سفرهای وزیر نفت برای کارکنان عملیاتی روحیهبخش است
خطمشی توسعه مدیریت در صنعت نفت ابلاغ شد
مصمم در توسعه و آبادانی مناطق نفت خیز جنوب
تحقق حفر و تکمیل 36 حلقه چاه نفت و گاز
توسعه پالایش نفت برمحور پتروپالایشگاه
فجر جم از راهاندازی تا ثبت رکوردهای افزایش تولید
حمایت از راهبرد جدید صنعت پتروشیمی
«هاب سوخت» شرق کشور، سوار بر شبکه ریلی
وقتی به فناوری داخلی اعتماد میشود
امیدواریم سهم بخش خصوصی در پروژه های نفتی بیشتر شود
آینده درخشان انرؤی های خورشیدی
اقدامات حوزه سلامت بانوان صنعت نفت تشریح شد
اوپک پلاس بهدنبال احیای سهم بازار
تعهد 1800 میلیارد ریالی در اجرای طرحهای عمرانی 3شهر خوزستان
استقرار 2 دکل حفاری در طرح توسعه میدان نفتی بیبی حکیمه
پاییز هزار رنگ و حساسیتی که تمام نمیشود
نایب قهرمانی پارس جنوبی در لیگ برتر فوتبال ساحلی
شروع امیدوارکننده بسکتبال پالایش نفت آبادان در لیگ برتر
دیدگاه نمایندگان ملت درباره فعالیت های وزیر نفت دولت مردمی
تعدادی از نمایندگان مجلس سفرهای استانی وزیر نفت و دیدار با کارگران این صنعت و بررسی مشکلات آنها، توجه به مسؤولیت اجتماعی و برنامه هایی همچون ایجاد پتروپالایشگاه ها و انجام و اجرایی شدن تهاتر نفتی را از جمله حرکت های جهادی و انقلابی وزیر نفت دولت سیزدهم برای توسعه و پیشرفت صنعت نفت دانستد. حضور وزیر نفت در سفرهای استانی هیأت دولت، همچنین مشاهده مشکلات و مسائل صنعت نفت، بویژه مشکلات کارگران این صنعت، تخصیص اعتبار برای بخش مسؤولیت های اجتماعی، توجه به مسائل و مشکلات نیروی انسانی صنعت نفت و... از جمله مسائلی است که نمایندگان مجلس از حسن توجه وزیر نفت دولت سیزدهم به آن قدردانی کرده اند. در این میان موسی احمدی، نماینده دیر، کنگان، جم و عسلویه در مجلس به نخستین سفر وزیر نفت دولت سیزدهم به عسلویه اشاره کرد و گفت: این سفر انرژی مضاعفی به کارکنان مناطق عملیاتی صنعت نفت داد که نویدبخش روزهایی خوب برای این صنعت است. وی دامه داد: اجرای مسؤولیت های اجتماعی صنعت نفت، اشتغال جوانان منطقه عسلویه و مناطق نفت خیز، ارتقای شرایط سرمایه انسانی در صنعت نفت، کمک به وضع بهداشت و درمان منطقه عسلویه و... از اولویت ها و برنامه های وزیر نفت است که بی شک تا رسیدن به وضع مطلوب پیگیری می شود.
نماینده دیر، کنگان، جم و عسلویه در مجلس تأکید کرد: یکی از حرکت های انقلابی این است که وقتی دغدغه و مشکلات کارکنان را می شنوید، بدون فوت وقت دستور اقدام و اجرا بدهید که وزیر نفت دولت سیزدهم دارای چنین منشی است. قاسم ساعدی، نماینده دشت آزادگان و هویزه در مجلس نیز به سفر وزیر نفت به استان خوزستان اشاره کرد و گفت: عزم و اراده وزارت نفت در دولت سیزدهم و حرکت به سمت افزایش تولید در میدان های مشترک نفتی، ستودنی است. نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: با حرکت جهادی که در وزارت نفت دیده می شود، براحتی می توان برداشت نفت از میدان های مشترک در غرب کارون را افزایش داد. علیرضا ورناصری قندعلی، نماینده مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا در مجلس هم با اشاره به تخصیص اعتبار به حوزه مسؤولیت های اجتماعی از سوی وزارت نفت در مناطق نفت خیز اظهار کرد: تخصیص اعتبار به حوزه مسؤولیت اجتماعی، سبب استمرار استانداردسازی اقدام های جاری وزارت نفت و حرکت در مسیر توسعه پایدار جوامع پیرامونی صنعت نفت می شود. سارا فلاحی، نماینده ایلام در مجلس نیز با اشاره به انجام مسؤولیت های اجتماعی از سوی وزارت نفت در بسیاری از نقاط کشور گفت: با انجام مسؤولیت های اجتماعی از سوی وزارت نفت، سهم مناطق محروم که امروز زیر گنج هستند؛ اما در رنج به سر می برند، پرداخت می شود. محمدمهدی فروردین، نماینده فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین در مجلس نیز به سفر وزیر نفت به استان فارس و اجرای مسؤولیت های اجتماعی وزارت نفت در این استان اشاره کرد و گفت: وزیر نفت در این سفر قول داد که از طریق اختصاص منابع مالی، بسیاری از راه های مواصلاتی در این استان تکمیل و راه اندازی شود. این سفر هم برای مردم و هم برای توسعه صنایع نفت و گاز در استان فارس بسیار حائز اهمیت بود. نمایندگان مجلس همچنین به برنامه ها و برخی انتصاب های وزیر نفت نیز اشاره و این موارد را جزو برنامه های اصولی وزیر نفت برای تحول صنعت نفت دانستند. اوجی، باور اعتماد به جوانان را زنده کرد وی افزود: خوشبختانه وزیر نفت در انتصاب های اخیر خود رویکرد مناسبی در پیش گرفته است؛ زیرا جوان گرایی، شایسته سالاری و شناخت از صنعت نفت در انتخاب های وی نقش مؤثری داشته و افرادی که تاکنون برای بخش های مدیریتی وزارت نفت انتخاب شده اند، همانند وزیر نفت، نفت را می شناسند. جواد نیک بین، نماینده کاشمر در مجلس نیز ضمن قدردانی از به کارگیری متخصصان جوان نفتی در بدنه مدیریتی صنعت نفت، گفت: وزیر نفت در مسیر اعتماد به جوانان و سپردن سمت های مدیریتی به آنان، بی شک کارنامه موفقی از خود بر جای خواهد گذاشت. وی با بیان اینکه از به کار گرفتن متخصصان جوان نباید ابایی نداشت، افزود: وزیر نفت مسیر درستی را انتخاب کرده است. امروز وقت آن است که نفت را حرفه ای ها و نفتی ها اداره کنند.
با حضور مسؤولان وزارت نفت
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از بررسی وضع قیر در بودجه سال ۱۴۰۰ با حضور برخی مسؤولان وزارت نفت در این کمیسیون خبر داد.
محمدرضا رضایی کوچی، در تشریح نشست روز دوشنبه، ۲۷ مهرماه کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، گفت: در بودجه ۱۴۰۰ مقرر شد ۱۵ هزار میلیارد تومان برای تأمین قیر پروژه های عمرانی، میان دستگاه های اجرایی توزیع شود. با توجه به اینکه در فصل پاییز عملیات آسفالت معابر بسیار سخت می شود، از این رو تأکید داریم هرچه سریع تر نقدینگی ۱۵ هزار میلیارد تومانی در اختیار دستگاه ها قرار بگیرد.
وی افزود: در نشست امروز کمیسیون عمران با مسؤولانی از وزارت نفت و دستگاه های اجرایی توافق کردیم که نقدینگی در اختیار دستگاه های اجرایی قرار گیرد، همچنین از سازمان بورس نیز دعوت خواهیم کرد تا قیمت پایه ای در بورس برای قیر مشخص و کمیته ای بر این موضوع نظارت کند. رئیس کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: عرضه محصولات در بورس به معنای افزایش بی نهایت آن نیست، از این رو تأکید ما بر آن است که قیمت قیر در بورس واقعی باشد تا پروژه های عمرانی، مسیر طبیعی خود را طی کنند.
در نشست مشترک با عضو هیأت رئیسه مجلس عنوان شد:
در نشست مشترک شورای مدیران موسسه مطالعات بین المللی انرژی و عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس بر ضرورت تقویت ارتباط این موسسه با دیگر نهادهای مطالعاتی تأکید شد. محمدصادق جوکار، سرپرست موسسه مطالعات بین المللی انرژی در این نشست با اشاره به ظرفیت کشور در بخش انرژی و ضرورت بهره برداری از آن گفت: موسسه مطالعات بین المللی انرژی با توجه به اولویت های جدید وزارت نفت، همسو با تقویت جایگاه راهبردی کشور در بازار انرژی و گسترش فعالیت های دیپلماسی انرژی کشور به منظور بازسازی بازارهای خارجی، محورهای مطالعاتی و تحقیقاتی خود را تنظیم کرده و در حوزه های تحقیقاتی و مطالعاتی به دنبال کمک به اهداف کلان وزارت نفت در این حوزه است. وی با بیان اینکه موسسه مطالعات انرژی این توانایی را دارد که در حوزه های گوناگون از جمله رصد بازارهای انرژی، بازنگری راهبرد انرژی کشور و ارائه خدمات راهبردی برای سیاستگذاری های کلان به مراکز تصمیم گیر همچون کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی مشورت دهد، اظهار کرد: اولویت های کنونی موسسه مطالعات به عنوان اتاق فکر صنعت نفت، تدوین راهبردها و سیاست ها در حوزه های مختلف نفت و گاز کشور با رویکرد خنثی سازی تحریم های ناعادلانه به منظور ارائه حمایت راهبردی از دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی در بخش های اقتصادی و انرژی به منظور دفاع از منافع ملی است. حسین حسین زاده، عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست با اشاره به ظرفیت های موسسات مطالعاتی و تحقیقاتی بخصوص در حوزه نفت گفت: موسسه مطالعات بین المللی انرژی وزارت نفت می تواند هاب مطالعات انرژی در حوزه های گوناگون باشد، از این رو تقویت ارتباط این موسسه با دیگر نهادهای مطالعاتی از جمله مرکز پژوهش های مجلس برای ایجاد هماهنگی بین نهادهای اجرایی و تصمیم گیری ضروری است. وی با اشاره به تصمیم نظام در ضرورت قدرت سازی در عرصه های مختلف از جمله حوزه انرژی و حذف نقاط ضعف و تهدیدزا گفت: یکی از مهم ترین محورهای این تصمیم، جلوگیری از خام فروشی و طرح های مختلفی است که می توان در این خصوص مطرح کرد. توسعه حلقه های مختلف زنجیره و شبکه ارزش و همچنین توجه به ابعاد فنی و اقتصادی آن از جمله طرح هایی است که باید در دستور کار وزارت نفت قرار بگیرد. نماینده مردم لارستان،خنج و گراش با انتقاد از نبود توجه کافی به طرح های موسسات تحقیقاتی گفت: متأسفانه در چند سال اخیر شاهد به نتیجه نرسیدن طرح های تحقیقاتی هستیم که هم عملیاتی هستند و هم از نظر راهبردی می تواند در چارچوب «قدرت سازی» برای کشور منشا اثر باشد. از این رو باید تدبیری جدی برای جلوگیری از تکرار این روند در سال های آتی صورت بگیرد.
حسین زاده با اشاره به سابقه مطالعات فنی خود در حوزه صنعت نفت گفت: موسسه مطالعات بین المللی انرژی به صورت جدی روی بحث های مرتبط با ضعف های داخلی که منجر به اثرگذاری تحریم ها بر صنعت نفت می شود، تمرکز کرده و در یک رویکرد هم افزا و هم پیوند با شبکه نخبگانی و اندیشکده ای کشور به ارائه راهکارهای عملیاتی به نهادهای سیاستگذار اقدام کند.
وی همچنین از مشارکت موسسه مطالعات بین المللی انرژی در مباحث مرتبط با بخش نفت و گاز در کمیسیون انرژی استقبال کرده و ابزار امیدواری کرد که در آینده گزارش ها و مطالعات این موسسه در بحث های کمیسیون انرژی نیز مطرح شود.
قیمت شاخص نفت خام برنت ساعت ۴ و ۴۱ دقیقه روز دوشنبه، ۲۶ مهرماه با ۸۷ سنت افزایش به ۸۵ دلار و ۷۳ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا با یک دلار و ۱۲ سنت افزایش به ۸۳ دلار و ۴۰ سنت برای هر بشکه رسید.
به گزارش خبرگزاری رویترز از توکیو، قیمت نهایی شاخص نفت خام برنت روز جمعه ۲۳ مهرماه، ۸۴ دلار و ۸۶ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا ۸۲ دلار و ۲۸ سنت بود.
قیمت نفت خام برنت به بالاترین حد خود از اکتبر ۲۰۱۸ و قیمت شاخص دبلیوتی آی به بالاترین سطح خود از اکتبر ۲۰۱۴ رسید؛ زیرا تقاضای نفت همچنان در حال بهبود از تاثیر همه گیری ویروس کروناست. افزون بر این، بیشتر تولیدکنندگان برق به جای استفاده از گاز و زغال سنگ گران قیمت، به نفت کوره و گازوییل روی آورده اند.
تحلیلگران بانک استرالیایی ای ان زی (ANZ) در یادداشتی اعلام کردند: کاهش محدودیت ها در سراسر جهان به احتمال زیاد به بهبود مصرف سوخت کمک می کند.
اوپک پلاس نتوانست اهداف خود در زمینه عرضه نفت را برآورده کند و این مسأله عرضه جهانی نفت را محدود کرده است. به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) دوباره نتوانستند مطابق سهمیه های خود، نفت عرضه کنند و این موضوع همزمان با احیای فعالیت های اقتصادی پس از بحران شیوع ویروس عالم گیر کرونا سبب تشدید کمبود عرضه این کالای راهبردی در بازارهای جهانی شده است.
نمایندگان اوپک پلاس اعلام کردند: تولیدنفت کشورهای عضو این ائتلاف در ماه سپتامبر ۱۵ درصد کمتر از هدف تعیین شده برای این ماه بود، در حالی که این ائتلاف در ماه اوت ۱۶ درصد و در ماه ژوئیه ۹ درصد کمبود عرضه داشت.
این مسأله بیانگر ناتوانی بعضی از اعضای این ائتلاف از جمله آنگولا، نیجریه و جمهوری آذربایجان برای افزایش تولید خود برای عرضه نفت به مقدار سهمیه توافق شده بود و دلیل آن نبود سرمایه گذاری، اکتشاف و مسائل دیگر است.
اوپک پلاس می توانست بر اساس توافق کاهش تولید خود در ماه سپتامبر روزانه ۷۴۷ هزار بشکه نفت بیشتر به بازار عرضه کند. اوپک و متحدانش از جمله روسیه از سوی مصرف کنندگان بزرگ برای تسریع روند افزایش تولید زیر فشار قرار گرفته اند، این درخواست ها با فراگیر شدن بحران انرژی در اروپا که قیمت های برق را به طور بی سابقه ای افزایش داده، بیشتر شده است.
اگر قیمت ها تغییر نکند، نشست بعدی اوپک پلاس در چهارم نوامبر (۱۳ آبان ماه) ممکن است با تشدید فشار سیاسی از سوی کشورهای مصرف کننده برگزار شود.
با توجه به همزمانی نشست بعدی وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس با کنفرانس تغییرات آب وهوایی سازمان ملل متحد (COP-26) در گلاسکو و امکان وعده های بیشتر از سوی سران دولت ها و کسب وکارهای جهان برای اجتناب از فاجعه اقلیمی نشست اعضای اوپک پلاس، توجه های بیشتری را جلب می کند.
از سوی وزیر نفت
وزیر نفت، خط مشی توسعه مدیریت در صنعت نفت را به معاونان و مشاوران وزیر، مدیران عامل شرکت های اصلی و فرعی تابع وزارت نفت، رؤسای واحدهای مستقل ستادی، رؤسای دانشگاه، پژوهشگاه صنعت نفت و مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی ابلاغ کرد.
متن ابلاغیه جواد اوجی، وزیر نفت به شرح زیر است:
«در راستای اجرای بند «۱» بخش (ث) ماده (۳) قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب ۱۳۹۱/۰۳/۱۹ و ماده (۱۰) قانون نفت مصوب ۱۳۶۶/۰۷/۰۹ و با توجه به بند «۴» سیاست های کلی نظام اداری ابلاغی مقام معظم رهبری درخصوص «دانش گرایی و شایسته سالاری مبنی بر اخلاق اسلامی در نصب و ارتقای مدیران» و با عنایت به بند ۵ اصول 12 گانه حاکم بر نقشه ملی پیشگیری و مقابله با فساد اداری و اقتصادی ابلاغی شهریورماه سال جاری رئیس جمهوری محترم ناظر بر «استقرار نظام شایسته گزینی و انتصاب مدیران کارآمد، فسادستیز و انقلابی در لایه ها و سطوح مختلف نظام اداری و توانمندسازی نیروی انسانی و رفع کمبود نیروی انسانی صاحب صلاحیت در تصدی مناصب دولتی همراه با تقویت فرهنگ فسادستیزی در آنها»، خط مشی توسعه مدیریت با هدف ارزیابی، تربیت و معرفی نسلی نو از مدیران برای صنعت نفت به شرح زیر ابلاغ می شود:
١- کارمندانی که برای تصدی مشاغل مدیریتی در صنعت نفت انتخاب و تربیت می شوند، علاوه بر احراز شایستگی های حرفه ای و تخصصی مورد نیاز شغل، باید فسادستیز، دارای روحیه جهادی و انقلابی برخوردار از اخلاق اسلامی، متدین و وفادار به جمهوری اسلامی ایران، علاقه مند به خدمتگزاری به مردم و کار در دولت، کارآفرین، باهوش و خلاق باشند. علاوه بر این از سلامت جسمی، روانی و مقبولیت اجتماعی متناسب با مأموریت های محوله نیز برخوردار باشند.
۲- انتخاب مدیران برای احراز شرایط لازم با گذراندن دوره های آموزشی مورد نیاز در چارچوب ضوابط و مقررات مربوط و با استفاده از روش های علمی و معتبر توسط مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت و در شرکت های اصلی از سوی مراکز ارزیابی شرکت ها صورت می پذیرد.
۳- سیاست های اصلی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با تأکید بر فراهم کردن زمینه های هماهنگی و هم افزایی لازم با واحدهای برنامه ریزی نیروی انسانی و مراکز ارزیابی شرکت ها در شورای راهبری به ریاست معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت و متشکل از مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، نماینده وزیر و رؤسای مراکز ارزیابی شرکت های اصلی به روزرسانی و ابلاغ می شود. رئیس شورا بر اعمال سیاست های تعیین شده در این خصوص نظارت عالیه خواهد داشت.
۴- با هدف همسویی و یکپارچگی فرایندهای توسعه مدیریت و پرهیز از انجام فعالیت های غیرمرتبط با وظایف اصلی، لازم است مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت نسبت به تدوین نظام نامه توسعه مدیریت و دستورعمل های مورد نیاز در زمینه های تعیین مشاغل هدف، طراحی و تدوین الگوهای شایستگی و استانداردهای شغلی مدیران، به روزرسانی فرایندهای سنجش و ارزیابی، فرایندهای آموزش و توسعه، مدیریت عملکرد، برنامه ریزی جانشینی اقدام کند و پس از تصویب در شورای راهبری مذکور، مبنای عمل مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت و مراکز ارزیابی شرکت های اصلی قرار گیرد.
۵- مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت ملزم است به منظور تضمین کیفیت و ارتقای اعتبار فرایندهای ارزیابی و توسعه، نسبت به شناسایی و استقرار استانداردهای ملی و بین المللی از سازمان اداری و استخدامی، سازمان ملی استاندارد و... اقدام کند.
۶- کارمندانی که از سوی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت مورد ارزیابی قرار گرفته و در جریان مراحل سنجش و ارزیابی و آموزش و توسعه موفق به کسب امتیازات لازم می شوند، گواهینامه صلاحیت حرفه ای از مرکز توسعه مدیریت دریافت خواهند کرد.
۷- مدت اعتبار گواهینامه های صلاحیت حرفه ای از زمان صدور سه سال است. به منظور تمدید یا ارتقای سطح گواهینامه، لازم است به صورت مستمر نسبت به ارزیابی عملکرد دارندگان گواهینامه مذکور اقدام شود.
۸- ترتیبی اتخاذ شود که تا سال «۱۴۰۵» تمامی مدیران ارشد و تأثیرگذار صنعت نفت دارای گواهینامه حرفه ای از مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت باشند.
۹- به منظور آگاهی از مشخصات دارندگان گواهینامه صلاحیت حرفه ای، مدیریت فناوری اطلاعات ارتباطات شرکت ملی نفت با هماهنگی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت سامانه اطلاعاتی حاوی مشخصات کارمندان ذی ربط را طراحی و تکمیل کند و در اختیار شرکت ها/ مدیریت های بهره بردار قرار دهد.
۱۰- دستورعمل تشکیل «مرکز توسعه مدیریت در صنعت نفت» به شماره ۲۲۱۴۲۱- ۲۰/۲ مورخ ۱۳۹۴/۰۵/۱۲ همچنان به قوت خود باقی است.»
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تأکید کرد:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران معتقد است، فروش نفت نباید تنها به روش های سنتی انجام شود؛ بلکه باید به صورت حرفه ای و قانونی و با به کارگیری همه ظرفیت های بخش خصوصی باشد.
به گزارش خانه ملت، محسن خجسته مهر با اشاره به برنامه های شرکت ملی نفت ایران در بخش فروش نفت، گفت: از آنجا که فروش حداکثری نفت خام و میعانات گازی از برنامه های وزارت نفت است، از همه سازوکارهای قابل دسترس و ابزارهای موجود همچون تهاتر، سرمایه گذاری و دیگر روش های فروش بهره خواهیم گرفت. با این امید که بتوانیم حداکثر مقدار فروش را منطبق با برنامه بودجه محقق کنیم.
وی با اشاره به تمایل شرکت ملی نفت ایران به فروش نفت از طریق بورس و ایجاد تنوع در فروش با مشارکت بخش خصوصی بیان کرد: از همه ظرفیت های قانونی برای فروش نفت، چه خریداران خارجی و چه خریداران داخلی صاحب صلاحیت استفاده می کنیم.
معاون وزیر نفت گفت: فروش نفت نباید تنها به صورت سنتی باشد؛ بلکه باید به صورت حرفه ای و قانونی و با به کارگیری همه ظرفیت های بخش خصوصی انجام شود.
از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت نرخ حداقل و حداکثر پاداش
نرخ حداقل و حداکثر حق الزحمه/ پاداش بهره وری سال ۱۴۰۰ کارکنان صنعت نفت از سوی سرپرست توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت اعلام شد.
مهدی علی مددی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در نامه ای خطاب به مدیران عامل چهار شرکت اصلی اعلام کرد: «احتراما، نظر به تکلیف مقرر در بند (۶) مصوبه ۱۱۸-۹۴ مورخ ۱۳۹۴.۹.۳۰ شورای اداری و استخدامی صنعت نفت (موضوع ابلاغیه شماره ت ه م/۴۷۵۲۲۶ مورخ ۱۳۹۴.۱۰.۹ دبیرخانه شورای اداری و استخدامی صنعت نفت)، مبنی بر اعلام حداقل و حداکثر میزان حق الزحمه/ پاداش بهره وری کارکنان بر اساس نرخ تورم سالانه اعلام شده، به استحضار می رساند: مطابق بررسی صورت گرفته، نرخ تورم شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران مربوط به سال ۱۳۹۹ بر اساس اعلام مرکز آمار ایران (شاخص تورم - مستند به ماده (۱۰) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور) به میزان ۳۶.۴ درصد اعلام شده است.
با توجه به مراتب فوق، میزان حداقل و حداکثر حق الزحمه/ پاداش بهره وری کارکنان مشمول برای هر دوره شش ماهه سال ۱۴۰۰ به ترتیب: بیست و شش میلیون و نهصد و هفتاد و چهار هزار (۲۶۹۷۴۰۰۰) ریال و یکصد و هفت میلیون و هشتصد و نود و شش هزار (۱۰۷۸۹۶۰۰۰) ریال برای هرگونه اقدام مقتضی حسب شرایط یاد شده در مصوبه تعیین و اعلام می شود.»
وزیر نفت با وزیر امور خارجه ونزوئلا و هیأت همراهش در ساختمان مرکزی وزارت نفت دیدار و گفت وگو کرد. جواد اوجی پس از دیدار فلیکس پلاسنسیا گونسالس گفت: دو کشور در این دیدار بر گسترش و ارتقای همکاری دوجانبه در بخش انرژی تأکید کردند. وزیر امور خارجه ونزوئلا پیش از دیدار با وزیر نفت در نشستی مطبوعاتی مشترک با حسین امیرعبدالهیان، وزیر امور خارجه از برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ونزوئلا تا پیش از پایان سال جاری میلادی در تهران خبر داد و اعلام کرد: از مواضع ایران در قبال کاراکاس متشکریم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران:
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر اینکه پارس جنوبی گرانیگاه توسعه صنعت گاز کشور است، اظهار کرد: کارکنان پارس جنوبی در خط مقدم جبهه اقصادی کشور هستند.
به گزارش خبرنگار شانا، مجید چگنی، در جریان سفر دو روزه به عسلویه در جمع کارکنان شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، با تبریک هفته وحدت گفت: من حدود هشت سال در پتروشیمی کار کردم و با محیط عملیاتی کاملاً آشنا هستم. همان طور که می دانید، واحدهای پتروشیمی، واحدهایی حساسی هستند، چه به لحاظ فرایندی و پیچیدگی و چه تأسیسات و تجهیزاتی که دارند.
وی با تأکید بر اینکه کاملاً با چالش های موجود عملیاتی آشناست، افزود: سال ۸۲ توفیق پیدا کردم به شرکت ملی نفت ایران بروم و با توجه به حکمی که برای بنده به عنوان معاون تولید گاز صادر شد، ارتباط نزدیکی با پارس جنوبی و میدان های مشترک گازی داشتم؛ زیرا مسؤولیت تولید به بنده محول شده بود و تردد من تا سال ۸۹ به پارس جنوبی بسیار زیاد بود.
معاون وزیر نفت در امور گاز تصریح کرد: در کل می خواهم بگویم من را به عنوان یک گازی هم قبول کنید؛ زیرا ارتباطم با صنعت گاز زیاد بوده است. چگنی اظهار کرد: پارس جنوبی، گرانیگاه توسعه صنعت گاز کشور است و هیچ کس نمی تواند آن را انکار کند. در سطح ملی هم همیشه مسؤولان تراز اول کشور مسائل اینجا را پیگیری می کردند و اکنون هم این گونه است. شاید بتوان گفت که مسؤولیت پارس جنوبی را در سطح کلان، نظام جمهوری اسلامی دارد و در این سطح پیگیری می شود. چه مجلس و چه شورای امنیت ملی و تمام ارکان نظام به این منطقه عنایت خاصی دارند که به دلیل ویژگی ها و شرایط خاصی است که در پارس جنوبی حاکم است. وی با بیان اینکه سرمایه گذاری انجام شده در پارس جنوبی ۸۰ میلیارد دلار است، بیان کرد: امروز می خواهم به همکاران عزیزم دست مریزاد و خدا قوت بگویم و تأکید کنم مثل شما در تحقق اهداف این کشور کوشا خواهیم بود و به عنوان یک مسؤول روی ما حساب کنید.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: به دلیل اینکه من خودم از بخش عملیات بالا آمده ام، دقیقاً مشکلات، چالش ها و استرس های عملیاتی را درک می کنم و به همه عزیزانی که در این صنعت و در این مجتمع گازی کار می کنند، احترام می گذارم. چگنی خطاب به کارکنان پارس جنوبی گفت: کشور به گاز طبیعی وابسته است و همه زحمات شما دیده می شود. ما هیچ جایگزینی برای شما نداریم. پارس جنوبی، محور انرژی کشور است و اینجاست که مفید بودن ما مهم است و درک می کنیم چقدر در جامعه مفید هستیم، به طوری که حتی در همین امنیتی که وجود دارد هم سهیم هستیم، به شرطی که همه کارهایی که انجام می دهیم، در راه رضای خدا باشد. وی همچنین اظهار کرد: اگر این انرژی که فراهم می کنید نباشد، همه چیز به هم می ریزد. به همین دلیل است که شما تأثیرگذار هستید، یعنی در همه ارکان این مملکت تأثیرگذارید. معاون وزیر نفت در امور گاز ادامه داد: کارکنان عملیات به واقع افراد زحمت کشی هستند و ما خیلی دلتنگ دوستانمان در مناطق عملیاتی می شویم؛ زیرا در آن مدتی که با هم در شرایط سخت کار کردیم، ارتباط های عمیق و عجیبی بین ما شکل گرفت و کار در مناطق عملیاتی با فعالیت ستادی بسیار متفاوت است.
چگنی گفت: کارکنان در ستاد جابه جا می شوند و از این اداره به اداره دیگر یا از این شهر به شهری دیگر می روند و برای همین خیلی دلتنگ هم نمی شوند؛ اما در عملیات این طور نیست و زمانی که یک نفر پس از دو سال انتقالی می گیرد یا از این واحد به واحدی دیگر می رود، افراد دلتنگ هم می شوند و این به واسطه پیوند عمیقی است که میان آنها شکل می گیرد و تا آخر عمر با آنها می ماند. وی با ابراز امیدواری نسبت به حل مشکلات موجود، تصریح کرد: اگر چالشی باشد، ما وظیفه داریم کمک کنیم حداقل این دغدغه ها برطرف شود و محوریت کار ما این است. نباید فراموش کنیم کسی که در خط مقدم جبهه اقتصادی تلاش می کند، شما هستید و کارتان بسیار ارزشمند است. مسؤولان کشور هم همه باید تلاش کنند مشکلات شما برطرف شود. امیدواریم ما هم در حد خودمان بتوانیم کمک کنیم و ان شاءالله شرایط بهتر شود.
مدیرکل دفتر وزارتی در حکمی محمدرضا نراقی را به عنوان معاون تشریفات و امور کارکنان خارجی دفتر وزارتی منصوب کرد. در متن حکم پیام کهتری، مشاور وزیر نفت خطاب به محمدرضا نراقی آمده است:
«نظر به تعهد، تجارب ارزنده و توانایی جنابعالی به موجب این حکم به سمت «معاون تشریفات و امور کارکنان خارجی دفتر وزارتی» منصوب می شوید. انتظار می رود با استفاده از توان تمامی همکاران محترم و پرتلاش آن مجموعه، موارد زیر مورد اهتمام جدی قرار گیرد:
- برنامه ریزی مدون، هماهنگی با واحدهای مربوطه و مدیریت شایسته امور مرتبط با سفرهای داخلی و خارجی و برنامه های رسمی وزیر محترم نفت با رعایت صرفه جویی در هزینه ها.
- نظارت بر حسن اجرای دستورعمل های ابلاغی مرتبط با مأموریت های خارج از کشور کارکنان صنعت نفت بر اساس مقررات مربوطه.
به این وسیله مراتب سپاس خود را از تلاش جناب آقای خلج در مسؤولیت قبلی اعلام می دارم.»
بررسی رویکردها و برنامه های وزیر نفت در حوزه مسوولیت اجتماعی در سفرهای کاری و استانی
مشعل وزیر نفت، توجه به ایفای نقش در زمینه مسؤولیت اجتماعی را از اولویت های اصلی و مهم وزارت نفت اعلام کرده و عملکرد بیش از یک ماه اخیر او در این وزارتخانه از حرکت در این مسیر حکایت دارد. توجهی که او از همان جلسه رای اعتماد مجلس مدنظر قرار داد و خود را نماینده مردم محروم خواند و پس از آن در سفرهایش به مناطق نفت خیز به شکل عملی محقق شد. در همین زمان محدود حضور او در راس وزارت نفت که با هفت سفر به قطب های نفت و گاز کشور، یعنی دو سفر به عسلویه و بوشهر، خوزستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد و فارس همراه بوده، شاهد تخصیص منابع مهم و چشمگیری در این زمینه بوده ایم. بدون شک این مسیر می تواند برای مردم همجوار صنعت نفت، نویدبخش کمرنگ شدن فقر و محرومیت و در سطحی مهم تر، رخت بربستن آن و همچنین عزم وزارت نفت برای توسعه و آبادانی مناطق نفت خیز کشور باشد، موضوعی که از محورهای اصلی برنامه دولت سیزدهم نیز محسوب می شود. به هر رو آنچه واضح است، اینکه از هم اکنون می توان بر این مساله صحه گذاشت که وزیر نفت به موضوع ایفای مسؤولیت های اجتماعی اعتقاد کامل دارد و اراده او بر توسعه مناطق نفت خیز است.
می دانیم که مسؤولیت اجتماعی (CSR) شرکت، مدلی از کسب وکار است که به شرکت کمک می کند تا نظر اجتماعی، به ویژه به دلیل تاثیرات احتمالی خود در جامعه و محیط پاسخگو باشد. در ایران مسؤولیت های اجتماعی به عهده دولت است و در این میان، صنعت نفت به نیابت از دولت، به مقوله مسؤولیت اجتماعی در مناطق همجوار نفتی می پردازد. به این ترتیب، وزارت نفت غیر از مسؤولیت هایی که در حوزه نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی به عهده دارد، در بخش هایی دیگر که دولت و مردم نیاز به کمک دارند نیز باید ورود کند و نقش آفرین باشد. البته از منظری دیگر و با توجه به آثار محیط اجتماعی بر کارآیی فعالیت های صنعت نفت و با هدف ارائه تصویر مناسب از صنعت نفت در افکار عمومی، ایجاد فضای لازم برای افزایش اعتماد اجتماعی، بهبود روابط با جوامع محلی و تسهیل شرایط کاری صنعت نفت در این جوامع، بهینه سازی هزینه کردها در خصوص اقدام های مسؤولانه سازمان ها و شرکت های نفتی از اولویت هایی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
جواد اوجی، وزیر نفت پس از بازدید از پارس جنوبی اولویت خود را بازدید از پالایشگاه تهران قرار داد و طی آن از موضوع مسؤولیت اجتماعی غافل نماند. او در نشست با مدیران پالایشگاه تهران این موضوع را مورد تاکید قرار داد که باید نگاه ویژه ای به مقوله مسؤولیت های اجتماعی و استمرار تولید کیفی داشت و برای بالا بردن سطح ذخیره سازی های سوخت مایع و تأمین سوخت زمستانی هموطنان تلاش حداکثری کرد. موضوع بهبود کیفیت فرآورده های نفتی و افزایش کیفیت بنزین و گازوییل را که در حوزه محیط زیستی برای ما بسیار مهم است دنبال می کنیم. بحث طرح های توسعه کمی و کیفی پالایشگاه ها به طور جدی در دستور کار دولت سیزدهم قرار دارد. هم اکنون روزانه بیش از ۲۶۰ میلیون مترمکعب گاز تحویل نیروگاه ها می شود، امیدواریم با برنامه ریزی ها و نشست های ویژه بررسی شرایط تأمین سوخت زمستانی که میان شرکت های تابع وزارت نفت انجام شده است کمترین چالش را در این زمینه، بویژه گاز طبیعی و بخش خانگی داشته باشیم.
موضوع مسؤولیت اجتماعی برای جواد اوجی پیش از ورود به ساختمان وزارت نفت در قامت وزیر حائز اهمیت بود، به طوری که او در جلسه رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بیان برنامه های خود از این موضوع مهم غافل نماند و در جمع نمایندگان با بیان اینکه خود را نماینده مردم محروم، مرزی و حاشیه نشین می داند، بر این مساله تاکید کرد که در وزارت نفت بخش خاصی را مسؤول اجرا و پیگیری مسؤولیت های اجتماعی قرار خواهد داد. او همچنین اعلام کرد هر شرکتی هم که در صنعت نفت و در پروژه های آن کار می کند، باید بخشی از هزینه های خود را به پروژه های محرومیت زدایی اختصاص دهد.
چهارمین مقصد سفر وزیر نفت، استان ایلام بود که طی آن نیز بر رویکرد مهم او در زمینه مسؤولیت اجتماعی تاکید شد. اوجی اعلام کرد که به موازات طرح های توسعه ای، بحث مسؤولیت اجتماعی نیز مورد توجه ویژه است و ۱۱۷ پروژه مسؤولیت اجتماعی با ارزش حدود ۲۰۰ میلیارد تومان در استان ایلام تعریف شده که در این میان، حدود ۱۰۰ میلیارد تومان برای بهسازی جاده های حادثه خیز در نظر گرفته شده و بخشی از آن نیز در شهرستان مهران صرف خواهد شد. افزون بر این موارد، هزینه لوله کشی منازل ۴۵۰ خانوار که بنیه مالی ضعیفی دارند نیز از سوی وزارت نفت تأمین خواهد شد. علاوه بر موارد مذکور، اوجی در بحث اشتغال هم یادآور شد: ما با مجموعه سازمان فنی و حرفه ای استان و شهرستان قراردادی را منعقد می کنیم تا توانمندی جوانان خوش فکر و توانمند استان با هزینه وزارت نفت ارتقا یابد و تخصص نداشتن، بهانه ای برای استفاده از نیروهای غیربومی نباشد. ضمن اینکه با آغاز توسعه میدان چنگوله نیز بخشی از مشکل اشتغال استان برطرف خواهد شد. به زودی نماینده ای منصف و کاردان از جانب خود به منطقه می فرستم و در صورت استفاده نابجا از نیروهای غیربومی، حتما با این روند برخورد خواهد شد. سهم 4 درصدی استان از اجرای طرح های توسعه ای نیز محقق می شود و ایفای مسؤولیت های اجتماعی از اولویت های اصلی وزارت نفت است. در مجموع ۴ میلیارد دلار طی چهار، پنج سال آینده در طرح های صنعت نفت این استان، اشتغالزایی، درآمدزایی و خروج از محرومیت استان را به دنبال خواهد داشت.
توجه به موضوع مسؤولیت اجتماعی، محدود به همان جلسه رای اعتماد جواد اوجی نشد و وزیر نفت پس از اخذ رای اعتماد از مجلس در همین زمان کوتاه که سکان وزارت نفت را در اختیار گرفته، در سخنان و عملکرد خود به این مساله اساسی که از قضا دغدغه و مطالبه مهم مردم مناطق همجوار صنعت نفت است، توجهی ویژه داشته که مروری بر سفرهای اخیر وزیر نفت که با مصوباتی از جنس مسؤولیت اجتماعی همراه بوده، گویای این امر است. بگذارید از همان نخستین سفر وزیر نفت دولت سیزدهم به مقصد عسلویه آغاز کنیم که به عنوان قطب گاز ایران، همجواری مردم زیادی را در بخش های مختلف آن شاهد هستیم. اوجی در این سفر در میان مسائل ریزودرشت پارس جنوبی و تامین گاز زمستانی، از مسؤولیت اجتماعی غافل نشد و طی آن به دغدغه های مطرح شده درباره مسؤولیت اجتماعی هم اشاره کرد و گفت: تلاشمان بر این است که مسؤولیت اجتماعی را به نحو مطلوب در این دولت، بویژه در منطقه پارس اجرا کنیم. او در این سفر همچنین با تاکید بر اهمیت مسؤولیت اجتماعی و لزوم توجه به این موضوع افزود: محرومیت زدایی از برنامه های دولت مردمی به شمار می آید و خوشبختانه در قانون هم دیده شده است.
پنجمین سفر استانی و کاری وزیر نفت به مقصد کهگیلویه و بویراحمد بود که اوجی در این سفر نیز از نزدیک در جریان تازه ترین تحولات، مشکلات و مسائل مردم شهرهای مختلف و کارکنان صنعت نفت قرار گرفت و روند پروژه ها را بررسی کرد. وزیر نفت در این سفر با اشاره به وجود ۱۳ درصد ذخایر نفتی کشور در این شهرستان اعلام کرد: اعتقاد من و دولت سیزدهم بر این است که هر جا صنعت نفت پروژه دارد، مردم منطقه باید از قِبل آنها بهره مند شوند، به همین دلیل در همین مدت که وزیر شده ام، این موضوع اولویت کاری ام بوده است. او در ارتباطی چهره به چهره با مردم درباره مسائل و مشکلات موجود در این شهرستان با آنها گفت وگو کرد و از تخصیص ۱۱۴ میلیارد تومان به پروژه های مسؤولیت اجتماعی استان خبر داد و گفت: بیش از ۶۲ پروژه عام المنفعه (در حوزه های ورزشی، آموزشی، راهسازی، آب و...) در استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که بخشی از آنها امسال و بخشی دیگر سال آینده به بهره برداری می رسند؛ مردم باید احساس کنند اگر در شهرستانشان واحد پتروشیمی، پالایشگاهی یا توسعه نفت و گاز وجود دارد از آن بهره می برند. او همچنین با تاکید بر استفاده از نیروهای بومی استان و منطقه باشت اعلام کرد: برای بهره مندی حداکثری از توان جوانان این منطقه درخواست کردیم با سازمان فنی و حرفه ای استان و منطقه باشت ارتباط برقرار شود که وزارت نفت دوره های آموزشی برگزار کند تا پتروشیمی ها به دست جوانان منطقه راهبری شوند.
سومین مقصد سفر جواد اوجی، قطب مهم صنعت نفت کشور، یعنی خوزستان بود. او در این سفر دستور تخصیص بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار در حوزه مسؤولیت اجتماعی برای استان خوزستان داد و از تأمین ۷۸۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل پروژه های اجرایی خوزستان بدون در نظر گرفتن محدودیت مالی و پرداخت آنها در سال ۱۴۰۰ خبر داد. وزیر نفت در این زمینه با اشاره به حوزه مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت یادآور شد: اعتبارات خوبی برای استان خوزستان در نظر گرفته ایم و پروژه هایی در حوزه های آموزشی، بهداشتی و فرهنگی مدنظر دستگاه های اجرایی استان بوده که روند این پروژه ها دنبال می شود و برنامه وزارت نفت، اولویت دادن به همین پروژه های مسؤولیت اجتماعی است که مردم این منطقه از توسعه پروژه های نفت و گاز بهره مند شوند.
فارس و تخصیص 1150 میلیاردی
وزیر نفت در مقصد جدید برای بررسی مسایل و مشکلات مردم به همراه رییس جمهور به استان فارس رفت و در پایان سفر یک روزه خود به شهرستان های فراشبند و فیروزآباد رفت و طی دیداری چهره به چهره در جریان مشکلات مردم شهرستان های فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین و کمبودهای این مناطق قرار گرفت. وزیر نفت اعلام کرد که وزارت نفت، هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح های مسؤولیت اجتماعی از جمله پروژه های رفاهی، آموزشی، فرهنگی و راهسازی استان فارس اختصاص خواهد داد. او در این سفر نیز با اشاره به عزم دولت سیزدهم برای رفع مشکلات قشرهای مختلف مردم گفت: بخشی از مسایل و مشکلاتی که امروز مردم مطرح کردند، در حوزه نفت و بخشی نیز در حوزه های آب، تنش های آبی، کشاورزی و اجتماعی بود که تلاش می کنیم با طرح این مباحث در نشست شورای اداری استان که در شیراز با حضور رییس جمهوری برگزار می شود، موارد را حل وفصل کنیم. بخش زیادی از مصوبه ها و اعتبارهایی که برای استان فارس طی دو نشست در تهران در نظر گرفته شد، به پروژه های مسؤولیت اجتماعی این استان اختصاص می یابد. بخش اعظمی از این اعتبار به اصلاح و احداث جاده شیراز - کوار - فیروزآباد و نیز جاده عسلویه - جم (که گزارش های زیادی از ترافیک پرحجم و وقوع حوادث ناگوار در آن دریافت کرده ایم) اختصاص خواهد یافت. وزیر نفت رقم سرمایه اختصاص یافته برای اصلاح جاده عسلویه به جم را ۸۰۰ میلیارد تومان اعلام و اظهار کرد: ۳۰۰ میلیارد تومان این رقم به صورت نقدی پرداخت می شود و ۵۰۰ میلیارد تومان آن نیز از طریق طرح هایی تازه که وزارت نفت برای تامین اعتبار پروژه های جدید پیش بینی کرده است، تخصیص داده خواهد شد. وزیر نفت با اشاره به تعریف تعدادی پروژه مسؤولیت اجتماعی در استان فارس با همکاری استانداری گفت: حدود ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار به ۲۵۰ پروژه رفاهی، آموزشی و فرهنگی این استان اختصاص می یابد که چنین اعتباری در زمینه مسئولیت اجتماعی وزارت نفت بی سابقه بوده است. در طرح های توسعه ای صنعت نفت استان فارس، هر پروژه ای که تصویب شد، تا سقف ۴درصد از اعتبارات آن در زمینه مسؤولیت اجتماعی این مناطق هزینه می شود، توسعه یک میدان گازی رقمی حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار هزینه دارد که این اطمینان را می دهم در توسعه میدان های استان فارس تا سقف ۴درصد از این هزینه را همانطور که در ایلام اعلام کردیم به این استان اختصاص دهیم. وی همچنین از اختصاص ۵۷ میلیارد تومان اعتبار برای ساخت و تکمیل بیمارستان حضرت زینب(س) شیراز خبر داد و گفت: برای تکمیل برج فناوری پارک علم و فناوری استان فارس نیز ۱۰ میلیارد تومان از اعتبارات وزارت نفت اختصاص می یابد. در این سفر همچنین ۱۵ میلیارد تومان از اعتبارات وزارت نفت در حوزه مسؤولیت اجتماعی برای افراد زیر پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد تصویب شد.
وزیر نفت با هدف بررسی پروژه های نیمه کاره صنعت نفت و حل مشکلات و دغدغه های مردم منطقه وارد استان بوشهر شد. این ششمین مقصد وزیر نفت پس از کسب رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی به عنوان وزیر نفت بود. اوجی با پاسخ به مهم ترین دغدغه های مردم شهرستان جم (استان بوشهر) به آنها اطمینان خاطر داد که وزارت نفت به تعهدات خود در مسؤولیت اجتماعی که تقبل کرده، عمل خواهد کرد. وی با تاکید بر اینکه قول می دهیم هر پروژه صنعتی را که داشته باشیم حتما بحث مسؤولیت اجتماعی آن را نیز مدنظر قرار دهیم، افزود: برای استان بوشهر ۳۶۰ پروژه در بخش های مختلف آموزشی، رفاهی، فرهنگی، راه و طرح های هادی بالغ بر ۷۰۰ میلیارد تومان تعریف شده که شاید بتوان گفت بی سابقه بوده است. به گفته او در بحث اشتغال و بیکاری نیز پروژه های جدیدی در بخش فشارافزایی حوزه پارس جنوبی و توسعه میدان های مستقل گازی و نفتی استان (بالغ بر ۱۲ میدان) در حال تعریف است که با رونق گرفتن و شروع این پروژه ها به طور قطع، تحولی در اشتغال این منطقه ایجاد خواهد شد. بخشی از این پروژه ها تا پایان امسال و بخشی نیز سال آینده تکمیل خواهند شد. اوجی درباره آبرسانی به سیراف، جم و توحید گفت: علاوه بر ۲۰۰ میلیاردی که تاکنون هزینه شده است، ۷۰ میلیارد تومان هم تقبل کرده ایم و امیدواریم فاز نخست این پروژه تا پایان امسال به بهره برداری برسد و مابقی آن را در نشست دولت مطرح می کنیم که جزو تعهدات وزارت نیرو است. در حقیقت وزارت نفت در این پروژه مشارکت دارد. در همین زمینه، بابک دارابی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز خبر داد که وزارت نفت بالاترین اعتبار اجرای پروژه های مسؤولیت های اجتماعی را به استان بوشهر اختصاص داده است. ۳۰۳ پروژه مسؤولیت اجتماعی که ۱۱۱ مورد آن تکمیل و اعتبار آن تخصیص داده شده در خصوص منطقه پارس، شهرستان های عسلویه، جم، کنگان و دیر است.
به گفته دارابی، سرفصل پروژه های مسؤولیت اجتماعی در حوزه های بهداشتی، درمانی، آموزشی، طرح های هادی روستایی و راه های مواصلاتی هستند که طرح های هادی روستایی، دارای اولویت نخست و مراکز آموزشی در اولویت دوم قرار گرفته اند.
به موارد مذکور باید اقدامی دیگر در چارچوب عمل به مسؤولیت اجتماعی نفت را هم اضافه کرد که به مناسبت آغاز هفته دفاع مقدس و با ابلاغ دستور جواد اوجی به مدیریت نظارت بر طرح های عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، اعتباری بالغ بر ۷ میلیارد تومان با راهبری این مدیریت به طرح تکمیل مجتمع فرهنگی_ ورزشی سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی که در زادگاه سردار احداث شده، اختصاص یافت. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همسو با ایفای نقش مسؤولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، اجرای پروژه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آبرسانی، برق رسانی، خدماتی و... را در مناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار دارد.
علاوه بر موارد گفته شده، در همین ایام شاهد موافقت وزیر نفت با خرید ۲ میلیون سرنگ ۲.۵ سی سی برای تسهیل و تسریع روند واکسیناسیون کووید-۱۹ در استان خوزستان بودیم که این اقدام همسو با وظایف وزارت نفت در حوزه مسؤولیت اجتماعی صورت گرفته است.
بر این اساس، شرکت های ملی نفت ایران و ملی مناطق نفت خیز جنوب، این سرنگ ها را می خرند و در اختیار دانشگاه علوم پزشکی اهواز قرار می دهند.
وزیر نفت در اقدامی، دستور داده مرکز آموزشی که قرار است با اعتبارات شرکت ملی نفت ایران در شهرستان ایذه استان خوزستان احداث و تجهیز شود، به نام «شهید علی لندی» نامگذاری شود. این مرکز آموزشی با ۶۰ میلیارد ریال اعتبار تخصیص یافته از سوی مدیریت نظارت بر عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در ایذه احداث و تجهیز می شود. آنچه واضح است آنکه، این پایان راه نیست و توجه به مسؤولیت اجتماعی در وزارت نفت دولت سیزدهم تعطیل بردار نخواهد بود و هر میزان که در دولت های گذشته، کم یا زیاد در زمینه مسؤولیت اجتماعی فعالیت انجام شده باشد، وقتی پای حرف های مردم همجوار صنعت نفت می نشینیم، متوجه می شویم از فلرهایی که برایشان آبادانی نداشته و فقر و محرومیت را کمرنگ نکرده، گلایه مند و از صنعت نفت ناراضی هستند. بر این اساس، آنچه در مسیر مهم عمل به مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت، توامان باید صورت پذیرد، تخصیص بودجه، نظارت و مهم تر از آن، آگاهی بخشی و معرفی فعالیت ها به مردم این مناطق است که با توجه به سفرهای وزیر نفت و ارتباط مستقیم او با مردم، این مهم دور از دسترس نخواهد بود.
تشریح عملکرد نیمه نخست سال 1400 در گفت وگوی «مشعل» با مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران
مشعل مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره شرکت ملی حفاری ایران از حفر و تکمیل 36 حلقه چاه نفت و گاز و به موازات آن تحقق 2053 عملیات فنی و تخصصی در قالب ارائه خدمات یکپارچه صنعت حفاری در نیمه نخست سال جاری خبر می دهد.
حمیدرضا گلپایگانی در گفت و گو با «مشعل» با تشریح اهم عملکرد و فعالیت های شرکت از ابتدای فروردین تا پایان شهریورماه می گوید: «این شرکت، با شرکت های متقاضی زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران و شرکت های بخش خصوصی فعال در پروژه های صنعت نفت نظیر طرح توسعه 28 مخزن همکاری مستمر و مشارکت دارد.»
شناخت جامع اوجی نوید بخش رشد و تعالی حفاری
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به سفر اخیر وزیر نفت به استان خوزستان و بازدید از دستگاه حفاری 25 فتح می افزاید: «مهندس اوجی شناختی جامع از صنعت حفاری و نقش محوری این شرکت در فرایند تولید دارد و این مهم، نویدبخش اهتمام ویژه ایشان به شرکت ملی حفاری ایران در مسیر رشد، توسعه و تعالی شرکت است.»
جواد اوجی، وزیر نفت 26 شهریورماه در سفر به استان نفت خیز خوزستان، از دستگاه حفاری 25 فتح شرکت ملی حفاری ایران در موقعیت میدان نفتی اهواز بازدید و از تلاش مجموعه کارکنان صنعت نفت از جمله شرکت ملی حفاری ایران قدردانی کرد.
به هر رو آنچه مشخص است، مرور فرایند حفاری در صنعت نفت ایران با قدمتی بالغ بر 100 سال، کارنامه افتخارآمیزی را پیش رو قرار می دهد؛ اگرچه فعالیت شرکت ملی حفاری ایران از سال 1358 آغاز شد و از بدو تأسیس تنها از 6 دستگاه حفاری برخوردار بود؛ اما به یمن بهره گیری از توان فنی مهندسی و نیروی انسانی کارآزموده، در حال حاضر راهبری بالغ بر 72 دستگاه حفاری را عهده دار است.
شرکت ملی حفاری ایران در شرایط موجود، از لحاظ حوزه فعالیت، یکی از بزرگترین شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران محسوب می شود که گستره جغرافیایی آن از شمالی ترین منطقه سرخس و خانگیران، مناطق مرکزی، غرب و جنوب غربی ایران تا جنوبی ترین نقاط خلیج فارس، میدان پارس جنوبی و حتی میادین مشترک با کشورهای همسایه را دربر می گیرد.
درباره شرکت ملی حفاری ایران باید این نکته را هم افزود که از نظر تنوع خدمات، این شرکت در تمامی استان هایی که امکان استحصال نفت و گاز وجود دارد، قادر به ارائه خدمات حفاری انواع چاه های اکتشافی، توصیفی، توسعه ای، تعمیری و تمامی خدمات جنبی حفاری است.
گفت وگو با مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران؛ اگرچه مرتبط با نیمه نخست سال 1400 است؛ اما موضوعات متنوعی از اقدام های حفاری تا مسائل زیست محیطی، مسؤولیت اجتماعی و پژوهش و نوآوری و همچنین موضوع مهم کارکنان صنعت نفت را در بر می گیرد که در ادامه می آید:
حمیدرضا گلپایگانی در این گفت وگو با این توضیح که از چاه های حفر شده در شش ماه گذشته، پنج حلقه توسعه ای، یک حلقه اکتشافی و 31 حلقه تعمیری تکمیلی بوده، توضیح می دهد: «متراژ ثبت شده در این دوره 32 هزار و 458 متر بوده است.»
گلپایگانی در توضیح حفر و تکمیل 36 حلقه چاه های نفت و گاز از ابتدای سال تا پایان شهریور امسال با بیان اینکه این شرکت بیش از 70 دستگاه حفاری خشکی و دریایی در تملک خود دارد، می گوید: «از این تعداد هم اکنون 58 دکل در چرخه عملیات قرار دارد که 12 دستگاه در حفاری چاه های توسعه ای، 39 دکل در تکمیل چاه های تعمیری و 7 دکل در حفاری چاه های اکتشافی در مناطق نفت خیز جنوب، میادین مشترک غرب کارون و پروژه های اکتشافی در مناطق مختلف کشور استقرار دارند.»
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در این خصوص، شمار خدمات فنی حفاری و خدمات ویژه را در مدت پیش گفته، به ترتیب 1615 و 438 عملیات برشمرده و یادآور می شود: «این شرکت، برای پاسخگویی به نیازهای شرکت های متقاضی در بخش های عملیات حفاری و خدمات جانبی، آمادگی کامل دارد.»
وی با این توضیح که بازسازی و به روزرسانی دستگاه های حفاری و تجهیزات فنی، از مهمترین اولویت های شرکت در سال جاری است، این نکته را مورد اشاره قرار می دهد که بازسازی ناوگان، اصلاح ساختار سازمانی و اصلاح فرایندها زمینه ارتقا و توسعه این شرکت را به عنوان بازوی گران سنگ صنعت نفت فراهم می سازد.
طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران، سرمایه گذاری شرکت ملی نفت ایران به منظور بازسازی، نوسازی و ارتقای کیفی ناوگان حفاری در خشکی و دریا و خرید و انتقال تکنولوژی های نوین، موجب شتاب بخشی در روند حفظ، نگهداشت و افزایش تولید، توسعه مخازن هیدروکربوری، کاهش انتظارات دکل های حفاری و افزایش ضریب ایمنی در کار می شود.
وی با اشاره به اینکه روزآمدی تجهیزات همسو با ارائه خدمات در چارچوب برنامه و تعامل و مشارکت مستمر با شرکت های متقاضی، زمینه بهره وری و روند تزایدی راندمان کار را تداوم می بخشد، اظهار می کند: «در این زمینه همگرایی و هماهنگی میان مجموعه ای صف و ستاد در تمامی سطوح اعم از مدیریتی و اجرایی، موجب کاهش انتظارات، بهبود کیفی و کمی کار، شتاب بخشی در پیشبرد اهداف و برنامه های شرکت و حضور مؤثر در پروژه های میدان محور به موازات اجرای برنامه های تعریف شده از سوی شرکت ملی نفت ایران می شود.»
گلپایگانی در ادامه، موضوع مهم حمایت همه جانبه این شرکت از تولید داخل و بومی سازی قطعات و تجهیزات کاربردی در صنعت نفت و حفاری در سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها را مورد اشاره قرار داده و در این زمینه بر این نکته تاکید می کند که شرکت ملی حفاری ایران با سازندگان، صنعتگران و مراکز علمی و پژوهشی داخلی، سال هاست که هم افزایی و همکاری مؤثر دارد که این روند در سال 1400 نیز استمرار داشته و از آن جمله همکاری با جهاد دانشگاهی به عنوان یکی از معدود تولیدکنندگان دستگاه حفاری در کشور به شمار می رود که بتازگی در ارتباط با بازسازی و نوسازی ناوگان حفاری شرکت مذاکره شده است.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با بیان اینکه ملی حفاری در چهار دهه گذشته، نقشی مهم در حفاری چاه توسعه ای و تعمیری تکمیلی در آب های خلیج فارس داشته است، از برنامه ریزی برای توسعه فعالیت های دریایی در حوزه حفاری چاه نفت و گاز خبر می دهد و می گوید: در هفته های اخیر در نشست با مدیرعامل شرکت صنعتی دریایی ایران صدرا، بر همکاری و مشارکت میان دو شرکت تاکید شد.
از نگاه گلپایگانی، برخورداری از فناوری های نوین آموزشی، ارتقای سطح دانش فنی کارکنان از طریق آموزش های حین خدمت میدانی و همچنین با استفاده از بستر فضای مجازی، پرورش نیروهای متخصص و توسعه همکاری با مراکز علمی، پژوهشی و شرکت های دانش بنیان در زمینه تهیه دانش فنی و ساخت قطعات و تجهیزات در دستور کار سال 1400 لحاظ شده که بخشی در نیمه نخست سال، اجرایی و بخشی در مراحل پیگیری برای اجرا قرار دارد.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران، همچنین فعالیت های این شرکت در خصوص حفاظت از محیط زیست از جمله توسعه فضای سبز، اقدامات فرهنگی - ورزشی که در بخش ورزش قهرمانی منجر به توفیقاتی برای باشگاه فرهنگی - ورزشی شرکت شده و ایفای نقش در زمینه تحقق مسؤولیت های اجتماعی از جمله در خصوص همکاری در طرح واکسیناسیون کووید 19 را مورد یادآوری قرار می دهد. گلپایگانی در ادامه از تلاش بی وقفه مجموعه کارکنان سختکوش شرکت در بخش های عملیاتی، پشتیبانی و ستادی در انجام وظایف محوله در شرایط و محدودیت های کرونایی قدردانی و اجرایی شدن طرح طبقه بندی مشاغل کارکنان پیمانکاری در روزهای پایانی شهریورماه را اقدامی مهم در مسیر رضایتمندی همکاران عنوان می کند. وی خاطرنشان می کند: بر اساس برنامه ریزی به عمل آمده در اجرای این طرح، تلاش شد تا پرداخت حقوق تمامی کارکنان روند افزایشی داشته باشد و عدالت در پرداخت ها لحاظ شود.
گام های بلند ایران در زمینه جلوگیری از خام فروشی
نیاز روزافزون کشور در بخش حمل و نقل به سوخت، لزوم خودکفایی در تولید سوخت مورد نیاز، دارنده یکی از بزرگترین ذخایر طبیعی نفت و گاز و نیاز فوری صنایع پالایشی کشور به افزایش توان کمی و کیفی محصولات تولیدی از صنعت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، صنعتی حساس در بدنه وزارت نفت ساخته است؛ صنعتی که تمامی تلاش خود را به کارگرفت تا آثار تحریم های ناعادلانه را که سنگین ترین آنها بر پیکره این صنعت فرود آمد، نه تنها تحمل کرده، بلکه از آن پلی بسازد برای دستیابی و اتکا به توانمندی و دانش فنی متخصصان داخلی و شاهد این مدعا ساخت و راه اندازی واحدهای پیشرفته پالایشگاهی در طرح های توسعه ای پالایشگاه های کشور و ساخت تجهیزات پالایشگاهی، مورد نیاز و در برخی موارد کاتالیزورهای مورد نیاز این صنعت بوده که همه دستاورد پایداری در شرایط تحریم بود. هم اکنون جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم ایران توسعه پالایشگاه های موجود و نیز ساخت و تکمیل پالایشگاه های جدید را در دستور کار خود قرار داده تا گام های بلند ایران در زمینه جلوگیری از خام فروشی همچنان مستمر ادامه یابد.
امروزه دنیا به سمت ادغام فرایندهای پالایش و پتروشیمی در مجتمع های پتروپالایشگاهی حرکت کرده است که از صرفه اقتصادی بالاتری نسبت به پالایشگاه برخوردارند. فراورش نفت خام در یک پتروپالایشگاه شامل تبدیل نفت خام در فرایندهای پالایشی به مشتقات سوختی از جمله بنزین، گازوییل، سوخت جت و نفت کوره است؛ اما از محصولاتی نظیر LPG و نفتا هم می توان برای توسعه بخش پتروشیمیایی این واحدها بهره برد و ده ها محصول پتروشیمیایی در این زمینه تولید کرد. هم اکنون با افتتاح پالایشگاه ستاره خلیج فارس ایران در تمام فراورده های پالایشی از جمله بنزین خودکفا شده است، در مورد نفت کوره ایران از 40 سال پیش تاکنون صادرات داشته؛ اما در مورد سایر فراورده ها، با توجه به توسعه برداشت گاز از میدان پارس جنوبی و جایگزینی گاز با خوراک نیروگاه ها، گازوییل نیز صادراتی شده است. با گازرسانی به روستاها در مورد نفت سفید و LPG نیز صادرکننده شده ایم، بنابراین واحدهای جدید پتروپالایشی که در ایران ساخته می شود، لازم نیست محصولات خود را با قیمت های یارانه ای و قیمت های تکلیفی وزارت نفت به داخل بدهند. این پتروپالایشگاه ها می توانند با اقتصاد آزاد، محصولات خود را صادر کنند، بنابراین مشکل زیان دهی پالایشگاه های قدیمی را نخواهند داشت. بـســیـاری از کشــورهای در حــال توسعه و کشــورهایی کـه به عنوان کشورهای نفتی محسوب نمی شوند، توسعه صنعت پتروپالایشگاهی را در برنامه خود قرار داده اند و اعتبارات و تسهیلات مناسب را برای توسعه این بخش فراهم کرده اند. در ایران نیز با توجه به سابقه حضور در صنعت نفت و وجود خوراک مورد نیاز و زیرساخت های اولیه، روی احداث این مجتمع ها بررسی شد و ارزیابی صورت گرفت و تاکنون برنامه ریزی هایی نیز انجام شده است.
از آنجا که حرکت صنعت نفت در همه بخش ها، بخصوص صنعت پتروشیمی با وجود مشکلات اقتصادی و تحریم های همه جانبه، رو به جلو بوده است، تلاش شده با ورود به موضوع پتروپالایشگاه ها هرچه بیشتر شرایط خام فروشی را به سمت فراورده فروشی و ایجاد ارزش افزوده ببریم. در همین زمینه بود که در نهایت طرح «احداث پتروپالایشگاه ها با استفاده از سرمایه گذاری مردمی و روش تنفس خوراک» در صحن علنی مجلس ایران بررسی شد و به تصویب رسید. در واقع نگاه دولت و وزارت نفت حمایت از احداث پالایشگاه و پتروپالایشگاه با استفاده از سرمایه مردمی و مبتنی بر این است که سرمایه گذاران بتوانند حداکثر ۳۰ درصد نقدینگی اولیه را تامین و بقیه سرمایه را از طریق انتشار اوراق مشارکت، بازار سرمایه و تسهیلات بانک ها فراهم کنند و در این مدت تلاش ها به سمت زمینه سازی برای این هدف بوده است. درباره تاثیر مثبت این روش بر مسائل پولی و مالی بین المللی کشور باید گفت این روش موجب گستردگی بیشتر ارتباطات تجاری با کشورهای منطقه می شود که میتوان با استفاده از روش هایی همچون تهاتر با کالاهای دیگر این موضوع را حل کرد. وانگهی راهکار موثر برای مقابله با تحریم عبور از خام فروشی است و باید نفت را به جای صادرات به شکل خام، در پتروپالایشگاه های داخلی تبدیل به فراورده کنیم و فراورده های پتروپالایشی صادر کنیم؛ در صادرات نفت خام محموله های بزرگ و با حجم بالا صادر می شوند و همین مسأله موجب می شود که رصد و پیگیری و تحریم این محموله ها با سهولت بیشتری انجام شود. درباره شیوه تامین مالی پروژه های پتروپالایشگاهی در شرایط حال حاضر کشور باید گفت: نقدینگی 1600 هزار میلیارد تومانی که در اقتصاد کشور سرگردان است، می تواند منبع مالی بسیار خوبی برای چنین طرح هایی باشد. به عنوان نمونه پالایشگاه ستاره خلیج فارس در مدتی که منابع مالی نیاز داشت با انتشار اوراق سلف موازی بنزین توانست از همین سرمایه های مردمی 300 میلیارد تومان جذب کند، این درحالی بود که 80 برابر این مقدار تقاضا وجود داشت که نشان دهنده تمایل مردم به سرمایه گذاری در این زمینه است. در کنار برنامه های وزارت نفت برای توسعه پتروپالایشگاه ها در ایران، از ظرفیت هایی که پیش از این نیز در صنعت پالایش و پخش ایران به وجود آمده بود، استفاده خواهد شد تا ظرفیت پالایش نفت ایران افزایش یابد. جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم گفته است که برای پالایش حدود یک میلیون ۵۰۰ تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز (نفت خام و میعانات گازی) با هشت سرمایه گذار توانمند در این حوزه قراردادهایی امضا شده و با توجه به ارتقای کمَی و کیفی پالایشگاه های موجود ظرفیتی هم آنجا ایجاد می شود و پیش بینی می کنیم در سه یا چهار سال آینده، ظرفیت پالایش کشور ۱.۵ برابر شود. حداکثر ظرفیت نفت خام و میعانات گازی پالایشگاه ها اکنون نزدیک به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه است که امیدواریم کف این ظرفیت به ۳ میلیون و ۴۰۰ تا ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز برسد.
برنامه ریزی شرکت ملی پالایش و پخش برای توسعه پتروپالایشگاه ها و کاهش خام فروشی نفت به معنای این نیست که قرار است ایران در سال های آتی، نفت خود را صادر نکند و تنها به صادرات فراورده های نفتی در این بخش اکتفا کند. جواد اوجی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه با افزایش ظرفیت پالایش، آیا امکان بی نیازی کشور از صادرات نفت خام وجود دارد یا خیر؟ بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران، ظرفیت مطلوبی در مخازن نفتی دارد و بیش از ۱۵۰ میلیارد بشکه نفت قابل برداشت داریم که اگر بنا را بر تولید صیانتی بر این مخازن بگذاریم، ظرفیت خوبی هم در حوزه تولید خواهیم داشت که با برنامه های بخش بالادست، بی شک طی چهار تا پنج سال آینده افزایش ظرفیت تولید نفت اتفاق می افتد (هم در میدان های مشترک و هم در میدان های مستقل) که با افزایش ظرفیت تولید، می توانیم ظرفیت پالایشی کشور را افزایش دهیم و تضمین امنیت انرژی را پی بگیریم و در کنار آن صادرات نفت را هم داشته باشیم. اوجی با بیان اینکه این افزایش ظرفیت پالایشی با افزایش برداشت از میدان های نفتی رقم می خورد، اظهار کرد: خوشبختانه با ذخایر خدادادی در حوزه میدان های نفتی که ۱۵۴ میلیارد بشکه نفت خام و ۳۳ هزار میلیارد مترمکعب (۳۳ تریلیون مترمکعب) ذخایر گازی قابل برداشت است، با افزایش ظرفیت تولید در بخش بالادست، در بخش پایین دست هم ظرفیت پالایش افزایش می یابد و در عین حال توان صادرات نفت در اختیار خودمان است. وی در واکنش به این پرسش که آیا برنامه ای برای ساخت پالایشگاه جدیدی مانند ستاره خلیج فارس وجود دارد یا خیر، گفت: این افزایش ظرفیت پالایشی در قد و قواره ستاره خلیج فارس دیده شده و هدف هم این است که تحریم ها خنثی شود؛ البته نیم نگاه ما همان طور که به افزایش تولید نفت خام، گاز طبیعی و پالایش است، مهار و بهینه سازی مصرف را هم مد نظر داریم.
با وجود اجرای طرح های توسعه ای در سال های اخیر در پالایشگاه های ایران، ساختار فرسوده و فناوری قدیمی در پالایشگاه های نفت ایران، امروزه زیان زیادی را به بخش خصوصی در ایران وارد می کند. هم اکنون پالایشگاه های نفت ما با تخفیف 5 درصدی نفت خام را از دولت دریافت می کنند؛ اما همچنان سود زیادی بابت پالایش هر بشکه نفت نصیب آنها نمی شود، از این رو برای بازسازی و نوسازی این پالایشگاه ها نیاز به سرمایه گذاری و فناوری روز دنیاست، اگر پالایشگاه های کشور، نوسازی نشوند، فاصله ایران با جهان زیاد خواهد شد و جبران این جایگاه سخت خواهد بود. بخش خصوصی، علاقه زیادی به نوسازی و بهسازی ندارد، از این رو دولت در قالب وام و تضمین سرمایه گذاری خارجی برای اصلاح پالایشگاه های موجود نفت کشور به بخش خصوصی کمک می کند. پس از ورود به دوره پسابرجام، استقبال زیادی از سوی سرمایه گذاران خارجی بویژه شرکت هایی از کره جنوبی و ژاپن برای اصلاح پالایشگاه های قدیمی نفتی انجام شده است. هم اکنون یکی از مشکلات اصلی پالایشگاه های نفت در ایران به دلیل فناوری پایین و قدمت دستگاه ها تولید بسیار بالای نفت کوره است، بر این اساس کاهش تولید نفت کوره و افزایش ظرفیت تولید محصولاتی با ارزش افزوده در پالایشگاه های نفت کشور به عنوان اولویت دارترین برنامه اجرایی در دستور کار قرار گرفته است. اين امر در سال هاي اخير با رويكرد پژوهشي به سمت شناخت و دستيابي به فناوري هاي نوين و همچنين رويكرد ساخت پالايشگاه هاي جديد با استفاده از فناوري هاي جديد مانند پالايشگاه خليج فارس و طرح هايي مانند طرح احداث فراگير پالايشي سيراف مورد توجه قرار گرفته است.
نقش متخصصان ایرانی در بهره برداری بهینه از پالایشگاه های کشور
مشعل پالایشگاه فجر جم، در حال حاضر بزرگ ترین پالایشگاه گازی کشور محسوب می شود. فعالیت این پالایشگاه در 285 کیلومتری جنوب استان بوشهر، از سال 64 به عنوان پالایشگاه ولی عصر(عج) کنگان شروع شده و در سال 68 فاز اول آن شامل واحدهای 4400 – 4100 و سال 73 فاز دوم آن شامل 4800 – 4500 راه اندازی شده و در مدار تولید قرار گرفته است. درکل منابع ورودی این پالایشگاه شامل نار و کنگان و پارس جنوبی می شود که در ابتدا با ظرفیت طراحی 79 میلیون متر مکعب به طور روزانه بوده ولی به کمک متخصصان و مهندسان، افزایش ظرفیت داده شد و به 117 میلیون مترمکعب افزایش یافت و در سال 89 با تامین خوراک از پارس جنوبی تا 125 میلیون مترمکعب رکورد، پالایشگاه در تصفیه گاز زده شد. این پالایشگاه در سال های گذشته همسو با فرآورش حداکثری گاز توانسته است سهم قابل توجهی در تامین گاز بخش های مختلف مصرف ایفا کند. شرکت پالایش گاز فجر جم به عنوان یکی از مهم ترین پالایشگاه های گاز کشور، افزون بر فرآورش گاز، در تولید و استحصال میعانات گازی و LPG نیز فعال است و با اجرای پروژه های مهم در نظر دارد سهمی در تولید محصولات جانبی نیز داشته باشد. افزون بر تولید، تحقق سیاست های مسوولیت اجتماعی نیز در این پالایشگاه در نظر گرفته شده و در سال های گذشته با مشارکت ستاد و کارکنان، نام صنعت گاز را در منطقه ماندگار ساخته اند.
با مدیرعامل و برخی مدیران شرکت پالایش گاز فجر جم همراه شده ایم تا بخشی از دستاوردهای این پالایشگاه و کارکنان سختکوش آن را در بخش های مختلف به رشته تحریر درآوریم که مشروح آن در ادامه می آید.
عبدالصمد نجفی، مدیر عامل پالایشگاه فجر جم در خصوص اقدام های لازم برای تامین پایدار خوراک پالایشگاه می گوید: به منظور نگهداشتن پالايشگاه در سقف ميزان توليد طراحی و تامين پایدارخوراك، همچنين يكپارچه سازی تصميم ها در اين زمینه، تاكنون نشست هایی با حضور مديران ارشد و مسوولان زيرمجموعه های شركت ملی نفت (شرکت نفت مناطق مرکزی) و گاز به صورت دوره ای برگزار شده است كه نتایج تلاش ها و پيگيری های اين كارگروه و به خصوص از سوی مديران اين پالايشگاه شامل پيگيری و رفع محدويت جهت بازآرايی كمپرسورهای تقويت فشار نار، پيگيری و رفع محدوديت جهت نصب كمپرسورهای كنگان، پيگيری طرح امكان سنجی نصب كمپرسورهای تقويت فشار در خروجی پالايشگاه، پيگيری اجرای طرح تفكيك فازی پالايشگاه و پيگيری جهت تامين خوراك از منابع داخلی نظير دی، هالگان، سفيدزاخور و سفيد باغون و ... می شود.
مدیرعامل پالایشگاه فجر جم با اشاره به برنامه های افزایش دوبرابری دریافت خوراک از منابع پارس جنوبی می افزاید: در سال های گذشته به دليل افت فشار مخازن ميدان های نار وكنگان، خوراك ورودی پالايشگاه با كاهش مواجه شده بود. به همين جهت با تلاش و همت مسوولان و كارشناسان پالايشگاه، راهكارهای متنوعی ارائه شد كه يكی از اين راهكارها، جبران از طريق دريافت حداكثری گاز از حوزه پارس جنوبی بود؛ به نحوی كه با شرايط طراحی پالايشگاه سازگار باشد. در اين زمینه از سوی شركت مشاور، مطالعات امكان سنجی دريافت 50 میلیون مترمکعب از پارس جنوبی انجام شد و همزمان با تشكيل كارگروهی متشكل از كارشناسان فنی پالايشگاه و ستاد شركت ملی گاز ایران، دريافت بيشتر گاز ترش عسلويه (30-25 ميليون متر مكعب در روز) ابتدا در طرح كوتاه مدت يعنی اجرای اصلاحات لازم و دريافت گاز ترش و مخلوط با خوراك نار و كنگان تا سقف 2500 ppm H2S انجام و اجرا شد. در ادامه، با بررسی های لازم در كارگروه یاد شده برای دريافت 50 ميليون مترمكعب در روز گاز عسلويه و از طرفی پيرو جلسات هماهنگی برای سوخت زمستانی در ستاد شركت ملی گاز ايران و اعلام آمادگی پالايشگاه مبنی بر تست عملیاتی دريافت 50 میلیون مترمکعب گاز از پارس جنوبی، تست عملیاتی ران(Test Run) در زمستان انجام شد. با انجام موفقيت آميز تست ران و بررسی افزايش ميزان دريافت از عسلويه تا سقف 50 میلیون مترمکعب، امكان تصفيه گاز تا سقف یاد شده فراهم شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجرجم، در 5 ماه امسال، 8.6 میلیارد مترمکعب گاز، 1 میلیون بشکه میعانات گازی و 6.6 هزار تن LPG در این پالایشگاه تولید و استحصال شده است.
نجفی با اشاره به تعمیرات اساسی سال1400 پالایشگاه و فعالیت های برنامه ریزی شده اظهار می کند: باتوجه به شرایط کرونایی و نظر به ضرورت انجام کار تعمیرات اساسی به منظور حفظ پایداری تولید گاز در فصل سرما، نیروهای پرتلاش و زحمتکش تعمیرات اساسی با رعایت پروتکل های بهداشتی در سه شیفت صبح، عصر و گاهی شب، کار تعمیرات اساسی 5 واحد از فروردین امسال شروع شد. طبق برنامه قرار بود 4 واحد شیرین سازی تعمیرات اساسی شود، ولی به دلیل نیاز عملیاتی واحد 4300 نیز به حجم کار اضافه شد و تعداد موارد تعمیراتی به 5 واحد رسید. درحال حاضر تعمیرات 3 واحد شیرین سازی به طور کامل انجام شده و در سرویس قرار گرفته و چهارمین واحد نیز در آستانه اتمام است. برج های جذب و احیای مواد واحد 4500 نیاز به تعمیرات بیشتری دارد که در دست اقدام است. آخرین واحدی که قرار است تحت تعمیرات اساسی قرار گیرد، واحد 4700 است که مقدمات کارهای انجام تعمیرات در آن واحد نیز در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت پالایشگاه گاز فجرجم با اشاره به اقدام های انجام شده این پالایشگاه در قالب مسوولیت های اجتماعی می گوید: آماده سازی ورزشگاه تختی برای میزبانی لیگ برتر (خرید و نصب صندلی و گیت های الکترونیکی با کلیه زیرساخت های لازم، فنس کشی و ...) و سایر حمایت های اثرگذار از تیم پارس جنوبی جم، احداث جاده جم- پالایشگاه- ریز ( فاز دوم)، مشارکت در احداث سد باغان جهت تامین پایدار آب در منطقه، ساخت مرکز دیالیز شهرک توحید جهت کاستن از آلام بیماران کلیوی، افتتاح فرستنده دیجیتال تلویزیون، ساخت مخزن بتنی جمال آباد، بازسازی قنات خبیتو، تامین سیستم سرمایش مصلی نماز جمعه جم، بهسازی مدارس جهت حرکت در مسیر تحقق عدالت آموزشی، همکاری برگزاری نمایشگاه مبلمان برای رونق کسب و کار های شهرستان، توسعه اسکله بندر سیراف برای توسعه کسب و کارهای مردمی و ایجاد اشتغال پایدار در منطقه، توانمندسازی تعداد زیادی از پیمانکاران بومی و همکاری در اضافه کردن آنها به سامانه EP برای امکان ورود به پیمان های وزارت نفت و ایجاد اتاق استراحت برای رانندگان حمل بار LPG از جمله مسوولیت های اجتماعی در حوزه اقتصادی است. نجفی، تجهیز پژوهشگاه فارابی آموزش و پرورش را جزو مسوولیت های اجتماعی در حوزه زیست آموزش و توانمندسازی می داند و ادامه می دهد: مشارکت در راه اندازی رشته ایمنی و آتش نشانی در آموزش و پرورش جم و اختصاص دبیر به آن در هنرستان سیدالشهدا (امام حسین)، برگزاری دوره کمک های اولیه پیشرفته (پیش بیمارستانی) برای داوطلبان عضویت در جمعیت هلال احمر شهرستان جم، حمایت از شرکت های دانش بنیان منطقه و اقدام جهت تقویت و توانمندسازی آنها، استفاده از کارگاه های موجود در سطح شهرستان جم برای تهیه و تامین ماسک مورد نیاز شهرستان به منظور توانمندسازی آنها، برگزاری همایش علمی کشوری جهت معرفی نیروهای مستعد علمی به منطقه و کشور و برگزاری جلسات هم اندیشی با نخبگان محلی برای استفاده از ایده های آنان به منظور توسعه جامعه پیرامونی، از دیگر اقدام های این مجموعه در این زمینه بوده است.
نجفی اعلام می کند: سد باغان توسط شرکت آب و فاضلاب بوشهر و با مشارکت های مالی پالایشگاه در حال انجام است. اجرای سد در دو فاز شامل بدنه و خط انتقال در دست اقدام است. پالایشگاه فجر جم تاکنون نسبت به مشارکت مالی حدود 95 میلیارد تومان و تهیه حدود 6 کیلومتر لوله های انتقال اقدام کرده است .طبق تفاهمنامه انجام شده، سهم پالایشگاه از مشارکت یادشده 158 میلیارد تومان است.
مدیرعامل پالایشگاه فجر جم در خصوص اقدام های پیشگیرانه درحوزه کووید 19 و مقابله با گسترش این ویروس در سطح پالایشگاه می گوید: توقف سیستم حضور و غیاب انگشت زنی و جایگزینی آن با سیستم کارت های PVC- توزیع وعده های غذایی در ظروف یکبار مصرف، تهیه و توزیع ماسک یکبار مصرف به صورت ماهیانه و مواد ضدعفونی کننده دست به صورت شخصی، تخصیص کانکس تریاژ در مرکز سلامت کار با هدف ویزیت کارکنان دارای علایم کرونا، ترویج فرهنگ خود مراقبتی و اطلاع رسانی با ارسال پیامک به تلفن همراه شاغلین به صورت مستمر، تهیه و نصب بنر با موضوعات و مفاهیم ویروس کرونا، جلوگیری از ورود شاغلین دارای مواجهه با موارد مثبت به محل کار، بازدیدهای بهداشتی با هدف حصول اطمینان از رعایت فاصله اجتماعی در ادارات و واحدها، تشکیل تیم همیاران سلامت، ضد عفونی کردن ناوگان حمل و نقل در ابتدا و انتهای هر شیفت، رعایت فاصله گذاری حداکثری در ناوگان حمل ونقل، جمع آوری پسماندهای مرتبط با کرونا به شیوه بهداشتی در سطل های در دار، دو شیفت کردن حضور شاغلان در پروژه تعمیرات اساسی با هدف جلوگیری از تجمع افراد، انجام روزانه عملیات تب سنجی و پالس اکسیمتری در مبادی ورودی، تسهیل فرآیند غیبت کارکنان ناشی از کرونا با مکانیسم اهدای مرخصی ارفاقی در سیستم حضور و غیاب، پدالی کردن آب سردکن و روشویی ها، کنترل تردد کشتی های تجاری خارجی و کشتی های داخلی دارای نفرات تابعیت غیر ایرانی، کاهش ساعت کار کارکنان عادی کار به مدت 2 ساعت با هدف کاهش رودر رویی ها و حفظ فاصله اجتماعی، ممنوعیت پذیرش افراد در مهمانسراها و پلاژ بندر سیراف ایجاد نقاهتگاه فرودگاه، کاهش حضور کارکنان دارای بیماری های زمینه ای خاص مطابق با لیست دریافتی از مرکز سلامت کار، از جمله اقدام های انجام شده است. همچنین کارکنان رسمی و پیمانکاری این شرکت همزمان با آغاز واکسیناسیون عمومی کشور توانسته اند در بیش از 65 درصد فرآیند واکسیناسیون شرکت کرده که امیدواریم مطابق با برنامه ریزی های انجام شده علاوه بر دریافت دوز دوم، سایر افراد نیز این مهم را محقق کنند. ناگفته نماند بخشی از ساکنین مجتمع مسکونی پارس نیز به همراه اعضای خانواده های خود مطابق با گروه هدف واکسینه شده اند.
در ادامه حمید اله وردی، مدیر مهندسی و توسعه شرکت پالایش گاز فجر جم با اشاره به اقدام های لازم برای نصب کنتورهای هوشمند در پالایشگاه می گوید: با توجه به ضرورت مدیریت اندازه گیری دقیق گازهای موجود در سیستم فرآیندی به ویژه گازهای ارسالی به مشعل ها در جهت افزایش حداکثری دقت در محاسبات میزان گازهای دریافتی و فرآورش شده و همچنین امکان اجرای طرح های اصلاحی لازم، شرکت در دو سال گذشته اقدام به نصب سه دستگاه جریان سنج آلتراسونیک بر روی خطوط اصلی مشعل های فشار بالا، فشار پایین و مشعل مشترک کرده و برای اندازه گیری جریان های فرعی به مشعل ها (برای محاسبه با دقت بالا) به دلیل میزان فلرینگ از این نقاط وبا توجه به میزان PCV Opening ها نیز تقاضا گذاری لازم انجام شده که با وصول اجناس مربوطه بلافاصله اقدام های لازم اجرایی صورت خواهد گرفت. به منظور پایش میزان آب مصرفی در پالایشگاه و مدیریت بهینه آن با توجه به محدودیت های موجود در تامین آب نیز پس از مطالعات لازم، خرید و نصب 16 دستگاه کنتور در دستور کار قرار گرفته است.
اله وردی، با اشاره به افزایش 100 درصدی تناژ دیگ های بخار در پالایشگاه می افزاید: علاوه بر اجرای طرح افزایش راندمان100 درصدی تناژ دیگ های بخار فاز1 که بدون صرف هزینه و با تغییرات تنظیمات لازم البته با مطالعات کارشناسی گسترده قبلی و همکاری ادارات مهندسی، بهره برداری و تعمیرات انجام شد، از دیگر طرح های توسعه ای می توان به انجام مطالعات و اجرای طرح تفکیک فازی به منظور رفع مشکلات محدودیت دریافت گاز از حوزه کنگان در زمان افزایش دریافت از حوزه پارس جنوبی به میزان 20 میلیون مترمکعب اشاره کرد که با اجرای تغییر آرایش مسیر گازهای ورودی درون پالایشگاه از ابتدای دی ماه 99، نتایج کاملا رضایت بخشی را در افزایش میزان دریافتی گاز از حوزه های بالادستی و تولید محصولات جانبی و همچنین کاهش مواد شیمیایی مصرفی به همراه داشته است. همچنین ازطرح های توسعه ای غیرفرآیندی که در حال حاضر فعال است، می توان به طرح نوسازی و توسعه اسکله پایانه بندر سیراف، پروژه بهسازی جاده جم- پالایشگاه (تامین مالی از سوی شرکت)، مشارکت مالی در پروژه احداث سد باغان و تاسیسات پایین دستی جهت انتقال آب مصرفی به پالایشگاه، پروژه حفاظت الکترونیکی محوطه تاسیسات عملیاتی پالایشگاه، پروژه نصب فیبرنوری و سیستم اسکادا روی خط انتقال برق از نیروگاه تشان تا پست 132 پالایشگاه و به علاوه طرح های مختلف دیگر در قالب خرید پیمان در حوزه های مختلف عملیاتی و پشتیبانی اشاره کرد. وی اظهار می کند: با توجه به قدمت تجهیزات نصب شده پالایشگاه، فعالیت های مختلفی در جهت نگهداری مطلوب افزایش بازدهی تجهیزات پالایشگاه در قالب کارهای تعمیراتی مختلف از جمله انجام تعمیرات اساسی تاسیسات و مخازن ذخیره، تعمیرات اختصاصی در توقف کلی پالایشگاه، تعویض پوشش خط لوله 48 ورودی کنگان، تعویض خط لوله زیرزمینی آب آتش نشانی سایت عملیات (در حال انجام)، اصلاح کامل سیستم حفاظت کاتدیک پالایشگاه (در حال انجام)، تعویض پوشش خط لوله 48 خروجی پالایشگاه و تعویض رینگ و ساپورت برج های جذب و احیای واحدهای شیرین سازی که در مرحله فرآیند مناقصه است، اشاره کرد. مدیر مهندسی و توسعه شرکت پالایش گاز فجر جم در خصوص اصلاح و ساخت تصفیه پساب صنعتی و بهداشتی و زباله سوز واحد صنعتی پساب اظهار می کند: با توجه به قدمت طراحی وتجهیزات پالایشگاه و از طرفی به روز شدن قوانین و مقررات مرتبط با محیط زیست جهت مطابقت با این قوانین، شرکت به صورت مستمر اقدام های مختلفی را پیگیری می کند که می توان علاوه بر انجام مطالعات و تهیه شرح کار احداث تصفیه پساب صنعتی که در مرحله پیمان سپاری جهت اجراست، به اجرای طرح هایی از قبیل احداث محل نگهداری لجن های صنعتی، احداث محل نگهداری کربن های مستعمل واحدهای شیرین سازی، بازسازی بسترهای 13گانه خشک کننده، نصب 13 دستگاه آنالایزر بر روی دودکش دیگ های بخار، سفارش گذاری3 دستگاه آنالایزر برای کوره واحد تثبیت میعانات گازی و طرح های مختلف پژوهشی در حوزه محیط زیست اشاره کرد.
در ادامه، احمد رحیمی حیاتی، مدیرمنابع انسانی شرکت پالایش گاز فجر جم با اشاره به رتبه نخست سلامت نظام اداری این شرکت در بین پالایشگاه های کشور می گوید: با توجه به اینکه در مدل ارایه شده برای ارزیابی سلامت اداری شرکت ها در سال گذشته، سقف امتیازها 100 در نظر گرفته شده بود، این شرکت با کسب امتیاز 71. 94 تنها با 43. 1 اختلاف امتیاز نسبت به بالاترین شرکت در میان شرکت های برتر قرار گرفت. با توجه به بررسی های صورت گرفته و تغییر مدل ارزیابی، دوره آموزشی آشنایی با مفاهیم و قوانین مرتبط با سلامت نظام اداری که به صورت مجازی در شرکت ملی گاز طراحی شده است و دوره آشنایی با مدل ارزیابی عملکرد شرکت ها برای مدیران و سرپرستان شرکت در دستور کار قرار گرفته است. بررسی عملکرد واحدهای مرتبط با حوزه سلامت اداری و همچنین به روزآوری و بازنگری گلوگاه های فساد شناسایی شده با کمک ارزیابان داخلی و یا مشاوران خارج از سازمان، از دیگر اقدام های مورد نظر شرکت است.
مدیرمنابع انسانی شرکت پالایش گاز فجرجم با اشاره به طرح های بهبود معیشت کارکنان در حوزه طرح طبقه بندی مشاغل و بیمه تکمیلی می گوید: 11 پیمان مستمر غیر پروژه ای در این شرکت وجود دارد که در مجموع دارای 1323 نیروی شاغل بوده اند که مشمول این طرح شده اند. در رابطه با بیمه تکمیلی نیروهای موصوف نیز با توجه به اختیاری بودن این خدمات شامل تمامی کارمندانی که متقاضی دریافت خدمات بوده اند، شده است، همچنین 1295 نفر نیروی شاغل به همراه افراد تحت تکفل را شامل می شود.
احمد رحیمی حیاتی ادامه می دهد: تهیه سبد کالای نوروزی، تهیه سبد کالای ماه مبارک رمضان واهدای بن کتاب به کلیه همکاران اعم از رسمی، قرارداد مستقیم وارکان ، از جمله اقدام هایی بود که از سوی پالایشگاه فجر جم صورت گرفت.
رحیمی حیاتی با اشاره به برگزاری جشن گلریزان در حمایت از زندانیان بی بضاعت می گوید: ایجاد صندوق های خیریه خودجوش از سوی کارمندان و کمک به افراد بی بضاعت، برگزاری جشن های خیریه متعدد به نفع سیل زدگان، یکپارچه کردن کمک های نقدی و افزایش حق عضویت اعضای صندوق کمک به مجتمع معلولان کلید بهشت، برپایی بازارچه خیریه مهربانی و جشنواره غذا از سوی کارگروه بانوان و اختصاص کمک های اهدایی به معلولان منطقه، انتخاب افراد معلول قابل درمان در مجتمع معلولین کلید بهشت و تامین هزینه های بازگشت به زندگی آنان، تامین برخی لوازم بیمارستانی و خدماتی مجتمع معلولین کلید بهشت از سوی کارمندان شرکت نظیر دستگاه Hot Bag فیزیوتراپی، فریز یخچالی و...، تامین اقلام درخواست شده از سوی مدرسه کودکان استثنایی بلال از عواید حاصله از بازارچه خیریه مهربانی، تامین کارت های هدیه برای معلولین محروم شهرستان های جم- ریز و بندر سیراف، تهیه لوازم التحریر جهت دانش آموزان محروم در شهرهای جم-ریز– سیراف و کمک کارمندان در تهیه بسته معیشتی و اهدای آنان به نیازمندان شهرستان از جمله مسوولیت های اجتماعی است که از سوی این پالایشگاه صورت گرفته است.
در ادامه، ابراهيم طاهری، مدير كالای پالايشگاه فجر جم در باره اقدام های لازم برای شناسايی و بهره مندی از ظرفيت شركت هاي داخلي در حوزه تامين كالاهاي پالايشگاه یادآور می شود: معمولا با برگزاری نمايشگاه ها و بازديد كارشناسان پالايشگاه از غرفه های سازندگان و مذاكرات حضوری با آنان، شركت های دارای صلاحيت شناسايی شده و نسبت به سفارش گذاری جهت خريد كالا با آنان از طریق سامانه دولت اقدام می شود. وی ادامه می دهد: به منظور حمايت از توليدات داخلی این امور سعی کرده است از ظرفيت های سازندگان داخلی جهت بومی سازی از طريق مهندسی معكوس اقلام خود را تامين کند. همچنین برخی قطعات مورد نیاز از سوی اداره تعمیرات در پالایشگاه ساخته می شود. مدير كالای پالايشگاه فجر جم، با اشاره به مکانیزه شدن سيستم انبارداری شركت می گوید: در حال حاضر كليه اسناد مربوطه در بخش تداركات و عمليات كالا از سوی سيستم مكانيزه انجام می شود. با توجه به هزينه بسيار زياد، ايجاد سيستم انبارداری بابت نگهداری كالا به صورت مكانيزه مقرون به صرفه نیست. طاهری در پایان می افزاید: كليه اقلام مورد نياز اداره تعميرات برای اورهال سال 1400 با اعلام درخواست قبلی از سال گذشته سفارش گذاری و تامين شده است.
معاون اقتصادی رئیس جمهور بر توسعه صنایع پایین دستی تاکید کرد
مشعل صنعت پتروشیمی پس از چند دهه توسعه همه جانبه و عبور از چالش های متعدد داخلی و خارجی، حالا به سطحی رسیده که می تواند در کنار توسعه بالادستی خود، روی بخش های پایین دستی به عنوان بخشی پر سود، اشتغالزا و توسعه محور برای جوامع محلی کار و سرمایه گذاری کند. صنعت پتروشیمی توانسته پس از جریان پر حاشیه و آسیب خصوصی سازی، استقلال خود را از بخش دولتی تا حد زیادی به دست بیاورد و امروز حتی در غیاب شرکت های خارجی و دولتی، اقدامات مهم و سازنده ای انجام دهد و سهم خود را از بازار داخل و خارج بگیرد. خیز صنعت پتروشیمی در صنایع پایین دستی، اتفاقی و یکباره نیست و زمینه های خوبی برای این خیز برداشته شده و می توان گفت که شرایط برای این جریان مهم فراهم است.
در دولت سیزدهم، موضوع توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی با چند هدف مهم، از جمله کاهش خام فروشی و توسعه منطقه ای، کاهش وابستگی به شرکت های خارجی و افزایش سهم در بازار منطقه ای و جهانی پیگیری شده و رئیس جمهور بارها این موضوع را مورد تاکید قرار داده است. جواد اوجی، وزیر نفت هم در برنامه خود برای تصدی وزارت نفت و در جریان سفرهای استانی خود بارها بر موضوع توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی، بخصوص در شهرهای کوچک تاکید کرده است.
وی با بیان اینکه کاهش خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده صنایع پایین دستی، بویژه در صنایع پتروشیمی از برنامه های وزارت نفت است، افزود: یکی از راه های دور زدن و خنثی سازی تحریم ها، تبدیل نفت خام به فراورده است؛ زیرا در این دوران در فروش فراورده مشکلات کمی داشتیم. اوجی با اشاره به تصویب قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی در مجلس گفت: می توانیم از ظریفت این قانون استفاده کنیم و با کمک بخش خصوصی و سرمایه گذاران، برنامه های مدونی برای حمایت از توسعه زنجیره ارزش و صنایع تکمیلی و تسری تخفیف های خوراک به صنایع پایین دستی و حمایت از احداث پارک های صنایع پتروشیمی داریم. وزیر نفت در سفر به ایلام تاکید کرد که این استان می تواند به یک قطب صنایع پایین دستی در کشور تبدیل شود. وی در جریان بازدید از پتروشیمی ایلام و بازدید از آخرین وضعیت واحد های مختلف این شرکت از جمله واحد الفین، HDPE، SRU و PP تاکید کرد که دولت سیزدهم با ۳۰۰ میلیارد تومان به توسعه صنایع پایین دستی در استان ایلام کمک می کند. موضوع مهم دیگری که در توسعه صنایع پایین دستی مورد توجه قرار گرفته، بحث پارک های پتروشیمی است که می توانند علاوه بر جهشی جذاب و جدید در صنعت پتروشیمی، توسعه اقتصادی و اجتماعی را در شهرها به همراه داشته باشند. همسو با این موضوع و توجه و حمایت، در همین چند ماه اخیر هلدینگ ها و سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی به سمت اجرا و توسعه این صنایع و پارک های پتروشیمی رفته اند.
این موضوع مهم در سطوح دیگری هم مطرح و پیگیری می شود و به طور مشخص، معاون اقتصادی رئیس جمهور در جریان بازدید از سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، بر لزوم توجه به واحدهای تولیدی پایین دست صنعت پتروشیمی تاکید کرده است. محسن رضایی میرقائد، معاون اقتصادی رئیس جمهوری ضمن اشاره به ارز آوری شرکت های مستقر در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر در شرایط تحریم گفت: تکمیل زنجیره ارزش تولیدات پتروشیمی افزون بر رشد اقتصادی سبب کاهش واردات بعضی از کالاها می شود. در این منطقه، سالانه میلیون ها تن انواع محصول بالادستی و میانی پتروشیمی تولید و ۵۰ درصد آن به کشورهای مختلف صادر می شود و ۵۰ درصد دیگر این تولیدات، برابر با فرایندهای تعریف شده در داخل کشور و واحدهای تولیدی پایین دست مورد مصرف قرار می گیرد. رضایی به شرایط مساعدی که در منطقه برای تولید وجود دارد و موضوع نزدیکی به دریا و آب مورد نیاز و در دسترسی های دیگر اشاره کرد و گفت: گاز و خوراک مورد نیاز واحدهای تولیدی در منطقه ویژه پتروشیمی، بخوبی در دسترس است و این مسأله نیز زیرساختی اساسی به شمار می آید که در صنایع پایین دست اهمیت زیادی دارد. معاون رئیس جمهوری توجه به واحدهای تولیدی پایین دست پتروشیمی را ضروری دانست و گفت: تکمیل زنجیره ارزش تولیدات پتروشیمی افزون بر رشد اقتصادی به کاهش واردات برخی کالاها منجر می شود. برابر با بررسی ها، توسعه فعالیت های تولیدی در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در شهرستان ماهشهر با موانعی همراه است که در این باره مذاکرات لازم انجام شده و دولت آمادگی دارد موانع موجود را برطرف کند. وی گفت: باید توجه داشت که همواره موضوع به کارگیری نیروهای بومی در شرکت های پتروشیمی یک ضرورت است. برای افزایش سهم نیروهای بومی در انجام استخدام شرکت ها، در صورت نیاز باید در بخش آموزش های مرتبط سرمایه گذاری کرد. صادق خلیلیان، استاندار خوزستان هم در این زمینه، شتاب بخشی در تکمیل طرح های توسعه ای منطقه ویژه پتروشیمی را مورد تاکید قرار داد. استاندار خوزستان، یکی از ظرفیت های مهم کشور در زمینه پتروشیمی را منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در شهرستان ماهشهر دانست و گفت: از جنبه های مهم در صنعت پتروشیمی، توجه به واحدهای تولیدی پایین دست است و تلاش می شود در تکمیل طرح های توسعه ای این منطقه، واحدهای تولیدی پایین دست در کنار صنایع بالادست جدید مورد توجه و محور سرمایه گذاری ها باشند. خلیلیان همچنین بومی گزینی در استخدام نیروهای انسانی مورد نیاز در شرکت های پتروشیمی را ضروری خواند و گفت: در طرح های توسعه ای منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، این مؤلفه نیز باید به عنوان یک اولویت در نظر گرفته شود. سید امید شهیدی نیا، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی هم با اشاره به نقش اثرگذار صنعت پتروشیمی در اقتصاد کشور گفت: ایجاد ارزش افزوده بیشتر در تولید محصولات صنایع بالادستی، میانی و پایین دستی پتروشیمی به عنوان راهبردی اساسی در حال پیگیری است. وی منطقه ویژه ماهشهر را یکی از قطب های اصلی صنعت پتروشیمی کشور بر شمرد که ۳۰ درصد ظرفیت تولید کشور را در اختیار دارد و گفت: تلاش می شود همگام با توسعه صنعت پتروشیمی، منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر نیز سهم خود از تولید محصول در کشور را حفظ و تقویت کند.
نکته قابل توجه در مورد صنایع پایین دستی پتروشیمی این است که با توجه به امتیاز و حمایت های داخلی که برای این صنایع در نظر گرفته شده، سرمایه گذاران زیادی تمایل به حضور در این نوع سرمایه گذاری دارند و مهم تر اینکه بازار داخلی به اندازه کافی برای این بخش پاسخگو است. به عبارتی نه تنها نگرانی در مورد خوراک و شرایط اجرا وجود ندارد؛ بلکه در مورد بازار این محصولات هم نگرانی احساس نمی شود و بسیاری از آنها بلافاصله یا زودتر به فروش می رسند و در واحدی دیگر به کار گرفته می شوند. صنعت پتروشیمی، قبلا پیشنهادهایی را به سرمایه گذاران مبنی بر سرمایه گذاری در صنایع پایین دست پتروشیمی ارائه کرده بود که برخی از آنها در سال های گذشته اجرایی شده اند؛ اما بخش قابل توجهی هنوز باقی مانده و با توجه به پروژه های در حال اجرا در جهش دوم و سوم، پیشنهادهای خوبی برای سرمایه گذاران وجود دارد. توسعه صنعت پتروشیمی امروز دیگر کاملا هوشمند و بر اساس مطالعات و امکان سنجی های توسعه صنعت پتروشیمی است و شروع طرح های پیشران صنعت پتروشیمی طبق همین موضوع بوده است. بر اساس این گزارش، بسیاری از کارشناسان درباره توسعه صنایع پایین دستی، الزاماتی را مطرح می کنند که یکی از آنها تاکید بر اولویت بازار خارجی به جای داخلی است؛ چرا که آمارها نشان می دهد بازار داخلی از محصولات صنایع پاین دستی اشباع هستند. مسأله مهم دیگر این است که محصولات بدون آنکه به محصول نهایی تبدیل شوند، با قیمت پایین صادر می شوند و به این دلیل که زنجیره ارزش آن محصول برای تبدیل به محصول با ارزش بیشتر در کشور وجود ندارد. موارد دیگری هم وجود دارد؛ از جمله اینکه معافیت های مالیاتی برای محصول نهایی اختصاص یابد تا صنایع نسبت به تولید این محصول تمایل بیشتری داشته باشند و بیشتر به سمت تکمیل زنجیره ارزش که همان جلوگیری از خام فروشی است، برویم. موضوع مهم دیگر حمایت از طرح های پیشران است. با اجرای طرح های پیشران، به جای فروش متانول، محصول نهایی فروخته می شود که ارزش افزوده به مراتب بالاتری خواهد داشت. اگر صنایع پایین دستی از تأمین خوراک به میزان کافی و با قیمت مناسب اطمینان داشته باشند، بی شک روی این صنایع سرمایه گذاری کرده و بازار صادراتی آن را هم پیدا می کنند. به این ترتیب هرچه سهم صنایع پایین دستی کشور در سبد کالاهای صادراتی افزایش یابد، ارزش محصولات با شیب تندتری افزایش پیدا می کند.
[1] بررسی اتصال انبار نفت شهید احمدی روشن به شبکه ریلی در گفت وگو با مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان
روزانه 200 تا 250 میلیون لیتر انواع سوخت با استفاده از نفتکش های جاده پیما، هزاران کیلومتر راه را می پیمایند تا فرآورده های نفتی مورد نیاز نقاط کشور تامین شود.
تامین و توزیع این میزان فرآورده نفتی درکشوربه عهده شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران است؛ شرکتی که با بهره گیری از 37 منطقه زیرپوشش و ناوگان حمل ونقل جاده ای، فرآورده های نفتی همچون بنزین، نفت کوره، نفت گاز و نفت سفید را به مبادی مصرف ارسال می کند.
همچنین روزانه بخش اعظمی از فرآورده های نفتی تولیدی در پالایشگاه های نفت به وسیله تاسیسات و تجهیزات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران که همچون رگ به هم تنیده در بدن انسان است، به این سو و آن سوی کشور انتقال می یابند.
اما هستند مناطق دوردستی که نه قابلیت عبور لوله را دارند و نه نفتکش جاده پیما امکان گذر از آنها را دارند و تنها راه تامین انرژی آنها بهره گیری از خطوط ریلی است.
خطوط ریلی یا همان راه آهن، ازجمله ظرفیت های بسیار مهم کشور به شمار می رود که در حمل ونقل انواع کالا نقش راهبردی ایفا می کند. این زیرساخت ارزشمند برای انتقال، در جابه جایی سوخت مایع نیز جایگاه مهمی دارد؛ به طوری که می تواند نقاط دوردستی را پوشش دهد که خطوط لوله امکان عبور از آنها برای تامین سوخت ندارد.
چندی قبل اخباری مبنی بر اتصال انبار نفت احمدی روشن باغین در استان کرمان به شبکه ریلی کشور منتشر و مقدمه ای شد برای پرداختی گذرا به کم و کیف این رخداد مهم و زیربنایی در گفت و گو با سیدباقر نورالدینی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان.
«انبار نفت شهید احمدی روشن یکی از انبارهای مهم حوزه عملیاتی منطقه کرمان است که در کنار دیگر انبارهای نفت این منطقه ازجمله سیرجان وکرمان و رفسنجان، ذخیره سازی مواد سوختی در آن با هدف توزیع مطلوب ومطمئن انجام می شود.»
این را نورالدینی که سکان راهبری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان را به عهده دارد، می گوید و ادامه می دهد: ساخت انبار نفت احمدی روشن به سال 1385همچنین بهره برداری آزمایشی و افتتاح رسمی آن نیز به سال 1391 باز می گردد.
این انبار نفت که «هاب» و بزرگترین تاسیسات ذخیره سازی سوخت در حوزه جنوب شرق کشور به شمار می رود، با کارکرد بیش 8 سال، در زمینی به مساحت 60 هکتار احداث شده است و می تواند نقطه اطمینانی برای تامین سوخت این بخش از کشور باشد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان درباره برخی ویژگی های انبار نفت شهید احمدی روشن می گوید: این انبار نفت با 13 مخزن(11 مخزن سقف شناور و دو مخزن سقف ثابت) همچنین دو مخزن 7 میلیون لیتری نفت سفید وآب این امکان را ایجاد کرده است که بتوان در مواقع بحران و اضطراری از آن به استان های همجوار مثل سیستان و بلوچستان نیز خدمت رسانی کرد.
نورالدینی نقش و رسالت مهمی را برای این انبار نفت قائل است و می گوید: با اتصال انبار نفت شهید احمدی روشن کرمان به شبکه ریلی کشور، ضریب انتقال سوخت مایع نیز افزایش می یابد، ضمن آن که مزیت های مهمی راهم در پی دارد؛ مزیت هایی مانند کاهش تردد جاده ای نفتکش های جاده پیما که ترافیک جاده ای را به حداقل ممکن می رساند و کاهش مصرف سوخت را تاحد قابل توجه به دنبال دارد.
البته پرواضح است که در دل همین دو ویژگی، مزیت های مهم دیگری همچون سرعت دهی به حمل مواد سوختی، کاهش آلاینده های زیست محیطی، صرفه جویی های اقتصادی و البته افزایش پایداری در توزیع سوخت نیز مشهود است. وی با اشاره به اینکه درساخت این انبار نفت از امکانات و فناوری بالایی استفاده شده است، تصریح می کند: یکی ازمهم ترین ویژگی های انبار نفت شهید احمدی روشن، مربوط به پدافند غیرعامل آن است؛ به آن معنا که 13مخزن تعبیه شده در آن به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که درصورت وقوع هرگونه حادثه بیرونی،امکان مهارحریق فراهم باشد.
تعبیه سیستم الکتروپمپ های قوی ویژگی مهم دیگری است که نورالدینی در حوزه پدافند غیرعامل به آن اشاره دارد و می گوید: برای سیستم ایمنی این انبار بزرگ، چهار الکتروپمپ و سه دیزل پمپ در کنار دیگر دستگاه های آتش نشانی که همواره آب تحت فشار را در اختیار دارند، تعریف شد ه است تا کوچک ترین آتش سوزی در انبار اطفا شود.
وی وجود این انبار نفت بزرگ در شرق کشور و اتصال آن به خط ریلی را اتفاقی مهم و مثبت می داند ومی افزاید: انبار نفت شهید احمدی روشن در این نقطه از کشور با ویژگی ها و مزیت هایی که به آنها اشاره شد، به گونه ای است که می توان به آن عنوان «هاب ذخیره سازی و توزیع انرژی» درجنوب شرق کشور را اطلاق کرد وطبیعی است که اتصال چنین انباری به شبکه ریلی کشور می تواند موجد تحولی شگرف درحوزه انرژی و تامین پایدار آن در استان کرمان و استان های همجوارخود باشد.
نورالدینی، وظیفه و ماموریت انبار بزرگ نفتی احمدی روشن باغین کرمان را تامین سوخت مورد نیاز استان کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و بخشی ازخراسان رضوی برمی شمارد و می گوید:اتصال به شبکه ریلی کشور، زمینه سازی خواهد بود برای سهولت و شتاب بخشی درامر تامین و توزیع سوخت دراستان هایی که به آنها اشاره شد و این هدف و رسالتی است که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان با گام برداشتن درمسیر آن، تلاش می کند ارائه خدمات به مردم در بهترین و مطلوب ترین شکل ممکن انجام شود.
بدون تردید، توسعه زیرساخت ها در هر نقطه از کشورمی تواند زمینه ساز تحول و رشد باشد. در حوزه تامین انرژی نیز ایجاد زیرساخت هایی مانند انبارنفت شهید احمدی روشن از یک سو و اتصال آن به شبکه ریلی کشور به عنوان ظرفیتی مهم می تواند آغازگر تحولاتی شگرف در شرق کشور باشد.
توجه به زیرساخت ها، بهره گیری ازچنین ظرفیت هایی بالقوه و گره زدن آنها به طرح هایی که می توانند رونق اقتصادی و پویایی زندگی مردم را در پی داشته باشند، ازجمله موارد مهمی هستند که دولت سیزدهم نگاه وتوجه خودرا به عنوان یکی از اولویت های مهم، به آن معطوف کرده و اتصال انبار نفت شهید احمدی روشن به شبکه ریلی از این دست طرح هاست؛ طرحی که بعد زیربنایی دارد و افزون بر تامین پایدار انرژی درشرق کشور، در پی رونق بخشی اقتصادی است.
نگاهی به ضرورت افزایش سهم پژوهشگاه صنعت نفت در ساخت انواع کاتالیست های مورد نیاز صنعت نفت
مشعل کاتالیست؛ ماده ای مهم و اثر گذار در صنعت، حالا دیگر تنها یک کالا در صنایع نفت و گاز و بخش های صنعتی نیست، بلکه تبدیل به عاملی برای چندین برابر شدن درآمد و شتاب روز افزون شده است. تولید انبوه، متنوع و منطبق با آخرین فناوری روز انواع کاتالیست های پر مصرف و استراتژیک در صنعت نفت و سایر صنایع در سالهای اخیر افزایش داشته و در شرایط تحریم و محدودیت های بسیار، تبدیل به یکی از موتورهای محرک درآمد و توسعه در صنعت نفت شده است.
بخش قابل توجهی از تلاش صورت گرفته در حوزه ساخت انواع کاتالیست ها از سوی شرکت های داخلی و بخش های نیمه دولتی انجام شده و بخش قابل توجه دیگر را شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها و مراکز علمی بر عهده داشته اند. در این میان پژوهشگاه صنعت نفت یکی از مجموعه های معتبر و پرکار در زمینه کاتالیست های مورد نیاز و استراتژیک بوده است و در این سال ها سهم قابل توجهی در شروع جریان درآمدزایی و کاهش وابستگی صنعت نفت به کاتالیست های وارداتی داشته است.
پژوهشگاه در اين زمينه فعاليت هاي بسيار خوبی را انجام داده و جزو موفق ترين مراكز پژوهشي در زمينه کاتالیست های مورد نیاز صنعت نفت محسوب مي شود چرا كه توانسته است چندين دانش فني را با كمك شركت هاي دانش بنيان به مرحله تجاري سازي برساند. خوشبختانه با وجود محدودیت ها و تحریم های سنگین، به دليل فعالیتهای توسعه اي كه در داخل كشور صورت گرفته است، در حال حاضر بيش از 40 درصد از كاتاليست ها در داخل توليد مي شوند.
پژوهشگاه صنعت نفت دو هدف بسيار مهم را در زمينه كاتاليست ها و جاذبها دنبال مي كند؛ به عنوان اولين هدف پژوهشگاه به دنبال توسعه دانش فني فرايند هايي است كه داراي اهميت زیادی براي كشور، پالايشگاه های نفت، پتروشيمي ها و پالایشگاههای گازي در شرايط تحريم هستند. هدف دوم اين مجموعه، ارايه خدمات فناورانه به صنعت و متقاضیان است، چرا كه پژوهشگاه به عنوان يك مركز مورد وثوق كشور و وزارت نفت تنها امکان و اجازه ارايه خدمات فناورانه برای شناسايي، ارزيابي و ارايه خدمات مشاوره اي به مشتريان را دارد و خودش نمی تواند وارد مرحله تولید شود.
پژوهشگاه صنعت نفت با كمك محققان خود تاكنون توانسته است دانش فني چندین نوع كاتاليست و جاذب را به بخش خصوصي واگذار كند. مهم ترين كاتاليست هاي توسعه دادهشده مربوط به فرايندهاي DMD، ريفورمينگ، آروماتيك سازي،SRU،جاذب3A، كاتاليست هاي RCD و هيدروكراكينگ بوده كه تمامي اين كاتاليست ها به بخش خصوصي واگذار و بسياري از آنها نيز به عنوان مثال در پتروشيمي بندر امام، پالايشگاه ستاره خليج فارس و پارس جنوبي در راکتورهای صنعتی بارگذاری شده و سال ها در حال كار است. علاوه بر این موارد قراردادها و برنامه های جدید و دیگری نیز پیش روی این مجموعه است که اخبار آن هر روز منتشر می شود.
در واقع پژوهشگاه تلاش می کند روي فرايندي كار كند که بتواند از مرزهاي دانش و فناوری در حوزه کاتالیست ها عبور کند. به طور مشخص پژوهشگاه صنعت نفت به دنبال كاتاليست هاي اسيدي جامد است كه خطرات اسيد HF و اسيد سولفوريك را ندارد و قرار است اين پروژه بزرگ توسط پژوهشگاه و با حمایت شركت ملي پالايش و پخش انجام شود و به طور حتم انجام اين پروژه منجر به تحول عظيمي در صنعت نفت كشور خواهد شد.
ویژگی قابل توجهی که پژوهشگاه صنعت نفت در مورد پروژه های مهم خود دارد این است که برای هر کدام از آنها در ساختار داخلی و بیرونی خود فضایی را ایجاد می کند و در این میان از نیروهای جوان و نخبه کمک می گیرد. در مورد کاتالیست هم پژوهشكده توسعه فناوري هاي كاتاليست در پژوهشگاه صنعت نفت فعال است و به شکل مشخص موضوعات مرتبط را پیگیری می کند. این مجموعه ها همکاری های مشترک زیادی با بخش های مختلف صنعت نفت دارند و در جریان این همکاری ها تاکنون نیازهای کاتالیست تعداد قابل توجهی از بخش های صنعت نفت و به خصوص صنعت پتروشیمی تامین شده است.
به طور مشخص پژوهشگاه صنعت نفت در توليد و فرمولاسيون کاتاليست ها و مواد شيميايي موفقیت قابل توجهی داشته و توانسته در شرايط تحريم بسياري از نيازهای داخلی را تامين کند و جلوی فشار کشورهای خارجی در تحویل و ارائه انواع کاتالیست و یا دانش و فناوری تولید آن را بگیرد.
در واقع واحد کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت تهدید تحریم و محدودیت های اقتصادی را تبدیل به فرصتی برای خود کرده و با آینده نگری از این کالای استراتژیک به نفع خود و صنعت نفت بهره مفید برده است.
در حال حاضر هم دانش فني در پژوهشگاه کاتاليست و نانو فناوري با حضور نيروهاي متخصص توليد و به بخش خصوصي براي توليد انبوه محصول واگذار مي شود. پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان مرجع ارزيابي انواع کاتاليست در کشور فعاليت و در اين زمينه، با شرکت هاي خصوصي فعال همکاري مي کند و خوشبختانه در چند سال اخير توانسته است به واسطه نهايي شدن تعدادي از کاتاليست ها و تجاري شدن آنها توجه و اعتماد سازندگان و توسعه دهندگان داخلي صنعت نفت را جلب کند.
تمامي دانش هاي فني توسعه داده شده در زمينه كاتاليست ها در پژوهشگاه صنعت نفت در يك فضاي رقابتي به دست آمده است چرا كه دانشگاه ها، شركت هاي تحقيق و توسعه و بسياري از شركت هاي خارجي مي توانند در اين زمينه با پژوهشگاه رقابت كنند و همواره پژوهشگاه در انتخاب شركت هاي توسعه دهنده نيز رقابتي عمل مي كند؛ به عبارتي شركت هاي مختلف را از نظر زير ساخت، تجربه، زمينه فعاليت و همكاري هاي قبلي بررسي كرده و سپس دانش فني را به آن واگذار مي كند؛ از اين رو اين مجموعه به صورت انحصاري با هيچ شركت خاصي همكاري نمی كند.
آنچه پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه کاتالیست انجام می دهد را می توان به شمشیر دو لبه ای تشبیه کرد که اگر به اندازه کافي در حوزه کاتاليست ها وارد نشويم و نیازمان را تامین نکنیم، تبدیل به اهرم فشار عليه صنعت نفت کشور می شود.
نکته قابل توجه در تولید کاتالیست این است که توليد کاتاليست سهم و قيمت و توليد بالایی ندارد و در عوض به فناوري هاي تک و انحصاري نیاز دارد و به همین دلیل شرکت هاي خارجی تامين کننده کاتاليست ها دانش فني خودشان را دارند و روي توليد، ساخت و فرمولاسيون کاتاليست ها سرمايه گذاري بلندمدت مي کنند و به همين راحتي اين دانش را در اختيار ساير کشورها قرار نمی دهند.
در مورد ایران هم فارغ از مجموعه هایی مثل پژوهشگاه صنعت نفت که در تولید دانش فناورانه انواع کاتالیست پیشتاز است، نیاز به شرکت هایی برای سرمایه گذاری در زمینه تولید و تجاری سازی داریم.
باید توجه داشت که روند بومی سازی کاتالیست ها در سال های گذشته تا حد زیادی با حمایت های دولتی پیش رفته و لازم است بخش خصوصی جایگاه و سهم خود را در این بازار مهم و استراتژیک پیدا کرده و این گسترده را افزایش دهد.
سهم پژوهشگاه صنعت نفت از بازار کاتالیست ها، سهم قابل توجهی است که هر روز بیشتر و خاص تر می شود اما لازم است در مورد این سهم و جایگاه برنامه و استراتژی بیشتری داشت.
طبق گزارش های رسمی مركز پژوهش هاي مجلس با توجه به ظرفيت هاي فعلي و طرح هاي آتي، تا سال 1404، كشور ساليانه به 29 هزار تن كاتاليست به ارزش تقريبي 692 ميليون دلار براي بخش هاي پتروشيمي، پالايش و گاز نياز دارد و اين امر مي تواند تاكيدي بر اهميت اين كالاي استراتژيك باشد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران:
مشعل: اتاق بازرگانی سازماني غير دولتي است که در آن بازرگانان و صاحبان صنایع عمده بخش خصوصی برای هماهنگی فعالیت های خود و چانه زنی با نهادهای دولتی و برای تأمین منافعشان تلاش می کنند. کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی از کمیسیون های بسیار با سابقه و بنیادی و استراتژیک است که در چند دهه گذشته تاکنون توانسته است حلقه ارتباطی بین دولت و بخش خصوصی باشد و در پی رفع موانع مهم و کلیدی کسب و کار در حوزه انرژی قدم بردارد. بر این اساس پایش مستمر محیط گسترده کسب و کار انرژی، برقراری رابطه فعال با تشکل های مرتبط در حوزه انرژی و صنایع پالایشی ، اظهار نظر کارشناسی در مورد قوانین و آیین نامه هایی که محیط کسب و کار انرژی را به طور مستقیم یا غیر مستقیم متاثر می سازد، شرکت در جلسات کارشناسی دولت و مجلس و سایر نهادهای متولی انرژی در کشور، رایزنی با مقام های عالی رتبه در سیاستگذاری انرژی کشور و درنهایت تهیه گزارش های کارشناسی و مستند در جهت بیان مشکلات این حوزه و ارائه راه حل برای آنها از مهم ترین وظایف اتاق بازرگانی است.
این مجموعه تلاش می کند تا آیین نامه اجرایی ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر را بررسی و در صورت لزوم اصلاح کند. اتاق بازرگانی همچنین همواره به دنبال پیگیری تاسیس نهاد رگولاتوری انرژی در ایران و پیگیری یکپارچه سازی نهاد تصمیم گیری انرژی در ایران بوده است. رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران در گفت و گو با مشعل با بیان اینکه کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی نماینده بخش خصوصی است و به همین دلیل مسئولیت رصد شرایط بازار و تحولات و نیازها را بررسی و رصد می کند. این مجموعه عموما نقاط قوت و ضعف را جهت اجرای پروژه ها و طرح ها و اجرا و امضای قراردادهای مشترک بین دولت و بخش خصوصی و یا قراردادهای خارجی را بررسی می کند و پیشنهادها را به مبادی ذی ربط ارائه می کند.
او با بیان اینکه اتاق بازرگانی هر آنچه ناظر بر فعالیت و افزایش طرفیت کاری سازندگان، پیمانکاران و مهندسان و .. باشد، شناسایی و زمینه های قراردادها و پروژه های مشترک را به مقام های مسئول معرفی می کند، گفت: این شناسایی و ارتباط اهمیت زیادی دارد چرا که در بسیاری از موارد اختلاف ها و محدودیت هایی در این مسیر وجود دارد و برداشتن این فاصله ها بخش خصوصی را به همکاری با دولت تشویق بیشتر می کند.
پدیدار با اشاره به فعال بودن بیش از 3 هزار شرکت فعال مهندسی در صنعت نفت گفت: در این سالها با توجه به تنبلی اقتصادی و تحریم های همه جانبه ای که شاهد بودیم و بسیاری مسائل دیگر، بیش از 75 درصد این ظرفیت خالی مانده و تنها 25 درصد از این شرکت ها فعال هستند. وی با بیان اینکه حتی خود دولت هم قبول دارد که مطابق با اصل 44 قانون اساسی نسبت به ظرفیت بخش خصوصی توجه نشده است، افزود: تلاش ما در کمیسیون انرژی این است که اقدامات، نوآوری ها و تحولات و تغییرات در بخش خصوصی را معرفی و برای بازارهای جدید تلاش کنیم، اما واقعیت این است که در سال های گذشته این توجه و اهتمام از سوی دولت ها جدی و کافی نبوده است و چشم امید ما به تغییرات و دولت جدید است و امیدواریم وزیر و مدیران جدید به این ظرفیت ها توجه جدی و بیشتری داشته باشد و به عبارتی از شرکت های نیمه خصوصی به شرکت های خصوصی روی بیاورند.
رئیس کمیسون انرژی اتاق تهران به نامه ای که اخیرا از سوی فدراسیون صنعت نفت ایران و اتاق بازرگانی تهران برای جواد اوجی، وزیر نفت ارسال شده است، اشاره کرد و گفت: در این نامه ضمن بیان برخی موارد مهم قابل رسیدگی، درخواست کردیم تا در جلسه ای مشترک با نمایندگان فعالان بخش خصوصی انرژی، پای دغدغه ها و موضوع های مهم این بخش مهم صنعت نفت بنشینند.
پدیدار با تاکید بر اینکه امیدواریم وزیر نفت طرح های صنعت نفت را به بخش های خالی بخش خصوصی بسپارد، افزود: وزیر نفت مطمئن باشد که با این تصمیم ضمن آنکه قیمت تمام شده پروژه ها کاهش می یابد، سرعت و کیفیت به شکل چشمگیری افزایش می یابد.
او با تاکید بر اینکه خلاقیت و نوآوری بخش خصوصی را بخش دولتی ندارد و همین موضوع می تواند عامل رقابت خوبی باشد، افزود: بخش خصوصی موفقیت خود را در قیمت بهتر، مهندسی روز و اجرای بهتر پروژه می داند و این یک اصل است.
رئیس کمیسون انرژی اتاق تهران با اظهار امیدواری به اینکه وزیر نفت هر چه زودتر به نامه آنها پاسخ داده و جلسه مشترک با بخش خصوصی برگزار شود و افزود: آنچه به عنوان نماینده بخش خصوصی با وزیر نفت مطرح می شود، درخواست های شرکت های مختلف و انجمن های تخصصی است و آنچه دنبال می شود، کمتر از سوی شرکت های دولتی دنبال می شود؛ از این رو نگاه متفاوت به خواسته های بخش خصوصی لازم است.
موضوع انتظاراتی که بخش خصوصی از وزیر نفت دارند، جدید یا پیچیده نیستند، اما یک مولفه مهم در آن وجود دارد و آن اینکه بسیاری از این خواسته ها تنها به دست وزیر نفت برطرف نمی شوند. با این حال بخش خصوصی صنعت نفت مرجع دیگری برای پیگیری مطالبات خود و حضور در بازار ایران و باز پس گرفتن سهم ایران از بازار جهانی ندارد.
با توجه به آشنایی و ارتباط قبلی که وزیر نفت با بدنه صنعت نفت دارد، انتظارهایی همچون راه اندازی نظام تنظیم گری (رگولاتوری) در صنعت نفت با همکاری شورای رقابت و مجلس شورای اسلامی یکی از مهم ترین موارد است. بی شک اگر نظام تنظیم گری در فرآورده های نفتی و پتروشیمی شکل گیرد، به توسعه صنایع پایین دستی و رعایت عدالت در صنعت نفت کمک می کند.
یکی دیگر از مواردی که بارها از سوی بخش خصوصی مطرح شده، لغو معافیت مالیاتی صادرات نفت خام و فرآورده های نیمه خام صنعتی و نفتی است. این آیین نامه اکنون با همکاری وزارت صنعت تجارت و معدن (صمت)، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و وزارت امور اقتصاد و دارایی آماده شده است و این امیدواری وجود دارد که نیمه دوم 1400 اجرایی شود. با اجرایی شدن این آیین نامه، خوراک صنایع پایین دستی بیشتر می شود و پتروشیمی ها و پالایشگاه ها به دنبال صادرات موادخام و نیمه خام نفتی نخواهند بود.
یکی دیگر از مهمترین موضوع های قابل پیگیری در ارتباط با بخش خصوصی، واگذاری های بیشتر پروژه ها بین بخش های خصوصی در کنار به جای بخش های دولتی یا خصولتی است تا تمرکز بخش دولتی طبق قانون در بخش دولتی کاهش یابد. تجربه حضور دولت در بخش بالادستی نفت نشان داده که انحصار دولتی باعث تراکم نیرو و هزینه های سنگین می شود و باید این رابطه هر چه زودتر اصلاح شود.
درست است که رفع تحریم ها و بازپس گیری بسیاری از بازارهای جهانی برای شرکت های ایرانی تاثیر مستقیم و جدی در عملکرد وزارت نفت و رضایت شرکت های خصوصی دارد، اما تجربه و سابقه فعالیت ها نشان می دهد که چه در دوران شکوفایی و چه در دوره محدودیت و تحریم اشکالات و نواقص در رابطه دولت و بخش خصوصی آسیب زننده هستند و باید اصلاح شوند.
گزارش «مشعل» از جایگاه انرژی های تجدیدپذیر در ایران و جهان
مشعل انرژی یکی از مهم ترین و اصلی ترین عوامل تداوم زندگی بشری است. افزایش رشد جمعیت جهان و نیازهای بشر به انرژی با توجه به محدودیت سوخت های فسیلی باعث روی آوردن پژوهشگران به استفاده از روش های جدید تولید انرژی و به کار بردن انرژی های تجدیدپذیر شده است. انرژی های تجدیدپذیر شامل منابع متنوع و مختلفی می شود، اما استفاده از آنها سبب کاهش مصرف فرآورده های نفتی و کاهش میزان آلودگی محیط زیست خواهد شد. با توجه به انتشار آمار آژانس بین المللی انرژی بیش از 30 درصد منابع مختلف کشورها در ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری مصرف می شود. در ادامه به بررسی استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در کشورمان و سطح جهان می پردازیم.
یکی از عوامل آلودگی محیط زیست در جهان، مصرف انرژی فسیلی در فضاهای مسکونی برای تهیه آب گرم مصرفی و تأمین گرمای فضای خانه و اتلاف انرژی به علت طراحی نامناسب ساختمان ها و عدم نگهداری مناسب دستگاه های سرمایشی و گرمایشی است که با مهاجرت روزافزون انسان از روستاها به شهرها، تعداد مصرف کنندگان سوخت های فسیلی (که در واقع پایه های صنعت نوین جهان و از جمله ایران را شامل می شود) زیادتر می شود.
بنابراین با توجه به بحران های زیست محیطی موجود، الگوی به کارگیری منابع تجدیدپذیر و طراحی زیست محیطی در بخش ساخت وساز ساختمان باید در راس برنامه ریزی قوانین و الگوهای ساخت وساز قرار گیرد.با افزایش جمعیت جهان و محدود بودن منابع انرژی، کشورها با مشکل مصرف انرژی مواجه شده اند. بحران هایی که کشورها و جوامع بشری را تهدید می کند، محدود بودن منابع انرژی های تجدیدناپذیر (فسیلی) و افزایش آلودگی های زیست محیطی ناشی از مصرف بیش از اندازه سوخت های فسیلی است که این عوامل ضرورت و اهمیت توجه به استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر را نشان می دهد.مزیت نسبی کشورمان که سبب ایجاد توان رقابتی و در نهایت خلق ثروت می شود، منابع نفت و گاز است که در سال های گذشته با فروش و بهره برداری از زنجیره تولید نفت خام و گاز طبیعی این رقابت پذیری و تولید ثروت ایجاد شده، اما با توجه به تجدیدناپذیر بودن منابع فسیلی و محدودیت های بین المللی، راهکار بهتری که می تواند جایگزین و تکمیل کننده تولید نفت و گاز باشد، خلق منبع از بهینه سازی مصرف انرژی است. بهره مندی از انرژی های تجدیدپذیر می تواند یکی از راه حل های بهینه سازی مصرف سوخت باشد.
بر اساس سیر تاریخی مشاهده شده در زمینه توسعه انرژی های تجدیدپذیر تا زمانی که مبحث بهینه سازی انرژی به درستی اجرا نشود، تجدیدپذیرها نمی توانند به صورت طبیعی توسعه یابند. به گفته مدیر بخش صنعت شرکت بهینه سازی مصرف سوخت «کشورهای پیشرفته که در زمینه انرژی های تجدیدپذیر به موفقیت رسیده اند، نخست روی روش های بهینه سازی انرژی سرمایه گذاری کرده اند و بعد توسعه تجدیدپذیرها را بر مبنای توجیه اقتصادی قرار داده اند.»بهینه سازی مصرف انرژی در سطح بین المللی یکی از روش های تولید انرژی در جهان است که سبب کاهش آلاینده های زیست محیطی و کاهش هزینه های اجتماعی می شود، از همین رو بهینه سازی مصرف انرژی را سوخت پنجم می نامند و به تازگی به دلیل اهمیت و ارزش ویژه این موضوع از بهینه سازی مصرف انرژی به عنوان سوخت اول نام برده می شود.
استفاده از انرژی های تجدیدپذیر یا پاک در جهان، روز به روز در حال افزایش است و در همین زمینه، قیمت پنل های خورشیدی رو به کاهش و ظرفیت تأمین انرژی از نور خورشید شدت یافته است، به گونه ای که براساس مطالعات صورت گرفته، پیش بینی می شود در آینده ای نزدیک، پنل های خورشیدی بیشتری در جهان نصب شود تا جایی که ظرفیت آن به یک تریلیون وات خواهد رسید.
همچنین پیش بینی شده تا سال ۲۰۲۳، حدود ۲۰ درصد کل پنل های خورشیدی در جهان در کشورهای آسیایی چون چین، هند و ژاپن نصب شود. چین و ژاپن تا دو سال آینده نیمی از تاسیسات پنل خورشیدی را راه اندازی خواهند کرد و آمریکای شمالی و اروپا تا ۲۰۲۳، حدود ۲۸ درصد سهم بازار پنل های خورشیدی را به خود اختصاص خواهند داد.
طبق این پیش بینی ها، ظرفیت پنل های خورشیدی در خاورمیانه از 3 درصد کنونی به ۹ درصد کل جهان خواهد رسید. دلیل اصلی این انتقال به انرژی خورشیدی، افزایش تقاضای برق در جهان است و با توجه به اینکه پنل های خورشیدی هزینه های تولید برق را کاهش می دهد، هر روز قیمت تولید برق از این طریق رقابتی تر خواهد شد و راه اندازی نیروگاه های خورشیدی هر روز مقرون به صرفه تر می شود.
روزانه مطالب زیادی در مورد فواید استفاده از منابع تجدیدپذیر مانند انرژی باد یا انرژی خورشیدی نوشته می شوند، اما در مقابل باید بدانید که انرژی خورشیدی معایبی نیز دارد.
اگرچه در حال حاضر میزان مصرف انرژی خورشیدی برای برق ۲.۸ درصد است، اما سازمان های بین المللی به طور مداوم در تلاشند تا آن میزان را افزایش دهند. هدف فعلی آنها افزایش این میزان مصرف تا ۳۲ درصد تا سال ۲۰۳۰ در سراسر جهان است.
نمی توان انکار کرد که خورشید یکی از فراوان ترین منابع انرژی را ارائه می دهد. برآوردها نشان می دهد که زمین حدود ۱۲۰ هزار تراوات انرژی از تابش خورشیدی دریافت می کند که این میزان ۲۰ هزار برابر بیشتر از آن است که جهان واقعاً نیاز دارد.
اگر ما بتوانیم از این انرژی به نحو احسن استفاده کنیم، دیگر نیازی نیست نگران به اتمام رسیدن ذخایر نفت، زغال سنگ و گاز طبیعی باشیم. روش های بسیاری وجود دارد که طی آن از انرژی خورشیدی به عنوان منبع تجدیدپذیر برای تصفیه انرژی و انتقال به یک اقتصاد کم کربن، به عنوان منبع تجدیدپذیر استفاده می شود.
از جمله منابع بهره مندی از انرژی خورشیدی می توان به منبع انرژی پاک، کاهش اثرات تغییر آب و هوا، ایجاد انگیزه از سوی دولت ها، کاهش صورتحساب های برق و هزینه کم اشاره کرد.
نصب و راه اندازی همراه با آلودگی، هزینه اولیه بالا و وابستگی به آب و هوا نیز از معایب انرژی خورشیدی به شمار می رود.
در ادامه این گزارش به تاریخچه و جایگاه انرژی خورشیدی در کشورمان پرداخته ایم. به گفته متخصصان کشورمان با دارا بودن ۳۰۰ روز آفتابی در بیش از دوسوم آن و متوسط تابش ۴,۵ - ۵,۵ کیلووات ساعت بر مترمربع در روز، یکی از کشورهای با پتانسیل بالا در زمینه انرژی خورشیدی معرفی شده است.
بر اساس آمارهای بین المللی میزان تابش خورشید و کریدورهای بادی متعدد موجود در ایران بالاتر از میانگین کشورهای اروپایی فعال در این حوزه است که نشان دهنده استعداد فوق العاده ایران در تامین انرژی های نو است.
از سوی دیگر، با توجه به اینکه هنوز اقدامات زیربنایی از جمله برق رسانی به روستاها در نقاط مختلف کشور ادامه دارد و انتقال انرژی در مناطق دورافتاده دشوار و هزینه بر است، استفاده از منبع خورشید برای تولید برق، مقرون به صرفه خواهد بود. همچنین اشتغالزایی و درآمدزایی، به ویژه در مناطق کم برخوردار یکی از ثمرات تولید انرژی تجدیدپذیر خورشیدی با استفاده از امکانات محلی است. در ایران طی چند سال گذشته دو نیروگاه 7 مگاواتی وارد مدار شده است و وزارت نیرو در برنامه بلندمدت خود اعلام کرده که می خواهد تا سال ۲۰۳۰ میلادی، ۷۵۰۰ مگاوات برق از انرژی خورشیدی تولید کند. با این همه ظرفیت نیروگاه های موجود در ایران که با انرژی خورشیدی کار می کنند فاصله زیادی با این برنامه دارد و انرژی خورشیدی همچون انواع دیگر انرژی های تجدیدپذیر با استقبال زیادی مواجه نشده است. علاوه بر دلایلی همچون پیچیدگی نسبی فناوری و هزینه بالا، شاید بتوان فراوانی منابعی همچون نفت، گاز و ارزانی نسبی سوخت های فسیلی را از اصلی ترین عللی دانست که سبب شده است انرژی های نو از جمله انرژی خورشیدی به صورت گسترده مورد استفاده قرار نگیرد.
همچنین بالا بودن هزینه های اولیه پنل خورشیدی، بالا بودن هزینه سرمایه گذاری انرژی خورشیدی نسبت به سایر انرژی ها، رقابت پذیر بودن سرمایه گذاری در انرژی خورشیدی نسبت به سایر انرژی ها و زمان بر بودن بازدهی پنل های خورشیدی مهم ترین عواملی هستند که بر عدم توسعه این نوع از انرژی تجدیدپذیر در ایران تاثیر گذاشته است.
بسیاری از کشورها برای تأمین انرژی شان، بیشتر بر زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی متکی هستند، اما وابستگی به سوخت های فسیلی یک مشکل بزرگ به همراه دارد، مشکل اینجاست که میزان سوخت های فسیلی محدود است و در نهایت به اتمام خواهد رسید یا زمانی فرا می رسد که استخراج باقی مانده آن بسیار گران تمام خواهد شد.
همچنین سوخت های فسیلی باعث آلودگی هوا، آب و خاک می شوند و گازهای گلخانه ای تولید می کنند که باعث گرم شدن کره زمین می شود.
در این شرایط منابع انرژی تجدیدپذیر جایگزین های پاکی برای سوخت های فسیلی هستند. البته آنها هم بدون مشکل نیستند، اما آلودگی بسیار کمتر دارند و گازهای گلخانه ای کمتری تولید می کنند و تمام هم نمی شوند.
انرژی خورشیدی یکی از انرژی های تجدیدپذیر به شمار می رود و از آن می توان برای گرمایش، روشنایی و خنک کردن خانه ها و ساختمان های دیگر، تولید برق، گرم کردن آب و انواع فرآیندهای صنعتی استفاده کرد. فناوری مورد استفاده برای به دست آوردن و جمع آوری انرژی خورشید به طور دائم در حال تحول است، از جمله این فناوری ها لوله های آب گرم کن پشت بام، سلول های فتوولتائیک و آرایه های آینه است. صفحات روی پشت بام ها چیزی را به طبیعت تحمیل نمی کنند، اما آرایه های بزرگی که روی زمین مستقر می شوند، می توانند وارد زیستگاه های حیات وحش شوند.
اقدامات انجام شده جهت توسعه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر کافی نبوده اند و متاسفانه از ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر در کشورمان به درستی استفاده نکرده ایم، چراکه تامین تجهیزات مرتبط به استفاده از انرژی های تجدیدپذیر نیاز به ارز دارد و طی چند سال اخیر به خصوص سال ۹۱ و سال گذشته که قیمت ارز دچار نوسان شد، توجیه پذیری اقتصادی استفاده از این نوع از انرژی ها ضعیف شد. بنابراین آنطور که انتظار داشتیم در این زمینه شاهد رشد زیادی نبوده ایم.
به دلیل اینکه هزینه تامین، تجهیز و نصب انرژی های تجدیدپذیر بسیار گران تر از هزینه انرژی های تجدیدناپذیر شده است، از این رو توجیه پذیری اقتصادی استفاده از انرژی های تجدیدپذیر به شکلی بوده که بنگاه های اقتصادی- خصوصی در این زمینه سرمایه گذاری زیادی نکرده اند.
در گذشته سازمان انرژی های نو (سانا) متولی استفاده از این نوع انرژی ها بود و این سازمان اکنون با سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق (ساتبا) ادغام شده است. طی سال های اخیر در «ساتبا» طرح های زیادی اجرا شده اند، همچنین یک سری کمک های بلاعوض به فعالان اقتصادی در حوزه انرژی های تجدیدپذیر صورت گرفته ، اما این اقدامات برای توسعه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر کافی نبوده اند.
به منظور گسترش فعالیت های ساتبا تیرماه امسال آیین امضای تفاهم نامه همکاری میان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق با هدف توسعه و ترویج انرژی های تجدیدپذیر و بهینه سازی مصرف انرژی در حوزه های مشترک به امضا رسید.
این تفاهم نامه با هدف ایجاد زمینه های مناسب به منظور اجرای پروژه های مرتبط با کاهش مصرف انرژی، ارتقای شاخص بهره وری و راندمان انرژی، توسعه و ترویج انرژی های تجدیدپذیر و بهینه سازی مصرف انرژی در حوزه های مشترک به امضای علی مبینی دهکردی مشاور وزیر نفت و مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و دکتر محمد ساتکین معاون وزیر نیرو و رییس سازمان ساتبا رسید.
بهره گیری از ظرفیت های قانونی موجود، به ویژه ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور به منظور توسعه انرژی های تجدیدپذیر در تمامی استان ها از جمله مهم ترین محورهای همکاری مشترک میان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و ساتبا در این تفاهم نامه است.
یکی از راهکارهای توسعه بهره برداری از انرژی های تجدیدپذیر در کشور پررنگ تر شدن حمایت ها در ساختار بدنه دولت است. فعالان اقتصادی و مردم نمی توانند به تنهایی انرژی های تجدیدپذیر را در کشور توسعه دهند، بنابراین به حمایت جدی دولت در این زمینه نیاز است تا سهم بیشتری از انرژی کشور از منابع تجدیدپذیر تامین شود.
هزینه های سرمایه گذاری در زمینه انرژی های تجدیدپذیر هم مانند سایر موارد اقتصادی نیازمند تولید انبوه و فراگیر است تا به لحاظ اقتصادی ارزان و به صرفه شود، اما چون این نوع از انرژی ها هنوز فراگیر نشده اند توجیه پذیری اقتصادی آنها با تعرفه های موجود انرژی وجود ندارد.
امروزه در کشورهای توسعه یافته به منظور افزایش توجیه پذیری انرژی های تجدیدپذیر علاوه بر در نظر گرفتن هزینه های اقتصادی، پیامدهای زیست محیطی و اجتماعی استفاده از سوخت های فسیلی نیز مدنظر قرار می گیرد و زمانی که تمام این هزینه ها و عواقب اجتماعی و زیست محیطی در نظر گرفته شد، استفاده از انرژی های تجدیدپذیر توجیه اقتصادی بیشتری پیدا می کند، به همین علت است که بسیاری از کشورها به سمت استفاده از آنها حرکت کرده اند.
در پایان باید گفت با توجه به موارد ذکر شده، می توان دریافت که هرچه سرمایه گذاری بیشتری در جهت توسعه راه حل های نوآورانه برای جذب انرژی خورشیدی صورت گیرد و در مقابل از سوی دولت نیز حمایت شود، می توانیم از این منبع انرژی به طور کارآمدتر استفاده کنیم.
به مناسبت «روز ملی سلامت بانوان ایرانی»
مشعل زنان به دلیل شرایط فیزیولوژیکي كه در دوره های مختلف زندگی دارند و نیازهای جسمی خاص در ارتباط با زايمان و عوارض ناشی از آن، عموما نسبت به مردان در معرض آسیب بیشتری هستند. از طرفي، سلامت زنان نقش زیربنایي در تأمین و استمرار سلامت خانواده و جامعه دارد. به همين دليل از سال 1386، هر سال هفته آخر مهرماه، به عنوان روز ملی سلامت بانوان ایرانی ( سبا ) نامگذاری شده است. هدف از برگزاری مناسبت سبا، حساس سازی و اطلاع رسانی در خصوص مهم ترین اولویت های سلامت زنان به کل جامعه بوده و هرسال با نامگذاري روزهاي يك هفته، مهم ترین موضوعات سلامت زنان مورد تاكيد قرار مي گيرد.
در این باره فاطمه تندگویان، مشاور ارشد وزير نفت در امورزنان و خانواده در گفت وگو با «مشعل» می گوید: «امسال هم مانند سال گذشته با در نظر گرفتن تداوم شرایط همه گیری کووید ۱۹ و به دليل وظایف سنگین زنان در مواجهه با این همه گیری، از جمله انجام اقدامات پیشگیرانه و مراقبت از بیماران مبتلا در خانواده، مشکلات ناشی از مرگ و بیماری، اداره امور فرزندان در شرایط تعطیلی مدارس، نگرانی های مرتبط با سلامت مادر و نوزاد در دوره بارداری و پس از زایمان، فشارهای اقتصادی ناشی از تعطیلی و قرنطینه ها، مشکلات زنان سرپرست خانوار و زنان بدسرپرست و خشونت ها و آسیب های آنان درون خانواده، مسؤولیت های ايشان افزایش يافته و اين امر، احتمالا مي تواند موجب وارد آمدن آسیب های جدی به سلامت جسمی، روانی و اجتماعی زنان شود. »
به گفته او، «هفته سبا با موضوع «زنان، مديريت سلامت، مهار كرونا»از شنبه ٢٤ مهر تا ۳۰ مهر ۱۴۰۰برگزار مي شود و نامگذاري روزهاي هفته از 24 تا 30 مهر به ترتیب عبارتند از: زنان، مدیریت اطلاعات و ارتقای سواد سلامت در بحران کرونا (دریافت اطلاعات از منابع معتبر، تشخیص منابع معتبر از غیر معتبر، استفاده صحیح و انتشار اطلاعات در شبکه های مجازی)، زنان، مدیریت سلامت روان خود و خانواده در بحران کرونا (مدیریت سوگ، مدیریت استرس، خشونت خانگی، روابط خانوادگی سالم، تقویت مهارت های ارتباطی، حمایت همسران از یکدیگر)، زنان و مدیریت زندگی سالم در بحران کرونا (تغذیه سالم و فعالیت بدنی در منزل)، زنان و سلامت اجتماعی در بحران کرونا (فقر، بیکاری، از دست دادن سرپرست خانواده، زنان سرپرست خانواده و فرصت کارآفرینی، آموزش راه اندازی کسب و کار در فضای مجازی برای زنان).»
تندگویان، زنان و سلامت باروری در بحران کرونا (روابط زناشویی ایمن و سالم، بارداری، زایمان و شیردهی)، زنان و واکسیناسیون بیماری کووید ۱۹ (اهمیت واکسیناسیون و رفع باورهای غلط، دریافت اطلاعات صحیح درباره عوارض واکسیناسیون و مدیریت آن، واکسیناسیون زنان باردار، واکسیناسیون نوجوانان و جوانان، مشاغل پرخطر و واکسیناسیون کرونا) و زنان و مدیریت سلامت خانواده (حمایت از همسر و فرزندان، پیشگیری از انتقال کووید در بین افراد خانواده) را از دیگر محورهای در نظر گرفته شده هفته سلامت بانوان بیان می کند.
مشاور ارشد وزير نفت در امور زنان و خانواده می گوید: «ارتقاي سلامت زنان و خانواده، يكی از اهداف اصلي امور زنان و خانواده بوده و با تشكيل كارگروه سلامت و فعاليت 8 ساله آن درحوزه هاي مرتبط، بويژه تبيين وترويج خود مراقبتي كه منجر به طراحي و مصوب سازي سه دوره آموزشي و درج درتقويم آموزشي نفت (ارتقاي سلامت وكيفيت زندگي با رويكرد خود مراقبتي_ كد دوره 13062، آشنايي وپيشگيري از سرطان هاي شايع زنان_ كد دوره 88118 و ارتقاي سلامت وكيفيت زندگي درعصر بيماري هاي همه گير- كد دوره 91110) و اجراي بيش از يكصد دوره /كارگاه خود مراقبتي درمجموعه وزارت نفت براي گروه كاركنان، مديران و خانواده ازسال 94 تاكنون شده است.»
تندگویان ادامه می دهد: «همچنين طراحي دوره آموزش مجازي «ارتقاي سلامت وكيفيت زندگي با رويكرد خود مراقبتي» با همكاري آموزش مجازي شركت ملي گاز ایران درسال گذشته انجام شده و به طور متناوب درحال برگزاري است. درهمين خصوص پروژه پژوهشي «طراحي ابزار و تحليل وضعيت سلامت روان زنان شاغل درصنعت نفت و ارائه راهكارهاي پيشنهادي براي ارتقای آن» به سفارش اين امور و پذيرش مديريت محترم پژوهش و فناوري شركت ملي پالايش و پخش ایران توسط تيم بهداشت كار دانشگاه علوم پزشكي ايران درحال اجرا بوده و با توجه به تعهدات و علاقه مندي مجري براي آموزش مهارت هاي ارتقاي سلامت روان زنان شاغل، مقرر شد مجري با همكاري مشفقانه آموزش (مجازي) شركت ملي گاز ایران امور زنان و استادان دانشگاه علوم پزشكي ايران، مطابق با نامگذاري روزهاي هفته (سبا) چهار دوره آموزشي با عناوين زير به صورت آنلاين برگزار كند. اين دوره ها درهفته سلامت زنان ايراني براي مشاوران امور زنان و خانواده مجموعه وزارت نفت وباتوجه به اهميت مباحث وسرفصل هاي طراحي شده (به لحاظ همه گيري كوويد 19) درماه هاي آتي براي تمامی كاركنان زن (آفلاين- آنلاين مجدد) برگزار خواهدشد. اطلاع رساني لازم دراين خصوص به عمل خواهدآمد.»
او با اشاره به دوره های آموزشی پیش رو می گوید: «عناوين اين دوره ها به شرح زير است:
دوره آموزشی اول: خودمراقبتی تاب آورانه زنان شاغل در همه گيري كوويد 19
دوره آموزشی دوم: خودمراقبتی و خودآگاهي در مديريت باورهاي ناسازگار و ناكارآمد در پيشگيری و درمان كوويد 19
دوره آموزشی سوم: خودمراقبتی در مديريت استرس و مواجهه با ابهام هاینقش زنان شاغل در همه گيری كوويد 19
دوره آموزشی چهارم: مديريت سوگ بزرگسالان و كودكان در همه گيری كوويد19»
تندگویان تاکید می کند: «موضوع های اشاره شده با توجه به تداوم همه گيري و اينكه ممكن است تا پايان سال يا سال آينده نيز به طول بينجامد و ضرورت حياتي افزايش آگاهي آحاد جامعه به مهارت هاي خود مراقبتي و ديگر مراقبتي، انتخاب شده اند، به اين اميد كه همكاران را به تاب آوري در اين راه تشويق کرده و كمك كند كه بتوانند با توجه به حجم عظيم اطلاعات پراكنده، بخصوص در شبكه هاي اجتماعي، باورهاي درست و نادرست را شناسايي كنند و در تقويت باورهاي درست در خانواده و اجتماع موثر واقع شوند.»
مشاورارشد وزير نفت در امورزنان و خانواده خاطر نشان می کند: «شيوع ويروس كرونا براي بسياري از افراد با تجربه نيز با استرس همراه بوده كه ممكن است به نگراني يا اضطراب در خصوص سلامت خود يا عزيزانشان منجر يا حتي موجب خشم، افسردگي و ... شود كه اين امر نياز مبرم به مديريت استرس را افزايش مي دهد.»
به گفته او، «شيوع ويروس كرونا در كشور، خانواده هاي متعددي را با مرگ ناگهاني عزيزانشان مواجه و داغدار كرده و سوگواري كه پاسخ طبيعي، مؤثر و سالم به يك مصيبت و فقدان است، به دليل شرايط موجود و محدوديت در فرايند خاكسپاري، همچنین عزاداري دسته جمعي و رفت و آمدهاي خانوادگي و شرايط برگزاري يا پاسداشت عادي آن فراهم نبوده، بنابراین افراد را دچار خشم، رنج و اندوه بسيار مي کند.»
تندگویان در پایان می گوید :«اين دوره ها به اين اميد طراحي شده اند كه افزایش آگاهی، ارتقای سواد سلامت و ایجاد سبک زندگی سالم را تحقق بخشد و به همكاران در مدیریت سلامت جسمی و روانی خود و خانواده شان كمك كند.»
باوجود افزایش قیمت های جهانی نفت خام به بالاترین سطح در سه سال اخیر، شواهد اندکی از احیای روند تقاضای نفت خام در قاره آسیا به عنوان یکی از واردکنندگان بزرگ جهان وجود دارد. در واقع، به دنبال تأثیر قیمت های بالا و بحران شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) بر تقاضای سوخت، واردات نفت خام در سراسر قاره کهن طی سپتامبر سال 2021 میلادی نسبت به ماه پیش از آن کاهش یافت. آنچه از شواهد اولیه بر می آید، این است که تولیدکنندگان بزرگ سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک موسوم به ائتلاف اوپک پلاس در حال احیای سهم بازار که خود پیش تر به دلیل به کار گرفتن برنامه کاهش عرضه از میان رفته بود، هستند. این در حالی است که اکنون اعضای این ائتلاف در حال تسهیل تدریجی برنامه کاهش عرضه و پایین آوردن قیمت های رسمی فروش هستند.
بر اساس گزارش مؤسسه ریفینیتیو اویل ریسرچ (Refinitiv Oil Research)، واردات روزانه نفت خام آسیا در سپتامبر امسال 22 میلیون و 990 هزار بشکه بوده که در مقایسه با رقم روزانه 23 میلیون و 240 هزار بشکه در ماه اوت کاهش نشان می دهد. با این حال واردات در ماه سپتامبر از رقم روزانه 22 میلیون و 610 هزار بشکه در ژوییه امسال بالاتر بود.
بر اساس داده های ردیابی نفتکش ها و پایانه ها مؤسسه ریفینیتیو، چین، بزرگترین واردکننده نفت خام جهان، در ماه گذشته میلادی روزانه 9 میلیون و 600 هزار بشکه بوده که نسبت به رقم روزانه 10 میلیون و 530 هزار بشکه ای ماه اوت حکایت از افت دارد.
تضعیف واردات در سپتامبر امسال به احتمال زیاد بازتاب دهنده قیمت های بالای فروش رسمی (OSP) برای انواع نفت خام در منطقه خاورمیانه در زمان تنظیم محموله های وارداتی برای تحویل در ماه سپتامبر است.
نبود سهمیه برای واردات نفت خام و صادرات فراورده های نفتی ممکن است محدودیت خرید محموله های نفت خام از سوی پالایشگاه های مستقل چین که حدود یک سوم تقاضای نفت این کشور را تشکیل می دهند، در پی داشته باشد. مقدار محموله های نفت خام در سپتامبر امسال، مشابه ارقام رزرو شده برای ماه های ژوئن و ژوییه بوده و شایان ذکر است که از آن زمان، بیشتر صادرکنندگان نفت در منطقه خاورمیانه به دنبال کاهش قیمت رسمی فروش انواع نفت خام صادراتی خود و افزایش تدریجی عرضه نفت خام خود (ماهانه 400 هزار بشکه در روز در بازه زمانی اوت تا دسامبر 2021) بوده اند.
عربستان، بزرگترین صادرکننده نفت خام جهان، قیمت رسمی فروش نفت خام نوع «سبک عربی» (Arab Light) را برای تحویل محموله های ماه نوامبر به مشتریان آسیایی 40 سنت به ازای هر بشکه کاهش داد و با یک دلار و 30 سنت تخفیف، نسبت به قیمت شاخص نفت خام عمان/دبی تعیین کرد.
برای دومین ماه پیاپی است که عربستان، قیمت رسمی فروش انواع نفت خام خود را کاهش می دهد و اکنون نوع نفت خام «سبک عربی» با 2 دلار و 60 سنت تخفیف روبه رو بوده و برای محموله های تحویلی ماه سپتامبر با 3 دلار تخفیف نسبت به ماه سپتامبر به قیمت شاخص نفت خام عمان/دبی تعیین شده است.
کاهش قیمت رسمی فروش نفت خام صادراتی عربستان که تا حد زیادی با دیگر صادرکنندگان اصلی خاورمیانه مانند کویت و عراق همگام بود، در حالی رخ داده که شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو ازعرضه محموله های اضافه به حداقل سه خریدار آسیایی در ماه نوامبر خبر می دهد؛ اما عرضه برای چهار مشتری دیگر با حجم کامل انجام شده است. به نظر می رسد، آرامکو تمایل دارد شرایط رقابتی محموله های نفت خام خود در بازارهای آسیا را با ترکیبی از قیمت های پایین تر و تعداد محموله های بیشتر حفظ کند و در شرایط رکود کلی برای تقاضا در حال تلاش برای به دست آوردن سهم در بازار است.
افزایش قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در معاملات آتی بازار آی سی ای لندن، بویژه در مقایسه با شاخص های عمان/دبی انگیزه بیشتری را برای خرید بیشتر نفت خاورمیانه از سوی مشتریان آسیایی به وجود آورده است.
قیمت نفت خام شاخص برنت روز 26 مهر امسال به 85 دلار و 73 سنت و بالاترین سطح سه سال گذشته (اکتبر 2018)رسید؛ اما قیمت شاخص نفت خام عمان در سطوح نزدیک به 82 دلار معامله شد.
ممکن است بین این ارقام تفاوت چندانی وجود نداشته باشد؛ اما با توجه به مقدار بالای محموله های نفت خام خریداری شده در ماه، حتی این اختلاف قیمتی می تواند به میلیون ها دلار برسد.
شاید اختلاف قیمتی برنت و نفت خام دبی، معیار مهم تری برای مبادله باشد که تفاوت بین قیمت شاخص نفت خام برنت دریای شمال و قیمت نفت دبی در بازار فیزیکی را اندازه گیری می کند. در پایان معاملات روز 19 مهر بازار نفت، قیمت نفت خام برنت با 4 دلار و 23 سنت تخفیف، نسبت به نفت خام شاخص دبی بود که از بالاترین قیمت ثبت شده در 5 اکتبر (4 دلار و 41 سنت) پایین تر بود؛، اما همچنان این رقم در پایین ترین رقم ثبت شده در 19 ژانویه سال 2021 میلادی در سطح پایین تری قرار دارد. قیمت بالاتر نفت خام شاخص برنت دریای شمال، خریداران آسیایی را از خرید محموله هایی که قیمتشان بر مبنای این شاخص قیمت گذاری می شود، مانند محموله های تولیدکنندگان غرب آفریقا از جمله نیجریه و آنگولا، منصرف می کند.
افزایش شدید قیمت نفت خام شاخص دبلیو تی آی (نفت خام آمریکا) که 26 مهر امسال به بالاترین سطح 7 سال اخیر (اکتبر 2014) یعنی 83 دلار و 40 سنت برای هر بشکه رسید، باید مانع واردات از مقصد ایالات متحده آمریکا شود. صادرات ایالات متحده آمریکا اکنون تحت تأثیر توقف تولید در خلیج مکزیک در پی وزش توفان آیدا در ماه گذشته است و داده های مؤسسه کپلر (Kpler) از کاهش عرضه محموله ها به آسیا در هفته های اخیر حکایت دارد. برآوردهای کپلر نشان می دهد که در یک هفته با مبدأ 4 اکتبر تنها 750 هزار بشکه نفت خام آمریکا به مقصد آسیا ارسال شده و هفته پیش از آن، هیچ محموله ای ارسال نشده و در هفته با مبدأ 20 سپتامبر این رقم 3 میلیون و 250 هزار بشکه بوده است. بنا بر برآوردهای کپلر، در 4 هفته پیش از توفان آیدا، صادرات نفت خام ایالات متحده آمریکا به مقصد بازارهای آسیا به طور میانگین در هفته 6 میلیون و 520 هزار بشکه بود.
منبع: رویترز
نویسنده: کلاید راسل
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی نفت ایران
شرکت ملی نفت ایران پرداخت حدود یک هزار و 800میلیارد ریال اعتبار را برای شهرهای اندیکا، لالی و مسجدسلیمان در زمینه راه، مسکن، نوسازی و ترمیم مدارس با اولویت و بدون محدودیت متعهد شده است.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نشست شورای برنامه ریزی و توسعه ویژه مناطق زلزله زده اندیکا گفت: شرکت ملی نفت ایران حدود یکهزار و 800 میلیارد ریال اعتبار به اجرای طرح هایی درحوزه راه، مسکن، نوسازی و ترمیم مدارس در شهرهای اندیکا، لالی ومسجدسلیمان اختصاص می دهد. وی افزود: شرکت ملی نفت ایران با اولویت و بدون محدودیت برای اجرای هر کدام از پروژه های مربوطه، اعتبار لازم را می پردازد.
معاون وزیرنفت همچنین ازتخصیص و تامین اعتبار240 میلیارد ریال برای ساخت 400 واحد مسکونی در مسجد سلیمان به عنوان دیگر تعهد شرکت ملی نفت ایران تا پایان امسال خبرداد.
خجسته مهرهمچنین گفت: بامشارکت حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان، شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان و بهره برداری نفت و گاز آغا جاری، خدمات امدادرسانی به مناطق زلزله زده انجام شد. وی توزیع بسته های موادغذایی، اعزام کامیون حمل سوخت، بیل مکانیکی، آب معدنی، موکت، پتو و بسته معیشتی را بخشی از خدمات شرکت ملی نفت ایران به مناطق زلزله زده برشمرد.
خجسته مهر با اشاره به اینکه با وجود قانون متوازن می توان وظایف و مسؤولیت های اجتماعی را انجام داد، گفت: قانون باید به گونه ای اصلاح شود که در کل خوزستان، بر اساس پروژه های تعریف شده استفاده شود.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: در فرصت مناسب، اصلاحیه قانون متوازن پیشنهاد و برای دولت ارسال می شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بر ادامه کمک های صنعت نفت به منطقه زلزله زده اندیکا در استان خوزستان تاکید کرد.
با تاکید محسن خجسته مهر، شرکت های نفتی تابع مستقر در استان خوزستان، بسته ها و اقلام مورد نیاز مردم مناطق زلزله زده را تأمین و ارسال کرده اند.
پیرو این تاکید، عباس ممبینی، فرمانده حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان نیز درباره کمک رسانی به مناطق زلزله زده گفت: کالاهای مورد نیاز زلزله زدگان شهرستان اندیکا شامل موکت، چادر، پتو، آب معدنی وبسته های معیشتی و دیگر اقلام مورد نیاز مناطق زلزله زده با کمک بسیجیان و کارکنان مناطق نفت خیز جنوب تهیه و به این مناطق ارسال شده است.
رحمان توکلی، فرمانده پایگاه مقاومت بسیج شهدای رمضان شرکت نفت و گاز اروندان نیز اظهارکرد: کمک های این شرکت به ارزش یک میلیارد و 150میلیون ریال به اندیکا ارسال شده است.
همچنین به همت شرکت های بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و مسجدسلیمان، کمک هایی شامل مواد غذایی، پتو، تریلر کمرشکن، لودر، کامیون حمل سوخت، بیل مکانیکی، کامیون، جرثقیل، تانکر آب، بولدوزر، کمرشکن و... به منطقه زلزله زده ارسال شده و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز 400 بسته معیشتی برای ارسال به منطقه تهیه کرده است.
نفت و گاز مسجدسلیمان
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان طرح بهسازی و بازسازی بخشی از جاده تمبی-چم فراخ را آغاز کرد.
برای بهسازی و بازسازی این بخش از جاده با 300 متر طول و هفت متر عرض، حدود 2500 مترمکعب عملیات خاکبرداری، 2000 مترمکعب پی ریزی و 120هزار مترمربع روکش آسفالت برآورد شده است.
این عملیات با نظارت مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان اجرا و برای آن سه میلیارد و 850 میلیون تومان برآورد هزینه شده است.
با اجرای این پروژه مشکلات عبور و مرور، همچنین دسترسی روستاهای چوب سرخ، چم فراخ، تمبی، پنبه کار، تلبمن، چهاربیشه و اکبرآباد بخش گلگیر مسجدسلیمان (با جمعیت حدود دو هزار نفر) به مرکز شهرستان، در این بخش از مسیر برطرف خواهد شد. پیش از این، بخش نخست جاده تمبی – چم فراخ به طول 7500 متر شامل عملیات خاکی، اجرای لایه های زیر اساس و اساس، همچنین عملیات روکش آسفالت آن به مساحت حدود 42 هزار متر مربع از سوی مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان اجرا و بهره برداری شده است.
وزارت نفت
وزیر نفت در حکمی، وحیدرضا زیدی فرد را به عنوان معاون خود در امور مهندسی، پژوهش و فناوری منصوب کرد. در متن حکم جواد اوجی خطاب به زیدی فرد آمده است: «نظر به مراتب تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به سمت معاون وزیر در امور مهندسی، پژوهش و فناوری منصوب می شوید. انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و با بهره گیری از تمامی ظرفیت ها و با هدف تحقق اهدافی از جمله مواردی به شرح زیر، اقدام های لازم و مؤثر در دستور کار قرار گیرد:
توجه ویژه به داخلی سازی حداکثری تجهیزات و کالاهای اساسی مورد نیاز صنعت نفت
پیگیری جدی به منظور بومی سازی دانش فنی مورد نیاز صنعت نفت با اولویت به کارگیری حداکثری از توانمندی شرکت های دانش بنیان از طریق ایجاد بسترهای لازم حمایت و بهره گیری از ظرفیت مراکز دانشگاهی و پژوهشی در حوزه های فناورانه و اجرای صحیح قراردادهای منعقده با مراکز مربوطه
اهتمام جدی به منظور ارتقا و به روزسانی نظام اجرایی و بهره برداری از پروژه های صنعت نفت
بهبود استانداردهای موجود در بخش های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت
شناسایی و به کارگیری نیروهای توانمند، متعهد و کارآمد بر اساس اصل شایسته سالاری و جانشین پروری و پایبندی به شفافیت فرایندها و شناخت گلوگاه های فسادخیز و مبارزه جدی با عوامل مرتبط.
وزیر نفت همچنین از سعید محمدزاده که پیش از این، عهده دار این سمت بود، قدردانی کرد.
«ازسرمای کازان تاشرجی خلیج فارس» عنوان کتابی است که تابستان امسال از آن رو نمایی شد. این کتاب، مجموعه روایت های اتفاق افتاده درمدت 15سال است و رشد و شکوفایی یک فناوری کمتر شناخته شده را از زبان بازیگران اصلی آن نقل می کند؛ روایتی از پروژه های ادورانت، DMD و DMC که از سوی محققان پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی گاز پس از سال ها تلاش و ممارست به ثمر نشسته است. کتاب از «سرمای کازان تا شرجی خلیج فارس» در پنج فصل و نیم تنظیم شده که هر فصل را یک نفر از بازیگران آن روایت می کند تا جزییات، نقش ها و موقعیت ها برای خواننده روشن تر شود وداستان، همزمان در روسیه، تهران و گرمای شدید عسلویه دنبال می شود. پژوهشگاه صنعت نفت، تابستان امسال همزمان با گرامیداشت روز قلم، در آیینی از نویسندگان این کتاب تجلیل کرد. این پژوهشگاه همچنین، طراحی، ساخت و راه اندازی واحد ادورانت با ظرفیت 800 تن در سال را برای شرکت ملی گاز انجام داده و به دنبال نتایج مثبت حاصل از این راه اندازی، قرار است شرکت ملی گاز ایران ظرفیت سالانه این واحد را به دو هزار تن برساند.
خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه خوزستان
رئیس واحد بازرسی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان از انجام عملیات تست هیدرواستاتیک خط لوله 16 اینچ نظامیه –سبزآب منطقه خوزستان خبرداد. محسن دهداری نژاد گفت: انجام تست هیدرواستاتیک خط لوله 16 اینچ در محدوده شهر الهایی، حد فاصل مرکز انتقال نفت شهید دهنوی(نظامیه) تا مرکز انتقال نفت شهید زنگنه (سبزآب) در سه قطعه به طول 2200 متر، 800 و500 متربا نظارت دقیق اين واحد انجام شده است. وی اظهارکرد: عملیات تست هیدرواستاتیک خط لوله 16 اینچ نظامیه –سبزآب، با تلاش شبانه روزی واحدهای فنی تعمیرات خط، ابزار دقیق، ترابری و اچ اس ای انجام شد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
برج نور اسکله جبل بر دهکده لاوان همسو با مسؤولیت های اجتماعی شرکت نفت فلات قاره ایران نسبت به اهالی بومی جزیره به طور کامل بازسازی، نوسازی و نصب شد. پس از بازدید میدانی رئیس منطقه لاوان از اسکله جبل بر و مشاهده وضعیت مخاطره آمیز برج نور آن اسکله، دستورجمع آوری، بازسازی و نوسازی برج نور صادر و به جمع آوری انتقال آن به کارگاه برق اقدام شد. این برج نوری پس از انتقال از طریق نیروهای متخصص واحد برق، بازسازی و نوسازی و پس از پایان کار، در مکان مورد نظر نصب شد. با راه اندازی برج نور اسکله جبل بر، عملیات تخلیه و بارگیری لنج ها در زمان تاریکی هوا با داشتن نور کافی و امنیت و سهولت انجام می شود؛ افزون بر این، صرفه اقتصادی نیز در پی خواهد داشت.
صندوق های بازنشستگی نفت
رئیس هیأت رئیسه صندوق ها با بیان اینکه برای تعهدهای آینده باید پیش بینی کرد، گفت: به دست آوردن سهم بیشتر در شرکت هایی که محصولات صادراتی دارند، سبب تقویت منابع صندوق و جبران کاستی منابع ورودی از محل کسور کارمندان می شود. عبدالحسین بیات در نشست با مدیران عامل شرکت های سرمایه گذاری مرتبط با صندوق ها اظهارکرد: به دنبال سیاست های کلی کشور درباره کوچک سازی بدنه دولت، استخدام های رسمی کاهش و واگذاری ها افزایش یافت، بنابراین منابع ورودی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت از محل کسور کارمندان شاغل به نسبت تعداد بازنشستگان، محدود شد. وی افزود: برای جبران منابع ورودی رو به کاهش از محل کسور کارمندان شاغل، راهی جز افزایش فعالیت های اقتصادی نیست، بنابراین باید روی اهدافی متمرکز شد که بازدهی و سودآوری بیشتری داشته باشد. بیات با بیان اینکه فعالیت اقتصادی و درآمدزایی باید متناسب با تعهدهای کنونی و آینده باشد، تصریح کرد: یکی از برنامه هایی که باید بیشتر به آن پرداخته شود، تقویت درآمدهای ارزی از طریق بهره مندی از شرکت هایی است که تولیدات آنها صادراتی و ارزآور است. وی گفت: نگاه مهندسی در بنگاه اقتصادی کافی نیست، برای حضور در بازار اقتصادی باید مسائل مهندسی واقتصادی باهم مدیریت شوند، در این صورت است که راهبرد یا راهبردهای درست برای حضور یا توسعه بازار به کار گرفته می شود و هدایت بنگاه های اقتصادی نیز هوشمندانه تر انجام می گیرد.
عبدالحسین بیات، رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی نفت در حکمی «عباس حاجی صادق» را به عنوان رئیس صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت منصوب کرد. هماهنگی فی مابین تمامی معاونت های ستادی به منظور تحقق اهداف صندوق ها، پیگیری اجرای مصوبات هیأت رئیسه مرتبط با حوزه کاری صندوق ها، همچنین اهتمام جدی برای تقویت شفافیت گزارشگیری فعالیت های صندوق هاو دیگر وظایف سازمانی محوله از جمله مواردی است که رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی نفت بر حسن انجام آنها تاکید کرده است.
بیات همچنین ازافخم زروانی، رئیس پیشین صندوق بازنشستگی صنعت نفت، ضمن موافقت با استعفای وی از زحمات ایشان در زمان تصدی این مسؤولیت قدردانی کرده است.
شرکت نفت و گاز آغاجاری
مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری ازتعمیر اساسی پنج واحد عملیاتی و یک مخزن ائتلاف در 6 ماه نخست امسال از سوی این مدیریت خبر داد. امید کیانی گفت: به منظور حفظ و پشتیبانی از تجهیزات، تأسیسات، همچنین آمادگی بازگشت به تولید حداکثری، تعمیر اساسی پنج واحد عملیاتی شامل ایستگاه تقویت فشار گاز 300 کرنج، ایستگاه لخته گیر 300کرنج، ایستگاه تقویت فشار گاز 100 پارسی دره نی، همچنین ایستگاه مایع گیر مایل 40ماهشهر، ایستگاه تقویت فشار200 کرنج ردیف A&D و مخزن ائتلاف کننده مارون 2 در دستور کار اداره تعمیرات اساسی مدیریت تعمیرات تجهیزات قرار گرفت. وی اظهار کرد: با وجود مشکلاتی چون گرمای شدید هوا در تابستان، امکانات محدود، کمبود کالا و همه گیری بیماری کرونا، این تعمیرات در کوتاه ترین زمان ممکن با ضریب بالای ایمنی انجام شد و مجوز راه اندازی گرفت.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با مدیرعامل مجموعه مپنا دیدار کرد تا گره 20 ماهه تنفیذ قرارداد توسعه ای ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه D گشوده شود. رضا نوشادی که در روز معارفه خود راهبرد اصلی شرکت مهندسی و توسعه گاز را مدیریت اوج مصرف با راهبرد ذخیره سازی گاز اعلام کرده بود، در نخستین گام سراغ این موضوع رفت تا یکی از نقاط ضعف شبکه انتقال و توزیع شمال شرق شبکه گاز کشور را برای فصل سرد ایمن کند. شرکت مپنا سال هاست قرارداد تأمین یکصد دستگاه توربین را با شرکت مهندسی و توسعه گازایران در دستور کار دارد و با این دیدار امید می رود سرفصلی نوین در همکاری دو شرکت بزرگ مهندسی کشور(توسعه گاز و مپنا) گشوده شود. انتخاب شمال شرق به عنوان نخستین اولویت ذخیره سازی گاز، این نوید را می دهد که سهم هدف گذاری شده و مؤثر در این بخش ودراوج مصرف گاز محقق شود.
شرکت ملی حفاری ایران
دو دستگاه حفاری سنگین خشکی در طرح توسعه میدان نفتی بی بی حکیمه در استان کهگیلویه و بویر احمد استقرار خواهد یافت. موافقت نامه تأمین دو دکل و متعلقات مربوط به آن با حضور مدیران و متخصصان شرکت سی لند ومعاونان مدیرعامل درعملیات و پروژه های حفاری، مدیران امورحقوقی و پیمان ها، بازاریابی، همکاری های بین الملل، همچنین مشاور مدیرعامل در امور کسب وکار و روابط عمومی شرکت ملی حفاری ایران، از سوی مدیران عامل دو شرکت امضا و مبادله شد. براساس این موافقت نامه که همسو با قرارداد طرح نگهداشت و افزایش تولید میدان نفتی بی بی حکیمه (از پروژه های مربوط به طرح توسعه 28 مخزن در حوزه عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب) اجرا می شود، شرکت ملی حفاری ایران دو دستگاه حفاری (2000HP) و متعلقات و تجهیزات لازم برون و درون چاهی با برآورد مدت 400 و 450 دکل -روز برای حفاری و تکمیل 6 حلقه چاه و ارائه تعدادی از خدمات جنبی حفاری در این موقعیت اختصاص می دهد. این سند همکاری، با نظر طرف ها قابل تمدید خواهد بود. در آیین امضای این موافقت نامه، سید ابوالفضل دهکردی عضو هیأت مدیره شرکت سی لند گفت: همکاری مستمر و استفاده از امکانات، تجهیزات، دانش فنی و خدمات و متخصصان مجرب شرکت ملی حفاری ایران باتوجه به سوابق طولانی آن در حفر و تکمیل چاه های نفت و گاز در خشکی و دریا بسیارحائز اهمیت است. حمید رضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران نیز گفت: این شرکت با هدف پاسخگویی و شتاب بخشی به برنامه های وزارت نفت و اجرای طرح های توسعه ای شرکت ملی نفت ایران، با همه شرکت های زیرمجموعه این شرکت و بخش خصوصی فعال در این عرصه همکاری و هم افزایی دارد.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت ملی حفاری ایران گفت: تجهیزات حفاظت فردی کارکنان عملیاتی، فنی و خدمات پشتیبانی شرکت بر اساس استانداردهای روزآمد متحول می شود. سعید قربانی با اشاره به تشکیل نشست های کارشناسی در زمینه الزام های اچ اس ای، بویژه در مباحث وسایل و تجهیزات حفاظت فردی، از تشکیل کارگروه ویژه تأمین به موقع PPE به منظور تطابق تجهیزات حفاظت فردی با تازه ترین استانداردهای رایج ایمنی خبرداد. وی تصریح کرد: این کارگروه به بررسی کیفیت کالاها و ارزیابی پیمانکاران، تأمین کنندگان و تولیدکنندگان اقدام می کند. قربانی با بیان اینکه وسایل و تجهیزات حفاظت فردی کارکنان در حذف یا کاهش ضریب شدت حوادث هنگام کاربسیار اثرگذار است، اظهارکرد: درهمین ارتباط برای برگزاری دوره های آموزشی نوین ایمنی، صلاحیت حرفه ای و فنی تخصصی برنامه ریزی وبرای کارکنان پیمانکاری، آیین نامه آموزشی تدوین شده است.
پالایشگاه تهران
رئیس تعمیرات و نگهداری شرکت پالایش نفت تهران از آغاز تعمیرات اساسی واحدهای آیزوماکس جنوبی، هیدروژن و گوگردسازی پالایشگاه نفت تهران خبر داد.
محمدعلی هاشمی گفت: تعمیرات اساسی واحدهای آیزوماکس جنوبی، هیدروژن و گوگرد سازی شرکت پالایش نفت تهران با وجود شرایط ویژه حاکم به دلیل شیوع ویروس کرونا و الزام به رعایت دستورعمل های بهداشتی خاص، از 25 مهرماه آغاز شده است. وی با اشاره به انجام تعمیرات اساسی واحدآیزوماکس جنوبی در 28 روز کاری، اظهار کرد: در مدت زمان یاد شده 102 دستور کار ارجاعی به واحد تعمیرات، 44دستور کار ارجاعی به واحد هیدروژن و 22 دستور کار ارجاعی به واحد گوگرد سازی اجرا خواهد شد. هاشمی تصریح کرد: افزون بر تعمیرات اساسی یاد شده، تعمیرات اساسی واحدهای آب ترش 2 و آمین جنوبی نیز در دستور کار قرار دارد. رئیس تعمیرات و نگهداری شرکت پالایش نفت تهران، تعویض فن های هوایی E-434، تعمیرات اساسی حوضچه مذاب گوگرد، تعمیرات اساسی کوره h-801، همچنین تعمیرات اساسی کوره های آیزوماکس، تخلیه وشارژ کاتالیست راکتورهای واحد آیزوماکس و گوگرد سازی 2 را مهم ترین اهداف این تعمیرات اساسی عنوان کرد. هاشمی افزود: این تعمیرات با توجه به حساسیت کار و رعایت همه الزام های ایمنی و بهداشتی، 24 ساعته در دو نوبت کاری انجام می شود. وی تداوم تولید، جلوگیری از خرابی ها، افزایش عمر تجهیزات و کاهش ضریب خطرپذیری واحدها را از جمله دلایل اصلی انجام تعمیرات اساسی واحدهای پالایشی عنوان و اظهار کرد: تعمیرات اساسی که در پالایشگاه های نفت از جمله پالایشگاه نفت تهران انجام می شود، تعمیرات پیشگیرانه است، به گونه ای که با افزایش ضریب ایمنی، خللی در فرایند تولید آنها ایجاد نشود. واحدآیزوماکس جنوبی شرکت پالایش نفت تهران باظرفیت 17 هزاربشکه در روز، آیزوفید حاصل از برج تقطیر در خلأ را به محصولات میان تقطیر، بنزین و گاز مایع تبدیل می کند.
پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی از توزیع بیش از 109میلیون لیتر نفتگاز در بخش کشاورزی درنیمه نخست امسال خبر داد.
علی روح اللهی با تاکید بر ارائه خدمات مطلوب وکسب رضایت مندی مشتریان اظهار کرد: این مقدار نفتگاز توزیع شده دربخش کشاورزی استان آذربایجان شرقی درمقایسه با مدت مشابه سال قبل، 6 درصد رشد داشته است.
روح اللهی افزود: تخصیص سهمیه سوخت بخش کشاورزی براساس سطح زمین زیر کشت، تعداد ادوات کشاورزی و اجرای طرح راستی آزمایی انجام می شود.
وی با اشاره به آغاز طرح توزیع الکترونیکی نفتگاز با استفاده از زیرساخت بانکی از مرداد پارسال گفت: اجرای این طرح گامی دیگر در مسیر تحقق دولت الکترونیک است و مصرف کنندگان خرد نفتگاز می توانند بدون مراجعه حضوری، به منظور ثبت درخواست سوخت و استفاده از خدمات سوخت رسانی فروشندگی ها برای دریافت سهمیه خود، اطلاعات بانکی خویش را در بخش مربوط در سامانه درخواست فراورده های نفتی (سدف) به آدرس NEWTEJARATASN.NIOPDC.IR ثبت کنند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی تصریح کرد: اجرای این طرح علاوه برتسهیل خدمات سوخت رسانی، همچنین صرفه جویی در وقت وهزینه شهروندان و هموطنان فعال در بخش های مختلف کشاورزی، صنعتی و خدماتی، موجب کاهش سوء استفاده های احتمالی و قاچاق فراورده های نفتی نیز خواهد شد.
گاز استان سیستان و بلوچستان
مدیرعامل شرکت گازاستان سیستان وبلوچستان گفت: با تکمیل گازرسانی به محور صنعتی کوره داران ایرانشهر زمینه گازرسانی به 28 واحد صنعتی فعال در این مسیر ایجاد شده است. رضا پنجابی افزود: گازرسانی به این محور صنعتی با اجرای حدود 8 کیلومتر خط تغذیه 10 اینچ و بیش از30 کیلومتر خط توزیع و یک ایستگاه تقلیل فشار تی بی اس با ظرفیت 10 هزار مترمکعب در ساعت و هزینه 17 میلیارد تومان تکمیل شده است. وی اظهار کرد: باتوجه به اقدام های انجام شده و استقبال واحدهای صنعتی، هم اکنون 18واحد به شبکه سراسری گاز متصل شده و اولین واحد تولید آجر نیز با استفاده از گاز طبیعی در استان سیستان و بلوچستان به بهره برداری رسیده است. مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه ظرفیت ایجاد شده برای این مشترکان، حدود14هزار مترمکعب درساعت است، تصریح کرد: شبکه داخلی و احداث ایستگاه تقلیل فشار برای گازرسانی به 10واحد صنعتی دیگر محورصنعتی کوره داران ایرانشهر به منظور اتصال به شبکه سراسری گاز در دست اجراست. پنجابی تصریح کرد: با انجام این پروژه سالانه درمصرف 36 میلیون لیتر سوخت مایع صرفه جویی خواهدشد. مدیرعامل شرکت گازاستان سیستان و بلوچستان تصریح کرد: همچنین با اجرای خطوط اختصاصی گازطبیعی، زمینه استفاده از گاز برای کارخانه بافت بلوچ و دو کارخانه آسفالت در ایرانشهر نیز فراهم شده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی
رئیس مرکز انتقال نفت شازند شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی از صرفه جویی ماهانه بیش ازچهار میلیارد ریال به واسطه انجام آزمایش های کنترل کیفیت فراورده های نفتی در این مرکز انتقال نفت خبرداد.
محمد سلیمی پناه گفت: به منظور حفظ کیفیت و پایداری در انتقال فراورده های نفتی، به طور میانگین، هر ماه حدود 2700 آزمایش کنترل کیفیت مواد نفتی، در آزمایشگاه مرکز انتقال نفت شازند انجام می شود.
سلیمی پناه با اشاره به انجام پنج نوع آزمایش مهم فراورده نفتی تصریح کرد: در شهریور امسال بیش از 1800 آزمایش وزن مخصوص، 400 آزمایش نقطه اشتعال، 350 آزمایش رنگ و 70 آزمایش تقطیر، روی انواع مواد نفتی در مرکز انتقال نفت شازند انجام شده است.
وی ادامه داد: انجام این تعداد آزمایش هرماه افزون برچهار میلیارد ریال صرفه جویی را برای مرکز انتقال نفت شازند (زیر مجموعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی) به همراه دارد.
سلیمی پناه یادآرو شد: در این مرکز انتقال نفت، هر دو ساعت یکبار وزن مخصوص و هر چهار ساعت یکبار نیز کیفیت فراورده های نفتی مورد ارزیابی قرار می گیرند.
رئیس مرکز انتقال نفت شازند با اشاره به اینکه همه آزمایش های کنترل کیفی مراکز انتقال نفت و تاسیسات و فشارشکن های منطقه مرکزی در آزمایشگاه کنترل کیفیت مرکز انتقال نفت شازند، انجام می شوند، تصریح کرد: آزمایشگاه کنترل کیفیت این مرکز، به لحاظ تعداد انجام آزمایش کنترل کیفیت فراورده های نفتی، رتبه دوم را در کشور دارد.
پالایشگاه تهران
رئیس تعمیرات و نگهداری شرکت پالایش نفت تهران از آغاز تعمیرات اساسی واحدهای آیزوماکس جنوبی، هیدروژن و گوگردسازی پالایشگاه نفت تهران خبر داد.
محمدعلی هاشمی گفت: تعمیرات اساسی واحدهای آیزوماکس جنوبی، هیدروژن و گوگرد سازی شرکت پالایش نفت تهران با وجود شرایط ویژه حاکم به دلیل شیوع ویروس کرونا و الزام به رعایت دستورعمل های بهداشتی خاص، از 25 مهرماه آغاز شده است. وی با اشاره به انجام تعمیرات اساسی واحدآیزوماکس جنوبی در 28 روز کاری، اظهار کرد: در مدت زمان یاد شده 102 دستور کار ارجاعی به واحد تعمیرات، 44دستور کار ارجاعی به واحد هیدروژن و 22 دستور کار ارجاعی به واحد گوگرد سازی اجرا خواهد شد. هاشمی تصریح کرد: افزون بر تعمیرات اساسی یاد شده، تعمیرات اساسی واحدهای آب ترش 2 و آمین جنوبی نیز در دستور کار قرار دارد. رئیس تعمیرات و نگهداری شرکت پالایش نفت تهران، تعویض فن های هوایی E-434، تعمیرات اساسی حوضچه مذاب گوگرد، تعمیرات اساسی کوره h-801، همچنین تعمیرات اساسی کوره های آیزوماکس، تخلیه وشارژ کاتالیست راکتورهای واحد آیزوماکس و گوگرد سازی 2 را مهم ترین اهداف این تعمیرات اساسی عنوان کرد. هاشمی افزود: این تعمیرات با توجه به حساسیت کار و رعایت همه الزام های ایمنی و بهداشتی، 24 ساعته در دو نوبت کاری انجام می شود. وی تداوم تولید، جلوگیری از خرابی ها، افزایش عمر تجهیزات و کاهش ضریب خطرپذیری واحدها را از جمله دلایل اصلی انجام تعمیرات اساسی واحدهای پالایشی عنوان و اظهار کرد: تعمیرات اساسی که در پالایشگاه های نفت از جمله پالایشگاه نفت تهران انجام می شود، تعمیرات پیشگیرانه است، به گونه ای که با افزایش ضریب ایمنی، خللی در فرایند تولید آنها ایجاد نشود. واحدآیزوماکس جنوبی شرکت پالایش نفت تهران باظرفیت 17 هزاربشکه در روز، آیزوفید حاصل از برج تقطیر در خلأ را به محصولات میان تقطیر، بنزین و گاز مایع تبدیل می کند.
شرکت نفت و گاز پارس
عملیات نصب بازوهای بارگیری اسکله دوم گازمایع بندر سیراف پارس با ظرفیت بارگیری 5 هزار مترمکعب بر ساعت گاز مایع پایان یافت.
پیام معتمد، مجری طرح بندر سیراف پارس گفت: پس از دو روز عملیات پیوسته و شبانه روزی، با نصب هر سه عدد بازوی اسکله شماره دو گاز مایع (ال پی جی)، گام بسیار بزرگی به منظور تکمیل عملیات ساخت این اسکله برداشته شد.
وی ظرفیت بارگیری هر یک از این بازوها را 2500 مترمکعب بر ساعت و ظرفیت هر اسکله گاز مایع را 5 هزار مترمکعب اعلام و اظهار کرد: از سه بازوی موجود در هر اسکله هنگام بهره برداری، دو بازو فعال و بازوی سوم به صورت ذخیره و آماده به کار، در مواقع اضطراری جایگزین می شود.
مجری بندر سیراف پارس با بیان اینکه اکنون جبهه های کاری مهمی با تکمیل عملیات نصب این سه بازو ایجاد شده است، به فعالیت های باقیمانده برای تکمیل عملیات لوله کشی اسکله شماره 2 اشاره و تصریح کرد: با انتقال خطوط روی این اسکله، عملیات جوشکاری انجام می شود.
معتمد با بیان اینکه همه فعالیت های موجود در بندر با هدف تحقق بهره برداری و صادرات از اسکله شماره 2 تا پایان امسال دنبال می شود، درباره ضرورت احداث این اسکله گفت: بندر سیراف پارس با دو اسکله گاز مایع، توان خدمات دادن به پنج پالایشگاه موجود در منطقه پارس 2 را دارد و با توجه به راه اندازی بخش ال پی جی پالایشگاه فاز 14 در آینده نزدیک، ترافیک اسکله ها افزایش می یابد و وجود اسکله شماره 2 گاز مایع را الزامی می کند.
وی با اشاره به عملیات همزمان بهره برداری و اجرای پروژه ساخت در بندر سیراف پارس از بهمن سال 99 تاکنون گفت: خوشبختانه با بارگیری هفتمین کشتی حامل گاز مایع از اسکله شماره یک بندر سیراف، مقدار صادرات آن به بیش از 1900 هزار تن رسید.
به گفته مجری طرح احداث بندر سیراف، ارزش محصولات صادراتی از بندر سیراف پارس از ابتدای بهره برداری تاکنون، بر پایه قیمت های میانگین به بیش از 117میلیون دلار رسیده است.
وی تصریح کرد: این ارزآوری در زمان اجرای پروژه انجام شده است و در اقتصاد طرح و اقتصاد کشور تأثیرگذار خواهد بود.
معتمد همچنین ساخت و تکمیل انبار ذخیره سازی و اسکله صادرات گوگرد این بندر را به لحاظ اقتصادی و زیست محیطی مهم خواند و افزود: پیش بینی می شود به موازات برنامه مقرر برای بهره برداری از اسکله شماره 2، انبار شرقی ذخیره سازی گوگرد با ظرفیت 43 هزار تن و پایانه بارگیری و صادرات گوگرد این بندر نیز تا پایان دی امسال به بهره برداری برسد.
بهداشت و درمان صنعت نفت
واکسیناسیون کارکنان صنعت نفت برای مقابله با کرونا که از اواخر مرداد امسال در مجتمع تهرانسر شرکت ملی نفت ایران آغاز شده بود، از 35 هزار دوز گذشت و حدنصابی تازه در تزریق روزانه ثبت شد. پیرو تأکید وزیرنفت و دستور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، با هماهنگی های انجام شده، واکسیناسیون برای خانواده های همکاران صنعت نفت در مرکز تهرانسر شتاب گرفت و بر این اساس، این مرکز پس از کارکنان، میزبان خانواده صنعت نفت و شهروندان متقاضی شد. براساس این گزارش، 22مهرماه با تزریق 1581دوز واکسن، رکوردی تازه در تزریق روزانه واکسن دراین مرکز ثبت شد و تا پایان روز25 مهرماه، واکسن تزریق شده در مرکز تهرانسر به 35 هزار و 142دوز رسید. با افزایش ظرفیت تزریق واکسن درمجتمع تهرانسر، خدمات رسانی به خانواده های کارکنان صنعت نفت و دیگر شهروندان متقاضی با هماهنگی و نظارت وزارت بهداشت و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شتاب گرفته است. بر اساس این گزارش، 20شهریورامسال، جواد اوجی، وزیر نفت در ابلاغیه ای خطاب به مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بر لزوم تسریع در واکسیناسیون کارکنان صنعت نفت تأکید و اعلام کرد: «با توجه به ضرورت حفظ سلامت کارکنان صنعت نفت به عنوان سرمایه اصلی کشور و نظر به اولویت و اهمیت پیشگیری از ابتلای این عزیزان به بیماری کرونا، مقتضی است حداکثر در دو ماه آینده واکسیناسیون سراسری همه کارکنان عزیز این صنعت اعم از رسمی، پیمانی، قرارداد مدت معین و موقت و پیمانکاری (هر دو دوز واکسن) انجام شود.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
مدیرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان از 94 درصد پیشرفت فیزیکی در اجرای پروژه تعویض چهارکیلومتر از خط لوله انتقال نفت خام مارون ـاصفهان خبر داد.سیاوش اورنگی با اشاره به اینکه پروژه مزبور در محدوده دره گندمکار و تنگ سرخون استان چهارمحال و بختیاری اجرا می شود، تصریح کرد: هم اکنون این طرح با گذشت بیش از هفت ماه، به مراحل پایانی خود نزدیک شده است.
وی در تشریح فعالیت های انجام شده افزود: پس از انجام مطالعات و طراحی مسیر عبور لوله جدید از سوی اداره مهندسی و طرح ها، مسیر پروژه از طریق واحدهای مختلف از جمله ترابری، تعمیرات خط، ساختمان و...آماده سازی (تسطیح، تعریض و محوطه سازی) شد.اورنگی، لوله یابی، مشخص کردن مسیر قدیم لوله وخط کشی مسیر جدید، همچنین عملیات حفرکانال به عرض و ارتفاع دومتر باهمکاری برخی مناطق خطوط لوله در مسیر سخت گذر و سنگلاخی را دیگر از فعالیت های انجام شده برای اجرای این طرح برشمرد.
وی انتقال لوله های جدید با پوشش اف بی ای به سایت، فیتاب، جوشکاری، رادیو گرافی، همچنین بازرسی سرجوش ها و پوشش بادقت آنهارا از بخش های دیگر عملیات پروژه تعویض چهار کیلومتری خط لوله مارون – اصفهان عنوان کرد.
مدیرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان گفت: باقرارگرفتن لوله ها در کانال، همچنین انجام تست های رادیو گرافی و پوشش سرجوش ها، عملیات هیدرواستاتیک و پیگ رانی تمیز کننده انجام شده است.
به گفته اورنگی عملیات Tie-in، اتصال وجایگزینی لوله جدید نیز در اسرع وقت انجام خواهند شد.
درمان آلرژی پاییزی از مشکلات بیشتر افراد در فصل پاییز است. روزها کوتاه تر شده و آب و هوا سرد می شود، علایم آلرژی می تواند بیشتر شود، فصل پاییز با عطسه و خارش چشم همراه است و در این فصل استفاده از برخی روش های خانگی و گیاهی به درمان آلرژی پاییزی کمک بسیاری می کند. زمانی که صحبت از آلرژی می شود، بیشتر افراد یاد فصل بهار می افتند. معمولاً آلرژی در این فصل بیشتر بوده و دلیل آن هم شکوفه گل هاست. ممکن است این آلرژی ها را در اوایل فصل پاییز هم احساس کنید؛ هرچند عوامل تحریک کننده و حساسیت زا در فصل پاییز متفاوت هستند؛ اما می توانند علایمی مشابه آلرژی در فصل بهار و تابستان را ایجاد کنند. هوا در فصل پاییز به گونه ای است که این آلرژی ها افزایش پیدا می کند و ممکن است مدت ها در بدن فرد باقی بمانند و حتی با پایان فصل نیز همچنان سر جای خود باشند. حساسیت پاییزی هم اگر مانند دیگر آلرژی ها درمان نشود، می تواند باعث عفونت سینوس ها و آسم در فرد شود. آنچه علایم آلرژی را شروع می کند، آزاد شدن هیستامین ها در بدن در پاسخ به مواد محرک و آلرژی زا (آلرژی ها) نظیر گردوغبار، گرده گل ها و گیاهان و برخی آلودگی هاست. آلرژی می تواند باعث خارش چشم و گلو و بینی و گوش، اشک ، عطسه، آبریزش بینی، سوزش گلو و خلط پشت حلق و گاهی گرفتگی بینی شود، حتی احساس خستگی را در فرد ایجاد کند.
علل حساسیت پاییزی
گرده افشان ها از رایج ترین علت های آلرژی های فصلی در فصل پاییز هستند. تقریباً ۷۵ درصد از افرادی که در فصل پاییز و بهار آلرژی دارند، علت آن را گرده افشان ها می دانند. گرد افشانی تقریباً در اواخر تابستان آغاز می شود و می تواند تا ماه آبان نیز ادامه پیدا کند و تمام اینها بستگی دارد که گرمای هوا چقدر باشد. گرده ها در هوا می توانند تا هزاران کیلومتر به فرد برسند و اصلاً فرقی ندارد که شما در چه محلی زندگی می کنید.
یکی دیگر از دلایل حساسیت در فصل پاییز این است که رطوبت هوا از بین می رود و باعث می شود قارچ ها روی برگ های مرطوب باقی بمانند. معمولاً اگر بیش از حد با برگ های پاییزی در تماس باشید، احتمال ورود این آلرژی ها بالاتر می رود. گرد و غبار و رطوبت در هوا به عنوان فیلتری برای آلودگی ها عمل می کند؛ اما هوای خشک مثل هوای پاییزی باعث افزایش گرد و غبارها می شود. همچنین حشرات نیز در آن افزایش پیدا می کند و همین موضوع علت بسیاری از حساسیت های پاییزی است.
نکاتی که باید رعایت کنید
۱- با مشورت پزشک از دستگاه بخور خانگی استفاده کنید.
۲- غذاهای سالم و مقوی بخورید و مصرف میوه و سبزیجات تازه را فراموش نکنید.
۳- آب فراوان بنوشید.
۴- شست وشوی گلو و بینی با محلول نمک می تواند با کاهش تعداد این عوامل در مخاط حلق و بینی، به کاهش علایم آلرژی منجر شود.
۵- استفاده از ماسک
۶- وقتی از خانه خارج می شوید یا در خانه مشغول استفاده از جارو برقی هستید، باید از ماسک استفاده کنید.
راهکارهای کنترل حساسیت پاییزی
۱- مصرف منظم دارو
۲- هر زمان که از بیرون به منزل مراجعه می کنید، دست های خود را کاملاً شست وشو دهید.
۳- کمتر در معرض موارد حساسیت زا قرار بگیرید.
۴- لباس های بیرون از منزل را داخل منزل نپوشید.
نشانه های حساسیت پاییزی
نشانه های حساسیت پاییزی اغلب با حساسیت های دیگر فصل ها متفاوت است و علایم رایج آن عبارتند از:
- خارش بینی و چشم
- آبریزش بینی
- سرفه کردن
- آبریزش بینی
سایر علایم حساسیت پاییزی:
- مشکلات به وجود آمده در ریه مثل آسم
- خارش دهان و پشت گلو
- در موارد شدیدتر آنافیلاکسی
- کهیرهای پوستی
- خشک شدن بیش از حد پوست
- خارش
- اگزما
گاهی اوقات حساسیت پاییزی به گونه ای می شود که ممکن است آن را با سرما خوردگی اشتباه بگیریم. در این حالت بهتر است که حتماً به یک متخصص مراجعه کنیم تا بفهمیم که آلرژی داریم یا سرما خورده ایم. کودکان چهار سال به بالا می توانند علایم آلرژی را از خود نشان دهند. می توانید در همین سنین علایم حساسیت را در آنها ببینید و از به وجود آمدن آلرژی پیشگیری کنید؛ اما برای نوزادان تشخیص آلرژی از سرماخوردگی کمی سخت تر خواهد بود. آنها نمی توانند داروهای مربوط به حساسیت را مصرف کنند. حتماً نوزاد خود را در صورت دیدن علایم حساسیت نزد پزشک متخصص ببرید. کودکان مبتلا به آسم یا اگزمای پوستی در برابر حساسیت های فصلی آسیب پذیرتر هستند و کودکانی که از خانواده خود این ارث را برده اند، احتمال بیشتری برای ابتلا به حساسیت دارند.
بسیاری از علایم در سرماخوردگی و حساسیت فصلی مشترک هستند، بنابراین تشخیص این دو عارضه از یکدیگر دشوار است. به همین دلیل، بررسی علایمی که در این دو بیماری مشترک نیست، می تواند مفید باشد.
یک روش دیگر برای تفاوت قائل شدن بین سرماخوردگی و حساسیت، مدت زمان برطرف شدن علایم است.
سرماخوردگی معمولاً خود به خود طی 7 تا ۱۰ روز برطرف می شود، در حالی که حساسیت تا زمانی که درمان یا محرک برطرف نشود، باقی می ماند.
اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) مانند خورشیدهایی در آسمان معرفت و فرهنگ اسلامی می درخشند. بر ما به عنوان مسلمان بایسته است تا با درک عظمت و جایگاه اهل بیت(علیهم السلام)، در مسیر زندگی مان از راه و روششان درس آموزی کنیم. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا با نگاهی اجمالی و کوتاه به زوایایی از سبک زندگی ششمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت، حضرت امام صادق(ع) بپردازیم و به عنوان الگو از آن بهره بگیریم.
یکی از ویژگی های امام جعفر صادق(ع) این بود که نه تنها دیگران را دعوت به کار می کردند، بلکه خودشان نیز برای کسب روزی حلال تلاش می کردند. ایشان با وجود مشغله زیاد، درس ها و مناظره ها، باز هم از کسب روزی حلال غافل نمی شدند. یکی از یاران امام صادق(ع) نقل می کنند که در یکی از روزهای گرم تابستان، حضرت را در باغ شان دیدند که با یک لباس زبر و خشن در حالی که بیل در دست شان بود، مشغول کار کردن بودند. راوی می گوید از حضرت خواستم که من به جایشان کار کنم، اما ایشان فرمودند: «دوست دارم در راه کسب روزی حلال از گرمای آفتاب آزار ببینم و خداوند شاهد باشد که در پی کسب روزی حلال هستم.»
امام صادق(ع) بسیار مهمان نواز و دوستدار مهمان بودند تا جایی که وقتی سفره غذا را نزد مهمان می گشودند، بسیار به آنها تعارف می کردند تا سیر شوند. برای اینکه آنان خوب غذا بخورند، احادیثی از پیامبر(ص) برایشان نقل می کردند. ایشان به مهمانان خود می فرمودند: «مهربان ترین شما نسبت به ما کسانی هستند که بر سر سفره ما خوب غذا می خورند.» همچنین حدیثی در این باره از امام(ع) نقل شده است: «اگر کسی 5 درهم به دست گیرد، وارد بازار شود، با آن غذایی تهیه کند و چند نفر مسلمان را دعوت کرده و اطعام شان کند، نزد من دوست داشتنی تر از آن است که یک برده را آزاد کند.»
حضرت امام صادق(ع) در تجارت و کسب و کار، رضای خدا در درجه اول برایشان اهمیت داشت. به همین دلیل وقتی دیدند کسی که با سرمایه ایشان برای تجارت به مصر رفته بود، با سود کلان برگشت، پرسیدند که چنین سودی از کجا به دست آمده که آن شخص نیز در پاسخ گفت: «چون مردم به کالای ما نیاز داشتند، آن را با سود هنگفت در بازار به فروش رساندیم.» امام فرمودند: «سبحان الله، علیه مسلمانان هم پیمان شدید که کالا هایتان را جز در برابر هر دینار سرمایه یک دینار سود نفروشید.» سپس امام اصل سرمایه اش را برداشتند و از آن سود گزاف چشم پوشی کردند. ایشان فرمودند: «چکاچک شمشیرها از کسب روزی حلال آسان تر است.»
حضرت امام صادق(ع) بسیار به فکر نیازمندان و فقرا بودند. هرگاه شخص نیازمندی به ایشان مراجعه می کرد، به سرعت نیاز او را برطرف می کردند و می فرمودند: «مبادا زمینه از بین برود و او خود به خود از من بی نیاز گردد.» حضرت دارایی خود را با فقرا و نیازمندان تقسیم می کردند و از خرماهای رسیده باغ خود به اندازه 10 ظرف که هر کدامش 10 نفر را سیر می کرد، به دیگران می بخشید و برای پیرمرد، کودک، نیازمند و زنانی که در همسایگی باغ بودند ولی قادر به آمدن نبودند، یک مد(واحدی از محصول خرما) خرما می فرستادند. باقی محصول خرما را هم به مدینه می بردند و بین فقرا تقسیم می کردند. در نهایت از یک محصول ۴ هزار دیناری، تنها ۴۰۰ درهم برایشان باقی می ماند. حضرت امام صادق(ع) بسیار شکر صدقه می دادند، وقتی از ایشان دلیل این کار را پرسیدند، فرمودند: «هیچ چیز نزد من دوست داشتنی تر از شکر نیست. من دوست دارم که محبوب ترین چیز را صدقه دهم.»
امام صادق(ع) فردی بسیار خوش برخورد و مهربان در میان مردم بودند. هرگز در جلساتشان سخن کسی را قطع نمی کردند و با تبسم و چهره ای گشاده با مردم برخورد می کردند. ایشان در برابر مخالفان و فرقه های انحرافی، راه روشنگری را پیش می گرفتند تا بتوانند آنها را هدایت کنند. به عنوان مثال مالک بن انس از سران مخالفان بود، ولی حضرت به او احترام می گذاشتند و برخورد گرم و صمیمانه ای با او داشتند. همین باعث شد که مالک بن انس از نظر رفتاری امام صادق(ع) را به عنوان الگوی خود انتخاب کند.
امام صادق(ع) همیشه به راستگویی و صداقت مشهور بودند و دیگران را نیز به این کار سفارش می کردند. ابوخالد کابلی از امام سجاد(ع) اسامی ائمه را می پرسید که وقتی حضرت سجاد(ع) به نام حضرت صادق(ع) رسیدند، پرسید: «همه شما راستگو هستید، پس چرا ایشان را «صادق» می نامند؟» امام فرمودند: «چون پنجمین اولاد او نیز جعفر نام دارد، ولی به کذب ادعای امامت می کند.» یعنی امام صادق(ع) در ادعای امامت خود صادق و راستگو بودند برخلاف جعفر کذاب. از امام صادق(ع) احادیث بسیاری درباره راستگویی نقل شده است: «راستگو را نخستین کسی که تصدیق می کند، خدای عزوجل است که می داند او راستگوست و نیز نفس او تصدیقش می کند که می داند راستگوست.»
سخنان و کتب بسیاری که از سوی شرق شناسان غربی و غیرمسلمان درباره عظمت اسلا م و شکوه شخصیت رسول گرامی(ص) برجا مانده است، شیفتگی حقیقی آنها به ساحت مقدس خاتم النبیین و نابخردی موهنان به این ساحت قدسی را ثابت می کند.
ویلیام مونتگمری وات (۱۴ مارس ۱۹۰۹ تا ۲۴ اکتبر ۲۰۰۶) هم که استاد رشته زبان عربی و مطالعات اسلامی در دانشگاه ادینبورگ اسکاتلند و برجسته ترین مفسر غیرمسلمان در غرب به حساب می آمد، دو کتاب از زندگینامه حضرت محمد(ص) تالیف کرده، یکی «محمد در مکه» و دیگری «محمد در مدینه» که آن را در سال ۱۹۵۳ به رشته تحریر درآورد. او در کتاب محمد در مکه آورده است: «آمادگی این مرد برای تحمل آزار و شکنجه در راه اعتقاداتش، افزون بر ذات اخلاقی متعالی کسانی که به او ایمان آوردند و پیرو او شدند و او را پیشوا و رهبر خود دانستند در کنار عظمت و شکوه دستاوردهای محمد، نشانه عدالت و صداقت ذاتی ریشه دار در وجود اوست.»
«برتلی سانت هیلر»، مستشرق آلمانی، (۱۷۹۳- ۱۸۸۴) در کتاب خود با نام «شرقی ها و عقاید آنها» نوشته است: محمد رهبر یک حکومت و مراقب زندگی و آزادی ملت بود. متناسب با اوضاع زمانه و احوال قبایل شهری نشده و غیرمدنی که پیامبر در میان آنها می زیست، مجازات در نظر می گرفت. همه را به خدای یگانه فراخواند و در این دعوت حتی با دشمنانش با رأفت و عطوفت رفتار کرد و دو صفت که از ارزنده ترین صفات بشری است در شخصیتش دیده می شد که عدالت و رحمت بود.
«ادوارد مونته»، فیلسوف و مستشرق فرانسوی، (۱۸۱۷ ـ ۱۸۹۴) نیز در کتاب خود «العرب» می نویسد: «محمد به نیت پاک و ملاطفت و انصاف در حکم دهی و پاکی در بیان افکار و تحقق بخشی به آن معروف بود و در یک جمله او پاکترین و دیندارترین و دلسوزترین شخصیت زمان خود و قوی ترین فرد در حفظ زمام امور بود که مردم را به حیاتی رهنمون کرد که هرگز خواب آن را هم ندیده بودند و دولتی پیشرفته و دینی برای آنان تأسیس کرد که تا امروز پابرجاست.»
«ژان ژاک روسو»، نویسنده سوئیسی، نظریه پرداز سیاسی و از برجسته ترین نمایندگان فلسفه روشنگری سده هجدهم، درباره پیامبر(ص) گفته است: «تا به امروز جهان مردی را ندیده است که بتواند ذهن ها و قلب ها را از پرستش بت ها به پرستش خدای واحد سوق دهد، جز «محمد» و اگر او زندگی خود را صادقانه و با امانتداری آغاز نمی کرد، نزدیک ترین افرادش هم به او اعتقادی نداشتند به ویژه پس از اینکه پیام آور خدا برای قومی شد که عقل ها و دل هایشان سخت و سنگ شده بود؛ اما خدایی که او را برای انتقال پیام خود برگزیده بود او را از طفولیت آماده کرده بود. از همین رو محمد، فردی متفکر، عاشق طبیعت و متمایل به انزوا و بزرگ شدن در تنهایی بود.
«توماس ارنولد»، نویسنده و شرق شناس انگلیسی، در کتاب «دعوت به اسلام» می نویسد: «قبل از وفات محمد تقریباً همه شبه جزیره عربستان مطیع او شدند و در کشورهای عربی که قبلاً تسلیم هیچ شاهی نبودند، وحدت سیاسی ایجاد شد و آنان تابع یک فرمانروای مطلق شدند و محمد با رسالت خود در میان قبایل مختلف کوچک و بزرگ که از نزاع و درگیری با یکدیگر دست نمی کشیدند، یک امت واحد را ایجاد کرد و با ایده دین مشترک با رهبری واحد، قبایل متعدد را در یک نظام سیاسی واحد جمع کرد، نظامی که امتیازات آن با سرعتی شگفت آور و چشمگیر آشکار شد.
«آلفونس لامارتین»، اندیشمند فرانسوی، می گوید که بزرگ ترین حادثه ای که در زندگی من اتفاق افتاد این بود که زندگی رسول الله را کامل مورد بررسی و پژوهش قرار دادم و عظمت و جاودانگی آن را دریافتم. افراد مشهور اسلحه ساخته، قانون وضع کرده، امپراطوری هایی تأسیس کردند؛ اما این مرد، محمد(ص) ارتشی را فرماندهی نمی کرد، قانون وضع نمی کرد، امپراطوری ها را اداره نمی کرد و بر مردم حکومت نمی کرد؛ اما میلیون ها نفر را که در آن زمان یک سوم جهان را شامل می شدند، هدایت می کرد و فقط این نبوده بلکه باعث از بین رفتن عقاید و باورهای غلط نیز شده بود.
«لئو تولستوی»، ادیب مشهور روسی ۱۸۲۸ ـ ۱۹۱۰ و نویسنده آثاری پربار درباره نفس انسانی می گوید: فخر محمد همین بس که امتی ذلیل را از بند سنن و آداب جاهلیت رهایی بخشید و راه رشد و ترقی را در برابر آنان باز کرد و شریعت محمد به دلیل انسجام آن با عقل و حکمت بر تمام جهان حکم خواهد کرد.
«ویلیام مویر انگلیسی»، در کتاب «تاریخ محمد» نوشت: «محمد، نبی مسلمانان، از زمان کودکی به دلیل اخلاق شریف و رفتار نیک به امین ملقب شد و گذشته از این شخصیت وی به گونه ای است که هیچ وصف کننده ای را یارای توصیف حالات عالی وی نیست و به دلیل نادانی و اطلاع کم خود، هرگز وی را به درستی درک نخواهد کرد و البته کسی که در تاریخ پرشکوه حیاتش که او را در صدر پیامبران و اندیشمندان جهان قرار داد، اندیشه و تحقیق کند تا حدی به حدود شخصیت وی آگاهی می یابد.»
«برتراند راسل»، یکی از فیلسوفان بزرگ بریتانیا و برنده جایزه صلح نوبل در سال ۱۹۵۰ گفت: «من در مورد اسلام و پیامبر اسلام خوانده ام و متوجه شدم که این یک دین است که آمده تا به دین جهان و بشریت تبدیل شود و آموزه هایی را که محمد آورد هنوز تشریح و بررسی می کنیم و بالاترین جوایز را به خاطر آن می گیریم.»
«مهاتما گاندی» در مصاحبه ای در مورد خصوصیات محمد(ص) می گوید: «من می خواستم ویژگی های مردی را بدانم که قلب میلیون ها انسان را تسخیر کرده است و کاملا متقاعد شدم که شمشیر وسیله رسیدن اسلام به جایگاه والای آن نبوده است. سادگی رسول الله(ص) با دقت و صداقت در قول و وعده هایش، از خود گذشتگی او نسبت به دوستان و پیروانش، و شجاعت و اعتماد مطلق او به پروردگار و پیام او همان چیزی است که راه را برای او هموار کرد و بر مشکلات فائق آمد.»
«مستر سنکس»، مستشرق آمریکایی ۱۸۳۱ – ۱۸۸۳ در کتاب دیانت عرب نوشته است: محمد ۵۷۰ سال پس از مسیح به دنیا آمد و وظیفه او رشد دادن عقل بشری با بنیانگذاری اصول اولیه اخلاق فاضلانه و بازگرداندن عقل بشری به اعتقاد به خداوندی یگانه و زندگی آخرت بود.اندیشه دینی اسلامی به حقیقت رشد عظیمی در جهان ایجاد کرد و عقل بشری را از قید و بندهای سنگینی که در اطراف معابد به دست کاهنان بت پرست بر گرده آن سنگینی می کرد، رهایی بخشید.
انتقال گازی ها در تاسیس سازمان های مردم نهاد مشارکت دارند
مشعل کارکنان صنعت نفت همواره با فعالیت در عرصه های مسوولیت اجتماعی توانسته اند نام این صنعت را در تمام حوزه ها ماندگار کنند. تاسیس سازمان های مردم نهاد و خیریه، مشارکت در فعالیت های عام المنفعه و کمک به مردم در شرایط بحرانی همچون سیل و زلزله از جمله اقداماتی است که افزون بر فعالیت های کلان صنعت نفت، به صورت داوطلبانه از سوی کارکنان انجام می شود.
هادی يغمایی از کارکنان منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران از جمله این کارکنان به شمار می آید.
وی که سال 86 وارد صنعت نفت شده و در سال 90 ازدواج کرده و دارای یک فرزند پسر است، می گوید: سال 60 در قوچان متولد شدم و همانجا ديپلم گرفتم. درس و مسابقات علمی و مطالعه كتاب های عمومی در كنار فوتبال سرگرمی آن دورانم بود. ليسانس و فوق لیسانس را از دانشگاه فردوسی گرفتم و در 30 سالگي ازدواج كردم. فارغ التحصیل مهندسی مكانيک ارشد از دانشگاه فردوسی مشهد هستم و دوره سربازی را در سازمان صنعت و معدن گذراندم. پيش از ورود به صنعت نفت و گاز، در صنعت هسته ای مشغول به كار بودم تا اینکه سال 93 در منطقه 4 عمليات انتقال گاز ایران و بعد از آن در منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران مشغول به كار شدم.
هادی يغمایی در خصوص بهترين خاطرات خود از دوران كاری اش می گوید: دوران كاری هميشه پر از خاطرات خوب است، از آشنايی و دوستی با همكارانی كه در كنار آنها چيزهايی آموخته ايم تا تلاش هايی كه برای تداوم انتقال پايدار گاز به شهرها و صنايع انجام می شود. يكی از اين تجربه های خوب حضور در كميته استاندارد تجهيزات شركت انتقال گاز ایران بود كه نتيجه آن تدوين چند استاندارد IGS در اين زمينه بوده است.
يغمایی که موسس «انجمن مياستنی گراويس هرمزگان» در سال 97 است، می گوید: انجمن مياستنی گراويس هرمزگان اولين سازمان مردم نهاد كشور در زمينه بيماران «ام جی» به شمار می آید که به ثبت رسیده است. ام جي، بيماری نادر و صعب العلاجی است كه تعداد مبتلايان آن قابل توجه است و مشكلات و تبعات متعددی برای خانواده ها به همراه دارد، اما متاسفانه در جامعه شناخته شده نيست؛ تشخيص مياستنی در برخی موارد طولانی است و تا چند سال به تاخير می افتد. تشديد علايم و عوارض بيماری در كنار نبود اطلاعات كافی در مواجهه با آن موجب می شود بيماران و خانواده ها شرايط سخت و بعضا وحشتناكی را چه از نظر جسمی و چه از نظر روحی تجربه كنند. همه اين موارد باعث شد تصميم به تشكيل موسسه ای بگيريم كه بيماران ام جی حمايت تا اطلاع رسانی صحيح درباره آن به جامعه داشته باشند.
وی درباره این بیماری می گوید: مياستنی گراويس، بيماری است كه باعث اختلال در انتقال پيام عصبی به عضلات می شود و نتيجه آن ضعف عضلات است، مهم ترين مشخصه اين ضعف، نوسانی بودن آن است. مياستنی گراويس عمدتا يك اختلال خودايمنی است كه احتمال ابتلا به آن در هر سنی وجود دارد و اگرچه ابتلا هم در زنان و هم در مردان اتفاق می افتد، اما بيشتر در زنان مشاهده می شود. نوع ديگری از مياستنی در اثر اختلال ژنتیکی ايجاد می شود كه سندرم مياستنی مادرزادی ناميده می شود و نسبت به مياستنی خودايمنی نادرتر است. مياستنی ممكن است هر يك از عضلات ارادی بدن را درگير كند و در برخی بيماران، تنفس (كه توسط مجموعه ای از عضلات ارادی و غیرارادی كنترل می شود) هم تحت تاثير قرار می گيرد. در برخی دیگر از بيماران نیز تاريکی ديد، افتادگی پلك و انحراف چشم مشاهده می شود، علاوه بر ضعف دست وپا، افتادگی و ضعف عضلات گردن، دشواری جويدن، مشكل بلع، اختلال در تكلم، تنگی نفس و مشكلات تنفسی از ديگر علايم مياستنی است. داروهای مصرفی در مياستنی می تواند عوارضی چون پوكی يا كاهش تراكم استخوان، از بين رفتن دندان ها، اضافه وزن و ديابت، مشكلات گوارشی و .... را به همراه داشته باشد.
يغمایی می افزاید: از سوی دیگر، مصرف برخی گروه های دارويی مانند آنتی بیوتیک ها می تواند باعث تشديد مياستنی شود كه ممكن است درمان برخی بيماری ها را دشوارتر كند، از این رو جهت پيشگيری از عوارض بعدی بايد موضوع توسط كادر درمان مورد توجه قرار بگيرد. در حال حاضر 150 بيمار عضو انجمن هستند كه در گروه های سنی مختلف از نوجوانی تا سالمندی قرار دارند و 75 درصد آنها را زنان تشكيل می دهند.
وی در خصوص اقدامات و فعاليت هايی كه تاکنون در اين موسسه انجام شده، می گوید: فعاليت های انجمن در زمينه های معرفی مياستنی، پيگيری كمبودهای دارويی، کمک هزینه درمانی، تلاش برای خوداشتغالی بيماران بوده است كه به صورت تيتروار عبارتند از تهيه بروشور و پوستر، ترجمه مطالب علمی مرتبط و انتشار آن در سايت و فضای مجازی، حضور در فعاليت های اجتماعی برای معرفی هرچه بيشتر مياستنی، پيگيری رفع كمبود های دارويی و تنها استان كشور كه مديريت توزيع دارو به نحو مناسبی در آن انجام شده و بيماران ام جی به دارو دسترسی دارند، پرداخت کمک هزینه درمانی بيماران، ويزيت رايگان بيماران، برگزاری جلسات مشاوره و گروه درمانی، تشكيل كلاس يوگا و برگزاری بازارچه های فروش صنایع دستی توليدی بيماران، توزيع بسته های معيشتی، از جمله اقدامات انجام شده تاکنون است. توانمندسازی و كمك به خوداشتغالی بيماران از جمله اقدامات در حال پيگيری توسط انجمن است.
يغمایی که همسرش به این بیماری مبتلاست، می افزاید: تشخيص بيماری همسرم بيش از يك سال طول كشيد كه با تشديد علايم همراه بود و در اين مدت حس های مختلفی از سردرگمی و نگرانی تا ترس و انكار را تجربه كرديم و نهايتا مصمم شديم كه بايستيم و به ديگران هم كمك كنيم.
وی با اشاره به اینکه همسرش دوست و همراهی شاد و پرانرژی است و مانند خودش علاقمند به سفر و ديدن جاهای تاريخی و تفريحي است، می افزاید: پسرم «علی» هم شور و انرژی خانه را مضاعف كرده و از كودكی همراه ما در تمام سفرها و فعاليت ها بوده و بيشتر از هر بچه ديگری مياستنی و انجمن را می شناسد و نهايتا انجمن كه بخشی از خانواده ما شده و مشاهده رضايت و آرامش خاطر بيماران، همه سختی ها و خستگی ها را از بين می برد.
يغمایی می افزاید: برای بيمارانی كه تازه مبتلا می شوند مهم ترين موضوع كسب اطلاعات صحيح درباره ام جی است و گذر از مراحل انكار، خشم، اندوه و رسيدن به پذيرش بيماری است. پيگيری درمان، مصرف منظم داروها، اصلاح سبك زندگی متناسب با شرايط جديد، مديريت فعاليت های جسمانی، استراحت كافی، رژيم غذايی مناسب و پرانرژی، كنترل شرايط روحی و دوری از استرس مواردی هستند كه بيماران بايد آنها را رعايت كنند. علاوه بر اين بايد جهت پيشگيری از عوارض جانبی داروها، توصيه های پزشكان و معاینات دوره ای را انجام دهند. در مراجعه برای درمان ساير بيماری ها و موارد پزشكی حتما دكتر و كادر درمان را در جريان ابتلای خود به ام جی قرار دهند.
وی می گوید: مياستنی به ما ياد داد كه بيشتر تلاش و مقاومت كنيم. فعاليت و كارم در اداره مانند قبل و بيشتر ادامه دارد، اما با توجه به محدوديت ها و تبعات ناشي از بيماری، حضورم در منزل برای انجام بخشی از كارها ضروری است كه مانع رفتن به ماموريت های چند روزه می شود.
يغمایی در خصوص سپری کردن اوقات فراغتش می گوید: دوری از خانواده يكی از شرايط كار در مناطق عملياتی محسوب می شود، از اين جهت بيشتر وقت خود را پس از كار در كنار خانواده می گذرانم. بخشی از وقتمان برای كارهای انجمن صرف می شود. مطالعه در زمينه شغلی و تخصصی، شعر و ادبيات، كارهای گرافيكی و برنامه نویسی كامپيوتری از جمله كارهايی است كه در فراغت به آنها می پردازيم.
تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در آخرین بازی لیگ برتر فوتبال ساحلی باشگاه های ایران نتوانست با پیروزی فصل را تمام کند تا در پایان چهاردهمین دوره این مسابقات با نایب قهرمانی فصل را به پایان برساند. تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در آخرین دیدار لیگ برتر فوتبال ساحلی با نتیجه 10 بر5 نتیجه را به مقاومت گلساپوش یزد قهرمان این رقابت ها واگذار کرد. در بازی سوم از دور برگشت رقابت های لیگ برتر فوتبال ساحلی باشگاه های ایران، تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در ورزشگاه آزادی اردکان به مصاف رقیب همیشگی خود مقاومت گلساپوش یزد رفت.
دیدار این دو تیم همیشه حساس و جذاب بوده، خصوصا که در چند سال گذشته تیم یزدی رقیب اصلی پارس جنوبی برای قهرمانی به شمار می رود. از این رو شاهد یک بازی پرگل و جذاب بودیم که ۱۵ گل در آن ردوبدل شد که سهم پارس جنوبی پنج گل و سهم یزدی ها ۱۰ گل بود. برای مقاومت گلساپوش یزد، حمید بهزادپور، عباس رضایی، محمدعلی مختاری(۲گل)، جواد دهقان زاده، مهدی شیرمحمدی، حمیدرضا دهقانی، رضا امیری زاده، مهدی شیرمحمدی و سیدعلی ناظم گل زدند. گل های تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی را مصطفی کیانی، مسلم مسیگر و مجتبی نجفی(۲گل) به ثمر رساندند و یکی از گل ها نیز با گل به خودی حریف به دست آمد. با این پیروزی، مقاومت گلساپوش یزد با ۱۶ امتیاز برای سومین بار قهرمان لیگ برتر فوتبال ساحلی شد و تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی مدافع عنوان قهرمانی به نایب قهرمانی چهاردهمین دوره این رقابت ها رسید. تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در دوره گذشته این مسابقات قهرمان شده بود. این تیم با ۷ قهرمانی و ۶ نایب قهرمانی و یک مقام سومی پرافتخارترین تیم فوتبال ساحلی ایران است. استان بوشهر در این رقابت ها ۳ نماینده داشت که پارس جنوبی و پاس گناوه در گروه اول بودند و دریانوردان بوشهر نیز در گروه دوم قرار داشت. در این میان تیم پارس جنوبی توانست به مرحله نهایی صعود کند. مرحله نهایی این مسابقات با حضور تیم های پارس جنوبی بوشهر، ایفا اردکان، مقاومت گلساپوش یزد و شاهین خزر رودسر از ۱۸ تا ۲۱ مهر در اردکان برگزار شد.
سرمربی تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی:
سرمربی تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی گفت: با حضور بازیکنان باتجربه و جوان و با توجه به حمایت های خوبی که از سوی مسؤولان باشگاه وجود داشت، هدفمان قهرمانی در لیگ بود و برای این کار وارد مسابقات شده بودیم، ولی بعضی مواقع نمی شود و در نهایت به مقام دوم دست پیدا کردیم.
محمد میهن دوست بعد از نایب قهرمانی تیمش در لیگ برتر فوتبال ساحلی باشگاه های ایران گفت: در خصوص سطح کیفی دور اول و دوم و مرحله نهایی این رقابت ها باید بگویم از مرحله نخست لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور چون رقابت ها به صورت لیگ برگزار نمی شد و متقابلا به صورت تورنمنتی و متمرکز رفت وبرگشت بود و با توجه به اینکه در چهار روز، سه بازی برگزار کردیم قطعا بازیکنان فشار زیادی را متحمل شدند. گرچه برخی بازیکنان ملی پوش ما به واسطه تجربه ای که داشتند و با ریکاوری روحی و ذهنی خود را با این شرایط وفق دادند و در مرحله نخست در سه بازی انجام شده پیروز شدیم و با صدرنشینی کار را به پایان رساندیم، اما در ادامه کمی از این بابت به مشکل خوردیم. سرمربی تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی بوشهر با بیان اینکه مقابل حریفان در دور رفت محک خوبی خوردیم، افزود: سه تیمی که مقابل ما قرار گرفتند باانگیزه خاصی بازی کردند، چون سعی داشتند هم خوب بازی کنند و هم اینکه خودی نشان دهند و این امر کار را برای ما سخت کرد، اما در دور دوم و مرحله نهایی به رغم بازی های خوب، بدشانس بودیم و نتوانستیم روند خوب خود را ادامه دهیم. میهن دوست در ادامه به ترکیب جوان تیم خود اشاره کرد و گفت: هدف ما در لیگ امسال دو بخش بود؛ ابتدا جانشین سازی که با توجه به کارهای خوبی که در فوتبال پایه در این باشگاه انجام شده موفق شدیم بازیکنان جوان و شایسته ای را به فوتبال ساحلی معرفی کنیم که جا دارد از تک تک آنها تشکر کنم، من به این جوانان افتخار می کنم. ما بازیکنان جوان و شایسته ای را جانشین باتجربه ها کرده ایم. وی کسب مقام نایب قهرمانی را هم خوب توصیف کرد و گفت: با این جوانان، ما دست به کار بزرگی زدیم. تیم ما نسبت به فصل قبل تغییرات زیادی داشت. همانطور که گفته بودم ما برای قهرمانی به این رقابت ها آمده بودیم، اما نشد. مطمئنا این بچه ها حرف های زیادی برای گفتن خواهند داشت و فصل بعد شانس نخست قهرمانی خواهند بود. وی در خصوص سطح کیفی مسابقات هم گفت: سطح مسابقات خوب بود، ولی نمی شود اسم این مسابقات را لیگ گذاشت. لیگ باید به صورت رفت وبرگشت باشد و شما بتوانید در خانه خود به مصاف حریفان بروید. متاسفانه شرایط کرونایی که وجود دارد مانع این موضوع شد. امیدوارم این ویروس زودتر از بین برود تا دوباره به صورت قبل مسابقات برگزار شود.
همایش کوهپیمایی خانوادگی کارکنان منطقه غرب شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با حضور فرمانده بسیج و جمعی از کارکنان و خانواده های آنها برگزار شد.
فرمانده پایگاه بسیج شهید قمری در خصوص این همایش گفت: این کوهپیمایی با هدف ترویج امر مهم ورزش و تحرک بدنی و ایجاد روحیه نشاط و شادابی میان کارکنان و خانواده های آنها و با تاکید بر افزایش مشارکت در فعالیت های ورزشی، با رعایت دستورعمل های بهداشتی برگزار شد.
ابراهیم مومن افزود: تشویق افراد به ورزش مفرح کوهنوردی و فرهنگ سازی برای ورزش و همچنین مسایل معنوی از جمله زیارت قبور شهدا از اهداف این برنامه بود.
وی با بیان این مطلب که ترویج تفکر پررنگ کردن نقش خانواده ها در مشارکت های اجتماعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، اظهار کرد: با توجه به اینکه ورزش کوهپیمایی و طبیعت گردی تاثیرات مثبت و بسزایی در سلامت روح، جسم و سبک زندگی انسان ها دارد، ترویج این تفکر موجب کاهش آسیب ها و ناهنجاری های فرهنگی و اجتماعی خواهد شد و موجب افزایش نشاط عمومی جامعه می شود.
بر اساس این گزارش، کارکنان و خانواده هایشان در فضایی شاد و صمیمی از ساعت7 صبح، مسیر میدان پدر تا مزار شهدای گمنام را که بر بلندای کوه زیبای طاق بستان آرمیده اند، پیمودند و با نثار گل و قرائت فاتحه یاد و خاطره آنها را گرامی داشتند.
در پایان این کوهپیمایی که به همت پایگاه مقاومت بسیج شهید پرویز قمری و مشارکت امور ورزش منطقه غرب انجام شد، به شرکت کنندگان جوایز نقدی اهدا شد.
یک دوره مسابقات تیراندازی با کمان کارکنان و فرزندان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس با رعایت پروتکل های بهداشتی از 31 شهریور تا 20 مهر در دو رشته ریکرو و کامپوند در زمین تیراندازی با کمان نفت برگزار شد که پس از انجام مسابقاتی هیجان انگیز در دو بخش ریکرو و کامپوند، نفرات برتر شناخته شدند و از آنها تقدیر به عمل آمد.
نتایج مسابقات تیروکمان در دو بخش برگزار شده به شرح زیر است:
بخش ریکرو
حسین سپهی به مقام اول دست پیدا کرد. قدرت الله آقاجری دوم شد و علی بهمئی بر سکوی سوم تکیه زد.
بخش کامپوند
امین شیرعلی مقام اول را به دست آورد. جواد مندنی زاده دوم شد و علیرضا آلبوعبادی به مقامی بهتر از سومی دست پیدا نکرد.
والیبالیست های نوجوان باشگاه فرهنگی ورزشی مناطق نفت خیز جنوب به اردوی تیم ملی والیبال ایران دعوت شدند.
5بازیکن تیم والیبال باشگاه فرهنگی ورزشی مناطق نفت خیز جنوب به مرحله دوم تست های گزینشی تیم ملی والیبال نوجوانان دعوت شدند.
مبین اخلاصی (فرزند شرکتی) در پست لیبرو، احمد ابوالمعصومی و حسین حق طلب (فرزند شرکتی) در پست دریافت کننده قدرتی، عباس صیادی و حسن خرمی در پست مدافع وسط (سرعتی زن) به این مرحله از تست های گزینشی تیم ملی والیبال نوجوانان، فراخوانده شده اند.
مرحله دوم گزینش بازیکنان تیم ملی والیبال نوجوانان در سالن فدراسیون والیبال در مجموعه ورزشی آزادی تهران برگزار می شود و بر این اساس، بازیکنان انتخاب شده باشگاه مناطق نفت خیز جنوب روز سه شنبه ۲۰ مهرماه خود را به کادر فنی این تیم معرفی کردند و تا اواسط این هفته در اردو خواهند بود.
رقابت های لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران از هفته گذشته شروع شد و تنها نماینده نفت در این رقابت ها با شکست یک برد و کار خود را شروع کرد تا در رتبه دوم جدول قرا ربگیرد.
رقابت های بسکتبال باشگاه های ایران همچون فصل گذشته به دلیل ویروس کرونا در دو گروه ۸ تیمی، به صورت متمرکز و با میزبانی سالن آزادی تهران برگزار می شود.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان تنها نماینده نفتی ها در لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران در گروه (الف) این رقابت ها قرار دارد.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در نخستین دیدار خود در فصل جدید به مصاف تیم نیروی زمینی رفت و موفق شد دریک بازی خوب، حریف تهرانی خود را شکست دهد تا فصل را با پیروزی شروع کرده باشد.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان توانست در یک بازی خوب با نتیجه قاطعانه ۸۴ - ۶۵ تیم نیروی زمینی تهران را شکست دهد.
آبادانی ها که با از دست دادن ستاره های زیادی این فصل را آغاز کرده اند، در کوارترهای اول، دوم و سوم به ترتیب با نتایج ۲۷-۱۰، ۲۳-۱۹ و ۲۲-۱۵ به برتری رسیدند و تنها کوارتر پایانی را با حساب ۱۲-۲۱ واگذار کردند.
مهدی اسماعیلی با 11 امتیاز، 11 ریباند و سه پاس گل، مؤثرترین بازیکن پالایش نفت بود.در ادامه این رقابت ها شاگردان علی توفیق در دومین دیدار خود به مصاف تیم نظم آوران سیرجان رفتند که در یک بازی دور از انتظار غافلگیر شدند و با نتیجه نزدیک ۷۴ - ۶۸ این دیدار را واگذار کردند.
در این دیدار ابتدا شاگردان علی توفیق با نتایج ۱۳-۱۶ و ۱۶-۱۸ کوارترهای اول و دوم را برنده شدند تا درمجموع، ۲۹-۳۴ پیروز نیمه نخست باشند؛ اما در ادامه و در کوارتر سوم و چهارم با نتایج ۲۲-۱۳ و ۲۳-۲۱بازی را واگذار کردند تا درنهایت شکست بخورند. تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان با یک پیروزی و یک شکست و کسب 3 امتیاز، در رتبه دوم جدول قرار گرفت.
پالایش نفت آبادان می تواند در جمع مدعیان باشد
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان، رقابت های فصل جدید لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران را با یک برد و یک شکست شروع کرد تا در رتبه دوم قرار بگیرد. سرمربی تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان می گوید که شروع خوبی داشتیم؛ اما باید بهتر از این شویم.
علی توفیق، سرمربی پالایش نفت آبادان ابتدا در خصوص بازی با نیروی زمینی و پیروزی در این دیدار صحبت کرد و گفت: بازی اول بود و برای هر تیمی ممکن است با چالش باشد و ما هم روز پراشتباهی داشتیم؛ اما به هرحال با لطف خدا و تلاش بچه ها توانستیم با پیروزی، این بازی را پشت سر بگذاریم؛ اما در بازی دوم مقابل تیم سیرجان، با اینکه بازی را خوب شروع کردیم و در دو کوارتر اول و دوم پیروز میدان بودیم، به یکباره دچار افت شدیم و نهایتاً بازی را با نتیجه نزدیک واگذار کردیم. من به تیم حریف بابت این برد تبریک می گویم؛ اما عقیده دارم ما به خودمان باختیم نه تیم حریف. البته با تمام این اوصاف امیدوارم دربازی های بعد، اشتباهات ما به حداقل برسد و نتایجی درخور تیم پالایش نفت آبادان کسب کنیم. توفیق در ادامه در خصوص اینکه چه انتظاری از شاگردانش دارد و اینکه نفت می تواند افتخارات گذشته را برآورده کند، گفت: وقتی تیمی داشته باشید که از ۸ بازیکن ملی پوش استفاده کند، مطمئنا کار مربی آسان می شود؛ ولی ما به نیروی جوانی اعتقاد داریم. پالایش نفت آبادان در ۶ سال گذشته از تیم هایی بوده که از تجمع بازیکنان ملی پوش بهره برده است، به هرحال بازیکنان قابلی هستند و می توانند کار مربی را از هر لحاظی راحت تر کنند. ما هم زحمتمان را می کشیم و امیدمان اول به خدا و بعد هم به این جوان هاست. من می دانم همه از ما انتظار دارند؛ اما تیم کلی تغییر کرده و باید به ما زمان بدهند. پالایش نفت با این بازیکنان می تواند در بسکتبال ایران نتایج خوبی بگیرد و درواقع آینده از آن این جوان هاست. ما فقط به امسال فکر نکردیم؛ بلکه نگاه ما به آینده است و سرمایه گذاری خوبی داشتیم. مطمئنا پالایش نفت آبادان می تواند نتایجی درخورشان نام تیم بگیرد.
توفیق در خصوص شرایط گروه (الف) گفت: گروه ما گروه سختی است. همه تیم ها مدعی هستند. من فکرمی کنم حریف اصلی ما شهرداری گرگان باشد؛ اما بازهم هیچ تیمی را دست کم نمی گیریم. هدف اول، صعود به پلی اف است و بعد به مراحل دیگر فکر می کنیم.
با پیروزی در دربی نفتی ها:
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان با پیروزی در هفته سوم رقابت های لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران، صدرنشین گروه دوم شد.
تنها دیدار از هفته سوم رقابت های لیگ برتر بسکتبال زنان در گروه (ب) بین دو تیم نفتی برگزار شد که با پیروزی پالایش نفت آبادان همراه بود.
دو تیم پالایش نفت آبادان و گاز تهران در دربی نفتی ها به مصاف هم رفتند که شاگردان مدینه آلبوعلی در یک دیدار یکطرفه موفق شدند با نتیجه قاطعانه ۱۰۰ بر ۴۸ گاز تهران را شکست دهند تا هم به دومین برد خود دست پیدا کنند و هم برنده دربی نفتی ها باشند.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان با این پیروزی ۵ امتیازی شد تا صدرنشین گروه دوم باشد.
آبادان در کوارتر اول توفانی عمل کرد و ۲۹ بر ۴ پیش افتاد و در کوارترهای بعدی به ترتیب ۲۵ بر ۱۷، ۲۷ بر ۱۰ و ۱۹ بر ۱۷ پیروز شد.
ستاره بی چون و چرای میدان، انیس مرادی بود که برای پالایش ۲۰ امتیاز، ۱۵ ریباند، ۷ پاس منجر به گل و ۷ توپ ربایی ثبت و دبل دبل کرد. کاپیتان، مژگان خدادی نیز در این بازی در ۳۰ دقیقه حضور در زمین، ۱۹ امتیاز و ۸ پاس گل به همراه ۵ توپ ربایی و یک بلاک شات به دست آورد. ساغر آجیلی با ۱۸ امتیاز و ناهیده اسدی با ۱۶ امتیاز دیگر چهره های ویژه آبادانی ها در بازی امروز بودند و محدثه قسمی هم ۱۱ امتیاز در ۱۶ دقیقه بازی برای تیم مدینه آلبوعلی کسب کرد.
در سوی مقابل میدان، گاز با هدایت فرانک طیاری و بنیه ای کاملا متفاوت با نفت آبادان، چشم به ۳ مهره خود سوگند احمدی، المیرا اعرابی نژاد و شهناز سمیعیان دوخته بود که به ترتیب ۱۸،۱۳ و ۱۰ پوئن معادل ۸۶ درصد امتیازات گاز را کسب کردند.
فرزند پینگ پنگ باز همکار مناطق نفت خیز جنوب به تیم ملی تنیس روی میز دعوت شد.
یکتا لرکیان از فرزندان کارکنان مناطق نفت خیز جنوب به اردوی تیم ملی تنیس روی میز نوجوانان دختر دعوت شد. اردوی آماده سازی تیم ملی تنیس روی میز نوجوانان دختر برای حضور در رقابت های بین المللی عمان در آکادمی امیر احتشام زاده تهران برگزار می شود که یکتا لرکیان، فرزند یکی از کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان تنها نماینده استان خوزستان حاضر در اردوی تیم ملی تنیس روی میز نوجوانان است.
مهرداد علی قارداشی، رئیس فدراسیون تنیس روی میز به همراه فاطمه کیوانی، نایب رئیس فدراسیون از اردوی تیم ملی نوجوانان دختر بازدید کردند تا از نزدیک در جریان روند آماده سازی این تیم قرار گیرند.
اردوی تیم ملی تنیس روی میز نوجوانان دختر در آکادمی امیر احتشام زاده تهران انجام برگزار شد.
سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان به صورت آنلاین تمرینات و بازی های تیمش را نظارت می کند.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان پس از برگزاری اردوی یک هفته ای در تهران، تمریناتش را در آبادان در غیاب منصوریان پیگیری می کند. سرمربی آبادانی ها که در جریان اردوی تهران به ویروس کرونا مبتلا شد، بر اساس پروتکل های بهداشتی، امکان همراهی تیمش به شکل حضوری را ندارد و دوران قرنطینه را سپری می کند. بر همین اساس با نظر پزشک معالج وی باید 21 روز قرنطینه باشد. با توجه به غیبت منصوریان در تمرینات صنعت نفت، شاگردانش طی روزهای اخیر زیر نظر سایر نفرات کادر فنی به تمرین پرداختند و منصوریان از طریق ارتباط آنلاین و به صورت تصویری روی تمرینات زرد پوشان آبادانی نظارت داشته است. صنعت نفت آبادان چهارشنبه هفته گذشته هم در اولین هفته مسابقات لیگ برتر، میزبان ذوب آهن اصفهان بود و منصوریان در این بازی نیز نتوانست روی نیمکت تیمش بنشیند؛ اما با دستیارانش به شکل آنلاین ارتباط داشت و تیمش را هدایت کرد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات