در گفت وگوی «مشعل» با مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان مطرح شد:
تولید 100 درصدی گازوئیل یورو 5 در پالایشگاه اصفهان
سمیه راهپیما هدف شرکت پالایش نفت اصفهان از دیرباز تاکنون، افزایش تولید کمی و کیفی محصولات خود بوده و در راه رسیدن به این مهم، گام هایی ارزشمند برداشته است، ضمن آنکه برای دستیابی به استانداردهای یورو 5 نیز تلاش زیادی داشته است، به گونه ای که 4 میلیون لیتر از 20 میلیون لیتر گازوییل مصرفی این پالایشگاه، مطابق با استانداردهای زیست محیطی و یورو 5 است. همچنین این شرکت توانسته است با بهره مندی از 500 تولیدکننده داخلی، بیش از 80 درصد محصولات موردنیاز خود را بومی سازی کند. در ادامه و برای آگاهی بیشتر از روند فعالیت های شرکت پالایش نفت اصفهان، گفت وگویی با مرتضی ابراهیمی، مدیرعامل این شرکت انجام داده ایم که می خوانید:
در زمینه تولید کمی و کیفی و افزایش ظرفیت چه برنامه هایی را اجرا کرده یا در دست اقدام دارید؟
پالايشگاه اصفهان که در ابتدای راه اندازی به دست متخصصان داخلي، به دلیل به روز بودن تجهيزاتش، به پالايشگاه طلايي ملقب شده بود، با ظرفيت اسمي 200 هزار بشكه نفت خام در روز فعاليت می کرد. در طول 8 سال دفاع مقدس و با توجه به حملات پی درپی دشمن به صنايع و نياز كشور به سوخت، با انجام صدها پروژه خرد و كلان، ظرفيت عملياتي اين پالايشگاه تا مرز90 درصد طراحي اوليه افزايش يافت و به اين ترتيب، برگ زرين توان عملياتي روزانه بيش از 370 هزار بشكه، در تاريخ پرافتخار اين پالايشگاه و صنعت نفت ايران ثبت شد؛ البته تحقق افزايش ظرفيت عملياتي واحدهاي بهره برداري پالايشگاه اصفهان، منجر به تنگناهایي در بخش هاي مختلف اين واحد پالايشي نيز شد كه با هدف حل معضلات، پروژه هاي گوناگوني در قالب طرح تكميلي و بهبود به اجرا درآمد. در خصوص افزايش خوراك بايد عرض كنم که پالايشگاه، هيچگونه برنامه ای براي افزايش ظرفيت خوراك ندارد؛ بلكه بيشتر به سمت ارتقای كيفيت محصولات حركت می کند و در اين مسير، با احداث واحدهاي جديد و به روز، به دنبال كاهش خوراك خود است. در بخش ارتقای كيفي محصولات، پروژه هاي زيادي تعريف شده كه به برخي از اهداف خود در اين زمينه دست يافته ايم. به عنوان مثال، براي نخستين بار در تاريخ صنعت پالايش نفت ايران و با حمايت از متخصصان ايراني موفق شديم به دانش فني و توليد استراتژيک ترين کاتاليست توليد بنزين دست پيدا كنيم كه نتيجه آن، بومي شدن کاتاليست بنزين واحد ايزومريزاسيون پالايشگاه اصفهان بود و در نهايت، موفق به بهره برداری از مجتمع بنزين سازي شديم، به طوری که در حال حاضر روزانه 12 ميليون ليتر بنزين براساس استاندارد بین المللی يورو 5 توليد و از طريق شركت پخش، نياز 16 استان تأمين می شود. گازویيل توليدي روزانه پالايشگاه، بیش از 20 ميليون ليتر است كه برای حفظ محیط زیست و كاهش آلايندگي ها، حدود 4 ميليون ليتر آن مطابق با استاندارد بین المللی يورو 5 و ويژه اتوبوسراني توليد مي شود. ان شاء الله از سال آينده نيز با راه اندازی واحد تصفيه گازویيل، توليد اين محصول به طور كامل يورو 5 خواهد شد.
چه برنامه های توسعه ای در دستور کار دارید؟
بهینه سازی و توليد محصولات دوستدار محیط زیست، يكي از مهم ترين دغدغه هاي پالايشگاه است كه در اين مسير، طرح های زيادي برای صرفه جویی انرژي از جمله برق، آب و... اجرايي شده و می شود. احداث مجتمع بنزين سازي، با هدف توليد بنزين طبق استانداردهاي يورو 5، راه اندازی واحدهای تقطیر و گاز مايع شماره 3 با هدف كاهش تنگناهای عملياتي و کاهش بار ترافیکی خوراک نفت خام در واحدهای تقطير و احداث واحد گرانول (جامدسازي) گوگرد توليدي با هدف جامد سازي، انبارش و بسته بندي گوگرد طبق استانداردهاي زیست محیطی از پروژه هاي شركت در اين زمينه بوده است. اين شركت همچنين به منظور تأمين برق واحدهاي عملياتي خود و با هدف تأمين كمبود برق مورد نياز واحدهاي عملياتي پالايشگاه، بالا بردن قابليت اطمينان، پايداري و ايمني شبكه برق پالايشگاه، كاهش آب مصرفي پالايشگاه و صرفه جویی در مصرف انرژي، اقدام به خريدMW60 ديماند از شركت برق منطقه ای اصفهان كرده است. اجراي اين طرح در قالب دو پروژه، خط انتقال 230 كيلوولت هوایي دومداره از نيروگاه شهيد محمد منتظري به پالايشگاه اصفهان با طول تقريبي 5/5 كيلومتر و پست فشار قوي 33/230 کيلوولت اجرا شده است. در سال جاري نيز احداث پروژه تصفيه گازویيل را در دست اقدام داريم كه ان شاءالله سال آينده به بهره برداری می رسد. پروژه ارزشمند ديگري نيز با عنوان «گوگردزدایی از ته مانده برج های تقطير» در حال اجرا داريم كه پیش بینی می شود در سال 1403 به اتمام برسد. با توجه به بحران آب و به منظور مصرف بهينه اين مايع حيات نيز پروژه های زيادي را اجرا کرده ایم که از آن جمله می توان به این موارد اشاره کرد: تصفيه و بازگرداني 320 مترمکعب در ساعت پساب ارسالي از واحدهاي عملياتي در تصفیه خانه صنعتي، تصفيه و بازگرداني 400 مترمکعب در ساعت پساب تصفیه خانه صنعتي، بويلرها و برج هاي خنک کننده در واحد اسمز معكوس(RO)، تصفيه 40 مترمکعب در ساعت فاضلاب بهداشتي و استفاده براي آبياري فضاي سبز غير مثمر، بهینه سازی واحد بازيافت آب از طریق نصب سیستم کلاریفایر، RO و UF، بهره برداری از واحد RO5 برای استفاده از پساب واحد RO، بهره برداری از پروژه تصفیه خانه پساب شهري(استفاده از آب خاكستري) با ظرفيت تقريبي 750 مترمکعب در ساعت به منظور استفاده در مصارف صنعتي، عقد قرارداد با شركت هاي معتمد سازمان حفاظت محیط زیست به منظور پايش آلاينده هاي آب، حذف روش آبياري غرقابي و جايگزين کردن آبياري تحت فشار و آبياري قطره ای، خريد دستگاه پايش آنلاين پارامترهاي فاضلاب بهداشتي (آنالايزر پساب) برای اندازه گيري و ارسال آنلاين اطلاعات به سازمان حفاظت محیط زیست.