ارائه گزارش افزایش صادرات نفت در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت
نقش بانوان در بسیاری از حوزه ها اثرگذار است
بازی برد- برد تهران و مسکو در حوزه انرژی
خـط لوله تابش ارمغان دولت سیزدهم
اطلس جامع زنان وزارت نفت تدوین می شود
10 پژوهش نفت خیز در آستانه عقد قرارداد
نفت و گاز اروندان در مدار تولید 100 درصدی
ورود هلدینگ های پتروشیمی برای سرمایه گذاری در نفت
راه هایی که ما را به مردم نزدیک تر می کند
غول های نفتی اروپا کوچک میشوند
گرامیداشت سالروز شهادت نواب صفوی و همرزمانش
گازرسانی به قشم با طولانیترین خط لوله زیردریایی
جایگاه ویژه مادران و زنان در معارف اسلامی
ثبت لحظه ها برای تاریخ ها و ایده ها
نفت سهم بسزایی در پرورش استعدادهای وزنهبرداری دارد
تغییرات گسترده در نفت مسجدسلیمان از مدیرعامل وهیات مدیره تا سرمربی
در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، گزارشی از روند افزایش فروش و صادرات نفت در دولت سیزدهم ارائه شد. سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، بر اهمیت رصد مستمر همه ابعاد اقتصاد کلان همراه با تحلیل وضع موجود تأکید و خواستار اتخاذ سیاست های متناسب همراه با برنامه ریزی و اجرای هماهنگ و سریع در بخش های مختلف شد. رئیس جمهوری با تأکید بر اهتمام جدی دولت برای تحقق عملی دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) در زمینه مانع زدایی از تولید و پشتیبانی ها اظهار کرد: بسته پیشنهادی وزارت صنعت، معدن و تجارت در این زمینه، باید بسرعت تصویب و اجرایی شود. در این نشست، همچنین گزارشی از روند افزایش فروش و صادرات نفت در دولت سیزدهم ارائه شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه معاون بانک مرکزی، معاون وزیر نفت و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در سفر وزیر امور خارجه به چین حضور داشتند، گفت: امیدواریم قراردادهایی که مذاکرات اجرایی شدن آن آغاز شده است، افقی را در روابط راهبردی دو کشور ایران و چین باز کند.
سعید خطیب زاده درباره اجرایی شدن تفاهم ۲۵ ساله بین ایران و چین گفت: به طور اساسی منطق این تفاهمنامه، ایجاد نقشه راهی برای همکاری های بلندمدت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین است.
وی افزود: ارتقای روابط، به مشارکتی راهبردی بین ایران و چین نیاز دارد و این توافقنامه، نیازمند اجرایی شدن بندهای مختلف آن در زمینه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، پارلمانی، قضایی و مانند اینها بود که به کار جدی نیاز داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در پنج ماه گذشته در دولت به طور ویژه وزارتخانه های مختلف مسؤول این شدند که روی قراردادهای گوناگون کار کنند، تصریح کرد: از اینجا به بعد، این تفاهمنامه باید وارد کار قراردادی و اجرایی می شد که با تمرکز ویژه دولت این اتفاق افتاد و دو طرف تفاهم کردند که آغاز اجرایی شدن تفاهم را اعلام کنند. خطیب زاده با اشاره به دیدار وزیر امور خارجه کشورمان با همتای چینی گفت: در این ملاقات، مهم ترین توافق ها به این منجر شد که هر دو طرف به طور رسمی اعلام کنند: «اجرای توافق ها آغاز شده» و من فکر می کنم مردم دو کشور، نتایج آن را بزودی خواهند دید.
رئیس کل بانک مرکزی:
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه درآمدهای دولت از فروش نفت و مشتقات آن، منابع خوبی برای تأمین مالی دولت به شمار می آید، گفت: هم اکنون حجم فروش نفت و فرآورده های نفتی نسبت به گذشته خیلی بهتر شده است.
علی صالح آبادی با بیان اینکه شرایط اقتصادی کشور به گونه ای است که هم اکنون نرخ تورم رو به کاهش است، گفت: در حوزه ارز از تعادل خوبی برخورداریم، این تعادل به گونه ای بوده که در ماه های اخیر بیش از تقاضا، عرضه ارز را شاهد بوده ایم و این آرامش بازار ارز بر تورم اثرگذار خواهد بود. وی نرخ رشد اقتصادی کشور در ۶ ماه نخست امسال را ۳.۳ درصد اعلام کرد و افزود: بخش زیادی از این رقم، به سه ماه نخست سال مربوط می شود و سه ماه دوم سال به دلیل قطعی برق، با رشد اقتصادی کمتری روبه رو بودیم؛ زیرا تولید کشور تحت تأثیر قطعی برق قرار گرفته بود.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در بخش صادرات غیرنفتی در سامانه نیما، شاهد عرضه ارز ۲۳ میلیارد دلار کالا بوده ایم که این رقم نسبت به پارسال ۶۷ درصد رشد نشان می دهد، در بازار متشکل ارزی هم یک ونیم میلیارد دلار عرضه ارز انجام شده که این مقدار نسبت به سال گذشته ۲۷۴ درصد رشد داشته است.
صالح آبادی ادامه داد: هم اکنون درآمدهای مالیاتی و جلوگیری از فرارهای مالیاتی، همچنین درآمدهای دولت از فروش نفت و مشتقات آن، منابع خوبی برای تأمین مالی دولت به شمار می آید.
وی درباره ثبات نرخ ارز در بودجه سال آینده اظهار کرد: هم اکنون فروش نفت و فرآورده های نفتی نسبت به گذشته خیلی بهتر شده، از سوی دیگر قیمت نفت هم مهم است. به عنوان نمونه، قیمت نفت برنت هم اکنون بالای ۸۶ دلار است و قیمت نفت که در بودجه مبنا قرار گرفته، بسیار پایین تر از این عدد است و اینکه گفتم مفروضات بودجه سال آینده، معقول است؛ زیرا پیش بینی کردیم که تحت هر شرایطی، برنامه ریزی را به گونه ای انجام دادیم که با فرض تداوم شرایط کنونی و با مفروضاتی که در بودجه پیش بینی شده، سال آینده وضع از امسال بهتر خواهد بود.
در لایحه بودجه ۱۴۰۱
هیأت دولت، لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ درباره نحوه محاسبه قیمت گاز خوراک پتروشیمی ها را اصلاح کرد. در نشست هیأت دولت مصوب شد، فرمول محاسبه قیمت گاز خوراک پتروشیمی ها مانند سال ۱۴۰۰ محاسبه و اعمال شود. قیمت گاز سوخت پتروشیمی ها، پالایشگاه ها و صنایع پایین دستی، مجتمع های احیای فولاد و مصارف مربوط به یوتیلیتی شامل برق، آب، اکسیژن و... آنها معادل ۴۰ درصد قیمت خوراک گاز پتروشیمی است و صنایع سیمان و دیگر صنایع معادل ۱۰ درصد قیمت خوراک پتروشیمی ها تعیین می شود. معادل کاهش در منابع ناشی از این تصمیم نیز باید به صورت کاهش در مصارف تبصره (۱۴) اعمال شود.
مدیران عامل شرکت نفت و گاز اروندان و پالایش نفت آبادان در نشستی مشترک، با اشاره به اهمیت ایفای مسؤولیت های اجتماعی، بر افزایش سطح تعاملات و انجام فعالیت های عام المنفعه در شهرستان خرمشهر تاکید کردند. نادر عمیدزاده، فرماندار شهرستان خرمشهر در این دیدار، با اشاره به پروژه های عمرانی پیش روی این شهرستان، راه برون رفت از کمبودهای زیربنایی را هم افزایی و مشارکت همه سازمان ها در انجام مسؤولیت های تعریف شده دانست.
عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در این دیدار خواستار تداوم همکاری ها و بالا بردن تعاملات در حوزه مسؤولیت های اجتماعی و خدمت مضاعف به مردمان شهرستان خرمشهر و آبادان و همچنین بهره مندی کارکنان شرکت اروندان از امکانات رفاهی و خدماتی موجود شرکت پالایش نفت آبادان شد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه:
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ایران با رتبه یک مجموع ذخایر نفت و گاز، از محوری ترین بازیگران سال های آینده بازار انرژی خواهد بود. سیدمسعود میرکاظمی، در دیدار با سفیر برزیل در تهران گفت: در دولت سیزدهم، ارتقای روابط اقتصادی با کشورهای آمریکای لاتین از جمله برزیل اهمیت زیادی دارد و ایران همسو با توسعه متوازن، روابط اقتصادی خود با کشورهای مختلف را گسترش می دهد. وی با بیان اینکه از افزایش مبادلات اقتصادی، هر دو کشور ایران و برزیل نفع خواهند برد، افزود: شاید بسیاری از کشورهای دنیا، ایران را به ظرفیت های نفت و گاز بشناسند؛ اما امروز ایران در حوزه های مختلف از جمله نانوفناوری، هوافضا، پزشکی و دیگر رشته ها ظرفیت های زیادی دارد. رئیس سازمان برنامه و بودجه اظهار کرد: بعضی از کشورهای حاشیه خلیج فارس با یک تماس آمریکا، قراردادهای نفت و گاز خود با کشورهای دیگر را به هم می زنند؛ اما ایران به عنوان یک بازیگر مستقل حوزه انرژی می تواند نقشی مهم در تأمین امنیت انرژی کشورهای آمریکای لاتین ازجمله برزیل ایفا کند. میرکاظمی با بیان اینکه ایران تا ۱۵۰ سال آینده امکان برداشت از ذخایر نفت و گاز را دارد، گفت: عمر بسیاری از چاه های نفت کشورهای نفت خیز به بالای ۵۰ سال رسیده و بعضی از کشورها تنها تا ۵۰ سال آینده نفت دارند؛ اما ایران با رتبه یک مجموع ذخایر نفت و گاز، از محوری ترین بازیگران سال های آینده بازار انرژی خواهد بود. لودمار گونسالوش آگیلارنتو نیز در این دیدار، با اشاره به اهمیت ایران در منطقه گفت: تحریم های آمریکا هم حتی مانع توسعه روابط ایران و برزیل نخواهد شد. ما در همین مدت، مبادلات اقتصادی خوبی داشتیم؛ هرچند ظرفیت دو کشور بسیار فراتر از سطح کنونی است. سفیر برزیل در تهران افزود: وقتی وارد ایران شدم، از توسعه ایران با وجود تحریم های مداوم اقتصادی شگفت زده شدم. به نظرم در جهان کمتر کشوری وجود دارد که بتواند با وجود مشکلات تحریم، به این سطح از پیشرفت برسد. وی با اشاره به تشکیل کارگروه های ویژه بین دو کشور برای افزایش مبادلات تجاری، اظهار کرد: سال آینده ما یکصدوبیستمین سال روابط دو کشور را جشن خواهیم گرفت و امیدوارم روابط اقتصادی تا آن زمان رشد خوبی داشته باشد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۱ مجلس با بیان اینکه در این کمیسیون، مسائل حوزه نفت و روابط مالی آن با دولت بررسی شد، گفت: نمایندگان، دولت را مکلف کردند در صورت فروش مازاد نفت خام تا سقف ۵.۵ میلیارد یورو، منابع حاصله را صرف حمایت از تولید و پروژه های پیشران کند.
رحیم زارع گفت: تبصره (یک) لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور در حوزه نفت و روابط مالی آن با دولت مورد بحث و بررسی قرار گرفت و دولت مکلف شد در صورت افزایش منابع حاصل از فروش نفت به همان میزان، سقف فروش اوراق اسلامی را کاهش دهد.
وی افزود: در این نشست، به وزارت نفت مجوز داده شد از محل افزایش ظرفیت پالایشگاه آبادان، برای طرح های توسعه ای و تثبیت این پالایشگاه اقدام کند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ تصریح کرد: همچنین دولت مکلف شد تا سقف ۴.۵ میلیارد یورو برای پرداخت تعهدات خود به اشخاص حقیقی و حقوقی و پیشرفت آبادانی کشور و محرومیت زدایی از محل تحویل میعانات گاز و نفت خام صادراتی به قیمت روز تسویه مالی لازم را انجام دهد.
زارع اظهار کرد: نمایندگان در این نشست، دولت را مکلف کردند که در صورت فروش مازاد نفت خام تا سقف ۵.۵ میلیارد یورو، منابع حاصله را صرف تولید مسکن، رفع تنش آبی، اشتغالزایی، حمایت از تولید و پروژه های پیشران جدید مانند خطوط ریلی، بنادر راهبردی، توسعه فعالیت میدان های نفت و گاز مشترک و افزایش نیروگاه ها کند.
وی با تأکید بر اینکه از محل ۵.۵ میلیارد یورو نیز مبلغ یک میلیارد یورو برای افزایش ظرفیت پالایشگاه های بخش خصوصی در نظر گرفته شد، گفت: همچنین از محل ۵.۵ میلیارد یورو برای پرداخت سهم ۴۰ درصدی صندوق توسعه ملی و ۱۴.۵ درصد سهم شرکت ملی نفت به عنوان نفت خام قابل انتقال به غیر در اختیار آنها قرار گرفت تا به فروش برسانند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: طبق مصوبه های این کمیسیون، به بانک های دولتی اجازه داده شد که سال آینده، کارگزار فروش ارزهای حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی، خالص صادرات و فرآورده های نفتی شود.
زارع افزود: این اجازه در خصوص ارزی خواهد بود که از صادرات نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی حاصل می شود.
وی تصریح کرد: همچنین اجازه داده شد، سال آینده ۲ درصد از یک دوازدهم هزینه های شرکت های دولتی، بانک ها و مؤسسه های انتفاعی وابسته به دولت از منابع بودجه عمومی دولت استفاده شود. سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در این نشست، به دولت اجازه داده شد با رعایت برنامه ششم توسعه، از تسهیلات تأمین مالی خارجی (فاینانس) برای طرح های عمرانی تا سقف ۳۰ میلیارد یورو استفاده کند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران:
معاون وزير نفت در امور پالایش و پخش با اشاره به اينكه در بسياري از حوزه ها نقش بانوان اثرگذارتر است، تاكيد كرد: نگاه حاكم بر مجموعه پالايش و پخش، نگاهي عدالت محور است، از این رو بايد در اجراي مسؤوليت هاي اجتماعي فرصت حضور براي همه جوانان مهيا شود. جليل سالاري روز سه شنبه (28 دی ماه) در مراسم تكريم و معارفه مشاور معاون وزير و مديرعامل در امور بانوان در شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران با اشاره به اهميت نقش بانوان در صنعت نفت گفت: بانوان در جريان انقلاب، هميشه نقش و مسؤوليت اجتماعي بزرگي به عهده داشته اند. امروز هم از ظرفيت نيروي جواني كه به ارزش هاي انقلاب مقيد و معتقد است، بايد بدرستي استفاده شود. وی ادامه داد: در اين خصوص، ايجاد شبكه هاي فرهنگي و پيشتاز بودن در حركت هاي انقلابي اثرگذار است. لازمه تحقق اين مهم، ايجاد تشكيلاتي در حوزه هاي تخصصي و فرهنگي است تا بتوان براي اجراي مسؤوليت هاي بزرگ مهيا شد.
سالاري با تاكيد بر به کارگیری توانمندي بانوان در حوزه هاي مختلف گفت: بانوان در كارگروه هايي كه در حوزه هاي مختلف برگزار مي شود، مي توانند اثرگذار باشند، بنابراین بايد دامنه اين فعاليت ها در شركت هاي پالايشي و تابعه را گسترده تر كرد. وي ابراز اميدواري كرد: ان شاء الله از همه ظرفيت هاي موجود استفاده و به موازات اين امر بايد مهارت افزايي ها نيز لحاظ شود.
مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران در پايان اظهارات خود، ضمن قدرداني از عملكرد ليلا هاشمي، مشاور قبلي معاون وزير و مديرعامل در امور بانوان، براي بهجت كريميان در سمت جديد آرزوي توفيق كرد. در این مراسم بهجت کریمیان نيز ضمن تشريح برنامه هاي خود در اين بخش، با اشاره به ضرورت تشكيل اتاق فكر گفت: بايد در اين مسير نقاط ضعف و قوت، چالش ها و فرصت ها شناسايي و اهداف تعريف شود.
وي در ادامه گفت: مهم ترین كار، احصای مشكلات و موانع در سطح صنعت نفت و پالايش و پخش و شركت هاي تابعه خواهد بود تا به تفكيك، شناسايي و براي مرتفع کردن آن اقدام شود.
مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده نيز با حضور در اين مراسم با اشاره به لزوم جبران عقب ماندگی در اين بخش با وجود تلاش ها و اقدامات صورت گرفته، گفت: در این زمینه كارهاي بزرگي مي توان انجام داد.
زينب قیصري با اشاره به نگاه معاون وزير نفت در امور پالایش و پخش به اين حيطه افزود: جاي خوشبختي است كه طي جلسات برگزار شده با مديرعامل شركت پالايش و پخش، محرز شد كه در برنامه هاي مطروحه با ديدي فراگير يك گام جلوتر بوده اند.
وزیر نفت:
وزیر نفت با دعوت مردم به مصرف بهینه گاز اعلام کرد: با تلاش همکاران، در هیچ کدام از استان های کشور با قطعی گاز یا مشکل در تأمین سوخت صنایع روبه رو نیستیم. جواد اوجی در بازدید از مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: در بازدیدی سرزده از این مرکز در جریان روند تولید گاز در کشور قرار گرفتیم. وی مقدار تزریق گاز شیرین به خطوط سراسری کشور را روزانه ۸۴۰ تا ۸۵۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: بر اساس گزارشی که ارائه شد، روزانه بیش از ۵۸۰ میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی و تجاری مصرف شده و بیش از ۱۲۵ میلیون مترمکعب گاز در اختیار نیروگاه ها قرار گرفته است.
وزیر نفت تصریح کرد: امسال حجم گاز تحویلی به نیروگاه ها نسبت به پارسال، روزانه ۲۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته که افزون بر کاهش مصرف سوخت مایع، به محیط زیست نیز کمک کرده است. اوجی با بیان اینکه با تلاش همکاران در هیچ کدام از استان های کشور با قطع گاز یا مشکل در تأمین سوخت صنایع روبه رو نبودیم، تصریح کرد: از مردم تقاضا داریم همان گونه که تاکنون کمک کردند، در ادامه مسیر هم خادمان خود را در شرکت ملی گاز ایران یاری کنند. وی به کاهش شدید دمای هوا در ۲۱ استان اشاره و با تأکید بر اینکه شبکه گاز کشور هم اکنون پایدار است، یادآوری کرد: پارسال در دی ماه نیروگاه ها به دلیل تأمین نشدن سوخت با خاموشی روبه رو شدند؛ اما امسال چنین اتفاقی رخ نداده است.
وزیر نفت مقدار برداشت از ذخایر شوریجه و سراجه را بیش از ۲۵ میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: همچنین سوآپ گاز در حال انجام است، هم اکنون روزانه ۴.۵ میلیون مترمکعب گاز از شمال شرق کشور از ترکمنستان دریافت می کنیم و با خط لوله شمال غرب کشور به آذربایجان تحویل می دهیم. اوجی با بیان اینکه مردم نقش اساسی در مصرف بهینه گاز دارند و هر چقدر کمتر مصرف کنند، گاز بیشتری در اختیار صنایع و پتروشیمی ها برای تبدیل به ارزش افزوده قرار می گیرد و به رشد اقتصادی کمک می کند، تصریح کرد: البته مردم تاکنون نهایت همکاری را داشته اند؛ اما جا دارد بیشتر همکاری کنند. وی با اشاره به اینکه مصرف گاز در بخش های خانگی، نیروگاهی و صنایع ۱۰ تا ۱۲ درصد رشد داشته و متأسفانه به دلیل سرمایه گذاری نکردن، مقدار تولید گاز همانند پارسال است، گفت: بر اساس برنامه ریزی شرکت ملی نفت ایران، توسعه میدان پارس شمالی، تکمیل میدان پارس جنوبی از جمله فاز ۱۱ و میدان گازی کیش در برنامه است و ان شاء الله ظرف دو سال آینده مقدار تولید گاز افزایش می یابد.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری:
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری و تمشیت امور پژوهشگاه صنعت نفت گفت: پژوهشگاه صنعت نفت، ظرفیت و سرمایه ای معتبر برای وزارت نفت به شمار می آید و مشابه آن در تهران وجود ندارد.
وحیدرضا زیدی فرد در بازدید از دستاوردهای فناورانه پژوهشگاه صنعت نفت، ضمن قدردانی از زحمات محققان و کارکنان این مرکز علمی، با تأکید بر اینکه باید از ظرفیت موجود در این مجموعه به بهترین شکل استفاده کنیم، تصریح کرد: همه تلاش ما در دوره جدید آن است که از ظرفیت های پژوهشگاه، نهایت بهره برداری را داشته باشیم و بر اساس اذعان مدیران پژوهشگاه، دغدغه همه مدیران و کارکنان این مجموعه اعتلا و پیشرفت صنعت نفت است و همه تلاش این افراد برای خلق ارزش افزوده بیشتر و کمک به صنعت نفت است. وی به مشکلات اعضای هیأت علمی پژوهشگاه نیز اشاره کرد و گفت: تلاش می کنیم مشکلات این گروه از محققان پژوهشگاه صنعت نفت را برطرف کنیم تا بتوانند حرکت های فناورانه را بخوبی در مجموعه راهبری کنند. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری به ساختار بودجه پژوهشگاه و حمایت های مالی که باید اجرایی شود، اشاره کرد و گفت: در دنیا نگاه به سازمان های فناورمحور، نگاه پشتیبانی است؛ زیرا هدف از تأسیس این مراکز، توسعه فناوری و ایجاد ارزش افزوده برای کشور است. می دانیم که به واسطه این مجموعه، مشکلات بسیاری از صنایع رفع می شود، بنابراین باید از این مجموعه حمایت کنیم تا مأموریت آن دچار خدشه نشود. زیدی فرد در خاتمه اظهار کرد: پژوهشگاه صنعت نفت، این توانایی را دارد که با توجه به ظرفیت، نیروی انسانی و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری خود، به عنوان بازوی قوی برای صنعت نفت و کشور در زمینه پژوهش و فناوری ایفای نقش کند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تأکید کرد:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر الزام پایبندی شرکت های پتروشیمی بر قرارداد خوراک بین مجتمعی تأکید کرد.
مرتضی شاهمیرزایی در دومین روز از سفر خود به عسلویه، از طرح ها و مجتمع های پتروشیمی هنگام، دماوند، آرین متانول، جم و نوری بازدید کرد.
وی در جریان این بازدید با بیان اهمیت تکمیل طرح های توسعه ای اظهار کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی با جدیت از تکمیل طرح های در حال ساخت حمایت می کند و نکته ای که مدیران طرح ها باید به آن توجهی ویژه داشته باشند، استفاده حداکثری از تجهیزات ساخت داخل و رعایت استانداردهای فنی در زمینه ساخت و نصب است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید ویژه بر الزام و پایبندی شرکت های پتروشیمی بر قرارداد خوراک میان مجتمعی یادآور شد: صنعت پتروشیمی در منطقه عسلویه به صورت زنجیره وار از خوراک های بالادستی تا صنایع پایین دستی پتروشیمی به هم وابسته هستند و چنانچه یکی از حلقه های این زنجیره با مشکل تأمین خوراک مواجه شود، تأثیر زیادی بر طول زنجیره تولید دارد.
شاهمیرزایی، شرکت دماوند انرژی عسلویه را نبض توسعه فاز دوم صنعت پتروشیمی در منطقه عسلویه خواند و تصریح کرد: تکمیل بخش های باقیمانده این مجتمع می تواند ضمن تأمین یوتیلیتی مورد نیاز پتروشیمی های فاز دوم عسلویه، در افزایش و پایداری تولید نیز تأثیرگذار باشد.
به گفته وی، همکاری هلدینگ ها و نقش سرمایه گذاری آنها در تحقق برنامه های توسعه صنعت پتروشیمی بسیار حائز اهمیت است.
رئیس دفتر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: در سال ۹۹ صادرات محصولات پتروشیمی به ۹ میلیارد دلار رسید که این مقدار صادرات، به جایگاه ویژه این صنعت در ارزآوری برای کشور اشاره دارد.
محمد متقی، در آیین بومی سازی کاتالیست در صنعت پتروشیمی و پالایش نفت که در جزیره کیش برگزار شد، به نقش آفرینی صنعت پتروشیمی در اقتصاد کشور اشاره کرد و افزود: در سال ۹۹ صادرات محصولات پتروشیمی به ۹ میلیارد دلار رسید و یک سوم ارز کشور از طریق این صنعت تأمین می شود. وی اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰ نیز ارزآوری صنعت پتروشیمی ۱۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بوده و بیانگر آن است که تا چه اندازه این صنعت برای کشور نقش آفرین بوده است. رئیس دفتر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: هم اکنون ۸۰ طرح برنامه ریزی شده در صنعت پتروشیمی داریم که ۶۲ طرح فعال و ۱۸ طرح نیز قابل فعال سازی هستند.
متقی تأکید کرد: ۴۰ گروه کاتالیست در صنایع اصلی پتروشیمی داریم که ۲۰ گروه کاتالیست در این صنعت بومی سازی شده، هشت گروه سال ۱۴۰۱ بومی سازی می شود و ۱۲ گروه کاتالیست نیز در مرحله تحقیق و توسعه قرار دارد.
مشعل آنچه مسلم است؛ ایران به دنبال گسترش تعاملات اقتصادی و سیاسی با کشورهای همسایه و در اختیار گرفتن قدرت تجارت انرژی در جهان است. افزایش مبادلات منطقه ای به دلیل پایداری نظام تحریم ها از چند جنبه حائز اهمیت است. متنوع کردن مسیرهای تجارت منطقه ای، تامین منافع سیاسی-امنیتی و به دنبال آن افزایش تولید و رونق اقتصادی، از مهمترین دستاوردهایی است که با اتکا به آن می توان از تفوق سیاسی و اقتصادی کشورهای سلطه طلب رهایی جست.
اهمیت صنعت نفت، به عنوان گلوگاه اقتصادی کشور به حدی است که مهم ترین خط مشی مجموعه وزارت نفت دولت سیزدهم به بازپس گیری بازارهای هدف انرژی معطوف شده است که در این میان افق های پیش روی توسعه تجارت انرژی با روس ها و قول همکاری این همسایه شمالی، نویدبخش فردایی تازه در عرصه تعاملات منطقه ای خواهد بود.
اکثر تحلیلگران باور دارند ظرفیت ها و فرصت های بی بدیلی برای همگرایی و گسترش تعاملات دوجانبه میان ایران و روسیه در حوزه انرژی مطرح بوده که تحقق آن را در چارچوب یک معامله برد-برد امکان پذیر می کند.
در این روزها تصویب سند همکاری های ایران و فدراسیون روسیه در سرخط خبرهای رسانه های داخلی و خارجی قرار دارد. نگاه ایران به شرق که تقویت بنیه اقتصادی و نظامی کشور را در پی خواهد داشت، به خشم آمریکا و متحدان غربی اش مبدل شده است. در چنین شرایطی سفر سیدابراهیم رئیسی، رییس جمهوری ایران که به دعوت ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه صورت گرفت، برای دو طرف برد-برد ارزیابی می شود. با توجه به اهمیت نقش و جایگاه کشور روسیه به عنوان یکی از مهم ترین عرضه کنندگان نفت و گاز جهان، توسعه و تقویت همکاری های مشترک در حوزه انرژی بین ایران و روسیه، ضرورتی جدی است.
رایزنی های رئیس جمهوری در دیدار با ولادیمیر پوتین که بیش از سه ساعت به طول انجامید، نشان از اراده ای جدی مبنی بر برقراری روابط راهبردی تهران- مسکو دارد. رئیسی در نشستی با ایرانیان مقیم روسیه به نقش قدرتمند و تاثیرگذار ایران و مسکو در منطقه و مسائل بین الملل اشاره می کند و برداشت از این دیدار و گفت وگو را منوط به رفع مشکلات و توسعه روابط می داند. او با اذعان به اینکه تمام تلاش اعضای دولت برای رفع مشکلات صادرات است، می گوید: ریسک پذیری درست است، اما تا حدودی اقتصاد باید قابل پیش بینی باشد تا فعالان این حوزه دچار خسارت نشوند. توجه به ظرفیت هایی که پیش تر مورد بی توجهی و یا بعضا کم توجهی دولتمردان بوده است، در سیاست خارجی دولت سیزدهم رخ خواهد داد، که رئیس جمهوری با اشاره به این مهم عنوان می کند: تاکید ایران بر سیاست متوازن، با نگاه به همه دنیاست و اراده ایران و روسیه فعال سازی ظرفیت های دو کشور است.
آمریکا با علم به این اصل که صنعت نفت و گاز قلب تپنده اقتصاد ایران است و آینده منافع ملی به نوعی با این صنعت سرنوشت ساز گره خورده است، همه عزم خود را جزم کرده تا موجباب از هم پاشی اقتصادی کشور را فراهم آورد. به این منظور مجموعه وزارت نفت در ماه های اخیر برای عبور از بحران و چالش های موجود، تلاش مضاعفی را آغاز کرده است، به طوری که از رهگذر دیپلماسی انرژی فعال و بین المللی، توانست تاکنون به دستاوردهای ارزنده و قابل توجهی در ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی نائل آمده و موفقیت های قابل توجهی نیز به دست آورد.
بدون شک تحقق راهبردهای نفتی اتخاذ شده در دولت سیزدهم مبنی بر تصاحب سهم بازار انرژی منطقه، بر افق توسعه اقتصادی و ارتقای منافع ملی ایران ترسیم شده و این مولفه با تلاش های انجام شده به زودی محقق می شود. قطعا توافق های نفتی با روسیه همه معادلات آمریکا و متحدان غربی اش را در خاورمیانه برهم خواهد زد و سرآغاز شروعی دوباره برای نجات بازار نفت و گاز ایران خواهد بود.
جواد اوجی، وزیر نفت در سفر اخیرش به روسیه ضمن تبیین مهم ترین برنامه های تحت مدیریت وزارتخانه متبوعش در دیدار با مقامات روسی، از امضای چند سند مهم با روس ها در حوزه توسعه میدان های نفت و گاز، پتروپالایشگاه و انتقال دانش و فناوری مرتبط با حوزه انرژی خبر می دهد و ابراز امیدواری می کند: مردم ایران به زودی آثار این توافق های نفتی را خواهند دید؛ به جرات می گویم سفر به مسکو یکی از پربارترین سفرها بود و بسیار بیشتر از آنچه انتظار داشتیم، حاصل شد.
قطع به یقین این جمله وزیر نفت، بیش از هرچیز مبین غفلت و بی عملی دولت گذشته برای توسعه و تداوم سطح همکاری با کشورهای منطقه ای است. به هر تقدیر درس گرفتن از بی توجهی های گذشته بسیار حائز اهمیت است و اثبات چرایی این دست از تغییر و تحولات را بیش از هرزمان دیگری نمایان می سازد.
تدوین نقشه راه جامع همکاری های مشترک در تمام زیرمجموعه های حوزه نفت و انرژی، از دیگر عناوین خبری بود که اوجی در اظهارات خود به آن اشاره و یادآوری می کند: ایران از یک ماه گذشته پیشنهادهای خود را به طرف های روس ارائه کرده است و شرکت های توانمند روسی نیز علاقه مندی خود را برای همکاری اعلام کردند. روس ها نیک واقفند که عزم وزارت نفت دولت سیزدهم بر استحکام و استمرار روابط دوجانبه استوار است.
در این نوشتار، تلاش خواهد شد تا ضمن بازخوانی روابط ایران و روسیه همه جوانب و راه های تاثیرگذار در نزدیکی روابط دو کشور بررسی شود.
شائبه ناممکن بودن بهره برداری از اهرم نفت در معادلات بین المللی ازسوی ایران که در دولت گذشته بسیار پررنگ تر جلوه کرد، این تصور غالب را نمایان ساخت که دیگر مجالی برای عرض اندام ایران در بازار انرژی وجود ندارد و برای برون رفت از چالش ها باید تنها چشم به کشورهای غربی دوخت. فرصت بهره مندی از ظرفیت های منطقه ای روز به روز قالب تهی کرد و کشور را در هاله ای از انزوا فرو برد.
علیرضا سلطانی، کارشناس اقتصاد انرژی در گفت وگو با «مشعل»در این باره توضیح می دهد: در محافل رسانه ای و سیاسی، مناسبات ایران و روسیه در حوزه انرژی را بیشتر ماهیت رقابتی و یا به عبارت بهتر تقابلی فرض و ترسیم کرده اند؛ به این معنا که هر زمان سخن از روابط ایران و روسیه در ابعاد منطقه ای و بین المللی به میان آمده، این تصور ایجاد شده است که این دو کشور امکان و ظرفیتی برای همکاری های دوجانبه به ویژه در حوزه انرژی ندارند یا اینکه این ظرفیت و امکان بسیار محدود است و در مقابل آنچه اهمیت و برجستگی دارد، رقابت ایران و روسیه در عرصه های مختلف انرژی است و در واقع بر این نکته تاکید می شود که این دو کشور همانند دیگر کشورهای دارنده ذخایر غنی نفت و گاز، بیشتر در فضای رقابتی باید مورد توجه قرار بگیرند تا فضای همکاری جویانه.
سلطانی می افزاید : این تصور چندان دقیق و واقع بینانه به نظر نمی رسد، زیرا در ادبیات سیاسی و بین المللی، حتی کشورهایی که از منابع اقتصادی یکسانی برخوردار هستند، نمی توانند در فاز رقابتی قرار بگیرند و در واقع مسائل همکاری جویانه آنها عموما تحت شعاع فضای رقابتی نیست. این در مورد ایران و روسیه به صورت خیلی مشخص صادق است. با اینکه دو کشور از ظرفیت های یکسان انرژی برخوردار هستند و این امر می تواند در نگاه نخست، رقابت دو کشور را برجسته کند، اما اگر نگاهی دقیق به مسائل و تحولات حوزه ها و سیاست هایی که این کشورها دنبال می کنند، داشته باشیم، می بینیم که این سایه رقابت، توهمی بیش نیست و ایران و روسیه می توانند در شرایط همکاری جویانه مطلوب قرار بگیرند و سطح تعاملات انرژی خود را گسترش دهند و چه بسا این همکاری هایی که در زمینه انرژی انجام می شود، بتواند زمینه ساز همکاری های دیگر در حوزه های اقتصادی، سیاسی و حتی بین المللی با نگاه امنیتی هم بشود. این کارشناس اقتصاد انرژی ادامه می دهد: حال باید دید که این زمینه های همکاری ایران و روسیه در حوزه انرژی چگونه قابل تبیین و تعریف است.
سلطانی از بازار نفت به عنوان نخستین و در عین حال تاثیرگذارترین مولفه همکاری های مشترک میان کشورهای تولیدکننده نفت یاد کرده و می گوید: همکاری های ایران و روسیه در بازار نفت به منظور مدیریت و ایجاد تعادل قیمتی در دو بازه زمانی کوتاه مدت و بلندمدت قابل تبیین است.
وی منافع کشورهای تولیدکننده نفت را در گرو ایجاد تعادل و ثبات بخشی قیمتی در بازار نفت می داند و نقش آفرینی روسیه در اوپک پلاس را غیرقابل تردید ارزیابی و ابراز امیدواری می کند که ایران و روسیه در طول سال های اخیر این همکاری را در قالب اوپک بسیار خوب و مطلوب دنبال کرده و پیش بردند. به هر تقدیر ایران و عربستان به عنوان سردمداران اوپک و روسیه در خارج از این سازمان نقش مهمی در ایجاد چنین وحدتی خواهند داشت که این می تواند سرآغاز یک حرکت همگرایانه برای حضور برجسته و موثر تولیدکنندگان در بازار جهانی نفت باشد.
این کارشناس اقتصاد انرژی به تحریم های اعمال شده آمریکا و برخی کشورهای اروپایی اشاره می کند و بهره مندی از ابزار دیپلماسی انرژی برای مهار این دست از محدودیت ها را ضرورتی اجتناب ناپذیر می داند و می گوید: ایران با دراختیار گرفتن اهرم دیپلماسی سازنده و تعامل با کشورهای عمده تولیدکننده نفت مانند عربستان و روسیه می تواند در بازارهای منطقه ای و در ابعاد وسیع تر، بازارهای بین المللی بیش از گذشته ایفای نقش کند و جای بشکه های خالی خود را پر کند، ضمن اینکه این قسم از همکاری ها در مهار آسیب پذیری اقتصاد ایران از قبل تحریم ها راهگشاست.
هرچند نقاط رقابتی و تعارض میان ایران و روسیه قابل اغماض نیست، اما شرایط حال حاضر دنیا، منافع و مصالح مشترک را بر نقاط منفی ارجحیت داده و دو کشور را وادار به گسترش تعاملات دوجانبه با اتکا بر اعمال سیاست های همکاری جویانه کرده است. سلطانی در توضیح مطلب فوق، به ابعاد بلندمدت روابط میان ایران و روسیه اشاره دارد و معتقد است که سنگ اندازی های آمریکا در بازار نفت طی یک دهه آینده می تواند جایگاه و موقعیت کشورهای تولیدکننده عمده بازار نفت را تحت تاثیر قرار دهد.
وی می گوید: آمریکا همواره به دنبال برهم زدن نظم حاکم بر بازار نفت بوده است. واقعیتی که همگان بر آن اذعان دارند و غیر قابل کتمان نیست. سیاستی که ترامپ سرمنشا آن بود، به نظر می رسد دولت بایدن ادامه دهنده این مسیر است. آمریکا با نفت شل در تلاش برای بی اثرکردن و یا کم اثرکردن نقش انرژی های هیدروکربوری است و طبیعتا ایران و روسیه با اعتماد و اتکا به یکدیگر می توانند در خنثی سازی سیاست های سلطه طلبانه آمریکا در بازار انرژی تاثیرگذار باشند. این کارشناس اقتصاد انرژی معتقد است: نکته حائز اهمیت، ترسیم بازار نفت ایران و روسیه در بلندمدت است. سیاست افزایش تولید ازسوی آمریکا به منظور افول عصر انرژی های فسیلی، رویکردی است که هم اکنون این کشور دنبال می کند؛ بنابراین اتخاذ سیاست واحد و تقابلی میان ایران و روسیه برای حفظ و حراست از منافع دو کشور در بلندمدت مورد اهتمام است تا منابع و ذخایر متعارف به پشتوانه مسائل زیست محیطی، پیشرفت های تکنولوژیک و به کارگیری انرژی های تجدیدپذیر دستخوش تغییر و تحولات نشود.
سلطانی با اشاره به فرصت های بهینه بازار گاز که افق روشنی در جهان سیاسی نفت ترسیم خواهد کرد، ادامه می دهد: ایران و روسیه دو کشور برتر دارنده ذخایر غنی گازی دنیا هستند. روس ها با 32 درصد و ایران با 18 درصد سهم گاز دنیا، شاید در نگاه نخست زمینه های رقابتی را به ذهن متبادر سازد اما چندان قابل اعتنا نیست. به این مفهوم که روسیه سهم بازارهای گاز خود را در گستره جغرافیایی غرب و شرق به نوعی تصاحب کرده است؛ بازارهایی که فعلا دسترسی به آن برای ما مقدور نیست و ایران باید روی دیگر مولفه ها و بازارها که عموما منطقه ای هم هستند، متمرکز شود. طبیعتا کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله امارات، کویت، عمان و کشورهایی نظیر عراق، سوریه، اردن و در منطقه شرقی هند و پاکستان از جمله ظرفیت های حضور گاز ایران به شمار می آید. تحقق صادرات گاز به این کشورها منوط به تولید گاز مازاد بر عرضه داخلی و حل وفصل کشمکش های سیاسی و بین المللی است تا فضا برای گسترش سطح نفوذ در بازارهای صادراتی گاز مهیا شود. دیدگاه این کارشناس اقتصاد انرژی قائل به این اظهارات است و چنین می نماید که برای تولید گاز صادراتی باید از سازوکار مدیریت صحیح و کارآمد بهره جست. سلطانی ادامه می دهد: روس ها مشکلی با سیاست ها و راهبردهای گازی ایران در منطقه ندارند و چه بسا در پاره ای موارد رویکرد حمایتی نشان می دهند. اما می ماند مسائل گازی ایران با برخی کشورهای شمالی مانند ترکمنستان که با اتخاذ تدابیر هوشمندانه دولت سیزدهم تا حدودی موانع با ترکمنستان در حال مرتفع شدن است. توافق اخیر سه جانبه میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان به منظور سوآپ گاز، راه های ائتلاف را بعد از 5 سال ناکامی گشوده و ایران بسیار امیدوار به آینده بازار صادراتی گاز است. وی از منظر دیگری به دستیابی سهم ایران از بازار گاز اروپا می پردازد و اینگونه توضیح می دهد: البته تعامل با روس ها هم فرصت حضورغیرمستقیم گاز ایران به اروپا را فراهم می کند؛ به این صورت که ایران می تواند در زمینه جبران کسری گاز مسکو به اروپا و حتی چین نقش تاثیرگذاری داشته باشد. این امکان از طریق فروش گاز و یا سوآپ به روس ها مقدور خواهد شد. بر اساس رهیافت های موجود در سال های آتی مسکو با کمبود 100 میلیون مترمکعبی گاز برای انتقال به اروپا و چین مواجه است. تولیدشان قابل توجه نیست و ایران می تواند با تامین بخشی از کسری گاز روسیه نقش آفرینی کند که حاصل همکاری های گسترده و دوجانبه خواهد بود. سرمایه گذاری شرکت های روسی در صنایع نفت و گاز ایران و انتقال بخشی از فناوری های مرتبط با حوزه انرژی به کشور برای جبران عقب ماندگی در طرح های توسعه ای صنعت بالادستی نفت و گاز از اهم مواردی است که این کارشناس اقتصاد انرژی به درستی به آن اشاره کرده و در تبیین این مسئله عنوان می کند: هم اکنون ایران نزدیک به 160 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد که تهیه و تامین آن کاری سخت و بس دشوار است. روس ها می توانند برای هموارسازی مسیر سرمایه گذاری در صنعت انرژی ایران گزینه قابل اتکایی باشند. البته نباید از این نکته غافل ماند؛ متکی بودن به یک کشور و یا گروه و طیف خاص چندان منطقی و اصولی به نظر نمی رسد و ایران باید سبدی از منابع مالی، فنی و مدیریتی برای جذب سرمایه گذاری های خارجی در صنعت نفت ایجاد کند و همان طور که به آن اشاره شد، روس ها به عنوان یکی از کشورهای پیش رو در توسعه صنایع نفت و گاز می تواند مورد توجه قرار گیرند. البته نباید از نظر دور داشت که حصول پیشرفت های چشمگیر منوط به رفع موانع سیاسی و اقتصادی است. مادامی که فضا برای ظهور و بروز این موانع وجود داشته باشد، امیدواری به آینده قدری دور از ذهن خواهد بود.
غلامعلی رحیمی، رئیس پژوهشکده اقتصاد انرژی موسسه مطالعات بین المللی انرژی نیز ضمن بازخوانی روابط ایران و روسیه، همه جوانب و راه های تاثیرگذار در نزدیکی روابط دو کشور را بررسی می کند.
وی معتقد است: با وجود افزايش همكاري هاي ايران و روسيه در اكثر زمينه ها بعد از دوره فروپاشي شوروي، الگوي روابط اين دو كشور در زمينه تامين انرژي جهاني در قالب رقابت توصيف مي شود. با وجود سیاست «اوراسیاگرایی» و حفظ استیلای سنتی روسیه در مناطق اما امکان همکاری میان روسیه و ایران در رابطه با مسیرهای انتقال انرژی وجود دارد. سیاست روسیه دستیابی به بازار های بیشتر در آسیا از قبیل هند و پاکستان است و بهره گیری از نزدیکی و مجاورت ایران با این کشورها، امکان این همکاری را میسر می سازد. همچنين با توجه به نقش مهم و مثبت روسیه در (جی ئی سی اف) و اوپک پلاس در شرایط کنونی و با وجود تحمیل تحریم های ظالمانه آمریکا بر ایران و روسیه، تقویت همگرایی و همکاری دوکشور بسیار مهم و تاثیرگذار است. رئیس پژوهشکده اقتصاد انرژی موسسه مطالعات بین المللی انرژی درباره ارزیابی دورنمای توسعه روابط میان ایران و روسیه در حوزه انرژی به اهم زمینه های همکاری دوجانبه اشاره کرده و از تبادل کالاها و خدمات، مواد و منابع اولیه و ثانویه، تبادل دانش انرژی، توسعه و مشارکت در پژوهش و مطالعات انرژی به عنوان مهم ترین محورهای مشارکت دوجانبه یاد می کند. رحیمی در توضیح محورهای یادشده بیش از هرچیز به مقوله تبادل دانش و فناوری های نوین در حوزه انرژی تاکید و عنوان می کند: یکی از محوری ترین و اساسی ترین و در عین حال ساده ترین روش ها برای توسعه تبادلات، استفاده از ظرفیت های دانشی، پژوهشی و مطالعاتی دو طرف است که متأسفانه تاکنون چندان توجهی به آن نشده است. علاوه بر دستاوردهای مستقیم حاصل از مطالعات، مشارکت دوجانبه به شناخت و تسهیل تبادلات تجاری و عادی سازی بهتر آنها نیز کمک می کند. ظرفیت های پژوهشی و مطالعاتی نیز بسیار وسیع است و می تواند در طیف گسترده ای شامل مطالعات بازار، مدلسازی و ارائه چشم اندازهای مشترک برای انرژی جهان و توسعه مطالعات فنی و مهندسی در حوزه های مختلف مورد درخواست طرفین باشد. همچنین دو کشور در حوزه تولید، توزیع و فناوری های مرتبط دارای تجاربی هستند که به کارگیری آنها می تواند زمینه مناسبی برای همکاری فی مابین باشد. روسيه اقتصاد مبتني بر نفت خود را در سال هاي اخير به سمت توسعه گاز پيش برده و موفق به اتخاذ سياست هاي راهبردي در اين زمينه شده است، به گونه ای كه از این رهگذر بخشي از تحريم های مستکبران ناکام مانده است و رحیمی با اذعان به این مطلب یادآور می شود: آنچه عیان است، مقوله تحریم به معضل اساسی دو کشور بدل شده است. مادامی که سیاست گذاری های بین المللی درباره موضوع نفت در مشت آمریکا و متحدانش باشد و صاحبان اصلی در آن کمترین نقش را ایفا کنند، می طلبد کارایی سیاست های راهبردی ازسوی کشورها بالاخص ایران و روسیه به گونه ای اعمال شود که در رفع آسیب پذیری های ناشی از تحریم و محدودیت ها راهگشا باشد. وی معتقد است: روسیه توانسته است با بهره مندی از شیوه های متعدد به نوعی به این سیطره غربی ها بر صنعت انرژی خاورمیانه پایان دهد که باید از آن به نحو مقتضی بهره برد. همکاری های دوجانبه روسیه و ایران قطعا دستاوردهای قابل توجهی را به همراه خواهد داشت.
رئیس پژوهشکده اقتصاد انرژی موسسه مطالعات بین المللی انرژی می افزاید: اروپا سهم قابل توجهي از واردات گاز خود را به روسيه تخصيص داده است؛ هرچند با بروز بحران اوكراين، تنوع بخشي صادركنندگان گاز در دستور كارکشورهای غربی قرار گرفت؛ با وجود اين، وابستگي زياد اروپا به روسيه در اين زمينه سبب شده است كه نگاه همكاري حداقلي در ميان آنها وجود داشته باشد و اين مهم مي تواند زمينه بهره مندي ايران را فراهم آورد. در واقع، تهران مي تواند از سياست تنوع بخشي اروپا از يك سو و فناوري و دانش روسيه ازسوي ديگر بهره لازم را ببرد.
حمید حسینی، عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی نیز دیدگاه دیگری را درباره تعامل با روس ها مطرح می کند. وی معتقد است: یک جانبه گرایی در ارتباط با کشورهای منطقه مطلوب دیده نمی شود و باید به نگاه ها و دیدگاه ها عمق و غنای بیشتری بخشید، به خصوص در حیطه مسائل تجاری و اقتصادی. عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی بیان می کند: کشور ما به دلیل قرابت و نزدیکی تاریخی، فرهنگی و اقتصادی با اغلب کشورهای منطقه می تواند زمینه اعتلای رشد و توسعه را در تمامی ابعاد فراهم کند.
خوب به طور قطع نقش روسیه و چین برای تحقق اهداف کشور بسیار بارز و چشمگیر است. در ارتباط با همکاری میان ایران و روسیه نگاه ها نباید تنها به مسائل حوزه انرژی معطوف باشد. به عنوان نمونه بحران سوریه از آن دست موضوعاتی است که نشان از همراه و همسوبودن ایران و روسیه دارد. از همه مهم تر در مذاکره با آمریکایی ها با حمایت و همراهی روسیه می توان دست برتری داشت. تجربه نشان داده اروپایی ها چندان تمایلی به حل و فصل مسئله تحریم نشان نمی دهند، اما روسیه نقش فعال تری را برای رفع چالش تحریم ها بازی می کند و آن هم به این دلیل است که مواضع مشترکی با ایران دارد که در آینده سیاسی، اقتصادی و تجاری کشورش تاثیرگذار خواهد بود. حسینی با اذعان به این مطلب که تداوم این گونه از گفت وگوها زمینه ساز تحرکات منطقه ای خواهد بود، یادآور می شود: روند صادرات و واردات ایران با روسیه در حال افزایش است. همینطور در صنعت نفت و گاز می توان شاهد بده بستان های دو طرف بود، ضمن اینکه در صورت تداوم تحریم ها ما می توانیم از طریق بازار گاز روسیه علاوه بر تامین منافع ملی، جایگاه خود را به عنوان قدرت منطقه حفظ کنیم.
وی از ایران به عنوان بهشت فرصت های اقتصادی یاد کرده و می گوید: در محافل رسانه ای و کارشناسی همیشه صحبت از رقابت میان ایران و مسکو بر سر مسائل حوزه انرژی است. واقعیتی که همه به آن اذعان دارند اما به این معنا نیست که نتوانیم از دیگر ظرفیت های موجود دو کشور بهره برداری کنیم. صادرات محصولات پتروشیمی به بازار روسیه، احیای برخی میادین نفتی با حمایت روس ها، کسب دانش و فناوری های روز دنیا، سرمایه گذاری در موضوع های هسته ای و نیروگاهی و حتی سرمایه گذاری در صنایع فولاد و بسیاری از این دست موارد، از جمله محورهای همکاری است که در سایه تعامل دوجانبه امکان پذیر است. همکاری با چین و روسیه می تواند موجبات دستیابی به اهداف سند چشم انداز کشور را نیز که از آن فاصله گرفته ایم، فراهم کند. بی تردید روابط متوازن و منطقی با کشورهای همسایه می تواند جهش فوق العاده ای به اقتصاد ایران بدهد و تولید ناخالص ملی کشور را که هم اکنون به زیر هزار و 300 میلیارد دلار تنزل پیدا کرده را تا دو تا سه برابر این رقم افزایش داد.
مجلسی ها از توافق ایران و روسیه چه گفتند؟
فریدون عباسی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، مهم ترین دستاورد همکاری ایران، روسیه و چین را خروج دنیا از حالت تک قطبی شدن می داند و دیدگاه های برخی صاحب نظران را مبنی بر اینکه ایران از سمت غرب ناامید شده و به دنبال توافق های بلندمدت با شرقی هاست، ملاک اصولی و منطقی برای ارتقای سطح منافع ملی در منطقه نمی داند. وی می گوید: منافع و نیازهای مشترک میان ایران و روسیه است که سطح همکاری ها را در گستره جهانی را ارتقا خواهد داد. لزوما این منافع مشترک کشورهاست که وابستگی ها را شکل می دهد. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی معتقد است: یقینا اگر ما بتوانیم رابطه راهبردی با روسیه در تمامی ابعاد، سیاسی، اقتصادی و انرژی تعریف کنیم و روسیه هم بپذیرد که ایران یک شریک راهبردی در همه زمینه هاست؛ مطمئنا در حوزه های دفاعی و امنیتی هم با یکدیگر همراه شده و اجازه عرض اندام به غربی ها و به ویژه آمریکا را در منطقه خاورمیانه نخواهیم داد. پربیراه نخواهد بود اگر مدعی شویم که در سایه ایجاد تعامل دوجانبه با روس ها، غربی ها نه تنها عقب نشینی خواهند کرد بلکه سعی در برقراری روابط با ایران را کرده و رهایی از بند تحریم ها را برای مستحکم تر شدن روابط ضروری می دانند. پیمان راهبردی با چین و روسیه دستاورد ارزنده دیگری هم به همراه خواهد داشت و آن اینکه در مقابل آمریکا و متحدان اروپایی اش قدرتمند ظاهر شده و دنیا را از حالت تک قطبی بودن نجات خواهد داد. عباسی می افزاید: باید در معادله قدرت حرکت کرد؛ قدرت دفاعی و متعاقب آن قدرت نرم. قدرت نرم همان سرمایه اجتماعی است که معیشت برایش مهم است و حرف اول را می زند. نکته حائز اهمیت آن است که این مسائل باید برای مردم به درستی تبیین شود. مردم ما باید بدانند که قدرت دفاعی مخل معیشت آنان نیست. این قدرتمندی ما در حوزه دفاعی است که کشور را سرپا نگه داشته و از رهگذر آن معیشت تامین می شود. اگر این نبود، قطعا ایران نیز سرنوشتی به مانند دیگر کشورهای منطقه از جمله افغانستان، یمن، سوریه و عراق پیدا می کرد. اما پایداری مردم ما در دوران دفاع مقدس و بعد از آن دوران سازندگی و اقدام هایی که بعدها ازسوی نیروهای مردمی به عنوان مدافعان حرم انجام شد، موجبات تثبیت جایگاه ایران در منطقه را فراهم ساخت و نگذاشت که سیاست های استعماری که بعد از جنگ جهانی دوم در منطقه اجرایی شده بود سرباز کرده و کشور را ناامن کند.
وی ادامه می دهد: اینکه گاه در فضای رسانه ای عنوان می شود که توافق با روسیه، کشوری که خود از ذخایر نفت و گاز بسیار غنی برخوردار است، منطقی و عقلانی نیست و منافع کشور را تامین نخواهد کرد، تصور درست و به جایی نباید باشد. در توضیح این مطلب باید عرض کنم؛ طبیعی است روسیه با ما تعارض منافع داشته باشد، همان گونه که از نحوه برخورد امارات و عربستان برداشت می شود. در برخی موقعیت ها اقتضا می کند که کشورها بر اساس منافع خود گام بردارند و به صورت مستقل و بدون هیچ گونه ملاحظه ای اقدام کنند؛ بنابراین در چنین شرایطی نباید به کشوری خرده گرفت و یا از آن انتظار و توقع زیادی داشت. باید در وهله نخست منافع کشور سرلوحه کار قرار گیرد و بر پایه این منافع، تعاملات با دیگر کشورها عملیاتی شود. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی یادآور می شود: تعلل دولت گذشته در برقراری ارتباط با کشورهای همسایه، مجلس یازدهم را بر آن داشت تا نسبت به فضاسازی برای حضور مجدد در بازارهای انرژی منطقه ای اهتمام ویژه ای به کار گیرد. ترکمنستان نمونه بارز برقراری ارتباطات پارلمانی بود که سعی شد روابط همسایگی با این کشور بیش از گذشته توسعه یابد. سیاست دولت گذشته به سمت وسوی کشورهای منطقه نبود و این کار را سخت تر می کرد، اما با روی کار آمدن دولت جدید و اقبال آنان به سمت کشورهای منطقه، توانستیم زودتر از آنچه که پیش بینی می کردیم، روابط منسجم با ترکمنستان را شکل دهیم. البته همسو بودن دولت و مجلس هم مزید بر علت شد و همان گونه که شاهد بودیم، گام های بلندی در مسیر اعتلای صنعت نفت و گاز کشور در این مدت کوتاه از عمر دولت سیزدهم برداشته شد. عباسی با بیان اینکه لازم است در اینجا از فرصت موجود استفاده و به موضوعی اشاره کنم که هرچند مرتبط با مذاکرات ایران و روسیه نیست، اما توجه به آن در پیشبرد اهداف وزارت نفت حائز اهمیت است. وی در توضیح این مطلب می گوید: برای تحقق بیشتر اهداف مجموعه وزارت نفت، روی صحبتم با نهادهای امنیتی و نظارتی است. این نهادها باید به مدیران حوزه انرژی شجاعت بدهند چرا که گاه دیده می شود که مدیران ما از اختیارات لازم در حوزه اجرا برخوردار نبوده و این مسئله آسیب های جدی را به بدنه وزارت نفت متحمل خواهد کرد. باید چارچوب های کاری به درستی تبیین و مشخص شود که می طلبد نهادهای امنیتی و نظارتی ما در این مسیر پیش قدم باشند. چارچوب ها و سازوکارهای لازم را در اختیار مدیران اجرایی گذاشته و خود تنها به نظارت بپردازند. سیستم مدیریتی نفت در پاره ای موارد بسیار محتاط عمل می کند و سرعت لازمه را در تصمیم گیری ها ندارد. ما مدیران کارکشته در صنعت نفت کم نداریم که با ایجاد فضای لازم و احساس امنیت می توانیم از تجربیات ارزنده و مفید این دوستان، همچنین از فرصت های موجود به نحو بهینه بهره برداری کنیم.
عبدالعلی رحیمی مظفری، عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای نیز دستیابی به هاب انرژی را در گرو افزایش سطح تعاملات منطقه ای عنوان کرده و می گوید: بر خلاف تصور عده ای از کارشناسان، بیشترین همکاری ها در حوزه انرژی با کشورهایی است که خود تولیدکننده و عرضه کننده حامل های انرژی در دنیا هستند؛ بنابراین اگر بخواهیم بازار جهانی انرژی را به نوعی مدیریت کرده و به دست بگیریم و بتوانیم نقش موثری در معادلات منطقه ای ایفا کنیم، تعامل و گسترش سطح روابط با همسایگان در این زمینه راهگشاست. حضور ایران در پیمان شانگهای از آن دست مواردی است که رحیمی مظفری در اظهارات خود به آن اشاره کرده و بیان می کند: آثار و نتایج پربار این پیمان در آینده نمایان می شود. 85 درصد ذخایر تولیدات انرژی دنیا در اختیار کشورهای عضو شانگهای است؛ بنابراین به جای رقابت منفی می توانیم در مقابل ابرقدرت های جهانی که صرفا دنبال سوء استفاده از منابع انرژی دیگر کشورها هستند، قد علم کرده و قدرت نمایی کنیم. حتی اگر در زمینه ای با برخی از کشورهای منطقه تعارض منافع داشته باشیم این تعارض با تعامل می تواند معادله را به نفع دوطرف تغییر دهد. وی ادامه می دهد: نگاه ما صرفا به کشور چین و روسیه نیست و هیچگاه هم نبوده است. ما همیشه تاکیدمان بر این است که به گونه ای تصمیم گیری کنیم تا تصور اینکه آمریکا و کشورهای غربی عامل نجات دنیا هستند، از میان برداشته شود. چین به دنبال قراردادهای بلندمدت است، روسیه هم تاکنون به این منوال عمل کرده است و تجربه نشان داده که قراردادهای بلندمدت نتیجه بخش تر است؛ بنابراین ایران نیز عزم خود را برای انعقاد قراردادهای بلندمدت به کار بسته است. عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی یادآور می شود: ایران سرشار از انواع و اقسام انرژی هایی است که در دنیا استفاده می شود، اعم از انرژی هسته ای، انرژی ناشی از سوخت های فسیلی، انرژی خورشیدی و غیره است. بنابراین ایران گزینه ای غیرقابل چشم پوشی است. فقط باید همه تلاش ها بر ارتقای جایگاه در سطح منطقه استوار باشد. به لحاظ جغرافیایی ایران در محدوده ای استراتژیک قرار دارد و نقطه به اصطلاح ترانزیت محسوب می شود، چه ترانزیت کالا و مواد و چه ترانزیت انرژی که این امکان دستیابی ما را برای رسیدن به هاب منطقه سهل تر خواهد کرد. بی شک انعقاد تفاهم نامه ها با چین، روسیه و ترکمنستان هر گره کوری را می گشاید.
تفاهمنامه همکاری میان شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و بانک ملت امضا شد
مشعل تفاهمنامه خط لوله انتقال فرآورده های نفتی مسیر رفسنجان، بیرجند، تربت حیدریه و مشهد، بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و بانک ملت به امضا رسید.
این تفاهمنامه برای احداث خط لوله راهبردی انتقال فرآورده های نفتی کشور از رفسنجان تا مشهد مقدس با عنوان خط لوله تابش (تأمین انرژی بازار شرق) با حضور جواد اوجی، وزیر نفت؛ سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی؛ جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش و رضا دولت آبادی، مدیرعامل بانک ملت در تاریخ 25 دی 1400 منعقد شد. از اهداف مهم این طرح می توان به انتقال فرآورده با ظرفیت 150 هزار بشکه در روز، تامین پایدار سوخت مورد نیاز شرق و شمال شرق کشور، کوتاه شدن مسیر انتقال فرآورده، کاهش مصرف سوخت و کاهش هزینه های حمل و نقل، تسهیل صادرات فرآورده به کشورهای همجوار و استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حمل و نقل جاده ای اشاره کرد.
جواد اوجی، وزیر نفت در حاشیه آیین امضای تفاهمنامه خط لوله انتقال فرآورده های نفتی مسیر رفسنجان، بیرجند، تربت حیدریه و مشهد موسوم به خط لوله تابش (تأمین بازار انرژی شرق) در جمع خبرنگاران، از پیگیری ها برای شکل گیری کنسرسیومی ۴ میلیارد دلاری با هدف حمایت از پروژه های پتروپالایشگاهی خبر داد. وی ضمن تشکر از مدیرعامل بانک ملت برای تأمین ۳۷۰ میلیون یورو منابع ارزی این پروژه و پشتیبانی از پروژه های جدید و توسعه میدان های نفتی تصریح کرد: با پشتیبانی وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک ملت، بخش زیادی از منابع مالی مورد نیاز پروژه های نفتی کشور بویژه در بخش پتروپالایشگاه ها تأمین خواهد شد. وزیر نفت ادامه داد: تفاهمنامه هایی در زمینه صدور خدمات فنی، فرآورده های نفتی و نفت با ترکمنستان امضا شد که امیدواریم بزودی اجرایی شود. اوجی درباره طرح تخصیص سهمیه بنزین به همه مردم گفت: این طرح در حال بررسی کارشناسی و انجام کارهای آزمایشی است و هر زمان ابهام هایش برطرف شود، از سوی دولت برای اجرای آن تصمیم گیری می شود.
وزیر نفت درباره پرسشی مبنی بر اینکه سطح مطلوب قیمت نفت برای تأمین منافع تولیدکنندگان و مصرف کنندگان با توجه به قیمت برنت که به ۸۶ دلار رسیده است، گفت: به نظر بنده و با توجه به نظر کارشناسانی که در این زمینه کار کرده اند، قیمت حدود ۸۰ تا ۹۰ دلار مطلوب است. اعضای اوپک هم، این قیمت مدنظرشان است. وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اینکه وزیر انرژی روسیه هم اعلام کرده که قیمت بالای ۱۰۰ دلار به ضرر تولیدکننده و مصرف کننده است، افزود: اعضای اوپک و اوپک پلاس، حدود قیمتی که اعلام کردم، مدنظرشان است.
اوجی درباره صادرات گاز به ترکیه گفت: قرارداد صادرات گاز به ترکیه در سال ۲۰۲۶ پایان می یابد و بحث تمدید صادرات گاز ایران به ترکیه، جزو برنامه هایی است که در دستور وزارت نفت و شرکت ملی گاز قرار دارد که کارشناسان شرکت بوتاش ترکیه و شرکت ملی گاز مذاکراتی را خواهند داشت. وزیر نفت با اعلام اینکه در بحث صادرات گاز به عمان هم تصمیم های خوبی گرفته شده است، اظهار کرد: مذاکرات را آغاز کرده ایم. امیدواریم این مذاکرات برای صادرات گاز به عمان با هدف استفاده در تأسیسات ال ان جی این کشور، منجر به قرارداد شود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره برنامه سفر رئیس جمهوری به روسیه تصریح کرد: به موقع دستاوردها و خبرهای خوبی اعلام خواهد شد. وزارت نفت، ریاست کمیسیون مشترک ایران و روسیه را عهده دار شده است. وزیر نفت درباره خبر اجرایی شدن توافق ۲۵ ساله با چین تصریح کرد: هنوز در زمینه نفت، وارد بحث قراردادها نشده ایم، ان شاءالله هر قراردادی که نهایی شود، برای عموم توضیح خواهیم داد.
اوجی، پشتیبانی و تأمین منابع مالی پروژه های عمرانی، اقتصادی و حیاتی کشور را از رسالت های اصلی بانک ها دانست و گفت: وزارت نفت، پروژه های جدید دیگری را نیز در توسعه میدان های نفت و گاز، خطوط انتقال و حوزه پتروپالایشگاه ها در دستور کار دارد. وی با اشاره به اینکه وزارت نفت برای تأمین مالی پتروپالایشگاه هایی که مدنظر دارد، تفاهمنامه ای را با کنسرسیوم بانک ها در آینده امضا خواهد کرد، افزود: با پشتیبانی وزارت اقتصاد و مجموعه بانک های کشور از پروژه های صنعت نفت، بخش زیادی از منابع مالی مورد نیاز این صنعت تأمین می شود. وزیر نفت با قدردانی از وزارت اقتصاد برای تأمین منابع مالی و ارائه تسهیلات به پروژه های نفتی افزود: برای تأمین منابع مالی ارزی پروژه های کلیدی صنعت نفت، بالغ بر ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است. اوجی درباره امضای تفاهمنامه خط لوله انتقال فرآورده های نفتی مسیر رفسنجان، بیرجند، تربت حیدریه و مشهد موسوم به خط لوله تابش، توضیح داد: این پروژه روزانه ۱۵۰ هزار بشکه فرآورده را از رفسنجان به شمال شرق کشور منتقل می کند که در صورت نبود این خط لوله، روزانه حدود ۸۰۰ تا هزار تانکر باید این فرآورده را حمل کنند، همچنین این پروژه برای تأمین سوخت نیروگاه ها و صنایع و صادرات به کشورهای همسایه از جمله افغانستان و پاکستان حائز اهمیت است. وی تأکید کرد: تلاش می شود از ظرفیت ساخت داخل برای همه تجهیزات و مواد خام مورد نیاز احداث این خط لوله و ایستگاه ها استفاده شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در آیین «امضای تفاهمنامه خط لوله انتقال فرآورده های نفتی مسیر رفسنجان، بیرجند، تربت حیدریه و مشهد با بانک ملت» گفت: خط لوله انتقال فرآورده های نفتی مسیر رفسنجان، بیرجند، تربت حیدریه و مشهد، یکی از طرح های مهمی است که در حوزه پالایش و پخش، میان بانک ملت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به امضا رسید و ظرفیت بسیار مناسبی، بویژه در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی برای کشور ایجاد خواهد کرد. با احداث خط لوله انتقال فرآورده نفتی مسیر رفسنجان - مشهد (تابش) یک کریدور حیاتی انتقال فرآورده در شرق کشور فعال خواهد شد. جلیل سالاری با تأکید بر اینکه نگاه ما در صنعت پالایش، حرکت به سمت سودمحوری به جای سوخت محوری است، افزود: در حوزه انتقال فرآورده های نفتی، ظرفیت بسیاری برای بهینه سازی مصرف انرژی در کشور دیده می شود که شرکت ملی پالایش و پخش تلاش دارد در حوزه نقل و انتقال فرآورده به سمت بهینه سازی مصرف سوخت حرکت کند و جایگزینی خطوط لوله با حمل و نقل زمینی در این زمینه در دستور کار قرار گرفته است. به گفته وی، تفاوت هزینه انتقال فرآورده از طریق خط لوله و حمل زمینی یک به ۶ است که این رقم، عدد بزرگی به شمار می آید و تلاش می کنیم با جایگزینی حمل از طریق خط لوله با حمل جاده ای، افزون بر صرفه جویی در مصرف سوخت، امنیت انتقال انرژی را نیز در کشور محقق کنیم. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به قیمت یارانه ای سوخت در کشور اشاره کرد و ادامه داد: قیمت یارانه ای سوخت در ایران و اختلاف قیمت قابل توجه آن با کشورهای همسایه، زمینه ساز افزایش قاچاق از مرزهای کشور می شود که با انتقال فرآورده از طریق خطوط لوله در شرق کشور، عملا چالش قاچاق سوخت در این منطقه که مسیر مهمی برای قاچاق است، برطرف خواهد شد. سالاری، یکی دیگر از دلایل طراحی این پروژه را ختم شدن تمام خطوط حیاتی انتقال فرآورده کشور به ری و تمرکز در این منطقه اعلام کرد و گفت: ۵۰ درصد سوخت مصرفی در نیمه شمالی کشور از طریق کریدور ری تأمین می شود که این موضوع ممکن است در مواقع بحرانی، تأمین امنیت انرژی کشور را با مخاطره روبه رو کند، بنابراین با راه اندازی این خط، افزون بر تأمین استانداردهای پدافند غیرعامل در کشور، این تمرکز در خطوط از بین می رود و تنوع بخشی در زمینه انتقال فرآورده در کشور رخ خواهد داد. وی با تأکید بر اینکه با احداث این خط، یک کریدور حیاتی در شرق کشور سر بر خواهد آورد، گفت: در بحث مشتقات نفتی، تعهدهایی به کشورهای همجوار داریم که سوختی که عرضه می شود، باید استانداردهای ملی را داشته باشد و در این بخش نیز، نگاه ما در طراحی این خط، هم نگاه صادراتی و هم مصارف داخلی بوده است. سالاری با اشاره به اینکه مصرف فرآورده مناطق شرقی کشور به طور میانگین روزانه ۱۵ میلیون لیتر است و روزانه حدود یکهزار و ۴۵۰ دستگاه نفتکش، انجام این عملیات را به عهده دارند که با احتساب مصرف ۴۰ لیتر گازوییل در هر100 کیلومتر، تنها از محل صرفه جویی در مصرف گازوییل نفتکش ها، روزانه ۷ میلیارد تومان در هزینه کشور صرفه جویی محقق می شود که متناسب با قیمت جهانی سوخت، این رقم باز هم افزایش می یابد. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه با راه اندازی این خط، ۶۰۰ کیلومتر از مسیر انتقال فرآورده از مسیرهای پیشین کاسته می شود، گفت: افزون بر بحث مدیریت و کاهش مصرف انرژی، با احداث این خط، روزانه 12 میلیارد تومان صرفه جویی در کشور محقق می شود.
سالاری در بخش دیگری از صحبت های خود، تأمین پایدار سوخت زمستانی در نقاط شرقی کشور در نیمه دوم سال را از دیگر مزایای این پروژه برشمرد و گفت: با این جانشینی که اتفاق می افتد، می توانیم در بازارهای انرژی شرق کشور حضوری مستمر داشته باشیم و واسطه گری نیز حذف می شود؛ ضمن آنکه مشتری مداری محقق شده و از قیمت فرآورده و بازار همسو با منافع ملی بدرستی محافظت می شود. وی با تأکید بر اینکه خط لوله تابش حتی می تواند در آینده به زمینه ای برای توسعه زنجیره پایین دستی صنایع پتروشیمی تبدیل شود، گفت: همچنین اثرگذاری احداث خط لوله جدید تابش بر مراودات انرژی ما با کشورهای مستقل همسود (CIS)، با توجه به اختلاف قیمت خلیج فارس و دریای مدیترانه، از دیگر مزایای این پروژه به شمار می رود. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تاکید کرد: امیدواریم با دریافت مجوزهای لازم، مناقصه این پروژه بزودی برگزار و پیمانکار آن انتخاب شود. برآورد ما برای سرمایه گذاری در این طرح، ۳۰۰میلیون یوروست که در یک بازه زمانی سه تا 4 ساله اجرایی خواهد شد. سالاری همچنین با تأکید بر اینکه در زنجیره های بعدی این پروژه می توانیم از سرمایه گذار خارجی نیز استفاده کنیم، گفت: تعرفه انتقال این خط برای بخش خصوصی هم جذاب است و با توجه به اینکه ابتدا و انتهای آن در اختیار دولت است، مسیر انتقال و مدیریت این مسیر می تواند از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی انجام شود. به گفته وی، در اجرای این پروژه از بیشترین ظرفیت ساخت داخل، بویژه در بخش تجهیزات و پیمانکاران داخلی بهره مند خواهیم شد و امیدواریم شرکت های داخلی نیز با تأمین به موقع تجهیزات و کالای موردنیاز پروژه، سبب تسریع در پیشرفت پروژه شوند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی کشور با تأکید بر جذابیت اقتصادی این طرح به لحاظ ایجاد ارزش افزوده گفت: ظرفیت مطلوبی در بازار شرق افغانستان داریم که در صورت احداث خط لوله جدید، امکان اتصال این خط، از انبار نفت بیرجند و انتقال خط لوله به مرز و از مرز به بازار افغانستان فراهم می شود و به نوعی مشکل مشتقات نفتی که امروز در بازار افغانستان وجود دارد، به طور کامل برطرف خواهد شد و سوخت بنزین استاندارد کشور، در عمل در باک بنزین خودروهای افغانستان قرار می گیرد. سالاری با بیان اینکه رعایت استانداردهای کیفی و پوشش بازارهای شرقی کشور از دیگر دستاوردهای این خط لوله است که ظرفیت روزانه آن ۲۴ میلیون لیتر است، ادامه داد: در حوزه تکمیل زنجیره ارزش و بحث پتروپالایشگاه ها، عمده زنجیره پایین دستی پتروشیمی ما بر اساس فرآورده های مایع است، بنابراین از طریق احداث این خط، می توانیم ظرفیتی مشابه خط اتیلن در شرق کشور ایجاد کنیم. وی با اشاره به سیاست های خصوصی سازی و اصل (۴۴) گفت: تعرفه انتقال مناسب انتقال فرآورده از رفسنجان به مشهد، ظرفیت مناسبی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در این پروژه است که می تواند به صورت خودگردان نیز اجرا شده و از ظرفیت بخش خصوصی در اجرای آن بهره مند شویم.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود با تأکید بر آثار مثبت این پروژه بر بحث پدافند غیرعامل و صرفه جویی در مصرف انرژی گفت: یکی از مباحث مهم ما در حوزه شرق کشور، از سال ۸۶ تأمین سوخت زمستانی بویژه به صنایع و سوخت رسانی به نیروگاه ها در شرق کشور بود که با راه اندازی این خط، در فصول سرد سال، مشکل تأمین سوخت در شرق کشور پشت سر گذاشته خواهد شد. معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش تأکید کرد: با راه اندازی خط لوله تابش، کریدور ری _ رفسنجان منتقل شده و در عمل، آن بحرانی که در مرکز کشور داریم و شرایط لرزه خیز بودن محدوده ری، برطرف می شود. سالاری ضمن ابراز امیدواری نسبت به دریافت مجوز این پروژه در اسرع وقت از شورای اقتصاد گفت: چند پروژه در حوزه بند «ق» داریم که این نخستین پروژه بود و امیدواریم با دریافت مجوزها بزودی عملیاتی شود و پروژه های آینده نیز در ماه های پیش رو معرفی و اجرایی خواهد شد.
سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در حاشیه آیین امضای تفاهمنامه «خط لوله انتقال فرآورده های نفتی مسیر رفسنجان، بیرجند، تربت حیدریه و مشهد موسوم به خط لوله تابش (تأمین بازار انرژی شرق)» در جمع خبرنگاران با بیان اینکه همکاری بسیار خوبی با وزارت نفت درباره تأمین مالی پروژه های این صنعت داشته ایم، گفت: امضای این تفاهمنامه ها نشان داد که استفاده از منابع داخلی به جای منابع خارجی که دچار تنگنا شده بود، با سرعت بیشتری انجام می شود. وی افزود: تفاهمنامه خط لوله انتقال فرآورده های نفتی مسیر رفسنجان، بیرجند، تربت حیدریه و مشهد موسوم به خط لوله تابش، افزون بر تأمین امنیت انرژی در شرق، برکات دیگری نیز دارد که با اجرای این طرح، روزانه از تردد هزار تانکر جلوگیری شده و انتقال فرآورده ها نیز ضابطه مند می شود، همچنین قاچاق سوخت نیز کاهش خواهد یافت. وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: کنسرسیوم ۴ میلیارد دلاری برای تأمین منابع مالی صنعت نفت در حال شکل گیری است و در تلاش هستیم تا بانک ها در پشتیبانی از تولید بویژه پروژه های بزرگ وارد عمل شده و کمک کنند. این تأمین مالی، هم در توسعه پتروپالایشگاه ها و هم در دیگر طرح های نفتی انجام می شود.
رضا دولت آبادی، مدیرعامل بانک ملت نیز در این آیین به پروژه هایی که از سوی این بانک تامین اعتبار شده است، اشاره کرد و افزود: پالایشگاه ستاره خلیج فارس از پروژه های بسیار بزرگ با تامین مالی یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورو، پالایشگاه شازند اراک، پالایشگاه نفت تهران، پالایشگاه نفت بندرعباس، پالایشگاه نفت تبریز، پالایشگاه نفت آبادان و پالایشگاه نفت لاوان از پروژه های بزرگی هستند که در سال های گذشته از طریق بانک ملت تأمین مالی شده و امروز همه این پروژه ها به چرخه تولید درآمده و دارای فعالیت هستند. وی مراودات مالی بانک ملت با حوزه نفت را حدود ۱۸ میلیارد یورو دانست و گفت: پروژه خط لوله انتقال فرآورده های نفتی مسیر رفسنجان، بیرجند، تربت حیدریه و مشهد موسوم به خط لوله تابش حدود ۳۰۰ میلیون یورو، معادل ریالی ۹۰ هزار میلیارد ریال است که قرار شد این تامین مالی را نیز به عهده بگیریم. مدیرعامل بانک ملت افزود: این پروژه با کوتاه ترین زمان ممکن و با همکاری شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی و بانک ملت و پس از دریافت مجوزهای لازم اجرایی می شود، همچنین ما همکاری های خود را در حوزه سوخت و جایگاه های عرضه سوخت با وزارت نفت و شرکت ملی پالاش و پخش فرآورده های نفتی ایران ادامه خواهیم داد.
گفت و گوی اختصاصی مشعل با مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده:
سمیه راهپیما نقش سازنده زنان ایرانی در تمام عرصه های توسعه از جمله علمی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، بی بدیل و لایق تحسین است، از این رو باید کوشید تا از یک سو با رفع موانع و کشف توانمندی های عظیم آنان، زمینه حضور چشمگیر و تاثیرگذار این بخش از سرمایه انسانی جامعه را در توسعه کشور فراهم کرد و از سوی دیگر، نقش بی بدیل آنان در مدیریت کانون خانواده را مورد توجه قرار داده و ارج نهاد. در صنعت نفت کشور با توجه به توانمندی و شایستگی بارز زنان شاغل از سوی وزارت نفت، اهتمام و تلاشی بسیار در خصوص حضور جدی آنان در بخش های کارشناسی، تصمیم سازی و مدیریتی انجام شده و خوشبختانه تعدادی از این زنان فرهیخته و توانا در بخش های مختلف صنعت حضوری مؤثر دارند. به دلیل اهمیت و جایگاه بانوان این صنعت و به مناسبت ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) و روز زن با زینب قیصری، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده گفت وگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:
تحصیلات دانشگاهی ام را در رشته مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی شریف و دوران کارشناسی ارشد را در دانشگاه صنعتی مالک اشتر به پایان رساندم و اکنون در اواسط دهه دوم خدمت خود، از کارمندان رسمی وزارت نفت هستم. شروع خدمتم با کار در پتروشیمی آبادان رقم خورد، سپس در شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، به عنوان رئیس سبد کسب و کار فعالیت خود را ادامه دادم و افتخار می کنم که مطالعات اقتصادی درباره ده ها پروژه و طرح بزرگ صنعت پتروشیمی کشور را که هم اکنون در فاز اجراست، در کارنامه کاری خود دارم. البته در تمام این سال ها در کنار فعالیت های تخصصی خود، در خصوص مباحث زنان، چه در جایگاه خانواده و چه در جایگاه تعلیم و تربیت فرزندان، دغدغه و مطالعه داشته ام و فعالیت های اجتماعی متعدی را در این حوزه دنبال می کنم.
برای نخستین بار در سطح وزارت نفت به دنبال تدوین اطلس جامع زنان نفت هستیم که نتیجه آن تغییرات سند راهبردی زنان و خانواده صنعت نفت را به همراه خواهد داشت. در این اطلس به روزرسانی نیازسنجی خانواده نفت را مطابق با نیازهای مناطق ستادی و عملیاتی در دستور کار داریم، ضمن آنکه با تکیه بر رویکرد دولت سیزدهم، جوان سازی جمعیت را نیز در اطلس جامع زنان نفت لحاظ خواهیم کرد و طرح حمایت از خانواده ها را نیز در برنامه داریم. همچنین برای این کار، اولویت نخست را ارزیابی وضع موجود و شناسایی و احصای مشکلات قرار دادیم و مقرر شد، علاوه بر سیاستگذاری، برنامه های عملیاتی و خروجی محور را نیز دنبال کنیم. برای تحقق این امر در گام اول، بازدیدهایی از مجموعه های مختلف وزارت نفت و مناطق عملیاتی خواهیم داشت و به تناسب هر منطقه، تصمیماتی را برای حل مشکلات آنها اتخاذ خواهیم کرد؛ البته به منظور تحقق این مهم، ضرورت دارد که مباحث زنان با رویکردی جدید مورد ارزیابی قرار گیرد که در این خصوص، موضوع توان افزایی زنان، افزایش مهارت بانوان و تاکید بر عدالت جنسیتی را در دستور کار داریم. متاسفانه با وجود ذکر شدن عدالت جنسیتی در ماده 101 قانون برنامه ششم توسعه تاکنون به نتایج دلخواه نرسیده ایم ، از این رو علاوه بر جبران عقب افتادن از برنامه ششم توسعه باید در برنامه هفتم نیز حضور فعال تری داشته باشیم . «سقف شیشه ای»، عمده مشکلات زنان در بخش اداری است و موانع نانوشته ای بر سر راه ارتقای زنان کشور قرار دارد که باید مرتفع شود، در عین حال که زنان نیز باید به خودباوری برسند که این امر مستلزم مهارت افزایی است. همچنین گاه تنزل شایستگی ها را در دوران بارداری و زایمان داریم که با رویکرد دولت سیزدهم مبنی بر جوان سازی جمعیت، کاملا در تناقض است و امیدواریم تمام سدهای این چنینی از سر راه برداشته شود. خوشبختانه نگاه وزیر نفت به حوزه زنان، نگاهی حمایتی و تعاملی و نه تشریفاتی است. وزیر نفت، اشرافی قابل توجه به این حوزه دارد که در همین جا از حمایت های ایشان در زمینه برنامه های مشاوره زنان و خانواده تشکر و قدردانی می کنم.
17 هزار زن در سطح صنعت نفت مشغول به کار هستند و از این تعداد 7 هزار نفر استخدام رسمی و 10 هزار نفر نیز قراردادی و پیمانکاری هستند.
ضمن بزرگداشت ایام ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) و مقام زن و روز مادر و تبریک این روز به همه زنان شاغل در صنعت نفت، باید بگویم محدودیت های بیماری کرونا همچنان ادامه دارد و برگزاری مراسم، نیازمند اخذ مجوز از اچ اس ای است. معاونت ها با هدف تکریم مقام زن و همچنین ایجاد امید و نشاط سازمانی، جشن هایی را برنامه ریزی و براساس دستورعمل ها برگزار می کنند .
از زمان شروع به کار خود، ورزش را در اولویت قرار داده ام؛ اما با توجه به شرایط حاکم در زمان شیوع ویروس کرونا، سبک زندگی ها تغییر و زنان فعالیت های ورزشی خود را محدود کردند. زنان اصل و اساس خانواده هستند و بحث ورزش باید حتما مورد توجه قرار گیرد. مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت نیز اعلام کرده که مراکز ورزشی صنعت نفت باز شده و زیرساخت های خوبی در این زمینه فراهم است که طي رایزنی های صورت گرفته در المپیاد ورزشی 1401 نیز زنان حضور خواهند داشت و ما در سه مقطع پایه، همگانی و قهرمانی، بانوان علاقه مند را همیاری می کنیم. تمرکز ما روی ورزش های پایه و همگانی بیشتر است و برای ورزش قهرمانی نیز هرگونه حمایتی که لازم باشد، انجام خواهیم داد.
زناني هستند که مشکل مددکاری، خدمات درمانی و فریز شدن گرید دارند؛ اما با توجه به اینکه فعالیت این دفتر در زمینه سیاستگذاری است، خیلی در حوزه مددکاری و خدمات نمی توانیم ورود کنیم. بنابراین بهترین کار این است که نماینده هایی در مددکاری، حراست و شورای ورزشی داشته باشیم تا مشکلات را منتقل کنند و درصدد حل آن برآیند. نقش حاکمیتی و سیاستگذاری به ما اجازه ورود نمی دهد؛ اما این وظیفه را به معاونت های امور زنان و خانواده شرکت های زیرمجموعه نفت منتقل کرده ایم تا روی این موارد تمرکز بیشتری داشته باشند.
با توجه به اینکه ریل گذاری حرکت ما براساس اسناد و قوانین فرادستی و همچنین توجه به سیاست های کلی خانواده است که از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) ابلاغ شده، ضروری است که همکاری خوبی با معاونت زنان ریاست جمهوری داشته باشیم. در این زمینه نشست هایی نیز با سرکار خانم خزعلی داشته ایم که انصافا در حوزه زنان و خانواده دغدغه مند و متخصص هستند. با ایشان مشکلات زنان شاغل را بیان کرده ایم که البته سازوکار مناسبی در خصوص حل مشکلات آنها در حال شکل گیری است.
کارگروه هایی چون سلامت، آموزش، انرژی و محیط زیست، فرهنگی، ورزش و اصلاح قانون و مقررات را تشکیل داده ایم و فراخوانی نیز در خصوص مراجعه همکاران علاقه مند و متخصص(اعم از خانم يا آقا) به عنوان عضو ثابت یا مهمان این کارگروه ها منتشر و از نظرات آنها در این زمینه استفاده خواهیم کرد. با توجه به محدودیت های کشور در حوزه استخراج گاز، بشدت پیگیر آن هستیم تا از ظرفیت و توانایی زنان در خصوص فرهنگ سازی و اصلاح الگوی مصرف و صرفه جویی استفاده شود که همسو با آن، کارگروه انرژی را به صورت کاملا تخصصی پیش خواهیم برد.
نسبت به افزایش کرسی های مدیریتی زنان در این صنعت دغدغه داریم. به همین منظور و برای توان افزایی زنان قصد داریم دوره هایی را برگزار کنیم تا از این طریق زنان توانمند صنعت شناسایی شده و در مسیر درست آموزش قرار گیرند و به مدیران مجموعه معرفی شوند، ضمن اینکه از شما و همه دست درکاران نشریه وزین «مشعل» تشکر و قدردانی می کنم.
نیازهای فناورانه بزرگترین شرکت تولید کننده نفت کشور تشریح شد
محمد گلستان باغ، رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که به تازگی در این سمت منصوب شده، از مدیران جوانی است که برنامه های زیادی در حوزه پژوهش بزرگ ترین شرکت تولیدکننده نفت کشور دارد. با او به موضوع های مرتبط با حوزه پژوهش در سطح کلان تا جزییاتی از پروژه های در حال اجرای این شرکت پرداختیم. به گفته وی در حال حاضر پژوهش و فناوری مناطق نفت خیز جنوب 37 پروژه پژوهشی را در 11 بخش مدیریت مخازن، حفاری، فرآیند و فرآورش، ساخت، زمین شناسی، بهینه سازی انرژی، حفاظت صنعتی، IOR/EOR، ICT مطالعات و منابع انسانی در دست اجرا دارد، همچنین در آستانه عقد قرارداد 10 عنوان دیگر پژوهشی هستیم. در همسویی با رفع نیازهای فناورانه، پژوهش و فناوری مناطق نفت خیز جنوب راهبری پروژه های مهمی را با موضوع های ویژه از قبیل بومی سازی توربین، نمک زدایی الکترواستاتیک، مته هاي حفاري PDC و... در دست انجام و راهبری دارد . شرح این گفت وگو در ادامه می آید.
ارتباط با دانشگاه ها مهم ترین موضوع پژوهش و فناوری است. به عبارتی دروازه ورود دانشگاه ها، شرکت های دانش بنیان و پارک های علم و فناوری به صنعت، مدیریت پژوهش و فناوری است. مرور و بررسی ارتباط بین صنعت و دانشگاه در سال های اخیر نشان می دهد متأسفانه همچنان ارتباط مطلوب و موثر میان دانشگاه و صنعت شکل نگرفته است و هر دو گروه در این زمینه دغدغه جدی دارند. تولید علم، یک فرآیند است که خاستگاه آن دانشگاه است. به این صورت که علم در دانشگاه تولید و به سواد تبدیل می شود، این سواد از طریق یک مهندس به کار گرفته شده و در صنعت، تبدیل به مهارت می شود. به روزآوری مهارت، فناوری و سواد تخصصی با ارتباط موثر دانشگاه و صنعت صورت می گیرد که به عبارتی باید با آگاهی هوشمندانه همراه باشد و این موضوع اتفاق نمی افتد و یا حداقل به صورت موثری رخ نمی دهد. آگاهی هوشمندانه هر چقدر با نیازهای صنعت توأم باشد، می تواند مهارت را رشد دهد. آن چیزی که اکنون در صنعت شاهد آن هستیم، این است که مهارت ها با تجربه در حال رشد است، یعنی یک نیروی جوان با قرار گرفتن در کنار یک نیروی باتجربه مهارت می آموزد؛ این در حالی است که تجربه به تنهایی قادر به روزآمد کردن مهارت، فناوری و سواد تخصصی نیست و به عبارتی زنجیره فرآیند علم تا مهارت به خوبی برقرار نشده است.
پیشنهادی که ما در این زمینه داریم، تشکیل شبکه فناور بر مبنای دانش و مهارت است. این شبکه فناور، مهارت و تجربه دانش را در درون و بیرون از صنعت پایش می کند تا چالش های صنعت برای دانشگاه ها عیان شود و از طرفی فناوری، نوآوری و توانمندی های منطبق با نیاز صنعت شناسایی می شود. بگذارید نمونه ای بیان کنم، در یک پروژه کلان و ملی کشور دو سال برای راه اندازی یک تجهیز زمان صرف شد؛ ماجرا از این قرار بود که این تجهیز به دلیل راه اندازی نشدن به بهانه تحریم و عدم رعایت تعهد یک شرکت خارجی دو سال بدون استفاده متوقف شده بود، بعدها یک اتفاق سبب شد تا متوجه شدیم مهارت و تجربه راه اندازی این تجهیز همان دو سال قبل هم در داخل کشور بوده است. به عبارتی نبود شبکه شناخت مهارت و صنعت، بسیاری از نیازهای امروز ما را بی پاسخ می گذارد. بدیهی است اگر شبکه فناور وجود داشت، سیستم برای پیدا کردن این توانمندی با چالش مواجه نمی شد؛ بنابراین باید این شبکه تعاملی بین پژوهشگران، پارک های علم و فناوری، دانشگاه ها، شرکت های دانش بنیان و صنعت شکل بگیرد.
در حال کار کردن روی طرح اولیه آن هستیم، یکسری شبکه های برون مرزی و غیربومی را همسو با این طرح بومی سازی کردیم. این طرح پس از تکمیل شدن می تواند به صورت آزمایشی در مناطق نفت خیز مورد بهره برداری قرار گیرد و اگر نتایج دلخواه به همراه داشت، آن را به ساختار شرکت ملی نفت ایران و حتی صنایع مادر دیگر در کشور پیشنهاد می دهیم.
نه اینکه شکل نگرفته، قطعا شکل گرفته است و پروژه هایی هم که در صنعت نفت اتفاق افتاده و موفقیت هایی هم که در این زمینه داشتیم، مؤید همین موضوع است. اما ما به دنبال ارتباط موثرتریم، ارتباطی که هوشمندانه، موثر و پررنگ تر باشد. اکنون فرآیند تبدیل چالش ما به یک پروژه پژوهشی در دانشگاه خیلی زمانبر است به عنوان مثال برای ارائه پیشنهاد پژوهشی یک چالش از سوی یک دانشگاه شاید 2 سال زمان صرف شود، چون ارتباط ضعیف است. اگر بتوانیم از فرآیندهای شبکه ای استفاده کنیم، ارتباط مؤثری با دانشگاه ها خواهیم داشت.
در حال حاضر پژوهش و فناوری مناطق نفت خیز جنوب 37 پروژه پژوهشی را در 11 بخش مدیریت مخازن، حفاری، فرآیند و فرآورش، ساخت، زمین شناسی، بهینه سازی انرژی، حفاظت صنعتی، IOR/EOR، ICT، مطالعات و منابع انسانی در دست اجرا دارد، همچنین در شرف عقد قرارداد 10 عنوان دیگر پژوهشی هستیم. البته فرصت مطالعاتی اعضای هیات علمی، طرح های پژوهانه و حمایت از پایان نامه های مقاطع ارشد و دکترا بخش مهم دیگری از تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه است که آمار پروژه های جاری تحصیلات تکمیلی، حدود 70 پروژه دکترا و 50 پروژه کارشناسی ارشد و دو پروژه فرصت مطالعاتی است که البته این آمار حتما باید افزایش پیدا کند.
نخستین راه در این مسیر استفاده از نخبگان خارج از کشور به عنوان واسطه علم و فناوری است، ما یکسری نخبگان ایرانی را در دانشگاه های مطرح دنیا داریم که می توانیم از این ظرفیت استفاده کنیم. راه دیگر، استفاده از ظرفیت تفاهم نامه هایی است که برخی دانشگاه های ما با برخی دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان و شرکت های فناور دنیا امضا کردند. شاید فضای تحریم در مباحث اقتصادی خود را نشان دهد، اما در موضوع های علمی و دانشگاهی کمرنگ تر است و از این فضا می توان استفاده کرد و دانشگاه را به خاستگاه ورودی فناوری تبدیل کرد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب هم برای کسب فناوری روزآمد دنیا از طریق دانشگاه ها ذیل شبکه فناور در حال برنامه ریزی است. اکنون10 تا 12 مورد نیازهای فناوری این شرکت شناسایی شده و در حال پایش است تا با امضای تفاهم نامه ها آنها را در اختیار برخی دانشگاه ها قرار دهیم.
به منظور رفع نیازهای فناورانه، پژوهش و فناوری مناطق نفت خیز جنوب، راهبری پروژه های مهمی را با موضوع های ویژه از قبیل بومی سازی توربین، نمک زدایی الکترواستاتیک، مته هاي حفاري PDC و... در دست انجام و راهبری دارد. مته های حفاري PDC يكي از كالاهاي راهبردی در صنعت حفاري به شمار مي رود. هم اکنون مته هاي حفاري PDC توسط معدود كشورهاي داراي فناوري توليد آن ساخته می شوند و تاكنون هيچ فعاليت تحقيقاتي و پژوهشي اساسي در خصوص تدوين و توسعه دانش فني ساخت آن در داخل كشور صورت نگرفته است. نتيجه اجراي اين پروژه، دستيابي به فناوری ساخت مته PDC در كشور خواهد بود. اين سايز مته يكي از اندازه هاي پرمصرف اين نوع از مته ها به حساب مي آيد. با توجه به مصرف تقريبي سالانه 130 عدد مته بدنه ماتريكسي سايز 2/1 8 اينچ در كشور، براساس محاسبات انجام شده در نقشه راه، اجراي اين پروژه سالانه یک میلیون و 170 دلار در سال صرفه جویی اقتصادي در بر خواهد داشت. ساخت و آزمايش اين اندازه از مته مي تواند قدم اول و اصلي براي اجراي ساخت ديگر اندازه های مته هاي حفاري PDC باشد. همچنين با توجه به شرايط تحريم و نيز برنامه هاي وزارت نفت در خصوص توسعه میدان های نفتي كشور، برنامه ريزي و سرمايه گذاري در زمينه توليد مته هاي حفاري در داخل مي تواند گام مهمي در تحقق اهداف صنعت نفت كشور محسوب شود و نقش بسزايي در شكوفايي صنايع داخلي كشور ايفا كند. اين پروژه براساس مفاد نظام نامه پژوهشي وزارت نفت به گونه ای تنظيم شده است تا در چند بخش سبب دستيابي به دانش و فناوري باارزش افزوده اقتصادي و ثبت نشان تجاري بین المللی شود. در اين رهگذر افزون بر تامين نيازهاي شركت به صورت كاملا بومي و قابل اطمينان، ايجاد ثروت ملي به واسطه توليد محصول با فناوري بالا و ارائه آن به بازارهاي بین المللی محقق می شود. چشم انداز كلي انجام اين طرح، توليد داخل انواع مته هاي حفاري PDC و ثبت نشان تجاري بين المللي است كه براي دستيابي به آن دو فاز عمليات اجرايي پیش بینی شده كه فاز نخست آن اجراي پروژه پژوهشي حاضر است و فاز دوم توليد انبوه مته PDC بر مبناي دانش فني تدوين شده و تصويب كارفرماست. هم اکنون فاز مطالعاتي، طراحي، تأمين مواد و تجهيزات مورد نياز و همچنين قالب ریزی و ساخت نمونه مته آزمايشي با موفقيت سپري شده و در مرحله آزمايش ميداني و بررسي عملكرد مته است.
تعریف و راهبری پروژه های ازدیاد برداشت یکی از مهم ترین اهداف و برنامه پژوهش و فناوری است که در قالب همان شبکه فناور و ارتباط دانشگاه با صنعت و پررنگ شدن فرآیندهای فناور محور با تمركز بر فناوري هاي بخش چاه محور و مخزن محور در حال برنامه ریزی است. به عبارتی ما به دنبال فرآیندهای کاری هستیم، یعنی اگر فرآیندکاری اصلاح شود، همه موضوع های مهم از جمله ازدیاد برداشت، تولید صیانت، بومی سازی، مدیریت و بهینه سازی انرژی و... را دربر خواهد گرفت، تأکید می کنم فرآیند کاری باید در کل ساختار بنشیند. در سال هاي اخير و طي دو مرحله تعداد 22 قرارداد پژوهشی كلان ميان شركت ملي نفت ايران و مراكز دانشگاهي/ تحقيقاتي کشور منعقد شد که 10 میدان در حوزه فعالیت مناطق نفت خیز جنوب است. در میدان های مربوط به حوزه مناطق نفت خیز جنوب «انجام مطالعات پژوهشي و فناورانه به منظور توسعه فناوري ها در جهت بهينه سازي فرآيندهاي توليد و افزايش ضريب برداشت» از میدان های اهواز، بي بي حكيمه و رگ سفيد به پژوهشگاه صنعت نفت، میدان گچساران به دانشگاه صنعت نفت، میدان منصوري به دانشگاه شيراز، میدان كوپال به دانشگاه صنعتی شريف، میدان كرنج به دانشگاه آزاد اسلامي، ميدان مسجدسليمان به دانشگاه صنعتي سهند، ميدان بينك به دانشگاه فردوسي مشهد و ميدان مارون (بنگستان) به دانشگاه صنعتي اصفهان واگذار شد. بر اساس اين قراردادها، دانشگاه ها و مراكز پژوهشي منتخب موظف شدند با اتخاذ رويكرد پژوهشي و مبتني بر فناوري هاي روزآمد جهاني، كليه فعاليت هاي لازم جهت افزايش ضريب برداشت و بهبود توليد از میدان های مربوطه را ظرف مدت 10 سال راهبري کنند. در این زمینه مدیران و کارشناسان مناطق نفت خیز جنوب کلیه امکانات و توانایی هاي خود را جهت تحقق اهداف این طرح به کار گرفته اند؛ به طوری که تاکنون بیشتر از 150 نفر از کارشناسان مناطق نفت خیز جنوب از ادارات و شركت هاي بهره برداري به عنوان ناظر فني در روند انجام پروژه های یادشده مشارکت داشته اند. بسته كاري نخست 6 قراردادي كه در مرحله اول واگذار شده اند، شامل میدان های اهواز، بي بي حكيمه، گچساران، منصوري، كوپال و كرنج به اتمام رسيده و مطالعات Fast Track اين میدان ها در حال اتمام است. همچنين بسته كاري اول 4 قرارداد جديد شامل میدان های رگ سفيد، بينك، مارون و مسجدسليمان، در حال انجام است. بسته كاري نخست اين قراردادها شامل شناسايي چالش هاي میدان ها و غربالگري روش هاي ازدیاد برداشت و بهبود توليد است. قراردادهای ازدیاد برداشت و بهبود تولید نیز در قالب 5 بسته کاری شناخت میدان، مدل سازی و شبیه سازی میدان، انجام آزمایشات تخصصی، اصلاح مدل شبیه ساز و طراحی پایلوت است. افزون بر اين بسته IOR و ساخت تجهيزات بالادستي در شرح خدمات برخي مشاوران پژوهشي لحاظ شده است. حجم نفت درجاي اوليه اين میدان ها كسر بزرگي از حجم كل نفت درجاي اوليه میدان شركت ملي مناطق نفت خیز جنوب را به خود اختصاص داده است و افزايش تنها يک درصد ضريب بازيافت از میدان های یاد شده معادل 135 میلیارد دلار خواهد بود. پیشتر اصلاح فرآيندهاي اجرايي اين قراردادها از ميدان محور به فناور محور با تمركز بر فناوري هاي بخش چاه محور و مخزن محور و با هدف ايجاد انستيتوهاي تخصصي فناوري در حوزه بالادستي در دستور كار معاونت پژوهش و فناوري وزارت نفت قرار گرفته و در اين خصوص كارگروهي در وزارت نفت برای بررسي بيشتر موضوع تشكيل شده است.
متأسفانه در ساختار پژوهش مباحث آینده پژوهی دیده نشده است. از سوی دیگر زنجیره ارزش با نگاه یکپارچه هم در ساختار وزارت و شرکت ملی نفت مفقود مانده است. زنجیره ارزش از یکسری فعالیت های تولیدی و پشتیبانی تشکیل می شود. مثلا فعالیت پشتیبانی در زنجیره ارزش شامل زیرساخت های شرکت، منابع انسانی، توسعه فناوری، تأمین کالا و فعالیت های تولیدی نیز شامل بازاریابی و فروش، خدمات، لجستیک داخلی و خارجی، عملیات می شود. هر چقدر به فرآیند زنجیره ارزش پرداخته شود، فرآیند تولیدی یکپارچه تر عمل خواهد کرد.
بحث محیط زیست هم که اشاره کردید، به صورت معمول در قالب گازهای همراه (فلر)، مدیریت پساب ها و پسماندها یا خاک های آلوده نفتی مطرح است. در فرآیند تولید شبکه ارزش این موارد به عنوان ثروت دیده می شوند. به عنوان نمونه هم اکنون برای استفاده از خاک آلوده نفتی پیشنهاد وجود دارد یا در موضوع پساب های نفتی بر اساس برخی پیش بینی ها و مقالات علمی بیان می شود به ازای تولید هر بشکه نفت در آینده سه بشکه پساب تولید خواهد شد؛ بنابراین ضرورت مدیریت این موضوع وجود دارد. مدیریت این موارد با زنجیره ارزش و ارزش افزوده امکان پذیر است و نباید به صورت نقطه ای و مقطعی به این موارد نگاه کرد. مشکلات زیست محیطی بدون شک با طرح های به عنوان زنجیره ارزش قابل حل است. ما طرحی را در خصوص ایجاد شبکه ارزش و شبکه ارزش افزوده آماده کردیم که البته مقدمات آن پیشتر آماده شده بود اما قرار است به صورت رسمی با یکی از دانشگاه های کشور در ابتدا آن را به صورت یک طرح مطالعاتی یکپارچه و جامع به انجام رسانیم. پیشنهاد اولیه آن است که نگاه زنجیره ارزش در بدنه وزارت نفت باید به صورت یکپارچه اتفاق بیفتد، یعنی یک واحد در بدنه وزارت نفت وجود داشته باشد که تمام فرآیندهای صنعت نفت در بالادست تا پایین دست بر مبنای آن ارزش آفرینی و آن زنجیره ارزش و فعالیت تولیدی و پشتیبانی در تمام سازمان تعریف شود و به سازمان کوچک هم تسری پیدا کند. مقام معظم رهبری می فرمایند نفت ثروت ملی است. همین یک جمله کافی است که نگاه ما به منابع هیدروکربوری تغییر کند، به عبارتی باید تلاش کنیم با نهادینه سازی دیدگاه زنجیره ارزش و تولید ارزش افزوده، از دغدغه و مشکل خام فروشی و خام خواری که تا حدودی غالب مشکلات ما به آن برمی گردد، فاصله بگیریم.
پیشنهادی که برای بودجه پژوهشی داریم، یک بودجه شناور است، بودجه ای که سقف برای آن وجود نداشته باشد و به عبارتی سودآوری در پی رفع نیاز به عمل آمده تأمین کننده آن باشد. البته این موضوع نیازمند یک مدل مالی است. هم اکنون یکی از چالش های ما برای همکاری با دانشگاه ها نیز همین موضوع قراردادی و مالی است، نمی توانیم مسائل پژوهشی را با پروژه های جاری غیر پژوهشی جمع ببندیم. قطعا بودجه جاری پژوهشی با توجه به توقعی که از این بخش وجود دارد، کافی نیست، ضمن اینکه هرچقدر در این بخش هزینه شود، مفید خواهد بود و پولی که در پژوهش خرج می شود، ثروت اندوزی است و قطعا هزینه نیست.
نخستین پیشنهاد این است که این مقوله (انرژی های تجدیدپذیر) به ساختار پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز اضافه شود؛ بنابراین نیاز به بازبینی ساختار است. باید تلاش کرد تا بخش پژوهش که در واقع آینده یک سازمان است، بیشتر شود البته اکنون پیشنهادهایی در این زمینه از جمله استفاده از فناوری انرژی خورشیدی، سوخت هیدروژن و... ارائه شده است که باید سازوکار و فرآیند آن برنامه ریزی شود.
پرونده 80 دستور کار تعمیراتی بسته شد
مشعل عملیات تعمیرات اساسی تاسیسات و تجهیزات واحدهای بهره برداری شرکت های نفتی، از الزام های اصلی کار نام برده می شود که همه ساله با برنامه زمان بندی مدون از سوی شرکت ها انجام می شود؛ اقدامی مهم و تاثیرگذار که به منظور تولید ایمن و پایدار در دستور کار برنامه سالانه شرکت ها قرار دارد. در این میان شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان، از جمله شرکت های پیشرو در انجام فعالیت های تعمیراتی و ایمن سازی تاسیسات و زیرساخت های تولید است که اجرای به موقع طرح های نوسازی و بهسازی را با جدیت تمام دنبال می کند.
مهران کرمی، رییس هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان در گفت وگو با «مشعل» از فعالیت های این شرکت در بهره مندی حداکثری از توان ایرانی و با تأکید بر رویکردهای حمایت از ظرفیت های داخلی خبر داد و گفت: دستاوردهای این شرکت در بخش های مختلف تعمیرات، بازسازی و نوسازی تأسیسات و ساخت و تولید تجهیزات با اتکای کامل به توان شرکت ها و سازندگان داخلی به دست آمده است.
او از انجام بیش از 80 مورد برنامه تعمیراتی در سال جاری با بهره گیری از توان شرکت های داخلی خبر داد و افزود: برنامه تعمیرات اساسی و اضطراری تاسیسات و تجهیزات فرآیندی سال گذشته و امسال در حالی صورت گرفت که شاهد محدودیت های ناشی از شیوع کرونا بودیم؛ با این حال تعمیرات خطوط لوله و تجهیزات واحدهای بهره برداری و تعمیرات اساسی بخش های مکانیک و ابزار دقیق، به روزرسانی سیستم های UPS، برق و سیستم های اندازه گیری با در نظر گرفتن همه مسائل ایمنی و محیط زیستی انجام شد.
رییس هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان ادامه داد: تمام مراحل تعميرات اساسي با استفاده از توانمندي متخصصان و سازندگان داخلي تحت قراردادهای برون سپاری بهره برداری، نگهداری و تعمیرات (O&M) انجام شده است و با توجه به تخصیص بودجه و اعتبار لازم، تعمیرات اساسی نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
وی ادامه داد: در دوره زمانی آغاز تا پایان قرارداد تلاش خواهد شد در هر منطقه یک بار تعمیرات اساسی و یا تجهیزات حساس به صورت موردی با مجوز حداقل کاهش تولید انجام شود، ضمن آنکه بودجه لازم در این نوع از قراردادها با در نظر گرفتن صرف و صلاح شرکت پیش بینی شده و شرح خدمات در بخش کالا و تعمیرات در قراردادهای یاد شده آورده می شود. همچنین افزایش هزینه های سالانه انواع تعمیرات با نظارت مدیریت و راهبری کارفرما برآورد و اجرایی می شود.
کرمی به حجم کار انجام شده و نفر- ساعتی که به پروژه های تعمیراتی شرکت اختصاص داده می شود، اشاره و یادآوری کرد: سال گذشته حدود 150 هزار نفر- ساعت تعمیرات اساسی و اضطراری برای واحدهای بهره برداری اولویت دار و خطوط لوله جریانی و تجهیزات در این شرکت انجام شده است.
او به برنامه های امسال در حوزه بهسازی و نوسازی تاسیسات اشاره و از آن به عنوان یکی از ضرورت های اصلی کار یاد کرد و افزود: به روزرسانی بردهای ابزار دقیق و رفع مشکلات نرم افزاری ناشی از آن و پروژه پیاده سازی، استقرار و اجرای نظام مدیریت دارایی فیزیکی به منظور صیانت از دارایی های فیزیکی شرکت نفت و گاز اروندان، از اهم برنامه های این شرکت به منظور بهسازی و نوسازی تاسیسات بوده است.
کرمی ادامه داد: خدمات مشاور برای پیاده سازی و استقرار نظام یادشده از طریق به کارگیری مجموعه استانداردهاي ايزو 55000 و براساس مدل موسسه مدیریت دارایی(IAM) به منظور ارزیابی وضعیت و تعیین سطح بلوغ فعلی در مدیریت دارایی های فیزیکی، تدوین سند برنامه راهبردی مدیریت دارایی فیزیکی (SAMP) و استقرار کامل نظام مدیریت دارایی های فیزیکی در مرحله انتخاب مجری است که سال آینده عملیاتی خواهد شد.
رییس هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به تعمیرات اساسی منطقه دارخوین گفت: پس از اعلام واحد بهره برداري مبني بر افزايش حجم ضايعات نفتي (Sludge) در واحدهای فرآورشی و کاهش سطح عملکرد مناسب تجهیزات در بخش های مختلف نمک زدایی، بویلرها، تفکیک گرها، کمپرسورهای تزریق و... و لزوم انجام هرچه سريع تر تعميرات اساسي با تاييد مراجع بالادستي منطقه دارخوين به طور كامل تعمیر، تمیزسازی و تجهیزات معیوب تعویض شد.
کرمی ادامه داد: اين تعميرات اساسي شامل تميزكاري و ترميم بدنه داخلي كليه تفكيك گرها و مبدل ها و نيز تعمير و كاليبراسيون ولوها و شيرهاي ايمني معيوب بوده است. در اين تعميرات اساسي همه تجهيزات فرآيندي باز، تميزكاري، ترميم و رنگ آميزي شده و پس از بازرسي و اخذ تاييديه در مدار سرویس قرار گرفتند، همچنین در بخش کمپرسورهای تزریق برنامه ریزی برای تعمیرات با رعایت الزام های محیط زیستی از جمله جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه در نظر گرفته شده است. این برنامه هم اکنون در مرحله انتخاب مجری است.
او با بیان اینکه كارشناسان اداره بازرسي همه تجهیزات را پس از تعميرات نظارت می کنند و پس از تایید، در اختیار واحد بهره برداری قرار می دهند، گفت: تمیزکاری رنگ و پوشش، بررسی وضعیت سطوح داخلی مخازن، صدور دستورعمل های تعمیراتی رنگ، پوشش و جوشکاری، از اقدام هایی است که در واحد بهره برداری غرب کارون انجام شده است، همچنین فعالیت هایی مانند ضخامت سنجی دوره ای خطوط و تجهیزات، نظارت بر فعالیت های تعمیرات اساسی، نظارت بر صحت عملکرد سامانه های حفاظت کاتدی، نظارت بر عملیات ترمیم و پوشش خطوط و رنگ و عایق مطابق نظر کارفرما، نظارت بر عملیات جوشکاری و تعمیر خطوط و تجهیزات، نظارت بر مشخصات فنی مورد تایید کارفرما و نظارت بر نتایج تعویض کوپن های خوردگی در پراب های اندازه گیری در آزادگان شمالی صورت گرفت.
رییس هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان در ادامه به برخی فعالیت های بازرسی و ایمن سازی تجهیزات اشاره و عنوان کرد: بازرسي از ديواره داخلي مخازن و تفكيك گرها و تدوين دستورعمل جوشكاري، سندبلاست و رنگ آمیزی متناسب با وضعيت هر مخزن، بازرسي از لاين هاي درون هيترها برای تعيين ميزان آسيب وارده و تدوين دستورعمل متناسب با آن و در نهایت ارائه دستورعمل بازرسي فني به منظور طراحي و جوشكاري لاين هاي جديد و آسیب دیده با هدف بهينه سازي فرآيند توليد، از اهم فعالیت های انجام شده در حوزه بازرسی و ایمن سازی تجهیزات است.
کرمی تصریح کرد: حوزه بازرسی و ایمن سازی تجهیزات ﺑﺮ اﺳﺎس ﺷﺮح وﻇﺎﻳﻒ ﺳﺎزﻣﺎﻧﻲ، ﻣﻮﻇﻒ اﺳﺖ از سلامت ﻣﻜﺎﻧﻴﻜﻲ و ﻣﺘﺎﻟﻮرژیک ﺗﺠﻬﻴﺰات و تاسیسات بهره برداری اﻃﻤﻴﻨﺎن یابد ﺗﺎ وﻓﻘﻪای در ﺗﻮﻟﻴﺪ ایجاد نشود.
وی افزود: ﻧﻈﺎرت ﻣﻬﻨﺪﺳﺎن اﻳﻦ اداره بر پایه اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﺻﻨﻌﺖ ﻧﻔﺖ اﻳﺮان و ﺳﺎﻳﺮ اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎی راﻳﺞ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻧﻔﺖ در دﻧﻴﺎ در ﻣﺮاﺣﻞ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺳﺎﺧﺖ، ﻧﺼﺐ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ در ﺣﻴﻦ ﺑﻬﺮهﺑﺮداری از ﺗﺠﻬﻴﺰات پیگیری می شود و در پایان ﻫﺮ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺳﺎﺧﺖ ﻳﺎ ﺗﻌﻤﻴﺮ، ﭘﺲ از ﺗﺄﻳﻴﺪ ﺑﺎزرﺳﻲ ﻓﻨﻲ، ﺗﺠﻬﻴﺰات و دﺳﺘﮕﺎهﻫﺎ در ﺳﺮوﻳﺲ ﻗﺮار ﻣﻲﮔﻴﺮﻧﺪ ﺗﺎ ﺑﻬﺮهﺑﺮداری ﭘﺎﻳﺪار و اﻳﻤﻦ ﺗﻀﻤﻴﻦ شود.
رییس هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان ظرفیت های شرکت های داخلی در زمینه تامین قطعات و تجهیزات صنعت نفت و گاز را مثبت ارزیابی کرد و گفت: با وجود تحریم ها، دستاوردهای شرکت های داخلی و توانمندی آنها برای تامین اقلام مورد نیاز صنعت نفت مطلوب بوده؛ به گونه ای که اتکا به توان و ساخت داخل، بی نیازی صنعت به محصولات خارجی و در پاره ای مواقع خودکفایی در ساخت برخی تجهیزات را به همراه داشته است.
رئیس هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان ادامه داد: هم اکنون بیش از 95 درصد اقلام و تجهیزات مورد نیاز این شرکت از سوی شرکت های داخلی تامین می شود و در آینده نه چندان دور شاهد خودکفایی در بسیاری از تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنعت نفت و گاز کشور خواهیم بود.
کرمی تصریح کرد: هرچند تامین قطعات خارجی مورد نیاز برای برخی پروژه های توسعه ای که از سوی شرکت های خارجی احداث شده، با مشکل روبه رو بوده است، اما با وجود شرکت ها و کارگاه های فنی توانمند داخلی شبیه سازی و در نهایت بومی سازی شد.
رییس هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان از تعمیر تفکیک گرها، نمک گیرها، برج هیدروژن سولفوره، پیش گرمکن ها، مبدل های حرارتی، خنک کن هوایی، مخازن ذخیره نفت، مشعل ها، پمپ های تزریق پساب و پکیج های تزریق مواد شیمیایی به عنوان اهم فعالیت های تعمیرات اساسی تحت مدیریت این شرکت یاد کرد و افزود: به طور کلی تعمیرات در 3 بخش اصلی تاسیسات فرآورشی، تجهیزات فرآیندی و کمپرسورهای تزریق گاز و در بازه زمانی 2 تا 3 ساله با عنوان تعمیرات اساسی انجام می شود که این دست از اقدام ها با همکاری واحدهای بهره برداری، بازرسی فنی، اچ اس ای، خدمات فنی ترابری، حراست و در نهایت مشاركت و پشتیبانی واحدهای مختلف ستادی و مطابق با برنامه ریزی های منسجم و اصولی انجام می شود.
کرمی از تعمیرات خطوط لوله انتقال نفت چاه ها به واحد بهره برداری و مبادی صادرات، تصفیه خانه های آب، گودال های مربوط به سیستم های آب و نفت و سامانه های مربوط به پکیج اکسیژن زدا، ادوات کنترلی و ابزار دقیق، ترانسفرماتورها، پست های برق و تجهیزات مرتبط با آن و سندبلاست، رنگ آمیزی داخلی و خارجی تفکیک گرها و تجهیزات به عنوان دیگر فعالیت های تعمیرات اساسی شرکت نفت و گاز اروندان نام برد.
او از تعمیرات پیشگیرانه، اضطراری و اساسی به عنوان اصول سه گانه تعمیرات اساسی شرکت نفت و گاز اروندان یاد کرد و ضمن تشریح روند فعالیت هر یک از این گام های سه گانه، به روتین های تعمیراتی اشاره کرد و گفت: در حقیقت روتین های تعمیراتی به منظور تداوم تولید و پیشگیری از توقف ناگهانی تجهیز صادر می شود. روتین ها از جمله اقدام هایی هستند که به طور منظم در بازه های زمانی خاص برای جلوگیری از خرابی دستگاه ها و برحسب موارد فعالیت های تعمیراتی مربوط به تجهیزات ابزار دقیقی انجام می شود، همچنین کنترل و اجرای روتین های تعمیراتی و ثبت و نگهداری آنها در شناسنامه هر دستگاه، از جمله فعالیت هایی است که از سوی واحد برنامه ریزی پیگیری شده و به این ترتیب روتین های تعمیراتی جزو تعمیرات پیشگیرانه محسوب می شود. رییس هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان گفت: با وجود انجام روتین ها و تعمیرات پیشگیرانه، گاهی تجهیزات بنا به درخواست گروه های تعمیراتی و بهره برداری، به تعمیرات اضطراری احتیاج پیدا می کنند که پس از صدور درخواست کار از سوی متقاضی و ثبت آن برای پیگیری، این دسته از تعمیرات در برنامه کاری قرار داده می شود، کنترل و هماهنگی اینگونه تعمیرات به عهده برنامه ریز تعمیرات است.
کرمی به آخرین آیتم از اصول سه گانه تعمیرات شرکت نفت و گاز اروندان اشاره کرد و با بیان اینکه تداوم تولید به منظور کارکرد پیوسته تجهیزات و خارج از سرویس نشدن بعضی دستگاه ها برای تعمیرات پیشگیرانه ضروری است، یادآور شد: گاهی برخی تجهیزات نیازمند تعمیرات اساسی در بازه های زمانی 2 تا 3 سال هستند؛ براین اساس ردیف های فرآورشی واحد بهره برداری به نوبت برای کاهش وقفه در تولید از سرویس خارج می شوند و دستگاه ها تحت بازرسی (بررسی ضخامت، میزان خوردگی احتمالی، رنگ آمیزی و...) روتین و تعویض تجهیزات معیوب قرار می گیرند.
رییس هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان با بیان اینکه زمان اجرای تعمیرات اساسی با در نظر گرفتن موارد ایمنی و اچ اس ای افزایشی بوده است، افزود: برنامه هاي تعميرات اساسي متناسب با شرايط بهره برداري از تجهيزات و برآورد احتمالي از ميزان خرابي ها معمولا در یک بازه زمانی 10 تا 25 روز برنامه ريزي و انجام مي شود؛ با وجود این در سال های اخیر گسترش و شیوع ويروس كرونا روند اجرای تعمیرات اساسی را به 25 تا 35 روز افزايش داد که دلیل اصلی افزايش زمان تعميرات اساسي، تاكيد و سختگیری های واحد اچ اس ای به منظور رعايت پروتكل هاي بهداشتي برای مبارزه با انتشار ويروس كرونا بوده است. بدون تردید بهداشت و ایمنی از الزام های اساسی و بنیادی در همه کارها و فعالیت هاست و رعایت آن در وهله نخست برای حفظ جان و سلامت کارکنان و انجام تعمیرات بدون حادثه و متعاقب آن کاهش ریسک های عملیات و حفظ سرمایه ملی(نیروی انسانی، محیط زیست، تجهیزات) ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
رییس هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان گفت: افزون بر رعایت دستورعمل ها، نفرات با گروه بندي خاصي در بخش تعميرات به کار گرفته شدند و اغلب نیروهایی بودند که تست کرونا را داده و از سلامت آنها اطمینان کامل وجود داشت و پس از شروع واکسیناسیون هم پیگیری های لازم برای تزریق هر دو دوز واکسن صورت گرفت.
کرمی ادامه داد: تمهیدات لازم برای اجرای دستورعمل های بهداشتی از جمله ابلاغ پروتكل ها و شيوه نامه ها، لغو تمام جلسات حضوري، حداقل حضور روزانه کارکنان، دوركاري در برخي مشاغل، معاینات سلامت نیروهای دست در کار تعمیرات، توزیع وسایل بهداشت فردی، ضدعفونی مداوم وسایل حمل ونقل و اماکن عمومی مانند رستوران ها، نمازخانه ها، سرویس های بهداشتی و خوابگاه های نیروهای تعمیراتی در نظر گرفته شد.
او با بیان اینکه هم اکنون برآوردی از میزان صرفه جویی اقتصادی در زمینه انجام کارهای تعمیراتی وجود ندارد، گفت: از آنجا که کارهای تعمیراتی مستمر و در جریان است و اهمیت آن به لحاظ کیفی و افزایش طول عمر تجهیزات دوچندان بوده، ارزیابی در این خصوص انجام نشده است، اما به صورت اجمالی با توجه به بومی سازی قطعات مصرفی و همچنین افزایش طول عمر تجهیزات، میزان صرفه جویی بسیار چشمگیر است و امیدواریم با راه اندازی سامانه مدیریت یکپارچه دارایی های فیزیکی در سال های آتی، محاسبات کمی میزان صرفه جویی نیز انجام شود.
کرمی گفت: در زمینه کاهش زمان تعمیرات که حداقل میزان کاهش تولید را به همراه خواهد داشت، در شرکت نفت و گاز اروندان رکوردهای قابل توجهی به ثبت رسیده که این مساله در زمینه تعمیرات خطوط لوله و تعمیرات اضطراری بسیار چشمگیرتر است.
صنعت پتروشیمی در کنار تولید و توسعه بی وقفه، در انتظار تجربیات جدید است
مشعل صنعت پتروشیمی، امروزه به صنعتی تبدیل شده که علاوه بر بخش های میان دستی و پایین دستی، وارد حوزه های بالادستی هم شده و موفقیت هایی را نیز در هر سه حوزه به دست آورده است. این صنعت توانسته در کنار اجرای برنامه های توسعه و تولید مستمر و بدون وقفه خود، شاگرد اول صنایع در جلوگیری از خام فروشی، میزان صادرات و درآمد ارزی و کمک به دولت باشد. این شرایط مطلوب و قابل توجه در حالی رقم خورده که همه صنایع کشور و صنعت نفت و به طور مشخص صنعت پتروشیمی، با تحریم هایی گسترده و مستقیم مواجه بوده اند، اما با وجود این توانسته اند بهترین عملکرد و بیشترین درآمدها را رقم بزنند. این درآمد قابل توجه صنعت پتروشیمی از یک سو تاثیری مستقیم بر عملکرد خود و اجرای پروژه های برنامه ریزی شده دارد و از سوی دیگر می تواند پشتوانه مالی و اعتباری خوبی برای اجرای پروژه های دیگر در بخش های دیگر صنعت نفت باشد؛ پروژه هایی که می تواند علاوه بر ورود بخش پتروشیمی به حوزه بالادستی صنعت نفت، زمینه ای برای تامین نیازهای این صنعت از جمله تامین خوراک محسوب شود.
موضوع تامین مالی پروژه ها، همواره در صنعت نفت مورد بحث و نظر بوده و مسأله حمایت های مالی دولتی یا تامین مالی از سوی شرکت های خارجی، همواره یکی از منابع اصلی برای شروع به کار پروژه های نفت، گاز و پتروشیمی محسوب شده است. در چند دهه گذشته، این شیوه و شرایط که دولت ها بودجه پروژه ها را تامین کنند یا شرکت های خارجی در کنار مشارکت و سهیم شدن در منافع پروژه، تامین مالی ارزی انجام دهند، در پروژه های مختلف از جمله ساخت پتروشیمی ها معمول بوده است. چه بسیار پروژه های پتروشیمی که در این سال ها به دلیل عدم تامین مالی دولتی و همکاری نکردن شرکت های خارجی، در حد همان کلنگ زدن و مراحل اولیه اجرایی باقی مانده است؛ اما از یک جایی به بعد، بخصوص با وجود تجربه ای که بارها از بدعهدی شرکت های خارجی و اعمال تحریم های همه جانبه داشتیم، صنعت نفت و به طور مشخص صنعت پتروشیمی به این نتیجه رسید که باید در مورد تامین مالی هم به سطحی از استقلال مالی برسد.
موضوع تامین مالی داخلی پتروشیمی ها برای اجرای پروژه های نیمه کاره، اما اقتصادی یا شروع به کار پروژه های جدید با تامین مالی پتروشیمی های با درآمد قابل قبول، شیوه ای است که از چند سال قبل آغاز شده است. در حال حاضر سهام بسیاری از پروژه های تکمیل شده و نیمه تمام پتروشیمی، به پتروشیمی های بزرگ یا هلدینگ های پتروشیمی مربوط می شود. این صنعت، علاوه بر پروژه های درون گروهی خود، تمایل و پیشنهادهایی برای سرمایه گذاری در حوزه های دیگر صنعت نفت دارد و اگرچه بارها درباره این پیشنهادها صحبت می شد، اما به شکل صریح، هدفمند و در سطح مدیران تصمیم گیر این صنعت صحبتی به میان نیامده بود. حالا اما مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از بانک ها و هلدینگ های پتروشیمی برای سرمایه گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت دعوت کرده است. محسن خجسته مهر با بیان اینکه برنامه های متعدد سرمایه گذاری برای توسعه طرح های نفت پیش بینی شده است، از مذاکره با بانک ها و هلدینگ های پتروشیمی برای سرمایه گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد. معاون وزیر نفت تصریح کرد: باید از داشته های داخل کشور بخوبی استفاده کنیم؛ زیرا معتقدیم که حتی در شرایط تحریم، اگر از ظرفیت داخلی به معنای واقعی استفاده شود، می توان نیازها را رفع کرد. محدودیت های متعددی مقابل ما قرار دارد؛ اما انگیزه های زیادی نیز داریم و برای آن با بانک ها مذاکره شده که به صورت کنسرسیوم برای توسعه صنعت نفت وارد شوند و همه بانک های کشور در این موضوع سهیم خواهند بود. وی ادامه داد: ما با هلدینگ های مهم پتروشیمی کشور، نشست هایی داریم که بخش پایین دستی در بخش بالادستی صنعت نفت وارد سرمایه گذاری شود. هلدینگ های پتروشیمی می توانند در بخش توسعه میدان های نفت و گاز سرمایه گذاری کنند و شرکت نفت هم برای ایجاد جذابیت بیشتر، می تواند در یک بازه زمانی طولانی، خوراک مورد نیاز را به آنها تحویل دهد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه این سرمایه گذاری برد- برد است، افزود: این رویکرد برای نخستین بار مطرح شده و در مناطق نفت خیز جنوب نیز میدان هایی برای سرمایه گذاری مطرح هستند؛ بر این اساس بزودی روش های مختلف پروژه هایی که به سرمایه گذاری نیاز دارند، اعلام می شود و از هر توانی که در کشور وجود داشته باشد، استفاده خواهیم کرد. صنعت پتروشیمی از جمله صنایعی است که همه نیازها و الزامات لازم برای رسیدن به نقطه مطلوب را دارد، به همین دلیل به عنوان صنعتی اقتصادي، فرصت هایی مهم براي سرمایه گذاران خصوصي تلقي می شود. در سال های گذشته، شرکت ملي صنايع پتروشيمي، راهکارهاي مختلفي را براي کمک به تأمين مالي پروژه هاي صنعت پتروشیمی، از طریق توانمندي و اعتبارات داخلی این صنعت در دستور کار قرار داد. در این سازوکارها علاوه بر حمایت مالی از طریق صندوق پروژه، صندوق سرمایه گذاری خصوصي، وام های مناسب از بانک ها و... تبدیل شدن شرکت های تولیدی به اسپانسر، شیوه های دیگر تامین مالی بوده است. در این شیوه که بیشتر از سوی هلدینگ های بزرگ پتروشیمی تجربه شده است ، شرکت های توليدي که سودده، فعال و با درآمدهاي خوب ارزي و ريالي هستند، سهام پروژه های نیمه کاره و جدید را خریداری می کنند و به نوعی اسپانسر این پروژه ها می شوند.
صنعت پتروشیمی در چند دهه گذشته، برای تامین خوراک با بخش بالادستی صنعت نفت در ارتباط بوده و همواره تلاش می شد تا با تکمیل چرخه محصولات، تعداد بیشتری از محصولات از خوراک اولیه تامین شود و بیشتر به رویای قدیمی جلوگیری از خام فروشی نزدیک شویم. این رویا یا برنامه در سال های ابتدایی چندان زمینه تحقق نداشت و به نحوی ورود به بخش تامین خوراک و بخش های دیگر بالادستی هم برای صنعت پتروشیمی ممنوع بود. با این حال در شرایطی که پتروشیمی ها، پروژه های مهمی همچون خاموش شدن فلرهای روشن مناطق نفتی را اجرایی می کنند یا برای سرمایه گذاری در سایر پروژه های بالادستی صنعت نفت دعوت می شوند، می توانند در حوزه تامین خوراک هم اثرگذار باشند. در واقع این صنعت، ثابت کرده که می تواند برای تامین زنجیره ارزش خود، وارد بخش بالادست شود؛ هرچند نقش وزارت نفت که امکان سرمایه گذاری و حضور فعال صنعت پتروشیمی در بخش بالادست را فراهم کرده، بسیار مهم و اثرگذار است. باید توجه داشت که ورود و اجرای طرح های بالادست صنعت نفت و گاز برای پتروشیمی ها می تواند یک دلیل مشخص داشته باشد و آن اینکه، پتروشیمی ها افزون بر توان مالی و فنی، برای تأمین خوراکشان انگیزه بیشتری دارند و می توانند این پروژه ها را در زمان بندی مناسب اجرایی کنند. به نظر می رسد نگرش تصمیم سازان در رده های بالا به سمتی رفته که باید این ذهنیت را که بالادست صنعت نفت، جزو سیستم دولتی است و هیچ کس حق ورود به آن را ندارد، کنار بگذاریم. کمبود بودجه و مقررات دست و پاگیر در سیستم دولتی، تحریم های همه جانبه و محدودیت های مالی و اقتصادی ناشی از آن، بخصوص تمایل پتروشیمی ها به انجام این سرمایه گذاری ها می تواند دلایل خوبی برای این همکاری کم سابقه باشد. در عین حال باید توجه داشت که هیچ منع قانونی برای واگذاری تولید در صنعت نفت به بخش خصوصی به جز در بخش مخزن وجود ندارد. به نظر می رسد موضوع ورود پتروشیمی ها به بخش بالادست، بیشتر از هر چیز موانع ساختاری دارد. به عبارتی برای این توانمندی و همکاری مشترک، علاقه مندی و اشتیاق دیده می شود؛ اما مسأله مهم آن است که این ورود با چه شیوه و اولویت و با چه سازوکاری در ارتباط با صنایع نفت و گاز انجام می شود تا تداخل ایجاد نکند. توجه و ورود جدی که وزارت نفت در دولت سیزدهم نسبت به این موضوع دارد، می تواند نقطه اتکای خوبی در این خصوص باشد. چند روز قبل هم وزیر نفت از پیگیری ها برای تشکیل کنسرسیومی ۴ میلیارد دلاری با هدف حمایت از پروژه های پتروپالایشگاهی خبر داده بود. باید منتظر ماند و دید که این تلاش ها در مسیر افزایش همکاری ها، به شروع پروژه های جدید و اتفاقاتی رو به جلو در کل صنعت نفت و صنعت پتروشیمی منجر می شود.
نگاهی به عملیات راه سازی در کشور و سهم نفتی ها در تامین نیاز مردم
مشعل یکی از مهم ترین مولفه ها در توسعه اقتصادی ، ایجاد حمل و نقل جاده ای و ریلی است. توسعه راه ها از شهرهای بزرگ گرفته تا روستاها از وظایف اصلی دولت ها محسوب می شود و مناسب سازی آزادراه ها و جاده های اصلی و محلی، علاوه بر فراهم کردن سفر ایمن و تسهیل و تسریع در جابه جایی مسافر، کمک زیادی به توسعه صنعت گردشگری و رونق اقتصاد ملی می کند. پروژه های راه سازی در همه دولت ها، یکی از اصلی ترین برنامه ها و تعهدات است که هیچ وقت موتور آن خاموش نمی شود و جریان راه سازی و بازسازی آنها همواره باید ادامه داشته باشد؛ اما راه و جاده سازی، یکی از وظایف دولت است که وزارت راه و شهرسازی به تنهایی در آن فعال نیست و ارگان های دیگری نیز به طور مستقیم و غیر مستقیم در این عملیات مهم و همیشگی فعالیت دارند، بخصوص در سال های اخیر که موضوع مسؤولیت اجتماعی شرکت ها و سازمان های بزرگ و کوچک به اندازه کافی نهادینه شده، بحث راه سازی و تامین قیر و آسفالت برای جاده های مناطق محروم در میان بسیاری از وظایف این نهادها قرار گرفته است.
در میان وظایف وزارت راه و شهرسازی، برخی از محورها نظیر تامین راه های كشور اعم از زمینی ( راه و راه آهن ) و راه های دریایی و هوایی، تامین ایمنی راه ها و حریم آنها ، تامین زیرساخت های لازم راه ها با هدف حفظ محیط زیست و سلامت شهروندان شهری و روستایی در اولویت قرار دارند و مستقیما با زندگی مردم در ارتباط است. آنچه طی چند دهه اخیر تاکنون بارها درباره آنها صحبت و هر ساله آمارهای نگران کننده ای از آن منتشر شده ، ایمنی راه ها و خطرات جانی برای مسافران جاده ای ، ریلی و هوایی است. با این حال محدودیت ها و خسارت های جاده ای در کل کشور آمار بیشتری دارد و لازم است بسیاری از برنامه های دولت به سمت احداث جاده های جدید و ایمن سازی جاده های فعلی برود.
اگرچه تعهد به احداث راه ها طی چند دهه گذشته، به عهده وزارت راه و شهرسازی بوده؛ اما در عمل بخش های زیادی از راه های کشور را نهادها و سازمان های دولتی یا حتی تجار و شرکت های خصوصی احداث کرده اند. در این موارد، گاه اجرای پروژه ها و اهداف این مجموعه ها در راس بوده و در برخی موارد دیگر، رضایت و خواسته های مردم آن مناطق در دستور کار قرار داشته است. در هر کدام از این موارد، معمولا هر دو طرف، منفعت احداث آن جاده را برده اند؛ به عبارتی هم شرکت ها و پروژه ها و هم مردم در آن مناطق دسترسی به جاده و ایمنی راه داشته اند. نمونه ملموس و نزدیک برای چنین موضوعی، احداث خط لوله گوره به جاسک است که در مسیر احداث آن که از مناطق صعب العبور می گذشت ، جاده های دسترسی برای تجهیزات و ماشین آلات احداث شد تا پروژه با سرعت پیش برود، ضمن اینکه مسیر دسترسی روستاییان و مناطق محروم حاشیه این پروژه نیز هموار شد. نمونه های این اقدامات در حوزه های اجرایی مختلف زیاد است. به عنوان مثال، زمانی که وزارت صمت، مجوز یک معدن را در دل کوه ها می دهد ، تعداد زیادی ماشین آلات و نیروی انسانی به آن سمت روانه می شود، بنابراین سرویس های کارکنان و کارگران به جاده های زیادی نیار دارند، از این رو جاده های کوچک و بزرگ زیادی در آن منطقه کشیده می شود که در حالت عادی ممکن است احداث این جاده ها برای ساکنان آن مناطق زمانبر باشد.
در میان شاخص هایی که وزارت کشور برای مناطق کم برخوردار و محروم در نظر می گیرد و به عنوان نمونه، عدد شاخص محرومیت را 6 یا 8 اعلام می کند ، یکی از اصلی ترین عوامل تعیین این شاخص ، داشتن راه های دسترسی ایمن است. بسیاری از مناطق روستایی و محروم کشور، مسیرهای دسترسی برای رسیدن به موقع به مراکز آموزشی و مدارس یا بیمارستان و خانه های بهداشت را ندارند، از این رو ممکن است در این مسیرها جانشان به خطر بیفتد. بنابراین یکی از مهم ترین موضوعات در محرومیت زدایی و اجرای پروژه های مسؤولیت اجتماعی ارگان ها و شرکت های دولتی و خصوصی، ایجاد همین دسترسی های جاده ای است. در میان ارگان های مختلفی هم که این مسؤولیت را اجرا می کنند، سهم وزارت نفت با توجه به گستردگی حوزه های فعالیت آن، بسیار زیاد است؛ اما توانسته این نقش را در بستر زمانی طولانی و مداوم، به بهترین نحو اجرایی کند.
تصور کنید، مطالعات اکتشافی در یکی از مناطق و روستاهای استان های جنوبی کشور به نتایج مثبت منجر شود. در این هنگام است که ماشین آلات اکتشافی و گروه های تحقیقاتی باید به این مناطق بروند و ماه ها رفت و آمد و حضور مستمر در آن منطقه داشته باشند. در صورت مثبت بودن نتایج و اخذ مجوزهای لازم برای حفاری و در ادامه برداشت نفت، حجم عظیمی از ماشین آلات، تجهیزات و ساخت و سازها در این مناطق شروع و سیل افراد متخصص و کارگر نیز به این منطقه روانه می شود. در چنین مواردی، اولین کاری که آن شرکت نفتی باید انجام دهد ، احداث جاده های دسترسی به منطقه مربوطه و احداث جاده های مرتبط دیگر است. تا اینجای کار اگرچه جاده ها برای اهداف آن شرکت، احداث شده است؛ اما افراد محلی و ساکنان روستاهای اطراف هم از این جاده ها استفاده می کنند. با این توضیحات، اینها تنها کارهایی نیست که نفتی ها برای همسایگان خود انجام می دهند؛ بلکه صنعت نفت به شکلی سنتی و امروزی و در قالب ابلاغیه های همگانی، در کل صنعت نفت، راه سازی را جزو برنامه های مسؤولیت اجتماعی خود در مناطق عملیاتی قرار داده است؛ پروژه هایی مثل ساخت آزادراه لامرد- پارسیان ، پروژه راهسازی لامرد- خنج، ایجاد جاده های دسترسی در هورالعظیم و روستاهای اطراف، راه سازی برای مناطق زلزله زده استان خوزستان ، خدمت رسانی ماشین آلات سنگین راه سازی نفت برای مناطق آسیب دیده از سیل و ... از جمله آخرین اقدامات و بزرگترین پروژه هایی است که نفت در دستور کار دارد. از آنجا که بیشترین حضور و فعالیت صنعت نفت در چند استان خوزستان و بوشهر است ، خوب است برخی از این عملکرد را مرور کنیم. در استان خوزستان، توسعه و تقویت پایانه ها و شبکه راه های داخلی و محورهای ارتباطی با استان های همجوار، با مشارکت وزارت راه و شهرسازی منتج به افزایش حدود ۶۲۰ کیلومتری طول راه های استان اعم از شهری و روستایی و احداث سه بزرگراه و چهار راه اصلی شده است. به این ترتیب، با این اقدامات ۱۵۷ هزار تردد روزانه در راه های اصلی و حدود ۱۵ هزار تردد در راه های روستایی امکانپذیر شده و تصادفات جاده ای راه های اصلی و روستایی استان به ترتیب ۲۴۹ درصد و ۲۶۳ درصد کاهش یافته است. همچنین در استان بوشهر می توان به اقدام هایی از جمله افزایش ۳۱۱ کیلومتری طول بزرگراه ها و در مجموع احداث و بهسازی هشت بزرگراه با مشارکت وزارت راه و شهرسازی، افزایش ۲۱۸ کیلومتری طول راه های اصلی و در مجموع احداث و بهسازی ۹ راه اصلی با مشارکت وزارت راه و شهرسازی و افزایش ۱۴ کیلومتری طول راه های روستایی و احداث و بهسازی هفت راه روستایی اشاره کرد. نکته قابل توجه در مورد این اقدامات صنعت نفت، آن است که توجه به محیط پیرامونی و نیازهای مردمی که در همسایگی پروژه ها قرار گرفته اند ، به یک رویکرد و برنامه شرکت ها و زیرمجموعه های صنعت نفت تبدیل شده است. حالا دیگر راهی که برای رسیدن به اهداف صنعت نفت باز می شود ، برای مردم آن مناطق هم راهگشاست و نیازها و اهداف ساکنان آن را نیز مرتفع می سازد.
شرکت های بزرگ نفتی (Big Oil) اروپایی در نظر دارند، پول های بادآورده از قیمت های بالای انرژی را برای تبدیل شدن به شرکت های کوچک تر (Small Oil) با بازدهی بیشتر هزینه کنند. افزایش قیمت های نفت خام و گاز طبیعی در سال۲۰۲۱ بر خلاف سال 2020، زمانی که قیمت های انرژی در پی شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) و به دنبال آن لطمه دیدن فعالیت های اقتصادی در سراسر جهان و کاهش سفرهای هوایی و زمینی به دلیل اعمال محدودیت ها و قرنطینه های بلندمدت با افت شدیدی روبه رو شده بود، میلیاردها دلار سود را نصیب شرکت های بزرگ نفتی کرد. به طور معمول، شرکت ها در چنین شرایطی پس از افت شدید در سال پیش، بخش عمده این درآمدها را در پروژه های بلندمدت افزایش تولید و ذخایر نفت و گاز سرمایه گذاری می کنند. با این حال، آنها برخلاف رویه پیشین در طول تاریخ فعالیت شان، این بار روندی دیگر در پیش گرفته اند، شرکت بی پی انگلیس، شرکت انگلیسی-هلندی شل، توتال انرژی فرانسه، اکینور نروژ و انی ایتالیا بر آن هستند تا حدامکان به منظور کسب رضایت مندی سهامداران، بخش بیشتری از این پول را به آنها بازگردانند؛ زیرا این غول های نفتی اروپایی، مسیر پر پیچ و خم و دشوار گذار به انرژی های تجدیدپذیر یا کاهش انتشار کربن را در پیش گرفته اند.
بن کوک، مدیر پورتفوی شرکت بی پی کپیتا فاند آدوایزرز (BP Capital Fund Advisors) معتقد است که شرکت های بزرگ نفتی، با تغییر رویه و تغییر مسیر به سمت حوزه های با بازده سرمایه گذاری بالاتر برای سهامداران و فروش دارایی های قدیمی ، تا حدی در حال مدیریت این کاهش هستند.
فشار فزاینده سرمایه گذاران، فعالان محیط زیستی و دولت ها برای مقابله با تغییرات اقلیمی، به معنای این است که غول های نفتی اروپا حتی با وجود چشم انداز روشن برای قیمت ها و تقاضای نفت خام، در حال کاستن یا توقف کامل هزینه های تولید نفت هستند.
راهبرد دو جانبه کاهش تولید نفت و افزایش بازگشت سود سهامداران، زمانی جدی شد که شرکت شل کسب وکار خود در حوضه نفت شیل پرمین را به قیمت 9 میلیارد و 500 میلیون دلار به دولت ایالات متحده آمریکا فروخت و تعهد بازگشت 7 میلیارد دلاری آن را به سرمایه گذاران داد. سرمایه گذاران در شرکت های آمریکایی هم می توانند منتظر افزایش بی سابقه پرداختی شان باشند؛ اما اکسون موبیل و شورون، به عنوان بزرگترین شرکت های نفت و گاز آمریکا در نظر دارند توأمان به سرمایه گذاری در پروژه های جدید نفتی ادامه دهند؛ زیرا برنامه های آمریکا برای افزایش تولید نفت با هدف مقابله با قیمت های بالای انرژی و مهار تورم، آنها را به سمت افزایش تولید سوق داده است. بر اساس تحلیل مؤسسه پژوهشی برنشتاین، شرکت های اروپایی قرار است در سال 2022 رقم بی سابقه 54 میلیارد دلار سود و بازخرید سهام را به سرمایه گذاران برگردانند، در حالی که این رقم برای شرکت های آمریکایی اکسون موبیل و شورون در مجموع بیش از 30 میلیارد دلار برآورد شده است.
برآوردهای مؤسسه برنشتاین حکایت از آن دارد که با وجود کاهش سرمایه گذاری ها در پروژه های جدید نفتی، تولید نفت پنج شرکت بزرگ نفت و گاز اروپا تا سال 2030 میلادی پس از رسیدن به اوج، حدود روزانه 7 میلیون بشکه در سال 2025 میلادی، پنج سال پس از آن یعنی در سال 2030 میلادی با بیش از 15 درصد کاهش به کمتر از روزانه 6 میلیون بشکه می رسد.
شرکت بی پی اعلام کرده است که تا سال 2030 میلادی، تولید نفت خود را حدود 40 درصد یا نزدیک به روزانه یک میلیون بشکه نسبت به سال 2019 کاهش می دهد.
در همین حال، شل اعلام کرد که تولید نفت این شرکت انگلیسی-هلندی در سال 2019 میلادی به اوج رسید، در حالی که انی اعلام کرده است، تولید این شرکت ایتالیایی در سال 2025 میلادی افزایش می یابد. با ورود کامل پدیده انتقال (گذار) انرژی، سرمایه گذاران دوباره به سمت تمرکز بر بازگشت سود گام برداشته اند.
شرکت های بزرگ نفتی با بیش از یک قرن حرکت روبه جلو در مسیر برداشت از ذخایر نفت خام و گاز طبیعی، از حفاری در خاورمیانه تا تولید پیشگامانه در پروژه های آب های عمیق، سوابق قابل توجهی در زمینه سرمایه گذاری میلیاردها دلار در طرح های بزرگ و پیچیده دارند، به طوری که این سرمایه گذاری ها فراتر از بودجه و برنامه ریزی هایشان بوده و یک دهه بازگشت سرمایه اندک پس از سال 2010 میلادی را برای آنها به همراه داشته است. الاسدیر مکینون از صندوق سرمایه گذاری اسکاتلند در این باره گفت: راهبردهای پدیده گذار انرژی روشن تر شده است؛ اما سرمایه گذاران با توجه به ناکامی های پیشین، براحتی هر شرایطی را نمی پذیرند، بنابراین شرکت ها باید اثبات کنند که توانایی اجرای مؤثر و سودآور این راهبردها را دارند.
با وجود آغاز راه، پدیده گذار انرژی بخشی از تولید نفت همچنان تداوم خواهد داشت و از آنجا که کشورهایی مانند چین و هند، به دنبال جایگزینی گاز طبیعی با سوخت های فسیلی آلاینده تر مانند زغال سنگ هستند، انتظار می رود تولید این سوخت فسیلی پاک، روندی افزایشی داشته باشد. در همین حال، شرکت های بزرگ اروپایی در حال انتقال سرمایه گذاری های خود به سمت انرژی های تجدیدپذیر مانند انرژی های بادی و خورشیدی هستند و این نوید را می دهند که بازده حاصل ازکسب و کارهای با سطح پایین کربن در بلندمدت، به اندازه یا حتی فراتر از درآمدهای نفتی و گازی باشد. این برخلاف مسیری است که شرکت های آمریکایی در پیش گرفته اند، شرکت های اکسون و شورون تا حد زیادی با انرژی های تجدیدپذیر فاصله دارند. مایک ورث، مدیرعامل شرکت آمریکایی شورون در این باره گفته است که انرژی های تجدیدپذیر، بازده دو رقمی موردنظر سرمایه گذاران را محقق نمی کنند. کاهش شدید سرمایه گذاری در طرح های توسعه ای جدید نفتی ازسوی شرکت های اروپایی در سال های اخیر، سبب افزایش قیمت های نفت در بلندمدت شده است؛ زیرا برآوردها از عقب افتادن عرضه نسبت به تقاضا حکایت دارد. راس مولد، مدیر سرمایه گذاری در پلتفرم برخط (آنلاین) ای جی بل (AJ Bell) گفت: از آنجا که انتظار می رود روند افزایشی تقاضا ادامه داشته باشد، چنین احتیاطی می تواند سبب بهبود قیمت های نفت و گاز شود. وی افزود: عرضه می تواند محدود شود، بویژه که منابع انرژی تجدیدپذیر و جایگزین هنوز آمادگی تحمل بار کاهش سوخت های فسیلی پایه را ندارند. براساس برآوردهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا، انتظار می رود تقاضا برای نفت، حدود سال 2030 میلادی به اوج برسد. مولد گفت: مدیران نفتی از فشار عمومی، مسؤولیت های محیط زیستی و دشواری های انجام هر کار جدید و بزرگ، آگاه هستند. وی افزود: شرکت ها در برابر وسوسه افزایش تولید مقاومت خواهند کرد. بن ون بوردن، مدیرعامل شرکت شل گفت: این شرکت نگاه بلندمدت دارد و در حالی که می خواهد از قیمت های بالای نفت بهره ببرد، تمایلی به سرمایه گذاری بزرگ در بازار رو به رشد ندارد؛ زیرا معتقدیم تا زمانی که بتوانیم برداشت از آن را آغاز کنیم، دوباره فراتر از آن اوج خواهیم بود. کوک گفت: راهبرد اروپا موردی آزمایشی خواهد بود، سخت می توان پیش بینی صحیح و نزدیک به واقعیت را درباره سرعت پدیده گذار انرژی پیدا کرد. زمان تعیین می کند که آیا قاره سبز با سرعتی بالا به این سمت گام برداشته است یا خیر؟
منبع: خبرگزاری رویترز
نویسندگان: ران بوسو و سابرینا واله
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در آیین گرامیداشت سالروز شهادت سیدمجتبی نواب صفوی وهمرزمانش(فداییان اسلام) که باهدف «وحدت و ادامه راه شهدا» به ويژه شهيد نواب صفوي برگزار شد، با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره حفظ دستاوردهای انقلاب گفت: راه شهدا و حمايت از دستاوردهای انقلاب را در جهت تعالي جمهوري اسلامي ايران ادامه خواهيم داد.
جلیل سالاری بابیان اینکه دشمنان انقلاب همواره در کمین اين انقلاب هستند و ازهر تلاطمي عليه نظام و تفرقه افکنی استفاده می کنند، افزود: بنا بر فرمایش رهبر معظم انقلاب، همه ما وظیفه داریم با حفاظت از این انقلاب و دستاوردهای آن شرایط پیشرفت جامعه را فراهم آوریم.
وی با مهم برشمردن تصمیم گیری های مناسب براي پيشبرد اهداف انقلاب اسلامي، بر جلوگیری از هرگونه اختلاف و تفرقه افکنی تاکید کرد.
معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش همچنین با تاکید بر وحدت اسلامي و دفاع از ارزش ها به عنوان یکی از ویژگی های شهيد نواب صفوي اظهار کرد: نيروي جوان انقلابي بنا بر فرمايشات مقام معظم رهبري، باید با برنامه ریزی و آتش به اختيار بودن، از ارزش های انقلاب دفاع کند.
وی با اشاره به اتفاقات سال 88 و 98 اظهار کرد: این رخدادها به ما ثابت كرد دشمنان به دنبال ضربه زدن به مردم و نظام هستند و خوشبختانه در سایه ولایت فقیه و هوشیاری مردم توانستيم اين جريانات را خنثي كنيم.
مجتمع گاز پارس جنوبی
کارکنان پالایشگاه های اول و چهارم مجتمع گاز پارس جنوبی برای حفظ و بهسازی محیط زیست پیرامونی پالایشگاه ها در یک برنامه مشترک ساحل زیبای بنود در محدوده جغرافیایی شهرستان عسلویه را پاکسازی کردند.
بهزاد سالاری، مدیر پالایشگاه چهارم مجتمع گاز پارس جنوبی دراین باره اظهار کرد:کارکنان این پالایشگاه همواره همسو با تولید پایدار گاز، نگاه بسیار ویژه ای به محیط زیست پیرامون خود دارند و فعالیت های متعددی در این حوزه انجام داده اند.
وی افزود: ارتباط بسیار نزدیک صنعت بازندگی اجتماعی و محیط زیست ساکنان اطراف، توجه بیش ازپیش مجموعه صنعت مستقر در منطقه پارس جنوبی بر محیط زیست و سلامت را می طلبد. در همین زمینه پالایشگاه چهارم مجتمع گاز پارس جنوبی از سال های پیش بر اجرای حداکثری طرح های محیط زیستی اهتمام ورزیده است.
مهرداد عبدی، مدیر پالایشگاه اول مجتمع پارس جنوبی نیز با بیان اینکه این مجتمع گاز همواره در حوزه محیط زیست پیشرو بوده است، گفت: پالایشگاه اول مجتمع گاز پارس جنوبی با توجه به اهداف محیط زیستی و وظیفه خود در این حوزه که صیانت از محیط زیست است، توانسته با تلاش کارشناسان و متخصصان گام های مهمی را در مسیر توجه به محیط زیست بردارد.
بحرینی دهیار روستای بنود نیز با اشاره به مشکلات و کاستی های محیط زیستی این منطقه، اظهار کرد: مجتمع گاز پارس جنوبی همواره با پیاده سازی برنامه های فرهنگی و محیط زیستی توجه بسیار شایسته ای به منطقه داشته و پروژه کاشت درختان حرا در منطقه یکی از مهم ترین آنهاست.
پالایشگاه نفت آبادان
نخستین مرکز آموزشی بین کارگاهی پالایشگاه نفت آبادان با حضور معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به بهره برداری رسید.
غلامحسین حسینی نیا، رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور در آیین بهره برداری از این مرکز آموزش گفت: راه اندازی مراکز جوار کارگاهی در دستور کار فنی و حرفه ای قرار دارد تا امر آموزش در هنگام کار به همراه فضای کار انجام شود.
وی با اشاره به اینکه صنعت نفت، صنعت مادر است و اهمیتی ویژه دارد، افزود: این مرکز آموزشی کارگاهی با توجه به همین رویکرد در پالایشگاه آبادان راه اندازی شده است.
حسینی نیا با تاکید بر الگوسازی مناسب در این خصوص برای دیگر مناطق نفت خیز اظهار کرد: قرار است تا پایان امسال شمار مراکز فنی حرفه ای جوار کارگاهی را به عدد یک هزار و 400 برسانیم، این در حالی است که در چهار ماه گذشته، تعداد مراکز آموزش فنی حرفه ای از 400 به 600 رسیده است.
حسینی نیا افزود: امیدواریم بتوانیم موضوع آموزش فنی و حرفه ای و فرهنگ مهارت آموزی را به یک فرهنگ غالب تبدیل کنیم و سفیران خوبی برای مهارت آموزی باشیم.
عباس قیم، مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان نیز گفت: این مرکز مجوز آموزش مهارتی را در همه زمینه های فنی خواهد داشت.
وی افزود: این آموزش، هم اکنون برای نیروهای رسمی، قراردادی و پیمانکاری پالایشگاه آبادان است و در صورت مهیا شدن شرایط، نیروهای مورد نیاز پالایشگاه از خارج این مجموعه تامین خواهند شد.
قیم گفت: قراراست آموزشگاه کارآموزان آبادان که هم اکنون از ساختمان آن به عنوان موزه استفاده می شود، به منظور تربیت نیروهای فنی و تخصصی وارد چرخه آموزش شود.
مدیرعامل پالایشگاه نفت آبادان با بیان اینکه 7 هزار نفر نیرو در پالایشگاه آبادان فعال هستند، تصریح کرد: برای هر نیرو می توان سالانه بیش از60ساعت کلاس آموزشی برگزار کرد.
سیدمحمد مولوی، نماینده آبادان در مجلس شورای اسلامی نیز در حاشیه بهره برداری از مرکز جوار کارگاهی صنعت نفت در آبادان گفت: از نظر قانونی به عنوان یک تکلیف، از نظر راهبرد کار، به عنوان بهبود اوضاع کار و از نظر اشتغال هم با توجه به اهمیت استان خوزستان و شهر آبادان می باید در بحث فنی حرفه ای، گام های بلندتری برداشته شود.
وی با بیان اینکه در آموزش و پرورش شهرستان آبادان بیش از 17رشته فنی و حرفه ای را در این زمینه توسعه دادیم، افزود: برنامه ششم توسعه ما را مکلف کرده است که آموزش عمومی و آموزش عالی را توسعه ببخشیم.
وی با اشاره به اینکه اعتبارهادربخش فنی و حرفه ای نیازمند جهش است، افزود: این رویکرد در کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی وجود دارد و آنچه لازم به پیگیری در مجلس است، انجام خواهیم داد.
پتروشیمی غدیر
مدیرعامل پتروشیمی غدیر با اعلام همکاری با شرکت فناوران، از اجرایی شدن طرح توسعه پتروشیمی غدیر و احداث واحد کلرآلکالی باهدف خودکفایی و تولید محصول مورد نیاز صنعت پتروشیمی خبر داد. حسین صفاری احداث واحد کلرآلکالی را مهم ترین اقدام برای خودکفایی و تولید این محصول به عنوان خوراک اولیه صنعت پتروشیمی برشمرد. وی گفت: پتروشیمی غدیر برای تأمین وینیل کلراید از دو روش کلریناسیون مستقیم واکسی کلریناسیون که خوراک موردنیاز واحد اکسی کلریناسیون اتیلن (تأمین از خط اتیلن غرب) و اکسیژن (تأمین داخل مجتمع) هستند، استفاده کرده است. مدیرعامل پتروشیمی غدیر گفت: احداث یک واحد کلرآلکالی، افزون بر تامین کلر مورد نیاز، تولید محصولاتی مانند سود کاستیک، آب ژاول وهیپوکلریت مازاد را با ارزش اقتصادی بالا در پی خواهد داشت.
وی ایمنی در تأمین گاز کلر، استمرار تولید و کاهش وابستگی به دیگر تولیدکنندگان و خروج از محدودیت تک محصولی بودن را دیگر مزیت های مهم احداث واحد کلرآلکالی در شرکت پتروشیمی غدیر عنوان کرد.
صفاری با بیان اینکه مهم ترین نقطه تمایز پتروشیمی غدیر با دیگرمجتمع های صنعت پتروشیمی تولید مرغوب ترین پی وی سی کشور در آن است، افزود: تولید و عرضه پلی وینیل کلراید (PVC) با رعایت استانداردهای کیفی و محیط زیستی در بازارهای داخلی و خارجی با هدف ارزش افزایی برای سهامداران مهم ترین مأموریت پتروشیمی غدیر به شمار می آید.
صفاری با اشاره به ظرفیت تولید سالانه120هزار تن پی وی سی در پتروشیمی غدیر تصریح کرد: سعی بر این است این ظرفیت به 300 هزار تن در سال افزایش یابد.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در بازدید از دکل حفاری44 فتح تأکید کرد: توجه به سلامت و رضایت شغلی کارکنان در مناطق عملیاتی، مهم ترین اولویت کار در صنعت حفاری است.
حمیدرضا گلپایگانی در جمع کارکنان دکل حفاری44فتح در موقعیت میدان نفتی مارون گفت: همسو با اهتمام ویژه به سلامت همکاران با توجه به خطر بالای کار و لزوم انجام کار ایمن در چارچوب مقررات و دستورعمل های اچ اس ای، رضایت مندی و تقویت انگیزش کارکنانی که در خط مقدم تولید تلاش می کنند، مورد تأکید است. وی با اشاره به اینکه همه ما خدمتگزار هستیم و باید تلاش کرد تا مشکلات برطرف شوند، پیگیری مسائل، حل مشکلات همکاران و انجام کار را اولویت های مهم شرکت ملی حفاری ایران برشمرد. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران، همچنین با حضور در نمازخانه موقعیت دکل حفاری 44 فتح با کارکنان اردوگاه این دکل و گفت وگو با آنها، ضمن ارائه راهکار برای رفع مشکلات، تصریح کرد: موارد مطرح شده در چارچوب مقررات و قوانین تا حصول نتیجه، پیگیری و اطلاع رسانی خواهد شد. در بازدید مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران از دکل فتح44 در موقعیت میدان نفتی مارون، مدیران منابع انسانی، رؤسای برنامه ریزی، حراست، امور اداری کارکنان و مسئول پیگیری دفتر مدیرعامل و مشاور فرهنگی این شرکت، حمیدرضا گلپایگانی را همراهی کردند.
نشست هم اندیشی با تشکل های کارفرمایی و آموزش رابطین بیمه
نشست هم اندیشی با تشکل های کارفرمایی و آموزش رابطین بیمه ای با هدف بررسی و رفع مشکلات بیمه ای کارکنان شرکت ملی حفاری ایران برگزار شد.
رئیس امور دعاوی شرکت ملی حفاری ایران گفت: این نشست با توجه به مشکلات بیمه ای و پیگیری های مکرر برای رفع آنها،همچنین به منظور تعامل و همکاری، امور حقوقی و پیمان های شرکت ملی حفاری ایران، باهدف کم کردن دغدغه کارکنان و آشنایی رابطین بیمه سازمان تأمین اجتماعی برگزار شده است. محمود ممبینی گفت: در این نشست پس از بحث و بررسی مشکلات و تبادل نظر به منظور رفع آنها، همچنین طرح پرسش و پاسخ از سوی حاضران، مقرر شد ظرف یک ماه آینده از طرف سازمان تأمین اجتماعی استان خوزستان کمیته ای برای پیگیری مسائل بیمه ای شرکت ملی حفاری ایران تشکیل و ضمن هم افزایی، راهکارهای مناسب برای رفع اشکال ها، تبیین شود. نشست تشکل های کارفرمایی و آموزش رابطین بیمه ای با حضور سیدمحمد مرعشی، مدیرکل سازمان تأمین اجتماعی استان خوزستان، معاون و شماری از مسؤولان اداره کل این سازمان،همچنین مدیر منابع انسانی و مشاور مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران به همراه تعدادی از پیمانکاران نیروی انسانی و خدمات غذایی و رئیس هیات مدیره کانون انجمن های صنفی کارفرمایان شرکت های خدماتی ، پشتیبانی و فنی - مهندسی کشور، در سالن اجتماعات ساختمان مرکزی شرکت ملی حفاری ایران در اهواز برگزار شد.
معاونت های وزارت نفت
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی «سیدشمس الدین موسوی» را به عنوان مدیرعامل شرکت پتروپارس منصوب کرد.
در حکم محسن خجسته مهر خطاب به موسوی بر مواردی همچون اهتمام ویژه در تکمیل و راه اندازی طرح های توسعه ای به ویژه طرح های توسعه میادین مشترک، تقویت حکمرانی شرکتی با اجرای مهندسی هزینه، حسابرسی مدیریت و حسابرسی مالی به منظور کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری، بهبود و سالم سازی فرآیندهای شرکت با ارتقای شفافیت و مبارزه با فساد، همچنین تقویت توان فنی، حقوقی و تخصصی شرکت با استفاده از کارشناسان، مدیران و مجریان انقلابی، متخصص، توانمند و فسادستیز تاکید شده است.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری نیز طی حکمی مدیرکل نظام مدیریت دارایی های فیزیکی امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت را منصوب کرد.
معاون وزیر نفت در امورمهندسی، پژوهش و فناوری در حکمی سیدکاظم بحرینی را به عنوان «مدیرکل نظام مدیریت دارایی های فیزیکی» امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت منصوب کرد.
در حکم وحید رضا زیدی فرد خطاب به بحرینی بر مواردی همچون سیاست گذاری راهکارهای افزایش قابلیت اطمینان، پایداری تجهیزات و تأسیسات صنعت نفت، بررسی، بازنگری و بهبود سیستم و نظام مدیریت دارایی فیزیکی برای استفاده از فرصت ها و قابلیت بومی سازی و اثربخشی در صنعت نفت با تکیه بر توان داخلی، همچنین سیاست گذاری توسعه استقرار سیستم های مکانیزه مدیریت دارایی فیزیکی و سیاست گذاری نظام بازسازی و نوسازی تجهیزات وتاسیسات صنعت نفت با تکیه و استفاده حداکثری، پشتیبانی و مانع زدایی از توان تولید داخلی و بنگاه های اقتصادی در راستای تولید پایدار تاکید شده است.
افزایش توانمندسازی منابع انسانی حوزه مدیریت دارایی فیزیکی، بازنگری، تدوین و توسعه نظام مدیریت خوردگی، بازرسی فنی و الزامات استانداردهای فنی در پروژه های ساخت، تعمیر و نگهداشت صنعت نفت و سیاست گذاری نظام حفظ و نگهداشت و ارتقای ماشین آلات دوار، دیگر موارد تاکیدی در حکم انتصاب سیدکاظم بحرینی است.
جلیل سالاری، معاون وزیر نفت درامورپالایش و پخش فرآورده های نفتی نیز بهجت کریمیان را به عنوان مشاور معاون وزیر و مدیرعامل در امور زنان منصوب کرد.
احصای مشکلات شغلی بانوان همکار و ارائه راهکار برای بهبود وضعیت شغلی با توجه به مقررات، دستورعمل ها و امکانات شرکت، اهتمام جهت شناسایی بانوان مستعد و توانمند و تلاش جهت رفع موانع سازمانی برای مشارکت در حوزه های سرپرستی مشاغل تخصصی و مدیریتی و ایجاد بسترهای لازم جهت ترغیب بانوان به ارتقای مشارکت در فعالیت های فرهنگی و ترویج امربه معروف و نهی ازمنکر، ازجمله موارد تاکیدی در حکم انتصاب بهجت کریمیان است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
طولانی ترین خط لوله گاز زیردریایی خاورمیانه برای گازرسانی به قشم به وسیله شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اجرا می شود.
احسان سیدآبادی، مسؤول اجرای این طرح دربازدیدرضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از پروژه خط لوله30 اینچ بندرعباس- لافت– گورزین و انشعاب 16 اینچ شهرک صنعتی خلیج فارس گفت: خط لوله 30 اینچ بندرعباس- لافت – گورزین به طول58 کیلومتر، از بندرعباس آغاز می شود و به سمت گورزین ادامه می یابد.
وی تصریح کرد: گورزین یکی از روستاهای جزیره قشم است و برای رسیدن به این روستا باید از آب های خروشان خلیج فارس به صورت عبور خط لوله از زیر بستر دریا، رودخانه ها و کانال ها بگذریم.
سیدآبادی در تشریح اهمیت عبور بخشی از این خط لوله 30 اینچ از آب های خلیج فارس با بیان اینکه برای نخستین بار در دنیا یک خط لوله انتقال گاز با این اندازه در گستره ای به طول 3 کیلومتر از زیرآب می گذرد، اظهار کرد: دستیابی به این موفقیت،رکوردی منحصربه فرد فرد در گنجینه افتخارهای صنعت گاز کشور خواهد بود.
وی با اشاره به بهره گیری از فناوری پیشرفته HDD در این سطح، افزود:این فناوری تاکنون در کشورهای معدودی در دنیا تجربه شده است و شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تکیه بر توان شرکت های توانمند داخلی درصدد است این پروژه را عملیاتی و نام ایران را وارد باشگاه کشورهای صاحب این فناوری مدرن کند.
سیدآبادی تصریح کرد: با گازرسانی به جزیره قشم، شهرک صنعتی، نیروگاه قشم و کارخانه های موجود و صنایع آتی از گاز بهره مند و امکان توسعه بیشتر در این جزیره زیبا فراهم خواهد شد.
مسئول اجرای طرح خط لوله بندرعباس- لافت- گورزین درباره انشعاب 16 اینچ نیز گفت: این خط لوله 13 کیلومتر است و از خط هفتم سراسری منشعب می شود.
به گفته وی انشعاب مزبور برای گازرسانی به شهرک صنعتی خلیج فارس، دیگر صنایع و پاسخ گویی به توسعه های آینده پیش بینی شده است.
سیدآبادی پروژه های بندرعباس - لافت - گورزین و انشعاب 16اینچ شهرک صنعتی خلیج فارس را از مصادیق تبلور شعار «گاز، محور توسعه» خواند و افزود: با تغذیه پایدار شهرک صنعتی خلیج فارس و واحدهای صنعتی جزیره قشم، اشتغالزایی خوبی برای ساکنان این نواحی ایجاد و رسالت دولت و شرکت ملی گاز ایران در کاهش محرومیت زدایی و امیدبخشی به مناطق مختلف کشور محقق می شود.
منطقه 8 عملیات انتقال گاز
مدیر منطقه 8عملیات انتقال گاز از پایش و بازسازی 357کیلومتر از مسیر خطوط لوله انتقال گاز در این منطقه عملیاتی خبر داد.
فیروز خدایی در نشست هم اندیشی مسائل مربوط به مرکز بهره برداری خطوط لوله تبریز گفت: این مسیر357 کیلومتری به منظور افزایش ضریب ایمنی و پیشگیری ازخطرنشت خطوط لوله، از ابتدای امسال تاکنون پایش و بازسازی شده است.
وی به انجام 4 و هزار و780 کیلومتر بازدید مسیر خطوط لوله پیش از فصول سرد سال اشاره و تصریح کرد: تعهد و مسؤولیت پذیری کارکنان منطقه8عملیات انتقال گاز در به ثمر رسیدن اهداف و برنامه ها، نقشی بسزایی داشته است.
مدیر منطقه 8 عملیات انتقال گاز با اشاره به حضورخود در جمع کارکنان عملیاتی تصریح کرد: این مهم افزون بر ایجاد انگیزه در کارکنان سبب می شود چالش ها و مشکلات عملیات به صورت عینی در مناطق لمس و راهکارهای مناسب درهمان زمان ارائه شود. خدایی گفت: شرایط کاری کارکنان عملیاتی ایجاب می کند نفرات شاغل در بخش عملیات با برخورداری از شرایط خاص فیزیکی و گذراندن دوره های آموزشی تخصصی بتوانند در کمترین زمان ممکن به پایداری شرایط آرمانی اقدام کنند.
بیستمین کنگره ملی خوردگی روزهای سوم تا پنجم اسفندماه با محور خوردگی، بازرسی فنی، ایمنی و مدیریت یکپارچه با هدف کاهش هزینه ها و افزایش ایمنی برگزار می شود. انجمن خوردگی ایران به همراه دانشگاه صنعت نفت و دانشکده مهندسی نفت آبادان (شهید تندگویان)، میزبان بزرگ ترین گردهمایی استادان، دانشجویان، پژوهشگران و متخصصان مراکز علمی، تحقیقاتی، صنعتی و تجاری و زمینه ساز همکاری سازنده، اشتراک دانش و تجربیات و ارتقای سطح علمی کشور در علم خوردگی خواهد بود.
دراین کنگره افزون بر سخنرانی و نشست های تخصصی، کارگاه های آموزشی و ارائه مقالات به صورت غیرحضوری، برپایی نمایشگاه جانبی(خوردگی 1400) به منظورامضای قراردادهای اجرایی، از برترین ها نیز قدردانی خواهد شد.
زمان ارسال مقالات تا 30 دی ماه و زمان اعلام نتایج 10بهمن ماه 1400تعیین شده است. علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به سایت اینترنتی انجمن خوردگی ایران به نشانی «http://ica.ir» مراجعه کنند.
پژوهشگاه صنعت نفت
پیرو امضای تفاهم نامه همکاری دوجانبه، شرکت مهندسی و ساختمان جهان پارس از خدمات مشاوره ای و علمی پژوهشگاه صنعت نفت بهره مند خواهد شد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در آیین امضای این تفاهم نامه به جایگاه شرکت مهندسی و ساختمان جهان پارس اشاره و تصریح کرد: این مجموعه با پشتوانه دانش و مدیریتی در سایه تجربه و پشتکار بالا توانسته است به درجات بالای کنونی دست یابد و سبب افتخار کشور شود.
جعفر توفیقی با بیان اینکه این دو مجموعه در سال های گذشته همکاری های موفقی در اجرای پروژه ادورانت با یکدیگر داشته اند، گفت: ادورانت ماده وارداتی بود که با تلاش بخش خصوصی و پژوهشگاه صنعت نفت در این زمینه به خودکفایی رسیدیم.
وی تصریح کرد: وجود پایه های مهندسی در شرکت جهان پارس برای پژوهشگاه صنعت نفت و حتی دانشگاه ها بسیار ارزشمند است و باید تلاش کنیم که با گسترش ارتباطات دوجانبه از ظرفیت طرفین استفاده حداکثری شود؛ به نحوی که در آینده نزدیک شاهد نهادینه شدن ارتباط میان صنعت و دانشگاه ها باشیم.
رئیس هیات مدیره شرکت مهندسی و ساختمان جهان پارس نیز گفت: متأسفانه ارتباط نزدیکی میان دانشگاه ها و صنعت وجود ندارد و همواره در این سال ها تلاش شده است تا این گونه ارتباطات در کشور توسعه یابد. نادر عطایی با بیان اینکه با امضای این تفاهم نامه می توانیم شاهد همکاری مراکز علمی - پژوهشی و صنعت باشیم، گفت: به طور حتم نهادینه شدن این گونه ارتباطات به توسعه همکاری میان مراکز علمی و صنعت نیاز دارد و نتایج آن می تواند آثار مثبتی برای کشور همراه داشته باشد.
طراحی و توسعه سیستم اختلاط پیوسته نفت خام پایانه بین المللی خارک انجام شده در شرکت پایانه های نفتی به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شد. مدیر پروژه توسعه سیستم اختلاط پیوسته نفت خام پایانه بین المللی خارک هدف از اجرای این پروژه را تنوع بخشی به سبد صادراتی کشور و تهیه نفت خام مطلوب بازار جهانی برشمرد. سرود زاهدی با بیان اینکه اختلاط نفت خام و فرآورده های نفتی یکی از مهم ترین روش های تولید نفت خام و برش های نفتی با کیفیت است، افزود: در صنایع نفتی، با هدف تولید محصول با کیفیت، متناسب با نیاز بازار و بیشینه سازی سود پالایشگاهی، از روش اختلاط نفت خام در بخش های تولید، توزیع و انتقال نفت خام استفاده می شود. زاهدی بابیان اینکه درگذشته، فرآیند اختلاط نفت خام به صورت ناپیوسته که همان روش سنتی است انجام می شد، اظهار کرد: هم اکنون امکان انجام این مهم به صورت پیوسته آن در خطوط لوله، با توسعه سیستم های کنترلی فراهم شده است. مدیر پروژه توسعه سیستم اختلاط پیوسته نفت خام پایانه بین المللی خارک گفت: در روش پیوسته عملیات اختلاط با کمترین سرمایه و صرف زمان صورت می گیرد.
وی افزود: استفاده از این روش از سوی دیگر سو سبب شده است تا محصولات پالایشگاهی با حداقل نوسان های ممکن در خواص، از مقادیر مطلوب حاصل شوند و نفت خام با خواص بهینه وارد پالایشگاه ها، خطوط انتقال نفت خام یا پایانه ها تانکرهای نفت خام شود. زاهدی بابیان اینکه طراحی سیستم اختلاط پیوسته نفت خام از چندی پیش به پژوهشگاه صنعت نفت واگذارشده است، تصریح کرد: سیستم اختلاط پیوسته نفت خام، برای تولید یک و نیم میلیون بشکه در روز تولید نفت خام سنتتیک طراحی شده است. وی تصریح کرد: این سیستم امکان اختلاط پیوسته پنج نوع نفت خام در محدوده نفت های خام فوق سبک، فروزان، سنگین و فوق سنگین با نسبت های مختلف را فراهم می کند.
شرکت نفت و گاز پارس
گوی شناور پایانه نفتی جاسک مفقود نشده است و در موقعیت دریایی خود در دریای عمان قرار دارد.
شرکت نفت و گاز پارس اعلام کرد: پیرو درج اخبار نادرستی مبنی بر مفقود شدن گوی شناور پایانه نفتی جاسک در فضای رسانه ای،به اطلاع می رساند این اخبار غیردقیق بوده است و تأسیسات دریایی پایانه نفتی جاسک، شامل گوی شناور و اتصالات زیرآبی آن در موقعیت دریایی این پایانه قرار دارند.
در پی وقوع طوفان و شرایط آب وهوایی نامناسب منطقه، مخازن شناور ساز «بویانس» گوی شناور دچار آبگرفتگی شده و در ارتفاعی پایین تر از سطح آب قرار گرفته است.
همچنین اتصالات نفتی و لنگری گوی پایانه نفتی جاسک سالم بوده و هیچ گونه نشت نفت یا تغییر در موقعیت این گوی حاصل نشده است.علت این آبگرفتگی در حال بررسی بیشتر است.
نفت و گاز شرق
رئیس اداره بازرسی فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در تشریح اقدام های این واحد از انجام 3236 مورد بازرسی فنی در 9 ماه امسال خبر داد.
حسین واله گفت: به منظور تضمین تولید ایمن و پایدار گاز برای شمال و شمال شرق کشور، انجام بازرسی های دوره ای منظم، دقیق و منطبق با استاندارد تأسیسات و خطوط لوله انتقال گاز برای افزایش قابلیت اطمینان و کاهش خطر بهره برداری در منطقه عملیاتی خانگیران وگنبدلی در دستور کار قرارگرفته است.
وی با بیان اینکه در9 ماه امسال یک هزار و 601 مورد بازرسی جوش انجام شده است، تصریح کرد: در همین بازه زمانی،دو هزار و289 اینچ- قطر آزمون و تفسیر فیلم های پرتونگاری،694 مترمربع برمترطول، تست آلتراسونیک و509 مترمربع بر متر طول تست فیزاری انجام شده است.
واله همچنین انجام دو هزار و24 نقطه ضخامت سنجی دوره ای تأسیسات، 288مورد بررسی فنی و بازرسی سفارش های کالا با ارزش ریالی هزار و 5 میلیارد ریال و 243 مورد پایش خوردگی داخلی به روش کوپن گذاری را از دیگر اقدام های عملیاتی در 9 ماه امسال عنوان کرد.
رئیس اداره بازرسی فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق گفت: در بازه زمانی یاد شده دو هزار و 148متر بازرسی و نظارت بر عملیات تعویض نواحی معیوب پوشش خطوط لوله زیرزمینی و 576 مورد پایش سیستم حفاظت کاتدی در نقاط بین راهی و نقاط تزریق جریان، انجام شده است.
به گفته وی، انجام 2 هزار و 340مورد پایش مقدار تزریق مواد ضدخوردگی و صدور گواهینامه برای 286 بخش از تاسیسات و خطوط لوله، بخش دیگری از عملیات بازرسی فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در 9 ماه امسال است.
واله درباره بازرسی فنی در حوزه نظارت بر پروژه ها نیز گفت: بازرسی و نظارت کیفی پروژه تعویض و جایگزینی مخزن ذخیره B مرکز اندازه گیری، تعویض پوشش کولتار 5 هزار و 940 متر خط لوله گاز ترش، تعویض پوشش معیوب 6 هزار و 708متر خط لوله گاز شیرین و تعویض نقاط معیوب ترانک لاین های گازترش براساس نتایج توپکرانی هوشمند، از دیگر اقدام های شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در بازه زمانی 9 ماه امسال است.
وی همچنین پوشش دهی داخلی هشت دستگاه ناکو درام، رنگ آمیزی تأسیسات دو حلقه چاه، اجرا و نصب تأسیسات تفکیک گر دو فازی در دو حلقه چاه خانگیران و اجرا و نصب مجدد تأسیسات دو حلقه چاه پس از ترخیص دکل را از مهم ترین فعالیت های شاخص در حوزه نظارت فنی بر پروژه ها در 9 ماه امسال عنوان کرد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
معاون تجاری سازی مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران از فرآیند ملی سازی 146استاندارد صنعت نفت (IPS) در این شرکت خبر داد.
ابوالفضل مرادی در حاشیه نشست کمیسیون نهایی تدوین10عنوان استاندارد ملی رشته کاری فرآیندومواد شیمیایی که در پالایشگاه بیدبلند 2برگزار شد، اظهار کرد: از مجموع 146استاندارد نهایی شده،106عنوان طی قرارداد پژوهشی با پژوهشگاه استاندارد، ملی سازی می شود و 40عنوان استاندارد نیز بر اساس نیازهای مطالعاتی و عملیاتی معاونت امور تولید شرکت ملی نفت ایران در دستور کار قرار دارد.
وی گفت: بازنگری و ملی سازی استانداردهای صنعت نفت از سال 1398 طی قراردادی با پژوهشگاه استاندارد و با همکاری دو مجموعه معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت(اداره کل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرح ها) و اداره کل اچ اس ای و پدافند غیرعامل در دستور مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است.
معاون تجاری سازی مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران افزود: در فرآیندهای کاری بازنگری، تدوین و ملی سازی این استانداردها، ابتدای امر بانک اطلاعاتی از خبرگان خارج و داخل صنعت نفت اعم از شرکت های اصلی و فرعی وزارت نفت، شرکت های خصوصی، مهندسان مشاور، انجمن های علمی، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان و دیگر ذی نفعان ایجاد و سپس آموزش های کاربردی مطابق با رویه های موجود در سازمان ملی استاندارد به خبرگان ارائه شده است.
مرادی ادامه داد: در ادامه این فرآیند، ضمن جمع آوری مستندات و منابع، کمیته های مرجع و دبیران کمیته ها مشخص شدند و پس از برگزاری نشست های کمیته های مرجع، عناوین 106 استاندارد به انضمام منابع پیشنهادی طی بهمن ماه 1399 تا فروردین 1400 در کمیته برنامه ریزی سازمان ملی استاندارد مصوب شد.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از ثبت نام و حضور 210 شرکت و سازنده داخلی برای حضور در نمایشگاه ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان خبر داد.
شهرام وردک گفت: ثبت نام از متقاضیان این نمایشگاه، آذرماه امسال از سوی شرکت نمایشگاه های بین المللی خوزستان آغاز شده است و تاکنون210 شرکت شامل سازندگان قطعات و تجهیزات صنعت نفت، پیمانکاران مگاپروژه های نفتی، شرکت های دانش بنیان حاضر در پارک های علم و فناوری و مراکز رشد دانشگاه ها برای حضور در نمایشگاه ثبت نام کرده اند.
وی هدف از برگزاری این نمایشگاه را توسعه توان راهبری پروژه ها و بومی سازی تجهیزات صنعت نفت اعلام و اظهار کرد: در این نمایشگاه افزون بر رونمایی از آخرین دستاوردهای ساخت داخل، نشست های تخصصی در زمینه راهکارهای تقویت ساخت داخل برگزار خواهد شد.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: نمایشگاه تخصصی صنعت نفت اهواز، توسط شرکت نمایشگاه بین المللی خوزستان و با سیاست گذاری و حمایت شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان و شرکت مهندسی و توسعه نفت، از 17 تا 20 بهمن ماه در اهواز برگزار می شود.
در میان گل واژه ها کمتر واژه ای را می یابیم که زیباتر، مقدس تر و عمیق تر از گل واژه «مادر» باشد. در کشور عزیز ما روز ولادت حضرت زهرا(س) را به عنوان روز زن و روز مادر برگزیده اند تا انسان ها در این روز نهایت تشکر و سپاس خود را به پیشگاه مقدس مادر ابراز کنند. به راستی چه گزینش زیبا و معناداری چراکه حضرت زهرا(س) یگانه یادگار پیامبر اسلام(ص) همان گونه که در همه ابعاد انسانى الگو است، در زمینه «مادرى» نیز الگو است. او مادر حسن و حسین (علیهم السلام) دو امام معصوم و دو اختر فروزان آسمان ولایت و دو نمونه عالى انسانیت است. او مادر زینب و ام کلثوم(س) دو بانوى قهرمان و ارزشمند و دو انسان والا و جهادگر در همه عرصه های زندگى است. به همین مناسبت در این مطلب برآنیم تا نظر شما را به شمه ای از مقام مادر از دیدگاه معارف اسلامی جلب کنیم.
یکى از امورى که در رابطه با مادر از امور قطعى است و تجربه نیز آن را تایید می کند آثار وضعى رفتار با مادر است که اگر نیک باشد، آثار وضعى و پاداش بسیار نیک خواهد داشت و اگر بد باشد داراى کیفر سخت و ناهنجار خواهد شد بر همین اساس باید توجه داشت که منظور از احترام به مادر، احترام ظاهرى و خشک و خالى نیست بلکه علاوه بر آن باید به او احسان داشت و از هرگونه آزاررسانى به او پرهیز کرد. وقتى که آیات قرآن را در رابطه با پدر و مادر مورد بررسى قرار می دهیم، می بینیم در 13 مورد از احترام به پدر و مادر سخن به میان آمده که شش مورد آن با تعبیر «حسن و احسان» به آنها عنوان شده است. در مورد آزار پدر و مادر خداوند از کمترین اظهار ناراحتى آنها با صراحت می فرماید: «و لاتقل لهما اف، به آنها اف نگو». امام صادق(ع) در شرح این آیه فرمود:«اگر چیزى کمتر از اف (براى اظهار ناراحتى) وجود داشت، خدا از آن نهى می کرد». پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمود: «دو کار است که خداوند در همین دنیا کیفر آن را به صاحبش می رساند و مجازات زودرس دارد، ظلم و تجاوز، آزردن پدر و مادر». آن حضرت همچنین فرمود: «سوگند به خداوندى که مرا به پیامبرى برانگیخت. انس یک شب مادر با تو از یک سال جهاد در راه خدا بهتر است». پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمود: «بترسید و بپرهیزید از اینکه عاق پدر و مادر و مورد خشم آنها قرار گیرید زیرا بوى بهشت از هزار سال راه به مشام می رسد ولى این بوى خوش به مشام چنین کسى نمی رسد». همچنین فرمود: «از سوى خداوند به کسى که نسبت به پدر و مادر نامهربان است، گفته می شود هر کار نیک انجام می دهی، بده ولى به خاطر بی مهری به پدر و مادرت تو را نمی آمرزم، ولى به نیکى کننده به پدر و مادر گفته می شود هر کار می کنی انجام بده، ولى من به زودی تو را می بخشم». پاداش و کیفر نیکى و بدى به پدر و مادر در دنیا و آخرت از امور قطعى است و از آیات قرآن و روایات بسیار که از پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع) نقل شده این مطلب به قدرى روشن است که از بدیهیات به شمار می آید. پاداش نظر مهرانگیز به پدر و مادر به قدرى عظیم است که پیامبر اکرم(ص) در سخنى فرمود: «هر فرزند نیکوکارى که با نظر مهرانگیز به پدر و مادرش می نگرد، خداوند براى هر نگاه او پاداش یک حج شایسته به او خواهد داد. حاضران از آن حضرت پرسیدند: گرچه فرزند در یک روز صدبار این گونه به پدر و مادرش بنگرد، آن همه پاداش را دارد؟ «پیامبر(ص) در پاسخ فرمود: آرى خداوند بزرگ تر و پاک تر است.»
با صراحت باید گفت هر قدر درباره عظمت مقام و حق مادر بگوییم، کم گفته ایم. در یک مرحله مادر حق حیات بر انسان دارد؛ بنابراین باید تا سر حد امکان حق او را شناخت و از او قدردانى و تجلیل کرد. براى اینکه باز با حق عظیم مادر و اوج مقام او از دیدگاه اسلام بیشتر آشنا شویم، روایات زیر را دنبال کنید:
1ـ مسلمانان مشغول طواف کعبه بودند. شخصى مادر سالخورده اش را بر دوش گرفته و او را در میان ازدحام جمعیت طواف می داد. او پیامبر(ص) را در میان طواف کنندگان دید پس از طواف به آن حضرت عرض کرد: آیا با
این کار حق مادرم را ادا کردم؟ پیامبر(ص) فرمود: نه، حتى این کار دشوار تو نمی تواند یکى از ناله های او هنگام وضع حمل را جبران کند.
2ـ حضرت امام باقر(ع) فرمود: «موسى بن عمران(ع) در مناجات خود با خدا عرض کرد: مرا سفارش و موعظه کن، خداوند سه بار به او فرمود: تو را به رابطه و یاد خودم سفارش می کنم. حضرت موسى(ع) عرض کرد: باز مرا موعظه کن. خداوند دو بار به او فرمود: تو را به نیکى به مادرت سفارش می کنم و یک بار فرمود: تو را به نیکى به پدرت سفارش می کنم». بعضى از صاحب نظران از این عبارت چنین استفاده کرده اند که اگر نیکى به پدر و مادر را سه بخش کنیم، دو بخش آن از آن مادر است.
3 - در سیره پیامبر گرامى(ص) اسلام آمده است: «آن بزرگوار سال ها بعد از وفات حضرت خدیجه(س) به عنوان حق شناسی از او به دوستان او محبت می کرد. روزى پیرزنى را فوق العاده مورد عطوفت قرار داد و به او احسان مضاعف کرد. عایشه از علت آن همه عنایت مخصوص پرسید. پیامبر(ص) در پاسخ فرمود: همانا نیکو نگه داشتن سابقه و وفادارى به خاطرات گذشته از نشانه های ایمان است».
4ـ حلیمه سعدیه که چند ماهى به پیامبر(ص) در دوران شیرخوارگى شیر داده بود و به عنوان مادر رضاعى پیامبر(ص) محسوب می شد، پس از گذشت سال ها بر اثر قحطى و گرسنگى به مکه آمد و تقاضاى کمک کرد. پیامبر اکرم(ص) به پاس حق شناسی و احترام به مادر رضاعى خود از اموال حضرت خدیجه(س) با کسب رضایت او چهل شتر و گوسفند به حلیمه سعدیه داد و او را با خشنودى بدرقه کرد.
نظیر این مطلب در مورد بانویى به نام «ثویبه» نقل شده که او در دوران شیرخوارگى پیامبر(ص) چند روزى به آن حضرت شیر داد. پیامبر(ص) وقتى که به مقام نبوت رسید، به خاطر محبت های «ثویبه» در دوران شیرخوارگى به او احسان می کرد. در مدینه براى او که در مکه می زیست، لباس و هدایاى دیگر می فرستاد.
«ثویبه» در سال هفتم هجرت از دنیا رفت، پیامبر(ص) از وفات او غمگین شد، آن بزرگوار از آن پس به یاد محبت های «ثویبه» به خویشان او محبت و نیکى می کرد و براى آنها نان و غذا می فرستاد و به این ترتیب از زحمت های اندک گذشته او حق شناسی و قدردانى می فرمود.
حقیقت این است که هیچ کس بعد از پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع) مانند مادر بر گردن انسان حق ندارد و انسان باید کمال حق شناسی و قدردانى را نسبت به مادر داشته باشد؛ بنابراین یکى از مسوولیت هاى سنگین و مهم آن است که انسان با عناوین مختلف و شیوه های گوناگون از مادر تجلیل و احترام کند و خشنودى او را به دست آورد تا شاید یکى از هزار زحمت خالصانه او را جبران کرده باشد.
امامان معصوم(ع) به قدری نسبت به رعایت احترام به مادر حساس بودند که روایت شده از حضرت امام سجاد(ع) سوال شد: با اینکه شما از نیکوکارترین انسان ها هستى, چرا با مادرت در یک کاسه غذا نمی خوری؟ با توجه به اینکه مادرت دوست دارد با تو در یک کاسه غذا بخورد؟ آن حضرت در پاسخ فرمود: از این رو دوست ندارم دستم به لقمه ای پیشى گیرد که چشم مادرم به دیدن آن پیشى گرفته است، آنگاه نسبت به مادر بی مهر شوم.
این زندگی کوتاه 18 ساله یا اندکی بیشترِ این بزرگوار یک چنین ماجرایی دارد که ماجرای مهمی است. آن حضرت، تجسم عالی ترین مفاهیم انسانی و اسلامی در مورد زن است که به اینها باید توجه کرد؛ درس فاطمه زهرا بیشتر این موارد است. برخی از مفاهیم اسلامی مفاهیم اختصاصی است، مثل مادری، همسری، کدبانویی، تربیت فرزند؛ در همه اینها اوج قله تصور، حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است. در عرصه تربیت فرزند، در عرصه همکاری با شوهر، در عرصه های مشترک و در آن چیزهایی که بین زن و مرد مشترک است، مثل بندگی خدا، وضعیت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) یک وضعیت فوق العاده اعجاب انگیز و مهم است. امام حسن مجتبی (سلام الله علیها) می گوید شب جمعه تا صبح مادرم بیدار بود، عبادت می کرد، هر وقت صدای او را شنیدم، دیدم برای دیگران دارد دعا می کند؛ صبح گفتم مادر! برای دیگران دعا کردی، برای خودت دعا نکردی؛ فرمود پسرم! اَلجارَ ثُمَّ الدَّار؛ این درس است. در قضیه [نزول سوره ی] هل اَتی [آمده است که] «اِنَّما نُطعِمُکُم لِوَجهِ الله»؛ من این را به عنوان یک درس برای امت اسلامی، برای جامعه اسلامی، برای جمهوری اسلامی تلقی می کنم که کار با اخلاص انجام بگیرد. حسن بصری که از زهاد ثمانیه معروف است و زاویه هم دارد با اهل بیت، می گوید که «ما کان فی هذه الامة اعبد من فاطمة کانت تقوم حتی تورم قدماها».(۳) معنای این تعبیر «ما کان اعبد من فاطمة» این نیست که شبیه او و به اندازه او تعدادی وجود داشتند؛ نه، در تعبیرات عربی معنایش این است که هیچ کس در امت، مانند او نبود از لحاظ عبادت. این را حسن بصری می گوید؛ حسن بصری دوران فاطمه زهرا را درک نکرده، اما اینکه این طور قاطع این حرف را می زند، نشان می دهد این جزو مسلمات و متواتراتی بوده است که در آن زمان وجود داشته است.اینکه وظیفه عبادت، بعد وظیفه امربه معروف و مجاهدت، یعنی حضور در آن میدان عجیبی که بنا بود سرنوشت امت اسلام در آن میدان تعیین بشود و آن حضور طوفانی عجیب فاطمه زهرا(س) با آن خطبه های عجیب. نقشه جامع هویت زن در منطق اسلام این است؛ مادر خوب، همسر خوب، مجاهد فی سبیل الله، در عین حال کدبانو، مدیر خانه و در عین حال عابد و بنده خدای متعال و در نهایت، فاطمه زهرا (سلام الله علیها) نشان داد که زن می تواند به رتبه عالی عصمت برسد که اینها خصوصیات این بزرگوار است.
بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در ارتباط تصویری با مداحان در تاریخ 15/۱۱/1399
گفت وگو با همکار نفتی که عکاسی را به طور حرفه ای دنبال کرده است
مشعل: ثبت لحظه ها در فرم تصویر ثابت، شاید یکی از مهیج ترین و عجیب ترین اختراع بشر بود که اندک اندک ابعاد هنری گرفت و هر نگاهی پشت دوربین، چیزی را ثبت می کرد که نگاهی دیگر توان آن را نداشت. نگاه و زاویه دید و دانش عکاسی و ذوق هنری در آن به قدری پیشرفت کرد که اکنون عکاسی یکی از گسترده ترین، پرکاربردترین و مطرح ترین هنرهای جهان امروز ماست. در صنعت نفت نیز عکاسان زیادی وجود دارند که زحماتشان را در قالب صنعت زیاد دیده ایم. در میان کارکنان صنعت بزرگ نفت نیز هستند افرادی که در کنار کار تخصصی- صنعتی شان، به طور حرفه ای به کار عکاسی مشغولند. سیدجمال مرتضوی، از کارکنان مدیریت اکتشاف از جمله همین افراد است. او که فارغ التحصیل کارشناسی ارشد معدن است، از سال 80 وارد این صنعت شده و چند سال است که عکاسی را در ژانر مستند اجتماعی و عکاسی خیابانی دنبال می کند و مقام های در سطح ملی و بین المللی به دست آورده است. درباره نوع نگاهش به عکاسی و حال و هوای هنری و فکری او گپ و گفتی داشته ایم که در ادامه آن را می خوانید.
اهل بابل در استان مازندران هستم و سال1352 در یک خانواده تقریبا پرجمعیت به دنیا آمدم. همه خواهران و برادرانم اهل درس خواندن بودند و همه ما جز درس خواندن تجربه دیگری تا قبل از ورود به دانشگاه نداشته ایم. سال 1379 کارشناسی ارشد خود را در رشته مهندسی استخراج معدن از دانشگاه صنعتی شاهرود دریافت کردم و سال 1380 وارد صنعت نفت شدم. ما سری اول ورودی های طرح نخبگان بودیم. از همان ابتدا در بخش عملیات اداره حفاری مدیریت اکتشاف مشغول به کار شدم و هم اکنون نیز در همانجا فعالیت می کنم. هیچ کدام از اعضای خانواده ام در صنعت نفت نبودند. پدرم مامور قطع و وصل آب در اداره آب شهر امیرکلا و مادرم نیز خانه دار بود. مدیر پروژه، حفاری چاه دنگ از فیلد «ارم» یکی از کشفیات جدید مخازن گازی ایران بودم. همچنین ناظر ارشد و رئیس منطقه عملیات چاه های حفاری در مناطقی چون جنوب، فارس، شمال و... بوده ام.
پیش از همه بگویم که من خود را یک عکاس حرفه ای نمی دانم و به نوعی علاقه مند به عکاسی هستم. همیشه فکر می کردم یک اتفاق مرا به دنیای عکاسی کشاند. از اواخر دهه 80 عکاسی می کردم، البته برای خودم و بیشتر از طبیعت و خانواده عکس می گرفتم. عکس هایی که هیچ مبادی بصری یا قواعد عکاسی در آن لحاظ نمی شد، اما از سال 1394با دیدن برخی عکس هایی که روایتگر بودند، تصمیم گرفتم یک نگاهی هم پشت قاب هایم باشد، اوایل سال 1395 بود که دیدم بعضی عکاسان و دوستان هنرمند عکس هایشان را در سایت های بین المللی بارگذاری می کنند. من هم با آپلود کردن یک عکس در یکی از سایت ها این کار را کردم و برگزیده شد. همان سال که با سال 2016 میلادی مقارن بود، یک عکس در سایت یور شات نشنال جئوگرافیک بارگذاری کردم، ماجرای آن عکس این بود که رفته بودم کویر شاهرود در اطراف روستای طرود و سطوه، همه دوستانم از طبیعت کویر عکس می گرفتند، اما من به خانه یکی از اهالی آنجا رفتم و دیدم که یک دار قالی در آن خانه است و دختران 8 ساله و 10 ساله در حال بافتن قالی هستند. آنجا متوجه شدم قالی های 100 متری می بافند و برای کشور کویت ارسال می کنند و بافنده های آن دختران کویر بودند. آن عکس جزو 10 عکس روز برگزیده سایت بین المللی یور شات نشنال شد. همین مساله باعث شد که عکاسی را بسیار جدی بگیرم، چون در یور شات داوران بین المللی و بسیار حرفه ای حضور دارند که صرفا به طور حرفه ای عکس را می بینند. کم کم دوربین حرفه ای خریدم، عدسی خریدم و کار عکاسی ام را گسترده تر کردم.
مسیر عکاسی را ادامه دادم و سال بعد یک عکس دیگر برای سایت بین المللی دیلی بوزر نشنال جئوگرافیک ارسال کردم و آنجا هم عکسم برگزیده شد. در نظر بگیرید که روزانه شاید هزاران عکس برای این سایت بارگذاری می شود و رقابت بسیار سختی در آنجا در جریان است. عکس ارسالی را با موبایل گرفته بودم اما آنها دوربین برایشان ملاک نیست، بلکه فرم و ایده و داستان عکس همراه با قواعد و مبانی عکاسی برایشان مهم است. آنجا دریافتم که داوران فقط می خواهند بدانند که عکاس، با عکسش چه می خواهد بگوید، اما حقیقت این بود که مقام در عکاسی برایم مهم نبود. می خواستم بدانم آیا مسیری که در عکاسی می روم درست است یا نه، در حقیقت برای قیاس روند کارم بود، چون من هیچگاه برای جشنواره عکس نمی گیرم به نوعی هر آنچه نگاهم در قاب ثبت می شد، دیدگاه من بود. راهم را ادامه دادم و در جشنواره های راه آهن و جشنواره معدن، رتبه گرفتم. همیشه سعی ام این بوده در جشنواره هایی شرکت کنم که یک درون مایه و نگاه ملی داشته باشند.
سال 97 در جریان بازدید مدیر سابق اکتشاف از ناحیه حفاری خانگیران، یک عکس را به وی نشان دادم. عکسی که آن را اواخر سال 1396 و با کمی سختی در خانگیران گرفته بودم. وی عکس را تشویق کرد و برای هرگونه کمکی اعلام حمایت کرد. به وی گفتم که می خواهم یک نمایشگاه عکس بگذارم و نیاز به یک مکان برای این کار دارم. وی بهمن ماه 97 فضای سالن ورودی اداره را در اختیار گذاشت و با کمک های رئیس روابط عمومی وقت، نمایشگاه را برپا کردم و در نهایت چند تابلو از این نمایشگاه را به مدیریت اهدا کردم یا برای نمونه ای دیگر، مردادماه کرونا گرفته بودم و می دیدم که کارکنان بهداشت و درمان نفت چگونه جانانه کار می کنند و چه زحمتی می کشند. نامه نگاری کردم و می خواستم در ایام تاسوعا و عاشورا عکاسی کنم، اما متاسفانه اینقدر بوروکراسی اداری داشتیم که نتوانستیم کار را انجام دهیم. دست آخر اینقدر امروز و فردا شد که مجبور شدم روز تاسوعا و عاشورا در جای دیگری عکاسی کنم. در هر صورت بنده بدون هیچ چشمداشت مالی خواستم خدمتی کنم، اما حمایت نشد. مانند یک ورزشکار که وقتی حمایت نشود، کم کم انگیزه قبلی را نخواهد داشت. در نهایت نتیجه این عدم حمایت این بود که یک ایثار ماندگار در بهداشت و درمان ثبت نشد.
همین امسال در جشنواره ملی «آن سوی واقعه» که در اهواز برگزار شد، در بخش تک عکس رتبه اول آوردم و در جشنواره سالانه عکس میکا در کیش در بخش ملی نمایشگاه عکس حضور داشتم. همچنین در حال حاضر یک نمایشگاه گروهی «24ساعت پروژه» که در گالری ایده در خیابان کریمخان در حال برپایی است، حضور دارم. این نمایشگاه در قالب شیوه «24ساعت پروژه» است. به این معنا که عکاس 24 ساعت فرصت دارد تا از چیزها و اتفاقات دور و برش عکاسی کند. این پروژه از تمام دنیا شرکت کننده دارد و خدا را شکر جزو 60 نفر فینالیست شدم.
بیشترین هدف و انگیزه ام این است که بتوانم درباره آنچه از خوشی ها و ناخوشی هایی که در صنعت نفت رخ داده است، روایتگری کنم. بیشتر اوقات دوربینم همراهم است. در بازدیدهای مختلفی که به فراخور ویژگی کارمان از مناطق مختلف داریم، تلاش می کنم عکاسی در ژانر مورد علاقه ام را انجام دهم. باید اشاره کنم که پیش از آن عکس دختران قالیباف کویر شاهرود، ریشه عکاسی کردن و تفکر درباره این هنر را از سال های 89، 90 به یادگار دارم. آن سال ها روی دستگاه حفاری شهید رجایی کار می کردم. سختی های کار را می دیدم و با آدم های سختکوش صنعت نفت و خصوصا بخش حفاری بیشتر آشنا می شدم. یا به عنوان مثال در چاه گازی در کیش کار می کردیم، صبح زود و با تاخیر حضور گل شناس ارشد دیدیم که از دنیا رفته بود؛ در حالی که شب گذشته با او هم کلام و هم سخن بودیم. این آشنایی با مردم و طیف نگاه های متفاوت آنها و خصوصا شخصیت های مختلف در صنعت حفاری نفت، انگیزه بیشتری در من برای عکاسی در ژانر مستندگرایانه و اجتماعی ایجاد کرد تا اینکه به عکاسی از مناظر و طبیعت بروم. در مثالی دیگر باید بگویم در روستایی عکاسی می کردم که پیرزنی در آنجا فلفل تند قرمز خشک می کرد، دستانش را پر از فلفل کرد و سمت من گرفت و توضیح می داد، گفت که پسرم فلفل با همه تندی اش ببین چه زیباست. اتفاقا یک ماه بعد آن پیرزن از دنیا رفت و هرگز آخرین شات او را فراموش نمی کنم و فایل اصلی آن عکس را به بازماندگانش دادم. مناطق محروم، فضاهای بسیار خاصی دارد، آدم هایی که واقعا با سختی زندگی می کردند اما ته دلشان با همه محرومیت ها در ساده زیستی شادند؛ در حقیقت عکاسی مستند باید نمایانگر مفهومی اجتماعی جزء از کل باشد. قصه گویی و داستان محوربودن اساس ثبت آثارم است. برای نمونه ای دیگر باید بگویم که یک پروژه عکاسی را در سیستان و بلوچستان دنبال می کنم ، بچه هایی در آنجا هستند که با کمترین امکانات، دوچرخه سواری یا شنا می کنند، واقعا لذت می برند و شادیشان، یک شادی بسیار واقعی است. ثبت اینها برایم جالب توجه است. این را هم اضافه کنم که رشته من معدن است، به دیدن چهره های زغال زده و دوده گرفته و خسته، عادت داریم ما پشت میزنشین ها را کمتر می بینیم. اینها دیدنی است و ثبت کردنی. همیشه در عکاسی می خواهم یک روایت تاریخی باقی بماند و به درد آیندگان بخورد. ثبت یک اثر می تواند کاری کند که هزار کتاب نمی تواند آن را انجام دهد، چراکه چشم، باور اول مردم است.
منظره همیشه وجود دارد و فرصت عکس گرفتن از دکل حفاری عموما هست اما یک بار می توان رعد و برق را در خانگیران ثبت کرد. مجموع اینها هدف و انگیزه مرا از عکاسی شکل می دهند.
بگذارید خاطره ای از عکاسی ام بگویم. حین عکاسی در منطقه سرخس، در یکی از روستاها، با کارگری آشنا شدم که به کبوترها علاقه زیادی داشت، چون باید یک روایت از او ثبت می کردم به خانه این مرد رفتم و عکاسی می کردم. چند روز بعد شنیدم که کبوترهای او را دزدیدند و او دیگر نگذاشت عکاسی کنم و یا به نوعی دیگر شوق در او نبود. در عکس هایم سه شات از او انتخاب کردم. آن کارگر دو، سه روز بیمار بود و اصلا حال خوشی نداشت. دانش جامعه شناسی و علوم انسانی ما اکنون اندکی ضعیف شده است. ما باید بتوانیم دیدگاه های باز و نگاه های مختلف را دریابیم و با آدم هایی مختلف و سلیقه های متفاوت ارتباط بگیریم. جامعه شناسان و اهالی علوم انسانی با همین توجه ها و شناخت های میدانی است که باید بتوانند برای هر کدام از انسان های اجتماع ما خوراک و راهنما داشته باشند. اگر یک کشور بخواهد به پیشرفت برسد، مسیرش از سرمایه انسانی می گذرد و سرمایه انسانی باید جهت بگیرد، چه کسی جز جامعه شناس و متخصص علوم انسانی باید این کار را انجام دهد، در این مسیر آموزش و پرورش هم اهمیت بالایی دارد.
بله باید بتوانید داستان و روایت را با عکس بیان کنید. باید فرم را پیدا کنید تا بتوانید حرف بزنید. عکاسی مستند اجتماعی و روایت گونه، می تواند مشکلات و معضلات را برجسته کند و نشان دهد. در حقیقت این ژانر عکاسی به سبک زندگی خیلی نزدیک می شود و با این نوع می توان فراتر از مفاهیم ظاهری به دنیا نگاه کرد.
همسرم در مراحل پایانی دکترای برنامه ریزی شهری است و رئیس واحد پیمان در اداره کل راهداری و حمل و نقل استان تهران است. دو فرزند دارم یک دختر 17 ساله که در آستانه کنکور است و یک پسر شش ساله که کلاس اول دبستان را تجربه می کند. پسرم در فضای موجودات فضایی و داستان های تخیلی است و دخترم هم تلاش دارد تا به اهداف زندگی اش برسد.
کنکور بزرگ ترین مانع برای پرورش استعدادهای بچه هاست. شاید دخترم علاقه دارد پزشک شود و می دانم که معتقد است برای جامعه و مردمان سرزمینم مفید باشد. نگاهش برایم ارزشمند است و برای دسترسی به هدفش به او کمک خواهم کرد. اما به نظرم اگر چهار سال از وقت ارزشمند و طلایی دبیرستان برای کنکور مصرف شود، شیوه صحیحی نیست. این شیوه آموزشی را برای فرزندان سرزمینم ساخته اند. معتقدم کارکنان صنعت نفت و همکاران زحمتکش ما اصلا و ابدا به فرزندشان نگویند که چه باید بکنند. بچه ها خودشان باید مسیرشان را پیدا کنند. پدر و مادر باید فقط زمینه سازی کنند. در دوره کنکور خودم هم همین بود، هیچگاه نتوانستم هیچ استعدادی را در خودم بارور کنم و نتوانستم هیچ کاری جز درس خواندن را انجام دهم. الان امکانات هست اما سد کنکور باید بشکند. اگر بشکند و مسیر باز شود، فضای استعدادیابی بسیار خوبی شکل خواهد گرفت. چند وقت پیش یکی از مدیران آموزش و پرورش به درستی می گفت که باید50 درصد رشته های مدارس را به کار و دانش تبدیل کنیم. این رشته هاست که می تواند زمینه های بروز استعدادهای بچه های ایرانی ایجاد کند. توصیه ام به همه کارکنان این است که اگر می بینند که فرزندشان یک فضایی و استعدادی دارد، به او میدان دهند. هیچگاه به او نگویند که تو به علاقه ات نمی رسی.
با نمایشگاهی که در مدیریت اکتشاف برپا شد، چند نفر از همکاران آمدند و خواستند عکاسی را علمی شروع کنند. حالا هم در حد خودم آنها را راهنمایی می کنم. ما کنار کار صنعتی و سختمان می توانیم کار دیگری را نیز دنبال کنیم. این را دقت داشته باشیم که استعداد همه چیز نیست بلکه ممارست و پشتکار و پیگیری خیلی مهم است. من معتقد نیستم که تنها عملیات است که سختی کار دارد بلکه در هر کاری سختی وجود دارد، باید میدانی وجود داشته باشد. بیشتر از همه دلیلم برای مصاحبه با مشعل این بود که می شود کار کرد و هر کسی در هر زمینه ای می تواند با تلاش به خواسته هایش جامه عمل بپوشاند.
خیلی دوست داشتم زمانی فتوژورنالیست می شدم. چیزهایی را ثبت کنم که تاریخی باشند. ثبت یک اثر می تواند کاری کند که بزرگ ترین آدم های کشور بتواند از دیدن آن ایده و راه بگیرند. تاریخ فقط نوشتنی نیست بلکه ثبت کردنی هم هست.
بخشی از جوایز، مقام ها و فعالیت های ویژه در حوزه عکاسی:
* انتشار عکس برگزیده در سایت نشنال جئوگرافیک، yourshot، دسامبر22 Dec ,Daily Dozen ۲۰۱۶
* کسب مقام اول جشنواره جوان استان سمنان، ۱۳۹۶.
* انتشار عکس برگزیده در سایت نشنال جئوگرافیک، ۱۲ دسامبر12 Dec ,Daily Dozen ۲۰۱۷yourshot-
*لوح تقدیر و تندیس دومین جشنواره ملی عکس راه آهن ایران، بخش موبایلی سال 1396
*مقام دوم چهاردهمین جشنواره دوربین نت در بخش اقتصادی سال 1398
*مقام دوم اولین دوره جشنواره عکس اشتغال در بخش حرفه ای سال 1398
*راهیابی 9 اثر در هفدهمین و هیجدهمین جشنواره تصویر سال 1398 و 1399 و دیپلم افتخار در بخش موبایلی سال 1398.
*راهیابی به بخش نمایشگاه جشنواره ملی عکاسی میکا مال کیش، سال 1400.
*مقام دوم جشنواره عکس نظام مهندسی معدن، سال ۱۴۰۰.
*مقام اول جشنواره ملی «آن سوی واقعه»، آذرماه 1400.
*نمایشگاه انفرادی مسیر 26 در 15-28 بهمن ماه 97در ساختمان مدیریت اکتشاف نفت
*نمایشگاه گروهی در ارمنستان با گروه هنری درخت سفید در شهر گیومری ارمنستان 12-23 آگوست 2018
*حضور در جمع 60 فینالیست جشنواره بین المللی نمایشگاه عکس 24hourproject که در حال حاضر در گالری ایده نگار در حال برپایی است.
همکار نفتی و مدیر فنی تیم ملی وزنه برداری ایران:
حسین آزادی - یکی از رشته های پرطرفدار در کشورمان و همچنین جنوب ایران که قهرمانان بی شمار ملی پوش را معرفی کرده، وزنه برداری است. تیم های مناطق نفت خیز جنوب، نفت مسجدسلیمان ، نفت امیدیه و ملی حفاری اهواز با پرورش استعدادهای مستعد ، نقش مهمی در پیشرفت رشته وزنه برداری در کشور ایفا کرده اند و قهرمانان ارزنده ای از این تیم ها با حضور مقتدرانه روی تخته و مهار وزنه های سبک، سنگین و فوق سنگین، مدال های رنگین متعددی را در مسابقات داخلی و بین المللی کسب کرده اند. یکی از مربیان پرتلاشی که در باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفت خیز جنوب در رشته وزنه برداری فعالیت دارد و وزنه برداران زیادی را به جامعه ورزشی کشور معرفی کرده، محمدرضا کاظمی نژاد است. همکار نفتی که در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مشغول به کار است، افزون بر فعالیت در تیم های باشگاهی و نفتی، هم اکنون در کسوت مدیر فنی تیم ملی وزنه برداری بزرگسالان کشورمان مشغول فعالیت است و پیش تر نیز در مسابقات جهانی ازبکستان به همراه تیم ملی در کسوت مربی و مدیر فنی تیم های ملی به مقام نایب قهرمانی جهان دست یافت.
با کاظمی نژاد درباره وزنه برداری در نفت و ایران و همچنین حضور در مسابقات جهانی ازبکستان گفت وگویی داشتیم که با هم می خوانیم.
سال ۱۳۴۳ در ماهشهر متولد شدم. مرحوم پدرم کارگر شرکت نفت بود و در سال ۱۳۴۶ به امیدیه نقل مکان کردیم و تا سال ۱۳۶۳ و با بازنشستگی وی ساکن امیدیه بودیم. من هم به طبع ورزش را از امیدیه شروع کردم و هم اکنون با ۳۵ سال سابقه در امور ورزش مناطق نفت خیز جنوب به عنوان رئيس ورزش همگانی مشغول خدمت هستم.
از همان دوران کودکی به وزنه برداری علاقه داشتم و با برداشتن اجسام سنگین دوست داشتم زورآزمایی کنم، همین شد که به سمت رشته وزنه برداری رفتم و به طور رسمی دوران وزنه برداری خود را از سال ۱۳۵۸ که نوجوان بودم، در سالن تربیت بدنی امیدیه و زیر نظر مرحوم یزدانی و استاد کامیار شروع کردم. در ادامه به همراه شهیدان عزیز شهید الماسی، شهید جمالی و شهید خراسانی، تیمی قدرتمند تشکیل دادیم که در مسابقات قهرماني استان عنوان اول را در سال ۱۳۵۹ کسب کردیم.
در سال ۱۳۶۱ و ۱۳۶۶ قهرمان بزرگسالان ایران شدم. در سال ۱۳۶۳ قهرمان جوانان کشور و همان سال در اندونزی عنوان دوم جوانان آسیا را کسب کردم.
از سال ۱۳۷۰ مربی تیم ملی شدم و از سال ۱۳۷۴تا سال ۱۳۷۸ کمک مربی خارجی کشورمان آقای ایوانف بودم. در خصوص مقام هایی که در دوران مربیگری کسب کردم باید بگویم سال ۱۳۷۳ قهرمان بازی های آسیایی در کشور پاکستان و سال ۱۳۷۵ سوم آسیا در ژاپن شدم، سال ۱۳۸۱ مدیر تیم های ملی بودم و از سال ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۵ سرمربی تیم های جوانان و بزرگ سالان مناطق نفت خیز شدم که طی این سال ها ۶ مقام قهرمانی باشگاه های آسیا و سه مقام دومی را در کارنامه پرافتخار این باشگاه داشته ام. سال ۹۷ به عنوان مربی درتیم ملی در مسابقات قهرماني جهان در کشور آمریکا شرکت کردم و توانستیم عنوان ارزنده اول جهانی را به ارمغان آوریم. سال ۹۸ به عنوان مربی جوانان تيم ملی در ازبکستان عنوان قهرمانی جوانان جهان را کسب کردیم. آذرماه امسال به همراه تیم ملی در مسابقات وزنه برداری قهرمانی جهان در ازبکستان شرکت کردیم و نایب قهرمان جهان شدیم.
سال ۱۴۰۰ به عنوان مربی و مدیر تیم ملی بزرگسالان در تاشکند شرکت و عنوان نایب قهرمانی را کسب کردیم. سطح مسابقات خیلی بالابود و تیم ها رقابت سختی باهم داشتند. تمام تیم ها با تمام قوا آمده بودند و مثل همیشه چینی ها و روس ها حریفان اصلی ما بودند؛ البته بودند تک وزنه بردارانی از کشورهای دیگر که در این سال ها جزو مدعیان هستند. خدا را شکر از لحاظ امتیازی توانستیم نایب قهرمان جهان شویم. البته این شانس را هم داشتیم که قهرمان جهان شویم اما دریکی دو وزن، بچه ها با بدشانسی مواجه شدند و مدال از دستشان سر خورد و متأسفانه به نایب قهرمانی بسنده کردیم.
در این 30 سال افتخار این را داشتم در کنار قهرمانان ارزنده و پرافتخاری باشم و رشد و پرورش آن عزیزان را ببینم که از قهرمانان المپیک گرفته تا قهرمانان جهان و آسیا در این کارنامه است. خدا را شکر جنوب ایران استعدادهای بسیار خوبی دارد باشگاه مناطق نفت خیز جنوب و نیز باشگاه هایی چون نفت مسجدسلیمان و نفت امیدیه و ملی حفاری این استعدادها را به خوبی پرورش دادند. شرکت نفت هم در مسیر مسؤولیت اجتماعی خود سهم بسزایی در پرورش این استعدادها داشته است.
بله، پسرم علیرضا هم وزنه بردار است. او سال ۱۳۸۹ در کشور سنگاپور قهرمان المپیک نوجوانان و سال 1۳۹۰ نایب قهرمان جوانان جهان مالزی و نایب قهرمان نوجوانان جهان در کشور پرو است.
بهترین ایامی که می توانم به عنوان خاطره خوب از آن یاد کنم، زمان هایی است که باافتخار و سربلندی، روی سکوهای جهانی سرود کشور نواخته می شود و حس و حال بسیار خوبی است خصوصاً اینکه در سال ۹۷ پیام محبت آمیز مقام معظم رهبری را برای این پیروزی های شیرین دریافت کردیم. بدترین خاطره من در وزنه برداری، خبر شهادت شهید الماسی، شهید ابراهیم جمالی، شهید سعید خراسانی که از هم تمرینی ها و هم باشگاهی های من بودند .
باشگاه مناطق نفت خیز جنوب باشگاهی پرسابقه و دارای گذشته ای به وسعت ایران بزرگ است. بر اساس سوابق این صنعت به جرات می توانم بگویم این باشگاه یکی از بزرگ ترین باشگاه هاست که به پرورش ورزشکاران در رشته های مختلف از سطوح پایه تا بزرگ سال می پردازد و به نوعی به نام اولین ها در اکثر رشته ها شناخته می شود، اما در وزنه برداری باید بگویم این باشگاه همیشه کمک حال تیم های ملی در تمام رده ها بوده است. ما استعدادهای خوبی حتی در داخل نفت داریم. برای همین باشگاه مناطق نفت خیز با یک برنامه ریزی درست و دقیق به پرورش استعدادهای شرکتی و بومی می پردازد.
جا دارد از اساتیدی نام ببرم که طی سال ها در این صنعت زحمت کشیده اند ازجمله مرحوم بهمن مطلق، منگشتی امیریان، مرحوم نادر حیدری، استاد کامیار و مرحوم یزدانی که به ورزش جنوب و ایران خدمات شایانی ارائه کردند. امیدوارم مسئولان نگاهی ویژه به وزنه برداری داشته باشند. خوزستان استعدادهای زیادی در این رشته دارد که همیشه علاقه مند هستند به صورت حرفه ای این رشته را دنبال کنند. برای همین باید بهترین بستر را برای پرورش این استعدادها فراهم کنیم. البته طی این 30 سال پرفراز و نشیب، قهرمانی های زیادی در سطح کشور در لیگ و... کسب کردم که از حوصله بحث خارج است. فقط تأکید دارم مسؤولان نگاهی ویژه به ورزش جوانان داشته باشند.
یک بازیکن دیگر از تیم فوتسال پالایش نفت آبادان به تیم ملی فوتسال ایران دعوت شد.
فروزان سلیمانی، سرمربی تیم ملی فوتسال بانوان ایران، 20 بازیکن را به اردوی تیم ملی فوتسال دعوت کرد. راحله رفيعي، کاپیتان و بازیکن جوان و آبادانی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان که صدرنشین کنونی رقابت های لیگ برتر است، به این اردو دعوت شده است. چهار بازیکن دیگر هم قبلاً از پالایش نفت به اردوهای قبلی دعوت شده بودند. تیم ملی فوتسال ایران خود را برای رقابت های آسیایی آماده می کند. البته این اردو از اردوهای مقدماتی است که بازیکنان را تست می کنند. برای همین در اردوهای بعدی و اصلی آبادانی ها این شانس را دارند که بازیکنان بیشتری را در تیم ملی داشته باشند.
یک دوره مسابقات دارت در سطح کارکنان ادارات استان خوزستان برگزار شد که تیم همکاران شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خوزستان موفق به کسب مقام دوم این رقابت ها شدند .
مسؤول ورزش منطقه خوزستان با اعلام این خبر گفت: در این دوره از رقابت ها که انتخابی کشور بود، کارکنان نهادهایی همچون کمیته امداد امام خمینی(ره)، شرکت ملی گاز، دانشگاه علوم پزشکی، سازمان آب و برق، محیط زیست، استانداری، صداوسیما، آموزش وپرورش، ثبت احوال، مناطق نفت خیز جنوب، بهداشت و درمان، هلال احمر و اداره کل تربیت بدنی استان خوزستان حضور داشتند که در نهایت تیم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان موفق به کسب مقام دوم این رقابت ها شد.
احمدرضا احمدی افزود: در مسابقات دارت ادارات استان خوزستان همکاران ابوذر آریایی، محمدتقی عباسی، عباس ناصر و احمدرضا احمدی به عنوان تیم منطقه خوزستان حضور فعال و درخشان داشتند.
مسابقات آزاد و دسته برتر تنیس روی میز نونهالان خوزستان با قهرمانی حسین مهدی، ورزشکار مناطق نفت خیز جنوب اهواز به پایان رسید.
بر اساس این گزارش مسابقات آزاد و دسته برتر تنیس روی میز نونهالان خوزستان در سالن تنیس روی میز انقلاب اهواز برگزار و تنیسورهای نونهال خوزستانی از شهرستان های اهواز، رامهرمز، ایذه، خرمشهر، آبادان، ماهشهر و شوش با یکدیگر به رقابت پرداختند.
پس از انجام ۴۲مسابقه انفرادی، حسین مهدی قهرمان و ماهان مرادی و پرهام پذیرش همگی از اهواز مقام های دوم و سوم را کسب کردند.
حسین مهدی از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اهواز است.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان، فصل جدید لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران را خوب شروع نکرد تا پایان خوبی هم در پایان نیم فصل اول این رقابت ها نداشته باشد. تیم نفت مسجدسلیمان، دیرتر از سایر تیم ها سرمربی خود را انتخاب و دیرتر از بقیه تیم ها اقدام به جذب بازیکن کرد. بلاتکلیفی تیم باعث شده بود سرمربی و خیلی از بازیکنان تأثیرگذار تیم، قبل از شروع فصل جدا شوند. در ادامه، همین موضع، کار را برای سرمربی جدید سخت کرد.
چند روز مانده به شروع رقابت های لیگ برتر، مدیران باشگاه فراز کمالوند را در حالی به عنوان سرمربی انتخاب کردند که تازه چند روز بود از هدایت تراکتور استعفا کرده بود. استعفاهای پی درپی کمالوند طی یک سال اخیر در تیم های مختلف، در همان روزهای اول این شائبه را به وجود آورد که این مربی در نفت مسجدسلیمان نمی ماند و به قولی تیم را در میانه راه رها می کند؛ اما او در مصاحبه های مختلف اعلام کرد که در نفت می ماند و تیم خوبی را درست خواهد کرد. کمالوند سابقه کار در صنعت نفت آبادان و پارس جنوبی جم را در کارنامه خود داشت و با جو تیم های نفتی بخوبی آشنا بود و با این شناخت، راهی نفت مسجدسلیمان شد؛ اما در نفت مسجدسلیمان نیز همان کاری را کرد که در نفت آبادان و پارس جنوبی کرده بود، یعنی مانند آن دو باشگاه، کار را در میانه راه رها کرد! کمالوند با تیم نصفه و نیمه کار خود را شروع کرد و در طول 15 بازی، با نتایج سینوسی وار در پایان نیم فصل، در جایگاه پانزدهم قرار گرفت. او در چند هفته اول عقیده داشت که چون تیمش بازی تدارکاتی نداشته، خوب نتیجه نمی گیرد و این بازی ها حکم تدارکاتی دارد. برای همین وعده روزهای خوب را می داد و می گفت که نفت مسجدسلیمان روزهای خوبی خواهد داشت و حتی با جدیت اعلام کرد که تیم من را در نیم فصل دوم ارزیابی کنید! اما با تمام وعده و وعیدها، از نفت مسجدسلیمان جدا شد تا ارزیابی تیم با سرمربی دیگری صورت بگیرد. البته این تنها مشکل نفت مسجدسلیمان در عدم نتیجه گیری در نیم فصل پرفرازونشیب نبود؛ چراکه مدیریت باشگاه هم مدام در حال تغییر و تحول بود. در نیم فصل اول، باشگاه نفت مسجدسلیمان 3 مدیر را بالای سرخود دید. ابتدا با نظری فصل را شروع کرد، سپس با رفتن او، ابوذر شجاعی به عنوان سرپرست مدیرعاملی کار را ادامه داد و حالا هم هدایت الله یزدی به عنوان سومین مدیرعامل، کار خود را در نفت مسجدسلیمان شروع خواهد کرد. البته دراین بین، چند عضو هیات مدیره و نیز مدیران داخلی تیم هم تغییر کردند تا نفت مسجدسلیمان در نیم فصل اول حال وروز خوشی نداشته باشد. تمام این مشکلات، عدم نتیجه گیری و شرایط بحرانی، مدیران مناطق نفت خیز جنوب و نیز شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان را بر آن داشته تا تغییراتی اساسی و گسترده در باشگاه نفت مسجدسلیمان ایجاد کنند و با این شوک، تیم از بحران دربیاید و دوباره شاهد روزهای خوب نفت مسجدسلیمان باشیم. بر همین اساس در ابتدا مدیرعامل جدید تیم مشخص شد، سپس اعضای جدید هیات مدیره را انتخاب کردند و حالا قراراست سرمربی جدید انتخاب شود تا در نیم فصل دوم با کسب نتایج مناسب، از سقوط نفت مسجدسلیمان به دسته پایین تر جلوگیری کنند و متقابلاً شاهد روزهای خوب نفت باشیم.
با اعلام شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، هدایت الله یزدی، مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان شد. پس از مشکلات باشگاه نفت مسجدسلیمان و استعفای فراز کمالوند، سرمربی تیم فوتبال از هدایت این تیم، جلسه ای برای تعیین تکلیف مدیرعامل این باشگاه برگزار شد تا این تیم بتواند تکلیف خود را برای ادامه رقابت های لیگ روشن کند. به همین منظور بعد از بحث و بررسی و با اعلام شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، هدایت الله یزدی به عنوان مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان انتخاب شد. او پیش ازاین دو بار سمت مدیرعاملی نفت مسجدسلیمان را به عهده داشته و حالا دررسیدن به این پست، هت تریک کرده است. همچنین محتشم حاجی پور، شهریار حسینی، داریوش حسن پور و بیژن دانش به عنوان اعضای هیات مدیره باشگاه نفت مسجدسلیمان معرفی شدند. حالا انتظار می رود با آمدن یزدی واعضای جدید، هیات مدیره باشگاه نفت مسجدسلیمان بتواند از بحران خارج شود و در ادامه لیگ، با کسب نتایج خوب بقای خود را تضمین کند.
فراز کمالوند، سرمربی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان به طور رسمی از این تیم جدا شد. باگذشت 10 روز از درخواست فراز کمالوند برای جدایی از نفت مسجدسلیمان، سرانجام مسؤولان این باشگاه با جدایی این مربی موافقت کردند. کمالوند هفته گذشته برای برگزاری جلسه با مسؤولان نفت و همچنین مسؤولان شهرستان مسجدسلیمان، راهی اهواز شد. طی روزهای گذشته مذاکرات و جلسات متعددی بین دو طرف انجام و درنهایت منجر به قطع همکاری شد. او که بعد از هجوم لیدرهای نفت به رختکن این تیم استعفا کرده بود، در دلایل جدایی اش از این باشگاه، موضوع مشکلات مالی و همچنین بسته بودن پنجره نقل و انتقالات را نیز مطرح کرده بود. جدایی در حالی رخ داد که کمالوند در ابتدای شروع کار، به نفت وعده و وعیدهای زیادی داده و مدعی بود که نه تنها از نفت جدا نمی شود؛ بلکه نمی گذارد نفت مسجدسلیمان درخطر سقوط قرار بگیرد؛ اما حالا که شرایط تیم خوب نیست و در رتبه پانزدهم قرا دارد، از نفت مسجدسلیمان جدا شده تا رسماً به وعده خود عمل نکرده باشد.
محمود فکری برای سومین بار، هدایت تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان را بر عهده گرفت.
باشگاه نفت مسجدسلیمان بار دیگر با «محمود فکری» برای هدایت این تیم در ادامه مسابقات لیگ برتر فوتبال کشور به توافق رسید.
فکری که به خوزستان رفته بود با مدیران این باشگاه مذاکره کرد و با حضور بر سر تمرین نفتی ها خبر حضورش بر روی نیمکت نفت مسجدسلیمان را تأیید کرد.
او در نخستین تجربه جدیدش در نفت، روز یکشنبه و در آغاز دور برگشت رقابت های لیگ برتر، پذیرای پیکان تهران خواهد بود.
فکری پیش ازاین هدایت نفتی ها را بر عهده داشت که در اولین تجربه، موفق شده بود زرد پوشان شهر اولین ها را به لیگ برتر برساند. او در ابتدای فصل نیز با مدیران این باشگاه به توافق رسیده بود، اما به دلیل وجود بندهایی در قراردادش از همکاری با این باشگاه انصراف داد.
نفت مسجدسلیمان در نیم فصل اول مسابقات تحت هدایت فراز کمالوند در مسابقات لیگ برتر و جام حذفی شرکت کرد که حاصل آن، دو پیروزی در لیگ برتر و یک برد در جام حذفی، پنج مساوی و هشت شکست بود.
هدایت یزدی برای چندمین بار، مدیرعامل نفت مسجدسلیمان شد تا این تیم نفتی را با مدیریت خود از بحران نجات دهد. یزدی قبلاً با هدایت این تیم به عنوان مدیرعامل، باعث صعود نفت مسجدسلیمان از لیگ دسته اول به لیگ برترشد و حالا وظیفه سنگین تری دارد؛ چون باید سهمیه این تیم را در لیگ برتر حفظ کند. با مدیرعامل جدید نفت مسجدسلیمان در خصوص وضعیت این تیم و برنامه هایی که دارد، گفت و گویی انجام دادیم که باهم می خوانیم.
بله به خاطر شهرم و نیز شرایط تیم نفت مسجدسلیمان، این وظیفه را به عهده گرفتم . کارمان را با هیات مدیره جدید شروع کردیم و ان شاء الله همه اعضای باشگاه، تیم و هواداران کمک کنند تا تیم این شهر که به عنوان خاستگاه فوتبال شناخته می شود، در جایگاه قابل قبولی قرار بگیرد.
فوتبال باید به این مردم کمک کند و باعث شورونشاط شود. همه باید دست به دست هم بدهیم تا از شرایط خاص به وجود آمده، عبور کنیم و تیم در شرایط عادی قرار بگیرد و همچنین نتایج لازم را در نیم فصل دوم به دست بیاورد. مطمئن باشید من و همکارانم تمام سعی و تلاشمان را انجام می دهیم تا تیم در لیگ برتربماند، در ضمن من به سقوط فکر نمی کنم و به قول معروف آمده ام تا تیم بماند. مطمئن باشید این جایگاه نفت نیست و از این جایگاه فراتر خواهد رفت.
بله، هفته گذشته با مدیران و مسؤولان قبلی صحبت کرد و گفت که نمی ماند و گویا توافق کردند که بروند؛ البته من هم با او صحبت کردم و به نتیجه نرسیدیم و در نهایت قطع همکاری کردیم.
بله. ما با محمود فکری جلسه ای داشتیم و در نهایت با ایشان به توافق رسیدیم. فکری کارنامه خوبی در نفت مسجدسلیمان دارد و بین مردم هم از محبوبیت خاصی برخوردار است.
مطمئنا تا قبل از شروع نیم فصل دوم، سرمربی جدید انتخاب می شود تا با تمام قوا در رقابت ها حاضر شویم.
دلایل متعددی وجود دارد. مهم ترین مشکل ما مانند سایر تیم ها، مسائل مالی و اقتصادی است. الان تمام فوتبال ایران با این مشکل مواجه است. من و همکارانم کار سختی درپیش داریم. شرایط واقعاً خوب نیست، برای همین آمده ایم که این مشکلات را حل کنیم. نمی خواهم بگویم که مدیران یا سرمربی قبلی مشکل ایجاد کردند. بالاخره کار در این شرایط سخت است؛ اما تمام مشکلات دست به دست هم داده تا اوضاع خوب نباشد. مشکلات کلان از یک سو و مصدومیت و محرومیت بازیکنان و بدشانسی ها از سوی دیگر باعث شده تیم نفت ،همیشه یک تیم کامل نباشد و نتیجه لازم را نگیرد. در نیم فصل دوم سعی می کنیم که با کسب بهترین نتایج، به جایگاه اصلی خود برسیم .
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات