اجماع اوپکپلاس بر سر افزایش ۴۰۰ هزار بشکهای تولید در دسامبر
ظرفیت پالایشی کشور روزانه 1.4 میلیون بشکه افزایش می یابد
نفت و گاز شرق، آرایش زمستانی گرفت
یک تیر و دو نشان ایران در توسعه همکاریهای گازی
با کرونا یــــا بی کرونا همیشه پای کار بوده ایم
میثاق جدید در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب
آبان ماه و پایانی بر واکسیناسیون کارکنان صنعت نفت
جدی گرفتن پیشگیری قبل از جبران
اوپک پلاس و قیمتی ایده آل برای نفت
کتاب مفاهیم نوین مدیریت، مدل ها و روش ها منتشر شد
500 میلیارد ریال صرفهجویی با بومیسازی 350 قطع
5 درس ناب زندگی از حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)
رقابت فرزندان و کارکنان نفت و گاز آغاجاری در 5 رشته ورزشی
قهرمانی در شرایط کرونا کار بزرگی بود
۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) در بیست ودومین نشست خود، بر سر افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ای تولید روزانه در ماه دسامبر (آذر- دی) به توافق رسیدند.
براساس تصمیم (پنجشنبه، ۱۳ آبان ماه) نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس که کمتر از ۳۰ دقیقه به طول انجامید، تولید نفت کشورهای عضو این ائتلاف، بدون توجه به فشار جوبایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در ماه دسامبر نیز مطابق تصمیم نوزدهمین نشست این ائتلاف، ۴۰۰ هزار بشکه افزایش می یابد.اوپک و متحدانش در نوزدهمین نشست خود در ماه ژوئیه توافق کردند، هر ماه تولیدشان را در مجموع ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند تا به محدودیت عرضه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه ای در روز پایان بخشند.اوپک پلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرد؛ اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرده است.اعضای این ائتلاف تصمیم گرفتند، بیست وسومین نشست مشترک اوپک و غیراوپک (اوپک پلاس) دوم دسامبر (۱۱ آذرماه) برگزار شود.
وزیر نفت از تصویب سهمیه جبرانی بنزین در دولت خبر داد و گفت: در پایان آبان ماه، این سهمیه در کارت سوخت وسایل نقلیه شارژ می شود.جواد اوجی، پس از پایان نشست اوپک پلاس در جمع خبرنگاران گفت: خوشبختانه امروز همه جایگاه های سوخت به سامانه هوشمند سوخت متصل و امکان سوختگیری هم به طور آزاد و هم از طریق کارت سوخت فراهم است.وی با قدردانی از صبر و حوصله مردم افزود: سهمیه جبرانی بنزین در دولت مصوب شده است که ۱۷ مورد کاربردی دارد و این سهمیه جبرانی در پایان این ماه (آبان) به کارت سوخت وسایل نقلیه واریز می شود.وزیر نفت به طور نمونه به سهمیه جبرانی خودروهای سواری شخصی و موتورسیکلت ها اشاره کرد و گفت: سهمیه عادی سواری های شخصی ۶۰ لیتر در ماه است که در پایان آبان ماه، ۷۰ لیتر در نظر گرفته می شود. موتورسیکلت ها هم که ۵.۶ میلیون کارت فعال دارند و به جای ۲۵ لیتر معمول ماهانه، ۳۰ لیتر در کارت سوخت شان شارژ می شود.به گفته اوجی، مجموع سهمیه جبرانی در نظر گرفته شده برای وسایل نقلیه که در پایان آبان ماه تخصیص می یابد، ۲۵۸ میلیون لیتر خواهد بود.
وی با اشاره به توفیق های خوب صنعت نفت در دولت سیزدهم گفت: در بحث صادرات نفت و میعانات گازی، اتفاق های خوبی رقم خورده است که گزارش آن را به کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز ارائه کرده ام.وزیر نفت افزود: خوشبختانه با استفاده از ظرفیت های موجود، مقدار صادرات نفت و میعانات گازی رو به بهبود رفته و همین اتفاق اخیر و اقدام کودکانه آمریکایی ها در آب های دریای عمان نیز واکنشی در برابر دستاوردهای ما برای افزایش صادرات نفت و میعانات گازی است.اوجی با تصریح اینکه وزارت نفت، خود را معطل تصمیم ها و مذاکرات نمی کند، درباره نشست امروز اوپک پلاس نیز گفت: امروز بیست ودومین نشست اوپک پلاس برگزار شد و اعضا در ادامه رویکرد پیشین، بر سر افزایش تولید ۴۰۰ هزار بشکه ای نفت در ماه دسامبر توافق کردند.
جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تشکر از مسؤولان وزارت نفت از اقدام سریع، بموقع و انقلابی این وزارتخانه در مدیریت و کنترل مناسب بحران سامانه هوشمند سوخت کشور تشکر و قدردانی کردند. مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: وزارت نفت پس از به وجود آمدن اختلال در سامانه هوشمند سوخت، بموقع وارد عمل شد و گروه های کارشناسی و فنی آن به سرعت در جایگاه ها حضور یافتند تا روند سوخت رسانی در کشور با مشکل روبه رو نشود. وی افزود: اگرچه در ساعت های ابتدایی اختلال در این سامانه، سوخت گیری با کارت هوشمند سوخت ممکن نبود؛ اما با تلاش مسؤولان وزارت نفت، شخص وزیر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و حضور میدانی آنها در جایگاه های عرضه سوخت مشکل برطرف شد و در همان روز مردم می توانستند سوختگیری را با قیمت آزاد انجام دهند و در بعضی از جایگاه ها نیز سوختگیری با کارت سوخت انجام می شد. نخعی از اقدام سریع و بموقع وزارت نفت، همچنین انعکاس اخبار آن در رسانه ملی تشکر و قدردانی کرد و گفت: وزارت نفت در مدیریت بحران سامانه سوخت کشور نمره خوبی کسب کرد. موسی احمدی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز با تشکر از مسؤولان وزارت نفت در کنترل، مدیریت و حل مشکل پیش آمده برای سامانه هوشمند سوخت کشور، گفت: وزارت نفت و مسؤولان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در این باره انقلابی کار کردند. وی تصریح کرد: هم شخص وزیر برای حل این مشکل پای کار آمد و حضور میدانی داشت و هم رئیس جمهوری با حضور سرزده در وزارت نفت، موضوع را پیگیری کرد که این نشان می دهد برای حل چنین مشکلاتی باید به میدان آمد و به طور ملموس کار را مدیریت کرد. قاسم ساعدی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس نیز با بیان اینکه هوشمندی دولت و صبوری مردم، مانع از تحقق برنامه دشمن در این حادثه شد، گفت: دشمن بر آن بود تا از این طریق، موجبات نارضایتی مردم را فراهم آورد؛ اما به اهداف خود نرسید.وی اعلام کرد: با وجود اختلال در سامانه هوشمند سوخت، جایگاه های عرضه سوخت از سوی کارکنان و کارشناسان فنی وزارت نفت پس از چند ساعت دوباره وارد مدار شدند.علی بابایی کارنامی، نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس نیز در این باره گفت: مدیریت بحران سامانه سوخت، نتیجه تفکر انقلابی است. امروز ما شاهد آن هستیم که رئیس جمهوری با مشکلاتی که در کشور وجود دارد، با تدبیر شرایط را مدیریت می کند و هم خود و هم شخص وزیر نفت با حضور میدانی در جایگاه های عرضه سوخت، راهبری و مدیریت آن را در دست می گیرند که جای تشکر و قدردانی دارد.
وزیر نیرو گفت: با همکاری وزارت نفت در حال تکمیل مخازن سوخت نیروگاه ها هستیم تا در زمستان، نیروگاه ها بتوانند به طور کامل تولید برق داشته باشند.
علی اکبر محرابیان، روز جمعه (هفتم آبان ماه) در حاشیه بازدید از بیست ویکمین نمایشگاه بین المللی صنعت برق گفت: با همکاری وزارت نفت، سعی کرده ایم مخازن نیروگاه ها را پر کنیم، این در حالی است که در سال های گذشته، به دلیل مصارف چشمگیر گاز، امکان گازرسانی به نیروگاه ها کاهش یافته بود.
وی افزود: در سال های گذشته هم تأمین سوخت برای نیروگاه ها وجود نداشت؛ اما امسال با همکاری وزارت نفت در حال پر کردن مخازن هستیم تا در زمستان، نیروگاه ها بتوانند امکان تولید کامل را داشته باشند.
وزیر نیرو با بیان اینکه در بخش صنعت و خانگی، مدیریت مصرف و تقاضا را باید در دستور کار قرار دهیم، تصریح کرد: مصرف کننده، صنعت و مردم هستند که از صرفه جویی مصرف برق باید منتفع شوند و ما در حال هماهنگی با دولت در این زمینه هستیم.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه توسعه فعالیت های بورس انرژی، یکی از دستور کارهای مشترک مجلس و وزارت نفت است، گفت: گزارش های مطلوب و امیدوارکننده ای از سوی وزیر نفت در کمیسیون اقتصادی مجلس ارائه شد. محمدرضا پورابراهیمی داورانی، سه شنبه (۱۱ آبان ماه) به برگزاری نشست کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با حضور جواد اوجی، وزیر نفت اشاره کرد و گفت: در این نشست، خوشبختانه وزیر نفت گزارش هایی مطلوب و امیدوارکننده درباره صنعت نفت ارائه کرد. وی افزود: وزیر نفت در این نشست کمیسیون اقتصادی مجلس، گزارشی از وضع صادرات نفت و فراورده های نفتی و برنامه پیشنهادی دولت در این باره ارائه کرد، همچنین در این کمیسیون، گزارشی از وضع سرمایه گذاری صنعت نفت و برنامه های در حال اجرا، با اولویت تأمین مالی داخلی و خارجی ارائه شد. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: الگوهای اقتصادی کاهش مصرف انرژی، بویژه گاز، یکی از چالش ها به شمار می آید، این در حالی است که در ماه های آینده، دغدغه گاز در بخش صنعت وجود دارد. پورابراهیمی با بیان اینکه یکی از ظرفیت های بازار سرمایه، بورس انرژی است، تصریح کرد: توسعه فعالیت های بورس انرژی، یکی از دستور کارهای ماست که بنا داریم ظرفیت اقتصاد کشور را افزایش دهیم و به همین دلیل باید حجم زیادی از سرمایه گذاری در کشور عملیاتی شود. وی بیان کرد: پیش بینی می شود با اقدام هایی که در دستور کار وزارت نفت قرار دارد بتوانیم مسیر حرکت، رونق و توسعه اقتصادی کشور را فراهم کنیم.
وزیر نفت در پیامی از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به دلیل نجات نفتکش ایرانی از چنگ دزدان دریایی آمریکایی قدردانی کرد.
متن پیام جواد اوجی به شرح زیر است:
«واعدوا لهم ما استطعتم من قوه و من رباط الخیل ترهبون به عدو الله و عدوکم
دشمنان مردم ایران وقتی با چشم دیدند که خادمان مردم ایران در دولت سیزدهم با اراده پولادین و بدون تعلل، مصمم به شکستن حلقه سخت محاصره تحریم ها هستند و نتیجه این اراده فرزندان ملت را در افزایش صادرات نفت و میعانات و فراورده های ایران مشاهده کردند و دیدند از طرق دیگر نمی توانند جلوی این عزم ملی را سد کنند، در آخرین حربه به سراغ یکی از راه حل های قدیمی خود که سابقه تاریخی طولانی هم در آن دارند، رفتند.
اما به فضل الهی این حربه نیز با هوشیاری، اراده و شجاعت فرزندان جان بر کف ملت در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بویژه در نیروی دریایی سپاه کارگر نیفتاد.
من به عنوان وزیر نفت، بر دست و بازوی این عزیزان بوسه می زنم و مراتب سپاس و قدردانی خود را برای نجات محموله نفتکش ایرانی از دست دزدان دریایی آمریکایی، به جان برکفان سپاه اعلام می کنم.
به فضل الهی فرزندان ایران، پرتوان تر از گذشته به مسیری که برای اعتلای کشور برگزیده اند، ادامه خواهند داد و چنین اتفافاتی تأثیری جز راسخ تر کردن عزم خادمان مردم در دولت سیزدهم، برای غلبه بر محدودیت های دشمنان نخواهد داشت.»
شرکت گازپروم اعلام کرد که نیاز اروپا با وجود توقف خط لوله یامال - اروپا همچنان برآورده می شود.به گزارش خبرگزاری رویترز از مسکو، شرکت گازپروم روسیه روز شنبه (هشتم آبان ماه) اعلام کرد که با وجود توقف در خدمات دهی خط لوله انتقال گاز یامال - اروپا از طریق لهستان به آلمان نیاز مشتریان اروپایی به گاز طبیعی را با خط لوله جایگزین تأمین می کند.
روسیه از چند مسیر مختلف، از جمله از طریق بلاروس و لهستان، با استفاده از خط لوله یامال - اروپا با ظرفیت سالانه ۳۳ میلیارد مترمکعب، گاز را به غرب اروپا می فرستد.
بر اساس داده های اپراتور آلمانی، جریان گاز در مرکز اندازه گیری ملنو آلمان، که در مرز لهستان قرار دارد، اوایل روز شنبه (هشتم آبان ماه) متوقف شد.
گازپروم با اعلام اینکه درخواست های مشتریان اروپایی را پاسخ می دهد، ادامه داد: نوسان های تقاضای گاز روسیه، به نیازهای واقعی خریداران بستگی دارد.
وزیر نفت از بهبود وضع فروش نفت خبر داد و گفت: از یکی، دو هفته آینده، صادرات فراورده های نفتی که در این مدت به دلیل تأمین ذخایر داخلی محدودیت هایی داشتیم نیز از سر گرفته می شود.
جواد اوجی در حاشیه نشست با کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در این نشست، گزارش عملکرد ۷۰ روزه وزارت نفت در بخش های مختلف بالادست و پایین دست، برنامه های توسعه ای وزارت نفت و گزارش کاملی از فروش نفت، میعانات گازی و فراورده های نفتی ارائه شد، اظهار کرد: به لطف پروردگار، همت همه همکاران و پشتیبانی و کمک دولت، وضع فروش نفت بسیار بهتر شده و از توان و ظرفیت های مختلف داخلی و خارجی در این زمینه استفاده می کنیم. وی در زمینه تهاتر نفت ادامه داد: دولت طرح های مطلوبی در قالب مشارکت در پروژه های سرمایه گذاری بویژه پروژه های سنواتی مشخص کرده که اینها بزودی کلید می خورد.وزیر نفت درباره صادرات فراورده های نفتی که در این مدت به دلیل تأمین ذخایر داخلی محدودیت هایی داشت نیز تأکید کرد: الحمدالله از یکی، دو هفته آینده، صادرات فراورده های نفتی نیز از سر گرفته می شود.اوجی با اشاره به اینکه در این نشست، برنامه های آتی وزارت نفت در حوزه های توسعه میدان های مشترک گازی و نفتی و سرمایه گذاری های لازم، حفظ نگهداشت تولید، افزایش تولید، بهینه سازی مصرف انرژی، تولید گاز، نفت گاز و نفت کوره و بنزین مطرح شد، گفت: انشاءالله با یاری و کمکی که کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در این زمینه خواهد داشت، همه این موارد قابل تحقق است. وی تصریح کرد: قول می دهم با برنامه هایی که وزارت نفت و دولت سیزدهم در خصوص افزایش ظرفیت پالایشگاهی مدنظر دارد، انشاءالله طی ۴ تا ۵ سال آینده، ظرفیت پالایشی کشور ۱.۴ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
وزیر نفت همچنین در نشست هماهنگی لایحه بودجه ۱۴۰۱، ضمن اشاره به نیاز سرمایه گذاری ۱۶۰ میلیارد دلاری در پروژه های صنایع نفت و گاز کشور، بر لزوم توجه به آمایش سرزمین در این سرمایه گذاری ها تاکید کرد.
اوجی گفت: متأسفانه در سال های گذشته سرمایه گذاری لازم در صنعت نفت و گاز انجام نشده و حال آنکه برای پاسخ به نیاز کشور به ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در این حوزه نیاز داریم. وی با بیان اینکه اگر برای توسعه هزینه نشود، در آینده به واردکننده این محصولات تبدیل می شویم، افزود: در سرمایه گذاری ها باید به آمایش سرزمین توجه بیشتری کرد؛ زیرا طرح هایی که توجیه اقتصادی ندارند، دامن دولت و مجلس شورای اسلامی و در کل اقتصاد کشور را خواهد گرفت. در همین حال، مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز در این نشست گفت: بلافاصله پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم روی حل مشکل تأمین واکسن تمرکز شد و همه دیدند این کار بخوبی صورت گرفت. وی افزود: دولت در هر کار متمرکز شود، کارها بخوبی جلو می رود و حالا اولویت نخست کشور رشد اقتصادی است. منابع باید به سمت طرح هایی در کشور برود که رشد اقتصادی ایجاد می کند. رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به درخواست مقام های استانی برای تأمین منابع طرح های زیرساختی تصریح کرد: در سفرهای استانی دولت، مقام های دولتی به دنبال منابع برای هزینه هستند؛ اما این رویکرد باید به حرکت در مسیر ایجاد درآمد در استان ها تغییر کند. میرکاظمی بیان کرد: وزارتخانه های مختلف باید طرح های اولویت داری را که در رشد اقتصادی موثر است، معرفی کنند و البته پس از تخصیص منابع، این طرح ها دائم رصد می شوند تا کار به نتیجه برسد و رشد اقتصادی محقق شود.
سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، همچنین بر یکسان سازی نظام پرداخت حقوق و تسهیلات در صنعت نفت، به عنوان یکی از اولویت های کاری این وزارتخانه تأکید کرد. مهدی علی مددی در نشستی که به منظور بررسی مشکلات ساماندهی نیروی انسانی مجموعه شرکت های گازی با حضور ولی الله دینی، مدیر منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران در محل شرکت گاز استان خوزستان برگزار شد، گفت: چالش های بسیاری در حوزه ساماندهی نیروهای قراردادی داریم که در این باره تلاش کرده ایم با حضور در مناطق مختلف، شرایط نیروها را از نزدیک بررسی کنیم؛ اما شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت مطمئن باشند که نگاه ما به این مشکلات با رویکرد حل مسأله است.وی با اشاره به وضع کنونی نیروهای قرارداد موقت، با بیان اینکه ما در مجموعه صنعت نفت به دنبال تکثر قراردادها نیستیم؛ زیرا این موضوع آسیب های زیادی را برای منابع انسانی در پی داشته است، بر تدوین نظام جبران خدمات مدون برای کارکنان تاکید کرد و افزود: روزآمد کردن اطلاعات تحصیلی نیروهای قراردادی و یکسان سازی نظام پرداخت حقوق و تسهیلات در اولویت اقدام های وزارت نفت است.سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت درباره حل مشکلات نیروهای قرارداد موقت، تأکید کرد: به دنبال راهکارهای اجرایی و الگویی مؤثر برای ساماندهی نیروهای قراردادی هستیم که به نفع آنها باشد.
تأکید بر اجرای کامل طرح طبقه بندی مشاغل کارکنان ارکان ثالث
علی مددی در ادامه با اشاره به مشکلات نیروهای ارکان ثالث در مجموعه وزارت نفت گفت: با توجه به اینکه اکنون بخش زیادی از مشاغل فنی و تخصصی را نیروهای ارکان ثالث انجام می دهند، طرح طبقه بندی مشاغل به طور کامل اجرا می شود. وی همچنین با تأکید بر اینکه اثربخشی نیروی انسانی در سیستم های مدیریتی اهمیت دارد، افزود: به دنبال تسهیلاتی هستیم که سبب ایجاد انگیزه و دلگرمی نیروهای ارکان ثالث شود.
رفع موانع تبدیل وضعیت ایثارگران
سرپرست توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، درباره تبدیل وضعیت ایثارگران، به چالش ها و محدودیت های ساختاری اشاره کرد و گفت: در تلاشیم راهکارهای قانونی و مؤثر را شناسایی کنیم تا موانع در این بخش نیز برطرف شوند.
علی مددی در ادامه نشست های خود با شرکت های تابع مستقر در خوزستان، در نشست هایی مشترک با مدیران و نمایندگان کارکنان شرکت های نفت و گاز اروندان و ملی حفاری ایران، در جریان مسائل و مشکلات پیش روی آنان قرار گرفت و تأکید کرد که رفع مشکلات کارکنان صنعت نفت در کوتاه مدت در دستور کار است.وی در جمع مدیران نفت و گاز اروندان، پس از استماع صحبت های مدیرعامل این شرکت درباره مشکلات ساختار سازمانی، منازل و امور رفاهی کارکنان رسمی، طبقه بندی مشاغل نیروهای ارکان ثالث و تنوع قراردادهای امضا شده با نیروی انسانی غیررسمی شرکت گفت: ما در کنار کارکنان نفت و گاز اروندان خواهیم بود و با نگاهی کاملا متفاوت نسبت به گذشته، رفع موانع پیش روی منابع انسانی را در اولویت قرار داده و موجبات رضایتمندی این سرمایه جوان را فراهم خواهیم آورد.
رفع مشکلات نیروهای رسمی و غیررسمی در کوتاه مدت
وی با تأکید بر رصد مستمر مسائل افزود: تصمیم هایی که در این نشست گرفته شد، به طور جدی پیگیری می شود تا در بازه کوتاه مدت، مشکلات همه نیروها اعم از رسمی و غیررسمی برطرف شود.سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت با اشاره به رتبه دوم شرکت نفت و گاز اروندان در عرصه تولید نفت کشور اعلام کرد: با وجود این، این شرکت هنوز ماهیت و جایگاه اصلی خود را نیافته و کارکنان این شرکت، افزون بر منازل سازمانی، از امکانات درمانی، رفاهی و درمانی مختص به خود نیز بی بهره هستند.
علی مددی در نشست با مدیران و رؤسای شرکت ملی حفاری ایران نیز هدف از برگزاری نشست های مشترک را حل مسائل و مشکلات مجموعه کارکنان اعم از پیمانکاری، قراردادی و رسمی همسو با ایجاد انگیزش بیشتر و افزایش بازده کار دانست و گفت: رویکرد این معاونت، نگاه ویژه به سرمایه های انسانی و استفاده از خرد جمعی در تصمیم گیری است.وی گفت: تصمیم گرفته شده که نشست های مربوط به حوزه منابع انسانی به صورت میدانی در مناطق عملیاتی با حضور مدیران و کارشناسان شرکت های تابع برگزار و ضمن استماع دیدگاه های مجموعه کارکنان، با مشورت و خرد جمعی نسبت به اتخاذ راهکارهای مناسب و شتاب بخشی در تصمیم گیری ها عمل شود.علی مددی، با بیان اینکه طرح طبقه بندی نیروهای پیمانکاری با استفاده از دیدگاه های کارشناسان شرکت ها بازبینی می شود و درباره رفع ابهام های آن اقدام خواهد شد، با اشاره به نقش شرکت ملی حفاری ایران در فرایند تولید، از تلاش های کارکنان سختکوش این شرکت در بخش های مختلف قدردانی کرد. بر اساس این گزارش، علی مددی در سفر به استان خوزستان، در جمع مدیران و رؤسای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت گاز استان خوزستان نیز حاضر شده و از نزدیک در جریان مشکلات سرمایه انسانی شاغل در این شرکت ها قرار گرفته است.
سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، همچنین از موافقت وزیر نفت با ارائه فرصت مجدد استخدامی به فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت خبر داد و در این زمینه عنوان کرد: تعداد کل فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت تا پایان سال ۱۳۹۴ بالغ بر ۱۹۸۲ نفر بوده که از این میان، ۴۸۸ نفر در آزمون های ارزیابی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت پذیرفته و در شرکت های اصلی وزارت نفت جذب شده اند و ۱۴۹۴ نفر، حدنصاب لازم را در آن زمان کسب نکرده یا در مراحل ارزیابی غیبت داشته یا تاکنون فرصت ارزیابی نداشته اند. وی با بیان اینکه پس از بررسی موضوع و نشست با نمایندگان، این گروه از فارغ التحصیلان که تاکنون جذب نشده اند، جلساتی با شورای مدیران منابع انسانی صنعت نفت برگزار شد، افزود: سرانجام نتیجه این جلسات به صورت پیشنهادی از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت به مقام عالی وزارت ارائه و با موافقت ایشان مقرر شد به ۱۴۹۴ نفر فارغ التحصیل گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت که پیش تر در آزمون های یادشده قبول نشده بوده اند، فرصت مجددی برای انجام مصاحبه های فنی و تخصصی داده شود. علی مددی با بیان اینکه به این ترتیب، این دسته از فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت، فرصت مجددی برای حضور در مصاحبه های فنی و تخصصی و ارزیابی روانشناختی پیدا خواهند کرد، اظهار کرد: پس از انجام مصاحبه ها (در مقابل نیازمندی های واقعی از طریق اعلام سمت های سازمانی مرتبط با رشته تحصیلی متقاضیان از سوی شرکت های تابعه و بر اساس ضوابط و شیوه نامه مربوطه)، افرادی که حدنصاب لازم را کسب کنند، می توانند جذب صنعت نفت شوند.
«توسعه فناوری ها برای بهینه سازی فرایندهای تولید و افزایش ضریب برداشت از میدان های نفتی و گازی شرکت ملی نفت ایران»، عنوان یکی از پروژه های اولویت دار سال ۱۴۰۰ وزارت نفت در برنامه ملی اقتصاد مقاومتی است. جواد اوجی، وزیر نفت ضمن ابلاغ این اولویت، وحیدرضا زیدی فرد، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت را به عنوان مجری این پروژه معرفی و منصوب کرده است. در حکم اوجی، خطاب به زیدی فرد آمده است: «عطف به تصویب نامه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی (موضوع ابلاغیه شماره ۱۴۵۳۶ تاریخ ۱۴۰۰.۲.۱۳ معاون اول رئیس جمهور وقت) ضمن ابلاغ پروژه به شرح زیر به عنوان اولویت سال ۱۴۰۰ وزارت نفت در برنامه ملی اقتصاد مقاومتی، جنابعالی به عنوان مجری پروژه توسعه فناوری ها در مسیر بهینه سازی فرایندهای تولید و افزایش ضریب برداشت در میادین نفتی و گازی شرکت ملی نفت ایران معرفی و منصوب می شوید. با توجه به ضرورت تدوین برنامه اجرایی و ارائه عملکرد، برنامه و پروژه های مصوب مزبور به دبیرخانه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مطابق دستورعمل صادرشده، مقتضی است ترتیبی اتخاذ کنید تا برنامه اجرایی و عملکرد اقدامات مربوطه، مطابق زمان بندی ارائه شده و حسب ضرورت اصلاح رویه و فرایندهای اجرایی قرارداد با هدف حصول اطمینان از دستیابی به اقلام قابل تحویل در سامانه نظام یکپارچه پیشبرد و پایش اقتصاد مقاومتی درج و گزارش خلاصه عملکرد پروژه مزبور به معاونت برنامه ریزی ارسال شود.»
با صدور حکمی از سوی وزیر نفت
وزیر نفت در حکمی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران را به عنوان «مجری پروژه های گازی اولویت دار سال ۱۴۰۰» این شرکت معرفی و منصوب کرد. در متن حکم جواد اوجی به مجید چگنی، معاون وزیر نفت در امور گاز آمده است:
«عطف به تصویب نامه ستاد محترم فرماندهی اقتصاد مقاومتی (موضوع ابلاغیه شماره ۱۴۵۳۶ تاریخ 13/02/1400 معاون اول محترم رئیس جمهور - تصاویر پیوست) ضمن ابلاغ پروژه های زیر به عنوان اولویت های سال ۱۴۰۰ شرکت ملی گاز ایران در برنامه ملی اقتصاد مقاومتی، جنابعالی به عنوان «مجری این پروژه ها» معرفی و منصوب می شوید.
با توجه به ضرورت تدوین برنامه اجرایی و ارائه عملکرد برنامه ها و پروژه های مصوب مزبور به دبیرخانه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مطابق دستورعمل صادرشده، لطفاً ترتیبی اتخاذ کنید تا برنامه اجرایی و عملکرد اقدامات مربوطه، مطابق زمان بندی ارائه شده در سامانه «نظام یکپارچه پیشبرد و پایش اقتصاد مقاومتی» درج و گزارش خلاصه عملکرد پروژه های مزبور به معاونت برنامه ریزی ارسال شود:
۱- پروژه تکمیل گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان و نقاط صنعتی و نیروگاهی آن
۲- پروژه گازرسانی به ۹۰۰ هزار مشترک شهری و روستایی
۳- پروژه گازرسانی به ۵ هزار واحد تولیدی و صنعتی مصرف کننده سوخت
تمشیت امور دانشگاه و پژوهشگاه نفت به معاون مهندسی، پژوهش و فناوری واگذار شد
وزیر نفت طی احکام جداگانه ای، تمشیت امور مربوط به پژوهشگاه صنعت نفت و امور مربوط به دانشگاه صنعت نفت را به معاون خود در امور مهندسی، پژوهش و فناوری واگذار کرد. در حکمی که از سوی جواد اوجی به وحیدرضا زیدی فرد ابلاغ شده، آمده است:
«با توجه به ضرورت تسریع در حل مسائل و تسهیل در انجام وظایف و مأموریت های پژوهشگاه صنعت نفت، به این وسیله انجام وظایف وزیر در تمشیت هیأت امنا و دیگر امور این مؤسسه به جنابعالی تفویض می شود. لازم است در تصمیم گیری مرتبط با منابع انسانی و تشکیلات، موافقت قبلی اینجانب اخذ شود. امید است با استعانت از خداوند متعال و با بهره مندی از قابلیت های مدیران، استادان و کارشناسان پژوهشگاه صنعت نفت، در ایجاد انسجام و ساماندهی فعالیت های این مرکز مهم به منظور تحقق اهداف برنامه ریزی شده برای آن موفق باشید». اوجی در حکم دوم نیز خطاب به زیدی فرد نوشته است: «با توجه به ضرورت تسریع در حل مسائل و تسهیل در انجام وظایف و مأموریت های دانشگاه صنعت نفت، به این وسیله انجام وظایف وزیر در تمشیت هائت امنا و دیگر امور این دانشگاه به جنابعالی تفویض می شود. لازم است در هرگونه تصمیم گیری مرتبط با منابع انسانی و تشکیلات در هر سطح، موافقت قبلی این جانب اخذ شود. امید است با استعانت از خداوند متعال و با بهره مندی از قابلیت های مدیران، اساتید و کارشناسان محترم دانشگاه، در انجام وظایف محوله موفق باشید».
گزارش «مشعل» از جابه جایی مخزن 90 تنی با صرفه جویی ارزی 100 هزار یورویی
مشعل وقتی صحبت از سرما و تامین پایدار گاز در فصل زمستان می شود، باید بدانیم که در مسیر تامین آن اقدام ها و تلاش های زیادی صورت گرفته و دسترسی آسان ما به این منابع، با انجام فعالیت های مهمی همراه بوده است. اگر بخواهیم در این زمینه نمونه ای را سراغ بگیریم، می توانیم به شرکت نفت مناطق مرکزی، به عنوان بزرگترین تولیدکننده گاز مناطق خشکی کشور اشاره کنیم که هر کدام از زیرمجموعه های آن، اکنون در آمادگی کامل در فصل سرما به سر می برند. از جمله شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق که به عنوان تنها تولیدکننده گاز در شمال شرق کشور نقشی مهم در تأمین گاز مناطق شمال و شرق كشور دارد. این شرکت به منظور تامین گاز سال جاری دست به اقدام مهمی زده است. درباره این اقدام بگذارید با این مقدمه شروع کنیم که تأسیسات مرکز اندازه گیری شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، فصل مشترک تأسیسات فرایندی تولید گاز در شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی گاز ایران محسوب می شود. به گونه ای که از سرویس خارج شدن هر قسمت از تأسیسات فرایندی گاز به هر دلیل در این مجموعه مصادف با کاهش تولید و در برخی موارد با توقف تولید همراه خواهد بود.
در بخش های مختلف و در برنامه های تعمیرات اساسی تابستان در هر مرحله اتصالات و قطعات مکانیکال معیوب تعویض شدند. تنها تجهیزی که با حدود 40 سال قدمت در سرویس، امکان تعویض آن فراهم نبود، مخازن تحت فشار ذخیره مایعات بوده و در سال های اخیر، رشد شبکه ای این ترک های ریز داخلی به گونه ای سرعت گرفته و گسترش یافته که امکان بهره برداری از هر دو مخزن یاد شده از سوی اداره بازرسی فنی، به کاهش فشار عملیاتی به همراه پایش های مستمر منوط شده بود. زمستان سال 99 با طرح ارائه شده از سوی همکاران واحد تعمیرات و با کاهش فشار عملیاتی یکی از مخازن، این تجهیز، موفق به اخذ گواهی بهره برداری برای یک سال شد؛ اما این طرح نیز با نقاط ضعفی از جمله افزایش فلرینگ در تأسیسات فرایندی همراه بود.
با مشاهده این نقطه ضعف در مخازن ذخیره مایعات از سال 96 برنامه ساخت و نصب دو دستگاه مخزن ذخیره در برنامه اداره مهندسی و ساختمان شركت نفت مناطق مركزي ايران قرار گرفت.
از آنجا که تأمین گاز زمستان 1400 از مهم ترین چالش ها و دغدغه های مدیریت نفت و گاز شرق است، با پیگیری مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، یک دستگاه مخزن سوم ذخیره مایعات از طریق پیمانکاران داخلی ساخته و آماده حمل به منطقه شد. با توجه به لزوم در سرویس بودن حداقل یک مخزن ذخیره مایعات، مرکز اندازه گیری در زمستان 1400، استفاده از مخزن سوم ساخته شده به جای یکی از دو مخزن موجود در دستور کار قرار گرفت. بازدیدهای لازم از مخزن ساخته شده انجام شد و امکان نصب ابعادی این مخزن در محل مخازن موجود مورد تأیید قرار گرفت؛ اما این نصب همچنان با چالش چگونگی نصب مخزن در تأسیسات موجود روبه رو بود. این موضوع با دریافت پیشنهادهای جدید و بررسی تمامی ریسک ها از جمله ایمنی حداکثری بیرون کشیدن مخزن 18 متری 90 تنی از زیر تأسیسات و جا گذاشتن مخزن مشابه در همین محل (براساس استاندارد NACE مناسب براي سيال هاي ترش) در بازه زمانی 5 روزه توقف کامل پالایشگاه تعیین شد و این اقدام مهم به ثمر رسید.
موضوع مهم آنکه چون عملیات ساخت، رنگ آمیزی و نصب این مخزن با استفاده از توانمندی شرکت های داخلی انجام شده است، حدوداً 100 هزار یورو صرفه جویی ارزی به همراه داشته است.
فرشید خیبری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به اقدام ها و فعالیت های این شرکت برای ورود به فصل سرما از جمله اقدام مهم جابه جایی مخزن 90 تنی پرداخته که در ادامه می آید:
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق از توابع شرکت اصلی نفت مناطق مرکزی ایران، زیرمجموعه شرکت ملی نفت است که وظیفه تولید گاز از حوزه شمال شرق کشور را به عهده دارد. در حال حاضر، میادین تولیدی این شرکت شامل میدان مشترک گنبدلی و میدان بزرگ خانگیران با ابعاد 75 در 25 کیلومتر است که تولید گاز از این میدان از مخازن مزدوران، شوریجه بی و شوریجه دی صورت می گیرد. بزرگترین مخزن این میدان، مخزن گاز ترش مزدوران است که با تولید روزانه 46 میلیون مترمکعب در واقع بیش از 70 درصد مجموع تولید شرکت شرق از این مخزن تولید می شود. این گاز حدود 3.5 درصد H2S و 6.5 درصد CO2 دارد که نیاز است برای تصفیه به پالایشگاه شهید هاشمی نژاد ارسال شود. همچنین باید اشاره کنم که بزرگترین پروژه ذخیره سازی گاز در کشور در مخزن شوریجه دی این میدان صورت می گیرد، به نحوی که در حال حاضر در 8 ماهه اول سال، روزانه به طور متوسط 10 میلیون مترمکعب گاز به این مخزن تزریق و در 4 ماه آخر سال حدود 18میلیون مترمکعب برداشت می شود. باید این خبر را هم اعلام کنم که برنامه توسعه ذخیره سازی تدوین و انشاءالله بزودی شاهد تزریق 20 میلیون مترمکعب و تولید 40 میلیون مترمکعب خواهیم بود. گاز تزریقی از شبکه سراسری انتقال گاز تأمین می شود.
تعهد شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در فصل سرما چیست و چه مناطقی را دربر می گیرد و چه میزان برای آن آمادگی وجود دارد؟
گاز تولیدی از میادین خانگیران، پس از تصفیه از طریق خطوط 36 و 48 اینچ به شبکه سراسری انتقال گاز کشور متصل می شود. تعهد تولید این شرکت در حال حاضر تولید متوسط 35 میلیون مترمکعب در 8 ماه اول سال و تولید بیش از 64 میلیون مترمکعب در 4 ماه آخر سال است که به طور معمول، باید بتواند گاز استان خراسان رضوی و 5 استان همجوار خود را تأمین کند.
سال گذشته چه میزان تعهد داشتید؟
در سال گذشته توانستیم 104 درصد تولید تکلیفی را یعنی 4 درصد بیش از آنچه به عهده شرکت شرق گذاشته شده بود را محقق کنیم و امسال نیز به یاری خدا تولید تکلیفی را انجام خواهیم داد.
به منظور آمادگی برای فصل سرما چه اقدام هایی در این شرکت از سوی شما و همکارانتان انجام شده است؟
همه ساله به منظور آمادگی تولید در 4 ماه آخر سال، تعمیرات اساسی در 8ماه اول سال بویژه در ماه های گرم تابستان که حداقل مصرف گاز وجود دارد، انجام می گیرد. انجام تعمیرات اساسی به ماه ها برنامه ریزی و اقدام برای تأمین کالا، تأمین ادوات و تجهیزات و تأمین نیروی انسانی نیاز دارد که باید در سال قبل صورت گیرد. از همه مهم تر اینکه، زمان بندی انجام تعمیرات باید به گونه ای برنامه ریزی شود که خللی در توزیع گاز رخ ندهد، بخصوص در چند روزی که باید جریان گاز از میادین خانگیران به طور کامل قطع شود. در بان باره باید اعلام کنم که در تعمیرات اساسی امسال بیش از 5600 مورد درخواست کار به ثبت رسیده و حدود 46 هزار نفر- ساعت وقت صرف شد که به نوبه خود قابل توجه بود.
به منظور تعمیرات اساسی و با توجه به دو مشکل توامان کرونا و تحریم ها با چه مخاطرات و مشکلاتی همراه بودید؟
برای انجام تعمیرات اساسی لازم است که تأمین کالای مورد نیاز از سال قبل برنامه ریزی و اقدام شود. در این تعمیرات نیز تأمین کالای مورد نیاز از سال قبل اندیشیده شد و با استفاده از شرکت های سازنده و تامین کننده داخلی و عمدتاً از طریق مناقصه به انجام رسید. حدود 80 درصد کالای مورد نیاز ساخت داخل بوده و با وجود تحریم ها بحمدالله تقریبا هیچ مشکلی در خصوص تامین کالا وجود نداشته است. درباره شیوع ویروس کرونا و تاثیرات آن باید اشاره کنم که از ویژگی های تعمیرات اساسی امسال، مصادف شدن با پیک پنجم بیماری همه گیر کووید 19 بود که زحمت همکاران ما را چه در بخش تعمیرات و خدمات و چه در بخش ایمنی و سلامت دوچندان کرد. لزوم رعایت شیوه نامه های بهداشتی در کنار لزوم رعایت موارد ایمنی همچنین جو روانی حاکم ناشی از بستری شدن و درگیر بودن عده ای از همکاران و خانواده ها با این بیماری خانمانسوز از مشکلات ویژه در زمان این تعمیرات بود.
مهمترین بخش تعمیرات شامل چه حوزه ای بود؟
از مهمترین بخش های تعمیرات اساسی، تعمیرات اساسی مرکز اندازه گیری است. جایی که تمامی گاز تولیدی از مجموعه جمع آوری ها در این مرکز تجمع یافته و به سمت پالایشگاه شهید هاشمی نژاد هدایت می شود. برای انجام تعمیرات در این مرکز لازم است، تمامی چاه های تولیدی گاز ترش و مراکز جمع آوری بسته شود و طبعاً پالایشگاه نیز گازی برای دریافت نخواهد داشت. بنابراین همزمان با تعمیرات اساسی مرکز اندازه گیری، پالایشگاه نیز تعمیرات اساسی خود را در همین بازه برنامه ریزی می کند؛ اما با توجه به احتمال خرابی کاتالیست، راکتورهای پالایشگاه بیش از 5 روز امکان از سرویس خارج بودن ندارند. بنابراین حداکثر زمان ممکن برای تعمیرات اساسی مرکز اندازه گیری (total shutdown)، همین مدت است. تقارن تعمیرات اساسی با ایام الله تاسوعا و عاشورای حسینی، ویژگی دیگر این تعمیرات بود که حال و هوای خاصی به کار داده بود؛ هرچند مشکلات خاص خود را هم برای همکاران داشت، یعنی دوری از مجامع و هیأت مذهبی و همچنین خانواده و لزوم حضور در محل کار در شرایطی که کشور یکپارچه در تعطیلی بسر می برد.
از جمله اقدام های مهم که در دوره تعمیرات شاهد آن بوده ایم، تعمیرات و نصب مخزن جدید در منطقه خانگیران بوده است. در این زمینه بیشتر توضیح دهید؟
گاز ترش تولیدی از چاه های خانگیران از طریق خطوط لوله 6 یا 8 اینچ به مراکز جمع آوری غربی، شرقی و مرکزی انتقال یافته و با تجمیع در این مراکز به وسیله خطوط لوله 14 و 16 اینچ همگی به مرکز اندازه گیری هدایت می شوند. گاز دریافتی در مرکز اندازه گیری پس از مایع گیری از طریق 5 خط لوله 20 اینچ به طرف 5 واحد تصفیه گاز پالایشگاه شهید هاشمی نژاد ارسال می شود. مایع جدا شده از گاز در دو مخزن ذخیره مایعات وارد و پس از جداسازی آب و میعانات گازی، به وسیله خطوط لوله 4 اینچ به پالایشگاه ارسال می شود. مخزن مورد اشاره، یکی از دو مخزن یاد شده است که در تعمیرات اساسی امسال مورد تعویض قرار گرفت. ظرفیت هر یک از 2 مخزن، 50 هزار لیتر است که با فشار کاری 1100 پام و دمای 80 درجه سانتیگراد در سرویس قرار دارند. اگر هریک از این دو از مدار تولید خارج شوند، ادامه تولید همراه با ریسک بالایی خواهد بود و اگر خدای ناکرده برای هر دو مشکلی پیش بیاید، کل تولید گاز ترش متوقف خواهد شد.
در زمینه اهمیت و جزییات تعویض این مخزن چه نکاتی قابل اشاره است؟
این 2 مخزن از سال 1362 همزمان با راه اندازی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد و مرکز اندازه گیری خانگیران در مدار تولید بوده و حدود 38 سال در مدار تولید قرار دارند. با توجه به همراه بودن مایعات جدا شده از گاز ترش با آب های اسیدی، مخازن یاد شده در معرض خوردگی دائمی داخلی قرار دارند، از این رو پایش میزان خوردگی آنها از مهمترین وظایفی است که اداره بازرسی فنی شرکت شرق به عهده دارد. بر اساس نتایج این بررسی ها، در سال 1395 با توجه به تشخیص عیوب HIC/SOHIC در بدنه مخزن، اداره بازرسی فنی ادامه کار مخازن با فشار کاری 1100 پام را غیرقابل پذیرش دانست. مدیریت امور فنی با همکاری مدیریت عملیات تدبیری اندیشیده و با یک حرکت ابتکاری، فشار کاری مخزن را به 700 پام تقلیل دادند. این امر اگرچه زحماتی را برای همکاران بهره برداری فراهم می کرد؛ اما ادامه کار مخزن را میسر ساخت. شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از همان ابتدای بروز مشکل، تعویض مخازن را در دستور کار خود قرار داد و درصدد برآمد با استفاده از توانمندی های داخلی کشور، نسبت به سفارش ساخت داخل اقدام کند. این پیگیری ها در نهایت در سال گذشته نتیجه داد و مخزن مذکور از سوی یک شرکت داخلی ساخته و به منطقه خانگیران حمل شد. با توجه به اینکه نصب مخزن، مستلزم توقف کامل تولید است، نصب مخزن به سال جاری و روزهای تعمیرات اساسی و total shutdown موکول شد.
دوره زمانی صرف شده در این فعالیت چه میزان بوده و کارکنان با چه سختی هایی همراه بودند؟
بیرون کشیدن مخزن قدیمی و نصب مخزن جدید، چالش هایی را دربر داشت که مستلزم صرف وقت، برنامه ریزی دقیق و پیدا کردن پیمانکار مناسب بود. اولین چالش، ابعاد و وزن مخزن بود. این مخزن به طول 18 متر و قطر 2 متر و وزن 90 تن باید از دل تاسیسات بیرون کشیده د و مخزن جدید جایگزین آن می شد. بدون شک جابه جا کردن مخزنی در این حجم و وزن مستلزم پیدا کردن پیمانکار مناسبی بود که بتواند با استفاده از جرثقیل های بزرگ و ریگری دقیق این مهم را به انجام برساند.
خوشبختانه شرکت بومی و باتجربه ای از طریق برگزاری مناقصه عمومی انجام این کار را به عهده گرفت. دومین چالش مسأله زمان بود؛ با توجه به طول کل تعمیرات یعنی 5 روز و با توجه به اینکه روز آخر تعمیرات عموماً به انجام بررسی های نهایی و آماده کردن تأسیسات برای راه اندازی اختصاصی دارد، خارج سازی مخزن قدیمی و نصب مخزن جدید باید در کمتر از 4 روز اتفاق می افتاد که الحمدالله به همین شکل پیش رفت.
سومین چالش محدودیت جا و امکان مانور عملیاتی بود که عملا باید مخزن قدیم از زیر پلتفرم ها بیرون کشیده شده و مخزن جدید جایگزین می شد.
حال اگر به مسأله خطر برخورد مخزن به تاسیسات حیاتی مرکز اندازه گیری نیز توجه شود، اهمیت و حساسیت کار مشخص می شود.
به هر حال به لطف خدا با برنامه ریزی دقیق، انجام شبیه سازی و با مهارت و دانش همکاران مهندسی و ساختمان شرکت شرق و پیمانکار مربوطه این مهم با دقت کامل و طبق برنامه به انجام رسید.
این فعالیت با توجه به تحریم چه میزان صرفه اقتصادی به همراه داشته است؟
با توجه به اینکه عملیات ساخت، رنگ آمیزی و نصب این مخزن با استفاده از توانمندی شرکت های داخلی انجام شده است، حدودا 100هزار یورو صرفه جویی ارزی به همراه داشته است.
در صورتی که این اقدام به ثمر نمی نشست، با چه مخاطراتی همراه بودیم؟
با توجه به مشخص شدن وجود عیوب HIC/SOHIC در بدنه مخزن که با انجام پایش های مستمر در سال 1395 مشخص شد، عملا بهره برداری از این مخزن با فشار عملیاتی کمتری انجام شده که علاوه بر مخاطرات زیاد، باعث هدر رفت مقداری گاز می شد و در صورت تداوم مشکل، باید این مخازن از سرویس خارج و به طور کلی تولید، جمع آوری، فراورش و انتقال گاز ترش مزدوران متوقف می شد.
آیا موارد مشابه این مخزن وجود دارد و چه برنامه ای برای آن در دست انجام دارید؟
با پایش مستمر از تأسیسات حیاتی تولید و مشخص شدن عیوب در آنها، اقدام به تعویض قسمتی یا کل تجهیزات معیوب می شود. از اهم موارد می توان به تعویض تفکیک گرهای سلیکونی، قسمتی از آکومولاتورها، هدرهای ارسال گاز به پالایشگاه و خطوط لوله اصلی انتقال گاز اشاره کرد.
در پایان از فعالیت های انجام شده این شرکت در نیمه نخست امسال و اولویت ها و برنامه های مهم تا پایان سال توضیحاتی را بفرمایید.
تعمیرات اساسی چاه ها، مراکز جمع آوری و مرکز اندازه گیری، انجام آزمایش ها و اقدامات اصلاحی چاه ها، تعویض پوشش و قسمت های معیوب خطوط لوله انتقال گاز، حفاری چاه های جدید با دکل حفاری و تحقق 104 درصدی تولید تکلیفی و 80 درصد گاز تزریقی از اهم فعالیت های انجام شده در نیمه اول سال 1400 بویژه با هدف استمرار تولید پایدار تا پایان سال شامل تعمیر چاه 73 خانگیران در حضور دکل حفاری، نصب تأسیسات تولید و خطوط لوله چاه های 43، 28، 73 پس از عملیات تعمیر با دکل حفاری و احداث تجهیزات تثبیت و بارگیری میعانات گازی میدان گازی گنبدلی است.
نگاهی گذرا به سیر تاریخی تجارت گازی ایران و ترکمنستان
مشعل سال 1997 ایران وارد یک قرارداد 25 ساله برای واردات گاز از ترکمنستان شد. قراردادی که طی سال های گذشته با فراز و نشیب های فراوانی همراه بود. بر اساس متن این قراداد طولانی مدت، شرکت ترکمن گاز به نمایندگی از دولت ترکمنستان مکلف شد که سالانه بین 8 تا 10 میلیارد مترمکعب گاز به ایران صادر کند.
عدم بهره برداری کامل از ذخایر گازی کشور در آن سال ها، وجود منابع گاز در جنوب و متعاقب آن بروز مشکلات در فصول سرد سال برای مناطق شمالی و افزایش بی رویه مصرف در بخش خانگی و افت فشار گاز، ایران را بر آن داشت تا برای تامین بخشی از گاز مناطق شمالی کشور وارد این تعامل گازی با ترکمنستان شود.
جدا از موارد یادشده، ایران می توانست براحتی از ظرفیت های ترکمنستان در زمینه تجارت گاز و تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه بهره برداری کامل کند و از این منظر، فصل تازه ای در سیاست های گازی با جهان گشوده شود که متاسفانه این قرارداد در سال های بعد با فراز و نشیب های زیادی همراه شد و ایران هم نتوانست به اهداف خود آنگونه که شایسته است، دست پیدا کند.
با این اوصاف در مطلب پیش رو نگاهی داریم بر سیر تاریخی پرونده واردات گاز از ترکمنستان و استراتژی های راهبردی ایران که امید است در آینده ای نه چندان دور، بتوان با در نظر گرفتن راهبردهای صحیح و کارآمد، فرصت های ازدست رفته را به نوعی احیا کرده و به اهداف مدنظر جامه عمل پوشاند.
ترکمنستان، کشوری در آسیای میانه با جمعیتی بالغ بر 6 میلیون نفر است که از اقتصاد پیشرفته ای برخوردار نیست و صنعت گاز به عنوان موتور محرک اقتصادی این کشور، ایفای نقش می کند. بنابراین مهم ترین اولویت و استراتژی راهبردی این کشور، بهره مندی از پتانسیل های گاز طبیعی برای دستیابی به رشد اقتصادی و بهبود شرایط زندگی است.
به این ترتیب، بعد از اولین تنش گازی ترکمنستان با کشور روسیه که در سال 1997 اتفاق افتاد، این کشور را بر آن داشت تا با جایگزین کردن دیگر کشورهای همجوار، نه تنها بازارهای صادراتی خود را با اتکا به شرکای گازی قابل اعتماد حفظ کند؛ بلکه با در پیش گرفتن سیاست متنوع سازی خریداران، بتواند در منطقه نقش آفرین باشد. بنابراین ایران را به عنوان اقتصادی ترین مسیر صادرات برگزید و ایران هم می توانست از این فرصت پیش آمده استفاده کرده و با یک دیپلماسی قوی، شرایط مناسب تری را در قراردادهای خود با این کشور لحاظ کند.
نخستین مناقشه گازی میان ایران و ترکمنستان به دی سال 86 باز می گردد. در آن سال، کشور با سرمای بی سابقه ای مواجه شد، به گونه ای که افت شدید دمای هوا و یخبندان بیش از 20 استان کشور را فراگرفت و این مسأله به خودی خود زمینه افزایش قیمت گاز و به دنبال آن قطع صادرات گاز به ایران را فراهم آورد. در آن زمان قیمت نفت افزایش پیدا کرده بود و ترکمنستان با توجه به این مهم، افزایش بهای گاز را طلب کرد.بنابراین دولت وقت ایران با توجه به شرایط سخت کشور، بویژه استان های شمالی که مصرف کننده گاز ترکمنستان بودند، با این درخواست به مدت 6 ماه موافقت کرد. اواخر دولت دهم بود که با افزایش فشارهای تحریمی و قطع تبادلات بانکی ایران با دنیا، روند بازپرداخت بدهی ها به ترکمنستان پیچیده تر شد، به گونه ای که این مسأله، مناقشه ای جدی میان دو کشور را به همراه داشت.
به همین منظور دولت برای برون رفت از چالش پیش آمده، مسأله تهاتر گاز با کالاها و فراورده های نفتی را پیشنهاد کرد که مورد موافقت طرف مقابل قرار گرفت.
ابتکار هوشمندانه ای که در زمان جواد اوجی، مدیرعامل وقت شرکت ملی گاز ایران در دولت دهم رقم خورد و دولت وقت توانست ضمن واردات گاز ارزان از ترکمنستان، با به کارگیری سیاست تهاتر گاز با کالاها، به عنوان یکی از سناریوهای مطرح در زمینه مراودات کشورها، نه تنها سطح تعاملات خود را برای دستیابی به کریدور انرژی منطقه حفظ کند؛ بلکه شرایطی را برای عرضه کالاها و تولیدات داخل به دیگر کشورها نیز فراهم آورد.
همچنین بسیاری از کارشناسان بر این امر صحه می گذارند که حتی با وجود گازرسانی 100 درصدی داخلی، واردات گاز از ترکمنستان نباید قطع شود؛ چرا که گاز دریافتی از این کشور، گازی ارزان است و برای ما توجیه اقتصادی دارد که می توان این گاز را در شمال کشور مصرف کرده و گاز معادل خودمان را با قیمت بالاتر به کشورهای همسایه صادر کنیم یا حتی می توانیم گاز این کشور را در شمال کشور دریافت و مصرف و در جنوب کشور، گاز خودمان را سوآپ کنیم. بنابراین به عقیده آنان، هر یک از همسایگان ایران ویژگی و مزیت هایی دارند که باید در سبد روابط بین الملل لحاظ کنیم، بخصوص ترکمنستان که همسایه استراتژیک ماست، از این رو تداوم تعامل گازی با این کشور، مزیت های بی شماری برایمان خواهد داشت.
این شیوه پرداخت تا پایان دولت دهم ادامه داشت؛ اما با روی کار آمدن دولت یازدهم، ورق به یکباره برگشت و طرف ترکمنستانی از عدم پایبندی ایران به پرداخت مبالغ تعیین شده در محافل بین المللی گلایه و شکایت کرد.
تا اینکه در شهریور ۹۲ و با روی کار آمدن دولت دوازدهم، توافقات جدیدی انجام شد.
این روند همچنان ادامه داشت تا اینکه در 12 دی سال 95 شرکت ملی گاز ایران در خبری فوری اعلام کرد که صادرات گاز ترکمنستان به ایران قطع شده و از مردم خواست تا در مصرف گاز صرفه جویی کنند. ترکمنستانی ها رسما در بیانیه ای اعلام کردند: «قطع گاز به روی ایران دلایل اقتصادی دارد؛ زیرا شرکت ملی گاز ایران، تمهیدات لازم را برای پرداخت بدهی خود انجام نداده و در نتیجه، میزان بدهی ایران افزایش یافته و این مسأله باعث قطع کامل صادرات گاز به ایران شده است» عدم پرداخت ها، هیچ گاه از سوی مسؤولان وزارت نفت بدرستی پاسخ داده نشد و همواره این شائبه وجود داشت که چرا با وجود یک دوره که مقارن با گشایش های برجام بود، ایران در بازپرداخت بدهی خود به ترکمنستان تعلل کرد و موجب فراهم کردن ارجاع موضوع به دیوان بین المللی داوری شد؛ اما بعدها شاهد بودیم که این گشایش ها هم چندان دوام نیاورد و کارشکنی های مجدد آمریکا برای ناکام ماندن برجام، مزید بر علت شد و در این میان، مزیت تهاتر گاز با کالای ایرانی به عنوان یک نقطه قابل اتکا که می توانست منافع اقتصادی برای کشور به همراه داشته باشد، براحتی از دست رفت. سرانجام پس از کش و قوس های فراوان داوری سوییسی ایران را مکلف به پرداخت بدهی دانست و میزان آن را نیز مشخص کرد.
با روی کارآمدن دولت سیزدهم و سکانداری وزارت نفت به دست جواد اوجی که در برهه ای از زمان، مناقشه گازی با ترکمنستان، با تدابیر هوشمندانه وی حل و فصل شد، احیای مجدد روابط ایران با ترکمنستان و برقراری تعاملات گازی با وجود یک وقفه چند ساله، چندان دور از ذهن نبود. به این ترتیب، احیای این قرارداد در دستور کار وزارت نفت دولت سیزدهم قرار گرفت.
علاوه بر مذاکراتی محدود میان وزرای دو کشور، در نشست سازمان همکاری های شانگهای که شهریور امسال در تاجیکستان برگزار شد، فرصت مغتنمی دست داد تا سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، با قربانقلی بردی محمداف، رئیس جمهور ترکمنستان از نزدیک دیدار و گفت وگو کند. وی در این دیدار، به برگزاری منظم جلسات کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی اشاره و از آن به عنوان محرک موثری برای گسترش مناسبات ایران و ترکمنستان یاد کرد. رئیسی، همچنین بر لزوم تقویت همکاری های ایران و ترکمنستان تاکید داشت و تبادل انرژی و افزایش حجم مبادلات و ترانزیت کالا بین دو کشور را از زمینه های مستعد برای این سطح از روابط قلمداد کرد.
همچنین در این دیدار، دو طرف درباره حل مساله گاز نیز با یکدیگر توافق کردند، به گونه ای که رئیس جمهور ترکمنستان، ضمن ابراز خرسندی از روابط دوستانه کشورش با جمهوری اسلامی ایران گفت: بنا داریم برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور به شکل منظم دنبال شود. وی همچنین به فعال تر کردن ظرفیت های ترانزیتی بین ایران و ترکمنستان اشاره و اظهار کرد که این مهم نقشی قابل توجه در ارتقای سطح تعاملات اقتصادی و تجاری بین دو کشور خواهد داشت.
این اظهارات که از سوی مقامات بلندپایه دو کشور مطرح می شود، نشان از آن دارد که طرفین، بیش از گذشته مصمم به حفظ سطح روابط اقتصادی و تعاملات فی مابین هستند.
در این خصوص، وزارت نفت بتازگی، مهمان مقامات هیأت ترکمنستان به ریاست رشید مرادف، وزیر امور خارجه این کشور بود و در این دیدار جواد اوجی، وزیر نفت عنوان کرد که اتفاق های خوبی برای حل مسأله گازی با ترکمنستان در این دولت رقم خواهد خورد.
وی هدف اصلی از این نشست را ارتقای سطح رابطه همه جانبه با کشور دوست و برادر ترکمنستان دانست و از عزم و اراده جدی دولت سیزدهم برای پرداخت بدهی گازی به ترکمنستان خبر داد. اوجی همچنین مذاکره با وزیر امور خارجه ترکمنستان و هیأت بلندپایه این کشور را مثبت ارزیابی و خاطر نشان کرد که مذاکرات در سطح کارشناسان شرکت ملی گاز ایران و بانک مرکزی در روزهای آتی ادامه خواهد داشت.
وزیر نفت، احیای صادرات گاز ترکمنستان به ایران را گام نخست ارتقای همه جانبه روابط دو کشور دانست و یادآوری کرد که ایران، پیشنهادهای خوبی برای تسویه بدهی به ترکمنستان مطرح و ترکمنستان هم راهکارهای خوبی ارائه کرده و مطمئنم که این موضوع، قابل حل است و بر روابط دو کشور سایه نخواهد انداخت.
این مقام مسؤول، همچنین از آمادگی ایران برای صادرات خدمات فنی و مهندسی به ترکمنستان خبر داد و گفت: ایران دارای ظرفیت بالایی در صنایع پتروشیمی، پالایشگاهی، حفاری در خشکی و دریا، تجهیزات صنعت نفت و گاز است که می تواند به ترکمنستان ارائه کند.
مبرهن است که توافق دو کشور برای حل مسأله گاز می تواند در مسیر گسترش روابط اقتصادی، آن هم در بحبوحه محدودیت های تحریم، راهگشا باشد.
در این زمینه، مرکز پژوهش های مجلس با انتشار گزارشی با عنوان «چشم انداز بازارهای جهانی انرژی در افق 2040، فرصت ها و تهدیدات پیش روی ایران» گاز ترکمنستان را یکی از فرصت های ایران برای توسعه تجارت گاز در منطقه عنوان می کند: «تحلیل آینده بازارهای جهانی انرژی، بازگوکننده فرصت های قابل توجه و ارزشمندی برای ایران در بلندمدت است که باید از هم اکنون برای بهره مندی بهینه و مؤثر از آن تدابیر ویژه ای اندیشیده شود.
رشد قابل توجه تقاضای گاز جهان با مرکزیت جنوب و شرق آسیا و حوزه خاورمیانه، افزایش نیاز به واردات گاز در کشورهای همسایه ایران نظیر امارات، کویت، پاکستان، رشد تولید گاز ترکمنستان و آذربایجان و امکان انتقال گاز مازاد تولیدی به بازارهای منطقه از طریق ایران، فرصت هایی طلایی هستند که در صورت اتخاذ راهبردهای صحیح و کارآمد به افزایش سهم ایران از تجارت گاز جهان خواهد انجامید.»
دیدگاه مثبت برخی از نمایندگان و کارشناسان به رویکرد
فرصت طلایی گازی ایران
علیرضا ورناصری قندعلی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به توافقات کلی ایران در باب واردات گاز از ترکمنستان اشاره کرده و عنوان می کند: مذاکرات اولیه شامل آمادگی برای تعیین مکانیزم سوآپ گاز طبیعی ترکمنستان از مسیر ایران، ترسیم همکاری مشترک آینده در اکتشاف منابع هیدروکربوری در دریای خزر، استمرار همکاری در بخش نفت و گاز و فرآورده های نفتی و توافق بر افزایش تجارت برق بین دو کشور است.
وی بر ضرورت فعال شدن دیپلماسی گاز در وزارت نفت تاکید کرده و معتقد است: فصل جدیدی از توافقات و روابط اقتصادی فی مابین در توسعه تجارت گاز رقم خورده است که اگر این فعال شدن دیپلماسی در ذیل برنامه های راهبردی جامع قرار گیرد، می تواند مثمرثمر باشد. استراتژی ترکمنستان عمدتا برتنوع سبد صادرات و فروش در مرزهایش متمرکز است، این کشور به علت عدم دسترسی به آب های آزاد دارای محدودیت سرزمینی است که این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از آن به عنوان یک فرصت طلایی گازی برای ایران یاد کرده و می افزاید: این یک مزیت برای ایران محسوب می شود که با تعامل کشورهای طرف تقاضا در همسایگی خود، علاوه بر منافع اقتصادی، نقش کشور در بازار تجارت گاز منطقه را نیز تقویت کند. لذا رشد تقاضای گاز جهان با مرکزیت جنوب و شرق آسیا و حوزه خاورمیانه، افزایش نیاز به واردات گاز در کشورهای مجاور ما و امکان انتقال گاز مازاد به بازارهای منطقه از طریق ایران از جمله مسیرهای بهره مندی از این فرصت طلایی بوده که البته تحقق آن منوط به اتخاذ برنامه های راهبردی است. ورناصری قندعلی در ادامه اظهارات خود به جنبه های دیگری از مزیت واردات گاز از ترکمنستان اشاره کرده و عنوان می کند: تجارت گاز باکشورهای منطقه موجب بهبود شاخص امنیت ملی کشور، افزایش قدرت سیاسی و چانه زنی در سطوح منطقه ای- جهانی می شود، توافق برای اجرای سوآپ گازی از مسیر ایران باتوجه به موقعیت استراتژیک و ژئوپلیتیک ایران، موضوع ترانزیت بین دو کشور را محوریت می بخشد. اکنون حوزه های مختلف همکاری با نگاه مثبت طرفین برای جذب سرمایه گذاری و مشارکت اجرایی در دوطرف وجود دارد، ایران باید با استفاده ازاین فرصت درحوزه تجارت گاز به هاب گازی منطقه ازطریق واردات و صادرات حداکثری گاز بدل شود. وی با بیان اینکه این دست از تعاملات صرفا نباید بر پاشنه تهاتر بچرخد، می گوید: تنوع سازی کارشناسانه تعاملات تجاری در این حوزه باتوجه به ظرفیت های مشترک موجود می تواند مفیدتر باشد، موضوعی که نیازمند پیگیری وزارت نفت است. باید با اتخاذ دیپلماسی فعال در این حوزه، از فرصت استفاده کرد و بازارهای دیگری را نیز بدست آورد. وابستگی شدید کشورهای مصرف کننده گاز به این سوخت و تضمین درآمدهای ارزی حاصل از صادرات گاز حتی در تحریم ها از امتیازات توسعه تجارت گاز است، همچنین ساختار خاص بازار گاز، صادرات گاز را به عنوان یکی از ابزارهای ایجاد وابستگی درکشورهای طرف معامله مطرح ساخته است، بر این اساس تجارت گاز علاوه بر مزایای اقتصادی برای کشورها، وابستگی سیاسی- امنیتی نیز به صورت متقابل ایجاد می کند. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی معتقد است: یک بازار شبه انحصاری-برخلاف نفت خام- در این حوزه وجود دارد که ضرورت بهره وری از این بازار را بیش از پیش نمایان می کند. بویژه باتوجه به اینکه درآمدهای حاصل از صادرات گاز سهم 80 درصدی از بودجه ترکمنستان را به خود اختصاص داده است، این مهم دارای اهمیت بیشتری است. ورناصری قندعلی در ادامه به اقدامات غیرمتعارف پیشین ترکمنستان که مطرح شدن خط انتقال دامغان-نکا را به همراه داشت، نیز اشاره کرده و می گوید: بعد از اقدامات غیرمتعارف که از سوی ترکمنستان در سنوات گذشته رخ داد، مسئولین وزارت نفت خط انتقال دامغان-نکا را برای برون از چالش پیش آمده در دستورکار قرار دادند اما این اقدام مشکل گازرسانی را به صورت پایدار در مناطق هدف رفع نکرد، چنانچه اگر الگوی توزیع و مصرف بهینه می شد می توانستیم گام های موثرتری در این مسیر برداریم. اما در سال های گذشته وضعیت و جایگاه ایران در بازار گاز منطقه تزلزل و تغییریافت، بسیاری از فرصت های تجارت گاز ایران با عراق، کویت، افغانستان، پاکستان، ترکیه، عمان، ترکمنستان، هند و حتی اروپا از بین رفت و بنابراین شیوه پرداخت به صورت صادارت کالا و خدمات هم تضعیف شد. وی معتقد است: علیرغم تمام ابعاد خسارات گذشته، اکنون شرایط دو کشور پس از گذشت یک دهه تغییرکرده است. از سویی ترکمنستان بدنبال توسعه تجاری گاز طبیعی خود است و از طرفی احیای رابطه برد-برد کشورمان با ترکمنستان به دلیل نیاز جدی ایران در تأمین گاز مناطق شمالی، ضرورت رویکردهای جدید در توافقات ایران و ترکمنستان برای تسویه مالی و اتمام مناقشات بین دو کشور را دو چندان می سازد.
مصطفی نخعی،سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی البته در این باره نقطه نظر دیگری دارد و معتقد است: ایران با رویکردی که در امر مبادلات گازی با ترکمن ها در پیش گرفته است قطعا با یک تیر دو نشان خواهد زد. وی در توضیح این مطلب به موضوع تهاتر گازی پرداخته و در اظهارات خود به ناترازی ایران در امر تولید و مصرف حامل های انرژی اشاره می کند و می گوید: متاسفانه همه به رشد فزاینده مصرف انرژی در کشور و به دنبال آن پیامد ناترازی تولید و مصرف به طور کامل واقف هستند و اینکه چرا تاکنون گام های اساسی و کارآمد برای فروکش کردن این حجم از مصارف برداشته نشده است جای بسی شگفتی است. البته امیدواریم با سیاستی که دولتمردان مبنی بر تهاتر گازی و در قبال آن صادرکردن خدمات فنی_ مهندسی و کالاهای تولیدی داخل اتخاذ کردند در پیشبرد اهداف بخش های تولیدی و اقتصادی کشور تاثیرگذار باشد. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی می افزاید: تولیدی که در سنوات گذشته به دلیل عدم سرمایه گذاری های کافی به شدت کاهش پیدا کرد و مراتب قطع شدن گاز نیروگاه ها و بعضا برخی از صنایع را فراهم کرد، از سرگیری واردات گاز از ترکمنستان می تواند تاحدودی راهگشای جلوگیری از این بحران باشد. بنابراین به عقیده بنده باید این موضوع را به فال نیک گرفت و به دولتمردان و مسئولان صنعت نفت این نکته را متذکر شد که همه تلاش و همت خود را برای بهره مندی کامل از این فرصت پیش آمده به کار برند تا زمستان پیش رو با دغدغه کمتری سپری شود. نخعی به مقوله ارزآوری و درآمدزایی واردات گاز از ترکمنستان هم اشاره کرده و از آن به عنوان یک ضرورت برای پیشبرد اهداف اقتصادی در کشور یاد کرده و می گوید: در صورت تحقق توافقات فی مابین دو کشور، شاهد درآمدزایی قابل توجهی خواهیم بود چرا که کشور ترکمنستان اساسا دارای منابع سرشار و غنی گازی است اما نبود زیرساخت های لازم نتوانسته آنگونه که باید رشد اقتصادی در این کشور را به همراه داشته باشد. بنابراین گاز این کشور نسبت به دیگر کشورها ارزان تر بوده و ایران می تواند از این مزیت به نفع خود نهایت استفاده را ببرد به این منظور که گاز را ارزان دریافت کرده و با قیمتی بالاتر از قیمت دریافتی به دیگر کشورها صادر کند.
افت فشار گاز در مناطق شمالی هم یکی از معضلاتی است که در فصل زمستان ظهور و بروز می یابد که در این میان عبدالعلی رحیمی مظفری، عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به درستی به آن اشاره کرده و از آن به عنوان مهم ترین مزیت واردات گاز از ترکمنستان یاد می کند.
وی معتقد است: گاز وارداتی ترکمنستان می تواند برای حل معضل افت فشار گاز در شبکه های انتقال مناطق شمالی کشور تاثیرگذار باشد. عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در ادامه به افت میزان برداشت از مخازن پارس جنوبی هم اشاره کرده و با بیان اینکه هم اکنون برای انتقال گاز به مناطق دوردست هم با چالش هایی روبرو هستیم، می گوید: زیرساخت های بخش انرژی کشور آنگونه که باید در شرایط مطلوبی قرار ندارد و متاسفانه با رشد فزاینده مصرف این مشکل بیش از هر زمان دیگری عیان می شود، بنابراین این دست از تعاملات می تواند فرصت مناسبی برای بهبود روند زیرساخت ها در حوزه انرژی باشد. رحیمی مظفری بر لزوم نقش ایران به عنوان هاب انرژی در منطقه تاکید کرده و یادآور می شود: حائز اهمیت بودن موضوع واردات گاز از ترکمنستان زمانی آشکارتر خواهد شد که ایران در این دست از مراودات اقتصادی و بعضا بین المللی بتواند نهایت بهره را برده و حرفی برای گفتن داشته باشد که اگر غیر از این هدف گذاری شود قطعا نقش آفرینی ایران در منطقه کمرنگ خواهد شد و افزون بر آن ایران را به یک کشور مصرفی مبدل خواهد کرد. کما اینکه در حال حاضر هم بی توجهی به مصارف بخش خانگی سبب شده است تا تامین گاز در فصل زمستان مشکل ساز شود که باید هر چه سریعتر تدابیر لازم را به کار برد. وی می گوید: مشکلات تحریمی و به دنبال آن بنای آمریکا بر حذف مراودات بین المللی ایران، نباید دستاویزی برای محدودکردن سطح تعاملات کشور در منطقه باشد، لذا می توان با واردات گاز از ترکمنستان هر چند به میزان محدود، آن را به دیگر کشورهای مورد نیاز صادر کرد تا به این نحو بر حضور پررنگ و تاثیرگذار کشور در منطقه نیز مهر تائید زده شود.
نصرت الله سیفی، مدیرعامل اسبق شرکت بهینه سازی مصرف سوخت هم رویکری مثبتی نسبت به واردات گاز از ترکمنستان دارد و در این میان وجود شبکه گسترده توزیع گاز ایران را یک مزیت برای کشور عنوان کرده و می گوید: ترکمنستان از طریق این شبکه می تواند به راحتی گاز خود را صادر کند و ما هم با دریافت هزینه حق عبور، از این مسیر منتفع خواهیم شد. بنابراین از هر حیث که بنگریم واردات گاز از ترکمنستان اقدام درست و به جایی است که در صورت توافق دو طرف می تواند بر روند رشد و منافع اقتصادی فی مابین تاثیرگذار باشد. وی در ادامه اظهارات خود به وضع نابسامان مصرف گاز به ویژه در بخش خانگی اشاره کرده و توضیح می دهد: طبق برآوردهای حاصله ایران روزانه به 200 میلیون مترمکعب گاز اضافی نیازمند است حال آنکه میزان واردات از ترکمنستان پاسخگوی این مقدار از نیاز نخواهد بود اما می توان امکان واردات را افزایش داد و به این ترتیب مشکل ناترازی را در زمستان به نوعی حل و فصل کرد. مدیرعامل اسبق شرکت ملی صادرات گاز ایران بر مسأله بهینه سازی مصرف انرژی تاکید کرده و از آن به عنوان یک موضوع مغفول مانده در کشور یاد می کند و می گوید: چاره ای نداریم جز اینکه بهینه سازی را در بطن جامعه و مردم متمرکز کنیم و هموطنان ما با درک و علم به اینکه واقعا کشور با معضل و بحران کمبود گاز روبرو است، بتوانند تغییر رویه داده و با صرفه جویی در انرژی و جلوگیری از مصرف بی رویه در این زمینه با دولت همگام باشند.
اما در این میان علی شمس اردکانی، رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران نسبت به موضوع واردات گاز از ترکمنستان دیدگاه کلان دارد و معتقد است: اعمال برخی سیاست های غلط در دولت های گذشته به گونه ای بوده است که ما نه در بحث تجارت گازی و نه در مقوله مصرف عملکرد موفقی نداشتیم لذا توافق با کشورهای همسایه در راستای انجام مراودات انرژی اگر چه در جای خود حائز اهمیت است اما آنچه که بیش از همه مهم بوده و باید تمرکز مسئولین به این مسأله معطوف باشد، این است که ما به ازای هر میزان گازی که می سوزانیم چه میزان ارزش افزوده ایجاد می شود، این است آن موضوعی که باید با دید وسیعتری به آن نگریسته شود. فرصت سوزی هایی که انجام شد در حالیکه می توانست گسترش و توسعه سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز را فراهم کند.
گفت و گو با مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان
سعید محمدبگی از حدود دو سال قبل که کووید-19 یا همان ویروس منحوس کرونا موذیانه وارد کشور شد و شمار زیادی از هموطنانمان را به کام مرگ فرستاد، بسیاری از مشاغل متاثر از این بیماری مرموز و کشنده، تعطیل یا نیمه تعطیل شدند؛ اما بودند مشاغلی که بی هیچ وقفه ای کار را ادامه دادند تا مشکلی بر مشکلات جامعه افزوده نشود، حتی اگر خود به مشکل افتند که در این میان، تامین و توزیع سوخت با راهبری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، از این دست مشاغل است. این شرکت، بنا بر هدف ذاتی خود که همانا تامین توزیع سوخت در جای جای کشور است، با بهره گیری از37منطقه و نواحی زیرمجموعه شان تلاش می کنند این وظیفه مهم را در هر شرایط، به نحوی مطلوب انجام دهند. شرکت ملی پخش خراسان رضوی نیز بخشی از همین مجموعه است که در نزدیک به دو سال گذشته با وجود کرونا تلاش های بسیاری را انجام داده تا تامین و توزیع سوخت به نحوی انجام شود که مشکلی متوجه جامعه نباشد. در سفر به خراسان رضوی و گفت وگو با علی اصغر اصغری، مدیر شرکت ملی پخش این منطقه عملیاتی به این مهم پرداخته و تلاش شده است قطره ای از دریادریا فعالیت این شرکت در دوران کرونا که هنوز با آن درگیر هستیم، به رشته تحریر درآید.
آنچه می بینم حکایت از آن دارد که گویا دیگر از کرونا خبری نیست، شلوغی سالن فرودگاه مهرآباد تهران، تقریبا مثل قبل از کروناست با این تفاوت که بر چهره مسافرانی که قصد سفر به نقاط مختلف کشور را دارند، تنها یک ماسک اضافه شده، آن هم به دلیل ابلاغ دستورعمل های بهداشتی و الزام رعایت آنها از سوی بخش های مختلف از جمله فرودگاه های کشور.
انتظار می رفت دستورعمل های بهداشتی که افزون بر استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی است، از سوی خطوط هواپیمایی مورد توجه قرار گیرد؛ اما با سوار شدن به هواپیما بر این انتظار خط بطلان کشیده می شود؛ همه کیپ تا کیپ هم می نشینند و انگار نه انگار که کرونایی وجود ندارد؛ شاید که به واقع نیست. با غوطه خوردن در این افکار است که هواپیما از زمین کنده می شود و به دل آسمان خدا می زند.
هوا تاریک شده و در این تاریکی، گنبد طلایی رنگ حرم مطهر امام رضا(ع)؛ چون نگین انگشتری می درخشد و نورافشانی می کند بر پهنه آسمان خدا. حال وهوای غریبی است، از آخرین سفر به مشهد مقدس نزدیک به دو سال می گذرد و دیدن دوباره گلدسته های نورانی حرم، حسی وصف ناشدنی است که درکلام نمی گنجد.
باز شدن چرخ های هواپیما، سایش باند فرودگاه شهید هاشمی نژاد مشهد، باز شدن در هواپیما و مسافرانی که مثل همیشه عجله دارند برای خروج از هواپیما و ربودن گوی سبقت از یکدیگر.
محل اقامت مهمانسرای سجاد در خیابان آبکوه و زمان گفت وگو با مدیر منطقه، ساعت 9 صبح روز بعد تعیین شده تا آن زمان، هم فرصت زیارت فراهم است و هم استراحت.
صحن های منتهی به حرم امام رضا(ع) شلوغی محسوسی دارند. پس از کرونا و اعمال محدودیت ها، زیارت زائران درحرم رضوی به روال قبل نیست و زیارت «بارگاه امام» با ایستادن در صف امکانپذیر شده است، آن هم با توقفی کمتر از یک دقیقه؛ چیزی که تصورش را هم نمی کردیم. ازدحام جمعیت، مجال زیارت نمی دهد، لاجرم این مهم به زمان دیگری موکول می شود.
همه چیز به فردا موکول شده است؛ زیارت، گفت و گو با علی اصغر اصغری و بازدید از انبار نفت شماره (2) در روز تعیین شده، ترتیب سناریو؛ اما به واسطه حضور مدیر منطقه در استانداری خراسان رضوی به هم می خورد، به همین دلیل بازدید از انبار نفت شماره 2 مشهد جای خود را به گفت و گو با اصغری می دهد.
ساعت از 11صبح گذشته بود که خبری به سرعت نور، عالم گیر شد «سامانه کارت هوشمند سوخت غیرفعال شده است»، دلیل حضور اصغری در جلسه استانداری هم همین موضوع بود.
رفت و آمدها به اتاق مدیر منطقه که به ستاد مقابله با بحران تبدیل شده، زیاد است و با هر ورود، خبری می آمد از تلاش برای راه اندازی دوباره جایگاه ها، البته به شکل دستی آن. با همه اینها، اصغری با تأخیری ناخواسته، سکان راهبری هدایت امور را برای ساعتی به همکارانش می سپارد تا به رسم ادب، پاسخگوی سؤالاتم باشد.
بار دومی است که با او به عنوان مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان گفت و گو می کنم. از پیشکسوتان و قدیمی هاست و این یعنی دنیای دانش و تجربه در حوزه تامین و توزیع فراورده های نفتی.
از او می خواهم زمان مصاحبه را تغییر دهد و به فردای آن روز(چهارشنبه) موکول کند؛ اما پاسخ می دهد که ممکن است فردا به واسطه مشکل پیش آمده، فرصت گفت وگو فراهم نشود و البته همین طور هم شد؛ اصغری و همکارانش برای اینکه سوخت رسانی در کوتاهترین زمان ممکن به حالت عادی بازگردد، تا پاسی از شب را در اداره مانده بودند. فرصت کم است و سؤالات زیاد؛ مدیر منطقه هم تلاش می کند با تمرکز پاسخگو باشد.
بگذارید گفت و گو را با موضوع کرونا که هنوز با آن درگیریم، شروع کنم. نزدیک به دو سال است که ویروس منحوس کرونا در کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران جولان می دهد و قربانی می گیرد و این داستان تلخ کماکان ادامه دارد؛ البته با شیبی کمتر از قبل. سؤال من این است که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی در این مدت چه مراقبت هایی انجام داده تا در وهله نخست، نیروی انسانی خود راحفظ و مراقبت کند و بعد خدمت رسانی در تامین و توزیع مواد سوختی مختل نشود؟
همانطورکه می دانید، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، یک شرکت خدماتی است که به عنوان ستاد و مناطق 37 گانه آن نیز به عنوان صف عمل می کنند؛ به این معنا که تامین انواع فراورده نفتی و ارسال آن به مبادی مصرف را در نقاط مختلف کشور با این هدف که ارائه کننده خدمات مطلوبی در این حوزه باشند، به عهده دارند.
بر پایه همین مسؤولیت، شرکت ملی پخش خراسان رضوی نیز به عنوان یکی از مناطق 37 گانه حوزه سوخت رسانی تلاش کرده است خدمات رسانی در این حوزه را به نحوی که شایسته مردم باشد، انجام دهد.
لازمه چنین مجموعه ای که خدمت رسانی درآن به زمان و مکان محدود نمی شود، چالاک بودن است، به این معنا که همیشه باید آماده باشد و به بهترین شکل ممکن خدمات تعریف شده در این حوزه را که تامین و توزیع انواع فراورده نفتی(بنزین، نفت گاز، نفت سفید، گاز مایع و ... ) است، ارائه دهد.
در مورد کرونا و خدمت رسانی در این دوران نیز افزون بر سوخت رسانی، مسؤولیت های جدیدی متوجه همه سازمان ها از جمله شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران- منطقه خراسان رضوی شد که حفظ سلامت نیروی انسانی و مراقبت از آن، یکی از مهم ترین موارد است. بر همین اساس، پیرو دستورعمل های ستاد ملی مقابله با کرونا کشور، شرکت ملی پخش خراسان رضوی نیز تمهیدات مختلفی را اتخاذ کرد که تاحد امکان، آسیبی متوجه نیروی انسانی آن نشود.
به همین دلیل، از همان ابتدای شیوع ویروس کرونا در جامعه، رعایت پروتکل های بهداشتی ابلاغی از سوی ستاد مقابله با کرونا با هدف مراقبت هرچه بیشتر از نیروی انسانی و پیشگیری از ابتلائات جدید در دستور کار قرار گرفت و با جدیت هم پیگیری شد.
در روزهای آغازین شیوع کرونا، تامین ماسک و مواد ضدعفونی کننده، مواردی بودند که می توانستند خطر ابتلا را تا حد زیادی کاهش دهند. به همین دلیل، تلاش های زیادی صورت گرفت تا این ملزومات فراهم شود و در اختیار کارکنان ستادی و عملیاتی قرار گیرد.
رعایت شیوه نامه های بهداشتی مانند رعایت فاصله اجتماعی، گندزدایی محیط کار در واحدهای اداری و انبارهای نفت، کاهش ظرفیت نیروی انسانی در سازمان و دورکار کردن افراد، بویژه آنهایی که بیماری زمینه ای داشتند، به گونه ای که خللی در روند کار ایجاد نشود، تعطیلی اماکن عمومی مانند رستوران و باشگاه ورزشی، ممنوعیت برگزاری همایش ها و نشست های جمعی، تب سنجی روزانه کارکنان و کاهش مراجعات حضوری با استفاده از نرم افزار های مختلف و خطوط ارتباطی تلفنی از جمله مواردی است که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی آنها را براساس شیوه نامه بهداشتی ابلاغی ستاد مقابله با کرونا در دستور کار خود قرار داده تا کمترین آسیب متوجه نیروی انسانی شود.
با توجه به ماهیت کار نیروهای شاغل در انبارهای نفت و ضرورت حضور آنها در این محیط، تلاش های زیادی انجام شد تا این عزیزان نیز از خطر ابتلا به کرونا در امان بمانند. مواد ضدعفونی کننده دست و سطوح، ماسک، تب سنجی روزانه و پایش های روزانه برای اطمینان از رعایت شیوه نامه های بهداشتی در محیط کار و گندزدایی های معمول تجهیزات انبارها نفت نیز از جمله مواردی است که در دوران کرونا به آن توجه شده است.
پاسخ سوال شما مثبت است. ناوگان حمل و نقل فراورده های نفتی، متشکل از رانندگانی است که به منظور توزیع فراورده های نفتی درسطح شهرها و جاده های کشور در حرکت هستند و لازم بود آنها نیز در فهرست مراقبت قرار گیرند؛ همین طور جایگاه های عرضه سوخت و متصدیان آنها.
خارج از موارد یاد شده، کمک هایی هم با عنوان کمک های مومنانه در سه نوبت انجام شد و اقلامی مانند ماسک و مواد ضدعفونی کننده در اختیار بخش های متقاضی قرار گرفت.
بله، این مراقبت ها همچنان ادامه دارد و بر رعایت شیوه نامه های بهداشتی از سوی کسانی که با سیستم توزیع سوخت همکاری دارند، تاکید شده و می شود.
خوشبختانه با افزایش واردات واکسن، روند مطلوبی در واکسیانسیون ایجاد شده و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی نیز از این قاعده مستثنا نیست. این شرکت افزون بر کارکنان خود در بخش های مختلف ستاد و عملیات، واکسیناسیون افراد شاغل در جایگاه های عرضه سوخت و رانندگان ناوگان حمل موارد سوختی را در دستور کار قرار داده و این مهم را به طورک امل انجام داده است.
«صدای زنگ موبایل و تلفن از سویی و گاه مراجعه یک مسؤول برای ارائه گزارش فوری از وضعیت سامانه سوخت از سوی دیگر. زمان زیادی از گفت و گو نگذشته، نگرانی توام با احساس مسؤولیت در صدا و چهره اصغری آشکار است، حتی نشستنش روی صندلی. کاش این گفت وگو در شرایط بهتری انجام می شد؛ اما به قول خودش شاید چنین فرصتی دست نمی داد.»
با شیوع ناگهانی کرونا در جامعه، شرایط کار نیز باید به سمت وسویی پیش می رفت تا خدمت رسانی در حوزه تامین و توزیع فراورده های نفتی مختل نشود. خوشبختانه با درک منطقی همکاران از شرایط جدید، این مهم به نحوی پیش رفت تا ضمن رعایت شیوه نامه های بهداشتی، خللی در خدمت رسانی ایجاد نشود.
در آن زمان و در نخستین نشست اضطراری برای مقابله با کرونا، کمیته ای با عنوان «سلامت» تشکیل شد و با رصد روزانه کرونا، تلاش کرد که با مراقبت های معمول مطابق با شیوه نامه بهداشتی ابلاغی از سوی ستاد مقابله با کرونا، ضمن حفظ سلامت کارکنان، متصدیان جایگاه های عرضه سوخت و رانندگان نفتکش ها، شرایط را برای خدمت رسانی بهتر در جامعه فراهم کند.
از فضای مجازی هم غافل نماندیم و با استفاده ازسامانه تجارت آسان (سدف) که در همسویی با سیاست های دولت الکترونیک شکل گرفته است، تلاش شد از این بستر الکترونیکی نیز در مسیر سوخت رسانی بهتر استفاده شود.
سوخت رسانی تلفنی نیز از دیگر مواردی بود که در دوران کرونا به آن توجه و عمل شد؛ به این معنا که جایگاهداران برای تامین سوخت مورد نیاز خود به منظور عرضه به متقاضیان، تنها با ثبت و پیگیری در سامانه سدف، دریافت می کردند.
مشهد مقدس، افزون بر کلانشهر بودنش، به واسطه وجود بارگاه مقدس آقا امام رضا(ع) جایگاه ویژه ای دارد، به نحوی که در همه ماه های سال زائران متعددی ازنقاط مختلف کشور برای زیارت به خراسان رضوی سفر می کنند. طی حدود دو سال گذشته به دلیل شیوع کرونا و پیشگیری از ابتلا به این بیماری و فراگیر شدن آن، محدودیت هایی اعمال که نتیجه آن، کاهش سفر (زمینی و هوایی) شد.
در مجموع، مصرف فراورده های نفتی مانند بنزین و سوخت هوایی (ا تی ک)در دوران کرونا در بازه ای از زمان کاهش چشمگیری یافت که البته این کاهش مصرف از این بابت که نگرانی دیگری چون کرونا وجود داشت، خوشحال کننده نبود.
کاهش مصرف فراورده های نفتی، زمانی خوشحال کننده است که اولا مواردی مانند کرونا عامل آن نباشد و دوم اینکه در پی مدیریت مصرف ایجاد شده باشد. به هرحال در شرایط کرونا بویژه اوایل شیوع آن، سفرهای هوایی کاهش بسیار چشمگیری یافت و مصرف سوخت هوایی از حدود یک میلیون لیتر در روز به 70 هزار لیتر در روز رسید.
هم اکنون با بهتر شدن اوضاع و افزایش واکسیناسیون در سطح کشور، همچنین افزایش فعالیت های خطوط هوایی، سفرهای هوایی نیز بیشتر شده و تقریبا به 50 درصد اوج مصرف گذشته بازگشته ایم.
با شیوع کرونا و فراگیر شدن آن در جامعه، مصرف بنزین نیز به دلیل نگرانی های ناشی از سفر با وسایل حمل و نقل جاده ای و ریلی نیز تحت تاثیر قرار گرفت.
پیش تر نیز به این نکته اشاره شد که مشهد مقدس به خاطر بارگاه آقا امام رضا(ع) ازجایگاه ویژه ای برخوردار است؛ اما اعمال محدودیت های ناشی کرونا با هدف قطع زنجیره این ویروس موجب شد، سفر با این گونه وسایل نقلیه نیز کاهش یابد و همین مهم در مقطعی از زمان کاهش مصرف فراورده های نفتی را در پی داشت. این موضوع جایگاهداران را هم نگران کرده بود؛ اما درک شرایط، وضعیت را برای آنها قابل تحمل می کرد.
طبعا با کمتر شدن محدودیت ها، شرایط بهتر و با کمتر شدن نگرانی ها، شمار سفرها نیز در بخش های ریلی و جاده ای بتدریج بیشتر شده است. سوخت رسانی در این بخش ها کاهش یافته و هیچگاه تعطیل نشده است.
«داستان اختلال سامانه هوشمند سوخت و تلاش ها برای ورود هرچه زودتر و بیشتر جایگاه های عرضه سوخت به مدار ادامه دارد. گاه کسی می آید، زمانی هم زنگی به صدا درمی آید و اصغری به عنوان مدیر مسؤول این عملیات، با وجود گفت و گو با من، نیم نگاهی هم به روند این عملیات دارد و به عنوان فرمانده، عملیات را راهبری می کند. فکر او پیش سامانه هوشمند سوخت است. حق دارد که نگران باشد، چون بیرون از این اتاق خیل زیادی از جمعیت در پمپ بنزین هی منتظرند تا خیالشان از بابت تامین سوخت آسوده باشد و باک های تشنه بنزین خودروهای خود را پر کنند.» اما از سویی دیگر این اطمینان را هم به همکاران خود دارد که مسؤولیت محوله را به بهترین نحو انجام دهند و این تا حد زیادی از نگرانی اش می کاهد.
هم اکنون روزانه حدود 15میلیون لیتر انواع فراورده نفتی در استان خراسان رضوی تامین و توزیع می شود که این عدد در6 ماه نخست امسال به بیش از 2.5 میلیارد لیتر رسیده است.
البته این نکته را باید یادآور شوم که این میزان مصرف در شرایط عادی بیشتر است؛ اما به واسطه کرونا و شرایط ناشی از آن، طی حدود دو سال گذشته هم در ایام نوروز و هم در تابستانی که از آن عبور کردیم، مثل سال های قبل بودند. این ایام زائران متعددی را به سمت مشهد می کشاند که کرونا مانع شد؛ اما با همه اوصاف، سوخت رسانی کماکان و بدون توقف انجام می شد، منتها با شیوه های جدیدی که شرایط ایجاب کرد.
مصرف بنزین، امسال نسبت به سال گذشته با توجه به شرایط کرونایی، حدود 10درصد رشد داشته، نفت سفید از کاهشی 20درصدی برخوردار بوده که البته این مهم با توسعه شبکه گازرسانی ارتباط مستقیم دارد. مصرف گاز مایع و توزیع آن تغییر محسوسی نداشته و شرایط توزیع این فراورده به نحوی انجام شد که هیچ نگرانی برای مصرف کنندگان آن بویژه در اواخر ماه صفر ایجاد نشود.
جایگاه های عرضه سی ان جی نیز هم پای جایگاه های عرضه بنزین فعالیت و متصدیان آنها به مراجعان خدمت رسانی می کنند. در این حوزه رشد مصرف 5درصدی را شاهد هستیم، به طوری که هم اکنون روزانه یک میلیون و 600هزار مترمکعب سی ان جی از طریق 130 جایگاه در منطقه خراسان رضوی توزیع می شود.
مصرف سوخت خطوط هواپیمایی(ا تی ک) نیز که تقریبا به صفر رسیده بود، هم اکنون به بیش از500 هزار لیتر رسیده و با بهتر شدن اوضاع کرونا و همچنین افزایش سفر زائران به مشهد مقدس، تا حدودی به شرایط اولیه نزدیک شد ه ایم.
اگر موافق باشید، به زمستان و گذر از آن بپردازیم. وارد نیمه دوم سال شده ایم و به گفته برخی مسؤولان، پاییز و زمستان نسبتا سردی را پیش رو خواهیم داشت. برای گذر از این دوره زمانی چه تدابیری پی بینی شده است؟
همانطور که وزیر نفت و معاون وی، آقای سالاری در مصاحبه هایشان اعلام کرده اند، تامین سوخت و سوخت رسانی، به عنوان اولویتی مهم در نظر گرفته شده است.
یکی از این اولویت ها درحوزه سوخت رسانی، تامین سوخت در بخش نیروگاهی است. در استان خراسان رضوی6 نیروگاه فعال است(پنج نیروگاه درمشهد ویک نیروگاه در نیشابور) که تامین سوخت آنها اهمیت بسزایی دارد.
سال گذشته بیش از یک میلیارد و 200 میلیون لیتر نفت گاز به نیروگاه های استان تحویل شد و امسال نیز پیش بینی می شود این مقدار افزایش یابد.
دربازه زمانی ابتدای امسال تاکنون نیز بیش از 700میلیون لیتر نفت گاز به نیروگاه های استان خرسان رضوی تحویل شده و از این نظر موجودی آنها مطلوب است.
از سوی دیگر سوخت مورد نیاز دیزل ژنراتورهای بخش های صنعتی مانند کارخانه تولید سیمان نیز تامین شده است. حدود 1500مصرف کننده صنعتی عمده مانند کارخانه سیمان و صنایع خرد مثل مرغداری ها درسطح استان فعالیت می کنند که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی، نفت گاز آن دسته از واحدهایی را که به شبکه گاز متصل نیستند، تامین می کند، ضمن آنکه به آنها در خصوص ذخیره سازی سوخت نیز اطلاع رسانی شده است. در بخش تامین خانوارهایی که مصرف کننده نفت سفید هستند هم باید بگویم، از مدت ها قبل از ورود به نیمه نخست امسال، نفت سفید مورد نیاز خانوارها از طریق توزیع در فروشندگی ها، تامین شده است. خوشبختانه با توسعه گازرسانی در بیشتر مناطق استان خراسان رضوی، مصرف این فراورده نفتی بسیار کاهش یافته و مصرف آن از ابتدای امسال و اوایل آبان ماه به حدود 25 میلیون لیتر رسیده است. زنگی دیگر به صدا در می آید و این بار اصغری را مجبور به قطع مصاحبه و پاسخگویی به طرف مقابل می کند. داستان هنوز ادامه دارد....«شرحی از وضعیت جایگاه ها و تلاش بی وقفه برای راه اندازی جایگاه های عرضه سوخت» و با گذشت دقایقی گفت و گو را ادامه می دهد:
مردم شرکت ملی پخش فراورده های نفتی را بویژه وقتی زمستان از راه می رسد، با نفت سفید می شناسند، در حالی که مصرف این فراورده بویژه با توسعه های اخیر در حوزه گازرسانی، تا حد بسیار زیادی کاهش یافته و همانطور که پیش تر نیز اشاره شد، سهم آن از بیش از 2 میلیارد و 500 میلیون لیتر مصرف انواع فراورده نفتی تنها 25 میلیون لیتر بوده که عدد قابل توجهی نیست.
با همه این احوال، تامین و توزیع این فراورده نفتی به صورت الکترونیک، اعلام کالابرگ و از طریق فروشندگی هایی که در سطح استان فعال هستند، در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی، از معدود مناطقی است که بیشترین مصرف نفت سفید را دارد. نزدیک به100هزار خانوار درسطح استان مصرف کننده نفت سفید هستند. به همین دلیل، همه ساله برای تامین این فراورده تمهیدات لازم در نظر گرفته می شود تا مشکلی برای خانوارهایی که مصرف کننده نفت سفید هستند، پیش نیاید.
در مجموع، تلاش همکاران من درشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی عبور بدون دغدغه از زمستان و گرم نگاه داشتن کانون خانواده ها در این فصل است.
ساعت، یک بعدازظهر را نشان می دهد و این یعنی تقریبا یک ساعت و نیم گفت و گو با مدیری که در آن لحظه با همکاری همکارانش بحران جدی را در منطقه خود مدیریت می کند؛ بحرانی که هر لحظه اش رصد می شود تا مردم را از التهاب و نگرانی دور نگه دارد. اصغری اما همچنان پاسخگوی سوالات است.
مصرف بنزین درمنطقه خراسان رضوی حدود5 میلیون لیتر در روز است که حدود 3.5 میلیون لیتر آن در کلانشهر مقدس مشهد مصرف می شود و بیش از70درصد مصرف بنزین به این کلانشهراختصاص دارد. این مهم از طریق 140 جایگاه عرضه فراورده های نفتی در گستره استان خراسان رضوی انجام می شود. مصرف نفت گاز نیز در همین حدود است که البته 3 میلیون لیتر آن مربوط به بخش غیرنیروگاهی است. نفت سفید نیز مصرفی ناچیز دارد که پیش تر به آن اشاره شد.
تعداد جایگاه: 140جایگاه عرضه فراورده های نفتی و130 جایگاه عرضه گاز طبیعی(سی ان جی)
افزایش جایگاه های سوخت: مجوز احداث 15 جایگاه داده و از سال گذشته چهار جایگاه در کلانشهر مشهد احداث و بهره برداری شد.
در سطح منطقه هم مجوز احداث 50 جایگاه داده شد که با توجه مسائل زیست محیطی و کمبود زمین که موضوع مهمی به شمار می رود، عدد قبل توجهی است.
افزون بر پایش های معمول سازمان ملی استاندارد و پایش های زیست محیطی سازمان حفاظت محیط زیست، همکاران من نیز در حوزه های فنی و نظارتی، پایش های دوره ای و سالانه را انجام می دهند. در این پایش ها، تجهیزات جایگاهی مانند نازل ها، تلمبه ها، همچنین محوطه سازی جایگاه، دوربین های مدار بسته و... همچنین کیفیت و کمیت فراورده های نفتی (بنزین و گازوییل) و مواردی از این دست با هدف خدمات رسانی بهتر به مردم کنترل می شود.
در شرایط کرونا نیز همین رویه ادامه دارد و افزون بر آن، به موارد بهداشتی مانند ضدعفونی کردن تجهیزات، استفاده اجباری از ماسک به وسیله افراد حاضر در جایگاه خاصه اپراتورها توجه ویژه شده است.
سوخت رسانی، یک فرایند است و مدیریت در این حوزه نیز فرایندی دیگر. یکی از نگاه های مدیریتی این بود که احداث جایگاه های تک سکو در کلانشهر مشهد گسترش داده شود. در این زمینه گام هایی هم برداشته شده و شهرداری مشهد برای احداث این نوع جایگاه که می تواند در کاهش ترافیک شهری تاثیرگذار باشد، درخواستی داشت که موافقت اولیه آن هم صادر شده است. براساس این درخواست،10نقطه در نقاط مختلف شهر مشهد جانمایی شده؛ اما هنوز به مرحله موافقت اصولی نرسیده است.
خودروهای سیار سوخت رسان نیز در این منطقه موثر ظاهر شدند و از فروردین سال قبل با شیوع کرونا در کشور، پنج دستگاه پیدو به مردم خدمت رسانی کردند.
براساس این طرح، اولویت نخست با گازسوز کردن خودروهای عمومی مثل تاکسی ها و وانت بارها بود. از آغاز اجرای طرح مزبور تاکنون حدود10هزار دستگاه خودرو عمومی گازسوز شده اند و بنا بر برآورده ها، حدود 1500دستگاه خودروی عمومی دیگر باید گازسوز شوند.
گام بعدی برای گازسوز کردن خودروها هم مسافربرهای شخصی مثل تاکسی های اینترنتی و سرویس های مدارس هستند که برای اجرای این بخش از طرح هم آمادگی داریم. هم اکنون در سطح استان خراسان رضوی 20 کارگاه مجاز برای گازسوز کردن خودروها فعال هستند.
نخستین گام در زمینه توزیع الکترونیکی فراورده های نفتی، نفت سفید بود و از مرداد سال پیش، گاز مایع نیز به این سبد توزیع اضافه شد که البته در ابتدا مشکلاتی هم داشت؛ اما با اطلاع رسانی های گسترده ای که در این زمینه صورت گرفت، مسیر توزیع گاز مایع نیز همچون نفت سفید هموار و سهولت آن نیز بیشتر شد.
البته در این زمینه هنوز موارد اشتباهی از سوی برخی دارندگان خودرو انجام می شود و از این گاز مایع به عنوان سوخت خودرو استفاده می کنند که این کار ازپایه اشتباه است. برخی باغ ویلاها نیز از این نوع گاز به منظورگرمایش استفاده می کنند که این موضوع نیز قابل تایید نیست و به این دسته از مصرف کنندگان هشدار داده ایم و پرونده هایی هم تشکیل شده است.
موضوع استفاده از گاز مایع در خودروهاست که البته هنوز در این خصوص دستورعملی صادر نشده است. در حال حاضر بیشتر تمرکز روی توسعه جایگاه های عرضه گاز طبیعی (سی ان جی) است.
یکی از معدود مناطقی هستیم که به صورت استیجاری انبار ذخیره سازی بخش خصوصی را در اختیار داریم. افزون بر این، با توجه به بالا بودن سطح فضای انبار نفت منطقه و امکان توسعه آن، درخواست احداث دو مخزن(هریک به ظرفیت 40 میلیون لیتر) به ستاد داده شده است.
تامین سوخت مرزی از طریق جایگاه های مرزی و فروش آن براساس نرخ تعادلی، از طریق فروش درباک انجام می شود. نرخ تعادلی برای هر لیتر گازوییل که هم اکنون بین 13 تا14هزار تومان است و مبنای محاسبه فروش مرزی است. این نرخ در ایران برای هر یک لیتر گازوییل 600 تومان و در آن سوی مرز بیش از اینهاست.
این اختلاف قیمت در این سو و آن سوی مرز ایران و افغانستان برای افراد سودجو قابل توجه است و به همین دلیل عرضه خارج از مجاری رسمی توزیع از طریق فروش مرزی عمدتا فروش درباک انجام می شود؛ این مهم تا حدود زیادی خیالمان را از بابت عرضه خارج شبکه توزیع آسوده کرده؛ اما لازم است کماکان به این موضوع و مراقبت های مربوط به آن توجه شود.
درباره تغییر و تحولات آن سوی مرز هم کماکان وظیفه و تکلیف گذشته خود را انجام می دهیم. در6ماه نخست امسال نیز 30میلیون لیتر گازوییل از طریق جایگاه های مرزی با نرخ تعادلی به خودروهای عبوری به آن سوی مرز فروخته شده است. این نرخ متغیر است و هر 15 روز یکبار تغییر می کند.
بحران هرچه می خواهد باشد؛ زلزله، سیل، کرونا یا ... ، فرقی نمی کند. همیشه پای کار بوده ایم و آماده خدمت؛ اما مایلم چند جمله ای هم در ارتباط با موضوع سامانه هوشمند سوخت و اتفاق مربوط آن بگویم. در این ماجرا افزون بر توجه ویژه و ضروری تر به موارد به نرم افزاری سامانه، دو نکته مهم خودنمایی می کند؛ نخست صبوری و همراهی مردم و سپس تلاش بی حد و حصر مجموعه صنعت نفت، بخصوص شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران. این بسیار مهم است و جای تشکر دارد.
رفت وآمدها به اتاق مدیریت بحران هنوز قطع نشده و در این رفت و آمدها، اخباری به گوش می رسد که برای علی اصغر اصغری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان، امیدوار و دلگرم کننده است؛ اخباری که خیال او را تا حدود زیادی از بابت خدمت رسانی به مردم آسوده می سازد. او و همکارانش، آن شب و شب بعد را هم تا دیروقت در اداره ماندند که سوخت رسانی در کمترین زمان ممکن به حالت عادی بازگردد.
نقشه راه شرکت های زیرمجموعه بزرگترین تولیدکننده نفت کشور ابلاغ شد
مشعل با حضور علیرضا دانشی که چندی پیش از سوی محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به عنوان مدیرعامل و عضو اصلی هیأت مدیره شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب منصوب شد، اولویت های شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به عنوان بزرگترین شرکت تولیدکننده نفت کشور اعلام شد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در قالب 10 بند، مهم ترین اهداف و اولویت های این شرکت را خطاب به مدیران عامل شرکت های بهره بردار تابع، مدیران و رؤسای واحدهای ستادی و کارکنان این شرکت ابلاغ کرده است.
شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، به عنوان بزرگترین شركت تابع شركت ملی نفت ایران با ۴۵ میدان و ۶۵ مخزن هیدروكربوری بزرگ و كوچك در گستره ای افزون بر ٧٠ هزار کیلومترمربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان، حدود ۸۰ درصد نفت خام و ۱۶ درصد گاز كشور را تولید می كند. در این قلمرو وسیع نفتی، میدان های بزرگی همچون اهواز، گچساران، مارون، آغاجاری، كرنج و پارسی و بی بی حكیمه قرار دارند که به نظر می رسد با سیاست های جدید، مسیری متفاوت برای آن تدارک دیده شده است.اهمیت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب را می توان از ابتدای تولد آن تا امروز جست وجو کرد. پس از یك دهه تلاش نافرجام و حفاری بی سرانجام در دشت دالكی، قشم، ماماتین و چیاسرخ، در نهایت با فوران چاه شماره یك مسجدسلیمان بود كه سحرگاه پنجم خرداد ۱۲۸۷ خورشیدی، سرآغاز كار صنعت نفت در خاورمیانه رقم خورد. از آن زمان تاكنون مناطق نفتخیز جنوب به عنوان زادگاه صنعت نفت ایران، كانون تحول و توسعه فناوری های جدید به منظور استخراج و تولید نفت و گاز بوده كه این تحولات پس از پیروزی انقلاب اسلامی و خلع ید از پیمانكاران و كارشناسان خارجی بسیار برجسته تر شده است. مناطق نفتخیز تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی از سوی دو شركت خاص خدمات نفت ایران مشهور به اسكو(OSCO) و شركت خدمات غیرصنعتی اداره می شد. پس از انقلاب و آغاز جنگ تحمیلی، مدیریت مناطق نفتخیز در شركت ملی نفت ایران تشكیل شد و راهبری عملیات تولید از این مناطق را به عهده گرفت. این مدیریت پس از جنگ تحمیلی به مدیریت تولید مناطق خشكی تغییر نام داد و حوزه فعالیت آن كل كشور را در بر گرفت. سرانجام در سال ۱۳۷۹با توجه به سیاست ها و برنامه های وزارت نفت مبنی بر ایجاد تغییر و تحول در نحوه اداره فعالیت ها، ساختار سازمانی مناطق نفتخیز جنوب مورد بازنگری قرار گرفت و شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب، شامل یك ستاد مركزی و 9 شركت فرعی شكل گرفت(۵ شركت بهره برداری نفت و گاز و ۴ شركت خدماتی و تخصصی) كه پس از تغییرات مجدد طی سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵، 4 شركت خدماتی و تخصصی منحل شد و به عنوان مدیریت های ستادی تغییر ساختار دادند.
در دهه های اخیر اگرچه اهداف تولیدی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، به عنوان بزرگترین شرکت تولیدکننده نفت کشور با توجه به اعمال تحریم ها با فراز و نشیب هایی همراه بوده؛ اما تمرکز بر نگهداشت و افزایش تولید را در قالب پروژه های مختلف دنبال کرده است.
آنچه در شرایط کنونی، شرکت ملی نفت ایران بر آن تاکید دارد، دستیابی به اهداف تولیدی به زمان قبل از تحریم هاست. آنگونه که خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مراسم معارفه مدیرعامل جدید شرکت ملی نفت ایران، اولویت مهم این شرکت را افزایش تولید اعلام کرده و گفته است: شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب ۷۰ درصد تولید نفت را به عهده دارد؛ اما یک شرکت پروژه ای نیست، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در سیاستگذاری ها باید به کمک شرکت ملی نفت بیاید. چه بسا کارهای بزرگی انجام می دهیم؛ اما کنترل کننده خوبی نیستیم.موضوعی که او با طرح آن، اولویت مهم این شرکت را افزایش ظرفیت تولید نفت خوانده و اعلام کرده است: نخستین انتظار ما از شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، افزایش ظرفیت تولید نفت به مقدار قبل از تحریم هاست. این شرکت برای بازگرداندن تولید نفت به پیش از تحریم ها و افزایش و پایداری آن در درازمدت و میان مدت، باید برنامه هایی جدی به شرکت ملی نفت ارائه کند؛ اما باید بدانیم که با شرایط عادی، نمی توانیم این مأموریت را انجام دهیم.
دانشی در مقام مدیرعامل جدید شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، با نگاه بر همین هدفگذاری، نخستین بند ماموریت برای مدیران زیرمجموعه خود را مشتمل بر تلاش همه جانبه برای دستیابی به حداکثر تولید صیانتی و پایدار از میدان های هیدروکربوری، از طریق ارائه ظرفیت های جدید تولیدی در میدان ها، تمرکز بر فعالیت های ازدیاد برداشت و رفع موانع تولید در بخش های مختلف و متعاقب آن تلاش برای ارتقای زنجیره ارزش در فعالیت های مرتبط با حوزه بالادستی اعلام کرده است.از جمله پروژه های مهم شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب که در دست اجرا بوده و جواد اوجی، وزیر نفت نیز بر تسریع در این بخش از فعالیت ها تاکید دارد، طرح نگهداشت و افزایش تولید مناطق نفتخیز جنوب است. طرح نگهداشت و افزایش تولید به عنوان بزرگترین طرح توسعه ای بعد از انقلاب مناطق نفتخیز جنوب است که در پهنه ۵ استان جنوب غرب کشور در دست اجراست . هدف نخست این طرح، افزایش ۳۴۱ هزار بشکه ای تولید نفت است که با توسعه ۲۸ مخزن با استفاده از توان پیمانکاران داخلی و نظارت مستمر کارشناسان شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب محقق می شود. حمایت از ساخت داخل با الزام پیمانکاران به استفاده از تجهیزات داخلی و توسعه عمران و آبادانی مناطق پیرامونی با اختصاص ۴ درصد از اعتبار طرح به مسؤولیت های اجتماعی از دیگر اهداف این طرح است.این طرح به لحاظ حجم سرمایه گذاری، به عنوان بزرگترین طرح توسعه میادین در مناطق نفتخیز جنوب بعد از انقلاب اسلامی محسوب می شود و مشتمل بر ۲۷ بسته قراردادی با برآورد سرمایه گذاری بالغ بر ۴.۳ میلیارد دلار است که با اتکا به توانمندی شرکت های داخلی در دست اجراست.اجرای این طرح ملی، موجب ارتقا و توانمندسازی شركت های پیمانكاری داخلی، ایجاد اشتغال بویژه در مناطقی که این پروژه ها اجرا می شوند، تقویت ساخت داخل و انجام مسؤولیت های اجتماعی و عمران و آبادانی محیط پیرامونی پروژه ها خواهد شد.دستیابی به اهداف ترسیم شده در زمینه ماموریت و چشم انداز وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران، افزایش صیانتی ظرفیت تولید شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب، مدیریت بهینه هزینه های تولید با به كارگیری فناوری های مناسب و پیشرفته و همچنین نوسازی و بازسازی تاسیسات موجود، استفاده از تكنولوژی های چاه محور با هدف بالا بردن دبی چاه ها و استفاده از تكنولوژی های تاسیسات محور به منظور بهینه سازی و افزایش ظرفیت تولید و فراورش نفت و گاز، از اهداف این طرح ملی است.
طرح توسعه ۲۸ مخزن در محدوده جغرافیایی استان های خوزستان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، فارس و ایلام اجرا شده که بیشترین حجم کاری در استان خوزستان است. الزام به استفاده از کالاهای ساخت داخل، اختصاص ۴درصد از مبلغ طرح برای مسؤولیت های اجتماعی، استفاده از نیروهای بومی و ملاحظات زیست محیطی از دیگر ویژگی های این طرح به شمار می رود.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، همچنین در ماموریت مدیرعامل مناطق نفتخیز جنوب، ارتقای توان توسعه ای و عملیاتی شرکت و هدایت و نظارت حرفه ای بر عملکرد شرکت های تابعه، جبران افت ظرفیت تولید نفت با اجرای طرح ها و پروژه های اولویت دار و نیمه تمام توسعه و نگهداشت تولید، اجرای مجدانه طرح های مصوبه ازدیاد برداشت و تزریق گاز به منظور صیانت از مخازن، اجرای بموقع طرح های نوسازی و تعمیرات بهینه تأسیسات و تجهیزات ثابت و دوار، جذب و به کارگیری نیروهای مؤمن، شایسته و با استعداد و استفاده از مدیران انقلابی توانمند، متخصص و فسادستیز، تقویت توانمندی های تخصصی، مدیریتی، مهارتی و ارتقای اخلاق حرفه ای در سطح سازمان را مورد تاکید قرار داده است.
خجسته مهر، همچنین توسعه مدیریت، مدیریت دانش و اجرای حسابرسی مدیریت مالی به منظور کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری، بهبود و سالم سازی فرایندهای شرکت با ارتقای شفافیت، مبارزه با فساد و تقویت بازرسی و پاسخگویی به شکایات، حمایت ویژه از ساخت داخل کالاها و تجهیزات و تجاری سازی فناوری از سوی سازندگان ایرانی و شرکت های دانش بنیان، مشارکت در زیست بوم نوآوری صنعت نفت و اجرای طرح های پژوهشی و فناوری برای ارتقای سطح علم و فناوری، فرهنگ سازی و ارتقای استانداردهای کیفیت، ایمنی، حفظ سلامت و بهداشت کارکنان و حفاظت از محیط زیست، اجرای طرح های مسؤولیت اجتماعی در کنار صیانت از بیت المال و کاهش هزینه های غیرمرتبط با ماموریت را در این مسیر برای مدیرعامل جدید شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب مورد اشاره قرار داده بود.
علیرضا دانشی، سرپرست جدید شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب بر این اعتقاد است که شرکت مناطق نفتخیز جنوب، شرکتی بسیار مهم است که توجه به آن در اقتصاد کلان کشور مؤثر بوده و بی توجهی به این شرکت نیز مشکلاتی را ایجاد می کند. او در مراسم معارفه خود گفته بود که از دلایل مشکلات در این شرکت، آن است که مدیران، فضاهای کاری متنوعی دارند و از اصل کار خود غافل هستند. حتما باید در رویه ها و فرایندها در مناطق نفتخیز جنوب تغییراتی اساسی ایجاد شود؛ نقطه نظری که می تواند از تغییرات بنیادی در این مجموعه مهم صنعت نفت کشور حکایت داشته باشد.
مهم ترین اهداف و اولویت های این شرکت به عنوان میثاق همکاری و تشریک مساعی مدیریت و تمامی همکاران به شرح زیر است:
۱- تلاش همه جانبه برای دستیابی به حداکثر تولید صیانتی و پایدار از میدان های هیدروکربوری، از طریق ارائه ظرفیت های جدید تولیدی در میدان ها، تمرکز بر فعالیت های ازدیاد برداشت و رفع موانع تولید در بخش های مختلف و متعاقب آن تلاش برای ارتقای زنجیره ارزش در فعالیت های مرتبط با حوزه بالادستی.
۲- تأکید بر رعایت نظم و انضباط و اهتمام به اجرای دقیق مقررات اداری به عنوان مهم ترین مؤلفه فرهنگ سازمانی صنعت نفت و تلاش برای نمایان ساختن ارزش های محوری کار، مجاهدت و تلاش هدفمند.
۳- توجه به شایسته سالاری و اعتلای جایگاه نیروی انسانی (اعم از رسمی و غیررسمی) به عنوان اصلی ترین سرمایه شرکت، تلاش برای رفع شائبه تبعیض و ناعدالتی و کوشش لازم برای مشارکت فراگیر کارکنان در تصمیم سازی ها.
۴- توجه به مسائل انگیزشی و هدفمند کردن مشوق های مادی و معنوی به منظور نگهداشت نیروی انسانی نخبه (بویژه جوانان مستعد) و چاره اندیشی عقلایی برای جلوگیری از مهاجرت نیروهای کارآمد و اثرگذار.
۵- تلاش برای احیای حاکمیت شرکتی و نظام اختیارات متناسب با مسؤولیت های محوله و تسهیل در اتخاذ تصمیم های مهم و اساسی مرتبط با تولید و توسعه در چارچوب اساسنامه شرکت.
۶- تأکید بر فسادستیزی، انضباط مالی و اداره امور شرکت براساس اصول بنگاه داری اقتصادی و برقراری تناسب منطقی میان هزینه ها و دستاوردها مطابق با اساسنامه شرکت.
۷- توجه به مقوله اچ اس ای به عنوان رکن اصلی تداوم تولید ایمن و پایدار در مسیر صیانت از منابع مادی و معنوی شرکت و اهتمام به پیگیری طرح های مرتبط با محیط زیست بویژه در بخش جمع آوری گازهای همراه.
۸- توجه به بازآرایی و بازنگری ساختار سازمانی با هدف چابک سازی سازمان و ایجاد انسجام و همگرایی بیشتر.
۹- تلاش برای حفظ سرآمدی مناطق نفتخیز جنوب در زمینه توسعه میدان ها و سایر زمینه های تخصصی و علمی و برنامه ریزی اصولی برای ورود به حوزه صدور خدمات فنی مهندسی.
۱۰- اهتمام به مسؤولیت های اجتماعی شرکتی (CSR) تعامل با مردم و مسؤولان استان های نفتخیز و نقش آفرینی منطقی در زمینه توسعه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی شهرها و مناطق پیرامونی همراه با اولویت بندی لازم و نگاهی عدالت محور.
مبنای واگذاری مسؤولیت ها و انتصابات، تعهد، تخصص و احراز شرایط کافی برای پذیرش مسؤولیت بوده و در ادامه مسیر، شرط اصلی تداوم همکاری، اطمینان از تحقق اهداف ترسیم شده و حصول به نتایج مورد نظر پس از پایش عملکرد مدیران خواهد بود.
ایمن سازی300 هزار نفر از نفتی ها در برابر کرونا انجام شد
سمیه راهپیما از زمان شیوع ویروس کرونا در سطح جهان کنترل، ایمنی، سلامت و بهداشت عمومی اهمیت دوچندان پیدا کرده است، به گونه ای که برای کاهش و پیشگیری از این بیماری، صنایع مختلف کشور از جمله صنعت نفت بر اساس دستورعمل های سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کشور فعالیت های خود را برنامه ریزی می کنند تا در این ایام، کمترین آسیب و درگیری را داشته باشند. صنعت نفت، به دلیل گستردگی فعالیتش در مناطق جنوب، شمال، شرق و غرب کشور مطابق با این دستورعمل ها از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز برخی از اقدامات مقابله با کرونا را بومی سازی کرده و علاوه بر کارکنان صنعت نفت در برخی از مناطق به بومیان و کارکنان غیرشرکتی نیز خدمات ارائه داده است. برای آگاهی از اقدامات انجام شده در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در زمینه پیشگیری از کرونا و واکسیناسیون، با غلامرضا پیوندی، سرپرست مدیریت بهداشت و اچ اس ای این سازمان گفت و گو کرد ه ایم که در ادامه می خوانید:
یکی از مسؤولیت ها و وظایف مهم سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در حوزه بیماری کرونا درمان، کنترل و پیشگیری از این بیماری است. به همین دلیل اقدامات گسترده ای در حوزه درمان و کنترل این بیماری از ابتدای شیوع آن در سطح بهداشت و درمان صنعت نفت انجام شده و در سطوح مختلف درمانی شامل تشخیص، درمان، بستری و تهیه داروهای مورد نیاز و بموقع اقدامات خوبی صورت گرفته است. همانطور که می دانید، بخشی از مدیریت اچ اس ای به ایمنی و بهداشت بازمی گردد که در این زمینه، اقداماتی از جمله برنامه های آموزشی، تهیه دستورعمل های آموزشی و نظارت بر حسن اجرای دستورعمل های بهداشتی را در سطح اچ اس ای های چهار شرکت اصلی و شرکت های تابعه دنبال کرده ایم.
بزرگترین پایگاه های واکسیناسیون صنعت نفت در جنوب کشور، در منطقه پارس جنوبی و عسلویه در سطح بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز راه اندازی شد و پایگاه های دیگری نیز در شمال کشور، استان مرکزی، اصفهان، شیراز و در غرب و شرق کشور نیز راه اندازی شده است. بر اساس آخرین آمار، حدود 300 هزار نفر از شاغلان تاکنون واکسینه شده اند و در امر واکسیناسیون، در مرحله تزریق دوز دوم کارکنان قرار داریم و پیش بینی می کنیم تا پایان آبان ماه، واکسیناسیون کامل کارکنان صنعت نفت انجام شود. این مهم نیز پیرو دستور وزیر نفت به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، در اولین روزهایی که تصدی این وزارتخانه را به عهده گرفتند، صادر شد که تا پایان آبان ماه برنامه ریزی واکسیناسیون کامل کارکنان صنعت نفت انجام شود و امیدواریم این مهم تحقق پیدا کند.
موضوع واکسیناسیون، مهمترین اقدام در امر مقابله با کروناست که اوایل تابستان، از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت صورت گرفته و مکاتباتی نیز با سازمان بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور انجام شده است . این اقدام با واکسیناسیون افراد در معرض خطر بسیار بالا و با اولویت کارکنان سکوهای نفتی کلید خورد. همزمان با توسعه برنامه واکسیناسیون کشور، وزارت نفت، بویژه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، برنامه خود را گسترده تر و طی مذاکرات با دانشگاه های علوم پزشکی کشور، برنامه تجویز واکسن به کارکنان صنعت نفت را آغاز و پایگاه های مختلفی را در سطح کشور راه اندازی کرد، به گونه ای که اکنون 18 منطقه بهداشتی و درمانی در سطح صنعت نفت داریم و کارکنان از این مراکز، خدمات واکسیناسیون دریافت می کنند.
بله. در بیمارستان های جنوب کشور مانند عسلویه، بوشهر، اهواز و ماهشهر، برخی خدمات بهداشتی به کارکنان غیرنفتی نیز ارائه شده، یعنی در بخش هایی از کشور که ظرفیت ارائه خدمات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور کامل شده، بیمارستان های صنعت نفت وارد عمل شده و شروع به ارائه خدماتی درمانی به ساکنان آن مناطق خدمات کرده اند، به طوری که 50 تا 60 درصد مراجعه کنندگان و بستری ها، بخصوص در مناطق جنوب کشور، در پیک کرونا بومیان بوده اند.
کار واکسیناسیون در منطقه اهواز، به صورت پیشرو در جنوب کشور و بر اساس دستورعمل های صادر شده به طور کامل به اجرا درآمده و شاهد کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا نسبت به پیک های قبلی در این منطقه هستیم. زمانی که تزریق دوز دوم واکسیناسیون در سطح کشور کامل شود، به ایمنی جمعی دست پیدا خواهیم کرد و امیدواریم این روند ادامه یابد.
در بهداشت و درمان صنعت نفت منطقه تهران نیز با همکاری چهار شرکت اصلی، بخصوص شرکت ملی نفت ایران و معاونت عملیاتی شرکت ملی نفت ایران در باشگاه نفت منطقه تهرانسر، مرکز واکسیناسیون ویژه کارکنان صنعت نفت راه اندازی شد و در پیک پنجم، تعداد مراجعه کننده ها بسیار بالا بود و کارکنان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تهران ایثارگرانه در این زمینه تلاش کردند، به طوری که بر اساس آخرین آمار، بیش از 32هزار دوز واکسن در این مرکز تزریق شده و تا اواسط آبان ماه نیز دوز دوم کارکنان شاغل صنعت نفت تهران نیز کامل خواهد شد. امیدواریم با ادامه این روند، در آینده ای نه چندان دور، شدت شیوع این بیماری کاهش یابد که دستیابی به این امر، نیازمند عزمی ملی است و برحسب وظیفه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و دستوری که وزیر نفت و مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اعلام کرده اند، برنامه واکسیناسیون کارکنان صنعت نفت تهران در دستور کار قرار گرفته است.
باید در نظر داشت که نه تنها در ایران؛ بلکه در سراسر دنیا بر اساس دستورعمل های سازمان بهداشت جهانی، آموزش های مرتبط با بیماری کرونا طبق استانداردهای وزارت بهداشت هر کشور در نظر گرفته می شود و ما نیز بر همین مبنا عمل کرده ایم. براساس مطالعه سازمان بهداشت جهانی در خصوص آموزش بیماری کرونا، ممکن است مطالب نادرستی در فضای مجازی انتقال داده شود، از این رو تاکید شد تا آموزش ها بر اساس دستورعمل ها و اطلاع رسانی به عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور باشد که این سازمان، شیوه نامه های بهداشتی را به صورت پمفلت، فیلم آموزشی و پیام تهیه کرد و از طریق نمایش فیلم های آموزشی در تلویزیون و مانیتور سالن انتظار بیمارستان ها در اختیار بیماران و مراجعه کنندگان قرار داد و پمفلت های آموزشی نیز در سایت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بارگذاری شد. در بخش اطلاع رسانی کارکنان صنعت نفت و استانداردسازی صنعت نفت نیز بیش از 70 دستورعمل نوشته شده که در اختیار مخاطبان قرار دارد و بر اساس دستورعمل های بهداشتی اقداماتی انجام شده است. در سطح کل بهداشت و درمان صنعت نفت، بخصوص در واحد سلامت کار، اچ اس ای و بهداشت برنامه های آموزشی به صورت وبینارها برای کارکنان صنعت نفت برگزار شده و اطلاع رسانی به موقع صورت گرفته است. برنامه های آموزشی دیگری را نیز امتحان کرده ایم. همچنین سامانه تلفنی و اینترنتی را برای پایش بیماران به نام نوکرونا طراحی کردیم و همکاران ما بر اساس اطلاعات ثبت شده در این سامانه، با افراد مشکوک و بیمار تماس می گیرند. همچنین اطلاعات افرادی که به درمانگاه ها و بیمارستان های صنعت نفت مراجعه می کنند، در سامانه نوکرونا ثبت می شود و همکاران ما بعد از درگیری بیمار با این ویروس، به طور مداوم با او تماس دارند و تا پایان بیماری، روزانه شرایط او را ارزیابی می کنند و در صورتی که وضعیت بیمار شدیدتر شده باشد، توصیه می کنند که به پزشک بیمارستان مراجعه کند. این اقدام هم بار ارزشی دارد و هم بار درمانی و پیگیری دارد که در حوزه مراقبت از بیماران انجام شده است.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، در تصمیم شوراهای سطح سه اضطرار چهار شرکت اصلی تصمیم گرفت در بخش سلامت کار سازمان بهداشت و درمان این صنعت، دستورعمل هایی طراحی کند تا معاینات دوره ای در یک فضای ایمن، انجام شود. به عبارت دیگر، باید راهکارهایی را پیدا می کردیم که هم مراقبت ها خیلی تحت تاثیر دوران کرونا قرار نگیرد و هم مراقبت از بیمار به نحوی باشد که ریسک انتقال بیماری به سایر مراجعه کنندگان کاهش یابد. به همین دلیل، تصمیماتی اتخاذ و شیوه نامه هایی با عنوان مراکز ایمن معاینات شغلی طراحی شد که این شیوه نامه ها، براساس استانداردهای واحدهای اچ اس ای چهار شرکت اصلی و معاینات شغلی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بود تا زمانی که افراد برای معاینه مراجعه می کنند، دستورعمل های بهداشتی را رعایت کرده و فاصله گذاری های اجتماعی صورت گیرد و این مکان ها دارای تهویه مناسب باشد و زمان معاینه نیز به حداقل برسد. راهکار دیگر این بود که بتوانیم روش هایی را گسترش دهیم که معاینات، تا حد امکان به صورت غیرحضوری انجام شود. به همین دلیل، سامانه هایی را تعریف کرده ایم که در حال بهره برداری است؛ البته این کار با موانع اجرایی و عملیاتی روبه رو شده است؛ زیرا وقتی کاری برای اولین بار انجام می شود، باید در ابتدا، مراجعه کنندگان از نظر ذهنی آماده شوند که آیا می توانند در بستر مخابراتی و اینترنتی، خدمات مشاوره درمانی دریافت کنند یا خیر؟
سامانه هایی را در تهران طراحی کرده ایم که روی تلفن همراه پزشکان با عنوان پتروویزیت نصب می شود و پزشکان می توانند از این طریق با بیماران در تماس باشند . هم اکنون در حال گسترش این سامانه در منطقه عسلویه و پارس جنوبی هستیم تا کارکنان بتوانند با استفاده از ابزارهای دیجیتال، به صورت غیرحضوری مورد مراقبت قرار گیرند. همچنین طراحی ارزیابی تلفنی کارکنان را نیز در واحد سلامت کار داریم که در حال اجرا و پایش است. با این روش اگر کارکنان برای معاینات دوره ای مراجعه نکنند، می توانند با روش های مشاوره تلفنی، مورد پایش قرار گیرند. باید گفت که مجوز انجام معاینات دوره ای، در دوران شیوع ویروس کرونا، از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صادر و پیرو آن توصیه شد که با رعایت دستورعمل ها، انجام معاینات شغلی بلامانع است. تلاش داریم تا همزمان این معاینات را به گونه ای پیش ببریم که در ابتدا، افرادی که ضرورت بیشتری دارند، مورد معاینه قرار گیرند و دوم اینکه روشی را برای انجام معاینات دوره ای طراحی کنیم که ریسک انتقال ویروس به بیمارانی که مراجعه می کنند، کاهش یابد.
یکی از موضوعات خیلی مهم در سطح صنعت نفت، انجام تعمیرات اساسی است که تعداد زیادی از افراد در یک بازه زمانی، از جای جای کشور در یک محیط عملیاتی جمع می شوند و باید در آن محیط کار کنند. بهداشت و درمان صنعت نفت نیز در بیشتر صنایعی که به وزارت نفت وابسته هستند و حتی صنایع خصوصی این صنعت، با ارائه خدمات معاینات کارکنان، تعمیرات اساسی افراد را قبل از ورود به پالایشگاه ارزیابی می کنند تا ریسک انتقال بیماری کرونا در این ایام کاهش یابد. در زمان تعمیرات اساسی، باید شیوه نامه های خاصی را طراحی می کردیم. به همین دلیل معاینات کارکنان در زمان کرونا با اجرای دستورعمل های ایمن زمان تعمیرات اساسی انجام می شود و این نیز یکی از اقدامات موثر سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است که در این روش، افرادی که برای معاینات مراجعه می کنند، ابتدا در بخش تریاژ معاینات دوره ای، ارزیابی اولیه (بررسی علایم بیماری کرونا) می شوند و این معاینات، در یک شرایط ایمن صورت می گیرد.در سطح صنعت نفت، مقوله بهداشت و برنامه های بازرسی های بهداشتی، به عهده اچ اس ای است. یکی از بخش هایی که فعالیت های ارزشمندی قبل و بعد از کرونا در بخش سلامت کار و اچ اس ای دارد، بخش بهداشت است. کارشناسان بهداشت عمومی و محیط در برنامه از قبل طراحی شده، به صورت دوره ای و مرتب نظارت بازدیدی دارند و از تمام مراکز و ساختمان ها بازدید می کنند و این اقدامات در ایام کرونا افزایش پیدا کرده و کارشناسان بهداشت در این ایام، نظاره گر استانداردهای بهداشت محیط هستند.
مدیریت بیماری کرونا، کار بین بخشی، ملی و عملکردی جهادی است و تمام بخش ها در آن نقش دارند. در ایام اپیدمی این بیماری، ارزش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بیشتر نمایان می شود.
بهداشت و درمان صنعت نفت، توانست این اطمینان خاطر را برای کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنها و برای غیر کارکنان صنعت نفت و در مناطق جنوبی کشور فراهم آورد که دسترسی درمانی آنها در تمامی سطوح هیچ گاه متوقف نشده و افراد، در دوره بیماری، مرتب مورد مراقبت و پایش قرار می گیرند، ضمن آنکه تیم بهداشتی، مراقب محیط کارکنان هستند و برای واکسیناسیون شاغلان صنعت نفت، همراه با دستورعمل و برنامه واکسیناسیون کشوری، بخصوص تاکید وزیر نفت به صورت حرکتی جهادی، تمام منابع خود را در اختیار واکسیناسیون کارکنان قرار داده است.
گسترش همکاری پژوهشگاه صنعت نفت با شرکت های عملیاتی برای استفاده از فناوری های نانو
مشعل نانوفناوری یا نانوتکنولوژی، نوعی استفاده از مواد در ابعاد اتمی، مولکولی و فرامولکولی است که کاربردهای صنعتی مختلفی پیدا می کند. این نوع از فناوری بخش های مختلفی از دنیای امروز و آینده را تحت تاثیر قرار داده است. فناوری نانو می تواند بسیاری از مواد و دستگاه های جدید را با طیف گسترده ای از کاربردها نظیر نانو پزشکی، نانو الکترونیک، تولید انرژی مواد زیستی و محصولات مصرفی و ... را ایجاد کند. حوزه های کاربردی نانو فناوری هر روز در حال تغییر و جا به جایی است و بسیاری از اقداماتی که تا چند سال غیرممکن به نظر می رسید، حالا دیگر با این فناوری حل و اجرایی شده است و به همین دلیل کاربرد آن در برخی از صنایع مثل صنایع نفت و گاز که نیاز به تکنولوژی با فناوری بالا دارد، بیشتر است. فناوری های نانو، بخصوص در بخش اکتشاف، حفاری، ازدیاد برداشت و پالایش و پخش فراورده های نفتی، کاربرد اصلی و در عین حال اثرگذاری مستقیم در کاهش هزینه های تولید صنایع پایین دستی دارد؛ اگرچه صنعت نفت به این فناوری نیاز دارد؛ اما بدون همراهی بخش دانشگاهی نمی تواند وارد این عرصه شود و به همین دلیل، جدا از دانشگاه های مختلف مرتبط با صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی علمی و دانشگاهی نفت در سال های گذشته تاکنون تلاش کرده بیشترین حضور و پیگیری را در حوزه نانو داشته باشد.
نکته قابل توجه و اساسی درباره شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه نانو فناوری این است که محصولات این شرکت ها از سوی صنایع مختلف مورد استقبال و اعتماد متقابل قرار گیرند. در حال حاضر بیش از 250 شركت دانش بنيان در زمينه نانوفناوری صنایع نفت و گاز و صنایع وابسته فعاليت مي كنند؛ اما شاید تنها 10 شركت از این تعداد توانسته اند محصولات فناورانه خود را تجاري سازي و مورد مصرف داخلی یا خارجی قرار دهند. از آنجا که پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت های دانش بنیان در ارتباط با آن در صنعت نفت پيشتاز هستند و بخش قابل توجهی از پروژه های فعال نانوفناوری فعلی کشور در همین حوزه صنعت نفت اجرایی می شود، لازم است روی اعتماد سازی و توجه بیشتر به این شرکت و کمک به تجاری کردن محصولات این شرکت ها کار شود. ستاد ویژه توسعه فناوری نانو که زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فعالیت می کند، به عنوان مرجع و حامی برای شرکت های فعال در حوزه نانو معرفی می شود. تاکنون هم اسناد سیاستگذاری 10ساله دوم توسعه فناوری نانو در ایران تهیه شده که بر اساس آن تجاری سازی فناوری ها، صنعتی سازی و تولید محصولات نانو، بازاریابی بین المللی و صادرات محصولات و توسعه همکاری های علمی و فناورانه و صنعتی در داخل و خارج مورد تاکید جدی است. با این اوصاف لازم است صنایع مرتبط با این شرکت های فعال در حوزه نانوفناوری با اعتماد به تولید داخلی و توان نیروهای داخلی، در تجاری شدن این محصولات ارزشمند اثرگذاری بیشتری داشته باشند. از آنجا که صنعت نفت تاکنون نتیجه مثبت و قابل قبلی از نانوفناوری ها داشته است، می تواند این سهم و اثرگذاری را دوجانبه و بیشتر کند.
عملکرد نانوفناوری در سطح عملیاتی صنعت نفت و همکاری پژوهشگاه صنعت نفت در این حوزه به گستردگی خوبی رسیده است، به نحوی که نه تنها رتبه های جهانی در حوزه نانو فناوری حاصل شده؛ بلکه پژوهشگاه صنعت نفت تاکنون چند دوره از همایش بین المللی علوم و فناوری نانو را برگزار کرده است. «تولید صنعتی نانو سيالات» یا «تزریق نانو سیالات برای ازدیاد برداشت» از جمله موارد مهم کاربردی نانو فناوری در صنعت نفت است که تاکنون بهره زیادی داشته است. از این فناوری در بخش هایی مثل کاهش خوردگی، لوله های کربنی، نانوسیالات پایه روغن و پایه آب و ... در حال حاضر استفاده می شود و بسیاری از شرکت های عملیاتی صنعت نفت در شرایط تحریمی و اقتصادی فعلی با اتکا به توان داخلی تلاش کرده اند از این فناوری در تولید و عملیات صنعتی خود داشته باشند. پژوهشگاه صنعت نفت در حداقل یک دهه گذشته ورود به حوزه نانو فناوری را در دستور کار قرار داده و به لحاظ علمی و دانشگاهی و فنی و اجرایی در ارتباط با صنعت، تلاش کرده در حوزه هایی همچون اقتصاد و آينده نانو، كاتاليست هاي صنعت نفت، بايو نانو، نانو متريال و فرايند هاي الكتروشيميايي در نانو متريال فضای علمی و دانشگاهی را باز بگذارد و در همایش ها خود به این موضوعات بپردازد.
شاید بتوان گفت، کمتر موضوعی مثل گسترش حوزه فعالیت دانش بنیان ها و نانو فناوری در سال های گذشته تاکنون بوده که در میان همه دولت ها و مدیران به طور مشترک دنبال شده باشد. این دو حوزه به طور مشترک از حداقل یک دهه اخیر تاکنون سهم قابل توجهی از دنیای علم و فناوری و صنعت را پوشش داده اند و دنیای آینده هم سهم همین بخش ها هستند. در عین حال تلفیق همکاری این دو بخش یک تحول اساسی را رقم زده و حضور بسیاری از شرکت های دانش بنیان صنعت نفت در حوزه نانوفناوری امیدوارکننده است. شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه نانو فناوری امروز بجز صنعت نفت در حوزه های سلامت و پزشكي، تصفيه آب وهوا، كشاورزي و نساجي و... کاربرد دارد و نشان از با اهميت بودن اين حوزه در سطح دنيا و آینده صنایع مختلف دارد. در حال حاضر هم جمهوری اسلامی ایران در رقابت جهانی نانو فناوری جزو نفرات اول و در کنار کشورهایی همچون چين، آمريكا و ژاپن قرار دارد و اين نشان از توجه مناسب و به موقع ستاد نانو و معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، مراکز علمی و دانشگاهی و از جمله پژوهشگاه صنعت نفت به اين حوزه در زمان مناسب آن است.
آینده صنعت نفت با دنیای فناوری های جدید گره خورده است و مهم ترین دارایی برای داشتن سهم بیشتر از بازار آینده داشتن نیروهایی نخبه و ماهر در عرصه همین فناوری های جدید از جمله نانو فناوری است. در حال حاضر رشته های دانشگاهی و فضای کار قابل قبول و خوبی برای دانشجویان و نخبگان علمی در سطوح مختلف ایجاد شده و دانشجویان می توانند برای آینده خود برنامه ریزی بلند مدت داشته باشند و همین اتفاق خوبی برای یک جریان علمی و صنعتی مشترک است. از سوی دیگر برخی صنایع همچون صنعت نفت با کمک بازوی علمی و دانشگاهی خود در حوزه فناوری های جدید به شکل اختصاصی اقدام به آموزش و تربیت نیروهای متخصص می کند؛ چرا که می داند صنعت نفت در سال های آینده بیش از پیش به این نیروهای متخصص نیاز پیدا می کند. از فناوری نانو به عنوان «رنسانس فناوری» و «روان کننده جریان سرمایه گذاری» یاد می شود. ورود محصولات متکی بر این فناوری جهش عظیمی در رفاه و کیفیت زندگی و توانایی های دفاعی و زیست محیطی و صنعتی به همراه خواهد داشت و موجب بروز جابه جایی های بزرگ اقتصادی خواهد شد. به همین دلیل است که بسیاری از دولت ها و سرمایه گذاران خصوصی در رقابتی تنگاتنگ در داشتن سهم بیشتر از این بازار هستند؛ اگرچه در حال حاضر برنامه و سند ملی در حوزه فناوری نانو وجود دارد؛ اما لازم است این حمایت ها به شکلی همه جانبه و مستمر در حوزه های مختلف پیگیری و موانع اصلاح یا برداشته شوند.
نگاهی گذرا به تلاش صنایع در مدیریت پسماندهای صنعتی و شیوه های پیشگیرانه
مشعل «پسماند» یا همان «زباله»، به حجمی از مواد دور ریز جامد و مایع که معمولا با گاز همراه بوده، گفته می شود که مستقیم یا غیر مستقیم حاصل فعالیت انسان هاست. پسماند به سه گروه کلی پسماندهای شهري، پسماندهای صنعتي و پسماندهای خطرناك تقسيم مي شوند؛ البته گروه پسماندهای خطرناک، چند زیر شاخه مثل پسماندهای پزشکی و ویژه هم دارند و می توان تفاوت و تفکیک بیشتری در این گروه ها انجام داد. در مورد پسماندهای صنعتی نیز گروه بندی وجود دارد و پسماندهای ناشی از فعاليت هاي صنعتي و معدني، پالايشگاهي، نیروگاهی و تمامی صنايع نفت، گاز و پتروشيمي و صنایع کوچک و کارگاهی نیز در این گروه قرار می گیرند. از نگاه کارشناسان، تولید پسماندهای صنعتی در دنیای امروز که عملکرد صنایع، بخش جدایی ناپذیر آن هستند، اجتناب ناپذیر است؛ اما آنچه در مورد این مدل از پسماندها اهمیت دارد، نحوه نگهداری، دفن، دفع یا روند انتقال و بی خطرسازی آنهاست. طی چند دهه گذشته، همزمان با توسعه صنعتی همه جانبه در کشورها، جریان حمل و دفع نامناسب مواد زاید صنعتی نگران کننده تر شده و سهم بزرگی در آلودگی محیط زیست و اثرات مخرب برای ساکنان کشورهای مختلف داشته است.
آنچه به طور کلی به عنوان صنایع اطلاق می شود، دامنه گسترده ای دارد و هر کدام از این گروه های صنایع، شرایط و میزان متفاوتی در تولید پسماندهای صنعتی دارند. صنایعی که در داخل کشور ما فعال هستند، بیشتر در گروه های ماشين سازي و تجهيزات، صنايع غذايي، نفت و گاز و مواد نفتی و شيميايي، فولاد، پلاستيک و لاستيک، کاني هاي غيرفلزي و فلزي، نساجي، چوب سلولزي، کاغذ و ... تقسیم بندی می شوند. همچنین پسماندهایی که از این صنایع خارج می شود، در گروه های عادی، صنعتی و خطرناک است که شامل مواردی مثل کاغذ، شيشه، فلزات عنصري، مواد پليمري، پسماندهاي حيواني، مواد غيرآلي شامل لجن ها، ترکيبات آلي، مواد قليايي و شيميايي، مواد حاصل از روغن کاري ها، قير، فلزات سمي و ... می شود که هر کدام از این مواد، جامد و مایع یا ترکیبی از هر دو هستند که با گاز همراه می شوند. در قانون مدیریت پسماند که از سوی وزارت کشور تهیه و ابلاغ شده، پسماندهای صنعتی به «تمامی پسماندهای ناشی از فعالیت های صنعتی و معدنی و پسماندهای پالایشگاهی، صنایع گاز، نفت و پتروشیمی و نیروگاهی و امثال آن» گفته می شود و برای مدیریت، انتقال، دفع، دفن یا معدوم سازی آنها، قوانین و دستورعمل هایی اعلام شده است. براساس قانون مدیریت اجرایی تمامی پسماندهای غیر از صنعتی و ویژه در شهرها و روستاها و حریم آنها به عهده شهرداری ها و دهیاری ها و در خارج از حوزه و وظایف شهرداری ها و دهیاری ها، به عهده بخشداری ها و همچنین مدیریت اجرایی پسماندهای صنعتی و ویژه، به عهده تولیدکننده آنها خواهد بود. در همه این موارد، شرکت هایی که پسماند را تولید کرده اند، باید در همه مراحل نگهداری یا انتقال و دفع و دفن، پسماندهای خود را با نظارت سازمان های مربوطه در استان و منطقه خود انجام دهند. به عبارتی هر تولید کننده پسماند، باید بر اساس وظایفی که قانونگذار در قانون مدیریت پسماند به عهده آن گذاشته، نسبت به برنامه ریزی، سازماندهی، مدیریت صحیح، بازیافت و دفع پسماندهای صنعتی و ویژه اقدام کند. در همین خصوص مدیران هر واحد صنعتی، پسماندهای صنعتی را باید در داخل واحد خود نگهداری کنند تا با اطلاع و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست هر استان، به طور ادواری این واحدها پایش و پیگیری شوند. سازمان محیط زیست هم قوانین بالادستی را طراحی کرده که بر اساس آنها واحدهای صنعتی که هر نوع آلایندگی دارند، باید در ازای این آلایندگی، جریمه هایی را پرداخت کنند یا به جبران تولید این مواد آلوده، اقدامات زیست محیطی جایگزین انجام دهند. در بسیاری از واحدهای صنعتی، به منظور استفاده بهتر از منابع داخلی خود و صرفه جویی، به سمت بازیافت و استفاده حداکثری از منابع و کاهش تولید پسماندها رفته اند. در حال حاضر برای انواع پسماندهای صنعتی، استانداردهای زیادی وجود دارد که در مقایسه با آن استانداردها در خصوص مدیریت پسماندها اظهارنظر و تصمیم گیری می شود. در بسیاری از موارد مثل صنایع نفت و گاز، این پسماندهای صنعتی، ارزش قابل توجهی دارند و برای بازیافت و استفاده از آنها در چرخه مصرفی دیگر باید مراحل اداری و رسمی از سوی آن مجموعه دولتی یا خصوصی صورت گیرد. بسیاری از صنایع برای دوری از این جریمه ها و به حداقل رساندن آلایندگی خود، شیوه ها و راهکارهای زیادی را قبل و بعد از تولید به کار می گیرند و علاوه بر پسماندهای عادی خود که مرتبط با بخش اداری و پرسنلی است، در مورد پسماندهای صنعتی و ویژه خود نیز شیوه نامه ها و اقدامات جدی و مستمری را به کار می گیرند.
بسیاری از صنایع بزرگ کشور طی چند دهه اخیر، مدیریت پسماندهای خود را در قالب دستورعمل های قانونی و محیط زیستی اجرایی کرده اند و در همین زمینه هم اقداماتی پیشرو و قابل توجه داشته اند که مورد تایید و استقبال سازمان حفاظت از محیط زیست قرار گرفته است. نمونه این مجموعه ها هم پتروشیمی ها هستند که هر سال تعداد زیادی از آنها به عنوان صنعت سبز معرفی شده اند و همزمان حمایت از گونه های مختلف جانوری و گیاهی را همسو با مسؤولیت های محیط زیستی و اجتماعی خود در مناطق عملیاتی به عهده گرفته اند. بسیاری از مجموعه های پتروشیمی، متناسب با نوع عملکرد و شرایط جغرافیایی و پیرامونی خود به شکلی تخصصی و هدفمند، موضوعات زیست محیطی را در قالب مسؤولیت اجتماعی خود در بلندمدت و به عنوان هدف سازمانی در نظر گرفته اند و در این سال ها توانسته اند این رویکرد و نگاه مفید را گسترش دهند و حالا تعداد قـابل تــوجهی از اعضای خانواده بزرگ پتروشیمی، مسؤولیتی را به عهـده دارند. به عنوان نمونه، پتروشیمی جم اقدامی متفاوت در زمینه حمایت از گونه های دریایی اجرا و شروع به حفظ محیط زیست دریایی و پاکسازی سواحل نایبند کرده است. بر اساس تفاهم نامه ای که بین شرکت پتروشیمی جم و اداره کل محیط زیست استان بوشهر منعقد شده، پتروشیمی جم مشارکت داوطلبانه ای در فعالیت های اثربخش با محوریت محیط زیست و پاکسازی سواحل خلیج نایبند دارد. در این برنامه که از دو سال قبل شروع شده، تعدادی از کارگران به صورت هفتگی، سواحل ماسه ای خلیج نایبند را پاکسازی و پسماندهای جمع آوری شده را به «لندفیل» منتقل می کنند. در واقع پتروشیمی ها به عنوان یکی از صنایع فعال و پر کار در نقاط مختلف کشور، با استقرار سامانه مدیریت پسماند در میان مجموعه های خود، به سمت کاهش تولید پسماند، افزایش بازیافت و مدیریت اصولی پسماند حرکت کرده اند. در حال حاضر پتروشیمی ها داوطلبانه این اقدامات زیست محیطی مهم را انجام می دهند که نمونه آن، اجرای پروژه های کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در شرکت های پتروشیمی است و می توان گفت که در پتروشیمی های کرمانشاه، رازی، مارون و شیراز در این زمینه دستاوردهای مطلوبی به دست آمده است، ضمن اینکه با استفاده از ظرفیت ۳۰۰ هزار تنی Landfill (محل دفن زباله ها) صنعتی احداث شده از سوی پتروشیمی بندرامام به عنوان نخستین محل دفن اصولی پسماند صنعتی کشور، تلاش می شود مدیریت پسماندهای تولید شده در این صنعت، به نحو احسن و با کمترین اثر سوء بر محیط زیست انجام شود. به هر روی، اهمیت موضوع مدیریت پسماندهای صنعتی، بیشتر به آن دلیل است که صنایع باید قبل از آنکه به دنبال مدیریت پسماندهای تولید شده باشند، کاهش و تولید نشدن پسماندهای خطرناک را دنبال و قبل از پروسه تولید، شیوه ها و روش های لازم برای تبدیل این مواد به موادی قابل مصرف را دوباره بررسی کنند. به عبارتی، لازم است که صنایع جدید، قبل از شروع پروسه های اجرایی و عملیاتی، مسیرها و منابعی که ممکن است در آنها پسماندهای پرخطر تولید شود را شناسایی کنند تا روش های مدیریت آنها هم مشخص باشد و پس از شروع تولید محصول، تازه بحث مدیریت پسماندهای تولیدی مطرح نشود.
تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیر اوپک، موسوم به ائتلاف اوپک پلاس ضمن رد درخواست کشورهای مصرف کننده نفت خام برای شتاب بخشی به روند افزایش عرضه نفت به بازارهای جهانی، درباره ادامه خطرهای ناشی از تداوم بحران شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) و احتمال افزایش سطح ذخیره سازی های نفت خام در سال آینده میلادی هشدار می دهد.اعضای ائتلاف اوپک پلاس، اکنون بر اساس برنامه از پیش تعیین شده هر ماه 400 هزار بشکه در روز به تولید خود می افزایند؛ اما در واکنش به افزایش قیمت های جهانی نفت خام، به درخواست های سرعت بخشیدن به فرایند عرضه نفت پاسخ منفی داده است.عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان که هدایت کننده بالفعل ائتلاف اوپک پلاس به شمار می آید، در گفت وگویی تلویزیونی اعلام کرد که ما بحران شیوع ویروس کرونا را تمام شده نمی دانیم و هنوز درگیر آن هستیم.وی ادامه داد: باید بدانیم که هنوز از بحران خارج نشده ایم و این بحران تنها مهار شده و تمام نشده است، بنابراین باید محتاط باشیم.وزیر انرژی عربستان بر این باور است که اوپک پلاس نمی تواند به شرایط احیای تقاضا و بازار نفت، نگاهی عادی داشته باشد.بن سلمان با اشاره به اینکه روند ازسرگیری سفرهای بین المللی و پروازهای خارجی هنوز کند است، درباره افزایش قابل توجه سطح ذخیره سازی های نفت خام در سال آینده میلادی هشدار داد.برنامه کاهش عرضه ائتلاف اوپک پلاس و تولیدکنندگان نفت شیل در ایالات متحده آمریکا، عرضه جهانی نفت خام را از ژوئن سال 2020 میلادی به طور مداوم پایین تر از رقم مصرف نگه داشته است.نتیجه این روند، کاهش شدید سطح ذخیره سازی های جهانی نفت خام بوده و این شرایط، قیمت های جهانی نفت خام را به بالاترین سطوح واقعی خود از سال 2014 میلادی رسانده است.با این حال، این پرسش مطرح می شود: موج دیگری از شیوع ویروس کرونا، می تواند روند احیای مصرف نفت را دچار اختلال کند یا افزایش ناگهانی ذخیره سازی های نفت خام انبارها تا چه اندازه موجه است؟ آیا ائتلاف اوپک پلاس برای به حداکثرسازی درآمدهای کوتاه مدت، اجازه می دهد روند کنونی افزایش قیمت ها ادامه یابد؟
مصرف جهانی سوخت های مایع در ماه سپتامبر سال 2021 میلادی در مقایسه با دوره مشابه سال 2019 میلادی، روزانه حدود 2 میلیون و 100 هزار بشکه کاهش یافته که این شرایط از دوره طولانی مدت شیوع ویروس کرونا و رکود اقتصادی ناشی می شود.بر اساس گزارش، چشم انداز کوتاه مدت انرژی اداره اطلاعات انرژی آمریکا که روز 13 اکتبر (21 مهرماه)، عرضه جهانی در دوره مشابه سال گذشته میلادی 2 میلیون و 800 هزار بشکه در روز کاهش یافته است.ذخیره سازی های تجاری نفت خام کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (او ای سی دی) در جریان موج نخست شیوع ویروس کرونا و قرنطینه های اعمال شده برای مهار ویروس، در بازه زمانی بین فوریه و ژوئیه سال 2020 میلادی 335 میلیون بشکه افزایش یافت.به دنبال بهبود شرایط اقتصاد و برنامه کاهش عرضه، ذخیره سازی های تجاری کشورهای عضو او ای سی دی از آن زمان تاکنون 425 میلیون بشکه کاهش یافته است.سطح ذخیره سازی های تجاری کشورهای عضو او ای سی دی اکنون 145 میلیون بشکه (5 درصد) کمتر از دو سال پیش، یعنی زمان آغاز شیوع ویرس عالم گیر کروناست.سطح ذخیره سازی های تجاری کشورهای عضو او ای سی دی نیز حدود 6 درصد پایین تر از میانگین فصلی پنجساله سال های 2015-2019 است که این وضع نشان از شتاب گیری روند افزایش قیمت ها و ظهور ساختار پس بهین (Backwardation) در بازارهای آتی دارد.پیش بینی می شود، مصرف جهانی تا اواسط سال 2022 به سطح پیش از شیوع ویروس کرونا بازگردد و عرضه نفت، اندکی سریع تر افزایش یابد.انتظار می رود که در این شرایط، سطح ذخیره سازی های نفت خام افزایش یابد؛ اما این افزایش پایین تر از حد میانگین نقطه آغاز خواهد بود و این رقم هنوز تا پایان سال 2022 کمتر از میانگین پنجساله پیش از شیوع بحران ویروس کرونا باقی می ماند. اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیش بینی می کند، ذخیره سازی های تجاری نفت خام کشورهای عضو او ای سی دی در سال 2022 میلادی 85 میلیون بشکه افزایش یابد؛ اما این رقم تا پایان سال به 2 میلیارد و 830 میلیون بشکه خواهد رسید که پایین ترین سطح از سال 2014 بجز سال جاری میلادی است.
در هر دو طرف این برآورد، خطرهایی برای روند مصرف و سطح ذخیره سازی های نفت خام وجود دارد.اوپک پلاس در سناریوی خود، نگران این موضوع است که اگر بحران شیوع ویروس کرونا تشدید یا شرایط اقتصادی و تجاری به هر دلیلی دچار چالشی جدید شود، روند افزایش سطح ذخیره سازی های نفت خام می تواند شتاب گیرد و این شرایط بر قیمت ها فشار کاهشی ایجاد کند.چنانچه بحران شیوع ویروس عالم گیر کرونا پایان یابد یا چرخه تجاری جهان انعطاف پذیرتر از حد انتظار باشد، باوجود تورم، مصرف می تواند روندی افزایشی به خود گیرد و این شرایط با کاهش سطح ذخیره سازی ها و شتاب گرفتن فشار افزایشی بر قیمت ها همراه خواهد بود.در بیانیه ها و اقدام های اخیر، تولیدکنندگان عضو ائتلاف اوپک پلاس و نفت شیل ایالات متحده آمریکا در ارزیابی خود از این خطرها بی طرف نبوده اند و بر ریسک های کاهشی برای مصرف و قیمت ها تأکید دارند و در عین حال ریسک های افزایشی را کم اهمیت می دانند.تولیدکنندگان ترجیح می دهند که قیمت ها حتی از سطوح کنونی فراتر رود و این به آن معناست که از روند افزایش قیمت نفت و هدایت بازار به این سو رضایت دارند.اوپک پلاس و پیشروانش از لحاظ تاریخی، بجز زمان جنگ افزایش سهم در بازارهای جهانی، به دنبال سیاست های تولیدی که درآمدهای کوتاه مدت را به حداکثر می رساند، بوده اند، بنابراین ترجیح برای قیمت های بالاتر تعجب آور نیست.تولیدکنندگان عضو ائتلاف اوپک پلاس ترجیح می دهند، بیش از آنکه به فکر به خطر نیفتادن بازارهای جهانی نفت خام باشند، خواهان جلوگیری از افت قیمت های نفت خام باشند و این شرایط تکرار استدلال ها و تصمیم هایی است که در دوره های پیشین افزایش سریع قیمت ها در سال های 2007 تا 2008، 2010 تا 2011 و 2017 تا 2018 رخ داد.در این شرایط هم تولیدکنندگان ائتلاف اوپک پلاس خواهان تدام روند کنونی برنامه کاهش عرضه خود و استفاده از درآمدهای بالاتر ناشی از افزایش قیمت های جهانی نفت خام هستند و در استدلال های خود قیمت های بالاتر را با بحران شیوع ویروس عالم گیر کرونا، چشم انداز مبهم اقتصادی و تصمیم های مربوط به سرمایه گذاری برای دوره گذار مرتبط می دانند.تجربه دو دهه اخیر نشان می دهد که قیمت های جهانی نفت خام تنها زمانی تحت فشار قرار می گیرند که روند رشد چرخه تجاری کند شود و این شرایط به زمانی که اوپک پلاس برای بهبود قیمت ها تولید نفت را داوطلبانه افزایش می دهد ارتباطی ندارد.
منبع: خبرگزاری رویترز
نویسنده: جان کمپ
مترجم: امیر دشتی
«کتاب مفاهیم نوین مدیریت، مدل ها و روش ها» به قلم محمد نعمتی گودرزی (مولف) در ۱۵ فصل منتشر شده است.
درمقدمه این کتاب عنوان شده است که درشرایط پرتلاطم عصر حاضر، ضرورت برخورداری سازمان ها از مدیرانی حرفه ای و آشنا با مفاهیم مدیریتی به منظور اداره شایسته سازمان ها، امری اجتناب ناپذیر است. به این منظور،«ضرورت آموزش مدیران بر اساس جدیدترین موضوعات مدیریتی» و آماده سازی مدیرانی حرفه ای و توانمند برای اداره شایسته حوزه های مختلف سازمان، یکی از نکات کلیدی در پرورش مدیرانی توانمند و در تراز جهانی است.
هدف نهایی از تألیف این کتاب، به روز کردن نگرش، دانش و مهارت های مدیریتی مدیران شاغل در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی عنوان و در تدوین این کتاب سعی شده با «شناسایی قابلیت های نوین مدیریتی مورد نیاز صنعت نفت، گاز و پتروشیمی» و تدوین مطالب جدید و معتبر به شکلی خلاصه در این زمینه ها، بتوان شکوفایی استعدادهای مدیران و ارتقای توانمندی های مدیریتی مورد نظر در سازمان را فراهم کرد.
محمد نعمتی گودرزی،مولف این کتاب ازمدیران و پژوهشگران ارشد صنعت نفت است که سابقه سه دهه فعالیت در زمینه های پژوهشی، آموزشی و تدریس حوزه های مختلف مدیریتی در صنعت نفت کشور را در کارنامه خود دارد.
تألیف کتاب هایی باعناوین مبانی پرورش کارکنان سازمان،مبانی پرورش مدیران سازمان، شایستگی های کلیدی مدیران،همچنین تألیف مقالات مدیریتی در نشریات داخلی و بین المللی، دیگر آثار مکتوب نعمتی گودرزی است.
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت با هدف صرفه جویی انرژی و یکپارچه سازی تجهیزات، در مسیر اینترنت اشیا و دیجیتالی شدن حرکت می کند.
ایمان غیاثی، رئیس واحد مهندسی و خدمات فنی پژوهشگاه نفت گفت: با توجه به جایگاه پژوهشگاه در کشور، این مجموعه مسؤولیت های پرشماری به عهده داشته که توسعه و به کار گیری سامانه های اطلاعاتی، توسعه زیرساخت و ارائه خدمات الکترونیک و برطرف کردن نیازهای شرکت های مختلف در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات متناسب با پیشرفت های روزآمد این فناوری در بخش های سخت افزار و نرم افزار از آن جمله است.
وی با بیان اینکه پژوهشگاه صنعت نفت در سال های اخیر، توان رقابتی خود را با هدف اجرای برنامه های راهبردی و ورود به بازارهای جهانی افزایش داده است، افزود: یکی از برنامه هایی که در این زمینه در برنامه های پژوهشگاه صنعت نفت قرارگرفته، توجه به حوزه اینترنت اشیاست.غیاثی تصریح کرد: جایگاه فناوری اطلاعات پژوهشگاه صنعت نفت، با این رویکرد، از یک فراهم کننده داده، به یک مؤلفه مهم راهبرد ارتقا یافته است.رئیس واحد مهندسی و خدمات فنی پژوهشگاه نفت با بیان اینکه اینترنت اشیا به یک شبکه گسترده از اشیا اشاره دارد که در آن همه اشیا، از طریق تجهیزات هوشمند با یکدیگر در ارتباط هستند، اظهارکرد: اینترنت اشیا این امکان را می دهد تا فرایندهای اتصالات و تجهیزات مکانیکی و الکترونیکی که در گذشته غیرمتصل بوده اند، از طریق شبکه اینترنت و اینترانت، دیجیتالی سازی، بهینه سازی و اتوماسیون سازی شوند و افزون بر صرفه جویی در زمان و هزینه ها، ایمنی افزایش یابد.غیاثی همچنین به وجود آوردن یک سیستم اطلاعاتی یکپارچه و انعطاف پذیر را از مهم ترین اهداف هوشمندسازی تجهیزات در پژوهشگاه عنوان و اظهار کرد: از این طریق خدماتی نظیر شناسایی، کنترل، ردیابی و دریافت اطلاعات آنلاین از اشیا در دسترس قرار می گیرد و اشیای پیرامون می توانند به طور مجازی با یکدیگر به تبادل اطلاعات بپردازند.
غیاثی گفت: واحد مهندسی و خدمات فنی پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان نخستین سازمان در حوزه اینترنت اشیا پیشگام است و از این فناوری به منظور مهارمصرف انرژی و یکپارچه سازی تجهیزات برای هوشمندسازی و کنترل سیستم یا همان کنترل هوشمند ساختمان بهره می برد.
وی با بیان اینکه این طرح در دو مرحله و در دو بازه زمانی طراحی و اجرایی شده است، ادامه داد: مرحله نخست این طرح ساختمان های ستادی، رستوران، اکتشاف، گاز، روغن و موتورخانه مرکزی را شامل خواهد شد و در مرحله دوم، دیگر ساختمان های پژوهشگاه نیز در قالب این طرح قرار خواهند گرفت.
غیاثی به مزایای دیجیتالی شدن تجهیزات در سازمان اشاره و تصریح کرد: با اجرای این طرح، می توانیم شاهد مقابله با مخاطره ها، کسب اطلاعات و آمار مورد نیاز در مدیریت بحران، صرفه جویی و بهینه سازی در مصرف سوخت و انرژی، کاهش هزینه های نگهداری و راهبری، کاهش هزینه و زمان های اشتغال کارکنان نظارت فیزیکی، افزایش عمر مفید تجهیزات و کاهش نرخ خرابی در مجموعه باشیم.
شرکت ملی نفت ایران
به منظورکمک به رفع اختلال در سامانه هوشمند سوخت، بیش از150 گروه از کارکنان حوزه فناوری اطلاعات شرکت ملی نفت ایران وشرکت های تابع با شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در استان ها، به جایگاه های عرضه سوخت در مناطق مختلف اعزام شدند.
پس ازاختلال ایجادشده در سامانه هوشمند سوخت، با تأکید جواد اوجی، وزیر نفت و دستور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به مدیریت های ستادی و شرکت های تابع، امکانات لجستیکی، همچنین نیروی انسانی ستاد و شرکت های تابع به منظور رفع اختلال و شتاب بخشی برای خدمت رسانی به مردم در اختیارشرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی قرار گرفت.
بر این اساس، 70 گروه از ستاد شرکت ملی نفت ایران، 15گروه از شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب (ستاد و شرکت های نفت و گاز کارون، مارون، مسجدسلیمان، آغاجاری و گچساران)، 28 گروه از شرکت نفت مناطق مرکزی (ستاد و شرکت های نفت و گاز شرق، غرب و زاگرس جنوبی)، 10 گروه از شرکت نفت فلات قاره ایران(ستاد ومناطق عملیاتی)، همچنین 18گروه از شرکت ملی حفاری ایران، 7 گروه از شرکت پایانه های نفتی ایران (پایانه شمال و خارک)، 6 گروه از شرکت نفت خزر و 2 گروه از سازمان منطقه اقتصادی ویژه پارس به جایگاه های عرضه سوخت درمناطق مختلف کشور اعزام شدند و برای رفع هرچه سریع تر اختلال در سامانه هوشمند سوخت در کنار همکاران خود درشرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی قرار گرفتند.سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، مهندسی و توسعه نفت، نفت و گاز پارس، نفت و گاز اروندان و دیگر شرکت های تابع نفت نیز آمادگی خود را برای اعزام کارکنان با هدف همکاری اعلام کرده بودند.
شرکت نفت مناطق مرکزی
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: عملیات لرزه نگاری میدان های نفتی ریگ، شوروم و دودرو و میدان گازی مختار باهدف شناسایی دقیق تر وضع ساختمانی، رفع ابهام های زمین شناسی و دستیابی به ذخیره سازی های هیدروکربوری در دستور کار این شرکت قرار دارد.رامین حاتمی، درباره فرایند اجرایی عملیات لرزه نگاری میدان های نفتی یادشده گفت: بر اساس مصوبه هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران، اجرای عملیات برداشت، پردازش و تفسیر داده های لرزه نگاری دوبعدی در این میدان ها در دستور کار شرکت نفت مناطق مرکزی قرار گرفته است.وی افزود: شرح کارخدمات، پارامترهای برداشت داده ها و طراحی خطوط پروژه نهایی شده ودراین خصوص، همچنین فرایند برگزاری مناقصه به منظور انتخاب پیمانکار و مراحل اجرایی پروژه آغاز شده است.حاتمی گفت: عملیات لرزه نگاری میدان های ریگ، شوروم، دودرو و مختار که در ارتفاع بیش از 3500 متری از سطح دریا و درمناطق کوهستانی وسخت گذر استان های چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد واقع شده اند، در مجموع باحجم تقریبی یک هزار و 200 کیلومتر خط دوبعدی، در مدت زمان 20ماه، با استفاده از خدمات پروازی صورت می گیرد.رئیس هیأت مدیره شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درباره عملیات لرزه نگاری دوبعدی میدان گازی مختار نیز گفت: مراحل تهیه شرح کار خدمات، پارامترهای برداشت داده ها و طراحی خطوط پروژه با هدف شناسایی ذخایر میدان گازی مختار در نزدیکی شهرستان یاسوج نهایی شده است.وی تصریح کرد: فرایند برگزاری مناقصه این میدان گازی برای انتخاب پیمانکار برای آغاز مراحل اجرایی، همزمان با لرزه نگاری سه میدان نفتی پیش گفته انجام می شود.
پالایشگاه تهران
استاندارتهران در رأس هیأتی باحضور جمعی ازمسؤولان شهری، از تأسیسات شرکت پالایش نفت تهران بازدید کرد.دراین بازدید، محسن منصوری با توضیحات حامدآرمان فر، مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران در جریان پروژه بهینه سازی فرایند وافزایش کمّی وکیفی بنزین تولیدی این پالایشگاه به عنوان بزرگترین طرح محیط زیستی پایتخت، شمال و شمال شرق کشور قرارگرفت.مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران با اشاره به اینکه با راه اندازی طرح بهینه سازی فرایند و ارتقای کمّی و کیفی، امکان تولید بنزین یورو 5فراهم می شود، گفت: اجرای این طرح ضمن رفع مشکلات انباشتگی و افزایش ظرفیت خوراک پالایشگاه و سرانجام به افزایش تولید بنزین منجر می شود.آرمان فر افزود: مهم ترین اقدام های اجرایی این طرح شامل احداث واحد تصفیه هیدروژنی نفتای سنگین باهدف گوگردزدایی با ظرفیت 16هزار بشکه در روز، احداث واحد CCR با هدف ارتقای عدد آرام سوزی نهایی پالایشگاه از87 به91 با ظرفیت روزانه 14هزار بشکه و ساخت واحد اشباع بنزن باهدف کاهش بنزن موجود دربنزین نهایی پالایشگاه با ظرفیت 24 هزار بشکه در روز، همچنین احداث واحد اتان زدایی است.درجریان این بازدید، استاندار تهران نیز با قدردانی ازتلاش کارکنان پالایشگاه تهران، درباره دریافت مجوزهای لازم برای راه اندازی پروژه های کیفی سازی (RCD) همچنین تخصیص زمین مناسب برای ساخت منازل سازمانی درقالب تعاونی به منظور رفاه حال کار کنان، قول مساعدت و همکاری داد.
شرکت نفت و گاز اروندان
مدیران عامل شرکت نفت و گاز اروندان و جمعیت هلال احمر استان خوزستان، طی نشستی زمینه های همکاری، هم افزایی و توسعه روابط دوجانبه را بررسی کردند.عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت وگاز اروندان ازهمکاری مطلوب این شرکت با جمعیت هلال احمر استان خوزستان استقبال و برای همکاری با این سازمان در زمینه مسؤولیت های اجتماعی تعریف شده در سیاست های شرکت ملی نفت ایران اعلام آمادگی کرد.وی با اشاره به شرایط اقلیمی خوزستان و بروز حوادث طبیعی نظیر زمین لرزه و سیل، گفت: صنعت نفت همواره تلاش کرده است تا در عمل به مسؤولیت های اجتماعی و همکاری با دستگاه های اجرایی و امدادی استان نقش موثری ایفا کند و نمونه بارز آن پیشگیری از کاهش تبعات ناشی ازسیلاب در سال های اخیر، همچنین کمک به بازسازی مناطق آسیب دیده بر اثر این حوادث است.مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به مشکل کم آبی در برخی مناطق استان خوزستان در تابستان افزود: در این ارتباط نیز شرکت نفت و گاز اروندان همسو با دیگر دستگاه ها به مناطق و روستاهای پیرامونی تأسیسات این شرکت خدمات رسانی کرده است.
عذاری اهوازی اظهار کرد: شرکت نفت و گازاروندان در اجرای برنامه ها و دستورعمل های وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، افزایش مشارکت های اجتماعی و ایفای نقش بیش از پیش در بهبود زیرساخت ها و محرومیت زدایی درگستره مناطق عملیاتی شرکت را در دستور کار دارد.در این نشست علی خدادادی، مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان خوزستان نیز با تشریح وظایف و مسؤولیت های این سازمان، بر همدلی و همکاری مجموعه ها، دستگاه های اجرایی و دست درکاران برای ارائه خدمات مطلوب در استان خوزستان تأکید کرد.
وی با ابراز خشنودی از توسعه همکاری با شرکت نفت و گاز اروندان و تبریک انتصاب عذاری اهوازی به عنوان مدیرعامل این شرکت افزود: از مواردی که می توان با همکاری این مجموعه ها درآن نقش ایفاکرد، توسعه زیرساخت های فرهنگی و اجتماعی و ارائه خدمات درقالب پروژه های محرومیت زدایی است که جمعیت هلال احمر در این ارتباط اعلام آمادگی می کند.
شرکت ملی گاز ایران
رئیس واحد بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد که فوت یا مسمومیت ناشی از استنشاق منواکسید کربن با نصب صحیح دودکش ها 80درصد کاهش می یابد.
غلامرضا بهمن نیا با بیان اینکه تعداد گازگرفتگی با گاز منواکسید کربن با آغاز فصل سرما و نصب ناصحیح تجهیزات گازسوز رو به افزایش است، گفت: به طور معمول در نیمه دوم سال به دلیل رعایت نکردن مسائل ایمنی باحوادث منجربه فوت روبه رو می شویم که متأسفانه هر سال هم شاهد افزایش این آمار هستیم.وی ادامه داد: پارسال بیش از دو هزارحادثه درمجموعه مشترکان داشتیم که 393 مورد آن منجر به فوت شد و مهم ترین عاملی که در این آمار خودنمایی می کند، فوت241 نفر به دلیل گازگرفتگی با منواکسید کربن است.بهمن نیا گفت: این آمارها نشان می دهد که جامعه آماری ایران باید دست در دست هم، در قالب مسؤولیت اجتماعی، همه هموطنان خود رابیش از پیش در استفاده مناسب از دستگاه های گازسوز درمنازل، آگاه ساخته و اطلاع رسانی، فرهنگسازی وآموزش لازم دراین زمینه را افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه بر اساس این آمارها و تحلیل های ارائه شده در این زمینه، متوجه شدیم بیش از 80 درصد این حوادث و فوت به دلیل استفاده نامناسب از دودکش هاست، تصریح کرد: با کمی دقت می توان به این نتیجه رسید براحتی می توان جلوی بیش از 80 درصد این حوادث را که گاه منجر به فوت می شود، با توجه ویژه به دودکش ها در مجموعه تجهیزات گازسوز منازل گرفت.
به گفته رئیس اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران، استفاده از بست های فلزی، شیلنگ استاندارد و لوله های بخاری فلزی در نصب بخاری و لوازم گازسوز، جلوگیری از نصب دودکش های آکاردئونی و استفاده نکردن از یک شیر گاز برای چند وسیله گازسوز از مهم ترین مواردی است که باید به آنها توجه شود.
شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، همسو با عمل به مسؤولیت های اجتماعی و در قالب طرح مهرورزی منطقه عملیاتی نار و کنگان، 123 بسته کمک آموزشی و بهداشتی را به دانش آموزان کمتر برخوردار شهرستان جم اهدا کرد.
این بسته ها شامل کیف مدرسه، لوازم التحریر و بسته بهداشتی به ارزش 300میلیون ریال تهیه و به جامعه هدف اهدا شده است.
منطقه عملیاتی نار و کنگان، یکی از مناطق عملیاتی پنجگانه شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است که در حوزه شهرستان های جم و کنگان در استان بوشهر قرار دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، همچنین در اهتمام به آموزش و محرومیت زدایی، عملیات خاکبرداری و تسطیح زمین یک باب مدرسه 12 کلاسه را در بخش ریز شهرستان جم با استفاده از ماشین آلات و امکانات منطقه عملیاتی نار و کنگان انجام داد.
جابر چرومی زاده، رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان با بیان اینکه این عملیات در زمینی به مساحت چهارهزار مترمربع انجام شده است، افزود: خاک های برداشته شده نیز به منظور تسطیح معابر استفاده و 200 متر از جاده روستا نیز بازسازی شد.
شرکت نفت و گاز آغاجاری
مدیرعملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری از افزایش ظرفیت واحد نمکزدایی رگ سفید 1 خبر داد.
محمدرضا گودرزی گفت: ظرفیت واحد نمکزدایی رگ سفید1 با اجرای اصلاحیه و عملیات جداسازی روی خطوط لوله چاه ها افزایش یافت.وی افزود: اجرای این اصلاحیه امکان جداسازی خط لوله چاه نمکی شماره1رامشیر از چاه های 20 و24 نفت شیرین را فراهم کرده و ظرفیت تولیدی واحد نمکزدایی رگ سفید 1 را 4500 بشکه در روز افزایش داده است.مدیرعملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری تصریح کرد: این عملیات با استفاده از توانمندی و امکانات موجود و مشارکت کارشناسان مدیریت فنی، نگهداری و تعمیرات خطوط لوله وعملیات بهره برداری شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری انجام شده است.
پالایشگاه اصفهان
رئیس پشتیبانی ساخت داخل و منابع کالای شرکت پالایش نفت اصفهان گفت: بومی سازی تعداد 350 قطعه تجهیزات موردنیاز پالایشگاه اصفهان با توانمندی متخصصان داخلی، صرفه جویی 500 میلیارد ریالی در این پالایشگاه را به همراه داشت.
سعید احترامیان افزود: تا پایان نیمه نخست امسال، شرکت پالایش نفت اصفهان با استفاده از توانمندی های سازندگان کشور، 350 قطعه یدکی تجهیزات موردنیاز خود را با تیراژ 64 هزار عدد بومی سازی کرده است.
وی با بیان اینکه برای ساخت قطعات، 180میلیارد ریال هزینه شده، افزود: با ساخت این قطعات در داخل، بیش از 500 میلیارد ریال صرفه جویی شده است.رئیس پشتیبانی ساخت داخل و منابع کالای شرکت پالایش نفت اصفهان تصریح کرد: با بهره گیری از تخصص و همت صنعت گران و شرکت های سازنده توانمند و پرتلاش کشور، بیش از 80 درصد نیازمندی های کالایی پالایشگاه اصفهان در داخل و بدون نیاز به خرید از خارج تأمین شده است.
احترامیان با اشاره به اینکه ایجاد ارتباط مؤثر با دانشگاه ها و مراکز دانش بنیان و بهره مندی از توانمندی صنعتگران و متخصصان کشور از اولویت های مهم واحد پشتیبانی ساخت داخل ومنابع کالای پالایشگاه اصفهان است، تصریح کرد: این پالایشگاه هم اکنون بابیش از 570 شرکت سازنده داخلی ارتباط دارد.
وی با بیان اینکه تاکنون با بهره گیری از توان متخصصان داخلی موفق به تولید قطعات بسیار مهم و قابل رقابت بانمونه های خارجی شده ایم، گفت: با وجود اعمال تحریم های ظالمانه، شرایط مطلوبی فراهم شده تا بیش از گذشته بر دانش و تجارب کارشناسان و سازندگان داخلی تکیه کنیم و امکان ساخت نخستین بار بسیاری از قطعات را برای شرکت پالایش نفت اصفهان فراهم آوریم.
پالایشگاه نفت بندرعباس
جانشین رئیس تعمیرات مدیریت تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس، از پایان تعمیرات اساسی سالانه 36 سکوی گازی پارس جنوبی خبر داد.
مهدی طیبی با اشاره به واگذاری عملیات راهبری تعداد دیگری از سکوهای جدید از مجموعه طرح های توسعه پارس جنوبی به مدیریت تولید و عملیات گفت: امسال برای نخستین بار، برنامه تعمیرات اساسی 31سکوی گازی این مدیریت و پنج سکوی تولیدی مرتبط با طرح های توسعه پارس جنوبی در دستور کار قرار گرفت. وی افزود:با تلاش های کارکنان عملیات تولید، طبق برنامه ریزی انجام شده، تعمیرات اساسی این تعداد سکو به تفکیک و با احتساب روزهای مشترک تعمیرات آنها، درمدت 136 روز انجام شد.
طیبی بااشاره به زمان آغاز(28 فروردین )وپایان(هفتم آبان )تعمیرات اساسی سکوهای گازی اظهارکرد:دراین بازه زمانی، بیش از 100هزار نفر-ساعت کار ایمن ثبت شده است.
جانشین رئیس تعمیرات مدیریت تولید وعملیات شرکت نفت و گاز پارس همچنین با اشاره به کاهش میانگین روزهای تعمیرات اساسی سال 1400 برای هر سکو نسبت به پارسال گفت: میانگین مدت زمان تعمیرات سالانه در سال گذشته، 9 روز برای هرسکو بود که این مقدار به 8.3 روز در سال 1400 رسید.
طیبی درباره اهمیت این کاهش توقف تولید گفت:این مقدارکاهش میانگین تعداد روزهای تعمیرات اساسی،برای هرسکوبه طورمیانگین حدود 16.5میلیون مترمکعب گاز و11هزار بشکه میعانات گازی در مقایسه با مدت مشابه پارسال، تولید بیشتر را در پی دارد.
پخش فراورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد در بازدید از مناطق سخت گذر، از آمادگی کامل برای تأمین سوخت زمستانی بخش های مختلف خبر داد.
سالارخشایی با اشاره به عملکرد این شرکت درتأمین وتوزیع بموقع سوخت گفت: سوخت مورد نیاز استان بویژه مناطق سخت گذر به حد کافی ذخیره سازی شده و این منطقه، برای سوخت رسانی زمستانی تا دورافتاده ترین نقاط استان آمادگی کامل دارد.
وی تأکید کرد: تأمین سوخت موردنیاز استان، تجلی همت وتلاش شبانه روزی مجموعه خدوم شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد اعم ازمسؤولان و کارکنان منطقه وجایگاه های عرضه سوخت، همچنین شرکت ها و رانندگان حمل ونقل و عاملان فروش برای رضایت خداوند متعال و شهروندان شریف است.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد گفت: باتوجه به شرایط آب وهوایی وموقعیت جغرافیایی، تأمین وتوزیع سوخت مناطق سخت گذر، مرزی و سردسیر از اولویت های اصلی این شرکت با شروع فصل سرماست. وی یادآور شد: با تمهیدها و هماهنگی های انجام شده، سوخت مورد نیازمناطق یاد شده، پیش از آغاز فصل سرما و بارندگی تامین شده است.
خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال
معاون فنی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال گفت: تاکنون 104 نقطه از مجموع 121 نقطه شناسایی شده درخط لوله 10 اینچ فراورده شاهرود – علی آباد، نقطه یابی، حفاری و تعویض پوشش شده است.
محمدمهدی جامعی افزود: این عملیات بنابر بررسی های سال گذشته در خصوص سلامت خط لوله مزبور، با تلاش همکاران حفاظت از زنگ، ترابری، همچنین همکاری نیروهای عملیاتی ایستگاه فشارشکن علی آباد انجام شده است.وی گفت: تیم عملیاتی منطقه از دی پارسال تاکنون، 370 متر از لوله شاهرود – علی آباد را در104 نقطه مختلف تعویض پوشش کرده و ادامه عملیات رفع آسیب دیدگی از پوشش 17 نقطه دیگر نیز همچنان ادامه دارد.
جامعی، اجرای این پروژه را با توجه به خطرهای بالقوه ای مثل فشار 2300 پوندی خط در برخی از نقاط، عبور خط از مناطق کوهستانی و سخت گذر، رانشی و جنگلی بودن منطقه، همچنین مجاورت با رودخانه زرین گل و مزارع شالیزاری را بسیار مهم، حساس و دشوار عنوان کرد.معاون فنی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال گفت: سه نقطه از محل های پر خطر خط لوله شاهرود- علی آباد پوشش بتنی کانکریت وپوشش های آسیب دیده این خط لوله درتقاطع رودخانه زرین گل، (یک نقطه درکیلومتر 44 ویک نقطه در تقاطع با جاده آسفالته و پرتردد روستاهای این محدوده) تعویض شده اند.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در بازدید از تأسیسات جمع آوری گازهای همراه نفت آماک، بر لزوم تسریع در اجرای کامل طرح های جمع آوری گازهای همراه نفت تأکید کرد.حسن درویشیان در این بازدید که مدیرعامل، مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همچنین مدیرعامل و مدیرعملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون حضور داشتند، در جریان پیشرفت طرح های جمع آوری گازهای مشعل مناطق نفت خیز جنوب قرار گرفت.با اجرای طرح آماک، هم اکنون حدود 86درصد گازهای همراه نفت در مناطق نفت خیز جنوب جمع آوری می شود که به مصرف داخلی یا تزریق در مخازن نفتی برای صیانت از توان تولید، اختصاص می یابد. برای مابقی گازهای همراه نفت این شرکت نیز طرح هایی بامشارکت شرکت های پتروشیمی در دست اجراست تا ضمن تأمین خوراک این شرکت ها، از سوزاندن گازهای همراه در مشعل ها جلوگیری شود.علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز با بیان اینکه سرمایه گذاری برای جمع آوری گازهای همراه نفت برای بخش خصوصی جذابیتی ندارد، گفت: برای جمع آوری گازهای مشعل در خوزستان نیازمند تامین منابع مالی هستیم.وی با اشاره به اجرای 26 طرح درآغاجاری، گچساران و رامشیر برای جمع آوری گازهای همراه نفت در سال گذشته، گفت: هشت طرح نیز در اهواز در دست اقدام است که باید تا سال آینده به پایان برسند و در صورت نداشتن اعتبار کافی، این طرح ها در موعد مقرر به پایان نخواهند رسید.دانشی به فرسودگی تأسیسات نفتی و نبود امکان فعالیت 24 ساعته اشاره و تصریح کرد: اگر این تأسیسات به روز شوند، هدررفت منابع نفت و گاز نیز بسیار کاهش می یابد.به گفته وی، بیشترین تلاش ها برای جمع آوری گازهای همراه نفت در اهواز می شود؛ اما در شهرستان های دیگر همچون رامهرمز، رامشیر و آغاجاری نیز مشکل مشعل های نفتی وجود دارد.
سامانه جامع مسؤولیت های اجتماعی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف ساماندهی و ثبت گزارش دهی اقدام های این شرکت در این زمینه رونمایی شد.محمد خانچی، مشاور مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب با اشاره به حجم فعالیت های این شرکت در حوزه مسؤولیت های اجتماعی اظهار کرد: پیرو تصمیم های گرفته شده در کارگروه مسؤولیت های اجتماعی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مقررشد مجموعه اقدام های این شرکت در حوزه مسؤولیت اجتماعی ساماندهی و سامانه ای به منظور ثبت گزارش دهی، طراحی و راه اندازی شود.وی گفت: با همکاری کارشناسان فناوری اطلاعات و ارتباطات، سامانه جامع گزارش دهی طراحی شده تا شرکت های تابع، همچنین مدیریت ها و واحدهای ستادی که در زمینه مسؤولیت های اجتماعی فعالیت دارند، بتوانند اقدام های خود را همراه با مستندات لازم در آن ثبت کنند.خانچی با بیان اینکه کنترل و انسجام بخشی به اقدام های انجام شده، پرهیز از موازی کاری، مستندسازی و اطلاع رسانی از جمله مزیت های راه اندازی سامانه جامع مسؤولیت های اجتماعی مناطق نفت خیز جنوب است، افزود: این سامانه از طریق درگاه اطلاعاتی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب به نشانی portal.nisoc.ir/csr برای عموم کارکنان قابل مشاهده است و کابران می توانند اقدام های انجام شده را در آن وارد کنند.
شرکت گاز استان بوشهر
مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر با بیان اینکه در نیمه نخست امسال 219 کیلومتر شبکه گاز اجرا شده است، گفت: این مقدار شبکه گذاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، 104 درصد افزیش داشته است.مسلم رحمانی افزود: با احتساب شبکه گذاری 6 ماه نخست امسال، این میزان شبکه گذاری در استان بوشهر به هفت هزار و 885 کیلومتر رسیده است.به گفته وی برای سال 1400 اجرای 210 کیلومترشبکه پیش بینی شده بود که توانستیم فراتر از تعهد گام برداریم و آن را به 219 کیلومتر افزایش دهیم.رحمانی افزود: کارکنان شرکت گاز استان بوشهردر قالب گروهی و عملیاتی وظایف خود را به بهترین شکل ممکن انجام می دهند، به طوری در نیمه نخست امسال با تلاش آنها رشد 104 درصدی در اجرای شبکه گاز استان رقم خورد.مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهرتصریح کرد: هم اکنون 39 شهر از 40 شهر و453 روستای این استان با نصب بیش از 219 هزار انشعاب، از گاز طبیعی بهره مند هستند.رحمانی اظهارکرد: شرکت گازاستان بوشهرتوانسته است تاکنون 99.2درصد خانوار شهری و 98درصد خانوار روستایی را زیر پوشش گاز قرار دهد.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
نظام نامه های کمیته حسابرسی و فعالیت حسابرسی داخلی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت از سوی رئیس هیأت رئیسه صندوق ها به ستاد و شرکت سرمایه گذاری صندوق ها ابلاغ شد.
این نظام نامه ها براساس ماده 18اساسنامه صندوق ها تدوین، مصوب و از سوی عبدالحسین بیات ابلاغ شده است.
ابلاغ این دو نظام نامه جدید سبب تحکیم جایگاه حسابرسی داخلی در گروه صندوق ها می شود و اطمینان بخشی، ارزش افزایی، فرایندهای کنترل، مدیریت ریسک، تضاد منافع، رفتار و مراقبت های حرفه ای، استاندارد، مقررات، از جمله موارد مورد اشاره در آنهاست.همچنین اختیارات واحدهای حسابرسی داخلی وشرکت های فرعی، ارزیابی سالانه، واحدهای ارزیابی عملکرد کمیته های حسابرسی، گزارش گیری مالی، حسابرسی مستقل و گزارش دهی، دیگر مواردی هستند که درنظام نامه های ابلاغی از سوی رئیس هیأت رئیسه صندوق ها به ستاد و شرکت سرمایه گذاری صندوق ها به آنها اشاره شده است.
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی نفت افزایش بازدهی عملکرد پروژه های کنونی و به دست آوردن سهم بیشتر از بازارهای اقتصادی را از اهداف این مجموعه برشمرد.
عبدالحسین بیات در نشست با مدیران شرکت نفت سپاهان، سهم این بنگاه دربازارهای اقتصادی، سبد محصولات نهایی و روند اجرایی چهار طرح در حال اجرای این شرکت را بررسی کرد.وی با بیان اینکه سیاست صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در زمینه سرمایه گذاری شفاف است، افزود: افزایش بازدهی عملکرد پروژه های کنونی و به دست آوردن سهم بیشتر از بازارهای اقتصادی، مورد توجه صندوق های باز نشستگی صنعت نفت است.رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت یکی از روش های به دست آوردن سهم بیشتر از بازار را راهبرد تنوع تولید و نوآوری عنوان و اظهار کرد: در بنگاه های اقتصادی سودآور، سبد فروش محصولات پایه و نهایی با توجه به نیاز کنونی بازار و پیش بینی درست تقاضا در آینده، برنامه ریزی می شود، بنابراین پیش بینی پویا برای بنگاه های اقتصادی ضروری است.
وی با بیان اینکه بنگاه های اقتصادی را باید با اصول مرتبط از جمله شاخص های اقتصادی ارزیابی کرد، گفت: پروژه های درحال اجرا باید زمان بندی دقیق داشته باشند، بنابراین شفافیت برنامه پیشرفت و مالی پروژه ها برای بنگاه های اقتصادی بسیار ارزشمند است.
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی نفت همچنین با بیان اینکه منابع انسانی کارآمد، سرمایه شرکت است، افزود: جذب سرمایه انسانی باید شیوه نامه مشخصی داشته باشد تا ضمن جذب افراد متخصص، عدالت استخدامی نیز برقرار شود.
وی با یادآوری موضوع جامعیت محتوای قراردادها نیز تصریح کرد: پیش بینی موارد لازم در انواع قرارداد سبب حفظ منافع شرکت می شود، از این رو محتوای قراردادها بویژه در بنگاه های اقتصادی، نباید قابلیت تفسیر مختلف داشته باشد.
صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت، سهامدار عمده شرکت نفت سپاهان است.
جامعه اسلامی، همواره مدیون زحمات و تلاش های مجاهدانه راویانی است که با خطرپذیری تمام و نشان دادن اوج شجاعت، شهامت، ولایت مداری و رعایت موازین دقیق امانتداری، تعهد و دینداری تلاش داشته اند، گنجینه طلایی و ماندگار روایات اهل بیت(علیهم السلام) را محفوظ داشته و معارف غنی اسلامی را با رعایت تمام موازین علمی در دسترس شیعیان و محبان خاندان عصمت و طهارت(علیهم السلام) و جویندگان سعادت و رستگاری قرار دهند. یکی از راویان جلیل القدری که در این خصوص خدمات شایسته و فراوانی به جامعه اسلامی داشته و با حفظ و نشر احادیث اسلامی موجب تقویت شریعت اسلامی شده، امامزاده عظیم الشأنی به نام حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) است که وجود او در منطقه ایران اسلامی، مایه خیر و برکت بوده است. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا با نگاهی به حیات طیبه ایشان، پنج درس ناب از زندگی حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) را بیان کنیم.
از جمله امتیازات و افتخارات بزرگ حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، علاوه بر نقل روایت از امامان معصوم(علیهم السلام)، نسب پاک و طاهر ایشان است که به حضرات معصومین(علیهم السلام) ختم شده است. بر اساس نقل برخی از علما، نسب ایشان با چهار واسطه به امام حسن مجتبی(ع) می رسد، از جمله افتخارات و ویژگی های ممتاز این راوی برجسته مکتب اهل بیت(علیهم السلام)، افتخار حضور در عصر سه امام معصوم، امام جواد(ع)، امام هادی(ع) و امام حسن عسکری(ع) بوده است؛ البته برخی محققان و اندیشمندان حوزه حدیث و تاریخ اسلام این چنین بیان داشته اند که حضور در عصر سه امام معصوم به آن معنا نیست که به محضر همه آنها هم رسیده یا از آنها سخنى نقل کرده است. آنچه قطعى و مسلّم است، اینکه ایشان محضر امام جواد(ع) و امام هادى(ع) را درک و از آنها احادیث فراوانى نقل کرده است .علاوه بر مطالب یاد شده، از برخی روایات نقل شده از منابع روایی نیز تأیید و عنایت خاص اهل بیت(علیهم السلام) نسبت سید الکریم قابل استفاده است، بخصوص روایتی که از امام هادی(ع) نقل شده است: «ابوتراب رویانى، روایت کرد که شنیدم ابو حمّاد رازى مىگفت: خدمت امام هادى(ع) در سامرّا رسیدم و مسائلى از ایشان پرسیدم. امام(ع) به پرسشهاى من پاسخ داد و هنگامى که خواستم از ایشان خداحافظى کنم، به من فرمود: «اى ابوحمّاد، هنگامى که چیزى از امور دینى در منطقه ات براى تو مشکل شد، از عبدالعظیم بن عبد اللَّه حسنى بپرس و سلام مرا به او برسان.» با نگاه و دقت در عبارات علمای درجه یک شیعی نیز بخوبی می توان متوجه جایگاه خاص و ممتاز سید الکریم شد. برای نمونه علامه حلی(ره) در خصوص این شخصیت والا مقام اینچنین می نویسد: «او شخصیتی عالم، عابد و پارسا بود و او را حکایتی است که بر حسن حال او دلالت می کند.» نکات ناب و درس های ماندگار از امامزاده عبد العظیم حسنی(ع) را هم می توان در سلوک و سبک زندگی ایشان به دست آورد و هم از روایات ماندگار و گوهرباری که ایشان راوی و امانتدار آن در مسیر نشر فرهنگ اهل بیت(علیهم السلام) بوده است.
درس اول: اهتمام به فرایض و تطبیق زندگی با اندیشه اهل بیت(علیهم السلام)
یکی از خصوصیات مشهور و ماندگار این امامزاده جلیل القدر، عرضه کردن اعتقادات و باورهای دینی و مذهبی خود به امام معصوم(ع) و گرفتن تأییدیه از ایشان است.
در منابع روایی نقل شده است: « خدمت مولاى خود امام هادى(ع) رسیدم. وقتى نگاه ایشان به من افتاد، فرمود: خوش آمدى، اى ابوالقاسم، تو حقیقتاً دوست ما هستى.»گفتم: اى پسر رسول خدا، مایلم دینم را به شما عرضه کنم، اگر مورد پسند بود، بر آن ثابت باشم تا خداوند عز و جل را ملاقات کنم. در این حدیث، اقرار به معارف ناب توحیدی، شهادت به ولایت امری حضرات معصومین(علیهم السلام) و ایمان و باور به حیات ابدی و تسلیم در برابر اوامر و نواهی الهی مشاهده می شود. این موضوع بزرگترین درس و پیامی است که یک راوی مورد اعتماد امام معصوم(علیه السلام) به طور مستقیم و غیرمستقیم می تواند به شیعیان و محبان خاندان عصمت و طهارت (علیهم السلام) بدهد.
درس دوم: مراقبت و نگهداری زبان
یکی از نکات آموزنده و درس آموزی که در مجموعه روایات نقل شده و از امامزاده عبدالعظیم حسنی(ع) در منابع روایی به یادگار مانده است، اهمیت و ضرورت حفظ و نگهداری زبان است. با یک حساب ساده بخوبی می توان گناهانی را برشمرد که ریشه و منشأ اصلی آنها در بی تقوایی و بی مبالاتی زبان مشاهده می شود. از طرفی انسان به واسطه زبان می تواند کسب فضایل و کمالات اخلاقی کند و به درجات رفیع دست یابد. به هر روی، توجه به کاربرد و کارایی مثبت زبان از جمله مواردی است که در روایات نقل شده از عبدالعظیم حسنی(ع) قابل مشاهده است: «حضرت عبدالعظیم(ع) می فرماید: به حضرت امام جواد(ع) گفتم: اى فرزند پیامبر خدا، از پدرانت براى من حدیثى روایت فرما. امام جواد(ع) فرمود: پدرم، از جدّم، از پدرانش نقل کرد که امیر مؤمنان (ع) فرمود: انسان زیر زبان خود، پنهان است.» این روایت در واقع می تواند ترجمان برخی از آیات الهی چون آیه 30 سوره محمد(ص) باشد که در آنجا خداوند باری تعالی فرموده است: «وَ لَوْ نَشاءُ لَأَرَیْناکَهُمْ فَلَعَرَفْتَهُمْ بِسِیماهُمْ وَ لَتَعْرِفَنَّهُمْ فِی لَحْنِ الْقَوْلِ: اگر بخواهیم، آنان را به تو مى نمایانیم تا آنان را با چهره شان بازشناسى و نیز آنها را از طرز سخن گفتن شان مى شناسى.»
تا مرد سخن نگفته باشد
عیب و هنرش نهفته باشد
درس سوم: دور اندیشی، پادزهر پشیمانی
اگر اندکی در منشأ و علت بسیاری از گرفتارها و مشکلاتی که برای انسان در زندگی به وجود می آید، دقت و تأمل کنیم، متوجه خواهیم شد که علت اصلی آنها ریشه در فقدان دوراندیشی و تدبیر دارد. براستی اگر انسان ها عواقب کارهای خود را مورد بررسی و دقت قرار می دادند، نه در دنیا موجب پشیمانی و گرفتاری می شدند و نه در آخرت انگشت افسوس و پشیمانی به دهان می گرفتند. در روایتی طلایی و ماندگار حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) این چنین از حضرت امام جواد(ع) روایت نقل می کند: به امام جواد(ع) گفتم: اى فرزند پیامبر خدا، حدیثى از پدرانت برایم بازگو کن. فرمود: پدرم، از جدّم، از پدرانش نقل کرد که امیر مؤمنان (ع) فرمود: تدبیر قبل از انجام کار، از پشیمانى پیشگیرى مى کند.»
درس چهارم: اکسیری برای درد و رنج آخرت
کم نیستند افرادی که به دنبال راه حلی برای نجات از درد و رنج آخرت می گردند. از طرفی بسیاری از افراد برای نجات و خلاصی گرفتاری های دنیوی و آخروی، نه با نسخه صحیح آشنایی دارند و نه راه صحیح را در پیش می گیرند، از این رو همواره در درد و رنج مسیر اشتباه قرار دارند. در روایت زیبایی از عبدالعظیم حسنی(ع) یکی از راهکارهای اخلاقی برای کاستن از درد و رنج آخروی، صبر و بردباری در برابر ناملایمات رفتاری دیگران معرفی شده است: حضرت عبدالعظیم(ع) از حضرت امام هادى(ع) نقل کرده است: «هنگامى که خداوند با موسى بن عمران(ع) سخن مى گفت، موسى گفت: پروردگارا، پاداش کسى که به خاطر تو بر اذیّت و آزار مردم و دشنام آنها شکیبایى ورزد، چیست؟فرمود: اى موسى، او را در سختى هاى روز قیامت، کمک خواهم کرد.»
درس پنجم: برخورد قرآنی با مردم
یکی از زیباترین و با شکوه ترین مکارم و فضایل اخلاق اجتماعی که خدای متعال با عبارت اعجازگونه آن را به بندگان خود بیان کرده، این آیه شریف است: «وَ قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنا؛ و با مردم [به زبانِ] خوش سخن بگویید.» در منابع روایی جناب عبدالعظیم حسنی(ع) روایتی را نقل می کند که گویی ترجمان این آیه شریف است؛ چرا که نحوه برخورد صحیح و اخلاق مدارانه را به تصویر کشیده است. حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) می فرمایند: به حضرت امام جواد(ع) گفتم اى فرزند پیامبر خدا، از پدرانت براى من حدیثى روایت فرما ....فرمود: «پدرم، از جدّم، از پدرانش نقل کرد که امیر مؤمنان(ع) فرمود: شما هرگز نمى توانید مردم را با مال، بهره مند سازید. پس با آنها با اخلاق و خوشرویى برخورد کنید؛ چرا که من از پیامبر خدا(ص) شنیدم که مى فرمود: شما نمى توانید مردم را با اموال خود بهره مند سازید. پس با اخلاق خوب با آنان برخورد کنید.»
امور ورزش و تربیت بدنی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، به مناسبت هفته تربیت بدنی و ورزش و نیز با هدف توسعه ورزش همگانی و مسؤولیت اجتماعی در بخش همگانی، با رعایت شیوه نامه های بهداشتی، یک دوره مسابقات ورزشی (ویژه فرزندان پسر و کارکنان) در 5 رشته کوهنوردی و کوهپیمایی (به صورت خانوادگی)، تنیس روی میز، شنا، سنگ نوردی و تیراندازی با کمان برگزار کرد. در این مسابقات نزدیک به 100 ورزشکار طی 4 روز در دو بخش فرزندان و کارکنان با هم به رقابت پرداختند که در پایان از نفرات برتر با اهدای کاپ و مدال تقدیر شد.
این رشته به صورت خانوادگی و در سه شهر امیدیه، آغاجاری و میانکوه برگزار شد و شرکت کنندگان طی 3 ساعت کوهپیمایی، مسیرهای 6 الی 7 کیلومتری را طی کردند که در پایان از شرکت کنندگان در این کوهپیمایی تقدیر به عمل آمد.
رشته سنگ نوردی، همزمان با روز کوهنوردی، در سالن مجتمع ورزشی ولایت (سالن آقایان) در سه رده نونهالان، نوجوانان و بزرگسالان (ویژه فرزندان) برگزار شد که در پایان از نفرات برتر با اهدای مدال تقدیر شد. نتایج و نفرات برتر در رشته سنگ نوردی در سنین مختلف به شرح زیر است:
رده نونهالان:
مقام اول: امیرعلی همیشه غنی
مقام دوم: امیرعلی شیرستانی
مقام سوم: ادیب الوندی جعفری
رده نوجوانان:
مقام اول : مهدی شیرستانی
مقام دوم : حسام اسدی
مقام سوم : محمدفاضل میاحی
رده بزرگسالان:
مقام اول: محمدرضا مرادی
مقام دوم : هاشم شریفات
مقام سوم: احمد انفاوی
مسابقات شنا در استخر سرپوشیده مجتمع ولایت (ویژه فرزندان) در 4 ماده ۵۰ متر کرال سینه، ۵۰ متر قورباغه ، ۵۰ متر کرال پشت و۵۰ متر پروانه در رده نوجوانان برگزار شد که در پایان از نفرات برتر با اهدا مدال قدردانی شد.
اسامی نفرات برتر 4 ماده مسابقات شنا فرزندان به شرح زیر است:
۵۰ متر کرال سینه
مقام اول: ایلیا جاو
مقام دوم: ابوالفضل احمدی
مقام سوم: صادق فرهانی
۵۰ متر قورباغه
مقام اول: سجاد روایی
مقام دوم: آرشاویر فولادی
مقام سوم: سهیل برآهویی
۵۰ متر کرال پشت
مقام اول: مبین کنعانی
مقام دوم: محمد باوادی
مقام سوم: نوید چراغی
۵۰ متر پروانه
مقام اول: محمدامین کنعانی
مقام دوم: علیرضا تادین
مقام سوم: مهدی ارمغان
تنیس روی میز
مسابقات تنیس روی میز در سالن تنیس روی میز مجتمع ورزشی ولایت در دو رده (ویژه فرزندان و کارکنان) با حضور 32ورزشکار زیر نظر مسؤولان برگزارکننده رستم قاسمی نژاد (سرپرست) و حسین قنواتی (سرمربی) برگزار شد که بعد از 27 بازی، سه برد از پنج گیم، نفرات برتر مشخص شدند و از آنها با اهدای مدال تقدیر شد. نتایج مسابقات تنیس روی میز به شرح زیر است:
مقام اول: علی عبارتی
مقام دوم: ابراهیم شریفی
مقام سوم به طور مشترک: سینا قنواتی و امین بنی سعید
مسابقات تیراندازی با کمان در باشگاه شماره 2 بولینگ (ویژه فرزندان کارکنان) در دو رشته ریکرو و کامپوند برگزار شد که در پایان هر رشته، نفرات برتر مشخص شدند و از آنها با اهدای مدال قدرانی به عمل آمد.
نتایج مسابقات تیراندازی با کمان در دو رشته ریکرو و کامپوند به شرح زیر است:
مقام اول: حسین شنبدی
مقام دوم:علی بهمیی
مقام سوم: رضا تقوی مقدم
مقام اول: محمدمهدی پاغنده
مقام دوم: جواد مندنی زاده
مقام سوم: علیرضا آلبوعبادی
ساغر ترابی و یکتا لرکیان، عناوین اول و سوم مسابقات تنیس روی میز بانوان منطقه 7 کشور را به دست آوردند.
مسابقات تنیس روی میز بزرگسالان بانوان منطقه ۷ کشور در روز جمعه 7 آبان در سالن انقلاب اهواز برگزار شد که با قهرمانی ساغر ترابی و عنوان سومی یکتا لرکیان به پایان رسید.همچنین ستایش احمدی، عضو تیم تنیس روی میز نفت اهواز نیز توانست عنوان نایب قهرمانی را در این دوره از رقابت ها به دست آورد.
ساغر ترابی و یکتا لرکیان هر دو از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و ستایش احمدی از فرزندان کارکنان شرکت حفاری شمال است که عناوین مختلفی در سطح استان و کشور در کارنامه دارند.
۴ نفر اول این مسابقات به تور بزرگسالان کشور اعزام خواهند شد.
رئیس امور ورزش نفت و گاز آغاجاری:
رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، رسالت اصلی این شرکت را توسعه ورزش همگانی، پرورش فرزندان کارکنان و سلامت خانواده های آنها دانست و این مهم را از اهداف امور ورزش نفت و گاز آغاجاری برشمرد.
سیدفریدون تقوی مقدم در گفت وگو با مشعل گفت: در این سال ها همیشه سعی بر آن بوده که بتوانیم بهترین شرایط را برای ورزش کارکنان و خانواده های آنها، بخصوص فرزندان کارکنان فراهم آوریم. حال در همین زمینه و با توجه به کاهش شیوع ویروس منحوس کرونا و نیز واکسینه شدن بیشتر مردم و همچنین با مجوز ستاد کرونا، تصمیم گرفتیم به منظور پویایی و شادابی فرزندان و خانواده های کارکنان و با رعایت شیوه نامه های بهداشتی، بعد از 2 سال، یک تورنمنت کوچک برگزار کنیم.
به گفته وی، رسالت این شرکت در ورزش، پرورش فرزندان کارکنان، سلامت خانواده کارکنان و نیز کارکنان است. یکی از برنامه های اولیه و حتی ثانویه ما در امور ورزش، توجه به تیم های پایه و ورزش فرزندان است؛ زیرا این دو مهم زیرمجموعه ورزش قهرمانی هستند و اگر شما بخواهید در ورزش قهرمانی موفق باشید، باید در ورزش پایه، بخصوص فرزندان سرمایه گذاری کنید و بهترین ها را پرورش دهید. به همین منظور ما باید ضمن استعدادیابی، بهترین شرایط را برای پرورش فرزندان ورزشکار کارکنان فراهم کنیم؛ البته باید بگویم که این موضوع، برای پیشرفت خود این عزیزان هم مهم است.
رئیس امور ورزش آغاجاری در ادامه گفت: هم اکنون در تمام دنیا و همچنین کشورمان، ورزش در سطوح بالای شغلی به شمارمی رود و درواقع یکی از شغل های پردرآمد است. برای همین سعی داریم با پرورش فرزندان ورزشکار نفتی، هم آینده شغلی آنها را اگر خواستند ورزشکار حرفه ای شوند، تأمین کنیم، هم باعث رشد و پیشرفت آنها شویم و هم اینکه برای نام نفت در عرصه های مختلف ورزشی افتخارآفرین باشند.
وی در ادامه با اشاره به برگزاری مسابقات ورزشی برای فرزندان و کارکنان در 5 رشته بعد از 2 سال گفت: واقعاً دو سال سخت را پشت سر گذاشتیم. به دلیل مشکلات ناشی از ویروس کرونا خیلی زیر فشار بودیم. خانواده ها، فرزندان و حتی خود کارکنان خسته شده بودند. بنابراین این مسابقات را برگزار کردیم تا به نوعی برای شروع دوباره ورزش همگانی در میان کارکنان و خانواده ها، قدم مهمی برداشته باشیم.
تقوی مقدم در خصوص سطح مسابقات گفت: با توجه به تعطیلی دو ساله ورزش، انتظار زیادی از ورزشکاران نداشتیم. همانطور که گفتم، اماکن ورزشی تعطیل بودند و هیچ ورزشی انجام نمی شد. هدف اصلی از برگزاری این مسابقات، انگیزه دادن به ورزشکاران بود. شما باید به این نکته توجه کنید که بچه ها از طریق مسابقه دادن به ورزش کردن تشویق می شوند. امیدوارم شرایط از این به بعد بهتر شود و ما با توجه به شرایط بهتر در ادامه سال و نیز اوایل سال بعد، چند برنامه ورزشی برای فرزندان و کارکنان داریم.
رئیس امور ورزش آغاجاری در ادامه به مهم بودن پرورش استعدادها اشاره کرد و گفت: ما درصدد هستیم طی سال آینده، در تمامی رشته ها در بحث پایه نتایج خوبی بگیریم، از این رو می خواهیم ورزشکاران خوبی را پرورش دهیم. در حال حاضر 100 نفر از فرزندان کارکنان، در رشته های مختلف ورزشی فعالیت می کنند. این فرزندان، آینده سازان ورزش نفت و ایران هستند. ما می خواهیم این ورزشکاران را بخوبی پرورش دهیم تا در ورزش موفق باشند. ما برنامه های خوبی برای فرزندان و حتی خود کارکنان داریم. به طور مثال باید بگویم، بعد از 20 سال ما فوتبال چمنی کارکنان را راه اندازی کردیم که بیش از 200 نفر از کارکنان فوتبالیست درگیر شده اند و به این رشته می پردازند؛ البته در رشته های دیگر هم سعی کردیم که کارکنان به ورزش بپردازند، مثل والیبال، بسکتبال، تنیس روی میز و... برای همین سعی داریم تمام امکانات به بهترین شکل فراهم شود. ما یک منطقه ویژه هستیم، امکانات رفاهی کمی داریم. آب و هوا هم مزید بر علت است. از این رو ورزش تنها چیزی است که کارکنان و خانواده های آنها به آن می پردازند و باید بهترین شرایط را برای آنها فراهم کنیم که در این خصوص برنامه های خوبی برای آنها داریم.
سرمربی تیم تنیس روی میز پالایش نفت آبادان:
مشعل لیگ برتر تنیس روی میز نوجوانان و جوانان باشگاه های ایران با قهرمانی تیم پالایش نفت آبادان به پایان رسید. تیم قهرمان با ترکیبی از بازیکنان بومی و فرزندان شرکتی در این مسابقات شرکت کرده بود. سرمربی جوان پالایش نفت آبادان اعتقاد دارد با حفظ بازیکنان حال حاضر و پرورش آنها این تیم می تواند در سال های نه چندان دور قهرمان بزرگسالان ایران هم بشود. با مهدی جوزاری، سرمربی تیم پالایش نفت آبادان در خصوص قهرمانی تیمش و نیز تنیس روی میز و برنامه های آینده گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
ابتدا باید از بازیکنانم تشکر کنم که در این مسابقات تمام دستورات تاکتیکی را اجرا کردند و با تلاشی مضاعف موفق شدند که قهرمان شوند. من از عملکرد تک تک آنها راضی هستم. مسابقات از 28 مهر شروع و به خاطر کرونا به صورت متمرکز در تهران برگزار شد. 23 تیم از 12 استان حضور داشتند. ما در گروه اول در کنار 4 تیم قرار داشتیم که موفق شدیم به عنوان تیم اول به مرحله بعد صعود کنیم. سپس در مرحله بعد با قرعه استراحت مواجه شدیم و به صورت اتوماتیک به مرحله بعد و در میان 8 تیم جای گرفتیم. بعد با پیروزی در این مرحله به نیمه نهایی (جزو 4 تیم) رسیدیم در مرحله نیمه نهایی با نتیجه 4 بر 2از سد تیم لپه آذرشهر گذشتیم و در فینال موفق شدیم در یک بازی سنگین و نفسگیر که بسیار حساس بود با نتیجه نزدیک 4 بر3 از سد تیم مازندران بگذریم و قهرمان مسابقات شویم. مسابقات واقعا خیلی سخت و حساس بود تمام تیم ها باقدرت و با حضور ملی پوشانشان در این مسابقات شرکت کرده بودند. شاگردانم در این رقابت ها بسیار خوب ظاهر شدند و نشان دادند که لیاقت قهرمانی دارند.
همانطور که گفتم سطح مسابقات خیلی بالا بود مسابقات جوانان و نوجوان به صورت ترکیبی برگزار می شود. البته این رسم از سالیان گذشته بوده و چیز جدیدی نیست. تمام تنیسورهای فعال در سطح کشور در این مسابقات در قالب 23 تیم شرکت کرده بودند. این سطح از مسابقات تاکنون سابقه نداشت و باید بگویم مسابقات خیلی خوب و عالی بود و درعین حال رقابت هایی سخت که باید برای پیروزی خیلی تلاش می کردید. حضور تمام بازیکنان کشور خصوصاً ملی پوشان کیفیت و سطح مسابقات را بالابرده بود. تمام باشگاه ها حضور داشتند و می خواستند که قهرمان شوند. برای همین کار سخت شده بود.
ترکیب تیم ما با بازیکنان بومی و فرزندان شرکتی بسته شده بود. البته یکی، دو بازیکن غیربومی هم داشتیم. در میان بازیکنان ما 3 ملی پوش هم حضور داشتند که یکی از آنها از فرزندان شرکتی به نام ارشیا عنایت زاده بود که از نوجوانان در تیم ملی بوده و چندین مقام کشوری هم دارد. امسال طبق بخشنامه ما فقط توانستیم 6 بازیکن با خود داشته باشیم. اما سال های گذشته می توانستیم تا 12 بازیکن به مسابقات ببریم. همانطور که گفتم ما 3 ملی پوش داشتیم که یک نفر در رده جوانان بود و دو نفر دیگر در رده نوجوانان بودند. همه بچه ها در این مسابقات عالی ظاهر شدند.
تیم نفت پتانسیل بالایی دارد. من عقیده دارم حتی می توانیم بهتر از این ظاهر شویم. متأسفانه کرونا در این مدت شرایط کار برای ما را سخت کرده بود. بازیکنان اغلب انفرادی تمرین می کردند و یا دو نفر دو نفر به باشگاه می آمدند و تمرین می کردند تا کرونا نگیرند. یک مدت که اصلا باشگاه به خاطر شرایط کرونا تعطیل بود. تمام این عوامل دست به دست هم داده بود تا کار ما سخت شود. پتانسیل بچه های نفت در تنیس روی میز خیلی بالا است و می توانند این قهرمانی را باز هم تکرار کنند. شما اگر توجه کرده باشید تیم ما همیشه در ادوار مسابقات جزو 4 تیم بوده و اگر قهرمان نشده حداقل روی سکو رفته است.
برنامه ما حفظ و تربیت و پرورش این جوان هاست که رده به رده بالا بروند و بتوانند بازهم قهرمان شوند و به تیم ملی برسند. این بچه ها می توانند تیم بزرگسالان نفت را بسازند و به نوعی قهرمانی تیم را در سال های بعد ساپورت کنند. شما نگاه کنید ما الان ارشیا عنایت زاده را داریم که قابلیت بازی در تیم بزرگسالان را هم همین الان دارد و حتی در بعضی مسابقات بازی می کند. او نه تنها از بازیکنان فرزند شرکتی به حساب می آید بلکه ملی پوش هم هست.
من از کارکنان نفت نیستم، اما 15 سال است که در کنار تیم نفت آبادان هستم. البته من قبل از مربیگری در تیم نفت بازیکن این تیم هم بوده ام و به نوعی یک نفتی به حساب می آیم. من بازی کردن را از پالایش نفت شروع کردم سپس از سال 1385 به عنوان مربی در کنار تیم بودم. من از تیم های پایه، آکادمی و استعدادیابی شروع کردم و هم اکنون هم در کنار تیم هستم.
کرونا در این حدود 2 سال کار ما را خیلی عقب انداخت. شما نگاه کنید همیشه پیک های کرونا از خوزستان شروع شد و همین باعث شد که مدت طولانی باشگاه بسته باشد و ما نتوانیم تمرین کنیم. در هیچ سطحی تمرین نداشتیم. بعد از اینکه شرایط مقداری بهتر شد تمرینات را به صورت دسته های دونفره و کم شروع کردیم و رفته رفته برای مسابقات آماده شدیم.
خیلی خوب. در این سال ها ما استعدادهای زیادی به تنیس روی میز شهر آبادان و کشور معرفی کردیم. البته همه نفتی نیستند اما در راستای مسؤولیت اجتماعی باید بگویم در میان بومی ها بازیکنان قابلی پیدا می شوند. در این ارتباط باید به شما بگویم ما 3 استعداد در بین 10 نفر اول داشتیم. به طور مثال امیرمحمد بهادری و آرین جوزاری جزو بهترین استعدادهای ما بودند یا همین ارشیا عنایت زاده که ملی پوش است. سطح فنی بازیکنان خوزستانی بسیار بالاست. باور کنید اگر کرونا نبود ما الان بهتر از اینها نتیجه می گرفتیم. قهرمانی این بچه ها در این شرایط کار بزرگی بود من به تک تک آنها افتخار می کنم ما 2ماه بیشتر تمرین نداشتیم و با سختی خودمان را برای مسابقات آماده کردیم.
برنامه خاصی نیست. درصدد هستیم که با کاهش شیوع کرونا و اجازه ستاد ملی کرونا و نیز وزارت نفت، باشگاه را به صورت کامل بازگشایی کنیم تا به استعدادیابی و تمرین شاگردانم بپردازم و برای مسابقات بعدی آماده شویم.
این قهرمانی را به همه تبریک می گویم. از تیم ما بیشتر حمایت شود این بچه ها قادرند کارهای بزرگتری انجام دهند اگر امروز 3 نفر ملی پوش داریم، می توانیم با تربیت و پرورش استعدادها این ملی پوشان را بیشتر کنیم و باعث افتخار نام نفت، آبادان و خوزستان باشیم.
با شکست تمامی رقبا در لیگ برتر تنیس روی میز
مسابقات لیگ برتر تنیس روی میز رده نوجوانان و جوانان باشگاه های ایران که به دلیل کرونا به صورت متمرکز با حضور 23 تیم از سراسر کشور در سالن آکادمی تنیس روی میز فدراسیون در تهران برگزار شد در نهایت با قهرمانی تیم تنیس روی میز جوانان دیار اروند یعنی پالایش نفت آبادان به پایان رسید.
تیم تنیس روی میز نوجوانان و جوانان باشگاه پالایش نفت آبادان با تیم های کمال شهر البرز و هیأت بابل همگروه بود که توانست در هر دو دیدار که در فواصل صبح و عصر روز اول مسابقات برگزار شد با نتایج مشابه 4 بر صفر به پیروزی برسد و به عنوان تیم اول از گروه خود صعود کند.
بر اساس چینش و صعود تیم ها از گروه های هفتگانه و استراحتی که شامل تیم پالایش نفت آبادان شد، این تیم به نوعی در جمع 8 تیم رقابت ها قرار گرفت .
پالایش نفت آبادان در روز دوم مسابقات نیز با نتیجه 4 بر صفر هیأت قزوین را شکست داد و به نیمه نهایی رقابت ها راه پیدا کرد.
نفتی ها در مرحله نیمه نهایی برای صعود به فینال رقابت ها تیم لپه حاج احمد آذرشهر را در یک دیدار حساس با نتیجه 4بر 2 شکست دادند تا پای فینال به مصاف هیأت مازندران بروند.
شاگردان مهدی جوزاری در دیدار فینال در دیداری سخت و نفسگیر و درعین حال حساس در مصاف با هیأت مازندران موفق شدند با نتیجه 4 بر 3 به پیروزی برسند و قهرمان لیگ برتر رده نوجوانان و جوانان باشگاه های ایران شوند.
اسامی بازیکنان و کادر فنی تیم قهرمان لیگ برتر تنیس روی میز نوجوانان و جوانان ایران به شرح زیر است.
سیدمحمدامین صمدی
محمدرضا نشاطی
سامران کریمی
سید ارشیا عنایت زاده
سید مهدی پورمحمد
پوریا حیدرپور
مربی: مهدی جوزاری
مدیر تیم: سید محمدرضا عنایت زاده
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات