در زمينه توليد كمي و كيفي و افزايش ظرفيت چه برنامه هایی داريد؟

شركت پالايش نفت تهران، هيچگونه طرح افزايش ظرفيت ندارد؛ اما در خصوص ارتقای كيفي محصولات يكي از طرح هاي بزرگ پالايشگاه تهران كه در زمره پروژه های بزرگ (مگاپروژه) رده بندی مي شود، طرح تبديل ته مانده برج خلا، به محصولات باارزش تر است.  این طرح، علاوه بر افزايش حاشيه سود پالايشگاه تهران، تاثير بسزايي بر كاهش آلودگي سوخت هاي فسيلي با گوگرد بالا دارد و مي توان گفت كه اين طرح، يكي از پروژه های پالايشگاه با رويكرد زیست محیطی است و از سوي ديگر موجب توليد محصولات با ارزش بالاتري مي شود. مطالعات اوليه این طرح  با شركت ژاپني JGC در سال 1394 (با خوراك مخلوط 40 درصد Atmospheric Residue و 60 درصد Vacuum Residue) آغاز شد.  لازم به ذكر است، از آنجا که از ابتداي سال 2020 و بر اساس دستورعمل سازمان بين المللي  دريانوردي (IMO)،  فروش نفت كوره با گوگرد بيشتر از 0.5درصد وزني به كشتي ها برای سوخت مصرفي ممنوع شد و با توجه به كاهش قيمت جهاني نفت كوره با گوگرد بالا ( HSFO)، ضرورت اجراي طرح مذكور به عنوان يكي از اولويت هاي اصلي پالايشگاه، بيش از پيش شده است. بر اين اساس، پس از تغيير خوراك به 100 درصد Vacuum Residue، مطالعات و اخذ مجوزهاي مورد نياز با سرعت از طريق شركت هاي داخلي و خارجي در حال انجام است و طبق برنامه، پیش بینی مي شود که این طرح تا پايان سال 1406 به بهره برداری برسد.

 چه برنامه هایی براي بهبود شرايط كاركنان پالايشگاه داريد؟

از مهم ترین اقدامات براي بهبود شرايط كاركنان، می توان به افزايش حقوق كاركنان قرارداد مستقيم و پيمانكار از ابتداي اسفند سال گذشته (20درصد فوق العاده محروميت زندگي و 10درصد فوق العاده كارگاهي)، افزايش حق خصوصی سازی كاركنان رسمي از ابتداي سال 1400، اعمال يك مقطع تحصيلي بالاتر (حدود 15 درصد پايه حقوق) براي 100 نفر از رزمندگان داوطلب و غيرداوطلب شركت، جايگزين کردن نرم افزار و سخت افزار سيستم تردد كاركنان با استقرار تجهيزات روزآمد تشخيص چهره، تلاش در برقراري تعادل كار و زندگي كاركنان با كاهش ساعات حضور ايشان بعد از وقت موظف اداري (اضافه کاری) در شركت و پرداخت مبلغ جبراني به تناسب كاركرد به ايشان در قبال آن، پرداخت پاداش های انگيزشي به كاركنان در خصوص کسب موفقیت های سازماني و مناسبت هاي ملي و مذهبي، به کارگیری وسايل ورزشي به روز و پيشرفته در سالن های ورزشي شركت و... اشاره کرد. علاوه بر آن، تنوع بخشی در شیوه های آموزشي و يادگيري، با توجه به شيوع بيماري كرونا، نظير برگزاري وبينارها، طرح های کتابخوانی، توليد محتواي آموزشي آفلاين و برقراری سامانه آزمون های غیرحضوری و ايجاد تعاملات دوسویه آموزشي آنلاين با شركت ملي پالايش و پخش و شرکت های تابعه آن در برگزاري دوره هاي آموزشي آنلاين مشترك براي توانمندسازی كاركنان نیز در ادامه اقدامات این شرکت در دوران اپیدمی ویروس کرونا برشمرده می شود. همچنين با هدف بهبود شرايط كاركنان شركت، بررسي و آسیب شناسی نظام حقوق، دستمزد و فرايند طبقه بندی مشاغل كاركنان پيمانكار و قرارداد مستقيم در دستور كار است تا در صورت نياز، نسبت به بهبود و اصلاح آن اقدام شود. ضمن اینکه با توجه به سیاست های كلان دولت، تخصيص زمين مناسب به ساخت منازل براي كاركنان شركت در قالب تعاوني به منظور رفاه حال كاركنان در دستور كار شركت است.

 در زمينه خودكفايي و حمايت از ساخت داخل بفرماييد كه تاکنون چه اقداماتي صورت گرفته و چه برنامه هایی در دست اقدام است؟

تامين تجهيزات حياتي و قطعات يدكي آنها با توجه به شرايط فعلي كشور و وجود تحريم هاي ظالمانه در عرصه هاي مالي و صنعتي، امري حساس در استمرار توليد و ارتقای كيفيت محصولات در پالايشگاه است. براساس تجارب پيشين و موجود، هرگاه تدابير مديريتي و پشتكار نيروهاي فني و متخصص، اراده به قطع وابستگي و نيل به مرزهاي دانش و فناوري داشتند، ثمرات و نتايج برجسته اي به دست آمده است. انگيزه هاي سرشار، ذهن خلاق، فكر طراح و تجارب متراكم بومي، همواره در گذار صنعت داخلي از فراز و نشیب های گوناگون و موانع پيش رو، منجر به ظهور ايده ها و توليد محصولات كاملاً بومي شده است، از این رو اتكا به توانمندي سازندگان داخلي و بهره گيري از امكانات ساخت داخل مي تواند كشور را از اين كارزار به سلامت به سرمنزل شكوفايي و آباداني برساند. شركت پالايش نفت تهران همچنین برای دستیابی به مقاصد خود در خودكفايي و مقاومت در مقابل تكانه هاي حاصل از تحريم هاي ظالمانه دشمن و شتاب بخشيدن به ساخت داخل تجهيزات استراتژيك پالايشي، از چند سال قبل، حمايت از ساخت داخل را در دستور كار خود قرار داده كه از دستاوردهاي آن مي توان به توليد داخلي انواع مواد شيميايي و كاتاليست ها، قطعات و تجهيزات ثابت و دوار از جمله روتور توربين ها، لوازم يدكي تلمبه هاي مهم و حياتي( High speedو...)، كولرهاي هوايي، انواع ميترها، قطعات كوره ها و ظروف، كمپرسورها، ميكسر مخازن و... نام برد؛ به طوری که طي سه سال گذشته، حدود یکهزار و 220 قلم به تعداد 98هزار و 550قطعه لوازم يدكي، 157 قلم به مقدار حدود یکهزار و 500 تن انواع مواد شيميايي و كاتاليست و 926 قلم به تيراژ بيش از یک میلیون و 800 هزار عدد از اقلام عمومي از توليدات سازندگان داخلي تامين شده است. از ديگر اقدامات انجام شده شركت پالايش نفت تهران، ايجاد و عملياتي کردن ساختار سازماني امور مهندسي و ساخت داخل بوده كه تهيه اسكوپ مهندسي و بازرسي، بررسي پيشنهادات فني و گواهينامه هاي متريالي، تهيه نقشه ساخت و مدل هاي سه بعدي از قطعات پيچيده برای ارائه به سازندگان به منظور توليدات آتي، بخشي از حوزه فعاليت هاي امور مذكور است كه در دهه فجر سال گذشته، نمايشگاه «دستاورهاي ساخت داخل» در شركت پالايش نفت تهران برگزار شد و گوشه هایی از اقدامات این بخش در معرض ديد همكاران و سازندگان داخلي قرار گرفت. ساخت نمايشگاه دائمي قطعات يدكي برای نمايش و ارائه محصولات داخلي كه براي اولين بار توليد شده اند و شناسايي، بازديد، ارزيابي و رتبه بندی بيش از 260 شركت تولیدکننده داخلي در زمینه های مختلف مورد نياز تجهيزات پالايشگاهي از ديگر خدمات بارز امور مهندسي و ساخت داخل اين شركت است. از برنامه هاي آتي شركت پالايش نفت تهران، توليد قطعات و تجهيزات برقي، ابزار دقيق، قطعات High Tech و قسمت هاي داغ (section Hot) توربين هاي گازي، انواع مواد شيميايي و... است كه به منظور حصول به شرايط ايده ال، درصدد تكميل و چابك سازي چارت سازماني اين واحد بوده ایم، به نحوي كه بتوان به توليد نقشه ساخت در پالايشگاه، تعيين مشخصات متريال قطعات و همچنين جهت گيري به منظور تسريع در سفارشات برق، ابزار دقيق و مواد شيميايي اقدام کرد. به يقين اين مهم در شرايط وجود تحريم هاي ظالمانه و موانع تحميلي دشمنان قسم خورده، صرفا با تكيه بر تلاش و همت ستودني تلاشگران خستگی ناپذیر داخلي رقم خورده است. انتظار مي رود تداوم اين واقعيت، بشارت دهنده رونق اقتصادي و رشد و بالندگي صنعتي در مسير تقويت عزت و اعتمادبه نفس ملي و قطع وابستگي به بيگانگان باشد.

 در خصوص موضوعات محيط زيستي بفرمایید که چه برنامه ها و اقداماتي انجام داده اید و چه دستاوردهايي حاصل شده است؟

نصب آنالايزر روي دودكش 9 كوره پالايشگاه به منظور پايش پارامترهاي آلايندگي، انجام پايش هاي محيط زيستي در قالب طرح خوداظهاري سنجش خروجي دودکش ها، هواي محيطي، صوت محيط زيستي، خاك، آب زیرزمینی و خروجي تصفیه خانه پساب، مدیریت کارگروه عالی، اصلی و فنی کنترل و پاکسازی آلودگی آب زیرزمینی در منطقه تاسیسات صنعتی صورت گرفته است. استحصال مواد نفتي از چاه های به منظور پاكسازي آب زیرزمینی و استفاده از خدمات مشاوره دانشگاهي برای پايش پلوم آلودگي، پایش آلودگی آب زیرزمینی با حفاری 60 حلقه چاه گمانه اکتشافی در منطقه حدود 36كيلومتر، نصب ايستگاه سنجش هواي محيطي و تاسيسات هواشناسي در باقرشهر، تهيه گزارش هاي آماري محيط زيستي فصلي و سالانه مطابق دستورعمل هاي ابلاغي برای ارسال به مديريت اچ اس ای ستاد پالايش و پخش، وزارت نفت و سازمان حفاظت محیط زیست، به روزآوری جنبه هاي محيط زيستي واحد هاي عملياتي و ستادي مطابق با تغييرات ISO 14001:2015، انجام ارزيابي چرخه عمر محصولات، برگزاري دوره های آموزشي محيط زيستي به صورت وبينار با هدف افزايش سطح دانش همكاران، ممیزی های دوره ای از واحدهاي عملياتي و پيگيري مغایرت های زیست محیطی، همكاري با اچ اس ای وزارت نفت در تهيه استانداردهای IPS، به روزرسانی مديريت پسماندهاي شركت با اتصال به سامانه IRANEMP سازمان حفاظت محیط زیست، تهيه الزامات محیط زیست مربوط به پروژه ها و دستور كارهاي شركت، تهيه الزامات محیط زیست مربوط به خريدها و تهيه مواد مصرفي پالايشگاه و شناسايي ريسك هاي محيط زيستي با نرم افزار PHA PRO را نیز مي توان از اهم اقدامات زیست محیطی شركت پالايش نفت تهران از ابتداي سال 1399 تا 6 ماه اول سال جاري برشمرد.

  چه برنامه های توسعه ای طي شش ماهه نخست امسال داشته اید و تا پايان سال چه برنامه هايي در دست اقدام داريد؟

ساخت واحد جدید CCR و واحدهاي كاهش بنزن از بنزين توليدي پالايشگاه و اتان زدايي از گاز مايع، طرح جايگزيني برق واحدهاي قديمي پالايشگاه از توربین های بخاري (STG) به توربین های گازي (GTG+HRSG) با برق پشتيبان، احداث واحد توليد حلال نرمال هگزان و پروژه تصفيه آب، مهم ترین برنامه های شركت پالايش نفت تهران در سال جاري هستند.

 در خصوص افزايش بهره وری و كاهش مصرف حامل های انرژي چه برنامه ها و اقداماتي را انجام داده اید و چه دستاوردهايي حاصل شده است؟

مهم ترین اقدامات انجام شده شركت پالايش نفت تهران در خصوص افزايش بهره وری و كاهش مصرف حامل هاي انرژي عبارتند از:

جايگزيني برق واحدهاي كنترل يك شمالي از توربين هاي بخاري (STG) به توربين هاي گازي (GTG+HRSG)

در نظر گرفتن تمهيدات لازم برای تسريع در انجام پروژه «پروژه جايگزيني برق واحدهاي قديمي پالايشگاه از توربين هاي بخاري(STG) به توربین های گازي (GTG+HRSG) با برق پشتيبان شهر».

پياده سازي سيستم مديريت انرژي بر اساس ويرايش جديد ISO 50001:2018  از سوی کارکنان شركت.

حذف كامل سوخت مايع سبك و سنگين مصرفي شركت از طريق جايگزيني با سوخت گاز طبيعي.

تشكيل جلسات كارگروه عالي مديريت انرژي به منظور پايش مداوم عملكرد انرژي شركت، پيگيري و بررسي پروژه هاي بهینه سازی انرژي، بررسي هزينه هاي انرژي و سود ناخالص شركت، پايش مداوم سوخت مايع مصرفي  با هدف استفاده حداكثري از سوخت گازي و حذف سوخت مايع و... .

ارتقای داشبورد عمليات روزانه و پايش مداوم و روزانه شاخص كليدي عملكرد انرژي در سطح كلان پالايشگاه و در سطح واحدهاي عملياتي.

ايجاد مشوق هاي انگيزشي براي بهينه سازي مصرف انرژي در واحدهاي عملياتي و معرفي و تشويق واحدهاي عملياتي برتر در حوزه انرژي به صورت ماهانه.

ترجمه كتابچه استاندارد ISO 50004:2020 با موضوع «راهنماي اجرا، نگهداري و بهبود سيستم مديريت انرژي ISO 50001:2018» همسو با اهداف مسؤوليت اجتماعي شركت.

بهينه سازي مصرف انرژي واحدهاي عملياتي با پايش روزانه شاخص هاي انرژي تدوين شده در سطح كلان شركت و سطح واحدهاي عملياتي.

رفع نواقص مربوط به عایق کاری، مديريت تله های بخار و رفع نشتي هاي بخار.

انجام كاليبراسيون دوره اي و منظم تجهيزات ابزار دقيق مرتبط با انرژي.

پايش مداوم كوره ها، ديگ هاي بخار و ساير تجهيزات انرژي بر بارز.

برنامه ريزي و انجام مميزي هاي فني و سيستمي مديريت انرژي.

 در پایان اگر نکته ای باقیمانده، بفرمایید.

مهم ترین دستاوردهای حاصل شده در زمینه حامل های انرژی عبارتند از: حذف كامل سوخت مايع سبك و سنگين مصرفي شركت از طريق جايگزيني با سوخت گاز طبيعي، كاهش انتشار آلاينده Co2 به ميزان 50هزار تن در سال، كاهش انتشار آلاينده So2 به ميزان 2هزار و 500 تن در سال، بهبود عملكرد انرژي شركت به ميزان 1.1درصد، صرفه جويي ناشي از بهينه سازي مصرف انرژي به ميزان 3 هزار و 714ميليارد ريال در سال و كاهش هزينه هاي اجتماعي به ميزان یکهزار و 20 ميليارد ريال در سال.