تشکر رئیسجمهوری از وزارت نفت برای مدیریت اختلال در سامانه سوخت
ناکامی تحریمها، وعدهای که محقق شد
زنگ هشدار مصرف گاز به صدا درآمد
توسعه فناوری های نو در منطقه 4 عملیات انتقال گاز
پالایشگاه اصفهان جانی دوباره گرفت
مسیر باز و مستقیم به دل صنعت نفت
مروری اجمالی برآنچه در کاپ26 گذشت
رشد 13 درصدی مصرف سیانجی در 6 ماه امسال
راهاندازی میز خدمت الکترونیکی
17 نکته برای پیشگیری از آتشسوزی
تشکر رئیس جمهوری از وزارت نفت
رئیس جمهوری در نشست شورای عالی فضای مجازی از وزارت نفت، صداوسیما و دستگاه های مربوطه برای مدیریت مناسب در زمینه حمله به سامانه هوشمند سوخت و جلوگیری از سوءاستفاده دشمنان تشکر و قدردانی کرد. سیدابراهیم رئیسی، روز چهارشنبه (۱۸ آبان ماه) در نشست شورای عالی فضای مجازی با اشاره به گزارش ارائه شده در زمینه حمله به سامانه های هوشمند سوخت، ضمن تشکر از وزارت نفت، صداوسیما و دستگاه های مربوطه برای مدیریت مناسب شرایط و جلوگیری از سوءاستفاده دشمنان گفت: ضرورت دارد برای جلوگیری از حوادث مشابه، ضعف ها، قصورها و تقصیرهای احتمالی در حادثه اخیر شناسایی شود. این حادثه، درس و عبرتی است که اگر ساختارها دچار کاستی و ضعفی است، به طور حتم باید برطرف شود. وی اصلاح و تقویت ساختارهای موجود در حوزه فضای سایبری را ضروری دانست و تأکید کرد: با توصیه و هشدار، امنیت فضای سایبری تأمین نمی شود و در اصل مشکلات کشور را نمی توان تنها با توصیه حل کرد، توصیه بخشی از کار است؛ اما در کنار آن وظیفه داریم، اقدام هایی انجام دهیم که برای مردم و جامعه اطمینان نسبی حاصل شود. رئیس جمهوری افزود: مدیریت فضای سایبری، موضوع فراقوه ای است و الزام سازمانی در این حوزه ضروری است، ضمن اینکه دستگاه های اطلاعاتی و دیگر نهادها نیز وظیفه دارند، از بروز این گونه حوادث جلوگیری کنند و این نیازمند اشراف جدی اطلاعاتی است. رئیسی گفت: باید قرارگاهی وجود داشته باشد که بتواند دائم وضع را رصد کند و روزآمد شود و در مقابل هجوم های احتمالی ایستادگی و آنها را دفع کند. در این زمینه انجام رزمایش ها و تمرین های مختلف برای شناسایی نقاط ضعف و مصون سازی در مقابل هجمه ها را ضروری می دانم، همچنین باید سیستم های جایگزین داشته باشیم که دستگاه ها دچار مشکل نشوند. وی بر لزوم بازنگاه در تقسیم وظایف و بهبود و ارتقای آن و استفاده از همه ظرفیت های کشور برای مصون سازی در مقابل حمله های احتمالی سایبری تأکید کرد.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی:
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: عملکردهای وزارت نفت در زمینه صادرات نفت و دیپلماسی نفتی قابل قبول است. علی نیکزاد در تشریح نشست نمایندگان مجلس شورای اسلامی با جواد اوجی، وزیر نفت گفت: نمایندگان پرسش های خود از وزیر نفت را در پنج حوزه مطرح کردند، یکی از موضوع های مطرح شده در زمینه صادرات نفت بود که در این حوزه، اقدام های خوبی صورت گرفته و دیپلماسی نفتی نیز مورد توجه قرار گرفته شده و عملکردها قابل قبول است. وی با اشاره به اینکه در نشست های پرشمار موضوع مصرف گاز در زمستان از سوی وزارت نفت رصد شده است، افزود: مقدار سرمایه گذاری مورد نیاز در هشت سال برای حوزه گاز از سوی وزارت نفت با تفکیک مقدار سالانه استخراج شده و باید این سرمایه گذاری انجام شود تا در سال های آینده مشکلی در این حوزه نداشته باشیم.نایب رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: پیرو نشست هفته گذشته با وزیر نفت، قیر حواله ای تا شنبه هفته آینده در اختیار دستگاه های اجرایی از جمله وزارت راه و شهرسازی، سازمان نوسازی مدارس، سازمان شهرداری ها، سازمان منابع طبیعی و پایگاه های بسیج قرار می گیرد. نیکزاد با بیان اینکه از اقدام ارزشمند همه دستگاه های مرتبط بویژه وزارت نفت در زمینه خنثی سازی حمله سایبری به سامانه جایگاه های سوخت تشکر می کنیم، گفت: به نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به دلیل خلق حماسه بزرگ در دریای عمان و خلیج فارس افتخار می کنیم.
بازدید سرزده وزیر نفت از مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران
وزیر نفت با تأکید بر اینکه هیچ برنامه ای برای افزایش قیمت گاز مطرح نیست، گفت: ۲۵ درصد مشترکان پرمصرف و بدمصرف گاز که نزدیک ۵۰ درصد گاز را مصرف می کنند، مشمول جریمه خواهند شد. جواد اوجی در حاشیه بازدید روز جمعه (۲۱ آبان ماه) از مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد مشترکان گاز که در محدوده سقف الگوی مصرف، گاز مصرف می کنند، مطابق پارسال هزینه گاز را پرداخت می کنند، اما مشترکانی که الگوی مصرف را رعایت نمی کنند، بی شک جریمه می شوند. وی با بیان اینکه مشترکان بدمصرف گاز که ۲۵ درصد جمعیت کشور هستند بیش از ۵۰ درصد مصرف گاز را به خود اختصاص داده اند، تأکید کرد: امسال هیچ گونه افزایش قیمت گاز نخواهیم داشت، اما بی شک مشترکان پرمصرف جریمه خواهند شد. وزیر نفت دمای رفاه در محل کار و خانه را حداکثر ۲۲ درجه اعلام و با تأکید بر لزوم فرهنگ سازی و برنامه ریزی در مصرف گاز تصریح کرد: لازم است هموطنان با خاموش کردن وسایل گرمایشی هنگام خروج از خانه و در ساعات حضور در محل کار و نیز استفاده از لباس گرم در مصرف صرفه جویی کنند. اوجی با اشاره به وضع تولید گاز از میدان های مستقل و مشترک گازی در دریا و خشکی، خطوط لوله و فرآورش گاز در پالایشگاه ها و مقدار مصرف اظهار کرد: همکاران ما با زحمات شبانه روزی حداکثر تولید گاز را رقم زدند، اما امسال زمستان زودرسی داریم و دما در روزهای آتی نیز کاهش خواهد یافت، بنابراین نیازمند مدیریت مصرف هستیم.
وی رقم کنونی مصرف گاز کشور در بخش خانگی، تجاری و غیرعمده را ۴۹۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: این مقدار نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۴۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته که رقم بسیار بالایی است. وزیر نفت با بیان اینکه متأسفانه در ۲ تا ۳ سال گذشته در بخش سرمایه گذاری در تولید گاز، اتفاقی نیفتاده و به همین دلیل تولید گاز ما مشابه پارسال است، افزود: این در شرایطی است که مصرف گاز حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد افزایش یافته است.
اوجی با تأکید بر لزوم سرمایه گذاری در صنعت گاز کشور گفت: طی دو تا سه ماه گذشته، نشست های مختلفی در وزارت نفت و دولت برای افزایش تولید گاز برگزار و برنامه ریزی خوبی انجام شده است. عملیات اجرایی را در برخی میدان ها آغاز کردیم که از آن جمله توسعه میدان گازی پارس شمالی، تکمیل میدان گازی کیش و تکمیل فازهای پارس جنوبی است، اما این سرمایه گذاری ها بی شک چند سال زمان خواهد برد تا به افزایش تولید گاز منجر شود. وی با دعوت از مردم برای مصرف بهینه گاز تصریح کرد: از همه هموطنان عزیز به ویژه ۲۵ درصد از مشترکان پرمصرف که نزدیک به ۵۰ درصد مصرف گاز خانگی را به خود اختصاص داده اند، تقاضا داریم در بحث مصرف گاز نهایت دقت را به عمل آورند و دمای رفاه ۱۸ تا ۱۹ درجه را رعایت کنند.
با حضور وزیر نفت
وضع اعطای قیر رایگان به دستگاه های اجرایی در کمیسیون عمران مجلس بررسی شد
وضع توزیع قیر رایگان به دستگاه های اجرایی، با حضور وزیر نفت در کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بررسی شد. عبدالجلال ایری در تشریح نشست کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با حضور جواد اوجی، وزیر نفت و رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی به خبرنگار شانا گفت: در این نشست، وضع توزیع قیر رایگان به دستگاه های اجرایی بررسی شد. وی افزود: وزیر نفت در این نشست، درباره وضع تولید قیر و محل تامین منابع آن از پالایشگاه های آبادان، امام خمینی(ره)، اصفهان، بندرعباس، تبریز و شیراز توضیحاتی ارائه کرد.سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: قیمت پیشنهادی وزارت نفت به ازای تن قیر، ۸ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان بود که با افزایش ۲۰ درصدی هزینه عملیات پالایشگاه ها به ۱۰ میلیون و ۲۲۰ هزار تومان می رسید؛ اما اعضای کمیسیون عمران این قیمت را نامناسب می دانستند؛ زیرا قیر از ابتدای سال، قیمت های زیادی را تجربه کرده است. از این رو با پافشاری کمیسیون، قیمت پایه ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به تصویب رسید که با افزایش ۲۰ درصدی به حدود ۹ میلیون تومان می رسد. ایری اعلام کرد: در این نشست مصوب شد، قیمت قیر حدود ۹ میلیون تومان در نظر گرفته شود و این قیمت تا پایان سال ثابت بماند. از طرفی وزارت نفت نیز مکلف شد ظرف یک هفته، همه حواله قیر را به دستگاه های اجرایی موضوع قانون تحویل دهد، همچنین دستگاه ها نیز مکلف شدند تا پایان سال کل حواله خود را تحویل بگیرند.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت:
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت از افزایش حق الزحمه بهره وری کارکنان قرارداد مدت موقت و پیمانکار صنعت نفت خبر داد. مهدی علی مددی اظهار کرد: در جریان سفر به عسلویه، اهواز، آبادان و دشت آزادگان و حضور در نشست های مشترک با مدیران شرکت های تابعه و نمایندگان کارکنان صنعت نفت، یکی از مواردی که به جد در دستور کار معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت قرار گرفت، بحث حق الزحمه بهره وری کارکنان قرارداد مدت موقت و پیمانکار بود که با پیگیری های انجام شده و بر اساس مصوبه شورای اداری و استخدامی صنعت نفت، حق الزحمه یادشده بر اساس ۳۰ برابر حداقل دستمزد شورای عالی کار به علاوه کمک هزینه های مسکن، عائله مندی و اولاد، بن اقلام مصرفی خانوار و فوق العاده نوبت کاری برای پرداخت ابلاغ شده است. بر اساس این گزارش، این اقدام وزارت نفت در شرایطی انجام می شود که تا پیش از این، حق الزحمه بهره وری به میزان حداقلی به نیروهای قرارداد مدت موقت و پیمانکاری پرداخت می شد.
وی با بیان اینکه یکی از دغدغه های اصلی مدیران و کارکنان صنعت نفت که در جریان سفر به مناطق عملیاتی با آن روبه رو شده است، ساماندهی وضع حقوق و دستمزد کارکنان مدت موقت بوده است، افزود: به این منظور و با هدف ساماندهی وضع نیروهای قرارداد مدت موقت و نظام جبران خدمات هوشمند این کارکنان، نشست های مدونی در شورای مدیران منابع انسانی صنعت نفت برگزار و در این زمینه طرح بسیار مناسبی تدوین و مقرر شده است که این طرح پس از بررسی در شورای معاونان وزارت نفت، ابلاغ شود.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت در ادامه درباره پذیرفته شدگان آزمون توانمندسازی نیروهای قرارداد مدت موقت هم بیان کرد: مقرر شده است طبق تعهدهای ایجادشده مبنی بر انجام مصاحبه فنی - تخصصی، این افراد برای تبدیل وضعیت به قرارداد مدت معین (طبق نیازهای سازمان محل اشتغال فرد)، از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی به شرکت های اصلی معرفی شوند (شایان ذکر است مجموعه تعداد نفرات پذیرفته شده ۱۶۷۵ نفر بوده که از این تعداد حدود ۲۵۰ نفر مشمول بند و ماده ۴۴ ایثارگری هستند که مراحل تبدیل وضعیت به رسمی آنها در شرف انجام است). علی مددی درباره برنامه جذب ۴۵۰ نفر در قالب قرارداد مدت معین نوین نیز گفت: از آنجا که به دلیل جلوگیری از تکثر نوع قرارداد در صنعت نفت، قرارداد مدت معین نوین لغو شده است، قرارداد همه پذیرفته شدگان، در قالب مدت معین موجود (مصوبه۱۶۶۲ه. م) امضا خواهد شد.
وی درباره تازه ترین تصمیم ها برای اجرای ماده ۲۱ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران نیز توضیح داد: بر اساس بند «و» ماده ۴۴، اقدام های تکمیلی برای تبدیل وضعیت ۵۴۰۰ نفر مشمولان این طرح که هم اکنون در قالب قرارداد مدت معین و قرارداد مدت موقت مشغول به کار هستند، در حال انجام است. به گفته معاون وزیر نفت، درباره بند «د» تبصره ماده ۲٠ نیز نشست های مؤثری با دیوان عدالت اداری، رئیس فراکسیون ایثارگران مجلس و معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور و نمایندگان مشمولان (نیروهای واجد شرایط ایثارگری شاغل به صورت پیمانکاری و ارکان ثالث/ شرکتی) برگزار شده که امید است پس از رفع محدودیت های صنعت نفت، فعالیت های لازم در این زمینه نیز اجرایی شود. علی مددی به بحث فارغ التحصیلان گروه «الف» دانشگاه صنعت نفت نیز اشاره کرد و گفت: از هفته آینده، فرآیند مصاحبه استخدامی تمام ۱۴۴۹ نفر فارغ التحصیل باقیمانده گروه «الف» دانشگاه صنعت نفت با محوریت شرکت ملی نفت ایران آغاز می شود و ان شاءالله مطابق با نتایج مصاحبه ها، تا پایان سال اکثریت این افراد در برابر نیازهای استخدامی جذب و به کارگیری خواهند شد.
وی با اشاره به فعال سازی شورای تعدیل مدرک تحصیلی و تعیین سوابق برای رسیدگی به تقاضاهای تعدیل مدرک همکاران صنعت نفت نیز اعلام کرد: در این مسیر، به بیش از ۵۰۰ تقاضای تعدیل مدرک که مربوط به کارکنان شرکت های ملی نفت ایران و ملی گاز ایران بوده است رسیدگی شده و رسیدگی به دیگر تقاضاهای مربوط به دیگر شرکت ها نیز در دستور کار قرار دارد.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به نشست این کمیسیون که با حضور وزیران نفت، نیرو و صمت برگزار شد، اشاره کرد و گفت: نشست امروز با هدف پیشگیری از خاموشی های مشابه تابستان امسال برگزار شد تا مردم و مشترکان خانگی دچار مشکل نشوند.فریدون حسنوند با اشاره به این نشست مشترک که عصر روز یکشنبه (۱۶ آبان ماه) گفت: با توجه به خاموشی های فصل تابستان احتمال ادامه این خاموشی ها در زمستان نیز داده می شود، بنابراین باید از هم اکنون تمهیدات لازم اندیشیده و امکانات کل کشور برای مقابله با این چالش بسیج شوند.وی با بیان اینکه از صداوسیما و دیگر رسانه ها می خواهیم در زمستان پیش رو درباره صرفه جویی در مصرف انرژی به مردم اطلاع رسانی کنند، افزود: درباره صرفه جویی در مصرف انرژی نکته مهم تامین سوخت نیروگاه های ۱۰ هزار و ۶۰۰ مگاواتی است که جدیدالاحداث هستند؛ زیرا قراردادی در این باره میان وزارتخانه های صمت و نیرو منعقد شده است. در واقع بعد از خاموشی های تابستان مقرر شد ظرفیت و منابع مالی صنایع کشور به کمک صنعت گاز و برق بیایند. به همین دلیل قرار است که این نیروگاه ها در مرحله نخست ۱۰ هزار و ۶۰۰ مگاوات برق تولید کنند و وزارت نفت نیز امروز مکلف شد سوخت آن را تامین کند.رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: در این نشست، همچنین وزیر صمت گزارشی درباره قراردادها و نحوه اجرای آنها ارائه کرد که باید اصلاحاتی در این قراردادها انجام شود؛ البته ضلع سوم این قراردادها، وزارت نفت است که باید برای تامین سوخت در این قراردادها دیده شود.حسنوند با بیان اینکه این نشست، با هدف پیشگیری از اتفاق های تابستان امسال برگزار شد تا مردم و مشترکان خانگی دچار خاموشی نشوند، بیان کرد: نباید به صنایع کوچک و بزرگ که در تابستان لطمه اقتصادی وارد شد، دوباره ضرر و زیان وارد شود؛ البته دستگاه های امنیتی نیز به این نشست دعوت شده بودند تا برای جلوگیری از قاچاق، اقدام های لازم را انجام دهند.
وزیر نفت
وزیر نفت با بیان اینکه اولویت اصلی ما این است که در نیروگاه ها از سوخت پاک استفاده کنیم، گفت: زمستان را با کمترین چالش سوخت پشت سر می گذاریم. به گزارش خانه ملت، جواد اوجی، در حاشیه نشست با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و در جمع خبرنگاران گفت: نمایندگان دغدغه هایی درباره تأمین گاز و سوخت زمستانی داشتند و ما نیز اقدام های کوتاه مدت و بلندمدت خود را همسو با تأمین سوخت تشریح کردیم که بر اساس آن بتوانیم با کمترین چالش، زمستان پیش رو را پشت سر بگذاریم.
وی افزود: همچنین برنامه های ۴ و ۸ ساله وزارت نفت برای تولید گاز همچون سرمایه گذاری در حوزه میدان های گازی در بخش بالادست، پالایشگاه ها و خطوط لوله تقویت فشار گاز، خدمت نمایندگان تشریح شد. وزیر نفت ادامه داد: با توجه به نزدیک شدن به فصل تدوین بودجه سال آینده، نیازهای وزارت نفت در خصوص تأمین مالی پروژه های مختلف نیز مطرح شد و نمایندگان قول همکاری در این خصوص را دادند تا مشکلی برای تأمین منابع مالی تولید و جبران کسری گاز در سال آینده نداشته باشیم. اوجی درباره اقدام های انجام شده برای تأمین گاز در زمستان و جلوگیری از آلودگی هوا به دنبال سوختن مازوت در نیروگاه ها طی فصل زمستان تصریح کرد: با توجه به تعمیرات اساسی صورت گرفته در حوزه پالایشگاه ها، سکوها، چاه ها، خطوط لوله انتقال و ایستگاه های تقویت فشار، حداکثر تولید را از میدان های گازی مستقل و مشترک خواهیم داشت. وی با بیان اینکه اولویت اصلی وزارت نفت این است که برای سوخت نیروگاه ها از سوخت پاک استفاده کنند، گفت: با توجه به چالش های سال گذشته، امسال سوخت مایع برای نیروگاه ها در نظر گرفته شده و در واقع حدود ۴۵۰ میلیون لیتر بیشتر از پارسال در مخازن ذخیره سازی کرده ایم. به همین دلیل زمستان را با چالش کمتری پشت سر خواهیم گذاشت.
وزیر نفت با بیان اینکه ارتقای پالایشگاه ها را برای افزایش کیفیت سوخت مدنظر قرار داده و پروژه هایی در این خصوص برای پالایشگاه های آبادان، تهران و تبریز تعریف شده است، عنوان کرد: این اقدام با هدف استانداردسازی محصولات و فراورده های این پالایشگاه ها بویژه مازوت و نفت کوره انجام شده تا در حد استاندارد یورو ۴ و ۵ باشند.
وزیر نفت در حکمی، مرتضی رضیئی را به عنوان سرپرست اداره کل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت منصوب کرد.
در حکم جواد اوجی خطاب به مرتضی رضیئی آمده است: «با عنایت به تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان سرپرست اداره کل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت منصوب می شوید.
امید است با اتکال به الطاف خداوند متعال موفق و مؤید باشید.»
وزیر نفت همچنین در حکمی جداگانه، با قدردانی از زحمات محمدعلی اعوانی، مدیرکل پیشین بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت آورده است: «به این وسیله مراتب سپاس خود را از جنابعالی در مسؤولیت قبلی اعلام می دارم. امید است با اتکال به خداوند متعال، کماکان در راه خدمت به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران موفق باشید.»
همچنین وزیر نفت در حکمی، محمدرضا نقیبی را به عنوان مدیرکل حسابرسی و امور مجامع وزارت نفت منصوب کرد.
در حکم جواد اوجی خطاب به نقیبی آمده است:
«با عنایت به سوابق و تجارب ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان مدیرکل حسابرسی و امور مجامع وزارت نفت منصوب می شوید. در خاتمه مراتب سپاس خود را از زحمات سرکار خانم منصوری در مدت عهده داری این مسؤولیت اعلام می دارم.»
تداوم و تسریع طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت
معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران گفت: اجرای طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت با شتابی بیش از گذشته ادامه می یابد.
رضا دهقان در بازدید از بعضی پروژه های طرح توسعه ۲۸ مخزن مناطق نفت خیز جنوب اعلام کرد: با وجود تغییرات مدیریتی در شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، طبق هماهنگی و برنامه ریزی انجام شده، طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت با سرعت بیشتری ادامه خواهد یافت.
وی با بیان اینکه مدیریت جدید بر اصل این طرح تأکید دارد، افزود: البته اصلاحاتی انجام خواهد شد تا ضمن بهبود نحوه اجرا، سرعت پروژه ها افزایش یابد.
علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در نشست مشترک با معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران گفت: مناطق نفت خیز جنوب به دلیل توانایی ها و ظرفیت های بالای خود می تواند به عنوان مرکزی برای صدور خدمات فنی و مهندسی شناخته شود. وی افزود: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به لحاظ فکری، ابزاری و ساخت کالا، ظرفیت و پیشینه توانمندی دارد و در دولت و فضای کنونی می تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی، حتی در شرایط تحریمی موفق عمل کند. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه ورود به این حوزه افزون بر تحرک و نشاط سازمانی در صنعت نفت و فعال کردن چرخه اقتصادی، تولید ثروت نیز به دنبال دارد، ادامه داد: در ۴۰ سال اخیر توانسته ایم با بومی سازی کالاهای مختلف، سهم عظیمی از نیازهای صنعت را برطرف کنیم؛ اما مصارف این کالاها محدود به برخی صنایع داخلی است و برای جلوگیری از توقف تولید آنها باید به دنبال بازارهای بین المللی بود. دانشی تصریح کرد: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در حوزه مهندسی، طراحی، خدمات مربوط به حفاری و تأسیسات بویژه در بخش تعمیرات در منطقه سرآمد است و می تواند مرکز صدور خدمات فنی و مهندسی صنعت نفت به شمار آید. وی بر توسعه ارتباطات به منظور تحقق این هدف تاکید کرد و گفت: باید ارتباطات خود را با بازارهای بین المللی و منطقه ای به نحو مؤثر و مطلوب گسترش دهیم و از سیالیت علم و توان کارشناسی بهره ببریم. بر اساس این گزارش، دهقان در سفر به استان خوزستان، با همراهی قائم مقام طرح های نگهداشت و افزایش تولید مناطق نفت خیز جنوب، از پروژه های اهواز ۲۳۵ و اهواز ۱٤ بازدید و در نشست های جداگانه با پیمانکاران پروژه ها، پیشرفت و چالش های پیش رو را مورد بررسی قرار داد. پروژه اهواز ۲۳۵ با اعتبار ۲٤۳ میلیون یورو و پروژه اهواز ۱٤ با اعتبار ۱۲۹ میلیون یورو در قالب طرح های نگهداشت و افزایش تولید شرکت ملی نفت ایران در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در حال اجرا هستند.
مشعل: مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در هفته گذشته، جلسات مختلفی را به منظور تودیع و معارفه مدیران شرکت های مختلف پشت سر گذاشت. پنجشنبه 13 آبان ماه با تودیع و معارفه سرپرست پیشین و جدید مدیریت امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران و در طول هفته نیز تودیع و معارفه مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران، مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و مدیرعامل شرکت نفت خزر برگزار شد . محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در آیین تکریم و معارفه سرپرست پیشین و جدید مدیریت امور بین الملل این شرکت گفت: انتظاری که وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران دارد، این است که با توجه به نقش حائز اهمیت درآمدهای نفتی، کشور و مجموعه نظام جمهوری اسلامی در این زمینه توجه ویژه داشته باشند. به طور ویژه از آقای خوشرو و افرادی که در امور بین الملل فعالیت دارند، تشکر می کنم که در این مدت بسیار زحمت کشیدند. خجسته مهر با اشاره به اینکه نگاه من به امور بین الملل این است که یکپارچگی در کل مدیریت فروش برقرار باشد و از پراکندگی و تصمیم های پرشمار در شرایط یکسان جلوگیری شود، افزود: قاعده بازار بین المللی این را دیکته می کند که منطبق با آن کار کنیم. هر اندازه شرایط بین المللی سخت تر شود، ما باید قوی تر و چابک تر شویم و از راهکارهای ویژه دور زدن و دیگر مسائل مرتبط با آن استفاده کنیم؛ زیرا در شرایط خاصی به سر می بریم و زمین بازی هم در محاصره قرار دارد. این مسأله به توان شما و ما بستگی دارد که از این شرایط سخت، سرافراز بیرون بیاییم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین در مراسم معارفه هرمز قلاوند، به عنوان مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران، اولویت های این شرکت در بخش تولید و توسعه را برشمرد و تأکید کرد که در شرایط کنونی، تولید حداکثری گاز به منظور تأمین سوخت زمستانی باید در اولویت کاری معاونت تولید و مدیریت نظارت بر تولید نفت و گاز این شرکت باشد. وی بر ضرورت افزایش آمادگی تولید نفت کشور به مقدار پیش از تحریم ها نیز تاکید کرد و افزود: اقدام های شرکت ملی نفت ایران در زمینه تولید و توسعه نفت و گاز در سه برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت پیگیری می شود که در مرحله کوتاه مدت، همکاری تنگاتنگ مدیریت برنامه ریزی تلفیقی، معاونت تولید و مدیریت نظارت بر تولید نفت و گاز و معاونت توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران ضروری است.
خجسته مهر، حرکت همگام توسعه و تولید را برای به ثمر نشستن برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت الزامی خواند و بر اجرای پروژه های افزایش ضریب بازیافت (EOR) و بهبود ضریب بازیافت (IOR)، پیشبرد طرح های نمکزدایی، تکمیل توسعه بخش های باقیمانده میدان های توسعه یافته و توسعه میدان های توسعه نیافته تأکید کرد و گفت: مطالعات مهندسی مخزن و مطالعات شبیه سازی و آزمایشگاهی نیز باید به عنوان فعالیت های پشتیبان دنبال شوند. وی الزام بعدی را پیش بینی محل تأمین سرمایه های لازم برای اجرای طرح ها و پروژه ها عنوان کرد و گفت: لازم است بدانیم سرمایه های مورد نیاز قرار است به چه شکل تأمین شود، همچنین رویکردهای اقتصاد کلان نیز باید مدنظر قرار گیرد. معاون وزیر نفت با ابراز تأسف از پایین بودن ضریب بازیافت در برخی میدان های نفتی، در تبیین اهمیت ازدیاد برداشت و با اشاره به وجود حدود ۳ هزار چاه نفتی در کشور گفت: برای افزایش تولید، به انجام فعالیت های بهبود ضریب بازیافت نیاز داریم و این نشان می دهد که حجم قابل توجهی از کار و فعالیت پیش روی صنعت نفت است. وی در این زمینه بر ضرورت به کارگیری توان بخش خصوصی در توسعه ناوگان سبک حفاری تأکید کرد و افزود: در مجموع برای پیشبرد اهداف تولیدی و توسعه ای، بیش از هر موضوعی نیازمند سرمایه انسانی توانمند و ماهر هستیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، همچنین در مراسم تکریم سیدصالح هندی، مدیر پیشین اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و معارفه مهدی فکور برای تصدی این مسؤولیت تأکید کرد که ساختار کسب وکار و سرمایه گذاری در زیرمجموعه های شرکت ملی نفت ایران دایر و فعال باشد و رویکرد صادرات محوری در کل بخش ها مدنظر قرار گیرد. اگر چنین ساختاری نیست، باید ایجاد شود و اگر این ساختار ایجاد شده، باید به نحوی تقویت شود که امکان ارجاع کار و بهره مندی از توانمندی واحدهای کسب وکار و سرمایه گذاری به عنوان واحدهایی شناخته شده در سطح شرکت ها و مدیریت ها فراهم باشد. وی مهم ترین سرمایه کشور و متعاقب آن، صنعت نفت را سرمایه انسانی متخصص بیان کرد و گفت: همه مدیران زیرمجموعه های شرکت ملی نفت ایران باید با درک ارزش سرمایه انسانی، برای تقویت و آموزش نیروی انسانی تلاش کنند؛ زیرا اگر این سرمایه نباشد، اهداف دیگر در حد آرزو باقی می مانند. نباید اجازه دهیم که به افراد و سرمایه های توانمندمان اهانت یا درباره سرمایه انسانی بدگویی شود؛ حتی بدگویی در حق مدیران پیشین را نیز جایز نمی دانم. خجسته مهر با یادآوری اینکه «آموزش، هزینه نیست؛ بلکه سرمایه گذاری است»، ضرورت بهره مندی از آخرین یافته های علمی و عملیاتی را مبتنی بر آموزش مورد تأکید قرار داد و افزود: در این مسیر، باید از مجموعه هایی مانند دانشگاه صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت و مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی حمایت شود و این مجموعه ها تقویت شوند. وی اهمیت «صادرات محوری» و ایجاد ساختار کسب وکار و سرمایه گذاری را در همه زیرمجموعه های شرکت ملی نفت ایران مورد تأکید قرار داد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، تداوم فعالیت های اکتشافی را حتی در مناطق جنوبی، جنوب غرب و مرکزی ایران ضروری برشمرد و گفت: ظرفیت های اکتشافی احصانشده، چه در خشکی و چه در دریا وجود دارد و باید ضمن تلاش برای شناسایی ظرفیت ها، افزایش ضریب موفقیت اکتشاف را با بهره مندی از تجهیزات فناورانه در دستور کار قرار داد. خجسته مهر با بیان اینکه اکتشافات جدید باید متناسب با شرایط و مقتضیات وارد زنجیره شود، بر شناسایی ذخایر نامتعارف نفت و گاز نیز تأکید کرد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پایان با قدردانی از تلاش های سیدصالح هندی در مدت زمان عهده داری مسؤولیت مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، برای مهدی فکور در این سمت آرزوی توفیق کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین در مراسم تکریم علی اصولی، مدیرعامل پیشین شرکت نفت خزر و معارفه مراد کمالی به عنوان سرپرست این شرکت، با اشاره به رویکرد «همکاری سازنده به جای رقابت بازدارنده» به عنوان سیاست وزیر نفت در خزر، بر تداوم فعالیت های اکتشافی در شمال کشور و تقویت شرکت نفت خزر برای پیشبرد اهداف صنعت نفت در این بخش تأکید کرد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه نظر وزیر نفت درباره فعالیت های ایران در خزر مبتنی بر همکاری سازنده به جای رقابت بازدارنده است، تصریح کرد: موقعیت ژئوپلیتیکی ایران در خزر ایجاب می کند که سیاست های ما در این منطقه بسیار هوشمندانه باشد و لازم است رویکردهای این شرکت در هم افزایی با دیگر شرکت ها و مدیریت ها از جمله مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، بیش از پیش تقویت شود.
خجسته مهر بر ضرورت بهره مندی هر چه بیشتر از متخصصان خبره و توانمند در شرکت نفت خزر تأکید کرد و با اشاره به لزوم دامنه دار بودن مطالعات در منطقه خزر ادامه داد: این شرکت باید در استفاده از خدمات، بهره مندی حداکثری از شرکت های خدماتی موجود در منطقه را با هدف ایجاد اشتغالزایی دنبال کند. خجسته مهر در پایان از تلاش های علی اصولی در شرکت نفت خزر قدردانی کرد.
گزارش «مشعل» از بهبود فروش نفت خام ایران در دولت سیزدهم
مشعلجواد اوجی، در همان روزهای نخستین حضورش در وزارت نفت بود که وعده داد «در ماه های آینده اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت ایران رقم می خورد»، حالا کمتر از 100 روز از فعالیت دولت سیزدهم، او خبر داده که وضع فروش نفت ایران بهبود یافته تا در ارزیابی کلی، بتوان گفت این وعده را محقق کرده است. بدون شک از همان زمان طرح سخنان اوجی که اظهار کرده بود: «با وجود تحریم های ناعادلانه و غیرقانونی آمریکا، ایران اراده ای قوی برای افزایش صادرات نفت دارد» و وعده بهبود فروش نفت ایران را داد، بسیاری از محافل داخلی و خارجی چشم به ایران دوختند که ببینند این وعده قابل دسترس خواهد بود یا خیر؟ آنگونه که این پرسش را مطرح کردند که آیا این کشور می تواند بر تحریم های آمریکا غلبه کند تا دوباره عنوان «تولیدکننده عمده نفت» را پس بگیرد؟ با این حال اوجی که چندی قبل در حاشیه نشست با کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی حضور یافته بود، با اعلام اینکه از یکی، دو هفته آینده، صادرات فراورده های نفتی که در این مدت به دلیل تأمین ذخایر داخلی، محدودیت هایی داشت از سر گرفته می شود، گفت: الحمدلله به لطف پروردگار، همت همه همکاران و پشتیبانی و کمک دولت، وضع فروش نفت بسیار بهتر شده و از توان و ظرفیت های مختلف داخلی و خارجی در این زمینه استفاده می کنیم و قول می دهم با برنامه هایی که وزارت نفت و دولت سیزدهم در خصوص افزایش ظرفیت پالایشگاهی مدنظر دارد، ان شاءالله طی ۴ تا ۵ سال آینده، ظرفیت پالایشی کشور ۱.۴ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت. طبق اعلام اوجی، در بحث صادرات نفت و میعانات گازی اتفاق های خوبی رقم خورده که گزارش آن به کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز ارائه شده است. به گفته وزیر نفت، خوشبختانه با استفاده از ظرفیت های موجود، مقدار صادرات نفت و میعانات گازی رو به بهبود رفته و همین اتفاق اخیر و اقدام کودکانه آمریکایی ها در آب های دریای عمان نیز واکنشی در برابر دستاوردهای ما برای افزایش صادرات نفت و میعانات گازی است. طبیعی است که وزیر نفت به دلیلی شرایط تحریمی کشور که از قضا بیشترین تیر آن صنعت نفت کشور را نشانه رفته، به آمار و ارقامی دقیق اشاره نکند؛ اما بدون شک بهبود روند فروش نفت، پالس مثبتی برای این صنعت استراتژیک و در سطحی کلان تر اقتصاد کشور و در بعد وسیع تر آن در سطح جهان خواهد بود که تداوم آن می تواند به بهبود روندهای مختلفی کمک کند.
به خاطر دارید که بازگشت تحریم ها از سال های گذشته، فصل تازه ای از محدودیت ها را در صنعت نفت ایران حاکم کرد؛ وضعیتی که نگاه غالب در آن، استفاده از ابزار سیاسی نفت برای تحت فشار قرار دادن ایران بود. در واقع از همان دوره ریاست جمهوری ترامپ که دور جدید تحریم های ظالمانه و یکجانبه، با وضع نمونه ای تازه از محدودیت ها برای کشور همراه بود، صنعت نفت ایران روایتی تلخ و متفاوت تر را شاهد بود، به این دلیل که تحریم ها، محدودیت های بیشتری را در این حوزه نشانه رفته و در واقع هدف اصلی آن، ناکارآمد ساختن کامل این حوزه بود. فراموش نکردیم آنچه از سخنان مسؤولان وقت آمریکا شنیده می شد که آرزوی صفر کردن صادرات نفت ایران را در سر داشتند؛ آرزویی که تا همین امروز نه تنها محقق نشده؛ بلکه وزیر نفت از بهبود آمار فروش نفت هم خبر می دهد.
فراموش نکردیم که در جریان دور دوم تحریم هایی که از سوی آمریکا اعمال شد، بخش صنعت نفت، مبادلات بانکی، کشتیرانی، خدمات بیمه ای و بخش انرژی ایران مورد هدف قرار گرفت؛در این میان آمریکا اگرچه چند بازه زمانی مختلف را به منظور معافیت برای خریداران عمده نفت ایران در نظر گرفت و به تمدید آن اقدام کرد؛ اما آنچه در سر داشت این بود که پس از چند مرحله تمدید معافیت ها، با هدف پیدا شدن بازار جدید برای خریداران نفت ایران، در نهایت تمامی معافیت ها را لغو کند و آنچه در برنامه داشت، این بود که برای اعمال فشار حداکثری، صادرات نفت ایران را به صفر برساند؛ هدفی که تا به امروز هم محقق نشده است. تکرار ناکامی ها در دستیابی به اهداف نفتی، باعث شد یک به یک تحریم های جدیدتری وضع شود. نمی توان از نظر دور داشت که هرچند خواب آمریکا در سقوط کامل صنعت نفت با صفر کردن کامل صادرات آن بر باد رفت؛ اما در بعد دیگری از ماجرا نمی توان منکر آن شد که حجم بالایی از فروش آن به دلیل محدودیت های نفتی و بانکی کاهش یافت.
شاید برایتان این سوال مطرح باشد که تحریم صنعت نفت که با کاهش چشمگیر فروش نفت ایران همراه بود، چه خسارتی به صنعت نفت ایران زده است. پاسخ این سوال را جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم بیان کرده است. به گفته او، تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران سبب شد از آوریل ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱، ایران از تولید یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت خود (براساس آمار منابع ثانویه) محروم شود که منجر به وارد آمدن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار خسارت در زمانی شد که نیازمند تأمین ضروریات کشور از جمله برای مقابله با شیوع ویروس کرونا بود. از سویی اگرچه نمی توان منکر سختی های ایجاد شده ناشی از تحریم ها بر صنعت نفت شد؛ اما هنر مدیریت در این حوزه، وضع قوانین درست در همین شرایط سخت است. به بهانه بهبود فروش نفت کشور، در این گزارش به ارزیابی دقیق اظهارات جواد اوجی، وزیر نفت از زمان پیش از تصدی تا به امروز داشته ایم که در ادامه می آید.
جواد اوجی در برنامه پیشنهادی خود به مجلس شورای اسلامی، در بخش چالش های اساسی پیش روی صنعت نفت، با اشاره به فروش نفت خام و میعانات گازی و محدودیت های حاصل از تحریم، این موضوع را مورد یادآوری قرار داده که تحریم های ظالمانه آمریکا پس از خروج از برجام، بیش از نیمی از ظرفیت صادراتی کشور را متوقف کرده و طی دو-سه سال گذشته میلیاردها دلار از درآمدهای کشور را حذف کرده و فرصت سوزی ها و عدم صیانت از بازارهای صادراتی نفت کشور، به تضعیف امنیت بخش تقاضا منجر شده است. او در سرفصلی مجزا، با عنوان بازاریابی و فروش نفت، گاز، میعانات گازی و فراورده های نفتی، به مواردی همچون ایجاد تنوع در روش های فروش نفت و فراورده های نفت و گاز ، استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی داخلی و سایر دستگاه های اجرایی در فروش نفت خام، به کارگیری روش تهاتر نفت با کالا و انتخاب مشتریان راهبردی در آسیا از جمله هند و چین، سیاستگذاری یکپارچه فروش نفت خام و فراورده در شرکت های تابعه وزارت نفت، اخذ مجوزهای لازم و اختیارات کافی از سایر ارکان نظام به وزارت نفت برای فروش نفت با رعایت صرفه و صلاح کشور، ظرفیت سازی و مدیریت مصرف در زمینه افزایش صادرات گاز و توجه ویژه به تجارت گاز بخصوص سواپ و واردات ،تعیین تکلیف قرارداد واردات گاز از کشور ترکمنستان و پیگیری تمدید قراردادهای گازی (که در 4 سال آتی منقضی می شوند)، افزایش صادرات محصولات پتروشیمی و فراورده های نفتی و شناسایی بازارهای جدید اشاره کرده است. همچنین در برنامه پیشنهادی اوجی به مجلس شورای اسلامی این موضوع مورد اشاره قرار گرفته که استفاده از سازوکارهای بورس انرژی در خرید و فروش نفت خام و میعانات گازی و فراورده های نفتی و انرژی برق در اولویت قرار دارد.
وزیر پیشنهادی نفت، 3 شهریور امسال در تشریح برنامه های خود برای تصدی وزارت نفت در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت: رویکرد فعالی برای دور زدن و بی اثر کردن تحریم ها در پیش گرفته و با استفاده از روش های موجود و سایر روش ها، اقدامات مهمی را برای فروش نفت پیاده کرده و در این راه از ظرفیت تمام دستگاه های اجرایی استفاده می شود. او با اشاره به اینکه صنعت نفت در شرایط تحریم، در خط مقدم جبهه اقتصادی کشور قرار دارد، اعلام کرد که همه تلاش خود را برای مقابله با تحریم و فروش حداکثری نفت خام و میعانات به کار خواهد بست. اوجی با تاکید بر اینکه صنعت نفت از اصلی ترین مزیت های اقتصادی کشور است، به سهم بیش از ۹۵ درصدی این صنعت در تأمین انرژی کشور و سهم مهم آن در تولید ناخالص ملی و نقش قابل توجه این صنعت در توسعه اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: عرصه های فروش نفت و فراورده های نفتی، محصولات پتروشیمی، تأمین کالا و جذب سرمایه گذاران خارجی در این صنعت، عرصه های جهاد روزمره ما با استکبار جهانی است. صنعت نفت در جنگ تمام عیار اقتصادی در بخش های مختلف خود به دلیل مشکلات مزمن ساختاری، بی تدبیری ها، ناکارآمدی ها و فشار ناشی از تحریم های ظالمانه دچار چالش ها و آسیب هایی است و بازگرداندن لکوموتیو صنعت نفت به ریل مناسب، نیازمند اعمال جراحی در سطوح مختلف صنعت نفت است و غیر از مسیر تحول، راهکار دیگری برای برون رفت از وضع موجود باقی نمانده است. او با اشاره به اینکه اقدام های مهمی را برای فروش نفت در پیش خواهیم گرفت، گفت: از ظرفیت بخش خصوصی و ظرفیت همه دستگاه های اجرایی در فروش نفت استفاده می کنیم. اوجی با ابراز امیدواری از شناسایی بازارهای جدید، با بیان اینکه نیازمند اصلاح بودجه سال ۱۴۰۰ هستیم که در اسرع وقت خدمت شما نمایندگان تقدیم می شود، یادآور شد: امیدوارم با طی کردن مسیر پیشرفت و توسعه زنجیره ارزش، روزی برسد که شما از من بخواهید فروش نفت را تعطیل و خام فروشی را متوقف کنیم. وزیر نفت 4 شهریور امسال در نخستین روز کاری خود در وزارت نفت، با تشریح مهم ترین اولویت های کاری خود، در جمع خبرنگاران نیز به موضوع فروش نفت خام و میعانات گازی هم اشاره کرد و گفت: خوشبختانه راهکارهای خوبی اندیشیده شده که با بهره مندی از همه ظرفیت های موجود در وزارت نفت و دیگر دستگاه ها، ارقام خوبی در بخش فروش نفت خام و میعانات گازی رقم خواهد خورد. اوجی که از تاریخ 3 شهریور امسال، به طور رسمی کار خود را در وزارت نفت آغاز کرده، در کنار مسائل ریز و درشت صنعت نفت که از اولویت های اصلی این وزارتخانه است، اعلام کرد که موضوع اصلی، بهبود فروش نفت بود. به گونه ای که 10 شهریور امسال در برنامه گفت وگوی ویژه خبری هم این موضوع را مورد اشاره قرار دارد و ضمن آن تهاتر با کالا و سرمایه گذاری را از راه های فروش نفت خام ایران در شرایط تحریم اعلام و اظهار کرد: قول می دهیم در ماه های آینده، اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت رقم بخورد. البته شیوه فروش نفت که حالا خبر از بهبود آن می رسد، مشخص نیست؛ اما اوجی در همان مقطع نیز با اشاره به برنامه دولت سیزدهم برای فروش نفت خام و دور زدن تحریم ها، گفت: با ظرفیت موجود در وزارت نفت و مجموعه شرکت های تابعه، وجود نیروهای توانمند و متخصص، اراده برای فروش نفت و استفاده از ظرفیت ها و دستگاه های خارج از مجموعه وزارت نفت، به همراه مجوزهای خوب و اختیاراتی که شورای عالی امنیت ملی به وزیر نفت داده است، بی شک با برنامه ریزی و اراده محکم در کنار حمایت های دولت، قول می دهیم ان شاءالله در ماه های آینده اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت رقم بخورد؛ اگرچه پس از تحریم های ظالمانه علیه ایران، فروش نفت کاهش جدی داشته؛ اما این توان و ظرفیت در وزارت نفت وجود دارد و از راه های آن هم تهاتر با کالا و سرمایه گذاری نه تنها در حوزه نفت؛ بلکه در دیگر بخش ها و صنایع است که از آنها بهره می بریم. آنچه نباید از نظر دور داشت، آنکه وزیر نفت دولت سیزدهم از مخالفان خام فروشی است و این را می توان در اظهارنظرهای او دنبال کرد که گفته است: نباید تنها به دنبال فروش نفت خام و میعانات باشیم و برای جلوگیری از خام فروشی باید زنجیره ارزش را توسعه دهیم و تکمیل کنیم. مطالعات خوبی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای راه اندازی این پارک ها انجام شده و بیش از ۷۰۰ بخش پایین دستی بررسی و مطالعه شده که این جزو اولویت های کاری وزارت نفت خواهد بود. آنچه می توان از نگاه اوجی براساس اظهارنظرهای او برداشت کرد، همان است که در بیست ویکمین نشست وزیران نفت و انرژی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) اعلام کرد و پیام مهمی را به دولتمردان آمریکایی و اروپایی مخابره کرد که ایران آماده است در کوتاه ترین زمان ممکن به رفع بحران انرژی در جهان کمک کند. وزیر نفت در این باره گفت: توصیه من به تصمیم گیرندگان آمریکایی و اروپایی این است که از شرایط کنونی به وجود آمده درس عبرت بگیرند و برای کمک به فروکش کردن این بحران، تحریم های ایران را لغو کنند. درست است که ما را تحریم کردند؛ اما این تحریم ها دامن کشور خودشان را هم گرفته است، بارها جمهوری اسلامی اعلام کرده که ما حاضریم با افزایش تولید و صادرات نفت خام این مشکلات را برطرف کنیم.
او گفت که جمهوری اسلامی ایران بارها با حسن نیت آمادگی خود را برای افزایش تولید نفت و تثبیت بازار اعلام کرده و در شرایط کنونی نیز آماده است در کوتاه ترین زمان ممکن بحران انرژی ایجادشده در دنیا را حل و این کمبود را جبران کند.
بدون شک کسب سرمایه های ناشی از صنعت نفت پس از وقفه ای طولانی می تواند دمی تازه به این صنعت بدمد که از مقاصد مهم برای تزریق این درآمدها می توان طرح های مهم و اولویت دار نیمه کاره در این صنعت باشد. در همین خصوص جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم از برنامه ریزی برای جذب ۱۴۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری داخلی و خارجی در صنعت نفت ظرف چهار تا هشت سال آینده خبر داده است.
بررسی سناریوهای شرکت گاز برای عبور از زمستان 1400
شروع فصل سرما و برودت هوا، باز هم داستان تکراری رشد فزاینده مصرف گاز و اعمال محدودیت های ناگریز برخی بخش ها برای تامین پایدار گاز مشترکان بخش خانگی را تداعی می کند. با اینکه مسؤولان، مرتب هشدارهای لازم را مبنی بر رعایت الگوی مصرف عنوان و راهکارهای کاهش مصرف گاز را ارائه می کنند؛ اما گویا این راهکارها چندان اثربخشی لازم را نداشته و متاسفانه هرساله شاهد معضل لاینحل کمبود گاز در کشور هستیم. در این رابطه مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در گفت و گو با خبرنگار «مشعل» هم ضمن هشدار نسبت به محدودیت گاز صنایع و نیروگاه ها در ماه های پیش رو، الزام به رعایت الگوی مصرف را ضروری دانست و عنوان کرد: آمارهای مصرف گاز، گویای رسیدن به نقطه هشدار است، از این رو از تمامی هموطنان تقاضا داریم که مدیریت مصرف گاز را بیش از هرزمان دیگری جدی بگیرند.
محمدرضا جولایی گفت: با ورود جبهه هوای سرد به داخل کشور، باید منتظر افزایش مصرف گاز باشیم؛ البته ناگفته نماند که شروع موج اول سرما در هفته های اخیر، مصرف 100 درصدی گاز را رقم زده است؛ اما امیدواریم که تا پایان سال و با رعایت الگوی مصرف و صرفه جویی در مصرف گاز خانگی، شاهد چالش جدی در این زمینه نباشیم. او افزود: اولویت نخست شرکت ملی گاز ایران، تامین گاز مورد نیاز بخش خانگی است. به همین دلیل مطابق برنامه ریزی های انجام شده، گاز از نواحی جنوبی وارد شبکه شمال و شمال شرق کشور شده و هم اکنون این مناطق در وضعیت پرفشار گاز قرار دارند، از این رو تمامی سعی و تلاش بنده و همکارانم این است که هموطنان ما زمستان را با کمترین دغدغه سپری کنند. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: رشد فزاینده و خارج از قاعده مصرف گاز طبیعی در بلندمدت، تبعات جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت. جولایی با اشاره به مصرف صنایع افزود: تاکنون هیچ محدودیتی برای این بخش ها اعمال نشده؛ اما با توجه به اینکه در حال حاضر با مصرف بیش از حد گاز در بخش خانگی مواجه هستیم، طبیعتا صنایع برای تامین گاز خود با مشکل روبه رو خواهند شد.
او درباره اعمال تغییر تعرفه های مشترکان کم مصرف و پرمصرف عنوان کرد: به دنبال رایزنی در دولت، برای تغییر تعرفه ها هستیم؛ البته هنوز این موضوع به طور کامل نهایی نشده و به محض تایید نهایی، قطعا در اختیار رسانه ها قرار خواهیم داد؛ اما آنچه مسلم است، اینکه شرکت ملی گاز ایران، تعرفه های مشترکان پرمصرف را قطع و به یقین تغییر خواهد داد، این در حالی است که مشترکانی که در چارچوب الگوی مصرف هستند، میزان گازبهای آنها بدون تغییر محاسبه خواهد شد. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: با توجه به اینکه بالغ بر 60 الی 70 درصد وزنه مصرف گاز را سه دهک پایین جامعه تشکیل می دهند، بنابراین رایگان کردن گازبهای مشترکان کم مصرف منوط به چگونگی تخصیص منابع است که هنوز در این زمینه تصمیم گیری نشده است. جولایی تصریح کرد: طبق روال هر ساله سکوها، پالایشگاه ها، خطوط لوله و ایستگاه های تقویت فشار هم به لحاظ تعمیرات اساسی و هم انجام بازرسی های فنی، مورد پایش و ارزیابی قرار می گیرند. بنابراین کار تعمیرات همه مراکز تولیدی تا پایان مهرماه به اتمام رسید و از این بابت نگرانی وجود ندارد و به این ترتیب، اطمینان کامل داریم که تولید با حداکثر ممکن انجام خواهد شد. او تأکید کرد: در بخش شرکت انتقال گاز ایران و خطوط لوله نیز افزون بر انجام پیگرانی های معمول امسال، موفق شدیم تعمیرات پیگرانی کل خط لوله چهارم سراسری را که یکهزار کیلومتر و در تاریخ شرکت ملی گاز ایران بی سابقه بوده را در مدت زمان دو ماه به انجام برسانیم.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، درباره وضع مخازن ذخیره سازی هم گفت: عملیات ذخیره سازی مخازن سراجه و شوریجه از اواخر مهر امسال چون به حد نصاب رسیده بود، متوقف شد و اکنون آماده بازتولید از این مخازن هستیم. در مجموع 4 میلیارد و 100 میلیون مترمکعب گاز در این دو مخزن ذخیره سازی شده که در صورت نیاز استفاده خواهیم کرد.
او اظهار کرد: همانطور که قبلا نیز اشاره کردم، اولویت شرکت ملی گاز ایران، تامین گاز بخش خانگی است. بنابراین اگر استانداردهای لازم در این بخش رعایت نشود، به ناچار مجبور خواهیم بود گاز را برای برخی از صنایع و نیروگاه ها محدود کنیم که هماهنگی های لازم نیز در این زمینه انجام شده است. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، با بیان اینکه نیروگاه ها سبدی از انرژی دارند و تنها سوخت مورد نیاز آنها گاز نیست، عنوان کرد: در حال حاضر سوخت مایع مورد نیاز نیروگاه ها به میزان کافی ذخیره سازی شده است. اگر میزان مصرف خانگی افزایش یابد، چاره ای نداریم جز اینکه نیروگاه ها از سوخت مایع استفاده کنند. ناگفته نماند، الزامی است که نیروگاه ها پیرامون مدیریت بهینه مصرف خود نیز تدابیر لازم را به کار گیرند. جولایی ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون، نزدیک به 54 میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل شده که این میزان در مقایسه با سال گذشته که 50 میلیارد مترمکعب بود، یک درصد افزایش را نشان می دهد و طبق برنامه حدود 3 درصد نسبت به برنامه پارسال، گاز بیشتری به نیروگاه ها داده شده است. او با اشاره به اینکه صنعت باید 8 ماه از سال را گاز و 4 ماه باقیمانده را از سوخت مایع استفاده کند، افزود: افزون بر تامین گاز مورد نیاز نیروگاه ها، میزان ذخیره سازی فراورده های نفتی هم در شرایط خوبی است. هرچند امسال در مقایسه با سال گذشته، سوخت بیشتری به نیروگاه ها تحویل داده شده؛ اما در این میان مصرف برق خانگی هم تاثیرگذار است که امیدواریم امسال نیروگاه ها با چالش های سال گذشته روبه رو نشوند.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: در حال حاضر صادرات ما به کشورهای طرف قراداد، مطابق با تعهداتمان در حال انجام است و مشکلی از این نظر نداریم. جولایی تصریح کرد: ناگفته نماند که رعایت نکردن الگوی مصرف انرژی، بویژه گاز، عواقب سنگینی را متوجه اقتصاد کشور خواهد کرد. با وجود همه سختی ها و مشکلاتی که در مسیر توسعه صنعت نفت و گاز وجود دارد؛ مادامی که به عنوان مصرف کننده صرف به این منبع عظیم خدادادی نگاه کنیم، قطعا اقتصاد ما با تنگناهای زیادی در آینده مواجه خواهد شد و متاسفانه تبعات آن دامنگیر همه بخش ها می شود.
او در ادامه اظهارات خود، به نقش سازنده و تاثیرگذار تولیدکنندگان داخلی و میزان پتانسیل و قابلیت آنها برای تامین تجهیزات و قطعات صنعت گاز کشور اشاره کرد و با بیان اینکه برای رشد و ارتقای توان داخل، حمایت های همه جانبه دولت راهگشا بوده است، گفت: صنعت گاز از تجهیزات خاصی برخوردار است که طبیعتا سازندگان و تامین کنندگان آن عمومیت ندارد. با این اوصاف تحریم های یکجانبه شرایطی را رقم زد که توانمندی های داخل، مجالی برای ظهور و بروز پیدا کرد. بنابراین می توان گفت که سازندگان داخلی، توانمندی بسیار بالایی در تامین تجهیزات صنعت گاز دارند و می طلبد که دولت هم بیش از پیش حمایت های لازم را انجام دهد. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران عنوان کرد: همچنین برای تامین مواد شیمیایی و مصرفی مورد نیاز سیستم ها هم از شرکت های داخلی استفاده می کنیم و یقین داریم که با تلاش مداوم و در کمترین زمان ممکن، چالش های پیرامون آن مرتفع خواهد شد.
جولایی به طرح اصلاح و بهینه سازی موتورخانه های مسکونی و تجاری که در سال گذشته در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار گرفت، اشاره و بر ضرورت اجرای صحیح و کارآمد این طرح تاکید کرد و یادآور شد: سال گذشته پروژه ای مبنی بر اصلاح موتورخانه های مسکونی و تجاری با هدف بهینه سازی مصرف گاز و کاهش هزینه های مشترکان کلید خورد؛ اما آنگونه که باید، این موضوع به سرانجام نرسید. امسال قرار است این طرح، با جدیت بیشتری پیگیری شود که در این مسیر، از سازمان بسیج هم کمک گرفته شده و امیدواریم به سمتی برویم که بتوانیم در مدت زمان کوتاهی، این طرح را به نتیجه برسانیم. او با بیان اینکه موتورخانه ها نقشی عمده و اساسی در کاهش مصرف گاز خواهند داشت، گفت: اگر این موتورخانه ها به لحاظ عایقکاری، تنظیم مشعل و نصب سیستم ضد رسوب به طور کامل اصلاح و ترمیم شوند، میزان تاثیرگذاری بالایی در فروکش کردن مصرف گاز خواهند داشت. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، همچنین با بیان اینکه بخش عمده مشکل مصرف گاز به سیستم ساختمان سازی ما برمی گردد، تصریح کرد: همکاران ما در نظام مهندسی ساختمان باید به گونه ای بر ساخت وسازها نظارت داشته باشند که هدررفت کمتر باشد؛ زیرا این مسأله بر مصرف بهینه انرژی در منازل مؤثر است. جولایی با بیان اینکه پیش بینی می شود با توجه به برودت هوا، مصرف گاز طی روزهای آینده افزایش چشمگیری یابد، عنوان کرد: ما همه توان و همت خود را به کار گرفته ایم تا شبکه را پرفشار نگاه داریم؛ اما درخواست من این است که هموطنان عزیز، با رعایت الگوی مصرف بتوانند حامی ما برای عبور بی دغدغه از زمستان امسال باشند. او به تاثیرپذیری مصرف گاز از کرونا نیز اشاره کرد و گفت: در زمان شیوع کرونا، مصرف روزانه گاز بین 15 تا 20 میلیون مترمکعب افزایش پیدا کرد که بیشتر به منظور مصرف آب گرم و شست وشوهایی بود که انجام می شد و بخشی از آن هم به خاطر بازکردن پنجره در اماکن عمومی و منازل بود؛ البته امسال این میزان مصرف به دلیل کم شدن حساسیت ها نسبت به این بیماری قدری کاهش پیدا کرده؛ اما از یک جنبه دیگر به دلیل بازشدن مدارس، دانشگاه ها و همچنین ادارات دولتی دوباره شاهد افزایش مصرف خواهیم بود. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران بیان کرد: به هر حال با اتخاذ تدابیر اندیشیده شده ادارات دولتی، بخصوص ادارات وابسته به وزارت نفت ملزم به رعایت الگوی مصرف هستند؛ چرا که در صورت عدم رعایت، قطعا با برخورد جدی روبه رو خواهند شد. بنابراین بار دیگر از مردم عزیز درخواست می کنم که با رعایت استانداردهای مصرف، ضمن جلوگیری از هدررفت منبع انرژی، گام هایی اساسی به نفع اقتصاد کشور بردارند.
قلب صنعت گاز در شرق کشور می تپد
مشعل تامین پایدار گاز شمال شرق کشور طی سال های اخیر باتوجه به توسعه های روزافزون شرکت های گاز استانی، افزایش بی رویه مصرف و عدم اجرای کامل طرح های بهینه سازی، یکی از دغدغه های مدیران ارشد صنعت گاز بوده است، از این رو انتقال مستمر گاز به مراکز توزیع و بخش های مختلف مصرف در این منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است. از سوی دیگر، انتقال بخشی از گاز تولیدی شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد به منطقه 9 و استان های مازندران و گلستان و همچنین تامین گاز کلانشهر مشهد به عنوان یکی از شهرهای زیارتی کشور و ... باعث شده، منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران، به یکی از مناطق عملیاتی راهبردی کشور بدل شود. در ادامه، گفت وگو با محمد کامل، مدیر منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.
متولد ارديبهشت سال 49 در شهرستان تربت حيدريه و دارای مدرك مهندسی شيمی نفت از دانشگاه صنعت نفت اهوازهستم. همچنین دو مدرک كارشناسی ارشد در رشته های مديريت استراتژيك و مديريت بازاريابی از دانشگاه آزاد اسلامی دارم. فعالیتم را در صنعت نفت همزمان با آغاز بازسازی سكوهای دريايی ابوذر خارک بعد از جنگ تحمیلی به عنوان كارمند ارشد شروع كردم و در ادامه در سمت های مسؤول شيفت كارخانه خشكی درود 2 خارك، مسؤول شيفت مجتمع درود 3 خارك در امر طراحی، نصب و راه اندازی تاسيسات از سوی شركت توتال- فينا- اِلف فرانسه، رئيس اداره گاز ناحيه تربت جام، رئيس اداره گاز ناحيه گناباد، رئيس اداره گاز ناحيه كاشمر، رئيس اداره گاز ناحيه تربت حيدريه، رئيس اداره گاز منطقه 5 مشهد مقدس و تا قبل از حضور در منطقه 4 عمليات انتقال گاز ایران به عنوان رئيس اداره گاز مناطق 7 و 9 مشهد مقدس مشغول خدمت رسانی به هموطنان عزيز بوده ام.
همانطور كه می دانید، جمهوري اسلامی ايران با در اختيار داشتن حدود 28 تريليون متر مكعب گاز،17درصد از كل ذخاير گاز جهان، 47 درصد از ذخاير گاز منطقه خاورميانه و 38 درصد از كل ذخاير گاز كشورهای عضو اوپك را داراست و به عنوان اولين كشور در خاورميانه و دومين كشور دارنده ذخاير گاز در جهان، از اهميت و جايگاه ويژه ای در بخش انرژی برخوردار است؛ از سوی ديگر اصولی ترين و ايمن ترين روش برای انتقال گاز، احداث خطوط لوله است كه در كشور ايران از سال 44 آغاز شده است. از اين رو شركت انتقال گاز ايران به منظور تسريع در انجام وظيفه خطير انتقال بهينه گاز و حفظ سرمايه های ملی به 10 منطقه عملياتی تقسيم شده كه منطقه 4 عمليات انتقال گاز ایران با دارا بودن بيش از 5 هزار و 600 كيلومتر خط لوله، 6 مركز بهره برداری و 3 ايستگاه تقويت فشار گاز در گستره سرزمينی به وسعت بيش از 398 هزار كيلومتر (كمی بيشتر از كشوری مانند فرانسه) به عنوان دومين منطقه انتقال گاز كشور به لحاظ وسعت، وظيفه ارائه خدمات انتقال گاز مستمر و مطلوب در محدوده عملياتی استان های خراسان رضوی، شمالی، جنوبی و قسمتی از سمنان و گلستان به عنوان قلب تپنده صنعت گاز در بخش شرقي كشور را به عهده دارد و گاز انتقالی از طریق اين منطقه، علاوه بر متصل بودن به شبكه خطوط لوله سراسری كشوری از شركت پالايش گاز شهيد هاشمی نژاد، در منطقه خانگيران تامين می شود. ماموريت این منطقه، انتقال پاك، ايمن، پايدار و بهره ور گاز طبیعی است که به منظور انتقال گاز از منابع توليد به مبادی مصرف صورت می گیرد. انتقال روزانه حدود 83 میليون مترمكعب گاز طبيعی به بیش از 149 شهر، 140 بخش، 312 دهستان و 14 هزار روستا و همچنین مصرف کننده های عمده شامل نيروگاه شريعتی، نيروگاه مشهد، نيروگاه طوس، نيروگاه نيشابور، نيروگاه شيروان 1 و 2، نيروگاه فردوسی و نیز نيروگاه قاین، پتروشيمي بجنورد، فولاد خراسان، سيمان مشهد، ريخته گری جاجرم، صنايع آلومينيوم، سيمان زاوه، سيمان قاین و همچنین فولاد نيشابور از جمله فعالیت های این منطقه به شمار می رود.
ميزان گاز انتقالی منطقه در سال 99 با توجه به حوزه وسیع در حدود 28 ميليارد و 900 ميليون مترمكعب بوده و در 6 ماهه نخست سال جاری نیز 13 میلیارد و 500 میلیون مترمکعب از سوی این منطقه منتقل شده است.
منطقه به صورت روتين و طبق برنامه از پيش تعيين شده، از طریق همكارانمان در مراكز بهره برداری به بررسی مسير خطوط می پردازد تا در حوزه حريم خطوط و ايمنی آن به اطمينان دست پيدا کند. در سال گذشته و مطابق با برنامه ابلاغی بیش از 6 هزار کیلومتر نشت یابی در مسیر خطوط لوله سراسری گاز در اين منطقه انجام شده و همچنين در سال جاری به منظور پايداری انتقال گاز 144 كيلومتر عمليات پيگرانی تميزكننده و 402 کیلومتر پیگرانی هوشمند در طول خطوط به انجام رسيده است.
تجاوز به حريم خطوط لوله، يك دغدغه مشترك و قابل تعميم بين تمام مناطق عملياتی محسوب می شود كه اين منطقه نيز از آن بی نصيب نیست، از اين رو كارشناسان اين معاونت در سطح مراكز به كمك كارشناسان حريم واحد حراست در قالب تيم های مشترك يا به صورت جداگانه، ضمن بازديد دوره ای، روتين و رندمی از مسير خطوط لوله، گزارش های متعددی از تجاوز به حريم خطوط لوله به ستاد ارائه می شود، به نحوی كه از ابتدای سال جاری با تلاش واحد كنترل حريم و پشتيبانی واحدهای ستادی و با افزايش نيروها و گشت كنترل حريم در حدود 22 هزار كيلومتر بازديد و كنترل حريم خطوط لوله گاز داشته ايم و به طور متوسط هر خط منطقه بيش از 3 بار مورد بازديد قرار گرفته است، همچنين 131 مورد صدور اخطاريه كتبی به متجاوزان حريم های خطوط لوله، 64 مورد رفع تجاوز به حريم خطوط لوله، 233 مورد بازديد و بررسی اوليه و تهيه چك ليست كروكی حريم برای استعلام 85 مورد مراجعه به سازمان ها و ادارات دولتی، خصوصی و ... به منظور افزايش تعاملات سازمانی از ديگر دستاوردهای واحد كنترل حريم منطقه بوده است.
در صنعت نفت و گاز همواره بر استفاده از توان و تخصص نیروهای داخل کشور تاکید شده و هر روز به سمت پیشرفت بیشتر حرکت کرده ایم و بدون شک، تحریم های بین المللی سرعت پیشرفت را بیشتر خواهد کرد؛ از این رو بهره گیری از توانمندی های داخلی، همواره در برابر مشکلات راهگشا بوده و این منطقه نیز با اجرای طرح ابتکاری و در مسیر فرهنگ سازی «تعمير به جای تعويض در منطقه 4 عمليات انتقال گاز ایران» و نيز برگشت سرمايه با توجه به وضعيت كنونی كشور، موفق به تعمیر و بازسازی 63 عدد از شیرهای اسقاطی منطقه و دیگر مناطق متقاضی در سایزهای مختلف در بازه يكساله اخير شده است. به عبارت دیگر بسیاری از این شیرها به علت خاص و کمیاب بودن قطعات و گاه نبود آن در بازار داخلی و معضلات بازارهای خارجی به علت تحريم و جايگزينی با شيرهای نو، بدون استفاده مانده بودند یا با توجه به نداشتن سازمان مصوب برای كارگاه و تعميرات شيرهای معیوب در منطقه طی ساليان گذشته، به تعداد انگشت شمار و از طريق برون سپاری و استفاده از توانمندی كارگاه ها و شركت های موجود در سطح شهر و در مواردی در ساير نقاط كشور انجام می شد که با اجرای این طرح و با نگرش و شعار «تعمير به جای تعويض»، علاوه بر رفع تنگناهای عملیاتی موجود، با تلاش و همت غيورانه كاركنان منطقه، تعمير و بازسازی 63 عدد از شیرهای اسقاطی در سایزهای مختلف با برگشت سرمایه ای بیش از 20 میلیارد ریال در شرایط سخت تحریم های ظالمانه روزافزون و همچنین پاندمی و همه گیری کرونا با رعایت تمامی دستورعمل های اچ اس ای و پروتکل های بهداشتی به صورت 100درصد بومی و از سوی همكاران متخصص منطقه به اتمام رسید و با هماهنگی های انجام شده در این خصوص و انجام تست های لازم از سوی بازرسی فنی منطقه، امکان ارائه خدمات به دیگر مناطق انتقال گاز نیز فراهم است.
بله، تاکنون با دانشگاه فردوسی، شهرک صنعتی و پارک علم و فناوری مشهد همکاری و تعامل دو طرفه داشته ایم. ایده های همکاران خلاق ما با همکاری این شرکت ها و بخش دانشگاهی، به قطعات و تجهیزات تبدیل می شود. از سوی دیگر، مشکلات خود را با این بخش مطرح می کنیم و دانشجوها نیز براساس نیاز منطقه، پایان نامه خود را تعریف کرده و ما از پایان نامه ها حمایت می کنیم و حتی جزو اولین ها در مناطق عملیاتی بوده ایم که در مسیر رسیدن به همکاری های بهتر با شرکت های دانش بنیان، تفاهم نامه همکاری با پارک علم و فناوری خراسان امضا کردیم تا این همکاری ها جنبه تخصصی به خود بگیرد. ضمن اينكه اين منطقه برای بسط و گسترش هدفمند فعاليت های تحقيقاتی، اقدام به عقد تفاهم نامه های همكاری با دانشگاه های فردوسی مشهد، صنعتی شاهرود، حكيم سبزواری، صنعتی بيرجند و دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد کرده است.
فرايند پايدار انتقال گاز در حوزه تحت پوشش منطقه، بی شك مرهون انجام تعميرات برنامه ريزی شده، بموقع و اثربخش در تمامی تاسيسات منطقه از جمله در بخش عمليات خطوط و ايستگاه های تقويت فشار گاز است؛ بنابراين نمی توان انتظار داشت كه بدون تعميرات برنامه ريزی شده به ماموريت منطقه كه همانا دريافت گاز از مبادی توليد و انتقال مستمر آن به مبادی مصرف است، دست يافت. برای دستیابی به اهداف سازمان در معاونت عمليات ايستگاه ها، دو نوع تعميرات برای تجهيزات تعريف شده است، اول تعميرات اضطراری يا موردی كه در طول سال انجام می شود و دوم تعميرات PM يا برنامه ريزی شده كه معمولا در فصول كم مصرف سال و عمدتا در بهار و تابستان صورت می گیرد. تمام تلاش همكاران ما در بخش تعميرات بر آن است تا با انجام تعميرات برنامه ريزی شده (PM) حتی الامكان از انجام تعميرات اضطراری يا ناخواسته جلوگيری کنند. آمار و ارقام نشان می دهد، از زمانی كه سيستم CMMS در منطقه استقرار يافته، ميزان تعميرات اضطراری بشدت كاهش يافته كه اين خود نمايانگر انتقال پايدار و مستمر گاز در حوزه تحت پوشش منطقه است و در مورد امسال نیز با توجه به نيل به آمادگی های مستمر برای فصول عملياتی، برنامه های تعميرات اساسی تاسيسات تقويت فشار و خطوط لوله تدوين و با هماهنگی ديسپچينگ برنامه زمانبندی آغاز و با انجام 4 هزار و 930 آيتم و با پيشرفت واقعی 42 درصد در حال انجام است و در حال حاضر پايان آن به دليل تعميرات ناشی از پیگرانی هوشمند كه به صورت موردی اعلام شده و انجام می شود، مشخص نیست.
این منطقه با انجام کارهایی مانند بازبینی های دوره ای و تعمیرات پیشگیرانه تاسیسات، ایمن سازی خطوط لوله انتقال گاز در محدوده عملیاتی منطقه، تسطیح و بازسازی مسیر آنها با هدف عبور آسان ماشین آلات و ساخت ابنیه فنی مناسب در مسیر خطوط لوله، بازرسی دوره ای تاسیسات تقویت فشار گاز، تست و گریسکاری شیرهای بین راهی و تنظیم ترانس های حفاظت از زنگ و .... به استقبال ایام پیک مصرف رفته است؛ اما مهمترین پروژه ای که بعد از پیگرانی های اخیر در منطقه انجام شده، اجرای تعمیرات حاصل از نتايج پيگرانی هوشمند خط 30 اينچ سرخس/ نكا بوده كه شامل نصب 17 عدد اسلو A و 18 عدد اسليو B می شود.
ما در این منطقه، به لطف خدا با نگرشی نو كه در سيستم های مديريتی اتفاق افتاده و با استفاده از توان همكاران توانمند، شاهد رشد روزافزون در حوزه فناوری های نو در عرصه انتقال گاز هستيم.
به طور مثال طی سال های گذشته ما در اين منطقه، موفق به ساخت و بهره برداری از سيستم لاين بريك هوشمند ( ELBV ) به عنوان يك طرح ملی و قابل رقابت با نمونه های خارجی شده ایم. در حوزه دستگاه های هات تپ نيز برای اولين بار در سطح جهان، نوع خاصی از دستگاه هات تپ را طراحی کنیم كه حتی نمونه خارجی آن با اين دقت و ظرافت وجود ندارد. اين گونه طرح ها كه با نظر مثبت مديريت كلان شركت در سطح مناطق در حال اجراست، نشان از آمادگی اين مجموعه برای حركت به سمت تعالی، همگام با پيشرفت های جهانی دارد، از اين رو به حول و قوه الهی و به مدد توانمندی های همكاران، موفق شديم به عنوان منطقه پايلوت و پيشرو در عرصه انتقال گاز، سه سيستم نوين CMMS وGIS و IPCMMS را به صورت كامل و 100درصد در سطح منطقه پياده کنیم.
همانطور که مطلع هستید، سال گذشته و امسال با جولان و شیوع بیماری کووید 19 در کشور، یکی از سخت ترین شرایط کاری در حوزه های عملیاتی و تعمیراتی را پشت سر گذاشتیم. این منطقه از همان اوایل شیوع این بیماری منحوس، با تشکیل جلسات منظم کمیته سلامت و همسو با اقدامات ابلاغی ستاد و دیگر نهادهای بهداشتی کشور، با انجام غربالگری های روزانه و با کمترین خسارت ممکن از سال گذشته سربلند بیرون آمد و با انجام تمهیدات بهداشتی لازم، پروژه های متعدد تعمیراتی و عملیاتی با توانمندی همکاران تعريف، آغاز و با موفقیت به اتمام رسید. در حوزه واکسیناسيون هم این منطقه، تاکنون به عنوان یکی از مناطق پیشرو موفق به اجرای واکسیناسیون حداکثری عمومی همکاران شد.
صنعت پتروشیمی در پایان دهه دوم خود به دنبال کاهش خام فروشی است
مشعل صنعت پتروشیمی در آستانه گذر از جهش دوم است و تجربیات سه دهه گذشته و جریان تولید و توسعه در داخل و خارج از کشور، درس های خوبی به مدیران دولتی و خصوصی و سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی داده است. یکی از مهم ترین تجربیاتی که به اهداف و برنامه های این صنعت تبدیل شده، تنوع محصول و خوراک بوده که برای رسیدن به این هدف، برنامه های بلندمدتی پیش بینی شده و طراحی طرح های پیشران پتروشیمی در همین زمینه بوده است. برنامه ریزی های صنعت پتروشیمی در این چند دهه، با وجود محدودیت های بسیار داخلی و خارجی، پیش رفته و تلاش شده در کنار استمرار حضور در بازار داخلی و خارجی، چند هدف مهم از جمله جلوگیری از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش را دنبال کند. طرح های پیشران، شاه کلید توسعه صنعت پتروشیمی به منظور تامین نیاز داخل به محصولات پتروشیمی است، به طوری که با اجرای طرح های پیشران، نیمی از محصولات پرمصرف و مورد نیاز کشور در داخل تامین می شوند. این طرح ها در چهار شاخه متانول، پروپیلن، اتیلن و بنزن تعریف شده اند و بر این اساس ۲۰ طرح هوشمند پیش بینی شده اند. شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تاکنون یکی از این شاخه ها، یعنی شاخه پروپیلن را پیگیری کرده؛ چراکه به اعتقاد مدیران این صنعت، پروپیلن «خاویار» صنعت پتروشیمی و بسیار حائز اهمیت است.
از میان این طرح های پیش بینی شده در مسیر پروپیلن، سه طرح در عسلویه با عنوان طرح پارک پروپیلن عسلویه، سه طرح در امیرآباد شمال کشور، یک طرح در منطقه انزلی و یک طرح هم در اسلام آباد تعریف شده که ظرفیت تولید حدود یک میلیون تنی کنونی پروپیلن را به سالانه ۴ میلیون تن خواهند رساند. چندی قبل سیدامید شهیدی نیا، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی از آمادگی برای رونمایی20 فرصت سرمایه گذاری در طرح های پیشران صنعت پتروشیمی خبر داد و تاکید کرد که سرمایه گذاری های کوچک و ارزش افزوده بالا از خصوصیت های مهم این طرح های سرمایه گذاری محسوب می شود. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ادامه داد: توسعه زنجیره محصولات پایین دستی پتروشیمی، بر اساس نیاز صنایع داخلی انجام می شود تا از این طریق، ضمن کاهش وابستگی کشور به واردات برخی کالاها، روند صادرات تولیدات این صنایع (طرح های سرمایه گذاری با محوریت پتروشیمی) را بیش از پیش فراهم سازد. شرکت ملی صنایع پتروشیمی به منظور تکمیل زنجیره اصلی مواد پایه پتروشیمی، طرح های پیشران این صنعت را تعریف کرده و سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، به واسطه ظرفیت های موجود، محوری ترین منطقه برای اجرای این طرح ها محسوب می شود.
وی اجرایی شدن این طرح ها را باعث توسعه زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی در کشور دانست و گفت: قطعا با توجه به خاصیت این گونه طرح ها، درآمد و فرصت های اشتغالزایی پایداری برای کشور ایجاد می شود. همچنین با اجرای طرح های پیشران صنعت پتروشیمی ۳.۵ میلیون تن به ظرفیت کشور اضافه می شود. از این میزان، ۲ میلیون تن، معادل ۶۰ درصد این طرح ها، مربوط به زنجیره پروپیلن است.
شهیدی نیا با اشاره به اینکه میزان سرمایه گذاری برای طرح های پیشران تعیین شده در سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، برخلاف صنایع پایه و میانی، به حجم زیادی از منابع مالی نیاز نخواهد داشت، ادامه داد: از شرکت های فعال در بازار بورس دعوت می شود که در کنار دیگر هلدینگ های اصلی صنایع پتروشیمی، با جذب سرمایه های مردمی، منابع لازم برای احداث طرح های پیشران این حوزه را تامین و مدیریت کنند؛ البته طرح های پیش بینی شده در همه شاخه ها شامل ۳۳ طرح است که تاکنون 20 طرح از مجموع آنها مجوز گرفته و 10 طرح هم فعال شده اند. طبق اعلام مسؤولان شرکت ملی صنایع پتروشیمی، حجم سرمایه مورد نیاز برای اجرای این طرح ها، حداقل ۳ میلیارد دلار است.
یکی دیگر از اقدامات مهم صنعت پتروشیمی به منظور جلوگیری از خام فروشی نفت و گاز این بوده که ضمن جلوگیری از سوزاندن نفت و گاز، محصولاتی با ارزش بیشتر و بالاتر را تولید کند. صنعت پتروشیمی طی سال های اخیر در تلاش برای شناسایی زمینه های تولید و نیازهای داخلی و بازار خارجی و تنوع محصولات، به دنبال شکل گیری پارک های پتروشیمی رفته است، بویژه در سال های گذشته بخش خصوصی موضوع احداث پارک ملامین ارومیه، پارک پلی پروپیلن ایلام، پارک کریستال ملامین و اوره رزینی لردگان را به منظور توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی و تکمیل زنجیره، در دستور کار قرار داده است. موضوع قابل توجه در این حوزه آن است که اجرای این پارک های پتروشیمی و طرح های پیشران، به هم گره خوره و این جریان محرک خوبی برای توسعه پارک های شیمیایی است. طبق برنامه ریزی شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اجرای طرح های پیشران پتروشیمی، تنوع سازی سبد محصولات، بی نیازی از واردات و تامین نیاز صنایع تکمیلی پتروشیمی محقق می شود. به عبارتی در حالی که امروز ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی 90 میلیون تن است، با تکمیل 65 طرح فعال تا سال 1406 این ظرفیت به 135 میلیون تن افزایش می یابد. پارک های پتروشیمی توسعه منطقه ای و جغرافیایی، توسعه و پراکندگی اشتغال ، توسعه صنایع کوچک در شهرها و مهم تر از همه، امید به تغییر را با خود به همراه دارد و فعلا این موضوع در کنار طرح های پیشران در اولویت NPC و وزیر نفت است.
با توجه به جایگاه و اهمیتی که طرح های پیشران، قرار است برای صنعت پتروشیمی داشته باشند، می توان گفت که این طرح ها شاه کلید توسعه صنعت پتروشيمي هستند که در گام اول و اساسی، نياز داخلی به محصولات پتروشيمي را تامین می کنند. در حال حاضر 285 محصول پتروشيمي با مجموع حجم حدود 3/1 ميليون تن وارد کشور می شود که با اجراي طرح هاي پيشران، نيمي از اين محصولات که مصرف بالاتري دارند، در داخل تأمين خواهند شد.
طرح هاي پيشران در چهار شاخه متانول، پروپيلن، اتيلن و بنزن تعريف شده اند و حداقل 20 طرح هوشمند در بخش طرح هاي پيشران براساس دسته بندی محصولات وارداتي به منظور تأمين نياز داخل در نظر گرفته شده است. اين طرح ها بدون شک علاوه بر اهداف کلان، سبب رونق صنايع پایین دستی و افزايش اشتغالزايي در مناطق مختلف کشور می شوند. با اجرای طرح های پیشران، حدود ۲۰ محصول جدید همچون آکریلیک اسید، اس ای پی و پروپیلن اوکساید تولید می شود و تاکنون سرمایه گذار و مجوزهای لازم برای آنها هم پیش بینی و تعیین شده است. با توسعه این طرح ها ضمن اینکه از واردات عمده محصولات بی نیاز می شویم، خوراک صنایع پایین دستی تامین می شود. علاوه بر این طبق اعلام مسؤولان شرکت ملی صنایع پتروشیمی اجرای طرح های پیشران، به طور مستقیم به کاهش یک میلیارد دلاری واردات محصولات پتروشیمی منجر می شود که به معنای تحقق هدف «جلوگیری از خروج ارز از کشور» و خودکفایی داخلی است.
آنچه امروز در قالب طرح های پیشران معرفی و مورد پیگیری جدی مسؤولان NPC، سرمایه گذاران، هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی قرار دارد، بخشی از برنامه های همه جانبه در جهش سوم صنعت پتروشیمی است که با نگاهی به تجربیات گذشته، آینده ای متفاوت در منطقه و بازار جهانی را دنبال می کند.
40 هزار نفر ساعت کار برای تولیدی پایدار و بدون ریسک
سمیه راهپیما با پشت سر گذاشتن موج های مختلف بیماری منحوس کرونا بار دیگر آرام آرام طعم زندگی بدون دلهره و نگرانی را می چشیم، کسب و کارها رونق می گیرد و صنایع مختلف که به واسطه بیماری کرونا و حفاظت از جان کارکنان خود برخی تعمیرات اساسی را به تعویق انداخته بودند پر قدرت تر از گذشته به دنبال رفع عیوب و تعمیرات صنایع هستند. در این میان. پالایشگاه های نفت، یکی از این صنایع است که با ورود بیماری کرونا در کشور، این تعمیرات را آغاز نکردند و امسال علاوه بر تعمیرات روتین خود، تعمیرات سال گذشته را نیز انجام می دهند. همین امر باعث شده تا گروه تعمیرات و نگهداری پالایشگاه ها از ابتدای سال تا کنون، فعالیت مضاعفی داشته باشند که پالایشگاه اصفهان یکی از آنهاست. به گفته مدیر نگهداری و تعمیرات این پالایشگاه، از نیمه خرداد امسال تا کنون، چهار تعمیرات اساسی بزرگ انجام شده و اکنون تعمیرات واحد تبدیل کاتالیستی شماره 2 را در دست اقدام داریم.»از سال 1394 واحد تبدیل کاتالیستی شماره ۲ مورد تعمیرات اساسی قرار نگرفته بود؛ اما با توجه به اینکه از سال 1394 تا 1397 به صورت پیوسته در سرویس نبود، تعمیرات اساسی آن بعد از 6 سال در حال انجام است. برای آگاهی از روند فعالیت تعمیرات اساسی، خبرنگار «مشعل» به پالایشگاه اصفهان رفته و گزارشی تهیه کرده است که در ادامه می خوانید:
روزی که برای تهیه گزارش از پالایشگاه اصفهان به این شهر سفر می کنم، همزمان با آغاز 25 روزه تعمیرات اساسی واحد تبدیل کاتالیستی شماره 2 است و بیش از یکهزار نفر از نیروهای پالایشگاه و پیمانکاران در این واحد، فعالیت های خود را با برنامه ریزی های از پیش تعیین شده شروع کرده اند تا بتوانند تعمیرات این واحد را زودتر از موعد تعیین شده به پایان برسانند. برای آگاهی از فعالیت های تعمیرات اساسی با علیرضا قزوینی زاده، مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت اصفهان هم صحبت می شوم. با آنکه گروه این مدیریت، علاوه بر تعمیرات اساسی واحد تبدیل کاتالیستی شماره 2، تعمیرات واحدهای دیگر را پشت سر گذاشته اند؛ اما پرقدرت تر از گذشته و خستگی ناپذیر مسؤولیت خود را دنبال می کنند. او می گوید: «تعمیرات اساسی پالایشگاه نفت اصفهان بر اساس استانداردهای نگهداری، تعمیرات و بازرسی فنی تجهیزات واحدهای مختلف انجام می شود. دوره های مختلف این تعمیرات، برای واحدهای غیر کاتالیستی حدود 4 سال و برای واحدهای کاتالیستی هر سه سال یکبار است. بر این اساس، برنامه های تعمیرات اساسی هر واحد، طی دو دوره برنامه ریزی 5 ساله و یکساله مشخص می شود و می توان برنامه های تعمیرات اساسی هر سال را برنامه ریزی کرد.» قبل از انجام تعمیرات اساسی، جلسات پیش از تعمیرات برگزار می شود که در آن، گزارش بازرسی فنی دوره تعمیرات اساسی قبلی هر واحد بررسی شده و طبق برنامه های کاری و لیست کارهای نهایی، برنامه ریزی و با واحد مربوطه هماهنگی لازم صورت می گیرد.برای انجام تعمیرات اساسی با هماهنگی مدیریت ارشد، عملیات بسته شدن واحد مربوطه شروع و زیر نظر بازرسی فنی، نگهداری و تعمیرات فعالیت تعمیرات اساسی آغاز می شود و بعد از آن نیز با تأیید نهایی بازرسی فنی، برای راه اندازی، تحویل واحد بهره برداری می شود.قزوینی زاده در این باره می گوید: «از نیمه خرداد امسال تا کنون، چهار تعمیرات اساسی بزرگ انجام شده است. پنج واحد آیزوماکس و هیدروژن شماره 2، گوگردسازی، مشعل شماره 2، آمین کانتاکتور شماره 2 در خرداد و تیرماه و تعمیرات اساسی دیگر در ماه های مرداد و شهریور انجام شد که شامل واحدهای تقطیر در اتمسفر یک، تقطیر در خلأ یک، واحد کاهش گرانروی یک و واحد گاز مایع شماره یک نیز به صورت همزمان بود. بعد از آن تعمیرات اساسی کوچک تری مربوط به بویلر F را داشتیم و از نیمه اول مهر ماه بازرسی اولیه واحد تقطیر شماره 3 و گاز مایع شماره 3 را نیز داشتیم و در حال حاضرمشغول انجام تعمیرات اساسی واحد تبدیل کاتالیستی شماره 2 هستیم. همچنین دو تعمیرات اساسی دیگر شامل واحد تبدیل کاتالیستی شماره یک و واحد تصفیه آمین و آب ترش شماره یک را در بهمن و اسفند امسال داریم.» پروژه های متعددی در حال احداث و تحویل به پالایشگاه اصفهان است که یکی از آنها واحد تقطیر شماره 3 است که بحث پروژه ای این واحد، تکمیل و راه اندازی و تحویل پالایشگاه شده است. هر واحد جدیدی که راه اندازی می شود، طبق استاندارد باید 18 ماه بعد از شروع کارکرد، بازرسی اولیه شود؛ زیرا هیچ سابقه بازرسی فنی و تعمیراتی در آن وجود ندارد، از این رو باید سابقه اولیه ایجاد شود تا بتوان روند کار آن را برای تعمیرات اساسی بعدی پیش بینی کرد.با توجه به آنکه تعمیرات اساسی در حالی انجام می شود که ویروس کرونا همچنان می تازد، بنابراین قبل از آغاز به کار تعمیرات اساسی، باید تمهیدات بهداشتی نیز در نظر گرفته شود، از این رو تمامی افرادی که از خارج از پالایشگاه به طور موقت برای تعمیرات اساسی وارد پالایشگاه می شوند، علاوه بر بررسی عدم ابتلا به بیماری کرونا، در مرکز طب صنعتی مجاز، معاینات طب صنعتی از آنها به عمل می آید تا سلامت فرد و آماده به کار بودن او از نظر سالم بودن تأیید شود تا مشکلی برای آنها پیش نیاید. قزوینی زاده در این باره می گوید: «سال گذشته به دلیل شرایط کرونایی حاکم بر کشور، تعمیرات اساسی برخی واحدها کنسل و به امسال موکول شد؛ اما امسال امکان به تعویق افتادن این مهم وجود نداشت، از این رو سعی کردیم با رعایت فاصله گذاری اجتماعی و تجهیز تمامی نفرات به ماسک و وسایل بهداشتی، کار تعمیرات را با کمترین آسیب و ابتلا به کرونا پشت سر بگذاریم، ضمن آنکه در گذشته تعمیرات اساسی، در رستوران های مسقف صورت می گرفت؛ اما اکنون به دلیل شرایط کرونا این خدمات در یک چادر ارائه می شود تا فضای آن از نظر رعایت دستورعمل های بهداشتی باز باشد. در زمینه استفاده از آشامیدنی ها نیز افراد در محل حضور دارند تا لیوان یکبار مصرف را دراختیار نفرات قراردهند و تماس با دست به حداقل ممکن برسد.
او در پاسخ به چگونگی تأمین کالاهای مورد نیاز در تعمیرات اساسی می گوید: «تأمین کالاهای مورد نیاز در تعمیرات اساسی، به عهده اداره تدارکات کالاست و قسمت عمده کالاها و قطعات یدکی ساخت داخل است و بندرت پیش می آید که یک قطعه خاص را وارد کنیم. کالای مورد نیاز تعمیرات اساسی 18 ماه قبل از آن از سوی مدیریت تعمیرات و نگهداری به اداره تدارکات کالا اعلام می شود تا قبل از شروع تعمیرات اساسی، تأمین شده و در اختیار واحدهای مربوطه قرار گیرد.»
یکی از الزامات در تعمیرات اساسی، گذراندن دوره های آموزشی یکروزه نیروهای تعمیرات اساسی است. کسانی که به صورت جذبی و موقت برای تعمیرات اساسی وارد پالایشگاه می شوند، ملزم به گذراندن این دوره ها هستند؛ البته آموزش حین کار برای افرادی که شرایط کاری خاص دارند، به صورت روزانه و در محل کار انجام می شود.
قزوینی زاده در زمینه سختی های کار در دوره های تعمیرات اساسی نیز می گوید: «با توجه به تعدد و کثرت واحدهای پالایشی، تعمیرات اساسی به صورت پی در پی و با فاصله زمانی کمی انجام می شود و فعالیت در اداره نگهداری و تعمیرات، کار طاقت فرسایی است و فرسودگی شغلی ایجاد می کند؛ زیرا به عنوان مثال از خرداد ماه تا کنون تعمیرات اساسی متعددی به صورت متوالی انجام و شرایط کرونا نیز باعث ایجاد فشار مضاعف شده است.»
تأمین نیروهای تعمیراتی در کل کشور با چالش مواجه شده و پالایشگاه های اراک، شیراز، بندرعباس و تهران تعمیرات اساسی همزمان با پالایشگاه اصفهان را دارند و همه آنها با چالش تأمین نیروی انسانی متخصص این کار روبه رو هستند.
ایمنی در تعمیرات اساسی، یکی از ارکان مهم به شمار می رود؛ زیرا فضای کار ایمن علاوه بر اینکه آرامش خاطر نیروهای این بخش را تامین می کند، باعث ثبت رکورد فعالیت بدون حادثه در پالایشگاه ها نیز می شود. به دلیل اهمیت این موضوع، پای صحبت ایرج راکیان، مسؤول ایمنی تعمیرات اساسی واحد تبدیل کاتالیستی شماره2 می نشینم. او می گوید که بازنشسته شده؛ اما به دلیل تخصص و مهارتی که در کار دارد، برای این تعمیرات از او دعوت به کار شده تا علاوه بر حفظ شرایط ایمن همکاران جوانی که در کنارش فعالیت می کنند، بتوانند از تجربه و مهارت او نیز بهره مند شوند. به گفته او، «قبل از ورود افراد به سایت برای آغاز به کار تعمیرات اساسی، مواد نفتی و مواد گازی آنجا مورد بررسی قرار می گیرد و بر اساس پروانه کاری که صادر شده، تجهیزات را بررسی می کنیم و اگر ریسکی وجود نداشت، اجازه شروع به کار روی آنها داده می شود. خطرات مکانیکی و خطرات نفت و گاز، مواد شیمیایی و رادیوگرافی در تعمیرات این واحد کاتالیستی وجود دارد که با کسانی که در واحد مستقر هستند، آنها را مورد بررسی قرار می دهیم تا نیروهای این بخش دچار آسیب نشوند.»
یکی از مهم ترین بخش های تعمیرات اساسی، حمل و نقل و لیفتینگ است که باید در شرایط ایمن بعد از باز کردن قطعات، به کارگاه های مختلف انتقال داده شوند. در این زمینه هم از نیروی انسانی متخصص به عنوان طناب بند و هم از ادوات حمل و نقلی باید استفاده شود.
ایمن کار کردن برای انتقال وسایل، بسیار مهم است تا هم افراد سالم بمانند و هم آسیبی به تجهیزات نرسد. به دلیل اهمیت این موضوع، از طناب بندهای ماهر استفاده می شود؛ زیرا این افراد روی داربست ها قرار می گیرند و باید دستورات را به صورت ماهرانه به راننده جرثقیل منتقل کنند تا بتوانند کار خود را به نحو احسن انجام دهند.
برای تفکیک نفرات و ایجاد نظم در تعمیرات اساسی، رنگ بندی برای کلاه های ایمنی افراد داخل سایت در نظر گرفته شده تا سرگروه های آنها براحتی بتوانند نیروهای تحت نظارت خود را شناسایی کنند. رنگ سبز برای طناب بندها، رنگ زرد برای ایمنی، رنگ سفید و طوسی برای تعمیرات مکانیک، رنگ نارنجی برای نفرات برقکار و رنگ قرمز نیز برای آتش نشان ها استفاده می شود.
طناب بندها، چشم راننده ها هستند، یعنی اپراتور جرثقیل زمانی که می خواهد کار کند، باید یک طناب بند حضور داشته باشد تا هم بار را ببندد و هم برای جابه جایی ادوات و وسایل، راننده جرثقیل را راهنمایی کند. حمیدرضا شادمانی، سرپرست دوم طناب بندها می گوید: «ما به تمام گروه های پالایشگاه سرویس می دهیم. 15 نفر طناب بند به صورت دائمی در پالایشگاه حضور دارند و برای تعمیرات اساسی این تعداد به 50 تا 60 نفر افزایش پیدا می کند.»
جوشکاری در مناطق صنعتی از اهمیت بسزایی برخوردار است و باید کار با رعایت نکات ایمنی باشد. به این ترتیب در کنار جوشکاران، نیروهای ایمنی نیز حضور دارند تا کار بدون حادثه و در شرایط ایمن به پایان برسد. رضا رحیمی، مسؤول واحد جوشکاری پالایشگاه اصفهان در این زمینه می گوید: «عمده فعالیت جوشکاری در تعمیرات اساسی، به وسیله بازرسی فنی مشخص و مسیرهایی که به جوشکاری و تعمیر نیاز داشته باشد، از سوی بازرسی فنی مشخص و اعلام می شود و بر اساس دستورعمل صادره، فعالیت خود را شروع می کنیم؛ البته در این روند نیروهای ایمنی نیز در کنار ما هستند.»
به گفته او، «در تعمیرات اساسی واحد تبدیل کاتالیستی شماره ۲ تعویض تیوب های کوره 252 به عهده واحد جوشکاری است. عمر مفید این تیوب ها به پایانه رسیده و مجبور به تعویض آن هستیم. این تیوب ها برشکاری و از کوره خارج می شوند و تیوب هایی که جوشکاری و آماده شده را در کوره نصب می کنیم.»
در تعمیرات اساسی، تمامی قطعات پایپینگ که به جوشکاری نیاز داشته باشند، براساس دستورعمل ها جوشکاری می شود و این کار در هر دستگاه، با توجه به نوع آلیاژی که در آن به کار رفته، با الکترود مخصوص صورت می گیرد.در بسیاری از مواقع، فعالیت های جوشکاری باید در زمانی که واحد در حال کار بوده و خطرات آن مشخص است، انجام شود. در این شرایط، باید پروانه کار با شرایط خاص از سوی واحد عملیات صادر شود. شرایط تجیهزات صنعتی از جمله مواد نفتی، حرارت، گرما و ... از خطرات این حرفه به شمار می رود.نیروهای آتش نشان در کنار همکاران خود در بخش ایمنی، مسؤولیت حفاظت از جان کارکنان را در زمان تعمیرات به عهده دارند. مجید صابری، یکی از آتش نشانان این تعمیرات اساسی در زمینه حساسیت جوشکاری می گوید : «جوشکاری، یکی از کارهای حساس در واحدهای نفتی به شمار می رود؛ زیرا یک سهل انگاری باعث به وجود آمدن یک حادثه بزرگ خواهد شد، از این رو آتش نشان ها برای ایمن کردن واحد، در زمان تعمیرات اساسی حضور دارند تا مشکلی پیش نیاید. زمان تعمیرات اساسی، تمامی بخش ها از کوره گرفته تا راهروها، طبقات بالا و ... را تحت پوشش قرار می دهیم. ما با همکاران ایمنی یک تیم هستیم تا بتوانیم حافظ جان کارکنان باشیم.»
بازرسی در زمان تعمیرات اساسی، کاری حجیم است که باید در مدت کوتاهی انجام شود و فعالیتی سنگین به شمار می رود. واحد بازرسی فنی، مسؤولیت بررسی تمامی خوردگی ها، ضخامت ها و نشتی هایی را که ممکن است در واحد در حال سرویس اتفاق بیفتد، به عهده دارد و باید به گونه ای طرح و برنامه ریزی کند که بعد از در سرویس قرار گرفتن واحد و در سال های آتی مشکلی پیش نیاید. در این باره سیدجواد سید هاشمی، رئیس بخش بازرسی دستگاه های پالایشگاه اصفهان می گوید: «در تمامی قسمت ها باید مراقبت هایی داشته باشیم و از افراد با تجربه در این امر استفاده کنیم و نظارت حین انجام تعمیرات و نهایی شدن دستگاه ها مسؤولیت بسیار سنگینی را بر دوش ما می گذارد. به این دلیل که تمامی ظروف و محیط های سر بسته را بازرسی می کنیم، می تواند خطراتی به همراه داشته باشد، مانند کوره ها که شرایط کاری موجود در آن بسیار خطرناک است.»
800 نفرنیرو برای تعمیرات اساسی واحد کاتالیستی شماره 2 جذب پالایشگاه شده اند و در کنار این تعداد، حدود 750 نفر از نیروهای پالایشگاه حضور دارند و در مجموع باید گفت که در 25 روز 40 هزار نفر ساعت کار انجام خواهد شد. تمام نیروهایی که می خواهند وارد پالایشگاه شوند، در ابتدا باید کلاس ایمنی را پشت سر بگذارند، یکی از آنها رعایت نکات بهداشتی در دوران کروناست که راه های مقابله به آنها آموزش و روزانه بسته های بهداشتی در اختیار این افراد قرار داده می شود که شامل ماسک و اسپری های ضدعفونی کننده است و لباس های آنها به طور مرتب، تعویض و فاصله گذاری اجتماعی با حساسیت زیاد دنبال می شود. در این زمینه مهدی نجمی، رئیس برنامه ریزی تعمیرات پالایشگاه اصفهان می گوید: «تمهیداتی نیز برای نیروهای تعمیرات اساسی دیده ایم تا آنها به سلامت کار کنند. از تمام افرادی که وارد پالایشگاه می شوند، تست می گیریم. این افراد به طب صنعتی مراجعه می کنند و زمانی که صحت و سلامت آنها تأیید شد، اجازه ورود داده می شود. برای اولین بار رستوران موقت صحرایی برپا کرده ایم، رستورانی کامل با تمام امکانات؛ اما در محیطی باز. تا کنون در زمینه کرونا مشکلی نداشته ایم و در عین حال که جمعیت زیادی باید در یک فضا کار کنند، توانسته ایم این قضیه را تحت کنترل قرار دهیم.»
کسانی که برای تعمیرات اساسی وارد پالایشگاه می شوند، باید معادل هایی را از نظر حراستی و امنیتی سپری کنند. به این معنی که اگر شخصی در حیطه مهارتی که دارد، از سوی واحد تعمیرات پذیرفته شود، به صورت دقیق از طریق واحد حراست بررسی می شود که آیا می تواند وارد پالایشگاه شود یا نه؟ واحد حراست، سوء پیشینه و عدم اعتیاد این افراد را بررسی می کند؛ زیرا اگر کسی استعمال مواد مخدر داشته باشد، از ورود او به سیستم جلوگیری می شود تا حادثه ای برای مجموعه به وجود نیاورد. در این باره کمال صفایی، یکی از کارکنان حراست پالایشگاه نفت اصفهان می گوید:« معمولاً زمانی که واحدها به تعمیرات اساسی سپرده می شوند، برای کنترل آنها از نیروهای حراست پالایشگاه استفاده می شود تا هم از نظر تردد و هم کنترل نیروها و ... مجموعه را تحت پوشش قرار دهند و هم کار از نظر امنیتی و حراستی به نحو احسن انجام شود.»
در پایان باید گفت تعمیرات اساسی، پروژه بزرگی است که تمامی گروه ها باید دست به دست هم دهند تا این پروژه در کوتاه ترین زمان ممکن به سرانجام برسد. ادارات مختلفی مانند خدمات عمومی و اجتماعی، منابع انسانی، روابط عمومی، مهندسی عمومی، مهندسی پالایش و بازرسی فنی، قسمت های مختلف اداره نگهداری و تعمیرات، اداره بهره برداری، اداره ایمنی، اچ اس ای و ... در کنار هم کار می کنند تا بتوانند با بهترین کیفیت این کار را به سرانجام برسانند و باید به آنها خدا قوت گفت؛ زیرا با وجود شرایط کرونا سعی کرده اند شرایط ایمنی به وجود بیاورند تا همیشه سربلندی و سرافرازی ایران عزیزمان را شاهد باشیم.
استقبال از طرح میزبانی دانشجویان مقاطع ارشد و دکترای دانشگاه های کشور در پژوهشگاه صنعت نفت
مشعل جذب دانشجویان نخبه در صنعت نفت، همواره در همه دوره ها مطرح بوده است؛ چرا که این صنعت، بخصوص در حوزه بالادستی، خود همواره به حضوری فعال در حوزه های فناورانه نیاز دارد. خوشبختانه این نیاز از دهه 70 تاکنون احساس و اقدامات اجرایی لازم برای تسهیل حضور دانشجویان نخبه در صنعت نفت و تعامل بیشتر صنعت نفت و دانشگاه ها انجام شده و تاکنون هم ادامه دارد. یکی از مراکز وابسته به صنعت نفت که به طور مستقیم در ارتباط با دانشگاه ها و دانشجویان قرار دارد، پژوهشگاه صنعت نفت است که نه تنها روش ها و راه های مختلفی را برای این ارتباط ارائه کرده؛ بلکه یک طرح دائمی به نام «طرح میزبانی» را هم در نظر گرفته که مورد استقبال خوبی هم قرار گرفته است.
طرح میزبانی پژوهشگاه صنعت نفت از دانشجویان مقاطع ارشد و دکترای دانشگاه های کشور، به پیشنهاد و حمایت وزارت نفت و همسو با اجرای سیاست همکاری بین مراکز دانشگاهی و صنعت نفت کشور و با هدف باز شدن درهای پژوهشگاه روی محققان و جامعه علمی کشور در مرحله اجرا قرار گرفته است. اجرای این طرح، امکان بهره گیری از ظرفیت های سخت افزاری، دانشی، کارگاهی و آزمایشگاهی پژوهشگاه صنعت نفت را به منظور خدمت رسانی به بدنه علمی کشور از طریق پایان نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی فراهم می کند. در عین حال، به شکل همزمان از طریق همکاری یک مجموعه شتاب دهنده دانش بنیان، بستری پویا به منظور سوق دهی پایان نامه ها و رساله های دکترا به سمت شکل گیری کسب و کارهای فناورانه ایجاد شده است. محققان جوان می توانند در بدو شروع، از مشاوره و منتورینگ متخصصان و کارشناسان ارشد اکوسیستم نوآوری و فناوری انرژی کشور بهره مند شوند. به این منظور، عناوین و موضوعات راهبردی پژوهشگاه صنعت نفت، برای تعیین و استخراج عناوین رساله ها و پایان نامه ها پیشنهاد شده است. ذینفعان یا به عبارتی، طرف های مرتبط با این طرح، علاوه بر پژوهشگاه صنعت نفت، شامل «شتاب دهنده آی تِک»، «شرکت ملی نفت ایران»، «وزارت نفت»، «معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری»، «شرکت ملی گاز ایران» و «صندوق کارآفرینی و شکوفایی» هستند که به طور هماهنگ و مشترک این طرح را در دستور کار دارند. این طرح، برای میزبانی از ۵۰۰ دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه های کشور (سالانه 100 دانشجو) پیش بینی شده و به طور مستقیم روی حوزه های مورد نیاز صنعت نفت تمرکز دارد. از آنجا که پژوهشگاه صنعت نفت، مستقیما امکان پذیرش دانشجو ندارد، اینگونه پیش بینی شده که دانشجویان ارشد و دکترای دانشگاه ها به این مرکز آمده و رساله و تحقیقاتشان را همزمان با گذراندن دوره تحصیلی، در این مرکز بگذرانند. تاکید مهم وزارت نفت بر این است که درهای پژوهشگاه صنعت نفت باید روی دانشجویان باز باشد و منابع مالی و اجرایی لازم برای این طرح هم تامین شود.
این طرح سبب می شود که علاوه بر ظرفیت های پژوهشی پژوهشگاه، صدها ظرفیت پژوهشی از سوی دانشجویان دکترا، ارشد و استادان راهنما وارد پژوهشگاه صنعت نفت شود و حوزه های مورد بررسی و تنوع آنها نیز افزایش قابل توجهی داشته باشد، ضمن اینکه از این طریق، زنجیره ارتباطات دانشگاهی وسعت بیشتری پیدا می کند و پژوهشگاه صنعت نفت به شبکه ای از بهترین دانشگاه ها و بهترین دانشجویان کشور وصل می شود. همچنین با توجه به فعالیت همزمان «مرکز نوآوری» پژوهشگاه، دانشجویانی که رساله هایشان را در این مرکز می گذرانند، وقتی ایده ای خلاقانه باشد، می توانند به مرکز نوآوری وصل شوند تا در آنجا استارت آپ تشکیل دهند. یعنی زنجیره ای درست می شود که در واقع ظرفیت های پژوهشگاه صنعت نفت چند برابر ظرفیت فعلی خواهد شد. پژوهشگاه صنعت نفت با اجرای طرح میزبانی و باز گذاشتن راه های تعاملی با دانشگاه ها و دانشجویان تحصیلات تکمیلی، در واقع زمینه ای مهم و محوری را برای جریان توسعه نوآوری و ورود ایده های خلاقانه و فناورانه به صنعت نفت باز گذاشته و همین تعامل و ارتباط مشترک و تنگاتنگ با حدود ۶۰ دانشگاه، گویای اهمیت و اثرگذاری این طرح است. با اینکه این طرح در دوران محدودیت های کرونایی آغاز شد؛ اما با استقبال قابل توجه دانشگاه ها رو به رو شده و تاکنون بیش از 80 دانشجو از این طرح استقبال کرده اند. این طرح را می توان به نوعی همسو با عمل به تعهدات «مسؤولیت اجتماعی» پژوهشگاه به حساب آورد که در مسیر توسعه نوآوری پیش بینی شده است.
اجرای طرح های بزرگ صنعتی و توسعه ای در صنعت نفت در بالادستی و پایین دستی و ادامه توسعه داخلی و حضور در بازار های خارجی، به استقلال عملکرد و توانایی در تامین و ساخت نیازهای مختلف نیاز دارد و برای این استقلال عملکرد در میان شرکت های بین المللی، لازم است که در حوزه دانش های فنی و رسیدن به فناوری های روز، رشد و توسعه خوبی داشته باشیم. این حوزه به طور مشخص، به متخصصانی کار کشته، قدیمی و جوانانی متخصص و آشنا به فناوری های روز نیاز دارد تا بتوانیم به سمت تولید دانش بومی حرکت کنیم. پژوهشگاه صنعت نفت، همواره مرکزی برای توسعه فناوری های مورد نیاز صنعت نفت بوده و رفع مشکلات روزمره مجموعه صنعت نفت از رسالت های این سازمان پژوهشی به شمار می رود و توانسته در این روند، بخوبی از کمک و همراهی دانشجویان در سطوح مختلف کمک بگیرد و همزمان آنها را در این بازی بزرگ و سرنوشت ساز دخیل سازد. در واقع دانشجویان در جریان این پروژه های مشترک صنعت و دانشگاه، از نزدیک با یک پروژه صنعتی، مشکلات صنعت نفت و نحوه رفع و شرایطی که معمولا با آنها مواجه هستند، رو به رو می شوند و پس از فارغ التحصیلی، صنعت نفت نیروهایی تربیت شده و آماده به کار در سطوح عالی را در اختیار دارد.
نکته قابل توجه این است که پژوهشگاه صنعت نفت، هیچ گاه فعالیت های موازی با دانشگاه های دیگر انجام نمی دهد؛ بلکه با استفاده از توانمندی های خود، در پی جبران کمبود نیروهای متخصص در صنعت نفت است. به عبارتی پس از بررسی های انجام شده و شناسایی برخی خلاهای موجود در زمینه های تخصصی تربیت دانشجو در صنعت نفت کشور، رشته های مهندسی نفت، مهندسی شیمی و مهندسی مواد با گرایش های مختلف مورد نیاز این مجموعه است. این شرایط همکاری در پژوهشگاه صنعت نفت، فرصتی بی نظیر برای دانشجویان علاقه مند به فعالیت های تحقیقاتی و پژوهشی در صنعت نفت است و دانشجویان پس از گذر از مراحلی که در شیوه نامه آمده و کسب امتیازات لازم، به پژوهشگاه معرفی می شوند و این خود، نقطه آغاز طلایی برای دانشجویان خواهد بود. در عین حال باید یادآوری کرد که پژوهشگاه صنعت نفت، به پشتوانه مجموعه وزارت نفت و با توجه به میزان رضایت و استقبالی که از طرف مقابل، یعنی دانشجویان و دانشگاه ها وجود دارد، در این راه قدم برمی دارد و به همین دلیل، حمایت های همه جانبه و تسهیل کننده می تواند به استمرار این روند و بهبود عملکردها کمک زیادی کند. این مرکز بی نظیر در خاورمیانه، باید مورد حمایت دولت و مسؤولان مختلف، پژوهشگران و سرمایه گذاران قرار گیرد. نباید فراموش کنیم که راه پر پیچ و خم ماندگار در بازار جهانی و منطقه ای، از همین حوزه های علم و فناوری می گذرد، از این رو برای این مسیر، به سرمایه های انسانی متخصص و خبره نیاز داریم.
پتانسیل مناطق آزاد تجاری ایران با تغییرات جدید آزاد می شود؟
مشعل مناطق آزاد تجاری، طبق تعریف، محدوده ای حراست شده بندری و غیربندری است که از شمول برخی مقررات جاری آن کشور خارج است. در این مناطق، انواع معافیت های مالیاتی، بخشودگی سود و عوارض گمرکی حذف شده تا بروکراسی اداری، ارزی و بانکی دست وپاگیر حذف و روند همه فرایندهای صادرات و واردات و جذب سرمایه گذاری خارجی و انتقال فناوری تسریع شود. این شرایط و مزایا باعث می شوند که مناطق آزاد، عموما شرایطی خاص داشته باشند و کسب و کار تجاری در این نواحی رونق بیشتری داشته باشد. دلیل شکل گیری این مناطق، به نیاز توسعه اقتصادی بیشتر کشورها پس از جنگ جهانی برمی گردد. وقتی که کشورها با رکودهای سنگین مواجه بودند و بخش اقتصادی و صنعتی سازمان ملل متحد پیشنهاد و راهبردی برای ایجاد و راه اندازی مناطق آزاد را ارائه کرد، این مناطق خیلی زود تجارت های داخلی – منطقه ای و بین المللی را ساده تر و بیشتر کردند و همزمان درآمدهای کشورها را بیشتر کردند و سبب رونق اقتصادی، کاهش محرومیت و ایجاد فرصت های شغلی بسیار شدند. این عملکردها باعث افزایش تعداد مناطق آزاد تجاری در میان کشورها شد و خیلی زود هر کشوری متناسب با شرایط جغرافیایی و نیازهای خود مناطق آزاد را شکل داد.
کیش، قشم، چابهار، انزلی، ارس، اروند و ماکو مناطق آزاد فعال در ایران هستند که هر کدام عملکردی متفاوت درجذب سرمایه و شرکت های مختلف تجاری و اقتصادی داشته اند.
مناطق آزاد ایران، زیر نظر مجموعه ای به نام شورای عالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی فعالیت می کنند و هدف این مجموعه، انجام امور زیر بنایی مورد نیاز در مناطق آزاد، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، ایجاد اشتغال مفید سازنده، جذب سرمایه گذاری های داخلی وخارجی، تنظیم بازار کار و کالا، حضور فعال در بازارهای جهانی به منظور توسعه صادرات غیر نفتی، تدارک مقدمات تولید کالاهای صنعتی و راه اندازی صنایع تبدیلی و بالاخره بهره برداری از موقعیت های اختصاصی است. عملکرد مناطق آزاد در چند دهه گذشته تاکنون متغیر و کمتر از برنامه ها و اهداف پیش بینی شده بوده و به همین دلیل، هر نوع تغییر در نوع عملکرد این مناطق مورد توجه بوده است.
مناطق آزاد در آخرین تحولات خود با تغییر مدیریت همراه بوده اند و از چندی قبل، سعید محمد، مشاور رئیس جمهور، به عنوان دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی منصوب شده است. با حضور دبیر جدید برای این مجموعه با توجه به تجربیات قبلی این انتظار برای تغییرات بزرگ در مناطق تجاری دوباره جان گرفته است. وی در این مدت کوتاه، اقداماتی برای اصلاح و بهبود شرایط مناطق آزاد داشته و در تلاش است تا زمینه های همکاری مشترک بین ارگان های داخلی و بین المللی را بیشتر کند و به عبارتی، فضای آزاد این مناطق را آزادتر و واقعی تر کند.
او چندی قبل، از راه اندازی تالار بین المللی بورس و بانک ارزی در مناطق آزاد و همزمان از پیشنهاد همکاری مشترک با مناطق آزاد چین خبر داد. او با بیان اینکه به دنبال ایجاد ظرفیت های جدید در مناطق آزاد هستیم، گفت: با جدیت به سمت صنایع پایین دستی حرکت خواهیم کرد؛ چراکه هم به لحاظ سودآوری، ارزآوری و افزایش جی.تی.پی بسیار اهمیت دارد و هم به لحاظ اشتغال؛ چرا که به ازای هر 20 هزار دلار سرمایه گذاری در پایین دست، یک شغل ایجاد می شود و با بیش از یک میلیون دلار، یک شغل در صنایع بالادستی ایجاد خواهد شد و این فاصله نشان دهنده این است که حجم ایجاد اشتغال با گسترش صنایع پایین دستی افزایش پیدا می کند.
محمد گفت: به دنبال ایجاد ظرفیت های جدید در مناطق آزاد هستیم و خبرهای خوبی در خصوص مناطق آزاد در راه است که فکر می کنم با استقبال مواجه شود. مورد اول بحث بانک ارزی است؛ چراکه در جلساتی که با بانک مرکزی و معاونت اقتصادی رئیس جمهور داشتیم، قطعیت پیدا کرده و به دنبال تهیه شیوه نامه آن با بانک مرکزی هستیم و از کسانی که علاقه مند هستند و می توانند در تاسیس بانک ارزی اقدام کنند، استقبال می کنیم و تشریف بیاورند تا مذاکرات را انجام دهیم و در این مسیر حرکت کنیم و این می تواند یک پایه برای مسائل ارزی فعالان اقتصادی در مناطق آزاد محسوب شود و بعدها به سرزمین اصلی تعمیم پیدا کند و این بانک ارزی، بدون ارتباط با بانک مرکزی کشور فعالیت می کند و هیچ گونه تعهدی را متوجه بانک مرکزی نخواهد کرد.
مشاور رئیس جمهور در امور مناطق آزاد بیان کرد: دومین موضوع، بحث تالار بین المللی بورس است و طبق مذاکراتی که با کارشناسان بخش اقتصادی دولت داشتیم، جمع بندی این است که پس از ایجاد مقدمات، بزودی تالار بین المللی بورس راه اندازی شود که البته بخش سهام را به عنوان فاز دوم قرار دادیم؛ اما در بخش اول، تهیه اوراق است و واگذاری این اوراق بابت پروژه هاست؛ البته به صورت ارزی تا آهسته آهسته این تالار شکل بگیرد تا مشکلی از مشکلات مناطق آزاد در بخش سرمایه گذاری ارزی قابل حل باشد؛ البته از ظرفیت های توافق ۲۵ ساله با چین در اینجا می توانیم استفاده کنیم؛ چراکه یکی از بندهای توافقنامه، همکاری در همین حوزه هاست و بحث تکمیل زنجیره رمزارزها هم یکی دیگر از موضوعات مورد توافق است.
وی ادامه داد: روش هایی را برای تامین منابع مالی در مناطق آزاد در دست پیگیری داریم و بحث مشارکت عمومی – خصوصی، یکی از موضوعاتی است که به دنبال آن هستیم و مدل سازی آن نیز انجام شده و با فعالان در حال مذاکرات هستیم.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور تصریح کرد: تامین مالی به روش های جمعی و استفاده از سرمایه گذاری خارجی، همچنین علاقه مندی هایی که شرکت های خارجی نسبت به سرمایه گذاری در کشور ما ابراز می کنند، حتی با اشاره به مناطق آزاد کشور چین و حجم بزرگی از تجارت چین که در مناطق آزاد آنها انجام می شود، پیشنهاد انعقاد قرارداد دوجانبه و فعالیت مشترک با مناطق آزاد ایران را داریم و در حال مذاکره با آنها هستیم و این ظرفیت می تواند بشدت کمک کار فعالان اقتصادی در مناطق آزاد شود.محمد در خصوص این هماهنگی ها، دیداری مجزا با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه داشت و درباره افزایش ظرفیت مناطق آزاد گفت و گو کردند. در این دیدار، امیرعبداللهیان با اشاره به علاقه مندی برخی کشورها برای سرمایه گذاری در مناطق آزاد تجاری و اقتصادی کشور از جمله ظرفیت های فراوان در میان ایرانیان عزیز خارج از کشور بر آمادگی کامل وزارت خارجه در تقویت همکاری ها و جذب سرمایه خارجی در مناطق آزاد تاکید کرد. در این ملاقات، سعید محمد خواستار مساعدت بیش از پیش وزارت امور خارجه برای ایجاد و گسترش همکاری با دیگر کشورها برای حضور فعال و سرمایه گذاری در این مناطق شد.
اگرچه قوانین و شرایط در مناطق آزاد یکسان هستند؛ اما نوع عملکرد و شرایط محیطی و اجرایی در آنها متفاوت است و هر کدام، متناسب با این شرایط مورد استقبال و درخواست مراجعان مختلف داخلی و خارجی قرار می گیرند. به عنوان نمونه مناطق آزاد جنوبی در حوزه خدمات پشتیبان صنعت نفت فعالیت بیشتری دارند و مناطق آزاد شمالی روی فراورده های کشاورزی، حمل و نقلی تمرکز دارند. بر همین اساس برای هر کدام از مناطق آزاد محور اصلی تعیین شده است. به این ترتیب، منطقه آزاد ارس برای «صنایع سلولزی، منطقه انزلی برای صنعت پوشاک، منطقه اروند برای صنایع پالایشگاهی، منطقه ماکو برای حمل و نقل و ترانزیت کالا، منطقه چابهار برای صادرات مجدد، منطقه قشم برای فناوری های زیستی و کیش برای تکنولوژی حفاری دریایی پیش بینی شده اند. با اینحال درهمه این مناطق، برخی امور همچون صنعت گردشگری، حمل و نقل و امور تجاری مشترک است.
مناطق آزاد با وجود محدودیت های اقتصادی و تحریمی، هنوز هم یکی از مناطق پرتلاش و پرخبر در کشور و چشم امید بسیاری از تجار و سرمایه گذاران هستند و در هر دوره ای، برنامه ای مفصل برای آنها طراحی می شود. بتازگی هم بیش از 100 طرح اقتصادی در مناطق مختلف به بهره برداری رسیده یا عملیات اجرایی آن آغاز شده است. این پروژه ها در استان های خوزستان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، آذربایجان شرقی و گیلان قرار دارند که نیمی از آنها در شروع برنامه اجرایی خود قرار دارند و نیمی به بهره برداری رسیده اند. طبق اعلام سازمان مناطق آزاد، با بهره برداری از مجموع این طرح ها، برای ۹ هزار و ۲۰۷ نفر اشتغال پایدار و مستقیم ایجاد می شود.به هر روی با وجود جنگ اقتصادی و کرونا، شاهد افزایش سرمایه گذاری در مناطق آزاد، با تلاش و فعالیت بخش خصوصی و دولتی هستیم و نکته قابل توجه این است که در هر کدام از این مناطق که در همسایگی با کشورهای دیگر قرار دارند، لزوم اجرای یک دیپلماسی قوی و همه جانبه بیشتر احساس می شود. موضوع مهم در مورد مناطق آزاد، وجود رقابت جدی در منطقه است، به همین دلیل نمی توان اجرای بسیاری از طرح ها، برنامه ها و اصلاحات را عقب و به تاخیر انداخت.
مسیر پر پیچ و خم پدیده انتقال انرژی؛ از ایده تا اجرا
در اواخر ماه ژوئیه سال 2021 میلادی، پارلمان کاستاریکا قرار بود با به رأی گذاشتن لایحه ای، هرگونه اکتشاف یا استخراج از منابع سوخت های فسیلی را ممنوع کند. پیشگامی این کشور آمریکای مرکزی در زمینه فعالیت های جهانی برای حفظ محیط زیست و تکیه بر استفاده از انرژی پاک برق-آبی، بشدت مورد توجه حامیان جهان سبز و فعالان محیط زیست قرار گرفت. اما در همان روز، اتاق صنایع کاستاریکا نامه ای هشت صفحه ای به 57 نماینده پارلمان این کشور ارسال و از اکتشاف احتمالی ذخایر گاز طبیعی در آینده دفاع کرد و خواستار لغو این ممنوعیت شد.
اتاق صنایع کاستاریکا در این نامه آورده بود که «کشورهایی مانند نروژ یا فنلاند، کسری مالی و تزریق پول به صندوق های بازنشستگی خود را با بهره برداری از منابع نفت و گاز برطرف کرده اند؛ چرا کشوری مانند کاستاریکا نباید از این منابع استفاده کند؟» پارلمان کاستاریکا، سرانجام لایحه پیشنهادی ممنوعیت اکتشاف یا استخراج منابع سوخت های فسیلی را تصویب نکرد و این اقدام ناامیدی فعالان تغییرات اقلیمی و حامیان محیط زیست را در پی داشت؛ اگرچه لایحه بازنگری شده و اکنون منتظر تصویب اجرایی و بازگشت به پارلمان برای تبدیل شدن به قانون است. پیا کارازو، یکی از اعضای جنبش «کاستاریکا بدون حفاری» هشدار داد: کاستاریکا با دکل های حفاری، دیگر کاستاریکا نیست، حتی انجام یک عملیات اکتشافی، خسارت سنگینی به بار می آورد. در مذاکرات همایش تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در گلاسکو اسکاتلند، موسوم به کاپ 26 (COP 26)، کاستاریکا و 24 کشور دیگر، بانک های توسعه و گروه های ملی از جمله ایالات متحده آمریکا و کانادا متعهد شدند تا پایان سال 2022 تأمین مالی عمومی برای فعالیت های اکتشافی و طرح های تازه برداشت از منابع سوخت های فسیلی در خارج از کشورهایشان را پایان دهند. بر اساس اعلام نهاد بین المللی «Oil Change»، عمل به این تعهد مهم می تواند جلوی صرف سالانه حدود 18 میلیارد دلار بودجه بین المللی برای تولید نه تنها زغال سنگ؛ بلکه نفت خام و گاز طبیعی در کشورهای در حال توسعه را بگیرد. لوری فن دربورگ، مدیر کمپین های مالی عمومی جهانی نهاد بین المللی «Oil Change» در این باره گفت: امضاکنندگان این تعهد، منطقی ترین کار را در شرایط اضطراری اقلیمی انجام می دهند: از ریختن بنزین روی آتش بپرهیزید.» ژان سو، مدیر برنامه عدالت انرژی در مرکز تنوع زیستی، طی مذاکرات همایش تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در گلاسکو به رسانه ها گفت: این اقدام، نخستین تعهد سیاسی برای حذف تدریجی نفت و گاز است که پیشرفتی کلیدی در زمینه تلاش برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی به شمار می آید. وی یادآور شد: با این حال سرمایه گذاران بزرگ جهانی در زمینه تولید سوخت های فسیلی از جمله چین، ژاپن و کره جنوبی، این تعهد را امضا نکردند. افزون بر این، تعهد یادشده جلوگیری از تأمین اعتبار طرح های جدید تولید نفت و گاز فاقد فناوری جلوگیری از انتشار گازهای گلخانه ای و جذب کربن و پروژه های از پیش تأیید شده را شامل نمی شود. حامیان و فعالان محیط زیستی اعلام کرده اند که تعهد کشورها از ایالات متحده آمریکا گرفته تا کاستاریکا و اتیوپی، درباره سرمایه گذاری در زمینه تولید سوخت های فسیلی در داخل مرزهای کشورشان نیز اعمال نمی شود و هیچ تعهد روشنی برای استفاده از سرمایه های انتقال یافته از سوخت های فسیلی به سمت گسترش مصرف انرژی های تجدیدپذیر وجود ندارد. محمد آدو، مدیر اندیشکده آفریقایی پاور شیفت (Power Shift) مستقر در نایروبی کنیا در این باره گفت: ما از پایان دادن به تأمین مالی بین المللی پروژه های تولید سوخت های فسیلی استقبال می کنیم؛ اما آنچه مهم است آغاز این فرایند در داخل کشورهاست.
سازمان دهندگان مذاکرات کاپ 26 پایان دادن به منابع مالی برای تولید و استفاده از انرژی زغال سنگ به عنوان آلوده ترین سوخت فسیلی و تعهدها برای پایان دادن به مصرف این سوخت به منظور تولید برق را به هدفی اصلی تبدیل کرده اند. روز چهارم نوامبر2021 میلادی (13 آبان ماه 1400) حدود ۲۳ کشور متعهد شدند که استفاده از زغال سنگ برای تولید برق را بتدریج کنار بگذارند و بانک های بین المللی بزرگ هم اعلام کردند که تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی به تأمین مالی برای پروژه های جدید تولید زغال سنگ، بدون استفاده از فناوری جذب کربن پایان خواهند داد. با این حال، آژانس بین المللی انرژی اعلام کرده است که برای جلوگیری از گرمایش زمین به اندازه 1.5 درجه سانتی گراد (هدف جاه طلبانه توافق تغییرات اقلیمی پاریس)، سرمایه گذاری های جدید نه تنها در بخش زغال سنگ؛ بلکه در صنایع نفت و گاز هم باید در سال جاری پایان یابد. در عمل، فرایند انتقال سریع انرژی حتی در سبزترین کشورهای جهان بشدت چالش برانگیز است.
آندریا مزا، وزیر محیط زیست و انرژی کاستاریکا، در اوایل سال جاری میلادی گفته بود: از بعضی احزاب سیاسی می شنویم که می گویند ما باید از رویه دانمارک پیروی و از منابع حاصل از تولید نفت خام و گاز طبیعی برای پرداخت هزینه انتقال سبز استفاده کنیم. وی در یک نشست تخصصی سازماندهی شده ازسوی آژانس بین المللی انرژی های تجدیدپذیر گفت: ما به طور کامل معتقدیم و به صراحت می گوییم که این راه درستی نیست. اما نمایندگان حزب راستگرای یونیداد سوسیال کریستیانا (PUSC) در پارلمان کاستاریکا به همراه برخی قانونگذاران مستقل اعلام کرده اند که از لایحه ممنوعیت اکتشاف نفت و گاز در کاستاریکا حمایت نمی کنند، مگر اینکه فعالیت های اکتشاف و تولید گاز طبیعی از این لایحه پیشنهادی حذف شود. پابلو آبارکا، رهبر حزب راستگرای یونیداد سوسیال کریستیانا گفت: ما قرار نیست از اکتشاف و تولید گاز طبیعی چشم پوشی کنیم. کارازو، از جنبش «کاستاریکا بدون حفاری» معتقد است که اقدام های جاه طلبانه در زمینه حفاظت محیط زیست و حرکت به سوی انرژی های پاک در این کشور آمریکای مرکزی، مانند بسیاری از نقاط جهان با مخالفت گروه های نسبتاً کوچک با نفوذ سیاسی یا پول هنگفت روبه روست. وی افزود: لابی برای جلوگیری از تصویب قانون ممنوعیت اکتشاف و تولید سوخت های فسیلی از افرادی معدود تشکیل شده؛ اما آنان ارتباطاتی مطلوب و چند کانال نفوذ سیاسی دارند. کارلوس مونته نگرو، مدیر اجرایی اتاق صنایع کاستاریکا با بیان اینکه دولت با این لایحه تنها سعی دارد خودنمایی کند، می افزاید: منابع حاصل از بهره برداری از گاز طبیعی می تواند در مسیر رفع مشکلات اقتصادی کاستاریکا استفاده شود. وی معتقد است که برای حل مشکلات بیکاری، بحران مالی و تزریق اعتبار به صندوق های بازنشستگی، می توانیم منابع طبیعی را به صورت تنظیم شده و با حفظ رعایت مسائل محیط زیستی اکتشاف و تولید کنیم. با این حال آندریا مزا، وزیر محیط زیست و انرژی کاستاریکا بر این باور است که استفاده از سوخت های فسیلی برای تقویت اقتصاد، جزو برنامه های آینده نیست. وزیر محیط زیست و انرژی کاستاریکا اعتقاد دارد، در کشوری که اکنون بیشتر از انرژی های تجدید پذیر استفاده می شود، باید منابع را در زمینه برق رسانی سرمایه گذاری کرد تا مطابق این چشم انداز، مشاغل بیشتری ایجاد شود.
منبع: رویترز
مترجم: امیر دشتی
پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان
رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان گفت:در6 ماه نخست امسال،مصرف گاز طبیعی فشرده(سی ان جی)در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 13 درصد افزایش داشته است.
یدالله زندی افزود:در نیمه نخست امسال،92 میلیون و458 هزار مترمکعب سی ان جی در جایگاه های عرضه سی ان جی عرضه شده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال 13درصد افزایش داشته است.
زندی با اشاره به اجرای طرح مدیریت مصرف سوخت از آبان سال 98 و استفاده بیشتر از سی ان جی افزود: اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودرو های عمومی(تاکسی و وانت بارها)و ثابت ماندن قیمت سی ان جی(هرکیلوگرم 6568 ریال) از عوامل مهم افزایش مصرف این سوخت پاک است.وی با تاکید بر استفاده از سی ان جی به جای بنزین به دلیل صرفه اقتصادی و کاهش آلاینده های زیست محیطی اظهار کرد: با افزایش مصرف این سوخت پاک، در نیمه نخست امسال بیش از 92 میلیون لیتر در مصرف بنزین صرفه جویی شده است.رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با بیان اینکه کردستان 52 جایگاه فعال سی ان جی دارد، تصریح کرد: به منظور خدمت رسانی مطلوب و ارائه خدمات مناسب به شهروندان، عملکرد تجهیزات فنی جایگاه های عرضه سی ان جی و فراورده های نفتی به وسیله کارشناسان فنی به صورت مستمر پایش می شوند.وی یادآور شد: در استان کردستان6 مرکز تبدیل خودرو های دوگانه سوز فعالیت می کنند که سه مرکز آن در سنندج و سه مرکز دیگر نیز در شهرستان های قروه، بیجار و سقز به شهروندان خدمات رسانی می کنند.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
خدمات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سه حوزه تأمین ماشین آلات راهسازی، کمک های مؤمنانه و اعزام گروه های جهادی به مناطق زلزله زده اندیکا ادامه دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، مدیریت ترابری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان، از ابتدای وقوع زمین لرزه اندیکا تاکنون با اعزام انواع ماشین آلات سبک، سنگین و راهسازی و گروه های جهادی در حال امدادرسانی به ساکنان مناطق روستایی و عشایری اندیکا هستند.
هم اکنون 10 دستگاه شامل 6 دستگاه پیکاپ، یک دستگاه بولدوزر، یک دستگاه لودر و دو دستگاه کمپرسی در اندیکا حضور دارند و همگام با ستاد مدیریت بحران و دیگر دستگاه های اجرایی، به مردم منطقه خدمات رسانی می کنند.
در بخش کمک های مؤمنانه نیز تاکنون2 هزار بسته مواد غذایی به همراه اقلام ضروری مانند پتو و چادر از سوی پایگاه های مقاومت بسیج حوزه شهید تندگویان تهیه و در اختیار مردم گذاشته شده است.
گروه های جهادی نیز از زمان آغاز بحران در منطقه حضور دارند و در زمینه بازسازی منازل خسارت دیده مشارکت دارند.
خدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان از ابتدای وقوع زمین لرزه، در بخش اعزام ماشین آلات مختلف سبک، سنگین و راهسازی از 7450دستگاه- روز فراتر رفته و این امدادرسانی کماکان ادامه دارد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس
معاون فنی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خلیج فارس، از اسکن زیرسطحی خط لوله 26 اینچ بندرعباس - رفسنجان با فناوری GPR خبر داد.
محمد نصرگفت: با استفاده از فناوری اسکن زیرسطحی، عملیات پایش خط 26 اینچ بندرعباس - رفسنجان به طول تقریبی 8 کیلومتر انجام شد.
وی اظهار کرد: این روش برای نخستین بار در سطح شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران وبرای نخستین بار در این منطقه عملیاتی برای حدود60 کیلومتر از خطوط الحاقی به این حوزه عملیاتی درسال قبل انجام شده است.
نصر اظهار کرد: همچنین درسال جاری به منظور اطمینان از نبود انشعاب غیرمجاز، با نظارت واحد تعمیرات خط منطقه، پایش خط 26 اینچ کنونی از سوی شرکت پیمانکاری صلاحیت دار انجام شد.
وی گفت: این عملیات همکاری واحدهای تعمیرات خط و ترابری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی، در مدت زمان 10روز وصرف حدود 600 نفر- ساعت انجام شده است.
به گفته معاون فنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس، نتایج حاصل از اسکن مسیر نیز به وسیله همکاران واحد تعمیرات خط منطقه، بررسی و تحلیل شده است.
پالايشگاه بندرعباس
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به اینکه در سال 99 افزون بر 700 میلیارد ریال در همسویی با اهداف مسؤولیت های اجتماعی برای توسعه زیرساخت های عمرانی، درمانی، آموزشی و ورزشی در جامعه پیرامونی خود اختصاص داده،از آغاز ساخت بیمارستان 90 تختخوابی تخصصی کودکان در بندرعباس خبر داد.
هاشم نامور گفت: این بیمارستان در زمینی به وسعت 9 هزار مترمربع، در پنج طبقه و با اعتبار اولیه یکهزار و650 میلیارد ریال در مجاورت بیمارستان کودکان کنونی بندرعباس ساخته می شود.
وی افزود:با توجه به اینکه ساختمان و امكانات بيمارستان فعلی، جوابگوی نياز مردم استان هرمزگان نیست و به طرح تكميلی و افزایش بخش های تخصصی مثل بخش مداوای كودكان سرطانی نیاز داشت، احداث ساختمان تكميلی بيمارستان كودكان با مصوبه هیأت مدیره شرکت پالایش نفت بندرعباس در دستور کار قرار گرفت.
وی مدت زمان اجرای طرح را24 ماه اعلام و اظهار کرد:اقدام اجرایی این پروژه از شهریور امسال آغاز فونداسیون، ستون ها و دیوارهای برشی طبقه همکف بیمارستان انجام شده و قالب بندی و آرماتوربندی سقف طبقه همکف نیز در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: رسالت و مسؤوليت اصلی این شركت، تولید و تحویل فراورده های نفتی باکیفیت و تامین انرژی مورد نياز بخشی از كشور است؛ اما با درك موضوع مسؤولیت های اجتماعی و به منظور حفظ، مراقبت و كمك به جامعه ای كه در آن فعاليت می کند، همكاری و مشارکت با قشرهای مختلف جامعه را از وظايف اجتماعی خود می داند.
شرکت پالایش نفت تهران
با الگوبرداری شرکت صنایع هواپیماسازی ایران، شمار شرکت های الگوبردار از مدیریت دانش شرکت پالایش نفت تهران به 81شرکت و سازمان بزرگ ایرانی رسید.
نشست نماینده مدیرعامل در امور مدیریت دانش و کارشناسان شرکت پالایش نفت تهران با مسؤولان و راهبران مدیریت دانش شرکت صنایع هواپیماسازی ایران در حالی برگزار شد که تا پیش از این، 80 سازمان و شرکت معتبر از سامانه مدیریت دانش شرکت پالایش نفت تهران الگوبرداری کرده اند.
در این نشست، درباره نحوه پیاده سازی مدیریت دانش، مسائل و چالش های فرهنگی و انگیزشی مربوط، همچنین رویکردهای اجراشده در مقوله مدیریت دانش، بحث و تبادل نظر شد.
هماهنگی به منظور بازدید تیم توسعه سرمایه های انسانی و مدیریت دانش شرکت پالایش نفت تهران از صنایع هواپیماسازی ایران و تعامل دانشی بیشتر با این شرکت، مورد دیگر همکاری میان این دو بخش با یکدیگراست. از نگاه مسؤولان مدیریت دانش صنایع هواپیماسازی، رمز موفقیت مدیریت دانش در شرکت پالایش نفت تهران، به عنوان یکی از شرکت های سرآمد کشور در این زمینه،اهتمام مدیران ارشد به ایجاد فرهنگ یادگیری و انگیزش کارکنان، ایجاد یکپارچگی سیستمی با اتصال مدیریت دانش به اهداف استراتژیک و چشم انداز سازمان و ارتباط آن با دیگر سیستم های تعالی از طریق تدوین نقشه راهبردی مدیریت دانش، با پرورش 62 نفر از مهندسان دانش اداره های مختلف است.
پخش فراورده های نفتی منطقه قزوین
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه قزوین گفت: هشت دستگاه نفتکش شامل دو کامیون 6 چرخ برای ارسال سوخت به مناطق سخت گذر و کوهستانی و 6 تریلر جدید به ظرفیت ناوگان حمل ونقل این منطقه افزوده شد.لطف الله مسعودی افزود: افزون بر این و با فعالیت دوباره سه دستگاه نفتکش، هم اکنون این شرکت با91دستگاه خودروی حمل مواد سوختی، سوخت رسانی به واحدهای تولیدی و صنعتی، کشاورزی، اصناف،همچنین جایگاه های عرضه سوخت و فروشندگی های نفت سفید روستایی را در محدوده جغرافیایی استان قزوین انجام می دهد.وی درباره پرداخت کرایه حمل مواد سوختی نیز گفت: مشکل شرکت های حمل ونقل و پیمانکاران درباره ماده 38 قانون تأمین اجتماعی که سبب تأخیر در پرداخت کرایه های حمل شده، در نشست های متعدد مطرح و تدابیر لازم برای پرداخت بموقع کرایه حمل فراورده های نفتی به رانندگان اتخاذ شده است.
مدیر پخش فراورده های نفتی منطقه قزوین با اشاره به اختصاص مکانی مناسب با تجهیزات لازم برای استراحت رانندگان در محل این شرکت،یادآور شد: احداث پارکینگ نفتکش ها نیز در دستور کار منطقه است و به طور جدی پیگیر این موضوع هستیم.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با تشریح برنامه های این شرکت در بخش های توسعه و تولید، به پایان عملیات تعمیرات اساسی سکوهای پارس جنوبی اشاره کرد و از آمادگی کامل برای تولید روزانه گاز به میزان 700میلیون مترمکعب در زمستان امسال خبر داد.
محمد مشکین فام در بازدید هفتگی از طرح های در دست اجرای شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه برنامه های از پیش تعیین شده در هر دو بخش توسعه و تولید به طور جدی پیگیری می شود، گفت: برای تولید گاز از 37 سکوی دریایی پارس جنوبی به میزان 700میلیون مترمکعب در روز آمادگی کامل داریم.
وی تحقق تولید از ردیف اول تصفیه گاز پالایشگاه فاز14 پارس جنوبی را به عنوان اولویت نخست مجموعه طرح های در دست اجرا عنوان و اظهار کرد: در ابتدای سال 1400وقفه ای کوتاه در اجرای کارها ایجاد شد که برنامه های توسعه را مختل کرد؛ اما با تلاش مضاعف کارفرما و پیمانکاران، فعالیت های خوبی صورت گرفته و در حال جبران تأخیرها هستیم.وی تاکید کرد: قولی را که به شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت مبنی بر تحقق تولید از پالایشگاه فار14در پایان آذرماه امسال داده ایم، به طور جدی دنبال می کنیم.مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس پروژه رو به پایان خط لوله انتقال میعانات گازی سایت 2 پارس جنوبی به منطقه پارس یک را از مهم ترین برنامه های در حال اجرا خواند و افزود: با تکمیل این پروژه، میعانات گازی پالایشگاه های سایت 2 پارس جنوبی از طریق یک خط لوله با ظرفیت هزار مترمکعب بر ساعت به سایت یک و تأسیسات ذخیره سازی میعانات گازی موجود در این منطقه منتقل می شود.مشکین فام با بیان اینکه این پروژه شامل نزدیک به 60کیلومتر خط لوله 32اینچ و یک ایستگاه پمپاژ است،اظهار کرد: فعالیت های مناسبی در زمینه تکمیل آن انجام شده و امیدواریم تا پایان آبان امسال این خط لوله تکمیل شود و بتوانیم میعانات پالایشگاه های سایت 2 را به سایت یک منتقل کنیم.وی به دیگر طرح های در حال اجرای منطقه پارس جنوبی اشاره و تصریح کرد:در بندر سیراف پارس تنگناهای جزئی وجود داشت که در حال رفع بوده و کار پیشرفت خوبی داشته است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه اسکله شماره یک صادرات گاز مایع (پروپان و بوتان) بندر سیراف پارس با ظرفیت پنج هزار مترمکعب بر ساعت از بهمن سال گذشته در حال بهره برداری است، گفت: روند ساخت و تکمیل اسکله شماره 2 گاز مایع بندر سیراف پارس نیز با سرعت مناسبی در حال انجام و بازوهای بارگیری این اسکله هم بتازگی نصب شده، به طوری که این بخش از بندر تا پایان امسال، تکمیل خواهد شد.
مشکین فام همچنین از امکان انبارش گوگرد تولیدی پالایشگاه های پارس 2 در نخستین سوله ذخیره سازی گوگرد بندر سیراف پارس با ظرفیت 43 هزار تن تا پایان دی امسال خبر داد و گفت: صادرات این محصول تا پایان سال 1400محقق می شود.
شرکت ملی نفت ایران
محسن خجسته مهر،معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با صدور احکامی جداگانه، هرمز قلاوند را به عنوان مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران و محمد محمدی پور را به عنوان سرپرست مدیریت امور بین الملل این شرکت منصوب کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، همچنین در احکام جداگانه دیگری مهدی فکور را به عنوان مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، مراد کمالی را به عنوان سرپرست شرکت نفت خزر و بهروز میرابی زاده را نیز به عنوان سرپرست شرکت توسعه پایدار آسمان کیش منصوب کرد.
در این احکام، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران،ضمن تاکید بر حسن انجام کار در اجرای مسؤولیت های محوله، برای نامبردگان آرزوی توفیق کرده است.
انتصاب مدیرعامل شرکت ملی نفتکش
همچنین با موافقت حجت الله عبدالملکی، وزیر تعاون، رفاه اجتماعی و با حکم مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، حسین شیوا به عنوان مدیرعامل و عضو هیأت مدیره شرکت ملی نفتکش ایران منصوب شد.
شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان
مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان از آغاز مرحله دوم گازرسانی به واحدهای صنعتی زاهدان، همزمان با روز 13 آبان خبرداد.
رضا پنجابی گفت: در این مرحله، گازرسانی به 22واحد تولیدی وشهرک مسکونی هامون ثمر انجام و بیش از20 کیلومتر دیگر از خطوط و شبکه های گازرسانی، تزریق گازشد.وی افزود: عملیات انجام شده به بخشی از پروژه گازرسانی به واحدهای صنعتی زاهدان که سال 1399 با 170 میلیارد ریال اعتبار آغاز شد، مربوط می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان تصریح کرد: بنا بر نامگذاری امسال(سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها) ایستگاه های اختصاصی کارخانه های صدف فوم و پاکت پلیمر شهرک صنعتی زاهدان، تزریق گاز شده اند.
مرحله نخست پروژه گازرسانی به واحدهای صنعتی زاهدان، پیش تر و مصادف با میلاد رسول اکرم اسلام(ص) به بهره برداری رسیده بود.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گاز گفت: میز خدمت الکترونیک شرکت ملی گاز ایران در پورتال این شرکت فعال شد.سیدمحمد سراجی افزود: بر همین اساس، فرایندهای شناسه دار با کمک مدیریت مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران، شناسایی و با تأیید سازمان اداری و استخدامی کشور، خدمات مورد نظر به مردم ارائه شد.وی ادامه داد: با راه اندازی میز خدمت الکترونیک،22 خدمت به وسیله شرکت های گاز استانی، دو خدمت شامل رسیدگی و پاسخگویی به شکایت ها و حمایت از پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکترا به وسیله ستادشرکت ملی گاز ایران و10خدمت نیز در حوزه شرکت های مستقل ستادی مرتبط با شرکت های گاز استانی، پالایشی و انتقال گاز به مردم ارائه می شود. مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه این خدمات به طور مرتب بازبینی و روزآمد می شوند، تصریح کرد: این اقدام با این هدف که بتوان خدمات را بهینه سازی کرد، انجام می شود.به گفته سراجی، خدماتی مانند طرح اصلاح و بهینه سازی موتورخانه ها که از سال 99 آغاز شده، به طور کامل الکترونیکی است و به هیچ وجه نیاز به حضور مردم در شرکت ملی گاز نیست، ضمن آنکه خدمات دیگر نیز به طور کامل الکترونیکی خواهند شد.وی افزود: از سویی کارگروه توسعه خدمات الکترونیکی و شفافیت در اواخر سال 99 در شرکت ملی گاز ایران تشکیل شد تا به همه دستورعمل ها و بخشنامه هایی که به مردم مربوط می شود و منافعی از آن دارند، رسیدگی کند.مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گاز ایران همچنین گفت: مردم می توانند از طریق سایت ICT.nigc.ir و میز خدمت الکترونیک به آدرس nigc.ir/services خدمات مورد نظر خود را انتخاب کنند و از طریق سایت به مبادی مربوطه برای گرفتن خدمت، منتقل شوند. سراجی افزود: مردم همچنین می توانند ازسایت www.mardom.ir که مربوط به خدمات الکترونیکی دولت است، درخواست خدمات خود را پیگیری کنند.
پتروشیمی شهید تندگویان
مدیرعامل پتروشیمی شهید تندگویان بااشاره به فروش همه محصولات این واحد صنعتی در داخل کشوروپیشران بودن آن درحمایت ازتولید داخل، ازافزایش 10درصدی تولید محصول در هفت ماه امسال خبرداد.
سیدرضا قاسمی شهری درجریان بازدید مدیرعامل بانک تجارت از این مجتمع با اشاره تنوع محصولات در این واحد صنعتی اظهار کرد: باوجودمحدودیت ها ومشکلات ناشی از تحریم، همچنین شیوع ویروس کرونا،پتروشیمی شهید تندگویان از ابتدای امسال تاکنون دستاوردهای بسیار ارزشمندی داشته است.وی افزایش 10درصدی تولید محصول درهفت ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، بومی سازی قطعات و تجهیزات، ثبت رکوردهای تازه تولید وتنوع سبد محصولات را از جمله این دستاورها برشمرد.
قاسمی شهری برعرضه همه محصولات این شرکت به بازار داخلی که همسو با حمایت از تولید ملی است، تاکید کرد.
مدیرعامل پتروشیمی شهید تندگویان تصریح کرد: بی شک همراهی و همکاری بانک تجارت درحمایت ازصنعت کشور بویژه صنعت پتروشیمی، نقش موثری در دستیابی به این موفقیت ها داشته است.
صندوق های بازنشستگی نفت
رئیس هیات رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با تأکید بر لزوم اولویت بخشی به تخصیص منابع به طرح های ملی ازسوی شرکت های کارفرما، گفت: صندوق های بازنشستگی نفت طرح های سرمایه گذاری را در دستور کار دارند.
عبدالحسین بیات در نشست با مدیران شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی افزود: شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ظرفیت مطلوبی در امور پیمانکار مهندسی و انجام طرح های خشکی و فراساحل دارد و این ظرفیت می تواند از مسیر رفع موانع پیش روی طرح های در حال اجرا و به دست آوردن پروژه های تازه، به طور کامل عملیاتی شود.
وی افزود:براساس گزارش ها، شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی در بعضی از طرح ها تعهدهای خود را اجرا کرده، اما ادامه کار مستلزم پرداخت نقدینگی از سوی کارفر ماست؛ بنابراین در این زمینه صندوق ها پیگیری لازم را می کنند.
رئیس هیات رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت تصریح کرد: صندوق به عنوان یکی از سهامداران شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی، از این مجموعه با هدف وصول مطالبات و شتاب بخشی به اجرای طرح ها، حمایت می کند.
بیات درباره اهمیت طرح های شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی گفت: شماری از طرح های این شرکت که در انتظار پرداخت نقدینگی از سوی کارفرماست یا در امور حقوقی بعضی از شرکت ها قرارداد آنها معطل مانده، ملی ارزیابی می شوند.
وی ادامه داد: شرکت های کارفرما که خود به طور عمده نفتی هستند در این باره اهتمام داشته باشند زیرا تکمیل طرح های ملی شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی به معنای تحقق درآمد بیشتر برای آنها و کشور است، از این رو باید برای تخصیص نقدینگی به طرح های در حال اجرا و شتاب بخشی به اجرای قراردادها، تمهیداتی اندیشیده شود.
فعالیت های مالی و سرمایه گذاری گروه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در چارچوب اسناد بالادستی و با تکیه بر مطالعات تحلیل بازار توسعه خواهد یافت.
عبدالحسین بیات، رئیس هیات رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، درنشست با مدیران شرکت توسعه مالی مهرآیندگان (از زیرمجموعه های صندوق ها و شرکت سرمایه گذاری اهداف) وضع اقتصادی این گروه مالی را بررسی کرد.
وی با بیان اینکه نباید سرمایه گذاری را بدون انجام مطالعات تحلیل بازار دچار خطرپذیری کرد، گفت: فعالیت شرکت آیندگان در اوراق بهادار واداره نهادهای مالی از قبیل کارگزاری، لیزینگ، سبدگردانی و موارد مشابه است، بنابراین استفاده از مطالعات تحلیل بازار سبب هدایت درست سرمایه گذاری ها و کاهش خطرپذیری می شود.
رئیس هیات رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت تصریح کرد: تحلیل درست بازار نشان می دهد که احتمال به دست آوردن سود یا سود بیشتر در چه بازه زمانی یا از کدام محیط های اقتصادی وجود دارد، از این رو با این پیش بینی تا زمان سودآوری بیشتر، فعالیت ها ادامه می یابد؛ بنابراین بهره مندی از گروه تحلیل بازار برای تصمیم گیری درست ضروری است.
بیات با بیان اینکه برای افق سال 1401 ترکیب سبد سرمایه گذاری باید با توجه به مطالعات تحلیلی بازار تنظیم شود، ادامه داد: سرمایه گذاری، موجب تعادل در بازار است از این رو در محیط هایی که سرمایه گذاری دچارنقص می شود، نبود تعادل میان عرضه و تقاضا محسوس است.
وی گفت: درمنطقه غرب آسیا عوامل متعددی سبب کاهش روند سرمایه گذاری شده که پیامد های آن در رشد اقتصادی کشورها بروز کرده است از این رو، استفاده از علم تحلیل بازار و پیش بینی آینده توسط افراد با دانش برای شرکت های مالی و اقتصادی، اهمیت حیاتی دارد.
خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه مرکزی
مسؤول نظارت و نگهداری و تعمیرات سبک و سنگین شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی از تسطیح مسیرخطوط 10، 16 و 26 فراورده، در محدوده تاسیسات قم تا پایان حوزه عملیاتی این شرکت خبر داد.
ابراهیم عراقی نژاد، مسؤول نظارت و نگهداری و تعمیرات سبک و سنگین این منطقه عملیاتی گفت: این عملیات با توجه به اهدافی مانند آزادسازی حریم قانونی خطوط و رفع تعارضات، همچنین ترمیم نقاط آب بردگی و اصلاح تاج خط، در مدت زمان چهار هفته انجام شد.
وی همچنین با بیان اینکه دراین عملیات، واحد ترابری همکاری مستقیمی داشته است، افزود: تسهیل عبور و مرور در مسیر خطوط لوله مزبور از دیگر اهداف انجام عملیات تسطیح است.
به گفته وی این تسطیح مسیر از کیلومتر150خط لوله 26 اینچ آغاز شد و تا کیلومتر170 (پایان حوزه استحفاظی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی) ادامه یافت.
عراقی نژاد گفت: با توجه به اینکه خط 26 اینچ فراورده بتازگی تحویل دائم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی شده است، تصریح کرد: حریم این خط لوله انتقال فراورده نفتی، پیش از این عملیات، تسطیح مسیر نشده بود.
شرکت نفت و گاز پارس
10رشته خط لوله دریایی میدان گازی پارس جنوبی به منظور مدیریت یکپارچه، تولید ایمن و پایدار خطوط لوله دریایی این میدان گازی و ارزیابی وضع سلامت خطوط و انتقال مداوم سیال گاز و میعانات گازی از سکو به پالایشگاه پیگرانی هوشمند شدند.
حمیدرضا غفاری، جانشین بازرسی و حفاظت فنی معاونت عملیات و پشتیبانی شرکت نفت وگاز پارس گفت: این پروژه توسط یک پیمانکار داخلی و با مشارکت یک شرکت خارجی اجرا شده است.
وی درباره مزیت های پیگرانی هوشمند خطوط لوله گفت:این روش بازرسی، قابلیت شناسایی عیب های سطوح داخلی و خارجی دیواره خطوط لوله اعم از انواع مختلف شامل خوردگی، ترک و عیب های مکانیکی در کل طول مسیر پیمایش را دارد.
جانشین بازرسی وحفاظت فنی معاونت عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به شرایط ویژه حاکم بر پروژه پیگرانی هوشمند خطوط لوله دریایی میدان گازی پارس جنوبی گفت: این عملیات با توجه به فشردگی برنامه زمان بندی، بازه زمانی تعمیرات اساسی پالایشگاه هاوضرورت انجام به موقع امورپشتیبانی هوایی ودریایی درهرشرایط جوی، همچنین وجود محدودیت زمانی تلاقی با فصول سرد سال و موانع مرتبط با اخذ مجوزهای لازم انجام شده است.
غفاری به عملیات راستی آزمایی و ارزیابی داده های پیگرانی هوشمند اشاره و تصریح کرد: این عملیات شامل انجام حفاری روی خطوط در قسمت خشکی به طول تقریبی 200 متر، پوشش برداری، بررسی و اندازه گیری تعدادی نقاط معیوب مطابق گزارش های دریافتی از پیمانکار، به روش آلتراسونیک آرایه فازی بوده است.
وی اظهارکرد: بانهایی شدن گزارش های فنی برپایه عواملی ازجمله ارزیابی کارآمدی، ناهنجاری های گزارش شده در طول مسیر خطوط لوله، محاسبات فشار ایمن، نرخ خوردگی، همچنین عمر باقی مانده برای هرخط براساس مکانیسم های تخریب خوردگی ومکانیکی مؤثر وفعال بررسی شد واولویت های تعمیراتی نیز برای انجام تعمیرات پیشگیرانه در دستور کار قرار خواهد گرفت.
غفاری درباره روند امضا و اجرای پیمان پیگرانی هوشمند خطوط لوله دریایی پارس جنوبی، نیز گفت: شرح کارپیمان پیگرانی هوشمند خطوط لوله دریایی، پس از رایزنی ها، مطالعات گسترده و مشاوره باشرکت های بین المللی مطرح دراین زمینه، و متناسب با شرایط مورد نیازعملیاتی برای بررسی وضع داخلی خطوط لوله 32 اینچ حین سرویس ارتباطی بین سکوهای گازی پارس جنوبی و پالایشگاه های متناظر در خشکی، در مدت دو سال تدوین و پس از تأیید کمیته فنی بازرگانی به یک شرکت ایرانی بامشارکت یک شرکت خارجی به عنوان پیمانکار پروژه واگذارشد.
پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه گفت:در نیمه نخست امسال، یکهزار و 313 مورد سوخت رسانی در مرکز سوختگیری هوایی این منطقه عملیاتی انجام شده است.
فریدون یاسمی درباره جزییات سوخت رسانی به هواپیماها در مرکز سوختگیری هواپیمایی کرمانشاه افزود: در بازه زمانی یاد شده، 3 میلیون و700هزار لیتر سوخت برای این تعداد پرواز خطوط هواپیمایی تأمین شده است.
وی گفت: پروازها از فرودگاه بین المللی کرمانشاه به مقاصد عسلویه، شیراز، مشهد، بندرعباس، کیش و تهران انجام شده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تأکید کرد: مصرف سوخت هوایی(ات تی ک)در نیمه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، 42 درصد افزایش داشته است.
مرکز سوختگیری هواپیمایی کرمانشاه وظیفه سوخت رسانی به ناوگان هواپیمایی کشور در فرودگاه بین المللی این استان را به عهده دارد.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با انجام اقدام های لازم، موفق به دریافت گواهینامه سیستم مدیریت انرژی بر مبنای ایزو50001 ویرایش2018 و گواهینامه استاندارد ایزو 10015 ویرایش 2019 در مدیریت توسعه منابع انسانی شد.
در این شرکت، تاکنون از مجموع 10شرکت پالایشی موجود، 9پالایشگاه افزون بر استقرار سیستم مدیریت انرژی،گواهینامه ایزو 50001 را از سال های پیش دریافت کرده اند و در آینده ای نزدیک، تغییرات ویرایش جدید نیز پیاده سازی می شود.
شرکت نفت ستاره خلیج فارس نیز در حال برنامه ریزی و انجام فرایندهای لازم برای استقرار و پیاده سازی سیستم مدیریت انرژی است که امید می رود در آینده نزدیک، موفق به دریافت گواهینامه شود.در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، هر 12 منطقه آن موفق به دریافت گواهینامه ایزو 50001 شده اند و در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز پنج منطقه عملیاتی این گواهینامه را دریافت کرده اند.عباس عبدلی، رئیس مطالعات و مدیریت انرژی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی گفت: هرچند سهم مصرف انرژی در ساختمان های ستادی شرکت در تهران از مجموع انرژی مصرفی در مجموعه شرکت و شرکت های تابع تنها 0.05 درصد است؛ اما استقرار سیستم مدیریت انرژی باهدف ساختارمند کردن فرایندهای مرتبط مانند مصرف بهینه حامل های انرژی، آگاهی بخشی و فرهنگ سازی به منظور مدیریت انرژی،مدیریت سیستم های سرمایش، گرمایش، روشنایی و ترغیب و ایجاد انگیزه در شرکت های ستادی انجام شد و با برگزاری ممیزی شخص ثالث از سوی شرکت CB بین المللی خوشبختانه مراحل ممیزی با موفقیت سپری شد.اداره آموزش مرکزی مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی پالایش و پخش نیز با کسب گواهی استاندارد مدیریت کیفیت آموزش، ایزو10015،نخستین واحد آموزشی وزارت نفت است که این گواهینامه را دریافت کرده و این مهم در میان شرکت های هم تراز،یک گام اساسی روبه جلو به شمار می رود.این پروژه از آبان سال 1399 با برنامه ریزی کارشناسان آموزش مرکزی آغاز شد و مرداد امسال با دریافت این گواهینامه معتبر به نتیجه رسید؛این در حالی است که برای دریافت این استاندارد، 34 مدرک جدید تدوین و 15 مدرک بازنگری شده است.
به مناسبت ولادت امام حسن عسکری(ع)
8 ربیع الثانی سال 232 ه . ق، خورشید مدینه طلوع دیگرگونه ای داشت. خانه امام هادی(ع) غرق در شادی و نور بود و فرشتگان دور گهواره امام حسن عسکری(ع) صف کشیده بودند. آن امام والامقام، پس از پدر بزرگوارش، در 22 سالگی به امامت رسید و پس از شش سال امامت، در سن 28 سالگی او را به شهادت رساندند. مادر امام حسن عسکری(ع) حُدَیث، حُدَیثه، سوسن و به قولی سلیل نام داشت. او از زنان پرهیزکار روزگار و دارای عالی ترین فضیلت ها بود. در روایت آمده است که وقتی مادر امام حسن عسکری(ع) نزد امام هادی(ع) آمد، ایشان فرمودند: «سلیل، از آفت ها، پلیدی ها و ناپاکی ها محفوظ است.» سپس رو به او کرد و ادامه داد: «به همین زودی، خداوند حجت خود را به تو عطا می کند.» ائمه اطهار(علیهم السلام) چراغ هدایت بشر، مسلمانان و شیعیان جهان هستند. حضرات معصومین(علیهم السلام) در عین فشارهای مستبدانه و ظالمانه حکومت های اموی و عباسی، از هر فرصت و مجالی برای هدایت و پراکندن نور معرفت در میان امت اسلامی دست بر نداشتند. در آستانه میلاد با سعادت یازدهمین خورشید ولایت، حضرت امام حسن عسکری(ع) نگاهی کوتاه و اجمالی بر زندگی و روش معرفت افزایی آن امام همام داریم.
حضرت امام حسن عسکری، سال های بسیار در سیاهچاله هارون به سر برد و در میان ائمه اطهار(علیهم السلام)، امام دیگری جز امام موسی ابن جعفر(ع) و امام حسن عسکری(ع) به این سرنوشت دچار نشد. امام حسن عسکری(ع) از سال 254 تا 260 ه.ق سخت ترین روزهای زندگی اش را در دوران سه خلیفه غاصب عباسی(معتز، مهتدی و معتمد) گذراند. آنان فقط به زندان افکندن ایشان بسنده نکردند؛ بلکه بارها اندیشه پلید از میان بردن حضرت امام حسن عسکری(ع) را در سر پروراندند؛ اما در پرتو قدرت الهی، خود آنان با خلع از خلافت، قتل یا مشکلاتی دیگر روبه رو شدند.
حضرت امام حسن عسکری(ع) درباره فرزند خویش، نور آل محمد، امام عصر(عج) فرموده اند: «به خدا سوگند مهدی موعود (عج) آنگونه نهان خواهد گشت که هیچ کس در زمان غیبت او از گمراهی و هلاکت نجات نخواهد یافت، مگر آنان که خدای عزوجل بر اعتقاد به امامت آن حضرت پایدارشان دارد و در دعا برای تعجیل فرج مقدسش، موفقشان فرماید.» در این حدیث شریف، دعا برای تعجیل در فرج عدالت گستر جهان، «توفیق خاص» از جانب خداوند بزرگ و عامل هدایت و نجات از ضلالت و گمراهی در زمان غیبت به شمار رفته است و اگر به مفهوم انحصار در آن توجه شود، اهمیت این عمل بیش از پیش آشکار خواهد شد. به بیان روشن تر، در این روایت فقط نجات و رستگاری کسی در زمان غیبت تضمین شده که با لطف الهی، به دو امر توفیق یابد: یکی اعتقاد به امامت و ولایت امام عصر(عج)، ارواحنافداه و دیگر توفیق برای دعای تعجیل در فرج آن حضرت.
حضرت امام حسن عسکری(ع) با وجود آن فشارها، کنترل ها و مراقبت های بی وقفه حکومت ظالم عباسی، یکسری فعالیت های سیاسی، اجتماعی و علمی در مسیر حفظ اسلام و تشیع و مبارزه با افکار ضد اسلامی و ضد شیعی انجام دادند. اهم کوشش ها و تلاش های علمی ـ فرهنگی آن حضرت عبارت است از:
تربیت شاگردان: گرچه حضرت امام حسن عسکری(ع) بر اثر نامساعد بودن شرایط زمانه خود و محدودیت بسیار شدیدی که حکومت عباسی اعمال می کرد، موفق به گسترش دانش دامنه دار خود در سطح کل جامعه نشدند؛ اما در تربیت شاگردانی که هر کدام به سهم خود در نشر و گسترش معارف ناب تشیع و رفع شبهات دشمنان شیعه نقش مهم و بسزایی داشتند، موفق عمل کردند. تشویق نویسندگان: حضرت امام حسن عسکری(ع) در کنار تربیت شاگردان از تشویق نویسندگان غافل نبود؛ از جمله داود بن قاسم جعفری می گوید: کتاب «یوم و لیله» از یونس آل یقطین را به حضرت امام حسن عسکری(ع) عرضه داشتم، ایشان فرمودند: «نوشته چه کسی است؟» گفتم: نوشته یونس است. آنگاه فرمودند: «خداوند در مقابل هر حرف، نوری به او در روز قیامت عطا فرماید.» تألیف: حضرت امام حسن عسکری(ع) علاوه بر تربیت شاگردان و تشویق نویسندگان، خود نیز دست به قلم بوده و کتب و نامه های فراوانی را برای توسعه علم و دانش و هدایت و راهنمایی جامعه، به یادگار گذاشته اند. پاسخ به شبهات: وجود پرسش و طرح شبهه می تواند باعث بالندگی و رشد جامعه شود، به شرطی که به آن پاسخ صحیح و هدایتگر داده شود. گاه ممکن است در جامعه، شبهات ویرانگری به وجود آید که اگر درست جواب داده نشود، کل جامعه اسلامی را می تواند با خطر مواجه کند. یکی از مهم ترین فعالیت های علمی حضرت امام حسن عسکری(ع) شبهه زدایی بود.
برخورد با انحرافات و تحریفات: از دیگر فعالیت های علمی _ فرهنگی امام حسن عسکری(ع)، برخورد با بدعت ها، تحریفات و انحرافاتی بود که در جامعه پیش می آمد؛ بخصوص اگر این انحرافات از ناحیه اهل قلم و دانشمندان و علما سر می زد، حضرت نسبت به آن خیلی حساس بود و این خود درس بزرگی است برای علما که در مقابل انحرافات، تحریفات و بدعت هایی که در جامعه ایجاد می شود، سکوت اختیار نکنند.
با توجه به شرایط و موقعیتی که حضرت امام حسن عسکری(ع) در آن قرار داشت، روشن است که موضوع تعیین و انتخاب جانشین آن حضرت، یعنی آخرین امام از نسل پیامبر اکرم(ص)، که بر اساس روایات تردیدناپذیر، بنیاد ظلم و بیداد را بر خواهد کند، تا چه درجه از اهمیت و حساسیت برخوردار است. اگر دشمنان اهل بیت(علیهم السلام)، کوچکترین رد پایی از فرزند امام حسن عسکری(ع) و جانشین ایشان به دست می آوردند، قطعا در پی از بین بردن آن حضرت برمی آمدند و اجازه نمی دادند که سلسله امامت استمرار پیدا کند. بنابراین چاره ای جز مخفی نگه داشتن موضوع تولد آخرین حجت حق نبود و این پنهان کاری تا حدی بود که تا لحظه تولد ایشان، نزدیکترین خویشاوندان حضرت امام عسکری(ع) نیز هیچ اطلاعی از این موضوع نداشتند.
نگاهی به آزادسازی سوسنگرد در دوران دفاع مقدس
در آخرین روز شهریور ۱۳۵۹ خورشیدی و در حالی که یکی دو ساعت از ظهر گذشته بود، ارتش رژیم بعثی با استعداد بالغ بر ۱۲ لشکر به سراسر نوار مرزی غرب ایران از شمالی ترین نقطه تا جنوبی ترین آن هجوم آورد و با توجه به آمادگی قبلی و برتری تجهیزات خیلی سریع توانست پاسگاه های مرز ایران را یکی پس از دیگری اشغال و طی هشت روز با پیشروی در خاک ایران بخش هایی از شهرها و روستاهای مرزی به ارتفاعات مهم ایران را اشغال کند. همزمان نیز هواپیماهای جنگنده اش ضمن تجاوز به حریم هوایی شهرهای مختلف کشور، برخی از تأسیسات اقتصادی و مناطق استراتژیک مانند فرودگاه ها و پادگان های نظامی را بمباران و مردم را دچار اضطراب و وحشت کردند.
در این تهاجم، ارتش بعث با استعدادی شامل لشکرهای ۳، ۹ و ۱۰ زرهی ۱ و ۵ مکانیزه و تیم های ۳۱ و ۳۳ نیروی مخصوص از سه محور به جبهه جنوب حمله کرد. هدف اصلی متجاوزان در محور شمالی جبهه جنوب، دستیابی به شهر راهبردی دزفول در محور میانی اشغال شهر اهواز و در محور جنوبی، افزون بر تصرف سواحل شمالی اروندرود، اشغال شهرهای خرمشهر و آبادان در قسمت شرقی اروندرود بود.
هنگامی که خبر اشغال سوسنگرد به امام خمینی(ره) رسید، ایشان در پاسخ فرمودند: «فردا سوسنگرد باید آزاد شود. به همین دلیل در حالی که جبهه سوسنگرد وضعیت بحرانی و حساسی داشت، رزمندگان جوان و انقلابی به پیام مراد خود لبیک گفتند و برای اجرای فرمان امام(ره) برای دفع تجاوز دشمن آماده شدند.» آنها با درک این پیام کوتاه دریافتند که ارزشمندترین مولفه لشکر برای شکست دشمن، استفاده بهینه و بموقع از زمان و اقدام فوری و غافلگیرانه علیه قوای دشمن است، از این رو ضمن آنکه به دلیل اعتماد رهبرشان به توانایی آنها نیرو و انرژی مضاعفی پیدا کرده بودند، همه آماده اجرای دستور فرمانده برای مقابله با دشمن شدند.
پس از وخامت اوضاع سوسنگرد و محاصره این شهر، طرح شکستن محاصره سوسنگرد طی جلسه ای در اهواز با حضور آیت الله خامنه ای، نماینده امام خمینی(ره) در شورای عالی دفاع؛ آیت الله شهید مدنی؛ سرلشکر فلاحی، جانشین وقت ریاست ستاد مشترک؛ سرلشکر ظهیرنژاد، فرمانده وقت نیروی زمینی ارتش؛ محمد غرضی، استاندار وقت خوزستان و افراد دیگری مطرح و تصمیم به اجرای عملیات آزادسازی سوسنگرد گرفته شد و واحدهای نظامی شرکت کننده در عملیات نیز مشخص شدند.
سرانجام، عملیات در ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه صبح ۲۶ آبان ۱۳۵۹ خورشیدی به وسیله تیپ ۲ لشکر ۹۲ زرهی و کمک بقیه رزمندگان اسلام آغاز شد. در محور جاده حمیدیه سوسنگرد، همزمان با اجرای آتش روی عقبه دشمن، نیروهای عمل کننده با پیشروی به موازات جاده، روستای ابوحمیظه را آزاد کردند و با حمایت هوانیروز ارتش، تانک های دشمن را که مدافعان شهر را تحت فشار قرار می دادند، منهدم کردند. در نتیجه محاصره جنوب و شرق شهر شکسته شد و در ساعت ۱۱ نخستین دسته از تانک های بعثی به سمت جنوب گریختند. مصطفی چمران، یکی از افرادی بود که در آزادسازی سوسنگرد نقش مهمی ایفا کرد. سردار حسین علایی از فرماندهان دوران دفاع مقدس در کتاب «روند جنگ ایران و عراق» از وقایع روزهای منتهی به آزادسازی سوسنگرد آورده است: نیروهای عراقی در ٢٥ آبان ١٣٥٩ به منظور اشغال مجدد سوسنگرد به این شهر حمله کردند. در پی دستور امام خمینی(ره) که «تا فردا باید سوسنگرد آزاد شود»، نیروهای گروه جنگ های نامنظم شهید چمران هم که حدود ٢٠ تن بودند، به فرماندهی مصطفی چمران به کمک آمدند. حمله از بیرون و مقاومت از درون شهر موثر واقع شد. در محور سبحانیه نیز رزمندگان موفق شدند، دشمن را عقب برانند. نیروهای خسته از درگیری مداوم و ایستادگی در برابر دشمن که ثمرات مقاومت خود را می دیدند، با دیدن رزمندگانی که به شهر نزدیک می شدند، از خوشحالی گریه شوق سر داده و همدیگر را در آغوش می کشیدند و خدا را شکر می کردند. پیکرهای پاک ۸ تن از پاسداران که تانک های بعثی از روی اجساد آنها عبور کرده بودند، گویای وضعیت نبرد چند روزه در سوسنگرد بود. در این عملیات حدود ۸۰ تن از نیروهای خودی به شهادت رسیدند. در عملیات آزادسازی سوسنگرد ۲۴ خلبان نیروی هوایی شرکت داشتند که از این تعداد ۶ تن از آنها به شهادت رسیدند. در جریان این عملیات، شهید چمران به عنوان یکی از فرماندهان در عملیات که در خط مقدم حضور داشت، بشدت از ناحیه پا مجروح و برای مداوا به تهران منتقل شد. به هر ترتیب، دشمن از جنوب سوسنگرد حدود ۱۰ کیلومتر و از غرب آن حدود ۲ کیلومتر عقب رانده شد که از آنجا شهر را با تانک و خمپاره می زد. با پایان یافتن برخی درگیری های پراکنده، جاده حمیدیه ـ سوسنگرد از وجود دشمن، پاکسازی و راه تدارکاتی قوای خودی باز شد.
مروری کوتاه بر تاریخ راهبردی ترین سوخت فسیلی جهان
بررسی تاریخ ایران، بویژه در سده حاضر، بدون توجه به نقش نفت در تحولات آن، ناقص خواهد بود. داستان پیدا شدن نفت در ایران، استخراج و صادرات آن در این دوران، از مهم ترین متغیرهای اثرگذار بر عملیات، فرهنگ، اقتصاد و مسائل اجتماعی ایران زمین است. پژوهشگران مسائل ایران، ناگزیرند برای تکمیل مطالعات خود درباره ایران، نفت را در کانون توجه قرار دهند. چارلز عیسوی، نویسنده کتاب تاریخ اقتصادی ایران در پژوهش خود تحولات تاریخ نفت ایران را در دوره قاجار بررسی کرده؛ هرچند که هزاران سال قبل از این، نفت در خاورمیانه شناخته شده و به انحای مختلفی مورد استفاده قرار می گرفته و گرچه در نیمه اول قرن 19 مقدار کمی از نفت در رومانی و گالیسیا استخراج شده بود؛ با این وجود، عصر نوین صنعت نفت از حفر چاه کلنل دراک در پنسیلوانیا در سال 1859میلادی شروع شد. پیشرفت این صنعت پس از آن هم به آهستگی صورت گرفت و محصول جهانی آن در سال 1872میلادی از یک میلیون تن به 10میلیون تن در سال 1890میلادی رسید و در سال 1921 به 100میلیون تن و در سال 1960 به 1000میلیون تن بالغ شد.
نفت در وهله اول بیشتر به دلیل نفت سفیدی که عرضه می شد، ارزش داشت. در واقع برای مدت زیادی سایر تولیداتی که تصفیه کنندگان نفت در کنار نفت سفید به دست می آوردند، مورد غفلت قرار می گرفت؛ اما اختراع ماشین های درون سوخت در سال 1860 و گسترش صنعت اتومبیل در اواخر این قرن، محصول دیگر این ماده یعنی گازوییل را هم از ارزش زیادی برخوردار ساخت.
با این حال نفت سفید تا اولین جنگ جهانی، مهم ترین محصول صنعت نفت در تجارت بین المللی بود و تا سال 1860 بالغ بر نیمی از نفت سفید تولیدی ایالات متحده به خارج صادر می شد. تراست استاندارد اویل از سال 1880 به بعد، موقعیت برتری در بازار ایالات متحده و بازار جهانی کسب کرد؛ اما موقعیت آن بخصوص از طرف صنعت سریع التوسعه چاه های نفت باکو مورد مخاطره قرار گرفت.
نفت روسیه در پرتو نزدیکی به بازارهای عمده اروپا و آسیا و هزینه کم حمل ونقل آن، توانست با موفقیت تمام با نفت آمریکا به رقابت برخیزد و روسیه در اواخر این قرن، برای مدت چند سال، جای برتر آمریکا را در تهیه و تولید نفت بگیرد. مرکز رقابت دیگر در اندونزی رخ نمود که متکی بر چاه های نفت سوماترا و توانایی برجسته هنری دتردینگ بود که با رقبای اصلی استاندارد اویل گردهم آمده و در سال 1907 رویال داچ شل را تاسیس کرد.
این شرکت که با سرمایه هلندی و انگلیسی ایجاد شده بود، توانست به مدت 20 سال با کامیابی تمام علیه تراست استاندارد و پس از انحلال آن در سال 1911، علیه جانشینان آن، بخصوص کمپانی استاندارد اویل (نیوجرسی) مبارزه کند. یکی دیگر از رقبا که در آغاز کوچک بود، کمپانی نفت برمه بود که در بازار مهم هند از تعرفه ای برخوردار بود و بزودی با کمپانی شل به توافق رسید. کمپانی نفت برمه در پرتو سرمایه گذاری خود در کمپانی دارسی در سال 1905 یکی از بنیانگذاران شرکت نفت ایران – انگلیس شد.
کنسول انگلیس در گزارش خود در خصوص کرمان در سال 11/1910میلادی می نویسد: این رقابت تا حدی موجب کاهش قیمت ها شده و تعداد محموله های نفت سفید آمریکا که وارد ایران می شود، در سال 10/1909 از یکهزار محموله در سال 11/1910 تنزل یافته و حال آنکه صدور نفت روسیه از 5 هزار گالن به 7 هزار گالن رسیده است. نفت روسیه نسبت به نفت آمریکا در سطح پایینی قرار دارد؛ اما کاهش عظیم نرخ آن حتی تولید عالی خارج از بازار را نیز تهدید می کند و ترمیم وسایل نقلیه بین کرمان و ساحل می تواند نفت آمریکا را قادر سازد تا با نفت روسیه به رقابت برخیزد.
تولیدات شرکت نفت ایران- انگلیس بتدریج در قسمت شمال هم رخنه کرد؛ اما 20 سال دیگر لازم داشت تا نفت روسیه را از بازار ایران خارج سازد. با این توصیف، درست قبل از اینکه نفت ایران، بازار کشور را کاملا از آن خود کند، به مقدار قابل اعتنایی به بازارهای همسایه نظیر هند و خاورمیانه سرازیر شد.
خاورمیانه با توجه به تولیدات نفتی خود، توجه بازار بین المللی را نسبت به گذشته بیشتر به خود معطوف کرد، یعنی در حدود سال 1870؛ اما در واقع قبل از اولین جنگ جهانی هیچ نوع نفتی تولید نشد. بیشتر از همه شرکت های انگلیسی علاقه نشان دادند و تا سال 1930 تمام نفتی که در این ناحیه تولید می شد، منحصرا از آن انگلیس بود. تلاش جدید ایالات متحده برای ورود به صحنه صنعت نفت این منطقه، به تاریخ 1920 برمی گردد و فقط در سال 1950 بود که علایق آمریکا در خصوص نفت خاورمیانه، به حد نهایت و نفوذ خود رسید. تلاش های یک نفر صاحب امتیاز نفت در مصر در ناحیه «جمعا» در دهانه خلیج سوئز در سال 1869 با ناکامی روبه رو شد و در سال 1880 این تلاش ها از سوی دولت آنها مورد پیگیری قرار گرفت. علایق مختلف انگلیس پس از سال 1904 دنبال شد و بعد از اینکه نفت در سال 1909 بازار خوبی به عنوان یک کالای بازرگانی برای خود پیدا کرد، گروه شل از طریق چاه های نفت انگلیس – مصر تولید آن را سروسامان داد.
در این میان، شرکت های خارجی کمپانی استاندارد اویل نیویورک معادن شمال آناتولی و چند شرکت انگلیس هم معادن سوریه و آناتولی را به دست آوردند؛ اما مهم ترین امتیازی که در سال 1888 واگذار شد، امتیازی بود از آن کمپانی راه آهن عثمانی در آناتولی که دویچ بانک (Deutsche) بر آن نظارت داشت. این امتیار شامل عراق و منطقه ای می شد که بزودی تمام گروه های مختلف انگلیسی از قبیل شل، دارسی و بعضی از شرکت های آمریکایی را به خود جلب کرد.
علایق آلمان و انگلیس در سال 12-1911 میلادی برای تشکیل یک کمپانی نفت ترکیه که شرکت نفت ایران – انگلیس در سال 1914 به آن پیوست، تلفیق یافت؛ اما شروع جنگ، پیشرفت این موضوع را متوقف ساخت و انتقال قدرتی هم که پس از آن صورت گرفت، منجر به فعالیت دیپلماتیک شدیدی در زمینه تصاحب نفت و آینده شرکت نفت ترکیه شد که اول فرانسه و سپس آمریکا برای شرکت در آن پای فشردند.
تا سال 1925 قضیه حل و فصل شد و هر کدام از آنها صاحب 75/23درصد از سهام آن شدند: یعنی شل، شرکت نفت ایران – انگلیس، شرکت نفت فرانسه و گروهی که نماینده شرکت های مختلف آمریکایی بودند و 5درصد سهام بقیه هم از آن گالوست گلبنکیان شد، نفت در سال 1927 میلادی استخراج و با تکمیل لوله های نفتی تا مدیترانه در سال 1934 به مقدار بسیار زیادی صادر شد.
توسعه عربستان، بجز تولید کمی که بحرین در سال 1933 عرضه کرد، به تاریخ 1940 برمی گردد؛ اما مهم ترین پیشرفت های صنعت نفت در ایران بود. در واقع ایران تا سال 1950 یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت خاورمیانه محسوب می شد. در اینجا نیز مساله نفت با اولین امتیاز نامه رویتر در سال 1872 و قرارداد الحاقی آن در سال 1889 آغاز شد.
تاریخ بعدی نفت ایران در این فصل و در واپسین کلام بیان شده است. موقعیت شرکت نفت ایران- انگلیس در سال 1914 تثبیت و تامین، نفت به مقدار زیادی کشف شد و محصول آن از یک چهارم میلیون تن در سال بالا زد و سود خالص سال حقوقی 14/1913میلادی در حدود 60 هزار لیره بود.
شواهد، مبین آن است که مباحث استراتژی یا اعتبار به وسیله شرکت اتخاذ شده و مورد قبول وزارت امور خارجه قرار گرفته؛ اما از طریق اداره هند که تقریبا تحت تاثیر آن است، قبول نشده و بعدها فقط از سوی اداره نیروی دریایی و سپس به صورت منطقی کردن تحول سیاستی که در سایر زمینه ها انجام شده، مورد پذیرش قرار گرفته است.
این زمینه ها تخفیف هایی در خصوص نفت بود که به اداره نیروی دریایی صادر می شد و در قرارداد مشخص شده بود و پس از جنگ، قیمت نفت شرکت نفت ایران – انگلیس را ارزان تر از هر ماده دیگری کرد.
وقتی این معامله اعلام شد، سر ادوارد گری عقیده اش درباره این موضوع را به سفیر روسیه عرضه کرد. ما در نظر نداشتیم در مناطق مختلفی که در آنها کاری انجام نداده بودیم، اقدامی انجام دهیم؛ البته چاه های نفت کنونی را تا شمال توسعه نخواهیم داد و اگر به طور شفاهی مشخص شد که تمام نفت مورد نیاز در جنوب یافت می شود، فکر می کنم این موضوع می تواند به نفع ما باشد که امتیاز شمال را به کمپانی دیگری اجاره بدهیم که یک کمپانی انگلیس- روس باشد؛ زیرا این مساله برای ما درآمدزا خواهد بود و خطر فرستادن قشون به مرزهای ایران را کاهش خواهد داد.
امتیاز دارسی که شامل پنج ایالت شمالی ایران بود، در حوزه نفوذ روسیه قرار داشت و تا سال 1916 هیچ تلاشی برای کسب امتیاز انجام نشد و فقط در این سال، امتیازی به یک تبعه روسی به نام آ.م. خوش تریه (A.M. Khoshtaria) واگذار و این امتیاز، بعدها از سوی دولت های ایران و روسیه بی اعتبار اعلام شد؛ اما شرکت نفت ایران- انگلیس در سال 1920 حقوق خوش تریه را به مبلغ 100 هزار لیره خریداری و یک شرکت فرعی به نام کمپانی نفت شمال ایران تاسیس کرد که سرمایه آن را استاندارد اویل (نیوجرسی) تقبل کرده بود؛ پروژه ای که برای پیوستن به عملیات از سوی این دو کمپانی طرح ریزی شده بود و تلاش مداوم شرکت متحد نفت سینکلر، با مخالفت دولت روسیه و پافشاری دولت ایران برای قرض کلانی که از سوی صاحبان امتیاز به حال شناور درآید، ناکام ماند.
همزمان با سرد شدن تدریجی هوا، استفاده از سیستم های گرمایشی مانند بخاری گازی در منازل و مکان های مختلف مرسوم می شود؛ اما رعایت نکات ایمنی امری اجتناب ناپذیر بوده و بی توجهی به آن صدمات جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت. در ادامه نکات کلیدی در استفاده از بخاری برای ایجاد گرمایش از نظرتان می گذرد.
از خروج لوله دودکش در داخل شیشه پنجره نیز خودداری کنید؛ زیرا به علت گرم شدن دودکش ممکن است شیشه ترک برداشته و شکسته شود و در نتیجه باعث افتادن دودکش بخاری شود.
طول شیلنگ گاز حداکثر یک و نیم متر باشد.
یکی از نکات اساسی این است که همیشه اجازه بدهید هوای کافی برای تنفس شما و سوختن بخاری گازسوز به اتاق برسد.
شیلنگ های گاز هرگز نباید در معرض حرارت اجاق گاز و سایر وسایل گازسوز قرار داشته باشند.
هرگز از شیلنگ آب برای انتقال گاز به بخاری استفاده نکنید.
بخاری یا سایر وسایل گازسوز باید به یک دودکش مجزا و مجهز به کلاهک متصل باشند.
از تبدیل بخاری و سایر وسایلی که با سوخت های دیگر مورد استفاده قرار می گیرند، به وسایل گازسوز جدا خودداری کنید.
اگر لوله دودکش بخاری شما سرد باشد، دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق و گازهای سمی از دودکش است. در این صورت باید ضمن رفع نقص، به طور موقت با باز کردن قسمتی از در یا پنجره، تهویه مناسب در محیط ایجاد کنید.
فاصله اجاق گاز خانگی از بالا نیز باید 75 cm باشد.
در صورتی که بعد از فصل سرما، بخاری را جمع آوری می کنید، حتما انتهای شیر را با درپوش مسدود کنید.
فاصله بخاری دیواری از اطراف و بالا باید 100 cm باشد.
از قرار دادن لوله خروجی بخاری به داخل ظرف آب جدا خودداری کنید.
در صورتی که بعد از فصل سرما، بخاری را جمع آوری می کنید، حتما انتهای شیر را با درپوش مسدود کنید.
بخاری، آبگرم کن، پکیچ و... و دستگاه های گازسوز که در کف نصب می شوند، باید از اطراف فاصله 45 cm و از بالا فاصله 75 cm داشته باشند.
گپ و گفتی با آخرین بازمانده مکانیک آنتن های مخابراتی در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
مشعل کار و فعالیت در دنیای صنعت نفت ایران، تنوع بسیار زیادی دارد و خبرگان رشته های تخصصی مختلفی در این صنعت بزرگ، مشغول به کار هستند. از جمله این رشته ها و تخصص ها، آنتن های مخابراتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است؛ کاری دقیق و حساس که تکنیسین های با حوصله و ریزبینی را نیاز دارد.محمود اسدی،51 ساله اهل رامهرمز، یکی از تکنیسین های متخصص در این زمینه در منطقه اصفهان است. وی از سال 79 به اتفاق خانواده به اصفهان نقل مکان کرده و در ابتدا به مدت 12 سال در شهرک شهید محمد منتظری و سپس در شاهین شهر ساکن می شود. او جانباز 15 درصد و شیمیایی است که این یادگار را در سال های 66 و 67 در عملیات والفجر 10 و کربلای 5 به واسطه حضور در جبهه های جنگ دارد. او 42 ماه حضور در جبهه را در راه خدمت به میهن سپری کرده است. پس از اتمام 8 سال دفاع مقدس، در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان در قسمت مخابرات به عنوان «باتری من» فعالیت خود را آغاز کرده و بعد از دو سال، استخدام رسمی صنعت نفت شده است. پس از 9 سال به علت شرایط جسمانی و ناراحتی ریه به منطقه اصفهان انتقالی گرفته و در بخش مخابرات به عنوان مکانیک آنتن مشغول فعالیت شد و 19 سال است که در مسیر خدمت رسانی، تلاش های بی وقفه و شبانه روزی دارد. در ادامه متن گفت وگو با این مکانیک آنتن مخابرات را می خوانیم:
مدیریت مخابرات، یکی از بخش های اصلی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران محسوب می شود و انتقال و پایش مواد نفتی در صنعت نفت بدون برخورداری از شبکه مخابراتی کارآمد امکانپذیر نیست. از زمان احداث خطوط لوله برای برقراری ارتباط بین مراکز و مناطق، واحد مخابرات فعالیت خود را آغاز کرده است و برای نگهداری و تعمیرات شبکه های ارتباطی، نیازمند مهندسان و متخصصان این حوزه بود. در سال های ابتدایی کار، به علت حضور پیمانکار خارجی، تمامی مهندسان مخابرات نیز از کشورهای خارجی بودند که پس از اتمام پیمان، ادامه کار به نیروهای بومی ایرانی سپرده شد. مهندسان ایرانی نیز با پشتکار و تلاش فراوان توانستند با تکیه بر توانمندی و خلاقیت بر شرایط مسلط شوند، به طوری که در حال حاضر با همت بالا به خود کفایی رسیده اند. این واحد علاوه بر برقراری ارتباط مستمر، پایدار و ایمن صنعتی راه دور، داخلی، صوتی، تصویری، ارتباطات شبکه های کامپیوتری در گستره شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، مسؤولیت تأمین ارتباطات شرکت های تابعه شرکت ملی پالایش و پخش، ستاد وزارت نفت، ساختمان های ستادی نفت در تهران، باشگاه ها، مراکز پخش و مراکز سوخت گیری سراسر کشور، مراکز انتقال نفت و نیز برخی از شرکت های تابعه صنعت نفت همچون سازمان بهداشت و درمان و ... را به عهده دارد. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، دارای 12 منطقه در سطح کشور است که هر کدام از مناطق دارای چند مرکز انتقال نفت هستند. برای ارتباط رادیویی بین مراکز و مناطق، دکل های مخابراتی نصب شده؛ دکل هایی با ارتفاع بین 25 تا 120 متر که دیش هایی به قطر 3 تا 4 متر روی آنها نصب شده اند، همچنین آنتن هایی بی سیم برای پوشش مسیر خطوط نفتی. وظیفه اصلی این دکل ها قرار دادن آنتن های مخابراتی در ارتفاع مناسب است؛ زیرا باید این آنتن ها در دید مستقیم یکدیگر باشند. هر کدام از این آنتن ها به دلایل مختلف (کارکرد، عوامل جوی، مسائل فنی و ...) در مواقع ضروری و همچنین برای سرویس های دوره ای، نیازمند افرادی مسلط به تعمیر تجهیزات آن است.
من در اهواز و در کنار استادکار مکانیک آنتن (امیر کورزنگو)، این حرفه را آموختم و اتفاقاً هر دو با هم به اصفهان انتقالی گرفتیم. ایشان پس از چند سال بازنشسته شد و در حال حاضر بنده به مدت 20 سال است که کار مکانیکی آنتن های مخابراتی مناطق 12گانه شرکت را انجام می دهم. دیگر مکانیک های شرکت هم یا بازنشسته شده اند و یا به واحد دیگری رفته اند یا به علت لرزش دست نمی توانند به عنوان مکانیک فعالیت کنند و به عبارتی من آخرین بازمانده مکانیک آنتن های مخابراتی هستم. در حال حاضر به دلیل ناراحتی قلبی که دارم، به عنوان ناظر در ایستگاه های مخابراتی و مراکز انتقال نفت فعالیت می کنم.
منطقه اصفهان، دارای 27 ایستگاه مخابراتی در گستره 3 استان خوزستان، چهارمحال و بختیاری و اصفهان است و به طور کلی در مناطق 12 گانه شرکت، 296 ایستگاه مخابراتی وجود دارد.
ارتفاع هر کدام از 25 تا 120 متر متغیر است. یکی از سخت گذرترین ایستگاه های شرکت در ارتفاعات «بزکوه» چهارمحال و بختیاری و در 2973 متری رشته کوه های زاگرس واقع شده و در طول هفت ماه از سال به دلیل بارش شدید برف، امکان تردد به این ایستگاه حتی با برف پیما هم وجود ندارد.
بارش برف در برخی موارد به حدود 5/1 الی 2 متر می رسد، به طوریکه در آن شرایط مسیر قابل تشخیص نیست. در برخی مأموریت ها با سرازیر شدن بهمن نیز روبه رو می شدیم. اتفاقات ناگواری در این مسیر ایستگاه مخابراتی پیش آمده که از آن جمله می توان به گم شدن گروه تعمیرات مخابرات به مدت 12 ساعت اشاره کرد.
اگر یک ایستگاه رادیویی، دچار مشکلاتی همچون تنظیم آنتن شود، باید برای تعمیر آنها به بالای دکل رفت، در حالی که سیگنال رادیو روشن است، آنتن را تعمیر، تنظیم یا نصب می کنیم.
دیش های دکل ها 6 الی 15 فوت هستند. تیم های تعمیراتی 2 یا 4 نفره هستند، اگر برنامه نصب دیش را داشته باشیم، با وینچ برقی یا خودرویی که در اختیارمان است، به وسیله طناب و قرقره، آنتن را بالا می کشیم و سپس من در بالای دکل با تجهیزات مخصوص، آن را نصب و تنظیم می کنم.
تعمیرات طی 1 الی 8 ساعت انجام می شود و در بعضی مواقع حدود 3 ساعت به طور مستمر بالای دکل و روبه روی امواج رادیویی هستیم، که طی سال ها در معرض امواج قرار داشتن، تأثیراتی منفی بر اعصاب، معده و بینایی می گذارد و اگر بخواهیم از لباس های ضد امواج استفاده کنیم، ارتباط بین 12 ایستگاه قطع می شود.
تعمیرکاران آنتن، با یک کمربند به دکل متصل هستند که از افتادن آنها جلوگیری شود؛ اما در موقع جابه جایی بین اتصالات دکل، باید این کمربند باز شود، یکبار به دلیل خستگی زیاد در بالای دکل، زمانی که کمربند را باز کردم که پایم را از روی قیچی آنتن تغییر دهم، لیز خوردم؛ اما با تمام توانی که داشتم، تعادلم را حفظ کردم و دستم را به یکی از میله های دکل گرفتم. در آن لحظه تمام بدنم به لرزه درآمد، ضربان قلبم به تندی می زد و زمان برایم به کندی می گذشت، صدای قلبم را در گوش هایم می شنیدم.
احساس می کردم گویا دوباره زندگی ام را از خدا گرفته ام. هر بار که می خواهم برای تعمیرات به بالای دکل بروم، بسم الله الرحمن الرحیم می گویم و وقتی دوباره پاهایم به زمین می رسد، سجده شکر می گذارم.
سختی کار شاید باعث تصمیمات احساسی شود؛ اما بعضی مواقع باید دوست داشتنی های زندگی را نادیده گرفت.
گپی با یکی از کارکنان صنعت نفت که به گیاهان دارویی علاقه دارد
سَویا رضاییچندی پیش برای تهیه گزارش خبری به مرکز انتقال نفت شهید جبار زارع (شماره 6 مارون ـ اصفهان) شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت اصفهان رفتم. پس از طی کردن مراحل اداری، برای استراحت وارد کمپ مرکز انتقال نفت شدم. در اتاق حراست ورودی، بوی دمنوش خاصی به مشامم رسید.
ذهنم درگیر تشخیص عطر آنجا شد که این چه رایحه ای است؟ اما به جایی نرسید و تنها سعی کردم از آن چند لحظه حضورم نهایت استفاده را ببرم. با گوشه چشم یک قوری زرد رنگ روی سماور که در کنج اتاق گذاشته شده بود را دیدم و منبع رایحه را متوجه شدم.
روز بعد پس از تهیه گزارش از عملیات، موقع صرف نهار با برخی همکاران قدیم پدرم (بازنشسته شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه اصفهان، شاغل در مرکز انتقال نفت شماره های 6 و 4) دیدار داشتم. خاطرات مشترکشان را بیان می کردند و در نهایت به دمنوش های یکی از کارکنان واحد حراست رسیدیم.«رحمان طهماسبی» متولد 1359 است.
او از علاقه ای که به گیاهان دارویی محلی دارد، سخن گفت و اینکه از کودکی به خاطر همراه بودن با پدرش «حمدالله طهماسبی» که از کوهنوردان منطقه میانکوه است، اطلاعات کافی از تمامی داروها و گیاهان بومی دارد.
او در کوه های گره، بزمنی، کاسه کاسه و ... پا به پای پدرش و البته با اطلاعات دیگر هم محله ای هایش در جمع آوری گیاهان دارویی شرکت می کند. صحبت ما به معرفی این گیاهان دارویی رسید که بیشتر آنها را در کشوی میز خود دارد.
این همکار نفتی درباره گیاهان گفت: داروهایی از جمله گل بابونه که طبع گرم دارد و برای درمان التهاب ها، گرفتگی های عضلانی، زخم ها و اختلالات دستگاه گوارش در اوایل فصل بهار به صورت گل های ریز با برگ های سفید و پرچم کاسه ای زرد رنگ درون گیاه گون می روید.
کندر محلی(بریزه) در درمان عفونت های داخلی، درد دندان و زخم های عمیق تاثیر فوق العاده ای دارد . این گیاه یک داروی موثر برای کاهش یا جلوگیری از پوکی استخوان به شمار می رود، همچنین استفاده منظم از کندر، علایم آسم را کم می کند.
این ماده، صمغ درختان بنه (پسته کوهی) است که تمامی فصل ها روی درخت یافت می شود. آویشن خوشه ای که فقط در کوه های فرخ شهر چهارمحال و بختیاری، شهرکرد، تنگ صیاد، و سبزه کوه می روید و تقویت کننده معده و روده و تسکین دهنده دردهای عصبی بسیار مؤثر است.
نوع دیگری از آویشن مخصوص کوه های شلیل و تل افگیر که رنگ و بوی خاصی به لحاظ شرایط اقلیمی محل دارد، در این محل رشد می کند.
طهماسبی به دیگر گیاهان دارویی اشاره کرد و گفت: برگ درخت بید مجنون، تقويت كننده قلب و رقیق ساز خون است.
تره کوهی برای هضم بهتر غذا، چای کوهی (اولیله) مسکّنی برای ناراحتی های گوارشی است که روی کوه های کاسه کاسه، کوه تنگ خرسان گندمکار رشد می کند. گیاه بن سرخ کار تصفیه کلیه و به طور کلی شست و شوی داخلی را انجام می دهد و با برنج دم پخت یا در آش استفاده می شود.
گل برنجاس که اوایل تابستان در کوه های سرخون، هلی ساد رشد می کند، گیاهی با گل های زرد است که دم کرده آن برای دل درد و رفع حالت تهوع مناسب است.
زیره مخصوص این منطقه نیز برای رفع دل درد موثر است، گرمی بالایی دارد و همچنین برای زخم هایی که دیر خوب می شوند، کاربرد دارد. شیره درخت بلوط که بیشتر در درختان کهنسال وجود دارد و به عنوان ماده ای برای بهتر کردن عملکرد سیستم ایمنی بدن به کار می رود و برای زخم های عمیق، تاثیرگذاری فوق العاده ای دارد. چَویل، گیاهی است شبیه ترخون که برای خوشمزه کردن روغن های حیوانی از آن استفاده می شود و بسیار خوشبوست و عطر ماندگاری دارد.
او در ادامه صحبتش افزود: من در زمان استراحتم با دو هدف ورزش و جمع آوری گیاهان دارویی، به کوه می روم و برای استفاده خود، خانواده، دوستان و همکارانم به صورت دمنوش یا درمانی این گیاهان را جمع آوری می کنم.
طهماسبی یادآور شد: در روستای محل سکونت ما (سرخون) و همچنین محل کار، اگر فردی دچار مشکل خاصی شود و نیازمند درمان با داروهای محلی باشد، حتما به اینجا می آید و من او را راهنمایی می کنم. او تاکید کرد: یاد ندارد طی چند سال گذشته، دچار حتی سرماخوردگی شده باشد.
طهماسبی در پایان افزود: من در اینجا یک قوری زرد رنگ دارم که این گیاهان پر از فایده را در آن می ریزم و روی سماور می گذارم و هر فردی، مسیرش به این اتاق برسد، بدون نوشیدن دمنوش از اینجا خارج نمی شود.
کاپیتان گلزن صنعت نفت آبادان:
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، بعد از سه شکست پیاپی در شروع لیگ در ساری، دست به کار بزرگی زد و با پیروزی مقابل نساجی، نه تنها از بحران خارج شد؛ بلکه به جدول بازی ها برگشت. حکیم نصاری، هافبک آبادانی تیم فوتبال صنعت نفت، ستاره این بازی بود و با زدن 2 گل باعث پیروزی تیمش شد. او فوتبال را از تیم های پایه نفت شروع و طی این سال ها در تیم های جنوبی بازی کرد و بعد از رفتن از صنعت نفت، دوباره به این تیم برگشته است. با حکیم نصاری که بازوبند کاپیتانی را هم بر بازو می بندد، در خصوص نخستین پیروزی صنعت نفت در لیگ ونیز 2 گلی که در این بازی به ثمر رساند تا زمینه ساز پیروزی تیمش باشد، گفت وگویی انجام دادیم که باهم می خوانیم.
این بازی واقعا برای هر دو تیم سخت بود؛ چون زمین چمن اصلا شرایط خوبی نداشت؛ اما خدا را شکر که سه امتیاز مهم در زمین حریف گرفتیم. در سه بازی قبلی هم این شایستگی را داشتیم که بیشتر امتیاز بگیریم و به عنوان مثال در بازی با فجر سپاسی 10 موقعیت خوب را از دست دادیم. به نظرم بازی سخت و درگیرانه ای بود، کیفیت زمین واقعا هم برای ما و هم برای نساجی که هافبک های خوبی دارد، مناسب نبود؛ اما تدابیری که آقای منصوریان داشتند و نکاتی که در تمرین ها گفتند، فکر می کنم جواب داد و توانستیم نتیجه بگیریم.
من فکر می کنم در 3 هفته گذشته هم که بازی ها را باختیم، روی یک اتفاق باختیم. در هر بازی 10-11 موقعیت داشتیم که بازهم بدشانس بودیم و نتوانستیم؛ اما این هفته خدا را شکر باهمت و غیرتی که بچه های تیم داشتند، توانستیم بازی را ببریم؛ البته باید این را هم بگویم که همه ما تحت فشار بودیم و می دانستیم هواداران هم ناراحت هستند. حتی بعد از بازی با فجر، هواداران صنعت نفت به تمرین آمده و گلایه های خود را گفتند. از طرف دیگر آقای منصوریان هم نبود که همین موضوع روی ما تأثیر منفی گذاشته بود. به هرحال از اینکه بازی را بردیم، خدا را شاکریم. ازاینجا به بعد هم مهم است که خوب نتیجه بگیریم و روندی صعودی داشته باشیم.
ابتدا باید بگویم این دفعه اول نبود که در یک بازی 2 گل می زدم. پنج سال پیش دَبل کردم و جالب اینجاست که در سال 90 یعنی 10 سال پیش هم که در فولاد بودم، در بازی با تراکتور 2 گل زدم. کلاً عادت دارم که هر پنج سال یک بار دَبل کنم. واقعیت این است که با زدن 2 گل احساس سبکی دارم و خوشحالم که هواداران ما از این برد شاد شدند. مهم گل زدن من نیست؛ بلکه مهم نتیجه گرفتن تیم است که امیدوارم دربازی های بعدی هم دوباره گل بزنم.
کمک خدا بود. به قول معروف، شوت است دیگر و یک زمانی روی پای شما خوب می نشیند. لحظه ای که صاحب توپ شدم، دیدم آقای حقیقی جلو آمده و توپ هم حالت والی داشت که من گفتم بزنم و خدا را شکر گل شد. بازهم باید تأکید کنم که گلزن مهم نبود؛ بلکه برد تیم مهم بود که به دست آمد. باور کنید خیلی تحت فشار بودیم و نیاز داشتیم که بتوانیم این بازی را ببریم. همه زحمت کشیدند و برنده شدیم.
من در شروع بازی در این رشته ورزشی، مهاجم بودم و به مرور زمان و با توجه به سبک بازی هایم، مربیان رفته رفته مرا به خط هافبک انتقال دادند. برای همین با حضور در خط حمله یا هافبک تهاجمی غریبه نیستم؛ اما در مورد بازی با نساجی باید بگویم که با توجه به غیبت آقا طالب (ریکانی) که محروم بود، در این پست بازی کردم؛ اما دربازی های قبلی، هافبک دفاعی بودم. دربازی های بعدی که کاپیتان ما بر گردد، پست هافبک تهاجمی را به ریکانی تقدیم می کنم!
آقای منصوریان، مربی بزرگی هستند. در این مدت که آمده اند، تاثیر زیادی بر تیم ما داشتند. بالاخره بعد از سه بازی، شما سرمربی تیم را در کنار خود می بینید و این خیلی مهم است. حضور مربی به شما اعتمادبه نفس می دهد؛ البته اگر بحث پاقدم هم نباشد، کلا حضور ایشان لب خط بسیار مؤثر است وهمان طور که گفتم، روحیه مضاعفی به بازیکنان تیم می دهد.وی سرمربی و فرمانده تیم است و حضورشان بسیار خوب بود.
آقای منصوریان، بازیکن بزرگی بودند و در ادامه هم مربی بزرگی هستند. با نفت تهران و استقلال، نتایج خوبی گرفتند. به غیر از اینکه به لحاظ فنی بسیار خوب عمل می کنند، با بچه ها هم بسیار رفیق هستند و ارتباط عاطفی خوبی با آنها برقرارمی کنند. من طی این چند سال با مربیان زیادی کارکرده ام؛ اما طرح و برنامه های خاص خودشان را دارند و دوست دارند که موفق و پیروز باشند و این حس برتری و پیروزی را به تیم و بازیکنان انتقال می دهند که مطمئنا این حس، باعث پیشرفت تیم می شود. برای همین باید بگویم که کار کردن با آقای منصوریان بسیار خوب است.
ما می توانستیم هفته های قبل هم به گل برسیم و هم برنده شویم. خیلی موقعیت از دست دادیم و فکر می کنم بدشانسی بود؛ اما خدا را شکر شانس این هفته با ما یار بود و به همت بچه ها توانستیم گل بزنیم. مهم نبود چه کسی گل اول را بزند؛ بلکه مهم بود که به پیروزی برسیم که خوشبختانه بردیم. حالا این طلسم به دست من شکسته شد و امیدوارم بازهم گلزنی کنم تا تیمم برنده باشد.
ما بازیکنان باتجربه و جوان خوبی داریم. مثلا محمد طیبی که قبل از بازی به تیم ما اضافه شد، بازیکن باتجربه ای است و چند سال پیاپی است که در لیگ برتر بازی می کند. من سال قهرمانی در استقلال خوزستان، با او هم تیمی بودم، مدافع قابل اعتمادی است. امیدوارم 3-4 هفته دیگر محمد اهل شاخه به تیم اضافه و به نظر من تیم کامل تر و قوی تر شود. حسین ساکی هم ان شاء الله کارهایش در حال انجام است که برگردد. محمود مطلق زاده هم که مصدوم بود، در حال بازگشت به تیم است و تیم دارد کامل تر و قوی تر می شود. برای همین، شک نکنید که به شرایط خوب برمی گردیم. به تمام بازی ها به چشم فینال نگاه می کنیم و وارد زمین می شویم و هر آنچه کادر فنی دستور بدهد، آن را بازی خواهیم کرد. مطمئن باشید از این هفته به بعد تیم ما نتیجه خواهد گرفت و متعاقباً به رتبه های بالاتر می رسیم. صنعت نفت آینده خوبی خواهد داشت.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، که لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران را بسیار ضعیف شروع کرده بود و با سه شکست متوالی در انتهای جدول قرار داشت، در هفته چهارم دست به کار بزرگی زد و در شمال، تیم نساجی قائمشهر را شکست داد تا پایانی بر بحران این تیم باشد و هم اینکه به جدول بازی ها برگردند.
شاگردان منصوریان در روزی که سرمربی خود را بالای سرشان داشتند، در هفته چهارم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در ورزشگاه شهدای ساری، مهمان تیم نساجی قائمشهر بودند که موفق شدند با دوگل کاپیتان خود، حکیم نصاری به پیروزی برسند.
در این بازی، تمام رکوردهای منفی صنعت نفت آبادان شکسته شد. اول اینکه شاگردان منصوریان در این بازی گل دریافت نکردند تا کلین شیت کنند. طلسم گل نزدن های این تیم هم شکسته شد و موفق شدند بعد از 3 بازی به گل برسند و دو گل بزنند. همچنین توانستند در فصل جدید، نخستین پیروزی و نخستین 3 امتیاز خود را جشن بگیرند، ضمن اینکه بعد از 3 هفته، سرمربی خودشان را به همراه داشتند.
حالا صنعت نفت آبادان با این پیروزی از بحران خارج شده و نوید روزهای خوب را می دهد و می خواهد به بالای جدول برسد تا چهره یک مدعی پیدا کند.
سرمربی صنعت نفت آبادان پیروزی تیمش را به مردم آبادان تقدیم کرد.
صنعت نفت آبادان بعد از سه شکست متوالی در اولین حضور علیرضا منصوریان روی نیمکت، موفق شد نساجی را با دو گل شکست دهد. سرمربی نفتی ها بعدازاین پیروزی گفت: این بازی به دو دلیل خیلی سنگین بود. اول اینکه می دانستیم نساجی در خانه، تیم خطرناکی است و مورد دوم هم به بارندگی که باعث لغزندگی زمین شده بود و هر دو تیم نتوانستند کیفیت فنی خوبی روی زمین ، برمی گردد.
وی در ادامه افزود: تلاشمان این بود که فوتبال خوبی ارائه کنیم و من از نتیجه بازی فوق العاده راضی ام. نساجی را بخوبی آنالیز کرده بودیم و به بازیکنانم، کادر فنی و تمامی اعضای تیم صنعت نفت خسته نباشید می گویم. این برد را به مردم آبادان تقدیم می کنم و امیدوارم که بعد از سه باخت، این برد یک التیام باشد.
علیرضا منصوریان با اشاره به کسب اولین برد فصل تاکید کرد: ما به برد و سه امتیاز بازی امروز نیاز داشتیم. پیروزی مقابل نساجی، سخت و اگر هواداران هم بیایند، سخت تر می شود. می دانم که باخت در بازی خانگی چقدر سخت است. نساجی و صنعت نفت آبادان از تیم های ریشه دار هستند که برای هر دو آرزوی موفقیت می کنم. می دانم که باخت نساجی روی مردم تاثیر می گذارد؛ اما آنها من را ببخشند؛ چون این فوتبال است. هواداران ما هم بدانند که نفت از این به بعد بهتر خواهد شد و روند رو به رشدی خواهد داشت.
مسابقات لیگ برتر فوتبال بانوان باشگاه های ایران در فصل جدید شروع شد و دو تیم نفتی حاضر در این رقابت ها، با نتایج قاطع و پرگل مسابقات خود را شروع کردند.
لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران در فصل جدید دو گروه (الف) و (ب) برگزار می شود که تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در گروه (الف) و تیم ملی حفاری اهواز در گروه (ب) این رقابت ها قراردارند.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان پس از پایان فصل گذشته لیگ برتر که در ثانیه های پایانی به قهرمانی رسید، حالا با تغییراتی جدید وارد مسابقات شده است. عنافجه، خسروی، افروغ، رحمتی و و احدی ازجمله بازیکنان تأثیرگذار این تیم بودند که از پالایش نفت آبادان جدا شدند.
از طرفی نفتی ها توانستند ضمن حفظ دیگر بازیکنانشان، بازیکنان جدیدی چون زارعی، رفیعی، امیری و سبزعلی را به خدمت بگیرند تا با ترکیبی از بازیکنان باتجربه و جوان پا به مسابقات بگذارند. نرگس علوانی هم به عنوان سرمربی به کارش ادامه می دهد و فقط عزیزه کریمی پور به عنوان مربی به کادر فنی اضافه شده است.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان با تمام این تغییرات به عنوان مدافع عنوان قهرمانی در گام نخست، با نتیجه ای پرگل حریف خود را از پیش رو برداشت. شاگردان نرگس علوانی در خانه، میزبان تیم تازه لیگ برتری شده فرهان ملارد بودند که موفق شدند در یک بازی یکطرفه با نتیجه پرگل 8 بر 1 حریف خود را شکست دهند تا برای حریفان خط و نشان کشیده باشند.
سهيلا ملمولی، کاپیتان این تیم در این بازی، هت تریک کرد و دو پاس گل داد. معصومه گنجی با دو گل و فهیمه زارعی نیز با 3 پاس گل، به همراه ملمولی از چهره های شاخص این دیدار بودند.
تیم فوتسال پالایش نفت آبادان در هفته دوم و در دیداری خارج از خانه به مصاف تیم چیپس کامل مشهد رفت که بازهم شاگردان نرگس علوانی با یک بازی حساب شد و هجومی موفق شدند با نتیجه پرگل 5 بر یک، حریف خود را شکست دهند تا به تنهایی و با 6 امتیاز صدرنشین گروه (الف) باشند. راحله رفیعی (2 گل)، سهیلا ملمولی، کافیه هزاریان و فهیمه زارعی نیز هرکدام یک گل به ثمر رساندند. در این دیدار سهیلا ملمولی دو پاس گل نیز داد.
اما تیم فوتسال بانوان ملی حفاری که در گروه (ب) قرار دارد، بعد از استراحت در هفته نخست در هفته دوم، نخستین بازی خود را بیرون از خانه مقابل تیم کیمیای اسفراین انجام داد. شاگردان فروزان سلیمانی در این بازی موفق شدند با ارائه یک بازی هجومی، حریف خود را با نتیجه پرگل 6 بر یک شکست دهند. زهرا اسدی، بازیکن ملی حفاری ستاره بازی بود که به تنهایی ۴ گل برای حفاری به ثمر رساند و سحر پاپی، ستاره اندیمشکی حفاری هم 2 گل به ثمر رساند تا این تیم نفتی هم لیگ را پرقدرت شروع کرده باشد.
سرمربی فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان:
نرگس علوانی، سرمربی پالایش نفت آبادان در خصوص شروع خوب تیمش در لیگ برتر گفت: همیشه بازی های اول و شروع لیگ سخت است؛ چون شرایط متفاوتی دارد؛ اماخوشبختانه هرچه زمان گذشت، بازیکنان خیلی بهتر و هماهنگ تر شدند. گروه ما امسال نسبت به سال گذشته راحت تر است، اما شناختی از حریف نداشتیم. با این تفاسیر نتیجه خوبی گرفتیم.
سرمربی پالایش نفت آبادان در مورد داوری گفت: داوری عالی بود و یک سوت به ضرر هیچکدام از تیم ها زده نشد. خانم زری فتحی از داوران خوب است و عملکرد خوبی هم داشت. سرمربی تیم پالایش نفت آبادان با بیان اینکه هدف ما تکرار قهرمانی است، گفت: کار خیلی سختی داریم، چهار بازیکن اصلی مان را از دست دادیم و با تیمی جوان در مسابقات شرکت کرده ایم؛ اما تلاش می کنیم و هر مسابقه برایمان حکم فینال را دارد. نرگس علوانی با اشاره به انصراف دو تیم سایپا و نامی نو از لیگ و سطح کیفیت بازی ها گفت: اصلا فکر نمی کردم باشگاه بزرگی مثل سایپا امسال تیم ندهد. چنین اتفاقاتی هیچوقت در بخش مردان نمی افتد؛ اما در بخش زنان فقط تیم های صنعتی باقی می مانند. امیدوارم تیم هایی که بتازگی وارد لیگ برتر شده اند، بعد از چند سال کنار نکشند و مسؤولان نگاه ویژای به بخش زنان داشته باشند.
سرمربی فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز:
سرمربی تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز از نحوه نمایش تیمش در نخستین دیدار در لیگ برتر فوتسال بانوان ابراز رضایت کرد.
فروزان سلیمانی درباره پیروزی تیمش برابر کیمیای اسفراین گفت: بازی خوبی بود و شاگردانم بخوبی دستورات تاکتیکی را انجام دادند. باید بگویم به عنوان یک تیم، خوب عمل کردیم. با توجه به اینکه اولین بازی ما در این فصل بود، عملکرد بازیکنان برای بازی اول، راضی کننده بود. سرمربی ملی حفاری اهواز درادامه در مورد تیم حریف گفت: تیم اسفراین، تیمی جنگجو با دوندگی بالا بود و ما با وجود تغییراتی که نسبت به فصل گذشته داشتیم، خوب ظاهر شدیم. این تیم هنوز جای کار دارد و می توانیم با هماهنگی بیشتر، بهتر هم شویم.
فروزان سلیمانی به داوری بازی هم اشاره داشت و گفت: قضاوت داوران خوب بود و باید بگویم داور، بازی را بخوبی مدیریت کرد و این انتظاری است که از داوران در این سطح وجود دارد.
سلیمانی در مورد عملکرد فرد به فرد بازیکنانش گفت: تک تک بچه ها درخشان بودند و همگی عملکرد تیمی خوبی داشتیم. این برد با همکاری جمعی به دست آمد و با گذشت زمان، این هماهنگی تیمی بهتر هم می شود؛ اما در عین حال برای رسیدن به هدفمان عقیده دارم که حفاری نیاز به کار بیشتری دارد.
همکار نفتی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عضویت در کمیته دانشجویان ATU در آمد.
سید مهرداد رکنی، از کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با حکم کی سوک لی، رئیس اتحادیه تکواندو آسیا به عضویت در کمیته دانشجویان ATU درآمد
به گزارش فدراسیون تکواندو، با پیشنهاد این فدراسیون و با حکم کی سوک لی، رئیس اتحادیه تکواندو آسیا، سید مهرداد رکنی که از تکواندوکاران مطرح کشور به شمار می رود و عناوین قهرانی زیادی دارد، به مدت یک سال در کمیته دانشجویانATU منصوب شد.
گفتنی است، بعد از اینکه سیدمحمد پولادگر، رئیس فدراسیون تکواندو کشورمان از سال 2008 عهده دار نایب رئیسی اتحادیه تکواندو آسیا، زهرا سروی، نایب رئیسی بانوان اتحادیه تکواندو آسیا و حافظ مهدوی، نایب رئیسی کمیته داوران شده بودند، حالا رکنی، چهارمین فردی از کشورمان است که در آسیا کرسی گرفته است.
همکارنفتی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به عضویت کمیته مربیان و جوانان کنفدراسیون تنیس روی میز آسیا درآمد.
نشست کنفدراسیون تنیس روی میز آسیا با انتصاب سه ایرانی در کمیته بانوان، کمیته مربیان وجوانان و کمیته داوران همراه بود.
به گزارش فدراسیون تنیس روی میز، در آخرین جلسه کنفدراسیون تنیس روی میز آسیا، سه ایرانی در ATTU به عنوان عضو اصلی منصوب شدند و ایران را صاحب کرسی آسیایی کردند.
بر این اساس، فاطمه کیوانی به عنوان رئیس کمیته تازه تأسیس برابری جنسیتی (بانوان) منصوب شد. مهرداد بابادی وند (همکار نفتی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب) که از مربیان تنیس روی میز کشور و خوزستان و حتی تیم ملی است، به عنوان عضو اصلی کمیته مربیان و جوانان کنفدراسیون آسیا معرفی و سیمین رضایی هم در کمیته داوران صاحب کرسی شد.
گفتنی است، کمیته های کنفدراسیون آسیا شامل ۵ کمیته مربیان و جوانان، داوران، برابری جنسیتی، روابط عمومی و آموزش و تمرین است که ایران با داشتن سه نماینده در سه کمیته، نقشی پر رنگ در تصمیمات آینده کنفدراسیون تنیس روی میز آسیا خواهد داشت.
مهرداد بابادی وند از کارکنان امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که سرمربیگری تیم ملی تنیس روی میز کشور را در کارنامه خود دارد.
همکارمان در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران موفق شد، در مسابقات قهرمانی جهان در کشور فرانسه، به مقام دوم دست پیدا کند.
علیرضا ساعتیان که در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران (طرح تاسیسات زیر بنایی و ساختمانی) مشغول به کار است، در مسابقات جودو قهرمانی جهان که در کشور فرانسه برگزار شد، خوش درخشید و به همراه محمد آسیایی، دیگر ورزشکار کشورمان که در این مسابقات حضور داشت، توانست به مقام دوم برسد.
او که در قسمت کاتا با رقبای خودش به رقابت پرداخته بود، در حالی به مقام نایب قهرمانی دست پیدا کرد که تیم کره با اختلاف ناچیزی قهرمان شد.
گفتنی است، علیرضا ساعتیان، ورزشکار خوش آتیه و پرتلاش صنعت گاز ایران، پیش از این چندین عنوان قهرمانی در مسابقات بین المللی جودو را در کارنامه خود دارد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات