همکاریهای مطلوب برای اجرای قرارداد سوآپ گاز
خبر خوش وزیر برای پیشکسوتان صنعت نفت
گرید جدید میعانات گازی ایران در بازارهای جهانی
گامهای بلند نفت در مسیر مسؤولیتهای اجتماعی
تامین 1220 قلم کالا از سوی سازندگان داخلی
تحول با 20 پروژه پیشران پتروشیمی
انرژی جهانی، گازهای گلخانه ای و گسترش فناوری
امضای تفاهمنامه همکاری با «آما»
بازدید وزیرنفت از بیمارستان صنعت نفت تهران
الگو گرفتن از دخت گرامی رسول خدا (ص)
رئیس جمهوری در گفت وگوی تلفنی با همتای ترکمنستانی:
رئیس جمهوری در گفت وگوی تلفنی با همتای ترکمنستانی خود گفت: در زمینه روابط گازی و اجرایی شدن سوآپ گازی ترکمنستان - آذربایجان از ایران، همکاری های مطلوبی شده است.
سیدابراهیم رئیسی در گفت وگوی تلفنی با قربان قلی بردی محمداف، رئیس جمهوری ترکمنستان با تشکر از میزبانی این کشور برای برگزاری نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) گفت: در زمینه همکاری های گازی و اجرایی شدن سوآپ گازی ترکمنستان - آذربایجان از ایران گام های خوبی برداشته شده است.
وی بر همکاری های مشترک در زمینه حمل ونقل و ترانزیت کالا بین دو کشور تأکید کرد و افزود: با تلاش سران دو کشور، اقدام های خوبی در زمینه تقویت روابط مرزی انجام شده و با پیگیری دو کشور برخی موانعی که وجود دارد، می تواند برداشته شود.
رئیس جمهوری درباره همکاری های علمی و فناوری بین تهران - عشق آباد، تصریح کرد: در سفر به ترکمنستان، تعدادی از محصولات دانش بنیان ایران در زمینه های پزشکی و پیراپزشکی به کشور ترکمنستان اهدا شد تا بتوانیم همکاری های خوبی در زمینه های دانش بنیان و پزشکی داشته باشیم. رئیس جمهوری ترکمنستان نیز در این گفت وگوی تلفنی با تأکید بر اهمیت همکاری ها بین کشورهای همسایه گفت: روابط بین ترکمنستان و ایران، با تمدن هزار ساله باید در قالب همکاری در سازمان های بین المللی نیز ادامه یابد. قربان قلی بردی محمداف، قرارداد سوآپ گازی بین آذربایجان و ترکمنستان از خاک ایران را مهم دانست و خواستار ایجاد کمیسیون مشترک همکاری در این زمینه میان سه کشور شد. وی با تأکید بر حمایت مشترک از توسعه روابط دوجانبه بین ایران و ترکمنستان اظهار کرد: دولت های ایران و ترکمنستان برادر هستند و من برای کشور ایران آرزوی آبادانی و صلح دارم.
رئیس کل بانک مرکزی:
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به افزایش درآمدهای ارزی ناشی از صادرات نفت و میعانات در امسال ابراز امیدواری کرد که این روند تا پایان سال نیز تداوم و بهبود خواهد داشت. علی صالح آبادی، در گردهمایی رؤسای نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در کشورهای همسایه، گسترش مراودات اقتصادی و تجاری با همسایگان را بسیار مهم، حیاتی و دارای اهمیت راهبردی دانست و گفت: بانک مرکزی دخالتی در تعیین قیمت ارز در سامانه نیما ندارد و توافق بین صادرکننده و واردکننده، تعیین کننده نرخ حواله ارز در این سامانه است. وی افزود: از ابتدای امسال تاکنون ۲۰ میلیارد دلار ارز در سامانه نیما عرضه شده که به مراتب بیش از رقم کل پارسال است، افزون بر این تاکنون ۳۶ میلیارد دلار تأمین ارز در کشور رخ داده که این رقم، معادل کل پارسال است. رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به افزایش درآمدهای ارزی ناشی از صادرات نفت و میعانات در سال ابراز امیدواری کرد که این روند تا پایان سال نیز تداوم و بهبود خواهد داشت. صالح آبادی تصریح کرد: اقدام های خوبی درباره آزادسازی منابع ارزی کشور انجام شد که توان بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز را افزایش داده است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد:
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: کمیسیون انرژی به همراه بعضی دیگر از کمیسیون های مجلس شورای اسلامی به مشکلات منابع انسانی وزارت نفت نگاه ویژه دارد.
فریدون حسنوند در بازدید از منطقه عملیاتی پارسیان، در نشست مشترک کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با گروه اجرایی پروژه احداث ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی و مسؤولان استانی در محل اجرای این طرح گفت: این اطمینان خاطر را می دهم که یکی از دغدغه های جدی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به همراه بعضی دیگر از کمیسیون ها، رسیدگی به مسائل منابع انسانی است؛ زیرا در تنوع قراردادهای استخدامی، تضییع حقوق رخ داده و ما به دنبال این هستیم که احقاق حق شود و انگیزه این نیروها در حوزه مادی تأمین شود. وی ادامه داد: متوجه هستیم در کشورهای پیرامونی ما شرایط حقوقی و رفاهیات کارکنان به چه صورت است؛ اما با درک تنگناهای دولت، به دنبال آن هستیم که سرمایه های علمی، فکری و نیروهای انسانی و مدیریتی از کشور خارج نشوند.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی افزود: با توجه به وسعت کشور، کارهای بزرگی که در حال انجام است، نویدبخش آینده ای درخشان برای نسل های جوان است. حسنوند در ادامه گفت: نباید امیدواری را به یأس و نامیدی در جامعه تبدیل کنیم؛ زیرا انجام کارهای بزرگی که اکنون جزو کارهای روزمره و عادی است، در گذشته از آرزوهای ما بود، بنابراین باید توسعه خودباوری، اعتماد به نفس و امیدآفرینی جزو وظایف همه ما باشد.
وی اظهار کرد: در کنار رسیدگی به حوزه های فنی و تخصصی و نگاه ویژه به مسؤولیت های اجتماعی و منابع انسانی، به دنبال این هستیم که از این تجربه ها در دیگر جاها استفاده و با انتقال امیدآفرینی به جامعه، مسیر توسعه و پیشرفت کشور تسهیل شود. رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: به خود می بالیم که چنین نیروهای وفادار به اسلام، انقلاب، رهبری و مردم عزیز داریم و بی شک همه ما در دولت و مجلس، در جبهه انقلاب و زیر سایه ولایت و رهبری در حال خدمت هستیم.
حسنوند ادامه داد: بسیاری در بیرون از کشور و افراد نادان در داخل کشور، به دنبال صدای شکستن استخوان های انقلاب هستند؛ اما به لطف خدا هر روز استحکام نظام بیشتر می شود. وی در پایان گفت: امروز باید تمرکز همه ما بر اقتصاد، معیشت و بحث تولید باشد تا در کنار آن بتوانیم بنیان های مذهبی، دینی و فرهنگی را مستحکم کنیم تا این انقلاب به اهداف ترسیم شده آن از سوی بنیانگذار کبیر انقلاب و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) نایل آید.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: در این مدت از آغاز دولت، شاهد تحولات بسیاری در بخش دیپلماسی اقتصادی بوده ایم. حضور و عضویت در سازمان شانگهای و حضور در نشست سران اکو و امضای قرارداد سوآپ گازی از دستاوردهای بسیار مطلوب در این چند ماه است.
علی بهادری جهرمی با اشاره به تقدیم لایحه بودجه ۱۴۰۱ کل کشور به مجلس شورای اسلامی گفت: جهت گیری دولت در بودجه، کمک و برنامه ریزی برای تحقق رشد ۸ درصدی است. فعال سازی و جلب مشارکت خصوصی - عمومی و مردم برای تحقق این رشد اقتصادی 8درصدی است و دولت همه تلاش خود را انجام می دهد تا این رشد ایجاد شود.
وی با تشریح محورهای مهم بودجه سال آینده افزود: اگر بخواهیم از دو محور اساسی در بودجه یاد کنیم، یکی خط قرمز قرار دادن هرگونه اقدام یا تصمیم تورمی است. دولت تلاش دارد بدون خلق پول، تورم را مهار و امکان فعالیت را برای فعالان بخش خصوصی فراهم کند.
سخنگوی دولت تصریح کرد: در حوزه عمرانی شاهد تحرک جدی در سال آینده خواهیم بود. دولت بنای کلنگ زنی جدید ندارد؛ بلکه کار ویژه و اصلی خود را تکمیل طرح های نیمه تمام قرار داده و سال آینده شاهد تکمیل طرح های نیمه تمام در کشور خواهیم بود.
بهادری جهرمی عنوان کرد: در حوزه توسعه پالایشگاه، ساخت پالایشگاه جدید با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز، همچنین توسعه پالایشگاه آبادان در لایحه بودجه پیش بینی شده است.
وی اولویت دولت را کار برای مردم و درگیر نشدن در مسائل حاشیه ای دانست و افزود: این دولت با روی باز از نقد دلسوزانه و تذکرات مردم و رسانه ها استقبال می کند و مورد بحث و بررسی قرار می دهد. اگر جایی به اصلاح نیاز باشد، دولت اصلاح می کند؛ اما باید میان بانیان وضع موجود و دلسوزان تفکیک قائل شد.
سخنگوی دولت درباره فعال شدن دیپلماسی اقتصادی دولت گفت: ۱۰۰ روز زمان برای به نتیجه رسیدن برنامه ها، زمان کوتاهی است؛ اما در این مدت شاهد تحول بسیاری بودیم. حضور و عضویت در سازمان شانگهای و حضور در نشست سران اکو (سازمان همکاری های اقتصادی) و امضای قرارداد سوآپ گازی از دستاوردهای بسیار خوب در این چند ماه است.
در جریان حضور وزیر نفت در کمیسیون عمران مجلس
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از بررسی نحوه تهاتر نفت خام با بدهی پروژه های عمرانی و گزارش مقدار فروش نفت در این کمیسیون خبر داد.
عبدالجلال ایری با اشاره به نشست کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی که با حضور جواد اوجی، وزیر نفت برگزار شد، گفت: وزیر نفت در این نشست گزارشی از عملکرد این وزارتخانه در زمینه فروش نفت و گزارشی درباره تهاتر این کالای راهبردی با بدهی پروژه های عمرانی ارائه کرد.
وی افزود: وزیر نفت در این نشست اعلام کرد که این مجموعه آمادگی کامل برای تهاتر نفت با دستگاه های اجرای متقاضی و پیمانکاران طلبکار را دارد؛ اما برای این کار نخست باید دستگاه ها از جمله وزارت راه و شهرسازی درباره تهاتر نفتی درخواست ارائه دهند، سپس طبق ضوابط وثیقه ارائه کنند.
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: از طرفی طلبکاران نیز باید از سازمان برنامه و بودجه در این باره مجوز بگیرند و این سازمان، رقم طلب آنها را به صورت مشخص به وزارت نفت اعلام کند، از سوی دیگر دریافت کنندگان هم باید برای فروش نفت، ظرفیت بازار جدیدی ایجاد کنند و از مشتریان سنتی وزارت نفت استفاده نکنند.
ایری تصریح کرد: وزیر نفت همچنین از عملکرد مجموعه تحت مدیریت خود درباره فروش نفت گزارشی ارائه کرد که در این گزارش اعلام شد وضع فروش نفت و میعانات گازی نسبت به دوره مشابه پارسال، رشد قابل توجهی داشته و پول همه آنها هم وصول شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه:
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: هم اکنون ۸۵ میلیارد دلار یارانه پنهان پرداخت می شود که عمده آن را پردرآمدها مصرف می کنند، در حالی که کسی نسبت به این موضوع اعتراض ندارد؛ اما دولت سعی بر تغییر این روال دارد. سیدمسعود میرکاظمی به تشریح جزییات لایحه بودجه ۱۴۰۱ پرداخت و گفت: در سال های گذشته زیرساخت های بسیار خوبی در کشور توسعه یافته و سرمایه گذاری های بسیاری انجام شده؛ اما با وجود نیروی انسانی جوان و تحصیلکرده و امکانات زیرساختی بسیار، وضع اقتصادی بهبود نیافته است.
وی با بیان اینکه اولویت اصلی اقتصاد و بودجه سال آینده، کاهش بیکاری و بهبود وضع معیشت مردم است، افزود: حرکت به سمت بهره وری بالا، افزایش نرخ سرمایه گذاری و رشد اقتصادی از اولویت های بودجه سال ۱۴۰۱ است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره تاثیر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر تورم تصریح کرد: ارز ۴۲۰۰ تومانی نامعادله اقتصاد در کشور بود. حذف این نوع ارز ممکن است سبب تورم مستقیم و غیرمستقیم شود؛ اما بخش قابل توجهی از آن چون پایه پولی را اصلاح می کند، قابل جبران است؛ البته حمایت دولت به قوت خود باقی است، اما شکل حمایت اصلاح خواهد شد.
میرکاظمی عنوان کرد: هم اکنون ۸۵ میلیارد دلار یارانه پنهان پرداخت می شود که عمده آن را پردرآمدها مصرف می کنند، در حالی که کسی نسبت به این موضوع اعتراض ندارد؛ اما دولت سعی بر تغییر این روال دارد.
وی درباره تأثیر مذاکرات هسته ای در تدوین لایحه بودجه عنوان کرد: در حالی که در ۸هشت سال گذشته برجام به نتیجه رسیده بود؛ اما تحریم بیشتر و شدیدتر شد، از این رو صلاح نیست فعال اقتصادی بیشتر از این معطل باشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: اقتصاد کشور نباید به نتیجه مذاکرات گره زده شود، بنابراین بودجه امسال و برنامه اقتصادی مبتنی بر روند کنونی است؛ اما اگر گشایشی حاصل شد، از آن استفاده می شود.
میرکاظمی در مورد وضع فروش نفت در سال آینده افزود: در این خصوص پیش بینی خوش بینانه ای نداشته ایم، به طوری که هم اکنون قیمت جهانی هر بشکه نفت بیش از ۶۰ دلار است و بالاتر از آن هم پیش بینی می شود؛ اما ما قیمت پایین تر را در نظر گرفته ایم یا برای صادرات نفت یک میلیون و ۲۰۰ تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز مطرح بود که باز هم آن را فقط یک میلیون و ۲۰۰ در نظر گرفته ایم که حتی از مقدار واقعی نیز می تواند پایین تر باشد تا ریسک کسری بودجه را به حداقل برسانیم.
وی درباره فروش نفت به نیروهای مسلح نیز تصریح کرد: این موضوع در سال های گذشته هم وجود داشته و اکنون تکرار شده است.
با حکم وزیر نفت
وزیر نفت در حکمی مظاهر انصاری را به عنوان مدیرکل بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل وزارت نفت وزارت نفت منصوب کرد.
در حکم جواد اوجی، وزیر نفت خطاب به مظاهر انصاری آمده است:
«با توجه به تعهد، تجربه و سوابق ارزشمند به موجب این حکم به عنوان مدیرکل بهداشت ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل وزارت نفت منصوب می شوید. انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و با بهره گیری از کلیه ظرفیت ها، اقدامات لازم و مؤثری در راستای تحقق اهداف ذیل در دستور کار قرار گیرد.
۱- برنامه ریزی و تبیین سیاست های کلان راهبردی نظام مدیریت HSE صنعت نفت
۲- اهتمام ویژه در راستای نظارت عالیه بر:
- اجرای مواد قانونی برنامه ششم و سیاست های کلی محیط زیست در صنعت نفت
- اجرای نظام HSE-MS صنعت نفت در شرکت های تابعه و اطمینان از همسویی واحدها با خط مشی ابلاغ شده
- اجرای دقیق نظام مدیریت HSE پیمانکاران در صنعت نفت
۳- سیاست گذاری و تدوین راهبردهای سازمانی و برنامه های کلان در حوزه پدافند غیرعامل و مدیریت شرایط اضطراری صنعت نفت
۴- بهره گیری از ظرفیت های کلان مدیریت در رفع چالش ها و مشکلات HSE صنعت نفت
۵- بهبود شاخص های عملکردی در حوزه بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل
۶- بهبود و ارتقای فرهنگ HSE در کلیه سطوح سازمانی و پیمانکاران در راستای نهادینه شدن نگرش خلاقانه و پیگیرانه
۷- بهره گیری از ظرفیت مراکز علمی و دانشگاهی معتبر و شرکت های دانش بنیان در راستای حل مشکلات و چالش های حوزه HSE
۸- مشارکت در برنامه های مسؤولیت اجتماعی ابلاغی وزارت نفت
انتظار می رود با توجه به جایگاه مهم HSE در صنعت نفت، مسؤولین محترم در راستای دستیابی به اهداف فوق همکاری شایسته و بایسته را با جنابعالی به عمل آورند.»
وزیر نفت با انتشار مطلبی از پرداخت مبالغ مربوط به متناسب سازی مستمری و مقرری پنج ماه سال ۱۳۹۹ مورد مطالبه بازنشستگان و بازماندگان خبر داد و نوشت: پرداخت انواع وام های مسکن تا سقف ۳۵۰ میلیون تومان نیز برقرار شد.
جواد اوجی روز سه شنبه (۲۳ آذرماه) در تازه ترین مطلب در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت:
«به فضل خدا امروز در هیئت امنای صندوق بازنشستگی مصوب کردیم مبالغ مربوط به متناسب سازی مستمری و مقرری پنج ماه نخست سال ۱۳۹۹ که مورد مطالبه بازنشستگان و بازماندگان عزیز بود، پرداخت شود. در ضمن پرداخت انواع وام مسکن نیز تا سقف ۳۵۰ میلیون تومان برقرار شد.»
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی:
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به پیگیری جدی به کارگیری فناوری های نو کاربردی برای اجرای طرح های پیشران صنعت پتروشیمی در ماهشهر اشاره کرد و گفت: این سازمان آمادگی دارد فضای مورد نیاز برای ایجاد نمایندگی پارک فناوری پردیس را در منطقه به منظور توسعه همکاری و ارتباط مستمر بین صنعت پتروشیمی و مجموعه های دانش بنیان تأمین کند.
سیدامید شهیدی نیا در دیدار با مدیران شرکت های عضو پارک فناوری پردیس معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار کرد: بی شک انجام همکاری های مشترک فنی و پژوهشی در قالب تفاهم نامه ای مشترک منجر به تسریع در انجام سرمایه گذاری های بخش خصوصی برای اجرای طرح های پیشران این صنعت در شهرستان ماهشهر می شود.
وی با بیان اینکه تکمیل زنجیره تولید محصولات پتروشیمی به عنوان هدف گذاری اصلی سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی محسوب می شود، گفت: به واسطه حجم تولید مواد پایه پتروشیمی، شاهد خودکفایی در برخی از محصولات هستیم. هم اکنون ۳۰ درصد کل تولیدات پتروشیمی در این منطقه انجام می شود که در توسعه اقتصادی کشور نقش تأثیرگذاری دارد.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی افزود: به کارگیری فناوری های نو کاربردی برای اجرای طرح های پیشران صنعت پتروشیمی با جدیت در حال پیگیری است و تلاش می شود در همکاری مشترک با پارک فناوری پردیس این موضوع محقق شود.
شهیدی نیا با بیان اینکه ۳۳ طرح سرمایه گذاری برای تولید محصولات پایین دستی صنعت پتروشیمی با هدف کاهش وابستگی به واردات مواد اولیه در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی آماده ارائه به سرمایه گذاران بخش خصوصی است، گفت: طراحی دانش فنی مورد نیاز در حوزه های مکانیک، ابزار دقیق، مواد شیمیایی و... (پمپ های سانتریفیوژ، سیستم های دوار، برق، کاتالیست ها و...) برای ساخت تجهیزات و تأسیسات این طرح ها، سبب تسریع در بهره برداری این پروژه ها و تقویت اقتصادی کشور خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه این سازمان آمادگی دارد تا فضای مورد نیاز برای ایجاد نمایندگی پارک فناوری پردیس را در منطقه تأمین کند، ادامه داد: راه اندازی این مرکز می تواند سبب همکاری بیشتر و ارتباط مستمر بین صنعت پتروشیمی و مجموعه های دانش بنیان شود.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی یادآور شد: به منظور همکاری پارک فناوری پردیس و سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، از ظرفیت شرکت های دانش بنیان برای تأمین اقلام راهبردی صنعت پتروشیمی در طرح های در حال احداث استفاده می شود.
شهیدی نیا تأکید کرد: این سازمان از برگزاری تورهای فناورانه در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی استقبال خواهد کرد تا بیش از پیش شاهد توسعه همکاری های لازم با شرکت های دانش بنیان در منطقه باشیم.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش:
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران از افزایش سهم سی ان جی در سبد خودروها به ۳۰ درصد تا افق ۱۴۰۴ خبر داد.
رضا کاظم نژاد با اشاره به اهمیت امضای قرارداد تولید ۴۵ هزار خودرو دوگانه سوز تاکسی و وانت بین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و ایران خودرو اظهار کرد: این کار گام مهمی بود که در بخش تولید کارخانه ای خودروهای دوگانه سوز در دولت سیزدهم برای نخستین بار برداشته شد.
به گفته وی، در صورت بسترسازی مناسب، انعقاد چنین قراردادهایی در اولویت برنامه های شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی خواهد بود تا با حمایت شرکت مذکور روند تولید و تبدیل خودروهای دوگانه سوز شتاب بیشتری بگیرد.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران افزود: هم اکنون سهم سی ان جی در سبد سوخت کشور ۲۱.۲ درصد معادل مصرف روزانه ۲۲.۴ میلیون مترمکعب سی ان جی بوده که براساس افق تعریف شده در سال ۱۴۰۴ مقرر شده است مصرف سی ان جی در بخش حمل ونقل (خودروهای سبک) به ۳۰درصد افزایش یابد. کاظم نژاد با اشاره به چالش های صنعت سی ان جی تصریح کرد: اصلاح فاصله منطقی قیمت سوخت بنزین و گاز از جمله مواردی است که باید بررسی و توسط مراجع ذی صلاح تصمیم گیری شود. وی در ادامه توضیح داد: افزایش سهم سی ان جی در سبد سوخت خودرو مستلزم این است که قیمت سوخت اصلاح شود و با مابه التفاوتی که بین قیمت سوخت مایع و بنزین ایجاد می شود، مشوقی برای طیف بازار مصرف و افزایش اقبال عمومی برای توسعه هرچه بیشتر این سوخت فراهم شود.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تصریح کرد: در این مسیر باید از فناوری روزآمد و کارآمد استفاده شود که در بخش تبدیل کارگاهی خودروها این مهم به زودی اتفاق خواهد افتاد و آن استفاده از لوازم و ملزومات نسل ۴ است که کارآیی بهتر و مصرف گاز کمتری خواهد داشت.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برای کسب نتیجه قابل قبول در این عرصه نیاز است بین نهادها و سازمان های مرتبط در توسعه صنعت سی ان جی اعم از وزارت نفت، وزارت صمت، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، سازمان برنامه و بودجه کشور، خودروسازان، تولیدکنندگان تجهیزات و قطعات سوخت و... وحدت رویه ایجاد شود. کاظم نژاد با اشاره به ضرورت افزایش سهم داخلی سازی و توان مهندسی در تولید تجهیزات تصریح کرد: به این منظور نیاز است تا برنامه های مدونی به منظور گسترش دامنه ساخت داخلی قطعاتی مانند مخازن و کیت ها انجام شود تا نه تنها بازار داخلی از تجهیزات اشباع شود، بلکه زمینه و شرایط صادرات این تجهیزات نیز فراهم آید.
وی از دیگر برنامه های در حال اجرای این شرکت خبر داد و گفت: ظرفیت برای دوگانه سوز کردن خودروهای دیزلی وجود دارد تا این خودروها هم از سوخت دیزل و هم سی ان جی بتوانند استفاده کنند تا با مدیریت مصرف بهینه سوخت بخشی از مصرف گازوئیل از این طریق کاهش یابد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران:
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در بازدید از مراحل آزمون و راه اندازی تاسیسات تقویت فشار گاز ارسنجان ۸، اعلام کرد که با بهره برداری از این تاسیسات توان انتقال گاز کشور در آینده نزدیک، روزانه ۱۱۰ میلیون مترمکعب دیگر افزایش می یابد. مهدی جمشیدی دانا اظهار کرد: در تاسیسات ارسنجان ۸، چهار واحد توربوکمپرسور گازی نصب شده که سه واحد آن، آزمون ۷۲ ساعت را پشت سر گذاشته و یک واحد دیگر هم در حال راه اندازی اولیه است.
وی افزود: راه اندازی کامل این تاسیسات سبب افزایش پایداری انتقال گاز و به دنبال آن افزایش روزانه ۱۱۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی دیگر خواهد شد.
محمد سیفی، سرپرست منطقه ۵ عملیات انتقال گاز نیز در این بازدید گفت: مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز ارسنجان در ۲۰ کیلومتری شهرستان ارسنجان فارس با دو ایستگاه بر روی خطوط چهارم و هشتم سراسری فعال است.
براساس این گزارش، منطقه ۵ عملیات انتقال گاز با بهره مندی از خطوط لوله فشار قوی و تاسیسات تقویت فشار گاز شامل بیش از ۱۷۰۰ مگاوات یونیت، وظیفه انتقال حدود ۷۰ درصد گاز تولیدی کشور را در گستره ای به وسعت استان فارس و بخش هایی از استان های کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر و یزد عهده دار است.
مدیر پالایشگاه دوم مجتمع گازی پارس جنوبی اعلام کرد ظرفیت فرآورش گاز و محصولات جانبی در این پالایشگاه افزایش یافته است.
حسین باغبان در این باره گفت: با برنامه ریزی و انجام اقدام های مهم اجرایی، ظرفیت تولید گاز و محصولات جانبی در فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی افزایش یافته است. وی با اشاره به انجام مهم ترین اقدام ها برای افزایش تولید در پالایشگاه دوم پارس جنوبی اظهار کرد: پروژه بسیار مهم مرکاپتان زدایی میعانات گازی (DMC) در مرحله راه اندازی اولیه قرار دارد.
مدیر پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: انجام به موقع و کامل عملیات تعمیرات اساسی با انجام اقدام های نوآورانه در سال ۱۴۰۰ و تأمین شرایط پایدار برای تولید زمستانی، از دیگر دستاوردهای مهم در حوزه افزایش تولید در فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی است.
باغبان با بیان اینکه بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، رشد و جهش تولید در پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی هدف گذاری شده است، افزود: عملیات رفع تنگناهای عملیاتی و ارتقا و روزآمد کردن سیستم های کنترل کمپرسورهای پروپان در این پالایشگاه همسو با رشد و جهش تولید با موفقیت به مرحله اجرا رسیده است.
وی ادامه داد: پروژه اندازه گیری کمی و کیفی گاز صادراتی در این پالایشگاه در کوتاه ترین بازه زمانی ممکن با تلاش شبانه روزی متخصصان و کارکنان جوان راه اندازی شده و مسیر تولید پایدار گاز و محصولات جانبی را بسیار هموار کرده است.
مدیر پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی یادآور شد: عملیات معادل یابی مواد شیمیایی بویلر و واحد ۱۲۹ نیز با انجام اقدام های اصلاحی با موفقیت تکمیل شده و این پالایشگاه را در مسیر درخشان رشد و تولید پایدار و مستمر قرار داده است.
گزارش اختصاصی از فعالیتی که در فاز 14 پارس جنوبی در جریان است
مشعل در منطقه کنگان، موقعیتی که آخرین پالایشگاه گازی پارس جنوبی، پازل این طرح عظیم صنعتی را تکمیل می کند، جنب وجوش زیادی در بخش های مختلف برپاست. از ویوگالری که تمامی طرح را زیرپا داریم، خیل عظیم کارکنانی به چشم می آیند که هر کدام مشغول تلاشی هستند که ماحصل آن افزایش میزان تولید گاز کشور در زمستان امسال است. در ساعاتی که از شب گذشته و هوا رو به تاریکی است، در این نقطه از پارس جنوبی نیز شباهنگام در میان فلرها و چراغ های زرد رنگ، آهنگ کار جریان دارد و رد پای کارکنان را در میان داربست ها و بخش های مختلف می توان نظاره گر بود. با اتمام کامل احداث پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی که بنا به گفته محمد مهدی توسلی پور، مجری این فاز، در سال 1401 خواهد بود، عمر توسعه بزرگترین میدان گازی جهان در بخش ایرانی، با برخورداری از 8 درصد از کل گاز دنیا و حدود 18 میلیارد بشکه میعانات گازی پس از گذشت بیش از دو دهه پایان می یابد.
فاز 14 هم که بخشی مهم از منابع میدان مشترک 9700 کیلومترمربعی پارس جنوبی است، به منظور تأمين بخشی از گاز مورد نياز كشور در بخش های مختلف وارد فاز اجرایی شد و هدف گذاری آن تولید روزانه 56.6 میلیون مترمکعب گاز غنی، 75 هزار بشکه میعانات گازی، تولید روزانه 400 تن گوگرد و همچنین تولید سالانه یک میلیون تن گاز مایع «LPG» و یک ميليون تن اتان به منظور تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی است.
پیش از این، ساخت و نصب چهار سکوی دریایی و حفاری 44 حلقه چاه در فاصله 105 کیلومتری ساحل کنگان، دو رشته خط لوله 32 اینچ دریایی انتقال گاز به طول تقریبی هر خط 105 کیلومتر و دو خط لوله 4 اینچ دریایی برای انتقال محلول گلایکول به طول تقریبی هر خط 105 کیلومتر تکمیل و به بهره برداری رسیده است. حالا نوبت بهره برداری از ردیف چهارم شیرین سازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی است .
در بازدید از مراحل مختلف مرتبط با این بخش که مجری پروژه فاز 14 با همراهی، توضیحات لازم را ارائه می کند و همزمان روند فعالیت ها را از کارکنان و مجریان همراه طرح پیگیر می شود، در نمای کلی آنچه به چشم می آید، از یک زمین خشک و خالی سال های قبل، حالا یک پالایشگاه نسبتاً آماده با شکل و شمایل سایر فازهای پارس جنوبی است که وقتی دقیق تر می شویم، در بخش هایی داربست ها همچنان برقرار و در بخش هایی هم اسکلت ها برپاشده که به نظر برای ادامه کار در سال ۱۴۰۱ و ردیف های آتی است.
یکی از مهندسان می گوید: این تلاش منحصر به روزها و هفته های اخیر نیست و حاصل یک تلاش چند ساله است .
از ماه ها قبل که وعده اتمام پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی در ابتدای دی ماه و به منظور تأمین بخشی از گاز زمستانی کشور داده شد، چشم ها به این بخش از پارس جنوبی دوخته شده و رفت و آمدهای زیادی از سطح وزارت نفت تا نمایندگان مجلس و دیگر مدیران در آن، به منظور پیگیری کار در جریان است. با این حال تا وقتی که از نزدیک آن را ندیده و بررسی نشود، نمی توان درباره آن قضاوتی داشت. قضاوت از نظر پیچ و خم ها و فراز و نشیب های زیادی که از زمان تعریف طرح تا امروز پشت سر گذاشته شده و می توان گفت قرار گرفتن به عنوان آخرین پازل یک طرح بزرگ صنعتی می تواند از مصائب یک پروژه تلقی شود که سرنوشتی متفاوت از سایر فازها پشت سر گذاشته و همچنان نیز پیش رو دارد.
به هر رو، آنچه مشاهدات دو روزه برای تهیه گزارش از این پروژه در ارتباط با بهره برداری از ردیف چهارم شیرین سازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی نشان می دهد، در روزهای آینده می توان انتظار ورود گاز ترش به پالایشگاه را شاهد بود.
این در حالی است که فعالیت در این بخش، در سخت ترین شرایط ممکن در حال انجام است. از جمله نکات مهم پروژه فاز ۱۴ که در گفت وگو با مجریان و مهندسان فعال در این طرح به آن اشاره می شود، موضوع دور زدن تحریم ها و همچنین نخستین همکاری و گردهمایی هشت شرکت کاملا ایرانی در قالب یک کنسرسیوم است. با این حال، همین وجهه آخر را برخی فعالان این پروژه از جمله عوامل تاخیر در روند پیشرفت کار و پیش نرفتن موازی فعالیت ها می دانند. تجربه و آزمونی که معتقدند در پروژه های بعدی با اصلاحاتی می تواند نتیجه بهتری داشته باشد.
موضوع دیگری که این پروژه را مبتلا به زحمتی دوچندان برای تمام عوامل آن ساخته است، شیوع کرونا بوده که حدود دو ماه فعالیت در این بخش را تعطیل کرده و با اتمام واکسیناسیون، کارکنان کنار هم کار را دنبال می کنند. در این میان نباید از گلایه های
کارکنان هم ساده گذشت؛ کارکنانی که امروز وقتی درباره مسائل قراردادی و دریافت دستمزد از آنها سوال می کنم، احساس رضایت دارند و از تحقق ترمیم آن سخن می گویند. با تمام این تفاسیر، اینجا تلاشی توصیف ناپذیر جریان دارد و پروژه را در مدت زمان بازدید بدون فعالیت نیروی انسانی نمی بینم. توسلی پور می گوید: در فاز 14 در مجموع بیش از 7هزار نیرو در پالایشگاه فاز14مشغول فعالیت هستند.
اگر بخواهیم دقیق تر به آخرین وضعیت پیشرفت بخش های مختلف پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی بپردازیم، ردیف چهارم پالایشگاه فاز 14، یکی از شلوغ ترین بخش ها در این بازدید از نظر میزان نیروی کار و فعالیت است که وقتی شبانه و به همراه مجری پروژه و برخی پیمانکاران از آن بازدید می کنیم، می بینیم که فعالیت در آن جریان دارد و برخی نفرات روی داربست ها فعال و برخی در حال جوشکاری و تعدادی هم در بخش های پایپینگ در حال کار هستند. این همان بخش مهمی است که با اتمام آن، گاز، آماده ارسال به شبکه سراسری می شود. در این بخش متناظر با چهار سکوی دریایی، چهار واحد شیرین سازی وجود دارد و بیشترین فعالیت و انرژی اکنون در این بخش در حال انجام است.
در واقع نقطه عطف پالایشگاه در همین ردیف چهارم قرار دارد که به عنوان اولین ردیف شیرین سازی، گاز در این بخش تصفیه شده و از طریق خط لوله 42 اینچ به خط لوله سراسری انتقال گاز ارسال می شود. هر پالایشگاه، امکان شیرین سازی و تزریق 50 میلیون مترمکعب گاز به خط سراسری را دارد که با اتمام این بخش، حدود 14 میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری گاز کشور تزریق می شود.
بخش دیگر فاز 14 مرتبط با تأسیسات جانبی (یوتیلیتی) است که شرکت مپنا مراحل نهایی راه اندازی این بخش شامل واحدهای آب، برق، بخار، هوای ابزاردقیق و نیتروژن را انجام می دهد.
کارکنان در فاز 14 پارس جنوبی، به منظور سرعت بخشیدن به فعالیت ها در شیفت های کاری از 6 و نیم صبح تا 12 ظهر، یک و نیم تا 6 و شیفت بعدی آن از 6 بعدازظهر تا 10 شب و در برخی بخش ها تا 12 شب در حال کار هستند و برخی از آنها با آنکه می گویند دیگر روز خوابگاه را نمی بینیم؛ اما اعتقاد دارند که سختی را به جان می خریم تا گاز سراسری کشور تامین شود. محمدمهدی توسلی پور، مجری طرح فاز 14 پارس جنوبی در این بازدید، می گوید که زحمتکش ترین و مظلوم ترین قشر پروژه، کارگران هستند؛ وظیفه ما بوده و است که از آنها تشکر کنیم؛ چون همیشه پای کار هستند و سعی می کنیم در حد توان خود، مشکلات و سختی کار آنها را درک و مرتفع کنیم؛ البته وزیر نفت نیز در اولین بازدید خود از پارس جنوبی که به فاز 14 آمدند، این اجازه را به ما دادند که بخشی از حقوق کارگران را ترمیم کنیم که با این مجوز، مشکلات کارگری به حداقل رسید. آقای اوجی خیلی تاکید دارند که حقوق کارگران را همراه با پرسنل خودمان پرداخت کنیم و این کار در حال انجام است و دلگرمی مهمی برای همه ماست. حامد قاضیانی، جوان 37 ساله اهل مسجدسلیمان که در بخش جوشکاری فعالیت دارد، اشاره می کند، باید با سختی و راحتی کنار بیاییم و خوشحالی ما در خرسندی مردم است. سختی را به جان می خریم تا ملت در رفاه و راحتی باشند و همین باعث غرور و شادی ماست.
صادق نوذرپور 28 ساله هم اشاره می کند که در میدان مشترک اگر فعالیتی انجام نشود، گاز ما را قطری ها می برند؛ پس باید تلاش کنیم که سهم مان حفظ شود.
سیاوش مولایی که در داربست کاری مشغول فعالیت است، می گوید: کار، هم شیرین و هم سخت است، لذت خاص خود را دارد. هدف ما انجام کار ایمن و سریع است. کاری را انجام می دهیم که هموطنان در شهرها و روستاهای دورافتاده بتوانند از گاز بهره ببرند.
در حال ترک فاز 14 پارس جنوبی هستیم که شیفت کارکنان در حال تغییر است و با سرویس به سمت کمپ های خود بعد از کاری طاقت فرسا می روند و تیمی جدید و تازه نفس ادامه کار را دنبال می کنند. قدیمی ترهای این طرح که به ثمر رسیدن فازهای مختلف پارس جنوبی را دیده و در آن حضور داشتند، می گویند وقتی دیسپچینگ گاز اعلام می کند که از ساعت صفر روی گاز پالایشگاه حساب کردیم؛ ولو باز می شود و گاز به شبکه می آید، یک بار روانی از روی ما برداشته می شود و حس خوبی به ما دست می دهد و این حس را فقط کسانی که شب ها بیدار بودند و تمام وقت کار کردند، می توانند درک کنند.
مهرداد شاهین فر، مدیر سایت فاز 14 پارس جنوبی: دو سال و نیم است در اینجا فعالیت دارم و باید بگویم اینجا یک جهاد در حال انجام است که باید از تمام عوامل تقدیر و تشکر کرد. کار در اینجا طاقت فرساست. تمامی عوامل با کمترین امکانات و بیشترین بازده در حال خدمت به کشور هستند. کارگران از صبح تا شب با زحمت زیاد این قطعات را به هم پیچ و مهره می کنند، لوله ها را جوشکاری کرده و شما امروز این پالایشگاه را آماده می بینید. پالایشگاه فاز 14 مجموعه ای خاص است. نکته قابل تامل اینکه تمام فعالیت ها از سوی مهندسان و پیمانکاران داخلی در حال انجام و این باعث افتخار کشور است. زمانی مجبور بودیم برای هر فعالیت و خدمت و حتی کالایی از خارج کشور کمک بگیریم؛ اما اکنون به میزانی از توانمندی و دانش و تخصص دست یافته ایم که خودمان انواع قطعات را می سازیم، نصب و راه اندازی می کنیم. اکنون بومی بودن و همدلی 6 هزار و 500 نفری کارکنان پیشرفت خوبی ایجاد کرده است.
حسن احمدیان، سرپرست کنسرسیوم فاز 14 پارس جنوبی در شرکت ایدرو: در شرایط کنونی، پیشرفت مناسبی را در فاز 14 پارس جنوبی شاهد هستیم که حاصل همبستگی، تعامل و همکاری کنسرسیوم هشت شرکت است. در حال حاضر مسیر گاز برای ارتباط با سکو برقرار بوده و گاز تا ابتدای واحد لخته گیر (واحد 100) برقرار است و به محض آماده شدن تاسیسات فاز 14، گاز به این بخش وارد می شود. همچنین واحدهای 110 در وضعیتی مناسب، واحد 103 در مرحله پایانی ابزار دقیق، تأسیسات شیرین سازی گاز آماده شست وشو، مخازن و پمپ ها آماده و حتی اتصال به خط سراسری و ارتباط با اسکله برای صادرات برقرار است. صنعت نفت در این پروژه، نهایت همکاری را بخصوص در اختصاص بودجه به پالایشگاه داشته و باعث شده که پروژه به سطح مطلوب برسد و با وجود مشکلات تحریم و اعتصابات کارگری و... پیشرفت قابل توجهی را شاهد هستیم. در فاز 14 شاهد اولین همکاری کنسرسیوم ایرانی بودیم که تجربه مطلوبی بود و می توان به عنوان درس آموخته در سایر پروژه ها با اصلاحاتی مورد استفاده قرار داد.
مهدی اخروی، مدیر سایت مپنا: ماموریت این شرکت در فاز 14 براساس قرارداد به عنوان یکی از اعضای کنسرسیوم به صورت طراحی، خرید و اجراست که تمامی بخش یوتیلیتی و واحدهای بازیافت گوگرد و صادرات گاز را عهده دار هستیم. مسیر، طولانی و سخت بوده؛ اما با استقرار تیم جدید به اندازه چهار سال کار شده است. در حال حاضر در بخش ساخت 92 درصد، خرید 95 درصد و مهندسی 96 درصد پیشرفت وجود دارد و طبق برنامه پیش می رویم. تابستان امسال، واحد تولید هوا با 10 هزار مترمکعب در ساعت و پست های برق 1 و 6 به عنوان رگ حیاتی پالایشگاه، واحد یک و 2 بخار نهایی شده است. مهم ترین کار مپنا در فاز 14 پارس جنوبی این بود که با تشدید تحریم ها از سال 92 برای اولین بار توربوکمپرسورهای صادرات گاز را که پیش از این از سوی شرکت زیمنس تامین می شد، براساس قرارداد انتقال تکنولوژی با شرکتی اوکراینی به تولید رساند و اکنون در فازهای 13، 14، 19 و 22-24 هر فاز هشت توربوکمپرسور ساخت مپنا استفاده شده است. فعالیت در فاز 14 برای ما حیثیتی است و سرقول خود هستیم.
حسین داودی نیا، مدیر سایت شرکت پایندان: مأموریت شرکت پایندان، اجرای واحدهای فرایندی مشتمل بر شیرین سازی، جداسازی جیوه، استحصال پروپان، بوتان، اتان و... است. پیشرفت کار همگام با سایر واحدهای پالایشگاهی طبق برنامه در جریان است. در حال حاضر کارکنان در سه شیفت کاری مشغول فعالیت هستند. در بخش پیش راه اندازی ترین 4 حدود 97 درصد پیشرفت وجود دارد؛ البته ممکن است در حین راه اندازی موارد غیرقابل پیش بینی را شاهد باشیم. در حال حاضر عمده فعالیت های باقیمانده ترین 4، نصب تجهیزات ابزار دقیق است. عملیات پایپینگ این ترین نیز رو به اتمام است. برای ایفای تعهدمان در ترین 4 مشکلی جدی نخواهیم داشت و سعی می کنیم آن را به نتیجه برسانیم؛ هرچند که تمام مراحل کار سختی هایی دارد؛ اما حجم زیادی از فعالیت های انجام شده در سال جاری به نتیجه رسید. در طرح توسعه فاز 14 برای نخستین بار یک کنسرسیوم ایرانی در پارس جنوبی کنار هم قرار گرفتند که تجربه جدیدی برای ما بود؛ اما سخت ترین بخش کار تأمین کالا و مقابله با تحریم ها بوده که خوشبختانه با دور زدن تحریم ها و ورود بخشی از کالاهای باقیمانده به کشور، در حال به ثمر رسیدن است.
حمیدرضا کریمی، مسؤول اداره پشتیبانی طرح فاز 14 پارس جنوبی: از سال 89 تاکنون، یعنی زمانی که زمینی خشک و خالی تحویل ما شد، در این پروژه حضور داشتم. آنچه اکنون، از پیشرفت پروژه شاهد هستیم، ماحصل تلاش کارکنان متخصص ایرانی است، حتی یک نیروی خارجی هم وارد این سایت نشده و همه دستاوردها، نتیجه تلاش نیروی کار ایرانی است. کار مهمی در اینجا صورت گرفته؛ اگرچه در مقاطعی کار از اولویت خارج شد؛ اما انسجام شرکت ها و فعالیت جهادی کارکنان، کار را به این مرحله رسانده است. فعالیت ما نیز نظارت بر عملکرد صحیح پیمانکار است که 116 نفر از مهندسان جوان، مسؤولیت این مهم را به عهده دارند.
طرح توانمندسازی دبیران غرب کارون اجرایی شد
مشعل مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در مسیر پیشبرد اهداف توسعه ای و همسو با سیاست مسؤولیتهای اجتماعی، در اقدامی جدید طرح ارتقای مهارت آموزگاران و مدرسان استان های بوشهر و خوزستان با محوریت مناطق پارس جنوبی و غرب کارون را نیز در اولویت های کاری قرار داده و ضمن صرف اعتباری بالغ بر 51 میلیارد ریال، نقش موثری در رونق و شکوفایی اجتماعی و فرهنگی مردم این مناطق داشته است.
مراحل اجرایی این طرح در منطقه غرب کارون با اعتباری بالغ بر 21 میلیارد ریال اجرایی شده است. این دوره های آموزشی ویژه معلمان مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم و همچنین برای دبیران علاقه مند به تدریس کلاس های کنکور برگزار می شود. مدرس این دوره ها نیز استادان برجسته آموزشی کنکور هستند. در پایان دوره های آموزشی، برگزاری همایش های جمع بندی در دستور کار است که همه دانش آموزان بدون محدودیت می توانند در این همایش ها شرکت کنند و با یادگیری نکات کلیدی و مهمی که از سوی استادان مطرح می شود، خود را برای کنکور آماده کنند.دوره های آموزشی ویژه معلمان و دبیران در هماهنگی های لازم با وزارت آموزش و پرورش استان خوزستان و با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی برگزار می شود. در ضمن با توجه به شیوع ویروس کرونا و اینکه بیشتر کلاس های درسی به صورت مجازی برگزار می شود، از این فرصت برای آموزش و توانمندسازی دبیران و معلمان استفاده می شود. امروزه آموزش و پرورش به عنوان یک نهاد اجتماعی، وظیفه تعلیم و تربیت افراد جامعه را به عهده دارد و همانطور که می دانیم، رشد و توسعه یک کشور به پرورش انسان های آگاه و برخوردار از مسئولیت بستگی دارد. علم و آموزش علوم در سطح گسترده و با کیفیت عالی در تشکیل سرمایه انسانی و توسعه ملی از اهمیت بالایی برخوردار است. سرمایه گذاری در آموزش و پرورش نیز در گسترش عدالت آموزشی، نقش بسزایی دارد. شناسایی نقاط ضعف و نارسایی های آموزشی به تقویت انگیزه و ایجاد فضای رقابت علمی و تحصیلی سالم و شکوفایی استعدادهای معلمان، دبیران و دانش آموزان منجر خواهد شد. صنعت نفت، از بیش از یک قرن به عنوان نماد شایسته ای از اجرای مسئولیت های اجتماعی در کشور مطرح شده و با معاش و معیشت مردم پیوندی عمیق برقرار کرده است.
این صنعت توانسته است تا حد چشمگیری، زمینه ساز توسعه پایدار کشور و زدودن غبار فقر و محرومیت از چهره ملت ایران شود. صنعت نفت ایران همزمان با انجام فعالیت های ذاتی نظیر اکتشاف، استخراج، تولید و بهره برداری به انجام امور غیر ذاتی نظیر عمران، آبادانی، محرومیت زدایی، ارتقای فرهنگ و آموزش مردم متاثر از مناطق نفتی و کشور پرداخته است و از این رهگذر، در سال های اخیر، با استقرار مدیریت یکپارچه در جهت ایجاد و ارتقای سطح کیفی نظام آموزشی و ایجاد سازمان آموزشی پایدار برای مردم بومی مناطق نفتی غرب کارون، در مسیر اعتلای سطح اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مردم مناطق نفتی گام های بلندی برداشته است. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در چند سال گذشته در مسیر اولویت و ارجحیت مسؤولیت های اجتماعی توانسته است در مناطق نفت خیز به ویژه منطقه غرب کارون شهرستان های (سوسنگرد، هویزه و بستان) اقدام های ارزنده ای انجام دهد و می توان گفت طرح ها و برنامه های اجرا شده اثر چشمگیری بر توسعه پایدار این صنعت و همچنین رضایت مردم، جوامع محلی و پیرامونی در این منطقه گذاشته است. این مدیریت، در کنار اجرای طرح های فیزیکی و عمرانی، آموزش را به عنوان راهی میانبر در مسیر توان افزایی و تربیت نیروی انسانی پایدار، متخصص و ماهر انتخاب کرده است و توجه به آموزش و کیفیت آن در نظام تعلیم و تربیت، نگاهی دوراندیش، ارزشمند و قابل تقدیر است. شرکت ملی نفت ایران با نمایندگی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز نسبت به سایر ارگان ها در این استان و به ویژه منطقه غرب کارون، اقدام های بنیادین و قابل تقدیری انجام داده است و از سال ۱۳۹۶ تاکنون با نگاهی آینده نگرانه، آموزش را به عنوان سرمایه گذاری ایمن و با ارزش در مسیر توان افزایی جوامع محلی برگزیده است و پرچم نفت را به عنوان بنیانگذار و حامی قدرتمند مردم در منطقه به اهتزاز درآورده است. این مدیریت با همراهی آموزش و پرورش استان به منظور توانمندسازی دانش آموزان و معلمان در غرب کارون شامل شهرستان های دشت آزادگان، هویزه و بستان طرح های آموزشی مشترک اجرا و منابع مالی آن را تامین کرد. پس از برگزاری کلاس های آمادگی کنکور برای دانش آموزان پایه دوازدهم طی دو سال متوالی، از سال ۱۳۸۹ فعالیت های دوراندیشانه، پایدار و موثرتر در دستور کار قرار گرفت و محور اصلی همکاری آموزشی، توانمندسازی و ارتقای مهارت حرفه ای دبیران و معلمان شهرستان های یادشده به عنوان اصلی ترین هدف مورد توجه واقع شد.
طرح ها و برنامه های اجرا شده آن مدیریت در سال های گذشته، تاثیرهای قابل توجهی بر میزان و کیفیت عملکرد آموزش و پرورش داشته است . افزایش درصد قبولی دانش آموزان در کنکور سراسری، حمایت از خانواده های بی بضاعت و مستمند برای تامین نیازهای آموزشی فرزندان، برخورداری یکسان دانش آموزان از مدرسان آموزشی، برخورداری دانش آموزان تحت پوشش کمیته امداد و کم بضاعت از کتاب و بسته های آموزشی و همچنین افزایش توانمندی معلمان در ارائه تدریس بهتر و کیفی تر، به روزرسانی شیوه تدریس آموزگاران و دبیران، هم افزایی و ارتقای مهارت حرفه ای آموزگاران و دبیران، ایجاد حس رقابتی و انگیزشی در تدریس بهتر، افزایش دانش و معلومات، بازآموزی، افزایش رضایت شغلی و بهبود شیوه بیان و سخنرانی آموزگاران و دبیران در کلاس های درس را می توان از نتایج اثربخش و ستودنی این اقدام ها به شمار آورد.
شرکت ملی نفت ایران و اداره کل آموزش و پرورش استان خوزستان خردادماه سال گذشته توافق نامه همکاری منعقد کردند که از مهم ترین موضوع های مربوط به آن طرح ارتقای مهارت حرفه ای آموزگاران دوره ابتدایی و دبیران دوره های متوسطه اول و دوم در منطقه غرب کارون، طرح برگزاری دوره توانمندسازی دبیران مستعد و علاقه مند به تدریس کنکور، طرح تهیه بسته های آموزشی و اجرای آزمون های جامع برای دانش آموزان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی و طرح برگزاری همایش جمع بندی کنکور برای دانش آموزان پایه دوازدهم است.توانمندسازی و ارتقای حرفه ای معلمان ابتدایی و متوسطه اول و دوم، توانمندسازی مدرسان کنکور و دبیران علاقه مند به تدریس کنکور به منظور ظرفیت سازی برای سال های آتی، آشنا سازی دانش آموزان با شیوه های برنامه ریزی درسی شیوه های مطالعه و تکنیک های موفقیت تحصیلی، حمایت و پشتیبانی از دانش آموزان بی بضاعت برای تامین بخشی از نیازهای آموزشی، ایجاد آمادگی بیشتر در دانش آموزان پایه دوازدهم داوطلب کنکور از طریق برگزاری همایش های جمع بندی کنکور در دروس مختلف، کاهش هزینه های کلاس های آموزشی، تقویتی و کنکور برای دانش آموزان و اولیای آنان و تقویت اعتماد به نفس در افراد تحت پوشش طرح در زمینه پیشرفت و موفقیت تحصیلی را می توان از اهداف اجرای این طرح برشمرد. آموزگاران و دبیران مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم منطقه غرب کارون، شهرستان های سوسنگرد، هویزه و بستان هر یک به ترتیب به تعداد هزار و 38 نفر، 55 نفر و 85 نفر و نیز کلیه دانش آموزان پایه دوازدهم مناطق یاد شده به میزان هزار و 34 نفر و همچنین 105 نفر از دانش آموزان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی، از جمله ذی نفعان این طرح به شمار می روند.
بر اساس این گزارش، به منظور اجرای طرح ارتقای مهارت آموزگاران و مدرسان منطقه غرب کارون (دشت آزادگان، هویزه و بستان) فعالیت ها و اقدام هایی انجام شده است که از جمله آنها می توان به بررسی نیازسنجی آموزشی با هماهنگی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، شناسایی و انتخاب مخاطبان و مشمولان طرح (دانش آموز و معلم) با هماهنگی طرفین، برگزاری نشست های توجیهی و تخصصی با ادارات آموزش و پرورش سه منطقه، آماده سازی و فراهم کردن امکانات و خدمات جانبی و مورد نیاز برای اجرای طرح مانند فضاهای محل اجرا، اقامت اساتید، امکانات ایاب و ذهاب مدرسان و فراگیران، جزوه ها و محتواهای مورد نیاز، امکانات سرمایشی و گرمایشی، ابزار و فناوری های ارتباطی حضوری و غیرحضوری، وسایل کمک آموزشی، تغذیه روزانه و میان وعده برای جلسات حضوری و...، هماهنگی و رایزنی با موسسه های برتر آموزشی کشور، شناسایی اساتید برجسته به منظور برگزاری دوره های تربیت مدرس کنکور و همایش های جمع بندی کنکور، تعیین عوامل اجرایی و پشتیبانی دوره ها و فعالیت ها در شهرستان های مختلف، شناسایی محتواهای مورد نیاز دانش آموزان کنکوری با کمک اساتید کنکور و مشاوران آموزشی به منظور تهیه بسته های آموزشی، انعقاد قرارداد با نمایندگی موسسه قلم چی به منظور ثبت نام دانش آموزان تحت پوشش در آزمون های جامع و فراهم کردن امکانات مورد نیاز به منظور رعایت شیوه نامه های بهداشتی با توجه به شیوع پاندمی کووید ۱۹ و حفظ و تامین سلامتی فراگیران و اساتید در طول اجرای دوره ها اشاره کرد.
پیرو توافق نامه همکاری آموزشی تقویت بنیه علمی دانش آموزان و دبیران بومی منطقه غرب کارون در سال تحصیلی1400- ۱۳۹۶ اجرای این طرح، طبق توافق صورت گرفته در کارگروه استانی به ادارات آموزش و پرورش شهرستان های دشت آزادگان، هویزه و بستان واگذار شد. با توجه به شرایط موجود و گسترش بیش از پیش بیماری کووید ۱۹ در یک سال اخیر و قرار گرفتن استان خوزستان در وضعیت بحرانی (قرمز) در اغلب مواقع، برنامه ریزی و اجرا با مشکلات عدیده مواجه می شد. به منظور اجرایی کردن طرح یادشده پس از هماهنگی و تبادل نظر با کارشناسان و مسئولان تصمیم هایی گرفته شد که در صورت دریافت مجوز از ستاد مرکزی مبارزه با کرونا در استان، کلاس های ارتقای مهارت حرفه ای دبیران و آموزگاران منطقه به صورت حضوری برگزار شود، کلاس های مهارت حرفه ای آموزگاران ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم به صورت حضوری و با رعایت پروتکل های بهداشتی و دریافت مجوزهای لازم برگزار شد. همایش های جمع بندی دانش آموزان به دلیل تراکم بالای آنها در منطقه به صورت غیرحضوری و از طریق برنامه شاد برگزار شد. بسته های آموزشی نیز با دریافت مستندات لازم، بین ۳۰۰ نفر از دانش آموزان کم بضاعت و تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی توزیع شد. دوره توانمندسازی دبیران مستعد و علاقه مند به کنکور (تربیت مدرس کنکور) معطوف به بهبود اوضاع و عادی شدن شرایط و دریافت مجوز از ستاد مرکزی مبارزه با کرونا در استان جهت برگزاری حضوری است که امید می رود پس از بهتر شدن وضعیت بیماری کرونا به مرحله اجرا درآید.
با توجه به شرایط ویژه موجود و شدت گرفتن شیوع کرونا در سطح استان و همچنین ممنوعیت تردد به شهرستان ها و استان خوزستان، ناگزیر به استفاده از دبیران مطرح و سرشناس بومی جهت آموزش به دبیران، آموزگاران و همچنین دانش آموزان در منطقه غرب کارون (دشت آزادگان، هویزه و بستان) شد. همچنین هزینه ایاب و ذهاب، خوراک و... نیز به دلیل رعایت پروتکل های بهداشتی کاهش یافت و نزدیک به صفر رسید. برآوردهای مالی پیش بینی شده در توافق نامه، در مرحله اجرا کاهش چشمگیر یافت و در هزینه کرد کلی این پروژه، صرفه جویی قابل ملاحظه ای انجام شد.
این دوره های آموزشی ویژه معلمان مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم برگزار شده است. در ادامه به طور اجمالی به ارزیابی و تجزیه و تحلیل سطح مهارت آموزگاران و مدرسان در زمان پیش و پس از اجرای طرح ارتقای توانمندسازی معلمان جوامع پیرامون پارس جنوبی می پردازیم. بر اساس این گزارش، تعداد آموزگاران مقطع ابتدایی شرکت کننده در دوره ها هزار و 38 نفر است حال آنکه اگر بخواهیم بر اساس تعداد نفر، دوره و پایه در نظر بگیریم، این تعداد به رقم هزار و 400 نفر افزایش می یابد؛ بنابراین اختلاف دو آمار فوق بیانگر این است که با توجه به چند پایه بودن، برخی آموزگاران ابتدایی در دو دوره و یا بیشتر شرکت کرده اند. در مجموع در سه منطقه دشت آزادگان، هویزه و بستان، در هر پایه ۳۲ ساعت دوره آموزشی برگزار شده است که این دوره ها در هر پایه شامل ریاضی، فارسی و علوم تجربی که هر کدام به میزان 8 ساعت و ارزشیابی کیفی – توصیفی و تکالیف مهارت محور۴ ساعت بوده است. ارزیابی این دوره ها به صورت نظرسنجی از فراگیران انجام شده است که در این نظرسنجی در مجموع 4/90 درصد از فراگیران دوره ها را «خیلی خوب» و 6/9درصد دوره ها را «خوب» ارزیابی کردند. بر اساس محاسبه مجموع امتیازهای دوره، این دوره ها امتیاز ۹۸ از ۱۰۰ را به خود اختصاص دادند.
اما در خصوص سطح مهارت آموزی دبیران متوسطه اول آمارها حاکی از آن است که دبیران این مقطع تحصیلی در بیش از یک دوره شرکت داشته اند. بر این اساس تعداد دبیران شرکت کننده در دوره ها 55 نفر بوده است و اگر بخواهیم براساس تعداد نفرات شرکت کننده در همه دوره ها در نظر بگیریم، این رقم بالغ بر 95 نفر بوده است. اختلاف این دو آمار با توجه به وجود معلمان چند مهارتی و تدریس برخی دروس از سوی دبیران غیرتخصصی به دلیل کمبود نیروی انسانی موضوعی بدیهی به نظر می رسد. دوره های برگزار شده برای دبیران متوسطه اول اعم از دروس ادبیات فارسی، عربی، علوم تجربی و ریاضی هر کدام 32 ساعت و دروس مطالعات اجتماعی و زبان انگلیسی به میزان 28 ساعت برگزار شده است. همچنین ارزیابی این دوره ها همانند مقطع ابتدایی به صورت نظرسنجی از فراگیران انجام شده است که بر اساس این نوع از نظرسنجی، در مجموع 3/92 درصد از فراگیران دوره ها را «خیلی خوب» و۷/۷ درصد دوره ها را «خوب» ارزیابی کردند. بر اساس محاسبه مجموع امتیازهای دوره، این دوره ها امتیاز 50/95 از ۱۰۰ را به خود اختصاص دادند.
دبیران مقاطع متوسطه دوم نیز، از دیگر گروه های متقاضی شرکت در دوره های مهارت آموزی هستند که تعداد دبیران این دوره ها افزون بر 85 نفر است که باز اگر بخواهیم بر اساس کل تعداد نفرات شرکت کننده در این دوره ها را لحاظ کنیم، رقمی معادل 88 نفر خواهد بود که بر این اساس، تعدادی از دبیران متوسطه دوم به علت اینکه چند درس را تدريس می کنند، در بیش از یک دوره شرکت داشته اند. دوره های برگزار شده برای دبیران متوسطه دوم شامل دین و زندگی (معارف) 36 ساعت، ادبیات فارسی 36ساعت، عربی 60 ساعت، شیمی 70ساعت، ریاضی 68ساعت، روان شناسی 36 ساعت، زیست شناسی 68 ساعت و زبان انگلیسی 32 ساعت می شود. همانند دو دوره پیشین، ارزیابی این دوره ها نیز به صورت نظرسنجی از فراگیران انجام شده است که بر این اساس در مجموع ۲/ ۹۰ درصد از فراگیران دوره ها را «خیلی خوب» و ۸ درصد دوره ها را «خوب» و 8/1 درصد دوره ها را «متوسط» ارزیابی کردند. بر اساس محاسبه مجموع امتیازهای دوره، این دوره ها امتیاز ۱۰ /۹۲ از ۱۰۰ را به خود اختصاص دادند.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز برگزاری همایش جمع بندی کنکور برای دانش آموزان پایه دوازدهم را در دستور کار قرار داده است که همه دانش آموزان بدون محدودیت می توانند در این همایش ها شرکت کنند و با یادگیری نکات کلیدی و مهمی که از سوی استادان مطرح می شود، خود را برای کنکور آماده کنند. این همایش ها به دلیل شرایط قرمز و نارنجی بیماری کرونا با حضور مدرسان بومی در مناطق دشت آزادگان، هویزه و بستان در بازه زمانی ۲۱ فروردین تا ۷ تیرماه به صورت مجازی و در محیط برنامه «شاد» برگزار شده است. کل تعداد شرکت کنندگان حاضر در این همایش هزار و 34 نفر بوده است که اگر این میزان شرکت کننده را بر اساس دروس متفاوت در نظر بگیریم، معادل 3 هزار و 102 نفر خواهد شد. دروس انتخابی شامل ریاضی۹۹ ساعت، زیست شناسی 60 ساعت، شیمی 63 ساعت، فیزیک 73 ساعت، عربی 67 ساعت، ادبیات فارسی۱۰۷ ساعت، زبان انگلیسی۱۲۷ ساعت، معارف۴۰ ساعت، فلسفه و منطق۵۲ ساعت، جامعه شناسی۳۶ ساعت، و دروس تاریخ و جغرافی هر کدام به میزان32 ساعت است. کمیت و کیفیت برگزاری همایش ها با اعزام ناظران و دریافت گزارش ها به صورت روزانه پایش و رصد شده است. پایش های روزانه و جمع بندی نهایی بر اساس شواهد و نظرسنجی های انجام شده نشان می دهد که برگزاری همایش ها با توجه به اهداف پیش بینی شده، موفقیت آمیز بوده و از کیفیت و عملکرد اساتید رضایت کامل حاصل شده است. برای این مقطع از دانش آموزان، برنامه فعالیت مشاوره ای نیز در نظر گرفته شده و تعداد شرکت کنندگان این برنامه هزار و 34 نفر بوده است. این همایش ها به دلیل شرایط قرمز و نارنجی کرونایی با حضور مدرسان بومی در مناطق دشت آزادگان، هویزه و بستان در بازه زمانی ۲۱ فروردین تا ۷ تیرماه به صورت مجازی و در قالب برنامه «شاد» برگزار شده است. نشست های مجازی مشاوره ای شامل تسلط و تمرکز، مشاوره های فردی، تقویت انگیزه و اعتماد به نفس در کنکور، شیوه های مطالعه و تست زنی، معرفی نفرات برتر کنکور، معرفی رشته ها و زیرگروه های آموزشی، معرفی دانشگاه های برتر و رشته های برتر که این نشست ها در قالب ۴۰ جلسه دو ساعته برگزار شد. مشاوره مجازی پیش از آزمون اصلی کنکور نیز در ۶ ساعت برای دانش آموزان اجرایی شد که در مجموع ۸۶ ساعت برنامه های مشاوره ای برگزار شد.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همچنین برای دانش آموزانی که زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی هستند، بسته آموزشی ویژه ای در نظر گرفته است. این بسته آموزشی شامل مجموعه کتاب های کنکور سراسری و آمادگی در آزمون و ثبت نام در آزمون های آزمایشی است. دانش آموزان مشمول طرح بر اساس شناسایی قبلی سوسنگرد ۴۴ نفر، بستان 6 نفر و هویزه ۵۵ نفر بوده است. بر اساس این گزارش، طی دو مرحله در مجموع دو بسته آموزشی شامل کلیه کتب مورد نیاز کنکور سراسری از انتشارات گاج و مبتکران به دانش آموزان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی تحویل داده شد، همچنین بیش از ۳۰۰ بسته کتاب آموزشی بین دانش آموزان کم بضاعت و نهادهای حمایتی با دریافت مستندات لازم، به صورت امانی توزیع شد. این بسته های آموزشی پس از قبولی در کنکور دانش آموزان به کتابخانه مرکزی شهرستان ها و مدیران مدارس برگشت داده می شوند و سال های آینده در اختیار دانش آموزان دیگر مناطق قرار داده می شود. همچنین زمینه ثبت نام ۱۰۵ نفر از دانش آموزان تحت پوشش در آزمون های جامع قلم چی فراهم شده است. آزمون ها طی ۸ مرحله اجرایی شد و در پیشرفت دانش آموزان و شناسایی نقاط قوت و ضعف آنان تاثیر قابل ملاحظه ای داشت. برای توانمندسازی دبیران علاقه مند به مدرسی کنکور، دبیران واجد شرایط شناسایی شده و برنامه ریزی برای اجرای این دوره انجام شده است، اما به دلیل شرایط نامناسب شیوع ویروس کرونا در منطقه، حضور مدرسان برجسته کشور امکان پذیر نبوده و این دوره آموزشی به بعد از قرار گرفتن منطقه در شرایط زرد موکول شده است. تمام این فعالیت ها در شرایط ویژه کرونا در استان خوزستان به ویژه غرب کارون صورت گرفت. به دلیل شرایط بحرانی کرونا و ممنوعیت سفرها از دبیران مجرب منطقه غرب کارون جهت ارتقای حرفه ای دبیران و آموزگاران استفاده شد و تا آنجا که مقدور و ممکن بود کلاس ها به صورت حضوری برگزار شد.
در گفت و گو با مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران مطرح شد:
سمیه راهپیما تامین تجهیزات حیاتی و مهم در صنایع یکی از موارد بسیار مهمی است که همواره باید مورد توجه مسؤولان و مدیران بالادستی باشد؛ زیرا با توجه به شرایط تحریم دیگر نمی توانیم قطعات مورد نیاز تجهیزات خود را تامین کنیم. از این رو باید از توان مهندسان و تامین کنندگان داخلی کمک گرفت. یکی از شرکت هایی که توانسته از این قابلیت مهم استفاده کند شرکت پالایش نفت تهران است که توانسته اقلام مورد نیاز تجهیزات پالایشگاه را با بهره مندی از شرکت های داخلی تامین کند. همین موضوع بهانه ای شد تا با حامد آرمان فر، مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران به گفت وگو بنشینیم که متن آن را در ادامه می خوانید:
اجراي دستورعمل هاي ابلاغي ستاد مركزي پيشگيري و مقابله با ويروس كوويد 19 در صنعت نفت در قالب برگزاري جلسات ستاد كرونا، كميته سلامت و بهداشت، كميته عالي اچ اس ای و اجراي آن در سطح شركت با صرف اعتباري بالغ بر 85 ميليارد ريال، از محور اقدامات شركت پالايش نفت تهران در زمينه پيشگيري و مقابله با بيماري كرونا بوده است. اين شركت، جزو اولين شرکت های نفتي كشور بود كه اقدام به واكسيناسيون كاركنان خود کرد. به اين منظور با غربالگري و ترياژ بيش از 3 هزار داوطلب، تعميرات اساسي واحدهای مختلف در طول شيوع اين بيماري صورت گرفته است. بيماريابي، ثبت اطلاعات كاركنان مشكوك، محتمل و مبتلا، همچنين پيگيري تكميل درمان و بازگشت به كار آنها و ثبت تمامی استعلاجی های كاركنان به صورت ارفاقي در سامانه حضور و غياب برای جلوگيري از ازدحام حضور در تامين اجتماعي و مراكز بيمه، هماهنگي با اورژانس جنوب تهران و بیمارستان های ريفرال كرونا در منطقه جنوب و شهرري به منظور اعزام افراد مشكوك به سویه جديد کرونا و تسريع در فرايند اعزام كاركنان پيمانكاري، تعطيلي موقت انجام معاينات دوره ای كاركنان در شرايط خاص و انجام معاينات طب كار با رعايت فاصله گذاری اجتماعی، پیش بینی افزايش تعداد سرویس های اياب و ذهاب كاركنان در زمان تعميرات اساسي و سرویس های پرازدحام با هدف رعايت فاصله گذاری اجتماعي، ترياژ تمامی كاركنان مشكوك پس از مرخصي و استعلاجي پس از بازگشت به شركت و اجراي دستورعمل بازگشت به كار شاغلان و انجام تست PCR از سوی آزمايشگاه طرف قرارداد با بهداشت و درمان صنعت نفت برای كاركنان پيمانكاري و كاركنان قرارداد مستقيم به منظور كاهش هزينه هاي كرونا به كاركنان، همچنين انجام عمليات ضدعفونی، الزامات پيشگيري و اقدامات مؤثر براي مقابله با شيوع این ويروس، لغو تمامی دوره هاي آموزشي حضوري و برگزاري جلسات و دوره هاي آموزشي به صورت مجازي و غیرحضوری، نظارت بر فرايند تهيه، طبخ و توزیع مواد غذايي در آشپزخانه ها و رستوران شركت، راه اندازی خط تولید آب ژاول و توزیع ماهانه قرص ویتامین D بین کارکنان، تنها بخشي از اقدامات شركت پالايش نفت تهران پيرامون مقابله با بيماري كرونا بوده است. انجام اين اقدامات، زمينه اي شد تا شركت پالايش نفت تهران به عنوان اولين شركت پالايشي كشور در سال گذشته، تعميرات اساسي خود را با رعايت كامل پروتكل هاي بهداشتي با موفقيت انجام دهد.
نصب ايستگاه هواشناسي و سنجش پارامترهاي هواي محيطي جامعه محلي همجوار با اعتباري بالغ بر 150 ميليارد ريال، باهدف كنترل و پايش هواي محيطي جوامع محلي همجوار، مشاركت در تامین و تكميل شبكه آب رسانی كهريزك و باقرشهر برای حل ریشه ای موضوع آب جوامع محلي همجوار كه از طريق همكاري پالايشگاه تهران با آبفاي استان تهران همسو با اهداف مسؤوليت هاي اجتماعي با تخصيص اعتباري به مبلغ 190 ميليارد ريال، صورت گرفته است. كمك به تامین آب شرب اهالي همجوار شركت با تهيه و تحويل یک دستگاه واترپمپ كوپل شده پمپ ايران به همراه شاسي و الکتروموتور و متعلقات آن به دهياري عظیم آباد به منظور تامین آب شرب و كشاورزي اهالي روستاي همجوار شركت با صرف اعتباري بالغ بر 2 ميليارد ريال، انجام طرح جايگزيني پساب تصفيه شده شهري با آب شهري در پالايشگاه تهران با هدف مقابله با بحران کم آبی و مديريت در كاهش استفاده از آب های شيرين با صرف اعتباري بالغ بر 890 ميليارد ريال به علاوه 10 ميليون يورو با هدف مديريت آب، بهینه سازی مصرف انرژي در سال 1399 و استفاده حداكثري از سوخت گازي و حذف سوخت مايع از طريق فرهنگ سازی و همچنین اصلاح ساختار فرايندي در واحدهاي عملياتي شركت كه باعث كاهش مصرف انرژي به ميزان 1.1درصد و صرفه جویی مستقيم 3714 ميليارد ريالي شد، بخشي از اقدامات اين شركت در زمینه ايفاي مسؤولیت های اجتماعي بوده است. علاوه بر آن، همكاري با نهادهاي علمي، بويژه دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان، همكاري با دانشگاه امیرکبیر در خصوص تجاری سازی دانش فني ساخت دستگاه پرتابل تصفیه کننده آب های آلوده به مواد نفتي با استفاده از تكنولوژي نوين پرکن های پليمري و همكاري با پژوهشگاه پليمر پتروشيمي ايران زير نظر وزارت علوم، تحقيقات و فناوري برای به دست آوردن دانش فني آپ گريدينگ با استفاده از تكنولوژي شكست كاتاليستي بستر سيال با شدت بالا، با عنوان تجاري HSFCC، انجام کمک های مومنانه نظير كمك به آزادسازي زندانيان جرایم غيرعمد استان تهران - شهرستان ري، برگزاري رزمايش همدلي و كمك مومنانه شركت پالايش نفت تهران، كمك به كانون شوراهاي اسلامي شهرستان ري و ارسال كمك شامل اقلام خوراكي و بهداشتي به مناطق سیل زده جنوب كشور از ديگر فعالیت های شركت پالايش نفت تهران در زمينه همكاري در امور اجتماعي و اقدامات بشردوستانه است. احداث واحدهاي تصفيه هيدروژني نفتاي سنگين (Naphtha Hydro Treating)، احداث واحد CCR، احداث واحد اشباع بنزن (Benzene Saturation)، احداث واحد اتان زدايي از گاز مايع و احداث واحدهاي (Utility و Offsite) دستاوردهايي چون كاهش بنزن موجود در بنزين نهايي پالايشگاه از 7/1 به 1درصد حجمي، ارتقای عدد آرام سوزی بنزين نهايي پالايشگاه از 87 به 91، ممانعت و جلوگيري از انتشار آلاینده های گازي SOX با اجراي طرح های بهبود كيفيت محصولات پالايشگاه (بنزين و گازویيل) و افزايش توليد روزانه 150 تن گوگرد گرانوله با هدف خلق ارزش زیست محیطی، توليد روزانه 5 ميليون ليتر نفت سفيد يورو4 و 7 ميليون ليتر در روز بنزين پاك مطابق با استانداردهاي وزارت نفت و توليد 14 ميليون ليتر در روز گازویيل يورو 5 در سال گذشته را مي توان از ديگر اقدامات اين شركت در خصوص ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي برشمرد. پنجمين همايش مسؤولیت های اجتماعي صنعت نفت كشور كه با شعار نظام نامه، چارچوب عمل به مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت، در دی سال گذشته به مدت دو روز برگزار شد، شركت پالايش نفت تهران با تدوین و ارائه اولین گزارش پایداری و مسؤولیت اجتماعی منطبق بر استاندارد GRI، توانست تنديس طلايي برترين گزارش پايداري به عنوان عالی ترین نشان (CSR) صنعت نفت را از بين 97 شركت ارائه دهنده گزارش، به خود اختصاص دهد.
شركت پالايش نفت تهران، هيچگونه طرح افزايش ظرفيت ندارد؛ اما در خصوص ارتقای كيفي محصولات يكي از طرح هاي بزرگ پالايشگاه تهران كه در زمره پروژه های بزرگ (مگاپروژه) رده بندی مي شود، طرح تبديل ته مانده برج خلا، به محصولات باارزش تر است. این طرح، علاوه بر افزايش حاشيه سود پالايشگاه تهران، تاثير بسزايي بر كاهش آلودگي سوخت هاي فسيلي با گوگرد بالا دارد و مي توان گفت كه اين طرح، يكي از پروژه های پالايشگاه با رويكرد زیست محیطی است و از سوي ديگر موجب توليد محصولات با ارزش بالاتري مي شود. مطالعات اوليه این طرح با شركت ژاپني JGC در سال 1394 (با خوراك مخلوط 40 درصد Atmospheric Residue و 60 درصد Vacuum Residue) آغاز شد. لازم به ذكر است، از آنجا که از ابتداي سال 2020 و بر اساس دستورعمل سازمان بين المللي دريانوردي (IMO)، فروش نفت كوره با گوگرد بيشتر از 0.5درصد وزني به كشتي ها برای سوخت مصرفي ممنوع شد و با توجه به كاهش قيمت جهاني نفت كوره با گوگرد بالا ( HSFO)، ضرورت اجراي طرح مذكور به عنوان يكي از اولويت هاي اصلي پالايشگاه، بيش از پيش شده است. بر اين اساس، پس از تغيير خوراك به 100 درصد Vacuum Residue، مطالعات و اخذ مجوزهاي مورد نياز با سرعت از طريق شركت هاي داخلي و خارجي در حال انجام است و طبق برنامه، پیش بینی مي شود که این طرح تا پايان سال 1406 به بهره برداری برسد.
از مهم ترین اقدامات براي بهبود شرايط كاركنان، می توان به افزايش حقوق كاركنان قرارداد مستقيم و پيمانكار از ابتداي اسفند سال گذشته (20درصد فوق العاده محروميت زندگي و 10درصد فوق العاده كارگاهي)، افزايش حق خصوصی سازی كاركنان رسمي از ابتداي سال 1400، اعمال يك مقطع تحصيلي بالاتر (حدود 15 درصد پايه حقوق) براي 100 نفر از رزمندگان داوطلب و غيرداوطلب شركت، جايگزين کردن نرم افزار و سخت افزار سيستم تردد كاركنان با استقرار تجهيزات روزآمد تشخيص چهره، تلاش در برقراري تعادل كار و زندگي كاركنان با كاهش ساعات حضور ايشان بعد از وقت موظف اداري (اضافه کاری) در شركت و پرداخت مبلغ جبراني به تناسب كاركرد به ايشان در قبال آن، پرداخت پاداش های انگيزشي به كاركنان در خصوص کسب موفقیت های سازماني و مناسبت هاي ملي و مذهبي، به کارگیری وسايل ورزشي به روز و پيشرفته در سالن های ورزشي شركت و... اشاره کرد. علاوه بر آن، تنوع بخشی در شیوه های آموزشي و يادگيري، با توجه به شيوع بيماري كرونا، نظير برگزاري وبينارها، طرح های کتابخوانی، توليد محتواي آموزشي آفلاين و برقراری سامانه آزمون های غیرحضوری و ايجاد تعاملات دوسویه آموزشي آنلاين با شركت ملي پالايش و پخش و شرکت های تابعه آن در برگزاري دوره هاي آموزشي آنلاين مشترك براي توانمندسازی كاركنان نیز در ادامه اقدامات این شرکت در دوران اپیدمی ویروس کرونا برشمرده می شود. همچنين با هدف بهبود شرايط كاركنان شركت، بررسي و آسیب شناسی نظام حقوق، دستمزد و فرايند طبقه بندی مشاغل كاركنان پيمانكار و قرارداد مستقيم در دستور كار است تا در صورت نياز، نسبت به بهبود و اصلاح آن اقدام شود. ضمن اینکه با توجه به سیاست های كلان دولت، تخصيص زمين مناسب به ساخت منازل براي كاركنان شركت در قالب تعاوني به منظور رفاه حال كاركنان در دستور كار شركت است.
تامين تجهيزات حياتي و قطعات يدكي آنها با توجه به شرايط فعلي كشور و وجود تحريم هاي ظالمانه در عرصه هاي مالي و صنعتي، امري حساس در استمرار توليد و ارتقای كيفيت محصولات در پالايشگاه است. براساس تجارب پيشين و موجود، هرگاه تدابير مديريتي و پشتكار نيروهاي فني و متخصص، اراده به قطع وابستگي و نيل به مرزهاي دانش و فناوري داشتند، ثمرات و نتايج برجسته اي به دست آمده است. انگيزه هاي سرشار، ذهن خلاق، فكر طراح و تجارب متراكم بومي، همواره در گذار صنعت داخلي از فراز و نشیب های گوناگون و موانع پيش رو، منجر به ظهور ايده ها و توليد محصولات كاملاً بومي شده است، از این رو اتكا به توانمندي سازندگان داخلي و بهره گيري از امكانات ساخت داخل مي تواند كشور را از اين كارزار به سلامت به سرمنزل شكوفايي و آباداني برساند. شركت پالايش نفت تهران همچنین برای دستیابی به مقاصد خود در خودكفايي و مقاومت در مقابل تكانه هاي حاصل از تحريم هاي ظالمانه دشمن و شتاب بخشيدن به ساخت داخل تجهيزات استراتژيك پالايشي، از چند سال قبل، حمايت از ساخت داخل را در دستور كار خود قرار داده كه از دستاوردهاي آن مي توان به توليد داخلي انواع مواد شيميايي و كاتاليست ها، قطعات و تجهيزات ثابت و دوار از جمله روتور توربين ها، لوازم يدكي تلمبه هاي مهم و حياتي( High speedو...)، كولرهاي هوايي، انواع ميترها، قطعات كوره ها و ظروف، كمپرسورها، ميكسر مخازن و... نام برد؛ به طوری که طي سه سال گذشته، حدود یکهزار و 220 قلم به تعداد 98هزار و 550قطعه لوازم يدكي، 157 قلم به مقدار حدود یکهزار و 500 تن انواع مواد شيميايي و كاتاليست و 926 قلم به تيراژ بيش از یک میلیون و 800 هزار عدد از اقلام عمومي از توليدات سازندگان داخلي تامين شده است. از ديگر اقدامات انجام شده شركت پالايش نفت تهران، ايجاد و عملياتي کردن ساختار سازماني امور مهندسي و ساخت داخل بوده كه تهيه اسكوپ مهندسي و بازرسي، بررسي پيشنهادات فني و گواهينامه هاي متريالي، تهيه نقشه ساخت و مدل هاي سه بعدي از قطعات پيچيده برای ارائه به سازندگان به منظور توليدات آتي، بخشي از حوزه فعاليت هاي امور مذكور است كه در دهه فجر سال گذشته، نمايشگاه «دستاورهاي ساخت داخل» در شركت پالايش نفت تهران برگزار شد و گوشه هایی از اقدامات این بخش در معرض ديد همكاران و سازندگان داخلي قرار گرفت. ساخت نمايشگاه دائمي قطعات يدكي برای نمايش و ارائه محصولات داخلي كه براي اولين بار توليد شده اند و شناسايي، بازديد، ارزيابي و رتبه بندی بيش از 260 شركت تولیدکننده داخلي در زمینه های مختلف مورد نياز تجهيزات پالايشگاهي از ديگر خدمات بارز امور مهندسي و ساخت داخل اين شركت است. از برنامه هاي آتي شركت پالايش نفت تهران، توليد قطعات و تجهيزات برقي، ابزار دقيق، قطعات High Tech و قسمت هاي داغ (section Hot) توربين هاي گازي، انواع مواد شيميايي و... است كه به منظور حصول به شرايط ايده ال، درصدد تكميل و چابك سازي چارت سازماني اين واحد بوده ایم، به نحوي كه بتوان به توليد نقشه ساخت در پالايشگاه، تعيين مشخصات متريال قطعات و همچنين جهت گيري به منظور تسريع در سفارشات برق، ابزار دقيق و مواد شيميايي اقدام کرد. به يقين اين مهم در شرايط وجود تحريم هاي ظالمانه و موانع تحميلي دشمنان قسم خورده، صرفا با تكيه بر تلاش و همت ستودني تلاشگران خستگی ناپذیر داخلي رقم خورده است. انتظار مي رود تداوم اين واقعيت، بشارت دهنده رونق اقتصادي و رشد و بالندگي صنعتي در مسير تقويت عزت و اعتمادبه نفس ملي و قطع وابستگي به بيگانگان باشد.
نصب آنالايزر روي دودكش 9 كوره پالايشگاه به منظور پايش پارامترهاي آلايندگي، انجام پايش هاي محيط زيستي در قالب طرح خوداظهاري سنجش خروجي دودکش ها، هواي محيطي، صوت محيط زيستي، خاك، آب زیرزمینی و خروجي تصفیه خانه پساب، مدیریت کارگروه عالی، اصلی و فنی کنترل و پاکسازی آلودگی آب زیرزمینی در منطقه تاسیسات صنعتی صورت گرفته است. استحصال مواد نفتي از چاه های به منظور پاكسازي آب زیرزمینی و استفاده از خدمات مشاوره دانشگاهي برای پايش پلوم آلودگي، پایش آلودگی آب زیرزمینی با حفاری 60 حلقه چاه گمانه اکتشافی در منطقه حدود 36كيلومتر، نصب ايستگاه سنجش هواي محيطي و تاسيسات هواشناسي در باقرشهر، تهيه گزارش هاي آماري محيط زيستي فصلي و سالانه مطابق دستورعمل هاي ابلاغي برای ارسال به مديريت اچ اس ای ستاد پالايش و پخش، وزارت نفت و سازمان حفاظت محیط زیست، به روزآوری جنبه هاي محيط زيستي واحد هاي عملياتي و ستادي مطابق با تغييرات ISO 14001:2015، انجام ارزيابي چرخه عمر محصولات، برگزاري دوره های آموزشي محيط زيستي به صورت وبينار با هدف افزايش سطح دانش همكاران، ممیزی های دوره ای از واحدهاي عملياتي و پيگيري مغایرت های زیست محیطی، همكاري با اچ اس ای وزارت نفت در تهيه استانداردهای IPS، به روزرسانی مديريت پسماندهاي شركت با اتصال به سامانه IRANEMP سازمان حفاظت محیط زیست، تهيه الزامات محیط زیست مربوط به پروژه ها و دستور كارهاي شركت، تهيه الزامات محیط زیست مربوط به خريدها و تهيه مواد مصرفي پالايشگاه و شناسايي ريسك هاي محيط زيستي با نرم افزار PHA PRO را نیز مي توان از اهم اقدامات زیست محیطی شركت پالايش نفت تهران از ابتداي سال 1399 تا 6 ماه اول سال جاري برشمرد.
ساخت واحد جدید CCR و واحدهاي كاهش بنزن از بنزين توليدي پالايشگاه و اتان زدايي از گاز مايع، طرح جايگزيني برق واحدهاي قديمي پالايشگاه از توربین های بخاري (STG) به توربین های گازي (GTG+HRSG) با برق پشتيبان، احداث واحد توليد حلال نرمال هگزان و پروژه تصفيه آب، مهم ترین برنامه های شركت پالايش نفت تهران در سال جاري هستند.
در خصوص افزايش بهره وری و كاهش مصرف حامل های انرژي چه برنامه ها و اقداماتي را انجام داده اید و چه دستاوردهايي حاصل شده است؟
مهم ترین اقدامات انجام شده شركت پالايش نفت تهران در خصوص افزايش بهره وری و كاهش مصرف حامل هاي انرژي عبارتند از:
جايگزيني برق واحدهاي كنترل يك شمالي از توربين هاي بخاري (STG) به توربين هاي گازي (GTG+HRSG)
در نظر گرفتن تمهيدات لازم برای تسريع در انجام پروژه «پروژه جايگزيني برق واحدهاي قديمي پالايشگاه از توربين هاي بخاري(STG) به توربین های گازي (GTG+HRSG) با برق پشتيبان شهر».
پياده سازي سيستم مديريت انرژي بر اساس ويرايش جديد ISO 50001:2018 از سوی کارکنان شركت.
حذف كامل سوخت مايع سبك و سنگين مصرفي شركت از طريق جايگزيني با سوخت گاز طبيعي.
تشكيل جلسات كارگروه عالي مديريت انرژي به منظور پايش مداوم عملكرد انرژي شركت، پيگيري و بررسي پروژه هاي بهینه سازی انرژي، بررسي هزينه هاي انرژي و سود ناخالص شركت، پايش مداوم سوخت مايع مصرفي با هدف استفاده حداكثري از سوخت گازي و حذف سوخت مايع و... .
ارتقای داشبورد عمليات روزانه و پايش مداوم و روزانه شاخص كليدي عملكرد انرژي در سطح كلان پالايشگاه و در سطح واحدهاي عملياتي.
ايجاد مشوق هاي انگيزشي براي بهينه سازي مصرف انرژي در واحدهاي عملياتي و معرفي و تشويق واحدهاي عملياتي برتر در حوزه انرژي به صورت ماهانه.
ترجمه كتابچه استاندارد ISO 50004:2020 با موضوع «راهنماي اجرا، نگهداري و بهبود سيستم مديريت انرژي ISO 50001:2018» همسو با اهداف مسؤوليت اجتماعي شركت.
بهينه سازي مصرف انرژي واحدهاي عملياتي با پايش روزانه شاخص هاي انرژي تدوين شده در سطح كلان شركت و سطح واحدهاي عملياتي.
رفع نواقص مربوط به عایق کاری، مديريت تله های بخار و رفع نشتي هاي بخار.
انجام كاليبراسيون دوره اي و منظم تجهيزات ابزار دقيق مرتبط با انرژي.
پايش مداوم كوره ها، ديگ هاي بخار و ساير تجهيزات انرژي بر بارز.
برنامه ريزي و انجام مميزي هاي فني و سيستمي مديريت انرژي.
مهم ترین دستاوردهای حاصل شده در زمینه حامل های انرژی عبارتند از: حذف كامل سوخت مايع سبك و سنگين مصرفي شركت از طريق جايگزيني با سوخت گاز طبيعي، كاهش انتشار آلاينده Co2 به ميزان 50هزار تن در سال، كاهش انتشار آلاينده So2 به ميزان 2هزار و 500 تن در سال، بهبود عملكرد انرژي شركت به ميزان 1.1درصد، صرفه جويي ناشي از بهينه سازي مصرف انرژي به ميزان 3 هزار و 714ميليارد ريال در سال و كاهش هزينه هاي اجتماعي به ميزان یکهزار و 20 ميليارد ريال در سال.
آخرین برنامه های توسعه ای در گفت وگو با مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر
مشعل منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر، یکی از هاب های اصلی صنعت پتروشیمی است که در سال های اخیر شاهد تغییرات بزرگ و چشمگیری بوده است. این منطقه هر روز شاهد پروژه های جدید توسعه ای از یک سو و تغییرات اجتماعی و خدماتی برای ساکنان منطقه است. منطقه ویژه ماهشهر امروز در آستانه تحولاتی جدید قرار دارد و پروژه های بزرگ و ملی پتروشیمی، صنایع میانی و پایین دستی و پروژه های زیرساختی بسیاری در آستانه افتتاح و اجرایی شدن قرار دارند که می توانند زندگی و آینده این منطقه و ساکنان آن را تغییر دهند. سید امید شهیدی نیا، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر در گفت وگو با «مشعل» آخرین تحولات و برنامه های پیش روی این منطقه را تشریح کرد. او با بیان اینکه در حال حاضر 40 طرح در منطقه ای به مساحت 152 هکتار و در سایت های پنج گانه منطقه ویژه در حال احداث هستند، توضیح داد: این پروژه ها شامل 14 طرح بالادستی و میانی با ظرفیت تولید 5.5 میلیون تن در سال با سرمایه 58هزار میلیارد ریال و 2300 میلیون دلار و با اشتغال زایی مستقیم 2600 نفر می شود. او همچنین به فعال بودن 13 طرح پایین دستی شیمیایی با ظرفیت تولید 221 هزار تن در سال با سرمایه گذاری 5700 میلیارد ریال و 6 میلیون دلار و با اشتغال زایی مستقیم 364 نفر اشاره کرد و افزود: در کنار این پروژه ها 10 طرح پایین دستی غیرشیمیایی و خدماتی با سرمایه گذاری 950 میلیارد ریال و با اشتغال زایی مستقیم 123 نفر و 3 طرح زیست محیطی با ظرفیت تصفیه پساب 104 هزار مترمکعبی در روز با سرمایه گذاری 1400 میلیارد ریال و 34 میلیون دلار با اشتغالزایی مستقیم 85 نفر مشغول به کار هستند. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر با اعلام اینکه درمجموع برای این پروژه ها بالغ بر 66 هزار میلیارد ریال و 2.4 میلیارد دلار سرمایه جذب شده است، افزود: با بهره برداری از این پروژه ها 5.7 میلیون تن به ظرفیت سالیانه تولید در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی اضافه می شود، همچنین با راه اندازی این طرح ها، برای افزون بر 3200 نفر به صورت مستقیم و 13 هزار و 800 نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد می شود.
شهیدی نیا درباره سرمایه گذاری های در حال انجام و پیش بینی شده در جریان طرح های پتروشیمی و به خصوص طرح های پیشران پتروشیمی هم گفت: در جهت توسعه پایدار صنعت پتروشیمی و با هدف کاهش واردات محصولات پتروشیمی و توسعه زنجیره پایین دستی، طرح های پیشران در 6 زنجیره اصلی پروپیلین، بنزن، متانول، اتیلن، بوتیلن و اوره تعریف شده است. با توجه به پتانسیل های موجود در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، تمام تمرکز و امکانات موجود در منطقه در مسیر توسعه این طرح ها معطوف شده و نسبت به سایر فرصت های سرمایه گذاری از اولویت ویژه برخوردار است. وی کاهش واردات محصولات پتروشیمی به داخل کشور، توسعه زنجیره محصولات پایین دستی پتروشیمی بر اساس نیاز صنایع داخلی و ایجاد و انطباق صنایع پیشران با برنامه هفتم توسعه کشور را از اهداف اصلی اجرای پروژه های پیشران پتروشیمی برشمرد و افزود: در صورت توسعه و تحقق این طرح ها به میزان 3.3 میلیون تن در سال بر ظرفیت تولید صنعت ارزش آفرین پتروشیمی اضافه خواهد شد. وی گفت: حجم کل سرمایه گذاری مورد نیاز این طرح های پیشران 2.7 میلیارد دلار است که این امر موجب کاهش 70 درصد واردات این محصولات به داخل کشور می شود و در مسیر اهداف کلان شرکت ملی صنایع پتروشیمی در اجرای طرح های اولویت دار صنعت پتروشیمی در کشور و با توجه به مزیت های اجرای اینگونه طرح ها در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی برای تنوع خوراک، فرصت های سرمایه گذاری برای طرح های پیشران (به تعداد 20 طرح) پیش بینی شده است. این پروژه ها متناسب با استقبال سرمایه گذاران قابل انجام است و در اولویت واگذاری زمین و زیرساخت ها قرار گرفته است.
شهیدی نیا با اعلام اینکه موافقت اصولی اجرای مگاپروژه پتروشیمی «الماس ماهشهر» 28 اسفند 99 از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت برای تولید محصولات الفین، پلی اتیلن سنگین و سبک خطی، اتیلن گلایکول، پلی پروپیلن و بوتادین با ظرفیت بالغ بر 3 میلیون تن در سال صادر شده است، افزود: خوراک اتان، پروپان، بوتان و پنتان پلاس به ترتیب به میزان 560، 550، 950، 594 هزار تن در سال از محل تولیدات شرکت های تابعه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برای این طرح قابل تامین خواهد بود . وی درباره آخرین تحولات این مگاپروژه در منطقه ماهشهر گفت: در حال حاضر زمین موجود در ضلع جنوبی پتروشیمی اروند جهت احداث واحدهای الفین، پروپیلن و بوتادین به مساحت تقریبی 30 هکتار جانمایی شده و برای سایر واحدهای مجتمع نیز موضوع تحت بررسی است، همچنین در تازه ترین مطالعات امکان سنجی پروژه که در حال انجام است و امکان تغییر واحدهای تولیدی و یا تغییر در ظرفیت آنها در حال بررسی است.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر با اشاره به امکانات و شرایط و ارزش افزوده ای که برای ورود و فعالیت سرمایه گذاران و واحدهای صنعتی فراهم کرده است، تصریح کرد: اختصاص و واگذاری اراضی به طرح ها و پروژه های سرمایه گذاری به صورت اقساط و با تنفس در پرداخت حسب مورد و بر مبنای طرح های بالادست - میانی و پایین دست از جمله اقدام های قابل توجه منطقه است، همچنین زیرساخت های موردنیاز طرح ها مانند آب، برق موقت، گاز، اسکله و راه آهن، HSE، حراست ارشد جهت ارتقای ایمنی، محیط زیست، بهداشت و امنیت منطقه نیز در اختیار این پروژه ها قرار می گیرد. شهیدی نیا افزود: افزون بر این موارد، پروژه ها و سرمایه گذاران با دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری در ارتباط خواهند بود و زمینه های لازم برای ارائه تسهیلات بانکی به منظور تکمیل طرح های در حال ساخت از منابع بانکی و صندوق توسعه ملی فراهم می شود. علاوه بر این فرآیند، امکانپذیر شدن اختصاص خوراک، خارج از فرآیند بورس و هماهنگی با دفتر صنایع پایین دستی به منظور رونق صنایع پایین دستی و ایجاد ارزش افزوده در منطقه، رفع موانع تولید برای شرکت های منطقه در حوزه مسائل گمرکی، رفع تعهد ارزی، گواهی تولید و قبوض انبار و غیره، از جمله دیگر اموری است که در ارتباط با منطقه اقتصادی برای شرکت های سرمایه گذاری فراهم می شود.
شهیدی نیا با اشاره به برنامه ای که از چند سال قبل برای توسعه منطقه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر داشته اند، گفت: کمبود زمین برای اجرای طرح های سرمایه گذاری در محدوده فعلی، پتانسیل زیرساخت های منطقه و امکان تامین خوراک صنایع بالادست و میانی، تنوع محصولات تولیدی و امکان تکمیل زنجیره ارزش افزوده بیشتر و پاسخگویی به نیازهای اجتماعی و ایجاد اشتغال، از جمله مهم ترین دلایلی است که ما را به پیگیری برای توسعه منطقه جدی تر می کند. او افزود: پس از مطالعات جامع و اخذ مشاور در این زمینه، دو پهنه پیش بینی شده در شهرستان «هندیجان» و اراضی شهرک های صنعتی «امیدیه» در دست بررسی و اخذ مجوزهای لازم از نهادهای ذی ربط است. از حدود دو سال پیش به صورت رسمی مکاتبات را شروع کردیم و در چندین نوبت و به ناچار مختصات زمین مورد نظر خود را تغییر داده ایم. در آخرین مرحله، مختصات زمین مناسب در پهنه هندیجان را جهت اخذ استعلام های لازم از مراجع ذی ربط ارسال کرده ایم و امیدواریم در این مرحله با همکاری سازمان ها، نهادها و ادارات مسئول در سطح استان، موضوع تملک زمین برای طرح توسعه نهایی شود. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر تصریح کرد: پس از اخذ مجوزهای لازم و انتقال زمین از منابع طبیعی به سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، آغاز فعالیت های خود را به صورت رسمی اعلام خواهیم کرد و پس از تامین بودجه، نسبت به ایجاد زیرساخت لازم و آماده سازی اراضی برای سرمایه گذاری اقدام خواهیم کرد و امیدوار هستیم گام های اصلی را تا قبل از پایان سال 1400 برداریم.
مشعل «چطور نفت رو با بشکه می فروشند ؟»، «این همه بشکه های نفت را کجا می گذارند؟» یا حتی سوال های مرتبط و عجیب دیگری که ممکن است برای مخاطبان عمومی صنعت نفت وجود داشته باشد. اینها پرسش هایی است که افرادی از جامعه به شوخی یا جدی ممکن است مطرح کنند، چراکه فرایند عرضه و فروش نفت به طور کامل علنی و عمومی نیست و کمتر کسی این فرایند را مستقیم دیده و یا جزئیات آن را می داند. حالا سوال این است که نفت چطور به فروش می رسد؟ این فرایند تخصصی و حساس و همیشگی و بدون توقف چه مراحلی دارد و آیا واقعا بشکه ای در این میان رد و بد می شود که قابل شمارش باشد. تصور کنید یک نفتکش بخواهد هزاران یا میلیون ها بشکه نفت را در داخل و یا روی عرشه خود بارگیری کند و به میان آب های آزاد برود و مسافتی طولانی را طی کند. فارغ از ایمنی و هزاران خطری که می تواند برای این بشکه های نفت در مسیر پیش بینی کرد، باید پرسید که این بشکه ها چقدر فضای نفتکش را اشغال می کنند و چقدر جای اضافی می گیرد؟ در طول سالیان دراز، تولیدکنندگان و خریداران نفت به این نتیجه رسیدند که بهتر است نفت را به جای بشکه های کوچک در مخازنی بزرگ تر حمل کنند تا ایمن تر و اقتصادی تر باشد. یکی از متعارف ترین روش ها هم برای انتقال نفت، وارد کردن نفت به درون مخازنی بزرگ داخل نفتکش هایی با حجمی از پیش تعیین شده بود. با این شرایط خریدار هزینه کمتری در مقابل نفت بیشتر می دهد و انتقال نفت با نفتکش ساده تر و ایمن تر خواهد بود و بشکه ها خودشان بار اضافی برای تولیدکننده و خریدار نیستند. مخازنی هم که در نفتکش ها قرار دارند حجم معینی دارند که در مبدا فروش نفت بر اساس تعداد بشکه محاسبه می شود و در مقصد بر همین مبنا به خریدار عرضه می شود، اما خود بشکه هم یک اندازه و حجم مشخصی دارد و اینطور نیست که هر فروشنده ملاک و میزان خودش را اعمال کند. در بازار بین المللی فروش نفت متناسب با غلظت و شرایط فروش ظرفیت بشکه ها متفاوت ارزیابی می شود، اما به شکل معمول در دادوستدهای بین المللی، بشکه های نفت 158.9873 (159) لیتر حجم دارند. البته در برخی جابه جایی های داخلی یا با شرایط خاص از بشکه هایی با ظرفیت بالاتر هم استفاده می شود که در همه این موارد این تغییر ظرفیت بشکه از قبل اعلام و هماهنگ می شود.
ایران به عنوان یکی از کشورهای اصلی صادرکننده نفت، متعهد به رعایت استانداردهای جهانی در فروش نفت است. مسیرهای فروش نفت ایران مشخص است. این فرایند 24 ساعته و بدون توقف و با هر شرایطی ادامه دارد و محل بارگیری و اسکله ها، جزو محدوده هایی امن و کمتر دیده شده برای عموم مردم هستند. برای بارگیری نفت در جزیره خارک از چند دهه قبل دو لنگرگاه ایجاد شده است که نفت خام ایران از مسیرهای مختلفی به آنجا آمده و ذخیره شده و صادر می شود. در کنار این دو لنگرگاه همواره چند غول نفتی پهلو گرفته اند و یا در فاصله ای دورتر از اسکله روزها در انتظار می مانند.
این لنگرگاه ها مجهز به بازوهای انتقال و بارگیری نفت به کشتی ها و شروع بارگیری هستند و در واقع مهم ترین عملیات فیزیکی تحویل نفت در همین بخش انجام می شود. در کنار این لنگرگاه و قبل از انتقال نفت به سمت بازوهای بارگیری، مجموعه دستگاه هایی به نام میترینگ (metering) وجود دارد. این دستگاه ها همزمان با شمارش دقیق میزان نفت بارگیری شده بر اساس تعداد بشکه، تمام ویژگی ها و مشخصات محصول در حال فروش را اندازه گیری و ثبت می کند تا اشکالی در محموله در حال فروش به وجود نیاید. تمام آنچه در این پروسه اتفاق می افتد، طبق برنامه ای است که قبلا امور بین الملل شرکت ملی نفت به شرکت پایانه های نفتی ایران ابلاغ کرده است. به عبارتی مشتریان نفت ایران در پروسه ای مشخص از قبل سفارش خود را ثبت کرده اند و در روندی اداری و رسمی دستور فروش از امور بین الملل، سلسله مراتب فروش را تا لنگرگاه فروش نفت طی می کند. دستگاهی که وظیفه مهم اندازه گیری بشکه های فروخته شده نفت را برعهده دارد، بخشی از همین مجموعه میترینگ است که شکل ساده عملکرد آن شبیه پمپ بنزین است، یعنی بلافاصله پس از اتصال بازوهای بارگیری اسکله به مخزن نفتکش، دستگاه شروع به شمارش می کند و تعداد بشکه های انتقال داده شده روی دستگاه نشان می دهد. این دستگاه و عملیات را شاید کمتر کسی حتی از درون صنعت نفت دیده باشد و در موارد محدودی برای خبرنگاران امکان بازدید فراهم شده است.
یکی دیگر از موضوعات مرتبط با بشکه های نفت کیفیت نفت انتقالی در بشکه های نفت فلزی است. این دو یعنی نفت به عنوان یک ماده شیمیایی و فلز می تواند در کوتاه یا بلندمدت روی هم اثر گذرا باشند و کیفیت نفت را تغییر دهد. به همین دلیل است که نفتکش هایی با مشخصاتی خاص برای انواعی از نفت خام انتخاب می شود. نفت خام می تواند نزدیک به دو کیفیت اصلی «نفت سبک» یا «نفت سنگین» باشد. معیار API (کمیتی برای سنجش چگالی مایعات نفتی و پتروشیمی است) را در مورد نفت سبک و سنگین به کار می گیریم. نفت با API کمتر از 20 را نفت سنگین می گویند، اما برای آنکه در تصور عموم بیشتر واضع باشد، می توان گفت که نفت سنگین گرانروی و غلظت بیشتری دارد و به همین دلایل استحصال این نوع نفت سخت تر است. نفت ایران ترکیبی از نفت سبک و سنگین است و میادین متنوعی در ایران داریم که انواع نفت را تولید می کنند و از قضا نفت سنگین ایران مشتریان پروپاقرص زیادی دارد.
پروژه های جلوگیری از مشعل سوزی شتاب می گیرد؟
مشعل در بیش از یک قرن اخیر که صنعت نفت توسعه ای همه جانبه در صنایع مختلف اعم از پالایشگاهی، پتروشیمی، مجتمع های صنعتی و... داشته است، زمینه های آلایندگی آن هم نسبت به دهه های اولیه کمتر شده است، اما هنوز هم کاهش و به حداقل رساندن آلاینده ها یکی از دغدغه های مهم در صنعت نفت است. وزارت نفت در سال های گذشته شیوه ها و مسیرهای مختلفی برای تبدیل گازهای همراه به انرژی های دیگر به کار گرفته که برخی از آنها عملیاتی شده است. تبدیل گازهای همراه به گاز مایع یا برق دو روش قابل بررسی و اصلی بوده که همکاری های مشترک و پروژه هایی هم برای آنها تعریف شده است. با توجه به حجم گازهای همراه که در تأسیسات نفت و گاز کشورمان سوخته می شود، نیاز به برنامه ریزی برای توقف سوختن گازها بیش از پیش احساس می شود، اما باید دید دلایل عدم شتاب در اجرای پروژه های جمع آوری گازهای همراه و تبدیل آنها به برق یا گاز مایع چه مواردی هستند. به نظر می رسد نبود سیستم جمع آوری گاز از مبدا، اقتصادی نبودن جمع آوری ناشی از پراکندگی و دوردست بودن میادین یا کم بودن مقدار گاز تولیدی، کیفیت گاز تولیدی و عدم امکان مصرف گاز توسط مشترکان از جمله دلایلی است که تاکنون تمایل کمی برای تبدیل گازهای همراه وجود داشته است. تبدیل گازهای همراه نفت به فرآورده های با ارزش و یا تولید برق از سال ها پیش مطرح بوده و هنوز هم می توانند به عنوان گزینه های مفید و قابل پیگیری مطرح باشند. نزدیک به یک هزار فلر در زیرمجموعه های صنعت نفت وجود دارد که در این سال ها تعدادی از آنها خاموش شده، بخشی از آنها هنوز روشن هستند.
گزینه دیگری که از گازهای همراه می توان استحصال کرد، برق است که هنوز در این مورد به نقطه ای نهایی برای اجرا نرسیده ایم. حدود سه سال قبل هم در همین زمینه دو پژوهشگاه نفت و نیرو تفاهم نامه ای را با هم امضا کردند تا برای مهار گازهای فلر و استحصال برق از این مسیر مطالعاتی انجام دهند و زمینههای توسعه همکاری های فنی، مطالعاتی و پژوهشی را فعال کنند. زمینه تلاش هم این بود که برای مصرف اقتصادي، فني و منطقي گازهای فلر روشی پيدا شود و استفاده از گاز هاي فلر در توليد برق یکی از اصلی ترین موارد بود. اگرچه از آن تفاهم نامه و نتایج آن خبری نیست و هنوز این تفاهم نامه به نتیجه ای قابل توجه برای ورود سرمایه گذاران و نفت نرسیده است، اما هنوز هم این گزینه به عنوان یکی از راه های خاموش مانده فلرها مطرح است. در بسیاری از واحدهای صنعتی دنیا به جای سوزاندن گاز، با ارائه روش های اصلاحی، سیستم بازیابی گاز فلر را فعال کرده اند که عملکردی قابل قبول به لحاظ فنی و توجیه اقتصادی دارد. در حال حاضر یکی از اقتصادی ترین روش های بازیابی، تولید الکتریسیته از گاز همراه است تا سالانه مقادیر زیادی انرژی در واحدهای صنعتی به هدر نرود. منظور از انرژی تلف شده، گرمای حاصل از گازهای پسماند در واحدهای فرآورش نفت یا گاز که در مشعل (فلر) سوزانده می شود یا گرمای محصولات احتراق خروجی از تجهیزات حرارتی یک واحد صنعتی است. به عنوان مثال، یک دودکش حرارتی با ارتفاع 100 متر می تواند از گرمای ناشی از سوختن گازهای پسماند یا انرژی های پسماند یک واحد صنعتی، حدود 300 کیلووات ساعت توان الکتریکی تولید کند. این روش همچنین مانع از جریمه شدن شرکت های نفتی توسط سازمان محیط زیست، بابت آلودگی ناشی از مشعل خواهد شد. در حال حاضر تعداد کشورهایی که گازهای فلر را تبدیل به برق می کنند، زیاد است و می توان از تجربه این کشورها استفاده کرد و لازم نیست راه های رفته و تجربه شده را دوباره تجربه کرد. نکته قابل توجه در این حوزه این است که بسیاری از پیشنهادهای ارائه شده برای بخش خصوصی صرفه اقتصادی ندارند و از سوی دیگر دولت هم فرصت و درآمد کافی برای ورود به این بخش ها را ندارد و به همین دلیل است که دولت ها باید به دنبال فرمولی مشترک باشند که هم برای آنها صرفه داشته باشد و هم بخش خصوصی ترغیب به همکاری شود. فناوری که برای تبدیل گازهای همراه به برق در دنیا وجود دارد، سطحی از فناوری های نو است که ممکن است دولت ها برای ورود به این عرصه و سرمایه گذاری در آن محدودیت های سیاسی داشته باشند، اما بخش خصوصی معمولا مسیرها و دسترسی های بیشتری دارد. هنوز هم طرح ها و پیشنهادهای خوبی برای استفاده از گازهای هدرسوز فلرهای کشور برای تولید برق وجود دارد که توجیه اقتصادی دارند و متقاضیانی هم برای اجرا وجود دارد. این طرح ها می توانند به عنوان پروژه های کوچک مقیاس مورد حمایت وزارت نفت و نیرو قرار گیرند و نه تنها کشور را از یک آسیب طولانی مدت نجات دهد، بلکه درآمدهای ارزی خوبی هم به همراه داشته باشد. کارشناسان فنی می گویند می توان به کمک طراحی یک سیستم خاص جمع آوری و بازیافت گازهای همراه، میزان گاز سوخته شده در یک واحد صنعتی نظیر یک سکو یا پالایشگاه را به طور چشمگیری کاهش داد و از این طریق گازهایی را که تاکنون سوزانده می شدند، جمع آوری و سپس به عنوان خوراک واحدهای فرآیندی و سوخت گازی برای سیستم های موجود در واحد و یا واحد تولید قدرت برای تولید برق مصرفی سیستم تبدیل کرد.
در حالی که شرکت ها و کشورهای تولیدکننده نفت در موضوع خاموش شدن فلرها و تبدیل گازهای همراه به انرژی های دیگر پیشرفت قابل توجهی داشته اند و فلر روشن تبدیل به خط قرمز آنها شده است،لازم است ایران هم در این مورد جدی تر از گذشته اقدام کند. در ایران پیشرفت پروژه های ان جي ال (NGL) براي جمع آوری گازهاي همراه نفت و ورود بخش خصوصی برای تبدیل این گازها تاکنون کافی نبوده و در آخرین تلاش هلدینگ خلیج فارس به عنوان یکی از بخش های خصوصی صنعت پتروشیمی بخشی از پروژه جمع آوری گازهای همراه و پروژه (NGL) را به عهده گرفته است. این امیدواری وجود دارد که در صورت موفقیت و اقتصادی بودن این پروژه در تبدیل گازهای همراه به این روند به شکلی منطقی ادامه پیدا کند. واحدهاي گاز و گاز مایع يا ان جي ال واحدهايي هستند كه در آنها گاز غني مورد پالايش قرار می گیرد و محصولاتي مانند گاز سبك، اتان، پروپان، بوتان و مايعات گازي ان جی ال توليد می شود. گاز سبك برای تزريق به شبكه سراسري يا تزريق به مخازن نفتي و بقيه محصولات نيز به عنوان خوراك واحدهاي پتروشيمي مورد استفاده قرار می گیرند و می توانند بخشی از نیاز پتروشیمی ها به خوراک را همانند آنچه در بیدبلند خلیج فارس پیش بینی شده است، تامین کنند.
تحول در بازارهای جهانی انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای در چند دهه آینده تا حد زیادی تحت تأثیر گسترش فناوری های نو در کشورهایی با روند سریع رشد اقتصادی، اما تا حدی ثروتمند آسیا، قرار خواهد گرفت. پژوهش و پیش بینی درباره بازارهای جهانی انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای هنوز بیش از حد بر آمریکای شمالی و اروپای غربی متمرکز است و پیامدهای سهم بالا و رو به افزایش مصرف انرژی در قاره کهن را نادیده می گیرد.
هالفورد مکیندر، جغرافیدان بریتانیایی یک قرن پیش نوشته بود: بسیاری از شهروندان ما به یک پیش زمینه بسیار واضح غربی نگاه می کنند؛ اما تنها نگاهی مبهم به یک پس زمینه شرقی دارند. بیشتر نوشته های مربوط به بازار انرژی، هنوز ریشه در جهان سال 1945 میلادی و دوران پایان جنگ جهانی دوم یا 1989 در پایان جنگ سرد، زمان سلطه آمریکای شمالی و اروپای غربی بر اقتصاد جهان دارد. با این حال، از آن زمان، مرکز فعالیت های اقتصادی، مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای از اقتصادهای حوزه اقیانوس اطلس شمالی به سمت آسیا تغییر جهت داده است. بر اساس داده های تازه ترین گزارش سالانه بررسی آماری شرکت انگلیسی بی پی، کشورهای غرب، جنوب و شرق آسیا 49 درصد از مصرف انرژی جهانی را در سال 2019 میلادی به خود اختصاص دادند، در حالی که این رقم در سال 2009 میلادی 43 درصد و در سال 1999 میلادی 31 درصد و در سال 1989 میلادی 23 درصد بود. در مقابل، سهم مصرف کشورهای آمریکای شمالی و اروپای غربی از 38 درصد در سال 2009 میلادی، 47 درصد در سال 1999 میلادی و 48 درصد در سال 1989 میلادی به 32 درصد در سال 2019 رسید. بر اساس نرخ های متفاوت رشد اقتصادی، احتمال می رود شکاف بین مصرف انرژی در آسیا و مناطق اقیانوس اطلس شمالی در چند دهه آینده بیشتر شود. بین سال های 1999 تا 2019 میلادی، مصرف انرژی آسیا با نرخ ترکیبی سالانه 4.4 درصد افزایش یافته است، در حالی که این رقم در اقتصادهای اقیانوس اطلس شمالی تنها 0.7 درصد در سال بوده است. به دلیل این تفاوت ها و نرخ های رشد، آینده سیستم انرژی جهانی و انتشار گازهای گلخانه ای بیشتر بر اساس آنچه در آسیا رخ می دهد، تعیین می شود.
اقتصادهای منطقه اقیانوس اطلس شمالی ممکن است در سیاستگذاری ها و توسعه فناوری نقش داشته باشند؛ اما این سیاست ها و فناوری ها سرانجام باید در سراسر آسیا به کار گرفته شوند. تاریخ انقلاب صنعتی و روند رشد اقتصادی مدرن نشان می دهد که آنچه در مقیاس جهانی اهمیت دارد، زمان و سرعت گسترش فناوری از مناطق پیشرفته به بقیه جهان و نخستین دریافت کنندگان آن است. اقتصاد بریتانیا در دو دهه سال های 1830 و 1840 میلادی به طور قابل ملاحظه ای صنعتی شده بود تا بنای آن بر اساس انرژی ارزان و به صورت ذخایر فراوان و در دسترس(زغال سنگ) گذاشته شود. اما دگرگونی بزرگ در شرایط اقتصادی جهان بعدها در دهه سال های 1860 و 1870 میلادی، زمانی که فناوری های مربوط به انقلاب صنعتی به دیگر مناطق اروپای غربی و آمریکای شمالی رسیدند، به وقوع پیوست. در چند دهه آینده، تغییر ترکیب جهانی مصرف انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به فناوری های پیشگام در اقتصادهای اقیانوس اطلس شمالی که در قاره کهن به کار گرفته می شوند، بستگی دارد و در عین حال کشورهای واقع در آسیا راه حل های فناوری خود را توسعه خواهند داد. فناوری هایی که در زمینه اقتصادهای نسبتاً مرفه در کشورهای واقع در سواحل اقیانوس اطلس شمالی استفاده می شوند، باید برای اقتصادهای نسبتاً مرفه تر در آسیا مقرون به صرفه باشند. فناوری هایی که در مقیاس بزرگ در صنایع انرژی کشورهای اقیانوس اطلس شمالی استفاده می شوند، باید برای به کارگیری در صنایع بزرگ انرژی در آسیا بیش از پیش توسعه یابند. فناوری هایی که در مناطق دارای ذخایر غنی نفت خام و گاز طبیعی به کار گرفته می شوند، باید به مناطق کمتر برخوردار از ذخایر نفت و گاز و سرزمین هایی که زغال سنگ، منبع اصلی انرژی بومی و پایه امنیت انرژی آنهاست، منتقل شوند و فناوری هایی که به عنوان منبع مزیت اقتصادی و تجاری نسبی تلقی می شوند، سرانجام باید به رقیبان منتقل و به طور گسترده تر به کار گرفته شوند. حل این چالش ها آسان نخواهد بود؛ اما تغییر سازوکار جهان انرژی در آینده و مسیر انتشار گازهای گلخانه ای تا حد زیادی به نحوه عملکرد این فناوری ها بستگی دارد.
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت و مرکز نوآوری و توسعه بین المللی «آما» تفاهم نامه همکاری امضا کردند این تفاهم نامه همکاری، با هدف همکاری در حوزه های مختلف و استفاده بهینه از امکانات، استعداد و توانایی های پژوهشگاه صنعت نفت و مرکز نوآوری و توسعه بین المللی «آما» بین جعفر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و میثم پالیزدار، مدیرعامل مرکز نوآوری و توسعه بین المللی «آما» امضا شد. بنابراین تفاهم نامه، طرفین قراراست به منظور هم افزایی و حمایت از شرکت های استارت آپ، همچنین تکمیل زنجیره تجاری سازی و علم و فناوری صنعت، زمینه همکاری را فراهم کنند. بهره گیری طرفین از امکانات آموزشی- پژوهشی موجود در آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقاتی یکدیگر، همکاری با پردیس های سه گانه پژوهشگاه صنعت نفت، ایجاد شبکه متخصصان در حوزه های مرتبط، همچنین شناسایی،تعریف و هدایت پروژه های دانشجویی تحصیلات تکمیلی مورد نیاز صنعت نفت، از مهم ترین موارد این تفاهم نامه است. همکاری در انتقال دانش و فناوری های مورد نیاز طرفین و تجاری سازی آن، هم افزایی و مشارکت در توسعه فناوری با صنایع مرتبط، افزایش نقش شتاب دهنده ها در زمینه تجاری سازی فناوری ها و توسعه کسب وکارهای دانش بنیان و شناسایی و بهره مندی از ظرفیت های موجود در صنعت نفت و دیگر صنایع به منظور توسعه محصول و بازار، مفاد دیگر این تفاهم نامه به شمار می رود.
جعفر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در حاشیه امضای این تفاهم نامه گفت: پژوهشگاه صنعت نفت در فضای نوآوری و اکوسیستم های موجود در کشور، به دنبال گسترش ارتباطات و همکاری های خود است. وی با اشاره به جایگاه پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: این مجموعه، نقشی مهم در تبدیل صنعت عظیم نفت به یک صنعت دانش بنیان ایفا می کند، بر این اساس نیاز است که سازمانی همچون پژوهشگاه صنعت نفت، شایستگی های فناورانه و نوآورانه خود را تقویت کند و از تمام ظرفیت های موجود در کشور بهره مند شود. توفیقی، نوآوری را راهبردی کلیدی برای سازمان هایی که در معرض رقابت در عرصه های ملی و بین المللی هستند، عنوان و اظهار کرد: مرکز نوآوری و توسعه بین المللی «آما» می تواند زمینه ساز توسعه نوآوری و خلق فناوری و ایجاد ارزش افزوده برای پژوهشگاه صنعت نفت باشد. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت اظهار کرد: امیدواریم با توجه به فناوری های روز دنیا و با بهره برداری از جوانان بسیار خلاق و نوآور در مرکز نوآوری و توسعه بین المللی «آما» بتوانیم وظایف خود را در مقابل صنعت بخوبی ایفا کنیم.
نفت و گاز آغاجاری
با تعمیر خط لوله انتقال نفت نمکی واحدهای آغاجاری - پازنان، امکان تولید دوباره بیش از 20 هزار بشکه نفت در روز از واحدهای بهره برداری آغاجاری میسر شد. منوچهر قنواتی، رئیس عملیات بهره برداری شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری گفت: این مهم با تعمیر نقاط بحرانی و ایمن سازی خط لوله 10اینچ نفت نمکی واحدهای آغاجاری به نمک زدایی پازنان یک به وسیله کارکنان این شرکت محقق شده است.
وی افزود: این خط لوله 28 کیلومتری به منظور انتقال بخشی از نفت میدان نفتی آغاجاری از مسیر واحدهای بهره برداری شماره یک و2 آغاجاری و بخشی از چاه های میدان نفتی پازنان به واحد نمک زدایی پازنان یک می گذرد و برای فرآورش نفت نمکی مطابق با استانداردهای مورد پذیرش شرکت ملی نفت استفاده می شود.
رئیس عملیات بهره برداری شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با اشاره به مشارکت همکاران نگهداری و تعمیرات خطوط لوله، عملیات بهره برداری، بازرسی فنی، ترابری و خدمات اظهار کرد: این عملیات به منظور تحقق تولید حداکثری و استفاده از ظرفیت های این شرکت انجام شد.
نفت و گاز زاگرس جنوبی
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از اجرای سه طرح بزرگ گازی به ارزش 280میلیون یورو در این منطقه عملیاتی خبر داد.
سیدابوالحسن محمدی در جریان سفر دو روزه اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به منطقه عملیاتی پارسیان گفت: هم اکنون سه طرح ساخت ایستگاه تقویت فشار گاز هما، وراوی و مرکز تفکیک گاز تابناک با ارزش 280 میلیون یورو در این منطقه عملیاتی در دست اجراست. وی افزود: این منطقه با برخورداری ازهفت مرکزجمع آوری، یک مرکز تفکیک گاز و 800 کیلومتر خط لوله در گستره راه های مواصلاتی به وسعت 320کیلومتر، هم اکنون 9 درصد از گاز تولیدی کشور و خوراک پالایشگاه گازی پارسیان را تأمین می کند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی، حمایت مجلس ازنیروهای انسانی را مهم برشمرد و افزود: حمایت از برنامه های انگیزشی منابع انسانی درکمیسیون انرژی می تواند فراهم کننده شرایطی باشد تا بتوان همسو با اهداف جمهوری اسلامی، جبهه تولید را بدون حضورخارجی ها در کشور پیش برد. منطقه عملیاتی پارسیان، یکی ازمناطق عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است که درحوزه سه شهرستان لامرد، مهر و خنج در جنوب استان فارس قرار دارد و با راهبری میدان های گازی هما، شانول، وراوی و تابناک، خوراک مورد نیاز پالایشگاه گاز پارسیان را تأمین می کند.
شرکت ملی نفت ایران
رئیس سازمان حراست صنعت نفت در حکمی، علیرضا دامغانی را به عنوان معاون سازمان و مدیرکل دفتر مرکزی حراست شرکت ملی نفت ایران منصوب کرد.
در حکم عظیم شیراوند خطاب به علیرضا دامغانی آمده است:
«با توجه به سوابق و تجربیات مؤثر و بنا به پیشنهاد معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، به این وسیله جنابعالی را به عنوان معاون سازمان و مدیرکل دفتر مرکزی حراست شرکت ملی نفت ایران به مدت سه سال منصوب می کنم.
انتظار می رود در اجرای منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) مبنی بر نوآوری و ابتکار با هدف جهش در صنعت نفت و زمینه سازی برای ارتقای دانش جهانی تا تحقق کامل شعار «ما می توانیم»، ضمن تعامل کامل و سازنده با مدیرعامل، به منظور تحقق اهداف سازمانی، مطابق با دستورعمل های ابلاغی سازمان حراست صنعت نفت، حمایت ها و پشتیبانی های لازم را از مدیران و کارکنان شریف شرکت متبوع به عمل آورید.
انشاء الله در انجام وظایف محوله با هدف اعتلای جایگاه و منزلت حراست و تحقق اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی در چارچوب قوانین و سیاست های شرکت ملی نفت موفق و مؤید باشید.»
منطقه 10 انتقال گاز
خط لوله 10 اینچ میعانات گازی پالایشگاه پارسیان که بر اثر برخورد بولدوزر پیمانکار شرکت نفت و گاز مناطق مرکزی دچار نشتی شده بود، با تلاش کارکنان منطقه (10) عملیات انتقال گاز در کمتر از 24 ساعت ترمیم و عملیاتی شد. علی نصیحت کن، سرپرست منطقه (10) عملیات انتقال گاز گفت: ۱۸ آذرماه بلافاصله پس از برخورد بولدوزر پیمانکار شرکت نفت و گاز مناطق مرکزی ایران با خط لوله 10اینچ انتقال میعانات گازی پالایشگاه پارسیان به پارس جنوبی، نشست بحران در ستاد منطقه و با هماهنگی امور نظارت بر انتقال گاز شرکت ملی گاز ایران تشکیل شد و همه گروه های عملیاتی به همراه تجهیزات مورد نیاز به محل نشتی اعزام شدند. وی با اشاره به اهمیت و خطرهای ناشی ازمیعانات گازی تصریح کرد: میعانات گازی درجه اشتعال پذیری بسیار بالایی دارند و درمقایسه با حوادثی که برای خطوط لوله انتقال گاز روی می دهد، شرایط بسیار متفاوتی را ایجاد می کند. به گفته نصیحت کن، انتشاردرسطوح پایین وایجاد شرایط پایدار ناایمن(تشکیل ابرگاز پایدار) از مهم ترین موارد نیازمند اقدام های کنترلی ویژه درمقایسه با گازطبیعی است. سرپرست منطقه (10) عملیات انتقال گاز در تشریح این عملیات گفت: پس ازتخلیه کامل خط، فرایند برشکاری، بازسازی و تعویض قسمت آسیب دیده در دستور کار قرار گرفت و نصب نیپل جدید در شرایطی ایمن و استاندارد نصب و خط لوله آسیب دیده در مدت زمان کمتر از 24 ساعت عملیاتی شد. نصیحت کن، با بیان اینکه این برخورد هیچ گونه انفجار و خسارت جانی نداشته است، گفت: با اقدام به موقع کارکنان این منطقه در مرکز بهره برداری خطوط لوله تابناک و همکاری کارکنان پالایشگاه پارسیان، از بروز نشت میعانات گازی جلوگیری و محل حادثه نیز ایزوله و پاکسازی شد. خط لوله 10 اینچ میعانات گازی پالایشگاه پارسیان در شهرستان لامرد( توابع استان فارس) قرار دارد و میعانات گازی پالایشگاه پارسیان را با فشار نسبتاً بالای 37 بار به پارس جنوبی انتقال می دهد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
اداره پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در یک سال گذشته 18 پروژه پژوهشی با مراکز علمی و تحقیقاتی امضا کرده است. ازمجموع این پروژه ها، 6 پروژه با مراکز علمی و پژوهشی استان خوزستان امضا شده است. با احتساب پروژه های گذشته،هم اکنون 37 پروژه پژوهشی در بخش های مختلف از قبیل حفاری، زمین شناسی، فراورش نفت و گاز، مهندسی بهره برداری و ... در حال انجام است. در بخش تحصیلات تکمیلی نیز دریک سال گذشته 38پروژه جدید با دانشگاه های سراسر کشور امضا شد که 14 مورد آن متعلق به دانشگاه های استان خوزستان است. در بخش تحصیلات تکمیلی از ابتدای فعالیت اداره پژوهش و فناوری، تاکنون تعداد 948 پروژه در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا خاتمه یافته که از این میان 73پروژه در مقطع دکترا و 875 پروژه در مقطع کارشناسی ارشد است. اداره پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، با ساختار کنونی از سال 1379پایه گذاری شده و از آن زمان تاکنون 153 پروژه تحقیقاتی خاتمه یافته است. این اداره برای راهبری پروژه های پژوهشی در زمینه های مختلف، 15 گروه تخصصی، 65 حوزه تخصصی، 212 نفرعضو گروه تخصصی و 60 نفر ناظر پژوهشی در اختیار دارد.
رضایت کارکنان مناطق نفت خیز جنوب در نشست با مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مورد تأکید قرار گرفت. سیدمهدی هاشمی، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان با حضور دربیمارستان بزرگ نفت اهواز، با تاکید بر این که رضایتمندی کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از ارائه خدمات بهداشتی و درمانی، اولویت این سازمان است، افزود: با موافقت وزیر نفت، کارگروهی به منظور تدوین و تنظیم یک نظام نامه دقیق مالی تشکیل شده و با اصلاح برخی قوانین بهداشت و درمان، تلاش می شود امکان استفاده بهینه تر از خدمات پزشکی برای کارکنان فراهم آید. وی ایجاد مرکز تخصصی سوانح و سوختگی برای صنعت نفت جنوب را یک ضرورت برشمرد و افزود: فعالیت در صنعت نفت، ریسک بسیار بالایی بویژه از نظر سوختگی دارد و در صورت بررسی دقیق و کارشناسی این نیاز اساسی، ایجاد چنین مرکزی باید مدنظر قرار گیرد. بهرام دهقان، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز نیز در این نشست گفت: اگرچه اپیدمی کرونا شرایط بسیار سختی را به وجود آورد و کادر درمان را با لحظات بسیار دردناکی روبه رو کرد؛ اما این بحران، اصلاح برخی فرایندها، بهبود کیفیت کار و تقویت زیرساخت ها و تجهیزات پزشکی را به دنبال داشت و جهشی را در روزآمد کردن امکانات ایجاد کرد.
وی با اشاره به راه اندازی پلی کلینیک های شهدا و کارون اهواز گفت:انتظار داریم روند ساخت پلی کلینیک کوی جواهری نیز که چند سالی است متوقف شده، سرعت بگیرد تا افزون بر استفاده بخشی از کارکنان مناطق نفت خیز جنوب ساکن در کوی ملت و زیتون، مراجعات به بیمارستان بزرگ نفت نیز کاهش یابد. رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، بالا بودن هزینه خدمات رادیولوژی و دندانپزشکی در مراکز خارج از بیمارستان و تفاوت هزینه های پرداختی و دریافتی کارکنان در این نوع خدمات را یکی از موارد نارضایتی کارکنان صنعت نفت عنوان و اظهار کرد: در بخش دندانپزشکی، با تقویت مراکز طرف قرارداد بیرون، از طریق عقد قرارداد با آنها و جذب متخصص بیشتر سعی کرده ایم این نارضایتی را کاهش دهیم و در حوزه خدمات تشخیصی نیز از معدود بیمارستان هایی در کشور هستیم که رادیولوژیست مقیم دارد که24 ساعته خدمات رسانی می کند. علیرضا هیهاوند، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان نیز در این نشست، با اشاره به برخی موارد از جمله پراکندگی تأسیسات و قدمت بالای آنها، جاده های ارتباطی نامناسب، فعالیت روی چاه های گازی با درصد بالای هیدروژن سولفوره و دوری از مراکز تخصصی و فوق تخصصی، تکمیل بیمارستان تخصصی جدید نفت مسجدسلیمان را یکی از ضرورت های مهم در حوزه عملیاتی این شرکت عنوان کرد.
وی با بیان اینکه ارائه خدمات درمانی- تخصصی مناسب، ابتدایی ترین مسؤولیت در قبال کارکنان شرکت بهره برداری نفت وگازمسجدسلیمان است، تصریح کرد: در گام نخست انتظار می رود ساختمان نیمه تمام بهداشت و درمان این شرکت تجهیز شود و سپس تکمیل بیمارستان 32 تخته این شرکت در دستور کار قرار گیرد.
شرکت ملی پخش فرارده های نفتی ایران
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: اجرای طرح تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش در بستر سامانه هوشمند سوخت کاهش حدود 10 درصدی مصرف نفت گاز را در بخش حمل ونقل به همراه داشته است.
علی اکبر نژادعلی افزود: این طرح که طرح های موفق در زمینه مدیریت مصرف انرژی در کشور ومجموعه وزارت نفت است، از مهرماه 1394 از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در کشور اجرا شده است.
وی با تأکید بر کاهش روزانه هفت تا 10 میلیون لیتری مصرف نفت گاز در کشور با اجرای طرح تخصیص سوخت براساس پیمایش، اظهار کرد: براساس این طرح، یک سهمیه پایه کشوری و یک سهمیه عملکردی به ناوگان حمل و نقل گازوییل سوز اختصاص می یابد.
به گفته وی، سهمیه دوم بر اساس عملکرد و پیمایشی است که مطابق با اطلاعات واصله از سامانه های سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و سازمان شهرداری و دهیاری های کشور به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران اعلام می شود.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با اشاره به اینکه خودروهای ناوگان نفت گازسوز کشور در دودسته باری و مسافربری و در 13کلاس فعالیت می کنند، تصریح کرد: سهمیه اختصاص یافته به این خودروها از طریق اطلاعات دریافتی از سازمان های مذکور، در بستر سامانه هوشمند سوخت محاسبه می شود و به ناوگان حمل ونقل تخصیص می یابد.
نژادعلی افزود: سهمیه های اختصاص یافته پایه به هر خودروی نفت گازسوز، متناسب با کلاس ناوگان مختلف است و سهمیه دوم عملکردی نیز با توجه به کلاس خودرو، تعداد مسافر، تناژ حمل و عملکرد ماه گذشته (حجم فعالیت و مسافت پیموده شده) اختصاص می یابد.
وی تأکید کرد: طبق اطلاعات دریافتی ازسامانه های دو سازمان راهداری وحمل ونقل جاده ای، همچنین سازمان شهرداری و دهیاری های کشور، هم اکنون حدود 690 هزار دستگاه خودروی نفت گازسوز فعال در کشور وجود دارد که 430 هزار دستگاه آن به صورت برون شهری و 260 هزار دستگاه دیگر نیز به صورت درون شهری فعالیت می کنند.
نژادعلی، آخرین رقم تخصیص روزانه نفت گاز به ناوگان حمل ونقل شامل خودروهای حمل بار و اتوبوس های مسافربری را در مهر امسال، 59 میلیون لیتر در روز اعلام و اظهار کرد: مقدار برداشت روزانه این خودروها در کشور به طور میانگین روزانه 52 میلیون لیتر است که در مقایسه با مدت مشابه پارسال 9 درصد افزایش نشان می دهد.
وی با اشاره به اینکه در تعداد زیادی ازجایگاه های عرضه گازوییل در کشور، کارت اضطراری جایگاه دار موجود است، افزود: همه دارندگان خودروهای نفت گازسوز در حالت اضطرار و در شرایطی که کارت سوخت همراهشان نباشد، یا مفقود شده باشد، می توانند در جایگاه هایی که کارت سوخت جایگاه دار بر اساس شرایط عملیاتی توزیع شده است، سوخت با نرخ دوم 600تومانی دریافت کنند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران مقدار توزیع سوخت با نرخ دوم (غیرسهمیه ای) در بین ناوگان نفت گازسوز را روزانه یک میلیون و 200 هزار لیتر اعلام کرد.
بهداشت و درمان صنعت نفت
همزمان با گرامیداشت روز پرستار و تبریک این روز به جامعه پرستاری، زینب قیصری، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده از بیمارستان صنعت نفت تهران بازدید کرد. قیصری با اشاره به اینکه پرستاران در دو سال گذشته با توجه به شرایط کرونایی، خدمات بی شائبه و طاقت فرسایی به هم نوعان خود ارائه کرده اند، هدف ازاین بازدید را قدردانی از زحمات جامعه پرستاری صنعت نفت که سلامت خود را برای التیام بخشی هموطنان به خطر انداختند، عنوان کرد. وی با بیان اینکه بانوان شاغل در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، افزون بر وظیفه مهم مادری، توانسته اند در بخش های مختلف درمانی نیز نقش آفرینی کنند، افزود: نقش کلیدی بانوان درپویایی و نشاط جامعه بر کسی پوشیده نیست؛ آنها توانسته اند در کنار مسؤولیت مادری، در حوزه کار و اشتغال نیز بخوبی ایفای نقش کنند. وی با اشاره به سخنان رئیس جمهوری در زمینه «حمایت از فرزندآوری و منافع خانواده ها، سلامت و جان زنان ایرانی» تاکید کرد: به منظور هم افزایی و کاهش مشکلات پرستاران و بانوان صنعت نفت، با نمایندگان امور زنان و خانواده چهار شرکت اصلی و شرکت های مستقل ستادی، نشست های جداگانه ای خواهد داشت.
مشاور مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در امور زنان و خانواده نیز گفت: این سازمان به دلیل ماهیت کاری که دارد، نزدیک به 48درصد جمعیت آن را بانوان تشکیل می دهند. طاهره جعفری با اشاره به حضور فعال و همکاری بی شائبه بانوان شاغل دراین مجموعه، بر لزوم توجه و مساعدت هرچه بیشتر به بانوان برای پیشبرد اهداف تاکید کرد. وی با بیان برخی مشکلات و چالش های مربوط به این بخش ازجامعه زنان به عنوان سرپرست خانواده، کاهش سن بازنشستگی، پرداخت های مالی و پوشش بیمه مادر برای فرزندان را از موارد مهم برشمرد. در بازدید مشاور زنان و خانواده وزیر نفت از بیمارستان صنعت نفت تهران، مریم ستوده، رئیس مددکاری سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت؛ مریم بیاگوی، پزشک طب صنعتی و مسؤول بسیج خواهران سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و زهرا نوری، رئیس پرستاری بیمارستان صنعت نفت تهران نیز مواردی با محوریت کاهش مشکلات پرستاران مطرح کردند.
پالایشگاه سرخون و قشم
قطعات خاص و پیچیده توربین ژنراتور TG-901A با همکاری شرکت پالایش گاز سرخون و قشم و شرکت های دانش بنیان ایرانی ساخته شد. پارسا پروین، سرپرست شرکت پالایش گازسرخون و قشم گفت: با هدف حمایت از تولیدکنندگان داخلی و نهادینه شدن فرهنگ خوداتکایی درانجام تعمیرات اساسی و بازسازی قطعات یدکی اصلی توربین های گازی، قطعات خاص این ژنراتوربا تکیه بر توان متخصصان واحد تعمیرات مکانیک شرکت پالایش گاز سرخون و قشم، باهمکاری شرکت های دانش بنیان داخلی ساخته شد. وی با بیان اینکه ژنراتورها، یکی از مهم ترین تجهیزات هر واحد صنعتی، بویژه پالایشگاه های گاز کشور هستند، افزود: تحریم فرصتی شد تا جوانان متعهد، به فناوری ساخت قطعات خاص و پیچیده مورد نیاز این توربین ها که پیش از این در اختیار چند کشور خارجی بود، دست یابند. سرپرست شرکت پالایش گاز سرخون و قشم گفت: توربین ژنراتور TG-901A پس از انجام تعمیرات اساسی از سوی جوانان نخبه و کارآزموده و آزمون های استاندارد، راه اندازی و در چرخه تولید پالایشگاه گاز سرخون و قشم قرار گرفته است. پروین با بیان اینکه قطعات داخلی این توربین به وسیله شرکت های دانش بنیان در کمترین زمان ممکن و با هزینه 70میلیارد ریال ساخته شده است، تصریح کرد: اگر قطعات این توربین ژنراتور در کشور سازنده ساخته و تعمیر می شد، باید برای آن بیش از 400 میلیارد ریال هزینه می کردیم؛ اما با توان متخصصان توانمند داخلی بیش از370 میلیارد صرفه جویی شد. وی با اشاره به اینکه قیمت کنونی نمونه مشابه مشابه خارجی توربین ژنراتور TG-901A، بیش از 2 میلیون دلار برآورد شده است، اظهار کرد: ساخت اقلام پیچیده این توربین در داخل، همچنین تعمیر و راه اندازی آن به وسیله کارشناسان توانمند شرکت پالایش گاز سرخون و قشم، موجب شد تا از از خروج میلیون ها دلار ارز از کشور جلوگیری شود. پروین تصریح کرد: با تلاش مهندسان جوان نخبه و کارآزموده شرکت پالایش گاز سرخون و قشم، هم اکنون حدود 90 درصد ازقطعات سخت افزاری و نرم افزاری در این پالایشگاه بومی سازی شده است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران، ازدریافت مدرک تعمیرات زیرآبی و ساخت شناورها (DOCK) از سوی این شرکت و تحت نظارت سازمان بنادر و دریانوردی برای نخستین بار خبر داد. عباس اسدروز با اشاره به اینکه عملیات دریایی به عنوان یکی از بخش های کلیدی باید چابکی لازم را داشته باشد؛ زیرا سرعت عملیات آن به طور مستقیم با رضایتمندی مشتریان ارتباط دارد، تصریح کرد: متخصصان این بخش با وجود همه محدودیت ها و کمبودها اجازه نداده اند کوچک ترین وقفه ای در عملیات روی دهد.
وی افزود:به منظور تحقق شعارسال، همچنین تقویت عملیات ناوگان دریایی شرکت، قایق بهمن 6 برای انجام تعمیرات اساسی با استفاده از تجیهزات و قطعات تولید داخل و متخصصان عملیات دریایی از آب بیرون کشیده شد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران یادآوری کرد: برای انجام تعمیرات اساسی لازم است یدک کش از آب خارج و اقدام هایی همچون خزه زدایی، رنگ آمیزی، تعمیر و تعویض قطعات و ماشین آلات آسیب دیده و تعویض صفحات فرسوده بدنه، مخازن و همه لوله های ماشین آلات و مخازن طبق شرح کار مصوب انجام شود.
اسدروز تصریح کرد: با راه اندازی داک در جزیره خارک، نه تنها از فرستادن شناور به خارج از جزیره برای تعمیر بی نیاز می شویم؛ بلکه می توانیم نیازهای دیگر مناطق را نیز تأمین کنیم.
شرکت ملی حفاری ایران
رئیس حراست شرکت ملی حفاری ایران، از طراحی، نصب و راه اندازی سامانه بارنامه الکترونیکی با همکاری اداره حراست و مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات در این شرکت خبرداد.
سیاوش سهرابی مقدم گفت: این نرم افزار به پیشنهاد و پیگیری مستمر اداره حراست و با تلاش همکاران مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی حفاری ایران برای نخستین بار، طراحی و کاربردی شده است.
وی با بیان اینکه پیش از این، بارنامه ها به صورت کاغذی صادر می شد و معایبی داشت، پایش کالا از مبدا تا مقصد را از مزیت های سامانه الکترونیکی عنوان کرد.
رئیس حراست شرکت ملی حفاری ایران، تهیه این نرم افزار را در سطح شرکت ملی نفت ایران کم نظیر دانست و افزود: در دسترس بودن لحظه ای اسناد و بارنامه ها، حذف روزانه یکهزار و 500 برگ کاغذ و کاهش هزینه های بایگانی از دیگر مزیت های این سامانه است.
سهرابی مقدم گفت: هم اکنون میانگین روزانه 300 بارنامه الکترونیک در شرکت ملی حفاری ایران صادر شده که با تکمیل سامانه و بهره گیری کامل از آن، این رقم افزایش می یابد.
رئیس حراست شرکت ملی حفاری ایران با درخواست از مدیریت های مرتبط در همکاری مؤثر ومستمر با فناوری اطلاعات و ارتباطات تصریح کرد: تا روزآمدی کامل سامانه و رفع نواقص فنی احتمالی آن، اسناد و بارنامه های کاغذی موجود اسکن و در سامانه جدید بایگانی می شود.
وزارت نفت
وزارت نفت و چهار شرکت اصلی آن، برای نخستین بار در سومین نمایشگاه تقاضای ساخت و تولید ایرانی (تستا) که با هدف شناسایی نیازهای پژوهشی و فناورانه، بسترسازی برای تجاری سازی یافته های پژوهشی و فناوری های توسعه یافته، حضوری فعال داشت.
در این نمایشگاه چهار روزه به نمایندگی از صنعت نفت، دو نشست با عناوین «عرضه و تقاضای فناوری ها و ارتقای نوآوری در زنجیره ارزش شرکت ملی گاز ایران» و «نیاز فناورانه پتروشیمی کارون و صنعت پلی یورتان کشور» برگزار شد.
تستا، نمایشگاه معکوس و مبتنی بر تقاضای فناوری است که در آن شرکت ها و سازمان های متقاضی، ظرفیت های توسعه ای و نیازمندی های فناورانه را مستند می کنند و آماده ارائه نیازمندی های فناورانه خود به صاحبان فناوری می شوند، از این رو این نمایشگاه با هدف شناسایی نیازهای پژوهشی و فناورانه، زمینه سازی برای تجاری سازی یافته های پژوهشی فناوری های توسعه یافته و همچنین برقراری ارتباط سازنده میان بخش عرضه و تقاضای فناوری کشور برگزار می شود.
دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) به منظور تحقق اهداف سیاست های اقتصاد مقاومتی و حمایت از ساخت داخل، از سال 1397 اقدام به برگزاری نمایشگاه تقاضا محور تستا کرده است. این نمایشگاه 23 تا 26 آذرماه در محل نمایشگاه های بین المللی برگزار شد.
پالایشگاه لاوان
مدیرعامل پالایشگاه نفت لاوان گفت: با راه اندازی طرح جامع بهبود فرایند و بهینه سازی ظرفیت پالایشگاه نفت لاوان، برای 20هزار نفر در این منطقه اشتغالزایی خواهد شد.
محمدعلی اخباری در حاشیه بازدید اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از طرح های توسعه ای پالایشگاه لاوان و بررسی روند اجرای تعمیرات اساسی درآن گفت: عملیات اجرایی ساخت مرحله جدید شرکت پالایش نفت لاوان و راه اندازی این پروژه برای افزایش ظرفیت پالایشگاهی مستقیم و غیرمستقیم، برای 20 هزار نفر شغل ایجاد می کند.
وی با بیان اینکه جزیره لاوان با دارا بودن موقعیتی بسیار راهبردی در خلیج فارس، نقشی مهم در تأمین فراورده های نفتی و صادرات کشور دارد، افزود: با اجرای طرح های توسعه ای شرکت پالایش نفت لاوان، توسعه و ایجاد اشتغال پایدار درغرب استان هرمزگان رقم خواهد خورد. مدیرعامل پالایشگاه نفت لاوان تأکید کرد: با تکمیل پروژه افزایش ظرفیت این پالایشگاه، برای همه مردم بومی استان هرمزگان، امتیازهای ویژه ای در استخدام و اشتغال به کار در مرحله تازه در نظر گرفته می شود.
اخباری تصریح کرد: پیش بینی کارشناسان طراح ساخت این پروژه، ایجاد اشتغال پایدار برای حدود 5 هزار نفر به صورت مستقیم است که طی برنامه زمان بندی در اجرا و پیشرفت پروژه، افراد را به کار خواهیم گرفت. شرکت پالایش نفت لاوان نزدیک به یک هزار و 400 نفر نیرو دارد که 320 نفر آن را بومیان جزیره لاوان تشکیل می دهند.
این پالایشگاه در 9 ماه گذشته درهمسویی با اهداف مسؤولیت های اجتماعی، ارتقای زیرساخت و محرومیت زدایی پروژه های مختلفی از جمله ساخت اسکله مسافربری و گردشگری شهید حاج قاسم سلیمانی را که پایان یافته، کلید زده است.
در سفر اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به لاوان و بازدید آنها از دهکده مسکونی جزیره لاوان، اعتباراتی برای ساخت یک باب مدرسه 6 کلاسه، احداث زمین چمن مصنوعی، احداث پارک محله ای، تامین تجهیزات دندانپزشکی و خانه بهداشت، همچنین تکمیل وسایل آموزشی، تامین وسایل ورزشی و اهدای 500 تن قیریا معادل ریالی آن به مردم جزیره لاوان برای آسفالت معابر اختصاص یافت. به کارگیری 50 نفراز جمعیت بیکار لاوان نیز از دیگر مواردی است که اعضای کمیسیون انرژی در سفر به جزیره لاوان بر آن تاکید کردند.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی از پایش مصرف گاز در بیش از 12هزار واحد اداری و دولتی این استان از ابتدای آذرماه تاکنون خبر داد.
از ابتدای آذر امسال تاکنون 12هزار و 500 مورد بازرسی و پایش مصرف گاز در اداره های مشهد و شهرستان های استان انجام شده است.
حسن افتخاری با اشاره به بخشنامه معاون اول رئیس جمهوری مبنی بر الزام همه اداره ها، سازمان ها، مؤسسه ها و شرکت های دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی و نیروهای مسلح و استانداری ها به رعایت الگوی مصرف انرژی و دمای رفاه اظهار کرد: شرکت گاز استان خراسان رضوی، برای اجرای دقیق این بخشنامه از ابتدای آذر امسال تاکنون 12 هزار و 500 مورد بازرسی از اداره های استان انجام داده که به صدور 479 اخطار و سه مورد قطع گاز منجر شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی با بیان اینکه این شرکت با تشکیل گشت های پایش، دمای رفاه اداره ها و ساختمان های دولتی را کنترل می کند، افزود: اداره ها و مؤسسات دولتی پرمصرف در مرحله نخست، اخطار کتبی دریافت می کنند و در صورت مشاهده مجدد رعایت نکردن صرفه جویی و دمای رفاه، جریان گازطبیعی آنها با هماهنگی استانداری قطع خواهد شد.
افتخاری، رعایت دمای رفاه 18 تا 21 درجه سانتیگراد در فضاهای داخلی و بسته و دمای 18درجه سانتیگراد در راهروها و فضاهای عمومی سرپوشیده، روشن کردن وسایل گرمایشی یک ساعت پیش از آغار وقت اداری و خاموش کردن آنها یک ساعت پیش از پایان وقت اداری و در روزهای تعطیل، همچنین استفاده از دستگاه های گازسوز استاندارد با برچسب انرژی بالا A و B وانجام معاینه فنی موتورخانه ها توسط شرکت های تأیید صلاحیت شده از سوی سازمان ملی استاندارد ایران را از اصلی ترین نکات مطرح شده در بخشنامه معاون اول رئیس جمهوری با موضوع مصرف بهینه در اداره های دولتی عنوان کرد. وی تأکید کرد: اداره ها، مؤسسه ها و شرکت های دولتی ملکفند در چهار ماه پایانی امسال، حداقل 10درصد نسبت به مدت مشابه پارسال در مصرف گاز صرفه جویی کنند.
درس هایی از زندگی فاطمی در محضر حضرت زهرا(س)
ایام فاطمیه بهترین زمان برای تمرین سبک زندگی فاطمی است. حضرت فاطمه(س) در تمام لحظات عمر خود در انجام وظایف خانوادگی و تربیتی و فراهم آوردن آسایش و آرامش خانه، الگویی بی نظیر بودند. خانم ها و دختران امروزی بیش از پیش به سبک زندگی فاطمی نیازمندند. صداقت، عصمت، حلم، درایت، مدیریت، تربیت فرزند، علاقه مندی به همسر و بعد عبادی حضرت زهرا(س) از جمله مواردی است که انسان می تواند با الگوگیری از آنها به سبک زندگی دینی برسد. به کارگیری سبک زندگی فاطمی مقدمه ای برای رسیدن به کمالات دنیوی و اخروی است. امروز دشمنان اسلام برای رسیدن به اهداف شوم خود به دنبال برچیدن حیا، عفت و پاکدامنی از جامعه بانوان هستند. وقتی بتوانند جامعه ای زنان و دختران را متزلزل کنند، قطعا پایه های زندگی و جامعه را از بین می برند و کانون گرم خانواده تبدیل به کانون جنگ و جدال، تبدیل می شود. با توجه به چنین حساسیت هایی، در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا به طور اجمالی به برخی ویژگی های زندگی و خصوصیات حیات طیبه فاطمه زهرا(س) اشاره ای کنیم.
حضرت زهرا(س) برای رسیدن به کمالات، یاور امام علی(ع) بودند. پاسخ صریح و زیبای امام علی(ع) به پیامبر(ص)، در فردای عروسی موید همین حرف است. امام علی(ع)، حضرت فاطمه(س) را بهترین یار و مددکار در طاعت حق، معرفی می کنند. وقتی پیامبر(ص) از ایشان پرسید که زهرا (س) را چگونه یافتی، فرمود:«فاطمه چه خوب یاوری برای اطاعت الهی است». خانم ها به خاطر روح لطیفی که دارند، می توانند یاوری خوب و دقیق باشند. اگر یک الگوی خوبی در زندگی خود داشته باشند و بتوانند الگوبرداری کنند، بسیاری از مشکلاتی که الان در خانواده ها وجود دارد، برطرف می شود. الگویی هم بالاتر از خانم فاطمه زهرا(س) وجود ندارد.
عفت و حیا نیروی باطنی انسان است و در روایات دینی عفت از لوازم تقوا و ایمان برشمرده شده است.حضرت فاطمه(س) در عفت و حیا نیز نمونه بود، از کودکی سرشت او تجلی گر عفت بود، روایت شده است، چون آن حضرت از خانه بیرون آمد تا برای باز پس گرفتن فدک نزد خلیفه اول برود، چنین حجابی در برداشته است: «او روسری بر سر داشت و در چادر خود فرورفته بود، در حالی که انتهای چادرش زیر پایش می ماند». امیر مومنان علی(ع) فرمود: «وقتی پیامبر(ص) از اصحاب پرسید، چه چیزی برای زن نیکوتر است، همه از جواب عاجز بودند، وقتی سوال را از فاطمه پرسیدم، فرمود: بهترین و نیکوترین چیز برای زن این است که هرگز در معرض دید نامحرم واقع نشود، نه مرد نامحرم او را ببیند نه مرد نامحرم را ببیند، وقتی پیامبر(ص) از این پاسخ آگاه شد، بسیار خشنود شد و فرمود: پاسخ درستی داده است، او پاره تن من است». اگر بانوان تنها همین موضوع را فقط از حضرت درس بگیرند، عفت و حیا در پوشش که کمرنگ شده به جامعه برمی گردد، ایمان و تقوا در سایه عفت اجتماعی تامین می شود. چه مردان و چه زنان باید در عفت، حیا و نوع پوشش از فاطمه سرمشق بگیرند.
خانم فاطمه زهرا(س) سفارش ویژه ای به حفظ احترام همسایه دارند. امام کاظم(ع) به نقل از پدر بزرگوارشان(علیهم السلام) فرموده اند: «هرگاه فاطمه(س) دعا می فرمودند، برای مومنین و مومنات دعا کرده و برای خود اصلا دعایی نداشتند. به ایشان عرض شد: ای دختر رسول خدا(ص) شما برای مردم دعا می کنید، چرا برای خویش دعا نمی فرمایید، فرمودند: ابتدا همسایه، سپس اهل خانه».
باید برای اصلاح همه ابعاد زندگی الگوهای برتری داشت که برای همه سرمشق باشند، ائمه معصومین(علیهم السلام) برای خود الگو داشتند و امام زمان(عج) به عنوان خاتم الائمه شیعه نیز برای خود الگو دارد و بر اساس رفتار آن الگو عمل می کنند، آن حضرت می فرماید: «الگوی من دختر رسول خداست». به راستی باید دقت داشت و دریافت که چه خصوصیاتی در این خانم بزرگوار، نمونه و سرآمد بانوان عالم وجود دارد که امام زمان(عج) از آن الگو می گیرد و اما ممکن است برخی شیعیان و محبان اهل بیت(علیهم السلام) از آن غافل باشند.
داستان زندگی کوتاه حضرت زهرا(س) سراسر، عشق و محبت نسبت به شوهر و فرزندان است. بانوان دیگر باید از ویژگی های ایشان الگو بگیرند تا زندگی در پرتو نور صبر زیبا شود. باید به این نکته اشاره داشت که از امتیازهای یک بانوی مسلمان، توفیق او در همسرداری است. اگر در میان زن و شوهر یکی از آنها فداکارتر، اهل عفو و گذشت بیشتری در زندگی باشد، مطمئنا کار به مشاجره و نزاع خانوادگی منجر نخواهد شد؛ بنابراین کم توقع بودن، گلایه نکردن، صبر و استقامت داشتن در سختی های زندگی، می تواند کمک شایانی به استحکام ارکان خانواده کند.
«روايتي از اسارت شهيد تندگويان» عنوان فرعي کتاب «شهيد غريب» نوشته جليل جباري است. کتاب را معاونت تبليغات و روابط عمومي سازمان عقيدتي سياسي ارتش جمهوري اسلامي ايران منتشر کرده است و با خواندن آن می توان به درک و شناختی عمیق تر نسبت به تنها وزیر شهید جمهوری اسلامی ایران رسید. برای اینکه تا حدودی با فضای کتاب و شخصیت این شهید بزرگوار آشنا شوید، تنها به بخشی از مقدمه این کتاب اشاره می کنیم و آن را می خوانیم: «شهيد تندگويان در اواسط سال 1359، به دعوت شهيد رجايي و به گزينش شهيد بهشتي، به اين کابینه مکتبي دعوت شد و به عنوان وزير نفت جمهوري اسلامي مشغول به کار شد.ايام وزارت تندگويان، همزمان با شروع جنگ تحميلي بود و او در اين مدت يک ماه و چند روز، هيچ گاه در پشت ميز آرام نگرفت و اسير عنوان نشد و يک وزير تمام عيار بسيجي بود. تندگويان در اين مدت چندين مرتبه به آبادان سفر کرد و اگر تدبير او نبود، اثري از پالايشگاه آبادان باقي نمي ماند.شهيد تندگويان در سفر آخرش به پالايشگاه آبادان در روز 9/8/1359 در جاده ماهشهر به آبادان همراه با معاون و چند تن از همکاران خود توسط نظاميان بعثي ربوده و به عراق برده شد. هنگامي که بعثي ها قصد اعدام اسرا را داشتند، تندگويان با ايثارگري حديث شجاعت و مقاومت سر داد و با معرفي خود به عنوان وزير نفت جمهوري اسلامي ايران جان همراهانش را نجات داد.به گفته همراهان شهيد تندگويان، ايشان با صبر و استقامت بي نظير و با تکيه بر يگانه محبوبش و توکل بر خدا با تحمل شکنجه هاي گوناگون در حال گذراندن ايام اسارت بود، ولي دشمن حتي وجود در بند او را هم نتوانست تحمل کند و در پگاهي به خون نشسته، اين غريب دردآشنا را به شهادت رساند و چه شايسته رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت الله العظمی خامنه اي تندگويان را «شهيد غريب» خواندند.
اسلام و معارف درخشان آن در مقابل سنت ها و آیین های اقوام و مللی که به این دین گرویده اند و مسلمان می شوند، واکنش های مختلفی را دارد. این واکنش ها بسته به جنس و نوع آن سنت به سه دسته تقسیم می شوند:
1-آن سنت و آیین، مخالف آموزه های شریعت اسلام بوده با آنها مقابله کرده و آنها را رد می کند، مانند زنده به گور کردن دختران اعراب جاهلی.
2- آن سنت و آیین موافق و مطابق با آموزه های دین اسلام است؛ از این رو اسلام آنها را قبول و تایید می کند، مانند سنت پاکیزگی، رفع کدورت و صله رحم در عید نوروز ایرانیان.
3- آن سنت؛ سنخیت یا عدم سنخیتی با آموزه های دین اسلام ندارد و انجام آن مخالفتی با احکام الهی نمی کند و دین اسلام هم آنها را رد نمی کند، مانند خیلی از رسوم و آیین های محلی اقالیم مختلف جهان اسلام، مانند نوع پوشش، صحبت کردن، مراسم ازدواج و ...
در مواردی اسلام برخی رسوم را طبق مبنای فوق اصلاح کرده و قسمت هایی را رد و قسمت هایی از آن را تایید می کند. بر این اساس متوجه می شویم که سنت باستانی شب یلدا تا جایی که مستلزم احیای آموزه هایی چون صله رحم، احترام به بزرگان، همدلی و صمیمیت در خانواده و... شود، خوب و پسندیده است و مورد تایید اسلام قرار می گیرد، اما اگر در اجرای این سنت ها دچار افراط کاری شویم، مانند غیبت کردن، دروغ گفتن، اسراف در مخارج، چشم هم چشمی و آوردن فشار مالی نامناسب به خانواده، قطعا مخالف احکام دین اسلام بوده و مردود است.
نگاهی به تاریخ نظام قراردادهای نفتی در خاورمیانه (بخش نخست)
مشعل از وقتی که پای نفت به منطقه خاورمیانه باز شده، نزدیک به 115 سال می گذرد، اما این گذران عمر نفت در منطقه، به این راحتی ها هم انجام نشده است. نفت در این منطقه پرماجرا و پرمساله، ابعاد حقوقی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بسیار زیادی داشته که بررسی تاریخی هر کدام از آنها به بیش از صدها جلد کتاب و مقاله خواهد رسید. در مطلب پیش رو که اکنون بخش نخست آن را می خوانید، خلاصه وار ابعاد حقوقی – اقتصادی قراردادها و امتیازهای نفتی غربی ها را در تاریخ خاورمیانه دنبال می کنیم و ردپای سیاه نفت را مورد واکاوی و دقت قرار می دهیم.
در سال های پایانی قرن هجدهم، ناپلئون مصر را اشغال کرد جهان اسلام در بهت و حیرت بود. غربی ها با اشغال کشورهای مسلمان یک راهبرد مشخص داشتند، استفاده از منابع و مواهب سرزمین های اسلامی برای رسیدن به منافع خودشان. خیلی طول نکشید که استعمار غربی چهره خودش را نشان داد. همه چیز وقتی به نهایت عیان شد که پای نفت به میان آمد. اساسا این استعمارگران بودند که نفت را از سرزمین های خاورمیانه بیرون کشیدند و با سیاهی آن روزگار آنها را تیره و شب های تار و سردشان را روشن و گرم کردند.
همزمان که عوامل دارسی در سال 1901 میلادی در حال جست وجو برای نفت ایران بودند، تقریبا و کم و بیش به طور همزمان تکاپوی جست وجوی نفت در کشورهای دیگر خاورمیانه نیز در جریان بود. کشورهایی که عموما هنوز هم جزو امپراتوری بزرگ عثمانی محسوب می شدند و تنها چند سال بعد، با فروپاشی آن در پایان جنگ جهانی اول به وجود آمدند. امتیازهای استعماری یکی یکی آغاز شدند. برنارد مومر در کتاب «نفت و حاکمیت ملی» در این باره آورده است: «نظام قراردادهای امتیازی نفتی خاورمیانه، میراث دوران استعمار و امپرالیسم بود. هم زمان با ایران، در عراق رقابت و نبرد بر سر کسب امتیازهای نفتی در زمان حکومت ترک ها آغاز شد و در آن کشور که تحت قیمومیت بریتانیا اداره می شد، مهمترین امتیاز نفتی به شرکت نفت ترکیه در سال 1925 داده شد. شیخ نشین های بحرین در سال 1930 کویت در سال 1934 و قطر در سال 1935 امتیازهایی را واگذار کردند، در حالی که تحت قیمومیت انگلستان قرار داشتند. عربستان سعودی نیز در سال 1933 معروف ترین امتیاز نفتی خود را واگذار کرد. هر امتیاز نفتی تقریبا بخش اعظم قلمرو ملی این کشورها را دربر می گرفت. دوره یا مدت قرارداد امتیازی نیز بین 55 (بحرین) تا 75 (عراق، کویت و قطر) بود و مفاد مربوط به شرایط ترک امتیاز هم بسیار مبهم و غامض بود».
عراق از جمله کشورهایی است که با فروپاشی عثمانی پس از جنگ جهانی دوم شکل گرفت؛ سرزمینی باستانی که از آن به بین النهرین نیز تعبیر می شده است. چندین تمدن باستانی پیش از اسلام در سرزمین عراق کنونی رشد و بالندگی و البته زوال و سقوط داشته اند که از جمله آنها می توان از تمدن های بابل در مرکز و جنوب عراق، تمدن های آشور در شمال و شرق و سومر در شمال و غرب این کشور نام برد. در دوران اسلامی نیز سال های سال عراق، مهد تمدن اسلامی بود و بسیاری از خلیفه های عباسی، بغداد را پایتخت خود انتخاب کرده بودند. با حمله مغولان، عراق نیز به محاق رفت و حیات دوباره آن پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی آغاز شد و نفت رنگ و بویی دیگر به آن داد. استعمارگران غربی برای رسیدن به نفت عراق به رقابت سختی روی آوردند. برنارد مومر در کتاب «نفت و حاکمیت ملی» در این باره آورده است: «آلمان، بریتانیا و هلند برای کسب امتیازهای نفتی عراق در حالی تلاش بی امانی را آغاز کرده بودند که آن کشور تحت سیطره امپراتوری عثمانی قرار داشت. در اوایل سال 1914 میلادی آنان اختلاف های خود را کنار گذاشته و در قالب شرکت نفت ترکیه با یکدیگر به همکاری پرداختند. در اواسط همان سال و با کمک یک واسطه ارمنی به نام گلبنکیان، شرکت نفت ترکیه وعده نه چندان صریحی را برای کسب امتیاز نفتی گرفت و قرار شد به گلبنکیان هم به خاطر خدماتش، سهامی از شرکت داده شود. جنگ جهانی اول آغاز شد. پس از جنگ وضع فرق کرد و آلمان شکست خورده بود و امپراتوری عثمانی نیز مضمحل شده بود و عراق نیز تحت قیمومیت انگلستان اداره می شد. از نظر انگلیسی ها وعده ای که عثمانی ها برای نفت داده بودند، برای دولت جدیدی که بعد از جنگ قرار شد روی کار بیاید نیز الزام آور بود. لذا در موافقت نامه 1920 با نام «سان رمو» سهام آلمان در شرکت نفت ترکیه به فرانسه داده شد و فرانسه نیز عبور آزاد نفت عراق را از دریای مدیترانه به سمت مناطق تحت قیمومیت خود از جمله سوریه و لبنان را تضمین کرد».
اگرچه کشورهای امتیازدهنده نفت سود خاص خود را می بردند، اما این سود در بهترین حالت یک ششم بود. این یک ششم هم به قدری گنگ و غیرشفاف و عجیب و غریب داده می شد که اگر زمانی بتوان اطلاعات دقیق استخراج نفت توسط غربی ها را درآورد، ممکن است به زیر 10 درصد نیز برسد. برنارد مومر در کتاب «نفت و حاکمیت ملی» در این باره آورده است: «پس از آنکه بهره مالکانه(سود نفت) عراق به صورت هر بشکه نفت تبدیل شد، حداقل اطلاعات ممکن در اختیار دولت عراق قرار گرفت. چون این کشور فقط اجازه داشت محموله های نفتی را از نظر حجم و مقدار بررسی کند و درباره قیمت ها قادر به اظهارنظر نبود. شرکت های آمریکایی هم بیش از هر چیزی مایل به پنهان کاری بودند. سرانجام در سال 1928 میلادی امکان دستیابی به توافق درباره سهام شرکت نفت ترکیه فراهم شد و شرکت نفت آنگلو پرشین، رویال داچ شل، شرکت نفت فرانسه و شرکت آمریکایی نیرایست دولوپمنت هر یک 75/23 درصد سهام آن را به دست آوردند. 5 درصد باقی مانده هم که فاقد حق رای بود، نصیب گلبنکیان شد». اگرچه عراقی ها هم توانستند پس از مدت ها غارت شدگی اندکی سهم خود را از سود نفت بیشتر کنند، اما تا سال ها بی صدا و خاموش شاهد غارت نفت خود از سوی استعمارگران بودند.
منبع:
کتاب «نفت و حاکمیت ملی»، نوشته برنارد مومر با ترجمه علیرضا حمیدی یونسی
هنر ایران و ایرانیان را بشناسیم (بخش اول)
راستش را بخواهید تمام هنر، سینما نیست، بخصوص در ایران ما که مهد فرهنگ و هنر و تمدن بشری بوده است. ایران، مرکز و ماوای بسیاری از هنرهای درخشان است که هم در جهان اسلام و خاورمیانه و هم در سطوح متعدد بین المللی چشمگیر و چشم نواز بوده اند؛ اگرچه لزومی ندارد همه هنرمند باشند؛ اما بد نیست یک ایرانی، دست کم با مهم ترین هنرهای سرزمین خود آشنایی داشته باشد. این آشنایی در زندگی همه ما به درد خواهد خورد؛ در طراحی خانه، در چیدمان محل کار و زندگی، در خریدها و در نهایت در زیست بوم و سبک زندگی مان تاثیر بسیار خوبی خواهد گذاشت. در سری مطالب پیش رو که اکنون بخش نخست آن را می خوانید، در حدی بسیار مختصر به مهم ترین هنرهای ایرانی پرداخته ایم:
حتما گذرتان به میدان نقش جهان اصفهان افتاده است. ویترین مغازه ها پر است از آثار فلزی شگفت آور که با نقوش و خطوط بسیار ظریفی طراحی شده و شکل گرفته اند. اگر داخل بازار دور میدان هم رفته باشید، صداهای ظریف و ممتدی را می شنوید که از زیردست استادکاران هنری بیرون می آید و سال ها و قرن هاست در ایران و بخصوص شهرهای تبریز، شیراز و اصفهان به گوش می رسد. قلمزنی، نام با مسمای این هنر اصیل ایرانی است. در منابع معتبر درباره ی چیستی هنر قلمزنی آورده اند: «قلمزنی عبارت است از تزیین و کندن نقوش روی اشیا فلزی بویژه مس، طلا، برنج. به عبارت دیگر ایجاد خطوط و نقوش به وسیله قلم با ضربه چکش روی اجسام فلزی». این هنر معمولا به دلیل نرمی و نقش پذیری بهتر، روی فلز مس انجام می شود؛ اما از فلزهای دیگری چون برنج و طلا نیز در عرضه آن استفاده می شود. ردپای هنر قلمزنی را می توان تا دوران پیش از هخامنشیان نیز دید؛ اما در این دوران بود که شکل و قوام بهتری پیدا کرد. این هنر در دوران اسلامی، بخصوص دوران سلجوقیان در قرن ششم، بسیار پیشرفت کرد و البته در دوران صفوی نیز دارای سبک و سیاق خاصی شد و رونق بسیار زیادی گرفت. یک قلمزنی زیبا و ظریف در قالب ظروف یا سطوح می تواند به قدری خانه شما را زیبا کند و به محیطتان جلوه دهد که ارزش دارد درباره این هنر ایرانی، تحقیقات بیشتری انجام دهید و برای شناخت هر چه بیشتر از سایت های معتبر و کتاب های تخصصی تر دنبال آن را بگیرید.
شاید در نگاه نخست به نظر برسد که سوزن دوزی، یک هنر به معنای اختصاصی آن نیست؛ اما باید محکم بگوییم که اگر شما هم اینطور فکر می کنید، سخت در اشتباه هستید. هنر سوزن دوزی بلوچستان، یکی از زیباترین و باستانی ترین هنرهای جهان و ایران است که با دیدن برخی از آنها شما هم قطعا زبان به تحسین هنرمندان این هنر خواهید گشود؛ اما هنرمندان این هنر جهانی چه کسانی هستند؛ زنان و دختران بلوچ ایرانی، هنرمندان گمنامی هستند که در سختی ها و تنگدستی های زمانه و روزگارشان، خالق زیباترین سوزن دوزی های ایران و جهانند؛ البته این هنر زیبا و ماندگار ایرانی در میان زرتشتیان یزد، ترکمن های ایران، بختیاری ها و ارامنه ایرانی در اصفهان نیز رواج دارد. پیشنهاد می کنیم اگر می خواهید لباس، پارچه یا حتی تابلویی زیبا ببینید و از آنها بهره ببرید، هنر سوزن دوزی را فراموش نکنید. حتما سری به اینترنت بزنید و از منابع معتبر تحقیق کنید، سوزن دوزی در ایران یک هنر بسیار ارزنده است.
درست است که این طرف و آن طرف زیاد می شنویم که با آمدن رایانه ها و نرم افزارهای نوشتن آن، بخصوص «ورد» دیگر چه کسی نگاه به دست خط افراد می کند و چه کسی دنبال هنری چون خوشنویسی را می گیرد. برخی ها هم می گویند که هر جا به خوشنویسی نیاز داشتیم، با یک «فونت» کار را تمام می کنیم؛ اما این حرف و فکر، مطلقا اشتباه است. خوشنویسی هنوز هم جایگاه معتبر خود را دارد و صدالبته ایرانیان در تاریخ دوران اسلامی، بهترین خوشنویسان را در جهان اسلام داشته اند. ایرانیان در میان انواع خطوط و سبک های اسلامی از جمله نسخ، نستعلیق، تعلیق، ریحان، شکسته نستعلیق، ثلث، کوفی، توقیع، محقق، رقاع و چهره های درخشانی دارند؛ البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که سه خط تعلیق، نستعلیق و شکسته نستعلیق، مختص ایرانیان است و از این سه نوع خط به خطوط ایرانی در فرهنگ و تمدن اسلامی یاد می شود. خوشنویسی، پیوندی بسیار ناگسستنی با دین، بویژه از بعد کتابت قرآن کریم و ادبیان و اخلاق و عرفان دارد. باور کنید یک آیه، یک حدیث و یک بیت شعر یا یک پند حکیمانه، وقتی با خط خوش به چشم ما می رسند، تاثیری بسیار بالاتر روی نفس و شخصیت ما می گذارد. پیشنهاد می کنیم سری به آثار استادان برجسته ایرانی در هنر خوشنویسی بزنید. همین جا پشت رایانه تان و در فرصت مناسب، از منابع و کتب معتبر، رد پای این هنر را در فرهنگ و تمدن ایرانی جست وجو کنید. درویش عبدالمجید طالقانی، احمد نیریزی، میرعماد حسنی، میرزامحمدرضا کلهر و غلامحسین امیرخانی هنرمندانی هستند که با دنبال کردن آثارشان به منابع هنری زیبایی می رسید.
نام دیگر این هنر «مینیاتور» است و در واقع همان نقاشی ایرانی است. نگاه و زاویه دید، جهان بینی و اندیشه انسان ایرانی در ابعاد وسیعی در هنر نقاشی اش نمود پیدا کرده است. ایرانیان، بخصوص در دوران پس از اسلام، توانستند با خلق یکی از بهترین هنرهای نقاشی در منطقه خاورمیانه و جهان، سرآمد شوند و سبک و سیاق خاص، شرقی و دینی خودشان را در آن لحاظ کنند. نقاشی در ایران سابقه ای بسیار دیرینه و باستانی دارد؛ اما اگر بخواهیم به طور اختصاصی درباره نگارگری صحبت کنیم، باید به این نکته اشاره داشته باشیم که این نوع از هنر ایرانی، از قرن چهارم خودش را بیشتر نشان داد و در قرن های بعد تا پایان دوره صفویه، اوج گرفت؛ اگرچه آثار نگارگری ایرانی در یک کلیت، مانند نداشتن پرسپکتیو، نداشتن سایه و بهره از رنگ های خاص و بدیعی چون طلایی در همه مکاتب مشترک هستند؛ اما هر یک از مکاتب، بغداد، هرات، بخارا، تبریز، شیراز و اصفهان ویژگی های منحصربه فردی دارند که نگارگران باید در روند آموزش خود انتخاب کنند که در چه سبک و سیاقی می خواهند استاد شوند و نقاشی بکشند. حالا بروید کمی دقیق تر به یکی از تابلوهای نگارگری ایرانی خیره شوید، عمیق تر ببینید. جزییات و ظرایف این هنر انصافا حیرت انگیز است. شاخه ها و برگ های درختان، لباس های اشخاص، حتی بادهای وزنده هم ظریف هستند. حیوانات، سازها و چهره ها، زیبایی را به اوج رسانده اند. اگر لذت بردید، پیشنهاد می کنیم سراغ چند هنرمند برجسته رشته نگارگری را نیز بگیرید و کارهایشان را دنبال کنید؛ چراکه قطعا شما را با خودشان به دنیای هنر نقاشی ایرانی می برند. برخی از هنرمندان این رشته عبارتند از: رضا عباسی، سلطان محمد، کمال الدین بهزاد، مومن محمد خویی، محمد زمان، مجید مهرگان، مهین افشان پور، اردشیر مجرد تاکستانی و محمدباقر آقامیری.
گپی کوتاه با همکار نفتی و آزاده 8سال دفاع مقدس که دیگر در بین ما نیست
زهره سلطانی مقدم قريب به 43 هزار پرنده مهاجر که بنا بر تعبيري سربازاني بودند که در دل خاک دشمن با آنان می جنگیدند و دشمن را اسير ايمان و صلابت و استقامت خود کرده بودند، از خاک و زمین ایران عزیزمان پر کشیدند. در صنعت بزرگ نفت هم این پرندگان مهاجر و دلاورمردان کم نیستند. در ادامه گپ کوتاه ما را با آزاده سرافراز 8 سال دفاع مقدس سيد حميد حسيني می خوانید. او مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه مرکزی بود. همچنین از دیگر سوابق اش می توان به کارشناس ارشد مهندسی تعمیرات شرکت نفت و گاز کارون تا سال ۹۰ و مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه شمال از سال ۹۵ تا ۹۷ اشاره کرد. آزاده ای که چندی پیش به همرزمان شهیدش پیوست. نامش گرامی و یادش جاویدان.
سيدحميد حسيني هستم، متولد سال 1347در شهرستان درود. سال 1367 بعد از اينکه در دانشگاه قبول شدم، با توجه به شرايط خاص جنگي، به همراه تعدادي از دانشجويان به جبهه اعزام و در لشکر 41 ثارالله، گردان 407 مستقر شديم. با توجه به هجوم بعثی های عراق به سمت جبهه های مرزي کشورمان و مورد حمله قرار گرفتن منطقه عملياتي فاو، ما نيز بعد از چند روز آمادگي به جبهه شلمچه رفتیم و چون گروه ما گروه آماده ای بود و بیشتر هم دانشجو بوديم، در سنگرهاي کمين که 70 متر جلوتر از خط مقدم بود، استقرار یافتیم و بعد از 7 روز حضور در خط مقدم در حمله عراق به اسارت درآمديم. در مجموع 2 سال و سه ماه در اسارت دشمن بودم.
يادم می آید روز قبل از اسارت، سردار شهيد حاج قاسم سليماني، سري به ما زدند و دیده بوسی کردند و درباره شرايط خط صحبت هایی داشتيم. شهيد سليماني به بچه ها روحيه می دادند. می دانستیم قرار است اتفاقاتي بيفتد و تا حدودي هم خود را آماده کرده بوديم. صبح روز اسارت، صداي جابه جایی ادوات عراقی ها شنيده می شد و ما براي مقابله آماده شديم. تمام تلاشمان را کرديم که خط از ناحيه ما شکسته نشود و به مدت 5 ساعت توانستيم مقابله کنيم؛ اما به دليل هجوم سراسري عراقی ها، خط از جناحين شکست. ما عهد کرده بوديم که تا دستور نداده اند، از خط خارج نشويم. ساعت 12 دستور خروج از خط صادر شد و نیم ساعت ما از خط بیرون آمدیم. اطمينان داشتيم که می توانیم در خط ديگري دفاع خود را ادامه دهيم و به همين دليل با وجود گرماي شديد خردادماه در شلمچه، تمام تجهيزات جنگي را به همراه خود برديم. 2 کيلومتر عقب نشینی کرديم و به خط دوم وارد شديم. من از دور پرچمي را روي خاکريز ديدم که به دليل گرمي هوا و خطاي ديد فکر کردم پرچم ايران است. از خاکريز بالا رفتم و موقع پايين آمدن در حلقه عراقی ها اسير شدم. لحظه بسيار دردآور و ناراحت کننده ای بود و هميشه خودم را به دلیل آن اشتباه شماتت می کنم.
به محض اينکه به اردوگاه رسيديم، تونل وحشتي براي ما تدارک دیده بودند که بايد از ميان سربازان عراقي رد می شدیم و هر کدام با چوب و کابل ما را کتک می زدند تا به آسايشگاه! رسيديم. اينجا شرايط کمي بهتر؛ اما باز هم جانفرسا بود. کتک خوردن، جيره هر روز ما بود و به هر بهانه ای ما را کتک می زدند. اگر هنگام هواخوری، سرمان را بالا می بردیم، همه تنبيه می شدیم. اگر شب کسي به هر دليلي از جاي خود بلند می شد و او را می دیدند، حتما کتک می خورد. به طور روزانه بازرسي می شدیم و کوچکترين مساله اي تنبيه همگاني را به دنبال داشت. بسياري از عزيزان آزاده بر اثر ضربه کابل بعثی ها چشم خود را از دست دادند و آسیب های جدي به آنها وارد شد. بيان آن شرايط خيلي سخت است و خاطرات بسيار ناراحت کننده ای از آن دوران برای همه ما باقي مانده است و اگر خواست خدا نبود، خيلي از ما اسرا زنده به کشور بازنمی گشتیم. بنده حدود 2 سال و 3 ماه در اسارت بودم و جزو مفقودالاثرها محسوب می شدیم؛ چون اسامي ما در هيچ جا ثبت نشده بود و صليب سرخ هیچ حمایتی از ما نداشت.
اسارت اگر هدفدار نباشد، تلف شدن عمر در سياهچالي است كه همه لحظات آن بجز درد و زجر چیز دیگری برای اسیر باقی نمی گذارد؛ اما رزمندگان ما چون هدف و آرمان مشخصي داشتند، دوران اسارت براي آنها يك لذت و صفاي خاصي داشت؛ چراکه خداوند به هر كس چنين نعمتي را عطا نمی کند كه در راه اسلام و آرمان های مقدسش شكنجه ببيند. از این رو آن سیاهچاله مخوف، براي اسرا يك جاي مقدس به شمار می آمد و آنها هر لحظه اش را اداي وظيفه و تكليف می دانستند و تحمل همه شکنجه ها، آزارها و جراحت هایی که به هر یک از ما وارد می آمد، عبادت محسوب می شد. بايد آن دوران را تجربه کرد تا درک آن راحت و قابل باور باشد.
اگر بخواهم خاطره ای خوب از آن دوران بيان کنم، باسواد کردن تعدادي از سربازان که در مدت کوتاهي به کمک ما توانستند خواندن و نوشتن را بیاموزند، یکی از آنهاست.
تمام دنيا تلاش کردند تا نظام جمهوري اسلامي را از ريشه ساقط کنند؛ اما دليري و غيرت جوانان کشورمان اجازه نداد اين اتفاق بيفتد و ما تا هميشه مديون خون شهدا و به ياد آنها هستيم. باید بفهميم که رزمندگان چه زحمات و سختی هایی را در جبهه ها متحمل شدند تا امروز مملکت پابرجا باشد. جنگ ما تنها با رژيم بعث عراق نبود؛ بلکه قدرت های زيادي در حمايت از اين کشور قرار داشتند و افتخار می کنم که خداوند ما را در زماني خلق کرد که بتوانيم دفاع از کشور را تجربه کنيم و يکي از افتخارات چند صد ساله کشور ما همين 8 سال جنگ است که جوانان غيور مملکت ما با جانفشانی در برابر آن ایستادند و با کمترين امکانات و مشکلات عديده در مقابل ارتش کاملا مسلح عراق دفاع کردند و اجازه ندادند یک وجب از خاک کشور در اختيار کشور بعثي قرار بگيرد. با توجه به اينکه اسرار 8 سال دفاع مقدس، اسراري است که هنوز به صورت کامل منتشر نشده و جاي کار زيادي دارد، اميدوارم براي حفظ و نشر ارزش های دفاع مقدس، مسؤولان ذيربط به شکلی جدی تر، خاطرات آن دوران را جمع آوری کنند و در اختيار مردم قرار دهند و مردم نيز بخوانند و بدانند که در اين 8 سال دفاع مقدس و دوران اسارت چه اتفاقاتي افتاده و چه کارهايي انجام شده و جوانان ما با چه نيت و با چه آرمان هایی جنگيدند.
گفت وگو با همکار بسکتبالیست در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران:
مشعل به عنوان کارمند نمونه شناخته شده است. علاوه بر اینکه موفقیت های بسياري را در زمينه تحصيلي داشته و مقالات ISI متعددي را به ثبت رسانده، از بسکتبالیست های خوب ایران نیز به شمار می رود. علی هدایتی، از همکاران شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران- تأسيسات قم است. او که دارای 25 مقام در سطح شهرستان، استان و کشور است، در دورانی که ورزش می کرده، تحصیل را کنار نگذاشته و رشته مورد علاقه اش را تا مدرک فوق دکترا ادامه داده است. همکاران و مدیران شرکت، او را کارمندی متخصص، حرفه ای و اخلاق مدار می دانند و درباره او می گویند: به قول استاد شهریار «آنچه خوبان همه دارند، تو یکجا داری». با همکار نمونه و ورزشکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران- تأسيسات قم گفت وگویی داشته ایم که باهم می خوانیم.
علی هدایتی، متولد سال 1370 در شهرستان گلپایگان هستم. مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا را به ترتیب در دانشگاه های صنعت نفت، دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه علم و صنعت ایران در رشته مهندسی شیمی گذرانده ام. از سال 1398 از طریق بورسیه دانشگاه صنعت نفت، وارد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران- تأسيسات قم شدم و در سمت کارمند عمليات در حال انجام وظیفه هستم. هم اکنون نیز در حال گذراندن دوره فوق دکترای این رشته در دانشگاه علم و صنعت هستم و درعین حال، هم کار می کنم و هم ورزش.
همکاران و مدیران به من لطف دارند. معتقدم که اخلاق خوب، روی خوش و تعهدِ اخلاقی و حرفه ای به کار، باعث می شود شما در زندگی پیشرفت کنید؛ چه در عرصه ورزش و چه در زمینه تحصیلات و چه در حیطه شغلی که دارید.
ورزش را از چه زمانی شروع کردید و چه شد که بسکتبالیست شدید؟ اولین مربی و مشوق شما چه کسانی بودند؟
من هم مثل سایر پسربچه ها از سنین نوجوانی به ورزش علاقه مند بودم، بخصوص از نوع توپی آن؛ اما برعکس خیلی ها به جای فوتبال، به بسکتبال علاقه داشتم. از سن 11 سالگی و با تشویق مربی ورزش در مقطع ابتدایی، بسکتبال را شروع کردم. آقایان صدرایی، اسدی و بستاکی، مربیان سازنده ای بودند که زحمات بسیاری برای من کشیدند. تمام رده های سنی شامل مینی بسکتبال، نونهالان، نوجوانان و جوانان را زیر نظر ایشان گذراندم. علاقه به ورزش های گروهی و حمایت های پدر و مادر نیز باعث تشویق بیشتر من به ادامه این راه شد.
بسکتبال، اولین ورزشی بود که به خاطر فیزیک بدنی ا م و با تشویق و راهنمایی مربیان، آن را انتخاب کردم. در کنار بسکتبال، به دوومیدانی هم علاقه دارم؛ البته علاقه ام بیشتر به دلیل تأثیر مثبت این رشته در بالا بردن آمادگی جسمانی است. برای همین در مقطعی این رشته را دنبال می کردم؛ اما همان طور که گفتم، به بسکتبال علاقه خاصی دارم و به دلیل کسب موفقیت در سال های اول شروع این رشته ورزشی، مثل حضور در تیم های منتخب استانی و مسابقات کشوری، ورزش دیگری را انتخاب نکردم.
دوران ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان، در مسابقات انتخابی، در سطح شهرستان و سپس در سطح استانی و کشوری شرکت کردم و از سال 1381 تا 1387 عناوین و قهرمانی های متعددی را در سطوح استانی و کشوری به دست آوردم. بعدازآن با حضور در مسابقات المپیاد دانشجویی، به اردوهای تیم ملی دانشجویان دعوت شدم. از افتخارات دیگری که توانسته ام به دست بیاورم، شرکت در مسابقات کشوری مانند مسابقات زیرگروه لیگ برتر کشور، مسابقات لیگ دسته 2 و لیگ دسته(یک) استان اصفهان و استان تهران بود.کسب مقام قهرمانی در مسابقات زیرگروه لیگ برتر بسکتبال باشگاه های کشور، مقام اول مسابقات لیگ دسته ۲ بسکتبال بزرگسالان کشور، مقام سوم لیگ دسته ۲ بسکتبال جوانان کشور و مقام سوم لیگ ستارگان باشگاه های تهران از مهم ترین عناوینی است که به دست آورده ام.
هم اکنون به عنوان سرپرست کمیته مربیان هیأت بسکتبال شهرستان گلپایگان در زمینه آموزش و مربیگری در گروه های سنی پایه و اعزام تیم های رده های سنی به مسابقات فعالیت دارم که متأسفانه به دلیل شیوع بیماری کرونا، تمامی فعالیت های ورزشی با اخلالی جدی روبه رو شده است.
مربیان پایه، اولین مشوقان من برای شروع و ادامه ورزش بسکتبال بودند. حمایت خانواده نیز باعث ایجاد انگیزه بیشتر و پیشرفت من در ورزش شد. مادرم همیشه ورزش در کنار تحصیل را دوست داشت و از من حمایت می کرد و پدرم هم با حضور در مسابقاتی که برگزار می شد، انگیزه مضاعفی به من می داد.
در دورانی که ورزش را به صورت حرفه ای دنبال می کردم، رشد، پیشرفت و کسب قابلیت های بیشتر و میل به رقابت و پیروزی از انگیزه های اصلی من بود. در حال حاضر هم داشتن جسم و روح سالم، از اولویت بالایی برای من برخوردار است و به نظرم ورزش، راهی عالی و مطمئن برای داشتن یک زندگی شاد و سالم است.
مسیر سختی پیش روی همه ماست. در این مسیر، دوستان و دشمنان واقعی را پیدا می کنیم. کسانی که در این راه به ما کمک می کنند و کسانی که مانع پیشرفت ما می شوند. این ما هستیم که می توانیم با تلاش و پشتکار، مشکلات را از سر راه خود برداریم.
مسلماً يك شخص ورزشكار، با تنبلي و كسالت بيگانه است و علاوه برداشتن بدنی متناسب و خوش فرم، روحیه ای بالا و شاداب دارد که اين ویژگی، ارتباطات او را در زندگي روزمره، هم در خانواده و هم در اجتماع، بخصوص در محيط كار حفظ می کند.
در دنیای ورزش قهرمانی، همه ورزشکار هستند. بعضی از ورزشکاران به قهرمانی می رسند؛ اما همه آنها ورزشکار حرفه ای نیستند؛ چون یک ورزشکار حرفه ای، زندگی خود را در ورزش کردن معنا و تمام ارکان و ابعاد زندگی اش مانند کار، تمرین، یادگیری و آموزش، تفریح و استراحت و تغذیه را بر اساس پیشرفت و رشد در ورزش تنظیم می کند.
تأسیس یک آکادمی بزرگ بسکتبال برای استعدادیابی و آموزش پایه به نوآموزان بسکتبال در سطح کشور است. پیدا کردن بازیکنان مستعد ازنظر فیزیکی و یادگیری صحیح تکنیک های بسکتبال از نونهالی، می تواند کمبودها و مشکلات موجود در این ورزش را در کشور کمتر کند.
به تمامی همکاران توصیه می کنم، در برنامه ریزی برای زندگی خود، زمانی را به ورزش کردن اختصاص دهند؛ زیرا ورزش باعث سلامت و پویایی می شود. با این توضیح که حتماً نباید به صورت حرفه ای ورزش کنند. همین که روزی چند ساعت پیاده روی و ورزش های کششی و هوازی داشته باشند، از زندگی سالم تر و روحیه ای بالاتر برخوردار خواهند بود.
فرزند یکی از همکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، مدال آورترین ورزشکار مسابقات پاراآسیایی شد.
دانیال محسنیان، فرزند محمود محسنیان از کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، با کسب 2 مدال طلا و 3 مدال نقره، لقب مدال آورترین ورزشکار در چهارمین دوره مسابقات پاراآسیایی جوانان 2021 بحرین را از آن خود کرد.
دانیال محسنیان، کاپیتان تیم ملی شنای جانبازان و معلولان جوانان ایران است که موفق شد با کسب 5 مدال در مسابقات پاراآسیایی، این افتخار را در عرصه بین المللی برای کشورمان به دست آورد.
او در شنای 50 و 100 متر آزاد، مدال طلا و در 100 متر کرال، 100 متر پروانه و 100 متر آزاد، مدال نقره گرفت تا 5 مدال از 13 مدال ارزشمندی را که جوانان خوزستانی در این تورنمنت کسب کرده اند به نام خود ثبت کند.
گفتنی است، محسنیان مصمم است در مسابقات آسیایی 2022 و پس از آن پاراالمپیک 2024 پاریس نیز حضور یابد.
یکی از همکاران شرکت گاز استان ایلام، موفق به اخذ مدرک مربیگری رتبه C بین المللی از سوی فدراسیون آسیایی کونگ فو و کمیته ملی المپیک و نیز دریافت شال بند دان ۷ فدراسیون کونگ فو و هنرهای رزمی کشور شد.
سعید شعبانی، از کارکنان شرکت گاز استان ایلام توانست در دوره مربیگری C بین المللی که از سوی کمیته ملی المپیک و فدراسیون آسیایی کونگ فو برگزار شد، این دوره را با موفقیت به پایان برساند و به دریافت حکم مربیگری رتبه C آسیایی نایل آید.
وی همچنین در آزمون ارتقای سطح فنی فدراسیون کونگ فو شرکت کرد و توانست شال بند مشکی دان ۷ این رشته را به دست آورد.
این ورزشکار ۲۷ سال است که در زمینه هنرهای رزمی فعالیت دارد و چند دوره قهرمان کشور شده و عضو تیم ملی بوده و در حال حاضرهم مربی تیم ملی بزرگسالان فدراسیون کونگ فو و هنرهای رزمی کشور است.
سرمربی تیم گلف ملی حفاری:
مسابقات لیگ برتر گلف باشگاه های ایران شروع شد و سرمربی تیم گلف ملی حفاری با بیان اینکه امسال تیم های مطرح و عنوان دار دوره های گذشته در یک گروه هستند، گفت: اینکه بتوانیم قهرمان شویم، قابل پیش بینی نیست.
گودرز مولایی، سرمربی تیم گلف ملی حفاری، درباره موفقیت تیمش در هفته اول لیگ برتر کشور اظهار کرد: نهمین دوره لیگ برتر گلف کشور در حال برگزاری است و در نخستین دیدار برابر تیم منطقه آزاد اروند، به برتری رسیدیم؛ لیگی که تاکنون تیم حفاری در شش دوره آن به قهرمانی و در دو دوره نیز به مقام نایب قهرمانی رسیده است. به نظرم امسال، تیم ها نسبت به سال های گذشته قوی تر و بازیکنان تراز اول کشور هم تقریباً بین تیم ها تقسیم شده اند، به همین دلیل نمی توان پیش بینی کرد که کدام تیم ها به دور دوم صعود می کنند.
وی در ادامه بیان کرد: امسال تیم های مطرح و عنوان دار دوره های گذشته در یک گروه هستند و رقابت سخت و تنگاتنگی شده است. گروه ما به گروه مرگ معروف است و بر این اساس، بازی ها سخت هستند. پیش بینی می شود که مسابقات نسبت به فصل های قبل گرم تر باشد.
سرمربی تیم گلف ملی حفاری گفت: اینکه امسال بتوانیم قهرمان شویم را نمی توانیم پیش بینی کنیم؛ زیرا در گلف، هیچ بازی قابل پیش بینی نیست و ممکن است یک بازیکن تراز اول کشور، مقابل یک بازیکن جویای نام، شکست بخورد و این موضوع به تجربه ثابت شده است.
وی درباره تأثیر لیگ در داشتن یک تیم ملی گلف قوی نیز عنوان کرد: بدنه تیم ملی از همین بازیکنانی است که خود را در لیگ برتر مطرح می کنند. بازیکنان در طول سال با برگزاری لیگ، تمرین های مستمری دارند و در طول لیگ هم محک می خورند، به همین دلیل آمادگی خوبی دارند و می توانند خود را معرفی کنند.
شایان ذکر است، تیم گلف ملی حفاری اهواز که در گروه دوم قرار دارد، در هفته نخست موفق شد با نتیجه 4 بر یک، تیم منطقه آزاد اروند را شکست دهد.
مدیر تیم فوتبال نفت و گاز گچساران :
حسین آزادی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به عنوان بام نفت ایران، یکی از پنج شرکت بهره بردار مناطق نفت خیز جنوب است که علاوه بر تولید نفت و گاز، سهمی بسزا در ورزش صنعت نفت ایران و کشور ایفا کرده است. حضور در رقابت های بین المللی ازجمله مسابقات واترپلو و هندبال باشگاه های آسیا و همچنین قهرمانی در رشته های تنیس روی میز، هندبال، هاکی و رشته های انفرادی از جمله افتخاراتی است که ورزشکاران این دیار به ارمغان آورده اند.یکی از ارکان اصلی دوران طلایی ورزش شرکت نفت و گاز گچساران طی سال های اخیر، ابوالحسن غلامی از جانبازان و یادگاران هشت سال دفاع مقدس است که امروز در قامت مدیر تیم فوتبال نفت و گاز گچساران در لیگ دسته دوم باشگاه های کشور، درصدد احیای این رشته در گچساران و تداعی خاطرات شیرین سال های نه چندان دور، برای علاقه مندان به رشته فوتبال در استان کهگیلویه و بویراحمد و مناطق نفت خیز جنوب است. در خصوص ورزش نفت و گاز گچساران، بخصوص تیم فوتبال این باشگاه، گفت وگویی داشتیم با مدیر تیم فوتبال نفت و گاز گچساران که در برهه ای از زمان ریاست ورزش این شرکت را هم عهده دار بوده است. متن آن را باهم می خوانیم.
ابوالحسن غلامی هستم. در زمینه ورزش، در سمت هایی چون رئیس امور ورزش و رئیس ورزش قهرمانی شرکت نفت و گاز گچساران، توفیق خدمت رسانی داشته ام و هم اکنون نیز مدیر تیم فوتبال نفت و گاز گچساران در لیگ دسته دوم باشگاه های کشور هستم؛ اما در خصوص کسب مقام ها و افتخاراتی که ورزش نفت و گاز گچساران در زمان فعالیت من به دست آورده، باید بگویم که صعود گروه های هندبال و هاکی بانوان به لیگ برتر، قهرمانی هاکی بانوان در لیگ برتر، نایب قهرمانی هندبال در لیگ برتر و کسب سهمیه آسیا، تشکیل تیم های والیبال و بسکتبال بانوان، تأسیس هیات ورزش های جانبازان و معلولان و صعود تیم والیبال نشسته جانبازان به لیگ برتر و کسب سهمیه آسیا، چند عنوان قهرمانی و نایب قهرمانی هاکی آقایان در لیگ برتر، معرفی ۲۸ ملی پوش به گروه های ملی در رشته های مختلف، قهرمان لیگ برتر واترپلو، حضوردرجام باشگاه های آسیادرعربستان، قهرمان لیگ برتر هندبال آقایان، کسب مقام چهارم جام باشگاه های آسیا در اردن، کسب مقام هفتم جام باشگاه های جهان در قطر، کسب چند مقام قهرمانی و نایب قهرمانی در لیگ برتر پینگ پنگ نونهالان و نوجوانان کشور، صعود به لیگ برتر پینگ پنگ بزرگسالان، چند مقام در لیگ برتر وزنه برداری خوزستان، صعود تیم فوتبال نوجوانان به لیگ برتر، صعود گروه های فوتبال جوانان وامید به زیرگروه کشور، صعودتیم فوتبال بزرگسالان به لیگ یک و کسب چند لوح تقدیر ویژه از سوی وزارت نفت در خصوص گسترش ورزش همگانی، از مهم ترین اقداماتی است که به لطف خدا توانستم در دورانی که مسؤولیت داشتم، انجام دهم.
من در سال ۸۸ با گرو گذاشتن دو فقره چک به مبلغ ۱۶۰ و ۳۲۰میلیون تومان و با پشتیبانی خیلی خوب مدیران ارشد شرکت ملی نفت توانستم یک سهمیه لیگ 2 را برای نفت و گاز گچساران بگیرم و در ادامه، طی یک برنامه چهارساله موفق شدیم با لطف خدا و حمایت مسؤولان نفت و گاز گچساران و محبت بی دریغ مردم، به لیگ یک صعود کنیم؛ اما بعد از سال ۹۲ متأسفانه به دلیل دخالت عوامل غیرنفتی، درنهایت تیم فوتبال نفت و گاز گچساران از لیگ یک به لیگ 2 و متأسفانه از لیگ 2 هم به لیگ 3 سقوط کرد. امسال با اینکه هنوز چک های سال ۸۸ در حالت بلاتکلیفی به سر می برند و آسیب های زیادی هم ازنظر اقتصادی به خودم و خانواده ام وارد شد؛ اما پس از سقوط تیم و به نیت کمک به ورزش نفت و شهرستان گچساران و همچنین استان کهگیلویه و بویراحمد، با کمک بی دریغ مسؤولان ارشد مناطق نفت خیز جنوب در سطوح مختلف ، موفق شدیم سهمیه جدید در لیگ 2 را کسب و فوتبال را در این دیار، احیا کنیم
که از همین جا از مدیرعامل نفت گچساران، مدیرعامل باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و معاونان ایشان، همکاران شرکت ملی حفاری، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، رؤسای ورزش شرکت ملی نفت ایران و ورزش وزارت نفت صمیمانه سپاسگزارم.
با توجه به اینکه ما فرصتی برای آماده سازی تیم نداشتیم، یعنی ظرف ۱۰ روز هم مجوز گرفتیم و هم کادر فنی مان مشخص شد، وضعیت بازیکنان بومی را بررسی کردیم و با اینکه وضعیت مالی تیم ما مشخص نبود، توانستیم تیمی استاندارد ببندیم. با این تفاصیل و در شرایطی بسیار سخت و بحرانی، در این پنج هفته تیم ما نتایج قابل قبولی گرفت که در همین جا از کادر فنی و بازیکنان و دوستان در حوزه مدیریتی تیم، صمیمانه تشکر می کنم و مطمئناً هرچه جلوتر برویم، شرایط بهتر خواهد شد.
با توجه به نحوه کسب امتیاز و گرفتن مجوزهای لازم در حوزه مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی نفت و وزارت نفت در خصوص مجوز مالی و اداری، می توان گفت برنامه امسال ما حفظ این سهمیه و آبروداری برای ورزش نفت گچساران، شهر گچساران، استان کهگیلویه و بویراحمد و مناطق نفت خیز جنوب خواهد بود؛ البته نیم نگاهی هم به صعود داریم. باید کم کم جلو برویم تا ببینیم چه پیش می آید.
ضمن تشکر از همه مسؤولان عزیز در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی نفت ایران، باید بگویم که واقعاً از نظر مالی و تهیه امکانات مالی در مضیقه هستیم و به سختی با مشکلات دست وپنجه نرم می کنیم. بخش عمده ای از مشکلات مالی تیم را به صورت شخصی حل کردم؛ البته باافتخار این کار را کردم، منتی هم بر کسی ندارم؛ اما تعیین تکلیف شرایط مالی تیم، پرداخت حقوق اعضای تیم، بخصوص تهیه امکانات فردی و تیمی برای اعضای تیم مثل تکمیل البسه بسیار مهم است که امیدوارم با توجه به روند خوبی که داریم، از حمایت مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و سایر مدیران وادارات شرکت، بهره مند شویم. ضمن اینکه امیدوارم هرچه زودتر شرایط مناسب تری فراهم شود که بتوانیم درخور شأن صنعت نفت، نتایج بهتری در لیگ دسته 2 فوتبال ایران بگیریم.
با توجه به برنامه ریزی که در ذهن داشتیم، کادر فنی را از سرمایه های منطقه گچساران و استان خوزستان انتخاب کردیم. بازیکنان هم از استعدادهای منطقه گچساران و استان کهگیلویه و بویراحمد و همچنین جوانان مستعد در استان و جوانان خوزستان و یکی دو بازیکن هم از سایر استان ها انتخاب و جذب شدند. واقعاً جا دارد از تک تک اعضای کادر، بازیکنان بسیار خوب، صبور و زحمتکش تیم تشکر کنم و امیدوارم هرچه زودتر بتوانم با رفع مشکلات این عزیزان و پرداخت بخشی از حقوقشان، زحمت و محبتشان را جبران کنیم.
در برنامه ای که سال ۸۸ برای فوتبال منطقه گچساران پیش بینی کرده بودم، می خواستیم آکادمی خیلی خوبی را راه اندازی کنیم که تقریباً آن زمان این کار را کردیم و محصول این آکادمی حدود۱۲ بازیکن در گروه های ملی و لیگ برتر ایران است. شاید اگر شرایط مناسبی فراهم بود و این برنامه را ادامه می دادیم، امروز مایکی از گروه های باارزش لیگ برتر در فوتبال ایران بودیم . می دانم که اگر در منطقه ما، کمی برنامه ریزی، همدلی و هم افزایی وجود داشته باشد، این امر مهم، دور از دسترس نخواهد بود. بنابراین هدف من پیشرفت فوتبال نفت و گاز گچساران و رسیدن به بالاترین سطح فوتبال ایران و معرفی بازیکنان بومی به تیم های ملی است، مثل رشید مظاهری که از این دیار به تیم ملی رسیده یا بازیکنان دیگر که در لیگ برتر بازی می کنند.
به صدا درآمدن سوت نخستین بازی تیم فوتبال نفت گچساران در لیگ دسته 2 باشگاه های کشور در سال ۱۳۸۸، حضور در مسابقات واترپلو باشگاه های آسیا در سال ۱۳۸۹، صعود به مرحله نیمه نهایی مسابقات هندبال باشگاه های آسیا، صعود تیم فوتبال نفت گچساران به رقابت های لیگ دسته اول باشگاه های کشور(جام آزادگان) در سال ۱۳۹۲ و حضور در فینال لیگ برتر هندبال بانوان باشگاه های کشور بهترین و شیرین ترین خاطره های ورزشی من محسوب می شود و متقابلاً سقوط تیم فوتبال نفت و گاز گچساران از لیگ دسته اول کشور به لیگ دسته 2 و سپس به لیگ دسته 3 و نابودی تیم های ورزشی نفت و گاز گچساران طی سال های اخیر ازجمله خاطرات تلخی هستند که کماکان مرا آزار می دهد.
هزینه در ورزش سود و صرفه است؛ هرچه در این سنگر هزینه شود به فرهنگ ما خدمت شده است. در پایان هم از زحمات و حمایت آقایان کاهکش، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران؛ صفرعلی رئیسی، مشاور مدیرعامل مناطق نفت خیز جنوب در امور تولید و سید ناصر حسینی، نماینده مردم شریف گچساران در مجلس شورای اسلامی نهایت تشکر و قدردانی را دارم و امیدوارم در ادامه راه نیز یاریگر ما باشند تا بتوانیم با اقتدار در مسیر دستیابی به اهدافمان گام برداریم.
گروهی از همکاران شركت ملي نفت ايران و ستاد وزارت نفت در تاريخ 18آذر امسال با هدف اهتمام به ورزش همگانی و با رعایت پروتکل های بهداشتی، به قله 3080 متری جهان نما از رشته کوه البرز در شهرستان کردکوی استان گلستان صعود کردند.
16 نفر از همکاران شرکت ملی نفت و ستاد با راهنمایی علی اکبر گودرزي ساعت 6 صبح حرکت خود را به سمت قله از لابه لای درختان جنگل این منطقه شروع کردند و بعد از 6 ساعت کوهپیمایی، به قله جهان نما رسیدند.
گفتنی است، منطقه جهان نما در ۸۵ کیلومتری گرگان و در جنوب شرقی شهرستان کردکوی، یکی از این مناطق حیرت انگیز است. جدا از منظره دیدنی و دید وسیعی که از بالای آن می توان به جنگل های پایین دست داشت، دلایل دیگری هم باعث می شود که عزم سفر به قله جهان نما را جزم کنیم. جنگل های جهان نما از نوع هیرکانی است که از قدیمی ترین جنگل های دنیا به شمار می رود؛ جنگل هایی که ایران در تلاش است آنها را به عنوان میراث جهانی به ثبت برساند.
اسامي شرکت کنندگان در این برنامه عبارتند از: فريدون ابوقداره، سيدمصطفي احمدي نسب، مجيد خسرواني، محمدعلی شيخلو، محمدجواد كريميان، منصور رحيم زادگان، منصوررشيدي، مصطفي حسيني عدل، حسين آقازاده، حسن حكيمي، محمدمسعود اصغري، مهدي قاسمي، تورج ايرجي، محسن حدادي، فرامرز فرجي و حسين باقرزاده (سرپرست گروه).
در مراسمی با حضور ورزشکاران و پیشکسوتان:
کارکنان و فرزندان مناطق نفت خیز جنوب، طی مراسمی با حضور ورزشکاران و پیشکسوتان ورزش خوزستان، بازگشایی اماکن ورزشی و آغاز دوباره فعالیت های ورزشی را جشن گرفتند. اماکن ورزشی مناطق نفت خیز جنوب نیز همانند بسیاری از فعالیت های دیگر، به دلیل شیوع بیماری کرونا، حدود دو سال تعطیل بود. منصور قنبرزاده، سرپرست اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت دراین باره اظهار داشت: بازگشایی اماکن ورزشی برای کارکنان مناطق نفت خیز جنوب و اعضای خانواده آنان، بویژه جوانان، پویایی، امید، حرکت و شادی دوباره است. سرپرست اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت گفت: بازگشایی این اماکن، برای من نیز به عنوان عضوی از خانواده ورزش وزارت نفت که تمامی اندیشه، ارتباطات و تلاشم را برای رفع موانع و مشکلات ورزشی به کار گرفته ام، نویدبخش، شادی آفرین و امیدوارکننده است. امیدوارم با برنامه ریزی، تدوین و اجرای طرح هایی که در اداره کل ورزش وزارت نفت در حال انجام است، شاهد افزایش نشاط و حفظ سلامت کارکنان و اعضای خانواده آنان باشیم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات