افزایش ظرفیت پالایشی از رسالتهای مهم دولت سیزدهم است
نقشه راه صنعت نفت برای 10 سال آینده
نقشآفرینی نفت در طرح توانمندسازی آموزگاران مناطق نفتخیز
روند مطلوب صنعت پتروشیمی ادامه دارد
4 هزار دستور کار تعمیراتی برای انتقال پایدار گــــاز صادر شد
خدمات رسانی 90 درصدی به بومیان تا شعاع 150 کیلومتر
از حضور در اعتصابات نفت تا نقش آفرینی در سیاست های عقیدتی و فرهنگی
چالش گازی اروپا بازی روسیه با سلاح انرژی
شفافسازی املاک در صندوقهای بازنشستگی
آمادگی کامل برای رویارویی با فصل سرما
سلام پر طمع استعمار به سرمایه ناشناخته ایرانیان
تماشای فیلم در آخرین ماه پاییز
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: جمهوری اسلامی ایران آماده است برنامه های آموزشی حوزه نفت و گاز برای کشورهای عضو اکو را توسعه دهد.
سیدابراهیم رئیسی، در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) که به میزبانی شهر عشق آباد ترکمنستان برگزار شد، گفت: جمهوری اسلامی ایران، اولویت ویژه ای برای همکاری و مشارکت اقتصادی با کشورهای آسیایی، بویژه همسایگان خود در آسیای جنوبی، آسیای غربی، آسیای میانه و قفقاز قائل است. وی افزود: بی شک تقویت نقش و جایگاه سازمان های منطقه ای به عنوان تسهیل کننده همکاری های دوجانبه و چندجانبه مورد توجه و اهتمام ماست که یکی از نمودهای واضح آن، سازمان همکاری های اقتصادی اکو است. رئیس جمهوری تصریح کرد: مجموعه اکو علاوه بر بهره مندی ویژگی های مادی قدرت همچون جمعیت نیم میلیاردی، مالکیت یک سوم منابع انرژی جهان، موقعیت بی نظیر ارتباطی میان اروپا با چین و روسیه با خلیج فارس و اقیانوس هند، نیروی انسانی جوان و پرتوان، دربردارنده هویتی ممتاز به نام اسلام است. وی ادامه داد: ما فقط همسایگانی توانمند نیستیم؛ بلکه میراث دار و در عین حال پیش برنده یک هویت اصیل منبعث از فرهنگ اسلامی هستیم که هم قادر است آینده بشریت را در درخشان ترین حالت رهبری کند و هم بالندگی و نشاط معنوی را به کالبد همکاری های همه جانبه میان ما تزریق کن. در سال های گذشته، دستاوردها و پیشرفت های خوبی در سازمان اکو به دست آمده است؛ اما کماکان فاصله معناداری میان موفقیت های حاصله با ظرفیت ها و توانمندی های واقعی سازمان وجود دارد. رئیسی، به موضوع انرژی و ظرفیت های تجاری آن اشاره و عنوان کرد: تکمیل اقدام های ناتمامی همچون ایجاد بازار منطقه ای برق اکو، ایجاد کنسرسیوم شرکت های انرژی اکو، عملیاتی شدن مرکز انرژی های پاک اکو و سازوکار همکاری صنایع پالایشی اکو باید در اولویت قرار گیرد.
رئیس جمهوری گفت: جمهوری اسلامی ایران افزون بر جدیت در همکاری در این حوزه ها، آماده است برنامه های آموزشی حوزه نفت و گاز برای کشورهای عضو اکو را توسعه دهد، همچنین علاقه مند هستیم پروژه های انتقال آب به کشورهای متقاضی از جمله جمهوری اسلامی ایران در دستور کار سازمان اکو قرار گیرد.
وی افزود: حمایت جمهوری اسلامی ایران از سازمان اکو و فعالیت های آن بدون قید و شرط است. تحریم های ظالمانه آمریکا علیه ایران نیز کوچک تر از آن است که خللی در اراده جمهوری اسلامی ایران در سیاست تعامل حداکثری با همسایگان و منطقه ایجاد کند.
رئیس جمهوری تصریح کرد: ایالات متحده آمریکا با خروج غیرقانونی از برجام و تحمیل تحریم های غیرقانونی یکجانبه، همچنین استقرار این سیاست ظلم حداکثری، نشان داد که منافعش با منافع جمعی منطقه ما سازگار نیست. منفعت منطقه ما همکارهای سودمند و برادری ملت های منطقه است. جمهوری اسلامی آماده است تمامی ظرفیت خود را برای تحقق این هدف انسانی و اسلامی به کار ببندد.
نشست هم اندیشی روابط عمومی های شرکت ملی نفت ایران با حضور مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت برگزار شد.
علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت در نشست هم اندیشی روابط عمومی های شرکت ملی نفت ایران (سه شنبه، 9 آذرماه) به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، با اشاره به اهمیت جایگاه روابط عمومی در پیشبرد اهداف سازمان گفت: باید با تلاش روابط عمومی ها تصویری مناسب از فعالیت ها و تلاش های شبانه روزی کارکنان صنعت نفت در اذهان عموم مردم ایجاد و به بهترین شکل ممکن ارائه شود.
وی اطلاع رسانی سریع، صریح، شفاف و بموقع در خصوص مسائل و بحران ها را یکی از اقدام های مهم روابط عمومی ها در صنعت نفت برشمرد و اظهار کرد: عملکرد روابط عمومی ها باید شفاف و سنجش پذیر باشد و در این مسیر ضرورت دارد روابط عمومی به شکل کاملاً حرفه ای و به روز اداره شود.
فروزنده همچنین به ایفای صحیح نقش روابط عمومی ها در بخش مسؤولیت های اجتماعی و لزوم اعمال برخی اصلاحات در برنامه های اجرایی برای بررسی و رفع چالش ها در این بخش تأکید کرد.
در ادامه این نشست مجید بوجارزاده، رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران، ضمن تشریح اقدام ها و برنامه های این مجموعه گفت: مسائل و چالش های اجرایی روابط عمومی ها پیش از این شناسایی و در قالب برنامه استراتژیک تدوین شده است، همچنین برای بهبود عملکرد و ارتقای فعالیت ها نیز برنامه ها و تدابیری اندیشیده شده که با حمایت کاملی که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از روابط عمومی ها دارند، بزودی شاهد به ثمر نشستن آن خواهیم بود.
وی افزود: هماهنگی روابط عمومی ها و حرکت همسو با خط مشی ها و سیاست های کلان شرکت ملی نفت ایران و تعامل نزدیک با مدیران عامل و مدیریت ها برای اطلاع از وضع پروژه های شرکت ها از موارد ضروری و مهمی است که باید در رویه ها مدنظر قرار گیرد.
بوجارزاده همچنین بر لزوم برنامه ریزی دقیق میان مدت و بلندمدت برای اجرای فعالیت ها در روابط عمومی، توجه ویژه به مسؤولیت های اجتماعی و ارائه راهکار و برنامه ریزی برای کاهش آسیب های اجتماعی و چالش ها، بخصوص در مناطق عملیاتی تأکید کرد.
در این نشست، رؤسای روابط عمومی شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران نیز به بیان نظرات، دیدگاه ها و بررسی چالش های این حوزه در بخش های اطلاع رسانی، ارتباط با رسانه ها، فرهنگی، مسؤولیت اجتماعی، ساختار، نیروی انسانی و... پرداختند.
استاندار کرمانشاه گفت: طرح توسعه پتروشیمی اوره و آمونیاک کرمانشاه تا سال ۱۴۰۲ به بهره برداری خواهد رسید و طی آن ظرفیت تولید پالایشگاه ۲ برابر خواهد شد. هوشنگ بازوند در بازدید از فاز دوم طرح توسعه پتروشیمی اوره و آمونیاک کرمانشاه گفت: ظرفیت تولید این فاز به اندازه فاز نخست و کل اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این طرح ۹ هزار میلیارد تومان است که تاکنون ۴ هزار میلیارد تومان آن هزینه شده است. وی طرح توسعه پتروشیمی اوره و آمونیاک کرمانشاه را یک طرح کم نظیر دانست و افزود: این طرح در توسعه اشتغالزایی و ارزآوری برای استان و منطقه بسیار مؤثر خواهد بود.
بر اساس این گزارش، پتروشیمی اوره و آمونیاک کرمانشاه در ۳۰ کیلومتری مرکز استان واقع شده و سالانه حدود یک میلیون تن محصول تولید می کند.
استان کرمانشاه سه مجموعه فعال پتروشیمی دارد و مجموعه چهارم نیز در اسلام آباد غرب در دست احداث است.
در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس
سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: طرح اجرای پروژه های ریلی با تهاتر نفت، در نشست این کمیسیون بررسی شد. محمدمهدی مفتح، در تشریح نشست عصر روز سه شنبه (9 آذرماه) کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: در این نشست، طرح اجرای پروژه های ریلی با تهاتر نفت بررسی شد. وی افزود: بر اساس این طرح، به دولت اجازه داده می شود تا از طریق شرکت های تابع وزارت نفت، روزانه تا یک میلیون بشکه نفت خام به پیمانکاران در حوزه های تعریف شده در قانون تحویل دهد. سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: درباره این طرح، بررسی های بسیاری انجام و مقرر شد در صورت عملی شدن آن، روشی نو برای اجرای طرح های عمرانی در کشور کلید بخورد که با وجود تحریم های ظالمانه، بتوانیم پروژه های اجرایی و مهم را از طریق تهاتر نفت خام به سرانجام برسانیم.
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی:
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امروز باید بیش از گذشته مراقب اتلاف سرمایه های میان نسلی باشیم، گفت: الگوی مصرف گاز در کشور باید تغییر کند. علیرضا سلیمی با بیان اینکه افزایش مصرف گاز در کشور دلایل متعددی دارد، گفت: در شرایط کنونی از یک سو با توسعه صنایعی روبه رو هستیم که خود به گاز نیاز دارند و از سوی دیگر مصرف در منازل و اداره ها به حد بی رویه ای در حال افزایش است. وی با تأکید بر اینکه نوع مصرف انرژی و گاز باید تغییر کند، گفت: متأسفانه مشاهده می شود در بعضی از اداره ها، مواقعی که کارکنان در آن حضور ندارند، وسایل گرمایشی روشن می مانند و در بخش خانگی نیز برخی ها، دمای خانه را آن قدر گرم می کنند که همانند فصل تابستان می شود، از این رو باید در الگوی مصرف انرژی بویژه گاز بازنگری شود. عضو هیأت رئیسه مجلس تصریح کرد: متأسفانه در دولت گذشته، سرمایه گذاری مناسبی در بخش تولید گاز انجام نشده که این موضوع مشکلاتی را ایجاد کرده است؛ البته برطرف کردن چنین مشکلی چند سال طول خواهد کشید. سلیمی بیان کرد: همه ما باید الگوی مصرف گاز را رعایت کنیم و به نوعی اراده ای عمومی ایجاد شود تا بتوانیم زمستان امسال را بخوبی و بدون مشکل یا بحران پشت سر بگذاریم.
در بیست وسومین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس چه گذشت؟
۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) در بیست وسومین نشست خود، بر سر افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ای تولید روزانه در ماه ژانویه (دی – بهمن) به توافق رسیدند.براساس تصمیم روز پنجشنبه )۱۱ آذرماه(، نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس، تولید نفت خام کشورهای عضو این ائتلاف بدون توجه به برداشت کشورهای مصرف کننده بزرگ از ذخایر نفت خام استراتژیک و شیوع سویه اُمیکرون ۴۰۰ هزار بشکه افزایش می یابد. اعضای اوپک پلاس در این نشست تأکید کردند در صورت وقوع اتفاق غیرقابل پیش بینی و مازاد عرضه در بازار نفت، نشست فوق العاده برگزار کنند. اوپک و متحدانش در نوزدهمین نشست خود در ماه ژوئیه توافق کردند هر ماه تولیدشان را در مجموع ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند تا به محدودیت عرضه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز پایان بخشند، این تصمیم از ماه اوت اجرایی شده است. اوپک پلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹، از ماه مه 2020 تولید خود را از ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرد، اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرده است. اعضای این ائتلاف تصمیم گرفتند بیست وچهارمین نشست مشترک ائتلاف اوپک پلاس چهارم ژانویه ( ۱۴ دی ماه) برگزار شود.
بیانیه بیست وسومین نشست اوپک پلاس
بیانیه بیست وسومین نشست وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس بر اهمیت ادامه تلاش ها برای حفظ توازن بازار نفت تأکید کرد.
به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، بیست وسومین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک به صورت ویدیوکنفرانس برگزار شد.در این نشست بر تعهد مستمر کشورهای شرکت کننده در توافقنامه همکاری (DoC) برای اطمینان از ثبات و تعادل بازار نفت تأکید شد.
تأکیدهای نشست کشورهای تولیدکننده نفت عضو اوپک و غیر اوپک با توجه به بنیان های کنونی بازار نفت:
۱. تصمیم دهمین نشست وزیران کشورهای عضو و غیر عضو اوپک (۱۲ آوریل ۲۰۲۰) که پس از آن در نشست های بعدی از جمله در نوزدهمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس (۱۸ ژوئیه ۲۰۲۱) هم تأیید شده بود، مورد تأکید قرار گرفت.
۲. برنامه تسهیل توافق کاهش تولید و سازوکار تعدیل ماهانه تولید که در نوزدهمین نشست وزیران اوپک پلاس تصویب شده بود، دوباره تأیید و بر اساس آن مقرر شد مجموع عرضه ماهانه اوپک پلاس در ژانویه ۲۰۲۱ نیز ۴۰۰ هزار بشکه در روز و بر اساس جدول زیر افزایش یابد.
۳. موافقت شد که این نشست برای بررسی تحولات بیشتر ویروس همه گیر کرونا ادامه یابد و به نظارت دقیق بر بازار ادامه دهد و در صورت نیاز به سرعت مقدار عرضه را تعدیل کند.
۴. به دلیل درخواست کشورهای خاطی در رعایت سهمیه کاهش تولید، فرصت ایجادشده برای جبران تخطی ها تا پایان ژوئن ۲۰۲۱ تمدید شد. کشورهای خاطی باید برنامه های جبرانی خود را بر اساس بیانیه پانزدهمین نشست وزارتی اوپک و غیر اوپک ارائه دهند.
۵. بر اهمیت حیاتی پایبندی کامل به سهمیه تولید اعضا و سازوکار جبران تخطی ها دوباره تأکید شد.
۶. در پایان مقرر شد بیست وچهارمین نشست مشترک وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو و غیر عضو اوپک (اوپک پلاس) چهارم ژانویه ۲۰۲۲ (۱۴ دی ماه ۱۴۰۰) برگزار شود.
تکلیف دبیرکل اوپک تا یک ماه آینده مشخص می شود
وزیر نفت پس از پایان یکصد و هشتاد و دومین نشست اوپک گفت: تا یک ماه آینده دبیرکل جدید سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) مشخص می شود.
جواد اوجی اظهار کرد: در این نشست مسائل مدیریتی اوپک از قبیل اداری و مالی بررسی شد.
وی دیگر بحث این نشست را انتخاب دبیرکل جدید این سازمان اعلام کرد و افزود: دبیرکلی محمد سانوسی بارکیندو، اوت ۲۰۲۲ (مردادماه ۱۴۰۱) به پایان می رسد.
وزیر نفت با بیان اینکه در این نشست اعلام شد کشورهای عضو اوپک کاندیدای خود را برای دبیرکل تا یک ماه آینده اعلام کنند، تصریح کرد: تا یک ماه آینده تکلیف دبیرکل جدید اوپک مشخص می شود.
اعضای اوپک در جریان برگزاری یکصدوهشتادودومین نشست عادی برونو ژان ریچارد ایتوا، وزیر نفت کنگو را به عنوان رئیس دوره ای نشست های اوپک، گابریل امباگا اوبیانگ لیما، وزیر صنعت، معدن و انرژی گینه استوایی را به عنوان رئیس علی البدل دوره ای اوپک و علاء الیاسری، نماینده عراق در هیئت عامل اوپک را به عنوان رئیس هیئت عامل این سازمان در سال ۲۰۲۲ برگزیدند.
وزیر نفت:
وزیر نفت با تأکید بر اینکه افزایش ظرفیت پالایشی از رسالت های مهم دولت سیزدهم است، درباره افزایش مصرف تولید فرآورده های نفتی در کشور هشدار داد.
جواد اوجی روز دوشنبه (هشتم آذرماه) در نشست با سرمایه گذاران شرکت های پتروپالایش کشور گفت: تاکنون تلاش های زیادی انجام شده است و این پروژه ها و طرح ها سرانجام واگذار شدند، از سویی همه در جریان ظرفیت پالایش کشور هستند که شاید بتوان گفت اگر کرونا نبود، شاید مصرف بنزین در کشور بیش از ۱۲۰ میلیون لیتر در روز بود، در حالی که تولیدمان ۱۰۶ میلیون لیتر در روز است. وی ادامه داد: در چند سال اخیر هم در حوزه افزایش ظرفیت پالایش کشور سرمایه گذاری نشده و طرح ها به بهره برداری نرسیده است و اگر با همین دست فرمان حرکت کنیم و طرح ها هم زمین بمانند، دغدغه ای که امروز برای کسری گاز وجود دارد، به مرور وارد حوزه فرآورده ها هم می شود و دو تا سه سال آینده باید به مقدار نصف مصرف فرآورده کشور، واردات داشته باشیم. وزیر نفت با تأکید بر اینکه یکی از برنامه های دولت سیزدهم و رسالت های مهم آن افزایش ظرفیت پالایشی است، اظهار کرد: برای این موضوع نظام پای کار آمده است، طرح ها مصوب شده و مجوز لازم هم داریم و خوشبختانه زحمات زیادی کشیده شده، هرچند پیشرفت پروژه ها همچنان با حد مطلوب فاصله دارد. اوجی افزود: رئیس جمهوری هم در این باره مکاتباتی با مقام معظم رهبری (مدظله العالی) داشته است که اگر دغدغه ای در تأمین خوراک باشد، برطرف می شود. وی یادآور شد: ظرفیت پالایشی کشور تعریف چندانی ندارد و مصرف در بخش حمل ونقل و استفاده در صنایع و نیروگاه ها افزایشی است، بنابراین این طرح ها باید به بهره برداری برسد و وزارت نفت هم حمایت می کند، این نشست های مشترک هم هر دو تا سه ماه یک بار برگزار می شود. وی همچنین اعلام کرد که هر طرحی هم که پیش نرود شامل لغو مجوز و واگذاری به دیگر شرکت ها می شود. در ادامه این نشست، مسئولان هشت پروژه پتروپالایشی شامل سه پروژه با خوراک میعانات گازی و پنج پروژه با خوراک نفت خام گزارشی به وزیر نفت ارائه کردند.
سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از آغاز دوباره ثبت نام کارت هوشمند سوخت المثنی در دفاتر پلیس +۱۰ از روز دوشنبه (هشتم آبان ماه) خبر داد. فاطمه کاهی گفت: ثبت نام کارت هوشمند سوخت المثنی به دلیل اختلال به وجود آمده در سامانه هوشمند سوخت در هفته ابتدایی آبان ماه به صورت موقت متوقف شده بود که این امکان هشتم آبان ماه دوباره برای متقاضیان فراهم شده است. وی افزود: با توجه به ضرورت غیرفعال شدن کارت سوخت پیشین برای ثبت درخواست دریافت کارت سوخت المثنی، نیاز بود ارتباط مرکز ثبت درخواست با سامانه هوشمند سوخت دوباره برقرار شود که هم اکنون این سیستم فعال شده و درخواست متقاضیان در دفاتر پلیس +۱۰ ثبت می شود. سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اولویت دریافت کارت هوشمند سوخت المثنی را با توجه به وقفه به وجودآمده برای خودروهای نفت گازسوز، خودروهای عمومی بنزین سوز و وانت بارها اعلام و تأکید کرد: کارت هوشمند سوخت خودروهای شخصی نیز طبق روال گذشته صادر می شود، اما ممکن است اندکی بیشتر از حد انتظار زمان بر باشد. کاهی تصریح کرد: زمان انتظار صدور کارت هوشمند سوخت المثنی پیش از این بازه زمانی حدود یک ماهه بود که این زمان با توجه به وقفه به وجودآمده و افزایش تعداد درخواست ها ممکن است حداکثر تا ۴۵ روز افزایش یابد.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران گفت: صنعت گاز در حوزه کالا و اقلام بخش توزیع و انتقال گاز ۱۰۰ درصد خودکفاست و در حوزه پالایشگاه هم حداکثر تا دو سال آینده به خودکفایی می رسیم. به گزارش خبرگزاری تسنیم، محسن مظلوم فارسی باف روز سه شنبه(نهم آذرماه) در حاشیه امضای قرارداد ساخت ۱۰ نمونه صنعتی بوسنج گاز طبیعی با یک شرکت فناور در پارک علم و فناوری خراسان رضوی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: تا پایان امسال تولید اقلام راهبردی آغاز می شود و طی فرآیندی سه ساله، همه ۲۹ قلم کالای راهبردی وارد مرحله تولید خواهند شد. وی افزود: ارزبری این اقلام با قیمت پارسال ۲۵۰ میلیون یورو بوده و ساخت داخلی آنها، صرفه جویی ارزی و توسعه مهارت های علمی، کارآفرینی و ایجاد اشتغال را به دنبال دارد. مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: از سال ۹۸ مباحث مرتبط با فناوری های راهبردی و چالش های این حوزه در صنعت گاز بررسی و شناسایی شد و در سه بخش پالایش، انتقال و توزیع متمرکز شدیم و با این اقدام ۲۹ قلم کالای راهبردی صنعت گاز را که بیشتر مختص پالایش است، شناسایی کردیم.
قرارداد سه جانبه سوآپ گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از خاک جمهوری اسلامی ایران با حضور رؤسای جمهوری ایران و جمهوری آذربایجان امضا شد. این قرارداد سه جانبه با حضور سیدابراهیم رئیسی و الهام علی اف، رؤسای جمهوری ایران و جمهوری آذربایجان به امضا رسید.
بر اساس این قرارداد که شامگاه یکشنبه (هفتم آذرماه) پس از پایان دیدار دوجانبه رؤسای جمهوری دو کشور، توسط وزرای نفت ایران و آذربایجان امضا شد، قرار است سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از خاک جمهوری اسلامی ایران انتقال یابد. وزیر نفت در حاشیه توافق سه جانبه سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان گفت: طی یک ماه گذشته ما مذاکرات تنگاتنگی با طرف آذربایجانی و کشور ترکمنستان در بحث انتقال گاز از ترکمنستان به آذربایجان که در حقیقت سوآپ گازی محسوب می شود، داشتیم که خوشبختانه امروز به این قرارداد سه جانبه منجر شد. وی افزود: در این قرارداد ما تقریباً سالانه نزدیک به ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز را از طرف ترکمنستان و منطقه سرخس دریافت خواهیم کرد و از آستارا تحویل آذربایجان می دهیم. این قرارداد در حقیقت مناسبات انرژی خوبی است که خوشبخانه امروز این گام برداشته شد و قرارداد بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان به امضا رسید. وزیر نفت در خصوص بحث تسویه بدهی ایران به ترکمنستان در خصوص قرارداد گازی تصریح کرد: خوشبختانه با راهکارهای خوب وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران، به زودی نخستین قسط پرداخت ما بابت تسویه بدهی به طرف ترکمنستانی پرداخت می شود.
یک کارشناس مسائل بین الملل قرارداد سوآپ گاز را اصلی ترین موفقیت راهبردی چهار ماه دولت سیزدهم عنوان کرد.
حسن هانی زاده، با اشاره به نقش راهبردی قرارداد سوآپ گازی سه جانبه میان ترکمنستان، ایران و جمهوری آذربایجان گفت: این توافقنامه گازی که در حاشیه پانزدهمین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) در عشق آباد ترکمنستان امضا شد، گشایشی اقتصادی درباره کشورهای جنوب قفقاز بود که ایران را به عنوان کریدور انتقال انرژی گاز به دیگر کشورهای غرب آسیا و حتی جنوب خلیج فارس معرفی می کند.
وی افزود: قابلیت اجرای سریع این قرارداد به نحوی است که از اول دی ماه امسال و بدون سقف زمانی شاهد انتقال گاز به آذربایجان خواهیم بود که نشان دهنده عزم جدی سه کشور به ویژه طرف ایرانی برای ترمیم و تقویت روابط اقتصادی میان کشورهای همسایه است. این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: با امضای این قرارداد با ایران به نظر می رسد کشور جمهوری آذربایجان درصدد تغییر رویکرد سیاسی خود نسبت به ایران بوده و سعی کرده است با امضای توافق نامه سوآپ گازی به نوعی سیاست های گذشته خود را ترمیم کند که این موضوع گام مثبتی برای همکاری میان ایران، جمهوری آذربایجان و کشورهای جنوب قفقاز است. وی عنوان کرد: در دولت سیزدهم رویکرد روابط بین الملل اقتصادی با تأکید بر همکاری با کشورهای همسایه حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده تا از این طریق فشارهای اقتصادی ایجادشده در بستر تحریم ها کاهش یابد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: قرارداد سوآپ گازی مبادلات اقتصادی ما با همسایگان را افزایش می دهد و در حوزه های دیگر نیز کارساز خواهد بود و در مسائل دیگر همچون تهاتر راهگشاست. فریدون عباسی به توافق سه جانبه سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان اشاره کرد و گفت: هرچند اجرای کامل این توافق مهم است، اما چنین قراردادی می تواند بخشی از ناترازی گاز در زمستان به ویژه در مناطق شمالی کشور را برطرف کند. عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: توافق سه جانبه سوآپ گازی میان ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان در شرایطی که ما با افت فشار در بعضی از میدان های گازی پارس جنوبی روبه رو هستیم، برای ما مفید خواهد بود، در عین حال امیدواریم این قرارداد در زمان لازم اجرایی و عملیاتی شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر اینکه سیاست قطعی ایران و راهبرد محوری وزارت نفت، گسترش همکاری با همسایگان و دیگر کشورها در حوزه انرژی است، گفت: قراردادهای سوآپ سبب افزایش تعاملات منطقه ای می شود. مجید چگنی افزود: همکاری های گسترده با دیگر کشورها به منظور ارتقای دیپلماسی انرژی در دستور کار قرار گرفته است که قرارداد سه جانبه سوآپ گاز برای انتقال گاز ترکمنستان به آذربایجان نیز همسو با این هدف اجرایی شد. معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه افق مصرف گاز در دنیا، تبدیل شدن به سوخت نخست تا سال ۲۰۵۰ میلادی است، گفت: هدف این است که بتوانیم از ظرفیت های موجود برای ایجاد ارتباطات گسترده تر با کشورهای همسایه استفاده کنیم و همکاری های خود با آنها را در زمینه های مختلف افزایش دهیم. چگنی با اشاره به وجود ظرفیت های بالقوه در این زمینه تأکید کرد: در صورت آمادگی کشورهای همسایه، امکان سوآپ گاز در کشور وجود دارد و این موضوع سبب همبستگی بیشتر در منطقه می شود و همکاری های منطقه ای را نیز افزایش می دهد. وی تصریح کرد: از جمله الزامات قراردادهای سوآپ گاز، تعهد بالا برای اجرایی شدن قرارداد بین تولیدکننده، مصرف کننده و کشور ترانزیت کننده گاز است که این موضوع افزون بر گسترش همکاری های ما در منطقه، این امکان را فراهم می کند تا با همه توان، امنیت انرژی در این مسیر را برقرار کنیم. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه در چنین قراردادهایی، نفس قرارداد مهم تر از میزان و حجم گاز سوآپ شده است، افزود: قراردادهای سوآپ عموماً ابعاد گوناگونی در زمینه های مختلف اقتصادی، ژئوپولیتیک، امنیتی و فرهنگی دارند که می تواند برای همکاری های بین المللی ما به ویژه در حوزه انرژی و تجارت جهانی گاز بسیار حائز اهمیت باشد.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: توافق سه جانبه سوآپ گازی ایران، ترکمنستان و آذربایجان کمک به تحریم شکنی است و نشان داد تحریم هم نمی تواند در این بخش به ما آسیب بزند. حسین حسین زاده به توافق سه جانبه سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان اشاره و اظهار کرد: به دلیل آنکه ما در میدان های گازی پارس جنوبی با افت فشار روبه رو هستیم، این نوع قرارداد سوآپ گازی باید زودتر اجرایی می شد. عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: توافق سه جانبه سوآپ گازی ایران، ترکمنستان و آذربایجان کمک به تحریم شکنی است و امضای این قرارداد نشان داد تحریم هم نمی تواند در این بخش به ما آسیب بزند.
حسین زاده بیان کرد: امضای توافق سه جانبه سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان حرکتی بسیار ارزشمند از سوی سربازان دیپلماسی انرژی بود که جای تشکر دارد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نخستین نشست خبری خود با رسانه هاتشریح کرد
مشعل نخستین نشست خبری محسن خجسته مهر در قامت مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هفته گذشته برگزار شد و او ضمن ارائه گزارش عملکرد و ارانه نقشه راه این شرکت به تشریح اقدامهای این دولت در این مدت کوتاه پرداخت و پاسخگوی پرسش های خبرنگاران هم شد.
معاون وزیر نفت با دو خبر خوش هم در جمع اصحاب رسانه حاضر شد و با اعلام این خبر که برای پایداری سوخت زمستانی، برنامه بسیار فشرده ای از دو ماه پیش تاکنون در حال انجام است تا نخستین ردیف عملیاتی پالایشگاه خشکی فاز ۱۴ پارس جنوبی در دی ماه امسال به بهره برداری برسد، افزود: می توانیم بخشی از گازی که امکان فرآورش آن را نداشتیم، با نخستین ردیف این پالایشگاه شیرین سازی کنیم و تحویل شبکه گازرسانی دهیم.
خبر دوم او مربوط به پروژه مرکاپتان زدایی بود که اعلام کرد: برای بالابردن توان صادراتی و بازاریابی بهینه و بهتر، یک پروژه مرکاپتان زدایی با ظرفیت روزانه حدود ۸۰ هزار بشکه میعانات گازی در هفته های اخیر راه اندازی شده و به بهره برداری رسیده است، هم اکنون این پروژه عملیاتی است که توان صادرات میعانات گازی را افزایش می دهد.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ابتدای این نشست خبری به تشریح اولویت ها، اقدامها و برنامه کاری و رونمایی از نقشه راه این شرکت پرداخت.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با برشمردن پنج مولفه اصلی اقتدار هر کشور به مؤلفه های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، نظامی و اقتصادی اشاره کرد و گفت: صنعت نفت و ذخایر نفت و گاز تضمین کننده آن مؤلفه اقتصادی اقتدار کشور است و اگر ما می خواهیم این مؤلفه را احراز کنیم و بگوییم ما در بخش اقتصادی اصالت و توان داریم، اقتدار ما برگرفته از توان اقتصادی ماست، باید به سراغ صنعت نفت و ذخایر نفت و گاز کشور برویم.
او شرکت ملی نفت ایران را در ردیف ۱۰ شرکت بزرگ نفتی دنیا از نظر دارایی فیزیکی خواند و این موضوع را یادآور شد که افزون بر دارایی های فیزیکی و روسطحی، حدود ۱۲۰۰ میلیارد معادل بشکه نفت در زیر زمین ثروت داریم که ذخایر نفت خام، گازطبیعی، مایعات گازی و میعانات گازی است و کمتر کشوری در جهان وجود دارد که این ویژگی ممتاز را داشته باشد. وی ادامه داد: ایران از نظر ذخایر نفت و گاز در مجموع رتبه نخست را در جهان دارد؛ به همین دلیل شرکت ملی نفت ایران و صنعت نفت مؤلفه اقتدار اقتصادی کشور را رقم می زند و ما در این مسیر حرکت می کنیم؛ این شرکت حدود ۴۰۰ مخزن نفت و گاز و حدود ۱۲۰۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام هیدروکربور زیرزمینی دارد که ۳۴۰ میلیارد بشکه از این ۱۲۰۰ میلیارد بشکه را با روش های معمول و اولیه بدون نیاز به فناوری هایی که نداریم، می توانیم به تولید برسانیم. همچنین ایران پس از روسیه با حدود ۳۴ تریلیون مترمکعب ذخیره گازی، دومین دارنده ذخایر گازی دنیاست.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: قادر خواهیم بود تا یکصد سال آینده با ذخایر شناخته شده کنونی نفت خام و گاز طبیعی تولید کنیم، هنوز ظرفیت های اکتشافی در بخش های دریایی و خشکی را بررسی نکرده ایم، همچنین لایه های پرشمار زمین شناسی وجود دارد که هنوز کشفیات آن را بررسی نکرده ایم و بعدها آنها به ذخایر نفت و گاز ایران اضافه خواهند شد.
محسن خجسته مهر همچنین برخورداری ایران از حدود ۲۴ پالایشگاه گازی، بیش از ۱۳۰ واحد فرآورشی و بهره برداری و حدود ۱۴۰ دکل حفاری خشکی و دریایی در کشور را مورد اشاره قرار داد و این موضوع را گفت که کشورمان توان دریانوردی و شناوری بسیار مطلوبی دارد؛ افزون بر مجهز بودن به ناوگان کشتی حمل نفت، فرآورده و میعانات گازی با توان لجستیک بالا، از قدرت خدمات شناوری در دریا در حد قابل قبولی برخوردار هستیم.
او به توان بالای تخصصی نیروی انسانی کشور در بخش بالادستی هم تراز رده های بالای دنیا اشاره کرد و افزود: کشور دارای نیروی انسانی جوان، چابک، دانا و دارای علم و دانش است و همه در دنیا به این موضوع اذعان دارند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه سخنان خود از برنامه ریزی در این شرکت خبر داد که براساس آن در ۱۰ سال آینده تولید روزانه گاز به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب و ظرفیت تولید نفت خام کشور نیز به ۵ میلیون بشکه برسد که تحقق آن را مستلزم مهیا شدن مفروض ها و الزامهای این برنامه ها دانست و ادامه داد: براساس برنامه ریزی انجام شده و تحقق این هدف در بخش نفت به حدود ۹۰ میلیارد دلار و برای توسعه میدان های گازی حدود ۷۰ میلیارد دلار طی این ۱۰ سال باید سرمایه گذاری شود.
با تحقق الزام ها و مفروض های این برنامه ها آمادگی داریم ظرفیت پالایش نفت خام و صادراتی کشور را به ۱.۵ برابر پیش از تحریم ها برسانیم، این موضوع گویای آن است که توان هیدروکربوری زیرزمینی ایران بالاست و امکان تولید نفت و گاز داریم و این بزرگترین مزیت ایران در بخش صنعت نفت است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه ژئوپولیتیک و جغرافیای صنعت نفت سبب شده است بتوانیم امنیت انرژی پایدار را در منطقه، خاورمیانه و جهان رقم بزنیم و این مزیت ایران است، تصریح کرد: توان صادراتی ایران به یک راه ختم نمی شود؛ خلیج فارس، دریای عمان و خزر را داریم و موقعیت جغرافیای سیاسی کشور به گونه ای است که سهل الوصول ترین راه برای انتقال انرژی به منطقه، خاورمیانه و دنیا را خواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران سهم انرژی هیدروکربوری را به دلیل ارزش حرارتی و اهمیت انرژی هیدروکربوری در کوتاه مدت و میان مدت از سبد انرژی جهانی امکان پذیر و حذف ناشدنی دانست و گفت: این همچنان موضوع با اهمیتی است و در جاهایی که اهمیت انرژی هیدروکربوری را کم اهمیت می کنند، بیشتر از آنکه اقتصادی باشد، جنبه سیاسی دارد؛ بنابراین امنیت عرضه و تقاضای انرژی جهانی با انرژی هیدروکربوری قابل احراز است.
بخش دیگر سخنان خجسته مهر به موضوع سرمایه گذاری در صنعت نفت اختصاص داشت که ذیل آن از تعریف بسته های مختلف سرمایه گذاری در شرکت ملی نفت ایران خبر داد که در سبد سرمایه گذاری شرکت ملی نفت، سهم با اهمیتی برای بخش خارجی در نظر گرفته شده و این سهم در سبد سرمایه گذاری به طور کامل روشن شده است. ما برای تحریم از آن جهت که صبر کنیم، بمانیم و کاری انجام ندهیم، اصالتی قائل نیستیم، بنابراین از سرمایه خارجی بدون تحریم و بدون شرط و شروط استقبال می کنیم. اگر دنیا به دنبال پایداری و امنیت عرضه انرژی است، باید در سرمایه گذاری اش مشارکت کند، در غیر این صورت نمی تواند صنایع خود را اداره کند، البته این موضوع فقط برای محیط خارجی نیست و اگر صنایع داخل کشور نیز نیاز به خوراک دارند، باید بخشی از سودآوری خود را برای تأمین خوراک خود مورد استفاده قرار دهند و بخش پایین دستی آمادگی سرمایه گذاری در بخش بالادستی را داشته باشد.
او همچنین خبر داد که به زودی بسته های سرمایه گذاری بخش پایین دستی در بالادستی با حفظ مالکیت مخازن نفت و گاز و براساس قوانین و مقررات کشور و با رعایت سیاست های اصل ۴۴ اعلام می شود و گفت: جمهوری اسلامی دارای امن ترین کریدورهای عرضه انرژی به منطقه و جهان است و آمادگی داریم در چارچوب قوانین کشور با الگوها و روش های مختلف قراردادی سرمایه گذاری لازم را انجام دهیم و در همین مدت چند ماهه مذاکرات پرشماری با شرکت های خارجی انجام شده است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه بسته های سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز به طور کامل مشخص است، گفت: مذاکره با بعضی از شرکت های خارجی را آغاز کرده ایم و توان تخصصی، اجرایی و مالی شرکت های ایرانی امروز به حدی رسیده است که بخشی از سرمایه گذاری و توسعه نفت و گاز در بخش بالادست را در اختیار این ظرفیت بسیار بااهمیت قرار می دهیم.
وی افزود: این توان بالفعل و بالقوه در کشور وجود دارد تا کسی نتواند تکانه ای به اقتصاد کشور وارد کند و این همان اقتصاد مقاومتی نام دارد؛ اقتصاد مقاومتی به معنای آمادگی کامل در هر شرایط و هر حال است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران شرکت ملی نفت ایران از اعلام آمادگی برای فروش نفت خام، میعانات گازی و صادرات گاز و فرآورده حتی با امضای قراردادهای بلندمدت خبر داد و با اشاره به افزایش صادرات نفت خام و میعانات گازی پیش از تحویل گرفتن دولت سیزدهم و اعلام اینکه از ظرفیت های مختلف برای به حداکثر رساندن فروش نفت خام و صادرات میعانات گازی استفاده می کنیم، راهبرد شرکت ملی نفت ایران را در این مسیر ایمن سازی، بازارسازی و پایداری صادرات نفت و میعانات گازی خواند و افزود: این مجموعه به دنبال این موضوع است که بازارهای جدید پایدار و ایمن را برای فروش نفت، مطابق سیاست های اقتصاد مقاومتی و ادامه صادرات گسترش دهد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه با اشاره به ظرفیت های اکتشافی قابل توجه ایران به اهمیت گسترش اکتشاف های نفت و گاز به ویژه اکتشاف گاز به دلیل اهمیت تأمین نیاز داخل اشاره کرد و گفت: راهبرد شرکت ملی نفت ایران افزایش فعالیت های اکتشافی گاز است؛ بنابراین مطالعات گسترده ای را در برنامه داریم تا شناخت از ذخایر زیرزمینی را افزایش دهیم و بتوانیم ذخایر هیدروکربوری را برای کشور احراز کنیم. مبنای برنامه ریزی ۱۰۰ ساله کشور شناخت ذخایر هیدروکربوری است، بنابراین مستقل از رقم سرمایه گذاری، تولید و توسعه میدان هایی که مورد نظر است باید شناسایی شود، در همین زمینه به دنبال این هستیم که دارایی های زیرزمینی را در زنجیره ارزش به حداکثر ثروت رو زمینی تبدیل کنیم.
خجسته مهر با اشاره به اینکه شرکت ملی نفت ایران به دنبال این است که توان بالقوه کشور را از حیث مالی، اجرایی، منابع انسانی و دیگر مؤلفه های مورد نیاز توسعه ای به بالفعل برساند، افزود : اولویت دیگر شرکت ملی نفت ایران سرعت بخشیدن به تکمیل طرح توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی است، ما برنامه فشرده گذاشتیم که تا پایان سال آینده، بخش قابل توجهی از برنامه تولید در میدان آزادگان جنوبی محقق شود و این برنامه جدی ماست.
وی ادامه داد: پیگیری تحقق طرح های میدان های مشترک به ویژه در غرب کارون جزو فعالیت های روزانه شرکت ملی نفت ایران است، طرح یکپارچه توسعه این میدان ها و گزینه های مختلف سرمایه گذاری خارجی و داخلی آماده است و بنا نداریم که تولید از این ثروت و اجرای این طرح های ملی و اولویت دار را با تأخیر اجرا کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین با اشاره به اینکه با انجام یک کار جهادی، سال آینده طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی برای استفاده حداکثری از گاز این فاز مرزی به بهره برداری خواهد رسید، اظهار کرد: مطالعات پایه توسعه میدان گازی پارس شمالی، با مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران و به دستور وزیر و تأکید مهندس اوجی آغاز شده است که با توسعه این میدان که معادل حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب گازطبیعی با سرمایه گذاری حدود ۴ میلیارد دلار است، وارد مرحله ای نو از اقتصاد گاز خواهیم شد. همچنین مصوب شده است که خط لوله ۲۰۰ کیلومتری دریایی برای تولید از ۱۴ حلقه چاه از میدان گازی کیش را آغاز کنیم و هم اکنون کار مطالعات پایه احداث این خط نیز آغاز شده است.
وی با بیان اینکه اکنون ظرفیت تولید گاز از بالادست حدود یک میلیارد مترمکعب گاز در روز است که این رقم باید به ۱.۵ میلیارد مترمکعب در روز برسد، تصریح کرد: برای رسیدن به این ظرفیت افزون بر میدان گازی کیش که چهار مرحله است، تولید کامل در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، تولید کامل در میدان گازی پارس شمالی و حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب از ۱۰ میدان در حوزه شرکت نفت مناطق مرکزی در برنامه است که حدود روزانه ۵۰۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور می تواند اضافه کند.
معاون وزیر نفت در ادامه این نشست، پاسخگوی پرسش خبرنگاران شد.
فعالیت های اجتماعی صنعت نفت در دولت سیزدهم: در دولت سیزدهم فعالیت های اجتماعی شکل تکامل یافته تری به خود گرفته است و با رویکردی که رئیس جمهوری و وزیر نفت دارند، سهم حداکثری برای ایفای این مسئولیت ها در نظر گرفته شده است، ضمن اینکه در قراردادهای نفتی و گازی چهار درصد سرمایه گذاری برای اجرای اهداف مسئولیت اجتماعی در منطقه در نظر گرفته شده است. در این زمینه هر تکلیفی دولت به شرکت ملی نفت ایران اعلام کند، آمادگی اجرای آن را داریم و درباره مناطق نفت خیز و گازخیز کشور نیز، برنامه پنج ساله ای از سوی نمایندگان، استانداران و مقام های محلی تهیه شده است که طرح های اولویت دار آنها در بخش مسئولیت های اجتماعی نفت تأمین اعتبار شده است و در تلاشیم کارها را براساس برنامه اعلامی استان ها پیش ببریم.
برنامه استفاده از الگوی جدید قراردادهای نفتی برای جذب سرمایه خارجی: به طور کلی قراردادهای نفتی در ایران در دوره های مختلف اصلاح شده، بهبود یافته و تغییر کرده است و الگوی جدید قراردادهای نفتی نیز الگوی تغییریافته قراردادهای بیع متقابل بوده که البته این الگوی قراردادی لزوماً بدون عیب نیست و برنامه ما این است که این الگوی قراردادی را بهبود دهیم، جذابیت آن را بالا ببریم و معایبش را برطرف کنیم.
چگونگی تامین منابع مورد نیاز توسعه طرح های صنعت نفت: استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید، استفاده از انتشار انواع اوراق اسلامی و قرضه، استفاده از توان شرکت های خصوصی، تشکیل صندوهای SPV، صندوق توسعه ملی، منابع داخلی شرکت ملی نفت ایران و بخش هم از منابعی خارجی تأمین خواهد شد. تمام تلاشمان این است از این منابع حسب نیاز استفاده کنیم.
سیاست دولت سیزدهم در زمینه گازهای مشعل: گازهای مشعل به دو بخش تقسیم می شود؛ نخست گازهای مشعل مربوط به پالایشگاه گازی و دیگری گازهای همراه نفت از میدان های نفتی است. شرکت ملی نفت ایران مصوبه ای مبنی بر حدود ۱۰۰ میلیون دلار برای جمع آوری گازهای مشعل میدان پارس جنوبی تخصیص داده است تا به جمع آوری این گازها اقدام شود. درباره گازهای همراه نفت هم باید گفت افزون بر طرح های پیشین، طرح های تازه ای برای جمع آوری گازهای همراه به منظور جلوگیری از سوزاندن و حفظ محیط زیست دیده شده است. سیاست شرکت ملی نفت ایران در دوره جدید، تکمیل طرح های معطل مانده پیشین مربوط به جمع آوری همراه نفت و گاز و همچنین تکمیل واحدهای ان جی ال است. افزون بر آن برنامه ما این است تا پایان امسال تولید نفت را به نزدیک روزانه ۴ میلیون بشکه (میزان پیش از تحریم ها) برسانیم. شرکت های فرعی شرکت ملی نفت ایران برای رسیدن به این ظرفیت ملزم شده اند و منابع مالی مورد نیاز برای رسیدن به این ظرفیت نیز مشخص شده است.
اظهارات مقام های هندی مبنی بر سهم ۳۰ درصدی از عواید حاصل از توسعه میدان گازی فرزاد ب: برنامه ما این است که هرچه سریعتر این میدان را که جزو اولویت های شرکت ملی نفت ایران است، با نصب جکت توسعه دهیم، ادعای رسانه هندی وجاهت حقوقی ندارد و قابل قبول نیست و بیشتر یک بحث رسانه ای و گزارشی غیرمنطقی است.
وضع عرضه نفت خام در بورس انرژی: این شرکت آمادگی کامل برای عرضه نفت در بورس را دارد، اما باید الزام های قانونی و مقرراتی به طور حتم دیده شده باشد. هر زمان بورس اعلام آمادگی کند و بسترهای قانونی عرضه نفت در بورس فراهم باشد، شرکت ملی نفت ایران آمادگی کامل برای اجرای آن را دارد.
طرف های مذاکره جدید برای جذب سرمایه خارجی و وجود چین در این مذاکرات: شرکت های چینی نخستین شرکت هایی بودند که از اواخر دهه ۸۰ وارد توسعه میدان های غرب کارون شدند، در آزادگان شمالی شرکت ملی نفت چین (سی ان پی سی) با سرمایه گذاری ۱.۷ میلیارد دلاری تولید را به ۷۵ هزار بشکه در روز رساند و اکنون بهره برداری این میدان را در اختیار دارند؛ بنابراین طبیعی است که فاز دوم این پروژه را اجرا کنند و ما در حال مذاکره با آنها هستیم. این شرکت قراردادی با ایران برای توسعه میدان آزادگان جنوبی با سرمایه ۵.۶ میلیارد دلاری داشت تا تولید را به ۳۰۰ هزار بشکه در روز برساند اما متأسفانه در دولت پیشین از پروژه کنار گذاشته شدند. در نتیجه با توجه به تجربه گذشته چینی ها طبیعی است که می توان از ظرفیت آنها استفاده کرد. مرحله نخست میدان یادآوران دراختیار شرکت چینی سینوپک بوده است. این شرکت نیز در اولویت بررسی برای اجرای مرحله دوم این میدان است، ما در غرب کارون در حال مذاکره با چینی ها هستیم که به محض حصول نتیجه، اطلاع رسانی می شود.
سوآپ میعانات گازی ایران با ونزوئلا : برای فروش نفت خام و میعانات گازی از نظر جغرافیایی هیچ محدودیتی وجود ندارد. آمریکای جنوبی هم یکی از بازارهای شرکت ملی نفت ایران است، ما دنبال جذب مشتریان راهبردی و تقویت روابط با آنها هستیم که کشور ونزوئلا نیز یکی از این کشورهاست و روابط تجاری خوبی با این کشور داریم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران سخنان خود را با تشکر از اهالی رسانه پایان برد و این نکته را گوشزد کرد که کشورمان ایران در شرایط کنونی در شرایطی قرار گرفته که باید حداکثر توان و ظرفیت مان را به فعلیت برسانیم، اکنون تحریم های بین المللی همچنان برقرار است اما اگر کل توان سرمایه گذاری و تخصص مان را به صحنه بیاوریم، قادر خواهیم بود همسو با اقتصاد مقاومتی، کشور را به بهترین شکل ممکن از نظر اقتصادی اداره کنیم.
در مسیر ایفای مسئولیت اجتماعی اجرایی شد
مشعل مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز سال گذشته همسو با سیاست مسئولیت های اجتماعی خود در اقدامی جدید، طرح توانمندسازی دبیران و معلمان را در دستور کار قرار داد. این طرح در منطقه پارس جنوبی در شهرهای عسلویه، کنگان، دیر و جم و در استان خوزستان نیز با محوریت منطقه غرب کارون اجرایی شده است. برای اجرایی کردن طرح توانمندسازی معلمان و دبیران، اجرای همایش های جمع بندی و بسته آموزشی استان بوشهر حدود ۳۰ میلیارد ریال و برای استان خوزستان نیز افزون بر ۲۱ میلیارد ریال اعتبار برآورد شده است. دوره های آموزشی ویژه معلمان و دبیران با هماهنگی های لازم با وزارت آموزش و پرورش در استان های بوشهر و خوزستان و با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی برگزار می شود. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در حالی اقدام به اجرایی کردن طرح توانمندسازی دبیران و معلمان کرده که پیش از این، بیش از سه دوره کلاس های کنکور با عنوان «طرح تقویت بنیه علمی دانش آموزان منطقه پارس جنوبی و غرب کارون» برگزار کرده و در مجموع هزار و ۲۶۱ دانش آموز در آستانه کنکور را با هزینه ای افزون بر۱۰۰ میلیارد ریال تحت پوشش دوره های تقویت بنیه علمی قرار داده است. آموزش و پرورش نهادی است که هم از نظر گستره و هم از جهت کارکرد، دارای اهمیتی ویژه است؛ به این منظور تربیت نیروی انسانی به عنوان اصلی ترین و کلیدی ترین عامل توسعه پایدار در جوامع از طریق فرآیند تعلیم و تربیت در این دستگاه عظیم و مهم حاصل می شود. در این میان آنچه حائز اهمیت است و نباید از آن غافل ماند این است که این نهاد برای تحقق اهداف خود بدون همراهی و هم افزایی سایر نهادها توفیق چندانی کسب نخواهد کرد.
صنعت نفت نیز از زمان پیدایش، همواره نقش کلیدی و مهم در توسعه اقتصادی به طور خاص و توسعه اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به طور عام داشته است. چرخیدن چرخ این صنعت موجب چرخیدن چرخ اقتصاد شده و رفاه و توسعه در ابعاد مختلف را برای مردمان این کهن دیار به ارمغان می آورد.علاوه بر نقش محوری این صنعت در توسعه، پیشرفت، رفاه و آبادانی جامعه، در سال های اخیر با پررنگ شدن مسئولیت های اجتماعی نفت، شاهد ایفای نقش متعهدانه این صنعت در ابعاد فرهنگی و اجتماعی جوامع محلی و مناطق پیرامون آن بوده ایم. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در سال های اخیر براساس سیاست مسؤولیت های اجتماعی نفت، در تمامی مناطق نفت خیز به ویژه منطقه عمومی پارس جنوبی، طرح ها و برنامه هایی به معرض اجرا گذاشته است و آن برنامه ها تاثیرهای انکارناپذیری بر پایداری این صنعت و اثرگذاری بر سایر بخش ها از جمله جامعه محلی و پیرامونی داشته است. در کنار اجرای طرح های فیزیکی و عمرانی که تاثیرات زودبازده می توانند داشته باشند، توجه به آموزش و کیفیت آن در نظام تعلیم و تربیت در مناطق نفت خیز را باید به عنوان دغدغه ای قابل احترام و اعتنا ارزیابی کرد. شرکت ملی نفت ایران با نمایندگی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در کنار فعالیت های عمرانی با ابتکاری قابل تحسین با همراهی آموزش و پرورش استان به منظور توانمندسازی دانش آموزان و معلمان در شهرستان های جنوبی شامل عسلویه، جم، کنگان و دیر طرح های آموزشی مشترک اجرا و منابع مالی آن را تامین کرده است. پس از برگزاری کلاس های آمادگی کنکور برای دانش آموزان پایه دوازدهم طی دو سال متوالی، از سال 89 فعالیت های آینده نگرانه و اثربخش تر در دستور کار قرار گرفت و محور اصلی همکاری آموزشی، توانمندسازی معلمان شهرستان های یاد شده به عنوان اصلی ترین هدف مورد توجه واقع شد. اقدام ها و همکاری های ستودنی آن مدیریت در بازه زمانی یاد شده، تاثیرات بسیار زیادی بر میزان و کیفیت عملکرد آموزش و پرورش داشته است که از جمله می توان به افزایش میزان قبولی دانش آموزان در کنکور سراسری و ارتقای جایگاه و رتبه استان، حمایت از خانواده های بی بضاعت و مستمند برای تامین نیازهای آموزشی فرزندان، افزایش توانمندی معلمان در تدریس بهتر و کیفی تر، افزایش دانش و مهارت معلمان و بازآموزی آنان، افزایش عملکرد دانش آموزان در امتحانات، افزایش رضایت شغلی، مهارت حرفه ای و کارایی معلمان و در نتیجه کارایی و اثربخشی بیشتر آموزش و پرورش اشاره کرد.
شرکت ملی نفت ایران و اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر خردادماه سال گذشته توافق نامه همکاری منعقد کردند که بر اساس آن طرح ارتقای مهارت حرفه ای آموزگاران و دبیران منطقه پارس جنوبی، طرح برگزاری دوره توانمندسازی دبیران مستعد و علاقه مند به تدریس کنکور، طرح تهیه بسته های آموزشی و اجرای آزمون های جامع برای دانش آموزان تحت پوشش نهادهای حمایتی و طرح برگزاری همایش جمع بندی کنکور برای دانش آموزان پایه دوازدهم از مهم ترین موضوعات مربوط به این توافق نامه بوده است.
همچنین توانمندسازی معلمان ابتدایی و متوسطه، توانمندسازی مدرسان کنکور و دبیران علاقه مند به تدریس کنکور به منظور ظرفیت سازی برای سال های آتی، حمایت و پشتیبانی از دانش آموزان بی بضاعت برای تامین بخشی از نیازهای آموزشی و ایجاد آمادگی بیشتر در دانش آموزان پایه دوازدهم داوطلب کنکور از طریق برگزاری همایش های جمع بندی کنکور در دروس مختلف را می توان از اهداف اجرای این طرح برشمرد.
بر اساس این گزارش، در مسیر اجرای طرح ارتقای آموزگاران و مدرسان منطقه پارس جنوبی (عسلویه، جم، دیر و کنگان) فعالیت ها و اقدام هایی انجام شده است که از جمله آنها می توان به این موارد اشاره کرد: بررسی نیازسنجی آموزشی با هماهنگی نماینده مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، شناسایی و انتخاب مخاطبان و مشمولان طرح (دانش آموز و معلم) با هماهنگی طرفین، برگزاری جلسات توجیهی و تخصصی با ادارات آموزش و پرورش چهار شهرستان (عسلویه، جم، دیر و کنگان)، آماده سازی و فراهم کردن امکانات و خدمات جانبی و مورد نیاز برای اجرای طرح از قبیل فضاهای محل اجرا، اقامت اساتید و مولفان، امکانات ایاب و ذهاب مدرسان و فراگیران، جزوات و محتواهای مورد نیاز، امکانات سرمایشی و گرمایشی، ابزار و فناوری های ارتباطی حضوری و غیرحضوری، وسایل کمک آموزشی و...، دعوت از مولفان کتب درسی ابتدایی و متوسطه برای تدریس در دوره ها و انجام هماهنگی با دفتر تالیف وزارت آموزش و پرورش، هماهنگی و رایزنی با موسسات برتر آموزشی کشور، شناسایی اساتید برجسته به منظور برگزاری دوره های تربیت مدرس کنکور و همایش های جمع بندی کنکور، تعیین عوامل اجرایی و پشتیبانی دوره ها و فعالیت ها در شهرستان های مختلف، شناسایی محتواهای مورد نیاز دانش آموزان کنکوری با کمک اساتید کنکور و مشاوران آموزشی به منظور تهیه بسته های آموزشی، انعقاد قرارداد با نمایندگی موسسه قلم چی به منظور ثبت نام دانش آموزان تحت پوشش در آزمون های جامع، فراهم کردن امکانات مورد نیاز به منظور رعایت شیوه نامه های بهداشتی با توجه به شیوع پاندمی کووید ۱۹ و حفظ و تامین سلامتی فراگیران و اساتید در طول اجرای دوره ها.
این دوره های آموزشی ویژه معلمان مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم و همچنین برای دبیران علاقه مند به تدریس کلاس های کنکور برگزار شده است. مدرس این دوره ها نیز استادان برجسته آموزشی کنکور هستند. در گزارش پیش رو به اجمال به ارزیابی و تجزیه و تحلیل سطح مهارت آموزگاران و مدرسان در زمان پیش و پس از اجرای طرح ارتقای توانمندسازی معلمان جوامع پیرامون پارس جنوبی می پردازیم.
بر اساس این گزارش، تعداد آموزگاران مقطع ابتدایی شرکت کننده در دور ه ها 894 نفر است، حال اگر بخواهیم بر اساس تعداد نفر، دوره و پایه در نظر بگیریم، این رقم به 1366 نفر افزایش می یابد؛ بنابراین اختلاف دو آمار فوق بیانگر این است که با توجه به چند پایه بودن، برخی آموزگاران ابتدایی در دو دوره و یا بیشتر شرکت کرده اند.
در چهار شهرستان (عسلویه، جم، دیر و کنگان )، در هر پایه 94 ساعت دوره برگزار شده است که این دوره ها شامل ریاضی25 ساعت، فارسی20 ساعت، علوم تجربی19 ساعت، ارزشیابی کیفی - توصیفی 20 ساعت و تکالیف مهارت محور10 ساعت بوده است. ارزیابی این دوره ها به دو صورت، بر اساس نظرسنجی فراگیران و نیز بر اساس آزمون پیش و پس از اجرا انجام شده است که در نظرسنجی فراگیران عواملی از جمله تسلط علمی مدرس، رفع ابهام ها، تفهیم مطالب، تعامل با مخاطب، زمان برگزاری، مدت دوره، ایجاد شوق علمی، مدیریت دوره، امکانات و خدمات و درنهایت کیفیت و اثربخشی دوره برای هریک از دروس عنوان شده مدنظر بوده است. برآوردها نشان می دهد که بالاترین میانگین به دست آمده در هر یک از عوامل ذکر شده مربوط به درس ریاضی 5 درصد و پایین ترین آن تکالیف مهارت محور با میانگین 79/4 درصد است. اما در مجموع بر اساس این نظرسنجی 92/44 درصد از فراگیران دوره ها را «خیلی خوب» و 7/46 درصد دوره ها را «خوب» ارزیابی کرده اند. بر اساس محاسبه مجموع امتیازات دوره، این دوره ها امتیاز 98 از 100 را به خود اختصاص داده اند.اما ارزشیابی که بر اساس آزمون پیش و پس از اجرا انجام شده است، نشان می دهد در نتیجه اجرای این دوره ها میزان توانمندی آموزگاران شرکت کننده از 05/75 به 74/95 افزایش یافته است. به عبارت دیگر 68/20 درصد به توانایی آموزگاران افزوده شده است. بیشترین افزایش مربوط به دوره ریاضی با 27/22 درصد و کمترین آن مربوط به دوره تکالیف مهارت محور با 61/19 درصد است. دوره های فارسی، علوم تجربی و ارزشیابی کیفی- توصیفی نیز به ترتیب موجب 17/21، 64/20و 73/19 درصد افزایش در توانمندی عملکرد آموزگاران شده اند. از مجموع داده های حاصل شده می توان نتیجه گرفت که دوره های برگزار شده برای آموزگاران ابتدایی موفقیت آمیز بوده و در توانمندی آنان تاثیر قابل ملاحظه ای داشته است.
اما در خصوص سطح مهارت آموزی دبیران متوسطه اول آمارها حاکی از آن است که دبیران این مقطع تحصیلی در بیش از یک دوره شرکت داشته اند. بر این اساس تعداد دبیران شرکت کننده در دوره ها ۳۶۱ نفر بوده است و اگر بخواهیم بر اساس تعداد نفرات شرکت کننده در همه دوره ها در نظر بگیریم، این رقم بالغ بر 447 نفر بوده است. اختلاف این دو آمار با توجه به وجود معلمان چند مهارتی و تدریس برخی دروس توسط دبیران غيرتخصصی به دلیل کمبود نیروی انسانی امری بدیهی به نظر می رسد.
دوره های برگزار شده برای دبیران متوسطه اول اعم از دروس دین و زندگی (معارف)، ادبیات فارسی، عربی، علوم تجربی، ریاضی، مطالعات اجتماعی و زبان انگلیسی است که دوره های هر یک از دروس فوق در مدت زمان 120 ساعت برگزار شده است.همچنین ارزیابی این دوره ها مانند مقطع ابتدایی به دو صورت نظرسنجی فراگیران و ارزشیابی پیش و پس از اجرای طرح انجام شده است که بر اساس نظرسنجی فراگیران دوره، در مجموع 80/95 درصد از فراگیران، دوره ها را «خیلی خوب» و 20/4 درصد دوره ها را «خوب» ارزیابی کردند. بر اساس محاسبه مجموع امتیازات دوره، این دوره ها امتیاز 60/98 از 100 را به خود اختصاص دادند.و اما ارزشیابی های به عمل آمده درباره پیش و پس از اجرای طرح نشان می دهد در نتیجه اجرای این دوره ها میزان توانمندی دبیران شرکت کننده از 14/76 به 85/95 افزایش یافته است. به عبارت دیگر 71/19 درصد به توانایی دبیران متوسطه اول افزوده شده است. بیشترین افزایش مربوط به دوره عربی با 67/22 درصد و کمترین آن مربوط به درس زبان انگلیسی با 68/17 درصد افزایش است. دوره های مطالعات اجتماعی، ریاضی، قرآن و معارف، ادبیات فارسی و علوم تجربی نیز به ترتیب موجب 57/20، 61/19، 59/19، 66/18 و 41/18 درصد رشد عملکرد دبیران متوسطه اول شده اند.
از مجموع داده های حاصل شده می توان نتیجه گرفت که دوره های برگزار شده برای دبیران متوسطه اول موفقیت آمیز بوده و در توانمندی آنان تاثیر قابل ملاحظه ای خواهد داشت.
ارتقای مهارت حرفه ای دبیران مقاطع متوسطه دوم نیز از دیگر گروه های متقاضی دوره های مهارت آموزی هستند که تعداد دبیران شرکت کننده در این دوره ها بالغ بر 421 نفر است که باز اگر بخواهیم بر اساس کل تعداد نفرات شرکت کننده در این دوره ها را لحاظ کنیم رقمی به میزان 458 نفر خواهد بود که بر این اساس تعدادی از دبیران متوسطه دوم به علت اینکه چندین درس را تدريس می کنند، در بیش از یک دوره شرکت داشته اند.
دوره های برگزار شده برای دبیران متوسطه دوم شامل دین و زندگی (معارف) ۱۲۰ ساعت، ادبیات فارسی۱۸۰ ساعت، عربی ۱۲۰ ساعت، شیمی ۱۲۰ ساعت، ریاضی۱۲۰ ساعت، علوم اجتماعی45 ساعت، زیست شناسی60 ساعت، فیزیک۱۲۰ ساعت، انسان و محیط زیست 20 ساعت، بهداشت و سلامت 20 ساعت، کارآفرینی 20 ساعت، زبان انگلیسی 120 ساعت و دروس مهارتی۲۰۰ ساعت می شود.
همچنین مانند دو دوره پیشین، ارزیابی این دوره ها هم به دو صورت نظرسنجی فراگیران و ارزشیابی های به عمل آمده در زمان پیش و پس از اجرای طرح انجام شده است که بر این اساس در مجموع 50/95 درصد از فراگیران دوره ها را «خیلی خوب» و 4 درصد دوره ها را «خوب» و 5/0 درصد دوره ها را «متوسط» ارزیابی کردند. بر اساس محاسبه مجموع امتیازات دوره، این دوره ها امتیاز 40/98 از 100 را به خود اختصاص دادند.
همچنین ارزشیابی های به عمل آمده در زمان پیش و پس از اجرای طرح نشان می دهد در نتیجه اجرای این دوره ها میزان توانمندی دبیران شرکت کننده از 18/76 به 98/94 افزایش یافته است. به عبارت دیگر۱۸/۸۰ درصد به توانایی دبیران متوسطه دوم افزوده شده است. بیشترین افزایش مربوط به دوره فیزیک با ۱۹/۷۳ درصد و کمترین آن مربوط به درس بهداشت و سلامت با ۸/۳۷ درصد افزایش است. دوره های ریاضی، زبان انگلیسی، ادبیات فارسی، شیمی، کارآفرینی، انسان و محیط زیست، زیست شناسی، دروس مهارتی، عربی، علوم اجتماعی و دین و زندگی نیز به ترتیب موجب ۱۹/۳۸، ۱۹/۲۲، ۱۸/۷۸، 46/18، ۱۵/۸۷، 48/15، 38/14، ۱۲/۲۷، 94/11، ۱۱/۱۰ و ۱۰/۳۲ درصد رشد عملکرد دبیران متوسطه دوم شده اند.
از مجموع داده های حاصل شده می توان نتیجه گرفت دوره های برگزار شده برای دبیران متوسطه دوم موفقیت آمیز بوده و در توانمندی آنان تاثیر قابل قبولی خواهد داشت.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز برگزاری همایش جمع بندی کنکور برای دانش آموزان پایه دوازدهم را در دستور کار قرار داده است که همه دانش آموزان بدون محدودیت می توانند در این همایش ها شرکت کنند و با یادگیری نکات کلیدی و مهمی که از سوی استادان مطرح می شود، خود را برای کنکور آماده کنند. این همایش ها در شهرستان های عسلویه، جم، کنگان و دیر (شامل دیر و بردخون) در بازه زمانی ۲۳ خرداد تا ۷ تیرماه با رعایت شیوه نامه های بهداشتی برگزار شده است.
کل تعداد شرکت کنندگان حاضر در این همایش 796 نفر بوده است که اگر این میزان شرکت کننده را بر اساس دروس متفاوت در نظر بگیریم، معادل 3218 نفر خواهد شد. دروس برگزار شده شامل ریاضی، زیست شناسی، شیمی، فیزیک، عربی و ادبیات فارسی هر یک به میزان 90 ساعت و دروس زبان انگلیسی و معارف اسلامی به میزان 80 ساعت برگزار شده است.
کمیت و کیفیت برگزاری همایش ها با اعزام ناظران و اخذ گزارشات به صورت روزانه پایش و رصد شده است. پایش های روزانه و جمع بندی نهایی بر اساس شواهد و نظرسنجی های انجام شده نشان می دهد ۹۹ درصد شرکت کنندگان این همایش ها را «خیلی خوب» و 4 درصد آنها را «خوب» ارزیابی کرده اند. همچنین داده ها نشان می دهد برگزاری همایش ها با توجه به اهداف پیش بینی شده، موفقیت آمیز بوده و از کیفیت و عملکرد اساتید رضایت کامل حاصل شده است.
علاوه بر همایش های مورد نظر در توافق نامه همکاری آموزشی، برای رشته علوم انسانی نیز علاوه بر دروس عمومی مشترک با رشته های تجربی و ریاضی، دروس جامعه شناسی40 ساعت، فلسفه و منطق۳۰ ساعت و اقتصاد و روان شناسی هر یک به مدت ۲۰ ساعت برگزار شده است.
با توجه به اینکه تدریس کنکور با تدریس معمول مدرسه ای تفاوت قابل ملاحظه ای دارد و تكنیک های متفاوتی را می طلبد و از این حیث تعداد دبیرانی که به صورت حرفه ای بتوانند در کلاس های کنکور در سطح استان تدریس کنند، جوابگوی نیازهای استان نیست، ضرورت داشت با برنامه ریزی منسجم، دبیران علاقه مند و مستعد شناسایی و نسبت به برگزاری دوره های تربیت مدرس کنکور اقدام شود. دوره ها با دعوت از اساتید برجسته کنکوری (تهران) در دو مرکز شامل مرکز شهرستان دیر و مرکز شهرستان بوشهر(به دلیل وجود امکانات اسکان و پذیرایی فراگیران و همچنین داشتن سالن کنفرانس مناسب برای برگزاری دوره ها) برگزار و به شرکت کنندگان بر اساس نمرات کسب شده گواهی شرکت در دوره صادر شده است. بر این اساس تعداد 144 نفر در کارگاه های توانمندسازی دبیران کنکوری شرکت کردند که شامل دروس ادبیات فارسی ۱۹ نفر، دین و زندگی ۱۱ نفر، ریاضی 22 نفر، زیست شناسی 23 نفر، شیمی 16 نفر، فیزیک 21 نفر، عربی 14 نفر و مشاوره 18 نفر است. ارزیابی ناشی از ارزشیابی های به عمل آمده از سوی اساتید قبل و بعد از اجرای دوره ها بیانگر این است که توانمندی دبیران برای تدریس کلاس های کنکور از 53/71 به 33/93 افزایش یافته است. به عبارت دیگر 80/21 درصد بر توانایی آنان افزوده شده است. بیشترین افزایش مربوط به دوره ادبیات فارسی با 89/25 و کمترین آن مربوط به دوره فیزیک با 57/18 درصد است. دوره های مشاوره، عربی، ریاضی، زیست شناسی، شیمی و دین و زندگی به ترتیب موجب رشد 61/24، 14/23، 05/22، 30/20، 44/19، 37/19 درصدی در توانمندی دبیران شرکت کننده شده است. بررسی ها نشان می دهد این دوره ها ضرورت داشته و اجرای آن با موفقیت همراه بوده است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همچنین برای دانش آموزانی که زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی هستند، بسته آموزشی ویژه ای در نظر گرفته است. این بسته آموزشی شامل مجموعه کتاب های کنکور سراسری و آمادگی در آزمون و ثبت نام در آزمون های آزمایشی است.
با این اوصاف دانش آموزان مشمول طرح بر اساس شناسایی قبلی به ترتیب عسلویه 9 نفر، جم 25 نفر، کنگان 15 نفر و دیر(دیر و بردخون) 23 نفر می باشند. همچنین طی دو مرحله در مجموع دو بسته آموزشی شامل کلیه کتب مورد نیاز کنکور سراسری از انتشارات گاج و مبتکران (3 عنوان کتاب) به دانش آموزان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و بهزیستی تحویل شده است. همچنین زمینه ثبت نام 81 نفر از دانش آموزان تحت پوشش در آزمون های جامع قلم چی فراهم شد. آزمون ها طی 5 مرحله اجرا شد و در پیشرفت دانش آموزان و شناسایی نقاط قوت و ضعف آنان تاثیری چشمگیر داشت.
افزایش صادرات؛ گواه عبور از تحریم هاست
مشعل صنعت پتروشیمی در چند سال اخیر تحولات بزرگ و قابل توجهی را پشت سر گذاشته و امروز به یکی از مهم ترین صنایع داخلی تبدیل شده که توانسته است علاوه بر تامین نیازهای داخلی و پیشرفت همه جانبه، بخشی از ارز مورد نیاز دولت را هم تامین کند و جریان اشتغال پایدار را هم به راه بیندازد. همه این اقدام ها اما همزمان با تحریم های مستقیم و هدفمند صنعت نفت و صنعت پتروشیمی ایران از سوی آمریکا و همراهی کشورهای دیگر بوده است و این کشورها کاملا هدفمند تلاش کرده اند تا علاوه بر توقف طرح های توسعه ای و تولیدی، ایران را از بازار منطقه ای و جهانی محصولات پتروشیمی حذف کنند؛ با وجود این آمارهای رسمی و جهانی از حضور و فعالیت صنعت پتروشیمی در بازار جهانی آن هم در شرایط جهانی شیوع فراگیر ویروس کرونا نشان می دهد نه تنها این سهم و حضور کم نشده، بلکه بیشتر هم شده است.
در همان ابتدای تحریم های مستقیم صنعت پتروشیمی، گزارش هایی غیرواقعی درباره توقف فروش و صادرات محصولات پتروشیمی منتشر می شد که خیلی زود دروغ بودن آنها آشکار شد. شرکت ملی صنایع پتروشیمی یک سال پس از شروع تحریم های مستقیم صنعت پتروشیمی در واکنش به ادعای برخی کانال های خبری که مدعی کاهش صادرات محصولات بودند، اعلام کرد: «اگر فروش محصولات پتروشیمی ما تحت تاثیر تحریم قرار گرفته باشد، پس باید انبارهایمان پر باشد! هم اکنون انبارهای ما خالی است، پس فروش ما مشکل خاصی ندارد». همان زمان اعلام شد که تحریم ها هزینه حمل ونقل، لجستیک و جابه جایی ارزی یا هزینه مواد مصرفی واحدها را افزایش داده و باعث کاهش سوددهی در صادرات شده است اما این مشکلات صادرات را متوقف نکرده است. تحریم ها موانعی را ایجاد کرده بود، اما صنعت پتروشیمی و مدیران مجموعه های آن هم بیکار نماندند و راهکارهای جبرانی را اتخاذ کردند.
صنعت پتروشیمی حالا و پس از چند دهه حضور همه جانبه و عبور از تحریم های نفسگیر، تجربه های گرانبهایی از حضور در بازار جهانی را به دست آورده و افزایش صادرات محصولات پتروشیمی ایران، نشان دهنده وجود راه های متنوع تجارت بین الملل در شرایط سخت تحریم است. نگاهی به ظرفیت تولید، برنامه های توسعه ای و نیازهای صنعت پتروشیمی ایران نشان می دهد که در این دوران تحریم و فشار منتظر شرکت ها و کشورهای خارجی نمانده و توانسته است بخش قابل توجهی از نیازهای داخلی خود را تامین کند و جایگاه خود را در بازار صنعت پتروشیمی حفظ کند. در جلسات مختلفی که بین شرکت های ایرانی و خارجی و یا شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان نماینده صنعت پتروشیمی با نمایندگان دولت ها برقرار بوده، بارها بر تمایل به این همکاری و تبادل محصولات پتروشیمی تاکید شده است. صنعت پتروشیمی ایران در چند سال تحریمی اخیر، منتظر نتایج مذاکرات نمانده و راه خود را در پیش گرفته و روش های مختلفی برای دور زدن تحریم داشته است.
نکته قابل توجه دیگر در مورد بازار جهانی محصولات پتروشیمی و سهم و حضور ایران این است که خریداران و طرفداران محصولات پتروشیمی ایران، تمایلی به جایگزینی فروشنده ندارند و به عبارتی فروشنده و خریدار هر دو به هم کمک می کنند تا راه های تجارت بین الملل در شرایط سخت تحریم را پیدا کنند. این یک همکاری دوطرفه است؛ یک جانبه گرایی هیچ گاه به نتیجه نمی رسد.
اما در سال 1400 و عبور از اوج شرایط سخت تحریمی و کسب تجربه های گرانبها، براساس گزارش وزارت نفت در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، صادرات محصولات پتروشیمی روند مناسبی دارد.
همچنین چندی قبل حسین حسین زاده، عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس با استناد به گزارش های ارائه شده گفت که صادرات نفت و محصولات پتروشیمی وضع مطلوبی دارد و از طریق تهاتر نفت با کالا و خدمات با شرایط بهتری هم روبه رو خواهیم شد. تعریف و تمجید از عملکرد صنعت پتروشیمی در همین مدت چند ماهه شروع دولت تاکنون ادامه داشته است و رئیس جمهور بارها بر اهمیت و نقش قابل توجهی که صنعت پتروشیمی و فروش محصولات برای کشور داشته تاکید کرده است. مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم هفته گذشته از افزایش حدود ۳۸ درصدی تولید محصولات پتروشیمی و مطلوب بودن وضع صادرات محصولات پتروشیمی خبر داده بود. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: از آنجا که صنعت پتروشیمی، به ویژه در ایام تحریم ارزآوری خوبی برای کشور دارد، از مزایای مهم اقتصادی به شمار می آید. ضمن آنکه قطب های تازه ای که برای صنعت پتروشیمی در مناطقی همچون مکران، قشم و جاسک تعریف شده است، نوید شرایط بهتری برای این صنعت در آینده را می دهد.
حالا دیگر عملکرد صنعت پتروشیمی کاملا مشخص و قابل بررسی است و می توان این عملکرد را در مقایسه با شرایط تحریمی در نظر گرفت.
عملکردی که نه تنها در آمارهای کمی، بلکه در کیفیت و تنوع محصولات هم تلاش ها و تغییرات قابل توجهی داشته است. امروز تعداد محصولات تولیدی در داخل و برای صادرات ایران تنوع بیشتری پیدا کرده و همزمان در حوزه کاتالیست های مورد نیاز خود به توانمندی بومی و داخلی رسیده و دیگر نیازی به شرکت های خارجی و واردات این محصولات ندارد.
در حال حاضر مقاصد صادراتی محصولات پتروشیمی ایران در آسیا و اروپا مشخص است و تلاش برای افزایش مقاصد صادراتی ادامه دارد.
پیش بینی می شود با حجم تولیدات فعلی و بهره برداری از طرح های جدیدی که به زودی وارد مدار تولید می شوند، سهم صادرات پتروشیمی افزایش قابل توجهی داشته باشد.
اما در حوزه صادرات محصولات پتروشیمی چند نکته مهم کماکان اهمیت دارد. نکته اول اینکه رشد تقاضای سالانه فرآورده های نفتی در دنیا به کمتر از ۹ درصد؛ درحالی که رشد تقاضای سالانه محصولات پتروشیمی به نزدیک 5درصد رسیده است. این نشانه مهمی برای لزوم توسعه هر چه بیشتر صنعت پتروشیمی است و ما باید با به کارگیری منابع هیدروکربنی غنی نفت و گاز به عنوان خوراک و براساس نقشه دقیق و مدون و بیش از پیش به سمت توسعه سریع و هوشمندانه صنعت پتروشیمی و خلق ثروت حرکت کنیم. نکته دیگر و مهم تلاش برای توسعه و سهم بیشتر در بازار پایین دستی و به تبع آن پرهیز از خام فروشی است. این موضوع به شکلی چندجانبه روی موضوع صنایع کوچک و زودبازده و اشتغال پایدار از یک سو و ارزآوری بیشتر از سوی دیگر اثرگذار است. این چند محور مهم در حال حاضر به عنوان اهداف مهم دولت و وزیر نفت در صنعت پتروشیمی مورد توجه است و قول های زیادی برای تحقق اهداف پیش بینی شده داده اند.
به هر روی صنعت پتروشیمی نشان داده است در شرایط سخت و محدودکننده، شجاعانه مقابل بازار جهانی می ایستد و در شرایطی که فشارها به این صنعت به بیشترین سطح خود می رسد، از همراهی با دولت و وظیفه ارزآوری خود عقب نمی نشیند. سوابق روشن و شفاف پتروشیمی ها در دوران تحریم و حفظ بازارهای گذشته و جذب بازارهای جدید در منطقه و میان همسایه ها و بازارهای جهانی به سادگی محقق نشده و نباید به سادگی هم از دست برود و باید برای حفظ آن تلاش بیشتری صورت گیرد.
منطقه 5 و همکاری راهبردی با شرکت های توانمند داخلی
مشعل منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران، یکی از مناطق ده گانه شرکت انتقال گاز ایران است که هم اکنون استان های فارس و بخش هایی از استان های بوشهر، یزد و کهگیلویه و بویر احمد را تحت مدیریت دارد. این منطقه عملیاتی با راهبری بیش از 4 هزار و 473 کیلومتر خط لوله، 16 ایستگاه تقویت فشار و 6 مرکز بهره برداری، وظیفه تامین پایدار، ایمن و بهره ور مناطق یادشده را به عهده دارد. برپایه گزارش ها، حجم گاز انتقالی منطقه 5 در سال 99 معادل 153469 میلیون متر مکعب استاندارد، در سال پیش از آن (98) معادل 153193 میلیون متر مکعب و در 7 ماه نخست سال 1400 معادل 85253 میلیون مترمکعب بوده است. با محمد سیفی، سرپرست منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران درباره اقدام ها و برنامه های این منطقه گفت و گو کرده ایم که مشرح آن را در ادامه می خوانید.
درباره توربو کمپرسورهای تحویل شده باید گفت که واحد یدک تاسیسات تقویت فشار گاز صفاشهر 8 همچنین سه واحد از ایستگاه جدید ارسنجان 8 نصب، راه اندازی و تحویل شد، ضمن آنکه واحد چهارم از ایستگاه جدید ارسنجان 8 در حال راه اندازی و تحویل و ایستگاه تقویت فشار گاز نورآباد 10 با تلاش همکاران مهندسی و توسعه گاز در دست احداث است.
خط لوله 8 اینچ سیمان لار به طول تقریبی 35 کیلومتر، خط لوله 10 اینچ جویم - بنارویه به طول حدود 80 کیلومتر و خط لوله 12 اینچ کامفیروز به طول حدود 35 کیلومتر تا پایان امسال به بهره برداری می رسد.
تعمیرات اساسی این منطقه از اواسط فروردین 1400 آغاز شده و در حال حاضر 76 درصد پیشرفت دارد و تا اواخر دی ماه با تحویل گیری توربین های زاریا (پس از تعمیرات 25000 ساعته) و نصب در جایگاه به پایان می رسد. تا کنون بیش از 4000 دستور کار تعمیراتی صادر شده است.
پیگرانی تمیز کننده 159 کیلومتر از خط 30» کازرون- شیراز و خط آباده، همچنین تغییرکلاس 1200 متر از خط لوله 16» گویم - پتروشیمی ازA بهD انجام شده است.
تعمیرات اصلاحی و بازدید از قسمت های گرم توربین واحد 4 ایستگاه صفاشهر8 و اتصال خط لوله 30 سروستان به خط هشتم سراسری در ایستگاه مومن آباد و تعویض 6 مورد DGS آسیب دیده در کمپرسورها از دیگر اقدام های انجام شده در منطقه 5 است.
پکیج های مهمی برای آغاز کار در پایان امسال و آغاز سال آینده تعریف شده از جمله آن تعمیرات خطوط دوم و سوم و چهارم سراسری، بهینه سازی لوله های زیر زمینی ایستگاه فراشبند، اجرای سیستم ارت و صاعقه گیر ایستگاه نورآباد3، انشعاب خط 24 اینچ پتروشیمی و 42 اینچ ارسنجان – کرمان از خط هشتم سراسری است.
رعایت پروتکل های اعلام شده از سوی سازمان بهداری و بهداشت صنعت نفت همچنین اچ اس ای وزارت نفت و مجموعه های مسوول در سطح استان در دستور کار قرار دارد، پیگیری واکسیناسیون کارکنان و ترغیب و پایش آنان در دستور کار قرار دارد و تاکنون حدود 91 درصد کارکنان واکسینه شده اند.
با توجه به اهمیت موضوع ورسالت کمیته خودکفایی کالا، اعضای این کارگروه ازمیان کارشناسان و متخصصان متعهد وتوانمند زیرمجموعه های واحدهای عملیاتی، تعمیراتی، فنی ومهندسی، تهیه وتدارکات کالای منطقه انتخاب شده اند.
گزیده ای از شرح تعمیرات و خدمات عمده انجام شده در کارگروه خودکفایی منطقه با همکاری واحدهای زیر مجموعه و شرکت های داخلی به شرح ذیل است.
1) تعمیرات همه Rotor ها و دیافراگم ها از نوع توربین های سومی، زیمنس
2) تعمیر و بازسازی همه قطعات گرم توربین با همکاری شرکت های داخلی
3) خرید انواع فیلتر اعم از هوا و روغن توربین های زیمنس، زاریا و نئونپیتون ) با همکاری شرکت های داخلی
4) ساخت Forcing fan های خنک کننده توربین
5) ساخت هاب نگهدارنده پروانه Oil cooler توربوکمپرسورهای روسی
6) ساخت SLEEVE در سایزهای «8و «30 و»56 اینچ
7) ساخت ترموکوپل های توربین های نئو پینیون
8) ساخت و تعمیر همه کارت های سیستم کنترل Suvimacمربوط به PLC توربین های نئوپنیون
9) ساخت دو عدد PLC مربوط به ژنراتورهای اضطراری ایستگاه های مخابراتی به روش مهندسی معکوس
10) ساخت اتو ترانس 150KVA/480V/380V مربوط به توربین های زیمنس
11) تعمیر کارت های الکترونیکی سیستم جرقه زن (IGHNATOR) توربین های SGT600
12) تعمیر کارت های کنترل (AIR DRAYER ) سیستم کمپرسور هوای ابزار دقیق
13) تعمیرو ساخت قطعات پوزیشنرهای ABB و SIMENS در تاسیسات خنج
14) تعمیرات اساسی توربین SGT 100 زیمنس
15) ساخت کارت های سیستم کنترل CCC
در ادامه گزیده ای از خریدهای داخلی جایگزین خریدهای خارجی در سطح منطقه به شرح ذیل است.
1) خرید فیلتر تایفون
2) خرید گسکت
3) خرید بال ولو
4) خرید پیگ
5) خرید پلاگ ولو
6) خرید پوشش عایقی لوله
گزیده ای از طراحی های انجام شده در زمینه خودکفایی نیز انجام شده که به شرح ذیل است.
1) تبدیل شیر 30 اینج کلاس 600 از حالت دستی به اتوماتیک
2) تعمیر 5 عدد بال ولو 30 اینچ کلاس 600 و یک عدد بال ولو 20 اینچ کلاس 600
3) تعمیر 4 عدد چک ولو اتوماتیک 30 اینچ کلاس 600
4) تعمیر 3 عدد چک ولو اتوماتیک 30 اینچ کلاس 600
(تعمیرات ولوهای فوق صرفه جویی بالغ بر 150 میلیارد ریال را به همراه داشته است)
5) ساخت داخلی اتو بوستر 2000KVA جهت تنظیم ولتاژ برق ورودی ایستگاه خنج از شبکه که حدود 12میلیارد ریال صرفه جویی داشته است( اولین تولید داخلی تجهیز مذکور در این مقیاس است)
در عملیات تنش زدایی اسکرابرهای C و D فراشبند2، آنالیز تنش های وارده به اسکرابرها انجام و ضمن اندازه گیری و تشخیص میزان و جهت تنش در جهت محورهای X، Y و Z ضمن برشکاری، فیتاپ و جوشکاری اصلاحات لازم روی Riser ورودی گاز به اسکرابرها صورت گرفت.
در جریان این عملیات 6 سر لوله « 24 مربوط به Riser های ورودی و 12 سر لوله «2 مربوط به بالانس لاین شیر ورودی اسکرابرها برشکاری، جوشکاری و رادیو گرافی و مجددا نصب شد. به منظور صرفه جویی در هزینه ها و مصالح مصرفی، فلنج های مستعمل موجود بازسازی و مورد استفاده مجدد قرار گرفت.
ذی نفعان این منطقه، به 5 بخش عمده (مشتریان، تامین کنندگان، کارکنان، سهامداران و جامعه) تقسیم می شوند که گازهای استانی فارس، کهگیلویه و بویر احمد، بوشهر و یزد به عنوان مشتریان این منطقه عمدتا با واحد هماهنگی و نظارت بر عملیات انتقال گاز و عملیات خطوط لوله ارتباط داشته و کانال های ارتباطی با آنها بیشتر به صورت حضوری، تلفنی، نامه نگاری و سیستم مانیتورینگ دیسپچینگ است. این ارتباطات برای کنترل و ارایه فشار و فلو مناسب خطوط لوله گاز به مصرف کنندگان عمده استان از جمله پالایشگاه، پتروشیمی، نیروگاه ها و ... بوده و در مواردی جهت تعمیرات حاصل در مرز مشترک CGS، کنترل LBV ها، هماهنگی های عملیات پیگرانی، ارتباطات مستقیم واحد اندازه گیری گاز جهت مقادیر تحویل و تحول گاز برقرار می شود. همچنین واحد ICT ارتباطات مخابراتی و دیگر واحدها به صورت موردی با گازهای استانی تعامل دارند. برگزاری جلسات به صورت موردی و بنا به حساسیت عملیات مورد نظر و بررسی جوانب انجام کار و یا در سطح ارتباطات مدیریتی انجام می شود، اما واحد اندازه گیری گاز جلساتی به صورت ماهانه دارد که مقادیر تحویلی طرفین را پیوسته صورت جلسه می کند.
با توجه به وجود رودخانه های متعدد دایمی و فصلی در حوزه عملکرد منطقه و قرارگیری تاسیسات و خطوط لوله در حوزه آبریز این رودخانه ها، مقاوم سازی تاسیسات و خطوط لوله گاز همواره در دستور کار این منطقه قرار دارد. در این باره می توان به احداث رسوب گیر در بستر رودخانه های فهلیان و قره آقاج اشاره کرد. احداث دیوار سیل بند پیرامون تاسیسات تقویت فشار گاز خاوران نیز، ازجمله اقدام های انجام شده در این حوزه است.
مشتری اصلی انتقال گاز منطقه 5، شرکت انتقال گاز ایران و مناطق عملیاتی 2 و 6 هستند که حدود 94درصد گاز انتقالی از منطقه را دریافت می کنند و شرکت گاز استانی حدود 6درصد دریافت گاز از منطقه جهت صنایع استان دارند.
همچنین در سال جاری، ممیزی فنی انرژی تاسیسات خنج و نورآباد و ممیزی داخلی سیستم مدیریت انرژی توسط واحد تحلیل سیستم ها و مدیریت انرژی در حال انجام است. در پایان از خداوند متعال برای تمامی خادمین کشور عزیزمان توفیق و بهروزی خواستارم.
سمیه راهپیما از ابتدای ورود صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در منطقه بوشهر و خارگ، سازمان بهداشت و درمان این صنعت نیز ورود پیدا کرد و با رشد صنعت نفت، خدمات این بخش گسترده تر شد. به گونه ای که علاوه بر خدمات رسانی به نیروهای این صنعت، به مرور زمان به سمت مسؤولیت اجتماعی پیش رفت و اکنون تنها بیمارستان منطقه جم و خارگ، به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تعلق دارد. برای آگاهی از این روند، گفت و گویی با سعید گران پی، رئیس ستاد بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:
در این دوران، توانستیم تمام امکانات خود را بسیج کنیم تا بتوانیم به کارکنان صنعت نفت، خانواده های آنها و بومیان منطقه خدمات رسانی کنیم و هیچ گونه تبعیضی میان آنها قائل نشدیم و توانستیم علاوه بر ظرفیت بیمارستان توحید جم، سالن آمفی تئاتر بیمارستان را نیز به بخش تبدیل کنیم و تعداد تخت های بستری را از 65 به 105 تخت افزایش دادیم. خوشبختانه در زمینه تجهیزات مصرفی و داروها نیز مشکلی نداشتیم.
حدود 90 درصد خدمات بستری و نزدیک به 60 درصد خدمات سرپایی در بیمارستان توحید جم به بومیان منطقه اختصاص دارد.
در مناطق عملیاتی دو نقاهتگاه و مرکز قرنطینه هرکدام به ظرفیت 100 تخت ایجاد و دو مرکز نیز درمنطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي در نظر گرفته شد. در بیمارستان، بیشتر خدمات درمانی ارائه می شد که یک بخش را به موارد مشکوک و بیمارانی که دوران نقاهت خود را سپری می کردند، اختصاص دادیم و حدود 60 تخت برای آن در نظر گرفتیم.
جزیره خارگ، یک نقطه استراتژیک و راهبردی است که باید به آن رسیدگی شود؛ اما متاسفانه این امر به دلایل مختلف صورت نگرفته است. بیمارستان خلیج فارس صنعت نفت این منطقه، تنها بیمارستانی است که علاوه بر نیروهای رسمی، غیر رسمی شاغل در صنایع نفت، پتروشیمی و پایانه های نفتی، به بومیان منطقه و خانواده های آنها نیز خدمات ارائه می کند.
بهداشت و درمان صنعت نفت سعی کرده تمام امکاناتی که در بیمارستان توحید جم وجود دارد، برای منطقه خارگ نیز دیده شود؛ اما خدمات رسانی به دلیل موقعیت جفرافیایی سخت است و تجهیزات در مدت کوتاهی از بین می رود و به نگهداری بیشتری نیاز دارند، ضمن آنکه دسترسی ها نیز سخت است و همکاران ما در اوج کرونا با چنگ و دندان جنگیدند و یک شهید نیز دادیم. با وجود این محدودیت ها توانستیم در اوج کرونا برای بیمارستان صنعت نفت خارگ، یک دستگاه سی تی اسکن تهیه و راه اندازی کنیم، همچنین از طریق شورای راهبردی و کمک هایی که از شرکت های مختلف داریم، تجهیزاتی را برای بیمارستان بگیریم. در منطقه بوشهر، در بیمارستان های شهید قاسم سلیمانی نیروهای دریایی سپاه، نبی اکرم(ص) در عسلویه، بیمارستان امام خمینی (ره) در کنگان و امیرالمؤمنین (ع) در دیر به همراه بیمارستان صنعت نفت با شورای راهبردی، کار کارشناسی انجام دادیم و همه بیمارستان ها را سرکشی و همسو با اهداف مسؤولیت های اجتماعی نفت مسائل و مشکلات آنها را اولویت بندی کردیم و خریدهایی نیز با هماهنگی آنها انجام دادیم که این خریدها به دستشان رسیده و بیمارستان ها نیز تجهیز شده اند، به عنوان مثال دستگاه سی تی اسکن بیمارستان کنگان در اوج کرونا خراب شد و توانستیم مبلغی را تهیه و آن را راه اندازی کنیم. همچنین دستگاه سی تی اسکن بیمارستانهای دیر و شهید قاسم سلیمانی را از طریق شورای راهبردی تامین اعتبار کردیم و آنها نیز تجهیز خواهند شد، به عبارتی دیگر می توان گفت برخی تجهیزات این بیمارستان ها را سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ تامین کرده اند.
با توجه به اینکه شعار امسال، پشتیبانی و رفع موانع تولید است، همسو با این شعار توانستیم یکی از موانع تولید در منطقه را که کرونا بود، مدیریت کنیم. در این ایام برخی کارکنان برای مدتی از چرخه تولید خارج می شدند که به منظور مانع زدایی از این روند، تیر امسال واکسیناسیون را آغاز کردیم و در گام نخست توانستیم یکهزار و 100 نفر از کارکنان سکوهای نفتی را خارج از دستورعمل ها واکسینه کنیم.
در ادامه رایزنی هایی که از سوی مدیر عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور صورت گفت، توانستیم صنعت نفت را از شرط سنی خارج و از شهریور امسال واکسیناسیون را بدون شرط سنی ادامه دهیم.
هشت مرکز واکسیناسیون در منطقه عسلویه و کنگان ایجاد کردیم و دو مرکز نیز در شهر جم برای خانواده های کارکنان در نظر گرفتیم که توانستیم طی مدت 2 ماه واکسن نوبت اول افراد بالای 70 سال را تزریق کنیم و اکنون 75 درصد از افراد تحت پوشش این منطقه، دو نوبت واکسن را دریافت کرده اند. در این زمینه دانشگاه علوم پزشکی بوشهر و شبکه های بهداشت منطقه عسلویه، کنگان، جم و فرمانداران منطقه، مسؤولان پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی، بخصوص شورای راهبردی پتروشیمی نیز همکاری خوبی با ما داشتند و توانستیم یکی از بزرگترین و پیشرفته ترین مراکز واکسیناسیون در پتروشیمی ها را ایجاد کنیم که روزهای نخست روزانه 1700 نفر واکسن دریافت می کردند.
زمانی که 70 درصد واکسیناسیون انجام شد، تعداد مراجعه کنندگان و بیماران کاهش یافت و تعداد نفرات مشکوک نیز بسیار کم شده و امیدواریم به سمت محو شدن این ویروس برویم.
لغو جراحی های الکتیو (عمل هایی که انجام آن را می توان از قبل برنامه ریزی کرد) را داشتیم تا تجمع در بیمارستان انجام نشود در قسمت کلینیک نیز چیدمان را به گونه ای تغییر دادیم تا حداقل تجمع انجام شود و تعداد درمانگاه های سرپایی را کم کردیم و به گونه ای آنها را مدیریت کردیم که تداخلی میان متخصصان دیگر به وجود نیاید. ما این برنامه ریزی را برای دوران پیک کرونا و خروج از آن تغییر دهیم. این روند برای کارکنان ما نیز خسته کننده بود و آنها از بیماری کرونا مصون نبودند.
اداره اچ اس ای، یکی از واحدهایی است که از ابتدای شیوع ویروس کرونا تا به امروز همکاری خوبی با ما داشته و ارتباط ما با کارکنان در مناطق عملیاتی از طریق این اداره انجام می شود و جلسات مشترکی داشتیم و مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به عنوان مدیر بحران، جلسات منظم و متعددی را با تمام مسؤولان منطقه انجام داده اند و مصوباتی داشتند که شامل ایجاد مراکز قرنطینه و نقاهتگاه بود.
در این دوران، آزمایشگاه PCR در منطقه شیرین نو احداث شد و تنها مرکزی است که تا شعاع 150 کیلومتری منطقه خدمت رسانی می کند و راهبری آن با بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر است.
ضمن آنکه ارتباط تنگاتنگی با اچ اس ای ارشد منطقه بوشهر و خارگ داریم و در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و اچ اس ای پتروشیمی ها نیز ایجاد مراکز واکسیناسیون را پیگیری و در زمینه تجهیز نیز کمک رسانی کردند و کار به قدری خوب پیش رفت که بعد از سه ماه برخی از این مراکز به دلیل تعداد مراجعات کم تعطیل شدند و در دو مرکز باقیمانده، تنها لکه گیری و تزریق دوز دوم و برخی مواقع دوز سوم را انجام می دهیم.
در سال 1398 طرح اولیه توسعه بیمارستان توحید جم به مدت 6 ماه پیش رفت؛ اما بنا به دلایلی ادامه پیدا نکرد. در سفری که مهندس اوجی، وزیر نفت به این منطقه داشتند، قول همکاری با این پروژه را دادند و در حال پیگیری هستند تا بزودی این کار ادامه پیدا کند.
ضمن آنکه روی طرح 5 تا 10 ساله نیز کار می کنیم؛ زیرا بیمارستان توحید جم طبق نقشه جامع شهرستان، تنها بیمارستان این منطقه خواهد بود و 10 سال آینده، بیمارستان دیگری نیز به این منطقه اضافه نخواهد شد، بنابراین نیاز به طرح جامعی برای اضافه کردن تخت های بستری و ام آرآی داریم. اکنون سی تی اسکن تهیه شده و ظرف چند ماه آینده نصب می شود.
حدود 6 ماه است که طرحی از سوی وزارت نفت تصویب و بودجه ای برای آن در نظر گرفته شده تا وسایل تشخیص درمان فوق تخصصی را خریداری کنیم. یکی از دلایل اصلی این کار، اعزام های بی شماری است که به شهرهای اطراف و مراکز استان صورت می گیرد؛ اما با تجهیز شدن بیمارستان دیگر این اعزام ها را نخواهیم داشت.
این نگاه را داریم هر خدماتی که کارکنان رسمی دریافت می کنند، به مردم بومی منطقه نیز تسری پیدا کند و مجوز آن را اخذ کرده ایم و بتازگی نیز مجوز جذب فوق تخصص های گوارش و غدد را گرفته ایم که بزودی وارد منطقه خواهد شد و کارهای ارجاعی را به جای اینکه اعزام کنیم، در همین منطقه انجام خواهیم داد و تا قبل از سال نیز لوازم مورد نیاز فوق تخصصی تشخیصی و درمانی نصب خواهد شد و می توانیم این قول را بدهیم که تا پایان سال یک بیمارستان فوق تخصصی خواهیم داشت.
در بیمارستان 12 رشته تخصصی را پوشش می دهیم. از نظر مسائل پزشکی تابع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور هستیم و سال 1393 تفاهم نامه ای بین وزارتخانه های تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و صنعت نفت امضا و برخی از مفاد آن اجرا شد تا از این طریق، مجوز جذب نیروهای طرحی را داشته باشیم. دانشگاه علوم پزشکی بوشهر نهایت همکاری را داشت؛ اما وزارت بهداشت برای جذب نیروی متخصص محدودیت ایجاد کرد، به همین دلیل ما نمی توانیم از حضور متخصصان طرحی یا حتی نیروهای پرستاری بهره مند شویم و باید با آنها قرارداد بسته شود.
باید گفت که قراردادهای پیمانکاری محدودیت هایی دارد، بزرگ شدن شرکت های پیمانکاری و نیروهای متخصصی که می آیند، تبعاتی برای ما دارند که رنج آور است. برای رفع این مشکل، یکی از کارهایی که می توان انجام داد، این است که تفاهم نامه مجددی میان وزارتخانه های کار، بهداشت و نفت بسته شود؛ زیرا سازمان تامین اجتماعی در این منطقه خدماتی ارائه نمی کند، به همین دلیل باید وزرات بهداشت با ما همکاری داشته باشد و نیروهای طرحی در اختیار ما قرار گیرد تا بتوانیم هزینه های تامین نیرو را تا حدی تعدیل کنیم.
در دوران کرونا، یکی از مشکلات ما تامین دستگاه اکسیژن بود؛ چرا که یک بیماری کرونایی 5 تا 7 برابر یک فرد سالم اکسیژن مصرف می کند که با نظر فنی و مثبت مدیرعامل بهداشت و درمان صنعت نفت توانستیم مخزن اکسیژن 30 تنی را نصب کنیم؛ زیرا اکسیژن مایع بهتر از دستگاه اکسیژن ساز است. پتروشیمی ها یکی از منابع مهم تامین اکسیژن در کشور هستند.
مشکل بزرگ، در زمینه نوع قراردادهای کارکنان است؛ زیرا در منطقه با انواع قراردادها و پیمان ها مواجه هستیم و تبعیض هایی نیز وجود دارد که یکی از آنها، پایین بودن حقوق دریافتی نیروهای فعال ماست. درخواست می کنم مسؤولان به این موضوع رسیدگی کنند، ضمن آنکه در زمینه نیروهای پیمانکاری مشکل داریم؛ زیرا برخی از آنها به توافقات خود عمل نمی کنند .
پیشنهاد می کنم بهداشت و درمان صنعت نفت نیز مانند دیگر بخش های این صنعت، مثل آتش نشان ها در مسیر تولید دیده شوند. اهمیت این موضوع، در ایام همه گیری بیماری کرونا درمنطقه بود، از این رو می توان بهداشت و درمان را در پروسه تولید دید و برای آن نقشه راه تعریف کرد.
سلامت روان در دوران کرونا آسیب دید و اینجاست که بهداشت و درمان در ادامه بهتر تولیدات فراورده های نفتی کمک کننده است واگر بهداشت و درمان در پروسه درمان قرارگیرند، بسیاری از کاستی ها برطرف خواهد شد. بهداشت و درمان، مقوله ای صرفا مالی و اقتصادی نیست و باید نگاه سرمایه گذاری به آن داشت. همانطور که تعمیرات، نقلیه، اداری و... در پروسه تولید نقش دارند، بهداشت و درمان را نیز باید به آن اضافه کرد.
روایتی از سال ها تلاش: انجمن اسلامی وزارت نفت
مشعل انجمن اسلامی کارکنان صنعت نفت نهادی است خودجوش و برخاسته از کارکنان صنعت نفت که به منظور اشاعه حاکمیت عالیه اسلامی در وزارت نفت تشکیل شده است. این مرکز به گفته ابوالقاسم حسین پور، رئیس انجمن اسلامی وزارت نفت طی سالیان متمادی با فراز و نشیب های زیادی همراه بوده است، اما امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند حمایت حداکثری مسؤولان نفتی است.
رئیس انجمن اسلامی وزارت نفت در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به نقش و جایگاه انجمن اسلامی در دوران پیش و پس از انقلاب عنوان می کند: این انجمن قبل از انقلاب با مرکزیتی در تهران و مناطق نفت خیز جنوب شکل گرفت که عمده فعالیت آن مدیریت اعتصابات آن دوران طبق فرمایشات حضرت امام(ره) بود که در این مسیر شرکت ملی نفت به عنوان یک سازمان پیشرو و سردمدار نقش اصلی را ایفا می کرد. البته ناگفته نماند که در خصوص بحث ساماندهی و بازسازی نیروهای انسانی صنعت نفت هم انجمن در آن دوران نقش موثری داشته است. پس از پیروزی انقلاب، انجمن اسلامی ساختارمند شد و تحت عنوان جامعه اسلامی کارکنان صنعت نفت و بر اساس اساسنامه مورد تائید وزارت کشور به فعالیت مشغول شد. اما دیری نپایید که این نهاد مجددا دستخوش تغییر و تحولات شد به نحوی که از حدود 14 انجمن فعال در بدنه صنعت نفت تنها به دو مورد در تهران و جنوب محدود شد. نخستین اساسنامه انجمن اسلامی وزارت نفت به سال 59 بازمی گردد که بر اساس این اساسنامه به انجمن اسلامی نفت اجازه داده می شود که در محیط کاری خود اقدام به انجام فعالیت های فرهنگی کند. بنابراین غالب فعالیت های انجمن اسلامی در بستر مباحث فرهنگی شکل گرفت.
رئیس انجمن اسلامی وزارت نفت با استناد به فرمایشات حضرت امام خمینی(ره) در آبان ماه 57 زمانی که در نوفل لوشاتو اقامت داشتند، طی اعلامیه فرمودند «سلام من و ملت ایران بر کارگران و کارمندان شرکت نفت ایران و رحمت خداوند تعالی بر شما آگاهان که با اعتصاب پرارزش خود روی ملت را سفید نمودید. اعتصاب شما هر روز و هر ساعتش با ارزش و کوبنده است»، اشاره کرده و بر اهتمام ایشان نسبت به نقش ارزشمند نیروهای شرکت ملی نفت ایران تاکید می کند.
حسین پور ادامه می دهد: حضرت امام(ره) اردیبهشت ۵۸ در جمع نمایندگان انجمن اسلامی کارکنان صنعت نفت هم می فرمایند: «همه اقشار در این نهضت سهم دارند، همه کوشش کردند، همه جانفشانی کردند، همه خون دادند. لکن کارکنان صنعت نفت نقش و سهم بسزایی دارند. آنها شریان حیاتی اجانب را قطع کردند، آنها بودند که به واسطه اعتصاب خود و قطع نفت، نهضت را به پیروزی رساندند. من از تمام اقشار ملت متشکرم اما درخصوص کارکنان صنعت نفت تشکر بیشتری دارم». (صحیفه امام-جلد7- صفحه 156)
همچنین امام خمینی (ره) در ادامه فرمایشات خود به حضور تاثیرگذار انجمن های اسلامی در تمام کشورها اشاره می کنند و عنوان می دارند: «شما برای کشورهای اسلامی خدمت می کنید، برای قرآن خدمت می کنید. تمام ایران و تمام کشورهای اسلامی، انجمن اسلامی است. یک انجمن و آن هم انجمن الهی است که هر یک از این انجمن های محترم شعبه ای است از آن انجمن بزرگ اسلامی تحت رهبری امام زمان صلوات الله علیها. این شعبه های انجمن های اسلامی مورد تشکر است». بنابراین این بیانات حاکی از اهمیت والای ایشان به کارکنان خدوم وزارت نفت و به ویژه حضور انجمن اسلامی نفت در محضر ایشان بوده است که می توان با تاسی جستن از این بیانات حضرت امام(ره) نسبت به نقش و جایگاه انجمن های اسلامی در بدنه صنعت نفت نگاهی ویژه و خاص تر داشت.
وی همچنین در ادامه اظهارات خود مجددا به جایگاه و اهمیت نقش آفرینی انجمن اسلامی نفت اشاره کرده و مصداق بارز آن را در زمان رئیس جمهوری شهید محمدعلی رجایی و اهتمام ایشان به انتخاب شهید محمدجواد تندگویان به عنوان وزیر نفت وقت و عضوی از انجمن اسلامی عنوان می کند و یادآور می شود: در یک مقطع زمانی هم غلامرضا آقازاده، وزیر نفت وقت، انجمن اسلامی را بسیار مورد حمایت قرار داد و براساس بخشنامه ای که در سال 64 ازسوی وی به تمامی مسؤولان وزارت نفت، شرکت ملی نفت و واحدهای تابعه ابلاغ شد، نقش مهم انجمن های اسلامی در تثبیت و تحکیم فرهنگ اسلامی بالاخص در بافت اداری صنعت نفت را مورد تاکید قرار داد. در آن زمان ارشاد اسلامی از واحد روابط عمومی منتزع و وظایف آن به انجمن اسلامی سپرده شد.
همچنین تمام مسؤولان نفتی ذی ربط ملزم شدند با احساس مسؤولیت عمیق نسبت به اهمیت فعالیت های انجمن اسلامی در زمینه های ارشادی و تبلیغاتی از هرگونه هماهنگی دریغ نکرده و با همدلی خاصی برای رفع مشکلات این نهاد اعم از استقرار در محل های مناسب و استفاده از تسهیلات مورد نیاز همکاری کنند. لازم است بدانید که قریب به اتفاق انجمن های اسلامی سایر سازمان ها و ارگان ها دیگر فعالیت نمی کنند؛ این در حالی است که انجمن اسلامی وزارت نفت طی سالیان متمادی همچنان پابرجاست و کماکان به ادامه فعالیت خود هرچند محدود مشغول است.
رئیس انجمن اسلامی وزارت نفت که هم اکنون در کسوت مشاور اداره کل بازرسی وزارت نفت هم مشغول به فعالیت است، اظهار می کند: اواخر سال گذشته آخرین تغییرات اساسنامه انجمن اسلامی وزارت نفت اعمال شد و برای تائید در اختیار سازمان تبلیغات اسلامی قرار گرفت که هم اکنون با تاییدیه این سازمان، انجمن رسما وارد سیستم سازمان تبلیغات شده است و با توجه به اهداف و برنامه های مندرج در اساسنامه می تواند در وزارت نفت رسما فعالیت کند که عمده فعالیت ها و اهداف تعیین شده این مرکز بر پایه مباحث فرهنگی است. شورای امر به معروف و نهی از منکر، ستاد اقامه نماز و تشکیل سازمان بسیج از اهم اقدام هایی است که ازسوی انجمن اسلامی صنعت نفت صورت گرفته است. پایگاه اصلی انجمن اسلامی نمازخانه ساختمان مرکزی است که علاوه بر اقامه روزانه نماز جماعت، برنامه هایی در ایام مناسبت های مذهبی و ملی برگزار می شود. با رایزنی های صورت گرفته از سوی اعضای انجمن اسلامی، تاکنون سخنرانان، مداحان و شخصیت های برجسته و بنامی در نمازخانه ساختمان مرکزی وزارت نفت حضور داشتند و به ایراد سخنرانی پرداختند که خوب این مساله در جای خود حائز اهمیت است و می تواند نشان دهنده نقطه قوت این انجمن در سطح کشور باشد.
رئیس انجمن اسلامی وزارت نفت از توزیع برخی کتاب های آموزشی و فرهنگی میان افراد واجد شرایط به عنوان یکی دیگر از اقدام های برجسته این انجمن یاد کرده و خواستار تشکیل شورای فرهنگی در کوتاه ترین زمان ممکن شد و همچنین بر لزوم انجام فعالیت های آموزشی در صورت نیاز صنعت نفت تاکید کرده و می گوید: در دولت گذشته هیچگونه حمایتی از انجمن اسلامی صنعت نفت صورت نگرفت و ما نتوانستیم آنگونه که باید در عرصه های فرهنگی ظهور و بروز پیدا کنیم و دست به تبلیغات گسترده فرهنگی بزنیم، اما با استقرار دولت جدید بسیار امیدوار هستیم که بتوانیم طی نشست های مختلف با مسؤولان نفتی و بالاخص وزیر، ضرورت حضور انجمن اسلامی را در تمامی ارکان صنعت نفت به خوبی شناسانده و با ارائه راهکارها و توانمندی فعالان این انجمن در رفع دغدغه ها و مشکلات این صنعت گره گشا باشیم. به همین خاطر از فرصت پیش آمده استفاده می کنم و از مهندس اوجی، وزیر نفت درخواست می کنم تا فرصت حضور به انجمن اسلامی نفت را داده تا ما هم بتوانیم نقطه نظرات خودمان را مطرح کنیم. ما می خواهیم فعالیت هایمان را در جهت اهداف راستین انقلاب و ارزش های انقلاب اسلامی گسترش دهیم و این مهم محقق نخواهد شد مگر با حمایت عزیزان و دست اندرکاران صنعت نفت و گاز کشور.
حسین پور معتقد است، پیشکسوتان صنعت نفت سرمایه های ارزشمندی هستند که در طوفان های حوادث من جمله جنگ تحمیلی که کشور با انواع و اقسام حملات و بمباران های هوایی و زمینی مواجه بود در زمان تحریم ها و غیره در کنار این صنعت ارزشمند کشور حضور داشته و جانفشانی کردند؛ از این رو دور از انصاف است که مورد حمایت واقع نشوند. ما نباید بستر یاس و ناامیدی را برای این عزیزان فراهم کنیم بلکه باید با تکیه بر تجربیات ارزشمند آنان، مشوق های لازم برای حضور تاثیرگذارشان در تمامی بخش ها را فراهم سازیم.
رئیس انجمن اسلامی وزارت نفت به سخنان خود اینگونه پایان می دهد: انجمن اسلامی نفت بسیار مظلوم واقع شده است؛ به گونه ای که اقدام های آن گاه نادیده و یا اصلا بهایی به آن داده نمی شود و این در حالی است که اعضای انجمن اسلامی نفت از بدنه خود صنعت بوده و به موضوع ها و چالش های پیش روی این صنعت اشراف کامل دارند. البته با برخی از شرکت های تابع وزارت نفت صحبت هایی شده است و خوشبختانه آنها قائل به حضور انجمن اسلامی به عنوان یک ساختار غیررسمی هستند که می تواند به عنوان بازوی مشورتی و حمایتی در صنعت نفت فعال باشد. با رویکردی که از این عزیزان دیده شد، بسیار به آینده انجمن اسلامی امیدوار هستم. البته جا دارد که بگویم بنده این اطمینان خاطر را به وزیر نفت و سایر مسؤولان خواهم داد که انجمن اسلامی پرتلاش تر از سابق در صحنه حضور خواهد داشت و از همه لحاظ می توانند روی این مرکز اسلامی حساب باز کنند و از راهکارهای کارشناسانه این مجموعه در پیشبرد اهداف صنعت بهره مند شوند.
افزایش اعتماد به شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی و سایر آزمایشگاه های معتبر داخلی
مشعل اگرچه بسیاری ممکن است صنعت نفت را با پروژه هایی سنگین و سخت و با عملیات هایی بزرگ مقیاس تصور کنند، اما در کنار این بخش ها همیشه بخش نرم افزاری و تحقیقاتی و آزمایشگاهی وجود دارد که با توجه به اهمیت آن تا به حال به آنها پرداخته نشده است. بسیاری از تست های عملیاتی، بررسی ابتدایی و پایلوت مواد اولیه، قطعات یا تجهیزهای کارگاهی ریز و درشت ابتدا باید در محیط هایی تحقیقاتی و آزمایشگاه های رتبه بندی شده مرتبط مورد ارزیابی قرار بگیرند و بعد به مرحله تولید انبوه یا تست در سازه اصلی برسند.
خدمات طراحی آزمون، تولید نمونه اولیه، آماده سازی نمونه آزمون، کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی، آنالیز نمونه، تعمیر و نگهداری و تولید نرم افزارهای آزمایشگاهی، ارائه پیشنهاد در جهت بهبود کیفیت، طراحی و ساخت دستگاه، اصلاح و ارائه فرمولاسیون، تحقیقات و پژوهش در زمینه گوگردزدایی، تولید انواع افزودنی ها، تدوین و بازنویسی استانداردها در حوزه فرآورده ها و... از جمله اقدام ها و دستورعمل های آزمایشگاهی هستند که همه واحدهای صنعت نفت بدون تردید با آنها مواجه و درگیر هستند.
صنعت نفت در دهه های گذشته تاکنون برای کمترین نیازهای آزمایشگاهی خود باید هزینه های ارزی سنگین و انتظار طولانی را صرف می کردند و به کشورهای اروپایی یا چند کشور همسایه وابستگی داشتند و حالا با توسعه شبکه آزمایشگاهی معتبر، بخش زیادی از این نیاز در داخل کشور تامین می شود و لازم است صنعت نفت و زیرمجموعه های آن تعامل و ارتباط خود را با این شبکه ارزشمند و معتبر دانشگاهی بیشتر کند. کمترین ارتباط یک واحد صنعتی به خصوص در صنعت نفت با آزمایشگاه های مختلف، اخذ نتیجه صحیح و درست و اندازه گیری دقیق نمونه های آزمایشگاهی مواد اولیه و تولید شده یا تولید محصولات جدید است.
زیرمجموعه های صنعت نفت در همه حوزه های متنوع آن از همان ابتدای شروع به کار تا مراحل نهایی تولید و توسعه بخش ها و محصولات یا به قولی از صفر تا 100 عملیاتشان به همکاری با آزمایشگاه هایی تخصصی و مرجع و تایید شده در داخل یا خارج از کشور نیاز دارند. دامنه ارتباط و نیاز زیرمجموعه های صنعت نفت در سال های اخیر گسترش قابل توجهی داشته است. اگر تا چند دهه گذشته بسیاری از بررسی های آزمایشگاهی در همان شرکت خارجی مرجع انجام می شد و یا در صورت نیاز به تست و بررسی مجدد دوباره باید به همان آزمایشگاه های خارج از کشور می رفت ، امروز بسیاری از این تولیدات صنعتی و تست های مورد نیازشان در آزمایشگاه های معتبر داخلی تولید و انجام می شود.
در گذشته و حتی همین چند سال اخیر که تحریم های ظالمانه و مستقیم را شاهد بوده ایم ، شرکت های مختلف زیرمجموعه صنعت نفت برای اقدام ها و نیازهای آزمایشگاهی خود مجبور بودند به آزمایشگاه های کشورهای اروپایی و یا چند کشور همسایه که شرکت های نفتی و زیرمجموعه هایشان در آنها نمایندگی دارند، مراجعه کنند؛ با وجود این حالا تعداد آزمایشگاه های مرجع و تراز در سطح بین المللی که همه استانداردهای روز دنیا را رعایت می کنند، در داخل کشورمان وجود دارند و دیگر نیاز نیست یک پالایشگاه یا پتروشیمی یا شرکت تولیدی چند ماه با هزینه های ارزی بالا منتظر اعلام نظر یک آزمایشگاه در کشور خارجی بماند.
دسترسی آسان به خدمات آزمایشگاهی با کیفیت و با قیمت مناسب، یکی از چالش های پیش روی پژوهشگران و صنایع کشور بوده است. این تقاضا همواره از سوی صنایع و مراکز تحقیقاتی کشور وجود داشته است که بتوانند با جست وجویی ساده، دستگاه یا آزمایشگاه مورد نظر خود را پیدا کنند و از خدمات قابل ارایه در آن آزمایشگاه مطلع شوند یا بدانند که آیا در نزدیکی منطقه فعالیت آنها خدمات آزمایشگاهی مورد نیازشان ارایه می شود یا نه و جزئیاتی از این خدمات در اختیار باشد.
از سوی دیگر آزمایشگاه ها نیز همواره به دنبال سازوکاری برای ارتقای کمی و کیفی خدمات خود هستند و راهکارهایی را جست وجو می کنند که از آن طریق با جذب مشتریان، از همه ظرفیت آزمایشگاه و سرمایه گذاری انجام شده، به صورت بهینه و بیشینه استفاده شود.
مواردی مانند فقدان بانک های اطلاعاتی معتبر و جامع از توانمندی آزمایشگاهی کشور، خدمات تعمیر و نگهداری ناکارآمد، ضعف آموزش های تخصصی برای کارشناسان آزمایشگاه ها و مواردی از این دست، موجب شده است پژوهشگران در انجام پژوهش ها و همچنین صنایع برای انجام فعالیت های تحقیق و توسعه خود، با مسائل و چالش های گوناگونی مواجه شوند.
به همین دلیل بوده است که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، برای پاسخ به این نیاز ملی، «شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی» را تاسیس کرد. این شبکه آزمایشگاهی، به عنوان بستری برای گردآوری اطلاعات توانمندی ها و امکانات آزمایشگاهی کشور در حوزه های مختلف و همچنین پلتفرمی برای تسهیل دسترسی به خدمات آزمایشگاهی با کیفیت فعالیت می کند.
در حال حاضر این شبکه از سوی همه دانشگاه ها، پژوهشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاه های دولتی و خصوصی پذیرفته شده یا به عضویت آن درآمده اند. مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی بین بخش خصوصی و دانشگاه ها و مراکز زیرمجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مشترک است.
درباره استفاده از این خدمات آزمایشگاهی و عضویت در آنها می توان به مواردی مثل کاهش درگیری با فرآیندهای متنوع مالی و اداری مراکز ارایه کننده خدمات آزمایشگاهی، تسریع و سهولت در دستیابی به خدمات آزمایشگاهی مورد نیاز و برخورداری از تخفیف های متنوع خدمات آزمایشگاهی اشاره کرد.
نکته قابل توجه این است که نیروها و مراکز فعال در این شبکه اعضای هیات علمی دانشگاه های سراسر کشور، برگزیدگان بنیاد نخبگان، منتخبین المپیادهای علمی دانشجویی و دانش آموزی و همچنین شرکت های دانش بنیان هستند و نه تنها می توان به این قشر اعتماد داشت، بلکه این جریان ، امید به باقی ماندن آنها در کشور و جلوگیری از خروج آنها از چرخه علمی و فناوری کشور را نوید می دهد.
اگرچه آزمایشگاه های بسیاری از مراکز علمی و دانشگاهی کشور در این شبکه عضویت دارند، اما پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان مجموعه ای که خودش مرجع تایید آزمایشگاه های بسیاری از شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت است، اهمیت بیشتری دارد. پژوهشگاه صنعت نفت عضو قطعي در شبكه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی است و تاکنون این حضور اثرات قابل توجهی داشته است.
بهبود کیفی و افزایش کمی خدمات آزمایشگاهی در حوزه های فناوری راهبردی، تسهیل در دسترسی پژوهشگران و صنایع کشور به خدمات آزمایشگاهی، جمع آوری اطلاعات جامع در مورد تعداد و نوع تجهیزات آزمایشگاهی و پراکندگی آن در سطح کشور (با هدف نیازسنجی صحیح برای توسعه توان آزمایشگاهی کشور) و ارتقای دانش فنی کارشناسان آزمایشگاه ها از طریق آموزش و به اشتراک گذاری تجارب، از جمله اهداف مهم و اصلی این شبکه اعلام شده است. همچنین استانداردسازی فعالیت های آزمایشگاهی و ارایه خدمات با نتایج قابل اعتماد و کمک به تکمیل توانمندی های آزمایشگاهی مراکز عضو در همسویی با نیازهای کشور هم به عنوان اهداف مورد اشاره این شبکه است.
شرکت های دانش بنیان در سال های گذشته تاکنون با جریان محدودکننده تکنولوژی در صنعت مبارزه کرده است. جریانی که در طول دهه های مختلف با توجه به شرایط اقتصادی و تحریمی به واردات نیازهای خود عادت کرده اند و نسبت به تولید محصولات و عملکرد داخلی و بومی بی اعتماد بوده است و حالا لازم است با تلاش شرکت های دانش بنیان رویکرد جدیدی به تامین نیاز داخلی داشته باشند.
بسیاری از شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت در سال های اخیر نیازهای خود را با کمک و ورود شرکت های دانش بنیان پیگیری کرده اند و همین اعتماد و حضور باعث فعالیت بیشتر و جریان رو به رشد مراکز آزمایشگاهی معتبر شده است. شرکت های دانش بنیان در سرعت بخشیدن به خودکفایی ملی و گذر از بحران و اعتماد بیشتر به صنعت داخلی تاثیر قابل توجهی داشته اند. فعالیت شرکت های دانش بنیان در حوزه های انجام تحقیقات کاربردی، ارایه خدمات تخصصی و مشاوره ای (خدمات علمی و تحقیقاتی و فنی)، تولید محصولات یا فناوری نوین، انجام خدمات نظارتی بر تحقیقات پژوهشی، اجرایی و مشاوره ای، ارایه خدمات توسعه کارآفرینی ،ایجاد مراکز رشد و خدمات، ارایه خدمات توسعه محصول جدید یا ورود به بازارهای ملی و بین المللی نیاز به همکاری نزدیک و مستقیم با مراکز آزمایشگاهی و کنترل تولید دارد. به همین دلیل توسعه و توجه به دانش بنیان ها زمینه خوب و مستقیمی برای حمایت از مراکز آزمایشگاهی معتبر داخلی است.
شعیب بهمن در سال جاری میلادی به دلیل کاهش ذخایر در اروپا، افزایش تقاضا در آسیا و مالیات مربوط به انتشار دی اکسیدکربن، شاخص بهای گاز در اروپا حدود ۲۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است. همزمان با روند احیای اقتصادی پس از بحران کرونا، کشورهای اروپایی تحت فشار قرار گرفته اند تا افزایش بی سابقه بهای انرژی را که بشدت به مردم عادی و مؤسسات اقتصادی کوچک لطمه خواهد زد، کنترل کنند؛ زیرا افزایش قیمت گاز طبیعی، رقابت پذیری اقتصاد اتحادیه اروپا را کاهش داده و در صورت تداوم، باعث تضعیف اقتصاد کشورها در مقیاس جهانی خواهد شد. در عین حال، افزایش قیمت گاز موجب شده که بازارهای صنایع وابسته به آن نیز با مشکلاتی روبه رو شوند. اروپا در حالی با این مشکل مواجه است که در آستانه فصل زمستان و افزایش مصرف گاز نیز قرار دارد؛ اگرچه اجرایی شدن خط لوله نورداستریم (2)، فرصتی جدید برای واردات گاز از روسیه به شمار می آید؛ اما با این حال بعید است که اروپایی ها در زمستان پیش رو، با چالش گازی مواجه نشوند. قیمت های پایه گاز اروپایی از ماه ژانویه 2021 تاکنون، بیش از ۲۵۰ درصد صعود کرده است. از جمله عوامل مؤثر در این روند، ذخایر اندک، قیمت های بالای کربن در اتحادیه اروپا، افزایش تقاضا در آسیا، عرضه اندک روسیه، تولید اندک تجدیدپذیرها و اختلالات مربوط به تعمیرات تاسیسات هسته ای بوده اند. در این بین، اگرچه اروپایی ها امیدوارند که خط لوله نورد استریم (2) بتواند از فشار بر بازارهای گاز اروپایی که با کمبود عرضه در آستانه فرا رسیدن فصل سرما و افزایش شدید قیمت ها روبه رو هستند، کم کند؛ اما این خط لوله باید گواهی فنی و بیمه دریافت کند که به دلیل تحریم های وضع شده از سوی آمریکا در سال میلادی گذشته، ممکن است چالش برانگیز باشد. نباید از یاد برد که نورد استریم (2) قرار بود در سال ۲۰۱۹ راه اندازی شود؛ اما در پی تهدیدهای آمریکا برای مجازات شرکت هایی که در ساخت آن مشارکت دارند، با تاخیرهای مکرر روبه رو شد. این چالش در حالی وجود دارد که عملا اقدام روسیه برای حداقل نگه داشتن جریان صدور گاز به اروپا، بیشترین تاثیر را بر افزایش بهای گاز در این اتحادیه داشته است. اقدام روسیه علیه کشورهای اروپایی چند معنای توأمان دارد: نخست آنکه، اروپایی ها باید افزایش قیمت گاز را به عنوان یک واقعیت بپذیرند. افزایش 10 درصدی قیمت در ماه اکتبر به این معناست که امکان دارد در ماه های سرد زمستان، قیمت بیش از این هم افزایش پیدا کند. از این رو مصرف کنندگان اروپایی با چشم انداز افزایش صورتحساب گرمایش زمستان به دلیل مجموعه ای از عوامل جهانی و آسیب پذیر ماندن اروپا در برابر نوسان قیمت های جهانی انرژی، روبه رو هستند. دوم آنکه، کاهش صادرات گاز روسیه به اروپا به این معناست که کشورهای این قاره نمی توانند در آستانه زمستان، گاز کافی ذخیره کنند. در حال حاضر ذخیره گاز اروپا ۷۲ درصد ظرفیت آن است که پایین ترین میزان در بیش از یک دهه گذشته به شمار می رود. برآوردهای فعلی که ناشی از میزان رزرو ظرفیت انتقال گاز روسیه به اروپاست، نشان می دهد که گازپروم قصد دارد عرضه خود را در زمستان امسال نسبت به سال گذشته کاهش دهد. در حال حاضر گازپروم تقریبا یک سوم از ظرفیت ترانزیت گاز خط لوله یامال ـ اروپا را رزرو کرده است. همزمان این شرکت هیچ ظرفیت ترانزیت اضافی از طریق اکراین ذخیره نکرده است. در دو نقطه شبکه گاز طبیعی گازپروم که در مرز روسیه ـ اکراین قرار دارند، این شرکت از ظرفیت ۹.۸ میلیون مترمکعب در روز که عرضه شده را رزرو نکرده است. سوم آنکه، اگر روسیه در سال های اخیر به دلیل ساخت و بهره برداری خط لوله نورداستریم (2) تا حدی در برابر برخی سیاست های کشورهای اروپایی مماشات به خرج می داد، اینک با پایان یافتن روند احداث آن می تواند از سلاح انرژی در روابط خود با اروپا بهره برداری کند.
اروپا به عنوان واردکننده انرژی، از توان چندان زیادی برای تاثیرگذاری بر روند صادرات گاز برخوردار نیست، بخصوص که یکی از راهبردهای نسبتا شکست خورده اروپا در سال های گذشته، متنوع سازی مسیرهای انتقال انرژی به این قاره بوده است. در حالی که طول دو دهه گذشته، اتحادیه اروپا کانون تمرکز خود در حوزه انرژی را به متنوع سازی منابع و مسیرهای انتقال گاز اختصاص داده بود، با این حال موفقیت چندانی کسب نکرده است. در آن دوره که استراتژی متنوع سازی منابع و خطوط انتقال انرژی در اتحادیه اروپا مطرح شده بود، یکی از اهداف نهایی این پروژه کاهش وابستگی به انرژی وارداتی از روسیه به شمار می رفت. با این حال در طول سال های گذشته، اتحادیه اروپا نه تنها نتوانست منابع و مسیرهای جدید را جایگزین گاز روسیه کند؛ بلکه عملا احداث خط لوله نورداستریم (2) نشان می دهد که وابستگی این اتحادیه به انرژی مسکو افزایش نیز پیدا خواهد کرد. در این بین، تعلل اتحادیه اروپا برای سرمایه گذاری در بخش گاز ایران، فرصتی مناسب را از این اتحادیه به منظور تنوع بخشی به منابع خود گرفت. اگر اروپایی ها در دو دهه گذشته به جای پیروی از سیاست های ایالات متحده در قبال ایران، به صورت مستقل و بر اساس منافع ملی و جمعی خود تصمیم می گرفتند، اینک در استراتژی تنوع بخشی به منابع و خطوط انتقال گاز به کشورهای خود با مشکل چندانی مواجه نمی شدند. با این حال سیاسی کاری اروپایی ها در قبال ایران و از سوی دیگر وجود تنش های گاه چالش ساز در روابط کشورهای اروپایی با روسیه، موجب شده که این قاره در تنگنای انرژی قرار گیرد.
اروپایی ها در سال های اخیر تلاش گسترده ای به منظور استفاده از انرژی های تجدیدپذیر کرده اند؛ اما برآوردهای واقعی نشان می دهند که این کشورها همچنان طی دهه های آینده ناگزیر به استفاده از سوخت های فسیلی هستند. با این اوصاف تا زمانی که اروپا نتواند به منابع خود تنوع ببخشد، چاره ای جز کرنش در برابر سیاست های روسیه یا عدم سختگیری به مسکو در خصوص برخی مسائل مهم را ندارد؛ زیرا هرگونه تقابل و تنش جدی در روابط روسیه و کشورهای اروپایی می تواند مسکو را به استفاده از سلاح انرژی برای تحت فشار قرار دادن اروپا ترغیب کند. از سوی دیگر روسیه نیز قصد ندارد در این خصوص، بیش از حد به کشورهای اروپایی فشار وارد کند. به عنوان مثال، شرکت گازپروم اصرار دارد که به قراردادهای پیشین خود پایبند است. این شرکت با اشاره به برداشت ۶۶ میلیارد مترمکعب گاز در ذخایر در مدت ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ که باعث تاخیر در عرضه جدید گاز به مدت سه هفته شد، اروپا را مقصر این بحران می داند. در عین حال باید توجه داشت که استفاده بیش از حد روس ها از سلاح انرژی برای تاثیرگذاری بر قیمت ها و یا تحت فشار قرار دادن کشورهای اروپایی به منظور تغییر سیاست های آنها، تا حد معینی دارای کاربرد است؛ زیرا این حربه اگر بیش از حد استفاده شود، موجب اعمال فشارهای مختلف اروپا بر مسکو در حوزه های دیگر می شود. همچنین تداوم این روند می تواند بار دیگر اروپایی ها را به طراحی پروژه های جدید برای دسترسی به منابع جایگزین سوق دهد.
منبع : ایران پترولیوم
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: هر مجموعه یا شرکت نفتی بزرگ و کوچک که از ساختمان های متعلق به صندوق ها استفاده می کند، باید وظایف اقتصادی اش را انجام دهد، زیرا این ساختمان ها از دارایی های صندوق است و باید بازدهی داشته باشند. عبدالحسین بیات در «برنامه پایش طرح های سرمایه گذاری صندوق ها» و در نشست با مدیران شرکت مهندسی و ساختمان «صبانفت» با بیان اینکه بنا بر گزارش ارائه شده، برخی شرکت ها در ساختمان های صندوق های بازنشستگی صنعت نفت مستأجرند و اجاره بها پرداخت نمی کنند، تاکید کرد: یکی از مصادیق شفاف سازی، رفع چنین چالش هایی است. وی با بیان اینکه این اموال متعلق به بازنشستگان و بازماندگان و شاغلان صنعت نفت است، افزود: اینکه شرکتی احساس خودبرتربینی داشته باشد، تفکر نادرستی است؛ از این به بعد اجازه نمی دهیم مجموعه ای در ساختمان های متعلق به صندوق ها، بدون پرداخت اجاره بهای عرف بازار، ساکن باشد. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت خطاب به مدیرعامل «صبانفت» و در حمایت از اقدام حقوقی شرکت دربارۀ این موضوع افزود: فهرستی از این گونه ساختمان ها تهیه شود تا پیش از نهایی شدن اقدام حقوقی،این مسئله درون خانواده صنعت نفت پیگیری شود. بیات تصریح کرد: با رویکرد شفاف سازی که هم اکنون در صنعت نفت تقویت شده است، امیدواریم این مسئله حل شود؛ البته بدهی چندساله این مستأجران نفتی نیز باید به صبانفت پرداخت شود. وی با بیان اینکه ارزش آفرینی از طریق سرمایه گذاری در حوزه کاری شرکت ساختمانی صبانفت با استفاده از فناوری های نوین و کیفیت برتر،صنعتی سودآور است که در چارچوب رویکرد بنگاه اقتصادی گنجانده می شود، گفت: ماهانه دوسوم منابع مستمری و مقرری ها از محل سود شرکت های صندوق تأمین می شود؛ از این رو تقویت سبد سرمایه گذاری های صندوق برای پایداری جریان نقدینگی پرداخت مستمری هاست و سود شرکت ها برای این امور صرف می شود و خواهد شد. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت همچنین با اشاره به اینکه صندوق، بنگاهی اقتصادی است و اجرای طرح ها در کمترین زمان ممکن،برای آن اهمیت فراوانی دارد، تصریح کرد: بهره مندی از بخش حقوقی کارآمد برای پرهیز از چالش، ضروری است و انتظار می رود مجموعه های حقوقی شرکت های تابعه صندوق ها از جمله «صبانفت» در سطح ممتاز کشوری فعالیت کنند. وی با تاکید بر اینکه برای کاهش اثر تورم بر طرح ها، اجرای پروژه ها باید در کمترین زمان ممکن انجام شود، اظهار کرد: بنابراین ضرورت،بررسی مباحث گذشته، آینده نگری، همچنین استفاده از فناوری نمایان می شود.
شرکت نفت و گاز آغاجاری
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری از تعویض شیرآلات تاج چاه شماره 103 رگ سفید بدون حضور دکل حفاری و با به کارگیری پکر/پلاگ(ابزارهای درون چاهی توپک قابل نصب/برداشت) ایرانی خبر داد. پژمان قضائی پور گفت: با توجه به مشکلات پیش آمده برای این چاه و در نظر گرفتن شرایط ویژه، تعویض شیرآلات آن در دستور کار اداره مهندسی تولید این شرکت قرار گرفت. وی افزود: با در نظر گرفتن اقتصادی بودن عملیات و جلوگیری از هرگونه آسیب مخزنی در حین تعمیر و حفاری، بر اساس محاسبات فنی و برنامه ریزی دقیق، عملیات تعمیر چاه رگ سفید 103 با استفاده از پلاگ/پکر قابل بازیافت و بدون حضور دکل انجام شد. مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری با اشاره به نقش خودباوری و استفاده از ظرفیت قطعات ساخته شده توسط شرکت های دانش بنیان تصریح کرد: اجرای موفقیت آمیز چنین عملیاتی باوجود تحریم های ظالمانه را می توان اقدامی مهم همسو با تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در نامگذاری امسال به عنوان سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها برشمرد. قضائی پور سود و صرفه اقتصادی حاصل از این عملیات را که بدون حضور دکل انجام شد،80 میلیارد ریال اعلام و اظهار کرد: با توجه به کاهش قابل ملاحظه زمان تعمیر چاه در مقایسه با وضع استقرار دکل حفاری، در برداشت نفت از این چاه 150میلیارد ریال صرفه اقتصادی حاصل شده است .
قضائی پور از مشارکت خدمات فنی سرچاهی و درون چاهی و شرکت ملی حفاری در اجرای این عملیات، همچنین از مدیریت تعمیر و تکمیل و خدمات فنی چاه ها و مدیریت امور فنی مناطق نفت خیز جنوب به جهت مشارکت در برنامه ریزی و امکانات قدردانی کرد.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیر مهندسی نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس گفت: با آغاز عملیات حفاری یک حلقه چاه توصیفی - تحدیدی در بخش شمالی میدان گازی پارس جنوبی، ارزیابی ظرفیت احتمالی نواحی خارج از بلوک بندی فعلی این میدان وارد فاز اجرایی شد.
علی اکبر ماجد با اشاره به آغاز عملیات حفاری چاه توصیفی - تحدیدی SP-16 در بخش شمال میدان گازی پارس جنوبی اظهار کرد: حفاری این چاه با هدف تعیین میزان گسترش میدان گازی پارس جنوبی در سمت شمال میدان و ارزیابی ظرفیت احتمالی نواحی بلوک بندی نشده این بخش به منظور توسعه، با راهبری شرکت نفت و گاز پارس و از سوی شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران آغاز شده است. وی یکی از راهکارهای در نظر گرفته شده در طرح جامع حفظ و نگهداشت تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی را ارزیابی و شناسایی اهداف واجد ظرفیت های هیدروکربوری مناسب عنوان کرد.
ماجد گفت: چاه SP-16 که اهداف توصیفی و ارزیابی آن با همکاری مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران تعیین شده است، نخستین حلقه از چهار حلقه چاه برنامه ریزی شده برای حفاری و ارزیابی نواحی خارج از بلوک بندی فعلی میدان به شمار می رود. مدیر مهندسی نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به اینکه با توجه به رو به اتمام بودن فرآیند توسعه فازهای تعریف شده کنونی میدان گازی پارس جنوبی، اجرای برنامه های استمرار تولید از این میدان را براساس سند حفظ و نگهداشت تولید تدوین شده در شرکت نفت و گاز پارس اولویت کاری این شرکت عنوان کرد. وی تأکید کرد: تعیین دقیق تر حدود میدان و ارزیابی ظرفیت مخزنی نواحی خارج از بلوک های توسعه یافته میدان باهدف بررسی امکان تعریف طرح های توسعه تکمیلی در این نواحی، از سرفصل های اصلی این سند است.
شرکت ملی حفاری ایران
پروژه حفاری چهار حلقه چاه در یکی از پیچیده ترین میدان های نفتی ایران در نفت شهر با موفقیت انجام شد. غلامرضا آل محمود، مدیر پروژه های حفاری شرکت ملی حفاری ایران گفت: این پروژه شامل حفر یک حلقه چاه توسعه ای (جدید) و چهار حلقه چاه حفاری دوباره است که در گستره عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در بخش زیرسطحی آن انجام شده است. وی با بیان اینکه در حفاری و تکمیل چاه های شماره 11،25، 22 و 31 دستگاه های حفاری سنگین 35، 48 و81 به کار گرفته شده اند، تصریح کرد: این دکل ها با پایان کار در موقعیت های دیگر مستقر شده اند. مدیر پروژه های حفاری شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به اینکه میدان نفتی نفت شهر در استان کرمانشاه در نوع خود یکی از پیچیده ترین میدان های نفتی در ایران و جهان است، اظهار کرد: این میدان نفتی در نقطه مرزی ایران و عراق واقع شده و گسل های فراوان و وجود گاز در لایه های سطحی، از ویژگی های استثنایی آن است.
آل محمود با اشاره به اینکه حفاری در این موقعیت باید با ضریب ایمنی بسیار بالا انجام می شد، اظهار کرد: در این ارتباط،آموزش کارکنان و سطح آمادگی آنان، همچنین استفاده از تجهیزات برای پیشگیری از فوران و مقابله با نشت گاز گوگرد از ابتدای کار مورد توجه ویژه قرار گرفت. وی شرایط محیطی، لزوم پاکسازی منطقه، آسیب دیدن موقعیت، همچنین قطع راه ارتباطی در جریان سیلاب سال 98 و پایین بودن سرعت حفاری به دلیل قرار داشتن گاز در سطح را از جمله موارد پیش آمده در اجرای این پروژه برشمرد. مدیر پروژه های حفاری شرکت ملی حفاری با بیان اینکه این پروژه در دو بخش روسطحی و زیرسطحی از سوی شرکت ملی حفاری در قالب مهندسی، طراحی و اجرای قرارداد امضا شده است، اظهار کرد: هم اکنون بخش زیرسطحی پروژه پایان یافته و بخش روسطحی آن نیز در مراحل پایانی کار است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
چالش ها و مسائل عمده شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در نشست با عبدالرحمان کشوری، معاون انرژی پدافند غیرعامل و مدیرعامل و مدیران ارشد این شرکت بررسی شد. در این نشست بر اهمیت پدافند غیرعامل و کاهش آسیب پذیری نیروی انسانی، تأسیسات و خطوط لوله انتقال نفت و گاز تأکید شد. حل تعارضات در مسیر توسعه صنعت نفت، نقش کریدور اهواز در نقل و انتقال نفت و گاز، تأمین خوراک پالایشگاه ها و چالش های موجود در جابه جایی آن و بازسازی و نوسازی تأسیسات نفتی بخشی از مسائل مطرح شده در این نشست بود. ارائه راهکار برای افزایش امنیت تجهیزات و لوله های نفت و گاز، مشکلات خطوط صادراتی نفت در گناوه و کریدور امیدیه از طریق جاده سازی و ساخت وساز مناطق مسکونی، تأمین برق و امنیت انرژی و ایجاد بیمارستان سوانح، از دیگر موارد عنوان شده در نشست یاد شده بود. در این نشست مدیران عامل شرکت های ملی حفاری ایران، نفت و گاز اروندان، پخش فرآورده های نفتی منطقه خوزستان، خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان، گاز استان خوزستان و مدیران عامل شرکت های بهره برداری نفت و گاز تابع مناطق نفت خیز جنوب حضور داشتند.
برگزاری نمایشگاه صنعت نفت و حفاری خوزستان در بهمن ماه
نمایشگاه تخصصی صنعت نفت و حفاری خوزستان، با رویکرد بومی سازی تجهیزات و حمایت از ساخت داخل و صنایع بومی از18 تا 21 بهمن امسال در اهواز برگزار می شود. این نمایشگاه از سوی شرکت نمایشگاه بین المللی خوزستان، با سیاست گذاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی حفاری ایران و با نظارت شرکت ملی نفت ایران برگزار خواهد شد. در این نمایشگاه افزون بر شرکت های نفتی، سازندگان داخلی ازجمله اعضای انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران و استان خوزستان، دانشگاه ها، مراکز علمی و تحقیقاتی و نهادهای مرتبط با ساخت و تأمین کالای صنعت نفت حضور خواهند داشت. نمایشگاه تخصصی صنعت نفت و حفاری خوزستان با توجه به ظرفیت های گسترده این استان به عنوان زادگاه صنعت نفت کشور و استقرار بزرگ ترین شرکت های بالادستی در این استان به پیشنهاد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و با تأیید وزارت نفت از سال 1388 آغاز به کار کرده است.این نمایشگاه سال 1399 به دلیل شیوع ویروس کرونا برگزار نشد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
کارکنان پالایشگاه دوازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی باهدف پاکیزگی محیط زیست پیرامون و صیانت از ارزش های آن، سواحل خلیج فارس در محدوده بندر سیراف (واقع در محدوده شهرستان کنگان) را پاکسازی کردند.
حبیب الله رئوف، رئیس واحد بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) پالایشگاه دوازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی با بیان اینکه کارکنان و متخصصان فازهای 22 و 24 این مجتمع در کنار تولید پایدار، توجه ویژه و مهمی به محیط زیست پیرامونی دارند، افزود: آلودگی های محیط زیستی به ویژه ضایعات محصولات پلاستیکی و پسماندهای غیرقابل تجزیه که توسط انسان در طبیعت رها می شود، چهره ای زشت و غیرقابل تحمل را به وجود می آورد.
وی هدف از این پویش و اقدام ارزشمند را احترام به طبیعت و صیانت از ارزش های زیست محیطی برشمرد و اظهار کرد: کارکنان پالایشگاه دوازدهم همواره با همه تلاش در این مسیر مهم گام برمی دارند.
رئیس اچ اس ای پالایشگاه دوازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی همچنین گفت: پالایشگاه دوازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی (فازهای 22 و24) آمادگی هرگونه همکاری در حوزه محیط زیست با دیگر سازمان های دولتی و نهادهای فعال اجتماعی در منطقه را دارد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پیامی، درگذشت امیر امیدیان، از کارکنان عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان را تسلیت گفت . در پیام محسن خجسته مهر آمده است: حادثه غم انگیز درگذشت یکی از همکاران عزیز صنعت نفت حین عملیات و تلاش برای انجام وظیفه، باعث غم و اندوه فراوان اینجانب و همه همکاران در شرکت ملی نفت ایران گردید.
اینجانب ضمن عرض تسلیت به خانواده داغدار مرحوم امیدیان و همه همکاران در مناطق نفت خیز جنوب و شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، از خداوند متعال برای روح ایشان آمرزش و برای خانواده این مرحوم صبر جزیل مسئلت دارم.
لازم است با پیگیری واحدهای مربوطه ضمن بررسی دقیق علت سانحه، از بروز حوادث مشابه جلوگیری شود.
امیر امیدیان، جوشکار اداره تعمیرات خطوط لوله شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان، در حادثه آتش سوزی اداره ترابری این شرکت دچار سوختگی شدید شد و پنجم آذرماه در بیمارستان فوق تخصصی سوانح سوختگی تهران جان به جان آفرین تسلیم کرد.
شرکت فلات قاره ایران
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران بر افزایش تولید نفت این شرکت، به ویژه در میدان های مشترک تاکید کرد.
علیرضا مهدی زاده در سفر به منطقه خارک و بازدید از سکوی فروزان گفت: رساندن شرایط به دوران پیش از تحریم به ویژه تلاش در جهت افزایش تولید نفت در میدان های مشترک، از اولویت های اصلی شرکت فلات قاره ایران است.
وی افزود: خوشبختانه با ظرفیت های موجود و توانمندی کارکنان و متخصصان این شرکت، بهره برداری حداکثری و صیانتی از میادین نفتی خلیج فارس در حال انجام است و این روند با برنامه ریزی های انجام شده با قوت ادامه خواهد یافت.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران و هیئت همراه، در نخستین بازدید خود از مناطق عملیاتی این شرکت، از منطقه عملیاتی خارک و سکوهای بهره برداری فروزان، ابوذر، سروش و پایانه شناور خلیج فارس دیدن کردند.
مهدی زاده در این بازدید، ضمن دیدار با کارکنان این سکوها و پایانه و آشنایی با مشکلات و چالش ها، از نزدیک روند تولید نفت این تاسیسات را مورد بررسی قرار داد.
وی در بازگشت از منطقه خارک از ناحیه بوشهر نیز بازدید کرد و در جریان فرایندهای تدارکات و پشتیبانی مناطق عملیاتی خارک و بهرگان قرار گرفت.
معاون وزیر نفت درحکمی اکبر سهیلی پور را به عنوان مشاور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران منصوب کرد.
در حکم محسن خجسته مهر خطاب به اکبر سهیلی پور آمده است:«ضمن تشکر از زحمات ارزشمند جنابعالی در دوران تصدی مدیریت امور مالی، با عنایت به مراتب تعهد، تخصص و تجربیات جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «مشاور مدیرعامل» منصوب می شوید.
امید است با اتکال به خداوند متعال در انجام مأموریت های محوله موفق باشید».خجسته مهرهمچنین دراحکام جداگانه ای محمد روستارا به عنوان مدیرامورمالی شرکت ملی نفت ایران و سید حجت اله علم الهدی را به عنوان مدیر امور حقوقی این شرکت منصوب کرد.
معاون وزیرنفت دراین احکام ضمن تاکید برحسن انجام وظیفه برای محمد روستا و سید حجت اله علم الهدی در مسئولیت های محوله آرزوی توفیق کرده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال
معاون عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از آمادگی کامل مراکز تابع برای فعالیت ایمن و مستمر در فصل زمستان خبر داد. شیرافکن قربانی با اشاره ورود به دوره سرما و احتمال وقوع بارندگی های سیل آسا و کاهش دمای هوا در شمال کشور در ماه های آتی، آمادگی حداکثری مراکز انتقال نفت برای رویارویی با حوادث غیرمترقبه احتمالی را مهم ترین عنوان کرد.
وی همچنین با اشاره بازدیدهای انجام شده از مراکز دهگانه منطقه و دیدار با کارکنان و روسای مراکز تصریح کرد: در این بازدیدها بر موارد متعددی از جمله آمادگی تجهیزات عملیاتی، لایروبی کانال ها و دریچه های هدایت باران، تهیه شیوه نامه مقابله با حوادث ناشی از سرما، بارندگی و سیلاب همچنین آماده به کار بودن تجهیزات و ماشین آلات سبک و سنگین آتش نشانی تاکید شده است.
قربانی بازدید میدانی روزانه توسط بخش تعمیرات، خط بان ها، مسؤولان حراست و روسای مراکز از مسیر خطوط لوله و فنس و لوها را با هدف شناسایی به موقع مخاطرات، آمادگی و سلامت پوشش اتصالات و منیفولدها در برابر سرما نبارش برف را دیگر مواردی برشمرد که برای گذر از زمستان بر آنها تاکید شده است.
وی همچنین توجه به هشدارهای هواشناسی را قبل از انجام اقدام های عملیاتی و اطلاع رسانی به همجواران خطوط لوله با هدف جلب مشارکت و همکاری دوسویه برای صیانت از آنها در برابر تعدی یا حوادث طبیعی را از دیگر موارد تاکیدی در این بازدیدها عنوان کرد. معاون عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شده یادآور شد: مراکز انتقال نفت، تاسیسات و فشارشکن های تابع منطقه شمال هم اکنون در100درصد آمادگی قرار دارند.
معاون فنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از ایمن سازی نقطه آسیب دیده در خط لوله 32 اینچ نفت خام ساری -ری خبر داد.
محمدمهدی جامعی با اشاره به وقوع سیلاب در ارتفاعات ساری و سوادکوه، همچنین شستگی و نمایان شدن خط لوله 32 اینچ نفت خام ساری- ری در کیلومتر 72 افزود: برای رفع این مشکل،انجام عملیات اضطراری پایل کوبی و سنگ ریزی با هدف مقاوم سازی تقاطع این خط لوله با یکی از رودخانه های فصلی محدوده سوادکوه در دستور کار قرار گرفت.
وی انجام این عملیات در مدت زمان یک روز را با توجه به شرایط بد جوی منطقه، مهم ترین ویژگی این عملیات عنوان کرد.به گفته جامعی عملیات ایمن سازی کیلومتر72خط لوله 32 اینچ نفت خام سازی- ری با تلاش کارکنان تعمیرات خط و ترابری انجام شد و خط لوله مزبور از آب شستگی و آسیب در امان خواهد بود.
منطقه 8عملیات انتقال گاز
مدیر منطقه 8 عملیات انتقال گاز از افزایش پهنای باند ارتباطی تأسیسات تقویت فشار و اندازه گیری گاز در این منطقه عملیاتی خبر داد. فیروز خدایی گفت:پهنای باند تأسیسات تقویت فشار گاز مرگنلر برای بهبود ارتباط مخابراتی و افزایش سرعت انتقال اطلاعات بین تأسیسات تقویت فشار و اندازه گیری گاز با ستاد منطقه 8 از طریق زیرساخت شرکت مخابرات ایران از 2 مگا به 8 مگا افزایش یافت.
وی افزود: همسو با این موضوع، پهنای باند ارتباط تأسیسات تقویت فشار گاز چلوند و تأسیسات اندازه گیری گاز آستارا نیز از طریق زیرساخت فیبر نوری و رادیوی اختصاصی شرکت ملی گاز ایران، با مساعدت مدیریت و کارشناسان مخابرات ستاد انتقال گاز ایران، در تأسیسات چلوند از 2 به 8 مگا و در تأسیسات آستارا از 2 به 4 مگا ارتقا یافته است.
مدیر منطقه 8عملیات انتقال گاز اظهار کرد: با راه اندازی این طرح در هزینه اجرای طرح فیبر نوری و هزینه ماهانه سرویس 8 مگا، صرفه جویی قابل توجهی شده است.
خدایی هدف از ارتقای پهنای باند در تاسیسات تقویت فشار و مراکز بهره برداری خطوط لوله گاز منطقه را افزایش کیفیت و سرعت سرویس های تحت شبکه،همچنین بازده کاری بهتر و بالاتر عنوان کرد.
وی افزود:طبق برنامه ریزی در نظر است پهنای باند دیگر تأسیسات و مراکز بهره برداری خطوط لوله منطقه 8عملیات انتقال گاز افزایش یابد تا از این طریق بستری امن و مطمئن تری در سیستم های شبکه انتقال گاز ایجاد شود و به بالاترین استانداردها، تنوع و گستردگی خدمات مخابراتی و سامانه های کنترل از راه دور دست یابیم.
مدیر منطقه 8 عملیات انتقال گاز گفت: با راه اندازی سیستم جدید مخابراتی و افزایش پهنای باند ایستگاه های تقویت فشار و اندازه گیری، تعداد و مدت زمان قطعی های پیشین به حداقل کاهش خواهد یافت.
شرکت پالایش نفت لاوان
عملیات اجرایی تعمیرات اساسی واحد 1300 پالایش نفت لاوان با تکیه بر توان مهندسان و متخصصان این پالایشگاه آغاز شد. اجرای تعمیرات اساسی پالایشگاه لاوان که به منظور تولید پایدار برای یک بازه زمانی 40 روزه برنامه ریزی شده، از اول آذرماه امسال آغاز شده است.
کیانی، معاون مدیر عملیات شرکت پالایش نفت لاوان در تشریح جزئیات این عملیات اظهار کرد: با توجه به تراکم و حجم سنگین کار، همچنین پرمخاطره بودن عملیات تعمیرات اساسی، سازوکار مناسب و تمهیدات لازم با بهره گیری از کلیه امکانات، برای انجام عملیات پیش بینی شده است تا این مهم مطابق با استانداردهای تعمیراتی و رعایت الزامات ایمنی، با بهترین کیفیت انجام شود.
وی هدف از انجام تعمیرات اساسی واحد1300شرکت پالایش نفت لاوان را آماده سازی واحدهای عملیاتی مورد نظر برای ادامه کار مستمر در دوره بعدی تولید و تأمین فرآورده های نفتی با کیفیت مناسب عنوان کرد.
معاون مدیر عملیات شرکت پالایش نفت لاوان تأکید کرد: با توجه به دقت و حساسیت عملیات اجرای در تعمیرات اساسی واحد 1300 پالایشگاه نفت لاوان، کلیه سیستم های برقی و ابزار دقیق، ظروف و برج ها، مُبدل ها، فن های هوایی، کولرهای آبی،همچنین خطوط لوله، پمپ ها و کمپرسورها، ایستگاه های کنترل برق و سیستم فِلِر مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرند و تعمیرات مورد نیاز روی آنها انجام می شود. وی گفت: برنامه ریزی فرآیندی، اجرایی و تهیه کالاها و تجهیزات و دستگاه های مورد نیاز تعمیرات واحد 1300با تلاش های کارکنان امور بازرگانی و بهره گیری از ظرفیت های داخلی کشور انجام شده است.
کیانی با اشاره به انجام این عملیات در دو شیفت به منظور بهره گیری بهینه و مطلوب از زمان، عنوان کرد: در اجرای این تعمیرات اساسی از خدمات 250 نفر -نیروی غیرشرکتی و 550 نفر از نیروهای داخلی شرکت استفاده می شود.
شرکت پالایش نفت تهران
رئیس اداره بازاریابی و فروش شرکت پالایش نفت تهران از افزوده شدن گاز بوتان به سبد محصولات شرکت پالایش نفت تهران خبر داد.
حمید عامریان گفت: این شرکت در جهت منویات مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، عمل به مفاد سند راهبردی اقتصاد مقاومتی و تنوع بخشی به سبد محصولات تولیدی، با تأکید و حمایت همه جانبه مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران، مقدمات برنامه ریزی، تولید، ذخیره سازی و بازاریابی محصول بوتان استحصالی را به عنوان فرآورده ای جدید آغاز کرده است.
وی با بیان اینکه هم زمان با تولید این محصول،اقدام های لازم جهت حصول الزامات تبیین شده برای عرضه آن انجام شده است، افزود:پس از اخذ تاییدیه های لازم، به زودی شاهد عرضه گاز بوتان در بورس انرژی ایران خواهیم بود.
عامریان تأکید کرد: تولید و عرضه محصول بوتان افزون بر تأمین بخشی از خوراک واحدهای پایین دستی می تواند به ارتقای کیفی محصول گاز مایع پالایشگاه تهران مطابق با استانداردهای تعریف شده، منتهی شود.
رئیس بهره برداری شرکت پالایش نفت تهران نیز درباره دستاورد جدید این شرکت گفت: پس از مدت ها تلاش بخش های مختلف سازمان، نخستین محموله گاز بوتان استحصالی،30 آبان ماه از شرکت پالایش نفت تهران به مقصد پتروشیمی تبریز بارگیری و ارسال شد.
بهنام شانه ساز تصریح کرد: شرکت پالایش نفت تهران توانسته است با جداسازی گاز بوتان از گاز ال پی جی، این محصول ارزشمند و پرکاربرد را به سبد محصولات خود اضافه کند.
وی با اشاره به اینکه قراراست در فاز نخست این پروژه، هزار بشکه گاز بوتان به صورت روزانه بارگیری شود، اظهار کرد: این میزان در فاز دوم که تا چندی دیگر به بهره برداری خواهد رسید، به 2هزار بشکه در روز خواهد رسید.
به گفته وی استحصال گاز بوتان که باهدف دستیابی به استاندارد شدن گاز مایع تولیدی در فصل پاییز و زمستان انجام گرفته است، روزانه بیش از17میلیارد ریال سودآوری برای شرکت پالایش نفت تهران به همراه خواهد داشت.
پتروشیمی کارون
سردخانه 400 تنی پتروشیمی کارون به عنوان نخستین سردخانه منفی 35درجه سانتی گرادی در کشور به دست متخصصان داخلی به بهره برداری رسید.
این سردخانه 400 تنی با صرف 35 میلیارد ریال هزینه در فضایی به وسعت 800 مترمربع احداث شده است.
علیرضا صدیقی زاده، مدیرعامل پتروشیمی کارون در آیین بهره برداری از سردخانه مزبور با اشاره به اینکه یکی از محصولات مهم و راهبردی این پتروشیمی، KM100 است که پیش از تحویل به مشتری نیازمند انجماد سریع در دمای منفی 35 درجه و نگهداری آن در دمای منفی18 درجه است، افزود: بر همین اساس طراحی و ساخت سردخانه پتروشیمی کارون با بهره گیری از ظرفیت های داخلی شرکت در دستور کار قرار گرفت.
وی با بیان اینکه عایق های دیواره ها، کفپوش و سقف این سردخانه 400 تنی، با فوم های پلی یورتانی تهیه شده بر پایه ایزوسیانات های تولیدی پتروشیمی کارون است، ادامه داد: کفپوش مورد استفاده در این سردخانه برای اینکه در دمای منفی 35 و منفی 18 درجه دوام و قوام داشته باشد با دو چالش جدی مواجه است؛ هم دمای پایین و هم بار ناشی از تردد لیفتراک را تحمل کند.
مدیرعامل پتروشیمی کارون افزود: برای رفع این چالش باید ماده ای در ساخت کفپوش استفاده می شد که در دمای پایین شکنندگی نداشته باشد و چغرمگی و انعطاف پذیری آن حفظ شود.
وی گفت: بهترین ماده، پلی یورتان های تولیدی بر پایه ایزوسیانات تولیدی شرکت بود. بر همین اساس پوششی بر پایه ایزوسیانات ها طراحی و تولید و در ساخت این سردخانه منحصربه فرد استفاده شد و به این ترتیب نخستین ساخت سردخانه منفی 35 درجه سانتی گراد درکشور محقق شد.
صدیقی زاده بابیان اینکه با راه اندازی و بهره برداری از این سردخانه 400 تنی یکی از موانع مهم تولید در پتروشیمی کارون رفع شده است، تصریح کرد: با تحقق این مهم گام مهمی در ارتقای کیفیت محصول برداشته خواهد شد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی
مدیر تامین و توزیع سوخت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی گفت: هیچ محدودیتی برای عرضه سوخت دوم به صنایع سیمان وجود ندارد و این صنایع می توانند هر میزان سوخت مایع مورد نیاز خود را بدون محدودیت و با قیمت گاز مصرفی به صورت اعتباری دریافت کنند. جعفر سالاری نسب با اشاره به آمادگی شرکت پخش فرآورده های نفتی برای تامین سوخت دوم صنایع سیمان با توجه به افزایش مصرف گاز، تصریح کرد: سوخت تحویلی به صنایع سیمان اعتباری و به قیمت گاز مصرفی آنهاست. وی ذخیره سازی سوخت مایع را مطلوب خواند و افزود: با توجه به اعلام قبلی به صنایع سیمان مبنی بر قطع گاز از آبان ماه، صنایع سیمان به ذخیره سازی سوخت اقدام کردند. سالاری نسب تصریح کرد: البته برخی از صنایع از سال قبل، ذخیره سوخت مایع داشتند و امسال نیز متناسب با نیاز، سوخت تحویل گرفتند. سالاری نسب با تاکید بر اینکه در تامین سوخت جایگزین صنایع سیمان، مشکلی وجود ندارد و تحویل سوخت به روال معمول انجام می شود، تصریح کرد: به صنایعی هم که گاز آنها قطع می شود، با هماهنگی دیسپیچنگ شرکت ملی گاز و برق، سوخت مایع به قیمت گاز مصرفی و به صورت اعتباری تحویل می شود. کرامت ویسی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نیز پیش تر گفته بود تسهیلاتی ایجاد شده است تا صنایع بتوانند حتی در صورت تأمین نشدن نقدینگی، سوخت را به صورت اعتباری خرید کنند. به گفته وی، صنایع دیگری که امکان استفاده از سوخت دوم دارند، امکان تأمین آن در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با همان قیمت یارانه ای وجود دارد.
پالایشگاه نفت بندرعباس
مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: در تعمیرات اساسی واحدهای تقطير در جو و خلا، گاز مايع و تصفيه آب های ترش و مراکس این پالایشگاه 21 هزار دستور کار اجرا شد.
رضا خاورسنگری با اشاره به حجم بالای کار در بخش های مختلف واحدهای تحت تعمیرات اساسی افزود: با تلاش شبانه روزی کارکنان و متخصصان این شرکت در مدت 33روز، افزون بر21هزار فعالیت تعمیراتی و دستور کار مطابق با استانداردهای تعمیراتی و با کیفیت مناسب انجام شده است.
وی گفت: در این دوره از تعمیرات، بیش از 2700 نفر نیروی اجرایی و پشتیبانی با رعایت دستورعمل های ایمنی در بخش های بهره برداری، مهندسی، HSED و خدماتی برای تعمیرات اساسی واحدهای تقطیر گاز مایع، تصفیه نفتای سبک آب ترش و تعمیرات مسیر هوای داغ یک دستگاه مولد گازی برنامه ریزی و به صورت شبانه روزی تلاش کردند.
مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به اقدام های اجرایی روی کوره های اتمسفریک و خلا، تعویض 60 مترمربع از ورق های سقف، تعویض 150مترمربع از عایق های سقف، همچنین تعویض بخشی از دیواره های کوره اتمسفریک و تعویض 12 تیوب بخش کانوکشن کوره خلا را از جمله موارد انجام شده در فرآیند این عملیات برشمرد.
خاورسنگری به تعمیرات در بخش مبدل های حرارتی نیز اشاره و تصریح کرد: در این بخش نیز 114مبدل باز و تعمیرات نشست و شوی آنها انجام و با توجه به میزان خوردگی، تیوب های19 دستگاه مبدل حرارتی به طور کامل و تیوپ های 12 دستگاه مبدل نیز به طور جزئی(بخشی) تعویض شد.
وی گفت: تعمیرات اساسی 30 دستگاه برج و ظرف با تعویض جیم پک های سه بستر از برج های تقطیر در اتمسفر و خلا، تعمیر بیش از 1600عدد انواع شیرآلات در سایزها و کلاس های مختلف، همچنین تعمیرات اساسی 24 دستگاه فن های هوایی و 62پروژه نوسازی با حجم جوشکاری بیش از 5500 قطر- اینچ، بخش دیگری از اقدام های انجام شده در این تعمیرات اساسی بوده است.
مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت بندرعباس تصریح کرد: انجام تعمیرات و سرویس های لازم برای بیش از 2 هزار تجهیز ابزار دقیقی، تعمیرات تجهیزات دوار و تعمیرات 430 دستگاه تجهیزات برقی شامل الکتروموتورهای 6KV و 400V ،سوئیچ ها، ترانسفورماتورها، بس بارها و سرویس دهی های عمومی شامل روشنایی و برق رسانی در محوطه اورهال، از دیگر اقدام های تعمیراتی بوده است.
درس هایی از زندگانی حضرت زینب(س)؛پیام آور کربلا
بهترین جلوهگاه برای شناخت شخصیت وجودی حضرت زینب(س) همان سفر تاریخی کربلا و مطالعه واقعه عاشورا و به دنبال آن خواندن داستان اسارت آن بزرگوار و همراهانشان و چگونگی برخورد با ستمگران زمان است که تاریخ جزییات آن را برای ما نقل کرده است. در بسیاری از موارد به زندگی آن بزرگوار، کمتر پرداخته شده و بیشترین دوران عمر پرثمر آن بانوی بزرگ اسلام در سکوت مانده است. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا زوایای دیگری از شخصیت این بانوی بزرگ اسلام را بیان کنیم.
اولین و مهمترین خصلت آن بانوی بزرگ، محبت و عشق وافری است که به ذات احدیت دارد تا بتواند همه کس و همه چیز را در محضر او ذوب کند و حتی خویشتن خویش را هم نبیند. در مقابل ایمان و اعتقاد به خداوند همین بس که همه مصائب را برای او در راه رضای حق تحمل می کند و همه آنها را چون از سوی معبود است، زیبا می بیند. وقتی در کوفه ابن زیاد از ایشان سوال می کند: «کار خدا را با برادرت چگونه دیدی؟» در جواب می فرماید: «چیزی جز زیبایی ندیدم.»
زیرا این حرکت در مسیر حق و حقیقت و جاودانگی بود. شهادت یک انسان کامل در نظر اولیای خدا جمیل است، نه برای اینکه جنگ کرده و کشته شده بلکه جنگ و قیام برای خدا بوده است .
آنگاه که حضرت زینب کبری(س) بدن پاره پاره برادر را در گودال قتلگاه مشاهده می کند با تضرع در پیشگاه خدا می گوید: «اللهم تقبل منا هذا القربان.» این اوج معرفت و ایمان است و عظمت روح را می رساند که چون در راه خداست، تحمل آن آسان است.
عبادت غرض اصلی آفرینش است و امام معصوم، سمبل و تجلی این غرض و هرچه یک انسان عابدتر باشد با حرکت آفرینش هماهنگ تر و با معصوم مانوس تر می شود. شاید علت انس حضرت زینب(س) با برادرش امام حسین(ع) جلوه ای از این عبادت باشد.حضرت امام حسین(ع) هنگام وداع به حضرت زینب کبری(س) فرمودند: «خواهرم در نماز شبت مرا به یاد داشته باش.» و نیز از حضرت امام سجاد(ع) نقل شده است: «عمه ام زینب در مسیر اسارت از کوفه به شام هم فرایض و هم نوافل خود را به جای می آورد و غفلت نداشت. فقط در یکی از منازل به خاطر شدت ضعف و گرسنگی، نشسته نماز خواند که بعد معلوم شد، سه روز است غذا میل نکرده، زیرا به هر اسیر شبانه روز یک گرده نان می دادند و عمه ام سهمیه خود را بیشتر اوقات به بچه ها می داد.» نوشته اند هیچگاه تهجد و نماز شب این بانوی بزرگ ترک نشد. در فرهنگ قرآنی نافله چیزی است که زیاده بر واجب است و از روی تفضل و تبرع انجام می گیرد.
حضرت زینب کبری(س) بانوی علم و فضل است. او علم خود را از جد بزرگوارش، پدر ارجمند و مادر گرامی و برادران عزیزش دارد، کسانی که متصل به وحیاند. نوشته اند حضرت زینب(س) درس تفسیر برای بانوان داشت. دختر امیرالمومنین علی(ع) به راستی دارای علم وافر خدادادی بود. ابن عباس از وی با این عبارت نقل می کند و میگوید: «بانوی خردمند ما زینب(س)» و همین بس که در بنیهاشم به «عقیله»، یعنی بانوی خردمند معروف بود و آن هنگام که حضرت زینب(س) در حالت اسارت وارد کوفه شد، بانوانی را که برای تماشا آمده بودند، می شناخت. در و دیوار آن، او را به یاد ایامی انداخت که بانوان همین شهر، صف اندر صف منتظر حضورش می نشستند تا در درس تفسیرش شرکت کنند و اکنون شهر به شهر می گردد. از سخنان حضرت زینب(س) در طول مسافرت کربلا، کوفه و شام و خطبه ها و سخنرانیهایی که در فرصت های مختلف در برابر ستمکاران و طاغوتیان آن زمان و مردم دیگر ایراد فرمودند، به خوبی معلوم می شود که مراتب علم و دانش و کمال آن بانوی بزرگوار از راه تحصیل و تعلیم اکتسابی نبوده و بهره ای الهی و جنبه خارقالعاده داشته است. شاهد این مطلب، کلام امام سجاد(ع) است که پس از خطبه کوفه بر او فرمود: «عمه جان آرام باش و سکوت اختیار کن که تو بحمدالله دانشمندی معلم ندیده و فهمیده ای هستی که کسی تو را فهم نیاموخته است».
عقیله بنیهاشم زینب کبری(س) وقتی احساس کرد مسؤولیت بزرگ جهاد در راه خدا و پیکار و مبارزه با بی دینان به دوشش آمده است و در این راه باید از همه چیز بگذرد(همسر، زندگی و فرزند) بگذرد، حتی اگر لازم شود از دادن جان نیز دریغ نکند، با کمال شهامت و فداکاری از خانه و کاشانه و زندگی دست می کشد. بانوی فداکار کربلا فرزندان خود را برای قربانی به قربانگاه نینوا می آورد و در همه جا یاری مهربان و دلسوز برای رهبر عالیقدر این قیام و نهضت مقدس یعنی اباعبدالله الحسین(ع) بود و چون عصر عاشورا شد و آن حجت الهی به شهادت رسید، سهم عمده و بار تازه ای به دوش این بانوی فداکار نهاده شد که چون کوهی پولادین در برابر دشمنان ایستاد. در بعضی مقاتل نوشتهاند: «در روز عاشورا هنگامی که فرزندان حضرت زینب(س) به شهادت رسیدند، ایشان از خیمه بیرون نیامد و بر بالینشان حاضر نشد. وقتی علت را سوال کردند، پاسخ داد: «تا مبادا برادرم خجالت بکشد».
پرستاری چه به مفهوم مراقبت، مواظبت و کمک به افراد نیازمند و رنجوران جسمی و روحی و چه به لحاظ حرفه پزشکی یعنی اجرای صحیح و دقیق دستورات بهداشتی، درمانی و مراقبتی افراد بیمار یعنی دستیار پزشک، از دیدگاه فرهنگ غنی و پربار اسلام حرفه ای مقدس و بسیار پرارزش است.
پرستاری از فضائل است
حضرت علی(ع) می فرمایند:کارها بر سه گونه است؛ فرایض (واجبات)، فضائل و معاصی. فرایض یا واجبات به فرمان حتمی، خواست و رضایت خدا و علم و تقدیر اوست و اگر بنده اینگونه کارها را بجا آورد، از عذاب خدا برهد، اما فضائل بر فرمان حتمی و الزام خداوند نیست و تنها به خواست و رضایت و علم و تقدیر اوست و هر که خواهد داوطلبانه انجام دهد و پاداش گیرد. معاصی نه به فرمان خداست، نه به خواست و رضای او، ولی علم و تقدیر خدا به آنها تعلق گرفته و اگر بنده آنها را به طور اختیاری انجام دهد، از طرف خدا کیفر ببیند، زیرا خداوند بنده را از انجام آنها منع کرده و او نپذیرفته است. بنا به استدلال حضرت علی(ع) حرفه پرستاری شغلی است از نوع فضائل (مستحبات اختیاری) و افرادی که این شغل را انتخاب می کنند، به ذوق و شوق و علاقه اختیاری خود برمی گزینند. صاحبان حرفه پرستاری، مجهز به زیور علم و دانش هستند و مدتی از دوران حیات خود را در تحصیل علوم به شکل تئوری و علمی سپری می کنند، لذا به سبب دارا بودن علم، جزو میراث داران انبیا و پیروان راستین امامان معصوم می توانند قرار گیرند، زیرا پیامبر اسلام(ص) فرموده اند: «علم میراث من و میراث پیغمبران پیش از من است».
همه ما می دانیم که شاغلین این حرفه، بهترین مقطع از دوران سنی خود را که حدود25 تا 45 سالگی است، بعد از فراغ از تحصیل صرف خدمت به بندگان بیمار، رنجور، علیل و نیازمند می کنند.
در بیمارستان ها، درمانگاه ها، مراکز اورژانس و یا در موارد سوانح طبیعی مانند زلزله، سیل، آتش سوزی یا در جنگ ها، هنگامی که چشم ها به خواب شیرین بسته شده و قلب ها به طور آرام می تپد، این ایثارگران با چهره مصمم و قلبی مطمئن از شفای الهی و با صبر و استقامت در مقابل خستگی و بی خوابی و با رافت و مهربانی در کنار تخت بیماران حاضر شده و با اجرای دستورات و رفع نیازها، درد دردمندی را تسکین داده و اضطراب درونی بیماری را به آرامش تبدیل کرده و بیماران را به شفا و عنایت خاصه حق تعالی امیدوار می سازند و دستمزد و حقوق آن ها در قبال کار ارزشمندی که انجام می دهند ، قابل قبول نیست .خداوند از حیث خیر و نیکی، رفع نیاز بیماران را در دست برادران و خواهران پرستار قرار داده و لذا قطعا مورد توجه او قرار گرفته اند. حرفه پرستاری که از دیدگاه اسلام یک عمل برای رضای خدا و وسیله تقرب به اوست، یک عمل اخروی محسوب می شود و اجر و مزد مادی آن مقدار اندکی است.
برادران و خواهران پرستار، در هر شیفتی از 24 ساعت، به طبع حرفه خویشتن سعی بر حل مشکل و معضل از گرفتاری های بیماران دارند و این عمل بر اساس مبنای فکری توحیدی، اجر بسیاری دارد. رسول خدا می فرمایند: «کسی که روز را شروع کند و هیچ تلاشی برای رفع گرفتاری مسلمین نکند، مسلمان نیست». پرستاران با انتخاب این شغل به این حدیث پاسخ مثبت می دهند و می گویند: بلی یا رسول خدا ما از امت تو هستیم. در روایتی دیگر نیز آمده است: «عیادت کننده مریض تا زمانی که برگردد، در راه بهشت گام برمی دارد». بنابراین چون حرفه پرستاران، عیادت بیمار است، در راه بهشت طی طریق می کنند. پیامبر گرامی اسلام(ص) در حدیثی دیگر می فرمایند: «کسی که بیماری را عیادت کند، در رحمت خدا فرو می رود». خوشا به حال پرستاران که بیشتر از هر کس مستوجب این رحمت هستند.
پرستار باید در انجام وظایفی که به او محول شده، خود را مسئول دانسته و با آخرین توان ممکن در ایفای آن بکوشد. موارد روشنگر عبارتند از: 1- رعایت حدود الهی در محیط کار بر اساس ضوابط شرعی 2- اجرای دقیق نکات بهداشتی در امور مربوط به عملکرد پرستار 3- توجه به دقت زمانی اجرای دستورات دارویی بیمار4- استمداد از پزشکان در حل مشکلات اورژانس بیماران 5- آماده سازی و ذخیره کردن امکانات عملی پزشکی در شیفت کاری 6- مریض را از خود و خود را از برای مریض دانستن، نکته آخر اهمیت بسزایی دارد، چراکه وقتی احساس کنیم، مریض از ماست و ما به طبع شغل از برای خدمت به مریض هستیم، قطعا به بیمار همان خواهیم کرد که بر خود روا می داریم. امام صادق(ع) می فرمایند: «آنچه را برای خود می پسندی، برای دیگری نیز بپسند و آنچه بر خود نمی پسندی، برای دیگری نیز مپسند».
نگاهی به امتیازهای نفتی پیش از دارسی
مشعل آغاز راه نفت ایران اگر چه با دارسی شناخته می شود، اما پیش از اینکه کارمند مورد اعتمادش، رینولدز در نفتون مسجد سلیمان، نخستین چاه خاورمیانه را به ثبت برساند، تلاش های زیادی برای رسیدن به طلای سیاه ایرانی، این سرمایه ناشناخته ملت ما توسط دیگران صورت گرفته بود. در مطلب پیش رو می کوشیم تا با نگاهی کوتاه به تلاش های نفتی پیش از «دارسی» بیندازیم و ابعاد برخی از آنها را مورد واکاوی و بررسی قرار دهیم. دارسی سال 1091 میلادی و دقیقا یک سال پس از ورود جهان به قرن بیستم با قاجارها به تفاهم و قرارداد رسید. این سال برابر بود با 1280 خورشیدی، یعنی پنج سال پیش از انقلاب مشروطه ایران. رینولدز، عامل دارسی در ایران، هفت سال بعد، یعنی سال 1287 خورشیدی و در بحبوحه جنگ و جدال های مشروطه خواهان در دوران استبداد صغیر به نفت مسجد سلیمان و ایران دست پیدا کرد و تاریخ صنعت نفت ایران آغاز شد، اما پیش از اینها و در اواخر قرن نوزدهم میلادی چند تلاش دیگر برای رسیدن به ذخایر نفت ایران توسط استعمارگران انجام شد که هر کدام سرنوشتی رو به شکست داشتند. برجسته ترین این تلاش ها به ترتیب عبارت هستند از: 1-امتیاز هوتز2-امتیاز رویتر 3-امتیاز بانک شاهنشاهی
نخستین شرکت و شخصی که کوشید تا به نفت ایران برسد یک شخص انگلیسی به نام م.ا.هوتز بود. او که شرکت انگلیسی هوتز را تاسیس کرده بود، به کار صادرات و واردات مشغول بود. حوزه کاری این شرکت بیش از هر جایی، خلیج فارس و دفتر آن در شهر بوشهر مستقر بود و سال 1884 میلادی توانست امتیاز استخراج نفت را از قاجارها دریافت کند. ایرج ذوقی در کتاب مسائل سیاسی – اقتصادی نفت ایران در این باره آورده است: «شرکت هوتز امتیاز استخراج نفت را در جزیره قشم و منطقه دالکی به دست آورد و برای استخراج، به حفر چاه در آن مناطق اقدام کرد. پس از تلاش هایی چند، شرکت هوتز به نفت نرسید و از آنجا که هزینه ها بسیار بالا بود، امتیازش را به شرکت «حقوق معدنی بانک ایران» واگذار کرد». جالب اینجاست که حدود سه سال نیز این شرکت راه شرکت هوتز را در آن دو منطقه ادامه داد، اما سرانجام چیزی به دست نیاورد و سال 1893 به کار خود پایان داد. شش سال بعد یعنی در سال 1899 دولت وقت ایران امتیاز آنها را نیز لغو کرد و ماجرا به پایان رسید.
فضای دوران قاجار فضایی منحط شده بود که نه در آن از اقتدار حکومت خبری نبود و نفوذ استعمار تا مغز استخوان آنها و تمامی کشور پیش رفته بود. با نفوذ گسترده و همه جانبه استعمارگران آنچه بیش از همه به چشم می آمد، گرفتن امتیازهای متعدد و پر سود از قاجارها بود. ایران ضعیف شده دوران قاجار، خصوصا از نیمه دوم به بعد آن، محمل خوبی برای غارت سرمایه ملی بود.
با روی کار آمدن میرزا حسین خان مشیرالدوله(سپهسالار) به عنوان صدراعظم ایران در سال 1288 خورشیدی برابر با 1871 میلادی، فضا برای عناصر استعماری داخل ایران مهیاتر شد و ناصرالدین شاه قاجار نیز اختیارات و دستورات برای جلب و جذب سرمایه های خارجی به سپهسالار را داده بود. به دستور سپهسالار به محسن خان معین الممالک، وزیر مختار ایران در لندن، زمینه های اعطای امتیاز رویتر آماده سازی شد. ایرج ذوقی در کتاب«مسائل سیاسی- اقتصادی نفت ایران» در این باره آورده است: «بارون جولیوس رویتر، آلمانی الاصل بود که در سال 1857 به تبعیت انگلستان در آمده بود پس از مذاکره با معین الممالک پی به امکانات بالقوه ای که در پیشنهادات وزیر مختار ایران نهفته بود، برد. گزارش تامسون کاردار سفارت بریتانیا در تهران حکایت از آن دارد که رویتر برای اینکه معین الممالک را از ارائه پیشنهادات مشابه به دیگران باز دارد و از حمایت کامل و همیشگی وی برخوردار باشد، به او و برادرش که همان هنگام منشی سفارت ایران در لندن بود، وعده سهیم شدن در منافع شرکت رویتر را داد».
امتیازات رویتر علاوه بر نفت و معدن به راه آهن و محصولات مختلف صنعتی نیز سرایت پیدا می کرد و دایره بسیار وسیع و عظیمی را در ایران شامل می شد. خود ناصرالدین شاه قاجار هم از این همه امتیاز به شک افتاده بود لذا مفاد امتیازات را به بزرگان و رجال حکومتش اطلاع داد و از آنان مشورت خواست. پاسخ بزرگان و رجال قاجار جالب توجه است. ابراهیم تیموری در کتاب «عصر بی خبری» درباره پاسخ آنها به شاه چنین گزارش داده است:«این را هم باید ملاحظه فرمود که ما هیچ ندیدیم که از مداخل حالیه دولت یک دینار کم بکند، آنچه داده ایم، منحصرا عبارت است از برخی مواد عاطله که تا امروز هیچ منفعتی برای دولت نداشته و اگر در دست ما بماند، بعد از این هم فایده نخواهند بخشید.
اکنون انجام این مطلب بزرگ که بلاشک اسباب احیای جمیع این صفحات خواهد بود، منوط به یک اشاره شاهنشاهی است، هر گاه اسم مبارک همایون خود را بر امتیازنامه مرقوم فرمایند، به همین گردش یک قلم، بیش از جمیع خدماتی که سلاطین ایران در این چند هزار سال به ملت خود کرده اند به خاک و ملت مرحمت و احسان و عطای حیات حقیقی فرموده اند».
همین گزارش کوتاه سراسر چاپلوسانه و بی منطق، نشان می دهد که رویتر به چه سرمایه عظیمی رسیده بود و چندین نفر از رجال کشور را خریده و تطمیع کرده بود.
به هر حال در دو بعد، با امتیاز رویتر مخالفت صورت گرفت. اولی از سمت روس ها برای منافع خودشان. آنها نگران بودند که بریتانیا با انبوهی از امتیازات، چیزی برای آنها باقی نگذارد و حوزه نفوذشان در ایران بسیار محدود شود. دومی نیز که ریشه ای دینی، ملی و اعتقادی داشت از سوی مردم به رهبری حاج ملا علی کنی، یکی از بزرگترین عالمان و مراجع وقت جهان تشیع مطرح شد. با فشارهای بسیار زیاد، این قرار داد لغو شد. رویتر دست به دامان سفارت انگلستان در تهران شد، اما به نتیجه نرسید، دنبال وزارت خارجه کشورش رفت، اما از آنجا هم طرفی بر نبست.
رویتر کار را رها نکرد و اگر چه او لغو امتیاز شد بود اما پس از 17 سال و در سال 1899 میلادی برابر با 1278 خورشیدی، بالاخره با چانه زنی های بسیار و تهدید و تطمیع و حمایت بریتانیا توانست یک امتیاز دیگر بگیرد، امتیازی با نام «بانک شاهنشاهی». او چهل هزار لیر انگلستان که از دارایی های ایران بود را ضبط کرده بود و در حقیقت به خاطر لغو امتیاز رویتر، این پول را به گروگان گرفته بود. ایرج ذوقی این گونه در کتاب «مسائل سیاسی– اقتصادی نفت ایران» می نویسد: «رویتر در طول هفده سال بعد از الغا و ابطال امتیاز، تلاش خود را دنبال کرد تا مگر آن را احیا کند و یا سرمایه ای را که در بانک انگلستان ضبط شده بود، آزاد کند. دولت ایران هم در اواخر امر حاضر بود تا چهل هزار لیره مضبوط را به وی بازگرداند. مشروط بر اینکه رویتر نیز اصل امتیازنامه 1872 را به ایران مسترد دارد، اما رویتر همچنان مصرانه از استرداد آن خودداری می کرد. در سال 1899 «سر هنری دراموندولف» وزیر مختار بریتانیا در تهران که از دوستان رویتر بود و با میرزا علی اصغرخان امین السلطان صدراعظم ایران، روابطی سخت گرم و صمیمی داشت در صدد برآمد تا با استفاده از ماده بیست امتیازنامه رویتر که جهت تاسیس بانک در ایران برای رویتر حق تقدم و رجحان قائل شده بود، امتیاز رویتر را از نابودی کامل نجات دهد». دراموندولف، رویتر را تشویق کرد که برای کسب چنین امتیازی به ایران بیاید و کار را تمام کند. در همان ایام ناصرالدین شاه دوبار می خواست به فرنگ برود لذا شرایط مساعد بود تا با کوچکترین پیشنهادی، دربار و شاه به دام بیفتند. متن امتیازنامه ای جدید آماده شد و دوباره شاه به بزرگان و رجال درباره دستور مشورت داد. نتیجه مشخص بود و امتیازنامه بسیار عالی و مثبت ارزیابی شد و اعلی حضرت همایونی نیز با وام سنگینی که از رویتر گرفت، عازم اروپاگردی شد. ایرج ذوقی نویسنده کتاب«مسائل سیاسی – اقتصادی نفت ایران» در این باره می نویسد:«امتیاز بانک شاهنشاهی ایران که مشتمل بر چهارده ماده بود، حقوقی وسیع و بیشمار از جمله حق انحصاری انتشار اسکناس در ایران را برای صاحب امتیاز قائل شده بود. در مورد بهره برداری از معادن و به خصوص نفت نیز این امتیازنامه حاوی فصلی جداگانه است. به این ترتیب پس از هفده سال مسئله اختلافاتی که بر اثر الغای امتیاز رویتر به وجود آمده بود، حل شد و رویتر موفق به کسب امتیازی جدید شد که به موجب آن می توانست از منابع نفتی ایران هم بهره برداری کند».
نگاهی به چند فیلم سینمایی جدید
مشعل شاید داریم به پایان بحران کرونا می رسیم. تقریبا همه کشور آبی شده و خبری از رنگ های خطرناک قرمز و نارنجی نیست. البته متخصصان هنوز هم نگرانند و پزشکان توصیه های اکیدی برای مراقبت های بهداشتی برای ویروس کرونا دارند. فعلا سینما می توان رفت و شواهد و قرائن هم نشان می دهد که سینماها با استقبال خوب مخاطبان ایرانی مواجه شده و البته رعایت های بهداشتی نیز در آنها مناسب است. این هفته نیز با شما هستیم تا چند فیلم جدید اکران شده را به شما معرفی کنیم تا در آخرین ماه پاییز از فیلم دیدن لذت ببرید. شاید هنوز هم که هوا سردتر و زمستانی نشده، حوصله داشته باشید و آخر هفته ها را از خانه بیرون بزنید و فیلمی ببینید.
برخی فیلم های مطرح دنیا از دهه 50 میلادی کوشش داشتند تا موضوع، محتوا و فرم فیلم هایشان را بر پایه روابط دو نفر قرار دهند. در حقیقت این فیلم ها از نظر بنیادی، بر پایه به تصویر کشاندن روابط دو نفر کوشش می کردند تا چالش های انسانی و روانی و ابعاد اجتماعی و اقتصادی آنها را مورد بررسی قرار دهند. در سینمای ایران نیز تا حدودی چنین فیلم هایی ساخته شد که از نمونه های برتر آنها می توان به «یک بار برای همیشه» ساخته سیروس الوند اشاره کرد. به هر حال کاوه صباغ زاده با ساخت فیلم «رمانتیسم عماد و طوبی» کوشیده است تا پای در چنین وادی ای بگذارد. البته او با ساخت فیلم «ایتالیا، ایتالیا» که آن هم روابط یک زوج ایرانی را به تصویر می کشید، تجربه خوبی را در حوزه فیلمسازی در ذهن مخاطب سینمای ایران به یادگار گذاشت. تجربه دوم فیلم سازی کاوه صباغ زاده، فیلم بدی نیست. اگر چه به یکدستی فیلم قبلی نمی رسد، اما خلاقیت ها و نوآوری های قابل توجهی دارد. به قول یکی از منتقدان فیلم «رمانتیسم عماد و طوبی» یک فانتزی جمع و جور است و تا حدی سرگرم کننده. اگر می خواهید در یک عصر پاییزی فیلمی سرگرم کننده ببینید «رمانتیسم عماد و طوبی» می تواند گزینه خوبی باشد. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «وقتی سرنوشت برای اولین بار عماد و طوبی را روبه روی هم قرارداد، هر دو خوب می دانستند که عشق بیشتر یک مهارت است تا هیجان و تپش قلب و خارش پوست». حسام محمودی، الناز حبیبی و مرحوم علی انصاریان بازیگران اصلی فیلم هستند.
فیلم «آپاچی» را آرش معیریان کارگردانی کرده است. همین ابتدا نام کارگردان را ذکر کردیم تا بدانید با چه فیلمی طرف هستید. یک کمدی پر از شوخی های بامزه و احتمالا بی مزه و داستانی ساده و سر راست که قرار است شما را دو ساعت سرگرم کند. اگر می خواهید بدانید که «آپاچی» چطور فیلمی است، یادآوری می کنیم که آرش معریان فیلم هایی چون: کما، شیر و عسل، چپ دست، شارلاتان، داماد خجالتی، آس و پاس، خالتور، دم سرخ ها و زن ها فرشته اند 2 را ساخته است. یکی از بارزترین ویژگی های فیلم «آپاچی» حضور بازیگران پرتعداد حوزه طنز در آن است. بعضی اوقات این حضور پرتعداد خوب از آب در آمده برخی اوقات هم بد. به هر حال «آپاچی» به احتمال زیاد می تواند شما را بخنداند و خنده و تبسم در این روزگار کرونایی و سرد پاییزی غنیمت است. در خلاصه داستان فیلم آمده است:«همیشه باید برای تاخت و تاز آپاچی ها چاره اندیشی کرد. مگر آنکه خودت ندانی که چه بر سرت آید». رضا شفیعی جم، سحر قریشی، یوسف تیموری، نعمیه نظام دوست، حمید لولایی، شهره لرستانی، مهتاج نجومی و رضا ناجی از بازیگران اصلی فیلم «آپاچی» محسوب می شوند.
فیلم «آتابای» جدی ترین فیلمی است که در این صفحه به شما معرفی می کنیم. این فیلم را نیکی کریمی کارگردانی کرده و اصلی ترین و بارزترین ویژگی اش این است که به زبان ترکی آذری است. «آتابای» به عنوان پنجمین اثر نیکی کریمی پس از «یک شب»، «چند روز بعد»، «سوت پایان» و «شیفت شب» بهترین آنهاست. «آتابای» نشان داده که نیکی کریمی پس از چهار فیلم ضعیف و متوسط به یک فیلم قوی و ارزشمند رسیده است. فیلمی که به احتمال زیاد بتوان آن را دوبار هم دید. داستان فیلم پر از گره های مختلف است و بیننده را تا انتها با خود همراه می کند. داستان فیلم روایت گر ظاهری آرام اما درونی ناآرام است. روستای فیلم، یک جهان است، جهانی پر از چشم و ذهن که شخصیت اصلی داستان را احاطه کرده است. او در این جهان لایه های درونی خویش را بروز می دهد و صحنه های پایانی کشف رازهایی است که در تمام فیلم به دنبالش می گشتیم. شاید بتوان تاکید کرد که «آتابای» مایه های قوی از روان شناسی اجتماعی دارد. بازی های فیلم عموما قابل قبول و در دو مورد درخشان است. اگرچه زبان فیلم ترکی آذری است، اما به دلیل زیرنویس خوبِ فارسی عموم ایرانیان نیز می توانند از دیدن آن لذت ببرند. «آتابای» در جشنواره فیلم فجر سال گذشته در بخش های بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین نقش مکمل مرد، بهترین فیلمبرداری و بهترین موسیقی متن نامزد دریافت سیمرغ بلورین شده بود. سحر دولتشاهی، هادی حجازی فر و جواد عزتی بازیگران اصلی این فیلم هستند.
فیلم «دشت خاموش» که از قضا فیلم خیلی خوبی هم هست، سهم بخش سینمای «هنر و تجربه» شده و قطعا از این منظر دسترسی عموم مخاطبان و علاقه مندان سینما به آن بسیار مشکل تر خواهد شد. «دشت خاموش» درباره نقد ساختار سرمایه داری و سرمایه سالاری است. فیلم روایت گر چالش های کارگرانی است که می کوشند از پس هزاران لایه اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی، دنبال گمشده خود باشند. گمشده ای به نام حق و حقوق کارگر که در مناسبات پیچیده و هزار توی سرمایه سالاری گم شده است. اگر چه «دشت خاموش» نخستین اثر کارگردان آن است، اما فضای فیلم، دقت در جزئیات در خدمت کلیت آن و خلق صحنه های بدیع سینمایی نوید بخش به وجود آمدن کارگردانی خلاق و توانا در سینمای ایران است. اگر می خواهید یک فیلم هنری و تفکر بر انگیز همراه به سویه های تند نقد اجتماعی را ببینید و حوصله دیدن چنین فیلمی را دارید، «دشت خاموش» را از دست ندهید. یکی از منتقدان سینما درباره «دشت خاموش» نوشته است:« فیلم در زمانی نامعلوم و در میان کوره های آجرپزی روایت می شود؛ روایت زنان و مردانی گرفتار و به دنبال زندگی ساده ای است که در میان باد و خاک این کوره، به دور از شهر و هر گونه امکانات رفاهی، خبری از همان زندگی ساده هم برای آنها نیست و آنها با حداقل های ممکن روزگار می گذرانند. دشت خاموش فیلم متفاوتی ا ست، فیلمساز با چیدمان دقیق و البته توجه به جزییات در پی ساختن اثری جدا از آثار همیشگی سینمای ایران بوده و تا حدودی موفق عمل کرده است». احمد بهرامی، کارگردانی این فیلم را انجام داده و فرخ نعمتی، علی باقری و مهدیه نساج بازیگران اصلی آن هستند.
مدت هاست که فیلم خوب کودکان ساخته نمی شود. این ماجرا ازآغاز دهه هشتاد شروع شد و تقریبا یاد و خاطره فیلم های درخشان کودکان را که در دهه شصت و هفتاد ساخته شدند، به خاطراتی شیرین و دست نیافتنی تبدیل کرد. با آغاز دهه نود، کورسوهایی از امید برای احیای دوباره سینمای کودک دیده شده است و یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد این کورسو، سید جواد هاشمی است. او با ساخت و تهیه سه گانه ای با نام «آهوی پیشونی سفید» و «تورنادو» کوشید تا در شکل و شمایلی فانتزی، دوباره فیلم کودک را احیا کند. این بار او فیلم «شهر گربه ها» را در همین حال و هوا ساخته. فیلمی خوش ساخت که می تواند کودک شما را بخنداند و سرگرم کند. در خلاصه داستان آن آمده است:«گربه های گربستان به طمع رسیدن به آرزوهای خود قصد دارند با شرکت در مسابقه ای که دسیسه مشاور حاکم شهر گربه هاست، شرکت کرده و به شهر گربه ها عزیمت کنند، غافل از اینکه حاکم به کمک تحقیقات و کشفیات گرفسور تصمیم دارد عمر آنها را گرفته و به خودش اضافه کند حاکم شهر گربه ها با این کار بیشتر از همه گربه ها عمر خواهد کرد، اما شنگول و گربه های دیگر با نقشه ای به کمک گرفسور که تحت فشارهای حاکم خسته شده است، دست به کار دیگری می زنند». علیرضا خمسه، نیوشا ضیغمی، یوسف تیموری، فرهاد آئیش، امین زندگانی، امیر غفارمنش، میرطاهر مظلومی، الیکا عبدالرزاقی و مریم سعادت بازیگران اصلی فیلم «شهر گربه ها» هستند.
گپی با یکی از کارکنان صنعت نفت که به طور غریزی و حسی به دنبال رشته های مختلف هنری رفته است
مشعل هنرمندان لازم است استعداد درونی داشته باشند و به قول معروف، هنر در ذاتشان باشد. تا این حالت در شخصی وجود نداشته باشد، هزاران ساعت آموزش، دانشگاه و مدرسه هم نمی تواند او را هنرمند کند؛ اما در این میان هستند هنرمندانی که با تکیه صرف به استعداد ذاتی خود به دنبال هنر رفته اند و آن را آموخته اند، نه به صورت حرفه ای؛ بلکه به طور غریزی و حسی آن را دنبال می کنند و برای دیگران نیز به نمایش می گذارند و حس و حال خوبی برایشان به وجود می آورند. تقی جعفری، مسؤول حراست مرکز انتقال نفت نایین از جمله این استعدادهاست. او از تذهیب تا خوشنویسی و از آواز تا سه تار و نی را با کشش درونی خود دنبال کرده است. جعفری می کوشد همکارانش را نیز از حس و حال خوبی که دارد، بی نصیب نگذارد و با ایجاد یک صفحه مجازی هنری، کارمندان صنعت نفت نیز او را دنبال می کنند. گپ و گفت ما با این کارمند نفتی اهل هنر را می خوانید:
45 ساله هستم و در شهر فریدن استان اصفهان به دنیا آمدم. تحصیلاتم را تا کارشناسی ارشد رشته مدیریت ادامه دادم. از سال 1390در مرکز انتقال نفت نایین و به عنوان مسؤول حراست این مرکز مشغول به کار شدم. پیش از آن 13 سال در شرکت گاز استان اصفهان به صورت پیمانکاری مشغول به کار بودم.
متاهلم و دو فرزند دارم. پسر بزرگترم امسال دیپلم می گیرد و دخترم هم به کلاس پنجم می رود. همسرم هم خانه دار است.
به دلیل شیفت های فشرده کاری نمی توانم چنین کاری کنم و تنها منبع درآمدم همین شغل است.
در حوزه خوشنویسی، خط تحریری کار می کنم و این هنر را بدون گذراندن دوره آموزشی یاد گرفتم. 85 درصد فراگیری هنر خطاطی، خوب دیدن و خوب نگاه کردن به خط های نوشته شده و مابقی آن تمرین و ممارست است، در حالی که بسیاری فکر می کنند باید سال های سال تمرین کنند و کلاس آموزشی بروند تا به مهارت برسند؛ اما اینگونه نیست، باید مقدمات کار و مبانی را بیاموزی و در بقیه راه تنها به خط های نوشته شده با دقت نگاه کنی، به این شکل می توانی خط خوبی داشته باشی.
واقعیت همین است. بعضی وقت ها که مشغول خطاطی هستم، چنان غرق در کار می شوم و لذت می برم که گذر زمان را متوجه نمی شوم. علاوه بر آن، سلیقه هم در خطاطی بسیار تاثیرگذار است. ممکن است خط دو خطاطی را که به یک آکادمی رفته باشند و دو خط مشابه هم نوشته باشند، ببینید؛ اما با دیدن یکی از این خط ها بیشتر لذت ببرید؛ چون خطاط حس و حال درونی خود را به خط منتقل و بیننده با چشم آن را درک می کند. خوشنویسی، هنری است که از آن خسته نمی شوید؛ زیرا نوشتن هر کلمه، محرک کلمه بعدی است و دوست دارید مرتب ادامه بدهید. با تمرین روزانه، خطاطی ام بهتر می شود و زمانی که خط کار می کنم، صرفا روی این هنر تمرکز دارم و به هیچ کس و هیچ چیز دیگری توجه نمی کنم.
خطاط معمولا دنبال متن های آموزنده می رود که با آن بتواند درس یا آموزشی به انسان بدهد. زمانی که احادیث یا سخن بزرگان با نوشته آمیخته می شود، زیبایی خاصی به متن می دهد.
بله. زمانی که پدرم در بستر بیماری بودند، کلیپی با موضوع او ساختم که ساز آن را خودم نواختم. آواز آن با صدای خودم هست و کار خطاطی اش را هم خودم انجام دادم.
هدفم این است که همکاران صنعت نفت با حضور در صفحه فضای مجازی، مرا دنبال کنند و با استفاده از صوت خوشی که خداوند به من عطا کرده، حالشان خوب شود و ذهنشان از مشغله ها فاصله بگیرد. در واقع باید بگویم که بیشتر خودم لذت می برم که مخاطبم راضی است و خوشحالم برای خوب کردن حال دیگران. این روزها که همه گیری بیماری کرونا بر روحیات افراد تأثیر منفی گذاشته، شاید من بتوانم با استفاده از هنری که دارم، آنها را از این حس و حال منفی بیرون بیاورم.
پدرم و دایی هایم صدای خوبی داشتند و خواننده بودند. من دوره های آوازخوانی را هم به صورت آکادمیک و کلاسیک نگذراندم؛ بلکه از طریق شنیداری این هنر را آموختم. مدتی بعد با آقای روح الامین از همکاران اداره آشنا شدم که ایشان نواختن سه تار را به من آموزش دادند. برخی مواقع ایشان نوازندگی می کنند و من می خوانم و با گروه موسیقی او همکاری زیادی دارم.
بیشتر سنتی می خوانم.
8 سال در اصفهان آموزش صوت و لحن قرآن می دادم و خودم 16 سال به صورت کلاسیک و آکادمیک، صوت و لحن را آموزش دیدم.
بعضی وقت ها برای خانواده می خوانم.
واقعیت این است که من به دنبال معروف شدن نیستم. همین که بتوانم حس خوبی به بقیه بدهم، برایم کافی است و اگر حس کنم باید قوی تر شوم و آموزش های تخصصی بگذرانم، حتما این کار را خواهم کرد.
کسی که می خواهد آموزش بدهد، باید دوره های کلاسیک را بگذراند. هدف من آموزش نیست و صرفا یک حس درونی است. برای آموزش آواز به دیگران نیاز است که خودم به طور حرفه ای و رسمی پیش استاد آموزش ببینم؛ چون در زمینه آواز از اصفهان درخواست همکاری داشته ام.
من موسیقی را برحسب علاقه از ساز نی آغاز کردم و درآوردن صدای ساز نی بسیار سخت است. همان ابتدای کار، زمانی که مجرد بودم، 10 شبانه روز به صورت مداوم یک لوله پلیکا برمی داشتم و تمرین می کردم تا آخر توانستم صدایش را دربیاورم. همانطور که می دانید، نی چهار صدا دارد: «قیس»، «اوج»، «پس قیس» و «دم» و من موفق شدم با این لوله پلیکا، چهار صدا بنوازم و بعد بدقت به صدای ساز نی مرحوم استاد حسن کسایی گوش می دادم و نی می زدم. سال 90به پیشنهاد آقای روح الامین که گفتند سازی را انتخاب کن که هم بتوانی بنوازی و هم بخوانی، من سه تار را انتخاب کردم که صدایی آرامش بخش و عرفانی دارد. ایشان، کتاب هایش را در اختیارم گذاشت و خودم آموزش دیدم و ادامه دادم. برای آواز خواندن هم در ابتدا فرد باید صدای خوبی داشته باشد؛ اما برای نواختن، تکنیک لازم است. اگر بخواهم نی یا سه تار را ادامه دهم، حتما باید آموزش ببینم.
قبلا تذهیب می کشیدم که به صورت خودجوش و بدون استاد آن را یاد گرفتم. در گذشته، بارها شده بود که از ساعت 10 شب تا نماز صبح یکسره تذهیب می کشیدم؛ اما بعد از ازدواج، برای تذهیب وقت کم می آورم.
در شهرک نفت رفسنجان اجرا داشتم و با شیوع بیماری کرونا متوقف شد؛ اما با گروه آقای روح الامین در سطح شهر نایین اجرا داشته ام.
قبل از تأهل بسیار کتابخوان بودم و در زمینه های علمی و تاریخی مطالعه داشتم. مطالعه لذت خاصی دارد و چون از آن دور شدم، برگشت خیلی سخت است؛ اما در حال حاضر بیشتر دیوان حافظ می خوانم و برای خط و آوازم از این دیوان استفاده می کنم.
دخترم آوازهای من را دکلمه می کند و من می خوانم. پسرم والیبال را به طور جدی دنبال می کند و برای تیم والیبال استانی هم انتخاب شده است.
ممنونم از اینکه به همکاران صنعت نفت اهمیت می دهید. همین موضوع بارقه امیدی ایجاد می کند و به افراد انگیزه می دهد تا کارهای مختلف و جانبی را بیشتر و حرفه ای تر دنبال کنند.
سرمربی تیم کشتی نفت و گاز مسجدسلیمان:
حسین آزادی کشتی از رشته های پرطرفدار کشورمان محسوب می شود که قهرمانان زیادی را به این مرزوبوم معرفی کرده است. استان خوزستان نیز در رشته کشتی فرنگی یکی از قطب های کشتی ایران و آسیاست که در سال های اخیر کشتی گیران زیادی از این استان در مسابقات آسیا، جهان و المپیک به عناوین متعدد قهرمانی دست یافته اند. در کنار این کشتی گیران، مربیان ارزنده و سازنده ای قرار دارند که در پیشرفت و تکامل کشتی گیران مستعد نقش بسزایی دارند. دانش خسروی حاجی وند، از کارکنان ارکان ثالث شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان یکی از افراد زحمتکشی است که در پرورش استعدادهای کشتی در سطح مناطق نفت خیز جنوب و نفت و گاز مسجدسلیمان، گام های اساسی برداشته است. با سرمربی سازنده تیم کشتی نفت و گاز مسجدسلیمان گپ و گفتی در خصوص کشتی نفت و همچنین شرایط کار در مسجدسلیمان داشته ایم که باهم می خوانیم.
متولد سال ۱۳۵۹ در شهرستان مسجدسلیمان و دارای دو فرزند پسر و دختر هستم. هم اکنون در امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان از شرکت های تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مشغول به کار هستم.
رشته کشتی را از سال ۱۳۷۲زیر نظر زنده یاد استاد حبیب الله پوپ شروع کردم. او اولین مربی من بود و بعدها زنده یاد روح الله محمدی، زنده یاد درویش قاسمی، استاد منصور قاسمی و استاد عبدالله مرادی، پسر زنده یاد حبیب الله پوپ به نام رضا پوپ که او هم عنوان دار کشتی است، باعث شدند که من کشتی گیر شوم. البته باید این را هم بگویم که با تشویق ایشان به باشگاه کشتی رفتم و با یک حرف استاد پوپ که به من گفت تو خیلی خوب هستی و می توانی قهرمان شوی،این رشته را ادامه دادم.
ابتدا در رشته آزاد کشتی می گرفتم و در سطح استان عنوان آوردم و بعدها با دوست و برادر عزیزم پهلوان مسلم بهداروند به رشته فرنگی آمدم و باز هم در سطح استان و یک مسابقه چندجانبه کشوری، مقام سوم را به دست آوردم.
به قول معروف بعد از اینکه بازنشسته شدم و دیگر کشتی نگرفتم، وارد دنیای مربیگری شدم و با مربیگری در رشته فرنگی فعالیتم را شروع کردم. من اولین کسی بودم که در تاریخ کشتی فرنگی شهرستان مسجدسلیمان به صورت جدی این رشته را دنبال کردم و می کنم. در حقیقت بنیانگذار کشتی فرنگی در مسجدسلیمان هستم، از سال ۱۳۸۷با کمک استاد عبدالله مرادی، مربیگری را در شرکت نفت مسجدسلیمان شروع کردم و در تمام رده های سنی مربیگری می کنم. همچنین سرمربی تیم شهرداری مسجدسلیمان در مسابقات لیگ برتر کشتی فرنگی کشور را عهده دار بودم.
در دنیای مربیگری، قهرمان تمام رده های سنی در سطح استان خوزستان شده ام و قهرمانان زیادی در رده های سنی مختلف به کشور عزیزمان معرفی کرده ام. در سال ۱۳۹۱ در منطقه آزاد ارس در شهرستان جلفا استان آذربایجان شرقی مربی تیم ملی شدم که به همراه کشتی گیر نوجوان به نام سروش ژدوار در مسابقات بین المللی جهانی کودک، قهرمان این دوره از مسابقات شدم.
در رده سنی مختلف کشتی گیران زیادی را تربیت کردم و آموزش دادم. سروش ژدوار تنها کشتی گیر استان خوزستان بود که قهرمان مسابقات انتخابی تیم ملی مرحله نهایی رشته کشتی آزاد شد. شاهین اسدی، امیر آدیم، پیمان رضایی، حسن شیرمردی، رضا عیدوندی، سعید حسین پور، رضا عباسی، مهریار عباسی، مهران خیرگردزاده، علیرضا ارزانی، علی یاوری، محسنی نیا و اسماعیل شهنی که اینها اکثرا قهرمان مسابقات استانی، کشوری و بین المللی هستند که شاگردم بودند. در این میان سعید حسین پور نیز نایب قهرمان دانش آموزان جهان شد.
شیرین ترین خاطره نایب قهرمانی سعید حسین پور در مسابقات آموزشگاه های جهان و تلخ ترین خاطره، شکست کشتی گیرانم در میادین انتخابی تیم ملی بوده است.
در رشته کشتی آزاد استان خوزستان باید بگویم که متأسفانه ضعیف هستند و همیشه تک ستاره در مسابقات کشوری داریم، اما در رشته فرنگی استان خوزستان یکی از قطب های کشتی فرنگی کشور است که مسؤولان مربوطه باید نگاهی ویژه به این رشته ورزشی داشته باشند.
شرکت ملی نفت واقعا کمک های قابل توجهی کرده است و قاطعانه می گویم که اگر این شرکت همکاری نکند، کل ورزش شهرستان مسجدسلیمان به بن بست می خورد. شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان با ایجاد بستر مناسب برای فرزندان کارکنان و کل همشهریان و ایجاد سالن های ورزشی، مربیان کاربلد و مجرب و وسایل ورزشی خدمات شایانی به شهروندان ارائه می دهد و کار بسیار بزرگی انجام داده است و امیدوارم مسؤولان بتوانند کمک کنند که تیم شرکت نفت در مسابقات لیگ برتر و مسابقات بین المللی شرکت کند.
بازهم تأکید می کنم فرزندان نفتی پتانسیل خوبی دارند و آینده کشتی نفت به ویژه در رشته فرنگی را درخشان می بینم.
استعدادهای فراوانی در کشتی فرنگی در سطح استان خوزستان و صنعت نفت جنوب وجود دارد، با این ظرفیت ها اگر بتوانیم با تیم نفت در مسابقات بین المللی و لیگ برتر کشتی باشگاه های کشور شرکت کنیم و همچنین مسابقات فرزندان کارکنان دوباره برگزار شود تا جوانان و نوجوانان به ورزش روی آورند، می توان در مسیر پیشرفت و توسعه حرکت کرد. امیدوارم مسئولان ورزش مناطق نفت خیز جنوب و شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان همانند گذشته یاری گر ورزشکاران و مربیان کشتی باشند تا بتوانیم دررسیدن به اهدافمان موفق باشیم و پرچم پرافتخار صنعت نفت را بر فراز قله های افتخار به اهتزاز درآوریم.
از مدیران شرکت نفت مسجد سلیمان قباد ناصری و علیرضا هیهاوند، مدیران عامل سابق و فعلی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان و مهران نصریان دوست مدیر منابع انسانی قدردانی می کنم.
مسؤولان قدیم امور ورزش از جمله هدایت یزدی که مدیون ایشان هستم، تشکر می کنم، از روح الله بهمنی، ریاست امور ورزش که شبانه روز برای ورزش شرکت نفت تلاش می کنند و نیز به خاطر حمایت های بی دریغ ایشان از ورزش شرکت نفت، کمال تشکر و قدردانی رادارم.
هفته نخست لیگ زیر ۲۰ سال وزنه برداری خوزستان با صدرنشینی تیم نفت مسجدسلیمان به پایان رسید.
هفته نخست مسابقات لیگ زیر ۲۰ سال وزنه برداری استان خوزستان و انتخابی تیم المپیاد استعدادهای برتر استان در اهواز برگزار شد.
این رقابت ها با حضور ۶۱ وزنه بردار در قالب 10 تیم برگزار شد که در پایان هفته نخست، پولادمردان تیم نفت مسجدسلیمان با 765 امتیاز در صدر جدول جای گرفتند. وزنه برداران تیم ملی حفاری اهواز هم با 760 امتیاز در رتبه دوم ایستادند. وزنه برداران تیم های نفت اهواز و نفت امیدیه هم به ترتیب با 650 و 612 امتیاز در رتبه های سوم و چهارم قرار گرفتند. تیم های شوشتر، دزفول، نفت و گاز گچساران، اندیمشک، آبادان و بهبهان نیز به ترتیب در رده های پنجم تا دهم جای گرفتند.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران موفق شد در خانه، نخستین پیروزی خود در فصل جدید لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران را جشن بگیرد.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران در هفته سوم لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران در خانه میزبان تیم فوتبال بعثت کرمانشاه بود که موفق شد مقابل این تیم به پیروزی برسد. شاگردان عزیز فریسات که بعد از دو هفته سرمربی خود را کنار زمین داشتند، در ورزشگاه شهدای نفت به مصاف تیم بعثت کرمانشاه رفتند و موفق شدند با ارائه یک بازی برتر حریف کرمانشاهی خود را با نتیجه یک بر صفر شکست دهند. تک گل این بازی را روزبه آروانه، بازیکن بومی نفت و گاز گچساران به ثمر رساند. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران از دو بازی قبلی خود یک تساوی و یک شکست در کارنامه داشت که با این پیروزی 4 امتیازی شد و در رتبه ششم جدول قرار گرفت. مهرداد کاهکش، مدیرعامل جدید شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، مهمان ویژه این دیدار بود که از نزدیک بازی دو تیم نفت و گاز گچساران و بعثت کرمانشاه را تماشا کرد.
دو تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان و ملی حفاری اهواز با پیروزی هفته پنجم لیگ برتر، فوتسال بانوان باشگاه های ایران را پشت سر گذاشتند.تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در هفته پنجم مرحله مقدماتی رقابت های لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران در شیراز مهمان تیم پویندگان فجر شیراز بود که موفق شد حریف شیرازی خود را شکست دهد.شاگردان نرگس علوانی در خانه حریف توانستند با ارائه یک بازی منطقی و حساب شده، رقیب شیرازی خود را با نتیجه پرگل 5 بر صفر شکست دهند.با این نتیجه پالایش نفت آبادان 13 امتیازی شد و به صدرنشینی خود در گروه یک این بازی ها ادامه داد.گل های شاگردان نرگس علوانی در این دیدار را به ترتیب مریم نوری، کافیه هزاريان، مهشاد امیری، فهیمه زارعی و زینب آلبوعلي به ثمر رساندند.تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز هم در این هفته موفق شد در خانه حریف کرمانی خود را شکست دهد. تیم فوتسال ملی حفاری بعد از دو شکست پیاپی این هفته در خانه و در سالن امام رضا(ع) شرکت نفت اهواز، میزبان تیم مس رفسنجان بود. شاگردان فروزان سلیمانی که پس از 2 شکست بازی دشوار دیگری را در پیش رو داشتند، توانستند در یک بازی سخت با نتیجه 2 بر یک حریف سختکوش خود را شکست دهند تا به اوضاع خود در جدول سروسامان داده باشند.
حفاری گرچه در نیمه نخست با گل زهرا قلی زاده برای مس، از حریفش عقب افتاد اما با 2 گل فاطمه پاپی جبران مافات کرد و برنده بازی شد.تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز با این برد دلپذیر با ۶ امتیاز از ۴ بازی به رده سوم جدول صعود کرد. لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران در سال ۱۴۰۰ با شرکت ۱۴ تیم در دو گروه ۷ تیمی برگزار می شود. فصل گذشته تیم پالایش نفت آبادان قهرمان این رقابت ها شده بود.
با قهرمان فیزیک کار مرکز انتقال نفت بندر عباس آشنا شوید
هادي سعادتي بهره بردار و کارمند عملیات مرکز انتقال نفت بندر عباس است. در تلمبه خانه، همه او را به داشتن آرامش و متانت می شناسند و اگر بر حسب اتفاق، رئیس امور ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران متوجه نمی شد، حتی همکارانش در مرکز نمی دانستند که سید مهدی حسینی، عنوان دار جام بین قاره ای فیزیک ( رشته body clasic و فیتنس و فیزیک) از زیر شاخه های رشته تناسب اندام است. با وجود کار در شرایط سخت و طاقت فرسای مراکز انتقال نفت، هیچ گاه از ورزش غافل نشده و حتی در ایام کرونا نیز با تعطیلی باشگاه ها، آمادگی اش را حفظ کرده تا همچنان مهیای حضور و افتخار آفرینی در عرصه های بین المللی باشد. با سید مهدی حسینی، ورزشکار و قهرمان شاغل در مرکز انتقال نفت بندر عباس گفت و گویی انجام داده ایم که با هم می خوانیم.
سال 65 در اصفهان به دنیا آمدم؛ اما به دلیل شاغل بودن پدرم در پالایشگاه گاز بندر عباس، در این شهر بزرگ شده ام؛ هرچند پس از بازنشستگی پدر در سال 83 دوباره به شاهین شهر اصفهان نقل مکان کردیم.
بله. من فقط از سال 83 تا 90 که مشغول تحصیل و خدمت سربازی بودم، مجبور به ترک بندر شدم؛ اما سال 90 در آزمون استخدامی نفت شرکت کردم و سال بعد از آن نیز به لطف خدا استخدام شدم و از همان سال تاکنون به عنوان کارمند عملیات در مرکز انتقال نفت بندر عباس خدمت می کنم.
من در 20 سالگی ازدواج کردم و خداوند دختری به من هدیه کرده که اکنون هشت ساله است. با خانواده ام همین جا ساکن هستیم و خودم را جدا از بندر عباس نمی دانم، ضمن اینکه در کنار خانواده به کارم علاقه دارم و ورزش را هم با جدیت دنبال می کنم.
بدون شک مکمل هم بوده اند. ورزش، جایگاه خودش را در زندگی من دارد وبرای رسیدن به اهدافم، وقت مشخصی گذاشته ام. عقیده دارم که می توان هر دو مورد را درکنار هم بخوبی انجام داد؛ البته باید بگویم که کمی سخت است، اما می شود.
شاید در ابتدا ورزش را به طور اتفاقی شروع کرده باشم و حتی برای خوانندگان جالب باشد که بدانند انگیزه ابتدایی من برای ورزش بدنسازی به سال های دانشجویی برمی گردد. یک روز بعد از خرید یک لباس که دور بازوی آن بزرگ بود، تصمیم گرفتم ورزش را شروع کنم و به تناسب اندام برسم؛ اما در ادامه متوجه شدم که بدن من بسیار مستعد پرورش اندام است و به گواه مربیان در مدت بسیار کمی پیشرفت چشمگیری داشتم که تعجب دوستانم را برانگیخت. همین شد که در ادامه، ورزش را به صورت حرفه ای دنبال کنم.
بله، به همین راحتی. گاهی آدم به انگیزه نیاز دارد که در آن زمان، همان لباس برای من انگیزه شد. در ادامه راه هم دوستان و مربیانم انگیزه زیادی به من دادند و باعث شدند ورزش را به عنوان یکی از ارکان اصلی زندگی ام پیگیری کنم.
طبیعی است که در سال های خدمت سربازی، امکان تمرین های ورزشی، آن هم به صورت جدی وجود نداشته باشد؛ اما به محض استخدام در صنعت نفت و مشغول شدن در مرکز انتقال نفت بندرعباس، از امکانات ورزشی این مرکز بهره گرفتم و کارم را جدی تر از قبل دنبال کردم.
من در شهرک مروارید وزارت نفت در بندرعباس ساکن هستم که خوشبختانه در این مجتمع، باشگاه بدنسازی وجود دارد و من از امکانات آن استفاده می کنم؛ هرچند در ایام کرونا و بسته بودن باشگاه ها به دلیل رعایت دستورعمل های بهداشتی مجبور بودم هر روز یک مسیر 50 کیلومتری را طی کنم تا به تمرین ها برسم.
مسابقات این رشته به دلیل علاقه مندان بسیار آن، همواره از سطح بالایی برخوردار است و کسب رتبه و نتیجه در مسابقات بین المللی، مستلزم آمادگی جسمی و فنی بالایی است؛ اما اگر بخواهم از ابتدای کار بگویم، به این صورت است که ابتدا درمسابقات انتخابی سال۹۵در میناب شرکت کردم و سپس در مسابقات داخلی شرکت خطوط لوله حضور داشتم که روی سکو رفتم. سپس در مسابقات کشوری در اصفهان شرکت کردم که سوم شدم و درآخرهم درمسابقات بین قاره ای ارمنستان که یکی از مسابقات فیزیک است و همواره رقابت فشرده ای میان ورزشکاران اروپایی و آسیایی برگزار می کند، موفق شدم در دسته قدی مثبت 181 عنوان سوم را کسب کنم.
بنده معتقدم با 50 درصد آمادگی و توانایی هایم این عنوان را به دست آورده ام و به یقین با تلاش و تمرین بیشتر می توانم قهرمانی های متعددی به دست آورم.
ورزش برای من جدی است و امروز نگاهم به ورزش، بویژه رشته تخصصی خودم علمی شده و با مطالعه و اشراف در زمینه تغذیه، امیدوارم نتایج بهتری کسب کنم. این رشته، دارای شاخه های بسیاری است واگر تغذیه و تمرین اصولی و علمی نباشد، نتیجه مثبتی حاصل نمی شود.
بسیار علاقه دارم که تجربیاتم در حوزه علم تغذیه را در اختیار نوجوانان و جوانان ورزشکار قرار دهم؛ البته باید عنوان کنم که در این ورزش، به دنبال ثبت یک ایده و تفکر با نام «منتال فیتنس» هستم که استفاده از ذهن و فکر را در ورزش پر رنگ می کند و می تواند برای ارتقای کیفی ورزشکاران بسیار مؤثر باشد.
امیدوارم ورزش، جایگاه خود را به عنوان عامل نشاط و سرزندگی بین همه مردم، بویژه کارکنان صنعت نفت پیدا کند و هر روز شاهد موفقیت روز افزون ورزشکاران و قهرمانان خانواده بزرگ صنعت نفت کشور باشیم.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان موفق شد، تیم فوتبال پرمهره و مدعی استقلال را متوقف کند تا به اوضاع خود در جدول سروسامان داده باشد.
شاگردان علیرضا منصوریان در هفته هفتم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در آبادان و ورزشگاه تختی، میزبان تیم استقلال تهران بودند. صنعت نفت آبادان که به امتیاز این دیدار نیاز مبرم داشت، بازی را هجومی شروع کرد و خیلی زود روی یک ضربه ایستگاهی به گل رسید. مهدی حنفی، زننده تک گل آبادانی ها در این دیدار بود.
در ادامه، نفت بازی را در کنترل خود داشت و به اداره بازی پرداخت؛ اما روی یک غافلگیری، دروازه اش باز شد تا کار به تساوی کشیده شود . در ادامه نفتی ها چند موقعیت خوب داشتند که با بی دقتی آنها را از دست دادند تا نتوانند برنده این بازی مهم باشند و درنهایت بعد از 90 دقیقه، این دیدار حساس با تساوی یک بریک به پایان برسد. صنعت نفت آبادان با این تساوی 5 امتیازی شد و از تیم های انتهای جدول فاصله گرفت.
هافبک تیم فوتبال صنعت نفت آبادان:
هافبک تیم فوتبال صنعت نفت آبادان وزننده تک گل این تیم مقابل استقلال گفت: خدا را شکر بازی خوبی بود. با اینکه فشار زیادی روی ما بود؛ اما توانستیم بازی خوبی را ارائه کنیم و دست پر از زمین خارج شویم. مهدی حنفی، درباره گلش به استقلال در شرایطی که آبی پوشان تهرانی در ۶ بازی قبلی، فقط یک گل دریافت کرده بودند و این نشان می داد که این تیم سخت گل می خورد، گفت: بله، استقلال یکی از بهترین خطوط دفاعی لیگ را دارد؛ اما خدا را شکر توانستیم در دقایق ابتدایی به گل برسیم؛ ولی متاسفانه نتوانستیم نتیجه را حفظ کنیم. دوست داشتم گلم سه امتیازی می شد که این اتفاق نیفتاد. هافبک تیم فوتبال صنعت نفت آبادان درباره عقب کشیدن این تیم بعد از گل او اظهار کرد: این موضوع، خصلت تیم های ایرانی است که بعد از گل، عقب نشینی می کنند. این در حالی است که بعد از گل ما، تا پایان نیمه اول، بازی دست استقلالی ها بود و آنها فشار زیادی می آوردند؛ اما در نیمه دوم دوباره بازی خوبی را ارائه کردیم و موقعیت های مناسبی هم داشتیم. در این نیمه می توانستیم بازهم گل بزنیم؛ اما نتوانستیم از فرصت هایمان بخوبی استفاده کنیم. وی درباره اینکه آیا در این دیدار برای کسب نتیجه مساوی به زمین رفته بودید، گفت: خودتان بازی را دیدید و فکر نمی کنم این سبکی که ما بازی کردیم، نشان دهنده این موضوع باشد. ما در زمین خودمان قطعا برای ۳ امتیاز به مصاف استقلال رفتیم و در پایان بازی، نه بچه ها و نه کادرفنی از نتیجه راضی نبودیم. در رختکن هم از این نتیجه ناراحت بودند. ما برای کسب 3 امتیاز به میدان رفتیم، برای همین موقعیت هایی را به استقلال دادیم؛ چون خیلی باز و هجومی بازی کردیم.
علیرضا منصوریان :
سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان گفت: در نیمه اول، خیلی زود به خواسته مان رسیدیم و روی ضربه ایستگاهی و کرنر کار کرده بودیم. علیرضا منصوریان، پس از تساوی نفت آبادان مقابل استقلال در هفته هفتم لیگ برتر اظهار کرد: در نیمه اول خیلی زود به خواسته مان رسیدیم و روی ضربه ایستگاهی و کرنر کار کرده بودیم. بخشی از آن تیم در کادر من بودند و می دانند ما روی ضربه ایستگاهی خیلی کار می کنیم. سرمربی نفت آبادان با اشاره به مصدومیت برخی بازیکنان گفت: بعد از گل، مقداری عقب نشینی کردیم. یکی دو بازیکن ما با مصدومیت ادامه دادند؛ اما شروین بزرگ مجبور به خروج شد. از امیری خیلی راضی هستم. بعد از شانسی که در نیمه اول به استقلال دادیم، در نیمه دوم با دو سه تغییر، بخصوص در سمت راست، کار کردیم. دو سه مصدوم در این جناح داریم و سعی کردیم از آنها استفاده نکنیم. وی در ادامه افزود: وقتی شکل بازی عوض شد و به سراغ بازی مالکانه رفتیم، خیلی خوب کار کردیم. بچه ها فوق العاده بودند. به آنها گفتم وقتی در موقعیت سه به دو یا چهار به دو هستید، گل بزنید. منصوریان افزود: چند موقعیت داشتیم که می توانستیم براحتی به گل دوم برسیم، حتی در دقایق 80، 86 و 90 با ریتمی که به بازی دادیم، توانستیم آن را کنترل کنیم. اگر بخواهم عادلانه صحبت کنم، در نیمه اول بعد از گل، بازی در اختیار استقلال بود و نیمه دوم در اختیار ما.
در قسمت فینیشینگ باید بیشتر زحمت بکشیم، آنقدر که دروازه با بچه های ما بیشتر آشنا شود. سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در خصوص داوری مسابقه عنوان کرد: استثنائأ داوری اکبریان برایم حساس شده بود تا ببینم او چگونه می تواند از این تونل مذاب رد شود. کمک های او در مسیر توپ حرکت می کردند و خودش هم به صحنه ها نزدیک بود. من خودم را درگیر مسائل داوری نمی کنم. به هرحال تیم داوری، خیلی خوب کار کردند. 5-6 آوانتاژ خوب به ما دادند و از تونل های سختی رد شدیم. اگر در دقیقه 94 توپ شروین گل می شد، ما برنده بودیم. من به تیمم افتخار و بازهم تاکید می کنم که اگر خوش شانس بودیم، این بازی را می بردیم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات