ويژگيهاي مهم شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اصفهان، بهرهبرداري و نگهداري از خط لوله راهبردي نفتخام مارون به طول 430 کيلومتر از اميديه در خوزستان تا پالايشگاه اصفهان است كه به خط لوله (مارون ـ اصفهان) شهرت دارد. و جايگاه دومين خط لوله سختگذر جهان بعد از خط لوله آلاسکا را به خود اختصاص داده است.
سي و نهمين ميثاق
مشعل - کارکنان صنعت نفت همچون ديگراقشار مردم، 12بهمن 39 سال پيش را خوب به ياد دارند؛ روزي مهم وفراموش ناشدني درتاريخ پر افتخار ملت ايران. دراين روز، شورو شعفي برپا ويک ملت منتظر رهبرش بود؛رهبري که کلامي نافذ داشت، رهبري که درکمال سادگي ميزيست وبا تکيه بر اعتقاد و باورهاي ديني، همچنين پشتيباني ملت، پايههاي ظلم حکومت پهلوي را درهم شکست.ملت منتظرآيت الله سيد روح الله موسوي خميني (ره) بود؛آيت الهي که پس از سالها تبعيد، پاي درخاک وطن ميگذارد.سرانجام اين انتظاردر 12 بهمن 57 با پرواز تاريخي«انقلاب» از فرودگاه شار دوگل پاريس به مقصد تهران وبا فرود هواپيماي بوئينگ 747 شرکت هواپيمايي ايرفرانس، درفرودگاه بينالمللي مهرآبادتهران پايان يافت؛ «امام آمد» و وطن عطر آگين شد.امام آمد تا قيام خرداد 42 را که خونها بر آن رفته بود، ، با حمايت مردم به ايستگاه آخر برساند واين اتفاق مهم در بهمن 57 رخ داد و کام مردم شيرين کرد، اما يازده سال پس ازاين اتفاق شيرين، آفتاب عمر امام خميني (ره) بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران به غروب نشست و ملتي را در حزن و اندوه فرو برد. هم اينک که 39 سال از پيروزي انقلاب اسلامي ايران ميگذرد، ملت ايران همزمان با گراميداشت دهه فجر انقلاب، به پاس احترام و قدر شناسي از رهبر فقيد انقلاب، در حرم مطهرامام راحل (ره) حاضر ميشوند وبا قرائت فاتحه به ايشان اداي احترام ميکنند.دستگاهها و نهادهاي دولتي ازجمله وزارت نفت نيز در چنين روزهايي همراه با ديگر اقشار مردم، در مرقد مطهر حضرت امام خميني (ره) حضور مييابند تا با نثار فاتحه و اهداي تاج گل، آيين احترام به رهبرفقيد انقلاب را به جاي آورند.همزمان با گراميداشت دهه پيروزي انقلاب اسلامي ايران که امسال با ايام فاطميه تقارن يافته بود، کارواني از وزارت نفت متشکل از معاونان، مديران و کارکنان اين وزارتخانه درحرم مطهرامام خميني (ره) حاضر شد تا با آرمانهاي معمارکبير انقلاب اسلامي تجديد ميثاق کند.در آئيني که به همين مناسبت وبا نواختن سرود جمهوري اسلامي ايران در مرقد مطهر امام خميني (ره) برگزارشد، حبيبالله بيطرف، امير حسين زماني نيا وعليرضا صادق آبادي، معاونان وزير نفت، به همراه شماري از مديران مياني و کارکنان صنعت نفت برمرقد مطهر بنيانگذار کبير جمهوري اسلامي ايران حاضر شدند و با قرائت فاتحه و اهداي تاج گل، بار ديگر با آرمانهاي رهبر فقيد انقلاب تجديد بيعت کردند.حرم مطهر امام خميني (ره) هميشه ميزبان زائراني است که از راههاي دور و نزديک ميآيند تا بر روح بلند رهبر ساده زيست خود فاتحه نثار کنند، اما در دهه انقلاب، بيشتر مهمانان اين حرم مطهر دستگاههاي دولتي هستند؛ به همين دليل صحن حرم، پيوسته پروخالي ميشود.کاروان وزارت نفت که براي تجديد ميثاق با آرمانهاي بنيانگذار کبير انقلاب اسلامي در حرم حاضر شده بود، بر سر مزار شهداي دولت، شهيد محمد علي رجايي وشهيد محمد جواد باهنر، همچنين دکتربهشتي و 72 تن از نمايندگان خانه ملت حاضر شدند و با قرائت فاتحه ياد و نام آنان را گرامي داشت.انقلاب اسلامي با گذراز سي ونهمين بهار پاي در چهلمين سال تولد خود ميگذارد و ملت ايران با گذشت هرسال با بنيانگذار آن، خميني کبير، ميثاقي دوباره و با اوعهد ميبندند که به انقلابي که خونهاي بسياري برايش نثار شده است، پايبند بمانند و از آرمانهاي آن تا سرحد جان دفاع کنند.
چشم انداز روشن مسجدسليمان با اجراي طرحهاي عامالمنفعه صنعت نفت
در گفتوگو با مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان
مسئـوليت نفت در شـهر آغـازها
محمد شهبازينژاد- حسين شيخ آزادي شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان از شرکتهاي پيشرو در اجراي فعاليتهاي عامالمنفعه است که به دليل قدمت صنعت نفت و پيوند ديرينه آن با مردم اين منطقه، اقدامهاي گستردهاي در حوزه مسئوليتهاي اجتماعي در دست اجرا دارد. آمارها نشان ميدهد بيشترين حجم فعاليتهاي مرتبط با رفاه عمومي و عمران و آباداني مناطق پيرامون نفت در مسجدسليمان انجام ميشود که دليل آن محروميتهاي موجود در منطقه و گستردگي حوزه فعاليت شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان در 13 شهرستان است. اين فعاليتها در حالي صورت ميگيرد که ماموريت اين شرکت، توليد صيانتي نفت و گاز از مخازن است، اما با توجه به تعهد به محيط پيراموني و مسئوليتهاي اجتماعي خود، به انجام اين امور اهتمام دارد. قباد ناصري، مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان در گفت و گو با «مشعل» پروژههاي در حال اجراي اين شرکت را در حوزه مسئوليتهاي اجتماعي به تفصيل شرح داده که متن آن در پي مي آيد:
تحقق 109 درصدي برنامه توليد مسجدسليمان
گستره فعاليت ما 27 هزار کيلومتر مربع شامل 13 شهرستان واقع در 3 استان جنوب غرب کشور است.تمام خطوط لوله و تاسيسات اين شرکت از حوزه بالادستي پنج سد مهم عبور ميکنند که نگهداشت توليد و نگهداري از تأسيسات و تعمير آنها کاري بسيار دشوار است اما با توجه به گستره حوزه فعاليت، تاکنون به گونهاي عمل کردهايم که هيچ گونه آلودگي زيست محيطي پيش نيامده و در بحث توليد توانستهايم با تحقق 109 درصدي برنامه در آذرماه، به عنوان شرکت برتر در مناطق نفتخيز جنوب بالاترين درصد توليد را کسب کنيم که با همت همکاران محقق شده است.
پروژه احداث پارک موزه برق تمبي
65 درصد پيشرفت دارد
شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان در بحث مسئوليتهاي اجتماعي اقدامهاي خوب و ارزندهاي در حوزههاي مختلف راهسازي، فرهنگي و آموزش، ورزشي و بهداشتي انجام داده است. يکي از پروژههاي رفاهي که هم اکنون در شهر مسجدسليمان در حال اجراست، احداث پارک 8 هكتاري است که در قالب اجراي پروژه پارک موزه برق تمبي به ثمر نشست و از پيشرفت خوبي برخوردار است و هم اکنون بيش از 65 درصد پيشرفت فيزيکي دارد. اميدواريم تا فروردين ماه آينده اين پروژه تحويل مردم شريف مسجدسليمان شود. اين پارک در حاشيه رودخانه تمبي در حال احداث است که هم چشمانداز خوبي دارد و هم در فاز بعدي با احداث پل طبيعت، ارتباط دو طرف رودخانه برقرار ميشود.يکي ديگر از اقدامهايي که انجام دادهايم، احداث پارک موزه چاه شماره يک است. اين چاه همواره مورد استقبال و بازديد گردشگران است؛ به گونهاي که نوروز امسال 12 هزار نفر از اين چاه بازديد کردند که اهميت آن را براي مردم نشان ميدهد. از همين رو قرار است امکانات رفاهي در آنجا فراهم کنيم از جمله سرويسهاي بهداشتي، نمازخانه، سالن نمايش و پارکينگ که پيمانکار آن مشخص شده و به زودي شروع به کار ميکند. در فاز بعدي نيز قرار است زمينهاي اطراف خريداري شود و محوطه چاه براي احداث يک پارک تفريحي بزرگ توسعه يابد. يکي ديگر از پروژههاي عامالمنفعه اين شرکت، احداث بلوار پنج بنگله تا ميدان شهداي نفت است. اعتبار اين پروژه تصويب شده و مشاور پروژه در حال طراحي مسير است که پس از آن مرحله تشريفات مناقصه انجام ميشود. با تکميل پروژه هم رفاه مردم و هم امنيت عبور و مرور کارکنان اداره مرکزي اين شرکت تأمين ميشود. تکميل ساختمان اصلي موزه بي بي يان، از ديگر پروژههايي است که از پيشرفت خوبي برخوردار و مقرر شده است تا قبل از نيمه نخست سال 97 به بهرهبرداري برسد.
احداث بيمارستان 32 تختخوابي
در مسجدسليمان
در حوزه بهداشت و درمان، احداث بيمارستان 32 تختخوابي نيز، يکي از آرزوهاي ديرينه کارکنان نفت و مردم مسجدسليمان است و قرار بود اين بيمارستان سال 83 احداث شود که به دلايلي متوقف شد، اما از حدود 4 ماه قبل تکميل اين پروژه در هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران مصوب شد. اين بيمارستان به صورت وي آي پي(VIP) يعني هر اتاق يک تخت احداث ميشود و قابل توسعه تا 64 تخت است، برآورد مالي اجراي اين پروژه انجام شده و هم اکنون در مرحله تشريفات مناقصه است. بهسازي مرکز بهداشتي- درماني ميدان (باغ ملي ) با نام مجتمع درماني نور که يک کلينيک تخصصي، دندانپزشکي و درمانگاه خانواده است، آذرماه امسال به بهرهبرداري رسيد. براي احداث پلي کلينيک تخصصي در شهر هفتکل نيز، شرح نيازي تعريف شده که در صورت تامين اعتبار احداث ميشود و مورد استفاده کارکنان و عموم مردم قرار ميگيرد.براي مناطق عملياتي نيز به دليل فاصله تا مراکز درماني شهرها، همچنين وجود کارکنان اقماري، مجوز احداث 5 مرکز پزشکياري گرفته شده که به زودي کار تکميل ساختمان آنها و استقرار پزشکيار انجام ميشود. در حوزه عملياتي شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب، شرکتهاي بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان و گچساران داراي نيروي اقماري هستند و به اين دليل نياز به پزشکيار در واحدهاي عملياتي ضروري است.از ديگر اقدامهاي مهم اين شرکت در حوزه بهداشت و درمان، اعزام گروههاي جهادي پزشکي به مناطق دور افتاده است که با همکاري سازمان بهداشت و درمان انجام ميشود. اين گروهها با حدود 12 متخصص يا جراح همزمان به مناطق روستايي و عشايري که امکان مراجعه به شهر براي آنها دشوار است، ميروند و به رايگان بيماران را ويزيت و درمان ميکنند. داروها به صورت رايگان در اختيار آنها قرار ميگيرد و در صورت نياز به عمل جراحي، بيمار با هزينه شرکت به بيمارستان اعزام و عمل ميشود و بعد از سلامت کامل با خودروهاي شرکت به محل سکونت منتقل ميشود. در سال 95 در پنج مرحله گروههاي جهادي پزشکي با اطلاع رساني قبلي به مناطق مختلف اعزام شدند و براي امسال هم برنامهريزي شده است که اين گروهها اعزام شوند؛ در هر مرحله حدود 200 تا 300 نفر ويزيت ميشوند.يکي از کارهاي در دست اقدام اين شرکت براي شهرستان مسجدسليمان در حوزه بهداشت و درمان، احداث آزمايشگاه انتظامي است که با راه اندازي آن مردم اين شهرستان براي برخي آزمايشهاي مربوط به حوزه مواد مخدر و موارد مرتبط نيازي به مراجعه به شهر اهواز را نخواهند داشت.
بهرهبرداري از جاده مسجدسليمان
به ايذه در سال 97
در حوزه راهسازي، اين شرکت احداث جاده مسجدسليمان به ايذه را در دست اجرا دارد که بخشهايي از آن تکميل شده و با راهاندازي کامل بخشي از ترافيک شهر مسجدسليمان را کاهش ميدهد و مسير مسجدسليمان به ايذه را نزديک به صد کيلومتر کوتاهتر ميکند. شرکت ملي نفت ايران براي اين پروژه حدود 43 ميليارد تومان اعتبار تصويب کرده که بايد نيمه نخست سال 97 به بهرهبرداري برسد.اين جاده راه ارتباطي مسجدسليمان و منطقه شمال و شمال غرب خوزستان به استان اصفهان و چهارمحال و بختياري را تسهيل و مسجدسليمان را از بن بست خارج ميکند.تعريض باقي مانده جاده ورودي مسجدسليمان از سه راهي لالي، از ديگر اقدامهاي اين شرکت در حوزه راهسازي است که در اين پروژه احداث دو دستگاه پل 75 متري و 55 متري و حدود يک کيلومتر جاده سازي و آسفالت پيشبيني شده است. اين پروژه در مرحله انتخاب مشاور است و اميدواريم با انتخاب پيمانکار و اجراي سريع پروژه، شاهد تکميل جاده دوبانده تا سه راهي لالي باشيم. مرمت و بهسازي جادههاي روستاهاي بخش مرکزي مسجدسليمان با استفاده از ماشينآلات و تجهيزات راهسازي مناطق نفتخيز جنوب، از ديگر پروژههاي در دست انجام است که حتي روستاهاي دورافتاده مثل روستاهاي للر، کتك، شيخون عالي، چلو و شيمبار را شامل ميشود که بخشي از آن انجام شده و هم اکنون نيز تمام ماشينآلات شرکت در حال انجام کار در اين مناطق هستند. بهسازي جاده ايستگاه قديم سد شهيد عباسپور به تل بزان که جاده بسيار پيچ در پيچ و خطرناکي بود، در قالب اين پروژه انجام شد. تعريض اين جاده تا سيد صالح در مرحله بعدي تعريف شده که به کوشش مديريت مهندسي و ساختمان شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب انجام ميشود.همچنين ترميم و بهسازي جاده بيدروبه به بالارود در شهرستان انديمشک که تقريبا چند روستا در اين مسير هستند، در حال انجام و آسفالت است. جاده دسترسي به واحد بهرهبرداري تمبي از مسير هشت بنگله و مالكريم نيز در هيئت مديره مصوب شد و به محض اختصاص اعتبار ميتوانيم اين جاده را که جاده کمربندي شهر و مورد استفاده مردم است، تکميل کنيم. به علت نبود جاده کمربندي به سمت هفتگل، باغملک و ايذه، بخشي از ماشينآلات سنگين از مرکز شهر عبور ميکنند.
کاشت و نگهداشت بيش از 20 هزار اصله نهال براي حفظ محيط زيست
شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان به منظور حفظ محيط زيست، سيستم پايش و هشدار آلودگي آب رودخانهها و سدها را خريداري کرده و در اختيار سد دز در شمال استان خوزستان قرار داده است. براي توسعه فضاي سبز نيز، کاشت و نگهداشت بيش از 20 هزار اصله نهال در سال جاري در دست انجام است و براي کاهش نفتسوزي نيز خريد دو دستگاه فرآورش سيار و تفکيک گر سيار نفت (mot و mos) را در دستور کار قرار داريم که اميدواريم سال آينده تحويل شود.از ديگر فعاليتهاي اين شرکت در حوزه محيط زيست و ايمني، بازسازي و نوسازي تجهيزات آتش نشاني است که امسال انجام شد همچنين احداث تجهيزات ايمني آتش نشاني در منطقه هفت شهيدان و هفتکل که پروژه آن تعريف شده و به محض تامين اعتبار احداث آنها آغاز ميشود. يکي ديگر از کارهايي که در دست اجرا داريم، مشخص کردن مناطق آلوده به نشت نفت در مسجدسليمان بر پايه مطالعات علمي است. در گذشته پنج منطقه به عنوان مناطق آلوده به نشت نفت و گاز مشخص شد که پشتوانه علمي نداشت، اما با همکاري اداره کل حفاظت محيط زيست استان خوزستان و از سوي مشاور علمي پروپوزالي براي شناسايي مناطق آلوده به نشت نفت و گاز تهيه شده و اين پروپوزال در شوراي پژوهش استان خوزستان نيز مصوب شد. قرار است بر اساس اين طرح مناطق آلوده از سوي يک موسسه علمي و دانشگاهي شناسايي و راهکارهايي براي رفع آن تهيه و تدوين شود.متاسفانه به دليل اين که طرح جامع شهري با مناطق آلوده به نفت گره خورده بود در چند سال اخير هيچ طرحي براي توسعه شهر اجرا نشد، اما قرار است اين مسئله به صورت نهادينه و علمي حل شود، با وجود اين در برخي مناطق آلودهاي که قبلا تعريف شد، بعضي مناطق تخليه و به فضاي سبز تبديل شد.برنامهريزي براي بهسازي خطوط لوله جرياني نفت به ويژه خط لوله 12 اينچ لب سفيد و 20 اينچ انتقال نفت شمال غرب به سمت اهواز، از ديگر فعاليتهاي اين شرکت است که هم باعث حفظ امنيت همجواران و شهرها و تاسيسات و روستاها و هم حفظ محيط زيست ميشود.
تعمير و بازسازي 28 مدرسه
در دو سال اخير
در زمينه بهسازي مدارس شهرستان در دو سال اخير 28 مدرسه تعمير و بازسازي شد و در سال تحصيلي جاري نيز براي 2 هزار دانشآموز بستههاي نوشت افزار تهيه و در اختيار آموزش و پرورش شهرستان قرار داده شد. در زمينه کلاسهاي تقويتي و کنکور نيز، خدمات زيادي به آموزش پرورش ارائه کردهايم که نتيجه خوبي هم گرفته شد. براي نمونه در سال جاري 12 نفر از دانش آموزان شهرستان مسجدسليمان در رشته هاي پزشکي و زيرگروه آن قبول شدند؛ در طرح اوقات فراغت هم با همکاري سازمان تبليغات اسلامي به دانش آموزان شهرستان خدمات ارائه دادهايم که با استقبال دانشآموزان همراه بود.اين شرکت همچنين در تمام مراسم و فعاليتهاي فرهنگي شهرستان با سازمانها و نهادها همکاري دارد؛ در بحث کمک به زلزلهزدگان کرمانشاه نيز، همکاران اين شرکت دو محموله کمک به مناطق زلزلهزده اعزام کردند. احداث حسينيه شهداي نرگسي نيز جزء پروژههاي مصوب اين شرکت است که در حال انجام تشريفات مناقصه است. از ديگر پروژههاي اين شرکت در حوزه فرهنگي، احداث حسينيه و يادمان شهداي گمنام شهر هفتکل است که 90 درصد پيشرفت دارد و تا يکي دو ماه آينده افتتاح خواهد شد.با انجام اين فعاليتها در يک سال گذشته که حق مردم منطقه است، به وضوح مشاهده کردهايم که مردم با نفت آشتي مجدد کردند و نفت را از خودشان ميدانند، در صورتي که قبلا نفت را تافته جدابافته ميديدند؛ اميدواريم با تامين اعتبارات مالي از سوي شرکت ملي نفت ايران بتوانيم بيش از اين در جهت خدمت رساني به مردم شهرستانهاي واقع در حوزه فعاليت شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان گام برداريم. در پايان از حسن توجه مديرعامل و اعضاي هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران و شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب و مسئولان شهرستان که در اجراي اين پروژهها حامي و ياريگر ما بودند، صميمانه قدرداني ميکنم.
احداث 10 زمين چمن مصنوعي
در حوزه ورزش نيزشرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان احداث 10 قطعه زمين چمن مصنوعي در شهرهاي حوزه فعاليت را در دست اجرا دارد که به زودي پيمانکار آنها انتخاب ميشود. اين زمينها پس از احداث و تکميل براي استفاده عمومي تحويل ادارات ورزش و جوانان و يا شهرداري شهرستانها قرار ميگيرد.استخر سرپوشيده با تمام امکانات از جمله جکوزي و سونا در شهر لالي در حال احداث است و حدود 57 درصد پيشرفت فيزيکي دارد که تا قبل از پايان نيمه نخست 97 به بهرهبرداري ميرسد.يکي ديگر از پروژهها تکميل استخر سرپوشيده نفتون در مسجدسليمان است که با پيگيريهاي انجام شده و مساعدتهاي مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب، اعتبار آن تصويب شد و در اولويت قرار گرفت، به زودي شرح کار تکميلي پروژه تهيه و براي مرحله تشريفات مناقصه آماده ميشود.موضوع مهمي که مسجدسليمان را از ديگر شهرهاي نفتي متمايز ميکند اين است که همه اماکن ورزشي علاوه بر کارکنان نفت در اختيار عموم مردم اين شهر است. هم اکنون حدود 5 هزار و 500 ورزشکار از اماکن ورزشي نفت استفاده ميکنند که نزديک به 70 درصد آنها غير شرکتي هستند.
روايتي از يك سال تلاش كاركنان شركت ملي نفت ايران
عزم راسخ نفتيها براي اعتلاي نام ايران
منيژه احيايي شركت ملي نفت ايران به عنوان پرچمدار توليد نفت و گاز و ركن اصلي اقتصاد كشورمان، نقش مهمي در معادلات سياسي و اقتصادي بازي ميكند و مبناي ترسيم افقهاي چشم انداز توسعه كشورمان تلقي ميشود. دستيابي به حداكثر توليد صيانتي نفت و گاز، نويدبخش فردايي تازه در عرصه تعاملات بينالمللي است و فصل نويني را در توسعه فعاليتهاي اقتصادي و سياسي اين مرز و بوم ميگشايد. رعايت همين اولويت در چشم انداز توسعهاي كشورمان، وزارت نفت را بر آن داشت تا در برنامه پنجساله ششم توسعه، هدفگذاري براي افزايش ظرفيت توليد روزانه به 7/4 ميليون بشکه نفت، 3/1 ميليارد مترمکعب گاز و 1/1 ميليون بشکه مايعات و ميعانات گازي را در افقهاي فراروي خود ترسيم كند و فعاليتهاي توسعهاي خود را در همين چارچوب برنامهريزي كند. از اين رو، وزير نفت در ابتداي آغاز به كار خود در دولت دوازدهم، افزايش ظرفيت توليد با اولويت ميدانهاي مشترک نفت و به موازات آن افزايش ضريب بازيافت از ميدانهاي نفت و گاز را به عنوان 2 برنامه راهبردي اين مجموعه بزرگ صنعتي عنوان كرد و طي آن از برنامهريزي براي تعيين تكليف تمامي ميدانهاي مشترك تا پايان دولت دوازدهم خبر داد.
پارس جنوبي، محور توسعه صنعت نفت
پارس جنوبي، به عنوان بزرگترين ميدان گازي جهان، سهم عمدهاي از فرايند توسعه ميدانهاي مشترك را به خود اختصاص داده است، به طوري كه پيش بيني ميشود با برنامهريزي انجام شده در شركت ملي نفت ايران، پنج فاز پارس جنوبي در سال آينده به بهرهبرداري برسد كه با توجه به تجربه شركت ملي نفت ايران و عزم راسخ در بهرهبرداري از اين ميدان بزرگ مشترك گازي، نيل به اين هدف دور از انتظار نخواهد بود. فروردين ماه امسال بود كه پنج فاز (معادل 6 فاز استاندارد) پارس جنوبي به همراه طرح توسعه لايه نفتي اين ميدان با حضور رئيس جمهوري به بهرهبرداري رسيد و به اين ترتيب، قطار توسعه پارس جنوبي به ايستگاه پاياني نزديكتر شد.
با تکميل عمليات اجرايي در بخشهاي خشکي و فراساحل و نيز راهاندازي واحدهاي فرايندي و شيرين سازي، 3 طرح توسعه فازهاي 17-18، 19 و 20-21، از سوي کنسرسيومي متشکل از شرکتهاي ايراني به بهرهبرداري رسيد. بيژن زنگنه، وزير نفت در مراسم افتتاحيه اين پنج فاز گفته بود كه بهرهبرداري از 11 فاز استاندارد پارس جنوبي طي 3 سال و نيم حيات دولت يازدهم، رشدي نزديك به 5/2 برابر توليد گاز را در پي داشته است و ظرفيت توليد و پالايش گاز اين ميدان را از 240 به 570 ميليون متر مکعب در روز رسانده است، اين در حالي است كه براساس آخرين آمار، توليد روزانه گاز پارس جنوبي از 470 ميليون متر مکعب در دي ماه سال گذشته با افزايش 83 ميليون متر مکعبي، به 553 ميليون متر مکعب در دي ماه امسال افزايش يافته است. درعين حال، بهرهبرداري از 6 فاز استاندارد پارس جنوبي، علاوه بر اينكه 150 ميليون مترمكعب گاز شيرين را به مجموع توليد گاز كشور اضافه كرد، مزيتهاي ديگري نيز براي كشورمان به همراه داشت؛ با بهرهبرداري از اين فازها براي نخستين بار توليد از پارس جنوبي اندکي از قطر جلو زد كه سند افتخار ديگري براي شركت ملي نفت ايران به شمار ميرود. علي كاردر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران نيز با اشاره به توليد تجمعي 1060 ميليارد مترمكعبي گاز در ميدان گازي پارس جنوبي گفته بود كه اين ميزان توليد براي کشور معادل 191 ميليارد دلار درآمدزايي به همراه داشته است. روند توسعه بزرگترين ميدان مشترك گازي ايران و جهان با سرعت در حال انجام است و ميرود تا با ثبت ركوردهايي جديد، عقب ماندگي كشورمان در برداشت از خوان نعمت اين ميدان عظيم گازي را جبران كند.
افزايش 9/1 برابري توليد از ميادين مشترك غرب كارون
اولويت توسعه صنعت نفت در بخش افزايش توليد از ميدانهاي مشترك، علاوه بر پارس جنوبي در حوزه ميادين نفت خيز نيز لحاظ شده است، به طوري كه توليد نفت خام از ميدانهاي مشترک غرب کارون شامل ميدانهاي يادآوران، ياران و آزادگان در دي ماه امسال به 305 هزار بشکه در روز رسيده است، اين در حالي است كه اين رقم سال گذشته بالغ بر 161 هزار بشکه بوده و با تداوم روند كنوني پيشبيني ميشود ميزان توليد از اين ميدانها در ماههاي آينده بين 50 تا 60 هزار بشکه ديگر افزايش داشته باشد.
كارنامه پربار توليد و صادرات نفت خام
شرکت ملي نفت ايران به منظور پيشبرد اهداف توسعه اي خود، افزايش سطح توليد نفت و گاز را در دستور كار قرار داده و بنابر برنامهريزيهاي انجام شده، مصمم است تا پايان امسال، رشد 8 درصدي در توليد نفت خام، 17 درصدي در توليد گازغني و 29 درصدي در توليد مايعات و ميعانات گازي را تجربه كند.
همچنين انتظار مي رود با هدف تحقق توليد صيانتي، تزريق گاز طبيعي به ميادين نفتي 50 درصد و تزريق آب به بيش از 38 درصد افزايش يابد.
در اين ميان، افزايش توليد از ميدانهاي غرب كارون، ميدان آذر و لايه نفتي پارس جنوبي به عنوان اركان اصلي افزايش توليد نفت در نظر گرفته شده که با تکميل واحدهاي فرآورشي و انتقال در آن، برداشت حداکثري از اين ميدانهاي مشترک ممکن مي شود.
در زمينه صادرات نيز صدور نفت خام در سال جاري در مقايسه با سال گذشته، بالغ بر 60 هزار بشکه افزايش داشته كه از اين رهگذر مجموع صادرات نفت خام و ميعانات گازي کشورمان را به بيش از 5/2 ميليون بشکه در روز رسانده است.
شروعي دوباره براي سوآپ نفت خام
با وجود ايجاد يک وقفه چند ساله، فعاليت معاوضه نفت خام از درياي خزر در سال جاري، وارد فاز اجرايي شد و به اين ترتيب گام بلند ديگري در مسير توسعه صنعت نفت برداشته شد. بر همين اساس مقرر شد تا شرکت سوآپ کننده، کشتي حامل نفت خام حوزه شمالي درياي خزر را در بندر نکا، تحويل شرکت پايانههاي نفتي ايران دهد و در مقابل در خليج فارس، معادل حجمي اين محمولهها را دريافت كند.
با شروع مجدد اين فعاليت، ضمن صرفهجويي در هزينههاي ارسال نفت خام از جنوب کشور به پالايشگاههاي تبريز و تهران، جايگاه راهبردي ايران در همکاري با کشورهاي آسياي مرکزي و حوزه قفقاز از کريدور شمال - جنوب تقويت خواهد شد.
امضاي بيش از 30 تفاهمنامه و قرارداد
سياست وزارت نفت در اصلاح قراردادها و تعريف مدل جديدي از قراردادها، عامل موثري در تسريع روند جذب مشاركت خارجي است و از اين رهگذر، ضمن انتقال فناوري و تجربه روز شركتهاي برتر صنعت نفت جهان، با فراهم شدن سرمايه لازم، زمينه براي پيشبرد اهداف توسعهاي صنعت نفت و به ويژه افزايش توليد از ميادين مشترك فراهم ميشود، همچنين شركت ملي نفت ايران طي يك سال گذشته، موافقتنامهها و تفاهمنامههاي توسعهاي متعددي را با شركتهاي تراز اول صنعت نفت در جهان منعقد کرده و توانسته است توسعه صنعت نفت كشورمان را به مسير اصلي بازگرداند. امضاي بيش از 30 تفاهمنامه و قرارداد، رهاورد اين اقدام راهبردي صنعت نفت است. در اين بين شركتهاي روسي همچون تات نفت، گاز پروم، روسنفت، زاروبژنفت، لوك اويل و شركتهاي ديگري همچون توتال چين، سفره گاز فرانسه، آنسالدو و اني ايتاليا، راشيگ آلمان، ORG نروژ و برلانژ سنگاپور از جمله شركتهاي خوشنام بينالمللي فعال در صنعت نفت هستند كه در سايه انعقاد قراردادهاي دو ياچند جانبه، در انتقال دانش فني به كشورمان نقش آفريني خواهند كرد.
ادامه در صفحه 37
روايت «مشعل» از شمارش معكوس براي راهاندازي واحد جديد نمکزدايي هفتكل و نفت سفيد
فقط يک گام ديگر ما نده
محمد شهبازينژاد ميدانهاي نفتي هفتکل و نفت سفيد در فاصله تقريبي 75 کيلومتري شمال شرقي اهواز واقع شدهاند و توليد از آنها به ترتيب از سال 1307 و 1324 خورشيدي آغاز شده و تا کنون نيز ادامه دارد. توليد نفت خام از اين دو ميدان که سالها عمدهترين تامينکننده نفت کشور بودهاند، در زمان حاضر حدود 50 هزار بشکه در روز است. شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در چارچوب برنامههاي توسعهاي خود، طرح نوسازي تاسيسات فرآورش اين ميادين را در دستور کار قرار داده است که در قالب آن چند پروژه احداث تاسيسات جديد از جمله واحد بهرهبرداري، ايستگاه تقويت فشار گاز و نمکزدايي طراحي و اجرا شده است. از جمله اين پروژهها احداث واحد جديد نمکزدايي هفتكل و نفت سفيد با ظرفيت 45 هزار بشكه در روز است که در مراحل پاياني ساخت قرار دارد و گروههاي راهاندازي براي آزمايش تجهيزات نصب شده در اين واحد مستقر شدهاند.
در اين ارتباط مدير پروژه احداث واحد نمکزدايي هفتكل و نفت سفيد توضيح داد: عمليات احداث اين واحد 100 درصد تكميل شده است و پس از آزمايشهاي لازم از سوي گروههاي مهندسي راهاندازي و تاييد فني و ايمني تجهيزات مختلف كارخانه از قبيل ماشين آلات، خطوط لوله، برق، ابزار دقيق و مخازن، واحد جديد، روزهاي آينده راهاندازي خواهد شد.
مهدي بختياري گفت: عمليات راهاندازي مرحله به مرحله و ابتدا با ارسال نفت شيرين به واحد انجام ميشود و پس از اطمينان از درستي فرآيند كارخانه، نفت نمكي از ميدان هفتكل ونفت سفيد به واحد جديد ارسال ميشود.وي افزود: در جريان پيش راه اندازي، نقايص شناسايي و برطرف و واحد نمكزدايي در بالاترين ظرفيت راهاندازي و در اختيار شركت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان قرار داده خواهد شد.
نصب پيشرفتهترين تجهيزات نمكزدايي در واحد هفتكل و نفت سفيد
بختياري با بيان اين كه واحد نمکزدايي هفتكل و نفت سفيد، نخستين واحد نمكزدايي است كه براي اين ميدانها احداث ميشود، گفت: اين واحد با توجه به نياز عملياتي و برنامهريزي معاونت مهندسي نفت براي افزايش ظرفيت توليد از ميدانهاي هفتكل و نفت سفيد نيازسنجي و از سوي مديريت مهندسي و ساختمان مناطق نفتخيز جنوب طراحي و احداث شده است.
وي افزود: اين كارخانه بر اساس فناوريهاي روز طراحي و با استفاده از تجهيزات پيشرفته احداث شده و از ويژگيهاي بارز آن نصب سيستم كنترل فيلد باس است كه از نخستين كارخانههايي در سطح مناطق نفتخيز جنوب كه از اين سيستم برخوردار است.
مدير پروژه احداث واحد نمکزدايي هفتكل و نفت سفيد درباره ويژگي اين سيستم گفت: سيستم فيلدباس(Field Bus) سيستمي است كه وضعيت تمام بخشهاي واحد را با استفاده از تجهيزات الكترونيكي پايش گري مي کند و در اختيار اپراتور قرار ميدهد؛ با اين سيستم سرعت عمل كنترل و حفاظت كارخانه افزايش مييابد و نسبت به سيستمهاي موجود ايمنتر و از نظر اقتصادي هم به صرفه تر است.
بختياري درباره تجهيزات نصب شده در واحد نمكزدايي هفتكل و نفت سفيد توضيح داد: تجهيزات اصلي اين كارخانه شامل 2 دستگاه نمک گير برقي، 2 دستگاه هيتر، 2 دستگاه مبدل حرارتي آب و نفت، مخازن آب فرآيندي و آب زائد (ديسپوزال)، سيستم تزريق مواد شيميايي، 38 دستگاه الكتروپمپ ، ديزل ژنراتور برق اضطراري، ساختمان كنترل، ساختمان برق فشار ضعيف و متوسط، تابلوهاي برق فشار متوسط3300 ولت و فشار ضعيف 400 ولت، 2 دستگاه ترانسفورماتور برق2000 كيلوولت آمپر، سيستم اكسيژن زداي آب فرآيندي، مخازن آب آتشنشاني و پمپهاي مخصوص آتشنشاني است.وي گفت: به منظور افزايش ضريب ايمني اين واحد، يك دستگاه ديزل پمپ آتش نشاني نصب شده كه در صورت بروز حادثه و قطع برق، عمليات اطفاي حريق بدون وقفه اجرا ميشود، همچنين در اين واحد سيستم پيشرفته اعلان و اطفاي حريق (F&G) نصب و راه اندازي شده است.
اجراي دستورعملهاي
زيست محيطي در نمكزدايي هفتكل و نفت سفيد
مدير پروژه احداث واحد نمکزدايي هفتكل و نفت سفيد با اشاره به رعايت استانداردهاي زيست محيطي در طراحي و احداث اين واحد گفت: در اين واحد مجموعه تصفيه پساب شامل مخزن اسكيمر و سيستمIGF به همراه فيلترهاي پساب نصب شده است تا آب زايد توليدي حاصل از فرآيند نمكزدايي كه به چاههاي دفعي تزريق ميشود، كمترين ميزان نفت و مواد هيدروكربوري را داشته باشد. وي افزود: براي انتقال آب زايد اين كارخانه به چاههاي دفعي، حدود 5/6 كيلومتر خط لوله غير فلزي از جنس RTP احداث شد كه اين لولهها داراي طول عمر بالاست و دچار پوسيدگي نميشوند.بختياري افزود: در اين پروژه 2.5 كيلومتر عمليات جادهسازي و آسفالت اجرا و 12 كيلومتر خط لوله4 اينچ انتقال آب از شهر هفتكل تا محل پروژه احداث شد.وي سيستم هواي فشرده شامل دراير و كمپرسور و 2 دستگاه مشعل سرد و گرم را از ديگر تجهيزات واحد نمکزدايي 45 هزار بشكهاي هفتكل و نفت سفيد برشمرد.
بختياري تاكيد كرد: اجرا و تكميل اين پروژه حاصل همکاري و همدلي مجموعه کارکنان و كارشناسان مديريتهاي مرتبط در شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب و حمايتهاي مديرعامل است.
يک بومي سازي کاربردي ايراني
دستگاه تزريق فوم به چاههاي نفت و گاز ساخته شد
دستگاه تزريق فوم به چاههاي نفت و گاز از سوي يك شركت سازنده داخلي طراحي و بوميسازي شد. اين دستگاه به کوشش اصغر عجمي، طراحي و از سوي شركت آلاحفار قدرت ايرانيان براي نخستين بار در كشور ساخته شده است. عجمي در اين باره توضيح داد: اين دستگاه در تعمير و زنده سازي چاههايي کاربرد دارد که تشکيل ستون آب در عمق آنها مانع توليد نفت يا گاز ميشود؛ با استفاده از اين دستگاه، ترکيب فوم و نيتروژن به عمق چاه تزريق ميشود و اين ترکيب، ستون آب را به سطح هدايت ميکند و در اصطلاح فني، چاه زنده شده و به چرخه توليد باز مي گردد. وي با بيان اين كه اين دستگاه را با تكيه بر دانش و تجربيات 30 ساله خود در بخش حفاري صنعت نفت طراحي و ساخته است، اظهار کرد: تحقيق و بررسي براي طراحي اين دستگاه حدود دو سال به طول انجاميد كه در نهايت در سال جاري به کوشش يک سازنده بخش خصوصي ساخته شد. عجمي درباره انگيزه خود از طراحي اين دستگاه گفت: اين دستگاه به دليل نبود نمونه مشابه در کشور براي تزريق فوم به چاههاي نفت و گاز طراحي شد؛ استفاده از فوم، يکي از روشهاي کم هزينه و با راندمان بالا براي احياي چاههايي است که ستون آب در آنها تشکيل و مانع توليد مي شود. وي گفت: هم اکنون بسياري از کشورها از چنين دستگاهي براي احياي چاههاي خود استفاده ميکنند که با طراحي و ساخت اين دستگاه صنعت نفت کشور نيز، صاحب فناوري توليد و به کارگيري چنين دستگاهي شد. وي افزود: تا قبل از ساخت اين دستگاه در کشور، براي تعمير و زندهسازي چاههايي که با تشکيل ستون آب دچار افت توليد ميشد، از تزريق مخلوط آب و نيتروژن استفاده ميشد که کارايي لازم را نداشت.
ثبت اختراع و احياي دو حلقه چاه نفتي با دستگاه جديد
عجمي افزود: اين دستگاه با عنوان «ميکرو پمپ تزريق مواد افزايه کف ساز براي احيا و پاکسازي چاه نفت» مورخ 7/8/96 در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گواهينامه ثبت اختراع (به شماره 94020) دريافت کرد. وي افزود: اين دستگاه براي عمليات احياي دو حلقه چاه نفتي در ميدانهاي بي بي حکيمه و منصوري آزمايش ميداني شد و مورد تاييد اداره مهندسي بهرهبرداري شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب قرار گرفت؛ شركت سازنده نيز اعلام كرده است كه مي تواند نياز شرکتهاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، نفت مناطق مرکزي و اروندان را در اين زمينه برطرف سازد.
استفاده از فوم، كمهزينهترين روش براي فرازآوري چاههاي نفت و گاز است
وي تصريح كرد: بر اساس برآوردهاي کارشناسان مهندسي نفت، استفاده از افزايه کف ساز (فوم) براي فرازآوري چاه در مقايسه با ساير روشها کمترين هزينه را دارد. عجمي افزود: با توجه به اين كه تجمع و افزايش سيالات سنگين به خصوص آب در ستون چاههاي نفت و گاز به مرور موجب کاهش تدريجي فشار جرياني و توقف توليد و بسته شدن چاه ميشود؛ از اين رو براي رفع آن از روشهاي مختلف مکانيکي و شيميايي مانند فرازآوري با گاز، تغيير قطر رشته توليدي، پمپهاي درون چاهي و افزايه کف ساز (فوم) استفاده مي شود. وي گفت: در زمان حاضر در سطح مناطق نفتخيز جنوب به جز دو ميدان که در آنها سيستم فرازآوري با گاز(Gas Lift) وجود دارد، در بقيه ميادين از تزريق گاز نيتروژن براي فرازآوري و زنده سازي چاه استفاده ميشود که به دليل محدوديتهاي عملياتي استفاده از نيتروژن، استفاده از فوم در اولويت قرار دارد. وي تاكيد كرد: يکي از پيش شرطهاي استفاده از فوم براي فرازآوري، تامين تجهيزات مناسب براي عمليات تزريق فوم از جمله ميکروپمپ است که با امکان ساخت اين دستگاه در داخل مي توان تعداد زيادي از چاههاي موجود را که در اثر تشکيل ستون آب دچار افت توليد شدند، زنده سازي کرد. عجمي يادآوري كرد: استفاده از فوم، براي کاربردهاي ديگر از جمله استفاده در عمليات اسيدکاري چاهها براي بهينه سازي عمليات اسيدکاري و تميزسازي بهتر چاه در انتهاي عمليات نيز توصيه مي شود که در اين صورت با حذف گازوييل، ضمن افزايش راندمان عمليات، کمترين آسيب به مخزن وارد مي شود؛ جايگزيني گازوييل با فوم در عمليات اسيدکاري همچنين موجب صرفه جويي در هزينهها و حفظ محيط زيست ميشود. مهندس عجمي هم اكنون به عنوان کارشناس مکانيک در معاونت حفاري مديريت امور فني شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب مشغول به كار است.
رگ سفيد، اژدهايي كه خاموش شد
يكي از دستاوردهاي شركت ملي نفت ايران در سال 96، مهار فوران چاه شماره 147 ميدان رگ سفيد بود كه پس از 58 روز به ثمر نشست.
فشار 2400 PSI که بالاترين فشار ثبت شده در فورانهاي کشور به شمار ميآيد، به همراه دماي متغير بين 1200 تا 1800 درجه سانتيگراد و صوت گوشخراش بالغ بر 180 دسيبل فوران ميدان رگ سفيد، آزموني ديگر براي سنجش غيرت، تعهد و تخصص نفتيها رقم زد. با اين وجود، عمليات مهار اين اژدهاي سركش، به مدد دانش بومي و در سايه مجاهدت شبانهروزي شماري از زبده ترين كارشناسان و مديران شركتهاي ملي نفت ايران، مناطق نفتخيز جنوب و ملي حفاري ايران به ثمر رسيد و برگ زرين ديگري بر افتخارات دومين شركت بزرگ نفتي دنيا افزود.
گامهايي بلند براي افزايش سهم داخل
از توسعه صنعت نفت
شركت ملي نفت ايران به منظور افزايش سهم داخل از توسعه صنعت نفت، طرح بوميسازي 10 گروه خانواده کالاهاي صنعت نفت را اجرايي ساخت و قرارداد ساخت 3 مجتمع جديد صنعتي براي ساخت لولههاي CRA با سهم مشارکت مساوي شرکت فولاد اصفهان و شرکت توباچک اسپانيا را نهايي كرد. اجراي اين طرح، علاوه بر آن كه گام بلندي در مسير انتقال دانش فني ساخت لولههاي مغزي CRA به داخل کشور به شمار ميآيد، ايران را به نخستين کشور توليد کننده اين کالاي راهبردي در منطقه تبديل خواهد كرد. شركت ملي نفت ايران با هدف تحقق حداكثري سهم داخل از توليد كالاهاي موردنياز صنعت نفت، در مجموع قراردادهاي مربوط به 6 قلم از اين کالاهاي پركاربرد به ارزش 3/1 ميليارد يورو منعقد شده و در عين حال، بسته جديد کالاهاي پرمصرف صنعت نفت نيز تدوين شده كه هم اكنون در انتظار تصويب نهايي وزير نفت است. شركت ملي نفت ايران همچنان بهرهبرداري از سامانه تامين الکترونيکي کالا را در دستور كار قرار داده و مصمم است ضمن غناي بانك اطلاعاتي صنعتگران صنعت نفت، نظارت دقيقي بر روند خريد و تامين كالا داشته باشد.
نفت در مسير محروميت زدايي
شركت ملي نفت ايران در كنار اهداف توسعهاي خود، نقش موثري نيز در اجراي طرحهاي عامالمنفعه و محروميت زدايي از مناطق كمتر توسعه يافته دارد. مديريت نظارت بر طرحهاي عمراني مناطق نفتخيز، به عنوان بازوي اصلي شركت ملي نفت ايران در اين مسير، طي 15 سال از شروع به کار خود، دستاوردهاي قابل توجهي در حوزههاي مختلف اجتماعي از قبيل حوزههاي آموزشي، ورزشي، راه و شهرسازي، خدماتي، فرهنگي، بهداشتي و درماني، زير ساختي و زيست محيطي داشته است. انجام 3 هزار و 557 پروژه عمراني با اعتباري بالغ بر 1300 ميليارد تومان، نتيجه تحقق طرحهاي توسعه استاني و عدالت محوري در مناطق محروم است. انجام اين تعداد پروژه در حالي صورت ميگيرد كه از ابتداي امسال عمليات اجرايي 545 پروژه ديگر آغاز شده كه به مدد قانون الزام هزينه کرد 3 درصد از پروژههاي توسعهاي در بخشهاي عمراني محقق شده است. اين مديريت در عين حال در مسير توانمند سازي جامعه پيرامون صنعت نفت، طرح توانمند سازي 2500 نفر در غرب کارون و پارس جنوبي را در دستور كار خود قرار داده است. ارائه اين خدمات در حالي صورت ميگيرد که براساس سياستهاي وزارت نفت، توسعه مناطق نفتخيز در اولويت قرار دارند.
توسعه صنعت نفت، به شرط تامين
منابع مالي
شكي نيست كه تامين منابع مالي به عنوان يكي از محورهاي اصلي توسعه در صنعت نفت و گاز مطرح است؛ اما سهم كم صنعت نفت از سبد بودجه كشور باعث شده تا با وجود تمام تلاشها، روند توسعه در اين صنعت بنيادين با دشواريهاي زيادي همراه باشد، به طوري كه به گفته كارشناسان در صورت عدم تامين منابع مورد نياز براي افزايش توليد و نگهداشت نفت و گاز، امكان افت توليد نفت کشورمان در آينده وجود خواهد داشت. با اين وجود، وزير نفت از برنامههاي در دست اين وزارتخانه براي تامين منابع مالي خبر داده و گفته است كه برنامهريزي مدوني براي بهرهمندي از منابع مالي مردم و مشاركت آنان در طرحهاي شركت ملي نفت ايران به منظور نگهداشت و افزايش توليد نفت و گاز انجام شده است. به گفته وزير نفت، در صورت تصويب طرح 5/5 ميليارد دلاري در حوزه نگهداشت و افزايش توليد، گام بلندي در صنعت نفت برداشته خواهد شد. در عين حال به نظر ميرسد كه در صورت مساعدت مجلس و راي مثبت نمايندگان خانه ملت به افزايش سهم صنعت نفت از بودجه، قطار توسعه صنعت نفت با سرعت بيشتري مسير توسعه خود را بپيمايد؛ قطاري كه سربلندي و اعتلاي نام ايران را به دنبال خواهد كشيد.
افتتاح نخستين اورژانس سوختگي در صنايع نفت منطقه اصفهان
همزمان با سالروز ولادت حضرت زينب كبري(س) و روز پرستار، نخستين اورژانس سوختگي پيش بيمارستاني در صنايع نفت منطقه اصفهان، در محل شركت پالايش نفت اصفهان، با حضور مديران اين شركت، رئيس ، معاون سلامت بهداشت و درمان اصفهان و رئيس ستاد طب صنعتي و بهداشت صنعت نفت اصفهان و همچنين رئيس مركز سلامت كار پالايشگاه اصفهان به بهره برداري رسيد. در مراسم افتتاحيه، مديرعامل شركت پالايش نفت اصفهان ضمن تبريك به مناسبت روز پرستار از فعاليت اين بزرگواران كه براي خدمت به بيماران از جان و دل تلاش مي كنند، تجليل کرد و گفت: شغل پرستاري و همچنين شغل پزشكي عشق و علاقه خاصي مي طلبد و به طور حتم خداوند منان اجري عظيم براي افرادي كه در اين حرفه مشغول هستند، در نظر گرفته است.لطفعلي چاوشي ضمن ابراز خرسندي براي بهره برداري ازاين طرح، با اشاره به اينكه، اين مركز نخستين اورژانس سوختگي پيش بيمارستاني در صنايع نفت منطقه اصفهان محسوب مي شود، گفت: اميدواريم ديگر صنايع نفت استان نيز مبادرت به تعبيه چنين مراكزي کنند. در زمان حوادث ناگهاني، معين يكديگر باشيم. با اين وجود پالايشگاه از هم اكنون آمادگي خود را براي ياري و خدمات اضطراري به صنايع همجوار اعلام مي کند. عباس اثني عشري، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان نيز با تاكيد بر ضرورت ساخت اورژانس سوختگي پيش بيمارستاني تصريح کرد: پالايشگاه اصفهان معضلي از روند خدمات رساني به همكاران در بهداشت و درمان را مرتفع کرد كه بسيار قابل تقدير است. در اين مركز براي رسيدگي همزمان به 10 نفر مصدوم، برنامه ريزي شده است. دکتر حسن ترحمي، معاون سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان همچنين طي سخناني با بيان اينكه تا زماني كه همه چيز به خوبي پيش ميرود و مشكلي وجود ندارد ، اوضاع طبيعي به نظر مي رسد، اما به محض حادثه غيرمترقبه و غير قابل پيش بيني، نقش مراكزي مانند اورژانس پيش بيمارستاني مشهود مي شود، تصريح کرد: با توجه به صنعت معظمي مانند پالايش نفت اصفهان، خوشبختانه ساخت چنين اورژانسي نشان از تدابير ارزشمند مديريت پالايشگاه دارد، بنابراين جا دارد اين حركت بسيار ارزشمند را به مديريت اين شركت تبريك بگوييم.وي افزود: از آنجايي كه در ساعات اوليه سوختگي، به منظور كاهش معضلات ناشي از سوختگي، بيشترين كارها را مي توان انجام داد، اظهار اميدواري کرد: با تجهيزات مطلوبي كه در اين مركز موجود است، به محض وارد شدن صدمات احتمالي به مصدومين حادثه آتش سوزي، با ارائه خدمات سريع اوليه و تا رسيدن وي به بيمارستان ، علائم و تبعات ناشي از سوختگي به حداقل ممكن خواهد رسيد. محمد نيازي اصفهاني ،رئيس ستاد طب صنعتي و بهداشت صنعت نفت اصفهان نيز ضمن تجليل ازديدگاه مديريت شركت پالايش نفت اصفهان در جهت اين حركت قابل تقدير، به تشريح فعاليت پرثمر كاركنان خدوم پالايشگاه، ستاد و اين شركت در مسير ساخت وتجهيز اورژانس پرداخت و گفت: اين مركز داراي دو اتاق مجهز با عناوين «شست و شو» و «پانسمان» است كه مساحت هر كدام از آنها 48 متر مربع است.
راهاندازي سامانه ديسپچينگ انبارهاي نفت براي تکريم کارکنان
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي گفت: سامانه ديسپچينگ ميترينگ انبارهاي نفت با هدف تکريم کارکنان و هزينه 98 ميليارد ريالي به بهرهبرداري رسيد.
سيدمحمدرضا موسويخواه صبح روز چهارشنبه (18 بهمنماه) در آيين بهرهبرداري رسمي از سامانه ديسپچينگ انبارهاي نفت، با بيان اينکه هدف از اجراي اين طرح، تکريم کارکنان اين شرکت است، توضيح داد: بيش از 1100 مخزن نفت کشور وجود دارد که همه روزه همکاران ما بايد به منظور اندازهگيري فرآورده از پلههاي اين مخازن مرتفع بالا بروند و اين مسئله، فرسودگي روحي و جسمي نيروي انساني را در پي دارد.
وي افزود: مزاياي زيست محيطي، کاهش هزينهها، دقت و جلوگيري از عرضه خارج از شبکه سوخت و...، ديگر اهدف اجراي اين طرح است.
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي با بيان اينکه هم اکنون 40 انبار کشور به اين سامانه متصل شده است، افزود: 20 انبار ديگر در دو ماه آينده به اين سامانه متصل ميشود.
موسويخواه همچنين با بيان اينکه در مرحله بعد به دنبال سامانه هوش مصنوعي هستيم، افزود: به همين منظور مطالعات و شناسايي شرکتهاي مرتبط با اين موضوع در حال انجام است.
وي با تاکيد بر اينکه همه اطلاعات و آمار شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي شفاف است و انحرافي در آن وجود ندارد، ادامه داد: استفاده از اين سامانه به ما و تمام نهادهاي نظارتي اين امکان را ميدهد که عمليات نقل و انتقال فرآورده را شفافتر انجام دهيم.
ضرورت سامانه ديسپچينگ براي سيانجي
مدير شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه تهران با بيان اينکه اين سامانه فقط نبايد مختص سوخت مايع باشد، گفت: به نظر من بخش سيانجي نيز به چنين سامانهاي نياز دارد.
ويس کرمي با اشاره به سابقه 13 ساله ايران در صنعت سيانجي گفت: با اين سابقه، 2400 جايگاه عرضه سيانجي در کشور وجود دارد، اين درحالي است که تعداد جايگاههاي عرضه بنزين با سابقهاي بيشتر، حدود 3700 جايگاه است.
به گفته وي، هم اکنون روزانه حدود 21 ميليون مترمکعب سيانجي در کشور مصرف ميشود، بنابراين ضرورت پايش در اين صنعت محسوس است.
ويس کرمي ادامه داد: گرفتن اطلاعات از تک تک 2400 جايگاه سيانجي، تجميع آنها و اقدامهاي بعدي، ضرورت اجراي سامانه ديسپچينگ براي سيانجي را بيش از گذشته نمايان ميسازد.
ويس کرمي با بيان اينکه هماکنون 240 ميليون ليتر انواع فرآورده در کشور توزيع ميشود، تصريح کرد: هر ليتر از اين فرآوردهها حساب و کتاب دارد، بنابراين اجراي سامانه ديسپچينگ بسيار ضروري بود.
وي با اظهار اميدواري به اينکه به زودي بتوان تمام چرخه سوخترساني کشور را به اين سامانه مجهز کرد، افزود: تا زماني که قيمتها واقعي نيست و اختلاف بها وجود دارد و هر روز هم اين اختلاف بيشتر ميشود، اجراي چنين پروژههايي بسيار اهميت دارد. به عنوان مثال هم اکنون هر ليتر گازوئيل 300 تومان يارانهاي و 600 تومان نيمه يارانهاي عرضه ميشود، در حاليکه قيمت فوب اين فرآورده 1700 تومان است.
وي ادامه داد: سيستم ديسپچينگ ميترينگ از عرضه خارج از شبکه سوخت به مقدار زيادي جلوگيري ميکند.
مدير شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه تهران گفت: اقدام خوبي که در حال انجام است، صدور بارنامه برخط (آنلاين) است و هم اکنون همه بارهايي که از انبارهاي نفت خارج يا به آنها داخل ميشوند، بارنامه رسمي سازمان راهداري و حمل و نقل جادهاي دارند.
جلد نخست کتاب« واکاوي حوادث صنعت نفت» منتشر شد
جلد نخست کتاب واکاوي حوادث صنعت نفت (مديريت دانش تجارب با رويکرد درسآموزي) به کوشش هيئت سوم بدوي رسيدگي به تخلفات اداري کارکنان وزارت نفت -ويژه HSE منتشر شد.
حسن اصيليان، رئيس هيئت سوم بدوي رسيدگي به تخلفات اداري کارمندان وزارت نفت - ويژه HSE گفت: اين هيئت با گردآوري اين مجموعه در نظر دارد با اشتراکگذاري تجربههاي حاصل از حوادثي که در هيئت مطرح و مورد رسيدگي قرار گرفته است، گامي به سوي ارائه هشدارهاي لازم و پيشگيري از بروز حوادث مشابه در صنعت نفت بردارد.
به گفته وي، جلد نخست اين کتاب مشتمل بر چهار فصل «علل وقوع حوادث، بررسي تجزيه و تحليل حوادث ناشي از کار، چند روش براي بررسي حادثه و تجزيه و تحليل حوادث» است. رئيس هيئت سوم بدوي رسيدگي به تخلفات اداري کارمندان وزارت نفت – ويژه HSE با اشاره به تشکيل هيئتهاي رسيدگي به تخلفات اداري براي رسيدگي به کم کاري و قصور کارکنان دولت افزود: هيئت رسيدگي به تخلفات کارکنان - ويژه HSE به قصور کارکنان در انجام وظايفي که منجر به تهديد سلامت کارکنان، وقوع حادثه يا آسيب به محيط زيست ميشود، رسيدگي ميکنند.
اصيليان تصريح کرد: اين هيئت با تجزيه و تحليل وقايع و حوادث مختلف، علاوه برصدور احکام گوناگون درباره افراد خاطي سعي ميکند جلسات بررسي خود را به کلاس آموزشي تبديل کند تا متخلفان بيش از پيش به وظايف کاري خود آشنا شوند و از بروز وقايع و حوادث جبرانناپذير جلوگيري کنند.رئيس هيئت سوم بدوي رسيدگي به تخلفات اداري کارمندان وزارت نفت – ويژه HSE در ادامه اظهار کرد: در کشور ما نرخ وقوع حوادث شغلي در حال رشد است و هرسال تعداد زيادي حوادث مرگبار در محيطهاي شغلي به وقوع ميپيوندد. در صنعت نفت نيز با توجه به ماهيت ذاتا خطرناک فعاليتها و عمليات کاري، در هر سال حوادث متعددي به وقوع ميپيوندد که پيامدهاي نامطلوبي بر جاي ميگذارد.وي گفت: به وقوع پيوستن حوادث شغلي در محيطهاي کاري و به تبع آن جان باختن يا آسيب ديدن کارکنان به عنوان مهمترين سرمايه هر کشور، افزون بر آثار نامطلوب رواني و اجتماعي که به هيچ عنوان قابل جبران نيست، خسارتهاي اقتصادي قابل توجهي نيز به دنبال خواهد داشت و هزينههاي هنگفتي را به سازمانها تحميل ميکند. اصيليان تصريح کرد: در مسير پيشگيري از اين حوادث و خسارتهاي ناشي از آنها، شناخت علل وقوع اين حوادث اهميت بسياري دارد. شناخت اين علل ميتواند در گسترش برنامههاي پيشگيرانه نظير برنامههاي بازرسي ايمني مبتني بر ريسک مورد استفاده قرار گيرد.وي در پايان اظهار کرد: پيشگيري از حوادث يکي از اهداف اصلي برنامههاي HSE به شمار ميآيد و براين اساس، درک علل حوادث به راهبردي براي پيشگيري از آنها منجر خواهد شد.
استاندار کهگيلويه و بويراحمد در بازديد از تاسيسات شرکت نفت گچساران:
نيروي انساني صنعت نفت يک ثروت ملي در کشور است
علي احمدي، استاندار کهگيلويه و بويراحمد، در بازديد از تاسيسات نفتي که به همراه نماينده مردم گچساران و باشت، فرماندار، مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران، مسئولان استاني و شهرستاني صورت گرفت، در جمع کارکنان نفت گچساران گفت: نخبگان و متخصصان هر کشور از نگاه ملي، با ارزشترين سرمايههاي انساني محسوب ميشوند، زيرا با حضور اين افراد، توسعه در کشور با کمترين زمان شتاب ميگيرد. صنعت نفت ايران با تکيه بر توانمنديهاي متخصصان داخلي، در مقابله با تحريمهاي اعمال شده عليه اين صنعت ايستاد و سربلند بود. وي با تبريک به کارکنان صنعت نفت گچساران براي مهار فوران چاه 147 رگ سفيد گفت: نيروي انساني، ارزشمندترين سرمايه شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران به شمار ميرود و منابع انساني اين شرکت (دومين توليد کننده نفت در مناطق نفتخيز جنوب با اعتقاد، تعهد و تخصص، پاسخگوي نيازهاي صنعت نفت کشور هستند، ضمن آنکه اين شرکت با بهره مندي از نيروهاي مجرب و کارآمد و تجهيزات لازم، نقش مهمي در اقتصاد کشور را دارد.
وي با بيان اينکه همکاري صنعت نفت در زمينه عمل به مسئوليتهاي اجتماعي در منطقه قابل تقدير است، گفت: وزارت نفت به دليل قدمت و گستردگي حوزه عملياتي، از همان ابتداي کار خود، کمکهايي در قالب خدمات اجتماعي و عمراني به مناطق پيرامون داده است. استاندار کهگيلويه و بويراحمد با اشاره به سختي کار در صنعت نفت و حفاظت وصيانت کارکنان نفت از تاسيسات گفت: بر خود وظيفه ميدانم به نمايندگي از دولت، از شما تقدير و تشکر کنم.
فکر اساسي براي بازسازي تاسيسات قديمي
در ادامه غلامرضا تاجگردون، رئيس کميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي، نيز با اشاره به نقش صنعت نفت گچساران در منطقه گفت: کارکنان و مديران فني شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران و جنوب با چنگ و دندان صنعت نفت را نگه ميدارند و بايد از هم اکنون براي بازسازي تاسيسات قديمي صنعت نفت، فکري اساسي کرد تا در آينده دچار مشکل نشويم. در جريان اين بازديد، هوشنگ صيدالي، مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران، نيزگفت: شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران پس از شرکت کارون، دومين توليد کننده نفت در جنوب و داراي هفت هزار نيروي انساني است که ما به اين داراييها افتخار ميکنيم.
وي با بيان اينکه روزانه حدود 600 هزار بشکه نفت در اين شرکت توليد ميشود، افزود:با افزايش ظرفيت نمکزدايي تا پايان امسال ،توليد روزانه نفت در اين شرکت به 635 هزار بشکه مي رسد.
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران ضمن آنکه افزون بر توليد نفت، صادرات نفتا و تزريق گاز را داريم و اگر تزريق گاز را به موقع انجام ندهيم، توليد نفت ما با مشکل روبه رو خواهد شد. صيدالي در ادامه با اشاره به تحريمهاي کمرشکن گفت: سرپا نگه داشتن اين تاسيسات، کار آساني نيست که اين کار از عهده کارکنان ما برخواهد آمد و اين نشان از آن دارد که عاشقانه دل در گرو اين کشور و نظام دارند.
افتتاح دو واحد نمکزدايي تا پايان امسال
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران گفت: جديدترين تاسيسات شرکت ما کارخانههاي گاز مايع (ان جي ال ) است و دهه فجر امسال کارخانههاي نمکزدايي گچساران 3 ونمکزدايي بيبي حکيمه 1 به مناسبت دهه فجر تا پاپان امسال افتتاح مي شود.
صيدالي با اشاره به افتتاح دو واحد نمکزدايي در اين شهرستان گفت: مبلغ 600 ميليارد تومان هزينه ساخت اين دو واحد شده است. وي در ادامه با اشاره به مسئوليتهاي اجتماعي اين شرکت گفت: مسئوليت اجتماعي شرکت نفت و گاز گچساران به دليل قرار گرفتن در چهار استان فارس، خوزستان، کهگيلويه و بويراحمد و بوشهر بسيار زياد است. صيدالي گفت: بسياري از تاسيسات صنعت نفت در استان کهگيلويه وبويراحمد قرار گرفته است و خدمات بسياري در اين استان از سوي نفت انجام ميشود، ضمن آنکه همزمان ارتباطاتي با استانهاي همجوار در زمينه مسئوليت اجتماعي داريم. صيدالي ادامه داد: اين شهرستان داراي جوانان با تجربه و ارزشمندي است که اگر در زمينه ورزشي روي آنان کار شود، آينده درخشاني براي اين شهرستان و استان خواهند داشت. وي گفت: کارکنان اين شرکت همواره در زمينه نظام مشارکت و پيشنهادات در سه سال گذشته مقام برتر را کسب کردهاند. صيدالي افزود: زميني نزديکي فرودگاه داريم که اگر به سند صنعت نفت برگردد، در زمينه ساخت پايانه وتوسعه فرودگاه اقدام خواهيم کرد.
تنديس برنزين هشتمين جشنواره ملي نظام پيشنهادها به شركت نفت و گاز گچساران اهدا شد
پيشتازي گچساراني ها درتحقق اهداف اقتصاد مقاومتي
دبير اجرايي نظام مشارکت شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران از اهداي تنديس برنزين هشتمين جشنواره ملي نظام پيشنهادها به شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران خبر داد.
علي نارکي با بيان اينکه شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران در مسير تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي و به منظور ارتقاي خدمت، رفع مشکلات سازمان، کاهش هزينهها، ايجاد هم افزايي، انگيزه و اعتماد به نفس و بهبود مستمر امور در نظام مشارکت و پيشنهادات پيشتاز بوده است، گفت: دستاوردهاي بزرگ اين شرکت در مسير نظام مشارکت و پيشنهادات با همکاري و حمايت مديرعامل، مديران و کارکنان محقق شده است. دبير اجرايي نظام مشارکت شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران تصريح کرد: نظام مشارکت و پيشنهادات کارکنان در اين شرکت از سال 1380 کار خود را آغاز کرده و تا امروز بيش از 50 هزار پيشنهاد از سوي کارکنان به اين دبيرخانه ارسال شده است. نارکي با اشاره به آمار بالاي پيشنهادات کارکنان در سطح اين شرکت گفت: ارائه پيشنهادات از سوي کارکنان نشان از همکاري و مشارکت خوب کارکنان شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران دارد. وي با اشاره به حضور شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران در جشنواره ملي چهاردهمين همايش و هشتمين جشنواره ملي نظام پيشنهادها که 8و9 بهمن امسال در جهاد دانشگاهي تهران برگزار شد، گفت: در اين جشنواره ملي، شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران موفق به دريافت تنديس برنزين شد. نارکي افزود: لوح تقدير مدير حامي، به نعمت الله اسدي، مدير عمليات اين شرکت و لوح تقدير به عنوان پيشنهاد برتر ملي به علي رضا فاتحي و رضا معيني زاده و لوح تقدير ارزيابان برتر به جشيره نژاد و خانم معصومي اهدا شد.
11 حلقه چاه توسعهاي در نفت و گاز کارون راهاندازي شد
11 حلقه چاه توسعهاي با ظرفيت توليد بيش از 8 هزار بشکه نفت، در 10 ماه گذشته در شرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون راهاندازي شد.
شرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون در 10 ماه گذشته با راهاندازي چاههاي توسعهاي و تعميري و انجام اقدامهاي ترميمي روي چاهها، در مسير تحقق برنامههاي توليدي اين شرکت گام برداشته است که به اين منظور، 11 حلقه چاه توسعهاي با توليد روزانه 8 هزار و 110 بشکه و 24 حلقه چاه تعميري با توليد 36 هزار بشکه در روز راهاندازي شده و اقدامات ترميمي روي 179 حلقه چاه صورت گرفته که استحصال روزانه 6 هزار و 690 بشکه نفت خام را به دنبال داشته است.
محسن دهانزاده، مديرعامل شرکت نفت و گاز کارون ضمن تشريح عملکرد 10 ماه اخير اين شرکت، ادامه داد: در اين مدت در 96 عمليات مهندسي از دستگاه سيار فرآورش نفت استفاده شد که افزون بر جلوگيري از آلودگيهاي محيط زيستي، از سوزانده شدن حدود 77 هزار بشکه نفت پيشگيري شد.
بر اساس اعلام شرکت ملي نفت ايران، شرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون با مرکزيت اهواز مسئوليت راهبري و توليد صيانتي نفت، گاز و مايعات گازي را با توليد روزانه بيش از يک ميليون و 30 هزار بشکه نفت خام به عهده دارد که نيمي از نفت توليدي اين شرکت به پالايشگاههاي آبادان و تهران و مابقي به مقصد پايانه صادراتي خارک ارسال ميشود. اين شرکت يکي از تأمينکنندگان اصلي خوراک صنايع پتروشيمي ماهشهر و بندرامام است.
شيرينسازي بيش از يک ميليارد مترمکعب گاز در پالايشگاه ايلام
شرکت پالايش گاز ايلام با حفظ توليد پايدار تا پايان دي ماه امسال، بيش از يک ميليارد مترمکعب گاز تصفيه شده به خط سراسري گاز ارسال کرد.
شهريار داريپور، مديرعامل شرکت پالايش گاز ايلام اظهار کرد: افزون بر گاز تصفيه شده در اين شرکت در 10 ماه امسال، يک هزار و 230 بشکه ميعانات گازي توليد و با توجه به راهاندازي نشدن پتروشيمي ايلام، به ساير مبادي مصرف ارسال شد.
وي ميزان گوگرد توليدي در اين مدت را بيش از 46 هزار تن اعلام کرد که در کارخانه دانهبندي گوگرد به صورت گوگرد پاستيلي توليد ميشود و در بازارهاي داخلي و خارجي به فروش ميرسد.
به گفته مديرعامل شرکت پالايش گاز ايلام، مقدار فروش گوگرد اين شرکت از ابتداي امسال تا پايان ديماه، بيش از 48 هزار تن بود.
داريپور افزود: ميزان توليد گاز مايع خام در اين مدت 18 هزار و 720 تن بوده که با توجه به دريافت نشدن از سوي پتروشيمي ايلام، بيشتر آن با هماهنگيهاي صورت گرفته به پالايشگاه چهارم مجتمع گازي پارس جنوبي ارسال شد و مقدار کمي هم در بورس انرژي به فروش رسيد.
امامزاده اظهر بن علي (ع)
بقعة با شکوه امامزاده اظهربن علي(ع) در 83 کيلومترى شهر همدان، در روستاي درجزين واقع شده است. امامزاده اظهر(ع) از فرزندانِ امام موسي کاظم (ع) و نواده بزرگوار سيد مرتضي علمالهدي است که نسب او با پنج واسطه به ايشان و با 11 واسطه به امام هفتم (ع) ميرسد: وي سيدي جليل القدر و عظيم الشأن بوده و چنين مشهور است که در قرن 8 هجري ميزيسته و از سوي برخي حکام همدان، به ايران دعوت شده، سپس در همدان سکونت يافته است.
روایت راستان
سال 5 بعثت، موقع وضع حمل، حضرت خديجه (س) کسي را دنبال زنان قريش فرستاد؛ اما هيچکدام حاضر نشدند بيايند. پيغام داده بودند: «آن روز که به تو گفتيم با محمد(ص) ازدواج نکن، براي حالا بود.» خديجه از درد به خود ميپيچيد که چند زن وارد اتاق شدند. نشستند اطراف رختخواب، چهار زن گندمگون، بلندبالا و باوقار. حضرت خديجه(س) بهتزده نگاه ميکرد. يکي از آنها گفت: «نترس! ما از طرف خدا براي کمک به تو آمدهايم. من ساره، همسر ابراهيم(ع) هستم آن يکي آسيه، دختر مزاحم است. سمت راستي، حضرت مريم (س) دختر عمران و مادر عيسي (ع) است. نفر چهارم کلثم، خواهر موسي (ع) است.» کمک کردند حضرت فاطمه(س) به دنيا آمد و با آب کوثر او را غسل دادند. نوزاد به حرف آمد: «أشهد ان لاالهالاالله و أن أبي رسولالله سيدالانبياء و أن بعلي سيد الاوصياء و ولدي ساده الاسباط.»به همه زنان بهشتي سلام کرد، هر کس را با اسمش.
مجموعه آثار حضرت آيت الله محمدهادي معرفت (ره)
در اين مجموعه، متن 30 عنوان کتاب در 56 جلد از آثار حضرت آيتالله محمدهادي معرفت به زبان فارسي و عربي و با موضوعهاي تاريخ قرآن، تفسير، علوم قرآني، معارف اسلامي و... گردآوري شده است.
كليسا و پيشينه آن
متمايزترين نهاد دينى مسيحيت، كليساست؛ گر چه سرآغاز ايجاد كليسا چندان روشن نيست و از حدود 2 هزار سال پيش كه تاريخ مسيحيت آغاز شده، همواره حضور چشمگير داشته است. اين نهاد در چارچوب اعتقادات يهودى به وجود آمده ودرآغاز نظريات و رويههاى يهودى را نيز پذيرا شد، اما از زمان به وجود آمدن نهضت اصلاحى پروتستان در قرن 16 در اشكال مختلف وجود داشته است. در مورد سازمان و تشكيلات آن در نخستين روزهاى مسيحيت، اطلاعات بسيار ناچيزى در دست است. آنچه مسلم است اين كه حضرت عيسى (ع) خود در صدد بنيان گذاشتن كليسا نبوده؛ گرچه در انجيل متى واژه كليسا به كار رفته است ولى در اين كه اين واژه دقيقاً همان چيزى باشد كه از دهان حضرت عيسى(ع)، بيرون آمده باشد، شك و ترديد وجود دارد.
فرقه هاى معروف مسيحيت
فرقههايى كه در تاريخ مسيحيت پديد آمدند، بسيار زياد هستند؛ ولى در اين ميان، سه فرقه مذهبى از همه فرق مهمتر و معروفتر است: كاتوليك، ارتودوكس و پروتستان.
1- مذهب كاتوليك
اولين و مهمترين فرقه مذهبى مسيحى است كه تا پيش از ظهور مذهب ارتودوكس، يگانه مذهب حاكم بر جهان مسيحيت بوده و پس از پيدايش مذهب ارتودوكس در روم شرقى، به روم غربى اختصاص يافت. واژه كاتوليك براى نخستين بار در سال 160 ميلادى به كار رفت تا كليساى جامع و عمومى مسيحيت را از بعضى شعب آن كه تازه تأسيس شده بودند، تشخيص دهند. پيروان اين فرقه در مناطق مختلف مسيحى نشين دنيا پراكندهاند؛ ولى عمده آنها در مناطق لاتين نشين ايرلند، آلمان و مناطق مديترانهاى به سر مىبرند. مركز فرقه كاتوليك در واتيكان در شهر رم ايتاليا است که در رأس آن پاپ قرار دارد. كاتوليكها بر اين باورند كه نماينده حقيقى كليساى مسيح هستند و براى خود، تقدس روحانى و قدمت ولايت قائلند. به اعتقاد آنها حضرت عيسى (ع) انجمن مرئى را كههمين كليسا است، تأسيس كرده وپاپ، جانشين پطرس مقدس است. كاتوليكها براى رعايت آداب مذهبى، اهميت فراوانى قائلند و قوانين مذهب را در تمام كليساهاى خود، يكنواخت انجام مىدهند. مراسم مذهبى كاتوليكها عبارت است از: تعميد، توبه، اعتراف، تناول (عشاى ربانى)، ازدواج و مسح بيماران در حال مرگ.
2- مذهب ارتودوكس
اولين تجزيه و تقسيم مهمى كه در دين مسيح به وجود آمد، پيدايش فرقه ارتودوكس است. ظهور اين فرقه بر اثر اختلافهايي بود كه ميان كليساى روم غربى و مسيحيان روم شرقى پيدا شد و سرانجام اين اختلاف عقيده، به تدريج در قرن 11، به جدايى كامل کليساي غربي و روم شرقي از يکديگر منجر شد. اين جدايى نخست جنبه سياسى داشت و پس از تجزيه روم به دو بخش غربى به مركزيت شهر روم و بخش شرقى به مركزيت قسطنطنيه به وجود آمد. به عبارت ديگر، دولت روم شرقى مايل نبود شهروندان مسيحى آن كشور از نظر مذهبى، تابع كليساى واتيكان باشند؛ به همين دليل در شهر قسطنطنيه كليساى ارتودوكس، كم كم مستقل عمل كرد. از نظر كلامى و عقيدتى هم كليساى روم شرقى، تحت تأثير انديشههاى فلسفى يونان باستان قرار گرفت. از جمله اختلافهاي مهم ارتودوكسها با كاتوليكها اين است كه در كليساىروم، تصوير و پيكره حضرت عيسى(ع) نيز مقدس است و جنبه روح القدس دارد، در حالى كه در كليساى شرقي چنين نيست. به نظر مسيحيان شرقى، روح القدس تنها ناشى از پدر است، ولى به عقيده كاتوليكها، روح القدس از «پسر» هم منبعث مىشود. مركز ارتودوكسها، در ابتدا قسطنطنيه بود که پس از سقوط اين شهر به دست عثمانىها، به روسيه انتقال يافت و در زمان حاكميت كمونيستها از روسيه به يونان منتقل شد و اكنون نيز مركز ارتودوكسها در يونان است. پيروان اين مذهب بيشتر در اروپاى شرقى از جمله روسيه، رومانى و يونان زندگى مىكنند و فرايض مذهبى آنها عبارت است از: تعميد، اداى شهادت، مسح روغن مقدس، توبه، مسح محتضر، عشاى ربانى و ازدواج.
3- مذهب پروتستان
پس از قرن 16 در اروپاى غربى، انقلابهاى دينى بسيارى براي اصلاح مذهب كاتوليك به وقوع پيوست كه سرانجام به نهضت پروتستان انجاميد. علل عمده پيدايش نهضت پروتستان، فشار بيش از اندازه كليساى كاتوليك، وجود مقررات بسيار سخت، گرفتن پولهاى كلان از مسيحيان به عناوين مختلف در قرون وسطى از جمله فروختن بهشت و عفو گناهان، فروختن مناصب روحانى و... بوده است. اين عملكرد اربابان كليسا و پاپ، اعتراضهايى را به دنبال داشت و سرانجام به نهضت پروتستان به رهبرى مارتين لوتر منجر شد. او در سال 1517 ميلادى اعلاميه پيشنهادى 95 مادهاى خود را براى انجام اصلاحات دين مسيح انتشار داد. برخى پيشنهادهاى او از نظر ايمان كاتوليك غير قابل قبول بود؛ ولى نكات تازهاى نيز در ميان آنها وجود داشت. پس از لوتر، افراد ديگرى چون كالون درصدد اصلاح مذهب كاتوليك برآمدند وهر يك از اين اصلاح طلبان، پيروانى پيدا كردند ودر نتيجه، اين اعتراضها زمينه پيدايش فرقههاى پروتستان را فراهم آورد.
ادامه دارد...
100 آيه 100 درس(9)
هلاكت امت و زوال نعمت به سبب گناه
«الَمْ يَرَوْا كَمْ اهْلَكْنا مِنْ قَبْلِهِمْ مِنْ قَرْنٍ مَكَّنَّاهُمْ فِى الْارْضِ ما لَمْ نُمَكِّنْ لَكُمْ وَ ارْسَلْنَا السَّمآءَ عَلَيْهِمْ مِدْراراً وَ جَعَلْنَا الأنْهارَ تَجْرى مِنْ تَحْتِهِمْ فَاهْلَكْناهُمْ بِذُنُوبِهِمْ وَ انْشَأْنا مِنْ بَعْدِهِمْ قَرْناً آخَرينَ» انعام -6
آيا نديدهاند (كه) چه بسيار پيش از ايشان اقوامى را به هلاكت رسانديم (كه) به آنان چنان تمكن و اقتدارى در زمين داده بوديم كه به شما ندادهايم و بارانهاى پى در پى بر آنان فرستاديم و نهرها از زير (آباديها و يا پاهاى) آنان جارى ساختيم. پس آنان را به خاطر گناهانشان هلاك كرديم و پس از آنان قوم و جماعت ديگرى را به وجود آورديم؟
پيامدهاى ايمان و كفر
تقدير و سنت الهى بر اين قرار گرفته كه اگر افراد جامعهاى ايمان آوردند و تقوا پيشه كردند و در آن جامعه احكام الهى پياده و اجرا شد، نعمتهاى خود را بر آنان فرو ريزد و آنان را مشمول عفو و فضل خود قرار دهد، از لغزشهاى جزئى آنان چشم پوشد و بركات آسمان و زمين را در اختيار آنان قرار دهد.
اثر تكوينى ايمان و كارهاى نيك افراد يك امت، در جهان طبيعت، منشأ خيرات فراوان است. در روايتى از امام موسى بن جعفر (ع) در تفسير آيه شريفه «يُحْيِى الْارْضَ بَعْدَ مَوْتِها» (زمين را بعد از مرگش زنده مىكند) آمده است:
زنده كردن به باران منظور نيست، بلكه (منظور اين است كه) خداوند مردانى را برمىانگيزد كه عدل را زنده مىكنند و بر پا مىدارند و به زنده شدن عدل، زمين زنده مىشود. به تحقيق كه اقامه حد در جامعه، سودمندتر است براى زمين از چهل صبح باران باريدن.
از سوي ديگر، اگر افراد جامعه كفر ورزند و آيات الهى را انكار كنند و به فساد، فحشا و ظلم رو آورند، خداوند نعمتهاى خود را از آنان خواهد گرفت و عذاب بر آنان خواهد فرستاد. آيات متعددى از قرآن، بيانگر اين است كه عذابهاى واقع شده بر امتهاى پيشين، نتيجه گناهان آنان بوده است. از جمله همين آيه مورد بحث كه مىفرمايد: آنان رابهخاطر گناهانشان نابود كرديم.
در روايات و ادعيه نيز گناهان، سبب نزول عذاب و مانع شمول رحمت معرفى شدهاند.
در دعاى شريف كميل آمده است:«اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتى تُنْزِلُ الْبَلاءَ»؛ خداوندا، گناهانى را كه نازل كننده بلا هستند «بر من بيامرز» و در دعاى شب عرفه آمده است: «وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتى تَحْبِسُ قَطْرَ السَّمآءِ»؛ خداوندا گناهانى را كه مانع بارش آسمان مىشود، بر من ببخش»
سوال: آيا ذوالقرنين پيامبر الهي بوده است؟
پاسخ: درباره نفي يا اثبات پيامبر بودن کوروش، مطلبي در منابع نخستين وجود ندارد؛ بلکه برخي محققان کوروش را به عنوان يک احتمال با شخصيت ذوالقرنين - که در قرآن توصيف شده است- يکي دانستهاند. لازم به توجه است که اصل پيامبر بودن ذوالقرنين نيز مسلم نيست. بنابراين براي اين که بدانيم کوروش پيامبر است يا نه؟ در ابتدا بايد اين احتمال را که کوروش همان ذوالقرنين است، مورد دقت و تامل قرار دهيم.
در صورت پذيرش ذوالقرنين بودن کوروش، سوال دوم مطرح ميشود که ذوالقرنين، پيامبر است يا خير؟ درباره پيامبربودن ذوالقرنين اختلاف نظر وجود دارد. بعضى مفسران از تعبير «قلنا» (ما به ذو القرنين گفتيم) که در آيه 86 کهف آمده است، مىخواهند نبوت او را استفاده كنند:
قُلْنا يا ذَا الْقَرْنَيْنِ إِمَّا أَنْ تُعَذِّبَ وَ إِمَّا أَنْ تَتَّخِذَ فِيهِمْ حُسْناً (به ذو القرنين گفتيم آيا مىخواهى آنها را مجازات كنى و يا طريقه نيكويى را در ميان آنها انتخاب نمايى)، ولى اين احتمال نيز وجود دارد كه منظور از تعبير (قلنا) الهام قلبى باشد كه در مورد غير پيامبران نيز وجود داشته و در قرآن کريم استعمال شده است، مانند مادر حضرت موسي (ع) در آيه 7 سوره قصص است، از اين رو اين تعبير نمي تواند دليل محکمي بر نبوت حضرت ذوالقرنين باشد.
علامه طباطبايي (ره) در ذيل اين آيه شريفه ميفرمايند: در قرآن کريم قول منسوب به خداوند، گاهي در وحى نبوى و در ابلاغ به وسيله وحي استعمال مىشود. مانند: وَ قُلْنا يا آدَمُ اسْكُنْ: گفتيم اى آدم سكونت كن... (بقره/35)وَ إِذْ قُلْنَا ادْخُلُوا هذِهِ الْقَرْيَةَ: و چون گفتيم در اين قريه داخل شويد... (بقره/58)» و گاهى درباره الهام (كه از نبوت نيست) به كار مىرود. مانند: وَ أَوْحَيْنا إِلى أُمِّ مُوسى أَنْ أَرْضِعِيهِ: و به مادر موسى الهام كرديم كه او را شير بده (قصص/7) با اين بيان روشن مىشود كه جمله «قُلْنا يا ذَا الْقَرْنَيْنِ» دلالت ندارد بر اينكه ذو القرنين، پيغمبرى بوده كه به وى وحى مىشده، چون همانطورى كه گفتيم، قول خدا [يعني قُلْنا] اعم از وحى مختص به نبوت است.
از ديگر سو در آيه 86 سوره کهف، عبارت قلنا (ما به ذوالقرنين گفتيم) آمده است و خداوند به صورت ضمير حاضر« نا »ذکر شده است؛ اما در آيه بعدي (87) آمده است: ثُمَّ يُرَدُّ إِلى رَبِّهِ فَيُعَذِّبُهُ، که در اينجا در مورد خداوند ضمير غايب (رَبِّهِ ) به کار برده شده است. ازاين تفاوت کاربرد ضمير حاضر و غايب ميتوان اين نتيجه را گرفت كه مكالمه خدا با ذو القرنين از سوي پيغمبرى كه همراه او بوده، صورت گرفته و در حقيقت سلطنت او، مانند سلطنت طالوت در بنىاسراييل بوده كه با اشاره پيغمبر معاصرش و هدايت او، كار مىكرده [داستان طالوت در آيات 246 تا 251 سوره بقره آمده است.] مويد سخن علامه طباطبايي روايتي است که از امام علي (ع) نقل شده است. از امام علي (ع) پرسيدند: ذوالقرنين پيامبر بود يا پادشاه؟ فرمود: بنده صالح خدا بود که خدا هم او را دوست داشت. باتوجه به مطالبي که بيان شد، مي توان اين نتيجه را گرفت که ذوالقرنين به احتمال زياد پيامبر نبوده و فقط يکي از بندگان صالح خداوند بوده است، از اين رو در خصوص کوروش نيز در هر صورت نظر يه پيامبر نبودن وي تقويت خواهد شد.
برگزاري مرحله نيمه نهايي مسابقات قرآن کريم، نهج البلاغه و اذان در شرکت ملي پالايش و پخش
مسابقات قرآن، نهجالبلاغه و اذان در شرکت ملي پالايش وپخش برگزار شد. در مرحله مقدماتي اين دوره از مسابقات که در 60 واحد تابعه شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي در مناطق مختلف برگزار شد، 9 هزار و 936 نفر حضور داشتند.
در مرحله نيمه نهايي، يک هزار و 680 نفر شرکت کننده شامل 939 نفر از خواهران و 741 نفر از برادران با قضاوت داوران کشوري و استادان بومي مناطق ذيربط در گروههاي مربوط به رقابت پرداختند. قرائت تحقيق و ترتيل، حفظ عمومي، نهجالبلاغه، مفاهيم قرآن، اذان و حفظ اجزاي قرآن کريم شامل 1، 2، 3، 5، 7، 10، 15 و 20 و حفظ کل قرآن، رشتههاي اين دوره از مسابقات را تشکيل ميدهد. رشتههاي نهج البلاغه و مفاهيم به صورت کتبي و ساير رشتهها به صورت شفاهي برگزار شد.
برگزيدگان رشتههاي شفاهي، به مرحله نهايي مسابقات که نيمه اول اسفندماه در مشهد مقدس برگزار ميشود، راه خواهند يافت. به منظور رعايت سطح کيفي مسابقات مطابق مفاد آئيننامه اجرايي مسابقات، شرط لازم براي راهيابي به مرحله نهايي، احراز حد نصاب تعريف شده شامل حداقل 70 درصد امتيازهاي کل هر يک از رشتههاست.
اخبار فرهنگي منطقه هشت کشوري
جلسه شوراي فرهنگي در پالايشگاه شهيد هاشمينژاد سرخس و گاز منطقه خانگيران با حضور مجيدي، مشاور فرهنگي وزير ورابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه 8 برگزار شد. نشست شوراي فرهنگي و مديران مجموعه بالايشگاه هاشمينژاد سرخس با رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه 8 (خراسانهاي رضوي شمال و جنوبي ) به دعوت مدير عامل بالايشگاه مهندس منبتي برگزار شد. در اين نشست، در باره مهمترين موضوعهاي فرهنگي شهرک گاز و طرح تحول سيستمي و هدفمند تبادل نظر شد. حجتالاسلام محسن قمصري فر، رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه 8 نيز به تشريح اهم اهداف، بررسي چالشهاي موجود و راههاي برون رفت ازآن پرداخت. نشست اتاق فکر رابط منطقه 8 با مديران گاز منطقه خانگيران نيز با حضور مجيدي، مشاور فرهنگي ودبير ستاد واقامه نماز وزارت نفت برگزار شد.در اين نشست، مجيدي ضمن تقدير از تلاشگران منطقه گاز خانگيران به تشريح وظايف دفاتر رابطان فرهنگي و امورورحانيون مناطق، در باره انتظار وزير نفت در حوزههاي فرهنگي بويژه اقامه نماز و آموزش همگاني قرآن کريم در سطح خانواده بزرگ نفت، توضيحاتي براي حاضران بيان کرد.
رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه 8 ضمن بازديد از مجموعه گاز تربت حيدريه باحضور مدير عامل اين شرکت، به بررسي مشکلات فرهنگي و وضعيت روحانيون اين منطقه پرداخت.
بازديد و نشست با ائمه جماعات و مديران گاز گناباد، بررسي وضعيت کمي و کيفي مسائل فرهنگي وارائه راهکارهاي لازم، از ديگر برنامههاي رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه 8 بود.
شهيد فريدون اميري
شهيد اميري، بهمن ماه 1362 وارد شرکت ملي نفت و در پايانههاي نفتي جزيره خارک مشغول خدمت شد. با وجود بمبارانهاي مکرر تاسيسات نفتي خارک، شجاعانه به خدمت خود ادامه داد تا اينکه در يکي از بمبارانهاي گسترده در شهريور 1364 روح بلندش همراه شهيدان شد. پدر شهيد درباره فرزندش چنين ميگويد: «او فردي با ايمان بود و از 12 سالگي نماز ميخواند و روزه ميگرفت. شهيد داراي رفتاري اسلامي بود و همواره برادران و دوستان خود را به تواضع و عبادت تشويق ميكرد.»
زلال احکام
سوال: آيا صحبت يا شوخي با نامحرم به شکل صوتي، تصويري يا نوشتاري و نيز فالو يا لايک کردن جنس مخالف در فضاي مجازي حرام است؟
جواب:به طور کلي ارتباط با نامحرم که مستلزم مفسده بوده و يا خوف وقوع در حرام در ميان باشد، جايز نيست.
سوال:آيا خواندن صيغه عقد موقت در فضاي مجازي ـ براي حلال شدن رابطه مجازي ـ صحيح است؟
جواب: خواندن عقد به صورت تلفني و امثال آن با رعايت شرايط لازم اشکال ندارد و يکي از شرايط اين است که بنابر احتياط واجب در ازدواج با دختر باکره، اجازه پدر يا جد پدري او لازم است و بنابر احتياط، بدون آن عقد صحيح نيست.
مي گفت: حرومه....
ظرف نفت را گذاشتم توي صف و رفتم دنبال کارم. وقتي برگشتم، ظرف مارا دزديده بودند. نزديک بود نوبتم را از دست بدهم. چشمم به پيت حلبي زنگ زدهاي افتاد که يک گوشه رها شده بود. همان را برداشتم. نفت را که به خانه بردم. سرو صداي عبدالله (مرحوم حاج عبدالله ضابط) درآمد! هرچه گفتم مال ما نو بود، به خرجش نرفت.
مي گفت: حرومه...ظرف را بردم گذاشتم سر جايش.
در جشنواره فرهنگي - ورزشي جانبازان و معلولين شرکت ملي نفت ايران در جزيره کيش صورت گرفت
درخشش ستاد نفت تهران درمسابقات ورزشي جانبازان شرکت ملي نفت
جانبازان، نماد مقاومت و ايثار 8 سال دفاع مقدس هستند که با رشادتها و از جان گذشتگي، امنيت و آسايش کشور عزيزمان ايران را تامين کردند واگر امروز اين امنيت و آرامش در کشور ادامه دارد، به پاس زحمات اين دلير مردان است.آنها بعد از سالها رشادت در ميدان رزم که به گواه همه در آن ميدان مدال قهرماني گرفتند، حالا در کارزار ورزش نيز با يکديگر به رقابت ميپردازند تا ثابت کنند که در اين ميدان هم قهرمان هستند. به همين منظور دوازدهمين جشنواره فرهنگي - ورزشي جانبازان و معلولين شركت ملي نفت ايران (منطقه شمال) به همت امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي نفت ايران و به ميزباني سازمان منطقه ويژه اقتصادي پارس از تاريخ 5 تا 11 بهمن 1396 در جزيره كيش برگزار شد. هيأت ورزشي جانبازان و معلولين اين امور، طبق تقويم ورزشي براي آماده نگه داشتن ورزشکاران جانباز و به منظور حضور در المپياد فرهنگي - ورزشي وزارت نفت که هر دو سال يک بار به ميزباني يکي از شرکت هاي اصلي وزارت انجام ميشود، اقدام به برگزاري دوازدهمين جشنواره فرهنگي - ورزشي جانبازان و معلولين شركت ملي نفت ايران در 6 رشته ورزشي کرد. در دوازدهمين جشنواره فرهنگي - ورزشي جانبازان و معلولين شركت ملي نفت ايران (منطقه شمال) نزديک به 400 سرپرست، مربي، كادر اجرايي و ورزشكار جانباز و معلول از 15 شرکت تابعه در مسابقات شرکت کردند و در6 رشته ورزشي فوتسال، شنا، تنيس روي ميز، تيراندازي، دارت و شطرنج با يكديگر به رقابت پرداختند.گفتني است، مراسم پاياني دوازدهمين جشنواره فرهنگي - ورزشي جانبازان و معلولين شركت ملي نفت ايران (منطقه شمال) در شامگاه روز (سهشنبه 10 بهمن 1396) در سالن چند منظوره دهكده المپيك جزيره كيش برگزار شد كه در آن نفرات و تيم هاي برتر احكام قهرماني، مدالها و جامهاي افتخار خود را از دست مديران، مسئولان و مدعوين پيشکسوت ورزشي شرکت ملي نفت ايران، قهرمانان ملي شاغل در امور ورزش، مسئولان سازمان منطقه ويژه اقتصادي پارس و رؤساي امور ورزش شرکت هاي تابعه حاضر در جشنواره دريافت كردند. نتايج اين رقابتها به شرح زير است:
گلستاني: جانبازان الگوهاي ايثار و مقاومت در صحنه هاي ورزش هستند
تقي گلستاني، رئيس امور ايثار گران شرکت ملي نفت ايران که در جشنواره ورزشي جانبازان و معلولين شرکت ملي نفت ايران شرکت کرده بود، در خصوص اين مسابقات گفت: اين دوره كه دوازدهمين دوره مسابقات فرهنگي - ورزشي جانبازان بود ، در شش رشته به نحو مطلوب برگزار شد. اين مسابقات به لحاظ کيفي و کمي بسيار خوب بود و جانبازان نشان دادند که در هر حال آماده هستند. در ادامه جا دارد از حمايتهاي خليلي و اميريفرد، مشاور ايشان و قورچيان، رئيس امور ورزش، صالحيوند، معاون وي و تمامي کساني كه پيدا و پنهان در برگزاري اين مسابقات نهايت مساعدت و همياري را داشتند، تشكر كنم، بويژه از مديرعامل و همكاران سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس كه به شايستگي و زيبايي، ميزباني اين مسابقات را به عهده داشتند.
تيراندازي
در اين دوره از جشنواره، 60 تيرانداز در دو بخش تفنگ بادي (كلاس SH1,SH2,SH4) و تپانچه بادي (كلاس SH1) با يكديگر به رقابت پرداختند كه در پايان بعد از مسابقات شانه به شانه تيراندازها، تيم ستاد نفت تهران موفق شد به مقام قهرماني برسد و تيمهاي نفت مناطق مركزي و ملي حفاري مقام دوم تا سوم را به خود اختصاص دادند.
دارت
مسابقات اين رشته با حضور 40 ورزشكار در هتل ايران كيش برگزار شد كه در پايان بعد از مسابقات مهيج، عبدالحسن محمدپور(ستاد نفت تهران)، بشير خليل وند (ستاد نفت تهران) مقامهاي اول و دوم بخش انفرادي را به دست آوردند و مقام سوم مشترك نيز به حسن محمد(فلات قاره) و هوشنگ قرباني(ستاد نفت تهران) رسيد. به اين ترتيب تيمهاي ستاد نفت تهران، فلات قاره و نفت و گاز اروندان در مجموع امتيازها، به ترتيب مقامهاي اول تا سوم را به دست آوردند.
تنيس روي ميز
45 تنيسور، مسابقات خود را به صورت انفرادي روز 10 بهمن در پنج كلاسT7,T8,T9,T10،T15 در سه رده سني به پايان بردند كه در پايان، تيمهاي نفت مناطق مركزي موفق شد مقام قهرماني را کسب کند و تيم هاي پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه صنعت نفت عناوين دوم تا سوم را به خود اختصاص دادند.
شطرنج
شطرنج بازان جانباز و معلول، دومين كاروان ورودي به اين مسابقات بودند كه روز 7 بهمن در جزيره كيش حضور يافتند و 30 ورزشكار مسابقات خود را طي دو روز در پنج دور به روش سوييسي به پايان بردند.
در بخش انفرادي
اول: مرادعلي احمدي نيا (ستاد نفت تهران) دوم: بهروز فاضلي فارساني(ملي حفاري) سوم: عباس فراهاني(منطقه ويژه اقتصادي پارس)
در بخش تيمي و در مجموع امتيازات
ستاد نفت تهران قهرمان شد، منطقه ويژه اقتصادي پارس به نايب قهرماني رسيد وتيم پايانه هاي نفتي مقام سوم را کسب کرد.
شنا
مسابقات اين رشته در روز سه شنبه 10 بهمن ماه برگزار شد و 70 شناگر در سه ماده كرال سينه، قورباغه و كرال پشت در كلاسهاي B9, B15,S10,S15 و سه رده سني 45 سال و پايين تر، 46 تا 52 سال و 53 سال و بالاتر با يكديگر به رقابت پرداختند كه در پايان و در مجموع امتيازات، تيم ستاد نفت تهران قهرمان شد و ملي حفاري و منطقه ويژه اقتصادي پارس مقامهاي دوم تا سوم اين جشنواره را از آن خود كردند.
فوتسال
رقابتهاي فوتسال جانبازان با حضور 8 تيم در قالب 104 فوتساليست در دوگروه 4 تيمي آغاز شد و پس از انجام مسابقات گروهي و سپس مرحله نيمه نهايي، ديدارهاي ردهبندي و فينال که در روز 10 بهمن ماه به انجام رسيد، درپايان تيم ستاد نفت تهران (الف) با گذشتن از سد حريفان خود قهرمان شد و تيمهاي ملي حفاري و ستاد نفت تهران (ب) به ترتيب مقامهاي دوم تا سوم را به خود اختصاص دادند.
اميري فرد: هدف، حرکت در مسير رشد و توسعه ورزش همگاني است
اميري فرد، مشاور معاون مدير عامل در امور عمليات غير صنعتي که در مسابقات جانبازان و معلولين شرکت ملي نفت ايران حضور داشت، سطح کمي و کيفي اين مسابقات را خوب توصيف کرد و معتقد است که جانبازان در بهترين سطح آمادگي ورزشي قرار داشتند.
سطح مسابقات چطور بود؟
عالي، خوشحاليم كه با زحمات دوستان، مسابقات جانبازان عزيز بخوبي و در بهترين سطح چه به لحاظ کيفي و چه کمي برگزار شد؛ البته جانبازان عزيز هم نشان دادند که در بهترين سطح آمادگي ورزشي قرار دارند و نتايج به دست آمده در طول مسابقه، گواه اين موضوع بود.
شما به عنوان عضو شوراي سياستگذار امور ورزش شرکت ملي نفت ايران فكر مي كنيد چه اقدامهايي در حوزه سياستگذاري ميتوان انجام داد كه شاهد بهبود عملكرد در شركت ملي نفت باشيم؟
آنچه كه در بحث ورزش مهم است، تاكيد مديران شركت، بخصوص کاردر، مديرعامل و خليلي، معاون ايشان، بر ورزش همگاني هم براي كاركنان شاغل و خانوادههاي آنهاست. ذکر اين نکته هم لازم است که با جلسات متعددي كه دراين زمينه برگزار شده، بهترين راهکارها را براي ورزش همکاران و خانوادههايشان ارائه ميکنيم و نيز سياستهاي شوراي عالي ورزش ابلاغ مي شود. در کل، هدف اين است كه در مسير رشد و توسعه ورزش همگاني حركت كنيم و با كمك مديران ارشد سازمان اميدواريم شاهد نتايج مطلوبي باشيم.
در امر ورزش چه برنامهاي داريد؟
اميدواريم با روند رو به رشد و توجه ويژه به توسعه ورزش همگاني و همچنين با در نظر گرفتن صلاح شركت و اهداف ورزش همگاني، بتوانيم در مسير شرح وظايف خود حركت كنيم و شاهد حضور فعال كاركنان و همكاران شاداب و سالم در مسير خدمت بهتر به اقتصاد كشورمان در حوزه نفت و انرژي باشيم.
رضاييان: جانبازان، آمادگي خود را به رخ کشيدند
بهرام رضاييان، رئيس امور ورزش و تربيت بدني منطقه انرژي پارس، سطح مسابقات و جشنواره ورزشي - فرهنگي جانبازان و معلولين شرکت ملي نفت ايران را بسيار بالا توصيف ميکند و اميدوار است که ميزبان خوبي براي اين رقابتها بوده باشند.
منطقه انرژي پارس، ميزبان مسابقات اين دوره از مسابقات جانبازان شد.
خد را شكر اين فرصت در اختيار ما گذاشته شد و توانستيم در يك شرايط خوب، ميزبان ورزشکاران جانباز شركت ملي نفت ايران باشيم.
از نظر خودتان ميزباني چطور بود و شما نمره چند به آن مي دهيد؟
همين كه جانبازان توانستند خارج از محيط كار خود در فضايي دوستانه رقابت كنند و براي ورزش و سلامت خود اهميت قائل شوند، براي ما ارزش دارد. اما نمره را بايد دوستان و مسئولان به ما بدهند. اميدوارم که ميزبان خوبي بوده باشيم. ما در حد توان سعي کرديم اين مسابقات به بهترين نحو برگزار شود.
تيم منطقه ويژه در اين مسابقات چه مقامهايي كسب كرده است؟
تعداد جانبازان منطقه ويژه در اين دوره 27 نفر بود که بيشتر در رشتههاي انفرادي دارت، شطرنج و شنا شركت كردند و مقامهاي خوبي نيز به دست آوردند.
سطح مسابقات چگونه بود؟
سطح مسابقات خيلي خوب بود. تيمها رقابت سختي با هم داشتند و هيچ تيمي به راحتي تسليم نميشد. در هر6 رشته، ورزشکاران جانباز آمادگي خود را به رخ کشيدند و نشان دادند که در همه حال آماده هستند.
شرايط تيم فوتبال پارس جنوبي را چطور ارزيابي ميکنيد؟
در اولين حضور در ليگ برتر فوتبال باشگاههاي ايران، شرايط خوبي داريم و نتايج راضي کننده بود و سعي ميکنيم با ادامه اين روند، بتوانيم حتي سهميه آسيايي را به دست بياوريم تا نماينده خوبي براي نفت بوده باشيم. در حال حاضر در جايگاه پنجم جدول قرار داريم و مطمئن هستم که در بازيهاي باقي مانده ، اين رتبه ارتقا پيدا ميکند.
قورچيان: جانبازان نشان دادند که هميشه آماده هستند
رئيس امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران، سطح برگزاري اين جشنواره ورزشي را بسيار بالا توصيف ميکند و عقيده دارد که اين رقابتها به حفظ آمادگي جانبازان خيلي کمک ميکند.
سطح مسابقات را چگونه ارزيابي ميکنيد؟
سطح مسابقات خوب بود، چون در سالهاي گذشته اين تعداد شركت كننده در مسابقات حضور نداشتند. از سوي ديگر بايد بگويم که ورزشکاران آماده بودند و سطح کيفي مسابقات را بالا بردند و رقابتها نيز بسيار نزديک و حساس دنبال شد.
براي اين دوره چه كارهايي انجام شد تا سطح مسابقات نسبت به سالهاي گذشته بهتر شود؟
همانطور كه عرض كردم 14 شركت در منطقه شمال داريم كه 13 شركت را در اين مسابقات فعال كرديم. تقريباً 70 تا 80 درصد از جانبازان در اين مسابقات شركت كردند كه نسبت به دو سال گذشته، پيشرفت قابل ملاحظهاي را شاهد بوديم.
ميزباني چطور بود؟
ميزباني كار بسيار سختي است؛ چون در كيش هيچگونه امكاناتي نداريم، اما جا دارد از دست درکاران كه زحمات بسيار زيادي را متحمل شدند و مسابقات خوبي را برگزار كردند، تشکر کنم. هم از نظر اسكان، هم از لحاظ برنامههاي فرهنگي و همچنين سالنهاي در نظر گرفته شده امکانات بسيار خوبي را شاهد بوديم.
اين مسابقات با چه هدفي برگزار شد؟
در وهله اول، هدف از برگزاري اين مسابقات که با مشاركت جانبازان شركت ملي نفت هر ساله برگزار ميشود، توسعه ورزش همگاني و نيز سلامت محور بودن کارکنان جانباز است. حفظ آمادگي آنان و همچنين انتخاب و شركت در المپياد وزارتي از ديگر اهداف برگزاري اين مسابقات است.
مسابقات در چند رشته اجرا شد؟
در شش رشته (شنا، تيراندازي، دارت، شطرنج، پينگ پنگ و فوتسال) که حدود 400 ورزشکار و عوامل اجرايي، مهمان منطقه انرژي پارس بودند.
تفاوت اين دوره از مسابقات با سالهاي گذشته چه بوده و اصولاً تغييراتي داشته؟ بنابر اظهار نظر كارشناسان اين دوره از نظر كيفي خيلي بهتر بود و اين به خاطر برگزاري دورههاي آموزشي بود كه در طول سال از سوي مربيان مجرب آموزش ميديدند.
صالحي وند: منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، ميزبان خوبي براي جانبازان بود
با بک صالحي وند، مسئول ورزش همگاني امور ورزش شركت ملي نفت ايران و دبير كل ستاد مسابقات و جشنواره جانبازان و معلولين، سطح مسابقات را بالا توصيف کرد و گفت: منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس به عنوان ميزبان، با بهترين شرايط، مسابقات را برگزار کرد و به جرات ميتوان گفت که يکي از بهترين مسابقات برگزار شده بود.
مسابقات با چه هدفي برگزار شد؟
اين مسابقات که هر ساله با مشاركت جانبازان شركت ملي نفت برگزار ميشود، هدفي جز سلامت و نشاط جانبازان ندارد، ضمن اين که حفظ آمادگي جانبازان براي انتخاب و شركت در المپياد وزارتي نيز هدف ديگري است که دنبال ميشود.
تفاوت اين دوره از مسابقات با سالهاي گذشته چه بوده و اصولاً به لحاظ کيفي چقدر متفاوت بوده؟
بنا به اظهار نظر كارشناسان، اين دوره از نظر كيفي خيلي بهتر بود و اين به خاطر آموزشهايي بود كه در طول سال از سوي مربيان مجرب داده ميشد.
سطح آمادگي ورزشکاران را چطور ارزيابي ميکنيد؟
سطح آمادگي ورزشکاران خيلي بالا بود. جانبازان نشان دادند که در همه حال آماده هستند. مسابقات خيلي فشرده و حساس برگزار شد و نتايج بسيار به هم نزديک بود و هيچ تيمي براحتي شکست نميخورد، همين نشان داد که همه شرکت کنندگان با آمادگي بالا ،قدم به اين رقابتها گذاشته بودند.
روح اله بهمني، سرپرست امور ورزش نفت و گاز مسجدسليمان شد
طي حکمي از سوي مهران نصيريان دوست، مديرمنابع انساني شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان، روح اله بهمني به عنوان سرپرست امور ورزش اين شرکت منصوب شد. روح اله بهمني 39 ساله، با دارا بودن مدرک کارشناسي ارشد در رشته مديريت دولتي، 16 سال سابقه فعاليت در شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان دارد. وي که از فوتباليستهاي اسبق و با اخلاق شهر مسجدسليمان محسوب ميشود، در تمامي ردههاي سني در اين رشته ورزشي فعاليت کرده است. روح اله بهمني، همچنين در ردههاي مختلف سني تيم فوتبال نفت مسجدسليمان از جمله پايه و بزرگسالان به عنوان مربي، سرپرست و مديرفني فعاليت داشته است. شايان ذکر است؛ 6 هزار و 200 ورزشکار که بيش از 50 درصد آنها را عموم شهروندان تشکيل مي دهند، در تيمهاي مختلف امور ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان فعاليت دارند.
بانوي نفتي، مربي تيم ملي کاراته شد
با حكم رئيس سازمان بينالمللي كيوكوشين كاراته ايران، شيهان طيبه عباسي، به عنوان مربي تيم ملي كشورمان در رقابتهاي جهاني برگزيده و منصوب شد . در اين حكم كه از سوي فرهاد سهرابي، رئيس سازمان بينالمللي كيو كوشين كاراته ايران به امضا رسيده، طيبه عباسي، مربي ارزنده تيم كاراته بانوان نفت مسجدسليمان به عنوان مربي تيم ملي بانوان سازمان كيو كوشين ( دفاع شخصي ) براي حضور در مسابقات جهاني سازمان سبكهاي آزادWKO1 ارمنستان منصوب شده است. شيهان طيبه عباسي كه در گذشته نيز مربيگري در تيم ملي كشورمان را برعهده داشته است، طي سالها همكاري با تيم كاراته بانوان نفت مسجدسليمان توانسته است در مسابقات استاني، كشوري و جهاني، مقامها و عناوين ارزندهاي را كسب کند و كاراته كاهاي قابل و توانمندي را براي تيم ملي تربيت کند.
درخشش ورزشكار شركت نفت خزر در كيك بوكس
همكار ورزشکار نفتي در شركت نفت خزر، در مسابقات ورزشي رزمي موفق به كسب عنوان نايب قهرماني شد. در نخستين دوره مسابقات کشوري سيستم رزمي ترکيبيهادوفايت کشور و در استايل لوکيک، اميرسعيدديوسالار، همکارشاغل درامورحقوقي و پيمانهاي شرکت نفت خزر پس ازرسيدن به مرحله فينال وزن مثبت 90 کيلوگرم، موفق به کسب عنوان نايب قهرماني اين دوره ازمسابقات شد.
مديريت ريسک
مديريت ريسک، طرحريزي يکسري اقدامهاي آگاهانه است براي شناسايي، کمينمايي، مديريت و سپس ارزيابي موارد، رويدادها يا فعاليتهايي که ميتوانند منجر به زيان مالي شوند.
اين مطلب بيان ميکند که مديريت ريسک، يک فرايند فعال است و به تعهد و تمرکز نياز دارد؛ اما در اکثر موارد، اطلاعات کافي درباره يک ريسک براي تعريف دقيق آن وجود ندارد. در نتيجه، مديريت ريسک مستلزم قضاوت منطقي و نيازمند اين است که سازمان، مفروضات دقيقي براي آينده خود در نظر بگيرد. به عنوان مثال، در حالي که برآورد شانس وقوع يک تصادف جادهاي بسيار ساده است، برآورد ريسک يک راکتور اتمي بسيار مشکل است؛ زيرا در مورد تصادف جادهاي، اطلاعات بسيار زيادي در دسترس وجود دارد و ميتوان ريسک آن را برآورد کرد؛ اما در مورد راکتور اتمي اطلاعات، بسيار ناچيز است. اين مطلب، ريسک (مواردي که قابل مديريت هستند) را از عدم اطمينان (مواردي که عموما بدون ايجاد مدلهاي تئوريک، نميتوان آنها را مديريت کرد) متمايز ميسازد. بنابراين به منظور مديريت اثربخش ريسک لازم است که انواع ريسکهاي سازماني دستهبندي و سپس طبق اين دستهبندي، آنها را مديريت کرد.
مديريت ريسک، اندروهولمز
ترجمه علي بياتي و محمدرضا فني
روزنامه رازي
مطلب زير نخستين نوشته نجف دريابندري است که در سالنامه دبيرستان رازي آبادان، نخستين نشريه انجمن سالنامه دبيرستان رازي به تاريخ مهر 1327 به چاپ رسيده است:
در مدارس اروپا و آمريکا به منظور اينکه دانشآموزان محيط وسيعتري براي ابراز استعداد و پرورش آن داشته باشند، علاوه بر موادي که طبق برنامه رسمي وزارت فرهنگ تدريس ميشود، انجمنهايي به عنوان کارهاي فوق برنامه از طرف خود دانشآموزان و البته زيرنظر رهبران آموزشگاه تشکيل ميشود، مثلا ورزش و نقاشي و سخنراني و نويسندگي و ديگر هنرها را تمرين ميکنند و فرا ميگيرند. در کشورهاي پيش پا افتاده امروزي اين انجمنها داراي سازمانهاي وسيع بوده و حتي در تعطيلات تابستان نيز براي استفاده دانشآموزان داير است. در مدارس ايران هم به تقليد از کشورهاي اروپايي، انجمن کارهاي فوق برنامه تشکيل شده است؛ البته اين تقليد خوبي است که در فرهنگ کشور ما از کارهاي اروپايي ميشود؛ ولي متاسفانه از طرفي به واسطه فقر دستگاه فرهنگ و از طرف ديگر عدم رشداجتماعي دانشآموزان به حد کافي اين انجمنها نميتواند چنان که در اروپا هست، توسعه يابد.
به هر حال در مدرسه ما هم چند سالي است که انجمن کارهاي فوق برنامه دايرميشود. مثلا سالنامهاي که ملاحظه ميفرماييد نتيجه کار يکي از اين انجمنهاست.
در دو سه سال گذشته دانشآموزان کم و بيش به کارهاي فوق برنامه علاقه نشان ميدهند. گفتوگو براي نوشتن روزنامه در دبيرستان ميرفت و حتي يک بار هم يکي از دانشآموزان سابق دبيرستان (آقاي محمدحسين فلسفي، کارمند شرکت نفت) دست به انتشار روزنامهاي زد؛ ولي به علت فراهم نبودن وسايل، روزنامه ايشان بيش از دو شماره بيرون نيامد.
امسال در نيمه دوم سال يعني هنگامي که کارهاي فوق برنامه کم کم تعطيل ميشد، اداره دبيرستان خبر داد که علاقهمند است يک روزنامه ديواري از طرف انجمنها نوشته شود، البته وقت گذاشته بود؛ ولي با اين حال از طرف انجمن سالنامه آگهي شد و هيئت تحريريه روزنامه رازي، مرکب از نمايندگان کليه انجمنها تشکيل شد و انجمنهاي مختلف، نمايندگان خود را به قرار معرفي کردند:
انجمن سخنراني با آقاي محمد گودرزي کلاس دوم
انجمن سالنامه با آقاي فريدون کارخيران کلاس سوم
انجمن کتابخانه با داريوش فخيمي کلاس چهارم
انجمن نمايش با نجف دريابندري کلاس سوم
انجمن هيئت ارکستر با ايوب زيان کلاس سوم
انجمن ورزش با همراه قشقايي کلاس چهارم
در اولين جلسه هيئت با حضور آقاي وحيد، رئيس دبيرستان و آقاي غروبي، دبير و سرپرست انجمنهاي سالنامه و کتابخانه و روزنامه براي انتخاب مدير روزنامه راي گرفته شد و آقايان با حسن ظن، خودم را (نجف دريابندري) برگزيدند و قرار شد براي روزهاي يکشنبه هر هفته روزنامه آماده باشد. دو نفر از دانشآموزان خوش خط و با ذوق دبيرستان آقايان محمدگودرزي و شاهپور مقربي از شاگردان سال دوم در نوشتن به ما کمک فراوان کردند. از طرف دانشآموزان صميمانه از روزنامه استقبال شد و با اينکه مقالات و مطالب از دانشآموزان به ما ميرسيد، مجبور شديم که اغلب مطالب روزنامه را خودمان تهيه کنيم و از آقايان دبيران آقاي غروي مطالبي سودمند براي روزنامه تهيه کردند که از آن جمله مقالات (آبادان را بشناسيد) و با نقشه همراه بود.
به هر حال ما هنوز بيش از پنج شماره بيرون نداده بوديم که عيد فرا رسيد و کار را تعطيل کرد. بعد از عيد، امتحانات مثل غول قيافه خود را به ما نشان داد و ما هم از ترس قيافه هولناک او جرات نکرديم بر روزنامه رازي توجهي کنيم.
نفت در اديان
علاوه بر برداشتي که از اساطير در خصوص کاربردهاي نفت و گاز ميتوانيم داشته باشيم و البته بيشتر امري تحليلي است، در متون ديني اشارات واضحتري به کاربردهاي اين سيال شده است. اين اشارات بيشتر در ذکر رويدادها و توصيف اتفاقات و امور به وقوع پيوسته آمده است و کاربردهاي مختلف نفت و مشتقات آن را نشان ميدهد. برداشت از محتواي اين متون به دو صورت است. نخست، اشارات مستقيمي که با ذکر نام از قير، نفت و ساير مشتقات آمده است و دوم، اشارات غيرمستقيمي که به عنوان مثال در بحث اشاره به آتش آمده و از آن اشارات ميتوان مطلب را به نفت و مشتقات آن به عنوان مهمترين عامل تهيه آتش تعميم داد. پيشتر گفتيم که کاربردهاي اين سيال ارزشمند را حتي در بازخواني و رمزگشايي اساطير نيز ميتوان جستوجو کرد؛ اما در متون ديني به علت استناد و اعتبار و شفافيت بيشتري که وجود دارد، بررسي اين کاربردها ميتواند بهتر انجام پذيرد. نخستين بار کلمه نفت در کتاب مقدس تورات ديده شده است و اين نشان از قدمت ديرينه اين ماده است. نفت، عنصري زميني بود که سرانجام انسان کاربردهاي فراوان آن را يافت. در تورات آمده است: «اينجا سرزمين مقدس است. من از خدا طلب نفت کردم... بگذار او پايش را در نفت فرو کند.» شواهد ديگري از وجود نفت و قير در فلسطين مطالب مطرح شده در تورات را تاييد ميکند که از جمله وجود درياچه بحرالميت در منطقه است. بحرالميت، درياچهاي است در فلسطين که به واسطه فقدان حيات جانوري، به اين نام (درياي مرده) مشهور شده است؛ اين درياچه در منابع و اقوام گوناگون اسامي و القاب ديگري هم يافته است، چنان که در تورات نام آن درياي نمک، بحرالملح، درياي عربه، درياي شرقي آمده است. يونانيان اين درياچه را به سبب وجود قير در جاي جاي درياچه، درياي قير يا بحرالزفت ميناميدند. بدين ترتيب متوجه ميشويم که اشاره به قير و نفت در تورات مسبوق به سابقه بوده است و البته تنها محدود به اين موارد نيست. در باب دوم سفر خروج تورات ميخوانيم که يک تن از بنياسراييل با يکي از دختران قبيله خود ازدواج کرد و داراي پسري شد. مادر نوزاد به منظور نجات وي از چنگال ماموران فرعون او را مدت سه ماه پنهان کرد. از آنجا که مخفي نگه داشتن کودک براي هميشه ممکن نبود، مادرش صندوقي تهيه کرد و منافذ آن را با قير اندود کرد و کودک را در آن نهاد و در ميان نيزارهاي رود نيل رها کرد. اندکي پس از آن، دختر فرعون که براي شستوشو به سوي رود نيل آمده بود، صندوق را مشاهده کرد و يک تن از کنيزان خود را به دنبال صندوق فرستاد. هنگامي که صندوق را براي وي آوردند، آن را گشود و ديد کودکي در آن گريه ميکند. دل او بر آن کودک سوخت و گفت معلوم ميشود اين کودک از بنياسراييل است. در آن حال خواهر آن کودک جلو آمد و پيشنهاد کرد زني را براي شير دادن وي بياورند. دختر فرعون پذيرفت و خواهر کودک، مادر خود را نزد آنان آورد. دختر فرعون به او گفت اين کودک را با خود ببر و شير بده. من نيز مزد تو را خواهم داد. پس از چند سال وقتي کودک بزرگ شد، مادرش او را نزد دختر فرعون برد. دختر فرعون او را به فرزندي پذيرفت و نام موسي (موشه در عبري يعني از آب کشيده شده) را بر او نهاد. براساس برخي محاسبات تاريخي، اين حادثه در حدود 1250 ق.م رخ داده است. در شرح جريان تعقيب عيسويان نيز به نمونهاي از کاربرد قير اشاره شده است. در اين شرح که در متون ديني تکرار شده، آمده که کليساي مسيحي طي 300 سال هدف تعقيب شديد از سوي بتپرستان قرار گرفته بود. اولين تعقيب وحشتناک مسيحيان در زمان امپراتور نرون در سال 64 مسيحي شروع شد که مسيحيان را به خورد حيوانات درنده ميدادند و به قير و روغن آغشته ميکردند و به عنوان فانوس باغهاي امپراتور ميسوزاندند.
برگرفته از کتاب کاربردهاي نفت و گاز در ايران باستان ،تاليف فرشيد خدادايان
پيشرفت صنعت نفت در سالهاي جنگ جهاني اول
با توجه به افزايش توليدات نفتي در سالهاي جنگ، لولههايي که براي انتقال نفت از مسجدسليمان به آبادان کشيده شده بود، کفايت نميکرد.
توليد نفت در اين سالها با توجه به نياز ارتش بريتانيا و متفقين و حفاري چاههاي بيشتر، تقريبا به 3 برابرسالهاي قبل از 1914 رسيده بود. براي افزايش لولههاي انتقال نفت و توسعه حفاريها در حوزههاي نفتي، گروه بزرگي از قاطر و اسبها، براي جابهجايي لوازم و تدارکات موردنياز بود. چنان که در دسامبر
1914 م. شرکت نفت فقط از اصفهان بيش از 900 قاطر خريداري کرد؛ اگر چه تا پايان سالهاي جنگ، تعداد زيادي اتومبيل نيز براي سهولت امور شرکت نفت تهيه شد، اما به دليل ناهمواري راههاي اين مناطق، همچنان مهمترين و مناسبترين وسيله حمل و نقل، حيوانات بارکش بودند. اسکلههاي بزرگي نيز براي ايجاد امکان بارگيري کشتيها در محلي به نام بوارده در 3 کيلومتري آبادان ساخته شد که پروژه بسيارعظيمي محسوب ميشود. همچنين ساخت پمپهايي براي ايجاد فشار بر نفت خطوط انتقالي نيز در دستور کار اين سالهاي شرکت نفت قرار داشت. توسعه کارخانه برق به عنوان يکي از ملزومات کار شرکت و ساخت مخازن نفتي به نام بارج براي حمل و جابهجايي نفت در آبهاي خليجفارس و کارون نيز از جمله کارهاي بسيار مهمي بود که درسالهاي مذکور انجام شد و براي ساختن و به آب انداختن هر يک از آنها صدها کارگر فني و غيرفني مورد نياز بود.
انجام تعميرات و نگهداري موتورها و ديگهاي بخار نيز از ديگر کارهايي بود که بايد به مجموعه فعاليتها و مشاغل موردنياز شرکت نفت در اين ايام افزوده ميشد.
برگرفته از کتاب نفت و زندگي ربابه معتقدي
يادگاريهاي اهواز
توي اهواز، قسمت بوسترش يک کارگاهي بود که من آنجا مشغول بودم. داخل اين کارگاه هم يک صندوق چوبي بود که ماشين يخ ميآورد، ميگذاشت داخل صندوق تا کارگرها از آن استفاده کنند. شب قبلش چون خانه مادرم بنايي داشتيم، تا دير وقت بيدار بودم و خيلي خسته. صبح که رفتم سرکار، بشدت خسته بودم. کارگرها هم نيامده بودند. کتابي همراهم بود. آن را برداشتم و شروع کردم به خواندن. همين طور که داشتم ميخواندم، خوابم برد. براي يک لحظه ديدم يکي در ميزند. بلند شدم، ديدم يکي از کارکنان حراست است.
گفت: ببخشيد من يک تيکه يخ ميخوام. گفتم: يک تيکه يخ که هيچ، صندوق مون پر يخه. امروز هم از کارگرامون کسي نيومده، هر چي دوست داشتي ببر. بنده خدا يک نصف قالب برداشت و تشکر کرد و برد. ديگر خوابم نبرد تا اين که صداي ضدهواييها آمد. هواپيماها را ديدم که دارند تاسيسات را بمباران ميکنند. يک لحظه به دلم افتاد که اينجا را هم بمباران ميکنند. آمدم دم کاروان ايستادم و به چشم خودم ديدم که هواپيما چطور لينها و لولههاي نفت را بمباران کرد. وقتي يکي از بمبها خورد نزديکم، موج انفجار بلندم کرد و پرتم کرد سمت يک ديواربتني داخل بيابان. همان لحظه کارواني که چند لحظه قبل کنارش بودم را زدند.
کاروان مثل يک کاغذ مچاله شده بود، جايي نبود پناه بگيرم؛ البته يک سنگر بود که قبلش ديده بودم يک مار داخل آن رفته. از بمباران نميترسيدم؛ ولي از يک مار ميترسيدم. با پاي برهنه توي خار و خاشاک خودم را رساندم به گودالي و داخل آن پناه گرفتم. بعد از بمباران نيروهاي امدادي آمدند. کاملا گيج بودم و منگ. موج انفجار مرا گرفته بود. مرا بردند بيمارستان اهواز. از آن موقع بالا تنهام دچار موج گرفتگي شد و گوش چپم هم شنوايياش کم شد. اينها يادگاريهاي همان موقع است.
برگرفته از کتاب روزهايي که ميروند، مرداني که ميمانند
گپي با مجري طرحهاي پشتيباني حفاري منطقه گچساران:
همدلی رمز خاموشي رگ سفيد
علي مراد كاظمپور هرچند رگ سفيد امروز ديگر آرام گرفته است؛ اما بيشك نميتوان از آنهايي كه در رگ سفيد كارستان كردهاند، عبور كرد و آنها را به فراموشي سپرد. مردان بي ادعايي كه به جرات بايد گفت در ميدان رگ سفيد حماسه خلق كردند تا رگ سفيد، با ثبت ركوردهاي بي نظيرش آرام بگيرد. يكي از ژنرالهاي ميدان رگ سفيد، رامين آذرنيا، مجري طرحهاي پشتيباني حفاري منطقه گچساران است؛ مردي كه از همان دقايق اوليه به همراه تيمش به رگ سفيد آمد و نقش بيبديلي در ثبت ركوردها در ميدان رگ سفيد داشت. او به همراه تيمش به اين ميدان آمدند تا رگ سفيد، ميدان بزرگي باشد براي امتحان و درس پس دادن به استاد؛ چرا كه در رگ سفيد فرمانده عمليات كسي نبود جز بيژن عاليپور، مديرعامل مناطق نفتخيز جنوب كه سالها مدير مستقيم اداره مهندسي و ساختمان بوده است و آذرنيا و تيم همراهش را بخوبي ميشناسد و اميدوار است كه آنها بتوانند در سريعترين زمان ممكن، اقدامهاي زير بنايي را براي انجام عمليات مهار چاه انجام دهند. عمليات مهار چاههاي نفتي و گازي، به دو طريق انجام ميشود؛ يكي به وسيله دودكش و استينگر و حمله به آتش از دهانه چاه و ديگري عمليات حفاري و رسيدن به مخزن در حال فوران كه براي اجرايي كردن هر دو عمليات، بايد اقدامهايي نظير زيرسازي، انتقال خط لوله آب، ساخت استخرها، لوكيشنها، جادههاي دسترسي انجام شود تا تيم كنترل فوران بتوانند عمليات خود را آغاز كنند. وزير نفت در سريعترين زمان ممكن، فرماندهي عمليات را به مديرعامل مناطق نفتخيز جنوب ميسپرد که با ورود وي و مديران فني شركت ملي حفاري و شركت نفت و گاز گچساران، جلسات فني از همان دقايق اوليه آغاز ميشود تا مقدمات كار براي مهار آتش صورت گيرد.
با پايان يافتن اولين جلسه مشخص ميشود كه ساخت دو استخر 130هزار و 70 هزار بشكه آب بايد انجام شود و براي رساندن آب 250 كيلومتر خط لوله نياز است. ساخت دو لوكيشن براي حضور دكلها و احداث محل استقرار كمپها نيز در دستور كار قرار ميگيرد. آذرنيا با 27 سال سابقه در صنعت نفت، همان فردي است كه بايد بتواند به همراه تيم عملياتي اش اقدامهاي زيربنايي را براي عمليات نهايي انجام دهد. وي كه اهل مصاحبه نيست و آنهايي كه او را ميشناسند، وقتي به او ميگوييم، تو شاگردي بودي كه از استادت نمره قبولي گرفتي، در پاسخ ميگويد: در رگ سفيد همه خوب بودند و ما نيز انجام وظيفه كرده ايم. مجري طرحهاي پشتيباني حفاري منطقه گچساران ادامه ميدهد: رگ سفيد، ميدان بزرگي بود تا فرزندان اين سرزمين، سربلند از آن خارج شوند و اين سند پرافتخاري براي مردان صنعت نفت ايران در دنيا باشد. آذرنيا در پاسخ به اين سوال كه چه شد اين ركوردها در رگ سفيد به ثبت رسيد، ميگويد: بي شك اول كمك خدا و بعد هم عرق ملي نيروهاي عملياتي شامل كاركنان و پيمانكاراني كه حتي بدون قرارداد پا به رگ سفيد گذاشتند. همه و همه دست به هم دادند تا بتوانيم در رگ سفيد موفق عمل کنيم. وي ادامه ميدهد: به دليل سالها تجربهاي كه عاليپور در مهندسي و ساختمان دارد و ما نيز كاملا او را ميشناسيم، ميدانيم که نميتوانيم از كلماتي نظير «نميشود» و «زمان ميبرد» مقابل او استفاده کنيم.
آذرنيا با اشاره به ساخت لوكيشن A و C ميگويد: به طور عادي ساخت محل استقرار دكل پنج تا هفت ماه زمان ميبرد؛ اما مشاهده كرديد که در رگ سفيد آن هم باتوجه به سنگلاخي بودن منطقه، اين عمليات در كمتر از دو هفته زمان برد و اين مهم رقم نميخورد مگر با وحدت، همدلي، از خودگذشتگي، ايثار نيروها و پيمانكاران متعهد و همه آنهايي كه در منطقه حضور داشتند.
مجري طرحهاي پشتيباني حفاري منطقه گچساران يادآور ميشود: حضور همزمان 17 دستگاه بولدوزرD8-D7-D6، 11 پيكور(چكش هيدروليكي)، هفت دستگاه بيل مكانيكي، چهار دستگاه گريدر، 20دستگاه كمپرسي و 2دستگاه تريلي كمرشكن، هشت دستگاه تانكر آب و 20 دستگاه كمپرسي در رگ سفيد، خود نشان از انجام يك كار بزرگ داشت.
وي ميافزايد: خاكبرداري براي احداث دو محل به منظور استقرار دكلهاي حفاري، جادههاي ارتباطي منطقه، احداث گودالهاي آب دكل حفاري و سوخت، ايجاد دو استخر آب با حجم130 و 70 هزار بشكه، ايجاد سه محل براي مستقر شدن پمپ تراكهاي سيمانكاري هر كدام به ابعاد 100 در 60، احداث 2 كمپ استراحتگاه و جادههاي دسترسي در اين مدت كم، ركوردي بي نظير در صنعت نفت به شمار ميرود. آذرنيا ادامه ميدهد: براي انجام اين عمليات در مجموع 300هزار مترمكعب آن هم در منطقه اي كوهستاني و سختگذر خاكبرداري صورت گرفته است.
وي با اشاره به اينكه عمليات در رگ سفيد در چند جبهه كاري انجام ميشد، ميگويد: اينگونه نبود كه خود و تيم روي يك قسمت كار كنيم و از بقيه نقاط عقب بمانيم، بلكه با يك برنامه ريزي منظم در كنار اجراي ديگر عمليات، احداث و ايجاد 3 خط آب چهار اينچ و يك خط 8 اينچ به طول 250 كيلومتر نيز در دستور كار قرار گرفت كه موفق شديم در مدت چهار روز، آب را به محل برسانيم و تجهيزات اساسي و ضروري عمليات مهار را فراهم کنيم. آذرنيا اظهار ميکند: در جبهههاي ديگر، احداث 2 خط لوله چهار اينچ براي دو محل چاه در مجموع 660 متر، عمليات بتن ريزي ديوار حايل به طول يك هزارو 290 متر، تهيه قلوه سنگ و شن شكسته و تسطيح به بيش از 10 هزار متر مكعب، سنگ كاري ديوار به متراژ 200متر مكعب، تهيه و اجراي آسفالت به وسعت بيش از 40 هزار مترمربع و اجراي لايه ژئوممبران براي استخرها به متراژ 28 هزار مترمربع در كنار تسطيح و كوبيدن سطح جادهها و محوطههاي مورد نظر به وسعت بيش از 78 هزار متر مربع و مخلوط ريزي مكانهاي مورد نظر به متراژ بيش از 9 هزارو 800متر مكعب به صورت همزمان در حال انجام بود. اين مدير نفتي كه خود لباس كارش را تا پايان عمليات بر تن داشت، عنوان ميکند: گفتن از كارهاي انجام شده در رگ سفيد، فقط به زبان ساده است؛ اما به جرات بايد گفت، امروز كه به كارهاي گذشته نگاه ميكنيم، باورش سخت است و اين مهم انجام نميشد جز با همت، تلاش و ايثار تمامي نيروهاي عملياتي حاضر در منطقه. آذرنيا با بيان اينكه حضور مديرعامل مناطق نفتخيز جنوب؛ صيدالي، مديرعامل نفت و گاز گچساران، ديگر مديران مناطق نفتخيز جنوب و وزارت نفت به طور دائم در منطقه، باعث افزايش انگيزه در بين نيروها ميشد، ميافزايد: به عنوان كوچكترين فرد بر خود لازم ميدانم که بر دست تمام نيروهايي كه عاشقانه در ميدان كار به صورت شبانهروزي حضور داشتند، بوسه بزنم و از تمام ادارههايي كه از شروع عمليات، ما را حمايت كردند، تقدير و تشكر کنم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات