رئیس جمهوری در نشست هیأت دولت:
صرفه جویی در مصرف گاز برای پایداری شبکه ضروری است
رئیس جمهوری با تأکید بر ضرورت صرفه جویی در مصرف گاز گفت: با توجه به برودت هوا، رعایت الگوهای صرفه جویی در مصرف گاز برای حفظ پایداری شبکه و جلوگیری از قطع گاز بسیار اهمیت دارد. سیدابراهیم رئیسی در نشست هیأت دولت گفت: اقدام های متعددی برای مهار قیمت ها و نظارت بر بازار انجام شده؛ اما وضع کنونی بازار به ما می گوید که باید بسرعت برای مدیریت قیمت ها چاره اندیشی شود.
وی با تأکید بر ضرورت صرفه جویی در مصرف گاز اظهار کرد: با توجه به برودت هوا، رعایت الگوهای صرفه جویی در مصرف گاز برای حفظ پایداری شبکه و جلوگیری از قطع گاز بسیار اهمیت دارد و رسانه ها، بویژه صداوسیما باید مردم را بیش از گذشته به صرفه جویی در مصرف گاز تشویق کنند.
رئیس جمهوری در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به برنامه دولت برای ایجاد تحول در سازمان اداری کشور تصریح کرد: برای ایجاد این تحول نباید حتی یک روز را از دست بدهیم و تغییرات ضروری در سازمان اداری دولت باید به کارآمدی نظام اداری بینجامد. رئیسی ادامه داد: همچنین همه دستگاه های اداری باید در کنار تلاش برای مقابله با فساد، روابط ناسالم و رشوه، مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه حجاب و عفاف را نیز اجرا کنند.
وی با بیان اینکه بر اساس آمار، صادرات محصولات غیرنفتی کشور در دوره مورد بررسی امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته حدود ۴۰ درصد افزایش داشته است، افزود: وقتی دولت تمرکز خود را بر توسعه همکاری های اقتصادی با کشورهای همسایه قرار داده و در این مسیر نیز موفق بوده، طبیعی است که بدخواهان به دنبال خرابکاری در روابط ایران با همسایگانش باشند که باید مراقبت کرد آیا واقعاً مشکل در کالاهای صادراتی بوده یا مسأله ای سیاسی وجود دارد؟
سخنگوی دولت:
برنامه ای برای تغییر قیمت بنزین وجود ندارد
سخنگوی دولت با بیان اینکه دولت سیزدهم، اهل تصمیم های یک شبه یا اخبار تلخ صبح جمعه ای نیست، گفت: در دولت، هیچ برنامه ای برای تغییر قیمت بنزین وجود ندارد.
علی بهادری جهرمی، درباره طرح بنزینی که قرار است در دو جزیره کیش و قشم عملیاتی شود، گفت: هم اکنون به کسانی که چند خودرو دارند، چند برابر کسانی که یک خودرو دارند یا حتی خودرو ندارند، یارانه بنزین داده می شود که این نظام توزیع، ناعادلانه است.
وی افزود: دولت سیزدهم، اهل تصمیم های یک شبه و خبرهای تلخ صبح جمعه ای نیست. این دولت مردمی است، نه امنیتی. این میراث تلخ، به دولت جدید نسبت داده نشود؛ چون دولت هیچ برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین ندارد.
سخنگوی دولت تصریح کرد: این طرح برای عادلانه تر شدن نظام توزیع است، از این رو طرح آزمایشی عرضه بنزین با همین نرخ در دو جزیره (کیش و قشم) اجرا خواهد شد و سپس اجرای آن در سطح ملی با استفاده از تجارب دوره آزمایشی پیش خواهد رفت.
بهادری جهرمی در ادامه با اشاره به اینکه بنای دولت بر تغییر مدیران نبوده و نیست، گفت: بنای دولت به شایسته سالاری، داشتن کارآمدی لازم برای حل مشکلات و داشتن اعتقاد به حرکت تحولی دولت است. از مدیران موجود اگر کسی با این نگاه باشد، وضعیتش باید تثبیت شود.
وی درباره وضع منابع ارزی کشور نیز افزود: طبیعتا کشور در شرایط تحریمی است و شرایط تحریمی را نمی توان با شرایط عادی مقایسه کرد؛ البته در بحث فروش نفت و بازگشت منابع حاصل از آن، شاهد ثبات در بازار ارزی هستیم و مشکلی در تأمین منابع ارزی نداریم.
سخنگوی دولت گفت: عرضه ارز نیمایی در روزهای اخیر بیش از قبل است و با توجه به فروش نفت و منابع حاصل از آن، شاهد اتفاق های خوب در گشایش های ارزی خواهیم بود.
در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت مطرح شد:
افزایش درآمدهای نفتی و غیرنفتی کشور در ماه های اخیر
براساس گزارش رئیس کل بانک مرکزی، همزمان با افزایش درآمدهای نفتی و غیرنفتی کشور در ماه های اخیر، مقدار عرضه ارز به بازار در مقایسه با سال ۹۹ رشد مناسبی داشته است.
نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت به ریاست سیدابراهیم رئیسی برگزار شد که در این نشست علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی، گزارشی از درآمدهای نفتی و غیرنفتی کشور در ماه های اخیر ارائه کرد.
براساس گزارش رئیس کل بانک مرکزی، در ۹ ماه گذشته ۴۰ میلیارد دلار به بازار عرضه شده، این در حالی است که طی سال ۱۳۹۹ این رقم در مجموع ۳۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بوده است.
در این نشست، همچنین مرکز آمار ایران در مورد نرخ تورم آبان ماه گزارشی ارائه و اعلام کرد که رشد نرخ تورم ماهانه در ماه های اخیر با ادامه سیر نزولی ۱.۷ درصد کاهش یافته است.
تسلیت مجمع نمایندگان خوزستان برای درگذشت چند تن از کارکنان نفت
اعضای مجمع نمایندگان استان خوزستان طی پیامی، درگذشت چند تن از کارکنان شاغل در منطقه غرب کارون را تسلیت گفتند.
علی نیکزاد در نشست علنی مجلس شورای اسلامی گفت: مجمع نمایندگان استان خوزستان کشته و زخمی شدن ۱۶ تن از هموطنان در جاده اهواز - خرمشهر را که این افراد از کارگران شریف و زحمتکش صنعت نفت بودند، تسلیت گفت و خواستار برخورد با متخلفان این حادثه هستند.
موافقت مجلس با تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت نفت دولت دوازدهم
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ۱۶۲ رأی موافق، با انجام تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت نفت در دولت دوازدهم موافقت کردند.
مصطفی نخعی، گزارش کمیسیون انرژی مجلس در خصوص تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت نفت را تشریح کرد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، محورهای تحقیق و تفحص از وزارت نفت دولت گذشته را به شرح زیر قرائت کرد:
۱. علت اهمال، قصور و ترک فعل در توسعه ندادن برخی میدان های مشترک با عدم النفع و خسارت فراوان چند ده میلیارد دلاری (چندصد هزار میلیارد تومانی) چیست؟
۲. دلایل نبود توفیق در دیپلماسی انرژی، پیگیری و امضا نکردن قراردادهای نفت و گاز در عرصه بین الملل و منطقه با توجه به خسارات فراوان مالی و پولی برای کشور چه بوده است؟
۳. علت شتاب زدگی در واگذاری بلاوجه بسته های نفتی EPD و EPC و رعایت نکردن اولویت توسعه میدان های مشترک نفت و گاز و لحاظ صلاح و صرفه کشور با توجه به تکلیف قوانین بالادستی چیست؟
۴. اجرای طرح های پتروشیمی فاقد زنجیره لازم و تخصیص خوراک به طرح های غیراولویت دار در مناطق فاقد سند توسعه و آمایش سرزمین با چه توجیهی انجام شده است؟
۵. علت حذف سهمیه بندی سوخت، حذف کارت سوخت و وارد آوردن خسارات فراوان مالی و پولی به نظام اقتصادی کشور چه بوده است؟
۶. علت پافشاری بر شیوه نامه دستوری O&M و التزام نداشتن به شرایط آن و فلج سازی تولید بر چه مبنایی چه بوده است؟
۷. دستاوردهای طرح های پژوهشی با هزینه های گزاف چه بوده و تشکیل شتاب زده پارک های نوآوری و شکوفایی و تعجیل در واگذاری ها به روش BOO با چه هدفی دنبال شده است؟
۸. دلایل اهمال و اهتمام نداشتن در صدور خدمات فنی و مهندسی در عرصه بین الملل و منطقه چه بوده است؟
۹. علت تغییرات ساختاری در سازمان وزارت نفت بدون مطالعه و پشتوانه علمی چه توجیهی دارد؟
۱۰. به کارگیری و استخدام نیرو در وزارتخانه بر چه مبنایی رخ داده است؟
۱۱. علت حذف شتاب زده و غیرکارشناسی و بدون مطالعه چند هزار سمت در وزارت نفت با توجه به آینده روشن صنعت نفت و گاز در تولید صیانتی حداکثری و نیاز مبرم به وجود نیروهای متخصص و تکنیسین چه بوده است؟
۱۲. با وجود گذشت 8 سال از وزارت جناب زنگنه و برای کاهش خام فروشی، چرا هیچ گونه ظرفیت پالایشی جدید احداث نشده است؟
۱۳. با توجه به سپری شدن روزهای پایانی عمر دولت تدبیر و امید، علت امضای شتاب زده قراردادهای نفت و گاز چیست؟
۱۴. با توجه به فرسوده بودن تأسیسات نفتی و گازی، علت متوقف شدن پروژه های مربوطه در مناطق نفت خیز جنوب و نفت فلات قاره چه بوده است؟
۱۵. بررسی نحوه و چگونگی عملکرد در صندوق بازنشستگی صنعت نفت.
نمایندگان با طرح تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت نفت در دولت گذشته، با ۱۶۲ رأی موافق، موافقت کردند.
روند افزایشی شمار دکل های نفت و گاز آمریکا
شرکت خدمات حفاری بیکرهیوز اعلام کرد که شرکت های حفاری، تعداد دکل های نفت و گاز آمریکا را برای سومین هفته پیاپی افزایش دادند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، شرکت خدمات حفاری بیکرهیوز اعلام کرد که شرکت های حفاری ایالات متحده، این هفته برای سومین هفته پیاپی، شمار دکل های حفاری نفت و گاز را افزایش دادند؛ زیرا شرایط تقاضای انرژی پس از شیوع ویروس همه گیر کرونا در سال گذشته میلادی، همچنان در حال بهبود است. بیکرهیوز در گزارش روز چهارشنبه (یکم دی ماه) خود آورده است که مجموع دکل های حفاری آمریکا در این هفته نسبت به هفته پیش از آن، با هفت دستگاه افزایش، به ۵۸۶ دستگاه رسید. بر اساس این گزارش، مجموع دکل های آمریکا، نسبت به مدت مشابه پارسال، ۲۳۸ دستگاه، یعنی ۶۸ درصد بیشتر بود. مجموع دکل های نفتی آمریکا در هفته منتهی به ۲۳ دسامبر (چهارشنبه، یکم دی ماه) نسبت به هفته پیش از آن 5 دستگاه افزایش یافت و به ۴۸۰ دستگاه رسید، در حالی که شمار دکل های گازی با دو دستگاه افزایش، به ۱۰۶ دستگاه (بالاترین تعداد از ماه مارس ۲۰۲۰) رسید. شمار دکل های حفاری نفت در آمریکا، شاخصی برای پیش بینی تولید نفت این کشور در آینده مورد توجه فعالان بازار نفت است.
قیمت گاز در سال ۲۰۲۲ همچنان بالا خواهد بود
معاون نخست وزیر روسیه گفت: به احتمال زیاد، قیمت گاز در سال ۲۰۲۲ همچنان در سطوحی بالا باقی می ماند.
به گزارش خبرگزاری تاس، الکساندر نواک، روز جمعه (سوم آذرماه) در گفت وگو با شبکه تلویزیونی روسیا - ۲۴ اعلام کرد که ممکن است قیمت گاز در سال ۲۰۲۲ همچنان در سطوحی بالا باقی بماند. وی گفت: توازن عرضه و تقاضا به گونه ای است که قیمت گاز تا حدودی بالاست. فکر می کنم سال آینده میلادی نیز همچنان بالا باشد. معاون نخست وزیر روسیه در ادامه افزود: روسیه همیشه طرفدار قراردادهای بلندمدت گاز بوده است. وقتی واردات در اروپا حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیارد مترمکعب گاز است، باید بدانید که از کجا می آید و بتوانید بر عرضه و پیش از هر چیز بر قراردادی بلندمدت تکیه کنید. بازار جهانی گاز، امسال به دلیل افزایش شدید تقاضای آسیا و کمبود ظرفیت تولید گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی)، با بحران عرضه روبه رو شد. افزایش تقاضای گاز سبب افزایش قیمت ها و کاهش عرضه اصلی ال ان جی شد که به تشدید بحران انرژی در اروپا نیز کمک کرد. سطح پایین ذخیره سازی گاز در تأسیسات هم سبب تشدید این شرایط شد.
روسیه امسال گاز بیشتری از ترکمنستان خرید
روسیه در سال جاری میلادی، خرید گاز از ترکمنستان را 2 برابر کرد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، الکساندر بلاخین، سفیر روسیه در عشق آباد روز جمعه (سوم دی ماه) اعلام کرد که مسکو تاکنون در سال ۲۰۲۱ میلادی حدود ۱۰ میلیارد مترمکعب (۳۵۳ میلیارد فوت مکعب) گاز از ترکمنستان وارد کرده که این رقم، حدود دو برابر مقدار وارد شده در سال ۲۰۲۰ است.
گاز وارد شده در سال جاری میلادی، برابر با دوره قبل از ۲۰۱۶ بود. روسیه در آن سال، واردات گاز از این کشور آسیای مرکزی را در بحبوحه اختلاف بر سر قیمت و سقوط قیمت جهانی گاز متوقف کرده بود.
مسکو خرید گاز از ترکمنستان را در سال ۲۰۱۹ با امضای یک قرارداد پنج ساله از سر گرفت و بر اساس این قرارداد، روسیه سالانه ۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب (۱۹۴ میلیارد فوت مکعب) گاز از این کشور وارد می کند.
ترکمنستان، بشدت به صادرات ذخایر گاز طبیعی خود وابسته است و توقف واردات گاز روسیه از این کشور در سال ۲۰۱۶ ضربه شدیدی به اقتصاد ترکمنستان وارد کرد.
چین به عنوان برترین مقصد صادرات گاز ترکمنستان، جایگزین روسیه شده است.
قربانقلی بردی محمداف، رئیس جمهوری ترکمنستان اعلام کرد که کشورش سالانه ۴۰ میلیارد مترمکعب (یک تریلیون و ۴۰۰ میلیارد فوت مکعب) گاز به چین صادر می کند.