گفت وگوی «مشعل» با مشاور رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در امور زنان و خانواده
بانوان قهرمان زندگی خود باشند
سمیه راهپیما برنامه هاي توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي کشور خطوط اساسي و جهت گیری های کلي هدف ها و سیاست های هر بخش را تعيين می کنند و امور اجرايي نيز در مسير آن هدف ها پيش می روند. در حال حاضر نقش زنان براي سازمان ها و برنامه ريزان امور توسعه، يک اولويت انکارناپذير محسوب می شود. همانطور که می دانید توسعه علم، فناوری و نوآوری دنیا در رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی تاثیری بسیار دارد. در این میان، محوری ترین و اساسی ترین عامل موفقیت در این رشد و توسعه، نیروی انسانی است. زنان بالقوه نیمی از ظرفیت های انسانی را در حوزه های مختلف فعالیتی، بویژه علم و فناوری تشکیل می دهند. به عبارت دیگر، لازمه رشد و توسعه واقعی علم و فناوری در گرو مشارکت بیشتر زنان در این بخش است. زنان در امر پژوهش به دلیل نوع دیدگاه موشکافانه ای که دارند، می توانند بسیار موفق عمل کنند. یکی از آنها سميه قنبرپور، مشاور رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در امور زنان و خانواده است که توانسته در دوران فعالیت خود روی پروژه های «گیاه پالایی جهت پاکسازی خاک های آلوده به مواد نفتی» و «پروژه های کودهای شیمیایی و تست میدانی آنها» و... همکاری داشته باشد. در ادامه گفت وگوی «مشعل» با این بانوی موفق را می خوانید:
چه عواملی باعث شد به عنوان بانویی موفق در سطح صنعت شناخته شوید؟
موفقیت در زندگی شخصی و در محیط کار به عوامل مختلفی بستگی دارد که این عوامل، شامل شرایط محیط خانواده، کار، اجتماع و ویژگی های شخصیتی هر فرد می شود. بنده موفقیت خود را حاصل عوامل ذکر شده می دانم و همیشه سعی کرده ام در محیط کار با پشتکار، جدیت و روابط اجتماعی بالا فعالیت کنم و برای یاد گرفتن و تجربه کردن چیزهای جدید هراس و ترس نداشته باشم. سعی می کنم برای سازمانی که در آن کار می کنم، تعهد کاری داشته باشم و بخشی از مشکلات صنعت را حل کنم و راندمان بالایی در محیط کار خود داشته باشم.
از روند پیشرفت خود در صنعت نفت بگویید که از کجا شروع و چه مرحلی را طی کرده اید؟
از اردیبهشت سال 87 به عنوان قرارداد کار مدت معین به پژوهشگاه صنعت نفت آمدم و در دی سال 90 استخدام رسمی شرکت ملی نفت شدم. ابتدا به عنوان کارشناس طرح، در پروژه های کودهای شیمیایی و تست میدانی آنها فعالیت داشتم و بعد از رسمی شدنم به عنوان مسؤول پروژه روی موضوع «گیاه پالایی جهت پاکسازی خاک های آلوده به مواد نفتی» فعالیت کردم و خدا را شکر می کنم که نتایج به دست آمده، هم اکنون در سایت های عملیاتی آلوده به مواد نفتی به کار برده می شود و گره ای از مشکلات صنعت را برطرف می کند. در حال حاضر به عنوان مسؤول طرح «مدیریت و دفع آفات صنعتی و بهداشتی در سطح وزارت نفت» مشغول فعالیت هستم. علاوه بر فعالیت های ذکر شده، در سایر پروژه های مربوط به محیط زیست، به عنوان همکار و مشاور پروژه در حال خدمت رسانی هستم.
همچنین در حوزه مسؤولیت های اجتماعی شش سال نمایندگی پژوهشگاه در کارگروه محیط زیست مشاور بانوان صنعت نفت و سه سال عضویت شورای سرپرستی مهدکودک پژوهشگاه را به عهده داشته ام. در حال حاضر نیز با حکم ریاست پژوهشگاه صنعت نفت، جناب آقای دکتر توفیقی به مدت دو سال به سمت مشاور رئیس محترم پژوهشگاه در امور بانوان و خانواده منصوب شده ام .در همین زمینه نیز با هیأت مدیره مؤسسه پژوهش حنان (مرکز نگهداری دختران بد/ بی سرپرست) نیز همکاری دارم.
در زمینه کار و فعالیت اجتماعی چه کسی را سرلوحه خود قرار داده اید؟
با افتخار و سربلندی فرزند پدری هستم که زمانی که 14 ساله بودم، جان خود را فدای صنعت نفت کرد. من، سرمشق های این پدر را سرلوحه مسیر خود قرار داده ام؛ چراکه ایشان در کارهایشان بسیار با اراده بودند و در تمام لحظه ها خداوند را شاهد و ناظر بر تمامی اعمال خود می دانستند و علاقه بسیاری به همکاری و شرکت در امور خیریه داشتند. امیدوارم بتوانم راه این بزرگمرد را ادامه بدهم.
به نظر شما جنسیت چقدر در موفقیت سازمانی افراد موثر است؟
به نظر من، جنسیت تاثیر زیادی بر موفقیت ندارد و موفقیت هر فرد به ویژگی های شخصیتی مربوط می شود؛ اما متاسفانه در محیط کار، یکی از معیارهای موفقیت، جنسیت است. در موفقیت سازمانی، زمینه برای آقایان هموارتر است و فرصت های بیشتری برای پیشرفت به آنها داده می شود (حتی اگر هم اشتباهی داشته باشند)؛ اما برای پیشرفت بانوان در سازمان، مسیر سخت تر است و باید زنان با پشتکار و جدیت کار کنند و کمتر به آنها فرصت داده می شود و زنان باید با تمام سختی ها و مشکلات، در کارشان پشتکار، جسارت، شجاعت و روابط اجتماعی بالا داشته باشند تا در مسیر موفقیت و پیشرفت قرار بگیرند.
محیط کار چه نقشی در موفقیت کارکنان دارد؟
در محیط کار مسؤول بالادست، نقش موثری در موفقیت هر فردی دارد. هر چه محیط آرام باشد، می توان با تمرکز بیشتر و راندمان بالا فعالیت کرد. در غیر این صورت، هر روز شخص باید با مشکلات و حاشیه های اطراف خود روبه رو شود و همین موضوع بازده کار را پایین می آورد. خدا را شکر می کنم که بنده محیط کار آرامی دارم و در اینجا لازم می دانم از تمامی روسا از جمله دکتر نشاطی، دکتر راسخ و دکتر فرمهینی فراهانی تشکر و قدردانی کنم که همیشه مشوق و همراه بنده در اجرای فعالیت های محوله بودند و شرایط را برای من فراهم کردند تا بتوانم در حوزه های مختلف فعالیت کنم و موفق باشم.
حمایت پدر و مادر و همسر چه نقشی در موفقیت های تحصیلی و شغلی شما داشته است؟
بعد از فوت پدرم، مادر عزیزم برای ما هم نقش پدر داشتند و هم مادر و همیشه در تمام مراحل زندگی، یاور و همراه واقعی من بودند و هستند که از خداوند برای ایشان سلامت و عزت آرزومندم. از آنجا که بنده به عنوان همسر و مادر در محیط کار باید آرامش فکری و روحی کامل داشته باشم تا بتوانم وظایف سازمانی خود را به نحو احسن انجام دهم، بی شک همسرم این شرایط را برای بنده فراهم کرده که هم اکنون در این جایگاه قرار دارم.
چه توصیه ای به بانوان دارید؟
بانوان سرزمینم در هر جایگاهی که هستند، اهداف خود را با جدیت دنبال کنند و ناامید و مایوس نشوند و همیشه تلاش کنند قهرمان زندگی خود باشند و جنسیت را ملاک تشخیص توانایی افراد قرار ندهند.
سخن آخر با خوانندگان؟
آرزو می کنم، بانوان و دختران مستقل کشورم با خودباوری و شهامت وارد اجتماع شوند و با آگاهی، به رشد و ارتقای جامعه کمک کنند و خانم های خانه دار یک مادر مستقل، آگاه و با دانش باشند و بچه هایی تربیت کنند که آینده مملکت را به زیبایی رقم بزنند.