برخورداری از گاز در آذربایجان غربی به 74 درصد می رسد
تعیین موجودی انتشار گازهای گلخانه ای در صنعت نفت
دروازه عملیات استخراج از مخازن کجاست؟
طراحی جدید خودروهای 194 ایده ای برای مهار فوری حوادث
شبکه انتقال گاز ایران، جوان است
سوت قطار توسعه در هزار توی سرزمین های شمالی
توسعه فناوری و تجاری سازی یافته های پژوهشی، موانع و راهکارها
از کاخ داری تا نگهداشت ساختمان
برتری سرمایه انسانی بر منابع انسانی
در سفر وزير نفت به استان کهگيلويه و بويراحمدچه گذشت:
توسعه نفتي در ديار آريو برزن
زنگنه: وضع معيشت کارکنان مدت موقت صنعت نفت بهبود مي يابد
مشعل مقصد سفر اخير بيژن زنگنه، کهگيلويه و بويراحمد بود که حضورش با اخبار نويدبخشي براي صنعت نفت، کارکنان و همچنين اقتصاد کشور همراه بود. زنگنه در اين سفر اگر چه گفت که جريان اقتصادي کشور به سمت خوبي پيش مي رود؛ اما اين نکته را هم يادآوري کرد که اگر چرخ صنعت نفت بچرخد، کشورهم مي تواند خوب کار کند و اگر خداي ناکرده صنعت نفت آسيب ببيند، کشور هم آسيب خواهد ديد. وزير اين خبر خوش درباره وضع کارکنان قرارداد مدت موقت صنعت نفت را بار ديگر در اين سفر يادآوري کرد که همان طور که قول داده ام، از ابتداي ارديبهشت ماه 97 تغييراتي را براي بهبود وضع معيشتي کارکنان مدت موقت خواهيم داشت. موضوع اشتغال هم مثل هميشه از دغدغه ها و اولويت هاي زنگنه بود و در اين باره گفت: در کشور با جمعيتي جوان، تحصيلکرده دانشگاهي و جوياي کار روبه رو هستيم و بايد بپذيريم که با استخدام در دولت، مشکل بيکاري حل نخواهد شد.توصيه ما اين است که استخدام ها بايد داراي ضابطه و قاعده خاص باشند. جذب نيرو بايد به گونه اي باشد که مردم احساس نکنند به دليل بي عدالتي، نتوانسته اند درجايي مشغول به کار شوند. وزير نفت که براي شرکت در نشست شوراي اداري، بررسي و بازديد از ميدان ها و تأسيسات نفتي گچساران، بررسي پتروشيمي هاي بويراحمد، گچساران و دهدشت و نيز ديدار با کارکنان و مديران حوزه وزارت نفت به کهگيلويه و بويراحمد سفر کرده بود، با استقبال استاندار کهگيلويه و بويراحمد، نماينده بويراحمد و دنا و همچنين نماينده گچساران و باشت در مجلس شوراي اسلامي وارد ياسوج شد. وي از فرودگاه ياسوج، به گلزار شهدا رفت و پس از اداي احترام به مقام شامخ شهيدان با حضور در دفتر نماينده ولي فقيه در کهگيلويه و بويراحمد، با آيت الله ملک حسيني ديدار کرد. گزارش کامل اين سفر در ادامه مي آيد:
خوراک پتروشيمي دهدشت بزودي تامين مي شود
بيژن زنگنه روز پنجشنبه، 19 بهمن ماه در جريان سفر به استان کهگيلويه و بويراحمد در ديدار با آيت الله سيد شرف الدين ملک حسيني، نماينده ولي فقيه در استان کهگيلويه و بويراحمد در ياسوج اظهار کرد: استان کهگيلويه و بويراحمد از نظر منطقه اي، جايگاه خوبي دارد. وزير نفت از اختصاص يک ميليارد دلار به طرح احداث پتروشيمي دهدشت خبرداد و اعلام کرد: خوراک اين مجتمع پتروشيمي بزودي تأمين مي شود. وي افزود: سال 63 که وزير جهاد بودم، نخستين بار به اين استان آمدم، اما وضع منطقه نسبت به گذشته بسيار فرق کرده است. وزير نفت تصريح کرد: استان کهگيلويه و بويراحمد، پل ارتباطي ميان استان هاي شمالي و جنوبي به شمار مي رود، بنابراين از نظر گردشگري داراي موقعيت بسيار مهمي است و ارتقاي آن در اقتصاد ملي، نقش مهمي ايفا خواهد کرد. زنگنه با اشاره به احداث چند مجتمع پتروشيمي در استان کهگيلويه و بويراحمد گفت: شهرستان گچساران در صنعت نفت 80 تا 90 سال سابقه دارد. هم اکنون پروژه احداث پتروشيمي اين شهرستان با 50 درصد پيشرفت همراه بوده و تاکنون يک ميليارد دلار در اين طرح هزينه شده است. وي همچنين از اختصاص يک ميليارد دلار براي ساخت پتروشيمي دهدشت خبرداد و اعلام کرد که بزودي خوراک آن تأمين مي شود. وزير نفت ادامه داد: سرمايه گذاري پتروشيمي بويراحمد، يک ميليارد دلار است و با افتتاح آن تحول چشمگيري در مرکز استان رخ خواهد داد. مجوزهاي ساخت اين پتروشيمي صادر شده است. زنگنه موضوع بومي گرايي را مشکلي بزرگ براي صنعت نفت دانست و گفت: بخشي نگري و دامن زدن به جذب نيروهاي بومي منطقه اي در مناطق نفت خيز، به يک معضل تبديل شده و به همين دليل آزمون استخدامي وزارت نفت تا اطلاع بعدي لغو شده است. وي افزود: ديوان عدالت اداري تأکيد دارد که بخشي نگري و بومي گزيني يک نوع تبعيض است و بايد اين معضل برطرف شود. وزير نفت ادامه داد: ابتدا بايد به دنبال رفع مشکلات نيروهاي خود باشيم و وضع حقوق و مزاياي آنها را درست کنيم و سپس به سراغ ديگر نيروها برويم. وزير نفت اعلام کرد: طرح گازرساني به شهرهاي قلعه رئيسي و ديشموک از توابع اين شهرستان 35 درصد پيشرفت فيزيکي دارد. در اين طرح 2 شهر قلعه رئيسي و 108 روستا در اين 2 بخش گازرساني مي شوند. زنگنه عنوان کرد: با اجراي اين طرح به 732 خانوار در شهر قلعه رئيسي و 978 خانوار در ديشموک گازرساني مي شود.
بهبود وضع معيشت کارکنان قرارداد مدت موقت
بيژن زنگنه در سفر خود با حضور در شوراي اداري گچساران اظهار کرد: شهرستان گچساران، يکي از کانون هاي اصلي توليد نفت ايران به شمار مي آيد. وزير نفت گفت: همان طور که قول داده ام، از ابتداي ارديبهشت ماه 97 تغييراتي را براي بهبود وضع معيشتي کارکنان قرارداد مدت موقت خواهيم داشت. وزير نفت موضوع اشتغال را از دغدغه هاي اصلي کشور دانست و توصيه کرد استخدام ها بايد داراي ضابطه و قاعده خاص باشند تا مردم احساس نکنند به دليل بي عدالتي نتوانسته اند درجايي مشغول به کار شوند. وزير نفت با بيان اين که مهم اين نيست که ما درست عمل مي کنيم يا نه، مهم اين است که مردم چه نتيجه اي از کارمان مي گيرند، گفت: براي ايجاد اشتغال و برطرف شدن معضل بيکاري بايد سرمايه گذاري شود. زنگنه ادامه داد: هم اکنون پنج مجتمع عظيم پتروشيمي در گچساران درحال احداث است. وي با اشاره به اين که به جز استان هاي بوشهر و خوزستان، هيچ استاني اين تعداد واحد پتروشيمي ندارد، عنوان کرد: هر کدام از واحد هاي پتروشيمي پس از راه اندازي سبب اشتغالزايي براي هزار تا دو هزار نفر از ساکنان استان کهگيلويه و بويراحمد خواهد شد. زنگنه ادامه داد: نوسازي تاسيسات صنعت نفت در گچساران و ديگر مناطق نفتي ايران ضروري است؛ زيرا تاسيسات مستهلک و خطوط لوله فرسوده، روزانه مشکلاتي ايجاد مي کند. وزير نفت با تاکيد بر لزوم نوسازي تاسيسات نفتي گچساران يادآور شد: براي نوسازي تاسيسات نفتي بيش از 10 ميليارد دلار سرمايه نياز داريم و هم اکنون بخشي از درآمد هاي نفتي صرف هزينه تعميرات خطوط لوله مي شود. زنگنه اظهار کرد: صنعت نفت به دنبال اجراي طرح هايي است تا بتواند از محل آن، به شهرهاي نفتي که پروژه در آن قرار دارد، کمک کند. وي در ادامه با اشاره به طرح هاي گازرساني روستايي گفت: با مجوز مجلس شوراي اسلامي، مصوبه شوراي اقتصاد و هماهنگي سازمان برنامه و بودجه و با صرفه جويي در سوخت مايع، پروژه هاي گازرساني را اجرا کرديم.
طرح هايي براي ايجاد اشتغال بدون استفاده از بودجه دولت
وزير نفت اظهار کرد: هم اکنون حدود 11 هزار روستا گازرساني شده اند و همه تجهيزات مورد نياز براي اجراي طرح هاي گازرساني داخلي بوده و با اين کار اشتغالزايي خوبي انجام شده است. وزير نفت گفت: شهرستان گچساران استعداد بالايي براي توسعه نفتي دارد. طرح 5/5 ميليارد دلاري براي نگهداشت و افزايش برداشت از ميدان هاي در حال توليد در آينده نزديک تصويب خواهد شد و اگر تصويب شود، کار جديد و خوبي براي افزايش توليد نفت و جلوگيري از افت توليد است. زنگنه با بيان اين که با تصويب اين طرح، انتظار مي رود ميليون ها دلار سرمايه در اين منطقه جذب شود، گفت: هدف اصلي ما پس از توليد نفت، ايجاد امنيت و اشتغال است. وي در ادامه با اشاره به خدمات مسئوليت هاي اجتماعي نفت تصريح کرد: در بخش مسئوليت اجتماعي، فعاليت هاي فرهنگي، ورزشي و خدمات بهداشتي تنها براي اين منطقه 250 ميليارد تومان هزينه شده است.
اثر اشتغالزايي توسعه پتروشيمي بيشتر از نفت است
وزير نفت افزود: اگر چرخ صنعت نفت بچرخد، کشورهم مي تواند خوب کار کند و اگر خداي ناکرده صنعت نفت آسيب ببيند، کشور هم آسيب خواهد ديد. وي افزود: مشکلات زيادي در صنعت نفت داريم و اين مشکلات با تلاش، همياري و همدلي حل خواهند شد. زنگنه ادامه داد: گچساران به زودي افزون بر حوزه نفت، يکي از قطب هاي پتروشيمي آينده کشور خواهد شد و آنچه که امروز از آن سخن مي گوييم، توليد بيش از يک ميليون تن محصول نهايي پتروشيمي در آينده خواهد بود و اين تحول عظيم به معناي ايجاد چند هزار ميليارد تومان در اين شهرستان است. وي گفت: بدون شک اثر اشتغالزايي بهره برداري از مجتمع هاي پتروشيمي، بيشتر از نفت خواهد بود.
جريان اقتصادي کشور به سمت خوبي پيش مي رود
همچنين بيژن زنگنه در اين سفر با حضور در نشست شوراي اداري استان کهگيلويه و بويراحمد اظهار کرد: بيش از 250 ميليارد تومان در اين منطقه از سوي وزارت نفت، خرج طرح هايي غير از طرح هاي نفتي شده و اين روند ادامه مي يابد. وزير نفت با بيان اين که جريان اقتصادي کشور به سمت خوبي پيش مي رود، گفت: مسيري که مي رويم، درست است؛ زيرا تورم را کنترل کرده است و به دنبال جلب سرمايه گذار خارجي هستيم. وي افزود: اين طرح ها در زمينه هاي مختلف ورزشي، فرهنگي و ساخت جاده و راه بوده است؛ در پروژه هاي گازرساني روستايي هم اکنون استان هايي مانند کهگيلويه و بويراحمد از ميانگين کشوري بالاتر بوده و دليلش اين بوده است که به جنگل ها آسيبي نرسد.
کارشکني براي جلوگيري از پيشرفت ايران
زنگنه با اشاره به کارشکني هاي برخي کشورهاي منطقه گفت: ما امروز مشکلات زيادي در منطقه داريم و تعدادي کشورها هستند که براي جلوگيري از پيشرفت ايران بسيار تلاش مي کنند. وي در اين باره افزود: زماني که يادداشت تفاهمي با شرکتي بين المللي امضا مي کنيم، بعضي ها آنها را فرا مي خوانند و مي گويند چرا با آنها تفاهمنامه امضا کرده ايد و ديگر با شما کار نمي کنيم و اگر خواهان کار با ما هستيد، با ايران همکاري نکنيد. وزير نفت ادامه داد: اين کار صحيحي نيست و در بين همسايه ها بد است و نمي خواهم نام ببرم؛ البته اين اقدام ها غير از توطئه آمريکايي ها و صهيونيست هاست، اما يک مسلمان نبايد با مسلمان ديگر اين کار را بکند. زنگنه افزود: ما مشکلاتي داريم، اما جريان اقتصادي به سمت خوبي پيش مي رود. وي ادامه داد: از آنجا که در دولت هاي مختلف بوده ام، وضع سال 84 را بخوبي مي دانم و آمار مي گويد وضع اقتصادي ما در نيمه سال 84 از نظر توليد، بيکاري و جذب سرمايه استثنا بود، اما همان موقع هم عده اي مي گفتند پول نفت کجا رفت و چرا سر سفره مردم نيامد؟ وزير نفت گفت: اکنون بروند همه فيلم هاي آن روزها را بگذارند و ببينند که چه مي گفتند. در حالي که اوضاع خوب پيش مي رفت، وضع رشد اقتصادي خوب و تورم کنترل شده بود و انسجام مديريتي داشتيم و سلامت در سيستم وجود داشت، اما اتفاق هايي افتاد و شرايط به هم ريخت. من غبطه آن روزها را مي خورم.
کشورداري با شعار و احساسات نمي شود
زنگنه با بيان اين که کشورداري با شعار و احساسات نمي شود، تصريح کرد: اگر با احساسات جلو برويم، به فقر مردم منجر مي شود. برخي اوقات بايد کار سخت را براي بقاي خوب انجام داد و اکنون با وجود مشکلات موجود و ايراد هايي که به دولت مي گيرند و من هم بسياري از آنها را وارد مي دانم، مسيري که مي رويم، درست است؛ زيرا تورم کنترل شده است و به دنبال جلب سرمايه گذار خارجي هستيم. وي افزود: اگر تاسيسات ما نوسازي شود، کار انجام مي شود و سرمايه گذاري بالا مي رود و با وجود اين که طرح ها 5 تا 6 ميليارد دلار پول مي خواهد، بايد از بخش خصوصي استفاده کنيم و بخشي را از خارج بگيريم؛ چون اگر از خارج سرمايه گذار بگيريم، امنيت هم تأمين مي شود. وزير نفت تصريح کرد: اگر بخش پتروشيمي نبود، تحريم ها قابل تحمل نبود. هم اکنون بزرگترين قلم صادراتي غير نفتي ما محصولات پتروشيمي است.
همکاري با ديگران در عين ابتکار داخلي
زنگنه اعلام کرد: ارزش مجموع توليدات ما در صنعت پتروشيمي به 20 ميليارد دلار رسيده است، در حالي که در دوره دولت اصلاحات، ارزش توليد پتروشيمي ما يک ميليارد دلار بود. وي افزود: بايد با ديگران همکاري و در عين حال ابتکار داخلي داشته باشيم. همچنان که در گازرساني روستايي، مجلس شوراي اسلامي به ما اجازه داد از محل صرفه جويي در مصرف فرآورده ها (بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93) با پول آن گازرساني روستايي شود. وزير نفت تصريح کرد: تاکنون با استفاده از بند (ق) در اين زمينه 10 هزار ميليارد تومان هزينه شده که يک ريال آن از بودجه عمومي کشور نبوده است؛ در غير اين صورت اين پول تا 50 سال آينده هم در نمي آمد.
هميشه عده اي مي گويند پول نفت چه شد؟
وي با بيان اين که همه تجهيزات و لوازم گازرساني روستايي ساخت داخل بوده است، گفت: هميشه عده اي مي گويند پول نفت چه شد که حرف هاي سال 84 دوباره تکرار مي شود. وزير نفت گفت: با پيشرفت و تکميل طرح هاي در حال اجرا، استان کهگيلويه و بويراحمد از فارس هم صنعتي تر مي شود. وي افزود: نمايندگان مردم استان کهگيلويه و بويراحمد در مجلس شوراي اسلامي، به دنبال طرح ها و پروژه هاي نفتي در اين استان هستند و اکنون کار پروژه پتروشيمي گچساران در حال اجراست. زنگنه گفت: براي اتيلن توليدي که سال 98 در استان شما توليد خواهد شد، بايد فکري کرده و آن را به وسيله يک خط لوله انتقال اتيلن به جاي ديگري منتقل کنيم. وي تصريح کرد: طرح هاي پلي اتيلن دهدشت و گچساران اجرا که مي شود، داراي ارزش افزوده خوبي هستند و زنجيره را تکميل مي کنند و در واحد جي جي پي دنا، 100 کارخانه مي تواند در بخش پايين دست و صنايع تکميلي فعاليت کند.
کهگيلويه و بويراحمد از استان فارس صنعتي تر مي شود
زنگنه با بيان اين که با اين پروژه ها استان شما، استاني صنعتي مي شود و از استان فارس هم پيش خواهيد افتاد، افزود: الان استان خوزستان و شهر عسلويه را که کنار بگذاريم، بيشترين پتروشيمي ها را در کرمانشاه و اينجا خواهيم داشت و استان شما 6 پتروشيمي مادر خواهد داشت. وي ادامه داد: تاجگردون، نماينده مردم گچساران موضوع استفاده از گازهاي همراه نفت را پيگيري مي کند؛ هر چند که اين گازها همان دلار سبز است و از گاز طبيعي داخل لوله ارزش بيشتري دارد و مي تواند خوراک پتروشيمي شود، اما به سرمايه گذار نياز دارد.
حفاظت از محيط زيست بايد در پروژه ها لحاظ شود
وزير نفت گفت: من به آينده کهگيلويه و بويراحمد اميدوارهستم. زنگنه افزود: اگر اين کارها انجام شود، براي ده ها هزار نفر شغل ايجاد مي شود، در حالي که همه به دنبال کار دولتي هستند و اگر پروژه ها راه بيفتد، از هر پتروشيمي هزار شغل ايجاد مي شود، در حالي که در مجتمع هاي پتروشيمي در حال فعاليت منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جنوبي 7 تا 8 هزار نفر اشتغال ايجاد شده است.
پرهيز از خام فروشي، دستور کار جدي صنعت نفت
بيژن زنگنه همچنين در برنامه زنده تلويزيوني در شبکه استاني دنا گفت: با راه اندازي 6 واحد پتروشيمي بزرگ در حال احداث در کهگيلويه و بويراحمد، اين استان به يک از قطب صنعتي و پتروشيمي کشور بدل مي شود. او گفت: پرهيز از خام فروشي، به صورت جدي در دستور کار صنعت نفت قرار دارد. زنگنه افزود: هم اکنون در شرکت نفت گچساران در استان کهگيلويه و بويراحمد 630 هزار بشکه نفت، يک ميليارد و 200 ميليون فوت مکعب گاز خشک و 35 هزار بشکه مايعات گازي به صورت نفتا روزانه توليد مي شود. وزير نفت تصريح کرد: پتروشيمي بويراحمد با سرمايه گذاري افزون بر 5/1 ميليارد دلار هم اکنون در حال پيگيري مجوزهاي زيست محيطي و صنعتي است. زنگنه گفت: مجتمع پتوشيمي بويراحمد، يکي از مهم ترين واحدهاي پتروشيمي کشور است که مي تواند زمينه ساخت صدها کارخانه را در زيرمجموعه خود فراهم کند. وزير نفت با بيان اين که خوراک مجتمع پتروشيمي بويراحمد ازسوي وزارت نفت تأمين خواهد شد، گفت: سرمايه گذار پتروشيمي بويراحمد بايد حدود 25 درصد سرمايه گذاري مورد نياز اين طرح را تأمين و با تلاش بيشتري اين مهم را پيگيري کند. زنگنه با تاکيد بر اين که با راه اندازي پتروشيمي بويراحمد، چند هزار شغل در اين استان ايجاد خواهد شد، تصريح کرد: گچساران يکي از قطب هاي نفتي ايران است که با احداث 2 پتروشيمي در حال ساخت کنوني، به قطب پتروشيمي کشور تبديل مي شود. وي افزود: واحد پتروشيمي تبديل اتان به اتيلن گچساران با 50 درصد پيشرفت فيزيکي در حال اجراست. وزير نفت با بيان اين که پرهيز از خام فروشي به صورت جدي در دستور کار صنعت نفت قرار دارد، گفت: هم اينک واحد پلي اتيلن دهدشت در حال ساخت است که با راه اندازي آن، توليدات پتروشيمي گچساران را به پلي اتيلن تبديل مي کند. زنگنه تصريح کرد: پتروشيمي هاي در حال ساخت اين استان به صورت زنجيره اي، نيازهاي مواد اوليه يکديگر را تأمين مي کنند که همين امر سبب شکوفايي اقتصادي اين استان خواهد شد. وزير نفت اعلام کرد: هم اينک بيش از 80 درصد جمعيت روستايي اين استان از نعمت گاز برخوردار شده اند. زنگنه با بيان اين که براي ايجاد مجتمع تفريحي نفت در کهگيلويه و بويراحمد، زميني به مساحت 90 هکتار در اختيار وزارت نفت قرار گرفته است، گفت: اين مجتمع براي کارکنان شرکت نفت و مردم اين استان در نظر گرفته شده است.
با راه اندازي واحد تقطير فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس محقق شد
افزوده شدن 12 ميليون ليتر بنزين يورو 5 به چرخه توزيع سوخت
معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در مراسم راه اندازي واحد تقطير فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس گفت: با راه اندازي اين واحد، تا پايان امسال 12 ميليون ليتر بنزين يورو 5 و 4 ميليون ليتر گازوييل يورو 5 به چرخه توزيع سوخت کشور افزوده مي شود. عليرضا صادق آبادي، روز چهارشنبه (25 بهمن ماه) در نشستي با حضور فريدون همتي، استاندار هرمزگان و شماري از مديران پروژه احداث پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس گفت: با راه اندازي واحد تقطير فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس و تکميل آن تا پايان امسال، 12 ميليون ليتر بنزين يورو 5 و 8 ميليون ليتر نفت گاز يورو 5 به سبد سوخت کشور افزوده مي شود. وي با بيان اين که پارسال در همين ايام ميانگين توليد روزانه بنزين 60 ميليون ليتر بود، افزود: هم اکنون ميانگين توليد روزانه کشور به حدود 78 ميليون ليتر رسيده و فاصله توليد و مصرف بنزين به هم نزديک شده است. مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي تصريح کرد: با تکميل فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس تا پايان امسال، روزانه 12 ميليون ليتر بنزين يورو 5 به توليد کشور افزوده مي شود. صادق آبادي با بيان اين که پالايشگاه ستاره خليج فارس پيشاني ديگر پالايشگاه هاي کشور است، گفت: ساخت پالايشگاهي با ظرفيت توليد روزانه 36 ميليون ليتر بنزين يورو 5 در دنيا بي نظير است. وي با اظهار اميدواري به راه اندازي هرچه سريع تر فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس گفت: دستاوردهاي زيست محيطي پروژه ساخت پالايشگاه ستاره خليج فارس بسيار حائز اهميت است و در عين حال، افتخاري براي نظام جمهوري اسلامي ايران به شمار مي آيد.
راه اندازي واحد ايزومريزاسيون پالايشگاه بندرعباس
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در ادامه از راه اندازي واحد ايزومريزاسيون پالايشگاه بندرعباس تا پايان امسال خبر داد و افزود: اين واحد بر کيفيت 12 ميليون ليتر از توليد اين پالايشگاه مي افزايد و اين مقدار با اکتان حدود 92 توليد مي شود. وي گفت: با راه اندازي واحد تصفيه هيدروژني اين پالايشگاه در سال آينده، 12 ميليون ليتر نفت گاز يورو4 در اين پالايشگاه توليد خواهد شد. به گفته صادق آبادي، با احتساب توليد 2 پالايشگاه بندرعباس و ستاره خليج فارس، استان هرمزگان هم اکنون توليد 40 درصد بنزين کشور را به عهده دارد. مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در پايان از حمايت هاي کارکنان، مديران و پيمانکاران پروژه احداث پالايشگاه ستاره خليج فارس و حمايت هاي وزير نفت در تامين مالي اين پروژه قدرداني کرد.
آغاز فرآيند توليد بنزين يورو 5 در فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس
مديرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس گفت: با راه اندازي فاز دوم اين پالايشگاه، فرآيند توليد بنزين يورو 5 در اين فاز آغاز شد. محمدعلي دادور روز چهارشنبه (25 بهمن ماه) در آيين راه اندازي واحد تقطير فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس گفت: پالايشگاه ستاره خليج فارس داراي ظرفيت پالايش روزانه 360 هزار بشکه ميعانات گازي است و با تکميل و راه اندازي فاز دوم، توليد روزانه گازوييل يورو 5 در اين پالايشگاه به 8 ميليون ليتر مي رسد. وي با بيان اين که فاز توليد در فاز نخست پالايشگاه ستاره خليج فارس هم اکنون تثبيت شده و روزانه حدود 12 ميليون ليتر بنزين يورو 5، 5/3 ميليون ليتر نفت گاز يورو 5 و 700 هزار ليتر گاز مايع اين پالايشگاه در کشور توزيع مي شود، تاکيد کرد: تا چند روز آينده فرآيند توليد نفتا در فاز دوم نيز تثبيت مي شود. مديرعامل شرکت پالايش ميعانات گازي ستاره خليج فارس گفت: با تکميل و تثبيت فاز دوم ستاره خليج فارس 4 ميليون ليتر نفت گاز و 12 ميليون ليتر بنزين يورو 5 به توليد پيشين اضافه مي شود. دادور با اشاره به وسعت اين پالايشگاه گفت: پالايشگاه ستاره خليج فارس داراي سه فاز پالايش روزانه 120 هزار بشکه اي است که خوراک ميعانات گازي آن با عبور از سه استان بوشهر، فارس و هرمزگان به اين پالايشگاه مي رسد. وي همچنين به وجود يک آبگير در سواحل خليج فارس (6 کيلومتري پالايشگاه) اشاره کرد و گفت: اين آبگير با دارا بودن هشت پمپ به ظرفيت 12 هزار و 500 مترمکعب، آب را به داخل پالايشگاه انتقال مي دهد و پس از مراحل خنک سازي، آب به حوضچه هاي تصفيه برمي گردد و پس از پاکسازي، دوباره همان آب به دريا بازگشت داده مي شود.
مديرعامل پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس افزود: امروز افزون بر راه اندازي واحد تقطير، راه اندازي 2 دستگاه مولد گاز به ظرفيت 40 مگاوات براي توليد برق را شاهد هستيم.
وي اظهار اميدواري کرد که تا پايان امسال واحدهاي مختلف فاز دوم يک به يک راه اندازي و اين فاز تکميل شود.
10هزار نفر روز کار براي راه اندازي واحد تقطير فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس
مديرعامل اويکو اعلام کرد: براي راه اندازي واحد تقطير فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس 10 هزار نفر روز کار انجام شد. مهرداد داوودي روز چهارشنبه (25 بهمن ماه) در حاشيه آيين راه اندازي واحد تقطير فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس، افزود: اقدام هاي اصلي راه اندازي اين واحد در 20 روز انجام شد. با راه اندازي اين واحد مي توانيم روزانه 120 هزار بشکه ميعانات گازي را در ظرفيت کامل تحويل بگيريم و نفتاي ترش، گازوييل و . . . را از آن جدا کنيم. به گفته مديرعامل اويکو، پس از انجام اين مراحل، خوراک به واحدهاي تصفيه MHD،CCR و ايزومريزاسيون وارد مي شود. داوودي با بيان اين که کل واحدهاي فاز 2 يک به يک و تا پايان امسال راه اندازي مي شود، افزود: واحد MHD و CCR و همچنين واحد ايزومريزاسيون از جمله واحدهايي هستند که پس از واحد تقطير به بهره برداري مي رسند. مديرعامل اويکو تاکيد کرد: براي راه اندازي واحدهاي فاز 2 از تجربه هاي مان در راه اندازي فاز يک استفاده مي کنيم تا با مشکل کمتري رو به رو شويم.
برخورداري از گاز در آذربايجان غربي به 74 درصد مي رسد
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران گفت: در دولت هاي يازدهم و دوازدهم حدود 11 هزار روستاي کشور از نعمت گاز برخوردار شدند و حدود هشت هزار روستاي ديگر نيز در 2 سال آينده از اين نعمت بهره مند مي شوند. حميدرضا عراقي عصر چهارشنبه (18 بهمن ماه) در آيين گشايش طرح هاي گازرساني به پنج روستاي سردشت و آغاز عمليات اجرايي در 247 روستاي آذربايجان غربي گفت: شرکت ملي گاز ايران در دولت تدبير و اميد در اين روستاها رفاه به ارمغان آورده و زمينه توسعه را فراهم کرده است. بر اساس گفته هاي امام خميني (ره)، وظيفه مسئولان، خدمت به محرومان و اتکاي به ظرفيت هاي داخلي بوده و شرکت ملي گاز ايران در سال هاي اخير با افتخار در اين مسير گام برداشته است. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران همچنين به پائين بودن ميانگين برخورداري استان آذربايجان غربي از نعمت گاز طبيعي نسبت به ديگر استان هاي کشور اشاره و اظهار کرد: در دولت تدبير و اميد، بيشترين بودجه استان هاي مختلف به آذربايجان غربي اختصاص يافته و هم اکنون 51 درصد آذربايجان غربي از نعمت گاز طبيعي برخوردار است. وي افزود: با افتتاح هايي که در دهه فجر امسال در سطح اين استان انجام شد، اين رقم به 59 درصد رسيد.با پايان برخي ديگر از طرح هاي گازرساني که در ايام دهه فجر امسال کليد خورد، برخورداري از گاز در آذربايجان غربي به 74 درصد مي رسد. عراقي با اشاره به اينکه برخورداري از گاز طبيعي در شهرهاي استان 98 درصد و در روستاها نيز 76 درصد است، گفت: روستاهايي که امکان گازرساني به آنها وجود داشته باشد، در صورت تخصيص اعتبار لازم، تا 2 سال آينده به شبکه گازرساني متصل مي شوند.
برگزاري همايش بانوان حراست صنعت نفت
به مناسبت تکريم و بزرگداشت نقش بانوان و تاثيرگذاري اين بخش از نيروي انساني و توانمند حراست صنعت نفت در پيشبرد اهداف، همايشي به همين مناسبت در روزهاي چهارشنبه و پنجشنبه 19و 20بهمن در حراست منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جنوبي برگزار شد.به گزارش روابط عمومي سازمان حراست صنعت نفت، مهدي يوسفي، مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جنوبي با گراميداشت ايام الله دهه فجر و عرض خيرمقدم به بانوان حاضر در مراسم گفت: جمهوري اسلامي، تفکري مبتني بر ارزش هاي زن را ارائه کرده که در فرامين بنيانگذار جمهوري اسلامي، مقام معظم رهبري و سياست هاي دولت جمهوري اسلامي ديده مي شود. وي افزود: اين تفکر مي گويد که زن با حفظ کرامت و با رعايت حقوق اسلامي خود مي تواند در جامعه ايفاي نقش کند و از توانمندي هايش استفاده شود؛ زيرا برخي توانمندي هاي زنان را مردان ندارند و انجام بعضي مشاغل، از توانايي مردان خارج است.دکتر علي اصولي، رئيس سازمان حراست صنعت نفت نيز ضمن تبريک دهه فجر بيان کرد: آنچه دشمنان ما دنبال مي کردند، اين بود که صف بندي و خط بندي هاي مختلفي را در زمينه هاي گوناگون سياسي، اجتماعي و اقتصادي... ايجاد کنند و ما نبايد دنباله رو آن مقاصد شوم باشيم.وي افزود: با چتر معنويتي که نظام جمهوري اسلامي ايران براي ما ترسيم کرده و همچنين اسناد بالا دستي بسيار خوبي که از احکام الهي و آموزه هاي ديني به دست رسيده، به دنبال ارتقاي کرامت انساني با توجه به آن آموزه هاي ديني هستيم و خواهيم بود.رئيس سازمان حراست صنعت نفت اظهار کرد: يکي از اهداف اصلي ما از برگزاري همايش اين بود که بدانيد با اينکه شما بانوان در انظار ما نيستيد؛ ولي همکاران ما درسازمان توجه خاصي در خصوص اعطاي حق و حقوق شما دارند، بنابراين لازم است که کارگروه ويژه بانوان از جمع شما انتخاب شود.در بخش ديگري از مراسم، سکينه الماسي، نماينده مردم دير، کنگان، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي نيز ضمن خيرمقدم به مدعوين، نکاتي را در مورد ديد و نگرش صحيح به زنان بيان کرد و تاکيد داشت که آموزش و نقش رسانه هاي جمعي، فصل ابتدايي اين تغيير نگرش است.اين نماينده مجلس در ادامه گفت: جامعه ما متشکل از دو بخش زن و مرد است و اگر از توسعه صحبت مي کنيم، بايد بگوييم که اين توسعه ميسر نمي شود، مگر در خصوص نيروي انساني که متولي امر توسعه هستند و نيمي از اين نيرو و جمعيت را زنان تشکيل داده اند، بنابراين برنامه ريزي مطلوب تري را مي طلبند. وي همچنين به وجود زنان شايسته همچون شاهدايي، قائم مقام وزير در صنعت نفت، فاطمه تندگويان، مشاور وزير در امور زنان صنعت نفت و ديگر بانوان موفق که دوشادوش مردان در صنعت نفت حضوري فعال و شايسته دارند، اشاره کرد.
افزايش50 هزار بشکه اي ظرفيت فرآورش نفت آزادگان جنوبي
سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي در شرکت متن، از برنامه ريزي براي افزايش 50 هزار بشکه اي ظرفيت فرآورش نفت در اين ميدان مشترک با بهره مندي از واحدهاي فرآورشي سيارخبر داد. تورج دهقاني با اشاره به ضرورت احداث واحدهاي فرآورشي سيار، از عقد قرارداد با يک شرکت تراز اول اروپايي در اين زمينه خبر داد و اظهار اميدواري کرد که از محل اجراي اين قرارداد، شاهد ايجاد ظرفيت فرآورش سيار به مقدار 50 هزار بشکه در روز در نيمه نخست سال آينده باشيم.وي با اشاره به ظرفيت عظيم نفتي ميدان آزادگان جنوبي افزود: رسيدن به رقم توليد بالاي 300 هزار بشکه در فاز نخست توسعه اين ميدان در کمتر از 30 ماه آينده، با تلاش هاي مستمر و تسريع فعاليت هاي توسعه اي در اين ميدان دست يافتني است.سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي در شرکت متن ادامه داد: از سال 1393 همزمان با خلع يد شرکت چيني، توسعه اين ميدان با کمک شرکت هاي ايراني در دستور کار قرار گرفت و بررسي ها نشان مي دهد عملکردمان از لحاظ صرفه جويي در وقت و هزينه از شرکت هاي خارجي نه تنها کمتر نيست، چه بسا در بخش هايي در حال پيش افتادن از آنها هستيم و اين نشان دهنده لزوم باور به توانمندي در شرکت هاي ايراني است.وي با اشاره به ساختار حاکم بر توسعه ميدان هاي عظيم نفتي در دنيا گفت: سازوکار اقتصادي براي توسعه ميدان هاي با ظرفيت بالا به گونه اي تنظيم مي شود که پس از سرمايه گذاري در کوتاه ترين زمان، طرح وارد مرحله توليد و بازدهي اقتصادي شود و سرانجام ساختاري به نام توليد مرحله اي و افزايش توليد زودهنگام نمود مي يابد.دهقاني در مورد عملکرد توسعه اي ميدان آزادگان جنوبي گفت: تاکنون حدود 120 حلقه چاه در اين ميدان حفاري و تکميل شده که از اين تعداد، 50 حلقه از ارديبهشت ماه امسال به صورت مرحله اي تکميل و وارد مدار توليد شده است. در مجموع امروز شاهد توليد بيش از 100 هزار بشکه نفت در ميدان آزادگان جنوبي هستيم که اين رقم يک رکورد به شمار مي آيد.
در سال 96
بيش از 50 ميليارد مترمکعب گاز در نفت و گاز زاگرس جنوبي توليد شد
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي از توليد بيش از 50 ميليارد متر مکعب گاز با ارزش اقتصادي حدود 7 ميليارد دلار، از ابتداي امسال تاکنون خبر داد. غلامحسين منتظري با بيان اين مطلب در آيين بزرگداشت دهه فجر در اين شرکت افزود: در اين مدت 16 ميليون بشکه ميعانات گازي با ارزش تقريبي يک ميليارد دلار نيز در اين شرکت توليد و به مبادي مصرف ارسال شد.وي همچنين درباره ميزان توليد نفت در اين شرکت عنوان کرد: از ابتداي سال تاکنون، حدود 2 ميليون بشکه نفت خام با ارزش اقتصادي حدود 150 ميليون دلار توليد و به منظور تامين خوراک به پالايشگاه شيراز ارسال شد.منتظري از دريافت گواهينامه مديريت انرژي بر مبناي استاندارد ISO 50001 در اين شرکت خبر داد و گفت: شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي اوايل بهمن ماه به عنوان نخستين شرکت زير مجموعه شرکت ملي نفت، موفق به دريافت اين گواهينامه شد.
سال 97، سال پرکار صنعت نفت
معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، سال آينده را سالي پرکار براي صنعت نفت کشور عنوان و ابراز اميدواري کرد که با امضاي قرارداد توسعه اي چند ميدان از يک سو و پيشبرد طرحهاي نگهداشت و افزايش توليد از سوي ديگر، حجم قابل توجهي از کار و اشتغال در انتظار فعالان اين صنعت باشد. غلامرضا منوچهري (روز چهارشنبه، 18 بهمن ماه) در مراسم امضاي تفاهمنامه همکاري بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت پارسپترو زاگرس با بيان اين مطلب افزود: سياست کلي شرکت ملي نفت و وزارت نفت اين است که فرصت کار براي شرکتهاي اکتشاف و توليد ايراني احراز صلاحيت شده در بخش توسعه ميدان هاي نفت و گاز فراهم شود. وي نسبت به امضاي حداقل يک قرارداد با يکي از شرکتهاي اکتشاف و توليد ايراني تا پايان سال ابراز اميدواري کرد و گفت: سال آينده قراردادهاي بيشتري در قالب مدل جديد قراردادهاي نفتي امضا مي شود و اجراي اين قراردادها در کنار اجراي پروژه هاي نگهداشت و افزايش توليد، مي تواند سال پرکاري را براي صنعت نفت کشور رقم بزند.
تکيه بر توانمندي هاي داخلي
منوچهري درباره پروژه هاي نگهداشت و افزايش توليد شرکت ملي نفت ايران که با ارزش بيش از 5 ميليارد دلار قرار است در قالب EPCF اجرايي شوند، گفت: عمده اين پروژه ها در شرکت هاي نفت مناطق مرکزي، نفت فلات قاره و ملي نفت خيز جنوب متمرکز است و اجراي آنها، نقشي بسزا در بهره مندي از توانمندي هاي داخلي و رونق اشتغال دارد.وي بر سهم حداکثري شرکتهاي داخلي در اجراي اين پروژه ها تاکيد کرد و يادآور شد: استفاده از اين ظرفيت ها در استاني مانند خوزستان، راهبردي است که به طور جدي در دستور کار شرکت ملي نفت ايران قرار دارد.معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران با اشاره به اين که شرکت هاي ايراني در اجراي اين پروژه ها تنها حدود 20 درصد اعتبار مورد نياز را تامين مي کنند، بر ضرورت رعايت استانداردها، بالا بردن سطح کيفي کار، انجام کار در زمان تعهد شده و ارائه قيمت هاي قابل قبول از سوي شرکت هاي داخلي تاکيد کرد.وي با اشاره به طرح بومي سازي 10 گروه خانواده کالاهاي پرمصرف در صنعت نفت که در دست اقدام است، ادامه داد: اين طرح، فرصت مغتنمي را براي استفاده حداکثري از توان سازندگان داخلي صنعت فراهم کرده است و با توجه به ظرفيتسازي هاي اين طرح و ديگر ظرفيتهاي موجود در زمينه ساخت کالاهاي نفتي در کشور، غالب تجهيزات مورد نياز در اجراي طرح هاي نگهداشت و افزايش توليد نيز از توليدات سازندگان ايراني تامين خواهد شد.منوچهري، مطالعه تمام ميدان هاي نفت و گاز کشور و بازبيني تاسيسات روسطحي را از ديگر مواردي عنوان کرد که تحقق آنها نيز به افزايش حجم کار در صنعت نفت کمک مي کند.
فضاي مساعد براي افزايش ذخاير اثبات شده هيدروکربوري
وي در ادامه به شرکت پارسپتروزاگرس اشاره کرد و گفت: اين شرکت از شرکت هاي مشاور بالادستي است که توانسته با حرکت در مسير تکاملي، به عنوان شرکت اکتشاف و توليد از سوي وزارت نفت احراز صلاحيت شود و حفظ اين امتياز در گرو تلاش، کار و ارائه عملکرد حرفه اي و توان سرمايه گذاري و توسعه است.منوچهري يادآور شد: بر اساس راهبردي که از حدود 2 سال پيش اتخاذ شد و به جريان افتاد، به شرکت هاي بين المللي و داخلي براي مطالعه ميدان هاي نفت و گاز ايران فرصت داده مي شود طرح توسعه اوليه ميدان هاي نفت و گاز را بر مبناي مطالعاتشان ارائه دهند. شرکت ملي نفت ايران نيز پس از ارزيابي طرح و مقايسه نتايج مطالعات ارائه شده، از طريق مناقصه يا مذاکره کار را ادامه مي دهد.وي با اشاره به اين که تاکنون 45 پروپوزال (نتايج مطالعات) از سوي شرکت هاي داخلي و خارجي به شرکت ملي نفت ايران ارائه شده است، ادامه داد: اين مطالعات منتهي به شناخت بهتري از ظرفيت هاي هيدروکربوري ايران شده و نشان مي دهد فضا براي افزايش ذخاير اثبات شده نفت و گاز در کشور فراهم است؛ اقدامي که کشورهاي همسايه به طور مستمر در دستور کار دارند.
تامين مالي از طريق جذب سرمايههاي خارجي در اولويت
معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران با بيان اين که مطالعه ميدان سوسنگرد پيشتر به شرکت هاي ديگري نيز واگذار شده است، اظهار کرد: اگرچه شرکت هاي داخلي امکان استفاده از منابع داخلي از جمله صندوق توسعه ملي و... را دارند، اما اولويت با تامين سرمايههاي خارجي است.وي مطالعه خوب و تعريف درست از طرح را از عوامل موثر در جذب سرمايه گذاران برشمرد و ابراز اميدواري کرد که شرکت پارسپتروزاگرس، مطالعه ميدان سوسنگرد را در حد مطلوبي انجام و ارائه دهد.منوچهر شاپوري، مديرعامل شرکت پارس پتروزاگرس نيز در اين مراسم، به توانمندي هاي اين شرکت اشاره کرد و با اشاره به حدود 13 سالي که از آغاز فعاليت پارسپتروزاگرس مي گذرد، گفت: اين شرکت در سالهاي فعاليت خود به عنوان شرکت مهندس مشاور در بخش بالادستي، در اجراي حدود 70 پروژه با بخش هاي مختلف وزارت نفت همکاري داشته است.وي ادامه داد: پارسپتروزاگرس تفاهمنامه هايي با شرکت هاي خارجي امضا کرده است و پيشبرد مذاکرات در زمينه جذب سرمايه هاي خارجي را در دست اقدام دارد.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از فهرست اصل 44 خارج شد
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اعلام کرد: بر اساس مصوبه هيئت دولت، اين سازمان از فهرست اصل 44 قانون اساسي خارج شد.حبيب الله سميع، در آيين گراميداشت
سي و نهمين سالروز پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي، (روز چهارشنبه، 18 بهمن ماه) اعلام کرد: با استناد به تبصره 3 ماده 2 اصل 44 قانون اساسي و بر اساس مصوبه روز 9 بهمن هيئت دولت در سال جاري، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به طور کامل از فهرست اصل 44 خارج شد و به طور رسمي جزو شرکت هاي دولتي زير مجموعه شرکت ملي نفت ايران باقي ماند. وي با اشاره به ابلاغيه خروج واگذاري سازمان بهداشت و درمان از فهرست اصل 44 تصريح کرد: سازمان خصوصي پيش تر به ما اعلام کرده بود که مطابق اصل 44، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بايد مدارکش را براي برگزاري مجمع به منظور خصوصي سازي ارسال کند، اما پس از پيگيري هاي مکرر و حمايت هاي مقام عالي وزارت نفت، نامه اي براي طيب نيا، وزير امور اقتصادي و دارايي وقت ارسال و از ايشان درخواست شد مجمع را شرکت ملي نفت ايران برگزار کند. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت افزود: در ادامه تلاش ها، نامه ديگري تهيه و با امضاي مهندس زنگنه، وزير نفت براي دکتر جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري ارسال شد تا بررسي موضوع خروج سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از فهرست واگذاري اصل 44 در دستور کار هيئت وزيران قرار گيرد. سميع گفت: براساس مصوبه اسفندماه 93 کميسيون اقتصادي سازمان خصوصي سازي، مقدمات کار فراهم شد و سپس به دستور دکتر جهانگيري اين موضوع به کميسيون اقتصادي دولت ارجاع داده شد. وي ادامه داد: مهر ماه امسال اين بحث در کميسيون اقتصادي دولت مطرح و در پي آن نامه اي براي وزارت نفت ارسال شد که به دنبال آن بنده به همراه محمد مهدي رحمتي، معاون برنامه ريزي وزارت نفت و مسئول اصل 44 در وزارت نفت، در کميسيون اقتصادي دولت متشکل از وزيران اقتصادي دولت براي ارائه توضيحات حضور يافتيم و در پايان، طرح خروج سازمان بهداشت و درمان از فهرست اصل 44 تصويب شد و در دستور کار هيئت دولت قرار گرفت.
سپهري، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران خبرداد
222 هزار و 381 متر حفاري در سال 96
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: از ابتداي امسال تا کنون 143 حلقه چاه توسعه اي، توصيفي، اکتشافي و تعميري به متراژ 222 هزار و 381 متر به وسيله ناوگان اين شرکت در گستره عملياتي شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، نفت فلات قاره ايران، مهندسي و توسعه نفت، نفت و گاز اروندان، نفت و گاز پارس و مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران حفاري شده است.
سپهر سپهري در ارائه گزارش عملکرد به مناسبت دهه فجر، تحقق 3 هزار و 772 مورد خدمات سيمان و انگيزش چاه، يک هزار و 271 مورد خدمات ويژه، يک هزار و 987 مورد خدمات فني و 38 هزار و 511 متر حفاري افقي و جهت دار و يک هزار و 555 متر مغزه گيري روي 105 حفره را بخش ديگري از فعاليت هاي اين شرکت در سال جاري عنوان کرد. وي مشارکت فعال در پروژه هاي کليد در دست و بين المللي، همکاري و تعامل با شرکت هاي خارجي، چابک سازي شرکت با تغييرات ساختاري، بالابردن بازده کار و برنامه ريزي و تصميم گيري بر مبناي مديريت راهبردي را از اهداف و سياست هاي پيش رو براي بالندگي هر چه بيشتر شرکت و دستيابي به اهداف صنعت نفت کشور مورد تاکيد قرار داد و افزود: شرکت ملي حفاري نقشي اساسي و بي بديل در پاسخگويي به نيازهاي صنعت نفت کشور ايفا کرده است.
حفاري 4 هزار و 369 حلقه چاه نفت و گاز از بدو تاسيس تاکنون
سپهري اظهار کرد: شرکت ملي حفاري از بدو تاسيس تاکنون 4 هزار و 369 حلقه چاه نفت و گاز در اقصا نقاط نفت خيز ميهن اسلامي، حفاري و تکميل کرده که از مجموع اين چاه ها 2 هزار و 325 حلقه توسعه اي، 137 حلقه اکتشافي، 99 حلقه توصيفي و يک هزار و 808 حلقه تعميري و تکميلي بوده است.
رئيس هيئت مديره شرکت ملي حفاري ايران با بيان اينکه از کل چاه هاي حفر شده در 38 سال گذشته 385 حلقه دريايي بوده است، سرجمع متراژ حفاري در اين مدت را 9 ميليون و 149 هزار و 162 متر عنوان کرد. وي به ويژگي منحصر به فرد اين شرکت در مقايسه با شرکت هاي حفاري در جهان اشاره کرد و افزود: يکي از شاخص هاي شرکت ملي حفاري، توان ارائه خدمات متنوع فني و تخصصي يکپارچه صنعت حفاري توامان با عمليات حفاري است. سپهري با اشاره به اين که اين شرکت هم اکنون 73 دستگاه حفاري شامل 70 دستگاه فوق سنگين، سنگين و سبک خشکي و سه دستگاه حفاري دريايي در تملک خود دارد، گفت: اين در حالي است که شرکت ملي حفاري در بخش خدمات فني و تخصصي نيز در کشور از بزرگ ترين ناوگان ماشين آلات، تجهيزات و نيروي انساني متخصص برخوردار است.
آموزش و ارتقاي سطح دانش فني کارکنان
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران افزود: از ديگر ويژگي هاي اين شرکت توجه به آموزش و ارتقاي سطح علمي و دانش فني کارکنان است که سبب شده اين شرکت در ميان شرکت هاي مطرح حفاري در منطقه شناخته شود. سپهري در اين باره به تاسيس آموزشگاه تکنولوژي حفاري در اوايل دهه 60 اشاره و اظهار کرد: بر اساس آخرين آمارهاي اداره آموزش و تجهيز نيروي انساني شرکت، در خلال اين سال ها براي مجموعه کارکنان فني و عملياتي و نيروهاي تازه استخدام در مجموع 5 ميليون و 700 هزار نفر ساعت دوره هاي آموزشي فني، تخصصي، ايمني و عمومي برگزار شده که نقش بسيار موثري در تامين نيروي انساني متخصص و کارآمد داشته است. رئيس هيئت مديره شرکت ملي حفاري ايران با بيان اين که حدود 3 هزار نفر از متخصصان و صاحبنظران صنعت حفاري کشور و مديران کنوني صنعت حفاري، دانش آموخته اين مرکز هستند، گفت: از دوره هاي تخصصي بسيار مهم که از پاييز سال 95 در اداره آموزش شرکت بر اساس قرارداد همکاري با آموزشگاه حفاري آبردين اسکاتلند (ABERDEEN DRILLING SCHOOL ) تشکيل مي شود، مجموعه آموزش هاي بين المللي مرتبط با عمليات کنترل فوران چاه هاي نفت و گاز (IWCF ) مطابق با استانداردهاي آموزشي جهان است. وي تاسيس مرکز آموزش علمي-کاربردي در تعامل ميان اين شرکت و دانشگاه جامع علمي کاربردي را از ديگر فعاليت هاي شرکت ملي حفاري به منظور تربيت نيروهاي متخصص دانست و گفت: اين مرکز از سال 92 آغاز به کار کرد و تاکنون 182 دانش آموخته داشته است. سپهري با بيان اين که اين مرکز در سال تحصيلي جاري يک هزار و 150 دانشجو دارد، اعلام کرد: دانشجويان اين مرکز در مقطع کارداني در رشته هاي مکانيک و برق دستگاه حفاري، عمليات، سيال، سيمان، اسيد، برق صنعتي و ايمني، کار و حفاظت فني و مقطع کارشناسي اچ اس اي مشغول تحصيل هستند. وي در پايان به دانش کنترل و مهار فوران چاه هاي نفت و گاز که تنها در اختيار چند کشور صاحب فناوري حفاري است، اشاره کرد و افزود: در کشور ما عمليات کنترل و مهار فوران چاه بومي شده و انجام چند مورد مهار فوران چاه از جمله مهار چاه 147 رگ سفيد، گواهي بر توانايي متخصصان و کارشناسان ايراني در اين زمينه است.
شرکت پايانه هاي نفتي و وزارت دفاع تفاهم نامه همکاري امضا کردند
شرکت پايانه هاي نفتي و بنياد تعاون وزارت دفاع به منظور تامين برخي تجهيزات مورد نياز پايانه هاي نفتي در مناطق عملياتي خارک، شمال، عسلويه و ماهشهر، تفاهمنامه همکاري امضا کردند. سيدپيروز موسوي، مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران در مراسم امضاي اين تفاهمنامه گفت: پايانه هاي نفتي ايران همواره در مسير تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي و حمايت از کالاهاي ايراني گام برداشته است. شرکت پايانه هاي نفتي ايران با حرکت در مسير اقتصاد مقاومتي، براي تحقق برنامه مهم ملي احياي جايگاه ايران در ديپلماسي انرژي جهاني تلاش مي کند.
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران گفت: براي جلوگيري از خروج ارز و اشتغال جوانان کارآزموده کشور بايد تلاش کنيم، در غير اين صورت نگاه جوانان ما به خارج از کشور معطوف مي شود. موسوي تصريح کرد: جوانان توانمندي که در شرکت هاي ايراني فعاليت مي کنند، سرمايه هاي کشور هستند و نبايد به توانمندي آنان بي توجه باشيم. با وجود همه فشارهاي محدودکننده خارجي، شرکت پايانه هاي نفتي ايران توانست با تکيه بر دانش و علم جوانان نخبه کشور و حمايت از توانمندان داخلي، بخشي از نيازهاي خود را پوشش دهد؛ مجموعه هاي پرتوان بسياري در کشور وجود دارد که بنياد تعاون وزارت دفاع يکي از آنهاست. مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي افزود: مجموعه وزارت دفاع، تجارب ارزشمند سال هاي دفاع مقدس را در کارنامه خود دارد و اين درحالي است که در حوزه هاي پايين دستي صنعت نفت نيز فعاليت هاي مطلوبي انجام شده است. بدون ترديد پارسال يکي از تاريخ سازترين سال هاي فعاليت شرکت پايانه هاي نفتي ايران بود، زيرا به دليل افزايش صادرات نفت خام کشور در فضاي پسابرجام، بالاترين سطح نقش آفريني در مسير تحقق هدف کشور به شرکت پايانه هاي نفتي واگذار شد
بارگيري نفتکشها در پايانه عسلويه رکورد زد
مديرعامل شرکت پايانههاي نفتي ايران از ثبت رکورد جديد در پهلودهي نفتکشها و بارگيري ميعانات گازي از گوي هاي شناور پايانه ميعانات گازي پارس جنوبي در دي ماه امسال خبر داد.سيدپيروز موسوي گفت: با پهلودهي 27 فروند نفتکش در گوي هاي شناور پارس جنوبي، بارگيري ميعانات گازي به مقدار 16 ميليون و 430 هزار بشکه و بارگيري همزمان سه فروند نفتکش در گوي هاي شناور 1، 2 و 3 در دي ماه امسال، پس از 15 سال رکورد جديدي ثبت شد.وي ادامه داد: از اين مقدار، 14 ميليون و 400 هزار بشکه ميعانات گازي به مقاصد خارج از کشور صادر شد.موسوي گفت: همچنين در دي ماه امسال، 3ميليون و 300 هزار بشکه به پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس و 5 ميليون و 200 هزار بشکه نيز به پتروشيمي نوري (برزويه) ارسال شد.وي يادآور شد: حجم عمليات جابه جايي دريايي و خشکي ميعانات گازي پارس جنوبي در دي ماه امسال از مرز 2/2 ميليون بشکه گذشت. مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران افزود: در حالي که ميانگين تعداد نفتکش هاي بارگيري شده در ماه هاي پيشين امسال 18 فروند بوده، اما در دي ماه امسال با افزايش 50 درصدي، اين تعداد به 27 فروند رسيد.وي اعلام کرد: ميانگين ماهانه بارگيري در 9 ماه امسال حدود 5/13 ميليون بشکه بوده، اين درحالي است که در دي ماه امسال، با رشد 22 درصدي، اين رقم به 16 ميليون و 430 هزار بشکه رسيد.
تا دي ماه سال 96
11 حلقه چاه توسعهاي در نفت و گاز کارون راهاندازي شد
11 حلقه چاه توسعه اي با ظرفيت توليد بيش از 8 هزار بشکه نفت، در 10 ماه گذشته در شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون راه اندازي شد.محسن دهانزاده، مديرعامل شرکت نفت و گاز کارون ضمن تشريح عملکرد 10 ماه اخير اين شرکت گفت: شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در 10 ماه گذشته، با راه اندازي چاه هاي توسعه اي و تعميري و انجام اقدام هاي ترميمي روي چاه ها، در مسير تحقق برنامه هاي توليدي اين شرکت گام برداشته است که به اين منظور، 11 حلقه چاه توسعه اي با توليد روزانه 8 هزار و 110 بشکه و 24 حلقه چاه تعميري با توليد 36 هزار بشکه در روز راه اندازي شده و اقدام هاي ترميمي روي 179 حلقه چاه صورت گرفته که استحصال روزانه 6 هزار و 690 بشکه نفت خام را به دنبال داشته است.وي ادامه داد: در اين مدت در 96 عمليات مهندسي از دستگاه سيار فرآورش نفت استفاده شد که افزون بر جلوگيري از آلودگي هاي محيط زيستي، از سوزانده شدن حدود 77 هزار بشکه نفت پيشگيري شد.بر اساس اعلام شرکت ملي نفت ايران، شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون با مرکزيت اهواز، مسئوليت راهبري و توليد صيانتي نفت، گاز و مايعات گازي را با توليد روزانه بيش از يک ميليون و 30 هزار بشکه نفت خام به عهده دارد که نيمي از نفت توليدي اين شرکت به پالايشگاه هاي آبادان و تهران و مابقي به مقصد پايانه صادراتي خارک ارسال مي شود. اين شرکت، يکي از تأمين کنندگان اصلي خوراک صنايع پتروشيمي ماهشهر و بندرامام است.
د ر بيمارستان نفت تهران صورت گرفت:
تقد ير از مراجعان نمونه د ر پيشگيري و سلامت د هان و د ند ان
مشعل طي مراسمي از مراجعان نمونه اي که د ر پيشگيري و سلامت از د هان و د ند ان، همکاري هاي ارزند ه اي با بيمارستان نفت تهران د اشته اند ، تقد ير و تشکر شد . به گزارش «مشعل»، علي بهزاد ي، رئيس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران د ر حاشيه اين مراسم گفت: هد ف از برگزاري اين مراسم، تشکر از بيماراني است که توصيه هاي بهد اشتي و پيشگيري را مورد توجه قرار د اد ه اند و د ر مد ت راه اند ازي اين بخش، به طور مستمر مراجعه د اشته اند . به گفته او، بهد اشت و د رمان صنعت نفت و همچنين استان تهران، د ر بخش د ند انپزشکي بر پيشگيري متمرکز شد ه است. بهزاد ي اد امه د اد : کشورهايي که توانسته اند د ر امر پيشگيري کار کنند و سرمايه گذاري د اشته باشند ، بيشترين نفع را هم خود شان از بعد اقتصاد ي برد ه اند و هم بيماران از نظر سلامت د هان و د ند ان. اکنون برخي کشورها ظرفيت د انشکد ه هاي د ند انپزشکي را براي تقويت د انپزشک کاهش د اد ه اند تا به اين طريق بخش پيشگيري عملکرد خوبي د اشته باشد . ما نيز د ر بخش بهد اشت و د رمان همين سياست را پيش گرفته ايم و تقريبا به عنوان ساختار فيزيکي، اولين مرکزي هستيم که صرفا کار پيشگيري د ر د ند انپزشکي را انجام مي د هيم. اين طرح زمان شروع به کار د ر سطح کشور منحصر به فرد بود و همين ايد ه را نيز د ر بقيه مراکز د رماني سطح تهران توسعه د اد يم، به همين منظور هر مرکز د رماني يک تا د و يونيت د ند انپزشکي را به پيشگيري اختصاص د اد ه است. البته د ر بخش خد مات د رمان، کارهاي لازم را انجام مي د هيم؛ اما توسعه و هزينه کرد بيشترمان د ر بخش پيشگيري خواهد بود . رئيس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران گفت: حد ود د و سال است که بحث پيشگيري د ر بهد اشت و د رمان عملياتي شد ه و امسال نيز سياست پيشگيرانه را د ر بهد اشت و د رمان د ر نظر گرفته ايم و منابع را نيز به همين سمت سوق د اد ه ايم که اين روند د ر سال 97 تقويت خواهد شد . او با بيان اينکه جمعيت تحت پوشش ما د ر سطح منطقه تهران، بيش از 35 هزار نفر شاغل صنعت نفت با خانواد ه هاي شان و حد ود 50 تا 55 هزار نفر از بازنشستگان صنعت نفت هستند ، اد امه د اد : قطعا اثر بخشي پيشگيري بيشتر د ر سنين پايين است و د ر برنامه پيشگيري، گروه هاي سني را تعريف کرد ه ايم؛ زيرا کود کان، نوجوانان و ماد ران بارد ار را براي اينکه د ر ريسک بالايي از بيماري هاي د ند اني قرار د ارند ، به صورت ويژه تحت پوشش د اريم و فراخوان مي کنيم. به اين صورت که همکارانم زنگ مي زنند و د عوت مي کنند تا د ر اين بخش بيايند . د ر بخش د رمان نيز اگر کسي کار پيشگيري را انجام ند اد ه باشد ، قطعا زير پوشش د رمان نمي رود . بنابراين سعي کرد ه ايم جمعيت را به سمت پيشگيري هد ايت کنيم و استقبال نيز خوب بود ه است. طبق آخرين آمار حد ود 28 هزار نفر را بخش پيشگيري زير پوشش خود قرار د اد ه و طي برنامه اي د ر سال آيند ه جمعيت بيشتري را زير پوشش قرار خواهيم د اد .
سفير بهد اشت
فرشته جهاني، رئيس پلي کلينيک تخصصي دندانپزشکي صنعت نفت تهران د ر اين مراسم گفت: انسان براي رهايي از آنچه او را د رد مند مي کند ، د ر حال تفکر و اند يشه است و اگر بتواند عوامل بيماري زا را شناسايي کند ، د ر فکر خود ش به د نبال مهارش است. به همين د ليل هميشه مي گويند که پيشگيري يکي از قد است هاي فکري انسان است. او اد امه د اد : هميشه يک عطش سيري ناپذيري براي د ريافت خد مات د رماني د ر جامعه ما وجود د ارد و سرمايه گذاري ها و هزينه هاي هنگفتي که صرف اين کار مي شود ، اين نکته را ثابت مي کند . براي همين است که تفکر جامعه و صاحب نظران به سمتي مي رود که پيشگيري را غالب بر د رمان بد انند و اين د ر کنفرانس و جوامع مختلف مطرح شد ه است. جهاني گفت: ضرب المثلي ميان د ند انپزشکان جامع نگر وجود د ارد . به جاي اينکه مرتب د ر حال نجات د اد ن افراد د ر حال غرق شد ن يک رود خانه باشيد ، به د نبال ساختن يک پل روي آن رود خانه برويد . » از اين رو بخش پيشگيري و اقد امات پيشگيرانه، همانند پلي است که روي اين رود خانه ساخته مي شود . رئيس پلي کلينيک تخصصي دندانپزشکي صنعت نفت تهران تاکيد کرد : از قد يم همواره سلامت د هان و د ند ان، آيينه اي از سلامت عمومي بد ن بود ه و امروزه ثابت شد ه که رعايت نکرد ن بهد اشت د هان و د ند ان، يک ارتباط مستقيم با شيوع بيماري هاي سيستمي مانند بيماري هاي قلبي و عروقي، د يابت و بيماري هاي مغزي د ارد ، بنابراين بايد رعايت کرد ن اصول بهد اشتي د هان و د ند ان را برابر با يک فاکتور خطرناک بد انيم. با افزايش انگيزه و ارتقاي سلامت د هان و د ند ان، ضمن اينکه بر اين فاکتورها تاثير مي گذاريم، مي توانيم روش زند گي آنها را نيز تغيير د هيم. او اد امه د اد : کسي که از سلامت د هان و د ند ان برخورد ار است، مي تواند تغذيه خوب د اشته باشد و اين روند ارتقاي سلامت عمومي بد ن را به همراه د ارد . اين عامل د ر فرد ايجاد شاد ابي مي کند و افسرد گي را کاهش مي د هد . باکاهش افسرد گي، فرد مي تواند د ر فعاليت اجتماعي و د ر محيط کارش فعاليت هاي بيشتري د اشته باشد و تمام اينها منجر به افزايش اميد د ر زند گي مي شود و اين فرد بيشتر مي تواند به سلامت خود ش اهميت د هد . جهاني د ر حاشيه اين مراسم با بيان اينکه هر کد ام از مراجعه کنند گان، يک سفير بهد اشت براي ما، خانواد ه، همکاران و فرزند انشان هستند به «مشعل» گفت: اکنون حد ود يک سال از فعاليت بخش پيشگيري مي گذرد و هد ف ما اين است که براي جمعيت 80 هزار نفري صنعت نفت د ر تهران، پروند ه پيشگيري تشکيل د هيم و نرم افزار ما به گونه اي طراحي شد ه که بعد از 6 ماه تمام، کساني که پروند ه تشکيل د اد ه اند ، مراجعه مجد د خواهند د اشت و کساني را که شاخص هاي بهد اشتي آنها خيلي پيشرفت و بهبود د اشته، انتخاب مي کنيم و د ر قالب اشاعه فرهنگ پيشگيري، هد ايايي به آنها اهد ا مي شود . رئيس پلي کلينيک تخصصي دندانپزشکي صنعت نفت تهران اد امه د اد : اين نرم افزار با همکاري چند نفر از برنامه نويسان طراحي شد ه که د ر نوع خود ش بي نظير است و اسفند امسال د ر کنگره اي که د ر د انشگاه تهران برگزار خواهد شد ، به نام صنعت نفت آن را ارائه خواهيم د اد و هد ف آن غربالگري و رصد بيماران مرحله به مرحله است و نه تنها فرد با خود ش مقايسه مي شود ؛ بلکه فرد د ر جامعه نفتي نيز مورد مقايسه قرار مي گيرد .
ايجاد نرم افزار پيشگيري
هد ي بهراميان، رئيس بخش پيشگيري و سلامت دهان و دندان صنعت نفت تهران نيز د ر اين مراسم گفت: سياست هاي رو به بهبود بهد اشت و د رمان صنعت نفت با گذر از د ند انپزشکي د رمان محور به د ندانپزشکي پيشگيري محور باعث شد تا تمامي د رمانگاه ها به بخش هاي پيشگيري سلامت د هان مجهز شوند که با بهره گيري از نرم افزار پيشگيري ابد اعي تحت وب به جرات مي توان گفت که د ر سطح کشور، اين نرم افزار نمونه ند ارد و زماني که با ارگان هاي د يگر مقايسه مي کنيم، شرکت نفت پيشگام د ر امر پيشگيري شد ه و توانسته است جمعيت تحت پوشش نفت را د ر گروه هاي سني مختلف و با شرايط خاص فيزيولوژيک مختلف مانند زنان بارد ار، بيماري هاي قلب و عروق، د يابت و ساير شرايط خاص تحت پوشش قرار د هد . او اد امه د اد : طي يک سال گذشته با انجام اقد ام هاي پيشگيرانه توانستيم جمعيت زياد ي را که پوسيد گي د ند ان ند ارند ، يا بزرگسالاني را که با اين مشکل رو به رو شد ه اند ، شناسايي و روند پوسيدگي را متوقف کنيم و د رمان هايي که نياز د اشتند نيز به آنها توصيه شد و پيگير د رمان خود شد ه اند ، به طوري که د ر مراجعه بعد ي د رمان جد يد ي نياز ند اشتند . به اين صورت که وقتي مراجعان از کنار بخش رد مي شد ند ، اولين سئوالي که مي کرد ند اين بود که آيا د ر بخش ما تنها جرم گيري انجام مي شود ؟ د ر پاسخ گفته مي شد خير، خد مات پيشگيرانه ارائه مي شود . به گونه اي که با غربالگري و کنترل بيماري هاي د هان و د ند ان کاري مي کنيم تا افراد د چار پوسيد گي و بيماري هاي د ند اني نشوند . اين کار ارزشمند ي است تا صنعت نفت بتواند به عنوان الگويي براي ساير سازمان ها به جايگاه بالند ه اي د ر سطح کشور برسد . د ر پايان مراسم نيز به قيد قرعه به 10 نفر از کساني که همکاري خوبي د ر پيشگيري از بيماري هاي د هان و د ند ان د اشتند ، جوايزي به رسم قد رد اني اهد ا شد .
گفت وگوي «مشعل» با نويسند ه بيش از 10مقاله د ر باب صنعت انتقال نفت ايران
شورش د ر پژوهش
زهره ربيعي 25 آذرماه هرسال «روز پژوهش» نام گذاري شد ه است. اند يشيد ن، پژوهش و نوآوري، اساسي ترين نياز بشر براي د ستيابي به پيشرفت، توسعه، رفاه عمومي و استقلال واقعي است. تأكيد بر پژوهش و تشويق پژ وهشگران و د انشمند ان به فعاليت هاي پژوهشي مورد نياز كشور، يكي از مهمترين راه هاي رسيد ن به خود كفايي است. آنچه د ر اد امه مي خوانيد ، گفت وگويي است كوتاه با يكي از پژوهشگران شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران.
لطفا خود تان را معرفي كنيد .
شورش شكوهي، سرپرست تأسيسات سنند ج د ر منطقه غرب شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران و از سال 89 تاكنون مشغول خد مت د ر اين صنعت هستم.
تا كنون چند پژوهش انجام د اد ه ايد و بيشتر د ر چه زمينه هايي بود ه است؟
بيست پژوهش انجام د اد ه ام كه بيش از نيمي از آن د ر زمينه خطوط لوله بود ه و د ر مجلات خارجي معتبر هم چاپ شد ه است. از جمله انرژي هاي نو و برق اضطراري، كنترل توربين هاي گازي، پايش وضعيت و كشف خطاي موتورهاي القايي(الكتروپمپ ها) و...
به نظر شما پژوهش و بهره وري چه ارتباطي با يكد يگر د ارند ؟
د ر صنعت نفت، بويژه شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، راهي طولاني د ر پيش است تا بتوانيم به نقطه كاركرد بهينه برسيم. اين كاركرد بهينه را مي توان از د و رويکرد فني و اقتصاد ي بررسي كرد . د ر بخش فني، نقش پژوهش اين گونه تعريف مي شود كه د ر قسمتي از سيستم، مشكلي وجود د ارد كه مانع از رسيد ن به آن نقطه عملكرد مطلوب مي شود ، حال اين اشكال يا ناشي از نحوه بهره برد اري است يا ناشي از وجود اشكال د ر يك وسيله يا مسير. رفع اين مشكلات باتعريف و انجام پژوهشي د ر همان مسير انجام مي شود .د ر بخش اقتصاد ي، يعني پژوهش مورد نظر بتواند د ر مسير كاهش هزينه ها، كاهش مصرف مواد سوختي، روغن و...، افزايش بازد هي د ر ميزان انتقال مواد د ر روز و... گام برد ارد .پژوهش د ر هر د و بخش فني و اقتصاد ي، چنانچه د ر مسير صحيح و كاربرد ي پيش برود ، مي تواند به افزايش مقطعي و يا كلي بهره وري هر شركتي از جمله شركت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران بينجامد .
تعريف پژوهش چيست؟
فرآيند رسيد ن به راه حل هاي قابل اطمينان از طريق گرد آوري، تحليل و تفسير د اد ه ها به گونه اي برنامه ريزي شد ه و نظام مند را پژوهش گويند . پژوهش د و حالت د ارد ؛ يا من سيستمي كه د ارم، د رست كار مي كند و تصميم به ارتقاي آن د ارم يا د رست كار نمي كند و مي بايد اصلاح شود . تا زماني كه يك يا هرد وي اين موارد نباشد ، نيازي به انجام پژوهش احساس نمي شود . يعني بايد مشكلي باشد كه به فكر اصلاح يا ارتقاي سيستم باشيم.
کار پژوهشي چه احساسي د ر شما ايجاد مي کند ؟
د و نوع پژوهش را مي توان نام برد : پژوهش با نتايج تئوري و شبيه سازي نرم افزار و د و پژوهش با نتايج عملي و آزمايشگاهي. هر د وي آنها ارزشمند است، اما پژوهشي كه يك استد لال قوي و منطقي رياضي (استد لال تئوري) آن را تأييد كند ، سپس به صورت عملي روي يك د ستگاه واقعي يا نمونه آزمايشگاهي آن، با يك تقريب مناسب، همان نتايج تئوري را تأييد کند (نتايج عملي) بهترين حالت ممكن است و چنين پژوهشي احساس رضايتمند ي را د ر من به وجود مي آورد . زيرا آنجاست كه احساس مي كنم د انش و پژوهش من روي آن موضوع، توانسته است گروهي ازكار شركت را بگشايد .
آيا پژوهش هاي شما منفعتي براي شركت د اشته است؟
پژوهشي كه د رباره موتورهاي القايي انجام شد، به گونه اي بود كه ما الان د ستگاهي را با همكاري د وستان آماد ه كرد ه ايم و يك ستاپ آماد ه شد ه د اريم و آن را روي الكتروموتورها تست مي كنيم كه اين امكان را به ما مي د هد تا بد ون بازشد ن الكتروموتورها، خرابي آن به ما اعلام شود . د ر صورتي كه قبل از آن از طريق بازكرد ن الكتروموتورها ايراد ها برطرف مي شود . اين پژوهش د ريك مجله معتبر خارجي به چاپ رسيد ه و د رحال تست شد ن است.
مهمترين پژوهشي كه انجام د اد ه ايد ، چيست؟
د و پژوهش به نام هاي الكتروموتورهاي القايي كه به صورت عملي و تنظيم د ور توربين هاي گازي به صورت آنلاين و بد ون د خالت بهره برد ار بود ه كه به صورت تئوري انجام شد ه است. پژوهش اولي د ر مرحله تست آزمايشگاهي بود ه و شركت، همكاري لازم را با آن د اشته است كه جا د ارد از مد ير منطقه لرستان كلانتر و د الوند (واحد برق) كمال تشكر را د اشته باشم. اما پژوهش د وم هنوز د ر مرحله تئوري باقي ماند ه است. د ليل آن هم انجام نشد ن ريسك تست روي يكي از توربين هاي گازي است كه با توجه به قيمت بالاي تجهيزات منطقي به نظر مي رسد .
هد ف تان از انجام پژوهش ها چيست؟
عشق به پژوهش د ر من نهاد ينه شد ه است. همچنين چه بهتر كه اين عشق را د ر مسير اعتلاي شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران بگيرم.
از سوي اد اره کل اچ اس اي وزارت نفت صورت گرفت:
تعيين موجود ي انتشار گازهاي گلخانه اي د ر صنعت نفت
محمد تقي جعفر زاد ه، معاون محيط زيست اد اره کل اچ اس اي و پد افند غير عامل وزارت نفت از تعيين موجود ي انتشار گازهاي گلخانه اي صنعت نفت خبر د اد . به گزارش «مشعل»، وي با اعلام اين خبر گفت: افزايش د ماي کره زمين د ر نتيجه انتشار بيش از حد گازهاي گلخانه اي، به بزرگترين چالش بشر تبد يل شد ه که د اراي ابعاد گسترد ه اقتصاد ي، اجتماعي و زيست محيطي است. ميزان نگراني هاي ناشي از افزايش د ماي کره زمين به حد ي است که سران کشورهاي د نيا بارها گرد هم جمع شد ه و تصميمات مختلفي را براي مقابله با افزايش د ماي کره زمين و کاهش اثرات ناشي از آن اتخاذ کرد ه اند . از جمله مهم ترين اين اجلاس مي توان به اجلاس پاريس اشاره کرد که د ر پايان سال 2015 برگزار شد و طي آن همه کشورهاي د نيا (به جز د و کشور) تعهد مشخصي را براي کاهش انتشار پذيرفتند و کشور ما هم کاهش انتشار 4 د رصد (به صورت غير مشروط) به علاوه 8 د رصد (مشروط به د ريافت کمک هاي فني و مالي از کشورهاي توسعه يافته) را متعهد شد ه است. جعفرزاد ه با بيان اينکه ميزان انتشار گازهاي گلخانه اي کشورمان بر اساس سومين گزارش ملي ارائه شد ه (براي سال 2010) حد ود 827 ميليون تن برآورد شد ه است، اد امه د اد : سهم صنعت نفت د ر انتشار گازهاي گلخانه اي با توجه به ساختار اقتصاد ي کشور که از يک سو اتکاي زياد ي به نفت د اشته و از سوي د يگر عمد ه انرژي مصرفي د ر تاسيسات صنعت نفت نيز از سوخت هاي فسيلي تامين مي شود ، د ر خور توجه است. از سوي د يگر فرصت هاي مناسبي نيز براي کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي د ر صنعت نفت کشور وجود د اشته، از اين رو آگاهي از ميزان انتشار گازهاي گلخانه اي صنعت نفت، از اهميت بسيار بالايي برخورد ار است. به گفته وي، مي توان به طور خلاصه اهميت برآورد انتشار گازهاي گلخانه اي صنعت نفت را آگاهي از ميزان انتشار منابع مختلف و شناسايي فرصت هاي کاهش انتشار د ر صنعت نفت و ايجاد امکان هد ف گذاري متعهد انه کاهش انتشار براي بخش ها و تاسيسات مختلف صنعت نفت و تهيه برنامه هاي کاهش انتشار صنعت نفت بيان کرد . معاون محيط زيست اد اره کل اچ اس اي و پد افند غير عامل وزارت نفت افزود : با توجه به فقد ان موجود ي انتشار گازهاي گلخانه اي صنعت نفت و همچنين نبود روشي نظام مند و يکپارچه براي تعيين موجود ي انتشار گازهاي گلخانه اي اين صنعت، روند اجرايي طرح تعيين موجود ي انتشار د ر معاونت محيط زيست اد اره کل اچ اس اي و پد افند غيرعامل وزارت نفت آغاز شد . سطح پوشش طرح، مشتمل بر تمام صنعت نفت (فعاليت هاي تعريف شد ه براي چهار شرکت اصلي) و از نظر زماني از سال هاي 1392 تا 1394 تعريف شد . جعفرزاد ه اد امه د اد : با د ر نظر گرفتن نوع و ماهيت فعاليت هاي صنعت نفت، سه گاز اصلي د ي اکسيد کربن، متان و اکسيد نيتروس د ر تهيه موجود ي انتشار مد نظر قرار گرفته و به علت اهميت ناچيز ساير گازهاي گلخانه اي از برآورد آنها صرف نظر شد ه است؛ البته ضريب گرمايش جهاني گازهاي گلخانه اي متفاوت بود ه و ميزان آن براي د ي اکسيد کربن برابر يک و براي ساير گازها د ر مقايسه با آن بيان مي شود که براي گازهاي متان و اکسيد نيتروس به ترتيب برابر 28 و 265 است.
وي اظهار کرد : با توجه به نوع فعاليت هاي صنعت نفت و تفاوت هاي ماهوي د ر اين فعاليت ها، هشت پرسشنامه مختلف، متناسب با نوع فعاليت هاي تاسيسات صنعت نفت تهيه و اطلاعات مورد نياز جمع آوري و د ر قالب اطلاعات عملکرد ي تاسيسات صنعت نفت جمع بند ي و گزارش شد . د ر اد امه، روشي نظام مند و يکپارچه براي محاسبه ميزان انتشار گازهاي گلخانه اي از روي اطلاعات عملکرد ي تد وين شد .سپس محاسبات مربوط انجام و ميزان انتشار گازهاي گلخانه اي صنعت نفت به تفکيک بخش ها و شرکت هاي مختلف محاسبه و گزارش شد . وي به نتايج به د ست آمد ه اشاره کرد و گفت: نتايج به د ست آمد ه نشان مي د هد که انتشار گازهاي گلخانه اي صنعت نفت طي سال هاي 1392 تا 1394، د اراي نرخ افزايش 8/7 د رصد ي بود ه و شرکت هاي ملي نفت، گاز، صنايع پتروشيمي و پالايش و پخش فرآورد ه هاي نفتي به ترتيب جايگاه هاي اول تا چهارم انتشار را به عهد ه د اشته اند . همچنين انتشار ناشي از منابع احتراقي، فلرها، منابع فرار، ونتهاي فرايند ي و انتشارات غيرمستقيم (به واسطه خريد برق از شبکه سراسري) به ترتيب منابع اصلي انتشار گازهاي گلخانه اي بود ه اند . همچنين گازهاي د ي اکسيد کربن، متان و اکسيد نيتروس به ترتيب سهم انتشار گازهاي گلخانه اي را به خود اختصاص د اد ه اند . جعفرزاد ه افزود : د ر مرحله بعد ، د ر نظر است براي تعيين موجود ي انتشار گازهاي گلخانه اي صنعت نفت د ستورعملي تهيه و د ر اختيار تاسيسات صنعت نفت قرار گيرد تا پس از آموزش کارکنان مربوطه موجود ي انتشار گازهاي گلخانه اي د ر آن تاسيسات محاسبه شد ه و گزارش شود . پيش نويس اين راهنما هم اکنون تهيه شد ه و طي يک ماه آتي نهايي و ابلاغ خواهد شد .
نيم نگاهي به لوكيشن سازي در مناطق نفت خيز جنوب
دروازه عمليات استخراج از مخازن کجاست؟
حسين شيخ آزادي- محمدشهبازي نژاد حفاري چاه هاي توسعه اي و تعميري، عمده ترين فعاليت براي نگهداشت توليد نفت و گاز در مناطق نفت خيز جنوب، به شمار مي آيد و حجم زيادي از منابع مالي نيز در اين بخش هزينه مي شود. بر اين اساس تحقق برنامه هاي حفاري، به طور مستقيم برنامه توليد ساليانه را تحت تاثير قرار داده و كاهش يا افزايش توليد را به همراه دارد. پس از تدوين برنامه حفاري و تعيين موقعيت چاه ها، اجراي اين برنامه به عوامل متعدد از جمله تامين دستگاه هاي حفاري موردنياز و مواد مصرفي حفاري وابسته است، اما عامل مهمي كه كمتر به چشم مي آيد و از درجه اهميت بالايي برخوردار است، احداث راه هاي دسترسي به محل حفاري و آماده سازي موقعيت هاي حفاري است؛ اين فعاليت مهم در گستره وسيع عملياتي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با بيش از 400 هزار كيلومتر مربع مساحت به عهده معاونت طرح هاي راه و ساختمان مديريت مهندسي و ساختمان اين شركت است كه به صورت شبانه روزي و بدون وقفه در تمام روزهاي سال صورت مي گيرد.
دلاور سلجوقي، معاون طرح هاي راه و ساختمان مديريت مهندسي و ساختمان شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب در اين باره توضيح داد: از مهمترين وظايف اين معاونت، پشتيباني از عمليات حفاري است كه با اجراي پروژه هاي آماده سازي محل چاه هاي توسعه و تعميري، احداث جاده هاي دسترسي و خدمات رساني به دکل هاي حفاري صورت مي گيرد.وي با بيان اينكه اين پروژه ها نقشي مستقيم در توليد نفت وگاز دارند، گفت: هرگونه تأخير در اجراي اين پروژه ها ضمن اخلال در برنامه حفاري و توليد برنامه شده، موجب توقف و انتظار دکل هاي حفاري شده و هزينه هاي زيادي به شركت وارد مي كند. سلجوقي افزود: براي پيشرفت اين پروژه ها مطابق برنامه زمانبندي شده، فعاليت همكاران اين معاونت به صورت شبانه روزي انجام مي شود و بسياري از كاركنان براي رفع مشکلات احتمالي، روزهاي تعطيل نيز در محل كار خود حضور دارند. وي با بيان اين كه هم اكنون حدود 30 دكل توسعه اي و 23 دكل تعميراتي براي مناطق نفت خيز جنوب مشغول حفاري هستند، گفت: علاوه بر احداث جاده و موقعيت چاه، تمام كارهاي زيربنايي اين دكل ها از جمله احداث محل اردوگاه، احداث خطوط لوله آبرساني، احداث جايگاه پمپ هاي آب و خدمات پشتيباني مانند بازسازي ابنيه و تاسيسات تا آخرين روز استقرار دكل انجام مي شود.
احداث سالانه 250 جاده دسترسي به چاه و لوكيشن در مناطق نفت خيز
سلجوقي گفت: با توجه به اينكه هر دكل معمولاً در طول سال بيش از يك حلقه چاه حفاري مي كند؛ اين معاونت سالانه 200 تا 250 جاده دسترسي به چاه و موقعيت حفاري(لوكيشن) احداث يا بازسازي کرده كه در نوع خود رقم قابل توجهي است.وي تاكيد كرد: توليد از احداث راه هاي دسترسي به چاه و ساخت موقعيت هاي حفاري آغاز مي شود؛ از اين رو فعاليت هاي اين معاونت، در صدر فعاليت هاي توسعه اي مناطق نفت خيز جنوب قرار دارد.سلجوقي به برنامه مناطق نفت خيز جنوب براي توسعه 27 مخزن نفتي اشاره كرد و گفت: براساس برنامه مديريت فني براي توسعه 27 مخزن، كه زيربناي اصلي آن حفاري چاه هاي توسعه اي و تعميري است، شرح كار احداث موقيعت هاي حفاري و جاده هاي آنها را شروع كرده ايم و براي برخي موقعيت ها در مرحله انتخاب پيمانكار هستيم. در معاونت طرح هاي راه و ساختمان مناطق نفت خيز جنوب، پروژه ها بر اساس ماهيت شان از سوي 6 مجري طرح اجرا مي شود كه از ميان آنها «مجري طرح هاي پشتيباني حفاري» بيشترين حجم فعاليت هاي اين معاونت را به خود اختصاص داده است.
ميانگين ساخت لوكيشن در مناطق نفت خيز جنوب 6 ماه است
عزيز نسيم، مجري طرح هاي پشتيباني حفاري، معاونت طرح هاي راه و ساختمان نيز درباره فرآيند ساخت يك موقعيت حفاري(لوكيشن) گفت: لوكيشن ها بر مبناي برنامه اي كه مهندسي نفت براي حفاري چاه هاي توسعه اي و تعميري تهيه و به ما ابلاغ مي كند، ساخته مي شوند. بر اين اساس پس از تعيين مختصات چاه ها، براي احداث راه هاي دسترسي به موقعيت ها و ساخت لوكيشن اقدام مي كنيم.
وي افزود: براي حفاري چاه هاي توسعه اي به طور كلي دو نوع لوكيشن در مناطق نفت خيز جنوب احداث مي شود كه از نظر ابعاد با هم تفاوت دارند. لوكيشن هاي بزرگ در ابعاد 200 در 100 متر و لوكيشن هاي معمولي در ابعاد 140 در 80 متر ساخته مي شوند.
نسيم افزود: در موقعيت هاي نزديك به مناطق مسكوني، زيستگاه هاي طبيعي، رودخانه ها و اراضي جنگلي كه به لحاظ رعايت استانداردهاي زيست محيطي حائز اهميت هستند، لوكيشن هاي بزرگ احداث مي شود، زيرا در اين لوكيشن ها دكل هايي براي حفاري به كار گرفته مي شود كه داراي تجهيزات مديريت پسماند هستند و به فضاي زيادي نياز دارند.
وي ادامه داد: در مجاورت هر نوع لوكيشن، يك استخر در اندازه 100 در 100 متر براي تخليه پسماندهاي آب و گل با رعايت تمام ملاحظات زيست محيطي احداث مي شود.
وي ميانگين زمان احداث يك موقعيت جديد حفاري در مناطق نفت خيز جنوب را 6ماه اعلام و تصريح كرد: در مناطق كوهستاني همانند گچساران، رگ سفيد، بي بي حكيمه، هفتكل و مسجدسليمان به دليل سنگ بري و استفاده از تجهيزات ويژه، احداث يك لوكيشن به زمان زيادي نياز دارد و ممكن است تا 10 ماه طول بكشد؛ در نواحي مسطح مانند اهواز، مارون و كوپال نيز ساخت يك موقعيت حفاري حداقل 5 ماه زمان نياز دارد.
وي گفت: براي چاه هاي تعميري به دليل اينكه از لوكيشن موجود استفاده مي كنيم، كار عمده شامل بتن ريزي و توسعه موقعيت فعلي است كه به زمان كمتري نسبت به ساخت موقعيت جديد نياز دارد و به طور ميانگين در مدت سه ماه صورت مي پذيرد.
نسيم گفت: در مواقع اضطراري و شرايط خاص عملياتي، با گسيل نيروها، افزايش نوبت هاي كاري و اعزام تعداد زيادي تجهيزات و ماشين آلات، زمان احداث يك موقعيت چاه را كوتاه كرده ايم كه نمونه آن را آبان ماه امسال در عمليات مهار فوران چاه 147 رگ سفيد مشاهده كرديم.
ثبت ركورد سريع ترين زمان ساخت لوكيشن در رگ سفيد147
مجري طرح هاي پشتيباني حفاري معاونت طرح هاي راه و ساختمان مناطق نفت خيز جنوب افزود: با هدف مهار چاه 147 رگ سفيد، دو لوكيشن براي انجام عمليات حفاري امدادي در مدت 14 روز احداث شد كه پيش از آن و در شرايط عادي در مدت 7 ماه تحقق يافته و ركوردي كم نظير محسوب مي شود.
وي گفت: موقعيت کوهستاني دو چاه امدادي رگ سفيد كه پوشيده از سنگ بود، كار را با دشواري همراه كرده بود، اما با پشتكار و تلاش شبانه روزي و استفاده از 28 پيمانكار محلي براي تامين دستگاه هاي سنگين و امكانات مورد نياز، ركوردي تازه در صنعت نفت ثبت كرديم.
نسيم كه 37 سال سابقه كار در پروژه هاي پشتيباني حفاري دارد، افزود: در طول سابقه كاري خود كه در تمام عمليات هاي مهار فوران چاه ها از جمله 50 اهواز، و .... حضور داشتم، به جرات مي توان گفت فعاليت هايي كه براي پشتيباني مهار چاه 147 رگ سفيد انجام داده ايم، بي نظير بود و سخت ترين شرايط را تجربه كرديم؛ براي ساخت لوكيشن ها، لوله هاي انتقال آب و استخرهاي ذخيره آب در اين عمليات، تكه تكه سنگ از دل كوه جدا كرديم.
وي گفت: در رگ سفيد 147 همزمان با ساخت دو موقعيت چاه، ساخت 8 جاده جديد دسترسي به چاه ها و كمپ ها در 5 روز، 253 کيلومتر خط لوله انتقال آب در 5 روز، دو استخر 130 هزار و 70 هزار بشکه اي ذخيره آب در 7 روز، محوطه سازي کمپ ها در 10 روز، محوطه سازي پارکينگ در 5 روز، محوطه سازي مخازن گل در 6 روز و ساخت 2 دستگاه باند هليکوپتر 3 روز انجام شد كه هر يک ركوردي تازه محسوب مي شود و بدون سخت کوشي و تلاش شبانه روزي همكاران ناممکن بود.
مجري طرح هاي پشتيباني حفاري معاونت طرح هاي راه و ساختمان مناطق نفت خيز جنوب تاكيد كرد: يكي از عوامل كليدي در افزايش سرعت عمليات مهار چاه 147 رگ سفيد، احداث زيرساخت ها و محل هاي حفاري در كوتاه ترين زمان ممكن بود و هر گونه تاخير در ايجاد زيرساخت ها موجب تاخير در عمليات حفاري چاه هاي امدادي مي شد و زمان مهار را طولاني مي كرد.
وي گفت: امسال همچنين موقعيت حفاري چاه 123 اهواز كه از نوع چاه هاي تعميراتي است، در مدت 21 روز آماده شد كه اين مورد هم ركوردي ديگر در احداث موقعيت محسوب مي شود. نسيم با تاكيد بر اين كه در احداث جاده هاي دسترسي و موقعيت چاه ها همواره از برنامه جلوتر هستيم گفت: با سازماندهي و برنامه ريزي منسجم براي ايجاد زيرساخت هاي مورد نياز براي حفاري هر چاه آمادگي كامل داريم.
اخذ مجوز از سازمان هاي بيروني؛ عامل تاخير در پروژه هاي لوكيشن سازي
نسيم گفت: مهمترين عاملي كه باعث تاخير در پروژه هاي ما مي شود، طولاني شدن فرآيند صدور مجوز از سازمان هاي ذيربط مانند منابع طبيعي و محيط زيست است كه انتظار داريم درخواست هاي مناطق نفت خيز جنوب از اين سازمان ها با اولويت بررسي شود.
مجري طرح هاي پشتيباني حفاري معاونت طرح هاي راه و ساختمان مناطق نفت خيز جنوب تصريح كرد: فعاليت هاي پشتيباني حفاري شبانه روزي است و حتي روزهاي تعطيل مانند ايام نوروز همكاران ما در محل كار حضور دارند. تا موقعيت و راه دسترسي به چاه آماده نباشد، هيچ سازماني نمي تواند كاري از پيش ببرد؛ به بيان ديگر ساير سازمان ها پشت سر ما حركت مي كنند. وي با اشاره به اينكه براي دسترسي به موقعيت چاه هاي جديد با مناطق ناشناخته سروكار داريم، گفت: در برخي مناطق به دليل عدم جاده هاي دسترسي براي رسيدن به موقعيت هاي تعيين شده از سوي مهندسي نفت و برآوردهاي لازم، حدود 10 تا 15 كيلومتر در كوه و كمر پياده روي داريم؛ از اين رو حوادث تلخ و شيرين زيادي تجربه مي كنيم.
نسيم، از دست دادن تعدادي از همكاران هنگام اعزام به محل پروژه ها را از تلخ ترين حوادث دوران كاري برشمرد و گفت: مهار فوران چاه هاي 147 رگ سفيد و 50 اهواز، از شيرين ترين رخدادهايي بود كه در طول سابقه كاري تجربه کرده ام.
آغاز بازسازي و آسفالت جاده هاي دسترسي به چاه هاي ميدان پارسي
همزمان با سي ونهمين بهار انقلاب، طرح مرمت، بازسازي و آسفالت جاده دسترسي به چاه هاي ميدان پارسي به منظور خدمت رساني به روستاهاي همجوار تاسيسات در محدوده شهرستان بهمئي و بخش ابوالفارس از توابع شهرستان رامهرمز آغاز شد. عمليات اجرايي احداث جاده دسترسي به چاه هاي ميدان پارسي و راه ارتباطي بين شهرستان رامهرمز به بهمئي با حضور استاندار خوزستان و نمايندگان مردم شهرستان هاي رامهرمز و رامشير، کهگيلويه، چرام و بهمئي در مجلس شوراي اسلامي و مديرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاري آغاز شد. غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان در آيين کلنگ زني اين طرح ها، با تاکيد بر اجراي طرح هاي عام المنفعه در مناطق روستايي و تشکر از تلاش هاي دولت خدمتگزار براي محروميت زدايي، از اقدام هاي ارزنده شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و مديرعامل اين شرکت و نيز مديرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاري که اجرا کننده اين طرح هستند قدرداني کرد. اقبال محمديان و عدل هاشمي، نمايندگان مردم رامهرمز و رامشير، کهگيلويه، چرام و بهمئي در مجلس شوراي اسلامي نيز از تلاش هاي بيژن عاليپور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و ابراهيم پيرامون، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري در بازسازي و آسفالت جاده هاي دسترسي به چاه هاي ميدان پارسي که گام مهمي در خدمات رساني به روستاهاي همجوار تاسيسات است، قدرداني کردند. پيرامون مديرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاري نيز، ضمن گراميداشت اين ايام خجسته، آغاز به کار اين طرح در روز 22 بهمن، سالروز پيروزي نظام مقدس جمهوري اسلامي را به فال نيک گرفت و براجراي طرح هاي عام المنفعه به خصوص بازسازي و مرمت جاده هاي دسترسي به تأسيسات در ساير مناطق عملياتي که جنبه خدمات رساني به روستاهاي همجوار تأسيسات را دارد، تأکيد و از حمايت هاي مهندس عالي پور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، در فراهم آوردن شرايط و اعتبار لازم براي انجام اين طرح و ساير طرح ها قدرداني کرد. اين طرح که به منظور مرمت، بازسازي و آسفالت جاده هاي دسترسي به چاه هاي ميدان پارسي و براي خدمت رساني و عمل به مسئوليت هاي اجتماعي ازسوي شرکت نفت و گاز آغاجاري آغازشده است، افزون بر تسهيل و تسريع در تردد وسايل نقليه و کاهش دوري مسافت واحدهاي عملياتي پارسي کلاستر و جلوگيري از بروز حوادث موتوري و تصادفات جاده اي، در دسترسي آسان روستاهاي محدوده ميدان پارسي و عبور و مرور روستاهاي محروم بخش ابوالفارس از توابع شهرستان رامهرمز و روستاهاي شهرستان بهمئي بسيار تاثيرگذار است و مسير شهرهاي باغملک، ميداود و بخش ابوالفارس به شهرستان بهمئي را حدود نيم ساعت کاهش مي دهد.
پيشرفت فيزيکي طرح توسعه ميدان آذر از 78 درصد گذشت
مجري طرح توسعه ميدان مشترک آذر در شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) گفت: پيشرفت فيزيکي طرح توسعه اين ميدان از 78 درصد عبور کرد و با ادامه روند موجود، ظرفيت توليد روزانه نفت ميدان آذر در سال آينده به 60 هزار بشکه مي رسد.کيوان ياراحمدي افزود: رديف اول نفتي تاسيسات دائم ميدان آذر، سال آينده به مدار مي آيد و توليد 60 هزار بشکه اي از اين ميدان محقق مي شود، پس از آن با راه اندازي رديف دوم نفتي، ظرفيت توليد به 65 هزار بشکه که به عنوان سقف فاز نخست توسعه هدف گذاري شده است، افزايش خواهد يافت.وي درباره فعاليت هاي انجام شده در بخش احداث خطوط لوله اين طرح توضيح داد: 130 کيلومتر خط لوله انتقال نفت ترش به مقصد دهلران از قبل به بهره برداري رسيده بود و 130 کيلومتر خط لوله انتقال نفت و گاز به واحد جمع آوري گازهاي دهلران هم در مراحل نهايي کار قرار دارد. احداث خط لوله انتقال نفت شيرين از دهلران به چشمهخوش نيز، به طول 70 کيلومتر تا اواخر بهار سال آينده نهايي مي شود.ياراحمدي از پايان طرح آبرساني اين طرح توسعه اي نيز خبر داد و گفت: احداث تاسيسات سرچاهي خطوط لوله جرياني نيز به تناظر پس از پايان حفاري در هر موقعيت مکاني آغاز مي شود که تاکنون در 10 حلقه چاه انجام شده است. به گفته وي، در مجموع در فاز نخست طرح توسعه ميدان آذر، بايد 17 حلقه چاه حفاري شود که از اين ميان، تاکنون 13 حلقه چاه حفاري شده و چهار دستگاه مستقر در طرح نيز پس از اتمام کار ترخيص مي شوند. مجري طرح توسعه ميدان آذر، بخش عمده باقي مانده کار را مرتبط با احداث واحد فرآورشي ميدان (CPF) عنوان کرد و با اشاره به پيشرفت 50 درصدي ساخت اين واحد افزود: اميدواريم اين بخش نيز در کوتاه ترين زمان تکميل و نهايي شود.ميدان نفتي آذر در بلوک اناران، در دماغه کوههاي زاگرس و در امتداد مرز ايران و عراق (در قسمت جنوب غربي ايلام) بين شهرهاي مهران و دهلران قرار گرفته است و روزانه بيش از 30 هزار بشکه نفت از آن برداشت مي شود.
راهبردهاي نو و بهينه سازي فرآيند ها د ر طرح تاسيسات تقويت فشار به ثمر نشست
جان تازه تر د ر رگ هاي گاز ايران
مشعل هماهنگي بين كنشگران و ذي نفعان گوناگون و تعاملات پرحجم با چند ين بخش د رون سازماني، نظير امور پيمان ها، كميسيون هاي مناقصات و کميته فني و بازرگاني و هيئت انتخاب مشاور، با وجود فرآيندهاي جاري موجود بايد به سرعت طي و موافقت هاي لازم براي شروع پروژه د ريافت شود . پس از آن نيز با ورود مشاور و پيمانكار به عنوان ذي نفعان بيروني به سيستم، بايد نظارت و همكاري مستمر تا د ستيابي به اهد اف شركت د ر راه اند ازي ايستگاه ها د ر موعد مقرر انجام شود . سام سراني اصل، رئيس ساختمان و نصب طرح ايستگاه هاي تقويت فشار كه پيش تر رياست مهند سي طرح احد اث پالايشگاه گاز بيد بلند 2 را به عهد ه د اشته است، راه اند ازي همزمان واحد هاي اصلي و يد ك ايستگاه ها را از د ستاورد هاي اصلي پروژه هاي طرح د انسته و بازنگري د ر طراحي هاي ايستگاه را نيز از راهبرد هاي پيش رو مي د اند كه با هد ف بهينه سازي پروژه ها و جلب نظر بهره برد ار د ر د ست عملياتي شد ن است. او د ر اين گفت وگو با برشمرد ن موفقيت هاي اخير اين طرح در راه اند ازي همزمان واحد هاي اصلي و يد ك، بر ضرورت به كارگيري رويكرد هاي نو تاكيد كرد ه است.
با توجه به راه اند ازي خط لوله د امغان-كياسر و ضرورت افزايش اطمينان د ر گازرساني به مناطق شمالي كشور، راه اند ازي بهنگام ايستگاه هاي تقويت فشار گاز نيز، از پروژه هاي اولويت د ار و با اهميت طرح به شمار مي آيد . براي راه اند ازي ايستگاه هاي پارچين و سمنان د ر موعد مقرر چه برنامه هايي پيگيري کرده ايد؟
با توجه به اهميت و اولويتي كه ايستگاه هاي پارچين و سمنان د ارند ، برنامه هاي اجرايي را به گونه اي پيش برد يم كه با راه اند ازي آنها، يكي از د غد غه هاي مهم شركت گاز د ر تامين گاز استان هاي شمالي برطرف شود . با برنامه ريزي دقيق و به کارگيري تمامي ظرفيت اجرايي در بخش کارفرمايي و پيمانکاري، توانستيم واحد يدک پروژه سمنان را در 10 آبان 1396 و واحد يدک پارچين را 10 دي 1396 راه اندازي کنيم. با ورود ايستگاه هاي پارچين و سمنان به مد ار، علاوه بر افزايش قابليت اطمينان ايستگاه به ميزان بسيار زياد ، حجم گاز قابل انتقال نيز، افزايش چشمگير داشته است .
طرح ايستگاه ها علاوه بر اقد ام هاي ارزشمند د ر حوزه اجرا، د ر زمينه هاي سياست گذاري و تد وين راهبرد نيز، رويكرد هايي نو را اتخاذ و اجرايي كرد ه است. د رباره مزيت راهبرد هاي جد يد و موارد عملياتي شد ه توضيح د هيد .
پس از بررسي ها و مطالعات به اين نتيجه رسيد يم كه اجرا و تکميل تمامي واحدها و توربوکمپرسورها (از واحدهاي اصلي و يدک) پروژه يک ايستگاه را در برنامه کاري خود قرار دهيم. د ر رويكرد قبلي، واحد هاي يد ك مد ت هاي مد يد ي پس از شروع به كار واحد اصلي، راه اند ازي مي شد ند كه اين موضوع هزينه ها و انرژي فراواني را به شركت تحميل مي كرد . تنها تصور كنيد كه انتخاب مجد د پيمانكار، برگزاري مناقصه و اجراي د وباره د ه ها فرآيند عملياتي چه بار مضاعفي بر د وش سيستم مي گذاشت، علاوه بر آن ريسک کار در محيط هاي گازدار و عملياتي که زمان، اجرا و هزينه هاي پروژه را تحت تأثير قرار مي داد، مي توان به عنوان يک عامل بازدارنده بيان کرد.
با اين رويکرد و اجراي همزمان واحد هاي اصلي و يد ك د ر تاسيسات خط هشتم سراسري شامل ايستگاه هاي خنج، جهرم، صفاشهر، نائين و کاشان همگي پروژه ها تحويل موقت شد ه اند و هم اکنون مراحل تحويل قطعي آنها در دستور کار قرار دارد كه خود د ستاورد ي بزرگ است. همان طور كه مي د انيد ، در طرح ايستگاه ها، برخي پروژه ها با اينكه سال ها از راه اند ازي آنها مي گذرد ، هنوز تحويل موقت نشد ه اند ، د ر حالي كه ما د ر خط هشتم سياست تحويل موقت و قطعي را براساس شرايط قراردادي محقق کرديم. نکته اينجاست که بهره برداران در صورتي که از صحت تکميل و کارايي پروژه اطمينان پيدا نکنند، از تحويل پروژه اجتناب مي کنند که اين موضوعي کاملاً اصولي و مطابق با دستورعمل هاي عملياتي آنان است. با سياستي که هم اکنون در طرح جاري است، تکميل کامل پروژه مطابق طراحي، عملاً شرايط را براي تحويل و تحول پروژه ها مطلوب و هموارتر کرده است.
صنعت گاز د ر سال هاي اخير، شاهد ورود فناوري هاي جد يد به عرصه طراحي، عمليات و اجرا بود ه است؛ فناوري هاي توسعه يافته كه با بهينه سازي فرآيند هاي جاري، پروژه ها را اقتصاد ي تر كرد ه و اثربخشي و كارآمد ي آن را به سطح آخرين استاند ارد هاي روز د نيا ارتقا مي د هد . آيا طرح تاسيسات، برنامه اي براي استفاد ه از روش هاي روزآمد شد ه د ارد ؟
همسو با تاكيد ات مجري طرح د ر زمينه به كارگيري فناوري هاي نوين، اخيرا پروژه اي با عنوان «Feed» تعريف شد ه كه هد ف از اجراي آن، مرور و بازنگري نقشه ها و اقد ام هايي است كه تاكنون د ر طرح ايستگاه ها به انجام رسيد ه است. در حال حاضر پس از سپري کردن مراحل انتخاب مشاور از بين بهترين مشاوران ايراني به همراه شرکت هاي خارجي داراي سوابق مهندسي و اجرايي در ايستگاههاي تقويت فشار، شرکت سازه و ILF آلمان به عنوان برنده مناقصه، شروع به کار کرده، ضمن آنکه جلسات KOM آنها برگزار شده و بازديدهاي ميداني نيز صورت گرفته است. با حضور اين مشاور و شرکت همکار آن، قصد داريم با بازنگري در ايستگاه هاي موجود، استفاده از دانش بهره برداران و مناطق عملياتي و تجربه و سوابق موجود در طرح، موفق به طراحي ايستگاهي شويم که تمامي مطالعات لازم از جمله مهندسي ارزش، بهينه سازي هاي لازم و در نظر گرفتن کليه موارد ايمني، آخرين استانداردها و فناوري روز جهاني را مطالعه و اجرايي کنيم، به صورتي که سنگ بناي طراحي ها و پروژه هاي آتي طرح ايستگاه ها قرار گيرد. كنشگران متفاوتي د ر اين پروژه نقش آفريني مي كنند كه البته نهايي سازي، چگونگي بهره برد اري د ر آيند ه و طبقه بند ي سناريوهاي بهينه سازي با راهبري شركت مهند سي انجام و گامي راهگشا براي رفع د غد غه هاي شركت انتقال گاز ايران به عنوان استفاد ه كنند ه نهايي محسوب مي شود .
پروژه هاي خط هشتم سراسري مشتمل بر ايستگاه هاي خنج، جهرم، صفاشهر، نائين و کاشان د ر اواخر سال گذشته تقريبا همزمان به بهره برد اري رسيد ند كه د ر نوع خود ركورد ي بي سابقه د ر تاريخ صنعت گاز كشور به ثبت رساند و تحسين مسئولان و مقام ها را برانگيخت. هم اكنون اين ايستگاه ها چه وضعيتي د ارند ؟
پس از راه اند ازي هاي سال گذشته، به تكميل و رفع نواقص جزئي باقي مانده از اين پروژه ها پرد اختيم؛ از آنجايي که طراحي اين ايستگاه ها به صورت 3+1 مي بود، توانستيم هر 4 واحد موجود را عملياتي كنيم . ما د ر اين پروژه ها، راه اند ازي پروژه هاي يد ك را به تاريخ و زماني د يگر موكول نكرد يم و با مد يريت بر فعاليت هاي پيمانكار، همه واحد ها را به بهره برد اري رساند يم. اوايل امسال، نيز پروژه هاي ارسنجان و خيرگو به اين طرح ابلاغ شد که با تلاشي فراوان، مشاور طراحي و نظارت کارگاهي و عاليه آن انتخاب و طراحي پايه تکميل و مناقصات EPC آن برگزار شد و شرکت هاي انهار و EIED اکنون پيمانکاران EPC پروژه هاي ياد شده بوده و فعاليت خود را آغاز کرده اند. در حال حاضر با پيگيري هاي طرح توانستيم بخش عمده اي از طراحي تفصيلي را به پايان رسانده و عمليات اجرايي در سايت را نيز دنبال کنيم، به صورتي که بخش Rough Grading و عمليات ابتداي احداث فونداسيون در حال انجام است. از نکات مهم در اين پروژه، نگاه جديد در تنظيم قرارداد و استفاده حداکثري از درس آموخته هاي پروژه هاي قبلي است. اين طرح درنظر دارد با حداکثر توان خود، پروژه هاي تعريف شده در زمان مشخص شده (20 ماه) را به اتمام و بهره برداري برساند.
د ر صحبت هايتان از راه اند ازي همزمان واحد هاي اصلي و يد ك به عنوان موفقيتي بزرگ ياد كرد يد . لطفا كمي بيشتر د رباره مزيت هاي اين د ستاورد توضيح د هيد .
تقريباً براي نخستين بار در پروژه اي که در خط هشتم به انجام رسيده، راه اندازي واحد يدکي به زماني ديگر موکول نشده و همه واحدها به بهره برداري رسيده اند. اين دستاورد، انجام مانورهاي متعدد عملياتي را براي بهره بردار ميسر مي کند. موضوع بعدي که در اين باره اهميت بالايي دارد، سرعت عمل و کاهش قابل توجه در نصب و راه اندازي واحدهاي يدک است. بنا به تکليفي که به اين طرح داده شده بود، واحدهاي يدک ايستگاه هاي خرمدره و قزوين، ظرف مدت کوتاه تر از 6 ماه نصب و راه اندازي شده، همچنين رکورد راه اندازي واحدهاي يدک در ايستگاه سمنان و پارچين صورت گرفت که در مدت زماني 4 ماه، واحدها راه اندازي شده که از لحاظ سرعت، آن هم در منطقه گازدار و عملياتي، رکوردي قابل توجه و بسيار پراهميت است (براي مشخص شدن و مقايسه، نصب و راه اندازي اينچنين واحدها در مدتي 1 ساله يا گاه بيشتر صورت مي گرفته است).
خط ششم سراسري به د ليل صاد رات گاز به عراق و تامين گاز استان هاي بوشهر و خوزستان از اهميتي بسزا برخورد ار است. براي راه اند ازي ايستگاه هاي تقويت فشار د ر اين خط راهبرد ي چه برنامه هايي د اريد ؟
اجراي 2 ايستگاه خورموج و برازجان روي خط ششم سراسري كه يک هزار و 200 كيلومتر خط لوله د ارد و از استان بوشهر تا د هگلان امتد اد مي يابد ، ارد يبهشت امسال به طرح تكليف شد ه است. با توجه به اينکه زمان پروژه 30 ماه و به صورت EPC کامل است، تلاش کرديم که مشاور طراحي پايه و نظارت عاليه و کارگاهي آن را انتخاب کنيم و اکنون پروژه به مشاور ابلاغ شده است و اميد داريم در سال پيش رو مراحل انتخاب پيمانکار EPC را داشته باشيم.
خط هفتم سراسري نيز به لحاظ امكان پذير كرد ن صاد رات به پاكستان و هند و پايد اري گاز شرق و جنوب شرق كشور، از اهميت فراواني برخورد ار است. د رباره ايستگاه هاي اين خط توضيح د هيد .
خط هفتم سراسري از حوزه پارس جنوبي به مناطق شرقي و جنوب شرقي تا ايرانشهر امتد اد پيد ا خواهد كرد كه از جمله اهد اف آن گازرساني به نيروگاه ها، صنايع پتروشيمي و واحد هاي صنعتي، خانگي و امكان صاد رات به پاكستان و هند و پايد اري گاز د ر اين حوزه است. از برنامه هاي آتي اين طرح پس از تأييد نهايي امور برنامه ريزي شرکت مهندسي و توسعه احداث ايستگاه شماره 1 و 2 اين خط است که اقدام هاي اوليه در حال انجام است.
چه ايستگاه هايي براي خط د هم سراسري پيش بيني شد ه اند ؟
گاز خط د هم سراسري از طريق فازهاي 20،21 و.... فراهم مي شود و تامين و رفع كمبود گاز استان اصفهان و تقويت خطوط لوله سراسري د وم و سوم را عهد ه د ار است. ارديبهشت امسال احداث سه ايستگاه پل كله، د وراهان و نورآباد روي اين خط به طرح ابلاغ شد ه كه اين طرح تلاش کرد تا مشاور اين سه ايستگاه ها را که مسئوليت طراحي پايه، تهيه اسناد مناقصه و نظارت عاليه و کارگاهي را دارد، پس از انجام فرآيندهاي تعريف شده تعيين کند که اين مهم محقق شد و ابلاغ شروع به کار مشاور صادر شده است.
د ر پايان اگر نکته اي باقي ماند ه، بيان بفرماييد .
با اينكه امسال نيز، مانند سال گذشته د رگير حجم بالايي از کارهاي اجرايي بوديم، اما با توجه به تکليف محوله براي اجراي ايستگاه هاي آتي، اقدام هاي لازم براي مراحل انتخاب مشاور و پيمانکار را دنبال کرديم و در اين ارتباط موفقيت هاي چشمگيري داشتيم، به صورتي که بخش قابل توجهي از اقدام هاي زمان بر درون سازماني را پشت سر گذاشته ايم. هم اکنون مشاوران طراحي و نظارتي، به صورت کامل مشخص شده اند و پروژه ارسنجان و خيرگو نيز با سرعت قابل قبولي در حال انجام است. در اين مقطع نيز جلسات مداوم و مستمري با سازندگان توربوکمپرسورها داشته ايم و برنامه ريزي هاي لازم راي براي ساخت و ارسال توربوکمپرسورها با توجه به برنامه زمانبندي اجرايي پروژه ها به عمل آورده ايم.
يکي از بارزترين فعاليت هاي اين طرح در سال جاري، تحويل قطعي 10 ايستگاه تقويت فشار خطوط قبلي که مربوط به ساليان پيشين بوده که با تعاملي بسيار سازنده ميان شرکت مهندسي و توسعه گاز و شرکت انتقال گاز ايران در قالب نشست هاي کارشناسي و مديريتي ميسر شده است. که انتظار مي رود با توجه به نگرش موثر مديريت عامل شرکت جهت تثبيت فرآيندهاي اجرايي به دليل روان کردن و تسريع در دستورعمل هاي درون سازماني و همچنين دستورات و تأکيدات مجري طرح بتوانيم هر چه بيشتر به استانداردهاي اجرايي هم از لحاظ زماني و کيفي دست يابيم.
«مشعل» در گپي با چند تن از کارکنان اقماري صنعت نفت جوياي مشکلات و حرف دل آنها شده
و برخي پرسش هاي آنها را با يک روانشناس مطرح کرده است
از دلتنگي تا دکل
مشعل شادي بهرام عليان شايد تعجب کنيد که بين تمام مشاغل دنيا، حفاري هم در زمره سخت ترين مشاغل قرار مي گيرد؛ چرا که نشانه هاي مخصوص مشاغل سخت را دارد. شش مشخصه اي که مشاغل سخت را از ديگر مشاغل متمايز مي کند، عبارتند از: قرار گرفتن در معرض انواع آلودگي، شرايط نا امن محيط کار، قرار گرفتن در معرض اشعه هاي مختلف، خطر سوختگي هاي خفيف، بريدگي ها، انواع جراحت ها، گزش و نيش حشرات و حيوانات و قرار گرفتن در معرض انواع عفونت ها،. کار حفاري و به طور کلي، کار در مناطق عملياتي ناگزير، از مواجهه با اين خطرات است؛ ولي جاي تعجبي که اول جمله نشسته است، به اين دليل است که حفاري در کشور ما با داشتن بخشي از اين مشکلات؛ اما هنوز در رتبه مشاغل سخت، براي دريافت مزاياي سختي کار قرار نگرفته است. اين مشکل تنها يکي از صدها مشکل کارکنان اقماري است. ديگر مشکلات آنها به خانواده و محيط کاري مربوط مي شود. در اين شماره سعي کرده ايم با شنيدن مشکلات کارکنان اقماري نفت،پژواک صداي آنها باشيم و رساننده آن به مسئولان مربوطه. به اميد آنکه بتوانيم گامي در مسير رفع آنها برداريم. در اين زمينه گفت و گوهايي با چند نفر از کارکنان اقماري حفاري انجام داده ايم که مي خوانيد:
«کافي است يک روز به اينجا بيايند واز نزديک زير دماي بالاي 70 درجه بايستند و فقط بايستند. اصلا بروند در کمپ بنشينند. اين بهترين حالت ممکن در اينجاست تا بفهمند ما چه مي کشيم». اين عين جمله چند تن از کارکنان حفاري مناطق عملياتي خطاب به مسئولان ذي ربط است.
بي گمان از کودکي هاي مان در خاطر داريم و شايد تنها يادگاري از نفت براي مان باشد. شايد همان که مي خواهم بگويم، در ذهن شما هم نقش بست. تنها يادگاري ما از نفت، چهار چرخه هاي نفت با پيت هاي نفتي بود که در روزهايي يک طرف خيابان را قرق مي کرد. پيت هاي نفت مان را براي مدتي غرق نفت مي کرديم و کمي از آن را هم در پستوهاي خانه حبس مي کرديم. سر آخر هم مقداري از آن را توي چراغ والور سرازير مي کرديم، فتيله اش را تا ته مي کشيدم بالا و جلوي شيشه نيمه شفافش مي نشستيم و بوي نفت و گرما را مي ريختيم توي وجودمان.
شايد اين ته مانده هاي خاطره هايمان از آن دوران باشد؛ اما هنوز هستند آدم هايي که دستان شب وارشان از سياهي نفت و لباسشان از بوي تلخ آن جدا نشده است. يکي از آنها مردي است به نام قاسم، قاسم مزرعه. با 48 سال سن و حدود 26 سال فعاليت عملياتي در شرکت ملي حفاري نفت در دستگاه 63 فتح.
گفت وگوي مان بنابر دلايلي تلفني برقرار شد. با وجود اينکه بارها و بارها از مشکلاتش براي خبرنگاران گفته بود، بي آنکه ترتيب اثري داه شود؛ اما تک تک سوالات من را با حوصله پاسخ گفت. وقتي از شرايط سخت کار از او پرسيدم، با آن لهجه بامزه که تلفيق دو خطه آبادان و اهواز بود، برايم تعريف کرد که در همان ابتداي کارش خاطره تلخي از ماموريتش داشته. با صداي آرام که ناراحتي اش را فرياد مي زد، گفت: «وقتي براي اولين بار از ماموريت برگشتم، فرزندم مرا نمي شناخت.» گويي اين خاطره تلخ بيش ازخاطرات ريز و درشت برايش پررنگ بود. کافي بود کمي در کلامش دقيق شوي تا عمق ناراحتي پنهان شده در کلماتش را بفهمي. مشکلاتش را برايم گفت: «مشکلات کارکنان اقماري زياد است؛ اما بر حسب اولويت، مشکلات کاري بيشتري داريم و چون من رئيس دستگاه هستم، علاوه بر مشکلات خود، مشکلات کارکنان زير مجموعه خود را نيز بايد مرتفع کنم.
درباره مشکلات خانوادگي در اين 25 سال که بنده در اين مجموعه فعاليت مي کنم، هميشه نگراني دوري از خانواده و مشکلاتي که در نبود من براي شان اتفاق مي افتاد و مجبور بودند به تنهايي آن را رفع کنند، بوده است.زماني که صاحب فرزند هم شدم، غريبه بودنم براي آنها آزار دهنده بود.اينکه نمي توانستم خلأ نبودنم را برايشان پر کنم، هميشه باعث رنجش خانواده مي شد. در بحث تربيت آنها هم نمي توانستم سهيم باشم و همسرم زحمات تربيت فرزندان را به تنهايي متحمل مي شد.
بيشترين آسيبي که در تربيت فرزندان با آن مواجه بوديم، بحث تحصيلات آنها بود که نتوانستند به مدارج علمي دست يابند.» اين را در حالي مي گفت که صدايش حسرت عميقي را بر دوش مي کشيد. حسرت از اينکه اگر بيشتر در کنار خانواده اش بود، بچه هايش هماني مي شدند که او آرزويش را داشت. او بارها به اين موضوع اشاره کرد؛ موضوع نبودنش وتربيت بچه ها. سعي مي کرد حرف هايش را قورت دهد، گلايه اي داشت؛ اما سکوت مي کرد تا بيشتر از مشکلات کارکنانش صحبت کند.
کمي که از صحبتمان گذشت، متوجه شدم روز هاي استراحتش را مي گذراند. اين را از صداي نوه هايش فهميدم که گاهي از پشت تلفن شنيده مي شد.صحبت را کوتاه کردم و پرسش ها را پشت هم پرسيدم تا وقتش را بيش از اين نگيرم.
وقتي درباره نشست هاي روانشناسان در مناطق عملياتي پرسيدم، با نا اميدي گفت: «در اين مدتي که من کارمند نفت بودم، هيچ نشستي با اين موضوع برگزار نشد. تنها امکاناتي که در اختيار کارکنان گذاشته شده، بيمارستاني است که به خاطر مشکلات شنوايي و بينايي ناشي از شرايط کاري، در اختيار آنها گذاشته اند. اما تا به حال شخصي براي کمک در رفع مشکلات کارکنان به اين منطقه نيامده و پزشکاني که در مناطق حضور دارند، پزشک يار هستند براي مواقع ضروري و حوادث».
پاسخ به سوال بعدي ام بي شک برايش سخت و تلخ بود؛ ولي من ناچار از پرسيدن بودم. او درباره اعتياد بين کارکنان گفت: «اين مشکل بعضا بين افراد در منطقه عملياتي وجود دارد، ولي ما سعي کرده ايم با برنامه هاي ورزشي درصد آن را کاهش دهيم و يا اگر شخصي گرفتار اين معضل شد، با راهنمايي به آن کمک کنيم که خوشبختانه بودند افرادي که با همين پيگيري ها، سلامت خودشان را به دست آوردند؛ اما مشکلي که وجود دارد، کمبود وسايل ورزشي است که با وجود پيگيري هايي که شخصا انجام داده ام، کاري از پيش نرفته و کماکان با اين مشکل مواجه هستيم.»
در آخر از او خواستم اگر درد دلي دارد، با مسئولان بگويد: «مشکلات زياد است، از نبود البسه کافي تا نبود مشاوره براي کارکنان کمبود امکانات رفاهي و تفريحي براي آنها و همچنين خانواده هاي قراردادي ها.
برگزاري کلا س ها در مناطق عملياتي مي تواند بسيار کمک کننده باشد؛ چرا که براي من اين اتفاق افتاده که در مسائلي توان حل مشکل را نداشته ام و تا امروز هم درگير آن بوده ام که شايد اصلي ترين علت آن، نبود آگاهي کافي در مواجهه با آن بوده است. بي شک اگر زمان و فرصت مشاوره وجود داشت، اين مشکلات به وجود نمي آمد.
نبود افراد کارآمد
گفت وگوي بعدي با فولادي رقم خورد: اميد فولادي، او تکنسين آزمايشگاه شيميايي نفت و گاز است، با 41 سال سن و صاحب يک دختر. وقتي درباره موضوع گفت وگو برايش توضيح دادم، از رديف کردن جمله هاي پشت هم فهميدم که جنس حرف هايش فرق مي کند. کمتر از مشکلات خانوادگي اش گفت و بيشتر حرف هايش متوجه کارکنان و مسئولان بود. سخت نبود فهميدن دغدغه هايش از لابه لاي کلماتش. او مشکلات را از ديد خود و با توجه به سابقه ورزشي اش (داور بين الملل واليبال) اين گونه مي ديد: «عمده مشکلاتي که ما در بخش اقماري با آن مواجه هستيم، کمبود امکانات است که ما را تبديل به ربات هاي کاري مي کند. همانطور که مي دانيد اين کارکنان 12 ساعت در منطقه عملياتي هستند و12 ساعت بعدي را در کمپ هاي استراحت که هيچ گونه تفريح و امکانات ورزشي در آنجا وجود ندارد، مي گذرانند و اگر مسئولاني هم براي اين موضوع در نظرگرفته باشند، ورزشي نيستند، يعني اطلاعات و دانش ورزشي ندارند و نمي توانند کارگردان هاي خوبي براي تحت پوشش قرار دادن اوقات فراغت کارکنان باشند. يکي ديگر از مشکلاتي که بين کارکنان اقماري رسوخ کرده، بحث اعتياد است؛ چرا که اوقات فراغتي براي آن ها در نظر گرفته نمي شود. دوري از خانواده و دسترسي حداقلي به امکانات شهري، داشتن دغدغه هاي ذهني که به خانواده برمي گردد و از طرفي نبود امکانات براي اوقات فراغت، لطمه بزرگي به روحيه کارکنان مي زند. مشکل ديگري که وجود دارد، موضوع مرخصي کارکنان است. اگر در مواقع ضروري فرد مجبور به برگشت باشد، بايد دوبرابر مرخصي بگيرد؛ چون مرخصي ها دو برابر حساب مي شوند، در اين صورت فرد يا بايد از مرخصي استفاده کند و يا اينکه تا پايان کار صبر کند.
خلأيي که در نبود خانواده براي شخص ايجاد مي شود، در سيستم کاري و در منطقه بدرستي پر نمي شود و همين مشکل باعث مي شود شادي و نشاط کمي در مناطق عملياتي وجود داشته باشد و کارکنان روحيه پرخاشگري پيدا کنند.
مشکلات را برايم مي شمارد، بي آنکه يکي از آنها را پس و پيش کند. کمتر به مشکلات خانواده ها مي پردازد و آنها را منوط به نداشتن امکانات رفاهي کارکنان در محل کار مي داند. وقتي از مزاياي کاري مثل اينترنت از او سئوال کردم، داغ دلش تازه شد. حرف يک کلام او اين بود که اينجا ازامکانات حداقلي برخورداريم. مسئولان هيچ گونه مزايايي براي کارکنان در نظر نمي گيرند و يا اينکه اين امکانات که گذاشته اند، امکانات حداقلي است. براي مثال در واحد نرگسي، اينترنت را در نظر گرفته اند؛ اما سرعت آن در کمترين شکل ممکن است. کمي از حضور افراد نابلد در پست هاي مربوط به مسائل رفاهي کارکنان برايم گفت: «امکانات ورزشي، حداقل است و شخصي که در اين سمت فعاليت مي کند، نمي تواند مديريت کند. براي مثال در 3 سال اخير يک مسابقه بين کارکنان برگزار شده، در صورتي بايد اين مسابقات در هر فصل برگزار شود، رشته هاي ورزشي که اينجا وجود دارد، رشته هايي است که امکانات سخت افزاري زيادي را نمي طلبد، مثل شطرنج، بيليارد، دارت و....
در نتيجه نبود امکانات و نبود افراد با دانش کافي براي ايجاد اوقات فراغت کارکنان موجب مشکلات عديده اي شده است.حتي از من هم خواستند که مسئوليت اين بخش را برعهده بگيرم؛ اما فقط در حد صحبت بوده و عملي نشده است.»
او از ظرفيت همکارانش هم گفت: «غير از مسائل ورزشي، مسئولان مي توانند از ظرفيت هاي موجود در مناطق هم استفاده کنند. براي مثال از افرادي که در حوزه اي دانش کافي دارند، مثل خطاطي و آموزش زبان استفاده کنند و کلاس هايي را براي کارکنان تشکيل دهند؛ اما در محيط هاي اقماري اين افراد شناسايي نمي شوند که بتوان از آنها استفاده کرد.
در آخر هم حرفي با مسئولان. به وضعيت همه کارکنان اقماري رسيدگي کنند، بويژه کارکنان قراردادي که امنيت شغلي ندارند و از کمترين حقوق و مزايا برخوردار هستند.»
همخواني سمت با مسائل حقوقي
اما گفت وگوي آخر با فرشيد مقدسي، کمک حفار دستگاه 63 فتح بود. او هم از مشکلات خانوادگي اش برايم گفت: «اگر امکانش بود که کارمندان بتوانند به صورت مستقيم با روانشناسان در ارتباط باشند، بهترمي شد؛ اما بايد گفت که شرايط کارما بسيار سخت است و همانطور که مي دانيد، کار اقماري به طور کلي دشوار است. 14 روز دوري از خانواده، باعث به وجود آمدن مشکلات عديده اي براي کارکنان مي شود. در اين 14 روز بايد 12 ساعت روي دکل کار کنيم و 12 ساعت در کمپ باشيم. علاوه بر مشکلات روحي که در اين مدت با آن مواجه هستيم، با مشکلات جسمي هم دست و پنجه نرم مي کنيم که يکي از آنها وجود صداهاي سرسام آور دستگاه هاست که ناگزير از تحمل آن هستيم. خستگي هاي ذهني و جسمي در اين مناطق حتي موجب مرگ هم شده است. ناگفته نماند که براي کارکنان قراردادي و پيماني اين مشکلات دو برابر مي شود؛ چرا که هيچ امکانات و مزايايي براي اين نوع کارکنان در نظر گرفته نشده است. بايد گفت که کارکنان عملياتي در شرايط مطلوبي قرار ندارند. دوري از خانواده و کار در شرايط سخت موجب شده تا آنها با مشکلات روحي مواجه شوند.در مواردي مثل بيماري، امکان دادن مرخصي به کارکنان وجود ندارد و مجبورند در هر شرايطي کارکنند؛ اما اصلي ترين مشکل، مشکلات روحي در اين افراد است که نيازمند رسيدگي است.»
ادامه در صفحه 19
در گفت وگوي «مشعل» با مديرعامل شرکت گاز خراسان رضوي مطرح شد:
طراحي جديد خودروهاي 194 ايده اي براي مهار فوري حوادث
جواد آرياني با هدف خدمت رساني هرچه بهتر و بيشتر به مردم، شرکت ملي گاز ايران، طرح استفاده از خودروهاي امدادي را به مرحله اجرا گذاشته است. نيروهاي امدادي در کنار اين خودروها نقشي حياتي در زندگي روزمره مردم ايفا مي کنند. در حال حاضر شرکت گاز خراسان رضوي با تاسي از دستورات مديرعامل شرکت ملي گاز ايران مبني بر خلاقيت و نوآوري موفق شده با طراحي جديد و بهره گيري از به روزترين چيدمان، در کمترين زمان، خدمات شرکت گاز را به مردم تقديم کند. در ارتباط با خودروهاي جديد امدادي 194، اطلاعات بيشتري را در گفت و گو با سيد حميد فاني، مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي کسب کرده ايم که در ادامه مي خوانيم:
مشهد؛ مبتکر خودروهاي جديد امداد 194
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي درباره خودروهاي جديد امدادي مي گويد: پيش از اين خودروهاي امدادرساني شرکت ملي گاز پيکان وانت بود که به دليل ضعيف بودن اين خودروها و اتاق نامناسب؛ شرکت ملي گاز استان بعد از مدتي در پيمان هاي خود آنها را به تويوتا تک کابين و دو کابين تبديل کرد. خودروهاي تک کابين در پيمان هاي جديد براي خدمت رساني صبح و عصر و خودروهاي دو کابين به دليل فضاي بيشتر در حمل تجهيزات و همکاران، براي انجام اموري از قبيل تعويض شيفت ها و خدمت رساني سه شيفته (شب کاري) مورد استفاده قرار مي گرفت. وي مي افزايد: اما تغيير خودروهاي پيکان وانت به تويوتا و حتي بهره گيري از خودروهاي دو کابين، شرکت گاز استان را در خدمت رساني به مردم راضي نکرد و تلاش خود را براين گذاشت تا بتوانند خدمت رساني هرچه سريع تر و کامل تري به مشترکان خود داشته باشد؛ از اين رو به طراحي ماشيني پرداختيم که در آن امدادگر به راحتي و سهولت، در کمترين زمان خدمات شرکت را ارائه دهد.
ضرورت احداث اتاقکي براي دسته بندي تجهيزات
فاني در ادامه افزود: در ماشين هاي قبلي امدادي شرکت گاز، سقف ها يا از برزنت بود يا از پوششي آکاسيوي استفاده شده بود که با کوچکترين ضربه اي مي شکست و آب به داخل آن نفوذ مي کرد. اين نفوذ آب باعث زنگ زدگي و خرابي بسياري از وسايل مي شد. به طور مثال بسياري از آچارها زنگ مي زد يا حتي ابزاري مانند تيغه هاي لوله بر، که در لحظه حادثه بسيار مهم و اساسي است، از بين رفته بود يا اينکه چون وسايل با نظم خاصي چيده و جانمايي نشده بودند، جست وجو و پيدا کردن آنها امداد رساني را با تاخير روبه رو مي کرد؛ اين موارد شرکت را برآن داشت تا به طراحي خودرويي بپردازد که در آن وسايل و تجهيزات دسته بندي شده باشند.
طرحي براي مهار هرچه سريع تر حوادث
وي مي گويد: همان طور که مي دانيد، نظم و انضباط در امدادرساني، حرف اول را مي زند و بايد مورد توجه بسيار قرارگيرد. با طراحي اتاقک جديد براي خودروهاي 194، جداسازي اتصالات و ابزارها شکل گرفت. با اين طراحي امدادگران در پيدا کردن ابزارها ديگر زمان را از دست نمي دهند و مي دانند که هر يک از وسايل کجاست. حتي با تعويض شيفت ها ديگر اين نگراني وجود ندارد که ابزار جابه جا شده باشد، زيرا جاي هرکدام از وسايل مشخص شده است و بعد از استفاده، مجدد در جاي قبلي جانمايي مي شوند. در طراحي جديد، نقشه ها جاي گيري مناسبي دارند و ديگر آسيب نمي بينند. کپسول ها در چند ثانيه برداشته مي شوند و جا نمايي نوار زرد و تابلوهاي راهنما به خوبي انجام شده است. ناگفته نماند که در گذشته اين تابلوهاي راهنما به دليل جانمايي نامناسب، دچار خدشه و حتي آسيب ديدگي جدي مي شدند تا حدي که هشدار را نمي توانستند به مردم منتقل کنند. امروز به کارگيري خودروهاي امدادرساني جديد در مهار حوادث با نظم و صرفه جويي در زمان نقش بسزايي داشته است.
پنجه در پنجه مشکلات!
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي در ادامه با اشاره به اينکه مشهد پيشتاز و مبتکر کابين هاي جديد است؛ مي افزايد: بعد از اينکه طرح کابين ها را در شهرک صنعتي با کارشناسان مطرح و آن را پياده سازي کرديم؛ متوجه شديم که يکي از شرکت هاي گاز استاني نيز، خودرويي با اين ويژگي ها طراحي کرده و به نمايش گذاشته است. اين زماني بود که ما از خودروي جديد طبقه بندي شده بهره برداري مي کرديم و در منطقه دو مشهد، خدمت رساني انجام مي شد. حتي روي بدنه خودروها نيز، شعارها و هشدارهاي مرتبط نقش بسته بود. اين جريان خدمت رساني به راحتي ادامه نيافت و مشکلاتي به وجود آمد، از قبيل اينکه هزينه هاي بالايي براي اجراي کابين ها وجود داشت که در پيمان ها بايد اين بودجه تامين مي شد و از طرفي راهنمايي و رانندگي نيز به طرح جديد ماشين ها اعتراض داشت که چرا ثبت نشده است. اين مشکلات سبب شد طرح کمي به حاشيه برود، اما امروز با تلاش هاي فراوان، بسياري از مشکلات برطرف شده و طي نامه هايي از راهنمايي و رانندگي خواسته شده است که اين خودروهاي امدادي به رسميت شناخته شود و بودجه هاي پيماني نيز تامين شد. با پشت سرگذاشتن اين مراحل، اميدواريم شهروندان شاهد خدمت رساني همگاني خودروهاي امدادي و امدادگران شرکت ملي گاز در کمترين زمان با بهترين کيفيت باشند.
ما هيچ وقت خسته نيستيم؛ هيچ وقت...
سيد حميد فاني؛ مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي
همه ما روزانه واژه «خسته نباشيد» را ناخواسته براي بيان ادب و احترام نثار يکديگر مي کنيم؛ در حالي که به عقيده اکثر کارشناسان علم روان شناسي ، گفتار و شنيدار اين جمله، موجب جذب خستگي و بي حالي در افراد مي شود. حتما مي دانيد كه انرژي بي حد و مرز است. يعني اگرهمين الان با فردي در تهران با لبخند صحبت کنيم، قابليت انتقال انرژي خوب را به او داريم. ولي اگر عبوس و گرفته باشيم، تمام انرژي روز شنونده تحت شعاع يک صحبت کوتاه بد قرار مي گيرد. «خسته نباشيد» دراصل خستگي را به ياد ما مي آورد و ناخودآگاه احساس خستگي را بيشتر مي كند. اما اگر به جاي آن از يك عبارت مثبت استفاده شود نه تنها نيروي از دست رفته، ترميم و خستگي جسم از بين مي رود بلكه نيروي مثبت و سازنده اي در فرد به وجود مي آيد. خداوند در جهان نکته منفي و بد خلق نکرده است. اين نبود خوبي است که باعث خلق بدي مي شود و به ما از نبودن خوبي خبر مي دهد. پس چه بهتر به جاي بد بگوييم ناخوب. هر گاه ذهنتان را از امواج منفي (افکار، کلام، عادات و... ) تخليه کنيد، آنگاه شاهد هجوم شادي و آرامش در زندگي و کار خواهيد بود. شرکت گاز خراسان رضوي با بهره گيري از نيروهاي متعهد و متخصص در مسير رشد و توسعه اي قابل ملاحظه قرار دارد. موفقيت هاي پي در پي در بخش هاي مختلف شرکت و ديدگاه مديران کلان کشوري و محلي مهر تاييدي بر اين ادعاست. روزانه اقدامات آينده ساز بسياري به دستان پرتوان همه شما عزيزان در حال انجام و پيگيري است. اين امر نيازمند تقويت بنيه روحي و سلامت رواني مديران و کارکنان مجموعه است. از همين رو ضمن خداقوت به همه شما سروران و همکاران گرامي در واحدهاي مختلف شرکت اعم از ستادي تا دورافتاده ترين نقاط استان درخواست مي کنم از همين لحظه واژه نااميد کننده و خستگي آور «خسته نباشيد» را کنار گذاشته و به جاي آن از جمله زيباي «خداقوت» که در دين مبين اسلام به آن توصيه شده، استفاده کنيد.
چراکه ما هيچ وقت خسته نيستيم؛ هيچ وقت...
يادمان باشد «خداقوت» رمز موفقيت سازماني ماست. اين انرژي مثبت را به يکديگر منتقل كنيم.
مشکلي که سخت او را آزرده بود، بحث مسائل حقوقي کارکنان بود: «دوستان رسمي ما از نظر حقوقي در وضعيت بهتري هستند و از مزاياي بيشتري نسبت به قراردادي ها برخوردارند؛ اما من منکر وجود مشکلات براي آنها نيستم، چرا که آنها هم از نظر روحي تحت فشار هستند و اين 14 روز براي آنها هم با مشکلات زيادي سپري مي شود؛ ولي از منظر حقوقي نسبت به قراردادي ها مشکلات کمتري دارند.
يکي ديگر از مشکلات عدم اعمال سمت براي افرادي است که در آن سمت فعاليت مي کنند و از نظر حقوقي، مزاياي آن سمت به آنها تعلق نمي گيرد. به صورتي که افرادي هستند که در چارت، سمتي به آنها داده شده، ولي در آن سمت نيستند و وقتي ما بخواهيم سمت بالاتري را بگيريم، مي گويند جا براي سمت فعلي نيست.
بنده هم که 4 سال است حفار هستم، در مسائل حقوقي، کمک حفار برايم رد مي شود.»
وقتي از مشکلات جسمي ناشي از کار طاقت فرسايش پرسيدم، در جوابم گفت:« از مشکلات جسمي اين کار ناشنوايي تدريجي به خاطر صداي زياد دستگاه ها و ضعيف شدن چشم به دليل هفت روز شب کاري است؛ اما همه افراد در اين شرايط سخت با علاقه کار مي کنند و انتظار دارند مسئولان مشکلاتشان را مرتفع سازند.»
او يک در خواست حداقلي داشت: «در خواست حداقلي اين کارکنان ايجاد مکان هاي ورزشي است؛ چرا که هيچ وسايل تفريحي براي کارکنان در نظر گرفته نشده است.»از خانواده اش برايم گفت، از نگراني و دلشوره هايي که وقتي ماموريت است، به سراغش مي آيد: «مشکلات خانوادگي زياد است. در اين 14 روز تمام زحمات بر دوش همسرم است. به خاطر در دسترس نبودن تلفن و نداشتن تماس، اگر مشکلي برايشان ايجاد شود، بايد منتظر باشند که من تماس بگيرم. نداشتن تماس تلفني و نبود اينترنت باعث مي شود که ما به طور کامل از خانواده بي خبر باشيم.از نظر تربيت هم گاهي وجود من براي آنها ضروري است؛ اما همسرم مجبور است به جاي من کارها را انجام بدهد که مشکلات درسي و مدرسه فرزندان از اين دسته از مشکلات است.»
مراحل پيگيري مسئولان را جويا شدم که با دلخوري از آنها ياد کرد: «در دو مرحله روانشناساني به منطقه آمدند و فرم هايي به کارکنان دادند و مشکلاتشان را نوشتند؛ اما ترتيب اثر داده نشد.»
اگر مسئولان يک روز بيايند و فقط دو ساعت کار کارکنان را در شرايط سخت ببينند، شايد بيشتر به مشکلات رسيدگي کنند. من از مسئولان مي خواهم که بيايند و از نزديک شاهد سختي کار ما باشند.»
نکته اميدوار کننده حرف هايش اين بود: «در 20 سال گذشته، معضل اعتياد بسيار به چشم مي خورد، اما در حال حاضر اين مشکل ديگر وجود ندارد.»
وقتي از او خواستم که حرفش را از تريبون «مشعل» به مسئولان بگويد تنها يک جمله گفت: «مشکل سمت کارکنان را حل کنند.»
***
اما بنابر نبود شرايط براي ارتباط مستقيم کارکنان با مشاوران، سئوالات اساسي آنها را با مجيد جزايري، روانشناس باليني در ميان گذاشتم که پاسخ آنها را مي خوانيد:
آقاي مزرعه درباره مشکلات تربيت فرزندان پرسيدند:
تربيت فرزنداني که مدتي از وجود يک والد محروم هستند، دو راه حل عمده دارد:
يکي اينکه پدر و مادر زماني که مي خواهند قاعده و قانوني را در خانواده حاکم کنند، در درجه اول با يکديگر هماهنگ باشند؛ چرا که طبق شرايط خانوادگي، فرهنگي و اقتصادي قوانيني را که براي خود تعريف مي کنند، بايد مورد تاييد هر دو طرف باشد و حتي اگر لازم مي بينند، آنها را يادداشت کنند تا وقتي اعمال مي شود، فرزندان بدانند اين قوانين از سوي دو طرف اجرا مي شود تا در نبود يک والد، فرزندان فرمانبردار باشند.
راه حل دوم اين است که هر کدام از والد ها که مدتي حضور ندارد، حتما در طول روز با فرزندان به صورت تلفني در تماس باشد و از حال آنها مطلع شود. اين ارتباط نبايد قطع شود.شايد ارتباط حضوري و فيزيکي ميسر نباشد، اما ارتباط تلفني مي تواند کمک کننده باشد.
پاسخ پرسش آقاي مقدسي درباره چگونگي رفتار وکنترل خشم در برابر خانواده:
اين مشکل در افرادي که در مناطق عملياتي کار مي کنند، طبيعي است و بايد خانواده تا حدي با آن کنار بيايند و فرد اقماري هم بايد از طريق روش هاي خودآگاهي در مواقع خشم، خود را کنترل کند، همچنين از اطرافيان بخواهد در اين مواقع به او يادآوري کنند تا فرد بتواند به خودش آگاه شود. پس تذکر همدلانه و دوستانه مي تواند تا حد زيادي کمک کننده باشد.
اما در مورد پرخاشگري، روش هايي وجود دارد تا افراد بتوانند برخشم خود غلبه کنند که يکي از اين روش ها اين است که در زمان پرخاشگري، از محيطي که در آن عصباني شده اند، براي دقايقي دور شوند و آنجا را براي هر مقدار که احتياج دارند، ترک کنند و حتي همسر به صورت دوستانه اورا دعوت به ترک محيط کند که اين پرخاشگري، به بحث و گاه دعوا منجر نشود.
گزارشي از يک روز کاري پرستاران و کادر درماني پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد
خدمت، همدلي افزايش توانايي
سيد مرتضي هاشمي «سعي مي کنيم بيماران را به گونه اي تحت مداوا و انتقال قرار دهيم که اميدواري بيشتري به بهبود و درمان سريعتر داشته باشند. در فرآيند درمان، اميد حرف اول را مي زند، بيماران مراجعه کننده با ما بيگانه نيستند، آنها در اين مجموعه بزرگ صنعتي، فعاليت دارند و ما نيز بر اساس اعتماد متقابل، تلاش خواهيم کرد به بهترين نحو ممکن، خدمات پزشکي را به آنان ارائه دهيم.»
اينها گوشه اي از حرف ها و دغدغه هاي پرستاران شاغل در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت براي کارکنان پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد در شمال شرق کشور است. براي آگاهي بيشتر از نحوه ارائه خدمات درماني به کارکنان صنعت نفت به سراغ پزشکان و پرستاران شاغل در بهداري پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد رفته و در حال و هواي خدمت رساني در گپ وگفت هايي، روايتي را براي مخاطبان خود آماده کرده ايم.
پس از عبور از ساختمان ورودي حراست، هنگامي که وارد پالايشگاه مي شوم، در اولين چهارراه سمت راست، به ترتيب ساختمان واحدهاي رستوران، بهداري و ايمني و آتش نشاني به چشم مي خورد. آمبولانس بهداري را از دور نظاره گر هستم، يکباره صحنه هاي حضور در حوادث و نجات افراد برايم تداعي مي شود. ياد فرشتگاني مي افتم که کارشان قداست خاصي دارد، نيروهاي دلسوز عرصه سلامت، لباس خدمت به تن کرده اند تا مرهمي باشند بر دردهاي بيماران. اولين ايستگاهي که حضور پيدا مي کنم، بخش اورژانس درمانگاه است. کارشناسان پرستاري با لباس يکدست سفيد، آماده خدمت رساني به مصدومان در واحدهاي عملياتي و بيماران مراجعه کننده به مرکز درماني هستند. رضا ساتکين متولد 10 آذرماه 1339 است داراي مدرک کارشناسي پرستاري از دانشگاه علوم پزشکي که 27 سال در واحد اورژانس خدمت کرده و طبق درخواست شخصي، سه سال آخر دوران خدمتش را مرکز درماني پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد برگزيده است.
نجات بيمار در اولويت کادر پزشکي
از ساکنين مي پرسم: به لحاظ تعهد پزشکي، مهمترين هدف يک پرستار چيست؟
براي يک پزشک يا پرستار، سلامت بيمار و نجات جان هر فردي که به کمک هاي اوليه يا خدمات پزشکي نياز داشته باشد، مهمترين اولويت است، زيرا اين موضوع اولويت حرفه ماست. پرستاران حاضر در اين مجموعه براساس برنامه ريزي مسئول اورژانس، در شيفت هاي کاري حضور دارند تا به همکاران شاغل در پالايشگاه خدمات رساني کنند. اين مرکز دو نوع سرويس دهي دارد، نخست بيماري که خود مراجعه مي کند دوم، افرادي که در واحدها دچار حادثه مي شوند. اگر حادثه اي در واحدهاي عملياتي رخ دهد، ساير همکاران شاغل در واحدها و ايستگاه هاي تلفن سيار در واحدها از طريق بي سيم آتش نشاني به مرکز درماني اطلاع رساني مي کنند و پرستاران که هميشه در آماده باش قرار دارند، با آمبولانس به محل حادثه اعزام مي شوند. اگر به اقدام اوليه نياز باشد، کمک هاي اوليه سر صحنه حادثه ارائه مي شود و به وسيله بي سيم با پزشک حاضر در مرکز درماني ارتباط داريم تا در صورت نياز، فرد يا افراد حادثه ديده به مرکز درماني منتقل شوند.
آيا خدمات رساني به کارکنان رسمي، قراردادي و پيمانکاري در مرکز درماني يکسان است؟
از نظر خدمات پرستاري، بين مصدوماني که به مرکز درماني مراجعه مي کنند يا دچار حادثه اي شده اند، از اين نظر که چه جايگاهي به لحاظ سازماني (رسمي، قرارداد مستقيم و پيمانکاري) داشته باشند، تفاوتي وجود ندارد اما از نظر مقررات اداري و سازماني براي نيروهاي رسمي در دفترچه بيمه نفت، پزشکان نسخ درماني را مي نويسند و کارکنان رسمي مي توانند از داروهاي موجود در داروخانه درمانگاه استفاده کنند، اما نيروهاي پيمانکاري چون تحت پوشش بيمه تامين اجتماعي قراردارند، اقدام هاي اوليه براي اين افراد انجام شده و تا پايان شيفت کاري، داروهاي مورد نياز در اختيارشان گذاشته مي شود، اما ساير خدمات را بايد از مراکز درماني خارج از مجموعه و در شهر سرخس دريافت کنند.
چه خاطره اي از 27 سال خدمت در بهداشت و درمان صنعت نفت داريد؟
بهترين خاطره دوران خدمت، من احياي موفق بيماراني است که به احيا نياز داشتند. من به عنوان کارشناس پرستاري زماني که مي بينم در نجات جان يک هموطن نقش داشته ام و توانسته ام يک نفر را از مرگ حتمي نجات دهم، احساس خوشايندي دارم و اين موضوع برايم شيريني خاصي دارد.
چرا خواستيد سه سال پاياني دوران خدمت را در منطقه عملياتي خانگيران سرخس بگذرانيد؟
با توجه به سن و نوع کار، فشار کاري زياد بود، 27 سال فعاليت در يک محيط کاري به شکل خاص باعث تکرار مي شود؛ بنابراين احساس کردم نياز به تغييراتي در محيط کار دارم، هرچند فعاليت در يک محيط صنعتي همچون پالايشگاه گاز استرس فراواني دارد، اما ترجيح دادم سه سال پايان دوران خدمت را در اين مرکز درماني مشغول به کار و خدمت شوم.
پيشگيري از بيماري
مرکز درماني و بهداري پالايشگاه داراي واحدهاي مختلف از جمله درمانگاه، راديولوژي، آزمايشگاه، اورژانس، دندانپزشکي و... است، همه پرستاران و افراد شاغل در درمانگاه به فکر سلامت و نجات جان همکاران هستند. يکي از واحدهايي که هر روز کارکنان پالايشگاه، مراجعات زيادي دارند، بخش آزمايشگاه است. اين بخش به لحاظ اينکه ارتباطي مستقيم با کارکنان دارد، از ساعات آغازين کاري (صبح ها) پذيراي همکاران براي تست هاي غربالگري، آزمايش هاي بيولوژي، تيروييد و... است. در ادامه وارد بخش آزمايشگاه مي شوم. کارشناس آزمايشگاه بسيار جوان و به آزمايش گيري مشغول است. نامش مهدي عليدادي است. مي گويد از دوران نوجواني رشته علوم آزمايشگاهي را براي ادامه تحصيل برگزيده است و به مدت دو سال تحصيلات خود را در مقطع کارداني ادامه داد و از سال 90 در اين مرکز مشغول به کار شد. عيلدادي مي گويد علاقه فراوانش به تحصيل سبب شد تا بتواند در حين کار ادامه تحصيل دهد و در همين رشته، مدرک کارشناسي را دريافت کند.
در آزمايشگاه چه کاري به عهده شما گذاشته شده است؟
ما در آزمايشگاه مرکز طب صنعتي پالايشگاه فعاليت داريم و با کارکنان پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد در ارتباط هستيم. هر روز از ساعت 7 صبح شاهد حضور همکاران و مراجعه کنندگان از تمامي واحدهاي مستقر در پالايشگاه هستم و وظيفه من، آزمايش هاي طب صنعتي کارکنان است. کار آماده سازي آزمايش ها هر روز از ساعت 10 صبح آغاز مي شود که اين موارد شامل آزمايش هاي بيوشيمي، اوره، تست هاي تخصصي، آنزيم هاي کبدي، قند خون، کلسترول خون، چربي خون، آزمايش هاي کارکنان رستوران و آزمايش هاي تخصصي براي افراد بالاي 50 سال است که در اين مرکز انجام مي شود.
آزمايش ها بر اساس برنامه زمان بندي بين مرکز طب صنعتي و واحد اچ اس اي است. هدف مرکز بهداشت و درمان از آزمايش ها، پيشگيري از مشکلات و بيماري ها براي کارکنان صنعت نفت است، براي مثال کسي که قند خون بالا دارد، با آزمايش ها متوجه مي شود که بيماري خود را کنترل کند.
نتايج آزمايش ها چگونه به کارکنان اطلاع رساني مي شود؟
هر يک از کارکنان در مرکز طب صنعتي پروانه پزشکي دارند و همه آزمايش ها و تست هاي انجام شده در پرونده بيمار ثبت مي شود. هنگام مراجعه فرد به مرکز بهداري، در صورتي که مشکل داشته باشد، به پزشک مربوطه در مرکز بهداري معرفي مي شود و تحت مداوا قرار مي گيرد و اگر سابقه بيماري داشته باشد، آزمايش تکرار و دارو تجويز مي شود. در کنار اين پرونده پزشکي، از سيستم بهبان شرکت نفت نيز، افراد از طريق اينترنت مي توانند نتايج آزمايش هاي خود را ببينند. همچنين کارکنان پالايشگاه مي توانند با مراجعه به سايت بهداري مشهد، بخش «جواب آزمايش ها» از نتايج تست ها و آزمايش هاي خود آگاه شوند.
کنترل بيماري بر اساس چه دستورعملي صورت مي گيرد؟
افرادي که قند يا چربي خون بالا دارند، بايد هميشه وعده هاي غذايي را به گونه اي مصرف کنند که بيماري آنان حادتر نشود، هرچند برنامه غذايي رستوران پالايشگاه، بهتر شده، اما رژيم هاي غذايي افراد تغيير نکرده و نيازمند فرهنگ سازي بيشتر است، براي مثال، افراد داراي فشار خون بالا هرگز نبايد از نمک استفاده کنند يا افراد ديابتي نبايد از نان و برنج که نشاسته زيادي دارد، استفاده کنند.
رعايت موارد بهداشتي
فصل زمستان همه مردم از سرماخوردگي نگران مي شوند و نکاتي را براي پيشگيري از سرماخوردگي رعايت مي کنند، اما بسياري از اوقات حتي با رعايت کامل نکات پيشگيري از سرماخوردگي، افراد دچار اين بيماري مي شوند و به دنبال راهکار هايي براي درمان آن هستند، اما گاهي در معرض هواي آلوده قرار مي گيرند که در افراد داراي آلرژي، باعث حساسيت مي شود، در اين زمان است که بايد به پزشک عمومي مراجعه کنيم.
ناصر ميرشاهي، داراي مدرک پزشکي يک سالي است که به عنوان پزشک عمومي در مرکز درماني پالايشگاه هاشمي نژاد فعاليت مي کند. پس از عبور از سالن انتظار به «اتاق پزشک» مي روم. پزشک در حال ويزيت يکي از کارکنان است که سرماخوردگي شديد دارد. منتظر خواهم ماند تا کار ويزيت و آزمايش هاي اوليه انجام شود.
يک روز کاري تان چگونه مي گذرد؟
وقتي کارکنان بيمار مي شوند و به ما مراجعه مي کنند، بر حسب نوع بيماري، تحت معاينه قرار مي گيرند و براي آنان دارو تجويز مي شود. شرايط در مرکز بهداري خانگيران، با مجموعه هاي بيرون متفاوت است و خدماتي که به کارکنان رسمي، پيمانکاري و قراردادي ارائه مي شود، نيز متفاوت است.
براي من به عنوان پزشک، نوع قرارداد مراجعه کننده فرقي ندارد و همه را به يک چشم مي بينم و خدمات ويزيت براي آنان يکسان ارائه مي شود.
به عنوان يک پزشک هرکاري که در توانم باشد، براي سلامت بيماران انجام مي دهم و از هيچ تلاشي دريغ نخواهم کرد.
در زمينه رعايت بهداشت چه توصيه اي به کارکنان داريد؟
محيط پر از انواع ميکروب، باکتري و ويروس است و معمولا دست ها يکي از عوامل انتقال آلودگي است و يکي از مواردي که هميشه بيماري را منتقل مي کند، دستگيره ها يا دسته هاي درهاي سرويس هاي بهداشتي است؛ از اين رو به کارکنان توصيه مي کنم براي حفظ سلامت خود موارد بهداشتي را بيشتر رعايت کنند. کارکنان بايد دقت داشته باشند پس از استفاده از سرويس هاي بهداشتي، حتما دست ها را با آب و صابون شست وشو دهند و ضدعفوني کنند.
***
اتاق پزشک عمومي را ترک مي کنم، در سالن انتظار، نظاره گر حضور کارکنان براي گرفتن خدمات پزشکي هستم که يکباره ماشين اورژانس آژيرکشان به بهداري مي رسد و سريعا فردي را از آمبولانس خارج و به واحد اورژانس منتقل مي کنند. ناگهان پرستاران بهداري بر بالين اين بيمار مي روند تا خدمات اوليه را ارائه دهند. پرستار مربوطه به سرعت دستگاه هاي پزشکي را به بدن بيمار وصل مي کند تا از وضعيت قلبي او مطلع شود، سپس برگه قلب را روبه روي خود مي گذارد تا وضعيت سلامت و قلب فرد بيمار را مطالعه کند. پس از چند دقيقه به آرامي از مسئول اورژانس سوال کردم ماجراي اين بيمار چيست که در پاسخ گفت: اين فرد داراي بيماري قلبي بوده که هنگام فعاليت در واحدهاي عملياتي، قلبش مي گيرد و به کمک تکنيسين ها با آمبولانس به بهداري منتقل مي شود.
منتظر مي مانم تا به وضعيت بيمار رسيدگي شود. با پرستار مربوطه گفت وگويي مي کنم، خدا را شکر، حضور به موقع بر بالين بيمار و انجام تست هاي اوليه باعث نجاتش شد.
محسن سيدي، پيش از ورود به عرصه بهداشت و درمان صنعت نفت در بيمارستان طالقاني شهرستان تربت جام، از توابع استان خراسان رضوي مشغول خدمت بوده است. به گفته خودش در دهه 70 وارد مجموعه صنعت نفت شد و مدت يک سال در پالايشگاه هاشمي نژاد به صورت پيماني مشغول خدمت بوده، سپس با صلاحديد مسئولان مربوطه سال 1372 براي ادامه خدمت به مشهد اعزام شده است.
انگيزه شما در دوران جواني براي انتخاب رشته هاي مجموعه پزشکي چه بود؟
سال 1358 و 1359مصادف با انقلاب فرهنگي بود و من در مقطع دبيرستان تحصيل مي کردم. جزء کساني بودم که همزمان با انقلاب فرهنگي در سال 1361 به دانشگاه ورود پيدا کردم. شناخت زيادي از رشته پرستاري نداشتم، آن زمان مثل امروز شرايط تحصيل شفاف نبود و کسي آشنايي نداشت. تا اينکه در آزمون شرکت کردم و وقتي که پذيرفته شدم، بدون شناخت وارد اين عرصه شدم. آن دوران با جنگ تحميلي همراه بود و فضاي مناسبي براي ورود به رشته پرستاري نبود،زيرا خدمات رساني به مجروحان و رزمندگاني که در مناطق عملياتي حضور داشتند، بيشتر از سوي خانم ها و بانوان انجام مي شد؛ البته حضور تعداد اندکي پرستار آقا در کنار بانوان کمک زيادي کرد.
اين مرکز درماني از چه ظرفيت هايي برخوردار است؟
اينجا مجموعه تخصصي اورژانس است. اين فضا براي پذيرش بيماران و مجروحاني که در صنعت گاز هنگام کار دچار آسيب مي شوند، آماده سازي شده است، هر چند واحد ايمني پالايشگاه به شدت مراقب است تا حادثه اي رخ ندهد و بر اساس دستور عمل ها سالانه به دنبال کاهش حوادث در واحدهاي عملياتي هستند، اما به نظر بنده، احتمالات را نمي شود ناديده گرفت. کارکنان پرستار حاضر در مجموعه بهداري در کنار واحد آتش نشاني و نيروهاي ايمني حضور دارند تا از مجروحاني که آسيب مي بينند، پشتيباني کنند؛ در حالي که در کنار رعايت قوانين و استانداردها از سوي واحد اچ اس اي ممکن است حوادث ناشي از کار رخ دهد.
آيا دستگاه هاي موجود پزشکي مطابق با استانداردهاي روز است؟
در محدوده وظايفي که براي ما تعيين شده، امکانات مناسب است. در اين مرکز، بيماران، پذيرش و آماده سازي مي شوند و در صورتي که نياز باشد، به سطوح بالاتر و مراکز درماني تخصصي اعزام مي شوند. ما داراي يک خط به نام «هات لاين» يا فوريت اورژانس هستيم و اگر فردي دچار حادثه يا مشکل شود، از اتاق کنترل آتش نشاني و واحد ايمني با کارکنان بهداري تماس گرفته مي شود. واحد ايمني به لحاظ دستورعمل هايي که دارد و بر اساس مانورهايي که برگزار مي کند، زمان رسيدن نيروهاي آتش نشاني به محل حادثه را هر ساله اندازه گيري مي کند. بر اساس نوع حادثه که شامل گاززدگي، سقوط از ارتفاع يا حريق است، تعدادي ماشين آتش نشاني به همراه آمبولانس و کارکنان پرستاري به محل حادثه اعزام مي شوند تا کمک هاي اوليه روي بيماران صورت بگيرد.
نيروهاي آتش نشاني پس از رسيدن به محل حادثه و سالم سازي محيط حادثه، افراد حادثه ديده را تحويل نيروهاي اورژانس و مرکز بهداري مي دهند و بيمار به مرکز درماني منتقل و خدمات پرستاري انجام مي شود.
اگر افراد حادثه ديده به خدمات بيشتر در سطوح بالاتر نياز داشته باشند، در اين مرکز از سوي مسئول اورژانس، تصميم هاي اوليه گرفته مي شود و بر اساس وضعيت بيمار، پزشک مربوطه دستور انتقال بيمار به مراکز درماني در شهر سرخس يا کلانشهر مشهد را صادر مي کند تا فرد به اولين مرکز درماني تخصصي هدايت شود.
اميدواري اولين نکته در اميد به زندگي
اگر فردي دچار شرايط حاد مثل ايست قلبي شود، اقدام هاي اوليه چيست؟
به طور معمول وضعيت درمان را که ارزيابي مي کنيم، هيچ زماني شرايط حاد بيمار را به وي انتقال نمي دهيم، سعي مي کنيم بيماران را به گونه اي تحت مداوا و انتقال قراردهيم که اميدواري بيشتري به بهبود و درمان سريعتر داشته باشند. اميد، اولين حرف را در درمان دارد. بيماران مراجعه کننده با ما بيگانه نيستند زيرا در اين مجموعه بزرگ صنعتي فعاليت دارند و بر اساس اعتماد متقابل تلاش خواهيم کرد به بهترين نحو ممکن خدمات پزشکي را به بيماران ارائه دهيم.
اعتمادي دوسويه ميان بيمار و کادر پزشکي در اين مجموعه وجود دارد، خيلي از همکاران حتي در شرايط غير اورژانسي به ما مراجعه مي کنند و راهنمايي مي گيرند. به هر حال ما کارکنان را جزئي از افراد خانواده خود مي بينيم و براي کارکنان پرستاري و کادر پزشکي خوشايند نيست که براي بيمار اتفاقي رخ دهد و اگر خداي نکرده اتفاق و شرايط حادي پيش آيد، همه ما متاثر مي شويم.
به هر حال رخدادها، خواه ناخواه، بروز مي کند و بيماري وجود دارد، اما تمام سعي مجموعه اين بوده که در کنار واحد ايمني، موارد را به حداقل برسانيم.
کار در محيط صنعتي هميشه براي شاغلان در صنعت، استرس هايي به دنبال دارد. ايجاد حس روحيه و اميد به کار و تلاش، زمينه ساز فعاليت هرچه بيشتر صنعتگران حوزه نفت و گاز است. پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد به لحاظ نوع خوراک داراي سمي ترين نوع گاز ترش است. اين مرکز، تامين گاز و انرژي طبيعي استان هاي شمال و شمال شرق کشور را به عهده دارد. خطرهاي ناشي از کار هميشه در همه صنايع ديده مي شود، اما بزرگترين پشتوانه کاري در اين صنايع، وجود مراکز درماني براي نجات جان حادثه ديدگان در شرايط بحراني و اضطراري است.
***
براي جمع بندي گزارش، به سراغ مسئول اورژانس مرکز بهداري پالايشگاه مي روم.
فرهاد حجازي 15 آبان 1345 در تهران متولد شده است. وي در سال 1369 به استخدام سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در آمد. داراي مدرک کارشناسي پرستاري از دانشگاه علوم پزشکي مشهد است و با اينکه چهره اي جوان دارد، اما 52 سال از خداوند عمر گرفته است. در سال 73 با همسرش که مسئول راديولوژي مرکز بهداري صنعت نفت در شمال شرق مستقر در شهر مشهد بود، آشنا شد و با وي ازدواج کرد. از لحظه استخدام تا به امروز 27 سال از سال ها و دوران خدمت خود را در مرکز اورژانس بهداري صنعت نفت پالايشگاه هاشمي نژاد گذرانده است.
در حال حاضر داراي مدرک کارشناسي ارشد مديريت راهبردي است و به عنوان پرستار ارشد اورژانس خدمت مي کند.
اهميت وجود يک مرکز درماني در کنار واحد صنعتي را تشريح کنيد.
پيشاني سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، وجود مراکز درماني و اورژانسي در مناطق عملياتي است. ما وظيفه داريم در حد توان به کارکنان شاغل در پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد، خدمات پزشکي و درماني ارائه کنيم، زيرا اين عزيزان در خطرناک ترين صنعت و پالايشگاهي که خوراک گاز ترش دارد، در حال خدمت رساني به هم وطنان و تامين انرژي گاز طبيعي هستند؛ از اين رو تمام کارکنان بهداري افرادي با تجربه و خبره با بيش از 28 سال سابقه کاري هستند، البته کارکنان جواني را هم در کنار باتجربه ها داريم تا در مواقع بحراني بتوانند به بهترين نحو خدمات رساني کنند.
خوشبختانه مديريت مرکز بهداشت و درمان و مديريت پالايشگاه، نگاهي ويژه به کارکنان شاغل دارد. کار پرستاري در منطقه عملياتي خانگيران به قول معروف زمين تا آسمان با کارهاي پرستاري در مراکز درماني و بيمارستان ها، متفاوت است. ما داراي داروهاي تخصصي و حتي نظامي و کمياب هستيم که شايد در هيچ جاي کشور پيدا نشود، به طور مثال دارويي نظامي به نام آنتي دوت ضد سم گاز H2S است که براي مصدومان استفاده مي شود. شايد هم اين دارو را مراکز نظامي مثل ارتش و سپاه داشته باشند، به هر حال کار ما در صنعت گاز تخصصي و ويژه است.
ما پرستار بر بالين بيمار نيستيم بلکه نجات گر او هستيم. معمولا هم وطنان هنگام حوادث با اورژانس 115 تماس مي گيرند و درخواست کمک مي کنند و پرستاران اورژانس شهري و جاده اي سرصحنه حوادث حضور مي يابند و هيچ خطري آنها را تهديد نمي کند، اما در پالايشگاه اين گونه نيست و اگر نشت گاز يا انفجاري در واحدهاي عملياتي صورت بگيرد، ما به همراه نيروهاي آتش نشاني وارد صحنه اي مي شويم که چه بسا سالم برنگرديم و با تغيير ناگهاني جهت باد، جانمان به خطر بيفتد. هر چند با تجهيزات کامل سرصحنه حوادث حضور پيدا مي کنيم، اما جانمان را کف دست گذاشته ايم تا نجاتگر جان کارکنان پالايشگاه باشيم.
نحوه حضور کارکنان اورژانس در شرايط اضطراري چگونه است؟
زماني که حادثه فرضي و مانوري برگزار شود، سه نوع شرايط الف، ب و ج داريم که در وضعيت نوع «ج» بايد کارکنان واحدها تخليه شوند و به محل هاي تجمع امن مراجعه کنند و از منطقه عملياتي دور شوند و در اين موارد است که کارکنان آتش نشاني و اورژانس براي نجات جان همکاران سر صحنه حوادث با تجهيزات کامل حضور پيدا مي کنند. حس انسان دوستي در کار ما خيلي اهميت دارد. کار در بهداري پالايشگاه، افراد خاص را مي طلبد، چون خطر هر لحظه ممکن است جان پرستار يا پزشک را تهديد کند.
در سال هاي اخير، شاهد رشد واحدهاي عملياتي و افزايش نيروها در پالايشگاه بوده ايم، اما بهداري رشد نکرده و چارت سازماني بهداشت و درمان 20 سالي مي شود که تغييري نکرده، البته با نظر مثبت مسئولان، امکانات موجود در اورژانس براي درمان بيماران فراهم شده است.
آيا نحوه خدمات دهي به کارکنان در اين مرکز درماني به طور يکسان انجام مي شود؟
يکي از مسائل و مشکلاتي که وجود دارد و انرژي زيادي از پرستاران شاغل مي گيرد و ناراحت کننده است، عدم بهره مندي کارکنان قراردادي و پيمانکاري از خدمات درماني است. البته مديران به دنبال ايجاد تفاهمنامه با مسئولان سازمان تامين اجتماعي براي ارائه خدمات به اين عزيزان هستند که نه تنها پالايشگاه، بلکه کليه کارکنان قراردادي و پيمانکاري شاغل در مجموعه صنعت نفت را شامل مي شود، اما ما طبق دستورعمل رئيس بهداري شمال شرق، خدمات اوليه را به کارکنان مراجعه کننده ارائه مي دهيم. البته نوع خدمات در شرايط اورژانس متفاوت است و تمام اقدام ها بدون دريافت هزينه صورت مي گيرد. سازمان بهداشت و درمان بر اساس سرانه اي که از کارکنان رسمي شاغل در صنعت نفت دريافت مي کند، خدمات رساني مي کند؛ در حالي که براي ارائه خدمات به پيمانکاران، سرانه اي به حساب سازمان واريز نمي شود.
اميدواريم در آينده نزديک، موضوع قرارداد و انعقاد تفاهم نامه همکاري بين سازمان بهداشت و درمان نفت با سازمان تامين اجتماعي منعقد و مشکلات موجود برطرف شود و شاهد ارائه خدمات به کليه کارکنان شاغل در صنعت نفت باشيم.
نظر وزير نفت را درباره فعاليت سازمان بهداشت و درمان صنعت بفرماييد.
طبق مطالعاتي که در نشريه «مشعل» دارم، شخص وزير نفت را مديري قوي و با نگاهي بلند مدت مي بينم. نگاه ايشان بيشتر به سمت خصوصي سازي است که بدنه صنعت چابک شود. تا آنجا که اطلاع دارم، از گذشته تا به امروز چند بار بحث چابک سازي سازمان بهداشت و درمان مطرح شده و در دستور کار قرار گرفته، اما اجرايي نشده است، زيرا کارکنان شاغل، درخواست ارائه خدمات درماني در مراکز بهداشتي و درماني صنعت نفت را داشته اند.
گزارش «مشعل» از يک نيم روز کاري کارکنان منطقه تنگ بيجار
نفتـي ها در نقـطه صفـر مـرزي
مشعل سميه راهپيما اينجا منطقه تنگ بيجار است؛ جايي که جوانان کشورمان براي محافظت از ميدان گازي آن، جان فشاني هاي زيادي کرده اند تا چرخه توليد کشورمان بچرخد و از حرکت باز نايستد. همانطور که از نامش پيداست، تنگ بيجار در دل کوه محاصره شده و از طريق رشته کوه ها با کشور عراق هم مرز است. از اين رو براي محافظت از اين منطقه 32 جايگاه نگهباني دور تا دور آن مستقر هستند.تنگ بيجار در فاصله 10 کيلومتري نوار مرزي ايران و عراق و در 50 کيلومتري غرب شهرستان ايلام قرار گرفته است؛ ميدان گازي آن در سال 1345 کشف شد و فاز نخست آن سال 1386 به بهره برداري رسيد. ظرفيت اين مرکز، فرآورش 7 ميليون متر مکعب گاز در روز است که پس از جمع آوري، به پالايشگاه گاز ايلام ارسال و ميعانات گازي نيز از طريق يک خط لوله 6 اينچي به پالايشگاه ايلام منتقل مي شود. به دليل اهميت موقعيت جغرافيايي و حساسيت توليد منطقه تنگ بيجار، خبرنگار«مشعل» مسيري طولاني را از کرمانشاه طي کرده و با عبور از جاده هاي پر پيچ و خم و با پهناي بسيار کم، پاي صحبت کارکنان اين منطقه نشسته است. مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
واژه زمستان با خود کلمه سرما را به همراه دارد و اين دو در هم تنيده شده اند، اما برخي مناطق کشور در اين فصل از سال، هواي مطبوع بهاري را تجربه مي کنند. در يکي از روزهاي زمستاني به منطقه تنگ بيجار مي روم. وقتي از ماشين پياده مي شوم، نسيم ملايمي صورتم را نوازش مي کند و چشمم به آسمان آبي آن که مثل يک کارت پستال است، خيره مي شود. در اين زمان يکي از کارکنان مي گويد که روز گذشته گرد و غبار زيادي در اين منطقه بوده؛ اما امروز با وزش باد ملايم، خبري از آن نيست.به دفتر حسن براتيان، رئيس بهره برداري تنگ بيجار و نفت شهر که سابقه اي بيش از 30 سال کار دارد، مي روم و با او در مورد توليد و مسائل اين منطقه به گفت وگو مي نشينم. او مي گويد: واحد بهره برداري تنگ بيجار در سال 1386 ايجاد و در فاز اول آن 5 حلقه چاه در نظر گرفته شد و در حال حاضر، توان توليد اين مرکز 7 ميليون متر مکعب گاز در روز است که گاز توليدي به پالايشگاه ايلام، تحويل و از آنجا به خط سراسري ارسال و تزريق مي شود. همچنين در ميدان نفت شهر حدود 20 حلقه چاه داريم که روزانه تقريبا 4 هزار بشکه نفت از آن ميدان استخراج مي شود. وي ادامه مي دهد: مناطق نفت شهر و تنگ بيجار، جزو مناطق محروم هستند و کارکنان آن به صورت اقماري فعاليت مي کنند. کاستي هاي رفاهي و اقماري در همه جاي اين صنعت وجود دارد ، اما به نسبت خدمات ضعيف تري به کارکنان اين منطقه، براي اقامت و رفاه داده مي شود. در تنگ بيجار محل اسکان و امکانات خيلي خوبي نداريم، گرچه وضعيت اسکان در نفت شهر خيلي مطلوب نيست؛ اما در مقايسه با تنگ بيجار، امکانات آن بهتر است؛ زيرا مکاني که براي کمپ در نظر گرفته شده، از گذشته بوده و نسبت به تنگ بيجار امکانات بيشتري دارد، اما کمپ تنگ بيجار نوپاست و عده اي نيز روز کار هستند و هر روز در اين مسير سخت و پر پيچ و خم تردد مي کنند.باوجود تلاش مديران و پيگيري شرح نياز براي احداث كمپ استاندارد، به دليل تامين نشدن اعتبار موردنياز، هنوز احداث اين كمپ اجرايي نشده است. رئيس بهره برداري تنگ بيجار و نفت شهر خاطره اي از کار در اين منطقه تعريف مي کند و مي گويد: در طول سال هايي که به صورت اقماري کار کرده ام، تجربه هاي زيادي به دست آورده ام و به کساني که بتازگي کارشان را شروع کرده اند و از سختي کار و دوري از خانواده گلايه مند هستند، مي گويم که اوايل تاسيس اين منطقه، برخي کارکنان از کشورهاي اروپايي مي آمدند. آنها نيز مشکلاتي از جمله دوري از کشور، خانواده و بلد نبودن زبان کشورمان را داشتند. او با بيان اينکه شرايط کاري ام به گونه اي بوده که در طول سال هاي خدمتم در مناطق مختلف به صورت اقماري کار کرده ام، ادامه مي دهد: بهتر است خدمات بيشتري به اقماري ها داده شود. از آنجا که کارکنان اين منطقه در جاي محرومي کار مي کنند، انتظار دارند تسهيلات بيشتري به آنها تعلق گيرد. شايد خيلي ها توانايي کار اقماري براي مدتي طولاني را نداشته باشند. براتيان تعداد کارکنان در هر نوبت کاري را 150 تا 200 نفر بيان مي کند و مي گويد: کارکنان اقماري و روزکار در دو نوبت 12 ساعته کار مي کنند و مشکل عمده آن ها نداشتن تعطيلات است؛ زيرا به دليل انس و الفتي که بين ايرانيان حاکم است، مي خواهند روزهاي تعطيل در کنار خانواده هاي خود باشند، اما در مناطق اقماري اين امکان وجود ندارد. او دغدغه ديگر کارکنان را تعديل مدرک مي داند و مي گويد: برخي کارها به مدرک ديپلم و برخي ديگر به مدرک کارشناسي ارشد نياز دارد. در اين ميان وقتي کسي به دنبال ارتقاي مدرک در جايگاه کاري خود است، انتظار افزايش تسهيلات دارد، در صورتي که نمي توان اين کار را انجام داد. ما در اينجا به سمت هايي مانند اپراتور سرچاه و... نياز داريم، اما بعضي همكاران فکر مي کنند ما جلوي پيشرفت کارشان را گرفته ايم . همچنين در صنعت نفت، عده اي بدون بررسي به عنوان افراد نخبه جذب شده اند و به آنها امتيازهاي ويژه اي هم داده مي شود، اما در عمل کاري که بر عهده آنها گذاشته شده، ويژه نيست و گاه توانايي انجام آن كارها را ندارند.
تعميرات در گرم ترين ماه سال
بعد از صحبت با رئيس بهره برداري تنگ بيجار و نفت شهر، رئيس تعميرات اين منطقه را مخاطب قرار داده و گفت وگو را با او ادامه مي دهم. با 37 سال سابقه کار، کوله باري از تجربه دارد. از اين مدت 20 سال را در مناطق نفت خيز گذرانده و از 17 سال پيش، يعني از ابتداي تاسيس شركت نفت و گاز غرب در اين منطقه حضور دارد. او درباره کارش توضيح مي دهد: کار ما در زمينه انجام تعميرات پيشگيرانه، اضطراري و موردي در تجهيزات نفت شهر، تنگ بيجار و... است. علاوه بر آن حدود 3 تا 4 سالي است که انجام تعميرات پيشگيرانه و اساسي را به عهده مناطق عملياتي گذاشته ايم، يعني وظايفي علاوه بر شرح وظايف سازماني انجام مي دهيم که اگر برون سپاري شود، بايد ميلياردها تومان بابت اجراي تعميرات اساسي هزينه کنيم. ما در اينجا حجم بسياري از تعميرات اساسي را خودمان انجام مي دهيم و در صورت نياز، 10 تا 15 درصد را از بيرون سازمان و از شركت هاي داخلي کمک مي گيريم که اين كار و تلاش همكاران، صرفه جويي هاي ميلياردي براي شرکت نفت و گاز غرب به همراه دارد. خراساني ادامه مي دهد: از زمان خارج كردن و سرويس شدن دستگاه ها يک ماه فرصت داريم تا با تلاش شبانه روزي و بدون وقفه، تعميرات اساسي را انجام دهيم. علاوه بر آن براي بهينه سازي سيستم، برخي کارهاي پيشنهادي به مهندساني که با ما کار مي کنند، داده مي شود. همچنين تعميرات شيرهاي ايمني منطقه را نيز در مدت تعميرات اساسي به عهده داريم. به گفته او، پاداش هايي که قرار بود در زمان اورهال و طرح هاي اصلاحي به ما داده شود، با وجود مكاتبات مديران، هنوز داده نشده که اين مسئله به مرور باعث کم شدن انگيزه در ميان کارکنان مي شود. رئيس تعميرات منطقه تنگ بيجار به سختي هاي کار در اين منطقه اشاره مي کند و مي گويد: در اين منطقه، سولفيد هيدروژن (H2S) همراه گاز حدود 2000 PPM است. بنابراين اولين اشتباه، آخرين اشتباه خواهد بود. به دليل حجم زياد گاز در زمان تعميرات اورهال، هر اتفاقي، خسارت هاي زيادي به همراه خواهد داشت، از اين رو بايد با ايمني بسيار بالايي كارها انجام شود، همچنين اورهال ها در ماه مرداد هر سال، يعني در گرم ترين ماه تابستان و در دماي 50 درجه انجام مي شود؛ زيرا در زمستان كشور به گاز بيشتري نياز دارد، ضمن اين که تهيه کالاي مورد نياز در منطقه به دليل خاص بودن آن، بسيار زمان بر است.
تأمين قطعات تخصصي
به سمت کارگاه مرکزي شرکت بهره برداري تنگ بيجار مي روم. کارکنان تمام واحدها به کارگاه مرکزي آمده اند و منتظر ورود ما هستند تا پاي صحبت هاي شان بنشينيم. برديا کاظمي، جانشين کارگاه مرکزي تنگ بيجار، يکي از آنهاست که 12 سال سابقه کار دارد. او مي گويد: پشتيباني از توليد قطعات را به عهده داريم و سعي مي کنيم قطعاتي را که جنبه تخصصي دارند، تامين کنيم تا مشکلي در چرخه توليد گاز پيش نيايد. به گفته او، در همه کارها مشکلاتي وجود دارد، اما تلاش مي کنيم تا آن را به حداقل برسانيم. اوايل که شروع به کار کرده بوديم ، مشکلات بيشتري داشتيم، اما بتدريج بر کار مسلط شديم و مشکلات در حال حاضر کمتر شده است.
ساخت قطعات داخلي
رسول کاربريني، مسئول واحد ابزار دقيق تنگ بيجار و نفت شهر نيز در مورد سختي کارش مي گويد: رفت و آمد و دسترسي به منطقه تنگ بيجار، به دليل کوهستاني بودن منطقه مشکلات خاص خود را دارد؛ البته نوع کار اقماري، سختي هايي دارد که بدي آب و هوا و ريزگردها مزيد بر آن شده و سختي و مشقت زيادي را به کارکنان اين منطقه تحميل مي کند، همچنين تنگ بيجار، منطقه اي مرزي است که اين موقعيت جغرافيايي، مشکلات خاصي را از نظر نزديكي به کشور عراق ايجاد کرده است. به گفته او، سطح تحصيلات کارکنان اين واحد بالاست و سعي كرده ايم خودمان را به سمت ساخت و طراحي قطعات داخلي از سوي مهندسان منطقه سوق دهيم و سيستم ها را به صورت مهندسي معکوس تا حد امکان طراحي کنيم يا از روي قطعه اصلي، خودمان قطعات را بسازيم.کاربريني ادامه مي دهد: در اين واحد، دو دستگاه پمپ انتقال ميعانات داريم که ساخت يک شرکت آلماني است. ما در سال هاي گذشته مشكلاتي در مكانيكال سيل اين پمپ ها داشتيم كه خوشبختانه با تغييراتي كه روي اين قطعات انجام داديم، مشكل اين پمپ ها و نياز ما به كشورهاي خارجي در خصوص تامين اين قطعه رفع شد.
تعميرات با کمترين هزينه
پدارم، مسئول تعميرات مکانيک تنگ بيجار و نفت شهر نيز مي گويد: با بهره گيري از دانش نيروهاي تخصصي که در اين قسمت مشغول به فعاليت هستند و تجربه هاي زيادي که به دست آورده اند، هيچ کاري نيست که نتوانيم آن را انجام دهيم، ضمن اين که همکاران مان به اين سطح از دانش رسيده اند که برنامه اوليه دستگاه ها را در سطوح مختلف ارتقا دهند. او ادامه مي دهد: مرداني که در منطقه نفت شهر و تنگ بيجار کار مي کنند، در مقايسه با مناطق ديگر، ميانگين سني بسيار پاييني دارند و کارهايي انجام داده اند که نمونه آن در جاهاي ديگر نيست، به عبارت ديگر اين کارها مختص به نفت شهر و تنگ بيجار است. بارزترين نمونه آن تغيير در مكانيكال سيل پمپ هاي انتقال ميعانات گازي است، به طوري که در اين زمينه به جايي رسيده ايم که بدون دريافت هيچ گونه کمکي از شرکت هاي خارجي، توانسته ايم کارهاي تعميري، نگهداري و راه اندازي سيستم را به بهترين شکل و حتي بهتر از شرکت هاي خارجي و با صرف کمترين هزينه انجام دهيم.
انتقال ميعانات گازي
حجت عيش آبادي، مسئول تعميرات خط لوله نفت شهر و تنگ بيجار نيز مي گويد: يکي از مهم ترين مشكلات در انتقال ميعانات گازي در تاسيسات مختلف، مسير سخت گذر خطوط جرياني است. ما در اينجا بالغ بر 200 کيلومتر خط جرياني زير زميني داريم كه سايز آنها از 4 اينچ تا 6، 8، 10، 18 و 24 است و ميعانات گازي توليد شده از منطقه تنگ بيجار، از طريق پمپ به پالايشگاه ايلام انتقال مي يابد.به گفته او، تعميرات اين خطوط به عهده کارکنان منطقه است و يکي از معدود مناطقي است که در تعميرات اساسي، از هيچ نيرويي خارج از شرکت و يا پيمانکاران استفاده نمي شود، همچنين اين منطقه، سخت گذر و کوهستاني است و با ماشين کمک دار بسختي مي توان در آن تردد کرد. در چنين شرايطي بايد خطوط را تعمير يا تعويض کنيم. عيش آبادي ادامه مي دهد: تعويض خطوط، مشکلات خاص خود را دارد. محيط آلوده است و H2S بالايي در اين منطقه وجود دارد. خورندگي بالاست و برش کاري بايد به صورت سرد انجام شود؛ با اين حجم کار اما تا کنون هيچ اتفاق يا حادثه اي براي کسي پيش نيامده است.احمديان، مسئول حراست تنگ بيجار و نفت شهر نيز مي گويد: تنگ بيجار يک منطقه سخت گذر و کوهستاني است و حراست نيز در کنار کارکنان، وظيفه حفاظت و حراست از اموال، تاسيسات و کارکنان شرکت را به عهده دارد.
کار در دماي 50 درجه
واحد ايمني و آتش نشاني در سطح صنعت نفت از اهميت بسزايي برخوردار است؛ زيرا وقتي حادثه اي رخ مي دهد، نخستين کساني که دل به آتش مي زنند و جان خود را به خطر مي اندازند تا جلوي حوادث ناگوار و تلخ گرفته شود، کارکنان واحد ايمني و آتش نشاني هستند؛ يکي از کساني که در اين واحد فعاليت مي کند، محمدهادي دادگر، افسر ارشد ايمني و آتش نشاني منطقه تنگ بيجار است. او مي گويد: کار ما با سختي هاي زيادي رو به روست که يکي از آنها وجود H2S بالاست، گاز اين منطقه نزديک به 32 هزار H2S، PPM دارد و شرايط خطرناکي را براي کارکنان اين منطقه به وجود آورده است. به گفته دادگر، در مباحث ايمني بايد از قوانين، مقررات و تجهيزات لازم و دستگاه هاي حفاظت فردي استفاده کنيم تا براي کارکنان مشکل خاصي پيش نيايد. همچنين گرما در اين منطقه بالاست، به طوي که در فصل تابستان به حدود 50 درجه مي رسد.وي در ادامه به تجربه کاري خود اشاره مي کند و مي گويد: در تعميرات خطوط انتقال جرياني، برخي اوقات به علت سخت گذر بودن منطقه بايد مسير را پياده برويم و تجهيزات ايمني را انتقال دهيم؛ اما با اين حال ما تمام سختي ها را به جان مي خريم تا محيطي ايمن براي همكاران فراهم و از حوادث و نشت گاز جلوگيري کنيم.
ايستگاه آخر
به عقربه هاي ساعتم نگاه مي کنم، يک نيم روز کاري، با غيورمرداني همراه بودم که براي آسايش وطن خود از هيچ تلاش و کوششي دريغ نمي کنند و در دوران تحريم، با استفاده از مهندسي معکوس، نگذاشتند چرخه توليد در ميدان گازي تنگ بيجار از حرکت باز ايستد، آنها دوري از خانواده، کار در سرما و گرما و.... را به جان خريده اند تا گرما در فصل سرد زمستان، همنشين خانه هاي مردم سرزمين مان باشد. اين برگ از ماموريت «کارکنان» را در سفر به تنگ بيجار به پايان مي رسانم و با کوله باري از حرف هاي همکاران اين منطقه به سمت تهران و دفتر «مشعل» باز مي گردم و سعي مي کنم با وسواس ويژه اي، صحبت تک تک آنها را به رشته تحرير درآورم تا مبادا چيزي از قلم بيفتد. شايد با اين کار بتوانم قدمي هرچند کوچک، در انعکاس سختي هاي کار کارکنان اقماري صنعت عظيم نفت بردارم.
افتتاح و کلنگزني دو پروژه عامالمنفعه در شرکت نفت و گاز مارون
شرکت نفت و گاز مارون در عمل به مسئوليت هاي اجتماعي خود، 6 مدرسه را در بخش غيزانيه افتتاح کرد و کلنگ احداث 6 مدرسه ديگر را در بخش مشراگه به زمين زد. آيين افتتاح 6 مدرسه در بخش غيزانيه و کلنگ زني احداث 6 مدرسه ديگر در بخش مشراگه که از طرح هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون در حوزه مسئوليت اجتماعي است، با حضور مسئولان استاني، نمايندگان مجلس، کارکنان شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب و ساکنان بخش هاي ياد شده، روز پنج شنبه (19 بهمن ماه) برگزار شد.در آيين کلنگ زني احداث 6 مدرسه بخش مشراگه، نماينده مردم رامشير و رامهرمز، رئيس مجمع خيران مدرسه ساز و فرماندار رامشير حضور داشتند و اقبال محمديان، نماينده مردم رامشير و رامهرمز در مجلس شوراي اسلامي، ضمن تبريک دهه مبارک فجر، از اهتمام صنعت نفت به ويژه شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون به آموزش و رفاه اجتماعي مجاوران واحدهاي عملياتي و کمک به محروميت زدايي، قدرداني کرد و اين مهم را نتيجه تفکر خيرانديشانه مديرعامل شرکت مارون خواند.براساس اين گزارش، آيين افتتاح 6 مدرسه بخش غيزانيه با حضور آيت الله حيدري، نماينده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبري، فرماندار اهواز، سه نماينده مردم اهواز در مجلس شوراي اسلامي، رئيس سازمان نوسازي مدارس خوزستان، رئيس آموزش و پرورش ناحيه 2 اهواز، بخشدار غيزانيه، مسئول قرارگاه فرهنگي وزارت نفت-جنوب، مديران ارشد مناطق نفت خيز جنوب، کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون و جمعي از اهالي بخش غيزانيه برگزار شد.امام جمعه موقت اهواز و نماينده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبري، محروميت زدايي و اقدام هاي عام المنفعه را از برکات انقلاب اسلامي دانست و گفت: با انجام اين طرح، بخش قابل توجهي از مشکلات آموزشي بخش غيزانيه برطرف خواهد شد که قابل تقدير است.حيدري از زحمات مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون که با همت عالي خود، اين سنت حسنه را در مناطق عملياتي اجرايي کرده است، تشکر و اظهار اميدواري کرد که اين اقدام خداپسندانه صنعت نفت و کمک به مردم شريف خوزستان ادامه يابد.نماينده مردم اهواز در مجلس شوراي اسلامي نيز گفت: خشنودسازي مردم اين خطه، بسيار باارزش است و صنعت نفت به عنوان پيشران اقتصادي استان، سهم بزرگي در اين کار دارد، ضمن آنکه در بخش هاي آب رساني، کنترل کانون هاي ريزگرد در اين منطقه و اشتغال، پيگيري هاي لازم انجام شده که با همکاري بخش هاي مختلف با محوريت صنعت نفت، آنها را به نتيجه خواهيم رساند.جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون گفت: آموزش، بهداشت و مسائل فرهنگي و عمراني حوزه عملياتي مناطق نفت خيز جنوب بنابر دستور اکيد وزير نفت، همواره از دغدغه هاي اصلي مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و در کنار وظيفه اصلي شرکت يعني توليد، در اولويت بوده است.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز:
شبکه انتقال گاز ايران، جوان است
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: شبکه انتقال گاز ايران همچنان يک شبکه جوان محسوب مي شود و به نوسازي کامل نيازي ندارد.
حسن منتظر تربتي، درباره بازسازي و نوسازي شبکه انتقال گاز کشور به شانا گفت: نوسازي و بازسازي خطوط لوله به معناي تعويض کامل يک خط نيست، بلکه تنها در بخش هاي کهنه و فرسوده، عمليات نوسازي انجام مي شود، بخشي از بحث نوسازي خطوط نيز به شبکه هاي درون شهري مربوط است که با هدف مقاوم سازي در برابر زلزله و حوادث انجام مي شود.
وي افزود: بايد به اين نکته دقت داشته باشيم که هر چقدر هم از خطوط انتقال گاز به خوبي محافظت کنيم، به هرحال پس از گذشت سال ها و در طولاني مدت، بنا به عمر و کارکرد گاهي به بازسازي يا نوسازي نياز پيدا مي کند، زيرا خط لوله، سال ها در خاک پنهان بوده است.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز، با تاکيد بر اين که مرمت و حفاظت از خطوط لوله نيازمند تامين منابع مالي است، گفت: براي نوسازي خطوط بايد صرفه اقتصادي در نظر گرفته شود. اگر لازم و به لحاظ اقتصادي نيز به صرفه باشد، نوسازي مي کنيم، اما اگر از لحاظ اقتصادي به صرفه نباشد، به مرور خط را از رده خارج و خط جديد را جايگزين مي کنيم که اين موضوع تاکنون در ايران اتفاق نيفتاده است، زيرا شبکه انتقال گاز ايران هنوز يک شبکه جوان به شمار مي آيد و فعلا به اين مقدار نوسازي نيازي نيست.
وي درباره اين که کدام شرکت، نوسازي و بازسازي خطوط لوله انتقال گاز را به عهده دارد، توضيح داد: اين که نوسازي و بازسازي خطوط، به عهده شرکت بهره بردار است يا شرکت مهندسي و توسعه گاز، به حجم کار بستگي دارد. اگر حجم نوسازي خطوط، بالا باشد، طرح به شرکت مهندسي و توسعه گاز واگذار مي شود، اما اگر در سطح تعميرات معمول باشد، شرکت بهره بردار (شرکت انتقال گاز) اجراي کار را به عهده مي گيرد؛ افزون بر اين، حفظ و حراست از حريم خطوط لوله نيز، پس از بهره برداري با شرکت انتقال گاز است.
به گفته تربتي، هم اکنون بيش از 36 هزار کيلومتر خط انتقال گاز در کشور فعال است که نخستين بخش از آن به خط اول سراسري مربوط است. وي در اين باره توضيح داد: خط نخست سراسري انتقال گاز، قديمي ترين خط لوله انتقال گاز کشور به شمار مي آيد که از سال 1349 به بهره برداري رسيده است و همچنان مورد استفاده قرار دارد، اما به دليل اين که همواره مورد حفاظت و تعميرات به موقع قرار گرفته، اکنون پس از گذشت 47 سال، نيازي به نوسازي کامل ندارد.
به گفته تربتي براي تعيين عمر مفيد خطوط لوله گاز، رقم دقيقي وجود ندارد، اما اين موضوع به نحوه نگهداري از خطوط، انجام پيگراني، تعميرات اساسي و حفظ حريم خطوط بستگي دارد و بر اساس ميزان رعايت اين شرايط، عمر خطوط مشخص مي شود. تربتي با اشاره به اين که شرکت مهندسي و توسعه گاز با همراهي شرکت انتقال گاز، در زمينه حفاظت از خطوط لوله، تجربه هاي بسيار خوبي به دست آورده است، اظهار کرد: اگر خط لوله به خوبي نگهداري و به موقع تعمير شود، عمري بسيار طولاني خواهد داشت و ممکن است تا بيش از 50 سال نيز عمر مفيد داشته باشد.
مدير گازرساني شرکت ملي گاز:
99 درصد جمعيت شهري تا پايان دولت دوازدهم گازرساني مي شوند
مدير گازرساني شرکت ملي گاز گفت: تا پايان دولت دوازدهم، 99 درصد از جمعيت شهري و 90 درصد از جمعيت روستايي کشور گازرساني مي شوند. سعيد مومني، مدير گازرساني شرکت ملي گاز، درباره گازرساني شهري و روستايي به خبرنگار شانا گفت: در دولت يازدهم، اقدام هاي چشمگيري در توسعه گازرساني شهري و روستايي در کشور انجام شد و سياست هاي اتخاذ شده از سوي وزير نفت، در زمينه بهره گيري از منابع قانون بودجه از جمله بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93 و ماده 12 قانون رفع موانع توليد، زمينه اي فراهم کرد تا منابع مالي طرح هاي گازرساني از محل استفاده از گاز به جاي سوخت هاي مايع تامين شود.وي افزود: با استفاده از اين موارد قانوني، کمک بسيار خوبي براي تامين منابع مالي با هدف توسعه گازرساني به شهرها و روستاهاي کشور انجام شد تا جايي که موفق شديم بيش از 9هزار روستا را در طول چهار سال دولت يازدهم گازرساني کنيم که کاري بي سابقه در مدت عمر شرکت ملي گاز از سال 1346 تاکنون است و چنين اتفاقي در طول دولت هاي پيشين رخ نداده بود.
مدير گازرساني شرکت ملي گاز درباره رشد درصدي روستاهاي تحت پوشش گازرساني اظهار کرد: با اقدام هاي انجام شده در زمينه گازرساني، جمعيت روستايي کشور که در پايان دولت دهم 55 درصد بود، در پايان دولت يازدهم به 77 درصد رسيد و در پايان دولت دوازدهم، اين رقم به 90 درصد افزايش مي يابد. وي افزود: ساير روستاها نيز جمعيتي کمتر از 20 خانوار دارند و از لحاظ اقتصادي هيچ توجيهي براي گازرساني و احداث شبکه درون روستايي با هزينه بالا، وجود ندارد و بهتر است آن روستاها از سوخت هاي ديگري استفاده کنند که مقرون به صرفه تر خواهد بود. مومني درباره رشد جمعيت شهري بهره مند از گاز توضيح داد: جمعيت شهري تحت پوشش گازرساني به رقم 96 درصد رسيده است و بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده، پيش بيني مي کنيم اين رقم تا پايان دولت دوازدهم به 99 درصد برسد.
وي درباره يک درصد باقيمانده جمعيت شهري گفت: در پايان دولت دوازدهم، تنها يک درصد از جمعيت شهري بدون پوشش گازرساني باقي مي ماند؛ اين شهرها با خطوط انتقال گاز، فاصله بسيار زيادي دارند و تعداد خانوار کمي در اين شهرها زندگي مي کنند، بنابراين هزينه گازرساني به اين مناطق بسيار زياد است، مومني تاکيد کرد: البته به عنوان يک مسئوليت اجتماعي، وظيفه دولت، تامين سوخت تمام مردم است، اما موضوع گازرساني در قوانين بودجه سالانه مشخص شده و ما نيز ملزم به اجراي آنها هستيم، زيرا بحث تامين سوخت مردم از طريق گاز، بحثي ويژه است که هم دولت و هم مجلس تاکيد فراواني بر انجام آن دارند.
مدير گازرساني شرکت ملي گاز، تعداد مشترکان کنوني در کشور را 22 ميليون اعلام کرد و گفت: بر اساس آمار تا پايان آذرماه، يک هزار و 106 شهر و 24 هزار و 260 روستا از نعمت گاز استفاده مي کنند.
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس خبر داد:
راه اندازي آزمايشي 2 رديف از فازهاي در حال تکميل پارس جنوبي تا پايان 96
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس از راه اندازي آزمايشي2 رديف از فازهاي در حال تکميل پارس جنوبي تا پايان امسال خبر داد.
محمد مشکين فام در گفت وگو با شانا اظهار کرد: يک رديف از فاز 13 پارس جنوبي و يک رديف از فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي تا پايان امسال به صورت آزمايشي وارد مدار توليد مي شود. وي با بيان اين که راه اندازي نخستين رديف پالايشگاه فاز 13 پارس جنوبي و فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي با گاز دريافتي از خط آي گت 5 انجام مي شود، تصريح کرد: پيشرفت بخش خشکي اين فازها از 90 درصد عبور کرده است. مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به اين که ساخت پنج سکوي پارس جنوبي که شامل 2 سکو براي فازهاي 22 تا 24، 2 سکو براي فازهاي 13 و يک سکو براي فاز 14 پارس جنوبي مي شود، هم اکنون از پيشرفت بالاي 90 درصد برخوردار است، گفت: سه سکوي پارس جنوبي تا پايان امسال در موقعيت خود در خليج فارس نصب مي شود.طرح توسعه فاز 13 که از سوي کنسرسيومي متشکل از شرکت هاي پتروپايدار، مپنا و صدرا راهبري مي شود، براي استخراج روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز ترش از ميدان مشترک پارس جنوبي و توليد روزانه 50 ميليون مترمکعب گاز شيرين، 2900 تن گاز مايع، 2750 تن اتان، 75 هزار بشکه ميعانات گازي و 400 تن گوگرد در استان بوشهر درحال اجراست. طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي با هدف توليد روزانه 6/56 ميليون مترمکعب گاز ترش، 75 هزار بشکه ميعانات گازي، 400 تن گوگرد، 2 هزار و 870 تن ال پي جي و 2 هزار و 740 تن اتان از سوي شرکت پتروسينا آريا و شرکت صنعتي دريايي ايران (صدرا) در حال انجام است.
افزايش سهم سازندگان ايراني در ساخت تجهيزات صنعت نفت
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران گفت: بخش عمده قطعات مورد نياز تأسيسات نفتي را متخصصان داخلي مي سازند.
هوشنگ صيدالي با اشاره به اين که پيش از پيروزي انقلاب اسلامي به جز کارگران ساده، همه کارکنان صنعت خارجي بودند، افزود: هم اکنون همه کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران، ايراني هستند و بخش عمده قطعات مورد نياز تأسيسات نفتي را متخصصان داخلي مي سازند که روز به روز نياز به بيگانگان کمتر مي شود.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران با اشاره به تحريم هاي دشمن در سال هاي اخير گفت: ساخت 2 هزار قطعه و تجهيزات مورد نياز شرکت در زمان تحريم ها به دست کارشناسان ايراني، نشان دهنده معکوس شدن اثر تحريم ها بر شرکت نفت بوده است.اکنون 7 هزار و 400 نفر نيروي انساني در رده هاي مختلف در اين شرکت فعاليت دارند. صيدالي مهار آتش سوزي چاه 147 رگ سفيد را که با بهره گيري از حفر 2 چاه انحرافي در طول 58 روز انجام شد، نمونه اي ديگر از همت کارکنان نفت براي کاهش وابستگي به بيگانگان دانست. اين مقام مسئول گفت: خدمات اجتماعي عام المنفعه در حوزه هاي اقتصادي، فرهنگي و ورزشي، از فعاليت هاي خوب شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران است.اکنون تنها براي 2 طرح راه سازي گچساران به گناوه و بي بي حکيمه يک هزار و 600 ميليارد ريال اختصاص يافته است که بخش عمده اي از آن با اعتبارات نفتي تأمين مي شود. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران با يادآوري نقش کارگران نفت گچساران در اعتصاب هاي دوران مبارزه با حکومت پهلوي که به پيروزي انقلاب اسلامي منجر شد، افزود: کارکنان نفت گچساران که 31 شهيد از ميان آنان در دوران دفاع مقدس تقديم انقلاب شد، با پيشتازي در عرصه اقتصادي در همه دوران پربرکت نظام جمهوري اسلامي اثربخش بوده اند.
منطقه نفت خيز گچساران در سال 1302 هجري شمسي مورد مطالعه قرار گرفت و در سال 1318 توليد نفت از مخزن گچساران با چاه شماره 13 آغاز شد. اين شرکت، وظيفه استخراج و بهره برداري از 18 ميدان نفتي را به عهده دارد که بخش اعظم آن به ميدان نفتي گچساران مربوط است. شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران داراي 10 واحد بهره برداري، 10 واحد تقويت و تزريق فشار گاز، سه پالايشگاه گاز و گاز مايع، پنج واحد نمک زدايي و بيش از 6 هزار و 700 کيلومتر خط لوله انتقال نفت است.
گام هاي عملي براي جلوگيري از سوزاندن نفت خام در گودال هاي سوخت
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران اعلام کرد: با به کارگيري دستگاه هاي فرآورش و تفکيک گر سيار نفت خام، سالانه از سوزاندن هزاران بشکه نفت در گودال هاي سوخت در محل چاه جلوگيري شده است. هوشنگ صيدالي با بيان اين که توسعه صنايع نفت و گاز بدون توجه به آثار آن بر محيط زيست، سبب وقوع بحران هاي زيست محيطي مي شود، گفت:شرکت نفت و گاز گچساران همواره خود را متعهد به حفظ محيط زيست پيرامون خود مي داند. شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران با توليد روزانه بيش از 600 هزار بشکه و بيش از يک ميليارد فوت مکعب گاز، افزون بر صيانت از منابع نفتي و رعايت اصول و ضوابط ايمني، اقدام هاي مؤثري براي جلوگيري از آلودگي محيط زيست برداشته است. با به کارگيري دستگاه هاي فرآورش نفت خام، سالانه از سوزاندن هزاران بشکه نفت در گودال هاي سوخت در محل چاه جلوگيري شده است.
صيدالي با بيان اين که پيش تر آزمايش هاي جرياني از طريق جريان دادن چاه به گودال سوخت سرچاهي انجام مي شد، افزود: اين عمليات سبب آلودگي محيط زيست و هدر رفت سرمايه ملي مي شد. وي افزود: باتوجه به سياست هاي کلي شرکت ملي نفت ايران و ضرورت توجه و انجام فعاليت براساس توسعه پايدار، اين شرکت در سال هاي اخير موفق به ساخت و در مدار قرار گرفتن سه دستگاه تفکيک گر سيار نفت MOS و يک دستگاه فرآورش MOT شده است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران با اشاره به نقش اين دستگاه ها گفت: کاهش حجم نفت سوزانده شده، جلوگيري از آلودگي محيط زيست، جلوگيري از هدر رفت سرمايه ملي، افزايش توليد و اعمال دقت بيشتر در تصميم گيري براي توسعه ميدان ها، بهره برداري به موقع از چاه و طراحي تسهيلات فرآورش، از دستاوردهاي بهره مندي از اين تجهيزات است. کارشناسان اين شرکت موفق شدند در سال 96 طي مراحل مختلف عمليات سرچاهي، حدود 800 هزار بشکه نفت را از چاه هاي کيلورکريم، گلخاري، پازنان و رگ سفيد را به وسيله دستگاه هاي (MOS & MOT) برداشت کنند.
احداث بلوار ساحلي در شرق کارون
بلوار ساحلي شرق کارون با عنوان «شهداي صنعت نفت» نام گذاري و با حضور استاندار خوزستان، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب و جمعي از مسئولان استاني کلنگ زني شد تا در زمان برنامه ريزي شده آماده بهره برداري شود.اين طرح شامل احداث بلوار ساحلي شرقي، حدفاصل تاسيسات شرکت نفت و احداث فاز دوم بلوار ساحلي شرقي، حدفاصل خيابان 32 متري ذوالفقار ( فاز 3 کوي ملت) و زرگان است که بخش مهمي از آن در زمين هاي متعلق به اين شرکت اجرا مي شود.استاندار خوزستان در اين آيين با اشاره به همکاري بي دريغ مناطق نفت خيز جنوب در توسعه و عمران شهر اهواز گفت: همکاري شرکت ها و دستگاه ها با استانداري و شهرداري، نشان دهنده ايجاد انسجام و هماهنگي بيشتر و دور شدن تدريجي از نگاه بخشي است.غلامرضا شريعتي با اشاره به همکاري صنعت نفت و شخص مهندس عالي پور در پروژه هاي مختلف توسعه شهري و زيست محيطي تصريح کرد: براي رسيدن به نقطه اي که رضايتمندي مردم از امکانات و خدمات باکيفيت شهري و حمل ونقل پيشرفته فراهم شود، لازم است تمام دستگاه ها مشارکت کامل داشته باشند.
گردهمايي سالانه فعالان صنايع بالادست نفت و گاز برگزار مي شود
دومين کنگره و نمايشگاه بين المللي اکتشاف و توليد و پنجمين کنگره بين المللي صنعت حفاري ايران، 12 و 13 اسفندماه در مرکز همايش هاي بين المللي صدا و سيما برگزار مي شود.دومين کنگره و نمايشگاه بين المللي اکتشاف و توليد و پنجمين کنگره بين المللي صنعت حفاري ايران با هدف بررسي آخرين تحول ها و چشم انداز آينده طرح ها در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي و EPCF و الزام هاي حضور حداکثري بخش خصوصي در اجرا و مديريت طرح هاي نفت و گاز کشور با حضور بيش از هزار نفر از مديران و کارشناسان ارشد حوزه کارفرمايي و پيمانکاري صنعت نفت برگزار مي شود.اين کنگره بين المللي مشتمل بر 30 نشست تخصصي راهبردي، مديريتي و تخصصي و بيش از 100 ارائه از طرف سخنرانان و متخصصان داخلي و بين المللي است و بيش از هزار و 200 نفر از فعالان و ذي نفعان کليدي صنايع بالادستي نفت و گاز اعم از مديران و کارشناسان شرکت هاي بزرگ دولتي و خصوصي، شرکت هاي مطرح بين المللي مشتاق به همکاري با ايران و ... با مغتنم شمردن اين فرصت، در آن حضوري فعال دارند.علاقه مندان براي حضور و ثبت نام در کنگره و نمايشگاه اين رويداد مي توانند با شماره 71124000-021 تماس بگيرند يا براي اطلاع بيشتر به وب سايت کنگره به آدرس www.irane-p.com مراجعه کنند.
روايتي نو از عبور از تنگناها د ر پروژه راهبرد ي قوشه- د امغان
سوت قطار توسعه د ر هزارتوي سرزمين هاي شمالي
مشعل پروژه قوشه - د امغان با ايجاد منبع بزرگ انرژي و با توجه به فراواني آب، ظرفيت هاي توسعه صنايع را د ر استان مازند ران به فعليت خواهد رساند و با زمينه سازي براي رونق صنايع بزرگ و اشتغال زايي جوانان منطقه، علاوه بر استقلال گازي كشور،زمينه ساز رفاه و آرامش بيشتر مرد م مي شود .بيژن گرجيان، مد ير پروژه قوشه - د امغان، متولد شهر بند ري بابلسر د ر استان مازند ران و د انش آموخته د انشگاه صنعت نفت د ر رشته مهند سي مكانيك، فعاليتش را د ر شركت گاز، سال 69 د ر پروژه خط لوله نكا - رشت آغاز كرد و د ر سال 96 با مد يريت پروژه قوشه -د امغان موفق شد اين د و خط مهم را به هم پيوند د هد و ماموريتش را د ر ارتقاي رفاه و آرامش ساحل نشينان خزر تكميل كند .مد ير پروژه قوشه- د امغان د ر اين مصاحبه ضمن بيان چالش هاي فراوان اين پروژه راهبرد ي، مزيت ها و امتيازهاي بهره برد اري از آن را تشريح كرد ه است که د ر اد امه مي خوانيد .
آقاي گرجيان لطفاً د رباره چگونگي شكل گيري پروژه قوشه -د امغان بگوييد .
همه به خاطر د اريم كه زمستان سال هاي 85 و 86 چگونه هموطنان استان هاي شمالي د ر محاصره موج سهمگين برف و سرما قرار گرفتند و متعاقب آن با افت شد يد فشار گاز حتي معمولي ترين فعاليت هاي روزمره زند گي به كلي مختل شد ، خاطرم هست كه به د ليل قطع گاز حتي نانوايي ها نمي توانستند نان پخت كنند و زند گي مرد م به د ليل د سترسي ند اشتن به اساسي ترين نيازها و نيز برود ت شد يد هوا د ر معرض خطر جد ي قرار گرفته بود . اوضاع به قد ري وخيم شد ه بود كه ماشين هايي كه به سمت شمال مي رفتند آذوقه و مواد خوراكي را حمل كرد ه و به مرد م گرفتار د ر يخبند ان مي رساند ند . با قطع گاز، بخاري برقي به vwvكيميا بد ل شد و قيمتش د ر برخي مناطق بحران زد ه تا چند برابر افزايش يافت؛كرسي هاي قد يمي د ر روستاهاي مازند ران از پستوها بيرون آورد ه شد و اينكه زمستان بحراني و سرد سال86، جان چند تن از هموطنان را گرفت. مجموعه مصائب مصرف كنند گان خانگي و نيز تعطيلي طولاني مد ت توليد بسياري از صنايع و كارخانه هاي استان د ر زمستان 86، د ولت را مصمم كرد تا براي حل مشكل افت فشار گاز مازند ران و تثبيت گاز اين استان، اقد امي اساسي كند و احد اث خط جد يد ي را د ر د ستور كار قرار د هد .
خط قوشه -د امغان به لحاظ تنوع اقليم و توپوگرافي مناطق عبوري از د شوارترين و پرپيچ و خم ترين خطوط شركت گاز محسوب مي شود . د ر اين خصوص توضيح د هيد .
پس از انجام مطالعات فراوان و پيشنهاد چند مسير، نهايتا كريد وري تعريف شد كه از كوير سمنان تا كوهستان، جنگل و رود خانه د ر مازند ران را د ر بر مي گرفت. جغرافياي خاص منطقه سمنان، اقليمي بسيار سرد و سخت گذر د اشت؛ به طوري كه د ر منطقه فولاد محله كه د ر كيلومتر 28-27 واقع شد ه است، شد ت سرما به حد ي مي رسيد كه گازوييل يخ مي زد و به د ليل عد م تحرك ماشين آلات، عملا اجراي كار متوقف مي شد . د ر اد امه اين خط حد ود 14 كيلومتر از مسيري جنگلي عبور مي كرد ، سپس د ر يكي از كريد ورهايش از د هانه د و كوه مي گذشت كه رود خانه تجن از بين آنها رد مي شد .
رود خانه تجن با پيچ و خم هاي معروفش از جمله موانع طبيعي پروژه بود كه تا شهر ساري د ر امتد اد خط لوله جريان د اشت. چگونه تقاطع هاي متوالي اين رود خانه را رفع كرد يد ؟
رود خانه تجن حد ود 56 بار با خط لوله تقاطع د اشت و مشكلات بسياري را د ر مسير اجراي پروژه پد يد آورد . گذشته از پرآب بود ن و پرپيچ و خم بود ن رود خانه، تازه وقتي كه به كيلومتر 107 رسيد يم، علاوه بر مشكلات قبلي، آب پشت سد ساري هم به حجم آب رود خانه اضافه شد و د ر مابقي مسير (از كيلومتر 107 تا 130) د وباره اين رود خانه را كه حجم آبش به چند برابر افزايش يافته بود ، د ر چند مورد قطع كرد يم. با توجه به پيچيد گي طراحي و ضرورت عبور از عرض رود خانه، لوله ها د ر قطعات جد ا از هم كارگذاري شد و تست هاي هيد رواستاتيك براي همه آنها به اجرا د ر آمد . از سوي د يگر به د ليل اينكه بستر رود خانه از سنگ هاي سخت تشكيل شد ه بود ، حفاري بستر رود خانه با بيل هاي مكانيكي بزرگ و د ر عمق 5 متري و با سختي بسيار انجام مي شد .
گويا پروژه پس از چند بار توقف به علت محد ود يت هاي زيست محيطي و مالي د وباره به طور جد ي د ر د ستور كار قرار گرفت.د ر اين مورد توضيح د هيد .
از سال 92 و پس از اخذ مجوز از مراجع محيط زيست، پروژه كه پيش تر به د ليل عبور از پارك ملي حيات وحش متوقف شد ه بود ، از سر گرفته شد . سپس د ر سال 93 و د ر قالب PC پروژه پيمان سپاري شد . همچنين مشكل نقد ينگي و محد ود يت منابع مالي باعث چند نوبت توقف د ر مسير پروژه شد كه پس از ابلاغ شوراي عالي اعتبار به وزارت نفت مبني بر تامين هزينه ها، اين پروژه به صورت جد ي از سال 95 د ر د ستور كار قرار گرفت.
كشف ميراث فرهنگي د ر حين اجراي پروژه خط لوله از موارد ي بود كه بازتاب خبري بسياري د اشت و د ر همين حال، مشكلات جد يد ي را د ر مسير پد يد آورد . د ر اين باره توضيح د هيد .
برخورد خط لوله به منطقه ميراث فرهنگي، از جمله موارد بازد ارند ه د ر روند اجراي پروژه بود ؛ به طوري كه با توجه به محد ود يت فضاي عملياتي، تعريف كريد ور جايگزين و صد ور مجوزهاي مرتبط يك سال به طول انجاميد . جالب توجه اينكه هيچ كد ام از مراجع ذي ربط از جمله نمايند ه ميراث فرهنگي كه د ر جلسات پيشين پروژه حضور د اشتند ، اطلاعي از وجود چنين مناطقي ند اشتند ، اما پس از كشف، بلافاصله نيروهاي انتظامي براي حراست د ر منطقه مستقر شد ند و ما ناچار به توقف پروژه و ترك محل اجرا شد يم.
با توجه به نزد يكي محل اجراي پروژه به محد ود ه شهر ساري بگوييد چه چالش هايي بر سر راه قرار د اشت؟
د ر كيلومتر 134-133 به پارك ملي «سمسكند ه» برخورد كرد يم كه عبور خط لوله از آن مسير هم مورد مخالفت سازمان حفاظت از محيط زيست قرار گرفت چرا كه به اعتقاد اين سازمان اين پارك، تنها بوستان جنگلي نزد يك به شهر ساري و به نوعي خط قرمز آنها محسوب مي شد . پس از رايزني هاي فراوان د ر نهايت منطقه زغال چال د ر نزد يكي منطقه شهري ساري به عنوان كريد ور جايگزين تعريف شد كه مسئولان پروژه را با مشكلاتي عظيم د ر تحصيل اراضي و پرد اخت هزينه براي كسب رضايت صاحبان زمين روبه رو کرد . د ر اد امه براي ايمن سازي، حريم 40 خانه كه د ر محد ود ه خط لوله واقع شد ه بود ند ، آزاد شد . البته اين پايان كار نبود چرا كه تازه به ريل راه آهن كه د ر مجاورت خط لوله نفت قرار د اشتند ، رسيد ه بود يم.
با توجه به مجاورت خط لوله نفت و ريل راه آهن و د ستورعمل هاي سختگيرانه سازمان راه آهن د ر اين خصوص چطور به حل و فصل موضوع پرد اختيد ؟
معضل بزرگ ما د ر اين پروژه، اخذ مجوز از راه آهن براي احد اث خط لوله بود چرا كه خط لوله نفت پيش تر يك بار ريل را قطع كرد ه بود و مقررات د اخلي راه آهن ما را ملزم به اجراي خط لوله جد يد د ر شعاع يك كيلومتري مي كرد ، د ر حالي كه پروژه ما د ر محاصره محيط زيست، جنگل و بافت مسكوني قرار گرفته بود و راه د يگري وجود ند اشت. د ر هر صورت پس از رايزني هاي بسيار با راه آهن مقرر شد خط انتقال گاز د ر عمق 12 متري راه آهن قرار گيرد تا اصول ايمني طبق د ستورعمل هاي آنان رعايت شود . حد ود 85 متر از حفاري د ر اين مرحله به روش كيسينگ انجام شد و مابقي با حفاري و مهار زيرزميني. به د ليل فيزيك خاك اين منطقه استفاد ه از روش هاي مرسوم حفاري به هيچ وجه ميسر نبود و ريزش مستمر جد اره هاي كانال د ر آن منطقه، كار را با د شواري هاي بسيار همراه كرد ه بود .
د ر صحبت هايتان به اجراي پروژه د ر بافت مسكوني و مشكلات فراوان تحصيل اراضي اشاره كرد يد . با توجه به حساسيت كشاورزان و صاحبان منازل روي زمين، چگونه با مشكلات به وجود آمد ه كنار آمد يد ؟
سياست اصلي ما د ر اين پروژه بر تعامل تنگاتنگ با مرد م استوار بود . عملكرد قابل قبول كارشناسان زبد ه آن منطقه و نيز كارشناسان حقوقي شركت د ر حل و فصل نارضايتي هاي مرد م و القاي حسن نيت شركت د ر تامين منافع آنان، سبب شد د ر هماهنگي با د اد ستان منطقه بتوانيم د ر قيمت ها بازنگري كنيم و رضايت و اعتماد مرد م را به حد اكثر برسانيم. د رايت و سعه صد ر شركت د ر شنيد ن مطالبات مرد م و حل و فصل مسائل د ر شوراي تامين استان خوشبختانه نتيجه د اد و موضوع تحصيل اراضي اهالي كه مي توانست پروژه را با مشكلات اساسي روبه رو كند ، هموار شد . لازم است عنوان كنم كه به د ليل محد ود يت هاي اجرايي فراوان د ر بافت مسكوني، بخشي از اين پروژه با ويژگي هايي د ر حد لوله كشي شهري به انجام رسيد .
بخشي از اين خط لوله از زمين هاي كشاورزي و شاليزارهاي اهالي عبور مي كرد كه با توجه به ماهيت باتلاقي اين زمين ها پروژه را با مشكل مواجه مي كرد . د ر اين خصوص چه راهكارهايي به كار برد يد ؟
با رسيد ن پروژه به مناطق باتلاقي د ريافتيم كه سطح طراز آب، بالاتر از پيش بيني هاي انجام شد ه و نقشه هاي طراحي شد ه د ر مطالعات اوليه است. همان طور كه مي د انيد ، شاليزار بستري باتلاقي د ارد ؛ از اين رو براي تثبيت سطح خاك بايد بستر زمين با حجم متناسبي از مخروط(قلوه سنگ هاي د رشت) پوشاند ه شود تا ماشين آلات سنگين بتوانند از آن عبور كنند . از آنجا كه مسيرسازي اولين گام د ر بناي خط لوله به شمار مي آيد ، ما با محد ود يت هاي فراواني د ر برد اشت حجم مخروط د ر مازند ران مواجه بود يم؛ به گونه اي كه بايد مخروط كوهي را 50 تا 60 كيلومتري و از محلي د ر بهشهر تامين مي كرد يم. به همين د ليل تمهيد اتي براي كاهش حجم مخروط اند يشيد يم و براي اولين بار از سازه هاي ژئوگريد يا ژئوتكستايل استفاد ه كرد يم كه از ورق هاي مس با انعطاف بالا تشكيل شد ه است. پس از اخذ مجوزهاي لازم، اين روش نو كه تخريب زيست محيطي و هزينه كمتري د ارد د ر حد ود 50 تا 60 كيلومتر از مسير به كار گرفته شد .
به لحاظ حقوقي چه مشكلات و چالش هايي را د ر مسير اجراي پروژه پشت سر گذاشتيد ؟
اجراي بخش هايي از پروژه د ر بافت شهري و مسكوني و ارزش بالاي زمين د ر شمال كشور ما را با محد ود يت هاي قابل توجه مواجه ساخت و رقم پروژه را به شکل چشمگيري افزايش د اد . نكته قابل تامل آنكه هزينه هايي كه شركت براي تحصيل اراضي متحمل شد ، بسيار بيشتر از هزينه هاي اجرايي بود و صد البته ارزش پروژه براي مرد م و كشور آنقد ر بود كه هزينه ها و زحمت ها را توجيه پذير مي كرد . پس از تحصيل اراضي نيز، ريزش مد اوم كانال ها، تخليه خاك و آب و تعامل با كشاورزان خود ، نيازمند سعه صد ر زياد ي بود و البته تعد اد لوله هاي آب رو رقم بالايي د اشت كه فراتر از طراحي بود . بخش مهمي از پروژه د ر فصل شاليكاري اجرا شد و همه مي د انيم كه كشاورزان چقد ر د ر بحث آبگيري برنج زار حساسيت د ارند و همه اين مسائل با گفت وگوي رو د ر رو و مشاركت فعال د وستان حقوقي برطرف مي شد .
اين پروژه به د ليل اهميت راهبرد ي براي كشور همواره مورد رصد و پايش د ائمي مقام هاي و نهاد هاي عالي قرار د اشت كه مسئوليت اركان پروژه را د ر پاسخگويي و تسريع كار سنگين تر مي كرد . د ر اين خصوص توضيح د هيد .
ارد يبهشت 96 تعد اد ي از نمايند گان مجلس د ر نامه اي به وزير نفت تاكيد كرد ند كه با توجه به گزارش هاي رسيد ه، اين پروژه د ر زمان مقرر به بهره برد اري نخواهد رسيد . اين نامه د ر زماني به شركت گاز ابلاغ شد كه همكاران با انبوهي از مسائل ريز و د رشت د ر مسير اجرا مواجه بود ند و تنش ها و استرس ها به اوج رسيد ه بود ، اما حمايت مجموعه مد يران شركت گاز و مهند سي، مسئولان استاني، استاند اري، رئيس د اد گستري و... كمك كرد تا بتوانيم پروژه را طبق وعد ه به بهره برد اري برسانيم.
د ر پايان اگر صحبتي د اريد ، بگوييد .
د ر روند تكميل پروژه، هر روز د ر جلساتي با حضور مجري محترم، همكاران، پيمانكار و مشاور، اند ازه گيري مي كرد يم تا كجاي مسير را پيمود ه ايم و چالش ها و پيشنهاد ها را بررسي مي كرد يم و تا پاسي از شب براي رفع چالش ها به ايد ه پرد ازي و همفكري مي پرد اختيم تا اينكه موفق شد يم د ست به د ست هم د هيم و كار را به ثمر برسانيم. سرانجام وقتي كه كار انجام شد ، خستگي چند ين ماه كار شبانه روزي و طاقت فرسا از تن ما د ر رفت و از اينكه سهمي د ر حفظ آبرو و عمل به تعهد ات براي شرکت گاز و مهند سي و توسعه د اشته ايم، خرسند بود يم. از بهمن 95 اين پروژه از لحاظ اجرا، مالي و كالا روند افزايشي و رشد ي قابل توجه د اشت، چرا كه همه نيروها به اهد اف پروژه متعهد و پايبند بود ند و ارزش كاري كه براي كشور انجام مي د اد ند ، د ر لحظه لحظه پروژه پيش روي چشمان مان قرار د اشت.لازم است عنوان كنم يكي از مزيت هاي اين پروژه پيش بيني چند ين شير انشعاب د ر مسير خط لوله است به نحوي كه مي تواند خوراك لازم را براي تزريق به صنايع منطقه تامين كند . هم اكنون قابليتي بزرگ براي تزريق گاز به صنايع سيمان، نيروگاه نكا و د يگر صنايع منطقه ايجاد شد ه است، د ر حالي كه زمستان سال هاي گذشته به ناچار سوخت صنايع قطع مي شد و مراكز صنعتي براي جبران سوخت و جايگزيني مازوت ناگزير از تحميل هزينه هاي بيشتر و آلود گي محيط زيست بود ند .
اين پروژه علاوه بر موضوع استقلال گازي ايران كه واقعا باعث سربلند ي كشورمان د ر عرصه بين المللي شد ه، منبع انرژي پاك و ارزان را هم به مرد م شمال هد يه كرد ه است كه با توجه به فراواني آب مي تواند باعث تولد و رونق صنايع پتروشيمي و اشتغال جوانان مستعد استان باشد و اين د قيقا همان چيزي است كه خستگي كار شبانه روزي را از تن ما به د ر مي كند . مرد م سرزمين زيباي مازند ران با آن تمد ن كهن كه نشانه هايي از گنجينه هاي ارزشمند شان د ر اعماق تاريخ د ر جريان اين پروژه كشف شد لايق زند گي بهتر هستند و به تعبير فرد وسي بزرگ: مازند ران شهر ما ياد باد ! هميشه بر و بومش آباد باد .
سفر سوخت در نصف جهان
مشعل سعيد محمد بيگي اصفهان با قدمتي ديرينه دردل تاريخ، شهره به نصف جهان، واقع درمرکز ايران زمين با مرکزيتي به همين نام، يعني اصفهان. شهري باستاني که سلسله ها و شاهان متعددي را به خود ديده است؛ اشکانيان، ساسانيان، سلجوقيان وقاجاريه که همگي تاختي داشته اند برآن؛ يا به ولايتعهدي و يا به شاهي... اين استان بابيش از107کيلومترمربع وسعت دردل جلگه اي پربرکت قراردارد و از شمال به استان هاي مرکزي و قم، ازجنوب به استان هاي فارس، کهگيلويه و بويراحمد، ازشرق نيز به دواستان يزد خراسان و ازغرب به استان هاي چهارمحال و بختياري و لرستان محدود مي شود. آثار باستاني و گردشگري اين استان شايد به شمارش نيايد، اما ازاين ميان سي وسه پل، مسجد شيخ لطف الله، پل خواجو، منار جنبان و زاينده رود که البته روزي زيبايي شهر بود و لطافتي برآن واين روزها حال خوشي ندارد، برجسته ترين آن است. فعاليت کارخانه هاوصنايعي نظيرذوب آهن اصفهان، پتروشيمي، پالايشگاه نفت، اين بخش ازکشوررابه يک قطب مهم اقتصادي بدل کرده است. امروزاصفهان به لحاظ وسعت، ششمين و از نظرجمعيت، سومين استان پرجمعيت کشور محسوب مي شود. وجود صنايع زيربنايي وجاذبه هاي به جا مانده از تمدن کهن، دستمايه اي شدتا اصفهان ازمنظري ديگر يعني سوخت و سوخت رساني نيزمورد توجه قرار گيرد. اين بارخبرنگار « مشعل» به اصفهان سفرکرده است تا تامين و توزيع سوخت دراين استان را از زبان حسين صادقيان، مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي اين منطقه جويا شود.
خيابان هاي اصفهان هم دست کمي از تهران ندارد؛ اول صبح است همه شتاب دارند؛ صف طويلي ازخودروهاي لوکس ونالوکس، پشت هم قطار شده اند تا با صفرشدن ثانيه چراغ راهنمايي، ثانيه اي عقب نمانند وازهم پيشي بگيرند؛ باشد که امروزشان رابه فرداگره بزنند و «تکراري» را تکرار کنند؛ اين بار در فردايشان. ستادشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اصفهان هم دريکي از همين خيابان هاي شلوغ است؛ خيابان چهارباغ بالا با ساختماني تازه تاسيس وظاهري زيبا به راهبري حسين صادقيان. صادقيان، اصفهاني وبه گفته خودش، نيمه دوم سال 68 وارد صنعت نفت شده است؛ يعني بيش از 26 سال سابقه فعاليت که خود يک عمر است. 56 سال دارد اما با وجود استرس هاي زيادي که دراين حوزه يعني تامين وتوزيع سوخت وجوددارد، جوان تر به نظر مي رسد. ظاهري آرام و آراسته دارد. مي گويد: دانش آموخته اقتصاددرمقطع کارشناسي دانشگاه اصفهان و اقتصاد و برنامه ريزي درمقطع کارشناسي ارشد دانشگاه علامه طباطبايي است و يکي از آرزوهايش، کاردرصنعت نفت بوده است؛ آرزويي که زود به واقعيت بدل شد و امروز بيش از 26 سال از آن آرزو مي گذرد. وي همه اين سال ها را نردباني بالا آمده وکاردر بخش هاي مختلف اين حوزه يعني پخش فرآورده هاي نفتي راتجربه کرده است از جمله رئيس ناحيه شهررضا، رئيس ناحيه مرکزي، رئيس عمليات گازمايع، سکانداري شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي مناطق چهارمحال وبختياري واستان مرکزي، معاون فني عملياتي و امروز مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اصفهان. با توجه به جغرافياي منطقه، اصفهان را چگونه استاني مي بينيد؟
استان اصفهان را مي توان يکي از قطب هاي مهم اقتصادي و همينطور گردشگري کشور برشمرد؛ به اين دليل که هم صنايع مهمي همچون ذوب آهن درآن فعال است؛ هم آثارباستاني و گردشگري متعددي ازجمله عمارت عالي قاپو، کاخ چهلستون، کاخ هشت بهشت، ميدان نقش جهان، گورستان قديمي تخته فولاد، کليساي وانگ، سي وسه پل (پل الله وردي خان)، باغ پرندگان و. . . درآن وجود دارد که مي تواند هم درآمد زا باشد و هم اشتغال زا. وجود چنين ظرفيت هايي دراستان اصفهان، نکته بسيار مهم و مثبتي است به ويژه دربخش دوم يعني گردشگري که مي تواند دربالابردن درآمدهاي اقتصادي موثر باشد.
وجودچنين ويژگي هايي چگونه درکارشما (تامين و توزيع سوخت) نمود دارد؟
تامين وتوزيع سوخت درهمه مناطق کشور اهميت دارد و دراين استان هم همينطوراست؛ شايد تنها تفاوت درگستره عملياتي آنها باشد وگرنه ماهيت و کارکردهر37منطقه زيرمجموعه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي يکي است.
گستره عملياتي منطقه اصفهان کجاست؟
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اصفهان با توجه به وجود انبارشهيد منتظري، نسبت به ديگر مناطق، ازموقعيت ويژه اي برخوردار و آن را به يک منطقه معين بدل کرده است، به اين معنا که درمواقع ضرور به منظورتامين سوخت استان هاي مجاور، به عنوان يک منطقه پشتيبان عمل مي کند. صادقيان با همان آرامش شروع صحبت و ابراز خرسندي از مسئوليتي که به عهده دارد، ادامه مي دهد: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اصفهان به عنوان يکي از6 منطقه درجه يک کشور، مسئوليت نگهداشت و ذخيره سازي نزديک به15درصد ازظرفيت ذخيره سازي کل کشور را به عهده داردو30درصدسوخت مناطق واستان ها را تامين مي کند.
اين فعاليت ها با چه زيرساخت ها و ظرفيت هايي انجام مي شود؟
اين منطقه عملياتي شامل 12ناحيه، تعدادي انبارنفت، مخازن تعيبيه شده در آنها و البته ناوگاني متشکل از1762دستگاه تانکرنفتکش جاده پيما با ظرفيت هاي مختلف است که روزانه ميليون ها ليترانواع فرآورده نفتي را در اصفهان و ديگر استان هاي کشورجابه جامي کنند تا سوخت به موقع در اختيار مصرف کنندگان قرار گيرد.
اشاره کرديد انبارنفت شهيد منتظري، ويژه است؟اين ويژگي در چيست؟
بله. هم به لحاظ ظرفيت ذخيره سازي فرآورده هاي نفتي درآن ويژه است و هم به لحاظ حجم عمليات سوختگيري که در آن انجام مي شود، آن را مي توان يک پايانه نفتي مهم برشمرد به طورمعمول روزانه 1500تانکر حمل مواد سوختي با ظرفيت هاي مختلف در آن بارگيري مي کنند ودر زمان هاي اوج نيز پاسخگوي بارگيري تا دو هزار تانکراست.
لطفا درباره حوزه عملياتي خود بيشتر توضيح دهيد.
منطقه اصفهان به دليل موقعيت راهبردي و قرارگرفتن در مرکزکشور، از اهميت بسزايي برخورداراست؛ همجواري باپالايشگاه نفت اصفهان، اتصال خطوط لوله 16و20 اينچ بندرعباس–انبارنفت شهيد محمد منتظري (ازطريق رفسنجان، يزدونائين)، ارسال فرآورده هاي نفتي به انبار هاي نفت ري، مشهد، تبريز به وسيله خطوط لوله18و24اينچ، همچنين بارگيري وارسال محموله هاي نفت کوره ازطريق خط آهن به شمال و جنوب کشور مواردي است که به اهميت فعاليت هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي منطقه اصفهان اشاره دارند.
خدمت رساني درداخل استان اصفهان به چه صورتي انجام مي شود؟
جمعيت بيش ازپنج ميليون نفري اصفهان (بنابرآمارسال گذشته) به عنوان ششمين استان پرجمعيت کشور، همچنين معين بودن اين منطقه عملياتي، براي آمادگي درشرايط اضطرار مسئوليت سنگيني را متوجه اين منطقه کرده؛ ازاين روبا امکاناتي که ايجاد شده است، تلاش مي شود خدمات رساني به مردم درحوزه سوخت رساني به بهترين نحو ممکن انجام گيرد. صادقيان آمارهمه چيز را در ذهن دارد؛ از جايگاه هاي سوخت و ميزان مصرف گرفته تا توزيع و نقاط توزيع آن؛ شايد به اين خاطر باشد که آنها را درجلساتي مشابه وبه کرات بازگو کرده است.
او مي گويد: براساس آخرين تقسيمات کشوري، استان اصفهان داراي24 شهرستان است و سوخت مورد نيازساکنان آنها با پوشش دهي12 ناحيه سوخت رسان، تامين و توزيع مي شود.
چه تعداد جايگاه عرضه سوخت درحوزه عملياتي شما فعال است؟
دراين حوزه عملياتي 267 باب جايگاه عرضه فرآورده هاي نفتي، 159 جايگاه عرضه گازطبيعي فشرده (سي ان جي)و127فروشندگي نفت سفيد فعال است؛ مجموعه اين زنجيره تلاش مي کنند که سوخت رساني به مشترکان در بهترين شکل و شرايط انجام شود. وي از توزيع انواع فرآورده نفتي مي گويد: در9 ماه امسال دوميليارد و 490ميليون و715 هزارو800 ليتر انواع فرآورده نفتي شامل بنزين، نفت گاز، نفت کوره ونفت سفيدتوزيع شده که نزديک به يک ميليارد و580 ميليون ليتر آن بنزين، يک ميليارد و 866 ميليون ليتر آن نفت گاز و بقيه نفت سفيد و نفت کوره بوده است.
سهم توزيع بنزين يورو 4 دراين کلانشهر چقدر بوده است؟
دربازه زماني ياد شده(9 ماه امسال) نزديک به يک ميليارد و324 ليتر بنزين يورو4 ودرهمين مدت نيزبيش از309 ميليون ليترنفت گاز يورو 4 توزيع شد. صادقيان ادامه مي دهد: بنزين يورو4 درهمه شهرستان هاي استان اصفهان توزيع و به استان هاي همجواري مانند چهار محال و بختياري، قم و فارس ارسال مي شود.
پس تلاش براي سالم سازي محيط زيست هم در دستور کار قرار دارد؟
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، عامل توزيع فرآورده هاي نفتي است ودخالتي درتوليد ندارد؛ اما به طورحتم بهبود محيط زيست با فعاليت هاي که درچرخه توليد صورت مي گيرد، مويد اين واقعيت است که محيط زيست، نکته مهم و اين نکته مورد توجه همه مسئولان است. توليد بنزين و نفت گاز با استاندارد يورو 4 و توزيع آن درکلانشهرها همچنين گسترش آن در ديگر شهرهاي کشور از همين توجه حکايت دارد. درهمين زمينه (بهبودمحيط زيست)جمع آوري بخارات بنزين درقالب طرح کهاب (کاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخارات بنزين) اجرا مي شود. اين طرح در انبارهاي نفت، نفتکش هاي جاده پيما و جايگاه هاي عرضه سوخت ديده شده است و افزون بر صرفه هاي اقتصادي، برمحيط زيست انسان نيز تاثيربسزايي دارد. با اجراي طرح کهاب درانبارنفت شهيد منتظري ازانتشار روزانه مقادير قابل توجهي بخاربنزين(روزانه12هزارليتر)درفضاي اين انبارجلوگيري و گام مهمي درجهت سالم سازي محيط زيست برداشته شده است.
خارج ازاستان اصفهان، چقدرسوخت به مبادي مصرف ارسال شده است؟
همان طورکه پيش ترتوضيح داده شد، انبارنفت شهيد منتظري اين منطقه عملياتي به خط لوله متصل وحجم فعاليت جابه جايي سوخت درآن بالاست. با توجه به همين موضوع وهمجواري آن با پالايشگاه نفت، همچنين بهره گيري ازمزيت ريلي براي انتقال سوخت، در9ماه امسال ازمنطقه اصفهان به22 استان کشورازجمله فارس، کرمان، بوشهر، ايلام، يزد، اهواز تبريز و کرمانشاه، سوخت ارسال شده است.
اصفهان يکي ازمناطق پيشتار در اجراي طرح جايگاه هاي تک تلمبه است، اين طرح با چه هدفي اجرا شد؟
بله، اشاره درستي به اين موضوع داشتيد. ايجاد جايگاه هاي تک تلمبه و به عبارتي تک سکو با بهره برداري از18جايگاه ازاين نوع، براي نخستين بار دراصفهان کليد خورد. اين طرح با در نظرگرفتن چندهدف که بهبودکيفيت هواي کلانشهراصفهان وکاهش مصرف سوخت از جمله آنهاست، با همکاري شهرداري اصفهان اجرا شد. صادقيان افزايش اين گونه جايگاه ها در سطح شهر که راهکاري مناسب براي کاهش تردد خودرو به شمار مي آيد، هدف ديگر براي اجراي جايگاه هاي تک تلمبه برمي شمارد و مي گويد: ايجاد تعادل بين نيازشهروندان به جايگاه هاي سوخت و افزايش کيفيت هوا، نکته ديگرتعريف شده دراين طرح است. اوحرف خود را اين گونه کامل مي کند: صرفه جويي در مصرف سوخت به دليل کاهش سفرهاي درون شهري وجلوگيري از ترددهاي اضافه براي سوخت گيري خودروها، کمک به کاهش آلودگي هوا به دليل تجهيز جايگاه ها به سيستم بازيافت بخارات بنزين که در درازمدت موجب کاهش بيماري ها مي شود، همچنين کاهش زمان سوخت گيري وکوتاه شدن صف در جايگاه هاي عرضه سوخت، عمده ترين اهدافي است که مبناي شکل گرفتن طرح جايگاه هاي تک سکو و اجراي آن در شهراصفهان شد. هواي اتاق گرم است، اما بيرون ازاين فضا به لطف عواملي مثل گرم شدن کره زمين ودلايل زمين شناسي و هواشناسي، هواسرد نيست، اما خنکاي خود را دارد. به نظر مي آيد با وجود پيشرفته ترين تجهيزات هيچ چيز قابل پيش بيني نيست، حتي هواي روزگار.
با سرماي زمستان که البته اين روزها کمتر شاهدش هستيم، چه مي کنيد و چه تمهيداتي را در نظر گرفته ايد، به ويژه در مناطق سخت گذر؟
سال هاي کار و کسب تجربه درحوزه انرژي، براي همه بخش هاي متولي تامين انرژي کشور، آموزه هايي داشته است؛ دراين بخش نيز بنابر اهميت تجربيات و البته روزآمد شدن بسياري از تجهيزات، تلاش شده است تا دغدغه مصرف کنندگان به ويژه آنها که در مناطق دور دست و گاه سخت گذر ساکن هستند، به کمترين سطح ممکن برسد. برهمين اساس قبل از آغاز دوره سرما، ذخيره سازي هاي لازم و مناسبي انجام مي شود تا گذر از زمستان با چالشي رو به رو نباشد. درباره مناطق سخت گذر و روستاها نيز به گونه اي عمل مي شود که نفت سفيد پيش ازشروع دوره سرما در اختيار مصرف کنندگان قرارگيرد؛ اين مهم با اعلام کالابرگ وتوزيع آن ازطريق فروشندگي هاي مستقردر مناطق روستايي انجام مي شود. درمجموع127فروشندگي فعال درسطح منطقه وجوددارد که شماري از آنها به توزيع سوخت درمناطق روستايي اختصاص دارد.
صادقيان اضافه مي کند: موضوع تامين سوخت درهمه مقاطع زماني مهم است وزمستان وتابستان ندارد. هوا سرد باشد يا گرم، اين چرخه بايد حرکت کند؛ حرکتي مستمر و بدون هيچ گونه توقف .
زمان زيادي به پايان سال باقي نمانده و تعطيلات نوروز نيزدرپيش است؛ براي ورود به اين دوران چه تدابيري درنظرگرفته مي شود؟
براي هرمقطع زماني بايد متناسب با آن عمل شود. با نزديک شدن به روزهاي پاياني سال، کم کم مسافرت هاي نوروزي شروع مي شود و همه اينها مي طلبد تاهمه شرکت هاي سي و هفت گانه پخش فرآورده هاي نفتي از جمله اصفهان براي خدمت رساني در چنين روز هايي آماده شوند. دراين آمادگي ها بايدچند نکته مورد توجه قرار گيرد؛ نخست ذخيره سازي به موقع و مناسب براي پاسخگويي به نيازشهروندان استان اصفهان و مسافران عبوري ودوم آمادگي جايگاه هاي عرضه سوخت درون شهري و جاده اي. درباره موضوع نخست يعني ذخيره سازي، اين مهم باتوجه به برنامه ريزي ستاد انجام مي شود، اما درباب آمادگي جايگاه هاي عرضه سوخت نيز تمهيداتي درنظرگرفته مي شود که مراجعان به مجاري عرضه سوخت با مشکلي رو به رو نباشند.
کمي بيشتر توضيح مي دهيد.
ارزيابي جايگاه هاي عرضه سوخت ازجنبه هاي مختلف مانند سلامت تجهيزات جايگاهي(ديسپنسر، تلمبه، شماره انداز و...) نمازخانه، نظافت جايگاه، زيباسازي آن، فعال بودن دوربين مداربسته وتميزي سرويس هاي بهداشتي، برخورد کارکنان جايگاه با مراجعان، ازجمله مواردي است که به وسيله تيم هاي گلگشت ستاد ومنطقه انجام مي شود وتا پايان تعطيلات اين مهم ادامه مي يابد. صادقيان براين نکته نيزتاکيد مي کند:البته اين رصد ها درطول سال انجام مي شود، اما در موسمي مانند نوروز که جاده هاي کشورمملو از مسافراست، اين پيگيري ها نيزبراي سوخت رساني مطلوب تر بيشتر مي شود.
مطلب ناگفته اي هست که بخواهيد اضافه کنيد؟
اصفهان شهرجاذبه هاوتاريخ است وگردشگران داخلي و خارجي به آن سفر مي کنند؛ به همين دليل تلاش اين مجموعه هم اين است که با انجام وظيفه، درحد انتظار ظاهر شود و از اين خدمت رساني يادگاري خوش برجاي ماند.
از صداي سخن عشق نديدم خوش تر!
يادگاري که دراين گنبد دوار بماند.
نقشه راه مهندسي بهداشت
سعيده عندليب* يكي از اهداف خدمات مهندسي بهداشت، حذف عوامل زيان آور بيش از حد مجاز در محيط هاي كاري شامل انواع مواد شيميايي، سرو صدا و... و در نتيجه پيشگيري از وقوع وياكاهش بيماري هاي شغلي است. براساس آخرين گزارش سازمان بين المللي كار(ILO)، حدود 4 درصد از سرانه توليد ناخالص ملي(GDP) صرف هزينه هاي (مستقيم وغير مستقيم) بيماري شغلي و حوادث شغلي مي شود. بيماري هاي شغلي، علت عمده مرگ و مير هاي مرتبط با كار در جهان است و از سالانه 34/2 ميليون مرگ شغلي سالانه، 02/2 ميليون مرگ بر اثر بيماري هاي مرتبط با كار و 321 هزار مرگ مرتبط با حوادث شغلي است.
نتيجه يك مطالعه اقتصادي از سوي مديريت اجرايي بهداشت وايمني انگلستان(Health & Safety Executive) در سال 2017، نشان مي دهد، هزينه سالانه مربوط با بيماري هاي شغلي در سال 2 برابر حوادث ناشي از كار است. مطابق اين بررسي هزينه جراحت ها و بيماري هاي شغلي مصروف طي سال هاي 2015 و 2016، 9/14 ميليارد پوند بوده كه از اين ميان 7/9 ميليارد پوند هزينه هاي سالانه مربوط به بيماري هاي مرتبط با شغل و 3/5 ميليارد پوند هزينه هاي مرتبط با جراحت هاي مرتبط با كار است. اين در حالي است كه در كشور ما گزارش دقيقي از هزينه هاي ناشي از حوادث، جراحت ها و بيماري هاي شغلي در دسترس نيست. اين گزارش اهميت خدمات مهندسي بهداشت شامل شناسايي عوامل زيان آور محيط كار و منابع انتشار، ارزيابي ميزان مواجهه شغلي با عوامل زيان آور و مشاركت در طرح و اجراي كنترل هاي فني، مهندسي و مديريتي، براي كاهش بيماري شغلي، در صنايع را بخوبي بيان مي کند.
از آنجا كه توسعه خدمات تخصصي بهداشت، همانند توسعه ديگر خدمات - عمليات، نيازمند استقرار نظام مديريت يكپارچه در سراسر شركت ها - مناطق و طرح هاي صنعت نفت است، اداره كل اچ اس اي وزارت نفت از سال 94، با مشاركت و اهتمام ويژه متخصصان بهداشت مديريت هاي اچ اس اي وزارت نفت، شركت هاي ملي نفت، گاز، پالايش و پخش و پتروشيمي، همچنين سازمان بهداشت و درمان، تبيين الزام هاي مشخص، تدوين روش هاي اجرايي مرتبط با الزام ها، به روزآوري شاخص هاي عملكردي، ايجاد نظام گزارش گيري هدفمند، سنجش و ارزيابي مستمر را در دستور كارقرار داده و با جديت و سرعت عمل در مسير استقرار نظام مديريت بهداشت صنعت نفت همت گماردند.
كميته تخصصي مهندسي بهداشت وزارت نفت
ايجاد نظم، همسويي و برقراري وحدت رويه در طرح ريزي و اجراي امور تخصصي از سوي مسئولان بهداشت در كميته هاي تخصصي مهندسي بهداشت وزارت نفت، كميته هاي بهداشت ستادچهار شركت اصلي و مديريت سلامت سازمان بهداشت و درمان در شركت، مناطق و طرح هاي زيرمجموعه، همواره زمينه سرعت بخشي در عملكرد شركت ها و بهبود روش هاي جاري را فراهم کرده است. به عنوان يك تجربه موفق در استقرار نظام مديريت مهندسي بهداشت صنعت نفت كه همواره در مسير بهبود و توسعه قرار دارد، به اجمال، مسير تدوين نقشه راه مهندسي بهداشت وزارت نفت از سال 1394 تا افق 1400تشريح شده است:
1- تثبيت الزام ها و رسيدن به مفاهيم مشترك نظام مديريت بهداشت با الگوگيري ازساختار عملكردي مشابه درشركت هاي نفتي عضوOGPبود كه تصوير شبكه اي، الزام ها را بخوبي بيان کرده است. در حال حاضر، الزام هاي نظام مديريت بهداشت صنعت نفت نيزهمانند شركت هاي نفتي عضو OGP، شامل8عنصراصلي است كه روند رو به توسعه آن در 4 سطح زمينه سازي استقرار، بهبود روند گزارش گيري، استقرار سيستم و پشتيباني سيستم از طريق يك فرايند بهبود مستمر ترسيم شده است.
2- گام بعدي، مقايسه عملكرد بهداشتي صنعت نفت با عملكرد متناظر در شركت هاي نفتي عضو OGP، تحليل نيازها و فضاهاي خالي (GapandNeed Analysis) و برنامه ريزي براي رفع چالش هاي شناسايي شده سال 1394بود كه تهيه مستندات مورد نياز شامل راهنما، روش اجرايي، دستورعمل، بخش نامه و چك ليست هاي تخصصي نتيجه آن بود.
3- به منظور جلوگيري از اعمال سليقه در نحوه اجراي راهنماها و دستورعمل هاي ابلاغي، راهبرد نحوه اجراي هر راهنما، تدوين و بخشي از آنها در دست تدوين قرار دارد. به عنوان نمونه تدوين راهنماي راهبردي ارزيابي مواجهه منطبق با الزام هاي ملي، كه پس از ابلاغ، نحوه اجراي مفاد آن براي متخصصان بهداشت آموزش داده شد. در اين راهنما ضمن تشريح نقطه آغاز فعاليت ها در زمينه مديريت ريسك هاي بهداشتي، از شناسايي تا تعريف اقدام كنترل فني - مديريتي براي همكاران مشخص شدکه چه كاركناني در چه مشاغلي، با چه عامل زيان آوري و به چه مقدار، برخورد بيش از حد داشته و منابع انتشار عامل زيان آور، چه تجهيزاتي و يا در چه تاسيساتي است. شكل -1 نتايجي را كه بايد از پيروي اين راهبرد حاصل شود، مشخص کرده است. در حال حاضر، وحدت رويه به وجود آمده در نحوه شناسايي، ارزيابي مواجهه شغلي، تدوين برنامه و اجراي اقدام هاي كنترلي سبب شده است:
- صحت و دقت شركت ها در تعيين اولويت ريسك هاي بارز افزايش يابد.
- با شناسايي صحيح منابع انتشاردر اولويت، طرح و اجراي اقدام هاي كنترلي مورد نظر اثر بخش تر شود.
- هزينه هاي ناشي از اعمال سليقه در انجام اين مراحل بدون توجه به شناسايي اولويت ها و اندازه گيري هاي تكراري به مراتب كاهش يابد.
- گزارش هاي آماري قابل اطمينان باشد و شناسايي مشكلات و برنامه ريزي براي رفع آنها در مسير صحيح هدايت شود.
4- نكته ديگري كه باعث سرعت بخشي ودقت در عملكرد شده، آموزش توجيهي(بيش از 2800 نفر ساعت) همكاران بهداشت در مباحث تخصصي ابلاغي بود. به بيان ديگر همزمان با ابلاغ دستورعمل ها و راهنماها از سوي همكاران معاونت بهداشت صنعتي، اداره كل اچ اس اي و پدافند غيرعامل، آموزش هاي توجيهي مرتبط با مجموعه ابلاغ شده نيز ارائه شد.
5- يكي از چالش هاي مهم، شفاف نبودن دامنه تعامل ها، مسئوليت ها و وظايف متخصصان طب كار و مهندسان بهداشت شاغل در مديريت هاي اچ اس اي بود كه با تهيه، ابلاغ و اجراي مفاد سند معاينات شغلي، همچنين دستورعمل انجام معاينات شغلي در صنعت نفت، فرايند معاينات شغلي از بدو استخدام كاركنان در زمان انجام كا ر تا بازنشستگي تبيين شد.
6- به منظور به حداقل رساندن خطا و افزايش صحت و دقت گزارش هاي آماري و عملكردي شركت ها و همچنين اطمينان از ايجاد يكپارچگي و روند سيستمي در تهيه، بررسي و تجزيه و تحليل گزارش ها، طراحي برنامه نرم افزاري از طريق اينترانت با عنوان سامانه عملكرد بهداشت در دستور كار اداره كل اچ اس اي و پدافند غيرعامل قرار گرفت. اين مهم با مشاركت و تلاش پيگير همكاران طراحي و توسعه سيستم هاي وب، مديريت فناوري اطلاعات و ارتباطات شركت ملي نفت محقق شدكه بسيار جاي قدرداني و تشكر دارد. در حال حاضر با هماهنگي و مشاركت روساي بهداشت مديريت هاي اچ اس اي چهار شركت اصلي و همچنين همت و سرعت عمل مهندسان بهداشت شركت ها/ مناطق عملياتي/ طرح هاي زير مجموعه هر يك، اخذ گزارش هاي مرتبط با شاخص هاي بهداشت و عملكرد تخصصي بهداشت در دست بهره برداري قرار گرفته است.با ثبت اطلاعات تخصصي طراحي شده در اين سامانه، ضمن تقويت مديريت همكاران بهداشت دراثربخشي هر چه بيشتر طرح و اجراي برنامه هاي كنترل فني - مديريتي، امكان دسترسي لحظه اي به گزارش هاي درخواستي از هريك از چهار شركت اصلي و شركت ها/ مناطق/ طرح هاي زيرمجموعه نيز براي وزارت نفت و مديريت هاي ستادي اچ اس اي فراهم شده است. اين نرم افزار به طور مرتب در حال توسعه است، اجرايي شدن طراحي بخش هاي مرتبط با انجام فرايند معاينات شغلي (مشترك با سازمان بهداشت و درمان)، اخذ نتايج معاينات، گزارش هاي عملكردي سيستم مديريت بهداشت و تحليل آنهادر دست اقدام قرار دارد.اين مهم به همت همكاران سازمان بهداشت و درمان بخصوص مراكز طب كار، مراحل نهايي را تا زمان بهره برداري طي مي كند. پيش بيني مي شود، با ايجاد ارتباط تعريف شده ميان سامانه عملكرد بهداشت و نرم افزار بهبان (مطابق با الزام هاي سند معاينات شغلي)، انجام معاينات شغلي به سهولت و هر چه تخصصي تر انجام شود.
7-از سوي ديگر با بهره گيري از تسهيلات سامانه عملكرد بهداشت، اين قابليت دربرنامه ريزي مديريت اچ اس اي و پدافند غير عامل وزارت نفت ايجاد شده تا ضمن شناسايي چالش هاي اصلي، با تعيين وضع موجود و بهبود روش هاي جاري، وضعيت عملكرد مهندسي بهداشت صنعت نفت را درافق1400 ترسيم کند و اطلاعات مورد نظر براي پايش دقيق سلامت شغلي كاركنان در اختيار طب صنعتي و نتايج پايش سلامت ايشان نيز از طريق سامانه در اختيار واحدهاي بهداشت شركت/ منطقه/ طرح ذي ربط قرار گيرد تا ضمن سرعت بخشي در انجام فرايند معاينات شغلي كاركنان، مهندسان بهداشت نيز از اثربخشي اقدام هاي كنترل مهندسي انجام شده اطمينان يابند. اميد است با استمرار اين روند، صنعت نفت، همچنان با تداوم حذف مواجهه كاركنان با عوامل زيان آور بيش از حد مجاز، در ايجاد محيط هاي كاري سالم پيشرو بوده و سلامت شغلي كاركنان خدوم اين صنعت عظيم را تضمين کند.
توسعه فناوري و تجاري سازي يافته هاي پژوهشي، موانع و راهكارها
حسين رسولي * شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي، عهده دار توليد فناوري مورد نياز صنعت پتروشيمي کشور است. اين شرکت پس از شناسايي فناوري هاي مورد نياز در حوزه هاي فناوري توليد محصولات پتروشيمي و نيز فناوري هاي مرتبط نظير کاتاليست ها و مواد شيميايي راهبردي، با گذر از مراحل آزمايشگاه تا واحد نيمه صنعتي اقدام به پژوهش و توليد فناوري مي کند.از جمله نتايج حاصل از فعاليت هاي شرکت، مي توان به فناوري هايي اشاره کرد که دانش فني آنها تا مراحل پايلوت و نيمه صنعتي به دست آمده و آماده واگذاري است؛ اما در امر تجاري سازي دچار چالش ها و موانعي شده كه در اين مقاله سعي بر آن است به برخي از عمده ترين اين موانع پرداخته شود.
معرفي تجاري سازي
ضرورت تجاري سازي زماني مشخص مي شود که بدانيم توليد ملي از پژوهش و فناوري ملي و ايده هاي داخلي سرچشمه مي گيرد، از اين رو يکي از عوامل پيشرفت کشورها در تجاري سازي، پژوهش هاي مرتبط در شركت هاي دانش بنيان، پژوهشگاه ها، دانشگاه ها، موسسات و شركت هاي پژوهشي است. در ابتداي فرايند تجاري سازي، ما به بازار نياز داريم که به شکل گيري ايده منجر مي شود. سپس تهيه مقدماتي طرح تحقيقاتي و اجراي تحقيقات و نمونه سازي و در آخر تدوين دانش فني.تا اينجا ما به محصول نرسيده ايم، بلکه فقط دانش توليد کرده ايم. اگر بخواهيم دانش را به محصول تبديل کنيم، بايد فاز دوم را به اجرا درآوريم و از مفهوم فناوري استفاده کنيم. فناوري، يعني کاربردي کردن علم. به عبارتي تجاري سازي يعني تبديل يافته هاي جديد و ايده هاي پژوهشي به محصولات، خدمات و فناوري قابل ارائه به بازار. مفهوم تجاري سازي، فرايندي است که در آن ايده هاي اوليه به سمت يک کاربرد تجاري هدايت مي شوند؛ اما از ميان صدها ايده اوليه، تعداد محدودي به کاربرد نهايي مي انجامد.از مهم ترين روش هاي تجاري سازي دستاوردهاي پژوهش و فناوري در دانشگاه ها و موسسات پژوهشي، مي توان ارائه ليسانس، فرانشيز، سرمايه گذاري مشترک و فروش مستقيم کالا يا خدمت را نام برد. مواردي که در فرايند تجاري سازي با آن سرو کار داريم، نياز به مالکيت فکري و حقوقي، قيمت گذاري دانش، توليد محصول جديد، بازاريابي، مديريت فناوري، توليد، مديريت مالي و اقتصادي، انتقال فناوري و مديريت پروژه است که پيش زمينه هاي تجاري سازي به شمار مي روند. فرايند تجاري سازي فناوري، فرايندي ساده و خطي نيست؛ بلكه فرايندي پيچيده است كه بازيگران متعدد با توانمندي هاي گوناگون در آن ايفاي نقش مي كنند و به طور كلي فرايند ايده تا بازار (علم تا عمل) را مي توان به سه مرحله مجزا تبديل كرد كه به صورت زير مشخص مي شود.
موانع و چالش هاي تجاري سازي
پيدايش سبک هاي جديد فعاليت هاي علمي و آموزشي، نقش جاري دانشگاه ها و موسسات پژوهشي را به عنوان منبع اساسي توليد دانش مورد ترديد قرار داده است. بر اين اساس سال هاي اخير در سطح کشورهاي پيشرفته، دانشگاه ها بر مبناي آموزه هاي انقلاب دوم آکادميک، پس از دوره هاي آموزش و پژوهش، تجاري سازي نتايج تحقيقات را در فرا ديد خود قرار داده اند. انقلاب دوم دانشگاهي، يعني اينکه بايد تجاري سازي فرايند به دست آمده از نتايج تحقيقات، به بازارعرضه شود. با توجه به اين موارد، تغيير پارادايم سياست هاي آموزشي و ورود به پروسه انقلاب دوم آکادميک را واقعيتي گريز ناپذير کرده است. بر مبناي رويکرد «نتيجه سياست هاي حاکم، بايد انتقال سريع نتايج اين تحقيقات به شرکت هاي بخش خصوصي و عمومي با همکاري دستگاه ها در راستاي نفع عمومي باشد.» همه مفاهيم ذکر شده، معطوف به يک ساز ه اصلي، آن هم جهت گيري مراکز آموزشي و دانشگاه ها به سمت اقتصاد، علم و انطباق فعاليت هاي شان با نيازهاي بازار است. بر اساس شرايط موجود، ايجاد روش هايي براي ارتقا و افزايش احتمال موفقيت فرايند تجاري سازي بسيار دشوار است. اغلب زمينه هاي توليد صنعتي، مصرف، آموزش عالي و حتي پژوهش، يك موضوع الگوبرداري شده و وارداتي به كشور بوده و براساس نياز واقعي جامعه شكل نگرفته است و به منظور طراحي سازوكارهاي تجاري سازي دانش كه به صورت عملي قابليت اجرا داشته باشند، در مرحله اول به شناسايي موانع و چالش هاي پيش روي تجاري سازي در عرصه موسسات پژوهشي و دانشگاه ها نياز دارد. با اينکه هزينه هاي تجاري سازي بين 10 تا 100 برابر هزينه هاي تحقيق و توسعه است و کمتر از 5 درصد ايده ها به صورت موفقيت آميز تجاري مي شوند؛ اما شواهد بيانگر آن است که دولت ها، دانشگاه ها و موسسات پژوهشي با وجود توجه مشترکشان به تجاري سازي تحقيقات، از برخي لحاظ ابزار و اطلاعات لازم را براي پايش عملکردها، تحليل روندها، ارزيابي راندمان و يادگيري از تحقيقات براي اقدام هاي برتر و سياست گذاري مناسب را در اختيار ندارند، بنابراين هنوز انجام اين مهم با موانعي همچون عوامل درون سازماني يا موانع مربوط به فرستندگان يا انتقال دهندگان فناوري و موانع برون سازماني مربوط به مصرف کنندگان فناوري همچون بخش صنعت مواجه است.
از مهم ترين چالش هاي تجاري سازي يك محصول مي توان به موارد زير اشاره کرد:
1) نبود مشوق هاي لازم براي توليدكنندگان فناوري در صورت به نتيجه رسيدن پژوهش و كسب فناوري
2) كاهش تمايل توسعه دهندگان بخش خصوصي براي سرمايه گذاري روي دانش هاي فني بومي به علت خصوصي شدن صنعت پتروشيمي كشور و ريسك هاي استفاده از دانش هاي فني بومي
3) تمايل سرمايه گذاران به خريد فناوري هاي خارجي به دليل برخورداري از مزايا و مشوق هاي مختلف موجود در خريد دانش هاي فني خارجي براي تصميم گيرندگان، مهندسان و بهره برداران و نداشتن جذابيت سرمايه گذاري بومي
4) افزايش ريسك سرمايه گذاري روي دانش هاي فني بومي به دليل فقدان تضمين فروش محصولات توليد شده با دانش داخلي در مقايسه با محصولات وارداتي
5) الزام هاي اخذ مجوز هاي تجاري کردن محصول از جمله
(FTO (Freedom To Operate
6) نبود صندوق هاي سرمايه گذاري پرخطر
7) ورود ليسانس گيرنده به چرخه رقابت با ليسانس دهنده
8) چالش هاي حقوقي حمايت از دارايي فکري در مدت قرارداد
9) وابستگي به ليسانس گيرنده در مورد کيفيت و کارايي محصول وارد شده به بازار
10) مشکلات در روند ثبت شرکت مشترك با بخش خصوصي و وجود بروکراسي اداري
11) شكاف فرهنگي بين صنعت و پژوهش
12) نبود انعطاف بروكراتيك
13) مديريت غير اثر بخش دفاتر انتقال فناوري شركت هاي داخلي
14) نبود حمايت هاي مالي از پژوهش ها تا سطح ايجاد واحدهاي مرجع
15) كمبود اطمينان متقابل بين بخش دانشگاهي و موسسات پژوهشي با صنعت و سرمايه گذاران
16) توانمندي هاي ناكافي نيروي انساني، پيچيدگي و چندتخصصي بودن و كمبود تجربه مستند در اين زمينه
17) موانع ساختاري و سازماني
18) ترجيح محصولات خارجي بر مشابه داخلي آن، چراكه وقتي محصولي داخلي توليد مي شود، مديران مياني و پايين دست، تمايلي براي استفاده از اين محصولات و تجهيزات ندارند و استفاده از محصول خارجي را ترجيح مي دهند. علاوه بر آن به دليل منافعي که براي برخي افراد و واسطه ها از طريق واردات به وجود مي آيد، مثل سفرهاي خارجي و... استفاده از محصول خارجي ترجيح داده مي شود.
19) نبود استانداردهاي زيست محيطي جامع و كامل
در ادامه با توجه به اينكه براي ورود به بازار هاي جهاني، اخذ مجوز هاي لازم از جمله FTO مورد نياز است، به بررسي مفهوم و چگونگي اخذ آن مي پردازيم. آناليز اخذ
Freedom to Operate Analysis) FTO)
الف) تعريف FTO
FTO توانايي انجام يك فعاليت تجاري مشخص(تجاري سازي يك محصول، ارائه خدمت، انجام فرايند ساخت يا استفاده از يك محصول) و بدون نقض حقوق مالكيت معنوي طرف ديگر است. به عبارت ديگر، زماني كه اختراعي به ثبت مي رسد، اين پتنت ثبت شده مانع از تجاري سازي فناوري مورد ادعا از سوي طرف ديگري مي شود، ولي صاحب فناوري ثبت شده نيز براي تجاري سازي آن در هر منطقه جغرافيايي، بايد آناليز FTO را در آن منطقه انجام دهد.
ب) مراحل انجام آناليز FTO
- آشنايي كامل با محصول يا فناوري هدف براي تجاري سازي
- جست وجو در بانك هاي اطلاعاتي پتنت هاي ثبت شده و يا در حال ثبت درباره فناوري يا محصول هدف براي تجاري سازي
- تهيه گزارش جامع از پتنت هاي در حال ثبت و يا ثبت شده كه با محصول يا فناوري هدف مشابهت دارند.
- تطابق محصول نهايي توليدي با مشخصات ارائه شده در پتنتي که به ثبت رسيده است.
- بررسي و آناليز دقيق اين گزارش از سوي وكيل حوزه ثبت اختراعات
- تعيين اينكه پتنت هاي مشابه از اعتبار لازم برخودار هستند يا خير كه ممكن است 20 سال از ثبت آنها گذشته و اعتبار نداشته باشند يا اينكه صاحب دانش ثبت شده، به دليل مشكلات مالي، اعتبار پتنت ها را تمديد نكرده باشد.
- تعيين ريسك هاي پيشروي تجاري سازي محصول هدف در صورت نقض حقوق اختراعات موجود ثبت شده يا در حال ثبت معتبر
ج)خروجي آناليز FTO
در صورت وجود پتنت هاي معتبر مشابه، چند راه حل براي رفع مشكلات پيشروي تجاري سازي فناوري يا محصول هدف به دليل نقض حقوق اختراعات ثبت شده پيشنهاد مي شود:
- تماس با صاحب پتنت يا پتنت هاي مشابه و پيشنهاد خريد پتنت مورد نظر
- خريد حق امتياز استفاده از پتنت ثبت شده (ليسانس) براي يك محصول مشخص در مدت زمان مشخص و ظرفيت تعيين شده
- انعقاد قرارداد ليسانس مشترك با صاحبان پتنت هاي مشابه
- ثبت پتنت مشترك بين صاحبان پتنت ها
- تجاري سازي محصول در منطقه جغرافيايي ديگري كه در آن منطقه، محدوديتي براي توليد وجود نداشته باشد(پتنت ثبت شده اي در آن منطقه وجود نداشته باشد و بتوان FTO ارائه كرد)
- منتظر ماندن تا رسيدن به پايان زمان اعتبار پتنت هاي مشابه
د)هزينه انجام آناليز FTO
هزينه انجام آناليز FTO بر اساس پيچيدگي موضوع و وسعت آن از سوي يك شركت اروپايي در محدوده 2 هزار تا 20 هزار پوند انگليس تخمين زده شده است و بر اساس زماني كه صرف انجام اين آناليز مي شود، هزينه آن متغير است. يكي از شركت هايي كه در اروپا آناليز FTO را انجام مي دهد، شركت IAM consultants Ltd در كشور ليتواني است كه تاكنون براي شركت هاي مختلف اروپايي و آسيايي در حوزه هاي گوناگون اين آناليز را انجام داده است.
هـ) لزوم انجام آناليز FTO
از آنجا كه اختراعات ثبت شده، از حقوق مالكيت معنوي برخوردارند و در صورت نقض اين حقوق، شكايت هاي واصله در دادگاه هاي كشورهاي مختلف مورد بررسي قرار خواهد گرفت، از اين رو قبل از انجام هرگونه فعاليت تجاري در خصوص يك محصول جديد در يك منطقه جغرافيايي مشخص، بايد آناليزFTO را در آن منطقه انجام داد تا ريسك هاي پيشرو را به حداقل رساند.
در صورت انجام نشدن FTO قبل از تجاري سازي محصول يا فناوري هدف و نقض حقوق اختراعات ثبت شده، در صورتي كه صاحب يا صاحبان پتنت هاي مشابه به دادگاه شكايت كنند، بلافاصله فرآيند توليد محصول به صورت موقتي تا زمان صدور حكم نهايي از سوي دادگاه متوقف مي شود.
گفت وگو با فضل الله پرنده، پيشكسوت نفتي
ازکاخ داري تا نگهداشت ساختمان
مهرداد علمداري كاركنان ساختمان مركزي ششم نفت، چهره او را خوب مي شناسند؛ همان كه از اول صبح اتاق ها، راهروها، پله ها و حتي داخل آسانسورها را زير نظر دارد تا مطمئن شود همه چيز مرتب و منظم و در جاي خودش قرار گرفته است. فضل الله پرنده، نزديك به 50 سال است كه در نفت خدمت مي كند و به قول خودش، هنوز هم قبل از هفت صبح در محل كارش حاضر است. در اين شماره پاي صحبت اين پيشكسوت نفتي نشسته ايم تا از ديروز و خاطرات گذشته براي مان بگويد.
آقاي پرنده، متولد چه سالي هستيد و چگونه وارد نفت شديد؟
متولد 1330 در گلپايگان هستم. كار پدرم كشاورزي بود و زماني كه ششم ابتدايي را گرفتم، در كارها به او كمك مي كردم. سال 1345 بود که به همراه يكي از بستگان نزديكم به تهران آمدم. بعدها پدر و مادرم هم به اينجا آمدند. تقريبا دو سال از آمدنم به تهران مي گذشت كه از سوي يكي از آشنايان به پيمانكاري كه در نفت كار مي كرد، معرفي شدم. آن زمان 17 سال بيشتر نداشتم و به صورت غيررسمي مشغول به كار شدم.
محل زندگي تان در كجاي تهران بود؟
ما در قلهك زندگي مي کرديم، صبح ها سوار بر اتوبوس تجريش- باب همايون مي شدم و سه راه طالقاني (تخت جمشيد سابق) پياده مي شدم و مي آمدم سر كار. قيمت بليت 30 شاهي بود، تقريبا يك و نيم ريال. كارم هم نوشتن كارت كاركنان زيرمجموعه اداره نگهداشت ساختمان بود كه البته قبل از انقلاب به آن «كاخ داري» مي گفتند.
هنوز استخدام نفت نبوديد؟
خير، بعد از چهار سال كار و پس از اين كه براي كفالت پدرم از سربازي معاف شدم، نامه اي به اداره استخدام نوشتم و درخواست استخدام دادم. بعد براي مصاحبه به ساختمان اداره استخدام در خيابان كاخ آن زمان (فلسطين كنوني) رفتم. فرم هايي را پر كردم و انگشت نگاري كردند و بالاخره استخدام شدم.
محل كارتان كجا بود؟
در ساختمان اداره مهندسي بوديم كه در خيابان طالقاني، روبه روي ساختمان كنوني هتل انقلاب و هتل رويال آن زمان قرار داشت. بانك ايران و انگليس هم زير همين ساختمان بود كه زمان انقلاب مردم ريختند و آن را اشغال كردند. الان اگر اشتباه نكنم، به جايش يك تعاوني است. كارم هم در قسمت اداري بود. كارت حقوق كارمندان را مي نوشتم و فرم هاي كامپيوتري را پر مي كردم.
و بعد به ساختمان مركزي نفت منتقل شديد؟
بله در ساختمان مركزي نفت در اداره نگهداشت، نماينده پيمانكار در آشپزخانه و مسئول انبار شدم.
چه خاطراتي از آن دوران داريد؟
آن موقع كاركنان رسمي به كارمند و كارگر تقسيم مي شدند و هر كدام شرايط و مقررات خاص خودشان را داشتند. مثلا رستوران كارمندي و كارگري از هم جدا بود يا وام كارمندي 300 هزار تومان و وام كارگري فقط 75 هزار تومان بود.
كيفيت غذاي رستوران كارمندان و كارگران هم فرق داشت؟
هر دو در يك آشپزخانه پخت مي شد، اما غذاي كارگري هر پرسي يك تومان و كارمندي هر پرسي سه تومان بود.
بنابراين طبيعي بود كه كيفيت شان فرق داشته باشد و اگر اشتباه نكنم، غذاي كارگري يك نوع و غذاي كارمندي سه نوع بود.
كارمندان دسر بعد از غذا هم داشتند، البته به شرط پرداخت هزينه. ضمنا يك رستوران ويژه هم داشتيم كه مخصوص مديران و مهمانان خاص بود.
يعني اگر كارگران مي خواستند از غذاي كارمندي استفاده كنند، به آنها داده نمي شد؟
مي توانستند با پرداخت هزينه از غذاي كارمندي استفاده كنند، منتهي بايد آن را از دفتر رستوران دريافت مي كردند و حق ورود به رستوران كارمندي را نداشتند.
ديگر چه خاطره اي داريد؟
خاطره ديگري كه به يادم دارم اين است كه ورود و خروج مثل امروز با دستگاه كارت زني كنترل نمي شد، يعني ورود و خروج کارکنان را رئيس هر واحد يا دفترش كنترل مي كرد. بعدها كارت ساعت زني آمد كه ساعت ورود و خروج روي كارت هاي مقوايي پانچ مي شد. ورود در يك سمت و خروج در سمت ديگر. بعد هم كه دستگاه هاي الكترونيكي آمد.
شما از تبعيض ها گفتيد، آيا اين کار در پيوستن كاركنان نفت به انقلاب تاثيري داشت؟
بي تاثير نبود. كارگران از اين تبعيض ها ناراحت بودند؛ البته اعتصاب ها در مناطق عملياتي بيشتر بود، اما در اينجا هم تظاهرات زياد مي شد و از آنجا كه اداره در مركز شهر قرار داشت، كاركنان نفت خيلي با مردم همبستگي داشتند و در اعتراض ها شركت مي كردند.
از زمان جنگ تحميلي براي مان بگوييد.
يكي از مهم ترين خاطراتم در آن زمان مربوط مي شود به تجهيز ساختمان مركزي جديد براي استقرار كارمنداني كه از مناطق جنگي به تهران آمده بودند. ساخت ساختمان مركزي جديد، قبل از انقلاب در سمت شمال ساختمان اصلي شروع شده بود و قرار بود برخي بخش هاي آن به تدريج به ساختمان جديد منتقل شود، اما با شروع جنگ قرار شد حداقل بخش هايي از آن براي كاركناني كه از جنوب آمده بودند، آماده شود.
قبول اين مسئوليت، خطر بزرگي بود كه كسي حاضر نبود اين خطر را به جان بخرد؛ اما من و آقاي برازنده، همكار ديگرم در اداره نگهداشت، آن را پذيرفتيم؛ آن هم در شرايطي كه نه زمان زيادي داشتيم و نه امكانات مناسبي. ساختمان، ديوارهاي داخلي نداشت، آسانسور نداشت و تجهيزات به قدر كافي نبود. ديوارها را با استفاده از پارتيشن درست كرديم، پارتيشن هاي سبك انتخاب كرديم كه بتوان آنها را از پله ها بالا برد. گاهي تا ساعت 9 شب در اداره بوديم. به هر ترتيب بود، 4-3 طبقه را در مدت 3-2 هفته راه انداختيم تا بخش هايي از كادر اداري جنوب، مثل بخش هايي كه بايد حقوق كارمندان را مي دادند، در آن مستقر شوند.
حتي يادم مي آيد، لوازم مصرفي آبدارخانه را از ضايعات مهمانسراي محمود آباد برداشتيم و آورديم تهران. تا اين که بعد از مدتي، واحد كالا آنها را تهيه كرد. بعد از اين كه چهار طبقه تجهيز شد، يك آسانسور باري راه افتاد و بعدها هم آسانسور نفربر راه اندازي شد.
چه زماني بخش هاي ديگري از ساختمان اصلي به اينجا آمدند؟
بتدريج بخش هايي از ساختمان اصلي قديم به ساختمان جديد منتقل شد، مثل كتابخانه كه در طبقه چهارم ساختمان قديم بود و به همكف ساختمان جديد منتقل شد يا چاپخانه كه در زيرزمين ساختمان قديم قرار داشت و به ساختمان جديد آمد. همين طور بخش هاي بهداري و بهداشت، كامپيوتر، اكتشاف، كالا و ...
و شما تا پايان تجهيز اين ساختمان 15 طبقه در نگهداشت ساختمان آنجا بوديد؟
بله، من مدت 20 سال در نگهداشت ساختمان جديد بودم و يكي ديگر از خاطراتي كه يادم مي آيد، مشكلي بود كه در توزيع فيش هاي غذا به وجود آمده بود. توزيع فيش غذا را همكاران «پايور اداري» انجام مي دادند، اما يك روز گفتند که يكي از كاركنان به مرخصي رفته و همكارانش هم مي گويند ما پول كم مي آوريم. به اين ترتيب بود که از من خواستند موقتا اين كار را به عهده بگيرم؛ هر چند مي دانستم که قبول اين كار به معناي انجام آن براي هميشه است، اما چاره اي نبود و پذيرفتم. بايد فيش ها را به صورت هفتگي از خزانه مي گرفتم و به نمايندگان اداره هاي مختلف تحويل مي دادم تا ميان كارمندان شان توزيع كنند؛ چون در اين زمان ديگر كارمندان بابت غذا به طور مستقيم پول پرداخت نمي كردند. بهاي هر فيش هم 25 تومان بود كه بايد به خزانه برمي گشت. اولين كاري كه كردم اين بود كه يك شماره حساب از خزانه گرفتم تا نمايندگان ادارات پول را به آن حساب بريزند و فيش آن را براي ما بياورند و به اين ترتيب ميزان اشتباه ها خيلي كمتر شد. كنار دستم هم يك ماشين حساب بود كه به آن ماشين حساب هندلي مي گفتند؛ چون دستگيره اي داشت كه با دست آن را مي چرخانديم. به عنوان مثال اگر قرار بود 220 در دو ضرب شود، دو بار دستگيره را مي چرخانديم و ... البته ماشين حساب هاي الكترونيك هم آن موقع بود، اما تعدادشان زياد نبود.
آقاي پرنده، مي توانيد وزراي نفت را از ابتداي خدمت تان تا كنون به خاطر بياوريد؟
قبل از انقلاب كه وزارت نفت، وزير نداشت و دكتر اقبال، مديرعامل شركت نفت بود. اول انقلاب هم حسن نزيه شد مديرعامل. بعد از انقلاب ابتدا وزير شهيد تندگويان آمد، بعد معين فر، غرضي، آقازاده، زنگنه، هامانه، نوذري، ميركاظمي، علي آبادي (سرپرست)، قاسمي و حالا هم دوباره مهندس زنگنه.
چه سالي در نفت بازنشسته شديد؟
من سال 1382 با سمت رئيس نگهداشت ساختمان مركزي جديد بازنشسته شدم و الان مدت 14 سال است كه به صورت غيررسمي با پيمانكار نفت همكاري دارم.
کارخانه تقطير و تصفيه نفت در مسجدسليمان
موقعيتي براي راه اندازي يك موزه ديگر نفت
پرويز آريان فر- کارخانه تقطير و تصفيه نفت مسجد سليمان كه پس از سال ها فعاليت، در سال 1356 خورشيدي از چرخه فعاليت صنعتي خارج شد، به عنوان قديمي ترين تاسيسات پالايشگاهي كشور، در حال حاضر از موقعيت خوبي براي تبديل شدن به موزه نفت برخوردار است. مطلب حاضر نگاهي دارد به تاريخچه و سوابق اين كارخانه كه نوعي پالايشگاه ساده بود.کارخانه تقطير و تصفيه نفت يا تاپينگ پلنت (Topping Plant) كه در جنوب شرقي مسجدسليمان و در منطقه صنعتي بي بيان واقع شده، علاوه بر دستگاه هاي تقطير، داراي دستگاه هاي ديگر بهره برداري نيز بوده است.اهميت مسجدسليمان به عنوان نخستين شهر نفتي ايران بر كسي پوشيده نيست. تاسيسات صنعت نفت در اين شهر، سال هاي زيادي گاز مجتمع شيميايي بندرشاهپور را تامين مي كردند. با اين همه شايد کمتر کساني از وجود چنين پالايشگاهي در مسجدسليمان اطلاع درستي داشته باشند و يا طرز کار و وظايف آن واحدها را بداند.منطقه مسجد سليمان از همان نخستين سال هاي توليد نفت، داراي تصفيه خانه منحصر به فردي شد که کارخانه تقطير (Topping Plant) نام گرفت. اين کارخانه سه واحد B، A و C را شامل مي شد که دو واحد آن در سال 1309 خورشيدي (1930ميلادي) و يك واحد در سال 1314 خورشيدي (1935ميلادي) ساخته و نصب شد. اين مجموعه در سال 1316 خورشيدي (1937ميلادي) با پايان يافتن واحدهاي B، A و C شروع به کار کرد.هدف از تاسيس اين كارخانه و واحدهاي سه گانه اش، در وهله نخست و در سال هاي اوليه بهره برداري، جداکردن هيدروکربورهاي سبک نفت منطقه مسجدسليمان و ارسال آن به پالايشگاه آبادان بود تا اين پالايشگاه بتواند از آن براي تهيه فرآورده هاي نفتي سبک مانند بنزين اتوموبيل و حلال هاي سبک استفاده كند.
ظرفيت واحدهاي A و B، 23 هزار و 400 بشکه در روز و واحد C 3 هزار و 800 بشکه در روز بود. اين واحدها با تصفيه نفت خام، آن را به بنزين و نفت سفيد تبديل مي كردند. اصولا کارخانه تقطير كه علاوه بر مسجدسليمان، در آغاجاري نيز وجود داشت، نوع ساده اي از يک پالايشگاه بود. در سال 1347 خورشيدي (1968ميلادي) يکي از اين دستگاه هاي تقطير، تنها براي شرکت ملي نفت و ديگري براي شرکت هاي عامل نفت کار مي کرد.تصفيه خانه مسجدسليمان طي سال ها، بدون هيچ وقفه اي وظيفه خود را که همانا ارسال نفت پالايش شده به پالايشگاه آبادان بود، انجام مي داد. تا اين که پالايشگاه آبادان، با نصب دستگاه جديد کراکينگ، خود عهده دار تامين هيدروکربورهاي سبك شد.
بنا بر اين ارسال اين گونه مواد به پالايشگاه آبادان متوقف شد.بعضي اوقات کارخانه تقطير مسجدسليمان بنا به درخواست پالايشگاه آبادان، مبني بر نياز به نفت هاي84 درصد تقطير، اقدام به ارسال آنها مي کرد و اين ماده ضروري احياناً روزها، هفته ها و ماه هاي مداوم به آبادان ارسال مي شد.پيش از اين مازاد و ته نشين نفت هاي به دست آمده از اين واحد، به چاه هاي خاصي عودت داده مي شد، اما بعد از کارشناسي هاي انجام شده، مسئولان صنعت نفت به اين فکر افتادند كه مازاد نفت هاي تقطير شده را که تا آن زمان استفاده خاصي از آن نمي شد، در ميان کوره هاي آجرپزي، نانوايي ها و ساير واحدهاي نيازمند که پيش از اين از چوب، هيزم و بوته هاي خشک استفاده مي کردند، توزيع كنند. اين نحوه ارسال مدت ها با رعايت کامل اصول ايمني ادامه داشت.
ضمناً بايد آگاه بود که به تدريج قسمت هاي فرسوده پالايشگاه مسجدسليمان با آلات و ادوات مدرن و جديد، تعويض و وسايل قسمت هاي عمده آن، نوسازي و به طور کلي تعمير و مرمت شد.
نفت ورودي به کارخانه تقطير، نفت توليدي چاه هاي منطقه مسجدسليمان، همچنين نواحي ديگري مانند منطقه نفت سفيد، منطقه لالي و نيز محدوده منطقه پر سياه را شامل مي شد. نفت منطقه پر سياه مستقيما و با فشار اوليه خود به کارخانه تقطير مي رسيد. اين منطقه در حوالي شهر ايذه و به فاصله تقريبي 152 کيلومتري از منطقه مسجدسليمان قرار داشت. منطقه لالي در فاصله 54 کيلومتري و منطقه نفت سفيد نيز در فاصله 79 کيلومتري قرار داشتند.نفت هايي که از اين مناطق ارسال مي شد در مجموع حدود 42 هزار بشکه در روز بود که پس از تصفيه در مسجدسليمان، به صورت نفت کوره در مي آمد.نفت کوره علاوه بر نانوايي ها و کوره هاي آجرپزي، به عنوان سوخت کشتي هاي بازرگاني، همچنين در نفتکش هايي که به اين نوع نفت سنگين احتياج داشتند، مورد استفاده قرار مي گرفت. اين نوع فرآورده هاي نفتي از مسجدسليمان و از طريق خطوط لوله، به طور مستقيم به منطقه اهواز (قسمت پخش شرکت ملي نفت ايران) تلمبه شده و از آنجا به وسيله تانکرهاي نفتکش و واگن هاي نفتکش خط آهن، از منطقه خزعليه اهواز به تمامي شهرستان هايي كه در مسير راه آهن قرار داشتند، فرستاده مي شد.
مواد سبک تر نفت که در اين پالايشگاه تهيه مي شد، چون کمتر مورد استفاده قرار مي گرفت، براي تقويت فشار چاه ها به برخي چاه هاي نفت منطقه مسجدسليمان تزريق مي شد. خطوط لوله انتقال که نفت کوره را به اهواز ارسال مي کرد، به قطر 12 اينچ و ظرفيت 30 تا 36 هزار بشکه در روز بود.کارخانه تقطير و تصفيه نفت مسجد سليمان، پس از سال ها فعاليت و خدمت به صنعت نفت، سرانجام در سال 1356 خورشيدي (1977م) از چرخه فعاليت صنعتي خارج شد، اما تمامي تاسيسات آن هنوز پابرجاست. با بسته شدن کارخانه تقطير، ارسال فرآورده هاي سبک و سنگين از مسجدسليمان متوقف شد و تمامي ظرفيت خطوط لوله، به انتقال نفت خام اختصاص يافت.اين کارخانه و تاسيسات جنبي آن، در يك محوطه وسيع چهار هکتاري، در حال حاضر کاربردي ندارند و از قابليت تبديل شدن به يک موزه تاريخي و صنعتي برخوردارند. به عبارتي اين كارخانه مي تواند به عنوان قديمي ترين پالايشگاه كشور، مورد استفاده موزه اي قرار گيرد، ضمن اين که فضاي وسيع و سرسبز اطراف اين تاسيسات، از ويژگي هاي مثبتي است كه آن را از قابليت زيادي براي ايجاد فضاي باز موزه اي برخوردار ساخته است.ساير تجهيزاتي که به عنوان تاسيسات جانبي کارخانه تقطير مي توانند استفاده موزه اي داشته باشند، عبارتند از: واحد هاي B، A و Cتقطير و دفاتر مربوطه، واحدهاي خنک کننده A و B، اشياي موزه اي و قطعات قديمي کارخانه، دودکش هاي کوره B، A و C، برج هاي تقطير B، A و C، تلمبه ها و کليدخانه هاي برق B، A و C.
امام زاد ه زين العابد ين (ع) (شاه زينعلي) گچساران
بقعه امامزاده شاهزاده زين العابدين، از نوادگان امام زين العابدين(ع) در 4 كيلومتري جاده اصلي باشت به چرام، 22 كيلومتري غرب شهر باشت و 55 كيلومتري شرق شهر گچساران واقع شده است. درباره شجره طيبه ايشان مي نويسند: شاه زينعلي به غايت فاضل و عظيم القدر بود و به مزيد فضل و تقوا، بر ابناي زمان خود امتياز داشت و گفتار گذشتگان دراين بلاد حكايت از اين دارد كه امامزاده مزبور از مجاهدان بزرگوار و شهداي عاليقدر خاندان رسالت است و نسبش بر اساس شجره نامه اي معتبر با تاريخ صفرالمظفر سال 1203 (ه.ق) با چهار واسطه به حضرت امام سجاد (ع) مي رسد و سلسله نسب او بنا به اين شجره نامه چنين است: «... سيد شاه زينعلي ابن سيد محمد ابن سيد اسحق محمد ابن سيد عبدالله ابن امام سجاد (ع)...»
بهترين زينت زنان
اصحاب دور پيامبر(ص) جمع شده بودند. ايشان پرسيدند: «بهترين زينت براي زنان چيست!؟»
کسي نمي دانست. مسلمانان از هم جدا شدند، بدون اين که جواب را بفهمند. حضرت علي(ع) به خانه رفت و از حضرت فاطمه (س)پرسيد. ايشان فرمودند: «بهترين زينت براي زن آن است که هيچ مردي او را نبيند و او هم هيچ مردي را نبيند.» به مسجد برگشت و سخن حضرت فاطمه(س) را تکرار کرد. پيامبر (ص)فرمودند: «فاطمه پاره تن من است.»
ساخت اولين نرم افزار واقعيت افزوده نماز
اولين و تنها نرم افزار واقعيت افزوده جهان در مورد نماز ساخته شد. در نرم افزار واقعيت افزوده نماز، کاربر با استفاده از تلفن همراه خود، يک نمازگزار مجازي را در کنار خود ظاهر مي کند و او مرحله به مرحله نمازهاي يوميه را براي کاربر اقامه مي کند .
اين نرم افزار براي تمام سنين قابل استفاده و مفيد است و مي تواند نماز را با جديدترين فناوري هاي روز دنيا به مخاطب خود آموزش دهد. تأثيرگذاري اين نرم افزار جذاب براي تشويق کودکان به اقامه نماز نيز بسيار حائز اهميت است.
د ين زرتشت؛ دين کهن
آيين «زرتشت» يا «زردشت» كه به آن «دين مَزْدَيَسْنا» يا خدا پرستى نيز مىگويند، به نام پيشواى آن، «زرتشت» يا زردشت خوانده مىشود. اين دين يكى از دينهاى كهن ايران باستان است و در تقسيم بندى اديان، به لحاظ اين كه هنوز پيروانى داشته و از معتقدات دينى آن، حمايت و پيروى مىشود، از اديان زنده جهان به شمار مىرود. همچنين اين دين، صرف نظر از دخل و تصرفها و نيز تغييراتى كه طى قرون متمادى در آن صورت گرفته است، از اديان توحيدى شمرده مىشود و در قرآن كريم، با عنوان آيين «مجوس» به همراه ساير اديان توحيدى يعنى اسلام، يهود، مسيحيت و صابئان از آن ياد شده است. بر اين اساس، پيروان آيين زرتشت نيز اهل كتاب، قلمداد مىشوند؛ چون داراى پيامبر و كتاب دينى هستند. در روايات اسلامى هم زرتشتيان همان مجوس، ناميده شدند و با آنان مانند اهل كتاب، معامله شده است؛ چنان كه رسول خدا (ص) نيز از زرتشتيان، جزيه مىگرفت.
شناسايى پيشواى آيين زرتشت
هر چند به دليل فاصله زمانى نسبتاً طولانى كه با پيدايش آيين زرتشت داريم، از تاريخ زندگى پيامبر، مكان تولد، كتاب دينى و احكام و معارف اين دين و نيز چگونگى تبليغ وگسترش آن، اطلاعات دقيق و مستندى در دست نيست، به طورى كه بسيارى از پژوهشگران، در وجود تاريخى پيامبر ايران باستان؛ زرتشت، ترديد كرده و حتى آن را مورد انكار قرار دادهاند. با اين وصف، در چنددهه اخير، بسيارى ديگر از محققان و اوِستا شناسان شرقى و غربى در مطالعات و تحقيقات خود درباره آيين زرتشت و زندگى پيامبر آن، به نتايج خوبى دست يافته و بسيارى از ابهام ها درباره اين آيين و شخصيت پيامبرش را زدودهاند.
پيامبر آيين مزديسنا را به نامهاى: زردشت، زرتشت، زردهُشت، زرادُشت، زارتشت، زارهُشت و مانند آن خواندهاند، گرچه اول و دوم مشهورتر است. همه اين واژهها از واژه «زَرَتُوشْتَر» (zarathushtra) موجود در كتاب آسمانى زرتشتيان يعنى «گاتها» برخاسته كه طبق صحيحترين و معروفترين نظريه، معادل «زَرْداشتر» به معناى دارنده شتر زرد است.
گاهى القاب «اشو» به معناى پاك و مقدس و «شت» به معناى حضرت نيز در آغاز نام وى آورده مىشود. پس «شَتْ اشو زردشت»، يعنى حضرت زرتشت مقدس و بسيارى هم او را «وخشورايرانى»، يعنى پيامبر ايرانى، معرفى مىكنند.
درباره زمان تولد زرتشت نيز اختلاف است، مطابق آنچه در اوستاى كنونى آمده، زمان تولد زرتشت بين سالهاى 660 تا 583 پيش از ميلاد بوده است.
مهمترين مستند و مدرك طرفداران اين نظريه آن است كه پادشاه پذيرنده و پشتيبان آيين زرتشت به نام «گشتاسب» يا «كوى ويشتاسب» يا «ويشتاسب» با نام پدر داريوش هخامنشىيكى بود و اين كه ويشتاسب، پدر داريوش هم فرمانرواى شرق ايران و خراسان بوده است.
ولى اين نظريه را بيشتر اوستاشناسان، مردود دانسته و زمان پيدايش زردشت را بسيار پيشتر از آن مىدانند.
با توجه و تحليل برخى پژوهشگران معاصر و قبول بودن گاتاها و وداها، تاريخ زرتشت را مىتوان بين سالهاى 1500 تا 1700 پيش از ميلاد مسيح دانست.
درباره محل تولد زرتشت نيز اختلاف نظر وجود دارد. خود زرتشتيان، زادگاه وى را منطقه غرب ايران يعنى «آذربايجان» و برخى محققان هم «رى» و گروهى ديگر منطقه شرق ايران و «خراسان» مي دانند. با اين حال همه اوستاشناسان درباره اين موضوع، اتفاق دارند كه منطقه نفوذ و رواج آيين زرتشت، شرق ايران است.
ادامه دارد...
مفاهيم د يني؛100 آيه 100 د رس(10)
ماهيت زندگى دنيا
«وَ مَا الْحَيوةُ الدُّنْيا الَّا لَعِبٌ وَ لَهْوٌ وَلَلدَّارُ الْاخِرَةُ خَيْرٌ لِلَّذينَ يَتَّقُونَ افَلا تَعْقِلُونَ» انعام - 32
زندگى دنيا جز بازى و سرگرمى نيست و خانه آخرت براى كسانى كه تقوا مىورزند، بهتر است. آيا نمىانديشيد؟
بازى يا كسب؟
به زندگى دنيا از دو زاويه مىتوان نگاه كرد. گاهى انسان بينش الهى پيدا و دنيا و آخرت و رابطه بين آن دو را بررسى مي کند و دنيا را مقدمه، مزرعه و تجارتخانهاى مىيابد كه بايد در آن خير و خوبى كشت كند و با عرضه اعمال صالح و عقايد پاك و اخلاق عالى، سعادت و فلاح كسب کند. قرآن وقتى مىخواهد از اين زاويه دنيا را معرفى كند، مىفرمايد: «انَّما هذِهِ الدُّنْيا مَتاعٌ» اين زندگى دنيا فقط متاع و كالا است. «متاع» يعنى كالايى كه نبايد به خود آن دل بست و در نگهدارى و حفظ آن كوشيد بلكه بايد آن را به بازار برد و عرضه كرد و بهوسيله آن شىء مطلوب را خريد. رواياتى كه دنيا را «مزرعه آخرت»، «تجارتخانه اولياى خدا» و... معرفى كردهاند، از همين زاويه به دنيا نگريستهاند. زاويه دوم آن است كه دنيا را بالذّات و بالاصاله مورد توجه قرار دهيم و مطلوب بودن ذات آن را بسنجيم. در اين صورت آن را جز بازى و مشغول كننده نمىيابيم. وقتى از اين زاويه بنگريم، دنيا «لعب» است يعنى داراى مقصد و غايت حقيقى و واقعى نيست. «لعب» عملى است كه براى رسيدن به يك مقصد خيالى و خالى از واقعيت انجام گيرد و زندگى دنيا بدون غايت آخرت و با غايات دنيايى جز «لعب» نيست زيرا غايات دنيوى سراب و بدون واقعيت هستند. انسان هاى دنيايى همچون كودكان به بازى مشغولند فقط اسباب بازي ها فرق كرده و يا بزرگتر شده است. همين دنيا «لهو» هم هست چون شخص را به خود مشغول كرده و از غايت حقيقى و واقعى كه جهان آخرت است، باز مىدارد.
مراحل زندگى دنيوى
گرچه زندگى دنيا به خودى خود، همهاش لغو و لهو است، ولى همين زندگى نيز، مراحلى دارد كه عبارتند از:
الف- مرحله بازى؛ «انَّمَا الْحَيوةُ الدُّنْيا لَعِبٌ» نخستين دوران زندگى انسان دوره بازى است؛ در اين دوره كه دوران كودكى است، تمام فكر و همّت او را بازى تشكيل مىدهد.
ب- دوران سرگرمى؛ «لَهْوٌ» اين مرحله، مقارن با دوره نوجوانى آدمى است كه درانسان ميل فراوانى به سرگرمي هاى گوناگون از قبيل شنيدن قصه، تماشاى تصاوير و فيلم ها، مسافرت هاى دستهجمعى، مسابقات و غيره پيدا مىشود.
ج- دوران عشق به زيبايى؛ «زينة» در اين مرحله كه دوران جوانى است؛ انسان ميل شديد به زينت، تجمل، خودآرايى و لباس فاخر دارد.
د- دوران تفاخر و مباهات؛ «تفاخر بينكم» در اين دوره، حس جاهطلبى و تفاخر و مباهات در انسان بيدار مىشود و افكار انسان را به خود مشغول مىدارد و انسان به هر چيزى كه وسيله فخر و مباهات را فراهم كند، رو مىآورد.
ه- دوران مسابقه در زياد كردن ثروت و اولاد؛ «تَكاثُرٌ فِى الْامْوالِ وَالْاوْلادِ»
در اين مرحله، ساير غرايز ضعيف و كمرنگ شده، روح ثروتاندوزى و جمعآورى اموال و رقابت با ديگران در انسان بهوجود مىآيد و ميل به داشتن فرزندان متعدد در انسان فراوان مىشود و او بيش از هر چيز از مشاهده فرزندان و اموال خود لذت مىبرد.
اين است ماهيت زندگى دنيوىِ كسانى كه آن را هدف نهايى خود قرار دادهاند و كوشش يك عمرشان را براى رسيدن به آن صرف كردهاند.
سوال: جايگاه خوف ورجا را توضيح دهيد،مي ترسم از کساني باشم که از مکر خدا خود را درامان مي بينند.
پاسخ:شخص مؤمن طبق معارف قرآن و اهل بيت (عليهم السلام) همواره بايد بين خوف و رجا (ترس و اميد) باشد و چنين بينديشد كه ممكن است با اينكه عبادت هاى بسيارى انجام داده، در اثر يك لغزش به بزرگترين مكرهاى الهى دچار شود و با عاقبت بد از دنيا برود يا با اينكه بسيار گنهكار و پست است، خدا او را از اين حالت نجات مي دهد و از حسن عاقبت برخوردار مي شود.
احساس امنيت نسبت به مكرالهى، خود از گناهان كبيره است. انسان اگر تمام عمر خود را به عبادت پرداخته باشد، نبايد بدان خرسند باشد و به خود مغرور و از عاقبت كار خود مطمئن شود. مغرورشدن و به خود باليدن در پيشگاه خداى متعال، گناهي بزرگ است، بلكه بايد همواره خائف باشد كه اگر خدا يك لحظه او را به حال خود واگذارد، به پايين ترين درجات سقوط مى كند.
از اين رو كسانى كه نزد خدا مقرب ترند، مانند انبيا و اوليا، ترسشان از خدا بيشتر است؛ آنان عظمت خدا را بيش از ديگران درك مى كنند و با وجود مقامى كه خداوند به آنها عنايت كرده است، از اينكه حتى يك لحظه در برابر او مغرور شوند، در هراسند.
از سوى ديگر، خداوند يأس از رحمت خود را از گناهان بزرگ به حساب آورده است. انسان هر قدر گنهكار باشد، نبايد از رحمت خدا مأيوس شود. رحمت الهى آن قدر وسيع است كه اگر انسان واقعاً توبه کند و به سوى او باز گردد، مورد بخشش خدا قرار مى گيرد. آنگاه كه بنده نهايتِ ذلت خود را در برابر خداوند ابراز دارد و حالت خوف و رجاى او به كمال رسد، در مسير تكامل قدم گذاشته است.
در روايتي مي خوانيم:
«هيچ بنده مومنى نيست مگر آنكه در قلبش دو نور وجود دارد: نور خوف و نور رجا؛ اگر سنجيده شوند، هيچ يك بر ديگرى برترى ندارد»
بنابراين طبيعي است که هر شخص مؤمني هر دو حالت خوف و رجا را داشته باشد و نبايد در اين گونه امور ما به قرآن تفأل بزنيم تا موقعيت خودمان را نزد خداوند متعال بدانيم. بلکه براي شناخت موقعيت و جايگاه خود نزد خداوند، بايد أعمال و رفتارمان را بسنجيم و ببينيم که چقدر با معارف قرآن هماهنگي دارد. هر اندازه که اعمال ما در مسير اجراي فرامين الهي باشد، ما به قرب الهي نائل شده ايم.
در روايتي مي خوانيم که شخصي به ابوذر غفاري عرضه داشت که حال ما را نزد خدا چگونه مىبينى؟
فرمود: «اعمال و رفتارتان را بر قرآن عرضه كنيد، زيرا خداوند، مسئله را روشن كرده و فرموده است: «نيکوکاران در ناز و نعمت خواهند بود و بدکاران در آتش دوزخ خواهند سوخت!»
دهمين جلسه دانش افزايي روحانيون صنعت نفت در عسلويه
دهمين نشست دانش افزايي روحانيون صنعت نفت در عسلويه با حضور افروغ، مسئول اتحاديه انجمن اسلامي دانش آموزي استان بوشهر برگزار شد.
حجت الاسلام اسماعيلي، مسئول قرارگاه فرهنگي صنعت نفت بوشهر در اين نشست گفت: بحث علمي در فضاي اداري مهم است و بدون پشتوانه علمي هيچ گونه عملکردي به سرمنزل مناسبي نخواهد رسيد.
حجت الاسلام اسماعيلي در بحث تحول ساختاري در فضاي اداري گفت: اين مسئوليت سنگيني است که علاوه بر قرار گرفتن بر دوش همه، سهم عمده آن را روحانيون بايد به عهده بگيرند واين بار را به مقصود مورد توجه اسلام ناب محمدي برسانند.
هنر و رسانه نيز موضوع مهمي بود که مسئول قرارگاه فرهنگي با پرداختن به آن از نگاه غربي گفت: متاسفانه امروز در دنياي غرب از اين ابزار به صورت گسترده در جهت ارائه فرهنگ خود استفاده مي کنند و فاجعه بار است اين که متوجه مي شويم کارگرداني مانند اسپيلبرگ يک کتاب فلسفي 300 صفحه اي را در دنياي امروز با دوساعت فيلم خود به مخاطب القا مي کند و مخاطب جوان در بلوک شرق به راحتي تفکرات بلوک غرب را قابل پذيرش مي داند؛ به همين منظور ما نيز بايد مقابله به مثل را در برنامه هاي آينده خود داشته باشيم.
در ادامه افروغ نيز با تبيين آسيب هاي اجتماعي در فضاي مدارس براي همکاري با روحانيون صنعت نفت اعلام آمادگي کرد.
وي با معرفي 4 نماينده اين انجمن در سطح جنوب استان (کنگان-دير-جم-عسلويه)، محتواي قابل ارائه در مدارس را تقديم روحانيون کرد.
در پايان روحانيون صنعت نفت نيز با اعلام رضايت به اين همکاري، بستر سازي مناسب را به منظور ورود در مدارس خواستار شدند.
دومين نشست هم انديشي ائمه جماعات شرکت گاز خراسان رضوي
دومين نشست هم انديشي ائمه جماعات و اعضاي ستاد اقامه نماز ادارات تابعه شرکت گاز استان خراسان رضوي برگزار شد.
در اين نشست رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه هشت، اعضاي ستاد اقامه نماز اين شرکت و نماينده ستاد اقامه نمازاستان در محل سالن اجتماعات ساختمان مرکزي شرکت گاز خراسان رضوي حضور داشتند.
حجت الاسلام قمصري فر، رابط فرهنگي وامور روحانيون منطقه هشت کشوري در اين نشست با اشاره به اهميت فرهنگ در تکامل فردي و اجتماعي گفت: فعاليت فرهنگي بدون هم افزايي و هم فکري امکان پذير نخواهد بود. وي با اشاره به لايه هاي تو درتو و پيچيده مقوله فرهنگ و لزوم نفوذ به اعماق آن، افت برنامه هاي فرهنگي را قشري گرايي و عدم توجه به ساختارو لايه هاي دروني آن دانست.وي در ادامه به اهداف تشکيل دفتر ارتباطات حوزوي و رابطين ده گانه فرهنگي صنعت نفت اشاره کرد و از تحول فرهنگي شهرک ها، به روزرساني مسائل فرهنگي جاري و برگزاري سلسله همايش هاي مهندسي فرهنگي در سه استان خراسان در آينده نزديک خبرداد.
در ادامه ائمه جماعات منطقه با مسئول فرهنگي و رابط روحانيون گفت وگو و مشکلات مجموعه خود را مطرح کردند.
شهيد منصور حيد ري
شهيد حيدري تيرماه 1366 به شرکت ملي نفت ايران پيوست و در سخت ترين برهه هاي دفاع هشت ساله ملت ايران در مقابل متجاوزان بعثي، راهي جبهه هاي نبرد حق عليه باطل شد. هشتم اسفند 1366 بر اثر بمباران شيميايي در منطقه ماووت عراق به درجه رفيع شهادت نائل شد. خواهر شهيد درباره اش مي گويد: «شهيد پس از پيروزي انقلاب به دفاع از آرمان ها و دستاوردهاي آن پرداخت، سپس با قبول مسئوليت پايگاه فاطميه تهران، به عنوان يكي از اعضاي گروه هاي اطلاعات، عمليات و شناسايي در قلب خاك دشمن اعزام شد، سپس در منطقه ماووت عراق در نزديكي روستاي كُركُر به شهادت رسيد و به زيارت حضرت سيدالشهدا (ع) شتافت. او بسيار گشاده رو، خوش برخورد و شوخ طبع بود.»
سوال: کاغذ و توتون برخي سيگارها را توي شراب مي خوابانند و بعد از خشک شدن از آن استفاده مي کنند، حکم استفاده از اين سيگارها چيست؟
جواب: اگر سيگار ياد شده، مسکر باشد هر چند به مقدار زياد آن، استفاده از آن مطلقاً حرام است.
سوال: آيا مي توان براي درمان مسموميت، از الکل (اتانول) يا همان مشروبات الکلي به صورت تزريقي مصرف کرد؟
جواب: بنابر احتياط واجب استفاده از مسکرات به صورت تزريقي، فقط در صورتي که درمان منحصر در آن باشد، به مقدار ضرورت جايز است.
انفاق سيد آزادگان
زمستان هاي قزوين سرد بود. وقتي به مدرسه مي رفت، لباسش را مرتب مي کردم و دور گردنش شال مي انداختم تا سرما نخورد. يک روز که از مدرسه برگشت، ديدم شال همراهش نيست، گفتم: «شال را چه کردي؟» گفت: «يکي از دوستانم سرما خورده بود و شال گردن نداشت، شالم را به او دادم». روز ديگر کتش به تنش نبود، پرسيدم: «علي جانم کتت کو؟» گفت: «باران مي آمد، يکي از دوستانم سردش بود، کت را به او دادم».
رمزموفقيت سازمان ها:
برتري سرمايه انساني بر منابع انساني
«انسان ها منابع جد يد مولد ثروت هستند ، به شرط اينکه سرمايه انساني به حساب آيند »
رحيم محمد ي بالاد زايي* د ر جهان متلاطم امروزي، شرکت هاي پيشرو، بيش از هر د وره د يگري به اهميت و توجه به کارکنان خود پي برد ه اند . آنها د ريافته اند که چگونه مي توان با تاکيد بيشتر بر حفظ و توسعه سرمايه انساني خود د ر بالاترين نقطه اقتصاد جهاني جاي گرفت. سرمايه انساني، کليد ي براي رشد اقتصاد ي جوامع محسوب مي شود و يک سرمايه مهم و ضروري است که به سازمان د ر مسير رشد و توسعه اقتصاد ي کمک مي کند و از اين نظر مي توان آن را با سرمايه ها و د ارايي هاي فيزيکي سازمان مقايسه کرد . انسان ها منابع جد يد مولد ثروت هستند ، مشروط بر اين که سرمايه انساني به حساب آيند . مفهوم سرمايه انساني، ناظر به اين واقعيت است که انسان ها د ر خود سرمايه گذاري مي کنند . د ر توضيح سرمايه انساني آمد ه است که خصوصيات کيفي انسان، نوعي سرمايه به شمار مي رود ؛ زيرا اين خصوصيات مي تواند به صورت منبع د رآمد هاي بيشتر و يا اقناع و ارضاي فراوان تر د ر آيند ه د رآيد . چنين سرمايه اي «انساني» است؛ چرا که جزيي از انسان را تشکيل مي د هد . اساس نظريه سرمايه انساني اين است که علت تفاوت هاي د رآمد هاي افراد به د ليل اختلاف د ر ميزان بازد هي آنهاست. امروزه نظريه سرمايه انساني، از مهم ترين نظريه هاي توزيع د رآمد است. مؤثرترين و ارزشمند ترين سرمايه د ر بهره وري، سرمايه انساني است. اين کار به کمک ابزارهايي چون آموزش، کارآموزي يا فعاليت هايي که بازد ه آتي فرد را از طريق افزايش د رآمد ماد ام العمرش بالا مي برد ، صورت مي گيرد . د ر واقع سرمايه انساني، تلفيقي از ويژگي هاي ژنتيک، توانمند ي هاي احراز شد ه، مهارت ها و تجربه هاي کسب شد ه از سوي فرد د ر طول زند گي است.
سرمايه انساني، نيرويي است که د ر فرد فعال و توان و امکان او را براي توليد کالا و خد متي که موجب استغنا و رفاه وي د ر زند گي فرد ي و اجتماعي مي شود ، افزايش مي د هد . نظريه پرد ازان سرمايه انساني معتقد ند که سرمايه انساني، به صورت مهارت، د انش و تخصص د ر افراد تجسم يافته است، سطح توليد ات، کيفيت خد مات و ميزان د رآمد را افزايش د اد ه و بسياري از تصميم هاي آنها را د ر همه زمينه هاي زند گي متأثر مي کند . سرمايه انساني آن د سته از عوامل انساني، شامل مهارت ها، توانايي ها، تخصص، تفکر، سلامت و... است که بر اثر سرمايه گذاري و برنامه ريزي د ر آموزش کشور، د ر نهاد انسان، جمع آوري شد ه است. به عبارت د يگر « سرمايه انساني » يکي از پراستفاد ه ترين «استعاره» ها د ر اقتصاد است. اين عبارت از اين نظر استعاري است که ما را د ر فهم اينکه چرا و چگونه مي توان د ر مورد کارآيي انسان مانند کارآيي د يگر منابع توليد ، مانند ماشين ها، استد لال کرد ، کمک مي کند . آن کالاها «سرمايه» ناميد ه مي شوند ، پس ما مي توانيم تحليل هاي خود را از ماشين ها به انسان ها تعميم د هيم تا بتوانيم انتخاب هاي آنها را د ر زمينه افزايش کارآيي و د ر نتيجه ثروت شان،د رک کنيم.
به طور کلي، اقتصاد د انان چيزي را «سرمايه» مي د انند که د ر فرآيند توليد ، د اشته باشد .
چند پرسش:
آيا مي د انيد سرمايه انساني بزرگترين و با ارزش ترين د ارايي و سرمايه هر سازمان و کشوري محسوب مي شود ؟
آيا مي د انيد د ر توسعه پايد ار، انسان، محور توسعه شناخته مي شود ؟
آيا مي د انيد انسان هم به عنوان هد ف توسعه و هم به منزله مهم ترين عامل توسعه د ر کانون توسعه پايد ار مورد توجه است؟
آيا مي د انيد سرمايه انساني تنها سرمايه اي است که فزايند ه است و هرگز با مصرف کرد ن مستهلک نمي شود ؟
آيا مي د انيد امروزه قد رت کشورها و سازمان ها را سرمايه ماد ي، ماشين آلات و تجهيزات رقم نمي زنند ، بلکه سرمايه انساني کارآمد و خلاق، تعيين کنند ه قد رت و توان رقابتي سازمان ها و کشورهاست؟
آيا مي د انيد بزرگترين مزيت نسبي د ر د نياي رقابتي آيند ه، سرمايه انساني کشورها و سازمان هاست؟
آيا مي د انيد بسياري از مشکلات امروزي ما د ر حيطه تجهيزات و امکانات نيست، بلکه د ر حيطه انسان هاست؟
آيا مي د انيد شرط لازم موفقيت ساير برنامه ها، د اشتن سرمايه انساني کارآمد ، با انگيزه و ماهر است؟
آيا مي د انيد سازمان ها بايد براي بهترين و مهم ترين د ارايي اش برنامه ريزي د اشته باشد ؟
اين سؤال ها نشان مي د هد که سرمايه انساني د ر د نياي رقابت به عنوان عامل توسعه و کانون توسعه پايد ار اهميت د ارد . پس از سال ها د نيا به اين نتيجه رسيد ه که اگر سازماني بخواهد د ر امور کاري خود پيشتاز باشد و د ر عرصه رقابت عقب نماند ، بايد از نيروي انساني متخصص، خلاق و با انگيزه بالا برخورد ار باشد . منابع انساني، اساس ثروت واقعي يک سازمان را تشکيل مي د هند . بين سرمايه انساني و بهره وري د ر سازمان ها رابطه اي مستقيم وجود د ارد . گرد آوري سرمايه انساني فرهيخته و خرد ورز که بتواند د ر سازماني که به آن تعلق د ارد ، تحولي ايجاد کند ، از د غد غه هاي مهم سازمان هاي موفق جهان است. سازمان ها بايد براي سرمايه انساني خود برنامه ريزي د اشته باشند ، يعني مناسب ترين فرد را براي مناسب ترين کار د ر مناسب ترين زمان انتخاب کنند .
مفهوم منابع انساني
نيروي کار براساس نظريه هاي سيستمي، اقتضايي و مشارکتي، کارکنان د ر سازمان ها هستند که مهم ترين عامل توليد به شمار مي روند و به آن منابع انساني گفته مي شود ، ولي د ر هزاره جد يد ، کارکنان د ر سازمان ها برتر از عوامل توليد و به عنوان سرمايه مطرح هستند . نقش انسان د رسازمان ها از عامل توليد ، به سرمايه انساني توسعه يافته است؛ اما د ر بسياري از سازمان ها، نقش واحد مد يريت منابع انساني، د ر حد واحد ي که حضور و غياب کارکنان را کنترل و جد ول هاي اضافه کاري و حقوق و د ستمزد آنها را تنظيم مي کند ، کاهش يافته است. اين نوع سازمان ها، واحد مد يريت منابع انساني را يک واحد ستاد ي (شبيه تد ارکات) تلقي کرد ه و تمايلي به د رگير کرد ن اين واحد د ر تصميم هاي راهبرد ي سازمان ند ارند .طبيعي است که با اين نگاه، بحث توسعه منابع انساني هم جايگاهي نخواهد د اشت. د ر د يد گاه منابعي، ماهيت انساني به عنوان يک منبع و ارزش د يد ه مي شود و سازمان با توجه به ماهيت انساني د رمسير تحقق اهد اف خود تلاش مي کند و مهم، رسيد ن به اهد اف و اعتلاي سازمان است و اين که اين اعتلا چگونه و با چه کيفيتي و با چه منابع انساني باشد ، مد نظر ند ارد و د ر مسير تحقق اهد اف اگر مشکلي براي نيروي انساني به وجود آيد و اين نيرو نتواند د ر رسيد ن سازمان به اهد اف کارآمد باشد ، به راحتي تعويض مي شود و مشکل مورد تحليل و بررسي قرار نمي گيرد ، زيرا سازمان فقط به د نبال رسيد ن به اهد اف و برنامه هاي بلند مد ت و کوتاه مد ت است.
اين نوع تفکر، نيروي انساني را به عنوان يک منبع مي بيند که تجد يد ناپذير است. د ر حالي که منابع د ر حال اتمام هستند و طول عمر معيني د ارند ؛ اما اگر به نيروي انساني، نگاه سرمايه اي د اشته باشيم، سعي بر حفظ و نگهد اري آن سرمايه خواهيم د اشت. از اين رو تلاش د اريم که سرمايه را به گونه اي مد يريت کنيم که افزايش يابد و تمام نشود و حتي با سود همراه باشد . اين نگاه، سازمان را اعتلا خواهد د اد .بي شک د نياي کنوني، د نياي سازمان هاست و متوليان اين سازمان ها، انسان ها هستند ؛ انسان هايي که د ر کالبد سازمان روح مي د مند ، آن را به حرکت د رمي آورند و اد اره مي کنند . سازمان ها بد ون وجود نيروي انساني، نه تنها مفهومي ند ارند ، بلکه اد اره آنها نيز ميسر نخواهد بود .
حتي با وجود فن آور شد ن سازمان ها و تبد يل آنها به تود ه اي از سخت افزار، نقش انسان به عنوان عاملي حياتي و راهبرد ي د ر بقاي سازمان، کاملاً مشهود است. اين د ستاورد ها و يافته ها به خانواد ه ها و د ولت ها اين منطق را مي د هد که سرمايه گذاري بخش زياد ي از منابع خود را روي تحصيلات و آموزش نيروي انساني قرار د هند که مهم ترين و کمياب ترين منبع هستند .
بايد توجه د اشت که نگرش اقتصاد ي به سرمايه انساني (روي تحصيلات وآموزش نيروي کار) براي بهره وري کشور است و موفقيت اقتصاد ي را ضمانت مي کند . د ر نتيجه، د يد گاه سرمايه اي نسبت به منابع برتري د ارد و با اين د يد گاه تنها فکر رسيد ن به هد ف از هر طريقي نيستيم؛ بلکه نگاه به نيروي انساني، نگاهي سرمايه اي است و سعي بر افزايش سرمايه و سود خواهيم د اشت تا بتوانيم با ارتقاي سطح، از نيروي انساني کارآمد بهره کافي ببريم.
* کارشناس ارشد مد يريت، کارمند شرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي منطقه چالوس
منابع:
1- مد يريت منابع انساني - نويسند ه: مجيد گلپايگاني - شهناز پيروزفر
2- ناد ري، ابوالقاسم ( 1383 )، «اقتصاد آموزش»، انتشارات يسطرون، چاپ اول.
3- روزنامه د نياي اقتصاد ) شماره 2798 91/9/11 صفحه 28 اند يشه اقتصاد
- Hendricks,Lutz,(2002)”How Important is Human Capital for ..... Development?” , American Economic Review, № 92 (1), No. 1, p:198-219........... - www.system.Parsiblog.com
- http://pmhr.mop.ir/Portal/Home/........ از گوشي هوشمند Samsung Galaxy ارسال شد ه است.
د اد گاه پس از انجام بررسي هاي لازم، د ر صورتي كه به اين نتيجه برسد كه حقوق مالكيت معنوي صاحب يا صاحبان پتنت هاي مشابه نقض شد ه است، حكم توقيف كامل واحد تجاري را صاد ر کرد ه و واحد مورد نظر بايد جمع آوري يا تخريب شود و د ر نهايت نيز به د ليل نقض حقوق مورد اد عا، بايد خسارت پرد اخت کند . با توجه به اينكه فرايند صد ور حكم از سوي د اد گاه زمان بر، هزينه بر و نيازمند ارائه اطلاعات فني د قيق است و د ر نهايت نيز حكم صاد ر شد ه قابل پيش بيني نيست، از اين رو بهتر است قبل از تصميم گيري براي تجاري سازي يك محصول د ر هر منطقه جغرافيايي آناليز FTO از سوي مشاوران حقوقي و وكلاي مربوط به اين حوزه انجام شود .
نتايج و پيشنهاد ها
تجاري سازي نتايج تحقيق، يکي از گام هاي مهم نظام نوآوري است که پايد اري و استمرار امر تحقيق را تضمين مي کند و متناسب با آن علاوه بر فراهم آورد ن ارزش هاي اقتصاد ي تجاري قابل توجه براي سازمان ها، رشد اقتصاد ي د انش محور جامعه را نيز تسريع مي کند . فناوري اگر د ر قفسه بماند و وارد بازار نشود ، هيچ د رآمد ي ايجاد نمي کند . امروزه تجاري سازي د انش براي بقاي موسسات پژوهشي، امري لازم و ضروري تلقي مي شود و مقررات موجود ، تسهيل گر تجاري سازي و كارآفريني نيست. قوانين و مقررات مالي و اد اري، قرارد اد ها و ضرورت هاي حقوقي پشتيبان كارآفريني پژوهشي و تجاري سازي د انش و حقوق مالكيت فكري، نيازمند تقويت بيشتري است. د ر واقع د ولت مي تواند با تقويت قوانين معطوف به حفظ حقوق مالكيت فكري، زير ساخت هاي قانوني لازم براي توسعه كارآفريني و تجاري سازي موسسات پژوهشي را فراهم كند . اعتماد ، سنگ زيربناي تجاري سازي است و سازوكارهاي اعتماد سازي بين صنعت، موسسات پژوهشي و د انشگاه بايد تعبيه و پياد ه سازي شود .برگزاري نشست هاي مشترك با صنعت براي افزايش ارتباط و آگاهي از نيازها و قابليت هاي طرفين، مي تواند به عنوان پيشنهاد مطرح شود . از جمله راهكارهاي كلي قابل بررسي د ر اين زمينه، مي توان به موارد زير اشاره کرد :
1) ايجاد و وضع مشوق هاي قانوني براي توليد كنند گان د انش هاي فني بومي بيمه و جبران خسارت ناشي از ريسک هاي سرمايه گذاري د ر پروژه هاي فناوري از سوي د ولت
2) سرمايه گذاري د ولت براي احد اث اولين واحد هاي توسعه يافته از د انش هاي فني بومي به منظور كاهش ريسك سرمايه گذاري روي د انش هاي فني بومي از د يد توسعه د هند گان د اخلي و تبد يل موسسات پژوهشي به مجتمع هاي آموزشي– پژوهشي و صنعتي
3) د ر صورت استفاد ه از د انش فني بومي، ايجاد مشوق هاي قانوني و مزاياي لازم براي سطوح مختلف تصميم گيري، مهند سي و بهره برد اري سرمايه گذاران د اخلي
4) ايجاد مشوق هاي لازم براي استفاد ه كنند گان محصولات توليد ي با د انش فني بومي به منظور تضمين خريد محصولات توليد ي
5) براي اقبال د انش هاي فني د اخلي وضع عوارض گمركي روي كاتاليست ها، مواد شيميايي و پتروشيميايي وارد اتي كه د انش هاي فني توليد آنها موجود است.
6) ايجاد نمايشگاهي د ائمي يا فصلي براي ارائه نتايج تحقيقات
7) ثبت پتنت هاي مرتبط با محصول د ر بازار هاي د اخلي، هد ف و ايجاد سيستمي براي مستند سازي و احد اث بانک اطلاعات نظام مند ايد ه ها، پتنت ها ويافته هاي پژوهشي
8) توليد پژوهش هايي که د ر منحني چرخه عمر فناوري به روز بود ه و منسوخ نشد ه اند .
9) توجه به نيازهاي بازار کار و تعامل با مشتريان و آگاه شد ن از نيازهاي آنان براي لحاظ کرد ن آنها د ر برنامه ريزي هاي آموزشي
10) راه اند ازي صند وق تجاري سازي و تأمين مالي پروژه هاي ريسک پذير د انش بنيان از سوي بانک ها، سرمايه گذاران و د ولت
11) به کارگيري نيروي انساني متخصص د ر انتقال فناوري و کارشناسان تسهيل گر فرايند تجاري سازي
12) اعتماد سازي بين صنعت و موسسات پژوهشي با هد ف اعتماد سازي و تشويق بخش صنعت به سرمايه گذاري روي نتايج پروژه ها و کاهش گسل بين صنعت و اقتصاد ايران با اقتصاد د انش بنيان جهان به منظور ايجاد بسترمناسب براي استفاد ه از نتايج توليد علم
13) برنامه ريزي براي تأسيس واحد هايي به منظور بررسي رفتار بازار و شناسايي بازار جد يد با هد ف بازخواني و تعريف چشم اند ازهاي جد يد علم و فناوري
14) توجه به رويکرد تجاري سازي د ر ارزيابي پروژه هاي تعريف شد ه
15) د اشتن برنامه اصلاح بخش صنعت متناسب با فناوري هاي جد يد
16) پيگيري هد فد ار و مد اوم بحث شرکت هاي انشعابي يا زايشي د ر موسسات پژوهشي
17) توجه به اقتصاد د انش بنيان د ر برنامه ريزي هاي کلان اقتصاد ي
18) تد وين و اجراي سياست هاي انگيزشي با هد ف تشويق بازارهاي سنتي موجود د ر استفاد ه از شيوه هاي جد يد توليد و محصولات جد يد
19) ساخت بسترهاي مناسب براي ايجاد «ناوا»، چراكه توليد ات ما د ر ايران بيشتر به صورت «know-how » است، «ناها» د انش چگونگي کار با د ستگاه است. به عنوان مثال صنعت خود رو فقط «ناها» است و خود رويي نمي تواند طراحي کند ، زيرا «know-why» ند ارد . «ناوا» د انش چرايي است.
20) پژوهش د ر مسير تجاري سازي بايد بر اساس نياز انجام شود نه بر اساس توان
21) ايجاد فرهنگ استفاد ه از محصولات د اخلي به جاي استفاد ه از محصولات خارجي، د ر صورتي که د ر بسياري از موارد ، کيفيت محصول د اخلي، با مشابه خارجي آن تفاوتي ند ارد و هزينه استفاد ه از آن نيز نسبت به محصول وارد اتي کمتر است.
*شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي
منابع
1) فكور، بهمن(1385)، مروري بر مفاهيم نظري تجاري سازي نتايج تحقيقات، مجله رهيافت، شماره 37، صفحه 34-32.
2) عباسي، بد ري، قلي پور، آرين، پيران نژاد ، علي (1386)،پيامد هاي ناخواسته تجاري سازي د ر آموزش عالي، فصلنامه پژوهش و برنامه ريزي د ر آموزش عالي، شماره 46، صفحه 17-1.
3) منصور پرند ي، (1393)، موانع تجاري سازي نتايج تحقيقات د انشگاهي د ر رشته هاي علوم پايه د انشگاه هاي تهران، فصلنامه انجمن آموزش عالي ايران، سال ششم، شماره چهارم، صفحه 105-83
4) منابع و جست وجوهاي اينترنتي
5) مصاحبه با صاحب نظر حوزه تجاري سازي
صميمي: بازيکنان گچساران قهرمانانه بازي کردند
اعظم صميمي در پايان ليگ برتر هندبال و پس از نايب قهرماني تيم نفت وگاز گچساران گفت: لياقت شاگردان من قهرماني بود، البته تأسيسات هم براي قهرماني آمده بود و از امتياز ميزباني هم بهره مي برد. نايب قهرماني چيزي از قابليت بازيکنان ما کم نمي کند و آنها با غيرت و تعصب بازي کردند. از نگاه باشگاه و آنهايي که ليگ را دنبال کردند، ما قهرمان هستيم. سرمربي نفت با اشاره به داوري بازي گفت: اشتباه هاي داوري در جريان بازي وجود داشت، اما با توجه به حساسيت اين ديدار، بايد اين اشتباه ها را به حساب هيجان داوران گذاشت.سرمربي نفت وگاز گچساران تصريح کرد: در اين دوره، سطح بازي نفت وگاز گچساران کاملاً متفاوت بود و اين نتيجه را به حساب بازي و بدشانسي مي گذاريم.وي درباره شرايط مالي باشگاه نفت وگاز گفت: باشگاه ما يکي از معدود باشگاه هاي هندبال است که چه در بخش زنان و چه در بخش مردان، بازيکنانش هيچگاه از نظر مالي مشکلي نداشتند.صميمي در پايان خاطر نشان کرد: گچساران با جمعيت 100 هزار نفره به جنگ تأسيسات تهران با جمعيت 12 ميليوني آمد و با توجه به محدوديت ها در جذب بازيکن، عملکرد خوبي داشت. ما بايد 60 درصد از ترکيب تيم را از شرکت نفت جذب مي کرديم، ولي اين موضوع تأثيري در کيفيت بازي ما نداشت.
هندبال بانوان ايران زير پاي نفتي ها
تأسيسات دريايي قهرمان و نفت و گازگچساران نايب قهرمان شدند
تيم هاي هندبال بانوان تأسيسات دريايي و نفت و گاز گچساران با اقتدار موفق شدند به ترتيب قهرمان و نايب قهرمان ليگ برترهندبال بانوان باشگاه هاي ايران شوند. در هفته چهاردهم و پاياني ليگ برتر هندبال بانوان و در حساس ترين ديدار ليگ برتر، تيم صدرنشين تأسيسات دريايي در تهران ميزبان تيم رده دومي نفت وگاز گچساران بود. در دربي تمام نفتي، تيم نفت و گاز گچساران براي قهرماني به پيروزي احتياج داشت، در حالي که تاسيسات دريايي با يک تساوي هم مي توانست قهرمان شود. به همين دليل شاهد ديداري پاياپاي، نفس گير و نزديک از دوتيم بوديم که در پايان بعد از يک بازي مهيج، دو تيم به تساوي 23 - 23 رسيدند و به اين ترتيب تأسيسات دريايي، قهرمان ليگ برتر شد و نفت وگاز به مقام نايب قهرماني رسيد. به اين ترتيب تيم تاسيسات دريايي با 21 امتياز و تفاضل گل 80 قهرمان شد و تيم نفت و گاز گچساران با 20 امتياز و تفاضل گل 101به مقام نايب قهرماني رسيد. درپايان رقابت هاي ليگ برتر و بعد از بازي دوتيم، با حضور مسئولان و مديران عامل دو شرکت و نيز رئيس فدراسيون هندبال، کاپ قهرماني و مدال هاي دو تيم اهدا شد.
ابراهيمي: قهرماني حق شاگردانم بود
زهرا ابراهيمي پس از قهرماني تيم تأسيسات دريايي در ليگ برتر هندبال بانوان گفت: در اين فصل ليگ خوبي را داشتيم و اين ليگ با ادوار گذشته کاملاً متفاوت بود. سطح بازي ها نزديک بود و بازيکنان در تيم ها پخش بودند. سرمربي تيم هندبال تأسيسات دريايي درباره بازي با نفت و گازگفت: مي دانستيم برابر نفت وگاز کار سختي داريم. در دور رفت برابر اين تيم شکست خورده بوديم و مي خواستيم با شناسايي نقاط ضعف اين تيم در اين ديدار، نتيجه قبل را جبران کنيم. سرمربي تأسيسات با اشاره به حضور تماشاگران گفت: تماشاگران کمک زيادي به ما کردند و اميدوارم هندبال همواره شاهد حضور تماشاگران زيادي در بخش مردان و زنان باشد. هندبال رشته اي مهيج است، اما گمنام مانده.وي درباره وضعيت مالي تيمش خاطرنشان کرد: قرار بود امسال در آسيا حاضر شويم و تمام کارها انجام شد؛ اما بحث مالي اجازه اين کار را به ما نداد. آرزو مي کنم براي فصل بعد، اسپانسر داشته باشيم و در ليگ بمانيم؛ البته باشگاه قرارداد بازيکنان را به موقع پرداخت کرده و مشکلي وجود نداشته است.ابراهيمي در خصوص داوري هاي ليگ نيز گفت: داوري ها بهتر شده؛ اما داوران ما هنوز تئوري هستند و کمي مشکل دارند و بايد تکنيک ها را بشناسند.
درخشش دو وميداني کاران پليمر کرمانشاه در آسيا
هشتمين دوره رقابت هاي دو و ميداني قهرماني داخل سالن آسيا در تهران برگزار شد که دو نفر از
دو وميداني کاران تيم پتروشيمي پليمر کرمانشاه در قالب تيم ملي ايران توانستند يک مقام سومي و يک مقام دومي را کسب کنند. همايون همتي، قهرمان ارزنده پتروشيمي پليمر کرمانشاه توانست در يک رقابت تنگاتنگ در ماده دوي 3000 متر هشتمين دوره رقابت هاي دو و ميداني قهرماني داخل سالن آسيا، (تهران 2018) مقام ارزشمند سومي آسيا را به دست آورد و مدال برنز را به گردن آويزد. پژمان يار ولي، مربي و دونده قهرمان تيم پتروشيمي پليمر کرمانشاه هم با افتخار و زدن رکورد 1:52:80 به مقام نايب قهرماني دوي 800 متر آسيا رسيد و مدال نقره اين دوره از مسابقات را از آن خود کرد.
نايب قهرماني مناطق نفت خيزجنوب در ليگ برتر وزنه برداري ايران
تيم وزنه برداري مناطق نفت خيزجنوب با کسب 2985 امتياز، عنوان نايب قهرماني ليگ برتر باشگاه هاي ايران را به خود اختصاص داد. در هفته پنجم و پاياني اين رقابت ها در مجموع تيم بيمه رازي با کسب 3044 امتياز قهرمان شد و تيم هاي مناطق نفت خيزجنوب و بيمه تعاون در رده هاي دوم و سوم قرار گرفتند.محمدرضا کاظمي نژاد، مديرفني تيم مناطق نفت خيزجنوب در خصوص مسابقات فصل جاري ليگ برتر وزنه برداري باشگاه هاي کشور گفت: اين رقابت ها با فراز و نشيب هاي متعددي همراه بود. با توجه به حضور وزنه برداران ما در مسابقات قهرماني نوجوانان و جوانان جهان طي 2 هفته ابتدايي اين رقابت ها، امتيازهاي مهمي را از دست داديم؛ اما پس از بازگشت وزنه برداران به تيم، طي هفته هاي چهارم و پنجم و با درخشش آنان، موفق به کسب عنوان نايب قهرماني شديم. وي در ادامه متذکر شد، در اين دوره از رقابت ها تيم وزنه برداري مناطق نفت خيزجنوب با 75 درصد نيروي شرکتي و بومي در اين مسابقات حضور پيدا کرده بود، در حالي که تيم بيمه رازي در مسابقات اين فصل با وجود نفراتي همچون سهراب مرادي، کيانوش رستمي، بهداد سليمي و... يک تيم کهکشاني را تشکيل داده بود و با صرف هزينه هاي سنگين به مقام قهرماني دست يافت. کاظمي نژاد در ادامه يادآورشد: ما ورزشکار مي سازيم و در پرتو آن قهرماني کسب مي کنيم و در همين زمينه 6 وزنه بردار از مناطق نفت خيزجنوب به اردوي تيم ملي نوجوانان و 4 ورزشکار ديگر به تيم ملي جوانان دعوت شده اند. اعضاي تيم مناطق نفت خيز جنوب که موفق شدند به نايب قهرماني ليگ دست پيدا کنند، عبارتنداز: محسن نکيسايي، عليرضا منصوري، حسين غزاليلان، حسين سلطاني، آرمان قرباني، يعقوب پشوتني، علي مکوندي، افشين طاهري، سيد ايوب موسوي، رحمان اورامه، سيد جلال قريشي، ميلادرهبري نژاد، علي داودي، همايون تيموري، سيد علي حسيني، محمدرضا کاظمي نژاد (مدير تيم)، عبدالامير حزبه، حميد رشيدي، بهمن مکوندي(مربيان) و آرش بهاران (سرپرست)
مدال طلا مسابقات كاراته كشور بر گردن فرزند نفتي
فرزند يكي از کارکنان شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه البرز موفق شد مقام اول مسابقات قهرمان قهرمانان کاراته كشور (انشين كاراته) را به دست آورد.
محمدرحيمي نيا، فرزند علي رحيمي نيا از کارکنان حراست منطقه البرز در مسابقات قهرمان قهرمانان كاراته كشور که در استان البرز برگزار شد، توانست به مدال طلا اين دوره از رقابت ها دست يابد.
قهرماني دختر نفتي در کيک بوکسينگ
فرزند يكي از کارکنان حراست ستاد وزارت نفت موفق شد مقام اول مسابقات فري کيک بوکسينگ استان تهران را کسب کند.
هستي سليمي راد، فرزند پيمان سليمي راد از کارکنان حراست ستاد وزارت نفت در مسابقات فري کيک بوکسينگ رده نونهالان استان تهران موفق شد با پشت سر گذاشتن رقبايش به مقام قهرماني برسد. شايان ذکر است، هستي سليمي راد 11 ساله، 3 سال است که ورزش قهرماني در رشته فري کيک بوکسينگ را شروع کرده و اين دومين مقام قهرماني او در اين مدت بوده است.
صعود کوهنوردان شرکت ملي نفت به پلنگ چال
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران به مناسبت سي و نهمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي، در ارتفاعات دركه به قله پلنگ چال صعود کرد.گروه 18 نفره کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران در هوايي سرد و مه آلود که در طول مسير همراه با برف و يخ بود، به سمت قله پلنگ چال حرکت کردند و پس از 3 ساعت کوهپيمايي، موفق شدند به قله برسند و در پناهگاه پلنگ چال اتراق کنند.اسامي اعضايي كه در اين برنامه شركت داشتند، عبارتند از: تورج ايرجي، جلال كاظمي، فريدون ابو قداره، عبدالله شاهرخ، مجيد خسرواني، محمدرضا شهابي فر، صفر علي توحيدي، سيد نادر رضوان، امير رضا شيوه ياري، سعيد شيوه ياري، محمد دانشور، نورالله رمضاني، علي تقوي، سيد بهرام صفوي، الله يار الياسي، حميد غفاري، رحمت الله رزاقي ( مربي گروه ) و حسين باقرزاده (سرپرست)
توصيه هايي براي لاغري سريع
براى جلوگيرى از بروز مشکلات گوارشى مثل يبوست، در تمام مدتي که رژيم غذايي داريد، حتماً مقدار روغن ذکر شده در رژيم خود را ( که بهتر است روغن زيتون باشد)، فراموش نکنيد.
از حبوبات که منابع بسيار خوبي از پروتيين و فاقد چربي هستند، در رژيم خود استفاده کنيد. فقط يک روز قبل از طبخ، حتماً آنها را خيس کنيد تا از نفخ آنها کم شود. براى جلوگيرى از نفخ احتمالى پس از مصرف حبوبات، يک استکان کوچک عرق نعنا يا عرق رازيانه بخوريد.
در دوراني که رژيم داريد، اين ضرب المثل انگليسى را به خاطر داشته باشيد که خوردن روزانه يک عدد سيب، شما را از مراجعه به پزشک بى نياز مى کند (بهتر است، سيب با پوست ميل شود)، ضمن اين که مصرف ميوه هاى بسيار شيرين نظير موز، زرد آلو، خربزه و... را محدود کنيد. در متون قديمى به نقش گيلاس و انگور در کاهش وزن (البته به ميزان معين و به صورت ناشتا) اشاره شده است.
بعد از پايان هر وعده غذايي، يک ليوان آب ولرم همراه با آب يک عدد ليموى تازه يا آب ليمو بخوريد.
مصرف شلغم چه به صورت خام در سالاد و چه به صورت پخته (چون در طبخ احتياج به روغن ندارد)، همچنين اسفناج پخته شده و انواع ديگرى از سبزيجات به دليل کم بودن کالري آنها توصيه مى شود. گوجه فرنگى، يکى از سبزيجات کم کالرى و سرشار از ويتامين«سي» است، بنابراين اگر نسبت به آن آلرژى نداريد، مصرف آن را در رژيم غذايى خود قرار دهيد.
برنج بهتر است که به صورت کته و با مقدار خيلي کمي روغن مايع پخته شود.همچنين همراه برنج اگر پياز خورده شود، ويتامين هاى«ب» برنج جذب مى شود.
ضرب المثل ديگرى وجود دارد که مى گويد: «ماهى غذاى مغز است»، بنابراين حداقل هفته اى يک بار ماهي بخوريد.
چاى و قهوه را حداقل يک ساعت پس از صرف غذا و در صورت امکان به صورت رقيق بنوشيد (بيشتر از 7 فنجان رقيق در روز توصيه نمي شود.)
همراه با غذاهاى گوشتى از منابع ويتامين «سي» مثل آب مرکبات ( پرتقال، ليمو و نارنج )،جعفرى تازه، گوجه فرنگى، فلفل دلمه اي و ... استفاده کنيد تا آهن آن بهتر جذب شود.
لازم است بدانيد که سويا از منابع بسيار عالى پروتيين گياهي (بدون چربى) است که در کاهش چربى هاى خون (کلسترول،LDL، ترى گليسيريد) نيز اثرات شگرفى دارد. اين ماده غذايى براى خانم هايى که دوران يائسگى را مى گذرانند، بسيار سودمند است، همچنين براى مادراني که فرزند شيرخوار دارند و افراد مبتلا به پوکى استخوان هم نافع است.
نوشيدن 8 ليوان آب را در روز فراموش نکنيد و هر روز پس از برخاستن از خواب، حتما يک ليوان آب ولرم يا يک عدد ميوه ميل کنيد.
سعى کنيد لبنيات مصرفى شما از نوع کم چرب باشد. فراموش نکنيد که غفلت از خوردن شير و فرآورده هاى لبنى، اثرات مضر جبران ناپذيرى مانند پوکى استخوان را به دنبال خواهد داشت، پس مصرف حداقل 2 ليوان شير يا ماست در روز را فراموش نکنيد.
بشقاب غذاى خود را کوچک انتخاب کنيد. غذاى خود را بکشيد و در جايى دورتر از منبع اصلى غذا (ديس، قابلمه و...) آن را ميل کنيد. سعى کنيد قاشق را در فواصل بردن به دهان در بشقاب بگذاريد و دوباره آن را برداريد و اگر مى توانيد از چنگال استفاده کنيد.
سبزيجات برگ سبز تيره و ميوه هاى زرد رنگ سرشار از ويتامين«آ» و يا پيش ساز آن است، بنابراين از خوردن برگ سبز تيره کاهو امتناع نکنيد و به خوردن ميوه ها و سبزيجات سبز و زرد توجه داشته باشيد. طالبى، يکى از منابع بسيار عالى اين ويتامين است. هويج، کاهو، بروکلى، لوبيا سبز، باميه، هلو و ... سرشار از ويتامين «آ» است.
مصرف موادي مثل ترشى، خيار شور، آدامس هاى بدون قند، چاى، قهوه و چاشنى هاى ترش به دليل کم کالرى يا بدون کالرى بودن آزاد است، ولى مصرف بيش از حد آنها مشکل تغذيه اى ايجاد مى کند، پس استفاده کم از آنها را در برنامه غذايى خود داشته باشيد.
خورد ن زنجبيل براي اين افراد قد غن است
ريشه زنجبيل يکي از گياهان شفابخش طبيعي است و طعم و خواص بالقوه آن براي هزاران سال است که استفاد ه مي شود . با اين حال، زنجبيل گياهي است که بايد با احتياط مصرف شود، چون مي تواند د ر برخي از شرايط خطر آفرين باشد .
چه کساني نبايد زنجبيل بخورند ؟
افراد ي که د اروهاي لخته شد ن مصرف مي کنند :زنجبيل مي تواند موجب رقيق شد ن خون شود ، به اين معني که ممکن است براي افراد ي که از د اروهاي لخته شد ن خون استفاد ه مي کنند و از اختلالات خونريزي رنج مي برند، نامناسب باشد .
افراد مبتلا به د يابت:زنجبيل به طور طبيعي به پايين آورد ن قند خون تمايل د ارد . براي افراد مبتلا به د يابت و پيش د يابتي که بيماري خود را تنها از طريق رژيم غذايي کنترل مي کنند ، ممکن است اين خبر خوشي باشد . با اين حال، افراد ي که د اروهايي مثل متفورمين و يا د اروهاي مشابه استفاد ه مي کنند و يا انسولين براي کنترل قند خون تزريق مي کنند بايد د ر مورد تاثير زنجبيل بر قند خون با پزشک مشورت کنند .
افراد ي که د اروهاي فشار خون مي خورند:برخي از د اروهاي مورد استفاد ه براي کنترل فشار خون بالا، مانند مسد ود کنند ه هاي کانال کلسيم (به عنوان مثال نورواسک) مي تواند با زنجبيل تد اخل د اشته و منجر به نامنظم شد ن ضربان قلب شوند .
کساني که سنگ کيسه صفرا دارند:افراد مبتلا به سنگ کيسه صفرا ممکن است با خورد ن اين گياه وضعيت بد تري پيد ا کنند . کيسه صفرا يک ساختار کيسه مانند کوچک بوده که د ر زير کبد قرار دارد و با مجراي صفراوي به آن متصل است. کيسه صفرا به عنوان يک مرکز ذخيره سازي براي صفراست که به عنوان شکنند ه چربي د ر رود ه عمل مي کند . کيسه صفرا، صفرا را د ر خود نگه مي د ارد تا زماني که د ستگاه گوارش براي شکستن چربي به آن نياز د ارد، اين ماد ه را د ر اختيار بد ن قرار د هد . سنگ کيسه صفرا مي تواند موجب مسد ود شد ن مجراي عبور صفرا شود . هنگامي که زنجبيل د ر مقاد ير زياد مصرف شود ، ممکن است توليد صفرا کرد ه و انقباضات کيسه صفرا را افزايش د هد . با اين عمل سنگ کيسه صفرا تحريک شد ه و سريعا موجب مسد ود شد ن مجاري مي شود .
لازم به ذکر است که همه پزشکان توافق د ارند اگر شما مبتلا به بيماري کيسه صفرا هستيد نبايد زنجبيل بخوريد، اما د ر طب چيني گفته مي شود چون زنجبيل صفرا آور است، مي تواند موجب د فع سنگ کيسه صفرا شود .
حقايقي د رباره تنقلات محبوب شما
تنقلات، بخش بزرگي از زند گي ما را تشکيل مي د هند . سينما بد ون پاپ کورن نمي شود و چيپس هنگام تماشاي تلويزيون د ر خانه لازم است و خوراکي هاي زنگ تفريح، چيزي هستند که بيشتر ما با آن بزرگ شد ه ايم. هيچ وقت يک مهماني بد ون تنقلات و فينگرفود ها برگزار نمي شود . قفسه فروشگاه ها پر از خوراکي هاي متنوعي است که تا وعد ه غذايي بعد ي شکم ما را سير نگه مي د ارند ؛ اما برخي از پرطرفد ارترين و خوشمزه ترين خوراکي ها ضررهايي د ارند که ممکن است از آن آگاه نباشيد .
کرانچي ذهن شما را گيج مي کند :انگشت هاي نارنجي، هزينه کمي است که بابت اين اسنک هاي پنيري پرد اخت مي کنيد . کرانچي هاي کلاسيک از 70 سال پيش وجود د ارند ؛ اما اين ذرت هاي پنيري، هنوز يکي از محبوب ترين خوراکي ها به شمار مي روند . وقتي غذايي به سرعت د ر د هان شما آب مي شود ، مغز را فريب مي د هد که هيچ کالري مصرف نشد ه است. اگر مغزتان فکر کند هيچ کالري د ريافت نکرد ه ايد ، هيچ پيامي به معد ه شما نمي فرستد که احساس سيري کنيد . اين موضوع باعث مي شود خيلي راحت يک بسته پفک بخوريد که د قيقا همان چيزي است که توليد کنند گان مي خواهند .
چوب شور د ر محلول قليايي غوطه ور مي شود : برخي چوب شورهاي ترد و خوشمزه اي که مي خوريم، د ر يک ماد ه شيميايي قوي خيس مي شود که مي تواند حتي شيشه را د ر خود حل کند . آب قليايي، معمولا براي ساخت زباله و باز کرد ن گرفتگي لوله استفاد ه مي شود . قبل از اينکه چوب شور پخته شود ، د ر ترکيبي از آب و آب قليايي غوطه ور مي شود . اگر از اين ماد ه استفاد ه نشود ، چوب شورها به رنگ سفيد از فر بيرون مي آيند . ترکيبي از آب د اغ و جوش شيرين نيز مي تواند به عنوان عامل قهوه اي کنند ه استفاد ه شود ، اما بسياري معتقد ند که آب قليايي بهترين نتيجه را مي د هد .
پاستيل ها فقط شکر و طعم د هند ه نيستند :پاستيل ها، خوشمزه و پر طرفد ار هستند . آنها حاوي پس ماند ه هاي کشتارگاه ها و ژلاتيني که از کلاژن حيوانات به د ست مي آيد ، هستند . د ر قرون وسطي کشف شد که جوشاند ن استخوان ها و پوست حيوانات د رآب، مايع غليظي توليد مي کند که پس از سرد شد ن سفت مي شود . د ر آن زمان تهيه ژلاتين يک فرايند طولاني بود که شامل جوشاند ن قسمت هاي مختلف حيوانات به مد ت 6 ساعت مي شد و فقط خانواد ه هاي ثروتمند از پس چنين کاري برمي آمد ند . امروزه ژلاتين د ر سراسر جهان توليد مي شود ؛ بنابراين نياز نيست ثروتمند باشيد تا از اين خوراکي لذت ببريد .
اسنک هاي ميوه اي از آب نبات بهتر نيستند :اسنک هاي ميوه اي به عنوان منبع ويتامين تبليغ مي شوند . روي بسياري از بسته بند ي هاي آنها ذکر شد ه که با ميوه واقعي ساخته شد ه و حاوي ويتامين «سي» مورد نياز روزانه هستند . د ر حالي که آنها قابل مقايسه با توت فرنگي يا موز واقعي نيستند . از نظر غذايي، اسنک هاي ميوه اي بيشتر شبيه آب نبات ها هستند و ماد ه غذايي مهمي که د ر ميوه هاي تازه يافت مي شود (فيبرها). اگر د و بسته اسنک ميوه اي بخوريد ، د رست مثل اين است که يک بسته آب نبات و با همان ميزان شکر و کالري د ريافت کرد ه باشيد .
منبع پنيري را که مي خوريد، بد انيد :پنير، يک ميان وعد ه پرطرفد ار است که د ر شکل هاي متنوعي يافت مي شود . برخي پنيرها با استفاد ه از آنزيم خاصي به نام رنت (مايه خمير) توليد مي شوند . اين آنزيم، شير را د ر فرايند پنيرسازي منعقد مي کند . همچنين اين آنزيم د ر معد ه چهارم گوساله ها و د يگر پستاند اران شيري جوان يافت مي شود . رنت گاو طبيعي، محصول جانبي گوشت گوساله است. رنت بايد از گوساله هاي کشته شد ه قبل از اينکه از شير ماد ر گرفته شوند ، استخراج شود . گوساله هاي بزرگ تر که غله يا علف خورد ه اند ، سطح کمتري از اين آنزيم را د ر معد ه خود د ارند . به نظر مي رسد رنت به طور تصاد في از سوي مصريان باستان کشف شد ه است. آنها شير را د ر ظروفي از جنس معد ه حيوانات ذخيره مي کرد ند و اين آنزيم باعث مي شد شير د ر آنها منعقد شود . براي کساني که به د لايلي گوشت مصرف نمي کنند ، اين موضوع مي تواند يک واقعيت ناخوشايند باشد .
پاپ کورن مي تواند به ريه ها صد مه بزند : پاپ کورن، يکي از قد يمي ترين تنقلاتي است که همه ما مي شناسيم. باستان شناسان شواهد ي پيد ا کرد ه اند که نشان مي د هد پاپ کورن 6 هزار و 700 سال پيش د ر پرو وجود د اشته است. د ر آن زمان پاپ کورن با قرار د اد ن ذرت روي زغال د اغ يا حرارت د اد ن مستقيم روي آتش د رست مي شد . امروزه مايکروويوها کمک کرد ه اند که بد ون آتش د رست کرد ن از خورد ن پاپ کورن لذت ببريم. اما طعم کره اي که بوي خوبي هم د ارد ، همان مواد شيميايي است. استنشاق اين مواد شيميايي موجب آسيب د يد ن ريه ها مي شود . کارکنان کارخانه هاي پاپ کورن مايکروويوي، به بيماري «پاپ کورن ريه» مبتلا مي شوند که د ر آن کوچک ترين راه هوايي ريه آسيب د يد ه، باريک مي شود و تنفس را د چار مشکل مي کند ؛ اما فقط سازند ه هاي آن د ر معرض اين بيماري نيستند . فرد ي به نام «وين واتسون» پس از اين که به مد ت 10 سال هر روز د و بسته پاپ کورن آماد ه کرد نيز د چار اين بيماري شد .
10 گياه مفيد براي هواي منزل
از د يرباز د انشمند ان بر اين عقيد ه بود ند که گياهان مي توانند آلود گي هاي محيط را جذب کرد ه و د ر عوض اکسيژن بسازند ؛ اما چند ي است که آنها به نتايج جالب توجهي رسيد ه اند ، مبني بر اينکه برخي گياهان مي توانند استرس و انرژي منفي و حتي امواج مضر محيط را نيز جذب کنند . د ر اينجا 10 گياه مؤثر براي تصفيه هواي منزل را به شما معرفي مي کنيم:
فيکوس بنجامين
اين گياه آلود گي هايي نظير فرماليد ، بنزن و تري کلرواتيلن را حذف مي کند . نگهد اري اين گياه اند کي مشکل است. به نور زياد و آب کم نياز د ارد . بهتر است که پشت پنجره هاي جنوبي منزل گذاشته شود و تا خاک آن خشک نشد ه، آبياري نشود . د رضمن از جابه جايي اين گياه پرهيز شود ؛ زيرا بسيار حساس بود ه و با کوچکترين شوک محيطي برگ هاي آن مي ريزد .
نخل راپيس
نخل راپيس، فرماليد ، آمونياک، زايلين و تولوئن را از محيط اطراف شما پاکسازي مي کند . نياز به نور کم و رطوبت متوسط د ارد و براي نگهد اري د ر آپارتمان بسيار مناسب است.
سرخس برگ شمشيري
اين گياه، تصفيه کنند ه قوي محيط بود ه و فرماليد محيط را بخوبي جذب مي کند . گياهي بسيار مقاوم و براي تازه کاران مناسب است. اين گياه نيز به رطوبت بالا و نور متوسط نياز د ارد و د ر د ماي اتاق بخوبي رشد مي کند .
نخل تزئيني
اين گياه نخل کوتوله نيز ناميد ه مي شود . بسيار سرسخت است و د ر برابر خشکسالي مقاومت بالايي د ارد . زايلين، محيط را به خوبي پاکسازي مي کند . به نور زياد نيازمند است و د ر آب و هواي گرم و مرطوب به خوبي رشد مي کند . پس اگر آشپزخانه شما پنچره د ارد ، اين گياه را د ر آنجا قرار د هيد .
گل چمچمه اي
اين گياه با نام گل قاشقي نيز معروف است. به تنهايي قاد ر است 60 د رصد هواي محيط را پاکسازي کند . اين گياه، گرد ه ها و هاگ هاي ريز را از طريق برگ جذب مي کند . نيازمند نور متوسط و گرما و رطوبت بسيار زياد است و چون گياهي گلد ار است، علاوه بر پاکسازي محيط به زيبايي منزل نيز کمک مي کند .
پاپيتال
اين همان گياه عشقه معمولي يا پيچک است. اين گياه د ر منزل به خوبي رشد مي کند و مناسب محيط اتاق خواب مي باشد . د ر عرض 12 ساعت مي تواند تمامي آلود گي هاي محيطي را جذب خود نمايد . نيازمند نور کم و رطوبت متوسط مي باشد .
آگلونما
اين گياه به نام هميشه سبز چيني نيز شهرت د ارد . از ويژگي منحصر به فرد آن از بين برد ن انرژي هاي منفي و سموم د ر کمترين زمان ممکن است. ويژگي د يگر آن، اين است که نياز به نور زياد ند ارد و براحتي مي توانيد از آن د ر محيط هاي تاريک تر مثل اتاق خواب استفاد ه کنيد .
گياه عنکبوتي
اين گياه، فرماليد موجود د ر هوا را بسيار خوب از بين مي برد . فرماليد ، ماد ه اي است که د ر تمامي منازل يافت مي شود و د ر د ستمال کاغذي، سفره، پارچه هاي مصنوعي، حوله و... يافت مي شود . اين گياه نيازمند نور کم و رطوبت بالاست، بسرعت رشد مي کند و تکثير مي شود . از آنجا که اين گياه به نور کم نياز د ارد ، مي توانيد از آن د اخل سرويس هاي بهد اشتي استفاد ه کنيد .
د رمان خجالت د ر كود كان
كود ك خجالتي، كود ك «مضطربي» است كه باور د ارد من بد هستم، همه بد هستند و اين افراد بد اگر از بد ي من آگاه شوند ، به من آسيب مي زنند . به عبارت د يگر، خجالت به معني ند اشتن حرمت نفس همراه با اضطراب است. براي اينکه اين معضل را د ر کود ک خود از بين ببريد ، راه هاي زير را پيش بگيريد :
1.هميشه احساس كود ك خود را تاييد كنيد . وقتي کود کتان ترسيد ، به او نگوييد اين كه ترس ند ارد يا نترس. بايد به او بگوييد که مي د انم مي ترسي؛ زيرا د ر صورت نفي و رد احساس كود ك، او به اين نتيجه مي رسد كه من چيزي نمي فهمم. هر چه احساس مي كنم، اشتباه است و شروع به نفي احساس خود و شخصيتش مي كند .
2. كود ك را به صورت مستقيم تصحيح نكنيد . هرگز او را جلوي د وستانش يا د ر مقابل جمع يا حتي جلوي خواهر و براد رش اصلاح نكنيد . اگر كلمه اي گفت كه اشتباه بود ، د ر جمله اي از آن كلمه استفاد ه كنيد . د ر صورت لزوم، د ر اتاقش به تنهايي با او د رباره كار اشتباهش صحبت كنيد .
3. وقتي با شما صحبت مي كند ، به او توجه مخصوص نشان بد هيد . اگر د ر حال تلفن زد ن، صحبت با د وستان تان، كار با رايانه يا تماشاي تلويزيون هستيد ، لحظه اي كارتان را متوقف كنيد ، به چشمانش نگاه كنيد ، و د ر صورت لزوم، از او بخواهيد بعد از اتمام كارتان با او صحبت خواهيد كرد .
4. از او بخواهيد براي تان كتاب بخواند ، آواز بخواند ، فيلمي را كه د يد ه تعريف كند و نشان بد هيد مشتاق شنيد ن حرف هاي او هستيد .
5. هرگز به او يا به كارهايش نخند يد ، بخصوص د ر جمع حتي به كارهاي بامزه اش نخند يد ، مگر آنكه خود ش اين خواسته يا انتظار را د اشته باشد .
6. بعد از شش سالگي با كمك مربي خصوصي او را د ر زمينه يك ورزش «گروهي» مثل فوتبال يا بسكتبال تشويق کنيد تا د ر زمينه ورزشي بد رخشد .
7.هرگز با فرزند تان د رد د ل نكنيد . بد ي د يگران، بخصوص همسر خود را هرگز به او نگوييد . پد ر و ماد ر بايد د وست فرزند انشان باشند ، ولي هيچ گاه هيچ پد ر و ماد ري حق ند ارد فرزند ش را به عنوان د وست خود انتخاب کند .
8. روزي 50 بار بجا و به موقع به او بگوييد که تو خوبي. ممنون پسر خوبم، ممنون د ختر خوبم.
9. از ظاهر او ايراد نگيريد و او را با كسي مقايسه نكنيد .
10. به خاطر اشتباهش او را تنبيه نكنيد .
11. اجازه بد هيد اشتباهات بي خطر كند و د ر صورت نياز، بد ون منت كمكش كنيد .
12. به او احساس گناه ند هيد . به عنوان مثال خسته شد م از د ستت، پيرم كرد ي، كاش بميرم، راحت بشم، به خاطر شما تو اين خراب شد ه موند م، تو هم لنگه بابات/مامانت هستي.
13. از كود ك به عنوان جاسوس استفاد ه نكنيد .
14. با او قهر نكنيد .
15. از خجالتي بود ن او د ر جمع حرفي به ميان نياوريد . کود کان خجالتي د ر برابر حرف هاي اطرافيان، بسيار حساس هستند . حرف زد ن د ر مقابل او با ماد ر د وستش تنها وضعيت را وخيم تر خواهد کرد . کود کان خجالتي بيش از قضاوت هاي منفي، به قضاوت هاي مثبت احتياج د ارند .
16.د ر پي هر پيشرفت کوچکي او را تحسين کنيد . کود کان خجالتي هميشه فکر مي کنند د يگران د ر مورد آنها بد قضاوت مي کنند . پس هر بار کار د رستي انجام مي د هد ، او را تشويق کنيد . به عنوان مثال بگوييد «من به تو افتخار مي کنم. تو توانستي از ترست فاصله بگيري»، «چقد ر شجاعي!» و ... اين امر سبب مي شود که حس عشق د ر او جان بگيرد .
سئوال
آيا مرد ها خند ه آور نيستند ؟ وقتي مي خواهند براي تعريف از تو آخرين زورشان را بزنند با ناشيگري به تو مي گويند که يک مغز مرد انه د اري...!
جين وبستر
شش لباس د ور ريختني که بايد آن را د ر سال جد يد به آتش کشيد !
سال نو، فرصتي است براي پوشيد ن لباس هاي نو و کنار گذاشتن کهنه ها
لباس ها، فقط کت و شلوار و پيراهن نيستند . لباس ها، عاد ت هاي ما هستند . مي شود عاد ت هاي قد يمي و ذهنيت هاي کهنه را کنار گذاشت و رفتارهاي جد يد را تجربه کرد . بنابراين به سراغ کمد ذهنيت ها و عاد ت هايتان برويد . د رش را باز کنيد . کمي از آن فاصله بگيريد و از د ور به آنها نگاه کنيد . شايد اين لباس ها، بايد د ور اند اخته شوند :
لباس انتظار براي شانس
اگر فکر مي کنيم که آد م هاي موفق بر اثر شانس به موفقيت رسيد ه اند ، سخت د ر اشتباهيم. کافي است زند گي هر کد ام از کارآفرينان را بخوانيم. موفقيت از عرق کرد ن، تلاش کرد ن و شکست خورد ن به د ست آمد ه است. شانس، فرصت هايي است که يک ذهن آماد ه و کارکرد ه را روي هوا مي زند و نه صرفا يک انسان منتظر و خواب آلود ه را. خلاصه آنکه شما بايد برويد د ر خانه شانس را بزنيد و نه برعکس.
لباس کمال گرايي افراطي
کمال گرايي افراطي، يعني من بايد د ر يک موضوع/زمينه/حوزه، به 100 د رصد برسم. اگر نرسم، بايد آن را کنار بگذارم. لباس جد يد مي تواند اين باشد : فقط يک پله بيشتر با گام هاي استوار.
لباس اهد اف حقير و کوچک
اين عاد ت فکري باعث مي شود که هد ف گذاري هاي کوچک انجام د هيم. به عنوان مثال اگر د ر سبد اهد اف مان فقط خانه، مد رک و شهرت است، يک جاي کار ايراد د ارد . انسان بود نِ انسان، به د اشتن اهد اف فرافرد ي و فراخانواد گي است. به جايش عاد ت اهد اف فراگير را جايگزين کنيد . بزرگ باشيد و جهاني بيند يشيد . د ر جهان امروز که شبکه هاي اجتماعي د ر د سترس ماست، براي آن که د ر سطح جهاني عمل کنيم، همه چيز آماد ه است.
لباس د روغ
د روغ روح آد مي را متلاشي مي کند ، لابد مي پرسيد چگونه؟ د روغ باعث مي شود بين گفتار و باور شکاف به وجود بيايد . تکرار آن باعث مي شود که اين شکاف به ساير ارکان وجود آد مي نيز سرايت کند ، شکاف بين گفتار و عمل که باعث خيانت و عد م انجام تعهد ات و شکاف بين باور و گفتار که باعث د و رويي مي شود. د روغ سرآغاز متلاشي شد ن روح است. پس لباس صد اقت را بر جان خود بپوشانيم.
لباس تکرار د يگران و تقليد
پوشيد ن اين لباس باعث مي شود که هر چه بيشتر شبيه به د يگران شويم. خود مان نباشيم؛ بلکه د يگران را زند گي کنيم. بايد جسور بود . لباس تقليد را د ريد و خود مان براي خود مان تصميم گيري کنيم. خد اوند هر کد ام از ما را به صورت يکتا و تکرار نشد ني خلق کرد ه است.
لباس ترس از شکست
شکست، ناشي از زمين خورد ن نيست. وقتي شکست مي خوريم که هيچ وقت بلند نشويم. ريسک نکرد ن، بزرگ ترين ريسکي است که مي توانيم انجام د هيم. بنابراين د ر سال جد يد ، چند تجربه جسورانه براي خود مان تعريف کنيم. حتي اگر د ر آنها موفق نشد يم، توانسته ايم که ترس از شکست را د ر خود مان بکشيم.
عينک نقطه ضعف
علاوه بر آن شش لباس، د ر کمد لباستان ممکن است عينک نقطه ضعف هم باشد . آن را بيابيد و بشکنيد و د ور بريزيد . همه ما نقاط ضعفي د اريم؛ اما توجه به نقاط ضعف باعث مي شود که نقاط قوت خود را نبينيم. سال جد يد را بگذاريد سال تمرکز بر نقاط قوت. بپرسيد با توجه به نقاط قوتم چه کاري مي توانم انجام د هم؟
فراموش نکنيم، اين جان آد مي است که بايد نو شود و نو بماند ، وگرنه تحويل سال جز گرد ش ايام و چرخش زمين نيست. از همين روست که گفته اند : نوروز بمانيد که نوروز شماييد ! از روي اين جمله آخر رد نشويد . 30 ثانيه تامل کنيد . نوروز، هد يه خد اوند به ماست و نوشد ن و نو ماند ن هد يه ما به خد ا.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات