به هیچوجه قیمت بنزین را افزایش نمی دهیم
آمادگی اوپکپلاس برای تأمین مطمئن سوخت مورد نیاز مصرفکنندگان
برگزاری آیین گرامیداشت یاد و حماسه آفرینی سردار دلها در وزارت نفت
برنامه پنج ساله نفتخیز جنوب روی میز تهران
تزریق رونق و آبادانی به رگ های مناطق نفتی
مدیریت دارایی های فیزیکی ضرورتی انکارناپذیر
بنزین پالایشگاه لاوان یورو 4 میشود
7میلیارد دلار سرمایه گذاری در راه است
از ساخت دکل حفاری تا تولید دانش فنی
تردیدها در 2022 هم گریبانگیر بازار نفت میشود
آغاز عملیات اجرایی طرح نگهداشت و افزایش تولید در گچساران یک و 2
قدردانی شبکه آزمایشگاهی معاونت علمی ریاست جمهوری از رابط پژوهشگاه
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه دولت، برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین ندارد، گفت: در حال بررسی طرح هایی هستیم که نحوه توزیع بنزین را عادلانه کند که این طرح، هم اکنون آزمایشی و محدود اجرا می شود. سیدابراهیم رئیسی، در دیدار با اعضای شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ضمن تشکر از زحمات دولت ها، مجالس و مدیران پیشین گفت: در شرایط ویژه ای دولت را تحویل گرفتیم، به طوری که حتی برای پرداخت حقوق مرداد کارکنان دولت با مشکل روبه رو بودیم؛ اما در این مدت بدون استقراض از بانک مرکزی حقوق ها پرداخت شده است. وی با تشریح تلاش های دولت جدید در ماه های ابتدایی تحویل گرفتن دولت، افزود: با انجام واکسیناسیون گسترده، شمار فوتی ها اکنون دورقمی شده، کالاهای اساسی به مقدار کافی ذخیره سازی شده و فروش نفت هم افزایش یافته است. رئیس جمهوری تکمیل پروژه های نیمه تمام در کشور را از مهم ترین اهداف دولت سیزدهم برشمرد و تصریح کرد: تنها بخش دولت که اجازه کلنگ زنی دارد، وزارت راه و شهرسازی است که باید طرح ملی مسکن را طبق قانون اجرایی کند. رئیسی درباره شایعه افزایش نرخ بنزین گفت: ما به هیچ وجه نمی خواهیم قیمت بنزین را افزایش دهیم؛ بلکه در حال بررسی طرح هایی هستیم که نحوه توزیع سهمیه بنزین را عادلانه کند که آن هم، اکنون به صورت آزمایشی و محدود اجرا می شود تا آثار مثبت و منفی آن را دقیق و به صورت میدانی ارزیابی کنیم.
هیأت دولت با پیشنهاد وزارت نفت مبنی بر اصلاح آیین نامه اجرایی قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی موافقت کرد.
در نشست هیأت وزیران که به ریاست سیدابراهیم رئیسی برگزار شد، دولت به منظور تأمین نظر مجلس شورای اسلامی در خصوص مصوبه مربوط به تسویه بدهی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران بابت تسهیلات دریافتی برای توسعه شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند، آن را اصلاح کرد.
به موجب این اصلاحیه، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران موظف است، بدهی ناشی از دریافت تسهیلات صندوق انرژی بانک ملت برای توسعه شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند به مبلغ (۷۷۸.۰۶۲.۲۳۳) یورو بابت اصل و فرع تسهیلات یادشده منتهی به پایان سال ۱۳۹۹ و دیگر هزینه های مترتب را به میزان اعلامی بانک مورد نظر و از محل وجوه حاصل از صادرات فراورده های نفتی شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند پس از واریز وجوه به حساب خزانه، مستقیم برداشت و تسویه کند.
هیأت وزیران همچنین در این نشست، با توجه به حکم مندرج در اصلاحیه ماده (۶) قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، با پیشنهاد وزارت نفت مبنی بر اصلاح آیین نامه اجرایی قانون مذکور مطابق با اصلاحات صورت گرفته در قانون موافقت کرد.
براساس این اصلاحیه، طرح های مندرج در این آیین نامه شامل طرح های ایجاد تأسیسات پتروشیمی با خوراک پروپان یا بوتان و تأسیسات پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی مندرج در قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی و طرح های تکمیل زنجیره ارزش (طرح های ایجاد صنایع اولویت دار تکمیل زنجیره ارزش) هستند. همچنین میزان سرمایه گذاری ارزش شده مندرج در این آیین نامه، شامل برآورد میزان سرمایه گذاری هر طرح است که به صورت ارزی و با تبدیل بخش ریالی به ارز بر مبنای نرخ روز مورد تأیید بانک مرکزی در مجوز درج می شود.
به موجب اصلاح آیین نامه یاد شده، وزارت نفت مکلف است ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ این اصلاحیه، نسبت به اعلام سازوکار ارسال تقاضا، برای متقاضیان اجرای طرح های تکمیل زنجیره ارزش در تارنمای وزارت نفت، همچنین دعوت از شرکت های پتروشیمی که دارای مجوز تخصیص خوراک پروپان یا بوتان در سواحل هستند، اقدام کند.
طرح های احداث پتروشیمی با خوراک پروپان یا بوتان صرفاً شامل طرح هایی خواهد بود که خوراک خود را به طور مستقیم از وزارت نفت یا با یک واسطه از آن وزارت دریافت می کنند، همچنین متقاضیان خوراک پروپان یا بوتان باید برداشت همزمان پروپان و بوتان به نسبت مورد تأیید وزارت نفت را در طرح های خود پیش بینی کنند.در مجوزی که از سوی وزارت نفت برای طرح های موضوع این آیین نامه صادر می شود، باید مواردی همچون کمیت، کیفیت، مدت تعهد تأمین خوراک پالایشگاه - پتروپالایشگاه برای ۲۰ سال و برای طرح های پتروشیمی با خوراک پروپان یا بوتان برای ۱۲ سال و محل تحویل خوراک قید شود.
وزارت نفت موظف است در زمان اعطای مجوز طرح، نسبت به اعطای مجوز پیش فروش تا سقف ۵۰ درصد فراورده ها معادل حداکثر ۵۰ درصد رقم سرمایه گذاری ارزش گذاری شده به شرکت های خارجی در قبال تأمین مالی خارجی (فاینانس) یا تأمین تجهیزات با فناوری پیچیده به تشخیص این وزارتخانه اقدام کند.
وزیر نفت :
وزیر نفت از اتخاذ تمهیدهای لازم برای تأمین سوخت صنایع و نیروگاه ها خبر داد و اظهار کرد: صنایع و نیروگاه هایی که با محدودیت سوخت روبه رو شده اند، می توانند برای ادامه کار از گاز مایع استفاده کنند. جواد اوجی، در حاشیه نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی (سه شنبه، ۱۴ دی ماه) با بیان اینکه هم اکنون بر اساس قرارداد (سوآپ گاز) روزانه ۴ تا ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب سوآپ گازی بین ایران و ترکمنستان در حال انجام است که این موضوع به پایداری گاز در کشور کمک می کند، گفت: درباره مسأله تأمین سوخت در کشور نیز تا امروز هیچ قطعی و افت فشار گاز نداشتیم؛ اما با توجه به کاهش شدید دما و افزایش نیاز خانگی به مصرف گاز از هموطنان می خواهیم با صرفه جویی در مصرف، نهایت همکاری را داشته باشند تا این فصل بدون چالش پشت سر گذاشته شود. وی افزود: برای تأمین سوخت صنایع و نیروگاه ها نیز تمهیدهای لازم اندیشیده شده و آن دسته از صنایع و نیروگاه هایی که سوختشان محدود شده، می توانند با استفاده از گاز مایع به کارشان ادامه دهند. وزیر نفت تصریح کرد: هم اکنون مصرف خانگی، تجاری و حمل ونقل به ۶۰۰ میلیون مترمکعب رسیده، در نیروگاه ها نیز مصرف ۱۰۰ میلیون مترمکعب و مصرف سوخت معادل نیز ۲۰۵ میلیون مترمکعب است. اوجی تصریح کرد: در صنایع با استفاده از سوخت جایگزین، اجازه توقف فعالیت را نداده ایم و امیدواریم تا پایان فصل سرما نیز این موضوع تداوم یابد.
در نشست علنی مجلس شورای اسلامی رقم خورد :
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با یک فوریت، طرح استفساریه اصلاح بند (ط) تبصره (یک) قانون بودجه ۱۴۰۰ درباره اصلاح و کاهش قیمت گاز کوره پزخانه ها و آجرپزی ها موافقت کردند. نمایندگان در نشست علنی (یک شنبه، ۱۲ دی ماه) مجلس شورای اسلامی، ضمن مخالفت با دو فوریت طرح استفساریه اصلاح بند (ط) تبصره (یک) قانون بودجه ۱۴۰۰ کل کشور، با یک فوریت این طرح موافقت کردند. در این استفساریه آمده است: «با توجه به بند (ط) تبصره (یک) قانون بودجه ۱۴۰۰ کل کشور آیا کوره های آجرپزی مشمول این بند هستند و گازبهای آن مطابق ۱۰ درصد نرخ متوسط قیمت خوراک پتروشیمی است؟ خیر، کوره های آجرپزی مشمول بند (ط) تبصره (یک) قانون بودجه ۱۴۰۰ کل کشور نیستند و گازبهای آن مطابق کسب و خدمات و تجاری محاسبه می شود.»
عبدالعلی رحیمی مظفری، عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به عنوان طراح طرح استفساریه بند (ط) تبصره (یک) بودجه ۱۴۰۰ در توضیح این طرح گفت: این طرح در خصوص گازبهای کوره های آجرپزی مطرح شده است. براساس این بند، قیمت گاز این کوره ها با صنایع پتروشیمی و سیمانی یکسان در نظر گرفته شده که این موضوع، اشکالاتی را درباره عملکرد کوره های آجرپزی به دنبال داشته است.
اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی وزارت نفت، درباره مقدار افزایش مزایای کارکنان شاغل در مناطق عملیاتی دفاع مقدس توضیحاتی ارائه کرد. توضیحات اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی وزارت نفت به شرح زیر است:
«مقدار مبالغ مزایای کارکنان شاغل در مناطق عملیاتی دفاع مقدس بر اساس بند (ث) و (ج) ماده ۱۱۲ قانون برنامه ششم توسعه کشور از سوی مجلس شورای اسلامی به سازمان اداری و استخدامی کشور محول و در سال ۱۳۹۷ طی بخشنامه شماره ۷۲۳۴۲۴ مورخ ۱۳۹۷/۱۲/۲۲ معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور ابلاغ شد.
فرمول تعیین و افزایش فوق العاده بر اساس امتیازهای تعیین شده بخشنامه فوق، ضربدر ضریب ریالی حقوق سالانه کارکنان دولت ملاک عمل است. امسال نیز ضریب ۳۰۴۸ ریال متأثر از تصویب نامه شماره ۸۰۱۳/ت۵۸۷۰۸ هـ مورخ ۱۴۰۰/۰۱/۲۹ هیأت وزیران تعیین و مبنای اقدام در همه دستگاه های اجرایی از جمله شرکت های تابعه وزارت نفت قرار گرفته است.
.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: به یقین، پتروشیمی ها نقش بسیاری در ارزآوری برای کشور دارند؛ زیرا امروز صادرات محصولات پتروشیمی، یکی از منابع اصلی تأمین مالی و ارز کشور است. فریدون حسنوند، درباره وضع صنایع پتروشیمی در کشور گفت: به یقین پتروشیمی ها نقش بسیاری در ارزآوری برای کشور دارند؛ زیرا امروز صادرات محصولات پتروشیمی، یکی از منابع اصلی تأمین مالی و ارز کشور است، ضمن آنکه ذخایر نفت و گاز در کشور فرصت توسعه صنایع پتروشیمی را به ما می دهد، از این رو می توان با تأمین خوراک این صنایع ضمن ایجاد اشتغال، ارزآوری نیز ایجاد کرد. وی افزود: پتروشیمی ها می توانند معادل همه تولید در حوزه نفت و گاز برای کشور ارزآوری داشته باشند، ضمن آنکه اشتغال فراوان و تأمین محصولات مورد نیاز داخلی را نیز به همراه دارد. رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: اگرچه در حوزه تولید و مصرف گاز یک ناترازی وجود دارد؛ اما این ناترازی را با کاهش مصرف و واردات جبران کرده ایم؛ البته در تأمین خوراک پتروشیمی ها مشکلاتی وجود دارد، به همین دلیل در بودجه ۱۴۰۱ به موضوع سرمایه گذاری برای ایجاد زیرساخت ها و تأمین خوراک برای واحدهای پتروشیمی توجه شده که به معنای تقویت زیرساخت های گازی در استان های گازخیز مانند خوزستان، بوشهر، فارس و خراسان با هماهنگی خود واحدهای پتروشیمی است تا بتوان خوراک مورد نیاز پتروشیمی ها را تأمین کرد.
حسنوند اظهار کرد: اکنون بیش از ۸۰ درصد تجهیزات مورد نیاز واحدهای پتروشیمی ساخت داخل است. در واقع قطعه سازان داخلی، بخش بزرگی از تأمین تجهیزات را به عهده گرفته اند، بنابراین حمایت از قطعه سازان ضروری است. به همین دلیل در لایحه بودجه ۱۴۰۱ به شرکت های دانش بنیان و مجموعه های پژوهشی توجه شده تا بتوان وابستگی به محصولات خارجی را به صفر رساند.
وزیر نفت اعلام کرد:
مشعل جواد اوجی، وزیر نفت روز سه شنبه (۱۴ دی ماه) با تشریح بیست و چهارمین نشست وزارتی اوپک پلاس اعلام کرد: کشورهای عضو این ائتلاف آمادگی دارند در هر زمان که بازار و مصرف کنندگان نیاز داشته باشند، به مسؤولیت خود در زمینه تأمین سریع و مطمئن نفت اقدام کنند.
وی با بیان اینکه تصمیم این نشست، ادامه تصمیم ماه پیش مبنی بر ادامه افزایش تولید ۴۰۰ هزار بشکه نفت در روز برای ماه فوریه ۲۰۲۲ بود، اظهار کرد: با توجه به گزارش کمیته فنی و ارزیابی های صورت گرفته کارشناسان از چشم انداز اقتصاد جهان و متغیرهای تعیین کننده در وضع عرضه و تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۲ کشورهای اوپک پلاس، همگی در تصمیم برای افزایش تولید ۴۰۰ هزار بشکه ای اشتراک نظر داشتند.
وزیر نفت تصریح کرد: البته اوپک پلاس دوباره بر رصد و نظارت مداوم و منظم خود بر تحولات بازار و انجام هرگونه اقدام لازم برای حفظ ثبات حاکم بر بازار نفت تأکید کرد و همه کشورها به تلاش های جمعی خود برای حفاظت از دستاوردهای این توافق ادامه خواهند داد.
اوجی گفت: براساس آمار و گزارش های منتشرشده، به لطف بهبود شاخص های اقتصادی در جهان، بویژه اقتصادهای بزرگ مصرف کننده نفت و پایبندی مناسب کشورهای اوپک پلاس که در ماه نوامبر به حدود ۱۱۷ درصد رسید، بازار جهانی نفت با وجود برخی نگرانی ها درباره شیوع سویه اومیکرون، در مسیر رضایت بخش برای توازن و ثبات در حال حرکت است.
وی ادامه داد: کشورهای اوپک پلاس نیز از نظر شرایط کنونی رضایت دارند و تلاش جمعی همه تولیدکنندگان، بر حفظ و پایدار کردن ثبات کنونی بازار نفت متمرکز شده است. وزیر نفت تصریح کرد: به نظر می رسد با توجه به چشم انداز اقتصادی امیدوارکننده ای که برای سه ماه نخست سال ۲۰۲۲ پیش بینی شده است، روند کنونی حفظ شود؛ البته کشورهای اوپک پلاس آمادگی دارند در هر زمان که بازار و مصرف کنندگان نیاز داشته باشند، به مسؤولیت خود در زمینه تأمین سریع و مطمئن نفت اقدام کنند.
۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) در بیست وچهارمین نشست خود، بر سر افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ای تولید روزانه در ماه فوریه (بهمن- اسفند) به توافق رسیدند.
اوپک و متحدانش در نوزدهمین نشست خود در ماه ژوئیه توافق کردند هر ماه تولیدشان را در مجموع ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند تا به محدودیت عرضه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز پایان بخشند. این تصمیم از ماه اوت اجرایی شده است. اوپک پلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرد؛ اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرده است.
اعضای این ائتلاف تصمیم گرفتند بیست وپنجمین نشست مشترک ائتلاف اوپک پلاس دوم فوریه (۱۳ بهمن ماه) برگزار شود.
با تصمیم اعضای کشورهای صادر کننده نفت :
نشست ویژه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) با هدف انتخاب بیست وچهارمین دبیرکل جدید این سازمان برگزار شد. اعضای اوپک در نشست ویژه وزارتی این سازمان بر سر انتخاب هیثم الغیص، به عنوان دبیرکل این سازمان به اجماع رسیدند.
هیثم الغیص، نماینده پیشین کویت در هیأت عامل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، مدیر اجرایی چندزبانه صنعت نفت و گاز است که بیش از ۳۰ سال تجربه بین المللی دارد. وی در بخش فروش و بازاریابی بین المللی نفت و گاز و توسعه تجارت، فعالیت کرده و با تصدی سمت های کلیدی در کویت، پکن و لندن تجربه منطقه ای و بین المللی به دست آورده است.
الغیص همچنین تجربه هدایت گروه های پیشرو بین المللی و منطقه ای و دانش و تجربه فراوانی در زمینه تحقیقات بازار و تجزیه و تحلیل دارد. وی چند سمت در نهادهای کلیدی اوپک و کمیته های میان دولتی داشته است.
دوره فعالیت محمد سانوسی بارکیندو نیجریه ای، دبیرکل کنونی این سازمان نیز اوت ۲۰۲۲ (مردادماه ۱۴۰۱) به پایان می رسد. وی اواسط سال ۲۰۱۶ این سمت را به عهده گرفت و در سال ۲۰۱۹ برای یک دوره سه ساله دیگر انتخاب شد.
کویت پیش از انتخاب هیثم الغیص، به عنوان دبیرکل اوپک در سال های ۱۹۶۵ و ۲۰۰۵ میلادی نیز عهده دار این پست بوده است. اشرف لطفی در سال ۱۹۶۵ به مدت یک سال و شیخ احمد فهد الاحمد الصباح در سال ۲۰۰۵ به عنوان دبیرکل به این سازمان خدمت کردند.
جواد اوجی، وزیر نفت عصر روز سه شنبه (13 دی ماه) در نشست ویژه اعضای اوپک ضمن تبریک فرارسیدن سال نو میلادی به اعضای این سازمان، از خدمات ارزنده و شایان محمد سانوسی بارکیندو (دبیرکل کنونی اوپک) قدردانی کرد.
وی گفت: اطمینان دارم کشورهای عضو در تصمیم ها و اقدام های خود، ملاحظات اعضایی را که در شرایط ناعادلانه تحریم های ظالمانه و غیرقانونی از تولید و صادرات نفت خود بازمانده اند، مدنظر قرار می دهند. وزیر نفت، ضمن تبریک به هیثم الغیص برای انتخاب به عنوان دبیرکل تازه اوپک عنوان کرد: از طرف دولت و ملت ایران به دولت و ملت کویت و محمد عبدالطیف فارس، وزیر نفت این کشور تبریک عرض می کنم. اوجی افزود: امیدوارم انتخاب ایشان گامی بزرگ در پیشبرد اهداف اوپک و اعضای آن و راهبری منصفانه و آینده نگرانه دبیرخانه این سازمان باشد. وی ضمن آرزوی موفقیت برای الغیص در مسؤولیت جدید در دوران چالش برانگیز برای سوخت های فسیلی تصریح کرد: اطمینان دارم موفقیت های اوپک در سال های اخیر با هدایت آقای بارکیندو و مدیریت خوب آقای الغیص ادامه داشته باشد.
وزیر نفت در پایان گفت: اطمینان دارم که کشورهای عضو اوپک در همه تصمیم ها و اقدام های خود ملاحظات آن دسته از کشورهای عضو را که در شرایط ناعادلانه تحریم های ظالمانه و غیرقانونی قرار گرفتند و از تولید و صادرات نفت خود در سال های گذشته محروم بودند، مدنظر قرار می دهند.
وی همچنین پس از پایان نشست ویژه وزیران سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اظهار کرد: دبیرکل جدید اوپک براساس اصل اجماع انتخاب شده است.
وزیر نفت با بیان اینکه این نشست، تنها یک دستور کار داشت و آن تصمیم گیری درباره دبیرکل آینده اوپک بود، تصریح کرد: همانطور که می دانید، دوره مسؤولیت دبیرکل کنونی اوپک (محمدسانوسی بارکیندو) خردادماه ۱۴۰۱ به پایان می رسد.
اوجی افزود: از مدتی پیش، موضوع معرفی نامزدها برای انتخاب دبیرکل آینده اوپک در سطح وزیران این سازمان مطرح شده بود و در نشست عادی ۱۸۲ این سازمان نیز این موضوع، دوباره مطرح و از کشورهای عضو خواسته شد در فرصت زمانی دو هفته ای تا ۲۵ آذرماه (۱۵ دسامبر ۲۰۲۱) در صورت تمایل نامزد مورد نظر خود را معرفی کنند. وی ادامه داد: با وجود این اعلام، در این مدت تنها کویت بود که از حدود دو ماه پیش، نامزد مورد نظر خود را برای این سمت به طور رسمی معرفی کرده بود و با وجود گمانه زنی ها هیچ یک از دیگر کشورهای عضو اوپک برای سمت دبیرکلی، اعلام نامزدی نکردند.
وزیر نفت گفت: براساس این شرایط و با توجه به سوابق، تجربه ها و شناخت کشورهای عضو از نامزد کویت (هیثم الغیص) نشست وزارتی اوپک به اتفاق آرا و براساس اصل اجماع تصمیم گرفت آقای الغیص برای سه سال به عنوان دبیرکل این سازمان انتخاب شود.
اوجی تصریح کرد: دوره مسؤولیت دبیرکل تازه اوپک از ابتدای اوت ۲۰۲۲ (اوایل مرداد ۱۴۰۱) آغاز می شود و برای ایشان در مسؤولیت جدید آرزوی موفقیت داریم.
هیثم الغیص، دبیرکل منتخب اوپک نیز در نشست ویژه وزارتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای انتخاب دبیرکل با تشکر از حمایت اعضای این سازمان و دولت کویت اعلام کرد که این روز را فراموش نمی کند.
وی در نخستین سخنرانی اش، ضمن ابراز امیدواری برای جلب رضایت کل اعضا، خود را نماینده همه کشورهای عضو این سازمان دانست.
دبیرکل منتخب اوپک افزود: اعضا می توانند او را مانند نماینده کشور خود تلقی کنند و اکنون نماینده همه اعضای اوپک است.
الغیص ادامه داد: با حمایت و کمک اعضا، این سازمان را وارد مرحله ای تازه خواهم کرد و با وجود چالش های موجود، همه توان خود را برای رضایت کشورهای عضو به کار خواهم برد.
وی همچنین با تشکر از محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل کنونی اوپک، مراتب قدردانی خود را از زحمات وی در دوره های سخت اخیر اعلام و ابراز امیدواری کرد که بتواند در سال های آینده دنباله رو راه بارکیندو باشد.
تجدید بیعت نفتی ها با آرمان های سردار دل ها
به مناسبت گرامیداشت دومین سالگرد شهادت سردار دل ها، حاج قاسم سلیمانی، آیینی درمقبره الشهدای وزارت نفت برگزار شد و در آن سردار عبدالفتاح اهوازیان از همرزمان شهید سلیمانی و حجت الاسلام اسماعیل سعادت نژاد، مشاورنیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درباب ولایت مداری، فضایل اخلاقی و روحیه دشمن ستیزی شهید سپهبد قاسم سلیمانی سخنرانی کردند. در این آیین، سردار اهوازیان با بیان این که شهیدسلیمانی عاشق ولایت و رهبری بود، تصریح کرد: او تا زمان شهادت براین اعتقاد استوار ماند و به همگان نیزسفارش می کرد که هیچگاه مقام معظم رهبری را تنها نگذارند. وی درباب ساده زیستی واخلاق مداری شهید سلیمانی نیز گفت: حاج قاسم هیچ گاه درکنار دیگر رزمندگان مدافع حرم درجه بر دوش نمی زد و خود را با آنها برابرمی دانست؛ اما درجه بردوش نزد رهبر انقلاب حاضر می شد تا به دشمنان اسلام و انقلاب نشان دهد رهبر تنها نیست. این هم رزم شهید سلیمانی همچنین اظهارکرد: حاج قاسم فرماندهی ثابت قدم بود که برای خدا کارمی کرد و کار برای مردم را خدایی می دانست.سرداراهوازیان همچنین با بیان این که مکتب شهید سلیمانی ولایت مداری بود، اظهار کرد: این شهید بزرگوار خود را مقابل شهدای مدافع حرم خانواده های آنان نیزمسئول می دانست. حجت الاسلام اسماعیل سعادت نژاد، مشاور عالی نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و هم رزم شهید سلیمانی نیز با گرامیداشت ایام سوگواری حضرت فاطمه زهرا(س) با اشاره به ولایت مداری حاج قاسم سلیمانی اظهارکرد: این شهید بزرگوارخود به تاسی از دختر گرامی پیامبر اکرم(ص) خود را فدایی رهبرمی دانست و شهادتش نیز در همین طریق بود.وی با بیان این که شهید سلیمانی شاگرد مکتب امام حسین(ع) بود و در میدان نبرد با دشمن، مطمئن و بدون تزلزل می جنگید، افزود: این شهید والامقام درمسائل سیاسی قاطع بود و می گفت «من دوش به دوش رهبری» ام.حجت الاسلام سعادت نژاد، ارادت به رهبری را از ویژگی های بسیارمهم سردار سلیمانی برشمرد و اظهار کرد: اعتقاد حاج قاسم این بود که یکی ازشئونات عاقبت بخیری، ارادت به مقام معظم رهبری است؛ خیمه ولایت باید به دور از هرگونه اختلاف نظر حفظ شود که اگر آسیب ببیند، بیت الله الحرام، مدینه، کربلا، نجف، سامرا و مشهد باقی نخواهند ماند.سعادت نژاد درباره ویژگی های اخلاقی سردارسلیمانی و با بیان این که این سردار شهید هیچگاه از دیدار با خانواده های شهدا و جانبازان غفلت نمی کرد، افزود: او دلداده خانواده شهدا و قدردان جانبازان بود؛ اوهمیشه درکناربچه های یتیم شهدا بود و خود را شرنده شهدا می دانست. درپایان این مراسم باشکوه، حاضران با حلقه زدن به دورمقبره شهدای گمنام، در سوگ شهادت حضرت فاطمه الزهرا(س) به مرثیه خوانی پرداختند و با ذکر فاتحه برای همه شهدا، خاصه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و هم رزمانش، یاد و خاطره این عزیزان را گرامی داشتند.
وزیر نفت در پیامی دومین سالگرد شهادت سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و فرارسیدن ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) را تسلیت گفت.
باسمه تعالی، و لاتحسبن الذین قتلو فی سبیل الله امواتا، برای مردان بزرگی که بر سر عهد خود با خدا ایستادند، مرگی جز شهادت شایسته نیست. «سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی» یکی از بزرگ ترین قهرمانان عدالت گستری، آزادی خواهی و مبارزه با ظلم و استکبار در دنیای امروز بود که در اقدام جنایتکارانه دشمنان حقیقت، به آرزوی دیرین خود، شهادت رسید تا مرگ او نیز چون زندگی اش روشنگر راهی باشد که سربلندی و افتخار اسلام و انقلاب را رقم خواهد زد. در دومین سالگرد شهادت سردار بزرگ اسلام و قهرمان سترگ میهن، ضمن گرامیداشت نام بلند آن شهید پیمان می بندیم که به عنوان سرباز مکتب سلیمانی، صدق و اخلاق را سرلوحه زندگی و کار خود قرار دهیم و در راه سربلندی و افتخار اسلام و ایران، راه آن بزرگ مرد همیشه زنده را رهرویی شایسته باشیم. با تسلیت و تعزیت سالروز شهادت سرباز ولایت و سردار دل ها که با ایام شهادت بانوی دو عالم حضرت فاطمه زهرا سلام ا... علیها اولین مدافع حریم ولایت قرین شده است، از خداوند منان برای همه توفیق پیروی از راه نورانی و مکتب الهی حاج قاسم سلیمانی را مسئلت می نماییم.»
همچنین معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت در پیامی فرارسیدن سالروز شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی را به همکاران صنعت نفت تسلیت گفت. متن پیام مهدی علی مددی به شرح زیر است: «دو سالِ غم بار از بامداد سیزدهم دی ماه ۱۳۹۸ می گذرد، لحظه ای که محبوب ترین سردارِ مقاومت، عطوفت و شجاعت به دست پلیدترین ناجوانمردان به شهادت رسید. تاریخِ آن روز را با پرواز عاشقانه سردار دل ها، با عشق و خون نگاشتند. سردار جهانی مقاومت، مرد میدان، اسوه تلمذ در مکتب امام حسین (ع)، در دمی پرواز عشق آغاز کرد و میلیون ها چشم را در بهت و اشک فرو برد. ایران اسلامی سیاه پوشید و هزاران فریاد در ده ها کشور به آسمان رسید که «من هم یک قاسم سلیمانی هستم» و بدین سان تفکر سردار، به گونه ای بالنده تر، آغازی نو یافت. در رثای سردارِ زنده یاد شهید حاج قاسم سلیمانی، زبان ناتوان و قلم نارساست. در دومین سالروز شهادت این بزرگمرد که در عمل، «مقاومت» و «امنیت» را معنا بخشید و در گام به گام حرکت خویش «أشِداءُ عَلی الکُفار رُحَماءُ بّینهُم » را محقق ساخت؛ به دوستداران، ادامه دهندگان راه او در سراسر جهان و همه همکاران صنعت نفت تسلیت می گویم.
برادران و خواهران عزیز ایرانی من، مردم پر افتخار و سربلند که جان من و امثال من، هزاران بار فدای شما باد، کما اینکه شما صدها هزار جان را فدای اسلام و ایران کردید؛ از اصول مراقبت کنید. اصول یعنی ولیّ فقیه، خصوصاً این حکیم، مظلوم، وارسته در دین، فقه، عرفان، معرفت؛ خامنه ای عزیز را عزیزِ جان خود بدانید. حرمت او را حرمتِ مقدسات بدانید.
جمهوری اسلامی، امروز سربلندترین دوره خود را طی می کند. بدانید مهم نیست که دشمن چه نگاهی به شما دارد. دشمن به پیامبر شما چه نگاهی داشت و [دشمنان] چگونه با پیامبر خدا (ص) و اولادش عمل کردند، چه اتهاماتی به او زدند، چگونه با فرزندان مطهر او عمل کردند؟ مذمت دشمنان و شماتت آن ها و فشار آنها، شما را دچار تفرقه نکند. بدانید که می دانید مهم ترین هنر امام خمینی (ره) این بود که اول اسلام را به پشتوانه ایران آورد و سپس ایران را در خدمت اسلام قرار داد. اگر اسلام نبود و اگر روح اسلامی بر این ملت حاکم نبود، صدام چون گرگ درنده ای این کشور را می درید؛ آمریکا چون سگ هاری همین عمل را می کرد، اما هنر امام خمینی (ره) این بود که اسلام را به پشتوانه آورد؛ عاشورا و محرم، صفر و فاطمیه را به پشتوانه این ملت آورد. انقلاب هایی در انقلاب ایجاد کرد. به این دلیل در هر دوره هزاران فداکار جان خود را سپر شما و ملت ایران و خاک ایران و اسلام نموده اند و بزرگترین قدرت های مادی را ذلیل خود نموده اند. عزیزانم، در اصول اختلاف نکنید. شهدا، محور عزت و کرامت همه ما هستند؛ نه برای امروز، بلکه همیشه این ها به دریای واسعه خداوند سبحان اتصال یافته اند. آن ها را در چشم، دل و زبان خود بزرگ ببینید، همان گونه که هستند. فرزندانتان را با نام آن ها و تصاویر آن ها آشنا کنید. به فرزندان شهدا که یتیمان همه شما هستند، به چشم ادب و احترام بنگرید. به همسران و پدران و مادران آنان احترام کنید، همان گونه که از فرزندان خود با اغماض می گذرید، آن ها را در نبود پدران، مادران،همسران و فرزندان خود توجه خاص کنید. نیروهای مسلح خود را که امروز ولی فقیه فرمانده آنان است، برای دفاع از خودتان، مذهبتان، اسلام و کشور احترام کنید و نیروهای مسلح می بایست همانند دفاع از خانه ی خود، از ملت و نوامیس و ارضِ آن حفاظت و حمایت و ادب و احترام کنند و نسبت به ملت همان گونه که امیرالمؤمنین مولای متقیان (ع) فرمود، نیروهای مسلح می بایست منشأ عزت ملت باشد و قلعه و پناهگاه مستضعفین و مردم باشد و زینت کشورش باشد (بخشی از وصیت نامه شهید سلیمانی، برگرفته از بنیاد مکتب حاج قاسم). همزمان با ایام فاطمیه، آیینی به مناسبت نخستین سالگرد درگذشت آیت الله مصباح یزدی، نخستین سالگرد شهادت شهید فخری زاده و دومین سالگرد شهادت سردار دل ها، حاج قاسم سلیمانی درمقبره الشهدای وزارت نفت برگزار شد و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیران بخش های مختلف وزارت نفت در آن حضور داشتند.
سیزدهم دی ماه، روز جهانی مقاومت و دومین سالروز شهادت سردار رشید و پرافتخار اسلام سپهبد حاج قاسم سلیمانی و فرمانده شهید ابومهدی المهندس است. حاج قاسم که پس از سال ها مقاومت، مجاهدت، فداکاری و ایثار در دفاع از اعتلای اسلام و انقلاب، به عنوان نماد بارز استکبارستیزی در جهان معروف شده بود، به دست دشمن ترسو و همواره شکست خورده این سرزمین به شهادت رسید تا با خون خود، تاریخ مقاومت، وطن دوستی و مبارزه با استکبار را از نو نوشته و مسیر جدیدی برای انسجام ملی مردم ایران باز کند. گرچه خون پاک سرباز شجاع ملت ایران ریخته شد تا او به جمع یاران شهیدش بپیوندد، اما راه و یاد او همچنان زنده و آرمانش بیش از پیش در تلالو است. شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران ضمن گرامیداشت دومین سالگرد شهادت اسطوره جهاد و مقاومت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و دیگر همراهان شهیدش، اعلام می دارد؛ مکتب اسکتبارستیزی، اعتلای اسلام و تعالی ارزش های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هرگز پایانی ندارد و پرچم شهیدان همیشه شاهد این سرزمین تحت فرماندهی امام خامنه ای(مدظله العالی) همواره در اهتزاز باقی خواهد ماند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در پیامی فرارسیدن ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) و دومین سالگرد شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی را تسلیت گفت. در پیام محسن خجسته مهر آمده است: سالی دیگر از شهادت سردار دل ها، سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی می گذرد؛ شهیدی که نمونه برجسته ای از تربیت یافتگان اسلام و مکتب امام خمینی (ره) بود. بزرگمردی که عمر گرانبهای خویش را در راه اعتلای اسلام و حق و دفاع از مظلومان سپری نمود. مجاهدی خستگی ناپذیر، رزمنده ای شجاع، فرماندهی باتدبیر و سربازی وفادار به ولایت که شنیدن نامش لرزه بر اندام تروریست های آمریکایی، صهیونیست های کودک کش و تکفیری های خون آشام می انداخت. این شهید بزرگوار پس از سال ها مجاهدت در شکل گیری انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس و پس از آن به عنوان مؤثرترین فرد مبارز با عناصر تروریسم در منطقه و جهان شناخته شده و نمادی بارز از عزت، غیرت، اخلاص، استکبار ستیزی، دفاع از مظلوم و وطن دوستی بود. بی تردید سخن گفتن از مردی که تمام عمر خود را در گمنامی و مجاهدت های خاموش گذرانده کار آسانی نیست، سال ها باید بگذرد تا برخی از نقاط ناشناخته کارنامه درخشان این مجاهد نستوه بر جهانیان آشکار شود. اینک انقلاب اسلامی و امت حزب الله مفتخر است که اعلام نماید در تمامی جبهه ها و هجمه های دشمن، ایستادگی، مقاومت و مجاهدت های ظفرمندانه ای داشته است و با تقدیم شهدای بزرگی چون شهید حاج قاسم سلیمانی، شهید ابومهدی المهندس و شهید فخری زاده؛ این حقیقت را بر همگان آشکار می سازد که اولاً، امروز مرزهای مقاومت و مجاهدت از مرزهای سرزمینی ایران فراتر رفته و ثانیاً به برکت خون این شهیدان بعد از خطوط نظامی، خطوط دیگری چون علم و فناوری هم به دست مجاهدین و دانشمندان ایران اسلامی فتح گردیده است. بدون شک هر قطره از خون آن بزرگمرد و همرزمان شهیدش، در رگ های هزاران جوان مؤمن و انقلابی این مرز و بوم در جوشش است و جبهه مقاومت مستکبران عالم را مأیوس و پشیمان خواهد ساخت. اینجانب ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای صنعت نفت، فرا رسیدن ایام جانسوز شهادت صدیقه کبری حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) و دومین سالگرد شهادت غرورآفرین سردار دل ها سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی فرمانده دلاور سپاه قدس را محضر مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، ملت بزرگ ایران و همکاران ارجمند شرکت ملی نفت ایران تسلیت عرض نموده، استمرار راه پرافتخار آن شهیدان بزرگوار را از خداوند متعال مسئلت می نمایم.
گفت و گوی اختصاصی با مدیرعامل بزرگترین شرکت تولید کننده نفت ایران
مشعل عليرضا دانشي از تاريخ 12 مهرماه امسال ،فعاليت خود را با حکم مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، به عنوان مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب آغاز کرد؛ شرکتي که حدود 80 درصد نفت خام و 16 درصد گاز كشور را با 45 ميدان و 65 مخزن هيدروكربوري بزرگ و كوچك در گستره اي افزون بر 70 هزار كيلومتر مربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان توليد مي کند. مدير اهل دزفول شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که پيش از اين، انتقادهاي زيادي به روند طي شده در صنعت نفت ايران داشت، حالا عهده دار سمتي است که قطعا بسياري نظاره گر عملکرد او هستند. در طول مصاحبه نيز نگاه انتقادي زيادي به عملکرد دوره گذشته صنعت نفت دارد و مي گويد: بايد صنعت نفت را پس از سال ها روي ريل تدبير و عقلانيت بازگردانيم، در اين دوره سه ماهه برنامه پنج ساله شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را تدوين کرده و براي تاييد به شرکت ملي نفت ايران فرستاده است. در سفر به اهواز و در دفتر او، گفت و گويي بيش از يک ساعته با هم داشتيم؛ در مجموعه اي که معتقد است اختيارات آن سلب شده و در تلاش براي احيا و بازگشت آن است. او در اين مصاحبه، پاسخگوي موضوعات متنوعي مانند بحث نيروي انساني، تعاوني مسکن کارکنان، حمايت از ساخت داخل، ايجاد قرارگاه جهادي مسؤوليت اجتماعي، اخذ مجوز 200 ميليون دلاري براي بازساي تاسيسات، استقبال از سرمايه گذاران داخلي و خارجي و در جريان بودن اين مذاکرات و آمادگي براي توليد 3 ميليون بشکه اي نفت تا پايان سال است و صحبت از تهاتر نفت که مي شود، از فعاليت هاي متنوعي در اين خصوص، از بازسازي تا اجراي پروژه ها براساس اين مدل خبر مي دهد و به عنوان نمونه به توسعه ميدان مارون بنگستان در مقابل تهاتر نفت به ارزش حدود 200 ميليون دلار اشاره مي کند که پيگيري عقد قرارداد در حال انجام است و در شادگان هم توسعه ميدان با سرمايه گذاري يک ميليارد دلار در حال نهايي سازي است. متن گفت و گوی عليرضا دانشي با رسانه های وزارت نفت (مشعل-شانا- ایران پترولیوم) در ادامه مي آيد:
نخستين کاري که بايد صورت مي گرفت، پايش سازمان بود. با آنکه سال هاست در داخل مجموعه کار مي کنيم؛ اما نياز بود پايش مجددي انجام و اقدام ها بر اساس آن صورت گيرد که خوشبختانه اين پايش انجام شده است. نگهداشت و افزايش توليد نيز جزء لاينفک مسؤوليت هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است که در گام نخست بايد به دنبال منابع مالي مستقل و مطمئني براي آن مي گشتيم تا بتوانيم پروژهاي متعددي را که مدنظر سيستم کارشناسي بود، سامان دهيم که برنامه ريزي آن انجام شد.
توجه به زنجيره ارزش در گردونه فعاليت هاي حوزه هاي بالادستي نيز از کارهايي بود که مورد توجه قرار گرفته است. اکنون که با شما صحبت مي کنم، يک برنامه پنج ساله مبتني بر نگهداشت و افزايش توليد، تدوين و تقديم شرکت ملي نفت ايران شده که بسيار مهم و با ارزش است. کار مهم ديگري که در اين مدت انجام داديم، بازتعريف مناطق نفت خيز جنوب و بازگرداندن برخي اختيارات از دست رفته اين شرکت بود. متأسفانه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در قالب يک سازمان و نه يک شرکت ديده شده بود. در اين زمينه، يکي از کارهايي که طي اين مدت انجام شد، بازگشت اختيارات در بخش منابع انساني شرکت بود که خوشبختانه با همکاري و تعامل خوب بين جنوب و تهران، تا حدودي اين اختيارات در برخي عرصه ها به مناطق نفت خيز جنوب واگذار شده است. همچنين شيوه نامه نحوه انجام تعميرات اساسي ماشين هاي دوار که شيوه نامه خوبي نبود، در اين مدت اصلاح شد و در خصوص منابع مالي در چرخش فعاليت ها و پرداخت ها نيز مشکلاتي وجود دارد که در حال رايزني هستيم و ان شاء الله اصلاحاتي در اين زمينه صورت بگيرد.
بخشی در رابطه با تهاتر نفت است که البته تا کنون ورودي به آن نداشتيم؛ اما برخي خدماتي که ارائه مي کنيم، منابع آن تأمين شده است. به عنوان نمونه، براي خدماتي که به پتروشيمي ها ارائه کرديم، آنها نيز در برخي حوزه ها کمک کرده اند. سرمايه گذاران خارجي هم پاي کار آمدند و مذاکرات خوبي صورت گرفته است.
ما (شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب) در همه کارهايي که انجام مي دهيم، با شرکت ملي نفت ايران هماهنگ هستيم. در موضوع تهاتر هم قرار شد با هماهنگي مديريت امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران، منابع را مشخص کنيم تا موازي کاري صورت نگيرد و فعاليت ها از يک منبع و منشا انجام شود، اين موضوع براي شرکت ملي نفت ايران و ما مهم است.
کشش مالي در فعاليت هاي صنعت نفت متفاوت است. اکنون کار انجام نشده، کم نداريم. بايد صنعت نفت را پس از سال ها روي ريل تدبير و عقلانيت بازگردانيم. در موضوع توسعه منابع نيز شاه بيت سخنانم توجه علمي و غير شعاري به زنجيره ارزش در صنعت نفت است.
برنامه پنج ساله در مناطق نفت خيزجنوب، با وجود تحريم هاي ظالمانه، مشکلات متعدد مالي و عدم جذب نيروي جوان در ساليان گذشته، براي رسيدن ظرفيت توليد نفت خام کشور (PGC) تدوين شده و انتظار داريم با روش هايي همانند تهاتر نفت و جذب سرمايه گذاري، علاوه بر نگهداشت افت توليد سالانه در حدود 500 هزار بشکه، توليد را حدود 300 هزار بشکه در روز نیز افزايش دهيم. البته خاصيت اين هدفگذاري آن است که حتي اگر به اهداف نهايي افزايش توليد نرسيم، چون تلاش سازمان مضاعف خواهد شد، حتما بخشي از اين افزايش توليد محقق مي شود. براي اين برنامه، تعمير بيش از 500 حلقه چاه و حفاري بيش از 200 حلقه چاه برنامه ريزي و مقرر شده ظرفيت نمکزدايي و خطوط لوله تا 3.4 ميليون بشکه در روز افزايش يابد که کاري بسيار دشوار و سنگين است. در صورت تامين منابع، ان شاءالله اين برنامه ها به مرور به مرحله اجرا درخواهند آمد. اين برنامه با درنظرگرفتن شرايط تحريم، تدوين شده و محاسبات مالي آن در حال انجام است. از سويي با توجه به درصد بالاي افت توليد مخازن، يکي از هدفگذاري هاي مهم اين برنامه درنظرگرفتن منابع گازي مستقل براي مخازن نفتي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است. در حال حاضر 12 ميدان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، تحت تزريق گاز با هدف نگهداشت توليد قرار دارد؛ اما در شرايط فعلي حجم بسيار ناچيزي به اين ميادين در حال تزريق است.
ضريب بازيافت مخازن، متغير است. در برخي مخازن همچون آسماري و اهواز، بسيار عالي و از نُرم جهاني بيشتر است و در برخي ديگر مناسب نيست. ما بايد با واقعيت مخازن رو به رو شويم و تلاش کنيم آن را ارتقا دهيم. به عنوان نمونه، در مخزن اهواز بنگستان که ضريب بازيافت بشدت پايين است، با توجه به محدوديت تامين گاز، در تلاش براي تزريق آب به آن هستيم که طرح پايلوت آن نتيجه مناسبي داشته است.
اجازه بدهيد چهار طرحي را که در اين بخش در حال اجرا داريم، به اختصار توضيح دهم:
-طرح پايلوت تزريق آب در مخزن بنگستان ميدان اهواز، به عنوان اولين طرح تزريق آب در ميادين نفت خيز جنوب، مي تواند افق تازه اي را در کنار تزريق گاز باز کند. هدف اين طرح، رسيدن به تزريق 50 هزار بشکه آب در روز است. اين طرح در بخش مطالعاتي، مرحله شبيه سازي و اجرا، در مرحله تست هاي تزريق پذيري قرار دارد که اين تست با موفقيت به پايان رسيده و با اجراي آن، مي توانيم شاهد ضريب بازيافت 15 تا 20 درصدي باشيم که عدد مناسبي است. در صورت موفقيت تزريق آب، طيف وسيعي از مخازن بنگستان مي توانند کانديداي تزريق آب باشند.
-طرح تزريق 2CO در مخزن آسماري ميدان رامين، علاوه بر پروژه هاي تزريق گازهاي هيدروکربوري که بيش از چهار دهه است در مناطق اجرا مي شوند، تزريق گازهاي غيرهيدروکربوري نظير دي اکسيد کربن نيز در برنامه مطالعاتي و امکان سنجي مناطق قرار دارند. مطالعه جامع ميدان رامين بر مفيد بودن تزريق دي اکسيد کربن تاکيد دارد و فاز آزمايشگاهي اين پروژه، بتازگي به اتمام رسيده است. گام بعدي، امکان سنجي و طراحي تاسيسات سطح الارضي پروژه و بررسي اقتصادي طرح است. در صورت موفقيت آميز و اقتصادي بودن، ظرفيت جديدي به توليد و ذخاير مناطق نفت خيزجنوب اضافه مي شود.
-طرح تزريق گازهاي هيدروکربوري با هدف فشارافزايي: بيش از چهار دهه است که در 12 ميدان از ميادين مناطق نفت خيز، تزريق گاز انجام مي شود. حدود نيمي از نفت درجاي مناطق تحت تاثير اين پروژه هاست و تقريبا نيمي از توليد اين شرکت نيز از ميادين تزريق گاز است. با توجه به تراز منفي گاز در سال جاري و همچنين کمبود گاز براي تزريق در سال هاي گذشته، پروژه هاي تزريق گاز مناطق، همواره با بخشي از ظرفيت خود فعال بوده و در صورت عدم تامين گاز مورد نياز براي تزريق ، بخش قابل توجهي از ذخاير اين شرکت هرزروي خواهد داشت.
-تزريق آب هوشمند در مخزن آسماري ميدان بينک: با توجه به مجاورت ميدان بينک با خليج فارس و مناسب بودن تزريق آب هوشمند در اين ميدان در فاز غربالگري، فاز مطالعاتي در حال انجام است. مطالعه جامع اين ميدان، گزينه تزريق آب هوشمند را مناسب تشخيص داده و فاز آزمايشگاهي نيز بتازگي به اتمام رسيده، ضمن اينکه آب مناسب براي تزريق با بيشترين امکان توليد نفت نيز شناسايي شده است.
قطعاً اين مساله در نظرگرفته شده است.
افت طبيعي مخازن ما حدود 500 هزار بشکه در سال است که رقم کمي نيست. ما بايد ضمن حفظ توليد موجود، آن افت را جبران کنيم. اکنون صحبت ما مبتني بر جبران اين افت، براي رسيدن به سقف توليد 3 ميليون بشکه در روز است.
افت بيشتر شده؛ چون سه سال است که تزريق مناسبي در مخازن ما انجام نمي شود.
اين طرح با انجام اصلاحاتي دنبال مي شود. ما نسبت به قراردادها و تعهدات دولت قبل پايبند خواهيم بود و با انجام اصلاحاتي و به صورت جدي تر از قبل، اين طرح ها را دنبال مي کنيم؛ چون اين ها تعهدات کشور است. در همين 3 ماه هم که از شروع مسؤوليت ما مي گذرد، پيشرفت طرح 28 مخزن به علت همکاري با پيمانکاران و سازندگان از جمله در تامين کالا و تامين اسناد مالي بهبود يافته است. اين را هم اضافه کنم که ما در اين پروژه ها، با مشکلات مختلفي از جمله اولويت بندي، اجراي پروژه ها و مديريت آنها مواجه هستيم. بالاترين اشکال هم نحوه اجرا و مديريت اجرايي آنها بوده است. ما در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از ساختارهاي مرتبط با توسعه برخوردار هستيم، در حالي که براساس طرح 28 مخزن، ساختار مديريتي مجزايي تعريف شده که ايراد بزرگي است و باعث بي انگيزگي مجموعه و کندي کار شده بود.
به اين نحو اجرا نمي کردم.
کل طرح از نيازمندي هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بوده و در اين شکي وجود ندارد. طرح 28 مخزن خواست ما و تمامي کارشناسان بوده است.
تعهدات شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب در مقابل پيمانکاران پابرجاست و آنها را دنبال خواهد کرد. تاکنون 25 پروژه به پيمانکاران واگذار شده که از بين اينها 3 پروژه نرگسي، کبود و لالي آسماري در 6 ماهه اول 1401 به صورت کامل به بهره برداري مي رسد. مابقي اين پروژه ها که راه اندازي آنها در سال هاي 1402 و 1403 برنامه ريزي شده، داراي پيشرفتي حداکثر تا 34 درصد هستند. از آنجا که پيشرفت تعدادي از اين پروژه ها با کندي همراه است، مقرر شده با تغيير ساختار درون مناطق نفت خيزجنوب و بازتوزيع نيروهاي درون سازمان کارفرمايي، به پروژه ها سرعت داده شود. همچنين کارگروه هايي مانند کارگروه مالي و کالا براي پايش و بررسي حل مشکلات اين پروژه ها تشکيل شده تا به صورت ريشه اي نسبت به شناسايي و برطرف کردن مشکلات پروژه ها اقدام شود. علاوه بر پروژه هاي مذکور، مذاکرات با سرمايه گذاران خارجي نيز در حال نهايي شدن و واگذاري پروژه است. با اجراي اين پروژه ها، افزون بر نگهداشت توان توليد اين شرکت به ميزان 300 هزار بشکه در روز، افزايش توليد نيز به همين ميزان هدف گذاري شده است.
از اهداف ديگر اين طرح مي توان به فعال سازي توليدکنندگان داخلي کالا و شرکت هاي پيمانکاري حوزه نفت وگاز اشاره کرد؛ زيرا در قراردادهاي منعقده، بر استفاده حداکثري از کالا و خدمات ايراني به عنوان يکي از ملزومات اجراي پروژه هاي طرح نگهداشت و افزايش توليد، تاکيد شده است. همچنين با اخذ مجوز از شوراي اقتصاد، 4 درصد از هزينه اجراي پروژه ها، به مسؤوليت هاي اجتماعي اختصاص پيدا خواهد کرد.
طي سال هاي گذشته و به دليل شرايط تحريم، توليد نفت در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به ميزان مورد نظر نبوده است؛ اما خوشبختانه براي انجام ماموريت و رسيدن به سقف توليد نفت مورد نظر شرکت ملي نفت ايران، مشکلي نداريم و در کمترين زمان ممکن اقدام خواهيم کرد. براي رسيدن به اين هدف، مشکل اساسي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در بخش تاسيسات و فرايندهاست که براي تمامي آنها پروژه تعريف شده و مستلزم حمايت مالي است و هر زمان که اعلام شود، ما قادريم به سقف مورد نظر برسيم.
توان توليد ما در حال حاضر حدود 3 ميليون بشکه است که البته تحقق کامل آن به مقداري زمان نياز خواهد داشت.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي توليد 3 ميليون بشکه توليد نفت تا پايان امسال آمادگي دارد.
با توجه به مشکلات تامين منابع مالي در سطح شرکت ملي نفت ايران، چند سياست اصولي از سوي مناطق نفت خيزجنوب در حال پيگيري است که شامل ايجاد تعادل و رابطه سيستماتيک با پتروشيمي ها، به عنوان يکي از مشتريان اصلي گاز غني، مايعات، ميعانات و نفتاي ما در مناطق نفت خيزجنوب مي شود که اين مذاکرات آغاز شده تا در طرح هاي مشترک توسعه مياديني که خوراک آنها را تامين مي کنند، از سوي پتروشيمي ها تامين منبع شود که هم اکنون يک طرح حدود 5.5 ميليارد دلاري براي توسعه 15 ميدان گازي مستقل آماده شده است، ضمن اينکه طرح جمع آوري گازهاي فلر منبع بسيار خوبي براي پتروشيمي ها هستند. دو پروژه با اعتباري بالغ بر 1.2 ميليارد دلار از سوي پتروشيمي بيدبلند و پتروشيمي مارون در حال انجام است که ان شاء الله ثمره آن در آينده نزديک ديده خواهد شد.
مورد ديگر، سياست اجراي پروژه ها و تامين ملزومات در مقابل تهاتر نفت است و خوشبختانه اين سياست نيز بخوبي در حال پيگيري است که به بخش هايي از آن اشاره مي کنم: در پازنان براي توسعه ميدان در مقابل تهاتر نفت به ارزش حدود 200 ميليون دلار با اجرا از سوي پيمانکاران داخلي در حال مذاکره ايم که منتظر تصويب آن براي واگذاري به پيمانکار هستيم. در مارون بنگستان نيز موافقت اصولي براي توسعه ميدان در مقابل تهاتر نفت به ارزش حدود 200 ميليون دلار صورت گرفته که پيگيري عقد قرارداد در حال انجام است. در شادگان هم توسعه ميدان با سرمايه گذاري يک ميليارد دلار در حال نهايي سازي است.
در بازسازي دکل و تامين تجهيزات نيز مذاکرات خوبي در قالب تهاتر انجام شده که ان شاءالله بزودي به مرحله قرارداد مي رسد. در ديگر ميادين کمتر توسعه يافته و داراي ريسک نيز طرح هاي توسعه براي جذب سرمايه گذاران در حال تدوين است و مناطق نفت خيزجنوب از تمامي سرمايه گذاري ها با اولويت تهاتر نفت استقبال مي کند.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي نيروي انساني که سال هاست به شکل نسبي فراموش شده، به ميزان بضاعت و اختيارات خود برنامه دارد. حدود سه چهارم نيروهاي انساني اين شرکت ارکان ثالث هستند و ما بايد به شکل ويژه به آنها توجه داشته باشيم. در اين زمينه خوشبختانه طبقه بندي مشاغل بخشي از آنها انجام شده که رضايت مندي نسبي را به همراه داشته و تلاش ما معطوف به طبقه بندي مشاغل ساير نيروهاي باقي مانده در بخش ارکان ثالث است و براي ساماندهي آنها در حد مقدور اقدام مي کنيم. افزون بر آن در بعد آموزشي، در حال برنامه ريزي براي شناسايي و آموزش نيروهاي ارکان ثالث با هدف به کارگيري آنها در مناطق عملياتي هستيم که اين هدفگذاري، با فعال سازي مجدد مجموعه دانشگاهي علمي-کاربردي وابسته به نفت محقق خواهد شد تا از اين مسير وضعيت معيشتي آنها نيز ارتقا يابد. در بخش نيروهاي رسمي نيز مکلف به فراهم ساختن شرايط مناسب هستيم که اين اقدام با فعال سازي کميته هايي در حال انجام است. برنامه ديگر شرکت ملي مناطق نفت خيز، تلاش براي بهره مندي از تعاوني مسکن با بررسي و برنامه ريزي به منظور درنظرگرفتن ظرفيت هايي در مناطق نفت خيز جنوب هستيم. در بخش خدمات رفاهي نيز ما وضع موجود را شايسته نيروي انساني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نمي دانيم که تمامي خدمات در اين بخش، بايد معطوف به خارج از استان باشد و در تلاش براي اصلاح آن با ايجاد مراکزي در مناطق جغرافيايي همين شرکت هستيم. در اين باره معتقدم که ظرفيت دريايي ويژه حوزه جغرافيايي جنوب، به شکل کامل فراموش شده و قابليت فعال سازي از اروندکنار تا سواحل بوشهر، از مواردي است که بايد با سرمايه گذاري و به کارگيري بخش خصوصي مورد توجه قرار گيرد. در زمينه بهداشت کارکنان هم حساس هستيم و تقاضاي جدي ما ارتقاي بيمارستان سوانح و سوختگي در اين منطقه است.
قطعاً مسؤوليت اجتماعي، جزء لاينفک ماموريت نفت است؛ هرچند در روال کنوني، اين مسأله به شکل رسمي به عهده شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيست و متولي آن، مديريت عمران مناطق نفت خيز در شرکت ملي نفت ايران است؛ اما خود را مکلف مي دانيم که خدمات و فعاليت هايي انجام دهيم و اعتقاد ما بر اين است که مردم ولي نعمت ما هستند. با هدف توجه به مسؤوليت اجتماعي در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، قرارگاه جهادي متشکل از نيروهاي توانمند و اهل ايثار اين شرکت را تشکيل داديم تا در مواقع نياز براي خدمت رساني، به مناطق مورد نظر هدايت شوند. با اين حال معتقد هستم که اختصاص تنها 4 درصد از درآمدهاي پروژه هاي نفتي به مسؤوليت اجتماعي مناطق جغرافيايي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، با توجه به گستردگي فعاليت و همچنين عمق محروميت اين منطقه متاثر از جنگ تحميلي، خشکسالي و... قابل قبول نيست.
فعاليت ما فني است و در اين زمينه کارشناسان بايد مطالعات ميداني انجام دهند. پيشنهاد ما اين است که مديريت عمران مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت ايران، بايد با بررسي ميداني و کارشناسي، در اين مساله تجديدنظر کنند، به گونه اي که اثربخشي فعاليت هاي عام المنفعه صنعت نفت در توسعه مناطق همجوار طرح ها و تاسيسات مشهودتر باشد.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، هيچ مانعي در زمينه حمايت از ساخت داخل ندارد و تلاش ما معطوف به رفع ضعف ها و خلأهاي موجود در اين بخش با نگاه تقويت و توسعه فعاليت هاي آنهاست. بايد اعلام کنم که در حال حاضر بيش از 70 درصد کالاهاي مورد نياز شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بومي سازي شده و براي بخش باقي مانده نيز که بيشتر مشتمل بر تجهيزات تاسيساتي همچون ماشين آلات دوار است، مطالعاتي هم به منظور استفاده از روش هاي جايگزين در برنامه هاي ما قرار دارد.
تمام ظرفيت کاري در اين مسير با هدف استفاده از پيمانکاران و سازندگان داخلي است و تمام قد از آنها حمايت خواهيم کرد، ضمن آنکه قوانين کشور نيز در اين مسير قرار دارد. افزون بر آن با توجه به ظرفيت گسترده صنعت نفت، از سرمايه گذاري خارجي هم حمايت مي کنيم و در بخش هايي مذاکرات در حال انجام است. در زمينه ساخت داخل، چند فعاليت به شکل همزمان در حال انجام است و بزودي قرارداد ساخت رشته تکميلي 15 هزار پامي که از مسائل حساس در کشور براي حفاري چاه هاي پرفشار کشور به شمار مي رود، با شرکت هاي داخلي امضا مي شود تا براي نخستين بار به اين توليد در کشور دست يابيم. در کنار آن و با توجه به نياز صنعت نفت به لوله هاي بدون درز، ساخت و توسعه آن در برنامه ريزي هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب قرار دارد و افزون بر اين موارد، همواره از توانايي مراکزعلمي، پژوهشي و دانش بنيان استفاده خواهيم کرد و محدوديتي در اين زمينه نداريم.
طبق بررسي هاي انجام شده، امکان جذب فناوري هاي جديد و بومي شده تا ظرفيت سالانه 1000 ميليارد تومان، در مناطق نفت خيز وجود دارد. اين فناوري ها عمدتا در حوزه تجهيزات و کالاست. حدود 75 درصد از کالاهاي قرارداد تحت الارضي مرتبط با چاه، يعني حدود 12 هزار قلم کالا تاکنون بومي شده است. نيازهاي مناطق در حوزه بومي سازي فناورانه احصا شده و بخش قابل توجهي از آنها از طريق ظرفيت ايجاد شده از سوي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و با استفاده از شرکت هاي دانش بنيان تامين خواهد شد. افزون بر آن، مناطق نفت خيز جنوب حدود 1000 ميليارد تومان پروژه در قالب طرح هاي پژوهشي فناوري محور با دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي کشور دارد که با هدايت درست و سياستگذاري صحيح، مي توان انتظار خلق فناوري بومي و جذب آن را در مناطق داشت، ضمن اينکه برنامه ريزي هاي لازم براي استفاده از ظرفيت هاي داخلي مناطق از جمله کارگاه مرکزي، آزمايشگاه هاي مرکزي و ساير بخش هاي فني براي کمک به جريان جذب فناوري انجام شده و بزودي پژوهشکده تخصصي نفت وگاز در اين شرکت تاسيس خواهد شد.
خوشبختانه بتازگي مجوزي گرفتيم که براي سال آينده 200 ميليون دلار در زمينه بازسازي تاسيسات دريافت کرده و مورد استفاده قرار دهيم.
مشکل جدي وجود ندارد؛ برخي از چاه ها براحتي به توليد بازمي گردند. درصد چاه هايي که با مشکل مواجه مي شوند، زياد نيست. تلاش بر اين بوده چاه هايي بسته شوند که براي بازگرداندن توليد آنها با کمترين مشکل مواجه شويم. مديريت از سوي کارشناسان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در اين زمينه انجام شده و همواره در اين شرکت، نگاه کارشناسي حاکم بوده است.
کارنامه مسوولیت اجتماعی وزارت نفت
مشعل رسیدگی به مناطق پیرامون تاسیسات، آبرسانی، راه سازی، همکاری در احداث بیمارستانها و مدارس، کمک به تجهیز دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، مشارکت در برنامه های فرهنگی و اجتماعی، نقش آفرینی در اجرای برنامه های درازمدت زیست محیطی و... اقدام هایی است که در کارنامه مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت خودنمایی میکند. براساس اعلام مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفتخیز شرکت ملی نفت ایران، از ابتدای فعالیت تا پایان سال 99تعداد 4502 پروژه به تفکیک 1460 پروژه آموزشی، 1245 پروژه ورزشی، 787 پروژه بهداشتی و درمانی، 69 پروژه راه، 23 پروژه آبرسانی و برق رسانی، 212 پروژه طرح هادی و 706 پروژه خدماتی با اعتبار بالغ بر 2 هزار و 450 میلیارد تومان در مناطق نفت خیز و محروم تکمیل و به بهره برداری رسیده است. همچنین تعداد 1402 پروژه که به تفکیک 167 پروژه آموزشی، 645 پروژه ورزشی، 92 پروژه بهداشتی، 129 پروژه راه، 24 پروژه آبرسانی، 2 پروژه برق رسانی، 304 پروژه طرح هادی و 39 پروژه خدماتی با اعتباری بیش از 29 میلیارد ریال عملیاتی شده که نیمی از آن به بهره برداری رسیده و نیمی دیگر تکمیل شده و در آستانه بهره برداری است.
مهم تر از همه طرحها، نهادینه بودن باور به ضرورت ایفای مسؤولیتهای اجتماعی است. امروز مدیران نفتی کشور، انجام مسؤولیت اجتماعی را اقدامی برد- برد میدانند و معتقدند فعالیتهای صنعت نفت در مناطق همجوار تاسیسات بدون پشتوانه رضایتمندی ساکنان بومی، ناکافی و غیرموثر خواهد بود. در گزارش پیش رو مهم ترین فعالیتهای وزارت نفت در حوزه مسؤولیت اجتماعی به تفکیک استان های کشور از نظرتان میگذرد.
از استان خوزستان به عنوان قلب تپنده اقتصاد کشور یاد می کنند؛ استانی که خیل عظیمی از منابع و ذخایر غنی نفت و گاز کشور را در دل خود دارد و از این حیث یکی از مهم ترین و راهبردی ترین استان های کشور محسوب می شود. استان خوزستان با وجود وسعت اندک، از منظر برخی شاخص های اقتصادی و زیربنایی از چنان ظرفیتی برخوردار است که شاید کمتر بتوان آن را در دیگر نقاط کشور یافت. بهره مندی از زمین های حاصلخیز کشاورزی، آب های شیرین، وجود چاه های فراوان نفت، جاری بودن رودخانه های پرآب، شبکه راه های ترانزیت کالا، بنادر و غیره، جایگاه این استان را از دیگر استان های کشور متمایز ساخته است. اهتمام نفت به استفاده از ظرفیت های قانونی برای ایفای مسؤولیت اجتماعی در استان خوزستان به عنوان قطب انرژی ایران و بزرگترین منبع درآمدی کشور است و به همین خاطر تلاش و همت مدیران نفتی همواره بر پایه توسعه استان، بهبود معیشت و کیفیت زندگی مردم استوار بوده است. گزارش های آماری مدیریت نظارت بر عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران حاکی از آن است که از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تا پایان آبان ماه امسال در استان خوزستان ۵۲ پروژه مسؤولیت اجتماعی با اختصاص بیش از ۷۰ میلیارد و ۶۲۰ میلیون تومان تکمیل شده که بیش از ۴۰ میلیارد تومان از این اعتبار به تکمیل سه پروژه در حوزه آبفای این استان اختصاص یافته است. بیش از ۹ میلیارد تومان نیز برای تکمیل ۱۹ پروژه بنیاد مسکن (طرح هادی) استان و بیش از ۴ میلیارد تومان برای تکمیل سه پروژه راه و شهرسازی استان هزینه شده است. در این مدت ۵ پروژه نوسازی مدارس استان با بیش از ۵ میلیارد تومان اعتبار و ۲۰ پروژه ورزش و جوانان نیز با حدود ۷ میلیارد تومان اعتبار تکمیل شده اند. در حوزه علوم پزشکی نیز پروژه ای 5/2 میلیارد تومانی و در حوزه علمی نیز پروژه ای به ارزش کمتر از ۲ میلیارد تومان در این مدت زمان تکمیل و اجرایی شده اند. همچنین صدور دستور تامین780 میلیارد تومان اعتبار برای پروژه های عمرانی، تعهد 180 میلیارد تومانی برای اجرای طرح های عمرانی در اندیکا، لالی و مسجدسلیمان، موافقت با خرید 2 میلیون سرنگ برای تسهیل واکسیناسیون، تخصیص 60 میلیارد ریال اعتبار برای احداث مرکز آموزشی شهید علی لدنی در ایذه و افتتاح یک مدرسه سه کلاسه در توابع خرمشهر، از دیگر اقدام هایی است که دولت سیزدهم در زمینه مسؤولیت اجتماعی استان خوزستان اختصاص داده است .
استان بوشهر به پایتخت انرژی ایران شهره است. بیش از 600 کیلومتر مرز دریایی با خلیج فارس دارد و به همین خاطر از اهمیت راهبردی و اقتصادی قابل توجهی برخوردار است. قطب گاز ایران که به عسلویه تعلق دارد از شهرهای این استان جنوبی است که اهمیت و جایگاه آن را نه تنها در میان دیگر استان ها بلکه در بین کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز دو چندان کرده است. استان بوشهر نیز همانند دیگر استان های نفت خیز و گازخیز کشور از نگاه مدیران نفتی دور نمانده و فعالیت های عام المنفعه قابل توجهی در قالب مسؤولیت اجتماعی در زمینه های زیرساختی، عمرانی، آموزشی، درمانی، ورزشی و شهرسازی در این استان اجرایی شده است. بر این اساس، شرکت ملی نفت ایران در مدت زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تا پایان آبان ماه در استان بوشهر ۱۶ پروژه مسؤولیت اجتماعی را با 4/6 میلیارد تومان اعتبار تکمیل کرده است که در این میان، چهار پروژه با ارزش حدود ۵ میلیارد تومان در حوزه ورزش و جوانان استان، ۹ پروژه با اعتبار 3/1 میلیارد تومان در حوزه بنیاد مسکن (طرح هادی) استان و سه پروژه با اعتبار ۱۵۰ میلیون تومان در حوزه علوم پزشکی استان اجرایی شده اند. قول مساعد برای تامین اعتبار تیم فوتبال پارس جنوبی، تعریف و پیگیری 700 میلیارد تومان پروژه مسؤولیت اجتماعی، قول تخصیص 70 میلیارد تومان اعتبار برای تامین آب شهرک های توحید و تندگویان، تقبل هزینه های پشتیبانی و حفظ و نگهداشت پدافند غیرعامل فرودگاه جم و تخصیص 10 میلیارد تومان اعتبار دیگر به طرح احداث جاده ریز به دژگاه بوشهر از اهم دیگر اقدام های مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت در دو ماه نخست دولت سیزدهم در این استان است.
صنعت نفت گچساران كه سابقه بیش از هشت دهه فعالیت دارد، در جنوب استان كهگیلویه و بویراحمد واقع است. این شهر به عنوان يکي از 10 ميدان نفتي بزرگ جهان به شمار مي آيد. وزیر نفت دولت سیزدهم، نهم مهرماه در سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد، به گچساران رفت و بر حمایت از ارتقای توان جوانان بومی تاکید کرد. اوجی در این سفر درباره حمایت از اشتغال نیروهای بومی نیز با یادآوری اینکه وزارت نفت با هدف پرورش و استفاده از نیروهای ماهر از راه اندازی آموزشگاه فنی و حرفه ای و ارتقای سطح علمی و تخصصی جوانان منطقه حمایت می کند، عنوان کرد: برای بهره مندی حداکثری از توان جوانان منطقه باشت، درخواست کردیم با سازمان فنی و حرفه ای استان و منطقه باشت ارتباط برقرار شود که وزارت نفت دوره های آموزشی برگزار کند تا پتروشیمی ها به دست جوانان منطقه راهبری شوند و همچنین ایجاد پارک پلی اتیلن در مناطق محروم نیز جزو برنامه های ماست. بر این اساس، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در مدت زمان آغاز بکار دولت سیزدهم در استان كهگیلویه وبویراحمد، هفت پروژه مسؤولیت اجتماعی را با اعتبار 6/3 میلیارد تومان تکمیل کرد که بخش اعظم آن یعنی ۳میلیارد تومان برای تکمیل ۶ پروژه در حوزه بنیاد مسکن (طرح هادی) صرف شده است. پروژه دیگر نیز با ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار در حوزه نوسازی مدارس استان تکمیل شده است. از دیگر اقدام های مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت در دو ماه نخست دولت سیزدهم را می توان به مواردی از جمله تعریف و پیگیری ۶۲ پروژه در حوزه های آموزشی، بهداشتی و رفاهی با اعتبار 114 میلیارد تومان، اعطای 5 میلیارد تومان اعتبار به استانداری کهگیلویه و بویراحمد و تقبل هزینه های لوله کشی گاز 900 خانوار کمیته امداد و بهزیستی اشاره کرد.
استان هرمزگان به لحاظ موقعیت جغرافیایی از استان های جنوبی کشور و در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان قرار دارد. این استان از ظرفیت و قابلیت بالایی برای تبدیل شدن به قطب اصلی نفت و گاز کشور برخوردار است. تنگه هرمز یکی از حساس ترین و حیاتی ترین گذرگاه های آبی عصر حاضر است که در قلمرو سیاسی این استان قرار دارد. طرح ملی و راهبردی انتقال نفت خام از گوره در استان بوشهر به جاسک در سواحل مکران نیز در این استان واقع شده است. پروژه خط لوله نفتی گوره به جاسک گام بلند شرکت ملی نفت ایران در انجام مسؤولیت های اجتماعی است که می تواند با ایجاد توسعه پایدار، به محرومیت زدایی و افزایش سطح امنیت اجتماعی و رفاه خانوار در منطقه جاسک و استان های همجوار هرمزگان منجر شود. همچنین منطقه جاسک ظرفیت های بالایی در امر توسعه اقتصادی و اجتماعی مردمان مناطق همجوار دارد که در صورت محقق شدن این ظرفیت ها می توان شاهد بهبود نسبی معیشت و ایجاد سازوکارهای توانمندسازی مردم نواحی استان هرمزگان بود. از مجموع پروژه های مسؤولیت اجتماعی اجراشده در استان هرمزگان، ۹ پروژه با بیش از 6/5 میلیارد تومان اعتبار در مدت زمان دو ماه نخست دولت سیزدهم تکمیل شده که بخش عمده آن یعنی ۴ میلیارد تومان صرف تکمیل پروژه ای در حوزه آبفای استان شده است. باقی اعتبار نیز به تکمیل هشت پروژه در حوزه ورزش و جوانان استان اختصاص یافته است.
استان فارس با مرکزیت شهر شیراز به عنوان نخستین خاستگاه طرح های صنعت پتروشیمی شناخته می شود. این استان ظرفیت های بی شماری در تولید محصولات پتروشیمی دارد به نحوی که پتروشیمی شیراز به عنوان قدیمی ترین پتروشیمی کشور پس از پنج دهه فعالیت مستمر همچنان در استان فارس فعال است. زیرساخت های اقلیمی و جغرافیای توسعه نفت، گاز و پتروشیمی در این استان نشان از توانمندی و قابلیت بالای این استان در توسعه منطقه ای و اقتصاد خانوار مناطق پیرامونی دارد. بر اساس اعلام مدیریت نظارت بر عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در حدود ۱۰۰ روز فعالیت دولت سیزدهم، ۱۷ پروژه مسؤولیت اجتماعی را نیز با تخصیص بیش از 5/3 میلیارد تومان در استان پهناور فارس تکمیل کرده که تمامی این ۱۷ پروژه در حوزه ورزش و جوانان استان اجرا و بهره برداری شده است. همچنین وزیر نفت در ادامه سفرهای استانی، ۲۲ مهرماه وارد استان فارس شد و ۱۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار از سوی وزارت نفت به طرح های مسؤولیت اجتماعی این استان اختصاص داد. این اعتبار برای پروژه های رفاهی، آموزشی، بهداشتی و راه سازی در نظر گرفته شده که ۸۰۰ میلیارد تومان آن برای احداث جاده ها و ۲۵۰ میلیارد تومان آن نیز برای ۲۵۰ پروژه رفاهی، آموزشی و فرهنگی از جمله کمک به بیمارستان زینبیه شیراز و مجتمع حوزه فناوری (۱۵ میلیارد تومان) در نظر گرفته شده است. در این سفر همچنین تصویب شد ۱۵ میلیارد تومان از اعتبارات وزارت نفت در حوزه مسؤولیت اجتماعی برای افراد زیر پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد و لوله کشی گاز خانوارهای زیر پوشش این سازمان ها اختصاص یابد. وزیر نفت همچنین در سفر به استان فارس اعلام کرد اتصال ۱۰۰ روستا و ۴۶۰ واحد صنعتی فارس به شبکه گاز تا پایان ۱۴۰۰ اجرایی خواهد شد و تا نیمه نخست سال آینده، استان فارس جزو استان های سبز گازرسانی کشور می شود و هیچ روستایی در این استان از نعمت گاز بی بهره نمی ماند.
استان ایلام با وجود داشتن ذخایر غنی نفت و گاز، می تواند نقش بسیار تعیین کننده ای در توسعه پایدار اقتصادی، انسانی و اشتغال استان داشته باشد. از منابع عظیم گازی برخوردار است که با سرمایه گذاری روی این ذخایر غنی و به کارگیری نیروهای متخصص و کارآمد بومی می توان ظرفیت تولید گاز کشور را افزایش داد. این استان ظرفیت ها و قابلیت های بی نظیری دارد؛ به گونه ای که به تنهایی از کل قاره اروپا یا تولیدکنندگان بزرگی مانند برزیل، الجزایر و آنگولا ذخایر نفتی اثبات شده بیشتری دارد. با توجه به ظرفیت های بالقوه استان ایلام، ایجاد پالایشگاه های گازی و نفتی و در کنار آنها، توسعه صنایع پتروشیمی و پایین دستی باید در این استان با رعایت ضوابط آمایش سرزمینی مدنظر قرار گیرد. ضمن اینکه ایلام، یک استان مرزی است و انجام چنین فعالیت های توسعه ای، سبب رونق کسب وکار میان مردم و به تبعیت از آن، افزایش امنیت مرزی کشور نیز خواهد شد. وزیر نفت مهرماه امسال در جریان سفر به استان ایلام و در حاشیه بازدید از طرح توسعه میدان نفتی آذر از برنامه ریزی برای حدود ۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش بالادست صنعت نفت در این استان خبر داد که با توجه به اینکه ۲ میلیارد دلار پروژه نیز در بخش های پایین دست تعریف شده است، به این ترتیب در مجموع ۴ میلیارد دلار در طرح ها و پروژه های صنعت نفت ایلام سرمایه گذاری می شود. در استان ایلام نیز طی مدت زمان 100 روز از فعالیت دولت سیزدهم، ۴۳ پروژه مسؤولیت اجتماعی با تخصیص بیش از ۲۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار تکمیل و اجرا شده است که بخش عمده آن به تکمیل ۴۱ پروژه بنیاد مسکن (طرح هادی) استان مربوط می شود. دو پروژه نیز به ارزش بیش از 3/1 میلیارد تومان در حوزه ورزش و جوانان این استان تکمیل شده است. تعریف و پیگیری 117 پروژه مسؤولیت اجتماعی با اعتباری بالغ بر 200 میلیارد تومان و تلاش برای توسعه اشتغال در ایلام با تصویب خواهی چنگوله از دیگر اقدام هایی است که در سال های آینده از سوی وزارت نفت محقق خواهد شد.
شهر كرمانشاه كه در مجاورت مرز ايران و عراق قرار دارد، قدمت فعالیت های نفتی آن به ۱۰۰ سال قبل بازمی گردد. میادین نفتی و گازی این استان از ظرفیت بزرگی برخوردار است و توسعه طرح های انرژی بر وضعیت اشتغال آن تاثیر چشمگیری داشته است. نفت شهر از جمله میادین نفتی شناخته شده این استان به شمار می آید که در ۶۰ کیلومتری قصر شیرین واقع شده است. در حال حاضر میدان نفت شهر، تنها میدان نفتی در حال تولید استان کرمانشاه بوده که دارای ۶۹۲ میلیون بشکه ذخیره نفت خام و مقادیری گاز طبیعی است. از آنجا که این میدان، با میدان نفت خانه عراق مخزنی مشترک دارد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نفت این میدان پس از فراورش، شیرین سازی، نمک زدایی به تلمبه خانه و از آنجا به ایستگاه تقویت فشار پاتاق و سپس به پالایشگاه کرمانشاه منتقل می شود. به این منظور بیش از ۱۰ میلیارد تومان اعتبار مدیریت عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران نیز در این مدت به تکمیل دو پروژه مسؤولیت اجتماعی در استان کرمانشاه اختصاص یافته است که اعتبار دو پروژه به طور تقریبی یکسان و هر یک حدود ۵ میلیارد تومان بوده است. یک پروژه در حوزه علوم پزشکی استان و دیگری در حوزه ورزش و جوانان استان تکمیل و اجرا شده است.
استان خراسان به عنوان یکی از وسیع ترین استان های کشور با مرکزیت شهر مشهد و همچنین همجواری با کشورهای ترکمنستان و افغانستان از لحاظ موقعیت معنوی و جغرافیایی حائز اهمیت است. وجود میادین و مخازن گازی متعدد از جمله خانگیران، گنبدلی، شوریجه، مزدوران و غیره این استان را به یکی از راهبردی ترین استان های کشور تبدیل کرده است. این استان به دلیل وجود مراکز مهم گازی، در سال های اخیر توانسته است پیشرفت های مطلوبی در زمینه تولید، انتقال و گازرسانی پایدار را برای مردم نواحی منطقه حاصل کند. بر اساس اعلام مدیریت عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران اعتباری بالغ بر 1.8 میلیارد تومان به طرح های مسؤولیت اجتماعی این استان اختصاص داده شده است که در این زمینه 3 پروژه ورزشی و دو پروژه نیز در حوزه بنیاد مسکن(طرح هادی) تکمیل و اجرا شده است. بر اساس این گزارش، در حدود ۱۰۰ روز مورد اشاره، 4 پروژه مسؤولیت اجتماعی با اعتبار 5.7 میلیارد تومان نیز در دیگر حوزه های کم برخوردار دیگر استان های کشور تکمیل شده است.
به این ترتیب در ۱۰۰ روز آغاز به کار دولت سیزدهم و از محل اعتبارات مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، در مجموع ۷۷ پروژه بنیاد مسکن (طرح هادی) با ۳۳.۶ میلیارد تومان اعتبار در سطح پنج استان خوزستان، ایلام، بوشهر، خراسان رضوی و کهگیلویه وبویراحمد تکمیل و ۵۹ پروژه نیز با تخصیص بیش از ۳۰ میلیارد تومان اعتبار در حوزه ورزش و جوانان در سطح ۱۱ استان کشور اجرا شده است. در این مدت بیش از ۴۴ میلیارد تومان اعتبار نیز به تکمیل و اجرای سه پروژه در حوزه آبفای استان های خوزستان و هرمزگان اختصاص یافته، حدود ۷.۵ میلیارد تومان صرف تکمیل پنج پروژه در حوزه علوم پزشکی استان های بوشهر، خوزستان و کرمانشاه شده و بیش از ۶ میلیارد تومان اعتبار نیز برای اجرای ۶ پروژه نوسازی مدارس در استان های خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد هزینه شده است.
گذری بر یکی از زیرمجموعه های کلیدی معاونت مهندسی وزارت نفت
مشعل استفاده از مفهوم مديريت دارايي هاي فيزيكي در فضاي صنعت نفت ايران همسو با تحولات حوزه هاي فني و مديريتي در این صنعت به شکل فزاينده اي در حال افزايش است. وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران نيز با ایجاد ساختار اوليه در زير مجموعه معاونت مهندسي وزارت نفت تحت عنوان اداره كل نظام مديريت دارايي هاي فيزيكي، اراده خود را به منظور بهره گيري هرچه بيشتر از اين امر به خوبي نمايان كرده است. محمد کاظم پورچرمی، مدیر کل نظام مدیریت دارایی های فیزیکی-معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت در گفت و گو با «مشعل» به تبیین مفهوم مدیریت دارایی های فیزیکی، روند طی شده تا پیش از استقرار مدیریت فیزیکی و همچنین ضرورت و چرایی استقرار آن پرداخته است. او با اشاره به اینکه در سال هاي گذشته و برای مديريت تجهيزات و دارايي ها، راهكارهاي فني و مديريتي متعددي در وزارت نفت و شركت هاي زيرمجموعه آن به كار گرفته شده است كه در نگاه اول همپوشاني زيادي با موضوع های مطرح در مديريت دارايي هاي فيزيكي دارند،در بیان فواید استقرار این مدیریت می گوید: نگاهي كلي به وضعيت دارايي ها و سطح تكنولوژيك آنها و همچنين چالش هاي موجود در صنعت نفت و گاز كشور در بخش تامين تجهيزات و يا ساير بخش هاي مرتبط با دارايي هاي فيزيكي در حال حاضر صنعت نفت نشان مي دهد استقرار مديريت دارايي هاي فيزيكي به صورت ضرورتی انكار ناپذير است. متن این گفت و گو در ادامه می آید:
مديريت دارايي هاي فيزيكي براساس تعريف موجود در استاندارد ايزو 55000، «فعاليت هاي هماهنگ سازمان به منظور تحقق ارزش (Value) از دارايي ها» در نظر گرفته مي شود. اولين مواجهه منطقي با اين تعريف آن است كه آيا درگذشته سازمان ها برای تحقق ارزش از دارايي هاي خود حركت نمي كرده اند؟ پيش از اين، دارايي هاي يك سازمان «مديريت» نمي شده است؟ برای پاسخ به این پرسش ها باید نگاهي گذرا به سير تكاملي رويكردهاي موجود در چگونگي برخورد با تاسيسات، تجهيزات و دارايي هاي فيزيكي شركت هاي نفتي در سال های گذشته داشته باشیم.
در سال هاي گذشته و برای مديريت تجهيزات و دارايي ها، راهكارهاي فني و مديريتي متعددي در وزارت نفت و شركت هاي زيرمجموعه آن به كار گرفته شده است كه در نگاه اول همپوشاني زيادي با موضوع های مطرح در مديريت دارايي هاي فيزيكي دارند. هرچند ممكن است دسته بندي تغييرات رويكردي موجود در اين حوزه به صورت دوره هاي مختلف زماني با مرزهاي مشخص غيرممكن باشد، اما از نظر تبیين بهتر موضوع، فعاليت ها و اقدام های مرتبط با مديريت دارايي ها در صنعت نفت را به صورت موضوعي و در مقاطع مختلف می توان اینگونه بیان کرد که «عمليات نگهداشت (Maintenance Execution)» به عنوان ابتدايي ترين راه حل موجود در حوزه دارایی های سازمان در نظر گرفته شده است. در اين رويكرد سازمان ها صرفاً در پی حصول اطمینان از وجود سازوکارهای واکنشی (Reactive) موثر و پویایی بودند كه شكست (Failure) و يا غیرعملیاتی شدن يك تجهيز را به صورت نظام مند مورد بررسي و پيگيري قرار داده و به سرعت و با كيفيت مطلوب به حالت عملياتي بازگردانند. در اين حالت تمام تلاش ها صرفا معطوف به بهبود كيفيت و سرعت یادشده اختصاص می یافت. نکته حائز اهمیت در این رویکرد آن است که فعالیت ها صرفاً به صورت واکنشی به شکست ها و رخدادها تعریف می شدند. پس از آن و به عنوان راه حلي بهبود يافته «مهندسي نگهداشت (Maintenance Engineering)» و پس از آن «مهندسي قابليت اطمينان (Reliability Engineering)» مورد توجه قرار گرفتند كه در آن سازمان ها به دنبال راه حلي برای به حداقل رساندن شكست هاي تکرارشونده بوده اند. استفاده از تكنيك هايي همچون نگهداشت مبتني بر قابليت اطمينان (RCM) را مي توان يكي از محصولات اين تغيير رويكرد دانست. نكته جالب توجه در اين مقطع، افزايش دامنه كاربرد مديريت دارايي ها از نگهداشت (Maintenance) و افزوده شدن عمليات (Operation) به آن بوده است که در آن تلاش می شد رخدادها و حوادث به صورت پیشگیرانه (Preventive) به حداقل ممکن کاهش یابند.
اضافه شدن ديدگاه هاي «هزينه كل مالكيت (Total Cost of Ownership)» منجر به افزوده شدن رويكردهاي چرخه عمر به ديدگاه هاي قبلي و به وجود آمدن دوره جديدي با عنوان «مهندسي دارايي ها (Asset Engineering)» شد. در اين مقطع تلاش مي شد «مهندسي» به عنوان يك دپارتمان ويژه و راه حل نهايي در مديريت دارايي هاي فيزيكي مورد توجه قرار گيرد. بديهي است در اين ميان شاخه هاي مختلف زیرمجموعه «مهندسي» گاه بدون توجه به اهداف و سياست هاي سازمان، هر كدام در تلاش جهت دستيابي به اهداف کوتاه مدت خود و اثبات خود به عنوان مهم ترین و موثرترین راه حل مهندسي بوده اند. بخش هاي مختلف گاه در رقابت برای جذب بيشترين منابع از سازمان بوده اند که در مواردي بهبود كاركرد يك بخش منجر به كاهش خروجي بخشي ديگر و در نتيجه از دست رفتن بخشي از منافع سازمان مي شد. نتيجه اين نوع نگرش در سازمان در نهايت به اقناع مديريت ارشد سازمان به اولويت دهي يكي از بخش ها (در اكثر موارد بخش توليد) به ساير بخش ها و اتخاذ تصمیم هایی با محوريت و متمايل به نظرات همان بخش مي انجامید.
مديريت دارايي هاي فيزيكي به عنوان حلقه مفقوده و راه حل نوين برای تحقق حداكثر ارزش از دارايي ها مورد توجه قرار گرفت.
موارد مختلفی قابل بیان است که از جمله می توان به موضوع های زیر اشاره کرد: الف) جايگزيني مفهوم «ارزش» به جای سوددهي مالي/ اقتصادي: كاركرد اصلي استقرار مديريت دارايي هاي فيزيكي در بستر يك سازمان، تحقق «ارزش» در نظر گرفته شده است و «سازمان» نيز به عنوان فرد يا گروهي از افراد داراي كاركردها، مسووليت ها، اختيارات و روابط مشخص جهت دستيابي به اهداف مشترك تعريف شده است. بديهي است هم در تعريف «ارزش» و هم در تعريف «سازمان» تلاش شده است نيازها و انتظارات سازمان هايي كه اهداف و يا كاركردهايي فراتر از سوددهي مالي دارند نيز در نظر گرفته شود. اين موضوع در انطباق كامل با شرايط بسياري از سازمان هاي دولتي است كه در آنها علاوه بر اهداف مالي/ اقتصادي مواردي همچون اشتغال، خودكفايي، استقلال، رفاه و... نيز هدف گذاری شد اند. افزون بر اين مديريت دارايي فيزيكي تلاش مي كند سازوکارهایی مشخص و مدون جهت شناسايي دقيق ارزش هاي در سازمان نيز معرفي کند.
ب) فرآیند شناسایی کلیه عوامل مرتبط و متعامل با دارایی ها: به عنوان اولین و حداقلی ترین کارکرد استقرار مدیریت دارایی فیزیکی در سازمان ها می توان به تلاش آن برای شناسایی و جمع آوری کلیه عوامل و فاکتورهای موثر بر دارایی ها و متاثر از آنها، به صورت سیستماتیک اشاره کرد. در رویکردهای سنتی مدیریت دارایی ها، مديران ارشد سازمان همواره در معرض انبوهي از عوامل و چالش هاي متفاوت و بي پايان از موضوع ها قرار مي گرفته اند بدون آنكه فهرستي از تمام عوامل تاثير گذار در اختيار داشته باشند. مدیریت ارشد سازمان هم به نوبه خود و البته بسته به توانمندی فردی و شخصی تلاش می کرد بهترین پاسخ ممکن را برای هر یک از این موضوع ها فراهم آورد و در عين حال به منظور تحقق اهداف سازمان گام بردارد. موضوع هایی همچون انتظارات جدید ذی نفعان سازمان، قوانین جدید و لازم الاجرا، تصمیمات در خصوص موضوع های مرتبط با تولید، مالی، محيط زيستي، منابع انسانی و... بر عهده مدیران ارشد سازمان قرار می گرفت. مدیریت دارایی فیزیکی درصدد است تمامی فرآیندهای مختلف درون و بیرون از سازمان، بخش های مختلف، ذی نفعان مختلف، افراد مختلف، قوانین مختلف و کلا همه آن چیزی را که بر دارایی های سازمان تاثیری هرچند اندک دارند، به صورت نظام مند شناسایی و نقش و جایگاه و وزن هریک از آنها را مشخص و سپس نوعی از تعامل و ارتباط میان آنان برقرار کند. به عبارت دیگر پس از استقرار مدیریت دارایی های فیزیکی می توان با اطمینان گفت که هیچ یک از عوامل مرتبط با دارایی ها از نظر پنهان نمانده، بلکه فرآیند مشخصی جهت پاسخ به هر یک از آنها وجود دارد.
ج) اصلاح یا ایجاد فرآیندهای مرتبط و متعامل با دارایی ها: در مدیریت دارایی های فیزیکی مهم تر از اینکه به صورت خاص در هر یک از المان های زیرمجموعه های مدیریت دارایی فیزیکی دقیقا چه تکنیک یا روش عملیاتی مورد استفاده قرار گرفته است، وجود فرآیند و سازوکاری مشخص و معتبر در خصوص آن المان مورد توجه قرار مي گيرد. به عبارت دیگر مدیریت دارایی فیزیکی پس از شناسایی دقیق پارامترهای مرتبط، تلاش می کند که برای هریک از آنها فرآیندی متناسب ایجاد کند. بدیهی است در صورتی که پیش از آن فرآیند مشخصی در خصوص هر یک از این موضوعات در سازمان وجود داشته باشد، مدیریت دارایی فیزیکی صرفا به اصلاح و به روزرسانی آن بسنده خواهد کرد. به عنوان یک نمونه مشخص، در مديريت دارايي هاي فيزيكي، سازمان علاوه بر تدوین استراتژی های خود باید به صورت مستند، فرآیند استفاده شده جهت شناسایی و تدوین آن استراتژی ها را تعيين کنند؛ از این رو در استانداردها و یا سایر منابع مرتبط با مدیریت دارایی های فیزیکی با مفاهیم بسیار متنوع و گوناگون از حوزه های مختلف از جمله موضوعات مالی و حسابداري، فنی و عملیاتی، رویکردهای مدیریتی و استراتژيك، حقوقی، قراردادی و یا قانونی، موارد مربوط به منابع انسانی و... روبه رو خواهیم شد. البته این تنوع موضوعی موجود ذیل مدیریت دارایی فیزیکی می تواند منجر به برداشت های سلیقه ای و تفاسیر غیرکارشناسی از آن شود که برای پرهیز از آن لازم است تاکید شود که مدیریت دارایی های فیزیکی نه تنها متناظر با هیچ یک از موضوعات پیش گفته به صورت خاص نیست؛ بلكه هیچ گونه ورودي به جزييات، روش ها و تكنيك ها، دستورعمل ها يا استانداردهاي مورد استفاده در آنها نيز نخواهد داشت. مديريت دارايي هاي فيزيكي به صراحت تاكيد مي كند كه ضمن تاييد كليه سيستم ها و استانداردهاي موجود و جاري در سازمان، به دنبال اتخاذ رویکردی جهت ساماندهی و همسوسازی (Alignment) كليه اين موضوعات در یک خط دید (line of sight) مشخص در نيل به اهداف سازمان و تلاش جهت ارتقای فرآیندهای آنان در زمینه مدیریت دارایی های فیزیکی است.
د) همسوسازی بخش های مرتبط و متعامل با دارایی ها: مدیریت دارایی فیزیکی درصدد ایجاد اطمينان از جاري بودن خط مشي، اهداف و استراتژي هاي سازمان در تمامي بخش ها و تلاش جهت سوق دادن آنها به سمت تحقق اين اهداف است. مدیریت دارایی های فیزیکی تلاش می کند که کلیه دپارتمان ها و دیسیپلین های مختلف در تمام سطوح داخل سازمان و یا بیرون از سازمان که با دارایی های سازمان به صورت مستقیم یا غیرمستقیم سروکار دارند را شناسایی کرده، در دامنه کاربرد خود قرار دهد و سپس کلیه فعالیت های آنان را در زمینه اهداف و استراتژی های سازمان همسو سازد. استقرار چنين رويكردي باعث مي شود كه به عنوان مثال كاركنان در بخش هاي عملياتي مرتبط با دارايي هاي سازمان، ضمن اطلاع از اهداف سازمان، به نقش و جايگاه خود و فعاليت هايشان در تحقق آن اهداف كاملا واقف باشند و مهم تر اينكه اهداف مدنظر آنان با اهداف مديريت ارشد سازمان يكسان و همسو خواهد بود.
سازمان های مختلف به ویژه سازمان های دارایی محور همواره در تلاش بوده اند که با استفاده از روش های نوین و بهینه مهندسي و مدیریتی، حداکثر ارزش (ارزش های مالی) ممکن را از دارایی های خود محقق کنند. استفاده از برنامه هایی همچون مديريت يكپارچگي دارايي ها (AIM)، مدیریت نگهداشت مبتني بر قابلیت اطمینان (RCM)، مديريت جامع كيفيت (TQM)، مديريت ريسك (RM)، مديريت خوردگي (CM) و... تنها نمونه هایی از این روش ها هستند که سازمان ها در مقاطع مختلف و بر اساس نیاز موجود، از آنها بهره برده اند. با وجود دستاوردهای بسیار موفق هر یک از آنها، وجود برخی نواقص و چالش های اساسی و حل نشده در سازمان ها، منجر به ایجاد مفهوم مدیریت دارایی فیزیکی با مختصات ترسیم شده در استانداردهای ایزو سری 55000 و استفاده از رویکردهای ذیل آن در سازمان های مختلف شد.
در بیان چالش ها موارد متعددی قابل ذکر است که به برخی از آنها در ادامه اشاره می کنم.
سازمان فاقد منبع موثق و قابل اطمينان جهت آگاهی از نوع، تعداد، موقعیت، وضعیت و ارزش دقیق دارایی های خود است. اطلاعات و داده های موجود معمولا پراکنده، غیرمتمرکز، ناهمگون یا منقضی شده هستند.
دارایی های سازمان، فرسوده شده یا از لحاظ تکنولوژیک کم بازده هستند و از طرفی منابع مالی جهت سرمایه گذاری مجدد یا نوسازی آنها محدود است. در عین حال هیچ فرآیند مشخصی جهت اولویت بندی این سرمایه گذاری ها وجود ندارد.
مدیریت ریسک در بخش های مختلف سازمان به صورت ناهماهنگ و پراکنده انجام می شود. سازمان فاقد فرآیند مدون و پویا جهت شناسایی، ارزیابی و مدیریت ریسک های خود ( خصوصاً ریسک های غیر مهندسي) است.
فرآیندهای تصمیم سازی و تصمیم گیری در سازمان کاملا نامشخص و غیرمدون و عموماً به صورت غیررسمی است. به عنوان مثال خروجی برنامه های مدیریت ریسک اغلب تاثیر خاصی بر تصمیمات سازمان ندارند.
کارکنان در بخش های مالی و فنی فاقد زبان مشترک هستند. این موضوع منجر به کندی سازمان، فرسودگی کارکنان و در نهایت از دست رفتن فرصت ها شده است.
سازمان فاقد فرآیند مشخص به منظور شناسایی دقیق ذی نفعان و نیازهای آنان و اعمال آن در اهداف و سیاست های خود است.
رویکردها و مدل های متفاوت، ناهماهنگ و پراکنده در مدیریتHSE ، مدیریت عملکرد و مدیریت قابلیت اطمینان وجود دارد.
فرهنگ سازمانی ناهمگون و گسسته و دپارتمان هایی که صرفا منطبق با دستور کاری خود و بدون توجه به اهداف سازمان به صورت جزیره ای و یا تیم های کاری رقیب با فعالیت های موازی و در عين حال غیرهمسو با سياست هاي سازمان کار می کنند.
با وجود سرمایه گذاری های فراوان و استقرار سیستم های گوناگون فني و مديريتي، تعداد زیادی حادثه و یا حوادثی با پیامدهای سنگین اتفاق می افتد. استراتژی مشخصی جهت ترسیم نقشه راه عبور از وضعیت فعلی (ناظر به قابلیت های موجود) و نیل به وضعیت مطلوب وجود ندارد. در مواردی تصویر مشخصی از وضعیت مطلوب مدنظر نیز وجود ندارد. ناهمگونی یا نبود برنامه های بلندمدت سرمایه گذاری، ناهمگونی یا نبود طرح توجیه اقتصادی به منظور اولویت بندی و تعیین میزان فوریت پروژه های آتی سازمان.
با نگاهی گذرا به وضعیت موجود می توان دریافت که بسیاری از موارد و موضوعاتی که به آنها اشاره شد، بدون آنکه پاسخی مشخص به آنها داده شود، کم وبیش در جای جای صنعت نفت و گاز کشورمان نیز وجود دارد که البته مدیریت دارایی های فیزیکی در خصوص تمام این موضوعات دارای پاسخی مشخص و معتبر است.
ناگفته پيداست كه همچون ساير سيستم هاي مديريتي موجود، مديريت دارايي هاي فيزيكي نيز در سازمان هاي مختلف ممكن است سطوح متفاوتي از بلوغ را دارا باشند و در نتيجه نتايج و دستاوردهاي آن نيز متاثر از همين موضوع قرار داشته باشد. در حالت ايده آل گسترش تفكر دارايي محور و همچنين تلاش در دستيابي به اهداف سازماني با استفاده از اين دارايي ها به صورت نظام مند و از طرفي تعيين و تدوين فرآيندهايي مشخص در خصوص تمامی موضوعات مرتبط با اين دارايي هاي از جمله مهم ترین كاركردهاي استقرار دارايي فيزيكي در سازمان ها شناخته مي شود. نگاهي كلي به وضعيت دارايي ها و سطح تكنولوژيك آنها و همچنين چالش هاي موجود در صنعت نفت و گاز كشور در بخش تامين تجهيزات و يا ساير بخش هاي مرتبط با دارايي هاي فيزيكي در حال حاضر صنعت نفت نشان مي دهد استقرار مديريت دارايي هاي فيزيكي به صورت ضرورتی انکارناپذیر است.
جذب بیش از 350 نفر از بومیان جنوب در یک شرکت راهبردی
سمیه راهپیما شركت پالايش نفت لاوان به عنوان يك شركت پروژه محور از سال هاي نه چندان دور تا به حال توانسته است با اجراي طرح هاي پالايشي در زمینه شكوفايي اقتصاد كشور پيشرو و در میان شركت هاي پالايشي رتبه هاي نخست اقتصادي را به خود اختصاص دهد. این شرکت به لحاظ موقعیت جغرافیایی دارای شاخص های راهبردی چون دسترسی آسان به آب های آزاد و قرار گرفتن در شاهراه انتقال انرژی، بهره برداری از امتیاز های منطقه ویژه اقتصادی لاوان و فرصت های سرمایه گذاری، وجود ذخایر عظیم گاز شیرین در جزیره لاوان، امـکان احداث واحد های فرآیندی برای تولید فرآورده های ی با ارزش افزوده بیشتر و ایجاد تنوع در سبد محصولات به منظور تبدیل شرکت پالایشی به مجتمع پتــروپالایشی، وجود پایانه های مختلف هوایي و دريایي براي جابه جایي افراد، كالا و انواع فرآورده هاست و از این نعمت های خدادادی به نحو احسن استفاده کرده است. به دلیل اهمیت راهبردی این پالایشگاه و طرح های توسعه ای آن با محمدعلی اخباری، مدیرعامل شرکت پالایش نفت لاوان گفت و گو کرده ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
شرکت پالایش نفت لاوان با توجه به تجربه های موفق در اجرای پروژه های احداث واحد های پالایشی در سال های اخیر و بهره مندی از توانمندی ها و ظرفیت های بالقوه منطقه جغرافیایی لاوان به منظور جلوگیری از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده، ممانعت از وابستگی به بیگانگان در زمینه فرآورده های نفتی، جلوگیری از خروج ارز، اشتغالزایی و محرومیت زدایی از چهره غرب استان هرمزگان اقدام به اخذ مجوز پتروپالایش 150هزار بشکه ای کرده است.
زمانی که یک پروژه می خواهد شروع شود، از همان ابتدای تجهیز کارگاه هزینه بر است. اکنون امکانات کارگاه در پالایشگاه لاوان فراهم است و با همکاری سهامدار عمده این طرح، کار را به پیش خواهیم برد. پیش بینی شده در دوره اجرای پروژه برای حداقل 8 هزار نفر و پس از بهره برداری برای حدود 5000نفر شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد شود، ضمن آنکه با ایجاد کسب و کار های جانبی و رونق گیری آن، درآمد اهالی منطقه چهره محروم منطقه متحول خواهد شد.
پالایشگاه لاوان پروژه محور است و بجز پروژه پتروپالایش دو پروژه دیگر مانند احداث واحد تقطير در خلأ و قیرسازی و احداث واحد تولید حلال های ویژه را نیز داریم. این شركت، طرح بهینه سازی پروژه احداث واحد تقطیر در خلأ جدید با ظرفیت 12 هزار بشکه در روز به همراه واحد قیرسازی را در جهت الزامات زیست محیطی بین المللی، انعطاف پذيري بالاتر در عمليات توليد و شرایط اقتصادی پوياتر با تصویب هیئت مدیره شرکت در دستور کار قرار داده است. با اجراي پروژه احداث واحد تقطير در خلأ، محصول نفت کوره با سولفور بالای ته ماند برج تقطير های اتمسفریک واحد های تقطیر 1 و 2 پالایشگاه حذف و به عنوان خوراک واحد تقطیر در خلأ جدید، محصولات با ارزش افزوده بالاتري نظیر V.B.، لوب کات سنگین و نفت گاز از آن توليد مي شود که با احداث واحد قیرسازی در کنار آن، فرآورده V.B. نیز تبدیل به قیر صادراتی با ارزش افزوده بالاتر می شود. مطالعات امکان سنجی و اقتصادی، مفهومی و پایه انجام شده و اخذ مجوز های هیئت مدیره و سازمان محترم تأمین اجتماعی در قبل، در مرحله برگزاری تشریفات مناقصه عمومی طرح به روش EPCC و عملياتي شدن طرح است.
پروژه احداث واحد توليد حلال های ویژه با ظرفیت 5 هزار بشکه در روز، يكي ديگر از پروژه های با سودآوری بالا و در دست اقدام شركت پالايش نفت لاوان بوده كه با هدف افزايش و ارتقای سبد توليد محصولات شركت در دستور كار قرار گرفته است. مطالعات اولیه این پروژه توسط اداره مهندسی پالایش این شرکت انجام گرفته و در مرحله تکمیل مطالعات امكان سنجي، اقتصادی و مفهومي و اخذ مجوز های مربوطه است. با اجرای این طرح سودآور، تنوع محصولات ويژه شركت با تولید حلال های ویژه مرغوب افزایش یافته که در آن صورت ارزش افزوده و سود اقتصادي بالاتري را نصيب شركت کرده و بخشي از نيازمندي های صنايع كوچك و پايين دستي كشور را در زمینه حلال های مورد نیاز صنایع شیمیایی، رنگ و چاپ و لاستیک سازی تأمين مي کند. دو پروژه احداث واحد تقطير در خلأ و قیرسازی و احداث واحد تولید حلال های ویژه تا پایان سال نهایی خواهد شد.
برای تامین کاتالیست این واحد بایکی از شرکت های دانش بنیان داخلی همکاری داریم، تنها مشکل این است که کاتالیست این شرکت در دیگر پالایشگاه های کشور جواب داده است اما در پالایشگاه لاوان این امر صورت نگرفته، برای رفع این مشکل از سوی این شرکت دانش بنیان مطالعات مختلفی صورت گرفته است و امیدواریم نتیجه نهایی را از کاتالیست ایرانی بگیریم و در آینده نزدیک شاهد افتتاح این واحد باشیم.
بهینه سازی مصرف سوخت، کار هزینه بری است و باید برنامه ریزی شده باشد، یک سری کارها به صورت کوتاه مدت جوابگوست مانند کارکردن روی پارامتر های کوره ها و اصلاح سیستم واحد های آب و بخار، کار کردن روی سیستم های سوخت دیگ های بخار و کوره ها که به طور مرتب انجام می شود و تا حدودی مصارف انرژی پایین می آید. اما برخی از کارها هزینه بر است، زمانی که از یک فناوری مربوط به 30 سال پیش استفاده می کنیم، دیگر نباید توقع داشته باشیم که با سیستم های جدید قابل مقایسه باشد و برای به روز شدن آن باید هزینه و سرمایه گذاری کنیم. پروژه های متعددی را برنامه ریزی کرده ایم و در بودجه شرکت نیز دیده شده است، مهم ترین پروژه بک پرشر رگولاتور است که آخرین ویرایش ها در اسناد مناقصه آن اجرایی می شود تا آن را به دست پیمانکار بدهیم. با اجرای این طرح نزدیک به چهار مگابایت برق به صورت رایگان به دست می آوریم و به سیستم پالایشگاه اضافه می کنیم. با این طرح مقدار زیادی از انرژی مصرفی پالایشگاه پایین می آید.
این شرکت تا کنون گام های زیادی در این زمینه برداشته است از آن جمله می توان به احداث اسکله شهید قاسم سلیمانی، بازسازی مقبره شهدای گمنام، بازسازی مدارس، بازسازی آسفالت های معابر دهکده لاوان، تجهیز درمانگاه لاوان، ارائه بسته های لوازم تحریر به دانش آموزان این منطقه در دو مرحله، همکاری با سپاه پاسداران در تکمیل 10 واحد مجتمع مسکونی جهت محرومیت زدایی و در اختیار قراردادن آن به بومیان، آبرسانی رایگان ماهانه 3 هزار و 300 متر مکعب و پر کردن سیلندر های گاز آن ها به صورت رایگان در منطقه اشاره کرد. ضمن آنکه برای بیش از 350 نفر از بومیان منطقه در پالایشگاه اشتغالزایی صورت گرفته است و می توان گفت اکثر مردان نیرو های بومی در پالایشگاه مشغول به کار هستند. در مجتمع فرهنگی پالایشگاه لاوان هر هفته جمعه ها به روی اهالی این منطقه باز است و آنها می توانند ساعتی را در آنجا سپری کنند که در میان بومیان منطقه به جمعه های پالایشگاه معروف است.
در زمینه شکوفایی نیروی انسانی برنامه ریزی کرده ایم تا با مصوبه هیئت مدیره شرکت پالایش نفت لاوان، برخی نیرو های پیمانکاری به قرارداد مدت معین تبدیل شوند، ضمن آنکه حقوق و مزایای آنها بر مبنای آیین نامه و دستورعمل های وزارت نفت پرداخت می شود. در این میان برخی از نیرو های پیمانکاری را که نمی توان به رسمی و مدت معین تبدیل کرد شرایطی فراهم شده تا هرگونه امکاناتی که برای نیرو های رسمی در نظر گرفته می شود، به آنها نیز ارائه می شود. همچنین 170 نفر از همکاران ایثارگری که در پالایشگاه لاوان فعالیت می کنند، روند رسمی شدن آن در حال طی شدن است.
امیدواریم تا دهه فجر بنزین یورو 4 تولید کنیم، زیرا زحمات زیادی روی آن کشیده شده است و شرمنده آن هستیم که زودتر از این انجام نشده است.
یکی از بزرگ ترین اقدام های پالایشگاه لاوان، تعمیرات اساسی 40 روزه با هدف آماده سازی واحد های عملیاتی برای ادامه کار مستمر و شبانه روزی با هدف تولید و تأمین فرآورده های نفتی با کیفیت مناسب بود. در این مدت با وجود تراکم و حجم سنگین کار و گستردگی عرصه و پرمخاطره بودن عملیات تعمیرات اساسی، سازوکار مناسب و تمهیدات لازم با بهره گیری و استفاده از کلیه امکانات برای این عملیات برنامه ریزی شد تا با بهترین کیفیت و براساس استاندارد های تعمیراتی و رعایت الزامات ایمنی، این پروسه اجرایی شود. باتوجه به دقت و حساسیت عملیات اجرایی در تعمیرات اساسی واحد ۱۳۰۰ پالایشگاه نفت لاوان، کلیه سیستم های برقی و ابزار دقیق، ظروف و برج ها، مُبدل ها، فن های هوایی، کولر های آبی، خطوط لوله، پمپ ها و کمپرسورها، ایستگاه های کنترل برق و سیستم فِلِر مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرند و تعمیرات مورد نیاز روی آنها انجام می شود.
روایت «مشعل» از یک روز کاری فعالیت کارکنان پالایشگاه لاوان
سمیه راهپیما هفته اول فصل زمستان، به مروارید پنهان در دل خلیج فارس سفر می کنم؛ منطقه ای با مردمان خونگرم و مسؤولیت پذیر که با وجود برخی کمبودها، به دلیل داشتن عشق به زادگاه خود در آنجا مانده اند و برای آبادانی آن تلاش می کنند. سخن از شرکت پالایش نفت لاوان است؛ منطقه ای که دور تا دور آن را آب محصور کرده و گاهی اوقات، شرایط سختی برای اهالی این جزیره رقم می زند. این جزیره بر اساس آخرین سرشماری، یک هزار و 214 نفر جمعیت دارد. از این تعداد، بیشتر مرد های آن در شرکت پالایش نفت لاوان مشغول به فعالیت هستند. همپای بومیان این منطقه، کارکنان صنعت نفت نیز به دور از خانواده های خود برای آبادانی این سرزمین تلاش می کنند و لباس رزم بر تن کرده اند تا پرچم کشور عزیزمان همیشه سرافراز باشد. برای جویا شدن از روند کار کارکنان شرکت پالايش نفت لاوان، خبرنگار «مشعل» به اين منطقه سفر کرده که مشروح اين گزارش را در ادامه می خوانید:
زمانی که وارد جزیره لاوان می شوم، تفاوت دمای این شهر با تهران را کاملا احساس می کنم؛ چراکه این روزها در تهران، برای مقابله با سرمای آن، کلاه و کاپشن می پوشیم؛ اما در لاوان، شاهد هوایی مطلوب همانند فصل تابستان هستم. به در ورودی پالایشگاه لاوان نزدیک می شوم و برای ورود به محیط پالایشگاه، از سوی اچ اس ای مجهز به کلاه و کفش ایمنی می شوم. آرامش و سکوت فضای پالایشگاه، نکته ای است که نظرم را به خود جلب می کند؛ زیرا با وجود فعالیت های مختلفی که در بخش های گوناگون این سایت پالایشگاهی انجام می شود، خبری از استرس و هیاهو نیست. مهندسین در سایت مشغول پایش دمای محیطی و تجهیزات پالایشگاه هستند. یکی از آنها فتاح آقابابایی است که پایش سطح گرما و انرژی لوله های پالایشگاهی را انجام می دهد. با او هم صحبت می شوم و در مورد کارش می پرسم، می گوید: باید با علاقه وارد محیط کارمان شویم تا بتوانیم سختی ها را کنترل کنیم و عملکرد خوبی داشته باشیم. با آنکه 14 روز از خانواده مان دور هستیم؛ اما به دلیل عشق به کار، سختی آن را تحمل می کنیم. پالایشگاه به دلیل محیط صنعتی اش، خشک است و باید تمام ضوابط، مقررات و مسائل ایمنی و فردی را رعایت کنیم، ضمن آنکه حفظ و صیانت از تجهیزات محیط کارمان را به عهده داریم؛ اما عشق به کار است که ما را در این محیط کاری، نگه می دارد. او کارش را سخت؛ اما دوست داشتنی توصیف می کند و ادامه می دهد: مدیریت پالایشگاه، شرایطی را فراهم کرده اند تا دوستانی که مشغول به فعالیت هستند، راضی باشند و بتوانند با دل و جان فعالیت کنند. تبدیل وضعیت کارکنان، تامین بهبود معیشت همکاران و ایجاد شرایط مناسب برای نیروهای پیمانکاری و قراردادی باعث شده با آسودگی خیال فعالیت های خود را ادامه دهند.
شرکت پالایش نفت لاوان، برای ایجاد شرایط رفاهی کارکنان این پالایشگاه، امکاناتی از جمله رفاهی، ورزشی و اقامتی فراهم کرده تا آنها بتوانند مدتی که دور از خانواده خود هستند، شرایط مناسبی داشته باشند. این فضا باعث می شود تا صمیمیت و دوستی بین کارکنان پالایشگاه بیشتر شود؛ زیرا 14 شبانه روز در کنار هم هستند و با خصوصیات اخلاقی هم، مشکلات و ... آشنا می شوند و می توانند یار و غمخوار هم باشند. امیر طاهری، کارمند ارشد واحد تقطیر پالایشگاه لاوان لازمه شغلش را داشتن روحیه ای پر تلاش، ازخودگذشتگی و ایثار بیان می کند و می گوید: با آنکه پالایشگاه لاوان امکانات رفاهی، ورزشی و اقامتی در اختیار ما می گذارد تا مدت زمانی که در جزیره لاوان هستیم، براحتی و بدون استرس فعالیت کنیم؛ اما دوری از خانواده برای ما دشوار است. طی دو هفته ای که سرکار هستیم، از تمام زندگی خود فاصله داریم و این امر باعث می شود تا خانواده، همسر و فرزندانمان تحت تاثیر قرار گیرند. تربیت فرزندانمان ممکن است متفاوت از بچه های دیگر باشد. در صنعت باید قدر همکارانی که بدون هیچ چشمداشتی فعالیت می کنند، دانسته شود که از نظر فکری و احساسی ما را درک کنند و همراه و غمخوار ما باشند. او در پاسخ به این سوال که آیا همسر شما توانسته با شرایط کاری تان کنار بیاید، می گوید: با توجه به اینکه هم پدر بنده و هم پدرهمسرم هر دو بازنشسته صنعت نفت هستند، نسبت به شغل بنده و نوبت کاری آشنایی دارند و همسرم در نبود من هم وظایف مادری را انجام می دهند و هم نقش پدر را ایفا می کنند. طاهری مکث کوتاهی می کند و درحالی که تردید در گفتن حرف خود دارد، می گوید: از ما هم مانند دیگر شهرهای دیگر مالیات کم می شود و به دلیل نبود امکانات، حتی خانواده هایمان نمی توانند در اینجا حضور داشته باشند.
در میان کارکنان پالایشگاه لاوان، افرادی هستند که شروع فعالیت حرفه ای آنها کمتر از یک ماه است و آمده اند تا با تلاش و کوشش خود، قدم در راه آبادانی کشورمان بگذارند. یکی از این افراد، احسان غنی پور است که از شهرستان پارسیان آمده و به عنوان آتش نشان در این پالایشگاه فعالیت کاری خود را آغاز کرده است. او می گوید: از کودکی به حرفه آتش نشانی علاقه مند بودم و رؤیای آن را در سر می پروراندم. با ورود به پالایشگاه لاوان و فعالیت در این حرفه، رؤیایم به واقعیت تبدیل شد. قبل از وارد شدن به فضای پالایشگاهی 14 روز آموزش دیدم و بعد از آن به پالایشگاه آمدم. اکنون نیز آموزش های حین کار دارم و با برخی نکات مهم و کلیدی در حرفه آتش نشانی آشنا می شوم.
گزارش خود را با آذرخش گودرزی، معاون بهره برداری پالایشگاه لاوان به پایان می رسانم. او می گوید: کارکنان پالایشگاه لاوان، بجز بومیان شاغل در آن، اقماری هستند و با توجه به حجم بالای کار تعداد زیادی از همکارانمان 14 روز کار و 7 روز استراحت دارند. این کارکنان، عمرشان صرف خدمت رسانی به پالایشگاه می شود. دوری از خانواده خیلی سخت است و شرایط آب و هوایی این منطقه نیز بر این سختی می افزاید؛ زیرا هر زمان که خانواده هایمان به ما نیاز دارند، نمی توانیم کنار آنها حضور داشته باشیم. به عنوان مثال، زمانی که آب جوش روی دست دخترم ریخته شده بود، به دلیل مساعد نبودن شرایط آب و هوا به سختی توانستم خودم را به فرزندم برسانم و مرهمی بر درد او باشم. به گفته او، فردی که 14 روز به جزیره می آید، عملا 14 شبانه روز در اختیار پالایشگاه است و حتی در محل استراحت خود نیز آنکال است، یعنی باید گوش به زنگ باشد تا اگر کوچکترین مشکلی برای پالایشگاه پیش آمد، به صورت جهادی و با حس مسؤولیت پذیری که دارد در کوتاه ترین زمان ممکن، خود را به پالایشگاه برساند. تمام همکاران بنده، این جزیره و پالایشگاه را خانه دوم خود می دانند.
تنها جمله اي که مي توان در پايان اين گزارش گفت، آن است که در برخي مناطق کشورمان، غيورمرداني مشغول به کار هستند که در گرماي شديد هم دست از کار نمي کشند و سعي مي کنند تا سهمي هرچند کوچک در سرافرازي کشورمان داشته باشند، از این رو بايد به آنها خدا قوت و دستمریزاد گفت که تمام سختی ها را به جان مي خرند تا پرچم سه رنگ کشورمان هميشه در اهتزاز باشد.
بررسی آخرین وضعیت 2 مگاپروژه پتروشیمی
مشعل صنعت پتروشیمی پس از چند دهه فعالیت و کسب تجربه، حالا به عنوان یکی از بازوهای اصلی اقتصاد کشور توانسته است افزون بر تامین نیازهای خود و سودآوری سرمایه گذاران و اشتغال آوری، منبعی برای تامین منابع ارزی دولت هم باشد. این صنعت با حضور شرکت ها و سرمایه گذاری هلدینگ های بزرگ نه تنها توانسته است در دوره اخیر بسیاری از پروژه ها نیمه تمام را به اتمام برساند، بلکه پروژه های جدید و بزرگ دیگری را هم در دست دارد.
صنعت پتروشیمی پس از تحقق برنامه های خود در جهش های اول و دوم حالا در آستانه جهش سوم گام های بلندتری را برای خود پیش بینی کرده است و می خواهد در کنار تکمیل زنجیره ارزش و برنامه مهم کاهش خام فروشی، با پیگیری مساله مهم خوراک ترکیبی و چرخه خوراک داخلی، وارد حوزه های بالادستی صنعت نفت هم شود. یکی از مجموعه هایی که پرقدرت و هدفمند این اهداف را دنبال می کند و پروژه های بزرگی هم در دست دارد، هلدینگ خلیج فارس است.
هلدینگ خلیج فارس بیش از 13 شرکت تولیدی و بیش از 5پروژه فعال و در حال ساخت را زیرمجموعه خود دارد و قرار است دو مگاپروژه را آغاز کند. این هلدینگ، دی ماه سال گذشته و بعد از افتتاح رسمی مگاپروژه بیدبلند خلیج فارس از شروع و کلنگ زنی 2 مگاپروژه الماس ماهشهر و هرمز عسلویه در 1400 خبر داد. این تلاش هلدینگ خلیج فارس از این رو است که حالا دیگر صنعت پتروشیمی کشور به این سطح از توان مالی و تخصصی مورد نیاز برای ورود به بالادست خود یعنی نفت و گاز را پیدا کرده است. این موضوع دو دلیل دارد؛ پتروشیمی ها افزون بر توان مالی و فنی، برای تأمین خوراکشان انگیزه بیشتری دارند و می توانند این پروژه های کلان را در زمان بندی مناسب اجرا کنند. اگرچه فضای اقتصادی کشور و کل صنایع از جمله صنعت نفت درگیر موضوعات اقتصادی و تحریم های مستقیم است، اما صنعت پتروشیمی اجازه نداده این شرایط بر اجرای پروژه های این صنعت تاثیر بگذارد و به شکل داخلی بخش زیادی از آنها را تامین کرده است، اما علاوه بر پروژه های معمول و پیش بینی شده قبلی، چند مگاپروژه از سوی شرکت های بزرگ پتروشیمی هم پیش بینی شده که هلدینگ خلیج فارس کارهای اجرایی آنها را شروع کرده است.
جعفر ربیعی، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در گفت وگو با مشعل آخرین پیشرفت های صورت گرفته در دو مگاپروژه الماس ماهشهر و هرمز عسلویه را تشریح کرد. او با بیان اینکه پروژه الماس ماهشهر خوراک ترکیبی دارد و مهم ترین ویژگی آن هم این است که کل خوراک از داخل مجموعه هلدینگ خلیج فارس تامین می شود، افزود: هیچ خوراکی را خارج از هلدینگ برای این پروژه تامین نمی کنیم. ربیعی با اعلام اینکه برای این پروژه 2.5 میلیارد دلار سرمایه گذاری پیش بینی شده است، افزود: کارهای اجرایی فاز اول که مناقصه واحد الفین است، انجام شده و به زودی برنده آن اعلام و وارد فاز اجرایی می شود. او با بیان اینکه 100 درصد سرمایه گذاری این پروژه در گروه خلیج فارس تامین می شود، افزود: 51 درصد این سرمایه گذاری متعلق به هلدینگ خلیج فارس مادر و 49 درصد هم متعلق به دو شرکت پتروشیمی بندر امام و اروند است. طبق برآوردها با اجرای این پروژه طی 6 سال 2.5میلیون تن به ظرفیت محصولات پتروشیمی کشور اضافه می کند و در زمان ساخت و بهره برداری اشتغال خوبی در ماهشهر و استان خوزستان ایجاد می شود. مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیان اینکه برای تامین سرمایه این پروژه محدودیتی وجود ندارد، گفت: برای منابع ریالی از منابع داخلی هلدینگ و امکانات شبکه بانکی استفاده می کنیم و برای منابع ارزی فعلا برای شروع به کار بخشی از منابع را تامین کرده ایم، اما برای ادامه کار باید موضوع فاینانس را حل کنیم یا اجازه داده شود که بخشی از منابع صادراتی را به این پروژه اختصاص دهیم.
ربیعی تصریح کرد: طبق قانون هلدینگ تعهد دارد بخشی از درآمد ارزی خود را وارد نیما کند و اگر بخواهیم بخشی از این منابع را در پروژه های خودمان هزینه کنیم، حتما باید این اجازه از سوی وزارت نفت و بانک مرکزی به ما داده شود. وی همچنین در مورد پروژه هرمز عسلویه هم تاکید کرد: در این پروژه نیاز به خوراک اتان و بوتان داریم که قرار است از شرکت گاز حدود 4.5 میلیون تن تامین شود. مجوزهای اختصاص این خوراک صادر شده و مناقصه فاز اول آن که الفین است، انجام و برنده هم انتخاب شده و به زودی اعلام می شود. ربیعی با اعلام اینکه این مجموعه از نظر خوراک و تناژ آن قابل توجه و بسیار بزرگ است و می تواند بزرگ ترین پروژه پتروشیمی کشور باشد، افزود: موضوع اختصاص زمینه فاز اول این پروژه با شرکت ملی صنایع پتروشیمی حل و زمین به ما تحویل داده شده و قرارداد اجاره هم منعقد شده است، اما هنوز بخشی از زمین را تحویل نداده اند. امیدواریم زودتر کارهای مجوز و اقدامات مربوطه انجام شود و بخش های باقی مانده زمین را هم تحویل دهند؛ با وجود این در همین زمین هایی که در اختیار داریم، می توانیم فاز اول را شروع کنیم. مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تصریح کرد: اتان و بوتان مورد نیاز مگاپروژه هرمز عسلویه از خروجی پالایشگاه های پارس جنوبی تامین می شود و نگرانی از بابت تامین این خوراک نداریم، اما چنانچه زمانی ظرفیت کل گاز کشور با مشکل مواجه شود، ممکن است برای منابع تامین خوراک این پروژه هم مشکل ایجاد شود. به هر صورت در بالانس خوراک اتان و بوتان کشور این پروژه دیده شده و قرارداد تامین خوراک آن با شرکت گاز هم در آستانه انعقاد بوده و منابع آن تخصیص داده شده است. ربیعی افزود: برای این پروژه 4.5 میلیارد دلار پیش بینی شده است. برای این پروژه هم منابع ریالی را هلدینگ خلیج فارس تامین می کند و منابع ارزی از محل فاینانس و صندوق توسعه ملی تامین می شود. در مجموع می توان گفت که برای این دو مگاپروژه 7 میلیارد دلار سرمایه گذاری صورت می گیرد.
پیگیری مگاپروژه ها در صنعت پتروشیمی موضوعی است که شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم آن را دنبال می کند و اجرای آنها در جهش سوم مورد توجه بوده است.پیش تر شرکت ملی صنایع پتروشیمی از اجرای سه مگاپروژه خبر داده بود که یکی از آنها همان مگاپروژه هرمز است. شرکت پتروشیمی هرمز خلیج فارس با ظرفیت سالانه ۵.۸ میلیون تن و حجم سرمایه گذاری حدود ۴.۵ میلیارد دلار با خوراک اتان و بوتان تعریف شد که انواع پلی اتیلن ها و پلی پروپیلن را تولید خواهد کرد. طرح دیگر خوراک ترکیبی الفینی، ویستا انرژی ارغوان در عسلویه است با خوراک اتان و بوتان و حجم سرمایه گذاری ۱.۶ میلیارد دلار که سالانه ۱.۸ میلیون تن ظرفیت تولید خواهد داشت. طرح سوم خوراک ترکیبی، طرح الفین آروماتیک شرکت نفت و گاز آریا، زیرمجموعه هلدینگ نفت و گاز پارسیان با خوراک نفتا و اتان با حجم سرمایه گذاری ۴.۸ میلیارد دلار است که سالانه ظرفیت تولید ۴.۸ میلیون تن محصول خواهد داشت. اجرای این مگاپروژه ها به همان اندازه که می تواند اثرگذار و افتخارآفرین باشد، نیاز به هماهنگی و همراهی چندجانبه و تامین مالی به موقع دارد تا بتواند در زمان مقرر به ثمر بنشیند.
همکاری های پژوهشی و فناوری مشترک صنعت نفت با جهاد دانشگاهی
مشعل جهاد دانشگاهی یکی از نهادهای انقلابی و پرتلاش است که در چند دهه گذشته در حوزه های مختلف صنعتی حضور داشته و توانسته است اثرگذاری خوبی داشته باشد. یکی از حوزه های اصلی که جهاد دانشگاهی در آن به موفقیت های خوبی رسیده، همکاری با صنعت نفت به خصوص در حوزه های پژوهشی بوده است. طراحی دکل های حفاری نفت، طراحی و ساخت لوله های مغزی سیار چاه های نفتی، تبدیل نفت سنگین به سبک و ... از مهم ترین زمینه هایی است که تاکنون جهاد دانشگاهی در ارتباط با صنعت نفت انجام داده است.
جهاد دانشگاهی، نهادی است عمومی و غیردولتی که در سه محور اصلی آموزش، پژوهش و فناوری فعالیت دارد. این مجموعه 142 گروه پژوهشی، 117 مرکز خدمات تخصصی، 19 مرکز رشد و 2 پارک علم و فناوری مستقر در 42 واحد جهاددانشگاهی، 18 پژوهشکده مستقل و 3 پژوهشگاه (9 پژوهشکده) مستقر در سراسر کشور، مرکز اطلاعات علمی و مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران را در زیرمجموعه خود دارد. زمینه های فعالیت پژوهشی این نهاد به حوزه هایی مانند نفت، گاز، پتروشیمی، برق و الکترونیک، مخابرات، مواد معدنی، زیست فناوری، دانش و فناوری نانو، مطالعات انسانی و اجتماعی و خدمات پزشکی به عنوان حوزه های اصلی و زمینه های جدید فعالیت نیز به حوزه هایی نظیر مولد های برق و UPSهای صنعتی و برخی حوزه های بالا و پایین دستی صنعت نفت برمی گردد.
جهاد دانشگاهی در حوزه های مختلف فعالیت آموزشی، پژوهشی و اجرایی دارد، اما در حوزه های پژوهشی و فناوری، زمینه های مشخصی پیش بینی شده که در ارتباط با ارگان ها و نهادهای مربوطه فعالیت خود را انجام می دهند. از جمله این زمینه ها می توان به گسترش تحقیقات و شکوفایی در حوزه های صنعتی، گسترش طرح های کاربردی و نیمه صنعتی ازطریق پیوند با مراکز علمی و تحقیقاتی به منظور به کارگیری نتایج پژوهش، انجام تحقیقات توسعه ای و کاربردی ، پیگیری طرح های تحقیقاتی جهاد دانشگاهی تا مرحله نیمه صنعتی و صنعتی اشاره کرد. جهاد دانشگاهی در این سال ها در حوزه طراحی و ساخت سیستم ها و تجهیزات صنعتی قابل کاربرد در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، برق، الکترونیک، مخابرات، مواد، معدن و فلزات، حمل و نقل ریلی، صنعت دفاعی، اتوماسیون صنعتی اقدام کرده و توانسته است محصولاتی همچون لوله مغزی سیار، مته حفاری، سیستم نمکزدایی، VFD (الکتروموتورهای دورمتغیر)، پمپ های درون چاهی، دکل های حفاری، UPS ها و اینورترهای صنعتی، سرامیک های صنعتی و دیرگدازها، منسوجات صنعتی و ... را تولید کند. تولید این محصولات نشان می دهد که جهاد دانشگاهی همکاری موفق و نزدیکی با صنعت نفت داشته که می تواند بیشتر و گسترده تر شود.
زمینه های همکاری صنعت نفت با جهاد دانشگاهی دامنه زیادی دارد و شرکت ها و زیرمجموعه های صنعت نفت به شکل مستقل این ارتباط را حفظ کرده اند و نیازهای پژوهشی و فناوری خود را به این مجموعه می سپارند و هر از چندگاهی نتایج این همکاری و مشارکت در قالب قرارداد و تفاهم نامه و محصولاتی در معرض دید عموم قرار می گیرد. این همکاری اما در دولت سیزدهم ادامه دارد و تلاش و تاکید بیشتری بر توسعه آن وجود دارد. وزیر نفت و مدیران عامل شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت در همین چند ماهه اخیر جلسات مشترکی با رئیس جهاد دانشگاهی داشته است. جواد اوجی، وزیر نفت چندی قبل در نشست مشترک با رییس جهاددانشگاهی ضمن تقدیر از حضور پر تلاش و جهادی فناوران این نهاد در صنعت نفت کشور خواستار فعالیت گسترده تر جهاددانشگاهی در این صنعت شد. وی ضمن برشمردن ویژگی های جهاددانشگاهی اعلام کرد: مدیریت فعلی صنعت نفت از توانمندی جهاددانشگاهی در زمینه تامین تجهیزات و نیازهای فناورانه صنعت نفت استفاده بهینه خواهد کرد و از این نهاد در عرصه خدمات فنی و مهندسی و ساخت ادوات بهره خواهد گرفت. وزیر نفت با بیان این که صنعت نفت به عنوان صنعت پیشران کشور از سازندگان و فناوران داخلی حمایت می کند، افزود: برای توسعه کشور چاره ای جز حمایت از بومی سازی فناوری و ساخت داخل نداریم و برای عبور از تحریم های ظالمانه باید به توانمندی فناوران داخلی به ویژه جهاددانشگاهی اعتماد کنیم. وزیر نفت همچنین 6 دی ماه و در جریان بازدید از نمایشگاه دستاوردهای جهاد دانشگاهی و امضای یک قرارداد و تفاهم نامه ها مشترک در جهت برطرف کردن نیازهای صنعت نفت کشور با جهاددانشگاهی گفت: یکی از مهم ترین زمینه ها برای این همکاری بحث نمک زدایی یا فراورش نفت خام به ویژه در میدان نفتی آزادگان است که با احداث این مجموعه روزانه بیش از 50 هزار بشکه نفت فرآوری خواهد شد. وزیر نفت ادامه داد: با طرح آزمایشی که در این زمینه به سرانجام رسیده، این اتفاق خوب که پیش از این از سوی شرکت های خارجی پیگیری و اجرا می شد، امروز با همت مجموعه جهاددانشگاهی برای صنعت نفت رقم می خورد و همچنین، بحث ناوگان نوسازی و بازسازی دکل های شرکت ملی حفاری که احتیاج به بازسازی و نوسازی دارند نیز از دیگر برنامه ها و تفاهم نامه هایی بود که حالا به سرانجام رسیده است. اوجی اظهار کرد: با همت و توانی که مجموعه جهاددانشگاهی دارد، ناوگان حفاری شرکت ملی حفاری شاهد نوسازی و بازسازی ویژه خواهد بود و ظرف پنج سال ناوگان شرکت ملی حفاری کشور بازسازی می شود. وزیر نفت تصریح کرد: به زودی فراخوان های مربوط به حوزه های مختلف صنعت نفت اعلام می شود تا نیازهای صنعت نفت در حوزه های بالادستی و پایین دستی با استفاده از ظرفیت مجموعه جهاددانشگاهی و دیگر شرکت های دانش بنیان مشکلات حوزه صنعت نفت برطرف شود.
اما خوب است برخی زمینه های همکاری جهاد دانشگاهی را به عنوان یکی از بازوهای پژوهش و فناوری کشور که در ارتباط با صنعت نفت است، از زاویه ای نزدیک تر بررسی کنیم. به عنوان نمونه مجموعه پژوهشکده تکنولوژی تولید جهاد دانشگاهی خوزستان، پس از 10 سال کار علمی، دانش فنی تولید مته های حفاری را تدوین کرده و چند سالی است خط تولید انبوه مته های حفاری آن به بهره برداری رسیده است. این پروژه به خوبی در استان خوزستان در حال اجراست و با کسب این موفقیت، کشور از واردات مته حفاری بی نیاز شده است. این یکی از نمونه همکاری های مشترک جهاد دانشگاهی با شرکت مناطق نفتخیز جنوب است. انعقاد تفاهم نامه برای پروژه پساب صنعتی، انجام مطالعات در حوزه افزایش تولید و بهره گیری بهینه از 700 چاه کم بازده کشور، مطالعه در حوزه لوله مغزی سیار برای تعمیر چاه ها، بازوی بارگیری نفت در اسکله جزیره خارک، ترانس رکتیفایر حفاظت کاندیک، یو.پی.اس و شارژرهای صنعتی AC_ DC، برق و کنترل دکل های حفاری نفت، دکل ، سامانه پیشگیری از تشکیل رسوب در مخازن نفت، سیمولاتور نمک زایی الکترواستاتیک از نفت خام و کنترل دور موتور المتریک(درایو) و ... از جمله دیگر حوزه های مشترک همکاری صنعت نفت و جهاد دانشگاهی هستند، ضمن اینکه جهاد دانشگاهی چند سالی است که در تلاش برای ورود به حوزه های بالادست فناوری صنعت نفت و تولید دانش فنی است. به هر روی جهاددانشگاهی به عنوان یکی از مجموعه های پژوهشی موفق و سازنده در ارتباط با صنعت نفت در سال های گذشته تاکنون کارهای خوبی را شروع کرده و به سرانجام رسانده و وزارت نفت هم همواره بنا را بر حمایت کامل و توسعه همکاری ها گذاشته است. هر دو مجموعه می توانند با استفاده از نیروی مهندسان و کارآفرینان ایرانی استفاده کنند تا هر نوع تجهیز و دستگاهی که امکان بومی سازی دارد، ساخته شود. این روند می تواند بخش قابل توجهی از واردات و وابستگی صنعت نفت را کاهش دهد و از خروج نیروی متخصص جلوگیری کند.
همراه با افزایش تقاضا برای نفت خام و گاز طبیعی در سال 2021 میلادی، بازار نفت با دور تازه ای از تردیدها درباره قیمت ها، شرایط تقاضا و بالا رفتن شمار افراد مبتلا به سویه اومیکرون ویروس عالم گیر کرونا و در عین حال فشار سرمایه گذاران به شرکت ها برای تحقق اهداف کربن زدایی، پا به سال 2022 میلادی می گذارد. آیا روند بهبود تقاضا برای نفت خام و گاز طبیعی تداوم خواهد داشت و توسعه ظرفیت نصب انرژی ها پاک در سال 2022 میلادی همچنان ادامه می یابد یا اینکه خطرهایی که مدت هاست در کمین است به میدان آمده و مانع عرضه انرژی سبز و خنثی کردن دوباره تقاضای جهانی نفت و گاز می شود؟ هرچه به پایان سال ۲۰۲۱ نزدیک تر می شویم، چشم انداز سال ۲۰۲۲ میلادی با تردیدهای بیشتری روبه رو می شود، زیرا افزایش موارد ابتلا به سویه اومیکرون و شیوع آن بعضی از دولت های اروپایی را ترسانده است، به طوری که دور تازه ای از اعمال محدودیت ها و قرنطینه را در هلند شاهد بوده ایم، در همین حال انگلیس هم به دنبال اعمال قوانینی سختگیرانه تر برای مهار شیوع سویه کروناست و بسیاری از کشورهای اروپایی دیگر هم در زمینه سفر محدودیت هایی اعمال کرده اند.
تأثیر سویه اومیکرون بر اقتصادهای دنیا و تقاضای سوخت و اثرگذاری اش بر بهبود تقاضا و قیمت های جهانی نفت خام، موضوع اصلی در کل سال 2022 به ویژه چند ماه نخست خواهد بود. به همان اندازه که پیش بینی قیمت های جهانی نفت خام در شرایط «عادی» دشوار است، تردیدهای ناشی از شیوع ویروس کرونا، بر سختی های کار پیش بینی در این باره افزوده است. هم اکنون چشم اندازها برای میانگین قیمت نفت طی سال آینده میلادی ۷۰ دلار برای هر بشکه در سال آینده میلادی و در مقاطعی طی سال های 2022 یا 2023 رسیدن به سطوح 100 دلار برای هر بشکه است. دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در برآوردهایش اثر شیوع سویه اومیکرون را «خفیف و کوتاه مدت» ارزیابی می کند، در حالی که آژانس بین المللی انرژی (آی ئی ای) انتظار کاهش موقتی در روند بهبود تقاضا را دارد، اما معتقد است روند تقاضا برای نفت خام تغییر رویه ای کامل را تجربه نخواهد کرد. در روزهای نخست شیوع سویه اومیکرون، بانک آمریکایی جی پی مورگان پیش بینی کرد که به دلیل ظرفیت محدود اعضای اوپک برای افزایش تولید، احتمال دارد قیمت های جهانی این کالای راهبردی سال آینده میلادی (2022) به 125 دلار و در سال 2023 به 150 دلار برای هر بشکه برسد. اوپک با توجه به تردیدهای پیش روی سویه اومیکرون، درها را برای تعدیل های بالقوه فوری در برنامه عرضه نفت خود باز گذاشت؛ بنابراین اقدام های این سازمان به همراه تحولات کرونا، یکی از محرک های اصلی قیمت نفت خام در سال آینده میلادی خواهد بود. سیمون فلاورز، رئیس و تحلیلگر ارشد مؤسسه وود مکنزی، در پست اخیر خود درباره مسائل کلیدی بازارهای نفت و گاز در سال 2022 میلادی نوشت: افزایش قیمت نفت به سطوح 100 دلار برای هر بشکه، حداقل برای هر دوره پایدار در سال آینده میلای، دور از انتظار است. برخی تحلیلگران بر این باورند که زمستان سردتر از حد معمول در نیمکره شمالی، بحران انرژی در اروپا را تشدید و ذخایر گاز طبیعی قاره سبز را که در این زمان از سال به پایین ترین سطح خود در یک دهه اخیر رسیده است، خالی می کند. این اوضاع می تواند تقاضا برای سوخت هایی غیر از گاز طبیعی از جمله فرآورده های نفتی را به منظور گرمایش افزایش دهد و به طور بالقوه تقاضا برای نفت خام هم حتی اگر قرنطینه مصرف بنزین را محدود کند، به دنبال این شرایط افزایش خواهد یافت.
فلاورز در این باره می گوید: زمستان سرد باعث ثبت رکوردی تازه در قیمت های بالای برق می شود، این در حالی است که ذخیره سازی های گاز طبیعی در سطح پایینی قرار دارد و با تعطیلی 4 راکتور هسته ای در فرانسه، ذخیره سازی های برق هم به پایین ترین سطح خود رسیده است.
قیمت گاز طبیعی بسیار نوسان دارد و به نبود عرضه اضافی از روسیه واکنش بسیاری نشان می دهد، اما قرار است در بهار سال آینده میلادی که پیش بینی می شود گرم تر باشد، کاهش یابد. با این حال، تحلیلگران مؤسسه وود مکنزی معتقدند حتی در پایان فصل زمستان و در بهار 2022، قیمت گاز در دو قاره آسیا و اروپا بالاتر از سطوح پیش از بحران باقی می ماند و عرضه در بازار گاز از نظر ساختاری محدودتر از پیش از بحران شیوع ویروس کرونا خواهد بود. این تحلیلگران در برآوردهای خود آورده اند که انتظار می رود قیمت گاز طبیعی فشرده (ال ان جی) در اروپا و آسیا حداقل تا سال 2026 میلادی زمانی که عرضه های جدید وارد بازار می شود، دو برابر میانگین قیمت رایج در بازه زمانی سال های 2015 و 2020 باشد.
یک خطر بزرگ برای چشم انداز بازار گاز در سال آینده میلادی و پس از آن این است که آیا گاز همچنان به عنوان سوخت قابل اعتمادتر و پاک تر از زغال سنگ برای کمک به فرآیند گذار از زغال سنگ به گاز طبیعی و پشتیبان انرژی های تجدیدپذیر تلقی می شود یا تنها به عنوان سوخت فسیلی دیگری روی آن حساب می کنند؛ به گونه ای که دیگر نباید برای این حامل انرژی نقش پل حرکت به سمت انرژی های پاک را متصور بود.
از آنجا که شرکت های بزرگ نفتی سرمایه های بیشتر را به سمت تحقق اهداف تولید انرژی های کم کربن روان می کنند، طبق ریسکی که مؤسسه وود مکنزی برای یک ابرچرخه بالقوه در بخش فلزات و افزایش مستمر آن برآورد می کند، سرعت روند افزایش ظرفیت تولید انرژی های خورشیدی و بادی به دلیل هزینه های بالای تأسیسات و فناوری این حوزه کند خواهد شد. فاتح بیرول، رئیس آژانس بین المللی انرژی در اوایل ماه دسامبر سال 2021 میلادی گفته بود با وجود قیمت های بالای کالا و حمل ونقل، انرژی های تجدیدپذیر طی سال 2021 میلادی در مسیر رشد بی سابقه ای بودند. و در عین حال یادآور شد که چنانچه قیمت های کالا تا پایان سال 2022 میلادی بالا بماند، دوره پنج ساله کاهش هزینه برای انرژی بادی و 3 ساله برای انرژی خورشیدی را از بین می برد. آژانس بین المللی انرژی در گزارش سالانه بازار انرژی های تجدیدپذیر در سال 2021 میلادی و برآوردهایش سال 2026 اعلام کرد که جهان برای دستیابی به هدف به صفر رساندن انتشار کربن تا سال 2050 میلادی همچنان به دو برابر ظرفیت سالانه جدید طی 5 سال آینده نیاز خواهد داشت. براساس برآوردهای مؤسسه وود مکنزی، افزایش هزینه ها و دستمزدها، چالش های زنجیره تأمین و تدارکات می تواند برای عرضه و توسعه مجموعه ای از فناوری های کم کربن مشکلاتی ایجاد کند. وود مکنزی در اوایل دسامبر سال 2021 میلادی اعلام کرده بود که صنعت پررونق تولید انرژی خورشیدی در ایالات متحده آمریکا قرار است در ماه ها و سال های آینده بین فرصت های بزرگ و موانع بزرگ قرار گیرد و احتمال می رود طی چند سال آینده شاهد گرفتن تصمیم های بزرگی باشد. بازار انرژی خورشیدی ایالات متحده آمریکا طی سه ماه سوم امسال 5.4 گیگاوات (GWdc) ظرفیت تازه نصب کرد که این رقم نسبت به دوره مشابه سال 2020 میلادی 30 درصد افزایش نشان می دهد و بیشترین ظرفیت نصب در سه ماه سوم را ثبت کرد. با این حال، هزینه ها همچنان روندی افزایشی داشت. هزینه ها در همه بخش های بازار برای دومین سه ماهه پیاپی با افزایش روبه رو شد که این شرایط، بازتاب دهنده چالش های زنجیره تأمین است. در هر بخش به جز بخش های مسکونی، افزایش قیمت از سال 2014 میلادی که مؤسسه وود مکنزی ارزیابی داده های قیمت گذاری را آغاز کرده، بالاترین رقم را ثبت کرده است. چشم انداز بازار تجدیدپذیرها و رشد اقتصادی ایالات متحده آمریکا پس از اینکه جو منچین، سناتور دموکرات از ایالت ویرجینیای غربی گفت از قانون پیشنهادی باسازی بهتر (Build Back Better Act) جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا برای حمایت نمی کند، مبهم تر شد. به نظر می رسد «تردید» مهم ترین و برجسته ترین مساله پیش رو بازارهای جهانی نفت و گاز در سال 2022 میلادی خواهد بود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
عملیات اجرایی طرح نگهداشت و افزایش تولید گچساران یک و2 شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب آغاز شد.
این طرح به ارزش 75میلیون یورو، یکی از بسته های طرح نگهداشت و افزایش تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که طی قراردادی به شرکت انرژی دانا واگذار شده است.
در این قرارداد، اجرای 3 پروژه روسطحی و حفاری 7 حلقه چاه توسعه ای و21حلقه چاه تعمیری پیش بینی شده است و 4 درصد اعتبار طرح به میزان 3 میلیون یورو صرف پروژه های مرتبط با حوزه مسؤولیت های اجتماعی خواهد شد.افزایش ظرفیت کندانسورهای بسته گچساران یک و2 و مجموعه های بوستری تلمبه یدک و طراحی، خرید، نصب و اجرای سیستم حفاظت الکترونیک ازجمله پروژه های روسطحی این بسته قراردادی هستند.
همکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در مطالعات با روش های نو و تبادل داده ، دانش و تجربه برای انجام کارهای مشترک بین دو مجموعه به وسیله تشکیل کارگروه های فنی گسترش می یابد.
در نشست مشترک شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران که با حضور مدیران عامل این شرکت ها برگزار شد، نحوه توسعه همکاری بین دو مجموعه، انجام مطالعات با استفاده از روش های نو و تبادل داده ، دانش و تجربه برای انجام کارهای مشترک بین دو مجموعه بررسی شد.
تعیین تکلیف، پیگیری و واگذاری میدان های کشف شده و تحویل به مناطق نفت خیز جنوب برای توسعه آنها، تشکیل کمیته ارتباطی بین مدیریت اکتشاف و معاونت زمین شناسی در زمینه بررسی میدان های اکتشافی، همچنین رفع ابهام های میدان ها و تهیه پروپوزال درباره مخازن نامتعارف ازجمله مسائلی است که در این نشست مشترک مورد بررسی قرار گرفت.
داشتن برنامه مدون و علمی، لحاظ کردن پیوست اقتصادی در انجام فعالیت های مشترک، ارتباط مستمر و برگزاری نشست های ماهانه برای تحقق اهداف مشترک، از جمله مواردی است که از سوی مدیران 2 مجموعه بر آنها تاکید شده است.
هفدهمین نمایشگاه بین المللی انرژی کیش پس از 2 سال وقفه به دلیل شیوع ویروس کرونا، با دریافت تأیید از وزارت نفت برگزار می شود.
در حالی که در دو سال گذشته بیشتر نمایشگاه ها در کشور به دلیل شیوع ویروس کرونا لغو شده اند، اکنون با انجام واکسیناسیون گسترده در کشور و دریافت مجوزهای لازم از نهادهای مسؤول، هفدهمین نمایشگاه بین المللی انرژی کیش با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی، همزمان با برگزاری دوازدهمین نمایشگاه بین المللی صنایع دریایی و دریانوردی ایران در مرکز نمایشگاه های بین المللی جزیره کیش آغاز به کار می کند. این نمایشگاه از27 تا 30 دی ماه سال 1400 در مرکز نمایشگاه های بین المللی جزیره کیش دایر خواهد بود. اطلاع از آخرین فرصت ها و ظرفیت های سرمایه گذاری و سرمایه پذیری در صنعت انرژی ایران و بررسی دستاوردهای سازندگان و تولیدکنندگان نفت، گاز، پتروشیمی، آب و برق و انرژی های نو از محورهای اصلی نمایشگاه امسال است.
حراست صنعت نفت
در دومین سالگرد شهادت سردار دل های ایران، شهید حاج قاسم سلیمانی و شهادت بانوی دوعالم، حضرت زهرا(س)، با برگزاری مراسمی از طرح فساد ستیز سردار سلیمانی در سازمان حراست صنعت نفت رونمایی شد.
این مراسم با حضور رئیس سازمان حراست صنعت نفت و معاونان این سازمان، روسای حراست شرکت های اصلی و بلافصل و کارکنان سازمان حراست نفت برگزار شد. عظیم شیرواند، رئیس سازمان حراست صنعت نفت با اشاره به رویکرد فساد ستیزی دولت سیزدهم، تاکید وزیر نفت بر این مهم در جلسه رای اعتماد و اشاره وزیر اطلاعات به فسادستیزی در جلسه معارفه رئیس سازمان حراست کل کشور اظهار کرد: با توجه به این رویکرد مهم، حراست ها در خط مبارزه با فساد در دستگاه های اجرایی قرار دارند و انجام وظیفه می کنند.
وی همچنین بر مهیا بودن فضای کشور برای انجام اقدام های جدی در زمینه فسادستیزی، همچنین تلاش برای صیانت از اموال ملت شریف ایران و صنعت نفت تاکید کرد. رئیس سازمان حراست صنعت نفت در آیین رونمایی از طرح فساد ستیز شهید حاج قاسم سلیمانی، یکی از اهداف آن را حراست در همسویی با اجرای منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در توصیه به سران قوا عنوان کرد و با قدردانی از توجه مثبت وزیر نفت به حراست این صنعت، خواستار همراهی مسؤولان حراست در زمینه فسادستیزی شد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: سیاست این شرکت ارتقای جایگاه بانوان از طریق به کارگیری آنان در سمت های مدیریتی سازمان است.
رضا نوشادی در نخستین نشست شورای بانوان شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران افزود: انتظار می رود این قشر تاثیرگذار با مشارکت فعال در برنامه های توانمندسازی، زمینه را برای تحقق این مهم فراهم آورند.
وی با تبیین جهت گیری شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در جهت رعایت عدالت اداری و بهره گیری از ظرفیت های بانوان مستعد برای پیشبرد اهداف سازمان اظهار کرد: بنا بر منطق قرآنی، در دستیابی به تعالی، تفاوتی بین زن و مرد نیست، بنابراین باید تلاش کرد تا به دور از اقدام های شکلی و شعاری، راهکارهای عملی برای افزایش سهم بانوان در برنامه های کلان و برطرف کردن مشکلات آنها ارائه شود.
علیرضا شکوهیان، معاون مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نیز با تاکید بر پشتیبانی همه جانبه مدیریت ارشد از ارتقای جایگاه بانوان براساس مقررات و موازین اداری تصریح کرد: اراده لازم برای رفع مشکلات بانوان و ارائه خدمات فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و رفاهی به این طیف مهم سازمان وجود دارد و بانوان با آمدن به میدان و طرح پیشنهادهای سازنده می توانند در بهبود وضع خود نقش آفرین باشند.
در ادامه این نشست، بانوان حاضر در جلسه نیز دیدگاه ها و دغدغه های خود را مطرح کردند و مقرر شد با ایجاد دبیرخانه دائمی، مسائل مربوط به زنان پیگیری و ساختارها و برنامه های مرتبط، بازطراحی شود.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران اظهار کرد: با تکیه بر منابع انسانی متخصص می توان سازمانی موفق داشت، زیرا در توسعه اقتصادی، اهمیت منابع انسانی کمتر از تجهیزات و منابع مادی نیست.
مهدی جمشیدی دانا در نشست هم اندیشی با هیات رئیسه منطقه 7عملیات انتقال گاز و دیدار با جمعی از کارکنان تأسیسات تقویت فشار گاز کوهدشت با اهمیت بخشی به سرمایه انسانی گفت: همه مدیران و مسئولان باید با نگاهی مثبت اندیش، نسبت به ارتقای جایگاه نیروی انسانی تلاش خود را برای بهره مندی از سازمانی پویا و مشارکت پذیر به کار گیرند.
وی با بیان اینکه گفت وگومحوری، یکی از راه های توجه به منابع انسانی است، اظهار کرد: فضای کاری و عملیاتی باید طوری باشد که کارکنان بتوانند با سهولت و شفافیت، مسائل، دغدغه ها و مشکلات خود را با مسؤولان و سرپرستان خود در میان بگذارند.جمشیدی دانا تاکید کرد: ما نیز وظیفه داریم با صبر و تحمل و با راهکارهای مناسب بر مشکلات کارکنان و سازمان را برطرف کنیم.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با بیان اینکه ماهیت کاری کارکنان این شرکت با دیگر اداره ها متفاوت است، اظهار کرد: کارکنان شرکت انتقال گاز ایران در تأمین و انتقال گاز، تعمیر و نگهداری خطوط لوله در شرایط بسیار سخت در گرما و سرما با همه توان خود مشغول فعالیت و انجام وظیفه هستند و شایسته است از جایگاه و ساختار سازمانی مناسبی بهره مند باشند.
وی در بخشی دیگر به آمادگی شرکت انتقال گاز ایران برای عبور موفق از فصل زمستان اشاره و تاکید کرد: با تلاش شبانه روزی کارکنان مناطق ده گانه شرکت انتقال گاز، اقدام های فنی گسترده در تأسیسات تقویت فشار گاز، مراکز بهره برداری خطوط لوله کشور،آماده عبور از دومین فصل سرد سال، همچنین انتقال ایمن و پایدار گاز به ویژه به مناطق سردسیر غرب کشور که بخش اعظمی از آن در منطقه 7عملیات انتقال گاز واقع شده است، هستیم.
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، با اعتباری افزون بر 50 میلیارد ریال در روستاهای استان فارس 18 زمین چمن مصنوعی ساخت.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به منظور تکالیف مسئولیت اجتماعی این شرکت با هدف خدمت به جامعه روستایی، توسعه و محرومیت زدایی و کمک به فعال شدن جوانان و نوجوانان، با اعتباری بیش از 50 میلیارد ریال 18 قطعه زمین چمن مصنوعی را در18روستای استان فارس به سازمان ورزش و جوانان این استان به عنوان دستگاه بهره بردار، تحویل داده است.
بالاده، دهنوچاهورز، اعراب قنبری، ریزآب بخش قطرونیه، فراشبند، علی آباد، قلعه بیابان، گلدشت، شهیدآباد، اعراب چگینی، حسین آباد، داراب، شهرک فجر، شهرک ولی عصر، همچنین مروارید، یردانجیر، بالاده، خواجه جمالی بخش آباده طشک و زینل آباد از جمله روستاهایی هستند که در آنها زمین چمن احداث شده است.این زمین چمن های مصنوعی از ابتدای سال 1400 تاکنون به بهره برداری رسیده است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران،اجرای پروژه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آب رسانی، برق رسانی، خدماتی و... را در مناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار دارد.
این مدیریت در مدت حدود 100 روز آغازین فعالیت دولت سیزدهم، 155 پروژه مسؤولیت اجتماعی را با تخصیص بیش از128میلیارد تومان اعتبار در13 استان اجرا و تکمیل کرده است.
پالایشگاه ایلام
مدیرعامل پالایشگاه گاز ایلام از برگزاری رزمایش مشترک شرکت های فرعی وزارت نفت در ایلام خبر داد.
روح الله نوریان در نشست هماهنگی و طرح ریزی مانور منطقه ای شرکت های تابع وزارت نفت در استان ایلام با بیان اینکه پالایشگاه های گازی، خطوط انتقال گاز، تأسیسات نفتی و پتروشیمی به دلیل داشتن شرایط عملیاتی، تجهیزات ویژه و ماهیت عملکردی، همواره آبستن حوادث فنی و عملیاتی هستند، افزود: برگزاری این گونه مانورها می تواند آمادگی بخش های ذیربط را برای پیشگیری از حوادث احتمالی و مقابله با آنها دوچندان کند.نوریان گفت: این رزمایش با مشارکت شرکت پالایش گاز ایلام، پتروشیمی ایلام، نفت و گاز غرب(منطقه عملیاتی تنگ بیجار)، منطقه 7عملیات انتقال گاز، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ایلام و شرکت گاز استان ایلام برگزار می شود.
وی با تاکید بر اینکه اجرای چنین مانورهایی افزون بر محک زدن سطح آمادگی شرکت های نفت و گاز، تجهیزات اطفای حریق، لجستیک و ترابری ارزیابی خواهند شد، اظهار کرد: هماهنگی بیشتر با دستگاه های پشتیبانی وخدمات رسان برای مقابله با حوادث احتمالی، همچنین وحدت رویه در حوزه فرماندهی صحنه و مدیریت بحران، ازجمله دیگر موارد مهمی است که در دستور کار قرار خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت پالایشگاه گاز ایلام آمادگی رویارویی با تهدید در شرایط اضطراری، ارزیابی گروه های واکنش در شرایط اضطراری، همچنین ارزیابی و هماهنگی میان شرکت های تابعه وزارت نفت در استان ایلام در شرایط بحرانی،کسب آمادگی بیشتر برای رویارویی با شرایط واقعی و تصمیم گیری بهینه و به موقع اعضای کمیته مدیریت شرایط حاد را از اهداف برگزاری این رزمایش عنوان کرد.
وی با اشاره به بررسی سناریوهای مختلف برای برگزاری این مانور مشترک توسط کار گروهی مرکب از کارشناسان حوزه اچ اس ای شرکت های فرعی وزارت نفت تصریح کرد: این مانور ماه آینده و با حضور نمایندگان اچ اس ای وزارت نفت و شرکت های نفت و گاز استان ایلام برگزار خواهد شد.
وزارت نفت
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس با قدردانی از پیگیری های وزیر نفت درباره حادثه تصادف محور اهواز- خرمشهر گفت: آقای اوجی افزون بر اینکه مبالغی را به عنوان کمک ناچیز برای خانواده متوفی ها و مصدومان در نظر گرفته، قرار است یک نفر از خانواده فوت شدگان به منظور رفع بخشی از مشکلات معیشتی جایگزین متوفی مشغول به کار شود. مجتبی یوسفی در مراسم یادبود جانباختگان حادثه تصادف محور اهواز-خرمشهر در دارخوین با عرض تسلیت به خانواده های داغدار این عزیزان و آرزوی شفای عاجل برای مصدومان این حادثه اظهار کرد: وزیران نفت و راه و شهرسازی ضمن تسلیت و همدردی با بازماندگان، پیگیری های لازم را برای جلوگیری از وقوع چنین اتفاق هایی انجام داده اند.
وی افزود: از وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران قدردانی می کنم که از طرف آنها هیاتی نیز به اینجا اعزام شده است.
هیاتی متشکل از مدیران وزارت نفت، با حضور در آیین یادبود کارکنان فقید نفت که در سانحه تصادف جاده اهواز- خرمشهر به دیدار حق شتافتند، با خانواده آنان دیدار و گفت وگو کردند. در این مراسم که با حضور علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، ابوذر شریفی،مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) و جمعی دیگر از مدیران صنعت نفت برگزار شد، مراتب تسلیت و همدردی جواد اوجی، وزیر نفت و مهدی علی مددی، معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی به خانواده این عزیزان ابلاغ شد. در همین حال، منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت و نماینده معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، به همراه مدیران حاضر در مراسم، از حادثه دیدگان این سانحه عیادت و برای آنان آرزوی بهبود و سلامت کردند.
نفت و گاز مسجدسلیمان
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان با اهدا و توزیع 500 بسته نوشت افزار میان دانش آموزان کم برخوردار زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) شهر لالی، گامی دیگر در عمل به مسئولیت های خود برداشت.
در نخستین مرحله توزیع بسته های نوشت افزار از سوی این شرکت در سال تحصیلی جاری، 500 بسته نوشت افزار در اختیار کمیته امداد امام خمینی(ره) لالی قرار گرفت تا میان دانش آموزان کم برخوردار و زیر پوشش این نهاد حمایتی توزیع شود. شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان پیش از این (در فاصله سال های 1396 تا 1399) نیز در جهت عمل به مسؤولیت های اجتماعی، 13هزار و 250 بسته نوشت افزار را تهیه و با همکاری اداره های کمیته امداد امام خمینی(ره)، بهزیستی و آموزش و پرورش شهرهای مسجدسلیمان، لالی، هفتکل و اندیکا، میان دانش آموزان کم برخوردار توزیع کرده است.
پژوهشگاه صنعت نفت
همزمان با ارزیابی و رتبه بندی سالانه مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و احراز رتبه ششم پژوهشگاه صنعت نفت در آن، از رابطان و کارشناسان برگزیده قدردانی شد. در این زمینه، شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با ارزیابی عملکرد رابطان مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی در سال 1399 بیست وشش نفر رابط برگزیده را معرفی کرد. بر همین اساس، مهرداد شجاعی، نماینده پژوهشگاه صنعت نفت، در شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان رابط برگزیده انتخاب شد. در ارزیابی سالانه شبکه آزمایشگاهی، افزون بر مراکز عضو و رابطان، فعالیت های کارشناسان آزمایشگاه نیز ارزیابی می شود که در این دوره، از میان 10رتبه نخست مراکز، حسام بختیاری از مجموعه آزمایشگاه های پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی به عنوان «کارشناس برگزیده» انتخاب شد.
در ارزیابی سالانه رابطان، معیارهایی نظیر میزان تعامل با شبکه آزمایشگاهی و نقش رابط در میزان ارتباط با دیگر مراکز عضو شبکه، تلاش رابط در مسیر توسعه شبکه آزمایشگاهی و پیاده سازی سیاست های شبکه در آزمایشگاه، آشنایی با دستورعمل ها و رویه های شبکه و نحوه ارسال گزارش عملکرد و کیفیت آن مورد بررسی و امتیازدهی مدنظر قرار می گیرد.
کمپ زمستانه به میزبانی پژوهشگاه صنعت نفت با هدف توانمندسازی دانشجویان طرح ملی میزبانی برای ایجاد کسب وکارهای فناورانه11تا 15دی ماه در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.این کمپ زمستانه با محور هدفمند کردن تحقیقات دانشگاهی و خلق ارزش از طریق شکل گیری کسب وکارهای فناور و پایدار برگزار شد.این کمپ به مدت 5 روز در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار و در آن 5 کارگاه آموزشی با عناوین ایده پردازی، تیم سازی، امکان سنجی طرح تجاری و الگوی کسب وکار، همچنین حقوق مالکیت فکری و ارائه و معرفی محصول به سرمایه گذار ارائه شد.در این دوره آموزشی با ایجاد زیرساخت مناسب و آموزش های کاربردی، تلاش شد تا زمینه کسب مهارت های لازم برای دانشجویان دکترا و کارشناسی ارشد باهدف راه اندازی کسب وکارهای نو فراهم شود.
دانشجویان طرح میزبانی از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا و پژوهشگران پژوهشگاه صنعت نفت هستند، همچنین دیگر دانشجویان مخاطبان و شرکت کنندگان در این دوره آموزشی بودند.
نفت و گاز کارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از مهار نشتی خط لوله 12 اینچ مایعات گازی منطقه کریت کمپ اهواز خبر داد.
غلامرضا مفیدی با اشاره به اینکه انتقال مایعات گازی از شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به تأسیسات گاز و گازمایع شرکت کارون با این خط لوله انجام می شود، افزود: نشتی خط لوله مزبور با حضور عوامل ایمنی و عملیاتی، کنترل و مهار شده و خوشبختانه هیچ خسارتی هم در پی نداشته است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با بیان اینکه خط لوله 12 اینچ مایعات گازی منطقه کریت کمپ اهواز زیرزمینی است، اظهار کرد: با وجود بارندگی های فراوان، این خط لوله با اعزام گروه های عملیاتی به منطقه، ایمن سازی و نشتی آن مهار شد.
به گفته وی، ترمیم و راه اندازی دوباره این خط لوله پس از انجام مراحل ایمن سازی در دستور کار قرار گرفته است.
مفیدی با اشاره به اینکه این نشتی در خارج از محدوده مسکونی روستاهای مجاور تأسیسات شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون بوده است، تصریح کرد: با تلاش مجموعه های فنی، عملیاتی و ایمنی، فعالیت خط مذکور به زودی ازسر گرفته خواهد شد، بنابراین جای هیچ گونه نگرانی در زمینه ایمنی آن وجود ندارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون، بزرگ ترین شرکت بهره بردار تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با توان تولیدی بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز است. این شرکت از شمال به رامین (مسجدسلیمان)، از شمال شرقی به نفت سفید، از شمال غربی به شوش، از جنوب به آبادان و خرمشهر، از جنوب شرقی به شادگان، از جنوب غربی به سوسنگرد و از شرق به شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون منتهی می شود.
شرکت ملی حفاری ایران
دوره آموزشی مراکز تلفن سانترال مورد استفاده روی دستگاه حفاری برای کارکنان رادیومن دکل ها به همت اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران برگزار شد.
نعمت الله بهرام نژاد، کارشناس برنامه ریزی و توسعه نیروی انسانی اداره آموزش شرکت ملی حفاری ایران گفت: این دوره به پیشنهاد کارکنان رادیو من برای 251 نفر همکاران در دستور کار قرار گرفت و به صورت برخط (آنلاین) به مدت یک ماه با بهره گیری از استادان مجرب مدیریت فناوری اطلاعات شاغل در اداره مخابرات شرکت اجرایی شد.
وی گفت: افراد شرکت کننده در این مدت در زمینه نصب و راه اندازی سانترال های موجود روی دستگاه های حفاری، درباره کاهش پارازیت روی خطوط تلفن،سیم کشی مخابراتی خطوط بخش های مختلف دکل شامل رئیس دستگاه، کمپانی من، زمین شناس، گل شناس، سکوی حفاری، مخازن و مادلاگینگ، آموزش های لازم را فراگرفتند.
کارشناس برنامه ریزی و توسعه نیروی انسانی اداره آموزش شرکت ملی حفاری ایران، ارتقای خطوط داخلی و شهری، ایجاد سیستم آیفون، ایجاد اپراتور اتوماتیک، صندوق صوتی و نصب کارت کالر آی دی به منظور ثبت شماره های ورودی، همچنین ایجاد سیستم پیجینگ، عیب یابی و رفع خرابی های مربوط به سانترال ها و شناسایی انواع کابل مخابراتی و شبکه های رایانه ای و پورت های مختلف مخابراتی و شبکه ای را از جمله موارد آموزشی این دوره برشمرد.
بهرام نژاد با قدردانی از حسین ابوالحسنی (از کارکنان اداره مخابرات شرکت ملی حفاری ایران) به عنوان مدرس در این دوره، شناسایی و انجام عملیات فنی روی تلفن های آنالوگ، دیجیتال، آی پی و سافت فون، آشنایی با برنامه ریزی از طریق رایانه، ارتباط با پرینتر به منظور گزارش گیری از تماس های ورودی و خروجی سانترال، ایجاد کنفرانس های 3 تا 5 نفره از طریق تلفن رئیس دستگاه با همه خطوط سانترال روی دستگاه را دیگر سرفصل های ارائه شده در این دوره آموزشی عنوان کرد.
پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند
مدیرعامل پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند از پایان موفقیت آمیز نخستین تعمیرات پیچیده پالایشگاهی کشور در این پالایشگاه خبر داد.
مجید رجبی با بیان اینکه با تلاش متخصصان شرکت ماشین سازی اراک و پژوهشگران صنعت نفت استان مرکزی نخستین تعمیرات پیچیده پالایشگاهی کشور انجام شده است، افزود: در تعمیرات اساسی سال95 پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند، بازرسان فنی متوجه بروز ترک و آسیب دیدگی در یکی از سه راکتور فعال در واحد آیزوماکس شدند.
وی اظهار کرد: با توجه به رد درخواست شرکت سازنده مبنی بر خروج راکتور از پالایشگاه برای انجام تعمیرات، همچنین تحمیل هزینه بالا برای تعمیر،سرانجام ماشین سازی اراک به عنوان مجری طرح تعمیر تخصصی راکتورمعرفی و این تجهیز کاربردی در پالایشگاه امام خمینی شازند(ره) با تکیه بر دانش فنی متخصصان ایرانی و تنها با صرف مبلغ هفت میلیارد تومان تعمیر شد.
راکتور تجهیزی است که در پالایشگاه که هیدروکربن های سنگین بی ارزش را به هیدروکربن های سبک با ارزشی همچون گازوییل، نفت سفید و ال پی جی تبدیل می کند.
پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند با ظرفیت فرآوری روزانه 250 هزار بشکه نفت خام و تولید 16میلیون لیتر بنزین یورو 4 در زمره برترین پالایشگاه های کشور قرار دارد.
شرکت بهینه سازی مصرف سوخت
مدیر بهینه سازی انرژی در بخش ساختمان و عضو هیات مدیره شرکت بهینه سازی مصرف سوخت گفت: با بازنگری استاندارد 2-1220 و حذف رده های پایین برچسب انرژی بخاری های گازسوز دودکش دار، در 4 ماه سرد سال،بیش از 3 میلیارد مترمکعب گاز صرفه جویی می شود.کوروش هاشمی گفت: براساس تازه ترین آمار مرتبط با مقدار مصرف گاز در کشور،در سال 1398، بیش از204 میلیارد مترمکعب و در سال گذشته نیز افزون بر221میلیارد مترمکعب گاز مصرف شده است.به گفته وی، در سال 1398مصرف گاز بخش خانگی و تجاری 61 میلیارد مترمکعب و در سال گذشته نیز 65میلیارد مترمکعب بوده و بدان معناست که بیش از30 درصد کل مصرف گاز به بخش خانگی و تجاری مربوط می شود.وی به سهم بخاری های گازی در گرمایش ساختمان های مسکونی اشاره و تصریح کرد: سهم گرمایش بخاری های گازی در این بخش 75درصد است و هم اکنون حدود 20 میلیون بخاری گازی در منازل و اداره های سراسر کشور وجود دارد که بیشتر آنها ازنظر رتبه مصرف انرژی در رده بسیار پایین و مواردی نیز بدون رتبه یا رده انرژی هستند.مدیر بهینه سازی انرژی در بخش ساختمان درباره بخاری های تولیدی درکشورگفت: بر اساس تازه ترین نتایج بررسی رده بندی شرکت های تولیدکننده بخاری های گازسوز، هم اکنون به طور عمده، بخاری های تولیدی در داخل کشور دارای بازده بسیار پایین با برچسب انرژیF ،G ،E و حتی خارج از رده استاندارد برچسب انرژی هستند.به گفته عضو هیات مدیره شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، بیشترین فراوانی بخاری های گازسوز، رده های انرژیE ،F و G هستند و سهمی بیش از 60 درصد را تولیدات بخاری به خود اختصاص می دهند.هاشمی تصریح کرد: با حذف رده های مذکور از برچسب انرژی و جایگزینی آنها با 5 میلیون و 800 هزار بخاری گازسوز با رده انرژیA، در 4 ماه سرد سال،بیش از 3 میلیارد مترمکعب صرفه جویی در مصرف گاز، عاید کشور می شود.وی یادآور شد: براساس مواد 12 و13قانون اصلاح الگوی مصرف، سازمان ملی استاندارد و وزارت صمت از تولید و توزیع محصولات خارج از رده برچسب انرژی جلوگیری می کند.
شرکت نفت خزر
نخستین نشست ارزیابی و شناخت فرصت ها، چالش ها و تقویت همکاری های مشترک اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت خزر برگزار شد.
در این نشست که با حضور مانی عبدالله زاده، مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مراد کمالی، مدیرعامل و شماری از مدیران ستادی و عملیاتی شرکت نفت خزر برگزار شد، اقدام های انجام شده در حوزه اچ اس ای و تقویت همکاری های فی مابین مورد بررسی قرار گرفت.
مراد کمالی، مدیرعامل شرکت نفت خزر در این نشست با اشاره به اهمیت و نقش محوری این شرکت در پاسخگویی به نیازهای صنعت نفت گفت: اولویت نخست کار در برنامه های روزانه شرکت نفت خزر، توجه به مقوله ایمنی است.
وی با مهم برشمردن ایمنی و ارتقای آن در سطوح مختلف، بر آموزش و فرهنگ سازی آن در سطوح مختلف عملیاتی، پشتیبانی و اجرایی تاکید کرد.کمالی همچنین الزام های ایمنی در صنعت نفت را بسیار مهم خواند و افزود: این فرهنگ سازمانی باید در نگاه، تفکر و رفتار همه کارکنان نهادینه و اولویت اصلی فعالیت های عملیاتی تلقی شود.مدیرعامل شرکت نفت خزر با اشاره به ارتباط مستقیم سلامت نیروی انسانی در محیط کار و کارآمدی سکو، شناورها و تجهیزات با رعایت استانداردها و ضوابط ایمنی، اظهار کرد: با توجه به این مهم لازم است بیش ازپیش به رعایت استانداردها در دستگاه ها و تجهیزات حفاری و لحاظ دستورعمل ها توجه شود.
مانی عبدالله زاده، مدیر اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران نیز با اشاره به دستورعمل ها و ابلاغیه وزارت نفت در حوزه الزام های اچ اس ای، به ویژه در مقوله ایمنی تصریح کرد: فرهنگ سازی همسو با دوره های آموزشی می تواند در پیشگیری از حوادث شغلی تاثیر بسزایی داشته باشد.
وی با بیان اینکه در حوزه ایمنی، هدف اصلی، حذف یا کاهش حوادث تکراری در سطح فعالیت های عملیاتی شرکت ملی نفت ایران است، اظهار کرد: با توجه به برنامه های شرکت نفت خزر در اجرای پروژه های توسعه ای در دریای خزر و استان های شمالی کشور، در تلاشیم همکاری های نزدیک و مستمر خود را در حوزه اچ اس ای را با این شرکت افزایش دهیم.
مدیر اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: برگزاری دوره های آموزشی موثر با شاخصه های کار حفاری و اقدام های اصلاحی برای اثربخشی آنها، همسو با ریشه یابی علل حوادث و راهکارهای جلوگیری از وقوع و کاهش ضریب حادثه در آب های عمیق دریای خزر از مواردی است که باید به آنها توجه ویژه شود.
عبدالله زاده نیروی انسانی ماهر و آگاه به خطرهای کاری، حفظ آمادگی درگذر زمان با تمرین و فراهم کردن ملزومات و تجهیزات ایمنی برای پیشگیری از حوادث و مقابله با رویدادهای احتمالی را 3 شاخصه مهم برای فعالیت های آینده شرکت نفت خزر عنوان کرد.
نفت و گاز اروندان
شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با برگزاری نشست دوجانبه، نحوه ادامه و توسعه همکاری، انجام مطالعات با استفاده از فناوری های نو، همچنین تبادل علمی، پژوهشی، دانش و تجربه میان 2 شرکت را بررسی کردند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان با استقبال از توسعه فعالیت ها و همکاری های مشترک این شرکت با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران افزود: رویکرد شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان بر مبنای اساسنامه و مأموریت این شرکت، توسعه ای است و برای تحقق آن از ظرفیت های مدیریت اکتشاف استفاده خواهد کرد.
عبدالله عذاری اهوازی با اشاره به تفاهم نامه های پیشین تبادل اطلاعات فنی با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران بر توسعه چنین فعالیت ها و همکاری هایی تأکید کرد.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران نیز گفت:خط مشی این شرکت این است که انباشت دانش و ظرفیت علمی نهفته در این مدیریت به شکل عملی در شرکت های تولیدی نمود یابد و به عنوان بازوی قوی علمی برای آنها نقش آفرین باشد.
مهدی فکور با اشاره به همکاری های مستمر فنی با شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان افزود: تبادل مستمر اطلاعات فنی بین مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تولیدی، مفید است و هم پوشانی اطلاعات،رفع نواقص اطلاعاتی و ایجاد قطعیت در پیش بینی های تحقیقاتی را در پی دارد.
فکور بابیان اینکه مطالعات انجام شده دیدگاه ما را نسبت به ذخایر نفتی خوزستان تغییر داده است، افزود: اکتشاف های تازه در فواصل میان این حوزه ها، نشان می دهد میدان های نفتی خوزستان برخلاف تصور با یکدیگر ارتباط دارند و این فواصل و تله های چینه ای، دارای نفت زیادی هستند که می توانند به ذخایر نفتی کشور اضافه شوند.
شرکت نفت و گاز اروندان موفق به استقرار و دریافت گواهینامه سیستم مدیریت انرژی در همه بخش های صنعتی و غیرصنعتی شد.
عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، با قدردانی از تلاش های کارکنان، به ویژه اعضای کارگروه های تخصصی راهبری و فنی انرژی، به اهمیت راهبردی انرژی در زنجیره تولید ارزش افزوده اشاره و تصریح کرد:این گواهینامه یکی از مؤثرترین ابزارها در بهبود عملکرد انرژی، کاهش هزینه های تولید و انتقال انرژی، ایجاد و بهبود یک سیستم مدیریتی کارا، همچنین ابزاری مناسب برای ارائه راهکارها و فرصت های مؤثر بر بهینه سازی مصرف انرژی در سطوح ستادی و عملیاتی شرکت نفت و گاز اروندان است.
سیستم مدیریت انرژی با ایجاد زیرساخت های فنی و مدیریتی، همراه با تدوین فرآیندهای لازم و انجام فازهای شناخت، طرح ریزی، استقرار و ممیزی داخلی و خارجی، با صدور گواهینامه مدیریت انرژی براساس استاندارد ایزو 50001:2018 از شرکت آرین توف پاسارگاد در بخش های صنعتی و غیرصنعتی شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان استقرار یافته است.
نگاهی کوتاه به جایگاه و اهمیت نماز از دیدگاه امیرالمومنین(ع)
نماز در معارف اسلامی از جایگاهی بسیار رفیع برخوردار است و علاوه بر تاکیدهای موکد رسول گرامی اسلام(ص)، ائمه اطهار (علیهم اسلام) نیز بر انجام هر چه بهتر این فریضه واجب الهی توصیه های بسیاری داشته اند. نماز و اقامه آن می تواند موجبات گشایش های بسیار زیادی برای مومنین باشد. در مطلب پیش رو به سه تعبیر مهم حضرت امیرالمومنین(ع) درباره نماز پرداخته ایم؛ سه تعبیری که دقت در آنها می تواند ما را در اقامه هر چه بهتر نماز یاری برساند و درک اهمیت انجام این فریضه الهی را برایمان روشن تر سازد.
حضرت امام علی(ع) از سه تعبیر و مثال بسیار زیبا استفاده می کنند تا خاصیت نماز را در اذهان بهتر جا بیندازند. تعبیر اول این گونه است: « و إنها لتحت الذنوب حت الورق؛ نماز گناهان را همچون برگ های پاییزی می ریزد». این بشارت و مژده شادی بخش و عظیمی است که از زبان امیرالمؤمنین(ع) به مؤمنان و پویندگان راه حق داده می شودتا اگر به دنبال آن هستند که گناهانی را که به ذهن و زبان و روح و قلب آنها چسبیده و آنها را آزار می دهد، مثل برگ هایی که در یک خزان پاییزی از یک درخت فرو می ریزد، از کالبد آنها فرو ریزد و آنها را راحت بگذارد، به نماز پناه ببرند، زیرا نماز مثل دستی یا نسیمی که تنه درخت را می تکاند و به واسطه آن تکان و جنبش، برگ های پاییزی از درخت جدا می شود، گناهان و معاصی را از آنها دور می کند. در واقع نسخه مطمئنی در اینجا از زبان حضرت امام علی(ع) مطرح می شود که با وجود نماز جایی برای ناامید شدن از رحمت واسعه الهی وجود ندارد چرا که یکی از بزرگ ترین حیله گری های شیطان درباره انسان این است که او را از درگاه رحمت الهی ناامید و مأیوس سازد و با پیش کشیدن معاصی و گناهان انسان، صحنه را به گونه ای نشان دهد که انگار جایی برای بخشیده شدن وجود ندارد؛ در حالی که دیدگاه حضرت امام علی(ع) در این باره در نقطه مقابل قرار می گیرد. همچنان که حضرت می فرماید: «ما اَهَمَّنی ذَنب اُمهِلتُ بَعدَهُ حَتّی اَصَلّیَ رَکعَتَینِ وَ اَساَلَ اللهُ العافِیَه؛ مرا اندوهگین نکند گناهی که پس از آن مهلت یابم دو رکعت نماز بگزارم و از خداوند عافیت طلبم».
تعبیر دوم امیرالمؤمنین (ع) درباره نماز این گونه است: «وتطلقها إطلاق الربق؛ نماز غل و زنجیرهای معاصی را از گردن ها می گشاید». حقیقت آن است که وقتی زنجیرها و دلبسته ها و غل ها به قلب و ضمیر انسان بسته شده باشد، او را سنگین می کند و امکان طی طریق و سلوک در حقیقت را از انسان سلب می کند. مثل این می ماند که دو نفر در مسیری به پیش می روند؛ اولی هیچ بار اضافه ای با خود ندارد و سبکبار و سبکبال پیش می رود، اما دومی بار اضافی و سنگین با خود حمل می کند. معلوم است او در چنین وضعیتی نخواهد توانست به مقصد و مقصود خود دست پیدا کند. پس شرط رسیدن به مقام تقرب و لذت انس با حق این است که انسان دست و پای خود را از زنجیرها و بارها و غل ها و هر آنچه که او را سنگین می کند و اجازه سلوک را از او می گیرد، آزاد و رها سازد. در اینجا هم باز نسخه شفابخش از زبان امیرالمؤمنین (ع) مطرح می شود که هرکه می خواهد خود را از این زنجیرهای سنگین رها سازد، بداند که چاره کار و راه گریز در نماز است و سرپنجه های نماز می تواند جان او را از میان این زنجیرها رها سازد.
اما تعبیر سوم و مهمی که در این فراز از خطبه از زبان حضرت مطرح می شود، نقل قولی از حضرت رسول الله(ص) است که ایشان در آن نماز را به چشمه آب گرمی که بر در خانه کسی باشد و شبانه روزی پنج بار خود را در آن شست و شو دهد، تشبیه فرموده است که بدون تردید، پس از این شست و شو، آلودگی در بدن چنین کسی باقی نخواهد ماند. این تعبیر هم یکی از بهترین تعبیرها درباره نماز است که عارفان و اولیا به تأسی از رسول الله(ص) در آثار و بیانات و سخنان خود به این تعبیر اشاره کرده اند. در این تعبیر، نماز به یک چشمه آب تشبیه شده است که بر درِ خانه کسی باشد و آن فرد روزی پنج بار به اندازه دفعاتی که در طول روز نماز می خواند، در آن چشمه آب تنی کند و خود را بشوید. تعبیر رسول الله(ص) در این باره تعبیر کلیدی و مهمی است. در این تعبیر، دنیا و محاسبات و معادلاتش گرد و غبارها و عرق کردن هایی است که بر تن و جان کسی می نشیند و او را آلوده و کثیف می کند چون دل مشغولی های دنیا می تواند غبار غفلت را بر ذهن و ضمیر کسی بنشاند و او را به تدریج از یاد حق دور کند، اما وقتی کسی روزی پنج بار به گرمابه برود، آیا این غبارها و آلودگی ها همچنان بر تن او خواهد ماند؟ پاسخ منفی است. اگر کسی هر روز پنج بار خود را در چشمه ای بشوید، کثیفی ها و غبارها از او دور خواهند ماند، نماز نیز در این تعبیر چنین خصلتی دارد و جان مشتاقان حق را از غبار اوهام و غیر حق شست و شو می دهد.
گزیده ای از بیانات و یک استفتاء از رهبر معظم انقلاب
دل را به خدا پیوند بزنید. راهش هم در شرع مقدس باز است؛ یک کار رمزآلود پیچیده ای نیست. شما قله کوه را از پایین نگاه می کنید، می بینید کسانی آنجا هستند؛ اینجور نیست که تصور کنید اینها بال زدند رفتند آنجا؛ نه، اینها از همین مسیری که جلوی پای شماست، جلو رفتند و به آنجا رسیدند. دچار توهم نشویم، خیال نکنیم که با یک نوع حرکت غیرعادی و غیرمعمولی می توان به آن قله ها رسید؛ نه، آنهایی که در آن قله ها مشاهده می کنید، از همین راه ها عبور کردند. این راه ها چیست؟ در درجه اول، ترک گناه. گفتنش آسان است، عملش سخت است؛ اما ناگزیر است. دروغ نگفتن، خیانت نکردن، از لغزش های گوناگون جنسی و شهوانی پرهیز کردن، از گناهان پرهیز کردن؛ قدمِ مهمترینش این است. بعد از ترک گناه، انجام واجبات و از همه واجبات مهم تر، نماز است. «و اعلم انّ کلّ شی ء من عملک تبع لصلاتک»؛ همه کار انسان تابع نماز است. نماز را به وقت بخوانید، با توجه و با حضور قلب بخوانید.
*بخشی از بیانات در تاریخ 31 مرداد 1389
آیا کارمندان می توانند به جای رسیدگی به کارها نماز اول وقت بخوانند؟
پرسش: آیا برپایى نماز جماعت از سوی کارمندان در ساعات رسمى کار جایز است؟ و بر فرض عدم جواز، اگر ملتزم شوند که بعد از پایان ساعات رسمى، آن مقدار وقتى را که به نماز خواندن اختصاص داده اند جبران کنند، آیا در این صورت، اقامه نماز در ساعات رسمى کار براى آنان جایز است؟
پاسخ: با توجه به اهمیت خاص نمازهاى یومیه و تأکید زیادى که بر اقامه نماز در اول وقت شده است و با توجه به فضیلت نماز جماعت، مناسب است کارمندان روشى را اتخاذ کنند که بتوانند در خلال ساعات کار ادارى نماز واجب را به طور جماعت در اول وقت و در کمترین زمان بخوانند، ولى باید به گونه اى مقدمات این کار را فراهم کنند که نماز جماعت در اول وقت بهانه و وسیله اى براى به تأخیرانداختن کارهاى مراجعه کنندگان نشود.
*برگرفته از سایت رهبر معظم انقلاب اسلامی، بخش استفتائات
نماز اول وقت را به هیچ بهانه ای از دست ندهید
گپی با اعضای خانواده یکی از کارکنان صنعت نفت که در عرصه های هنری و اجتماعی فعال هستند
مشعل در صنعت بزرگ نفت، خانواده های بسیاری هستند که با شوق زندگی، علاوه بر فعالیت های شغلی و روزمره، فعالیت های جنبی زیادی نیز در قالب های هنری، اجتماعی و فرهنگی دارند. این بار با خانواده فرج الهی، از کارکنان مرکز انتقال نفت رفسنجان، همراه و هم سخن شده ایم. شیرین مسعودی، همسر وی و آیلین و آیناز دو دختر این خانواده، سخت اهل هنر و فعالیت اجتماعی و ورزشی هستند. آنها تلاش کرده اند، هم خودشان را به جایگاه اجتماعی مناسبی برسانند و هم در محیط زندگی شان افرادی ارزنده و مفید باشند و با آموزش، بانوان شهرک نفت رفسنجان، شهرستان رفسنجان و استان کرمان را نیز از داشته های خود بهره مند کنند. گفت و گوی ما را با این خانواده می خوانید:
شیرین مسعودی هستم، همسر حمیدرضا فرج الهی،کارمند آزمایشگاه کنترل کیفیت مرکز انتقال نفت رفسنجان. در سال 1346 متولد شدم و دیپلم تجربی دارم. اهل شهرستان رفسنجان هستم و اکنون در شهرک نفت رفسنجان سکونت داریم.
در سال 1374 با هم ازدواج کردیم. آن زمان ایشان، رئیس وقت مرکز انتقال نفت رفسنجان و با ما همسایه بودند و از همین طریق با هم آشنا شدیم که این آشنایی منجر به ازدواج شد. ثمره این ازدواج دو دختر به اسم آیناز و آیلین است و همسرم حدود یک سال دیگر بازنشسته می شوند.
از کودکی به هنر علاقه مند بودم. پس از ازدواج، دوره های فنی و حرفه ای قالیبافی (سبک گُل برجسته با گره ترکی) و گل سازی(گل فانتزی و چینی) را آموختم. بعد از آن، در دوره های آموزشی انجمن سینمای جوان، با فیلمبرداری و عکاسی آشنا شدم. بعد به سراغ آشپزی و شیرینی پزی رفتم و زیر نظر داور بین المللی (مهناز نیکی ملکی) آموزش دیدم و در همه این رشته ها، دیپلم گرفتم. پایگاه بسیج منطقه، یک دوره آموزشی پته دوزی و خیاطی را در شهرک برگزار کرد که در این دوره ها هم شرکت کردم و علاوه بر آن در مُنجوق و مَلیله دوزی هم تا حدی تبحر دارم. در مجموع می توانم بگویم بیشتر هنرهایی را که بانوان کرمانی انجام می دهند، آموخته ام. علاوه بر این همه نوع آلات موسیقی در منزل داریم و به موسیقی و نواختن دَف علاقه دارم و در کلاس آموزش گیتار که در شهرک برگزار شد، شرکت کردم.
در دهه 70 که گل های فانتزی، چینی و با فوم، طرفدار زیادی داشت، دوره آموزشی برای هنرجویان برگزار کردم و حتی در شهرک نفت رفسنجان به صورت رایگان در منزل خودم به بانوان آموزش می دادم. کلاس آموزش شیرینی پزی را به صورت رایگان در واحد خواهران بسیج برگزارکردم و هرازگاهی بنا به درخواست بانوان شهرک در منزلشان آموزش کلاس آشپزی می گذارم. قالیبافی را فقط در حد بافتن دو تابلو دنبال کردم. در زمینه پته دوزی هم دخترم آیلین با قلم های مخصوص عربی، طرح های ماندالا و سنتی را روی شال خام پته(پارچه ای که دارای طرح و نقش است و با نخ روی آن دوخته شوند) می کشد و من و دخترم آیناز، آن را می دوزیم و گاه به دوستداران این هنر می فروشیم.
دخترم آیناز، فروشگاهی به اسم زرین هنر دارد که صنایع دستی با ورق طلای 24 عیار شامل تابلو و زیورآلات در آن به فروش می رسد که با او همکاری دارم.
من از کودکی به ورزش علاقه داشتم و از زمانی که ساکن شهرک شدم، به دلیل امکانات ورزشی خوبی که در آنجا وجود داشت، به صورت جدی ورزش را دنبال کردم. اوایل سکونتم در شهرک، به تیراندازی علاقه داشتم؛ اما سالن آموزش آن در کرمان بود که شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه جنوب شرق، وسیله ایاب و ذهاب را در اختیارمان می گذاشت و برای آموزش به این شهر مراجعه می کردیم. رشته اصلی ورزشی من، تفنگ گازی است که در آن هم مقام آوردم. در مسابقاتی که از طرف شرکت نفت برگزار می شد، در بخش تیمی و انفرادی مقام آوردم. در رشته تفنگ گازی در اولین المپیاد ورزشی شهرستان رفسنجان مقام اول کسب کردم، همچنین از سوی پایگاه بسیج بانوان به میدان تیر رفتیم و در رشته کار با اسلحه کِلانش، اول شدم. بعد به رشته ورزشی دارت پرداختم و با دخترم به اصفهان رفتیم و مدرک مربیگری این رشته ورزشی را گرفتیم.
بسیار با من همکاری دارند که در اینجا از ایشان تشکر و قدردانی می کنم.
زندگی را سخت نمی گیرم و سازگارم؛ چون خانواده ام در شهر رفسنجان سکونت دارند، تحمل این شرایط برایم در مقایسه با دیگر بانوان که در این شهر غریب هستند، راحت تر است.
اینجا امنیت و آرامش زیادی دارد و بانوان براحتی پیاده روی و دوچرخه سواری می کنند. این شهرک از امکانات ورزشی خوبی برخوردار است. بهترین سالن تیراندازی شهر در این شهرک واقع شده و من از همه سالن های ورزشی آن، به غیر از سالن کشتی(با خنده!) استفاده کردم.من تمامی ساکنان این شهرک را مثل اعضای خانواده ام می دانم و به آنها احترام می گذارم. در مدتی که کسالتی داشتم، بانوان اینجا خیلی به من محبت کردند. امیدوارم با تمام شدن کرونا، دوباره جشن ها، مراسم و کلاس های ورزشی برگزار شود.
خوشحالم که می بینم آنها به اهدافی که دوست داشتند، رسیده اند. هر پدر و مادری آرزوی دیدن موفقیت فرزندانش را دارد و فرقی هم نمی کند که این موفقیت در چه زمینه ای باشد. من و پدرشان برای انتخاب راه، آنها را آزاد گذاشتیم تا به دنبال علاقه خودشان بروند و هیچ اجباری در کار نبوده است. در این راه هم تا جایی که از دستمان بر آمده، شرایط را از نظر روحی و روانی، محیط خانه و امکانات و... برایشان فراهم کرده ایم و همواره مشوق آنها بوده ایم.
در ادامه، موفقیت های دختران این خانوده در عرصه های مختلف ورزشی، هنری و ... را از زبان خودشان بخوانید.
آیلین فرج الهی، متولد سال 1382 هستم و در رشته گرافیک دیپلم گرفتم.
از کودکی به کلاس نقاشی می رفتم و به این رشته خیلی علاقه مند بودم، به طوری که همیشه روی دیوارهای خانه نقاشی می کشیدم.(با خنده)
آبرنگ، سیاه قلم و مداد رنگی را با «راپید» کار می کنم و در زمینه اَکلرولیک، پاستِل و کاشی شکسته به خلق اثر هم پرداختم.
در کودکی کلاس نقاشی می رفتم، بعد دوره آموزشی اَکرولیک را گذراندم و نقاشی با مداد رنگی و ماندالا را یاد گرفتم و آن را به عنوان طرح پته می کشم. با ماندالا می توان تذهیب و معرق نیز کشید. در تهران هم یک دوره کلاس نقاشی با خودکار رفتم و دوره تصویرسازی(نقاشی ذهنی) را گذراندم و هنوز هم در حال آموزش هستم. در شهرک، یک دوره آموزش ساخت گوشواره های تزیینی برگزار شد که در آن شرکت کردم و این نوع بدلیجات را هم درست می کنم.
به تصویرسازی علاقه دارم و در تکنیک هم به نقاشی با مداد رنگی علاقه مندم.
احساس آرامش می کنم.
حس بسیار خوبی است. یک همکاری خانوادگی که ابتکار هنری دارد.
نقاشی روی لباس و پُرترِه (نقاشی چهره)
از کودکی ژیمناستیک می رفتم و در رشته های تیراندازی و دارت فعالیت داشته ام.
آیناز فرج الهی هستم. متولد سال 1375. در رشته تربیت بدنی تحصیل کرده ام و به فکر ادامه تحصیل در این رشته هستم.
از کودکی در کلاس های ورزشی شهرک شرکت می کردم و از همان سن پایین، در رشته های مختلف ورزشی فعالیت داشتم. ابتدا با ژیمناستیک و کاراته آغاز کردم، بعد در دبستان به والیبال و بستکبال پرداختم و در مسابقات شنا، آمادگی جسمانی و شطرنج در سطح شهرستان مقام آورد. زمانی که وارد دوره راهنمایی شدم، در رشته تیراندازی با کمان و تفنگ آموزش دیدم و در حال حاضر هم رئیس کمیته تیراندازی با تفنگ و تپانچه (اهداف ثابت) بانوان شهرستان رفسنجان هستم و رشته تخصصی ام تیراندازی است.
پدرم در جوانی تپانچه کار می کرد و مادر هم تفنگ گازی. علاوه بر آن، پدر چون اصالت لَکی دارد، تیراندازی در خونشان است، کم کم به این رشته علاقه مند شدم. از سال 89 به عنوان کمک مربی در تیراندازی کارم را آغاز کردم و هم اکنون مربی این رشته برای دانشجویان و دانش آموزان و مربی تیراندازی و والیبال بانوان در شهرک هستم. در اولین و دومین نمایشگاه دستاوردهای تربیت بدنی، مسؤولیت غرفه تیراندازی شهرستان به عهده من بود. رشته ورزشی دارت را هم در شهرک آموختم و بعد مدرک مربیگری آن را گرفتم. مسؤولیت روابط عمومی کارگری دارت استان کرمان را به من پیشنهاد کرده اند که در مرحله تصمیم گیری هستم.
داشتن دقت و تمرکز زیاد. در لحظه ای که ماشه را می کشیم، باید آنقدر دقت و تمرکز بالا داشته باشیم، تا ساچمه به هدف بخورد. از مزایای این رشته، ایجاد آرامش است و حواشی کمی در این رشته وجود دارد. به دانشجویانم می گویم موقع تیراندازی کسی را که دوستش ندارید، سیبل هدفتان تصورش کنید تا تیراندازیتان دقیق شود.(با خنده)
می خواهم تیراندازی را تا رسیدن به ریاست فدراسیون این رشته ادامه بدهم؛ چون در این رشته می توان حجاب را کامل رعایت کرد و محدودیتی برای بانوان در این رشته وجود ندارد، بنابراین جای پیشرفت زیادی دارد؛ هر چند که ورزش گرانی است.
همیشه در مسابقات تیراندازی با تفنگ شهرستان، مقام اول را از آن خود کردم و عضو تیم استان هم هستم و به مسابقات تیراندازی کشوری نیز اعزام شدم. در دومین المپیاد ورزشی کرمانیان، مقام دوم را در استان کسب کردم، در دومین المپیاد ورزشی رفسنجان مقام دوم را به دست آوردم، در مسابقات ورزشی تیراندازی در سال 93 در رفسنجان به مقام سوم رسیدم، در مسابقات جام رمضان سال 93 مقام سوم را کسب کردم، در مسابقات دانشجویی سال 94 مقام اول شهرستان را به دست آوردم، در مسابقات بسیج دانشجویی سال 95 مقام اول را به خود اختصاص دادم و در مسابقات تیراندازی که بین شرکت های پالایش و پخش فراورده های نفتی برگزار شد، در دو سال متوالی مقام اول را به دست آوردم.
در همه رشته های ورزشی به غیر از کُشتی، مدرک مربیگری و داوری دارم. در کشتی هم چون در ایران مدرک مربیگری آن برای بانوان وجود ندارد، نتوانستم مدرکش را بگیرم، وگرنه مدرک مربیگری رشته های والیبال، بستکبال، آمادگی جسمانی، غریق نجات و شنا را دارم. در بدمینتون هم در سن 18 سالگی در دوره مربیگری شرکت کردم و با اینکه به سن قانونی نرسیده بودم، به خاطر مهارتم مدرک مربیگری آن را به من دادند. دوچرخه سواری را هم دنبال می کنم و هنوز فرصت نشده که به دنبال مربیگری این رشته بروم. در تنیس روی میز هم مدرک داوری و مربیگری دارم و یک دوره در تهران آموزش ماساژ دیدم و مدرکش را هم اخذ کردم.
در ایروبیک، بدمینتون، دوومیدانی، دارت، شنا، ناجی گری، تنیس روی میز، شطرنج و آمادگی جسمانی در سطح شهرستان مقام دارم و به مسابقات کشوری شطرنج هم اعزام شدم.
علاوه بر مربیگری، برای اینکه اطلاعاتم به روز شود و در جریان آخرین دانش و اطلاعات حوزه تربیت بدنی قرار بگیرم، در کارگاه های ورزشی متعددی مانند کارگاه تغدیه ورزشی، نوشیدنی ها در ورزش، آناتومی حرکات کششی، ورزش برای بانوان باردار، آسیب های ورزشی، برنامه نویسی تغذیه ورزشی، تغدیه ورزشکاران و زمان بندی تمرین در ماه رمضان، استرس و مدیریت از طریق فعالیت های بدنی و ورزش، اشتغال در ورزش، تغذیه نوین ورزشی و... شرکت کردم و در حال حاضر به دلیل همه گیری کرونا، به صورت مجازی در کارگاه ها شرکت می کنم.
در مدرسه زینب و مریم علوی شهرستان رفسنجان به عنوان کارآموز، معلم تربیت بدنی بودم و این کار را هم دوست دارم.
از کودکی شاهد کارهای هنری مادرم بودم و جالب اینکه چون مواد پایه کیک و شیرینی را می دانستم، در سنین کودکی همسن های خودم را در شهرک جمع می کردم و در منزل به آنان آموزش کیک و شیرینی می دادم. آماده که می شد، می خوردیم و می رفتیم بازی. دوره آموزشی آشپزی و شیرینی پزی فانتزی را هم گذراندم و در رشته پته دوزی نیز فعال هستم. در زمینه بدلیجات و ساخت دستبند هم کار می کنم، ضمن اینکه مدرک قالیبافی هم دارم و به همین دلیل، توانستم در دوران راهنمایی، در مسابقات دانش آموزی هنرهای دستی در سطح شهرستان، اول شوم. همچنین زمانی که در شهرک، کلاس تئاتر برگزار شد، در آن شرکت کردم و مدرک بازیگری گرفتم.
آیلین خواهرم، طرح های مدرنی روی شال های پته می زند و بُته و جِقه کمتر به کار می برد. من هم همیشه با نخ مخصوص پته، نمی دوزم؛ بلکه گاهی با کامواهای نازک که در استان سیستان وبلوچستان استفاده می شود و رنگ های شاد دارد، پته دوزی می کنم و به این شکل تنوع رنگی به شال پته می دهم. برای اینکه پته را از رنگ های بی روح در بیاورم، این ایده را به خرج دادم و پته هایی که به این شکل دوختم، حالت گل دوزی پیدا کرده و بسیار جالب شده است.
از خانواده خودم و همسرم که حامی ام بودند، تشکر می کنم. از مدیرانی که امکانات ورزشی را در شهرک مهیا کردند، سپاسگزارم و برای همه آرزوی خوشبختی و سلامت دارم و امیدوارم هرچه زودتر کرونا تمام شود تا بتوانیم مثل قبل، بدون ماسک به سالن های ورزشی برویم.
کاپیتان ملی حفاری کفش هایش را آویخت
مثل تمام بچه های جنوب، فوتبال را با توپ پلاستیکی در کوچه پس کوچه ها شروع کرد و خیلی زود به خاطر استعداد و تکنیکی که داشت، جذب دنیای فوتسال شد و رفته رفته پله های ترقی را طی کرد تا اینکه به یکی از بازیکنان تأثیرگذار و باتجربه تیم فوتسال ملی حفاری اهواز و خوزستان تبدیل شد. فرید نمازی، بازیکن باتجربه فوتسال ایران و خوزستان که سال ها در تیم های نفتی جنوب کشور ازجمله نفت اهواز و ملی حفاری اهواز توپ می زد، پس از ۱۹ سال کفش های خود را آویخت و از دنیای فوتسال خداحافظی کرد. نمازی، علاوه بر حضور در لیگ برتر فوتسال ایران و لیگ عراق، سابقه پوشیدن پیراهن تیم ملی فوتسال کشورمان را نیز در کارنامه دارد. او 13 سال با پیراهن ملی حفاری در لیگ برتر فوتسال ایران بازی کرد تا سمبل یکی از وفادارترین بازیکنان باشد. وی علاوه بر فوتسال بازی کردن برای ملی حفاری اهواز، از همکاران نفتی در شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون هم به حساب می آید. به بهانه خداحافظی کاپیتان باسابقه تیم فوتسال ملی حفاری اهواز از دنیای توپ گرد، گفت وگویی با او انجام داده ایم که باهم می خوانیم.
متولد 1361 در خرمشهر هستم. ۳برادر و یک خواهر دارم و فرزند دوم خانواده هستم. در حراست شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون مشغول به کار و دانشجوی رشته تربیت بدنی دانشگاه شهید چمران اهواز هستم.
من هم مثل سایر پسربچه ها در خوزستان و خرمشهر از همان بچگی عاشق فوتبال بودم و فوتبال بازی می کردم، اما قسمتم فوتسال بود. مربیان و دوستانم عقیده داشتند فیزیک و تکنیکم به درد فوتسال می خورد و برای همین فوتسال را انتخاب کردم و این رشته را ادامه دادم. به صورت حرفه ای و رسمی فوتسال را از ۲۰ سالگی و در تیم وحدت خرمشهر در لیگ برتر استان خوزستان شروع کردم.
بعد از وحدت خرمشهر که نخستین تیم رسمی و حرفه ای من بود، به تیم نفت اهواز رفتم و زیر نظر البرز راکی به فعالیتم ادامه دادم و به همراه این تیم در مسابقات زیرگروه کشور و نیز لیگ های دسته دوم و دسته اول کشور حضور یافتم. پس از سه سال از نفت اهواز جدا شدم و به تیم ملی حفاری اهواز پیوستم. یک فصل در تیم دبیری تبریز و یک فصل هم در تیم نفت الوسط نجف عراق بازی کردم و دوباره به ملی حفاری پیوستم.
سال۹۰-۹۱بود که به تیم ملی دعوت شدم. آن موقع مربیان تیم ملی علی صانعی وخسوس کاندلاس اسپانیایی بودند. آن زمان دوره تغییر نسل بود و این باعث شد که من و خیلی های دیگر به حق خود در فوتسال نرسیدیم؛ آن موقع خیلی ها را به اسم جوان گرایی کنار گذاشتند. به گواه خیلی از کارشناسان درحالی که مستحق حضور در جام جهانی تایلند بودم، در روز پایان اردو و قبل از اعزام به تایلند خط خوردم. متأسفانه من جزو ۳ نفری بودم که خط خوردم و از تیم ملی حذف شدم .
بله، متأسفانه همین طور است. این روزها ملی حفاری حال وروز خوشی ندارد. تیم ملی حفاری اهواز با مدیریت جدید به جوان گرایی روی آورده است، به دلیل نبود بازیکن باتجربه که بیشتر به مدیران باشگاه مربوط است، اوضاع تیم خوب نیست. تیمی که ۱۰سال جزو ۳ تیم بالای جدول بود و تیمی که بازیکن ساز بود و هرسال دو یا سه بازیکن به تیم ملی می داد، امسال به خاطر نداشتن بازیکن باتجربه که لیدر و فرمانده تیم باشد، نتوانسته است انتظارات را برآورده کند. جوان گرایی خوب است، اما نه اینکه شما همه تیم را جوان کنید. باید در کنار بازیکن جوان، بازیکن باتجربه هم داشته باشید تا به قول معروف تیم بالانس شود. من خیلی ناراحت هستم. تابه حال سابقه نداشته است که اوضاع تیم فوتسال ملی حفاری این قدر بد باشد امیدوارم در ادامه لیگ اوضاع تیم خوب شود.
بله،یک پیشنهاد خوب داشتم و به تیم الوسط عراق رفتم . فوتسال عراق در حال پیشرفت است و بازیکنان خوبی دارند، اما بازیکنان ایران یک سرو گردن از بازیکنان عراق و آسیایی بالاترند. این انتقال بیشتر به لحاظ مالی برای من خوب بود. سطح فوتبال عراق به اندازه ای نبود که به لحاظ فنی به من کمک کند تا پیشرفت کنم. درواقع من به کمک آن تیم رفتم، اما باید این را اضافه کنم که اگر از سطح فنی خوب نیستند و پای ما نمی رسند، اما ازلحاظ مالی و امکانات از ایران بالاتر هستند.
بله من چند پیشنهاد از تیم لیگ برتر و لیگ یک و حتی عراق داشتم ولی به خاطر شرایط کاری ام نمی توانستم ریسک و بازی کنم. برای همین ترجیح دادم خداحافظی کنم؛ البته باید این را اضافه کنم در نیم فصل دوم از حفاری پیشنهاد داشتم ولی به توافق نرسیدم و از باشگاه ملی حفاری و مسئولان این تیم خداحافظی کردم، امیدوارم جوانان استان بتوانند نماینده خوبی برای باشگاه ملی حفاری و استان خوزستان در لیگ برتر فوتسال باشگاه های کشور باشند.
هم اکنون در حراست شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون مشغول به کار هستم. سال 1385 فعالیتم را در بخش حراست شروع کردم و کارمند ارکان ثالث هستم.
متأسفانه به خاطر قوانین وزارت نفت چون کارمند ارکان ثالث بودم، نمی توانستم در مسابقات المپیاد نفت شرکت کنم، اما در مسابقات داخلی شرکت نفت و گاز کارون حضور داشتم و قهرمانی های متعددی را به دست آوردم.
اشاره به جوانان خوزستانی و ملی حفاری داشتید، فوتسال نفت این پتانسیل را دارد که در جمع مدعیان باشد؟
در سال های گذشته همان طور که گفتم ما همیشه جزو 3 تیم بالای جدول بودیم و بازیکنان زیادی را به تیم ملی معرفی کردیم. من عقیده دارم فوتسال نفت پتانسیل بالایی دارد و با استفاده از این پتانسیل و برنامه ریزی هدفمند می توانیم سال ها در سطح بالای فوتسال ایران حرکت کنیم. فقط برنامه ریزی هدفمند می خواهد و اینکه به خوبی آن را اجرا کنید.
بله من می خواهم وارد عرصه مربیگری بشوم. اتفاقاً به زودی کلاس های مربیگری را شروع می کنم که بتوانم کمک کوچکی به فوتسال استان و شهرم کنم.
تلخ ترین، خط خوردن از تیم ملی و نرفتن به جام جهانی تایلند است.
اما شیرین ترین خاطره من زمانی است که بازی داشتم و هم زمان پسر من به دنیا آمد که بعد از بازی به بیمارستان رفتم.
از تمام هواداران و دوستداران فوتسال که طی این سال ها از من حمایت کردند تشکر می کنم و از خانواده خودم ممنونم که این سال ها من را حمایت کردند، از تمام مسئولان اداره حراست نفت و گاز کارون که با من نهایت همکاری را داشتند، تشکر و قدردانی می کنم.
گروهی از همکاران كوهنورد شركت ملي نفت در دی ماه 1400 از روستاي واريش كه در 2280 متري از سطح دريا قرار دارد، موفق شدند به قله ليچه در ارتفاع 3480 متري از رشته کوه البرز مرکزی صعود کنند. 14 نفراز همکاران شرکت ملی نفت ایران و ستاد وزارت نفت با حضور در روستاي واريش در هوایی زمستانی و برفی موفق شدند پس از 5 ساعت کوهپیمایی به قله برسند. شدت و پوشش برف در این صعود به حدی بود که تابلو قله لیچه كه توسط گروه نوشته شده بود بر فراز قله قابل دیدن نبود. همکارانی که در این صعود شرکت داشتند، عبارتند از:
فريدون ابوقداره، حسن حكيمي، محمد اصغري، رضا قاسمي، موسي رضا كريميان، مهدي محمدزاده، الله يار الياسي، سيدمصطفي احمدي نسب، علي عليزاده، سينا معصومي، اميرحسين خزايي، فرزاد نوري، فرامرز فرجي و حسین باقرزاده (سرپرست گروه)
باحضور مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت برگزار شد
جلسه شورای ورزش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با حضور منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، مدیرکل ورزش و جوانان خوزستان، منوچهر بارانی، مدیر منابع انسانی مناطق نفت خیز جنوب، هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت، اسکندر فرهمند، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب و معاونان، مدیران منابع انسانی و کارشناسان مربوطه در سالن جلسات شهرک نفت اهواز برگزار شد.
بر اساس این گزارش،پس از ارائه گزارش و چالش های موجود در ورزش مناطق نفت خیز جنوب در دو بخش همگانی و قهرمانی موارد ذیل مورد تصویب قرار گرفت:
1- با توجه به بحث ها و جلساتی که با معاونت محترم وزیر در توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت نفت برگزار شد، مقرر شد المپیادهای ورزشی داخلی، جشنواره های ورزشی و تمامی فعالیت های ورزشی در سطح وزارت نفت و انجام مسؤولیت های اجتماعی در چارچوب مسائل مالی به طور کامل از سر گرفته شود.
2- ازاین پس جلسات شورای عالی ورزش وزارت نفت با حضور نمایندگانی از مناطق نفت خیز جنوب در تهران برگزار خواهد شد.
3- جلسات شورای عالی ورزش وزارت نفت در فواصل زمانی کوتاه تر در مناطق عملیاتی نفت خیز جنوب نیز برگزار خواهد شد.
4- استفاده از کارکنان شاغل در نفت به عنوان مربی یا کادر فنی و سرپرست بلامانع است.
5- انسجام و همبستگی هرچه بیشتر شرکت ها و مدیریت های مناطق نفت خیز جنوب با ورزش شرکت ملی نفت و وزارت نفت
6- توجه و اهمیت بالای نگهداشت و توسعه سرانه فضاهای ورزشی باهدف تحقق شعار «ورزش، پشتوانه تولید».
7- اعزام تیم های ورزشی به عنوان نماینده صنعت نفت و کشور به مسابقات خارج از کشور با رعایت مقررات و چارچوب آیین نامه ها، همچنین با رعایت اصل صرفه جویی قابل اقدام است.
گفت و گو با همکار شاغل در صنعت گاز و قهرمان تکواندو
مشعل تکواندو، ورزش ملی کره جنوبی و دارای بیشترین تعداد ورزشکار در میان ورزش های رزمی در سراسر دنیاست و به «سلطان ضربات پا» مشهور است. ضربات پای تکواندو، بسیار سرعتی است، به صورتی که تعداد و تنوع ضربات پا در این رشته ورزشی بسیار زیاد بوده و در مقایسه با ورزش های رزمی دیگر، از این لحاظ برتری خاصی دارد. این ورزش، پرطرفدارترین ورزش رزمی جهان است و بیشترین هنرجو را دارد. محمدعلی پورابراهیمی، رئیس خدمات تاسیسات تقویت فشار گاز سیرجان، از طرفداران این ورزش رزمی است. وی که کمربند دان 6، مربیگری درجه 2 و داوری درجه یک از فدراسیون تکواندو جمهوری اسلامی ایران و کمربند مشکی دان 4 از مرکز آموزش جهانی تکواندو (KUKKIWON) دارد، تاکنون مقام های قابل توجهی در این رشته کسب کرده است. با همکار تکواندوکار در تاسیسات تقویت فشار گاز سیرجان، گفت وگویی در خصوص این رشته و فعالیت های ورزشی اش داشته ایم که با هم می خوانیم.
متولد سال 57 و ساکن استان کرمان (شهرستان سیرجان) هستم. مدرک کارشناسی ام را در رشته مدیریت صنعتی دریافت کردم و گواهینامه Advance زبان انگلیسی دارم. متاهلم و یک پسر 9 ساله به نام رادین دارم. پسرم کمربند مشکی دان 1 تکواندو دارد و قهرمان استان کرمان در رده سنی خردسالان است.
بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه خلیج فارس بوشهر در سال 81، در آزمون استخدامی شرکت ملی گاز ایران شرکت کردم و از سال 83 به استخدام این شرکت درآمدم و نزدیک به 18 سال است که به عنوان رئیس خدمات تاسیسات تقویت فشار گاز سیرجان مشغول به خدمتگزاری به همکاران در سیرجان هستم. در حوزه ورزش نیز 10 سال دبیر هیأت تکواندو شهرستان سیرجان بودم و از سال 99 نیز به عنوان دبیر انجمن تکواندوی کارگری استان کرمان فعالیت دارم.
در رشته های والیبال و شنا تقریبا به صورت نیمه حرفه ای و در رشته تکواندو به صورت حرفه ای فعالیت دارم و در حال حاضر نیز دارای کمربند مشکی دان 6، مربیگری درجه 2 و داوری درجه یک از فدراسیون تکواندو جمهوری اسلامی ایران و کمربند مشکی دان 4 از مرکز آموزش جهانی تکواندو (KUKKIWON) هستم و به لطف خداوند متعال نیز بتازگی، واجد شرایط شرکت در دوره مربیگری بین المللی از سوی فدراسیون تکواندو شده ام که 10 آذر امسال از سوی مدرسان فدراسیون جهانی تکواندو از کره جنوبی در تهران برگزار شد. همچنین از فدراسیون والیبال جمهوری اسلامی ایران نیز مدرک مربیگری و داوری درجه 3 دارم.
از دوران کودکی و قبل از شروع مدرسه، چند سالی در رشته ژیمناستیک فعالیت کردم و سپس از دوران راهنمایی و دبیرستان، در رشته هایی چون فوتبال (دروازه بانی)، والیبال، کشتی آزاد و شنا فعالیت داشتم و مقام های استانی نیز در شنا و کشتی به دست آوردم. بعد از ورود به دانشگاه در سال 77 از طریق یکی از همکلاسی هایم به نام مالک جمالی که آن زمان، در باشگاه تکواندوی نزدیک دانشگاه به عنوان ارشد فعالیت داشت، با رشته رزمی تکواندو آشنا شدم. پس از آن بود که به صورت حرفه ای، وارد این ورزش پرافتخار و المپیکی شدم.
در سطح استان های بوشهر و کرمان، چند مقام قهرمانی دارم، در سطح کشوری نیز توانستم در سال 79 نایب قهرمان دانشجویان کشور شوم. در سال 80 هم قهرمان دانشجویان کشور شدم و درهمان سال مقام سوم مسابقات قهرمانی جوانان و بزرگسالان کشور را کسب کردم. در سال 81 در رقابت های قهرمانی کشور در بازی ماقبل فینال با حریفی از زنجان بازی داشتم که متاسفانه از ناحیه زانوی پای راست بشدت آسیب دیدم و همین آسیب دیدگی باعث شد تقریبا 6 ماه از ورزش دور باشم. بعد از آن هم با شرکت در دوره های داوری و مربیگری تکواندو وارد این عرصه شدم. همچنین در طول مدت خدمت در منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران عضو تیم والیبال و شنای منطقه نیز بودم و در المپیاد شرکت ملی گاز ایران در سال 89 توانستم در ماده 50 متر قورباغه مقام چهارم را به دست بیاورم.
از قدیم گفته اند «عقل سالم در بدن سالم است» و مطمئنا کسی که بدن سالمی داشته باشد، با آسودگی خیال و ذهنی بازتر می تواند سراغ درس برود. ورزش در زندگی شخصی و موقعیت اجتماعی من، تاثیر بسیار چشمگیری داشته و از این بابت همیشه خداوند را شاکرم.
هرچند در جایگاهی نیستم که بخواهم توصیه ای به جوان ها داشته باشم؛ اما تنها موضوعی که همیشه در کلاس هایم نیز به شاگردانم توصیه می کنم، این است که با برنامه ریزی صحیح در زندگی، باید درس و ورزش را با هم پیش ببرند و یکی را فدای دیگری نکنند. فرقی هم نمی کند درس کم رنگ شود یا ورزش. شاید یک انسان تک بعدی بتواند برای جامعه و دیگران مفید باشد؛ اما مطمئنا در زندگی شخصی و خانوادگی خود نمی تواند به معنای واقعی کلمه مفید و اثربخش باشد. در حال حاضر هنرجویان باشگاه با کمربندهای مشکی دان 3 و 4 و عنوان های قهرمانی استانی و کشوری، دارای تحصیلات عالیه هستند. یکی از شاگردانم با کمربند مشکی دان 3 در حال حاضر دانشجوی سال آخر رشته تخصصی ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی شیراز است و تعداد زیادی از هنرجوهایم نیز تحصیلکرده مقاطع کارشناسی، ارشد و دکترا در رشته های مهندسی مکانیک، برق، عمران، تربیت بدنی و ... هستند. زمانی که موفقیت های هنرجویانم در مسابقات و دوره های آموزشی را می بینم، این موضوع برایم بسیار لذت بخش تر از زمانی است که خودم موفقیتی را کسب می کنم.
مطمئنا حضور بلندمدت در ورزش حرفه ای چه به عنوان بازیکن و چه به عنوان مربی یا داور، بدون حمایت و ازخودگذشتگی خانواده غیرممکن است. بنابراین از همین جا دست اعضای خانواده ام را می بوسم که اگر دلگرمی ها، پشتیبانی ها و فداکاری های این عزیزان نبود، من نمی توانستم به این موفقیت های هرچند اندک در ورزش دست پیدا کنم. مشوق اصلی من در ورزش، مرحوم پدرم بود و با اینکه زحمات زیادی برای پیشرفت من در ورزش کشیدند؛ اما متاسفانه قسمت نبود که شاهد موفقیت های ورزشی من باشند و این، یکی از حسرت های بزرگ من در زندگی است.
در دورانی که بازیکن بودم، واقعا مشقت های زیادی را متحمل می شدم؛ چون واقعا سطح تکواندوی ایران، برخلاف نتایج این دو سه سال اخیر بسیار بالاست، به گونه ای که در مسابقات قهرمانی کشور، در هر وزن حداقل دو سه بازیکن قهرمان آسیا و جهان حضور دارند که برای رسیدن به سکو، باید با آنها رقابت کرد و پیروزی در آن، تمرینات سخت و فشرده ای را می طلبد. ورودم به دنیای پرچالش و سخت مربیگری و داوری، تقریبا با استخدامم در شرکت ملی گاز ایران مقارن شد. برای شرکت در مسابقات، دوره های آموزشی و آزمون های کمربند، مدام با مخالفت های اداره و دردسرهای خاص آن روبه رو بودم.
دنیای ورزش پر است از اتفاق های تلخ و شیرین. شاید شیرین ترین آن قبولی همزمان من و 4 تن از هنرجویانم در آزمون ارتقای کمربند مرکز آموزش جهانی تکواندو بود که در سال 2020 از سوی ممتحنان کره ای برگزار شد.
در زمینه ورزش تکواندو سعی کردم هادی ساعی را که پرافتخارترین فرد در این رشته ورزشی است، الگوی خودم قرار دهم.
واقعیت این است که اصلا فکر نمی کردم تکواندو برایم آنقدر جذاب باشد که بخواهم تمام دوران جوانی ام را صرف آن کنم.
دنیای ورزش حرفه ای، بخصوص رشته های انفرادی، از فراز و نشیب زیادی برخوردار است. زمانی تمرینات سختی را پشت سر می گذارید و برای کسب بهترین عنوان در مسابقات پیش رو خودتان را آماده می کنید؛ اما زمان مسابقه با یک قرعه خیلی بد یا در بازی های ابتدایی با یک مصدومیت شدید مواجه می شوید، یا بر اثر یک غفلت بازی را واگذار می کنید. آن وقت است که احساس می کنید نتیجه یک سال زحمت و تلاش شما بر باد رفته است، بنابراین برای دوام در ورزش، داشتن اهداف بزرگ و بلندمدت و دلایل انگیزشی کافی، اجباری است.
در حال حاضر تمام وقتم صرف آموزش می شود؛ اما یک بازیکن تکواندو برای رسیدن به سکوهای کشوری، باید حداقل 3 ماه روزی 2 ساعت تمرینات اختصاصی بدنسازی، تکنیکی و تاکتیکی داشته باشد و ریاضت های زیادی در بخش تغذیه، برنامه زندگی و... را متحمل شود.
ضمن تشکر از جنابعالی و سایر همکاران محترمتان در نشریه که وقتتان را در اختیار بنده قرار دادید، امیدوارم حتی اگر یک روز از خدمتم در شرکت ملی گاز ایران مانده باشد، شاهد این باشم که ورزش و ورزشکار در این سازمان به جایگاه واقعی خودشان برسند و مسؤولان به امر مهم ورزش به عنوان یک موضوع تخصصی، بااهمیت، اولویت دار و همسو با اهداف و مقررات سازمانی نگاه کنند و برای تمامی همکاران ساعی و تلاشگرم در صنعت نفت و گاز آرزوی سلامت و بهروزی دارم.
یک دوره مسابقات فوتسال به مناسبت هفته بسیج از آذرماه 1400 در شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق و به همت امور ورزش و تربیت بدنی و بسیج شرکت در منطقه خانگیران برگزار شد که بعد از یک ماه مسابقات دوره ای و حذفی در نهایت در تاریخ 10 دی ماه 1400 فینال این دوره از مسابقات برگزار شد و تیم بسیج «ب» به قهرمانی رسید.
مسابقه فینال و مراسم اختتامیه اولین دوره مسابقات فوتسال بسیج ادارات با حضور مدیرعامل و اعضای هیات مدیره، رئیس حراست، رئیس امور اداری خانگیران و دبیر کمیته مسؤولیت های اجتماعی، فرمانده بسیج قدس و سرپرست روابط عمومی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، فرمانده سپاه ناحیه سرخس، فرمانده محورعملیاتی شهید برونسی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، رئیس اداره ورزش، رئیس دفتر نماینده مجلس، رئیس هیات فوتبال شهرستان و حضور پرشور همکارانی و علاقه مندان ورزش فوتسال در محل سالن ورزشی شهرک نفت شهید تندگویان برگزار شد.
در مسابقه فینال، تیم بسیج نفت «ب» موفق شد با نتیجه ۵ بر یک بر تیم بسیج گاز غلبه کند و به مقام قهرمانی دست یابد.
تیم بسیج نفت «الف» هم در مسابقه رده بندی با نتیجه ۳ بر ۲ موفق به شکست تیم هنگ مرزی و کسب مقام سوم شد.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان با پیروزی خانگی مقابل چیپس کامل مشهد موفق شد 3 هفته زودتر، صعود خود به مرحله پلی آف را قطعی کند.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در هفته نهم لیگ برتر فوتسال باشگاه های ایران در خانه و در سالن شماره یک مجموعه هفده شهریور شهرستان آبادان، میزبان تیم چیپس کامل مشهد بود که موفق شد در یک دیدار نفس گیر و درعین حال جذاب، حریف مشهدی خود را با نتیجه نزدیک 3 بر 2 شکست دهد.
شاگردان نرگس علوانی در این دیدار توانستند با فهیمه زارعی، کافیه هزاريان و زهرا کیانی در نیمه اول کار حریف را یکسره کنند. در مقابل تیم چیپس مشهد با ساجده نریمانی در هر نیمه، یک گل زد تا در نهایت، بازی با نتیجه 3 بر 2 به سود پالایش نفت آبادان پایان یابد.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان به بعضی از بازیکنان اصلی خود نظیر سهيلا ملمولی، معصومه گنجی و حدیث رحیمی استراحت داده بود.
پالایش نفت آبادان با این پیروزی 22 امتیازی شد و در صدر جدول تکیه زد تا 3 هفته مانده به پایان مرحله گروهی موفق شود صعود خود به مرحله پلی آف را قطعی کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات