رویکرد دولت سیزدهم جلوگیری از خامفروشی منابع و مواد معدنی کشور است
برای سوآپ روزانه ۴۰ میلیون مترمکعب گاز آمادگی داریم
1403 گازسوزی مارون به صفر میرسد
خدمات نفت برای ارتقای مهارت حرفهای آموزگاران غرب کارون
ضرورت توازن در توزیع منابع مالی
رویکرد وزارت نفت حمایت از سازندگان داخلی است
سال 1042 و رهایی از بخاری های سنتی
سهم پلیمرها هر روز بیشتر میشود
یکپارچهسازی سامانهها در صنعت پالایش و پخش کلید خورد
افتتاح بخش نخست خط انتقال گاز «محمدیه قم - پارچین» به زودی
هرمزگان میزبان سفر استانی رییس جمهور و وزیرنفت
رئیس جمهوری رویکرد دولت سیزدهم را جلوگیری از خام فروشی منابع و مواد معدنی کشور توصیف کرد و گفت: این رویکرد در حوزه نفت نیز به صورت جدی از سوی وزارت نفت دنبال می شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، سیدابراهیم رئیسی، جمعه (24 دی ماه) در دومین روز سفر به هرمزگان پس از افتتاح فاز نخست پروژه پالایشگاه نفت فوق سنگین قشم در گفت وگو با خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که افتتاح این طرح چه تأثیری در جلوگیری از خام فروشی دارد، اظهار کرد: هدف احداث این پالایشگاه جلوگیری از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده است.
وی با بیان اینکه محصولات این پالایشگاه از جمله قیر موارد استفاده گسترده ای دارد، افزود: این اقدام از آن گام های بسیار خوبی به شمار می آید که وزارت نفت با همکاری بخش خصوصی برداشته است. رئیس جمهوری تصریح کرد: بانک های کشور در این طرح مهم سرمایه گذاری کرده اند که هم خودشان سود می برند و هم محصولش برای مردم خواهد بود.
رئیس جمهوری تاکید کرد که مردم باید بدانند اگر نفت، گاز و پتروشیمی در استانشان وجود دارد، چه مقدار از آن برای مسئولیت اجتماعی هزینه می شود.
سیدابراهیم رئیسی در نشست شورای اداری استان هرمزگان، ضمن قدردانی از گزارش ارائه شده از سوی وزیر نفت گفت: مسئولیت های اجتماعی نسبت به مردم انجام و اعلام شود.
وی ادامه داد: مردم باید بدانند اگر نفت، گاز و پتروشیمی در این استان وجود دارد، از درآمد آن برای ساخت بیمارستان، احداث جاده و ... هزینه می شود و این موضوع باید شفاف به اطلاع مردم برسد که مسئولیت اجتماعی صنایع اجرا می شود.
رئیس جمهوری با بیان اینکه ما رفع تحریم ها را عزت مندانه دنبال می کنیم، اعلام کرد که صادرات نفتی ایران به حدی افزایش یافته که ما دیگر نگران صادرات آن نیستیم، صادرات نفت در دولت سیزدهم ۴۰ درصد افزایش یافته و پول حاصل از صادرات نیز در حال بازگشت به کشور است.
به گزارش ایرنا، سیدابراهیم رئیسی در حاشیه سفر استانی خود به هرمزگان در ارتباطی ویدیو کنفرانسی با دوازدهمین اجلاسیه علمای بلاد در قم، با بیان اینکه در کنار رفع تحریم ها، مسئله خنثی سازی تحریم و صادرات غیرنفتی نیز با جدیت از سوی دولت در حال انجام است، گفت: تورم نگرانی اصلی مردم است، طبق آمار بانک مرکزی تورم امروز کشور در ۷۰ سال گذشته بی نظیر بوده است، اما با وجود این روند نزولی تورم در ایران آغاز شده و دولت برای تغییر شرایط در شرایط کاملا ملموس و واقعی بسیار امیدوار است. وی با اشاره به عقب ماندگی های جدی کشور در عدالت اقتصادی ادامه داد: در مسئله عدالت چیزی که مهم است، اجرای عملی و میدانی عدالت است به نحوی که مردم مزه شیرین آن را بچشند و سخن از عدالت از حد کتاب، شعار و شعر فراتر برود. رئیس جمهوری بیان کرد: در مسئله اجرای عدالت همه مردم و مسوولان باید در کنار هم باشند و آمادگی های آن نیز شکل گرفته است، دولت سیزدهم در پی این است که عقب ماندگی های عدالت در کشور را جبران کند.
رئیسی یادآور شد: در آغاز دولت سیزدهم ذخایر کالاهای اساسی اطمینان بخش نبود؛ در حالی که امروز هیچ نگرانی از ذخایر کالاهای اساسی در کشور وجود ندارد.
وزیر نفت در جریان چهاردهمین سفر استانی سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، به استان هرمزگان سفر کرد. جواد اوجی، در این سفر با تأکید بر حمایت از سرمایه گذاری در این استان اعلام کرد که ظرفیت پالایشی هرمزگان به روزانه یک میلیون و ۵۵۰ هزار بشکه می رسد.
جواد اوجی، پنجشنبه (۲۳ دی ماه) در بد ورود با حضور بر سر مزار شهدای گمنام به قرائت فاتحه پرداخت و در ادامه به ملاقات خانواده معظم شهید حسن ذاکری رفت. او در ادمه سفرش به جزیره قشم ضمن بازدید از طرح نیمه کاره مجموعه ورزشی روستای هلر جزیره قشم ضمن پیگیری، برای تکمیل آن خواستار به سرانجام رسیدن این طرح ورزشی شد، ملاقات مردمی و حضور در نشست شورای اداری جزیره قشم پایان بخش برنامه های وزیر نفت بود. آیین کلنگ زنی فاز دوم پالایشگاه پارس بهین پالایش نفت نیز با حضور وزیر نفت در جریان چهاردهمین سفر استانی رئیس جمهوری به استان هرمزگان انجام شد.
وزیر نفت پس از بازدید از پالایشگاه پارس بهین پالایش نفت قشم، در جمع خبرنگاران گفت: خوراک نخستین پالایشگاه فوق سنگین نفت خام کشور (پارس بهین پالایش نفت قشم) از نفت خام سنگین میدان های سروش و نوروز تأمین می شود و این پالایشگاه با سرمایه گذاری ۲۲۰ میلیون دلاری بخش خصوصی ساخته شده است.
وی با بیان اینکه وزارت نفت، استان هرمزگان را به عنوان قطب پالایشی نفت کشور معرفی می کند، افزود: با راه اندازی پروژه پارس بهین پالایش نفت قشم ۸۵۰ هزار بشکه ظرفیت پالایشی در استان هرمزگان مهیاست که ۳۷ درصد مجموع ظرفیت پالایش نفت کشور را شامل می شود.وزیر نفت تصریح کرد: با راه اندازی فاز دوم پالایشگاه پارس بهین پالایش قشم برای فرآوری میعانات گازی با سرمایه گذاری ۴۰۰ میلیون دلار، ظرف سه سال آینده زمینه تحول این منطقه را فراهم می کند.
اوجی ادامه داد: ظرفیت پالایشی استان هرمزگان با تکمیل چهار طرح پالایشگاهی با پیشرفت صفر تا ۳۵ درصد در دستور کار است که ظرفیت پالایشی استان از روزانه ۸۵۰ هزار بشکه نفت به روزانه یک میلیون و ۵۵۰ هزار بشکه می رسد.وی اعلام کرد: وزارت نفت از همه سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز به ویژه در منطقه جزیره قشم حمایت می کند و برای اجرای طرح های پالایشی تضمین تامین خوراک می دهد.وزیر نفت همچنین گفت: با افزایش ظرفیت پالایشی کشور، اقتصاد مقاومتی و جلوگیری از خام فروشی هم محقق می شود که با راه اندازی این کارها تولید فرآورده های پالایشی کشور افزایش می یابد و درآمد خوب و اشتغال زایی دارد. اوجی با اشاره به حوزه مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در این منطقه اظهار کرد: برای استان هرمزگان و جزیره قشم دستاورهای خوبی داشتیم که در نشست شورای اداری اعلام خواهیم کرد.
وزیر نفت گفت: ۲۰ میلیارد تومان به جز ۱۰۶۰ میلیارد تومان سهم هرمزگان طبق صلاحدید فرمانداری به صورت اختصاصی و به منظور رفع مشکلات قشم به این شهرستان اختصاص یافت.
به گزارش خبرگزاری فارس، جواد اوجی در نشست شورای اداری شهرستان قشم بیان کرد: در کل استان ۱۰۶۰ میلیارد تومان پروژه درمانی، عمرانی، بهداشتی، آموزشی، ورزشی و ... تعریف شده است و در اختیار استاندار و دوایر دولتی قرار خواهد گرفت.وی با بیان اینکه حدود چهار درصد از اعتبارات توسعه میدان های نفتی به عنوان مسئولیت اجتماعی به همان منطقه اختصاص می یابد، افزود: برای نمونه در میدان های رشادت، سیوند و رسالت این مبلغ ۵۸۰ میلیون دلار بوده است.
وزیر نفت اظهار کرد: پل خلیج فارس از آرزوهای دیرین مردم قشم است و از آخرین بازدید ما در ۱۱ سال پیش تاکنون تغییر چندانی نکرده و نیاز است که در این زمینه اقدام های عاجلی انجام شود.
اوجی همچنین با بیان اینکه هرمزگان ۳۹ میدان نفتی و گازی دارد، افزود: هنوز هم بخش قابل توجهی از این میدان ها توسعه نیافته است و ظرفیت افزایش آنها وجود دارد که در دولت سیزدهم عملیاتی خواهد شد.وی اعتبار تخصیص یافته برای انتقال گاز را ۱۰ هزار میلیارد تومان اعلام و بیان کرد: از همین تریبون قول می دهم از خط لوله هفتم سراسری انتقال گاز، گاز بندرعباس به قشم عملیاتی شود تا افزون بر تأمین نیاز مورد نیاز شهرستان، صنایع نیز بتوانند از مزیت های این نعمت استفاده کنند.
وزیر نفت توسعه میدان های گازی را در دستور کار دولت خواند و گفت: هرمزگان قطب پالایشگاهی نفت است و از یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت تولیدی در روز، ۸۵۰ هزار بشکه در این استان تولید می شود که امیدواریم تا چهار سال آینده این رقم حدود دو برابر افزایش یابد.
اوجی یکی از مشکلات اصلی کشور را خام فروشی اعلام و تصریح کرد: باید با توسعه پالایشگاه ها، تولیدات با قیمت و ارزش افزوده بالا مانند بنزین سوپر و ال پی جی (گاز مایع) را افزایش دهیم تا افزون بر رفع تحریم ها، زمینه فروش ساده تر و ارزآوری بالاتری را عاید کشور کنیم. وی همچنین رفع مشکل مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد، واردات خودروی خارجی به مناطق آزاد، رفع تنش آبی در جزیره، احداث بیمارستان و کمک به ایجاد و توسعه مراکز درمانی، احداث و توسعه بزرگراه های درگهان لافت - قشم و ساحل جنوبی و احداث یک باب هنرستان در قشم به منظور هنرآموزی را از دیگر اهداف اجرایی در جزیره قشم خواند که برای حل و انتقال به هیئت دولت در دستور کار قرار خواهد گرفت.
براساس این گزارش، در این نشست احمد مرادی، نماینده بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجی آباد و خمیر در مجلس شورای اسلامی و حجت الاسلام غلامرضا حاجبی، امام جمعه قشم نیز در سخنانی به بیان مشکلات موجود در این شهرستان پرداختند و بر بهره گیری از نیروهای متخصص هرمزگان در سطوح عالی دولت و ایفای نقش مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در این منطقه تاکید کردند.
با حکم وزیر نفت
وزیر نفت در حکمی، حسین آب نیکی را به عنوان سرپرست شرکت بهینه سازی مصرف سوخت منصوب کرد. در حکم جواد اوجی خطاب به آب نیکی آمده است:
بنا به پیشنهاد مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و با عنایت به مراتب تعهد، تخصص و تجربیات ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان «سرپرست شرکت بهینه سازی مصرف سوخت» منصوب می شوید.
امید است با اتکال به الطاف خداوند متعال موفق و مؤید باشید. آب نیکی دانش آموخته دانشگاه صنعتی شریف در رشته کارشناسی مهندسی کامپیوتر است و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته MBA گرایش استراتژی از دانشگاه تهران گرفته است.
انتصاب مدیرعامل
رئیس هیأت مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در حکمی عبدالعلی علی عسگری را به عنوان مدیرعامل این شرکت منصوب کرد. در حکم محمدمهدی رحمتی به عبدالعلی علی عسگری آمده است: به استناد سیصدوچهل وچهارمین جلسه هیأت مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس مورخ ۲۰ دی ماه ۱۴۰۰ و نظر به سوابق و تجارب ارزنده جنابعالی، بدینوسیله به سمت مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس منصوب می شوید.
امید است با استعانت از پروردگار متعال و استفاده بهینه از تمام منابع و توانمندی های موجود در ایفای وظایف محوله و تحقق اهداف عالیه شرکت موفق باشید. ضمنا بدینوسیله از خدمات ارزشمند جناب آقای جعفر ربیعی در مدت تصدی مسئولیت فوق تقدیر و تشکر کرده و برای ایشان آرزوی توفیق روزافزون دارم. عبدالعلی علی عسگری دارای کارشناسی مهندسی برق پلی تکنیک تهران و کارشناسی ارشد مدیریت دانشگاه تهران و دکترای مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت و عضو هیأت علمی دانشگاه - دانشیار است.
وزیر نفت در دیدار با طرف ترکمن:
وزیر نفت در دیدار با هیأت ترکمنستان با بیان اینکه زیرساخت کافی برای واردات و سوآپ گاز وجود دارد، گفت: برای انتقال روزانه ۴۰ میلیون مترمکعب گاز یا ۱۰ تا ۱۵ میلیارد مترمکعب در سال آمادگی داریم. جواد اوجی در نشست با هیأت ترکمنستان که در وزارت نفت برگزار شد، با اشاره به نتایج خوب این دیدار گفت: با سردار بردی محمداف، معاون رئیس کابینه وزرای ترکمنستان و رشید مردوف، معاون رئیس کابینه وزرا و وزیر امور خارجه ترکمنستان، در حوزه های مختلف مرتبط با انرژی گفت وگوهای خوبی داشتیم. وی ضمن تشریح عملیاتی شدن سوآپ گاز از ترکمنستان از مسیر خاک ایران به کشور آذربایجان از ابتدای ماه ژانویه سال جاری میلادی گفت: همکاران ما که در ایستگاه میترینگ منطقه سرخس ترکمنستان مستقر هستند، بر اجرای سوآپ با شروع ۴ تا ۵ میلیون مترمکعب در روز یا به عبارتی ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب در سال نظارت دارند.
وزیر نفت با بیان اینکه اسنادی بین دو طرف امضا می شود، گفت: این اسناد از سوی کارشناسان ایرانی و کارشناسان کشور دوست و برادر، ترکمنستان، تهیه شده است و مربوط به حوزه های نفت و گاز می شود که دو طرف ظرفیت خوبی برای همکاری در این زمینه ها دارند. اوجی افزود: در قراردادهایی که امضا می شود، برای احیای قرارداد گازی و نیز بحث افزایش سوآپ با کشورهای همسایه تمرکز می کنیم، همچنین در حوزه های انرژی، تهاتر فرآورده های نفتی و تبادل خدمات فنی - مهندسی مذاکرات خوبی انجام شد. وی بر تمرکز برای افزایش سهم تجارت انرژی تأکید کرد و گفت: بیشتر تمرکز در اسناد پیش رو، افزایش سهم تجارت انرژی در بعد گاز، فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی است. وزیر نفت با بیان اینکه زیرساخت کافی تا ظرفیت روزانه ۴۰ میلیون مترمکعب گاز برای واردات و سوآپ گاز از ترکمنستان وجود دارد، تصریح کرد: به کشور دوست و برادر اعلام کردیم که آمادگی واردات و سوآپ گاز با کشورهای همسایه تا ۴۰ میلیون مترمکعب در روز یا به عبارتی ۱۰ تا ۱۵ میلیارد مکعب سالانه را داریم. اوجی از عزم دولت سیزدهم و وزارت نفت برای توسعه روابط بین المللی یاد کرد و گفت: ان شاءالله با توجه به عزم و اراده ای که در وزارت نفت ایران و وزارت انرژی ترکمنستان وجود دارد، بتوانیم بالاترین میزان روابط را با کشور ترکمنستان به ویژه در حوزه انرژی داشته باشیم.
رشید مردوف، وزیر امور خارجه ترکمنستان ضمن اشاره به گذشته خوب همکاری های حوزه انرژی این کشور با ایران گفت: با توجه به پتانسیل و زیرساخت های موجود، عزم و اراده قاطع برای توسعه همکاری ها داریم و آمادگی برای این موضوع وجود دارد. وی ضمن ابراز خرسندی از انجام مذاکرات سازنده اظهار کرد: امروز مذاکرات شفاف و خوبی درباره قرارداد گازی که در سال های استقلال ترکمنستان امضا شده بود، همچنین همکاری های آینده داشتیم. وزیر امور خارجه ترکمنستان در تشریح تجربه همکاری گازی ترکمنستان و ایران گفت: ما تجربه خوبی برای انتقال گاز طبیعی به ایران که از سال ۱۹۹۷آغاز شده است، داشتیم و گاز طبیعی از سه مسیر به ایران صادر می شد. مردوف با بیان اینکه تجربه های مثبتی در همکاری با ایران داشته ایم، گفت: با توجه به ظرفیت ها و زیرساخت هایی که وجود دارد، عزم و اراده قاطعی برای توسعه همکاری ها داریم و آمادگی لازم از سوی ترکمنستان برای این منظور وجود دارد.
وزیر امور خارجه ترکمنستان در تشریح مذاکرات انجام شده با وزیر نفت ایران گفت: در دیدار امروز بعضی جنبه ها و گزینه های مورد همکاری را با آقای اوجی بررسی کردیم. دو کشور در بخش پتروشیمی و گاز می توانیم با یکدیگر همکاری داشته باشیم و از تجربه های دو طرف استفاده کنیم. معاون رئیس کابینه وزرای ترکمنستان به اشتراکات در حوزه خزر اشاره و تصریح کرد: قصد داریم در حوزه خزر و در میادین نفتی طرف ترکمنستان با جمهوری اسلامی ایران همکاری ها را توسعه دهیم و امروز در این زمینه مواردی را با یکدیگر بررسی کردیم و امیدواریم در آینده نزدیک همکاری در میادین نفتی خزر را توسعه دهیم. مردوف با بیان اینکه ترکمنستان در همه زمینه ها آمادگی توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران را دارد، گفت: آمادگی کامل برای توسعه روابط به ویژه در بخش انرژی که یکی از بخش های راهبردی در روابط دو کشور است، داریم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: فروش نفت و میعانات گازی ایران افزایش خوبی داشته است و پول نفت صادراتی وصول می شود. برنامه داریم که ظرفیت تولید نفت را تا پایان سال ۱۴۰۰ به عدد قبل از تحریم ها بازگردانیم. به گزارش خبرگزاری فارس، محسن خجسته مهر افزود: در دولت سیزدهم هم صادرات نفت خام و هم صادرات میعانات گازی افزایش خوبی یافته است. از گفتن اعداد و ارقام صادرات معذور هستم، فقط در همین حد می توانم توضیح دهم که وضع بهتر شده است. گزارش های ماهانه از صادرات نفت و میعانات گازی ایران به مقام های ارشد کشور ارسال می شود و آنها در جریان جزئیات قرار دارند. خجسته مهر تأکید کرد: درآمدهای حاصل از صادرات نفت هم به کشور برمی گردد، یعنی وصول مطالبات انجام می شود. ما در شرکت ملی نفت ایران وظیفه داریم نفت را بفروشیم و پولش را تحویل بانک مرکزی دهیم. این بانک مرکزی است که تصمیم می گیرد از این پول چه استفاده ای ببرد و چه اجناسی را وارد کند. آنچه وظیفه شرکت ملی نفت است، به درستی در حال انجام است، زیرا پول حاصل از فروش نفت را دریافت می کنیم. وی گفت: آنچه از درآمدهای نفتی ایران که بعضاً در بانک های خارجی بلوکه شده، مربوط به فروش نفت ایران قبل از دولت سیزدهم است و به ویژه از موقع روی کار آمدن دولت سیزدهم که بنده در جزئیات کار هستم، پول نفت دریافت می شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به برنامه این شرکت برای افزایش ظرفیت تولید نفت ایران اظهار کرد: یکی از برنامه های جدی شرکت ملی نفت ایران بازگرداندن ظرفیت تولید نفت خام به دوران قبل از تحریم ها تا پایان سال ۱۴۰۰ است. ظرفیت تولید نفت کشور در دولت گذشته کاهش یافت. محسن خجسته مهر تصریح کرد: البته وقتی ما از ظرفیت تولید صحبت می کنیم، منظورمان فقط توان تولید از چاه نیست، بلکه باید مجموعه ای از عوامل تأثیرگذار شامل ظرفیت خطوط لوله جریانی، واحدهای فرآورشی، خطوط انتقال نفت به مبادی مصرف و حتی نیروی انسانی در نظر گرفته شود. در نتیجه برای بازگرداندن ظرفیت تولید نفت به قبل از تحریم باید پروژه های متعددی تعریف و اجرا شود. معاون وزیر نفت افزود: یعنی ممکن است یکی از چاه های ما بتواند رقم بالایی را تولید کند، اما واحد فرآورشی برای آن موجود نباشد، در این صورت نمی توان گفت که ظرفیت تولید افزایش یافته است، زیرا تمامی بسته های تعریف شده برای افزایش ظرفیت محقق نشده است. خجسته مهر با بیان اینکه متأسفانه ما یک بخشی از ظرفیت تولید نفت خود را در سال های گذشته از دست داده ایم و رقم ظرفیت تولید کاهش یافته بود، افزود: ضمناً به تفاوت معانی «ظرفیت تولید» و «میزان تولید» نیز دقت نظر داشته باشید. رساندن ظرفیت تولید به عدد قبل از تحریم به این معناست که متناسب با نیاز داخلی و بازار بین المللی حتی پس از تحریم آماده تولید نفت هستیم. وی گفت: در این مدت با تلاش هایی که صورت گرفته است، تقریباً ظرفیت تولید به رقم قبل از تحریم ها نزدیک شده است و ان شاءالله تا پایان اسفندماه این هدف محقق خواهد شد.
معاون وزیر نفت گفت: انباشت میعانات گازی ایران به دو دلیل افزایش صادرات و افزایش مصرف در داخل کشور، کاهش یافته است. به لطف خدا تحولات مثبتی در بحث فروش نفت و میعانات گازی برای ایران رخ داده است. خجسته مهر در پاسخ به پرسشی درباره تعاملات نفتی ایران و آمریکای لاتین گفت: هر کشوری که تمایل به خرید نفت و میعانات گازی از ایران داشته باشد، حاضر به همکاری هستیم. هم اکنون خریداران مختلفی برای نفت ایران وجود دارد و ما نیز راهکارهای متنوعی برای فروش نفت ایران روی میز داریم.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان و سرپرست دانشکده نفت اهواز بر توسعه همکاری های علمی و پژوهشی تأکید کردند. عبدالله عذاری اهوازی در نشست مشترک با شاهین کرد، سرپرست دانشکده نفت اهواز و هیأت امنای این دانشگاه با تأکید بر افزایش مشارکت و همکاری های دوجانبه، گفت: با توجه به رویکرد وزارت نفت در توجه جدی به دانشگاه نفت امیدواریم گفت وگوها و موضوع های مطرح شده به توافق ها و تفاهم نامه های مشترک بینجامد. وی ابراز امیدواری کرد که با پیوند صنعت و دانشگاه، شرایط هم افزایی هرچه بهتر به منظور خودکفایی و رشد علمی کشور فراهم شود. سرپرست دانشکده نفت اهواز هم در ادامه با اشاره به ظرفیت های علمی این مجموعه اظهار کرد: این دانشکده آمادگی دارد با ظرفیت های استادان برجسته و دانشجویان نخبه و مستعد خود در زمینه های آزمایشگاهی، شیمیایی، برگزاری دوره های تخصصی و پروژه های مختلف پژوهشی، زمینه های جدید همکاری را با شرکت نفت و گاز اروندان فراهم کند.
شرحی بر فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس
سعید محمد بگی انتقال فرآورده های نفتی و رساندن آنها به مبادی مصرف، افزون بر نفتکش های جاده پیما و راه آهن(مخزن دار) به وسیله خطوط لوله انتقال نیز انجام می شود؛ خطوط لوله ای که اغلب در زیرزمین مدفون و از دیده ها پنهان هستند. راهبری این مهم در صنعت نفت با بیش از 14هزار کیلومتر خط لوله احداث شده در نقاط مختلف کشور انجام می شود؛ خطوطی که سکاندار آنها شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است و با ایجاد 12منطقه عملیاتی، با بهره گیری از خطوطی با قطرهای 6 تا 32 اینچ و 194مرکز انتقال نفت، نزدیک به 350 میلیون لیتر در روز و سالانه بیش از120میلیارد لیتر نفت خام و انواع فرآورده نفتی را به مبادی مصرف اعم از صنایع و نیروگاه ها انتقال می دهد. در میان مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، منطقه خلیج فارس به عنوان دوازدهمین منطقه ایجاد شده در این مجموعه، موضوع گزارش این شماره «مشعل» قرار گرفته است. و در شماره آینده مشعل، تلاش بر این است تا افزون بر معرفی منطقه خلیج فارس و ظرفیت های آن، به سختی کار در این منطقه از زبان برخی کارکنان آن نیز پرداخته شود.
سالن فرودگاه مهرآباد تهران مثل همیشه پر از مسافر است، حتی با افزایش قیمت بلیت هواپیما. برخی در صف سوار شدن به هواپیما ایستاده اند و برخی نیز با خیالی آسوده تر از اینکه هنوز اعلام پرواز نشده، روی صندلی چشم برهم گذاشته اند تا اندکی از کسر خوابشان جبران شود. صدای اذان طنین انداز می شود و جمعیت حاضر در سالن فرودگاه را به راز و نیاز با معبود و اقامه نماز فرامی خواند. با اندکی توقف در اعلام شماره پروازها، فراخوان مسافران برای انجام امور گمرکی و سوار شدن به هواپیما از سر گرفته می شود. هر کس به سوئی می رود؛ شمال، جنوب، شرق، غرب؛ تنها یا خانوادگی؛ برای انجام کار یا تفریح و گذران اوقاتی خوش در کنار خانواده. مقصد بندرعباس و هدف تهیه گزارش از فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس برای گفت وگو با حمیدرضا کیهان پور، مدیر این مجموعه و برخی همکاران اوست؛ گفت وگویی که پس از یک ساعت و30 دقیقه پرواز، این بار بدون تاخیر و طی مسیری نیم ساعته با حضور در منطقه (البته با کمی ناهماهنگی در بدو ورود به سایت به دلیل نبود نامه ارسالی به واحد ذی ربط) امکان پذیر می شود.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس، از بدو تاسیس در سال 1394تاکنون هنوز در محوطه ای که متعلق به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است، فعالیت می کند؛ محوطه ای با تعدادی کانکس چوبی سفیدرنگ که کارکنان به جز مدیر منطقه و معاونانش در آن استقرار یافته اند. خودشان می گویند: ما مستاجر شرکت ملی پخش هستیم. البته زمینی برای فعالیت منطقه خلیج فارس در نظر گرفته شده که قرار است فعالیت ها در آنجا ادامه یابد و البته هنوز خبری نیست. بگذریم... در ورودی منطقه و مشرف به کانکس های اداری، ساختمانی کوچک که کیهان پور به عنوان مدیر منطقه و معاونان وی در آن استقرار یافته اند، خودنمایی می کند. اتاقی نه چندان بزرگ با میزی که مثل بیشتر میزها روی آن رایانه ای است و اوراقی که یا نامه درخواست هستند یا گزارش کار. بار دومی است که با کیهان پور گفت وگو می کنم. نوبت اول در خوزستان و این بار در بندرعباس؛ مدیریت در مناطق چرخشی است و این بار در هرمزگان چرخیده است. کیهان پور در شروع گفت وگو، بیوگرافی مختصری از خود ارائه می دهد و می گوید: اهل شهر مقاومت، دزفول در خطه خوزستان است و با 27 سال سابقه خدمت در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و کار کردن در جای جای این بخش از بدنه صنعت نفت، از 14ماه پیش تاکنون با انتقال به استان هرمزگان، مسؤولیت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس را عهده دار شده است و بقیه دوران خدمت خود را در صنعت نفت می گذراند.
مدیر شرکت منطقه خلیج خطوط لوله و مخابرات نفت فارس منطقه خلیج فارس را دوازدهمین منطقه ایجاد شده در مجموعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران می خواند و می گوید: فعالیت این منطقه حسب توالی زمانی، از سال 1394 آغاز شده و پیش از این در حوزه عملیاتی خطوط لوله و مخابرات جنوب شرق قرار داشته است. وی می گوید: با افتتاح پالایشگاه بندرعباس در سال های ابتدایی دهه 70، این منطقه نیز مسؤولیت انتقال محصولات تولیدی این پالایشگاه را به وسیله یک رشته خط 26 اینچ، با گذر از استان های کرمان، یزد (نائین) و اصفهان به مرکز کشور عهده دارشده و در سال های بعد نیز با ورود پالایشگاه ستاره خلیج فارس به مدار تولید، ظرفیت انتقال فرآورده های نفتی از این منطقه نیز افزایش یافته است؛ به گونه ای که هم اکنون با استفاده از همان خط لوله 26 اینچ موجود، روزانه بیش از50 میلیون لیتر فرآورده نفتی به نقاط مصرف ارسال می شود. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس همجواری با آب های نیلگون خلیج همیشگی فارس، قرار گرفتن در جوار دو پالایشگاه مهم کشور(بندرعباس و ستاره خلیج فارس)، همچنین وجود چند پتروپالایشگاه و احداث یک پالایشگاه جدید در این حوزه عملیاتی و قابلیت های صادراتی از این منطقه را که می تواند در عملکرد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس تاثیرگذار باشد، از ویژگی های بارز این منطقه عملیاتی برمی شمارد و ادامه می دهد: سیاست کلان وزارت نفت، گذر از پالایش و رفتن به سوی پتروپالایشگاه هاست و برمبنای همین سیاست، در سواحل مکران نیز توسعه نفتی قابل توجهی در حال شکل گیری است که می تواند افزایش دهنده میزان انتقال فرآورده های نفتی در شبکه خطوط لوله و مخابرات نفت باشد. علی دوست، رئیس روابط عمومی منطقه که صرفا به رسم میهمان نوازی همراه شده و آن سوی میز نشسته است، پس از چند دقیقه حضور اذن خروج می خواهد تا برای شرکت در یک دوره آموزشی که احتمال می دهم مجال حضور در آن را نیافته باشد، فضای مصاحبه را ترک کند. او و همکارانش در کانکسی که دفتر «روابط عمومی» است، فعالیت های درون سازمانی و برون سازمانی را هماهنگ می کنند و حضور من و همکار عکاسم نیز به واسطه هماهنگی این عزیزان انجام شده بود؛ البته هماهنگی که خیلی هم هماهنگ به نظر نمی رسید، چون در بدو ورود به منطقه، به مدت30 دقیقه معطل شدیم.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس درباره فعالیت ها و حساسیت های این منطقه نیز حرف هایی دارد از جنس عملیات و می گوید: منطقه خلیج فارس با داشتن 450 کیلومتر خط لوله شامل یک خط اصلی و12رشته خط الحاقی در اقطار8 تا 26 اینچ، در همجواری با دو پالایشگاه مهم بندرعباس و ستاره خلیج فارس، مسئولیت مهمی را به عهده دارد. وی در ادامه اظهار می کند: در این منطقه عملیاتی خط لوله ای به قطر26 اینچ با ظرفیت روزانه 300هزار بشکه، فرآورده نفتی تحویلی از این دو پالایشگاه را با بهره گیری از مراکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران، با گذر از استان های هرمزگان و کرمان (شهر رفسنجان) و یزد و اصفهان (شهر نائین) به مرکز کشور انتقال می دهد. کیهان پور درباره خطوط الحاقی احداث شده در حوزه مسؤولیتش نیز می گوید: 12رشته خط الحاقی با اقطار مختلف و به شکل پراکنده در سطح شهر بندرعباس، حدفاصل انبارهای نفت شهید رجایی و شهید باهنر به سمت اسکله های صادراتی کشیده شده است که خوراک نیروگاه های «بندرعباس» و «هنگام» نیز از طریق آنها منتقل می شود. وی به حساسیت های خلیج فارس به عنوان دوازدهمین منطقه عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران اشاره و تصریح می کند: قرار گرفتن این منطقه در حاشیه آب های خلیج فارس به خودی خود، یک حساسیت مهم به شمار می آید. جغرافیای راهبردی این منطقه با توجه به قرار گرفتن آن در کنار دیگر مجموعه های نفتی(پالایشگاه ها) می تواند هم تهدید به شمار آید و هم فرصت. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس با اشاره به اینکه بندرعباس به عنوان مرکز این منطقه عملیاتی با توجه به وجود مجموعه های نفتی، صیادی و صنعتی مانند آلومینیوم المهدی در مسیر رونق اقتصادی قرار دارد، اظهار می کند: وجود این ظرفیت ها از آن جهت که می توانند از جنبه های مختلف(اقتصادی، اجتماعی و...) تاثیر مستقیم و غیرمستقیم از خود برجای بگذارند، حساسیت مهم دیگری برای این منطقه به شمار می آید. وی تصریح می کند: فعالیت های اقتصادی شهر بندرعباس، ارتباط این بندر با بنادر لنگه، میناب، جاسک و سیری و همچنین تعاملات بازرگانی دریایی این بنادر با کشورهای حوزه خلیج فارس، حساسیت های مهم دیگری هستند که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس نیز متاثر از آنهاست.
کیهان پور نیز مانند دیگر مدیرانی که تاکنون با آنها برخورد داشته ام، سعه صدر بالایی دارد و با حوصله و تا آنجا که بتواند حق مطلب را درباره فعالیت های منطقه خلیج فارس و کارکنانش ادا کند به پرسش هایم پاسخ می دهد. از وی با توجه به سیاست کلان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران مبنی بر توسعه زیرساخت ها، به ویژه مخازن با هدف افزایش ظرفیت ذخیره سازی می پرسم و می گوید: همان طور که پیش تر اشاره شد، فرآورده های تحویلی از پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس در حوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس با استفاده از یک رشته خط لوله 26 اینچ حدفاصل بندرعباس- رفسنجان و سه مرکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران، به مرکز کشور هدایت می شود. این خط لوله در مرکز انتقال نفت مهرآران با تاسیسات خود (مخازن تعادلی و سقف ثابت) با استان کرمان هم مرز است؛ از آنجا که با توسعه گازرسانی، مصرف نفت سفید کاهش داشته، به همین دلیل بیشترین ذخیره سازی ها در این مخازن مربوط به فرآورده های نفتی رنگی مانند بنزین است. وی در ادامه می گوید: با شروع فعالیت پالایشگاه ستاره خلیج فارس تولید فرآورده های نفتی نیز افزایش یافته و ساخت خط یک رشته خط لوله جدید 26 اینچ به موازات خط لوله قدیمی به همراه سه مرکز انتقال نفت در دستور کار قرارگرفته است. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس با اشاره به موارد پیش گفته اظهار کرد: به تبع احداث این زیرساخت ها، موضوع افزایش ظرفیت ذخیره سازی فرآورده های نفتی نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس به عنوان بهره بردار، متاثر از این فعالیت های زیرساختی خواهد شد. وی با بیان اینکه متولی احداث خط لوله 26 اینچ جدید به موازات خط لوله قدیمی، همچنین ساخت سه مرکز انتقال نفت جدید در مسیر این خط لوله 303 کیلومتری، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران است، می گوید: افزون بر یک رشته خط لوله جدید، مراکز انتقال نفت منطقه خلیج فارس نیز افزایش خواهند یافت و از سه مرکز به شش مرکز خواهد رسید. کیهان پور تصریح می کند: این ساخت وسازهای توسعه ای که در ادامه سیاست های کلان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی انجام می شود، ظرفیت ذخیره سازی و انتقال فرآورده های نفتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس را به دو برابر، یعنی 100میلیون لیتر در روز افزایش خواهد داد. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس گریزی کوتاه نیز به خط لوله گوره - جاسک می زند و می گوید: این خط لوله هزار کیلومتری که بخشی از آن نیز از جغرافیای استان هرمزگان عبورمی کند، انتقال دهنده نفت خام خواهد بود و در فعالیت های این منطقه عملیاتی نیز تاثیر خواهد گذاشت.
خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده های نفتی، همنشین دیگری هم دارد و آن «مخابرات» است؛ موضوعی که کیهان پور نیز معتقد و علاقه مند است که باید بیشتر به آن پرداخته و معرفی شود. وی با بیان اینکه «خطوط لوله» و «مخابرات» هم ترازند و نباید تقدم و تاخری برایشان آنها قائل شد، می گوید: این دو در صنعت انتقال نفت و فرآورده های نفتی لازم و ملزوم یکدیگرند و هر یک بدون دیگری معنا ندارد. کیهان پور، مخابرات را بخش خدماتی جدایی ناپذیر انتقال می داند و اظهار می کند: انتقال با تکیه بر داده های مخابراتی انجام می شود و بخش اجتناب ناپذیر آن است که نباید مغفول بماند. وی با بیان اینکه هم اکنون در مراکز انتقال نفت منطقه و حدفاصل آنها، سه ایستگاه اصلی مخابراتی (گنو، فینو، رزدر و چاه هزار) فعال هستند، ادامه می دهد: افزون بر ایستگاه های اصلی احداث شده در ارتفاعات استان هرمزگان، ایستگاه های فرعی مانند نیز در مرکز انتقال نفت و مسیر خط لوله اصلی احداث شده است که زیرساخت های مخابراتی این منطقه را تشکیل می دهند. در خلال گفت وگو، نه زنگی شنیده شد و به جز یک بار، آمد و رفتی؛ گفت وگویی بدون انقطاع و پیوسته، حتی چای ابتدای جلسه نیز کاملا سرد شده بود در هوای نسبتا گرم بندرعباس. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس درباره نقش و اهمیت مخابرات اظهار می کند: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس به مدد زیرساختی مخابراتی فراتر از حوزه عملیاتی خود خدمت رسانی می کند و این امکان به وجود آمده است که افزون بر برقراری ارتباطات مخابراتی میان واحدهای ستادی و عملیاتی با یکدیگر و با ستاد شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران، بتوان به دیگر مجموعه های نفتی استان هرمزگان مانند شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان، شرکت پخش فرآورده های نفتی ناحیه، قشم، شرکت گاز استان هرمزگان، منطقه6 انتقال گاز، پالایشگاه بندرعباس، پالایشگاه ستاره خلیج فارس و دیگر بخش های خارج از مجموعه نفت مانند اسکله شهید رجایی و فرودگاه بندرعباس خدمات مخابراتی ارائه کرد.
نگهداشت تاسیسات و تجهیزات فنی با توجه به اقلیم استان هرمزگان از دیگر موضوعاتی است که در جای خود اهمیت دارد و محور گفت وگو قرار می گیرد. کیهان پور در این باره می گوید: فرآیند نگهداری و تعمیرات در شرکت خطوط لوله و مخابرات از دیرباز با استفاده از برگه درخواست(work order)به سبک و سیاق سنتی آن وجود داشته و در چند سال اخیر تغییرات قابل توجهی داشته و روزآمد شده است.
این فرآیند هم اکنون با بهره گیری از سامانه به نام «تعمیرات پیشگیرانه» (آی پی سی ام ام )در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و به تبع آن در مناطق دوازده گانه آن از جمله منطقه خلیج فارس در بخش های مختلف(خطوط لوله، مخابرات، ترابری و...) انجام و با توجه به پراکندگی جغرافیای مناطق زیرمجموعه در سطوح مختلف آن اعمال می شود. برای مثال در این سامانه خطوط لوله پایش می شوند و براساس آن، پیگ رانی معمولی (تمیز کردن داخل لوله) و پیگ رانی هوشمند در دستور کار قرار می گیرد.
پیگ رانی معمولی با هدف تمیز کردن داخل لوله و به طور مستمر و در فواصل زمانی مختلف سال انجام می شود. پیگ رانی هوشمند نیز که با هدف تشخیص میزان خوردگی لوله، زنگ زدگی آن و... هر پنج سال یک بار انجام می شود.(در پیگ رانی هوشمند در صورت نیاز، به تعویض بخش آسیب دیده خط یا پوشش آن اقدام می شود.)
سامانه تعمیرات پیشگیرانه در بخش های دیگر نیز کارکرد خود را دارند و براساس آن زمان تعویض انواع فیلتر، روغن یا تعمیر توربین ها براساس زمان کارکرد در دستور کار قرار می گیرد.
با فاصله گرفتن از مباحث فنی، موضوعی دیگر محور گفت و گو قرار می گیرد، موضوعی که به نظر می آید کل صنعت نفت از دیرباز به آن پرداخته اند و به گونه ای ذاتی این صنعت و بخش های مختلف آن از جمله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است؛ مسؤولیت ذاتی که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس نیز از آن مستثنی نیست.
کیهان پور نیز با تایید این نکته که سی اس آر یا همان مسؤولیت اجتماعی با فعالیت های این شرکت در حوزه انتقال فرآورده های نفتی درهم تنیده شده است، اظهار می کند: موضوع مسؤولیت اجتماعی در وهله نخست، همجواران و همسایگان ساکن در مسیر خطوط لوله را شامل می شود؛ همسایگان اغلب روستاییانی هستند که زندگیشان در جوار خطوط لوله بنا شده و این همجواری به نوعی ما را در قبال آنها مسؤول کرده است تا به آنها خدماتی ارائه شود. برای مثال زمانی که خط لوله ای احداث می شود، این امکان به وجود می آید تا آنها نیز از جاده دسترسی و مسیرهای ایجاد شده برای آمد و شد آسان تر بهره مند شوند. این خدمات در شرایط خاص مانند وقوع زلزله یاسیل نیز به نوعی ویژه تر مورد توجه قرار می گیرد. مثل کمک رسانی در زلزله اخیر 6.3 ریشتری بندرعباس که بخشی گسترده ای از استان هرمزگان را لرزاند و خسارت هایی هم در مناطق «فینو» در شمال کوه «گنو» به بار آورد.
امدادرسانی برای باز کردن دهانه تونل تنگه زاغ در جاده ترانزیت بندرعباس–کرمان با استفاده از ماشین آلات سنگین مرکز انتقال نفت قطب آباد، مورد دیگری است که مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس از آن به عنوان مسؤولیت اجتماعی یاد می کند و ادامه می دهد: همان طور که پیش تر اشاره شد، مسؤولیت اجتماعی امری ذاتی و تنیده شده در وظایف این شرکت است.
پنجره ها باز هستند تا هوای داخل اتاق در گردش باشد؛ تا طرح سوال بعدی سکوتی کوتاه حاکم می شود.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس در بحث زلزله و امدادرسانی برای باز کردن دهانه تونل تنگه زاغ به پدافند غیرعامل و اهمیت این موضوع اشاره و تصریح می کند: بنا بر دستورعمل ستاد، این مهم مورد توجه قرارگرفته و براساس آن افزون بر ستاد مقابله با بحران در منطقه، ستادهایی نیز در مراکز انتقال نفت(قطب آباد، مهرآران و بندرعباس) مستقر شده اند تا در صورت بروز حادثه بتوانند وارد عمل شوند؛ مصداق آن نیز چیدمان خودروهای آتش نشانی و ماشین آلات سنگین(لودر و بیل مکانیکی) در این مراکز است تا در صورت وقوع حوادث غیرمترقبه مانند سیل و زلزله بتوان از آنها برای کمک رسانی استفاده کرد.
کیهانی پور می گوید: به طور حتم مقابله با بحران در کنار آموزش های فراگیر نیازمند تجهیزات روزآمد است؛ از این رو انتظار می رود با تخصیص منابع مالی بیشتر، این حوزه نیز تقویت شود تا بتوان به نحو مطلوب تری خدمت رسانی کرد.
در گفت وگو با کیهان پور تقریبا به همه موارد جز منابع انسانی که مهم ترین عنصر وجودی هر سازمان به شمارمی رود، اشاره شد. وی در این باره با اعتقاد به اینکه منابع انسانی، سرمایه های فکری و ارزشمند هر سازمان و دستگاه اجرایی محسوب می شوند، می گوید: نگاه به منابع انسانی در دوره های زمانی مختلف، رویکردهای متفاوتی داشته است.گاه انگیزشی و گاه منفعل بوده است. به طور حتم توجه به این سرمایه های فکری و نگهداشت آنها می تواند پیشران اهداف سازمان در همه جهات آن باشد و این نگهداشت در گرو ایجاد انگیزه های شغلی است.
کیهانی پور با تاکید دوباره بر نگهداشت نیروهای سازمانی(منابع انسانی) ادامه می دهد: در دنیای کنونی که با تغییرات مداوم روبه روست باید به نیروی انسانی و شرایط آنها توجه شود تا به تبع آن، انگیزه های شغلی و ماندگاری آنها در سازمان ها افزایش یابد؛ ماندگاری نیروی انسانی در سازمان ها مهم ترین موضوع است، به ویژه در مناطقی که از شرایط اقلیمی متفاوتی برخوردارند.
بی تردید اداره هر سازمان با همکاری و همدلی یک یک همکارانم در بخش های مختلف آن عینیت می یابد؛ به همین دلیل جا دارد مراتب تشکر و قدردانی خود را از آنها اعلام دارم. آرزو می کنم هرچه زودتر این کانکس نشینی و مستاجری به پایان برسد و در ساختمانی که در شأن آنها باشد در جهت پیشبرد اهداف شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس فعالیت خود را ادامه دهند. کیهان پور فردای آن روز پس از 14 ماه حضور مداوم در منطقه برای مدتی کوتاه به مرخصی رفت تا در شیراز دیداری با خانواده تازه کند و با انگیزه ای بیشتر از قبل به محل خدمت خود بازگردد.
خبر خوش مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
مشعل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون تولید از 3 میدان و 7 مخزن بزرگ کشور را به عهده دارد. حوزه فعالیت این شرکت 3هزار و 80 کیلومتر است و در این حوزه فعالیت 28 کارخانه بهره برداری، نمک زدایی و تقویت فشار و ایستگاه های تزریق گاز و مجتمع های آبرسانی قرار دارد. این شركت راهبري عمليات توليد، فرآورش و انتقال نفت،گازومایعات گازی، همچنين نگهداري، تعميرات و بهینه سازی تاسيسات و خطوط لوله مربوطه را به عهده دارد. منطقه جغرافيايي مارون از شمال به هفتگل و نفت سفيد، از شرق و جنوب شرقي به رودخانه جراحي، از غرب به محدوده 30 کیلومتری شهر اهواز و از جنوب به تالاب شادگان محدود بوده و با وسعتي بالغ بر 1400 كيلومتر مربع دربرگيرنده ميادين مارون، كوپال و شادگان است. حمید کاویان، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در گفت وگو با «مشعل» به تشریح اقدام های انجام شده در سال 1400 پرداخته است. او از آمادگی برای افزایش تولید نفت خام خبر می دهد و می گوید در حداقل زمان ممکن می توانیم به سقف مورد نظر برسیم. خبر خوش او این است که دو سال آینده (1403) تمامی گازهای مشعل جمع آوری شده، گازسوزی در منطقه عملیاتی مارون به صفر خواهد رسید. متن این گفت وگو در ادامه می آید.
با توجه به اینکه نفت تولیدی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به طور عمده پالایشگاهی و خاص است، تعداد چاه های بسته آن کم است. در حال حاضر حدود 60 هزار بشکه مربوط به چاه های بسته است و هر هفته در این شرکت، جلسات برگشت به تولید حداکثری برگزار و در آن موارد مورد نیاز برای این هدف گذاری پیگیری می شود. افزون بر آن جلسات مرتبط با تولید، هر دو هفته یک بار از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برگزار و در آن تمام مشکلات مربوط به چاه ها و... بررسی و رصد می شود.
این شرکت در حداقل زمان ممکن (2 تا 3 ماه) می تواند به حداکثر تولید حدود 600 هزار بشکه در روز نفت خام دست یابد.
در این شرکت روزانه حدود 30 هزار بشکه مایعات گازی تولید می شود که بعد از ترکیب با محصولات سایر شرکت های بهره بردار تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای تامین خوراک پتروشیمی ها ارسال می شود. علاوه بر مایعات، محصولات C2 + همراه 570 میلیون فوت مکعب در روز گاز غنی تولیدی به پتروشیمی مارون تحویل و گاز سبک باقیمانده برای مصارف خانگی و صنعتی به شرکت ملی گاز ارسال می شود، همچنین از گاز تولیدی مخزن خامی روزانه حدود 6 هزار بشکه نفتا تولید و به طور مستقیم صادر می شود. همچنین ما تامین کننده روزانه حدود 450 هزار بشکه نفت خام به عنوان خوراک پالایشگاه اصفهان و حدود 150 هزار بشکه نفت صادراتی کشور هستیم.
کل گاز سبک تولیدی در تمامی فصول به شرکت ملی گاز ایران تحویل داده می شود.
در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون دو ایستگاه تزریق گاز وجود دارد. یکی ایستگاه تزریق گاز مارون که وظیفه تزریق گاز به مخزن آسماری مارون را عهده دار است که امکان تزریق 1400 میلیون فوت مکعب در روز را دارد. به طور میانگین نزدیک 700 میلیون فوت مکعب تزریق می شود. ایستگاه دوم تزریق گاز کوپال است که 150 میلیون فوت مکعب ظرفیت دارد. آنچه برای مخازن مهم است، تزریق تجمعی گاز است که معمولا در ابتدای سال و فصل گرم که مصرف گاز کشوری پایین است، در ظرفیت کامل تزریق انجام می شود. در مارون با سه ردیف فعال یک میلیون و 50فوت مکعب در روز گاز تزریق می شود. در کل 75 درصد تزریق گاز مخازن براساس برنامه انجام می شود.
براساس برنامه مصوب تعهدات تولیدی که از شرکت ملی نفت ایران ابلاغ شده است، امسال نیز همانند سه سال گذشته تاکنون از نظر تولید نفت تعهدات 100 درصد محقق و انجام شده است.
در این مقطع با اولویت قرار دادن مسائل زیست محیطی و صیانت از آن و همچنین حفظ منابع هیدروکربوری در زمینه تولید گازهای همراه با کارخانه های فعال توانستیم نزدیک به 90 درصد گازهای تولیدی را جمع آوری کنیم و تنها 8 درصد باقی می ماند که برای آن نیز برنامه ریزی شده است. 2 پروژه مهم جمع آوری گازهای مشعل واحدهای بهره برداری مارون 6 و مارون 3 با کمک بخش خصوصی راه اندازی شد که سود و صرفه اقتصادی حاصل از فروش گازهای همراه 16 میلیون دلار در سال است. این دو قرارداد 5 سال با سرمایه گذاری حدود 17 میلیون دلار برای احداث تاسیسات فشار افزایی گازهای کم فشار مشعل و شیرین سازی گازهای ترش منعقد شده و خروجی این تاسیسات به کارخانه گاز و گاز مایع 400 جهت فرآوری و تفکیک مایعات گازی و گاز سبک ارسال می شود. فروش گازهای ترش ارسالی به مشعل واحد بهره برداری شماره 3 مارون به میزان 15 میلیون فوت مکعب در روز و فروش گازهای کم فشار ارسالی به مشعل واحد بهره برداری مارون 6 به میزان 14 میلیون فوت مکعب در روز با شرکت های داخلی بسته و پس از انجام عملیات اجرایی راه اندازی شد.
باید اشاره کنم با توجه به اینکه بسیاری از فعالیت های شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون شامل عملیات روی چاه هاست که آلودگی زیست محیطی به همراه داشت، با به کارگیری دستگاه فرآورش سيار نفتMOT و MOS توانستیم از هدررفت 90 هزار بشکه نفت جلوگیری کنیم.
از سوی دیگر با بازسازی تلمبه های پساب در شرکت نفت و گاز مارون با همکاری با شرکت های دانش بنیان توانستیم بیش از 99 درصد از پساب را به چاه های دفع پساب بازگردانیم.
90 درصد گازهای ارسالی به مشعل جمع آوری شده است و با دو پروژه مرتبط که راه اندازی شد، آمار گازسوزی 40 درصد کاهش یافت. برای بخش باقی مانده نیز شرکت های پتروشیمی مارون و هلدینگ خلیج فارس دو پروژه مرتبط را در دست اجرا دارند که با اجرای آن تمامی گازهای مشعل جمع آوری شده و گازسوزی به صفر خواهد رسید.
براساس برنامه زمان بندی ارایه شده دو تا سه سال آینده (1403) است.
در بخش پروژه های مرتبط با افزایش و نگهداشت، تولید چهار بسته مرتبط با شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون است که مشتمل بر بسته های مارون یک و مارون 4 ، مارون 3، مارون 6 و مارون 2 و 5 است. عمده پروژه های مرتبط با مارون، خطوط اصلی نفت و گاز، بهینه سازی واحدها و... است. زمان بندی کلی این پروژه ها دو ساله بوده است که با توجه به شرایط فعلی آنها، به زمانی بیش از آن نیاز دارند.
کرونا یک معضل و مشکل کشوری است و برای کارکنان ما نیز شرایط سختی ایجاد کرد. از ابتدای شیوع این ویروس سعی کردیم حمایت مناسب و همه جانبه از کارکنان خود داشته باشیم. تامین ماسک، مواد ضدعفونی کننده، افزایش سرویس ها، تغییر شیفت ها (از 8 به 12 ساعت رسیده است) از جمله اقدام هایی بود که در دستور کار قرار گرفت و خوشبختانه میزان ابتلا و فوت کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از نظر آماری در مقایسه با آمار شرکتی و کشوری بسیار پایین بوده است. نکته ای که باید به آن اشاره کنم اینکه با وجود شرایط سخت ایجاد شده ناشی از کرونا اجازه ندادیم کوچک ترین وقفه ای در روند تولید ایجاد شود و از ابتدا این برنامه را در دستور کار داشتیم که در صورت بروز مشکل برای هر کارخانه ای سناریوی جایگزین برای آن داشته باشیم.
در زمینه تحریم، با توجه به اینکه نفت تولیدی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون عمدتا پالایشگاهی است، از نظر تولید تعداد کمی چاه کاهش تکلیفی داشته ایم. در دوره تحریم هایی که تداوم دارد، میزان تولید شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون حدود 500 هزار بشکه در روز و میانگین کاهش تکلیفی روزانه حدود 70 هزار بشکه و درمجموع تولید شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در میان شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مناسب بوده است. هرچند با کمک شرکت های دانش بنیان عمده نیاز به کالا و قطعات مصرفی داخلی سازی شده است و این تهدید به فرصت تبدیل شده، اما باید توجه داشت که صنعت نفت، صنعتی خاص و متفاوت است و با وجود تمام تلاش سازندگان داخلی و همت کل کشور هنوز به دانش ساخت برخی از کالاها دست نیافته و وابسته به واردات هستیم.
در بخش ماشین آلات، انواع کمپرسور، تلمبه درون چاهی و توربین نیازمند واردات هستیم، همچنین تجهیزاتی از جمله خطوط لوله خامی و لوله های مخصوص تزریق گاز مارون که امکان ساخت آن در داخل نیست. تامین این نوع کالا و تجهیزات با بخش ستادی (شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب) است.
سعی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون بر این بوده که با اتکا به توان داخلی قطعات مورد نیاز را تامین کنیم که در این زمینه امسال 3809 قطعه بومی سازی شده و توانستیم ماشین آلات و تجهیزات را سرپا نگه داریم تا وقفه ای در تولید ایجاد نشود. با این حال تاثیر تحریم در تامین برخی قطعات و افزایش قیمت آنها انکارناپذیر است.
از سال 97 تاکنون، از 1238 درخواست انجام شده، حدود 20 هزار قطعه مورد نیاز تجهیزات و ماشین آلات فرایندی را بومی سازی کردیم. با همکاری بخش خصوصی داخلی و عمدتا بومی استان خوزستان تحقق یافت.
همکاری مناسبی با شرکت های دانش بنیان برقرار است و دو پروژه مهم با آنها به ثمر نشسته است. شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، اولین شرکتی است که فناوری طرح های نمک زدایی پیش ساخته را مورد استفاده قرار می دهد که با توجه به کمبود ظرفیت موجود در بخش فرآورش نفت نمکی بهره گیری از این طرح های زودبازده بسیار موثر است. این فناوری در مارون 5 مورد استفاده و تست های پایلوت عملیاتی و منطقه ای با موفقیت انجام و کارهای اجرایی آن آغاز شده است که با انجام آن شاهد افزایش 20 هزار بشکه ای تولید خواهیم بود و با اجرای آن شاهد تحولی مناسب در دانش فراورش نفت نمکی ایجاد خواهد شد.
همکاری دیگر با شرکت های دانش بنیان در استفاده از دستگاهی به نام پیزو سیستم های اندازه گیری فشار چاه هاست که دانش آن بومی سازی شده است. در بخش شیرآلات نیز پروژه ای به منظور بهره گیری در واحدهای بهره برداری در حال پیگیری است.
ابتدا این توضیح را بدهم که عمر کارخانه های شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به دهه 40 تا 50 بازمی گردد؛ این به معنای آن نیست که این بخش از تاسیسات قابل استفاده نیستند. بلکه هر چهار سال یک بار کار تعمیرات اساسی در آنها انجام می شود و در صورت لزوم تعویض و تعمیر قطعات آنها انجام می شود. در استفاده از هر قطعه هم پس از تایید سیستم های بازرسی مجوز دریافت می شود. با این حال نکته مهم این است که در بخش هایی از این کارخانه ها در صورت بهره گیری از دانش روزآمد شاهد کارآمدی بیشتری خواهیم بود.
هر کارخانه و تجهیز عمر مفیدی دارد و در مقطعی دیگر نگهداشت آن هزینه بر است و نوسازی آن ضروری است. در بخش خطوط لوله نفت و گاز و شبکه تزریق گاز تمام پروژه های مورد نیاز تعریف شده است و بخشی نیز با طرح 28 مخزن پیش می رود، اما با توجه به مشکلات نقدینگی در کشور از نظر اجرایی زمانبر است. با این حال نوسازی کارخانه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در قالب پروژه ای جامع در دست پیگیری است.
ابتدا باید این موضوع را یادآور شوم که منطقه ای که شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در آن فعالیت دارد، از نظر زیرساختی با مشکلات زیادی همراه است و در این مسیر باید این مساله را توجه داشته باشیم که جایگاه ما و جایگاه رفع این مشکلات کجاست که بخشی از آن مانند آب، مدارس و ...را باید با بودجه های مصوب دولتی مرتفع و رسیدگی کرد. به هر رو شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در کنار وظیفه تولیدی خود هیچ گاه از موضوع مسئولیت اجتماعی غافل نبوده است و همواره خود را در کنار مردم می بیند. در سال های اخیر متناسب با بودجه شرکتی و مسؤولیت اجتماعی اقدام های خوبی انجام شده است. فعالیت های ما در این زمینه در چند بخش از جمله بازسازی و ساخت مدارس، بازسازی و ساخت مسجد و حسینیه ها انجام شده و تداوم دارد. در سال های اخیر 16 باب مدرسه و 20 مسجد و حسینیه ساخت یا بازسازی شده است.
امسال در اقدامی مناسب یک باب مدرسه برای روستای «چای ورشام» که در آن مدرسه ای نداشت و دانش آموزان در شرایط سختی درس می خواندند، در مدت زمان 6 ماهه ساخته شد. از دیگر اقدام های انجام شده در همسویی با مسؤولیت اجتماعی در سال جاری می توان به ساخت مسجد در شاخ کوپال، زمین چمن مصنوعی رامشیر، توزیع 4800 بسته های کمک معیشتی، توزیع 3800 بسته کمک آموزشی و 20 هزار اصله نهال و همچنین توزیع ماسک و مواد ضدعفونی کننده که تقاضا برای آن زیاد است، اشاره کرد.
در بخش آبرسانی هم بخش نفت تامین کننده منابع مالی آن است که برای پروژه آبرسانی غیزانیه بخشی از نقدینگی (حدود 60 هزار میلیارد ریال) سهم شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون پرداخت شده است. افزون بر آن مشارکت در آبرسانی موقت با تانکر به روستاها تداوم داشته است.
در زمینه جذب و تامین نیروی انسانی نیز بیش از 98 درصد پیمان ها از نیروهای بومی ها انجام می شود و رویکرد ما در اجرای پروژه ها نیز استفاده از پیمانکاران داخلی است.
طبقه بندی مشاغل کارکنان ارکان ثالث به اتمام رسید. در حال انجام تبدیل وضعیت نیروهای ارکان ثالث و قراردادی فرزند ایثارگر هستیم. با توجه به بهبود شرایط پاندمی کرونا، دوره های آموزشی تخصصی حضوری با رعایت دستورعمل ها در برنامه قرار داده شده است. نیازهای استخدامی را به روزرسانی و به مناطق نفت خیز جنوب ارسال کردیم.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران نسبت به سایر سازمان ها در منطقه غرب کارون، اقدام های بنیادین و قابل تقدیری انجام داده است و با نگاهی آینده نگرانه و قابل تحسین، آموزش را به عنوان سرمایه گذاری ایمن و با ارزش در مسیر توان افزایی جوامع محلی برگزیده و پرچم نفت را به عنوان بنیان گذار و حامی قدرتمند مردم در منطقه به اهتزاز درآورده است. این مدیریت با همراهی آموزش و پرورش استان به منظور توانمندسازی دانش آموزان و معلمان در غرب کارون شامل شهرستان های دشت آزادگان، هویزه و بستان، طرح های آموزشی مشترکی را به اجرا درآورده و منابع مالی آن را تأمین کرده است. برای اجرایی کردن طرح توانمندسازی معلمان و دبیران، اجرای همایش های جمع بندی و بسته آموزشی استان خوزستان ۲۱ میلیارد ریال اعتبار برآورد شده است. این نهاد مدیریتی در حالی اقدام به اجرایی کردن طرح توانمندسازی دبیران و معلمان کرده که پیش از این، بیش از سه دوره کلاس های کنکور با عنوان طرح تقویت بنیه علمی دانش آموزان منطقه پارس جنوبی و غرب کارون برگزار کرده و در مجموع هزار و ۲۶۱ دانش آموز در آستانه کنکور را با هزینه ای افزون بر۱۰۰ میلیارد ریال تحت پوشش دوره های تقویت بنیه علمی قرار داده است.
شرکت ملی نفت ایران و اداره کل آموزش و پرورش استان خوزستان توافق نامه همکاری منعقد کردند که بر این اساس طرح ارتقای مهارت حرفه ای آموزگاران دوره ابتدایی و دبیران دوره های متوسطه اول و دوم در منطقه غرب کارون، طرح برگزاری دوره توانمندسازی دبیران مستعد به تدریس کنکور، طرح تهیه بسته های آموزشی و اجرای آزمون های جامع برای دانش آموزان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی و طرح برگزاری همایش جمع بندی کنکور برای دانش آموزان پایه دوازدهم، از مهم ترین موضوع های مربوط به این توافق نامه بوده است، همچنین توانمندسازی و ارتقای حرفه ای معلمان ابتدایی و متوسطه اول و دوم، توانمندسازی مدرسان کنکور، آشنا سازی دانش آموزان با شیوه های برنامه ریزی درسی شیوه های مطالعه و تکنیک های موفقیت تحصیلی، حمایت از دانش آموزان بی بضاعت، ایجاد آمادگی بیشتر در دانش آموزان پایه دوازدهم داوطلب کنکور، کاهش هزینه های کلاس های آموزشی، تقویتی و کنکور برای دانش آموزان و اولیای آنان و تقویت اعتماد به نفس در افراد تحت پوشش طرح در زمینه پیشرفت و موفقیت تحصیلی را می توان از اهداف اجرای این طرح برشمرد.
آموزگاران و دبیران مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم منطقه غرب کارون و نیز کلیه دانش آموزان پایه دوازدهم و دانش آموزان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی از جمله ذ ی نفعان این طرح به شمار می روند. تعداد آموزگاران مقطع ابتدایی شرکت کننده در دوره ها هزار و ۳۸ نفر است حال آنکه اگر بخواهیم بر اساس تعداد نفر، دوره و پایه در نظر بگیریم، این تعداد به رقم هزار و ۴۰۰ نفر افزایش می یابد. اما در خصوص سطح مهارت آموزی دبیران متوسطه اول آمار ها حاکی از آن است که دبیران این مقطع تحصیلی در بیش از یک دوره شرکت داشته اند. بر این اساس تعداد دبیران شرکت کننده در دوره ها ۵۵ نفر بوده است و اگر بخواهیم بر اساس تعداد نفرات شرکت کننده در همه دوره ها در نظر بگیریم، این رقم بالغ بر ۹۵ نفر بوده است. ارتقای مهارت حرفه ای دبیران مقاطع متوسطه دوم نیز، از دیگر گروه های متقاضی دوره های مهارت آموزی هستند که تعداد دبیران شرکت کننده در این دوره ها بالغ بر ۸۵ نفر است که باز اگر بخواهیم بر اساس کل تعداد نفرات شرکت کننده در این دوره ها را لحاظ کنیم، رقمی به میزان ۸۸ نفر خواهد بود که بر این اساس تعدادی از دبیران متوسطه دوم به علت اینکه چندین درس را تدریس می کنند، در بیش از یک دوره شرکت داشته اند.
در مسیر اجرای طرح ارتقای توان علمی آموزگاران و مدرسان منطقه غرب کارون (دشت آزادگان، هویزه و بستان) فعالیت ها و اقدام هایی انجام شده است که از جمله آنها می توان به این موارد اشاره کرد: بررسی نیازسنجی آموزشی، شناسایی و انتخاب مخاطبان و مشمولان طرح (دانش آموز و معلم)، برگزاری جلسات توجیهی و تخصصی با ادارات آموزش و پرورش، آماده سازی و فراهم کردن امکانات و خدمات جانبی و مورد نیاز برای اجرای طرح، هماهنگی و رایزنی با مؤسسات برتر آموزشی کشور، شناسایی اساتید برجسته به منظور برگزاری دوره های تربیت مدرس کنکور و همایش های جمع بندی کنکور، تعیین عوامل اجرایی و پشتیبانی دوره ها و فعالیت ها در شهرستان های مختلف، شناسایی محتوا های مورد نیاز دانش آموزان کنکوری با کمک اساتید کنکور و مشاوران آموزشی به منظور تهیه بسته های آموزشی، انعقاد قرارداد با نمایندگی مؤسسه قلم چی به منظور ثبت نام دانش آموزان تحت پوشش در آزمون های جامع و فراهم کردن امکانات مورد نیاز به منظور رعایت شیوه نامه های بهداشتی با توجه به شیوع پاندومی کووید ۱۹ و حفظ و تأمین سلامتی فراگیران و اساتید در طول اجرای دوره ها.
ارزیابی این دوره ها به صورت نظرسنجی فراگیران انجام شده است که بر اساس نظرسنجی معلمان مقاطع ابتدایی در مجموع ۹۰/۴ درصد از فراگیران دوره ها را “خیلی خوب” و ۹/۶درصد دوره ها را “خوب” ارزیابی کردند. بر اساس محاسبه مجموع امتیازهای دوره، این دوره ها امتیاز ۹۸ از ۱۰۰ را به خود اختصاص دادند. اما در خصوص نظرسنجی دبیران متوسطه اول آمار ها حاکی از آن است که در مجموع ۹۲/۳ درصد از فراگیران دوره ها را “خیلی خوب” و۷/۷ درصد دوره ها را “خوب” ارزیابی کردند. بر اساس محاسبه مجموع امتیازهای دوره، این دوره ها امتیاز۹۵/۵۰ از ۱۰۰ را به خود اختصاص دادند و این در حالی است که بر اساس نظرسنجی دبیران متوسطه دوم در مجموع ۲/ ۹۰ درصد از فراگیران دوره ها را “خیلی خوب” و ۸ درصد دوره ها را “خوب” و ۸/۱ درصد دوره ها را “متوسط” ارزیابی کردند. بر اساس محاسبه مجموع امتیازهای دوره، این دوره ها امتیاز ۱۰ /۹۲ از ۱۰۰ را به خوداختصاص دادند.
بررسی چالش ها و راهکارهای پیش روی اجرای پروژه های مسؤولیت اجتماعی در منطقه ماهشهر
مشعل مسؤولیت اجتماعی به یکی از الزام ها و برنامه های محوری صنعت نفت تبدیل شده و تلاش می شود هرچه بیشتر مطابق با «سیاست ها و نظام نامه نحوه ایفای مسؤولیت های اجتماعی در صنعت نفت» عمل شود. شرکت های فعالی در چهار شرکت اصلی زیرمجموعه صنعت نفت مسیر حرکتشان در مسیر مسؤولیت اجتماعی روشن شده و تلاش می شود از فرصت سوزی های قبلی جلوگیری شود. از سوی دیگر بازخوردها از جامعه پیرامونی و همسایه های صنعت نفت، نشان از قبول و همراهی با این سیاست ها و برنامه های اجرا شده دارد. در میان زیرمجموعه های صنعت نفت یکی از مجموعه های پیشتاز در حوزه مسؤولیت اجتماعی، شرکت های پتروشیمی هستند که با وجود خصوصی بودن تلاش زیادی برای ارتباط با جامعه پیرامونی و رفع آسیب ها و مشکلات آنها داشته اند. صنعت پتروشیمی در قالب هلدینگ ها و شوراهای منطقه ای و یا مستقل تلاش کرده است تا در بحران های طبیعی و آسیب های اجتماعی و یا همین بحران جهانی اخیر، یعنی ویروس کرونا در کنار مردم و کارکنان خود بماند.
شرکت های پتروشیمی که عموما در دو منطقه عسلویه و ماهشهر قرار گرفته اند، در برنامه هایی مستقل یا گروهی و با هماهنگی شوراهای راهبردی شرکت های پتروشیمی این دو منطقه، اقدام هایی موثر در حوزه مسؤولیت اجتماعی انجام می دهند. شرکت های پتروشیمی با شناسایی نیازها و امکاناتی که در این مناطق وجود دارد، تفاهم نامه ها و پروژه هایی را تعریف می کنند تا جامعه محلی و بازار کاری را فعال کنند که سال ها باقی بماند. امضای 66 تفاهم نامه همکاری با واحدهای تولیدی منطقه ماهشهر که در سال جاری محقق و اجرایی شده است، یکی از این اقدام های قابل توجه بود که تعدادی از پتروشیمی های بزرگ منطقه را به واحدهای معتبر تولیدی منطقه وصل کرد. سیدامید شهیدی نیا، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر به عنوان یکی از مدیران قدیمی و فعال در صنعت پتروشیمی، موضوع مسؤولیت اجتماعی را همواره به عنوان یکی از محورهای اصلی کار قرار داده است و هرچند وقت یک بار خبرهای امیدوارکننده در این حوزه از صنعت پتروشیمی مستقر در منطقه ویژه ماهشهر می شنویم.
شهیدی نیا با اشاره به اقدام های اختصاصی و فراگیری که در حوزه مسؤولیت اجتماعی در منطقه ماهشهر اجرایی می شود، گفت: طبق برنامه ریزی و حسب نیاز یک تغییر رویکرد در اهداف و برنامه ها به سمت توزیع مناسب منابع و امکانات با اولویت بخشی به مناطق کم برخوردار و محروم صورت گرفته است.
وی افزود: به این نتیجه رسیده ایم که با اینکه صنعت در گذشته اقدام های خوبی در مسیر توسعه ای در سطح منطقه انجام داده است، ولی نتوانسته ایم به ایجاد توازن در توسعه شهرستان دست یابیم؛ به همین منظور با انجام اقدام ها و آسیب شناسی انجام شده و نیز تمرکز روی نقاط ضعف، در حال حاضر برطرف کردن مشکلات مردم در اولویت کار قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: با نگاه کلان و اهتمام ویژه مقامات و کارگزاران ارشد نظام و همچنین با توجه به رویکرد توسعه ای با هدف ایجاد توسعه متوازن در شهرستان، کمیته ای با عنوان «کارگروه توسعه متوازن شهرستان ماهشهر» با عضویت تعدادی از مدیران شرکت های منطقه، فرماندار شهرستان بندر ماهشهر و نماینده مردم شهرستان در مجلس شورای اسلامی تشکیل شد. این کارگروه براساس نیازسنجی کمی و کیفی طرح های مطالعه شده در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی فصل جدیدی از فعالیت ها را از سر گرفته است.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر با بیان اینکه این قبیل طرح ها در حوزه های مختلف کشاورزی، احداث جاده های روستایی، حمایت از طرح های خوداشتغالی و احداث مسکن خانواده های تحت پوشش کمیته امداد امام(ره)، بررسی و احصا شده است ، افزود: توسعه محلی، کمک به توانمندسازی اقشار آسیب پذیر، ایجاد زمینه توسعه اشتغال، نیازسنجی طرح های عمرانی، زیربنایی، آموزشی و درمانی و حمایت از فعالیت های فرهنگی و برقراری ارتباط بیشتر با مردم و جریان های اجتماعی و بزرگان و ایجاد احساس منفعت مشترک در توسعه منطقه، از محورهای اصلی این برنامه ها هستند.
شهیدی نیا گفت: همه این طرح ها از سوی دستگاه های اجرایی شهرستان با مدیریت فرمانداری ماهشهر بررسی و برای بررسی به این کارگروه ارجاع شده است. ما به دنبال آن هستیم تا اعتبارات به صورت سهم مشارکتی (۵۰ درصد سهم صنعت و دستگاه های اجرایی) تامین شود.
او با تاکید بر اینکه ارزیابی فنی و اقتصادی طرح ها و پروژه های مصوب شورای راهبردی انجام شده است و مدیران صنعت اهتمام ویژه ای به این مقوله دارند، افزود: قرار است واحد مسکونی در مناطق کم برخوردار ساخته و نوسازی و در اختیار خانواده های تحت پوشش قرار گیرد. همچنین بخشی از پروژه های مسکن مهر شهرستان نیز به صورت مشارکتی با کمیته امداد امام(ره) تکمیل و در اختیار ساکنین مناطق حاشیه نشین قرار می گیرد.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر با بیان اینکه نقاط قوت شهرستان بندر ماهشهر ظرفیت های کشاورزی و زیرساخت های منابع شرکت های پتروشیمی است، افزود: وجود صنایع عظیم پتروشیمی، بنادر و گمرکات، شیلات و راه آهن، فولاد و غیره از ظرفیت هایی هستند که می توان با استفاده و به کارگیری تمام این منابع در جهت توسعه متوازن شهرستان به کارگیری کرد.
شهیدی نیا دلیل عمده نرسیدن به توسعه متوازن با وجود ظرفیت های گسترده موجود در بندر ماهشهر را نبود نگاه راهبردی و سند چشم انداز و استراتژی مناسب در اولویت بخشی و اجرای طرح ها در گذشته عنوان کرد و گفت: بندر ماهشهر از نگاه مسؤولان استانی به دلیل وجود برخی منابع از جمله بنادر و پتروشیمی به عنوان منطقه برخوردار تلقی می شود، در حالی که نگاه توسعه ای از ابعاد گسترده تری برخوردار است.
وی افزود: از منظر دیگر دستگاه های اجرایی شهرستان سهم اعتبارات عمرانی خود را به صورت متمرکز برای شهرستان جذب نمی کنند و بار مشکلات تامین منابع را بر دوش صنعت می اندازند، در صورتی که باید از قبل از این ظرفیت ها به عنوان بازوی کمکی و در کمک به توسعه استفاده کرد. اگر صرفا صنعت را به عنوان محور توسعه پایدار قلمداد کنیم، بی شک دچار اشتباه خواهیم شد.
شهیدی نیا تاکید دارد: دستگاه های اجرایی شهرستان باید نقش خود را در تامین منابع ایفا کنند. یکی از موضوع های اساسی این است که از نگاه پروژه محوری به سوی برنامه محور شدن حرکت کنیم تا زمانی که مبنای تصمیمات به سمت پروژه محوری است، به یقین نمی توانیم در مسیر توسعه گام برداریم. به جهت انجام برخی اقدام های زیرساختی گذشته که توسط صنعت در برخی مناطق شهری انجام شده است، از شرایط خوبی برخوردار هستیم، اما متاسفانه به دلیل عدم توازن در توزیع منابع و سایر عوامل مداخله گر، شهرک ها و مناطق حاشیه نشین ما از وضعیت نامطلوبی برخوردارند.
وی افزود: به دنبال آن هستیم که با رویکرد توسعه ای، اولویت را به مناطق آسیب پذیر و کم برخوردار تخصیص دهیم و سطح اختلاف آنها با سایر مناطق کاهش یابد. هیچ مشکلی بابت تخصیص منابع مالی از سوی شرکت های پتروشیمی و شورای راهبردی وجود ندارد و تنها مساله سرعت بخشیدن دستگاه های اجرایی در اجرای طرح هاست.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر تصریح کرد: همگرایی بسیار خوبی میان مدیران صنعت و دستگاه های اجرایی شهرستان و نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در جهت رسیدن به اهداف وجود دارد و امیدواریم با محقق شدن این طرح ها در آینده، شاهد رشد و توسعه پایدار در شهرستان بندر ماهشهر باشیم.
گام های عملی دولت سیزدهم در مسیر بومی سازی
مشعل صنعت نفت حمایت از ظرفیت های داخلی را با جدیت در برنامه دارد که با توجه به رویکرد ملی برای حرکت به سمت خودکفایی، جلب همکاری شرکت های دانش بنیان برای بومی سازی دانش فنی ساخت تجهیزات راهبردی نفت در دستور کار قرار گرفته است. بومی سازی کالاهای پرمصرف صنعت نفت که بخش اعظمی از این کالاها جزو اقلام راهبردی به شمار می روند، با همکاری شرکت های دانش بنیان در جریان است.
مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در دیدار اخیر خود با جمعی از نخبگان و استعدادهای برتر علمی کشور بر مسئله مانع زدایی از تولید و افزایش کیفیت شرکت های دانش بنیان تاکید کرده اند و لازمه رشد و تقویت این دست از شرکت ها را رواج استفاده از محصولات آنها در داخل دانسته اند. ایشان همچنین زمینه سازی برای صادرات محصولات دانش بنیان را از وظایف دستگاه های دولتی عنوان کرده اند. بهرهمندی از ظرفیتهای داخلی کشور از الزاماتی است که بارها در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب مورد تاکید قرار گرفته و با توجه به نامگذاری امسال به عنوان سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها، نقشه راه بومی سازی اقلام و تجهیزات راهبردی مورد نیاز برای تولید ایمن و پایدار شرکت ملی نفت ایران در قالب برنامه راهبردی مدیریت زنجیره تامین کالای نفت در دستور کار مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالا قرار گرفته است. وزارت نفت هم با درک این ضرورت، سلسله اقدامهایی را در دستور کار قرار داده است که از جمله آن میتوان به تلاش برای فعال سازی امکانات و منابع مالی و سرمایههای انسانی و علمی کشور و حرکت در مسیر فعالیتهای دانشبنیان اشاره کرد؛ تداوم و تقویت همکاری با جهاد دانشگاهی نیز از مصادیق این تلاش است.
ظرفیتهای جهاد دانشگاهی به عنوان مجموعهای توانمند در داخل کشور به قدری حائز اهمیت است که وزیر نفت در دیدار اخیر خود با رئیس جهاد دانشگاهی بر توسعه همکاری با این نهاد تاکید کرده و از بهره مندی توان جهاد دانشگاهی در زمینه تامین تجهیزات و نیازهای فناورانه و خدمات فنی و مهندسی و ساخت ادوات در صنعت نفت خبر می دهد. اوجی عنوان می کند که برای توسعه کشور چاره ای جز حمایت از بومی سازی فناوری و ساخت داخل نداریم و برای عبور از تحریم های ظالمانه باید به توانمندی فناوران داخلی به ویژه جهاد دانشگاهی اعتماد کنیم. در این بین محسن خجسته مهر ، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز بر حمایت ویژه این شرکت از ارتقای زمینه های همکاری با جهاد دانشگاهی خبر می دهد و یادآور می شود: این مطالبه از مجموعه جهاد دانشگاهی وجود دارد تا در بخش های مختلف به صنعت نفت پیشنهاد فناوری ارائه کند و ما نیز در شرکت ملی نفت از این پیشنهادها برای بهبود امور استقبال می کنیم و این در حالی است که شرکت های تابع نفت برای افزایش همکاری ها و توسعه روابط با جهاد دانشگاهی در بخش های مختلف، برنامه ریزی های خوبی را پیگیری می کنند. بر اساس این گزارش، دستورعمل حمایت از تجاریسازی فناوریهای مورد نیاز صنعت نفت همسو با اسناد بالادستی شامل سیاستهای اقتصاد مقاومتی و سیاستهای بخش نفت، گاز و پتروشیمی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، اهداف سند چشمانداز ٢٠ ساله کشور در حوزه نفت و گاز، بخشی از قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت، آییننامه اجرایی قانون حمایت از شرکتها و موسسه های دانش بنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراع ها و همچنین آییننامه تعریف، تصویب، اجرا و نظارت بر پروژههای پژوهش و فناوری وزارت نفت تدوین شده است. همچنین اعتبار تجاریسازی از محل منابعی مانند صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوق توسعه نفت، صندوق حمایت از سازندگان و پیمانکاران و سایر صندوقها و منابع مالی که به طور اختصاصی برای صنعت نفت یا حمایت از شرکتهای دانش بنیان در کشور تاسیس شدهاند، تامین میشود. به این منظور در گزارش پیش رو سعی شده است تا بخش اعظمی از دستاوردهای برخی شرکت های نفتی برای تامین و تولید اقلام مورد نیاز صنعت نفت را نشان دهد که نه تنها حمایت حداکثری صنعت نفت از ظرفیت های سازندگان داخلی را به همراه داشته، بلکه این رویکرد موجبات تسریع در خودکفایی محصولات نفتی را نیز رقم زده است.
شرکت پایانه های نفتی ایران در کنار ایفای مسئولیت خطیر خود در حوزه ذخیره سازی، اندازه گیری و صادرات نفت خام و میعانات گازی در زمینه بومی سازی و روزآمد کردن تجهیزات با حمایت حداکثری از توانمندیهای داخلی نیز فعالیت گستردهای دارد. مدیریت تدارکات و امور کالای شرکت پایانه های نفتی ایران، ماموریت سازمانی خود را تامین به موقع، اقتصادی و با کیفیت بالا با رویکرد ساخت داخل تعیین کرده است و در همین زمینه، اداره مهندسی ساخت داخل به عنوان یکی از واحدهای این مدیریت نقش موثری ایفا می کند. در ادامه بخشی از فعالیت های شرکت پایانه های نفتی ایران در حوزه ساخت و بومی سازی قطعات و تجهیزات مورد نیاز مناطق عملیاتی می آید:
شیر ۱۰ اینچ کلاس ۳۰۰ از تجهیزات راهبردی است که در سیستم میترینگ و پرووینگ پایانه میعانات گازی پارس جنوبی کاربرد دارد. با توجه به تشدید تحریم ها و نبود امکان تامین این تجهیز از شرکت های آمریکایی و اروپایی، تصمیم بر این شد که ساخت و تامین این تجهیز کاربردی از طریق شرکت های دانش بنیان انجام شود. ساخت داخل این تجهیز افزون بر جلوگیری از خروج ارز، صرفه جویی مالی حدود ۱۰۰ میلیارد ریال برای شرکت داشت که با ساخت داخل آن برای نخستین بار در کشور، صنعت نفت را از واردات این تجهیز بی نیاز می کند. همه مراحل طراحی، شبیه سازی های کامپیوتری و ساخت و تست این تجهیز یک سال به طول انجامید. پس از انجام تست کارخانه ای، این تجهیز تحویل پایانه میعانات گازی پارس جنوبی شد و به زودی نصب و عملیاتی می شود.
بر اساس این گزارش، شرکت پایانه های نفتی ایران هم اکنون در حال ارزیابی ساخت داخل turbine meter و PD meter است و در صورت داخلی سازی این دو محصول از سوی شرکت دانش بنیان داخلی، صنعت نفت کشور از شرکت های خارجی و تأمین کننده های غیربومی کاملا بی نیاز و از بروز مشکلات احتمالی عملیاتی جلوگیری می شود.
یکی از شناورهای ملکی شرکت پایانه های نفتی ایران که وظیفه عملیات پهلودهی و جداسازی نفتکش ها و مقابله با حریق و انواع دیگر خدمات دریایی را به عهده دارد، به دلیل مشکل در سیستم کنترل سرعت از مدار کار عملیاتی خارج شد. این شناور از نوع ASD دارای سیستم رانش از نوع Z/P است که به روزترین و تازه ترین سیستم میان شناورهای یدک کشی در دنیا و ساخت شرکت های ژاپنی به شمار می رود. پس از کارشناسی و عیب یابی از سوی مهندسان برق و ابزاردقیق اداره عملیات دریایی مشخص شد که کارت الکترونیکی M/E CONTROL دچار اختلال در ارسال فرمان کنترل سرعت دیزل شده است و نوسان شدید RPM را به همراه دارد که پس از اقدام های اولیه، شناور با ۶۰ درصد توان عملیاتی شد. درخواست تأمین این گونه قطعات به دلیل وجود تحریم های ظالمانه بین المللی تقریبا ناممکن است و با برقراری ارتباط با شرکت سازنده هیچ پاسخ مثبتی به دلیل وجود تحریم ها دریافت نشد و با توجه به اینکه خارج از سرویس بودن این شناور، مبالغ هنگفت هزینه اجاره شناور استیجاری به شرکت وارد می کرد، مهندسان و کارشناسان تعمیرات مدیریت های عملیات و تدارکات و امور کالا با همکاری یکی از شرکت های دانش بنیان اقدام به عیب یابی و مهندسی معکوس سیستم کنترل و مدارات الکترونیکی شناور کردند و طرح و ایده ساخت قطعه الکترونیکی SOFT DRIVE برای کنترل نوسان سرعت موتور با صرف حدود 400 نفرساعت کار گروهی انجام شد و شناور با توان 100 درصد عملیاتی شد.
با توجه به اعمال تحریم از سوی کشورهای خارجی، متخصصان شرکت پایانه های نفتی ایران با همکاری شرکت های دانش بنیان داخلی موفق شدند یکی از تجهیزات کاربردی با عنوان گوی شناور را طراحی و بومی سازی کنند که پس از انجام تست های لازم روی دو دستگاه گوی شناور پایانه میعانات گازی عسلویه نصب و عملیاتی شد. همه گوی های شناور که برای بارگیری سیالات استفاده می شوند با توجه به ماهیت چرخشی در حین بارگیری و اتصال به کشتی دارای تنش های حرکتی روی خطوط جریانی هستند که این ارتعاش ها و تنش های ناشی از نوسانات فشار سیال و همچنین حرکت تجهیزات از سوی اتصال ارتجاعی (لرزه گیر) جذب و مهار می شود. تجهیز ساخته شده لرزه گیر (EXPANSION JOINTS) به عنوان یک تجهیز تولید خارج و در انحصار شرکت گارلوک آمریکاست و با توجه به نبود امکان خرید، از سوی متخصصان شرکت پایانه های نفتی ایران و شرکت های داخلی طراحی و ساخته شد که با این کار گام های موثری در زمینه خودکفایی تولید قطعات و تجهیزات مورد نیاز پایانه های نفتی ایران برداشته شد و صرفه جویی ارزی بالایی حدود ۱۰ برابر قیمت کمتر نسبت به نمونه خارجی آن به همراه داشته است.
شیر چهارراهه 16 اینچ در سامانه های اندازه گیری مواد نفتی (میترینگ) کاربرد دارد و از این رو اهمیت دارد که کوچک ترین نشتی در آن سبب اختلال در دقت و اندازه گیری میترها خواهد شد. این شیر در انحصار شرکت جنرال آمریکا بود و پس از اعمال تحریم ها، در داخل ساخته شد. صرفه جویی ارزی ۴۰۰ هزار دلاری، کاهش زمان تحویل، تامین به موقع کالا، حمایت از تولید داخلی و به کارگیری متخصصان توانمند داخلی از مزیت های تولید این کالا به شمار می آید.
بومی سازی کارت های الکترونیکی مربوط به توربین ها و عملگرهای روتورک ROTORK طراحی و ساخت آن با استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان بومی انجام شده است. کارت آلارم اتاق کنترل اسکله شرقی،
کارت آلارم توربین، کارت ماژول LCPC مربوط به سیستم میترینگ، ماژول LCVC-25 مربوط به سامانه میترینگ، ماژول ICCC ۴۰ مربوط به سامانه میترینگ و کارت کانورتر روتورک، از نمونه کارت های الکترونیکی است که بومی سازی شده است.
بازسازی اقلام توربین مانند JOURNAL، STATOR،LINER BEARING و... . همچنین ساخت پمپ عمودی آتش نشانی PEERLESS برای اسکله غربی آذرپاد و بازسازی و ساخت همه اقلام پمپ ها از قبیل mechanical seal، bearing، impeller، shaft، میل لنگ و دیگر قطعات مربوطه توسط سازندگان داخلی انجام شده است.
دستگاه هیدرودوزر به پیشنهاد کارشناسان اداره مهندسی عملیات و همت سازندگان توانمند داخلی ساخته و برای نخستین بار در پایانه نفتی شمال آزمایش شد. به این منظور لایروبی و رسوب زدایی کف یک مخزن ۱۵۰ هزار بشکه ای پایانه نفتی شمال با موفقیت انجام شد. دستگاه هیدرودوزر (لایروب و رسوب زدای کف مخازن نفتی) می تواند به اجزای کوچک قابل عبور از یک دهانه ورودی (منهول) به قطر ۵۰ سانتی متر نیز تقسیم و در داخل مخزن دوباره مونتاژ شود. با ساخت این دستگاه مخازن نفتی کشور از این پس بدون وابستگی به شرکت های خارجی، با فناوری کاملاً ایرانی لایروبی و رسوب زدایی می شود. این دستگاه با رعایت همه استانداردهای فنی لازم برای فعالیت در مخازن نفتی، قابلیت ورود به مخازن و جمع آوری رسوبات کف آنها را دارد و می تواند عملیات لایروبی را ضمن افزایش ضریب ایمنی با شتاب بیشتری انجام دهد.
متخصصان شرکت پایانه های نفتی ایران در پایانه میعانات گازی عسلویه، با استفاده از دانش نظری و مهارت های عملی خود و با همکاری دو شرکت دانش بنیان موفق به طراحی و ساخت نخستین عملگر NQ900 معادل IQ35 شدند. این عملگر برقی برای باز و بسته کردن شیرهای صنعتی است که کاربرد گسترده ای در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی دارد و انحصار ساخت این تجهیز فقط در اختیار شرکت های انگلیسی و آمریکایی بوده است.
تعمیر بازوی بارگیری نفت در خارک
تعمیرات اساسی بازوی بارگیری شماره ۲ پهلوگاه ۵ اسکله شرقی به عنوان تجهیزی مهم و حیاتی در زمینه صادرات نفت با صرف حدود ۳ هزار و ۲۰۰ نفرساعت و صرفه جویی ۵ میلیارد ریال از سوی متخصصان اداره تعمیرات مکانیک در پایانه نفتی خارک اجرا شده است. جداسازی و دمونتاژ کامل قطعات و اجزا، شست وشو و تمیزکاری، بازرسی و بررسی قطعات و اجزا، تعویض قطعات معیوب و مستهلک شده، مونتاژ و سرهم بندی قطعات، انجام تست ایستایی پس از مونتاژ کامل به منظور حصول اطمینان از صحت عملکرد اجزای تحت فشار و عدم بروز نشتی در آنها از جمله اقدام های انجام شده است.
لرزه گیر، تجهیز مرتبط با گوی های شناور است که با استفاده از توان متخصصان شرکت پایانه های نفتی ایران و شرکت های دانش بنیان داخلی بومی سازی شد و پس از انجام تست های لازم روی دو دستگاه گوی شناور پایانه میعانات گازی عسلویه نصب و عملیاتی شد. همه گوی های شناور که برای بارگیری سیالات استفاده می شوند با توجه به ماهیت چرخشی در حین بارگیری و اتصال به کشتی دارای تنش های حرکتی روی خطوط جریانی هستند که این ارتعاش ها و تنش های ناشی از نوسانات فشار سیال و همچنین حرکت تجهیزات، از سوی اتصال ارتجاعی (لرزه گیر) جذب و مهار می شود. تجهیز ساخته شده لرزه گیر (EXPANSION JOINTS) در انحصار شرکت گارلوک آمریکاست که با توجه به نبود امکان خرید، از سوی متخصصان شرکت پایانه های نفتی ایران و شرکت های داخلی طراحی و ساخته شد که با این کار گام های موثری در زمینه خودکفایی تولید قطعات و تجهیزات مورد نیاز برداشته و همچنین صرفه جویی ارزی بالایی حدود ۱۰ برابر قیمت کمتر نسبت به نمونه خارجی آن را به همراه داشته است.
بر اساس اعلام شرکت پایانه های نفتی ایران، قطعات شیرهای سایز ۲۴، ۳۶ و ۴۸ اینچ شامل گیت، استم، سیت رینگ و سیستم آب بندی، قطعات موتورهای دریایی شامل فیلتر، کوپلینگ، لاینر، پیستون، یاتاقان و...، قطعات بازوهای بارگیری FMC شامل هوزها، پکینگ ها، سیلندر هیدرولیک، هیدروکوپلر، اتصال ارتجاعی ۳۶ اینچی مربوط به سیستم انتقال نفت خام، تعمیر و بازسازی قطعات مسیر داغ توربین هایJOHN BROWN، ساخت قطعات PD میتر ۱۶ اینچ عسلویه، بیرینگ های توربین روستون و جان براون، کوپلینگ سیستم رانش موتورهای فوجی و نیکاتا و ساخت قطعات پمپ مگنت درایو سیستم خودکار نمونه گیر عسلویه، بخش دیگری از دستاوردهای این شرکت در حوزه ساخت داخل در سال های اخیر است. هوزهای شناور و زیردریایی و کشتی به کشتی ۱۲، ۱۶ و ۲۴ اینچ، سیستم های اندازه گیری میترینگ (قطعات، تجهیزات، سامانه)، تجهیزات گوی شناور (SPM از قبیل زنجیر، شکل، لرزه گیر، شیر پروانه ای، پیکاب بویه، مارکربویه، سیستم قطع کننده اتوماتیک جریان سیالMBC)، انواع فندرهای مورد استفاده در اسکله و دریا، قطعات موتورهای دریایی و تجهیزات نیروی رانش یدک کش ها، قطعات انواع پمپ های آمریکایی، اروپایی و ژاپنی، طراحی سیستم های نشت بندهای سقف شناور به همراه ساخت مجموعه قطعات، تجهیزات آتش نشانی از قبیل فوم مانیتور و...، لوله های بدون درز تا سایز ۱۶ اینچ، ورق های دریایی و قطعات شیرآلات خاص آمریکایی و اروپایی از جمله فرصت های جدید برای سرمایه گذاری و ساخت در شرکت پایانه های نفتی ایران به شمار می رود.
در کنار این شرکت، شرکت بهره برداری نفت وگاز اروندان، جوان ترین شرکت تابع شرکت ملی نفت ایران به شمار می رود که پیشرفت های به مراتب چشمگیری در عرصه ساخت داخل به ثمر نشانده است. این شرکت با رویکرد استفاده حداکثری از ظرفیت های ساخت داخل بالغ بر ۶۶ پروژه تعریف کرده است که از این میان، ۳۷ پروژه مشتمل بر ساخت ۳۸۵ قلم کالا نهایی و عملیاتی شده و ۲۹ پروژه در حال اجراست.
چاه شماره ۳۴ دارخوین در محدوده تحت مدیریت شرکت اروندان، نخستین چاهی است که پس از رفتن انی ایتالیا، آماده بهرهبرداری شده و با راهاندازی آن روزانه ۵ هزار بشکه به ظرفیت تولید این میدان افزوده میشود که بخشی از تجهیز رشته تکمیلی مورد نیاز در این چاه که اهمیت بسیاری داشته و کالای خریداری شده خارجی جوابگوی نیاز نبوده است، از طریق بومیسازی و با همکاری مهندسان شرکت ملی حفاری ایران نصب و راه اندازی شده است.
تعمیرات اساسی سه کمپرسور تزریق گاز ردیف سوم تاسیسات نفتی منطقه دارخوین با استفاده از دانش فنی مهندسان شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان با موفقیت تعمیر و تولیدی شده است. این کمپرسورهای تزریق گاز ۱۵ مگاواتی، ظرفیت ۱۰۰ میلیون فوت مکعب تزریق گاز در روز با فشار ۵۲۰ بار را دارند که با استفاده از دانش فنی مهندسان شرکت اروندان با موفقیت تعمیر و تولیدی شده است. برای انجام این تعمیرات اساسی، چند قطعه مورد نیاز از سوی سازندگان داخلی تامین شد و در مجموع ۴ هزار نفرساعت فعالیت مهندسی و عملیاتی در کارگاه تعمیرات منطقه نفتی دارخوین انجام شده است. پیش از این تعمیرات اساسی این کمپرسورها زیر نظر کارشناسان و تکنیسین های خارجی انجام می شد که با تلاش های انجام شده افزون بر کاهش هزینه ها از خروج ۷۰۰ هزار یورو ارز از کشور جلوگیری می شود. سرویس و کالیبراسیون تجهیزات شامل همه شیرهای کنترلی و دستی، ادوات ابزار دقیق، شیرهای ایمنی، تعویض تیوپ های کوره نفت، ترمیم نقاط آسیب دیده مخازن نمک زدایی و همچنین شست وشوی ظروف، از مهم ترین فعالیت های این تعمیرات اساسی است که می توان نام برد.
شرکت نفت خزر به عنوان یکی از شرکتهای تولیدی و اکتشافی شرکت ملی نفت ایران محسوب می شود که این شرکت با پیگیری امور اکتشافی در منطقه خزر جنوبی و سه استان ساحلی آن به اهمیت روزافزون این منطقه افزوده است. ناوگان دریایی نفت خزر شامل یک فروند سکوی نیمه شناور با نام ایران امیرکبیر و سه فروند شناور پشتیبانی کاسپین است که با توانمندی شرکت های داخلی طراحی و تحت کلاس موسسه رده بندی بین المللی DNV (عضو IACS) ساخته و عملیاتی شده است. از زمان عملیاتی شدن ناوگان نفت خزر، بازرسی های سالانه توسط شرکت های مورد تأیید داخلی به طور منظم روی ناوگان این شرکت صورت پذیرفته و بازرسی های ویژه برای سکو و شناورها نیز تاکنون از طریق استفاده از توانمندی شرکت های داخلی به صورت زیرآبی انجام شده است.
از آنجا که تمام تجهیزات موجود روی سکوی ایران امیرکبیر به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به وسیله انرژی الکتریکی تغذیه و این انرژی از سوی مولدها تامین می شود، باید به صورت مستمر سلامت این بخش پایش شود. در واقع شرایط نامطلوب کارکرد موتورها سبب شده تا انجام فرایند تعمیرات اساسی آنها در اولویت کاری مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت نفت خزر قرار گیرد به این منظور تعمیرات اساسی چهار دستگاه مولد در این سکو با اتکا به توان متخصصان و کارشناسان داخلی و با صرف 24 هزار نفر- ساعت نیروی کار به انجام رسیده است.
راه اندازی کامل سیستم مانیتورینگ تجهیزات حفاری (Drill View) و عملیاتی کردن سیستم بالابر سکو به همراه انجام تست های لازم تجهیزات حفاری سکوی ایران امیرکبیر در اوج تحریم ها و به دست متخصصان غیرتمند و پرتلاش شرکت نفت خزر و بدون کمک شرکت های خارجی انجام شد. عملیات تعمیرات، تست و راه اندازی سیستم های پیچیده حفاری سکوی نیمه شناور ایران امیرکبیر در دریای خزر که طبق برنامه ریزی، بعد از شیوع ویروس کرونا آغاز شده بود، با اجرای بخشنامه وزیر نفت درباره الزام رعایت پروتکل های بهداشتی و محدودیت های ایجادشده در مناطق عملیاتی، بدون توقف و با رعایت دستورعمل های بهداشتی ادامه یافت و با تلاش شبانه روزی کارکنان مدیریت مهندسی و ساختمان و مدیریت اکتشاف شرکت به ثمر نشست. سرویس تجهیزات، اقلام حفاری و گریس کاری لوله ها با هدف نگهداشت بهتر، محافظت در برابر خوردگی و جلوگیری از هرزرفت اقلام و تجهیزات موجود در انبارهای منطقه عملیاتی نفت خزر و محوطه منطقه از سوی واحد تدارکات و امور کالای منطقه عملیاتی نفت خزر با هماهنگی واحد حفاری انجام می شود.
پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت پل ارتباطی شرکت های نفتی و دانش بنیان ها می شود
مشعل حدود دو سال از ابلاغ دستورعمل تشکیل شورای حمایت از شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت به منظور بهره گیری حداکثری از ظرفیت های مغزافزاری و نرم افزاری کشور و رونق تولید ملی می گذرد. در ادامه این ابلاغیه، وزارت نفت راه اندازی پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت را دنبال کرد و امروز این مجموعه محلی برای تلاقی شرکت های دانش بنیان و فناور و مراکز علمی و دانشگاهی و شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت است. جواد اوجی، وزیر نفت از همان ابتدای شروع به کار خود فعالیت خود، موضوع حمایت از شرکت های دانش بنیان و تلاش برای ساخت داخل تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت را در اولویت قرار داد و پارک های نوآوری و فناوری یکی از بهترین فضاها برای حمایت از ساخت داخل است.
فرهنگ فصیحی، سرپرست پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت در گفت وگو با «مشعل» با ارائه گزارشی از آخرین فعالیت های این مجموعه جدید بر این باور است که پارک فناوری و نوآوری با تمرکز جدی بر کسب وکارهای فناور و دانش بنیان می تواند به بازار عظیم صنعت نفت کمک کند و ظرفیت دانش بنیان ها را در کشور عملی کند.
سرپرست پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت گفت: این پیام مشخصی از این صنعت اصیل و بزرگ کشور به جامعه و متخصصان و جریان دانش بنیان کشور است که برای حل مسائل و پیشبرد مسائلی که در دل این صنعت مطرح است، با تکیه بر تخصص داخلی قدم پیش بگذارند و با ما همکاری کنند.
فصیحی با بیان اینکه تشکیل پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز می تواند هم برای صنعت نفت نقطه عطف و تحول باشد و هم برای اکوسیستم نوآوری کشور، ادامه داد: به هر حال امروز با وجود ۶ هزار و ۵۰۰ شرکت دانش بنیان و همین طور وجود نهادهای مختلف شامل شتاب دهنده ها و نهادهای تأمین مالی مختلف، هنوز جای جدی در اقتصاد کشور پیدا نکرده اند و نتیجه مسائلی است که همچنان روی زمین مانده و به نظر می رسد باید روی این پیوند میان جریان های اکوسیستمی و مسائل کشور بیشتر کار کنیم.
او با بیان اینکه جای پارک های فناوری و کارکردهای آن در صنعت نفت خالی و مغفول بوده است، افزود: صنعت نفت از ابتدا برای اپراتوری طراحی شده و طراحی کسب وکارهای مختلف آن سالیان سال در اختیار دیگران بوده و ما فقط عملیات آن را اجرا و اداره کرده ایم. فصیحی افزود: از سال های گذشته تاکنون در قالب پژوهشگاه صنعت نفت و مراکز آزمایشگاهی و پژوهشی دیگر به برخی حلقه های اولیه زنجیره های تامین فناوری در نفت پرداخته شده است و دانشگاه ها وظیفه تربیت و تامین نیروی انسانی ماهر را به خوبی انجام داده اند و پیشرفت های خوبی حاصل شده است اما همه این تلاش ها تبدیل به محصول، خدمت و کسب وکار نشده تا در صنعت و زندگی مردم وارد شود.
وی گفت: به عنوان نمونه دانش لیزر در مراکز تحقیقاتی به دست آمده و ابزارهایی که با لیزر در خانه و کارگاه و بیمارستان و مراکز دیگر کار می کنند، در دست ما و کاربردی شده است. به عبارتی دانش یکی از ارکان فناوری است اما ما علاوه بر نیروی انسانی و ابزار لازم به کسب وکاری که همه این بخش ها را به هم متصل کند هم نیاز داریم، یعنی باید افرادی باشند که نوع کارکردها، درآمد و هزینه و قیمت تمام شده و بازار آن کالا و... را هم بررسی و آن محصول را به صنعت و زندگی مردم متصل کنند.
سرپرست پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت با بیان اینکه بازار محصولات فناورانه بازار خاصی است و نوع توجه به آنها متفاوت از توجه به یک محقق در پژوهشگاه و فضاهای کارگاهی است، افزود: افراد و متخصصانی که در این بازار و فضاهای پرتنش فعالیت می کنند، متفاوت از فضاهای علمی و تحقیقاتی هستند. در این فضای کاری متفاوت لازم است استانداردها، سرمایه، بازاریابی، نحوه اداره شرکت ها و... دیده شود و همه این زمینه ها می تواند در پارک های نوآوری و فناوری وجود داشته باشد.
فصیحی افزود: پارک ها می توانند با کمک به تجاری شدن محصول دانش بنیان، پلی بین صاحب ایده و دانش و بازار شوند تا آن ایده بتواند اقتصاد خود را حفظ کند. این موضوع به خصوص در صنایع نفت و گاز اهمیت زیادی دارد، زیرا برخی محصولات که فناوری خاص دارند یا عرضه کنندگان محدودی در دنیا برای آنها وجود دارد، باید مورد حمایت قرار گیرند تا به تولید بیشتر و بازار بزرگتر برسند؛ در غیر این صورت فعالیتشان اقتصادی نیست.
او با اشاره به شیوه های حمایتی مختلفی که از شرکت های فناور وجود دارد، گفت: تامین مالی، کمک به تامین اعتبار از طریق صندوق های حمایتی، کمک به خرید محصول، تامین مکان و زیرساخت یا تسهیل سازوکارهای اجرایی و ... از جمله کمک هایی است که می توان از طریق پارک ها به شرکت های فناور داشت. اخیرا هم شبکه ای در کشور به نام «اکوسیستم نوآوری» شکل گرفته که در آن صندوق های تامین مالی، شتاب دهنده ها، نهادهای حمایتی برای صادرات، فن بازارها و... حضور دارند و به نوعی تبدیل به یک هاب حمایت از کسب وکارهای فناورانه در نفت شده است تا این شرکت ها بتوانند استفاده کنند و در خدمت نفت باشند.
فصیحی به یکی از مشکلات واقعی شرکت های دانش بنیان و فناور در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: نیازهای اصلی صنعت نفت برای شرکت های دانش بنیان روشن نیست تا بدانند در حال حاضر لازم است وارد چه حوزه هایی شوند. درست است که طی چند دهه اخیر در حوزه عرضه نیروی انسانی و فعالیت مراکز دانشگاهی و پژوهشگاه و مراکز آزمایشگاهی و حتی شکل گیری شرکت های دانش بنیان موفق بوده ایم، اما همه اینها در سمت «عرضه علم و فناوری» بود و در سمت «تقاضا» بررسی و ارزیابی و آمادگی نداشته ایم.
او افزود: باید کشش و نیاز صنعت نفت کاملا روشن اعلام و زمینه های رسیدن به آن نیاز هم بررسی شود و در این زمینه پارک های نوآوری و فناوری می توانند تسهیل گر باشند؛ یعنی فضایی باشد که هم صنعت نفت تقاضای خود را معرفی کند و هم سمت عرضه زمینه های کاری و توانایی خود را بروز دهد.
او با بیان اینکه خوشبختانه وزارت نفت و زیرمجموعه های صنعت نفت خیلی زود به دنبال ارتباط و تعامل بین بخش عرضه و تقاضا و رفع خلاهای این ارتباط رفته اند، افزود: امروز بخش زیادی از پارک های علم و فناوری را به شکل عمومی و اختصاصی شرکت های مرتبط با صنعت نفت تشکیل می دهند. تلاش هم همواره این بوده شرکت ها بتوانند به موقع و در نهایت شفافیت نیاز خود را اعلام و در ادامه تامین کنند.
فصیحی گفت: در نتیجه ارتباط متخصصان و دانشگاهیان و فناوران با صنعت نفت، کتابچه ای از نیازهای صنعت نفت و شرکت های زیرمجموعه آنها تهیه شده تا به صورت هدفمند وارد عرصه های فناوری شوند. با اعلام این نیازها از سوی شرکت های صنعت نفت، شرکت های دانش بنیان و فناور کارشان را شروع می کنند و ما هم در این میان کمک و همراهی داریم.
سرپرست پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت همچنین از برگزاری نمایشگاه های همرسانی و تعامل مشترک بین شرکت های صنعت نفت و دانش بنیان ها و فناوران خبر داد و گفت: تا به حال چند نمایشگاه همرسانی برگزار شده تا نیازها و راه های تعاملی با هم شناسایی شود. در همین زمینه هم وزارت نفت برنامه های حمایتی از پارک های فناوری و تعامل مشترک را دارد و رویکرد مثبت و حمایتی وزیر نفت در این مدت گویای اهمیت این مساله است.
او با بیان اینکه وزارت نفت حمایت از پارک ها و دانش بنیان ها را نوعی سرمایه گذاری در صنعت نفت می داند، افزود: وزارت نفت به خوبی می داند هرچقدر این کسب وکارها توسعه یابد برای خودشان مفید و درآمدزاست و کشور را از خام فروشی دور می کند. از سوی دیگر این باور نهادینه شده است که بسیاری از نیازها و تجهیزات نفت را می توان با توان داخلی حل کرد. مثلا در مورد احیای چاه های بسته و مرده نفت و گاز، برنامه ای جدی به طور مستقیم از سوی مدیرعامل شرکت ملی نفت دنبال می شود تا با ظرفیت شبکه دانش بنیان و فناور داخلی، مساله این چاه ها را حل کنیم. یک زمینه مهم دیگر هم جمع آوری گازهای فلر است که در اولویت است تا به شکل عمومی دانش بنیان ها را به این کار علاقه مند کنند.
بخاري هاي گازسوز با راندمان بالا وارد بازار می شوند
مشعل با شروع فصل سرما، گاهی شاهد اخبار ناراحت کننده ای مانند آتش سوزی یا مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در بخش های خانگی هستیم و سالانه تعدادی از هموطنان کشورمان، به دلیل صدمات وارد شده، دچار مشکلاتی می شوند که آینده شان را تحت تاثیر قرار می دهد. برای کاهش این قبیل آسیب ها، باید چاره ای اندیشیده شود و برنامه ریزی های مدونی صورت گیرد. به همین منظور، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، طرح «جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاري مرسوم (گازي و نفتي) با بخاری های گازسوز دودكش دار راندمان بالاي هوشمند» را به وزارت نفت ارائه کرده که مورد تایید سازمان برنامه و بودجه قرار گرفته است. با اجرای کامل این طرح تا پایان سال 1402 میزان صرفه جویی در طول عمر مفید آن 6.6 میلیارد لیتر نفت گاز خواهد بود و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در طول عمر مفید این طرح معادل 12.9 میلیون تن معادل کربن می شود.
با اجرای این طرح، یک میلیون دستگاه بخاری گازسوز و نفتی سنتی مستعمل در مدارس، دانشگاه ها، نیروی نظامی و انتظامی و سایر اماکن دولتی و غیردولتی از رده خارج می شوند و جای خود را به بخاری های با راندمان بالا یا هرمتیک هوشمند می دهند. در ادامه، گزارشی از روند این فعالیت را می خوانید.
بر اساس برآوردها و بررسی های انجام شده، مشخص شده است که بخاری های سنتی مورد استفاده در کشور، از لحاظ رده برچسب انرژی، در رده های E، F و G قرار دارند و حتی بخاری هایی وجود دارند که به آنها برچسب انرژی تعلق نمی گیرد. به همین دلیل، طرح جایگزینی بخاری های سنتی با بخاری های نسل جدید با راندمان بالا، از سوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به وزارت نفت ارائه شد. فناوری این بخاری ها با بخاری های سنتی متفاوت است، به طوری که این بخاری ها به دودکش دوجداره مجهز بوده و هوشمند نیز هستند. بخاری های نسل جدید با راندمان بالا که به بخاری های هرمتیک معروفند، وقتی دمای محیط به بیش از حد مطلوب برسد، به طور خودکار خاموش شده و به این ترتیب از محل مدیریت انرژی نیز در مصرف سوخت صرفه جویی می شود.
اما در مقابل، بخاری های سنتی یا بخاری های تایپ B، هوای احتراق را از داخل اتاق می گیرند که این کار، کاهش مصرف اکسیژن در خانه را به همراه دارد، از این رو برای دریافت هوای تازه، در و پنجره را باز می کنیم و نفوذ هوای تازه، برای جبران اکسیژن مصرف شده، باعث اتلاف انرژی می شود. بر اساس محاسبات انجام شده، می توان گفت که هر بخاری سنتی، سالانه به طور متوسط حداقل 1225 مترمکعب گاز طبیعی مصرف می کند. در مقابل، میزان مصرف بخاری با فناوری جدید یا همان تایپ C هوشمند، سالانه حداکثر 565 مترمکعب است، بنابراین با جایگزینی بخاری با راندمان بالا به جای بخاری سنتی، شاهد صرفه جویی حداقل 660 مترمکعب گاز طبیعی در سال خواهیم بود.
مدیر بهینه سازی انرژی در بخش ساختمان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در این باره می گوید: بیشترین فراوانی بخاری های گازسوز، رده های انرژی E ،F و G هستند و سهمی بیش از 60 درصد تولیدات بخاری را به خود اختصاص می دهند. با حذف رده های مذکور از برچسب انرژی و جایگزینی آنها با 5 میلیون و 800 هزار بخاری گازسوز با رده انرژی A، در چهار ماه سرد سال، بیش از 3 میلیارد مترمکعب صرفه جویی در مصرف گاز، عاید کشور می شود.
کوروش هاشمی با اشاره به تازه ترین آمار مرتبط با مقدار مصرف گاز در کشور می گوید: سال 1398، بیش از 204 میلیارد مترمکعب و سال گذشته نیز بیش از 221 میلیارد مترمکعب، گاز مصرف شده است. ضمن آنکه در سال 1398مصرف گاز بخش خانگی و تجاری 61 میلیارد مترمکعب و در سال گذشته نیز 65 میلیارد مترمکعب بوده است، به این معنا که بیش از30 درصد کل مصرف گاز به بخش خانگی و تجاری مربوط می شود. سهم گرمایش بخاری های گازی در این بخش 75 درصد است و هم اکنون حدود 20 میلیون بخاری گازی در منازل و اداره های سراسر کشور وجود دارد که بیشتر آنها از نظر رتبه مصرف انرژی در رده بسیار پایین و مواردی نیز بدون رتبه یا رده انرژی هستند.
اماکن دولتی، مدارس کشور، بخصوص مدارس مناطق محروم که بیشتر از بخاری های گازی سنتی استفاده می کنند و با خطر گازگرفتگی یا مسمومیت با گاز منوکسیدکربن روبه رو هستند، درخواست های متعددی مبنی بر استفاده از بخاری های هرمتیک (بخاری های با راندمان بالا) دارند.بر اساس مبحث 17 مقررات ملی ساختمان، استفاده از وسایل گرمایشی موضعی (بخاری های سنتی) در اماکن عمومی، ممنوع است و تنها در صورتی که هوای احتراق از محیط بیرون تامین شود، مقررات ملی ساختمان اجازه می دهد از بخاری و پکیج استفاده شود. به عبارت دیگر، برای بخاری و پکیج باید از دودکش دوجداره ای استفاده کرد که هوا از طریق جداره داخلی دودکش و از هوای آزاد تامین شود؛ اما در مدارس روستاها که معمولا دو یا سه کلاس درس بیشتر وجود ندارد، استفاده از بخاری هرمتیک در مقایسه با پکیج فن دار و رادیاتور، از لحاظ اقتصادی به صرفه تر است.
بنابراین، مهم ترین مراکز هدف استفاده از بخاری های با راندمان بالا، اماکن عمومی شامل مدارس هستند که بهترین گزینه برای آنها، استفاده از بخاری های تایپ C یا همان هرمتیک است. از دیگر اماکنی که گزینه مناسبی برای استفاده از این بخاری ها هستند، می توان به پادگان ها، کلاس های درسی دانشگاه ها، اداره های دولتی، خانه های بهداشت، پست خانه ها و دیگر اماکن دولتی کشور، بخصوص در مناطق محروم که فاقد سیستم حرارت مرکزی شامل دیگ، مشعل و رادیاتور هستند، اشاره کرد. براساس طرح «جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاري مرسوم (گازي و نفتي) با بخاری های گازسوز دودكش دار راندمان بالاي هوشمند» که شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به وزارت نفت ارائه کرده، باید بخاری های سنتی که اکنون وجود دارند، جمع آوری و اسقاط شده و بخاری های با راندمان بالا جایگزین آنها شود. طبق مصوبه شورای اقتصاد، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، تنها شرکت های واجد شرایط را شناسایی می کند و شرکت ها خود بازار هدف را شناسایی و بخاری ها را نصب می کنند و این شرکت ها، هرگاه از جایی که بخاری در آن نصب کرده اند، برگه تایید برای ما بیاورند، به ازای کاهش مصرف انرژی، به آنها یارانه تعلق می گیرد.
ظرفیتی که تولیدکنندگان داخلی در تولید بخاری های با راندمان بالا دارند، بیش از آن چیزی است که تخمین زده شده است. در مصوبه شورای اقتصاد، یک میلیون بخاری از سوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در خواست شده که از این تعداد درخواست، 200 هزار دستگاه مربوط به سال 1398 بوده است، درحالی که فقط ظرفیت یکی از تولیدکنندگان 360 هزار دستگاه است، از این رو می توان گفت که توان تولید داخل بسیار بالاست و باید برنامه ریزی خوبی صورت گیرد تا فصل سرما تمام نشده و بازار این بخاری ها گرم است، به موقع قرارداد بسته شود. توان تولید داخل و دانش کافی برای تولید بخاری های با راندمان بالا در کشور وجود دارد و حتی تولیدکنندگان سنتی تا کنون دانش خوبی را برای ارتقای تکنولوژی خود کسب کرده اند و با وجود تحریم هایی که اتفاق افتاده، تجهیزات کافی در اختیار داریم.
در پایان باید گفت؛ اگر بودجه کافی به تولیدکنندگان برسد و از نظر مالی مورد حمایت قرار گیرند ، می توانند سهم خوبی از بازار را به دست بگیرند. تولیدکنندگان خوبی در کشور داریم، ظرفیت ها هم در بخش بازار و تقاضا و همچنین در عرضه، بسیار بالاتر از آن چیزی است که در طرح «جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاري مرسوم (گازي و نفتي) با بخاری های گازسوز دودكش دار راندمان بالاي هوشمند» پیش بینی شده است.
رئيس ایمنی پالایشگاه اصفهان:
سمیه راهپیما حفظ سلامت فیزیکی انسان از گذشته تاکنون همواره مورد توجه بوده است و امروزه صنعت نفت از استخراج تا صادرات، یکی از پیچیده ترین صنایعی به شمار می رود که برای سرمایه انسانی و تاسیسات با خطرناک ترین حوادث ممکن همراه است. ایمنی، معیاری برای دور بودن از خطر یا رهایی از ریسک غیرقابل قبول یک خطر است. در حالت کلی کاهش تلفات مالی و جانی در واحدهای صنعتی، ارتباط مستقیم با افزایش سوددهی اقتصادی، کاهش هزینه ها، صرفه جویی در زمان اختصاص یافته و جلوگیری از افت روحیه کارگران دارد. اهمیت ایمنی زمانی که یک پالایشگاه در تعمیرات اساسی است، بیشتر نمایان می شود، زیرا علاوه بر کارکنان شاغل در آن تعدادی نیرو نیز از بیرون پالایشگاه جذب می شوند و برای جلوگیری از بروز حادثه آموزش های قبل از ورود به آنها داده می شود تا با مشکلاتی روبه رو نشوند، پالایشگاه اصفهان نیز از این وادی مستثنی نیست و در سال های اخیر توانسته است رکورد بدون حادثه ناتوان کننده را کسب کند. در این باره با عباس آقابابایی، مدیر ایمنی شرکت پالایش نفت اصفهان گفت وگو کرده ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
از آغاز امسال تاکنون 46 نفر نیرو برای راه اندازی پالایشگاه جنوبی در قالب آزمون در دو محور آمادگی جسمانی و آزمون کتبی، جذب پالایشگاه اصفهان شده اند و اکنون دوران کارآموزی را سپری می کنند، همچنین دو خودروی اتوماتیک آتش نشانی با قدمت 50 سال بر پایه دانش فنی کارکنان این پالایشگاه تعمیر و اکنون در سرویس قرار گرفته اند، علاوه بر این دو دستگاه خودروی آتش نشانی، چهار خودروی دیگر نیز تامین قطعه شده و در سرویس عملیاتی قرار گرفته اند.
در پالايشگاه اصفهان چهار گروه تخصصي دسترسي به ارتفاع با طناب(Rope access) داریم. این افراد برای مباحث کار و نجات در ارتفاع آزمون دیده اند و در تعمیرات اساسی از آنها استفاده می کنیم. در هر نوبت کاری چهار نفر از این افراد حضور دارند تا اگر مشکلی برای کارکنان پالایشگاه به وجود آمد، آنها را در کوتاه ترین زمان ممکن نجات دهند.
با وجود شیوع ویروس کرونا، براساس تصمیم های مديريتي پالایشگاه اصفهان در كميته كرونا، سرانه آموزشی این پالایشگاه بالا بوده است؛ به گونه ای که دوره های مقدماتی اچ اس ای و صدور مجوزهای کار، با رعایت دستورعمل های بهداشتی برگزار شده و وقفه ای در دوره های آموزشی ايجاد نشده است. بر این اساس جزوه هایی به داوطلبان داده می شد که پس از مطالعه، از آنها آزمون کتبی گرفته می شد، ضمن آنکه کلاس های غیرحضوری نیز برگزار شد. محتواي آموزشي کلاس های غیرحضوری به طور كامل از سوی مدرسان توانمند داخلي توليد و به فراگيران ارائه شده است که از تلاش همكاران در اداره آموزش و روابط عمومي، همچنين همكاري مدرسان داخلي شركت تقدير می کنم.
در پالايشگاه اصفهان، شورای سلام(سلامت، ایمنی و محیط زیست) داریم و یکی از پیشروترین پالایشگاه ها در استقرار این شورا بوده ایم. امسال سه تعمیرات اساسی سنگین داشته ایم و برای انجام هر کدام از آنها بیش از یک هزار و 100 نفر به پالایشگاه آمده اند. خوشبختانه با اتخاذ تدابير مناسب در جلسات شوراي سلام، كميته كرونا و جلسات هماهنگي تعميرات اساسي با همکاری تمامی ادارات، تعمیرات اساسی به خوبی انجام شد و حادثه ناتوان کننده نداشته ایم. اکنون فعالیت های ایمنی به صورت تخصصی انجام می شود و با تغييرات ايجاد شده در نمودار سازماني در دو محور ایمنی عمومی و ایمنی فرآیند، فعالیت ها در حال انجام است. منظور از ایمنی عمومی مباحث مربوط به ترافیک، گواهینامه های مديريتي، امور پيمانكاري، بازرسی های ايمني و... است و منظور از ایمنی فرآیند نیز موضوع های مربوط به بهره برداری و توليد شامل پرميت ها، تغييرات فرايندي، تحليل ريشه اي رخدادهاي فرايندي(RCA)، بررسي انجام فعاليت های ریسک (High risk) ارزيابي ريسك و... است. ضمن آنکه 8 مجوز کاری (Permit) در حال به روزرسانی و 2 مجوز كاري جديد نيز در حال ايجاد است. ایمنی پیش راه اندازی یا همان PSSR را در بخش پروژه ها استقرار داده ایم و در بخش واحدهای فرايندي نيز در دست اقدام داريم. بحث درس آموزی از حوادث (Lesson learned) را نیز برای واحدهای مختلف پالایشگاه دنبال می کنیم تا سطح آگاهی ها افزایش یابد و رخدادهاي نامطلوب نداشته باشيم.
فعالیت های حوزه ايمني و به طور كلي اچ اس ای پایان ناپذیر است و مهم تر اینکه ايجاد يك فرهنگ مثبت در زمينه اچ اس ای، مادام العمر است و نمی توان با صراحت گفت كه كار تمام شد، برويم سراغ كار بعدي. با توجه به شرايط زمان و تغييرات (بازنشستگي كاركنان، ورود افراد جديد، تغيير مديران و...) هر بار بايد اقدام های اچ اس ای به روز شود و چالش های تازه هميشه وجود دارد.
به مدیران شرکت ها و تصميم گيران كشور توصيه می کنم که مباحث اچ اس ای را سرلوحه کار خود قرار دهند، زیرا این موضوع در مباحث اقتصادی کمک قابل توجهی به كشور و حفظ پايداري سازمان ها خواهد کرد. در صنايع فرآيندي، برخی حوادث منجر به خسارت های سنگين می شود و چندین سال بعد از يك تصميم اتفاق می افتد که این موضوع نتیجه تصمیم نادرست مدیریت در زمان گذشته بوده و اکنون در قالب حادثه بروز می کند.
رقابت صنایع در تامین قطعات خودرو
مشعل امروزه خودرو بخش عمده ای از زندگی همه ما را تحت تاثیر قرار داده است؛ به گونه ای که بود و نبود آن در زندگی شهری تفاوت زیادی دارد و حتی تعداد زیادی از صنایع را تحت تاثیر قرار می دهد و به همین نسبت از صنایع مختلفی تاثیر می پذیرد. صنایع خودروسازی به طور همزمان شامل بخش های طراحی و توسعه، تولید، بازار فروش خودرو و بازار گسترده فروش لوازم یدکی پس از فروش می شود. در گستره صنعت خودروسازی مجموعه ای از کارگاه ها، شرکت ها و کارخانه ها فعال هستند و به عبارتی چرخه ای از سرمایه و ثروت و اشتغال شکل می گیرد و به نوعی صنعت خودرو اثر مستقیمی در اقتصاد هر کشور دارد. نکته قابل توجه در مورد صنعت خودروسازی این است که علاوه بر درگیر کردن شاخه های علم و فناوری، صنایعی مثل فولاد، فلزات، معادن، لاستیک، پلاستیک، شیشه و الکترونیک و ... را هم درگیر می کند. صنعت خودروسازی ایران، پس از صنعت نفت، یکی از بزرگ ترین صنایع در ایران است و گفته می شود بیش از 500 هزار نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم در صنعت خودروسازی کشور فعال هستند. اولین شرکت خودروساز ایرانی «ایران خودرو» است. در چند دهه گذشته چند شرکت خودرو ساز داخلی در کنار ایران خودرو فعال شده اند و تا قبل از شروع تحریم ها شرکت های خارجی خودروساز با شرکت های داخلی همکاری داشتند. می توان گفت صنعت خودرو، صنعتی است که سودی همه جانبه دارد؛ یعنی هم خودروساز و همه شرکت ها و مجموعه های مرتبط با آن به سود قابل توجه می رسند، هم مشتری از خودرو بهره مند می شود و هم چرخ اقتصاد می چرخد.
مواد پلیمری به کار رفته در صنعت خودرو انواع و حالت های مختلفی دارد که تولیدکنندگان قطعات مختلف خودرو این مواد پلیمری را با مواد دیگر و یا مواد رنگی تلفیق می کنند. آن طور که کارشناسان صنعت خودرو اعلام می کنند تا حدود 30 درصد از قطعات و تجهیزات به کار رفته در یک خودرو را پلیمرها تشکیل می دهند که می توانند با مواد مختلفی تلفیق شوند. مسئله مهم در استفاده مواد پلیمری برای صنعت خودروسازی، خاصیت به کارگیری مجدد و بازیافت این مواد در عین مقاومت و کاربرد قابل توجه آن است. می توان گفت یکی از اصلی ترین نقاط اتصال صنعت خودرو و صنعت نفت، تامین انواع پلیمرها از سوی شرکت های پتروشیمی است. شرکت های پتروشیمی تامین کننده اصلی مواد پلیمری برای ساخت قطعات خودرو در کشور محسوب می شوند و نیاز این بازار را تامین می کنند. در شرایط کنونی شرکت های پتروشیمی برای تامین نیازهای بازار خودرو از جمله قطعه سازی کشور از هیچ کمکی فروگذار نکرده و به خوبی مواد اولیه این صنعت را تامین می کنند. نیاز مواد پلیمری صنعت خودروسازی و قطعه سازی از طریق بورس کالا تامین می شود و این روند کاملا شفاف و هدفمند صورت می گیرد. در سال های اخیر هم که موضوع تحریم و محدودیت ورود شرکت های خارجی خودرو ساز و تامین کننده قطعات وجود داشته است، توجه به صنایع پایین دستی پتروشیمی بیشتر شده و شاهد تحول بیشتری در تامین نیازهای این صنایع از جمله بخش پلیمرها بوده ایم. تولید کنندگان خودرو به چهار نوع پلیمر اصلی در صنعت خودرو اطمینان بیشتری دارند که آنها بیشترین مصرف پلاستیک در صنعت خودرو را دارند. این مواد شامل پلی الفین ها، پلی آمیدها، پلی یورتان ها و پلیمرهای بر پایه استایرن می شود. استفاده از PVC در کاربردهای خودرویی به علت فشارهای زیست محیطی ناشی از باقی ماندن منومر سمی وینیل کلراید در پلیمر با محدودیت هایی رو به رو است. پلی پروپیلن (PP) در انواع مختلف ( تقویت شده با الیاف، تالک، کربنات تقویت نشده و اصلاح شده با لاستیک) مصرف عظیمی از پلاستیک های مورد مصرف در صنعت خودرو را به خود اختصاص داده است. می توان گفت استفاده از کامپاندهای PP به علت قابلیت تولید مجدد و کاهش قیمت تولید آن گسترش بیشتری پیدا خواهد کرد. به عبارتی می توان گفت با توجه به توسعه فناوری و الزام های محیط زیستی و صنعتی در هر دو دنیای خودرو و پلیمرها تحولات و تغییرات زیادی رخ می دهد و رقابت ها در استفاده از هر کدام از این مواد زیاد است.
صنعت خودروسازی در کشور با وجود عمری 50 ساله همچنان با چالش های زیادی مواجه است که یکی از مهم ترین آنها کیفیت در همه بخش های خودرو است. چالش های ساخت و طراحی، قیمت گذاری و بازار و مسئله انحصار یا رقابت با شرکت های داخلی و خارجی، موضوع هایی است که صنعت خودروسازی با آنها مواجه بوده و همچنان این چالش ها ادامه دارد. بخش زیادی از موضوع های مرتبط با کیفیت و قیمت گذاری خودروی داخلی مربوط به تغییرات قیمتی در بخش هایی مثل فولاد یا صنعت نفت و به طور مشخص انواع پلیمرهاست. تغییرات داخلی و جهانی قیمت ها روی مواد اولیه تاثیر می گذارد و در ادامه شرکت های تولید کننده تجهیزات و قطعات خودروها قیمت های نهایی محصول خود را تغییر می دهند و به این ترتیب خودروساز مجبور می شود قیمت خودرو را بالاتر ببرد و یا حتی ممکن است کیفیت آن قطعه و تجهیز هم تغییر کند. در این مورد می توان به مواد پلیمری که در صنعت خودروسازی به کار برده می شود، اشاره کرد. این مواد در صنعتی دیگر یعنی صنعت پتروشیمی تولید می شوند و با مصارف مختلف برای صنایع آماده می شوند. بخش های مختلفی از خودرو مثل داشبورد، سپر، اتاق، دستگیره ها و آیینه، صندلی و... را در ذهنتان بیاورید! همه این قطعات از مواد پتروشیمی همچون نوریل GTX، پلی اتر استرالاستومر، پلیمرهای پلی کربنات و پلی بوتیلن ترفتالات، آکریلونیتریل بوتادین استایرن و انواع مشتقات پلی اتیلن، پلی پروپیلن و ... تامین می شوند. این مواد پلیمری با ارزش به خودی خود ماهیتی ندارند و تنها زمانی که با فناوری در قالبی جدید قرار می گیرند، ارزششان چند برابر می شود.
اگرچه بازار خودرو هنوز رقابتی نشده است، اما بازار پلیمرها برای تامین قطعات و تجهیزات خودرو رقابتی قابل توجه را تجربه می کند. در عین حال در چند دهه گذشته به دلیل مسئله خام فروشی در صنعت نفت، موضوع زنجیره پایین دستی محصولات نفت و گاز و پتروشیمی مورد توجه نبوده و در این چند دهه تاکنون بسیاری از موارد پلیمری همچون سایر نیازها از شرکت های خارجی تامین شده اند. با وجود این در سال های اخیر و پس از اعمال تحریم ها، تلاش شده طی روند بومی سازی بسیاری از این مواد و قطعات مورد نیاز در داخل کشور تامین شوند. یکی از این مواد هم انواع پلیمرها بوده اند که دانش تولید آن را شرکت های پتروشیمی با توان داخلی به دست آورده اند. به عنوان نمونه باک خودرو قطعه ای مهم است که گرید لازم برای تولید آن تا سال 98 در کشورمان وجود نداشت، اما از سال 98 تاکنون پتروشیمی آریاساسول موفق به بومی سازی گرید باک خودرو شده است. به عبارتی بازار خودرو و نیازهای متنوع و چشمگیر آن همواره مورد توجه پتروشیمی های مختلف بوده است و رقابت برای تولید انواع قطعات پلیمری مورد نیاز خودروها ادامه دارد.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
یکپارچه سازی سامانه های شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با برگزاری نخستین نشست تخصصی رؤسای فناوری اطلاعات و ارتباطات این شرکت کلید خورد.در این نشست تخصصی که مقرر شده است طی دو مرحله در سال به صورت مستمر برگزار شود، رویکردهایی اعم از بررسی اقدام های انجام شده در دولت الکترونیک و برنامه های آتی، ساختار سازمانی واحدهای فناوری اطلاعات، راه اندازی زیرساخت کامپیوتر مجازی، همچنین مرکز داده پشتیبان، یکپارچه سازی سامانه های اطلاعاتی، موانع راه اندازی مرکز عملیات امنیت در شرکت های تابع واکاوی شوند.
این نشست تخصصی دو روزه با حضور نمایندگان واحدهای آی سی تی13شرکت زیرمجموعه پالایش و پخش، همچنین حراست کل کشور به منظور بررسی چالش ها و ارائه راهکارهای مرتبط با این بخش نیمه دی ماه امسال برگزار شد.
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت همسو با اجرای ماده 17 قانون هوای پاک، موفق به اخذ گواهینامه «1-16000INSO- معاینه فنی موتورخانه با رویکرد ایمنی و بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش آلاینده های هوا و گلخانه ای» شد.این گواهینامه که استاندارد معاینه فنی موتورخانه ها با هدف بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش انتشار آلاینده های هواست،دستورعمل بازرسی دوره ای و بهینه سازی مصرف انرژی، الزامات ایمنی و تعیین حدود مجاز انتشار آلاینده ها را شامل می شود و از سوی سازمان ملی استاندارد تهیه و تدوین شده است.محمدشمخانی،رئیس گروه مهندسی تأسیسات مکانیکی با اشاره به اهمیت کسب این گواهینامه تصریح کرد: از آنجا که معاینه فنی موتورخانه ها روشی بسیار سودمند برای کاهش مصرف انرژی و تولید گازهای آلاینده و سمی محسوب می شود، دریافت گواهینامه استانداردهای ملی در جهت ممیزی، بهینه سازی و کاهش معضلات موتورخانه ها، یک اقدام ضروری است.
وی گفت: بررسی کامل ساختمان موتورخانه و اجزای آن و تنظیم شناسنامه موتورخانه، آنالیز محصولات احتراق خروجی از دودکش با دستگاه آنالایزر گاز و مقایسه آن با استاندارد، تنظیم دقیق مشعل به منظور کاهش مصرف سوخت و گازهای آلاینده هوا، همچنین اندازه گیری و متعادل کردن قدرت مکش دودکش به منظور بالا بردن راندمان دیگ، تهیه گزارش از مشکلات موتورخانه و اجزای قیدشده در این استاندارد و راه حل ها و تحویل گزارش بازرسی و آزمون معاینه فنی دوره ای موتورخانه به سازمان ملی استاندارد از جمله مواردی است که در فرآیند استاندارد موتورخانه پژوهشگاه به آن توجه شده است.
رئیس گروه مهندسی تأسیسات مکانیکی با اشاره به ماده 17 قانون هوای پاک تصریح کرد: با توجه به اینکه همه مراکز ملزم به اخذ تأیید صلاحیت از سوی سازمان ملی استاندارد هستند، به همین منظور همه بهره برداران منابع ثابت آلوده کننده هوا، افزون بر رعایت حد مجاز انتشار آلاینده ها باید از سوخت مناسب استفاده کنند.
شمخانی افزود: دیگر سازمان ها نیز باید انجام معاینه فنی سالانه سامانه موتورخانه و سامانه های احتراقی خود را در دستور کار قرار دهند.
شرکت ملی حفاری ایران
کارشناس ارشد مهندسی نفت در شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به نقش ویژه سیالات در حفاری چاه های نفت و گاز گفت: در نتیجه تحقیقات علمی، پژوهشی و تجربی، به کارگیری فناوری های نوین،موارد استفاده از سیال در عملیات حفاری از 10به 15 مورد افزایش یافته است که در شتاب بخشی به فرآیند حفاری نقش مهمی ایفا می کند.
احمد بهرامی عیسی آبادی درباره افزایش به کارگیری سیال در عملیات حفاری اظهار کرد: مناسب است دست یافته های جدید برای استفاده در کتاب های تخصصی و آموزشی چاپ و در مجامع برای دانشجویان، دانش پژوهان و متخصصان صنعت نفت و حفاری مطرح شود.
وی تصریح کرد: به روزرسانی اطلاعات پیشین و ایجاد مقدمات لازم برای تحقیق در بخش سیالات حفاری در موضوع تکمیل و معرفی وظایف عنوان نشده سیال در عملیات حفاری، با استناد به تجارب حاصله در حفر چاه های نفت و گاز در خشکی ، دریا، همچنین چاه های زمین گرمایی و عملیات مدیریت پسماند، حدود 30 وظیفه مختلف برای سیالات رقم زد که پس از مشاوره با استادان و پیشکسوتان از این میان پنج مورد برگزیده شد.
این کارشناس ارشد مهندسی نفت با این توضیح که مستندهای تحقیق در اختیار مدیریت پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت، مدیریت سیالات و اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران قرار گرفته است، افزود: همه وظایف دهگانه سیالات در حفاری چاه های نفت و گاز حائز اهمیت هستند، اما از این میان، کنترل فشار سازند، خنک کردن مته و رشته حفاری، روانکاری مته و انتقال کنده ها و مواد جامد به سطح، اهمیت بیشتری دارد.
بهرامی عیسی آبادی گفت: پنج مورد افزوده شده به وظایف دهگانه سیالات حفاری که پیشنهاد می شود از این پس با عنوان وظایف پانزده گانه مطرح شود؛ شامل انتقال سیالات ویژه به نقاط تعیین شده در سازند، به چرخش درآوردن موتورآلات و مته در عملیات حفاری انحرافی، تشخیص گیرهای اختلاف فشاری از گیرهای مکانیکی، انتقال امواج پالس های الکتریکی در عملیات چاه پیمایی و به دست آوردن دقیق شیب های فشار و دما در چاه های اکتشافی است.
بهرامی عیسی آبادی در زمینه دانش سیالات و مدیریت پسماند در صنعت حفاری افزون بر 32 سال سابقه کار،چند عنوان کتاب و مقاله پژوهشی نیز در زمینه دانش و مدیریت پسماند در حفاری چاه های نفت و گاز منتشر کرده است.
پتروپارس
مدیرعامل گروه پتروپارس از ابلاغ رسمی دو قرارداد مهم برای شتاب دادن به فعالیت های توسعه ای فاز 11 میدان مشترک پارس جنوبی خبر داد.
حمیدرضا مسعودی با بیان اینکه این دو قرارداد مربوط به اجرای خط لوله دریایی، همچنین انتقال، اصلاح و نصب سکوی تولیدی در موقعیت SPD11B است، گفت: با ابلاغ این قراردادها، فعالیت های مهندسی، خرید و اجرای متناظر با این دو قرارداد از ابتدای دی ماه 1400، به طور رسمی آغاز شده است.وی با اشاره به دغدغه های کلان کشور در بهره برداری هرچه زودتر از آخرین فاز میدان مشترک پارس جنوبی اظهار کرد: به منظور اجرای هرچه زودتر انتقال و نصب سکوی تولیدی به موقعیت 11B، پس از بررسی و مطالعات لازم، مناسبترین گزینه در قالب یک قرارداد EPCI به یک شرکت ایرانی واگذار شد.
مسعودی تصریح کرد: کالاها و تجهیزات مورد نیاز نیز با زمان تحویل زیاد (L.L.I) از سوی شرکت پتروپارس خریداری شده است تا پروژه طبق زمان بندی انجام شود.مدیرعامل گروه پتروپارس درباره پروژه خط لوله دریایی نیز گفت: پس از به تولید رسیدن چاه ها با اجرا و راه اندازی این خط لوله، گاز و میعانات گازی تولیدی در مرحله نخست به مقدار روزانه حدود11 میلیون مترمکعب، به تأسیسات خشکی فرآورش در منطقه پارس 2 انتقال می یابد.
مسعودی با تأکید بر جدیت گروه پتروپارس در حمایت حداکثری از تولیدکنندگان و پیمانکاران ایرانی اظهار کرد: تاکنون 83 درصد قراردادها در بخش های مختلف اعم از تأمین تجهیزات و خرید خدمات با شرکت های داخلی امضا شده و تلاش بر این است که این مقدار افزایش یابد.پیش بینی می شود با اجرای فاز نخست این طرح، تولید روزانه دو میلیارد فوت مکعب گاز (56 میلیون مترمکعب) و 80 هزار بشکه میعانات گازی محقق شود
گاز استان ایلام
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام از تحقق 108 درصدی گازرسانی به صنایع این استان در 9ماه امسال خبر داد.
عباس شمس اللهی با بیان اینکه برنامه مصوب امسال برای گازرسانی به صنایع استان، جایگزینی 15هزار مترمکعب گاز با سوخت های مایع بوده است، افزود: پیرو این برنامه از ابتدای امسال تاکنون،16هزار و73مترمکعب ظرفیت جایگزینی برای گازرسانی به صنایع ایجاد شده است.
وی اظهار کرد: از ابتدای امسال و به منظور تحقق نامگذاری سال، همچنین کمک به توسعه صنایع، تعداد واحدهای صنعتی گازدار شده استان ایلام به 102 واحد رسیده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام تصریح کرد:در9ماه امسال 9 مرغداری، 6 گلخانه، 26 دامداری، همچنین دو کارخانه آسفالت، یک واحد پرورش قارچ، 32 واحد خدماتی و26 واحدهای تولیدی و صنعتی دیگر گازرسانی شده اند.
شمس اللهی با بیان اینکه برای گازرسانی به این 102واحد صنعتی بیش از90میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است، تصریح کرد: با گازرسانی به این تعداد واحد صنعتی در سال 1400، مجموع صنایع و واحدهای تولیدی گازرسانی در استان ایلام به 1062واحد رسیده است که از تحقق شعار امسال حکایت دارد.
وی گفت: امسال برای گازرسانی به این تعداد صنایع، با واگذاری مناقصه طی دو پیمان، بیش از30کیلومتر خط تغذیه، شبکه گاز و هشت ایستگاه اختصاصی گاز،به وسیله پیمانکاران بومی نصب و اجرا شده است.
گاز استان چهارمحال و بختیاری
بنا بر اعلام سرپرست شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری، مصرف گاز در پتروشیمی لردگان در مقایسه به مدت مشابه پارسال 28درصد افزایش یافته است.
جهانبخش سلیمیان با اشاره به مصرف گاز طبیعی در بخش های خانگی، تجاری و صنعتی استان افزود:از مجموع گاز مصرفی استان در 9 ماه امسال، 963 میلیون مترمکعب آن در بخش های خانگی،تجاری و صنعتی و 475میلیون مترمکعب دیگر نیز از سوی پتروشیمی لردگان مصر ف شده است.
وی با بیان اینکه مصرف گاز طبیعی استان چهارمحال و بختیاری در9ماه امسال، یک میلیارد و 438 میلیون مترمکعب بوده است، افزود: مصرف گاز در این استان در سال های اخیر با توجه به توسعه شبکه گاز و جذب مشترکان جدید، افزایش یافته و هرسال نیز مصرف آن به ویژه در فصل زمستان بیشتر شده است.
سرپرست شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه این مقدار مصرف گاز طبیعی در استان نسبت به مدت مشابه سال قبل یک درصد کاهش داشته است، تصریح کرد: مصرف گاز بخش های خانگی، تجاری و صنعتی در بازه زمانی یاد شده نسبت به مدت مشابه سال قبل،11 درصد کاهش داشته است.
سلیمیان با تاکید بر اینکه تأمین مستمر و پایدار گاز طبیعی نیازمند مشارکت مشترکان در رعایت الگوهای مصرف است، افزایش تعداد مشترکان گاز را در روند رو به رشد مصرف گاز طبیعی موثر خواند.
وی تاکید کرد: بدون تردید با رعایت الگوهای بهینه مصرف گاز طبیعی و رعایت دمای رفاه می توانیم صرفه جویی مناسبی در مصرف گاز داشته باشیم.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت نفت خزر برای توسعه فعالیت های اکتشافی در خزر جنوبی، تفاهم نامه همکاری دوجانبه امضا کردند.
علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در آیین امضای این تفاهم نامه با اشاره به توانمندی های این شرکت در بخش فنی تصریح کرد: کارشناسان این شرکت برای طرح های توسعه ای در خزر جنوبی آمادگی دارند.
وی با تاکید بر اینکه همه بخش های صنعت نفت باید توانمندی های خود را برای توسعه کشور به اشتراک بگذارند، گفت: این شرکت برای همکاری با شرکت نفت خزر و دیگر شرکت های نفت و گاز در زمینه توسعه میدان ها، از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد و امکانات خود را در اختیار آنها قرار خواهد داد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افزود: برای ارائه خدمات فنی به شرکت نفت خزر چند کارگروه مشترک در زمینه های زمین شناسی، حفاری، مهندسی نفت و خدمات فنی حفاری با حضور کارشناسان دو شرکت تشکیل خواهد شد تا ظرفیت های کار در حوزه دریای خزر به خوبی شناسایی و با توجه حداکثری به موضوع محیط زیست، اقدام های لازم انجام شود.
مراد کمالی، مدیرعامل شرکت نفت خزر نیز هدف از این نشست را ایجاد هم افزایی و استفاده از تجربیات و توانمندی متخصصان شرکت ملی مناطق نفت خیز در جهت گسترش همکاری با شرکت نفت خزر برای توسعه خزر جنوبی در آینده نزدیک عنوان کرد.
وی اظهار کرد: در سال های گذشته با وجود محدودیت های موجود در دریای خزر و اعمال تحریم های ناجوانمردانه علیه صنعت نفت ایران، اقدام های بسیار خوبی به منظور توسعه زیرساخت های اساسی در حوزه فعالیت های اکتشافی شمال کشور انجام شده است.
مدیرعامل شرکت نفت خزر از انجام مطالعات گسترده ژئوفیزیکی دوبعدی و سه بعدی حوزه جنوبی خزر، ساخت پیشرفته ترین دکل حفاری نیمه شناور ایران،ساخت چند شناور منحصربه فرد برای پشتیبانی از دکل و عملیات دریایی، همچنین ساخت اسکله، ایجاد منطقه عملیاتی برای پشتیبانی از فعالیت های اکتشافی و چند حفاری منجر به کشف نفت در میدان سردار جنگل به عنوان مهم ترین اقدام های انجام شده در خزر نام برد.
کمالی تصریح کرد: امیدواریم این روند با هم افزایی و همکاری همه متخصصان صنعت نفت کشور از جمله شرکت ملی مناطق نفت خیز با نفت خزر توسعه یابد و برگ های زرینی در تالار افتخارات صنعت نفت به یادگار ثبت شود.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
بخش نخست خط انتقال گاز «محمدیه قم– پارچین» به عنوان یکی از پروژه های راهبردی و اولویت دار شرکت ملی گاز ایران در آینده نزدیک به بهره برداری می رسد.
محمدهادی امیدی، مسؤول پروژه خط انتقال گاز 56 اینچ محمدیه قم- پارچین(تهران) گفت: این پروژه به طول 130کیلومتر به منظور حفظ پایدار شبکه گاز تهران،شمال و شمال شرق کشور، به روش EPC در قالب دو قطعه طراحی و پیمان سپاری شده است و قطعه اول آن به طول 71.5 کیلومتر در آستانه بهره برداری قرار دارد.وی با بیان اینکه اجرای پروژه «محمدیه قم - پارچین» سبب افزایش تاب آوری شبکه استان تهران و استان های شمال- شمال شرق کشور می شود، اظهار کرد: این خط لوله و انشعاب های آن طوری طراحی و اجرا شده است که افزون بر افزایش ظرفیت، در صورت نیاز شبکه و اقتضای شرایط، برای تقویت خط پنجم تهران نیز به صورت ذخیره و راهبردی عمل کند.مسئول پروژه خط انتقال گاز 56 اینچ محمدیه قم- پارچین افزود: اکنون صنایع زیادی در شرق استان تهران و مناطق شمال- شمال شرق کشور از خط موجود تغذیه می شوند و با افزوده شدن خط محمدیه قم- پارچین، افزون بر حل افت فشار، می توان با تکیه بر ظرفیت های ایجاد شده توسط خط لوله جدید، به کارخانه ها و صنایع، گازرسانی کرد و شکوفایی و رونق اشتغال و فعالیت های صنعتی را رقم زد.امیدی تصریح کرد: اتکا بر توان مشاور و پیمانکار توانمند داخلی در انجام پروژه «محمدیه قم- پارچین»و بهره گیری از ظرفیت های سازندگان توانمند کارخانه های لوله سازی، شیرآلات و دیگر اقلام سبب شد این پروژه به صورت 100درصد داخلی و ایرانی اجرا شود و برای نیروهای متعدد در صنایع وابسته نیز شغل آفرینی کند.وی همچنین در تشریح دستاوردهای نقشه برداری هوایی در این پروژه با بیان اینکه نقشه برداری هوایی سبب شد فرآیندی که به طور مرسوم بین 6 تا 7 ماه زمان نیاز داشت، در مدت دو هفته تکمیل شود، اظهار کرد: با بهره گیری از این روش،اسکن باکیفیت و با وضوح تصویر بسیار بالا از مسیر پروژه در اختیار داریم که در اجرا بسیار کاربرد دارد و به جای بازدید حضوری از سایت پروژه می توان از این عکس ها بهره گرفت. مسئول پروژه خط انتقال گاز56 اینچ محمدیه قم- پارچین گفت:کیفیت عکسبرداری هوایی به حدی است که کوچک ترین عوارضی در آن به تصویر کشیده می شود و به این ترتیب، بهترین مسیر برای اجرای پروژه را در اختیار می گذارد. در صورت رفع موانع دریافت مجوز و همکاری نهادهای ذی ربط می توان این تجربه موفق را به دیگر پروژه های صنعت گاز تسری داد تا شاهد بهبود قابل توجه در زمان، هزینه و کیفیت فرآیند مسیریابی باشیم.امیدی با اشاره به باتلاقی بودن قسمتی از مسیر پروژه و ارائه راهکار فناورانه برای عبور از این مانع اظهار کرد: در بخشی از مسیر پروژه «محمدیه قم- پارچین» به منظور عبور از دریاچه نمک حوض سلطان، (تالاب مره) برای تحکیم بستر از ترکیب ژئوگرید و ژئو تکستایل استفاده شد که صرفه جویی بالایی در بحث مسیرسازی رقم زد؛ در حالی که پیش از این در مسیرهای باتلاقی از روش های سنتی استفاده می شد و با وجود صرف هزینه های زیاد، به دلیل نداشتن استحکام، پس از مدتی مسیر ساخته شده از بین می رفت و سبب تکرار عملیات به منظور تردد در زمان بهره برداری می شد.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با بیان اینکه پروژه های متعددی در استان سیستان و بلوچستان در حال اجراست بر پایداری روند انتقال گاز به ویژه در استان های سیل زده تاکید کرد.
مهدی جمشیدی دانا در سفر به استان سیستان و بلوچستان و شهر ایرانشهر، ضمن بازدید از منطقه 6 عملیات انتقال گاز، مسیر خط لوله هفتم سراسری، ایستگاه های شیر بین راهی و انشعاب های این خط در مسیر زاهدان، ایرانشهر و چابهار گفت: در صورت تکمیل طرح های در دست احداث، حدود800 کیلومتر خط لوله فشار قوی گاز در سال 1401در استان سیستان و بلوچستان به بهره برداری می رسد.
وی به حدود 2 هزار و800 کیلومتر طرح های توسعه ای در دست اجرا در منطقه 6عملیات انتقال گاز اشاره و تصریح کرد: بیشتر پروژه های این منطقه عملیاتی در استان سیستان و بلوچستان است و خط انتقال گاز ایرانشهر-میرجاوه، زاهدان-زابل و ایرانشهر- سواحل مکران، مهم ترین آنهاست.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران همچنین با اشاره به افزایش خطوط لوله در این منطقه عملیاتی اظهار کرد: در این بازدید نیازهای عملیاتی، تجهیزاتی و تأمین نیروی انسانی که در آینده با اجرای طرح های توسعه ای نیاز خواهد شد، بررسی شد. جمشیدی دانا تصریح کرد: با احداث خطوط لوله در استان سیستان و بلوچستان، گاز به وسیله خط لوله هفتم سراسری و دیگر خطوط اصلی به مراکز صنعتی و خانگی این استان انتقال می یابد.
وی همچنین با اشاره به بهره برداری از طرح های مخابراتی خط هفتم سراسری و تاکید بر نقش مهم آنها در ارتباطات شبکه ای و بی سیمی تأسیسات و مراکز بهره برداری اظهار کرد: این مهم در اعزام و حضور به موقع نیروهای عملیاتی به ویژه در شرایط تعمیراتی و بحرانی، نقش بسزایی دارد. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با بیان اینکه منطقه 6 عملیات انتقال گاز در گسترده استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان،کرمان و بخش هایی از استان یزد فعالیت دارد، افزود: این منطقه عملیاتی با بیش از 3 هزار و 600 کیلومتر خطوط گاز فشار قوی و سه تأسیسات تقویت فشار شامل تا سیسات آب شیرین، تنگ نی و سیرجان، همچنین هفت مرکز بهره برداری خطوط لوله(سرخون، سیرجان، گورزین، کرمان، کهنوج، ایرانشهر و زاهدان) در استان های یاد شده خدمت رسانی می کند.
جمشیدی دانا بر آمادگی انتقال پایدار گاز در فصل سرما تاکید و بیشترین مقدار انتقال گاز در این زمان را حدود 850میلیون مترمکعب گاز اعلام کرد. وی گفت: با وجود سیل اخیر در استان های جنوبی کشور، انتقال گاز پایدار بوده و با آماده باش کاملی که وجود داشته است، هیچ مشکلی پیش نیامد و همه خطوط در مدار عملیاتی قرار داشتند.
پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان
رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان گفت: از مرداد پارسال تاکنون 3 هزار و 600 خودروی عمومی در این استان به صورت رایگان دوگانه سوز شده است.
یدالله زندی افزود: ثبت نام 170دستگاه خودروی عمومی دیگر و فرآیند نوبت دهی آنها انجام شده است و این خودروها نیز به نوبت دوگانه سوز خواهند شد.
وی تأکید کرد: طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی (تاکسی و وانت بار) از مردادماه سال گذشته در استان کردستان آغاز شده و با توجه به تداوم اجرای طرح، شهروندان می توانند با مراجعه به سامانه GCR.NIOPDC.IR ثبت نام و نوبت تبدیل دریافت کنند.رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان با اشاره به استقبال خوب شهروندان از اجرای این طرح افزود: هم اکنون هفت مرکز در استان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی را انجام می دهند.زندی گفت: سه مرکز در سنندج، دو مرکز در بیجار و در شهرهای سقز و قروه، تبدیل رایگان خودروهای عمومی را انجام می دهند.وی با اشاره به مصرف روزانه 540هزار مترمکعب گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) در استان کردستان، ظرفیت مصرف این حامل انرژی را یک میلیون و200هزار مترمکعب سی ان جی در روز اعلام کرد.هم اکنون 84جایگاه عرضه فرآورده های نفتی و52جایگاه عرضه سی ان جی در کردستان به مردم خدمات رسانی می کنند و به زودی نیز دو جایگاه عرضه سی ان جی در شهرهای سقز و دیواندره به این مجموعه افزوده خواهد شد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود از آمادگی کامل منطقه شاهرود برای سوخت رسانی در ماه های سرد پیش رو خبر داد.
علی اکبر عرب عامری با اشاره به ذخیره سازی مطلوب سوخت برای ایام سرد سال گفت: با برنامه ریزی های لازم و مطلوب برای سوخت رسانی در زمستان، آمادگی کامل داریم.
وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی و شرایط جوی شاهرود اظهار کرد: با توجه به برنامه ریزی های انجام شده و آمادگی پیشین، نظارت بر نحوه انتقال و توزیع فرآورده های نفتی، تامین و ذخیره سازی و توزیع سوخت فروشندگی ها به ویژه در مناطق سخت گذر به طور مطلوب در حال اجراست.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود گفت: از ابتدای پاییز تاکنون،141 تن گاز مایع در بخش خانوار، نزدیک به 209 تن گاز مایع در بخش غیرخانوار، همچنین حدود 6 میلیون لیترنفت سفید در بخش های کشاورزی، صنعتی و خانگی توزیع شده است.
عرب عامری گفت: با توجه به کاهش دما و به تبع آن افزایش مصرف انرژی های گرمایی، لازم است با استفاده از راهکارهای مناسب، صرفه جویی در مصرف انواع مختلف انرژی از جمله گاز طبیعی مدنظر قرار گیرد.
عرب عامری با قدردانی از تلاش های کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به ویژه کارکنان عملیاتی انبارهای نفت این منطقه عملیاتی تصریح کرد: مجموعه کارکنان این شرکت با انجام خدمات مناسب و به موقع به مردم در تلاش هستند تا سوخت مورد نیاز در کوتاه ترین زمان ممکن تأمین شود، از این رو تمهیدهای لازم برای دستیابی به این هدف برای تأمین، توزیع و ارسال سوخت به مناطق مختلف در نظر گرفته شده است.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس
مرحله نخست ممیزی انرژی شرکت نفت ستاره خلیج فارس با حضور نمایندگان همه پالایشگاه های کشور اجرایی شد.
نمایندگان همه پالایشگاه ها در قالب 6 گروه تخصصی فرآیند، کوره ها، یوتیلیتی، تله های بخار، برق و سیستم های مدیریتی در مدت پنج روز به ممیزی انرژی در همه واحدهای فرآیندی، یوتیلیتی و برخی واحدهای پشتیبان موثر در فرآیند مدیریت انرژی شرکت نفت ستاره خلیج فارس پرداختند.
در پایان انجام این ممیزی، گزارش اجمالی از بررسی های انجام شده از سوی سرپرست گروه ممیزی و سرپرستان هر گروه ارائه شد.
هم افزایی نیروی جوان در کنار کارکنان باتجربه، وجود سامانه های کنترل فرآیندی و اندازه گیری مناسب و به روز، وضع مناسب اجرای 5S، همچنین توجه ویژه به بهینه سازی انرژی در طراحی پالایشگاه و در دسترس بودن تجهیزات ایمنی فردی، مواردی هستند که از آنها به عنوان نقطه قوت این ممیزی یاد شده است.
قابلیت پایش مستمر حامل های انرژی، اجرای پروژه های بهبود مصرف انرژی، ثبت وقایع در قالب مدیریت دانش، همچنین سطح بالای علمی نفرات شاغل در پالایشگاه ستاره خلیج فارس، آموزش مستمر نیروی انسانی و بازده بالای شبکه کندانس برگشتی نیز، دیگر نقاط قوت در این ممیزی بوده اند.
با توجه به اینکه در شرکت نفت ستاره خلیج فارس سیستم مدیریت انرژی بر مبنای استاندارد ایزو 50001 در حال پیاده سازی است، طی این مرحله، برای استانداردسازی این سیستم نیز پیش ممیزی انجام شد.
پس از ارائه گزارش های ممیزی، شرایط راهبردی در حوزه های استمرار عملیات تولید، تغییر وضع خوراک دریافتی نسبت به حالت دریافتی و اقدام های اصلاحی با توجه به موارد قابل اجرا و نبود خطر عملیاتی در بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان از سوی مدیران ارشد شرکت نفت ستاره خلیج فارس تشریح شد.
در پایان این نشست همچنین پروژه هایی در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی ازجمله استفاده از فضای سقف انبار مرکزی پالایشگاه به منظور تولید انرژی خورشیدی معرفی و ارائه شد.
شرکت نفت خزر
در نشست مشترک مدیرعامل و مدیران شرکت نفت خزر با رئیس حراست شرکت ملی نفت ایران، روند توسعه فعالیت ها در حوضه خزر و شیوه همکاری متقابل در این باره بحث و بررسی شد.
در این نشست که با حضور علیرضا دامغانی، رئیس حراست شرکت ملی نفت ایران، مراد کمالی، مدیرعامل و مدیران ستادی و عملیاتی شرکت نفت خزر برگزار شد، اقدام های انجام شده درباره فعالیت های مطالعاتی، زیرساخت های ایجادشده در خزر، دارایی های شرکت نفت خزر از جمله سکوی امیرکبیر به عنوان نماد صنعت نفت در خزر، ارزیابی و بر همراهی حراست شرکت ملی نفت در تحقق توسعه و تولید در حوضه خزر تأکید شد.
دامغانی با بیان اهداف پیش روی حراست شرکت ملی نفت ایران گفت: سیاست کلی حراست اقدام های پیشگیرانه است، همان طور که در چرخه درمان، پیشگیری مقدم بر درمان است.
وی افزود: شروع به کار دولتی که از جنس مردم است، فرصتی طلایی برای خدمت گزاری به ویژه برای مدیران باتجربه که لازم است در کنار مدیران جوان و پرانرژی شرکت نفت خزر در جهت اصلی ترین وظیفه خود که تحقق چشم انداز این شرکت در دستیابی به توسعه و تولید در آب های عمیق دریای خزر است، فعالیت کنند، فراهم آورده است،
رئیس حراست شرکت ملی نفت ایران، مشاوری امین برای مدیران، حرکت بر مبنای دانایی و حرکت بر مبنای توانایی راسه شاخصه مهم سازمان حراست عنوان و اظهار کرد: این شاخصه ها لازمه هر انجام هرگونه فعالیت در این سازمان است.
در ادامه این نشست کمالی، مدیرعامل شرکت نفت خزر نیز با اشاره به دیدگاه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره دریای خزر و متولی خواندن شرکت نفت خزر در انجام فعالیت های اکتشافی و توسعه ای در دریای خزر اظهار کرد: وظیفه حراست، نه تنها حفاظت از دارایی های فیزیکی است، بلکه باید اخلاق اسلامی و حرفه ای را تحکیم و تعمیق بخشد.
کمالی تصریح کرد: وظایف حراست ها، افزون بر نقش و کارکرد تخصصی آن بر مبانی اخلاق حرفه ای و اسلامی، در پشتیبانی از کارکنان، مردم داری و خوش خلقی بسیار حائز اهمیت است.
وی با مهم برشمردن ابعاد نظارتی، صیانتی و حراست در بهبود تصمیم گیری مدیران، از آمادگی شرکت نفت خزر برای حضور نمایندگان سازمان حراست در کمیته های مختلف در برای انجام هرچه بهتر فعالیت های نظارتی بر این شرکت تاکید کرد.
مدیرعامل شرکت نفت خزر همچنین با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب و ابلاغ آن از سوی مقام معظم رهبری تصریح کرد: با توجه به سیاست های شرکت ملی نفت ایران، فعالیت های اکتشافی و توسعه ای خزر را با جدیت پیگیری و تلاش می کنیم که با برگزاری جلسات کارشناسی و تعامل بیشتر، در تقویت حفاظت و امنیت تجهیزات، دارایی ها و نیروی انسانی موثر واقع شویم.
چند نکته کاربردی برای انجام یکی از اصلی ترین فرایض اسلامی
قدیمی ها می گفتند نماز نور است، هرچه با اول وقت بودنش فاصله بیفتد، از نورش کم می شود و چون امام زمان(عج) نماز را اول وقت می خوانند، هرکس که نمازش را اول وقت بخواند، همراه امام زمانش آن را اقامه کرده است. همین اول وقت اقامه کردن نماز، نمره قبولی آن را بیشتر می کند. خواندن نماز اول وقت را بسیاری از نمازگزاران دوست دارند، اما همیشه این گله را دارند که در شرایطی قرار دارند که خواندنش برایشان ممکن نیست و در فضا و مکان و حتی شرایط مناسبی حضور ندارند تا وضو بگیرند و نمازشان را اول وقت بخوانند. گله ای که بسیاری از خانم ها با توجه به پوشش و سختی بیشتر در وضو گرفتن بیشتر از آقایان دارند. در این گزارش سعی کردیم با چند راهکار ساده خواندن نماز اول وقت در هر جا و مکانی را برای کسانی که دغدغه اش را دارند، آسان تر کنیم.
وضو گرفتن همیشه فقط برای نماز نیست. بسیاری از افراد معتقدند که بهتر است همه کارهایشان را با وضو انجام دهند تا خیر و برکت بیشتری برایشان داشته باشد. با وضو از خانه بیرون بروند و در محل کار حاضر شوند. با وضو غذا درست کنند. با وضو به مهمانی بروند. با وضو بودن این امکان را به شما می دهد که وقت نماز راحت تر باشید و دیگر نیازی به وضو گرفتن نداشته باشید. وضو داشتن، رغبت شما را برای خواندن نماز اول وقت هم بیشتر می کند. پس همیشه با خودتان یک قرار داشته باشید که دائم الوضو باشید. کاری که سخت نیست، اما لذت و راحت بسیار زیادی در طول روز به شما خواهد داد.
با یک لیوان آب هم می توان وضو گرفت. این جمله را به یاد داشته باشید. همیشه قرار نیست برای وضو گرفتن جلوی شیر آب بروید و آب زیادی مصرف کنید. اتفاقا توصیه شده است با کمترین میزان ممکن وضو بگیرید که ثوابش هم بیشتر است. پس خوب است همیشه یک بطری کوچک آب آشامیدنی همراهتان باشد که در صورت نیاز از آن برای وضو گرفتن هم استفاده کنید و هرگاه شیر آبی دیدید، آن را پر کنید. در وقت نماز حتی اگر سرویس بهداشتی مناسب پیدا نکردید، می توانید در گوشه ای بی سروصدا وضو بگیرید و نماز اول وقت را بجا بیاورید.
بیشتر خانم ها دوست دارند هنگام خواندن نماز چادر داشته باشند، اما چون برخی از پوشش چادر استفاده نمی کنند، ممکن است احساس کنند نمی توانند نمازشان را اول وقت بخوانند. در صورتی که چنین نیست. پوشش چادر برای خواندن نماز الزامی نیست. اگر در محیطی هستید که چادر نماز در آن وجود ندارد، هیچ اشکالی ندارد، می توانید با همان پوشش مرتب مانتو و شلوار که حجاب نماز در آن کاملا رعایت شده باشد، نمازتان را اقامه کنید.
برخی گله دارند که در بسیاری از محیط هایی که رفت و آمد دارند، محلی برای نماز خواندن یا نمازخانه و یا هرجایی که یک فرش وجود داشته باشد، وجود ندارد و همین باعث عقب افتادن نمازشان می شود. برای این مشکل چند راهکار ساده وجود دارد؛ اگر در محل کار هستید، می توانید همیشه یک سجاده داشته باشید. اگر در رفت و آمد هستید، یک متر و نیم سفره یکبار مصرف ساده و کم جا با خودتان داشته باشید و در وقت نماز آن را گوشه ای پهن و نمازتان را اقامه کنید.
مهر نماز، مهم ترین وسیله ای ا ست که نماز اول وقت را برایتان آسان می کند. پس حداقل یک جانماز یا یک مهر کوچک در لوازم همراهتان جای دهید تا نماز اول وقت از دستتان نرود.
دستمال مرطوب بی شک یکی از بهترین ابداعات بشر است. دستمال مرطوب به خصوص به خانم ها کمک می کند تا اگر صورتشان کرم ضدآفتاب دارد، با این دستمال به سادگی آن را تمیز کنند و برای وضو گرفتن آماده شوند.
اگر وقت نماز در خیابان هستید بهتر است نزدیک ترین مسجد را پیدا کنید و نمازتان را در آنجا اقامه کنید، اما اگر در مترو یا جایی دور از مسجد هستید، برخی از ایستگاه های مترو یا پارک ها و معابر شهری محلی برای اقامه نماز دارند. می توانید آنها را شناسایی کنید و زمانی که در آن منطقه در رفت و آمد بودید، با حضور در آن مکان ها نمازتان را بخوانید.
یکی از چالش های نمازخواندن در مکان های مختلف و تازه، پیدا کردن قبله است. برای یافتن قبله می توانید از نرم افزارهای قبله یاب پیدا کنید که این روزها انواع و اقسام آن در بازارهای اپلیکیشن های تلفن همراه موجود است. همچنین می توانید جهت شمال شهر را پیدا کنید و با توجه به جهت های اصلی، جهت جنوب غربی را که قبله است، پیدا کنید و به همان سمت نماز بخوانید.
ممکن است شما در محلی قرار گرفته باشید که در وقت اذان صدای هیچ مسجد یا تلویزیونی وجود نداشته باشد که از وقت اذان باخبر شوید. پس بهتر است در تلفن همراهتان نرم افزارهای اوقات شرعی را بریزید تا شما را از وقت اذان باخبر کنند که برای اقامه نماز آماده شوید.
اینها به زبان آسان است...
این همه همسران شهدا، همسران جانبازان، مادران شهیدان، بازماندگان برجسته ، کسانی که رفتند جانشان را در راه خدا دادند و اینها با اراده محکم، عزم راسخ و با صبر، هر انسانی را مقابل خودشان خاشع و خاضع می کنند. بنده که حقیقتا هر وقت با این زنان برجسته مواجه می شوم، در مقابل آنها احساس خضوع می کنم. بنده زیاد برخورد می کنم با مادران شهیدان، با همسران شهیدان، با همسران جانبازان: این بانوی فداکاری که یک عمر زندگی خودش را می گذارد برای مدیریت کردن و بهبود بخشیدن به زندگی یک معلول و جانباز، برای خاطر خدا؛ این چیز کوچکی نیست، اینها به زبان آسان است. آن مادری که دو فرزند، سه فرزند، چهار فرزند را در راه خدا داده و همچنان محکم ایستاده، به ما سفارش می کند که بایستید؛ محکم باشید، انسان واقعا در مقابل این همه عظمت احساس خشوع می کند. اینها واقعیت های زنانه جامعه ماست که بسیار افتخارآمیز و مهم است. خب بحمدالله این، آن بخش روشن و درخشان مساله زن در کشور [است ].
نگاهی تاریخی به زمین های سرخپوستان و توسعه صنعت نفت در آمریکا
مشعل نفت اگر چه در دنیا هنوز 150 سال نیست که راهش را آغاز کرده، اما در این مدت یک و نیم قرن تحولات بسیار زیادی را به وجود آورده است. اگر چه تاریخ نفت خاورمیانه از ایران آغاز شد، اما تاریخ نفت جهان از آمریکا آغاز شد. آمریکایی ها چالش های بسیار زیادی برای توسعه نفت داشتند و یکی از مهم ترین چالش های آنها زمین های سرخپوست ها بود. زمین های صاحبان اصلی قاره آمریکا که به هر ضرب و زوری بود برای توسعه نفت و رسیدن هر چه بیشتر به طلای سیاه بود، موجب مرگ آنها شد. البته دلایل از بین بردن سرخپوستان زیاد بود اما نفت هم بهانه ای دیگر محسوب می شد. در مطلب پیش رو نگاهی کوتاه داریم به نحوه استفاده از زمین های سرخپوستان آمریکا، برای کشف و استخراج نفت و توسعه این صنعت عظیم.
24 ژانویه سال 1859 میلادی در ایالت پنسیلوانیای آمریکا، تاریخ نفت جهان آغاز شد. دنیا به ماده ای دست یافت که به صنایع جانی دیگر داد، فناوری را گسترده تر از هر زمان دیگری و اندک اندک چهره جهان را دگرگون کرد. کم کم رقابت بر سر نفت بیشتر موجب اتخاذ سیاست های نوین، جنگ ها، صلح ها، قراردادها و سویه های جدیدی در اقتصاد شد که از آن نه به یک دگرگونی بلکه از آن به انقلابی عمیق در عصر جدید یاد می کنند. صاحبان نفت و فعالان آن در سراسر دنیا کوشیدند تا مزاحمان دستیابی به نفت را به هر شکل و شمایلی و در هر قاب و قالبی بود، کنار بزنند و از جمله این مزاحمان برای نخستین سرزمینی که نفت در آن کشف شده بود، صاحبان اصلی آن، یعنی سرخپوستان بودند.
سرخپوستان تا وقتی که نفت کشف شود، عموما قلع و قمع شده بودند. آنها به طور «محدودترین» در سرزمین خودشان سکونت می کردند و بعد از جنگ و جدال هایی فراوان به اندک سرزمین هایشان رضایت داده بودند. مشکل اصلی آنجا بود که نفت در همان اندک سرزمین هایشان کشف شده بود و حالا بعد از دویست سال زد و خورد با سفیدهای مهاجر، دوباره وارد یک چالش جدید شده بودند. قبایل از هم گسیخته و خسته از تنش ها و کشتارها باید وارد یک کارزار قانونی و حقوقی می شدند که نتیجه آن کاملا از قبل مشخص و معلوم بود. برنارد مومر در کتاب «نفت و حاکمیت ملی» در این باره آورده است:«زمین ها و اراضي سرخپوستان از جنبه توليد نفت حائز اهميت بود و مثلا اكثر حوزه های عظيم نفتي اوکلاهما در اراضي سرخپوستان کشف شده اند. از آنجا که سرخپوستان تحت حمايت دولت مرکزي قرار داشتند، اداره امور اين بخش از اراضي مستقيما از طريق احكام قانوني دولت مرکزي يا معاهده ها و موافقت نامه هاي منعقده در چارچوب مفاد قوانين دولت مرکزي اداره مي شد. به اين ترتيب، اولين مورد قراردادهاي اجاره نفتي که دولت امريکا با آنها سروکار داشت، مربوط به منابع نفتي موجود در سرزمين هاي سرخپوستان بود. در سال 1891 قانوني به تصويب رسيد که به شوراهاي سرخپوستي اجازه می داد، آن بخش از اراضي مازاد بر نياز کشاورزي خود را فقط براي مدت 10 سال و براساس شرايط مشخص شده توسط نماينده مسوول منطقه حفاظت شده و با تاييد وزير کشور، براي فعالیت های معدني اجاره دهند، ولي اينگونه شوراها هميشه در دسترس نبود. مثلا زماني که شرکت هاي نفتي به زمين هاي سرخپوستان ناوايو علاقه مند شدند، گردهمايي قبيله اي اين سرخپوستان برگزار نشد. اين قبيله که در سال 1921 وجود نداشت، در سال 1923 شوراي قبيله اي ناوايو را تشکيل داد و دولت بر اولين جلسه واگذاري قراردادهاي اجاره اي نفتي در منطقه حفاظت شده مربوط به آنها نظارت کرد. بالاخره شرکت هاي نفتي موفق شدند اراده و خواست خود را بر ناوايوها تحميل کنند. در واقع، به اتفاق دولت مرکزي، آن سان قدرت بلامنازع حاکميتي را تشکيل داده بودند تا امتيازات مربوط به اين اراضي را در اختيار گيرند، درحالي که دولت مرکزي تا قبل از آن، اعمال اينگونه اختيارات را محدود ساخته بود. با اين وصف، همين شورا هسته اصلي ملت آتي ناوايو را تشکيل داد».
با چارچوب های سفت و سخت حقوقی که آمریکایی ها قرارداده بودند، بالاخره سرخپوستان هم اندکی منتفع شدند و مدتی را اجاره بهره مالکانه گرفتند اما با گذشت زمان و کشف نفت بیشتر هر روز و هر ماه و هر سال، زمین های سرخپوستان بیشتر آب می رفت و کوچک می شد. برنارد مومر در کتاب «نفت و حاکمیت ملی» در این باره آورده است:«سرزمين هاي سرخپوستان در ابتدا مايملک جمعي و مشترک قبايل به حساب مي آمد. اما در اواخر قرن نوزدهم، عمدتا به املاک بخش خصوصي تبديل شد که به استثنای زمين هاي برخي قبايل مانند سرخپوستان ناوايو و اوسیج، مالکیت معدنی را نیز دربر مي گرفت. در اينگونه موارد خاص، به جاي مشتي از افراد خوش اقبال، این قبایل بودند که از ثروت نفتي سرزمين هاي خود بهره مند مي شدند. خوش اقبال ترین سرخپوستان، قبیله اوسيج بود که تمام زمين هاي خود را به مساحت 1/5 ميليون جريب يا 6070 کيلومترمربع در سال 1896 در ازای بهره مالكانه 10 درصدي اجاره دادند. 10 سال بعد که زمان تمديد قرارداد فرارسید، مساحت زمين هايشان کاهش يافته و ميزان بهره مالکانه قابل پرداخت به یک هشتم افزايش يافته بود و همين نرخ بهره مالکانه در مورد قراردادهاي اجاره جدید اعمال می شد. اين نوع قراردادهاي اجاره، زمين هاي گسترده اي به مساحت 680 هزار جریب يا 2752 کيلومترمربع و 350 هزار جريب يا 1416 کيلومترمربع را دربر مي گرفت. علاوه بر اين، اراضي اول مجددا به شرکت اجاره کننده ديگري به نرخ بهره مالکانه یک ششم واگذار شد. سپس در سال 1915، شوراي قبيله اوسيج در زمينه عقد قراردادهاي اجاره سياست جديدي را تصويب کرد. بر همان اساس، قراردادهاي اجاره قبلي قابل تمديد نبود و قراردادهاي جديد به قطعه زمين هاي 4800 جريبي (4/19کيلومترمربع) تخصيص مي يافت که مستقيما و پس از تصويب وزير کشور، به شرکت هاي نفتي که در آنها مشغول به کار مي شدند، فروخته مي شد. گذشته از اين، در قراردادهاي جديد، اجاره بهاي سالانه يک دلار در هر جريب در نظر گرفته شده بود- در حالي که تا قبل از آن هيچ اجاره بهايي پرداخت نمي شد - و ميزان بهره مالکانه يک ششمي يا يک پنجمي براي زمين هايي در نظر گرفته شده که ميانگين توليد روزانه هر چاه نفت در آنجا به يکصد بشکه يا بيشتر مي رسيد. برای آنها، اين آخرين فرصتي به شمار مي آمد که مي توانستند با استفاده از فسخ يا تمديد قرارداده اجاره، رانت ها و بهره مالکانه قابل دريافت را افزايش دهند. براساس قانون 1924 اجاره نفت سرخپوستان، زمان اجاره حتی در زمين هاي سرخپوستان براي مدت نامعلوم و تا زماني که نفت و گاز در مقادير قابل توجه توليد شود، تمديد شد. سرخپوستان اوسيج که در سایه مالکیت دولتی در مقايسه با ديگر قبايل سرخپوست یک هشتمي را دريافت مي کردند، از وضع بهتري برخوردار بودند. قبیله ناوايو هم توانستند در سال 1975 زمينه را براي انعقاد مجدد قراردادهاي اجاره مربوط به خود فراهم ساخته و بهره مالکانه يک ششمي را دريافت کنند. پس از دهه 1950، بهره مالکانه يک ششم به بهره مالكانه عرفي در قراردادهاي اجاره جديد زمين هاي سرخپوستي تبديل شد، ولي نرخ بهره مالکانه با توجه به شرايط، بين يک ششم و يک سوم در تغيير بود».
در میان انبوهی از قواعد و قوانین تنها یک قبیله سرخپوستان بود که توانست تا حدودی خودش را از گزند شرکت های نفتی برهاند و به عنوان یک قبیله خوب، به اندکی سود برسد. برنارد مومر در کتاب «نفت و حاکمیت ملی» در این باره آورده است:«سرخپوستان قبيله اوسيج در زمينه قراردادهاي اجاره نفتي، از اختيارات نظارتي منحصر به فردي برخوردار بودند. وزارت کشور، خدمات ستادي و پشتيباني موردنياز را ارائه مي کند و به دليل وجود اختيارات و قدرت نظارتي قبيله اي، مشکلات سوء مديريتي موجود در قلمرو ساير قبايل، در حيطه تحت کنترل اين قبيله وجود نداشته است. در واقع می توان گفت که سرخپوستان اوسيج، نخستين انگاره موفق مديريت عمومي بر زمين هاي نفت و گازخيز امريکا را اعمال کرده اند».
منبع:
کتاب «نفت و حاکمیت ملی» نوشته برنارد مومر
ترجمه علیرضا حمیدی یونسی.
نگاهی به روزهای پررونق فیلم های سینمایی و مستند
این روزها که کرونا کم جان تر شده، سینما هم بیشتر رمق گرفته و علاقه مندان به فیلم های ایرانی با خیال راحت تری می توانند روی صندلی ها بنشینند و به پرده نقره ای خیره شوند. از سوی دیگر اوضاع و احوال سایت های پخش فیلم و سریال آنلاین هم بسیار خوب است و کرونا باعث شد سی دی ها و دی وی دی ها و فلش ها یکی یکی از زندگی مان بیرون بروند و با خریدن یک اشتراک ساده، روی تلویزیون ها، موبایل ها و لب تاپ هایمان به روزترین محصولات فرهنگی و هنری را ببینیم. این هفته با شما خواهیم بود تا هم سری به فیلم های اکران شده بزنیم و هم اینکه نگاهی به فیلم های مستند این روزها بیندازیم.
بعد از اکران فیلم هایی چون «قهرمان»، «گشت ارشاد 3»، «دینامیت»، «منصور»، «آتابای»، «پوست» و «درخت گردو» که حدود دو، سه ماه است اکران شده اند، در دو هفته گذشته هم فیلم های جدیدی روی پرده ها آمده و انتخاب ها را متنوع تر کرده اند. نمی گوییم که همه آنها ارزش دیدن دارند، این واقعا به خود شما و سلیقه تان بستگی دارد، اما می توانیم این را بگوییم که فیلم های تازه اکران شده عموما متوسط هستند و نمی توان گفت در میان آنها فیلم خیلی شاخصی وجود دارد. از «بی همه چیز» به کارگردانی محسن قرایی شروع کنیم، فیلمی اجتماعی که داستان آن استعاری است. بازی های خوبی دارد، اما پرویز پرستویی واقعا همان پرستویی همه این سال هاست. لحن و نگاه او هیچ تغییری نکرده و باز هم با همه تلاشی که می کند، نقش او به بار نمی نشیند. اگر فیلم دیگری نبود که ببینید، «بی همه چیز» گزینه خوبی است، اما اگر قرایی را می شناسید و کارهایش را دنبال می کنید، پس حتما این فیلمش را ببینید. او پیش از این فیلم، فیلم های «خسته نباشید» را سال 1391 و «سد معبر» را که انصافا فیلم خوش ساختی بود، در سال 1395 ساخته است و البته قرایی دست توانایی هم در فیلمنامه نویسی دارد. هدیه تهرانی، پرویز پرستویی، هادی حجازی فر، پدرام کریمی، مهتاب نصیرپور و باران کوثری، بازیگران اصلی این فیلم هستند. فیلم بعدی «گربه سیاه» است؛ فیلمی به کارگردانی کریم امینی که بازیگرانی چون بهرام رادان، ترلان پروانه و بهار کیان افشار در آن ایفای نقش دارند. در «گربه سیاه» هم با یک فیلم اجتماعی طرف هستیم. ماجرای آرزوهای جوانان و به دست آوردن پول و شهرت از مسیرهای بسیار کوتاه و سریع و درگیری های عاطفی پیچیده نسل جدید، مهمترین مسائل فیلم است. «گربه سیاه» هم به مجموع فیلم های ایرانی پیوسته است که درباره فضای مجازی و شبکه های اجتماعی دست به نقد و نقادی زده اند. داستان پرکشش، اما بازی ها معمولی است و کارگردان نتوانسته آنچه در توان داشته را به میدان بیاورد. باز هم می گوییم که اگر فیلم های مورد علاقه تان را دیده اید و هنوز هم می خواهید سینما بروید، بهترین گزینه «گربه سیاه» است. «صحنه زنی» به کارگردانی علیرضا صمدی نیز از دیگر فیلم های اجتماعی اکران شده این روزهای سینمای ایران است. فیلم بازی های خوبی دارد و داستان آن اگرچه به ذهن و زبان ها آشناست، اما در قد و قامت فیلمنامه اش خوب نشسته و می تواند مخاطب را جذب کند. یک جوان آس و پاس برای خرجی درآوردن، مجبور است صحنه های تصادف صوری درست کند و به تلکه کردن مردم مشغول است تا اینکه زندگی اش در مسیر دیگری قرار می گیرد. مسیری بحرانی و فاجعه آمیز. این خلاصه ای کوتاه از داستان «صحنه زنی» است. بازی بهرام افشاری در این فیلم تماشایی است. فیلمی که می تواند انتخاب خوبی برای دیدن یک فیلم متفاوت اجتماعی باشد. بهرام افشاری، مجید صالحی، مهتاب کرامتی، لیندا کیانی، آتش تقی پور و محمد نادری بازیگران اصلی «صحنه زنی» هستند. دو فیلم جدی دیگر به نام های «اتومبیل» به کارگردانی علی میری رامشه و «عطر شیرین، عطر تلخ» به کارگردانی ناصر محمدی است که سخنی درباره آنها نداریم و توصیه می کنیم پیش از دیدنشان حتما سوالی درباره کیفیتشان داشته باشید. در پایان باید اشاره کنیم که یک فیلم کمدی به نام «ازدواج جنجالی» به کارگردانی اصغر نصیری و بازی های یوسف تیموری، خشایار راد و محمد شیری هم اکران شده است که شاید دقایقی شما را بخنداند.
فوتبال برای سینمای مستند هم بسیار جذاب است و مستندسازان بسیاری تاکنون توانسته اند فیلم های خیلی خوبی درباره فوتبال بسازند. فیلم هایی مهیج و پر از دانستنی های جدید درباره باشگاه ها، بازیکنان، هواداران و فرهنگ خاص فوتبالی در مناطق مختلفی از دنیا. در اینجا هفت تا از بهترین مستندهای فوتبالی را به شما معرفی می کنیم. این هفت مستند عبارتند از: «لیونلمسیکبیر»، «اسم من فرانچسکو توتی است»، «ساندرلند تا زمانی که بمیرم»، «لیورپول: سی سال انتظار»، «روش یونایتد»، «روز بازی: درون باشگاه بارسلونا» و «همه یا هیچ: تیم میلی برزیل». شاید بیشترین و مورد علاقه ترین موضوع های مستندسازی، ساخت مستند درباره حیات وحش باشد. یادمان هست که دو دهه پیش، مستند «راز بقا» چه میزان علاقه مند را به سوی تلویزیون جلب و جذب کرده بود. به هر حال باید تاکید کنیم که با توجه به این میزان علاقه مندی مردم به مستندهای حیات وحش، مستندسازان نیز کم نگذاشته اند و زیباترین و جذاب ترین مستندها را در این حوزه ساخته اند. مستندهایی که با دیدنشان حیرت زده خواهید شد، چراکه با توسعه فناوری تصویربرداری، جدیدترین و بهترین تصاویر از حیوانات مختلف قابل تهیه شده است. شش مستند از بهترین نوع این مستندها عبارتند از: «متولد چین: درباره پانداها»، «گربه های آفریقایی»، «اقیانوس ها»، «انقراض کوسه ها»، «صخره دلفین» و«آتنبورو و اژدهای دریا».
گپ و گفت با همکار منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران:
مشعل: یکی از ورزش های پروازی در دنیا، ورزشی به نام پاراگلایدینگ است و به کسانی که در این رشته فعالیت و پرواز می کنند، خلبان های پاراگلایدر گفته می شود.پاراگلایدر به معنای چتر سرنده است که از حدود 30 سال پیش از اروپا به ایران آمد. در دهه 70 ورزش پاراگلایدینگ وارد کشور شد که در عرصه نظامی هم از آن استفاده می شد، سپس با گسترش و عمومی تر شدن آن در دسترس مردم عادی به عنوان ورزشی نوین قرار گرفت. شاخه ورزشی آن در ایران در سال های اولیه زیر نظر فدراسیون کوهنوردی بود و بعد از آن از زیرمجموعه کوهنوردی خارج شد و با عنوان انجمن ورزش های هوایی، زیر نظر فدراسیون های انجمن های ورزشی در حال فعالیت است.پاراگلایدینگ از حدود 20 سال پیش یعنی 10 سال بعد از ورود به ایران از سوی مرحوم سرهنگ جدیدی (یکی از نظامیانی که پاراگلایدینگ را آموزش دیده بود) وارد مازندران شد و اولین سایتی که در آن پروازها انجام شد، محلی در شهرستان گلوگاه در روستای مهدی رجه بود که از سوی وی کشف شد و توسعه پیدا کرد.علی رضوان فیضی 31 ساله، متولد قائم شهر، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد مهندسی صنایع دانشگاه علوم و تحقیقات و از همکاران منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران است که همزمان در رشته ورزشی پاراگلایدینگ نیز فعالیت دارد. در ادامه گفت وگو با وی را که خلبان پاراگلایدر است، می خوانید.
وقتی که سرباز بودم به رشته خلبانی علاقه داشتم و می خواستم خلبان جنگنده شوم. هنگام خدمت سربازی با شوق و انگیزه ورود به عرصه خلبانی جنگنده، وارد ورزش های هوایی و پاراگلایدینگ شدم، اما بنا به شرایطی نتوانستم وارد آن عرصه شوم و از آن زمان به بعد با پاراگلایدر پرواز می کنم.
از پاییز سال 91 پرواز را آغاز کردم، بعد از سال های اولیه (مبتدی) یعنی از سال 93 به بعد، به طور متوسط سالانه حداقل 200 ساعت در حال پرواز هستم. در شرایط و سایت های مختلف بیش از 2 هزار بار پرواز انجام داده ام و بیشترین ارتفاعی که تاکنون پرواز کرده ام، 6 هزار متر بود و رکورد آن در ایران 7 هزار و 400 متر است. بیشترین زمانی که بدون وقفه در آسمان بودم، به مدت 10 ساعت بود و این بیشترین رکورد پروازی من است.
من از سال سوم پروازم، یعنی از سال 2014 وارد عرصه مسابقات شدم که مسابقات لیگ ایران بود، در اولین مسابقه بود که رتبه 8 و رتبه سوم کلاس اسپرت را کسب کردم. ازآنجا بود که به مسابقات علاقه زیادی پیدا کردم و متوجه شدم مسابقه جایی است که من به آن تعلق دارم. این مسابقات در سطح جهانی به نحوی طراحی شده که باید همزمان با حدود ۱۲۰ نفر در ۶ راند مسابقه داد، این موضوع برای مسابقه دوسالانه قهرمانی جهان به ۱۵۰ نفر در ۱۰ راند افزایش پیدا می کند.
تاکنون در مسابقات زیادی شرکت کرده ام. دو مرحله جام جهانی، 4 مرحله مقدماتی جام جهانی و تعدادی مسابقه آزاد و چندین بار هم قهرمانی کشوری که در ایران
برگزار شد و همچنین مسابقات لیگ در ایران، در نزدیک به 30 مسابقه شرکت کردم و در این مسابقات توانستم 2 مقام اول و چند مقام را که بین 6 و 7 نفر اول مسابقه بود، کسب کنم، از سال 2014 تا ۲۰۲۰ جز 7 نفر اول ایران در مسابقات لیگ سالانه با عنوان لیگ مسافت ایران بودم. من در شاخه تخصصی مسافت فعالیت می کنم و رکوردهای شخصی ام طی مسافت 210 کیلومتر از مهدی رجه تا اول جنگل گلستان و 433 کیلومتر از کرند غرب (اسلام آباد غرب) تا نزدیکی های تهران بوده است، همچنین نفر دوم ایرانیان در مسابقات مقدماتی روسیه 2017 و نفر اول مسابقه کشوری تهران در سال 1399 را کسب کردم. در مسابقات جهانی پاراگلایدینگ ترکیه 10 ایرانی جواز حضور در این مسابقات را دارند و من از سال 2014 همواره جزو افرادی بودم که سهمیه حضور در این مسابقات را کسب کرده ام.
خیلی ها سعی می کنند از حسی که بین زمین و آسمان هستند، صحبت کنند اما من خیلی اوقات نمی توانم در مورد آن حس، کلمه یا جمله ای به زبان بیاورم که بیانگر همه حس و حال آن لحظات من باشد، اما یکی از حس های خیلی مهم و جالبی که آن بالا با آن روبه روهستیم، حس آرامش است. همه دغدغه های روی زمین را کنار می گذارید و سعی می کنید بهترین و جذاب ترین لحظات را در آسمان برای خود خلق کنید خیلی از اوقات کنار عقاب ها پرواز می کنید، کنار پرستوها و پرنده های مهاجر و حتی ابرها و این از جذابیت های پرواز است.
فکر نمی کنم انسانی وجود داشته باشد که وقتی پرواز می کند، نترسد اما مهم این است که فرد چگونه سعی می کند بر آن ترس غلبه کند.
سعی می کنیم در زمان پرواز تا جایی که ممکن است به مسائل منفی از دید زندگی مادی و دنیوی فکر نکنیم، البته مرگ منفی نیست، اما چون ازلحاظ مادی و دنیوی خروج از زندگی است، برای ما به نوعی منفی محسوب می شود و این مسائل فکر خلبان را دچار چالش می کند و استرس های زیادی را به دنبال دارد و درنهایت باعث می شود تا خلبان نتواند عملکرد درستی داشته باشد، حتی الامکان سعی می کنیم در زمان پرواز به این مسائل فکر نکنیم.
بله پاراگلایدینگ ورزش پرهزینه ای است به واسطه اینکه هم تجهیزاتش گران است و هم اینکه رفتن از محل زندگی تا سایت پروازی عملا یک مسافرت محسوب می شود و هزینه های رفت و آمد و دیگر موارد باعث می شود ورزش کم هزینه ای نباشد.
خلبان پاراگلایدر زمانی می تواند یک پرواز ایمن را برای خود به ارمغان بیاورد که همیشه سعی کند در سطح دانش علمی و عملی خود پرواز کند هیچ وقت خودش را بیش از آنچه هست، نبیند و دچار بزرگ پنداری بیش از اندازه نشود در این صورت است که می تواند یک پرواز ایمن را برای خود رقم بزند.
به نظر می آید در این ورزش بهترین خاطره وجود ندارد چون هر لحظه یک تجربه جدید و جذاب است و همه لحظات پاراگلایدینگ خاطره است، ولی شاید در برخی موارد می توان از آن به عنوان نقاط عطفی در زندگی پروازی نام کرد، یکی از این نقاط عطف، اولین پرواز رکوردم در شمال کشور بوده است، یک پرواز حدود 150 کیلومتری که اولین رکورد بالای 100 کیلومتر در مازندران در محدوده شمال کشور، آرزو داشتم تا این رکورد را داشته باشم و آن را محقق کردم.
سال 94 رزومه ام را فرستادم و بعد از اینکه رزومه ام بررسی شد، به عنوان نیروی ارکان ثالث در شرکت انتقال گاز استخدام شدم و از همان ابتدا در منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران مشغول به کار شدم و الان هم در این منطقه مشغول به کار هستم.
تداخل که ایجاد می کند، اما خدا را شکر مدیران و مسئولان همیشه به من لطف و همکاری داشتند که جا دارد از آنها تشکر کنم؛ البته تداخل وجود دارد، باید با آن کنار بیایم. برای تمرین باید از شهر و محدوده کاری ام خارج شوم و درواقع تمرین یک روز کاری من را می گیرد چون از صبح زود باید به بیرون شهر بروم و چند ساعت باید تمرین و پرواز کنم که تا عصر طول می کشد و یک روز کامل را از دست می دهم. برای همین برنامه ریزی انجام داده ام و با محل کار هماهنگ هستم تا مشکل پیش نیاید.
بیشتر درگیر کار هستم و وقت زیادی برای ورزش دیگر ندارم. فقط این رشته را دنبال می کنم. البته برای اینکه بتوانم در این رشته ورزشی همیشه آماده باشم، تمرینات آمادگی جسمانی را انجام می دهم و شاید این تنها ورزش اضافه ای باشد که انجام می دهم.
ورزش پاراگلایدینگ یک ورزش انفرادی است و مهمتر اینکه این رشته ورزشی برعکس خیلی از رشته ها در فضای باز انجام می شود برای همین در دوران کرونا با مشکل خاصی مواجه نشدم و در این مدت به ورزشم و درواقع پرواز ادامه دادم.
امیدوارم همه مردم بتوانند به این ورزش دسترسی پیدا کنند و موضوع های مربوط به این ورزش آنقدر تسهیل شود که حتی اقشار کم درآمد که استعدادهای فراوانی برای مدال آوری در این رشته دارند، بتوانند وارد این ورزش شوند و مدال آوری کنند.
تیم واترپلو نفت امیدیه در پایان دور اول لیگ برتر واترپلو کشور در رده سوم ایستاد. دور نخست لیگ برتر واترپلو کشور به پایان رسید و در نهایت تیم واترپلو نفت امیدیه در این رقابت ها با 4 امتیاز در رده سوم قرار گرفت. نفت امیدیه در این مرحله از لیگ برتر به دو برد و دو شکست دست پیدا کرد.
تیم واترپلو نفت امیدیه مقابل تیم های رعد پدافند هوایی و نفت و گاز گچساران به برتری دست پیدا کرد و در دیگر بازی ها نتیجه را به تیم شهید نو فلاح تهران و دانشگاه آزاد واگذار کرده بود.
همچنین در پایان دور نخست، تیم های دانشگاه آزاد و شهید نوح فلاح به ترتیب در رده های اول و دوم جدول رده بندی قرار گرفتند.
دور برگشت لیگ برتر واترپلو کشور، بهمن ماه برگزار می شود.
سرمربی تیم واترپلو نفت امیدیه بابیان اینکه عملکرد ما در دور نخست لیگ برتر رضایت بخش بود، گفت: عملکرد ما در دور نخست رضایت بخش بود، اما نتیجه ای که گرفتیم چیزی نیست که ما دنبال آن بودیم و برای آن هدف گذاری کردیم. البته با توجه به این که مسابقات در چهار یا پنج روز متوالی انجام می شود و هرروز صبح یا بعدازظهر تیم بازی دارد، لازم است بازیکنان از آمادگی جسمانی کامل برخوردار باشند.
رضا جعفری افزود: شرایط کشور از نظر همه گیری کووید ۱۹ در حال بهتر شدن است و استخرها کم کم در حال فعال شدن هستند اما همه گیری کرونا و محدودیت ها در استفاده از استخرها باعث شد بازیکنان در این دوره از شرایط آرمانی خود نسبت به سال های گذشته دور باشند. امیدواریم در دور دوم این مسابقات که حدود ۴۰ روز دیگر آغاز می شود، بتوانیم بازیکنان را به شرایط آرمانی برسانیم تا بتوانند در روزهای متوالی آمادگی بدنی خود را حفظ کنند و بدنشان بتواند خیلی سریع برای بازی بعدی ریکاوری شود.
وی در ادامه با اشاره به پیش بینی خود از مسابقات دور بعد لیگ برتر واترپلو گفت: مسابقات در دور بعد فشرده تر، نزدیک تر و سنگین تر خواهد بود. امیدوارم با همکاری و حمایت های باشگاه نفت امیدیه و شرکت نفت و همچنین مدیریت آن شرکت که البته تا همین الان هم ما را بسیار حمایت کرده اند.
سرمربی تیم واترپلو نفت ادامه داد: با بهبود شرایط مالی باشگاه بتوانیم اردوهای مدنظرمان را در این فاصله تا آغاز دور دوم لیگ برتر برگزار کنیم که در این رابطه هم پیش بینی چهار اردوی مقطعی، ۸ تا ۹ روزه را داریم تا بازیکنانمان به هماهنگی و آمادگی لازم برسند.
وی گفت: کار سخت است اما تیم نفت امیدیه هم کوچک نیست، پیش از این نیز از عهده کارهای سخت به خوبی برآمده ایم؛ کارهایی سخت از کسب مقام های باشگاه های آسیا گرفته تا قهرمانی لیگ برتر و قهرمانی جام حذفی که در کارنامه این تیم است؛ به هرحال نفت امیدیه قدیمی ترین باشگاه لیگ برتر واترپلو کشور محسوب می شود.
برای نخستین بار در تاریخ ورزش آبادان رقم خورد:
از همان اول هم مشخص بود که بادهای مخالف، بادبادک ها را بلند و بلندتر به پرواز درمی آورند. وقتی قرار باشد، آرزوهایت را شوت کنی توی دروازه حریف و خدا تو را بغل کند تا به تمام خواسته هایت برسی، تازه می فهمی که کجای این دنیا قرار داری. قلب زمین، می شود ایستگاه افتخار تو و نام آبادان می شود مایه غرورت. تمام تلاشت را کرده ای و افتخارش تا ابد برای تو می ماند و هم تیمی هایت، خانواده ات و برای مردم مظلوم شَهْرَت آبادان که برای تو مثل تمام دنیاست.
کسب دو قهرمانی و صدرنشینی در فصل جدید لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران، باعث شد که تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در بین 10 تیم برتر فوتسال دنیا قرار بگیرد؛ البته این تمام خبر نبود؛ چراکه نفتی های آبادان این شانس را دارند که دو جایزه دیگر برترین ها را به خود اختصاص دهند.
سرمربی و کاپیتان تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان هم در جمع برترین ها قرار گرفته اند و این فرصت را از آن خود کرده اند که بهترین مربی و بازیکن سال شوند.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان طی چند سال گذشته، در زمره بهترین تیم های فوتسال بانوان ایران بوده است. این تیم که همیشه در بین 4 تیم پایان قرار داشته، ابتدا با سرمربی گری رز جدیدی زاده موفق شد نخستین قهرمانی خود را به دست آورد و سپس در مرتبه دوم با نرگس علوانی توانست دومین قهرمانی خود را در فصل گذشته جشن بگیرد.
مدافع عنوان قهرمانی امسال هم در صدر جدول قرار دارد و چند هفته مانده به پایان مرحله گروهی، صعود خود به مرحله پلی آف را قطعی کرده است. تیم فوتسال پالایش نفت آبادان، نه تنها قهرمان ایران است؛ بلکه بازیکنان زیادی را هم به تیم ملی معرفی کرده و حالا به دنبال این موفقیت ها، توانسته اند در جمع برترین های دنیا قرار بگیرند.
اما این تمام خبر نبود؛ بلکه همان طور که گفتیم به غیراز تیم فوتسال پالایش نفت آبادان، سرمربی بومی این تیم هم در جمع بهترین های دنیا قرار گرفت. نرگس علوانی، مربی بومی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان که فصل گذشته به همراه این تیم به مقام قهرمانی لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران دست یافت، از سوی سایت رسمی و مرجع فوتسال پلنت، به عنوان نامزد کسب بهترین مربی باشگاه فوتسال زنان در سال 2021 انتخاب شد.
سایت معتبر فوتسال پلنت در شروع سال جدید میلادی، برترین های فوتسال جهان در سال 2021 را معرفی کرد. در فهرست منتشرشده از سوی سایت فوتسال، پلنت تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در بین 10 تیم برتر فوتسال زنان دنیا در سال 2021 قرار گرفت. پالایشی ها فصل قبل قهرمان شده بودند و امسال هم در صدر جدول هستند. برای همین، این شانس را دارند که عنوان تیم برتر را به خود اختصاص دهند.
سهیلا ملمولی، کاپیتان ملی پوش تیم فوتسال پالایش نفت آبادان هم نامزد دریافت بهترین بازیکن فوتسال زن جهان شد.
همان طور که گفتیم، سایت معتبر فوتسال پلنت که هرساله برترین های فوتسال جهان را اعلام می کند، امسال هم نامزدهای برترین بازیکنان فوتسال زنان در جهان در سال ۲۰۲۱ را انتخاب کرده که اسم سهیلا ملمولی از باشگاه پالایش نفت آبادان از ایران نیز در این فهرست دیده می شود. ملمولی در فصل گذشته لیگ برتر فوتسال زنان ایران، به عنوان کاپیتان تیم فوتسال پالایش نفت آبادان، عنوان قهرمانی لیگ برتر را به دست آورد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان موفق شد در دور رفت لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران و در دربی نفتی ها، تیم همنام خود نفت مسجدسلیمان را شکست دهد تا برنده دربی نفتی ها و خوزستانی ها باشد.
نفتی ها امسال انتظارات را برآورده نکردند و اوضاع خوبی در جدول رده بندی نداشتند. هر دوتیم برای اینکه به اوضاع خود سروسامان دهند، به 3 امتیاز بازی رودررو احتیاج داشتند، بخصوص نفت مسجدسلیمان که در انتهای جدول قرار داشت. هر دوتیم با توجه به نیاز مبرم به پیروزی و ترس از باخت در دربی نفتی ها، به مصاف هم رفتند و درنهایت این آبادانی ها بودند که موفق شدند بر ترس خود غلبه کنند و با پیروزی، موقتا از بحران خارج شوند. شاگردان علیرضا منصوریان در صنعت نفت آبادان، هفته چهاردهم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران و در خانه و ورزشگاه تختی آبادان، میزبان تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان بودند که توانستند در یک بازی برتر که حاکم توپ و میدان بودند، حریف خود را با دو گل شکست دهند. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با این پیروزی و کسب 3 امتیاز به وضعیت خود در جدول رده بندی سروسامان داد و با کسب 16 امتیاز در رتبه یازدهم قرار گرفت. در مقابل، تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان با 11 امتیاز در رتبه پانزدهم باقی ماند. کاپیتان طالب ریکانی و محمود مطلق زاده، گل های صنعت نفت آبادان را در دربی نفتی ها به ثمر رساندند.
سرمربی تیم نفت مسجدسلیمان گفت: نوع فوتبالی که بازی کردیم، با نتیجه همخوانی نداشت.
فراز کمالوند، سرمربی تیم فوتبال پس از دیدار دو تیم نفت مسجدسلیمان و صنعت نفت آبادان که با شکست این تیم همراه بود، گفت: واقعا نوع فوتبال ما با نتیجه همخوانی نداشت. دو برابر حریف پاس دادیم و مالک میدان بودیم؛ اما توپی که وارد دروازه می شود، نتیجه را تعیین می کند.
سرمربی نفت مسجدسلیمان در ادامه افزود: صنعت نفت از موقعیت هایش خوب استفاده کرد. دو توپ به تیر دروازه زدیم. شاید اگر توپ اول وارد دروازه می شد، سرنوشت بازی تغییر می کرد. در این بازی هم مثل گذشته 4،5 بازیکن را در اختیار نداشتیم و مجبور شدیم تغییرات اجباری انجام بدهیم. به هر صورت، باید تلاش کنیم از این وضعیت خارج شویم. دو هفته دیگر، نیم فصل است و باید مشکلاتی را که اول فصل به وجود آمد، برطرف کنیم.
سرمربی نفت مسجدسلیمان در مورد داوری بازی گفت: وقتی مسابقات فشرده هستند، نباید اینقدر کارت زرد داد. وقتی بازیکنی محروم می شود، برای تیمی مثل ما جایگزین کردن، کار سختی است. داور خوب سوت زد؛ اما می توانست مدیریت کند که اینقدر کارت زرد داده نشود.
کمالوند در خصوص اینکه نفت سقوط می کند یا نه، گفت: اصلا به سقوط فکر نمی کنیم . من قبلا هم به شما گفتم، نیم فصل دوم نفت مسجدسلیمان را ببینید. مطمئن باشید که نفت متحول شده و متفاوت را در نیم فصل دوم خواهید دید.
سرمربی تیم صنعت نفت آبادان گفت: در دیدار مقابل نفت مسجدسلیمان، شاگردانم جانانه و فیزیکی بازی کردند و در 15 دقیقه آخر، بسیار تلاش کردیم.
علیرضا منصوریان، پس از پیروزی مقابل نفت مسجدسلیمان گفت: شاگردانم از جنس آبادان هستند و بسیار جانانه و فیزیکی بازی کردند. وقتی وارد زمین می شوند، باید مشکلاتشان را حل کنیم که باروحیه به زمین بیایند. 10 دقیقه آخر به دلیل اخراجی که داشتیم، تحت فشار قرار گرفتیم.
سرمربی صنعت نفت در ادامه گفت: درمجموع ما به سه امتیاز فکر می کردیم. دربازی هایی هم که باختیم، روند خیلی خوبی داشتیم؛ اما سه امتیاز شامل حالمان نمی شد. بچه ها زحمت کشیدند و به آنها خسته نباشید می گویم. یکی، دو بازیکن را نداشتیم. شروین بزرگ را دقیقه 90 به دلیل مشکلات گوارشی کنار گذاشتیم. نقش او را به بیت سعید و غبیشاوی دادیم که از همه راضی هستم. به حریف خسته نباشید می گویم، بازی خیلی خوبی بود.
منصوریان در مورد حل مشکلات تیم گفت: فرماندار به رختکن ما آمد. خوشحال شدم که راحت و بدون حاشیه با بچه های ما صحبت کرد. خوزستانی است و مشکلات آبادان را خیلی خوب درک کرده است.
او با اشاره به اخراج بازیکن نفت آبادان عنوان کرد: امید حامدی فر، بازیکن جوانی است. اخراج 100درصد درست بود. او هم تیم را از حضور خودش در بازی بعد محروم کرد و هم حدود 17 دقیقه به ما آسیب شدید فیزیکی زد. لازم است با او صحبت شود. در چند هفته گذشته، یکبار چهار کارته و یک بار اخراج شده و کارت زردش هم که هنوز باقی است.
منصوریان درباره داوری گفت: تیم داوری، فوق العاده کارکرد. در تمام صحنه ها حاضر بود. اگر صحنه 50-50 به ما می رسید، حقمان بود و اگر هم نمی رسید، واقعا حقمان نبود. چند سالی است که مهدوی را می بینم. خیلی خوب داوری می کند. تیم او فوق العاده بود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات