گشایشهای جدی در فروش نفت ایجاد شده است
مشترکان پرمصرف و بدمصرف گاز از یکم آذرماه جریمه میشوند
تفکر بسیجی و میدان های صنعت نفت
70 درصد مخازن سوخت مایع نیروگاهها پراست
برای دستیابی به هاب علمی منطقه آماده ایم
پژوهشگاه صنعت نفت شبکه ای حمایتی برای دانش بنیان ها
سهم یک هزار میلیارد ریالی برای 1041
آیا بازار نفت باید نگران افزایش سرسام آور فروش خودروهای برقی باشد ؟
مشارکت در طرح جلوگیری از سوزاندن گازهای اسیدی در بیدبلند خلیج فارس
ضرورت تعامل با دانشگاه برای برونرفت از مشکلات
پول نفتی از کجا آمد و به کجا رفت ؟
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: هر روز که از عمر دولت می گذرد، به پیشرفت کشور امیدوارتر می شوم و یقین دارم که گشایش هایی جدی در مسائل مختلف از جمله مالی، فروش نفت و ... ایجاد شده است، به هیچ کس هم در دنیا باج نداده ایم. ابراهیم رئیسی در دیدار با بسیجیان نهاد ریاست جمهوری و سازمان های تابعه، با گرامیداشت هفته بسیج اظهار کرد: امروز دشمنان بخوبی متوجه شده اند که ایران در موضع اقتدار ایستاده و این اقتدار را از خون شهیدان خود داریم و اجازه نمی دهیم آثار خون شهدا از بین رود. وی اصلاح نظام اداری و تلاش برای تقویت کارآمدی در سازمان ها و اداره ها را ضروری دانست و گفت: کارآمدی در سیستم اداری به این معناست که کارکنان نسبت به وظیفه خود شناخت کامل داشته باشند و با احساس مسؤولیت و محبت نسبت به رفع مشکلات مردم و ارباب رجوع عمل کنند. رئیسی جمهوری با تأکید بر اهمیت روحیه مسؤولیت پذیری انسان در نهاد خانواده و جامعه اظهار کرد: در فرهنگ دینی، همه مسؤول هستند و باید نسبت به مسائل اطراف خود احساس مسؤولیت کنند و همه وظیفه داریم برای ترویج عدالت، صفا و صمیمیت، امانتداری، گسترش خوبی ها و نهی از منکر در جامعه تلاش کنیم. رئیسی افزود: برخورداری از روحیه مسؤولیت پذیری اجازه نمی دهد که انسان نسبت به اطراف خود و مشکلات مردم بی تفاوت باشد. وی با انتقاد از نارسایی ها و مشکلات موجود در سیستم اداری کشور گفت: بی شک اگر نظام اداری کشور از روحیه بسیجی برخوردار باشد، شاهد بسیاری از مشکلات و ناکارآمدی موجود نخواهیم بود، بنابراین برای کارآمدی نظام اداری، لازم است که این روحیه را ترویج و گسترش دهیم. رئیس جمهوری، وظیفه شناسی و عمل به وظیفه را مورد تأکید قرار داد و گفت: همه باید وظیفه خود را بدرستی بشناسند و به بهترین نحو ممکن آن را انجام دهند و در اصول فکری حضرت علی (ع) اگر کسی در سنگر وظیفه شناسی و عمل به وظیفه خود فوت کند، این فرد دارای درجه شهادت است. رئیسی با تأکید بر اینکه با روحیه بسیجی می توان مشکلات کشور را برطرف کرد، گفت: تفاوت و وجه امتیاز نظام اداری ایران اسلامی با دیگر کشورها، برخورداری از روحیه بسیجی است.
وزیر نفت :
وزیر نفت گفت: همراهی دیوان محاسبات و دیگر دستگاه های نظارتی برای پیشبرد هرچه بیشتر اقدام ها و پشت سر گذاشتن مشکلات معیشتی و موانع اقتصادی، به منظور خدمت بیشتر به مردم ضروری است.
به گزارش دیوان محاسبات کشور، دومین نشست از سلسله نشست های تخصصی دیوان محاسبات و وزیران دولت سیزدهم، روز سه شنبه (دوم آذرماه) با حضور جواد اوجی، وزیر نفت؛ مهرداد بذرپاش، رئیس کل دیوان محاسبات کشور؛ علی کامیار، دادستان دیوان محاسبات کل کشور و سایر مقام های این سازمان و نمایندگان دیگر دستگاه های نظارتی برگزار شد.
در این نشست، جواد اوجی، وزیر نفت از اقدام های دیوان محاسبات کشور در تهیه و ارائه پیشنهادهای کاربردی و نگاه فناورانه قدردانی و تشکر کرد.
وی همچنین خواستار همراهی دیوان محاسبات و سایر دستگاه های نظارتی برای پیشبرد هرچه بیشتر اقدام ها و پشت سر گذاشتن مشکلات معیشتی و موانع اقتصادی، به منظور خدمت بیشتر به مردم شد.
مهرداد بذرپاش، رئیس کل دیوان محاسبات کشور نیز با اشاره به کاهش محسوس سهم نفت و سرمایه گذاری های آن حوزه در اقتصاد کشور، خواستار برنامه ریزی لازم برای تحقق اهداف و تکالیف قانونی این وزارتخانه شد.
بانکرینگ (سوخت رسانی به کشتی ها)، کاهش تلفات انرژی در بخش ساختمان، ایجاد ظرفیت پالایش به مقدار ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز، افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی به میزان ۱۰۰ میلیون تن، احداث تأسیسات و خطوط لوله گازرسانی به شهرها و روستاها و توسعه و تجهیز مدارس از مهم ترین توصیه های ارائه شده به وزارت نفت در این نشست بود.
دیوان محاسبات کشور، پیرامون توسعه در بخش نفت و گاز همسو با تحقق برنامه های وزیر نفت، پیشنهادهای زیر را به عنوان اقدام های اولویت دار ارائه کرد:
گازرسانی به مشترکان روستایی و شهرهای کوچک و مرزی
انتقال و توسعه فناوری در بخش بالادستی
افزایش سطح تولید در میدان های مشترک گازی
راه اندازی مجتمع های بزرگ پتروشیمی با سرمایه گذاری غیردولتی
افزایش ظرفیت تولید نفت خام میدان های مشترک نفتی
اجرای خط گازرسانی سراسری و صادرات گاز به کشورهای همسایه
توسعه پالایشگاه ها همچون ستاره خلیج فارس و افزایش ظرفیت پالایشی با رفع تنگناهای عملیاتی
کمک به پروژه های عام المنفعه نفت و گاز در مناطق محروم کشور
کاهش هدررفت گاز طبیعی
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جریمه مشترکان بدمصرف گاز، موضوعی است که باید خیلی زودتر از این اجرایی می شد، گفت: مشترکان بدمصرف گاز باید ارزش واقعی آن را پرداخت کنند. هادی بیگی نژاد به موضوع جریمه مشترکان بدمصرف و پرمصرف گاز اشاره کرد و گفت: جریمه مشترکان بدمصرف گاز، موضوعی است که باید خیلی زودتر از این اجرایی می شد؛ اما به هر حال در شرایط فعلی نیز می تواند سدی در برابر مصرف غیرضروری و خارج از الگوی گاز محسوب شود.
وی افزود: به اعتقاد بنده تعداد پرمصرف های گاز در کشور زیاد نیست؛ اما همین تعداد نیز بسیار پرمصرف هستند، از این رو این تعداد باید ارزش واقعی گاز را پرداخت کنند. این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: گاز، سوخت باارزش و پراهمیتی است که متأسفانه به ارزش واقعی آن توجهی نمی شود. گاز سرمایه بزرگی است و باید بدانیم که مصرف خارج از الگوی این سوخت پاک، همانند آن است که ما پول و سرمایه خود را آتش می زنیم تا گرم شویم. بیگی نژاد با بیان اینکه در زمینه الگوی مصرف انرژی و سوخت به فرهنگ سازی نیاز داریم، گفت: در زمینه مصرف گاز در بخش خانگی، همچنین بخش صنایع به فرهنگ سازی نیاز داریم. امیدواریم مردم با مصرف بهینه گاز کمک کنند تا زمستان پیش رو که زودتر نیز آغاز شده است، بدون مشکل سپری شود.
نماینده مجلس شورای اسلامی :
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: همسو با صرفه جویی و استفاده بهینه از گاز خانگی، صنایع نیز باید صرفه جویی را در دستور کار قرار دهند تا امسال شاهد قطعی گاز نباشیم.
سیدموسی موسوی به لزوم صرفه جویی در مصرف گاز خانگی و صنایع اشاره کرد و گفت: نکته ای که باید درباره صنایع کشور به آن بپردازیم، این است که همسو با صرفه جویی و استفاده بهینه از گاز، باید صنایع نیز بحث مربوط به صرفه جویی و جلوگیری از اتلاف انرژی را در دستور کار خود قرار دهند.
وی افزود: در شرایط کنونی، هم باید توسعه فازهای پارس جنوبی ادامه یابد و هم در بحث بهینه سازی مصرف سوخت کار شود، به دلیل آنکه امروزه یک واحد هزینه برای بهینه سازی، معادل ۴۰ درصد هزینه برای تولید است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس به تلاش کارکنان صنعت نفت برای تأمین گاز بخش های مختلف کشور اشاره و تصریح کرد: مردم باید با صرفه جویی در مصرف انرژی و رعایت الگوی مصرف، این امکان را فراهم کنند تا همه مشترکان گاز از این نعمت خدادادی استفاده کنند. موسوی با تأکید بر اینکه امیدواریم امسال با قطعی گاز در حوزه های خانگی، صنعت، کشاورزی و خدمات روبه رو نشویم، بیان کرد: طرح تشویق مشترکانی که در سقف الگوی مصرف هستند، می تواند راهکاری مناسب برای سوق دادن مردم به صرفه جویی باشد.
مؤسسه مودیز چشم انداز خود درباره انرژی جهان را از حالت مثبت به پایدار تغییر داد. به گزارش خبرگزاری عرب نیوز از ریاض، مؤسسه آمریکایی خدمات سرمایه گذاری آمریکا در بیانیه ای، چشم انداز خود درباره انرژی جهانی را از مثبت به پایدار تغییر داده است؛ زیرا انتظار دارد سرعت بهبود شرایط بنیان های بازار در سراسر این صنعت طی ۱۲ تا ۱۸ ماه آینده کاهش یابد.
چشم انداز جهانی باثبات مودیز ریشه در جهت گیری درآمد بخش های اکتشاف و تولید و یکپارچه نفت دارد که بر صنعت انرژی جهانی تسلط دارند و در سال ۲۰۲۲ و پس از بهبود قابل توجه درآمد، تغییر چندانی نخواهند کرد. تولیدکنندگان با حمایت از بهبود مستمر تقاضای جهانی نفت، رشد تدریجی عرضه و هزینه قابل مدیریت، درآمد خود را بالاتر از سطح سال ۲۰۱۹ حفظ خواهند کرد. بسیاری از تولیدکنندگانی که به اندازه کافی در سال های ۲۰۲۱-۲۰۲۰ سرمایه گذاری نکرده اند، به دنبال افزایش بودجه سرمایه ای برای تثبیت تولید و جلوگیری از کاهش بالقوه مقدار تولید خواهند بود. شرکت های پالایش و حفاری در سال ۲۰۲۲ از جریان آزاد نقدینگی بهره خواهند برد و جریان نقدینگی در این سال10 درصد نسبت به سال ۲۰۲۱ افزایش می یابد. بنا بر اعلام مودیز، وقفه در بهبود تقاضا، رکود گسترده یا دیگر عواملی که به کاهش قیمت نفت و گاز کمک می کنند، سبب چشم انداز باثباتی خواهد شد.
مجمع بین المللی انرژی معتقد است که اوپک پلاس به روند کنونی افزایش تولید نفت خود پایبند می ماند. به گزارش خبرگزاری رویترز از نیویورک، جوزف مک مونیگل، دبیرکل مجمع بین المللی انرژی (IEF) اظهار کرد که انتظار می رود سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) به برنامه کنونی خود برای افزایش تدریجی ماهانه تولید پایبند باشند، مگر اینکه این مسأله از سوی عوامل خارجی پیش بینی نشده مختل شود. اوپک پلاس اعلام کرد که قصد دارد به برنامه های افزایش تدریجی تولید خود به مقدار ماهانه حدود ۴۰۰ هزار بشکه در روز پایبند باشد. مجمع بین المللی انرژی بزرگترین سازمان بین المللی، متشکل از وزیران انرژی است که شامل وزیران انرژی ۷۱ کشور از جمله عربستان، روسیه و ایالات متحده آمریکا می شود. مک مونیگل روز دوشنبه (یکم آذرماه) گفت: پیش بینی می کنم که آنها (ائتلاف اوپک پلاس) با توجه به مازاد عرضه برای سال آینده میلادی، به برنامه فعلی خود پایبند بمانند. وی افزود: اگر قرار باشد تغییری ایجاد کنند، به دلیل عوامل خارجی پیش بینی نشده مانند قرنطینه های اروپا، هر نوع آزادسازی ذخیره سازی های راهبردی و تغییر در تقاضای سوخت جت خواهد بود.
دعوت از مردم برای مصرف بهینه گاز
وزیر نفت با دعوت از مردم برای مصرف بهینه گاز، از افزایش تعرفه ها و جرایم برای مشترکان پرمصرف و بدمصرف گاز از یکم آذرماه خبر داد. به گزارش خبرنگار شانا، جواد اوجی روز یکشنبه، ۳۰ آبان ماه پس از دیدار با شاهین مصطفی یف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان در جمع خبرنگاران درباره وضع سوخت رسانی اظهار کرد: امسال زمستان خیلی زود آغاز شده و مصرف روزانه ۵۴۰ میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده در فصل پاییز بی سابقه بوده است. وی با بیان اینکه با همکاری بخش بالادستی صنعت نفت و همین طور شرکت ملی گاز ایران، خوشبختانه تأمین سوخت برای نیروگاه ها و صنایع با تدابیر اندیشیده شده در حال انجام است، تصریح کرد: در بخش تأمین سوخت صنایع هم تأکید می کنم که دغدغه و مشکلی وجود ندارد و وزارت نفت طبق وظیفه خود سوخت آنها را تأمین می کند.
وزیر نفت با اشاره به تلاش شبانه روزی کارکنان صنعت نفت به منظور تأمین گاز بخش های مختلف کشور، با در خواست از مردم برای صرفه جویی در مصرف انرژی و رعایت الگوی مصرف، تأکید کرد: با مصرف بهینه گاز بویژه در بخش خانگی، اجازه دهیم همه مشترکان از این نعمت خدادادی استفاده کنند. اوجی با بیان اینکه افزایش تعرفه ها و جرایم برای مشترکان پرمصرف و بدمصرف گاز از یکم آذرماه اجرا می شود، ادامه داد: مشترکانی که در سقف الگوی مصرف هستند، تشویق و مشترکان بدمصرف همان طور که بارها هم اعلام کردیم، جریمه می شوند. وی از تنظیم دمای محیط روی ۱۸ درجه سانتیگراد، استفاده از لباس گرم و خاموش کردن وسایل گرمایشی هنگام خروج از منزل یا محل کار به عنوان چند راهکار ساده برای مهار مصرف گاز نام برد و گفت: ان شاءالله با همکاری مردم با خادمان خود در صنعت نفت و شرکت ملی گاز، زمستان بدون چالشی را سپری کنیم. وزیر نفت درباره میزان افزایش قیمت برای مشترکان پرمصرف هم اظهار کرد: قیمت گاز به صورت پلکانی و در ۱۲ پله برای مشترکان محاسبه می شود، مشترکانی که در سه پله نخست هستند، همان قیمت گاز پارسال محاسبه می شود و هیچ افزایش قیمتی داده نخواهد شد؛ اما مشترکان پر مصرف و خارج از الگوی مصرف، به صورت پلکانی شامل جریمه می شوند. اوجی تصریح کرد: بیشترین یارانه انرژی را مشترکان پرمصرف دریافت می کنند که نشان دهنده آن است عدالت اجتماعی رعایت نشده است. با این حال مبنای افزایش تعرفه گاز مشترکان پر مصرف قیمت گاز صادراتی نیست و خیلی پایین تر از آن است و به صوت پلکانی محاسبه می شود.
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: راه اندازی طرح ان جی ال ۳۱۰۰ دهلران به توازن میان منابع ورودی و خروجی صندوق ها کمک می کند، از این رو شتاب بخشی به احداث آن با اهمیت است. عبدالحسین بیات در اجرای «برنامه پایش طرح های سرمایه گذاری صندوق ها» و در نشست با مدیران شرکت پتروپالایش دهلران با بررسی روند پیشرفت و چالش های طرح ان جی ال ۳۱۰۰ اظهار کرد: برای برقراری تعادل میان منابع ورودی و خروجی صندوق ها، مؤثرترین گزینه، توسعه فعالیتهای اقتصادی و سرمایه گذاری همچون شتاب بخشی به طرح های در حال اجراست.
وی افزود: طرح ان جی ال ۳۱۰۰ در دهلران گازهای همراه نفت میدان های غرب کشور مانند آذر، دهلران، چشمه خوش، پایدار و... را جمع آوری می کند و پس از فرآورش، محصول را به عنوان خوراک به صنایع پتروشیمی می دهد. عواید این فرایند، نصیب صندوق های بازنشستگی صنعت نفت می شود. بنابراین راه اندازی این طرح منابع ورودی صندوق را تقویت می کند. رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، احداث ان جی ال ۳۱۰۰، پتروشیمی دهلران و توسعه میدان آذر را از جمله مهم ترین طرح های اقتصادی صندوق بازنشستگی صنعت نفت در غرب کشور برشمرد و گفت: توسعه و بهره برداری این طرح ها افزون بر تقویت منابع ورودی صندوق، سبب کمک به رشد اقتصادی استان و کشور می شود. بیات با تأکید بر اینکه از هم اکنون برای تأمین خوراک مورد نیاز طرح در سال های پیش رو، اقدام های لازم انجام شود، تصریح کرد: همه شرکت ها در حوزه اجتماعی، مسؤولیت دارند؛ اما این اقدام ها باید به شکل مشخص و مؤثری انجام شود تا حداکثر اثربخشی را ایجاد کند؛ زیرا همه نفع طرح های اجتماعی باید به طور مستقیم به مردم منطقه برسد نه دستگاه هایی که از بودجه دولتی بهره می برند.
در ۸ ماه امسال انجام شد
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری از حفر و تکمیل ۴۶ حلقه چاه نفت و گاز در مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور در 8 ماه امسال خبر داد. مسعود افشار اظهار کرد: از مجموع چاه های تکمیل شده در این مدت چهار حلقه تولیدی، چهار حلقه اکتشافی و ۳۸ حلقه تعمیری بوده است.
وی افزود: از این چاه ها ۳۳ حلقه در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، ۶ حلقه در شرکت نفت فلات قاره، یک حلقه در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، یک حلقه در شرکت مهندسی و توسعه نفت، سه حلقه در قالب پروژه و دو حلقه در اجرای پروژه های مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفاری شد. معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران، با بیان اینکه از ابتدای فروردین تا پایان آبان ماه ۵۱ هزار و ۴۶ متر حفاری چاه ها ثبت شد، اظهار کرد: هم اکنون ۹ دستگاه حفاری سنگین خشکی ناوگان شرکت در حال جابه جایی در مناطق عملیاتی است.
با حکم وزیر نفت
وزیر نفت طی حکمی، مرتضی شاه میرزایی را به عنوان معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی منصوب کرد. در حکم جواد اوجی خطاب به شاه میرزایی آمده است: «نظر به مراتب تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی، به استناد ماده ۵ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت (مصوب سال ۱۳۹۱ مجلس شورای اسلامی) و به پیشنهاد اعضای هیئت مدیره محترم شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به موجب این حکم به سمت معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی منصوب می شوید. انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و با بهره گیری از کلیه ظرفیت ها، اقدامات لازم و مؤثر در راستای تحقق اهدافی از جمله مواردی به شرح ذیل، در دستور کار قرار گیرد:
- پیگیری ویژه به منظور تحول و پیشرفت همه جانبه صنعت پتروشیمی با اولویت استفاده از تمامی ظرفیت های موجود و با هدف خلق ارزش و اقتدارآفرینی در گام دوم انقلاب اسلامی.
- اقدامات موثر در راستای توسعه زنجیره ارزش پتروشیمی با رویکرد تأمین نیاز داخلی و تاب آوری اقتصاد و تحقق اقتصاد مقاومتی.
- تلاش برای بهینه سازی و بازآرایی ساختار و تقویت زیرساخت های پتروشیمی کشور با رویکرد افزایش نقش تنظیم گری.
- اهتمام ویژه برای متمرکز نمودن راهبردهای پتروشیمی در مواردی از جمله افزایش تأمین مالی با اولویت مشارکت مردمی در سرمایه گذاری، توسعه صنایع تکمیلی و پایین دستی و همچنین اشتغال زایی و حمایت از شرکت های دانش بنیان و بومی سازی و توسعه فناوری تجهیزات و کالاهای راهبردی صنعت پتروشیمی.
- تدوین و پیگیری تصویب قوانین به منظور ایجاد جذابیت برای تشویق سرمایه گذاری در حوزه های کلیدی.
- برنامه ریزی و ایجاد مکانیسم های مورد نیاز برای تامین و تضمین امنیت خوراک و عرضه محصولات.
- ایجاد بسترهای شفافیت فرآیندها و شناخت گلوگاه های فسادخیز و شناسایی و به کارگیری نیروهای توانمند، متعهد و کارآمد بر اساس اصل شایسته سالاری و جانشین پروری.»
وزیر نفت همچنین در متنی جداگانه، از بهزاد محمدی، مدیرعامل پیشین شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز قدردانی کرد و خطاب به وی نوشت: «بدین وسیله مراتب سپاس خود را از تلاش جنابعالی در مسئولیت قبلی به عنوان معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام داشته و توفیق روزافزون شما را در تمامی عرصه ها از خداوند متعال خواستارم.»
پیام وزیر نفت به مناسبت هفته بسیج:
وزیر نفت در پیامی ضمن گرامیداشت چهل و دومین سالروز تشکیل بسیج مستضعفین گفت: تفکر بسیجی گره بسیاری از مشکلات و مسائل بعضا بغرنج و پیچیده را گشوده است. متن پیام جواد اوجی به شرح زیر است:
«فرارسیدن چهل و دومین سالروز تشکیل بسیج مستضعفین به فرمان رهبر فقید و عظیم الشان انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی رضوان الله تعالی علیه را گرامی می دارم.
آنچه که مسلم است با پیروزی انقلاب اسلامی، جبهه کفر و استکبار جهانی دشمنی و کینه خود با این انقلاب نوپا و نظام برآمده از آن را آشکار کرد و با انواع خصومت ها و ترفندها ازجمله تحمیل جنگ تلاش کرد به زعم خود این انقلاب مردمی و بزرگ را از رسیدن به اهداف و آرمان های بزرگ خود بازدارد. پایمردی های مجاهدانه بسیج در کنار سایر نیروهای نظامی و مردمی، توطئه دشمنان را در نطفه خفه کرد و آنان را در رسیدن به اهداف پلید و شوم خود ناکام گذاشت.
بسیج در تمام مراحل و بزنگاه های مهم و تأثیرگذار کشور به فرمان مقتدا و رهبر عظیم الشان خویش حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (دامت برکاته) حضور مقتدرانه داشته و تفکر بسیجی گره بسیاری از مشکلات و مسائل بعضا بغرنج و پیچیده را گشوده است. بسیجیان سرافراز صنعت نفت کشور نیز با عزمی جزم در دفاع از کشور در دوران هشت سال دفاع مقدس خوش درخشیدند و با تقدیم بیش از یک هزار شهید، رسالت تاریخی خود را در راه عظمت و اقتدار میهن اسلامی به انجام رساندند.
همچنین این عزیزان در دوران بازسازی صنعت نفت و ترمیم خرابی های به جامانده از جنگ و نیز توسعه این صنعت بزرگ ایفای نقش کردند و با حضور پرشور و مقتدرانه در جبهه های فنی - صنعتی و اقتصادی، دشمنان این ملت را در تضعیف پایه های اقتصادی کشور مأیوس کردند. امروز هم هم راستا با اهداف و برنامه های دولت سیزدهم مطمئنا همه کارکنان و متخصصان بسیجی وزارت نفت، توان، کارایی و شایستگی خود را در تحقق اهداف توسعه ای و صیانت از صنعت نفت به منصه ظهور خواهند رساند. اینجانب با تبریک هفته بسیج مستضعفین به عموم بسیجیان کشور و به ویژه بسیجیان صنعت نفت، مزید توفیقات همگان را در جهت پیشرفت و اعتلای میهن اسلامی از خداوند منان خواستارم.»
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز اعلام کرد
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: یکم آذرماه، ۷۴۸ میلیون مترمکعب گاز طبیعی در کشور مصرف شده است. محمدرضا جولایی در این باره بیان کرد: مقدار مصرف گاز طبیعی طی ۲۴ ساعت گذشته در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده ۵۲۱ میلیون مترمکعب، صنایع عمده ۱۲۹ میلیون مترمکعب و نیروگاه ها نیز ۹۸ میلیون مترمکعب بوده است. وی گفت: مقدار گاز تزریق شده به شبکه خطوط سراسری هم در این زمان ۸۱۱ میلیون مترمکعب بوده است. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، با بیان اینکه مقدار گاز مصرفی بخش خانگی نسبت به زمان مشابه پارسال ۸ درصد افزایش یافته است، اظهار کرد: اکنون از دو منبع ذخیره سازی گاز طبیعی سراجه و شوریجه حداکثر برداشت انجام می شود.
روابط عمومی شرکت پتروشیمی شهید تندگویان، ضمن تکذیب خبر انفجار و آتش سوزی در این پتروشیمی و تأکید بر استمرار تولید در خطوط تولید پتروشیمی شهید تندگویان اعلام کرد: متأسفانه حادثه حین تعمیر یک دستگاه تهویه به مصدومیت و فوت یک نفر از تکنیسین های واحد تهویه منجر شد. سکینه بوری با تکذیب انتشار اخباری در شبکه های اجتماعی مبنی بر وقوع آتش سوزی و انفجار در پتروشیمی شهید تندگویان گفت: وقوع هرگونه آتش سوزی و انفجار در خطوط تولید فرایندی و عملیاتی این شرکت پتروشیمی صحت ندارد و هم اکنون واحدهای تولید مطابق با برنامه عملیاتی هستند. وی با تأکید بر اینکه متأسفانه بعدازظهر سه شنبه (سوم آذرماه) به دلیل حادثه ای خارج از خطوط تولید، یکی از کارکنان واحد تهویه حین تعمیر یک دستگاه تهویه دچار مصدومیت شدید می شود، تصریح کرد: به محض اطلاع از مصدومیت این همکار با حضور بموقع تیم های امداد و آتش نشانی، ضمن انجام اقدام های اولیه درمانی، مصدوم با یک دستگاه آمبولانس مجهز به بیمارستان صنایع پتروشیمی ماهشهر «ممکو» منتقل شد. مدیر روابط عمومی شرکت پتروشیمی شهید تندگویان با تأکید بر اینکه با وجود انتقال سریع مصدوم به بیمارستان و آغاز مراحل درمانی، متأسفانه همکار واحد تهویه پتروشیمی شهید تندگویان درگذشت، بیان کرد: درگذشت همکار سختکوش و ساعی واحد تهویه را به خانواده ایشان به نمایندگی از مدیریت و کارکنان شرکت پتروشیمی شهید تندگویان تسلیت می گویم. بوری با اعلام اینکه دلایل این حادثه، وقوع آتش سوزی یا انفجار در هیچ کدام از خطوط تولید و واحدهای بهره برداری که منجر به اختلال در تولید شود، نبوده است، یادآور شد: تولید در پتروشیمی تندگویان، مطابق برنامه در حال انجام است و وقوع انفجار و هرگونه انفجار یا آتش سوزی را تکذیب می کنیم.
مراسم ویژه هفته بسیج با حضور وزیر نفت و جمعی از مدیران ارشد صنعت نفت برگزار شد
مراسم ویژه هفته بسیج با حضور بسیجیان صنعت نفت و با سخنرانی وزیر نفت و برخی از مدیران ارشد صنعت نفت در محوطه اصلی وزارت برگزار شد.
مراسم ویژه گرامیداشت هفته بسیج، سه شنبه (دوم آذرماه) با حضور وزیر و مدیران ارشد صنعت نفت در جوار مقبره شهدای گمنام وزارت نفت برگزار شد. در این مراسم و پس از اجرای صبحگاه ویژه و نواختن دسته موزیک، محمد علی فلاح مهرجردی، ضمن تبریک هفته بسیج به بسیجیان صنعت نفت، با بیان اینکه در دولت جدید رویکرد به فرهنگ ایثار و شهادت تغییر کرده است، گفت: این نگاه اگر با عمل آمیخته شود، بی شک راهگشا خواهد بود. فرمانده بسیج وزارت نفت افزود: به نمایندگی از همه بسیجیان صنعت نفت اعلام می کنم که دست مدیران صنعت نفت را محکم می فشاریم و آماده هرگونه همکاری با دیگر کارکنان صنعت نفت هستیم. زمانی عنوان کرد ندکه بسیجیان صنعت نفت، همانند روغن در چرخ دنده های سیستم عمل می کنند؛ اما امروز اعلام می کنم که این بسیجیان می توانند چرخ دنده ها را نیز حرکت دهند.
جواد اوجی، وزیر نفت به عنوان سخنران اصلی مراسم و با ادای احترام به شهدای صنعت نفت گفت: هفته نخست آذرماه به نام مبارک بسیج نامگذاری شده است، همچنین به فرمان تاریخی امام خمینی (ره) ارتش ۲۰ میلیونی تشکیل شد و هم اکنون که ۴۲ سال از تأسیس شجره طیبه بسیج می گذرد، به حول و قوه الهی و رهبری امام راحل(ره) و رهبری مقام معظم رهبری، قله های عزت را یکی پس از دیگری فتح کرده ایم و بی شک نقش بسیج، تعیین کننده بوده است. بسیج، نهادی است که از زمان تأسیس تاکنون برکاتش برای ایران و انقلاب زیاد بوده و حتی آثاری را که در خارج از ایران داشته، در هیچ کجای دنیا مشابهی برای آن نخواهیم دید.
وزیر نفت، رضایت مردم و اقبال عمومی مردم از بسیج را مهر تأییدی بر فعالیت های این نهاد دانست و تصریح کرد: اگر بسیج در دوران پس از جنگ تحمیلی نبود، حرکت های سازندگی این کشور با مشکل روبه رو می شد. اوجی گفت: مقام معظم رهبری طی سخنانی در جایگاه بسیج فرمودند: «تا وقتی این کشور و این ملت به امنیت احتیاج دارند، به نیروهای بسیج، به انگیزه بسیج، به سازمان دهی بسیج و به عشق و ایمان بسیجی هم احتیاج دارند. »اکنون که در آغاز دوره دولت انقلابی قرار داریم، شما کارکنان خدوم صنعت نفت روحیه بسیجی دارید و برای دورانی از پیشرفت صنعت نفت باید آستین ها را بالا بزنیم، دست در دست هم دهیم و با روحیه بسیجی پیشرفت و توسعه صنعت نفت را در دوران تحریم رقم بزنیم و این مهم ممکن نیست، مگر با همت والای شما بسیجیان و همه متخصصانی که برای اعتلای صنعت نفت مجاهدت می کنند. وزیر نفت با بیان اینکه صنعت نفت، بیش از هر زمان دیگری به اندیشه و تفکر بسیجی نیاز دارد، اعلام کرد: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند روحیه انقلابی و کار جهادی هستیم. متخصصانی در بخش خصوصی و دولتی تلاش مخلصانه دارند تا این صنعت را سربلند و سرافراز کنند. به عنوان خدمتگزار کارکنان شریف صنعت نفت، دست خود را به سوی تک تک کارکنان شریف و بسیجیان صنعت نفت دراز می کنم و توقع دارم در این دوره، همه ظرفیت های ممکن را برای ساخت و پیشرفت عزت مندانه صنعت نفت کشور فراهم کنیم. مستشاران خارجی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، صنعت نفت ایران را ترک کردند، به این گمان که این صنعت از کار خواهد افتاد؛ اما به حول و قوه الهی و با آن اراده و تفکری که در این صنعت حاکم است و با همه توان پای کار آمدید و این صنعت را به سمت جلو حرکت دادید. وی تصریح کرد: در این چند سال اخیر هم دشمن برنامه ریزی کرد که با تحریم های فلج کننده که بیشتر صنعت نفت را هدف گرفته بود، این صنعت را با مشکل روبه رو کند؛ اما نه تنها موفق نشد؛ بلکه این صنعت روز به روز شکوفاتر شد و توفیق های خوبی نیز در بحث صادرات نفت به دست آمد. وزیر نفت اعلام کرد: تولید، پالایش نفت و گاز و بهره برداری از میدان ها، امضای قراردادها و دور زدن تحریم ها، شناسایی و استفاده از همه ظرفیت ها برای صادرات نفت و میعانات گازی و فراورده ها به عهده ما کارکنان صنعت نفت است و امنیت دریا تا مقاصدی که ما برنامه ریزی کرده ایم، به عهده شما عزیزان نیروهای مسلح، چه در ارتش و چه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است، بویژه نیروهای دریایی که الحق و الانصاف خوش درخشیدند و کارنامه خوبی را در این چند سال رقم زدند. وقتی دشمن غاصب ناتوان، توان شما را در صادرات نفت و گاز دید، در تولید نفت و گاز و فراورده های نفتی و گازی، آن اقدام کودکانه در آب های دریای عمان را انجام داد؛ اما نیروهای دریایی سپاه پاسداران در این زمینه خوب درخشیدند که بنده دست این عزیزان را می بوسم. وی ادامه داد: به حول و قوه الهی، امروز این صنعت دست نیروهای بسیجی است، ما با این تفکر، لحظه ای در تولید و تأمین انرژی و امنیت انرژی کشور کوتاهی نخواهیم کرد و با اراده و توانی که در نیروهای مسلح خود می بینیم، در ماه های آینده در بخش صادرات نفت و میعانات نفتی و گازی توفیق های بیشتری نیز حاصل خواهد شد. وزیر نفت بیان کرد: دشمن به هر طریقی درصدد است به این نظام مقدس صدمه وارد کند و برای آن از همه جا مهم تر هم صنعت نفت کشور است. ما منتظر نتیجه مذاکرات، تصمیم ها و روابط دیپلماسی نیستیم و به همت کارکنان این صنعت، دشمن را در نیتی که برای آسیب رساندن به صنعت نفت دارد، ناکام خواهیم گذاشت. وزیرنفت با بیان اینکه همه همکاران ما در صنعت نفت، امروز تفکر بسیجی دارند، تصریح کرد: امروز همه در جوار شهدای گمنام و در برابر خدای متعال سوگند یاد می کنیم که تا آخرین قطره خون و همه توان برای نظام، اقتصاد و معیشت مردم کار کنیم تا فردای قیامت شرمنده شهدا نباشیم.
در ادامه این مراسم، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز گفت: نام بسیج، تجلی و تبلور همه آرمان های انقلاب اسلامی است. هر کجا نظام و میهن اسلامی خواسته، بسیج در کف میدان بوده و امروز هم اگر افتخار و عزت و اقتداری داریم، همه از تفکر بسیجی گونه است که به ارث برده ایم. یا اگر امروز بدون هیچ خللی مجموعه صنعت نفت را اداره می کنیم نیز از تبلور همین آرمان بسیجی گونه است. در زمان جنگ، شرایط به گونه ای بود که باید جان خود را هبه می کردیم؛ اما امروز کار ما جهاد در عرصه اقتصادی است. اگر می خواهیم اقتصاد و صنعت نفت کشور رونق یابد، باید روحیه جهادی داشته باشیم و این روحیه را نیز ادامه دهیم. در پایان این مراسم، از بسیجیان نمونه صنعت نفت تقدیر به عمل آمد و یاد و خاطره سردار بزرگ اسلام و میهن، شهید حاج قاسم سلیمانی گرامی داشته شد.
معاون وزير نفت در نخستين نشست با رسانه ها تاكيد كرد:
مشعل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران درآخرین روزآبان ماه امسال، میهمانانی از جنس خبر و خبرنگار داشت و جلیل سالاری به عنوان سکاندار این بخش ازصنعت نفت میزبان آنان بود. این نخستین نشست او با خبرنگاران پس از70 روز از شروع کار در دولت سیزدهم است. آنچه در ادامه می خوانید، شرحی بر این نشست دوساعته خبری است.
معاون وزير نفت و مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران علاوه بر تشريح گزارش عملكرد اين شركت طي 70 روز گذشته با اشاره به چالش هاي پيش روی این صنعت در نشست خبری که با حضور اصحاب رسانه روز یکشنبه(۳۰ آبان ماه) برگزار شد، گفت: یکی از چالش های ما این است که در دولت قبل بیش از ۲ میلیارد لیتر سوخت پیش فروش و ۷۴ میلیون دلار پول بدون جابه جایی سوخت برداشت شده است. از دیگر چالش های این صنعت می توان به نبود شفافیت در عرضه فرآورده ها در بورس انرژی اشاره کرد که برای رفع آن تلاش کردیم با ورود به این حوزه، شفاف سازی کنیم.جلیل سالاری با بیان اینکه ابلاغ های دولت پیشین کارهای توسعه ای در صنعت پالایش را متوقف کرده بود، ادامه داد: هرگونه اقدام توسعه ای در زمینه ذخیره سازی فرآورده و ساخت مخازن جدید و نیز توسعه خطوط لوله و صنعت انتقال در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی متوقف شده بود، همچنین چهار هزار نفتکش را در دوره پیش از دست داده بودیم. به گفته او، در بحث سوخت زمستانی نیز در دولت قبل مدیریت انجام نشده بود و ۱۰ تا ۱۵ درصد از ظرفیت ذخایر کاهش یافته بود؛ در این مدت ۷۰ روزه افزون بر نفتکش ها، دو هزار و 300 مخزن دار را به چرخه سوخت رسانی بازگرداندیم و هم اکنون بیش از ۷۰ درصد موجودی نیروگاه ها از سوخت دوم پر است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه در احکام بودجه پیش بینی لازم برای خروج بخشی از منابع شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از دولت انجام شده است، تاکید کرد: درآمدهای حاصل از واگذاری ها باید صرف توسعه صنعت پالایش شود، برنامه ریزی لازم برای افزایش ۱۰ درصدی ظرفیت انتقال کشور از روش حمل زمینی انجام شده است.
سالاری ادامه داد: در پي ابلاغ های دولت قبل اقدامات توسعه ای در صنعت پالایش از جمله ذخیره سازی فراورده ها، ساخت مخازن جدید، توسعه خطوط لوله و صنعت انتقال در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی متوقف شده بود.او، نیمه کاره ماندن طرح برندینگ (شرکت های زنجیره ای توزیع سوخت صاحب نشان) و توسعه جایگاهی را از دیگر چالش های پیش روی این صنعت در بخش زنجیره پایین دستی بیان کرد و گفت: برنامه ریزی لازم برای حل و فصل این چالش ها در این دولت انجام شده است.معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با تأکید بر اینکه در مقایسه با نفت خام، امکانات صادرات فرآورده با توجه به شرایط تحریم برای ما بیشتر است، ادامه داد: خوشبختانه ظرفیت های صادراتی بسیار خوبی در منطقه و حتی خاور دور برای صادرات فرآورده از کشور وجود دارد که در صورت افزایش ظرفیت پالایش و تکمیل طرح های نیمه تمام و اصلاح الگوی مصرف سوخت با توسعه صنایع خودروسازی و تولید خودروهای با کیفیت، این ظرفیت آزاد شده در مسیر افزایش صادرات فرآورده و ایجاد ارزش افزوده بیشتر به کار گرفته خواهد شد.مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران افزود: صنعت پالايش مبناي كار خود را حركت از سوخت محوري به سمت سودمحوري در مسیر ایجاد ارزش افزوده بیشتر قرار داده است.سالاری ادامه داد: در احکام بودجه پیش بینی لازم برای خروج بخشی از منابع شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران از دولت انجام شده است و بر این اساس درآمدهای حاصل از واگذاری ها به بخش خصوصی باید صرف توسعه خود صنعت پالایش شود.
او در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان اینکه اقدامی مهم که قرار بود انجام دهیم، تعیین تکلیف اساسنامه بود تا هویت حقوقی شرکت تعیین تکلیف شود تا ما بتوانیم وارد کارهای توسعه ای شویم، گفت: در قالب کارگروه های تخصصی توانستیم اساسنامه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران را همسو با سیاست های ابلاغ شده در بحث پتروپالایشگاه ها و جلوگیری از خام فروشی تدوین و نهایی کنیم.سالاری ادامه داد: مواردی بود که در قانون ۱۴۰۰ تکلیف شده ولی عملیاتی نشده بود، از جمله این موارد بحث وکیوم باتوم تهاتری بود که در بند «ز» قانون بودجه سال ۱۴۰۰ آمده و تکلیف شده بود که بر اساس آن ۱۵۰ هزار میلیارد ریال معادل آن وکیوم باتوم به شرکت ها و کارخانه های قیرساز و دستگاه های اجرایی بدهند که در این حوزه ما به سرعت تشکیل کارگروه دادیم و غیرتهاتری را فعال کردیم و با مجموعه شرکت های پالایشی و دستگاه های متولی اقدام هایی انجام شد که عرضه اختصاصی در بورس انجام شود؛ به این معنا که افزایش قیمت را نداشته باشیم تا در ادامه دستگاه های اجرایی در حوزه ترمیم راه های روستایی و بخش مسکن فعال شوند که دراین زمینه حواله ها صادر شد. تاکنون حدود ۱۹ هزار تن وکیوم باتوم تحویل داده شده و وظایف قانونی ما در این بخش اجرایی شده است.به گفته او، در نیمه دوم امسال نخستین مشکل ما بحث سوخت زمستانی بود که در این حوزه هم متاسفانه اقدام هایی انجام نشده است؛ ۲۰ درصد ذخایر ما نسبت به گذشته، کمتر شده است و ضرورت داشت که کارگروه تأمین سوخت زمستانی نیروگاه ها را با حضور مجموعه درونی وزارت نفت و دستگاه های بیرونی تشکیل دهیم. خوشبختانه هم اکنون ظرفیت سوخت زمستانی در حوزه نفت گاز به حجم قابل قبولی رسیده و نزدیک به ۷۰ درصد ذخیره سازی های نیروگاه ها پر شده است.سالاری با اشاره به این که مصرف ما در بخش گاز خیلی افزایش یافته است ، افزود: سال گذشته، ۱۶ میلیارد لیتر مصرف سوخت مایع داشته ایم که این حجم زیادی بود که به دوش مجموعه پالایش و پخش گذاشته شد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی درباره مقدار مصرف سوخت در کشور با اشاره به اینکه مصرف بنزین در کشور به طور میانگین روزانه ۷۵ میلیون لیتر بود که این رقم پس از لغو محدودیت های کرونایی با ۱۵ میلیون لیتر افزایش، به روزانه ۹۰ میلیون لیتر رسیده است، گفت: مقدار مصرف کنونی نفت گاز در کشور به طور میانگین روزانه بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر است، این در حالی است که هم اکنون به صورت میانگین روزانه حدود ۱۰۲ میلیون لیتر بنزین و ۱۰۳ میلیون نفت گاز در پالایشگاه های کشور تولید می شود و فاصله بین تولید و مصرف فرآورده در کشور روز به روز در حال افزایش است.
سالاري با بیان اینکه در بحث قطعی سامانه هوشمند سوخت كشور، لطف خدا بود که توانستیم ظرف مدت یک هفته ۵۴ هزار نازل را دوباره به سامانه هوشمند سوخت متصل کنیم، تاکید کرد: در حوزه زنجیره پایین دست سوخت نیز چالش هایی از جمله برندینگ و توسعه جایگاه ها داریم که برنامه ریزی برای حل و فصل آنها انجام شده است.
او با بیان اینکه مقرر شده است تا 10درصد ظرفیت انتقال و ذخیره سازی را افزایش دهیم، ادامه داد: تفاهمنامه ای در حوزه ریلی در بخش شرق کشور در دست اقدام است تا ظرفیت ریلی توسعه پیدا کند. همچنين مذاکراتی درحال انجام است تا با پیش بینی صورت گرفته به جای استفاده از تانکر از مسیر خط لوله، انتقال فرآورده ها صورت گیرد.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در ادامه از اجرای سوآپ خبر داد و گفت: در احکام قانون پیشنهاد داده ایم که در بحث تبادل انرژی بتوان از روش سوآپ هم نام و غیر هم نام استفاده کرد. درحال حاضر نگاهمان به مسیر بازار عرضه و صادرات است و مشتریان راهبردی را در بازار رصد خواهیم کرد.
سالاری با اشاره به طرح های نیمه تمام گفت: در بخش توسعه ابتدا طرح های نیمه تمام مثل طرح توسعه پالایشگاه آبادان و پالایشگاه اصفهان را کامل می کنیم و به موازات آن پیشنهاد داده ایم که رأسا بتوانیم وارد پالایشگاه سازی شویم و در زمینه ساخت مخازن و ایجاد ظرفیت های جدید در خطوط لوله نیز ورود کنیم و پیشنهادهای تأمین مالی این اقدام ها را نیز آماده کرده ایم و پیشنهادهای خود را در قالب بودجه 1401 ارائه داده ایم.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران افزود:تکمیل طرح های توسعه ای پالایشگاه های اصفهان و آبادان، ساخت یک پالایشگاه جدید ۳۰۰ هزار بشکه ای و توسعه صنعت انتقال و ذخیره سازی فرآورده از جمله برنامه های ما در دوره جدید است.
سالاری با اشاره به اينكه در بخش واگذاری ها باید درآمد حاصل از این روند صرف توسعه شود، ادامه داد: یکی از چالش هایی که در دولت گذشته در حوزه مجاری عرضه ایجاد شده بود، مربوط به واگذاری 200 جایگاه سوخت بوده است که طی واگذاری یکی از جایگاه ها 650 نفر از نیروی انسانی بلاتکلیف مانده بودند که به آن ورود پیدا کردیم.به گفته او، در قالب این روند که عرضه ها بدون اینکه تعیین تکلیف شوند، عرضه های بعدی انجام شده، به دولت هزینه هایی تحمیل شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در مورد خودکفایی و استفاده از توانمندی مهندسان پالایشگاه ها و شرکت های خصوصی گفت: ساخت قطعات باید نخست از طریق پژوهش محوری مورد بررسی قرار گیرد و پژوهشگران می توانند رفع چالش های پیش روی صنعت پالایش کشور را در قالب یک طرح پژوهش ارایه دهند که خروجی آن به تولید محصول ختم شود.
در زمینه 10 قلم کالای اساسی نیز باید گفت برخی از آنها در دولت قبل اجرایی نشده است و معاونت علم و فناوری وزارت نفت نیز به دنبال تحقق آنهاست.
بررسی اولویت بخشی دولت سیزدهم به افزایش ضریب برداشت از میدان های نفتی و گازی کشور
مشعل مخازن نفت و گاز در انتظار روزهای حیات جدیدی هستند. همان مجموعه کثیری که بسیار درباره شان شنیدیم که در نیمه دوم عمر خود قرار دارند و راه نجاتتشان از مسیر بهبود و افزایش ضریب برداشت می گذرد. موضوع مهمی که اگر چه در باب اهمیت آن، از سوی مسؤولان فراوان شنیده ایم و کسی منکر آن نبوده است؛ اما دست تحریم توجه و اولویت بخشی به این مساله را نیز در فهرست مغفول مانده ها قرار داده است. ذکر این نکته در زمینه برخورداری ایران از میزان ذخایر تحت اختیار قابل اشاره است که کشورمان در تمام سال های پس از انقلاب، به غير از دوران جنگ، هر سال کشف جديدي داشته و در اين مدت در مجموع 73 ميدان مشتمل بر 36 ميدان نفتي و 37 ميدان گازي کشف شده که از اين ميان، بخش زیادی ميدان مرزي و مشترک بوده اند. همچنین ایران با در اختیار داشتن حداقل ۲۸ میدان مشترک، شامل ۱۸ میدان نفتی، چهار میدان گازی و ۶ میدان نفت و گاز با کشورهای همسایه، یکی از معدود کشورهای جهان با این تعداد ساختار مشترک است. از این ۲۸ میدان، ایران با عراق ۱۲ حوزه مشترک، با امارات 7 هفت مخزن مشترک، با قطر و عمان هرکدام ۲ مخزن مشترک و با عربستان، کویت و ترکمنستان هرکدام یک مخزن مشترک دارد و به عبارتی، حدود۵۰ درصد ذخایر گاز طبیعی ایران در مخازن مشترک است؛ از این رو مطالعه و شناخت همه ابعاد سیاسی، فنی، اقتصادی و حقوقی توسعه مخازن مشترک هیدروکربوری با تاکید بر مدیریت صیانتی مخزن از اهمیت و ضرورت برخوردار است؛ موضوعی که دولت سیزدهم رویکرد خود را در مسیر آن اعلام کرده است. در همین زمینه خجسته مهر، معاون وزیر نفت با اشاره به حدود ۳ هزار چاه نفتی در کشور گفته است: «برای افزایش تولید، به انجام فعالیت های بهبود ضریب بازیافت نیاز داریم و این نشان می دهد که حجم قابل توجهی از کار و فعالیت، پیش روی صنعت نفت است.»در همین خصوص، در یک بعد بسیار مهم آن «توسعه فناوری ها برای بهینه سازی فرایندهای تولید و افزایش ضریب برداشت از میدان های نفتی و گازی شرکت ملی نفت ایران»، عنوان یکی از پروژه های اولویت دار سال ۱۴۰۰ وزارت نفت در برنامه ملی اقتصاد مقاومتی است.
جواد اوجی، وزیر نفت بتازگی ضمن ابلاغ این اولویت، وحیدرضا زیدی فرد، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت را به عنوان مجری این پروژه معرفی و منصوب کرده است. در حکم اوجی خطاب به زیدی فرد آمده است: «عطف به تصویب نامه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی (موضوع ابلاغیه شماره ۱۴۵۳۶ تاریخ ۱۴۰۰.۲.۱۳ معاون اول رئیس جمهور وقت) ضمن ابلاغ پروژه به شرح زیر به عنوان اولویت سال ۱۴۰۰ وزارت نفت در برنامه ملی اقتصاد مقاومتی، جنابعالی به عنوان مجری پروژه توسعه فناوری ها درزمینه بهینه سازی فرایندهای تولید و افزایش ضریب برداشت در میادین نفتی و گازی شرکت ملی نفت ایران معرفی و منصوب می شوید. در این دستور تاکید شده که با توجه به ضرورت تدوین برنامه اجرایی و ارائه عملکرد، برنامه و پروژه های مصوب مزبور به دبیرخانه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مطابق دستورعمل صادرشده، مقتضی است ترتیبی اتخاذ کنید تا برنامه اجرایی و عملکرد اقدامات مربوطه، مطابق زمان بندی ارائه شده و حسب ضرورت اصلاح رویه و فرایندهای اجرایی قرارداد با هدف حصول اطمینان از دستیابی به اقلام قابل تحویل در سامانه نظام یکپارچه پیشبرد و پایش اقتصاد مقاومتی درج و گزارش خلاصه عملکرد پروژه مزبور به معاونت برنامه ریزی ارسال شود.»
ضریب بازیافت در یک میدان، در واقع درصدی از ذخایر یک میدان است که امکان استخراج آن وجود دارد. با این تعریف، بیش از سه چهارم نفت مخازن ایران به روش های معمولی غیرقابل برداشت است. همچنین با گذشت زمان، بیشتر میادین نفت تخلیه شده و سطح تولید آنها بشدت کاهش می یابد و برداشت اولیه از میادین با چالش هایی جدی روبه رو می شود. به عبارتی، صیانت از مخازن و بهینه سازی برداشت به این معناست که با مطالعات دقیق و به کارگیری تکنولوژی های مختلف و برنامه ریزی مناسب، سعی شود که حداکثر میزان ممکن هیدروکربن موجود در مخزن نفتی استخراج شود. به عبارت دیگر، براى جلوگيرى از آسيب هاى احتمالى مخزن و برداشت از آن، ناگزیر به بهره گیری از استانداردهاي جهاني هستیم که همان بهينه سازي مکان مخازن نفتي، اقدام و برنامه ريزي لازم برای بهره برداري با بيشترين راندمان از يک مخزن است که اين موضوع، امروزه به عنوان مديريت مخازن در حوزه مهندسي مخزن مطرح است. دست يافتن به بهره برداري بهينه از يک مخزن، علاوه بر روش هاي صحيح برداشت، نيازمند بررسي جنبه هاي اقتصادي آن به شمار می رود. از این رو کارشناسان این حوزه، بهينه سازي برداشت را به معناي صيانت از مخازن نفتي قلمداد می کنند. آنچه در گستره کشورمان ایران مهم تلقی می شود، توجه به افزایش تولید نفت و گاز از طریق توسعه میدان های جدید، بویژه میدان های مشترک مرزی در خشکی و دریا و مهم تر از آن افزایش ضریب برداشت از میدان های فعال کنونی است. اکنون ضریب برداشت نفت از میدان های کنونی نفت ایران به اذعان مقامات رسمی و همچنین کارشناسان این حوزه، در نتیجه بهره نگرفتن از فناوری های جدید ناشی ازعدم سرمایه گذاری، از سطح جهانی بسیار پایین تر است. براین اساس، به منظور حفظ و ارتقای سطح تولید از منابع عظیم نفت و گاز، چاره ای جز به کارگیری فناوری های برداشت ثانویه و ثالثیه به منظور بهره برداری بیشتر از منابع هیدروکربوری وجود ندارد.
باید بدانیم که رویکرد مهمی که شرکت های بین المللی نفتی در زمینه توسعه فناوری ها برای بهینه سازی فرایندهای تولید و افزایش ضریب برداشت از میدان های نفتی و گازی دنبال می کنند، به این شکل است که اساسا ازدیاد برداشت را یکی از مزایای خود می دانند و علاوه بر اجرای روش های مرسوم در میادین نفتی، به تحقیق و توسعه در زمینه ازدیاد برداشت نیز می پردازند. «مشکلات تامین مالی»، «ضعف دانش فنی و فناوری» و «مشکلات تامین گاز برای تزریق» از مهم ترین مشکلات طرح های ازیاد برداشت در ایران محسوب می شود. بدون شک محدود بودن منابع هیدروکربوری که از قضا در ایران با اقتصاد ملی ما درهم تنیده شده است، ضرورت برنامه ریزی به منظور استفاده بهینه از آنها و در سطحی مهم تر، حفــظ و بهره بردارى صحيــح و بهينــه از این مخــازن را به امری انکارناپذیر بدل کرده است.
با برداشــت تدريجى از مخازن، فشــار آنهــا متناســب بــا ميــزان برداشت كاهش مى يابد و با افت فشار تدريجــى يك مخزن، ميزان توليد از چاه هاى موجــود در آن كاهش پيدا مى كنــد، تا جايى كه ديگر به صورت طبيعى قادر به توليد نیست. در اين حالت به اصطلاح، فشــار مخزن به فشــار ترك مخزن رسيده است. به اعتقاد کارشناسان، آگاهى نداشتن از علــم خطيــر مديريــت و صيانت از مخازن نفتى و گازى كشور در زمان برداشت در گذشته، وضعيت توليد از اين منابــع عظيم را با چالش بزرگى روبه رو ساخته است؛ به طورى كه در طول چند ســال، ميزان توليد از يك چاه نفتى حدود چند هزار بشــكه كاهش يافته اســت. ناگفته پیداست که در شرایط موجود، میزان ضریب برداشت نفت از میدان های کنونی نفت کشورمان ایران در سطح بسیار پایینی در مقایسه با استانداردهای جهانی و همچنین سایرکشورهای مشابه ما قرار دارد. در این میان، آنچه نباید از آن غافل بود، توجه به این مساله مهم است که پایین بودن میزان ضریب برداشت از میادین مشترک نفت و گاز، مساوی با برداشت کمتر از میدان های نفتی و گاز و عقب ماندن از رقابت با شریکی است که با حداکثر برخورداری از فناوری و سرمایه، در حال ارتقای این ضریب و برداشت پرسرعت از میدانی است که سهم ایران تلقی می شود. در چنین شرایطی است که تولید صیانتی و بهره گیری بهتر از مخزن، بالا بردن ضریب بازیافت مخزن، شرایط برد-برد را برای شرکت ها و دولت ها به همراه داشته و به افزایش نرخ بازگشت سرمایه و تولید ثروت بیشتر و اقتصاد بهتر کمک خواهد کرد.
موضوع دیگری که نباید از آن غافل بود، این است که بسیاری از میدان های کشور در نیمه دوم عمر قرار دارند؛ یعنی عملا از فشار طبیعی مخزن در این میادین کاسته شده و برای ادامه مؤثر تولید از آنها و بهره بردن از حداکثر امکان تولید نفت در طول عمر این میادین، باید سرمایه گذاری قابل توجهی انجام شده و از شیوه هایی چون تزریق گاز، تزریق آب، تزریق پلیمر یا دیگر روش ها برای نگهداشت میزان تولید این میادین بهره برد. شرایطی که ضرورت بهره گیری از روش های بهبود و ازدیاد برداشت را مورد یادآوری قرار می دهد. ضریب بازیافت میادین نفتی در ایران به صورت متوسط 24 درصد اعلام شده است. با افزایش یک درصدی این ضریب، ذخایر نفت خام قابل استحصال کشور بیش از ۷ میلیارد بشکه افزایش می یابد، یعنی معادل تولید پنج سال نفت خام به میزان روزانه ۴ میلیون بشکه و حدود ۳۵۰ میلیارد دلار درآمدزایی. متوسط ضریب بازیافت هیدروکربور مایع نیز طی سال های گذشته حدود ۲۸ درصد اعلام شده است. به این ترتیب، با افزودن یک درصد به این ضریب، حدود ۸ میلیارد و ۷۸۰ میلیون بشکه به ذخایر قابل برداشت هیدروکربور مایع کشور افزوده می شود که به مثابه ایجاد ۴۵۰ میلیارد دلار درآمد ارزی برای کشور است و با فرض هزینه کرد ۵۰ درصد از این درآمد برای سرمایه گذاری، می توان از افزایش یک درصدی ضریب بازیافت هیدروکربور مایع، بالغ بر ۲۲۵ میلیارد دلار درآمد عاید کشور کرد.
متوسط ضریب بازیافت جهانی نفت حدود ۳۵ تا 50 درصد است که مطابقت آن با درصد فعلی در کشور فاصله معناداری را نشان می دهد و بدون شک اگر بتوانیم با روش های مختلف (EOR,IOR) به متوسط جهانی برسیم، ثروت زیادی عاید کشور می شود. طبق بررسی ها و مطالعات کارشناسی، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت کشور با برخورداری از ۴۵ میدان نفتی در گستره ای افزون بر ٧٠ هزار کیلومتر مربع در محدوده پنج استان جنوب و جنوب غرب کشور، حدود ۸۰ درصد نفت خام و ۱۶ درصد گاز کشور را تولید می کند. در این قلمرو وسیع نفتی، میدان های بزرگی همچون اهواز، گچساران، مارون، آغاجاری، کرنج و پارسی و بی بی حکیمه قرار دارند. بررسی های دو سال اخیر در پهنه مخازن هیدروکربنی این شرکت نشان دهنده افزایش ۱۱۵ میلیارد دلاری ارزش ذخایر قابل تولید نفت در گستره فعالیت مناطق نفت خیز جنوب است. طبق نتایج مطالعات کارشناسان این شرکت، حجم نفت درجای موجود در ۶ میدان - مخزن رامشیر آسماری، کوپال آسماری، کوپال بنگستان، منصوری بنگستان، نرگسی آسماری - جهرم و قلعه نار آسماری ۹ میلیارد بشکه بیشتر از برآوردهای پیشین است که این به معنای افزوده شدن یک میلیارد و ۶۵۰ میلیون بشکه به حجم ذخایر قابل تولید این شرکت با احتساب ضریب بازیافت مخازن یادشده خواهد بود. بر اساس قیمت موجود هر بشکه نفت به ارزش تقریبی۷۰ دلار، درآمد حاصل از فروش این حجم نفت از مخازن هیدروکربنی، افزون بر ۱۱۵ میلیارد دلار برآورد می شود که البته در طول سال های بهره برداری قابل برداشت خواهد بود. حجم اضافه شده به ذخایر درجای مخازن هیدروکربنی در اختیار شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، بدون محاسبه و پیش بینی اکتشاف میدان های جدید نفتی است.
رویکرد مهم وزارت نفت دولت سیزدهم در این مسیر، می تواند روزنه ای امید برای جلوگیری از اتلاف منابع مهم ملی برای کشور باشد. جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم در برنامه پیشنهادی خود به مجلس شورای اسلامی نیز موضوع مهم افزایش مستمر بازیافت و برداشت نهایی از مخازن و چاه های نفت و گاز را مورد اشاره قرار داده است. او این مساله را در بخش چالش های اساسی صنعت نفت گنجانده و در این زمینه، موضوعات زیر را در آسیب شناسی آن مورد اشاره قرار داده است. اوجی در این بررسی به مساله اکتشاف اشاره داشته و گفته است که طی دو دهه اخیر در پهنه سرزمین کشور، عمده مخازن کشف شده، مخازن کوچک با ذخیره کم و عمدتاً ضریب بازیافت پایین بوده اند و احتمال کشف ذخایر عظیم بسیار کم بوده است. همچنین وزیر نفت با اشاره به افت طبیعی تولید میادین، این نکته را یادآور شده که تولید نفت خام کشور تاکنون بیشتر مبتنی بر تولید از میادین بزرگ (8 میدان اصلی) بوده است. تولید این میادین که همگی در نیمه دوم عمر خود هستند، با افت بالای سالانه مواجه است، به نحوی که در صورت عدم اقدام مؤثر برای ازدیاد برداشت در این میادین، سطح تولید آنها در10 سال آتی بشدت کاهش می یابد. وزیر نفت در بخش دیگری از برنامه خود با اشاره به پایین بودن ضریب بازیافت میادین نفتی و عدم اجرای پروژه های ازدیاد برداشت و بهبود ضریب بازیافت (EOR/IOR )با توجه به بالا بودن عمر مخازن کشور و افت تولید طبیعی آنها با اشاره به عدم اجرای به موقع پروژه های ازدیاد برداشت (تزریق آب و گاز) اظهار داشته که این امر، باعث ورود صدمات غیرقابل جبرانی به میادین نفتی کشور شده است. در برخی میادین امکان احیای مجدد این ذخایر وجود ندارد و باید چند برابر هزینه شود. افزون بر وزیر نفت، خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در سخنان خود، مکرر بر این موضوع تاکید داشته و با ابراز تأسف از پایین بودن ضریب بازیافت در برخی میدان های نفتی، در تبیین اهمیت ازدیاد برداشت، دلایل پایین بودن میانگین ضریب بازیافت نفت را در مواردی همچون نداشتن فناوری های روزآمد، استفاده غیربهینه از ظرفیت های کنونی اعلام کرده و گفته است: در صورت بهره مندی درست از ظرفیت های موجود، می توان ضریب بازیافت را تا حدودی افزایش داد. او ضمن آن در بیان الزامات توسعه و تولید توامان اجرای پروژه های افزایش ضریب بازیافت (EOR) و بهبود ضریب بازیافت (IOR)، پیشبرد طرح های نمکزدایی، تکمیل توسعه بخش های باقیمانده میدان های توسعه یافته و توسعه میدان های توسعه نیافته، مطالعات مهندسی مخزن و مطالعات شبیه سازی و آزمایشگاهی را مورد اشاره قرار داده است. معاون وزیر نفت با اشاره به حدود ۳ هزار چاه نفتی در کشور گفته است: برای افزایش تولید، به انجام فعالیت های بهبود ضریب بازیافت نیاز داریم و این نشان می دهد که حجم قابل توجهی از کار و فعالیت، پیش روی صنعت نفت است.
منابع:
مدیریت و صیانت از مخازن نفتی کشور-اکتشاف و تولید-خرداد 1390
مقاله: علی فرخی-خبرآنلاین
گفت وگو با سرپرست موسسه مطالعات بین المللی انرژی:
مشعل پرسش درباره عملکرد موسسه مطالعات بین المللی انرژی طی سال های اخیر زمینه ساز گفت وگو درباره دیگر اولویت های کاری در حال اجرای این نهاد پژوهشی می شود. سرپرست موسسه مطالعات بین المللی انرژی در گپ وگفتی دو ساعته با «مشعل»، از سختی ها و پیچیدگی های کار این روزهای موسسه می گوید و تاکید می کند بازنگری در ماموریت ها و چشم انداز این نهاد پژوهشی لازم و ضروری است. محمدصادق جوکار به توانمندی ها و ظرفیت های ویژه موسسه و جایگاه آن در نظام سیاست گذاری های انرژی اشاره می کند و معتقد است نباید از نقش آفرینی موسسه مطالعات در اجرای طرح های صنعت نفت غافل بود. او ضمن انتقاد از نگاه دولت گذشته به جایگاه موسسه مطالعات بین المللی انرژی، درباره رویکرد و ذهنیت وزیر نفت درباره توانمند شدن اندیشکده های علمی و پژوهشی توضیح می دهد. به پرسشم درباره تفاهم نامه های منعقد شده با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی پاسخ می دهد و با اشاره به موضوع تامین مالی و سرمایه گذاری در طرح های نفتی یادآوری می کند: حتی در شرایط تحریم تامین منابع مالی طرح ها و پروژه های صنعت نفت امکان پذیر است. سرپرست موسسه مطالعات بین المللی انرژی از دستیابی این مرکز به جایگاه پنجم تا دهم در بین نهادها و مراکز پژوهشی خاورمیانه در سال های پیش رو خبر می دهد و درباره برخی چالش ها و معضلات هم می گوید: برای تبدیل شدن به هاب علمی منطقه راهی جز توانمندشدن و رفتن به سمت تصمیم سازی برای طرح های حوزه انرژی نداریم. او شعار سازمانی موسسه که نشانگر ماهیت فعالیت، چشم انداز، اهداف، رسالت و ماموریت موسسه است را با مضمون «بیشتر می اندیشیم تا بهتر تصمیم بگیرید» عنوان می کند و ادامه می دهد: امیدواریم موسسه تا سه سال آتی بتواند به اهداف تعالی خود دست پیدا کند.
در ادامه، گفت وگو با محمدصادق جوکار، سرپرست موسسه مطالعات بین المللی انرژی می آید.
در وهله نخست این موضوع به نوع نگاه دولتمردان حاکم بر صنعت نفت نسبت به جایگاه موسسه مطالعات بین المللی انرژی بازمی گردد. عمدتا ضرورت ایجاد موسسه مطالعات به درستی شناخته شده است اما مسئله ای که باید به آن پرداخته شود و جای سوال دارد این است که چرا ماموریت ها و وظایف این نهاد پژوهشی به طور کامل و دقیق تبیین نشده و از این حیث شاهد کمرنگ شدن هر چه بیشتر نقش آن در تصمیم گیری های حوزه انرژی هستیم. دغدغه مندی پاره ای از منتقدان نسبت به حضور موسسه مطالعات در عرصه انرژی کشور بعضا اینگونه می نماید؛ کشوری که از وجود دانشگاه ها بهره مند است چه لزومی به موسسات پژوهشی دارد؟ اولا پاسخ این دوستان را به نتایج و دستاوردهای ارزشمند اندیشکده های انرژی در کشورهایی از جمله امارات، کره، ژاپن و ... ارجاع می دهم. نهادهایی که وابسته به دولت است و به مثابه یک اتاق فکر عمل کرده و توانسته است محورهای اصلی تصمیم سازی را برای تصمیم گیران حوزه انرژی تسهیل کند. این کشورها غالبا با وجود داشتن سطح بالایی از میزان توسعه یافتگی نهادهای آموزش عالی و دانشگاهی، اما اهتمام به حضور ارگان های پژوهشی به عنوان ضرورتی انکارناپذیر در همه حوزه ها نه صرفا انرژی را پذیرفته اند.
و اما نکته دوم؛ بسیاری از این دغدغه مندان بر این امر به خوبی واقف هستند که تمرکز دانشگاه ها بر مباحث علمی و تحقیقاتی است.
حال آنکه اساس و بنیان فعالیت موسسات مطالعاتی افزون بر مباحث دانشی، تدوین برنامه های اقدام و تهیه نقشه راه است؛ بنابراین از این منظر که متدلوژی دانشگاه ها صرفا در یک فرآیند رشته ای خلاصه می شود، می توان نسبت به حضور و فعالیت های نهادهای پژوهشی یقین حاصل کرد. به این منظور که فعالیت این قبیل نهادها غالبا بر چند وجه، بین رشته ای و یا حتی چند رشته ای استوار است. در توضیح بیشتر این مسئله باید عنوان کرد که اگر پروژه و یا طرحی قرار است در اندیشکده ای مانند موسسه مطالعات بین المللی انرژی مورد تحقیق و واکاوی قرار گیرد، تمامی ابعاد مسئله از جمله ابعاد اقتصادی، ژئوپولیتیک، زیست محیطی و یا حتی بعضا ابعاد فنی و علوم اجتماعی نیز در نظر گرفته می شود که چنین امکانی برای دانشگاه ها وجود نخواهد داشت.
سومین مسئله، بحث محرمانگی پاره ای داده ها و اطلاعات در حوزه انرژی است که این مسئله نیز در جای خود نقش و تصمیمات موسسه مطالعات را بیش از هر زمان دیگری روشن می کند. انتشار این قبیل داده ها در عین حال که مشکل سازخواهد شد، از طرفی هم ابزاری در دست کشورهای بیگانه خواهد داد برای ضربه زدن به کشور به خصوص برای ما که اکنون با یک شرایط تحریمی مواجه هستیم. لازم است اطلاعات به صورت محرمانه در اختیار نهادهای وابسته به دولت مانند موسسه مطالعات باشد و در آنجا مورد تجزیه وتحلیل قرار گیرد.
با این اوصاف متاسفانه در دولت قبل موضع گیری هایی بر موسسه مطالعات بین المللی انرژی حاکم بود که نمود عینی آن را می توان در به انزوا کشیدن فعالیت های این نهاد پژوهشی به وضوح مشاهده کرد اما خوشبختانه اهتمام و دیدگاه مهندس اوجی، وزیر نفت حاکی از آن است که ما در سال های آتی شاهد رونق و شکوفایی هر چه تمامتر فعالیت های موسسه خواهیم بود. نهادی که با توجه به ماموریتی که دارد، قرار است تصمیم سازی کند برای تصمیم گیران و دولتمردان حوزه انرژی کشور. بر این اساس شعار سازمانی موسسه که نشانگر ماهیت فعالیت، چشم انداز، اهداف و رسالت موسسه است در یک عنوان خلاصه می شود«بیشتر می اندیشیم تا بهتر تصمیم بگیرید».
شما اشاره کردید به مقوله تصمیم سازی به عنوان رکن اصلی فعالیت نهادهای پژوهشی، آیا موسسه مطالعات بین المللی انرژی این ظرفیت را خواهد داشت که به عنوان یک نهاد تصمیم ساز برای حوزه انرژی کشور نقش آفرینی کند؟
لازم است قبل از هر چیز اشاره ای داشته باشم به دورنما و چشم انداز آتی فعالیت های موسسه مطالعات بین المللی انرژی که شاید از این رهگذر تمامی زوایای پیدا و پنهان مقوله تصمیم سازی به عنوان یک رکن جدایی ناپذیر در فرآیندهای کاری موسسه به درستی روشن شود.
اولویت های کاری موسسه مطالعات در سه عنوان و با دو رویکرد مجزا خلاصه می شود؛ راه اندازی سیستم هشدار سریع و زودهنگام، تجزیه و تحلیل مستمر اطلاعات و داده های مرتبط با حوزه انرژی و در نهایت نوشتن یک برنامه راهبردی و عملیاتی(برنامه اقدام) از اهم برنامه های در دستور کار موسسه است که این اهداف و برنامه ها مشتمل بر رویکرد و نگاه پایین به بالا و دیدگاه هایی که از بالا به پایین این اهداف را در بر می گیرد، خواهد بود.
سیستم هشدار سریع و زودهنگام در حقیقت شناسایی تهدیدها و فرصت های پیش روی حوزه انرژی کشور است که دستیابی به این مهم در سایه یک سیستم مانیتورینگ قوی محقق خواهد شد. سیستم مانیتورینگی که به صورت هوشمندانه بتواند رویدادها، رخدادها و روندها را در جهان انرژی به صورت لحظه ای رصد و پایش کند. در این باره از کم و کیف تعاملات دیگر کشورها با یکدیگر و تاثیرگذاری آن بر منافع انرژی کشور مطلع خواهیم شد که بر این اساس تصمیم گیری های آتی، مبتنی بر این روند و سطح تعاملات شکل خواهد گرفت. حتی در این میان تعاملات کشورهای ثالث هم می تواند برای ما فرصت و تهدید ایجاد کند که خوب از دید این سیستم مانیتورینگ دور نخواهد ماند.
گام دوم بحث آنالیز، ارزیابی و تجزیه و تحلیل داده های اخذ شده از سیستم مانیتورینگ است و در حقیقت گام دوم به عنوان یک پل ارتباطی مطرح می شود تا بر اساس یافته های حاصل از رصد و پایش داده ها بتوان به گام سوم یعنی نوشتن یک برنامه اقدام و راهبردی که بتواند در عین حال عملیاتی هم باشد، دست یافت.
اما این اهداف در قالب دو رویکرد دیده شده است. به این معنا که در رویکرد Botem Upیعنی دیدگاهی که صرفا موضوعات را از پایین به بالا رصد می کند که این نوع دیدگاه تنها محدود به مجموعه موسسه مطالعات نسبت به طرح و یا پروژه در دست بررسی است اما نگاه دیگری وجود دارد که طبیعتا خارج از مجموعه اتفاق می افتد و موضوعات را از دید بالا به پایین بررسی و پیمایش می کند.
نمی توان گفت که موسسه عاری از هرگونه خطا و اشتباهی است بلکه ممکن است در برخی موارد خطاهایی رخ دهد که باید پاسخ منطقی و اصولی به آن داده شود. موضوع انرژی در عین حال که از پیچیدگی خاصی برخوردار است، باید کلیه فرآیندهای آن در یک بستر پویا و تعاملی با دیگر نهادها شکل گیرد.
به عنوان نمونه تامین سوخت زمستانی در حیطه وظیفه وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران تعریف شده است، اما میزان زیاد تقاضا برای این ماده در فصل زمستان و پایبندبودن به الگوهای مصرف بهینه و قیمت حامل های انرژی از جمله موضوعاتی است که تماما مرتبط به وزارت نفت نبوده و در دیگر حوزه ها مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد؛ بنابراین ایجاد یک فضای تعاملی سازنده لازم و ضروری است. موسسه به دنبال اتخاذ تصمیات عالمانه و عملیاتی است مادامی که این مهم محقق شود نهادهای مطالعاتی جایگاه برجسته ای پیدا خواهند کرد.
به جرات می توان گفت چنین مانیتوری در مجموعه وزارت نفت مسبوق به سابقه نبوده است و امیدواریم در سایه یک تعامل هوشمندانه بتوانیم تا سه سال آتی تمامی اهداف موسسه را جامه عمل بپوشانیم به نحوی که به عنوان یک نهاد تاثیرگذار نه تنها در حوزه انرژی بلکه در دیگر دستگاه های اجرایی کشور حرفی برای گفتن داشته و بتوانیم تمامی نیازهای علمی و دانشی آنها را پاسخگو باشیم.
در این زمینه لازم است ابتدا توضیح مختصری از ساختار شکل گرفته موسسه ارائه کنم. پژوهشکده های اقتصاد انرژی، مطالعات راهبردی فناوری و مرکز مطالعات منابع انسانی از جمله پژوهشکده هایی است که برنامه ها و اهداف موسسه توسط آنها محقق خواهد شد. برنامه های سه گانه عنوان شده بنا به فراخور وظایف و ماموریت های پژوهشکده ها، اجرایی و عملیاتی می شود. طبیعتا اگر بخواهم به جزء، نقش و کارکرد هریک از پژوهشکده ها را عنوان کنم از حوصله این بحث خارج است فقط به چند نکته درباره عملکرد مرکز مطالعات منابع انسانی بسنده خواهم کرد و آن هم به این دلیل که این مرکز نخستین بار است که با ویژگی های منحصربه فردی راه اندازی شده است که بخش اعظم کارکرد آن بررسی و ارزیابی مشکلات و دغدغه های سرمایه انسانی وزارت نفت است.
سرمایه ای که در دولت گذشته چندان بهایی به آن داده نشد و اکنون با حجم انبوهی از نارضایتی نیروی انسانی در صنعت نفت روبه رو هستیم. همواره این سوال برایم مطرح بوده که مگر سرمایه های انسانی صنعت نفت شی هستند که باید اینگونه با آنها برخورد شود. همه سعی و تلاش مجموعه این است که بتوانیم در یک فرآیند علمی و تعاملی، گام های اساسی برای سرمایه انسانی وزارت نفت برداریم و از همین جا از تمامی سندیکاها، نماینده ها و گروه های فعال در عرصه نیروی انسانی تقاضا دارم که ما را در رسیدن به اهدافمان یاری رسانند. ما آماده هرگونه خدمت رسانی به منابع انسانی هستیم. به این منظور نشست هایی پیرامون آسیب شناسی وضع موجود منابع انسانی با بدنه وزارت نفت برگزار کردیم تا بتوانیم راهکارهای بهبود و توسعه را در این بخش محقق کنیم.
تغییرات ساختاری که در بدنه موسسه مطالعات انرژی در دولت گذشته اعمال شد برآمده از یک دیدگاه دلخواهانه بوده است. اینکه شخصی یکباره و بدون هیچ منطقی تصمیم می گیرد که نهاد پژوهشی مانند موسسه را به عزلت بکشاند که ماحصل این اقدام هم این می شود که در یک چنین نهادی معاونت هایی مانند آموزش و بین الملل که نقش مهم و برجسته ای در تحقق اهداف موسسه دارند، حذف می شوند و حتی تاسف بارتر از آن بخش روابط عمومی مجموعه، بخشی که جزء لاینفک هر دستگاه و ارگان اجرایی است به راحتی از بدنه خارج می شود. باید از این دوستان سوال کرد که راه اندازی مرکز نوآوری و فناوری آن هم با وجود داشتن نهادی مانند موسسه چه ضرورتی پیدا می کند. خوب می توانستید به جای تشکیل چنین مرکزی، ساختار موسسه را تغییر دهید و آن را به نهادی پویا و علمی مبدل سازید.
اکنون وقت آن رسیده است که موسسه مطالعات بین الملی انرژی از حالت انزوا و گوشه گیری خارج شده و وارد عمل شود. تاکید وزیر نفت بر کارآمد بودن موسسه مطالعات انرژی انگیزه ای مضاعف برای ادامه کارها و فعالیت ها خواهد بود. عزم ایشان مبنی بر اهمیت دادن به شبکه های دانشی می تواند ما را برای ادامه مسیر مصمم تر کند. بی شک موسسه باید پاسخ این اعتماد را به نحو شایسته ای بدهد. یقین بدانید بنده با تمام شبکه های اندیشگاهی و مراکز فکری دنیا در حوزه انرژی کار کردم و از نزدیک با نوع کارکرد آنها آشنایی دارم اما با چنین سیستم مانیتورینگ و برنامه اقدامی که قرار است ازسوی موسسه عملیاتی شود، نمی توان در آنها جست وجو کرد و بنده بسیار امیدوار هستم که چشم انداز و آینده روشنی در انتظار مجموعه موسسه مطالعات بین المللی انرژی خواهد بود.
البته هر چند در این مسیر ناهمواری ها و الزاماتی هم وجود خواهد داشت اما این به آن معنا نیست که ما در ادامه مسیر ناامید شده و از حرکت باز بایستیم. هدف گذاری موسسه دستیابی به رتبه پنجم تا دهم برتر خاورمیانه در بین موسسات پژوهشی است که قطعا با ذهنیت و رویکرد مهندس اوجی محقق خواهد شد. موسسه را به جایگاهی می رسانیم که به راحتی قابل حذف نباشد و بتواند موقعیت خودش را تثبیت کند.
برخی از دوستان به ما کنایه ای می زنند و عنوان می کنند که موسسه واقع در خیابان سایه، در سایه نشسته است که خوب تمامی همکاران من در مجموعه موسسه پاسخ این طُرفه را اینگونه می دهند؛ دیرهنگامی نخواهد شد که آفتاب بر پیکره بی جان موسسه نفوذ خواهد کرد و این مرکز به یک موجود پویا و ماندگار مبدل خواهد شد.
البته بنده هیچ گاه رغبت نداشته ام که مشکلات و چالش ها را فریاد بزنم و معتقدم باید با تعامل و چاره اندیشی بحران ها را پشت سر گذاشت. ما اکنون در یک وضعیت زیرصفر هستیم. در این حد که سیستم آی تی مجموعه حتی در سال های اخیر به روز رسانی نشده و نیازمند تغییرات اساسی است. این تنها گوشه ای از مشکلات و دغدغه هایی است که مجموعه موسسه با آن روبه رو است. همان طور که گفتم، بنا ندارم معضلات را عنوان کنم چون معتقدم مجموعه ای که قرار است بازوی کمکی وزارت نفت باشد و یک نهاد تصمیم ساز، قطعا از مشکلات اینچنینی نیز به راحتی عبور خواهد کرد.
تفاهم نامه هایی ازسوی موسسه مطالعات بین المللی انرژی با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی منعقد شده است، حال با توجه به رویکردی که موسسه نسبت به این دست از مراکز تحقیقاتی دارد، سرنوشت این تفاهم نامه ها به کجا خواهد انجامید؟
خط قرمز مجموعه موسسه مطالعات، امنیت ملی و انرژی کشور است. بنابراین تفاهم نامه هایی که با برخی شرکت های بین المللی انجام شده است، قطعا ملغی خواهد شد و دیگر آن موضوعات را پیگیری نخواهیم کرد. اما مسئله بعدی محوریت قرار گرفتن موسسه در تفاهم نامه هاست. قرار نیست موسسه به یک مرکز برون سپاری پروژه تبدیل شود.
برنامه موسسه به احیا شدن معاونت های آموزش و بین الملل است که امیدواریم ظرف شش ماه آتی بتوانیم ساختار موسسه را تغییر و تحولات اساسی بدهیم. همچنین موسسه به دنبال تبدیل شدن به یک مرکز و هاب علمی است. با این توضیح که موسسه نمی تواند در تمامی حوزه های دانشی سرآمد باشد. بنابراین ایجاد یک شبکه خبرگی، نخبگی و اندیشگاهی ضرورت پیدا می کند که تفاهم نامه ها در قالب این شبکه به رسمیت شناخته شده و ضمانت اجرایی پیدا می کند. گاه موضوعات حیطه صنعت نفت بسیار فنی و پیچیده است که استفاده از ظرفیت پژوهشی شبکه های نخبگی و اندیش گاهی در کنار موسسه لازم و ضروری خواهد بود. بنابراین با انعقاد یک تفاهم نامه خواهیم توانست از تجارب این دست از شبکه ها هم برخودار شویم. خلاصه کلام اینکه ما به دنبال تبدیل شدن به یک هاب دانشی و مطالعاتی هستیم نه یک مرکز برون سپاری پروژه.
هم اکنون هم به دنبال یک تفاهم نامه با صدا و سیما هستیم تا بتوانیم نیازهای علمی و دانشی این مرکز را تامین کنیم البته منوط به اینکه تامین مالی کار باید ازسوی این ارگان پذیرفته شود و یا اقداماتی از این دست که می تواند افزون بر ایجاد یک منبع درآمد ما را در رسیدن به اهدافمان مصمم تر کند.
اولین گام برای دستیابی به هاب علمی منطقه این است که نباید خود را محدود به حوزه انرژی کرد. برای روشن تر شدن این موضوع مثالی را عنوان می کنم؛ برای بررسی و ارزیابی مقوله صادرات نباید محدود به صادرات نفت شد. می توان در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی نیز اطلاعاتی را کسب کرد که در این میان برنامه اقدام و نقشه های راه فناوری آن می تواند توسط موسسه ترسیم شود. این یعنی به معنای واقعی کلمه بین المللی شدن. یعنی شناسایی شیوه های جدید بازاریابی و بازارسازی که در دنیا اتفاق افتاده است، می تواند به تقویت بخش صادراتی کشور منجر شود. ما برای الگوی خنثی سازی تحریم راهی جز این نخواهیم داشت که دقیق و عالمانه فرصت ها را دریابیم چون فرصت ها زودگذرند و ممکن هست رقبا آن را از ما بگیرند و ما باید فرصت ها را به موقع شناسایی کنیم و به موقع نقشه اجرایی و برنامه اقدام عملیاتی تدوین کنیم تا فرصت را به فعلیت برسانیم البته با رویکرد بین المللی شدن و صادراتی شدن در حوزه های مختلف.
ضرورت هم اندیشی و همکاری بین نظام مالی و بازار انرژی آن هم در شرایطی که کشور با انواع تحریم های بین المللی دست وپنجه نرم می کند، می تواند امید دوباره ای را در صنعت نفت به وجود آورد؛ بنابراین لازم است تامین مالی پروژه های نفتی اولا مختص ایده هایی باشد که با وضع تحریمی موجود قابل انجام شدن باشد و ثانیا منابع مالی مورد نیاز از ظرفیت نهادهای خارج از صنعت نفت مانند بخش خصوصی و اتاق های بازرگانی تامین شود. به این منظور دفتر تامین مالی پروژه های صنعت نفت(PFO) هم اکنون در موسسه مطالعات شکل گرفته و طرح های خلاقانه بی شماری هم برای ترغیب بخش خصوصی به منظور ورود به سرمایه گذاری در طرح ها و پروژه های نفتی دارد که می توان آینده و چشم انداز روشنی را برای توسعه نظام مالی در صنعت نفت متصور بود. البته ناگفته نماند که در الگوی خنثی سازی تحریم ها باید دید که پروژه های اولویت دار چه میزان سرمایه گذرای لازم دارند و در چه بازه زمانی می توانند منتج به نتیجه شوند؛ بنابراین طی تعاملاتی که با واحد برنامه ریزی وزارت نفت صورت گرفته است، پروژه های اولویت دار شناسایی شده و سازوکاری وجود دارد که متناسب با وضعیت سیاست گذاری وزارت نفت در حال جریان و انجام است.
مشعل پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از بازوهای علمی و تحقیقاتی صنعت نفت در سالهای گذشته تاکنون تلاش زیادی برای حفظ و بیشتر کردن نقش و ارتباط خود با بدنه دانشگاهی و دانشجویان داشته و دارد. این مجموعه شیوه ها و مسیرهای مختلفی را برای ارتباط مستقیم صنعت نفت و دانشگاه پیش بینی و در نظر گرفته که یکی از مهمترین آنها، تاسيس مرکز نوآوري و فناوری با هدف تکميل زنجيره توليد و تجاري سازي فناوري است. مرکزی که با هدف حمایت از شرکت هاي دانش بنيان و استارتآپ ها و دانشجویان و طرح های تحقیقاتی شروع به کار کرده است. این مجموعه با برخورداري از شبکه همکاري با دانشگاهها و پژوهشگاهها و شرکتهاي داخلي و خارجي، ماموريت اصلي خود را در جهت تجهيز صنعت نفت به دانشها و فناوريهاي نو اجرا می کند. بدون شک این همکاری سبب خلق ارزش افزوده بيشتري براي کشور و صنعت نفت در عرصه توليد نفت و گاز و خلق فناوري ها جدید خواهد بود.
پژوهشگاه صنعت نفت با توجه به سابقه چند دهه خود در توسعه علم و فناوری در صنعت نفت همواره در تلاش بوده که اين مجموعه را به مرکز تحقيق و توسعه پيشرو و مطرح در سطح ملي و منطقه اي تبديل کند و نقطه اتکايي براي صنعت نفت ايران به عنوان صنعت کليدي و حياتي باشد. در این زمینه هم در توسعه دانش فني مورد نياز صنعت نفت خدمات ثمربخشی ارائه کرده و با فعاليت در بخش اعظمي از زنجيره ارزش صنعت نفت، اعم از بالادست و پايين دست همچنان آماده اثرگذاریهای بیشتر است. در عین حال این مجموعه باید بتواند در محيطي به شدت رقابتي کالاها و خدمات علمی و فناوری خود را عرضه و با بالاترين سرعت و پايين ترين هزينه و استقبال از سوی نخبگان و دانشگاهیان اقدام کند.
قابلیت توسعه مرکز برای فعالیت گروه های استارت آپی با موضوع های متنوع تر بیشتر وجود دارد. این مجموعه در این دوره فعالیت تاکنون در حمایت از شکل گیری، رشد و توسعه کسب وکارهای نوپا و فعالیت های دانش بنیان نقش قابل توجهی داشته است. مرکز نوآوری در فاز نخست در فضایی به وسعت 400 مترمربع در ساختمان مرکز اطلاعات علمی پژوهشگاه صنعت نفت دایر شده و کار خود را با 10 گروه استارت آپی فعال در حوزه انرژی و به ویژه نفت و گاز کلید زده ، حالا توسعه یافته است و زیر نظر یک شرکت شتاب دهنده فعالیت می کند. مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت مرکزی شبکه محور است و باید سایر مراکز نوآوری وابسته به این مرکز به تدریج ایجاد و یا در ارتباط با آن قرار گیرند.
این مرکز تاکنون تحولات قابل توجهی را رقم زده و تبدیل به حلقه اتصال مفیدی برای دانشگاهیان و صنعت شده است. این مرکز چندی قبل سرویس ارائه خدمات مجازی برای تیم های فناور را معرفی کرده است. برای همکاری با تیم های فناور نوپا ، با چندین شرکت شتاب دهنده در ارتباط هستند و تیمهای فناور را پوشش می دهند و تاکنون چندین سیستم فناور به مرحله تجاری سازی رسیده اند.
اگرچه شروع به کار این مرکز نوآوری با فاصله اندکی با شیوع کرونا در کشور و جهان و محدود و بسیاری از تعاملات علمی و دانشگاهی همراه بود و آسیبی برای فعالیت چنین مرکزی محسوب می شد و از سوی دیگر در همین دوره بسیاری از شرکت های فناور هم با محدودیت های جهانی کرونا و شرایط اقتصادی دچار مشکلاتی مشابه شدند؛ با وجود همه این موانع، مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت توانست به عنوان اولین مرکز نوآوری نفت و انرژی با ۴ شتاب دهنده مطرح این حوزه قراردادهای همکاری منعقد کند و تعدادی از آنها را به مرحله سرمایه گذاری برساند.
یک شتاب دهنده در حوزه «آب» و یک شتاب دهنده در زمینه «توسعه غشاهای میکرو فیلتراسیون با حفرات متغیر» و یک قرارداد دیگر در توسعه فناوری های نفت و درنهایت یک قرارداد در زمینه «استفاده از سیستم های زمین گرمایی» جزو مهمترین قراردادهای این مجموعه تاکنون بوده است.
اما نکته قابل توجه این است که کماکان مسیر پذیرش و جذب و همکاری شرکت های دانش بنیان در مرکز نوآوری صنعت نفت وجود دارد. طبق آنچه از سوی مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت در مورد معیارهای پذیرش تیم های فناور معرفی شده از سوی شتاب دهنده ها و شرکت های دانش بنیان گفته شده، این مرکز مستقیما برای سرمایه گذاری اقدام نمی کند. به این ترتیب زمانی که شتاب دهنده ها، تیم هایی را برای استقرار در این مرکز معرفی کنند، مرکز نوآوری تنها عملکرد و کارنامه فعالیت شتاب دهنده ها را مورد ارزیابی قرار می دهد و پس از دریافت برنامه عملیاتی این شتاب دهنده ها در مرکز، آنها پایش می شوند و دیگر کاری ندارند که تیم های معرفی شده چگونه ارزیابی می شوند؛ چرا که شتاب دهنده ها خودشان روی طرح های فناور سرمایه گذاری می کنند و با ارزیابی هایی که روی تیم ها انجام می شود، بهترین تیم ها معرفی می شوند.
می توان گفت که شرکت های دانش بنیان از نظر سطح آمادگی فناوری تولید شده، ترکیب اعضا، طرح کسب و کار آنها، FS و مطالعات بازار آنها، درخواست های شرکت ها از مرکز نوآوری و میزان موفقیت آنها در بازار، مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرند.
از آنجایی که در دوسال اخیر کرونایی بسیاری از فعالیت ها به شکل مجازی برقرار بوده است ، سایت این مرکز هم فعال شده و این امیدواری وجود دارد که به جای استقرار تیم ها در این مرکز، بتوانند به صورت مجازی خدمات مورد نیاز را دریافت کنند.
درحال حاضر خدمات آزمایشگاهی با نرخ ترجیحی، منتورینگ، بهره مندی شـــرکت ها از آزمایشــگاه ها و پایلوت های منحصر به فرد از جمله خدمات قابل توجه برای شرکت های دانش بنیان است.
از آنجایی که ایجاد مرکز نوآوری و فناوری پژوهشگاه صنعت نفت همزمان با اجرای طرح میزبانی از دانشجویان بوده است ، این همزمانی توانسته تعداد قابل توجهی از نخبگان صنعت نفت را در قالب های انفرادی و گروهی به سمت پژوهشگاه صنعت نفت جذب کند و روند رو به رشد آن مورد توجه مسئولان صنعت نفت است.
توجه به نوآوری و فعالیت های دانش بنیان همواره یکی از سیاست های مهم وزارت نفت بوده و اقداماتی که در این سال ها داشته، در همین زمینه بوده و با تاسیس مرکز نوآوری به سرعت در این مسیر گام نهاده است و حالا وجود چنین مرکزی نقطه عطف و امیدی برای محققان و دانشگاهیان مرتبط با صنعت نفت است.
جواد اوجی، وزیرنفت در مدت کوتاه شروع به کار خود موضوع فناوری و نوآوری در صنعت نفت و توجه به نخبگان را مورد توجه جدی خود قرار داد و هفته گذشته از دستاوردهای شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت بازدید کرد. وزیر نفت با تأکید بر اهمیت به کارگیری توانمندی شرکت های دانش بنیان در کنار استفاده از سرمایه انسانی متخصص برای ایجاد تحول در صنعت نفت گفت: وزارت نفت دولت سیزدهم این قول را می دهد که از شرکت های دانش بنیان حمایت گسترده ای داشته باشد.
وی با اشاره به چالش های صنعت نفت در بخش های بالادست و پایین دست افزود: امروز اگر قرار است تحولی در این صنعت رخ دهد، بحث سرمایه انسانی متخصص و موضوع استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان توأمان بسیار اهمیت دارد. زمینه استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت مهیاست و بی شک وزارت نفت از این شرکت ها حمایت می کند.
وی با اشاره به اینکه بنده به معاونان و مدیران شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت نیز گفته ام که باید نیازهای صنعت را روی میز بگذاریم و از دانش بنیان ها دعوت کنیم؛ بی تردید این شرکت ها می توانند تحول بزرگی را در صنعت نفت و کاهش هزینه ها، افزایش محصولات و بهره وری بالاتر رقم بزنند.
در عین حال وزیر نفت تفاهم نامه ای را با سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با هدف توسعه زیست بوم نوآوری و فناوری صنعت نفت و برای گسترش بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها، امضا کرد. این تفاهم نامه همسو با تدابیر و منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و سیاست های دولت مبنی بر توسعه ظرفیت ها، ایجاد هم افزایی و تحقق اقتصاد دانش بنیان امضا شده است.
توجه به نوآوری و فعالیت های دانش بنیان همواره یکی از سیاست های مهم وزارت نفت بوده و اقداماتی که در این سالها داشته، در همین زمینه بوده و با تاسیس مرکز نوآوری به سرعت در این مسیر گام نهاده است و حالا وجود چنین مرکزی نقطه عطف و امیدی برای محققان و دانشگاهیان مرتبط با صنعت نفت است
وزیرنفت در مدت کوتاه شروع به کار خود موضوع فناوری و نوآوری در صنعت نفت و توجه به نخبگان را مورد توجه جدی خود قرار داد و هفته گذشته از دستاوردهای شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت بازدید کرد
زمانی که شتاب دهنده ها، تیم هایی را برای استقرار در این مرکز معرفی کنند، مرکز نوآوری تنها عملکرد و کارنامه فعالیت شتاب دهنده ها را مورد ارزیابی قرار می دهد و پس از دریافت برنامه عملیاتی این شتاب دهنده ها در مرکز، آنها پایش می شوند و دیگر کاری ندارند که تیم های معرفی شده چگونه ارزیابی می شوند
افزایش 200 درصدی سرمایه گذاری شرکت های پتروشیمی در حوزه مسوولیت اجتماعی
مشعل موضوع مسئولیت اجتماعی دیگر به یکی از الزام ها و برنامه های اصلی و محوری شرکت ها و زیرمجموعه های چهار شرکت اصلی صنعت نفت تبدیل شده است. همچنین با وجود ابلاغ «سیاست ها و نظام نامه نحوه ایفای مسئولیت های اجتماعی در صنعت نفت» دیگر مسیر حرکت شرکت های مختلف در این مسیر روشن و آنچه در حال رخ دادن است، گویای جا افتادن این سیاست ها و استقبال از جامعه پیرامونی صنعت نفت است. در میان مجموعه های مختلف صنعت نفت، شرکت های پتروشیمی تلاش مضاعفی را در جهت اجرای تعهدات مسئولیت اجتماعی خود و رفع خلاهای قدیمی در ارتباط با جامعه پیرامونی خود داشته اند.
هلدینگ خلیج فارس به عنوان یکی از بزرگترین مجموعه های سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی که تعداد قابل توجهی از شرکت ها و پروژه ها زیرمجموعه آن هستند، حرکتی مستقل و مفید را در این مسیر شروع کرده است. این مجموعه خرداد ماه نخستین نمایشگاه توانمندسازی شرکت های منطقه ماهشهر را برگزار کرد و همزمان 66 تفاهم نامه را به امضا رساند و حالا در نمایشگاه توانمندسازی که در عسلویه برگزار شد، ۱۵۰ تفاهم نامه با کارآفرینان استان بوشهر امضا کرده است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت های پتروشیمی دیگر به عنوان مجموعه هایی خصوصی و مستقل در این سال ها اعتبارات جداگانه ای را برای حوزه مسئولیت اجتماعی اختصاص داده اند که در مقاطع مختلفی همچون وقوع سیل و یا کرونا، این اعتبارات افزایش و تغییرات زیادی داشته است. سهم منابع مربوط به مسئولیت اجتماعی شرکت ملی صنایع پتروشیمی بنا بر اعلام این مجموعه در سال آینده قرار است به ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلیارد تومان برسد. این در حالی است که سال ۹۹ این عدد حدود ۶۰۰ میلیارد تومان بود و اکنون در سال جاری (1400) ۷۰۰ میلیارد تومان است. البته آنچه شرکت های پتروشیمی و به خصوص هلدینگ خلیج فارس در این حوزه اختصاص داده و می دهد، مستقل از این اعتبارات است و تلاش شده تنها در جهت ایجاد شغل و تغییرات محیطی و زندگی ساکنان منطقه باشد. بر اساس آنچه از سوی هلدینگ خلیج فارس اعلام شده است، هدف اول این تفاهم نامه ها، احیای فضای کسب و کار در میان شرکت های دانش بنیان، کارآفرینان و واحدهای صنعتی بومی استان بوشهر با اولویت شهرهای عسلویه، جم، کنگان و دیر بوده است.
بر اساس این گزارش، بهبود فضای کسب و کار زمینه ساز افزایش ضریب اشتغال آفرینی پایدار و مولد، بهبود شرایط رفاه، جذب سرمایه های جدید در شهرهای جنوب استان بوشهر می شود و با برگزاری این نمایشگاه امکان شناسایی تولیدکنندگان و تأمین کنندگان در دو حوزه خدمات عمومی و تخصصی فراهم شده است.هدف از برگزاری نمایشگاه توانمندسازی عسلویه تنها شناسایی کسب و کارها با هدف ارائه خدمات عمومی شامل تامین و تولید محصولات صنایع سلولوزی، بسته بندی، مواد غذایی، پوشاک و لباس کار، بهداشتی، خشکبار، خدمات فنی و فرهنگی و… نبوده است. در واقع در حوزه خدمات عمومی، با برگزاری این نمایشگاه و امضای تفاهم نامه حتی امکان دریافت خدمات بیشتر عمومی از خدمات مالی و بانکی تا تامین تجهیزات مخابراتی، نقشه برداری هوایی، زمینی، ماشین های اداری، محیط زیستی و… فراهم شده است.در حوزه خدمات تخصصی هم توافق های خوبی میان شرکت ها و طرح های زیرمجموعه گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس شامل پارس، مبین انرژی، نوری، عملیات غیرصنعتی پازارگاد، دماوند انرژی، صدف، آپادانا و هنگام فراهم شده است. در این نمایشگاه تفاهم نامه هایی از طراحی و ساخت تجهیزات، قطعات یدکی و مواد شیمیایی مصرفی پتروشیمی ها تا تامین خدمات تخصصی حوزه بهداشت، ایمنی و محیط زیست، آزمایشگاه های شیمیایی، فیلترهای صنعتی، بازرسی فنی، تجهیزات پیشرفته مخابراتی، خدمات فنی و مهندسی نوسازی، بازسازی و تعمیرات الکتروموتورها، تجهیرات دوار، توربین و… امضا شد.یکی از اتفاقات مهم دیگر مشارکت بانک های عامل و معتبر کشور شامل ملت، صادرات، تجارت، ملی و… در نمایشگاه توانمندسازی و حمایت از شرکت های منطقه عسلویه در تأمین نیازهای عمومی و تخصصی شرکت های پتروشیمی بوده است. با حضور بانک ها توافق هایی حاصل شد تا تفاهم نامه ای که در حاشیه برگزاری نمایشگاه امضا شد، در آینده به قرارداد تبدیل می شود، به عنوان ضمانت دریافت تسهیلات کم بهره بانک ها استفاده شود که بانک تجارت به عنوان نخستین بانک برای ارائه این خدمات مالی و تسهیلات اعلام آمادگی کرده است.
یکی از تفاهم های مهم در حاشیه این نمایشگاه، تفاهم اولیه بانک ملت و گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس به منظور سرمایه گذاری 8 هزار میلیارد تومانی اجرای طرح «اسکان» و حمایت از شرکت های منطقه عسلویه در تأمین نیازهای عمومی و تخصصی شرکت های پتروشیمی» بود.بر اساس تفاهم مشترک گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس و بانک ملت که به ارزش ۸ هزار میلیارد تومان با هدف اجرای طرح «اسکان» در منطقه پارس، امضا شده است، ساخت ۵۵۰۰ واحد اقامتی، احداث هتل و مجموعه های جانبی اسکان، با هدف اسکان حدود ۱۰ هزار نفر در عسلویه و کنگان به همراه زیرساخت های مناسب رفاهی، آموزشی، بهداشت و درمان، زیست محیطی، پایه گذاری شده است. همچنین رعایت بالاترین استانداردهای زندگی شهری بر مبنای احداث شهرک هوشمند، از دیگر اهداف اجرای این سرمایه گذاری خواهد بود.هدف از این حجم سرمایه گذاری استفاده حداکثری از ظرفیت های شرکت های بومی و محلی استان بوشهر با اولویت عسلویه، کنگان، دیر و جم است. جزئیات بیشتر این طرح بزرگ سرمایه گذاری پس از توافق با بانک ملت اعلام می شود.باید گفت در دوره نخست نمایشگاه حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی ۵۰۰ میلیارد تومان و در دوره دوم بیش از 5 هزار میلیارد تومان تفاهم نامه و قرارداد با سازندگان و صنعتگران و شرکت های دانش بنیان ایرانی امضا شده است و در نمایشگاه های عسلویه و ماهشهر هم این سیاست کلان با اولویت استفاده از ظرفیت های بومی و محلی در دستور کار قرار گرفته است.در نمایشگاه توانمندسازی و حمایت از شرکت های منطقه ماهشهر در تأمین نیازهای عمومی و تخصصی شرکت های پتروشیمی حدود ۶۱ تفاهم نامه امضا شد که از این تعداد ۳۰ درصد تفاهم نامه ها تاکنون اجرایی و عملیاتی شده است و تاکنون هزار و ۵۰۰ شغل از محل اجرا و عملیاتی شدن تفاهم نامه های آن نمایشگاه ایجاد شده است و پیش بینی می شود این فرآیند در نمایشگاه عسلویه هم تکرار شود.همچنین در توافق انجام شده با بانک تجارت مقرر شده است همه بنگاه ها و شرکت هایی که در نمایشگاه مشارکت کردند، در صورت امضای تفاهم نامه و طی مراحل امضای قرارداد با شرکت های پتروشیمی، تأمین مالی این شرکت ها مشمول تسهیلات بانک تجارت شود و حتی قراردادهای امضا شده به عنوان تضامین پرداخت تسهیلات ملاک قرار گیرد.بر این اساس ضریب اشتغال بنگاه های کوچک، بومی و محلی، بهبود فضای کسب وکار، احیای کارگاه های صنعتی، شناسایی تأمین کنندگان و ایجاد روابط همکاری بین تأمین کننده و مصرف کنندگان، از مهم ترین اهداف برگزاری نمایشگاه توانمندسازی و حمایت از شرکت های منطقه عسلویه در تأمین نیازهای عمومی و تخصصی شرکت های پتروشیمی خواهد بود.
مسعود حسنی، رئیس شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی منطقه پارس و مدیرعامل شرکت پتروشیمی پارس به افزایش ۲۰۰ درصدی سرمایه گذاری شرکت های پتروشیمی این منطقه در حوزه مسئولیت های اجتماعی در سال ۱۴۰۰ در مقایسه با پارسال اشاره کرد و گفت: پیش بینی می شود تا پایان امسال حدود یک هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری در حوزه مسئولیت اجتماعی انجام شود.وی با اشاره به انجام فرآیند شناسایی، گروه بندی و اولویت بندی ذی نفعان، شناسایی و تعیین مسائل، ساماندهی و سرانجام تدوین فرآیند با هدف ارائه خدمات به مردم بومی و محلی گفت: سلسله اقدام های انجام شده، به بهبود کمّی و کیفی ارائه سطح خدمات و افزایش حجم سرمایه گذاری شرکت های پتروشیمی در حوزه مسئولیت های اجتماعی منجر شده است.حسنی با اشاره به ثبت رکوردهای بی سابقه در افزایش حجم سرمایه گذاری پتروشیمی ها در حوزه مسئولیت های اجتماعی افزود: در حدفاصل سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۷ حدود ۵.۴ میلیارد تومان، سال ۹۸ بیش از ۲۱ میلیارد تومان و پایان سال ۹۹، ۶۵ میلیارد تومان سرمایه گذاری در حوزه مسئولیت های اجتماعی شرکت های پتروشیمی منطقه پارس انجام شده است.رئیس شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی منطقه پارس با اشاره به سرمایه گذاری بیش از ۴۳ میلیارد تومان در این حوزه در نیمه نخست امسال، ادامه داد: پیش بینی می شود تا پایان امسال حدود یک هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری در حوزه مسئولیت اجتماعی با هدف ساخت و توسعه زیرساخت های آموزشی، خانواده، بهداشت و درمان، محیط زیست، توسعه زیرساخت های زندگی شهری و روستایی، ساخت و تکمیل مدارس، دانشکده های فنی و حرفه ای، ساخت و توسعه منازل سازمانی برای مردم تحت پوشش کمیته امداد انجام شود.مدیرعامل شرکت پتروشیمی پارس با اشاره به مشارکت و سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد تومانی پتروشیمی های منطقه پارس برای ساخت و تکمیل سد «اخند»، تکمیل مصلای جم، ساخت و بهره برداری زمین چمن نایبند، تجهیز بیمارستان ها و مراکز مختلف درمانی شهرهای استان بوشهر با هدف شکست کرونا، تأمین و توزیع هزاران بسته معیشتی، بهداشتی و مواد ضدعفونی در بین مردم بومی، راه اندازی مراکز مختلف واکسیناسیون کرونا، خرید بیش از ۲ هزار دستگاه تبلت برای دانش آموزان کم بضاعت، ساخت و تکمیل مدارس و… یادآور شد: سنگ بنایی برای سرمایه گذاری در حوزه مسئولیت های اجتماعی گذاشته شده تا سال های آینده منشأ خیر و برکت برای مردم بومی باشد.
نگاهی به الزام استانداردهای یورو در صنعت خودروسازی و تهدید آلودگی هوا
مشعل بارها درباره استاندارد یورو بنزین در ایران و سایر کشورها شنیده ایم و این استاندارد، بخصوص در کشورهایی همچون ایران که کلانشهرهایشان، آلایندگی بالایی دارند، از اهمیت بسزایی برخوردار است. موضوع کیفیت بنزین مصرفی و رعایت استانداردهای جهانی در تولید آن، یکی از چالش ها و موضوعات مهم در چند سال اخیر بوده و برای تحقق این هدف هم اقدامات و تلاش هایی قابل توجه انجام شده است. آنچه به عنوان استانداردهای آلایندگی در کل دنیا تعریف شده، با توجه به شرایط محیطی و جغرافیایی هر شهر متناسب است؛ اما حالا دیگر این استاندارد نباید از حدی پایین تر باشد؛ چرا که اگر این استاندارد کم شود، جان انسان ها به خطر می افتد. در شرایطی که برای استفاده از خودروهای روز و متناسب با استانداردهای روز دنیا تاکید وجود دارد، باید در مورد تولید بنزین با استانداردهای یورو هم تاکید شود؛ چرا که این دو مکمل هم هستند و نمی توان آنها را تفکیک کرد.
استاندارد یورو یا استانداردهای آلایندگی اروپا به میزان بیشینه مجاز برای انتشار گازهای آلاینده خودروهای نو که در کشورهای اتحادیه اروپا فروخته می شوند، گفته می شود. این استاندارد، انتشار اکسیدهای نیتروژن (NOx)، هیدروکربن ها (THC)، هیدروکربن های بدون متان (NMHC)، مونوکسید کربن (CO) و ذرات معلق (PM) را دربردارد و برای گونه های مختلف خودرو، استانداردهای گوناگونی در نظر گرفته می شود که متناسب با شهر و مشخصات خودرو و برخی مولفه های دیگر متغیر است. خودروهایی که در سراسر دنیا ساخته می شوند، متناسب با همین استانداردهای جدید طراحی و ساخته می شوند و اگرچه نوع تکنولوژی فرقی ندارد؛ اما تعیین این استانداردها در هر نوع خودرو از اهمیت برخوردار است و از یک مدل خاص از تکنولوژی نباید کمتر باشد.
استانداردهای سوخت یورو شامل یورو ۱ (۱۹۹۳) برای خودروهای سواری و تراکتورهای سبک، یورو ۲ (۱۹۹۶) برای موتور سیکلت، یورو ۳ (۲۰۰۰) برای موتور سیکلت، یورو ۴ (۲۰۰۵) برای همه وسایل نقلیه، یورو ۵ (۲۰۰۸/۹) برای وسایل نقلیه مسافری و تجاری سبک و یورو ۶ (۲۰۱۴) برای وسایل نقلیه مسافری وتجاری سبک می شود؛ البته همه این استانداردها از ابتدا و حتی همین حالا در همه کشورها اجرا نشده و نمی شود؛ اما به عنوان الزام جهانی برای حفظ محیط زیست و سلامت جان انسان ها مورد تاکید است.
طبق استانداردهای آلایندگی یورو 5، استفاده از فیلتر DPF در تمامی خودرو های دیزلی اجباری است. این فیلترها قابلیت جذب ۹۹ درصد ذرات جامد را دارند. همچنین برای نخستین بار در استاندارد یورو ۵، خودروهای بنزینی مجهز به پیشرانه های GDI نیز به استفاده از فیلتر ذرات معلق ملزم شده اند.
بیشترین موارد آلودگی که در استانداردهای یورو مورد بررسی و کنترل قرار می گیرند، شامل اکسید نیتروژن، کربن مونوکسید، ریزگردهای آلاینده و دی اکسید کربن می شود که همه این موارد برای جان انسان ها مضر است و در همین زمینه مورد کنترل قرار می گیرند. در استاندارد یورو ۴ و ۵ محدودیت های این چند مورد از گازها بخصوص مونوکسید کربن متفاوت است.
استاندارد یورو ۵ استانداردهای جدیدی را در اندازه گیری هیدروکربن ها و گاز متان در خودروها معرفی می کند و طبق آن خودرو مربوطه نباید بیش از یک دهم میلی گرم هیدروکربن، از هر نوعی را تولید کند و دیگر میزان گاز متان تولیدی در خودرو باید صفر باشد.
این سختگیری در استاندارد یورو ۶ که هنوز در ایران جایی ندارد، بسیار بیشتر شده است. استاندارد یورو ۶ برای هر دو نوع خودرو دیزلی و بنزینی پیش بینی شده و آلاینده های زیست محیطی شامل کربن مونو اکسید، اکسیدهای نیتروژن، هیدرو کربن ها و … را به ازای هر کیلومتر محاسبه می کند.
باید توجه داشت که اگرچه استاندارد آلایندگی یورو ۶ از سال ۲۰۱۴ تدوین شده و وجود دارد؛ اما هنوز زمینه برای اجرا و به کارگیری آن در همه کشورها وجود ندارد.
یورو ۶ اگرچه سختگیری بالایی دارد و بیشتر برای خودروهای دیزلی مقررات را تعیین کرده؛ اما در حال حاضر پاک ترین و بهترین نوع استاندارد آلایندگی به حساب می آید که هنوز در خودروهای ایرانی وجود ندارد و ما در ایران هنوز اندر خم استانداردهای یورو ۵ هستیم؛ اگرچه خودروسازان داخلی اعلام می کنند که به دنبال رعایت استانداردهای جهانی و کیفیت در محصولاتشان هستند؛ اما هنوز به سطحی که بتوان گفت استانداردهای یورو ۵ را داشته باشند، نیستند و شهریور امسال رئیس سازمان ملی استاندارد اعلام کرد که استاندارد یورو ۵ بنزین قرار است بزودی ابلاغ شود.
در حال حاضر تعداد محدودی از خودروهای تولیدی، امکان تایید استاندارد آلایندگی یورو ۵ را دارند و بخش قابل توجهی از خودروهایی که هر روز در سطح شهرها تردد دارند، فاقد استانداردهای جهانی و آلاینده هستند.
طبق آنچه در قانون هوای پاک به تصویب رسیده، از ابتدای سال ۱۳۹۸ خودروسازان داخلی باید خودروهای خود را با استاندارد یورو ۵ تولید می کردند؛ اما این قانون مثل بسیاری از الزامات اجرایی به دلیل مهم تحریم، تاخیری جدی دارد و در این میان، آلودگی هوا جان هزاران نفر را در شهرهای بزرگ به خطر انداخته است. دولت ها در سال های گذشته تاکنون همواره به دنبال افزایش کیفیت سوخت هم بوده اند و تلاش شده تا بنزین تولیدی در کشور از کیفیت یورو ۴ به یورو ۵ ارتقا پیدا کند .
نگاهی به محصولات چند شرکت خودروساز داخلی که بخش قابل توجهی از محصولات آنها مونتاژ چند شرکت خارجی است، نشان می دهد که عقب افتادگی شرکت های خودروساز از تکنولوژی روز، بخصوص فشار تحریم ها اثر مستقیم روی کیفیت خودروها دارد.
طبق قانون، خودروسازان باید از سال 96 این الزامات و استانداردها را رعایت می کردند؛ اما شرایط اقتصادی و تحریمی، آنها را در اجرای این برنامه و تعهدات عقب انداخته است.
به این ترتیب هنوز هم بسیاری از محصولات داخل کشور با همان استانداردهای یورو ۴ تولید می شوند و از نظر کیفیت محصولات تولیدی و رسیدن به سطح مطلوب کاهش آلایندگی، با استاندارد ۵ و ۶ فاصله زیادی داریم.
کارشناسان فنی و متخصصان این حوزه می گویند، برای ارتقای کیفیت خودروها و رسیدن به استانداردهای جهانی در همین شرایط تحریمی و اقتصادی حداقل ۳۵ قطعه در خودروها باید تغییر داشته باشد که شاید مهم ترین آنها تغییر در کاتالیست ها، کنیستر و ECU (کامپیوتر خودرو) است که هزینه قابل توجهی را روی دست خودروسازها می گذارد، به همین دلیل خودروسازان اجبار و تمایلی به این تغییر ندارند.
نکته قابل توجه درباره رعایت استانداردها این است که اگرچه برای رسیدن و رعایت این استانداردها نیاز به تکنولوژی روز دنیا داریم؛ اما در این میان اتفاق مهم و حیاتی برای صنعت خودروسازی رخ می دهد و آن بومی سازی و داخلی سازی در صنعت قطعه سازی و بخش های مرتبط است.
در جریان این روند، اشتغالی پایدار و توسعه ای محسوس در زمینه های علمی و تحقیقاتی رخ می دهد و به همین دلیل حرکت به این سمت از هر سو که محاسبه شود، مفید و ارزشمند است.
برای صنعت خودروسازی داخلی ما که هنوز از صنعت جهانی عقب است، داخلی سازی بخش هایی از خودروها و رعایت همان استانداردها در آنها یک پیشرفت و اتفاق بزرگ محسوب می شود که در حال حاضر شروع شده است؛ اگرچه این روند استاندارد سازی دچار تاخیر و تعلیق هایی است که در جریان روند آن سلامت جامعه به خطر می افتد؛ اما از دیدگاه حمایت از صنایع داخلی، شروع این روند دلگرم کننده است و حمایت از این روند می تواند ما را در رسیدن به استانداردهای روز دنیا نزدیک تر کند.
گفت وگوی «مشعل» با مشاور رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در امور زنان و خانواده
سمیه راهپیما برنامه هاي توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي کشور خطوط اساسي و جهت گیری های کلي هدف ها و سیاست های هر بخش را تعيين می کنند و امور اجرايي نيز در مسير آن هدف ها پيش می روند. در حال حاضر نقش زنان براي سازمان ها و برنامه ريزان امور توسعه، يک اولويت انکارناپذير محسوب می شود. همانطور که می دانید توسعه علم، فناوری و نوآوری دنیا در رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی تاثیری بسیار دارد. در این میان، محوری ترین و اساسی ترین عامل موفقیت در این رشد و توسعه، نیروی انسانی است. زنان بالقوه نیمی از ظرفیت های انسانی را در حوزه های مختلف فعالیتی، بویژه علم و فناوری تشکیل می دهند. به عبارت دیگر، لازمه رشد و توسعه واقعی علم و فناوری در گرو مشارکت بیشتر زنان در این بخش است. زنان در امر پژوهش به دلیل نوع دیدگاه موشکافانه ای که دارند، می توانند بسیار موفق عمل کنند. یکی از آنها سميه قنبرپور، مشاور رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در امور زنان و خانواده است که توانسته در دوران فعالیت خود روی پروژه های «گیاه پالایی جهت پاکسازی خاک های آلوده به مواد نفتی» و «پروژه های کودهای شیمیایی و تست میدانی آنها» و... همکاری داشته باشد. در ادامه گفت وگوی «مشعل» با این بانوی موفق را می خوانید:
موفقیت در زندگی شخصی و در محیط کار به عوامل مختلفی بستگی دارد که این عوامل، شامل شرایط محیط خانواده، کار، اجتماع و ویژگی های شخصیتی هر فرد می شود. بنده موفقیت خود را حاصل عوامل ذکر شده می دانم و همیشه سعی کرده ام در محیط کار با پشتکار، جدیت و روابط اجتماعی بالا فعالیت کنم و برای یاد گرفتن و تجربه کردن چیزهای جدید هراس و ترس نداشته باشم. سعی می کنم برای سازمانی که در آن کار می کنم، تعهد کاری داشته باشم و بخشی از مشکلات صنعت را حل کنم و راندمان بالایی در محیط کار خود داشته باشم.
از اردیبهشت سال 87 به عنوان قرارداد کار مدت معین به پژوهشگاه صنعت نفت آمدم و در دی سال 90 استخدام رسمی شرکت ملی نفت شدم. ابتدا به عنوان کارشناس طرح، در پروژه های کودهای شیمیایی و تست میدانی آنها فعالیت داشتم و بعد از رسمی شدنم به عنوان مسؤول پروژه روی موضوع «گیاه پالایی جهت پاکسازی خاک های آلوده به مواد نفتی» فعالیت کردم و خدا را شکر می کنم که نتایج به دست آمده، هم اکنون در سایت های عملیاتی آلوده به مواد نفتی به کار برده می شود و گره ای از مشکلات صنعت را برطرف می کند. در حال حاضر به عنوان مسؤول طرح «مدیریت و دفع آفات صنعتی و بهداشتی در سطح وزارت نفت» مشغول فعالیت هستم. علاوه بر فعالیت های ذکر شده، در سایر پروژه های مربوط به محیط زیست، به عنوان همکار و مشاور پروژه در حال خدمت رسانی هستم.
همچنین در حوزه مسؤولیت های اجتماعی شش سال نمایندگی پژوهشگاه در کارگروه محیط زیست مشاور بانوان صنعت نفت و سه سال عضویت شورای سرپرستی مهدکودک پژوهشگاه را به عهده داشته ام. در حال حاضر نیز با حکم ریاست پژوهشگاه صنعت نفت، جناب آقای دکتر توفیقی به مدت دو سال به سمت مشاور رئیس محترم پژوهشگاه در امور بانوان و خانواده منصوب شده ام .در همین زمینه نیز با هیأت مدیره مؤسسه پژوهش حنان (مرکز نگهداری دختران بد/ بی سرپرست) نیز همکاری دارم.
با افتخار و سربلندی فرزند پدری هستم که زمانی که 14 ساله بودم، جان خود را فدای صنعت نفت کرد. من، سرمشق های این پدر را سرلوحه مسیر خود قرار داده ام؛ چراکه ایشان در کارهایشان بسیار با اراده بودند و در تمام لحظه ها خداوند را شاهد و ناظر بر تمامی اعمال خود می دانستند و علاقه بسیاری به همکاری و شرکت در امور خیریه داشتند. امیدوارم بتوانم راه این بزرگمرد را ادامه بدهم.
به نظر من، جنسیت تاثیر زیادی بر موفقیت ندارد و موفقیت هر فرد به ویژگی های شخصیتی مربوط می شود؛ اما متاسفانه در محیط کار، یکی از معیارهای موفقیت، جنسیت است. در موفقیت سازمانی، زمینه برای آقایان هموارتر است و فرصت های بیشتری برای پیشرفت به آنها داده می شود (حتی اگر هم اشتباهی داشته باشند)؛ اما برای پیشرفت بانوان در سازمان، مسیر سخت تر است و باید زنان با پشتکار و جدیت کار کنند و کمتر به آنها فرصت داده می شود و زنان باید با تمام سختی ها و مشکلات، در کارشان پشتکار، جسارت، شجاعت و روابط اجتماعی بالا داشته باشند تا در مسیر موفقیت و پیشرفت قرار بگیرند.
در محیط کار مسؤول بالادست، نقش موثری در موفقیت هر فردی دارد. هر چه محیط آرام باشد، می توان با تمرکز بیشتر و راندمان بالا فعالیت کرد. در غیر این صورت، هر روز شخص باید با مشکلات و حاشیه های اطراف خود روبه رو شود و همین موضوع بازده کار را پایین می آورد. خدا را شکر می کنم که بنده محیط کار آرامی دارم و در اینجا لازم می دانم از تمامی روسا از جمله دکتر نشاطی، دکتر راسخ و دکتر فرمهینی فراهانی تشکر و قدردانی کنم که همیشه مشوق و همراه بنده در اجرای فعالیت های محوله بودند و شرایط را برای من فراهم کردند تا بتوانم در حوزه های مختلف فعالیت کنم و موفق باشم.
بعد از فوت پدرم، مادر عزیزم برای ما هم نقش پدر داشتند و هم مادر و همیشه در تمام مراحل زندگی، یاور و همراه واقعی من بودند و هستند که از خداوند برای ایشان سلامت و عزت آرزومندم. از آنجا که بنده به عنوان همسر و مادر در محیط کار باید آرامش فکری و روحی کامل داشته باشم تا بتوانم وظایف سازمانی خود را به نحو احسن انجام دهم، بی شک همسرم این شرایط را برای بنده فراهم کرده که هم اکنون در این جایگاه قرار دارم.
بانوان سرزمینم در هر جایگاهی که هستند، اهداف خود را با جدیت دنبال کنند و ناامید و مایوس نشوند و همیشه تلاش کنند قهرمان زندگی خود باشند و جنسیت را ملاک تشخیص توانایی افراد قرار ندهند.
آرزو می کنم، بانوان و دختران مستقل کشورم با خودباوری و شهامت وارد اجتماع شوند و با آگاهی، به رشد و ارتقای جامعه کمک کنند و خانم های خانه دار یک مادر مستقل، آگاه و با دانش باشند و بچه هایی تربیت کنند که آینده مملکت را به زیبایی رقم بزنند.
افزایش فروش خودروهای برقی؛ تهدیدی برای آینده بازار نفت
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در ماه اوت سال 2021 میلادی فرمانی اجرایی برای برقی کردن (خودروهای برقی با باتری، سلول سوختی و پلاگین هیبریدی) نیمی از خودروهایی که در سال 2030 میلادی به بازار عرضه می شود، صادر کرد. این اقدام که گازهای گلخانه ای متصاعد از خودروها و کامیون ها را هدف قرار داده است، بخشی از برنامه رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا برای مقابله با تغییرات آب و هوایی به شمار می آید. با کمال تعجب، سه خودروساز پیشرو دیترویت جنرال موتورز، فورد و استلانتیس ان وی، شرکت مادر گروه کرایسلر که پیش تر فیات کرایسلر بود- بیانیه مشترکی در حمایت از طرح جاه طلبانه بایدن صادر کردند. فراموش نکنید که خودروهای برقی تنها 1.7 درصد از کل فروش خودروهای نو در سال 2020 را شامل شد. در همین حال، در لایحه یک تریلیون دلاری زیرساختی جدید، تنها 7 میلیارد و 500 میلیون دلار به عنوان کمک مالی فدرال به ساخت شبکه ملی ایستگاه های شارژ اختصاص می یابد که این رقم، نصف مبلغی است که پیش تر بایدن در نظر داشت صرف ساخت 500 هزار ایستگاه شارژ الکتریکی در سراسر ایالات متحده آمریکا کند. با این حال، به نظر می رسد انقلاب خودروهای برقی منتظرشخصی نیست.
بر اساس گزارش موسسه فناوری خودروی کره (KAII)، فروش جهانی خودروهای برقی در سه ماه نخست سال 2021 میلادی از 3 میلیون دستگاه فراتر رفت، رقمی که این گام را برای نخستین بار در مسیر پشت سرگذاشتن رکورد سالانه 4 میلیون دستگاه قرار می دهد. مؤسسه بلومبرگ نیو انرژی فاینانس (BloombergNEF) که تمرکزش بر بررسی آمارهای مربوط به پدیده انتقال انرژی و اقتصاد کم کربن است، در این باره چشم انداز خوشبینانه تری دارد و پیش بینی می کند فروش جهانی خودروهای سواری الکتریکی در سال جاری میلادی به 5 میلیون و 600 هزار دستگاه می رسد که برای رقم هشت درصدی از فروش خودروهای نو در بازارهای جهانی قابل ملاحظه است. بازار چین با فروش یک میلیون و 760 هزار دستگاه خودروی برقی در سراسر این کشور آسیایی، تا حد زیادی به عنوان بزرگترین خریدار خودروهای الکتریکی در جهان به شمار می آید. ایالات متحده با 272 هزار و 544 دستگاه در رتبه دوم قرار دارد و آلمان با 243 هزار و 892 دستگاه جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است. کشورهای انگلیس با ثبت فروش 131 هزار و 832 دستگاه، فرانسه با ثبت فروش 114 هزار و 836 دستگاه و نروژ با ثبت فروش 84 هزار و 428 دستگاه به ترتیب جایگاه های چهارم تا ششم را در اختیار دارند. فروش خودروهای برقی در بازار چین 9.4 درصد از فروش خودروهای نو در چین را به خود اختصاص داده، در حالی که این رقم در ایالات متحده آمریکا تنها 2.3 درصد بوده است. بر اساس رده بندی شرکتی، شرکت تسلا با فروش 625 هزار و 624 دستگاه، محبوب ترین مدل بوده است. شرکت سایک موتور (SAIC Motor) موتور چین با فروش 413 هزار و 37 دستگاه و فولکس واگن با فروش 287 هزار و 852 دستگاه و بی وای دی چین (BYD Corp) با فروش 189 هزار و 751 دستگاه در جایگاه های بعدی قرار گرفتند.
بدیهی است که سرمایه گذاران در صنایع نفت خام و گاز طبیعی، تازه ترین آمارها را با اندکی ترس و واهمه دریافت خواهند کرد؛ زیرا خودروهای الکتریکی دشمن اصلی این بخش به شمار می آیند. اما انقلاب خودروهای برقی تا چه اندازه بازار سوخت های فسیلی را تهدید می کند؟ گزارشی از مؤسسه آی اچ اس مارکیت
(IHS Markit) نشان می دهد که در سال گذشته میلادی، وسایط نقلیه سبک با پلاگین هیبریدی و سلول سوختی، اتوبوس های شهری و موتور سیکلت های برقی در مجموع حدود 370 هزار بشکه از مصرف جهانی نفت خام را کاسته اند؛ رقمی که پیش بینی می شود با طی روند کند رشد تا سال 2025 میلادی به روزانه یک میلیون و 500 هزار بشکه، معادل حدود 1.4 درصد از سطح پیش بینی شده کل تقاضای جهانی نفت برسد و بی شک ارزش آن را ندارد که خواب از چشم سرمایه گذاران بلندمدت صنعت نفت گرفته شود. با توجه به اینکه سهم بخش حمل و نقل از کل انتشار گازهای گلخانه ای 21 درصد است، برقی کردن وسایط نقلیه گامی ارزنده و مهم برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی به شمار می آید؛ اما این اقدام به اندازه کافی سریع اتفاق نیفتاده است. بلومبرگ نیو انرژی فاینانس (BNEF) پیش بینی کرده است که خودروهای برقی تا سال 2030 میلادی حدود 8 درصد از ناوگان جهانی را تشکیل می دهند و تا سال 2040 میلادی این رقم به 31 درصد می رسد. این مؤسسه همچنین بر این باور است که حداقل دو دهه طول می کشد تا فروش خودروهای برقی به 60 درصد از کل فروش خودروهای نو برسد. همانطور که دین فورمن، اقتصاددان ارشد مؤسسه نفت آمریکا، به طعنه گفت: خودروهای برقی می توانند سهم بازار سنتی سوخت های مایع را به خود اختصاص دهند؛ اما این موضوع اکنون بیشتراقتصادی توسعه یافته یا یک کشور ثروتمند است. بلومبرگ نیو انرژی فاینانس پیش بینی می کند که تقاضای نفت کوره ویژه حمل و نقل جاده ای در سال 2027 به اوج می رسد؛ اما یک دهه دیگر طول می کشد تا تأثیر پیشرفت ها احساس شود. انتشار گازهای گلخانه ای تا سال 2050 میلادی نزدیک به نصف می شود؛ اما این بخش هنوز به صفر خالص نخواهد رسید. در بهترین سناریو، تا دهه 2050 میلادی، تقاضای سوخت جاده ای مشتق از سوخت های فسیلی به زیر سطحی می رسد که آخرین بار در اوایل دهه 1970 میلادی مشاهده شد. در این باره، انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از مصرف نفت تا سال 2050 میلادی به 3.4 گیگاتن دی اکسید کربن می رسد، در حالی که این رقم در سال 2019 میلادی 6.5 گیگاتن بود. با این حال، تازه ترین گزارش مربوط به خودروهای برقی نشان می دهد که انتقال از موتورهای درونسوز (ICE) به خودروهای برقی (EV) سریع تر از حد انتظار اتفاق می افتد و بزودی می تواند دور تازه ای از پیش بینی های کاهشی وال استریت را برای چشم انداز بلند مدت نفت و گاز ایجاد کند.
منبع: بلومبرگ
مترجم: امیر دشتی
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
طرح جلوگیری ازسوزاندن گازهای اسیدی پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس با مشارکت شرکت بهره برداری نفت و گازآغاجاری (زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب) به بهره برداری رسید.این طرح درآیینی باحضور علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، صادق خلیلیان استاندارخوزستان، محمدطلا مظلومی، نماینده بهبهان وآغاجاری در مجلس شورای اسلامی، پژمان قضائی پور، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و مدیران پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس به بهره برداری رسید.درآئین افتتاحیه این طرح، علی سلاجقه رئیس سازمان محیط زیست کشوراظهارکرد: با بهره برداری از طرح مزبور یکی از آرزوهای دیرینه مردم ایران و خوزستان برای جمع آوری مشعل سوزی گازها به دست توانمند جوانان این کشورمحقق شد.وی افزود: تزریق گازهای ترش به مجموعه تاسیسات تزریق گازمناطق نفت خیز جنوب در آغاجاری، هم سبب ارزش افزوده بیشتر از طریق فشارافزایی لایه های گازی زیر زمین و امکان تولید نفت بیشترمی شود وهم کیفیت هوای منطقه را بهبود می بخشد.صادق خلیلیان، استاندارخوزستان نیز گفت: این دستاورد بزرگ در شرایطی رقم خورد که جمهوری اسلامی در شرایط سخت تحریم اقتصادی قرار دارد.در این مراسم پژمان قضائی پور، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری هم با اشاره به طرح های عمده شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب درباره جمع آوری گازهای مشعل گفت: در مناطق نفت خیز جنوب برای جمع آوری گازهای همراه و جلوگیری از مشعل سوزی آنها، 22 پروژه با سرمایه گذاری شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، 6 پروژه باسرمایه گذاری پتروشیمی مارون و9 پروژه در قالب طرح نگهداشت و افزایش تولید (28 مخزن) در دست اجراست که با اتمام آنها درآینده نزدیک، شاهدخاموش شدن همه مشعل ها در گستره عملیاتی این شرکت (شرق رودخانه کارون) خواهیم بود.
وی دلیل انتخاب ایستگاه تزریق گازآغاجاری به عنوان دریافت کننده گازهای اسیدی پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس را همجواری و امکان دسترسی به پالایشگاهای گاز بیدبلند وخطوط انتقال گازسراسری، موجود بودن زیرساخت فشارافزایی و تزریق، همچنین طراحی اولیه و ظرفیت ویژه این ایستگاه به عنوان دریافت کننده گازهای ترش پارس جنوبی اعلام کرد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری، نتایج حاصل از اجرایی شدن این طرح را افزون بر حذف شدن گازهای اسیدی بر فراز پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس وحفاظت محیط زیست منطقه، استمرار و افزایش تزریق گاز به مخزن آغاجاری با هدف ازدیاد برداشت (برداشت ثانویه) از مخزن و افزایش تولید نفت عنوان کرد.
قضائی پور یادآورشد: شرکت نفت و گاز آغاجاری، افزون بر احداث27کیلومتر خط لوله 20 اینچ، اصلاحیه های فرآیندی متعددی ازجمله جداسازی بخشی از لوله مشعل و نصب لوله جدید 20 اینچ، تغییر در مسیر خوراک ورودی ایستگاه، ایجاد انشعاب 20 اینچ گاز ورودی و انشعاب های 42 اینچ را برای طرح فیلتراسیون در ایستگاه تزریق گاز آغاجاری انجام داده است.
شرکت ملی نفت ایران
بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران اردیبهشت ماه 1401برگزار می شود.طبق اعلام دبیرخانه نمایشگاه بین المللی صنعت نفت، این رویداد به دلیل امکان برگزاری نمایشگاه در اردیبهشت 1401که مطابق با تقویم بین المللی بوده و طی سال های پیش هم دراین ماه برگزار شده است و در دوره پیش به دلیل تلاقی با ماه مبارک رمضان و شیوع ویروس کرونا جابه جا شده بود، در سال 1400 برگزار نمی شود.
براین اساس، بیست وششمین دوره نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش وپتروشیمی در اردیبهشت ماه سال 1401برگزار خواهد شد، بدیهی است تاریخ دقیق و زمان پیش ثبت نام متعاقباً اعلام می شود.نمایشگاه بیست وپنجم صنعت نفت سال 1399با شعار «نفت ملی، کالا و خدمات ایرانی» و با هدف معرفی دستاوردهای صنعت نفت و برنامه های آینده برگزار شد.
طرح هادی در دو روستای وحدت و پتک دیناروند شهرستان دهلران و 8 روستا و شهر مورموری شهرستان آبدانان با اعتبار 78.5میلیارد ریالی شرکت ملی نفت ایران، اجرا و بهره برداری شد.
براساس اعلام اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان ایلام، طرح هادی در دو روستای وحدت و پتک دیناروند شهرستان دهلران با اعتباری معادل 20500 میلیون ریال از محل اعتبارات شرکت ملی نفت ایران-قیر یارانه ای اجراشده است.در روستای وحدت برای 5270 مترمربع ودر روستای پتک دیناروند برای 3900 مترمربع، اساس و آسفالت استفاده شده است.طرح هادی در هشت روستا و شهر مورموری شهرستان آبدانان نیزبا اعتبار58میلیارد ریال از محل اعتبارات شرکت ملی نفت ایران- قیر یارانه ای انجام شد؛ اساس، آسفالت، جدول و دال استفاده شده در این پروژه شامل 2500 مترمربع در وچکبود سفلی، 4000 مترمربع در ژیور، 3500مترمربع در سیاهگل، 3000 مترمربع در انجیره، 2500 مترمربع در چمکبود، 2500 مترمربع درگل کل سفلی، 4000 مترمربع در ماهوته، 3000 مترمربع در شهر مور موری و 550متر جدول و 30 متر دال در سرپله است.
شرکت نفت و گاز پارس
مجری فاز 19پارس جنوبی از بارگیری نخستین محموله یک میلیون بشکه ای میعانات گازی از طریق گوی شناور این فاز خبر داد وگفت: با بهره برداری رسمی ازچهارمین گوی شناور پارس جنوبی، ظرفیت بارگیری میعانات گازی از پالایشگاه های سایت 2 این منطقه افزایش یافت.سیدحسین عظیمی گفت: با بهره برداری از گوی شناور چهارم پارس جنوبی افزون بر بیشتر شدن ظرفیت بارگیری میعانات گازی درپایانه صادراتی سایت 2، انعطاف پذیری عملیاتی و تولید پایدار گاز ومیعانات گازی درسایت 2 پارس جنوبی را در زمستان پیش رو افزایش خواهد داد.وی با بیان اینکه فرآیند انتقال نخستین محموله میعانات گازی ازگوی شناور فاز 19سه شبانه روز طول کشیده است، افزود: در این عملیات، میعانات گازی از طریق یک رشته خط لوله 36 اینچ از ایستگاه میترینگ به گوی شناور منتقل می شود.
مجری فاز 19پارس جنوبی با یادآوری اینکه احداث این خط لوله در نزدیک ساحل با روش حفاری افقی برای نخستین باردرکشورانجام شده است، گفت: امکان کنترل وپایش عملیات بارگیری از طریق سامانه های مستقر در ایستگاه میترینگ خشکی و بدون نیاز به حضور نفرات بر روی گوی شناور فراهم شده است.
عظیمی با اشاره به اینکه تا پیش از این میعانات گازی تولیدی از پالایشگاه های منطقه پارس 2 فقط امکان بارگیری از طریق گوی شناورفاز12 پارس جنوبی را داشتند، اظهارکرد: با راه اندازی چهارمین گوی شناورپارس جنوبی، امکان تعمیرات دوره ای هر دو گوی شناور مستقر در بخش فراساحل پالایشگاه های منطقه پارس 2 نیز فراهم شده است.وی ظرفیت بارگیری میعانات گازی از چهارمین گوی شناور پارس جنوبی را تا 7 هزار مترمکعب درساعت عنوان و اظهارکرد: بهره برداری از این سازه دریایی درفاصله تقریبی هفت کیلومتری ازساحل و50متری بستر دریا، پهلوگیری نفتکش های پهن پیکر درکنار گوی شناور فاز 19 پارس جنوبی را میسر کرده است.مجری فاز 19پارس جنوبی بهره برداری ازچهارمین گوی شناورانتقال میعانات گازی پارس جنوبی را یکی از پروژه های اولویت دار و ویژه شرکت ملی نفت ایران خواند و افزود: راه اندازی گوی شناورچهارم پارس جنوبی، سبب تنوع بخشی به مبادی صادراتی میعانات گازی پارس جنوبی می شود.
شرکت ملی پالایش و پخش
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به جایگاه نخست پالایشگاه نفت آبادان در حوزه پالایش نفت خام کشورگفت: کار بزرگی از لحاظ ظرفیت و نوع تجهیزات به کارگرفته شده درفاز 2 پالایشگاه آبادان در شرایط تحریم انجام شده است.جلیل سالاری درحاشیه بازدید ازطرح توسعه و تثبیت فازدوم پالایشگاه آبادان افزود: یکی از چالش های این پالایشگاه، مشکلات زیست محیطی بوده وبرای رفع آن گام برداشته شده است.
وی با بیان اینکه نگاه پیمانکار و مجری این طرح به نیروهای بومی بوده است، تأکید کرد: یکی از ظرفیت های این پالایشگاه برمبنای نیروپروری قرار داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران افزود: ازآغاز به کار فاز دوم هیچ حادثه ای ثبت نشده است و این مهم را می توان اتفاقی نادر در این پروژه برشمرد.
سالاری بابیان اینکه طرح توسعه و تثبیت فازدوم پالایشگاه آبادان، ظرفیتی درونی برای کشور به شمار می آید که درحال استفاده از آن هستیم، ادامه داد: نگاه به فازدوم پالایشگاه آبادان، توسعه ای است.
وی افزود: انواع نفت خام سنگین برداشتی ازمیدان های غرب کارون گوگرد بالایی داردکه به دنبال استانداردسازی آن هستیم.مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه پالایشگاه آبادان، نفت ترش سنگین را پالایش و فرآورده از آن تولید می کند، افزود: در این پروژه از نفت ترش سنگین با گوگرد بالا که از جمله اهداف در فاز2 است، استفاده می شود
سالاری همچنین حضوردربازارهای صادراتی منطقه و اشتغال زایی را ازجمله اهداف در پروژه های پالایشگاه نفت آبادان برشمرد و افزود: روند اجرای پروژه، افزایشی است و بیش از هزار نفر نیرو در خلال اجرای فاز دوم به مجموعه پالایشگاه افزوده شده است.
وی در پایان با بیان اینکه درصدد به بهره برداری رساندن بخشی از پروژه ها هستیم، گفت: امیدواریم با برنامه ریزی های انجام شده نتایج خوبی حاصل شود و آثار و تبعاتش را مردم ببینند.
طرح توسعه وتثبیت پالایشگاه آبادان دارای ظرفیت 210هزاربشکه در روزاست که ارتقای کیفیت محصولات تولیدی بامشخصات استاندارد(یورو5) و طرح جایگزینی واحدهای قدیمی پالایشگاه موجود ازمزیت های آن به شمار می روند.
شرکت پالایش نفت تهران
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه با اشاره به هدف پیشبرد تأمین ایمنی شهروندان ازاستانداردسازی بیش از90درصد ازجایگاه های عرضه گازطبیعی فشرده (سی ان جی) در این منطقه خبر داد.
احمد مجرد گفت: بر اساس مراجعات و اطلاعات بازرسی ادواری ازجایگاه های عرضه گاز طبیعی درباره همکاری همه جانبه با سازمان ملی استاندارد، منطقه ارومیه در زمره مناطق پیشتاز در این موضوع مهم به شمار می رود.
وی افزود: بازرسی ادواری جایگاه های عرضه سی ان جی براساس دستورعمل و روش های اجرایی، شامل بازرسی فنی تمام تجهیزات جایگاه های سی ان جی ازجمله بازرسی مجموعه میترینگ، کمپرسور(سامانه فشرده سازی)، دیسپنسر(سامانه توزیع کننده)، تابلوهای برق، حریم های ایمنی و مخازن ذخیره گاز طبیعی فشرده مطابق با استانداردهای موجود، با نظارت اداره استاندارد به صورت سالانه انجام می شود.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه تأکید کرد: با توجه به افزایش خودروهای دوگانه سوز و نیاز به توسعه جایگاه های عرضه سی ان جی، هم اکنون درمرکز شهر و شهرهای شمال این استان، 76جایگاه عرضه سی ان جی مشغول ارائه خدمات به شهروندان است که 37 باب آن تک منظوره و 39باب دیگر دومنظوره هستند.
شرکت نفت ستاره خلیج فارس
مدیربازاریابی وفروش شرکت نفت ستاره خلیج فارس از عرضه موفق وبارقابت دو فرآورده ویژه ابرپالایشگاه میعانات گازی جهان در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران خبر داد.رضا کارآمد در تشریح عرضه موفق دو فرآورده ویژه شرکت نفت ستاره خلیج فارس در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران گفت: این عرضه باحجم 90 هزارمتریک تن نفتای سبک و70هزارمتریک تن نفتای میانی صورت گرفت که بااستقبال فعالان بازار بین المللی مواجه شد.وی ادامه داد: قیمت فروش نفتای پالایشگاه ستاره خلیج فارس بالاترین قیمت صادراتی فروش نفتا درایران است واین فروش از تثبیت بازارفرآورده نفتای شرکت نفت ستاره خلیج فارس در بازارهای بین المللی حکایت دارد.
مدیربازاریابی و فروش شرکت نفت ستاره خلیج فارس افزود: ابرپالایشگاه ستاره خلیج فارس به سبب حجم تولید، باتوان وعملکرد خوب کارگروه ویژه قیمت گذاری فرآورده وبه کارگیری الگوریتم های نوین جهانی برای پیش بینی قیمت ها، برنامه ریزی مدون وتحلیل و رصد بازار هدف، اصلی ترین تعیین کننده قیمت فرآورده های ویژه به ویژه نفتا دربورس انرژی به شمار می رود.
کارآمد، عرضه فرآورده ها دربورس انرژی را سبب شفافیت بیشتر در نحوه فروش محصولات عنوان و اظهار کرد: بابرنامه ریزی های اصولی و استفاده از همه ظرفیت های صادراتی، انتظار می رود درخشش بیشتری ازپالایشگاه ستاره خلیج فارس را در بورس انرژی شاهد باشیم.
وی تأکید کرد: شرکت نفت ستاره خلیج فارس همواره حمایت از تولید و پشتیبانی خوراک به پتروشیمی های داخلی را وظیفه خود می داند و با برنامه ریزی های دقیق و نشست های متعدد گروهی، همچون گذشته برای فروش محصولات به پتروشیمی های بزرگ و کوچک آمادگی کامل دارد.
مدیر بازاریابی وفروش شرکت نفت ستاره خلیج فارس گفت: موفقیت های به دست آمده، مرهون تلاش همه کارکنان پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس به منظورتقویت ورود به بازارهای بزرگ بین المللی، افزایش مارجین فروش فرآورده های ایرانی در دوران تحریم های ظالمانه و استفاده از همه ظرفیت های صادراتی کشور است.
کارآمد تصریح کرد: با وجود فشارهای جهانی، با حداکثر بهره گیری از توان متخصصان و متعهدان جهادگر و ظرفیت های موجود در شرکت نفت ستاره خلیج فارس، توانسته ایم نقش مؤثری در صادرات فرآورده های ویژه دربازارهای جهانی ایفا کنیم.
وی تصریح کرد: امیدواریم این روند به پشتوانه تلاش و روحیه جهادی همکاران، شناسایی بازارهای جدید مصرف و تمرکز برمقاصد جدید صادراتی ادامه یابد و شاهد افزایش ارزآوری برای ایران اسلامی باشیم.
شرکت ملی حفاری ایران
ششمین ایستگاه نمایش آنلاین کیفیت هوا در کلانشهر اهوازبا حضور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و استاندار خوزستان در محوطه ساختمان مرکزی شرکت ملی حفاری ایران راه اندازی شد.
اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان این ایستگاه را که بیست وششمین ایستگاه نمایش کیفیت هوا در این استان به شمار می رود، راه اندازی کرده است.این ایستگاه به صورت برخط ذرات معلق با قطر 2.5 و 10میکرون، گازهای آلاینده شامل مونواکسیدکربن، اکسیدهای نیتروژن، دی اکسید گوگرد، ازن و ترکیبات آلی را اندازه گیری می کند و به سامانه جامع پایش کیفی هوای کشور انتقال می دهد.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت تأکید کرد: روند تأمین مالی طرح پتروشیمی دهلران باید شتاب بگیرد تا این پروژه به نسبت طرح بالادستی (NGL3100) در زمان معقول به بهره برداری برسد.
عبدالحسین بیات در نشست با مدیران پتروشیمی دهلران اظهارکرد:پروژه پتروشیمی دهلران و کارخانه استحصال اتان NGL3100 باید در فاصله زمانی منطقی نسبت به یکدیگر به بهره برداری برسند زیرا از نظرمحصول وخوراک این دو طرح به یکدیگر وابستگی دارند.وی با بیان اینکه گزارش طرح نشان می دهد پتروشیمی دهلران نسبت به پروژه بالادستی از برنامه پیشرفت عقب است، تصریح کرد: موانع تأمین مالی این طرح باید برطرف شود تا شاهد شتاب بخشی به آن باشیم.رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت افزود:پتروشیمی دهلران پس از بهره برداری، سالانه 65 هزار تن اتیلن، پروپیلن، بنزین پیرولیز و...تولید خواهد کرد که بخشی از این آنها امکان صادرات خواهد داشت.بیات با اشاره به اینکه حدود دوسوم منابع مورد نیاز برای پرداخت مستمری و مقرری ماهانه از محل سود طرح های اقتصادی صندوق تأمین می شود،تصریح کرد:حساسیت صندوق بازنشستگی صنعت نفت بر روند پیشرفت پروژه ها،اهتمام برای تأمین و تقویت جریان منابع پرداختی هاست.وی افزود: پروژه های صندوق بازنشستگی صنعت که درسال های آینده به بهره برداری خواهند رسید درآمد پایداری را برای این بنگاه اقتصادی ایجاد خواهد کرد.
گازاستان خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوی گفت: برای برون رفت از مشکلات و استفاده بهینه از فرصت ها، ارتباط و تعامل متقابل صنعت و دانشگاه، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
حسن افتخاری درآئین اختتامیه هفدهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران در دانشگاه فردوسی مشهد بااشاره به این که صنعت گاز ومراکزدانشگاهی می توانند همکاری های مشترکی در زمینه های مختلف داشته باشند، افزود: یکی ازحوزه های همکاری مشترک این دو بخش، افزایش راندمان وسایل گازسوز است.
وی با اشاره به فعالیت شرکت گاز خراسان رضوی به عنوان قطب پژوهشی شرکت ملی گاز ایران در زمینه بهینه سازی و ارتقای راندمان تجهیزات گازسوزتصریح کرد: درباره نحوه مصرف گازطبیعی درکشور می توان به دوموضوع راندمان پایین تجهیزات درصنایع و مصارف لجام گسیخته آن در بخش خانگی اشاره کرد.
افتخاری بابیان این که بخش عمده مراکزگازسوز وصنایع ازجمله نیروگاه هابا راندمان پایین درحال کارهستند، براستفاده از توان وتخصص مهندسان به ویژه مهدسان شیمی برای افزایش راندمان در صنعت تاکید کرد.
وی با اشاره به اشتغال حدود یکهزار نفر از فارغ التحصیلان رشته های مختلف مهندسی در حوزه های مختلف مرتبط با گاز در استان خراسان رضوی گفت: عمده این افراد دربخش های طراحی ونظارت براجرای طرح های گازرسانی اشتغال دارند؛ از این رو لازم است در واحدهای درسی مانند مهندسی شیمی مبتنی بر نیاز صنعت و حوزه ها و فرصت های اشتغال فارغ التحصیلان، بازنگری شود.
وی اظهارکرد: این موضوع درکنارمصرف صحیح گازطبیعی اگر درگذشته یک انتخاب بود، امروز به یک الزام برای پایداری این نعمت الهی تبدیل شده است.
افتخاری همچنین بابیان اینکه گازطبیعی موتورمحرک وتوسعه دهنده همه جانبه فعالیت های اقتصادی کشوراست، تصریح کرد: سهم گازطبیعی درسبد انرژی جهان با توجه ارزانی، پاک بودن، همچنین سهولت دردسترسی و امنیت عرضه، درمقایسه با دیگرسوخت های فسیلی رشد قابل توجهی کرده است وتا دودهه آینده نیزاین سهم درسبد انرژی جهان به 26درصد خواهد رسید.وی با اشاره به افزایش سهم گاز درسبد انرژی جهان وکاهش سهم نفت و زغال سنگ در این سبد تصریح کرد: باتوجه به این مهم شماری ازمراکز معتبر بین المللی ازگازطبیعی به عنوان سوخت آینده و سوخت منتخب یاد می کنند.مدیرعامل شرکت گازخراسان رضوی بااشاره به سهم 76درصدی گازدرسبد انرژی کشور، این انرژی پاک را عاملی مهم در رشد اقتصاد و صنعت عنوان کرد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب
مسئول آزمایشگاه کنترل کیفیت مواد نفتی مرکز انتقال نفت کرمانشاه اعلام کرد:از ابتدای امسال تا پایان مهرماه، دو میلیارد و 742 میلیون و 600 هزار ریال در انجام آزمایش های مواد نفتی صرفه جویی ریالی شده استمهدی شاه ملکی با بیان این که آزمایش های انجام شده روی فرآورده های نفتی(بنزین، نفت سفید ونفت گاز دربازه زمانی یاد شده، 1985مورد بوده است،اظهار کرد:روی این فرآورده ها آزمایش هایی نظیرتقطیر،تعیین وزن مخصوص، تعیین عدد اکتان، نقطه اشتعال و تعیین رنگ انجام شده است.وی صرفه جویی انجام شده روی بنزین را 637 میلیون و400 هزار ریال اعلام و اظهار کرد:این میزان صرفه جویی درنفت سفید 309میلیون و250 هزار ریال و در نفت گاز نیز یک میلیارد و 795 میلیون و 950 هزار ریال بوده است.شاه ملکی با بیان این که در مدت زمان یاد شده،36 تلاقی مواد سوختی دراین مرکز انجام شده است،تصریح کرد:آزمایش های کنترل کیفت مواد به دلیل اطمینان از صحت آنها برای ورود به چرخه سوخت رسانی در زمان تلاقی مواد نفتی و در زمان دریافت و ارسال آنها، در همه اوقات شبانه روز انجام می شود.
مجتمع گاز پارس جنوبی
نخستین نشست فناوری بارویکرد همکاری های مشترک مجتمع گاز پارس جنوبی باپارک علم و فناوری خلیج فارس بوشهر برگزار شد.
جواد سهیلی، مدیربازرگانی مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: این رویداد مهم باهدف رفع نیاز های عملیاتی پالایشگاه های مجتمع گازپارس جنوبی، توسط شرکت ها وسازندگان دانش بنیان داخلی و کمک به توسعه و پیشرفت صنعت استان بوشهر و با نگاه مسئولیت های اجتماعی با حضور بیش از 30سازنده داخلی برگزار شد.وی افزود: مجتمع گاز پارس جنوبی همواره در کنارسازندگان و تولیدکنندگان داخلی بوده است وخواهد بود ودرمسیر توانمندی و پیشرفت سازندگان داخلی از همه ظرفیت های ممکن استفاده می کند.مدیربازرگانی مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: امیدوارم تولیدکنندگان داخلی با استفاده از هنر و خلاقیت های نو، درفضایی رقابتی و سالم بتوانند به قله های پیشرفت دست یابند و نیازهای مهم و حیاتی بزرگ ترین مجتمع بزرگ گازی را تأمین کنند و خوش بدرخشند.
سهیلی یادآور شد: دراین نشست مشترک پیشنهادهایی برای توانمندسازی سازندگان داخلی مانند برگزاری دوره های آموزشی آشنایی سازندگان داخلی با قوانین و مقررات بخش دولتی، تقویت بخش فروش و بازاریابی، برندسازی و ارتقای کیفیت محصولات ارائه شد.
پانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست از 18 تا21 بهمن ماه امسال درمحل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران در چهار گروه مواد اولیه، کالاهای ساخته و نیمه ساخته، ماشین آلات و تجهیزات و خدمات برگزار می شود.
نمایشگاه بین المللی ایران پلاست به دنبال فراهم کردن زمینه ای برای رونق بازار صنایع پلاستیک داخلی و تسهیل روند بازاریابی جهانی و حضور این بخش از صنعت کشور در بازارهای جهانی است.
این نمایشگاه از بزرگ ترین رویدادهای صنعت پلاستیک در منطقه خاورمیانه به شمار می رود و در میان نمایشگاه های معتبر صنعت پلاستیک جهان طبقه بندی می شود.
نگاه آماری به 14 دوره گذشته برگزاری نمایشگاه بین المللی ایران پلاست نشان می دهد این نمایشگاه با همه مشکلات و مسائل پیش رو نظیر تحریم و به ویژه شیوع جهانی ویروس کووید-19 توانسته است روند رو به رشدی را طی کند.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مشاوراجتماعی مدیرعامل و رئیس دبیرخانه مسئولیت اجتماعی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ازافزایش 300 درصدی سرمایه گذاری شرکت های پتروشیمی مستقر درعسلویه در حوزه مسئولیت های اجتماعی در سال 1401 خبر داد.علی ربانی درحاشیه بازدید ازنمایشگاه توانمندی های شرکت های فعال دراستان بوشهربا قدر دانی از برگزارکنندگان این نمایشگاه از شرکت های فعال در منطقه اعم از نفت، گاز و پترو شیمی درخواست کرد با استفاده از ظرفیت های موجود دراستان وتوانمندسازی شرکت ها، فعالان وکارآفرینان استان، زمینه رشد اشتغال و ارتقای سطح رفاه در شهرهای استان بوشهر به ویژه شهرستان های جنوبی فراهم شود.
وی افزود: استفاده ازتوانمندی های جوامع محلی ازشاخص های موردارزیابی شرکت های پتروشیمی برای ایفای نقش مؤثر در زمینه مسئولیت اجتماعی است وشرکت های تولیدی فعال می توانند با استفاده از توانمندسازی جوامع محلی در کاهش نرخ بیکاری و ارتقای سطح رفاه جوامع پیرامونی تأثیرگذار باشند.
ربانی با تأکید براطلاع رسانی فعالیت ها و اقدام های شرکت های پتروشیمی درحوزه مسئولیت های اجتماعی به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر، اظهارکرد: اطلاع رسانی وبرندسازی از راهبردهای مهم درمنظر رشد و یادگیری است و انتظارمی رود باهمکاری روابط عمومی های شرکت های پتروشیمی، فعالان اجتماعی واصحاب رسانه، بتوانیم با اطلاع رسانی درست اقدام ها، دریافت نیازمندی ها واولویت های جوامع پیرامونی، به اهداف تعیین شده دست یابیم
ربانی با قدردانی از اقدام های انجام شده توسط شورای راهبردی شرکت های مستقر درمنطقه انرژی پارس افزود: بامحوریت استاندار بوشهر، هم افزایی مؤثری میان مسئولان شهری و روستایی بامدیران شرکت های پتروشیمی درحال شکل گیری است که انتظارمی رود به واسطه آن، سرعت و کیفیت خدمات قابل ارائه به مردم افزایش یابد.
به گفته مشاوراجتماعی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، پیش بینی می شود در چهارسال آینده شهرهای جنوب استان بوشهر، درفهرست شهرهای توسعه یافته براساس شاخص های توسعه شهری قرار گیرند.
شرکت گاز استان ایلام
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام از افتتاح طرح گازرسانی به شهر میمه دهلران خبر داد.
عباس شمس اللهی در آئینی به همین مناسبت با بیان اینکه با گازرسانی به شهر میمه بیش از 800 خانوار از گازطبیعی بهره مند می شوند، شمارمشترکان جذب شده در این شهر را600 مورد اعلام واظهار کرد: عملیات گازرسانی به چندخانوارباقی مانده نیز توسط پیمانکار در دست اجراست.
وی بابیان اینکه برای گازرسانی به شهرمیمه 42 هزارو361 مترخط تغذیه و14هزار متر شبکه توزیع اجرا شده است، اظهارکرد: برای گازرسانی به این شهر 200میلیارد ریال از محل اعتبارات داخلی شرکت ملی گاز هزینه شده است.
مدیرعامل شرکت گازاستان ایلام با اشاره به اینکه هم اکنون100درصد جمعیت شهری و 97 درصد جمعیت روستایی استان ازگازطبیعی بهره مند هستند، تصریح کرد: تاکنون501 روستای استان گازرسانی شده و پروژه گازرسانی چند روستای دیگر نیز در دست اجراست.
شمس اللهی با اشاره به بهره مندی 4شهر و56 روستای شهرستان دهلران از گاز طبیعی، تصریح کرد: گازرسانی به چهار روستای دیگر نیزبا 90 درصد پیشرفت درحال اجراست و انتظارمی رود تا پایان امسال دیگر روستاهای با قابلیت گازرسانی، به شبکه گازمتصل شوند.
مجیدعسگری، معاون استاندار وفرماندار ویژه دهلران نیزگفت: ضریب نفوذ گاز در شهرهای دهلران، موسیان و پهله و میمه 100 درصد است.
وی افزود: هم اکنون 56 روستای شهرستان از گازخانگی بهره مند هستند و ضریب نفوذ گاز در روستاهای این شهرستان 90 درصد است وانتظارداریم با سرعتی بخشی در گازرسانی به روستاهای در حال اجرا، این ضریب به 95 درصد برسد.
بهزاد علیزاده، نماینده ایلام درمجلس شورای اسلامی نیزازتلاش جهادی مدیرعامل و کارکنان شرکت گازاستان برای گازرسانی به نقاط مختلف شهری و روستایی استان قدردانی و اظهار کرد: شرکت گازاستان ایلام درچند سال گذشته توجه ویژه ای به مناطق مرزی و دور افتاده داشته که لازم به قدردانی است.
وی همچنین بااشاره به ضرورت استقرار اداره های مستقل گاز درشهرهای پهله و میمه افزود: مجوزاین کار از وزارت نفت وشرکت ملی گاز ایران دریافت شده و نیاز است چارت آن تهیه شود و اقدام ها و پیگیری ها برای تحقق آن شتاب گیرد.نماینده ایلام درمجلس بابیان اینکه 14روستای با بیش از20خانوار شهرستان دهلران از گازبی بهره اند، اظهارکرد: بنابر پیگیری ها، دستور انجام این مهم از وزیر نفت گرفته شده ولازم است انجام مناقصه و آغاز عملیات اجرایی آنها نیز شتاب گیرد.به گفته علیزاده، بنابرآمارگیری انجام شده درسال 95، جمععیت این روستاها کمتراز20 خانواربوده و به بیش از20خانوار رسیده است؛ از این روانتظار می رود گازرسانی به این روستاها در دستور کار قرار گیرد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
لوح سپاس موفق ترین فرمانده گردان بیت المقدس،به محمدحسین طرفیانی(ازکارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب) اعطا شد. این لوح تقدیرهمزمان با هفته بسیج و گرامیداشت آن درششمین جشنواره ملی مالک اشتر ازسوی سرتیپ پاسدارغلامرضا سلیمانی،رئیس سازمان بسیج مستضعفین به طرفیانی اعطا شده است.محمدحسین طرفیانی ازمجروحان مدافع حرم است که در آزاد سازی شهرهای شیعه نشین نبل والزهرا مجروح شد.درششمین جشنواره مالک اشترسازمان بسیج مستضعفین رده های برتر بسیج در سراسر کشور معرفی و مورد تقدیر قرار گرفتنددراین جشنواره همچنین،معاونت فرهنگی وهنری بسیج، موفق ترین معاونت درسطح ستادکل نیروهای مسلح وسازمان بسیج ورزشکاران وبسیج سازندگی موفق ترین سازمان های بسیج در سطح ستادکل نیروهای مسلح شناخته شدند.
شرکت ملی گاز ایران
معاون وزیر نفت درامورگاز دراحکامی جداگانه، «سیدجلال نورموسوی» را به عنوان سرپرست مدیریت هماهنگی امورگازرسانی و «غلامرضامشایخی» را به عنوان مشاور مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در امور گازرسانی منصوب کرد.دراین احکام، مجید چگنی ضمن تاکید برحسن انجام مسئولیت های محوله به نورموسوی، سرپرست مدیریت هماهنگی امورگازرسانی و قدردانی ازخدمات مشایخی در دوران تصدی وی درمدیریت هماهنگی گازرسانی، برای آنهادرسمت های جدید سازمانی، آرزوی توفیق کرده است.
شرکت گاز استان تهران
مدیرعامل شرکت گاز استان تهران از بازدید حدود 2800اداره و اماکن دولتی این استان از 12تا25 آبان ماه امسال برای کنترل مصرف بهینه گازطبیعی خبرداد وافزود: درپی بی توجهی به اخطارها، گاز 66مشترک قطع شد.سعید توکلی گفت: ازحدود 2800بازدید اداره واماکن دولتی، 1707مورد در شهرستان ها و 1074 مورد از آن درشهر تهران انجام شده است.وی تصریح کرد: از این تعداد 2012 مشترک دولتی مصرف بهینه داشته اند و212 مشترک اخطار دریافت کردند که بی توجهی به اخطارها سبب قطع گاز 66مشترک شد.توکلی گفت: بازدید ازاماکن پس ازپایان ساعت اداری، به صورت سرزده وبدون اطلاع قبلی انجام شده است.مدیرعامل شرکت گاز استان تهران بیان کرد: دمای رفاه 18تا 22 درجه سانتی گراد است و الزام اداره ها وسازمان ها به خاموش کردن سیستم گرمایشی پس ازپایان ساعت اداری و بهینه کردن سیستم موتورخانه ها، موضوعی ضروری است.
ویژگی های خانواده موفق از نظر اسلام
از دیدگاه اسلام انسان ها از لحاظ ویژگی ها، توانایی و استعدادها متفاوت از یکدیگر هستند. بر این اساس در نظر گرفتن این تفاوت ها را نیز در تربیت فرزندان در خانواده دارای اهمیت می داند. از نمونه های مختلف و متنوع احادیث و هزاران شواهد معتبر دیگر نقلی در اسلام، می توان به نقش اهمیت خانواده از دیدگاه اسلام پی برد. اسلام سعادت و شقاوت فرد را تحت تاثیر خانواده چه در دوران قبل از تولد و چه بعد از تولد می داند. در این مطلب می کوشیم تا برخی از نکات مد نظر معارف اسلامی را درباره شکل گیری یک خانواده موفق بیان کنیم.
از میان توصیه هایی که اسلام به زن و شوهر کرده، گذشت و اغماض هر یک از لغزش ها و کج خلقی های دیگری و چشم پوشی و نادیده گرفتن اشتباه ها و خطاهای یکدیگر در درجه اول قرار دارد.
اسلام می خواهد همواره تنور عشق و محبت و صفا و صمیمیت میان زن و شوهر گرم باشد، از این رو توصیه می کند با واژه ها و نامی یکدیگر را صدا کنند که همسر خیلی خوش دارد.
زن و شوهر در سلام گفتن به همدیگر پیشی بگیرند. هنگام وارد شدن به خانه با صدای بلند و با خوشرویی و نشاط و محبت آمیز سلام بگوید و موقع بیرون رفتن از خانه، با همان کیفیت خداحافظی کند، حتی هنگامی که از خواب بیدار می شوند، به همدیگر سلام کنند.
لازم است که زن هنگام بیرون رفتن شوهر او را بدرقه و مرد نیز با نشاط با همسرش خداحافظی کند. موقع داخل شدن به خانه به استقبال شوهرش رود و اگر چیزی خریده، از دستش بگیرد وخدا قوتی به او بگوید. شوهر نیزخسته نباشید بگوید و از کارها و زحماتش قدردانی و تشکر کند.
گفت وگو و پرسش و پاسخ زن و شوهر باید مؤدبانه، محبت آمیز و صمیمی باشد و در برابر کلمات تند و خشنی که گاه از همسر خود می شنوند، متانت، حوصله و بزرگواری نشان دهند.
اسلام برای دلگرم شدن زنان به زندگی و جلب محبت آنان به مردان توصیه می کند که لباس و سر و وضع خود راتمیز و اصلاح کنند؛ مسواک بزنند و آراسته و پاکیزه باشند. پیامبر اکرم(ص) در این باره می فرمایند: «گروهی از مردان بنی اسرائیل چنین نکردند، در نتیجه زنان شان ازآنان دلسرد شدند و با گرایش به نامحرم به زنا رو آوردند».
اسلام به زنان توصیه می کند که خود را برای همسران در منزل زینت و آرایش کنید و با لباس و آرایش در زیباترین چهره و قیافه نزد شوهران جلوه گری کنید تا همسرانتان به زنان نامحرم دل نبندند.
همچنین نیز بانوان را از ظاهر کردن آرایش و پیرایش شان نزد نامحرم نهی کرده است. امام صادق (ع) فرمود: «سزاوار نیست که زن هیچ گاه، حتی در پیری و کهنسالی، بدن خود را بدون زینت گذارد، اگر چه با آویزان کردن گردن بندی باشد، چنان که سزاوار نیست (چشم و ابرو ) دست آنان بدون رنگ باشد».
زن و شوهر لازم است به بهانه های مختلف زمینه فراهم کردن خوشحالی همدیگر را فراهم سازند، مثلاً در سالگرد تولد، ازدواج ، یا اعــیاد مذهبی و هنگام بازگشت از سفر با تهــیه هدایا و سوغات اسباب خوشحالی همدیگر را فراهم کنند.
یکی از ویژگی های همسران شایسته و وفادار، رازداری است. زن و شوهر باید حافظ اسرار یکدیگر باشند، چنان که قرآن می فرماید «لباس» یکدیگر باشند و عیب ها و ضعف ها و کمبودهای زندگی را برای دیگران اگر چه نزدیک ترین فرد باشد نقل نکنند. بدانند افشای عیب و اسرار همسر خیانت تلقی می شود. خداوند یکی از همسران پیامبر(ص) را به خاطر افشای سر همسرش مورد نکوهش و ملامت قرار می دهد و در صورت تکرار وی را به طلاق تهدید می کند.
زن و شوهر باید بدانند که روی کــره زمیــن نزدیــک تر از همسرش کسی نیست، پس اگر سعادت و خوشبختی می خواهند، لذت و صفای زنـــدگی می طلبــند، غمخــوار و دلــسوز یکدیــگر باشنــد و محبــت ها را از درون دل خــود به زبان جاری و محبت و علاقه قلبی خود را ابراز کنند.
نهم آذر ماه روز بزرگداشت شیخ مفید، عالم متعهد و اندیشمند فرزانه شیعی است. در میان دانشمندان اسلامی، بزرگانی یافت می شوند که در پیشرفت احکام الهی در جوامع تاثیر بسیار داشته، آثاری جاویدان از خود به جای گذاشته اند؛ شیخ مفید، در شمارچنین دانشمندانی جای دارد.
تاریخ شیعه، سرشار از افتخارات بسیار و تحولات چشمگیر است؛ تحولاتی که به دست عالمان متعهد و فرزانگان اندیشمند پدید آمده است. در این میان سده چهارم هجری فتح الفتوح تاریخ شیعی است. روزگاری که مردی بزرگ و اندیشمندی سترگ «دایرةالمعارفی جامع» از معارف اسلامی تدوین کرد که نزدیک به پنجاه سال، پرچمدار عرصه های علمی، فکری و فرهنگی مسلمین شد. سرانجام کار به جایی رسید که دوست و دشمن زبان به تمجید او گشودند و قلم به تعریف او برگرفتند و او را «مفید» لقب دادند. محمدبن محمد بن نعمان معروف به شیخ مفید در یازدهم ذیقعده سال ۳۳۶ ه. ق در بغداد به دنیا آمد.
او از کودکی به فراگیری علوم اسلامی روی آورد و هوش و استعداد سرشاری از خود نشان داد. جاذبه فوق العاده و پشتکار فراوان شیخ مفید، موجب گرایش فاضلان بسیاری به حوزه درس وی و تالیف آثار گرانبها و ارزشمند شد. تالیفات شیخ مفید را تا 200 کتاب گفته اند که شرح عقاید صدوق، المُقَنَّعَه، الاعلام، امالی، ارشاد و دهها اثر گرانبها از آن جمله اند.در عرصه فقه کتبی مانند «المقنعه»، «الاعلام»، «المسائل الصاغانیه»، «جوابات اهل الرقه فی الأهله و العدد» در زمینه علم کلام و عقاید کتاب هایی مانند «اوائل المقالات»، «شرح عقاید صدوق»، «اجوبه المسائل السرویه»، «نکت الأعتقادیه» و کتب «الفرائض»، «الکلام فی دلائل القرآن»، «وجوه اعجاز القرآن»، «النصره فی فضل القرآن»، «البیان فی تألیف القرآن»، الافصاح»، «الایضاح»، «الارکان» و «الارشاد» را در زمینه های گوناگون قرآنی، اخلاقی و تاریخی به نگارش درآورده است.
در عظمت علمی مکتب شیخ مفید وجود شاگران ممتازی چون«سیدمرتضی»، «سیدرضی»، «نجاشی»،«شیخ طوسی» و غیره است که هر کدام از بزرگان و ستون های علمی شیعه محسوب می شوند، کافی است.
بینش افروزی و دانش آفرینی وی به همراه آگاهی از اوضاع دشمنان و اطلاع از جهان اطراف او را سلسله جنبان نهضت فکری و علمی در قرن چهارم هجری کرد. وی مورد تحسین و احترام بزرگان اهل تسنن از قبیل ابن حجر عسقلانی، ابن عماد حنبلی، شافعی و دیگران بود.
شیخ طوسی درباره او در الفهرست می نویسد: «محمد بن محمد بن نعمان، معروف به ابن المعلم (ابوالعلی معری این لقب را به وی داده)، از متکلمان امامیه است.در عصر خویش ریاست و مرجعیت شیعه به او منتهی شد. در فقه و کلام بر هر کس دیگر مقدم بود. حافظه خوب و ذهن دقیق داشت و در پاسخ به پرسش ها حاضر جواب بود. او بیش از ۲۰۰ جلد کتاب کوچک و بزرگ دارد.»
برخی گفته اند لقب «مفید» را علی بن عیسی معتزلی در عهد جوانی، در نتیجه مباحثه با وی به او داد. سرانجام، شیخ مفید این رادمرد علم و عمل و اسوه تقوا و فضیلت بنا بر روایت ها، در سوم ماه رمضان سال ۴۱۳ ق در ۷۷ سالگی به دیدار معبود شتافت و پس از اقامه نماز توسط سیدمرتضی، در حرم امام موسی کاظم (ع) در کاظمین به خاک سپرده شد.
نگاهی به تاریخ اقتصادی نفت در دوران پهلوی دوم در بیان دو کارشناس خبره تاریخ معاصر ایران
مشعل درباره تاریخ اقتصاد سیاسی نفت ایران سخن اندک است و ادعاها بسیار. این ادعاها وقتی کلان تر و حجیم تر می شوند که مسائل درباره ارتباط درآمدهای نفتی با پهلوی دوم مطرح می شود و پای دربار در میان است. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا درباره دو ادعا واکاوی کنیم اول اینکه پهلوی دوم چه نقشی در افزایش قیمت نفت اوپک در دهه پنجاه داشت و دوم اینکه اساسا درآمدهای نفتی در دوران او چگونه هزینه می شد. بخش اعظم پاسخ ها و بررسی ها، خلاصه ای از بیان نظرات تخصصی دو تن از محققان و خبرگان حوزه تاریخ معاصر ایران محمد شفیعی فر و مرحوم علی اکبر رنجبر کرمانی است. پس اگر می خواهید کمی از تاریخ اقتصادی پهلوی دوم به طور دقیق مطلع شوید، با ما همراه شوید.
شاید خیلی از ما با این پرسش اساسی مواجه شده ایم که بسیار خوب، ایران در دهه پنجاه درآمدهای سرشاری از نفت به دست آورد اما بالاخره این درآمدها کجا هزینه شد؟ حرف های رنگارنگ زیادی شنیده ایم که تهران توسعه پیدا کرد، شهرها تقویت شدند و کالاهای لوکس وارد کشور شدند. همه اینها را که در نظر بگیریم، تاریخ اقتصاد نفت ایران می گوید که پهلوی دوم نخواسته و نتوانسته و اساسا دغدغه بنیادینی برای توسعه ایران نداشته است. به عبارت دیگر پهلوی دوم نفت را در خدمت توسعه و منافع ملی ایرانیان هزینه نکرد. به هر حال قیمت نفت در دهه پنجاه بالا رفت و باید دید که سرمایه ایرانیان به کجاها میل کرده است. در این باره علی اکبر رنجبر کرمانی گفته است: در دوران فوران دلارهای نفتی، شاه مقدار زیادی از دلارها را از طریق خرید از آمریکا و غرب، به خودشان برگرداند. مخصوصا به شکل خرید اسلحه از کمپانی های اسلحه سازی آمریکا، که همه این قراردادها مشحون از فساد و به ضرر ایران بود. بخش زیادی از پول های نفت، به کشورهای غربی «وام» داده شد، که این از کارهای عجیب و غریب و خیانت ها و خودنمایی های شاه بود. شاید مردم ندانند یا آنها که به سن و سال من هستند، فراموش کرده باشند که یکی از وام های کلان شاه، وامی بود که برای توسعه و تعمیر تأسیسات آب لندن، به انگلستان داده شد. کشوری که بخش زیادی از مردمش آب سالم لوله کشی نداشتند، شاهش چنین وامی به کشورهای دیگر می داد. حتی در کشور آفریقایی سنگال با پول ملت ایران، یک شهرک مدرن به نام شهرک فرح ساخته شد. شاه مثل پولدارهای تازه به دوران رسیده آمریکاییِ اوایل قرن بیستم عمل می کرد که به تقلید از اشراف زاده ها و لردهای اصیل انگلیسی و برای خودنمایی و توی چشم آمدن، میهمانی های بزرگ می دادند. شاه در سال های بعد از فوران دلارهای نفتی، مثل عموجان تازه به دوران رسیده ای بود که به برادرزاده ها و افراد فامیل، عیدی های درشت و چشمگیر می داد، غافل از آنکه این کار پشتوانه ندارد و معلوم نیست در آینده بتواند آنها را ادامه دهد. از جمله کارهای «گتسبی وار» شاه این بود که با ارتشی که با پول نفت این ملت درست و قوی شده بود، به نفع آمریکا در منطقه و حتی در مناطق دور و بی ربط به منافع و امنیت ملی ایران مثل زئیر (کنگوی فعلی)، مراکش، ویتنام و شاخ آفریقا، دخالت نظامی می کرد. اینها همه، به دور از چشم مردم انجام می شد و کمتر کسی از آن خبر دارد. چون هنوز شرح این دخالت های پرخرج شاه در درگیری ها و کشمکش های خارج از خاک ایران، که همه اش در جهت منافع آمریکا و غرب بود، برای مردم باز و تشریح نشده است. رژیم یک نفره همین است. در ظفار که ارتش ایران دخالت نظامی گسترده ای کرد، تمام مجروحان جنگی ارتش ایران را به بیمارستان های آلمان و شاید انگلستان می بردند؛ درحالی که همه مجروحان را می شد در ایران معالجه کرد. اما بیم از آنکه کسی از این ماجرا باخبر شود، باعث شد مجروحان را در خارج از کشور معالجه کنند. در سال های 1355 و 1356، ایران روزی تا شش میلیون بشکه نفت می فروخت. قیمت نفت در این سال ها، بین چهارده تا پانزده دلار بود. البته با احتساب نرخ تورم سال 2021م (به نقل از سایت معتبر inflation.com)، می شود به پول امروز هر بشکه شصت دلار و سی سنت؛ یعنی به پول امروز، ایران 132 میلیارد درآمد نفتی داشته است. این همه پول را شاه حیف و میل کرد برای ارضای بلندپروازی ها و خودنمایی های کودکانه اش. در سال 1356، بسیاری از پروژه های عمرانی متوقف شده بود. برق روزی هشت ساعت قطع می شد. البته برق از سال های 1353 به بعد قطع می شد، ولی در سال 1356 به اوج رسید و روزی هشت ساعت (چهار ساعت در پیش از ظهر و چهار ساعت در بعد از ظهر) قطع می شد. بحث برق را مخصوصا پیش کشیدم چون چند روزی در تابستان فعلی، برق در ایران برای چند ساعت قطع می شد و دیدید که در رسانه های خارجی و در فضای مجازی، چه سر و صدایی برپا شد. آن روز که ایران 132 میلیارد دلار (با حسابی که گفتم) درآمد داشت، جمعیت ایران سی میلیون نفر بود و روستاهای ایران برق نداشت. در شهرها، در همین تهرانِ پایتخت، در هر خانه شب که می شد، تنها یک شعله لامپ روشن می شد. افراد خانواده عمدتا در یک اتاق حضور داشتند و لامپ اتاق های دیگر خاموش بود! در واقع سبک زندگی، مانند الان نبود. حالا روز روشن، چراغ همه اتاق ها روشن است! آن روزها همان یک لامپ را هم، فقط از سر غروب و هنگام تاریکی روشن می کردند و بااین حال در تأمین همین مصرف کم با آن همه پول، درمانده بودند! حالا به هر ساختمان که نگاه می کنید، فقط ده ها شعله لامپ برای روشن کردن و تزئین روکار ساختمان، تعبیه شده است. این همه پارک و اتوبان و خیابان، با چراغ ها و نورافکن های قوی وجود نداشت! امروز جمعیت ایران، هشتادمیلیون است و تقریبا همه روستاهای ایران، برق دارند و سطح زندگی و سرانه مصرف مردم، به مراتب بالاتر است.
پس از کودتای 28 مرداد تا مدت ها به طور رسمی نفت ایران دست دربار و پهلوی دوم نبود. کنسرسیوم و خواهران نفتی هر کاری که می خواستند با نفت ایران می کردند. 40 درصد دست آمریکایی ها، 40 درصد دست انگلیسی ها و الباقی هم به هلندی ها و فرانسوی ها رسیده بود. هشت سال به همین منوال گذشت تا پهلوی دوم از ابتدای دهه چهل خورشیدی تحرکاتی برای در اختیار گرفتن بخشی از ثروت ملی ایرانیان یعنی نفت داشته باشد. او کارهایش را با شرکت های ایتالیایی شروع کرد اما همه آنها به بن بست خوردند. تا اینکه ماجرای درگیری اعراب و اسرائیل پیش آمد. محمد شفیعی فر، یکی از تاریخ نگاران معاصر کشور در این باره گفته است: در شرایطی که کشورهای عربی، فروش نفت به رژیم اسرائیل و غرب را تحریم کرده بودند، از قضا شاه تحت فشار و باج خواهی کنسرسیوم، مجبور شد از کشورهای تحریم کننده غرب در اوپک فاصله بگیرد، که سفیر انگلیس و نیز برخی سیاستمداران هواخواه انگلیس در ایران، در این روند مؤثر بودند. نهایتا شاه به داد غربی ها رسید و با وارد کردن نفت خود به میدان، غربی ها را از تحریم و افزایش بیشتر قیمت نفت نجات داد وگرنه شاه کوچک تر از آن بود که بخواهد در مقابل غرب بایستد. بعدها هم که شاه قدرت چانه زنی خود را افزایش داد، از طریق زدوبند در پایتخت های غربی و به ویژه در خلال دیدارهای سالانه در واشنگتن بود که با توسل به جایگاه جمعیتی و جغرافیایی ایران و خطر کمونیسم، در آن مقطع اجازه پیدا کرد که خواهان افزایش تولید نفت ایران، توسط کنسرسیوم شود. در واقع وقتی نفت عرضه اش در بازار کم می شود، قیمتش بالا می رود؛ به همین دلیل شاه هم از آن فرصت استفاده کرد و درآمدهایش را افزایش داد. این افزایش درآمد هم باعث خرید بیشتر ایران از غرب می شد. پول نفتی که از طریق افزایش درآمد به دست می آمد، باز هم به نفع خود غرب تمام می شد. شاه پول نفت را که می گرفت، باز به خود آمریکا برمی گرداند. حتی رژیم پهلوی در روزهای آخرِ قبل از پیروزی انقلاب، با پول حاصل از فروش نفت، دوازده میلیارد دلار تجهیزات نظامی از آمریکا خرید. البته این تجهیزات با آنکه پولش پرداخته شده بود، هیچ وقت به ایران تحویل داده نشد و هنوز هم آمریکا از این بابت، دوازده میلیارد دلار به ما بدهکار است. برنامه های شاه در چهارچوب برنامه های غرب قرار داشت، نه استقلال کشور. چیزی که در ایران به عنوان پیروزی بزرگ جلوه داده شد و نخست وزیر بابت آن، نشان سلطنتی گرفت، مربوط به اواخر سال 1970م (زمستان 1349) است. به خاطر کاهش ارزش دلار و پوند، اوپک تصمیم گرفت که قیمت گذاری نفت را تابع نوسانات نرخ مبادله ارز کند. ایران که رئیس زیرگروه خلیج فارس اوپک بود، نماینده های کنسرسیوم را برای گفت وگو در این زمینه به تهران فراخواند که آنها سر باز زدند و همین باعث عصبانیت شاه شد که تهدید به توقف تولید کرد. سرانجام آنها مجبور شدند به میز گفت وگو بازگردند، اما یک روز قبل از جلسه، معاون وزیر خارجه آمریکا با نامه و توصیه نیکسون، به ملاقات شاه رفت و پس از بازگشت، به نیکسون اطمینان داد که ایران جزء اعضای میانه رو اوپک است و شاه خواهان ثبات قیمت پنج ساله نفت است. پس از شش هفته رایزنی در تهران، توافقی به امضا رسید که براساس آن، به جای اینکه کنسرسیوم تا سال 1358 به کار خود ادامه دهد، شرکت های عضو کنسرسیوم، به خریداران عمده و ممتازِ طولانی مدتِ نفت ایران تبدیل شده و از امتیازاتی برخوردار شدند. این توافق در تیرماه 1352 و برای یک دوره بیست ساله، با کنسرسیوم به امضا رسید که براساس آن، ایران حق مالکیت خود بر نفت را که با کنسرسیوم از دست داده بود، به دست می آورد، اما شرکت های عضو هم اختیار داشتند که با تخفیف های ثابت، حجم ثابتی از نفت خام را برای صادرات بردارند و بر این اساس، ایران در سال 1355و اوج تولید و صادرات نفت می توانست فقط دومیلیون بشکه در روز خودش را بازاریابی کند و صادرات عمده، همچنان در اختیار اعضای کنسرسیوم بود.
ضمن اینکه مدت پنج ساله باقی مانده کنسرسیوم نیز به بیست سال افزایش یافته بود. این توافق، شبیه قرارداد 1312 (معروف به قرارداد 1933) بود که رضاشاه قرارداد دارسی را در آتش بخاری انداخت، ولی به تعبیر کاتوزیان، چون سُمبه پرزور بود، مجبور شد قرارداد به مراتب بدتری را با انگلیس منعقد کند و آن را پیروزی بزرگ جلوه دهد و جشن بگیرد.
چند کتاب خواندنی برای دشمن شناسی هرچه بهتر ایرانیان
سال هاست که کشور آمریکا از میان دود و خون، زاده شده است. دود جنگ های داخلی و آتش افروزی های خارجی اش و خون سرخِ سرخ پوستان و بسیار اقوام بومی و غیربومی این سرزمین و کشورهای دیگر. ما ایرانیان تقریبا از مرداد 1332 بود که با آمریکا خیلی جدی تر روبه رو شدیم و پس از آن طعم تلخ ارتباط با آنها را چشیدیم تا قیام پانزده خرداد که به رهبری امام خمینی(ره) واکنش نشان دادیم و کار را در بهمن 1357 به پایان و نتیجه رساندیم. اکنون بیش از چهل سال است که آمریکا تمام قد در برابر ما ایستاده و ما نیز از عزت و استقلال خود کوتاه نیامده ایم و نمی خواهیم ذیل سیطره تمدنی و فرهنگی او قرار بگیریم. به هر حال بد نیست «امریکا» را خوب بشناسیم تا بهتر بتوانیم خودمان باشیم، یعنی شناخت «ایرانِ اسلامیِ انقلابی». در مطلب پیش رو کوشیده ام تا چند کتاب خواندنی برای شناخت هرچه بهتر و بیشتر آمریکا یا به قول نویسندگان دوران قاجار «ینگه دنیا» را به شما معرفی کنیم.
این کتاب را پروفسور حمید مولانا نوشته است، یکی از متخصصان بین المللی و مطرح رشته ارتباطات بین الملل. مولانا، خودش از اساتید مطرح در دانشگاه های آمریکاست و سال های سال در این کشور زندگی کرده است. کتاب «آمریکاشناسی» او واقعا یک دوره فشرده از آمریکاشناسی است، دوره ای که در آن از سیاست و تاریخ تا فرهنگ و مسائل اجتماعی کشور آمریکا به طور اجمالی به همراه قلمی شیوا، ساده و روان به نگارش درآمده است. اگرچه این کتاب در دوره های مختلف رشته مطالعات منطقه ای و علوم سیاسی نیز خوانده می شود اما عموم علاقه مندان به راحتی و آسانی و بدون نگرانی از اصطلاحات تخصصی، آن را مورد مطالعه و دقت قرار دهند.
این کتاب را محمدصادق کوشکی، استاد مطالعات خاورمیانه دانشگاه تهران نوشته است. متن کتاب خلاقانه است و می کوشد تا با عموم اقشار جامعه و سطوح مختلف تحصیلی مخاطبان خود ارتباط برقرار کند. سبک نگارشی کتاب بسیار نوین است و نویسنده با انتخاب و اختیار تیترها و میان تیترهای جذاب، فصل ها و بخش های متنوعی را خلق کرده است که تا حدودی می توان گفت در روایتی داستان گونه می تواند خواننده را سرگرم کند و سر ذوق آورد. «تاریخ مستطاب آمریکا» سه فصل کلی دارد: تشکیل آمریکا، آمریکا در جهان و آمریکا و ایران و نویسنده در نگارش آن از مشورت های دو محقق دیگر «مصطفی سلیمی نمین» و «فواد ایزدی» بهره برده است. البته کتاب درون مایه ای طنز نیز دارد که مازیار بیژنی با تهیه تصاویر آن، بر غنای طنز در قلمِ کوشکی افزوده است. این کتاب می تواند حتی هدیه خوبی برای نوجوانان شما نیز باشد.
نویسنده این کتاب اسماعیل حسین زاده، استاد اقتصاد دانشگاه دریک آمریکاست. تمرکز این نویسنده بر روابط اقتصادی خاص در ساختار نظامی گری آمریکایی هاست. پشت جلد این کتاب آمده است:«جست وجوی علت تشدید تازش های نظامی امریکا در سال های اخیر نیروی تعیین کننده ای را معرفی می کند که سوق دهنده مبارزه برای پیشبرد جنگ و نظامی گری است: یعنی بهره برداران پرنفوذ از توسعه نظامی و منافع جنگ، یا همان مجتمع نظامی صنعتی. نویسنده ضمن استنتاج از نظریه ها و گزارش های تجربی ممتاز درباره امپریالیسم و نظامی گری، تمایز روشنی بین امپریالیسم کلاسیک و امپریالیسم ارتش سالارانه قائل می شود. او روشن می سازد که چگونه امپریالیسم انگلی ارتش سالارانه به تدریج پویایی را به وجود می آورد که از بطن آن یک دستگاه عریض و طویل نظامی با تمایل به جاودانگی بیرون می آید و به یک امپراتوری نظامی دیوان سالاری تحول می یابد». این کتاب به نسبت کتاب های دیگر رویکردی تخصصی تر دارد و اصطلاحات علمی آن اندکی پیچیده تر است، اما به هر حال از خواندن آن می توانید نکاتی بسیار خوبی بیاموزید و چنانچه برخی از مباحث آن را دنبال کنید قطعا به مطالب درخشانی خواهید رسید.
قدرت و توانایی تاثیرگذاری بین المللی آمریکا علاوه بر نظامی گری ها و سیاست ورزی هایش از یک چیز مهم دیگر نیز منبعث و آن هم حوزه فرهنگ است. نویسنده از دریچه فرهنگ و تفکر به سراغ چرایی تنفر مردم جهان از آمریکا می رود. البته این دریچه گاه به میدان اقتصاد و بهداشت نیز کشیده می شود اما محور اصلی فرهنگ و اندیشه است. شاید در وهله نخست خواننده کتاب گمان کند که نویسنده کتاب «چرا مردم از آمریکا متنفرند؟» مطلب مغرضانه ای نوشته است و آیا واقعا در دنیا این همه مردم از آمریکا تنفر دارند؟ اما ما پیشنهاد می کنیم استدلال های روشنگرایانه و معتبر نویسنده را بخوانید. خواهید دید چه اتفاقی برای پرسش هایتان پیش می آید و عمق دیدتان تا کجاها پیش خواهد رفت. مریل ون دیویس نویسنده و ضیاءالدین سردار مترجم آن به فارسی است.
هاوارد زین نویسنده کتاب تاریخ آمریکاست. کتابی که در ریزترین و جزئی ترین اتفاقات تاریخ چهارصد ساله آمریکا را بازخوانی و بررسی کرده است. یکی از قوی ترین بخش های کتاب «تاریخ امریکا» مربوط به بازخوانی تاریخ منازعات و جنگ های داخلی آمریکاست. دورانی پرآشوب و پر از بحث های نظری و عقاید عجیب و غریبی که حوادثی شگفت انگیز را رقم زده است. تاریخ آمریکا یکی از مورد علاقه ترین و مهم ترین درس هایی است که در مدرسه های آمریکایی ارائه می شود و یکی از اصلی ترین ابزار حکومت این کشور برای جامعه پذیری شهروندان آمریکایی است، اما هاوارد زین در کتاب تحقیقاتی خود مسیر دیگری را طی کرده است. یکی از محققان درباره این کتاب نوشته است:«زین ترجیح می دهد به جای دمیدن در شیپور تاریخ دولتی، داستان کشف قاره آمریکا را از دیدگاه بومیان و آراواک ها و ماجرای قانون اساسی ایالات متحده را از دیدگاه بردگان سیاهپوست و سرگذشت اندرو جکسون را از دید سرخپوستان چِروکی و ماجرای جنگ داخلی را از دید ایرلندی های نیویورک و جنگ مکزیک را از دید سربازان فراری لشکر ژنرال اسکات و پیدایش و توسعه صنایع و صنعت مداری را از نگاه زنان جوان کارگر در کارخانجات نساجی لاوِل و جنگ اسپانیا - آمریکا را از دیدگاه کوبایی ها و اشغال فیلیپین را از دید سربازان سیاهپوست لوزون و عصر زراندود را از نگاه کشاورزان ایالات جنوبی و جنگ جهانی اول را از دیدگاه سوسیالیست ها و جنگ جهانی دوم را از دیدگاه صلح طلبان و طرح نیودیل یا «اصلاحات روزولت» را از چشم سیاهپوستان محله هارلم و انحصارطلبی و سلطه آمریکای بعد از جنگ جهانی را از دیدگاه کارگران مزارع در آمریکای لاتین تعریف کند». اگر می خواهید یکی از به یادماندنی ترین و خاطره انگیزترین هدایا را به یک دانشجوی علوم انسانی و یا هنر هدیه دهید، کتاب «تاریخ آمریکا» هاوارد زین می تواند گزینه مناسبی باشد.
گپ وگفتی با بازنشسته تلاشگر نفتی و فرزند نخبه اش در رشته پزشکی
علی بهرامی خانواده بزرگ صنعت نفت پرتلاش است و نه تنها کارکنان آن یاد گرفته اند که در سخت ترین شرایط برای وطنشان کوشش کنند بلکه اعضای خانواده آنها نیز فعالیت های خستگی ناپذیر را از والدینشان می آموزند. عیسی عربی از کارکنان بخش تعمیرات خطوط لوله و گاز صنعت نفت ایران است که سال 1397 از زاگرس جنوبی بازنشسته شده است. او چهل سال سابقه کار در صنعت نفت دارد و سی سال آن را در مناطق نفت خیز جنوب و شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی به تعمیرات خطوط لوله نفت و گاز گذرانده است. دکتر امیر عربی فرزند اوست و چنانکه گفتیم از پدر، سختکوشی را به ارث برده است و کلکسیونی از موفقیت را در کارنامه سی ساله زندگی اش به ثبت رسانده است. دکتر عربی به تازگی رتبه یک دانشنامه تخصصی پزشکی را در رشته چشم پزشکی سال 1400 به دست آورده است. دکتر امیر عربی همچنین رتبه 48 آزمون پیش کارورزی پزشکی را در سال 1394، رتبه 4 کشوری در آزمون علوم پایه پزشکی را در سال 1390، رتبه یک درصد اول دانشگاه علوم پزشکی تهران از نظر معدل، رتبه 8 آزمون سراسری رشته تجربی را در سال 1388، رتبه 4 آزمون سراسری رشته تجربی در سال 1388 را نیز ثبت و ضبط کرده است. دکتر عربی همچنین تاکنون 25 مقاله در ژورنال های معتبر چشم پزشکی دنیا را نیز منتشر کرده و تسلط کامل به سه زبان انگلیسی، اسپانیایی و ترکی استانبولی دارد و اکنون دوره آموزشی خود را در ارتش جمهوری اسلامی ایران در پادگان 02 پرندک می گذراند. گفت وگوی ما با این پدر و پسر صنعت نفتی را می خوانید.
سال 1350 از طریق آزمون در آموزشگاه حرفه ای شرکت ملی نفت پذیرفته شدم. بعد از فارغ التحصیلی از آموزشگاه حرفه ای به عنوان سیکل فنی برق در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران مشغول به کار شدم. از سال 1369 تا 1389 در بخش تعمیرات خطوط لوله نفت و گاز در گچساران مشغول بودم و از سال 1389 تا 1397 در شرکت نفت مناطق مرکزی(زاگرس جنوبی) در منطقه پارسیان (لامرد) فعالیت می کردم و بالاخره در مهرماه 1397 بازنشسته شدم.
سه فرزند دارم که پسربزرگم با مدرک فوق لیسانس صنایع در شرکت ملی گاز تهران مشغول به کار است و پسر دوم دکتر امیر عربی هستند و دخترم هم در رشته هنر از دانشگاه الزاهرا تهران فارغ التحصیل شده است.
در این خصوص باید عرض کنم بنده خودم هیچ کاره بودم. به اقتضای شغلم همیشه در ماموریت بودم و زحمت تربیت بچه ها به عهده همسرم بود. با درایت و روشنفکری ایشان بود که یک محیط علمی و آرام در خانواده ایجاد شد. همین مسئله باعث زنده کردن انگیزه در بچه ها شد، خصوصا با استعدادهایی که در آنها کشف کرده بود، شرایطی را مهیا کرد بتوانند رشد کنند. در نهایت مهمترین عامل رشد و تعالی فرزندانم خصوصا آقای دکتر را آرامش در خانه و استفاده بهینه از زمان پیش رو و کشف استعداد و علاقه بچه ها می دانم.
متاسفانه باید بگویم اکثر کارکنان شرکت نفت در مناطق محروم کشور هستند و چه بسیارند استعدادهایی که شناخته نمی شوند و رشد نمی کنند. همچنین کارهای تحصیلی فرزندانی که در شهرهای بزرگ هستند، به علت اقماری بودن والدینشان لطمه های بسیار زیادی می بیند. معمولا استعداد بچه ها در نوجوانی شکوفا می شود، اما کاری از دست پدر و مادرهایی که در مناطق دورافتاده هستند، برنمی آید. اما به هر حال به نظر من کارکنان صنعت بزرگ نفت در هر منطقه ای که هستند بچه ها را در حد امکان با روش های علمی و به روز آشنا کنند و امکاناتی چون رایانه برای فرزندان تهیه کنند و سعی داشته باشند بچه ها در هر رشته که علاقه دارند، در آن تشویق شوند. کارکنان صنعت نفت بدانند که آرامش در خانه و اهمیت دادن به زمان، خیلی برای بچه ها مهم است و امروزه با وجود فضای مجازی و کانال های مختلف ارتباطی و اجتماعی، این خانواده است که باید با بچه ها بیشتر دوستی کند و راهنمای آنها باشد.
در رابطه با پیشرفت علمی دکتر امیر عربی باید این نکته را نیز اضافه کنم، درست است که پدر و مادر تلاش می کنند تا بچه ها موفق شوند چراکه این آرزوی هر پدر و مادری است. ولی شاید بهتر است بگویم اگرچه ما راه را برای فرزند خود همواره کردیم، ولی خود امیر بود که بااستعداد خاصش و با سعی و تلاش و تصمیم درستش به آرزویی که داشته، رسیده است.
در پایان می خواهم از این فرصت استفاده کنم و درددلی را از زبان کارکنان بی ادعای تعمیرات خطوط نفت و گاز عرض کنم. این حقیر 40 سال سابقه کاری در نفت دارم که 30 سال آن را در بخش عملیات تعمیرات خطوط لوله و نفت و گاز مناطق نفت خیز جنوب و زاگرس جنوبی بوده ام. جا دارد اشاره کنم که عملیات تعمیرات خطوط لوله نفت و گاز سختی های خاص خودش را داشت، برای مثال از نظر محیط کار نه در تابستان سایه بان و نه در زمستان پناهگاه دارد. خطوط لوله چه در تاسیسات و چه در انتقال نفت و گاز، مشابه رگ های خون رسان به بدن انسان هستند. اگر در شب های تاریک و طوفانی تعمیرات نکنیم و نشتی های گاز را که از ترکیدگی لوله های فرسوده ایجاد شده را در اسرع وقت علاج نکنیم، در اوج سرما آن هم وطنی که در بستر بیماری است، از قطع گاز صدمه خواهد دید و نمونه ها در این باره بسیار است. متاسفانه مدیران سختی کار تعمیرات خطوط لوله و گاز را در میدان عمل مشاهده می کنند، اما وقتی پشت میزها برمی گردند فراموش می کنند امتیاز ویژه ای به این کارکنان صنعت نفت بدهند و تا یاد دارم چنین بوده است.
در ادامه گفت و گوی ما با دکتر امیر عربی بخوانید .
سال 1370 در شهر نفت خیز گچساران به دنیا آمدم. در ایام کودکی به علت شرایط کار سخت پدرم او را کمتر می دیدم و بیشتر روزها با مادرم بودم . محل زندگی ما نزدیک چاه های نفت بود، به طوری که شعله های مشعل لوله های گاز اطراف شهر را روشن می کرد و بیرون از شهر بوی گاز احساس می شد. از آن زمان فهمیدم پدرم در شرکت نفت مشغول کار است و البته خانه های سازمانی شرکت نفت که ما در آن ساکن بودیم نیز بعدها نشانه ای شد برای شغل پدرم.
اینطور نبود که از کودکی به رشته پزشکی علاقه مند باشم. نتیجه کنکور به شکلی رقم خورد که در آن زمان بهترین انتخاب تحصیلم در رشته پزشکی دانشگاه تهران بود. پیشنهادم به دیگران بستگی به شرایط آنها دارد، شاید به کسی قاطعانه پیشنهاد کنم که در رشته پزشکی تحصیل کند یا فرد دیگری را قاطعانه از خواندن آن منع کنم.
پدرم در زمان استراحت، مرا به محل کارش می برد. به خاطر دارم که در آنجا از دیدن ماشین آلات سنگین و لوله های قطور نفت و گاز به وجد می آمدم.
وجه مشترک مهم این دو شغل لزوم احساس مسئولیت است که در صورت عدم رعایت آن عواقب سنگینی برای جان و مال مردم به وجود می آید.
دغدغه های اصلی یک پزشک چه چیزهایی است، می دانیم که برای به دست آوردن چنین رشته ای کوشش بسیار زیادی داشته اید. اگر خاطرات تلخ یا شیرینی از دوران تحصیلتان دارید بیان کنید.
در دوران تحصیل چه دوره عمومی و چه دوره تخصصی، بخش عمده ای از دغدغه ها مرتبط به استفاده از زمان و کسب حداکثر علم است و اتفاقا این دوره و این دغدغه شیرین ترین بخش رشته پزشکی برای من بود. اما پس از پایان تحصیل و ورود به فضای کار، متاسفانه وجهه شیرین و مقدس پزشکی که همان تحصیل علم و درمان بیماران است کم کم رنگ می بازد و دغدغه اصلی شما این می شود که تا جای ممکن دستان خود را پاک نگه دارید و حداکثر تلاش خود را صرف درمان بیماران کنید و درگیر جو موجود نشوید. تمام تلاش من این است که در این مسیر قدم بردارم، اما بی تردید کسب رتبه نخست در آزمون دانشنامه چشم پزشکی برای من سخت ترین مرحله و ارزشمندترین دستاورد بوده است. شیرین ترین خاطره دوران تحصیلی ام هم آشنایی با همسرم بود که حضورش باعث شد به خود یادآوری کنم که همچنان توان انجام کارهای بزرگ را دارم و خاطره دیگر اینکه خانواده ام با نقل مکان به تهران باعث تسهیل شرایط درس خواندن من شدند.
پژوهش و مقاله نویسی، خصوصا روزنامه نگاری و نوشتن مطالب برای مطبوعات و روزنامه ها.
خوب می دانید که بخش بزرگی از جامعه و اقشار متفاوت آن، تمایل و آرزوی پزشک شدن دارند، چه توصیه ای به آنها دارید؟
توصیه می کنم همگی با علم و شناخت فضای پزشکی، آگاهانه وارد این رشته شوند و بدانند که شرایط تحصیل و کار در این رشته طی یک دهه اخیر بسیار تغییر کرده و مطابقتی با طرح واره ذهنی مردم و خانواده ها ندارد.
سخنی اگر باقی مانده بفرمایید؟
امیدوارم در این رشته و در این مقام منشا اثر باشم تا بتوانم به ذات علم پزشکی و مردم عزیز کشورم ادای دین کرده باشم.
مدیرکل سلامت، تربیت بدنی و مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت در گفت و گوی اخصاصی «مشعل»:
المپیادهای نفت را در چارچوب قانون برگزار می کنیم
آرش جعفری مدیرکل سلامت، تربیت بدنی و مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت، نوید روزهای خوب در ورزش همگانی و قهرمانی این وزارتخانه را می دهد. منصور قنبرزاده که بیش از 35 سال در ورزش نفت سابقه دارد، بعد از چند سال دوری، دوباره بر مسند مدیریت ورزش نفت نشسته است. مدیرعامل سابق باشگاه نفت تهران و رئیس سابق امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران که حالا با کوله باری از تجربه، با پست مدیرکلی سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت به ورزش برگشته است، می گوید: اولویت برنامه هایش، ورزش همگانی و سلامت کارکنان است؛ چون پیشگیری بهتر از درمان است. با منصور قنبرزاده در خصوص ورزش همگانی و قهرمانی در وزارت نفت، برنامه هایش در خصوص شناسنامه سلامت کارکنان و خانواده هایشان و نیز تیم های حرفه ای که در لیگ های برتر در رشته های مختلف حضور دارند، گفت وگویی انجام دادیم که با هم می خوانیم.
باید بگویم من از بدنه ورزش نفت هیچ وقت جدا نبوده ام. نزدیک به 35 سال است در بدنه ورزش نفت و در لایه های مختلف حضور دارم. بیش از 20 سال مدیر امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب بودم، در عین حال به طور همزمان و نیز در فواصل مختلف دبیر شورای ورزش مناطق نفت خیز و مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیز جنوب هم بودم. سپس با حضور در تهران، به عنوان رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران و مدیرعامل باشگاه نفت تهران خدمت کردم. با نفت تهران از لیگ دسته سوم به لیگ برتر رسیدم و حتی مقام سوم ایران را به دست آوردیم. در جام باشگاه های آسیا حضور داشتیم که تا مرحله یک چهارم نهایی پیش رفتیم. درعین حال در این سال ها عضو و دبیر شورای ورزش شرکت ملی نفت و نیز یک دوره، عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال و 10 سال هم عضو هیات رئیسه سازمان لیگ بودم که در حال حاضر هم عضو هستم؛ البته باید این را هم اضافه کنم که یک دوره هم در دوره تغییر و تحول فدراسیون، به عنوان سرپرست دبیر کل فدراسیون در کنار دوستان بودم و علاوه بر این به عنوان مشاور عالی رئیس فدراسیون فوتبال مشغول به کار هستم.
متاسفانه حدود دو سال درگیر کرونا بودیم و هنوز هم هستیم. بنابراین ورزش و مجموعه های ورزشی وزارت نفت تعطیل بود. قبل از آن هم یکسری دستور عمل هایی در حوزه منابع انسانی در خصوص ورزش در دوره قبلی تدوین شده بود که به اعتقاد من و نیز پیشکسوتان و کارشناسان ورزش نفت و حتی مدیران ورزش، به نفع ورزش همگانی نبود؛ بخصوص اینکه حتی با شورای عالی ورزش نفت قبل هم مشورت نشد و متاسفانه این دستورعمل ها محدودیت ها و مشکلاتی ایجاد کرد که کارشناسی نشده بودند. از این رو در وهله اول، به دستور معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، کارگروهی در حال بازنگری دستورعمل ها هستند که بخشی از آن انجام شده و محدودیت هایی که هیچ گونه جایگاه تخصصی نداشتند، برداشته شده و تلاش می کنیم که بقیه محدودیت ها هم برداشته شود، ازجمله به کارگیری سرپرستان و دست درکاران ورزشی شرکتی که قبلا گفته بودند شرکتی ها حق ندارند، باشند و به قولی برایشان منع قانونی گذاشته بودند. متاسفانه این تصمیم جایگاه تخصصی نداشت؛ چراکه درواقع عمدتا خانواده های نفتی اعتمادشان به همکاران نسبت به غریبه ها در ورزش خیلی بیشتراست. بنابراین همکاران شرکتی باید سرپرستی و مدیریت کنند. این را هم باید اضافه کنم که روسای قدیمی ورزش و نیز دبیران هیات ورزشی از قدیم در مصوبه های قبلی شرکت ملی نفت ایران هم اولویت را به این عزیزان داده بودند که در خارج از وقت اداری به ورزش هم بپردازند.
بله. در خصوص بازگشایی اماکن ورزشی باید بگویم که خوشبختانه اماکن ورزشی در مناطق عملیاتی ظرف یک یا دو هفته گذشته بازگشایی شدند و در ادامه با 4 شرکت اصلی مکاتبه کردیم که با رعایت دستورعمل های بهداشتی اماکن ورزشی ستاد تهران و مراکز استان هم بازگشایی شوند تا شاهد ورزش کارکنان و خانواده های آنها باشیم. این را نیز باید اضافه کنم که هم ما در زمینه ورزش کشور و هم ستاد کرونا و نیز علاقه مندی وزیر به ورزش معاونت منابع انسانی، پیگیر این موضوع هستیم که مراکز ورزشی زودتر بازشوند.
در واقع براساس سیاستگذاری اصلی وزارت نفت و 4 شرکت اصلی و تابعه ماموریت داریم که زمینه مناسبی برای ورزش کارکنان و خانواده های آنها فراهم کنیم و این الزام است؛ چون همانطور که حیطه فعالیت اداره بهداشت و درمان در زمینه سلامت است، ماهم وظیفه داریم برای پیشگیری از نارسایی های قلبی و عروقی، مشکلات جسمانی و سایر مسائل بهداشتی در میان کارکنان انگیزه ایجاد کنیم تا به ورزش بپردازند که البته این موضوع از بحث ورزش همگانی می گذرد. همانطور که گفتم ورزش در این دو، سه سال به نوعی تعطیل بود. از این رو در حال تهیه یک دستور عمل هستیم تا علاوه بر ورزش و تمرین کردن، بتوانیم همین امسال مسابقات داخلی را با کمترین هزینه برگزار کنیم؛ البته این را هم باید اضافه کنم که امکان برگزاری این مسابقات به صورت محدود و در چارچوب شیوه نامه های بهداشتی ستاد کرونا برگزار می شود. در ادامه و در سال 1401 هم قرار است یک برنامه کامل به همراه مدیران ورزش و کارشناسان 4 شرکت اصلی و همکاران در مناطق عملیاتی تهیه شود و سپس آن را به شورای مرکزی ورزش وزارت نفت ببریم که وظیفه آن درواقع برنامه ریزی و تبیین سیاست هاست و تمام زوایا را در نظر می گیرد. انشاءالله بتوانیم این برنامه را مصوب کنیم و در چارچوب قانونی، مسابقات المپیاد را انجام بدهیم. مطمئن باشید المپیادی که بر اساس چارچوب تدوین شده باشد، شور، نشاط و انگیزه ورزش کردن را در میان کارکنان ایجاد می کند. باز هم تاکید می کنم که برای برگزاری مسابقات، باید مجوز قانونی اخذ شود؛ چون ملزم هستیم که کار را در چارچوب قانون جلو ببریم.
یکی از وظایف این اداره کل، بحث سلامت کارکنان است. در این بخش در دوره های گذشته، کارهای خوبی انجام شده و مراکزی با عنوان کلینیک های طبی ورزشی و پایش سلامت در4 شرکت اصلی، بخصوص شرکت ملی نفت ایران دایر و یکسری تست هایی در قالب پایش، سنجش و اندازه گیری آمادگی جسمانی کارکنان انجام و برای آنها پرونده تشکیل شده است که متاسفانه با فراگیر شدن بیماری کرونا مجموعه ها تعطیل شدند و عملا این پروژه روی زمین ماند، از این رو این موضوع از اولویت های اداره کل به شمار می رود و باید این پروژه را عملیاتی کنیم . همانطور که گفتم، یکی از برنامه های اصلی ما اجرایی کردن این پروژه است که با هماهنگی همکاران در 4 شرکت اصلی و بهداشت و درمان، بحث شناسنامه سلامت برای کارکنان را حتما اجرایی و عملیاتی می کنیم.
ما در ابتدا به کارکنان رسمی و خانواده هایشان خدمات ارائه می کنیم. در بحث شناسنامه سلامت هم در برنامه ای که از قبل تهیه شده بود، صرفا این پروژه به کارکنان رسمی اختصاص دارد و خانواده های آنها در فاز دوم قرارمی گیرند؛ اما در مورد کارکنان مدت معین و موقت، بر اساس استعلامی که از مبادی ذیربط گرفته بودیم، در صورت داشتن امکانات و ظرفیت های موجود، ارائه خدمات به این کارکنان بلامانع است؛ اما در ابتدا، از کارکنان رسمی شروع می کنیم.
به هر شکل باید ظرفیت وجود داشته باشد که بتوانیم خدمات ارائه کنیم. معتقدم که اگر برنامه ریزی درست باشد، می توانیم به سایر عزیزان هم خدمات خوبی بدهیم. کما اینکه قبل از بیماری کرونا و تعطیلی اماکن ورزشی، به کارکنان مدت معین و مدت موقت هم خدماتی داده می شد.
از بحث ورزش همگانی که بگذریم، به ورزش قهرمانی می رسیم. چند سالی است که حال ورزش قهرمانی در نفت خوب نیست. در گچساران می بینیم تیم هندبال این شهر که زمانی به باشگاه های آسیا رفت و حتی چهارم شد، حالا به سختی در لیگ سرپا مانده و در رده تیم های پایین جدول قرار دارد. رشته های دیگر هم همین شرایط را دارند. برنامه ای برای سرپا شدن ورزش قهرمانی دارید که دوباره جان بگیرند؟
نمی خواهم مسؤولان قبلی را قضاوت کنم. شما به عنوان یک متخصص ورزشی که از بعد رسانه پیگیری می کنید، اعتقاد دارید که حال ورزش قهرمانی نفت خوب نیست و من هم این را قبول دارم. متاسفانه وجود یکسری بخشنامه های ورزشی کارشناسی نشده، باعث شد که در ورزش قهرمانی، شادابی و موفقیت های قبل را نداشته باشیم.
به هرحال و با توجه به سابقه ای که در ورزش قهرمانی کشور داشتم، می گویم که این دستورها، ضرر و خسرانی به سرمایه اصلی ما بود. در مناطق عملیاتی که بیشتر تیم های ورزشی قهرمانی در آن حضور دارند، بیش از 80 درصد از بدنه آنها را فرزندان کارکنان و 20 درصد بقیه را هم فرزندان و بومی ها تشکیل می دهند که از لحاظ مسؤولیت اجتماعی در برابر آنها مسؤول هستیم. بنابراین در قالب مسؤولیت اجتماعی به نظر می رسد که یکی از وظایف وزارت نفت، حمایت خوب از این تیم هاست و باید توجه ویژه ای به آنها شود. در همین خصوص، ما یک کارگروه ورزش قهرمانی تشکیل دادیم تا چالش ها و مشکلات موجود را برطرف کنند و قصد داریم در چارچوب قانون و دستورعمل های عملیاتی از آنها حمایت ویژه کنیم. در این خصوص، به یکسری مجوزها نیاز داریم که باید در شورای عالی ورزش وزارت نفت درباره آن تصمیم گیری شود. بتازگی در این شورا تغییراتی هم داده شده، به عنوان مثال، دکتر علی نژاد که قبلا مدیرکل ورزش وزارت نفت بودند و الان معاون وزیر ورزش در ورزش قهرمانی و حرفه ای وزارت ورزش هم هستند، می توانند به ورزش قهرمانی نفت کمک کنند. قصد داریم در ورزش قهرمانی، گام هایی جدی برداریم تا به پیشرفت های قابل توجهی دست یابیم.
وقتی یک تیم می خواهد در مسابقات قهرمانی حضور داشته باشد، باید معیارها و شاخص های این دسته از مسابقات را رعایت کند، به عبارت دیگر باید برای قهرمانی ابزار لازم را داشته باشد که به نظر من ابزار لازم، بحث نیروی انسانی یا همان ورزشکار است که در مناطق عملیاتی که عمدتا فرزندان کارکنان در تیم ها حضور دارند، مشکلی در این زمینه نداریم. تاکید می کنم که عمده نیروی انسانی تیم های قهرمانی ما فرزندان کارکنان هستند، بنابراین اگر خدماتی در بعد قهرمانی ارائه می شود، 80 درصد آن، به فرزندان کارکنانی7 برمی گردد و 20 درصد هم در مناطق عملیاتی به فرزندان کارکنان و نیروهایی که بومی همان مناطق حوزه نفت هستند، اختصاص می یابد. درواقع بومی ها انتظار به حق دارند و ما هم در قالب مسؤولیت اجتماعی به آنها خدمات می دهیم؛ البته این بودجه و اعتبارات در واقع برای فرزندان کارکنان نفت است و بازهم تاکید می کنم که اگر موضوع ورزش قهرمانی مطرح می شود، بحث ارائه خدمات به فرزندان کارکنان است که از دل ورزش همگانی بیرون می آید. این ورزشکاران افراد نخبه ای هستند که خیلی از آنها در ادامه به تیم ملی می رسند و در نهایت به ورزش کشور کمک می شود. در مورد بحث بودجه هم باید اشاره کنم که امکانات، اماکن و تاسیسات ورزشی خیلی خوبی در اختیارشان است که در همین بودجه گنجانده می شود. علاوه بر این در بودجه ای که برای این تیم ها در نظر گرفته می شود، نباید افراط و تفریط داشته باشیم. بودجه در نظر گرفته شده باید متعادل و کنترل شده باشد. از سوی دیگر هزینه ها هم باید کنترل شوند؛ اما کنترل هزینه، به معنای حذف بودجه نیست؛ بلکه به معنای استفاده بهینه از بودجه است. ما در این خصوص در اداره کل، کارگروه هایی تشکیل داده ایم که در کنار 4 شرکت اصلی با کارگروه های دیگر روی این موضوع کار و بر اساس عرف موجود، بودجه را پیش بینی می کنند و سپس در اداره کل، تحلیل و بررسی نهایی را انجام می دهیم و در نهایت از مجاری قانونی که شورای مرکزی ورزش نفت، یکی از آنهاست، تصمیم نهایی اتخاذ و سپس اجرایی و عملیاتی می شود. من ورزش قهرمانی نفت را در این سال ها همیشه دنبال کرده ام و می دانم که بودجه ورزش قهرمانی نفت، در این چند سال خیلی محدود شده، در حالی که کارشناسی شده و منطقی نبوده است. به طور مثال باید بگویم که آب معدنی که 500 تومان بوده، حالا شده 5 هزار تومان و به همین نسبت هزینه ها بالا رفته است. از سوی دیگر هزینه بلیت هواپیما، غذا، اسکان و... افزایش هم پیدا کرده است. بنابراین در وهله اول، از متولیان ورزش قهرمانی درخواست داریم که با ارائه راهکارهای متفاوت، در بحث هزینه ها، نهایت صرفه جویی را داشته باشند. از سوی دیگر هم اعتقاد داریم که بودجه، باید متناسب با حجم کار و تورم باشد. از ا ین رو سعی داریم، به تیم های قهرمانی کمک کنیم تا باز هم بدرخشند.
بر اساس در دستو رعمل فعلی، اولویت و توجه به ورزش خانواده ها و فرزندان آنهاست. در مناطق عملیاتی مثل مسجدسلیمان، گچساران، آبادان، مناطق نفت خیز جنوب، اهواز و آغاجاری، عمدتا نیروی ورزشی تیم ها را فرزندان کارکنان نفتی تشکیل داده اند که توان قهرمانی دارند و بسیاری از آنها الان در معیت تیم ملی هستند؛ اما 30درصد نیروی ورزشی این تیم ها از پیرامون حوزه نفت یا همان نیروهای بومی منطقه است که این کار همسو با اهداف مسؤولیت اجتماعی انجام شده است. در بعضی رشته ها و برخی پست ها مثل دروازه بانی که در فوتبال تخصصی است، ممکن است که نتوانیم از فرزندان و بومی های منطقه استفاده کنیم که در این مواقع مجبور می شویم از خارج مجموعه، بازیکنی جذب کنیم که کارشناسان تایید کرده باشند.
در بحث پیرامون مناطق عملیاتی و مسؤولیت اجتماعی، به عنوان مثال کمک های مستقیمی در زمینه ساخت اماکن و تاسیسات می شود و وزارت نفت، پروژه های زیادی را در این باره دنبال می کند. در خیلی از استان ها حتی کمک نقدی داده می شود. بخش دیگر جذب نیروهای بومی است. علاوه بر این، اگر در اماکن ورزشی ظرفیت خالی وجود داشته باشد، در یک چارچوب اجازه داده می شود که بومیان منطقه هم از آن ظرفیت استفاده کنند؛ البته تاکید می کنم که این کار بر اساس ضوابطی خاص انجام می شود.
این یک بحث کلی و مفصل است. در بحث ورزش حرفه ای، قانونگذار مجلس است و در سنوات گذشته تبصره ای را تصویب کرده بود که اختصاص کمک مستقیم به تیم های حرفه ای ممنوع است؛ اما در برنامه ششم توسعه هم در خصوص این موضوع گفته که تیم های حرفه ای، باید به تجاری سازی برسند و دولت هم باید در این زمینه کمک و زیرساخت را برای آنها فراهم کند، همچنین تسهیلاتی ارائه کند که تیم های ورزشی بتوانند سرپا بایستند؛ اما در این بین موضوعی که نادیده گرفته شده، بخش دولت است که باید کمک می کرد تا زیرساخت باشگاه های حرفه ای در نظام باشگاه داری حرفه ای به سرانجام برسد که متاسفانه دیده نشده است.
نظام باشگاه داری حرفه ای در قالب یک لایحه در مجلس است. اول باید نظام باشگاه داری حرفه ای تصویب می شد و بعد این تبصره می آمد که به تیم های حرفه ای کمک نشود. یعنی باید این زیرساخت ها آماده شود تا ببینیم درآمد تیم های حرفه ای از کجاست؟ مثلا در تمام دنیا تیم های فوتبال از 70 درصد محل حق پخش تلویزیونی به پول می رسند که ما محروم هستیم، ضمن اینکه بخش خصوص هم سرمایه گذاری نمی کند. حالا در برنامه توسعه هفتم که در دست تدوین است، از نمایندگان مجلس بخصوص خوزستان و ایلام که الان تیم حرفه ای در فوتبال دارند، درخواست می کنیم که این قانون و این تبصره را اصلاح کنند تا مشکل درآمدزایی حل شود.
هم سال پیش و هم امسال، وزارت ورزش و وزارت نفت توافق کردند که یکسری مجوز خاص به تیم هایی که در مناطق مرزی و عملیاتی حضور دارند، داده شود تا مبالغی به این تیم ها اختصاص یابد و پرداخت شود که عملی شد. امسال هم این پول در حساب تربیت بدنی خوزستان است و وزارت نفت فراتر از مسؤولیت خود، کار انجام داد؛ اما بحث گرفتن مجوز خاص از مراجع ذیصلاح، دست نفت نیست. نمایندگان مجلس، استاندار، فرماندار و شورای تامین پیگیر هستند که مشکل همانند سال های قبل حل شود و پول به این دو باشگاه برسد.
پیام من جدا از پیام وزیر نفت و پیام معاونت توسعه منابع انسانی نیست؛ هم مهندس اوجی و هم آقای علی مددی به بحث توسعه منابع انسانی پایدار و همچنین بحث رسیدگی به مناطق عملیاتی بسیار پایبند هستند و پیام من در واقع برگرفته از سخنان این عزیزان و رسیدگی به مناطق عملیاتی و توجه به ورزش کارکنان و خانواده های آنها به صورت فوری و جدی است. در خصوص ورزش و مسؤولیت اجتماعی تاکید داریم که مدیران در اداره کل نباید در اتاق های شیشه ای ستاد تهران بنشینند و تصمیم بگیرند؛ بلکه باید به سایت های مناطق عملیاتی بروند و برنامه ما این است که ماهانه در سکوها مستقر شویم. از سرخس و خانگیران گرفته تا آغاجاری، گچساران، مسجدسلیمان و تمامی مناطق عملیاتی نفتی کشور تا در کنار عزیزان همکار قرار بگیریم و چالش ها و مشکلات آنها را از نزدیک ببینیم. به عنوان مثال، گرمای 60 درجه تابستان، دود و آلودگی این مناطق را با تمام وجود حس کرده و بهترین شرایط را برای آنان فراهم کنیم.
در خصوص بحث سلامت کارکنان لازم است که اماکن ورزشی و پایش سنجش سلامت استراتژیک درست شود. 22 سال در مناطق نفت خیز و در حوزه اجرایی کار کرده ام، بنابراین مشکلات این مناطق را به خوبی می دانم و حالا سعی می کنم که این مشکلات را برطرف کنیم.
در پایان هم از شما و همکارانتان تشکر می کنم و امیدوارم با انعکاس خبرهای ورزشی، برای کارکنان و خانواده های آنها انگیزه ایجاد کنید تا در سلامت آنها سهیم باشید.
دروازه بان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان:
دروازه بان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در بازی با تیم مدعی گل گهر سیرجان موفق شد یک ضربه پنالتی حساس را دفع کند تا مرد اول تیمش در این دیدار باشد و با امتیاز از زمین خارج شوند. احمد گوهری می گوید گل نخوردن، وظیفه اوست و اگر هم پنالتی را گرفته، کارش را انجام داده و تیمش رفته رفته بهتر می شود و هدفشان در ادامه لیگ، کسب سهمیه آسیایی است. با دروازه بان جوان صنعت نفت آبادان در خصوص وضعیت این تیم گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
خدا را شکر همه چیز خوب است. به خوبی تمرین می کنیم و برای ادامه لیگ آماده می شویم.
بله همین طور است. متأسفانه در 3 هفته ابتدایی، آقای منصوریان در تمرینات و بازی ها حضور نداشت و این به ضرر ما بود، البته به صورت آنلاین با سایر اعضای کادر فنی در ارتباط بود؛ ا ما حضورش یک چیز دیگر است و به تیم روحیه و انگیزه می دهد. برای همین بعد از 3 باخت ابتدایی که اصلا حق تیم نبود، با حضور وی موفق شدیم امتیازات خوبی را بگیرم، بخصوص در قائمشهر که نساجی را با دو گل شکست دادیم.
بله همین طور است. آقای منصوریان از کنار خط به خوبی تیم را راهنمایی می کند و به بچه ها انگیزه می دهد؛ البته این را هم باید بگویم که در 3 بازی اول بخصوص در بازی سوم چند موقعیت گل داشتیم که به راحتی از دست دادیم و بعد در اثر یک غافلگیری گل خوردیم و نتیجه را واگذار کردیم. از سوی دیگر در این چند هفته ما چند محروم و مصدوم داشتیم و هیچ وقت با ترکیب کامل به زمین نرفتیم. همه اینها دست به دست هم داد تا نتیجه لازم را کسب نکنیم.
کارشناسان به من لطف داشتند. اگر تیم نتیجه گرفت، به خاطر کار گروهی است. من کار خاصی نکردم؛ چراکه وظیفه دارم که تیم گل نخورد.
وظیفه من این است که مراقب باشم دروازه ام باز نشود. پنالتی هم جزو بازی است. خوشبختانه موفق شدم ضربه مهاجم حریف را مهار کنم.
اصولا دروازه بان ها برای گرفتن پنالتی 50 – 50 فکر می کنند؛ اما من هم از مهاجم حریف شناخت داشتم و هم متوجه شدم که می خواهد ضربه را به کدام طرف بزند. برای همین راحت تر به سمت توپ رفتم و موفق شدم ضربه را مهار کنم.
ما تیم خوبی داریم. مطمئنا با حضور آقای منصوریان و آمدن بازیکن های مصدوم از این هم بهتر می شویم و تیم به رده های بالاتر در جدول می رسد. ما از ابتدا هم هدفمان این بود که نفت در رتبه های بالا باشد و حتی سهمیه آسیایی کسب کند.
برایم باعث افتخاراست که با منصوریان کار می کنم. او به من کمک کرد تا وارد فوتبال ایران شوم، درحالی که ۱۶ سال بیشتر نداشتم، حتی کمک کرد که به باشگاه صنعت نفت که باشگاهی ریشه دار است، ملحق شوم و این برایم یک افتخار است که وارد باشگاهی شده ام که به بازیکنان احترام می گذارد. از این رو در خدمت آقای منصوریان و مردم خوب آبادان هستم و همه تلاشم را می کنم تا فصل موفقی را در کنار هم داشته باشیم.
من در نفت مسجدسلیمان و پارس جنوبی بازی کردم و آنجا هم هواداران، تیمشان را خیلی دوست داشتند و به نوعی انتظارات بالا بود. برای همین با این جو آشنا هستم. در خصوص آبادان و صنعت نفت هم باید بگویم که مردم آبادان، فوتبالی هستند، ازاین رو من و سایر بازیکنان، همه توانمان را می گذاریم تا بتوانیم جایگاهی در شأن و شخصیت مردم آبادان کسب کنیم. این تیم، لایق بهترین هاست و سال ها ثابت کرده که از توان و ظرفیت خوبی برخوردار است. همیشه مشکلات مالی در کنار این باشگاه وجود داشته و محدودیت ها اجازه نداده توانایی بیشتری از خود به نمایش بگذارند؛ اما امیدوارم در ادامه فصل جدید بتوانیم عملکرد بهتری داشته باشیم و جایگاه بهتری برای این تیم کسب کنیم.
مطمئنا خیلی تاثیر دارد. امیدوارم هرچه زودتر این اتفاق در آبادان هم رخ دهد و هواداران به ورزشگاه بیایند. هواداران به ما انگیزه می دهند که بهتر بازی کنیم و برنده شویم، بخصوص هواداران آبادانی که بی نظیر هستند.
من و سایر بازیکنان سعی می کنیم بهترین نتایج را با صنعت نفت آبادان بگیریم و من هم به نوبه خودم قول می دهم به خوبی از دروازه نفت محافظت کنم.
تیم وزنه برداری نونهالان مناطق نفت خیز جنوب - اهواز قهرمان مسابقات وزنه برداری نونهالان استان خوزستان شد.
مسابقات وزنه برداری نونهالان استان خوزستان در تاریخ ۲۸ آبان ۱۴۰۰ در سالن ورزشی شهدای وزنه برداری خوزستان با حضور ۷۰ نونهال در قالب ۱۳ تیم(باشگاه ملی حفاری، مناطق نفت خیز جنوب، اهواز،امیدیه، اروندکنار، رامهرمز، ایذه، شوشتر، لالی، اندیکا، اندیمشک، بندرامام خمینی، بهبهان) برگزار شد.
این مسابقه به صورت اجرای صحیح تکنیک یک ضرب و دوضرب با هالتر آموزشی ۱۰ کیلویی برگزار شد.
نونهالان به ۱۰ گروه ۷ نفره تقسیم شدند و هر نوآموز ابتدا ۳ حرکت یک ضرب و سپس۳حرکت دوضرب پشت سر هم اجرا کرد. داوران مسابقه نیز به نونهالانی که اصول صحیح مکانیک یک ضرب تکنیک و دوضرب تکنیک را رعایت کردند، رأی سفید دادند.
در پایان این مسابقه به نفرات برتر نونهالان و تیم های اول تا سوم حکم قهرمانی اعطا شد.
60 نفر از بانوان کوهنورد مناطق نفت خیز جنوب - اهواز، ارتفاعات منطقه مال آقا باغملک را فتح کردند. بانوان کوهنورد تیم نفت اهواز در این صعود یک روزه که با هماهنگی هیأت کوهنوردی مناطق نفت خیز جنوب انجام شد، توانستند با موفقیت ارتفاعات مال آقا را فتح کنند. مال آقا در منطقه ای کوهستانی از سلسله جبال زاگرس واقع شده که رودخانه ای مواج و سرد از کنار آن می گذرد و مسیر فرح بخش و زیبایی را ایجاد کرده است. کوهنوردان از روستای باغملک به سمت مال آقا حرکت کردند و با پشت سر گذاشتن شهر قلعه تل و طی کردن چند کیلومتر راه از میان جنگل های انبوه بلوط به قله رسیدند.
کارمند گاز خراسان رضوی، سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی جوانان شد.
فدراسیون کشتی در حکمی حمید باوفا را به عنوان سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی جوانان ایران منصوب کرد.
حمید باوفا از ورزشکاران بنام صنعت نفت و کشور بوده که در شرکت گاز استان خراسان رضوی مشغول به خدمت است.
باوفا، قهرمان سابق کشتی فرنگی و دارنده چهار مدال آسیایی و جهانی در رده های جوانان و بزرگسالان است. در کارنامه مربیگری وی کسب عناوین قهرمانی و نایب قهرمانی تیم ملی کشتی فرنگی جوانان ایران به چشم می خورد. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی نیز در پیامی انتصاب حمید باوفا را به سمت سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی جوانان ایران به خانواده بزرگ صنعت گاز استان و کشور تبریک گفته و برای وی و همه کشتی گیران آرزوی موفقیت کرده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات