تأمین انرژی پایدار برای رشد اقتصاد ایران ضروری است
اصلاح نظام پلکانی تعرفههای گــاز با حذف یارانه پنهان
روند ایمن و پایدار توزیع سوخت تداوم دارد
زمستان با حداکثر تعهد در تولید گـاز
ایجاد ارزش افزوده از مسیر صنایع تکمیلی پتروشیمی
تحول در پالایشگاهسازی ضرورتی غیرقابل انکار است
کاهش آلودگی خاک با فناوری های جدید
مالچ پاشی سیاستی که هنوز اما و اگر دارد
بحران گــاز گریبانگیر آمریکاییها شد
امضای تفاهمنامه همکاری با دانشگاه علوم پزشکی
برگزاری بزرگترین رویداد معرفی فرصتهای سرمایهگذاری در صنعت نفت
حکمتهای یک ماجرای تاریخی- اعتقادی
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با تأکید بر ضرورت تأمین انرژی پایدار برای رشد اقتصاد ایران و توجه به عدالت اجتماعی و حمایت از اقشار آسیب پذیر گفت: دستگاه های اجرایی برنامه های پیشنهادی خود را در زمینه اصلاح الگوی مصرف و رعایت عدالت اجتماعی هرچه زودتر ارائه کنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، شامگاه یکشنبه (دوم آبان ماه) به ریاست سیدابراهیم رئیسی برگزار شد و در آن موضوع حمایت از محرومان و رعایت عدالت اجتماعی در زمینه توزیع انرژی بین قشرهای مختلف مردم مطرح و پس از بحث و تبادل نظر مقرر شد تیم اقتصادی دولت جهت گیری ها و برنامه های پیشنهادی خود را در این زمینه ارائه کنند تا هرچه زودتر درباره آن تصمیم گیری شود.
در این نشست همچنین موضوع تأمین انرژی پایدار برای اقتصاد ایران با دو محور منطقی کردن مصرف انرژی و تأکید بر عدالت اجتماعی و حمایت از قشرهای آسیب پذیر و محروم در دستور قرار گرفت.
در ادامه این نشست، ستاد هماهنگی اقتصادی دولت پس از بحث و بررسی در خصوص گزارش وزارت نفت درباره برنامه هایش برای تولید و تأمین گاز با توجه به در پیش بودن فصل سرما و زمستان، شیوه های تأمین و عرضه انرژی پایدار برای بلندمدت بررسی و مقرر شد، دستگاه های اجرایی حداکثر یک هفته آیین نامه های لازم را در این باره تدوین و تقدیم دولت کنند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه:
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: هرگونه افزایش قیمت حامل های انرژی در بودجه سال ۱۴۰۱ تکذیب می شود.
مسعود میرکاظمی، روز (دوشنبه، سوم آبان ماه) در حاشیه نخستین نشست معاونان امور مجلس وزارتخانه ها و نهادهای دولتی در پاسخ به پرسشی درباره ادعای بعضی از رسانه ها مبنی بر افزایش قیمت حامل های انرژی در بودجه سال آینده گفت: خیر، چنین تغییراتی نداریم.
وی افزود: اگر شرایط چند سال گذشته را مطالعه کنیم، مشاهده خواهیم کرد که منابع زیادی را مصرف کرده ایم؛ اما نه فقط منجر به افزایش درآمد خانوارها نشده؛ بلکه حتی کاهش درآمد آنها، کوچک شدن اقتصاد، تورم بالای ۲۲.۵ درصد و رشد سرمایه گذاری منفی ۴.۶ درصد را نیز در پی داشته است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این پرسش که لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ چه زمانی به مجلس ارائه می شود، ابراز امیدواری کرد که طبق همان زمان بندی که وجود دارد، بودجه به مجلس ارائه شود.
سومین کمیته کاری انرژی ایران و آلمان برگزار شد
مدیرکل اروپا، آمریکا و همسایگان خزر معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت گفت: با توجه به عضویت آلمان در اتحادیه اروپا، کمیته کاری انرژی می تواند نقش مؤثری در گسترش روابط با دیگر کشورهای اروپایی داشته باشد و زمینه مناسب همکاری را با اعضای اتحادیه اروپا فراهم آورد.
حسین اسماعیلی درباره محور سومین نشست کمیته کاری انرژی ایران و آلمان که روز (سه شنبه، چهارم آبان ماه) در ساختمان مرکزی وزارت نفت برگزار شد، اظهار کرد: انرژی های تجدیدپذیر، بالا بردن بازده و بهره وری و کاهش شدت انرژی، انتقال فناوری های نو و همکاری بخش دولتی و خصوصی آلمان با وزارت نفت، نیرو و شرکت های وابسته، از مهم ترین محورهای مورد بررسی در این نشست بود.
وی با بیان اینکه در این کمیته کاری، نمایندگانی از شرکت های BMWI ،GIZ ،Dena، وزارت اقتصادی و انرژی آلمان و نماینده سفارت آلمان در تهران با نمایندگانی از مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، وزارت نفت، وزارت نیرو، ساتبا و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت راه های همکاری دو کشور را بررسی کردند، اظهار کرد: مقرر شد هیأت های دو طرف، در چارچوب تفاهم های انجام شده، موارد مدنظر را پیگیری و برای برگزاری چهارمین کمیته انرژی برنامه ریزی کنند.
ریاست هیأت ایرانی این نشست، به عهده حسین اسماعیلی و ریاست هیأت آلمانی به عهده خانم اورسلا بوراک، معاون مدیرکل امور بین الملل انرژی وزارت اقتصاد و انرژی آلمان بود.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تأکید کرد:
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: باید ضمن استانداردسازی وسایل گرمایشی، در سوخت نیز صرفه جویی شود؛ زیرا مدیریت مصرف، راهکاری مناسب برای عبور از چالش تأمین گاز در زمستان است.
شهباز حسن پور بیگلری، به لزوم صرفه جویی در مصرف سوخت، بویژه ماه های سرد سال اشاره کرد و گفت: در شرایطی که در بسیاری از شهرها و استان های کشور سرما و برودت هوا آغاز شده، لزوم مصرف بهینه بویژه گاز طبیعی لازم و ضروری است.
وی به شدت مصرف انرژی در کشور اشاره کرد و افزود: مقدار مصرف انرژی در ایران نسبت به دیگر کشورها بالاست. برای نمونه میانگین سوخت مصرفی در خودروهای دنیا حدود ۱۰ درصد کمتر از خودروهای داخلی است، از این رو باید ابتدا درباره بهینه سازی مصرف انرژی کالاها و محصولات تولیدی گام برداریم.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: در شرایطی که در بخش برق نیز مشکلاتی وجود دارد؛ اما چند هزار مگاوات برق برای تولید رمز ارزها استفاده می شود که باید برای این موضوع نیز تدابیری اتخاذ شود.
حسن پور بیگلری به اهمیت صرفه جویی و مدیریت مصرف سوخت بویژه گاز طبیعی اشاره و بیان کرد: باید ضمن استانداردسازی وسایل گرمایشی، در مصرف نیز صرفه جویی شود؛ زیرا مدیریت مصرف، راهکاری مناسب برای عبور از چالش تامین گاز در زمستان است.وی به موضوع استفاده از انرژی های تجدیدپذیر نیز اشاره و اعلام کرد: متأسفانه در زمینه تولید انرژی خورشیدی، فرهنگسازی و بازاریابی انجام نشده که به طور حتم باید به این سمت حرکت کنیم.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس:
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: راه برون رفت از مشکلات مرتبط با خام فروشی و نیمه خام فروشی، احداث پالایشگاه ها با سرمایه گذاری مردمی است. حسین حسین زاده، به بیان اینکه امروز دنیا به سمت ساخت پتروپالایشگاه می رود، به این معنا که صنایع پتروشیمی و صنایع پالایشگاهی را ترکیب و پتروپالایشگاه ها را خلق کرده اند، گفت: راه برون رفت از مشکلات مرتبط با خام فروشی و نیمه خام فروشی احداث پالایشگاه ها با سرمایه گذاری مردمی است. وی افزود: یکی از راه های دستیابی به توسعه در نفت، تأسیس پتروپالایشگاه هاست؛ زیرا اگر پتروپالایشگاهی همچون ستاره خلیج فارس نبود، اکنون واردکننده بنزین بودیم، از این رو ایجاد پتروپالایشگاه باید به عنوان سیاستی راهبردی از سوی همه دولت ها اجرایی شود. عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ساخت و راه اندازی پالایشگاه ها در مقیاس کوچک، افزون بر مزیت هایی نظیر تولید فراورده، تسریع در انتقال و توزیع فراورده های مختلف نفتی به نقاط دورافتاده و سخت گذر، سبب تسهیل ورود بخش خصوصی به صنعت پالایش می شود. حسین زاده اعلام کرد: مجلس شورای اسلامی با تصویب قانون احداث پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه ها با استفاده از سرمایه های مردمی، نوع نگاه خود را به این مهم مشخص کرده است، همچنین یکی از برنامه های آقای اوجی ایجاد پتروپالایشگاه هاست. چنین برنامه هایی در کنار افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی ها، بی شک کاهش و حتی توقف خام فروشی را به همراه خواهد داشت. کمیسیون انرژی مجلس نیز از این گونه برنامه ها که به ایجاد ارزش افزوده در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی منجر می شود، حمایت می کند.
وزیر انرژی عربستان اعلام کرد که اوپک پلاس برای افزایش عرضه نفت خام نباید عجله ای داشته باشد.
به گزارش پایگاه خبری اویل پرایس، عبدالعزیز بن سلمان در مصاحبه با بلومبرگ اعلام کرد که با وجود افزایش قیمت ها، رویکرد سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) به تعدیل عرضه نفت، باید همچنان محتاطانه باشد.
وی اظهار کرد که تولید بیشتر، تنها زمانی توجیه دارد که هدف مشخصی برای آن وجود داشته باشد. به گفته وزیر انرژی عربستان، اکنون چنین هدفی وجود ندارد؛ زیرا تغییر رویکرد شرکت های برق برای جایگزین کردن گاز یا زغال سنگ با نفت در مقیاس بسیار محدودی انجام می شود.
بن سلمان انتظار دارد، عرضه نفت اوپک پلاس تا پایان سال آینده میلادی و حتی بدون بازگشت احتمالی نفت ونزوئلا یا ایران به بازارهای جهانی، با افزایش خیره کننده ای روبه رو باشد.
وی گفت: ویروس کرونا و قرنطینه ها همچنان باقی است و عرضه سوخت جت محدود باقی مانده است، بنابراین هنوز با مشکلاتی روبه رو هستیم و ویروس کرونا همچنان با ماست.
بر اساس توافق وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس در ماه ژوئیه، ماهانه باید ۴۰۰ هزار بشکه در روز به تولید نفت این ائتلاف اضافه شود؛ اما بعضی از اعضا برای افزایش تولید با مشکل روبه رو شده اند. این مسأله سبب پایبندی بیش از حد به توافق تولید و ادامه روند محدودیت بیش از حد عرضه شده است. با این حال اوپک پلاس، تاکنون در برابر درخواست های افزایش بیشتر تولید و تأمین تقاضای بهبودیافته مقاومت کرده است.
بانک گلدمن ساکس پیش بینی کرد که قیمت نفت از برآورد پیشین این بانک، یعنی رقم ۹۰ دلار برای هر بشکه، بالاتر رود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بانک آمریکایی گلدمن ساکس پیش بینی کرد، بهبود خیره کننده تقاضای جهانی نفت می تواند قیمت شاخص نفت برنت را در پایان سال جاری میلادی به رقمی بالاتر از ۹۰ دلار برای هر بشکه - که این بانک پیش بینی کرده بود - برساند.
این بانک سرمایه گذاری آمریکایی با اشاره به بهبود مصرف در آسیا پس از شیوع نوع دلتای ویروس کرونا، پیش بینی کرد که تقاضای نفت بزودی به حدود ۱۰۰ میلیون بشکه در روز (مقدار مصرف پیش از شیوع همه گیری ویروس کرونا) باز می گردد.
گلدمن ساکس همچنین پیش بینی کرد که تغییر رویکرد مصرفی از گاز به نفت، می تواند تقاضای نفت را حداقل یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
در گزارش گلدمن ساکس آمده است: با در نظر گرفتن اینکه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) همچنان به روند افزایش ماهانه تولید ۴۰۰ هزار بشکه در روز ادامه می دهند، برای متوازن شدن کمبود عرضه موجود در بازار در سه ماه نخست ۲۰۲۲، نیاز داریم قیمت ها افزایش یابند و به ۱۱۰ دلار برای هر بشکه برسند.
وزیر نفت از برقرار شدن سوختگیری و فعال شدن ۲ هزار و ۲۰۰ جایگاه عرضه سوخت در سراسر کشور خبر داد و گفت: از مردم عزیز که حوصله به خرج دادند و با خادمین خود در وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی همکاری کردند، قدردانی می کنم.
جواد اوجی در گفت وگو با شبکه خبر، درباره وضع جایگاه های عرضه سوخت سراسر کشور به دنبال اختلال به وجودآمده در سامانه هوشمند سوخت گفت: متأسفانه پیش از ظهر روز (سه شنبه، چهارم آبان) در سامانه کارت هوشمند سوخت بیشتر جایگاه های کشور اخلال ایجاد و حمله های سایبری سبب شد هموطنان نتوانند از سیستم جایگاه ها استفاده کنند که در همان نخستین ساعات، ستاد بحران در وزارت نفت تشکیل شد.
وی افزود: در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با تشکیل ستاد بحران، به فوریت دستور داده شد در همه جایگاه ها، سامانه آفلاین، اجرایی و سوختگیری به صورت دستی انجام شود.
وزیر نفت تأکید کرد: تصمیم نهایی بر این شد تا همکاران ما تک به تک به همه جایگاه ها اعزام شوند و جایگاه ها را به صورت دستی عملیاتی کنند تا مردم برای دریافت سوخت دچار چالش نشوند و بتوانند سهمیه بنزین را که به صورت آزاد است، استفاده کنند تا زمانی که سامانه کارت هوشمند سوخت فعال شود.
اوجی با بیان اینکه تا این لحظه ۲ هزار و ۲۰۰ جایگاه در سراسر کشور به صورت آفلاین، فعال و سوختگیری در این جایگاه ها امکانپذیر شده است، تصریح کرد: به موازات این کار، همکاران ما فعال کردن سیستم کارت هوشمند سوخت را شروع کردند، تقریبا در بخشی از جایگاه های سیستم کارت هوشمند سوخت فعال شده تا هموطنان عزیز بتوانند از آن استفاده کنند.
وی در واکنش به افزایش قیمت بنزین در پی وقوع این حادثه اظهار کرد: به طور جد این موضوع را تکذیب می کنم، هیچگونه بحث افزایش قیمت بنزین مطرح نیست.
وزیر نفت، ذخایر بنزین را مطلوب ارزیابی کرد و با بیان اینکه در هفته های آتی، شاهد صادرات بنزین خواهیم بود، گفت: به مردم قول می دهم سهمیه سوختی که در کارتشان است، محفوظ بماند و هیچ مشکلی پیش نیاید.
اوجی افزود: جا دارد از مردم عزیز که حوصله به خرج دادند و با خادمین خود در وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی همکاری کردند، تشکر کنم. همچنین از همکاران خود در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران که در کوتاه ترین مدت وارد عمل شدند تا مردم دچار چالش نشوند، قدردانی می کنم.
وی گفت: سیستم آفلاین تمام جایگاه ها تا صبح روز (چهارشنبه، پنجم آبان ماه) برقرار می شود و هموطنان می توانند از سهمیه آزاد بنزین استفاده کنند و تا بعدازظهر نیز سامانه هوشمند کارت سوخت فعال خواهد شد.
وزیر نفت از عزم وزارت نفت و دولت سیزدهم برای پرداخت بدهی گازی به ترکمنستان خبر داد و گفت: الحمدالله با تلاش و تدابیر مدیران صنعت نفت در بخش های مختلف بیش از ۲.۸ میلیارد لیتر سوخت مایع در مخازن نیروگاه ها و صنایع عمده ذخیره شده است.جواد اوجی روز سه شنبه، (چهارم، آبان ماه) پس از دیدار با هیأت ترکمنستان به ریاست رشید مرادف، وزیر امور خارجه این کشور در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ما دو قرارداد گاز با ترکمنستان در دو نقطه از جغرافیای ایران (خراسان رضوی و گلستان) داریم که این قراردادها ۲۵ ساله است و ما روزانه از محل این دو قرارداد ۴۰ میلیون مترمکعب گاز از ترکمنستان وارد می کردیم.وی با بیان اینکه متأسفانه در دولت گذشته به دلیل پرداخت نکردن مطالبات ترکمنستان، صادرات گاز این کشور به ایران قطع شد، افزود: این موضوع برخلاف روابط دوستانه دو کشور به دیوان بین المللی داوری کشیده شد و این دیوان، رقم دقیق بدهی ایران را مشخص کرد.
وزیر نفت، مذاکره با وزیر خارجه ترکمنستان و هیأت بلندپایه این کشور را که متشکل از بخش انرژی و بانکی بود، مثبت ارزیابی کرد و ادامه داد: خوشبختانه با برنامه ریزی که از قبل انجام داده بودیم، مذاکرات خوبی برای تسویه بدهی ترکمنستان انجام شد. عزم دولت سیزدهم و آقای رئیسی تسویه این بدهی است.
اوجی با بیان اینکه مذاکرات ایران و ترکمنستان در سطح کارشناسان شرکت ملی گاز ایران و بانک مرکزی در روزهای آینده ادامه خواهد یافت، گفت: با راهکارها و پیشنهادهای مطلوبی که ارائه کردیم، بی شک تسویه بدهی طرف ترکمنستان انجام خواهد شد و ما در این زمینه مصمم هستیم.وی با اشاره به اینکه احیای صادرات گاز ترکمنستان به ایران می تواند گام نخست برای ارتقای همه جانبه روابط دو کشور باشد، یادآوری کرد: سیاست دولت سیزدهم، گسترش سطح روابط دوجانبه با همسایگان از جمله ترکمنستان است.امیدوارم با تمهیدات انجام شده زمستان بدون چالشی را سپری کنیموزیر نفت با اشاره به اینکه هیأت ایرانی، پیشنهادهای خوبی برای تسویه بدهی به ترکمنستان روی میز گذاشته و ترکمنستان هم راهکارهای خوبی ارائه کرده است، گفت: مطمئنم این موضوع (تسویه بدهی گازی ترکمنستان به ایران) قابل حل است و بر روابط دو کشور سایه نخواهد انداخت.اوجی از آمادگی ایران برای صادرات خدمات فنی و مهندسی به ترکمنستان خبر داد و گفت: ایران دارای ظرفیت بالایی در صنایع پتروشیمی، پالایشگاهی، حفاری در خشکی و دریا، تجهیزات صنعت نفت و گاز است که می تواند به ترکمنستان ارائه کند.وی با تأکید بر اینکه هدف اصلی نشست امروز ارتقای رابطه همه جانبه با کشور دوست و برادر ترکمنستان بوده که بخش انرژی و قراردادهایی که پیش تر با این کشور در زمینه گاز، سوآپ نفت، فراورده های نفتی، خدمات فنی و مهندسی داشتیم، یکی از این بخش ها بوده است، افزود: با برنامه ریزی خوبی که وزارت نفت انجام داده، بی شک این اتفاق های خوب در این دولت با دید مثبت و خوبی که از طرف ترکمن دیدیم، رقم خواهد خورد.وزیر نفت درباره تأمین سوخت زمستانی با بیان اینکه الحمدالله با تلاش و تدابیر مدیران صنعت نفت در بخش های مختلف بیش از ۲.۸ میلیارد لیتر سوخت مایع در مخازن نیروگاه ها و صنایع عمده ذخیره شده است، تصریح کرد: جا دارد از تلاش مدیران شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی که شبانه روزی برای تأمین سوخت زمستانی تلاش کردند، تشکر کنم. امیدوارم زمستان بدون چالشی را با توکل بر خدا سپری کنیم.
گزارش جامعی مشتمل بر اهم مسائل و مشکلات کارکنان شاغل در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه) و راهکارهای پیشنهادی برای رفع آن، از سوی سرپرست توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت به وزیر نفت ارائه شد.
بر پایه این گزارش که از سوی مهدی علی مددی به جواد اوجی ارائه شده، به دنبال دستور وزیر نفت در جریان سفر به استان بوشهر مبنی بر بررسی مسائل نیروی انسانی شاغل در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، گروهی کارشناس متشکل از مسؤولان معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت و حوزه منابع انسانی شرکت های اصلی با هماهنگی شرکت های مستقر در منطقه تشکیل شد.
این گروه کارشناسی پس از عزیمت به عسلویه نسبت به بررسی میدانی مسائل، برگزاری نشست های متعدد و گفت وگوی رودررو با کارکنان (اعم از نیروهای پیمانکاری، قراردادی و رسمی) و خانواده های ایشان اقدام کردند و پس از وصول گزارش های مربوطه و بررسی اولیه، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت به همراه مدیران کل معاونت و مدیران توسعه منابع انسانی شرکت های اصلی به منطقه رفتند و مراتب را در نشست های فشرده و طولانی (به همراه بازدید از بعضی از حوزه های عملیاتی) بررسی و جمع بندی کردند.
نتایج حاصل از این جمع بندی ها به تفکیک حوزه ها و شرکت های ذی ربط، راهکارهای پیشنهادی و سطح تصمیم گیری به وزیر نفت ارائه و در آن یادآور شده است که پایش اقدام ها برای تحقق راهکارهای پیشنهادی توافق شده، به صورت دوره ای مشخص (حداکثر هر ۲ ماه یکبار) تا بهبود کامل وضع نیروهای مستقر در منطقه ادامه خواهد داشت.
گفتنی است، وزیر نفت در سفر مهرماه خود به استان بوشهر، در جمع مردم شهرستان جم حضور یافت و پس از استماع دیدگاه های مردمی، اعلام کرد گروهی را برای بررسی بحث معیشت و قراردادهای کارکنان حجمی در بخش های مختلف صنعت نفت اعم از بخش خدماتی، پالایشگاهی و تعمیراتی به این استان اعزام می کند. هنوز یک هفته از این وعده وزیر نفت نمی گذشت که با هماهنگی سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، هیأتی ۱۲ نفره متشکل از نمایندگان شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی به ریاست مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری منابع انسانی راهی بوشهر شدند تا به مشکلات کارکنان رسیدگی کنند.
این هیأت، ۱۹ مهرماه نشستی با مسؤولان و رؤسای منابع انسانی شرکت های مستقر در عسلویه (نفت، گاز و پتروشیمی) و ۲۰ مهرماه نیز نشستی با حضور همکاران قراردادی شاغل در شرکت های مستقر در عسلویه برگزار کرد و پس از انجام بررسی های لازم، در ادامه به منظور پیگیری و شناسایی بهتر چالش ها، مهدی علی مددی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت نیز ۲۷ مهرماه با حضور در عسلویه، نشستی مشترک را با حضور مدیران سازمان منطقه ویژه پارس و مدیران منابع انسانی شرکت های مستقر در منطقه برگزار کرد که نتایج این بررسی ها و پیگیری ها اکنون در قالب گزارشی جامع به وزیر نفت ارائه شده است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه برای تکمیل طرح های غرب کارون، سرمایه گذاری ۱۱ میلیارد دلاری نیاز است، بر لزوم تغییر فرمت کلی قراردادهای نفتی به منظور جلوگیری از طولانی شدن زمان قراردادها و افزایش بهره وری تأکید کرد.
محسن خجسته مهر روز شنبه، (یکم آبان ماه) در آیین معارفه مدیرعامل جدید شرکت مهندسی و توسعه نفت بر لزوم اجرای سریع و مطابق برنامه طرح های میدان های نفتی مشترک غرب کارون تأکید کرد و گفت: در بسیاری از موارد، تأخیرها و کاستی ها در حیطه توسعه این میدان ها به دلیل نقص در قراردادهای منعقدشده میان شرکت متن و پیمانکاران بوده است.
وی افزود: در بعضی موارد، از اعلام مناقصه تا اجرای یک طرح یا پروژه زمان زیادی می گذرد که این موضوع بویژه در مورد قراردادهای ریالی، مشکلاتی را به همراه دارد و سبب تداخل و کندی در روند انجام کار می شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، میدان های مشترک نفتی غرب کارون را به عنوان اولویت دارترین پروژه مجموعه شرکت ملی نفت ایران اعلام و خطاب به مدیرعامل جدید شرکت مهندسی و توسعه نفت تأکید کرد: انتظار داریم فرایند توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی تا یک سال دیگر به اتمام برسد.
معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه یکی از عواملی که پیش از این باعث تأخیر در اجرای طرح های صنعت نفت شده، مربوط به محدودسازی شرکت های تابع بوده است، گفت: در این باره مقرر شده، تمامی اختیارهای مربوط به شرکت های تابع را که می تواند در انجام بهتر و سریع تر فرایند طرح های صنعت نفت دخیل باشد، به این شرکت ها بازگردانیم.
معاون وزیر نفت در امور گاز در آیین رونمایی از سامانه جامع اطلاعات مکانی (GIS) در استان فارس گفت: امیدوارم مانند هر سال در خدمت رسانی به مردم با پایداری شبکه گاز در طول زمستان، سرآمد باشیم.
مجید چگنی، در این آیین که با هدف ایجاد زیرساختی یکپارچه و هوشمند به منظور مکانیزه کردن فرایندهای مکان محور به صورت پایلوت در استان فارس انجام شد، اظهار کرد: در این سامانه، فرایندهای مکان محور در سرتاسر زنجیره ارزش از مبادی تولید و پالایش گاز، انتقال و توزیع در شبکه های گازرسانی، در سطوح و لایه های مختلف نظارتی، مکانیزه و انجام فرایندهای عملیاتی و مهندسی با استفاده از اطلاعات مکانی و توصیفیِ به روز شده و بر پایه ابزارهای کارآمد GIS در دسترس قرار گرفته است. به گفته وی، این سامانه نرم افزاری برای مدیریت فرایند، کاهش هزینه های عملیات، به روزرسانی و تحلیل هوشمند اطلاعات مکانی تأسیسات و تجهیزات طراحی شده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه امیدوارم مانند هرسال در خدمت رسانی به مردم با پایداری شبکه گاز در طول زمستان، سرآمد باشیم، گفت: به دلیل اینکه شرکت های گاز استانی با مردم به طور مستقیم در ارتباط هستند، ویترین شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت محسوب می شوند، از این رو، تلاش مجموعه گاز برای همسویی با حرکت پرشتاب دنیا، در زمینه هوشمندسازی سیستم ها، بسیار قابل تقدیر است. چگنی افزود: از کاربردهای سامانه جامع اطلاعات مکانی، می توان به صرفه جویی در زمان با مدیریت حجم عظیمی از داده های مکان محور همچنین بهینه سازی فعالیت ها براساس تحلیل و هوشمندسازی فرایندها و تسهیل در مدیریت کارآمد منابع انسانی اشاره کرد که برای چنین سازمانی بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا با اجرای این سامانه، همه فرایندهای مکان محور در هر لحظه و به طور برخط رصد می شود و امکان مدیریت دقیق بحران و مدیریت خطر هوشمند را برای دست درکاران فراهم می کند. وی در پایان با اشاره به اینکه سیستم ها باید برای خدمت رسانی بهتر به مردم هوشمند شوند، تصریح کرد: این سامانه با تخصیص مناسب اطلاعات به کارکنان، امکان دسترسی دقیق به تجهیزات و تأسیسات را فراهم می کند و با پایش آنلاین در بستر وب، امکان تصمیم گیری بهتر در اجرای پروژه های مهندسی و توسعه شبکه، نصب انشعاب ها، پروژه های نشت یابی و حفاظت از زنگ، تحلیل شبکه برای امدادرسانی، سیستم های مخابراتی، طرح های محیط زیستی و اچ اس ای و بسیاری از فرایندهای مدیریتی و عملیاتی را در محیط های وب، دسکتاپ و موبایل به کاربران می دهد.
بخشي از دلايل ثبت رکوردهاي مصرف در بخش خانگي واکاوي شد
با حذف یارانه پنهان
عنوان چهارمين مصرف کننده بزرگ گاز جهان به نام ايران رقم خورده است؛ واقعيت تلخي که نمود عيني آن در پس آمارهاي رسمي براحتي قابل استخراج است. به گزاف نيست اگر بگوييم که مصرف گاز خانگي ايران با 3 کشور اتحاديه اروپا برابري مي کند. جمعيت چين يک ميليارد و 300 ميليون نفر است و ايران با دارا بودن جمعيتي معادل 83 ميليون نفر، در مصرف گاز با اين کشور پرجمعيت برابر است. جمعيت روسيه حدودا دو برابر ايران است، با اين حال تنها 11 درصد گاز روسيه در خانه ها مصرف مي شود، در حالي که ميزان گاز مصرفي در ايران، معادل 52 درصد تخمين زده شده است. همچنين مصرف گاز ايران دو برابر آلمان برآورد شده است؛ کشوري که به لحاظ تعداد جمعيت، با ايران يکي است. با اين اوصاف، آمار فزاينده نحوه استفاده از انرژي نيز نشان دهنده تفاوت معنا دار شاخص شدت مصرف انرژي در ايران نسبت به ساير کشورهاست؛ اگر چه روند افزايشي سرانه مصرف انرژي در کشورهاي توسعه يافته، منتج به ارتقا و رشد اقتصادي خواهد شد؛ اما اين مسأله در ايران درست نتيجه عکس را به دنبال دارد. بهينه مصرف نکردن گاز طبيعي، آن هم در بخش خانگي که ناشي از سياست هاي تکليفي در تعيين قيمت گاز است، منجر به اتلاف انرژي شده و بدون ايجاد ارزش افزوده اي، اين ميزان از درآمد، براحتي از اقتصاد کشور حذف مي شود. به طور کلي، مصرف کنندگان گاز در پنج اقليم دسته بندي مي شوند و بر اساس اين نوع از تقسيم بندي اقليم هاي1تا3 که غالبا جزو اقليم هاي پرمصرف و در مناطق سردسيري هستند، مصرف 33 درصد گاز جامعه را به خود اختصاص دادند. اقليم هاي 4و 5 بيشتر در مناطق گرمسير، يعني نواحي جنوبي کشور را شامل مي شوند که مشترکان اين دسته از اقليم ها، مصرف گاز کمتري دارند. بر اين اساس، غيرواقعي بودن قيمت گاز با پرداخت ميلياردها دلار يارانه پنهان در سال از سوي دولت، نمود بيشتري مي يابد. همچنين بر اساس نظام پلکاني فعلي تعرفه هاي گاز، بيشترين سهم از يارانه پنهان مربوط به مشترکان پر مصرف است که با اين اوصاف تمرکز اصلاح تعرفه هاي گاز بايد بيشتر متوجه اين دست از مصرف کنندگان باشد.
همسو با اجراي ماده 4 سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي، اصلاح تعرفه گاز مشترکان پرمصرف خانگي، ضروري است؛ اقدامي که با کاهش يارانه پنهان گاز، درآمدهاي دولت را افزايش داده و علاوه بر تحقق عدالت در توزيع يارانه هاي انرژي، مصرف انرژي را نيز کاهش مي دهد. در اين ميان، تجربه کشورهاي مختلف در تعرفه گذاري حامل هاي انرژي نيز نشان مي دهد که افزايش مصرف در پله هاي بالاتر از الگو بايد جهشي باشد، بنابراين ضرورت اعمال سياست هاي تنبيهي براي مشترکان پرمصرف، بويژه در بخش خانگي کاملا مشهود است. بهره مندي از ابزارهاي قيمتي به عنوان يکي از راهکارهاي نظام مند صرفه جويي و بهينه سازي مصرف گاز قطعا در اصلاح رفتار مصرفي اين گروه تاثيرگذار خواهد بود.
مقوله بهینه سازی مصرف نیز از دیگر موضوعات مغفول مانده در زمینه مصرف منابع انرژی است. عبارتی که هرساله با نزدیک شدن به فصل سرما و میزان افزایش مصرف گاز بویژه در بخش خانگی، بیش از هر عنوان دیگری به چشم می خورد تا از این رهگذر مؤلفه های بهینه سازی مصرف انرژی بار دیگر در محافل دولتی و کارشناسی به عنوان یک دغدغه جدی، مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد. برآوردی از میزان تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور، موضوعیت پرداختن به مقوله بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف را بیش از هر زمان دیگری نمایان می سازد. برپایه گزارش ها، امسال شاهد ناترازی شدید گاز در کشور خواهیم بود و در پیک زمستان، روزانه معادل 5 میلیون بشکه نفت خام؛ گاز تنها در بخش خانگی مصرف می شود. بر اساس پیش بینی های انجام شده، منفی بودن تراز گاز کشور تا سال ۱۴۰۴ نیز ادامه خواهد داشت. از سوی دیگر، 70 تا 75 درصد از گاز مصرفی کشور از میدان مشترک پارس جنوبی تأمین می شود که تقریبا همه این گاز تولیدی برای مصارف خانگی استفاده می شود و این میدان بر اساس نظر متخصصان در سال های آتی با روند افت تولید مواجه خواهد شد. این واقعیت اسفبار، ضرورت نقش آفرینی بهینه سازی مصرف گاز را بیش از هر زمان دیگری در کانون توجه قرار می دهد.
همچنین برآوردها حاکی از آن است که این میزان افزایش بی رویه مصرف و به تبع آن تولید فزاینده گاز، نشات گرفته از فقدان سیاستگذاری های مناسب در حوزه انرژی و عملکرد نادرست در مسیر اصلاح الگوی مصرف است که هم اکنون صنعت گاز را با معضل ها و چالش های عدیده ای رو به رو کرده است.
اگر چه طرح هایی که برای بهینه سازی مصرف انرژی ارائه شده، به واقع در صورت اجرا می تواند افزون بر مزیت های اقتصادی و اشتغالزایی، صرفه جویی در مصرف انرژی را نیز رقم بزند؛ اما باید پذیرفت که تدوین قوانین، دستورعمل ها و برنامه ریزی صحیح برای بهینه سازی مصرف انرژی، مادامی که با قابلیت اجرا همراه نباشد، نمی تواند یک مزیت تلقی شود. بنا به گفته کارشناسان، بحران کمبود گاز در زمستان بسیار جدی است. براساس سند «تراز تولید و مصرف گاز طبیعی تا افق 1420» که به تصویب شورای عالی انرژی رسیده و ابلاغ شده، تراز منفی گاز کشور در تمامی سال های دولت سیزدهم به وقوع خواهد پیوست و به این صورت میزان تقاضا برای گاز از میزان تولید گاز در کشور پیشی خواهد گرفت. حال پرسش محوری این است که چرا ایران، که عنوان دارنده برترین ذخایر انرژی در دنیا را یدک می کشد و ظرفیت تولید گاز آن نیز بیش از یک میلیارد مترمکعب در روز است، اکنون با چنین بحرانی روبه رو است؟ و اینکه دولت سیزدهم باید چه راهکارهایی را باید برای جلوگیری از وقوع تراز گاز منفی در کشور اتخاذ کند؟ در پاسخ به این پرسش می توان به چند مسأله اشاره کرد. تحلیلگران و دست درکاران امر، افزایش میزان تولید، واردات از سایر کشورها و در نهایت بهینه سازی مصرف گاز را به عنوان سه راهکار برای برون رفت از چالش ها و گلوگاه های صنعت گاز کشور عنوان می کنند و معتقدند که واردات و تولید فزاینده گاز نمی تواند راهکار منطقی برای رفع بحران کمبود گاز تلقی شود که در جای خود قابل بحث و بررسی است. اما نکته قابل تامل این است؛ کمبود منابع انرژی و سرانه مصرف بالای آن در کشور و ناترازی گاز که وقوع آن در زمستان پیش رو بسیار محتمل است، لزوم توجه به مسأله بهینه سازی مصرف انرژی به عنوان نیاز و ضرورتی ملی را دو چندان خواهد کرد. همچنین این نکته را نیز باید متذکر شد که حجم سرمایه گذاری پروژه های بهینه سازی، بسیار کمتر از هزینه های مربوط به توسعه میادین گازی است. برآورد ها نشان می دهد که به ازای هر مترمکعب گاز، هزینه افزایش تولید گاز از طریق توسعه میادین گازی سه برابر بهینه سازی مصرف همان مقدار گاز است. در نتیجه بهینه سازی مصرف در مقایسه با سایر راهکارها در اولویت بالاتری از منظر اقتصادی قرار دارد. جدا از آنکه ظرفيت هاي بالقوه ای در امر بهينه سازي، افزايش راندمان و كارآيي انرژي در وزارت نفت وجود دارد؛ اما بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف، یک موضوع فرابخشی است که خاص یک دستگاه و وزارتخانه نبوده و باید راهکارهای آن در تمامی ارکان جامعه نهادینه شود و تا زمانی که عزم و اراده ای راسخ مبنی بر حل موانع و مشکلات اساسی نباشد، در این قسم از چالش ها راه به جایی نخواهیم برد.
اولویت نخست دولت، تامین گاز مصرفی در حوزه خانگی است تا حدامکان در این بخش با مشکل کمبود و قطعی روبه رو نشویم. ورای این مسأله، سیاستگذاری های کلان دولت ایجاب می کند که کاهش بار مصرف گاز، بویژه در بخش خانگی با اتخاذ تدابیر هوشمندانه و مدیریت کارآمد تحقق یابد. در این خصوص، سناریوهای مختلفی برای کاهش مصرف گاز و جلوگیری از هدر رفت آن ازسوی دولت تبیین شده که اثربخشی این دست از اقدام ها می تواند ما را نسبت به تامین امنیت پایدار انرژی امیدوار کند. رونمایی از طرح ملی بهینه سازی موتورخانه واحدهای مسکونی و تجاری از اقدام های انجام شده برای یاری مردم در کاهش مصرف گاز است که همسو با سیاست های کلان وزارت نفت، مبنی بر بهینه سازی مصرف گاز طبیعی و در نتیجه کاهش آلودگی هوا و هزینه مشترکان و نیز ایجاد اشتغال در کشور اجرایی شد. بر این اساس و با اصلاح و بهینه سازی موتورخانه ها، سالانه 500 میلیون مترمکعب گاز صرفه جویی خواهد شد. بنابر اظهارات متولیان امر بودجه لحاظ شده برای اجرای این طرح دو میلیارد دلار برآورد شده که در مرحله نخست، اولویت با واحدهای مسکونی است. در این طرح با حمایت مالی و فنی از آن دسته مشترکان گاز طبیعی که سیستم موتورخانه مرکزی گرمایشی دارند، نسبت به بررسی وضع فنی آنها به صورت رایگان اقدام می شود و با اختصاص و پرداخت هزینه های لازم از سوی شرکت ملی گاز ایران، سیستم موتورخانه مشترکان در بخش های سرویس و تنظیم مشعل، عایقکاری تأسیسات و نصب دستگاه ضد رسوب مغناطیسی، ارزیابی، اصلاح و بهینه سازی خواهد شد. همچنین طبق آخرین آمار، 300 هزار موتورخانه برای اجرای این طرح تعیین شده که 7 هزار و 456 مشترک برای ثبت نام اقدام کرده اند و از این تعداد، تاکنون موتورخانه 392 مشترک بهینه سازی شده است. علاوه بر موتورخانه ها، بحث بخاري هاي گازسوز نيز حائز اهميت است كه نباید در اين رهگذر از آن غافل شد. آمار نشان مي دهد از ٢٠ ميليون بخاري گاز سوز موجود در كشور، تنها 11 درصد داراي برچسب انرژي A و يا B هستند و 71 درصد نيز فاقد برچسب بوده و از 18 درصد دیگر نیز اطلاعات دقیقی در دست نیست كه پرداختن به كيفيت آنها مي تواند سهم عمده اي در بهينه کردن مصرف گاز خانگي داشته باشد. گام دیگر برای تشویق مشترکان گاز به کاهش مصرف، مصوبه های دولت در زمینه رایگان شدن و تخفیف گازبها برای مشترکان کم مصرف است. بر اساس این مصوبه دولت، وزارت نفت مجاز است گازبهای مشترکان خانگی کم مصرف با الگوی مصرف تعیین شده را با تخفیف 100 درصد محاسبه کند. نکته قابل تامل دیگر این است که مواجهه نسل آتی با بحران کمبود منابع انرژی که چندان دور از انتظار هم نیست، مسؤولیت ما را در قبال چگونگی مدیریت بهینه و کارآمد منابع انرژی دو چندان می کند. متاسفانه ایران 4 برابر میانگین جهانی، انرژی مصرف می کند. بهره مندی کشور از نعمت ذخایر عظیم سوخت های فسیلی نباید شائبه ناتمام شدن این منابع را به ذهن متبادر سازد؛ چرا که همه ما باید پاسخگوی اتلاف منابع به آیندگان باشیم. همچنین نباید از ظرفیت های فرهنگ سازی که رابطه ای تنگاتنگ با مقوله بهینه سازی مصرف انرژی دارد، غافل ماند؛ موضوعی بسیار مهم که باید در جامعه جاری و ساری شود. در یک کلام بهینه سازی یعنی مصرف به اندازه با بیشترین بازده، بیشترین رضایتمندی و کمترین هزینه. بنابراین درست مصرف کنیم تا آیندگان هم از نعمت گاز طبیعی بهره مند شوند. نکته قابل تامل ديگر اين است که مواجهه نسل آتي با بحران کمبود منابع انرژي که چندان دور از انتظار هم نيست، مسؤوليت ما را در قبال چگونگي مديريت بهينه و کارآمد منابع انرژي دو چندان مي کند. متاسفانه ايران 4 برابر ميانگين جهاني، انرژي مصرف مي کند. بهره مندي کشور از نعمت ذخاير عظيم سوخت هاي فسيلي نبايد شائبه ناتمام شدن اين منابع را به ذهن متبادر سازد؛ چرا که همه ما بايد پاسخگوي اتلاف منابع به آيندگان باشيم. همچنين نبايد از ظرفيت هاي فرهنگ سازي که رابطه اي تنگاتنگ با مقوله بهينه سازي مصرف انرژي دارد، غافل ماند؛ موضوعي بسيار مهم که بايد در جامعه جاري و ساري شود. در يک کلام بهينه سازي يعني مصرف به اندازه با بيشترين بازده، بيشترين رضايتمندي و کمترين هزينه. بنابراين درست مصرف کنيم تا آيندگان هم از نعمت گاز طبيعي بهره مند شوند.
گزارش «مشعل» از اقدامات وزارت نفت در شرایط اختلال سامانه هوشمند سوخت
مشعل آخر هفته گذشته، تمامی نگاه ها به وزارت نفت دوخته شده بود که به واسطه اختلال در سامانه هوشمند سوخت، عرضه بنزین و گازوییل در جایگاه ها با وقفه مواجه شد. با این حال، اقدام جهادی و سرعت عمل مناسب دست درکاران وزارت نفت در سطوح مختلف، این مشکل را مرتفع کرد تا نمره قبولی را در مسیر حوادث غیرقابل پیش بینی دریافت کند. سه شنبه، چهارم آبان ماه حوالی ظهر (ساعت 11) بود که خبر اختلال در سامانه هوشمند سوخت منتشر شد؛ که البته با تلاش کارشناسان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و حضور میدانی وزیر نفت در برخی جایگاه های عرضه سوخت، بسیاری از جایگاه ها به سامانه متصل و سوخت گیری از طریق کارت در بسیاری از جایگاه ها فراهم شده است. طبق گزارش مدیران شرکت پالایش و پخش فراورده های نفت ایران، پس از این اتفاق، با سناریوهای مختلفی که در این زمینه پیش بینی شده بود، عملیات فعال سازی نخستین جایگاه ها در نیم ساعت ابتدایی این اتفاق ممکن شد و چرخه سوخت رسانی در جایگاه های عرضه سوخت کشور در کوتاهترین زمان ممکن فعال شد. آنچه باید مورد تاکید قرار گیرد، اینکه مهم ترین رویکرد و هدف وزارت نفت در این بحران، برقراری سریع عرضه سوخت در کشور بود که توفیق لازم در آن حاصل شد. این گزارش نگاهی به اقدامات وزارت نفت در این مسیر دارد.
وزارت نفت از همان ابتدا با تشکيل ستاد بحران در وزارتخانه که خبر آن را جواد اوجي اعلام کرد، تدابير ويژه در اين مجموعه را به نمايش گذاشت. او در سخناني در واکنش به اين موضوع گفت که در شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي با تشکيل ستاد بحران، به فوريت دستور داده شد در همه جايگاه ها، سامانه آفلاين اجرايي و سوخت گيري به صورت دستي انجام شود. تصميم نهايي بر اين شد تا همکاران ما تک به تک به همه جايگاه ها اعزام شوند و جايگاه ها را به صورت دستي عملياتي کنند تا مردم براي دريافت سوخت دچار چالش نشوند و بتوانند سهميه بنزين را که به صورت آزاد است، استفاده کنند تا زماني که سامانه کارت هوشمند سوخت فعال شود.
وزير نفت يک روز پس از آن (چهارشنبه پنجم آبان) نيز ضمن تشکر و قدرداني از صبوري مردم بابت غيرفعال شدن جايگاه هاي عرضه سوخت و اختلال پيش آمده در جايگاه هاي عرضه سوخت گفت: دشمن قصد داشت به مردم آسيب برساند؛ اما به لطف پروردگار و همراهي مردم شريف ايران که صبوري کرده و به خادمان خود و کارکنان شريف صنعت نفت اعتماد کردند، خوشبختانه اين تير به سنگ خورد. در همان ساعات نخست، همکاران ما و نيروهاي شريف صنعت نفت و شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي در جايگاه هاي سراسر کشور حضور يافتند و با تغيير کد در سيستم کارت هوشمند سوخت، آن را به سيستم دستي تغيير دادند تا مردم بتوانند عمليات تأمين سوخت را انجام دهند. خوشبختانه همکاران ما در شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي نيز غافلگير نشدند و با کاري جهادي، بيشتر جايگاه ها را بسرعت فعال کردند.
وزير نفت همچنين با اشاره به ارائه گزارشي در هيأت دولت از وضع جايگاه هاي عرضه سوخت گفت: آقاي رئيسي، رئيس جمهوري گفت بايد از همه زحمات وزارت نفت بابت راه اندازي دوباره سامانه تشکر کنم. رئيس جمهوري در اين پيام اظهار کرد که بزرگترين سرمايه ما در دولت سيزدهم، اعتماد مردم است و تلاش مي کنيم قدردان اعتماد و همراهي بي دريغ مردم باشيم و از کارکنان شريف صنعت نفت و شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي هم تشکر کرد.
ابراهيم رئيسي، رئيس جمهوري روز چهارشنبه پنجم تيرماه به صورت سرزده وارد ساختمان مرکزي وزارت نفت شد تا از نزديک شاهد اقدام ها براي عملياتي کردن جايگاه هاي عرضه سوخت پس از اختلال قرار گيرد. وي در اين بازديد، با بيان اينکه وزارت نفت براي حل مشکل پيش آمده کار بزرگي انجام داده است، بيان کرد: در مسير، وضع جايگاه هاي عرضه را بررسي کردم که خوشبختانه شرايط مساعد بود و سوخت گيري در جريان است. لازم است همه دستگاه ها در مقابل حمله هاي احتمالي دشمن آمادگي داشته باشند. از وزير نفت و مجموعه کارکنان وزارت نفت براي سرعت عمل در فعال سازي جايگاه ها تشکر مي کنم. همه دستگاه ها براي خدمات رساني پايدار به مردم، سامانه هاي خود را ايمن سازي کنند، همچنين از مردم نيز تشکر و قدرداني مي کنم. همکاري و اعتماد مردم بسيار مهم بود. اين سرمايه بزرگي براي کشور است. اين موضوع مي توانست به بحراني براي کشور تبديل شود، ما به اين سرمايه براي پيشبرد اهداف دولت نيازمنديم. وزارت نفت از زمان وقوع حادثه، تمامي تلاش خود را انجام داد و کارشناسان اين وزارتخانه وارد عمل شدند و از همه ظرفيت ها استفاده کردند تا شرايط به حالت عادي بازگردد. من از همه کارشناسان فني تشکر و قدرداني مي کنم. رئيس جمهوري همچنين اظهار کرد: آمدن من به وزارت نفت چند دليل داشت، نخست عرض خسته نباشيد به وزير و همکارانشان در همه کشور بود. دوم، لزوم هوشياري و آمادگي براي حملات احتمالي که نه فقط در وزارت نفت؛ بلکه در وزارتخانه ها و سيستم هاي ديگر هم بايد وجود داشته باشد. همه سازمان ها بايد در زمينه ايمن سازي سامانه هاي خود فعاليت کنند. ايمن سازي سيستم ها از ضرورت هايي است که امروز همه بايد در اين باره کار کنند تا در مقابل حمله هاي احتمالي دشمن، زندگي مردم دچار کوچک ترين مشکل و اختلالي نشود. اين از وظايف جدي همه دستگاه ها بويژه وزارت نفت است.
رئيس جمهور همچنين با حضور در سطح شهر تهران، ضمن بازديد از جايگاه توزيع سوخت، با مراجعان به اين جايگاه درباره نحوه توزيع سوخت گفت وگو کرد.
جواد اوجي در جريان بازديد ابراهيم رئيسي، رئيس جمهوري اظهار کرد: هم اکنون با همه شرکت هاي پخش فراورده هاي نفتي مناطق کل کشور در ارتباط هستيم. به مردم اعلام کرديم که سهميه سوخت در کارتشان محفوظ است و هيچ مشکلي وجود ندارد. مردم با وجود معطلي در بعضي جايگاه ها، همکاري خوبي با خادمان خود در وزارت نفت داشتند. دشمن قصد داشت به مردم ايران آسيب بزند؛ اما با همراهي و صبوري مردم، تيرشان به سنگ خورد.
شرکت ملي نفت ايران و شرکت ملي گاز ايران، همگام با شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، تمام امکانات و نيروي انساني خود را براي رفع اختلال در سامانه هوشمند سوخت بسيج کردند.
پس از اختلال ايجاد شده در سامانه هوشمند سوخت، با دستور محسن خجسته مهر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و مجيد چگني، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران به مديريت هاي ستادي و شرکت هاي تابع، امکانات لجستيکي و نيروي انساني اين مجموعه براي رفع اختلال و شتاب بخشي به خدمت رساني به مردم در کنار همکاران خود در شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي قرار گرفتند.
همچنين از ابتداي بروز مشکل، مديران و کارشناسان بخش فناوري اطلاعات و ارتباطات ستاد شرکت ملي نفت ايران و شرکت ملي گاز ايران در کنار ديگر بخش ها براي رفع اختلال سامانه هوشمند سوخت فعاليت خود را آغاز کردند و پس از آموزش مقدماتي و به صورت شيفت هاي 12ساعته به جايگاه هاي سوخت اعزام شدند که تا پايان عمليات نيز حضور خواهند داشت.
جواد اوجي، وزير نفت صبح روز پنجشنبه (ششم آبان ماه) ضمن حضور در ستاد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و بازديد از مرکز داده و پايش و سامانه هوشمند سوخت، نشستي با جليل سالاري، معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش و کرامت ويس کرمي ، مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي براي بررسي وضع سامانه هوشمند سوخت و عملياتي شدن جايگاه هاي عرضه فراورده برگزار کرد و در ارتباط ويدئوکنفرانسي با برخي مديران مناطق شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي، از شرايط خدمت رساني به مردم در جايگاه هاي عرضه سوخت مطلع شد.
اوجي پس از بازديد از مرکز داده و پايش شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و نشست با مديران اين مجموعه، به دنبال اختلال پيش آمده در سامانه هوشمند سوخت گفت: در بازديدي که از مرکز داده و پايش شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران داشتيم، ديديم که کل مجموعه سامانه کارت هوشمند سوخت را راهبري مي کند و از نزديک روند کار و مشکلات ايجادشده گزارش شد که به لطف خدا و تلاش همکاران شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي همه ارکان و نيروهاي صنعت نفت پاي کار آمدند. بيش از 870 گروه در سراسر جايگاه هاي عرضه سوخت کشور پاي کار بودند که از آنها، مديران مربوطه، نيروهاي نظامي و انتظامي، آقاي زاکاني شهردار تهران، جايگاهداران و صداوسيما تشکر مي کنم. همچنين از مردم که صبوري، اعتماد و کمک کردند.
وي با بيان اينکه اکنون بيش از 55 هزار نازل عمليات سوخت گيري وجود دارد که نياز است نرم افزار اواس روي آنها نصب شود که اين کار اندکي زمانبر است، تأکيد کرد: اکنون هيچ خلل و مشکلي در سهميه کارت سوخت وجود ندارد و اين سهميه که مورد تاکيد رئيس جمهوري هم بوده، پايدار است.
وزير نفت همچنين اظهار کرد: در ساعات اوليه مشکلي هم که در بعضي از جايگاه هاي عرضه پيش آمده است با تدبير خوبي که رئيس جمهوري انديشيده احتمالاً اين سهميه جبران مي شود.
اوجي با تأکيد بر اينکه وضع ذخيره سازي هاي سوخت مطلوب است، ادامه داد: هيچ مشکلي در تأمين و توزيع سوخت نداريم، همچنين جايگاه هاي بين راهي هم پايدار هستند و سوخت گيري ناوگان حمل ونقل سنگين نيز به روال عادي انجام مي شود.
به گفته وي، اکنون روزانه بيش از 105 ميليون ليتر توليد بنزين داريم و هيچ مشکلي وجود ندارد و انشاءالله ديگر شاهد چنين اتفاق هايي نباشيم و بدون شک، دوستان نيز بايد بازنگري عميقي در بخش سامانه هوشمند سوخت داشته باشند.
جليل سالاري، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي اعلام کرد: با تجربه هايي که همکارانمان در گذشته داشتند، خوشبختانه توانستيم بسرعت جايگاه هاي عرضه را فعال و از ظرفيت عملياتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي استفاده کنيم.
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي با اشاره به اينکه تلاش مي کنيم در بازه زماني کوتاه، کل جايگاه ها را به سامانه هوشمند سوخت متصل کنيم و مشکل عرضه سوخت سهميه اي در کشور نداشته باشيم، درباره وضع ذخيره سازي هاي سوخت در سراسر کشور گفت: خوشبختانه وضع ذخيره سازي ها در همه جايگاه ها و انبارهاي نفت مطلوب است و هيچ گونه چالش و کمبودي در اين زمينه وجود ندارد. با اعزام گروه هاي عملياتي که به صورت شيفت هاي 12 ساعته و 8 ساعته فعال هستند، اميدواريم بسرعت امکان سوخت گيري از طريق کارت هوشمند سوخت در همه جايگاه هاي عرضه فراهم شود.
کرامت ويس کرمي، مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي نيز در حاشيه بازديد جواد اوجي، وزير نفت از ستاد، مرکز داده و پايش شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي و سامانه هوشمند سوخت کشور با تأکيد بر اينکه تلاش کرديم در کمترين زمان ممکن، عرضه سوخت خودروها را فراهم کنيم، گفت: با توجه به آمادگي که از قبل براي قطعي احتمالي سامانه در اين شرکت وجود داشت و سناريوهاي مختلفي که در اين زمينه پيش بيني شده بود، عمليات فعال سازي نخستين جايگاه ها در نيم ساعت ابتدايي اين اتفاق امکانپذير و چرخه سوخت رساني در جايگاه هاي عرضه سوخت کشور در کوتاه ترين زمان ممکن فعال شد.
وي افزود: قيمت هاي مختلفي براي عرضه بنزين و نفت گاز آزاد و يارانه اي در سامانه هوشمند سوخت تغذيه شده که با قطعي سامانه، نظام سهميه بندي غيرفعال شده و ما بايد روي قيمت دوم مي رفتيم. تمهيداتي پياده کرديم که نازل ها را روي سامانه فعال کنيم تا بتوانند بنزين را عرضه کنند و در همان ساعات نخستين وقوع اين حادثه، با هماهنگي سازندگان تلمبه ها که کدهاي امنيتي دارند، سوخت گيري از طريق بنزين آزاد را فعال کرديم.
ويس کرمي گفت: 58 هزار نازل در جايگاه هاي عرضه سوخت کشور داريم که از اين تعداد 44 هزار نازل مربوط به عرضه بنزين و 14 هزار نازل مربوط به عرضه نفت گاز است؛ با روش دستي نازل هاي جايگاه ها تک به تک فعال شد تا بتوانند به روش پيش از سامانه، عرضه بنزين را انجام دهند و جايگاه ها نيز بسرعت عملياتي شدند. در 37 منطقه عملياتي در نخستين ساعات اوليه، جايگاه هاي عرضه سوخت بويژه در مناطق عملياتي بسرعت عملياتي شد.
ويس کرمي افزود: در بحث سامانه حمل ونقل ناوگان سنگين نيز تلاش کرديم با فعال سازي قيمت نفت گاز آزاد براي خودروهاي سنگين مشکلي ايجاد نشود و خوشبختانه در بخش حمل ونقل ناوگان سنگين و نيز تانکرهاي حمل فراورده کمترين مشکل را داشتيم.
وي ضمن قدرداني از زحمات مالکان جايگاه ها در مديريت اين چالش گفت: مالکان جايگاه هاي عرضه سوخت نيز همچون هميشه به صورت شبانه روزي پاي کار بودند.
مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي تأکيد کرد: دارندگان جايگاه هاي عرضه سوخت در اين شرايط سخت و نيز در طول بحران کرونا به صورت شبانه روزي پاي کار بودند و من از صميم قلب از زحمات اين عزيزان و همکاري مطلوب و مثبت اين عزيزان تشکر و قدرداني مي کنم.
مسعود رضايي، مدير سامانه هوشمند سوخت شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي نيز در گزارشي درباره روند عمليات ازسرگيري توزيع سوخت در کشور گفت: معماري سامانه هوشمند سوخت به شکلي است که در بدترين شرايط بسيار سريع سوخت رساني از سر گرفته مي شود. تمام برنامه هايي که داشتيم، در بدترين حالت اجازه قطع سوخت رساني را به حداقل مي رساند و بسرعت تلاش کرديم جايگاه ها را با سياست تک قيمتي عملياتي کنيم.
مدير سامانه هوشمند سوخت شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي افزود: گروه هاي فني ما پس از اين اتفاق بسرعت راهکارهاي ممکن براي عملياتي کردن سامانه را بررسي کردند و تلاش کرديم بتدريج سهميه بندي از طريق سامانه را فعال کنيم.
رضايي افزود: مهم ترين هدف ما در اين بحران، برقراري سريع عرضه سوخت در کشور بود و تأکيد مي کنم که حتي يک ليتر از سهميه هاي مردم در پي اين اختلال حذف نمي شود.
جواد اوجي، وزير نفت روز جمعه، هفتم آبان ماه نيز با حضور در ستاد مديريت بحران شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي در جريان آخرين اقدام ها براي راه اندازي سامانه هوشمند سوخت قرار گرفت. وي همچنين پس از نشست با مديران شرکت پخش فراورده هاي نفتي در مديريت ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران حضور يافت.
وزير نفت پس از پايان نشست در اتاق مديريت بحران شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و بازديد از مديريت ديسچينگ شرکت ملي گاز ايران در جمع خبرنگاران درباره وضع سامانه هوشمند سوخت توضيح داد: در بخش بالادست صنعت نفت با توجه به پايان تعميرات اساسي پالايشگاه هاي کشور به جز پالايشگاه فاز 12 پارس جنوبي که فردا پايان مي يابد، آمادگي مطلوبي براي تأمين سوخت زمستاني وجود دارد.
وي با اشاره به برنامه ريزي شرکت هاي ملي گاز و پخش فراورده هاي نفتي براي تأمين سوخت زمستاني اظهار کرد: با توجه به کاهش دماي هوا، مصارف در بخش خانگي به صورت جزئي افزايش يافته که از مردم عزيز درخواست مي کنم در مصرف سوخت صرفه جويي کنند.
وزير نفت با بيان اينکه قيمت گاز براي مشترکان پرمصرف و بدمصرف بدون شک افزايش مي يابد، تصريح کرد: قيمت گاز براي مشترکاني که در سقف الگو و مطابق جداول شرکت ملي گاز ايران مصرف کنند، همانند گذشته خواهد بود.
اوجي از آمادگي 100درصدي وزارت نفت براي تأمين سوخت زمستاني در بخش توليد خبر داد و گفت: هم اکنون نزديک به 3 ميليارد ليتر سوخت مايع در نيروگاه ها و صنايع ذخيره شده که 450 ميليون ليتر بيشتر از پارسال است، بنابراين جاي نگراني وجود ندارد. اميدواريم با تلاشي که همکاران ما انجام مي دهند، زمستان بدون دغدغه اي را پشت سر بگذاريم.
وزير نفت از بررسي ها براي واريز سهميه جبراني به کارت هوشمند سوخت هموطنان، به دستور رئيس جمهوري خبر داد.
جواد اوجي همچنين اعلام کرد که به سبب مشکلات به وجود آمده در سوخت رساني، براساس دستور رئيس جمهوري، در حال بررسي هستيم که سهميه اي براي هموطنان در پايان ماه به کارت سوخت واريز شود. اين سهميه به خودروهاي سواري، موتورسيکلت ها، آموزشگاه ها و همه وسايل نقليه اي که از کارت سوخت استفاده مي کنند، تعلق مي گيرد.
وي افزود: مقدار سهميه در حال بررسي است که پس از مشخص شدن اعلام و در پايان آبان ماه نيز به کارت هاي سوخت واريز خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در جریان بازدید نمایندگان مجلس از پارس جنوبی تاکید کرد:
مشعل عسلویه یا بهتر است بگوییم منطقه پارس جنوبی در ماه های اخیر میزبان مدیران ارشد نفتی از وزیر نفت دولت سیزدهم تا معاونان وزیر و همچنین برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بوده که از کانون مهم این بازدیدها فاز 14 پارس جنوبی بوده است. از جمله مقصدهای محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز پس از انتصاب در هفته های اخیر، پارس جنوبی بود که به همراه برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به آن سفر کرد. حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به همراه جمعی از اعضای این کمیسیون با همراهی مدیران شرکت ملی نفت ایران به صورت میدانی از تأسیسات منطقه عسلویه بازدید کردند که این نظارت میدانی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با هدف بررسی آثار بودجه ریزی عملیاتی مورد نیاز استان ها طی امسال انجام شده تا بتوان با نگاه استانی، بودجه سال ۱۴۰۱ را پیگیری کرد. پارس جنوبی به عنوان مخزن مشترک گازی میان ایران و قطر است که در حال حاضر از ۴۰۰ حلقه چاه میدان گازی پارس جنوبی، ۳۳۶ حلقه چاه، تولیدی است و بقیه چاه ها با آمدن لوله های CRA تکمیل می شوند. از ۳۹ سکوی پارس جنوبی نیز ۳۷ سکو عملیاتی هستند و دو سکوی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی باقی مانده که براساس برنامه ریزی انجام شده، قرار است طی دو سال آینده تکمیل شود.
رقم سرمایه گذاری در میدان پارس جنوبی، حدود ۸۰ میلیارد دلار طی ۲۰ سال است. ۱۳ پالایشگاه در پارس جنوبی قرار دارد که هشت پالایشگاه در سایت (1) تحویل شده و از پنج پالایشگاه سایت (۲) نیز چهار پالایشگاه تحویل بهره بردار شده و تنها پالایشگاه فاز ۱۴ باقی مانده است. اجرای پروژه فاز 14 به کنسرسیومی متشکل از سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، شرکت مدیریت طرح های صنعتی ایران، شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران، شرکت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران (مپنا)، شرکت پایندان و شرکت ماشین سازی اراک واگذار شده که مسؤولیت رهبری کنسرسیوم را سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) به عهده دارد. با توجه به اهمیت برداشت سهم ایران از میادین مشترک و محدودیت منابع مالی، در فاز 14 نیز تمرکزی جدی بر تکمیل بخش فراساحل صورت گرفت تا با فراورش گاز این موقعیت در ظرفیت های خالی پالایشگاه های دیگر پارس جنوبی، هدف اصلی این طرح پیش از تکمیل بخش پالایشگاهی محقق شود. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در سفر به پارس جنوبی با تأکید بر اینکه توسعه در بوشهر باید همگام با توسعه در پارس جنوبی باشد، گفت: زمستان امسال را با حداکثر تعهد خود به تولید گاز سپری می کنیم. خجسته مهر در جریان بازدید اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی از فاز ۱۴ پارس جنوبی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه ما اعتقاد به توسعه متوازن داریم، افزود: در این سفر برای تحقق توسعه فازهای ۱۳، ۱۴، ۲۲ و ۲۴ که مراحل پایانی خود را دنبال می کنند، برنامه هایی ارائه شد.
وی تصریح کرد: به دنبال این هستیم که زمستان امسال را با تعهد کامل شروع و به پایان برسانیم، همچنین با تکمیل فازهای ۱۳, ۱۴ و ۲۲ تا ۲۴ به حداکثر تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی برسیم. حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی هم در حاشیه این بازدید گفت: این سفر بدون شک می تواند در کار مجلس و کمیسیون برنامه و بودجه برای برنامه ریزی های آینده و تخصیص بودجه و حتی اصلاح ساختار بودجه به ما کمک کند.
وی گفت: اینجا (پارس جنوبی) منبع بزرگ گاز است و گازرسانی به همه ملت ایران وابسته به زحمات کارکنان این منطقه است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران شامگاه چهارشنبه (۲۸ مهرماه) در نشستی که با حضور رئیس و جمعی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی و مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران در منطقه عسلویه برگزار شد، گفت: سناریوهای جبرانی برای تولید گاز طراحی شده است که اگر اجرایی نشود تا چند سال آینده به واردکننده گاز تبدیل خواهیم شد. او افزود: تا امروز حدود ۸۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش بالادست پارس جنوبی انجام شده و با احتساب فاز ۱۱ و تکمیل فازهای ۱۳، ۱۴ و ۲۲-۲۴ حدود ۷.۵ میلیارد دلار به سرمایه گذاری در منطقه عسلویه افزوده و به این ترتیب، توسعه اولیه میدان گازی پارس جنوبی تکمیل می شود. وی با اشاره به اینکه نفت و گاز، جزو انفال محسوب می شوند، بنابراین باید دارایی زیرزمینی کشور را به حداکثر ثروت روزمینی تبدیل کنیم، افزود: دولت به عنوان امانتدار باید بهترین شیوه تولید را که همان تولید صیانتی است، به کار گیرد و با استفاده از فناوری های جدید در بخش پایین دستی، ذخایر زیرزمینی را به حداکثر ارزش افزوده تبدیل کند و در این مسیر، نیروی انسانی توانمند و با انگیزه، بسیار به ما کمک می کند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه باید اهتمام ویژه ای به توسعه منطقه پارس جنوبی داشته باشیم، تصریح کرد: هرگونه اشکالی که در فرایند توسعه و تولید به وجود بیاید، به طور مستقیم به درآمد کشور آسیب وارد می کند، از سوی دیگر بازگشت سرمایه در طرح های بالادستی میدان گازی پارس جنوبی در کمتر از یک سال محقق می شود.
خجسته مهر، یکی از اولویت های دولت سیزدهم را افزایش ظرفیت تولید نفت خام کشور به میزان پیش از تحریم ها بیان کرد و گفت: در سال های گذشته، به دلایل پرشمار، بخشی از ظرفیت تولید نفت را از دست دادیم و میدان های مشترک از برنامه توسعه عقب افتادند.
معاون وزیر نفت، توسعه میدان های هیدروکربوری را به دو بخش میدان های مشترک و مستقل تقسیم کرد و افزود: مهم ترین میدان های مشترک کشور در استان خوزستان و در منطقه غرب کارون است که برای توسعه تا چهار سال آینده به ۱۱ میلیارد دلار منابع مالی نیاز دارد.وی با یادآوری اینکه قرارداد توسعه میدان آزادگان جنوبی در دولت دهم برای تولید روزانه ۳۲۰ هزار بشکه نفت به شرکت چینی واگذار شده بود، اعلام کرد: متأسفانه در دولت یازدهم، این قرارداد به دلایل زیادی محقق نشد که عدم النفع حدود ۶ میلیارد دلاری را به همراه داشت.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از آغاز مذاکره با طرف چینی برای توسعه فاز دوم میدان یادآوران خبر داد و گفت: هم اکنون ظرفیت تولید از این میدان، حدود ۱۱۰ هزار بشکه در روز است و متأسفانه قرارداد توسعه فاز دوم این میدان نیز از سوی دولت یازدهم امضا نشد. خجسته مهر به توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی نیز اشاره کرد و افزود: توسعه این فاز در گذشته به شرکت پتروپارس واگذار؛ اما در روزهای ابتدای کار دولت یازدهم با دستور کتبی ملغی شد و اکنون که هشت سال از آن زمان می گذرد، توسعه این میدان دوباره به همان شرکت پتروپارس واگذار شده است. درآمد حاصل از توسعه این فاز، حدود ۵ میلیارد دلار سالانه است که جزو مرزی ترین فاز با قطر محسوب می شود و توسعه آن به ۴.۷ میلیارد دلار منابع مالی نیاز دارد که باید از منابع داخلی تأمین شود، همچنین تکمیل فازهای ۱۳، ۱۴، ۲۲-۲۴ پارس جنوبی نیز بین ۵ تا ۱۰ درصد باقی مانده که تا پایان سال به اتمام خواهد رسید.
سناریوهای جبرانی تولید گاز روی میز شرکت ملی نفت
وی ادامه داد: میدان گازی پارس جنوبی، منبع ۷۰ درصد تولید کشور است و با حفاری چاه های جدید، اقدام های مهندسی نفت از جمله اسیدکاری و... می توان تا حدودی از افت طبیعی تولید جلوگیری کرد؛ اما مهم ترین کاری که باید انجام دهیم، احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز است که اقدامی اساسی به شمار می آید. اگر این کار را در بخش دریا انجام دهیم ۲۰ میلیارد دلار و در خشکی به ۱۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز داریم. معاون وزیر نفت با بیان اینکه برای افت تولید از پارس جنوبی، سناریوی جبرانی داریم که اگر انجام ندهیم، سال ۱۴۰۴ واردکننده گاز خواهیم شد، اظهار کرد: درطرح ضربتی افزایش تولید ۱۰ میدان گازی مناطق نفت مرکزی ایران، طرح توسعه میدان گازی کیش و خط لوله انتقال گاز، طرح توسعه میدان گازی پارس شمالی، طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، طرح های توسعه میدان های گازی فرزاد( الف) و (ب)، در مجموع ۳۶۶ میلیون مترمکعب در روز به تولید گاز کشور افزوده می شود که در مجموع به ۵۴ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت با تأکید بر اهمیت صرفه جویی در مصرف گاز، افزود: شرکت ملی نفت تولیدکننده گاز است؛ اما در بحث بهینه سازی مصرف انرژی، موارد مهمی مطرح است که باید مدنظر قرار گیرد.خجسته مهر بیان کرد: صرفه جویی حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعبی گاز می تواند به صادرات تبدیل شود و اولویت ما این است که گاز را به زنجیره ارزش تبدیل کنیم.وی با قدردانی از حضور و نقش آفرینی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اظهار کرد: اگر حمایت های این کمیسیون نبود، اکنون در این وضع هم نبودیم و امید است این همکاری و همدلی در ادامه مسیر توسعه صنعت نفت تداوم داشته باشد.در این نشست، حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس و جمعی از اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی از جمله غلامحسین کرمی، مجتبی رضاخواه، محمدرضا دشتی اردکانی، جعفر قادری، ولی الله فرزانه و علیرضا شهبازی به بیان دیدگاه های خود در زمینه های ساخت داخل، منابع انسانی و به کارگیری حداکثری نیروهای بومی در صنایع نفت و گاز پرداختند.
محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس نیز در نشست مشترک با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و جمعی از اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با تشریح اقدام های انجام شده در توسعه پارس جنوبی گفت: روزانه ۷۰۰ میلیون مترمکعب از پارس جنوبی، ۲۵۲ میلیون مترمکعب از دیگر میدان ها و ۷۰ میلیون مترمکعب از بخش گازهای همراه با نفت تولید می شود. وی مقدار برداشت تجمعی گاز غنی از میدان مشترک پارس جنوبی را یکهزار و ۹۹۴ میلیارد مترمکعب بیان کرد و افزود: ارزش محصولات پارس جنوبی در این مدت، ۳۵۹ میلیارد دلار برآورد می شود. برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی به اوج ظرفیت رسیده و از تقریبا چهار سال آینده، سالانه به اندازه یک فاز پارس جنوبی افت تولید خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، میزان برداشت روزانه ایران و قطر از میدان مشترک پارس جنوبی را به ترتیب ۶۲۸ و ۷۰۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: در بخش فراساحل پارس جنوبی ۳۷ سکوی گازی، ۳۴۰ حلقه چاه، ۳ هزار و ۲۰۰ کیلومتر خط لوله و ۵۰ ردیف عملیاتی در حال بهره برداری است. مشکین فام با بیان اینکه از ابتدای توسعه این میدان تاکنون ۸۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری شده است، افزود: از مجموع ۳۷ سکوی در حال بهره برداری، ۱۷ سکوی اصلی با ظرفیت تولید روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز و ۲۰ سکوی فرعی با ظرفیت تولید ۱۴ میلیون مترمکعب در روز در خلیج فارس نصب شده و به بهره برداری رسیده اند. وی با بیان اینکه هر یک از سکوهای اصلی این میدان با ظرفیت ۲۸ میلیون مترمکعب، گاز مصرفی حدود یک میلیون خانوار را تأمین می کند، افزود: برای هر یک از ردیف های دریایی پارس جنوبی (شامل حفاری چاه ها، عرشه دریایی و خطوط لوله زیردریایی) نزدیک به یک میلیارد دلار هزینه شده است. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس تصریح کرد: تمامی سکوها از سوی پیمانکاران ایرانی ساخته و نصب شده اند که از جمله آن می توان به شرکت های صدرا، تأسیسات دریایی، ایزوایکو و صف اشاره کرد. مشکین فام، ارزش محصولات هر پالایشگاه پارس جنوبی را روزانه ۱۰ میلیون دلار برآورد کرد و افزود: ارزش محصولات هر یک از پالایشگاه های گازی پارس جنوبی ۳.۵ میلیارد دلار در سال برآورد می شود که نزدیک به یک درصد تولید ناخالص داخلی است. وی مجموع تولید دیگر محصولات پارس جنوبی را سالانه ۱۲ میلیون تن اتان، ۱۲ میلیون تن گاز مایع (ال پی جی) و روزانه ۷۰۰ هزار بشکه میعانات گازی اعلام کرد و گفت: عمده میعانات گازی تولیدشده از پارس جنوبی در داخل کشور، به محصولات باارزش تبدیل می شود. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با ابراز نگرانی از وضع تولید گاز پارس جنوبی برای سال های آینده گفت: تولید گاز از پارس جنوبی به پیک ظرفیت رسیده است؛ اما پیش بینی می شود از چهار سال آینده، سالانه به اندازه یک فاز پارس جنوبی (۲۸ میلیون مترمکعب) با افت تولید روبه رو شود. مشکین فام، تحقق استمرار تولید گاز را نیازمند اجرای دو راهکار حفظ و نگهداشت تولید از پارس جنوبی و توسعه دیگر میدان های گازی اعلام کرد و گفت: تاکنون ۱۵ درصد گاز درجای میدان، معادل ۶۲ تریلیون فوت مکعب برداشت شده است و با تأسیسات موجود در پارس جنوبی، می توان ۵۰ درصد گاز درجای میدان را که حدود ۲۱۰ تریلیون فوت مکعب محاسبه شده، برداشت کرد. وی در پایان، سرمایه مورد نیاز برای توسعه دیگر میدان های گازی کشور را ۱۷.۵ میلیارد دلار برآورد کرد و گفت: با سرمایه گذاری حدود ۲۰ میلیارد دلار در میدان مشترک پارس جنوبی، برداشت ۷۵ درصدی گاز محقق می شود.
حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در نشست اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: این کمیسیون و مجلس شورای اسلامی، همیشه کمک های خوبی برای صنعت نفت انجام داده که تداوم خواهد یافت. عسلویه دارای سرمایه بزرگی است که می تواند به تنهایی مشکلات عمده ای از کشور را حل کند.
وی با بیان اینکه مجلس و بویژه کمیسیون برنامه و بودجه، تاکنون کمک های خوبی به صنعت نفت داده است، افزود: مجلس شورای اسلامی و کمیسیون برنامه و بودجه، نخستین مقوله ای که از شما می خواهد شفافیت در نفت است. پس از آن اطمینان داشته باشید هر آنچه از ما کمک بخواهید، انجام خواهیم داد. رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: باید به بحث نیروی انسانی در صنعت نفت توجه بیشتری داشت. افرادی که در منطقه عسلویه کار می کنند، جانشان را کف دستشان گرفته اند، بنابراین باید حمایت شوند.
«مشعل» رويکردها و برنامه هاي وزير نفت در حوزه نيروي انساني را بررسي مي کند
موضوع نيروي انساني در صنعت نفت، هميشه از مسائل مهمي بوده که بدون شک در ادوار گذشته هر يک از مسؤولان ارشد در صورت توجه به آن، برگ برنده اي در کارنامه کاري به همراه داشتند؛ آنگونه که فراز و نشيب هاي موجود در زمينه نيروهاي سطوح مختلف قراردادي، پيمانکاري، رسمي و ... وزارت نفت در دهه هاي گذشته، خود مستندي متقن در اين مسير است. از اين رو مي توان به اين موضوع اذعان داشت که جواد اوجي، وزير نفت دولت سيزدهم، پيش از کسب کرسي اين وزارتخانه، برگ برنده اي برايش ايجاد شد که به واسطه آن مي تواند پايگاهي محکم در رزومه کاري خود ايجاد کند. به اين دليل که کارکنان صنعت نفت، بويژه در بخش هاي اقماري در واکنش به مشکلات صنفي خود، اقدام به اعتراضاتي کردند که اين اقدام از پيش از روي کار آمدن دولت سيزدهم با قوت بيشتري ادامه يافت و با اين حال، آنان با پايان دولت قبل، به خواسته هاي خود دست نيافتند و روزنه اميد را در اين دوره ديدند.
آنچه واضح است، ساماندهي و توجه به سرمايه انساني از اولويت هاي وزارت نفت دولت سيزدهم عنوان شده و در همين باره، وزير نفت و سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت به کارکنان صنعت نفت اطمينان خاطر داده اند که به مسائل کاري و قراردادي آنان رسيدگي مي شود و تبديل وضعيت مشمولان ايثارگر و پذيرفته شدگان آزمون کارکنان قراردادي نيز مطابق تعهدات داده شده، عملياتي خواهد شد که در اين گزارش، به عملکرد دوره کوتاه وزارت نفت دولت سيزدهم نگاهي گذرا شده است.
بدون هيچ ترديدي مي توان گفت که جواد اوجي با شنيدن صداي کارکنان صنعت نفت اعلام کرد: کارکنان خدوم آن با درک واقعي از شرايط حساس امروز و با مسؤوليت شناسي و ايثار بي نظير، وظيفه خطير خود را بدرستي انجام دادند. اينجانب تربيت يافته دانشگاه صنعت نفت و از جنس جنوب، ديار گرما و شرجي، سختي و صعوبت، علم و عمليات، پژوهش و پژوهشگاه هستم و با گذراندن مراتب کارشناسي و مديريتي در صف و ستاد، از شمال نفت شهر تا جنوب آبادان، از شمال شرق و نواحي غرب گرفته تا درياي نيلگون خليج فارس، در سخت ترين شرايط عملياتي و اقليمي يار، همراه و همکار ديرينه شما بوده و خواهم بود و نيک مي دانم که راهبري اين صنعت بزرگ، فقط با قدرشناسي و به مدد توان و آگاهي شما عزيزان و زحمتکشان اين مرز و بوم ميسر است. من بخوبي بر شأن، منزلت و کرامت شما کارکنان عزيز صنعت نفت وقوف و آگاهي دارم، از اين رو موفقيت و لازمه انجام مأموريت ملي صنعت نفت را در گرو توانمند کردن و ارتقاي سرمايه انساني دانسته و آن را به عنوان يکي از امور زيربنايي و اولويت هاي اساسي در برنامه هاي ارائه شده خود به مجلس شوراي اسلامي تثبيت کرده ام. بر هيچ کس پوشيده نيست که صنعت نفت، پيشران اقتصاد کشور است و کارکنان خدوم آن با درک واقعي از شرايط حساس امروز و با مسؤوليت شناسي و ايثار بي نظير، وظيفه خطير خود را از بدو پيروزي انقلاب شکوهمند اسلامي تاکنون براي گسترش و تثبيت ارکان اقتصادي و صنعتي ميهن اسلامي که مرکز ثقلش اين صنعت است، انجام داده اند و خدمات و دستاوردهاي بي بديل آنان، چونان نگيني درخشان در صحيفه زرين و حق جويانه ملت مسلمان و انقلابي ايران خواهد درخشيد. اينجانب اگر مورد اعتماد نمايندگان ملت غيور و شريف ايران اسلامي در مجلس شوراي اسلامي قرار گيرم، رجاء واثق دارم که با توجه به شأن و منزلت، کرامت، کار و کارايي که شما کارکنان عزيز صنعت نفت داريد و مصداق جهاد في سبيل الله است و نيز با وحدت و همدلي خواهيم توانست به مدد قدرت بي همتاي الهي، استفاده از علم و فناوري، رويکردهاي صحيح اقتصادي، خرد جمعي، تصميمات عالمانه و روحيه جهادي و انقلابي به اهداف راهبردي و ماموريت هاي عملياتي صنعت نفت و توليد ثروت با جهت گيري اقتصادي و ايجاد حداکثر ارزش افزوده نايل آييم.
بايد اين نکته را در نظر داشت که اوجي در مقام وزير پيشنهادي نفت نيز از موضوع کارکنان صنعت نفت غافل نماند و در سخنان خود در جلسه راي اعتماد نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، ساماندهي سرمايه انساني صنعت نفت و تربيت نيروهاي متخصص و متعهد، حفظ و نگهداشت سرمايه انساني صنعت نفت به عنوان سربازان خط مقدم اقتصاد کشور را از مسائل راهبردي دانست و بيان کرد: کارکنان صنعت نفت در اين سال ها با وجود فعاليت هاي جهادي و توليد ثروت براي کشور، در اين شرايط تحريم و شيوع ويروس کرونا، مورد بي توجهي، بي مهري و بي تدبيري ها واقع شدند و امروز نارضايتي و بي انگيزگي در بدنه نيروي انساني اين صنعت وجود دارد. شاهد خروج کارکنان متخصص اين صنعت هستيم که در صورت رأي شما نمايندگان به بنده براي رفع اين مشکلات اقدام هاي لازم را انجام مي دهيم، همچنين ساماندهي و توجه جدي به ايثارگران و نيروهاي ارکان ثالث و شفافيت و مبارزه با فساد، برنامه ديگر ماست.
از سوي ديگر، مرور برنامه هاي ارائه شده از سوي جواد اوجي به مجلس شوراي اسلامي، بيانگر توجه ويژه او به موضوع نيروي انساني است که در سرفصل آن، مي توان مواردي مهم در اين خصوص يافت. به عنوان نمونه، اوجي در سرفصلي با عنوان اقدامات اساسي و فوريت دار در مجموعه وزارت نفت، از به کارگيري مديران لايق، توانمند و داراي روحيه جهادي و توجه جدي به نيروي انساني سخن گفته است. همچنين در سرفصل ديگري با عنوان اهميت دادن و ساماندهي منابع انساني و تربيت نيروهاي متخصص و متعهد، برنامه هاي خود در اين زمينه را مشتمل بر برنامه اقدام فوري در حوزه منابع انساني براي شناسايي و رفع چالش هاي اساسي در اين حوزه، جلب رضايت و انگيزش شغلي کارکنان، استفاده از مديران توانمند، کارآمد، متعهد، متخصص و فساد ستيز با حفظ نظام شايسته سالاري، ساماندهي قالب هاي قراردادي متعدد فعلي از جمله مدت معين، مدت موقت و پيمانکاري، بهبود معيارها و روزآمدي روش هاي گزينش منابع انساني به منظور جذب نيروي توانمند، متعهد و شايسته، الزام به انجام انتصابات مبتني بر شناسايي توانمندي هاي فردي، حرفه اي و ... ، حفظ و ارتقاي سطح کارايي و اثربخشي مراکز و مؤسسات آموزشي و پژوهشي صنعت نفت، ايجاد انگيزه براي نيروي انساني صنعت نفت و شفاف سازي آينده شغلي، مشارکت و همکاري مديران حوزه هاي مختلف منابع انساني با مديريت ارشد سازمان ها، جذب نيروهاي با ماهيت کارشناسي و مهارتي در وزارت نفت و شرکت هاي تابعه با هدف جبران کمبود نيروي انساني متخصص و جانشين پروري، جوانگرايي، نخبه پروري و تداوم جذب و ساماندهي فرايند دانش آموختگان ممتاز دانشگاه ها و اصلاح هرم نيروي انساني کارکنان صنعت نفت، توسعه طرح هاي آموزش نيروي انساني در حوزه هاي مختلف فني و غيرفني، استقرار مديريت دانش و مستند کردن تجارب مديران در حال بازنشسته شدن، بازنگري و اصلاح ساختار سازماني وزارت نفت و سازمان هاي حاکميتي و تصدي گري بالادستي و پايين دستي، به کارگيري نيروهاي متعهد، متخصص و فسادستيز در صنعت نفت، حفظ و نگهداشت سرمايه انساني ارزشمند در صنعت نفت به عنوان سربازان خط مقدم اقتصادي کشور و به منظور راهبري و انجام مأموريت هاي مهم اکتشاف، توسعه، توليد، فراورش، توزيع و ... در بخش هاي بالا، ميان و پايين دستي صنعت نفت اشاره شده است.
جواد اوجي، پس از اخذ راي اعتماد وزارت نفت از مجلس شوراي اسلامي در همان روزهاي نخست، به پارس جنوبي رفت و در سخناني کار در صنعت نفت و گاز کشور را مصداق بارز خدمتگزاري دانست و ضمن قدرداني از کارکنان صنعت نفت گفت: نيروي انساني، سرمايه اصلي صنعت نفت است که اگر مورد بي مهري قرار گيرند، بهره وري آنان کاهش مي يابد، بويژه در مناطق عملياتي. او در بازديد از بخش هاي مختلف صنعت نفت از جمله پارس جنوبي، پالايشگاه تهران، غرب کارون، دکل هاي حفاري و ... در گفت وگوي رودررو با کارکنان، حرف ها و مطالبات آنها را شنيد تا در فرصت مناسب آنها را مورد رسيدگي و توجه قرار دهد. حضور ميداني و گفت وگو با کارکنان صنعت نفت بازتاب فراواني در ميان کارکنان داشت. آنچه بايد بدانيم، طبق اعلام جواد اوجي که در جمع مردم شهرستان جم بيان داشت، صنعت نفت هم اکنون داراي 61 هزار نيروي رسمي، 4 هزار نيروي مدت معين، 34 تا 35 هزار نيروي مدت موقت و 105 هزار نفر نيروي ارکان ثالث است، سياست همه دولت ها بر اين بوده که دولت بايد چابک باشد و با توجه به ظرفيت ها، سمت ها و ساختار که در هر سازمان يا وزارتخانه اي ديده شده در مقابل آن نفر جذب شده است. او همچنين با اشاره به دستور خود مبني بر احياي 10 هزار سمت سازماني حذف شده، افزود: بخش زيادي از کارکنان قرارداد مدت موقت که در صف انتظار بودند، برحسب صلاحديد و تحت بررسي کميته اي که همه به عدالت عمل خواهند کرد، جذب خواهند شد. وي درباره تبديل وضعيت نيروهاي قرارداد مدت موقت به مدت معين با توجه به احياي 10 هزار سمت افزود: برحسب عدالت تيمي که براي بررسي اين موضوع تعيين کرده ايم و به آن اعتقاد داريم، نقل و انتقال ها انجام خواهد شد.
مروري بر کارنامه جواد اوجي در دوره کوتاه عمر فعاليت او بيانگر آن است که توجه به مقوله نيروي انساني، تنها به اظهارنظرهاي وزير نفت که به آن پرداخته شد، محدود نبوده و نگاهي گذرا به اقدام هاي انجام شده از گام هاي عملي او در اين مسير حکايت دارد. جواد اوجي در تاريخ 21 شهريورماه با صدور حکمي، مهدي علي مددي را به عنوان سرپرست معاونت وزير در توسعه مديريت و سرمايه انساني منصوب کرد تا انتصاب سريع او، کارکنان را براي روزهايي بهتر اميدوار کند. اوجي در پيام خود نوشت: «اميد است با اتکال به الطاف خداوند متعال در انجام امور محوله براي ساماندهي نيروي انساني و پيگيري جدي و مؤثر ابلاغيه هاي اخير در اين حوزه تا حصول نتيجه موفق و مؤيد باشيد.» با اين انتصاب، نشست کارگروه منابع انساني وزارت نفت با حضور مهدي علي مددي، سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت روز يکشنبه ( 28 شهريورماه) برگزار شد. مهدي علي مددي، سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت در سخنان خود اشاره کرد که در چارچوب برنامه ساماندهي وضع پرداخت فوق العاده هاي کارمندان قراردادي مدت موقت، در سال 99 مصوبه شوراي اداري و استخدامي صنعت نفت مبني بر پرداخت بعضي از فوق العاده ها به نيروهاي قراردادي مدت موقت تصويب شد که حسب شرايط همسان نوع برنامه کاري، شرح فعاليت، وظيفه محوله، محيط کار و خدمت، مواردي از آنها در شماري از شرکت هاي اصلي اجرايي نشده بود. با پيگيري هاي معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني، موضوع به صورت مکانيزه و سيستمي به مرحله اجرا رسيد و اصلاحات اعمال شده از اول شهريور سال 1399 قابل اجرا و پرداخت است.
وزير نفت در تاريخ 17 شهريورماه با صدور ابلاغيه اي، خواستار توقف اقدام هاي اجرايي و لغو بعضي از ابلاغيه هاي مربوط به حوزه منابع انساني شد و طي آن نوشت: «شايسته است در اسرع وقت نسبت به لغو و توقف اقدام هاي اجرايي مربوط به ابلاغيه هاي مشروحه ذيل با نظر داشتن ملاحظات مرقوم حسب مورد اقدام لازم معمول شود.»
جواد اوجي، وزير نفت، 9 مهرماه در جريان سفر به گچساران، در نشست مردمي شوراي اداري اين شهرستان به برنامه وزارت نفت براي احياي سمت هاي سازماني اشاره کرد و گفت: در دولت گذشته، 10 هزار سمت در صنعت نفت حذف شد که اين خود، چالشي بزرگ در مسير تحقق فعاليت هاي صنعت نفت است. سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت نيز در تاريخ 11مهر، از برنامه ريزي براي احياي 10 هزار سمت سازماني حذف شده در سطح صنعت نفت خبر داد و گفت: عمده اقدام هاي زيربنايي به اين منظور انجام شده و احياي اين سمت ها در شرف نهايي شدن است. علي مددي به رويکرد وزير نفت درباره به کارگيري نيروهاي بومي در چارچوب قوانين و مقررات موضوعه در صنعت نفت نيز اشاره و عنوان کرد: معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، همه تلاش و تمهيدات لازم را به کار خواهد بست تا استفاده حداکثري صنعت نفت از نيروهاي بومي در سطح استان ها با دريافت مجوزهاي لازم محقق شود.
24 شهريور نيز سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت با اشاره به نگاه مثبت وزارت نفت دولت سيزدهم نسبت به جذب نيروهاي انساني در قالب قراردادهاي کاري موجود گفت: کارکنان قراردادي مدت موقت و مشمولان ايثارگر صنعت نفت اطمينان خاطر داشته باشند که تعهدهاي مرتبط با تبديل وضعيت اين کارکنان، پس از تکميل بررسي هاي لازم و صحت سنجي، اجرايي مي شود. تعهدهايي نسبت به تبديل وضعيت بخشي از کارکنان صنعت نفت وجود دارد که تبديل وضعيت پذيرفته شدگان آزمون قراردادي مدت موقت و تبديل وضعيت مشمولان ايثارگر از جمله آنهاست.
افزون بر مواردي که به آن پرداخته شد، نتايج بررسي و اصلاح ابلاغيه ها و شيوه نامه هاي حوزه منابع انساني که با دستور وزير نفت در دستور کار قرار گرفته بود، از سوي مديرکل تدوين و هماهنگي مقررات اداري و استخدامي به مديران منابع انساني شرکت هاي اصلي و ستاد، همچنين رؤساي دانشگاه صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، مؤسسه مطالعات بين المللي انرژي و صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت ابلاغ شد. از جمله بندهاي اين ابلاغيه مي توان به برآورد و پيشنهاد نيازهاي نيروي انساني، برآورد نيروي انساني از سوي شرکت ها با توجه به پيش بيني تعداد بازنشستگان در سال هاي آتي، ممنوعيت استخدام و به کارگيري و جذب نيروي انساني (رسمي، پيماني، مدت معين و مدت موقت) ممنوعيت مأموريت و جابه جايي نيروهاي قرارداد مدت معين/ موقت 1-3- برآورد نيروي انساني مورد نياز و اقدام براي اخذ مجوز جذب نيروي انساني جديد در چارچوب ماده (9) آيين نامه نظام هاي اداري و استخدامي کارکنان صنعت نفت و از طريق آزمون سراسري جذب انبوه (پيماني/ رسمي) انجام شود. براساس اين ابلاغيه، ممنوعيت گسترش تشکيلات اداري و ايجاد و افزايش سمت هاي سازماني جديد به استثناي موارد منوط به موافقت وزير، تغييرات در سقف سمت هاي سازماني در سطح شرکت اصلي بلامانع است. همچنين عدم به کارگيري نيروي قرارداد مدت موقت و معين جديد کماکان به قوت خود باقي است و جابه جايي و انتقال نيروهاي قرارداد مدت معين/ موقت بين شرکت ها يا معاونت ها و واحدهاي مستقل ستادي (با رعايت عدم انتقال به استان هاي تهران و البرز) پس از موافقت مدير توسعه منابع انساني شرکت اصلي ستاد انجام شود. موضوع مهمي که اين ابلاغيه تصريح کرده بود، اينکه جذب فارغ التحصيلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت که در آزمون ارزيابي مرکز توسعه مديريت صنعت نفت شرايط لازم را احراز نکرده و مردود شده اند، مي توانند در آزمون هاي سراسري جذب انبوه شرکت کنند. همچنين عدم افزايش نيروهاي پيمانکاري با راهکارهاي کنترل کميت نيروي انساني شرکت هاي پيمانکاري، با همکاري واحدهاي امور سازماني/ مديريت هاي مالي و توسعه منابع انساني شرکت ها مورد بررسي و اقدام قرار گيرد و ممنوعيت ايجاد سمت هاي اقماري (به استثناي موارد اضطراري با مجوز وزير)/ ممنوعيت پرداخت فوق العاده و حق مأموريت شاغلان اقماري، ايجاد سمت اقماري در جزاير، سکوها و مناطق اقماري فعلي و ساير مناطق عملياتي اقماري پذير با رعايت سقف سازمان مربوطه و طي فرايند تصويب خواهي سازمان اقماري بلامانع است. پرداخت فوق العاده مأموريت به شاغلان برنامه طرح اقماري براساس مجموعه مقررات اداري و استخدامي کارمندان صنعت نفت در اين خصوص بلامانع است. تسريع در اجراي قانون مزبور به ترتيب با استفاده از ظرفيت سمت هاي بلاتصدي، احياي سمت متناسب با افراد مشمول يا ايجاد سمت قائم به شخص، ساماندهي وضعيت پرداخت حقوق و مزاياي نيروهاي قرارداد مدت موقت، تعديل مدرک تحصيلي، دستورعمل اجرايي برخورداري فرزندان پسر کارمندان شاغل و بازنشسته (بالاي 22 سال) از خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت، مقررات بازنشستگي پيش از موعد بر مبناي تقاضاي شخصي کارمند، آيين نامه استخدامي اعضاي هيأت علمي دانشگاه صنعت نفت/ پژوهشگاه صنعت نفت/ مؤسسه مطالعات بين المللي انرژي، بخش ديگري از مواردي بود که به آن پرداخته شد.
سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت 14 مهر از موافقت وزير نفت با پيشنهاد حمايت و تقويت بنيه مالي بازماندگان متوفيان غيررسمي حوادث ناشي از کار در صنعت نفت خبر داد و گفت: به اين منظور، ماهانه مبلغي با عنوان کمک هزينه معيشت به بازماندگان واجد شرايط کارگران غيررسمي فوت شده پرداخت مي شود.
پيرو وعده اخير وزير نفت مبني بر اعزام گروه کارشناسي به استان بوشهر، هيأتي 12 نفره به رياست مديرکل آموزش، برنامه ريزي نيروي انساني و تحول اداري وزارت نفت براي بررسي مسائل شغلي، قراردادي و معيشتي کارکنان غيررسمي صنعت نفت راهي بوشهر شدند. جواد اوجي، وزير نفت در سفر اخير خود به استان بوشهر، در جمع مردم شهرستان جم حضور يافت و پس از استماع ديدگاه هاي مردمي اعلام کرد که گروهي را براي بررسي بحث معيشت و قراردادهاي کارکنان حجمي در بخش هاي مختلف صنعت نفت اعم از بخش خدماتي، پالايشگاهي و تعميراتي به اين استان اعزام کند. حال در شرايطي که هنوز يک هفته از وعده وزير نفت نگذشته بود، با هماهنگي سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، هيأتي 12 نفره متشکل از نمايندگان شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي گاز ايران و شرکت ملي صنايع پتروشيمي به رياست مديرکل آموزش، برنامه ريزي نيروي انساني و تحول اداري منابع انساني راهي بوشهر شده اند تا به مشکلات کارکنان رسيدگي کنند.
وضع پرداخت فوق العاده هاي کارکنان قراردادي مدت موقت وزارت نفت با ابلاغ اداره کل تدوين و هماهنگي مقررات اداري و استخدامي و پيگيري معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، ساماندهي شد. مهدي علي مددي، سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزير نفت در اين زمينه توضيح داد: در چارچوب برنامه ساماندهي وضع پرداخت فوق العاده هاي کارمندان قراردادي مدت موقت، در سال 99 مصوبه شوراي اداري و استخدامي صنعت نفت مبني بر پرداخت بعضي از فوق العاده ها به نيروهاي قراردادي مدت موقت تصويب شد که حسب شرايط همسان نوع برنامه کاري، شرح فعاليت، وظيفه محوله، محيط کار و خدمت، مواردي از آنها در شماري از شرکت هاي اصلي اجرايي نشده بود. با پيگيري هاي معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني، موضوع به صورت مکانيزه و سيستمي به مرحله اجرا رسيد و اصلاحات اعمال شده از اول شهريور سال 1399 قابل اجرا و پرداخت است.
تعداد مشمولان بند «و» ماده 44 قانون برنامه پنجم توسعه در وزارت نفت حدود 5 هزار نفر هستند که با وجود محدوديت هاي بودجه اي، وزير نفت با نگاهي مثبت، تبديل وضعيت تمام مشمولان را لازم الاجرا خوانده است. طبق اعلام مددي، بخش عمده کارها براي تبديل وضعيت اين کارکنان انجام شده و به منظور تکميل فعاليت ها، امروز (24 شهريورماه) نشستي با مديران منابع انساني در سطح وزارت نفت خواهيم داشت و در تلاشيم با تدوين سازوکارها و رفع موانع پيش رو، اين فرايند را نيز تا پايان سال نهايي کنيم و به سرانجام برسانيم و به همه تعهدهاي صنعت نفت در اين موضوع عمل کنيم. همچنين بررسي درباره حدود 1700 نفر پذيرفته شده آزمون کارکنان قراردادي مدت موقت در اين زمينه، بررسي ها در حال انجام است و پس از صحت سنجي شرايط افراد و نيازسنجي، پذيرفته شدگان براي مصاحبه دعوت مي شوند تا فرايند جذب آنان در قالب قرارداد مربوطه تکميل شود.
با توجه به بازنشستگي بخش قابل توجهي از کارکنان صنعت نفت طي چهار تا پنج سال آينده، برنامه هاي مناسب ديگري نيز در خصوص جذب تدارک ديده شده که در اين زمينه، برگزاري آزمون استخدامي نيز دوباره در دستور کار قرار مي گيرد تا با ايجاد انگيزه در فارغ التحصيلان دانشگاهي اميدوار به کار در صنعت نفت، از ظرفيت بازار کار جامعه علمي کشور در مسير اعتلاي اين صنعت به نحو بهينه تري بهره مند شوند. با توجه به تنوع و تعدد مشکلات و مطالبات کارکنان صنعت نفت در رده هاي مختلف قرارداري، بدون شک مسيري سخت و حساس پيش روي وزير نفت قرار دارد که با توجه به اولويت بخشي به اين مساله طي دوره کوتاه فعاليت جواد اوجي، مي توان اميدوار به مرتفع شدن بخش مهمي از آنها در 100 روز فعاليت او بود. برنامه هاي مناسب ديگري نيز در خصوص جذب تدارک ديده شده که در اين زمينه، برگزاري آزمون استخدامي نيز دوباره در دستور کار قرار مي گيرد تا با ايجاد انگيزه در فارغ التحصيلان دانشگاهي اميدوار به کار در صنعت نفت، از ظرفيت بازار کار جامعه علمي کشور در مسير اعتلاي اين صنعت به نحو بهينه تري بهره مند شوند. با توجه به تنوع و تعدد مشکلات و مطالبات کارکنان صنعت نفت در رده هاي مختلف قرارداري، بدون شک مسيري سخت و حساس پيش روي وزير نفت قرار دارد که با توجه به اولويت بخشي به اين مساله طي دوره کوتاه فعاليت جواد اوجي، مي توان اميدوار به مرتفع شدن بخش مهمي از آنها در 100 روز فعاليت او بود.
توسعه پایدار با گسترش صنایع تکمیلی محقق خواهد شد
واقعیت آن است که ایران، عمده محصولات صنایع تکمیلی پتروشیمی را از کشورهایی همچون امارات متحده، کره جنوبی و چین وارد می کند، این در حالی است که اغلب این کشورها واردکننده محصولات اولیه پتروشیمی از ایران هستند. به همین دلیل سرمایه گذاری و استفاده از فناوری در توسعه صنایع تکمیلی ایران، یک ضرورت اجتناب ناپذیر این صنعت به شمار می آید. جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم، کاهش خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده صنایع پایین دستی بویژه در صنایع پتروشیمی را یکی از راه های دور زدن و خنثی سازی تحریم ها می داند؛ چراکه سبب تبدیل نفت خام به فراورده با ارزش افزوده بالاتر می شود. در حال حاضر، حجم وسیعی از محصولات پتروشیمی به صورت خام صادر می شود. حدود 90 درصد از صادرات ایران را نفت و مواد اولیه از جمله محصولات پتروشیمی تشکیل می دهد و بخش زیادی از واردات، صرف کالاهای نهایی مصرفی می شود. ایران، عمده محصولات صنایع تکمیلی پتروشیمی را از کشورهایی همچون امارات متحده، کره جنوبی و چین وارد می کند این در حالی است که اغلب این کشورها واردکننده محصولات اولیه پتروشیمی از ایران هستند.
در واقع ما ماده ای را با سرمایه گذاری سنگین تولید؛ اما ارزان صادر کرده و تبدیل شده آن ماده به کالای مصرفی را با ارزش بالاتر از همان کشورها وارد می کنیم. نکته قابل توجه این است که سهم صنعت پتروشیمی از اشتغال حدود 1.2 درصد از بخش صنعتی کشور است، در حالی که صنایع کوچک و متوسط که خیلی هم به چشم نمی آیند 75 درصد در اشتغال صنعتی کشور سهم دارند و اگر محصولات پتروشیمی که با گاز ارزان و یارانه ای تولید می شود، به جای صادرات در همان شکل اولیه، در صنایع متوسط و کوچک مرحله به مرحله فرآوری تا به کالای نهایی مصرفی تبدیل شود، در هر مرحله به ارزش قیمتی آن ماده افزوده شده و به بیش از 3-4 برابر حالت اول می رسد و اشتغالزایی گسترده ای در ایران ایجاد خواهد شد.
سیاست دولت سیزدهم، تامین سرمایه مورد نیاز صنعت پتروشیمی از طریق بازار پول و سرمایه کشور یا ابزار نوین تامین مالی است؛ چرا که برای ایجاد صنایع پتروشیمی، به سرمایه گذاری های داخلی و خارجی سنگین نیاز است.
بخش خصوصی در صنعت پتروشیمی ایران، یکی از ارکان توسعه این صنعت رو به رشد به شمار می رود و افزایش سطح همکاری ها میان بخش خصوصی با شرکت ملی صنایع پتروشیمی و افزایش همگرایی میان بخش های بالا دستی و پایین دستی، می تواند هدف های پیش بینی شده برای تحقق اقتصاد مقاومتی را بویژه در صنعت ارزش آفرین پتروشیمی محقق کند، از این رو برای دستیابی به اهداف تعیین شده در این بخش، باید از تمام ظرفیت های موجود در بخش خصوصی بهره گرفت تا بتوان زنجیره ارزش را با هدف توسعه متوازن تکمیل کرد.
همچنین با ورود سرمایه گذاری های جدید خارجی، همگام با انتقال دانش فنی و فناوری های کارآمد و روز جهان، می توان در آینده نزدیک به هدف های پیش بینی شده در مسیر توسعه صنعت پتروشیمی ایران دست یافت. باید به این مساله هم توجه داشت که جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی است که تمام زیرساخت ها، ابزارها، ظرفیت ها و منابع مورد نیاز برای داشتن یک صنعت پتروشیمی سودآور را در اختیار دارد و سال هاست که صنعت پتروشیمی ایران، با وجود تمام چالش های موجود بویژه در دوران تحریم، به دنبال توسعه متوازن وتکمیل زنجیره ارزش است.
هم اکنون تنها 30 درصد از ظرفیت موجود در واحدهای تولیدی در حوزه صنایع تکمیلی پتروشیمی فعال هستند که با توجه به برنامه های جواد اوجی، وزیر نفت در این زمینه، به نظر می رسد در سال های آتی شاهد توسعه فعالیت های صنایع تکمیلی در ایران خواهیم بود.
براساس برنامه های وزیر نفت در بخش پتروشیمی، افزون بر سرمایه گذاری های جدید و تکمیل طرح های در دست ساخت، نه تنها شاهد فاصله گرفتن از خام فروشی محصولات خواهیم بود؛ بلکه سبد کالاهای صادراتی پتروشیمی هم متنوع می شود.
در این میان، افزون بر تلاش برای ساخت و تکمیل طرح های بالادستی و نیز افزایش ظرفیت تولید در این بخش، باید گفت که صنایع پایین دستی پتروشیمی، بهترین و مناسب ترین جایگزین صادرات نفت خام و نیز محصولات بخش بالادست پتروشیمی است و از آنجا که ارزآوری مطلوبی را به همراه دارد، باید توسعه آن بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
البته روند توسعه صنعت پتروشیمی بر مبنای تکمیل زنجیره ارزش آغاز و بر این مبنا اجرای ۳۳ طرح با عنوان «طرح های پیشران» تعریف شده که هدف اصلی این طرح ها، استفاده از خوراک های متنوع صنعت پتروشیمی در طول زنجیره ارزش و با هدف فعال سازی صنایع کوچک و پارک های صنعتی و شیمیایی است.
براساس برنامه ریزی انجام شده، با اجرای طرح های پیشران در ۶ زنجیره متنوع، حدود 3.5 میلیون تن خوراک به صنایع تکمیلی اختصاص می یابد.
براساس برنامه های تعریف شده در سال ۱۴۰۴، میانگین ارزش محصولات پتروشیمی نسبت به هم اکنون افزایش چشمگیری یافته و زنجیره توسعه صنعت پتروشیمی به سمت تولید محصولات راهبردی و مورد نیاز در صنایع داخلی پایین دستی پتروشیمی، افزایش ظرفیت صادراتی و تأمین ارز مورد نیاز کشور ادامه یابد.
ساخت و توسعه شهرک های تخصصی پتروشیمی که در دستور کار شرکت ملی صنایع پتروشیمی و سازمان شهرک های صنعتی ایران قرار داشت، می تواند زمینه ساز رشد و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی قرار گیرد؛ هرچند که بتازگی و بر اساس توافق های انجام شده، صنایع پایین دستی در شهرک های صنعتی، مستقر خواهند شد و به صورت مستقل فعالیت نخواهند کرد.
شهرک های صنعتی، تمام مزیت های مورد نیاز را برای حضور صنایع پایین دستی پتروشیمی دارند و با توسعه این شهرک ها بویژه در استان های مرزی، می توان توسعه صنعت پتروشیمی را در کشور شتاب بخشید.
استان های مرزی ایران، به دلیل وجود بازارهای مناسب و وجود تقاضا از سوی کشورهای همسایه، قابلیت جذب سرمایه گذاری های جدید و توسعه شهرک های تخصصی پتروشیمی با هدف توسعه صنایع تکمیلی را دارند.
ایران به علت موقعیت منطقه ای مناسب می تواند کالاهای ساخته شده از صنایع تکمیلی پتروشیمی را به کشورهای اطراف خود با بازاری حدود ٦٠٠ میلیون نفر صادر کند.
در این میان باید در نظر داشت که استان های مرزی، نقش ویژه ای در توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی دارند و با تقویت بازارچه های مرزی و ایجاد مناطق ویژه صادراتی، افزون بر افزایش ضریب امنیت ملی می توان روند صادرات صنایع تکمیلی را گسترش داد.
با توجه به تاکید مقام های عالی کشور بویژه مدیران صنعت نفت، توسعه پایدار با گسترش صنایع تکمیلی محقق خواهد شد و صنایع می توانند از تولیدات واحدهای میان دستی و تکمیلی پتروشیمی در مسیر توسعه اقتصادی کشور استفاده کنند.
برنامه ششم توسعه صنعت پتروشیمی با هدف توسعه پایدار و متوازن، تدوین شده و در این مسیر با کاهش خام فروشی، برنامه های مدونی برای توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی اندیشیده شده است.بدون تردید پرهیز از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی به علت زیرساخت های موجود می تواند در توسعه این صنعت ارزش آفرین یک مزیت به شمار آید که با یک برنامه منسجم، رسیدن به اهداف پیش بینی شده میسر خواهد شد.
در این میان نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد، آن است که با توجه به آمایش سرزمین و پراکندگی صنایع بالادستی پتروشیمی در سراسر کشور، زمینه مناسبی برای توسعه صنایع تکمیلی به وجود آمده و سرمایه گذاری در این بخش می تواند یک سرمایه گذاری مطمئن و سودآور باشد.
از سوی دیگر، ماموریت اصلی اقتصاد ایران برای 10 سال آینده، اشتغالزایی، ایجاد رفاه برای مردم و افزایش اقتدار اقتصادی کشور است و صنعت پتروشیمی چه در بخش بالا دست و چه در صنایع تکمیلی، سهم عمده ای در تحقق این اهداف خواهد داشت.
اقدامات وزارت نفت در حوزه مسؤولیت اجتماعی با پیشتازی صنعت پتروشیمی ادامه دارد
مشعل توجه به مسؤولیت های اجتماعی از جمله اولویت های صنعت نفت به شمار می آید و در تحقق این سیاست ها پیشتاز و فعال بوده و در این مسیر با تدوین و اجرایی کردن برنامه های تعریف شده، توانسته است تا حد زیادی به مناطق همجوار تاسیسات نفتی خدمات رسانی کند. از سوی دیگر، وزارت نفت به دلیل انتظاراتی که در اذهان عمومی وجود داشته و دارد، در دهه های گذشته همواره در معرض مطالبات مرتبط و غیر مرتبط با صنعت نفت بوده است. در این شرایط، مجموعه نفت تلاش کرده تا حد امکان در هماهنگی و همراهی با سایر مراجع و مسؤولان استانی و محلی، نیازها و خواسته های مردم محلی و منطقه را بر طرف کند. این اقدامات و رویکرد وزارت نفت در زمینه مسؤولیت اجتماعی به حدی بوده که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، رویه وزارت نفت در تخصیص اعتبار به طرح های مسؤولیت اجتماعی را مثبت ارزیابی کرده است. در این میان، شرکت های پتروشیمی در بین زیرمجموعه های صنعت نفت، جزو پیشتازان و سرگروه ها در حوزه مسؤولیت اجتماعی و رسیدگی به جوامع محلی و ایجاد زمینه های شغلی بوده و هستند. پتروشیمی ها که بخش قابل توجهی از آنها دیگر کاملا خصوصی اند، بخش مشخصی از درآمد سالانه خود را برای اقدامات مرتبط با حوزه مسؤولیت اجتماعی به شکل مجزا و متناسب با نیاز منطقه ای که در آن حضور دارند، قرار داده اند. علاوه بر این در مناطقی مثل ماهشهر که تعدادی از مجتمع های پتروشیمی حاضر هستند، شوراي راهبردي مسؤولیت اجتماعی منطقه را تشکیل داده اند.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، چندی قبل طرح های خدمات محور خود در عسلویه و ماهشهر را اعلام و در راستای آن قراردادها و تفاهمنامه هایی را به امضا رساند. تأمین مالی این پروژه ها در ماهشهر از سوی شرکت های بندر امام، اروند، شهید تندگویان، بوعلی، فجر انرژی خلیج فارس، خوزستان و کارون انجام می شود. همچنین عاملیت این اقدامات از سوی شرکت عملیات غیرصنعتی ماهشهر و ره آوران فنون پتروشیمی در ماهشهر و در عسلویه نیز از سوی شرکت های پارس، نوری و مبین انرژی خلیج فارس و با عاملیت شرکت عملیات غیر صنعتی پازارگاد اجرا خواهد شد. در طرح حمایت از تحصیل دانش آموزان مستعد در منطقه عملیاتی ماهشهر در سال تحصیلی گذشته ۳۸۲ دانش آموز تحت پوشش طرح قرار گرفتند و با توسعه طرح در سال تحصیلی جاری، تعداد ۱۷۷ دانش آموز به این تعداد اضافه شدند. با گسترش و توسعه طرح توانمندسازی دانش آموزان به منطقه عملیاتی عسلویه، شرکت های تأمین کننده مالی گروه در عسلویه از طرح حمایت کردند و پس از انجام فرایندهای شناسایی و انتخاب، ۲۴۰ دانش آموز در این منطقه تحت پوشش طرح قرار گرفتند. همچنین از سال گذشته تاکنون، در مجموع ۸۰۰ دانش آموزان مناطق عملیاتی ماهشهر و عسلویه تحت پوشش طرح توانمندسازی دانش آموزان مستعد قرار گرفته اند و از خدمات این طرح بهره مند خواهند شد. در حال حاضر طرح تأسیس کانون های تخصصی تحکیم و تعالی خانواده برای دومین سال متوالی در ۵۵ کانون فرهنگی مناطق عملیاتی ماهشهر و عسلویه در حال اجراست. در این طرح که طی ۱۷ مرحله برنامه ریزی و با همکاری۲۰۰ نفر از ارکان اجرایی شامل مشاوران، همیاران و نیز مدیران و کارشناسان اجرایی به مرحله اجرا گذاشته شده، سال گذشته ۳۳۰۰ نفر از جوانان جامعه محلی منطقه ماهشهر در مجموعه در برنامه های تحکیم و تعالی خانواده شرکت کرده اند. در منطقه عملیاتی عسلویه شامل چهار شهرستان عسلویه، کنگان، جم و دیر که این طرح برای نخستین سال با پشتیبانی و تعهد مالی سه شرکت پتروشیمی پارس، نوری و مبین انرژی خلیج فارس و با حمایت حوزه های علمیه چهار شهرستان، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی عسلویه، ادارات تبلیغات اسلامی شهرستان های عسلویه، کنگان، جم و دیر و نیز مراکز فرهنگی این شهرستان ها آغاز شده، تاکنون ۲۰ کانون شناسایی شده و با تکمیل فرایندهای اجرایی، مجموعه خدمات آموزشی، مشاوره ای و مداخله ای و نیز مسابقات فرهنگی با هدف کاهش طلاق و افزایش ازدواج به مرحله اجرا درخواهد آمد.
هلدينگ خليج فارس، یکی از مجموعه های فعال در صنعت پتروشیمی است که مالکیت یا سهام تعداد قابل توجهی از شرکت های پتروشیمی به طور کامل یا نیمه و جزئی به این مجموعه تعلق دارد. هلدینگ خلیج فارس هم همواره تلاش کرده به شکل مجزا یا مشترک با سایر شرکت ها و ارگان ها، خدمات و الزاماتی را برای مردمی که در همسايگی و همجواری مجتمع ها قرار دارند، اختصاص دهد. این مجموعه از ابتدای امسال، برنامه های مسؤولیت اجتماعی خود در شهرستان های ماهشهر و بندر امام را در پنج محور توانمندسازی دانش آموزان، تأسیس کانون های تحکیم و تعالی خانواده، حمایت از کارگاه های کوچک و اشتغالزا و برنامه های حوزه بهداشت، درمان و ورزش و در قالب کمیته مسؤولیت اجتماعی، برنامه ریزی و در دستور کار قرار داده است. در همین قالب بود که خردادماه، 66 تفاهمنامه همکاری بین شرکت های پتروشیمی و ارگان های دیگر در زمینه های مختلف به امضا رسید. به عنوان نمونه شرکت پتروشیمی بندرامام، به عنوان بزرگترین شرکت پتروشیمی منطقه، ۱۱ تفاهمنامه همکاری با واحدهای تولیدی بخش خصوصی در زمینه های مختلف مانند تهیه انواع مبدل حرارتی، تهیه رول شیرینگ، تهیه انواع گازهای صنعتی و تهیه کیسه های پلاستیکی امضا کرده است. این تفاهمنامه ها که به طور مستقیم به کار اجرایی جدید در منطقه، ایجاد بازار رقابتی و اشتغال منجر می شود، با توجه به نیاز مجتمع های پتروشیمی و نیاز منطقه، طراحی و پیش بینی شده است.
طــرح حمایت برای دریافت خدمات درمانی به بیماران و خانواده های دچار فرزندان با بیماری خاص (تالاسمی، هموفیلی و دیالیز)، صعب العلاج (دیابت، سرطان، اوتیسم، پیوند کلیه، ام اس و ای بی) و خانواده های دارای دو و چندمعلولیتی به عنوان یکی از پنج طرح خدمات محور مصوب کمیته مسؤولیت های اجتماعی خدمات محور گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس، با هدایت مدیریت برند، مسؤولیت اجتماعی و روابط عمومی و همچنین طراحی و برنامه ریزی گروه مشاور مسؤولیت های اجتماعی اجرا شده است. این طرح با هماهنگی شبکه بهداشت و درمان، ادارات بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) مناطق ماهشهر و عسلویه (عسلویه، کنگان، جم و دیر) و نیز سمن ها و انجمن های خیریه سطح این شهرستان ها و با تأمین اعتبار شرکت های پتروشیمی مناطق عملیاتی در مرحله اجرا و در مجموع ۹ تفاهم همکاری در دست پیگیری و اجراست. مجموعه خدمات این طرح که با هدف کاهش آلام و حمایت درمانی از بیماران تحت پوشش طرح و خانواده های ایشان طراحی شده، با اولویت درمان بیماران تحت پوشش در سه گروه بیماران صعب العلاج، بیماری های خاص و خانواده های دارای بیماران دو و چند معلولیتی و سپس در صورت ایجاد بستر و وجود منابع کمک به معیشت افراد و خانواده های ایشان اجرا می شود. شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس اعلام کرده است که ارائه خدمات ورزشی به نوجوانان و جوانان مناطق محروم شهرستان ماهشهر از جمله طرح های موفق و با استقبال شهروندان در ماهشهر بوده است. تخصیص و تأمین اعتبارات به منظور تهیه تجهیزات و وسایل ورزشی به مبلغ ۱۲ میلیارد ریال، تجهیز و آماده سازی دو زمین ورزشی در شهرک چمران و شهرک طالقانی به مبلغ ۱۸ میلیارد ریال، اهدای بالغ بر ۱۲۰۰ بسته کامل البسه ورزشی به تعداد فوتبالیست های ۵۳ تیم محلات شهرستان ماهشهر و بازسازی زمین های چمن مصنوعی منطقه از دستاوردهای اجرای این طرح بوده و طرح مشابه در شهرستان عسلویه هم اجرا خواهد شد. یکی از برنامه های شاخص مسؤولیت اجتماعی هلدینگ خلیج فارس در ماهشهر، طرح حمایت از کارآفرینی و اشتغالزایی کسب وکارهای کوچک و متوسط است. اجرای این برنامه ها با هدف مطالعه، برنامه ریزی و طراحی مدل های کسب وکار موفق بومی در منطقه ماهشهر، ایجاد و راه اندازی مشاغل مستعد و اثربخش متناسب با شرایط منطقه و نیازهای عمومی و تخصصی صنایع پتروشیمی و افزایش میزان اثربخشی خدمات مسؤولیت اجتماعی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و شرکت های تابع در منطقه ماهشهر توفیق های فراوانی داشته است. یکی از این نتایج قابل توجه، برگزاری نمایشگاه توانمندسازی و حمایت از مشاغل منطقه بود که این طرح نیز با برگزاری نمایشگاه «حمایت از شرکت های منطقه در تأمین نیازهای عمومی و تخصصی شرکت های پتروشیمی منطقه» در عسلویه آغاز می شود.
روايت «مشعل» از پروژه هاي نيمه تمام پالايشگاهي در کشور
صنعت پالايش، يکي از محورهاي مهم در زنجيره ارزش صنعت نفت به شمار مي رود و مي تواند علاوه بر تامين سوخت مورد نياز داخل، ارزش افزوده بالاتر و درآمد بيشتري براي کشور به همراه داشته باشد. جواد اوجي، وزير نفت از آغاز راه در مجلس و کسب راي اعتماد، همواره بر افزايش ظرفيت پالايشي ايران با هدف جلوگيري از خام فروشي و تحقق خودکفايي در تامين سوخت تاکيد کرده است، به گونه اي که تا چهار سال آينده ظرفيت پالايشي ايران به 3.5 ميليون بشکه در روز افزايش خواهد يافت و شاهد افزايش يک و نيم برابري در اين حوزه خواهيم بود. دستيابي به اين امر، نيازمند ايجاد پالايشگاه هاي جديد و افزايش ظرفيت پالايشي کشور است و با وارد شدن پالايشگاه هاي جديد به مدار توليد، بخشي از چالش هاي پيش روي صنعت پالايش کشور برطرف خواهد شد. در گزارش پيش رو مروري داريم بر پروژه هاي نيمه تمام پالايشگاهي کشور که در ادامه مي خوانيد:
احداث پالایشگاه هرمز در سواحل مکران در شهرستان جاسک، از جمله این پروژه هاست که موجب توسعه هرچه بیشتر این منطقه می شود که نیاز به همکاری بیشتر دستگاه های اجرایی استان برای صدور مجوز و آغاز عملیات اجرایی دارد.
طرح ساخت پالایشگاه نفت خام هرمز با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز در سال ۱۳۸۵ به تصویب هیات مدیره شرکت ملی پالایش و پخش رسید. بر پایه مجوزهای ارائه شده، خوراک پالایشگاه، شامل نفت خام بسیار سنگین میدان های سروش و نوروز و نفت خام سنگین صادراتی و مخلوط فروزان بوده است.
مقرر شده بود تا پالایشگاه نفت خام فوق سنگین هرمز با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز و با ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری در کنار پالایشگاه بندرعباس ساخته شود. عملیات اجرایی این طرح در سال ۱۳۸۵ آغاز شد؛ اما از آن زمان تاکنون پیشرفت فیزیکی زیادی نداشته است. در سال ۱۳۹۱ با توجه به حجم سرمایه گذاری مورد نیاز این طرح و به دلیل تامین نشدن منابع مالی، موضوع فازبندی و مرحله ای کردن اجرای این طرح مورد توجه قرار گرفت و بر اساس پیشنهاد مشاور طرح مقرر شد، در ابتدا و با عنوان فاز اول یک پالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای شامل واحدهای فرایندی نظیر تقطیر، بازیافت گاز مایع، تصفیه نفت سفید و نفت گاز و تاسیسات جانبی مورد نیاز ساخته شود. نتایج ارزیابی اقتصادی فاز اول نشان دهنده آن بود که در صورت اجرای این طرح، در بندرعباس نرخ بازگشت سرمایه ۱۰ درصد و زمان بازگشت سرمایه حدود ۲۲ درصد می شود که با این شرایط، اجرای فاز بعدی طرح و از محل درآمد حاصل از فاز اول، غیرممکن است. پالایشگاه هرمز با ۵ درصد پیشرفت فیزیکی و خوراک نفت خام فوق سنگین با سرمایه گذاری یک شرکت خصوصی، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت کی.بی.سی انگلیس اجرایی شده و با ساخت آن روزانه ۱۵ میلیون لیتر بنزین و 26.6 میلیون لیتر گازوییل به ظرفیت تولید فراورده کشور اضافه می شود. در ادامه، پالایشگاه نفت فوق سنگین هرمز که قرار بود در غرب شهر بندرعباس ساخته شود، به منطقه جاسک انتقال یافت.
قرارداد پالایشگاه خوزستان که از آن به عنوان پالایشگاه دوم آبادان یاد می شود، در سال 1386 به امضا رسید تا با سرمایه گذاری 2.5 میلیارد یورویی ساخته شود. برای ساخت این پالایشگاه، سهم بخش خصوصی 75 درصد، سهام متعلق به شرکت توسعه صنایع پالایش نفت 20 درصد و 5 درصد نیز مربوط به شرکت نفت آبادان بود. بیش از 10 سال از تصویب آن می گذرد؛ اما این طرح در حد تابلو باقی مانده است.
از زمان تصویب این طرح تاکنون، مسؤولان مختلف وعده های متفاوتی برای آغاز عملیات ساخت و انتخاب سرمایه گذار و پیمانکار این طرح، رسانه ای کرده اند؛ اما تا به امروز هیچ نشانی از عملی شدن این وعده ها دیده نمی شود.
با ایجاد این پالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای، روزانه ۲۰ میلیون لیتر بنزین، ۱۱ میلیون لیتر نفت گاز، ۵/۶ میلیون لیتر نفت کوره، ۴/۷ میلیون لیتر نفت سفید و ۴/۵ میلیون لیتر گاز مایع تولید خواهد شد.
مقرر شده بود تا پالایشگاه کاسپین برای ایجاد حداکثر سودآوری، مجموعه ای از پالایشگاه و پتروشیمی باشد، به طوری که هم محصولات پتروشیمی و هم فراورده های نفتی در این پالایشگاه تولید شود.
این پالایشگاه که قرار است روزانه ۲۰ میلیون لیتر بنزین و ۱۱ میلیون لیتر گازوییل تولید کند، پس از بهره برداری، بخشی از تولید خود را به بازارهای همسایه همچون ترکیه، افغانستان و پاکستان صادر خواهد کرد و بخشی از خوراک مورد نیاز پالایشگاه کاسپین از محل میادین تازه اکتشافی نفت ایران در دریای خزر تامین خواهد شد.
تمرکز در مطالعه پالایشگاه کاسپین که مکان آن برای احداث در فاصله ۳۰ کیلومتری نکا در آق قلا پیش بینی شده بود، بر مشارکت و تضمین تداوم تامین خوراک بود. برای تضمین نفت خام این پروژه با کشورهای ترکمنستان، قزاقستان و روسیه مذاکراتی انجام شد که در تامین خوراک و مشارکت این پالایشگاه توافق صورت نگرفت و این پروژه پیگیری نشد.
پالایشگاه پارس شیراز، یکی از پالایشگاه هایی است که هرگز استارت نخورد و در حد طراحی پایه متوقف شد. آن زمان بحث اصل 44 مطرح نبود، از این رو برای تامین مالی و مشارکت در این پروژه با شرکت SKS مالزی مذاکراتی صورت گرفت، به گونه ای که یک پالایشگاه در مالزی احداث شود و۴۰ درصد سهامدار آن ایران باشد و در مقابل، آنها هم در احداث پالایشگاه شیراز ۴۰ درصد مشارکت کنند. ۶۰ درصد بقیه سهام نیز دولتی بود. شرکت مالزیایی مطالعات را انجام داد؛ اما بعد از اعمال تحریم ها این شرکت کار را متوقف کرد.
طرح پالایشگاه شهریار نیز ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه در روز تولید بنزین به ظرفیت 11.4 میلیون لیتر و گازوییل به ظرفیت 12.33 میلیون لیتر در روز را به عنوان یکی از اهداف مهم پیش روی خود داشت. مطالعات اولیه مبنی بر تامین 50 درصد نفت خام از آسیای میانه صورت گرفت؛ اما در ادامه راه، پروژه میدان قزاقستان دچار مشکل شد و توسعه میدان به لایه نمکی خورد و آن چیزی که پیش بینی می کردند، محقق نشد و بر این اساس کار احداث پالایشگاه شهریار هم پیگیری نشد.
هدف از تاسیس پالایشگاه آناهیتا، طراحی و ساخت پتروپالایشگاهی مدرن با رویکرد تولید 15 تا 30 درصد محصولات پتروشیمی بود. این پروژه از همان ابتدا روند کندی داشت. در سال ۹۱ و ۹۲ که مذاکراتی برای دریافت فاینانس چین انجام شد، به دلیل همکاری نکردن سهامداران کار پیش نرفت؛ زیرا براساس قانون، بانک مرکزی نمی توانست در پروژه ای که سهامدارانش خصوصی هستند، ضمانت نامه بدهد. از طرفی شستا و صندوق بازنشستگی کشوری هم تضامین را تهیه نکردند، از این رو امکان جذب فاینانس چینی در آناهیتا میسر نشد.
همزمان با شروع تکمیل فازهای پارس جنوبی در خرداد سال ١٣٩۴ عملیات اجرایی طرح فراگیر پالایشی سیراف، با هدف پرهیز از خام فروشی ماده ارزشمند میعانات گازی، برداشت حداکثری گاز از میدان مشترک پارس جنوبی و البته خنثی کردن تحریم میعانات گازی آغاز شد.
طراحی این پالایشگاه، ابتدا با انتخاب 8 سرمایه گذار به صورت یک مجتمع پالایشی با ٨ واحد به ظرفیت۶٠ هزار بشکه در روز آغاز شد.
با گذر زمان به دلیل وجود مشکلاتی از جمله ایرادات اساسی در طرح اولیه وزارت نفت، ناتوانی در تامین مالی این طرح و نیز اختلاف سرمایه گذاران با هم باعث شد که ظرفیت پالایشی طرح، ترکیب سرمایه گذاران و تغییر زنجیره ارزش نهایی دستخوش تغییراتی شود. این نارسایی ها در طرح اولیه چند سال زمان شروع طرح را به تاخیر انداخت.
به این ترتیب، از ابتدای سال 1397 تغییراتی در ساختار طرح سیراف با افزوده شدن سهامداران جدید، حذف یا ادغام بعضی از پالایشگاه ها و همچنین اضافه شدن طرح های پتروپالایشی انجام شد. در نهایت طرح های باقیمانده در سیراف تا ظرفیت 300 هزار بشکه در روز کاهش پیدا کردند.
«پالایشگاه ستاره سبز سیراف» به ظرفیت 120 هزار بشکه و «شرکت توسعه پالایشی پیشگامان سیراف»، «شرکت آدیش جنوبی» و «شرکت جاوی انرژی پرتو» هرکدام به ظرفیت 60 هزار بشکه، طرح هایی بودند که در نهایت مقرر شد با زیرساخت های مشترک روند احداث خود را شروع کنند.
همه این شرکت ها از طرف وزارت نفت، شرایط دریافت تنفس خوراک ذیل قانون «حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی» را دریافت کرده اند. علاوه بر این 4 شرکت توسعه دهنده طرح ها، «شرکت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف» نیز در این پروژه دخیل است و مسؤولیت اجرای فعالیت ها و ایجاد امکانات مشترک میان پالایشگاه های مجتمع پالایشی سیراف را به عهده دارد.
از زمان کلنگ زنی مجموعه پالایشی سیراف تاکنون، اقداماتی برای پیشبرد این پروژه انجام شده است، از جمله تسطیح و آماده سازی زمین، تحویل بسته کامل مهندسی طراحی پایه، اخذ مجوزهای قانونی موردنیاز شامل قرارداد تامین خوراک با امور بین الملل شرکت ملی نفت، قرارداد خرید گاز طبیعی با شرکت ملی گاز، مطالعات پدافند غیرعامل، مجوز برداشت آب از دریا، مطالعات زیست محیطی و اخذ مجوز، تامین برق دوران ساخت، تامین برق دوران بهره برداری و همچنین قرارداد خرید فناوری واحدهای تحت لیسانس این طرح.
دو ابهام پیش روی پالایشگاه های سیراف مربوط به تامین خوراک میعانات گازی مورد نیاز طرح ها با توجه به افت فشار در میادین گازی و همچنین رویکرد دولت قبل در قبال آنهاست. در این خصوص لازم است با توجه به مزایای راهبردی احداث پالایشگاه های میعانات گازی سیراف، تیم جدید وزارت نفت مشکلات و ابهامات این طرح را تعیین تکلیف کند.
از این رو ابتدا باید برنامه تامین خوراک قطعی و بلندمدت این طرح ها مشخص شده و به آنها اعلام و در صورت لزوم مجوزهای داده شده بازنگری شود، به طوری که طرح های باقیمانده، عزمی جدی برای احداث پالایشگاه در سیراف داشته باشند. پس از این، شرکت های باقیمانده نباید عذری برای عدم مشارکت در تامین مالی شرکت زیرساخت فراگیر داشته باشند.
در پایان باید گفت؛ وقتی تفکر پالایشگاه سازی وجود داشته باشد، طرح ها تدوین می شود و کارها جلو می رود؛ هر چقدر هم مانع وجود داشته باشد، سعی می شود که موانع برداشته شده و کارها انجام شود؛ اما وقتی این تفکر وجود نداشته باشد، براحتی با کوچکترین بهانه ای طرح را از بین می برند. حالا اگر موانعی وجود داشته باشد، باید آن موانع را برداشت، نه اینکه هویت طرح از بین برود. به هر حال قطعا در مسیر اجرای پروژه ها موانعی وجود دارد که باعث کندی می شود و وزیر نفت دولت سیزدهم نیز به توسعه و ایجاد پالایشگاه های جدید تاکید داشته است.
نگاهی به عملکرد پژوهشگاه صنعت نفت در کاهش آلودگی های پیرامونی مناطق عملیاتی
مشعل آلودگی منابع آب و خاک، یکی از دغدغه های مهم محیط زیستی در دهه های اخیر بوده است. در کشورهایی با شرایط آب و هوایی و جغرافیایی مختلف، صنایع به دنبال همزیستی بیشتر با محیط طبیعی همسایه خود هستند و تلاش می کنند کمترین آسیب و خسارات را داشته باشند. نفوذ آلاینده های نفتی و فراورده های دیگر به آب و خاک، آن هم در حین برداشت، انتقال یا تبدیل شدن و سایر مراحل، از مهم ترین موارد پیگیری در این مورد است. موضوع زمینه های انتشار آلودگی ها و راه های محدودسازی و جلوگیری از آلودگی های محیطی (آب و خاک) در مراکز دانشگاهی و پژوهشی همیشه مورد بررسی و بحث و نظر بوده و پژوهشگاه صنعت نفت، یکی از مهم ترین مراکزی است که از سال های گذشته تاکنون، سررشته این موضوع مهم را در دست گرفته و باعث و بانی کاهش بخش قابل توجهی از آلودگی های خاک و آب بوده و در بسیاری از موارد از شروع و امکان انتشار آن جلوگیری کرده است. پژوهشگاه صنعت نفت به شکل کلی و عمومی و نیز به شکل اختصاصی در پردیس انرژي و محيط زيست خود در حوزه «توسعه و اجراي فناوري هاي زيستي برای پاكسازي خاك هاي آلوده به تركيبات نفتي در مناطق عملياتي» فعالیت دارد و سالانه با شرکت های مختلف زیرمجموعه صنعت نفت، قراردادهای همکاری برقرار است.
خاک های آلوده به ترکیبات نفتی، برای کاربردهای کشاورزی، مسکونی و تفریحی مناسب نبوده و باعث خسارت های اقتصادی، اکولوژیکی و کشاورزی می شود، به همین دلیل است که شرکت های مختلف نفتی به دنبال شیوه ها و راهکارهایی برای کاهش این آسیب یا حذف احتمال چنین آلودگی هایی هستند. برطرف سازی آلودگی از خاک های آلوده، یکی از گام های اساسی صنعت نفت در مسیر ایجاد محیط زیست سالم و پایدار است؛ چرا که این مجموعه با مخاطراتی جبران ناپذیر که این آلودگی می تواند ایجاد کند، کاملا آگاه است. پژوهشگاه صنعت نفت از سال های گذشته تاکنون، با شرکت های زیرمجموعه چهار شرکت اصلی، بخصوص شرکت ملی نفت ایران، برای کاهش آلودگی نفتی خاک همکاری داشته و قراردادهای مختلفی به امضا رسیده است.
در حال حاضر، پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت بر اساس برنامه جامع این پژوهشگاه در زمینه ارزیابی لکه های نفتی در حوزه های آبی و خاکی اقدام می کند و در این باره با تدوین برنامه جامع، اقدام به ایجاد آزمایشگاه های مرجع بر خط برای پایش آلودگی نفتی کرده است. این برنامه جامع با همکاری شرکت های بزرگ زیرمجموعه نفت از جمله شرکت نفت فلات قاره در حال انجام است و با استفاده از این آزمایشگاه ها، هر فرایند صنعتی به صورت خودکار و مرتب ارزیابی می شود و اطلاعات آن در بانک داده هایی که برای این منظور طراحی شده، ذخیره می شود.
می توان گفت که با توجه به تجربیات و پروژه های بسیاری که تاکنون با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت اجرا شده، حالا دیگر فناوري پاكسازي زيستي خاك هاي آلوده به مواد نفتي، بومي شده است. در حال حاضر پرديس انرژي و محيط زيست پژوهشگاه به درجه اي از تكامل رسيده كه فعاليت هايي نظير مدل سازي انتشار و شبيه سازي مهاجرت آلاينده ها در آب، خاك و هوا، طراحي و ساخت سامانه هاي تصفيه آب و پساب و مديريت پسماندها، طراحي و اجراي فرايند تبديل زباله هاي آلي به كمپوست را عملياتي كرده است. در واقع پژوهشگاه صنعت نفت به دنبال این است که از روش های نو پاکسازی آلودگی خاک و آب بهره ببرد و کمتر به سراغ روش های شیمیایی که محیط را آلوده می کنند، برود.
این تلاش و همراهی پژوهشگاه صنعت نفت در بخش ها و قالب های مختلف ادامه دارد و این مجموعه، علاوه بر این موارد در بخش انرژی و محیط زیست، پاکسازی میعانات گازی از آب های زیرزمینی عسلویه، پاکسازی ده ها هزار تن خاک آلوده به مواد نفتی در مناطق عملیاتی کشور مانند پالایشگاه اراک، جزیره های خارگ و لاوان را در دست انجام دارد.
حالا دیگر همه شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت در کنار برنامه های مسؤولیت اجتماعی و حفاظت از محیط زیست خود، یک سرفصل قابل توجه و همیشگی برای پاکسازی محیط پیرامونی از آلودگی های احتمالی دارد. شرکت های نفتی، سرفصل هایی را برای این همکاری در نظر گرفته اند و می توان به مواردی مثل همکاری شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب با پژوهشگاه صنعت نفت برای موضوعاتی مانند رفع آلودگی از خاک های آلوده با استفاده از روش های بیوزیستی، ساخت نمک زدا به صورت dual frequency در واحدهای نمک زدایی و همچنین مطالعات خوردگی در واحدهای بهره برداری تنگ بیجار اشاره کرد.
مجموعه ای همچون شرکت نفت فلات قاره که بخش زیادی از حوزه های کاری آن در دریا قرار دارد، همکاری و تعاملی را با پژوهشگاه برقرار کرده است. این مجموعه در کنار اجرای طرح های جمع آوری گازهای همراه، بازسازی و نوسازی سکوهای نفتی، تعویض و تعمیرات خطوط لوله دریایی، کنترل خوردگی در خطوط لوله و تأسیسات، بهینه سازی سیستم های تصفیه پساب های صنعتی و بهداشتی، مدیریت پسماندهای ویژه، صنعتی و عادی، احیای زیستگاه های مرجانی، خوداظهاری زیست محیطی و استقرار سیستم پایش لحظه ای آلاینده ها، سرفصل جداگانه ای را برای پاکسازی خاک های آلوده به ترکیبات نفتی در نظر گرفته است.
چندی قبل هم خبر پاکسازی 20 هزار تن از خاک های آلوده بر ترکیبات نفتی مرکز انتقال نفت گندمکار، به همت پژوهشگاه صنعت نفت اعلام شد. دلیل این آلودگی، شکستگی خط لوله در سال گذشته بوده که در مرحله نخست در یک اقدام فوری همه خاک های آلوده به مواد نفتی را در بخشی از سایت مورد نظر جمع آوری کردند تا آلودگی به نقاط دیگر تسری نیابد. مسؤول پروژه پاکسازی خاک در منطقه گندمکار هم گفته که در گذشته، پژوهشگاه صنعت نفت پاکسازی خاک های آلوده به مقدار ۱۰ هزار تن را در دستور کار خود داشته است؛ اما در این پروژه، پاکسازی ۲۰ هزار تن خاک آلوده از سوی کارفرما به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شده است.
خداوردی اظهار کرد: در مرحله نخست این پروژه، به دلیل وجود سنگ های درشت در خاک موجود، جداسازی این قطعات در دستور کار قرار گرفت تا اینکه در نهایت پاکسازی خاک را بدون وجود این قطعات آغاز کنیم. در پاکسازی خاک های مرکز انتقال این منطقه از فناوری بایوپایل استفاده می شود که در این روش، با کمک میکروارگانیسم های بومی تجزیه کننده ترکیبات نفتی، ترکیبات آلاینده در مدت زمانی مشخص، به آب، دی اکسیدکربن و زیست توده تبدیل می شوند. در گذشته پژوهشگاه صنعت نفت، تجربه های مشابهی در زمینه پاکسازی خاک های آلوده به مواد نفتی را با روش لندفارمینگ در جزیره سیری و با روش بایوپایل در منطقه خانگیران و پالایشگاه شازند در برنامه های خود داشته که خوشبختانه در همه این مناطق، پروژه ها با موفقیت انجام شده است. در روش لندفارمینگ آبیاری و هوادهی با مکانیسم هایی شبیه کشاورزی سنتی و در روش بایوپایل به صورت مکانیزه انجام می شود. بایوپایل، روشی وابسته به شرایط اقلیمی است و از آنجا که این روش، فرایندی بیولوژیک محسوب می شود، کاملاً تحت تاثیر شرایط اقلیمی قرار دارد، از این رو اینگونه فرایندها باید در فصل های مناسب و با زمان بندی دقیق انجام شود. در پاکسازی خاک های آلوده به مواد نفتی در مرکز گندمکار نیز همانند منطقه خانگیران و پالایشگاه شازند از روش بایوپایل استفاده شده؛ اما در روش جدید تغییراتی در سیستم هوادهی و آبیاری خاک به وجود آمده تا فرایند به صورت بهینه تر اجرایی شود.
نکته قابل توجه در اینگونه اقدامات پژوهشگاه صنعت نفت، آن است که سازمان محیط زیست به عنوان مرجع اصلی ناظر بر این فعالیت ها در کشور، همواره پژوهشگاه صنعت نفت را به عنوان برندی در این زمینه می شناسد و معرفی می کند. به عبارتی پژوهشگاه صنعت نفت در قالب این پروژه های علمی - تحقیقاتی، به عنوان همکار در کنار شرکت های عملیاتی قرار می گیرد تا کمترین آسیب و خسارت به این مجموعه ها، بخصوص محیط پیرامونی و حیات انسانی و پوشش طبیعی و گونه های جانوری وارد شود.
نگاهی به اجرای برنامه های مقابله با گرد و غبار و بیابان زدایی؛
مشعل ایران، یکی از کشورهایی است که در منطقه خشک و کم آب قرار گرفته و در سال های اخیر با موج بی سابقه ای از کم آبی و خشکسالی پی در پی مواجه بوده است. مشکل مهم در این رابطه آن است که خشکسالی منطقه ای علاوه بر ایران، برای کشورهای منطقه هم بوده و اثرات بی آبی و خشکسالی برای کشورهای همسایه در ایران، بخصوص برخی از مناطق جنوبی بیشتر هم شده است. در حداقل یک دهه اخیر استان های جنوبی، بخصوص استان خوزستان بشدت دچار مشکل کم آبی و گرد و غبارهای سنگین و طولانی مدت ناشی از این شرایط است و مسؤولان همواره به دنبال تدابیری برای کاهش آسیب ها و تخریب های این شرایط بوده اند. یکی از این راهکارها که با مخالفت هایی رو به رو بوده، مالچ پاشی در مناطق حومه ای و کویری و برخی زمین های بایر یا مناطقی که احتمال بروز گرد و غبار را داشته، بوده است. این اقدام دولت ها، با فراز و نشیب زیادی مواجه بوده و در مقاطعی حتی در استان خوزستان به شکل موقت برای یک سال متوقف شده و هنوز هم هر سال در ماه هایی که کشور با پدیده گرد و غبار مواجه می شود، دوباره موضوع ضرورت مالچ پاشی و اختصاص اعتبارات برای آن و اثرات مخرب همراه آن و توقفش مطرح می شود.
مالچ یا خاکپوش به پوششی گفته می شود که برای محافظت و ارتقای کیفیت خاک، روی سطح خاک کشیده می شود و در دو نوع ارگانیک و غیر ارگانیک مورد استفاده قرار می گیرد؛ اگرچه مالچ های ارگانیک مثل پوست خرد شده درخت، خرده چوب و برگ درختان و برخی مواد ارگانیک دست ساز وجود دارد؛ اما آنچه برای پوشش خاک های سبک و وقوع پدیده گرد و غبار در ایران استفاده می شود، مالچ های غیرارگانیک شامل سنگریزه و مواد غیرطبیعی به همراه قیر است. در حال حاضر آنچه در شهرهای جنوبی و برای جلوگیری از پدیده بیابان زایی و گرد و غبار اجرا می شود به «مالچ پاشی نفتی» معروف است و در این گزارش تلاش می کنیم اثرات این اقدام را برای محیط زیست طبیعی و از سوی دیگر لزوم اجرای آن را بررسی کنیم. نکته قابل توجه اینجاست که هر سال دولت ها برای اجرای مالچ پاشی، اعتبارات قابل توجهی را اختصاص می دهند و برخی از استان ها برای اجرای آن گوی سبقت را از هم می ربایند و برخی دیگر برای عدم اجرای آن مقاومت دارند و هنوز دیدگاه و دستورعمل یکسان و تایید و توافق شده ای درباره مالچ پاشی در کل کشور وجود ندارد.
استان خوزستان، نزدیک به نیم قرن است که به شکلی جدی با پدیده خشکسالی و گرد و غبار مواجه است و اثرات زیست محیطی آن به طور مستقیم؛ زندگی، معیشت و سلامت ساکنان این منطقه را تحت تاثیر قرار داده است. مالچ پاشی در این سال ها همواره از نیمه دوم سال و بعد از شروع باران های پاییزه که خاک رطوبت کافی به دست می آورد، آغاز می شود و بعد از آن نهال های کهور در منطقه کاشته می شود.
در سال های گذشته همزمان با عملیات مختلف که یکی از آنها مالچ پاشی بوده، کاشت درخت در مناطق مختلف بیابانی و گردوغبار خیز و بخصوص استان خوزستان اجرا شده است. استان خوزستان حدود یک میلیون و 300 هزار هکتار اراضی بیابانی دارد که بخش قابل توجهی از آن در نزدیکی شهرستان های اهواز، کارون، باوی، حمیدیه، دشت آزادگان، هویزه، شوش، رامشیر، ماهشهر، امیدیه و هندیجان قرار دارند و بیشترین میزان گرد و غبار در این سال ها هم در همین مناطق بوده است؛ البته موضوع کاشت درختان بومی در این مناطق در چند سال اخیر مطرح بوده؛ اما هنوز هم گویا مالچ پاشی راحت تر از کاشت درخت است و بیشتر مورد استقبال مسؤولان قرار می گیرد.
پژوهشگاه صنعت نفت، یکی از مراکزی بوده که در سال های گذشته روی موضوع مالچ پاشی و اثرات مثبت و منفی آن بررسی های کارشناسی و میدانی انجام داده و مالچ های نفتی مورد استفاده در عملیات بیابان زدایی در کشور را بررسی کرده است.
کیفیت مناسب مالچ های نفتی در عملیات بیابان زدایی و استفاده از انواع مواد هیدروکربنی که ممکن است به محیط زیست آسیب برساند، قرار است مورد بررسی پژوهشگاه صنعت نفت قرار گیرد. این کار هم مانع از اتلاف منابع مالی و هیدروکربنی شده و هم از نظر زیست محیطی مانع از آلودگی خاک و آسیب به اکوسیستم های مناطق تحت عملیات مالچ پاشی می شود. یکی از این اقدامات، فعالیت تیم سایکوپر (cycuper) به عنوان یکی از تیم های مستقر در مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت است که تاکنون طرح های متعددی در حوزه نفت و گاز با رویکرد محیط زیست ارائه کرده است که طرح سوپر مالچ دوستدار محیط زیست مورد حمایت مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت قرار گرفته است.
سوپرمالچ تولیدشده از سوی تیم سایکوپر بر پایه آب است و با وجود ترکیبات نفتی خود کاملا دوستدار محیط زیست است. این محصول همچنین به دلیل قیمت مناسب می تواند جایگزین خوبی برای مازوت یا نفت کوره که هم اکنون به عنوان مالچ استفاده می شود باشد.
سهولت در پاشش، خشک شدن سریع و در نتیجه نفوذ کم مواد به داخل خاک در عین ایجاد چسبندگی بالای بین ذرات و استحکام بالا در کنار نفوذپذیری مناسب نسبت به آب و همچنین نداشتن خطر آتش سوزی و مقاومت بالا در مقابل توفان هایی با سرعت بیش از ۱۵۰ کیلومتر بر ساعت با وجود حفظ امکان رشد گیاهان و عدم تغییر PH خاک، از جمله مزایای مالچ اختراعی این گروه است.
سوپرمالچ در آزمایشگاه ها تایید شده، تست های لازم برای بررسی چسبندگی، فرسایش در مقابل عوامل محیطی و نفوذ آب و همچنین تونل باد را گذرانده و نتایج درخشانی نیز کسب کرده است.
عمر مفید بالای چهار سال این مالچ سبب می شود در آن مدت با حفظ ساختار و رطوبت خاک بتواند زمینه رشد گیاهان و در نتیجه استحکام بیولوژیکی خاک را فراهم کند تا در حد امکان نیازی به مالچ پاشی مجدد در محیط نباشد.
مخالفت ها با مالچ پاشی نفتی، همچنان یکی از موضوعات مهم در مورد آب و هوای استان خوزستان و استان های همجوار است و مسؤولان استانی، نمایندگان مجلس و کارشناسان محیط زیست در مورد الزامات محیط زیستی برای کاهش گرد و غبار و پیشروی بیابان پیگیری های جدی دارند و مطالباتشان را با وزارتخانه های نفت، جهاد کشاورزی یا سازمان محیط زیست مطرح می کنند.
باید توجه داشت که اگرچه مالچ پاشی ها اثرات خوبی در کاهش گرد و غبار داشته اند؛ اما بسیاری از مناطق بیابانی و شن زاری که مالچ پاشی شده، نیازی به این عملیات نداشته و باید با بررسی کارشناسی بیشتری تحت این عملیات قرار می گرفتند تا گونه های جانوری و گیاهی آن از بین نرود.
به عبارتی باید حواسمان به تهدیدی که با فرار از این شرایط رقم می زنیم، باشد و بهتر است این تصمیمات از همین امروز حساب شده گرفته شود.
گفت و گوی «مشعل» با بانوی پژوهشگر شرکت گاز استان آذربایجان شرقی
سمیه راهپیما با توجه به نقش فناوری به عنوان یک مزیت رقابتی در عملکرد سازمان ها و صنایع مختلف در دنیا و سرعت پیشرفت و تغییرات آن در عصر حاضر، در صنعت نفت نیز که یکی از صنایع مهم، کلیدی و با فناوری بالا در دنیا و کشور به شمار می رود، پژوهش و فناوری نقش حیاتی و کلیدی برای دستیابی به روش ها و فناوری های جدید، رفع چالش ها و معضلات و بهبود شرایط در پاسخگویی به نیازمندی های موجود در تامین اقتصادی، کافی، پایدار، ایمن و سازگار با محیط زیست انرژی مورد نیاز کشور و دنیا دارد.
در این زمینه و همسو با سیاست ها، راهبردها و برنامه های کلان کشور، نظام نامه جدید پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت از سال 99 ابلاغ شده و با فرایندهای مختلف تعریف شده در آن، اهدافی مانند حل مسائل و چالش های پژوهشی و فناورانه در سطوح مختلف، خلق فناوری های جدید و توسعه و تجاری سازی فناوری های راهبردی، بهبود فناوری های موجود و ایجاد ظرفیت برای جذب و انتقال دانش فنی فناوری های مورد نیاز برای پاسخگویی به نیاز بخش های مختلف این صنعت، به صورت نظام مند دنبال می شود. به دلیل اهمیت این موضوع با بهارک مردانگاهی اصل، پژوهشگر شركت گاز استان آذربايجان شرقي گفت وگو کرده ایم که در ادامه می خوانید:
متولد 1360 در شهرستان مراغه، دارای مدرک کارشناسی مهندسی شیمی- صنایع پتروشیمی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر و کارشناسی ارشد مهندسی شیمی- طراحی فرایند از دانشگاه صنعتی سهند و از سال 1384 از طریق طرح جذب فارغ التحصیلان ممتاز وارد صنعت نفت شدم و در شرکت گاز استان آذربایجان شرقی مشغول به خدمت هستم.
من قبل از استخدام در وزارت نفت، در صنایعی چون قطعه سازی خودرو و صنایع شیمیایی نیز فعالیت داشتم و بعد از ورود به صنعت نفت و شروع به کار در شرکت گاز استان آذربایجان شرقی، حدود 2 سال با سمت مهندس اندازه گیری و محاسبات گاز در امور اندازه گیری و توزیع گاز کار می کردم و از سال 86 تاکنون در واحد پژوهش و فناوری فعالیت می کنم و یکی از قدیمی ترین کارکنان شاغل در بخش پژوهش و فناوری وزارت نفت هستم. تقریبا از بدو شکل گیری نظام مند این واحد در شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت، مشغول به کار در این حوزه هستم.
با وجود مشکلات و موانع موجود در بخش پژوهش و فناوری، به دلیل ارتباط فعالیت های این واحد با تمامی مسائل فنی و مهندسی، بازرسی فنی، زیست محیطی، ایمنی و پدافند غیرعامل، بهداشت صنعتی، فناوری اطلاعات، بهره برداری و عملیاتی، منابع انسانی و...، پویایی و غیر روتین بودن فعالیت های این واحد، نیاز به مطالعه و به روز بودن و آشنایی با مسائل و پیشرفت های روز دنیا، نیاز به تسلط به دانش های مختلف اعم از مدیریت پروژه، مدیریت فرایند، مدیریت مالی، مسائل حقوقی و قراردادی و... و ارتباط با مراکز علمی و پژوهشی، دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، بسیار به فعالیت در این واحد علاقه مند بوده و طی این سال ها با عشق و علاقه کار کرده ام.
موفقیت از دید افراد مختلف می تواند تعاریف گوناگون و ابعاد متفاوتی داشته باشد. به نظر من، موفقیت یعنی اولویت بندی اهداف و خواسته ها به صورت واقع بینانه و تلاش برای رسیدن گام به گام به آنها با غلبه بر ترس ها و فائق آمدن بر موانع و محدودیت ها؛ به طوری که در نهایت دستیابی به این اهداف و خواسته ها باعث ایجاد احساس رضایت، خشنودی و خوشبختی در خود فرد شود. به بیان دیگر، می توان گفت که موفقیت نوعی بهتر از قبل شدن در مقایسه با خود به همراه حس رضایت باطنی از شرایطی است که به آن می رسیم؛ اما باید توجه کرد که در این راه، اولا باید سعی کرد که این موفقیت با در دست گرفتن کنترل زندگی در جنبه های مختلف آن و به صورت متوازن حاصل شود و ثانیا، باید در رسیدن به موفقیت صبور بود.
همانگونه که می دانید، موفقیت بانوان در سازمان ها بویژه بانوان شاغل در صنعت نفت که در کل به عنوان یک صنعت مردانه محسوب می شود، کمی دشوار است و مسلما موفقیت بانوان در این حوزه، انرژی و تلاش مضاعفی را می طلبد.
من و سه نفر از همکارانم، اولین بانوان در رشته های فنی و مهندسی بودیم که وارد سازمان خود شدیم. من برای جلب اعتماد مدیران و باور دانش، تجربه و اثبات توانمندی خود و پذیرش در سازمان سعی و تلاش بسیاری کرده ام. حمایت مدیران سازمان و اعتماد آنها به بنده و تعهد و پشتکار خودم نیز در کسب جایگاه فعلی بی تاثیر نبوده است.
من طی سنوات خدمتی همواره در مسیر حرفه ای خود به دنبال کسب دانش و تجربه از طرق مختلف بوده ام و برای مشارکت در امور سازمانی از جمله حضور در مناطق عملیاتی و بازدیدها و تست های میدانی هیچگاه به دلیل زن بودن، برای خود محدودیتی قائل نشده ام. همواره سعی کرده ام توانایی ها و استعدادهای خود را باور داشته و خودم را دست کم نگیرم و با توسعه دایره ارتباطات و جلب حمایت های سازمانی، همیشه سعی کرده ام که امور و وظایف محوله را به نحو احسن انجام دهم. یکی از مهم ترین عوامل موثر در موفقیت زنان، توانمندسازی آنها در سازمان همگام با مردان است و حضور در «طرح توسعه مهارت های رهبری و مدیریت زنان صنعت نفت» که به همت دفتر امور زنان وزارت نفت و از طریق مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت برگزار شد، فرصتی فراهم کرد تا به همراه 68 نفر از بانوان توانمند منتخب وزارت نفت در یک دوره فشرده، کاربردی و با سطح علمی بسیار بالا شرکت کنم و از طریق حل مطالعات موردی و واقعی مدیریتی در قالب کارهای تیمی، علاوه بر آشنایی با مسائل واقعی مدیریتی مهارت های مورد نیاز خود در این خصوص را نیز ارتقا دهم که درنهایت موفق به اخذ مدرک mini MBA و نیز گواهینامه صلاحیت حرفه ای در کار راهه شغلی مدیریت پژوهش و فناوری شدم.
محیط کاری مثبت و پرانرژی می تواند با ایجاد احساس آرامش، رضایتمندی و روحیه مناسب به کارکنان، انگیزه لازم برای تلاش و عملکرد مناسب را فراهم کند. وقتی در محیط کار ارزش های مثبت ایجاد شود و مدیران نیز به این ارزش ها متعهد باشند، خطوط ارتباطی بین کارکنان و مدیران باز باشد و ایده ها و عقاید کارکنان دیده و شنیده شود، فضای فیزیکی محل کار مناسب و جوی دوستانه در آن برقرار باشد، به آموزش و توسعه کارکنان بها داده شود، رهبری مثبت و مناسبی در محل کار وجود داشته باشد، فرهنگ و فضای کار تیمی مناسبی جود داشته باشد و افراد قادر باشند بین کار و زندگی خود تعادل برقرار کنند و ارزیابی و بازخورد مناسبی از عملکرد کارکنان وجود داشته باشد، همه این عوامل در کنار یکدیگر باعث می شود فرد با احساس بهتر و رضایت بیشتری به انجام وظایف محوله، حتی فراتر از انتظار بپردازد و همین حس رضایت و خشنودی باعث احساس موفقیت در فرد می شود.
من تمامی موفقیت های تحصیلی خود تا پایان مقطع کارشناسی را مدیون حمایت های پدر و مادرم هستم که با ایجاد محیطی آرام و صمیمانه، همواره مشوق من در دوران تحصیلم بودند و حتی ورود به صنعت نفت نیز به تشویق پدر بزرگوارم بود. همسرم که همکارم نیز هستند، بزرگترین حامی و مشوق من در طول تحصیل در مقطع کارشناسی ارشدم بودند و همواره به عنوان یار و یاوری صبور در تمامی مشکلات و موفقیت ها در کنارم قرار داشتند و معتقدم در کنار هر زن موفق نیز یک مرد همراه و پشتیبان وجود دارد. ایشان هیچ وقت مانع فعالیت های من نبودند و محدودیتی هم در عملکرد شغلی من ایجاد نکردند و حتی در بسیاری از موارد از همفکری ایشان در پیشبرد امور شغلی خود استفاده کرده ام.
زنان به عنوان نیمی از نیروی کار فعال کشور محسوب می شوند و نقشی انکارناپذیر در پیشبرد اهداف خرد و کلان کشور و توسعه جامعه دارند و رشد و پیشرفت آنها برای حضور در سمت های مدیریتی و مشارکت در تصمیم گیری های کلان کشور، یکی از شاخص های مهم در ارزیابی میزان توسعه یافتگی کشور محسوب می شود. علاوه بر این تجربه موفق کشورهای توسعه یافته نیز نشان می دهد که توسعه و پیشرفت جامعه از طریق توجه به توانمندی و شایستگی افراد بدون توجه به جنسیت آنها امکانپذیر است.
بنابراین در کشور ما نیز باید به این امر مهم توجه و سعی شود با حذف موانع و توانمندسازی زنان در این مسیر گام برداشته شود. خوشبختانه طی سال های اخیر با رشد تعداد زنان تحصیلکرده و متخصص، در سازمان های مختلف از جمله وزارت نفت، اقداماتی برای از میان برداشتن سقف شیشه ای در سازمان ها و فراهم کردن عدالت جنسیتی و توانمندسازی زنان در حال شکل گیری و انجام بوده که امیدوارم ادامه یافته و در آینده نزدیک شاهد رشد و پیشرفت عادلانه بانوان، هم دوش مردان باشیم؛ اما به نظر من تحقق این امر نه با ابلاغیه و دستور؛ بلکه با ایجاد و تقویت باور و اعتقاد قلبی از طریق حذف موانع فرهنگی امکانپذیر است.
هیچ وقت در راه رسیدن به اهدافتان دلسرد نشوید، اعتماد به نفس خود را افزایش دهید و توانایی هایتان را دست کم نگیرید. سعی کنید بین کار و زندگی خود تعادل و توازن برقرار کنید. ترس های خود را کنار بگذارید، از اشتباه کردن و شکست خوردن نترسید. همواره برای توسعه فردی خود تلاش کنید، خیلی ایده آل گرا و کمال گرا نباشید و به جای رقابت با هم، از یکدیگر حمایت و پشتیبانی کنید و برای شبکه سازی و توسعه دایره ارتباطاتتان با یکدیگر، تلاش کنید.
به دنبال کسب آرامش و سلامت روحی و جسمانی خود باشید، برای خود محدودیت جدید ایجاد نکنید. در نهایت اینکه موفقیت یک مسیر است، نه یک مقصد و از دیدن زیبایی های مسیر غافل نشوید.
به نظر من زنان و مردان نه در مقابل هم؛ بلکه باید دوشادوش هم در مسیر توسعه و پیشرفت کشور گام بردارند و در این راه نیز باید به صورت عادلانه زمینه های ارتقا و پیشرفت برای هر یک فراهم شود و از مدیران صنعت نفت تقاضا دارم بیش از پیش به رفع موانع توسعه و پیشرفت بانوان اهتمام بورزند.
در پایان برای همه همکاران عزیز در تمامی بخش های صنعت نفت آرزوی سلامت و سربلندی دارم.
از آنجا که اروپا و آسیا در پی کمبود عرضه و قیمت های بالای انرژی برای حمایت از زنجیره تأمین خود رهسپار آمریکا شده اند، قیمت های گاز طبیعی در ایالات متحده بتازگی به بالاترین حد واقعی خود در بیش از یک دهه اخیر رسیده است. قیمت گاز در معاملات آتی پایان سپتامبر به حدود پنج دلار و 90 سنت به ازای هر یک میلیون بی تی یو (BTU) رسید، به طوری که پس از تعدیل نرخ تورم، نسبت به سال گذشته دو برابر شده به بالاترین سطح از آوریل 2011 رسیده است. از آنجا که آمریکا در باشگاه صادرکنندگان گاز جهان قرار دارد و دیگر مناطق واردکننده به شمار می آیند، یعنی شرایطی که سبب می شود قیمت های محلی همواره پایین تر از نقاط دیگر باشد، قیمت های گاز در ایالات متحده هنوز بسیار پایین تر از اروپا و آسیا هستند. قیمت های آتی گاز طبیعی برای تحویل در ژانویه 2022، اواسط زمستان سال آینده میلادی، در آمریکا بیش از 5 دلار برای هر یک میلیون بی تی یو داد و ستد می شود، در حالی که این رقم با قیمت 32 دلاردر اروپا و 35 دلار در شمال شرق آسیا مقایسه می شود. قیمت های گاز طبیعی برای تحویل در ژانویه 2022 نسبت به پارسال در ایالات متحده آمریکا 75 درصد افزایش یافته؛ اما این افزایش در بازارهای مصرف کننده خالص 450 تا 500 درصد بوده است. با این وجود، قیمت های گاز طبیعی در بازارهای داخلی ایالات متحده آمریکا نیز متأثر از دیگر مناطق کشور با افزایش همراه شده و این شرایط بازتاب دهنده ماهیت جهانی کمبود عرضه و پیوند میان بازارهای منطقه ای ناشی از صادرات گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) است.
ذخیره سازی های زیرزمینی گاز طبیعی اکنون به پایین ترین سطح خود از سال 2018 میلادی و پیش از آن سال 2014 میلادی رسیده است. بر اساس داده های اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده (EIA)، صادرات ال ان جی ایالات متحده آمریکا در دو سال گذشته سالانه حدود 40 درصد افزایش یافته است. اکنون بخش زیادی از محموله های ال ان جی آمریکا، روانه بازارهای آسیایی از جمله کره جنوبی، ژاپن، چین و هند) و اروپا (اسپانیا، بریتانیا، فرانسه و ترکیه) می شود. بنابراین، کمبود عرضه گاز در بازارهای اروپا و آسیا به قیمت های بالاتر و حجم بیشتری از صادرات بدل شده و این شرایط قیمت ها در بازار داخلی ایالات متحده آمریکا را نیز افزایش داده است. قیمت های بالاتر، سرانجام افزایش حفاری و تولید گاز را در پی خواهد داشت؛ اما این روند با توجه به تمرکز تولیدکنندگان گاز بر بازگشت پول به سهامداران، تاکنون کند بوده است. روند تولید گاز در ایالات متحده آمریکا به آرامی از پایین ترین دوره خود در اواسط سال 2020 میلادی بهبود یافته؛ اما طی دو سال منتهی به ژوئیه با نرخ ترکیبی سالانه کمتر از 0.7 درصد افزایش یافته است.
تولید گاز ایالات متحده آمریکا در سال گذشته میلادی مانند دیگر نقاط جهان، در نتیجه رکود ناشی از شیوع ویروس عالم گیر کرونا و افت قیمت این حامل انرژی به پایین ترین سطح رسید. روند بهبود تولید گاز در مقایسه با روند بهبود مصرف کندتر بوده؛ زیرا شرکت های انرژی در زمینه حفاری گاز رویه ای محتاطانه داشته اند، در حالی که شرایط اقتصادی تا حد قابل توجهی رو به بهبود بوده است. فرایند توازن بازار با توجه به زمستانی سرد و طولانی، بویژه وقوع سرمای قطبی شدید در ایالت تگزاس طی ماه فوریه امسال شتاب گرفت. در نتیجه، ذخیره سازی های گاز از سطح بالای میانگین پنجساله پیش از شیوع ویروس کرونا در نیمه دوم سال 2020 میلادی به سمت کسری در پایان سه ماه دوم سال 2021 رسید. افزایش مصرف متأثر از این شرایط، روند کند بهبود تولید و سرعت بالای کاهش سطح ذخیره سازی های گاز طبیعی که با زمستان سرد و طولانی شتاب گرفته بود، نگرانی هایی را درباره کمبود عرضه این سوخت پاک در بازارهای اروپا و آسیا ایجاد کرده است. به واسطه تولید قابل ملاحظه گاز در آمریکا، اوضاع در ایالات متحده به وخامت اروپا و آسیا نخواهد بود. با این وجود عرضه در مقایسه با سال های اخیر روندی کاهشی به خود گرفته است. قیمت های آتی گاز ایالات متحده آمریکا از ماه مه امسال به طور تصاعدی در حال افزایش بوده و بازار از ماه ژوئیه به طور فزاینده ای وارد ساختار پیش بهین شد. ساختار پیش بهین (Backwardation) به طور معمول زمانی رخ می دهد که معامله گران پیش بینی کنند که عرضه از مصرف کمتر می شود و در این شرایط، ذخیره سازی ها در سطح پایینی قرار می گیرد و با افت بیشتری هم روبه رو می شود، به طوری که معامله گران ترغیب می شوند سطح ذخیره سازی ها را کاهش دهند و محموله هایشان را بموقع بفروشند. در اوایل ماه جاری میلادی، اختلاف قیمتی 6 ماهه به سمت بزرگترین حالت پیش بهین در حداقل 10 سال اخیر رسید که این شرایط، نشان از سطح نسبتاً پایین ذخیره سازی ها دارد.
در حالی که تولید زغال سنگ رو به فزونی است، در پی تشویق تولیدکنندگان برق به کاهش ساعت کارکرد واحدهای گازسوز و جیره بندی شدن استفاده از این سوخت پاک و روی آوردن به استفاده بیشتر از خوراک زغال سنگ، قیمت های سوخت آلوده زغال سنگ نیز افزایش یافته است. بر اساس انرژی معادل، هزینه گاز برای تولید برق در ماه سپتامبر به طور میانگین حدود پنج دلار و 30 سنت به ازای هر یک میلیون بی تی یو رسیده، در حالی که این رقم برای زغال سنگ تنها 2 دلار است. در عمل، ژنراتورهای گازی سیکل ترکیبی مدرن در تبدیل انرژی موجود در سوخت به برق، حدود 30 درصد کارآمدتر از ژنراتورهای بخار سنتی با استفاده از سوزاندن زغال سنگ هستند. بنابراین پیش از اینکه ژنراتورهای برق، انگیزه ای برای کاهش ساعات کار واحدهای گازسوز به نفع واحدهای زغال سنگ داشته باشند، قیمت گاز می تواند حدود 30 درصد بالاتر از زغال سنگ باشد. اما با توجه به اینکه اکنون گاز بیش از دو برابر گران تر از زغال سنگ است، انگیزه مالی قوی برای به حداقل رساندن مصرف گاز و استفاده از ناوگان زغال سنگ در هر زمان ممکن وجود دارد. اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیش بینی می کند تولید زغال سنگ امسال در مقایسه با سال ۲۰۲۰میلادی، ۲۲ درصد افزایش یابد که نخستین افزایش سالانه از سال ۲۰۱۴ میلادی است. در هفته های اخیر، نشانه هایی مبنی بر آغاز قیمت های بالای گاز و تعویض سوخت برای کمک به احیای ذخیره سازی های داخلی این سوخت پاک وجود داشته است. طبق برآوردهای هفتگی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ذخیره سازی های گاز فعال، اندکی سریع تر از میانگین فصلی پنجساله در پنج هفته منتهی به 8اکتبر افزایش یافت. ذخیره سازی های گاز هنوز حدود پنج درصد کمتر از میانگین پنجساله پیش از شیوع ویروس عالم گیر کروناست؛ اما کسری بیش از هفت درصدی در اوایل سپتامبر کاهش یافته است. بهبود جزئی در شرایط ذخیره سازی ها احتمالاً دلیل عقب نشینی اخیر در قیمت های آتی و اختلاف قیمت های تقویمی از بالاترین سطح قیمتی اخیر است. با توجه به زمستان پیش رو و تداوم واردات محموله های گاز از اروپا و آسیا ذخیره سازی ها تا حدودی پایین باقی می مانند که این شرایط تضمین می کند قیمت های گاز برای مدتی بالا باقی بمانند.
منبع:رویترز
نویسنده: جان کمپ
مترجم: امیر دشتی
شرکت گاز استان خراسان شمالی
شرکت گاز استان خراسان شمالی و دانشگاه علوم پزشکی به منظور برای استفاده هرچه مناسب تر از ظرفیت علمی، پژوهشی و فناوری دانشگاه، تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
حسن رضا میربلوکی، مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالی گفت: این تفاهمنامه برای اجرای سیاست استفاده بهینه از امکانات، استعداد و توانایی های دانشگاه ها و مراکز علمی، همسو با رفع نیازهای پژوهشی و تحقیقاتی شرکت گاز استان خراسان شمالی، همچنین به منظور توسعه زمینه های همکاری مشترک علمی، پژوهشی و فناوری امضا شده است.
وی با اشاره به سبز شدن استان خراسان شمالی از نظر توسعه گازرسانی، رویکرد این شرکت را توجه به نیازهای واقعی و تعریف پروژه های کاربردی خواند و افزود: فعالیت های پژوهشی در انجام اقدام های شرکت گاز استان خراسان شمالی بسیار حائز اهمیت است و دانشگاه علوم پزشکی استان می تواند در این زمینه، یاریگر خوبی برای این شرکت باشد.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالی ادامه داد: دیگر زمینه همکاری بین دو این مجموعه، موضوع آموزش کارکنان است که سبب می شود برای روش های ابداعی انجام کار، استانداردسازی کنند. معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی استان خراسان شمالی نیز اظهار کرد: دانشگاه علوم پزشکی استان قادر است تا درخواست های تحقیقاتی و آموزشی شرکت گاز استان را شناسایی و در مرحله بعدی با استفاده از دانش استادان گروه های مرتبط، آنها را بررسی و نتایج تحلیل و راهکارهای عملی را ارائه کند.
پتروشیمی ارومیه
شرکت پتروشیمی ارومیه به منظور آموزش جامع سرمایه انسانی به عنوان اصلی ترین سرمایه خود با همکاری اداره کل آموزش فنی و حرفه ای آذربایجان غربی، مرکز مهارتی بین کارگاهی راه اندازی کرد.
محمدسلیم عباسی، مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان در آیین گشایش مرکز بین کارگاهی پتروشیمی ارومیه، ضمن تبیین راهبردهای سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور، آموزش های مهارتی را زمینه ای برای تربیت نیروی متخصص و کارآفرین به منظور رونق تولید و اشتغال عنوان کرد.
وی با بیان اینکه توانمندسازی سرمایه انسانی،عامل اصلی بهره وری نیروی کار و افزایش تولیدات است، افزود:افتتاح مرکز بین کارگاهی در کنار صنایع و شرکت ها، از اهداف اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان آذربایجان غربی برای ارتقای مهارت شاغلان و افزایش بهره وری نیروی مولد است.
عباسی، مهم ترین مزیت تأسیس مراکز مهارتی کارگاهی را پایداری و توسعه بنگاه های اقتصادی، همکاری در زمینه ارتقای مهارت متخصصان صنایع و آموزش و جذب نیروهای بومی با هدف تأمین منابع انسانی مورد نیاز واحد صنعتی عنوان کرد.
پژمان اسدی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی ارومیه نیز با بیان اینکه توسعه کمّی و کیفی اولویت این شرکت است، اظهار کرد: پتروشیمی ارومیه از نظر میانگین سنی سرمایه انسانی در زمره مجموعه های جوان قرار دارد.
وی تصریح کرد: با توجه به بازنشستگی کارکنان قدیمی و ورود نیروهای جوان با مدارک تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد، آموزش های کاربردی و تخصصی این افراد از اولویت های این مجموعه است و امیدواریم با آموزش کارکنان، گام های مثبتی در بهبود کیفیت، تنوع محصول و افزایش فروش و سودآوری شرکت برداشته شود.
شرکت نفت و گاز اروندان
شرکت نفت و گاز اروندان، در نیمه نخست امسال موفق به تحقق برنامه تولید نفت، ابلاغی از سوی شرکت ملی نفت ایران شد.عبدالله عذاری اهوازی، سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان در نشست پیش بینی تولید نیمه دوم سال 1400 با بیان اینکه این شرکت در جبهه تولید قرار دارد، افزود: لازم است همه همکاران با هم افزایی و تلاش مضاعف برای اعتلای صنعت نفت و تحقق شعار امسال که از سوی مقام معظم رهبری سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها نامگذاری شده، توان فنی و عملیاتی خود را در مسیر تحقق اهداف و برنامه های وزارت نفت و تولید صیانتی و حداکثری از میدان های نفتی حوزه عملیاتی نفت و گاز اروندان در غرب کارون به کار گیرند.وی با اشاره به ضرورت اعمال دستورعمل های ایمنی، سلامت کارکنان و صیانت از تأسیسات و زیرساخت ها، تولید را اولویت نخست این شرکت برشمرد و بر ادامه پروژه های مرتبط با ایمن سازی تأسیسات و زیرساخت های تولید بویژه برنامه ضخامت سنجی خطوط لوله و مخازن تأکید کرد.عذاری افزود: انتظار می رود با کار جهادی و بسیج امکانات و توجه جدی به مقررات و ضوابط اچ اس ای و پدافند غیرعامل، در نیمه دوم امسال نیز برنامه های تکلیفی به طور کامل تحقق یابد.در نشست پیش بینی تولید نیمه دوم سال 1400 شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان، مدیران تولید و فنی این نیز شرکت گزارشی از اقدام ها و فعالیت های اجرایی همسو با برنامه های سال 1400ارائه کردند.انجام تعمیرات دوره ای تجهیزات، نزدیک به 40 عملیات چاه آزمایی، رفع مانع و اسیدکاری چاه ها با هدف حفظ و نگهداشت تولید و کسب اطلاعات مخزنی، بازرسی و ایمن سازی تجهیزات و خطوط لوله، پایش و کنترل خوردگی، بررسی وضع و ضخامت سنجی خطوط لوله رو و زیرزمینی به طول تقریبی هزار کیلومتر، همچنین پایش30 ایستگاه حفاظت کاتدی، بازرسی، نظارت و ضخامت سنجی بیش از 2 هزار نقطه، تجهیزات ایمنی، تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله جریانی و دستگاه های مکانیکی ثابت و تهیه نقشه های عبور خطوط لوله زیرزمینی به طول 120کیلومتر بخشی از گزارش های ارائه شده در این نشست بود.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
با آغاز تزریق گاز خط لوله 56 اینچ حد فاصل بیدبلند - اهواز که یکی از انشعاب های خط لوله نهم سراسری گاز است، پایداری شبکه گاز خوزستان افزایش یافت.
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با ابراز خرسندی از اینکه تزریق گاز خط لوله حدفاصل بیدبلند - اهواز در ایام هفته وحدت آغاز شده است، گفت: این خط لوله برای تکمیل رینگ گازی جنوب غرب کشور و همسو با افزایش پایداری شبکه گاز استان خوزستان و تأمین گاز صنایع، پتروشیمی و مشترکان خانگی و صنعتی اجرا شده و گاز تولیدی پارس جنوبی را به مبادی مصرف می رساند.
مهدی بازرگانی، مجری طرح خط لوله نهم سراسری انتقال گاز نیز گفت: این خط لوله 56 اینچ با تلاش نیروهای متعهد و متخصص شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و مشاوران و پیمانکاران داخلی در مسیری به طول 99 کیلومتر اجراشده است.
وی افزود: این خط لوله در مسیر خود از مناطق کوهستانی دارای بارندگی و آب گرفتگی عبور کرده و دارای دو ایستگاه حفاظت کاتدیک، یک ایستگاه لانچر بوده و همچنین یک ایستگاه ریسیور برای آن تعبیه شده است.
بازرگانی تصریح کرد: این خط لوله در مسیر اجرا با 14 مورد کیسینگ، یک مورد تقاطع با رودخانه، 173 مورد تقاطع با جاده خاکی، آب رو و خطوط زیرزمینی روبه رو بوده است.
شرکت گاز استان تهران
مدیرعامل شرکت گاز استان تهران گفت: از زمستان 1399 و زمان اجرای طرح بخشودگی گازبها تا شهریور امسال، درمجموع سه میلیون و 280هزار مشترک مشمول این طرح شده اند.
سعید توکلی با بیان اینکه بیش از یک میلیون و 800هزار قبض با گازبهای رایگان در تابستان امسال صادرشده است، افزود: این طرح همسو با حمایت از حقوق مشترکان خانگی (مسکونی) کم مصرف است و می تواند عامل مهمی برای تشویق مصرف کنندگان گاز طبیعی برای مصرف بهینه باشد.
وی درباره اصلاح الگوی مصرف مشترکان با اشاره به اینکه مقدار گاز مصرفی مشترکان ارتباطی مستقیم با نحوه استفاده آنها از این حامل انرژی دارد، اظهار کرد: استفاده بهینه گاز سبب می شود مشترکان هم در مصرف گاز و هم در منابع مالی خود صرفه جویی کنند.
مدیرعامل شرکت گاز استان تهران تصریح کرد: همان طور که مصرف بهینه و کم، سبب تخفیف و بخشودگی می شود، مصرف خارج از الگوی متعارف و بهینه، افزایش گازبها را به دنبال دارد.
توکلی درباره نکات مصرف بهینه گاز اظهار کرد: پوشیدن لباس گرم در زمستان و حفظ دمای مناسب 18 تا 21درجه (دمای رفاه)، استفاده از وسایل گازسوز استاندارد با بازده حرارتی بالا، هوشمندسازی موتورخانه ها، عایق کاری لوله ها و تأسیسات و... تنها چند مورد از این نکات است که می توانند حجم گاز مصرفی را کاهش دهند.
شرکت نفت فلات قاره ایران
با تلاش همکاران منطقه عملیاتی لاوان، بویژه کارکنان خدمات درمانی و پزشک مشاور، نوجوان 15 ساله ساکن دهکده از مرگ حتمی نجات یافت.
ساعت 19:50 دقیقه روز یکشنبه 25 مهرماه، اهالی بومی دهکده، نوجوان 15 ساله ای را که هیچ علائی حیاتی مانند نبض، تنفس، فشارخون و… نداشت، به درمانگاه شرکت نفت فلات قاره در منطقه لاوان منتقل کردند. کادر درمانی این منطقه بلافاصله و بدون فوت وقت وارد عمل شدند و عملیات احیا را آغاز کردند و پس از تلاش فراوان از جمله انجام ماساژ قلبی، گرفتن دارو و شوک قلب، خوشبختانه نبض بیمار برگشت و دارای نبض و فشارخون شد.در ادامه عملیات احیا و پس از ثابت کردن شرایط حیاتی بیمار، با تشخیص کادر درمان و موافقت جانشین منطقه، اعزام بیمار از طریق بالگرد به مرکز مجهزتر در دستور کار قرار گرفت و پس از هماهنگی های انجام شده با نماینده شرکت نفت فلات قاره مستقر در کیش و بیمارستان این جزیره، این نوجوان به همراه دو پرستار، با یک فروند بالگرد به بیمارستان کیش اعزام شد و روند درمان وی به صورت تخصصی و با تجهیزات کامل تری ادامه یافت.
شرکت نفت فلات قاره منطقه لاوان با هدف عمل به مسؤولیت های اجتماعی همواره در ارائه خدمات رایگان به مردم خونگرم جزیره لاوان پیشرو بوده است.
شرکت ملی حفاری ایران
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: 41 دستگاه حفاری سبک و سنگین خشکی ناوگان شرکت ملی حفاری ایران در پروژه های مشارکتی با شرکت های بخش خصوصی داخلی در اجرای طرح های توسعه ای شرکت ملی نفت ایران و 28 مخزن در مناطق نفت خیز جنوب به کارگیری می شود.علیرضا لایجی افزود: هم اکنون11دستگاه حفاری در همکاری با شرکت های پژواک انرژی، توسعه صنایع کیش (OEID)، هلدینگ پاسارگاد، نفت و گاز پرشیا و قرارگاه خاتم الانبیا در موقعیت میدان های اهواز، مارون، سیاهمکان، لالی، سپهر، جفیر و رامین عملیاتی هستند.وی گفت: همچنین در چارچوب همکاری و مشارکت با شرکت های گلوبال، پترو ایران، توسعه صنایع کیش و تأسیسات دریایی21 دستگاه حفاری دیگر آماده حضور در اجرای پروژه های طرح توسعه میدان های زیلایی، منصورآباد و سولابدر با احتساب پروژه توسعه میدان های لالی بنگستان و بالارود هستند.معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در پروژه های حفاری افزود: در پروژه های توسعه ای میدان های بی بی حکیمه، سیاهمکان، اهواز و رامین که از سوی شرکت های سی لند، توسعه صنایع نفت و گاز قشم، پاسارگاد و پرشیا اجرا می شوند، شرکت ملی حفاری ایران تأمین کننده دکل و بخشی از خدمات فنی مهندسی جانبی است.لایجی تصریح کرد: براساس قراردادهای فی مابین و باهدف شتاب بخشی در انجام پروژه ها متناسب با پیشرفت کار، 9 دستگاه حفاری دیگر نیز به کار گرفته خواهد شد.
دستگاه 56 فتح شرکت ملی حفاری ایران همسو با اجرای طرح توسعه 28مخزن در گستره مناطق نفت خیز جنوب با استقرار در موقعیت میدان نفتی اهواز، در چرخه عملیات قرار گرفت.مسعود افشار، معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری نیز با اشاره به همکاری این شرکت با قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا در طرح توسعه میدان های نفتی اهواز، مارون و لالی اظهار کرد: شرکت ملی حفاری برای اجرای این طرح ها از10 دستگاه دکل حفاری استفاده می کند.
وی تصریح کرد: در نخستین گام، دکل سنگین خشکی 56 فتح در موقعیت چاه 350 اهواز مستقر شده و آغاز به کار کرده است.
افشار افزود: دستگاه های حفاری 81 و 91 فتح نیز در حال جابه جایی و استقرار در میدان نفتی مارون هستند و دکل 68 در راه لالی برای آغاز عملیات حفاری در این میدان است.
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری در عملیات حفاری گفت: با آماده شدن زیرساخت ها از جمله محل نصب دستگاه حفاری (لوکیشن)، بزودی تعداد دکل ها در موقعیت های پروژه افزایش می یابد.
وزارت نفت
نشست مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت با مدیرکل فرهنگی، هنری و اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش با تأکید بر ترویج و توسعه فرهنگ مصرف ایمن و بهینه گاز طبیعی در جامعه دانش آموزی برگزار شد.
علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت در نخستین نشست با مدیرکل فرهنگی، هنری و اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش به محدود بودن منابع گازی و افزایش مصرف این نعمت الهی با توجه به توسعه مستمر گازرسانی و افزایش تعداد مشترکان در بخش های مختلف خانگی، عمومی و صنعتی اشاره و تصریح کرد:لازمه عبور آرام از زمستان و تأمین پایدار گاز در نقاط مختلف کشور، رعایت مصرف درست این نعمت پاک خدادادی است.
وی همچنین با تشکر از همکاری ها و تلاش های گذشته وزارت آموزش و پرورش و اشاره به نقش و جایگاه ویژه آن وزارتخانه در تعلیم و تربیت صحیح نسل کنونی و آینده کشور، خواستار همکاری در زمینه فرهنگ سازی مصرف ایمن و بهینه شد.مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت گفت: امیدواریم با همکاری و تعامل شایسته با آموزش و پرورش در خلال برگزاری کلاس های مجازی یا به صورت فوق برنامه، بتوانیم نکات و توصیه های مفید درباره استفاده صحیح از گاز طبیعی را به دانش آموزان منتقل کنیم.علی رمضانی، مدیرکل فرهنگی، هنری و اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش نیز ضمن تشکر و قدردانی از اقدام شایسته وزارت نفت در برگزاری این نشست و استقبال از پیشنهاد وزارتخانه، بر آمادگی کامل و استفاده از همه ظرفیت ها و امکانات آموزش و پرورش به منظور ترویج و فرهنگ سازی مصرف ایمن و بهینه گاز طبیعی تاکید کرد.استفاده از ظرفیت های سامانه دانش آموزشی شاد، برگزاری جشنواره های فرهنگی - هنری، پویش های فرهنگی- اجتماعی، اردوها و بازدیدهای دانش آموزی، کانون های فرهنگی– تربیتی، همچنین برگزاری شوراها و تشکل های دانش آموزی، مسابقات کتابخوانی و آموزش همیاران گاز از جمله موارد توافق طرفین حاضر در این نشست بود.
شرکت نفت و گاز مارون
آتش سوزی در هدر گاز خروجی ایستگاه تزریق گاز شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون که به دلیل خوردگی روی داده بود، مهار شد.کارگروه فنی، عملیاتی و ایمنی این شرکت تأیید کردند که هدر هم اکنون کاملاً ایمن سازی شده و خوشبختانه این حادثه هیچ گونه تلفات انسانی نداشته است.
سازمان منطقه آزاد کیش
مشاور رئیس جمهوری و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی، گفت:باهدف تکمیل زنجیره های ارزش، جذب سرمایه های داخلی و خارجی، صادرات، تولید، اشتغال پایدار و مولد، بزرگترین رویداد معرفی فرصت های سرمایه گذاری در صنایع نفت، گاز، پالایش، پتروشیمی و انرژی های نو در قالب همایش و برگزاری نمایشگاه در منطقه آزاد کیش برگزار می شود.
سعیدمحمد، مشاور رئیس جمهوری و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی با اشاره به سیاست های ابلاغی قانون برنامه ششم توسعه از سوی مقام معظم رهبری (مدظله) و ضرورت توسعه سواحل، یکی از مهم ترین اهداف برگزاری این رویداد را زمینه سازی برای جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی، صادرات، تولید، اشتغال پایدار و مولد اعلام کرد.
وی برگزاری این رویداد را فرصتی طلایی برای تکمیل زنجیره های ارزش در صنعت نفت و گاز کشور برشمرد.
محمد با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران یکی از بزرگترین ذخایر نفت خام، گاز طبیعی، مایعات و میعانات گازی جهان را که معادل یکهزار میلیارد بشکه نفت خام برآورد می شود در اختیار دارد، به مناطق آزاد اشاره کرد و گفت: مناطق آزاد اروند و قشم، همچنین منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی بر پارسیان و سواحل مکران «چابهار»،مناطقی هستند که ظرفیت تبدیل شدن به هاب های انرژی کشور را دارند.
وی یادآور شد:این همایش و نمایشگاه سوم تا پنجم آبان ماه به میزبانی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی کشور، در مرکز همایش های بین المللی منطقه آزاد کیش برگزار خواهد شد و علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به وب سایت این گردهمایی تخصصی به نشانی www.ifeex.ir مراجعه کنند.
شرکت نفت و گاز غرب
عملیات تعویض تاج چاه شماره 3 تنگ بیجار شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب، بدون حضور دکل تعميراتي با موفقیت انجام شد.
علی رضایی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب گفت: عملیات تعميرات تاج چاه مزبور در کوتاه ترین زمان ممکن و باصرفه جویی قابل ملاحظه ای انجام شده است. وی اظهار داشت: متخصصان این شرکت در اقدامی جهادی، با رعایت کامل الزام های ایمنی در انجام این عملیات كه نیاز به استقرار دکل حفاری است، موفق به تعویض تاج چاه شده اند. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب با اشاره به تبعات استقرار دکل و تعویض تاج چاه افزود: در صورت استقرار دکل حفاری، نیاز به خارج كردن چاه از مدار توليد به مدت دست کم سه ماه و از دسترس خارج شدن حدود 100 ميليون مترمکعب گاز در آستانه فصل زمستان بوده است. وي ادامه داد: خوشبختانه در این عمليات با تأمین كالا از منابع داخل شركت و آماده سازی محوطه برای استقرار و برپایی دکل که مستلزم صرف هزینه های چند میلیارد تومانی بود، اقدام های شایسته ای انجام شد. وی با قدردانی از گروه های ستادی و عملیاتی در انجام عملیات تعویض تاج چاه شماره3 تنگ بیجار گفت: این عملیات با برنامه ریزی مديريت امور فنی و خدمات فنی چاه های شركت بهره برداری نفت و گاز غرب و در هماهنگی با امور فني شركت نفت مناطق مركزي ايران، همچنین همكاري گروه های فني بخش خصوصي، شركت حفاري شمال، شركت نفت و گاز شرق و شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب انجام شده است. مرکز بهره برداری تنگ بیجار و کمانکوه با تأمین بخشی از گاز غرب کشور در فصل سرما در فاصله 70 کیلومتری شهر ایلام قرار دارد.
پخش فراورده های نفتی منطقه همدان
مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه همدان از افتتاح واحد سوختگیری خودروهای نیروی انتظامی شهر همدان خبر داد.
امین روستایی، مدیر منطقه با اشاره به اینکه بهره برداری از این واحد در هفته نیروی انتظامی انجام شده است، تسهیل و تسریع در سوختگیری خودروهای انتظامی را به منظور انجام ماموریت های محوله، از دلایل مهم ایجاد چنین امکانی عنوان کرد. سرتیپ امیری، فرمانده نیروی انتظامی استان همدان نیز با قدردانی از مشارکت و مساعدت شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه همدان و تعدادی از جایگاه داران شهر همدان برای احداث این واحد سوختگیری گفت:این واحد سوختگیری با استفاده از دو تلمبه دو نازله، امکان سوختگیری همزمان چهار خودروی سبک را امکانپذیر کرده است. حمیدرضا حاجی بابایی، نماینده مردم شهرستان های همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی نیز با تبریک هفته نیروی انتظامی، مطالب مبسوطی را در این خصوص عنوان و با اهدای لوح تقدیر از تعدادی از مسؤولان و جایگاه داران تقدیر کرد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از تعمیر 461عدد تجهیزات و شیرآلات سرچاهی و درون چاهی(3sv) در نیمه نخست امسال خبر داد.
یونس عباسی لرکی با بیان اینکه این تجهیزات در اندازه و فشارهای مختلف از مدار عملیات خارج شده بودند، افزود: این تجهیزات با توجه به وظیفه تکلیفی شرکت مناطق نفت خیز جنوب مبنی بر تولید ایمن و پایدار،با هدف استفاده مجدد در چاه های در حال بهره برداری و در حال حفاری، تعمیر و بازسازی شده اند.
وی با تاکید بر اینکه تعمیرات تجهیزات مزبور در شرایط تحریم و همه گیری کرونا با بهره گیری از ظرفیت های داخلی انجام شده است، افزود: انجام عملیات تعمیر و بازسازی تجهیزات شیرآلات سرچاهی در بازه زمانی یاد شده، افزون بر تحقق برنامه های پدافند غیرعامل، در حوزه تخصصی حفاری،استمرار تولید نفت و گاز و جلوگیری از توقف چاه های تولیدی شرکت های بهره برداری،بیش از 332 میلیارد ریال صرفه جویی در پی داشته است.
وی ادامه داد: این تجهیزات در بخش روزمینی شامل 417عدد شیرآلات و تجهیزات سرچاهی تا 11 اینچ و با فشار کاری سه تا 15 هزار پا و در بخش زیرزمینی نیز شامل 44 عدد تجهیز شیرهای ایمنی درون چاهی (3sv) با سایزهای 3.813 تا 5.963 اینچ است که در شرایط بحرانی و اضطراری، نقش اصلی را در توقف جریان و ایمن سازی چاه، به عهده دارند.
مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب یادآور شد: برخی از این تجهیزات مخصوص استفاده در چاه های با میزان هیدروژن سولفوره بالا و در انحصار معدودی از شرکت های خارجی است.
به گفته عباسی لرکی، برخی از تجهیزات یاد شده در احیا و به کارگیری دوباره، نقش مهمی در نگهداشت و تولید ایمن و پایدار ایفا می كنند.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
تأمین پایدار آب شرب در روستای امام آباد شهرستان کنارک، همزمان با هفته وحدت با مشارکت صنعت پتروشیمی انجام شد.
پروژه آبرسانی پایدار به روستاهای امام آباد و دولت آباد شهرستان کنارک همسو با پویش «سیستان و بلوچستان تنها نیست»، با راهبری دبیرخانه مسؤولیت اجتماعی صنعت پتروشیمی و مشارکت شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی منطقه ماهشهر و کارکنان ستاد پتروشیمی انجام شد.
برقراری آب شرب پایدار در روستای امام آباد شهرستان کنارک با مشارکت شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی منطقه ماهشهر، فرمانداری و آبفای شهرستان کنارک و با همکاری هلال احمر استان تهران از نیمه شهریور امسال آغاز شد و مرحله نخست پروژه در هفته وحدت و با حضور علی ربانی، مشاور اجتماعی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به بهره برداری رسید.
ربانی در حاشیه بازدید از روستاهای امام آباد، دولت آباد، لوک آباد، همت آباد، کوه بن و نشست با فرمانداری های کنارک و زرآباد از تداوم مشارکت شرکت ها در آبرسانی پایدار در تعداد دیگری از روستاهای محروم شهرستان کنارک و زرآباد خبر داد.
وی همچنین از اعلام آمادگی شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی منطقه انرژی پارس در طرح ساخت مسکن با مشارکت 50 درصدی برای 50 خانواده زیر پوشش کمیته امداد خبر داد و اظهار کرد: در طرح های مسؤولیت اجتماعی با اتخاذ راهبرد مشارکت در طرح، تلاش می شود به هم افزایی و توانمندسازی جوامع محلی کمک شود.
اهدای کوله و لوازم تحریر مشارکتی از سوی کارکنان ستاد شرکت ملی صنایع پتروشیمی به مدرسه روستای همت آباد شهرستان زرآباد از دیگر اقدام های این سفر بود.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس
نشان سفیر و مروج مسؤولیت اجتماعی به پاس عملکرد شایسته در حوزه مسؤولیت اجتماعی، نخستین دوره جشنواره روابط عمومی و مسؤولیت اجتماعی،به شرکت پالایش نفت ستاره خلیج اهدا شد.این جشنواره به منظور کمک به اعتلای ایفای مسؤولیت های اجتماعی در سازمان ها و بهینه سازی آنها با اجرای ممیزی، ارزیابی و تقدیر از سازمان های فعال در زمینه مسؤولیت اجتماعی، برگزار شد.بهبود و ارتقای فعالیت های مسؤولیت اجتماعی در سازمان ها و شرکت ها، تقویت مؤلفه هایی همچون پاسخگویی اجتماعی، بهبود تعامل با ذی نفعان داخلی و خارجی، همچنین پایداری فعالیت های مسؤولیت اجتماعی و نگاه فراتر از کمک های خیریه ای، از محورهای نخستین دوره جشنواره روابط عمومی و مسؤولیت اجتماعی است که مؤسسه فرهنگی روابط عمومی آرمان برگزارکننده آن بود.در این جشنواره، به ارتباط بین روابط عمومی و حوزه مسؤولیت اجتماعی توجه شده بود و در ارزیابی ها نیز تعامل هدفمند، ساختارمند و روشمند با ذی نفعان مختلف سازمان و پیاده سازی الگوهای بین المللی در فضای کسب وکار ایرانی، مدنظر قرار داشت.شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس همواره در ایفای مسؤولیت های اجتماعی پیشرو بوده و افزون بر وظیفه ذاتی خود مبنی بر تأمین امنیت سبد سوخت ایرانی اسلامی و تولید نیمی از فراورده های راهبردی صادراتی و موردنیاز کشور، این مهم را مدنظر قرار داده و سعی داشته به عنوان صنعتی نمونه، با نگاه به جوامع محلی، نقش آفرینی کند.ادامه ساخت بیمارستان 264تختخوابی نفت ستاره خلیج فارس، اهدای بیش از 240 تخت بیمارستانی، 10 تخت آی سی یو، 10 دستگاه مانیتور علایم حیاتی بیمار، 16 دستگاه ساکشن جراحی و دو دستگاه بلادگاز به شبکه درمان هرمزگان، همچنین مشارکت در اجرای طرح پیک سایی شبکه بندرعباس، تأمین برق و آب موردنیاز آب شیرین کن یک میلیون مترمکعبی بندرعباس و کمک به آزادسازی زندانیان جرایم غیرعمد و دهها مورد دیگر از جمله اقدام های پالایشگاه ستاره خلیج فارس در همسویی با مسؤولیت های اجتماعی است.
نگاهی به دلایل صلح حضرت امام حسن مجتبی(ع) با معاویه
26 ربیع الاول، سالروز صلح امام حسن مجتبی(ع) است. مهم ترین و حساس ترین بخش زندگی امام حسن مجتبی(ع) که مورد بحث و گفت وگوی فراوان واقع شده، ماجرای صلح آن حضرت با معاویه و کناره گیری اجباری ایشان از صحنه خلافت و حکومت اسلامی است. براي صلح امام حسن(ع) دلايل مختلفي وجود داشته که در ادامه می کوشیم به برخی از آنها اشاره کنیم و تا حدی زوایای این صلح را مورد بررسی قرار دهیم:
شماري بر اين باورند كه علت اصلي صلح امام حسن(ع) انجام وظيفه بود؛ زيرا امامان معصوم هر كدام وظيفه خاصی داشتهاند كه از سوي خداوند تعيين شده است. از امام صادق(ع) روايت شده كه فرمود: «براستي كه وصیت به صورت كتابي از آسمان بر محمد(ص) نازل شد و نامه مُهر شدهاي جز وصیت بر آن حضرت نازل نشد. جبریيل عرض كرد: اي محمد، اين است وصیت تو در امت خويش كه نزد خاندانت خواهد بود. رسول خدا(ص) فرمود: اي جبریيل! كدام خاندانم؟ عرض كرد: بندگان برگزيده خدا، تا علم نبوت را از تو ارث برند... براستي وصیت، مُهرهايي بود، پس علي(ع) مهر اول را گشود و هر چه در آن بود، طبق آن عمل كرد. سپس حسن(ع) مهر دوم را گشود و هر چه در آن بود، به آن عمل كرد و چون حسن(ع) از دنيا رفت، حسين(ع) مهر سوم را گشود و ديد دستور خروج و كشتن و كشته شدن در آن بود.» اگر علت صلح امام حسن(ع) انجام تكليف الهي باشد، به اين معنا كه خداوند چنين وظیفه ای را براي آن حضرت تعيين كرده است، از سوي ديگر، امامان معصوم(ع)، حجت خدا بر مردم هستند و از اينرو رفتار و گفتارشان حجت است، پس صلح امام حسن(ع) عملي است كه از سوي حجت خدا انجام شده و قطعاً دلايل بسيار مستحكم و متقني داشته و آن حضرت خود به آن اشاره كرده است.
در فرهنگ والای شیعی، حفظ دين و احياي معارف اهل بيت(ع) محوريترين عنصر است. به همين دليل تشكيل حكومت، قيام، صلح و سكوت آنها همه در مسیر حفظ اسلام و احياي سنت شكل ميگيرد. اگر در شرايطي اسلام به واسطه قيام حفظ شود، آنان قيام ميكنند و اگر در مقطعي ديگر سكوت آنها موجب حفظ اسلام شود، سكوت ميكنند؛ هرچند اين سكوت، باعث از دست رفتن حق مسلم آنان شود. بر اين اساس، يكي از علل مهم صلح امام حسن(ع) را ميتوان «حفظ دين» بيان كرد؛ زيرا وضعيت جامعه اسلامي در شرايطي قرار داشت كه ممكن بود جنگ با معاويه، اصل دين را از بين ببرد. مضافاً اينكه اوضاع بيروني جامعه اسلامي نشان ميداد كه روم شرقي، آماده حمله نظامي به مسلمانان بود. از سوي ديگر، مردم نيز از نظر فرهنگي در وضعيتي قرار داشتند كه خونريزي و جنگ، نوعي بدبيني به دين و مقدسات را به وجود ميآورد. شايد بر همين اساس باشد كه امام حسن(ع) يكي از دلايل صلح خود را حفظ دين بيان كرد؛ چنانكه ایشان در پي اعتراض برخي از شيعيانش فرمود: «نگران شدم ريشه مسلمانان از زمين كنده شود و كسي از آنان باقي نماند، از این رو با مصالحهاي كه انجام شد، خواستم دين خدا حفظ شود.»
حفظ شيعيان گرچه از مصاديق مصالح عمومي است؛ اما از آنجا كه شيعيان، حافظان و پاسداران دين و موالي اهل بيت(ع) بودند، حفظ آنان از اهميت ويژهاي برخوردار بود. شيعيان خاص امیرالمؤمنین(ع) اغلب در جمل، صفين و نهروان به شهادت رسيده و گروه اندكي از آنان باقي مانده بودند و اگر جنگي به وقوع ميپيوست، با توجه به ضعف مردم عراق، قطعاً امام حسن(ع) و شيعيان متحمل خسارات جبرانناپذيري ميشدند؛ زيرا معاويه در اين صورت آنها را بشدت سركوب ميکرد. اگر امام حسن(ع) مصالحه نميكرد و نتيجه جنگ نيز پيروزي شاميان بود، معاويه با بهانه كردن جنگ، حتي يك نفر از آنان را باقي نميگذاشت؛ اگرچه معاويه عهدشكني كرد و برخي از شيعيان مانند حجر بن عدي، مرو بن حمق و... را شهيد كرد؛ اما صلح سبب شد كه شيعيان كشته نشوند. از این رو امام حسن(ع) يكي از علل صلح خود را حفظ شيعيان دانست و فرمود: «نگهداري و حفظ شيعه، مرا ناگزير بر صلح کرد. سپس مناسب ديدم جنگ به روز ديگر محول شود.»
رعايت مصالح عمومي، خردمندانهترين استراتژی است كه از سوي رهبران دلسوز و آزاديخواه، بويژه رهبران الهي اتخاذ ميشود؛ زيرا آنان هيچگاه مصالح عمومي را فداي مصالح فردي و گروهي نميكنند. امام حسن(ع) نيز براي جلوگيري از خونريزي و رعايت مصالح مسلمانان، تن به صلح داد؛ چنانكه آن حضرت خود فرمودند: «من صلح را پذيرفتم تا از خونريزي جلوگيري كنم و جان خود، خانواده و اصحاب صميمي خويش را حفظ كرده باشم.» ایشان ميدانست كه برخي او را مذل المؤمنين خواهند خواند و برخي به او بياحترامي و اهانت خواهند كرد؛ اما همه اين سختيها را تحمل فرمود تا مصالح عمومي تهديد نشود؛ زيرا جنگ با معاويه نه به نفع كوفيان بود و نه به نفع شاميان؛ بلكه زمينه حمله نظامي روميان را به جهان اسلام فراهم ميكرد. ابن واضح يعقوبي مينويسد: «معاويه در سال 41 [هجري] به شام برگشت و وقتي خبر يافت كه لشكر روم با سپاهيان انبوه، راه جنگ را در پيش گرفته است، با فرستادن 100 هزار دينار با او صلح كرد.»
شايد همين دليل (رعايت مصالح عمومي) بوده كه پيامبر اسلام(ص) درباره امام حسن(ع) فرمود: «همانا پسرم پيشواي مسلمانان است و اميد است خداوند به دست او بين دو گروه بزرگ از مسلمانان، صلح برقرار كند.»
خيانت فرماندهان
تشكيل حكومت و دفاع از آن، به پشتوانه مردمي نياز دارد. اگر حكومت را به كبوتري تشبيه كنيم كه با دو بال به سوي مقصد پرواز ميكند، آن دو بال، مردم و رهبر هستند. در متون اسلامي از رهبر به واژه «امام» و از مردم به واژه «امت» ياد شده و اين، پيوند عميق آن دو را ميرساند. حكومت بدون مردم، همانند كبوتري بال شكسته است كه به هدف نهايي نميرسد، از این رو در اسلام به مردم سالاری توجه خاصی شده است.
اگر فرماندهان سپاهش به ایشان خيانت نميكردند، حضرت صلح نميكرد؛ چنانكه فرمود: «به خدا سوگند، من از آن جهت كار را به او سپردم كه ياوري نداشتم. اگر ياوري ميداشتم، شبانه روز با معاويه ميجنگيدم تا خداوند ميان ما و او حكم كند.»
در اين خيانت، دنياگرايي، عدم رشد سياسي و تبليغات معاويه بسيار تأثیرگذار بود.
13 آبان؛ روز ملی مبارزه با استکبار
روز 13 آبان که در تقویم نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به عنوان روز مبارزه با استکبار جهانی نامگذاری شده، یادآور سه واقعه مهم در تاریخ معاصر ایران است که در سه دوره مختلف رخ داده و به همین دلیل این روز را در تاریخ کشور به عنوان روزی به یادماندنی به ثبت رسانده اند.
تبعید امام خمینی(ره) به ترکیه
کاپیتولاسیون یا حق قضاوت کنسولی، حقی است که به اتباع بیگانه داده می شود و آنها را از شمول قوانین کشور مصون و مستثنا می کند. درواقع در صورت ارتکاب جرم در خاک کشور، دولت میزبان، حق محاکمه آن مجرم را ندارد. کاپیتولاسیون ریشه در استعمار دارد و کشورهای استعمارگر، این قانون را به کشورهای ضعیف تحت سلطه تحمیل می کردند. کاپیتولاسیون در ایران، طی معاهده ترکمانچای برای اتباع روسیه به رسمیت شناخته شد و پس ازآن برخی کشورهای استعمارگر دیگر، این امتیاز نامشروع را به علت ضعف حکومت های قاجاریه کسب کردند؛ اما کاپیتولاسیون در سال 1306، تحت فشار افکار عمومی و فضای حاکم بر روابط بین الملل پس از جنگ اول جهانی لغو شد. هنوز بیش از 3 دهه از الغای کاپیتولاسیون نمی گذشت که محمدرضا پهلوی احیاگر مجدد آن شد. کابینه اسدالله علم در 13 مهر سال 1342، به دستور شاه، پیشنهاد آمریکا مبنی بر اعطای مصونیت قضایی به اتباع آمریکایی را به صورت یک لایحه قانونی در هیأت دولت تصویب کرد. چندی بعد این خبر به حضرت امام(ره) رسید و ایشان را به خروش و فریاد واداشت، به طوری که در4 آبان 1343 ایشان طی نطقی تاریخی، به رسوایی این اقدام ننگین پرداختند.
کشتار بی رحمانه دانش آموزان
در جریان مبارزات ملت ایران علیه رژیم طاغوت، صبح روز 13 آبان 1357 تعداد زیادی از دانش آموزان برای پیوستن به تظاهرکنندگان با تعطیل کردن مدارس، راهی دانشگاه تهران شدند و به جمع دانشجویان پیوستند. با هجوم مأموران شاه به دانشگاه، صدها دانش آموز و دانشجو با گلوله های آتشین به خاک و خون غلتیدند و به شهادت رسیدند.
تسخیر لانه جاسوسی، روز مبارزه با استکبار جهانی
در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی و زمان حکومت دولت موقت، به دلیل وادار کردن آمریکا به استرداد شاه و اموال ملت ایران، دانشجویان تصمیم به اشغال سفارت آمریکا گرفتند. دانشجویان از دانشگاه های تهران، پلی تکنیک، صنعتی شریف، شهید بهشتی و... گردهم آمدند و طی یک راهپیمایی تا سفارت آمریکا از دیوارهای سفارت بالا رفته و با وجود مقاومت محافظان و آمریکایی ها، سفارت را به تصرف کامل درآوردند. در هنگام تسخیر سفارت، آمریکایی ها بسرعت مشغول نابود کردن بسیاری از اسناد دخالت ها، تجاوزات و غارت های خود شدند؛ اما پس از تسخیر سفارت، بسرعت از نابودی باقیمانده اسناد جلوگیری شد و بعدها اسنادی که از لانه جاسوسی آمریکا به دست آمده بود، چاپ شد و در اختیار همگان قرار گرفت. به محض انتشار این خبر، مردم با خشم و انزجار مقابل لانه جاسوسی تجمع و از حرکت دانشجویان حمایت کردند. امام خمینی (ره) نیز در پیامی این حرکت را انقلاب دوم و بزرگ تر از انقلاب اول نامیدند. این حرکت دانشجویان معترض، خشم آمریکایی ها را برانگیخت و آنها که ناتوان از درک ملتی استقلال طلب و آزادیخواه بودند، دست به اقداماتی بر ضد جمهوری اسلامی ایران زدند که فشار آوردن به مجامع بین المللی مانند سازمان ملل، سازمان کنفرانس اسلامی، شورای امنیت و...، ایجاد جو منفی تبلیغاتی علیه دانشجویان مسلمان و ... از جمله آنهاست.
گفت و گو با دختران ورزشکار و موفق خانواده گاز
مشعل - صنعت نفت و گاز همیشه یک پای ثابت ورزش قهرمانی کشور بوده و در عرصه های مختلف ورزشی، موفقیت های فراوانی به دست آورده ودرعین حال ورزشکاران حرفه ای زیادی را به تیم های ملی معرفی کرده است تا باعث سرافرازی کشور باشند. شرکت ملی گاز ایران، به عنوان یکی از 4 شرکت اصلی تابعه وزارت نفت، مانند سه شرکت دیگر در کسب موفقیت های ورزشی این صنعت سهیم بوده و ورزشکاران زیادی را طی سال های متمادی معرفی کرده است. شرکت ملی گاز ازجمله شرکت هایی است که در عرصه ورزش بانوان بسیار فعال است و با توجه به ورزش پایه و اهمیت دادن به فرزندان کارکنان و سرمایه گذاری روی استعدادهای نفتی، موفق شده مقام هایی را هم در رشته های مختلفی مثل بسکتبال، والیبال و نیز رشته های انفرادی مثل کاراته و ... کسب کنند. به همین منظور گفت وگویی با فرزندان دختر ورزشکار موفق خانواده صنعت گاز انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:
زهرا ساعتيان، متولد تير سال 75 است. وی که دانشجوی كارشناسی ارشد گرایش منطق رياضي دانشگاه شهيد بهشتی است، فرزند محمدحسين ساعتيان، رئیس کمیسیون مناقصات شرکت مهندسی و توسعه گاز ايران است.
وی می گوید: رشته تخصصی ام در ورزش كاراته است، به طوری که از 3 سالگی کاراته را شروع کردم و اولين رقابتم در عرصه ورزش را در سن ٤ سالگی انجام دادم و از همان زمان با حمايت ها و تلاش مادر و پدرم توانستم وارد عرصه قهرمانی شوم. ساعتيان با اشاره به اینکه اولين رقابت انتخابی تيم ملی را در سن ١١سالگی پس از مسابقات كشوری و كسب عناوين قهرمانی در رقابت های منطقه، استان، كشور، بسيج و… كسب كردم، ادامه می دهد: در رقابت های انتخابی تیم ملی برای اعزام به مسابقات آسيايی قطر نفر اول شدم؛ اما به دليل موضوع حجاب بانوان تیم ملی از حضور در مسابقات انصراف داد. وی که رشته ورزشی ژیمناستیک را نیز شروع کرده است، می گوید: از حدود دو سال و نيم گذشته، ژيمناستيك را هم شروع کرده ام و به طور همزمان در هر دو رشته ورزشی فعال هستم.ساعتيان می افزاید: برای رسیدن به هدفم بسیار تلاش کردم. صبح به مدرسه می رفتم و بلافاصله بعد از تعطیلی از مدرسه، مادرم من را به تمرين مي رساند. بعضی مواقع به دليل کمبود وقت، با فرم مدرسه تمرين می كردم. بعد از تمرین حدودا ٣ ساعت باید مسافت را طی می کردم تا به خانه برسم. درس ها و تکالیف مدرسه را انجام میدادم و بعد از تمرين پايانی كاراته می خوابیدم و این فرایند همچنان ادامه داشت. وی که در حال حاضر متاهل است و دروس رياضيات عمومی و معادلات دیفرانسیل پایه دانشگاهی، دبیری ریاضیات از پایه هشتم تا كنكور را تدریس می کند، می گوید: مربیگری كاراته حرفه ای، مربی بدنسازی كاراته و مربی سی ايكس و برنامه نویسی تخصصی بدنسازی را نیز انجام می دهم و به عنوان كارمند بخش امور مالی و داوری كاتا و كميته كاراته نیز فعالیت می کنم. ساعتیان در خصوص عنوان های قهرمانی اش می گوید: ١١سال پياپی، قهرمانی كشور را در کارنامه ام دارم ( ٣ سال در همه سبك ها و مابقی در سبك هاياشی)، همچنین قهرمانی در المپيادهای گاز و قهرمانی در مسابقات متعدد استانی و بسيج و عناوين ديگر را نیز تجربه کرده ام و دارای مدال طلا در انتخابی شركت در مسابقات ليگ نیز هستم.وی که 3 سال عضو تيم ملی کاراته كشور نیز بوده است، میگوید: به دليل منع حضور بانوان با حجاب كامل تصميم گرفتم از اين پس فقط در مسابقات بين المللی شركت كنم تا بتوانم با كميته داوران برای حضور با حجاب كامل صحبت كنم و رضايت آنها را به دست بیاورم.
وی می افزاید: در مسابقات آسيايی و اقيانوسيه همچون جاكارتا -اندونزی و... نيز شركت كردم و برای حضور در رقابت های جهانی ژاپن، اسپانيا، آسيايی سنگاپور و مالزی شيتوريو هاياشی نيز انتخاب شدم كه به دلايل شخصی در اين مسابقات حضور نيافتم. ساعتیان با اشاره به اینکه پس از عضويت در تيم ملی، عضو تيم ملی سبك شيتوريو هاياشی نیز شده و حدودا ٧ سال عضو آن بوده است، می گوید: در مسابقات آسيايی و اقيانوسيه كلمبو - سريلانكا در سال ٩٥ توانستم سه مدال کسب کنم. در كاتا انفرادی مدال طلا و عنوان قهرمانی را كسب كردم و در كاتا تيمی و كميته تيمی نیز مقام دوم را گرفتم و پس از آن در سال ٩٦ به مسابقات جهانی جايزه بزرگ تركيه رفتم و نفر چهارم جهان شدم. وی که در سال ٩٢ نیز عنوان بهترين «دختر ايران زمين» در عرصه ورزشی و علمی را در سطح كشور كسب كرده است، می گوید: در مسابقات جهانی رياضيات نیز رتبه آورده ام و در حال حاضر از تيم ملی بيرون آمده ام و برای خودم تمرين می كنم و سعی من همواره بر آن بوده تا خودم را برای مسابقات بين المللی آماده نگه دارم و پیشرفتم همیشه برایم اهميت داشته است. ساعتیان می گوید: ورزش، ذهنم را متمركزتر و اعتماد به نفسم را بالا می برد و به کارهای مختلف زندگی ا م نظم و ترتيب دوچندانی می دهد و با ورزش حال بهتری دارم. به دليل شدت علاقه ام به کاراته و رياضيات، زمانی كه اين دو را باهم و در كنار هم انجام می دهم، احساس رضايت مندی دارم. تمرین با بزرگان و استادان کاراته به من درس زندگی آموخت، تمرین های سنگین (روزی سه تا چهار بار) قطعا كار راحتی نبود؛ اما برای رسيدن به اهدافم و جبران زحمات مادر، پدر و مربی ام می ارزيد.وی با اشاره به اینکه گذشتن از تمرين حرفه ای برايم از همه چيز دشوارتر بود؛ اما چارچوبی كه برای خود تعيين کرده ام، ارجحیت دارد، می گوید: توصيه من به تمام زنان سرزمينم اين است تا زمان رسيدن به اهداف خويش، دست از تلاش بر ندارند، حتی اگر بارها و بارها زمين خوردند، بار دیگر توانمندتر و با عزم راسخ تر بلند شوند. هيچ چيز نمي تواند مانع موفقیت شود، همواره مثبت بينديشيد، دنباله رو اهداف تكامل يافته و فكر شده باشيد، نه آنكه خود را درگير نگاه ها، حرف ها و نحوه زندگی ديگران كنيد.وی می افزاید: ياری پروردگار همواره در جهتي است كه ما به سمت تعالی برويم، از اين فرصت باید به بهترين شكل استفاده كرد. با کمک گرفتن از باری تعالی، احترام به افكار ديگران و استفاده از تجربه آنها، پيشروی بی وقفه و بدون توجه به موانع و با تكيه بر علم و تلاش روزافزون، می توان به قله های دست نيافتنی رسید. ورزش در هر عرصه ای به شما كنترل كردن ذهن و مديريت بدن خود را می آموزد و دشوارترين كارها صرفا با آرامش ذهن و ياری پروردگار حل می شود. این را باید بدانیم که هيچ محدوديت زمانی و سنی برای ورزش كردن وجود ندارد. وی از خانواده اش به عنوان مشوق اصلی ورزش یاد می کند و می گوید: در بدو كودكی، مادرم بسيار من را تشويق مي كرد و مشوق اصلی من در شروع و هدف گذاری به سمت قهرمانی بود و می گفت «يا وارد عرصه ای نشو يا اگر پس از تفكر و تجربه وارد شدی و شروع كردی، بهترين آن باش.» پدر و برادرم هم در این مسیر بسيار من را حمايت كردند و پس از ازدواج نيز همسرم همواره با روحيه دادن و تشويق برای بازگشت به مسابقات بين المللی، از من حمايت می كند.
وی می گوید: در مسابقات آسيا و اقيانوسيه اندونزی، شركت گاز حامی من بود و با مربيانی که برای تمرين و كلاس می آوردند، بسيار به من کمك كرد.
ساعتیان رسيدن همزمان به اهداف علمی و ورزشی، موضوع حجاب و حاميان مالی را عمده ترين چالش های خود در این مسير می داند و می گوید: برای رقابت های آسیا و اقيانوسيه كلمبو ٦ سال تلاش كردم و به مسابقات بين المللی نرفتم تا بتوانم به آن چيزی كه می خواهم، برسم.
وی می گوید: لحظه بالارفتن از سكوی قهرمانی، بسیار لذت بخش وغيرقابل توصيف است. همیشه استادم (سركار خانم حسنين) می گفت: «قهرمان، لحظه بالا رفتن از سكو بايد به اين بينديشد كه از اينجا كار سخت تر است؛ چراکه نفر دوم با هدف بلندتری برنامه می ريزد تا شديدتر و سخت تر تلاش كند و لحظه پايين آمدن از سكو، هیچ کس ديگر قهرمان نيست تا رقابت های بعدی تعیین کننده باشد.»
ساعتیان، الگوی ورزشی خود را ابتدا ريكا اوسامی ژاپنی، قهرمان جهان و سپس مربی اش عنوان می کند و می گوید: در خانواده ما، برادرم نیز قهرمان المپيك جودو (كاتا) ناشنوايان و کم شنوایان است. همچنين عناوين قهرمانی كشوری در رشته جودو را نیز دارد و حضور در رقابت بين المللی را نیز تجربه کرده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا زمانی که وارد این رشته شدید، به قهرمانی جهان فکر می کردید و چه انگیزه ای باعث شد تا به قهرمانی برسید، می گوید: من به طور قطع با هدف قهرمانی وارد اين عرصه شدم و بهترين بودم. خيلی دوران سخت و پرفراز و نشيبی را سپری كردم؛ اما هیچ وقت انگيزه رسيدن را از دست ندادم و هر روز مصمم تر از ديروز بودم. ساعتیان می افزاید: در دوران حرفه ای نزديك مسابقات، حداقل روزی ٨ ساعت تمرين می کردم، قطعا می توانستم اين زمان را به تفريحات مختلف دوران كودكی اختصاص دهم؛ اما كاراته برايم بهترين تفريح بود. بلافاصله پس از تمرين سراغ درس می رفتم، زمان کم می آوردم و همزمان باید هم درس می خواندم و هم تمرین می کردم تا بدنم افت نكند. با برنامه ريزی دقيق و سخت و گاه شب بیداری ها توانستم به آنچه می خواهم، برسم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا همزمان با ورزش، تحصیلات خود را نیز ادامه داده اید ، می گوید: يكی از اهداف بزرگم، رسيدن به رياضيات بنيادين و منطق رياضی بود. پس از تلاش در دوره كارشناسی در دانشگاه الزهرا و مطالعه رياضيات، سال ٩٩ با شرکت در آزمون كارشناسی ارشد، توانستم در دانشگاه شهید بهشتی (اولين دانشگاهی كه رشته منطق رياضيات را گذاشت)، به لطف باری تعالی و به خواست خدا در آن رشته قبول شوم. رشته سختی است و مسيرم دشوارتر شد؛ اما بسيار به آن علاقه دارم و همچنان برای رسیدن به هدفم تلاش می کنم.
ساعتیان در ادامه می گوید: خدا را شاكرم كه به من حاميانی عطا كرد كه بتوانم قدردان آنها باشم، از خانواده ام برای آنكه تلاش كردند تا همزمان با ورزش، علم، اخلاق، ادب، معرفت و… را بياموزم، سپاسگزارم. از برادر قهرمان عزيزم که همواره هم تمرينی عالی و انگيزه دهنده بی نظيری برای من بود، همچنین از همسرم برای تمام حمايت هايش و دست یاری اش در اين مسير، مربی گرانقدر و دوستانم و تمام كسانی كه من را در اين مسير ياری كردند و حتی كسانی كه با ياری نكردنشان نیز به من درس آموختند، سپاسگزارم.
نگار ارحامی، متولد سال ۸۱ و دانش آموز مقطع دوازدهم علوم تجربی است. وی که در شهرستان بجنورد متولد شده وفرزند علی ارحامی در واحد حراست شرکت گاز استان خراسان شمالی است که موفق به کسب رتبه در جشنواره خوارزمی در رشته زبان و ادبیات فارسی و انگلیسی شده است.
ارحامی در خصوص کسب مقام های علمی خود می گوید: از 6 سالگی به زبان انگلیسی علاقه مند بودم و همین علاقه مندی باعث شد از همان دوران کودکی در کلاس های زبان انگلیسی شرکت کنم و آن را بیاموزم.
وی می افزاید: با سعی، تلاش، تمرین و حمایت خانواده و دبیرانم به فعالیت خود در عرصه یادگیری زبان انگلیسی ادامه دادم تا اینکه در سال 96 در جشنواره نوجوانان خوارزمی در مسابقات کشوری حایز مقام اول شدم. ارحامی می گوید: ایستادن بر سکوی اول و کسب مقام اولی برای نخستین بار در مسابقات کشوری، بهترین خاطره ام است و زمانی که تیم ما به عنوان برنده معرفی شد، بسیار احساس خوب و وصف ناپذیری داشتم. وی که در سال 97 نیز حایز رتبه سوم در رشته ادبیات و زبان فارسی شده است، می گوید: نبود امکانات آموزشی، یکی از بزرگترین چالش ها و دغدغه ها برای دانش آموزان است. بعضی مواقع انگیزه خود را برای ادامه راه از دست می دهم؛ اما علاقه و امید باعث می شود تا استوارتر گام بردارم.
ارحامی با اشاره به اینکه مسؤولان باید حمایت های لازم را در شهرهای کوچک نیز لحاظ کنند، می افزاید: در شهرهای کوچک با وجود امکانات و حمایت های کم و ناچیز؛ استعدادهای زیادی وجود دارد که پتانسیل موفقیت را دارند؛ اما در بیشتر مواقع به دلیل عدم امکانات و حمایت های لازم، افراد از ادامه راه باز می مانند.
وی که دوست دارد در آینده دندانپزشک شود، میگوید: همواره سعی می کنم مشکلات و سد های پیش رو را از میان بردارم و با مشکلات و کاستی ها کنار بیایم تا به اهدافی که دارم، برسم و برای رسیدن به این اهداف، تمام تلاش خود را به کار می گیرم.
پریما حکام زاده که متولد 10 دی سال 67 در تهران و فرزند محمدجواد حکام زاده از همکاران بازنشسته شرکت گاز که پیش از بازنشستگی سرپرستی برق و حفاظت کاتدی خطوط لوله تهران را به عهده داشته است، می گوید: از سنین کودکی به رشته ورزشی والیبال علاقه مند شدم و با توجه به اینکه در خانواده ما ورزش از اهمیت زیادی برخوردار بود و خواهران بزرگتر من به کلاس والیبال می رفتند، رفته رفته علاقه من به این رشته ورزشی بیشتر شد و من جذب آن شدم.وی می افزاید: با توجه به استعدادی که داشتم، بسرعت وارد ورزش حرفه ای شدم و از سن 10 سالگی با حضور در تیم های قهرمانی کشوری توانستم کاپیتان تیم تهران شوم و عناوین بسیاری را در این مدت کسب کرده ام.
حکام زاده با اشاره به اینکه در مسابقات سوپرلیگ والیبال، مقام های زیادی را کسب کرده است، می گوید: به دلیل تعداد بالای عناوین کسب شده، بسیاری از آنها را به خاطر ندارم؛ اما در سال 82 با تیم والیبال شرکت نفت توانستیم مقام سومی را کسب کنیم. در تیم والیبال گاز هم دو بار در سال های95 و 97 بر سکوی قهرمانی ایستادیم و در سال 96 نیز مقام سومی را کسب کردیم.
وی در ادامه می گوید: ورزش، تاثیر بسیار مهمی بر زندگی ام گذاشته و به من یاد داده که در هر شرایطی جنگنده باشم و مشکلات و سختی ها را با سعی و تلاش، پشت سر بگذارم و برای رسیدن به هدفم زود تسلیم نشوم.
وی می افزاید: در ورزش جنسیت مهم نیست، بانوان باید همیشه و همواره به خودشان یادآوری کنند که قوی هستند و در هر کاری می توانند موفق باشند و ورزش نیز از این قاعده مستثنا نیست. عزم و اراده در ورزش بسیار مهم است و هیچ زمانی برای ورزش کردن دیر نیست فقط کافی است که آن را شروع کنند و تسلیم مشکلات نشوند. وی که در سال 89 وارد تیم ملی بزرگسالان شده، می گوید: خانواده ام همیشه و در هر شرایطی مشوق من بوده اند و همواره از من حمایت کرده اند تا بتوانم به این درجه از موفقیت برسم. به یادم نمی آورم مسابقه ای بوده باشد که مادرم در سالن حضور نداشته باشد یا پدرم گزارش ثانیه به ثانیه مسابقه را از مادرم تلفنی نگرفته باشد. خواهران بزرگترم نیز همیشه مشوق من بودند و همواره حمایتم کرده اند. در مجموع باید بگویم که حمایت های خانواده ام باعث شده تا بتوانم موفقیت های مختلف ورزش را در والیبال کسب کنم. وی در پاسخ به این سوال که در دستیابی به این مقام ها با چه چالش هایی مواجه شده اید، می گوید: آسیب های ورزشی، در برخی مواقع رقابت های ناسالم و تضییع حق که باعث می شد، سرسختانه بجنگم و بیشتر از دیگران تمرین کنم. وی در ادامه به حمایت شرکت ملی گاز از تیم های ورزشی بانوان اشاره می کند و می گوید: به اعتقاد من، حمایت شرکت ملی گاز ایران از ورزشکاران و تیم های ورزشی نسبت به ارگان های دیگر خیلی بیشتر است و این مساله جای تشکر و قدردانی دارد؛ اما چند سالی است که این حمایت ها کمرنگ شده است. شرکت گاز همیشه سعی کرده حمایت کند و تا حدی نیز موفق بوده و جای تشکر دارد. امیدوارم تیم های ورزشی شرکت گاز در رشته های مختلف ورزشی همانند گذشته بدرخشند و ما بتوانیم مثل قبل تیم های والیبال گاز را در بین اسامی تیم های برتر نظاره گر باشیم.
مائده سادات امین زاده، متولد سال 73 که کارشناس تربیت بدنی از دانشگاه شهید بهشتی تهران و فرزند سيدعلی امين زاده از همکاران صنعت گاز در حراست پالايشگاه گاز فجر جم است، می گوید: رشته من به صورت تخصصی تیراندازی است، به طوری که در حال حاضر موسس و مدیر باشگاه تیراندازی خلیج هستم.
وی که استاد رشته تیراندازی در دانشگاه شهید بهشتی تهران است و سابقه کمک مربی تیم ملی نوجوانان، مربی هیأت تیراندازی استان بوشهر را در کارنامه شغلی خود دارد، می گوید: این ورزش را از سال 86 شروع کردم و مشوق اصلی من در این رشته، خانواده ام بخصوص پدرم بود.
وی که در اولين دوره المپيك نوجوانان سنگاپور حضور داشته است، می گوید: در حال حاضر مدرک مربیگری تیراندازی درجه 2، مدرک داوری درجه 3، مدرک مربیگری آب درمانی، مدرک مربیگری رشته سی ایکس، گواهینامه دوره های مدیریت در ورزش و گواهینامه دوره های علم تمرین را دارم.
امین زاده که دارای سوابق قهرمانی در تیم ملی تیراندازی ایران است، می گوید: کسب مقام سوم جهان مسابقات دانشجویان جهان (کره جنوبی) در سال 2015 ، کسب مقام دوم انفرادی و تیمی مسابقات آسیایی (کویت) در سال 2011 ، کسب مقام دوم تیمی مسابقات قهرمانی آسیا (کویت) در سال2012، کسب مقام دوم تیمی مسابقات قهرمانی آسیا (ایران) در سال 2013، کسب مقام سوم تیمی مسابقات قهرمانی آسیا (چین) در سال 2012 و کسب مقام سوم تیمی مسابقات کشور های اسلامی در سال 2009 از جمله افتخاراتی است که توانسته ام در این سال ها به دست آورم.
وی در خصوص سوابق قهرمانی اش در کشور می گوید: کسب مقاوم اول انفرادی قهرمانی کشور، کسب مقام دوم انفرادی قهرمانی کشور، کسب مقام دوم انفرادی مسابقات آزاد کشوری، کسب مقام دوم انفرادی مسابقات جام رمضان، کسب مقام اول انفرادی لیگ برتر، کسب مقام دوم انفرادی لیگ برتر، کسب مقام اول تیمی قهرمانی کشور و کسب مقام دوم تیمی مسابقات قهرمانی کشور در سه سال متوالی از جمله سوابقی است که در کارنامه ورزشی من ثبت شده است.
امین زاده می افزاید: خانم ها و آقایان جدا از جنسيت، شايستگی رسيدن به روياهایشان را دارند وبرای رسیدن به این رویاها باید تلاش و سعی کنند تا بتوانند به آن دست یابند. من از سن كم و بدون حمايت از طرف تربيت بدنی و صرفا با حمایت خانواده، فعالیت ورزشی ام را شروع كردم و همیشه سعی می کنم با عبور از سختی ها و مشکلات رو به جلو حرکت کنم.
سارینا فیروزپور، متولد سال 82 و فرزند سوسن قایدی، شاغل در حسابداری خزانه منطقه ۵ عملیات انتقال گاز است.
وی که از 5 سالگی به ورزش علاقه مند شده، هم اکنون در رشته کیک بوکسینگ و دفاع شخصی فعالیت می کند و پیش از این در رشته بسکتبال، شنا، شطرنج، والیبال و ژیمناستیک نیز فعالیت داشته است.
فیروزپور با اشاره به برخی از عناوینی که طی سال های گذشته کسب کرده، می گوید: در رشته کیک بوکسینگ، مقام جهانی و در رشته شنا نیز مقام کشوری دارم. در رشته های شطرنج، بسکتبال و ژیمناستیک نیز مقام های استانی کسب کرده ام.
وی با بیان اینکه با وجود برنامه ریزی برای کسب مقام جهانی، باورم نمی شد که به این زودی چنین عنوانی به دست بیاورم، تاکید می کند: علاقه ام به ورزش کیک بوکسینگ، یکی از مهم ترین انگیزه هایم برای کسب مقام بود و با وجود انتقادهای زیاد، مصمم به ادامه مسیر بودم.
فیروزپور با اشاره به آسیب دیدگی پای خود یادآور می شود: به دلیل آسیب دیدگی، یک سال از ورزش عقب افتادم. سرنوشت یکی از ورزشکاران را مرور می کردم که حادثه ای شبیه به من براش اتفاق افتاد؛ اما به کار خود ادامه داد. من هم با وجود آسیب دیدگی، به کارم ادامه دادم.
وی از کسب مقام در رشته دفاع شخصی، به عنوان یکی از بهترین خاطرات دوران ورزشی خود یاد می کند و ادامه می دهد: شرکت در مسابقه امدادگر به همراه دوستانم، سفر به بندرانزلی و همچنین مسابقات ملی گاز به همراه دوستانم از بهترین رویدادهای دوران ورزشی ام است.
فیروزپور تاکید می کند: از دوران کودکی نیز خاطرات خوبی از شرکت گاز به یاد دارم. شرکت گاز از بانوان ورزشکار حمایت می کند و امکانات خوبی در اختیارشان قرار می دهد.
وی به بانوان توصیه می کند: هر فردی می تواند به هر هدفی هرچند سخت و دشوار برسد، فقط به پشتکار نیاز دارد.
فیروزپور با اشاره به حمایت های مادر خود به عنوان یکی از بهترین مشوق هایش می گوید: مادرم در مواردی که شکست می خوردم، من را امیدوارم می کرد. دیگر اعضای خانواده و مربی ام نیز در این مسیر من را حمایت کردند.
وی در پایان یادآور می شود: بزرگترین چالشم، تداخل ورزش و درس خواندن بود. فشار درسی بسیار زیاد و تمرین های ورزشی هم بسیار سنگین بود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات