موضوع فروش نفت و افزایش درآمدهای ارزی با موفقیت دنبال میشود
تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران در تعارض با مقررات حقوق بینالملل است
فعالیت نفت در تامین آب سیستان تداوم خواهد داشت
سر بلندی صنعت نفت و مردم در حل اختلال سوخت رسانی
گازسوز کردن رایگان خودروها طرحی برای همه فصول
پالایشگاه اصفهان پیشگام در حوزه پتروپالایش کشور
فرهنگ سازی و فناوری راهگشای بهینه سازی
تلاشی عبث برای اثرگذاری پایدار برقیمت نفت
ثبت2559 عملیات تخصصی فنی در کارنامه امسال
تکمیل نخستین ردیف شیرینسازی پالایشگاه فاز 14 اولویت است
دانستنیهای جالب توجه و شگفت انگیز از سراسر دنیا
نفت می تواند در فوتسال پرچمدار باشد
مسابقات ورزشی كاركنان شركت ملی نفت و واحدهای ستادی وزارت نفت برگزار شد
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با بیان اینکه پس از گذشت ۸۳ روز از آغاز فعالیت دولت سیزدهم از همیشه برای حل مشکلات و باز شدن گره ها امیدوارتر هستم، گفت: امروز موضوع فروش نفت و افزایش درآمدهای ارزی با موفقیت دنبال می شود.
سیدابراهیم رئیسی، در نشست علنی روز سه شنبه (۲۵ آبان ماه) مجلس شورای اسلامی و در جریان دفاع از برنامه های وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش گفت: پیش از تشکیل دولت سیزدهم، سخن از کیفیت پرداخت حقوق و چگونگی آن برای کارمندان بود که از کدام منبع باید انجام شود و نگرانی هایی برای آن وجود داشت، اما امروز با گذشت ۸۳ روز، بدون استقراض از منابع، حقوق و دستمزدها در زمان خود پرداخت شد و فروش نفت در شرایط مساعدی قرار دارد و آنچه از پرداخت ها دولت باید انجام دهد، انجام شد.
رئیسی با اشاره به وضع فروش نفت گفت: موضوع فروش نفت و افزایش درآمدهای نفتی با موفقیت انجام شده و دنبال می شود، همین طور افزایش منابع مالی و ارزی و ریالی انجام می شود و اینها پشتوانه هایی است که می تواند گام های خوبی برای مسائل اقتصادی کشور باشد.
اوجی افزود: بحث افزایش ظرفیت تولید پالایشگاهی را نیز دنبال می کنیم و درباره افزایش ۳۰۰ هزار بشکه ای ظرفیت پالایشگاهی نیز در انتظار دریافت مجوز برای آن هستیم. وی به بحث تولید گاز نیز اشاره و بیان کرد: با برنامه ریزی های خوب شرکت ملی نفت ایران میدان های پارس شمالی و کیش به بهره برداری می رسند و طرح های باقی مانده پارس جنوبی نیز تکمیل می شوند تا تولید گاز افزایش یابد، زیرا اگر این اتفاق ها رقم نخورد در بحث گاز در سال های آینده با مشکل روبه رو خواهیم شد. وزیر نفت در جمع بندی سخنان خود با بیان اینکه گلایه ها را بحق می پذیریم، اما هم بنده و هم معاونان من با تمام قوا پای کار هستند، گفت: قول می دهیم با تلاش و توکل به خدا مسائل را حل کنیم، زیرا معتقدم اگر کار برای خدا باشد برکت نیز خواهیم داشت. وی گفت: در بخش پتروشیمی حدود ۷.۸ میلیارد دلار واریزی به سامانه نیما داشته ایم که بیش از تحقق ما برای واریز به سامانه نیما بوده است. وزیر نفت اظهار کرد: در مسئله سوخت زمستانی نیز همکاران بنده شبانه روز در حال فعالیت هستند تا مشکلی در این زمینه نداشته باشیم، اما سخن من این است که در بودجه برای بحث سرمایه گذاری به وزارت نفت کمک کنید؛ زیرا این صنعت به سرمایه گذاری نیازمند است.
از سوی معاون اول رئیس جمهوری
معاون اول رئیس جمهوری مصوبه مربوط به ضوابط صرفه جویی انرژی در ساختمان ها را ابلاغ کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیئت دولت، هیئت وزیران در نشست ۱۹ آبان ماه، همسو با تکلیف مقرر در قانون برنامه ششم توسعه مبنی بر اتخاذ تدابیر لازم از سوی دولت برای کاهش سالانه ۵ درصد از تلفات انرژی در بخش ساختمان به عنوان بزرگ ترین بخش مصرف کننده انرژی در کشور، ضوابط صرفه جویی انرژی در ساختمان ها را تصویب کرد. ارتقای کیفیت ساخت وسازها از طریق بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی، ارتقای رده انرژی ساختمان ها از طریق اعمال تشویق و تنبیه (گازبها و تعرفه برق) و استفاده از ظرفیت قانون هدفمندی یارانه ها با هدف افزایش بهره وری انرژی در ساختمان ها، از جمله دلایل مصوبه یادشده است. بر این اساس، دستگاه های اجرایی مندرج در قانون خدمات کشوری موظف اند به منظور کسب رده انرژی ذکر شده در مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان (رده انرژی EC)، نسبت به مطالعه، طراحی، اجرا و نظارت بر رعایت این مبحث از سوی شرکت های ذی صلاح برای ساختمان های جدیدالاحداث خود اقدام کنند.
همچنین وزارت راه و شهرسازی موظف است با بهره گیری از خدمات شرکت های ذی صلاح موضوع ماده (۴) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان در چارچوب قوانین و مقررات، نسبت به کنترل و نظارت عالیه ساختمان های تازه ساخته شده بخش خصوصی به منظور اطمینان از رعایت کامل الزام های مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان اقدام کند. شرکت های یاد شده نیز موظف اند گزارش نظارت خود را به واحدهای ذی ربط وزارت راه و شهرسازی و شهرداری ها ارائه کنند.
ارائه پایان کار به ساختمان های جدیدالاحداث از ابتدای سال ۱۴۰۱ منوط به رعایت مبحث (۱۹) مقررات ملی ساختمان است و به منظور آگاهی مردم از تلفات انرژی در ساختمان ها، وزارت کشور از طریق شهرداری ها موظف است از ابتدای سال ۱۴۰۱ نسبت به درج رده انرژی در گواهی پایان کار ساختمان های تازه ساخته شده و نصب پلاک آن در ورودی ساختمان ها اقدام کند.
دولت همچنین دستگاه های اجرایی مندرج در قانون خدمات کشوری را موظف کرد با استفاده از شرکت های ذی صلاح حسب مورد نسبت به ممیزی انرژی و بازرسی فنی و دریافت برچسب انرژی طبق استانداردهای مصوب و ابلاغی از سوی سازمان ملی استاندارد ایران برای ساختمان های در حال بهره برداری خود اقدام و نتیجه را به همراه طرح های بهینه سازی لازم به وزارتخانه های نفت، نیرو و راه و شهرسازی اعلام کند. از ابتدای سال ۱۴۰۲ ساختمان های دارای حداقل رده انرژی/ برچسب انرژی مشمول تخفیف (پاداش صرفه جویی) معادل ۵ درصد گازبها و تعرفه برق خواهند شد و به ازای هر رتبه ارتقای رده انرژی/ برچسب انرژی مشمول ۵.۲ درصد تخفیف بیشتر می شوند و در صورت عدم کسب رده انرژی/ برچسب انرژی از ابتدای سال ۱۴۰۱ برای ساختمان های تازه ساخته شده دستگاه های اجرایی و بخش خصوصی افزایش گازبها و تعرفه برق ۳۰ درصدی و برای ساختمان های در حال بهره برداری دستگاه های اجرایی افزایش گازبها و تعرفه برق ۲۰ درصدی اعمال خواهد شد.
وزیر نفت:
وزیر نفت گفت: خوشبختانه در بحث فروش نفت با استفاده از ظرفیت های موجود توفیقهای خوبی حاصل شده است.
جواد اوجی، ظهر روز سه شنبه (۲۵ آبان ماه) در نشست با رئیس و دیگر اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: از اعضای کمیسیون انرژی مجلس بابت حمایت هایی که در این ۸۳ روز از وزارت نفت داشته اند، تشکر می کنم. در این مدت هم بنده و هم معاونان بنده در نشست های متعدد کمیسیون های تخصصی مجلس به ویژه کمیسیون انرژی حضور یافته و پاسخگوی نمایندگان مجلس بوده اند. وزیر نفت با تأکید بر اینکه توصیه بنده به معاونان خود این است که روحیه همکاری با نمایندگان را حفظ کنند، تصریح کرد: این نشست ها باید ادامه یابد و ما از دیدگاه های نمایندگان مجلس بهره مند شویم. اوجی ادامه داد: خوشبختانه در بحث فروش نفت با استفاده از ظرفیت های موجود توفیق های خوبی حاصل شده است.
وی با بیان اینکه در بخش سرمایه گذاری فعالیت های خوبی آغاز شده است، گفت: در بخش حفظ و نگهداشت نفت و گاز قراردادهای خوبی آماده امضاست، این فعالیت ها نشان می دهد ما منتظر مذاکرات نبوده ایم.
تأمین اعتبار خوبی در زمینه مسئولیت های اجتماعی داشته ایم
وی به بخش مسئولیت های اجتماعی نفت نیز اشاره کرد و گفت: تأمین اعتبار خوبی در زمینه مسئولیت های اجتماعی داشته ایم و با برنامه ریزی های انجام شده نقش وزارت نفت در این باره برجسته تر خواهد شد.
وزیر نفت به موضوع تحویل قیر رایگان به دستگاه های ذی ربط نیز اشاره و بیان کرد: سهمیه ها در این باره مشخص و حواله ها نیز توزیع شده است که امیدواریم این موضوع به سرعت اجرایی شود. اوجی به بحث مدیریت منابع انسانی وزارت نفت اشاره کرد و افزود: ۱۰ هزار سمت سازمانی که در گذشته حذف شده بود احیا شده است. برای نیروهای مدت موقت نیز امتیازهای خوبی در نظر گرفته ایم تا جبران حقوق و دستمزد آنها باشد. در کوتاه ترین زمان ممکن نیز صددرصد نیروهای ایثارگران مدت موقت و معین را جذب خواهیم کرد و برای ایثارگران نیروهای پیمانکاری نیز با دولت برنامه ریزی خواهیم کرد تا وضع آنها نیز مشخص شود. وی به موضوع دیپلماسی انرژی نیز اشاره و تصریح کرد: در این زمینه نیز کارهای خوبی انجام شده است، مذاکراتی با ترکمنستان انجام شده و درباره فروش نفت نیز اتفاق های خوبی رقم خورده است. وزیر نفت با بیان اینکه سرمایه گذاری در نفت و گاز بسیار مهم است، گفت: امیدواریم با مساعدت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بحث بودجه سال آینده و برنامه هفتم توسعه سرمایه گذاری در این صنعت شتاب گیرد.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت مطرح کرد:
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، وضع پتروپالایش کنگان را در نشستی با مدیران این شرکت بررسی و تأکید کرد: مطالعات باهدف تکمیل زنجیره ارزش به ویژه برای پنتان در پتروپالایش کنگان آغاز شود. عبدالحسین بیات در نشست با مدیران پتروپالایش کنگان روز یکشنبه (۲۳ آبان ماه) گفت: پتروپالایش کنگان به عنوان یکی از تأمین کنندگان بزرگ خوراک پتروشیمی ها، ظرفیت ایجاد ارزش افزوده در محصولات تولیدی را دارد. وی با بیان اینکه توسعه زنجیره ارزش منطق اقتصادی دارد و متخصصان پتروپالایش کنگان در زمینه توسعه ای زنجیره ارزش، مطالعات و پژوهش های کاربردی را در دستورکار قرار دهند، تصریح کرد: توسعه زنجیره ارزش به خصوص برای محصول پنتان، ضروری است. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با بیان اینکه هم زمان با برگزاری نشست با مدیران شرکت ها، برنامه پایش پیشرفت طرح ها در حال انجام است، افزود: در صورت نیاز پشتیبانی فنی، مدیریتی و اقتصادی برای شتاب بخشی به آنها فراهم است. وی با اشاره به گزارش ارائه شده درباره میزان حسابرسی ها و نبود چالش حقوقی در شرکت گفت: تعداد و سطوح حسابرسی های انجام شده که اشکال خاصی را هم مشاهده نکردند و نبود چالش حقوقی در این شرکت، ستودنی است. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت تأکید کرد: مراقبت و تیزهوشی دائمی ضروری است، بنابراین با وجود همکاری های مطلوب با نهادهای حسابرسی و نظارتی، نسبت به همکاری بیشتر تأکید می کنیم زیرا هرچه شفاف تر بهتر. وی با اشاره به مسئولیت های اجتماعی شرکت ها گفت: استفاده حداکثری از نیروهای بومی و مدیران غیرپروازی برای شرکت های صندوق ها ضرروی است. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: این موضوع که کارکنان فاز اجرایی با نیروهای مرحله بهره برداری از نظر تعداد و تخصص متفاوت خواهند بود منطق کار و اقتصاد است، بنابراین برای کمک به نیروی های بومی مقوله آموزش برای آنها در دستور کار قرار گیرد تا از مسیر توانمند کردن آنها امکان ادامه فعالیت حداکثری این گروه از هموطنان فراهم باشد.
وی یادآوری کرد: واگذاری کار و طرح ها به بخش های خصوصی توانمند و دارای اهلیت از جمله صندوق های بازنشستگی از ابزارهای توزیع ثروت در جامعه است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: از وزیر نفت که با وجود شرایط تحریم و محدودیت منابع وضع صنعت نفت را بهبود بخشیده است، تشکر می کنیم. فریدون حسنوند نیز در این جلسه گفت: وزارت نفت باید تحریم را دور بزند، آن را بشکند و با صادرات و فروش نفت نیاز ارزی کشور را تأمین کند و شرایط اقتصادی کشور را بهبود بخشد. وی تصریح کرد: وزارت نفت افزون بر انجام مسئولیت های اصلی خود، در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و ... نیز پیش قراول بوده است. رئیس کمیسیون انرژی مجلس با تاکید بر اینکه صنعت نفت به سرمایه گذاری نیازمند است، بیان کرد: این وظیفه کمیسیون انرژی مجلس است که منابع مالی جدید برای توسعه این صنعت ایجاد کند، همچنین معتقدم وزارت نفت از سهم ۱۴.۵ درصدی فروش نفت محروم است که این سهم باید به وزارت نفت بازگردد.
حسنوند گفت: ما هم به عنوان کمیسیون انرژی مجلس مسئولیت داریم تا به وزارت نفت در زمینه فروش نفت کمک کنیم، باید بتوانیم با سازوکارهایی اگر مشتری نفت وجود دارد، معرفی و صلاحیت آن را این وزارتخانه مشخص کند.
با 250 هزار يورو صرفه جويي
شركت انتقال گاز ايران با 250 هزار يورو صرفه جويي و براي نخستين بار در كشور به دانس فني ساخت، تعمير، بازسازي و راه اندازي گيربكس الكتروكمپرسور شركت VOITH( فويت) آلمان دست يافت. مدير عامل شركت انتقال گاز ايران عصر روز (سه شنبه ۲۵ آبان ماه) در آيين بهره برداري از پروژه تعمير، بازسازي و راه اندازي گيربكس الكتروكمپرسور واحد F تاسيسات تقويت فشار گاز تبريز گفت: اين تجهيز راهبردي به دليل محدوديت هاي بين المللي و عدم همكاري شركت سازنده از 6 سال گذشته تاكنون از مدار خارج شده بود.
مهدي جمشيدي دانا با بازخواني بخشي از فرآيند دستيابي شركت انتقال گاز ايران به دانش فني تجهيز اظهار كرد: گيربكس الكتروكمپرسور واحد F تاسيسات تقويت فشار گاز تبريز، سال 93 نصب و در سال 94 پس از 300 ساعت كاركرد به دليل مشكلات فني از مدار خارج شد. وي اظهار كرد: شركت سازنده به دليل تحريم هااز حضور، تامين قطعات و رفع عيوب اين تجهيز امتناع كرد. مدير عامل شركت انتقال گاز ايران ادامه داد: بر اساس برآوردهاي هاي اوليه در سال 96 بيش از 265 هزار يورو براي تعمير و راه اندازي مجدد گيربكس برآورد شد در حالي كه سال 1400 تنها با 15 هزار يورو اين تجهيز بومي سازي شد.
به گفته وي، با اعتماد به ظرفيت جوانان توانمند منطقه 8 عمليات انتقال گاز ايران، در قالب كار تيمي تمام عيار و تنها با كمتر از 500 ميليون تومان( 15 هزار يورو)، موفق به بومي سازي گيربكس الكتروكمپرسور تاسيسات تقويت فشار گاز تبريز شده ايم.
مدير عامل شركت انتقال گاز ايران با بیان اینکه این شرکت به دانش فنی گیربکس های فویت آلمان دست یافته است، اعلام كرد: تعمير، مونتاژ، نصب و راه اندازي گيربكس الكتروكمپروسور واحد F تاسيسات تقويت فشار گاز تبريز، با موفقيت انجام شد و اين تجهيز راهبردي هم اكنون در حال بهره برداري است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: از وزیر نفت که با وجود شرایط تحریم و محدودیت منابع وضع صنعت نفت را بهبود بخشیده است، تشکر می کنیم.
فریدون حسنوند نیز در این جلسه گفت: وزارت نفت باید تحریم را دور بزند، آن را بشکند و با صادرات و فروش نفت نیاز ارزی کشور را تأمین کند و شرایط اقتصادی کشور را بهبود بخشد. وی تصریح کرد: وزارت نفت افزون بر انجام مسئولیت های اصلی خود، در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و ... نیز پیش قراول بوده است. رئیس کمیسیون انرژی مجلس با تاکید بر اینکه صنعت نفت به سرمایه گذاری نیازمند است، بیان کرد: این وظیفه کمیسیون انرژی مجلس است که منابع مالی جدید برای توسعه این صنعت ایجاد کند، همچنین معتقدم وزارت نفت از سهم ۱۴.۵ درصدی فروش نفت محروم است که این سهم باید به وزارت نفت بازگردد. حسنوند گفت: ما هم به عنوان کمیسیون انرژی مجلس مسئولیت داریم تا به وزارت نفت در زمینه فروش نفت کمک کنیم، باید بتوانیم با سازوکارهایی اگر مشتری نفت وجود دارد، معرفی و صلاحیت آن را این وزارتخانه مشخص کند.
وزیر نفت در بیست وسومین نشست جی ای سی اف:
وزیر نفت، تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران را در تعارض با اصول و مقررات حقوق بین الملل دانست و گفت: این نگرش نمی تواند حافظ صلح و امنیت بین المللی از جمله پرداختن مؤثر به موضوع تغییر اقلیم، سرمایه گذاری و انتقال فناوری در حوضه انرژی بویژه گاز طبیعی باشد. جواد اوجی در بیست وسومین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) با بیان اینکه مایه خوشوقتی است که به عنوان وزیر نفت ایران، برای نخستین بار در جمع شما حاضر می شوم، اظهار کرد: لازم می دانم از کشور دوست، بولیوی برای برگزاری این نشست سپاسگزاری کنم. امیدوارم این نشست بتواند با اتخاذ تصمیم های مؤثر و راهبردی، گام دیگری همسو با تحقق اهداف مجمع بردارد. وی با بیان اینکه در دو سال گذشته، در نتیجه شیوع ویروس عالم گیر کرونا، اقتصاد جهانی و به تبع آن، بازار گاز متحمل آسیب های قابل توجهی شده است که آثار آن، الگوهای تولید و مصرف انرژی جهان را حتی در میان مدت با تغییرات و تحولات اساسی روبه رو خواهد کرد، افزود: با وجود همه دشواری های دو سال گذشته، کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز توانسته اند با پایبندی به اصول و اهداف تصریح شده در اساسنامه مجمع، چالش ها و بی ثباتی های موجود در بازار گاز را مدیریت کنند.
وزیر نفت به نقش کلیدی گاز در دوره گذار انرژی اشاره کرد و گفت: گاز طبیعی، نقشی مهم و کلیدی در دوره گذار به یک سیستم پایدار انرژی با کربن کمتر دارد و به دلیل مزیت های محیط زیستی و اقتصادی، حتی با وجود توسعه انرژی های تجدیدپذیر می تواند برای ارتقای اطمینان از تأمین پایدار انرژی، جزئی از راهبرد جهانی انرژی سبز برای مقابله با آثار تغییر اقلیم باشد. اوجی تصریح کرد: منابع فراوان و گسترده گاز طبیعی در ایران و دیگر نقاط مختلف جهان، امکان دسترسی همگانی به انرژی پاک و مقرون به صرفه را برای رسیدن به هدف هفتم توسعه پایدار مصوب سازمان ملل متحد فراهم می کند. وی تأکید کرد: جهان باید به مسؤولیت مشترک؛ اما متفاوت کشورهای توسعه یافته نسبت به کشورهای در حال توسعه توجه کند و فرصت مناسبی برای گذار انرژی این کشورها را فراهم آورد.
وزیر نفت با بیان اینکه انتقال فناوری، وعده ای ۵۰ ساله است که هنوز با سختی های بی شماری روبه روست و کشورهای در حال توسعه بویژه کشورهای صادرکننده گاز نیاز بیشتری به چنین فناوری هایی دارند، گفت: ظهور سیاست های جدید برای به صفر رساند کربن، کاهش مقدار کربن تولیدشده از فرایند چرخه تولید گاز طبیعی را ضروری کرده است. اوجی ادامه داد: در بلندمدت باید امکان استفاده از فناوری های جدید نظیر جذب کربن، بهره برداری و ذخیره سازی یا هیدروژن آبی و کاهش نشت گاز متان مدنظر کشورهای توسعه یافته قرار گیرد، در غیر این صورت سخنرانی های جذاب سران شرکت کننده در COP26 در حمایت از قرارداد پاریس و مبارزه با تغییرات اقلیم، تنها یک سخنرانی تلقی خواهد شد. وی با تأکید بر اینکه امنیت تقاضای گاز طبیعی از پارامترهای مهم برای تضمین سرمایه گذاری کافی و افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی در بلندمدت است، اظهار کرد: در این خصوص، گفت وگوی سازنده و همکاری با تمامی طرف های درگیر اعم از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان می تواند امنیت عرضه و تقاضای گاز طبیعی را تضمین کند و در نهایت به نفع دو طرف خواهد بود. وزیر نفت گفت: معتقدم برای ارتقای همکاری کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز در زمینه های مختلف فناوری، توسعه و ثبات بازار گاز بیش از پیش ضروری است.
اوجی با بیان اینکه افزایش چشمگیر و ناگهانی اخیر قیمت گاز طبیعی و ال ان جی در اروپا، آسیا و آمریکا که تا به حال بی سابقه بوده است، نشان دهنده آسیب پذیر بودن کشورهای توسعه یافته در مقابل نوسانات پیش بینی نشده تحولات انرژی است، گفت: این تحولات، بیانگر نیاز به افزایش بیشتر همکاری ها و سیاست زدایی کردن از جریان تولید انرژی در جهان است. وی افزود: راهبرد اساسی برای غلبه بر چالش های امنیت انرژی جهان، نه رویکردهای سیاسی و تحریم های یکجانبه، بلکه بازگشت به منطق اقتصادی و چندجانبه گرایی است. وزیر نفت با بیان اینکه استفاده از ابزار تحریم های یکجانبه از سوی آمریکا علیه ایران، قوانین جهانی و چندجانبه گرایی را تخریب و معیشت توده های مردم را هدف قرار می دهد و در تعارض با اصول و مقررات حقوق بین الملل است، اظهار کرد: این نگرش نمی تواند حافظ صلح و امنیت بین المللی از جمله پرداختن مؤثر به موضوع تغییر اقلیم، سرمایه گذاری و انتقال فناوری در حوضه انرژی، بویژه گاز طبیعی باشد.
وی با تأکید بر اینکه دستیابی به اهداف متعالی تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده گاز بیش از گذشته به همکاری و هماهنگی اعضا نیاز دارد، افزود: ایران، به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان مخازن گاز طبیعی و از بزرگترین دارندگان شبکه توزیع داخلی گاز طبیعی در جهان، آمادگی دارد برای هرگونه همکاری در این زمینه پیشگام شود.وزیر نفت با بیان اینکه ایران از هرگونه همکاری جمعی یا دوجانبه با کشورهای تولیدکننده گاز به گرمی استقبال می کند و همه تلاش خود را برای حفاظت از منافع صادرکنندگان گاز و ثبات بازار گاز به کار خواهد بست، تصریح کرد: اطمینان دارم که با ارتقای همکاری و همبستگی میان ما، ضمن مواجهه با چالش های تغییرات اقلیمی، آینده ای روشن در پیش روی کشورهای جی ای سی اف است.اوجی در پایان گفت: ایران در دولت ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، همانند گذشته به همکاری سازنده و حمایت مؤثر از جی ای سی اف همسو با حفاظت از منافع جمعی کشورهای عضو ادامه خواهد داد.
در ۷ ماه امسال محقق شد
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران از ابتدای امسال تاکنون، ۱۷۸ پروژه مسؤولیت اجتماعی به ارزش ۲۶۴ میلیارد تومان را تکمیل و افتتاح کرده است. به گزارش شانا، پروژه های ورزشی و خدماتی، بیشترین سهم را از میان پروژه های تکمیل شده مذکور به خود اختصاص داده اند، به طوری که در این مدت، ۷۱ پروژه ورزشی و ۷۰ پروژه خدماتی تکمیل و بهره برداری شده است. تکمیل و بهره برداری از ۱۶ پروژه آموزشی، ۱۴ پروژه بهداشتی و هفت پروژه راه را نیز می توان بخشی دیگر از پروژه های تکمیل شده مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در حوزه مسؤولیت های اجتماعی برشمرد.
بر اساس این گزارش، دولت سیزدهم نیز رویکرد مثبتی را نسبت به بحث مسؤولیت اجتماعی در پیش گرفته است؛ از تأکید وزیر نفت و پیگیری مستمر مدیران مربوطه برای تأمین بهینه سوخت زمستانی تا موافقت با تخصیص میلیاردها تومان اعتبار به پروژه های عمرانی خوزستان که دستور آن در سفر وزیر نفت به این استان صادر شد. دستور تأمین اعتبار مجتمع فرهنگی _ورزشی سردار سلیمانی در استان کرمان، برنامه ریزی برای اجرای بیش از ۱۰۰ پروژه مسؤولیت اجتماعی در استان ایلام و دستور احداث مرکز آموزشی در ایذه به نام شهید علی لندی از دیگر نشانه های این رویکرد مثبت در ماه های اخیر بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی «علیرضا دامغانی» را به عنوان سرپرست حراست این شرکت منصوب کرد.
در متن حکم محسن خجسته مهر آمده است:
«با عنایت به تعهد، تخصص و تجارب ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان «سرپرست حراست شرکت ملی نفت ایران» منصوب می شوید.
امید است با اتکال به خداوند متعال و همکاری مدیران و کارکنان ارزشمند آن امور در انجام مأموریت های محوله موفق باشید.»
انتصاب مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت نفت
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین در حکمی «فریدون کردزنگنه» را به عنوان مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار این شرکت منصوب کرد.
متن حکم محسن خجسته مهر به شرح زیر است:
«نظر به تعهد، تخصص و تجربیات ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار» منصوب می شوید.
کرسی دبیرکلی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) به محمدحامل، نامزد معرفی شده الجزایر رسید.
اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز در بیست وسومین نشست خود که روز سه شنبه (۲۵ آبان ماه) برگزار شد، بر سر انتخاب محمد حامل به عنوان چهارمین دبیرکل این مجمع به اجماع رسیدند. کاندیدای ۶۴ ساله الجزایر برای احراز پست دبیرکلی ۳۹ سال تجربه فعالیت در حوزه های مختلف دنیای انرژی دارد. وی با مدرک مهندسی معدن و اقتصاد، هم اکنون مشاور ارشد محمد عرقاب، وزیر انرژی الجزایر است. بیش از پنج سال فعالیت به عنوان مشاور ارشد دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و هفت سال حضور در سمت ریاست دپارتمان مطالعات انرژی اوپک در سوابقش به چشم می خورد. محمد حامل اول ژانویه سال ۲۰۲۲ کار خود را به عنوان چهارمین دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز آغاز می کند.
معاون وزیر نفت در امور گاز:
معاون وزیر نفت در امور گاز اظهار کرد: آینده جهان با صنعت گاز است؛ هرچند انرژی های تجدیدپذیر هم یکی از گزینه هاست؛ اما در میان مدت، این گاز است که حرف نخست را در تأمین انرژی جهان می زند. مجید چگنی در آیین تکریم و معارفه مدیران توسعه منابع انسانی و مدیریت ساختار گفت: حوزه منابع انسانی در صنعت گاز، حوزه ای نیست که متولی آن فقط مدیریت منابع انسانی باشد؛ بلکه به لحاظ پیچیدگی موجود در سازمان، نیازمند آن است که همه سطوح مدیریتی در سطح شرکت، در این امر خطیر تلاش کنند. وی افزود: در واقع برای رسیدن به اهداف سازمان و دستیابی به موفقیت های سازمانی، همه واحدها و حوزه ها باید درگیر منابع انسانی که بزرگترین سرمایه سازمان است، باشند. معاون وزیر نفت در امور گاز ادامه داد: همان طور که پیش تر نیز گفتم، تودیع و معارفه افراد در سازمان به منزله ضعف عملکرد یا کارایی نداشتن آنان نیست، این امر از آن روست که هر فرد، ظرفیت خاصی دارد و بهتر است که در یک جایگاه، از ظرفیت های مختلف استفاده شود، ضمن اینکه با این کار، گردش نخبگان در حوزه های مختلف در سازمان اجرا می شود و دوستان در سنگری دیگر به فعالیت های خود ادامه می دهند تا سازمان، پویایی و شادابی خود را حفظ کند. چگنی با بیان اینکه هر سازمان پویایی به این جابه جایی ها نیاز دارد، اظهار کرد: گاهی در این تغییر و تحولات، فکر و ایده ای جدید به سازمان تزریق می شود که می تواند برای دستیابی به اهداف سازمان بسیار مؤثر باشد، ضمن آنکه دوستان باتجربه نیز در دیگر جایگاه ها نقش آفرینی می کنند. وی تصریح کرد: باید از ظرفیت افراد در جاهای مختلف استفاده شود. در این صورت می توان منتظر اتفاق هایی نو و تازه بود؛ اتفاق هایی که می تواند حضور مؤثر و تأثیرگذار فرد در رسیدن به اهداف و مأموریت های سازمان را نشان دهد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران این تغییرات را برای خدمت رسانی مطلوب به مردم دانست و گفت: از آنجا که هم سازمان، بسیار پیچیده است و هم نفراتی که در جاهای مختلف کار می کنند، با ظرفیت ها، عقاید، اعتقادات و فرهنگ های متفاوت در سازمان حضور دارند، بنابراین ایجاب می کند که مشارکتی جمعی برای بهبود وضع منابع انسانی در دستور کار قرار گیرد. چگنی تصریح کرد: توسعه کار گروهی در همه ارکان سازمان با اولویت مباحث آموزشی و تقویت سیستم های مدیریت منابع انسانی موجود برای تطبیق با سیستم های روزآمد دنیا و پیاده سازی و استقرار سیستم های نوین از دیگر مواردی است که به جد، باید در حوزه مدیریت منابع انسانی مورد توجه قرار گیرد. وی با بیان اینکه باید شرایطی را به وجود آوریم تا همه همکاران در رسیدن به اهداف سازمان با هم، هم افزایی داشته باشند، اظهار کرد: لازمه موفقیت هر سازمان، در اولویت قرار دادن توسعه کار است؛ زیرا همگرایی به وجود آمده، می تواند در به ثمر رساندن کارها بسیار مؤثر باشد. معاون وزیر نفت در امور گاز ادامه داد: هم اکنون آینده جهان با صنعت گاز است؛ هرچند که انرژی های تجدیدپذیر هم یکی از گزینه هاست؛ اما در میان مدت، این گاز است که حرف نخست را در تأمین انرژی جهان می زند. چگنی در پایان، با بیان اینکه صنعت گاز اکنون به صورت یک برند درآمده و ما باید خرسند باشیم که در صنعتی به این عظمت افتخار خدمت رسانی به مردم را داریم، از زحمات و تلاش های ولی الله دینی، مدیر پیشین توسعه منابع انسانی و مجید کشاورز، مدیر پیشین مهندسی ساختار قدردانی کرد و ضمن تبریک به ولی الله دینی به عنوان سرپرست جدید مهندسی ساختار و محمدحسین ساعتیان برای تصدی سرپرستی مدیریت توسعه منابع انسانی، برای آنان آرزوی توفیق در خدمت رسانی به مردم را کرد.
گزارش «مشعل» از مشارکت شرکت حفاری در اکتشاف منابع
مشعل حفارمردان صنعت نفت، پس از تلاشی طولانی، بتازگی به موفقیتی دست یافته اند که حاصل جمع آن، بازگشت امید و زندگی به مردم سیستان و بلوچستان بوده است؛ انجام فعالیت حفاری و اکتشافی به منظور اکتشاف منابع ناشناخته آب سازندی یا آب ژرف تجدیدپذیر در دشت سیستان که نتیجه آن تا این لحظه روزنه ای از حیات را برای مردم این منطقه در زمینه تامین آب شرب و همچنین کشاورزی به همراه خواهد داشت. کم آبی، بحران و معضلی دیرینه است که گویی با نام سیستان و بلوچستان گره خورده تا مشقت زندگی در این نقطه از ایران در کنار دیگر مشکلات دو چندان شود. رنج تهیه آب، مقابله با گاندوها و گالن های سنگین پر شده از آن، روی دوش زنان یا صفوف طولانی برای گرفتن آب آشامیدنی و روایت مردمان این خطه از اتلاف دام هایشان از بی آبی و... هیچ کدام نمی تواند لحظه ای هر چند کوتاه، مشقت بی آبی آنان را برای ما به تصویر بکشد. از این رو هر خبری مرتبط با آب، مردم این خطه از کشور را خرسند می کند، تا جایی که تلاش موفقیت آمیز حفارمردان در رسیدن به آب، صفوف نماز شکر را در کنار چاه های به آب رسیده از سوی امام جمعه و مردم این نقطه تشکیل می دهد تا از فرشی که قرار است آب آبادانی را به ارمغان آورد، شکران نعمت را به عرش خدا بجا آورند. این یعنی امید و بازگشت آبادانی به زندگی یکایک مردمان این منطقه. صحبت از سرزمین ناشناخته شرق ایران، یعنی سیستان و بلوچستان است که دکل و تجهیزات در قالب 150 محموله سنگین و ترافیکی از اهواز روانه این نقطه شده تا تلاش برای رسیدن به آب را در چاه های آن آغاز کند؛ تلاشی که حالا به ثمر نشسته و پس از سال ها، امید را در دل مردم زنده کرده است. باید بدانید که این اقدام از سوی شرکت ملی حفاری ایران در قالب طرح های مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت به ثمر نشسته است.
مرید پور بابادی، مدیر پروژه منابع آب زیرزمینی شرکت ملی حفاری ایران در زمینه این طرح، به هفته نامه «مشعل» یادآور می شود: شرکت ملی حفاری ایران، سابقه انجام حفاری در چاه های آب را پیش از این به صورت حفاری چاه های کم عمق، نیمه کم عمق یا عمیق در اقصا نقاط کشور دارد که نمونه آن را می توان در استان های مختلف از جمله فارس، خوزستان، شمال و ... سراغ گرفت.
البته در میان مهم ترین پروژه های اجرایی شده در این زمینه، می توان به نمونه ای اشاره کرد که قبلا در آب های پروژه زمین گرمایی سبلان انجام شده و به ثمر نشسته است.
پوربابادی درباره طرح سیستان توضیح می دهد: این طرح مرتبط با یک طرح مطالعاتی است که از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری انجام شده که براساس موافقت نامه با یکی از شرکت های دانش بنیان به امضا رسیده و براین اساس در این طرح کارفرما، شرکت ملی حفاری ایران و تحت مدیریت معاونت علمی ریاست جمهوری بوده است. به گفته او، شرکت ملی حفاری ایران نیز پس از عقد قرارداد، اقدام های لازم را انجام داد و پس از انتخاب دستگاه 78 فتح، به عنوان یکی از دستگاه های سنگین شرکت ملی حفاری ایران، مقدمات عملیات انتقال را از اهواز به سمت چاه (2 ) سیستان آغاز کرد. این دکل در آن مقطع در اختیار شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و مشغول حفاری بوده که با اخذ مجوز از این شرکت برای این طرح اختصاص داده شد. باید بدانید رساندن تجهیزاتی در این سطح و مقیاس، از اهواز به سیستان، کار آسانی نیست. مدیر پروژه منابع آب زیرزمینی شرکت ملی حفاری ایران در زمینه سختی این موضوع می گوید: تجهیزات در مسیر با گذر از استان های مختلف و مسیرهای سخت گذر و البته شرایط خاص کرونایی در قالب 150 محموله سنگین و ترافیکی بعد از گذشت دو ماه به سیستان رسید و عملیات حفاری به شکل عملی آغاز شد.
جزییات طرح حفاری در سیستان
موقعیت کار شرکت ملی حفاری ایران در زمینه طرح اکتشاف آب در منطقه چاه سیستان 2 در 45 کیلومتری زابل و نزدیک شهر سوخته بوده که به منطقه شرق معروف است و عملیات حفاری مرتبط با آن تحت نظارت کارفرما انجام شده است.
در هر دکل حفاری مشتمل بر 120 تا 140 نفر شاغل هستند که در 4 شیفت کاری مشغول فعالیت بوده که البته 2 شیفت آن همیشه در حال کار هستند. دستگاه 78 فتح برای حفاری اکتشافی آب در سیستان نیز از این امر مستثنا نبوده و 150 نفر در مدت حفاری روی آن کار می کردند که در نهایت با آغاز کار، حفاری چاه اکتشافی تحت نظارت کارفرما انجام شد. ممکن است برای شما هم این سوال مطرح شود که حفاری و اکتشاف در صنعت نفت و حوضه آبی چه تشابهاتی دارند؟ پوربابادی در این زمینه معتقد است که تمام عملیات در چاه ژرف همچون عملیات در صنعت نفت بوده و خطرات ریسک و مراحل انجام کار مشابه هم هستند. او توضیح می دهد: در حفاری آبی نیز همچون نفت، زمانی که چاه اکتشافی حفر می شود، نمی دانیم چه اتفاقی می افتد؟ ممکن است یکباره با نفت و گاز یا هر سیالی مواجه شویم، بنابراین از ریسک های مشابه هم برخوردارند. در نتیجه از نظر نوع حفاری مثل نفت است، همان فرایند و از نظر عملیات اجرایی و نوع برخورد و استخراج، روندی یکسان طی می شود. از این رو در هر فعالیت اکتشافی، ریسک های مختلف در نظر گرفته می شود و برای رخدادهای مختلف در حفاری آمادگی داریم.
از مدیر پروژه منابع آب زیرزمینی شرکت ملی حفاری ایران، درباره مجموع فعالیت های انجام شده در سیستان از سوی شرکت ملی حفاری ایران سوال می کنم که می گوید: در مجموع در این طرح، تاکنون 3 حلقه شامل 2 حلقه اکتشافی و یک حلقه تعمیری انجام شده که نتیجه کار رضایت بخش بوده است و با نتیجه حاصله، انتظارات بیشتر و حمایت ها هم بیشتر شد.
پوربابادی در باره واکنش مردم به حفاری موفقیت آمیز در این پروژه نیز توضیح می دهد: در این پروژه با مردم بسیاری در تماس و رفت و آمد بودم؛ مردمی نجیب و غیرتمند که برخوردی مناسب داشتند. همچنین مقامات محلی از فرماندار، استانداری، دفتر امام جمعه و ...که شاهد حمایت تمامی آنها بودیم و در طول فعالیت ما در این پروژه، حضوری مستمرداشتند. باید بگویم نتیجه مثبت حفاری، باعث خرسندی همگان شد و در این میان، ما شاهد یکی از لذت بخش ترین لحظات و صحنه ها بودیم که خستگی فعالیت یکساله ما را رفع کرد و پس از رسیدن به آب در طول حفاری با انتشار خبر آن، امام جمعه منطقه، وضو گرفتند و مردم با تشکیل صف در همان نقطه، به اقامه نماز جماعت پرداختند. این صحنه، اشک شوق را از چشم همگان جاری کرد. اینها همه از امید بود. آنچه لازم می دانم در زمینه این پروژه اشاره کنم، این است که ما در انجام این کار و در مقایسه با سایر پروژه ها، سود مالی را در نظر نمی گیریم؛ بلکه بعد معنوی و عام المنفعه کار از اهمیت بیشتری برایمان برخوردار است.مدیر پروژه منابع آب زیرزمینی شرکت ملی حفاری ایران در ادامه این گفت وگو، با اشاره به روند فعالیت شرکت ملی حفاری ایران در سیستان می گوید: لازم می دانم از حمایت های مدیریت ارشد شرکت ملی حفاری ایران، معاونت های مختلف، همکاران در بخش های عملیات، خدمات، خدمات فنی، ویژه و پشتیبانی تشکر کنم که با بعد مسافت از اهواز تا زاهدان، سختی زیادی را در اعزام نیرو متحمل شدند و شرایط اقلیمی خاص سیستان را از جمله بادهای 120 روزه گرد و خاک و غبار و ... تحمل کردند تا این کار به نتیجه برسد. بنابراین از اینجا به همه آنها، خدا قوت و خسته نباشید می گویم.
آیا فعالیت شرکت ملی حفاری ایران در منطقه سیستان ادامه می یابد؟ پوربابادی در این زمینه می گوید: ما یک دکل دار هستیم و کارفرمای اصلی، برنامه بعدی را اعلام می کند و در واقع فاز بعدی کار به کارفرما بستگی دارد که آیا دکل مستقر باشد یا دکل های دیگر هم اضافه شود. شرکت ملی حفاری ایران با توجه به در اختیار داشتن تخصص، نیروی انسانی و امکانات برای پروژه های مردمی و عام المنفعه، اعلام آمادگی می کند که برای تمامی آنها امکان حضور خواهیم داشتیم.
خبر خوش مجری طرح حفاری چاه های آب برای اهالی دیار مهربانی
محمدجواد بلورچی، مجری طرح حفاری چاه های آب در سیستان که به عنوان کارفرمای شرکت ملی حفاری ایران مشغول فعالیت هستند، در گفت و گو با هفته نامه “مشعل»به تشریح اقدام های انجام شده از سوی صنعت نفت در راستای عمل به مسؤولیت اجتماعی پرداخته و می گوید: اگر چه مشکلات و موانع متعدد، برای کار نکردن مهیا بود؛ اما با تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت ملی حفاری ایران، شاهد نتایج مثمرثمری بودیم. او اشاره می کند: حجم فعالیت شگرف انجام شده و استمرار در آماده به کار نگه داشتن دکل 78 فتح به دست و بازوان تناور حفارمردان ملی حفاری، شدنی تر از همیشه بود؛ زیرا قرار بود این بار به جای نفت برای صادرات، آب برای آبادانی سرزمین سیستان فراهم شود. در ادامه مسیر حضور اثرگذارتر و پرقدرت تر شرکت ملی حفاری برای تامین آب بیش از پیش مورد نیاز است. متن این گفت و گو در ادامه می آید:
این چاه ها به منظور اکتشاف منابع ناشناخته آب سازندی یا آب ژرف تجدیدپذیر در دشت سیستان انجام شده و با سرمایه گذاری، هدایت و حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سرمایه گذاری و اجرای یک شرکت دانش بنیان و طراحی و نظارت شرکت دانش بنیان دیگر و پیمانکاری شرکت ملی حفاری ایران در حال انجام است.
ماموریت شرکت ملی حفاری ایران، مشتمل بر حفاری موفق چاه سیستان (2) تا 1881 متر و تولید بیشتر از 25 هزار بشکه در روز(42 لیتر در ثانیه) آب از آبخوان آرتزین زابل بوده و اکنون حفاری موفق تا 1792 متری و آرتزین بیش از 12 لیتر در ثانیه آب از این آبخوان از نتایج همدلی، طراحی، نظارت و اجرای بهینه برنامه ها در زمان تعیین شده را می توان از دستاوردهای بزرگ چاه های سیستان عنوان کرد که شرکت ملی حفاری ایران و کارکنان متخصص، پرتلاش و کوشای آن، نقشی کلیدی در این موفقیت ها داشتند که برای این فعالیت، دکل 78 فتح شرکت ملی حفاری ایران در دشت سیستان استقرار یافته و با 1500 کیلومتر فاصله از مرکز عملیات در اهواز، در اقدامی به یاد ماندنی، دشت تفتیده و خشک سیستان را در پهنه ناشناخته این استان، زمینه ظهور منابع آب تجدیدپذیر زابل قرار داده است.
ارسال دکل با این بعد از مسافت و همچنین نبود هیچ داده مشابه در این فعالیت، به روز رسانی، تقویت و تجهیز دکل به تمامی امکانات مورد نیاز عملیات اکتشاف در سرزمین ناشناخته شرق ایران از جمله تجهیز دکل به 3 پمپ گل، 4 ژنراتور، 3 شیکر، مخازن آب و سیلوی سیمان مورد نیاز و بسیاری موارد دیگر که همگی طی مدت کوتاهی فراهم شد و سپس در شرایط بد و سخت آب وهوایی سیستان و با گردوغبار فراوان، دوری مسیر و پروازهای طولانی و ... به ثمر رسید. بدون شک این فعالیت ها در اوج شرایط تحریم، امری نشدنی به نظر می رسید که به همت مدیران، مهندسان، تکنیسین ها و کارگران حرفه ای شرکت ملی حفاری ایران محقق شد.
آب، منشأ زندگی و آبادانی است و نفت و گاز، سرمایه بهتر شدن زندگی. به یقین تلاش برای اکتشاف زندگی، اقدامی به مراتب درخشان تر و حیاتی تر از هر اقدام دیگر است و به دلیل همین اهمیت، میزان دقت و هوشمندی کارکنان نیز باید افزایش یابد. درست است که برای کشف آب، مطالعاتی انجام و چاه برای رسیدن به آب حفر می شود؛ اما این نکته را نباید از نظر دور داشت که در پهنه شرق ایران و دشت سیستان، پیش از چاه سیستان( 1 ) در سال 97 هیچ چاهی عمیق تر از 300 متر حفر نشده بود و حفاری در رسوبات دریاچه هامون می توانست خطرهایی جدی در برداشته باشد. بنابراین از ابتدا تمام تجهیزات لازم برای عملیات ایمن و دقیق پیگیری و انجام شد، ضمن آنکه، این فعالیت ها درست در ایام بحران همه گیری کرونا در حال انجام بوده و هست که بدون شک سلامت و تندرستی کارکنان، بویژه در این شرایط سخت، یکی از نگرانی های همیشگی مدیریت پروژه به شمار می رفته است.
دوری راه و بعد مسافت، کمبود نقدیندگی، نبود لوازم یدکی، کمبود لوازم بهداشتی و پزشکی، دل نگرانی کار کنان و خانواده در شرایط پاندمی، کمبود تجهیزات ارتباطی به دلیل کمبود امکانات مخابراتی در سیستان، گردوغبار و بادهای 120 روزه سیستان که دکل و پرسنل آن برای مقابله با آن تجهیز نشده بودند، تنها بخش محدود و مختصری از سختی ها و مشکلات مسیر بود. برای کوچکترین وسیله، باید منتظر رسیدن محموله ای از اهواز می بودیم و در این شرایط کار کردن سخت و دشوار بود. در یک کلام تمام شرایط برای کار نکردن مهیا بود.
از شروع همکاری شرکت ملی حفاری همواره بیش از 100 نفر در دکل مستقر و مشغول به کار بودند. حجم کارهای انجام شده شگرف و استمرار در آماده به کار نگه داشتن دکل 78 فتح به دست و بازوان تناور حفارمردان ملی حفاری، شدنی تر از همیشه بود؛ زیرا قرار بود این بار به جای نفت برای صادرات، آب برای آبادانی سرزمین سیستان فراهم شود. حال که در دو چاه جدید با فاصله 70 کیلومتر از هم اکتشاف ها تکرار شده، در ادامه مسیر، حضور اثرگذارتر و پرقدرت تر شرکت ملی حفاری برای تامین آب بیش از پیش مورد نیاز است.
دعای مردم نجیب و خونگرم سیستان و بلوچستان، پشت سر دست درکاران پروژه است. تمام لحظات همکاری با دوستان ارزشمندم در شرکت ملی حفاری، از مدیر پروژه آقای پوربابادی گرفته تا مدیران شرکت، رؤسای دستگاه های دکل 78، پرسنل متخصص، تلاشگر و دوست داشتنی این شرکت که همواره مانند انگشت های یک دست عمل و با لباس کم در شب های سرد زمستانی کارکردند و در روزهای بسیار گرم و غبارآلود خم به ابرو نیاوردند وکمبودها را با دوستی و شفقت پشت سر گذاشته، جزو خاطرات خوب من است و همواره از دوستان خوب و اثر گذار من تلقی خواهند شد. خدا یارو یاورشان باد. به امید ایرانی آباد و سربلند.
شرحی بر رخداد اخیر در حوزه سامانه هوشمند سوخت
سعید محمد بیگی چهارم آبان ماه امسال، سامانه هوشمند سوخت کشور دچار اختلال و سوخت رسانی در حوزه حمل و نقل برای مدتی مختل شد. وقوع چنین رخدادهایی در دنیا مسبوق به سابقه است و با رشد روزافزون فناوری های جدید به ویژه در حوزه های نرم افزاری، آخرین آن نیزنخواهد بود. ازآنجا که استفاده ازسامانه هوشمند سوخت در دنیا بی سابقه است، می توان این رخداد را نخستین اتفاق مهم در زمینه سوخت رسانی برشمرد. دربازخوانی این پرونده، هفته نامه «مشعل»باعلی اکبرنژاد علی، معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و رئیس امور جایگاه های معاونت اجرایی سامانه هوشمند سوخت این شرکت گفت و گو کرده است که مشروح آن را می خوانید.
حدود ساعت11صبح چهارم آبان ماه خبر رسیدفرآیند سوختگیری درشماری ازجایگاه های عرضه سوخت مختل شده است. این رخداد در زمانی کوتاه فراگیروسراسری شد تاجایی که سامانه هوشمند کارت سوخت، به طورکامل از دسترس خارج شد واین یعنی ازکارافتادن بیش از4200 جایگاه عرضه سوخت با نزدیک به 55 هزار نازل. اینها صحبت های نژادعلی است که این اختلال تقریبا همزمان با قبول مسئولیتش درپست معاونت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران رخ داد. وی نخستین جایگاهی را که درتهران توقف فعالیت سوختگیری باکارت سوخت درآن گزارش شد، جایگاه 115میدان فردوسی می خواند و می افزاید: درپی این تماس، دیگر جایگاه ها و متعاقب آن مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز تماس های مشابهی مبنی بر قطع فعالیت سوخت گیری را اعلام کردند؛ این یعنی شروع یک بحران؛ بحرانی که باآن رو به رو شده بودیم وباید مدیریت می شد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: ازآنجا که این اختلال، سراسری بود وفعالیت همه جایگاه های عرضه سوخت کشور راباهدف ایجاد اختلال در سامانه سوخت رسانی نشانه رفته بود، باید به سرعت تصمیم گیری می شد تا شرایط هرچه زودتر به روال عادی بازگردد و این کار بسیار دشواری بود. وی درادامه اظهار کرد: درشرایط بحران، درحوزه سوخت رسانی مانند دیگرحوزه ها پلان ها وسناریوهای متفاوتی برای مقابله بابحران پیش بینی شده است؛ ازاین روی درگام نخست باتشکیل کمیته بحران تصمیم براین شد که سامانه هوشمند سوخت ازمدارخارج وسوختگیری خودروها درجایگاه ها با نرخ دوم یعنی سه هزارتومان به صورت دستی(سنتی)انجام شود. نژادعلی گفت: پیرو این تصمیم گیری، درفازنخست، راه اندازی حدودیک سوم جایگاه های سوخت کشوربه صورت دستی آغازشد تاسوخت رسانی ادامه یابد؛ ورودهمزمان تیم های فنی به موضوع برای رفع مشکل نیزپلان دوم برای رویارویی بااین بحران بود. برهمین اساس، یکی ازجایگاه های عرضه سوخت (جایگاه میدان فردوسی) پایلوت عملیات تیم فنی قرار گرفت وبا سلسله اقدام های فنی و البته زمان بر، این جایگاه به سامانه بازگشت وسوخت گیری باکارت سوخت در آن امکان پذیرشد.
پیرو این موفقیت، تیم های ویژه ای مرکب ازنیروهای فنی– عملیاتی، سامانه هوشمند سوخت، حراست، نیرو های اعزامی از بخش های مختلف صنعت نفت که به کمک آمده بودند، همراه با تیم های عملیاتی شکل گرفته در سی وهفت منطقه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بامراجعه به جایگاه های سراسرکشور، همین راهکار را برای راه اندازی جایگاه هادر دستور کار قرار دادند و جایگاه ها را با اتصال به سامانه هوشمند به تدریج وارد مدار کردند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: درسامانه هوشمند سوخت بنابر قرارداد باپیمانکار، تیم های پشتیبانی پیش بینی شده است که درچنین شرایطی واردعمل شوند. در اختلال اخیرنیز تیم های پشتیبان سامانه هوشمندسوخت بنابرمسئولیت قرار دادی، بادیگرافراد فنی– عملیاتی همراه بودند تا رفع مشکل شود.
نژادعلی تصریح کرد: شرایط حادث شده به گونه ای بود که هم حفاظت از اطلاعات وهم زمان درآن اهمیت بسزایی داشتند؛ بنابراین تیم های فنی– عملیاتی تلاش می کردند درکوتاه ترین زمان ممکن، تعداد جایگاه های بیشتری راوارد مدارکنند تاآنجا که تا ساعت21 همان روز، نزدیک به هزارجایگاه باکمک وهمدلی نیروهای شرکت کننده در عملیات، راه اندازی و وارد مدار شدند وسوخت رسانی تاحد زیادی به روال عادی بازگشت.
وی با اشاره به این که درحوزه سوخت، تنها کشوردر دنیا هستیم که به واسطه برخی عوامل مانند کنترل مصرف بنزین وجلوگیری ازعرضه خارج ازمجاری رسمی، سوخت را به صورت الکترونیک عرضه می کنیم، ادامه داد: در کشورهای دیگر نیز نظیر اختلال اخیر دردیگر بخش ها مانند انتقال فرآورده، ولوها و. . . اتفاق افتاده است وبا توجه به جهش های نرم افزاری گسترده، نمی توان نقطه پایانی را برای پایان وقوع چنین اختلالاتی قائل شد، اما این راهم باید درنظر گرفت که حفاظت از اطلاعات نیزبرهمین رویه پیش رفته است.
نژاد علی درباره آموزه های دریافتی از این اختلال گفت: ازآنجا که درهیچ فرایند و درهیچ سامانه نرم افزاری، نمی توان مراقبت ها وحفاظت ها را مطلق در نظر گرفت و بسته به موارد سخت افزاری ونرم افزاری، احتمال خطا درآنها ناممکن نیست، احتمالاتی که برای ازکار افتادن سیستم های نرم افزاری وسخت افزاری می تواند وجود داشته باشد، درگروه های مرتبط بررسی و راه های مقابله با آنها پیش بینی می شود. اما اغلب درحوزه سامانه ها، فرایند دیجیتال ازفرآیند دفاع پیش تر است ؛ مقابله با چنین مشکلاتی را باید جدی گرفت و راهکارهای نوین تری برای رویارویی با آن اندیشه کرد.
اما یکی از آموزه های مهمی که می توان از اختلال اخیر گرفت، امنیت اطلاعات درسطح بالای آن است وسازمان های متولی می توانند دراین زمینه کارسازباشند و بادیده بانی بخش های مختلف، کاستی های احتمالی رادرخصوص حفظ و مراقبت ازاسناد بالادستی، به سازمان مربوط گوشزد کنند.
نکته مهم دیگر، استفاده از رویه های غیرسیستمی برای گذار ازشرایط بحران است؛ کاری که همکاران مابه کمک دیگر تلاشگران عرصه صنعت نفت درحوزه نرم افزار انجام دادند وبادستی کردن نازل جایگاه ها، توانستند اختلال درسوخت رسانی را تا زمان رسیدن به شرایط اولیه به حداقل ممکن برسانند.
وی گفت: وقع چنین اختلالی، به واقع یک مانور واقعی بود؛ مانوری که همه مردم ایران درآن شرکت داشتند. دراتفاق اخیر، تغذیه خبری بموقع و درست از روابط عمومی، شفافیت و صداقت در گفتار مدیران ارشد وزارت نفت، خاصه وزیرنفت، همچنین استفاده به موقع و بجا از ابزارهای ارتباطی همچون صدا وسیما و هوشمندی این رسانه فراگیر در آگاه سازی مردم کمک کرد تا دراین مانور واقعی سربلند باشیم.
اطلاع رسانی اولیه به مردم وآگاه کردن آنها ازچنین موضوعی درهمان ابتدای ایجاد اختلال درسامانه ازطریق مجاری رسمی، جلوی هرگونه التهاب درجامعه را گرفت. دراصل، شفافیت درطرح مشکل مانع موجب شد جامعه به سمت سویی هدایت شود که مسئولان و متصدیان امر را برای مشکل همراهی کنند.
بهتراست این رابگویم که پیروزمیدان این مانور، ملت ایران بودند؛ ملتی که بابرخورد آگاهانه ومنطقی توام باصبوری با موضوع بروزاختلال درسامانه هوشمند سوخت، نقشه بیگانگان را نقش برآب ساخت.
نژادعلی با اشاره به اهمیت پدافند غیرعامل به عنوان یک عامل بازدارنده درحوادث احتمالی گفت: درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران چنین حوزه ای درقالب اچ اس ای فعال است. دراین حوزه، اچ اس ای سازمان برای مقابله بابحران های احتمالی، گزارش ها وکتابچه هایی تدوین شده که به فراخورحوادث، راهکارهای عملی مقابله با آنها را ازجنبه های مختلف مشخص کرده است. همچنین براساس رخدادحوادث احتمالی (سیل، زلزله، آتش سوزی و مواردی مانند ایجاد اختلال درسامانه سوخت رسانی)روی بخش های پدافندی نیزتمرکز شده است تا سیستم در حد ممکن، از هرگونه آسیب دور بماند.
درباره حمله اخیرنیزتلاش شد بابه کارگیری دستورعمل های حوزه پدافند غیرعامل، اختلال درسیستم سوخت رسانی درکوتاه ترین زمان ممکن و بدون حادثه جانبی به روال عادی بازگردد.
جایگاه داران هم درعبور از بحران پیش آمده، ، نقش سازنده ومثبتی داشتند. آنهاهم با امکانات خود به میدان آمدند وبه صورت خودجوش درکنار تیم های فنی– عملیاتی قرارگرفتند تا در راه اندازی جایگاه ها نقش سازنده ای ایفا کنند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآرده های نفتی ایران در پایان به همراهی مردم اشاره کرد و گفت: ازمردم عزیزایران به خاطر آگاهی وصبوری قدردانی می کنم. آنها دراین جریان بازهم ثابت کردند همان طورکه درسال های دفاع مقدس درمقابل دشمن ایستادند وازکیان کشور دفاع کردند، امروز نیزدرخنثی سازی توطئه های بیگانگان آگاه هانه عمل می کنند.
یحیی بیک زاده، رئیس امور جایگاه های معاونت اجرایی سامانه هوشمند سوخت که نفر دوم این گفت وگو بود نیز، حرف هایی داشت شنیدنی از جنس عملیات.
وی گفت: در همان نخستین دقایق اختلال در سوخت رسانی از طریق سامانه هوشمند سوخت، همه جایگاه ها به جز99جایگاهی که با سامانه ارتباط نداشتند، غیرفعال شدند؛ ازاین روتأکید برآن بود که عملیات سوخت رسانی متوقف نشودوپاسخ گوی نیازهای مردم به ویژه درمحورهای مواصلاتی وشاهراه ها باشیم؛ بنابراین تصمیم گرفته شد تلمبه های مراکزعرضه سوخت به صورت دستی فعال شوند و پیرو آن به همه مناطق اعلام شدتلمبه ها ازسامانه جدا وسوخت رسانی به روش سنتی آغاز شود.
بیک زاده درادامه اظهارکرد: پس از این تصمیم، همکاران فنی دریکی ازجایگاه ها برای بازگرداندن سامانه و بررسی عمق صدمه ای که برسامانه وارد آمده بود، تلاش و بررسی را آغازکردند ومشخص شدهمه نازل ها در54 هزارنقطه غیرفعال شده اند، بنابراین تصمیم گرفته شد نیروهای فنی تک به تک با لپ تاپ در محل حاضر شوند وعملیات بازگرداندن ازطریق نصب دوباره نرم افزار را انجام دهند. بنابر برآوردها، این کارحداقل به دو تا سه هفته زمان نیاز داشت.
وی بابیان این که ازهمین طریق در24ساعت ابتدایی، حدود 20 تا 25 جایگاه به سامانه بازگردانده شد، گفت: این راهکار زمان بر ولازم بود تمهید دیگری به کارگرفته شود بنابراین با مشورت پیمانکارپشتیبانی کارت خوان های سامانه هوشمند سوخت، تصمیم برآن شد کارت خوان ها بازشوند و کاربه گونه ای متمرکز دراین شرکت انجام شود؛ خوشبختانه این کار نتیجه داد و سرعت کار بسیار بالا رفت.
رئیس امورجایگاه های معاونت اجرایی سامانه هوشمند سوخت به همکاری صمیمانه جایگاه داران برای رفع سریع ترمشکل وفعالیت دوباره جایگاه ها نیز اشاره وتصریح کرد: نیروهای فنی مستقر درستاد شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بیش از40 نفرنبودند، اما در شب دوم جایگاه داران هم برای کمک به ماپیوستند وهریک نیروی عملیاتی شدند به این معنا که خودشان تجهیزات را باز و ارسال می کردند و همین مهم سرعت عملیات را دو چندان کرد؛ به گونه ای که ظرف 24 ساعت هفت هزار و 300 نازل را در تهران به سامانه هوشمند متصل شد و همین الگو به مناطق نیز تسری یافت.
رئیس امور جایگاه های معاونت اجرایی سامانه هوشمند سوخت به تعداد نیروهای حاضر دراین عملیات بزرگ اشاره و تصریح کرد: حدود 400 نفر ازمدیران، کارشناسان فنی و تکنیسین های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی دراین عملیات حضور داشتند اما روزی که عملیات آغازشد، حدود سه هزار نفر از جایگاه داران نیز وارد شدند و یک عملیات بزرگ جهادی درسرتاسر کشور با حضورحدود چهارهزارنفر رقم خورد که همدلی و همکاری در آن بی نظیر و مثال زدنی بود.
بیک زاده گفت: با تلاش جمعی بخش های فنی و عملیاتی مستقر درستاد وجایگاه های عرضه سوخت، بامداد روزجمعه (7 آبان)یک سرور جدید ظرف 24 ساعت بالا آمد در حالی که این عملیات در حالت عادی یک تا دو هفته زمان نیاز داشت. همه پای کار بودند و عملیاتی ناشدنی را شدنی کردند وخوشبختانه بعد از این اقدام کار سرعت گرفت تا جایی که بیش از 80 درصد جایگاه های سراسر کشور فعالیت دوباره خود با کارت سوخت را ازسرگرفتند و آرامش برجامعه حاکم شد، ضمن این که به شایعاتی نظیر حذف سهمیه بنزین و افزایش قیمت آن نیز پایان داد.
رئیس امورجایگاه های معاونت اجرایی سامانه هوشمند سوخت نیزهمچون نژادعلی، ازبروز اختلال در سامانه هوشمند سوخت به عنوان یک مانور واقعی یاد کرد وافزود: پیش ازاین حتی ازقطع شدن یک نازل واهمه داشتیم. اتفاق اخیر، اگرچه بد بود اماتجربه منحصربه فردی دررویارویی باچنین موقعیت هایی به شمار می رود.
بدون چهارم آبان درتقویم صنعت نفت کشورثبت خواهد شد و ازآن به عنوان روزی که همه این صنعت، یکپارچه وهمدل، عملیات جهاد گونه ای را برای حفظ کیان کشورانجام دادند، یاد خواهد شد.
هموار شدن مسیر صادرات گاز با استفاده از طرح های ال ان جی
پرسش محوری این است که چرا ایران به عنوان یکی از کشورهای دارنده ذخایرعظیم انرژی دنیا و با ظرفیت تولید روزانه بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز نتوانسته است سهم قابل توجهی از بازار تجارت این صنعت ارزش آفرین را از آن خود کند؟ سوالی که با اما و اگرهای زیادی روبه رو بوده و تاکنون پاسخ های متعددی هم از سوی کارشناسان و تحلیلگران برای آن عنوان شده است. «دیپلماسی قوی و تنظیم روابط بین الملل در حوزه انرژی» از اهم برنامه ها و اولویت های کاری وزیر نفت دولت سیزدهم بود که برای دریافت رای اعتماد از مجلس مطرح شد، ضمن آنکه گسترش قراردادهای دو یا چندجانبه با کشورهای هدف و پیگیری تمدید قراردادهای صادرات گاز به ترکیه و عراق نیز در ذیل این هدف گنجانده شده است؛ این در حالی است که از یک سو ناموزونی حجم ذخایر گاز با حجم تولید و از دیگر سو مصرف بی محابای داخلی بر این موضوع دامن زده است که این مهم در هفته های آتی با توجه به افزایش مصرف گاز در فصل زمستان، بیش از هر زمان دیگری در کانون توجه تدبیرپردازان صنعت گاز قرار خواهد گرفت.
جواد اوجی، وزیر نفت در نخستین روزهای حضور در وزارت نفت، با طرف های ترکمنستانی، روسی و عراقی از نزدیک دیدار و گفت وگو کرد و در تمام این دیدارها هم بر تحرک دیپلماسی گازی در سایه تعامل همه جانبه و افزایش صادرات و تجارت گاز تاکید داشت که این مسئله می تواند نقطه عطفی برای آغاز تصاحب سهم ایران در تجارت جهانی گاز باشد. ششم مهرماه امسال، لوان جاگاریان، سفیر فدراسیون روسیه در تهران با وزیر نفت دیدار و گفت وگو می کند. ماحصل این دیدار در تاریخ دوازدهم مهرماه و با حضور گروهی متشکل از شرکت های دولتی نفت و گاز روسیه در برج آبان رقم می خورد؛ گروهی که برای سرمایه گذاری در صنعت گاز ایران ابراز تمایل کرده و سوآپ و تجارت گاز طبیعی را از اولویت های شرکت های نفت و گاز روسی عنوان می کنند. مجید چگنی، معاون وزیر نفت در امور گاز نیز بر این امر صحه گذاشته و لزوم توسعه همکاری های دو کشور در بخش های مختلف صنعت گاز را ضروری می داند. جزئیات موارد پیشنهادی دو کشور نیز در حال بررسی است و متعاقب آن، مذاکرات همچنان ادامه دارد. پیرو این دیدار و در تاریخ هفتم مهرماه، چگنی با یک هیئت عراقی دیدار می کند و از آمادگی ایران برای تمدید قراداد صادرات گاز به عراق خبر می دهد. وی در این دیدار رابطه ایران با عراق را راهبردی می خواند و خواستار پایبندی طرف عراقی به قراردادهای جاری و توافق های پیشین می شود و در ادامه عنوان می کند که ایران آماده بررسی پیشنهادهای جدید از سوی وزارت برق عراق به منظور تمدید قرارداد صادرات گاز به آن کشور است.
معاون وزیر نفت در امور گاز در گفت وگویی کوتاه با «مشعل» از تامین گاز ال پی جی افغانستان خبر داده و عنوان می کند که تامین گاز مورد نیاز این کشور در دستور کار ایران قرار دارد. چگنی همچنین به پایبندی ایران به تعهدهای صادراتی گاز به ترکیه و عراق هم اشاره کرده و یادآور می شود: ما آمادگی کامل برای تامین گاز مورد نیاز ترکیه را داریم و تا اتمام قرارداد قطعا با طرف های ترک مذاکراتی خواهیم داشت کما اینکه طرف ترک هم به تمدید قرارداد صادرات گاز با ایران علاقه مند است. همچنین چهارم آبان ماه امسال، جواد اوجی، وزیر نفت در دیدار با هیئت بلند پایه ترکمنستان به ریاست رشید مرادف، وزیر امور خارجه این کشور، بر عزم وزارت نفت برای پرداخت بدهی گازی خود به ترکمن ها تاکید می کند. وی احیای صادرات گاز ترکمنستان به ایران را گام نخست برای ارتقای همه جانبه روابط دو کشور عنوان و یادآوری می کند: سیاست دولت سیزدهم گسترش سطح روابط دوجانبه با همسایگان از جمله ترکمنستان است.
براساس تازه ترین گزارش بریتیش پترولیوم(BP) ایران با صادرات حدود 18 میلیارد مترمکعب گاز در سال، سهم 9/1 درصدی از تجارت جهانی را در اختیار دارد؛ این در حالی است که روسیه سهم 25 درصدی و قطر سهم 10 درصدی از سهم صادرات جهانی گاز را در اختیار دارد.
در این میان حمید حسینی، عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی در گفت وگو با مشعل، با انتقاد از نادیده گرفتن راهکارهای بهینه سازی الگوی مصرف انرژی به ویژه در بخش خانگی می گوید: ایران با تولید 235 میلیارد مترمکعب گاز در سال، بعد از آمریکا با 735 میلیارد و روسیه با 635 میلیارد مترمکعب، عنوان سومین تولیدکننده بزرگ دنیا را به خود اختصاص داده است. از این میزان تولید گاز در کشور، سهم سالانه بخش تجاری، خانگی و صنایع غیرعمده بیش از 120 میلیارد مترمکعب، نیروگاه ها 66 میلیارد متر مکعب و بیش از 40 میلیارد مترمکعب هم سهم دیگر بخش هاست.
هر چند معادلات میزان مصرف با شروع فصل زمستان و به موازات آن ناپایداری های جوی یکباره بهم می ریزد؛ به گونه ای که میزان مصرف خانگی در اوج قرار می گیرد و به روزانه 700 میلیون مترمکعب هم می رسد که به ناچار گاز نیروگاه ها و دیگر صنایع در مقطعی با محدودیت مواجه می شوند، ضمن آنکه این را هم باید پذیرفت غفلت از راهکارهای صرفه جویی و بهینه سازی الگوی مصرف سوخت، مسیر صادرات گاز را با چالش های عمده ای مواجه خواهد ساخت که اگر چه آثار آن در کوتاه مدت چندان نمایان نخواهد شد، اما در درازمدت قطعا این بی توجهی ها مشکل ساز خواهد شد. عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی، ایران را در زمره تامین کنندگان پایدار و مطمئن گاز قلمداد می کند و می گوید: اولویت ایران در فصل زمستان تامین گاز بخش خانگی است و طرف های متقاضی هم به خوبی به این موضوع واقف هستند و در قراردادهای صادراتی نیز به آن اشاره شده است، اما این نکته را نباید فراموش کرد که عدم تامین پایدار گاز برای مشتریان می تواند در روابط بین المللی و منطقه ای تاثیرگذار باشد. هم اکنون عراق به طور متوسط روزانه 50 میلیون و ترکیه 25 میلیون مترمکعب گاز از ایران دریافت می کنند. بر این اساس تعهد صادراتی کشور عراق 2 سال و ترکیه تا سال 2026 ادامه خواهد داشت و امیدواریم روند مذاکرات تا پایان مهلت تعیین شده به گونه ای طی شود که حاکی از تمدید قراردادهای صادراتی باشد.
عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی همسانی مصرف با تولید گاز، راندمان پایین نیروگاه ها و عدم دسترسی به دانش و تکنولوژی مورد نیاز تولید ال ان جی را از معضلاتی دانسته که سبب ساز محدود شدن بازار صادرات ایران شده است. به گفته حسینی، البته از قیمت بالای گاز در اروپا نیز نباید غافل ماند. قراردادهای صادراتی ما هم بر اساس قیمت های نفت خام و معادل سازی با قیمت های اروپایی است.
پیرو اظهارات این فعال بخش خصوصی درباره تولید گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) که به درستی به آن اشاره کرد و می توان آن را یکی از مهم ترین علل محدودشدن بازارهای صادراتی ایران دانست، باید این نکته حائز اهمیت را نیز در نظر داشت که پروژه های ال ان جی در ایران به دلیل تحریم ها و به دنبال آن دسترسی نداشتن به دانش فنی لازم برای تولید این محصول پیشرفت چندانی نداشته است. براساس آمار و اطلاعات منابع معتبر، تجارت جهانی گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) در سال 2020 به 360 میلیون تن افزایش یافت؛ به نحوی که این تقاضا در سال 2019 برابر با 358 میلیون تن بود. این میزان افزایش هرچند اندک نشان می دهد که تقاضا برای این دست از منابع انرژی همچنان وجود دارد و در آینده ای نه چندان دور می توان شاهد رشد روزافزون بازار جهانی ال ان جی بود. هم اکنون قطر با ظرفیت تولید سالانه 77 میلیون تن ال ان جی از بزرگ ترین تولیدکنندگان در دنیا به شمار می آید. این کشور در نظر دارد تولید ال ان جی خود را در گام نخست تا سال 2025 به 110 میلیون تن و در گام بعدی تا سال 2027 به 126 میلیون تن افزایش دهد. حسینی در این باره عنوان می کند: فناوری مورد نیاز تولید گاز مایع تنها محدود به چند کشور است و ما به دلیل تحریم ها نتوانستیم آنگونه که باید بهره برداری کنیم. اکنون که قیمت های جهانی گاز روند افزایشی را طی می کند، ما همواره در حسرت این هستیم که چرا نتوانستیم از بازار ال ان جی نهایت بهره را برده و در این وانفسای روند فزاینده قیمت ها حداقل سهمی را از آن خود کنیم. ال ان جی خط لوله نیست که بتوان قراردادهای طولانی مدت برای آن منعقد کرد. انعطاف پذیری بازار این محصول این امکان را برای کشورها فراهم می کند تا محصول تولیدی خود را در بازارهایی که قیمت مناسبی دارند، به فروش برسانند و این خود یک مزیت تلقی می شود. انتظار می رود دولت با این روند لجام گسیخته مصرف گاز در کشور، حداقل بسترهای لازم را برای احیای پروژه های ال ان جی از طریق سازندگان داخلی و بخش خصوصی فراهم کند تا شاید بتوان بازارهایی هر چند کوچک و محدود با شرایط حداقلی برای صادرات ال ان جی فراهم کرد.
این فعال بخش خصوصی، کلید واژه دیپلماسی سازنده را تنها ضرورت تداوم رابطه تجارت گازی ایران و ترکیه برمی شمرد و می گوید: هم اکنون بخشی از گاز مورد نیاز ترکیه را روسیه تامین می کند و افزون بر آن آمریکا به این کشور صادرات ال ان جی دارد، اما با توجه به اینکه قیمت گاز و ال ان جی رو به افزایش است و از سویی تقاضا برای گاز در ترکیه روند افزایشی دارد، می توان همچنان به حضور گاز ایران در بازار ترکیه امید داشت. عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی می گوید: از طرفی پیمان کیوتو و پاریس، کشورها را ملزم ساخته که تولید گاز کربن را کاهش دهند که این خود گرایش به سمت انرژی های پاک از جمله گاز طبیعی را بیش از هر زمانی دیگر نمایان می کند. در این میان ترکیه هم نسبت به کاهش آلودگی هوا و انتخاب گاز طبیعی در سبد سوخت مورد نیاز خود، حساسیت بالایی دارد، از این رو می توان ضمن برقراری ارتباطی دوستانه، به روند مذاکرات آتی امیدوار بود. حسینی روند قرارداد صادرات گاز ایران به عراق را مطلوب ارزیابی و عنوان می کند: هم اکنون 2 سال از عمر قرارداد صادرات گاز ایران به عراق باقی است و شرایط به نحو مطلوبی پیش می رود.
روسیه را می توان به عنوان یک رقیب قدرتمند در منطقه در نظر داشت. به گفته حسینی، روسیه بزرگ ترین ذخایر گازی دنیا را در اختیار دارد و اقدام های لازم به منظور احداث خطوط لوله و تاسیسات انتقال گاز آن هم در مقیاس وسیع را به عمل آورده است؛ بنابراین اکنون سهم قابل توجهی از بازار گاز اروپا متعلق به روسیه است. با توجه به اینکه درآمد حاصل از صادرات گاز برای اقتصاد روسیه بسیار حائز اهمیت است، چندان تمایلی به حضور رقبا در این تجارت جهانی ندارد و تمام تلاش خود را برای حذف رقبا از بازار به کار برده است. خط لوله نورد استریم 2 نیز با این هدف احداث شد. مقوله صادرات گاز به اروپا نه تنها از جنبه اقتصادی بلکه امنیتی نیز برای کشور روسیه نقش حیاتی دارد.
عمان به عنوان یکی دیگر از فرصت های صادرات گاز ایران می تواند اثر تحریم های نفتی احتمالی آمریکا را به حداقل ممکن برساند که امیدواریم در آینده بتوانیم ا ز این فرصت استفاده کنیم. عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی درباره مسکوت ماندن قرارداد خط لوله زیردریایی ایران-عمان می گوید: با وجود ابراز علاقه عمان برای واردات گاز از ایران، اما این فرصت نیز از دست رفت. عمان کارخانه ال ان جی دارد و قرار بود بخشی از این مقدار گاز برای تولید ال ان جی در تاسیسات عمان مورد استفاده قرار گیرد و ایران بتواند با تولیدات این مجتمع به صادرکننده ال ان جی تبدیل شود. مطالعات اولیه هم برای احداث خط لوله دریایی انجام شد. به گفته حسینی، کشورهای حاشیه خلیج فارس یک قرارداد خط لوله دلفین دارند که از طریق آن می توانند بخشی از گاز مورد نیازشان را دریافت کنند که عمان نیز ترجیح داد از این مسیر گاز خود را تامین کند.
این فعال بخش خصوصی به تمرکز ایران بر بازار گاز چین اشاره و از آن به عنوان یک فرصت بهینه در این برهه از زمان یاد می کند و می گوید: روسیه که قطعا یک رقیب باقی خواهد ماند اما چین که به عنوان یکی از بزرگترین مصرف کنندگان فرآورده های نفتی و گاز مطرح در دنیا و خریدار گاز برای تبدیل به ال ان جی است، می تواند برای ایران به عنوان یک فرصت مطرح باشد. عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی عنوان می دهد: در پیمان آب وهوایی پاریس بیشتر انگشت اتهام به طرف چین است که بیش از 7 درصد گازکربنیک دنیا را تولید می کند و بسیار آلوده است؛ بنابراین چین ناگزیر است مصرف زغال سنگ را کم و گاز را جایگزین آن کند، البته تلاش های زیادی هم کرده است، حداقل برای توسعه بخش غربی کشور خود درصدد است تا از طریق ازبکستان، ترکمنستان و قزاقستان گاز وارد و به غرب کشورش وصل کند که هم اکنون به عنوان یک رقیب برای روسیه در بازارهای قفقاز و آسیای میانه مطرح است. به همین خاطر اگر ما گاز مازادی داشته باشیم، می توانیم از این شرایط به نحو احسن بهره برداری لازم را داشته باشیم. وی می گوید: قطعا یکی از مسیرهایی که می توانیم با چین همکاری کنیم این است که خط لوله گاز ما از طریق ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان به غرب چین وصل شود، ضمن آنکه چینی ها آمادگی دارند در پروژه های ال ان جی ایران نیز سرمایه گذاری کنند. البته ناگفته نماند سیاست تنوع منابع تامین انرژی از اهداف اصلی چین است و خود را محدود به بازار یک کشور نمی کند کما اینکه اکنون نیز گاز مورد نیاز خود را از مبادی مختلفی تامین می کند تا در مواقع اضطراری و در صورت بهم خوردن روابط میان دو کشور، برای تامین منابع انرژی خود دچار چالش و بحران نشود. به این ترتیب به نظر می رسد نباید از مسئله تحریم ها و نقش آن در این زمینه غافل ماند، اما تعلل و بی توجهی به برخی بازارهای صادراتی و همچنین پروژه های ال ان جی می تواند عواقب گاه جبران ناپذیری به بار آورد که در درازمدت گریزی از آن نخواهد بود.
حسینی از عملیاتی کردن راهکارهای بهینه سازی الگوی مصرف، رعایت کردن استانداردهای ملی ساختمان، اصلاح و بهینه سازی موتورخانه های واحدهای مسکونی و تجاری، استاندارد کردن لوازم گرما سوز و بخاری ها و .... به عنوان ضرورتی انکارناپذیر یاد کرد که می تواند در این مسیر راهگشا باشد.
بازخوانی یک پرونده
مشعل با افزایش تولید خودروهای بنزین سوز از سوی کارخانه های خودروساز و گسیل آنها به بازار مصرف، زنگ خطر جدی در حوزه تامین سوخت کیفی و ارزان تر از بنزین برای مدیران حوزه انرژی به صدا درآمد؛ به گونه ای که آنان را بر آن داشت تا از گاز طبیعی بازتعریف دیگری داشته باشند و این موهبت خدادادی را از نوع فشرده(سی ان جی) در بخش حمل و نقل به کار گیرند. اگر مبنای ورود سی ان جی به کشور، سال1381در نظر گرفته شود، می توان گفت که نزدیک به دو دهه از رشد و بالندگی این صنعت در کشورمان می گذرد؛ البته شاید اینطور به نظر برسد که با گذشت چنین زمانی، هنوز رشد قابل توجه و چندانی در صنعت سی ان جی اتفاق نیفتاده است، اما اساسا طرح چنین موضوعی با چنین دیدگاهی، دور از انصاف و نیازمند کنکاش بیشتر در این زمینه است. گزارش پیش رو نیز با همین هدف تهیه و به آن پرداخته شده است.
به گواه آمار، مصرف بنزین به عنوان یک فرآورده نفتی راهبردی به طور میانگین بیش از 80 میلیون لیتر در روز است و این یعنی دود شدن روزانه میلیون ها دلار پول و ثروت و سرمایه که البته بخشی از آن اجتناب ناپذیر است. البته مسائل زیست محیطی و حفظ سلامت جامعه هم جای خود را دارند و اعتبارات خود را هم می طلبند. لازم بود چاره ای اندیشیده شود تا که بر دهنه اسب سرکش مصرف بنزین، لگام زده شود تا به واسطه آن بتوان چند هدف را محقق کرد؛ اهدافی همچون جلوگیری از بخار شدن میلیون ها لیتر بنزین و بازگرداندن آن به چرخه مصرف با اجرای طرح هایی همچون کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین)، حفظ سلامت افراد جامعه و ایجاد بازار صادرات و ارزآوری به کشور با استفاده از جایگزینی گاز با بنزین. با توجه به این ضرورت ها، سی ان جی و توسعه آن به عنوان یک صنعت کارگشا و البته گره گشا در برون رفت از مصرف بی رویه بنزین در حوزه حمل ونقل اهمیتی بیش از پیش یافت و گام های عملی نیز در محقق سازی آن برداشته شد.هم اکنون دو دهه از پا گرفتن صنعت سی ان جی در کشورمان می گذرد و شاید بتوان گفت این صنعت در قیاس با کشورهايي مانند مالزي که سابقه ای طولانی در این حوزه دارد، برای ما هنوز نوپاست.
اما ظرفیت های بالقوه ای همچون وجود ذخاير و منابع قابل توجه گاز در کنار مديريت مصرف انرژي، عوامل مهم و موثری هستند که در شتاب دهندگی به رشد این صنعت کمک قابل توجهی کرده اند و در تکامل آن نیز نقش بسزايي داشته اند.
از سوی دیگر تعیین 25 درصدی سهم سی ان جی در سبد مصرف انرژی کشور، موجب شد که مدیران این بخش(انرژی) برای رسیدن به سقف پیش بینی شده به راهکارهایی همچون گازسوز کردن خودروهای مسافربر عمومی به عنوان اولویت نخست و گازسوز کردن مسافربرهای شخصی نیز به عنوان اولویت دوم بیندیشند و در این مسیر گام بردارند.برای عملیاتی کردن این مهم مصوبه ای در شورای اقتصاد به تصویب رسید که براساس آن دولت از محل صرفه جویی در مصرف بنزین به وانت بارها، تاکسی ها، ون ها و مسافربرهای شخصی به منظور گازسوز کردن خودروهایشان کمک بلاعوض ارائه می کنند.
در این مصوبه شورای اقتصاد به پیشنهاد مشترک وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه با هدف حمایت و کاهش هزینه های حمل و نقل عمومی و بهبود هوای شهرها، به استناد ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر تصویب کرد که برای تبدیل خودروهای عمومی و مسافربر شخصی بنزین سوز به سی ان جی سوز(کارخانه ای و کارگاهی) اصل و فرع تسهیلات مالی را که به مالکان خودروها یا کارخانه ها پرداخت می شود، تضمین و بازپرداخت کند.
این مصوبه بیش از یک میلیون و400 هزار خودرو را دربر می گیرد و همه خودروهای مسافربر عمومی (تاکسی، وانت، ون) و مسافربر شخصی کشور شامل آن می شوند.
سقف تعهد دولت در این مصوبه برای پرداخت کمک بلاعوض به مالکان خودروهای یاد شده، بیش از6 هزار و 500 میلیارد تومان است که از محل صرفه جویی در مصرف بنزین سهمیه ای، تامین و پرداخت خواهد شد.
نماینده اجرای طرح گازسوز کردن خودروها در وزارت نفت، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است که از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، صفر تا صد این مسوولیت مهم را در37 منطقه زیر پوشش خود به عهده دارد.
این فعالیت راهبردی بنا بر ضرورت هایی انجام گرفته است و پیگیری می شود؛ نخست آنکه کشور ما به لحاظ منابع و ذخایر باارزش گاز، غني است و شاید همين موضوع مهم، به تنهايي کافي باشد که از این ظرفیت خدادادي به نحو مطلوب تر استفاده شود، اما ضرورت مهم دیگر برای استفاده از گاز طبیعی به عنوان یکی دیگر از منابع تامین سوخت در حوزه حمل و نقل، ارزان و پاک بودن آن در مقایسه با ديگر حامل های انرژي است که مزيتی مهم براي بهره گیری از سي ان جي در ناوگان حمل و نقل به شمار می رود.
در همین رابطه، تفاهم نامه تامین مالی میان سه مجموعه وزارت نفت،بانک عامل و گروه صنعتی ایران خودرو با هدف اجرایی شدن مصوبه شورای اقتصاد مبنی بر حمایت از تولید و تبدیل کارخانه ای و کارگاهی یک میلیون 464 دستگاه خودروی عمومی امضا شد.
امروز از آن مراسم نزدیک به دو سال گذشته و در جهت نزدیک شدن به هدف تعیین شده مبنی بر گازسوز کردن بیش از یک میلیون و 400 هزار دستگاه خودرو نیز قدم هایی برداشته شده است اما به نظر می آید استقبال آن گونه نیست که باید باشد.
قرار بر این بوده است که بنا بر مصوبه شورای اقتصاد، گازسوز کردن خودروهای عمومی تا سقف یک میلیون و 464 هزار دستگاه تا پایان سال 1401 انجام شود؛ بنا بر آخرین آمارها، تاکنون 156 هزار و 289 دستگاه خودرو در بخش حمل و نقل عمومی با فعالیت 305 کارگاه تبدیل مجاز در قالب 6 پیمانکار، گازسوز شده اند و 9 هزار و148 دستگاه خودرو نیز در نوبت تبدیل قرار دارند.
طرح گازسوز کردن رایگان خودروها هم اکنون در استان های مختلف کشور اجرا می شود و مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز تلاش می کنند که این مهم به نحوی مطلوب انجام شود اما به نظر می آید با توجه به عدد اعلام شده(یک میلیون 464 هزار دستگاه) این مهم نیازمند شتاب دهی باشد.
انتظار از اجرای این طرح است که مصرف بنزین سمت و سوی کاهشی پیدا کند اما در این میان یک نکته وجود دارد و آن توجه به فاصله قیمتی است که میان این دو نوع سوخت خودنمایی می کند. به نظرمی آید این فاصله قیمتی باید به گونه ای باشد که تمایل برای گازسوز کردن خودروها را افزایش دهد تا سی ان جی به جایگزینی مناسب برای بنزین بدل شود.
البته موارد دیگری نیز وجود دارند که می توانند اشتیاق به استفاده از سی ان جی در نتیجه شتاب دهی به طرح گازسوز کردن رایگان را افزایش دهند.
البته نباید از تاثیر کرونا و شیوع این ویروس منحوس بر طرح گازسوز کردن خودروها غافل شد. نزدیک به دو سال است که این ویروس مرگبار در کشور جولان داده و شمار زیادی از هموطنان را راهی دیار باقی کرده؛ بنابراین، طبیعی است که در چنین وضعی و اعمال محدودیت های ایجاد شده به واسطه کرونا، استقبال از طرح گازسوز شدن خودروهای عمومی تحت تاثیر قرار گیرد و انتظار مورد نظر برآورده نشود.
اگرچه تاریخ سررسید برای تکمیل طرح گازسوز کردن خودروها 1401تعیین شده است اما به نظر می آید قرار گرفتن در شرایط کرونایی این مجوز و امکان را بدهد که زمان اجرای این طرح با تقریبا دو سال تعطیلی پیاپی به واسطه کرونا و شرایط تحمیلی آن، قابل تمدید باشد.
جشن پایان سوزاندن گازهای همراه در پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس
مشعل بیدبلند خلیج فارس به قول خود برای همنشینی با نرگس زارهای همسایه و مسئولیتی بیشتر در مقابل گازهای همراه نفت عمل کرد و حالا صنعت نفت پس از دهه های طولانی انتظار، یک قدم دیگر برای جلوگیری از سوختن گازهای همراه نفت برداشت. این برنامه با توجه به مسیرهای تامین خوراک، در قالب تعهدات پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس پیش بینی شده بود و حالا هم زمان با ارسال گازهای اسیدی بخش پالایشگاهی بیدبلند خلیج فارس به چاه های نفت منطقه آغاجاری، سوزاندن گازهای ارسالی به مشعل در این مجتمع پایان یافته است. هفته گذشته همزمان با انتقال و تزریق گازهای اسیدی مجتمع گازی بید بلند خلیج فارس به چاه های نفت منطقه آغاجاری به منظور صیانت از محیط زیست و تولید صیانتی نفت، جشن پایان سوزاندن گاز در مشعل های این مجتمع با حضور مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان و شماری از مدیران شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همسو با سیاست گذاری و تحقق اهداف شاخص بیدبلند خلیج فارس در سال ۱۴۰۰ برگزار شد.در واقع بیدبلند خلیج فارس توانسته تاکنون تجربه موفق محیط زیستی را در حوزه جمع آوری گازهای مشعل کشور اجرا کند و همزمان توانسته تلفیقی باشکوه از تولید ملی و صیانت از محیط زیست را به نمایش بگذارد. این مجموعه اگرچه در اجرا تاخیرهایی داشت اما در نهایت سرنوشتی شاد و حساس پیدا کرد و تبدیل به مهم ترین پروژه محیط زیستی در طول ۵۰ سال گذشته کشور شد که در آن بسیاری از شاخص های داخلی و بین المللی رعایت و اجرا شدند. این روند کاهشی در سوختن گازهای مشعل پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، ضمن جلوگیری از هدر رفت سالانه بیش از ۱۲۰ میلیون دلار سرمایه، سبب صیانت پایدار از محیط زیست می شود. این روند کاهشی که ابتدا به هفت درصد و بعد به سه درصد و در نهایت به صفر رسیده است، اقدامی درون مجتمعی بوده که از سوی متخصصان واحدهای خدمات فنی و تعمیرات و بهره برداری این مجتمع اجرایی شده است.به گفته محمود امین نژاد، مدیرعامل پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس در واقع با تامین کامل خوراک بید بلند خلیج فارس که همان گازهای همراه نفت از منطقه شرق کارون است و از گستره سه استان کشور و با بیش از هزار کیلومتر خطوط خوراک و انتقال به بیدبلند می رسد، یکی از مهمترین پروژه های تاریخی صنعت نفت اجرایی شده و گازهایی که همواره سوخته اند، تبدیل به درآمد برای کشور می شوند. به طور میانگین چنانچه پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس تامین 100 درصدی خوراک (گازهای همراه نفت) داشته باشد ، سالانه بیش از ۷۰۰ میلیون دلار درآمد خواهد داشت.
در بیش از یک قرن اخیر شاهد تغییرات زیادی در صنعت نفت کشورمان به سمت توسعه و به روزرسانی و همراهی با محیط پیرامونی خود بوده ایم. صنعت پتروشیمی در این توسعه صنعتی و کالبدی و تلاش در جهت حفظ محیط زیست پیرامونی خود، تلاشهای مستقیم و چشمگیری داشته و به عنوان صنعتی که در تعداد زیادی از استان های کشور حضور دارد، در این شاخص مهم سرآمد بوده و تعداد زیادی از پتروشیمی ها تاکنون به عنوان صنایع سبز شناخته شده اند که یکی از ملاک های مهم در این انتخاب ها موضوع نوفلرینگ بوده است.باید گفت که با توجه به خصوصی بودن تعداد زیادی از پتروشیمی ها و تلاشی که در جهت مستقل بودن در همه ابعاد داشته اند، بسیاری از اقدام های محیط زیستی شرکت های پتروشیمی و توجهی که به مسئولیت اجتماعی خود در حوزه محیط زیست داشته اند، هم به شکل داوطلبانه انجام شده و می شود. اگرچه مشعل ها (فلر) در صنعت پتروشیمی برای سوختن انواع گاز و سوخت نیست و مجتمع های پتروشیمی از فلر تنها برای شرایط اضطراری استفاده می کنند، اما باز هم این موضوع در مجتمع ها مطرح است. فلرها در حالت عادی خاموش هستند مگر در مواردی که لازم باشد گاز را خارج کنند. در حال حاضر هم اگرچه حداقل 8 تا 10 درصد از فلرینگ در مناطقی متراکم همچون عسلویه مربوط به شرکت های پتروشیمی است، اما همه آنها در جهت خاموش بودن همیشگی فلرها تلاش می کنند و دوره زمانی برای نوفلرینگ خود تعیین کرده اند. حالا اما نه تنها مجتمع های پتروشیمی به سمت نو فلرینگ حرکت کرده اند، بلکه مجتمعی همچون بید بلند خلیج فارس یک گام جلوتر و در محدوده بالادستی برداشت و جلوی سوختن گازهای همراه نفت منطقه گچساران، دهلران و غرب کارون را گرفته و آنها را تبدیل به سرمایه ای با ارزش می کند.
اما بید بلند خلیج فارس به عنوان طرحی ملی در میانه یک اتفاق مهم قرار دارد. گازهای همراهی که بید بلند به عنوان خوراک و محصول تحویل می گیرد و تحویل می دهد، از منطقه گچساران جمع آوری می شود و جلوی سوختن گازهای همراه را می گیرد، اما این همه داستان نیست. قرار است در ادامه با همین گازهای همراه خوراک NGL 3100 و NGL 3200 هم تامین شود و حدود 20 میلیون مترمکعب هم از محل این دو پروژه تامین و از سوختن بخش دیگری از گازها جلوگیری شود. اجرای این دو پروژه هم تاخیرهایی داشته، اما حالا با فعال شدن چرخه خوراک در این مسیر امیدها به تکمیلشان بیشتر شده است. یکی دیگر از پروژه های مرتبط با بیدبلند و گازهای همراهی که دیر نمی سوزند، طرح الفین پتروشیمی گچساران است که با پیشرفت عملیات اجرایی و شتاب خود در حال اجراست. پتروشیمی گچساران در زنجیره مهم و بزرگی در صنعت پتروشیمی قرار دارد که خوراک خود را از طرح ملی بید بلند دریافت می کند و در بخش پایین دست نیز طرح های پلیمری از جمله پتروشیمی دهدشت و پلیمر گچساران از محصول این طرح به عنوان خوراک استفاده می کنند. البته این همه اتفاقی که با بید بلند خلیج فارس افتاده نیست و این پروژه برای اجرای تعهدات خود در نسوختن گازهای همراه، سازندگان داخلی را هم به کار گرفت و ۳ قرارداد ساخت ۲۴ دستگاه کمپرسور سانتریفیوژ و احداث ایستگاه جمع آوری گازهای همراه نفت منطقه رگ سفید به ارزش ۱۶۵ میلیون یورو را با سه شرکت ایرانی امضا کرد.این قراردادها شامل قرارداد ساخت، نصب و راه اندازی ۲۴ دستگاه کمپرسور سانتریفیوژ گریز از مرکز به ارزش ۷۵ میلیون یورو با شرکت های توربوکمپرسور نفت (OTC) و مهندسی و ساخت توربین مپنا (TUGA) و قرارداد جمع آوری گازهای همراه نفت منطقه رگ سفید به ارزش ۹۰ میلیون یورو با شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژی (EIED) می شود. شرکت توربوکمپرسور نفت (OTC) ساخت ۱۶ دستگاه کمپرسور سانتریفیوژ واحدهای بهره برداری آغاجاری ۵ و بی بی حکیمه ۱ و ایستگاه پیش تراکم گاز بازگردانی پازنان را عهده دار شده است و شرکت مهندسی و ساخت توربین مپنا (TUGA) نیز هشت دستگاه کمپرسور سانتریفیوژ ایستگاه جمع آوری گازهای همراه بی بی حکیمه ۲ را می سازد.با اجرایی شدن این طرح ها حدود ۶۰۰ میلیون فوت مکعب در روز گازهای همراه جمع آوری و به پالایشگاه منتقل و سالانه حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن C۲+ به خوراک پالایشگاه افزوده می شود که گامی بلند در رفع مشکل کمبود خوراک این پالایشگاه و صنایع پتروشیمی وابسته پایین دست به شمار میرود. با اجرای این طرح و فرآورش گازهای همراه، روزانه حدود ۴۰۰ میلیون فوت مکعب گاز سبک در اختیار شرکت ملی نفت ایران قرار می گیرد که برای تزریق به میدان های نفتی یا تأمین سوخت کشور استفاده می شود.بید بلند خلیج فارس به عنوان یکی از ابر پروژه های صنعت نفت ایران که در سال 2020 به عنوان سومین ابرپروژه جهان معرفی شده است، در آغاز راهی ارزشمند برای صنعت نفت است که می تواند با خاموش کردن مشعل های همیشه روشن، چراغ امید و توسعه را در پروژه ها و شهرهای و مختلف و دل های مردم روشن کند.
محصولات تولیدی پالایشگاه ها متنوع می شود
سمیه راهپیما حرکت امروزه کشورهای پیشرفته دنیا به سمت ایجاد واحدهای پتروپالایشی (تجمیع واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی) است و این روند اهمیت ویژه آن را نشان می دهد. از مزایای پتروپالایش می توان به افزایش حاشیه سودآوری نفت، کاهش آلودگی، کاهش هزینه تأمین خوراک و مدیریت یکپارچه اشاره کرد. یکی از این شرکت ها، پالایش نفت اصفهان است که توانسته 100 درصد خوراک پتروشیمی این استان را تامین کند و با تبدیل شدن به پتروپالایش و سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی که به پالایشگاه وابسته اند و خوراک خود را از این مجتمع عظیم صنعتی دریافت می کنند، نیاز دیگر صنایع را نیز تامین کنند. در گزارش پیش رو به روند تبدیل پتروپالایش شدن پالایشگاه اصفهان پرداخته شده است که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
پالایشگاه اصفهان برای تبدیل شدن به پتروپالایش، چشم اندازهایی را ترسیم کرده است تا بتواند همسو با آن به هدف والای پتروپالایش دست پیدا کند. گام نخست در این رویکرد، مشارکت با پتروشیمی اصفهان بود تا به این طریق بتواند تعامل و هم افزایی زنجیره تولید خود را اقتصادی تر کند. پالایشگاه اصفهان 100 درصد خوراک پتروشیمی این استان را تأمین می کند و با تبدیل شدن پالایشگاه به پتروپالایش و سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی که وابستگی به پالایشگاه دارند، نیاز سایر صنایع را تأمین می کند. در زمینه سرمایه گذاری باید گفت که آمار و فرایند تولید در این شرکت رو به بهبود است و ۲ محصول جدید این شرکت شامل «نرمال هگزان» و«پنتان» برای پالایشگاه ارزآوری به همراه دارد. همسو با سودآوری و رویکرد زیست محیطی و اقتصادی این طرح قرارداد اجرای طرح گوگردزدایی از ته ماند برج های تقطیر نیز منعقد شد و سفارش گذاری تجهیزات آن در حال اجراست. ضمن آنکه بیشتر قطعات مورد نیاز آن در سه تا چهار سال آینده و در داخل کشور تأمین خواهد شد. علاوه بر فرآورده اصلی بنزین، نفت سفید، نفت کوره، نفت گاز، گاز مایع و سوخت های جت، بیش از ۳۰ نوع فرآورده ویژه و غیر اصلی دیگر پالایشگاه در اختیار این شرکت است و صنایع پایین دست کوچک و بزرگی مانند نفت سپاهان، نفت جی، پتروشیمی اراک، پتروشیمی اصفهان و صنایع شیمیایی ایران و شرکت های مستقر در شهرک های صنعتی را تأمین خوراک می کند. مهدی صرامی، معاون مالی و اقتصادی پالایش شرکت پالایش نفت اصفهان و عضو هیئت مدیره شرکت پالایشگاه اصفهان می گوید: «پالایشگاه اصفهان یکی از بزرگترین پالایشگاه های کشور به شمار می رود که تنوع زیادی در محصولات دارد و سودآوری و تداوم پالایشگاه با توجه به بورسی بودن آن مربوط به سبد درآمدهای عملیاتی و غیر عملیاتی می شود؛ از این رو برای افزایش حاشیه سود پالایشگاه و سودآوری سهامداری آن از چندین سال پیش روی پتروپالایش شدن شرکت پالایش نفت اصفهان مطالعه و برنامه ریزی کرده ایم تا بتوانیم فضای پذیرش آن را در میان مدیران، سهامداران و کارکنان این شرکت ایجاد کنیم، از این رو چشم انداز پالایشگاه اصفهان را برای رسیدن به پترو پالایش ترسیم کرده ایم و همسو با آن اقدامات اجرایی را نیز گام به گام انجام داده ایم و موفق به خرید 45 درصد از سهام پتروشیمی این استان شده ایم.» به گفته او، «با توجه به اینکه 100 درصد خوراک پتروشیمی اصفهان از سوی پالایشگاه تامین می شود و محصولات بسیار متنوعی در سبد عرضه خود دارد؛ از این رو می توان از این فرصت در بورس نیز استفاده کرد.»
وزیر نفت بر اهمیت پتروپالایشگاه ها تاکید کرد، این مبحث می تواند باعث افزایش حاشیه سودآوری نفت، کاهش آلودگی، کاهش هزینه تأمین خوراک و مدیریت یکپارچه شود. پالایشگاه اصفهان بعد از تبریز توانسته دومین شرکت پالایشی ای باشد که در زمینه پتروپالایش گام بردارد و برای گسترش فعالیت خود می تواند از امکانات صنایع همجوار نیز استفاده کند. این کار دسترسی به منابع ارزی را برای هم افزایی در پروژه ها بیشتر می کند تا پالایشگاه اصفهان به هاب بزرگ انرژی در کشور تبدیل شود. معاون مالی و اقتصادی پالایش شرکت پالایش نفت اصفهان در این باره خاطرنشان می کند: «در چشم انداز پتروپالایش برنامه های کوتاه مدت و میان مدت در نظر گرفته نشده است و افق بلند مدت برای آن طراحی شده تا بتوان از منابع مالی شرکت و سهام داران آن استفاده کرد.»
صرامی با اشاره به اینکه هدفمان این است که در صنایع همجوار به عنوان بخشی از سبد سرمایه گذاری ورود کنیم و مجوزهای لازم در این زمینه گرفته شده است تا خوراکشان را 100 در صد از پالایشگاه تامین کنند، ادامه می دهد: «این روند در کمیته های سرمایه گذاری پالایشگاه مطرح شده و به دنبال افزایش سبد سرمایه گذاری هستیم.»
یکی از مزایای تبدیل شدن به پتروپالایش، دستیابی به استانداردهای زیست محیطی است و دوستدار محیط زیست بودن است از این رو پالایشگاه اصفهان از سال های گذشته تا به امروز همسو با برنامه های خود پروژه های زیست محیطی را در برنامه های خود قرار می دهد. یکی از آنها ایجاد واحد بنزین سازی است که محصولات تولیدی پالایشگاه را به یورو 4 و یورو 5 تبدیل می کند و پروژه ای اقتصادی و زیست محیطی به شمار می رود. معاون مالی و اقتصادی پالایش شرکت پالایش نفت اصفهان در این زمینه با اشاره به برنامه های زیست محیطی در دست اقدام این پالایشگاه می گوید: «بر اساس دستور عملی هایی که وزیر نفت برای سال 1400 ابلاغ کرده است، تفاوت گازوئیل یورو با غیر یورو به ازای هر بشکه بالغ بر بیش از 5 تا 6 دلار خواهد بود و این نشان می دهد وقتی پروژه تصفیه دیزل پالایشگاه اصفهان سال آینده به بهره برداری برسد، با این حجم خوراکی که دارد هم برای پالایشگاه سود آوری دارد و هم اینکه استانداردهای زیست محیطی رعایت شده است. همچنین پروژه گوگردزدایی از نفت کوره نیز کلید خورده و خریدهای آن انجام شده است و امیدواریم تا سه سال آینده به بهره برداری برسد، زیرا پروژه ای کاملا اقتصادی است.»
صرامی تاکید می کند: «بدون شک پالایشگاه ها به سمت پتروپالایش پیش خواهند رفت و برای دستیابی به این مهم باید کیفیت محصولات خود را افزایش دهند و با پروژه های بهینه سازی، پالایشگاه های کشور می توانند افق پترو پالایش را برای خود ترسیم کنند. برای اینکه پالایشگاه برای سهامداران خود جاذبه داشته باشد، باید به سمت تنوع سبد محصولات سرمایه گذاری برود، بر این اساس امیدواریم پالایشگاه اصفهان تبدیل به یک هاب بزرگ انرژی موفق در کشور شود.» در مجتمع های پتروپالایشگاهی هدف تنها تولید سوخت از جمله گاز مایع (LPG)، بنزین، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره نیست، بلکه در کنار چنین محصولاتی فراورده های ویژه و خوراک های مورد نیاز مجتمع های پلیمری و شیمیایی نیز تولید و عرضه می شود. در مجمتع های پتروپالایش نفت خام به عنوان خوراک، وارد واحدهای فرایندی متعددی شده تا ترکیبی از محصولات سوختی، پلیمری و شیمیایی تولید شود. همین موضوع سبب شده است که مجتمع های پتروپالایش به منظور تولید همزمان سوخت و سایر محصولات پایه پتروشیمی نیازمند به کارگیری واحدهای فرایندی خاصی باشند.
میزان مصرف انرژی در ایران از 2.5 برابر میانگین جهانی بیشتر شده است
مشعل شاید بارها با این تعریف مواجه شده باشیم که میزان مصرف بسیاری از کالاها و نیازهای شهروندان در کشورها، بیش از میانگین سایر کشورها یا میانگین جهانی است. گاهی در مورد مسائل بهداشتی و سلامت، همچون میزان مصرف آب یا نمک و گاهی هم در مورد میزان مصرف انواع انرژی با این تعریف روبه رو می شویم و از آنجا که انرژی های فسیلی و تجدید ناپذیر در دنیای امروز، به یک مؤلفه حیاتی تبدیل شده ، میزان مصرف آن هم اهمیت پیدا کرده است. در تعریف جهانی، «شدت مصرف انرژی» نشان دهنده اهمیتی است که مسؤولان و مردم آن کشور برای انرژی و درست مصرف کردن آن قائل می شوند. در این تعریف، هر واحد انرژی برای هر واحد تولید ناخالص داخلی محاسبه می شود؛ البته واحدهای مختلفی متناسب با هر کشور و اقتصاد آن برای این اندازه گیری مورد استفاده قرار می گیرد. می توان گفت که شدت انرژی بیانگر قیمت یا هزینه بالای تبدیل انرژی به تولید ناخالص داخلی است و هر چه شدت انرژی کمتر باشد، نشان دهنده قیمت یا هزینه پایین تر تبدیل انرژی به تولید ناخالص داخلی است. از سوی دیگر، همین عامل «شدت انرژی» یکی از شاخص های اقتصاد سالم و توسعه یافتگی در کشورهاست که می توانند با برنامه ریزی استراتژیک، کنترل درستی بر منابع انرژی و منابع آب و هوایی و جغرافیایی خود داشته باشند.
در مورد شدت انرژی، چند عامل مهم تاثیرگذار بر کشورهای مختلف وجود دارد؛ «وسعت جغرافیایی و عوامل آب و هوایی»، «استفاده درست و همه جانبه از شبکه های اطلاعاتی و مخابراتی و اینترنت»، «میزان درآمد»، «قیمت انرژی»، «نسبت سرمایه- نیروی کار»، «گسترش شهرنشینی» و بخصوص «وضعیت اقتصاد و تجارت»، «کشاورزی و شبکه های حمل و نقل» در هر کشور تاثیری مستقیم بر «شدت انرژی» دارند. حالا اگر همین چند عامل گفته شده را متناسب با آنچه در کشورمان وجود دارد، محاسبه کنیم، متوجه خواهیم شد که چرا بر اساس استانداردهای جهانی، میانگین مصرف انرژی در ایران ۲.۵ برابر مصرف جهانی است. در آمارهای جهانی که هر سال بررسی مجدد و به روزرسانی می شود، ایران همچنان در میان 10 کشوری قرار دارد که بیشترین میزان مصرف انرژی را به خود اختصاص داده است. این موضوع سال هاست که به عنوان یک موضوع مهم و نگران کننده، مرکز بحث و نظر قرار دارد تا عوامل و ریشه های اصلی، شناسایی و راهکارهایی برای آن پیدا شود؛ اما اثرگذاری این بررسی ها در زندگی عموم مردم، به شکل مطلوب دیده نمی شود.
آخرین اعلام این بوده که ایران، نهمین مصرف کننده انرژی دنیاست و شاخص شدت مصرف انرژی ایران به بیش از ۰.۶۳ درصد رسیده و طبق آمار، مجموع میزان مصرف و تلفات انرژی از عرضه، سبقت گرفته و این موضوع می تواند در آینده، ایران را به واردکننده انرژی تبدیل کند یا همچون کمبود منابع آب که امروزه با بحران آن مواجه شده ایم، در مورد انرژی هم صدق کند، به طوری که روزی با بحران تامین منابع انرژی هم مواجه شویم؛ اما در مورد ایران به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان و تولیدکنندگان منابع فسیلی، داستان فرق می کند و نباید تصور کرد که شدت مصرف انرژی اهمیتی ندارد و ما به منابع بی پایانی متصل هستیم. بررسی دلایل بالا بودن شدت انرژی در ایران از جمله موضوعات مهم و قابل بررسی در میان کارشناسان و دانشگاهیان، بخصوص مسؤولان اجرایی بوده که در این میان، وزارت نفت به عنوان مسؤول مستقیم در حوزه انرژی توجه و ورودی مستقیم به این موضوع داشته است.
در مورد بالا بودن میزان مصرف انرژی در ایران، دلایل مختلفی مطرح شده است. بدون شک چند عامل مهم استفاده درست و همه جانبه از شبکه های اطلاعاتی و مخابراتی و اینترنت، قیمت پایین انرژی، مدیریت فضاهای عمومی و نیروی کار، گسترش شهرنشینی و استفاده از انواع لوازم مصرفی با مصرف بالای انرژی، مدیریت اقتصاد و تجارت، کشاورزی و شبکه های حمل و نقل و نوع مدیریت آنها با فناوری های روز و تاخیر در حرکت به سمت انرژی های تجدید پذیر و تجهیزات اختصاصی برای مصرف کم، بیشترین سهم را دارند. البته برخی دیگر از کارشناسان روی موضوع مهم فرهنگ سازی و ضرورت توجه و پرداختن بیشتر به موضوع کاهش مصرف یا مصرف بهینه در همه زمینه های انرژی تاکید دارند. به عبارتی، برخی کارشناسان بر اعمال روش ها و اقداماتی از سوی دولت ها و مسؤولان اجرایی و به شکل دستوری برای شهروندان تاکید می کنند و برخی دیگر بر این باورند که این روش ها و اقدامات پیشگیرانه در مصرف انرژی، باید از سوی شهروندان پذیرش و اجرا شود تا بتوان روی گستردگی و اثرگذاری همیشگی آن حساب باز کرد.
از سوی دیگر، برخی کارشناسان می گویند اگر دو عامل فناوری و تجهیزات مورد استفاده در بخش انرژی را به شکل ساده، در دسترس، ارزان و فراگیر در اختیار شهروندان قرار دهیم، دو بخش دولت و مردم با هم مشارکت کرده و مصرف انرژی کاهش می یابد. این همان بخشی است که می توان گفت در ایران، هنوز زمینه سازی کافی و مناسبی برای آن ایجاد نشده و شهروندان برای کاهش مصرف انرژی با کمک فناوری و تجهیزات روز دنیا ترغیب نمی شوند، حتی اگر روند رشد قیمت انرژی افزایشی باشد.
در حال حاضر، مصرف انرژی در هر سه بخش خانگی، صنعت و نیروگاهی ایران بالاست و موضوع فناوری جدید و تجهیزات روز، علاوه بر بخش خانگی در مورد تجهیزات موجود در صنعت و نیروگاه ها به روز نیستند و عموما با راندمان پایین فعالیت می کنند. در سال های اخیر، بسیاری از صنایع و شرکت های اصلی در صنایع مادر مثل نفت، تلاش هایی در خصوص کاهش مصرف انرژی داشته اند و به عنوان نمونه، ممیزی های مختلفی برای مصرف انرژی در شرکت ها و واحدهای عملیاتی و ستادی صورت می گیرد تا منشأ هدر رفتن انرژی، تشخیص داده شده و دستور عمل های لازم برای مصرف بهینه انرژی تبیین شود. دولت ها در چند دهه گذشته، دستورعمل های مختلفی را برای کاهش مصرف انرژی در سه بخش خانگی، صنعتی و نیروگاهی تعیین و اعمال کرده اند. جدا از مدل طرح ها و نحوه اجرای آنها، اثرگذاری که این طرح ها تاکنون در میان عموم جامعه یا کارکنان دولتی داشته اند، از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل، جدیت دولت در اجرای ابلاغیه های خود اهمیت زیادی دارد. جواد اوجی، وزیر نفت که از زمان شروع به کار خود، روی موضوع تامین کامل گاز زمستان و جلوگیری از قطعی احتمالی گاز تاکید داشت، از همان ابتدای فصل پاییز، شیوه نامه های صرفه جویی در مصرف انرژی را ابلاغ کرد؛ ابلاغیه ای که در همه وزارتخانه ها و سازمان های دولتی و خصوصی باید اجرایی شود. اوجی بر لزوم مهار مصرف انرژی کشور و اجرای اصلاح الگوی استاندارد، با کمک سازوکار قانونی تاکید کرده و معتقد است که با این روش ها در بخش خانگی، شاهد کاهش مصرف خوبی در زمینه انرژی خواهیم بود.
کارشناسان و تصمیم گیران، عموما در بسیاری از موضوعات مرتبط با بشر، با توجه به سوابق و گذشته جمعیت های انسانی، آینده نگری جامعی را در نظر می گیرند و در مورد مصرف انرژی نیز میزان گسترش جمعیت، شهرنشینی و استفاده از فناوری های جدید و حرکت به سمت انرژی های تجدیدپذیر و جایگزین می تواند پیش بینی خوبی از آینده مصرف انرژی در هر کشور ارائه کند. پیش بینی این است که تا سال ۲۰۵۰ دوسوم جمعیت جهان در شهرها زندگی خواهند کرد و با این حساب، جمعیت های انسانی با چالش های دیگری، بخصوص در حوزه انرژی دست و پنجه نرم خواهند کرد. روند مصرف انرژی در شهرهای بزرگ ایران در چند دهه گذشته، رشدی بیش از 5 برابر داشته و افزایش جمعیت های شهری، بدون ملاحظه های زیرساختی در مورد انرژی، این نگرانی را بیشتر می کند. در شرایطی که از سال ها قبل، سیاست های کلانی همچون سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری تبیین شده، لازم است تمام ارکان سیاسی و علمی به سمت مدیریت، اجرا و مصرف بهینه انرژی حرکت کنند و موضوع مدیریت مصرف در دستور کار جدی دولت ها قرار گیرد. موضوع مهم دیگر اثرات زیست محیطی، مصرف بی رویه انرژی است که دیگر این موضوع را نمی توان برای یک کشور و مردم آن محدود کرد و بدون شک اثرات آن برای همه کشورها و ساکنان این کره خاکی خواهد بود. میزان انتشار گازهای گلخانه ای یا سوختن انرژی های فسیلی از مبدأ تا خانه شهروندان و... به موضوعات نگران کننده بین المللی تبدیل شده است. در این شرایط ما هم به عنوان کشوری که منابع عظیمی از انرژی های فسیلی داریم، علاوه بر کاهش مصرف و بهینه شدن آن، باید خیلی زود سهممان از بازار انرژی های تجدید پذیر و نو را بیشتر کنیم و مهم تر اینکه این مشارکت را تا خانه های مردم برسانیم.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جاني و مالي جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني دربر داشته است؛ از این رو اهميت درس آموزی از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پرريسک چند برابر می شود. همان طور که می دانید، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام های پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد. با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام های کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. در ادامه، درس آموزی از حادثه «اصابت جسم سخت (Bucket بیل) با اپراتور» در يکي از مناطق عملياتي را می خوانید.
با توجه به انجام پیگرانی هوشمند خطوط انتقال، مكاتبه شناسايی لوله برای تعیین محل دقیق عیب شناسايی شده در پیگرانی هوشمند روي خط 27 اينچ صورت می گیرد. به همین منظور، برنامه ریزی جهت بررسی نقاط معیوب روي خط 27 اينچ به طول 8 کیلومتر از قبل انجام می شود. عملیات حفاري روي خط مذکور برای شناسايی محل عیب انجام می شود. حدود يك هفته بعد مقرر می شود که نمايندگان بازرسی فنی منطقه از محل شناسايی عیب توسط پیگرانی هوشمند بازديد و نسبت به بررسی و صحه گذاری آن اقدام کنند. مسوول محوطه حدود ساعت 11 صبح (روز حادثه) در محل حاضر شده و پس از بررسی با اينكه شرايط کانال حفاري شده مطابق دستورعمل حفاري و گودبرداري نبوده، اقدام به صدور پروانه کار گرم می کند. مطابق اظهارات ايشان به مسوول اجراي کار (متوفی) اعلام می کند که با توجه به شیب زياد ديواره کانال، براي تردد حتما تمهیدات لازم از جمله نردبان را پیش بینی و سپس محل را ترک کند. اين در حالی است که در شرايطی که محوطه جهت انجام هرگونه کار ناايمن بوده، نبايد مجوز انجام کار صادر می شد. مسوول اجراي کار با توجه به شرايط خاک منطقه و جمع شدن آب در کانال با استفاده از بیل مكانیكی مستقر در محل، آب کانال را خالی و با ريختن خاک، شرايط را جهت ورود کارکنان بازرسی فنی آماده می کند. حدود ساعت 12 (روز حادثه) نمايندگان بازرسی فنی به محل می رسد و جهت بررسی عیب گزارش شده وارد کانال می شوند. با توجه به شرايط کانال حفاري شده و عدم تعبیه محل و وسیله ورود و خروج مناسب و ايمن به آن، جابه جایی کارکنان توسط Bucket بیل مكانیكی انجام شده است. از نكات قابل ذکر اینکه يك لوله 2 اينچ گازدار به صورت تقاطع با خط 27 اينچ در محل حفاري شده وجود داشته است. نماينده بازرسی فنی پس از ورود به کانال وسايل خود را در گوشه کانال قرار داده و در طرف ديگر با استفاده از برس سیمی نسبت به تمیز کردن محل عیب روي لوله اقدام می کند. در همین زمان مسوول اجراي کار (متوفی) جهت کمك به نماينده بازرسی فنی توسط Bucket بیل مكانیكی وارد کانال می شود. Bucket بیل نیز در داخل کانال به فاصله کمی از نامبرده مستقر می شود. بررسی اولیه نشان می دهد که عیب گزارش شده ناشی از خراشیدگی بر اثر برخورد ناخن بیل بوده که قبلا اتفاق افتاده است. نماينده بازرسی فنی براي مشخص کردن عیوب احتمالی ديگر تصمیم به انجام تست PT می شود؛ از این رو به سمت ديگر کانال رفته تا وسايل مورد نیاز جهت انجام تست PT را آماده کند. در اين زمان مسوول اجراي کار قصد خارج شدن از کانال را داشته و به اپراتور بیل اشاره می کند که وی را به بالا منتقل کند. بنا بر اظهارات، اپراتور وقتی بیل را از حالت Lock خارج می کند، در يك لحظه Bucket بیل تكانی می خورد و حرکت می کند. در اثر حرکت، Bucket بیل به ناحیه کمر مسوول اجراي کار برخورد می کند، موجب گیر کردن وي بین لوله و Bucket شده و باعث فوت او می شود. آثار خمیدگی لوله 2 اينچ در محل حادثه قابل رويت است.
استفاده از مسیرها و تجهیزات مناسب براي تردد افراد به داخل کانال
پیش بینی تمهیدات لازم برای کنترل و بازديد مستمر ماشین آلات سنگین و به خصوص اخذ گواهینامه سلامت فنی آنها از مراجع ذی صلاح
برنامه ریزی در جهت آموزش و بازآموزي کارکنان به صورت مستمر در خصوص فعالیت حفاري
اجراي کامل قوانین و دستورعمل ها از جمله مجموعه مقررات صدور پروانه های انجام کار و
دستورعمل حفاري و خاکبرداري
آیا می دانستید
پلكان، نردبان، رمپ ها يا هر وسیله خروجی ايمن ديگر بايد در محل گودبرداري که 4 فوت (22/1 متر) يا بیشتر عمق دارد، وجود داشته باشد. اين مسیرها نبايد بیش از 25 فوت (5/7 متر) از هر طرف با افراد فاصله داشته باشد.
آزادسازی ذخیره سازی های راهبردی آمریکا؛
جنیفر گرانهلم، وزیر انرژی ایالات متحده آمریکا، بتازگی در گفت وگویی تلویزیونی اعلام کرد که کاخ سفید در حال بررسی گزینه های خود برای کاهش قیمت بنزین در جایگاه های عرضه سوخت است و احتمال دارد رئیس جمهوری بزودی در این باره اطلاعیه ای صادر کند. مقام های ارشد دولت آمریکا در اظهارنظرهای خود به طور پیاپی تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به ائتلاف اوپک پلاس را مسؤول افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی نفت معرفی کرده اند و معتقدند که این روند، سبب افزایش تورم می شود و تهدیدی برای روند بهبود اقتصاد جهانی پس از پشت سرگذاشتن بحران شیوع ویروس عالم گیر کووید- 19 (کرونا) به شمار می آید. گمانه زنی ها درباره احتمال دستور دولت آمریکا برای آزادسازی ذخیره سازی های راهبردی نفت خام (SPR) با هدف کاهش قیمت این کالای راهبردی پس از امتناع اعضای ائتلاف اوپک پلاس از تسریع در روند افزایش عرضه نفت، افزایش یافته است. از دید سیاسی، برداشت نفت خام از ذخیره سازی های راهبردی آمریکا نشاه دهنده نگرانی دولت از افزایش قیمت نفت و تأثیر آن بر قیمت سوخت و به دنبال آن، اثرگذاری بر هزینه زندگی خانوارها و مشاغل است؛ اما از نظر عملی، مشخص نیست که آیا آزادسازی ذخیره سازی ها در کوتاه مدت، تأثیر چندانی بر قیمت ها می گذارد یا خیر؟ زیرا مقدار نفت اضافی در دسترس، بسیار اندک خواهد بود.
ذخیره سازی های راهبردی نفت خام آمریکا با هدف نگهداری نزدیک به یک میلیارد بشکه نفت، پیرو قانون سیاست انرژی و حفاظت در سال 1975 میلادی (قانون عمومی 94-163) و در واکنش به تحریم نفت کشورهای عربی صادرکننده نفت در بازه زمانی سال های 1974-1973 میلادی ایجاد شد. کنگره آمریکا به این نتیجه رسید که ذخیره مقدار قابل توجهی انواع فراورده نفتی، آسیب پذیری ایالات متحده آمریکا را در برابر آثار منفی قطع یکباره و گسترده عرضه انرژی کاهش می دهد و به طور محدود از پیامدهای کوتاه مدت توقف عرضه فراورده های نفتی محفاظت می کند. ذخیره سازی های راهبردی نفت خام آمریکا، بخشی از شبکه ذخیره سازی های اضطراری است که طبق توافقنامه برنامه بین المللی انرژی در سال 1974 میلادی ازسوی کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی (IEA) نگهداری می شود. اعضای آژانس بین المللی انرژی موافقت کردند که ذخیره سازی اضطراری، معادل حداقل 90 روز واردات خالص را به عنوان بخشی از پاسخ به شوک نخست نفتی حفظ کنند؛ اما رویه نگهداری ذخیره سازی های اضطراری نفت خام، قدمتی فراتر از این دارد.
شرکت های نفتی بریتانیا موافقت کردند که در سال 1936 میلادی به عنوان بخشی از برنامه ریزی برای جنگ جهانی دوم، سهمشان برای ذخیره سازی را به اندازه مصرف سه ماه در زمان صلح افزایش دهند. (کتاب «نفت: مطالعه در سیاست و مدیریت زمان جنگ» نوشته پیتون اسمیت، سال 1971 میلادی)
در ایالات متحده آمریکا، رئیس جمهوری تنها زمانی اختیار صدور مجوز آزادسازی ذخیره سازی های نفت خام را دارد که تشخیص دهد، این موضوع به دلیل «وقفه شدید عرضه انرژی» یا تعهدهای بین المللی، زیر نظر آژانس بین المللی انرژی لازم است. رئیس جمهوری آمریکا همچنین باید تشخیص دهد که کشور با شرایط اضطراری و کاهش عرضه ای قابل توجه برای بلندمدت روبه روست. رئیس جمهوری ایالات متحده همچنین باید به این باور برسد که افزایش شدید قیمت فراورده های نفتی، ناشی از شرایط اضطراری است و احتمال دارد این افزایش قیمت، تأثیری نامطلوب بر اقتصاد ملی بگذارد. در شرایطی که اوضاع وقفه عرضه انرژی شدید نباشد، رئیس جمهوری ممکن است مجوز آزادسازی تنها تا 30 میلیون بشکه را صادر کند که برای بیش از 60 روز هم به طول نمی انجامد. رئیس جمهوری آمریکا باید به مرحله ای از تشخیص تداوم کمبود عرضه انرژی داخلی یا جهانی برای مدت زمانی قابل توجه یا پیش بینی وقوع این وضع در آینده برسد. بالاترین مقام اجرایی همچنین باید این درجه از تشخیص را داشته باشد که بداند چنین اقدامی به طور مستقیم و تا حدی قابل توجه از آثار نامطلوب کمبود عرضه نفت و فراورده های نفتی می کاهد. در سطح بین المللی، هر زمان که گروه به عنوان یک کل یا هر کشور عضو، کاهش عرضه نفت را ادامه دهد یا به طور منطقی، این باور مطرح باشد که تصمیمی برای کاهش عرضه وجود دارد، ذخیره سازی های اضطراری آژانس بین المللی انرژی و برنامه های کاهش تقاضا را می توان فعال کرد. بر اساس مقدمه توافق، هدف توسعه ذخیره سازی ها، اقدام های مؤثر و مشترک برای پاسخگویی به شرایط اضطراری عرضه نفت با استفاده از ایجاد شرایط خودکفایی اضطراری در زمینه عرضه، محدود کردن تقاضا و اختصاص نفت موجود میان کشورهای عضو به صورت عادلانه است.
هدف اصلی قانونگذاری برای ذخیره سازی های اضطراری آژانس بین المللی انرژی و ذخیره سازی های راهبردی نفت خام آمریکا، بیش از آنکه مهار قیمت ها باشد، مقابله با کمبود عرضه انرژی بوده است. افزایش قیمت ها ممکن است یکی از پیامدهای زیانبار کمبود انرژی به شمار رود که تأثیری نامطلوب بر اقتصاد بگذارد؛ اما هدف برای ایجاد ذخیره سازی های اضطراری، مقابله با افزایش قیمت نبوده است. آزادسازی ذخیره سازی های اضطراری آژانس بین المللی انرژی و ذخیره سازی های راهبردی نفت خام آمریکا در زمان ایجاد اختلال عرضه ناشی از حوادثی مانند شرایط غیرمنتظره آب وهوایی ازجمله وزش توفان یا وقوع حوادثی بزرگ در زمینه عملیات تولید در میدان های نفتی، فعالیت خط لوله انتقال نفت؛ اختلال در خطوط ارتباطی دریایی اصلی (مانند تنگه هرمز، تنگه مالاکا و کانال سوئز) و تحریم ها (مانند تحریم نفتی، کشورهای عربی صادرکننده نفت) منطقی به نظر می رسد. حفظ عرضه مطمئن و کافی سوخت برای نیروهای نظامی و غیرنظامی در طول عملیات نظامی طولانی (به عنوان مثال، درگیری در خلیج فارس یا بین ایالات متحده آمریکا و چین) از دیگر کارکردهای صحیح آزادسازی ذخیره سازی های نفت خام به شمار می آید. آزادسازی ذخیره سازی ها همچنین می تواند در زمان ارائه کمک به کشورهای دیگر که تحت تأثیر رویدادهای آب وهوایی شدید، حوادث، اختلال ها و تحریم ها هستند، به کار گرفته شود. در همه این شرایط، هدف از آزادسازی ذخیره سازی ها، خرید زمان برای تعمیر زیرساخت های آسیب دیده یا انجام اقدام دیپلماتیک و نظامی به منظور رفع تحریم ، محاصره و اختلال های عرضه ناشی از چالش های سیاسی است. اما آزادسازی ذخیره سازی ها برای شرایط کنونی، هرگز پیش بینی نشده بود و احتمال می رود این اقدام برای مقابله با سیاست های تولید اوپک پلاس در میان مدت یا بلندمدت مؤثر نباشد.
ذخیره سازی های اضطراری آژانس بین المللی انرژی و ذخیره سازی های راهبردی نفت خام آمریکا به طور ذاتی ماهیت نفت ذخیره شده را دارند. در حالی که برنامه عرضه اوپک پلاس بر جریان عرضه در بازار تأثیر می گذارد، بعید است که استفاده از ذخیره سازی ها برای مقابله با جریان عرضه در مواردی غیر از شرایط کوتاه مدت، پایدار یا مؤثر باشد. اکنون 613 میلیون بشکه نفت خام در ذخیره سازی های راهبردی نفت خام آمریکا موجود است، در حالی که دیگر کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی، حدود 900 میلیون بشکه دیگر ذخیره سازی اضطراری دارند و در سوی دیگر تولیدکنندگان عضو ائتلاف اوپک پلاس روزانه بیش از 40 میلیون بشکه نفت تولید می کنند. اگر رئیس جمهوری آمریکا بر اساس اختیاراتش 30 میلیون بشکه نفت نفت خام را از ذخیره سازی های راهبردی آزاد کند، این رقم معادل روزانه 82 هزاربشکه افزایش عرضه جهانی بر اساس یک سال تمام خواهد بود که چندان رقم قابل توجهی نیست. اگر ایالات متحده بتواند نظر مساعد دیگر اعضای آژانس بین المللی انرژی را هم برای مشارکت در آزادسازی هماهنگ جلب کند که البته چندان قطعی به نظر نمی آید، احتمال دارد مجموع برداشت از ذخیره سازی ها به 60 میلیون بشکه معادل افزایش عرضه روزانه 164 هزار بشکه بر اساس یک سال کامل باشد. این حجم عرضه در مقایسه با برنامه ماهانه افزایش روزانه 400 هزار بشکه ای اوپک پلاس بسیار ناچیز خواهد بود، بنابراین تأثیر آزادسازی ذخیره سازی های راهبردی نفت خام آمریکا بر قیمت ها احتمالاً محدود خواهد بود. آمریکا و دیگر اعضای آژانس بین المللی انرژی باید حجم بسیار زیادی از نفت خام و فراورده را از ذخیره سازی ها آزاد کنند تا بتوانند تأثیری پایدار و بلندمدت بر قیمت های جهانی نفت خام و بازارهای جهانی این کالا داشته باشند. اما اختیارات قانونی برای آزادسازی بیش از 30 میلیون بشکه نفت ازسوی آمریکا و دیگر اعضای آژانس بین المللی انرژی مشخص نیست و ممکن است در کل، میان اعضا اشتیاق چندانی هم وجود نداشته باشد.
ذخیره سازی های راهبردی و دیگر نسخه های اضطراری ممکن است بتوانند در کوتاه مدت، قیمت های لحظه ای را تغییر دهند؛ اما اگر آزادسازی به طوری گسترده یا غیرمنتظره باشد، احتمال دارد تأثیرش به حداکثر برسد. کاخ سفید با مطرح کردن چندباره ایده آزادسازی ذخیره سازی های راهبردی نفت خام آمریکا در چند هفته اخیر، دیگر عنصر شگفتی را از دست داده، به این معنا که احتمال دارد برای ایجاد «شوک و حیرت» در بازار نفت، به بالابردن رقم برداشت از این ذخیره سازی ها نیاز داشته باشد. به طور کلی تر، آزادسازی ذخیره سازی ها اگر گسترده و هماهنگ با دیگر اعضای آژانس بین المللی انرژی نباشد، بعید است تأثیری پایدار بر تعادل بین عرضه و تقاضا، سطح ذخیره سازی ها و قیمت های جهانی نفت خام داشته باشد. برای اینکه این اقدام، تأثیری قابل توجه و پایدار داشته باشد، دولت آمریکا باید آزادسازی ذخیره سازی ها را با اقدام های سیاست داخلی به منظور افزایش تولید نفت ایالات متحده و اقدامات دیپلماتیک به منظور متقاعد کردن یا وادار کردن اعضای اوپک پلاس برای شتاب بخشی به روند افزایش عرضه در هم آمیزد.
منبع:رویترز
نویسنده: جان کمپ
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی حفاری ایران
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در امور فنی و مهندسی از ارائه 2 هزار و 559 مورد عملیات تخصصی فنی و ویژه در هفت ماه امسال به شرکت های متقاضی تابع شرکت ملی نفت ایران و بخش خصوصی خبر داد.
مهران مکوندی گفت:از مجموع خدمات ارائه شده، 2 هزار و 42 عملیات در حوزه مدیریت خدمات فنی و 517 عملیات در قالب خدمات ویژه بوده است.
وی افزود: فعالیت ها در مدیریت خدمات فنی به تفکیک شامل 98 مورد عملیات اسیدکاری گسترده و ویژه، 609 مورد سیمانکاری، 800 مورد تزریق پذیری، 115مورد لوله مغزی سیار،188مورد آزمایش چاه باساق مته،175مورد لوله گذاری چاه،همچنین پنج مورد نصب آویزه،25 مورد آزمایش بهره دهی چاه،10مورد عملیات کامل و ویژه حفاری با هوا با متراژ دو هزار و 23 متر و17 مورد عملیات ویژه مرتبط با حفاری فرو تعادلی بوده است. معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران افزود:85 مورد عملیات نمودارگیری،276 مورد نمودار گیری از سیال حفاری، 137 مورد چاه پیمایی، 3 هزار و 995متر حفاری جهت دار و افقی روی 16حلقه چاه،382 متر مغزه گیری و دو مورد عبور از جداره از شمار عملیات محقق شده در مدیریت خدمات ویژه به شمار می آیند. مکوندی اظهار کرد: این شرکت با توجه به ظرفیت های موجود از نظر تجهیزات و امکانات، همچنین برخورداری از متخصصان مجرب و کارآزموده مرتبط با خدمات یکپارچه فنی و تخصصی که مشتمل بر افزون به 20 نوع عملیات تخصصی در صنعت حفاری می شود، برای همکاری و ارائه خدمات به شرکت های بهره بردار نفتی و شرکت های بخش خصوصی فعال در حوزه حفاری در زمینه تعمیر و تکمیل چاه های توسعه ای و تعمیر چاه های در حال بهره برداری آمادگی کامل دارد.
رئیس اداره مهندسی ساختار و بهره وری شرکت ملی حفاری ایران از تمدید گواهینامه های سیستم مدیریت کیفیت (IMS) شامل ایزو 9001، ایزو14001 و ایزو 45001 در این شرکت خبر داد. حسین نظری گفت: این شرکت با رویکرد توسعه پایدار، حضور فعال در بازارهای داخلی و خارجی و توجه ویژه به الزام های ذی نفعان، به ویژه مشتریان و کارکنان،همچنین توجه جدی به مسئولیت های اجتماعی و زیست محیطی را سرفصل برنامه های خود قرار داده است؛ از این رو خود را ملزم به کاربست استانداردهای سیستم های مدیریتی می داند تا برای ارائه خدمات موثر به مشتریان داخلی و منطقه، در زمره شرکت های پیشرو باشد. وی اظهار کرد: با تلاش مجموعه مدیریت و کارکنان شرکت ملی حفاری ایران،ممیزی مراقبتی دوره دوم سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) به تازگی با موفقیت انجام و اعتبار گواهینامه های سه گانه سیستم های مدیریت کیفیت این شرکت نیز هم زمان با روز ملی کیفیت (18 آبان ماه) برای یک سال دیگر تمدید شد. رئیس اداره مهندسی ساختار و بهره وری شرکت ملی حفاری ایران گفت: این موفقیت با توجه به استقرار سیستم های مدیریت کیفیت در سال های گذشته، همچنین برنامه ریزی انجام شده با صرف 50 نفر-روز ممیزی از طرف شرکت SGS حاصل شده است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
رئیس عملیات دریایی پایانه نفتی خارک گفت: با تلاش کارکنان عملیات دریایی پایانه نفتی خارک از غرق شدن بارج باری در این جزیره جلوگیری شد. اسماعیل احمدی درباره جزئیات این حادثه اظهار کرد: پس از اعلام اضطرار به دفتر راهنمایان اسکله شرقی درباره آب گرفتگی و نیاز فوری به امداد یک فروند بارج با بار ماسه در 5/2 مایلی اسکله شرقی و احتمال برخورد با کشتی های نفتکش و تأسیسات نفتی،بلافاصله تیم های تخصصی برای نجات شناور به محل اعزام شدند. وی ادامه داد: هم زمان با اعزام افراد و تجهیزات به همراه سه فروند یدک کش به سمت موقعیت مورد نظر، عملیات نجات شناور ازغرق شدن و اسکورت آن به منظور جلوگیری از برخورد به تأسیسات نفتی انجام شد. رئیس عملیات دریایی پایانه نفتی خارک با تأکید بر نبود هیچ آسیب جانی تصریح کرد:این عملیات در حالی انجام شده که به دلیل شرایط جوی، همچنین طوفانی و مواج بودن دریا، ارتفاع موج به بیش از 10فوت رسیده بود.
وزارت نفت
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت در حکمی منصور قنبرزاده را به عنوان «سرپرست اداره کل سلامت و تربیت بدنی» منصوب کرد.
در حکم منصور قنبرزاده آمده است: «با عنایت به تعهد و تجربیات ارزشمند و توانمندی های جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان سرپرست اداره کل سلامت و تربیت بدنی منصوب می شوید. ضروری است در راستای سلامت و تندرستی همکاران زحمتکش صنعت نفت و خانواده های معززشان گام های مؤثری برداشته و با بهبود کیفیت ورزش همگانی و متناسب سازی اماکن ورزشی، نقشی بسزا در افزایش سطح رضایت مندی کارکنان محترم ایفا فرمایید. امیدوارم با استعانت از پروردگار بی همتا شاهد به ثمر رسیدن تلاش ها و توفیقات جنابعالی و همکارانتان در انجام این مسوولیت خطیر باشیم.
ضمناً بر خود لازم می دانم از خدمات آقای اسماعیل کبوتران در طول دوران مسئولیت یادشده تشکر و قدردانی نمایم.»
شرکت ملی نفت ایران
مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران با اعلام اینکه برخی اقلام پرداختی به کارکنان صنعت نفت مشمول معافیت مالیاتی می شود، گفت: درباره اقلام دیگر نیز در صورت تأیید دفتر فنی سازمان امور مالیاتی اقدام اصلاحی به عمل خواهد آمد. اکبر سهیلی پور اظهار کرد: با توجه به بررسی دوباره وجوه پرداختی به همکاران صنعت نفت و با کسب نظر از دو نفر از مشاوران مالیاتی با استناد به قوانین و مقررات و مستندات جمع آوری شده بعضی از اقلام پرداختی به کارکنان معاف از مالیات تشخیص داده شد و برای اجرا ابلاغ شده است.
وی با اشاره به اینکه به استناد نامه یکی از کارمندان واحدهای مالیاتی به رئیس آن اداره، برخی همکاران معتقدند اقلام دیگری معاف از مالیات است، تأکید کرد: پس از بررسی با توجه به اینکه هیچ گونه مستندی مبنی بر معافیت این گونه اقلام از مالیات به دست نیامد، به منظور حصول اطمینان و تضییع نشدن حقوق همکاران مقرر شد از دفتر فنی سازمان امور مالیاتی دراین باره استعلام شود که در صورت تأیید دفتر فنی اقدام اصلاحی به عمل خواهد آمد.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس
پالایشگاه ستاره خلیج فارس از ابتدای امسال تاکنون، یک میلیارد و 760 میلیون ریال برای آزادی زندانیان جرائم غیرعمد اختصاص داده است.
نرگس صداقت، مدیر روابط عمومی و امور بین الملل پالایشگاه ستاره خلیج فارس با بیان اینکه هزینه های مربوط به خرید گل و شیرینی در مناسبت های مختلف از جمله فوت، انتصابات و دیگر مناسبت ها از سوی این شرکت صرف آزادی زندانیان جرائم غیر عمد می شود، افزود: این عمل افزون بر اجر معنوی و اخروی آن می تواند به کاهش آسیب های اجتماعی منجر شود و سلامت عمومی جامعه را ارتقا دهد.
صداقت با اشاره به تخصیص مبلغ یک میلیارد و 760 میلیون ریال برای آزادی زندانیان جرایم غیر عمد از ابتدای امسال تاکنون تاکید کرد: امیدواریم این اقدام حسنه بتواند به عنوان الگو در جامعه ترویج داده شود و افراد حقیقی و حقوقی با ورود بیشتر به این حوزه، زندگی دوباره ای را به زندانیان جرائم غیرعمد و خانواده آنان هدیه کنند.
وی افزود: شرکت نفت ستاره خلیج فارس به عنوان بزرگ ترین تأمین کننده سبد سوخت کشور و بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان، افزون بر تضمین امنیت تأمین سبد سوخت کشور، عدالت محوری و توجه به مسوولیت های اجتماعی را سرلوحه خود قرار داده است.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از آمادگی این شرکت و شرکت های تابع (زاگرس جنوبی، شرق و غرب) برای تأمین سوخت زمستانی خبر داد.
رامین حاتمی درباز دید فرخ علیخانی، معاون تولید شرکت ملی نفت ایران و هرمز قلاوند، مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران از منطقه عملیاتی خانگیران، اظهار کرد: شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق بنا بر تأکید وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مبنی بر اهتمام کامل شرکت ها برای تأمین حداکثری تولید گاز در فصل سرما، براساس تعهدات تکلیفی خود در زمان اوج مصرف گاز در زمستان امسال، روزانه65 میلیون مترمکعب گاز تولید می کند.
وی با اشاره به جایگاه راهبردی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در تولید و تأمین گاز استان های شمال و شمال شرق کشور افزود: با توجه به جایگاه ویژه این شرکت و وجود ظرفیت بالقوه این منطقه، توسعه میدان های گازی جدید در دستور کار این شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق قرار دارد.
حاتمی با بیان اینکه توسعه میدان گازی توس در اولویت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار دارد و در این زمینه، مشاور طرح انتخاب و مهندسی مقدماتی نیز انجام شده است، تصریح کرد: اسناد لازم برای برگزاری مناقصه این میدان در حال تهیه است و مراحل بعدی کار از طریق سرمایه گذاری یا از طریق منابع داخلی شرکت ملی نفت ایران پیگیری می شود.
عملیات اجرایی طرح نگهداشت و افزایش تولید از میدان نفت شهر با 75 درصد پیشرفت فعلی، در شرف تکمیل قرار گرفته است.
پرویز صالح وند، مجری طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت شرکت نفت مناطق مرکزی درباره فعالیت های توسعه ای میدان نفت شهر گفت:طرح نگهداشت و افزایش تولید این میدان به عنوان نخستین طرح از مجموعه طرح های EPC-EPD شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تکمیل می شود.
وی افزود:این طرح در قالب حفاری یک حلقه چاه جدید و چهار حلقه چاه تعمیری موجود با اعتبار30میلیون دلار در قالب مهندسی، اجرا و کالای طرح در بخش های روسطحی و زیرسطحی تعریف و مراحل اجرایی آن از ابتدای سال ۱۳۹۸ آغاز شده است.
صالح وند بابیان اینکه هم اکنون عملیات اجرایی زیرسطحی طرح نگهداشت و افزایش تولید از میدان نفت شهر پایان یافته است، افزود:حدود 3500 متر حفاری روی چاه های این میدان انجام شده است و در یک ماه آینده نیز با نصب تسهیلات سرچاهی، آخرین حلقه چاه این طرح به مراحل پایانی می رسد.
مجری طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درباره اهمیت اجرای طرح توسعه میدان نفت شهر اظهار کرد:با وجود پیچیده بودن این میدان از لحاظ مهندسی مخزن، زمین شناسی، بالا بودن ریسک مخاطرات عملیات حفاری،مشترک بودن آن با کشور عراق لزوم پاکسازی محل اجرای طرح از مهمات باقیمانده از جنگ تحمیلی،همچنین با وجود تحریم ها و شرایط بیماری کرونا، عملیات اجرایی طرح بدون وقفه انجام شده است.
صالح وند تأمین به موقع همه کالاهای زیرسطحی را از نقاط قوت این طرح عنوان کرد.
میدان نفتی مشترک نفت شهر واقع در 60 کیلومتری شهرستان قصرشیرین استان کرمانشاه، در سال 1302کشف شد و در سال 1326 به بهره برداری رسیده است.
تاکنون مقادیر زیادی از نفت این میدان تخلیه شده،اما فعالیت برای تولید بیشتر در قالب قرارداد EPC-EPD به منظور استفاده بهینه از تأسیسات در حال اجراست.
شرکت گاز استان ایلام
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه با گازرسانی به شهر پهله، 26 شهر استان ایلام گازرسانی شدند، گفت: خوشبختانه آخرین شهر ایلام گازرسانی و ضریب نفوذ گاز در مناطق شهری استان 100 درصدی شد. عباس شمس اللهی با اشاره به بهره مندی 1100خانوار شهر پهله با ورود گاز به آن تصریح کرد: افزون بر آن، روستاهای واقع در مسیر شبکه گاز این شهر نیز زیر پوشش گاز طبیعی قرار گرفته اند. وی با بیان اینکه تحریم های ظالمانه، کمبود شدید کالاهای مورد نیاز اجرای عملیات، توپوگرافی خشن منطقه وعبور از کوه های سخت گذر سبب شد گازرسانی به شهر پهله با کندی انجام شود، اظهار کرد: گازرسانی به این شهر وروستاهای مسیر یکی ازسخت ترین پروژه های گازرسانی در سطح استان ایلام بود که خوشبختانه با تلاش همکاران محقق شد و مردم این مناطق به آرزوی دیرینه خود رسیدند. مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام تصریح کرد: برای گازرسانی به پهله و روستاهای مسیر 24 کیلومتر شبکه توزیع، 39 کیلومتر خط تغذیه فلزی در اندازه های 6 و 8 و 12 و 3 ایستگاه تقلیل فشاربا ظرفیت های 2500 ، 5000 و 400 مترمکعب در ساعت نصب و راه اندازی شده است. شمس اللهی با بیان اینکه تاکنون 600 عملک در شهر پهله و روستاهای اطراف نصب شده است، گفت: برای گازرسانی به این شهر و روستاهای مسیر بیش از 500 میلیارد ریال از محل اعتبارات داخلی شرکت ملی گاز ایران هزینه شده است. وی همچنین با بیان اینکه این پروژه در سال 1396 آغاز امسال تکمیل شده است، ادامه داد: در مجموع 6 پیمانکار بومی در این پروژه فعالیت کرده اند. مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به این که خط لوله گازرسانی شهر پهله در ادامه مسیر42کیلومتری خط تغذیه شهر میمه است، تصریح کرد: هم اکنون پیمانکار نصب انشعاب ها در شهر پهله و روستاهای تابع آن دردست اجرا ونصب علمک است و شهروندان ساکن در این مناطق پس از انجام لوله کشی داخلی منازل و تشکیل و تکمیل پرونده می توانند برای اشتراک پذیری گاز اقدام و گاز را مهمان خانه خود کنند.
منطقه 10 عملیات انتقال گاز
سرپرست منطقه 10عملیات انتقال گاز ازانتقال روزانه بیش از 700 میلیون مترمکعب گاز از این منطقه خبر داد و بر مدیریت صحیح مصرف گاز طبیعی در روزهای سرد سال تأکید کرد.
علی نصیحت کن گفت: کارکنان این منطقه شبانه روز در تلاش هستند با انتقال پایدار و ایمن گاز از طریق خطوط لوله فشار قوی، زمستان امسال را نیز مانند سال های پیش با سربلندی سپری کنند.
وی افزود: با توجه به فعالیت های انجام شده در بخش های پایداری سیستم و افزایش بازده انتقال گاز، هم اکنون این منطقه آمادگی لازم را برای انتقال پایدار انرژی گاز کشور دارد.
سرپرست منطقه10عملیات انتقال گاز تصریح کرد: این منطقه عملیاتی از طریق بیش از 1900 کیلومتر خطوط لوله فشار قوی و بهره گیری از پنج تأ سیسات تقویت فشار، روزانه 700 میلیون مترمکعب گاز را به نقاط مختلف کشور انتقال می دهد.
نصیحت کن با تأکید بر مدیریت صحیح مصرف گاز طبیعی در منازل و سازمان های دولتی یادآور شد: تنظیم دمای مناسب وسایل گرمایشی، کمک شایانی به کاهش مصرف گاز و دسترسی مستمر و پایدار هموطنان به این انرژی است.
شرکت نفت و گاز پارس
معاون تولید شرکت ملی نفت ایران در بازدید از پالایشگاه فاز 14پارس جنوبی گفت: بهره برداری از نخستین ردیف شیرین سازی این پالایشگاه و تحقق تولید از آن در پایان آذرماه امسال، اولویت مهم شرکت ملی نفت است. فرخ علیخانی در نشست با پیمانکاران پالایشگاه فاز14طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی افزود:با توجه به روند افزایشی مصرف گاز در کشور و به منظور جلوگیری از رویارویی با کمبود گاز در زمستان، تحقق تولید از پالایشگاه فاز14پارس جنوبی اهمیت بسیاری دارد. وی با بیان اینکه همه باید برای تحقق تولید از این پروژه در زمان مقرر در قالب مجموعه صنعت نفت تلاش کنند، افزود: شرکت ملی نفت ایران برای کمک به رفع مشکلات موجود طرح و دستیابی به نتیجه مورد نظر، حداکثر تلاش خود را انجام می دهد. معاون تولید شرکت ملی نفت ایران بابیان اینکه بهره برداری از ردیف چهارم شیرین سازی پالایشگاه فاز 14پارس جنوبی اولویت و دغدغه اصلی این شرکت است، اظهار کرد:در واحدهای ورودی گاز،واحدهای یوتیلیتی، ردیف چهارم و واحد 106، فعالیت های ساخت و اجرا، نصب، پیش راه اندازی و راه اندازی به صورت ترکیبی و موازی در حال انجام است و با توجه به تمرکزی که به صورت شبانه روزی روی این موضوع وجود دارد،انتظار می رود با تأمین کالاهای باقیمانده و تکمیل عملیات نصب،پیش راه اندازی و راه اندازی طبق برنامه و در زمان تعیین شده انجام شود. علیخانی همچنین در بازدید از تأسیسات ذخیره سازی و ایستگاه های اندازه گیری میعانات گازی پارس جنوبی، از افزایش انتقال این محصول به پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا 450هزار بشکه در روز خبر داد. وی با اشاره به اینکه هم اکنون روزانه حدود 400هزار بشکه میعانات گازی به پالایشگاه ستاره خلیج فارس منتقل می شود، تصریح کرد: مقررشده است مقدار انتقال میعانات گازی از تأسیسات ذخیره سازی پارس جنوبی به پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا450هزار بشکه در روز افزایش یابد. معاون تولید شرکت ملی نفت ایران همچنین در بازدید از واحد مرکاپتان زدایی از میعانات گازی پالایشگاه فازهای 2 و 3 پارس جنوبی افزون بر دریافت گزارش مراحل راه اندازی، بر ضرورت شتاب دادن به بهره برداری از این پروژه تأکید کرد. علیخانی ساخت این پروژه با ظرفیت شیرین سازی 80 هزار بشکه در روز را توسط شرکت ملی نفت ایران مهم و اهمیت راهبردی خواند و افزود: با بهره برداری از این پروژه، کیفیت میعانات گازی تولیدی فازهای 2 و3 پارس جنوبی افزایش می یابد و ارزآوری مطلوبی به همراه خواهد داشت.
هرمز قلاوند، مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران نیز که علیخانی را در این سفر همراهی کرده بود،با اشاره به تلاش حداکثری شرکت نفت و گاز پارس و مدیریت ارشد این شرکت برای تحقق اهداف شرکت ملی نفت ایران در فاز14پارس جنوبی با مشارکت کنسرسیوم این طرح گفت: وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مراحل توسعه پالایشگاه فاز 14را به منظور تحقق تولید از نخستین ردیف فرآورشی این طرح به صورت مداوم رصد می کنند و این سفر نیز به منظور ابلاغ خسته نباشید مدیریت ارشد به همکاران انجام شده است.
پژوهشگاه صنعت نفت
مشاور رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در امور زنان و خانواده گفت: دستورعمل امور زنان و خانواده که در این مجموعه تهیه و تدوین شده است، می تواند به بهبود وضعیت شغلی و ارتقای جایگاه سازمانی زنان متناسب با شایستگی های آنان کمک کند. سمیه قنبرپور گفت: با توجه به تأکید مقام معظم رهبری درباره موضوع بااهمیت خانواده، تدوین دستورعمل اجرایی و برنامه های راهبردی امور زنان و خانواده بر اساس راهبردهای صنعت نفت در دستور کار پژوهشگاه صنعت نفت قرارگرفته است. وی افزود: اجرای برنامه های توان افزایی، توسعه مشارکت زنان شاغل در جایگاه های سیاست گذاری و تصمیم گیری، همچنین تأمین امنیت اجتماعی زنان شاغل در محیط کار و اصلاح نگرش های کارکنان و مدیران نسبت به نقش و جایگاه زن بخشی از اهدافی است که از سوی امور زنان پژوهشگاه صنعت نفت در تدوین این دستورعمل دنبال می شود. وی گفت: دستورعمل امور زنان به گونه ای تهیه شده است که سرانجام به ارتقای مشارکت زنان در ایفای مسوولیت های اجتماعی و آگاهی خانواده کارکنان با هدف بهبود کیفیت زندگی در رویارویی با چالش های عصر حاضر خانواده ها منجر می شود. مشاور رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در امور زنان و خانواده با بیان اینکه برنامه ریزی و اجرای برنامه های عملیاتی سالانه و ایجاد انگیزه کارکنان به منظور شرکت در کارگروه های تخصصی از وظایف مشاور امور بانوان است، اظهار کرد: هم اکنون 6 کارگروه در سطح دفتر مشاور بانوان وزارت نفت وجود دارد که کارکنان پژوهشگاه می توانند به طور مستمر در این حوزه ها فعالیت و مشارکت داشته باشند. وی تصریح کرد: این کارگروه ها شامل بهینه سازی مصرف منابع انرژی و حفظ محیط زیست، ورزش و سلامت، پژوهش و مطالعات حوزه زنان و خانواده، آموزش، فرهنگی- هنری و تحول اداری و اصلاح مقررات است.
گاز آذربایجان شرقی
مدیرعامل شرکت گازاستان آذربایجان شرقی ازامضای تفام نامه همکاری با سپاه عاشورای این استان برای عمل به مسوولیت اجتماعی و نهادینه سازی فرهنگ مصرف ایمن و بهینه از گاز طبیعی خبرداد. سیدرضا رهنمای توحیدی گفت: سپاه پاسداران از بدو تأسیس همسو با عمل به تعهد و مسوولیت مقدس و خطیر خود در صیانت از کیان اسلامی و اقتدار نظام، در عرصه های سازندگی، عمران، آبادانی و توسعه ایران اسلامی حضور فعال و سازنده داشته و این همکاری، زمینه ساز تقویت توان درعمل به مسوولیت اجتماعی در عرصه های مختلف خواهد بود. وی افزود: ارتقای درجه مسوولیت اجتماعی دو طرف، همچنین ارتقای آگاهی عمومی و فرهنگ سازی مصرف ایمن و بهینه از گاز طبیعی از اهداف کلان این تفاهم نامه است. مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی همچنین اهتمام به ایجاد فرصت های همکاری در زمینه بهبود سرمایه های اجتماعی، رشد دانش و آگاهی، حمایت و مشارکت اجتماعی، آموزش فرهنگ شهروندی در ارتباط با مصرف گاز وهمچنین جلوگیری ازآسیب های ناشی از مصرف غیرایمن و غیراستاندارد را ازمهم ترین محورهای همکاری با سپاه عاشورا برشمرد. رهنمای توحیدی تصریح کرد: امید است این تفاهم نامه منشأ همکاری های سازنده با سپاه عاشورا برای اطلاع رسانی و اشاعه فرهنگ مصرف ایمن و بهینه از گاز در جامعه، همچنین کاهش حوادث و آمار تلفات جانی ناشی از مرگ خاموش هم استانی های عزیز به دلیل سهل انگاری باشد. سردار اصغرعباسقلی زاده، فرمانده سپاه عاشورا نیز با استقبال از توسعه همکاری ها در خدمت رسانی صادقانه و فعالیت در عرصه فرهنگی و مصرف صحیح گاز طبیعی گفت: سپاه عاشورا بر اساس تعهد خود مبنی بر حفظ امنیت ملی و منافع اجتماعی، آمادگی دارد با همکاری شرکت گاز در نهادینه کردن فرهنگ مصرف ایمن و کاهش صدمات جبران ناپذیر ناشی از آگاهی نداشتن مردم نقش مؤثری ایفا کند.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق
رئیس واحد نگهداری و تعمیرات برق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق از فعال سازی آلارم های ترانسفورماتورهای 6/20 کیلوولت خط 20 اینچ، روی سیستم مانیتورینگ بهره برداری مرکز انتقال نفت رفسنجان خبر داد. محمدجواد یزدان پناه با بیان اینکه ترانسفورماتورها یکی از اساسی ترین تجهیزات برقی مراکز انتقال نفت به شمار می روند، آلارم های دما، فشار روغن و رله ترانسفورماتورهای 6/20 کیلووات خط 20 اینچ رفسنجان را موارد فعال شده در مرکز انتقال نفت رفسنجان عنوان کرد. وی به ضرورت انجام این اقدام اشاره وتصریح کرد: با توجه به اینکه ترانسفورماتورهای خط 20اینچ مرکزانتقال نفت رفسنجان به طور دائم در حال بارگیری هستند، کنترل آلارم های دما، فشار روغن و رله آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وی یادآور شد: فعال سازی با سیم بندی و انجام تغییرات لازم برای تعریف این آلارم ها روی سیستم مانیتورینگ بهره برداری مرکز انتقال نفت رفسنجان به وسیله مهدی توکلی، کارشناس ارشد واحد وهمکاری کارشناسان واحد ابزار دقیق منطقه انجام شده است.
معاون مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق نیز از نصب برق گیر روی دکل های سیستم حفاظت الکترونیک مرکز انتقال نفت رفسنجان با هدف پیشگیری از برخورد صاعقه خبر داد. رضا منشادی با اشاره به ضرورت این اقدام تصریح کرد: وقوع صاعقه های شدید موجب خرابی تجهیزات و از کار افتادن سیستم cctv می شود، لذا با توجه به حساسیت و اهمیت مرکز انتقال نفت رفسنجان در انتقال پایدار فرآورده های نفتی، ایمن سازی تجهیزات وانجام اقدامات پیشگیرانه از ضرورت هاست. وی با بیان اینکه افزون بر واحد مخابرات منطقه واحدهای دیگری از جمله ترابری و حراست همکاری داشته اند، تصریح کرد: این عملیات در مدت زمان 10روز و صرف کمترین هزینه انجام شده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس گفت: به منظور توسعه صنعت سی ان جی، 97 درصد جایگاه های عرضه سوخت این استان، تأییدیه ایمنی و آزمون مخازن را از اداره استاندارد دریافت کرده اند. اسدالله طاهری با بیان اینکه روزانه یک میلیون و400 هزار مترمکعب گاز طبیعی فشرده در استان فارس مصرف می شود، اظهار کرد: با استفاده از سی ان جی، معادل همین مقدار در مصرف بنزین صرفه جویی شده است.
وی با بیان اینکه سهم استان فارس از مصرف سی ان جی کشور بیش از4.6 درصد است، افزود:استانداردسازی جایگاه های عرضه سی ان جی از اولویت های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس است و پیرو آن با هماهنگی اداره استاندارد استان، تاکنون 126 جایگاه منطقه تأییدیه ایمنی و آزمون مخازن ذخیره سازی را دریافت کرده اند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس، شمار جایگاه های عرضه سی ان جی این استان را 1300باب اعلام و اظهار کرد: ازاین تعداد37 جایگاه در کلانشهر شیراز قرار دارد.
طاهری باتاکید بر فعالیت100درصدی جایگاه های عرضه سی ان جی افزود: خدمات رسانی در این جایگاه ها باتمام ظرفیت انجام می شود و در توزیع آن نیزهیچ مشکلی وجود ندارد.
وی با اشاره به استفاده روزانه بیش از 150 هزار خودرو از سی ان ان جی در استان فارس، پایش دوره ای جایگاه ها، آموزش اپراتورها و کارکنان، همچنین ارتقای سطح کمی و کیفی جایگاه ها را از جمله اقدام های این شرکت برای خدمات رسانی مطلوب تر به مردم عنوان و اظهار کرد: هم اکنون 11جایگاه نیز با پیشرفت 70درصدی در دست ساخت است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس تصریح کرد: اجرای طرح رایگان دو گانه سوز کردن خودروهای عمومی، تغییر الگوی مصرف، جایگزینی سی ان جی با دیگر سوخت های فسیلی در سبد سوخت خانوارها، همچنین فراهم کردن شرایط برای جذب سرمایه گذار و استفاده از توان بخش خصوصی برای احداث جایگاه های عرضه سی ان جی از جمله اقدام های این شرکت به منظور توسعه صنعت سی ان جی در منطقه فارس است.
شرکت اکتشاف و تولید پاسارگاد
دکل 27فتح ملی حفاری به عنوان چهارمین دکل مستقر در طرح توسعه میدان نفتی سپهر - جفیر، فعالیت خود را روی چاه شماره 3 سپهر آغاز کرد.
بنا بر اعلام شرکت اکتشاف و تولید پاسارگاد (زیرمجموعه شرکت گسترش انرژی پاسارگاد) این دکل که متعلق به کنسرسیوم شرکت های ملی حفاری و پژواک انرژی است، فعالیت خود را از 13 آبان ماه روی چاه شماره 3 سپهر آغاز کرده است. عملیات حفاری چاه سپهر3به عنوان چاه توسعه ای باهدف دستیابی به مخزن فهلیان در دستور کار قرار گرفته و فرآیند توسعه این میدان نفتی شتاب گرفته است. دکل حفاری 27 فتح از دستگاه های زیر نظر مدیریت عملیات حفاری خشکی -1شرکت ملی حفاری ایران است که اواخر سال 1388به ناوگان حفاری این شرکت پیوست و حفر و تکمیل 26 حلقه چاه به متراژ 77 هزار و 120متر را در کارنامه دارد. میدان های سپهر و جفیر در سال 1976 میلادی با حفر چاه شماره یک جفیر کشف شدند. این میدان ها در بخش شمال شرقی حوزه رسوبی دشت آبادان و در60 کیلومتری جنوب غربی اهواز قرار دارند. در نیمه دوم سال 96،با مطالعات و بررسی های انجام شده از سوی مدیریت های ذی ربط شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابع، ارتباط ساختاری مخازن میدان های سپهر و جفیر و لزوم توسعه یکپارچه آنها به منظور حداکثر کردن ثروت ملی اثبات شد و قرارداد توسعه یکپارچه سپهر-جفیر،اواخر اسفندماه همان سال در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت گسترش انرژی پاسارگاد امضا شد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز
هفتاد وهشتمین جایگاه عرضه گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) در حوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز منطقه راه اندازی شد. نعمت الله نجفی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز گفت: این جایگاه دومنظوره با نام زنده یاد «حمید جاگیر» در منطقه فرهنگ شهر شهرستان شوشتر به بهره برداری رسیده و هم اکنون بخش عرضه گاز طبیعی آن فعال شده است. وی با اشاره به اهمیت توسعه جایگاه های عرضه سوخت منطقه در ارائه خدمات مطلوب سوخت رسانی افزود: جایگاه مزبور به منظورارتقای حقوق شهروندی و مشتری مداری با پیگیری مسوولان منطقه به زنجیره سوخت رسانی پیوسته است. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز با تاکید بر اینکه هزینه های احداث این جایگاه اعم از زمین، تجهیزات، نصب و راه اندازی توسط بخش خصوصی تامین و پرداخت شده است. هزینه کلی آن را تا مرحله راه اندازی حدود250میلیارد ریال اعلام کرد.به گفته نجفی جایگاه حمید جاگیر در زمینی به مساحت یک هزار و 824مترمربع احداث شده و برای هفت نفر به طور مستقیم ایجاد شغل کرده است. وی تصریح کرد: جایگاه یاد شده با استفاده از دو دستگاه دیسپنسر، چهار نازل و یک کمپرسور با ظرفیت 750 مترمکعب در ساعت، سوخت رسانی به حدود 700 خودرو در شبانه روز را دارد. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز اظهار کرد: هم اکنون 78 جایگاه عرضه سی ان جی در حوزه عملیاتی این شرکت به طور شبانه روزی و بی وقفه مشغول ارائه خدمت به هموطنان عزیز هستند.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران از آمادگی کامل این مجموعه برای انتقال پایدار گاز در فصل سرما خبر داد و بر ضرورت صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی توسط مردم نیز تأکید کرد. مهدی جمشیدی دانا اظهار کرد: با توجه به اهمیت پایداری انتقال گاز، تعمیرات اساسی تأسیسات تقویت فشار، مراکز بهره برداری خطوط لوله، پیگرانی هوشمند، تعویض پوشش و بازدیدهای دوره ای، به موقع انجام شده تا خللی در فرآیند انتقال بهینه گاز طبیعی به هموطنان در فصل سرد سال به وجود نیاید. وی افزود: شرکت انتقال گاز ایران وهمه مناطق عملیاتی آن اکنون با تکمیل این اقدام ها برای گذر موفق از فصل سرما آماده هستند. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با بیان اینکه این شرکت همه توان خود را برای انتقال پایدار گاز به کار گرفته است، گفت: با توجه به افزایش مقدار مصرف گاز در اوج مصرف، همه مناطق عملیاتی با حداکثر آمادگی و استفاده از واحدهای یدکی در پایداری انتقال گاز تلاش می کنند تا خللی در تأمین این انرژی برای مصارف خانگی، تجاری و نیروگاهی ایجاد نشود. جمشیدی دانا با اشاره به گستردگی خطوط لوله در نقاط مختلف کشور، تصریح کرد: برای مجموع خطوط فشار قوی،86 تأسیسات تقویت فشار با آرایش های سه، چهار یا پنج توربوکمپرسور با 320توربوکمپرسور فعالیت می کنند. وی تصریح کرد: گاه در فصل زمستان همزمان با افزایش مصرف گاز، حتی واحدهای یدک نیز در جهت فشارافزایی به کار گرفته می شوند. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، مهم ترین اقدام های انجام شده برای عبور موفق از فصل سرما در سال 1400را تکمیل تعمیرات اساسی و بازدیدهای دوره ای تا حدود 750 هزار- نفر- ساعت کارکرد عنوان کرد. جمشیدی دانا تأکید کرد: با توجه به مجموعه اقدام های انجام شده، همچنین توجه هموطنان به مدیریت مصرف انرژی و صرفه جویی ناشی از این مدیریت، انتظار می رود ماه های سرد زمستان امسال، به نحوی مطلوب سپری شود.
نگاهی کوتاه به مبانی تشکیل سازمان بسیج مستضعفین
بسیج یک حرکت اجتماعی است که در هر جامعه ای با توجه به فرهنگ آن جامعه و به اشکال مختلف در اثر شرایط خاص به وجود می آید. حتی در صدر اسلام نیز هنگام حمله کفار و منافقین به مسلمانان زمانی که فرمان تشکیل نیروی مبارز علیه آنها داده می شود، مسلمانان داوطلبانه در مساجد گردهم می آمدند تا توان خود را از نظر نیروی انسانی و تجهیزات نظامی برای مقابله با دشمنان اسلام بسیج کنند. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا نگاهی کوتاه اما مبنایی به تشکیل بسیج پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بیندازیم. امام خمینی (ره) درباره تشکیل بسیج مستضعفین می فرماید: « قضیه بسیج، همان مساله ای است که در صدر اسلام بوده است، این مساله جدید نیست، در اسلام سابقه داشته و چون مقصد ما اسلام است، باید هر جوانی یک نیرو باشد برای دفاع از اسلام و همه مردم و هر کسی در هر شغلی که هست، مهیا باشد برای جلوگیری از کفر و هجوم بیگانگان».
در باره پیدایش بسیج دو مرحله قابل توجه است:
۱- بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد حرکتی فرهنگی بودیم که به واقع درجهت حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی به شمار می آید و در این مسیر شاهد تشکیل ارگان ها و هسته های انقلابی نظیر سپاه، کمیته های انقلاب و غیره بودیم که نقش مردم در این حرکت و تلاش چشمگیر و موثر بوده است. به نظر می رسد بعد از رشد این نهادها مردم به این فکر می افتند که برای کسب آمادگی در مقابله با دشمنان انقلاب، آموزش های رزم نظامی را ببینند و طبیعتا حرکتی به نام بسیج در پایگاه ها و مساجد به وجود می آید که آموزش هایی هم داده می شود.
۲- مرحله دوم مصادف است با تصرف جاسوس خانه آمریکایی، با اشغال این لانه فساد توسط دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، شیطان بزرگ برای نجات خود از وضعیت موجود به توطئه هایی علیه جمهوری اسلامی دست زد ، از جمله حمله نظامی به طبس، غافل از اینکه شن ها مامور الهی شده و این توطئه را خنثی کردند، حصر اقتصادی که این توطئه هم خود عاملی شد برای حرکت هرچه بیشتر مردم در جهت خودکفایی جمهوری اسلامی ایران، ترور شخصیت های انقلاب اسلامی، کودتا و حرکت های مذبوحانه گروهک های چپ و راست. با چنین وضعیتی باید تاکید کرد که خدا را شکر که دشمنان ما را از نادانان قرار داد و از نادانی آنها همین بس که سنت لایتغیر الهی این است که صالحان و شایستگان، وارثین اصلی زمین هستند ولی آنها غافلانه هر لحظه در پی تدارک حیله جدیدی بوده و هستند. امام خمینی(ره) همیشه با دید وسیع و پیامبرگونه شان به خوبی دریافته بودند که شیطان بزرگ بیکار نمی نشیند؛ از این رو در ۵ آذرماه ۱۳۵۸ تشکیل ارتش ۲۰ میلیونی را صادر فرمود. در این فرمان، حرکت هایی را که به نام بسیج در جامعه مطرح بود، تسریع کرده و انسجام بخشیدند و از آن تاریخ بود که مسوولان به این فکر افتادند که سازمانی به نیروهای موجود در جامعه بدهند و در پی فرمان امام امت، زن و مرد، پیر و جوان از نوجوان ۱۲ ساله تا پیر ۷۰ ساله عاشقانه فرمان رهبرشان را لبیک گفتند.
در لغت نامه دهخدا آمده است که بسیج به لحاظ لغوی به معنای سامان و اسباب ساز و سازمان جنگ، عزم و اراده، آماده سفر شدن و آماده ساختن نیروهای نظامی یک کشور برای جنگ است. به نظر ما بسیج یک حرکت منظم و سازمان یافته اجتماعی است که با توجه به فرهنگ هر جامعه و به اشکال مختلف در اثر شرایط خاصی مانند جنگ، حوادث غیر مترقبه و حتی در زمان صلح و آرامش به صورت آماده باش به وجود می آید. در جامعه ما نیز بسیج، یک نهاد اجتماعی است و همانند خانواده که عضوی از نظام اجتماعی جامعه است، به شمار می آید، نهادی که با هدف پاسداری از ارزش ها و آرمان های انقلاب اسلامی به وجود آمده است و انحلال آن جز در صورت انحلال جامعه اسلامی قابل تصور نیست. در اساسنامه سازمان بسیج مستضعفین، بسیج را به این صورت تعریف کرده اند:
«بسیج نهادی است تحت فرماندهی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) که هدف آن نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن و جهاد در راه خدا و گسترش حاکمیت قانون خدا در جهان طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران و تقویت کامل بنیه دفاعی از طریق همکاری با سایر نیروهای مسلح، همچنین کمک به مردم هنگام بروز بلا و حوادث غیر مترقبه است».
آرمان والا و ایده بلند و هدف عالی انقلاب اسلامی ما را چنین می سزد که از چارچوب مرزهای ایران بگذرد و دروازه های ملل محروم و توده های مظلوم و مستضعف جهان را بگشاید و پیام آرامش بخش و رسالت انسانی و رهایی بخش خویش را به گوش جان آنها برساند و زمینه های حکومت عدل الهی و جهانی امام عصر (عج) را آماده سازد؛ از این رو، بسیج تمام نیروهای فعال و آمادگی جهت تحقق این آرمان ارزنده انسانی، امری ضروری و طبیعی به نظر می آید و از اینجا بود که امام خمینی(ره) این قلب تپنده انقلاب و پیام آور آزادی و کرامت و هویت اسلامی و انسانی این قرن جهت مبارزه همه جانبه با آمریکای جهانخوار که هر روز برای گسترش تجاوزات خویش، چنگ و دندان نشان می دهد و در رویارویی با همه ابرقدرت های تجاوزگر و رشد انقلابی نهضت اسلامی روز پنجم آبان 1358 را بسیج عمومی اعلام فرمودند و درباره هدف از تشکیل بسیج گفتند: «مملکت اسلامی باید همه اش نظامی باشد و تعلیمات نظامی داشته باشد» و در حالت کلی می توان گفت که هدف از تشکیل بسیج را قرآن بیان فرموده و در آیه چهلم سوره توبه می فرماید: « انفروا خفاقا و ثقالا و جاهدوا باموالکم و انفسکم فی سبیل الله ذلکم خیر لکم ان کنتم تعلمون؛ با کیفیت مختلف حرکت کنید و کوچ کنید در حالی که با بار سبک هستید. مجهز باشید و جهاد کنید با مال و جانتان در راه خدا». یکی دیگر از هدف تشکیل بسیج را بازوی ولایت فقیه دانسته و تک تک اعضای بسیج را سلول های بافت ولایت فقیه می دانیم. هدف از تشکیل بسیج، جذب آموزش، سازماندهی نیروهای مردمی و اصلی ترین مساله بسیج، به کارگیری نیروهای مردمی در ماموریت های محوله با توجه شرایط سنی بسیجیان اعم از دانش آموزی، دانشجویی، کارگری، کارمندی، عشایر و غیره است. تشکیلات بسیج به علت ساخت مردمی از یک سو و گستردگی آن از سوی دیگر باید طوری تنظیم شود که هم در زمان صلح و هم در زمان جنگ بتواند کارآیی لازم را داشته باشد.
پس از تسخیر انقلابی لانه جاسوسی آمریکا انتظار می رفت که از سوی دشمن شماره یک یعنی آمریکای جهانخوار توطئه ها و تحریک ها بر ضد این کشور انقلابی شدت یافته و با گسترش آنها زمینه برای دخالت نظامی فراهم شود تا با حمله مسلحانه به ایران و انقلاب اسلامی، رژیم مردمی جمهوری اسلامی را از پای در آورد و حاکمیت طاغوت را دوباره برقرار سازد؛ بنابراین مشخص بود که در این جنگ جدید، امت اسلام نمی تواند فقط و فقط از مشت استفاده کند و به دفاع برخیزد بلکه ضرورت مسلح شدن و آموزش نظامی دیدن برای همه مشخص بود و احساس می شد که اگر همه مردم وارد صحنه نشوند و با کیفیت و طرز کار سلاح ها آشنایی نداشته باشند، نمی توانند این سلاح ها را علیه شیطان بزرگ به کار گیرند؛ از این رو تشکیل بسیج در تمام قشرها (دانش آموزی، دانشجویی، کارگری، عشایری و...) به شکل وسیعی صورت گرفت و امام امت فرمان تاریخی تشکیل بسیج عمومی را صادر کرد و در رابطه با ضرورت آن چنین فرمود: «الان در راس همه مسائل اسلامی ما قضیه مواجهه با آمریکاست. باید تمام تجهیزات ما به طرف این دشمن باشد. مبادا یک وقتی یک تبلیغات سویی بشود و نظرهای ما تشتت پیدا بکند و افکارمان افکار مختلف بشود. باید الان همه افکار ها یک چیز باشد. چطور در آن وقتی که ما مواجه با این قدرت شیطانی داخلی بودیم، هیچ دیگر تشتتی در کار نبود. همه با هم یک فکر داشتید و الله اکبر می گفتید و مقابله با یک چنین قدرتی می کردید. شما الان می دانید که مقابله ما با یک قدرتی است که قدرتش صدها برابر زیادتر از آن قدرت قبلی است. شما امروز یک چنین حالی دارید و مملکت مان یک چنین حالی دارد. مملکت شما الان یک حالی دارد که اگر دیر بجنبیم برای همیشه تا آخر از بین رفته ایم. همه باید یکصدا باشند. سر و صدای امروز حفظ مقابله با آمریکاست... باید همه قوایمان را مجتمع کنیم برای نجات دادن این کشور باید اگر مسائلی برایمان پیش بیاید، هرچه هم سخت باشد، تحمل کنیم. باز هم من تکرار می کنم که بدانید شما با یک قدرتی مواجه هستید که اگر غفلت بشود، مملکتتان از بین می رود، غفلت نباید بکنید غفلت نکردن به این است که همه قوا را و هرچه فریاد دارید، بر سر آمریکا بکشید، هرچه تظاهرات بر ضد آمریکا بکنید، قوای خودتان را مجهز بکنید و تعلیمات پیدا کنید و به دوستانتان تعلیم بدهید».
عرصه بسیج یک عرصه عمومی است؛ نه مختص یک قشر است، نه مختص یک بخشی از بخش های جغرافیایی کشور است، نه مختص یک زمانی دونِ زمان دیگری است؛ نه مختص یک عرصه ای دون عرصه دیگر است. در همه جاها، در همه مکانها، زمان ها، عرصه ها و در همه قشرها، این وجود دارد. این معنای بسیج است.
بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ
02/04/1389
نگاهی به فیلم های سینمایی که این روزها در سینماها اکران شده اند
دیده ایم و شنیده ایم که همه گیری بیماری کرونا با توسعه واکسیناسیون تا حد چشمگیری کاهش یافته است. سینماهای کشور هم چند ماه است که بازگشایی شده اند و عموم مردم می توانند با رعایت پروتکل های بهداشتی از فیلم دیدن در سالن ها لذت ببرند. اگر مدت هاست سینما نرفته اید، باید بگوییم که این روزها چند فیلم سینمایی جدید اکران شده اند. فیلم ها متنوعند و می توانند سلیقه های مختلف را تا حد زیادی راضی نگه دارند و قدرت انتخاب تماشاچی را بالا می برند. بررسی کنید، احتمالا یک آخر هفته را بتوانید در سینما بگذرانید و بعد از مدت ها طعم سینما را در سالن های تاریک و با تمرکز بالاتر بر روی پرده های نقره ای، بهتر بچشید. در مطلب پیش رو سعی داشته ایم تا نگاهی به آنها بیندازیم. با ما همراه باشید.
فیلم «حکم تجدیدنظر» را محمدامین کریم پور کارگردانی کرده، کارگردانی که پیش از ورودش به سینما صرفا یک فعال طنز اینستاگرامی بوده است. فیلم درون مایه ای اجتماعی دارد و می توان آن را به عنوان یک فیلم اولی قابل قبول دانست. در خلاصه داستان فیلم آمده است: «آرش به اتهام قتل نامزدش لیدا در زندان به سر می برد و در انتظار دادگاه است. او برای مادرش فرشته قسم می خورد که بی گناه است، فرشته به کمک وکیل آرش و یکی از دوستانش بهروز ساجدی، به دنبال جمع آوری مدارک و شواهدی برای اثبات بی گناهی پسرش است.». بازی های فیلم متوسطند و تا حد زیادی فیلمنامه آن تکراری است اما به هر حال نمی توان گفت «حکم تجدیدنظر» فیلم ضعیفی از آب درآمده است. اگر دوست داشتید سینما بروید و فیلم های مورد علاقه و اصلی تان را دیده بودید، می توانید سری هم به فیلم «حکم تجدیدنظر» بزنید. ژاله صامتی، همایون ارشادی، شاهرخ فروتنیان، و زیبا کرمعلی بازیگران اصلی «حکم تجدیدنظر» هستند.
احتمال زیادی دارد که نام دو فیلم «گشت ارشاد» و «گشت ارشاد2» در دهه های 80 و 90 به گوشتان خورده باشد و احتمالا حداقل یکی از آنها را دیده اید. هر دو فیلم را سعید سهیلی کارگردانی کرده بود و حسابی پرفروش شدند. حالا به تازگی بخش «گشت ارشاد 3» نیز اکران شده و سعید سهیلی نشان داده که هنوز هم با موضوع گشت ارشاد می تواند فیلم بسازد. درون مایه «گشت ارشاد3» هم مانند دو فیلم قبلی، اجتماعی و طنز است. این فیلم کوشیده است تا با بهره گیری از شوخی ها، مطایبه ها و موقعیت های کمیک، برخی از شرایط اجتماعی را نیز به نقد بکشد. در خلاصه این فیلم آمده است:«حسن و عطا پس از سال ها به ایران برمی گردند. آنها به اجبار برای امرارمعاش به نوازندگی در خیابان ها می پردازند، پس از مدتی سودای خوانندگی آنها را رها نمی کند تا اینکه تصمیم به انتشار آلبوم موسیقی می گیرند. اما به لحاظ مالی در تنگنا هستند پس تصمیم می گیرند به سراغ یک زمین دار بزرگ در لواسان که نقش او را بهنام بانی بازی می کند رفته او را بدزدند. اما پس از مدتی با او دوست می شوند و زمین دار بزرگ تصمیم می گیرد از حسن و عطا حمایت کرده و تمام هزینه تولید آلبوم موسیقی آنها را تقبل کند. در این مسیر ناگهان اتفاقات عجیبی روی می دهد که هر سه آنها را دچار دردسر های بزرگی می کند». می توان گفت در میان سه گانه های «گشت ارشاد» شماره 3 آن، بهتر از دو فیلم قبلی آب درآمده است. «گشت ارشاد 3» هم مفرح است و هم بازی های خوبی دارد. سهیلی برای این فیلم تجربه دو دهه فیلمسازی اش را به خوبی استفاده کرده و می تواند مخاطب سینما را راضی از سالن بیرون بفرستد. امیر جعفری، ساعد سهیلی، پولاد کیمیایی و بهنام بانی بازیگران اصلی فیلم «گشت ارشاد 3» هستند.
شاید در جشنواره فجر سال 1398 هیچ کس گمان نمی کرد که نخستین فیلم بلند برادران ارک، بتواند تا این حد شالوده شکن در فرم و محتوا باشد. فیلم «پوست» داستان بسیار عجیبی دارد و ساختار آن نیز عجیب تر از داستان آن است. بهرام و بهمن ارک تصمیم گرفتند در ارائه و ساخت نخستین فیلمشان، خیلی محکم و نوگرایانه قدم بردارند. حاصل این تلاش، فیلمی است با داستانی جذاب و بازی های بسیار خوب و البته کارگردانی مناسب. بسیاری از منتقدان، برادران ارک را در سینمای ایران دارای آینده ای بسیار درخشان می دانند. این فیلم در جشنواره سی و هشتم فیلم فجر، نظر بسیاری از منتقدان و مخاطبان را به خاطر ژانر متفاوت، بازی های درخشان، سنت شکنی و جسارت در محتوا به خود جلب کرد و شش نامزدی در رشته های تدوین، صدابرداری، صداگذاری، طراحی لباس، طراحی صحنم و جلوه های ویژه میدانی داشته و موفق به کسب دو سیمرغ بلورین برای بهترین فیلم هنر و تجربه و همچنین بهترین موسیقی شده است. در خلاصه داستان فیلم «پوست» آمده است: «موضوع این فیلم عشق، جادو و خرافه پرستی است و درباره خانواده ای است که شامل یک مادر و پسر هستند و زندگی آنها به دلیلی دچار مشکل می شود.». اگر می خواهید یک فیلم خاص و ویژه و البته جذاب ببینید، «پوست» را از دست ندهید. این فیلم بازیگرانی بومی از منطقه آذربایجان ایران دارد.
شاید این روزها نام قهرمانان واقعی تاریخ معاصر را بیش از هر چیز روی اتوبان ها، فرودگاه ها، موسسه ها و... ببینیم و بشناسیم، اما یکی از بزرگترین هنرهایی که صنعت سینما می تواند به خرج دهد این است که قهرمانان تاریخ معاصر را روی پرده سینما به ما معرفی کند. ظرفیت ها در این باره بسیار بالاست و سینمای کشورمان می تواند بهترین قاب ها، پلان ها و سکانس ها در هنر تصویر سرزمینمان را با استفاده از زندگی واقعی همین قهرمانان به یادگار بگذارد. فیلم «منصور» به کارگردانی سیاوش سرمدی یکی از آن فیلم هایی است که زندگی شهید منصور ستاری را برای ایرانیان به تصویر کشیده است. این شهید که سال های سال خدمات بی دریغ و گران سنگ به کشور انجام داد و در زمان شهادتش در سال 1373 خورشیدی، فرمانده نیروی هوایی ارتش بود، زندگی و احوال بسیار جالب توجهی داشته و فیلم «منصور» کوشیده است تا بخش هایی از آن را نشان مخاطب دهد. بازی های بسیار خوب، داستان پرکشش به همراه کارگردانی و فیلمنامه مناسب، «منصور» را دیدنی کرده است. خصوصا که شخصیت بی بدیل شهید ستاری، بسیار گمنام و ناشناخته باقی مانده بود. اگر می خواهید یک فیلم پرکشش و بدیع در سینمای ایران ببینید، دیدن «منصور» را از دست ندهید. مهدی کوشکی، لیندا کیانی و محسن قصابیان بازیگران اصلی این فیلم هستند.
از میانه دهه 80 و با فیلم «چهارشنبه سوری» بود که نام اصغر فرهادی به عنوان یک فیلمساز شاخص در سینمای ایران پررنگ تر شد، اگرچه او با ساخت دو فیلم دیگر پیش از آن، به نام های «رقص در غبار» و «شهر زیبا» جای پای خود را در فیلمسازی کشورمان باز کرده بود اما «چهارشنبه سوری» سکوی پرتاب اصغر فرهادی شد. او بعد از «چهارشنبه سوری» با ساخت فیلم های مهم و مطرح دیگری چون «درباره الی»، «جدایی نادر از سیمین»، «گذشته»، «فروشنده» و «همه می دانند» به چهره ای بین المللی در صنعت سینما تبدیل شد. این روزها فیلم جدید فرهادی با نام «قهرمان» اکران شده است. «قهرمان» از سوی منتقدان و مخاطبان حرفه ای و تخصصی سینما با استقبال بسیار خوبی مواجه شده است و به نظر می رسد درون مایه اخلاقی و اجتماعی آن عموم علاقه مندان به سینمای ایران را نیز جلب کند. این فیلم در جشنواره کن 2021 حضور داشت و توانست جایزه ویژه هیئت داوران این جشنواره را به خود اختصاص دهد. در خلاصه داستان «قهرمان» آمده است: «رحيم كه به دليل بدهی، زندانی بند مالی است برای دو روز به مرخصی می آید شاید بتواند طلبکارش را متقاعد کند که رضایت دهد تا او آزاد شود، اما او در این دو روز با ماجرایی روبه رو می شود که هیچگاه پیش بینی اش را نکرده بود». به نظر می رسد نگاه نو فرهادی در محتوای فیلم هایش در «قهرمان» برای نخستین بار ظهور و بروز پیدا کرده است یکی از منتقدان مشهور سینما نیز در این باره در یکی از رسانه ها نوشته است: «پایانی بسته به همراه قهرمانی دوست داشتنی، تمهید و نگرشی است که فرهادی، برخلاف فیلم های قبلی اش، امروز به آن رسیده است». بازی امیر جدیدی در این فیلم یکی از درخشان ترین و برجسته ترین نقاط قوت آن است و البته نباید از فیلمنامه دقیق و پر از جزئیات «قهرمان» نیز به سادگی عبور کرد. اگر می خواهید یک فیلم جدی و قوی و خوش ساخت ببینید «قهرمان» را از دست ندهید. امیر جدیدی، فرشته صدر عرفایی، محسن تنابنده و سحر گلدوست بازیگران اصلی فیلم «قهرمان» هستند.
هلند زادگاه اصلی گل لاله نیست. در واقع برای اولین بار در قرن 16 میلادی این گل دوست داشتنی به هلند برده شده است و زادگاه اصلی آن کشور ایران و آسیای مرکزی است.
شیشه یک مایع است و اگر دقیق تر بخواهیم بگوییم زمانی که شیشه در حالت بین جامد و مایع قرار بگیرد، غیر فعال می شود. اما شیشه مذاب همیشه دارای حالت مایع لاستیک شکل است.
حدود 4 گرم آهن در بدن انسان وجود دارد که این میزان برای رشد ناخن به اندازه 7.6 سانتی متر کافی است.
در حالی مردم سراسر جهان از کوسه ها وحشت دارند که این موجودات زیبا کمتر از 10 نفر را در سال می کشند. این در حالی است که انسان ها در سال نزدیک به 100 میلیون کوسه را به قتل می رسانند!
تمساح نمی تواند زبانش را از دهانش بیرون بیاورد.
کوتاه ترین جنگ در تاریخ جهان جنگی است که بین بریتانیا و کشور آفریقایی زنگبار روی داد. این جنگ تنها 40 دقیقه طول کشید.
عسل تنها ماده غذایی است که خراب و فاسد نمی شود، عسل هایی که در مقبره فرعون های مصر پیدا شده اند، ازسوی باستان شناسان مورد آزمایش قرار گرفته و سلامت آنها تایید شده است.
دلفین ها، پرندگان و تمساح ها توانایی باور نکردنی در خوابیدن دارند، در حالی که یک نیمکره مغز آنها خواب است، نیمکره دیگر مغز بیدار است و آنها می توانند جای خواب دو نیمکره را عوض کنند.
قلب میگو در سرش قرار گرفته است.
صدای «مومو» گاو ها در کشورهای مختلف جهان با هم متفاوت است، آنها لهجه های خاص خود را دارند درست مثل انسان.
دندان های حلزون سخت ترین جسم در دنیا است! قدرت این دندان ها به قدری زیاد است که می توانند سنگ ها را نیز خرد کنند!
پشت گردن گربه ها عصب های زیادی وجود دارد، هنگامی که یک گربه بچه خود را با گرفتن پشت گردن بلند می کند، بچه گربه دیگر حرکت نمی کند و این کمک می کند تا گربه مادر بچه را به راحتی به جای امنی منتقل کند.
یونانیان باستان معتقد بودند که زندگی یک فرد در کبد متمرکز است و نه در قلب.
کلاه ایمنی فضانوردان دستگاه های خاصی برای خاراندن بینی دارد.
بلندترین مردان جهان در هلند زندگی می کنند، متوسط قد آنها 183 سانتیمتر است، بلندترین زنان جهان در کشور لتونی هستند، متوسط قد آنها 170 سانتیمتر است.
بلندترین مردان جهان در هلند زندگی می کنند، متوسط قد آنها 183 سانتیمتر است، بلندترین زنان جهان در کشور لتونی هستند، متوسط قد آنها 170 سانتیمتر است.
خط بریل که برای نابینایان استفاده می شود، توسط پسر 15 ساله ای به نام لویی بریل یک کارگر ساده که به دلیل آسیب دیدگی کور شده بود، اختراع شد.
بازی «سنگ، کاغذ، قیچی» یک فدراسیون بین المللی دارد و از سال 2002 مسابقات سالانه بین المللی با جایزه 50،000 دلاری برگزار می شود.
ضربان ساز قلب، دستگاهی که جان میلیون ها نفر در جهان را نجات داده است ازسوی مهندس جان هاپس به طور تصادفی اختراع شد.
شرکت کوکاکولا روزانه بیش از 1 میلیارددلار از محصولات خود را به فروش می رساند.
گفت و گو با همکار نفتی و قهرمان سابق تیم ملی فوتسال:
مشعل مثل هر پسربچه ای علاقه اش به توپ گرد، باعث شد از کوچه پس کوچه های شهر، فوتبال را شروع کند. در نوجوانی با تکیه دادن به تیرک دروازه زمین های خاکی مجیدیه تهران و زل زدن به بازیکنان، عزم خود را جزم کرد تا حتماً فوتبالیست بخصوص دروازه بان شود. برادرانش نه تنها مشوق او بودند؛ بلکه آنقدر در خانه با او تمرین می کردند که با دروازه بانی در زمین های خاکی، فوتبال خود را شروع کرد.
اصغر قهرمانی، دروازه بان سابق تیم ملی فوتسال ایران که سابقه قهرمانی در آسیا و حضور در دو جام جهانی را در کارنامه ورزشی خود دارد، با فوتبال کار خود را شروع کرد و سپس با حضور در مسابقات سالنی جام رمضان و قهرمانی با تیم فتح تهران، در این مسابقات شانس خود را در فوتسال محک زد و بلافاصله به تیم ملی رسید و پله های ترقی را یکی یکی پیمود و به قهرمانی در قاره آسیا دست یافت.
با اصغر قهرمانی، از همکارانمان در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران در خصوص ورزش نفت و نیز فوتسال گفت و گویی انجام دادیم که باهم می خوانیم.
16 اسفند سال 1350 در تهران و در خانواده ای ورزشی به دنیا آمدم. یکی از برادرانم (محمد) کشتی گیر و برادر بزرگترم هم(داوود) فوتبالیست بود و همین موضوع باعث شد که من هم فوتبال بازی کنم. الان هم در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران مشغول به کار هستم.
از زمین های خاکی مجیدیه با تیم «یاد مجیدیه» شروع و از همان جا هم فوتبال باشگاهی را رفته رفته دنبال کردم. اولین باشگاهی که در آن بازی کردم، برق تهران بود. از 15 سالگی با تیم نوجوانان برق، وارد دنیای حرفه ای فوتبال شدم و در ادامه هم در تیم های فوتبال بانک صنعت و معدن، کشتیرانی، نیروی زمینی، فتح ، راه آهن و پیام پیکان مشهد بازی کردم.
دروازه بان شدن من، داستان جالبی دارد. همانطور که گفتم، من فوتبال را از زمین های خاکی مجیدیه شروع کردم. در سنین بین 10 تا 12 سالگی، مثل هر نوجوان دیگری به فوتبال علاقه داشتم. برای همین به زمین خاکی می رفتم و از نزدیک به تماشای بازی ها می نشستم. خدا رحمت کند آقای رستمی را، آن موقع، از دروازه بان های تیم های محلی بودند. آن زمان وقتی به زمین فوتبال می رفتم و کنار تیرک دروازه می نشستم و بازی او را می دیدم، به دروازه بانی علاقه مند شدم. وقتی هم که از تماشای بازی به خانه برمی گشتم، با برادرانم تمرین دروازه بانی می کردم . یک گوشه اتاق را دروازه کرده بودیم، درون دروازه می ایستادم، آنها شوت می زدند و من هم شیرجه می رفتم و این کار برای من، هم بازی بود و هم ورزش. در واقع باید بگویم که برادرانم من را دروازه بان کردند.
در ایران، الگوی من احمدرضا عابدزاده بود، واقعاً عالی بازی می کرد. در فوتبال دنیا هم پیتر اشمایکل دانمارکی الگوی من بود و بازی های او را خیلی می پسندیدم.
اگر به خاطر داشته باشید، سال های گذشته، در ماه مبارک رمضان، با تعطیلی فوتبال، جام رمضان شروع می شد. َآن موقع ها به فوتسال، فوتبال سالنی می گفتند و بعدها اسم فوتسال را روی این رشته ورزشی گذاشتند. در همان سال ها، من با تیم فتح در جام رمضان شرکت می کردم و اگر اشتباه نکنم، در سال ۷۱ تا ۷۶ در جام رمضان باشگاه های تهران بازی می کردم و از سال ۷۸ که به تیم ملی فوتسال دعوت شدم، به فوتسال بیشتر علاقه مند شدم و ا ین رشته را ادامه دادم.
بعضی مواقع شما باید یک انتخاب داشته باشید. من در تیم های خوبی بودم و در کنار بازیکنانی چون خداداد عزیزی در فتح بازی می کردم؛ اما در ادامه چون احساس کردم که در فوتسال موفق تر خواهم بود، فوتسال را انتخاب کردم و خدا را شکر از انتخابم نه تنها پشیمان نیستم؛ بلکه بسیار هم خوشحالم.
از سال ۷۹ تا ۹۱ یعنی حدود ۱۲ سال، در تیم های راه آهن ،دانشگاه آزاد، شهر آفتاب، تأسیسات دریایی و جام جم یزد به صورت حرفه ای، فوتسال بازی کردم.
در تورنمنت های زیادی حضور داشتم؛ چه در رده باشگاهی و چه در رده ملی که عناوین زیادی هم کسب کردم. سه عنوان قهرمانی در جام رمضان تهران در سال های ۷۳ و ۷۵ و ۷۶، قهرمانی کشور با تیم منتخب تهران (الف) در سال ۷۵ و قهرمانی کشور با تیم فتح در سال ۷۷ برخی عناوین باشگاهی است که کسب کردم. با تیم ملی فوتسال هم ، 1999 مالزی، ۲۰۰۰ تایلند ، ۲۰۰۷ ژاپن و ۲۰۰۸تایلند، قهرمان آسیا شدم. حضور در جام جهانی فوتسال در سال های ۲۰۰۰گواتمالا و ۲۰۰۸ برزیل را نیز در کارنامه ورزشی ام دارم. در تورنمنت های بین المللی فوتسال هم درگرند پریکس برزیل نایب قهرمان شدم، در مالزی مقام سوم را کسب کردم،در تورنمنت بین المللی تهران مقام اول و در مجارستان نایب قهرمانی را به دست آوردم.
بله همینطور است. من از سال 99 میلادی تا 2008 در تیم ملی فوتسال ایران عضو بودم و همانطور که گفتم هم در جام جهانی حضور داشتم و هم قهرمان آسیا شدم.
بله، طی این سال ها هم در کنار کارکنان نفت حضور داشتم و هم در المپیادهای ورزشی، تجربه خودم را به آنها منتقل کردم، در ادامه هم تجربیاتم را به عنوان مربی در اختیار فرزندان نفتی گذاشتم، تاجایی که دو سال مربی دروازه بان جوانان نفت، یک سال نوجوانان نفت و یک سال امیدهای نفت بودم و سه سال هم در مدرسه فوتبال نفت به تربیت دروازه بان مشغول بودم.
بله، مسلماً توانایی حضور در فوتسال را دارد. در همین صنعت نفت، ما بازیکنان خوبی داریم؛ اما معتقدم که سال ها قبل و در همان موقع که ورزشکاران قهرمان، جذب نفت شدند، می توانستیم یک تیم رویایی داشته باشیم. آن موقع 9 ملی پوش فوتسال در نفت مشغول به کار بودند و در کنار کار می توانستند یک تیم خیلی خوب را روانه لیگ برتر کنند؛ البته الان هم تیم هایی چون ملی حفاری اهواز یا نفت امیدیه در رده های مختلف حضور دارند که می توانند پرچمدار نفت باشند.
هم اکنون در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران و در بخش ورزش های همگانی مشغول به کار هستم.
عقیده دارم که مربیگری سخت تراست؛ چون مربی، مسؤولیت و استرس زیادی دارد. شما زمانی که بازی می کنید، فقط مسؤولیت خودتان را به عهده دارید؛ اما وقتی مربی می شوید، مسؤولیت همه اعضای تیم با شماست و اگر تیم نتیجه نگیرد، همه از چشم شما می بینند. به عبارتی، شما بیشتر زیر ذره بین هستند و ابتدا شمارا نقد می کنند.
در تیم های زیادی بودم؛ هم در تیم های ملی و هم در تیم های باشگاهی مربیگری کردم. در تیم ملی فوتسال بزرگسالان در سال۲۰۱۰ ازبکستان، تیم ملی امید( ۴ سال) و تیم ملی کویت سال ۲۰۰۱ مربیگری کردم و در رده باشگاهی هم تیم باشگاهی فهیل کویت ۲۰۰۹، تیم لیگ برتری تأسیسات دریایی( ۶ سال)، تیم راگای شهرری (۱سال) و زندی بتن و دانشگاه آزاد تیم هایی از ایران بودند که مربیگری آنها را به عهده داشتم؛ اما در خصوص عناوینی که در کسوت مربیگری به دست آوردم، باید بگویم قهرمان ۲۰۱۰ آسیا بزرگسالان، قهرمان ۲۰۰۹ المپیک آسیا ویتنام، دو بار قهرمان لیگ برتر تأسیسات دریایی، قهرمانی باشگاه های آسیا با تأسیسات دریایی، حضور در جام باشگاه های جهان با تأسیسات دریایی، دو عنوان قهرمانی در لیگ یک و دو نایب قهرمانی با تیم ملی امید در چین ازجمله عناوینی هستند که به دست آورده ام.
در میان فرزندان صنعت نفت، پتانسیل های خوبی دیده ام که اگرروی آنها سرمایه گذاری شود و مورد حمایت قرار گیرند، در آینده می توانند سرمایه های فوتسال نفت و ایران باشند. از سوی دیگر به همکارانم به عنوان یک برادر کوچک تر توصیه می کنم که ورزش را جدی بگیرند تا همیشه شاداب و سلامت باشند. از نشریه «مشعل» هم تشکر می کنم که به ورزش و کارکنان ورزشکار و پیشکسوتان عرصه ورزش اهمیت می دهد .و باعث دلگرمی ورزشکاران این صنعت عظیم است.
علیرضا بابادی وند از فرزندان نفتی مقام سوم مسابقات تنیس روی میز منطقه 7 کشور را به دست آورد.
مسابقات تنیس روی میز بزرگسالان آقایان منطقه ۷ کشور در سالن انقلاب اهواز برگزار شد که علیرضا بابادی وند، ضمن کسب عنوان سومی، جواز حضور در تور بزرگسالان کشور را به دست آورد.
علیرضا بابادی وند از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که عناوین مختلفی در سطح استان و کشور در کارنامه خود دارد.
این مسابقات با قهرمانی سروش امیری نیا از خوزستان به پایان رسید و حسین دانشیار از خوزستان دوم و علیرضا بابادی وند و نیما سلیمانی هر دو از خوزستان مشترکا سوم شدند. ۴ نفر اول این مسابقات به تور بزرگسالان کشور اعزام خواهند شد.
فرزند همکار امور اچ اس ای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خوزستان در مسابقه آنلاین شطرنج قهرمانی آسیا سوم شد.
محمد پوریا محمودی، فرزند پرویز محمودی در مسابقات سریع قهرمانی شطرنج قاره آسیا که به صورت آنلاین به میزبانی کشور هندوستان برگزار شد، توانست مدال برنز این رقابت ها را کسب کند.
فرزند همکار منطقه خوزستان در گروه سنی زیر 10 سال شطرنج آسیا پس از رقابت سنگین توانست جایگاه سوم این دوره از مسابقات را به دست آورد.
اولين دوره مسابقات ورزشي ويژه بانوان و آقايان، پس از شيوع ويروس كرونا و تعطيلي اماكن ورزشي و به تبع آن تعليق فعالیت های ورزشي و تمريني، با رعايت كامل شیوه نامه ها و پروتکل های بهداشتي، در سطح كاركنان (رسمي، پيماني و قرارداد مدت معين) ستاد شركت ملي نفت ايران و واحدهای ستادي وزارت نفت به مناسبت هفته وحدت، تربيت بدني و ورزش برگزار شد. در اين رقابت ها، 75 ورزشكار مرد و زن در آبان امسال، در باشگاه های شهيد زرگر و صنعت نفت تهرانسر در 5 رشته بدمينتون، دارت، تنيس روي ميز، شطرنج و تیراندازی به رقابت پرداختند.
در بخش بانوان، ورزشكاران در چهار رشته بدمينتون، دارت، تنيس روي ميز و شطرنج به مصاف يكديگر رفتند که نتایج آن به شرح زیر است:
در رشته بدمينتون، مليحه موسوي (امور بین الملل)، سميه خزاعي (مديريت مالي) و مريم كلانتر (معاونت آموزشي) به ترتيب مقام های اول تا سوم را از آن خود كردند.
در رشته دارت، شكيبا بختم (ستاد وزارت نفت) قهرمان شد، مهتاب محمدي (هيأت بدوي) نایب قهرمان و ليلا پهلواني (امور بین الملل) عنوان سومي را به دست آوردند.
در رشته تنيس روي ميز عنوان های اول تا سوم به ترتيب به نسيم طاهري (مهندسي ساختار)، مهسا نديمي (امور مالي) و نرجس سرعتي آشتياني (موسسه مطالعات انرژي) رسيد.
در رشته شطرنج زهراسادات هاشمي (امور ورزش و تربيت بدني) مقام اول، بهارك ناصري (امور ورزش و تربيت بدني) مقام دوم و فاطمه نعمتي نيا (اداره كل ورزش و سلامت) مقام سوم را از آن خود ساختند.
گفتنی است، تمامی مسابقات بانوان طی یک روز در باشگاه شهيد زرگر انجام شد.
در بخش آقايان، مسابقات روز جمعه (14آبان ماه) در دو باشگاه شهيد زرگر در دو رشته تنيس روي ميز و شطرنج و باشگاه صنعت نفت تهرانسر در رشته های تيراندازي و دارت برگزار شد و که نتایج آن به شرح زیر است:
در رشته شطرنج، محمدجواد رودسرابي (ستاد وزارت نفت)، علي سجاد رضواني(مديريت ساختار) و مهدي گودرزي (نظارت بر توليد) به ترتيب اول تا سوم شدند.
در رشته تنيس روي ميز، پيام وجدان زاده (آموزش) قهرمان شد، اسماعيل كبوتران (اداره كل ورزش و سلامت) به مقام دوم دست يافت و علي حميدي (امور ورزش و تربيت بدني) و عليرضا طباطبايي (اداره كل ورزش و سلامت) به طور مشترک، جايگاه سوم را از آن خود كردند.
مسابقات تيراندازي در دو بخش انجام شد كه در تفنگ بادي، جواد يزديان(آموزش)، سيدسعيد حسيني معتمدي(حسابرسي) و احمدرضا محمودي (نظارت بر توليد) با كسب بيشترين امتياز، به ترتيب اول تا سوم شدند. در تيراندازي با تپانچه، محمد مروتي (مديريت نظارت بر طرح های عمراني)، رضا غفاريان (مديريت نظارت بر طرح های عمراني) و اميرفروزان هروي (مديريت نظارت بر طرح های عمراني) عنوان های برتر را به دست آوردند.
در مسابقات دارت نيز عبدالله رضایی نژاد (امور ورزش و تربيت بدني)، اصغر قهرماني (امور ورزش و تربيت بدني) و كوروش باقري (امور ورزش و تربيت بدني) پس از كسب امتيازات لازم، به ترتيب در جایگاه های اول تا سوم قرار گرفتند.
قابل ذکر است، قضاوت مسابقات را داوران معرفي شده از سوي فدراسيون و هيأت هاي مربوطه به عهده داشتند.
در پایان این مسابقات جوايز، احكام و مدال های قهرماني از سوی رئیس امور ورزش و تربيت بدني به نفرات برتر در هر رشته ورزشي اهدا و از مديريت توسعه منابع انساني، مديريت اچ اس ا ی، اداره كل سلامت و ورزش، سازمان بهداشت و درمان و همچنين تمامي كارشناسان ورزش همگاني و کارکنان باشگاه های شهيد زرگر و صنعت نفت تهرانسر كه در انجام هرچه بهتر مسابقات با اين امور همكاري و مساعدت داشتند، تقدير و تشكر شد.
دیدار معوقه از هفته چهارم رقابت های لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران بین دو تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان و خانه بسکتبال خوزستان برگزار شد که با پیروزی 90 بر 86 طلایی پوشان پالایش نفت آبادان همراه بود.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در کوارتر اول این دیدار با نتیجه 23 بر 16 به پیروزی رسیدند. شاگردان علی توفیق در کوارتر دوم نیز خوش درخشیدند و با نتیجه 25 بر 14 پیروز شدند تا نیمه اول این دیدار با نتیجه 48 بر 30 به نفع پالایش نفت آبادان خاتمه یابد. دو تیم در کوارتر سوم در عدد 27 برابر شدند. کوارتر چهارم این دیدار متعلق به خانه بسکتبال خوزستان بود که توانستند با نتیجه 29 بر 15 به پیروزی برسند.
در مجموع 4 کوارتر، این پالایش نفت آبادان بود که موفق شد در دیداری نزدیک و با نتیجه 90 بر 86 دربی خوزستان را به نفع خود پایان دهد. احسان دلیرزهان با اینکه در اواخر کوارتر سوم، مرتکب پنج خطای شخصی شد و از زمین بیرون رفت، در مدت 29 دقیقه حضور با 32 امتیاز، 5 ریباند، 4 پاس گل و 2 توپ ربایی با تأثیرگذاری 28، بهترین بازیکن زمین لقب گرفت. مهدی هلچی با کارایی 18، سعید محمدی با کارایی 17، مهدی اسماعیلی با کارایی 15 و رضا رنجبر با کارایی 14 روز پرفرغی داشتند.
طلایی پوشان پالایش نفت آبادان، پس از این دیدار استراحت می کنند تا اول آذرماه، دور جدید تمرینات این تیم را زیر نظر کادر فنی و برای حضور در دور برگشت رقابت ها در آبادان از سر بگیرند.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان، مدافع عنوان قهرمانی، صدر جدول را رها نمی کند و با قدرت به یکه تازی خود در رقابت های لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران ادامه می دهد.
در هفته سوم رقابت های لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران، تیم فوتسال پالایش نفت آبادان در سالن شماره (یک) مجموعه ورزشی ۱۷ شهریور آبادان، میزبان تیم مس کرمان بود که موفق شد در یک بازی برتر، ضمن کسب سومین پیروزی پی درپی، حریف خود را شکست دهد و به تنهایی در صدر جدول قرار بگیرد.
شاگردان نرگس علوانی در نیمه اول، دو گل و در نیمه دوم هم یک گل به ثمر رساندند تا با نتیجه 3 بر صفر مس کرمان را شکست داده باشند.
در این بازی معصومه گنجی، کافیه هزاریان و پریوش خلیلی، گل های تیم پالایش نفت آبادان را به ثمر رساندند.
نرگس علوانی، سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان بعد از پیروزی در این دیدار، ضمن تمجید از عملکرد بازیکنانش گفت: از زحمات بازیکنانم قدردانی می کنم. آنها با تلاش خود توانستند مقابل تیمی به برتری دست پیداکنند که با هدف انجام بازی دفاعی، به آبادان آمده بود؛ هرچند ما فرصت های بیشتری برای گلزنی داشتیم؛ اما بچه ها فقط توانستند سه بار به این مهم دست پیدا کنند. بازیکنان پالایش نفت، انگیزه خوبی برای ادامه رقابت ها دارند و روزبه روز کیفیت بازی ما بهتر می شود.
وی گفت: خوشحالی از این پیروزی را از یاد می بریم و به فکر بازی هفته چهارم خود مقابل بوتا پارس ایرانیان هستیم.
علوانی ادامه داد: با توجه به مصدومیت جزئی سهیلا ملمولی و فهیمه زارعی قرار شد که در این دیدار، کمتر از این دو بازیکن ارزشمند تیم استفاده کنیم و به نوعی به آنها استراحت دادیم .
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات